Рыбаченко Олег Павлович : другие произведения.

ގުލިވަރ އާއި ތިންވަނަ ރެއިޗް އެވެ

Самиздат: [Регистрация] [Найти] [Рейтинги] [Обсуждения] [Новинки] [Обзоры] [Помощь|Техвопросы]
Ссылки:


 Ваша оценка:
  • Аннотация:
    ލިވަރ ހުވަފެނެއްގައި ޕެރެލަލް ޔުނިވާސްއަކަށް ދަތުރުކުރެއެވެ. އެތަނުން އޭނާއަށް ޑްރެގަންތައް ފެނުމުން ދަސްކުރަން ޖެހެނީ ތިންވަނަ ރައިކް އާއި ހިޓްލަރުގެ ޖަރުމަނު އޮތްކަން ކަމަށާއި އެ ޖަރުމަނަށް އެހީތެރިވެދެނީ ފަރީއްކޮޅުގެ ގްނޯމެއް ކަމަށެވެ. ޔޫއެސްއެސްއާރު އަށް އެހީތެރިވުމަށް ޒުވާން ހޮބިޓް ފިރިހެން ކުއްޖަކު ފޮނުވައިފި އެވެ. އެކަމަކު އޭނާއަށް ފެންނަނީ ސޯވިއެޓް ރަޝިޔާއަށް އެހީތެރިވެދެވޭކަށް ނެތް ކުޑަކުދިންގެ ލޭބަރ ކޮލޮނީއެއްގައެވެ. އަދި ޖަރުމަނު މީހުން ޔޫއެސްއެސްއާރު އަތުލައިގަތެވެ! . ބާބު ނަންބަރު 1.

  ގުލިވަރ އާއި ތިންވަނަ ރެއިޗް އެވެ
  އެނޮޓޭޝަން
  ގުލިވަރ ހުވަފެނެއްގައި ޕެރެލަލް ޔުނިވާސްއަކަށް ދަތުރުކުރެއެވެ. އެތަނުން އޭނާއަށް ޑްރެގަންތައް ފެނުމުން ދަސްކުރަން ޖެހެނީ ތިންވަނަ ރައިކް އާއި ހިޓްލަރުގެ ޖަރުމަނު އޮތްކަން ކަމަށާއި އެ ޖަރުމަނަށް އެހީތެރިވެދެނީ ފަރީއްކޮޅުގެ ގްނޯމެއް ކަމަށެވެ. ޔޫއެސްއެސްއާރު އަށް އެހީތެރިވުމަށް ޒުވާން ހޮބިޓް ފިރިހެން ކުއްޖަކު ފޮނުވައިފި އެވެ. އެކަމަކު އޭނާއަށް ފެންނަނީ ސޯވިއެޓް ރަޝިޔާއަށް އެހީތެރިވެދެވޭކަށް ނެތް ކުޑަކުދިންގެ ލޭބަރ ކޮލޮނީއެއްގައެވެ. އަދި ޖަރުމަނު މީހުން ޔޫއެސްއެސްއާރު އަތުލައިގަތެވެ!
  . ބާބު ނަންބަރު 1.
  އަޅުވެތިކަމުގެ މަސައްކަތުން ވަރުބަލިވެފައި ހުރި ހިތްވަރުގަދަ ދަތުރުވެރިޔާ ނިދާފައި ފެނުނީ ހަގީގަތަށް ވުރެ މާ ޝައުގުވެރި ހުވަފެނެކެވެ.
  އެ ކުއްޖާ ގުލިވަރ އުދުހެމުން ދިޔައީ ޑްރެގަންއެއްގެ މަތީގައި ކަމަށާއި، އޭނާގެ ކައިރީގައި ހުރީ މީގެ ކުރިން ދުވަހަކުވެސް ނުފެންނަ ރީތި އަންހެން ކުއްޖެކެވެ. މިހާރުވެސް ފުދޭވަރަކަށް ބޮޑެތި މީހުން، އެކަމަކު އަދިވެސް ޒުވާން، އަދި ވަރަށް މަސްގަނޑު ބޮޑު އަދި ކަރުވާ ކުއްޖެކެވެ. އަދި ރަން ފަތުގެ ކުލައެއްގެ އިސްތަށިގަނޑުގައި ޖަވާހިރުގެ މުއްސަނދި ތާޖެއް ހުރިއިރު، ތަރިތަކެއް ފަދައިން ވިދާ ބައެއް ހިލަތައް ހުރީ އެންމެ ބޮޑު އަދި އެންމެ އަގުބޮޑު ޖަވާހިރުތަކަށް ވުރެ ވެސް ވިދާލާފައެވެ.
  އެ ކުއްޖާ ދަތުރުވެރިޔާ ސުވާލު ކުރިއެވެ.
  - ތިއީ ކާކު?
  އެ އަންހެން ކުއްޖާ ހިނިތުންވެލަމުން ޖަވާބު ދިނެވެ.
  - އަހަންނަކީ ޕްރިންސެސް ލެއިއާ! އަދި މިވަގުތު އަހަރެން ކޮމާންޑް ކުރަނީ ޑްރެގަންތަކުގެ ލަޝްކަރަކަށެވެ!
  ގުލިވަރ ފަހަތަށް ބަލާލިއެވެ. އަދި ހަގީގަތުގައި އުޑުމަތީގައި މުޅި ޖަމާޢަތެއްގެ ޑްރެގަންތަކެއް ހުރިއިރު، މިހުރިހާ މަޚްލޫޤުންވެސް ތިބީ ރީތިކޮށެވެ. އަދި އެތަންތަނުގައި އިށީނދެގެން ތިބީ ރީތި އަންހެން ކުދިންނެވެ.
  އެކަމަކު އެންމެ ރީތި އަދި އެންމެ އުފާވީ އަދިވެސް ރާނީއެވެ. އަދި އެ ތިން މީހުން އުދުހިގެން ދިޔަ ޑްރެގަން އާއި އެކު އެހެން ރީތިކަމަކީ ހަގީގަތުގައި ވެސް ފޭބަލަސް އެއްޗެކެވެ. މިއޮތީ ޓީމެވެ. އަދި ހަމަ އެއާއެކު ހުރިހާ އަންހެން ކުދިންގެ ބަރަހަނާކަން އަގުހުރި ހިލަތަކާއި ބިއްލޫރިތަކުން ފޮރުވިފައިވީނަމަވެސް ތިބީ ހުސްފައިގައެވެ.
  އެކަމަކު އެމީހުން ފޮރުވާފައެއް ނުވެއެވެ، ބަނޑުގައި ހުރި އެބްސްގެ ޗޮކްލެޓް ބާރސް ވެސް، ނުވަތަ ލޯވަޅު ހަމުގެ ދަށުގައި ރޯލްވަމުންދާ މަސްތަކުގެ ބޯޅަތަކެވެ. ހަމައެއާއެކު ސޯލްސްގައި ހީލްސްގެ އެލިގަންޓް އަދި ޔުނިކް ބެންޑެއް ވެސް ހުއްޓެވެ.
  ހަނގުރާމަވެރި ކުއްޖާ ބުންޏެވެ.
  - ހާދަ ރީއްޗެވެ. ތިޔަ އަންހެން ކުދިންނަކީ ހަގީގަތުގައިވެސް މުޢުޖިޒާތެއް!
  ލެޔާ އިސްތަށިގަނޑު ރަން ފަތުގެ ކުލައަށް ހޫރާލަމުން ލަވަކިޔައިދިނީ:
  އަންހެން ކުދިން އެންމެން ވެސް ރީތި، ހުސްފައި،
  އެއީ ވަރުގަދަ އަދި ހަނގުރާމަވެރިން މެންޖަރުން...
  އެ ރީތި މީހުންގެ ވަރަށް ހަރުކަށި ލޫކެއް ހުރެއެވެ،
  އެމީހުންނާއެކު ހިތް އިތުރަށް ހިތްހަމަޖެހޭކަން ސާފު!
  ގުލިވަރު މިކަމާ އެއްބަސްވިއެވެ. އަތުގައި އޮތް ކަނޑި ވިއްސައިގެން ގޮސް، އެއިން އަށް ފިގުހައެއް ހަދައިގެން ބުންޏެވެ.
  - ޝައްކެއްވެސްނެތްގޮތުގައި ތިބާއާއެކު މާ މަޖާވާނެ!
  ރީތި ކުދިންގެ ޓީމެއް ޑްރެގަންތަކުގެ މައްޗަށް އުދުހިގެން ދިޔައެވެ. އެމީހުންގެ މުޅި ލަޝްކަރެއް އެބަހުރި، ޝަރަފުވެރި އަދި ތަފާތު. އަދި ޑްރެގަންތަކުގެ ފިޔަތައް ވިލާގަނޑުގެ ހުރިހާ ކުލައެއްގައި ކުލަޖަހާފައި ހުއްޓެވެ. އަދި އަގުހުރި ހިލަތަކުން ޒީނަތްތެރިކޮށްފައި ހުރިހެން ހީވިއެވެ.
  ގުލިވަރ ފާހަގަކުރެއްވިއެވެ.
  - ކޮންމެ ޝަހުވަތްތެރި މީހަކީ އަމިއްލަ ގޮތުގައި ޑްރެގަންއެއް ނަމަވެސް ހަތް ބޮލުގެ މީހެއް ނޫން ނަމަވެސް ގިނަ ފަހަރަށް ބޮލެއް ނެތް މީހެކެވެ!
  ޕްރިންސެސް ލެއިއާ ހީލަމުން ޖަވާބު ދިނެވެ.
  - ޑްރެގަން އާއި ހިލާފަށް ފިރިހެނަކު ބޯ ކަނޑާލަން ނުޖެހޭނެ؛އަންހެނަކަށް ބަލާލުމުން މިހާރުވެސް އެ ބޯތައް ގެއްލިގެންދެއެވެ!
  ހަނގުރާމަވެރި ކުއްޖާ އޭނާގެ ހުސް ފައިގެ އިނގިލިތައް އުކާލީ - އޭނާގެ އުމުރުން ގާތްގަނޑަކަށް ބާރަ އަހަރު ކަމަށް ފެންނައިރު ލައިގެން ހުރީ ހަމައެކަނި ކުރު ހެދުމެއް ކަމުން އޭނާ އިންޖެކްޝަން އުކާލީ އެވެ. އެހެންކަމުން އެ މަދިރި އުދުހިގެން ގޮސް ފުދޭވަރަކަށް ބޮޑު މަދިރިއެއްގެ ތެރެއިން ވަޅި ހަރައި، އެ މަދިރި މަރުވެގެން ދިޔައެވެ.
  ގުލިވަރ ހިނިތުންވުމަކާއެކު ފާހަގަކުރިއެވެ.
  - ވަސްގަނޑެއް ފަދައިން ރުޅިއައިސްގެން ސޫފިއެއްގެ ބުއްދިވެރިކަމާއެކު އުޅޭ މީހުން މޮލްހިލްއަކުން މޮލްހިލްއެއް ހަދައެވެ!
  ވޮރިއަރ ޕްރިންސެސް ލެއިއާ ކަށަވަރުކޮށްދީފައިވަނީ:
  - ފިނިފެންމަލެއްގެ ބުއްދި ހުރި މީހަކަށް ކޮންމެ ސޫފިއަކީ ފިނޮޅެއް!
  އަދި އެމީހުން ހީގަތެވެ. ވަރަށް މަޖާ ގޮތަކަށް ފެނުނެވެ. އެމީހުންގެ ކުރިމައްޗަށް އުދުހިގެން ދިޔައީ ގިސް ޖަމާއަތެކެވެ. އެ ދޫނިތަކަކީ ފުދޭވަރަކަށް ބޮޑެތި އަދި ފަލަ، ފިޔަގަނޑު ބޮޑު ދޫނިތަކެކެވެ. ޕެކުގެ ލީޑަރުގެ މަތީގައި އިށީނދެގެން ތިބީ ދެމަފިރިއަކު: ފިރިހެން ކުއްޖަކާއި އަންހެން ކުއްޖަކު، އަދި އެމީހުންގެ އަތުގައި ރިހި ބެލްތައް ހިފައިގެން ތިބިއިރު، އެ ބެލްތައް އެމީހުން އުފާވެރިކަމާއެކު ޖިންގްލް ކުރިއެވެ.
  ގުލިވަރ ފާހަގަކުރެއްވިއެވެ.
  - ބޮޑެތި މީހުން ގިނައިން ދޮގު ހަދައި، ކުޑަކުދިން ކަންކަން ހަދައި، މުސްކުޅިން އާންމުކޮށް ދޮގު ހަދަނީ ތުއްތު ކުދިންގެ ވާހަކަ ދައްކާ ހިސާބަށް!
  ޕްރިންސެސް އަންހެން ކުއްޖާ ބޯޖަހާލަމުން އިތުރަށް ބުންޏެވެ.
  - މުސްކުޅިވުމަކީ އުފަލެއް ނޫން ނަމަވެސް ކުޑައިރުގެ ތެރެއަށް ވެއްޓުމަކީ އެއަށްވުރެ ބޮޑު މުސީބާތެއް!
  ލީޑަރ ގޫސް މަތީގައި ތިބި ކުދިން ކުއްލިއަކަށް ލަވަކިޔައިގަތެވެ.
  ކައުނުން ނުބައިކަން އުފެދުނީ ކިހިނެއް ހެއްޔެވެ؟
  އެއީ ތެދެއް ޚުދު ޚަލްޤުކުރެއްވި މީހާވެސް ހަނދާނެއް ނެތް...
  އެއީ ދާއިމީ ކަމެއް ކަމުގައި ވުމަކީ އެކަށީގެންވާ ކަމެކެވެ،
  އަންޑަރވޯލްޑްގެ އަލިފާންގަނޑު ފަދައިން ނިވިގެން ނުދެއެވެ!
  
  އާދަމް ފާފަ ކުރިކަން އެންމެ ފުރަތަމަ އެނގުނީ ތިބާއެއް ނޫނެވެ.
  ހަވާއަކީ މަސްގަނޑުން ފަސާދަވި ފުރަތަމަ މީހާއެއް ނޫނެވެ...
  "އަގްދާމް" ސިޓީން ދަމައިގަންނަ މަސްތުވާތަކެތި،
  ރިސެސް ދުވަސްވަރު ދުންފަތުގެ އިސްތިއުމާލު ކުރާ "ޕްލޭން"...
  
  ނުބައިކަމަކީ ކޮބައިކަން އެނގޭ ކޮންމެ މީހެކެވެ
  ބިރެއް ނެތި ގާނޫނުތައް މުގުރާލަން އާދަވެފައިވާ...
  އަދި ހަމައެކަނި ހެޔޮކަމަކީ ބުރައެއް ކަމުގައިވާ މީހަކަށް،
  ހަމައެކަނި އަމިއްލައަށް ބޯޖަހާލަން ބޭނުންވަނީ ކާކު!
  
  އަހަރެން އަދިވެސް ބޭނުންވަނީ ޑައިޕަރުން ފޭރިގަންނަން،
  ތުއްތު ކުއްޖެއްގެ ގޮތުގައި ވެސް އަހަރެންގެ ހިތުގައި މިފަދަ ގޯސް ކަމެއް ހެދުމުގެ ޝައުގުވެރިކަން އެބައޮތް...
  ނުބައި މަންމައަކު ދަރިއަކަށް ލަޢުނަތް ދެނީ ކީއްވެގެން ހެއްޔެވެ؟
  ހަރުކަށި ލަޝްކަރެއްގެ ހަނގުރާމައިގައި އެމީހުން ދަނީ ކޮންތާކަށް ހެއްޔެވެ؟
  
  ހޫނު މޫސުމުގެ ބަގީޗާއިން ވަގަށް ނެގީ އެންމެ ޗެރީއެއް،
  އަނެއް މީހަކު ދަގަނޑު ދަނޑަކުން ވިޔަފާރިވެރިން މަރާލަނީ...
  ކަތިލާފައިވާ ކަތިވަޅިއަކުން ބޯ ކަނޑާލާފައިވާ މީހެއްގެ،
  ކާކު ޖަލާލީ ފުރޮޅުލީ އުޅަނދުގައި އުކާލަނީ.
  
  ޚިޔާނާތްތެރިޔާ ވައްކަން ކުރަނީ، އޭނާގެ ޟަމީރަށް ތެތްފިލުވާލައިގެން،
  އަދި އާދޭސްކުރާ މީހާގެ ފައިސާ ފޮތި ވަގަށް ނެގީ ކާކު...
  އައި"މް އެވްން ގްރޭޑް ފޯރ ވަން ހާފް ޕީސް،
  އަނެއް ބަޔަކު އަންހެނުންގެ ކަރުވަޅު ކަމުދެއެވެ.
  
  އާދެ، އެތައް މޫނުތަކެއް، ނުބައިކަމުގެ އެތައް ފަރާތްތަކެއް،
  އޭނާގެ މޫނުތައް ކޮންމެ ހިޔަލެއްގައި ވެސް އަޖައިބު ކުރުވަނިވި އެވެ.
  އެކަމަކު އެ ލޯބި އަދިވެސް ނަފްސުގައި ރަނގަޅު،
  އަޅުގަނޑުމެންގެ ވަށައިގެންވާ ދުނިޔެއަކީ، އަފްރާޝީމް، ބިރުވެރި ވަލު ދުނިޔެއެއް ނަމަވެސް!
  
  ވިހެއުމަށްފަހު ރޮނީ، ޔަތީމު ކުއްޖާ ގިސްލަނީ -
  އަހަރެމެންގެ ދުނިޔެ މިސްރާބު ޖަހާފައިވަނީ ނަރަކައަށެވެ...
  ޙަޤީޤަތުގައިވެސް މާތްރަސްކަލާނގެ ހިތަކީ އެއްކައުވަންތަ ހިތެއް ކަމުގައި ވުމަކީ އެކަށީގެންވާ ކަމެއް ހެއްޔެވެ،
  މާތްރަސްކަލާނގެ ސުވަރުގެއިން މީހުންނަށް ޖާގައެއް ނެތް ހެއްޔެވެ؟
  
  ޖަވާބު ލިބޭނީ ހަމައެކަނި އަމިއްލަ ނަފްސުގެ ކިބައިން،
  ތިމާގެ ޚިޔާލުތަކުގައިވާ ރުޅިވެރިކަން ކަނޑާލެވޭ ވަގުތު...
  ހެޔޮކަމުން ނިކަމެތިކަމުގެ ބަދަލު ދޭއިރު،
  އަދި ރަހިމު ފުރުން ހުއްޓާލާށެވެ!
  އެކުދިން ވަރަށް އުފަލުން ރީތިކޮށް ލަވަކިޔައި، އޭގެ ފަހުން ގުލިވަރުގައި ދުލުން ނިކުމެގެން ދިޔައެވެ. ހިތްވަރުގަދަ ދަތުރުވެރިޔާ ޖަވާބުގައި އެމީހުންނާ ދިމާއަށް ދުލުން ޖައްސާލިއެވެ.
  އަދި ހެއްވާ ފާފަ...
  ގުލިވަރ ހިނިތުންވުމަކާއެކު ފާހަގަކުރިއެވެ.
  - ކުޑަކުއްޖެއްގެ ސިކުނޑިއަކީ މުޢުޖިޒާތެއް ފަދަ އެއްޗެކެވެ. އަދި މިތާ އެއްބަސްވާނެ، އެއްވެސް އިއުތިރާޒެއް ނޯންނާނެ!
  ޕްރިންސެސް ލެއިއާ ހީލަމުން ލަވަކިޔައިދިނީ:
  އިއްޔެ އަހަރެން ވީ ހަމަ ކުޑަކުއްޖެއް،
  މިތަނުގައި އެއްވެސް ކަމެއް ނުކުރެވޭނެ...
  މޮޔަ ފިރިހެން ފިނޮޅަކަށް ވުރެ ސިންގާ ކުއްޖަކު ރަނގަޅު
  އަދި ޑްރެގަން ކަޕުޓް ވާނެ!
  އަދި އެމީހުން ޖެހުނީ: ފިރިހެން ކުއްޖަކާއި އަންހެން ކުއްޖަކު ހުސްފައިގައެވެ. އާދެ، އެމީހުންގެ މިތަނުގައި މޮޅު އެޑްވެންޗަރތަކެއް އެބަހުއްޓެވެ. އަދި ތަފާތު އެތައް ނިއުއަންސެއް. އެހެންވީމަ ދިރިއުޅުން ދަނީ ހަމަ ރަނގަޅަށެވެ.
  ގުލިވަރއަށް ފާހަގަ ކުރެވުނީ ޑްރެގަންސް ތަކުގައި ތިބި އަންހެން ކުދިން އެމީހުންގެ ހުސް ފައިގެ އިނގިލިތަކުން މީޑްޖްސް އަށް އެއްޗެއް އުކާލަން ފެށިތަނެވެ. މިއީ ކޮންފަދަ ކޯޕަރޭޓް ސްޓައިލެއް ހެއްޔެވެ - މަދިރި ނަގައި ފުނޑުފުނޑުކޮށްލުމެވެ. ވަޅު? އެއީ އެމީހުން ބޭނުންވާ ގޮތް ނަމަ ދެން އެގޮތަށް ވާށެވެ. މައިގަނޑު ކަމަކީ ބޯ ނުގެއްލެވުމެވެ.
  އެކަމަކު ގުލިވަރަކީ ބިރުވެރި ހަނގުރާމަވެރިއެއް ނޫނެވެ. މިހާރު އޭނާއަކީ ހަމައެކަނި ފިރިހެން ކުއްޖެއް ނަމަވެސް.
  އަދި ޕްރިންސެސް ލެއިއާ އެ ކުއްޖާއާ ސުވާލުކުރިއެވެ.
  - ހަވާދު ކަމުދާތަ؟
  ޒުވާން ހަނގުރާމަވެރިޔާ ބޯޖަހާލިއެވެ.
  - ޔަޤީނުންވެސް!
  އެ އަންހެން ކުއްޖާ ވިސްނުންތެރިކަމާއެކު ޖަވާބު ދިނެވެ.
  - މަދިރި ހަވާދުން ސިއްހަތު ގެނެސްދެނީ، ސިޔާސީ މީހުންގެ ހަވާދުގެ ވާހަކަތަކުން ހަމައެކަނި ހަކުރުބަލީގެ މާޔޫސްކަން ލިބެނީ!
  ގުލިވަރ ވިސްނުންތެރިކަމާއެކު އިތުރަށް ބުންޏެވެ.
  - މާމުއިގެ ހަވާދުން އަތް ތަތްކޮށްލާއިރު، ސިޔާސީ މީހުންގެ ހަވާދުގެ ސަބަބުން ގަބޫލުނުކުރެވޭ ސާދާ މީހުންގެ ފައިސާ ފޮތިތައް ފަޔަށް ތަތްވެގެން ދެއެވެ!
  އަންހެން ކުއްޖާ މާރާމާރީ ހިންގި މީހާ މިކަމާ އެއްބަސްވިއެވެ.
  - ސިޔާސީ މީހާގެ ވާހަކަ ކިތަންމެ ފޮނި ނަމަވެސް ހަކުރުބަލި ފިޔަވައި ބުއްދި ނެތް މީހުންނަށް އެއްވެސް މާޔޫސްކަމެއް ނުލިބެއެވެ!
  ހަނގުރާމަވެރި ކުއްޖާ ލޮޖިކަލީ ފާހަގަކުރިއެވެ.
  - މީހަކަށް ދުވަހަކުވެސް އެއް ބައްޕައަކަށްވުރެ ގިނަ ބައްޕައެއް ނުލިބޭނެ، އެކަމަކު ޤައުމުގެ ބައްޕަގެ ދައުރަށް ދިހަވަރަކަށް ކެންޑިޑޭޓުން ދިވެހިން އެބަތިބި!
  އެއަށްފަހު ދެ ހަނގުރާމަވެރިން: ފިރިހެން ކުއްޖަކާއި އަންހެން ކުއްޖަކު، ވިސްލް ޖަހަނީ، އެމީހުންގެ ހުސް ފައިގެ އިނގިލިތައް އަނގައަށް އަޅައިގެންނެވެ. ޖައްވު ތެޅިގަނެ ގުދުރަތީ ކަރަންޓް ދޫކުރަން މެދުވެރިވީ ކޮން ސަބަބަކާ ހުރެ އެވެ. އަދި ސިއްސައިގެން ގޮސްފައިވާ މިޑްޖްތައް ތިރިއަށް ވެއްޓި، އެއްފަހަރާ އޯކްސްގެ ފަލަ ބޮލުގެ މައްޗަށް ވެއްޓި، ވަޅި ހަރާލިއެވެ.
  ޕްރިންސެސް ލެއިއާ ފޯރިގަދަކޮށް ލަވަކިޔައިދިނެވެ.
  - މަންމަ، ހިފަހައްޓާ، ބައްޕަ، ހިފަހައްޓާށެވެ.
  ކޮންމެ ހަވީރަކު ނަމަ މިއީ ދިރިއުޅުން!
  އޯކްސް އަށް ފެނުނީ ޑްރެގަންތަކާއި އަންހެން ކުދިންގެ ދަށުގައި، އެމީހުންގެ ހުސްފައިގައި ތިބި ކްރޫ އެވެ.
  އަދި އަމާޒުކޮށްގެން އަދި އެހާ އަމާޒު ނުކޮށް ބޮން ގޮއްވާލުން ފެށިގެން ދިޔައީ، ކޮލުގެ ދޮހުން ހަދާފައިވާ ގޭގައި ހަދާ ބޮން އުކާލުމާއި، ނުވަތަ އެއަށްވުރެ ފިނި އަދި ފަނާކުރަނިވި އެއްޗެއް އުކާލުމެވެ.
  ޚާއްޞަކޮށް ވަރަށް ތޫނު، ވިހަ އިންޖެކްޝަންތައް ބޭނުންކުރިއިރު، އެއީ އަކުރުން އަކުރަށް އޯކްސް އާއި ގޮބްލިންސް ވަޅިން މަރުވާ އެއްޗެކެވެ. މިއީ އަންހެން ކުދިން ހަގީގަތުގައި ނަގައިގެން އޯން ކުރި ކަމެކެވެ.
  ޕްރިންސެސް ލެއިއާ ވެސް އިސްތަށިގަނޑު ގިނަ އޯކްސް އަށް ވަރަށް ޞަރީޙަކޮށް ބަޑިޖަހައި ލަވަކިޔައިދިނީ:
  - ނޮސްޓްރަޑަމަސް، ނޮސްޓްރަޑަމަސް،
  ހުދު ސިހުރުގެ ރަސްގެފާނު...
  ނޮސްޓްރަޑަމަސް، ނޮސްޓްރަޑަމަސް،
  އަހަރެންގެ ހިތުގައިވާ ވޭން ފިލައިގެން ނުދެއެވެ!
  ނޮސްޓްރަޑަމަސް، ނޮސްޓްރަޑަމަސް،
  ހުސްފައި ހުވަފެންތަކުގެ އަންހެން ކުދިން،
  ނޮސްޓްރަޑަމަސް، ނޮސްޓްރަޑަމަސް -
  ހަމައެކަނި ސަލާމަތަކީ ތިބާއެވެ!
  އަދި ހަނގުރާމަވެރިޔާ އޭނާގެ ދިގު އަދި މަރުވާ ދުލުން ދައްކާލިއެވެ.
  އެއަށްފަހު އެ ނަގައިގެން އަލިފާންގަނޑުގެ އަލިފާން ފިޔަތަކުން ތެތްފިލުވާލާނެއެވެ. މިއީ ހަގީގަތުގައިވެސް ބޮޑު ބާރަކާއި އާދަޔާ ހިލާފު ހުނަރެއް ލިބިފައިވާ އަންހެން ކުއްޖެކެވެ. އެއީ ވަރަށް ގިނަ ކަންތައްތަކެއް ކުރުމުގެ ގާބިލްކަން ހުރި އެއްޗެކެވެ. އަދި ރޫޅިއްޖެނަމަ ދެން އެއްވެސް ކަމެއް އެކަމާ ދެކޮޅަށް ނުހުރެވޭނެއެވެ.
  އެ ކުއްޖާ ދަތުރުވެރިޔާ ގުލިވަރ ވެސް އޭނާގެ ޑްރެގަން އިން އޯކްސް އަށް ވަރުގަދަ އަދި އުދުވާނީ ބަޑިޖަހާލިއެވެ. އިންތިހާއަށް ހީވާގިކަމާއެކު އަދި ފައިދާހުރި ގޮތެއްގައި އަމަލުކުރެއްވިއެވެ. އަދި ކުޑަކުދިންގެ ހަނގުރާމަވެރިޔާގެ ކިބައިގައި ކާމިޔާބީގެ ސާފު ހުނަރާއި އަސްކަރީ ފަންނުތަކަށް މޭސްތިރިވުމުގެ އިޚްތިޔާރު ހުއްޓެވެ.
  ނޫން، އޭނާ މިކަމާ ދެކޮޅު، އޯކްސް އަށް ދެކޮޅު ނުހެދޭނެ. އަދި އަންހެން ކުދިން ވަރަށް ފައިދާހުރި ގޮތަކަށް ބަޑިޖަހާލީ، ދުޝްމަނުންނަށް ކުޑަވެސް ފުރުސަތެއް ނުދީގެންނެވެ. މިއީ ހަގީގަތުގައިވެސް މަހާނަ ހަނގުރާމައެކެވެ.
  އެ ކުއްޖާ ދަތުރުވެރިޔާ ގުލިވަރ ލަވަ ވެސް ކިޔައިދިނެވެ:
  އުފާކުރައްވާ، އުފާކުރައްވާ،
  ކެރިއަރ ދުވަހުގެ ބާރަށް...
  އުފާކުރައްވާ، އުފާކުރައްވާ،
  އަހަރެންގެ އަސް މައްޗަށް ނުއެރީ ކީއްވެ ހެއްޔެވެ؟
  މިއީ ހަގީގަތުގައިވެސް މާރާމާރީ ހިންގާ އަދި ޕާކީ ލަވައެކެވެ. އަދި ހަމަ އެއާއެކު އޯކްސް މުޅިން ނައްތާލުމެވެ. އަދި ޑްރެގަންތަކުގެ އަންހެން ކުދިން ކްރޮސްބޯ އިން އެމީހުންނަށް ބަޑިޖަހަން ފެށީ، އެމީހުންގެ ހުސް ފައިގެ އިނގިލިތަކުން ބެރުތައް އެނބުރެމުންނެވެ.
  އަދި އެ ހުރިހާ ކަމެއް ވެސް ފެނުނީ އެހާ ފިނި އަދި ގްރޮޓެސްކް ގޮތަކަށް ކަމަށާއި، އަކުރުން އަކުރަށް އާ އަދި ތަފާތު ވާހަކައެއް އުފެދެމުން ދިޔަ ކަމަށެވެ. އެކަމުގައި ބަލިކަށި އަދި ނިކަމެތި މީހުންނަށް ޖާގައެއް ނެތެވެ.
  ހަމައެކަނި މިކަހަލަ އަންހެން ކުދިންނާ ގާތްވާން މަސައްކަތް ކުރާއިރު އެމީހުން ކޮންމެ މީހަކު ވެސް ކޭކެއް ކޮޅަކަށް ތަޅާލާނެ އެވެ.
  އަދި އެމީހުން ބުނާ ފަދައިން މޮޔަ ކައު ބައްޔަކީ ފަތުރާ ބައްޔެކެވެ. އަދި ހަނގުރާމަވެރިންނަށް މިކަން ދައްކާލެވުނީ މުޅިން ގުދުރަތީ ގޮތަކަށެވެ. އަދި ވަރަށް ފޯރިއާއެކު ދުޝްމަނުންގެ ގައިގައި ތަޅައިގަތެވެ. އަދި އެމީހުން ތިރިތަކާއި ކްރޮސްބޯ ބޯލްޓްތައް އުކާލައެވެ. މީގެ އިތުރުން ހުރިހާ ކަމެއްވެސް ކުރެވެނީ ވަރަށް ވަރުގަދަ ކަމާއެކުގައެވެ.
  އެހެންވީމަ އެފަދަ ލަޝްކަރަކާ ދެކޮޅަށް މާބޮޑު ކަމެއް ނުކުރެވޭނެ. އަދި ހަނގުރާމަވެރިން އޯކްސް ތަކުގެ ތެރެއަށް ވަދެގެން ދިޔައީ އެމީހުންނަށް ސަލާމަތް ނުވެވުނެވެ. މިއީ ތިރިއާއި ކްރޮސްބޯ ބޯލްޓްތަކުގެ ހަގީގީ ފަނާކުރަނިވި އަސަރެވެ.
  ގުލިވަރ އެ ނަގައިގެން ލަވަކިޔައިދިނީ:
  ކެރިގެން ބަޑިޖަހާ ހަލާކުކޮށްލާށެވެ
  ހިތުން ދިރިއުޅުން އޮންނާނެ!
  ޕްރިންސެސް ލެއިއާ ފާހަގަކުރެއްވި އެވެ.
  - ކުޑަކުދިން ބޮޑެތި މީހުންނަށްވުރެ ރަނގަޅުވަނީ އެމީހުންގެ އުމުރުން އެމީހުންގެ ޒުވާންކަމުގެ މޮޔަކަން ޙައްޤުވާތީ!
  ހަނގުރާމަވެރި ކުއްޖާ ފާހަގަކުރިއެވެ.
  - ޒުވާންކަން ޖަސްޓިފައި ކުރަނީ މޮޔަކަން، އެކަމަކު ނިކަމެތިކަން ނޫން؛ ކަޅު ހުދު ތަފާތު ކުރަން ގިނަ އަހަރާއި ޢިލްމެއް ބޭނުން ނުވާނެ!
  އަދި ޓާމިނޭޓަރ ކުއްޖާ ވިސްލް ޖަހާލުމުން ކަނބުލޭގެ ވިލާތައް ވެއްޓުނީ ޝެގީ އޯކްސްގެ ބޮލުގައި އުދައެރުމެއް ފަދައިންނެވެ.
  ޕްރިންސެސް ލެއިއާ ކުރެއްވި ޓްވީޓެއްގައި ވިދާޅުވެފައިވެ އެވެ.
  - ބުއްދިއެއް ނެތް، ނިކަމެތި މީހެއްގެ ގޮތުގައި ބަލާ، ސިކުނޑި ޤަރުނަކަށް ބަރޯސާ ނުވޭ! ބުއްދި ނެތި ބާރުލިބިޔަސް ތިޔަ އެންމެންނަކީ ބަލިކަށި ބައެއް!
  ގުލިވަރ ލޮޖިކަލީ ފާހަގަކުރެއްވިއެވެ.
  - ދަގަނޑުން ހަދާފައިވާ މަސްތަކުން އޯކް ބޮލެއް ފޫބައްދަން ނުޖެހޭނެ!
  އަންހެން ކުދިންގެ ތެރެއިން އަނެއް އަންހެން ކުއްޖަކު އުފާވެރިކަމާއެކު ފާހަގަކުރިއެވެ.
  - އަންހެން ކުއްޖަކަށް މައްސަލައެއް ނޫން - ހުސް ފައި ހުރިނަމަ، ދެން އަންހެން ކުއްޖަކަށް މާ ގޯސް - ބޫޓެއްގެ ހީލް ދަށުގައި!
  ޕްރިންސެސް ލެއިއާ ލޮޖިކަލީ ވިދާޅުވީ؛
  - އޭސްއަކަށް ވާން ބޭނުންނަމަ ބޮލުގައި ޖޯކަރެއް ބާއްވާށެވެ!
  ގުލިވަރ ހީލަމުން ޗިޗް ކޮށްލިއެވެ:
  - ދޫންޏަކަށް ކާންދެނީ ބާރު ފައިތަކުން، އަންހެނަކަށް ކާންދެނީ ފަލަ ފައިތަކުން، ބަކަރި ކިރުވާއިރު!
  އެވަގުތު ސަފުތަކުގެ ތެރެއިން ހިނިގަނޑެއް ދުއްވައިގަތެވެ. އަދި ޕްރިންސެސް ލެއިއާ ބުންޏެވެ.
  - ފިރިހެނެއްގެ ވޮލެޓުން ފައިސާ ފޮތި ދަމައިގަތުމަށް އެންމެ ރަނގަޅު ގޮތަކީ އަންހެން ކުއްޖެއްގެ ފައިގެ ހުސް ފައިގެ އިނގިލިތަކުންނެވެ!
  ކައުންޓެސް އަންހެން ކުއްޖާ ފާހަގަކުރިއެވެ.
  - އަންހެން ކުއްޖެއްގެ ހުސް ހީލްއަށް އެންމެ ފެޝަން ހެދުން ލިބޭނީ ފިރިހެނަކު މޮޔަ ބޫޓަކާއި ފުލް ފެލްޓް ބޫޓެއް ގެންގުޅޭނަމަ!
  ގުލިވަރ ސަމާސާ ގޮތަކަށް ކުރި ޓްވީޓެއްގައި ބުނެފައިވެއެވެ.
  - ހުސްފައިގައި އުޅޭ އަންހެން ކުދިން ލޯބިވަނީ ހަމައެކަނި ބޫޓާއި ފެލްޓް ބޫޓަށް ނޫން ކަމަށާއި، އެމީހުން އަމިއްލައަށް ކޮއްޕާލަނީ ދިރިއުޅުމުގެ ހުސް ހީލްސްގެ ދަށަށެވެ!
  އެއަށްފަހު އެމީހުން އެ ނަގައިގެން ކޯރަސްގައި ލަވަކިޔައިދިނެވެ.
  އަދި ދެން އެންމެ ބޮޑު ފަރުބަދައިން،
  އީގަލްސް އުދުހިގެން ދިޔައީ ގުލިވަރަށް...
  އަސްމަތީގައި ގުލިވަރ އިށީނދެބަލަ -
  އަހަރެމެން އަވަހަށް އެތަނަށް ގެންދާނަން!
  
  އަދި ގުލިވަރު ކަނބުލޭގެ މަތީގައި އިށީނދެގެންނެވެ.
  އެންމެ ބޮޑު މިސާލެއް ދެއްކި...
  އަދި ފިރިހެން ކުއްޖަކު އުފުލުމަކީ ފަސޭހަ ކަމެއް ނޫން،
  ލިމްޕޯޕޯ ވަރަށް އަވަހަށް ދަތުރު ފަށާނެ!
  އަދި ހަނގުރާމަވެރިން އެމީހުންގެ އުރަމަތީގެ ކަޅު ނިއްކުރިތައް ނަގައި ހާމަކޮށް އޯކްސް އަށް ވިލާގަނޑަކުން ޖަހާނެއެވެ. އަދި މިކަމުގެ ސަބަބުން ވަރަށް ގިނަ އޯކްސް މުޅިން އަނދާ ހުލިވާނެއެވެ.
  މިއީ ހަގީގަތުގައިވެސް އެމީހުންގެ ޓީމެވެ.
  ޕްރިންސެސް ލެއިއާ ގުލިވަރ އާއި ސުވާލު ކުރިއެވެ.
  - ކުރިއަށް އޮތްތަނުގައި ދެވަނަ ބޮޑު ހަނގުރާމަ ހިނގައި ހިޓްލަރު ފަދަ ފިނި ފިރިހެނަކު ހުންނާނެކަން އެނގޭތަ!
  ގުލިވަރ ހީލަމުން ޖަވާބު ދިނެވެ.
  - އަހަންނަށް މިކަން ނޭނގުނު ނަމަވެސް މިހާރު އަހަންނަށް އެނގޭ!
  އަންހެން ކުއްޖާ ދަތްތައް ހާމަކޮށްލަމުން ކުރިއަށް ގެންދިޔައެވެ.
  އަދި ހިޓްލަރަށް މައްސަލައެއް ދިމާވި: ވަރަށް ފިނި ޓޭންކް ޑިޒައިން ކުރާ އެއް، ގްނޯމް އެއް ފެނިގެން ދިޔައެވެ. އަދި އެއް ހަތިޔާރާއި ޒީނަތްތެރިކަމާއި އިންޖީނުން އެންމެ ފަންސާސް ފަސް ޓަނުގެ ބަރުދަނާއި އެއް މީޓަރާއި ބައިގެ އުސްމިނުގައި މައުސް ޓޭންކް ހެދީ!
  ގުލިވަރ އަނެއްކާވެސް ކޮނޑު އަރުވާލަމުން ތެދުވެރިކަމާއެކު ޖަވާބު ދިނެވެ.
  - އަހަންނަކަށް އެއްގޮތަކަށްވެސް ނޭނގެ ޓޭންކަކީ ކޮބައިކަމެއް! އަދި ކޮން އެއްޗަކުން ކާނީ؟
  ޕްރިންސެސް ލެއިއާ ހީލަމުން ޖަވާބު ދިނެވެ.
  - އާދެ، އެއީ ދިގު ވާހަކައެއް. ކޮންމެ ގޮތެއްވިޔަސް މި ކައުނުގައި މީހުންނަށް ވަނީ ބޮޑެތި މައްސަލަތަކެއް ދިމާވެފައެވެ. އަދި އެންމެ ފުރަތަމަ ތިންވަނަ ރައިކްގެ މައިގަނޑު ބާރުތަކާއި އެގައުމުގެ އެކުވެރިންނާއެކު ހަނގުރާމަކުރި ޔޫއެސްއެސްއާރު އެވެ. އިޓަލީ ފިޔަވައި. ފަންސާސް ފަސް ޓަނުގެ މައުސް އަކީ ކޮބައި ހެއްޔެވެ؟ މިއީ 240 މިލިމީޓަރުގެ ފްރޮންޓަލް އާމޯރ، 210 މިލިމީޓަރުގެ ސައިޑް އާމަރ، އަދި ސްލޯޕްތަކުގައި 128 އެމްއެމް ކެނަން، އަދި އެއްހާސް ދެސަތޭކަ ފަންސާސް ހޯސްޕަވަރުގެ އިންޖީނެއް ހުންނަ 75 އެމްއެމް ކެނަން އެވެ. މިކަމުގެ ސަބަބުން ގަޑިއަކު ގާތްގަނޑަކަށް ހަތްދިހަ ކިލޯމީޓަރުގެ ސްޕީޑެއް ލިބި، ހުރިހާ ދިމާލަކުން ވެސް ކާރަށް ޢަމަލީ ގޮތުން ވަދެވޭ ގޮތެއް ނުވިއެވެ. 1944 ވަނަ އަހަރުގެ ކުރީކޮޅުއްސުރެ މި މެޝިން ގިނަ އަދަދަކަށް އުފެއްދުމުގެ ދާއިރާއަށް ދިޔައެވެ. ނަތީޖާއެއްގެ ގޮތުން 1944 ވަނަ އަހަރުގެ ހޫނު މޫސުމުގައި ނާޒީންނަށް ޖަމާވެފައިވަނީ ތަސައްރަފު ފުދިފައިވާ ޒީނަތްތެރި އަތްތިލަތަކެކެވެ.
  އަދި ޖޫން 20 ވަނަ ދުވަހު އެމީހުން ވަރުގަދަ ދެ ހަމަލާއެއް ދިނީ، އެއް ހަމަލާއަކީ މޮލްޑޯވާއިން، އަނެއް ހަމަލާ ހުޅަނގު ޔޫކްރޭނުން، އެއް ދިމާލަކަށް. އަދި ނަތީޖާއެއްގެ ގޮތުން ސޯވިއެޓް ސިފައިންގެ ދިފާޢީ ނިޒާމު ހެކްކޮށް، ތަޅާ ރަނގަޅަކުން ފަދައިން އެތަން ވަށާލެވުނެވެ. މައުސް-2 ޓޭންކަކީ ސޯވިއެޓްގެ ހުރިހާ ބާވަތެއްގެ ބަޑިއަކަށް ވެސް ވަދެވޭވަރުގެ ޓެންކެއް ކަމަށް ވެގެން ދިޔައެވެ. އަދި މީގެ އިތުރުން ފުދޭވަރަކަށް މޮބައިލް އަދި ދުއްވުމުގެ ރަނގަޅު ސިފަތަކެއް ލިބިފައިވާ އެއްޗެކެވެ. މި ކާރަކީ ހަގީގީ އަދަބެކެވެ.
  އެކުވެރި ގައުމުތަކުން ވެސް އުޅުނީ ޕޭސިވް ގޮތަކަށެވެ. އިޓަލީގައި ކުޅުނު އޮފެންސިވް ބަލިވެގެން ނިމުނުއިރު ނޯމަންޑީގައި ޖެއްސުން އަނެއްކާވެސް ފަސްކުރިއެވެ.
  މީގެ އިތުރުން ޖަރުމަނުން އުފެއްދުމަށް ނެރުނު ބިރުވެރި އެމްއީ-262 ބޯޓު ވައްޓާލަން ވަރަށް އުނދަގޫވި އެވެ. އެއީ ޖެޓް ފަޔަރ މަތިންދާބޯޓެއް ކަމަށާއި، އޭގައި 30 އެމްއެމް ކެލިބަރުގެ ހަތަރު ވައި ކެނަން ހުރި ކަމަށެވެ. އަދި އެހެންކަމުން ސޯވިއެޓް މަތިންދާބޯޓުތައް ނެރެ، އެތައް ސަތޭކަ މަތިންދާބޯޓުތަކެއް ވައްޓާލިއެވެ. އަދި ހުޅަނގު އިއްތިހާދުވެސް. ހިޓްލަރު ވަނީ ވީ-2 ޕްރޮގްރާމް ވެސް ކޮންމެވެސް ވަރަކަށް ލަސްކޮށް، އަގުބޮޑު އަދި ބޭނުންތެރިކަން ކުޑަ ބެލިސްޓިކް އަދި ކްރޫޒް މިސައިލްތަކުގެ ބަދަލުގައި އަރަޑޯ ޓައިޕްގެ ޖެޓް ބޮން ގޮއްވާ ބޯޓުތަކަށް ބަރޯސާވެފަ އެވެ.
  ޗާޗިލް އާއި ރޫޒްވެލްޓްގެ ދޫނި ފައިތިލަ ދޭތެރޭގައި ހުރިއިރު، އޭގެ އިތުރުން ޖަރުމަނުގެ ސަބްމެރިން ފްލީޓުން ވަރަށް ބޮޑަށް ފިއްތާލި އެވެ. އަދި އިއްތިހާދުން ޖަރުމަނާއި ޖަޕާނަށް ވެސް ހަނގުރާމަ ހުއްޓާލުމުގެ ހުށަހެޅުން ހުށަހެޅި އެވެ. ހިޓްލަރު އެއްބަސްވީ އިއްތިހާދުގެ ގައުމުތަކުން ސިސިލީ އާއި ސާޑިނިއާ ދޫކޮށް ދިއުމުގެ ޝަރުތަކަށެވެ. ހާސިލްވީ ކޮންކަމެއްތޯއެވެ.
  ތިންވަނަ ރައިކް އާއި އެކު ހަނގުރާމަ ހުއްޓާލި ދުވަސްވަރު ވިޔަފާރީގެ ގުޅުންތައް އަލުން ފެށިއެވެ. އެމެރިކާއާއި އިނގިރޭސިވިލާތުންވެސް އެތަނަށް ތެޔޮ ފޯރުކޮށްދޭން ފެށިއެވެ. އަދި ޔޫކްރޭނުގައި ޙަމަލާއެއް ހިންގަމުން ޖަރުމަނު މީހުން ކިއެވް ހިފައިގެން އަނެއްކާވެސް އޮޑެސާއަށް ވަދެއްޖެއެވެ.
  މައުސް-2 ޓޭންކް ވެގެން ދިޔައީ ނާކާމިޔާބު ގޮތަކަށެވެ. މައުސްގެ ޒުވާން މޮޑެލްއެއް ވެސް ފެނިގެން ދިޔައީ - ޓައިގަރ-3، މިއީ 88 އެމްއެމްގެ އެއް ކެނަން އާއި އެކު ލުއި އަދި މޮބައިލް މޮޑެލްއެކެވެ.
  އެހެންކަމުން ސޯވިއެޓް ސިފައިން ވަދެގެން ދިޔައެވެ. އަދި މިއީ ވަރަށް މުހިންމު ފިޔަވަޅެއް...
  ގުލިވަރ ޕްރިންސެސް ލެއިއާގެ ވާހަކަ މެދުކަނޑާލީ:
  - ތިޔަ ބުނަނީ ވިސްނޭވަރުގެ އެތައް ބަސްތަކެކެވެ. ހަނދާން ނައްތާނުލާ އަހަންނަކީ ހަމައެކަނި އަށާރަވަނަ ގަރުނުގެ ކުރީކޮޅުގެ ކުއްޖެއް. އަދި އަޅުގަނޑުމެންގެ ޓެކްނޮލޮޖީ ތަރައްޤީ ކުރުމުގެ ފެންވަރު މާ ރަނގަޅެއް ނޫން!
  ޕްރިންސެސް ލެއިއާ ހިނިތުންވުމަކާއެކު ބޯޖަހާލިއެވެ.
  - އަހަންނަށް އެނގޭ! އެކަމަކު އަޅުގަނޑު މިދައްކަނީ ވިހިވަނަ ގަރުނުގެ މެދުތެރޭގެ ވާހަކަ. އަދި މިއީ އެންމެ ޑްވާރފް އެއް ކުރި ކަމެކެވެ. އަދި މިއީ ސީރިއަސް ކަމެއް ކަމަށް އެއްބަސްވާންޖެހޭނެ!
  ގުލިވަރ އުފާވެރިކަމާއެކު ލަވަކިޔައިދިނީ:
  - ދެ ދުނިޔެއެއް ބިނާކުރުމުން، މުސްކުޅި ދުނިޔެ އުފެދުނީ... ހަނގުރާމައިގެ ތެރޭގައި އަހަރެންނާއި އެމީހުން އެބަތިބި، އަދި މިއީ ސީރިއަސް ކަމެއް!
  ޕްރިންސެސް ލެއިއާ ފާހަގަކުރެއްވި އެވެ.
  - އެކާވީސް ވަނަ ގަރުނުގެ ކުރީކޮޅު، ރަޝިޔާގެ ވެރިކަން ހިފެހެއްޓި ޖާސޫސެއް ކަމަށްވާ، ބޮލުގެ އިސްތަށިގަނޑާއެކު، ޝައިޠާނީ ވްލަޑިމިރެއް ފެނިގެން ދިޔައެވެ. އެކަމަކު އޭނާގެ ހަނގުރާމައަކީ ވަކި ކަމެކެވެ. އަދި މިތަނުގައި ގްނޯމް އިން އުފެއްދީ ޖަރުމަނުން ކަނާތު އައްސޭރީގެ ޔޫކްރޭން އަލުން ހިފެހެއްޓި ހާލަތެއް ކަމަށާއި، ފޯލްގައި އެމީހުން ސެންޓަރުގައި ހަމަލާއެއް ފެށި ކަމަށެވެ. އަދި އެމީހުންގެ ޓޭންކްތައް ހީވީ ނާޒުކު އަދި ނާކާމިޔާބު ކަހަލަ ގޮތަކަށެވެ. އަދި ގްނޯމްއާ ދެކޮޅަށް ތިބާއަށް ބޭނުންވާނީ އަމިއްލަ އަލްޓަނޭޓިވް ޖީނިއަސް އެކެވެ. އެކަމަކު ސިމެޓްރިކަލް ނުވަތަ އެސިމެޓްރިކަލް ރެސްޕޮންސްއެއްގެ ގޮތުގައި ފޮނުވަންވީ ކާކު ހެއްޔެވެ؟ ޚިޔާލެއް އޮތެވެ - އެލްފްއެއްތޯ ނުވަތަ ޓްރޯލްއެއްތޯ؟ އެކަމަކު އެމީހުން ޓެކްނޮލޮޖީގެ ގޮތުން ގްނޯމް އަށް ވުރެ ބަލިކަށިވާނެ އެވެ.
  އަދި ޖަރުމަނު މީހުން ކުރިއަށް ދިޔައީ، އެހެންކަމުން ސްމޮލެންސްކް ވެއްޓި، އޭގެ ފަހުން ކަލިނިން އާއި ވިޔަޒްމާ ވެއްޓުނެވެ. ޖަރުމަނު މީހުން ކުރިންވެސް މޮސްކޯއާ ކައިރިވަމުން ދިޔައެވެ. ސްޓާލިން، ހަމަގައިމުވެސް، ދިޔައީއެވެ. އޭނާ މަރުވާކަށް ބޭނުމެއް ނުވިއެވެ. އަދި ހިޓްލަރު ވިދާޅުވީ ޔޫއެސްއެސްއާރު ޖަރުމަނުގެ ކޮލޮނީއަކަށް ވާން ޖެހޭނެ ކަމަށެވެ. އަދި އޭނާއަށް ކަމުދާނީ ހަމައެކަނި ކަޕިއުލޭޝަން އެވެ.
  އާދެ، އެމީހުން ނިމުނީ ޖަވާބެއްގެ ގޮތުގައި ހޮބިޓް ގްނޯމް ފޮނުވައިގެންނެވެ. އަދި މިއީ ވެސް ފިރިހެން ކުއްޖެއް، ތެދު ބުނާނަމަ، މީހަކު ބުނާނެ އޭނައަކީ ޖީނިއަސް ކުއްޖެއް. އެކަމަކު ދިހަވަރަކަށް އަހަރުގެ ހުސްފައި ހުރި ކުއްޖާ ސީރިއަސްކޮށް ނުނަގައެވެ. އަދި ކުޑަކުދިންނަށްޓަކައި ގުލާގަށް ވިހަ ދިނެވެ.
  މި ވަގުތު ޖަރުމަނު މީހުން މޮސްކޯ ހިފެހެއްޓިއެވެ. އެކަން ވީގޮތް!
  މޮސްކޯ ވެއްޓި ލެނިންގްރަޑް ވެސް... ވިންޓަރ އައިސް ޖަރުމަނު މީހުން ރޭގަނޑު ހޭދަކުރީ ސިޓީތަކުގައެވެ. އެތަނުގައި އެމީހުން ވަޒަންވެރިވިއެވެ.
  އަދި ކޮމްސޮމޯލް އަންހެން ކުދިން ނިންމީ ފިނިކަމާއި ހެދުން ނެތުމުން ވެސް ފަޝީސްޓުންނާ ހަނގުރާމަކޮށް ލަވަ ކިޔުމަށް ކެތްމަދުވެފައެވެ.
  އަހަރެމެންނަކީ ރީތި ސޯވިއެޓް އަންހެން ކުދިން،
  އަހަރެމެން ލޯބިވަނީ ފިރިހެން ކުދިންނާ މާރާމާރީ ހިންގައި ޓިކްލް ޖަހަން...
  ވިދާ، ގުގުމާލާ ކުޑަ އަޑެއް އިވެނީ،
  އަދި އަހަރެމެންނަށް ކްރައުޓްސް މަރާލުމަށް ގޮވާލުމެއް އެބައޮތް!
  
  އަހަރެމެން ވަރަށް ޑޭޝިންގ ކޮމްސޮމޯލް އަންހެން ކުދިން،
  އަހަރެމެން ހިތްވަރުކޮށްގެން ފްރޮސްޓް ތެރެއިން ދުއްވައިގަންނަނީ ހުސްފައިގައި...
  އަޅުގަނޑުމެން އާދަވެފައި މިތިބީ އެއްފަރާތުގައި ކުޑަކޮށް ކޮޅަށް ތިބެން،
  އަދި އަހަރެމެން ފަޝީސްޓުންނަށް އިނާމު ދެނީ އަހަރެމެންގެ އަތްތިލަބަޑިން!
  
  ގަބޫލުކުރައްވާ އަންހެން ކުދިންގެ ކިބައިގައި ބޮޑު ސިއްރެއް އޮވެއެވެ،
  ނާޒީން ފައިދާހުރި ގޮތެއްގައި ބަލިކުރާނެ ގޮތް...
  އަދި ގަބޫލުކުރައްވާ، އަންހެން ކުދިންގެ ކާމިޔާބީއަކީ އެކްސިޑެންޓެއް ނޫން،
  އެހެނީ ރަސްގެ ލަޝްކަރު ވަރަށް ހިތްވަރުގަދަ!
  
  އަދި އަޅުގަނޑުމެންގެ އަންހެން ކުދިންނަށް ވެސް،
  އައު އަހަރުގެ ސްނޯ ވަރަށް ފޮނި...
  އާދެ، ފުހެރަކީ ހަމައެކަނި ސްކަމްބަގެއް،
  ފަޝީސްޓުންނަށް ކާމިޔާބީ ފާހަގަ ނުކުރަމާ ހިނގާށެވެ!
  
  އަހަރެމެން އަންހެން ކުދިން ވަރަށް ވަލު ގޮތަކަށް ޓްރިކް ކުޅެނީ،
  އަހަރެމެން ސިފައިންގެ ކުރިމަތީގައި އުރަމަތި ފަޅާލީ...
  އަދި އަޅުގަނޑުމެން ހަގީގަތުގައިވެސް ނާޒީން ފިސްކުރަން،
  އަޅުގަނޑުމެން ބާރުގަދަ ކޮމްސޮމޯލް މެމްބަރުންނަށް ފުނޑުފުނޑު ނުކުރެވޭނެ!
  
  އަހަރެމެން އަންހެން ކުދިންނަށް ވަރަށް ގިނަ ކަންތައްތަކެއް ކުރެވޭނެ،
  ޓޭންކަކުން ހިޓްލަރަށް ބަޑިޖަހާ ވެސް...
  ދުޝްމަނުންނަށް މެންދުރުގެ ކެއުމަށް ވަގުތެއް ނުލިބޭނެ،
  އަންހެން ކުދިން އަންނާނެ ވަގެއް ފަދައިން!
  
  އަޅުގަނޑުމެން ރަޝިޔާއަށް ވަރަށް އިޙްތިރާމް ކުރަން،
  ސްޓާލިން އަކީ ޑޭޝިންގ ބައްޕައެއް ފަދައިން ބާރުގަދަ މީހެއް، ގަބޫލުކުރައްވާ...
  އަދި އަޅުގަނޑު ގަބޫލުކުރާ ގޮތުގައި ކާމިޔާބީ އަންނާނީ ހޫނު މެއި، 2019 ގައެވެ.
  މިކަން ގަބޫލުކުރާ ކޮންމެ މީހަކުވެސް ހަމަ މޮޅު!
  
  އަންހެން ކުދިންނަށް އެއްވެސް ޝައްކެއް އަދި އެއްވެސް ހުރަހެއް ނެތް،
  އެންމެންވެސް ތައްޔާރަށް ތިބީ ހަމައެކަނި އަތުގައި ޖަދަލު ކުރަން...
  ރީތިންނަށް އަޖައިބު ކުރުވަނިވި ސަވާބުތަކެއް ލިބިވަޑައިގަންނަވާށި،
  ކޮމްސޮމޯލްގެ ބާރު އޮތީ ވަރުގަދަ އަތްތިލައެއްގައި!
  
  އަހަރެމެން ހަނގުރާމަވެރިންނަކީ ވަރަށް އަވަހަށް މެޗުއަރ ވާ ބައެއް،
  އަދި ނިމްބަލް ބަޑިތަކުގެ އަތުގައި ފީފާ އަނދާ...
  އަދި އަންހެން ކުދިންނަށް ކުރެވޭނެ ކޮންމެ މަސައްކަތެއް،
  އަހަރެމެންގެ އެކުވެރިކަމަކީ ޝައްކެއްވެސްނެތްގޮތުގައި މޮނޮލިތްއެކެވެ!
  
  އަހަރެމެންނަކީ އެހާ ސްޕާކްލިން އަންހެން ކުދިންނެވެ
  އަހަރެމެން ސްނޯޑްރިފްޓްސް ނުވަތަ ފްރޮސްޓްސް އާއި މެދު ފަރުވާލެއް ނުބަހައްޓަމެވެ...
  ހުސްފައިން ވިންޓަރުގައި އަހަރެމެންގެ ފަޔަށް ފިނިކަމެއް ނުބެހެއްޓޭނެ،
  އަދި ރީތި މީހުންގެ ހިތްތަކަކީ ދީލަތި އަދި ޠާހިރު ހިތްތަކެކެވެ!
  
  އަޅުގަނޑުމެންނަށް ކުރެވޭނެ ކަންތައްތައް، އަޅުގަނޑުމެން މަތިވެރިކުރަނީ،
  ވިރްޗުއޯސޯ ކެންގަރޫސް ފަދައިން ގޭލޮޕް ކޮށްލަމާ...
  އަދި އަޅުގަނޑުމެން ކާމިޔާބުކަމާއެކު ފަޝީސްޓުންގެ ބޯ ފޮޅާލަނީ،
  އަދި ހެނދުނު ވެސް ކަސްރަތު ކުރުމަށް ލޯބި ކުރާށެވެ!
  
  ހުރިހާ އަންހެން ކުދިންނަކީ ފިނި ހަނގުރާމަވެރިން،
  އެމީހުންނަށް ފަސޭހައިން ކްރައުޓްސް ޕައުންޑްކޮށްގެން ޑޯއަކަށް ހެދިދާނެ...
  އާދެ، ފަޝީސްޓުން ހަމައެކަނި ނުބައި ވުމުން ކިހިނެއް ވާނީ؟
  ކޮމްސޮމޯލް މެމްބަރުންނަށް ސުޕަޕަވަރެއް ނޭނގުނު!
  
  ހިތަލަކަށްވެސް އެއްވެސް ކަމެއް ނުކުރެވޭނެ.
  އަހަރެމެން ވަރަށް ބާރަށް ދަނޑިއަކުން ތަޅާލީމެވެ،
  އަދި އެމީހުންގެ ދަތްތައް ފަޅައިގެން ގޮސް، އެމީހުންގެ މޫނުމަތިން ހަންގަނޑު ނައްޓާލިއެވެ.
  އަދި ދެން އަހަރެން އަލިފާންގަނޑު ތެރެއިން ދުވެފައި ދިޔައީ ހުސްފައިގައެވެ!
  
  އަޅުގަނޑުމެންނަށް ކޮންކަމެއް ކުރުމަށް އަމުރުކުރާނީ ހަމައެކަނި ސްޓާލިން،
  އޭނާގެ ހަރުކަށި އިޚްލާޞްތެރި ނަޒަރު ފެންނަން ހުރެއެވެ...
  އަދި ގަބޫލުކުރައްވާ، އެ އަންހެން ކުއްޖާއަށް ގެއްލިގެން ނުދާނެ،
  ބޮޑު މެޝިންގަންއެއް ލޯޑް ކުރަމުން!
  
  ބޭނުން ނަމަ މާސް އަށް ވާސިލްވާނެ،
  އަދި ވީނަސް ވަރަށް އަވަހަށް ފަތަޙަކުރާނަން...
  ސިފައިން ބޭނުންވަނީ ބޫޓަށް ޕޮލިޝް،
  އަހަރެމެން އަންހެން ކުދިން ދުވަނީ ހުސްފައިގަ!
  
  އަހަރެމެން އަންހެން ކުދިންނާ އެކު ހުރިހާ ކަމެއް ރީތި،
  މޭމައްޗާއި އުނަގަނޑާއި، ކަކުލުން ފެންނަން ހުރެއެވެ...
  އޭނާއަކީ ވެސް ފަންނުވެރިއެއް، ވަލު ކުއްޖެއް ފަދައިން،
  ފަންނުވެރިޔާއަކީ މުޅިން ޝައިޠާނާ!
  
  އާދެ، އަހަރެމެންނަކީ އަންހެން ކުދިން - އެނގޭތަ އަހަރެމެން ފިނިކަން،
  އަޅުގަނޑުމެން ހުރިހާ ފަޝީސްޓުން ފޮޅާލާނީ ފޮތިގަނޑެއް ފަދައިން...
  އަދި އުޑުމަތީގައި ކަޅުކުލައިގެ ތަރިތަކެއް ހުރެއެވެ،
  އަހަރެމެން ދަގަނޑުން ޓައިގަރސް ކޮށާލާނަން!
  
  ނުކުރަންވީ ކަމެއް، ގަބޫލުކުރުމަކީ ކުރެވޭނެ ކަމެއް ނޫން،
  ގަބޫލުކުރަން، ކޮމިއުނިސްޓަކީ ޑިމިއުރޖް އެއް...
  އަދި ބައެއް ފަހަރު އަޅުގަނޑުމެންނަށް އޮޅުން ބޮޅުން ވެއެވެ
  އަދި އެމީހުން ބިރުގަންނަވަން ރީތިކަންތައްތައް ނަގައެވެ!
  
  އެކަމަކު އެނގިވަޑައިގަންނަވާނެ، އަޅުގަނޑުމެން ދުވެފައި ޖަރުމަނު މީހުން ނައްތާލަނީ،
  އަދި އެއީ ކްރައުޓްސް ފަޅާލުމުގެ ގާބިލްކަން ހުރި ބައެއް...
  އަހަރެމެންގެ ކިބައިގައި ޓައިޓެނިއަމް ފުރާނަތައް ހުރި ނަމަވެސް،
  އަހަރެމެން ސްޓެޕް ތެރެއިން ގޮސް ޗަސްބިންތައް ސާފުކޮށްލާނަން!
  
  އަޅުގަނޑުމެން ކޮމިއުނިޒަމް ބިނާކުރާނީ ހުރިހާ ނިޔަފަތިތަކެއް ނެތި،
  އަދި އަޅުގަނޑުމެން ކަނޑައެޅިގެން ފަޝީސްޓުން ބަލިކުރާނަން...
  ކޮމްސޮމޯލްގެ މެމްބަރުން ފޯމޭޝަންގައި ކުރިމަތިލާން ވަރަށް ލޯބިކުރާ،
  އަދި އެމީހުންގެ މައްޗަށް ކެރޫބެއް އުދުހެއެވެ!
  
  ދުޝްމަނުންނަށް އެ އަންހެން ކުއްޖާއާ ކުރިމަތިލާކަށް ނުޖެހޭނެ،
  އެހެނީ އެ އަންހެން ކުއްޖާއަކީ ކަނބުލޮއެއް...
  އަދި ކްރައުޓްސް މާ ބޮޑަށް ހަލާކުވާކަށް ނުޖެހޭނެ،
  އަދި ކަލޭގެ ފުހެރު ހަޅޭއްލަވަނީ ބޭކާރު ގޮތަކަށެވެ!
  
  ކޮމްސޮމޯލް މެމްބަރެއްގެ ގޮތުގައި ހުސްފައި،
  ހިޓްލަރަށް ބިހެއް ދިނީ...
  ޝައިޠާނާއާ މުޢާމަލާތް ނުކުރާށެވެ
  ނުވަތަ ހަމައެކަނި މުހިންމެއް ނުވާނެ!
  
  ކޮމިއުނިޒަމްގެ ވިދާ ބުދު،
  މި ޕްލެނެޓްގެ މަތީގައި ރަތް ދިދަ ވިދާލާނެ...
  އަދި ހެރޮދު ނަރަކައިގެ ނަރަކައަށް ވައްޓާލެވުނެވެ.
  އަދި އަންހެން ކުދިންނަށް ލިބުނީ ފަސް!
  
  ލެނިން، ސްޓާލިން - ޕްލެނެޓްގެ މަތީގައިވާ އިރު،
  ދެ ކަނބުލޮއެއް ފަދައިން އުޑުމަތީގައި ވަށައިގެން ދައުރުވަމުން...
  ކޮމިއުނިޒަމްގެ ކާމިޔާބީތައް ލަވަކިޔަނީ،
  ބައްޕަގެ ވަޒަނުގައި ދަގަނޑު ފިޔަގަނޑެއްގެ ވަރުގަދަކަން އެބައޮތް!
  
  އަހަރެމެންނަށް ކާމިޔާބު ދެކެން ދިރިއުޅެން ކާމިޔާބު ކުރެވުނީ،
  އަދި އަހަރެމެން ބާލިން ތެރެއިން ހުރިހާ މަގެއް ހިނގައިގަތީމެވެ...
  ތުއްތު ކުދިން އުފަންވީ އުނދޯލީގައި،
  އަދި މިހާރު ޤައުމު މިއޮތީ ބޮޑުކަމުގައި!
  . ބާބު ނަންބަރު 2.
  ގުލިވަރ ޑްރެގަންތަކުގެ މައްޗަށް އުދުހި ވަރަށް ގިނަ އަޑު އިވުނެވެ. މި ހާލަތުގައި އަޅުގަނޑުމެން ދައްކަމުން ދިޔައީ ގާތްގަނޑަކަށް މެދު ޒަމާނުގެ މީހަކަށް ވިސްނޭވަރުގެ ހަނގުރާމައެއްގެ ވާހަކައެވެ. އާ ވަގުތެއް މިހާރު އައިސްފައިވާހެން ހީވި ނަމަވެސް. އެކަމަކު ޕްރިންސެސް ލެއިއާ ކުރިއަށް ދިޔައީ ދެވަނަ ބޮޑު ހަނގުރާމައާ ބެހޭ ގޮތުން ވާހަކަ ދައްކަމުންނެވެ؛
  މޮސްކޯ އާއި ލެނިންގްރަޑް ވެއްޓުމަށްފަހު ޖަޕާނާއި ތުރުކީ ޔޫއެސްއެސްއާރު އާއި ދެކޮޅަށް ކުރި ހަނގުރާމައަށް ވަދެއްޖެއެވެ. ސޯވިއެޓް ރަޝިޔާއަށް ކަންތައްތައް ވަނީ މުޅިން އުއްމީދު ގެއްލިފައެވެ. އަދި ކުޑަކުދިންގެ ލޭބަރ ކޮލޮނީއެއްގައި ހުރި މޮޅު ހޮބިޓަށް ވެސް އެމީހުންނަށް އެހީތެރިވެދެވޭ ގޮތެއް ނުވިއެވެ.
  އަދި އަދި ސަތާރަ އަހަރު ނުވާ ފިރިހެން ކުދިން، ހުސްފައިގައި އަދި އޯވަރޯލްގައި، ނަންބަރު ޕްލޭޓް އަޅައިގެން، ސައިބީރިއާގައި ބުރަކޮށް މަސައްކަތް ކުރި ފިރިހެން ކުދިން ވެސް ތިއްބެވެ. ޖުވެނައިލް ކޮލޮނީގައި ތިބި ކުދިންގެ ބޯ ޝޭވްކޮށްފައިވެ އެވެ. އެމީހުން އަހަރެންގެ ބޫޓު ނަގައިގެން މަޖުބޫރުކޮށްގެން ހުސްފައިން ފަޅު ކަނޑާލިއެވެ. ހޫނު މޫސުމުގައި އަދިވެސް އެއްވެސް ކަމެއް ނޫން ނަމަވެސް ވިންޓަރުގައި ހުސް ހީލްސް އާއި އެކު ފްރޮސްޓް ދަތްއަޅަނީ އިސްތަށިގަނޑު ކޮށާފައި ބޯކޮށްލައިގެންނެވެ. ހޮބިޓް ކުއްޖާ ހައްޔަރު ކުރިއެވެ. އެމީހުން އޭނާގެ ފޮޓޯ ޕްރޮފައިލްގައި، ފުލް ފޭސްގައި، އިނގިލީގެ ނިޝާން ނަގައި، ބޯ ބުރިކޮށްލިއެވެ. އެ ކުއްޖާ ހައްޔަރުކުރުމަށްފަހު އޭނާ ރަނގަޅަށް ބަލައިފާސްކުރިއިރު، ގާޑުންގެ އަތްދަބަސް އަޅާފައިވާ އަތް ހުރިހާ ވަޅުގަނޑަކަށް ވަދެ، އެމީހުން އެކަން ކުރީ ވަރަށް ބޮޑާ ގޮތަކަށެވެ. އެއަށްފަހު އެކުއްޖާ ރަނގަޅަށް ދޮވެ ކުޑަކުދިން ތޮއްޖެހިފައިވާ ގޮޅިއަކަށް ފޮނުވާލިއެވެ.
  ހޮބިޓް ކުއްޖާ ފެންނަނީ ގާތްގަނޑަކަށް ދިހަ އަހަރުގެ ކުއްޖެއް ކަމުން، ލޯކަލް ދަނޑުވެރިން ބޭނުންވީ އޭނާ ބާލިދީ ކައިރީގައި ބަހައްޓާށެވެ. އެކަމަކު ފަރީއްކޮޅުގެ ބަޠަލަކީ އާދައިގެ ކުދިންނަށް ވުރެ މާ ވަރުގަދަ އަދި އަވަސް ބަޠަލަކަށް ވެގެން ދިޔައެވެ. އަދި ގޯޑްފާޑަރުންގެ ގައިގައި ތަޅައި، އޭގެ ފަހުން އޭނާ އަމިއްލައަށް ގޮޅީގެ އޮބްޒާވަރަކަށް ވެ، ކުޑަދޮރު ކައިރީގައި މަޑުކޮށްލިއެވެ. އެއީ ޒުވާނުންނަށް ފަސޭހަ ކަމެއް - އެމީހުންގެ ކިބައިގައި ބާރު ހުރެއެވެ، އެމީހުންނަށް މާރާމާރީ ހިންގަން އެނގޭ، އަދި ތިބާއަކީ ރަސްގެފާނެކެވެ.
  ނަމަވެސް ހޮބިޓް ކުއްޖާ އޭނާގެ މަގާމުގެ ނަހަމަ ގޮތުގައި ބޭނުން ނުކުރެއެވެ. ކޭމްޕްގައި ތިބި އެހެން މީހުންނަށް ވުރެ ބޮޑަށް އޭނާ މަސައްކަތް ކުރިއިރު، ފިނިގަނޑުގައި އެހެން ކުޑަކުދިންގެ ގައިދީންނަށް ފެލްޓް ބޫޓު ދިނުމުން ވެސް އޭނާ ހުރީ ހުސްފައިގަ އެވެ. އެހެންވެ އޭނާއަކީ ހޮބިޓް މީހެކެވެ. އެ ފިރިހެން ކުއްޖާގެ ހުސް ފައި ގޫސް ފައި ފަދައިން ރަތް ނަމަވެސް. އެކަމަކު އަނެއްކޮޅުން ފެލްޓް ބޫޓެއް ނެތި ތިބާ މާ ފަރިތަ ވެއެވެ.
  އެހެންކަމުން ހުސްފައި ހުރި ކުއްޖާ ސައިބީރިއާގެ ސްނޯގައި މަސައްކަތް ކުރަމުން ދިޔައެވެ. އަދި ޖަރުމަނު މީހުން ވިންޓަރުގައި ކާޒާނަށް އާދެވުނު ނަމަވެސް އެތަނުގައި މަޑުކޮށްލިއެވެ. އަހަރެމެން ތިބީ ބަހާރު މޫސުމުގެ އިންތިޒާރުގައެވެ. އަދި ފުންޏެއްވެސް އެބަހުއްޓެވެ. އަދި ހަމައެކަނި 1945 ވަނަ އަހަރުގެ މެއި މަހު އެމީހުން އިތުރަށް ޔޫރަލްސް އަށް ބަދަލުވިއެވެ.
  ހަމައެއާއެކު ކޯކެސަސް އާއި މެދުތެރޭ އޭޝިއާ ވެސް ފިނި މޫސުމުގައި އަތުލައިގަތެވެ.
  ސޯވިއެޓް ސިފައިން މާ ގަދަކަމުން ދެކޮޅު ނުހަދައެވެ. އަހަރެން ސްޓާލިންއަށްޓަކައި މަރުވާކަށް ބޭނުމެއް ނުވިއެވެ. އެހެންނަމަވެސް ޔޫއެސްއެސްއާރު އިން އާ އައިއެސް-3 ޓޭންކެއް ފެނިގެން ދިޔައިރު، އެ ޓޭންކެއް ކުރިމައްޗަށް އައީ ކުޑަ މިންވަރަކަށެވެ. މި އުޅަނދަކީ ކުރިމަތީގައި ރަނގަޅު ރައްކާތެރިކަމެއް ލިބިފައިވާ އުޅަނދެއް ކަމަށާއި، ގިނަ ބަޑިތަކުގެ ވަޒަނަށް ވެސް ކެތްކުރެވޭ އުޅަނދެއް ކަމަށް ވެސް ވިދާޅުވި އެވެ. މައުސް-2 ބަޑިއާ ދެކޮޅު ނުހެދި ނަމަވެސް.
  ޕާލީ ސިޓީތައް: ޗެލިއަބިންސްކް އާއި ސްވެރޑްލޮވްސްކް އެވެ. އަދި އެހެންކަމުން ވަރަށް ރަނގަޅު ކަމަށާއި ހަލުވި އޮފެންސިވްއެއް ވެސް ކުރިއަށް ދިޔަ ކަމަށެވެ.
  މިހާރުވެސް ހޫނު މޫސުމެވެ. ފިރިހެން ގައިދީން މަސައްކަތް ކުރަނީ ކުރު ހެދުމާއި ކަރުގައި ހުސްފައިގައެވެ. އަދި ހޫނު ނަމަ ދެން އެމީހުންގެ ބޮލުގެ ނާށިގަނޑު މުޅިން ބަރަހަނާކޮށް ހުރެއެވެ. އަދި ފިރިހެން ކުދިންނަކީ ހަށިގަނޑު ކުޑަ ކުދިންނެވެ. އެކަމަކު ހޮބިޓް ކުއްޖާ ފެންނަނީ ވަރަށް ރިޕްޑް އަދި ޕަމްޕް އަޕް ވެފައި ހުރި ގޮތަކަށެވެ. ކުޑަކުއްޖެއްހެން ހީވިޔަސް، ގާތްގަނޑަކަށް ދިހަ އަހަރުގެ ކުއްޖެކެވެ. އަދި ހަމަގައިމުވެސް އެއީ ބޮޑުވާ ކަމެއް ނުވަތަ ފުރިހަމަ ކަމެއް ނޫނެވެ.
  ބޮޑެތި މީހުންނަށް ވުރެ ފިރިހެން ކުދިންނަށް މަދިރި ދަތްއަޅަނީ މަދު ނަމަވެސް ހޮބިޓްސް އެއްގޮތަކަށް ވެސް ދަތްއަޅައެއް ނުލަ އެވެ.
  އަދި ޖަރުމަނު ސިފައިން އެމީހުންނާ ގާތްވަމުންދާއިރު، ނާޒީންނަށް މިހާރު ގާތްގަނޑަކަށް ދެކޮޅުވެރިކަމެއް ކުރިމަތިވެފައެއް ނުވެއެވެ. އާދެ، އަދި ސްޓާލިން ކޮންމެވެސް ތަނަކުން ގެއްލިގެން ދިޔައެވެ. ސާފުކޮށް އެނގޭ ގޮތުގައި މަކަރުވެރި ޖޯޖިއާ މީހާ މަރުވާކަށް ނެތެވެ. ބޮޑަށް ބެލެވޭ ގޮތުގައި އޭނާ ފިލައިގެން ދިޔައީ އެމެރިކާއަށެވެ. ޖަރުމަނު މީހުން އަދި އެތަން ހިސޯރުކޮށްފައެއް ނުވެއެވެ.
  ހޮބިޓް ބޯއީ އާއި އެހެން ގައިދީން ލަވަކިޔަން ފެށީ، ފަޚުރުވެރިވެ، ޤައުމީ ލޯތްބެއްގެ ގޮތުގައެވެ. އަނެއްކޮޅުން ވަޅިން ތަޅައި ކުޑަކުދިންގެ ލޭބަރ ކޮލޮނީއެއްގައި ޙިމާރެއް ފަދައިން މަސައްކަތް ކުރަން މަޖުބޫރު ކުރުމުން ޤައުމީ ލޯތްބަކީ އެއްވެސް ކަމެއް ނޫނެވެ. މިކަމުގައި ރަނގަޅު ކަމެއް ހުރި ނަމަވެސް. މިސާލަކަށް ތިބާ ރައްޓެހިން ހޯދަނީ - އެހެން ފިރިހެން ކުދިންނެވެ. ހޮބިޓް ފިރިހެން ކުއްޖާގެ އުމުރުން ހަގީގަތުގައި ސަތޭކަ އަހަރަށް ވުރެ ގިނަ ނަމަވެސް އޭނާ ފެންނަނީ ކުޑަކުއްޖެއް ކަމުން އޭނާއާ މެދު ދެކޮޅުވެރި ނަޒަރިއްޔާތެއް އުފެދިފައިވެ އެވެ.
  އަދި ކުޑަކުދިންގެ ގައިދީން ވަރަށް ފޯރިއާއެކު ލަވަކިޔައެވެ.
  އަހަންނަކީ އަބަދަށްޓަކައި ޒުވާން ފަންނުވެރި ފިރިހެން ކުއްޖެއް،
  އަހަރެން އައީ ރެބިޑް ފަޝީސްޓަކާ ކުރިމަތިލާން...
  ބޮޑުކަމުގެ ނަމޫނާ ދެއްކުމަށްޓަކައި،
  އަހަރެންގެ ބެކްޕެކްގައި އެކްސެލެންޓް ޖަހާފައި ހުންނަ ޑައިރީއެއް ގެންގުޅެމެވެ!
  
  ހަނގުރާމަ އައިސް، އަހަރެން ދުވެފައި ދިޔައީ ކުރިމައްޗަށް،
  އަދި މަގުމަތީގައި ހުސްފައިގައި އުޅެމުން ދިޔައެވެ...
  އަދި ފްރިޓްޒްސް އަށް މެޝިންގަން ޖަހާފައި،
  އެންމެ ކުޑަމިނުން މާތްاللهގެ ކުރިމަތީގައި އޭނާގެ ހިތުގައި ސާފު ފިރިހެން ކުއްޖެއް!
  
  އަހަރެން ފްރިޓްޒް އެއް ބަޑިޖަހާލީ އެންބަސްއަކުން،
  އަހަރެން ބޮމެއް ގޮވައިގެން މެޝިންގަންއެއް ނެގީ ބާސްޓަރޑްގެ އަތުން...
  ކޮންމެއަކަސް އެ ފިރިހެން ކުއްޖާގެ ކިބައިގައި ވަރަށް ބާރުގަދަ،
  އަޅުގަނޑުމެންގެ މާދަރީ ވަޒަނަށްޓަކައި ހިތްވަރުގަދަކޮށް ހަނގުރާމަ ކުރަން ޖެހޭނެ!
  
  އެ ކުއްޖާއަކީ ޝައިޠާނާގެ ފަރާތުން ހަނގުރާމަވެރިއެއް، ގަބޫލުކުރައްވާ،
  އޭނާ ފްރިޓްޒް އަށް ކަންފަތް ކަނޑާލާ ގޮތަށް ބަޑިޖަހާ...
  ހަނގުރާމައިގައި އޭނާއަކީ ކަނޑި ދަތްތަކެއް ހުންނަ ޖަނަވާރެއް ފަދައިން،
  އެއްވެސް ފިނިކަމެއް ނުލިބޭ!
  
  ހިޓްލަރާއި އެކު ކުރެވޭނީ ކޮންކަމެއް ހެއްޔެވެ؟
  ފިރިހެން ކުދިން އޭނާ ވަޅުލާނީ ވަލު ގިސްލުމަކުން...
  ޤާތިލު ކަތިވަޅިން ނުޖެހުމަށްޓަކައި،
  ޠާހިރު ސުވަރުގެއިން އޭނާއަށް ޖާގައެއް ނޯންނާނެއެވެ!
  
  ވަގުތުން ލިބޭ ކޮންމެ އެއްޗެއް
  އެ ޝިކާރަވެރި ފުހެރް ބޭނުންވީ ކުޑަކުއްޖަކާއެކު ގައުމީ މީހަކު...
  އެކަމަކު މި ޝިކާރަވެރިޔާ ކުޅިވަރަކަށް ބަދަލުވީ،
  އާދެ، އެއީ ތެދެއް، އެޑޮލްފްގެ މައްޗަށް ޖެހުނު ވަޒަންތަކާ މެދު އަހަރެން ހިތާމަކުރަން!
  
  މިހާރުވެސް ފިނިވެފައި، އަދި އަހަރެން މިހުރީ މުޅިން ހުސްފައި،
  ފަރިތަ އަދި ރުޅިގަދަ ވިއްސާރަ ކުއްޖެއް...
  އަދި އަންހެން ކުއްޖާ އަހަންނަށް ގޮވާލަނީ - މަޑުކޮށްބަލަ،
  އެކަމަކު ފެންނަނީ އެއީ މާ އަވަސް ކަމެއް!
  
  ފުލުސް މީހާގެ އަތްތިލަ ޖަހާ،
  އެ ބާސްޓަރ ވައްޓާލީ، އޭނާގެ ބޮލުގެ ފަހަތުގައި ޖަހާފައި...
  އަޅުގަނޑު މި ޝޮޓް ކިރާއެކު ނުފޮނުވާނަން،
  އަދި އަހަރެންގެ ބައްޕަގެ ބިން ފުޅިއަކަށް ނުވިއްކާނަން!
  
  އަހަންނަކީ ޕައިނިއަރެއް ކަމުން އަހަރެން ވަރަށް ފަޚުރުވެރިވޭ،
  ޓައި ވެސް ވަރަށް ރަތް ކަމުން...
  އަހަރެން ހަނގުރާމަ ކުރާނީ މާތް ރަސް'،
  އެޑޮލްފް އަކީ އެހާ ބިރުވެރި ބެންޑިޓެއް ނަމަވެސް!
  
  އެކަމަކު އަޅުގަނޑު ގަބޫލުކުރާ ގޮތުގައި އަޅުގަނޑުމެން ކެރިގެން ވެރްމާކްޓް ބަލިކުރާނަން،
  ކުޑަކުއްޖާއަށް މިކަން ވަރަށް ރަނގަޅަށް އެނގޭ...
  އަހަރެމެންނަކީ ރަން ފިޔަ ޖަހާފައިވާ ކަރޫބް،
  އަދި އަގުހުރި ލީޑަރު، ކޮމްރެޑް ސްޓާލިން!
  
  އަޅުގަނޑުމެން ހިތްވަރުގަދަކޮށް ވެރްމާކްޓް ބަލިކުރާނަން،
  މޮސްކޯ ކައިރީގައި ނާޒީން ހަނގުރާމަ ކުރަމުން ދިޔަ ނަމަވެސް...
  އެކަމަކު އަހަރެން އިމްތިހާނުން ފާސްވާނީ ސޮލިޑް އޭ،
  އަދި އަހަރެންގެ ފިސްތޯލަ ބަޠަލާ ހަވާލުކުރާނަން!
  
  އަހަރެންނަށް ޕައިނިއަރ ބޯއީއެއް ހަދައިދެވިދާނެތޯ،
  ނާޒީން ދުވަހަކުވެސް ހުވަފެނުގައިވެސް ނުދެކޭ ކަމެއް...
  ހެޔޮ ޢަމަލުތަކަށް އަހަރެމެންގެ އެއްޗެއް އެބައޮތް،
  އަދި ފުރައްސާރައަށް ރަޙްމަތެއްވެސް ނުލިބޭނެ!
  
  އަހަންނަށް ކުރެވެން އޮތް ކޮންމެ ކަމެއް އަބަދުވެސް ކުރެވޭނެ،
  އަނެއްކާވެސް ބައްޕަގެ ބިމުގެ މައްޗަށް ވިލާތައް އުދުހިގެން ދާން ދޫކޮށްލާށެވެ...
  އެކަމަކު ފަންނުވެރިޔާ ދުޝްމަނުންނަށް ދޫނުދޭނެ،
  ރަޝިޔާ ސިފައިންގެ މީހާއަކީ ހިތްވަރުގަދަ ބާރުގަދަ މީހެއް!
  
  އާދެ، އަހަރެން ކުރިން އަތުލައިގަނެވުނީ،
  އަދި އެމީހުން އޭނާ ގެންދިޔައީ ހުސްފައިގައި ސްނޯޑްރިފްޓެއްގެ ތެރެއިން...
  ޕޮލިސް ހޯސްރެޑިޝް ޖަހާފައި ވަނީ ޒަޚަމްތަކުގައި،
  އަދި އެކުއްޖާ ތަޅަނީ ވަޔަރ އިން!
  
  އަދި އަހަރެންގެ ހީލްސް ވެސް ރަތް ހޫނު އަލިފާނުން އަނދާފައި،
  އަދި އެމީހުންގެ ފައި އަންދާލީ ޕޯކަރަކުން...
  އެކަމަކު ކްރައުޓްސް އަށް ލިބުނީ އެންމެ ސުމެއް،
  އެކުއްޖާގެ ފައިގައި އަލިފާން ރޯވި ނަމަވެސް!
  
  އެމީހުންގެ އިނގިލިތައް ފަޅާލައި، ނިތްކުރި އަންދާލައި،
  އަދި އެމީހުން އެކުއްޖާގެ ކޮނޑުގައި ހުރި ހުޅުތައް ފަޅާލީ...
  މާތްالله ފަންނުވެރިޔާގެ މަތިން ހަނދާން ނެތިގެން ދިޔައީ ކަމަށް ބެލެވެއެވެ
  ޖަލާލީ ޒަޚަމްތަކުގައި މިރުސް އުނގުޅުމުން!
  
  އެކަމަކު ފަޝީސްޓުންނަށް އެއްވެސް އެއްޗެއް ނުބުނެ،
  އަދި އިންޖެކްޝަންސް، ހޫނު ނިޔަފަތިތަކުގެ ދަށުގައި...
  ކޮންމެއަކަސް އަހަންނަށް ޚުދު ސްޓާލިން އަކީ ވެސް އުންމީދެއް،
  އަދި ނިކަމެތި ފުހެރް ރަނގަޅުވާނީ ވޭނުގައި މަރުވުމެވެ!
  
  އެހެންކަމުން އެމީހުން އަހަރެން ގެންދިޔައީ ސްނޯގައި މަރުގެ އަދަބު ދިނުމަށެވެ.
  ފިރިހެން ކުއްޖަކު އަނިޔާވެރި ގޮތަކަށް ތަޅައި، ހުސްފައި...
  އެކަމަކު އަހަރެން ގަބޫލެއް ނުކުރަން އަހަރެން މިހާރުވެސް ބްރޯކް ވެއްޖެ ކަމަކަށް
  ނާޒީންގެ އަތުން ބަލިވުމުން ސަލާމަތް ނުވެވޭނެ!
  
  ފްރިޓްޒް އަހަރެންގެ މޭމަތީގައި ތަރިއެއް ޖައްސާލީ،
  އާދެ، މިކަމުން އަހަރެން ފަޚުރުވެރިވޭ...
  އަހަރެން ވަރުގަދަ ދުޝްމަނުންނަށް ދޫނުދޭނަން،
  އަދި ބިރުވެރިކަމާއި ނުބައި ނިކަމެތިކަމުގެ ތެރެއަށް އަހަރެން ރިޒޯޓް ނުކުރާނަމެވެ!
  
  އަހަރެންނަށް ޤަބުރަށް ފިޔަވަޅެއް އެޅިދާނެ،
  އަދި މިފަދަ ގުގުމާލާ ޕައިނިއަރ ލަވައަކާއެކު...
  ކޮންމެއަކަސް ފުހެރަކީ ހަމައެކަނި މޮޔަ ޙިމާރެއް،
  އަދި އަހަރެން އީޑަންގައި އަންހެން ކުއްޖަކާ ބައްދަލުކުރާނަން އިނގޭތަ!
  
  އެކަމަކު އެންމެ ފަހު ވަގުތު ގުގުމާލީ،
  އަޅުގަނޑުމެންގެ މެޝިންގަންތަކުގެ ކްލޮކްވޯކް ޓްރިލް...
  ފަޔަރ ސްކޮޑް ހަމަޖެހިފައި،
  ނާޒީން ވަނީ ކަނބުލޭގެ ކުނިތަކަކަށް ވެފައެވެ!
  
  އަދި މިހާރު އަހަރެންގެ ބަޠަލު ފިރިހެން ކުއްޖާއަށް،
  އޭނާ އައީ އަނިޔާއާއި ތަކުލީފު ތަހައްމަލު ކުރުމަށްފަހު...
  ބޮޑު ޖަމާއަތަކާއެކު ހަނގުރާމަ ކުރި،
  މިފަދަ ނުބައި އިމްތިޙާނުތަކެއް ތަހައްމަލު ކުރުމަށްފަހު!
  
  އެ ކުއްޖާ އަނެއްކާވެސް ކްރައުޓްސް މަރާލަނީ،
  ހުސްފައިގައި ހުރި ކުއްޖަކު ސްނޯޑްރިފްޓްތަކުގެ ތެރެއިން ދުވެފައި ގޮސް...
  އަދި ވަރަށް ހިތްވަރުގަދަ ފިޔަވަޅެއް އަޅަނީ،
  ހިތްހަމަޖެހިގެން އެކުވެރިޔާގެ އިސްތަށިގަނޑު ބުރިކޮށްލާށެވެ!
  
  ފެންނަ ފެނުމުގައި ބާލިން އިންތިޒާރު ކުރަނީ ވަރަށް އަވަހަށް އެ ކުއްޖާއަށް،
  ޖަރުމަނުން ރަޝިޔާއަށްޓަކައި ބޯ ތިރިކޮށްލާނެ...
  ބާރުގަދަ ކެރޫބަކު ކަނޑިއެއް އުފުލާލަނީ،
  އަދި އެންމެން މައިދާނަށް ނުކުތުމަށް ހިތްވަރުކޮށް އެދެއެވެ!
  
  އަޅުގަނޑު ގަބޫލުކުރާ ގޮތުގައި އަޅުގަނޑުމެން ވަރަށް އަވަހަށް މަރުވެފައިވާ މީހުން ދިރުވާލާނަން،
  ވަޅުލާ މީހަކު ވާނީ މަލާއިކަތެއް ފަދައިން...
  އަހަރެމެންގެ ވެރިރަސްކަލާނގެއަކީ ފުދޭވަރަކަށް ވަރުގަދަ، އެއްކައުވަންތަ،
  އެންމެ ކުޑަމިނުން ޝައިޠާނާއަކީ ބައެއް ފަހަރު މާބޮޑަށް ކިބުރުވެރިވާ މީހެއް!
  
  ކައުނު އަބަދަށްޓަކައި ލައްވާށިއެވެ
  މާތް ކޮމިއުނިޒަމްގެ ބެނާގެ ދަށުން...
  ކޮމްރެޑް ލެނިން އަކީ ވިދާ ތަރިއެއް،
  އަދި ސްޓާލިން އަކީ ކާމިޔާބު: ނުބައި، ފަޝީޒަމް!
  މިތަނުގައި ހަގީގަތަކީ އޭގެ ތަންކޮޅެއް އިދިކޮޅަށް: ނާޒީން އެކަން ނަގައިގެން މޮޅުވިއެވެ. އެކަމަކު ލަވައިގައި ފިރިހެން ކުދިން އުންމީދު ކުރަނީ އެންމެ ރަނގަޅު ގޮތަކަށެވެ. އަނެއްކޮޅުން ޚިޔާލުތައް ފަޅައިގެން ދިޔަ ނަމަވެސް، ފަހަރެއްގައި އާ ސަރުކާރުގެ ދަށުން އެމީހުންނަށް ޖާގައެއް އޮވެދާނެ ހެއްޔެވެ؟
  އެ ހޮބިޓް ކުއްޖާ ވެގެން ދިޔައީ ސްޓާލިނިސްޓް ވެރިކަމަށް ކޮންމެހެން ބޭނުން ނުވާ ކުއްޖަކަށެވެ. އަދި މިކަމުގެ އަސަރު އޭނާގެ މޫޑަށް ކުރިކަން ސާފުކޮށް އެނގެއެވެ.
  އެކަމަކު ކުދިން، އަމިއްލައަށް ހިތްހަމަޖެހުމަށްޓަކައި، އަނެއްކާވެސް ލަވަކިޔަން ފެށީ، ވަރަށް ފޯރިއާއެކު، ހުސްފައިގައި ފިރުމާލަމުންނެވެ؛
  ޖައްވީ ޒަމާނުން ފިރިހެން ކުއްޖަކު އައިސްފި،
  ހުރިހާ ކަމެއް ހަމަހިމޭންވެފައި އޮތް އިރު - ސުލްހަވެރި...
  އޭނާގެ ހުވަފެނުގައި އެ ކުއްޖާއަކީ ފިނި ކަނބުލޮއެއް،
  މިކަމުން އޭނާއަށް އެއްވެސް ގެއްލުމެއް ނުލިބެއެވެ!
  
  ހަނގުރާމައިގެ ދުވަސްވަރު، ހާސްކަމުގެ ވަގުތު،
  އެ ކުއްޖާ ފުރިގެން ދިޔައީ ސުނާމީއެއް ފަދައިން...
  ބާރުގަދަ ޖަމާއަތެއް ރަސްގެ ތެރެއަށް ހިނގައިގަތީ،
  އަދި ފްރިޓްޒް ޓޭންކުގެ ދަގަނޑު ފީފާ ތަތްކޮށްލިއެވެ!
  
  އަހަންނަކީ ފިނިގަނޑުގައި ހުސްފައި ހުރި ކުއްޖެއް،
  ނިކަމެތި ފަޝީސްޓުން އަހަރެން ދުއްވާލީ...
  އެމީހުން ގަދަކަމުން ޖައިރްފަލްކަން ފަދައިން ހިފެހެއްޓި،
  އަހަރެން ބޭނުންވީ ދުރުން ކޮމިއުނިޒަމް ފެންނަން!
  
  އެމީހުން އަހަރެން ދުއްވާލީ ސްނޯގެ ތެރެއިން ގިނައިރުތަކެއް ވަންދެން،
  އަހަރެން ކިރިޔާ ހުރިހާ އެއްޗެއް ފްރީޒް ކޮށްލީ...
  އެމީހުން އަހަރެންގެ ހުސްފައި ދަގަނޑަކުން އަންދާލީ،
  އެމީހުން ބޭނުންވީ ޕައިންތަކުގެ މެދުގައި އޭނާ ބަރަހަނާކޮށް ތަޅުވާށެވެ!
  
  އެކަމަކު ރީތި އަންހެން ކުއްޖެއް އައެވެ
  އަދި އޮޓޮމެޓިކުން ހުރިހާ ފަޝީސްޓުން ދުރުކޮށްލީ...
  ކޮންމެއަކަސް އޭނާގެ ލޮލަކީ ތޫނު އިންޖެކްޝަނެއް ފަދައިން،
  އަޅުގަނޑުމެން ކަނޑާލާފައި ފުލުހުން އެއްފަހަރާ ވަރަށް ގިނައިން!
  
  އެ ކުއްޖާ މަރުވާން ކައިރިވެފައި އޮތެވެ
  އެ ކުއްޖާގެ ލޭ އޭނާގެ ނާރުތަކުގައި ފިނިވެގެން ދިޔައީ...
  އެކަމަކު މިހާރު ނުނިމޭނެ
  އެއަންހެން ކުއްޖާ ދިރުމަކަށް އައީ ކަހަލައެވެ!
  
  ބިރުވެރި އަނދާފައިވާ ތަންތަނުން އަހަރެން ރަނގަޅުވީ،
  ކޮންމެއަކަސް ސްނޯއަށް ފަހު އެމީހުން އަހަރެން އަންދާލީ ދެން...
  ހިތެއް ނެތް ޖަލާލީއަކީ ޙިމާރަކީ ކޮބައިކަން އެނގޭށެވެ،
  އެކަމަކު އޭނާ ވެސް ޖޫރިމަނާއެއް ދައްކާނެ!
  
  އެ އަންހެން ކުއްޖާ ވަރަށް ސްމާޓް، ގަބޫލުކުރައްވާ،
  އަދި ޕައިނިއަރ ވަރަށް އަވަހަށް އޭނާއާ ރައްޓެހިވީ...
  މިހާރު ތިޔަ ވާނީ ހަގީގީ ޖަނަވާރު ފިރިހެން ކުއްޖެއް،
  އަދި ކަރޫބުންގެ މޫނުތަކުން އަހަރެމެންނަށް ތާއީދު ކުރާނެއެވެ!
  
  އެމީހުން އޭނައާއި ވަރަށް ރަނގަޅަށް މާރާމާރީ ހިންގަން ފެށީ،
  އަޅުގަނޑުމެން ފަޝީސްޓުން ނިމުމެއް ނެތް ގޮތުގައި ނައްތާލީ...
  އަހަރެމެން އިމްތިހާނުތަކުން ފާސްވެ، އޭ ލިބުނީ،
  ކޮމިއުނިޒަމްގެ ތެރެއަށް މޭލުތަކެއް ވަންދެން ދުވެފައި!
  
  އަހަރެންނާއި އެ އަންހެން ކުއްޖާ ތިބީ ސްނޯގައި ހުސްފައި،
  ދެތިން ބިރެއް، ނޭނގިގެން އަހަރެމެން އަވަސްވެގަންނަނީ...
  އަހަރެންގެ އަތްތިލައިން ދުޝްމަނުންގެ ގައިގައި ޖަހާނަން،
  އަދި އިރު އަބަދުވެސް އަލިވަނީ ބައްޕަގެ ބިމުގެ މައްޗަށް!
  
  އަހަރެން ބަލިނުކުރެވޭނެ ކްރައުޓްސް އަށް،
  އަދި އެ އަންހެން ކުއްޖާއާ އެކު އަހަރެމެން ތިބީ ނާކާމިޔާބު...
  އަހަރެން ރުޅިގަދަ ބުޅަލެއް ފަދައިން ވަރުގަދައެވެ
  އަޅުގަނޑުމެން ކޮމްސޮމޯލް އާއި އެއްބައިވަންތަވެގެން އުޅޭއިރު!
  
  އަދި މިތަނުގައި އަންހެން ކުއްޖާ ދުވަނީ ހުސްފައިން،
  އަދި އޭނާ އެހާ ފަންނުވެރިކަމާއެކު ފަޝީސްޓުންނަށް ބަޑިޖަހާ...
  އަޅުގަނޑުމެން މާދަމާއަށްޓަކައި ބާރުގަދަ ޝީލްޑެއް އުފައްދާނަން،
  ނުބައި ޤާބިލް ނައްތާލެވޭތޯއެވެ!
  
  ރަޝިޔާއަކީ ވަރަށް ވަރުގަދަ ޤައުމެއް،
  އަދި އޭނާގެ އަތުގައި ބަޑި ފީފާއެއް ހުރެއެވެ...
  ޝައިޠާނާއަށް އަހަރެމެން ބަލި ނުކުރެވޭނެ،
  ލޭއޮހޮރުވާލުމުގެ ބަދަލު އޭނާއަށް އަންނާނެ!
  
  އެހެންކަމުން އެ ރީތި އަންހެން ކުއްޖާ ލަވަކިޔަނީ،
  ހުސްފައިން ސްނޯޑްރިފްޓެއްގެ ތެރެއިން ދުއްވައިގަންނައިރު...
  އަދި ފަންނުވެރިޔާއާއެކު އޭނާ ރެޕްޓައިލްސް ތަޅާލައެވެ،
  އަޅުގަނޑުމެން އެކަން ހާސިލްކުރާނަން، އެކަމަކު އަޅުގަނޑުމެންގެ ތެރެއިން ކޮންމެ މީހަކުވެސް ނިންމާލާނަން!
  
  އަހަރެން ވެސް އެއްގޮތަކަށްވެސް ބަލިކަށި ކުއްޖެއް ނޫން،
  އަހަރެން ފަޝީސްޓުން ފުނޑުފުނޑުކޮށްލަނީ ވަރަށް ބޮޑަށް ރުޅިވެރިކަމާއެކު...
  ފުރައްސާރައަށް އަހަރެންގެ އަތުން ނިކަލެއް ލިބޭނެ،
  އަދި އަޅުގަނޑުމެން ބިނާކުރާނީ ވަރަށް ބޮޑު އާ ދުނިޔެއެއް!
  
  އަހަރެމެން މި ފިނި ރުޅިވެރިކަމުގައި ހަނގުރާމަ ކުރަނީ،
  ވެރްމާކްޓުން އަހަރެމެން ކަކުލުގައި އަޅުވާކަށް ނުޖެހޭނެ...
  ނާޒީންނަށް ހޫރޭ އޭނާގެ ކެރިގެން،
  ލެނިން އަށް ވެއްޖެ ކޮންމެ މީހަކުވެސް އަޅުގަނޑުމެންނާ ގުޅިވަޑައިގަންނަވާނެ!
  
  ތިޔަ ވާނީ ވަރަށް ފިނި ރީތި މީހަކަށް،
  އެ ކުއްޖާ މޮޔަވެގެން ކަލޭދެކެ ލޯބިވެއްޖެ...
  އަޅުގަނޑު ބަޑިޖަހާނަން ކަލެއަށް، ގައުމަށް
  އަދި ވަރަށް ވިދާ ސިޓީއެއްގެ ހައްގުގައި!
  
  އަޅުގަނޑު ގަބޫލުކުރާ ގޮތުގައި ބާލިންއަށް ވަގުތުން އާދެވޭނީ،
  އަނިޔާވެރި ހަނގުރާމަ ދެން ފިލައިގެން ދާނެ...
  އަޅުގަނޑުމެން ކައުނުގެ ފުޅާކަން ފަތަޙަކުރާނަން،
  އަލިފާންގަނޑު އުޖާލާކޮށް ރުޅިގަދަވާން ދޫކޮށްލާށެވެ!
  
  އަދި އަހަރެމެންގެ ތަޤްދީރުގައި މަރުވުން ކަނޑައެޅިފައިވާނަމަ،
  އަހަރެން އިސްކަންދެނީ އެކަނި...
  އަހަރެން ބޭނުންވާ ގޮތަށް އަންހެން ކުއްޖާ ހަދަން ދޫކޮށްލާށެވެ،
  އަހަރެންގެ ދަރިފުޅު އަހަންނަށް ހަދިޔާއެއް ދޭނީ، އަންހެން ދަރިއަކު ވެސް!
  
  ރަނގަޅު އަންހެން ކުއްޖަކަށް ވާނީ
  ތިބާ ބިނާކުރާނީ ސުވަރުގެ ވާނެ މި ދުނިޔެ...
  އަޅުގަނޑުމެންނަށް މިތަނުގައި ރީތި މާތަކެއް ހެދިފައި އެބަހުރި،
  އަދި ގަބޫލުކުރައްވާ، އަލިކަމަކީ އެއްގޮތަކަށްވެސް ކޮށިގަނޑެއް ނޫން!
  
  އަހަރެން އަންހެން ކުއްޖަކާއެކު ވެލާއެއް ބަޑިޖަހާލީމެވެ،
  އަދި އޭނާއަށްފަހު އޭނާ ނިންމާލީ ޕެންތަރ އެވެ.
  ހަނގުރާމަވެރިޔާ ދަނޑު ޝޫޓިން ގެލެރީއަކަށް ބަދަލުކޮށްލަނީ،
  ބައެއް ފަހަރު އަޅުގަނޑުމެންނަށް އޭގެ މިންވަރުވެސް ނޭނގުނު ނަމަވެސް!
  
  އަޅުގަނޑުމެން ރާއްޖޭގެ މައިގަނޑު ކަންތައް ފުރިހަމަ ކުރާނަން،
  ކޮމިއުނިޒަމް ބިނާކޮށްލަމާ ޑޮލަރު ނެތިގެންދާނެ...
  އަދި އެތަނުގައި ޝައިޠާނާ ބަލިކުރާނަން،
  އަޅުގަނޑުމެންގެ ނަސީބު އުޖާލާވެގެން ދާށި!
  
  އެ އަންހެން ކުއްޖާ މުޅި ވިންޓަރުގައި ދަނޑުވެރިކަން ކުރި،
  ފިނިގަނޑުގެ ތެރެއިން ހުސްފައިގައި ހިނގައިގަތީ...
  އާދެ، ކީއްވެގެންތޯ އަހަރެމެން ހަނގުރާމައިގައި މިތިބީ - ކީއްވެގެންތޯ،
  އަޅުގަނޑުމެން އިންދާނީ މިއަށްވުރެ ޝަރަފުވެރި ރޯޒެއް!
  
  މިފަދަ ވަރަށް ފިނި މަގެއް،
  އަހަރެންނާއި ހުސްފައި ހުރި އަންހެން ކުއްޖަކު އިންތިޒާރު ކުރަމުން މިދަނީ...
  އަދި ޔޫއެސްއެސްއާރު ބަލިކުރުމަކީ ކުރެވޭނެ ކަމެއް ނޫން،
  އަޅުގަނޑުމެން ހިނގާނީ އުއްމީދީ މޭ މަހު!
  
  އަދި މޭ ނުއަޔަސް،
  އަހަރެމެން އަދިވެސް ހިނގާނީ ކާމިޔާބީއާއެކު...
  އެހެންވީމާ ފިރިހެން ކުއްޖާ، ކެރިގެން ކެރޭނެ -
  އަހަރެމެންގެ މައްޗަށް އިރު ވިދާލާނީ ސުވަރުގެއިން!
  
  ދެން ބިރު ނުގަންނަވާ، އަހަރެމެން މަރުވެފައިވާ މީހުން ދިރުވާލާނަން،
  ސައިންސް އިން ވަރަށް ވަރުގަދަ ނަސޭހަތެއް...
  އަހަރެމެންގެ ވެރިރަސްކަލާނގެއަކީ އެއްކައުވަންތަކަމެކެވެ.
  އަދި އަޅުގަނޑުމެން ޖަވާބުދާރީވުމަށް ފުރައްސާރައަށް ގޮވާނަން!
  މިއީ ޝޭވްކޮށްފައިވާ އިސްތަށިގަނޑާއެކު ކުރު ހެދުމުގައި ތިބި ހުސްފައިގައި ތިބި ފިރިހެން ކުދިން ލަވަކިޔުނު ގޮތެވެ. އަދި އޭގެ ތެރެއިން ގިނަ މީހުންގެ ހަށިގަނޑުގައި ވެސް ޓެޓޫ ޖަހާފައި ހުއްޓެވެ. ހޮބިޓް ކުއްޖާ ވެސް އޭނާގެ މޭމަތީގައި ސްޓާލިންގެ ފޮޓޯއެއް ވަޑާން ކުރި އެވެ.
  އެކަމަކު ދެން ޖަރުމަނުގެ ޓޭންކްތައް ފެނިގެން ދިޔައިރު، ހަމަ އެ ފިރިހެންކުއްޖާ ގައިދީން ވަރަށް ފޯރިއާއެކު ސަލާމްކޮށް، އެމީހުންގެ ހުސް، ކުޑަކުދިންގެ ފައިގައި ތަޅައިގަތެވެ.
  1945 ވަނަ އަހަރު ނިމުނުއިރު ޖަރުމަނާއި ޖަޕާނުގެ ސިފައިން ވަނީ ޔޫއެސްއެސްއާރުގެ އާބާދީ ބޮޑު ހުރިހާ ސަރަހައްދުތަކެއް ގާތްގަނޑަކަށް ހިފާފައެވެ. އަދި ހަމައެކަނި ބައެއް ރަށްތަކާއި ރަށްރަށުގައި ހަނގުރާމަތަކާއި ޕާޓީތަކުގެ ހަމަލާތައް އަދިވެސް ހިނގަމުން ދިޔައެވެ. ސްޓާލިން ހަގީގަތުގައި ފިލައިގެން ދިޔައީ، އަދި ނުފެނުނީ، އޭނާ ފޮރުވިފައި ހުރި ބްރެޒިލްގަ އެވެ. އެކަމަކު މޮލޮޓޯވް ހުރީ އޭގެ ބަދަލުގައި އެވެ. ނަމަވެސް މެއި މަހު އެއްހާސް ނުވަސަތޭކަ ސާޅީސް ހަ ވަނަ ދުވަހު މޮލޮޓޯވް އަތުލައިގަތީ އެސްއެސްގެ އެސޯލްޓް ސްޕެޝަލް ފޯސްތަކުންނެވެ. އެއަށްފަހު މޮލޮޓޯވްގެ ބަދަލުގައި ވެރިކަމަށް ވަޑައިގެންނެވި ބެރިއާ ވަނީ ޝަރަފުވެރި ޝަރުތުތަކެއްގެ މަތިން ހަވާލުވުމަށް ހުށަހަޅާފައެވެ.
  ހިޓްލަރު އެއްބަސްވެ، ބެރިއާގެ ފުރާނަ ސަލާމަތްކޮށް، ލިމިޓެޑް މިނިވަންކަމެއް ލިބުނެވެ. އަދި ޔޫއެސްއެސްއާރުގައި ޕާޓީތަކުގެ ހަނގުރާމަ ކިރިޔާވެސް ހުއްޓިގެން ދިޔައެވެ. އޭރު ހިލަޖެހިފައި ހުއްޓެވެ.
  ތިންވަނަ ރައިކް އިން ފަތަޙަކުރި އެއްޗެއް ހަޖަމު ކުރަމުން ދިޔައެވެ. އެކަމަކު އެމެރިކާއާއި އިނގިރޭސިވިލާތާ ކުރިމަތިލުމަކީ ކޮންމެހެން ކުރަންޖެހޭ ކަމެކެވެ. ޚާއްޞަކޮށް، އިޓަލީއާއި ފްރާންސް، ބެލްޖިއަމް، އަދި ހޮލެންޑަށް އިސްތިޢުމާރީ މުދާތައް އަނބުރާ ގެންދިއުމަށް ހިޓްލަރު ޑިމާންޑް ކުރެއްވިއެވެ. މުހިންމު ގޮތެއްގައި އެފްރިކާގައެވެ. އަދި ޤާނޫނީ ގޮތުން ޖަރުމަނު މީހުންނަށް ދިނުން. މިހާރު ތިންވަނަ ރައިކްގެ އަތުގައި އޮތީ މިނިވަން އަތެކެވެ. އަދި އެއްވެސް ކަމެއް ވެއްޖެނަމަ...
  އެކަމަކު އެމެރިކާގައި އެޓޮމިކް ބޮމެއް އޮތެވެ. ތެދެއް، ތިންވަނަ ރައިކްގައި ހަމައެކަނި ޓެންކްތަކެއް ހުރި ނޫން ކަމަށާއި، ޖެޓް މަތިންދާބޯޓުތައް ވެސް ތަރައްގީކޮށްފައިވާ ކަމަށެވެ. އަދި ޔޫރަޕްގެ ބިމަށް ބޮން އުކާލުމުގެ ފުރުސަތެއް ވެސް ނުދޭނެ އެވެ.
  އެހެންކަމުން ދުނިޔޭގައި މަޑުޖެހުމެއް އޮތެވެ. ޖަރުމަނު މީހުން ދިޔައީ ހަލުވި ދުވެލީގައި މަތިންދާބޯޓު އުފުލާ ބޯޓުތަކާއި ހަނގުރާމަ މަނަވަރުތަކާއި ބިމުގެ މަތީގެ ބޮޑެތި ބޯޓުތައް ހަދަމުންނެވެ. އެކަމަކު އެމީހުންގެ ސަބްމެރިން ފްލީޓް ކުރިން ވެސް ވަރުގަދަ ކަމުން އެމީހުންގެ ސަބްމެރިންތައް ދުއްވީ ހައިޑްރޯޖަން ޕެރޮކްސައިޑްގެ މައްޗަށެވެ. އެހެންކަމުން...
  އެ ހޮބިޓް ކުއްޖާއަށް ތިންވަނަ ރައިކްގައި އަމިއްލައަށް ޖާގައެއް ލިބުނެވެ. އޭނާ ފްލައިން ސޯސަރސް - ބެލޮންސް ޑިސްކް - ރަނގަޅު ކުރަން ފެށިއެވެ. ހަގީގީ ތާރީޚުގައި މި ޑިސްކް އުދުހެން ކުޅަދާނަވެ، ދެ އަޑު ހުރަހެއްގެ ސްޕީޑަށް ވާސިލްވެވުނެވެ. ނަމަވެސް ހަނގުރާމަތަކުގައި ބައިވެރިވެވަޑައިނުގަންނަވައެވެ. އެއީ މާ ނާޒުކު، އަދި ބޮޑު އަދި އަގުބޮޑު އެއްޗެކެވެ. ހަގީގީ ތާރީޚުގައި: ޔޫއެސްއެސްއާރު އިން ވެސް އަދި އެމެރިކާއިން ވެސް ފްލައިން ސޯސަރސް ގެންގުޅެފައެއް ނުވެއެވެ. އެހެނީ އެ ކުޅިވަރަކީ ކެންޑެލްގެ އަގުހުރި ކުޅިވަރެއް ނޫނެވެ. އެއް މޯޓަރަށް ގެއްލުން ލިބުމުން ވަގުތުން ބެލޮންސް ޑިސްކް ކޮންޓްރޯލް ގެއްލިގެން ގޮސް އުފުލިގެން ދާނެއެވެ.
  އެކަމަކު ހޮބިޓް ބޯއީ އެކަން ހެދީ ލެމިނަރ ފްލޯ އުދުހޭ ސޯސަރުތަކުގެ ވަށައިގެން ދައުރުވެ، ކުދި ހަތިޔާރުތަކަށް ނާޒުކު ވެގެންދާ ގޮތަށެވެ. އަދި މިހާރު އެންޓި އެއާކްރާފްޓް ބަޑިތަކާއި އެއާ ކެނަންތަކާއި މެޝިންގަންތަކުން ހަގީގަތުގައި އެތަކެތި ވައްޓާލެވޭކަށް ނެތެވެ. އެކަމަކު ދާއިމީ އަދި ހުސްފައި ހުރި ކުއްޖާ އެކަން ހެދީ، ލޯ އެންޑް ބެހޯލްޑް، އެތަންތަނުގައި ލޭޒަރ ޖަހާފައި ހުރި ގޮތަށެވެ. އަދި މި ލޭޒަރތަކުން އަކުރުން އަކުރަށް ހުރިހާ އެއްޗެއް އަންދާލީ އަލިފާނާއި ހޫނު ރޭތަކުންނެވެ. އަދި މިކަމާ ދެކޮޅަށް ހަނގުރާމަ ކުރަން މަސައްކަތް ކުރާށެވެ.
  އެހެންކަމުން ޖަރުމަނު މީހުންގެ އަތުގައި ހަގީގަތުގައި ވަރުގަދަ އަސްކަރީ ޓްރަމްޕް ކާޑުތަކެއް ހުއްޓެވެ. ހަމައެއާއެކު، ޓޭންކްތަކުގައި މިއަށްވުރެ ކުރިއަރާފައިވާ އެކްޓިވް އާމޯރެއް ޖަހައި، ޕްލާސްޓިކުން އުޅަނދުތައް އުފައްދަން ވެސް ފެށިއެވެ.
  އާދެ، އެއީ އިންތިހާއަށް މަޖާ އަދި އަމިއްލަ ގޮތެއްގައި އިންތިހާއަށް އުދުވާނީ ގޮތަކަށް ފެނުނު އެއްޗެކެވެ.
  އެމެރިކާގައި ހަމަގައިމުވެސް އެމީހުން ބޭނުންވީ ޖަރުމަނު މީހުންނަށް ރައްދުދޭން ނަމަވެސް ފްލައިން ސޯސަރތަކާ ދެކޮޅަށް އެމީހުންގެ އަތުގައި ހުރީ ހަމައެކަނި ތިއަރީ ގޮތުން އެމީހުން ނައްތާލެވޭނެ އެޓޮމިކް ޗާޖްތަކެކެވެ. އެކަމަކު ނާޒީންގެ އަތުގައި ކުރިންވެސް އެތައް ހާސް ޑިސްކް ޕްލޭންތަކެއް ހުއްޓެވެ. ފުހެރު ހަނގުރާމައަށް ދާން ނިންމީ 1949 ވަނަ އަހަރުގެ އޭޕްރީލް މަހުގެ 20 ވަނަ ދުވަހު އޭނާގެ އަށްޑިހަ ވަނަ އުފަންދުވަހު އެވެ. ބުނެވިދާނެ އެއްޗަކީ އެންމެ މޮޔަ ޚިޔާލެއް ނޫނެވެ.
  މީގެ އިތުރުން އެމެރިކާގައި މިސައިލް ޓެކްނޮލޮޖީ ތަރައްޤީ ކުރެވިއްޖެނަމަ ނާޒީންނަށް ހިތްހަމަ ނުޖެހޭ ސަޕްރައިޒެއް ލިބިދާނެއެވެ.
  އަރައިގަތުމުގެ ކުރިން ހިޓްލަރު ނިންމީ ގްލެޑިއޭޓަރުންގެ މާރާމާރީތަކުގައި މަޖާކުރުމަށެވެ. އަދި މިއީވެސް މޮޔަ ޚިޔާލެއް ނޫނެވެ.
  އެކަމަކު އެއީ އެހެން ވާހަކައެއް...
  
  ސްޕައި ގޭމްސް - ރަޝިޔާ ނައްތާލަނީ
  އެނޮޓޭޝަން
  އެކި ބާވަތުގެ އޮޕަރޭޝަންތައް ޖާސޫސީ އިދާރާތަކުން ހިންގާއިރު، މުހިންމު ގޮތެއްގައި ސީއައިއޭ، އެންއެސްއޭ، އެމްއައި، މޮސާޑް، އަދި އެހެނިހެން ކުންފުނިތަކުން މުޅި ދުނިޔޭގައި ހާއްސަ ހާލަތެއް އުފެދި، ގިނަ ފަހަރަށް ލަފާނުކުރެވޭ ހާލަތަކަށް ވެގެންދެއެވެ. ޓެރަރިޒަމާ ދެކޮޅަށް އަދި ނުފޫޒުގެ ދާއިރާތަކަށްޓަކައި ކުރާ މަސައްކަތެއް އެބައޮތެވެ. މިކަމަށް ޚާއްސަކޮށްފައިވާ ވަރަށް ޝައުގުވެރި ވާހަކަތަކެއްގެ އިތުރުން މިޚައިލް ގޯރްބަޗޭވްގެ ޚިޔާނާތަށް ވެސް ޚާއްސަ ވާހަކަތަކެއް އެބަހުއްޓެވެ.
  
  ފުރަތަމަ ބާބު
  
  
  އޭނާގެ ހިތުގައި އުފެދުނު ނަފްރަތު ގިރާފައިވާ ދަގަނޑަށްވުރެ ބޮޑަށް އަނދާ ހުލިވިއެވެ.
  
  މެޓް ޑްރޭކް ތެދުވެ ފާރުގެ މައްޗަށް އަރައިގެން ގޮސް ހިމޭންކަމާއެކު ޖައްސާލިއެވެ. އޭނާ ތެޅިފޮޅެމުން ދިޔަ ގަސްގަހާގެހިތަކުގެ ތެރޭގައި ކޮޅަށް ހުރެ އަޑުއަހަން ހުރި ނަމަވެސް ވަށައިގެންވާ ހިމޭންކަމަށް އެއްވެސް ބަދަލެއް އިހުސާސެއް ނުކުރެވުނެވެ. އޭނާ އިރުކޮޅަކު މަޑުކޮށްލަމުން އަނެއްކާވެސް ގްލޮކް ސަބްކޮމްޕެކްޓް ޗެކް ކުރިއެވެ.
  
  ހުރިހާ ކަމެއްވެސް ހުރީ ތައްޔާރުވެފައެވެ. ބްލަޑީ ކިންގްގެ މިނިއަންސް އަށް މިރޭ އުނދަގޫވާނެ އެވެ.
  
  ކުރިމަތީގައި ހުރި ގެއަށް އޮތީ އިރުއޮއްސޭ ވަގުތުގައެވެ. ފުރަތަމަ ފަންގިފިލާގެ ބަދިގެއާއި ސިޓިންރޫމް ވަނީ އަލިފާންގަނޑުގެ ތެރެއަށް ވަދެފައެވެ. ބާކީ ހުރި ތަން އޮތީ އަނދިރިކަމުގެ ތެރެއަށް ޣަރަޤުވެފައެވެ. އޭނާ އިތުރު ސިކުންތުކޮޅަކަށް މަޑުކޮށްލީ، ކުރީގެ، މިހާރު މަރުވެފައިވާ ހެންޗްމަންގެ އަތުން ލިބުނު ޑައިގްރާމް ފަރުވާތެރިކަމާއެކު މުރާޖަޢާކޮށް، ހިމޭންކަމާއެކު ކުރިއަށް ދިއުމުގެ ކުރިންނެވެ.
  
  އޭނާގެ ކުރީގެ ތަމްރީނުތަކުން އޭނާއަށް ރަނގަޅަށް ޚިދުމަތްކޮށް އަނެއްކާވެސް ނާރުތަކުގެ ތެރެއިން ތެޅެމުން ދިޔައިރު، މިހާރު އޭނާގެ އަތުގައި އޮތީ ޚުދުމުޚުތާރު ޒާތީ ސަބަބަކާއި އެކަމަށް ޑިމާންޑެކެވެ. ބްލަޑް ކިންގްގެ ތިން މީނިއަންސް ތިން ހަފްތާގެ ތެރޭގައި ބިރުވެރި ގޮތަކަށް މަރުވި އެވެ.
  
  ކޮންމެ އެއްޗެއް ބުނި ނަމަވެސް ރޮޑްރިގޭޒް އަށް ލިބުނީ ހަތަރު ވަނަ އެވެ.
  
  ޑްރޭކް ފަހަތުން ވަދެވޭ ދޮރާ ހަމައަށް އާދެވުމުން ތަޅު ޗެކް ކުރިއެވެ. ދެތިން މިނެޓެއް ފަހުން އޭނާ ހޭންޑްލް އަނބުރާލާފައި އެތެރެއަށް ފުންމާލިއެވެ. ޓީވީން ގޮވުމަކާއި ފޮރުވިފައިވާ އުފާފާޅުތަކެއް އޭނާއަށް އިވުނެވެ. ރޮޑްރިގޭޒް، މާތްالله ރަޙްމަތް ލައްވާ މުސްކުޅި މާސް މާރޑަރ، ކުޅުން ބަލަން ހުއްޓެވެ.
  
  ކުރިމަތީގައި ހުރި މައި ކޮޓަރިން އަންނަ އަލިކަމުގެ ސަބަބުން އޭނާގެ ކޮމްޕެކްޓް ޓާޗްލައިޓްގެ އަލި ބޭނުން ނުވެގެން އޭނާ ބަދިގެ ތެރޭގައި ހިނގައިގަތެވެ. އޭނާ ކޮރިޑޯގައި މަޑުކޮށްލީ ރަނގަޅަށް އަޑުއަހާށެވެ.
  
  އެތަނުގައި އެއް ފިރިހެނަކަށްވުރެ ގިނަ ފިރިހެނުން ތިބި ހެއްޔެވެ؟ ލަދުވެތި ޓީވީން އަންނަ އަޑުގަދަކަމުން އެކަން ފާހަގަކުރަން އުނދަގޫވެއެވެ. މުހިންމެއް ނޫނެވެ. އެ އެންމެން މަރާލާނެއެވެ.
  
  ކެނެޑީ މަރުވުމަށްފަހު މިދިޔަ ތިން ހަފްތާގެ ތެރޭގައި އޭނާއަށް އިހުސާސް ކުރެވުނު މާޔޫސްކަން އޭނާގެ މައްޗަށް ގަދަވެގަތުމާ ގާތްވިއެވެ. އޭނާގެ އެކުވެރިން ދޫކޮށްލީ އެންމެ ދެ ލުޔެއް ލިބިގެންނެވެ. އޭނާ އެންމެ ފުރަތަމަ ޓޯސްޓެން ޑާލްއަށް ގުޅީ ބްލަޑް ކިންގްގެ ވެންޑެޓާއާ ބެހޭ ގޮތުން ސްވިޑެންގެ މީހާއަށް އިންޒާރުދީ، އާއިލާ ސަލާމަތުން ގެންދިއުމަށް ނަސޭހަތްތެރިވުމަށެވެ. އަދި ދެވަނަ ކަމަކަށް އޭނާގެ ކުރީގެ ސާސް އެކުވެރިންގެ އެހީތެރިކަން ލިބުނެވެ. އޭނާ އެމީހުންނަށް އިތުބާރު ކުރީ ބެން ބްލޭކްގެ އާއިލާ ބަލަހައްޓަން ކަމަށާއި އެއީ އޭނާއަށް އަމިއްލައަށް އެކަން ނުކުރެވޭތީ ކަމަށެވެ.
  
  މިހާރު ޑްރޭކް އެކަނި ހަނގުރާމަ ކުރިއެވެ.
  
  އޭނާ ވާހަކަ ދެއްކީ މަދުންނެވެ. އޭނާ ބޮއެގެން ހުއްޓެވެ. އަނިޔާވެރިކަމާއި އަނދިރިކަމަކީ އޭނާގެ ހަމައެކަނި އެކުވެރިންނެވެ. އޭނާގެ ހިތުގައި އެއްވެސް އުއްމީދެއް ރަހުމަތެއް ނެތެވެ
  
  އޭނާ ހިމޭންކަމާއެކު ގޯޅިގަނޑުން ތިރިއަށް ހިނގައިގަތެވެ. އެތަނުން ތެތް، ފޮތިގަނޑާއި ފިހެފައިވާ ކާނާގެ ވަސް ދުވަމުން ދިޔައެވެ. ބިޔަރުގެ ދުންތައް ފެންނަން ހުރީ ކިރިޔާއެވެ. ޑްރޭކް ހަރު މޫނެއް ހަދާލިއެވެ.
  
  އަހަންނަށް މާ ފަސޭހަ.
  
  އޭނާގެ ޖާސޫސީ އިދާރާއިން ބުނީ މިތަނުގައި ދިރިއުޅޭ މީހަކު ހުރި ކަމަށާއި އެއީ ލޭގެ ރަސްގެފާނުގެ މަޝްހޫރު 'އަސީރުން' މަދުވެގެން ތިން މީހަކު ރަހީނުކުރުމުގައި އެހީތެރިވި މީހެއް ކަމަށެވެ. އޭނާގެ ބޯޓު ވެއްޓުމާއި، ބެލެވޭ ގޮތުގައި ރަނގަޅަށް ރޭވިފައި އޮތް މީހާ ފިލުމާ ގުޅިގެން، މަދުވެގެން ދިހަވަރަކަށް މަތީ ފަންތީގެ މީހުން ފަރުވާތެރިކަމާއެކު ސިއްރުން ކުރިއަށް ޖެހިލީ، އެމީހުންގެ އާއިލާގެ މެމްބަރަކު އަންޑަރވޯލްޑް ފިގުހަރުން ހިފަހައްޓާފައިވާކަން ކިޔައިދިނުމަށެވެ. ލޭއޮހޮރުވާލާ ރަސްގެފާނު އެމެރިކާގެ ނިންމުންތަކާއި އަމަލުތައް މެނިޕުއަލްކޮށް، އެމީހުންގެ ފިގުހެޑްގެ ލޯތްބާއި އޯގާތެރިކަމުން ފައިދާ ލިބުނެވެ.
  
  އޭނާގެ ރޭވުން ހަގީގަތުގައިވެސް މޮޅުވިއެވެ. އެހެން މީހުންގެ ލޯބިވާ މީހުންނަށް ނުރައްކަލެއް ކުރިމަތިވެފައިވާކަން އެންމެ މީހަކަށްވެސް ނޭނގުނުއިރު، ލޭގެ ރަސްގެފާނު އެ އެންމެންނަށް ނުފޫޒު ފޯރުވީ ދަގަނޑާއި ލޭގެ ދަނޑިއަކުންނެވެ. ބޭނުންވި ހުރިހާ އެއްޗެކެވެ. ކޮންމެ ކަމެއް ކުރިޔަސް.
  
  ޑްރޭކް ގަބޫލުކުރީ އެމީހުން އަދި ރަހީނުކޮށްފައިވާ މީހާގެ ގައިގައި އަތްވެސް ނުލާ ކަމަށެވެ. އެމީހުންނަށް ވިސްނޭގޮތެއް ނުވި ލޭގެ ރަސްގެފާނުގެ ނުބައި ކޮންޓްރޯލް ހަގީގަތުގައި ދިޔައީ ކިހާ ދުރަކަށެވެ.
  
  އޭނާގެ ކަނާތްފަރާތުގައި ދޮރެއް ހުޅުވިގެން ގޮސް ނުކުމެގެން އައީ ބޮލުގައި ރިއްސާފައި ހުރި ފަލަ މީހަކު ނިކުމެގެންނެވެ. ޑްރޭކް އަމަލުކުރީ ވަގުތުން އަދި މަރުވާވަރުގެ ބާރަކުންނެވެ. އޭނާ އަވަސް އަވަހަށް އެމީހާއާ ދިމާއަށް ގޮސް ވަޅިއެއް ނަގައި ބަނޑުގެ ފުންމިނަށް ވައްޓާލުމަށްފަހު، އިންއާރޝިއާއެއްގެ ސަބަބުން، ހުޅުވިފައިވާ ދޮރުން ސިޓިންރޫމަށް ކޮއްޕާލިއެވެ.
  
  ފަލަ މީހާގެ ދެލޯ ބޮޑުވީ ކުފުރާއި ސިހުމުގެ ތެރޭގައެވެ. ޑްރޭކް ބާރަށް ހިފަހައްޓާލީ، ފުޅާ، ހަޅޭއްލަވާ ޝީލްޑެއް، ދޫކޮށްލުމުގެ ކުރިން ބްލޭޑްގެ ތެރެއަށް ބާރަށް ފިތާލަމުން ގްލޮކް ކުރަހާލިއެވެ.
  
  ޑްރޭކް ފެނުމުން ލިބުނު ޝޮކެއް ނަމަވެސް ރޮޑްރިގޭޒް ވަނީ އަވަސް އަވަހަށް އަމަލުކޮށްފަ އެވެ. އޭނާ މީގެ ކުރިން ވެސް ކޮށާފައި ހުރި ސޯފާއިން ތަޅުގައި ރޯލްކޮށްލާފައި ބެލްޓުން ފުންމާލަމުން ދިޔައެވެ. އެކަމަކު ޑްރޭކްގެ ސަމާލުކަން ދަމައިގަތީ ކޮޓަރީގައި ހުރި ތިންވަނަ މީހާއަށެވެ.
  
  ސްޓޮކީ، ދިގު އިސްތަށިގަނޑެއް ހުރި މީހަކު ކަންފަތުގައި ފިއްތާލައިގެން ކަޅުކުލައިގެ ބޮޑެތި ހެޑްފޯނުތަކެއް ޖަހައިގެން ކަނެއްގައި ކުޅެން ހުއްޓެވެ. އެކަމަކު ޓެންޝަން ވެގެން ދިޔައިރުވެސް، ފުންޏެއް ޖަހާފައިވާ އިނގިލިތަކުން ލަވަގެ ދަނޑިތަކުގައި ތަޅާލިއިރުވެސް، އޭނާ އަތް ދިއްކޮށްލީ ސޯޑް އޮފް ޝޮޓްގަން އަށެވެ.
  
  ޑްރޭކް އަމިއްލައަށް ކުޑަކޮށް ހެދިއެވެ. މަރުވި ބަޑިން ފަލަ މީހާ ފަޅައިގެން ދިޔައެވެ. ޑްރޭކް ތެޅިފޮޅެމުން ދިޔަ ހަށިގަނޑު އެއްފަރާތަކަށް ޖައްސާލަމުން ތެދުވެ ބަޑިޖަހާލިއެވެ. ތިން ޝޮޓެއް ޖަހައިގެން މިއުޒީޝަންގެ ބޮލުގެ ބޮޑު ބައެއް ނަގައި އޭނާގެ ހަށިގަނޑު ފާރުގައި އެއްލާލިއެވެ. ވައިގެ ތެރޭގައި އާކެއް ސިފަކޮށްދޭ ހެޑްފޯނުތައް އަމިއްލައަށް އެއްފަރާތަކަށް އުދުހިގެން ގޮސް، އަރިމަތީގައި ރީތިކޮށް ތަޅުވާފައި ހުރި ބޮޑު ޓީވީއެއްގައި ހުއްޓުނެވެ.
  
  ފްލެޓް ސްކްރީނުން ތިރިއަށް ލޭ ދުއްވައިގަތެވެ.
  
  ރޮޑްރިގޭޒް އަދިވެސް ހުރީ ތަޅުގައި ކުދިކުދިވެފައެވެ. އުކާލާފައިވާ ޗިޕްސް އާއި ބިޔަރު ބައުންސްވެ އޭނާގެ ވަށައިގެން ފޮޅިގެން ދިޔައެވެ. ޑްރޭކް ވަގުތުކޮޅެއްގެ ތެރޭގައި އޭނާގެ އަރިހުގައި ހުރެ ގްލޮކް ބާރަށް އޭނާގެ އަނގައިގެ ފުރާޅަށް ޖައްސާލިއެވެ.
  
  "މީރު?"
  
  ރޮޑްރިގޭޒް ނޭވާ ހާސްވި ނަމަވެސް އަދިވެސް ކުޑަ ވަޅިއެއް ހޯދުމަށް އޭނާގެ ބެލްޓަށް އަތް ދިއްކޮށްލިއެވެ. ޑްރޭކް ނަފްރަތާއެކު ބަލަން ހުރިއިރު، ބްލަޑް ކިންގްގެ މިނިއަން އެމީހުންނަށް އަނިޔާވެރި ވަޒަނެއް ދިނުމުން، ކުރީގެ ސާސް ސިފައިންގެ މީހާ އެ ވަޒަނެއް ހިފައިގެން ހަމަލާދިން މީހާގެ ބައިސެޕްގެ ތެރެއަށް ބާރަށް ދުއްވާލިއެވެ.
  
  "ޑޯންޓް ބީ އަ އިޑިއަޓް".
  
  ރޮޑްރިގޭޒްގެ އަޑު އިވުނީ ކަތިލާ ބިހެއް ފަދައިންނެވެ. ޑްރޭކް އޭނާ އަނބުރާލަމުން ސޯފާގައި ފަހަތަށް ލެނގިލިއެވެ. ވޭނުން ވިލާގަނޑެއް ފުރިފައިވާ އެމީހާގެ ދެލޮލާ އޭނާ ބައްދަލުވިއެވެ.
  
  "ކަލެއަށް އެނގޭ ހުރިހާ އެއްޗެއް ކިޔައިދީބަލަ" ޑްރޭކް ހީނލަމުން ބުންޏެވެ، "ބްލަޑީ ކިންގް އާއި ބެހޭގޮތުން." އޭނާ ގްލޮކް އެއް ދަމައިގަތް ނަމަވެސް ސާފުކޮށް ފެންނަން ހުރި ތަނުގައި ބެހެއްޓިއެވެ.
  
  "ކޮންކަމެއްގައި؟" ރޮޑްރިގޭޒްގެ ލަވަކިޔުން ބޯކޮށް، އޭނާގެ ނަސްލާއި ވޭނުގެ ސަބަބުން ޑިސިފަރ ކުރަން އުނދަގޫވިއެވެ.
  
  ޑްރޭކް ގްލޮކް ރޮޑްރިގޭޒްގެ އަނގައިގައި ޖަހާލިއެވެ. މަދުވެގެން އެއް ދަތް ނައްޓާލައެވެ.
  
  "އަހަންނަށް މަލާމާތް ނުކުރާތި." އޭނާގެ އަޑުގައިވާ ވިހައަކީ ހަމައެކަނި ނަފްރަތާއި މާޔޫސްކަމަށްވުރެ މާ ބޮޑު ކަމެއް ޚިޔާނާތްތެރިވިއެވެ. މިކަމުގެ ސަބަބުން ލޭގެ ރަސްގެފާނުގެ މީހާއަށް ވިސްނުނީ އަނިޔާވެރި މަރަކީ ހަގީގަތުގައިވެސް ކޮންމެހެން ވާންޖެހޭ ކަމެއް ކަމެވެ.
  
  "ރަނގަޅު ރަނގަޅު." އަހަންނަށް އެނގޭ ބައުޑްރޯގެ ވާހަކަ. އަހަރެން ބައުޑްރޯގެ ވާހަކަ ކިޔައިދޭން ބޭނުންތަ؟ މިކަން އަހަންނަށް ކުރެވޭނެ."
  
  ޑްރޭކް ލުއިކޮށް ގްލޮކްގެ މޫނުމަތީގައި އެމީހާގެ ނިތްކުރިމަތީގައި ޖަހާލިއެވެ. "އަހަރެމެން ބޭނުންނަމަ އެތަނުން ފަށައިގަނެވޭނެ."
  
  "ހިމުން. ހަމަޖެހިލައިގެން ތިބޭ ". ރޮޑްރިގޭޒް ކުރިއަށް ދިޔައީ ފާޅުކަން ބޮޑު ވޭނުގެ ތެރެއިންނެވެ. ފަޅައިގެން ގޮސްފައިވާ ދަތްތަކުން އޭނާގެ ބުރަކަށީގެ ތިރިއަށް ލޭ އޮހޮރެމުން ދިޔައެވެ. "ބޯޑްރޯ އަކީ ފޮނި ކަނދުރާއެއް، މީސްމީހާ. ލޭގެ ރަސްގެފާނު އޭނާ ދިރިހުއްޓާ ދޫކޮށްލި ހަމައެކަނި ސަބަބު އެނގޭތަ؟"
  
  ޑްރޭކް ބަޑި އެމީހާގެ ލޮލަށް އަމާޒުކޮށްލިއެވެ. "އަހަރެން ހީވަނީ ސުވާލުތަކަށް ޖަވާބުދޭ ކަހަލަ މީހެއްތަ؟" އޭނާގެ އަޑު ދަގަނޑުގެ މައްޗަށް ދަގަނޑު ފަދައިން ގްރޭޓް ވެގެން ދިޔައެވެ. "އަހަރެން ކުރަންވީތަ؟"
  
  "އާނ. ރަނގަޅު ރަނގަޅު. އަދިވެސް އެތައް މަރުތަކެއް ކުރިއަށް އެބަދެއެވެ. އެއީ ލޭއޮހޮރުވާ ރަސްގެފާނު ވިދާޅުވި ވާހަކައެއް މީސްމީހާ. ކުރިއަށް އޮތީ ވަރަށް ގިނަ މަރުތަކެއް ކަމަށާއި، ބައުޑްރޯ އުފާވާނެ ކަމަށް ވެސް ވިދާޅުވި އެވެ. "
  
  "އެހެންވީމަ އޭނާ ސާފުކުރަން ބައުޑްރޯ ބޭނުން ކުރަނީ. ހައިރާންވާންޖެހޭ ކަމެއް ނޫނެވެ. އޭނާ މުޅި ރެންޗް ހަލާކުކޮށްލަނީ ކަންނޭނގެ."
  
  ރޮޑްރިގޭޒް ލޯ މަރާލިއެވެ. "ރޭންޗުގެ ވާހަކަ އެނގޭތަ؟"
  
  "ކޮބާ އޭނަ؟" ޑްރޭކްއަށް ހީވީ ނަފްރަތު އޭނާގެ މައްޗަށް އަރައިގަތްހެންނެވެ. "ކޮންތާކު?" - އަހަރެން އަހާލީމެވެ. ޖެހިގެން އައި ސިކުންތުގައި އޭނާ އުޅުނީ ލުއި ފަޅައިގެން ގޮސް ރޮޑްރިގޭޒް ޕަލްޕަކަށް ތަޅަން ފަށާށެވެ.
  
  ގެއްލުމެއް ނެތެވެ. އެ ޝިޓް ކޮތަޅަކަށް ކޮންމެ ގޮތެއްވިޔަސް އެއްވެސް ކަމެއް ނޭނގެއެވެ. ހަމަ އެހެން އެންމެން ފަދައިންނެވެ. ލޭގެ ރަސްގެފާނާ ބެހޭގޮތުން ބުނަން އޮތް އެއް ވާހަކައަކީ އޭނާގެ ފިޔަވަޅުތައް ފޮރުވާފައި ހުރި މިންވަރެވެ.
  
  އެވަގުތު ރޮޑްރިގޭޒްގެ ލޮލުގައި ސްޕާކެއް ވިދާލިއެވެ. ބޯ އޮތް ތަނުން ބަރު އެއްޗެއް ފާއިތުވެގެން ދިޔައިރު ޑްރޭކް ރޯލް ކޮށްލިއެވެ.
  
  ޖެހިގެން ހުރި ކޮޓަރީގައި ހޭނެތިފައި ހުރި ކަމަށް ބެލެވޭ ހަތަރުވަނަ މީހަކު ހަމަލާދިނީ އެ އަޑުގަދަކަމުން ހޭލެވުނު ކަމަށެވެ.
  
  ޑްރޭކް ވަށައިގެން އެނބުރިލަމުން ފައި ބޭރަށް އުކާލަމުން އާ އިދިކޮޅު ޓީމުގެ ބޯ ނަގަން ކައިރިވިއެވެ. އެމީހާ ބިންމައްޗަށް ވެއްޓުނު ވަގުތު ޑްރޭކް އަވަސް އަވަހަށް އޭނާ ވަޒަންކޮށް - ހަރުކަށި ނަޒަރު، ދެ އަތުގައި ޓްރާމް ރޭލް، ހަޑި ޓީޝާޓް - އޭނާގެ ބޮލުގައި ދެ ފަހަރު ބަޑިޖަހާލިއެވެ.
  
  ރޮޑްރިގޭޒްގެ ދެލޯ ބޮޑުވިއެވެ. "ނޫން!"
  
  ޑްރޭކް އޭނާގެ އަތުގައި ބަޑިޖަހާލިއެވެ. "ކަލޭ އަހަންނަށް އެއްވެސް ބޭނުމެއް ނެތް."
  
  އަނެއްކާ ޝޮޓެކެވެ. އޭނާގެ ކަކުލުގައި ގޮއްވާލިއެވެ.
  
  "ތިޔައަށް އެއްވެސް ކަމެއް ނޭނގެ".
  
  ތިންވަނަ ވަޒަން. ރޮޑްރިގޭޒް ހުރީ ބަނޑުގައި ހިފަހައްޓައިގެން ދެގުނައަށް ވެއްޓިފައެވެ.
  
  "ބާކީ ތިބި އެންމެން ފަދައިން."
  
  އެންމެ ފަހު ޝޫޓް. ހަމަ ދެލޮލުގެ ދޭތެރޭގައެވެ.
  
  ޑްރޭކް އޭނާގެ ވަށައިގެންވާ މަރު ސާވޭކޮށް، އެ މަރު ބޮއެގެން، އޭނާގެ ނަފްސަށް ބަދަލު ހިފުމުގެ މޭވާ ބޯން ދޫކޮށްލީ އެންމެ ހިނދުކޮޅަކަށެވެ.
  
  އޭނާ ގެއިން ނުކުމެގެން ދިޔައީ، ބަގީޗާ ތެރެއިން ފިލައިގެން ގޮސް، ފުން އަނދިރިކަމުން އޭނާ ފިލައިގެން ދިއުމަށެވެ.
  
  
  ދެވަނަ ބާބު
  
  
  ޑްރޭކް ހޭލެވުނީ ރޭގަނޑު ދަންވަރު ފޮތިގަނޑުން ފޮރުވިގެންނެވެ. ދެލޯ މަރާލެވުނީ ބައެއް ކަރުނަތަކުންނެވެ. ހުވަފެން އަބަދުވެސް ހުރީ އެއްގޮތަކަށެވެ.
  
  އެއީ އަބަދުވެސް އެމީހުން ސަލާމަތްކުރާ މީހާއެވެ. އަބަދުވެސް އެންމެ ފުރަތަމަ "އަހަންނަށް އިތުބާރު ކުރައްވާ" މި ބަސް ބުނާ މީހާއެވެ. އެކަމަކު ދެން އޭނާއަށް އެއްވެސް ކަމެއް ރަނގަޅެއް ނުވިއެވެ.
  
  ދެމީހުންވެސް ދޫކޮށްލާށެވެ.
  
  ދެފަހަރު މިހާރުވެސް. އެލިސަން ފުރަތަމަ. މިހާރު ކެނެޑީ.
  
  ނައިޓްސްޓޭންޑްގައި ބަޑިކައިރީގައި ބަހައްޓާފައި ހުރި ފުޅިއަށް އަތް ދިއްކޮށްލަމުން އޭނާ އެނދުން ފުންމާލިއެވެ. ފުޅި ހުޅުވާލައިގެން ހުރެ އޭނާ ފުޅިން ފޮދެއް ބޯލިއެވެ. އަގުހެޔޮ ވިސްކީ އޭނާގެ ކަރުތެރެއިން ތިރިއަށް ގޮސް ގޮހޮރަށް ވަދެގެން ދިޔައެވެ. ބަލިކަށި މީހުންނާއި ލަދުވެތި މީހުންނަށް ބޭސް.
  
  އަނެއްކާވެސް ކަކުލުގައި އަޅުވާލާނެ ކަމުގެ އިންޒާރު ކުށްވެރިވުމުން އޭނާ އަވަސް ތިން ކޯލެއް ކުރިއެވެ. އައިސްލޭންޑްގައި ފުރަތަމަ... އޭނާ ތޯސްޓެން ޑާލް އާއި ކުރުކޮށް ވާހަކަ ދެއްކިއިރު، ކޮންމެ ރެއަކު ގުޅާލުން ހުއްޓާލުމަށް ބުނި އިރުވެސް، ބޮޑު ސްވިޑެންގެ އަޑުގައި ހުރި ހަމްދަރުދީ އަޑު އިވުނެވެ.
  
  ދެވަނަ ކަމަކީ މުސްކުޅި ރެޖިމެންޓާއެކު އުޅުނު ދުވަސްވަރު އޭނާއާއެކު ގިނަ ހަނގުރާމަތަކެއްގައި ބައިވެރިވި ޖޯ ޝެޕާޑް އަށެވެ. ޝެޕާޑް އަދަބުވެރިކަމާއެކު ޑާލް އާއި އެއް މަންޒަރު ފާހަގަކުރި ނަމަވެސް ޑްރޭކްގެ ސްލަރޑް ބަސްތަކާއި އޭނާގެ އަޑުގައި ހުރި ގަދަ ކްރޯކް އަށް އެއްވެސް ކޮމެންޓެއް ނުކުރެއެވެ. އޭނާ ޑްރޭކްއަށް ޔަގީންކަން ދިނީ ބެން ބްލޭކްގެ އާއިލާ ރަނގަޅަށް ބެލެހެއްޓިފައިވާ ކަމާއި އޭނާ އާއި އޭނާގެ މަދު ރައްޓެހިންތަކެއް ހިޔަނިގަނޑުގައި އިށީނދެގެން ތިބެގެން ތަޖުރިބާކާރުން އެތަން ބަލަހައްޓަމުން ދިޔަ ކަމަށެވެ.
  
  ފައިނަލް ކޯލް ކުރުމުން ޑްރޭކް ލޯ މަރާލިއެވެ. އޭނާގެ ބޯ އެނބުރެމުން ދިޔައިރު އޭނާގެ އެތެރެހަށިތައް އަނދަމުން ދިޔައީ ނަރަކައިގެ އެންމެ ދަށު ދަރަޖައެއް ފަދައިންނެވެ. މިހުރިހާ ކަމަކަށް މަރުހަބާ ކިޔުނެވެ. އޭނާގެ ސަމާލުކަން ކެނެޑީ މޫރާއި ދުރުކޮށްލާނެ އެއްވެސް ކަމެއް.
  
  ޔޫ އެވްން މިސްޑް ހާރ ޑޭމް ފިނިނަލް...
  
  "އައްސަލާމް ޢަލައިކުމް?" އަލީޝާގެ އަޑުގައި ވަނީ ހަމަޖެހުމާއި އިތުބާރެވެ. އޭނާއަށް ވެސް، ބޭރުފުށުން އެއްވެސް އަލާމާތެއް ނުފެނުނު ނަމަވެސް، ފަހަކަށް އައިސް އޭނާއާ ގާތް މީހަކު ގެއްލިފައިވެއެވެ.
  
  "އެއީ އަހަރެން." އެމީހުން ކިހިނެއް ހެއްޔެވެ؟"
  
  "ހުރިހާ ކަމެއް ރަނގަޅު." ހައިޑަން ރަނގަޅުވަމުން އަންނަނީ ރަނގަޅަށެވެ. އަދި އިތުރު ދެތިން ހަފްތާއެއްހާ ދުވަސް ފަހުން އެނބުރި އަންނާނީ އޭނާގެ ސާހިބާ ސީއައިއޭ ސޫރައަށެވެ. ބްލޭކް ރަނގަޅު ނަމަވެސް އޭނާ ކަލޭ ވަރަށް މިސްވެއެވެ. އޭނާގެ ކޮއްކޮ ހަމަ ދައްކާލިއެވެ. ހަގީގީ އާއިލީ ބައްދަލުވުމެކެވެ. މޭ އަކީ AWOL، ޝުކުރިއްޔާ މާތްالله. އަހަރެން އެމީހުންނަށް ބަލަހައްޓައިގެން މިހުރީ ޑްރޭކް. ކޮބާތަ ތިއުޅެނީ؟"
  
  ޑްރޭކް ކެއްސާލަމުން ލޯ ފޮހެލިއެވެ. "ޝުކުރިއްޔާ" ގުޅުން ކަނޑާލުމުގެ ކުރިން އޭނާއަށް ބުނަން އުޅުނެވެ. މަޖާ ކަމަކީ އޭނަ ނަރަކައިގެ ވާހަކަ ދެއްކި ވާހަކައެވެ.
  
  އޭނާއަށް ހީވީ ހަމަ މި ގޭޓްތަކުގެ ބޭރުގައި ކޭމްޕް ޖަހާފައި ހުރިހެންނެވެ.
  
  
  ތިންވަނަ ބާބު
  
  
  އެޓްލާންޓިކް ކަނޑުގެ މައްޗަށް އިރު އަރާތަން ބަލަން ހުރީ ހޭޑަން ޖޭ އެވެ. އެއީ ދުވަހުގެ ތެރޭގައި އޭނާ އެންމެ ގަޔާވާ ބައި، އެކަނި ހޭދަކުރަން ކަމުދާ ބައެކެވެ. ފަރުވާތެރިކަމާއެކު އެނދުން ފުންމާލައިގެން އުނަގަނޑުގައި ރިއްސާތީ މޫނު ކުނިކޮށްލަމުން ފަރުވާތެރިކަމާއެކު ކުޑަދޮރާ ދިމާއަށް ހިނގައިގަތެވެ.
  
  ނިސްބަތުން ހަމަޖެހުމެއް އޭނަގެ މައްޗަށް ފޭބިއެވެ. އުދުހެމުން ދިޔަ އަލިފާންގަނޑު ރާޅުތަކުގައި އަތްލުމުން މަދު މިނިޓެއްހާއިރު ވަންދެން އޭނާގެ ހުރިހާ ވޭނާއި ކަންބޮޑުވުންތައް ފިލައިގެން ދިޔައެވެ. ވަގުތު ހުއްޓިފައި ހުރެ އޭނަ އަމަރުވެފައި ހުރި އިރު، ދެން އޭނަގެ ފަހަތުގައި ހުރި ދޮރު ހުޅުވިގެން ދިޔައެވެ.
  
  ބެންގެ އަޑެވެ. "ރީތި މަންޒަރު".
  
  އިރުއަރާ ދިމާއަށް ބޯޖަހާލުމަށްފަހު އެނބުރި ބަލާލިއިރު އޭނަ އޭނައަށް ބަލަން ހުރިތަން ފެނުނެވެ. "ތާޒާވާކަށް ނުޖެހޭނެ ބެން ބްލޭކް. ހަމައެކަނި ކޮފީއަކާއި ބަޓަރޑް ބެގްލް އެއް."
  
  އޭނާގެ ލޯބިވެރިޔާ ހަތިޔާރު ފަދައިން ބުއިން ކާޓޫނަކާއި ކަރުދާސް ކޮތަޅެއް އުފުލާލިއެވެ. "އެނދުމަތީގައި އަޅުގަނޑާ ބައްދަލުކޮށްބަލަ."
  
  ހައިޑަން ނިއު ޑޯން އަށް އެންމެ ފަހު ނަޒަރު ހިންގާލުމަށްފަހު މަޑުމަޑުން އެނދާ ދިމާއަށް ހިނގައިގަތެވެ. ބެން ކޮފީ އާއި ބެގްލްސް ފަސޭހައިން ލިބޭނެ ތަނެއްގައި ބަހައްޓައިގެން އޭނާގެ ކުއްތާ ބުޅަލަށް ލޯ ދިނެވެ.
  
  "ކިހިނެތް-"
  
  "ރޭގެ ވެސް ހަމަ އެގޮތަށް" ހައިޑަން އަވަސް އަވަހަށް ބުނެލިއެވެ. "އަށެއް ގަޑިއިރު ލާމަޑުކަން ފިލައިގެން ނުދާނެ." ދެން ކުޑަކޮށް މަޑުޖެހިލިއެވެ. "ޑްރޭކްގެ ފަރާތުން އެއްޗެއްތަ؟"
  
  ބެން އެނދުގައި ފަހަތަށް ޖެހިލަމުން ބޯ ހޫރާލިއެވެ. "ނޫން. އަހަރެން ޑޭޑް އާއި ވާހަކަ ދެއްކިއިރު އެ އެންމެންގެ ހާލު ރަނގަޅު. އެއްވެސް ނިޝާނެއް ނެތް-" އޭނާ މަޑުކޮށްލިއެވެ. "ފަރާތުން..."
  
  "އަހަރެމެންގެ އާއިލާތައް ސަލާމަތުން." ހައިޑަން އޭނާގެ ކަކުލުގައި އަތް ޖައްސާލިއެވެ. "ލޭގެ ރަސްގެފާނު އެތަނުގައި ފެއިލްވީ. މިހާރު ކުރަން އޮތީ އޭނާ ހޯދައިގެން ވެންޑެޓާ ގޮވާލަން."
  
  "ފޭލްވީތަ؟"ބެން ގުގުމާލިއެވެ. "ކިހިނެއް ތިހެން ބުނާނީ؟"
  
  ހައިޑަން ފުންނޭވާއެއް ދޫކޮށްލިއެވެ. "އެނގޭތަ އަހަރެން ބުނަން އުޅުނު އެއްޗެއް."
  
  "ކެނެޑީ މަރުވީ. އަދި ޑްރޭކް... އޭނާ އޭނަގެ ޖަނާޒާއަކަށް ވެސް ނުދެއެވެ.
  
  "އަހަންނަށް އިނގޭ".
  
  "އޭނާ ދިޔައީ އިނގޭ." ބެން އޭނާގެ ބެގްލްއަށް ބަލަހައްޓައިގެން ހުރީ ހީހީފައި ހުރި ހަރުފައެއް ފަދައިންނެވެ. "އޭނާ އެނބުރި ނާންނާނެ".
  
  "އޭނާއަށް ވަގުތު ދީބަލަ."
  
  "އޭނާއަށް އޮތީ ތިން ހަފްތާ."
  
  "ދެން އޭނާއަށް އިތުރު ތިން ދީ."
  
  "އޭނަ ކީއްކުރަން ހީކުރަނީ؟"
  
  ހައިޑަން ކުޑަކޮށް ހިނިތުންވެލިއެވެ. "ޑްރޭކް އާއި ބެހޭގޮތުން އަހަންނަށް އެނގޭ އެއްޗަކުން... ފުރަތަމަ އަހަރެމެންގެ ބުރަކަށި ނިވާކޮށްލާށެވެ. ދެން އޭނާ މަސައްކަތް ކުރާނީ ޑިމިޓްރީ ކޮވަލެންކޯ ހޯދަން."
  
  "ލޭގެ ރަސްގެފާނު ދެން ދުވަހަކުވެސް ނުފެނިދާނެ." ބެންގެ މޫޑު މާޔޫސްކަމުން އާ ހެނދުނެއްގެ އުޖާލާ ވައުދުވެސް ނެތިގެން ދިޔައެވެ.
  
  "އޭނާ ކުރާނެ." ހައިޑަން އެ ޒުވާނާއަށް ނަޒަރު ހިންގާލިއެވެ. "އޭނާގެ ޕްލޭނެއް އެބައޮތް ހަނދާންވޭތަ؟ އޭނާ ކުރިއެކޭ އެއްފަދައިން ބިންމަތީގައި އޮށޯވެނުލާނެއެވެ. ޓައިމް ޓްރެވަލް ޑިވައިސްތަކަކީ ހަމައެކަނި ފެށުމެކެވެ. ކޮވަލެންކޯ އަށް މާ ބޮޑު ގޭމެއް ޕްލޭންކޮށްފައި އެބަހުރި."
  
  "ހެލް ގޭޓް؟" ބެން އެކަމާ ވިސްނާލިއެވެ. "މި ޝިޓް ގަބޫލުކުރަންތަ؟"
  
  "މުހިންމެއް ނޫން." އޭނާ ގަބޫލުކުރެއެވެ. ސީއައިއޭ އިން ކުރަން އޮތްހާވެސް ކަމަކީ އެކަން ހޯދުން."
  
  ބެން އޭނާގެ ކޮފީގެ ދިގު ފޮދެއް ބޯލިއެވެ. "އެއީ ހުރިހާ ކަމެއް ދޯ؟"
  
  "ރަނގަޅު..." ހައިދަން އޭނާއަށް ބަލާލަމުން މަކަރުވެރި ގޮތަކަށް ހިނިތުންވެލިއެވެ. "މިހާރު އަހަރެމެންގެ ގީކް ޕަވަރސް ދެގުނަވެއްޖެ."
  
  "ކަރީން އަކީ ސިކުނޑިތައް" ބެން އެއްބަސްވިއެވެ. "އެކަމަކު ޑްރޭކް އަށް މިނިޓެއްހާއިރު ތެރޭގައި ބައުޑްރޯ ފަޅައިގެން ދިޔައީސް."
  
  "މާ ޔަޤީން ނުވާތި. ކިނިމަކާ މިކަމެއް ނުކުރެއެވެ. އަދި އޭނާއަކީ ހަމަ ޕޫޑްލްއެއް ނޫން."
  
  ބެން ހުއްޓުނީ ދޮރުގައި ޓަކި ޖަހާލުމުންނެވެ. އޭނާގެ ދެލޮލުން ބިރުވެރިކަމަށް ޚިޔާނާތްތެރިވިއެވެ.
  
  ހައިޑަން އޭނާ ހަމައަކަށް އެޅުވުމަށް ވަގުތުކޮޅެއް ނެގިއެވެ. "އަހަރެމެން މިތިބީ ސީއައިއޭ ސެކިއުރިޓީ ހޮސްޕިޓަލެއްގެ ތެރޭގައި، ބެން. އެތަނުގެ ވަށައިގެންވާ ސަލާމަތީ ފެންވަރުތަކުގެ ސަބަބުން ރިޔާސީ އިފްތިތާހު ކުރުމުގެ ޕެރޭޑެއް ލަދުގަންނަވާލާނެ އެވެ. ފިނިކޮށްލަބަލަ."
  
  ޑޮކްޓަރު ބޯ ދޮރުން ވައްޓާލިއެވެ. "ހުރިހާ ކަމެއް ރަނގަޅުތަ؟" އޭނާ ކޮޓަރިއަށް ވަދެ ހޭޑަންގެ ޗާޓްތަކާއި ވައިޓަލް ސައިންތައް ޗެކް ކުރަން ފެށިއެވެ.
  
  ނުކުންނަ މަގުމަތީގައި ދޮރު ލައްޕާލުމާއެކު ބެން އަނެއްކާވެސް ވާހަކަ ދެއްކިއެވެ. "ތިޔަ ހީކުރަނީ ބްލަޑް ކިންގް އަނެއްކާވެސް ޑިވައިސްތަކާ ހަވާލުވާން މަސައްކަތް ކުރާނެހެން؟"
  
  ހައިޑަން ކޮނޑު އަރުވާލިއެވެ. "ތިޔަ ދޭހަވަނީ އަހަރެން ގެއްލުނު ފުރަތަމަ އެއްޗެއް އޭނާއަށް ނުލިބުނު ކަމަށް. އެއީ ކަންދިމާކުރިގޮތް ކަންނޭނގެއެވެ. އޭނާގެ ދޯނިން އަހަރެމެންނަށް ފެނުނު ދެވަނަ މީހާއާ މެދު؟" އޭނަ ހިނިތުންވެލިއެވެ. "ނިޔަފަތި ޖަހާފައި."
  
  "ކޮމްޕްލެސެންޓް ނުވާތި."
  
  "ސީއައިއޭ އިން އަރާމު ކުރަނީ އޭގެ ލޯރެލްސް އަށް ނޫން، ބެން،" ހޭޑަން ވަގުތުން ބުންޏެވެ. "އިތުރެއް ނޫން." އަހަރެމެން މިތިބީ އޭނާއާ ބައްދަލުކުރަން ތައްޔާރަށް."
  
  "ކިޑްނެޕް ވިކްޓިމްސް އަށް ކިހިނެއް ވާނީ؟"
  
  "އެމީހުންނަށް ކިހިނެއް؟"
  
  "އެއީ ކަނޑައެޅިގެން ހައި ޕްރޮފައިލް ބައެއް. ހެރިސަންގެ ކޮއްކޮއެވެ. އެހެން ބޭފުޅުން ތިޔަ ވިދާޅުވި. އެތަކެތި ބޭނުން ކުރާނެއެވެ."
  
  "ހަމަ ޔަގީނުންވެސް އޭނާ އެކަން ކުރާނެ. އަދި އަޅުގަނޑުމެން މިތިބީ އޭނާއާ ބައްދަލުކުރަން ތައްޔާރަށް."
  
  ބެން އޭނާގެ ބެގްލް ނިންމާލަމުން އިނގިލިތައް ލިއްސާލިއެވެ. "އަހަންނަކަށް އަދިވެސް ގަބޫލެއް ނުކުރެވޭ މުޅި ބޭންޑް ބިމުގެ އަޑީގައި ދާން ޖެހުނީ،" އޭނާ ވިސްނުންތެރިކަމާއެކު ބުންޏެވެ. "ހަމަ އަހަރެމެން މަޝްހޫރުވާން ފެށީމަ."
  
  ހޭޑަން ޑިޕްލޮމެޓިކް ގޮތަކަށް ހީލިއެވެ. "އާނ. ހިތާމަވެރި."
  
  "އާނ، ފަހަރެއްގައި އެކަމުގެ ސަބަބުން އަހަރެމެން އިތުރަށް ބަދުނާމުވެދާނެ."
  
  އަނެއްކާވެސް މަޑުމަޑުން ޓަކި ޖަހާލުމާއެކު ކާރިން އާއި ކިނިމާކާ ކޮޓަރިއަށް ވަނެވެ. ހަވާއީ މީހާ ފެންނަނީ ޑިޕްރެޝަން ވެފައި ހުރިތަނެވެ.
  
  "މި ބާސްޓަޑަކީ ގިސްލާކަށް ނޫޅެން. އަހަރެމެން ކޮންމެ ކަމެއް ކުރިޔަސް އޭނަ އަހަރެމެންނަށްޓަކައި ވިސްލްވެސް ނުޖަހާނެ."
  
  ބެން ކަކުލުގައި ބުރަކަށި އަޅާލަމުން ކަޅު މޫނެއް ހަދާލިއެވެ. "ޑޭމް، އައި ވިޝް މެޓް މިތާ ހުރިނަމަ."
  
  
  ހަތަރުވަނަ ބާބު
  
  
  ހެރެފޯޑް މީހާ ގާތުން ބަލަން ހުއްޓެވެ. ޗަސްބިން ގިނަ ފަރުބަދައެއްގެ މަތީގައި ހުރި އޭނާގެ ވެންޓޭޖް ޕޮއިންޓުން ފެށިގެން ގަސްތަކުގެ ބޯ ސްޓޭންޑެއްގެ ވާތްފަރާތުގައި ހުރި އިރު، އޭނާގެ ރައިފަލުގައި ޖަހާފައިވާ ޓެލެސްކޯޕިކް ސައިޓް ބޭނުންކޮށްގެން ބެން ބްލޭކްގެ އާއިލާގެ މެމްބަރުން ފާހަގަ ކުރެވޭނެ އެވެ. މިލިޓަރީ ގްރޭޑްގެ ސްކޯޕްގައި ހިމެނެނީ އިލިމިނޭޓެޑް ރެޓިކަލް އެއް ކަމަށާއި، މިއީ ނުރަނގަޅު އަލިކަމުގެ ހާލަތްތަކުގައި ފުޅާދާއިރާއެއްގައި ބޭނުންކުރެވޭނެ އޮޕްޝަނެއް ކަމަށާއި އޭގެ ތެރޭގައި ބީޑީސީ (ބުލެޓް ޑްރޮޕް ކޮމްޕެންސޭޝަން) ހިމެނޭ ކަމަށެވެ.
  
  ހަގީގަތުގައި ރައިފަލްގައި ތަސައްވަރު ކުރެވޭ ކޮންމެ ހައިޓެކް ސްނައިޕަރ ގެޖެޓެއް ވެސް ހިލްޓާ ހަމައަށް ބެހެއްޓި ނަމަވެސް ސްކޯޕްގެ ފަހަތުގައި ހުރި މީހާއަށް، ހަމަގައިމުވެސް އެ ގޭޖެއް ބޭނުން ނުވިއެވެ. އެންމެ މަތީ ފެންވަރަށް ތަމްރީނު ކުރެވުނެވެ. މިހާރު އޭނާ ބަލަން ހުރީ ބެން ބްލޭކްގެ ބައްޕަ ހިނގައިގަނެގެން ޓީވީ ކައިރިއަށް ގޮސް ޓީވީ ޖައްސާތަނެވެ. ކުޑަކޮށް އެޑްޖަސްޓް ވުމަށްފަހު ބެން ބްލޭކްގެ މަންމަ ކުޑަ ރިމޯޓް ކޮންޓްރޯލަކުން ބައްޕައަށް އިޝާރާތް ކުރަމުން ދިޔަތަން ފެނުނެވެ. އޭނާގެ ލޮލުގެ ކްރޮސްހެއާސް އެއް މިލިމީޓަރެއްވެސް ހަރަކާތެއް ނުކުރެއެވެ.
  
  ޕްރެކްޓިސް ކޮށްފައިވާ ހަރަކާތަކުން އޭނާގެ ނަޒަރު ގޭގެ ވަށައިގެންވާ ސަރަހައްދުގެ ވަށައިގެން ފޮހެލިއެވެ. އެއީ ގަސްތަކާއި އުސް ފާރެއް ފޮރުވިފައި އޮތް މަގުން ފަހަތަށް ޖައްސާފައި އޮތް ތަނެއް ކަމުން ހެރެފޯޑް މީހާ ހިމޭންކަމާއެކު ގަސްގަހާގެހިތަކުގެ ތެރޭގައި ފޮރުވިފައި ތިބި ގާޑުން ގުނަމުން ދިޔައެވެ.
  
  އެއް ދެ ތިން. ހުރިހާ ކަމެއް ވެސް ރިއާޔަތްކޮށްފައިވެ އެވެ. ގޭތެރޭގައި އިތުރު ހަތަރު މީހުން ތިބިކަން އޭނާއަށް އެނގުމުން، އިތުރު ދެމީހުން ތިބީ މުޅިން ފޮރުވިފައެވެ. އެމީހުންގެ ހުރިހާ ފާފައެއް ކުރި ނަމަވެސް ސީއައިއޭ އިން ބްލޭކްސްގެ އާއިލާ ހިމާޔަތް ކުރުމުގައި މޮޅު މަސައްކަތްތަކެއް ކުރި އެވެ.
  
  އެމީހާ މޫނު ކުނިކޮށްލިއެވެ. އޭނާއަށް ހަރަކާތެއް ފާހަގަ ކުރެވުނެވެ. ރޭގަނޑަށްވުރެ ކަޅު އަނދިރިކަން އުސް ފާރުގެ ބިންގަލުގައި ފެތުރިގެން ދިޔައެވެ. ޖަނަވާރަކަށް ވާން މާ ބޮޑު. މާ ސިއްރުވެރިކަމުން މައުސޫމް ވާން.
  
  ބްލޭކްގެ ލޭއޮހޮރުވާލާ ރަސްގެފާނު ރައްޔިތުންނަށް ހޯދިއްޖެ ހެއްޔެވެ؟ އަދި އެހެން ކަމަށްވާނަމަ އެމީހުން ކިހާ ރަނގަޅު ހެއްޔެވެ؟
  
  ކަނާތްފަރާތުން ސީދާ އިނގިރޭސި ޗެނަލުން ވައިޖެހިގެން ދިޔައީ ކަނޑުގެ ލޮނު ރަހައެވެ. ހެރެފޯޑް މީހާ ނަފްސާނީ ގޮތުން ވަޒަންގެ ބަދަލުވެފައިވާ ޓްރެޖެކްޓަރީއަށް ފޫބައްދައި ތަންކޮޅެއް ކައިރިއަށް ޒޫމް ކޮށްލިއެވެ.
  
  އެމީހާ ހުރިހާ ހެދުމެއް ލައިގެން ހުރީ ކަޅުކުލައިގެ ނަމަވެސް އެ ސާމާނު ސާފުކޮށް ފެންނަނީ ގޭގައި ހަދާފައިވާ ގޮތަކަށެވެ. މި ފިރިހެނަކީ ޕްރޮފެޝަނަލް މީހެއް ނޫން، ހަމައެކަނި ކުލީ ސިފައިންގެ މީހެއް.
  
  ބުލެޓް ކާނާ.
  
  އެމީހާގެ އިނގިލި ހިނދުކޮޅަކަށް ބާރުކޮށްލުމަށްފަހު ދޫކޮށްލިއެވެ. ހަމަގައިމުވެސް އަސްލު ސުވާލަކީ އޭނާ ގެންދިޔައީ ކިތައް މީހުން ހެއްޔެވެ؟
  
  އޭނާގެ އަމާޒު ކްރޮސްހެއާސްގައި ބަހައްޓައިގެން އަވަސް އަވަހަށް ގެއާއި ވަށައިގެންވާ މާހައުލު ވަޒަންކުރިއެވެ. ސިކުންތުކޮޅެއް ފަހުން އޭނާއަށް ޔަގީންވިއެވެ. ވަށައިގެންވާ މާހައުލު އޮތީ ސާފުތާހިރުކޮށެވެ. ކަޅު ހެދުމުގައި ހުރި މި މީހާ އެކަނި އަމަލުކުރިއިރު، ހެރެފޯޑް މީހާއަށް އަމިއްލަ ނަފްސަށް އިތުބާރު ކުރެވުނެވެ.
  
  މުސާރައަށްޓަކައި މަރާ ކުލީ ސިފައިންގެ މީހެކެވެ.
  
  ކިރިޔާ ވަޒަނުގެ އަގު ވަޒަން ކުރެވޭނެއެވެ.
  
  އޭނާ މަޑުމަޑުން ޓްރިގަރ ދަމައިގަނެ ރިކޮއިލް ޖަހައިގަތެވެ. ފީފާއިން ނިކުންނަ ވަޒަނެއްގެ އަޑު ކިރިޔާވެސް އިނގޭނެއެވެ. އޭނާއަށް ފެނުނީ ކުލީ ސިފައިންގެ މީހާ އެއްވެސް ހަލަބޮލިކަމެއް ނެތި ވެއްޓި، ބޮޑުވެފައިވާ ގަސްތަކުގެ ތެރެއަށް ވެއްޓިގެން ދިޔަތަނެވެ.
  
  ބްލޭކް އާއިލާގެ ގާޑުންނަށް އެއްވެސް ކަމެއް ފާހަގައެއް ނުކުރެވުނެވެ. މަދު މިނިޓެއްގެ ތެރޭގައި ސިއްރުން ސީއައިއޭއަށް ގުޅައި، އެމީހުންގެ އާ ސޭފް ހައުސް ފަޅާލާފައިވާކަން އަންގާނެއެވެ.
  
  މެޓް ޑްރޭކްގެ މުސްކުޅި ސާސް ބަޑީއެއް ކަމަށްވާ ހެރެފޯޑް މީހާ ގާޑުން ބަލަހައްޓަން ކުރިއަށް ދިޔައެވެ.
  
  
  ފަސްވަނަ ބާބު
  
  
  މެޓް ޑްރޭކް މޯގަންސް ސްޕައިސްޑްގެ ތާޒާ ފުޅިއެއްގެ ކެޕް ނަގައި ފޯނުން ސްޕީޑް ޑައިލްގައި ހުރި ނަންބަރަށް ގުޅާލިއެވެ.
  
  ޖަވާބު ދިނުމުން މޭގެ އަޑު ފޯރިއެއްގެ އަޑު އިވުނެވެ. "ޑްރޭކް؟ ތިބާ ބޭނުންވަނީ ކޯންޗެއް?"
  
  ޑްރޭކް މޫނު ކުނިކޮށްލަމުން ފުޅިން ފޮދެއް ބޯލިއެވެ. މެއިއަށް ޖަޒުބާތު ދެއްކުމަކީ ސިޔާސީ މީހަކު އިންތިޚާބީ ވައުދުތަކަށް އިހުތިރާމް ކުރުމަކީ ގާތްގަނޑަކަށް ސިފައެއް ނެތް ކަމެއް ކަމަށް ވެސް ވިދާޅުވި އެވެ. "އޯކޭތަ؟"
  
  "ހަމަ ޔަގީނުންވެސް އަހަރެން ރަނގަޅު. އަހަރެން ވާންވީ ކީއްވެގެން ހެއްޔެވެ؟ މިއީ ކޮންއެއްޗެއް?"
  
  އޭނާ އިތުރު ދިގު ފޮދެއް ބޯލަމުން ކުރިއަށް ދިޔައެވެ. "އަހަރެން ދިން ޑިވައިސް. އެއީ ރައްކާތެރި ކަމެއްތަ؟"
  
  ހިނދުކޮޅަކަށް ފަސްޖެހުމެއް ވެސް ހުއްޓެވެ. "އަޅުގަނޑަކަށް ނެތް." އެކަމަކު އެއީ ރައްކާތެރި ކަމެއް އެކުވެރިޔާ." މާއީގެ ހަމަޖެހޭ އިންޓޮނޭޝަންތައް އެނބުރި އައެވެ. "މިއީ ވީހާވެސް ރައްކާތެރި ކަމެއް." ޑްރޭކް އަނެއްކާވެސް ފޮދެއް ބޯލިއެވެ. މާއީ އަހާލިއެވެ، "އެއީ ހުރިހާ ކަމެއްތަ؟"
  
  "ނޫން. އަހަރެން ގަބޫލުކުރާ ގޮތުގައި މިކޮޅުގައި އަހަރެންގެ ލީޑްސް ކިރިޔާ ހުސްވެއްޖެއެވެ. އެކަމަކު އަހަރެންގެ އެހެން ޚިޔާލެއް އެބައޮތެވެ. އެއްކަމަކީ ... ގެއާ ކައިރި."
  
  އިންތިޒާރު ކުރަމުން ދިޔައިރު ހިމޭންކަން ކްލިކްކޮށް ކްރެކް ކޮށްލިއެވެ. މިއީ އާދައިގެ މެއިއެއް ނޫނެވެ. ފަހަރެއްގައި އޭނަ ހުރީ މީހަކާ އެކު ކަމަށް ވެދާނެއެވެ.
  
  "އަހަރެން ބޭނުންވަނީ ތިޔަ ޖަޕާނުގެ ކޮންޓެކްޓްތައް ބޭނުން ކުރަން. އަދި ޗައިނާ މީހުންނެވެ. އަދި ޚާއްޞަކޮށް ރަޝިޔާ މީހުންނެވެ. ކޮވަލެންކޯގެ އާއިލާއެއް އޮތްތޯ އެނގެން ބޭނުން."
  
  ތޫނު ނޭވާއެއް އިވުނެވެ. "ސީރިއަސްތަ؟"
  
  "އޮފް ކޯސް އައި އެމް ޑޭމް ސީރިއަސް." އޭނާ ގަސްތުކުރި ވަރަށް ވުރެ ހަރުކަށިކޮށް އެ ވާހަކަ ދެއްކި ނަމަވެސް މައާފަށް އެދިފައެއް ނުވެ އެވެ. "އަދި އަހަރެން ވެސް ބޭނުންވަނީ ބައުޑްރޯގެ ވާހަކަ އެނގެން. އަދި އޭނާގެ އާއިލާ ވެސް."
  
  ޖަވާބު ދޭން މާއީއަށް ފުރިހަމަ މިނިޓެއް ނެގިއެވެ. "އޯކޭ ޑްރޭކް. އަހަރެންނަށް ކުރެވެން އޮތް އެންމެ ރަނގަޅު ކަމެއް ކުރާނަން."
  
  ގުޅުން މަރުވެގެން ދިޔައިރު ޑްރޭކް ފުން ނޭވާއެއް ދޫކޮށްލިއެވެ. އޭގެ މިނެޓެއް ފަހުން އޭނާ ބަލަހައްޓައިގެން ހުރީ ރަހަ ޖަހާފައިވާ ރަމް ފުޅިއަށެވެ. ކޮންމެވެސް ސަބަބަކާހުރެ އެތަން އޮތީ ބައި ހުސްކޮށެވެ. އޭނާ ކުޑަދޮރަށް ބަލާލަމުން މިއާމީ ސިޓީ ފެންނަން އުޅުނު ނަމަވެސް ބިއްލޫރިގަނޑު ހަޑިވެފައި ހުރުމުން ބިއްލޫރިގަނޑު ފެންނަނީ ކިރިޔާއެވެ.
  
  އޭނާގެ ހިތަށް ތަދުވިއެވެ.
  
  އޭނާ އަނެއްކާވެސް ފުޅި ފަހަތަށް ވައްޓާލިއެވެ. އިތުރު ވިސްނުމެއް ނެތި އޭނާ ފިޔަވަޅު އަޅައި އެހެން ސްޕީޑް ޑައިލް ނަންބަރަކަށް ފިތާލިއެވެ. އަމަލީ ގޮތުން ހިތާމަ އެއްފަރާތްކޮށްލާނެ ގޮތެއް ހޯދިއެވެ. އަމަލީ ގޮތުން އޭނާ ކުރިއަށް ދާނެ ގޮތެއް ހޯދިއެވެ.
  
  ފޯނު ރިންގުވެ ރިންގުވިއެވެ. އެންމެ ފަހުން އެއަޑުން ޖަވާބު ދިނެވެ. "ފަކް، ޑްރޭކް! ކޮންކަމެއް؟"
  
  "ޔޫ ސްޕީކް ސްމޫތުލީ ބިޗް" އޭނާ ދަމައިގަނެފައި ދެން މަޑުކޮށްލިއެވެ. "ކިހިނެއް... ޓީމް ކިހިނެއް؟"
  
  "ޓީމު? ކްރައިސްޓް އެވެ. އޯކޭ، ބޭނުންވަނީ ޑޭމް ފުޓްބޯޅަ އެނަލޮޖީއެއް ހެއްޔެވެ؟ މިވަގުތު ސްޓްރައިކަރެއްގެ ގޮތުގައި ބުއްދިވެރި ގޮތެއްގައި ބޭނުންކުރެވޭނެ ހަމައެކަނި މީހަކީ ކިނިމާކާ އެވެ. ހޭޑަން، ބްލޭކް އަދި އޭނާގެ ކޮއްކޮ ބެންޗަށް ވެސް ނުހެދޭނެ." އޭނަ މަޑުކޮށްލިއެވެ. "ނޯ ކޮންސެންޓްރޭޝަން. ކަލޭގެ ކުށެއް."
  
  އޭނާ މަޑުޖެހިލިއެވެ. "އަހަރެން? އެބޭފުޅުންގެ މައްޗަށް މަސައްކަތް ކުރެވުނު ނަމަ ކާމިޔާބުވީސް ކަމަށް ބުނަނީތަ؟" ކުޑަކޮށް ފޮގްވެފައި ހުރި އޭނާގެ ބޮލުގައި ތެޅެން ފެށިއެވެ. "އެހެނީ އެޓެމްޕްޓެއް ހެދޭނެ."
  
  "ހޮސްޕިޓަލް ރަނގަޅަށް ބަލަހައްޓާފައި އެބަހުރި. ގާޑުންނަކީ ފުދޭވަރަކަށް ގާބިލް ބައެކެވެ. އެކަމަކު އަހަރެން މަޑުކުރަން އެދުނީމަ ރަނގަޅެވެ. އަދި އަހަރެން އާނއެކޭ ބުނުމަކީ ވެސް ރަނގަޅު ކަމެކެވެ.
  
  "އަދި ބައުޑްރޯ؟ މި ދޮންވެލި ކޮބާ؟"
  
  "ގާތްގަނޑަކަށް ފްރައިޑް އެގް އެއްފަދަ މަޖާ. ފަޅައިގެން ނުދާނެ. އެކަމަކު ހަނދާން ކުރާތި ޑްރޭކް، މުޅި އެމެރިކާ ސަރުކާރުން މިހާރު މިކަމުގައި މަސައްކަތް ކުރަމުން އެބަދޭ. ހަމައެކަނި އަހަރެމެންނެއް ނޫން."
  
  "ހަނދާން ނުދޭތި." ޑްރޭކް މޫނު ކުނިކޮށްލިއެވެ. "ފުންކޮށް ކޮމްޕްރޮމައިޒްވެފައިވާ ސަރުކާރެއް. މައުލޫމާތު ދަތުރުކުރަނީ ސަރުކާރުގެ މުވާސަލާތީ ލައިންތަކުގެ މައްޗަށް ތިރިއަށް، އެލިޝިއާ. އެ ހުރިހާ ކަމެއް ފުރުމަށް ބޭނުންވަނީ އެންމެ ބޮޑު އެއް ލޮކްޑައުން."
  
  އަލީޝާ ހިމޭނުން ހުއްޓެވެ.
  
  ޑްރޭކް އިށީނދެ އެކަމާ ވިސްނާލިއެވެ. ލޭގެ ރަސްގެފާނު ޖިސްމާނީ ގޮތުން ހޯދަންދެން އެމީހުންގެ އަތުގައި ހުރި އެއްވެސް މައުލޫމާތަކީ އިތުބާރު ނުކުރެވޭ މައުލޫމާތެއް ކަމަށް ބަލަން ޖެހުނެވެ. މީގެ ތެރޭގައި ގޭޓްސް އޮފް ހެލް އާއި ބެހޭ މައުލޫމާތާއި، ހަވާއީއާ އޮންނަ ގުޅުމާއި، މަރުވެފައިވާ ހަތަރު ހެންޗްމަންގެ ކިބައިން އޭނާ ހޯދި އެއްވެސް ޓިޑްބިޓެއް ހިމެނެއެވެ.
  
  ފަހަރެއްގައި އިތުރު އެއް ކަމަކުން އެހީތެރިވެދެވިދާނެއެވެ.
  
  "އަހަރެންގެ އަތުގައި އިތުރު އެއް ލީޑެއް އެބައޮތް. އަދި މޭ ޗެކް ކުރަނީ ކޮވަލެންކޯ އާއި ބައުޑްރޯގެ އާއިލީ ގުޅުންތަކެވެ. ފަހަރެއްގައި ހައިޑަން ގާތުވެސް އެގޮތަށް ބުނެފާނެތަ؟"
  
  "އަހަރެން މިތަނަށް މިއައީ ހެޔޮކަމެއްގެ ގޮތުގައި ޑްރޭކް. އައި އެމް ނޮޓް ޔޫ ޑޭމް ޝީޕްޑޮގް."
  
  މިފަހަރު ޑްރޭކް ހުރީ ހިމޭނުންނެވެ.
  
  އަލީޝާ ފުންނޭވާއެއް ދޫކޮށްލިއެވެ. "ބަލަ އަހަރެން ފާހަގަކޮށްލާނަން. އަދި މޭއަށް ބުނާނަމަ އެ މޮޔަ ޕަރީއަށް އުކާލެވޭހާ ހިނދަކު އިތުބާރު ނުކުރާތި."
  
  ވީޑިއޯ ގޭމް ރެފަރެންސް އަށް ޑްރޭކް ހިނިތުންވެލިއެވެ. "އަހަރެން މިކަމާ އެއްބަސްވާނީ ތިޔައިން ކޮން މޮޔަ ބިޗްތަކެއް ވެލްސް މަރާލީ ކަމަށް ބުނުމުން. އަދި ކީއްވެގެންތޯއެވެ."
  
  ދިގު ހިމޭންކަމެއް އުއްމީދުކޮށްގެން އޭނާއަށް އެކަން ލިބުނެވެ. ފުރުޞަތުގެ ބޭނުން ހިފައިގެން އޭނާ އިތުރު ދެތިން ފޮއްޗެއް ބޯލީ އަމްބަރު ބޭހުގެ ބޯށެވެ.
  
  "އަހަރެން ހައިޑަން އާއި ވާހަކަ ދައްކާނަން" އެންމެ ފަހުން އެލިޝާ ހީނލިއެވެ. "ބައުޑްރޯސް ނުވަތަ ކޮވަލެންކޯގެ އާއިލާއެއް އޮތްނަމަ އަހަރެމެން އެމީހުން ހޯދާނަން."
  
  އެ ގުޅުން ވަނީ މެދުކެނޑިފައެވެ. ކުއްލި ހިމޭންކަމުގެ ތެރޭގައި ޑްރޭކްގެ ބޯ ޖެކްހެމަރެއް ފަދައިން ތެޅިގަތެވެ. އެއްދުވަހަކު އެމީހުން އޭނާއަށް ހަގީގަތް ކިޔައިދޭނެއެވެ. އެކަމަކު މިވަގުތު ފުދިގެން ދިޔައީ އޭނާއަށް ކެނެޑީ ގެއްލިގެންނެވެ.
  
  އެއީ އެއްދުވަހަކު އޭނާ ގަބޫލުކުރީ މިހާރު ހަނދާއި އެއްވަރަށް ދުރުގައި އޮތް ކަމެއް، އަޅިއަށް ބަދަލުވެފައިވާ އުޖާލާ މުސްތަގުބަލެކެވެ. އެތެރޭގައި އޮތް އުއްމީދު ކުޑަކަމުން އޭނާގެ ހިތް ވިއްސައިގެން ދިޔައެވެ. ބަލިކަށިވެފައިވާ އިނގިލިތަކުން ފުޅި ވެއްޓުނީ ފަޅައިގެން ނުދިޔަ ނަމަވެސް އޭގެ ތެރޭގައި ހުރި އަލިފާންގަނޑު ހަޑި ތަޅުންގަނޑަށް އުކާލާފައެވެ.
  
  ހިނދުކޮޅަކަށް ޑްރޭކް ވިސްނާލީ ބިއްލޫރިގަނޑަކަށް އުކާލުމަށެވެ. އުކާލި ދައުރުވާ އެއްޗަކުން ހަނދާންކޮށްދިނީ ސިކުންތުކޮޅެއްގެ ތެރޭގައި ހޫނުވެ، ތަޅުގައި އެހާ ގިނަ ފެން އުކާލާ ފަދައިން ދިރިއުޅުންތައް ބޭކާރުވެ ހަލާކުވެގެން ދިޔަ ވައުދުތަކާއި ވައުދުތަކާއި ޔަގީންކަންތަކެވެ.
  
  އަނެއްކާ އޭނާ މިކަން ކުރާނީ ކިހިނެއް ހެއްޔެވެ؟ އޭނާގެ ރައްޓެހިން ސަލާމަތުން ބެހެއްޓުމަށް ވަޢުދުވާށެވެ. މިހާރު އޭނާއަށް ކުރެވުނުހާވެސް ކަމަކީ ވީހާވެސް ގިނަ ދުޝްމަނުން މަރާލުމެވެ.
  
  ނުބައިކަމުގެ ދުނިޔެ ބަލިކޮށް، ހެޔޮކަންތައް ދެމިއޮތުމަށް ދޫކޮށްލާށެވެ.
  
  އޭނާ އިށީނީ އެނދުގެ އަރިމަތީގައެވެ. ހަލާކުވެފައި. އެއްވެސް އެއްޗެއް ބާކީއެއް ނޫނެވެ. މަރު ނޫން ހުރިހާ އެއްޗެއް އޭނާގެ އެތެރޭގައި މަރުވެ، ބާކީ ހުރި ފަޅައިގެން ގޮސްފައިވާ ކޮތަޅު މި ދުނިޔެއިން އިތުރު އެއްޗެއް ބޭނުން ނުވިއެވެ.
  
  
  ހަވަނަ ބާބު
  
  
  ހޭޑަން މަޑުކޮށްލީ ބެން އާއި ކެރިން ރިޓަޔަރ ކުރާއިރު އެއް ސާވިސް ރޫމަށް ވަދެގެންނެވެ. އެ ބޭބެ އާއި އެއްބަނޑު އެއްބަފާ ޓީމުން ވަނީ ހަވާއީ، ޑައިމަންޑް ހެޑް، ގޭޓްސް އޮފް ހެލް އަދި ލޭއޮހޮރުވާލާ ރަސްގެފާނާ ގުޅުން ހުރި އެހެން ލެޖެންޑްތައް ދިރާސާކޮށް، ތިއަރީއެއް އެއްކޮށްލުމުގެ އުންމީދުގަ އެވެ.
  
  ހާލަތު ސާފުވުމާއެކު ހައިޑަން ތާޒާ ހެދުން އަޅައިގެން ހިނގައިގަތީ މަނޯ ކިނިމާކާ ކުޑަ ވޯކްސްޓޭޝަނެއް ގާއިމްކޮށްފައިވާ ކުޑަ އޮފީހަށެވެ. ބޮޑު ހަވާއީ މީހާ ތަޅުދަނޑިތަކުގައި ދުރަށް ޓަކި ޖަހަމުން ދިޔައީ ކުޑަކޮށް ކަންބޮޑުވެފައި ހުރިހެންނެވެ.
  
  "އަދިވެސް ސޮސެޖް އިނގިލިތަކުން އެއްފަހަރާ ދެ ތަޅުދަނޑި ހިފައިގެންތަ؟" ހައިޑަން ފަރުވާކުޑަ ގޮތަކަށް އަހާލުމުން ކިނިމާކާ ހިނިތުންވެލަމުން އެނބުރިލިއެވެ.
  
  "އަލޯހާ ނާނީ ވަހީނޭ" އެހެން ބުނުމަށްފަހު ލަފުޒުތަކުގެ މާނަ އެނގޭކަން ދެއްކުމުން ކިރިޔާ ރަތްވެގެން ދިޔައެވެ.
  
  "އަހަރެން ރީތި ކަމަށް ހީކުރަންތަ؟ މޮޔަ މީހަކު ވަޅިން ހަމަލާދިނީމަތަ؟"
  
  "އަހަރެން އުފާވާތީ. އައި އެމް ސޯ ގްރޭޑް ޔޫ އާ ސްޓިލް ވިތް އަސް."
  
  ކިނިމާކީގެ ކޮނޑުގައި ހައިޑަން އަތް ޖައްސާލިއެވެ. "ޝުކުރިއްޔާ މަނޯ." ދެތިން ވަގުތު މަޑުކޮށްލުމަށްފަހު ބުނީ، "އެކަމަކު މިހާރު ބައުޑްރޯއާއެކު އަހަރެމެންނަށް ފުރުސަތެއް ވެސް އަދި ޑިލޭމާއެއް ވެސް އެބައޮތް. އޭނާއަށް އެނގޭ އެއްޗެއް އަޅުގަނޑުމެންނަށް އެނގެން ޖެހެއެވެ. އެކަމަކު އޭނަ ފަޅާލާނީ ކިހިނެއް؟"
  
  "ކަލޭ ހީކުރަނީ މި މޮޔަ ބާސްޓަރަށް ބްލަޑީ ކިންގް ފޮރުވިފައި ހުރި ތަން އެނގޭނެހެންތަ؟" ކޮވަލެންކޯ ފަދަ ސަމާލު މީހަކު ހަގީގަތުގައި ވެސް ބުނާނެ ހެއްޔެވެ؟"
  
  "ބޯޑްރޯ އަކީ އެންމެ ނުބައި ވައްތަރުގެ މޮޔައެއް. ހުޝިޔާރު މީހެކެވެ. އަހަރެންނަށް ހީވަނީ އޭނައަށް ކަމެއް އެނގޭނެހެން."
  
  ހޭޑަންގެ ފަހަތުން ސާޑޯނިކް އަޑެއް އިވުނެވެ. "ޑްރޭކީ ހީކުރަނީ އަހަރެމެން އޭނާގެ އާއިލާއަށް އަނިޔާ ކުރަންވީހެން." ހައިޑަން އެނބުރިލިއެވެ. އަލީޝާ އޭނައަށް ސިނިކަލް ހިނިތުންވުމެއް ދިނެވެ. "ސީއައިއޭ މިކަމާ އޯކޭތަ؟"
  
  "އަނެއްކާވެސް މެޓް އާއި ވާހަކަ ދެއްކީތަ؟" ހައިޑަން ބުންޏެވެ. "އޭނާ ކިހިނެއް؟"
  
  "ލޫކްސް ލައިކް ހިޒް އޯލްޑް ސެލްފް" އަލީޝާ ސާފުކޮށް ބުނަން ބޭނުން ނުވާ އިރޮނީއަކާއެކު ބުނެލިއެވެ. "އަހަރެން އެއްދުވަހަކު އޭނާ ކަމުދިޔަ ގޮތް."
  
  "އުންމީދުގެއްލުން? މަސްތުވެފައި? އެކެއް?" އޭނަގެ އަޑުގައިވާ ފުރައްސާރަ ހޭދަންއަށް ފޮރުވޭ ގޮތެއް ނުވިއެވެ.
  
  އަލީޝާ ކޮނޑު އަރުވާލިއެވެ. "ހާސްވުން. އުނދަގޫ. މަރުވާ ގޮތަށް." ސީއައިއޭގެ އެޖެންޓުގެ ނަޒަރާއި ދިމާވިއެވެ. "ގަބޫލުކުރޭ ހަނީ، މިއީ އޭނާ ވާންޖެހޭ ގޮތް. އެއީ އޭނާ ދިރިހުރެ މި މައްސަލައިން ނިކުމެވޭނެ ހަމައެކަނި ގޮތެވެ. އަދި..." ކުރިއަށް ދާންވީތޯ ހިތަށް އަރާ ކަހަލަ ގޮތަކަށް ޝަބާ މަޑުކޮށްލިއެވެ. "އަދި... މިއީ ހަމައެކަނި ތިޔަ އެންމެން މިކަމުން ނިކުމެވޭނެ ހަމައެކަނި ގޮތް ކަމަށް ވެދާނެ ދިރިހުރެ އާއިލާތައް އެއްވެސް ގެއްލުމެއް ނުލިބިގެން."
  
  "ބައުޑްރޯގެ އާއިލާއެއް އޮތްތޯ ބަލާނަން." ހައިޑަން އަނބުރާ ކިނިމާކާ ދިމާއަށް އެނބުރިލިއެވެ. "އެކަމަކު ސީއައިއޭ ޝުއަރ އެސް ހެލް އެއްވެސް މީހަކަށް އަނިޔާއެއް ނުކުރާނެ."
  
  "ތިޔަ ޕާސް ފެސިލިޓީއަށް ވަނުމަށް ސައްހަތަ؟" ކިނިމާކާ ބަލާލީ އިނގިރޭސި ސިފައިންގެ ކުރީގެ ސިފައިންގެ މީހާއަށެވެ.
  
  "ދޭ ނުވަތަ ނަގާ ބޮޑު ކުއްޖާ." އެލިޝިއާ މޮޔަ ހިނިތުންވުމެއް ޖައްސާލަމުން ގަސްތުގައި ހޭޑަންގެ ކައިރިން ފާއިތުވެގެން ގޮސް ގިނައިން ކިނިމާކީގެ ހަށިގަނޑު ހިފާފައިވާ ކުޑަ ކޮޓަރިއަށް ވަދެއްޖެއެވެ. "ތިބާ ކީއްކުރަނީ?"
  
  "ވަޒީފާ". ކިނިމާކާ ސްކްރީން ނިއްވާލާފައި ކަނެއްގައި ފޮރުވިގެން ދިޔައީ، އަލީޝާއާ ވީހާވެސް ދުރުގައެވެ.
  
  ހައިޑަން އައީ އޭނާއަށް އެހީތެރިވެދިނުމަށެވެ. "ތިއީ އިންސާނެއްގެ ގޮތުގައި އުޅުނުއިރު ސިފައިންގެ މީހެއް، އަލީޝާ. އަހަރެމެންނަށް ބޯޑްރޯ ފަޅާލުމަށް އެހީތެރިވެދޭނެ އެއްވެސް ހުށަހެޅުމެއް ތިބާގެ އަތުގައި އެބައޮތްތަ؟"
  
  އެލިޝާ ދެލޮލުގައި ގޮންޖެހުމަކާއެކު ހައިޑަން އާއި ދިމާއަށް އެނބުރިލިއެވެ. "ކީއްވެ އަހަރެމެން އޭނައާއި ވާހަކަ ނުދައްކަނީ؟"
  
  ހައިޑަން ހިނިތުންވެލިއެވެ. "އަހަރެން ހަމަ ތައްޔާރުވަމުން ދިޔައީ."
  
  
  * * *
  
  
  ހައިޑަން އަހަރެމެން ގެންދިޔައީ ހޯލްޑިން އޭރިއާއަށް ތިރިއަށެވެ. ފަސް މިނެޓުގެ ހިނގުމާއި ލިފްޓުގައި ދުއްވާފައި ދިޔަ ނަމަވެސް މަޑުމައިތިރިކަމާއެކު އެ ހިނގުމާއި މޫޑު ރަނގަޅުވި ނަމަވެސް އެއްވެސް ތަދެއް ނުލިބުނެވެ. ވަޅިން ހަމަލާދިނުމަކީ މަސައްކަތުން ޗުއްޓީ ނަގާ އެހެން ބައްޔަކާ ނިސްބަތުން ވައްތަރު ކަމެއްކަން އޭނައަށް ވިސްނުނެވެ. ލަސްނުކޮށް ހަމަ ނަރަކައެއްގެ ގޮތުގައި ފޫހިވެގެން އަނެއްކާވެސް މާރާމާރީއަކަށް ނަރަކަ ދަމައިގަންނަން ބޭނުންވިއެވެ.
  
  ޝަރީއަތުގެ ކުރިން ބަންދުކޮށްފައިވާ ސަރަހައްދުގައި ހިމެނެނީ ދެ ސަފެއްގެ ގޮޅިތަކެކެވެ. ފަރުވާތެރިކަމާއެކު ޕޮލިޝްކޮށްފައިވާ ތަޅުންގަނޑުގައި ހިނގައިގަތީ ގައިދީއަކު ހުރި ހަމައެކަނި ގޮޅި، ކަނާތްފަރާތުގައި ހުރި އެންމެ ފަހު ގޮޅިއާ ހަމައަށް ވާސިލްވާންދެންނެވެ. ގޮޅީގެ ކުރިމަތި ފުޅާކޮށް ހުޅުވާފައި ހުރިއިރު، އޭގައި އިން މީހާގެ ވަށައިގެން ތަޅުންގަނޑުން ފެށިގެން ސީލިންގާއި ހަމައަށް ދިގުވެފައިވާ ދަނޑިތަކުގެ ސަފުތަކެއް ހުއްޓެވެ.
  
  ވައިގެ ތެރެއަށް ވަނީ ބްލީޗްގެ ވަހެވެ. މީގެ ތިން ހަފްތާ ކުރިން އެތައް ފަހަރަކު ބައުޑްރޯ މަރާލަން އުޅުނު މީހާއާ ކުރިމަތިލާން ހޭޑެން ބޯޑްރޯގެ ގޮޅީގެ ބޭރުގައި ތިބި ހަތިޔާރު އެޅި ގާޑުންނަށް ބޯޖަހާލިއެވެ.
  
  އެޑް ބައުޑްރޯސް އޭނާގެ ބާންކުގައި ލޯންޖްކޮށްގެން ހުއްޓެވެ. އޭނަ ފެނުމުން އޭނާ ހީނލިއެވެ. "ކަލޭގެ އުނަގަނޑު ކިހިނެއްތަ ބްލޮންޑް؟"
  
  "ކޯއްޗެއް?" އޭނަ ރުޅިއަރުވާލަން ނުޖެހޭކަން ހައިޑަންއަށް އެނގުނު ނަމަވެސް އޭނައަށް ކެތެއް ނުކުރެވުނެވެ. "ކަލޭގެ އަޑު ކުޑަކޮށް ހޮޑުލައެވެ. ފަހަކަށް އައިސް ނޭވާ ހާސްވީތަ؟" ތިން ހަފްތާ ވަންދެން ލިމްޕިންގް އާއި ވަޅިން ހަމަލާދީ ލިބުނު ޒަހަމްތަކުގެ ސަބަބުން އޭނާ ވަނީ ފަރުވާކުޑަވެފައެވެ.
  
  ކިނިމާކާ ހިނިތުންވެލަމުން ފަހަތުން ހިނގައިގަތެވެ. ބައުޑްރޯ އޭނާގެ ނަޒަރާއި ބައްދަލުވީ ވަރުގަދަ ބަނޑުހައިހޫނުކަމަކުންނެވެ. "ބައެއް ފަހަރު" އޭނާ ހީނލިއެވެ. "ހިނގާ މޭޒު އަނބުރާލަން."
  
  ކިނިމާކާ ޖަވާބެއް ނުދީ އޭނާގެ ބޮޑު ކޮނޑު ސީދާކޮށްލިއެވެ. އެލިޝާ ދެން ބޮޑު މީހާގެ ހަށިގަނޑުގެ ވަށައިގެން ހިނގައިގަނެގެން ހިނގައިގަތީ ސީދާ ބާރސްތަކާ ދިމާއަށެވެ. "އެ ހަށިގަނޑު ކުޑަ ދޫނި ކަލޭގެ ކުޑަކުޑަ ޕެންޓީ ގޯސްކޮށްލީތަ؟" އެ ޖެއްސުންތައް ހޭޑަންއަށް އަމާޒުކުރި ނަމަވެސް ބޯޑްރޯގެ ނަޒަރު ނައްޓާނުލިއެވެ. "މިނިޓަކަށް ވުރެ ގިނައިރު ނުނަގާނެ."
  
  ބައުޑްރޯ އެނދުން ތެދުވެ ބާރުތަކާ ދިމާއަށް ހިނގައިގަތެވެ. "ރީތި ދެލޮލެއް" އޭނާ ބުންޏެވެ. "ހަޑި އަނގަ. އެ ފަލަ ފިރިހެންމީހާ ތުނބުޅިން ފޮޅާލި މީހަކީ ކަލޭ ނޫން ހެއްޔެވެ؟ އަހަރެންގެ ރައްޔިތުން މަރާލި މީހާ؟"
  
  "އެއީ އަހަރެން".
  
  ބައުޑްރޯސް ބާރުތަކުގައި ހިފާލިއެވެ. "މިކަމާ ކިހިނެއް ހީވަނީ؟"
  
  ގާޑުން ހާސްވާން ފަށާފައިވާކަން ހައިޑަންއަށް އިޙްސާސް ކުރެވުނެވެ. މި ކަހަލަ ކޮންފްރޮންޓެޝަނަލް ވެއި-އިން އިން އެމީހުންނަށް އެއްވެސް ތަނަކަށް ނުދެވުނެވެ.
  
  ކިނިމާކާ މީގެ ކުރިންވެސް ކުލީ ސިފައިންގެ މީހާ ތަފާތު ދިހަވަރަކަށް ގޮތްގޮތަށް ވާހަކަ ދައްކަން މަސައްކަތް ކުރި ކަމުން ހޭޑަން ސާދާ އެއްޗެއް އެދުނެވެ. "ކޮންކަމެއް ބޭނުންވަނީ ބައުޑްރޯ؟ ކޮވަލެންކޯއާ ބެހޭ ގޮތުން އެނގޭ އެއްޗެއް އަހަރެމެންނަށް ކިޔައިދޭން ކޮންވިންސް ކުރާނީ؟"
  
  "ކާކު?" ބައުޑްރޯ އޭނާގެ ލޯ އެލިޝިއާގެ އަތުން ނައްތާނުލައެވެ. އެދެމެދުގައި ހުރި ލެޓިސްގެ ފުޅާމިނުން އެދެމީހުން ވަކިވެފައި ހުއްޓެވެ.
  
  "އެނގޭތަ އަހަރެން މާނަކުރަނީ ކާކުކަން. ލޭއޮހޮރުވާ ރަސްގެފާނު."
  
  "އަޅެ އޭނަ. އޭނާއަކީ ހަމައެކަނި މީތުއެކެވެ. ހީކުރީ ސީއައިއޭ އަށް މިކަން އެނގެން ޖެހޭނެ ކަމަށް."
  
  "ތިއަގުގެ ނަން ކިޔާބަލަ."
  
  އެންމެ ފަހުން ބައުޑްރޯ ވަނީ އެލިޝިއާ އާއި ލޮލުގެ ކޮންޓެކްޓް ކަނޑާލާފައެވެ. "މާޔޫސްކަމަކީ އިނގިރޭސިންގެ ގޮތެވެ." ޕިންކް ފްލޮއިޑްގެ ބަހުން."
  
  "އަހަރެމެން އެއްވެސް ތަނަކަށް ނުދެވޭ،" އެކަމުން ޑްރޭކް އާއި ބެންގެ ޑައިނޮރޮކް ބެންޓަރ މުބާރާތުގެ މަތިން ހޭޑެންއަށް ނުތަނަވަސްކަމާއެކު ހަނދާންކޮށްދިންއިރު، އޭނާ އުންމީދުކުރީ ބައުޑްރޯ ހަމައެކަނި ބުނަނީ މާނައެއް ނެތް ވާހަކަތަކެކެވެ. "އަހަރެމެން-"
  
  "އަހަރެން ގެންދާނަން" ބައުޑްރޯ ކުއްލިއަކަށް ހީނލިއެވެ. ހައިޑަން އެނބުރި ބަލާލިއިރު އޭނާ އަނެއްކާވެސް އަލީޝާއާ ކުރިމަތިލާން ހުއްޓެވެ. "އެކަކު އެއްބަޔަކު." އަހަރެން ތަޅައިފިއްޔާ އަހަރެން ވާހަކަ ދައްކާނަން."
  
  "ހެދުން". އެލިޝިއާ ޢަމަލީ ގޮތުން ބާރުތަކުގެ ތެރެއިން ފިއްތާލިއެވެ. ގާޑުން ކުރިއަށް ޖެހިލިއެވެ. ހައިޑަންއަށް ހީވީ އޭނާގެ ލޭ ކައްކާހެންނެވެ.
  
  "ހުއްޓާބަލަ!"އަތް ދިއްކޮށްލަމުން އަލީޝާ ފަހަތަށް ދަމައިގަތެވެ. "މޮޔަވީތަ؟" މި ކަނދުރާ ދުވަހަކުވެސް ވާހަކައެއް ނުދައްކާނެ. އެއީ ރިސްކް ނަގަން ޖެހޭ ކަމެއް ނޫން."
  
  "ނޯ ރިސްކެއް" އަލީޝާ ހީނލަމުން ބުނެލިއެވެ. "އެއްގޮތަކަށްވެސް ރިސްކެއް ނެތް."
  
  "އަހަރެމެން މި ފުރަން" ހޭޑަން ބުންޏެވެ. "އެކަމަކު-" ޑްރޭކް އެދުނު އެއްޗަކާ މެދު ޝަބާ ވިސްނާލިއެވެ. "އަހަރެމެން ވަރަށް އަވަހަށް އެނބުރި އަންނާނަން".
  
  
  * * *
  
  
  ބެން ބްލޭކް ފަހަތަށް އިށީނދެގެން އިނދެ އޭނާގެ ކޮއްކޮ ފަސޭހަކަމާއެކު މޮޑިފައިޑް ސީއައިއޭ ކޮމްޕިއުޓަރު އޮޕަރޭޓް ކުރަމުން ދިޔަތަން ބަލަން ހުއްޓެވެ. ސަރުކާރުގެ އިދާރާއިން ބޭނުންވާ ހާއްސަ އޮޕަރޭޓިން ސިސްޓަމަށް ހޭނިގެން މާގިނަ ދުވަހެއް ނުނެގި ނަމަވެސް ދެން އޭނާއަކީ އާއިލާގެ ސިކުނޑިއެވެ.
  
  ކަރީން އަކީ އުމުރުން ހަ އަހަރުގައި ދިރިއުޅުން ތަޅާލި ސެސީ، ބްލެކް ބެލްޓް، ސްޓްރިޕް ބާ ސްލޭކަރ އެއް ކަމަށާއި، އޭނާގެ ސިކުނޑިއާއި ޑިގްރީތައް ޕެކްކޮށް އެއްވެސް ކަމެއް ނުކުރަން ރާވާފައިވާ ކަމަށެވެ. އޭނާގެ އަމާޒަކީ ދިރިއުޅުމަށް ލިބުނު ކަންތައްތަކުގެ ސަބަބުން ދިރިއުޅުމަށް އަނިޔާކޮށް ނަފްރަތު ކުރުމެވެ. ހަދިޔާތައް ބޭކާރު ކުރުމަކީ އޭނާ އިތުރަށް އަޅާނުލާކަން ދައްކާނެ އެއް ގޮތެވެ.
  
  އޭނަ އެނބުރި ބަލާލީ މިހާރު އޭނައަށެވެ. "ބައްލަވާ ބްލޭކް އަންހެންމީހާގެ ބާރަށް އަޅުކަން ކުރާށެވެ. ޑައިމަންޑް ހެޑާ ބެހޭ ގޮތުން ދުވަހަކުވެސް އެނގެން ބޭނުންވި ހުރިހާ އެއްޗެއް އެއް ކުއިކް ރީޑަކުން."
  
  ބެން އެ މައުލޫމާތަށް ބަލާލިއެވެ. އެމީހުން މިކަން ކުރަމުން އަންނަތާ އެތައް ދުވަހެއް ވެއްޖެ - ހަވާއީ އާއި ޑައިމަންޑް ހެޑް - އޮއަހޫގެ މަޝްހޫރު އަލިފާންގަނޑު - ހޯދައި - މީގެ ކުރިން 1778 ވަނަ އަހަރު ހަވާއީ އައިލެންޑްސް ހޯދި ލެޖެންޑަރީ ކެޕްޓަން ކޫކްގެ ދަތުރުތަކުގެ ވާހަކަ ކިޔަމުންނެވެ. އެދެމީހުން ވެސް ވީހާވެސް ގިނަ މައުލޫމާތު ސްކޭންކޮށް ސޭވް ކުރުން މުހިންމުވީ ސަބަބަކީ ބްރޭކްތްރޫ ލިބުނުއިރު ކަމާބެހޭ ފަރާތްތަކުން އުންމީދު ކުރީ ހަގީގަތުގައި ވެސް ވަރަށް އަވަހަށް ހާދިސާތައް ހިނގާނެ ކަމަށެވެ.
  
  ނަމަވެސް ލޭގެ ރަސްގެފާނު ނަރަކައިގެ ދޮރުތަކަށް އިޝާރާތް ކުރެއްވުމަކީ ޚާއްޞަކޮށް ހަވާއީއާ ގުޅޭގޮތުން ސިއްރެއްގެ ގޮތުގައި ދެމިއޮތެވެ. ހީވީ ހަވާއީގެ ގިނަ މީހުން ނަރަކައިގެ ސަގާފީ ވާޝަން ވެސް ގަބޫލު ނުކުރާހެންނެވެ.
  
  ޚުދު ޑައިމަންޑް ހެޑަކީ އޮއަހޫގެ ގިނަ ބަދުނާމު ބިންގަނޑުތައް އުފެދުނު ހާދިސާތަކުގެ ސިލްސިލާއެއް ކަމަށްވާ ހޮނޮލޫލޫ އަލިފާންގަނޑު ސީރީޒްގެ ނަމުން މަޝްހޫރު ކޮންތަކާއި ވެންޓްތަކުގެ ކޮމްޕްލެކްސް ސިލްސިލާއެއްގެ ބައެކެވެ. ޚުދު ޑައިމަންޑް ހެޑް ވެސް، ފަހަރެއްގައި އެންމެ މަޝްހޫރު ލޭންޑްމާކް، މީގެ ގާތްގަނޑަކަށް 150،000 އަހަރު ކުރިން އެންމެ ފަހަރަކު ގޮވި ނަމަވެސް، އެއްފަހަރާ ގޮވާ ބާރަކުން، ގަބޫލުކުރަން ދަތި ސިމެޓްރިކަލް ކޯން ދަމަހައްޓަން ކާމިޔާބު ކުރެވުނެވެ.
  
  ދެން އައި ކޮމެންޓަށް ބެން ކުޑަކޮށް ހީލިއެވެ. ބެލެވޭ ގޮތުގައި ޑައިމަންޑް ހެޑް ދެން ދުވަހަކުވެސް ގޮއްވާނުލާނެ އެވެ. ހޫމް...
  
  "ޑައިމަންޑް ހެޑް އަކީ ސިލްސިލާ ކޮންތަކާއި ލޯވަޅުތަކެއް ކަމަށް ބުނާ ބައި ހަނދާން ނެތުނީތަ؟" ކަރީންގެ ލަވަކިޔުން ޔޯކްޝަޔަރ އަށް ގޯހެއް ހެދިއެވެ. މިކަމާ ގުޅިގެން މިއާމީގައި ތިބި ލޯކަލް ސީއައިއޭ މީހުންނާ އެކު ޝީ މިހާރުވެސް ވަރަށް މަޖާކޮށްފައިވާއިރު، ޝައްކެއްވެސްނެތްގޮތުގައި އެކަކަށް ވުރެ ގިނަ މީހުން ކަންބޮޑުވެފައިވެ އެވެ.
  
  ކަރީން އަޅާލި ކަމަކަށް ނޫނެވެ. "ކަލޭ ބީރު ކަމެއްތަ އެކުވެރިޔާ؟"
  
  "އަހަންނަށް ބަޑީ ނުކިޔާތި" އޭނާ ހީނގަތެވެ. "އެއީ ފިރިހެނުން އެހެން ފިރިހެނުންނަށް ކިޔާ ގޮތެވެ. އަންހެން ކުދިން އެގޮތަށް ވާހަކަ ދައްކަން ނުޖެހޭނެ. ހާއްސަކޮށް ކޮއްކޮ."
  
  "އޯކޭ ބްރޯތް. ޓްރޫސް، މިވަގުތު. އެކަމަކު ވެންޓްތަކުގެ މާނައަކީ ކޮބައިކަން އެނގޭ ހެއްޔެވެ؟ އެންމެ ކުޑަމިނުން ތި ދުނިޔޭގަ؟"
  
  ބެންއަށް ހީވީ އޭނާ އަނބުރާ ސްކޫލަށް ދިޔަހެންނެވެ. "ލާވާ ހޮޅިތަ؟"
  
  "ފަހުމްވުން. ހޭއި، ޑޭޑް ބުނިހެން ދޮރުފަތްގަނޑެއް ފަދައިން ބޯހަރު މީހެއް ނޫން."
  
  "ބައްޕަ ދުވަހަކުވެސް ނުބުނޭ-"
  
  "ޗިލް ބިޗް. ފަސޭހައިން ބުނާނަމަ ލާވާ ހޮޅިތަކުގެ މާނައަކީ ޓަނަލްތައް މުޅި އޮއަހޫގައި."
  
  ބެން ބޯ ހޫރާލީ އޭނައަށް ބަލަހައްޓައިގެންނެވެ. "އަހަންނަށް އެނގޭ." އެއިން މީހެއްގެ ފަހަތުގައި ލޭގެ ރަސްގެފާނު ފޮރުވިގެން އުޅޭ ވާހަކަ ތިބުނަނީތަ؟"
  
  "ކާކަށް އެނގޭތަ؟" އެކަމަކު އަހަރެމެން މިތިބީ ރިސާޗް ހަދަން ދޯ؟" ސީއައިއޭ ބެންގެ އަމިއްލަ ކޮމްޕިއުޓަރުގައި ހުރި ތަޅުދަނޑިތަކުގައި ތަޅުވާލިއެވެ. "އާދެބަލަ."
  
  ބެން ފުންނޭވާއެއް ދޫކޮށްލަމުން އޭނައާއި ދުރަށް ޖެހިލިއެވެ. އާއިލާގެ އެހެން މީހުން ފަދައިން އޭނާއަށް ވެސް އެމީހުން ވަކިން ތިއްބާ އެމީހުންގެ މަތިން ހަނދާން ނެތުނު ނަމަވެސް ގަޑިއެއްހާއިރު ވަންދެން ކުރިމަތިލާން ޖެހުމުން މުސްކުޅި އުނދަގޫތައް އަނބުރާ އައެވެ. ނަމަވެސް އެހީވާން އޭނަ ދިޔައީ ވަރަށް ދުރަށެވެ.
  
  އޭނާ ދަ ލެޖެންޑްސް އޮފް ކެޕްޓަން ކޫކްގައި ސަރޗެއް ހުޅުވާލުމަށްފަހު އަނބުރާ ގޮނޑީގައި އިށީނދެގެން އިނދެގެން ދިޔައީ ކޮން އެއްޗެއްތޯ ބަލާށެވެ، އޭނާގެ ޚިޔާލުތައް މެޓް ޑްރޭކް އާއި އޭނާގެ ބެސްޓް ފްރެންޑްގެ ޚިޔާލުތަކާ ވަރަށް ވައްތަރު. ސިކުނޑީގެ ޙާލަތެވެ.
  
  
  ހަތްވަނަ ބާބު
  
  
  ލޭގެ ރަސްގެފާނު އޭނާގެ ސަރަހައްދު ބަލާލީ ފްލޯރ ދިގުމިނުގެ ލޯގަނޑު ކުޑަދޮރަކުންނެވެ.
  
  އާންމުކޮށް ސްޓޭޑިއަމް އަދި ފޯކަސް ކުރެވިފައިވާ އޭނާގެ ސިކުނޑި މިއަދު ދިޔައީ އެތައް މައުޟޫއުތަކެއްގެ ތެރެއިން ދުވަމުންނެވެ. އޭނާގެ ބޯޓު - ދިހަވަރަކަށް އަހަރު ވަންދެން އޭނާގެ ގެ - ގެއްލުމުން، އުންމީދު ކުރި ނަމަވެސް، އެކަން އިތުރަށް ގޯސްވި އެވެ. ފަހަރެއްގައި އެއީ ބޯޓު ކެނޑުމުގެ ކުއްލި ޠަބީޢަތެވެ. އަލްވަދާއު ކިޔާނެ ވަގުތެއް އޭނާއަކަށް ނުލިބުނެވެ. އެކަމަކު އޭރު އަލްވަދާއު ކިޔުމަކީ މީގެ ކުރިން އޭނާއަށް މުހިންމު ކަމެއް ނުވަތަ ސެންޓިމެންޓަލް ކަމެއް ނޫނެވެ.
  
  އޭނާއަކީ ރަޝިޔާގެ ބައެއް ދަތި ދުވަސްވަރު އަދި އެގައުމުގެ އެންމެ ހަރުކަށި ގިނަ ސަރަހައްދުތަކުގައި ބޮޑުވި ހަރުކަށި، އިހުސާސެއް ނެތް މީހެކެވެ. މިހެން ކަންތައް ކުރި ނަމަވެސް ނިސްބަތުން ފަސޭހަކަމާއެކު ތަނަވަސްވެ، ލޭއާއި މަރާއި ވޮޑްކާގެ އެމްޕަޔަރެއް ބިނާކޮށް، ބިލިއަން ރުފިޔާ ހޯއްދެވިއެވެ.
  
  ސްޓޯރމްކްލޯކް ގެއްލުމުން އޭނާ ރުޅިގަދަވީ ކީއްވެގެންކަން އޭނާއަށް ވަރަށް ރަނގަޅަށް އެނގެއެވެ. އޭނާ އަމިއްލައަށް ދެކެމުން ދިޔައީ އަތްނުލެވޭ، އިންސާނުންގެ ތެރެއިން ރަސްކަލެއްގެ ގޮތުގައެވެ. އެމެރިކާގެ ކުޑަކުޑަ ސަރުކާރުން މިގޮތަށް ފުރައްސާރަކޮށް މާޔޫސްވުމަކީ އޭނާގެ ލޮލުގައި އަޅައިގަތުން ފިޔަވައި އިތުރު ކަމެއް ނޫނެވެ. އެކަމަކު އަދިވެސް ތަދުވިއެވެ.
  
  ކުރީގެ ސިފައިންގެ މީހާ ޑްރޭކް ސާބިތުކޮށްދިނީ އޭނާގެ ފަރާތުގައި ވަކި ކަނޑިއެކެވެ. ކޮވަލެންކޯއަށް ހީވީ އިނގިރޭސި މީހާ އަމިއްލައަށް ގިނަ އަހަރުތަކެއް ވަންދެން ހިނގަމުން އައި އޭނާގެ ރަނގަޅަށް ރޭވިފައިވާ ރޭވުންތައް ނާކާމިޔާބު ކުރަން މަސައްކަތް ކުރި ކަމަށާއި، އެމީހާގެ ބައިވެރިވުމަކީ އަމިއްލަ ފުރައްސާރައެއްގެ ގޮތުގައި ނަގާފައިވާ ކަމަށެވެ.
  
  އެހެންކަމުން ބްލަޑީ ވެންޑެޓާ އެވެ. އޭނާގެ އަމިއްލަ ގޮތަކީ ފުރަތަމަ ޑްރޭކްގެ ލޯބިވެރިޔާއާ މުއާމަލާތް ކުރުމެވެ؛ ބާކީ ހުރި ލާރވްތައް އޭނާގެ ގްލޯބަލް ކުލީ ސިފައިންގެ ގުޅުންތަކަށް ދޫކޮށްލާނެއެވެ. އޭނާ ކުރިންވެސް އިންތިޒާރު ކުރަމުން ދިޔައީ ފުރަތަމަ ފޯނުކޯލަށެވެ. އެހެން މީހަކު ވަރަށް އަވަހަށް މަރުވާނެއެވެ.
  
  ދުރު ފެހި ފަރުބަދައެއްގެ ފަހަތުގައި ވަށައިގެންވާ ވާދީގެ އަރިމަތީގައި އޭނާގެ ތިން ރެންޗުގެ ތެރެއިން އެއް ރެންޗް ހުއްޓެވެ. އޭނާއަށް ހަމައެކަނި ކެމޮފްލޭޖް ކޮށްފައިވާ ފުރާޅުތައް ފާހަގަކުރެވުނީ، އޭނާއަށް ފެންނަނީ ހަމައެކަނި ބަލާނެ ތަނެއް ސީދާ އެނގޭތީއެވެ. މި ޖަޒީރާގައި ހުރި ރެންޗަކީ އެންމެ ބޮޑު ރެންޗެކެވެ. އަނެއް ދެމީހުން ތިބީ ވަކި ޖަޒީރާތަކެއްގައި، ކުދި އަދި ވަރަށް ބޮޑަށް ދިފާޢުކުރެވިފައިވާ، ހަމައެކަނި ދުޝްމަނުންގެ ހަމަލާއެއް ދުވަހަކުވެސް އައިސްފިނަމަ ތިން ދިމާލަކަށް ބަހާލުމަށް ފަރުމާކޮށްފައިވާ ޖަޒީރާތަކެކެވެ.
  
  އެކި ތަންތަނުގައި ރަހީނުކޮށްގެން ބެހެއްޓުމުގެ އަގު ބޮޑުވީ، އެއިން ކޮންމެ މީހަކު ދިރިހުއްޓާ ސަލާމަތް ކުރުމަށްޓަކައި ދުޝްމަނުން އެމީހުންގެ ބާރުތައް ބައިބައި ކުރަން ޖެހޭނެ ކަމެވެ.
  
  ލޭއޮހޮރުވާލާ ރަސްގެފާނު މި ޖަޒީރާ ނުފެނި ދޫކޮށްލުމަށް ތަފާތު ދިހަވަރަކަށް ގޮތް ހުރި ނަމަވެސް ހުރިހާ ކަމެއް ރޭވިފައިވާ ގޮތަށް ދިޔަނަމަ އޭނާ އެއްވެސް ތަނަކަށް ނުދިޔައީހެވެ. އޭނާއަށް ނަރަކައިގެ ދޮރުތަކުގެ ބޭރުން ކޫކް ހޯދި އެއްޗެއް ހޯދިދާނެ ކަމަށާއި، ވަޙީތަކުން ރަސްގެފާނު ކަލާނގެއަކަށް ބަދަލުވާނެކަން ޔަގީނެވެ.
  
  މިކަން ކުރަން ހަމައެކަނި ގޭޓުން ފުދޭނެ ކަމަށް އޭނާ ވިސްނާލިއެވެ.
  
  އެކަމަކު ގޭޓާ މެދު އެއްވެސް ޚިޔާލެއް ކުރުމުން ކޮންމެހެން ވެސް ފުންކޮށް އަނދާފައިވާ ހަނދާންތަކެއް އުފެދުނެވެ - ދަތުރުފަތުރުގެ ދެ އާލާތް ވެސް ގެއްލުމާއި، ބަދަލު ހިފާނެ ފަދަ ބޮޑާކަމެވެ. އޭނާގެ ނެޓްވޯކަށް ވަރަށް އަވަހަށް އެނގުނީ އެއް ޑިވައިސް ހުރި ތަން - އެއީ ސީއައިއޭގެ ބެލުމުގެ ދަށުގައި އޮތް ޑިވައިސްއެކެވެ. އަނެއް މީހާގެ ލޮކޭޝަން އޭނާއަށް ކުރިންވެސް އެނގެއެވެ.
  
  ދެމީހުންވެސް އަނބުރާ ގެންނަންވީ ވަގުތު ޖެހިއްޖެއެވެ.
  
  އެންމެ ފަހު ވަގުތު އޭނާ އެ މަންޒަރު ފެނިގެން އުފާވިއެވެ. ޓްރޮޕިކަލް ވައިރޯޅިއާއެކު ބޯ ފަތްތައް ރިތްމްގައި ތެޅެމުން ދިޔައެވެ. ހަމަޖެހުމުގެ ފުން ހަމަޖެހުމެއް ކުޑައިރުކޮޅަކު އޭނާގެ ސަމާލުކަން ހޯދި ނަމަވެސް އޭނާގެ ހަރަކާތެއް ނުކުރިއެވެ. އޭނާއަށް ދުވަހަކުވެސް ނުލިބުނު އެއްޗެއް ދުވަހަކުވެސް ގެއްލިގެން ނުދާނެއެވެ.
  
  ހަމަ ކިއުއާ އެކު އޭނާގެ އޮފީހުގެ ދޮރުގައި ފަރުވާތެރިކަމާއެކު ޓަކި ޖަހާލިއެވެ. ލޭގެ ރަސްގެފާނު އެނބުރިލަމުން "ހިނގާ ދާން" އޭ ބުނެލިއެވެ. އޭނާގެ އަޑު ގުގުމާލީ ގްރެވިލް ވަޅުގަނޑެއްގެ މައްޗަށް ޓޭންކެއް ދުއްވާ އަޑު ފަދައިންނެވެ.
  
  ދޮރު ހުޅުވުނެވެ. ޖަޕާނު ނަސްލުގެ ބިރުވެރި ނަމަވެސް އަޚްލާޤު ރަނގަޅު އަންހެން ކުއްޖަކު ދަމައިގަނެގެން ދެ ގާޑުން ވަދެގެން އައެވެ. "ޗިކާ ކިޓާނޯ" ލޭއޮހޮރުވާލާ ރަސްގެފާނު ރަސްޕް ކޮށްލިއެވެ. "އުންމީދު ކުރަން ކަލެއަށް އަޅާލާނެ ކަމަށް؟"
  
  އެ އަންހެން ކުއްޖާ ހަރުކަށިކަމާއެކު ބިންމައްޗަށް ބަލާލީ ދެލޯ އުފުލާލަން ނުކެރުމުންނެވެ. ލޭއޮހޮރުވާލާ ރަސްގެފާނު ރުހުން ދިނެވެ. "އަހަރެންގެ ހުއްދައަށް އިންތިޒާރު ކުރަނީތަ؟" އޭނާ އެއްބަހެއް ނުވިއެވެ. "އަހަރެންނަށް ކިޔައިދިނީ ކަލޭގެ ކޮއްކޮއަކީ އެންމެ ނުރައްކާތެރި އިދިކޮޅު ކުޅުންތެރިޔާ ކަމަށް، ޗިކާ" އޭނާ ކުރިއަށް ގެންދިޔައެވެ. "އަދި މިހާރު އޭނާ އަކީ އަހަންނަށް ހަމައެކަނި އަނެއްކާވެސް ވަސީލަތެއް، މަންމަ ދުނިޔެ ފަދައިން. ބުނެބަލަ... ޗިކާ ލޯބިވަނީތަ، ދޮންތަ، މައި؟"
  
  އެ އަންހެން ކުއްޖާއަށް ނޭވާއެއްވެސް ނުލެވުނެވެ. އެއް ގާޑުން ސުވާލު އުފެދޭ ގޮތަކަށް ލޭގެ ރަސްގެފާނަށް ބަލާލި ނަމަވެސް އޭނާ އެމީހާއަށް ފަރުވާލެއް ނުބަހައްޓައެވެ. "ވާހަކަ ދައްކާނެ ކަމެއް ނެތް. އަޅުގަނޑަށް މިކަން ތިޔަބޭފުޅުންނަށް ހީވާވަރަށްވުރެ ބޮޑަށް ވިސްނޭ. އަހަރެންނަށް ކަލޭ ޓްރޭޑް ކުރުމަކީ ހަމައެކަނި ވިޔަފާރިއެއް. އަދި ވިޔަފާރީގެ މުއާމަލާތެއްގެ ތެރޭގައި ފަރުވާތެރިކަމާއެކު ހިމޭންކަމުގެ އަގު އަޅުގަނޑަށް ވަރަށް ރަނގަޅަށް އެނގޭ."
  
  އޭނާ ހުރީ ސެޓެލައިޓް ފޯނެއް އުފުލާލަމުންނެވެ. "ކަލޭގެ ކޮއްކޮ - މާއީ - އަހަރެންނާ ގުޅީ. ވަރަށް ހުޝިޔާރު، އަދި ވާހަކަ ނުދައްކާ އިންޒާރެއްގެ މާނައިގައި. ޝީ އިޒް ޑޭންޖަރަސް، ޔޫ ސްޓާރ." އޭނާ ދެވަނަ ފަހަރަށް ބުނީ މޫނުމަތިން ބައްދަލުވުމުގެ ފުރުސަތު ކިރިޔާ ވެސް އުފާވެގެންނެވެ.
  
  އެކަމަކު މިކަން ފަސޭހައިން ވެގެން ނުދިޔައެވެ. މިހާރު ނޫން، އޭނާގެ ދިރިއުޅުމުގެ މަޤްޞަދާ އެހާ ގާތުގައި ހުރިއިރު.
  
  "އޭނާ ހުށަހެޅީ ކަލޭގެ ފުރާނައަށް ޓްރޭޑް ކުރަން. ފެންނަނީ އަހަރެންގެ ޚަޒާނާ އޭނަގެ އަތުގައި އެބަހުރި. އެއީ ތިބާއަށް ބަދަލުކޮށްދޭނެ ވަރަށް ޚާއްޞަ ޑިވައިސްއެކެވެ. މިއީ ރަނގަޅު ކަމެއް. އަހަރެން ކަހަލަ ރަހުމުކުޑަ މީހުންނަށް އިނާމު ދޭ ދުނިޔޭގައި ތިބާގެ އަގު ދައްކަނީ."
  
  ޖަޕާނު އަންހެން ކުއްޖާ ބިރުވެރިކަމާއެކު ދެލޯ އުފުލާލިއެވެ. ލޭއޮހޮރުވާލާ ރަސްގެފާނު އަނގަ ކޮށާލީ ހިނިތުންވުމެއް ފަދަ އެއްޗެކެވެ. "މިހާރު އަހަރެމެންނަށް ފެންނަނީ ކަލެއަށްޓަކައި އޭނަ ގުރުބާން ކުރަން ތައްޔާރަށް ހުރި ކަންތައްތައް."
  
  އޭނާ ނަންބަރަށް ގުޅާލިއެވެ. އެއްފަހަރު ފޯނު ރިންގުވުމުން ޖަވާބު ދިނީ މަޑުމައިތިރި އަންހެން އަޑެކެވެ.
  
  "އާނ?"
  
  "މައި ކިތާނޯ. އެއީ ކާކުކަން އެނގޭތަ. މި ކޯލް ޓްރޭސް ކުރުމުގެ ފުރުސަތެއް ނެތްކަން އެނގޭތަ؟"
  
  "އަހަރެންގެ އެއްވެސް ވިސްނުމެއް ނެތް މަސައްކަތް ކުރުމުގެ."
  
  "ވަރަށް ރަނގަޅު". އޭނާ ފުންނޭވާއެއް ދޫކޮށްލިއެވެ. "އަޅެ އަހަރެމެންނަށް އިތުރު ވަގުތު ލިބުނުނަމަ އަހަރެންނާއި ކަލޭ. އެކަމަކު އެއްވެސް ކަމެއް ނުވިއެވެ. ތި ރީތި ކޮއްކޮ ޗިކާ މިތާ އެބަހުރި." ލޭގެ ރަސްގެފާނު ގާޑުންނަށް އިޝާރާތް ކުރީ އޭނާ ކުރިއަށް ގެނައުމަށެވެ. "ދޮންތަ އަށް ސަލާމް ކިޔާ ޗިކާ."
  
  ފޯނު ތެރެއިން މޭގެ އަޑު ގުގުމާލިއެވެ. "ޗިކާ؟ ހާލު ކިހިނެތް?" ރިޒާވް ކޮށްފައި. ލޭއޮހޮރުވާލާ ރަސްގެފާނަށް އެނގިވަޑައިގަންނަވާ ބިރުވެރިކަމާއި ރުޅިވެރިކަމަށް ޚިޔާނާތްތެރިވެވަޑައިނުގަންނަވާއިރު، ބިމުގެ ދަށުގައި އުދުހެމުން ދިޔައީ ކަންނޭނގެއެވެ.
  
  ވަގުތުކޮޅެއް ނެގި ނަމަވެސް އެންމެ ފަހުން ޗިކާ ބުނީ "ކޮންނިޗިވާ، ޝިމާއީ."
  
  ލޭއޮހޮރުވާލާ ރަސްގެފާނު ހީގަތެވެ. "އަހަންނަށް އަޖައިބު ކުރުވަނިވި ކަމެއް ޖަޕާނު މީހުން ދުވަހަކުވެސް ތިޔަ ފަދަ އަނިޔާވެރި މާރާމާރީ މެޝިނެއް އުފެއްދި ކަމީ، މައި ކިޓާނޯ. ކަލޭގެ ނަސްލަށް އަހަރެންގެ އަމިއްލަ މުސީބާތެއް ނޭނގެއެވެ. ޔޫ އާ އޯލް ސޯ ޑޭމް ރިޒާވްޑް. "
  
  "އަހަރެމެންގެ ރުޅިވެރިކަމާއި ޝައުގުވެރިކަން އަންނަނީ އަހަރެމެންނަށް އިހުސާސް ކުރެވޭ އެއްޗަކުން" މާއީ މަޑުމަޑުން ބުނެލިއެވެ. "އަދި އަޅުގަނޑުމެންނަށް ކުރެވެމުންދާ ކަންކަމުން."
  
  "އަހަންނަށް ދަރުސް ދޭން ނުވިސްނާތި. ނޫނީ އަހަންނަށް އިންޒާރު ދެނީ؟
  
  "އަހަރެން އެއިން އެއްވެސް ކަމެއް ކުރަން ނުޖެހޭ. ވާނެ ގޮތަށް."
  
  "ދެން ވާނީ ކިހިނެއްކަން ކިޔައިދޭނަން.. މާދަމާ ހަވީރު ކޮކޮނަޓް ގްރޯވްގައި، ކޮކޯވޯކްގައި އަހަރެންގެ މީހުންނާ ބައްދަލުކުރާނަން. ހަވީރު އަށް ޖަހާއިރު އެމީހުން ތިބޭނީ ރެސްޓޯރެންޓުގެ ތެރޭގައި، އެއްވެ ތިބި މީހުންގެ ތެރޭގައި. ކަލޭ ޑިވައިސް ހަވާލުކޮށްފައި ދާން."
  
  "އެމީހުން އަހަރެން ދެނެގަންނާނީ ކިހިނެއް؟"
  
  "އެމީހުންނަށް ކަލޭ އެނގޭނެ މައި ކިޓާނޯ، ހަމަ އަހަރެން ފަދައިން. އެނގެން ޖެހޭހާވެސް ކަމަކީ އެއީއެވެ. ހަވީރު އަށެއް ޖަހާއިރު ލަސްނުވުމަކީ ބުއްދިވެރި ކަމެއް."
  
  ކުއްލިއަކަށް މޭގެ އަޑުގައި ހިނިތުންވުމެއް ވެރިވުމުން ލޭގެ ރަސްގެފާނު ހިނިތުންވެލިއެވެ. "އަހަރެންގެ ކޮއްކޮ." އޭނައަށް ކިހިނެއް ވާނީ؟
  
  "އެމީހުންގެ އަތުގައި އެ ޑިވައިސް ލިބުމުން އަހަރެންގެ ރައްޔިތުން ތިބާއަށް އިރުޝާދު ދޭނެ." ލޭގެ ރަސްގެފާނު ޗެލެންޖް ނިންމާލުމަށްފަހު ކުޑައިރުކޮޅަކު އޭނާގެ ކާމިޔާބީގެ އުފާ ހޯދިއެވެ. އޭނާގެ ހުރިހާ ރޭވުންތަކެއް ވެސް ގުޅެއެވެ.
  
  "ދަތުރަށް އަންހެން ކުއްޖާ ތައްޔާރުކޮށްދީބަލަ" ޖަޒުބާތު ނެތް އަޑަކުން އޭނާގެ މީހުންނަށް ކިޔައިދިނެވެ. "އަދި ކިޓާނޯއަށް ސްޓޭކްސް ބޮޑުކޮށްލާށެވެ. އަހަރެން ބޭނުންވަނީ މުނިފޫހިފިލުވުމެވެ. އަހަރެން ބޭނުންވަނީ މި ލެޖެންޑަރީ ފައިޓަރު އަސްލު ކިހާ މޮޅުތޯ ބަލަން."
  
  
  އަށްވަނަ ބާބު
  
  
  އަތުގައި އޮތް މަރުވެފައިވާ ފޯނަށް ބަލަހައްޓައިގެން ހުރި މައި ކިޓާނޯއަށް އޭނާގެ އަމާޒު ހާސިލްވުމާ ދުރުކަން ވިސްނުނެވެ. ޑިމިޓްރީ ކޮވަލެންކޯ އަކީ އޭނާގެ އަތުގައި ހުރި އެއްޗަކުން ފަސޭހައިން ވަކިވާ މީހުންގެ ތެރޭގައި ހިމެނޭ މީހެއް ނޫނެވެ.
  
  ބްލަޑް ކިންގް ކިޔާ މިތިކަލް އަންޑަރވޯލްޑް ފިގަރ އާއި ބެހޭ ގޮތުން އޭނާގެ ވަލު ތިއަރީތަކާ ގުޅުނު ހަފްތާތަކެއް ކުރިންނެވެ . އޭރު މާއީއަށް މި މީހާއަކީ ވަރަށް ހަގީގީ އަދި ވަރަށް ވަރަށް މަރުވާ މީހެއްކަން އެނގޭ ވަރަށް ދަސްވެއްޖެއެވެ.
  
  އެކަމަކު އޭނާގެ ހަގީގީ ނިޔަތް ފޮރުވައިގެން ސިއްރުތައް އަމިއްލައަށް ސިއްރުކުރަން ޖެހުނެވެ. ހަގީގަތުގައި މިއީ ޖަޕާނުގެ އަންހެނަކަށް އުނދަގޫ މަސައްކަތެއް ނޫން ނަމަވެސް މިކަން އިތުރަށް ދަތިވަނީ މެޓް ޑްރޭކްގެ ފާޅުކަން ބޮޑު ވަފާތެރިކަމާއި އެކުވެރިން ހިމާޔަތް ކުރުމަށް އޭނާގެ ފަސްނުޖެހޭ ގަބޫލުކުރުމެވެ.
  
  އެތައް ފަހަރަކު ކިރިޔާވެސް ކިޔައިދިނެވެ.
  
  އެކަމަކު ޗިކާ އަކީ އޭނާގެ އިސްކަމެއް ދިނެވެ. އަމިއްލަ ސަރުކާރަށް ވެސް މޭ ވީ ކޮންތާކު ކަމެއް ނޭނގުނެވެ.
  
  ކޯލެއް ނަގާފައިވާ މިއާމީ ގޯޅިން ނުކުމެ ބިޒީ މަގު ހުރަސްކޮށް އޭނާ އެންމެ ގަޔާވާ ސްޓާބަކްސް އަށް ދިއުމަށް މިސްރާބު ޖެހީ އެވެ. އެމީހުން ވަގުތު ނަގައިގެން ތަށިތަކުގައި ތިބާގެ ނަން ލިޔެ، އަބަދުވެސް ތިބާ އެންމެ ގަޔާވާ ބުއިން ހަނދާން ކުރާ ހިތްގައިމު ކުޑަ ތަނެކެވެ. އިރުކޮޅަކު އިނެވެ. ކޮކޯވޯކް ރަނގަޅަށް އެނގޭ ނަމަވެސް އަދިވެސް ގަސްތުކުރީ ވަރަށް އަވަހަށް އެތަނަށް ޓެކްސީއެއް ޖައްސައިލުމަށެވެ.
  
  ދެބައިކޮށް ހިނގާލަންވީ ކީއްވެގެން ހެއްޔެވެ؟
  
  އެކަމަނާއަށްޓަކައި ވެސް އަދި އެކަމަނާއާ ދެކޮޅަށް ވެސް ގިނަ އަދަދެއްގެ ބަޔަކު، ލޯކަލް އަދި ޓޫރިސްޓުން ވެސް މަސައްކަތް ކުރާނެ އެވެ. އެކަމަކު އެކަމާ ވިސްނާލި ވަރަކަށް ލޭގެ ރަސްގެފާނު ނިންމެވީ ވަރަށް ބުއްދިވެރި ނިންމުމެއް ކަމަށް ގަބޫލު ކުރެވުނެވެ. އާޚިރުގައި އެ ހުރިހާ ކަމެއް ބިނާވެފައި އޮތީ މޮޅުވާނީ ކާކުތޯއެވެ.
  
  ކޮވަލެންކޯ އެކަން ކުރީ އޭނާ ކޮއްކޮ މޭ ހިފަހައްޓައިގެން ހުރުމުންނެވެ.
  
  އެހެންކަމުން، އެއްވެ ތިބި މީހުންގެ ތެރޭގައި، ބައެއް ފިރިހެނުންނަށް ދަބަސް ފޯރުކޮށްދިނުމަކީ އޭނައަށް ތަނުން ބޭރުގައި އޮތް ކަމެއް ކަމަކަށް ނުފެންނާނެއެވެ. އެކަމަކު ދެން އެ ކުދިންނަށް ގޮންޖަހާ، ކޮއްކޮގެ ވާހަކަ ދައްކަން މަޖުބޫރު ކޮށްފިނަމަ އެކަމަށް ސަމާލުކަން ލިބޭނެ އެވެ.
  
  އަދި އިތުރު އެއް ކަމެއް - އޭނާއަށް ހީވީ މިހާރު ކޮވަލެންކޯ ތަންކޮޅެއް ރަނގަޅަށް އެނގޭހެންނެވެ. އޭނާގެ ސިކުނޑި މަސައްކަތް ކުރަމުން ދިޔައީ ކޮން ދިމާލަކަށްކަން އެނގުނެވެ.
  
  އޭނާ ބަލަން ހުއްޓެވެ.
  
  
  * * *
  
  
  އެ ދުވަހުގެ ފަހުކޮޅު ހޭޑަން ޖޭ ވަނީ އޭނާގެ ވެރިޔާ ޖޮނަތަން ގޭޓްސް އަށް އަމިއްލަ ފޯނު ކޯލެއް ކޮށްފަ އެވެ. އޭނާ ހުރީ މަގުމަތީގައިކަން ވަގުތުން ވިސްނުނެވެ.
  
  "އާނ. ކިހިނެއްވީ ހައިޑަން؟"
  
  "ސަރ?" އެމީހުންގެ ޕްރޮފެޝަނަލް ގުޅުން އެހާ ރަނގަޅު ކަމުން ބައެއް ފަހަރު އެކަން އަމިއްލަ ގުޅުމަކަށް ބަދަލު ކުރެވިދާނެ އެވެ. "ހުރިހާ ކަމެއް ރަނގަޅުތަ؟"
  
  ލައިންގެ އަނެއްކޮޅުގައި ފަސްޖެހުން އުފެދިފައި އޮތީ، ގޭޓްސްގެ ސިފައެއް ނެތް އެހެން ކަމެކެވެ. "މިއީ ހީކުރިވަރަށް ރަނގަޅު ކަމެއް،" އެންމެ ފަހުން ޑިފެންސް ސެކްރެޓަރީ ގިސްލަމުން ބުންޏެވެ. "ކަލޭގެ ފައި ކިހިނެއް؟"
  
  "އާނ ސަރ." ޝިފާ ރަނގަޅަށް ދަނީ." އޭނަ ކުރަން ބޭނުންވި ސުވާލު ކުރުމުން ހައިޑަން އަމިއްލައަށް ހުއްޓުނެވެ. ކުއްލިއަކަށް ހާސްވެފައި ހުރެ އެ މައުޟޫޢާ ދުރުވެލިއެވެ. "ހެރިސަން ކިހިނެއް ވާނީ ސަރ؟ އޭނާގެ ހައިސިއްޔަތަކީ ކޮބާ؟"
  
  "ހެރިސަން ޖަލަށް ދާނީ، ކޮވަލެންކޯގެ ހުރިހާ މައުލޫމާތު ދިން މީހުން ފަދައިން. މެނިޕިއުލޭޓް ކުރިޔަސް ނުކުރިޔަސް. އެ ހުރިހާ ކަމެއްތަ މިސް ޖޭ؟"
  
  ފިނި ރާގުތަކުން ދަތްއެޅި ހައިޑަން ގޮނޑިއެއްގައި ވެއްޓިގަނެގެން ދެލޯ ބާރަށް މަރާލިއެވެ. "ނޫން ސަރ. އަހަރެން އެއްޗެކޭ އަހާލަން އެބަޖެހޭ. ކުރިންވެސް ސީއައިއޭ ނުވަތަ އެހެން އިދާރާއަކުން ނިވާކޮށްފައި އޮވެދާނެ، އެކަމަކު ވަރަށް އެނގެން ޖެހޭ..." ޝަބާ މަޑުކޮށްލިއެވެ.
  
  "ޕްލީޒް ހައިޑަން، ހަމަ އަހާލަބަލަ."
  
  "ބައުޑްރޯގެ އެއްވެސް އާއިލާއެއް އެބަހުރިތަ ސަރ؟"
  
  "އެއީ ކޮން މާނައެއް ހެއްޔެވެ؟"
  
  ހައިޑަން ފުންނޭވާއެއް ދޫކޮށްލިއެވެ. "އޭގެ މާނައަކީ ހަމަ ތިޔަބޭފުޅުން ހީކުރައްވާ ގޮތަށް، މިސްޓަރ ސެކްރެޓަރީ. އަޅުގަނޑުމެންނަށް މިތަނަށް އެއްވެސް ތަނަކަށް ނުދެވޭ، އަދި ވަގުތު ވެސް ހުސްވަމުން މިދަނީ. ބައުޑްރޯއަށް ކަމެއް އެނގޭ."
  
  "ޑޭމް އިޓް، ޖޭ، އަހަރެމެން މިއީ އެމެރިކާގެ ސަރުކާރު، އަދި ތިޔައީ ސީއައިއޭ، މޮސާޑް ނޫން. އެހާ ފާޅުގައި ވާހަކަ ދެއްކުމަށްވުރެ ރަނގަޅަށް އެނގެންވީ."
  
  ހައިޑަންއަށް މާ ރަނގަޅަށް އެނގުނެވެ. އެކަމަކު މާޔޫސްކަން އޭނަ ފަޅައިގެން ދިޔައެވެ. "މެޓް ޑްރޭކް އަށް އެކަން ކުރެވިދާނެ" މަޑުމަޑުން ޝަބާނާ ބުނެލިއެވެ.
  
  "އޭޖެންޓު. މިކަމުން ފައިދާއެއް ނުވާނެ." ސެކްރެޓަރީ އިރުކޮޅަކު ހިމޭނުން ހުރެފައި ދެން ވާހަކަ ދެއްކިއެވެ. "އޭޖެންޓް ޖޭ، ކަލެއަށް ދީފައިވަނީ ބަހުގެ ފާޑުކިޔުމެއް. އަހަރެންގެ ނަސޭހަތަކީ އިރުކޮޅަކު ބޯ ތިރިކޮށްލައިގެން ތިބުން."
  
  އެ ގުޅުން ވަނީ މެދުކެނޑިފައެވެ.
  
  ހޭޑަން ފާރަށް ބަލަހައްޓައިގެން ހުރި ނަމަވެސް އެއީ އިންސްޕިރޭޝަން ހޯދުމަށް ހުސް ކެންވަހަކަށް ބަލާ ކަހަލަ ކަމެކެވެ. އިރުކޮޅަކުން އެނބުރިލާފައި މިއާމީގެ މައްޗަށް އިރުއޮއްސޭ މަންޒަރު ބަލަން ހުއްޓެވެ.
  
  
  * * *
  
  
  އެ ދިގު ލަސްވުމުން މޭގެ ފުރާނަ ކާލަމުން ދިޔައެވެ. އަޒުމް ވަރުގަދަ އަދި ހީވާގި އަންހެނެއްގެ ގޮތުގައި އެއްވެސް ކަމެއް ނުކުރާ ދުވަސްވަރެއްގައި އޭނާ ރުޅިއަރުވާލި ނަމަވެސް، ކޮއްކޮގެ ދިރިއުޅުން ބެލެންސްގައި އޮތް އިރު، އެކަމުގެ ސަބަބުން ޢަމަލީ ގޮތުން އޭނާގެ ރޫޙު ފަޅައިގެން ދިޔައެވެ.
  
  އެކަމަކު މިހާރު އިންތިޒާރު ނިމިއްޖެއެވެ. މައި ކިޓާނޯ ކޮކޯނަޓް ގްރޯވްގައި ހުރި ކާށި މަގާއި ކައިރިވެލުމަށްފަހު އަވަސް އަވަހަށް ކުރިން ދުވަހު ކަނޑައެޅި އޮބްޒަވޭޝަން ޕޯސްޓަށް ބަދަލުވިއެވެ. އެކްސްޗޭންޖް ކުރަން އަދިވެސް ގަޑިއެއްހާއިރު ބާކީ އޮއްވާ މާއީ ޗީޒްކޭކް ފެކްޓްރީގެ ފަނޑު އަލިކަމެއް ލިބިފައިވާ ބާރުގައި ހަމަޖެހިލައިގެން ކުރިމަތީގައި ހުރި ކައުންޓަރުގައި ޑިވައިސްތަކުން ފުރިފައިވާ ބެކްޕެކް ބަހައްޓާލިއެވެ.
  
  ސީދާ ބޮލުގެ މަތީގައި ޓީވީ ސްކްރީންތަކުގެ ސަފުތަކެއް ގުގުމާލަމުން އެކި ކުޅިވަރު ޗެނަލްތައް ބްރޯޑްކާސްޓް ކުރަމުން ދިޔައެވެ. ބާ އަޑުގަދަވެ ބުރަކޮށް އުޅުނު ނަމަވެސް ރެސްޓޯރެންޓުގެ އެންޓްރެންސް އާއި ރިސެޕްޝަން އޭރިއާ ފުރިފައިވާ މީހުންނާ އަޅާބަލާއިރު އެއްވެސް ކަމެއް ނެތެވެ. އެހާ ވަލު މަގުބޫލު ރެސްޓޯރެންޓެއް ދުވަހަކުވެސް އޭނައަކަށް ނުފެނެއެވެ.
  
  ބާޓެންޑަރ އައިސް ބާރުގައި ނެޕްކިންއެއް ބަހައްޓާލިއެވެ. "އަނެއްކާވެސް ހެލޯ" ލޮލުގައި ވިދުމެއް އަޅަމުން އޭނާ ބުނެލިއެވެ. "އަނެއްކާ ބުރެއް؟"
  
  ރޭގަ ވެސް ހަމަ އެ ފިރިހެން ކުއްޖެކެވެ. މާއީ އެއްވެސް ޑިސްޓްރެކްޝަނެއް ބޭނުން ނުވިއެވެ. "ރައްކާކުރޭ. ފުޅިފެނާއި ސައި ނަގާނަން. އަހަންނާއެކު ތިން މިނެޓް ނުހުރެވުނީ އެކުވެރިޔާ."
  
  ބާޓެންޑަރުގެ ނަޒަރަށް ފަރުވާލެއް ނުބަހައްޓައި އޭނަ ކުރިއަށް ދިޔައީ އެތެރެއަށް ވަންނަ ދޮރު ދިރާސާ ކުރަމުންނެވެ. އެއްފަހަރާ ދިހަވަރަކަށް މީހުން ސްކްރޫޓައިން ކުރުމަކީ ދުވަހަކުވެސް އޭނާއަށް އުނދަގޫ ކަމެއް ނޫނެވެ. މީހުންނަކީ އާދައެއްގެ މަޚްލޫޤުންނެވެ. އެމީހުންގެ ދައުރުގެ ތެރޭގައި މަޑުކުރަން ފަށައެވެ. މިއީ އޭނައަށް މެދުނުކެނޑި މުރާޖައާ ކުރަން ޖެހުނު އަލަށް އައި ކުދިންނެވެ.
  
  މާއީ ސައި ފޮދެއް ބޯލަމުން ބަލަން ހުއްޓެވެ. އުފާވެރި މާހައުލަކާއި މީރު ކާއެއްޗެހީގެ މީރުވަހެވެ. ބޮޑެތި ތަށިތަކާއި ބުއިންތަކުން ފުރިފައިވާ ބޮޑު އޯވަލް ޓްރޭއެއް ހިފައިގެން ވެއިޓަރަކު ހިނގާ ކޮންމެ ފަހަރަކު ދޮރުތަކުގައި ސަމާލުކަން ބެހެއްޓުމަށް އުނދަގޫވިއެވެ. ހޭން ކޮޓަރިތެރެ ފުރިގެން ދިޔައެވެ.
  
  ގަޑިއެއްހާއިރު ފާއިތުވެއްޖެއެވެ. ބާރުގެ ނިމުމުގައި މުސްކުޅިއަކު އެކަނި އިށީނދެގެން އިނދެ، ބޯ ތިރިކޮށްލައިގެން، ޕައިންޓެއް ބިޔަރު ބޯލަމުން ދިޔައެވެ. އެކަނިވެރިކަން އޭނާ ވަށާލީ ގަސްގަހާގެހި ފަށަލައެއް ފަދައިން އެންމެންނަށް ނުރައްކާތެރިކަމުގެ އިންޒާރު ދެމުންނެވެ. މި މުޅި ތަނުގައި ހުރި ހަމައެކަނި ޕެސްޓަކީ އޭނާއެވެ. ހަމަ ފަހަތުން އޭނާގެ ޚާއްޞަކަމަށް ބާރުއަޅަން ކަހަލަ ގޮތަކަށް އިނގިރޭސި ދެމަފިރިއަކު ފާއިތުވަމުން ދިޔަ ވެއިޓަރެއްގެ ކައިރީގައި އެކަކު އަނެކެއްގެ އަތުގައި ހިފާލައިގެން އެކުގައި އިށީނދެގެން ތިބި ފޮޓޯއެއް ނެގުމަށް އެދުނެވެ. މާއީއަށް އިވުނީ ފިރިހެނެއްގެ ފޯރިގަދަ އަޑު، "އަހަރެމެންނަށް ދެންމެ އެނގުނީ އަހަރެމެން ބަނޑުބޮޑުކަން."
  
  އޭނަގެ ދެލޯ ދުވަހަކުވެސް ހިނގާބިނގާވެ އުޅުން ހުއްޓާނުލައެވެ. ބާޓެންޑަރ އެތައް ފަހަރަކު އޭނައާއި ކައިރިވި ނަމަވެސް އިތުރު އެއްޗެއް ނުގެންދެއެވެ. ޓީވީ ސްކްރީންތަކުގައި ކޮންމެވެސް ކަހަލަ ފުޓްބޯޅަ މެޗެއް ކުޅެމުން ދިޔައެވެ.
  
  މައި ބެކްޕެކްގައި ބާރަށް ހިފަހައްޓާލިއެވެ. ފޯނުގެ އިންޑިކޭޓަރުން އަށެއް ޖަހާކަން އެނގުމުން ކަޅު ސޫޓުގައި ތިބި ތިން މީހަކު ރެސްޓޯރެންޓަށް ވަދެގެން ދިޔަތަން ފެނުނެވެ. އެމީހުން ފާހަގަކޮށްލެވުނީ ޗާޗުގައި ތިބި މެރިންސް ފަދައިންނެވެ. ބޮޑު، ފުޅާ ކޮނޑެކެވެ. ކަރުގައި ޓެޓޫ ޖަހާފައި ހުރެއެވެ. ޝޭވްޑް ބޯތަކެވެ. ހަރު، ހިނިތުންވުމެއް ނެތް މޫނުތަކެވެ.
  
  ކޮވަލެންކޯގެ މީހުން މިތާ ތިއްބެވެ.
  
  އެމީހުންގެ ހުނަރުގެ އަގުވަޒަން ކުރަމުން މާއީ އެމީހުން ހަރަކާތްތެރިވާތަން ބަލަން ހުއްޓެވެ. އެންމެން ވެސް ގާބިލް ނަމަވެސް އޭނާގެ ފަހަތުގައި އެތައް ލީގެއް ހުއްޓެވެ. ސައިގެ އެންމެ ފަހު ފޮދެއް ބޯލަމުން ޗިކާގެ މޫނު ސިކުނޑީގައި ވަރުގަދައަށް ކޮށާލަމުން ބާ ސްޓޫލް އިން ފުންމާލިއެވެ. ފުރިހަމަ ފަސޭހަކަމާއެކު ބެކްޕެކް ފައިގައި ހިފަހައްޓައިގެން ހުރެ އެމީހުންގެ ފަހަތަށް ޖެހިލިއެވެ.
  
  އޭނަ މަޑުކޮށްލިއެވެ.
  
  ސިކުންތުކޮޅެއް ފަހުން އެއިން އެކަކު އޭނައަށް ފާހަގަ ކުރެވުނެވެ. އެ މޫނުމަތިން ފެނުނު ސިހުމަކީ ހިތްހަމަޖެހުމެކެވެ. އެމީހުންނަށް އޭނަގެ އަބުރު އެނގުނެވެ.
  
  "ކޮބާ ކޮއްކޮ؟"
  
  އެމީހުންގެ ހަރުކަށި އުޅުން އަލުން ހޯދުމަށް ވަގުތުކޮޅެއް ނެގިއެވެ. އެކަކު އަހާލިއެވެ: "ތިބާގެ އަތުގައި ޑިވައިސްއެއް އެބައޮތްތަ؟"
  
  އެމީހުންގެ މޭޒުތައް ނަގަން ގޮވާލުމުން މީހުން އައިސް ފުރައިގެން ދާ އަޑު އިވޭތޯ އަޑުގަދަކޮށް ވާހަކަ ދައްކަން ޖެހުނެވެ.
  
  "އާނ އަހަރެންގެ އަތުގައި އެބައޮތް. އަހަރެންގެ ދޮންތަ ދައްކާ."
  
  މިހާރު ކުށްވެރިންގެ ތެރެއިން އެކަކު ގަދަކަމުން ހިނިތުންވެލިއެވެ. "މިހާރު މިކަން" އޭނާ ހީލަމުން ބުންޏެވެ، "އަހަންނަށް ކުރެވޭނެ."
  
  އެއްވެ ތިބި މީހުންގެ ތެރޭގައި މަޑުކުރަން މަސައްކަތް ކުރަމުން ކޮވަލެންކޯގެ އެއް ގަދަކަމުން މުޅިން އައު އައިފޯނެއް މަސް ނަގައި ނަންބަރަކަށް ގުޅާލިއެވެ. ބަލަން ހުއްޓާ އަނެއް ދެމީހުން އޭނާއަށް ބަލަހައްޓައިގެން ތިބިހެން މައިއަށް އިހުސާސް ކުރެވުނީ، ބޮޑަށް ބެލެވޭ ގޮތުގައި އޭނާގެ ރިއެކްޝަން ވެދާނެ ގޮތެއް ވަޒަން ކުރަމުން ދިޔަހެންނެވެ.
  
  އެމީހުން ޗިކާއަށް އަނިޔާއެއް ދީފިނަމަ އެއްވެ ތިބި މީހުންނާ މެދު އޭނަ ފަރުވާލެއް ނުބަހައްޓާނެއެވެ.
  
  ޓެންޝަން ބޮޑު ވަގުތުތައް ނިމިއްޖެއެވެ. މާއީއަށް ފެނުނީ ރީތި ޒުވާން އަންހެން ކުއްޖަކު އުފަލުން ޗީޒްކޭކްގެ ބޮޑު ޑިސްޕްލޭއަކާ ދިމާއަށް ދުއްވައިގަންނަމުން ދިޔައިރު، އޭނާގެ ފަހަތުން އަވަސް އަވަހަށް އަދި ހަމަ އެހާމެ އުފަލުން މައިންބަފައިން ތިއްބެވެ. އެމީހުން މަރާއި ހަލަބޮލިކަމާ ކިހާ ގާތުގައި ތިބިކަން، އެމީހުންނަށް ފަސޭހައިން އެނގޭކަށް ނެތް، އަދި އެމީހުން ދައްކާލުމުގެ އެއްވެސް ޝައުގުވެރިކަމެއް މައިގެ ނެތެވެ.
  
  އައިފޯނަށް ދިރުމެއް އައީ ބެންގް އަކުންނެވެ. ކުޑަ ސްކްރީން ފެންނަން އޭނަ ބުރަކޮށްލިއެވެ. އެކަން އޮތީ ފޯކަސް އިން ބޭރުގައެވެ. ދެތިން ސިކުންތު ފަހުން ފޮރުވިފައިވާ ތަސްވީރު އެއްކޮށް ފެނިގެން ދިޔައީ ކޮއްކޮގެ މޫނުގެ ކްލޯޒް އަޕް އެކެވެ. ޗިކާ ދިރިހުރެ ނޭވާލާން ޖެހުނު ނަމަވެސް ސިކުނޑިން ބިރުގަނެފައި ހުރި ކަހަލައެވެ.
  
  "ތިމެންގެ ތެރެއިން އެއްވެސް ކުއްޖެއް އޭނައަށް އަނިޔާއެއް ދީފިއްޔާ...."
  
  "ހަމަ ބަލަން ތިބޭ."
  
  އެ ތަސްވީރު ކުރިއަށް ދިޔައީ ނެތިގެންނެވެ. ޗިކާގެ މުޅި ހަށިގަނޑު ފެންނަން އައީ، ބޮޑު އޯކް ގޮނޑިއެއްގައި އެހާ ބާރަށް ބަނދެފައި އޮތުމުން، ކިރިޔާ ވެސް ހަރަކާތްތެރިވެވޭނެ ގޮތަކަށެވެ. މާއީ ދަތްކުނޑި ވިކާލިއެވެ. ކެމެރާ ކުރިއަށް ދިޔައީ ދުރަށް ޖެހިލުމަށެވެ. ޔޫޒަރ ޗިކާ އާއި ދުރަށް ހިނގައިގަތީ ރަނގަޅަށް އަލިކޮށްފައިވާ ބޮޑު ގުދަނެއްގެ ތެރެއިންނެވެ. ކޮންމެވެސް ހިސާބަކުން އެމީހުން ކުޑަދޮރު ކައިރީގައި ހުއްޓިފައި ބޭރުން ފެންނަ މަންޒަރު އޭނައަށް ދައްކާލިއެވެ. އޭނާއަށް ވަގުތުން ދެނެގަނެވުނީ މިއާމީގެ އެންމެ އައިކޮނިކް އެއް އިމާރާތް ކަމަށްވާ މިއާމީ ޓަވަރު ކަމަށްވާ ތިން ބުރީގެ އުސް އިމާރާތެއް ކަމަށާއި އެއީ އަބަދުވެސް ބަދަލުވަމުން އަންނަ ކުލަތަކުގެ ޑިސްޕްލޭ އަށް މަޝްހޫރު އިމާރާތެކެވެ. އިތުރު ދެތިން ސިކުންތު ފަހުން ފޯނު އަނބުރާ ކޮއްކޮއަށް އައުމުން ވެރިމީހާ އަނެއްކާވެސް ފަހަތަށް ޖެހެން ފެށީ އެންމެ ފަހުން ހުއްޓިގެންނެވެ.
  
  "އޭނާ ދޮރުމަތީގައި އެބަހުރި" މީހުންގެ ވާހަކަ މާ ބޮޑަށް ދައްކާ ކޮވަލެންކޯ އޭނައަށް ކިޔައިދިނެވެ. "އަޅުގަނޑުމެންނަށް ޑިވައިސް ދިނުމުން ނިކުންނާނީ. އޭރުން ސީދާ ކޮންތާކުކަން ފެންނާނެ."
  
  މާއީ އައިފޯނު ކިޔަވަމުން ދިޔައެވެ. ކޯލް ކަރަންޓް ވާން ޖެހުނީއެވެ. އެއީ ރެކޯޑިންގއެއް ކަމަކަށް އޭނަ ހިއެއް ނުކުރެއެވެ. މީގެ އިތުރުން އޭނާ ނަންބަރަށް ޑައިލް ކުރިތަން ވެސް އޭނައަށް ފެނުނެވެ. އަދި އޭނާގެ ކޮއްކޮ ކަނޑައެޅިގެން ހުރީ މިއާމީގައެވެ.
  
  ހަމަގައިމުވެސް އެމީހުންނަށް އޭނާ މަރާލާފައި ފިލައިގެން ދިޔައީސް މާއީއަށް ކޮކޮޝްނިކްގެ އަތުން ސަލާމަތްވެވޭތޯއެވެ.
  
  "ޑިވައިސް، މިސް ކިޓާނޯ." އެ ބެންޑިޓްގެ އަޑުގައި ހަރުކަށި ނަމަވެސް ވަރަށް ގިނަ އިހުތިރާމެއް އެކުލެވިގެންވެ އެވެ.
  
  ވާންޖެހޭ ގޮތަށް.
  
  މައި ކިޓާނޯ އަކީ ޖަޕާނުގެ ޖާސޫސީ އިދާރާއިން ލިބެން ހުރި އެންމެ މޮޅު އެއް އޮޕަރޭޓިވް، ވިސްނުންތޫނު އޮޕަރޭޓިވްއެކެވެ. އޭނާއަށް ޖެހުނީ ކޮވަލެންކޯ އެ ޑިވައިސް ކިހާ ބޮޑަށް ބޭނުންވީ ބާވައެވެ. ކޮއްކޮ އަނބުރާ ހޯދަން ބޭނުންވިހާ ނުބައި ކަމެއް ހެއްޔެވެ؟
  
  އާއިލާއާއެކު ރޫލެޓް ނުކުޅެއެވެ. އެމީހުން އަނބުރާ ލިބޭނެ އަދި ފަހުން ވެސް ލިބޭނެ.
  
  މާއީ އޭނާގެ ބެކްޕެކް ނަގާލިއެވެ. "އޭނާ ދޮރުން ބޭރަށް ނުކުންނައިރު އަހަރެން ދޭނަން."
  
  އެއީ އެހެން މީހަކު ނަމަ އެމީހުން އެ ނަގަން އުޅުނު ނަމައެވެ. އެމީހުންނަށް ތަންކޮޅެއް އިތުރަށް ބުލީ ކޮށްލެވުނީސް. އެކަމަކު އެމީހުންގެ ފުރާނަ، މި ގަދަކަމުން ކުރާ މީހުންގެ އަގު ވަޒަންކޮށް، އެ އެންމެން އެއްބައެއްގެ ގޮތުގައި ބޯޖަހާލިއެވެ.
  
  އައިފޯނު ހިފައިގެން ހުރި މީހާ މައިކްގެ ތެރެއަށް ވާހަކަ ދެއްކިއެވެ. "ކުރޭ." ބޭރަށް ދާން."
  
  މާއީ ފަރުވާތެރިކަމާއެކު ބަލަން ހުރީ އެ ތަސްވީރު ވަށައިގެން ފުންމާލަމުން ދިޔައިރު، ކޮއްކޮއާ ސަމާލުކަން ދުރަށް ދަމައިގަންނަމުން ދިޔައީ ފަޅައިގެން ގޮސްފައިވާ ދަގަނޑު ދޮރުގެ ފްރޭމެއް ފެންނަންދެނެވެ. ދެން، ފަޅައިގެން ގޮސްފައިވާ ގޮތަކަށް ފެންނަ ގުދަނެއްގެ ބޭރުގައި ކޮންމެވެސް ތަނެއްގައި ކުލަ ޖެހުމާއި ޝީޓް މެޓަލް މަސައްކަތްތެރިއަކު ވަރަށް ބޮޑަށް ބޭނުންވެއްޖެއެވެ.
  
  ކެމެރާ އިތުރަށް ފަހަތަށް ޖެހިލިއެވެ. މަގުމަތީގައި ޕާކިން ޖާގަތަކާއި "ގެރެޖް" ލިޔެފައިވާ ހުދުކުލައިގެ ބޮޑު ނިޝާނެއް ފެންނަން ފެށިއެވެ. ކާރެއްގެ ރަތްކުލައިގެ ބްލަރެއް ފާއިތުވެގެން ދިޔައެވެ. މައިއަށް ކެތްތެރިކަން ކުޑަކަން ކައްކަން ފެށިހެން ހީވުމުން، ދެން ކުއްލިއަކަށް ކެމެރާ އަނބުރާ އިމާރާތަށް އަދި ވަކިން ހާއްސަކޮށް ދޮރުގެ ވާތްފަރާތަށް ފޯކަސްކޮށްގެން ފަޅައިގެން ގޮސްފައިވާ މުސްކުޅި ނިޝާނެއް ފެނުނެވެ.
  
  އިމާރާތުގެ ނަންބަރާއި ދެން ލިޔެފައި އޮތީ: ސައުތުއީސްޓް 1 ވަނަ ގޯޅިއެވެ.އޭނާގެ އެޑްރެސް އޮތެވެ.
  
  މާއީ ބެކްޕެކް އެއްލާލާފައި ބަނޑުހައި ޗީޓާއެއް ފަދައިން ދުއްވައިގަތެވެ. އޭނަގެ ކުރިމަތީގައި އެއްވެ ތިބި މީހުން ގިރާލިއެވެ. ބޭރަށް ނުކުމެގެން ދިޔައިރު ދުވެފައި ގޮސް އެންމެ ކައިރީގައި ހުރި އެސްކަލޭޓަރަށް ގޮސް ރެއިލިން މަތިން ފުންމާލައިގެން ގާތްގަނޑަކަށް މެދުތެރެއިން ތިރިއަށް ޖައްސާލީ އިތުބާރު ހުރި ފައިންނެވެ. އޭނަ ހަޅޭއްލަވައިގަތުމުން މީހުން އެއްފަރާތަކަށް ފުންމާލިއެވެ. ދުވެފައި ގޮސް ގްރައުންޑް ލެވެލްއަށް ގޮސް ގްރޭންޑް އެވޭނޫގައި ރީތިކޮށް ޕާކުކޮށްފައި ހުރި ކާރާ ދިމާއަށް ދިޔައެވެ.
  
  އިގްނިޝަން ކީ އަނބުރާލިއެވެ. އަހަރެން މެނުއަލް ގިއާ ގިއާއަށް ބަދަލުކޮށްލުމަށްފަހު އެކްސެލެރޭޓަރު ފްލޯއަށް ފިތާލީމެވެ. ޓައިގަރޓެއިލް އެވޭނޫގެ ޓްރެފިކްގައި ކޮންމެވެސް ވަރަކަށް ރަބަރު އަންދާލާފައި ރިސްކް ނަގަން ފަސްނުޖެހިއެވެ. ފުރޮޅު އަނބުރާލަމުން އޭނަގެ ސަމާލުކަމުގެ ތިންބައިކުޅަ އެއްބައި ސެޓް-ނަވް އަށް އަނބުރާލީ އެޑްރެސް ޓައިޕް ކުރަމުން ހިތް ތެޅެމުންނެވެ.
  
  ނޭވިގޭޓަރު އޭނާ ގެނެސްދިނީ 27 ވަނަ ދެކުނަށެވެ. ކުރިމަތީގައި އުތުރަށް އިޝާރާތްކުރާ ސީދާ މަގެއް އޮތްއިރު، އަކުރުން އަކުރަށް ޕެޑަލް ކާޕެޓަށް ފިތާލިއެވެ. އޭނަ ފޯކަސް ކުރިވަރުން ގުދަނަށް އާދެވުމުން ކުރާނެ ކަމެއް ވެސް ނުވިސްނެއެވެ. ކުރިމަތީގައި ހުރި ކާރަށް އޭނަގެ ކުޅިވަރުތައް ކަމުނުދިޔައެވެ. އޭނާ ކުރިމައްޗަށް ދަމައިގަތީ އޭނާގެ ޓޭލްލައިޓްތައް ދިއްލާފައި ހުރެއެވެ. މައި ފަހަތު ފެންޑާގައި ޖެހުމުން ޑްރައިވަރުގެ ކޮންޓްރޯލް ގެއްލިގެން ގޮސް ޕާކްކޮށްފައި ހުރި ސައިކަލުތަކުގެ ސަފުގެ ތެރެއަށް އޭނާގެ ކާރު ފޮނުވާލި އެވެ. ސައިކަލާއި ހެލްމެޓާއި ދަގަނޑުގެ ކޮތަޅުތައް ހުރިހާ ދިމާލަކަށް އުދުހިގެން ދިޔައެވެ.
  
  މާއީ އޭނާގެ ފޯކަސް ހަނިކޮށްލިއެވެ. ސްޓޯރފްރަންޓްތަކާއި ކާރުތައް ޓަނަލް ވިޝަންގެ ފޮރުވިފައިވާ ފާރުތަކެއް ފަދައިން ވިދާލިއެވެ. މަގުމަތިން ދިޔަ މީހުން އޭނައަށް ހަޅޭއްލަވައިގަތެވެ. އޭނާގެ ބާރު ސްޕީޑްގައި ދުއްވި މެނިއުވަރތަކުން ބައިސްކަލު ދުއްވާ މީހާ ސިއްސައިގެން ގޮސް ޓްރެފިކް ލައިޓަކަށް ވެއްޓުނެވެ.
  
  ނޭވިގޭޓަރު އޭނާ ގެންދިޔައީ އިރުމައްޗަށް، ފްލެގްލަރ އާއި ދިމާއަށެވެ. އިންޑިކޭޓަރުން ބުނީ ފަސް މިނެޓް ފަހުން އެތަނަށް އަންނާނެ ކަމަށެވެ. މަސް މާރުކޭޓް އޮތީ ކަނާތްފަރާތުގައި ކުލައެއްގެ އުދަރެހެއްގެ ތެރޭގައެވެ. އަވަސް އަވަހަށް ދަމާލުމުން އޭނާއަށް ފެނުނީ "SW1st Street" ލިޔެފައިވާ ނިޝާނެކެވެ.
  
  ފަންސާސް ސިކުންތު ފަހުން ނޭވިގޭޓަރުގެ އަޔަލޭންޑް ލަވައިން އިއުލާން ކުރީ: ތިބާ ތިބާގެ މަންޒިލަށް އާދެވިއްޖެއެވެ.
  
  
  * * *
  
  
  މިހާރުވެސް މާއީ އެއްވެސް ސީރިއަސް ރައްކާތެރިކަމުގެ ފިޔަވަޅެއް އަޅާފައެއް ނުވެއެވެ. ކާރު ތަޅުލާފައި ކުރިމަތީ ފުރޮޅުލީ އުޅަނދުގެ ފަހަތުގައި ތަޅުދަނޑި ފަސިންޖަރުންގެ ފަރާތުގައި ބާއްވާލަން ހަނދާންވިއެވެ. ދުވެފައި ގޮސް މަގު ހުރަސްކޮށްލިއިރު ތެޅިފޮޅެމުން ދިޔަ ކެމެރާއިން މީގެ އިރުކޮޅެއް ކުރިން ފެނުނު ނިޝާން ފެނުނެވެ.
  
  މިހާރު އޭނައަށް ހޯދިދާނެ ކަންކަމަށްޓަކައި އަމިއްލައަށް ދަގަނޑު ޖަހަން ނޭވާއެއް ދޫކޮށްލިއެވެ. ލޯ މަރާލަމުން ބެލެންސް އަނބުރާ ހޯދައި ބިރުވެރިކަމާއި ރުޅިވެރިކަން ހަމައަކަށް އެޅުނެވެ.
  
  ހޭންޑްލް މިނިވަންކަމާއެކު އެނބުރެމުން ދިޔައެވެ. ތެރެސްހޯލްޑް ތެރެއިން ހިނގާފައި ގޮސް އަވަސް އަވަހަށް ކަނާތްފަރާތަށް ފުންމާލިއެވެ. އެއްވެސް ކަމެއް ބަދަލެއް ނުވެއެވެ. އެ ޖާގައަކީ ދޮރުން ފެށިގެން ފަހަތު ފާރާއި ހަމައަށް ގާތްގަނޑަކަށް ފަންސާސް ފޫޓު އަދި ފުޅާމިނުގައި ގާތްގަނޑަކަށް ތިރީސް ފޫޓެވެ. އެތަނުގައި ފަރުނީޗަރެއް ނެތެވެ. ފާރުތަކުގައި އެއްވެސް ތަސްވީރެއް ނެތެވެ. ކުޑަދޮރުތަކުގައި ފަރުދާއެއް ނެތެވެ. އޭނާގެ މަތީގައި ވިދާ ހޫނު ސަފުތަކެއްގެ ލައިޓްތައް ހުއްޓެވެ.
  
  ޗިކާ އަދިވެސް ހުރީ ކޮޓަރީގެ ފަހަތުގައި ހުރި ގޮނޑިއެއްގައި ބަނދެފައި ދެލޯ ބޮޑުކޮށްލައިގެން ހަރަކާތްތެރިވާން މަސައްކަތް ކުރަމުންނެވެ. އަދި އޭނާ މާއީއަށް އެއްޗެއް ބުނަން އުނދަގޫވިކަން ސާފުވިއެވެ.
  
  އެކަމަކު ޖަޕާނުގެ އިންޓެލިޖެންސް އެޖެންޓަށް ބަލަންވީ ކޮން އެއްޗެއްކަން އެނގުނެވެ. މުޅި ތަނުގައި ބައި ޑަޒަން ސެކިއުރިޓީ ކެމެރާތައް ހުރިކަން ފާހަގަ ކުރެވުނު އިރު ވަގުތުން އެނގުނީ ބަލަން ތިބި މީހުންނެވެ.
  
  ކޮވަލެންކޯ އެވެ.
  
  އޭނައަށް ނޭނގުނު ކަމަކީ ކީއްވެގެން ހެއްޔެވެ؟ އޭނާ އުއްމީދު ކުރަމުން ދިޔައީ ކޮންމެވެސް ވަރެއްގެ ޝޯއެއް ހެއްޔެވެ؟ ކޮންމެ ގޮތެއް ވިޔަސް ލޭގެ ރަސްގެފާނުގެ އަބުރު އޭނާއަށް އެނގެއެވެ. އެއީ ފޮރުވިފައިވާ ބޮމެއް ނުވަތަ ގޭސް ސިލިންޑަރަކަށް ރިއާޔަތް ނުކުރާ ގޮތަށް ބާރު ސްޕީޑެއްގައި ނުވަތަ ފަސޭހަ ކަމެއް ނޫނެވެ.
  
  ކޮޓަރީގެ ފަހުކޮޅުގައި، ހަމަ ކޮއްކޮގެ ގޮނޑީގެ ކުރިމަތީގައި ހުރި ބުޅާ ފައިގައި ޝައްކެއްވެސްނެތްގޮތުގައި ސަޕްރައިޒެއް ނުވަތަ ދެ ސަޕްރައިޒެއް ފޮރުވިގެން ދިޔައެވެ.
  
  މައި މަޑުމަޑުން ކުރިއަށް ޖެހިލީ، ޗިކާ އަދިވެސް ދިރިހުރި ކަމުގެ ލުއި ލިބިގެން ނަމަވެސް ކޮވަލެންކޯ މިކަން ދެމިއޮތުމަށް ގަސްތުކުރީ ކިހާ ދުވަހަކު ކަމެއް ނޭނގިގެންނެވެ.
  
  ޖަވާބުގައި ކަހަލަ ގޮތަކަށް ފޮރުވިފައިވާ ސްޕީކަރުތަކުން އަޑެއް ބޫމް ކޮށްލިއެވެ. "މައި ކިތާނޯ! ތިބާގެ އަބުރަކީ އެއްވެސް ތަފާތެއް ނެތް އަބުރެއް." އެއީ ކޮވަލެންކޯ އެވެ. "ހައްގު ކަމެއްތޯ ބަލަން."
  
  ލޯފަން ބުޅާގެ ފައިގެ ފަހަތުން ހަތަރު ފިގުހައެއް ފުންމާލައިގެން ނުކުމެގެން ދިޔައެވެ. މާއީ ސިކުންތުކޮޅަކަށް ބަލަހައްޓައިގެން ހުރިއިރު ކިރިޔާވެސް ލޯ ގަބޫލުކުރެވުނު ނަމަވެސް ދެން މަޖުބޫރުވީ ސްޓޭންސެއްގެ ތެރެއަށް ވަދެގެން ދިޔައިރު ޤާތިލުންގެ ތެރެއިން ފުރަތަމަ މީހާ އޭނާއާ ދިމާއަށް ދުއްވައިގަތެވެ.
  
  އޭނާ އަވަސް އަވަހަށް ދުވެފައި ގޮސް، ފްލައިންގ ކިކަކަށް ތައްޔާރުވަމުން ދިޔައިރު، މާއީ ފަސޭހައިން އެއްފަރާތަކަށް ޖެހި ފުރިހަމަ ސްޕިނިންގ ކިކެއް ދެއްކިއެވެ. ފުރަތަމަ ހަނގުރާމަވެރިޔާ ބިންމައްޗަށް ވެއްޓުނީ، ސިއްސައިގެން ގޮސްފައެވެ. ލޭއޮހޮރުވާލާ ރަސްގެފާނުގެ ހެއްވާ އަޑު އިވުނީ ސްޕީކަރުންނެވެ.
  
  މިހާރު ދެވަނަ ފައިޓަރު އޭނާއަށް ހަމަލާދިނީ، ފުރަތަމަ ނިންމާލުމުގެ ފުރުސަތެއް ނުދީއެވެ. އެމީހާ އިނގިލީގެ ނިޔަފަތިގައި ޗަކްރަމް - ރޭޒަރެއް ފަދަ ތޫނު ބޭރު ފަރާތެއް ހުންނަ ދަގަނޑު އަނގޮޓި - ވިއްސައިގެން ގޮސް ކައިރިވަމުން ދިޔައިރު ހިނިތުންވެލިއެވެ.
  
  މައި މަޑުކޮށްލިއެވެ. މި މީހާއަކީ ފަންނުވެރިއެކެވެ. މަރުވާ ގޮތަށެވެ. މިފަދަ ނުރައްކާތެރި ހަތިޔާރެއް އިތުބާރާއެކު ފަސޭހަކަމާއެކު ބޭނުންކުރުމުގެ ޤާބިލުކަމުން ވާހަކަ ދެއްކީ އަހަރުތަކެއް ވަންދެން ބުރަކޮށް ޕްރެކްޓިސް ކުރި ވާހަކައެވެ. އޭނާއަށް ޗަކްރަމް އުކާލެވުނީ އަތްތިލައަށް އާދައިގެ ފިއްތާލުމަކުންނެވެ. އަވަސް އަވަހަށް އޮޑްސް އެއްވަރު ކޮށްލިއެވެ.
  
  އޭނާގެ ރޭންޖް ބަންދުކޮށްލަމުން އޭނާއާ ދިމާއަށް ދުއްވައިގަތެވެ. އޭނާގެ އަތްތިލަ ތެޅިގަތްތަން ފެނުމުން، ހަތިޔާރުގެ އާކްގެ ދަށަށް ފުންމާލައިގެން، މަތީގައިވާ ވައިގެ ތެރެއިން ނުބައި ބްލޭޑްތައް ކޮށާލި ވަރަކަށް ބޯ ވީހާވެސް ފަހަތަށް އެއްލާލިއެވެ.
  
  އިސްތަށިގަނޑުގެ ތަޅުދަނޑިއެއް ބިންމައްޗަށް ވެއްޓުނެވެ.
  
  މާއީ ފުރަތަމަ އެޑެޕްޓްގެ ތެރެއަށް ފައި ޖަހާލީ އޭނާގެ ހުރިހާ ބާރަކުން އޭނާގެ ކަކުލުގައި ޖަހާލަމުންނެވެ. މިހާރު އަސީރުން ގެންދަންވީ ވަގުތެއް ނޫނެވެ. އަޑު އިވުނު އަދި އިހުސާސް ކުރެވުނު ކްރަންޗަކާއެކު އެމީހާގެ ކަކުލު ހުޅުގައި ބުރިވެގެން ދިޔައެވެ. ބިންމައްޗަށް ވެއްޓުމުގެ ކުރިން އޭނާގެ ހަޅޭކުގެ އަޑު އިވުނެވެ.
  
  އެހާ ގިނަ އަހަރުތަކެއްގެ ތަމްރީނު ވަގުތުކޮޅެއްގެ ތެރޭގައި ގެއްލިގެން ދިޔައެވެ.
  
  މިމީހާގެ ލޮލުން ހާމަވީ އަމިއްލަ ވޭނަށްވުރެ މާ ގިނަ ކަންތައްތަކެކެވެ. މާއީ ކުޑައިރުކޮޅަކު ކޮވަލެންކޯގެ މައްޗަށް ކޮވަލެންކޯ އަށް ލިބިދާނެ އެއްޗަކާ ހިތަށް އެރި ނަމަވެސް ދެން ތިންވަނަ ފައިޓަރަކު މާރާމާރީގެ ތެރެއަށް ވަދެ ފުރަތަމަ މީހާ މިހާރުވެސް ފައިމައްޗަށް ތެދުވެފައިވާހެން ހީވިއެވެ.
  
  ތިންވަނަ މީހާއަކީ ބޮޑު މީހެކެވެ. އޭނާ ތަޅުންގަނޑު ހުރަސްކޮށް އޭނައާ ދިމާއަށް ފިރުމާލީ ބޮޑު ބުޅަލެއް އޭގެ ޝިކާރައަށް ތަޅައިގަންނަ ފަދައިން، ކޮންކްރީޓުގައި ހުސް ފައިތަކެއް ތަޅަމުންނެވެ. ލޭގެ ރަސްގެފާނު އޭނާއަށް ހިތްވަރު ދިނީ ސިލްސިލާ ގިސްލުމަކުން ކަމަށާއި ދެން ހޭންފެށީ، އޭނާގެ އުނިއިތުރުގައި މެނިއަކް އެއްގެ ގޮތުގައެވެ.
  
  މާއީ ސީދާ އޭނާގެ ލޮލަށް ބަލާލިއެވެ. "ކަލޭ މިހެން ހަދަން ނުޖެހޭނެ. އަޅުގަނޑުމެން މިތިބީ ކޮވަލެންކޯ އަތުލުމާ ގާތްވެފައެވެ. އަދި ރަހީނުކޮށްފައި ތިބި މީހުން ދޫކޮށްލުން."
  
  އެމީހާ ކުޑައިރުކޮޅަކު ފަސްޖެހުނެވެ. ކޮވަލެންކޯ ބޮލުގެ މައްޗަށް އުސްކޮށް ނޭވާ ހާސްކޮށްލިއެވެ. "ކަލޭ އަހަރެން ތުރުތުރު އަޅާނީ މައި ކިޓާނޯ، ބިރުން ތުރުތުރު އަޅާށެވެ. ވިހި އަހަރު ވަންދެން އަހަރެންނަކީ ހަމައެކަނި މީތުއެއް، މިހާރު އަހަރެންގެ ހިމޭންކަން މުގުރާލަނީ އަހަރެންގެ އަމިއްލަ ޝަރުތުތަކެއްގައެވެ. ކިހިނެއްވީ..." އޭނާ މަޑުކޮށްލިއެވެ. "ކަލޭ ކަހަލަ މީހަކު ދުވަހަކުވެސް އަހަންނާ އެއްވަރު ވެއްޖެތަ؟"
  
  މާއީ ކުރިއަށް ދިޔައީ ބޮޑު ހަނގުރާމަވެރިޔާގެ ދެލޮލަށް ބަލާށެވެ. އޭނައަށް ހީވީ އޭނަގެ ފަހަތުގައި ހުރި މީހާވެސް ހުއްޓިގެން ދިޔައީ، ނަފްސާނީ މަސައްކަތުގެ ނަތީޖާއަށް އިންތިޒާރު ކުރަމުން ދިޔަހެންނެވެ.
  
  "ތެޅުން!" ލޭއޮހޮރުވާލާ ރަސްގެފާނު ކުއްލިއަކަށް ހަޅޭއްލަވައިގަތެވެ. "މާރާމާރީ ހިންގާ، ނޫނީ އަހަރެން ކަލޭގެ ލޯބިވާ މީހުންގެ ހަންގަނޑު ދިރިހުރެގެން މިޔަރުތަކަށް ކާންދޭނަން!"
  
  އެ އިންޒާރަކީ ހަގީގީ އިންޒާރެކެވެ. މާއީއަށްވެސް ފެންނަން ހުއްޓެވެ. ބޮޑުމީހާ ދުވެފައި ގޮސް ހަރަކާތަށް ނުކުމެގެން ދިޔައީ ދެއަތް ދިއްކޮށްގެން އޭނައާ ދިމާއަށެވެ. މޭ އޭނާގެ ސްޓްރެޓެޖީއަށް އަލުން ވިސްނާލިއެވެ. ޖެހި ދުވެފައި، ބާރަށް އަދި ފުނޑުފުނޑުކޮށްލާފައި ބާރަށް ޖަހާފައި، ދެން މަގުން ދުރަށް ދާށެވެ. ކުރެވެން އޮތް ނަމަ އޭނާގެ ސައިޒު އޭނާއާ ދެކޮޅަށް ބޭނުން ކުރާށެވެ. މާއީ އޭނާ ކައިރިވާން ހުއްދަ ދިނީ އޭނާގެ ފަރާތުން ކޮންމެވެސް ފިލައިގެން އުޅޭ ފިޔަވަޅެއް އުންމީދު ކުރާނެކަން އެނގިހުރެއެވެ. އޭނާ އޭނަގެ ގާތަށް ވާސިލްވެ އޭނަގެ ގައިގައި ހިފާލިއިރު އޭނަ ހުރީ އޭނަގެ އަތްފޯރާފަށުގައި ހުރެ އޭނަގެ ފައިގައި އޮޅާލައިގެންނެވެ.
  
  އޭނާ ތަޅުގައި ޖެހުނު އަޑުން ލޭއޮހޮރުވާލާ ރަސްގެފާނުގެ މޮޔަ ހީނލުން ވެސް ޣަރަޤުވެގެން ދިޔައެވެ.
  
  ފުރަތަމަ ހަނގުރާމަވެރިޔާ މިހާރު އޭނާގެ ބުރަކަށީގެ ކުޑަ ފަރާތަށް އަމާޒުކޮށް، ވޭންދެނިވި ވަޒަނެއް ދިނުމުގެ ކުރިން މައި ވިއްސައިގެން ގޮސް ރޯލްވެ، ވެއްޓިފައިވާ މީހާގެ ފަހަތަށް އައިސް އަމިއްލައަށް ކޮންމެވެސް ޖާގައެއް ދިނެވެ.
  
  މިހާރު ލޭގެ ރަސްގެފާނު ރޮއެގަތެވެ. "ކޮއްކޮގެ ފޮނި ބޯ ކަނޑާލާ!"
  
  މިހާރު ހަތަރުވަނަ މީހަކު ފެނިގެން ދިޔައީ ސަމުރާއީ ކަނޑިއެއް ހިފައިގެންނެވެ. އޭނާ ސީދާ ޗިކާއާ ދިމާއަށް ހިނގައިގަތީ އޭނާގެ ދިރިއުޅުން ނިމުމަކަށް ގެނައުމަށް ހަ ފިޔަވަޅު ދުރުގައެވެ.
  
  އަދި މިހާރު މިއީ އޭނާގެ ހަޔާތުގެ އެންމެ މޮޅު ޑްރާމާ ކުޅެންވީ ވަގުތުކަން މައި ކިޓާނޯއަށް އެނގުނެވެ. އޭނާގެ ހުރިހާ ތަމްރީނާއި، ހުރިހާ ތަޖުރިބާއެއް އެއްކޮށް އައީ އޭނާގެ ކޮއްކޮ ސަލާމަތް ކުރުމަށް ކުރި އެންމެ ފަހުގެ ނިކަމެތި މަސައްކަތެއްގައި - ދިރިއުޅުމާއި މަރުގެ މައްސަލައެކެވެ.
  
  ދިހަ ސިކުންތުގެ މަރުވާ ނިޢުމަތާއި ރީތިކަން ނުވަތަ މުޅި އުމުރަށް އަނދާ ހިތާމައެކެވެ.
  
  މާއީ ބޮޑުމީހާގެ ހެވިންގް ބެކްގެ މައްޗަށް ފުންމާލީ، އޭނާ ސްޕްރިންގްބޯޑެއްގެ ގޮތުގައި ބޭނުންކޮށްގެން ފުރަތަމަ ފައިޓަރަށް ފްލައިން ކިކެއް ފޯރުކޮށްދިނުމަށެވެ. މޭގެ ޑޮމިނޭންޓް ފައިގެ މޫނުގައި އެތައް ކަށިތަކެއް ފަޅައިގެން ދިޔަ ނަމަވެސް އޭނާ ވެއްޓުނީ މަރުވެފައިވާ ބަރުދަނެއް ފަދައިންނެވެ. މާއީ ވަގުތުން ބޯ ފަހަތަށް ޖައްސައި ރޯލްކޮށްލަމުން ބުރަކަށީގައި ބާރަށް ޖައްސާލި ނަމަވެސް ފުންމާލުމުގެ މޮމެންޓަމް އިން އެންމެ ކުޑަ ވަގުތުކޮޅެއްގެ ތެރޭގައި ކޮންކްރީޓް ފްލޯރ ހުރަސްކޮށް ދުރަށް ގެންދިޔައެވެ.
  
  ކޮއްކޮއާއި ކަނޑި ހިފައިގެން ހުރި މީހާއާ އިތުރަށް ދުރަށް ޖައްސާލިއެވެ.
  
  އެކަމަކު ހަމަ ޗަކްރަންގެ ކައިރީގައެވެ.
  
  މިލިސެކަންޑްގެ މަޑުޖެހުމެއްގެ ތެރޭގައި އޭނާގެ ވުޖޫދަށް ފޯކަސްކޮށް، ނަފްސު ހަމައަކަށް އެޅުވުމަށްފަހު އެނބުރިލީ މަރުގެ ހަތިޔާރު ދޫކޮށްލިއެވެ. އޭނާ ވައިގެ ތެރެއިން ސްޓްރީކް ކޮށްލިއިރު، އޭނާގެ މަރުވާ ބްލޭޑް ވިދާލާފައި ހުރިއިރު، މިހާރުވެސް މޭގެ އަމިއްލަ ލޭގެ ސަބަބުން ރަތްކުލައިގެ ސްޓްރީކް ތަކެއް ހުއްޓެވެ.
  
  ޗަކްރަން ކަނޑި އަޅާ މީހާގެ ކަރުގައި ޖަހާލީ ތުރުތުރު އަޅަމުންނެވެ. އެމީހާ ވެއްޓުނީ އެއްވެސް އަޑެއް ނެތި، އެއްވެސް އިހުސާސެއް ނުކުރެވިއެވެ. އޭނާގެ ގައިގައި ޖެހުނީ ކޮންއެއްޗެއް ކަމެއް އަދިވެސް އޭނާއަށް ނުވިސްނެއެވެ. ކަނޑި ބިންމައްޗަށް ގުގުމާލިއެވެ.
  
  ބޮޑު މީހާއަކީ މިހާރު އޭނައާ ދެކޮޅަށް އަމިއްލަ ނަފްސު ހިފަހައްޓާލެވޭ ހަމައެކަނި ހަނގުރާމަވެރިޔާ ނަމަވެސް ކޮޅަށް ހުންނަން އުޅެނިކޮށް އޭނާގެ ފައި ބުރިވަމުން ދިޔައެވެ. އެއް ޓެންޑަން ނުވަތަ ދެ ޓެންޑަނަށް އަނިޔާވި ކަމަށް ބެލެވެ އެވެ. ވޭނާއި އެއްވެސް އެހީތެރިކަމެއް ނެތްކަމުގެ ކަރުނަތައް އޭނާގެ މޫނުމަތިން އޮހެމުން ދިޔައީ އޭނާގެ އަމިއްލަ ނަފްސަށް ނޫން ކަމަށާއި ލޯބިވާ މީހުންނަށްޓަކައެވެ. މައި ޗިކާއަށް ނަޒަރު ހިންގާލަމުން ގަދަކަމުން ދުވެފައި ގޮސް ކޮއްކޮ ކައިރިއަށް ދިޔައެވެ.
  
  އެ ކަނޑި ބޭނުންކޮށްގެން ރޯނުތައް ކަނޑާލީ، މެދުނުކެނޑި ކުރާ މަސައްކަތުގެ ސަބަބުން މާމުއި ކުލައިގެ އަތްތިލައާއި ލޭ އޮހޮރުވާލާ ތަންތަން ފެނުމުން ދަތްކުނޑި ވިކާލިއެވެ. އެންމެ ފަހުން ކޮއްކޮގެ އަނގައިން ގޭގް ދަމައިގަތެވެ.
  
  "ގޯ ލިމްޕް. އަހަރެން ކަލޭ ގެންދާނަން."
  
  ލޭއޮހޮރުވާލާ ރަސްގެފާނު ހޭން ހުއްޓާލިއެވެ. "ސްޓޮޕް ހާރ!" އޭނާ ބޮޑު ހަނގުރާމަވެރިޔާއަށް ހަޅޭއްލަވައިގަތެވެ. "ކުރޭ." ނޫނީ އަހަރެންގެ އަތުން ކަލޭގެ އަނބިމީހާ މަރާލާނަން!"
  
  ބޮޑުމީހާ ހަޅޭއްލަވައިގަތީ ދެއަތް ދިއްކޮށްގެން އޭނައާއި ދިމާއަށް ދުއްވައިގަންނަން މަސައްކަތް ކުރަމުންނެވެ. މާއީ އޭނާގެ ގާތުގައި މަޑުކޮށްލިއެވެ. "އަހަރެމެންނާއެކު އާދޭ" ޝަބާނާ ބުންޏެވެ. "އަހަރެމެންނާ ގުޅިބަލަ." މި ޖަނަވާރު ނައްތާލުމަށް އަހަރެމެންނަށް އެހީތެރިވެދެއްވާ."
  
  ހިނދުކޮޅަކަށް އެމީހާގެ މޫނުމަތިން އުއްމީދުގެ އަލިކަން ފާޅުވިއެވެ. ލޯމަރާލަމުން އޭނާ ބަލާލީ ދުނިޔޭގެ ބަރުދަން ކޮނޑުން އުފުލިގެން ދިޔަ ކަހަލަ ގޮތަކަށެވެ.
  
  "ކަލޭ އެމީހުންނާއެކު ދާއިރު، އޭނަ މަރުވާނެ" ލޭއޮހޮރުވާލާ ރަސްގެފާނު ރަސްޕް ކޮށްލިއެވެ.
  
  މާއީ ބޯ ހޫރާލިއެވެ. "އޭނާ އަދިވެސް މަރުވެއްޖެ މީސްމީހާ. ހަމައެކަނި ބަދަލު ހިފުމަކީ އަހަރެންގެ ފަހަތުން ދިއުމެވެ."
  
  އެމީހާގެ ދެލޯ އާދޭސް ކުރަމުން ދިޔައެވެ. ހިނދުކޮޅަކަށް މާއީ ހީކުރީ ހަގީގަތުގައި އޭނާއާއެކު އަމިއްލައަށް ދަމައިގަނެވޭނެ ކަމަށް ނަމަވެސް ދެން ޝައްކުގެ ވިލާތައް އެނބުރި އައިސް އޭނާގެ ނަޒަރު ތިރިވެގެން ދިޔައެވެ.
  
  "އަހަންނަކަށް ނުވާނެ. އަދިވެސް ދިރިހުރި އިރު. އަހަންނަކަށް ހަމަ ނުކުރެވޭނެ ".
  
  އޭނާ އޮށޯވެގެން އޮއްވާ ދޫކޮށްލާފައި މާއީ އެނބުރިލިއެވެ. އޭނަގެ އަމިއްލަ ހަނގުރާމަތަކެއް ކުރަން ޖެހުނެވެ.
  
  ލޭއޮހޮރުވާލާ ރަސްގެފާނު އޭނާއަށް ފޮނުވީ ވަކިވުމުގެ ޝޮޓެކެވެ. "ފިލައްޗޭ މައި ކިޓާނޯ. އަހަރެންގެ ހަނގުރާމަ އިޢުލާން ކުރަން އުޅެނީ. އަދި ގޭޓްތައް އަހަރެންގެ އިންތިޒާރުގައި އެބަހުއްޓެވެ."
  
  
  ނުވަވަނަ ބާބު
  
  
  ލޭގެ ރަސްގެފާނުގެ އަތްތައް އޭނާގެ ވަޅިއާ ދިމާއަށް ދުއްވައިގަތެވެ. އެ ހަތިޔާރު ތާށިވެފައި އޮތީ ފުރަތަމަ ކުރިމަތީގައި ހުރި މޭޒުގެ ތެރެއަށް ޕޮއިންޓުންނެވެ. ލޭ ތެމިފައިވާ ބްލޭޑް ބަލާލަމުން އޭނާ އެ ލޮލާއި ކައިރިކޮށްލިއެވެ. މި ވަޅިން އޭނާގެ ކިތައް ދިރިއުޅުން ނިމުނީ ހެއްޔެވެ؟
  
  އެއްފަހަރާ، ކޮންމެ ދެދުވަހަކުން، ފަންސަވީސް އަހަރު ވަންދެން. މަދުވެގެން.
  
  ހަމައެކަނި ލެޖެންޑް، އިޙްތިރާމާއި ބިރުވެރިކަން ތާޒާކޮށް ބެހެއްޓުމަށް ނަމައެވެ.
  
  "އެފަދަ ޝަރަފުވެރި އިދިކޮޅު މީހެއް" ހިތަށް އެރިއެވެ. "އަނެއްކާވެސް ޓްރައި ކުރަން ވަގުތު ނުލިބުމަކީ ލަދެއް." އޭނާ ފައިމައްޗަށް ތެދުވެ، މަޑުމަޑުން ވަޅި އެނބުރުވަމުން ދިޔައިރު، އޭގެ ބްލޭޑުން ހިނގަމުން ދިޔައިރު އަލިކަން ފާޅުވަމުން ދިޔައެވެ.
  
  "އެކަމަކު އަހަރެންގެ އެކްޓް ކުރަންވީ ވަގުތު މިވަނީ ކިރިޔާ."
  
  އޭނާ މަޑުކޮށްލީ މޭޒުގެ އިދިކޮޅު ކޮޅުގައި، ކަޅު އިސްތަށިގަނޑެއް ހުރި އަންހެނަކު ގޮނޑިއެއްގައި ބަނދެފައި ހުއްޓެވެ. ކުރިންވެސް އޭނަގެ ހަމަޖެހުން ގެއްލިއްޖެއެވެ. އޭނަގެ ރަތް ދެލޮލާއި، ބަރުވެފައިވާ ހަށިގަނޑާއި، ތުރުތުރު އަޅަމުން ދިޔަ ތުންފަތަށް ބަލާލުމުން އޭނާ ހުރީ ނަފްރަތުވެފައެވެ.
  
  ލޭއޮހޮރުވާލާ ރަސްގެފާނު ކޮނޑު އަރުވާލިއެވެ. "ކަންބޮޑު ނުވޭ. މިހާރު އަހަރެންގެ ފުރަތަމަ ޑިވައިސް ލިބިއްޖެ، ކިޓާނޯ އަށް މިސްވި ނަމަވެސް. ތިބާގެ ފިރިމީހާ ދެވަނަ ޑިވައިސް ޑެލިވަރީ ކުރަން ޖެހޭނީ މިހާރު ގާތްގަނޑަކަށް. ފާސްވެއްޖެނަމަ ހިލޭ ދާނީ."
  
  "ކިހިނެއް-އަހަރެމެން ކަލެއަށް އިތުބާރު ކުރާނީ ކިހިނެއް؟"
  
  "އަހަންނަކީ ޝަރަފުވެރި މީހެއް. މިއީ އަހަރެންގެ ޒުވާން ދުވަސްވަރު ސަލާމަތްވި ގޮތެވެ. އަދި ޝަރަފުވެރިކަމާމެދު ސުވާލު އުފެދޭނަމަ..." އޭނާ ދައްކާލީ ކުލަ ޖެހިފައިވާ ބްލޭޑެވެ. "އަބަދުވެސް އިތުރު ލޭ ހުއްޓެވެ."
  
  އޭނާގެ ކޮމްޕިއުޓަރު ސްކްރީނުން މުފްލްޑް ޕިންގް އެއް އައެވެ. އޭނާ ހިނގައިގަނެގެން ގޮސް ދެތިން ބަޓަން ފިއްތާލިއެވެ. ވޮޝިންޓަން ޑީސީ އިން އޭނާގެ ކޮމާންޑަރުގެ މޫނު ފެނިގެން ދިޔައެވެ.
  
  "އަހަރެމެން މިތިބީ މަގާމުގައި ސަރ. ދިހަ މިނެޓުން ޓާގެޓް ތައްޔާރުވާނެ."
  
  "އެ ޑިވައިސް އަކީ އިސްކަންދޭ އެއްޗެއް. ހުރިހާ ކަމަކަށްވުރެ މަތީގައި. މިކަން ހަނދާން ކުރާށެވެ".
  
  "ސަރ". އެ މޫނު ފަހަތަށް ޖެހިލީ މަތިވެރި މަންޒަރެއް ހާމަކުރުމަށެވެ. އެމީހުން ތިރިއަށް ބަލާލީ ޕާކިން ޒޯނަށް ކުނި ފުރިފައިވާ އަދި ކިރިޔާ ދޫކޮށްލާފައިވާ ސަރަހައްދަށެވެ. ދަނޑި ކުލައިގެ ތަސްވީރުގައި ފެންނަނީ ސްކްރީންގެ މަތީގައި ޓްރެމްޕެއް ވަށައިގެން ހިނގާފައި ދިޔައިރު އޮޓޮމެޓިކް ގޭޓް ޖޯޑެއްގެ ތެރެއިން ދުއްވާފައި ދިޔަ ކަޅުކުލައިގެ ނިސާނެކެވެ.
  
  "އެ ފޫހިން ސަލާމަތްވެބަލަ. އޭނާއަށް ފުލުހުންނަށް ވެދާނެ."
  
  "އަހަރެމެން އޭނާ ޗެކް ކުރިން ސަރ. އޭނާއަކީ ހަމައެކަނި ޓްރެމްޕެއް."
  
  ލޭއޮހޮރުވާލާ ރަސްގެފާނުގެ ތެރޭގައި މަޑުމަޑުން ރުޅިވެރިކަން އުފެދިގެން ދިޔަހެން ހީވިއެވެ. "އޭނާގެ ކިބައިން ސަލާމަތްވާ. އަނެއްކާ އަހަރެން ގާތު އަހާލާފަ އަހަރެން ކަލޭގެ އާއިލާ ދިރިހުރެ ވަޅުލާނަން."
  
  މިމީހާ ހަމައެކަނި މަސައްކަތް ކުރީ އޭނާއަށްޓަކައެވެ. އެކަމަކު މިމީހާއަށް އެނގުނީ ޑިމިޓްރީ ކޮވަލެންކޯއަށް ކުޅަދާނަކަން. އިތުރު ބަހެއް ނުބުނެ އޭނާ އަމާޒު ހިފައިގެން ގެދޮރު ނެތް މީހާގެ ބޮލުގައި ބަޑިޖަހާލިއެވެ. ގާތްގަނޑަކަށް ކޮންކްރީޓް ޖަހާފައިވާ ސަރަހައްދުގައި އަނދިރި ތަނެއް ފެތުރެން ފެށިތަން ފެނުމުން ލޭގެ ރަސްގެފާނު ހިނިތުންވެލިއެވެ.
  
  "މާކްސް ޖެހެން ބާކީ ފަސް މިނެޓް."
  
  ލޭއޮހޮރުވާލާ ރަސްގެފާނު އެ އަންހެންމީހާއަށް ނަޒަރު ހިންގާލިއެވެ. އޭނާގެ މެހެމާނަކަށް ވީތާ އެތައް މަހެއް ވެއްޖެއެވެ. ޑިފެންސް ސެކްރެޓަރީގެ އަނބިކަނބަލުންނަކީ ކުޑަ އިނާމެއް ނޫނެވެ. ޖޮނަތަން ގޭޓްސް ދިޔައީ އޭނާގެ ސަލާމަތަށް ވަރަށް ބޮޑު އަގެއް ދައްކަން.
  
  "ސަރ، ގޭޓްސް އޭނާގެ މުއްދަތު ހަމަވެއްޖެ."
  
  އެހެން ކޮންމެ ހާލަތެއްގައި ވެސް ލޭއޮހޮރުވާލާ ރަސްގެފާނު މިހާރު އޭނާގެ ވަޅި ބޭނުން ކުރީހެވެ. މަޑުޖެހުމެއް ނެތެވެ. އެކަމަކު ދެވަނަ ޑިވައިސްއަކީ ކޮންމެހެން ބޭނުންތެރި އެއްޗެއް ނޫން ނަމަވެސް އޭނާގެ ރޭވުންތަކަށް މުހިންމު އެއްޗެކެވެ. ކޮމްޕިއުޓަރުގެ ކައިރީގައި އޮތް ސެޓެލައިޓް ފޯނު ނަގައި ނަންބަރަކަށް ގުޅާލިއެވެ.
  
  އަހަރެން އަޑުއަހަމުން ދިޔައީ އެ އަޑު ރިންގުވެ ރިންގުވަމުންނެވެ. "ކަލޭގެ ފިރިމީހާ ކަލޭގެ ސަލާމަތާ މެދު އަޅާލާހެނެއް ހިޔެއްނުވޭ މިސިސް ގޭޓްސް." ލޭއޮހޮރުވާލާ ރަސްގެފާނު ތުންފަތް ކޮށާލީ ހިނިތުންވުމެއް ފަދަ އެއްޗެކެވެ. "ނުވަތަ ފަހަރެއްގައި އޭނާ ކުރިންވެސް ކަލޭގެ ބަދަލުގައި ގެނެސްފި ކަމަށް ވެދާނެ، ހޫމް؟ މި އެމެރިކާގެ ސިޔާސީ ބޭފުޅުން..."
  
  ކްލިކް ކުރުމަކުން ބިރުގަތް އަޑު އެންމެ ފަހުން ޖަވާބު ދިނެވެ. "އާނ?"
  
  "އަހަރެން އުންމީދު ކުރަން ކަލޭ ގާތް ވާނެ ކަމަށް އަދި ކަލޭގެ އަތުގައި އެ ޑިވައިސް ހުރި ކަމަށް އެކުވެރިޔާ. އެހެންނޫންނަމަ..."
  
  މިނިސްޓަރު އޮފް ޑިފެންސްގެ އަޑު ހައްދުފަހަނަޅައި ދިއުމުންނެވެ. "އެމެރިކާއިން އަނިޔާވެރިންނަށް ބޯނުލަނބާ،" އޭނާ ވިދާޅުވި އިރު، އެ ބަސްތަކުން އޭނާގެ ހިތާއި ފުރާނަގެ ބޮޑު ބައެއް ގެއްލިގެން ދިޔަކަން ސާފުކޮށް އެނގެ އެވެ. "ތިޔަބޭފުޅުންގެ ޑިމާންޑްތައް ފުއްދައި ނުދެވޭނެ."
  
  ލޭއޮހޮރުވާލާ ރަސްގެފާނު ވިސްނާވަޑައިގަތީ ނަރަކައިގެ ދޮރުތަކާއި އެތަންތަނުގެ ބޭރުގައި އޮތް ކަންކަމާ މެދުގައެވެ. "ދެން އަޑުއަހާބަލަ ކަލޭގެ އަންހެނުން ވޭނުގައި މަރުވާ ވާހަކަ ގޭޓްސް. އަހަރެން ދާ ތަނަކަށް ދެވަނަ ޑިވައިސްއެއް ބޭނުމެއް ނޫން."
  
  ޗެނަލް ހުޅުވާފައި އޮތްކަން ޔަގީންކޮށްލަމުން ލޭއޮހޮރުވާލާ ރަސްގެފާނު ވަޅި އުފުލާލަމުން އޭނާގެ ކޮންމެ ޤަތުލުވެރި ފެންޓަސީއެއް ފުރިހަމަ ކުރަން ފެށިއެވެ.
  
  
  ދިހަވަނަ ބާބު
  
  
  ހައިޑަން ޖޭ ކޮމްޕިއުޓަރާއި ދުރަށް ހިނގައިގަތް ވަގުތު އޭނާގެ ފޯނު ރިންގުވިއެވެ. ބެން އާއި ކެރިން ތިބީ ކެޕްޓަން ކޫކްގެ ކަނޑުގެ ދަތުރުތަކާއި، އަދި ޚާއްޞަކޮށް ހަވާއީ އައިލެންޑްސްއާ ގުޅޭ ދަތުރުތައް ދިރުވައި އާލާކުރުމުގައެވެ. މަޝްހޫރު އެކްސްޕްލޯރަރެއްގެ ގޮތުގައި ގިނަ ބަޔަކު ދަންނަ ކޫކް އަކީ ގިނަ ހުނަރުތަކެއް ހުރި މީހެއް ކަމަށް ހީވިއެވެ. އަދި މަޝްހޫރު ނޭވިގޭޓަރެއްގެ އިތުރުން ކުޅަދާނަ ކާޓޯގްރާފަރެއް ވެސް މެއެވެ. ހުރިހާ ކަމެއް މެޕްކުރި މީހާ، އޭނާ ނިއުޒީލެންޑުން ފެށިގެން ހަވާއީއާ ހަމައަށް ބިންތައް ރެކޯޑްކުރިއިރު، އޭނާ ފުރަތަމަ ޖެއްސީ ހަވާއީއަށް ކަމަށް މާ ބޮޑަށް އެނގިފައިވެ އެވެ. 1778 ވަނަ އަހަރު އޭނާއަށް އެންމެ ފުރަތަމަ ދިމާވި ތަނުގެ ހެކިބަހެއްގެ ގޮތުގައި މިހާރުވެސް މި ބުދު ހުރީ ކައުއީގެ ވައިމެއާ ޓައުންގައެވެ.
  
  ފޯނު ކުރި މީހާއަކީ އޭނާގެ ވެރިޔާ ޖޮނަތަން ގޭޓްސްކަން ފެނުމުން ހޭޑަން ފަހަތަށް ޖެހުނެވެ.
  
  "އާނ ސަރ؟"
  
  އަނެއްކޮޅުން އިވުނީ ހަމައެކަނި މެދުކެނޑުމެއްނެތި ނޭވާލުމެވެ. އޭނަ ދިޔައީ ކުޑަދޮރާ ދިމާއަށެވެ. "އަހަރެންގެ އަޑު އިވޭތަ؟ ސަރ?"
  
  އޭނާ އަނގަބަހުން ފާޑުކިޔާފަހުން އެދެމީހުން ވާހަކައެއް ނުދައްކައެވެ. ހައިޑަންއަށް ކުޑަކޮށް ޔަގީންކަމެއް ނެތްހެން ހީވިއެވެ.
  
  އެންމެ ފަހުން ގޭޓްސްގެ އަޑު އިވުނެވެ. "އެމީހުން މަރާލީ. އެ ދޮންވެރީން އޭނަ މަރާލީ."
  
  ހައިޑަން ކުޑަދޮރުން ބޭރަށް ބަލަހައްޓައިގެން ހުރިއިރު އެއްވެސް އެއްޗެއް ނުފެނެއެވެ. "އެމީހުން ކީއްކުރީ؟"
  
  ފަހަތުން ބެން އާއި ކަރީން އެނބުރިލީ އޭނާގެ ރާގުން ބިރުގަނެފައެވެ.
  
  "އެމީހުން އަހަރެންގެ އަންހެނުން ހޭޑަން ގެންދިޔައީ. މީގެ މަސްތަކެއް ކުރިން. އަދި ރޭގަ އެމީހުން އޭނާ މަރާލިއެވެ. އެމީހުންގެ އަމުރު އަހަރެން ނުނަގާނެތީ."
  
  "ނޫން. އެކަން ނުކުރެވުނީ-"
  
  "އާނ". ވިސްކީ އިން ތެޔޮ ޖަހާފައިވާ އެޑްރިނަލިން ރަޝް ސާފުކޮށް ފިލައިގެން ދާން ފެށުމުން ގޭޓްސްގެ އަޑު ރެނދުލިއެވެ. "އެއީ ކަލޭގެ އެއްވެސް ކަންބޮޑުވުމެއް ނޫން ޖޭ އަހަރެންގެ އަންހެނުން. އައި-އަޅުގަނޑަކީ އަބަދުވެސް ޤައުމީ ލޯބިވެރިއެއް ކަމުން ރައީސަށް އެކަން އެނގުނީ އެކަމަނާ ވަގަށް ނެގިތާ ގަޑިއެއްހާއިރުގެ ތެރޭގައެވެ. އަހަރެން މިހުރީ..." އޭނާ މަޑުކޮށްލިއެވެ. "ޕެޓްރިއޮޓް" އެވެ.
  
  ހައިޑަންއަށް ބުނާނެ އެއްޗެއް އެނގުނީ ކިރިޔާއެވެ. "މިހާރު ކީއްވެ ބުނަން؟"
  
  "އަހަރެންގެ ދެން އަޅަންޖެހޭ ފިޔަވަޅުތައް އޮޅުން ފިލުވަން."
  
  "ނޫން!" ކުއްލިއަކަށް ބިރުވެރިކަމެއްގެ ތެރޭގައި ކުޑަދޮރުގައި ތަޅަމުން ހައިޑަން ހަޅޭއްލަވައިގަތެވެ. "ތިކަމެއް ނުކުރެވޭނެ! ޕްލީޒް!"
  
  "ހަމަޖެހިލުން. އަހަރެންގެ އަމިއްލަ ނަފްސު މަރާލުމުގެ އެއްވެސް ވިސްނުމެއް ނެތެވެ. ފުރަތަމަ އަހަރެން ސާރާގެ ބަދަލު ހިފުމަށް އެހީތެރިވެދޭނަމެވެ. އިރޮނިކް ކަމެއް ނޫންހެއްޔެވެ؟
  
  "ކޯއްޗެއް?"
  
  "މިހާރު އަހަންނަށް އެނގޭ މެޓް ޑްރޭކް އަށް ހީވަނީ ކިހިނެއްކަން."
  
  ހައިޑަން ލޯ މަރާލި ނަމަވެސް އަދިވެސް މޫނުމަތިން ކަރުނަތައް ފައިބަމުން ދިޔައެވެ. ކެނެޑީގެ ހަނދާން ކުރިންވެސް ދުނިޔެއިން ނެތިގެން ދިޔައިރު، އެއް ޒަމާނެއްގައި އެހާ ބޮޑަށް އަލިފާނުން ފުރިފައިވާ ހިތް މިހާރު ބަދަލުވެފައިވަނީ ދާއިމީ ރެއަކަށެވެ.
  
  "މިހާރު ކީއްވެ ބުނަން؟" އެންމެ ފަހުން ހައިޑަން ތަކުރާރުކޮށްލިއެވެ.
  
  "އޮޅުންފިލުވައިދޭން." ގޭޓްސް މަޑުކޮށްލަމުން ދެން ބުނީ، "އެޑް ބައުޑްރޯސްގެ ކުޑަ ކޮއްކޮއެއް އެބަހުރި. އަޅުގަނޑު މި ފޮނުވަނީ ތަފްސީލު. ޑޫ އިޓް-"
  
  ހައިޑަން ސިއްސައިގެން ދިޔައީ ސެކްރެޓަރީގެ ވާހަކަ ކުރިއަށް ގެންދިއުމުގެ ކުރިން ސެކްރެޓަރީގެ ވާހަކަ މެދުކަނޑާލިއެވެ. "ޔަގީންތަ؟"
  
  "ތިބާއަށް ކުރެވެން އޮތް ހުރިހާ ކަމެއް ކޮށްދީ މި ކުއްތާ ނިންމާލަން."
  
  ލައިން ދިޔައީ މަރުވެފައެވެ. ހައިޑަންއަށް އޭނާގެ ފޯނުން އީމެއިލް ރިންގުވާ އަޑު އިވުނެވެ. ހުއްޓުމެއް ނެތި ބާރަށް އެނބުރި ކޮޓަރިން ނުކުމެގެން ދިޔައީ ބެން ބްލޭކް އާއި އޭނާގެ ކޮއްކޮގެ ކަންބޮޑުވެފައިވާ ނަޒަރުތަކަށް ފަރުވާލެއް ނުބަހައްޓައިގެންނެވެ. ކިނިމާކީގެ ކުޑަ އަލަމާރި ކައިރިއަށް ހިނގައިގަތް އިރު އޭނާ ފެނުނީ ޗޮރިޒޯ ސޯސް އާއި އެކު ކުކުޅު ތައްޔާރު ކުރަމުން ދިޔަތަނެވެ.
  
  "ކޮބާ އަލީޝާ؟"
  
  "އިއްޔެ އޭނަގެ ޕާސް ބާތިލް ކުރީ." ބޮޑު ހަވާއީގެ ބަސްތައް އޮޅުވާލިއެވެ.
  
  ހައިޑަން ކައިރިއަށް ލެނގިލިއެވެ. "ފޮކްޑް އިޑިއަޓަކަށް ނުވާތި. އަހަރެމެން ދެމީހުންނަށްވެސް އެނގޭ އޭނައަށް ޕާހެއް ނުޖެހޭކަން. އެހެންވީމަ، ކޮބާ އަލީޝާ؟"
  
  ކިނިމާކީގެ ދެލޯ ބޮޑުވެގެން ދިޔައީ ތަށިތަކަށް ބަލަހައްޓައިގެންނެވެ. "ހޫމް، އެއް މިނެޓް. އަހަރެން އޭނަ ހޯދާނަން. ނޫން، ޝީ އިޒް ޓޫ ޕަރސެޕްޓިވް ފޯ ދަ ތަޓް. އަހަރެން ކުރާނަން-"
  
  "ހަމަ އޭނައަށް ގުޅާ." އެ ބަސްތައް ބުނުމާއެކު ހައިޑަންގެ ބަނޑު ތެޅިގަތުމުން ކަޅުކަން އޭނާގެ ނަފްސު ވަށާލިއެވެ. "އޭނާ ގާތު ބުނޭ ޑްރޭކް އާއި ގުޅާށޭ. އޭނާ އެދުނު އެއްޗެއް ލިބުނެވެ. މައުސޫމް މީހަކަށް އަނިޔާއެއް ދޭން މިއުޅެނީ މައުލޫމާތު ހޯދަން."
  
  "ދޮންބެ ބައުޑްރޯ؟" ކިނިމާކާ ހީވަނީ އާދައިގެ މަތިން ތޫނު ހެންނެވެ. "ހަގީގަތުގައި ވެސް އޭނާގެ އަތުގައި އެބަހުރިތަ؟ އަދި ގޭޓްސް ސޮއިކުރީތަ؟"
  
  "ޔޫ ވުޑް ޓޫ" ހައިޑަން ލޯ ހިކި ފޮހެލަމުން ބުންޏެވެ، "މީހަކު ހަމައެކަނި އަނިޔާކޮށް ކަލޭގެ އަންހެނުން މަރާލިޔަސް."
  
  ކިނިމަކާ ހިމޭންކަމާއެކު މިކަން ހަޖަމުކޮށްލިއެވެ. "އަދި މިކަމުގެ ސަބަބުން ސީއައިއޭއަށް ވެސް އެމެރިކާގެ ރައްޔިތަކަށް ވެސް އެކަން ކުރެވޭނީ؟"
  
  "މިވަގުތަށް އެއީ" ހޭޑަން ބުންޏެވެ. "އަހަރެމެން މިތިބީ ހަނގުރާމައިގަ."
  
  
  އެގާރަވަނަ ބާބު
  
  
  މެޓް ޑްރޭކް ފެށީ އަގުބޮޑު ކަންކަމުންނެވެ. ޖޯނީ ވޯކާ ބްލެކްގެ ފުޅިއަކީ ދައުވަތުދޭ ފުޅިއެއް ކަމުން މާ ބޮޑަށް ފަޅައިގެން ގޮސްފައެއް ނުވެއެވެ.
  
  ފަހަރެއްގައި މިއަށްވުރެ ރަނގަޅު ކަމެއް އަވަހަށް މޫނުގެ ހަނދާން ނައްތާލެވިދާނެ ހެއްޔެވެ؟ މިފަހަރު ހުވަފެނުގައި އޭނާ އަބަދުވެސް ވައުދުވާ ގޮތަށް ހަގީގަތުގައިވެސް އޭނާ ސަލާމަތް ކުރާނެ ހެއްޔެވެ؟
  
  ހޯދުމުގެ މަސައްކަތް ކުރިއަށް ދިޔައެވެ.
  
  ވިސްކީ އަނދާ ހުލިވިއެވެ. އޭނާ ވަގުތުން ބިއްލޫރިގަނޑުން ފެން ހިއްކައިލިއެވެ. އަނެއްކާވެސް ފުރާލިއެވެ. އޭނާ ސަމާލުކަން ދޭން އުނދަގޫވިއެވެ. އެހެން މީހުންނަށް އެހީތެރިވެދީ، އެމީހުންގެ އިތުބާރު ހޯދާ، ހިސާބު ޖަހަން ތެދުވެ، ދުވަހަކުވެސް މީހަކު މާޔޫސް ނުކުރާ މީހެކެވެ.
  
  އެކަމަކު އޭނާ ވަނީ ކެނެޑީ މޫރް އަށް ނާކާމިޔާބުވެފަ އެވެ. އަދި އޭގެ ކުރިން އޭނާ ވަނީ އެލިސަން އަށް ފެއިލްވެފައެވެ. އަދި އެމީހުންގެ ބަނޑުގައި އޮތް ދަރިފުޅު، އޭނާއަށް ދިރިހުރުމުގެ ފުރުސަތު ވެސް ނުލިބި މަރުވި ތުއްތު ކުއްޖަކު އޭނާ ނާކާމިޔާބު ކުރިއެވެ.
  
  ޖޯނީ ވޯކާ، ކުރިން އުޅުނު އެހެން ކޮންމެ ފުޅިތަކެކޭ އެއްފަދައިން އޭނާގެ މާޔޫސްކަން އިތުރަށް ފުންކޮށްލިއެވެ. މިހެން ވާނެކަން އޭނާއަށް އެނގުނެވެ. އޭނާ ބޭނުންވީ އެކަމުން ތަދުވާށެވެ. އޭނާ ބޭނުންވީ އެއީ އޭނާގެ ނަފްސުން ވޭނުގެ ކޮޅެއް ކަނޑާލުމަށެވެ.
  
  ވޭނަކީ އޭނާގެ ތައުބާއެވެ.
  
  އޭނާ ކުޑަދޮރުން ބޭރަށް ބަލަހައްޓައިގެން ހުއްޓެވެ. އެއީ ފަހަތަށް ބަލަހައްޓައިގެން ހުރި އެއްޗެއް، ހުސް، ނުފެންނަ އަދި ޖަޒުބާތު ނެތް - ކަޅު ކުލައެއް ޖަހާފައި، ހަމަ އޭނާ ފަދައިންނެވެ. މެއި އާއި އެލިޝިއާގެ އަޕްޑޭޓްތައް ދުވަހެއް ދުވަހަކަށް މަދުވަމުން ދިޔައެވެ. އޭނާގެ ސާސް ރައްޓެހިންގެ ކޯލްތައް ގަޑިއަށް އަންނަމުން ދިޔައެވެ.
  
  ބްލަޑީ ކިންގް ވަނީ މީގެ ދެތިން ދުވަސް ކުރިން ބެންގެ މައިންބަފައިން އަވަހާރަކޮށްލާފައެވެ. އެމީހުން ތިބީ ސަލާމަތުންނެވެ. އެމީހުންނަށް ދުވަހަކުވެސް އެ ނުރައްކާތެރިކަން ނޭނގުނު ކަމަށާއި، ބްލަޑް ކިންގްގެ ވެންޑެޓާގެ ޝިކާރައަކަށް ވާން އެމީހުން އައީ ކިހާ ގާތަށް ކަމެއް ވެސް ބެންއަށް ނޭނގޭނެ ކަމަށެވެ.
  
  އަދި ބްލޭކްސް ބެލެހެއްޓި ސީއައިއޭގެ އެޖެންޓުންނަށް ވެސް ނޭނގުނެވެ. ސާސް އަށް ދެނެގަތުމެއް ނުވަތަ ބުރަކަށީގައި ފިރުމާލުމެއް ބޭނުން ނުވިއެވެ. އެމީހުން ފަސޭހައިން އެ މަސައްކަތެއް ފުރިހަމަކޮށް ދެން އޮތް މަސައްކަތަށް ދިޔައެވެ.
  
  ހޯންޓިންގ މެލޯޑީއެއް ކުޅެން ފެށިއެވެ. އެ ލަވައަކީ ހިތްގައިމު ލަވައެއް ކަމުގައި ވިޔަސް ރީތި ލަވައެއް - އިވަނެސެންސްގެ 'މައި އިމޯޓަލް' - އަދި އެ ލަވައިން އޭނާއަށް ގެއްލިފައިވާ ހުރިހާ އެއްޗެއް ހަނދާންކޮށްދިނެވެ.
  
  އެއީ އޭނާގެ ރިންގްޓޯން އެވެ. އޭނާ ކުޑަކޮށް އޮޅުން ބޮޅުން ވެފައި ހުރެ ޝީޓްތަކުގެ ވަށައިގެން ފޮޅާލި ނަމަވެސް އެންމެ ފަހުން ފޯނުން ވެސް ވާހަކަ ދެއްކި އެވެ.
  
  "އާނ?"
  
  "މިއީ ހައިޑަން، މެޓް."
  
  އޭނާ އިށީނީ ތަންކޮޅެއް ސީދާކޮށެވެ. ހޭޑަންއަށް އޭނާގެ ފަހުގެ ކާމިޔާބީތައް އެނގުނު ނަމަވެސް އެކަންކަމަށް އަޅާނުލުން އިޚްތިޔާރުކުރިއެވެ. އެލިޝިއާ އަކީ އެމީހުންގެ ގޯ-ބީޓްވީން އެވެ. "ކޮންކަމެއް ވީ؟" ބެން-؟" އެ ބަސްތައް ބުނަން އަމިއްލަ ނަފްސު ވެސް ގެނެވޭ ގޮތެއް ނުވިއެވެ.
  
  "އޭނާ އޯކޭ." އަހަރެމެން ރަނގަޅު. އެކަމަކު ކަމެއް ވީ."
  
  "ކޮވަލެންކޯ ހޯދިއްޖެތަ؟" ކެތްތެރިކަން ކުޑަކަމުން ބަނގުރާ ބުއިމުގެ ތެރެއިން ކަނޑާލީ ވިދާ ސްޕޮޓްލައިޓެއް ފަދައިންނެވެ.
  
  "ނޫން އަދި ނޫން." އެކަމަކު އެޑް ބައުޑްރޯސްގެ ކޮއްކޮއެއް އެބަހުއްޓެވެ. އަދި އެކަމަނާ މިތަނަށް ގެނައުމުގެ ހުއްދަ ވެސް ލިބުނެވެ."
  
  ޑްރޭކް އިށީނީ ވިސްކީގެ މަތިން ހަނދާން ނެތިގެންނެވެ. ނަފްރަތާއި ނަރަކައިގެ އަލިފާންގަނޑު އޭނާގެ ހިތުގައި ދެ ނިޝާނެއް އަނދާ ހުލިވިއެވެ. "އަހަންނަށް ރަނގަޅަށް އެނގޭ ހަދަންވީ ގޮތް."
  
  
  ބާރަވަނަ ބާބު
  
  
  އަންނަން އޮތް ކަންކަމަށް ހެއިޑަން ތައްޔާރުވިއެވެ. އޭނާގެ މުޅި ސީއައިއޭ ކެރިއަރުގައި މި ހާލަތަށް ތައްޔާރުވެފައެއް ނުވެއެވެ. މިނިސްޓަރ އޮފް ޑިފެންސްގެ އަނބިކަނބަލުން މަރާލައިފިއެވެ. ބާރުގަދަ މީހުންގެ ގާތްތިމާގެ މީހުން ނޭނގޭ އަދަދަކަށް ރަހީނުކޮށްގެން ބައިނަލްއަގުވާމީ ޓެރަރިސްޓެއް.
  
  އެކަމުގައި ބައިވެރިވި އެންމެންގެ އައިޑެންޓިޓީ ސަރުކާރަށް އެނގުނީ ހެއްޔެވެ؟ ދުވަހަކުވެސް. އެކަމަކު ދުވަހަކުވެސް ދޫކޮށްލި ވަރަށް ވުރެ ގިނަ ކަންތައްތަކެއް އެމީހުންނަށް އެނގޭކަން ޔަގީން ކުރެވޭނެއެވެ.
  
  ފުރަތަމަ ނަންނޯޓް ކުރިއިރު މާ ފަސޭހަ ހެން ހީވިއެވެ. ފަހަރެއްގައި އޭރު ކަންތައްތައް މާ ސާދާވެފައި، ސެޕްޓެމްބަރު 11 ގެ ކުރިން ކަމަށް ވެދާނެ އެވެ.ފަހަރެއްގައި އޭނާ ތަމްސީލު ކުރަން އުންމީދުކުރި ލެޖެންޑަރީ އެޖެންޓް އޭނާގެ ބައްޕަ ޖޭމްސް ޖޭގެ ދުވަސްވަރު ކަންތައްތައް ހުރީ ކަޅު ހުދުކޮށް ކަމަށް ވެދާނެ އެވެ.
  
  އަދި ރަހުމުކުޑައެވެ.
  
  އެއީ ތޫނު ފަށަލައެކެވެ. ލޭގެ ރަސްގެފާނާ ދެކޮޅަށް ގިނަ ފެންވަރެއްގައި ކުރިއަށް ގެންދިޔަ ހަނގުރާމައަކީ އަދިވެސް އެންމެ ބިރުވެރި އަދި ކާމިޔާބު ހަނގުރާމަ ކަމަށް ސާބިތުވެދާނެ އެވެ.
  
  އެކަމަނާގެ ފަރާތުގައި ތިބި މީހުންގެ ތަފާތު ޝަޚުޞިއްޔަތުތަކުން އޭނާއަށް ފައިދާއެއް ލިބުނެވެ. މިކަން އެންމެ ފުރަތަމަ ގޭޓްސްއަށް ފާހަގަ ކުރެވުނެވެ. އެއީ ބަރްމޫޑާ ޓްރައިއެންގަލް ވަށައިގެންވާ ސިއްރު އަމިއްލައަށް ތަހުގީގު ކުރުމުގެ ހުއްދަ ދިން ސަބަބެވެ. ގޭޓްސް އޭނަ ހީކުރި ވަރަށް ވުރެ ވެސް ސްމާޓް ވެފައި ހުއްޓެވެ. މެޓް ޑްރޭކް، ބެން ބްލޭކް، މޭ ކިޓާނޯ އަދި އެލިޝިއާ މައިލްސް ފަދަ ތަފާތު ޝަޚުސިއްޔަތުތަކުން ފޯރުކޮށްދޭ ފައިދާ އޭނާއަށް ވަގުތުން ފެނުނެވެ. އޭނާއަށް ފެނުނީ އޭނާގެ ޓީމުގެ ޕޮޓެންޝަލް އެވެ. އަދި އެ އެންމެން އެއްކޮށް ގެނެސްދިނެވެ.
  
  ވަރަށް ރަނގަޅު.
  
  މުސްތަގުބަލުގެ ޓީމް؟
  
  މިހާރު ހުރިހާ އެއްޗެއް ގެއްލިފައިވާ މީހާ ބޭނުންވީ އޭނާގެ އަންހެނުން އެހާ އަނިޔާވެރި ގޮތަކަށް މަރާލި މީހާއަށް އިންސާފު ހޯދައިދިނުމަށެވެ.
  
  ހޭޑަން ބައުޑްރޯސްގެ ގޮޅިއާ ކައިރިވެލިއެވެ. ލެކޮނިކް ކުލީ ސިފައިންގެ މީހާ ލަސްލަހުން އޭނާގެ ޖައްސާފައި ހުރި އަތްތަކުގެ މައްޗަށް އޭނައަށް ބަލާލިއެވެ.
  
  "އޭޖެންޓް ޖޭ އަހަންނަށް އެހީތެރިވެދެވިދާނެތަ؟"
  
  ދެން މަސައްކަތް ނުކުރިނަމަ ހައިޑަން ދުވަހަކުވެސް އަމިއްލަ ނަފްސަށް މާފު ނުކުރާނެއެވެ. "ކޮވަލެންކޯގެ ލޮކޭޝަން ކިޔައިދީބަލަ، ބައުޑްރޯ. ހަމަ ދޫކޮށްލާފަ ހުރިހާ ކަމެއް ނިމިގެންދާނެ." ދެއަތްތިލަ ފަތުރާލިއެވެ. "އަހަރެންގެ މާނައަކީ ކަލެއާ ބެހޭ ގޮތުން ޝިޓް އެއް ދޭ ކަހަލަ ކަމެއް ނޫން."
  
  "ފަހަރެއްގައި އޭނާއަށް އިނގޭނެ." ބައުޑްރޯ އޭނާގެ ހަށިގަނޑު އަނބުރާލަމުން ކޮޓަރިން ފުންމާލިއެވެ. "ފަހަރެއްގައި އޭނާއަށް ނޭނގިދާނެ. ބުނަން މާ އަވަސް ވެދާނެ ދޯ؟"
  
  "އޭނާގެ ރޭވުންތަކަކީ ކޮބައިތޯ؟ މިއީ ކޮން ނަރަކައިގެ ދޮރެއް ހެއްޔެވެ؟
  
  "އެނގުނު ނަމަ..." ބައުޑްރޯގެ މޫނުމަތިން ފެންނަމުން ދިޔައީ ޖާފަތް ކުރާ މިޔަރެއްގެ ހިނިތުންވުމެވެ.
  
  "ޔޫ ރިއަލީ ޑޫ." ހައިޑަން ހުރީ ވަރަށް މެޓަރ އޮފް ފެކްޓް ގޮތަކަށެވެ. "މި އެންމެ ފަހު ފުރުޞަތު މިދެން."
  
  "އެންމެ ފަހު ފުރުސަތުތަ؟ އަހަންނަށް ބަޑިޖަހަން އުޅެނީތަ؟ ސީއައިއޭ އަށް އެންމެ ފަހުން ވިސްނިއްޖެތަ ގޭމްގައި ދެމިތިބުމަށްޓަކައި ކުރަން ޖެހޭނީ ކޮން އަނދިރި ފާފަތަކެއް ހެއްޔެވެ؟"
  
  ހައިޑަން ކޮނޑު އަރުވާލިއެވެ. "މިކަމަށް ވަގުތެއް އަދި ތަނެއް އެބައޮތް."
  
  "ޔަޤީނުންވެސް. އެތައް ތަނެއްގެ ނަން ކިޔައިދެވިދާނެ." ލޭހޮޅިތަކުގެ ސްޕްރޭގެ ތެރެއިން މޮޔަކަން ވިދާލަމުން ބައުޑްރޯ އޭނާއަށް މަލާމާތް ކުރިއެވެ. "އަހަންނަށް ކުރެވޭނެ އެއްވެސް ކަމެއް ނެތް އޭޖެންޓް ޖޭ، އަހަރެން ލޭގެ ރަސްގެފާނު ފަދަ ބާރުގަދަ މީހަކަށް ޚިޔާނާތްތެރިވާނެ ކަމެއް."
  
  "ރަނގަޅު..." ހައިޑަން ގަދަކަމުން ހިނިތުންވެލިއެވެ. "އެއީ އަހަރެމެން ވިސްނަން ޖެހުނު ކަމެއް އެޑް." އޭނަގެ އަޑަށް އުފާވެރިކަން އިތުރުކޮށްލިއެވެ. "ތިތާ މިތާ އެއްވެސް އެއްޗެއް ނެތް މީސްމީހާ. އެއްޗެއްނޫން. އަދިވެސް އުކާނުލާނެ. ތިބާ އިށީނދެގެން އިނީ، ބޭކާރުކޮށް، އުފަލުން ނިންމުން ގަބޫލުކުރަމުންނެވެ. ފުރިހަމަ ބާސްޓަރެއް ފަދައިންނެވެ. ބަލިވެފައިވާ މީހެއް ފަދައިންނެވެ. ދެކުނުގެ ކުނިކޮޅެއް ފަދައިން." ހައިޑަން އެކަމަށް އޭނާގެ ހުރިހާ ކަމެއް ދިނެވެ.
  
  ބައުޑްރޯގެ އަނގައިން އުފެދުނީ ޓެންޝަން ވެފައިވާ ހުދު ރޮނގެވެ.
  
  "ތިޔައީ ދޫކޮށްލާފައިވާ މީހެކެވެ. ކުއިރކް އެވެ. ޤުރުބާންކުރުން. އިމްޕޮޓެންޓް."
  
  ބައުޑްރޯ އޭނާއާ ދިމާއަށް ހިނގައިގަތެވެ.
  
  ހައިޑަން އޭނައަށް ޖެއްސުން ކުރަމުން އޭނަގެ މޫނު ދަނޑިތަކުގައި ފިތާލިއެވެ. "ފަކިންގ ފްލެކްސިޑް ޑިކް."
  
  ބައުޑްރޯ ޕަންޗެއް އުކާލި ނަމަވެސް ހޭޑަން ފަހަތަށް ޖެހިލީ އަދިވެސް ހިނިތުންވާން މަޖުބޫރުކޮށްގެންނެވެ. އޭނާގެ އަތްތިލަ ދަގަނޑުގައި ޖެހުނު އަޑަކީ މޫނުގައި ތެތް ތަޅައެއް ފަދައެވެ.
  
  "އެހެންވެ އަހަރެމެން ހިތަށް އެރި. ކަލޭ ފަދަ ސިފައިންގެ މީހަކު ބަލިކަށި މެންބަރަކަށް ވާނީ ކޮން ކަމަކުން ހެއްޔެވެ؟"
  
  މިހާރު ބައުޑްރޯ އޭނައަށް ބަލާލީ މަޑުމަޑުން ވިސްނޭ ލޮލަކުންނެވެ.
  
  "އެއީ ހުރިހާ ކަމެއް". ހައިޑަން އޭނާގެ ނަކަލު ކުރިއެވެ. "އެތަނަށް އާދެވުނީ ނޫންހެއްޔެވެ؟ އޭނަގެ ނަމަކީ މާރިޔާ ދޯ؟"
  
  ބައުޑްރޯ ބުނަން ނޭނގޭ ރުޅިވެރިކަމެއްގައި ބާރުތައް ބަންދުކޮށްލިއެވެ.
  
  ހިނިތުންވެލުމުގެ ނަންބަރަކީ ހައިޑަން އެވެ. "ކުރިންވެސް ބުނިހެން." އިމްޕޮޓެންޓް."
  
  އޭނަ ފަހަތަށް އެނބުރުނެވެ. އޮށް އިންދައިފިއެވެ. އެއީ ސްޕީޑާއި އަނިޔާވެރިކަމާ ބެހޭ ގޮތުންނެވެ. އެޑް ބައުޑްރޯ ދުވަހަކުވެސް އާދައިގެ ހާލަތެއްގައި ރެނދުލާކަށް ނުޖެހުނީސް. އެކަމަކު މިހާރު...
  
  ކިނިމާކާ ޓީވީ ރޯލްކޮށްލުމަށްފަހު، ކުލީ ސިފައިންގެ މީހާއަށް ފެންނަ ގޮތަށް ގޮނޑިއެއްގައި ބަނދެލިއެވެ. އެމީހާގެ އަޑުގައި ހުރި ކަންބޮޑުވުން ފޮރުވަން އުޅުނު ނަމަވެސް އެކަން ހާމަވެގެން ދިޔައެވެ.
  
  "ކޮން ނަރަކައެއް ތި މީހުން ދަމައިގަންނަން އުޅެނީ؟"
  
  "ބަލަން ބަހައްޓާ ދޮންބެ." ހައިޑަން އޭނާގެ އަޑު އިވުނީ ހަމައެކަނި އިތުރަށް ފަރުވާލެއް ނުބަހައްޓާ ކަހަލަ ގޮތަކަށެވެ. ކިނިމާކާ ޓީވީ ޖައްސާލިއެވެ.
  
  ބައުޑްރޯގެ ދެލޯ ބޮޑުވެގެން ދިޔައެވެ. "ނޫން" އޭނާ މަޑުމަޑުން ބުނެލީ ހަމައެކަނި ތުންފަތުންނެވެ. "އޯ ނޯ".
  
  ހައިޑަން އޭނާގެ ނަޒަރާއި ބައްދަލުވީ މުޅިން ގަބޫލުކުރެވޭ ފަދަ ހިނިތުންވުމަކާއެކުގައެވެ. "އަހަރެމެން މިތިބީ ހަނގުރާމައިގައި، ބައުޑްރޯ. އަދިވެސް ވާހަކަ ދައްކަން ބޭނުމެއް ނޫންތަ؟ ފޮކް އެޕެންޑޭޖެއް ހޮވާ."
  
  
  * * *
  
  
  މެޓް ޑްރޭކް ވަނީ ފްރޭމް ތެރެއަށް ވަނުމުގެ ކުރިން ކެމެރާ ރައްކާތެރިކަމާއެކު ހުރިތޯ ޔަގީންކޮށްދީފައެވެ. ކަޅު ކުލައިގެ ބެލަކްލާވާ މޫނު މައްޗަށް ދަމައިގަތީ ކެމޮފްލޭޖަށް ވުރެ ބޮޑަށް އިފެކްޓަށް ނަމަވެސް އޭނާ ލައިގެން ހުރި ބުލެޓްޕްރޫފް ވެސްޓާއި އޭނާ ގެންގުޅޭ ހަތިޔާރުން އެ އަންހެން ކުއްޖާގެ ހާލަތުގެ ސީރިއަސްކަން މުޅިން ސާފުވި އެވެ.
  
  އެ އަންހެން ކުއްޖާގެ ދެލޮލުގައި ވަނީ މާޔޫސްކަމާއި ބިރުވެރިކަމުގެ ލޭކްތަކެކެވެ. އޭނަ ކުރި ކަމެއްގެ އެއްވެސް ޚިޔާލެއް އޭނައަކަށް ނެތެވެ. އެމީހުންނަށް އެކަން ބޭނުންވީ ކީއްވެގެން ކަމެއް އަހަންނަކަށް ނޭނގެއެވެ. ކޮއްކޮ ދިރިއުޅުމަށްޓަކައި ކުރާ ކަމެއް އޭނައަކަށް ނޭނގުނެވެ.
  
  މާރިއާ ފެޑަކް އަކީ މައުސޫމް މީހެއް ކަމަށް ޑްރޭކް ހީކުރީ މިދުވަސްވަރު އެއްވެސް މީހަކު މައުސޫމް ނަމައެވެ. އިއްތިފާގުން ހިފެހެއްޓި، މުޅި ދުނިޔެއަށް ފެތުރިފައިވާ ވަލެއްގައި ބަދުނަސީބުގައި ޖެހި، މަރާއި ހިތްދަތިކަމާއި ނަފްރަތުން ހީހީފައި ކުދިކުދިވެގެން ދިޔައެވެ.
  
  ޑްރޭކް އޭނާގެ ކައިރީގައި މަޑުކޮށްލީ ކަނާތް އަތުގައި ވަޅިއެއް އުފުލާލަމުން އަނެއް މީހާ ބަޑިއަށް ލުއިކޮށް ލެނގިލައިގެންނެވެ. އެކަމަނާއަކީ ކުށެއްނެތް މީހެއްކަން އޭނާއަށް ދެން މުހިންމެއް ނުވިއެވެ. އެއީ ބަދަލު ހިފުން، ކުޑައެއް ނޫނެވެ. ދިރިއުޅުމަކަށް ދިރިއުޅުމެކެވެ.
  
  އޭނާ ކެތްތެރިކަމާއެކު މަޑުކޮށްލިއެވެ.
  
  
  * * *
  
  
  "މާރިއާ ފެޑަކް" ހޭޑަން ބުންޏެވެ. "އެއީ ކަލޭގެ ކޮއްކޮ، ކައިވެނިކޮށްގެން އުޅޭ، މިސްޓަރ ބައުޑްރޯ. ކަލޭގެ ކޮއްކޮ، ހަނދާން ނެތިގެން އުޅޭ، މިސްޓަރ މާސެނަރީ. ކަލޭގެ ކޮއްކޮ ބިރުގަތީ މިސްޓަރ ކިލަރ. ކޮއްކޮއަކީ ކާކުކަން އަދި ގަވާއިދުން ކުރާ ކަމެއްވެސް އޭނައަކަށް ނޭނގެއެވެ. އެކަމަކު އޭނައަށް ކަލޭ ޙަޤީޤަތުގައިވެސް އެނގެއެވެ. އޭނާއަށް އެނގޭ ލޯބިވެރި ބޭބެއަކު އަހަރަކު އެއްފަހަރު ނުވަތަ ދެފަހަރު ފޭކް ވާހަކަތަކާއި ދަރިންނަށް ވިސްނައިގެން ހަދިޔާތައް ގެނެސްގެން ޒިޔާރަތްކުރާ މީހެކެވެ. ބުނެބަލަ އެޑް، މަންމައެއް ނެތި އެމީހުން ބޮޑުވާން ބޭނުންތަ؟"
  
  ބައުޑްރޯގެ ދެލޯ ބޮޑުވެފައި ހުއްޓެވެ. އޭނާގެ ބަރަހަނާ ބިރުވެރިކަން ގަދަކަމުން ހަގީގަތުގައި ވެސް ހައިޑަންއަށް އޭނާއަށް ހަމްދަރުދީވިއެވެ. އެކަމަކު މިހާރު އެވަގުތެއް ނޫނެވެ. އޭނާގެ ކޮއްކޮގެ ދިރިއުޅުން ހަގީގަތުގައިވެސް އޮތީ ބެލެންސްގައެވެ. އެއީ އެމީހުން ހޯސްޓް ކުރަން ހޮވީ އެއް ކުޅުންތެރިޔާ މެޓް ޑްރޭކް އެވެ.
  
  "މާރިއާ" އެވެ. އޭނާގެ ކިބައިން އެ ބަސް ނުކުތީ ހިތާމަވެރިކަމާއި މާޔޫސްކަމާއެކުގައެވެ.
  
  
  * * *
  
  
  ބިރުގަތް އަންހެން ކުއްޖާ ޑްރޭކްއަށް ފެނުނީ ކިރިޔާއެވެ. އޭނާއަށް ފެނުނީ ކެނެޑީ މަރުވެފައި އޮއްވާ އޭނާގެ އަތުގައެވެ. އޭނާއަށް ފެނުނީ ބެންގެ ލޭއޮހޮރުވާލާފައިވާ ދެއަތެވެ. އޭނާއަށް ފެނުނީ ހެރިސަންގެ ކުށްވެރި މޫނެވެ.
  
  އެކަމަކު އެންމެ ބޮޑަށް އޭނާއަށް ފެނުނީ ކޮވަލެންކޯ އެވެ. ލޭގެ ރަސްގެފާނު، މާސްޓަރމައިންޑް އަކީ، އަލުން ދިރުވާލާފައިވާ މަރުވެފައިވާ މީހަކަށްވުރެ މާ ބޮޑު ކަމެއް ނޫން ވަރުގެ ހުސް އަދި އިޙްސާސްތަކުން އެއްކިބާވެފައިވާ މީހެކެވެ. ޒޮމްބީ އެވެ. އެމީހާގެ މޫނު ފެނުމުން އޭނާ ބޭނުންވީ އޭނާގެ ވަށައިގެންވާ ހުރިހާ އެއްޗެއްގެ ތެރެއިން އެ ދިރިއުޅުން ނޭވާ ހާސްކޮށްލާށެވެ.
  
  އޭނާގެ ދެއަތް އެ އަންހެން ކުއްޖާއާ ދިމާއަށް ދިއްކޮށްލަމުން ކަރުތެރޭގައި ބަންދުކޮށްލިއެވެ.
  
  
  * * *
  
  
  ހައިޑަން މޮނިޓަރަށް ލޯ މަރާލިއެވެ. ޑްރޭކް ދިޔައީ ކަންތައްތައް އަވަސް ކުރަމުންނެވެ. ބައުޑްރޯއަށް ދޫދޭން ވަގުތު ލިބުނީ ކިރިޔާއެވެ. އަބަދުވެސް ހިތްހެޔޮ މެދުވެރިޔާ ކިނިމާކާ އޭނާއާ ދިމާއަށް ފިޔަވަޅު އެޅި ނަމަވެސް އެލިޝިއާ މައިލްސް އޭނާ ފަހަތަށް ދަމައިގަތެވެ.
  
  "ނޯ ވޭ، ބޮޑު މީހާ. މި ކަނބުލޭގެ މީހުން ފޮނިވެގެން ދާން ދޫކޮށްލާށެވެ. އެމީހުންގެ އަތުގައި މަރު ނޫން އެހެން އެއްޗެއް ނެތެވެ."
  
  ބޮޑްރޯއަށް ޖެއްސުން ކުރަން ހޭޑަން އަމިއްލައަށް މަޖުބޫރުވީ އޭނާގެ މީހުން މަރާލުމަށް އަމުރު ކުރުމުން ބޮޑްރޯއަށް ޖެއްސުން ކުރި ހަނދާން ހުރި ގޮތަށެވެ.
  
  "އެޑް ސްކިލް ކުރަންތަ ނޫނީ އިނގިރޭސިވިލާތުގައި އެމީހުން ސުޝީ ހަދާ ގޮތް އެނގެން ބޭނުންތަ؟"
  
  ބައުޑްރޯސް އޭނައަށް ބަލާލީ ޤަތުލުވެރި ނަޒަރަކުންނެވެ. އަނގައިގެ ކަނުން ތުނި މިންވަރަކަށް ލޭ އޮހޮރެމުން ދިޔައެވެ. އޭނާގެ ޖަޒުބާތުތައް އޭނާގެ މައްޗަށް ކުރި ހޯދަމުން ދިޔައީ، ގާތުގައި މަރުގެ ހާދިސާއެއް އިހުސާސް ކުރެވުމުން ކުރި ފަދައިންނެވެ. އޭނަ އޭނައާއި ދުރުވާކަށް ހައިޑަން ބޭނުމެއް ނޫނެވެ.
  
  އޭރުވެސް އަލީޝާ ހުރީ ބާތަކާއި ކައިރިވެފައެވެ. "ކަލޭ އަމުރުކުރީ އަހަރެންގެ ލޯބިވެރިޔާ މަރާލަން. ޔޫ ޝުޑް ބީ ގްރޭޑް އިޓްސް ޑްރޭކް ޑޫއިން ދަ ޑައިސިންގ އެންޑް ނޮޓް މީ. އަހަރެން އެ ބިއްޗާއަށް ދެގުނަ ތަކުލީފު އުފުލަން ޖެހުނީސް."
  
  ބައުޑްރޯ އެއްބަޔަކު އަނެއް ބަޔަކަށް ބަލާލިއެވެ. "ތި ދެމީހުންނަށްވެސް ރަނގަޅުވާނީ އަހަރެން ދުވަހަކުވެސް މިތަނުން ނުނިކުމެވޭނެކަން ޔަގީންކޮށްލަން. އަހަރެން ހުވާކުރަން ތި ދެމީހުން ކޮށާލާނަމޭ."
  
  "ސޭވް އިޓް." ޑްރޭކް މާރިއާ ފެޑަކްގެ ކަރުގައި ފިރުމާލިތަން ހޭޑަން ބަލަން ހުއްޓެވެ. "އޭނާގެ މާގިނަ ވަގުތެއް ނެތް."
  
  ބައުޑްރޯ އަކީ ހަރުކަށި މީހެއް ކަމުން އޭނާގެ މޫނު ވަނީ ބަންދުވެފައެވެ. "ސީއައިއޭ އިން އަހަރެންގެ ކޮއްކޮއަށް ގެއްލުމެއް ނުދޭނެ. އެމެރިކާގެ ރައްޔިތެއް."
  
  މިހާރު ހޭޑަންއަށް ހަގީގަތުގައިވެސް ގަބޫލުކުރެވުނީ އެ މޮޔަމީހާއަށް ހަގީގަތުގައިވެސް އެކަން ނުލިބުނު ކަމަށެވެ. "އަހަރެންގެ ވާހަކަ އަޑުއަހާބަލަ ތި މޮޔަ ބާސްޓަރ" ޝަބާ ހީނލިއެވެ. "އަހަރެމެން މިތިބީ ހަނގުރާމައިގަ. ލޭއޮހޮރުވާލާ ރަސްގެފާނު އެމެރިކާގެ ބިމުގައި އެމެރިކާ މީހުން މަރާލިއެވެ. އޭނާ ވަނީ ދިހަވަރަކަށް މީހުން ރަހީނުކޮށްފައެވެ. ދިހަވަރަކަށް.އޭނާ ބޭނުންވަނީ މިގައުމު ފިދާވާ ގޮތަށް ހިފަހައްޓަން. އޭނަ ކަލެއަށް ނުވަތަ ކަލޭގެ ވަސް ދުވާ ކޮއްކޮއާ މެދު އެއްވެސް ލަނޑެއް ނުދެއެވެ!"
  
  އެލިޝާ އޭނާގެ ކަންފަތް ދޮށުގައި ކޮންމެވެސް އެއްޗެއް މުމްބާއީ ކޮށްލިއެވެ. އެ އިރުޝާދުތައް ހައިޑަންއަށް އަޑުއިވުނެވެ. ކިނިމާކާ ވެސް ކުރިއެވެ.
  
  ޑްރޭކް ވެސް އެގޮތަށެވެ.
  
  އޭނާ އަންހެން މީހާގެ ކަރު ދޫކޮށްލުމަށްފަހު ބަޑި އޭގެ ހޯލްސްޓަރުން ދަމައިގަތެވެ.
  
  ހައިޑަން ދަތްތައް ބާރަށް ހިފަހައްޓާލި ވަރަކަށް ބޮލުގެ ނާށިގަނޑުގެ ވަށައިގެންވާ ނާރުތައް ހަޅޭއްލަވައިގަތެވެ. އޭނާގެ ގޮހޮރުގެ ޣައިރު އިންސްޓިންކްޓުން ކިރިޔާވެސް ހަޅޭއްލަވައިގަނެ ހުއްޓާލަން ބުނިއެވެ. ސިކުންތުކޮޅަކަށް އޭނާގެ ފޯކަސް ފޮރުވިގެން ދިޔަ ނަމަވެސް ދެން އޭނާގެ ޓްރެއިނިން ކިކް އިން ވެގެން ދިޔައީ މިއީ ކޮވަލެންކޯ ހޯދުމަށް ލިބުނު އެންމެ ރަނގަޅު ފުރުސަތެވެ.
  
  އެތައް ސަތޭކައެއް ނުވަތަ އެއަށްވުރެ ގިނަ ބަޔަކު ސަލާމަތް ކުރުމަށް އެއް ފުރާނައެވެ.
  
  ބައުޑްރޯއަށް އޭނާގެ މޫނުމަތީގައި ހުރި ޖަޒުބާތުތަކުގެ ކުޅުން ފާހަގަ ކުރެވުނު އިރު ކުއްލިއަކަށް ބާރުތަކުގައި ހުރެ، ގަބޫލުކުރެވިގެން އަތް ދިއްކޮށްލަމުން ގިސްލަމުން ދިޔައެވެ.
  
  "ތިހެން ނުހަދާށެވެ." ޑޯންޓް ޔޫ ފަކިންގް ޑޭއާ ޑޫ ދިސް ޓު މައި ލިޓްލް ސިސްޓަރ!"
  
  ހައިޑަންގެ މޫނުމަތިން ފެންނަނީ ހިލަ މާސްކެކެވެ. "ލަސްޓް ޗާންސް، ކިލަރ."
  
  "ދަ ބްލަޑީ ކިންގް އަކީ ޖިންނިއެއް. އަހަންނަށް އެނގޭ ގޮތުގައި އެއީ ރެޑް ހެރިންގް އަކަށް ވެދާނެ އެވެ. އޭނާ މިކަހަލަ ކަންތައް ދެކެ ވަރަށް ލޯބިވޭ."
  
  "ފަހުމްވުން. އަހަރެމެން ޓެސްޓް ކުރާށެވެ."
  
  އެކަމަކު ބައުޑްރޯ އަކީ މާ ގިނަ ދުވަހު ކުލީ ސިފައިންގެ މީހެއްގެ ގޮތުގައި، މާ ގިނަ ދުވަހު ޤާތިލެއްގެ ގޮތުގައި އުޅުނު މީހެކެވެ. އަދި ބާރުވެރި ފަރާތްތަކާ މެދު އޭނާގެ ނަފްރަތު އޭނާގެ ޙުކުމް ލޯމަރާލިއެވެ. "ނަރަކައަށް ދާން ބިޗް."
  
  ހައިޑަންގެ ހިތް ފުނޑުފުނޑުވެގެން ދިޔަ ނަމަވެސް މައިކް މޮނިޓަރުގައި އަތްތިލަ ޖަހާލިއެވެ. "ޝޫޓް ހާރ."
  
  ޑްރޭކް ބަޑި އުފުލާލަމުން އޭނަގެ ބޮލުގައި ފިތާލިއެވެ. އޭނާގެ އިނގިލި ޓްރިގަރ އަށް ފިތާލިއެވެ.
  
  ބައުޑްރޯ ބިރުވެރިކަމުގެ ތެރޭގައި ހަޅޭއްލަވައިގަތެވެ. "ނޫން! ލޭއޮހޮރުވާލާ ރަސްގެފާނު އިން-"
  
  ޑްރޭކް ދޫކޮށްލީ ބަޑިޖެހުމުގެ ބިރުވެރި އަޑު އެހެން ހުރިހާ އަޑުތަކެއް ޣަރަޤުކޮށްލާށެވެ. އޭނާ ބަލަން ހުރީ މާރިއާ ފެޑަކްގެ ބޮލުގެ އެއްފަރާތުން ލޭ ސްޕްރޭ ވަމުން ދިޔަތަނެވެ.
  
  "އުތުރު އޮއަހޫ!" ބައުޑްރޯ ނިންމާލިއެވެ. "އޭނާގެ އެންމެ ބޮޑު ރެންޗް އެބައޮތް..." މަރުވެފައިވާ ކޮއްކޮ ގޮނޑީގައި ވެއްޓިގެން ދިޔަތަން ބަލަން ހުރެ ފަހަތުން ލޭ އޮހޮރިފައިވާ ފާރަށް ބަލަން ހުރެ ތަޅުންގަނޑަށް ފީނައިގަތް ވަގުތު އޭނާގެ ބަސްތައް ފަހަތަށް ޖެހިލިއެވެ. އޭނާ ސިއްސައިގެން ގޮސް ބަލަން ހުރީ ބަލަކްލާވާ ލައިގެން ހުރި އެ ސޫރަ މުޅިން ފުރިގެންދާންދެން ސްކްރީނާ ކައިރިވަމުން ދިޔަތަނެވެ. އެއަށްފަހު މާސްކު ބާލައިފިއެވެ.
  
  މެޓް ޑްރޭކްގެ މޫނުމަތިން ފެންނަނީ ފިނި، ދުރު، އޭނާގެ ވަޒީފާއަށް ލޯބިކުރާ ޖަލާލީއެއްގެ މޫނެވެ.
  
  ހައިޑަން ސިއްސައިގެން ދިޔައެވެ.
  
  
  ތިރީސް ބާބު
  
  
  މެޓް ޑްރޭކް ޓެކްސީން ފައިބައިގެން ގޮސް ލޯ މަރާލީ އޭނާގެ ކުރިމަތީގައި އުފެދިފައިވާ އުސް އިމާރާތް ދިރާސާކުރުމަށެވެ. އަޅި އަދި ނޮންޑެސްކްރިޕްޓް ކުލައިގެ އެއީ ސީއައިއޭގެ ސިއްރު އޮޕަރޭޝަނަކަށް ފުރިހަމަ ކަވަރެކެވެ. ލޯކަލް އެޖެންޓުން ޖެހުނީ ބިމުގެ އަޑީގެ ގެރެޖަށް ވަދެ، ސެކިއުރިޓީގެ އެތައް ފަށަލައެއްގެ ތެރެއިން ފާއިތުވެގެންނެވެ. އެޖެންޓުން ވިޔަސް އާންމުން ވިޔަސް އެހެން އެންމެން ވެސް ކުރިމަތީ ދޮރުން ވަދެގެން ދިޔައީ ގަސްތުގައި ފަސޭހަ އަމާޒުތަކެއްގެ ގޮތުގައި ހުށަހަޅައިގެންނެވެ.
  
  ހަނދާން ހުރި ވަރަކަށް ފުރަތަމަ ފަހަރަށް ގާތްގަނޑަކަށް ހޭވެރިކަން ވެގެން ފުން ނޭވާއެއް ދޫކޮށްލަމުން އެއް މީހެއްގެ އެނބުރޭ ދޮރު ކޮއްޕާލިއެވެ. އެންމެ ކުޑަމިނުން މި އިންސްޓޯލްމަންޓުން އޭގެ ރައްކާތެރިކަން ސީރިއަސްކޮށް ނަގާހެން ހީވިއެވެ. ކުރިމަތީގައި ސާދާ މޭޒެއް ހުރިއިރު، އެތަނުގައި އިށީނދެގެން ތިބީ ހަރުކަށި ގޮތަކަށް ފެންނަ ބައި ޑަޒަން މީހުންނެވެ. ޝައްކެއްވެސްނެތްގޮތުގައި އިތުރު އެތައް ބަޔަކު ބަލަން ތިއްބެވެ.
  
  ޕޮލިޝްކޮށްފައިވާ ޓައިލްސް ފްލޯރ ހުރަސްކޮށް އޭނާ ހިނގައިގަތެވެ. "ހައިޑެން ޖޭ އިންތިޒާރު ކުރަނީ އަހަންނާ ބައްދަލުކުރަން."
  
  "ތިބާގެ ނަމަކީ ކޮބާ?"
  
  "ޑްރޭކް."
  
  "މެޓް ޑްރޭކް؟" ގާޑުގެ ސްޓޯއިކް ސިފަ ކުޑަކޮށް ތެޅިގަތެވެ.
  
  "ޔަޤީނުންވެސް".
  
  އެމީހާ އޭނާއަށް ދިނީ މަޝްހޫރު ފަރާތެއް ނުވަތަ ގައިދީއެއް ފެނުމުން މީހަކު ބޭނުން ކޮށްފާނެ ނަޒަރެކެވެ. ދެން ގުޅިއެވެ. އޭގެ ސިކުންތުކޮޅެއް ފަހުން އޭނާ ޑްރޭކް އެސްކޯޓްކޮށް ޑިސްކްރީޓް ލިފްޓަކަށް ގެންދިޔައެވެ. އޭނާ ތަޅުދަނޑި ޖަހައި ބަޓަން ފިއްތާލިއެވެ.
  
  ޑްރޭކްއަށް އިހުސާސް ކުރެވުނީ ލިފްޓް މައްޗަށް އުދުހިގެން ދިޔައީ ވައިގެ ކުޝަނެއްގައި ކަހަލަ ގޮތަކަށެވެ. އޭނާ ނިންމީ ވާން އުޅޭ ގޮތާ މެދު މާ ބޮޑަށް ނުވިސްނާށޭ، އޭނާ ދޫކޮށްލީ އިވެންޓްތައް އަމިއްލައަށް ބެލެހެއްޓުމަށެވެ. ދޮރު ހުޅުވާލުމާއެކު އޭނާ ކުރިމަތިލީ ކޮރިޑޯއާ ދިމާއަށެވެ.
  
  ކޮރިޑޯގެ ފަހުކޮޅު ކޮމެޓީ ކޮޅަށް ހުއްޓި ސަލާމް ކޮށްލިއެވެ.
  
  ބެން ބްލޭކް އާއި އޭނާގެ ކޮއްކޮ ކަރިން އެވެ. ހައިޑަން އެވެ. ކިނިމަކާ އެވެ. އެލިޝިއާ މައިލްސް ފަހަތުގައި ކޮންމެވެސް ތަނެއްގައި ހުއްޓެވެ. އޭނާއަށް މޭ ނުފެނުނު ނަމަވެސް ދެން އޭނާ ވެސް ޙަޤީޤަތުގައި ހީވެސް ނުކުރެއެވެ.
  
  މަންޒަރު ގޯސް ނަމަވެސް. މިކަމުގައި ކެނެޑީ ހިމަނަން ޖެހުނެވެ. އެ ހުރިހާ ކަމެއް ވެސް އޭނައާ ނުލައި އާދަޔާ ހިލާފު ގޮތަކަށް ފެނުނެވެ. ލިފްޓުން ފައިބައިގެން ގޮސް އެދެމީހުންނަށްވެސް ހީވީ ހަމަ އެގޮތަށް ކަންނޭނގެ ހަނދާން ކުރަން މަސައްކަތް ކުރިއެވެ. އެކަމަކު އެމީހުން ކޮންމެ ރެއަކު އެނދުގައި އޮށޯވެލައިގެން ތިބެގެން އޭނަގެ ލޮލުން ބަލަހައްޓައިގެން ތިބީ ކީއްވެގެން ބާވައޭ ޑްރޭކް އޭނަ ސަލާމަތް ކުރަން ނެތީ ހެއްޔެވެ؟
  
  ބެން ދެން އޭނާގެ ކުރިމަތީގައި ހުއްޓިލަމުން ޑްރޭކް އެއްވެސް އެއްޗެއް ނުބުނެ އެ ޒުވާން ފިރިހެން ކުއްޖާ އޭނާގެ އަތުގައި ދަމައިގަތެވެ. ކަރީން ކޮއްކޮގެ ކޮނޑުގެ މައްޗަށް ޝީޕިޝް ގޮތަކަށް ހިނިތުންވެލަމުން ހައިޑަން ހިނގައިގަތީ އޭނާގެ ކޮނޑުގައި އަތް ޖައްސާލުމަށެވެ.
  
  "ވީ މިސްޑް ޔޫ".
  
  އޭނާ މާޔޫސްކަމާއެކު ހިފަހައްޓާލިއެވެ. "ޝުކުރިއްޔާ".
  
  "އެކަނި ހުންނަން ނުޖެހޭނެ" ބެން ބުންޏެވެ.
  
  ޑްރޭކް ފަހަތަށް ފިޔަވަޅެއް އަޅާލިއެވެ. "ބަލަ" އޭނާ ބުންޏެވެ، "އެއް ކަމެއް ސީދާކޮށްލުން މުހިންމެވެ. އަހަންނަކީ ބަދަލުވެފައިވާ މީހެކެވެ. އަހަންނަށް އިތުރަށް ބަރޯސާ ނުވެވޭނެ، ހާއްސަކޮށް ކަލެއަށް، ބެން. މިކަން ތިޔަބޭފުޅުންނަށް ވިސްނިއްޖެއްޔާ، ހުރިހާ ބޭފުޅުންނަށް، ދެން އަޅުގަނޑުމެން އެކުގައި މަސައްކަތް ކުރެވޭނެ ފުރުސަތެއް އެބައޮތް."
  
  "އެއީ ކަލޭގެ ކަމެއް ނޫން-" ބެން ސީދާ މައްސަލައަށް ދިޔައީ، ހަމަ ޑްރޭކްއަށް އެނގޭ ފަދައިންނެވެ. ކަރީން، ހައިރާން ކުރުވަނިވި ގޮތަކަށް، ބުއްދިގެ އަތެވެ. އޭނާ ހިފައިގެން އެއްފަރާތަކަށް ދަމައިގަތުމުން ޑްރޭކް އަށް އޮފީހަށް ދާން ސާފު މަގެއް ދޫކޮށްލިއެވެ.
  
  މަގުމަތީގައި ކިނިމާކާއަށް ބޯޖަހާލަމުން އޭނާ އެމީހުންގެ ތެރެއިން ހިނގައިގަތެވެ. އެލިޝިއާ މައިލްސް އޭނާއަށް ބަލާލީ ސީރިއަސް ދެލޮލުންނެވެ. އޭނަގެ ލޯބިވާ މީހަކު ގެއްލުމުގެ ސަބަބުން ވެސް އޭނައަށް ކުރިމަތިވި އެވެ.
  
  ޑްރޭކް ހުއްޓުނެވެ. "އަދި ނުނިމޭ އަލީޝާ އެއްވެސް ހާލެއްގައި. މި ބާޒާރު ނައްތާލަން ޖެހޭނެ. ނުލިބިއްޖެނަމަ ދުނިޔެ އަނދާ ހުލިވެދާނެ."
  
  "ކޮވަލެންކޯ މަރުވާނީ ހަޅޭއްލަވައިގެން."
  
  "ހައްލެލޫޔާ" އެވެ.
  
  ޑްރޭކް އޭނާގެ ކައިރިން ހިނގައިގަނެގެން ގޮސް ކޮޓަރިއަށް ވަނެވެ. އޭނާގެ ކަނާތްފަރާތުގައި ބޮޑެތި ދެ ކޮމްޕިއުޓަރު އިށީނދެގެން ތިބިއިރު، ޑޭޓާ ހޯދައި ލޯޑް ކުރަމުން ދިޔައިރު ހާޑް ޑްރައިވްތައް ވިއްސައި ކްލިކް ކުރަމުން ދިޔައެވެ. އޭގެ ކުރިމަތީގައި ފްލޯރ ހައި ބުލެޓްޕްރޫފް ކުޑަދޮރު ޖޯޑެއް ހުއްޓެވެ. ކުއްލިއަކަށް އޭނާގެ ހިތުގައި ޖެހުނީ ވެލްސް ޕަރވަރޓް ކަމަށް ހަދައިގެން އެތަނުން ތިރިއަށް ޓޭންޑް ކޮށްފައިވާ ހަށިގަނޑުތައް ފެންނަ ގޮތަށް ސްނައިޕަރ ސްކޯޕެއް ހޯދުމަށް އެދުނު މަންޒަރެވެ.
  
  މި ޚިޔާލުން އޭނާ ވިސްނާލިއެވެ. އެއީ ކެނެޑީ އަވަހާރަކޮށްލި ފަހުން ވެލްސްއާ މެދު ގުޅިފައިވާ ގޮތަކަށް ވިސްނާލި ފުރަތަމަ ފަހަރެވެ. ވެލްސް މަރުވީ އެލިޝިއާ ނުވަތަ މޭގެ އަތުން ބިރުވެރި މަރަކުންނެވެ. އެއީ ކޮން އެއްޗެއްކަން އޭނާއަށް ނޭނގުނު އިރު، ކީއްވެގެން ކަމެއް ވެސް ނޭނގުނެވެ.
  
  އޭނާގެ ފަހަތުން އެހެން މީހުން ވަދެގެން ދިޔަ އަޑު އޭނާއަށް އިވުނެވެ. "އެހެންވީމަ..." އޭނާ އެ މަންޒަރަށް ސަމާލުކަން ދިނެވެ. "އަހަރެމެން ކޮންއިރަކުން ހަވާއީއަށް ދާނީ؟"
  
  "ހެނދުނު" ހައިޑަން ބުންޏެވެ. "އަޅުގަނޑުމެންގެ ގިނަ އެސެޓްތައް މިހާރު ވަނީ އޮއަހޫއަށް ޖަމާވެފައި. އަޅުގަނޑުމެން އެހެން ޖަޒީރާތައް ވެސް ޗެކް ކުރަމުން މިދަނީ ކޮވަލެންކޯގައި އެއް ރެންޗަށް ވުރެ ގިނަ ރެންޗް ހުރިކަން އެނގޭތީ. ހަމަގައިމުވެސް މިހާރު އެނގިފައިވާ ގޮތުގައި އޭނާއަކީ އޮޅުވާލުމުގެ މާސްޓަރެއް ކަމުން ދުނިޔޭގެ އެކި ސަރަހައްދުތަކުގައި އެހެން ލީޑްތައް ޓްރެކް ކުރަމުން މިދަނީ."
  
  "ހިމުން. އަޅުގަނޑު ހަނދާންވަނީ ކެޕްޓަން ކޫކް، ޑައިމަންޑް ހެޑް އަދި ހެލްސް ގޭޓަށް ކުރާ އިޝާރާތްތަކެވެ. މިއީ ތި އަމާޒު ހިފާފައި އޮތް ކަމެއްތަ؟"
  
  ބެން ނެގިއެވެ. "ކިތަންމެހާވެސް ބޮޑަށް އާނ. އެކަމަކު ކޫކް ޖެއްސީ ކައުއީ އަށް، އޮއަހޫ އަށް ނޫނެވެ. އޭނާގެ-" މޮނޮލޮގް ނިމުނީ ކުއްލިއަކަށެވެ. "ހޫމް، ކުރުކޮށް ބުނާނަމަ. އަހަރެމެންނަށް އާދަޔާ ހިލާފު އެއްވެސް ކަމެއް ނުފެނުނެވެ. ދަނީ."
  
  "ކޫކާއި ޑައިމަންޑް ހެޑާއި ސީދާ ގުޅުމެއް ނެތްތަ؟"
  
  "އަޅުގަނޑުމެން މި މަސައްކަތް ކުރަމުން މިދަނީ އެކަމުގައި". ކަރީން ވާހަކަ ދެއްކީ ކުޑަކޮށް ދިފާޢީ ގޮތުންނެވެ.
  
  "އެކަމަކު އޭނާ އުފަންވީ ޔޯކްޝަޔަރ އަށް،" ޑްރޭކްގެ އާ ހުރަސް ޓެސްޓް ކުރަމުން ބެން އިތުރަށް ބުންޏެވެ. "އެނގޭތަ ކަލާނގެ ދުނިޔެ."
  
  ހީވީ ޑްރޭކް އަށް އޭނާގެ އެކުވެރިޔާ ދައްކާ ވާހަކައެއް ވެސް އަޑު އިވިފައި ނުވާހެންނެވެ. "ހަވާއީގައި ކިހާ ދުވަހެއް ހޭދަކުރީ؟"
  
  "މަސްތަކެއް" ކަރީން ބުނެލިއެވެ. "އޭނާ އެނބުރި އެތަނަށް ދިޔައީ މަދުވެގެން ދެފަހަރު."
  
  "ފަހަރެއްގައި ކޮންމެ ޖަޒީރާއަކަށް ވެސް އޭރު ޒިޔާރަތް ކުރި ކަމަށް ވެދާނެ. ކުރަންވީ ކަމަކީ އޭނާގެ ތާރީޚެއް ނުވަތަ ކާމިޔާބީތަކެއް ނޫން ކަމަށާއި އޭނާގެ ލޮގްތައް ޗެކް ކުރުމެވެ. އޭނާ މަޝްހޫރު ނުވާ ކަންތައްތަކުގެ ވާހަކަ އަހަރެމެންނަށް އެނގެން ޖެހޭ."
  
  "މިއީ..." ކަރީން މަޑުކޮށްލިއެވެ. "އަސްލު ބުއްދިވެރި."
  
  ބެން އެއްވެސް އެއްޗެއް ނުބުނެއެވެ. ކާރިން ނިމުނީކީ ނޫނެވެ. "އަހަރެމެންނަށް އެނގޭ އެއްޗަކީ މިއީ: ހަވާއީގެ އަލިފާނާއި ވިލާގަނޑާއި އަލިފާންގަނޑުގެ ކަލާނގެއަކީ ޕެލޭ ކިޔާ އަންހެނެކެވެ. ހަވާއީގެ ގަދީމީ ގިނަ ވާހަކަތަކެއްގައި މަޝްހޫރު ފަރާތެކެވެ. އޭނާގެ ގެ ހުންނަނީ ދުނިޔޭގެ އެންމެ ހަރަކާތްތެރި އެއް އަލިފާންގަނޑުގެ މަތީގައި ކަމަށް ބުނާ ނަމަވެސް އެއީ ބިގް އައިލެންޑްގައި، އޮއަހޫގައި ނޫން."
  
  "މި ހުރިހާ ކަމެއްތަ؟" ޑްރޭކް ކުރުކޮށް އަހާލިއެވެ.
  
  "ނޫން. ގިނަ ވާހަކަތަކަކީ އޭނާގެ އަންހެން ކޮއްކޮމެންނާ ބެހޭ ވާހަކަތަކެއް ނަމަވެސް ބައެއް ވާހަކަތަކުގައި ޕެލޭގެ ގޭޓްގެ ވާހަކަ ކިޔައިދެއެވެ. ގޭޓުން އަލިފާނާއި އަލިފާންގަނޑެއްގެ ހިތަށް ވަދެވޭ- އެއީ ތިބާއަށް ނަރަކައެއް ފަދަ އަޑެއް ހެއްޔެވެ؟"
  
  "ފަހަރެއްގައި މިއީ މަޖާޒެއް ކަމަށް ވެދާނެ" ކިނިމާކާ ވިސްނާލުމެއް ނެތި އެހެން ބުނެލުމަށްފަހު ރަތްވެލިއެވެ. "އާނ، ވެދާނެ. ތިބާއަށް އިނގޭތަ..."
  
  އެންމެ ފުރަތަމަ ހީގަތީ އަލީޝާއެވެ. "ޝުކުރިއްޔާ މާތްالله އެންމެ ކުޑަމިނުން އެހެން މީހަކަށް ސަމާސާ ކުޅަދާނަކަން ލިބިފައިވޭ." ނޭވާ ހާސްކޮށްލުމަށްފަހު، "ނޯ އޮފެންސް" އޭ އިތުރަށް ބުނީ، މީހުން އޭނާއާ މެދު ކަންތައް ކުރާ ގޮތާ މެދު މާ ބޮޑަށް ފަރުވާލެއް ނުބަހައްޓާ އަޑު ކަމަށެވެ.
  
  "ޕެލޭސް ގޭޓް ބޭނުންތެރި ވެދާނެ،" ޑްރޭކް ބުންޏެވެ. "ކުރިއަށް ގެންދަވާ. ހެނދުނު ބައްދަލުވާނެ".
  
  "ތިޔަ ނުތިބެނީތަ؟" ބެން ބޮލުގައި ރިއްސާލީ އޭނާގެ އެކުވެރިޔާއާ ވާހަކަ ދައްކަން ފުރުސަތު ލިބޭނެ ކަމުގެ އުންމީދުގައެވެ.
  
  "ނޫން". ކަނޑުގެ މައްޗަށް އިރު އޮއްސެން ފެށުމުން ޑްރޭކް ކުޑަދޮރުން ބޭރަށް ބަލަހައްޓައިގެން ހުއްޓެވެ. "މިރޭ ކޮންމެވެސް ތަނެއް އެބައޮތް."
  
  
  ސަތާރަވަނަ ބާބު
  
  
  ފަހަތަށް ބަލާލުމެއް ނެތި ޑްރޭކް ކޮޓަރިން ނުކުތެވެ. ހީކުރި ގޮތަށް ލިފްޓަށް ވަންނަން އުޅެނިކޮށް ހައިޑަން އޭނާއާ ދިމާވިއެވެ.
  
  "ޑްރޭކް، މަޑުކޮށްލާ. ޝީ އިޒް އޯލް ރައިޓް؟"
  
  "އެނގޭތަ ޝީ ރަނގަޅުކަން. ވީޑިއޯ ސްޓްރީމް އިން ފެނުނީ."
  
  ހައިޑަން އޭނާގެ އަތުގައި ހިފާލިއެވެ. "އެނގޭތަ އަހަރެން ބުނަން އުޅޭ އެއްޗެއް."
  
  "އޭނާ ރަނގަޅުވާނެ. އެއީ ރަނގަޅަށް ފެންނަން ޖެހުނު އެއްޗެއްކަން އެނގޭތަ. ބައުޑްރޯ ހީކުރީ ކަންނޭނގެ އެއީ ހަގީގީ ކަމެއް ކަމަށް."
  
  "އާނ".
  
  "އޭނާ ފަޅައިގެން ދިޔަތަން ފެނުނުނަމައޭ ހިތަށް އެރި."
  
  "އާނ، އޭނާ ވަޅިން ހަމަލާދިނީ އަހަރެން، އެހެންވީމަ އަހަންނަށް އެ އުފާ ލިބުނީ، ކަލޭގެ ސަބަބުން."
  
  ޑްރޭކް ފުރަތަމަ ފަންގިފިލާގެ ބަޓަން ފިއްތާލިއެވެ. "އޭނާގެ ކޮއްކޮ މިހާރުވެސް ހުންނަންވާނީ ކަލޭގެ އޭޖެންޓުންނާ އެކު. ހޮސްޕިޓަލަށް ގެންގޮސް ސާފުކޮށްދޭނީ. ފޭކް ލޭ އަކީ އަމިއްލަ ވިޔަފާރިއަށް ވިސްނާ ޝައިޠާނެއްކަން އެނގޭތަ."
  
  "ބޯޑްރޯ ހަމަ މޮޔަވީ، އެއީ ކުރެވޭނެ ކަމެއް ނަމަ. އޭނާގެ ކޮއްކޮ ތެދުވިއިރު، ދިރިހުއްޓާ-" ހޭޑަން ބޯ ހޫރާލިއެވެ. "ފައިނަލް ކޮލަޕްސް."
  
  "ޕްލޭން ރަނގަޅުވީ. އެއީ ރަނގަޅު ޚިޔާލެއް،" ޑްރޭކް އޭނާއަށް ކިޔައިދިނެވެ. "އަޅުގަނޑުމެންނަށް މައުލޫމާތު ލިބުނު. އެއީ އޭގެ އަގުހުރި ކަމެއް ".
  
  ހައިޑަން ބޯޖަހާލިއެވެ. "އަހަންނަށް އިނގޭ. އައި އެމް ޖަސްޓް ގްރޭޑް ދަ މެނިއަކް އިޒް ބިހޭންޑް ޖަރސް."
  
  ޑްރޭކް ލިފްޓަށް ވަދެ ދޮރުތައް ބަންދުވާ އިރަކަށް މަޑުކޮށްލިއެވެ. "އަހަރެންގެ ކަމެއް ނަމަ" ހޭޑަން ލޮލުން ގެއްލިގެން ދިޔައިރު އޭނާ ބުންޏެވެ. "އަހަރެން އޭނަގެ ގޮޅީގައި ހުރި ބާޒާރަށް ބަޑިޖަހާނަން."
  
  
  * * *
  
  
  ޑްރޭކް ޓެކްސީއެއްގައި ބިސްކޭން ބޯލްވާޑަށް ގޮސް މިސްރާބު ޖެހީ ބެއިސައިޑް ޝޮޕިން ޕްލާޒާއަށެވެ. އޭނާއަށް ގުޅި މީހާ، އަޑު ހިމޭންވެފައި، ޔަގީންކަމެއް ނެތް އަދި މުޅިން އަޚްލާޤުން ބޭރުގައި ހުރެގެން، ބުއްބާ ގަމްޕްގެ ބޭރުން ބައްދަލުކުރަން ބޭނުންވިއެވެ. ޑްރޭކް ވަގުތުކޮޅެއް ސަމާސާ ކޮށްލަމުން ހޫޓަރސް އަށް ލަފާ ދިނީ އެމީހުންނަށް މާ އެކަށީގެންވާ ތަނެއް ކަމަށް ބެލެވޭ ނަމަވެސް މޭ އަމަލުކުރީ އޭނާގެ އަޑުވެސް ނުއިވޭ ކަހަލަ ގޮތަކަށެވެ.
  
  ޑްރޭކް އެއްވެ ތިބި މީހުންނާ ގުޅިގެން އޭނާގެ ވަށައިގެންވާ އަޑުގަދަ މަޖާ އަޑުއަހާފައި މުޅިން ވެސް ތަނުން ބޭރުގައި ހުރިހެން ހީވިއެވެ. އެހާ ލޯބިވާ އެއްޗެއް ގެއްލުނު އިރު މިމީހުން އެހާ އުފާވާނީ ކިހިނެއް ހެއްޔެވެ؟ އެމީހުން އަޅާނުލާނީ ކިހިނެއް ހެއްޔެވެ؟
  
  އޭނާގެ ކަރު ހިކި ތުންފަތް ވަނީ ފަޅައިގެން ގޮސްފައެވެ. ބުއްބާ ގަމްޕްގެ ބާރު އިޝާރާތް ކުރިއެވެ. ފަހަރެއްގައި އޭނަ އައުމުގެ ކުރިން ދެތިން ވަރަކަށް އަޑިއަށް ވެދާނެއެވެ. ނަމަވެސް އޭނާގެ ކިބައިގައި އެއްވެސް ވަހުމެއް ނެތެވެ؛ މިކަން ހުއްޓުވަން ޖެހުނެވެ. އޭނާ ލޯބިވާ އަންހެންމީހާގެ ޤާތިލު ޝިކާރަ ކުރަން ހަވާއީއަށް ދާން އުޅުނު ނަމަ، ޝިކާރައަކަށް ވުމަށްވުރެ ބަދަލު ހިފުމަށް ދާން އުޅުނު ނަމަ މިއީ އެންމެ ފަހު ފަހަރު ކަމަށް ވާން ޖެހުނެވެ.
  
  ވާން ޖެހުނީއެވެ.
  
  އޭނާ ދޮރު ކޮއްޕާލަން އުޅެނިކޮށް މާއީ އޭނާއަށް ހަޅޭއްލަވައިގަތެވެ. އަހަރެންނާ ހަ ފޫޓަށް ވުރެ ދުރުގައި ހުރި ތަނބެއްގައި ލެނގިލައިގެން ހުރެ އޭނަ ހުރީ ހަމަ އެތާގައެވެ. އެކަމަނާއަކީ ދުޝްމަނެއްނަމަ މިވަގުތު އޭނާ މަރުވެދާނެއެވެ.
  
  އަނިޔާވެރިކަމާއި ބަދަލު ހިފުމަށް އޭނާގެ އަޒުމަކީ ފޯކަސްއާއި ތަޖުރިބާ ނެތި އެއްވެސް އަގެއް ނެތް އަޒުމެކެވެ.
  
  މައި މިސްރާބު ޖެހީ ރެސްޓޯރެންޓާ ދިމާއަށް، ޑްރޭކް އޭނާގެ ފަހަތުން ދިޔައެވެ. އެމީހުން ބާރުގައި ގޮނޑިއެއް ޖަހައިގެން ކުރިއަށް އޮތް ހަވާއީއަށް ކުރާ ދަތުރުގެ ޝަރަފުގައި ލާވާ ފްލޯސް އޯޑަރު ކުރި އެވެ.
  
  ޑްރޭކް ހުރީ ހިމޭނުންނެވެ. މީގެ ކުރިން މައި ކިޓާނޯ ހާސްވެފައި ހުރިތަން އޭނާއަށް ފެނިފައެއް ނުވެއެވެ. މީގެ ކުރިން ދުވަހަކުވެސް އޭނާ ބިރުގަތްތަނެއް ނުދެކެއެވެ. އޭނާ އަށް ތަސައްވަރު ނުކުރެވުނެވެ.
  
  އަދި އެއަށްފަހު އަނެއްކާވެސް އޭނާގެ ދުނިޔެ ފުނޑުފުނޑުވެގެން ދިޔައެވެ.
  
  "ކޮވަލެންކޯ އަހަރެންގެ ކޮއްކޮ ޗިކާ ރަހީނުކުރީ ޓޯކިޔޯއިން. އެތައް މަހެއް ފާއިތުވެއްޖެއެވެ. އެދުވަހުން ފެށިގެން އޭނާ ވަނީ އެކަމަނާ އަޅުވެތިކޮށްފައެވެ." މާއީ ފުންނޭވާއެއް ދޫކޮށްލިއެވެ.
  
  "އަހަންނަށް ފަހުމް ވޭ. އަހަންނަށް ވިސްނޭ ތި ކުރި ކަންތައް" ހީނލަމުން ޑްރޭކް ބުންޏެވެ. އެކަން ފާހަގަ ކުރެވުނެވެ. އަބަދުވެސް ފުރަތަމަ އަންނަނީ އާއިލާއެވެ.
  
  "އޭނާގެ އަތުގައި ޑިވައިސްއެއް އެބައޮތް."
  
  "އާނ".
  
  "އަހަރެން އެމެރިކާއަށް އައީ އޭނަ ހޯދަން. ކޮވަލެންކޯ ހޯދުމަށްޓަކައެވެ. އެކަމަކު އަހަރެން ނާކާމިޔާބުވީ ކަލޭއާއި ކަލޭގެ ރައްޓެހިން އަހަންނާ ގުޅަންދެން. އައި އޯވޭ ޔޫ".
  
  "އަހަރެމެން އޭނަ ސަލާމަތް ނުކުރީ. ޔޫ ޑިޑް."
  
  "ކަލޭ އަހަންނަށް އުއްމީދު ދިނީ، އަހަރެން ޓީމުގެ ބައެއްގެ ގޮތުގައި ހަދައިދިނީ."
  
  "އަދިވެސް ތިއީ ޓީމުގެ ބައެއް. އަދި ސަރުކާރުގެ އެހެން ފަރުވާއެއް އޮތްކަން ހަނދާން ނައްތާނުލާށެވެ. އެމީހުން ދޫދޭކަށް ނޫޅެއެވެ."
  
  "އެއިން މީހެއްގެ ލޯބިވާ މީހަކު އަޅުވެތިކަމުގައި ހުރެގެން ނޫނީ."
  
  ގޭޓްސްގެ އަންހެނުންނަށް ވީގޮތް ޑްރޭކްއަށް އެނގުނު ނަމަވެސް އެއްވެސް އެއްޗެއް ނުބުނެއެވެ. "އަހަރެމެން ބޭނުންވާނީ ހަވާއީގައި މާއީ. މި މީހާ ބަލިކުރަން ބޭނުންނަމަ އެންމެ ރަނގަޅު ކުޅުންތެރިޔާ ބޭނުންވާނެއެވެ. ސަރުކާރަށް މިކަން އެނގޭ. އެހެންވެ ކަލެއާއި އެލިޝިއާ އަދި އެހެން މީހުންނަށް ފުރުމުގެ ހުއްދަ ލިބުނީ."
  
  "އަދި ތިބާ?"
  
  "އަދި އަހަރެން".
  
  "ތި ލޯބިވާ މީހުންނަށް ކިހިނެއް ވާނީ ޑްރޭކް؟ ލޭއޮހޮރުވާ ރަސްގެފާނު އުޅުނީ އޭނާގެ ވެންޑެޓާ ކުރިއަށް ގެންދަންތަ؟"
  
  ޑްރޭކް ކޮނޑު އަރުވާލިއެވެ. "އޭނާ ފެއިލްވީ."
  
  "އަދި އެހެނަސް އޭނާ މަސައްކަތް ކުރަމުން ގެންދާނެ."
  
  "ކޮއްކޮ ރައްކާތެރިތަ؟" އިތުރު ރައްކާތެރިކަމެއް ބޭނުންވޭތަ؟އަހަންނަށް އެނގޭ ބައެއް މީހުން-"
  
  "އެކަން ބެލެހެއްޓިއްޖެ، ޝުކުރިއްޔާ."
  
  ޑްރޭކް ދިރާސާކުރީ އަތްނުލާ ބުއިންގައެވެ. "ދެން މި ހުރިހާ ކަމެއް ނިމޭނީ ހަވާއީގައި،" އޭނާ ވިދާޅުވި އެވެ. "އަދި މިހާރު ކިރިޔާވެސް ހޯދިއްޖެއްޔާ ވަރަށް އަވަހަށް ވާނެ."
  
  މާއީ އޭނާގެ ބުއިންގެ ތެރެއިން ދިގު ފޮދެއް ބޯލިއެވެ. "އޭނާ ތައްޔާރުވާނެ ޑްރޭކް. އޭނާ މިކަން ރާވާތާ ދިހަ އަހަރު ވެއްޖެ."
  
  "މިއީ އަލިފާނުގެ ބިން،" އޭނާ ވިދާޅުވި އެވެ. "އެ އިކުއެޝަނަށް ކޮވަލެންކޯ އާއި އަހަރެމެންގެ ތެރެއިން ބާކީ ތިބި މީހުން އިތުރުކޮށްލުމުން މި މުޅި ތަން ހަމަ ގޮވާފާނެ."
  
  
  * * *
  
  
  އޭނާ ބަލަހައްޓައިގެން ހުރީ މޭ ޕާކިން ޒޯނާ ދިމާއަށް ހިނގައިގަނެގެން ގޮސް ޓެކްސީ އޮވެދާނެ ކަމަށް ހީކުރި ތަނާ ދިމާއަށެވެ. މިއާމީގެ ނައިޓްލައިފް ދިޔައީ ފުރިހަމަ ބާރަކަށެވެ. މަސްތުވުމުގެ ހަމައެކަނި ވަސީލަތަކީ ބަނގުރާއެއް ނޫން ކަމަށާއި، ނިމުމެއް ނެތް، ހިތްގައިމު ރޭތަކާއި، ރީތި އަންހެނުންނާއި ފިރިހެނުންނާއި، ޑައިނަމިކް ރާގުތައް އެއްކޮށްލުމުން އޭނާގެ ދިދަ ޖަހާފައިވާ ހިތްވަރު ވެސް އުފުލިގެން ދިޔަ ކަމަށެވެ.
  
  އޭނާ ކޮޅަށް އެނބުރިލުމުން ކުރިމަތީގައި މެރީނާ ހުޅުވިގެން ދިޔައީ - ފަޚުރުވެރިވާ ތަނެއް ހޯދުމަށް ޔޮޓްތައް ފަޅައިގެން ގޮސް، ހިނގާބިނގާވެ އުޅޭ މަގުތަކުގައި އެއްވެ އުޅޭ މީހުންނާއި، ދުނިޔޭގެ އެއްވެސް ކަމަކަށް އެއްވެސް ކަމެއް ނުކުރާ ރީތި މީހުން ފުރިފައިވާ އޯޕަން އެއާ ރެސްޓޯރެންޓެކެވެ.
  
  ބޮޑު ބައެއްގައި ޝުކުރު އަދާކުރަނީ މެޓް ޑްރޭކް ފަދަ މީހުންނަށް.
  
  އޭނާ ފަހަތަށް އެނބުރިލިއެވެ. އޭނާގެ ފޯނު ރިންގުވީ އެ ހޯންޓިން، ރާގު ރާގުންނެވެ.
  
  އަވަހަށް ބަޓަން ފިއްތާލާށެވެ. "އާނ?"
  
  "މަޓް؟ ބާއްޖަވެރި މެންދުރުފަހެއް. އައްސަލާމް ޢަލައިކުމް." އޮކްސްފޯޑް ތައުލީމެއްގެ ރީތި ރާގުތަކުން އޭނާ ހައިރާންވިއެވެ.
  
  "ދާލް؟" - އޭނާ ބުންޏެވެ. "ޓޯސްޓެން ޑާލް؟"
  
  "ޔަޤީނުންވެސް. އެހާ ރަނގަޅު އަޑެއް އިތުރު ކާކު ހެއްޔެވެ؟"
  
  ޑްރޭކް ބިރުގަތެވެ. "ހުރިހާ ކަމެއް ރަނގަޅުތަ؟"
  
  "ބޮޑެތި ހާސްނުވޭ. ދުނިޔޭގެ މި ފަރާތުގައި ހުރިހާ ކަމެއްވެސް ރަނގަޅެވެ. އައިސްލޭންޑް މޮޅު. ކުދިން ފެންޓަސްޓިކް. އަނބިމީހާއަކީ... އަނބިމީހާ. ކޮވަލެންކޯގެ ކަންތައްތައް ދަނީ ކިހިނެއް؟"
  
  "އަހަރެމެންނަށް ހޯދިއްޖެ" ހިނިތުންވެލަމުން ޑްރޭކް ބުންޏެވެ. "ކިރިޔާ. ބަލަންވީ ކޮންތާކުކަން އަޅުގަނޑުމެންނަށް އެނގެއެވެ. މިވަގުތު ކޮންމެވެސް މޮބިލައިޒޭޝަންއެއް ހިނގަމުންދާއިރު މާދަމާ ހަވާއީގައި ތިބެންވީ."
  
  "ބަރާބަރު. އާދެ، އަޅުގަނޑު މި ގުޅާ ސަބަބަކީ ތިޔަބޭފުޅުންނަށް ކޮންމެވެސް ފައިދާއެއް ލިބިދާނެ ކަމެއް ނުވަތަ ނުވެދާނެ ކަމެއް. އަމިއްލައަށް ނިންމައިލެވޭނެއެވެ. އެނގިވަޑައިގަންނަވާނެ ފަދައިން، ކަލާނގެތަކުގެ މަހާނަ ހޯދުމުގެ މަސައްކަތް ކުރިއަށް ގެންދަނީ ފަރުވާތެރިކަމާއެކުގައެވެ. ފްރޭގެ ގަނޑުވަރުގައި އަހަރެން ދުލުން ޖައްސާލައިގެން އޮޑިންގެ މަހާނަގެ އަރިމަތީގައި ހުރި ގޮތް ހަނދާން އެބަހުރި ހެއްޔެވެ؟ އަހަރެމެންނަށް ފެނުނު އެއްޗެއް ހަނދާންވޭތަ؟"
  
  ޑްރޭކް އޭނާގެ ވަގުތުން ލިބުނު ބިރުވެރިކަން ހަނދާން ކޮށްލިއެވެ. "ޔަޤީނުންވެސް".
  
  "އަޅުގަނޑު ބުނާއިރު އަޅުގަނޑުމެންނަށް ގާތްގަނޑަކަށް ކޮންމެ ދުވަހަކު ވެސް މިއާ އެއްވަރުގެ ނުވަތަ އެއަށްވުރެ މާ ބޮޑު ޚަޒާނާތަކެއް ފެނޭ ކަމަށް ބުނާއިރު ގަބޫލުކުރައްވާ. އެކަމަކު މިއަށްވުރެ އާދައިގެ ކަމެއް މިއަދު ހެނދުނު އަހަރެންގެ ސަމާލުކަން ހޯދި، މައިގަނޑު ގޮތެއްގައި އެކަމުން އަހަރެން ކަލޭގެ މަތިން ހަނދާންކޮށްދިނީމަ."
  
  ޑްރޭކް ފިޔަވަޅު އެޅީ ހަނި ގޯޅިގަނޑަށް ވަދެގެން ދިޔައީ ސްވިޑެންގެ ވާހަކަ ރަނގަޅަށް އަޑުއަހާށެވެ. "އަހަރެން ހަނދާންކޮށްދެނީތަ؟ ހަރކިއުލަސް ހޯދިއްޖެ ހެއްޔެވެ؟
  
  "ނޫން. އެކަމަކު އަހަރެމެންނަށް ފެނުނީ މަހާނަގެ ކޮންމެ ނިޝްއެއްގެ ފާރުތަކުން ނިޝާންތަކެކެވެ. ޚަޒާނާތަކުގެ ފަހަތުގައި ފޮރުވިފައި ހުރުމުން ފުރަތަމަ ފާހަގަ ނުކުރެވުނީ."
  
  ޑްރޭކް ކެއްސާލިއެވެ. "މާކްސް؟"
  
  "އެމީހުން އަހަންނަށް ފޮނުވި ފޮޓޯއާ ގުޅުނީ."
  
  ޑްރޭކް ވަގުތުކޮޅެއް ނަގާފައި ދެން ވިލާގަނޑެއް އޭނާގެ ހިތުގައި ޖެހުނެވެ. "މަޑުކޮށްލާ. ތިޔަ ބުނަނީ ހަމަ އަހަރެން ފޮނުވި ފޮޓޯ ފަދައިން ހެއްޔެވެ؟ ޓައިމް ޓްރެވަލް ޑިވައިސްތަކުން އަހަރެމެންނަށް ފެނުނު ސްވަރލް އިމޭޖް؟"
  
  "އަހަރެން ހީކުރީ މިކަމުން ކަލޭ ދަތްއެޅޭނެ ކަމަށް އެކުވެރިޔާ. އާދެ، މި ނިޝާންތައް - ނުވަތަ ކަރލްސް، ތިޔަ ބުނާ ފަދައިން."
  
  ޑްރޭކް ހުރީ ހިނދުކޮޅަކަށް ބަސްހުއްޓިފައެވެ. ކަލާނގެތަކުގެ މަހާނަގައި ހުރި ނިޝާންތައް ގަދީމީ ދަތުރުފަތުރުގެ އާލާތްތަކުން ފެނުނު ނިޝާންތަކާ އެއްގޮތް ނަމަ، އޭގެ މާނައަކީ އެއީ އެއް ޒަމާނެއްގެ ނިޝާންތަކެކެވެ.
  
  ޑްރޭކް ވާހަކަ ދެއްކީ ހިކި އަނގައަކުންނެވެ. "އޭގެ މާނައަކީ-"
  
  އެކަމަކު ތޯސްޓެން ޑާލް މިހާރު ވަނީ ހުރިހާ ކަމެއް ވެސް ވިސްނާފަ އެވެ. "ވަގުތު ދަތުރުކުރުމުގެ ބޭނުމުގައި ކަލާނގެތަކުން އާލާތްތައް އުފެއްދެވި ކަމެވެ. ވިސްނާލައިފިނަމަ ބުއްދިވެރިއެވެ. އަޅުގަނޑުމެންނަށް އޮޑިންގެ މަހާނައިން ފެނުނު އެއްޗަކުން އެނގޭ ގޮތުގައި އެމީހުން އުޅުނުކަން. މިހާރު އަޅުގަނޑުމެންނަށް އެނގިއްޖެ އެމީހުން ވަގުތު ފާއިތުވަމުން ދިޔަ ގޮތް މެނިޕުއަލް ކުރި ގޮތް."
  
  
  ފަނަރަވަނަ ބާބު
  
  
  ލޭއޮހޮރުވާލާ ރަސްގެފާނު އޭނާގެ ކުޑަކުޑަ ރިޒާވްގެ އަރިމަތީގައި ހުއްޓެވެ، އޭނާގެ ބެންގަލް ވެލާތަކުގެ ތެރެއިން ބައެއް ވެލާތައް އެމީހުންނަށްޓަކައި ދޫކޮށްލާފައިވާ ކުޑަ ދިރޭއެއް ފަހަތުން ދުވަމުން ދިޔަތަން ބަލަން ހުއްޓެވެ. އޭނާގެ ޖަޒުބާތުތައް ވަނީ ފަޅައިގެން ގޮސްފައެވެ. އެއްފަރާތުން ބަލާއިރު، މި ޕްލެނެޓްގައި މިހާތަނަށް އުފެއްދި އެންމެ ބޮޑު އެއް މަރާ މެޝިންގެ މިލްކުވެރިކަމާއި ޗުއްޓީގައި ބަލަން ލިބުމަކީ ލިބުނު އުފަލެކެވެ. އަނެއްކޮޅުން އެމީހުން އަޅުވެތިކޮށްފައި ތިބުމަކީ ރުއިމުގެ ލަދުވެތި ކަމެކެވެ. އެމީހުންނަށް ރަނގަޅު ކަމެއް ހައްގުވިއެވެ.
  
  އޭނާގެ އިންސާނީ އަސީރުން ފަދައިން ނޫނެވެ. އެމީހުންނަށް ލިބެންޖެހޭ އެއްޗެއް ހައްގުވިއެވެ.
  
  ބައުޑްރޯ އެވެ.
  
  ލޭގެ ރަސްގެފާނު އެނބުރިލީ ޗަސްބިން ހުރަސްކޮށް އެތައް ބަޔަކު ހިނގާފައި ދިޔަ އަޑު އިވުމުންނެވެ. "މިސްޓަރ ބައުޑްރޯ" އޭނާ ރަސްޕް ކޮށްލިއެވެ. "ސީއައިއޭގެ ޑިޓެންޝަން ދިޔައީ ކިހިނެއް؟"
  
  އެމީހާ ދެތިން ގިޔާސް ދުރުގައި މަޑުކޮށްލީ އޭނާއަށް ބޭނުންވާ އިޙްތިރާމް ދީފައި ނަމަވެސް ބިރެއްނެތި އޭނާއަށް ބަލަން ހުއްޓެވެ. "އަހަރެން ހީކުރި ވަރަށް ވުރެ އުނދަގޫ،" އޭނާ އެއްބަސްވި އެވެ. "ތެންކްސް ފޯ ދަ ކިއުޓް އެކްސްޓްރެކްޝަން."
  
  ލޭއޮހޮރުވާލާ ރަސްގެފާނު މަޑުކޮށްލިއެވެ. ބިރުގަތް ދޫނި ފަހަތުން ދުވަމުން ދިޔަ ވެލާތައް އޭނާއަށް އިހުސާސް ކުރެވުނެވެ. އެ ދިރުން ހަޅޭއްލަވައިގަނެގެން ދުއްވައިގަތީ ބިރުވެރިކަމުގެ ތެރެއަށް ވަދެ، އަމިއްލަ މަރާއި ކުރިމަތިލާން ނުކުޅެދިގެންނެވެ. ބައުޑްރޯ ހުރީ އެގޮތަކަށް ނޫނެވެ. ލޭއޮހޮރުވާލާ ރަސްގެފާނު އޭނާއަށް ވަކި މިންވަރެއްގެ އިޙްތިރާމެއް ދެއްކިއެވެ.
  
  "މެޓް ޑްރޭކް ކަލޭ ފަހަނައަޅައި ދިޔައީތަ؟"
  
  "ސީއައިއޭ އަށް ވެގެން ދިޔައީ އަޅުގަނޑު ހީކުރި ވަރަށް ވުރެ ވަސީލަތްތެރި ކުންފުންޏަކަށް. އެއީ ހުރިހާ ކަމެއް".
  
  "އެނގޭތަ އަހަރެންގެ އަތުގައި ބަޑި ހުރިނަމަ ދޮންތަގެ މަރު ފޭކް ނުކުރެވުނީސްކަން."
  
  ބައުޑްރޯގެ ހިމޭންކަމުން އޭނާއަށް ވިސްނުނުކަން އެނގުނެވެ.
  
  "އެކްޓް ކުރަންވީ ވަގުތު އައިސްފި" ލޭއޮހޮރުވާލާ ރަސްގެފާނު ބުންޏެވެ. "އަހަރެން ބޭނުންވަނީ އެހެން ރެންޗްތައް ހަލާކުކޮށްލާނެ މީހަކު. ކައުއީ އާއި ބިގް އައިލެންޑްގައި ތިބި މީހުންނެވެ. އަހަންނަށް މިކަން ކޮށްދެވިދާނެތަ؟"
  
  އުމުރު ދުވަހުގެ ޖަލުން ސަލާމަތް ކުރުމަށް އޭނާ އަމުރުކުރި މީހާއަށް ކުއްލިއަކަށް އުއްމީދެއް ލިބުނެވެ. "އަހަންނަށް މިކަން ކުރެވޭނެ."
  
  "ކޮންމެ ރަހީނެއް މަރާލަން ޖެހޭނެ. ކޮންމެ ފިރިހެނަކާއި އަންހެނަކާއި ކުޑަކުއްޖަކު. ކުރެވޭނެތަ؟"
  
  "އާނ ސަރ".
  
  ލޭއޮހޮރުވާލާ ރަސްގެފާނު ކުރިއަށް ޖެހިލިއެވެ. "ޔަގީންތަ؟"
  
  "ކަލޭ ބުނާ ކޮންމެ ކަމެއް އަހަރެން ކުރާނަން."
  
  ލޭގެ ރަސްގެފާނު ބޭރުފުށުގެ އެއްވެސް ޖަޒުބާތެއް ނުދެއްކި ނަމަވެސް ހިތްހަމަޖެހުނެވެ. ބައުޑްރޯ އަކީ އޭނާގެ އެންމެ ގާބިލް ހަނގުރާމަވެރިޔާ އަދި ކޮމާންޑަރެވެ. އެހާ ވަފާތެރިކަމާއެކު ދެމިހުރުމަކީ ރަނގަޅު ކަމެކެވެ.
  
  "ދެން ގޮސް ތައްޔާރުވާން. އަހަރެން ތިޔަބޭފުޅުންގެ އިރުޝާދުތަކަށް އިންތިޒާރު ކުރަން."
  
  އޭނާގެ މީހުން އެމެރިކާ މީހާ ދުރަށް ގެންގޮސް، ލޭގެ ރަސްގެފާނު އިޝާރާތް ކުރީ ފަހަތުގައި މަޑުކޮށްލަން އެއް ފިރިހެނެކެވެ. އެއީ އޮއަހޫގައި ހުންނަ އޭނާގެ ރެންޗްގެ މެނޭޖަރު ކްލޯޑް އެވެ.
  
  "އަހަރެން ބުނިހެން ކްލޯޑް، ވަގުތު ޖެހިއްޖެ. ތައްޔާރުތަ؟"
  
  "ހުރިހާ ކަމެއްވެސް ތައްޔާރު. އަހަރެމެން ކިހާ ދުވަހަކު ތިބެންވީ؟"
  
  "ކަލޭ މަރުވާންދެން ހިފަހައްޓާނެ" ލޭއޮހޮރުވާލާ ރަސްގެފާނު ގިސްލަމުން ބުންޏެވެ. "ދެން ތި ދަރަނި އަހަންނަށް ދެއްކޭނެ. ތިބާއަކީ ޑިސްޓްރެކްޝަންގެ ބައެކެވެ. ހަމަގައިމުވެސް މިއީ ކުޑަކުޑަ ބައެއް ނަމަވެސް ކަލޭގެ ޤުރުބާނީގެ އަގު."
  
  އޭނާގެ އޮއަހޫ ސުޕަވައިޒަރު ހިމޭނުން ހުއްޓެވެ.
  
  "އެކަމުން އުނދަގޫވޭތަ؟"
  
  "ނޫން. ނޫން ސަރ."
  
  "މިއީ ރަނގަޅު ކަމެއް." އަދި އަޅުގަނޑުމެން އެމީހުންގެ ސަމާލުކަން ރެންޗަށް ފޯކަސް ކުރުމުން، ލޯކަލް އައިލެންޑް ގޮޅިތައް ހުޅުވާލާނެ. ނަރަކައިގެ ދޮރުތަކުން ފާއިތުވާނީ އަހަރެން ނަމަވެސް ހަވާއީ އަނދާ ހުލިވާނެއެވެ."
  
  
  ސަތާރަވަނަ ބާބު
  
  
  ސީއައިއޭގެ ޕްރައިވެޓް ޖެޓް އުދުހެމުން ދިޔައީ ތިރީސް ނުވަހާސް ފޫޓުގެ އުސްމިނެއްގައެވެ. މެޓް ޑްރޭކް އޭނާގެ ހުސް ބިއްލޫރިގަނޑުގައި ހުރި އައިސް ވިއްސައިގެން ގޮސް އިތުރު މިނިއޭޗަރ ވިސްކީއެއް ހޯދުމަށް ފުރާޅު ރެނދުލިއެވެ. އޭނާ އެކަނި ބޯޓުގެ ފަހަތުގައި އިށީނީ އެމީހުން އޭނާގެ އެކަނިވެރިކަމަށް އިޙްތިރާމް ކުރާނެ ކަމުގެ އުންމީދުގައެވެ. އެކަމަކު މެދުނުކެނޑި އެއްފަރާތަކަށް ނަޒަރު ހިންގާލުމާއި ރުޅިވެރި ހީހީފައި ބުނަމުން ދިޔައީ 'ވެލްކަމް ބޭކް' ވެން ވަރަށް އަވަހަށް އޭނާގެ ކައިރީގައި ދަމާލާނެ ކަމަށެވެ.
  
  އަދި ވިސްކީ އަހަރެންގެ ނާރުތަކަށް ވަންނަންވެސް އަދި ފެށިފައެއް ނުވެއެވެ.
  
  އޭނާއާ ޖެހިގެން ހުރި ގޯޅިގަނޑުގެ އަނެއް ފަރާތުގައި ހައިޑަން އިށީނދެގެން އިންއިރު އޭނާގެ ކައިރީގައި ކިނިމާކާ ހުއްޓެވެ. އޭނާގެ މިޝަންގެ ޠަބީޢަތުގައި ހުރި ނަމަވެސް، ހަވާއީ މީހާ އޭނާގެ ވަޒަނަށް އެނބުރި އައުމުން ފުދޭވަރަކަށް ހިތްހަމަޖެހޭ ކަހަލައެވެ. އޭނާގެ އާއިލާ ފަރުވާތެރިކަމާއެކު ބެލެހެއްޓި ނަމަވެސް އަބަދުވެސް އުންމީދީ ޖަޔަންޓަށް އަދިވެސް އެމީހުން ފެނުމުގެ ފުރުސަތު ލިބޭނެ ކަމުގެ ފުރިހަމަ ޔަގީންކަން އޮތް ކަހަލައެވެ.
  
  ހެއިޑަން ޖޮނަތަން ގޭޓްސްއާ ވާހަކަ ދެއްކީ ސެޓެލައިޓް ފޯނެއްގައެވެ. "އިތުރު ތިން މީހުން؟ އެއީ ޖުމްލަ އެކާވީސް ގައިދީން ސަރ. އާދެ، އާދެ، އަޅުގަނޑަށް ޔަޤީން އެއަށްވުރެ ގިނަ ކަންތައްތަކެއް އެބަހުރި. އަދި ލޮކޭޝަނެއް އަދި ނެތެވެ. ޝުކުރިއްޔާ".
  
  ހައިޑަން ކަނެކްޝަން މުގުރާލާފައި ބޯ ތިރިކޮށްލިއެވެ. "އަހަންނަށް ދެން އޭނާއާ ވާހަކައެއް ނުދެއްކޭނެ. އަނބިމީހާ ދެންމެ މަރާލި މީހަކާ ވާހަކަ ދައްކާނީ ކިހިނެއް ހެއްޔެވެ؟ ކީކޭ ބުނަން ތިއުޅެނީ؟"
  
  ޑްރޭކް އޭނައަށް ބަލަން ހުއްޓެވެ. އެކަމަށް ވަގުތުކޮޅެއް ނެގި ނަމަވެސް ދެން އޭނަގެ ޖިންނި ނަޒަރު އޭނާއަށް އަނބުރާލިއެވެ. "އަހަރެންނަށް މާފުކުރޭ މެޓް. އަޅުގަނޑަކަށް ހިއެއް ނުވޭ. އެހާ ގިނަ ކަންތައްތަކެއް އެބަހުރި."
  
  ޑްރޭކް ބޯޖަހާލަމުން ބިއްލޫރި ފޮޅާލިއެވެ. "ގޭޓްސް ޗުއްޓީއެއް ނަގަންވީ ނޫންތަ؟"
  
  "ހާލަތު މާ ނުތަނަވަސް." ހައިޑަން ފޯނު ކަކުލަށް ފިތާލިއެވެ. "ހަނގުރާމައިގައި އެއްވެސް މީހަކަށް ފަހަތަށް ފަނޑު ނުވެވޭނެ."
  
  އެ އިރޮނީ އަށް ޑްރޭކް ހިނިތުންވެލިއެވެ. "އަހަރެން ހިއެއް ނުކުރަން ހަވާއީ އެހާ ބޮޑު ކަމަކަށް."
  
  "ތިޔަ ބުނަނީ ކީއްވެގެންތޯ އެމީހުންނަށް މަދުވެގެން އޭނާގެ އެއް ރެންޗް އަދި ނުފެނުނީ؟ އާދެ، އެއީ މާބޮޑު ކަމެއް ނޫން. އެކަމަކު ވަދެވޭ ވަރަށް ގިނަ ފަޅުތަކާއި ފަރުބަދަތަކާއި ވާދީތައް އެބަހުއްޓެވެ. ރެންޗްތައް ވެސް ކެމޮފްލޭޖްކޮށްފައި ހުރެދާނެ އެވެ. އަދި ލޭއޮހޮރުވާލާ ރަސްގެފާނު އަޅުގަނޑުމެންނަށްޓަކައި ތައްޔާރުވެވަޑައިގަންނަވައެވެ. ވޮޝިންޓަން ހީކުރަނީ ގަވާއިދުން މަސައްކަތްކުރާ މީހުންނަށް ވުރެ ބޮޑަށް ލޯކަލް ރައްޔިތުން އަޅުގަނޑުމެންނަށް އެހީތެރިވެދޭނެ ކަމަށް."
  
  ޑްރޭކް ބުމަ އުފުލާލިއެވެ. "ހައިރާން ކުރުވަނިވި ގޮތަކަށް އެމީހުން ބުނަނީ ތެދެއް ކަންނޭނގެ. މިއީ އަހަރެމެންގެ އެކުވެރި ޖަޔަންޓް ވަންނަ ތަން."
  
  މާނޯ އޭނާއަށް ފުޅާ ލުއި ހިނިތުންވުމެއް ދިނެވެ. "އަހަންނަށް އަސްލުވެސް އެނގޭ ހޮނޮލޫލޫގެ ގިނަ މީހުން."
  
  ބްލަރ އެއް ފެނުމުން ކުއްލިއަކަށް އޭނާގެ ކައިރީގައި ބެން ބްލޭކް ފެނިގެން ދިޔައެވެ. ޑްރޭކް އެ ޒުވާނާއަށް ބަލަހައްޓައިގެން ހުއްޓެވެ. އެއީ ކެނެޑީ މަރުވި ފަހުން ހަގީގަތުގައި ވެސް އެކަކު އަނެކަކު ފެނުނު ފުރަތަމަ ފަހަރެވެ . އޭނާގެ ތެރޭގައި ޖަޒުބާތުގެ ރާޅެއް އުފުލިގެން ދިޔައިރު، އެ ރާޅު އޭނާ އަވަސް އަވަހަށް ފިއްތާލައި އަނެއްކާވެސް ފޮރުވައިގެން ފޮރުވާލިއެވެ.
  
  "އެ ހުރިހާ ކަމެއް ވެސް ވީ ހާދަ އަވަހަކަށް މެޓް. އަހަންނަށް ކެތެއްނުވިއެވެ. ޝީ ސޭވް މީ، ބެޓް... އެކަމް އަހަންނަކަށް އޭނަ ސަލާމަތް ނުކުރެވުނީ."
  
  "ތިޔަ ކުށްވެރިއެއް ނުކުރަން." އެއީ ކަލޭގެ ކުށެއް ނޫން."
  
  "އެކަމަކު ތި ދިޔައީ."
  
  ޑްރޭކް ބަލާލީ ރުޅިވެރި ދެލޮލުން ކޮއްކޮއަށް ބަލަހައްޓައިގެން ހުރި ބެންގެ ކޮއްކޮ ކަރީން އަށެވެ. އެމީހުން ބެންގެ ފަރުވާކުޑަ ފިޔަވަޅާ ބެހޭގޮތުން މަޝްވަރާ ކުރަމުން ދިޔަ ކަމަށް ބެލެވެނީ، އޭނާ ދިޔައީ ދަނޑުވެރިކަމުގެ ބާވަތްތަކާ ދެކޮޅަށެވެ. ޑްރޭކް އިތުރު ވިސްކީއެއް ހުޅުވާލަމުން ގޮނޑީގައި ފަހަތަށް ޖެހިލީ އޭނާގެ ނަޒަރު އެއްވެސް ހަރަކާތެއް ނެތިއެވެ. "މީގެ ހާސް ވަރަކަށް އަހަރު ކުރިން އަހަރެން ސާސްއާ ގުޅުނީ. ދުނިޔޭގެ އެންމެ މޮޅު ހަނގުރާމަވެރި ބާރެވެ. އެމީހުން އެންމެ ރަނގަޅު ސަބަބެއް އެބައޮތް ބެން. އެހެނިހެން ކަންކަމުގެ ތެރޭގައި މިއީ އަނިޔާވެރި ބަޔަކަށް ވާތީއެވެ. ރަހުމުކުޑައެވެ. ގާތިލުން... އެމީހުން ތިޔަ ދަންނަ މެޓް ޑްރޭކް އާއި ވައްތަރު ނޫނެވެ. ނުވަތަ އޮޑިންގެ ކަށިތައް ހޯދަމުން ދިޔަ މެޓް ޑްރޭކް ފަދައިން ވެސް މެއެވެ. މި މެޓް ޑްރޭކް ސާސްގައި ނެތެވެ. އޭނާއަކީ މަދަނީ މީހެކެވެ."
  
  "އަދި މިހާރު؟"
  
  "ބްލަޑް ކިންގް ދިރިހުރިހާ ހިނދަކު އަދި ވެންޑެޓާ އަދިވެސް ހުރިހާ ހިނދަކު އަހަންނަކަށް މަދަނީ މީހަކަށް ނުވެވޭނެ. އަހަރެން ކިތަންމެ ނުބައި ވާން ބޭނުން ކަމެއް ނޫން."
  
  ބެން ދުރަށް ބަލާލިއެވެ. "އަހަންނަށް ވިސްނޭ".
  
  ޑްރޭކް ހުރީ ހައިރާންވެފައެވެ. އޭނާ ބައި އެނބުރިލި ވަގުތު ބެން ތެދުވެ އެނބުރި ގޮނޑިއަށް ދާން ހިނގައިގަތެވެ. ފަހަރެއްގައި އެ ޒުވާނާ ބޮޑުވާން ފެށީ ކަމަށް ވެދާނެއެވެ.
  
  މިދިޔަ ތިން މަސް ދުވަހުގެ ތެރޭގައި މި ޕްރޮސެސް އަވަސް ނުވިނަމަ ދުވަހަކުވެސް އެއްވެސް ކަމެއް ނުހިނގާނެއެވެ.
  
  ހައިޑަން އޭނާއަށް ބަލަން ހުއްޓެވެ. "އޭނާ އޭނައާ އެކު އުޅުނީ އިނގޭތަ. އެކަމަނާ މަރުވުމުންނެވެ. އޭނާއަށް ވެސް އުނދަގޫވި."
  
  ޑްރޭކް ނިވާކޮށްލަމުން އެއްވެސް އެއްޗެއް ނުބުނެއެވެ. އޭނާގެ ކަރު ތަތްވެ ކަރުނައިން ނުފެތުމަކީ އޭނާއަށް ކުރެވެން އޮތް ހުރިހާ ކަމެކެވެ. ސާސްގެ ކޮންމެވެސް ފިރިހެނެކެވެ. އެ ވިސްކީ އަހަރެންގެ ބަނޑުގެ ވަޅުގަނޑުގައި ހޫނު އަސަރެއް ދޫކޮށްލިއެވެ. އިރުކޮޅަކުން އޭނާ އަހާލިއެވެ، "ކިހިނެއްތަ ތި ފައި؟"
  
  "ތަދުވޭ." އަހަންނަށް ހިނގާބިނގާވެ ދުވެވޭނެއެވެ. އިތުރު ދެތިން ހަފްތާއެއްހާ ދުވަހު ބައުޑްރޯއާ ކުރިމަތިލާކަށް ބޭނުމެއް ނުވާނެ ނަމަވެސް."
  
  "އޭނާ ޖަލުގައި ހުރިހާ ހިނދަކު ކަލެއަކަށް ނުޖެހޭނެ."
  
  އެ ހަލަބޮލިކަމުން އޭނާގެ ސަމާލުކަން ލިބުނެވެ. މާއީ އާއި އެލިޝިއާ އިށީނދެގެން ތިބީ އެތައް ސަފެއްގެ ކުރިމަތީގައި އަދި އެކަކު އަނެކަކާ ދުރުގައި ހުރި ގޯޅިގަނޑުގެ އަނެއް ފަރާތުގައެވެ. ދެ އަންހެނުންގެ ގުޅުން ދުވަހަކުވެސް ފިނިހޫނުމިނަށްވުރެ ބޮޑަށް ފިނިވެފައި ނުވި ނަމަވެސް ކޮންމެވެސް ކަމެއް އެދެމީހުންނަށް ރުޅިއަރަމުން ދިޔައެވެ.
  
  "ކަލޭ އަހަރެމެންނަށް ކޮމްޕްރޮމައިޒް ކޮށްދިނީ!" އަލީޝާ ހަޅޭއްލަވަން ފެށިއެވެ. "އަހަރެންގެ އަމިއްލަ ލަދުވެތި ކޮއްކޮ ސަލާމަތް ކުރަން. އެހެން ކިހިނެތް ހޮޓާ ހޯދާނީ؟"
  
  ޑްރޭކް ގޮނޑިން ފުންމާލައިގެން ގޮސް ގޯޅިގަނޑުން ތިރިއަށް މިސްރާބު ޖެހީއެވެ. ފްލައިޓުގައި އޭނާއަށް އެންމެ ފަހުން ބޭނުންވި އެއްޗަކީ އޭނާ ދަންނަ އެންމެ މަރުވާ ދެ އަންހެނުންގެ މެދުގައި ހިނގި މާރާމާރީއެކެވެ.
  
  "ހަޑްސަން މަރުވީ އެ ހޮޓަލުގައި" އެލިޝިއާ ގިސްލަމުން ބުންޏެވެ. "އެމީހުން އޭނާއަށް ބަޑިޖަހާލީ... އޭރު-" ޝަބާ ބޯ ހޫރާލިއެވެ. "މިއީ ކަލޭގެ މައުލޫމާތެއްތަ ކިޓާނޯ؟ އަހަރެން ގޮންޖަހަން ތެދު ބުނަން."
  
  އަލީޝާ ފިޔަވަޅު އެޅި ގޯޅިތެރެއަށެވެ. މާއީ އޭނާގެ މޫނަށް ބަލާލަން ތެދުވިއެވެ. އެ ދެ އަންހެނުން ތިބީ ނޭފަތާއި ނޭފަތަށް ކިރިޔާއެވެ. މާއީ ފަހަތަށް ޖެހިލީ އަމިއްލަ ނަފްސަށް ޖާގަ ދިނުމަށެވެ. މިއީ ޖަޕާނު އަންހެން ކުއްޖާގެ ފަރާތުން ބަލިކަށިކަމުގެ ނިޝާނެއް ކަމަށް ތަޖުރިބާ ނެތް އޮބްޒަރވަރަކަށް ހީވެދާނެ އެވެ.
  
  މިއީ މަރުގެ ނިޝާނެއްކަން ޑްރޭކްއަށް އެނގުނެވެ.
  
  އޭނާ އަވަސް އަވަހަށް ކުރިއަށް ޖެހިލިއެވެ. "ހުއްޓުން!"
  
  "އަހަރެންގެ ކޮއްކޮގެ އަގު ދިހަ ހަޑްސަން."
  
  އަލީޝާ ގިސްލަމުން ބުންޏެވެ. "މިހާރު ކޮންމެވެސް މެއި-ޓައިމްއެއް ލިބޭނެ!"
  
  މޭ ފަހަތަށް ނުޖެހޭނެކަން ޑްރޭކްއަށް އެނގުނެވެ. އެލިޝިއާއަށް ކުރިން އެނގޭ އެއްޗެއް - ހަޑްސަން އަމިއްލައަށް ދޫކޮށްލި ވާހަކަ - ކިޔައިދިނުމަކީ ފަސޭހަ ކަމަކަށް ވިޔަސް މައި ކިޓާނޯގެ ފަޚުރުވެރިކަމުން އޭނާއަށް ދޫކޮށްލުމުގެ ފުރުސަތެއް ނުލިބުނެވެ. އަލީޝާ ތަޅައިގަތެވެ. މައި ޖަވާބު ދިނެވެ. އަމިއްލަ ނަފްސަށް އިތުރު ޖާގައެއް ދިނުމަށްޓަކައި އަލީޝާ އެއްފަރާތަކަށް ބަދަލުވިއެވެ. މާއީ އޭނާއަށް ހަމަލާދިނެވެ.
  
  ޑްރޭކް އަވަސްވެގަތީ އެމީހުންނާ ދިމާއަށެވެ.
  
  އެލިޝިއާ ކިކް އެއް މައިމްކޮށް ކުރިއަށް ޖެހިލާފައި މޭގެ މޫނަށް އުނަގަނޑު އެއްލާލިއެވެ. ޖަޕާނުގެ ހަނގުރާމަވެރިޔާ ހަރަކާތެއް ނުކުރި ނަމަވެސް ކުޑަކޮށް ބޯ އަނބުރާލުމާއެކު އެ ތަޅުން އޭނާއާ މިލިމީޓަރެއްހާ ދުރުގައި ވިސްލް ޖަހަން ފުރުސަތު ލިބުނެވެ.
  
  މައި އެލީޝާގެ ރިބަންގައި ބާރަށް ޖަހާލިއެވެ. ފިލައިގެން ދިޔަ ނޭވާއެއްގެ ބާރު ހީލުމެއް އިވުމުން އެލިޝިއާ ފަހަތަށް ޖެހިލަމުން ބުލްކޭޑްގައި ޖެހިލިއެވެ. މޭ ކުރިއަށް ޖެހިލިއެވެ.
  
  ހަޅޭއްލަވައިގަންނަމުން ހައިޑަން ފުންމާލީ ފައިމައްޗަށެވެ. ބެން އާއި ކަރީން ވެސް ތިބީ ފައިމައްޗަށް ތެދުވެ، ދެމީހުންވެސް ތިބީ އެ މާރާމާރީ ކާމިޔާބު ކުރާނީ ކާކުތޯ ޝައުގުވެރިވެފައެވެ. ޑްރޭކް ގަދަކަމުން ވަދެގެން އައިސް މެއި ކައިރީގައި ހުރި ގޮނޑިއަށް ކޮއްޕާލަމުން އެލިޝިއާގެ ކަރުތެރެއިން އަތް ކަނޑާލިއެވެ.
  
  "ހުއްޓުން." އޭނާގެ އަޑު ގަބުރު ފަދައިން މަޑުމައިތިރި ނަމަވެސް ބިރުވެރިކަމުން ފުރިގެން ދިޔައެވެ. "ކަލޭގެ މަރުވެފައިވާ ފޮނި ލޯބިވެރިޔާ މިކަމާ އެއްވެސް ގުޅުމެއް ނެތް. އަދި ދޮންބެވެސް." އޭނާ މޭއަށް ކަޅިއަޅާލިއެވެ. "ކޮވަލެންކޯ އަކީ ދުޝްމަނެއް. އެ ބާސްޓަރ ފޫބާރަކަށް ވުމުން ބޭނުން ހުރިހާ އެއްޗަކާ ކުރިމަތިލާން ޖެހުނަސް އޭގެ ކުރިން ސަލާމަތް ކޮށްލާށެވެ."
  
  އަލީޝާ އޭނާގެ އަތް ވިއްސައިގެން ދިޔައެވެ. "އެ ބިޗް މަރުވާންވީ އޭނަ ކުރި ކަމަކަށް."
  
  މާއީ ލޮލެއް ނުޖަހައެވެ. "އަލިޝާ ތި ކަންތައް ކުރީ މާ ގޯސް."
  
  ޑްރޭކްއަށް ފެނުނީ އަލިފާގެ ލޮލުގައި އަނެއްކާވެސް އަލިފާންގަނޑު ރޯވެގެން ދިޔަތަނެވެ. އޭނާގެ ސިކުނޑިއަށް އައި ހަމައެކަނި އެއްޗެއް އޭނާ ބޮލުގައި ރިއްސާލިއެވެ. "ޖަދަލު ކުރުމުގެ ބަދަލުގައި ފަހަރެއްގައި އަޅުގަނޑަށް ވިސްނައިދެވިދާނެ ތިޔަބޭފުޅުންގެ ތެރެއިން ކޮންބައެއް އަސްލު ވެލްސް މަރާލީ. އަދި ކީއްވެގެންތޯއެވެ."
  
  އެ މާރާމާރީ ވަނީ އެމީހުންނަށް ވުރެ މާ ދުރަށް ގޮސްފައެވެ.
  
  ހޭޑަން ހުރީ ހަމަ ފަހަތުގައި، "ހަޑްސަން ޓްރެކް ކުރީ ހައިޓެކް ޓްރެކިން ޑިވައިސްއެއް ކަމަށްވާ މައިލްސް ބޭނުންކޮށްގެން. އެނގޭތަ. މާއީ އެ ޑިވައިސް ދިން ގޮތާމެދު މިތާ އެއްވެސް މީހަކު ހިތްހަމައެއް ނުޖެހޭ." އޭނަގެ އަޑުގައި ދަގަނޑެއް ހުއްޓެވެ. "އޭނާއަށް ލިބުނީ ކިހިނެއް ކަމެއް ނުބުނަން. އެކަމަކު އަހަންނަށް ވެސް ވިސްނޭ އޭނަ އެކަން ކުރީ ކީއްވެގެންކަން. ސަރުކާރުގެ ބައެއް އިސް ވެރިން މިހާރުވެސް ދަނީ ހަމަ މިގޮތަށެވެ. ކޮވަލެންކޯ މިހާރުވެސް ކުޅެމުންދަނީ އޭނާގެ ފަހު މެޗު، އަދި އަހަރެމެންނަށް ދެވަނަ ބެސްޓަށް ވަދެވުނީ ކިރިޔާއެވެ. އަދި ލީކުވާ ތަންތަން ބަންދު ނުކުރެވިއްޖެނަމަ-"
  
  އަލީޝާ ގިސްލަމުން އެނބުރި ގޮނޑިއަށް ދިޔައެވެ. ޑްރޭކް އަނެއްކާވެސް މިނިއޭޗަރ ސްޓޭކެއް ހޯދައިގެން އަނބުރާ ގޯޅިގަނޑުން ތިރިއަށް މިސްރާބު ޖެހީ އޭނާގެ އަމިއްލަ ސަރަހައްދަށެވެ. އޭނާ ސީދާ ކުރިއަށް ބަލާލީ ހަމައެކަނި އޭނާގެ ބެސްޓް ފްރެންޑާ އެއްވެސް ވާހަކައެއް ފަށަން ބޭނުން ނުވާތީއެވެ.
  
  އެކަމަކު މަގުމަތީގައި ބެން އޭނާއާ ދިމާއަށް ލެނގިލިއެވެ. "ފުބާރު؟"
  
  "ފަކްޑް އަޕް ބިއޯންޑް ރިކޮގްނިޝަން."
  
  
  ސަތާރަވަނަ ބާބު
  
  
  އެމީހުން ފޭބުމުގެ ކުރިން ހޭޑަންއަށް ގުޅާފައި ވަނީ އެޑް ބައުޑްރޯ ސީއައިއޭގެ ޖަލަކުން ފިލައިގެން ގޮސްފައިވާ ކަމަށެވެ. ބްލަޑް ކިންގް އިންސައިޑަރެއް ބޭނުންކޮށް، އޭނާގެ އަމިއްލަ އެދުންތަކާ ހިލާފަށް، ޑިސްކްރީޓް، ހަލަބޮލި އޮޕަރޭޝަނެއްގައި ބައުޑްރޯ ނެގިއެވެ.
  
  "ޔޫ ޕީޕަލްސް ނެވަރ ލަރން އެނީތިންގް" ޑްރޭކް އޭނަ ގާތު ބުނުމުން ޖަވާބުގައި އޭނަ ބުނާނެ އެއްޗެއް ނެތުމުން އޭނަ ހައިރާން ނުވިއެވެ.
  
  ހޮނޮލޫލޫ އެއާޕޯޓް ވެސް ފޮރުވިގެން ދިޔައިރު، އަވަސް ކާރުގައި މާލެއަށް ވަދެގެން ދިޔައެވެ. އެންމެ ފަހުން ހަވާއީގައި ތިބިއިރު ޑޭވަރ ބާބިކްގެ ގެއަށް ހަމަލާދީ ޝައްކު ކުރެވޭ މީހުންގެ ލިސްޓުގައި ހިމެނުނީ އޭނާގެ ދަރިފުޅު ބްލާންކާ އެވެ. އެވަގުތު ސީރިއަސް ކަމަކަށް ހީވިއެވެ.
  
  ދެން ފެނިގެން ދިޔައީ ޑިމިޓްރީ ކޮވަލެންކޯ އެވެ.
  
  ހޮނޮލޫލޫ އަކީ އެމެރިކާގެ ނުވަތަ ޔޫރަޕްގެ ގިނަ ސިޓީތަކާ ތަފާތު ސިޓީއެއް ނޫނެވެ. އެކަމަކު ކޮންމެވެސް ގޮތަކުން ވައިކިކީ ބީޗަށް ވިހި މިނެޓަށް ވުރެ ގިނައިރު ދުރުގައި ނުވާ ކަމުގެ ސާދާ ޚިޔާލުން ޑްރޭކްގެ ކަޅު ޚިޔާލުތައް ވެސް މަޑުޖެހުނެވެ.
  
  ހަވީރުގެ ވަގުތެއް ކަމުން އެންމެން ތިބީ ވަރުބަލިވެފައެވެ. އެކަމަކު ބެން އާއި ކާރިން ބާރުއެޅީ ސީދާ ސީއައިއޭގެ އިމާރާތަށް ގޮސް ލޯކަލް ނެޓްވޯކާއި ގުޅެން ކަމަށެވެ. އެދެމީހުންވެސް ތިބީ ކެޕްޓަން ކޫކްގެ ޖާނަލްތައް ހުރި ތަންތަން ކޮނެލަން ފެށުމަށެވެ. މި އަޑު އިވުމުން ޑްރޭކް ކިރިޔާ ހިނިތުންވެލިއެވެ. ބެން އަކީ އަބަދުވެސް ރިޑްލްސް އަށް ލޯބިކުރާ މީހެކެވެ.
  
  ހޭޑަން ކަރުދާސްތައް އަވަސްކޮށްލުމުން މާގިނައިރުތަކެއް ނުވެ އެމީހުން ތިބީ މިއާމީގައި ދޫކޮށްލި އޮފީހާ އެއްގޮތް އެހެން ކުޑަކުޑަ އޮފީހެއްގައެވެ. ހަމައެކަނި ތަފާތަކީ ކުޑަދޮރުން ވައިކިކީގެ އުސް ހޮޓަލްތަކާއި، މަޝްހޫރު ޓޮޕް އޮފް ވައިކިކީ ރިވޮލިން ރެސްޓޯރެންޓާއި، ދުރުން އޮއަހޫގެ އެންމެ ބޮޑު ޝައުގުވެރިކަމެއް ކަމަށްވާ ޑައިމަންޑް ހެޑްގެ ނަމުން މަޝްހޫރު ގިނަ ދުވަސްތަކެއް ވަންދެން ނިދާފައި އޮތް އަލިފާންގަނޑު ފެނުމެވެ.
  
  "ކަލާނގެ، އަހަރެން މިތާ އުޅެން ބޭނުން" ކަރީން ފުންނޭވާއެއް ދޫކޮށްލަމުން ބުނެލިއެވެ.
  
  "އަހަރެން ގަބޫލުކުރަން" ކިނިމާކާ ގިސްލަމުން ބުންޏެވެ. "އަހަންނަށް ޔަގީން ގިނަ ޗުއްޓީ ހޭދަކުރާ މީހުން އަހަންނަށް ވުރެ މިތަނުގައި ގިނަ ވަގުތު ހޭދަކުރާކަން ޔަގީން ނަމަވެސް."
  
  "ހޭއި، މާގިނަ ދުވަހެއް ނުވެ ތިހުރީ އެވަރގްލޭޑްސްގައި" ބެން އާއި ކަރިންގެ ކޮމްޕިއުޓަރުތައް އިމްތިޔާޒު ލިބިފައިވާ ސިސްޓަމާ ގުޅުވާލަމުން ހައިޑަން ހީލިއެވެ. "އަދި ދިވެހިންގެ ތެރެއިން އެކަކާ ދިމާވި."
  
  ކިނިމާކާ ކުޑައިރުކޮޅަކު ޙައިރާންވެފައި ހުރިތަން ފެނުމުން، ދެން ހީނލިއެވެ. "ތި މާނަކުރަނީ އެލިގޭޓަރެއްތަ؟ ވަރަށް މަޖާވި އާނ."
  
  ހައިދަން ކުރަމުން ދިޔަ ކަންތައް ނިންމާލުމަށްފަހު ވަށައިގެން ބަލާލިއެވެ. "އަވަހަށް ރޭގަނޑުގެ ކެއުމަކާއި އަވަސް އެނދެއް ލިބުމުން ކިހިނެއް ވާނީ؟ އަހަރެމެން މަސައްކަތް ފަށަނީ ފަތިހު."
  
  ބޯޖަހާލުމާއި އެއްބަސްވުމުގެ މުރުތައްދުގެ އަޑު އިވުނެވެ. މޭ އެއްބަސްވުމުން އަލީޝާ އެތަނުން ދިޔައެވެ. ޑްރޭކް އޭނާގެ އެކުވެރިންނާ ދިމާއަށް އެނބުރުމުގެ ކުރިން އޭނާ ބަލަހައްޓައިގެން ދިޔައެވެ. "ތިޔަ އެންމެންނަށްވެސް އެނގެން ޖެހޭނެ މިއަދު އަހަންނަށް ދަސްވި އެއްޗެއް. އަހަރެންނަށް ހީވަނީ މިއީ އަހަރެމެން މިހާތަނަށް ހާމަކުރާނެ އެންމެ މުހިންމު އެއް މައުލޫމާތަކަށް ވެދާނެހެން." އޭނާ މަޑުޖެހިލިއެވެ. "ދާލް އިއްޔެ އަހަންނާ ގުޅީ."
  
  "ޓޯސްޓެން؟" ބެން ބޮލުގައި ރިއްސާލިއެވެ. "މޮޔަ ސްވިޑެންގެ ހާލު ކިހިނެއް؟ އެންމެ ފަހުން ފެނުނު އިރު އޭނާ ހުރީ އޮޑިންގެ ކަށިތަކަށް ބަލަހައްޓައިގެންނެވެ."
  
  އެއްވެސް މީހަކު އޭނާގެ ވާހަކަ މެދުކަނޑާނުލާ ކަމަށް ހަދައިގެން ޑްރޭކް ހެދިއެވެ. "ޓޮމްބް އޮފް ދަ ގޯޑްސް އެކްސްޕްލޯރ ކުރަމުން ދިޔައިރު، އެމީހުންނަށް ފެނުނީ ޓްރާންސްފާ ޑިވައިސްތަކުން އަހަރެމެންނަށް ފެނުނު ސްވަރލްސްތަކާ އެއްގޮތްވާ ނިޝާންތަކެއް."
  
  "ކޮންސިސްޓެންޓްލީ؟" - ހޭޑަން ގުގުމާލިއެވެ. "ހާދަ ކޮންސިސްޓެންޓް؟"
  
  "އެމީހުން ތިބީ ހަމަ އެއްގޮތެއް."
  
  ބެންގެ ސިކުނޑި ފުރިހަމަ ކެޕޭސިޓީގައި މަސައްކަތް ކުރަން ފެށިއެވެ. "މީގެ މާނައަކީ ހަމަ މަހާނަ ބިނާކުރި މީހުން ވެސް އެ ޑިވައިސްތައް އުފެއްދި. މިއީ މޮޔަކަމެވެ. އެ ތިއަރީއަކީ ކަލާނގެތަކުން އަމިއްލައަށް ގަބުރުތައް ހަދައިގެން އަކުރުން އަކުރަށް މަރުވާން އޮށޯވެ، ގިނަ އަދަދަކަށް ނެތިދިއުމުގެ ތެރެއިން އުމުރު ދިގުކޮށްލައެވެ. މިހާރު ތިބުނަނީ އެމީހުން ވެސް ޓައިމް ޓްރެވަލް ޑިވައިސްތައް އުފެއްދި ކަމަށް؟" ބެން މަޑުކޮށްލިއެވެ. "އަސްލު ބުއްދިވެރި-"
  
  ކަރީން ބޯ ހޫރާލީ އޭނާއަށް ބަލަހައްޓައިގެންނެވެ. "މޮޔަ. ހަމަގައިމުވެސް މިއީ ބުއްދިވެރި ކަމެކެވެ. އެހެންކަމުން އެމީހުން ވަގުތު ދަތުރުކޮށް، ހާދިސާތައް މެނިޕިއުލޭޓްކޮށް، މީހުންގެ ތަޤްދީރު އުފެއްދީ."
  
  މެޓް ޑްރޭކް ހިމޭންކަމާއެކު ފަހަތަށް އެނބުރިލިއެވެ. "ހެނދުނު ފެންނާނެ."
  
  
  * * *
  
  
  ރޭގަނޑުގެ ވައި ބެލްމީ، ޓްރޮޕިކަލް ހޫނު، އަދި ޕެސިފިކް ކަނޑުގެ ރަހަ ކުޑަކޮށް ހުއްޓެވެ. ޑްރޭކް މަގުމަތީގައި އުޅެމުން ދިޔައީ ހުޅުވާފައި ހުރި ބާރެއް ފެންނަންދެނެވެ. ކްލައިންޓޭލް އެހެން ގައުމުތަކުގެ އެހެން ބާތަކާ ތަފާތުވާން ޖެހޭނެ ނޫންހެއްޔެވެ؟ ކޮންމެއަކަސް އެއީ ސުވަރުގެއެވެ. ދެން ކީއްވެގެންތޯ ލައިފަރުން އަދިވެސް ޕޫލް ކުޅެން ތިބީ، އެތަނުގެ މިލްކުވެރިއެއްހެން ހީވެގެން؟ ބޯ ފަހަތަށް އެއްލާލައިގެން ބާގެ ކޮޅުގައި މަސްތުވެގެން އިށީނދެގެން އިނީ ކީއްވެގެން ހެއްޔެވެ؟ އަމިއްލަ ކުދިކުދި ދުނިޔެތަކަށް ގެއްލިފައި، އެކުގައި އެކަމަކު އެކަނިމާއެކަނި ވަކިން އިށީނދެގެން ތިބީ ކީއްވެގެން ހެއްޔެވެ؟
  
  އާދެ، ބައެއް ކަންތައްތައް ތަފާތުވިއެވެ. އެލިޝިއާ މައިލްސް ބާރުގައި ހުއްޓެވެ، ޑަބަލް ޑްރިންކެއް ނިންމާލަމުން ދިޔައެވެ. ޑްރޭކް ވިސްނަމުން ދިޔައީ ފުރައިގެން ދިއުމަށެވެ. އޭނާގެ ހިތާމަތަކުން ފޮރުވިދާނެ އެހެން ބާރުތަކެއް ހުރިއިރު، އޭގެ ތެރެއިން ގިނަ ބާރުތައް މިގޮތަށް ފެންނަނަމަ ގޭގައި ހުރިހެން ހީވާނެއެވެ.
  
  އެކަމަކު ފަހަރެއްގައި ފިޔަވަޅު އެޅުމަށް ގޮވާލުމުން އޭނާގެ ނަޒަރިއްޔާތު ކުޑަކޮށް ބަދަލުވެގެން ދިޔައީ ކަމަށް ވެދާނެއެވެ. އޭނާ ގާތަށް ހިނގައިގަނެގެން އިށީނެވެ. އިސްއުފުލާ ބަލާވެސް ނުލެވުނެވެ.
  
  "ފަކް، ޑްރޭކް." ހުސް ބިއްލޫރި ކޮއްޕާލީ އޭނާއާ ދިމާއަށެވެ. "އަހަންނަށް ބުއިން ގަނެދީބަލަ."
  
  "ފުޅި ދޫކޮށްލާ" ޑްރޭކް ބާޓެންޑަރަށް އިރުޝާދު ދިނުމަށްފަހު އަމިއްލައަށް ބައި ބިއްލޫރި ބަކާޑީ އޯކްހާޓް އުނގުޅާލިއެވެ. އޭނާ ޓޯސްޓެއްގެ ތެރޭގައި ބިއްލޫރި އުފުލާލިއެވެ. "އެލިޝިއާ މައިލްސް. އެއްވެސް ތަނަކަށް ނުދިޔަ ދިހަ އަހަރުގެ ގުޅުމެއް، ހޫމް؟ އަދި މިހާރު އަހަރެމެންނަށް ފެންނަނީ ސުވަރުގެއިން، ބާރެއްގައި މަސްތުވެގެން."
  
  "ދިރިއުޅުން ސްކްރޫ ކުރާނެ ގޮތެއް އެބައޮތް."
  
  "ނޫން. އެސްއާރުޓީން އެކަން ކުރީ."
  
  "ކަނޑައެޅިގެން އެހީއެއް ނުވި."
  
  ޑްރޭކް އެއްފަރާތަކަށް ނަޒަރު ހިންގާލިއެވެ. "މިއީ ތެދުވެރިކަމުގެ ހުށަހެޅުމެއް ހެއްޔެވެ؟ ކަލޭގެ ފަރާތުން؟ އޭގެ ތެރެއިން ކިތައް މީހުން ގެނބިގެން ދިޔައީ؟"
  
  "ޓެންޝަން ފިލުވާލަން ފުދޭވަރަކަށް. ބޭނުން ވަރަކަށް ނޫން."
  
  "އަދި އެހެނަސް ތި މީހުންނަށް އެހީތެރިވާން އެއްވެސް ކަމެއް ނުކުރީ. އެރަށުގައެވެ. ހަނދާންވެސް ނެތޭތަ؟ އަހަރެމެންގެ އަމިއްލަ ސިފައިންނަށް އެމީހުންނާ ސުވާލު ކުރުމުގެ ހުއްދަ ތިޔަ ދެއްވީ."
  
  "އަހަންނަކީ ވެސް އެމީހުން ފަދައިން ސިފައިންގެ މީހެއް. އަހަރެންގެ އޯޑަރުތައް ހުއްޓެވެ."
  
  "އަދި ދެން ކަލޭ ދޫކޮށްލީ އިތުރަށް ފައިސާ ދެއްކި މީހާއަށް."
  
  "އަހަރެންގެ ވާޖިބު އަދާކޮށްފިން ޑްރޭކް." އެލިޝިއާ އޭނާގެ ރަމް އަލުން ފުރާލަމުން ފުޅި މޭޒުމަތީގައި ބާރަށް ތަޅާލިއެވެ. "އެކަމުގެ ފައިދާ ހޯދަންވީ ވަގުތު."
  
  "އަދި ބަލާބަލަ ކޮންތާކުން ދިޔައީ."
  
  "ކަލޭގެ މާނައަކީ، ބަލަ މިކަމުން އަހަރެމެންނަށް ލިބުނީ ކޮންތާކު ހެއްޔެވެ؟"
  
  ޑްރޭކް ހުރީ ހިމޭނުންނެވެ. އަޅުގަނޑުމެންނަށް ބުނަން ޖެހޭނީ އެމަނިކުފާނު އުސްމަގަށް ނެގި ވާހަކަ. އަދި ތިރި މަގުން ނެގީ ކަމަށް ވެސް ބުނެވިދާނެ އެވެ. އެއްވެސް ކަމެއް ނުވިއެވެ. އެއްތަނެއްގައި ނިމުނީ ހަމަ އެ ގެއްލުންތަކާއި އެއް މުސްތަގުބަލަކާ އެކުގަ އެވެ.
  
  "އަހަރެމެން ފުރަތަމަ މުއާމަލާތް ކުރާނީ ބްލަޑީ ވެންޑެޓާއާ. އަދި ކޮވަލެންކޯ އެވެ. އޭރުން އަޅުގަނޑުމެން މިތިބީ ކޮންތާކުތޯ ބަލާނަން." އަލީޝާ އިށީނީ ދުރުތެރެއަށް ބަލަހައްޓައިގެންނެވެ. ޑްރޭކް ވިސްނަމުން ދިޔައީ ޓިމް ހަޑްސަން އޭނާގެ ސިކުނޑީގައި ހެއްޔެވެ؟
  
  "އަހަރެމެން އަދިވެސް ބޭނުންވަނީ ވެލްސްގެ ވާހަކަ ދައްކަން. އެއީ އަހަރެންގެ ރައްޓެއްސެއް."
  
  އަލީޝާ ހީގަތީ ހަމަ ކުރިއެކޭ އެއްފަދައިން އަޑު އިވުނެވެ. "އެ މުސްކުޅި ޕަރވަރޓް؟ އޭނާއަކީ އެއްވެސް ގޮތަކަށް ކަލޭގެ ރަހުމަތްތެރިއެއް ނޫން، ޑްރޭކް، އަދި ކަލެއަށް ވެސް އެނގޭނެ. އަޅުގަނޑުމެން ވާހަކަ ދައްކާނީ ވަޅުތަކުގެ ވާހަކަ. އެކަމަކު އާޚިރުގައި. އެއީ އެކަން ވާ ވަގުތެވެ."
  
  "ކީއްވެ?"
  
  އޭނާގެ ކޮނޑުގެ މައްޗަށް މަޑު އަޑެއް އުދުހިގަތެވެ. "އެހެންވީމަ އެއީ ވާންޖެހޭ ވަގުތު މެޓް." އެއީ މޭގެ މަޑު ރާގުތަކެވެ. ހިމޭން ފަސޭހަކަމާއެކު އެމީހުންނާ ދިމާއަށް ސިޑްލް ކޮށްލިއެވެ. "އެހެންކަމުން ފުރަތަމަ މިކަން ތަހައްމަލު ކުރަން އެކަކު އަނެކަކު ބޭނުންވާތީ."
  
  އޭނާ ފެނުމުން ލިބުނު ހައިރާންކަން ފޮރުވަން މަސައްކަތް ކުރިއެވެ. "ހަގީގަތުގައި ވެސް ވެލްސްގެ ހަގީގަތް އެހާ ބިރުވެރިތަ؟"
  
  އެމީހުންގެ ހިމޭންކަމުން އެއީ ކޮންކަމެއްކަން ބުނެލިއެވެ.
  
  މާއީ އެދެމެދުގައި ފިޔަވަޅު އެޅިއެވެ. "އަހަރެން މިތަނަށް މިއައީ ލީޑެއް އޮތުމުން."
  
  "ބުޅި? ކާކުގެ ފަރާތުން ހެއްޔެވެ؟ އަހަރެން ހީކުރީ ޖަޕާނު މީހުން ކަލޭގެ ބަދަލުގައި އައީ ކަމަށް."
  
  "އޮފިޝަލް ކަމެއް، އެމީހުން ކުރި ކަމެއް." މާއީގެ އަޑުގައި ވަނީ އުފާވެރި ނޯޓެކެވެ. "ނުރަސްމީކޮށް އެމީހުން މަޝްވަރާ ކުރަނީ އެމެރިކާ މީހުންނާ އެކު. އެމީހުންނަށް އެނގޭ ކޮވަލެންކޯ އަތުލައިގަތުމަކީ ކިހާ މުހިންމު ކަމެއްކަން. މަގޭ ސަރުކާރަށް ދެކޭނެ ލޮލެއް ނެތްކަމަށް ނުދެކޭތި."
  
  "ހުވަފެނެއްވެސް ނުދެކެން." އަލީޝާ ހީނގަތެވެ. "އަހަރެން ހަމައެކަނި އެނގެން ބޭނުން ކަލޭ އަހަރެމެން ހޯދީ ކިހިނެއްތޯ." ބިއްލޫރިގަނޑުން އުކާލަން ބޭނުން ކަހަލަ ގޮތަކަށް ޖެކެޓް ތެޅިގަތެވެ.
  
  "އަހަރެން ކަލެއަށް ވުރެ ރަނގަޅު" މާއީ އެހެން ބުނެފައި މިހާރު ހުރީ ހެވިފައެވެ. "އަދި އެއީ ތިން ބްލޮކަށް ހުންނަ ހަމައެކަނި ބާރު."
  
  "މިއީ ތެދެއްތަ؟" ޑްރޭކް ލޯ މަރާލިއެވެ. "ހާދަ އިރޮނިކް."
  
  "އަހަރެންގެ ލީޑެއް އެބައޮތް" މާއީ ތަކުރާރުކޮށްލިއެވެ. "މިހާރު އަހަންނާއެކު އައިސް ޗެކްކޮށްލަން ބޭނުންތަ ނޫނީ ދެމީހުންވެސް މާ މަސްތުވެފައި ތިބެގެން ފަރުވާލެއް ނުބަހައްޓަނީތަ؟"
  
  އޭގެ ސިކުންތުކޮޅެއް ފަހުން ޑްރޭކް ގޮނޑިން ފުންމާލިއިރު އެލިޝިއާ އެނބުރިލިއެވެ. "މަގު ދައްކާ ކުޑަކުޑަ އެލްފް."
  
  
  * * *
  
  
  ޓެކްސީއެއްގެ ކުރު ދަތުރެއް ފަހުން އެމީހުން ތިބީ ބިޒީ މަގު ކަނެއްގައި ޖަމާވެފައި، މައި އެމީހުން އަޕްޑޭޓް ކުރާތަން އަޑުއަހަމުންނެވެ.
  
  "މިއީ ސީދާ އަޅުގަނޑު އިންޓެލިޖެންސް އެޖެންސީގައި އިތުބާރުކުރާ މީހެއްގެ ފަރާތުން އަންނަ ކަމެއް. ކޮވަލެންކޯގެ ރެންޗް ހިންގަނީ އޭނާ އިތުބާރުކުރާ ބައެއް މީހުންނެވެ. އެއީ އަބަދުވެސް އެގޮތަށް ކަންތައް ކުރި ނަމަވެސް، މިހާރު އޭނާއަށް ވަގުތު ބޭނުންވާ ވަގުތުތަކުގައި...އާދެ، އޭނާ ކުރަން ރާވާފައިވާ ކަންތައްތައް ކުރަން. ކޮންމެ ގޮތެއްވިޔަސް އޮއަހޫގައި އޭނާގެ ރެންޗް ހިންގަނީ ކްލޯޑް ކިޔާ މީހަކު."
  
  މާއީ އެމީހުންގެ ސަމާލުކަން ދަމައިގަތީ އަޕްސްކޭލް ކްލަބަށް ވަންނަ އާރކް އަދި ވިދާ އަލިކޮށްފައިވާ ދޮރުން ފާއިތުވަމުން ދިޔަ ޒުވާނުންގެ ލައިނަށެވެ. "ކްލޯޑް އަކީ މި ކްލަބުގެ ވެރިޔާ،" ޝިފާ ބުންޏެވެ. ދިއްލާ ލައިޓްތަކުގައި އިޝްތިހާރުކޮށްފައި ވަނީ 'ލައިވް ޑީޖޭސް، ފްރައިޑޭ ސްޕެޝަލް ބޮޓްލްސް އެންޑް ސްޕެޝަލް ގެސްޓްސް' އެވެ. ޑްރޭކް އެއްވެފައި ތިބި މީހުންގެ ވަށައިގެން ބަލާލީ ނޭވާ ނުލެވޭ ފަދަ އިހުސާސެކެވެ. އެއީ ހަވާއީގެ އެންމެ ރީތި ޒުވާނުންގެ ތެރެއިން ހާސް ވަރަކަށް މީހުން ހެދުން ނަގައިގެން އެކި ހާލަތްތަކުގައި ފެނިގެން ދިޔަ ތަނެކެވެ.
  
  "އަހަރެމެންނަށް ކުޑަކޮށް ވަކިން ފާހަގަކޮށްލެވޭނެ،" އޭނާ ބުންޏެވެ.
  
  "މިހާރު އަހަންނަށް އިނގޭ ތި އެންމެން ސާފުވެއްޖެކަން." އެލީޝާ އޭނާއަށް ބަލާލަމުން ހީލިއެވެ. "މީގެ އަހަރެއްހާ ދުވަސް ކުރިން އުޅުނު ޑްރޭކް މިހާރު އޭނާއާ އެކު އުޅޭ ހޫނު ދެ އަންހެނުންގެ ކައިރީގައި ހުރެ، ދެއަތުން ކޯތާފަތް ތަށިކޮށްލައިގެން އަހަރެމެން އެތަނަށް ކޮއްޕާލީސް."
  
  ޑްރޭކް އޭނާގެ ލޮލުގައި ފިރުމާލީ އޭނާ ބުނީ އަޖައިބު ކުރުވަނިވި ގޮތަކަށް ތެދުކަން އެނގިހުރެއެވެ. "ތިރީސް އަހަރުގެ މެދުތެރެއިން މީހަކު ބަދަލުވެގެން ދާއިރު،" އޭނާ ފިއްތާލަމުން ނިކުމެގެން ދިޔައިރު، ކުއްލިއަކަށް އެލިސަން ގެއްލުމާއި، ކެނެޑީ އަވަހާރަކޮށްލުމާއި، މެދުނުކެނޑި މަސްތުވުމުގެ ބަރުދަން އިހުސާސް ކުރެވުނެވެ. އޭނާއަށް ކާމިޔާބު ކުރެވުނީ ދެމީހުންނަށް ވެސް ދަގަނޑު ނަޒަރެއް ރަނގަޅު ކުރުމަށެވެ.
  
  "ކްލޯޑް ހޯދުމުގެ މަސައްކަތް މިތަނުން ފެށެނީ."
  
  އެމީހުން ހިނިތުންވެލަމުން ދޮރުމަތީގައި ތިބި މީހުންގެ ކައިރިން ހިނގައިގަތްއިރު، ވިދާލާ ލައިޓްތަކާއި ފޭކް ދުންތަކުން ފުރިފައިވާ ހަނި ޓަނަލެއްގެ ތެރޭގައި ތިއްބެވެ. ޑްރޭކް ވަގުތުކޮޅަކަށް ވިސްނުން ގެއްލިގެން ގޮސް ހަފްތާތަކެއް ވަންދެން މަސްތުވެގެން އުޅެނިކޮށް ޗޮކް ކޮށްލިއެވެ. އޭނާގެ ވިސްނުމުގެ ޕްރޮސެސްތައް ފަޒީވެފައި، އޭނާގެ ރިއެކްޝަންތައް އެއަށްވުރެ މާ ބޮޑެވެ. އޭނާ ބޭނުންވީ އަވަހަށް ކުރިއަށް ޖެހިލާށެވެ.
  
  ޓަނަލްގެ ކުރިމަތީގައި ފުޅާ ބެލްކަނީއެއް ހުރިއިރު، ޑާންސް ފްލޯރ އަށް ދޫނީގެ ލޮލުން ފެންނަން ހުއްޓެވެ. ހަށިގަނޑުތައް ހަރަކާތްތެރިވަމުން ދިޔައީ ޑީޕް ބެސް ރިތްމްތަކާ އެއް އަޑަކުންނެވެ. އެމީހުންގެ ކަނާތްފަރާތުގައި ހުރި ފާރުގައި އެތައް ހާސް ބަނގުރާ ފުޅިތަކެއް ހުރިއިރު، ވިދާ ޕްރިޒަމްތަކެއްގެ ގޮތުގައި އަލި ރިފްލެކްޓް ކުރަމުން ދިޔައެވެ. ބާ ސްޓާފުންގެ ތެރެއިން ދިހަވަރަކަށް ބާ ސްޓާފުން ކުޅުންތެރިންގެ މައްޗަށް މަސައްކަތްކޮށް، ތުންފަތް ކިޔައި، ބަދަލު ދިނުމާއި، ފަރުވާކުޑަ ކްލަބަށް ދާ މީހުންނަށް ގޯސް ބުއިންތައް ފޯރުކޮށްދިނެވެ.
  
  އެހެން އެއްވެސް ބާރެއްގައި ހުންނަ ގޮތަށެވެ. ކޮންމެވެސް ވަރެއްގެ އިރޮނީއަކާއެކު ޑްރޭކް ހީލިއެވެ. "ފަހަތުގައި". އެއްވެ ތިބި މީހުންގެ ތެރޭގައި ފޮރުވަން ނުޖެހި އޭނާ އިޝާރާތް ކުރިއެވެ. "ރޯޕްޑް އޮފް އޭރިއާއެއް. އަދި އޭގެ ފަހަތުގައި ފަރުދާތަކެއް ހުރެއެވެ."
  
  "އަމިއްލަ ޕާޓީތައް" އަލީޝާ ބުންޏެވެ. "އަހަންނަށް އެނގޭ އެނބުރި އެތާ ވާގޮތް."
  
  "ހަމަ ޔަގީނުންވެސް އިނގޭ." މާއީ އަވަދިނެތި އެތަން ވީހާވެސް ގިނައިން ހޯދަމުން ދިޔައެވެ. "މިތަނުގައި ދުވަހަކުވެސް ނުވަންނަ ފަހަތު ކޮޓަރިއެއް އެބައޮތްތަ މައިލްސް؟"
  
  "އެތަނަށް ވެސް ނުދާތި ބިޗް. ތައިލެންޑްގައި ތިޔަ ކުރި ކާމިޔާބީތަކުގެ ވާހަކަ އަހަންނަށް އެނގެއެވެ. އަހަރެންވެސް މިއިން އެއްވެސް ކަމެއް ޓްރައި ނުކުރާނަން."
  
  "ތި އިވުނު ވާހަކަތައް ވަރަށް ބޮޑަށް ކުޑަކޮށްފައި އޮތީ." މާއީ ފަހަތަށް ބަލާލުމެއް ނެތި ފުޅާ ސިޑިން ފައިބަން ފެށިއެވެ. "ޓްރަސްޓް މީ".
  
  ޑްރޭކް އެލިޝިއާއަށް މޫނު ކުނިކޮށްލަމުން ޑާންސް ފްލޯއާ ދިމާއަށް ބޯޖަހާލިއެވެ. އެލިޝާ ހައިރާންވެފައި ހުރިހެން ހީވި ނަމަވެސް ދެން ވިސްނުނީ އޭނާ ގަސްތުކުރީ ޝޯޓްކަޓެއް ނަގައިގެން އަމިއްލަ ސަރަހައްދަކަށް ވަދެގެން ދިއުމަށެވެ. އިނގިރޭސި އަންހެންމީހާ ކޮނޑު އަރުވާލިއެވެ. "ކަލޭ ލީޑް ދަ ވޭ، ޑްރޭކް. އަހަރެން ކަލޭގެ ފަހަތުން ދާނަން."
  
  ޑްރޭކްއަށް އިހުސާސް ކުރެވުނީ ކުއްލިއަކަށް ބުއްދިވެރި ނޫން ލޭ އޮހޮރުވުމެކެވެ. މިއީ ޑިމިޓްރީ ކޮވަލެންކޯ ހުރިތަން އެނގިދާނެ މީހަކާ ގާތްވާން ލިބުނު ފުރުސަތެކެވެ. މިހާތަނަށް އޭނާ އޮހޮރުވާލި ލޭއަކީ އޭނާ އޮހޮރުވަން ތައްޔާރަށް ހުރި އެއްޗަކާ އަޅާބަލާއިރު ކަނޑުގެ ތިކިކޮޅެކެވެ.
  
  ޑާންސް ފްލޯރގައި ހުރި ހެއްވާ ފޮތިގަނޑެއް ފަދަ ހަށިގަނޑުތަކުގެ ތެރެއިން އެމީހުން ދަތުރު ކުރަމުން ދިޔައިރު، އެ ފިރިހެން ކުދިންގެ ތެރެއިން އެކަކު އެލިޝިއާ ވަށައިގެން އެނބުރުވާލެވުނެވެ. "ހޭއި" އޭނާ އެކުވެރިޔާއަށް ހަޅޭއްލަވައިގަތީ، ތެޅިތެޅި އޮތް ރިތްމްގެ މައްޗަށް އޭނާގެ އަޑު ކިރިޔާވެސް އިވެމުން ދިޔައެވެ. "އަހަރެން ހަމަ ނަސީބު ރަނގަޅު".
  
  އެލިޝިއާ އޭނާގެ ސޯލާ ޕްލެކްސަސްގައި ޖެހުނީ އޭނާގެ ހޭނެތިފައިވާ އިނގިލިތަކުންނެވެ. "ދަރިފުޅާ ދުވަހަކުވެސް ނަސީބެއް ނުލިބޭ. ހަމަ މޫނަށް ބަލާލަބަލަ."
  
  އެމީހުން އަވަސް އަވަހަށް ކުރިއަށް ދިޔައީ، ބްލޭރިންގ މިއުޒިކާއި، ތެޅިތެޅި އޮތް ހަށިގަނޑުތަކާއި، ބާ ސްޓާފުން އެއްވެ ތިބި މީހުންގެ ތެރޭގައި ކުރިއަށް ފަހަތަށް ދުވެފައި ގޮސް ބޮލުގެ މަތީގައި ޓްރޭތައް ބެލެންސްކޮށްފައި ހުރި އިރު ވެސް ފަރުވާކުޑަ ގޮތަކަށެވެ. ދެމަފިރިންގެ މެދުގައި ބާރަށް ޒުވާބު ކުރަމުން ދިޔައިރު، ފިރިހެންމީހާ ކޮލަމެއްގައި ފިއްތާލައިގެން ހުރިއިރު، އެ އަންހެންމީހާ އޭނާގެ ކަންފަތުގައި ހަޅޭއްލަވަމުން ދިޔައެވެ. މެދު އުމުރުގެ އަންހެނުންގެ ގްރޫޕެއް އަތުގައި ވޮޑްކާ ޖެލީ އާއި ކުދިކުދި ކަޅު ސަމުސާތަކެއް ހިފައިގެން ވަށައިގެން ވަށައިގެން އިށީނދެގެން ތިއްބާ ފޮތިގަނޑެއް ފޮހެލަމުން ދިޔައެވެ. މުޅި ތަޅުގައި އެތުރިފައި ހުރި ތިރި މޭޒުތަކުގެ ތެރެއިން ގިނަ މޭޒުތަކުގައި ރަހަ ނެތް ބުއިންތަކުން ފުރިފައި ހުރީ ޗުއްޓީގެ ދަށުގައެވެ. އެއްވެސް މީހަކު އެކަނިވެރިއެއް ނޫނެވެ. މާއީ އާއި އެލިޝިއާ ނިޔާވުމުން ގިނަ ފިރިހެނުން ޑަބަލް ޓޭކެއް ކުރިއިރު، އެއީ އެމީހުންގެ ލޯބިވެރިންނަށް ވަރަށް ބޮޑަށް ރުޅިއަރުވާލި ކަމެކެވެ. މާއީ ބުއްދިވެރިކަމާއެކު އެ ސަމާލުކަމަށް އަޅާނުލިއެވެ. އަލީޝާ އެކަމަށް ބާރުއެޅިއެވެ.
  
  އެމީހުން އައީ ރޯޕުން ފެންސް ޖަހާފައިވާ ސަރަހައްދަކަށް ކަމަށާއި، އެ ސަރަހައްދަކީ ވަރުގަދަ ޕްލާސްޓިކް ރޯޕް ދަނޑިއެއްގެ މެދުގައި ދިގުކޮށްފައިވާ ބޯ ރަން ބްރޭޑެއް ކަމަށެވެ. އެ ސްޓޭބަލިޝްމަންޓުން ހީކުރީ އެއްވެސް މީހަކު ހަގީގަތުގައި ދެފަރާތުގައި ތިބި ދެ ގަދަކަމުން ގޮންޖަހާކަށް ނުޖެހޭނެ ކަމަށެވެ.
  
  މިހާރު އެއިން އެކަކު އަތްތިލަ ނެރެގެން ކުރިއަށް ޖެހިލާފައި އަދަބުވެރިކަމާއެކު މާއީ ގާތު ފަހަތަށް ފިޔަވަޅު އެޅުމަށް އެދުނެވެ.
  
  ޖަޕާނު އަންހެން ކުއްޖާ އަވަސް އަވަހަށް ހިނިތުންވެލިއެވެ. "ކްލޯޑް އަހަރެމެން ފޮނުވީ ބަލާލަން..." ވިސްނަން ހުރި ކަހަލަ ގޮތަކަށް ޝަބާ މަޑުކޮށްލިއެވެ.
  
  "ފިލިޕޯ؟" އަނެއް ގަނޑުވަރު އަވަސް އަވަހަށް ވާހަކަ ދެއްކިއެވެ. "އަހަންނަށް ވިސްނޭ ކީއްވެގެންކަން، އެކަމަކު މިއީ ކާކު؟"
  
  "ބޮޑީގާޑް" އެވެ.
  
  ބޮޑެތި ދެމީހުން ޑްރޭކްއަށް ބަލާލީ މައުސްއެއް ކޯނަރ ކޮށްލާ ބަނޑޮސްތަކެއް ފަދައިންނެވެ. އެމީހުންނަށް ބަލާލަމުން ޑްރޭކް ފުޅާ ހިނިތުންވުމެއް ވެރިވިއެވެ. އޭނާގެ އިނގިރޭސި ލަވަކިޔުމުން ޝައްކު އުފެދިދާނެތީ އެއްވެސް އެއްޗެއް ނުބުނެއެވެ. އަލީޝާގެ އެފަދަ އެއްވެސް ކަންބޮޑުވުމެއް ނެތެވެ.
  
  "އެހެންވީމަ، މި ފިލިޕޯ. އޭނާއަކީ ކޮންކަހަލަ މީހެއް ހެއްޔެވެ؟ އަހަރެމެން ރަނގަޅު ވަގުތުކޮޅެއް ހޭދަކުރަންތަ ނޫނީ ކޮންކަމެއް؟"
  
  "އޯހް، ހީ އިޒް ދަ ބެސްޓް" ފުރަތަމަ ބައުންސަރު ރުޅިވެރި ހިނިތުންވުމަކާއެކު ބުނެލިއެވެ. "ދަ ޕާފެކްޓް ޖެންޓަލްމަން"
  
  ދެވަނަ ބައުންސަރު ހުރީ އެމީހުންގެ ހެދުންތަކަށް ބަލަހައްޓައިގެންނެވެ. "ތިޔައީ މުޅިން-ހެދުން އަޅައިގެން- އެ މުނާސަބަތަށް ނޫން. ޔަގީންތަ ކްލޯޑް ފޮނުވީ؟"
  
  "އަހަންނަށް ފުރިހަމައަށް ޔަގީން" އޭ ބުނުމުން މާއީގެ އަޑުގައި މަލާމާތުގެ އެއްވެސް އަސަރެއް ނެތެވެ.
  
  ޑްރޭކް އެ އެކްސްޗޭންޖް ބޭނުންކޮށްގެން ފޮރުވިފައިވާ ނިޗްތައް އިވެލުއޭޓް ކުރި އެވެ. ކުރު ސިޑިއަކުން ވަދެގެން ދިޔައީ ބޮޑު މޭޒެއް އިށީނދެގެން އިން އުސް ޕްލެޓްފޯމަކަށެވެ. މޭޒުމަތީގައި ގާތްގަނޑަކަށް ދިހަވަރަކަށް މީހުން އިށީނދެގެން ތިބިއިރު، ގިނަ މީހުން ފެންނަނީ ދާދި ފަހުން ސީރިއަސް ޕައުޑަރެއް ހޮޅިބުރި ޖަހާފައިވާ ކަމަށް ހީވާ ވަރަށް ފޯރިގަދަ ގޮތަކަށެވެ. އަނެއް ބަޔަކު ހަމަ ބިރުގަނެ ދެރަވެފައި ތިބިއިރު، ޒުވާން އަންހެނުންނާއި ދެތިން ފިރިހެނުން، ސާފުކޮށް ފެންނަނީ ޕާޓީ ގްރޫޕްގެ ބައެއް ނޫންކަން.
  
  "ހޭއި ފިލިޕޯ!" - ދެވަނަ ބައުންސަރު ހަޅޭއްލަވައިގަތެވެ. "ތާޒާ މަސް ކަލެއަށް!"
  
  ޑްރޭކް އަންހެން ކުދިންގެ ފަހަތުން ކުރު ސިޑިއަކުން މައްޗަށް ދިޔައެވެ. މިތަނުގެ މަތީގައި މާ ހަމަހިމޭން ވެފައި އޮތެވެ. މިހާތަނަށް އޭނާ ގުނާފައިވަނީ އޮޅުން ފިލުވައި ނުލެވޭ ބާރަ ނުބައި މީހުން ކަމަށާއި އެ އެންމެން ވެސް ތިބީ ބަޑި ހިފައިގެން ކަމަށް ބެލެވޭ ކަމަށެވެ. އެކަމަކު ލޯކަލް ބާރަ އެންފޯސަރުން މެއި، އެލިޝިއާ އަދި އޭނާއާ އަޅާކިޔާއިރު އޭނާ ކަންބޮޑު ނުވިއެވެ.
  
  އެމީހުންގެ ފަހަތުގައި މަޑުކޮށްލީ ވީހާވެސް ބޮޑަށް އަމިއްލަ ނަފްސަށް ސަމާލުކަން ނުދޭން މަސައްކަތް ކުރަމުންނެވެ. އަމާޒަކީ ފިލިޕޯ ކަމުން އެމީހުން މިހާރު ތިބީ ދެތިން ފޫޓު ދުރުގައެވެ. މި ނައިޓް ކްލަބް ހަގީގަތުގައި ވެސް ރޮކް ކުރަން ފަށަން އުޅުނެވެ.
  
  ފިލިޕޯ އަންހެން ކުދިންނަށް ބަލަހައްޓައިގެން ހުއްޓެވެ. އޭނާގެ ކަރުތެރޭގައި ހިކި ކްލިކްގެ އަޑުން އޭނާގެ ޝައުގުވެރިކަން ހާމަވެގެން ދިޔައެވެ. ޑްރޭކް އަށް ފެނުނީ އޭނާގެ އަތް ބުއިން އަށް އަތް ދިއްކޮށްލާފައި ފަހަތަށް ޖައްސާލިތަނެވެ.
  
  "ކްލޯޑް ފޮނުވީތަ؟"
  
  ފިލިޕޯ އަކީ ކުރު، ތުނި މީހެކެވެ. އޭނާގެ ފުޅާ، ފާޅުކަން ބޮޑު ދެލޮލުން ވަގުތުން ޑްރޭކް ގާތު ބުނީ މި މީހާއަކީ ކްލޯޑްގެ ރަހުމަތްތެރިއެއް ނޫން ކަމަށެވެ. އަހަރެމެން ދެމީހުން އެކަކު އަނެކަކުވެސް ނޭނގުނެވެ. އޭނާއަކީ މާ ބޮޑަށް ޕަޕެޓެއް، ކްލަބުގެ ފިގަރހެޑެކެވެ. ކޮންސިއުމަބަލްސް.
  
  "އަސްލު ނޫން". މިކަން މާއީއަށް ވެސް ވިސްނުނު އިރު ލޮލުގެ ފެނުމުގެ ތެރޭގައި އޭނާ ޕޭސިވް އަންހެނަކުން ތަފާތު ޤާތިލަކަށް ބަދަލުވިއެވެ. އެންމެ ގާތް ދެ މީހުންގެ ކަރުތެރެއަށް ހޭނެތިފައިވާ އިނގިލިތައް ކޮނެގެން ދިޔައިރު، ކުރިމަތިން ފުން ވަޒަނަކުން ތިންވަނަ މީހާ ހަނދާން ނެތިގެން ދިޔައީ ގޮނޑިން ވެއްޓިގެންނެވެ. އެލިޝިއާ ޖެހިގެން ހުރި މޭޒުމައްޗަށް ފުންމާލަމުން ބުރަކަށީގައި ޖައްސާލަމުން ފައިތައް ވައިގެ ތެރޭގައި އުސްކޮށްލައިގެން ހުރެ ކަރުގެ ޓެޓޫތައް އޮހޮރެމުން ދިޔަ މީހާގެ މޫނުގައި ހީލް އިން ބާރަށް ޖަހާލިއެވެ. އޭނާ ޖެހިގެން ހުރި ޖަނަވާރުގެ ތެރެއަށް ވެއްޓި ދެމީހުންގެ ފައިން ވައްޓާލިއެވެ. ތިން ވަނަ އަށް ފުންމާލީ އަލީޝާ އެވެ.
  
  ޑްރޭކް އަޅާބަލާއިރު ލަސްވި ނަމަވެސް އެއަށްވުރެ މާ ފަނާކުރަނިވި ކުއްޖެކެވެ. ދިގު އިސްތަށިގަނޑެއް ލިބިފައިވާ އޭޝިއާގެ މީހާ ފުރަތަމަ އޭނާއާ ކައުންޓަރކޮށް ކުރިއަށް ދިޔައީ ޖަބް އާއި ފްރޮންޓަލް ޕަންޗް އެއްކޮށްގެންނެވެ. ޑްރޭކް އެއްފަރާތަކަށް ފިޔަވަޅު އަޅައި ފައިގައި ހިފާ ބޮޑު، ކުއްލި ބާރަކުން އެނބުރިލި އިރު އެމީހާ ހަޅޭއްލަވައިގަނެ ވެއްޓި، ގިސްލަމުން ދިޔަ ބޯޅައަކަށް ބަދަލުވެގެން ދިޔައެވެ.
  
  ދެން ހުރި މީހާ ވަޅިއެއް ނެގިއެވެ. ޑްރޭކް ހީލިއެވެ. ބްލޭޑް ކުރިއަށް ދުއްވައިގަތެވެ. ޑްރޭކް އަތްތިލަ ހިފައިގެން ފަޅާލައި، ހަތިޔާރު އޭގެ ވެރިމީހާގެ ބަނޑުގެ ފުންމިނަށް ވައްދާލިއެވެ.
  
  ޑްރޭކް ކުރިއަށް ދިޔައެވެ.
  
  އެ ބަދުނަސީބު ހެންގަރސް-އޮން މޭޒުމަތިން ދުއްވައިގަތެވެ. އެއްވެސް ކަމެއް ނުވިއެވެ. އެމީހުންނަށް ކްލޯޑްގެ އެއްވެސް އެއްޗެއް ނޭނގޭނެއެވެ. ހީކުރި ގޮތަށް ވީހާވެސް ފުންކޮށް ފޮރުވިފައި ހުރި ހަމައެކަނި މީހާ ބިރުން ދެލޯ ބޮޑުވެ، ތުންފަތް ހިމޭންކަމާއެކު ހަރަކާތްތެރިވަމުން ދިޔައެވެ.
  
  "ފިލިޕޯ." މާއީ އޭނާގެ ގާތަށް ސިއްސައިގެން ގޮސް އޭނާގެ އުނަގަނޑުގައި އަތް ބާއްވާލިއެވެ. "ފުރަތަމަ ބޭނުންވަނީ އަހަރެމެންގެ ކުންފުނި. މިހާރު ތިކަމެއް ނުކުރޭ. އެއީ ގަދަފަދަ ކަމެކެވެ. އަހަރެންގެ އެކުވެރިއަކަށް ވާން ބޭނުންވަނީ ކޮންކަމެއް ހެއްޔެވެ؟
  
  "އަހަރެން... އަހަރެންގެ ފިރިހެނުން އެބަތިބި." ޕިލިޕޯ ވަލު ގޮތަކަށް އިޝާރާތް ކުރިއިރު އޭނާގެ އިނގިލިތައް ތުރުތުރު އަޅަމުން ދިޔައީ ބަނގުރާއަށް އެޑިކްޓްވުމުގެ މަގުމަތީގައި ހުރި މީހަކު ފަދައިންނެވެ. "ކޮންމެ ތަނެއްގައި".
  
  ޑްރޭކް އާއި ދިމާވީ ސިޑިން މައްޗަށް ގާތްގަނޑަކަށް އާދެވުނު ދެ ބައުންސަރުންނެވެ. އެލިޝިއާ ދިޔައީ އޭނާގެ ކަނާތްފަރާތުގައި ތިބި ފަހަތަށް ޖެހިފައިވާ މީހުން ކުނިކަހާލަމުންނެވެ. ތިރިން ގަދަ ޑާންސް މިއުޒިކެއް ގުގުމާލަމުން ދިޔައެވެ. މަސްތުވުމުގެ އެކި މަރުހަލާތަކުގައި ތިބި ހަށިގަނޑުތައް މުޅި ޑާންސް ފްލޯރގައި އެތުރިފައި ހުއްޓެވެ. ޑީޖޭ މިކްސްކޮށް ގްރަންޓް ކޮށްލީ އަޅުވެތި ބެލުންތެރިންނަށްޓަކައެވެ.
  
  "ކްލޯޑް ޑިޑް"ޓް ސެންޑް ޔޫ" ދެވަނަ ބައުންސަރު ނޭވާ ހާސްކޮށްލީ ސާފުކޮށް ސިހުނެވެ. ޑްރޭކް ސިޑިން ފިޔަވަޅުތައް ބޭނުންކޮށްގެން ކުރިއަށް ޖެހިލާފައި ދެފައި އެމީހާގެ މޭމަތީގައި އިންދައި، އަޑުގަދަ ވަޅުގަނޑަށް ފަހަތަށް ވެއްޓިގެން ދިޔައެވެ.
  
  އަނެއް މީހަކު އެންމެ ފަހު ފިޔަވަޅުގެ މަތިން ފުންމާލައިގެން އަތްތިލަ ޖައްސާލަމުން ޑްރޭކް އާއި ދިމާއަށް ދުއްވައިގަތެވެ. އިނގިރޭސި މީހާގެ ރިބަން އަށް ލިބުނީ ބަލިކަށި މީހަކު ވެއްޓިދާނެ ފަދަ ވަޒަނެކެވެ. ތަދުވިއެވެ. އޭނާގެ އިދިކޮޅު ކުޅުންތެރިޔާ މަޑުކޮށްލީ އެ އަސަރަށް އިންތިޒާރު ކުރަމުންނެވެ.
  
  އެކަމަކު ޑްރޭކް ހަމައެކަނި ފުންނޭވާއެއް ދޫކޮށްލާފައި ކްލޯސް އަޕަރކަޓެއް ދިނީ ފައިގެ ވަރަށް ފަލަމަސްގަނޑުން ފެށިގެން އުދުހިގެންނެވެ. ބައުންސަރު ބިންމަތިން އުފުލާލުމުން ވަގުތުން ހޭނެތިގެން ދިޔައެވެ. ބިންމަތީގައި ޖެހުނު އަޑުގަދަކަމުން ޕިލިޕޯ ފެންނަ ފެނުމުގައި ފުންމާލިއެވެ.
  
  "އެއްޗެކޭ ބުނީތަ؟" މާއީ އޭނާގެ ފުރިހަމައަށް މެނިކިއުރަޑް ކޮށްފައިވާ އިނގިލީގެ ނިޔަފަތި ހަވާއީގެ ގަސްގަހާގެހި ޖަހާފައިވާ ކޯތާފަތުގައި ދުއްވާލިއެވެ. "ކަލޭގެ ފިރިހެނުންނާ ބެހޭގޮތުން؟"
  
  "މޮޔަވީތަ؟" މި ކްލަބުގެ ވެރިޔަކީ ކާކުކަންވެސް އެނގޭތަ؟"
  
  މާއީ ހިނިތުންވެލިއެވެ. ހަތަރު ބޮޑީގާޑުން ފޮނުވާލުމަށްފަހު އެއްވެސް އުނދަގުލެއް ނެތި އެލިޝިއާ އެދެމީހުންނާ ކައިރިވިއެވެ. "މަޖާ ތިހެން ބުނަންވީ." ފިލިޕޯގެ ހިތުގައި ފައި ބާއްވާފައި ބާރަށް ފިތާލިއެވެ. "މި ކުއްޖާ ކްލޯޑް. އޭނާ ކޮބާ؟"
  
  ފިލިޕޯގެ ދެލޯ ވަށައިގެން ދުވެފައި ދިޔައީ ހިފާފައިވާ އަލިފާންގަނޑެއް ފަދައިންނެވެ. "އަހަންނަކަށް... ނޭނގެ. އޭނާ މިތަނަށް ދުވަހަކުވެސް ނާދެއެވެ. އަހަރެން މިތަން ހިންގަނީ، އެކަމަކު އަހަރެން... އަހަންނަކަށް ނޭނގެ ކްލޯޑް."
  
  "ހިތާމައެއްނު." އެލިޝާ ފިލިޕޯގެ ހިތުގައި ފިރުމާލިއެވެ. "ތިބާއަށް".
  
  ޑްރޭކް ވަގުތުކޮޅެއް ނަގައިގެން އެމީހުންގެ ޕެރިމިޓަރު ސްކޭން ކުރިއެވެ. ހުރިހާ ކަމެއްވެސް ރައްކާތެރިހެން ހީވިއެވެ. އޭނާ ލެނގިލައިގެން ހުރީ ކްލަބުގެ ވެރިމީހާއާ ނޭފަތުން ނޭފަތަށް ވާންދެންނެވެ.
  
  "އަހަރެމެންނަށް ލިބެނީ. ތިޔައީ އަގު ނެތް މިނިއަންއެކެވެ. ކަލޭ ކްލޯޑް ނޭނގޭ ކަމަށް ވެސް އަހަރެން އެއްބަސްވަމެވެ. އެކަމަކު އޭނަ ދަންނަ މީހަކު އެނގޭކަން ޔަގީން. ދޭތެރެ ދޭތެރެއިން ޒިޔާރަތްކުރާ މީހެކެވެ. އަމިއްލަ ނަފްސު ކޮންޓްރޯލްގައި ބެހެއްޓުމަށް ޔަގީންކޮށްދޭ މީހެކެވެ. މިހާރު-" ޑްރޭކް ޕިލިޕޯގެ ކަރުގައި ހިފާލިއިރު އޭނާގެ ރުޅިވެރިކަން ފޮރުވިފައިވަނީ ކިރިޔާއެވެ. "ކަލޭ މިމީހާގެ ނަން ބުނެބަލަ. ނޫނީ އަހަރެން ކަލޭގެ ފޮނި ބޯ ބުރިކޮށްލާނަން."
  
  މިތަނުގެ މައްޗަށް ވެސް ޕިލިޕޯގެ ހީނލުންތައް އަޑުއިވިފައި ނުވާއިރު، ގުގުރުމުގެ ތެޅުންތައް ބަރު އެކޯސްޓިކް ފާރުތަކުގެ ސަބަބުން ފޮރުވިފައި ހުއްޓެވެ. ޑްރޭކް ބޯ ހޫރާލީ ވެލާއެއް މަރުވެފައިވާ ގަޒެލްއެއްގެ ބޯ ހޫރާލާ ގޮތަށެވެ.
  
  "ކޯއްޗެއް?"
  
  "ބުޗަނާން. މި މީހާގެ ނަމަކީ ބުޗަނަން އެވެ."
  
  ޑްރޭކް އިތުރަށް ބާރަށް ފިއްތާލީ އޭނާގެ ރުޅިވެރިކަން ވެރިވާން ފެށުމުންނެވެ. "އޭނާ ކޮންޓެކްޓް ކުރާ ގޮތް ބުނެބަލަ." ކެނެޑީގެ ތަސްވީރުތަކުން އޭނާގެ ތަސައްވުރު ފުރިގެން ދިޔައެވެ. މަރުވަމުން ދިޔަ ކްލަބުގެ ވެރިމީހާއާ މާއީ އާއި އެލިޝިއާ އޭނާ ދުރަށް ދަމައިގަތްކަން އޭނާއަށް އިހުސާސް ކުރެވުނީ ކިރިޔާއެވެ.
  
  
  އަށާރަވަނަ ބާބު
  
  
  ހަވާއީގެ ރޭ އަދިވެސް އޮތީ ފުރިހަމަ ބާރުމިނެއްގައެވެ. ރޭގަނޑު ދަންވަރު ވެގެން ދިޔައިރު ޑްރޭކް، މޭ އަދި އެލިޝިއާ ކްލަބުން ނުކުމެ ޕާކުކޮށްފައި އޮތް ޓެކްސީއަކަށް ހޭއިލް ކުރިއެވެ. އެލިޝިއާ އެމީހުންގެ ފިލައިގެން ދިޔަ މަގު ކަވަރުކުރީ އުފަލުން ޑީޖޭ ކައިރިއަށް ހިނގައިގަނެ، އޭނާގެ މައިކް ހިފައިގެން އޭނާގެ އެންމެ މޮޅު ރޮކް ސްޓާ އިމްޕްރެޝަން ކޮށްގެންނެވެ. "ހެލޯ ހޮނޮލޫލޫ! ކިހިނެއް ދޯ ތި އުޅެނީ؟ މިރޭ މިތަނަށް އައުމުން ހާދަ އުފާވެއްޖެ. ޔޫ ގައިސް އާ ސޯ ޑޭމް ބިއުޓިފުލް!" ދެން ހާސް ތުންފަތުގައި ހާސް ހީއެއް ދޫކޮށްލާފައި އޮމާންކަމާއެކު ނިކުމެގެން ދިޔައެވެ.
  
  މިހާރު އެމީހުން ތިބީ ޓެކްސީ ޑްރައިވަރާއި މިނިވަންކަމާއެކު ވާހަކަ ދައްކަމުންނެވެ. "ޕިލިޕޯ ބުޗަނާނަށް އިންޒާރު ދިނުމަށް ކިހާ ދުވަހެއް ނަގާނެ ކަމަށް ހީކުރަނީ؟" އަލީޝާ އަހާލިއެވެ.
  
  "ނަސީބަކުން ދުވަސްކޮޅަކު އޭނާ ނުފެނިދާނެ. އޭނާ ރަނގަޅަށް ގުޅިފައިވެއެވެ. އެކަމަކު އެމީހުން ކުރާނަމަ-"
  
  "އޭނާ ވާހަކައެއް ނުދައްކާނެ" ޑްރޭކް ބުންޏެވެ. "އޭނާއަކީ ނުލަފާ މީހެއް. އޭނާ ކްލޯޑްގެ މީހާ އަނބުރާލި ކަމުގެ ހަގީގަތަކަށް ސަމާލުކަން ނުދޭނެއެވެ. އަހަރެންގެ ރަހުނު އެއަށް ލާނަމެވެ."
  
  "ބައުންސަރުން ބިސް އުކާފާނެ." މާއީ މަޑުމަޑުން ބުނެލިއެވެ.
  
  "ގިނަ މީހުން ތިބީ ހޭނެތިފައި." އަލީޝާ ހީލަމުން ދެން އިތުރަށް ސީރިއަސްކޮށް ބުނެލިއެވެ. "އެކަމަކު ސްޕްރައިޓް ރަނގަޅު. އަނެއްކާ ހިނގާބިނގާވެ ވާހަކަ ދައްކާލެވޭ ހިނދު ބިހެއް ފަދައިން ގިސްލާނެ."
  
  ޑްރޭކް އޭނާގެ ދުލުގައި ކްލިކް ކޮށްލިއެވެ. "ޑޭމް އިޓް، ތި ދެމީހުން ވެސް ބުނީ ތެދެއް. ދެން އަޅުގަނޑުމެން އަވަހަށް އެކަން ކުރަން އެބަޖެހޭ. މިރޭ. އެނޫން ގޮތެއް ނެތް."
  
  "އުތުރު ކުކުޅު ގޯޅި" ޓެކްސީ ޑްރައިވަރަށް މާއީ ބުންޏެވެ. "އަހަރެމެން މޯޗަރީ ކައިރިއަށް ގެންގޮސްދެވިދާނެ."
  
  ޓެކްސީ ޑްރައިވަރު އަވަސް އަވަހަށް އޭނައަށް ނަޒަރު ހިންގާލިއެވެ. "އަސްލުތަ؟"
  
  އެލީޝާ އޭނާގެ ސަމާލުކަން ދަމައިގަތީ ޗީކީ ހިނިތުންވުމަކާއެކުގައެވެ. "ކީޕް އިޓް ޑައުން، ފަސް-އޯ" ހަމަ ދުއްވާލަން."
  
  ޓެކްސީ ޑްރައިވަރު "ފަކިންގ ހާއޯލޭ" ކަހަލަ އެއްޗެއް މުމްބާއީ ކުރި ނަމަވެސް މަގުމައްޗަށް ނަޒަރު އަނބުރާލަމުން ހިމޭންވިއެވެ. އެމީހުން ދާންވީ ކޮންތާކަށްތޯ ޑްރޭކް ވިސްނާލިއެވެ. "ހަގީގަތުގައި މިއީ ބުޗަނާންގެ އޮފީސް ނަމަ މިވަގުތު އޭނާ އެތަނުގައި ހުރުމަކީ ގާތް ކަމެއް."
  
  އަލީޝާ ހީނގަތެވެ. "ޑްރޭކީ، ޑްރޭކީ، ހަމަ ރަނގަޅަށް އަޑުއަހަނީކީ ނޫން. އެންމެ ފަހުން އަހަރެމެންނަށް އެނގުނީ މޮޔަ މީހާ، ޕިލިޕޯގެ ކަރު ކަލޭގެ އަތުގައި އެހާ ބާރަށް ޖަހައިގެން މާމުއި ކުލައަށް ބަދަލުވެގެން ދިޔަކަން، އަހަރެމެން އޭނާގެ މަލާމާތުގެ ފުރާނަ ސަލާމަތް ކުރަން ފެށީމެވެ، އަދި ބުޗަނާންގެ ގެއެއް ހުރި ކަމަށް ބުނި."
  
  "ގެ?" ޑްރޭކް މޫނު ކުނިކޮށްލިއެވެ.
  
  "ވިޔަފާރިއާ ބެހޭ ގޮތުން. މި ޑީލަރުން އެނގިވަޑައިގަންނަވާނެ. އެމީހުން އެތަނުގައި ދިރިއުޅެ ކާ، އެތަނުގައި ކުޅެ، އެމީހުންގެ ލޯކަލް ވަޒީފާތައް އެތަނުން އިންތިޒާމު ކުރެއެވެ. ތަރުތީބު ބެލެހެއްޓުން. އޭނާގެ މީހުން ކައިރީގައިވެސް ބަހައްޓާނެއެވެ. އެއީ ނޮން ސްޓޮޕް ހާޑް ޕާޓީއެއް މީސްމީހާ."
  
  "އެއީ ނައިޓް ކްލަބުގައި ބާއްވާ އިވެންޓްތައް ސިއްރު ކުރުމަށް އެހީތެރިވެދޭނެ ކަމެއް، މިވަގުތު." މޯޗަރީގައި ޓެކްސީ މަޑުކޮށްލުމާއެކު މާއީ ބުންޏެވެ. "ހަނދާންވޭތަ އަހަރެމެން ހޮންކޮންގުގައި ހުރި އެ ޑެލިވަރީ މެގްނެޓްގެ އޮފީހަށް ވަދެގެން ދިޔަ ދުވަސް؟ އަހަރެމެން އަވަހަށް ވަންނަނީ، އަހަރެމެން އަވަހަށް ނުކުންނަނީ. މިއީ ވާންޖެހޭ ގޮތެވެ."
  
  "ހަމަ ޒޫރިކްގެ އެތަނަށް އާދެވުނު އިރު ވެސް ވީހެން." އަލީޝާ ބާރަށް ޑްރޭކް ގާތު ބުނެލިއެވެ. "އެއީ ހުރިހާ ކަމެއް ނޫން ކިޓާނޯ. އެހާ ދުރެއް ނޫން."
  
  
  * * *
  
  
  ހޮނޮލޫލޫގެ ސީއައިއޭ އިމާރާތުގައި ހުރި އެޕާޓްމަންޓަށް ހޭޑަން ހިނގައިގަނެގެން ގޮސް އޭނާގެ ޓްރެކްތަކުގައި މަރުވެފައި އޮއްވާ ހުއްޓުނެވެ. އެނދުގައި އިށީނދެގެން އިނދެ ފައި ތަޅުވާލަމުން ބެން އޭނަގެ އިންތިޒާރުގައި ހުއްޓެވެ.
  
  އެ ޒުވާނާ ވަރުބަލިވެފައި ހުރި ކަހަލައެވެ. ދުވަސްތަކެއް ވަންދެން ކޮމްޕިއުޓަރ ސްކްރީނަކަށް ބަލަހައްޓައިގެން ހުރުމުން އޭނާގެ ލޮލުގައި ލޭ އޮހޮރުވާލާފައިވާއިރު، އެހާ ގަދަ ސަމާލުކަމެއްގެ ސަބަބުން ނިތްކުރި ކުޑަކޮށް ރިއްސާފައި ހުރިހެން ހީވިއެވެ. އޭނާ ފެނުމުން ހައިޑަން އުފާވިއެވެ.
  
  އިޝާރާތުން ކޮޓަރި ވަށައިގެން ބަލާލިއެވެ. "ކަލޭއާއި ކަރީން އެންމެ ފަހުން އުރަމަތި ކަނޑާލީތަ؟"
  
  "ހާރު، ހާރ. ޝީ އިޒް ފެމިލީ." އެދެމީހުންގެ ގާތްކަމަކީ އެންމެ ފާޅުކަން ބޮޑު ކަމެއް ކަހަލަ ގޮތަކަށް އޭނާ ބުނެލިއެވެ. "އަދި ކޮމްޕިއުޓަރެއްގެ ވަށައިގެން އުޅޭ ގޮތް އޭނައަށް ކަނޑައެޅިގެން އެނގޭ."
  
  "ޖީނިއަސް ލެވެލްގެ އައިކިއު އެއް މިކަމުގައި އެހީތެރިވެދޭނެ." ހައިޑަން އޭނާގެ ބޫޓު ނައްޓާލިއެވެ. އެ ބޯ ކާޕެޓް ހީވަނީ ރިއްސާފައި ހުރި ފައިތިލަ ދަށުގައި ހުރި ފެން ބާލީހެއްހެންނެވެ. "އަހަންނަށް މުޅިން ޔަގީން މާދަމާ އަހަރެމެން ބޭނުންވާ އެއްޗެއް ކޫކްގެ ޖާނަލްތަކުން ފެންނާނެކަން."
  
  "އަޅުގަނޑުމެންނަށް އެމީހުން އެއްގޮތަކަށްވެސް ޑިޓެކްޓް ކުރެވޭނަމަ."
  
  "ހުރިހާ ކަމެއް ވެސް އިންޓަނެޓްގައި އެބަހުރި. ހަމައެކަނި ބަލަންވީ ކޮންތާކުކަން އެނގެން ޖެހޭނެ."
  
  ބެން އޭނައަށް ބަލާލަމުން މޫނު ކުނިކޮށްލިއެވެ. "ޑޫސް... ހީވަނީތަ އަހަރެމެން މިތާ މެނިޕިއުލޭޓް ކުރާހެން؟ ފުރަތަމަ އަޅުގަނޑަށް ހޯދަނީ ކަލާނގެތަކުގެ މަހާނަ، އަދި ދެން ޓްރާންސްފާ ޑިވައިސްތަކެވެ. އަޅުގަނޑުމެންނަށް މިހާރު ހޯދަމުން މިދަނީ އެދެމީހުންނަކީ ގުޅުންހުރި ދެމީހުންކަން. އަދި-" އޭނާ މަޑުކޮށްލިއެވެ.
  
  "އަދި ކޮންކަމެއް؟" ހައިޑަން އޭނާގެ ކައިރީގައި އެނދުގައި ހަމަޖެހިލިއެވެ.
  
  "އެ ޑިވައިސްތައް ކޮންމެވެސް ގޮތަކުން ނަރަކައިގެ ދޮރުތަކާ ގުޅިދާނެ،" އޭނާ ވިސްނައިދިނެވެ. "ކޮވަލެންކޯ އެމީހުން ބޭނުން ނަމަ އެމީހުން ތިބެންވީ."
  
  "އެއީ ތެދެއް ނޫން". ހައިޑަން ކައިރިއަށް ލެނގިލިއެވެ. "ކޮވަލެންކޯ މޮޔަވެއްޖެ. އަހަރެމެންނަށް އޭނާގެ ވިސްނުން ވިސްނޭ ކަމަށް ހެދިގެން ނުތިބެވޭނެ."
  
  ބެންގެ ލޮލުން އެނގުނީ އޭނާގެ ޚިޔާލުތައް އަވަހަށް ގެއްލި އެހެން މީހުންނާ ފްލާރޓް ކުރަމުން ދިޔަކަމެވެ. އޭނާ ބޮސްދިނީ ހައިޑަންގެ ބޯ އޭނާގެ ބޯ އާއި ދިމާއަށް ލެނގިލުމުންނެވެ. ޖީބުގައި އެއްޗެއް ހިފައިގެން ފުންމާލަން ފެށުމުން ޝަބާ ދުރަށް ޖެހިލިއެވެ.
  
  "ޒިޕް ތެރެއިން ނުކުންނައިރު އަހަރެންނަށް ރަނގަޅު ހީވަނީ ބެން."
  
  "އެހް؟ ނޫން. އަހަރެން ބޭނުންވީ މިކަން." ފޯނު ނަގައި ސްކްރީން އެމްޕީ3 ޕްލޭޔަރަށް ބަދަލުކޮށްލުމަށްފަހު އަލްބަމެއް ހޮވާލިއެވެ.
  
  ފްލީޓްވުޑް މެކް ލަވަކިޔަން ފެށީ ކްލާސިކް އަޑުތަކުން "ސެކަންޑް ހެންޑް ނިއުސް" އެވެ.
  
  ހައިޑަން ހައިރާންވެފައި ލޯ މަރާލިއެވެ. "ޑައިނޮރޮކް؟ ހަޤީޤަތުގައި?"
  
  ބެން އޭނަގެ ބުރަކަށީގައި އެއްލާލިއެވެ. "ތި ހީކުރާވަރަށްވުރެ މިއިން ބައެއް ރަނގަޅު."
  
  ލޯބިވެރިޔާގެ ރާގުގައި ހުރި ވަޅި ހަލާކުކަން ހައިޑަންއަށް ގެއްލުމެއް ނުވިއެވެ. ލަވައިގެ ތީމް ވެސް އޭނާއަށް ގެއްލިގެން ނުދިޔައީ، ސުރުޚީގައި ވެސް ފާހަގަ ކުރެވެއެވެ. ބެން އާއި އެއް ސަބަބުތަކާހުރެ، އެކަމުގެ ސަބަބުން ކެނެޑީ މޫރާއި ޑްރޭކް އާއި އެމީހުންނަށް ގެއްލުނު ހުރިހާ އެއްޗަކާ މެދު ވިސްނާލެވުނެވެ. ކެނެޑީގައި އެދެމީހުންގެ ވެސް މޮޅު ރަހުމަތްތެރިއަކު ގެއްލުނު ކަމުގައި ވިޔަސް، އޭނާގެ އަނިޔާވެރި މަރުގެ ސަބަބުން ޑްރޭކްގެ ހުރިހާ ރައްޓެހިން ވެސް ކުޑަވެގެން ދިޔައީ ހަމައެކަނި ބެކްގްރައުންޑް އަޑުގަދަ ކަމަކަށެވެ.
  
  އެކަމަކު ލިންޑްސީ ބަކިންހަމް އުސް ޗަސްބިމާ ބެހޭ ގޮތުން ލަވަކިޔައި އޭނާގެ ކަންތައްތައް ކުރަން ފެށުމުން ވަރަށް އަވަހަށް މޫޑު ބަދަލުވި އެވެ.
  
  
  * * *
  
  
  މާއީ ޓެކްސީ ޑްރައިވަރު މަޑުކޮށްލަން އެދުނު ނަމަވެސް އެމީހާ އަޑުއަހާފައެއް ނުވެއެވެ. އެމީހުން ކާރުން ފޭބުމާއެކު އޭނާ އިންޖީނު ސްޓާޓްކޮށްލަމުން ދުއްވައިގަތީ ގްރެވިލް އުނގުޅަމުންނެވެ.
  
  އަލީޝާ އޭނާ ބަލަހައްޓައިގެން ހުއްޓެވެ. "ތާކުންތާކުނުޖެހޭ".
  
  މާއީ އެމީހުންގެ ކުރިމަތީގައި ހުރި އިންޓަސެކްޝަނަށް އިޝާރާތް ކުރިއެވެ. "ބުޗަނަން ހައުސް ހުންނަނީ ކަނާތްފަރާތުގައި."
  
  ހިތްގައިމު ހިމޭންކަމެއްގައި ދެމީހުން ހިނގައިގަތެވެ. މީގެ މަސްތަކެއް ކުރިން ޑްރޭކްއަށް އެނގުނީ މިއީ ދުވަހަކުވެސް ނުވާނެ ކަމެއްކަން. މިއަދު އެމީހުންގެ އެއް ދުޝްމަނެއް އޮތެވެ. ލޭއޮހޮރުވާލާ ރަސްގެފާނުގެ މޮޔަކަމުން އެ އެންމެންގެ ހިތަށް އަސަރުކުރިއެވެ. އަދި މިނިވަންކަމާއެކު ހުރުމުގެ ހުއްދަ ލިބިއްޖެނަމަ އަދިވެސް އެމީހުންނަށް ބޮޑެތި ގެއްލުންތަކެއް ލިބިދާނެއެވެ.
  
  އެކުގައި އެއީ ދުނިޔޭގެ އެންމެ މޮޅު އެއް ޓީމެވެ.
  
  އެމީހުން އިންޓަސެކްޝަން ހުރަސްކޮށް މަޑުކޮށްލީ ބުޗަނާންގެ މުދާ ފެންނަން ފެށުމުންނެވެ. އެތަން ވަނީ އަލިކަމުން ފެންބޮޑުވެފައެވެ. ފަރުދާތައް ތިރިވެއްޖެއެވެ. ދޮރުތައް ހުޅުވާފައި ހުރުމުން މުޅި ސަރަހައްދުގައި މިއުޒިކް ދައުރުވަމުން ދިޔައެވެ. މަގު ހުރަސްކޮށް ވެސް ރެޕް މިއުޒިކުގެ ތޫނު އަޑު އިވެމުން ދިޔައެވެ.
  
  "މޮޑެލް އަވަށްޓެރިއެއް" އެލިޝިއާ ކޮމެންޓް ކުރިއެވެ. "އެކަހަލަ މީހަކު - އަހަރެން ހަމަ ޖެހޭނީ ކައިރިއަށް ގޮސް އެމީހުންގެ ޑޭމް ސްޓިރިއޯ ސިސްޓަމް ސްމިތުރީންސް އަށް ތަޅާލަން."
  
  "އެކަމަކު ގިނަ މީހުންނަކީ ކަލޭ ކަހަލަ ބައެއް ނޫން،" ޑްރޭކް ބުންޏެވެ. "މިއީ މި މީހުން ކުރިއަރަމުން އަންނަ ކަމެއް. ހިތުން ބުލީ ކުރާ މީހުންނެވެ. ހަގީގީ ދިރިއުޅުމުގައި ޝޮޓްގަން ގެންގުޅޭއިރު އެއްވެސް އޯގާތެރިކަމެއް އަދި ޒަމީރެއް ނެތެވެ."
  
  އެލީޝާ އޭނާއަށް ބަލާލަމުން ހީލިއެވެ. "ދެން ފުލް ސްކޭލް އެޓޭކެއް ލިބޭނެ ކަމަށް އުންމީދު ނުކުރާނެ."
  
  މާއީ އެއްބަސްވިއެވެ. "އަހަރެމެން އަވަހަށް ވަންނަނީ، އަވަހަށް ނިކުންނަން."
  
  ޑްރޭކް ވިސްނާލީ ލޭގެ ރަސްގެފާނު އެހާ ގިނަ މައުސޫމް މީހުން މަރާލުމަށް އަމުރު ކުރެއްވި ގޮތާ މެދުގައެވެ. "ހިނގާ އެމީހުން ފޮޅާލަން."
  
  
  * * *
  
  
  ހައިޑަން ހުރީ ބަރަހަނާކޮށް ފޮނިވެފައި ވަނިކޮށް އޭނާގެ ފޯނު ރިންގުވުމުންނެވެ. އެއީ އޭނާގެ ވެރިޔާ ޖޮނަތަން ގޭޓްސްގެ ސިގްނެޗާ ރިންގްޓޯން ނޫން ނަމަ އޭނާ އެ ރިންގްޓޯން ބްލޮކް ކޮށްލާނެ އެވެ.
  
  އޭގެ ބަދަލުގައި ގިސްލަމުން ބެން ދުރަށް ޖައްސާލަމުން ޖަވާބު ބަޓަން ޖަހާލިއެވެ. "އާނ?"
  
  ނޭވާ ހުސްވެފައި ހުރިކަން ވެސް ގޭޓްސް އަށް ފާހަގައެއް ނުކުރެވުނެވެ. "ހައިޑެން، އަހަރެން ލަސްވެގެން މާފަށް އެދެން. ވާހަކަ ދެއްކޭނެތަ؟"
  
  ހޭޑަން ވަގުތުން އަނބުރާ ހަގީގަތަށް ސްނެޕް ކޮށްލިއެވެ. އެ ގޭޓަށް އޭނަގެ ސަމާލުކަން ހައްގުވިއެވެ. އޭނާގެ ޤައުމަށްޓަކައި އޭނާ ތަޙައްމަލުކުރި ބިރުވެރިކަމަކީ އޭނާގެ ވާޖިބުގެ އިޙްސާސްއަށްވުރެ މާ ބޮޑު ކަމެކެވެ.
  
  "ހަމަ ޔަގީނުންވެސް ސަރ."
  
  "ޑިމިޓްރީ ކޮވަލެންކޯ އަކީ އެމެރިކާގެ އަށް ސެނެޓަރުންނާއި ސަތާރަ މަންދޫބުންނާއި އެއް މޭޔަރުގެ އާއިލާގެ މެމްބަރުން އަޅުވެތިކޮށްގެން ހިފަހައްޓާފައިވާ މީހެކެވެ. މި ޖަނަވާރު އިންސާފުގެ ކުރިމައްޗަށް ގެނެވޭނީ، ޖޭ، ކޮންމެ ގޮތަކުން ވެސް ބޭނުންވެގެންނެވެ. ހުރިހާ ވަސީލަތްތަކެއް ކަލޭގެ އަތުގައި އެބަހުރި."
  
  އެ ގުޅުން ވަނީ މެދުކެނޑިފައެވެ.
  
  އަނދިރިކަމުގެ ތެރެއަށް ބަލަހައްޓައިގެން ހުރެ ހައިޑަން އިށީނދެގެން އިންއިރު އޭނާގެ ހޫނުކަން މުޅިން ނިވިއްޖެއެވެ. އޭނާގެ ޚިޔާލުތައް ހުރީ ގައިދީންނާ އެކުގައެވެ. މައުސޫމް މީހުން އަނެއްކާވެސް ތަކުލީފު އުފުލަމުން ދިޔައެވެ. ލޭގެ ރަސްގެފާނު އިންސާފުގެ ކުރިމައްޗަށް ގެނައުމުގެ ކުރިން އިތުރު ކިތައް މީހުންނަށް ތަކުލީފު އުފުލާނެ ބާވައޭ ހިތަށް އެރިއެވެ.
  
  ބެން އެނދު ހުރަސްކޮށް އޭނަ ކައިރިއަށް ވަދެ ފަސޭހައިން އޭނަ ބޭނުން ގޮތަކަށް ބައްދާލިއެވެ.
  
  
  * * *
  
  
  ޑްރޭކް ފުރަތަމަ އެތެރެއަށް ވަދެގެން ދިޔައިރު އޭނާ ހުރީ ކަނާތްފަރާތުގައި ހުޅުވިފައިވާ ދެ ދޮރު އަދި ނިމުމުގައި ހުޅުވާފައި ހުރި ބަދިގެއެއް ހުރި ދިގު ހޯލެއްގައެވެ. އެމީހާ ސިޑިން ފައިބައިގެން ދިޔައިރު، ޑްރޭކް ގެއަށް ވަދެގެން އައިތަން ފެނުމުން އޭނާގެ ލޮލުން ކުއްލިއަކަށް ސިހުމެއް ވެރިވެގެން ދިޔައެވެ.
  
  "ވަޓް ދަ-؟"
  
  މާއީގެ އަތް ލޮލަށް ފެންނަ ވަރަށް ވުރެ ބާރަށް ހަރަކާތްތެރިވިއެވެ. އެއް ސިކުންތުގައި އެމީހާ ވައިގެ ތެރޭގައި ކުރަހަމުން ދިޔައީ އިންޒާރެއް ގޮވަން ކަމަށާއި، އަނެއް ސިކުންތުގައި ސިޑިން ފައިބައިގެން ދިޔައީ ކުޑަކުޑަ ޚަންޖަރެއް ކަރުތެރޭގައި ހިފައިގެންނެވެ. އެންމެ ތިރިއަށް އާދެވުމުން މާއީ އޭނާގެ މަސައްކަތް ނިންމާލުމަށްފަހު އޭނާގެ ޚަންޖަރު އަނބުރާ ނެގިއެވެ. ޑްރޭކް ކޮރިޑޯއިން ތިރިއަށް ހިނގައިގަތެވެ. އެމީހުން ކަނާތްފަރާތަށް އެނބުރި ފުރަތަމަ ކޮޓަރިއަށް ވަނެވެ. ގޮވާތަކެތި ޕެކްކޮށްފައި ހުރި ސާދާ ފޮށިތަކުން ހަތަރު ޖޯޑު ލޮލުގެ މައްޗަށް ބަލާލިއެވެ.
  
  ގޮވާތަކެތި ހެއްޔެވެ؟
  
  ޑްރޭކްއަށް ވަގުތުން ސީ4 ދެނެގަނެވުނު ނަމަވެސް، އެމީހުން ފަރުވާކުޑަކޮށް އުކާލާފައިވާ ހަތިޔާރުތަކުގައި ހިފާލުމާއެކު އޭނާއަށް ވިސްނަން ވަގުތު ނުލިބުނެވެ. މައި އާއި އެލިޝިއާ ޑްރޭކް ވަށައިގެން ނަށަމުން ދިޔައެވެ.
  
  "އެތަނުގަ!" ޑްރޭކް އިޝާރާތް ކުރީ އެންމެ ބާރަށް ދުއްވާ އެއްޗެހިތަކަށެވެ. އެލިޝިއާ އޭނާ ވައްޓާލީ ގްރޮއިން އަށް އޯގާތެރި ނޫން ލަނޑަކުންނެވެ. ކޮންމެވެސް އެއްޗެއް ގިސްލަމުން އޭނާ ވެއްޓުނެވެ. ޑްރޭކްގެ ކުރިމަތީގައި ހުރި މީހާ އަވަސް އަވަހަށް އޭނާއާ ދިމާއަށް ހިނގައިގަތީ މޭޒުމަތިން ފުންމާލައިގެން އޭނާގެ ހަމަލާގެ އުސްމިނާއި ބާރު އިތުރުކުރުމަށެވެ. އެމީހާގެ ފްލައިޓުގެ ދަށުގައި ޑްރޭކް އޭނާގެ ހަށިގަނޑު އެނބުރުވާލުމުން، ޖައްސާލުމުން އޭނާގެ ދެ ކަކުލު ހުޅުން ފަހަތުން ވައްޓާލިއެވެ. އެމީހާ ރުޅިވެރިކަމާއެކު ހަޅޭއްލަވައިގަތުމުން އޭނާގެ އަނގައިން ލޭ އޮހޮރިގެން ދިޔައެވެ. ޑްރޭކް އޭނާގެ ހުރިހާ ބްރޫޓް ބާރަކާއި ބާރަކުން ބޮލުގެ މައްޗަށް ފުނޑުފުނޑުކޮށްލި ކަތިވަޅިއެއް ދިނެވެ.
  
  އެމީހާ ވެއްޓިގަތީ އަޑެއް ނީވެއެވެ.
  
  އޭނާގެ ކަނާތްފަރާތުގައި މާއީ އަވަސް އަވަހަށް ޖެހިޖެހިގެން ދެ ހަމަލާއެއް ފޮނުވާލިއެވެ. ދެމީހުންގެ ބަނޑުގައި ޒަޚަމްތަކެއް ހުރިއިރު ދެމީހުންގެ މުޅި މޫނުމަތީގައި ހައިރާންކަން ލިޔެވިފައި ތިއްބެވެ. ޑްރޭކް އަވަހަށް ޑެތު ގްރިޕް ބޭނުންކޮށްގެން އެކަކު ނާޤާބިލު ކޮށްލިއިރު މައި ވަނީ އަނެއް މީހާ ނައްޓާލާފައެވެ.
  
  "ދިއުން". - ޑްރޭކް ހީނލިއެވެ. އެމީހުންނަށް އެކަން ނޭނގިދާނެ ނަމަވެސް މިއީ އަދިވެސް ލޭގެ ރަސްގެފާނުގެ މީހުންނެވެ. އެމީހުންގެ ނަސީބު ރަނގަޅުވީ ޑްރޭކް އަވަސްވެގަތީމައެވެ.
  
  އެނބުރި ކޮރިޑޯއަށް ގޮސް އެހެން ކޮޓަރިއަކަށް ފޭބިއެވެ. އެމީހުން އެތެރެއަށް ފުންމާލި ވަގުތު ޑްރޭކްއަށް ފެނުނީ ބަދިގެއެވެ. އެއީ ފިރިހެނުން ފުރިފައި ތިބިއިރު، އެންމެން ތިބީ ތިރި މޭޒެއްގެ މަތީގައި ހުރި އެއްޗަކަށް ބަލަހައްޓައިގެންނެވެ. އެތެރެއިން އަންނަ ރެޕް އަޑުތައް ގަދަކަމުން ޑްރޭކް ކިރިޔާވެސް ހީކުރީ އެމީހުން އޭނާއާ ބައްދަލުކުރަން ނުކުމެދާނެ ކަމަށެވެ. މާއީ އަވަސް އަވަހަށް ކުރިއަށް ޖެހިލިއެވެ. ޑްރޭކް ކޮޓަރިއަށް ވަދެގެން އައިއިރު އޭނާ ވަނީ މީގެ ކުރިން އެއް ފިރިހެނަކު ބާއްވާފައި ދެން ހުރި މީހަކަށް ބަދަލުވެފައެވެ. ބޯ ތުނބުޅިއެއް އޮތް ފިރިހެނަކު ދުވެފައި ގޮސް ޑްރޭކް އާއި ދިމާވީ، ކުރިންވެސް އަތުގައި ރިވޮލްވަރެއް ހިފައިގެންނެވެ.
  
  "ކީއްކުރީ-؟"
  
  ތަމްރީނު ކުރުމަކީ ހަނގުރާމައިގެ ފަންނުގައި ހުރިހާ ކަމެއް ކަމަށާއި، ސިޔާސީ މީހަކަށް މުހިންމު ސުވާލަކުން ދުރުހެލިވެވޭ ވަރަށް ވުރެ އަވަހަށް ޑްރޭކް އެނބުރި އައީ ކަމަށެވެ. ވަގުތުން ފައި އުފުލާލަމުން އެމީހާގެ އަތުން ރިވޮލްވަރު ނައްޓާލުމަށްފަހު ކުރިއަށް ޖެހިލާފައި ވައިގެ ތެރޭގައި ހިފާލިއެވެ.
  
  އޭނާ ހަތިޔާރު އަނބުރާލިއެވެ.
  
  "ކަނޑިން ދިރިއުޅެން." އޭނާ ބަޑިޖަހާލިއެވެ. ބުޗަނަންގެ މީހާ ފަހަތަށް ވެއްޓުނީ ފަންނުވެރިކަމުގެ ތެރެއިންނެވެ. މާއީ އާއި އަލީޝާ ވަގުތުން އުކާލާފައިވާ އިތުރު ބަޑިއެއް ނަގައިގެން ދިޔައީ ބަދިގެއިން މީހަކު ހަޅޭއްލަވައިގަތުމުންނެވެ. "ހޭއި މޮޔައިން! ކީއްކުރަން ތިއުޅެނީ؟"
  
  ޑްރޭކް ހީލިއެވެ. ފެންނަ ފެނުމުގައި ބަޑިޖެހުމަކީ މިގޭގައި އަޑުއިވިފައި ނުވާ ކަމެއް ނޫނެވެ. ހިމުން. އޭނާ ހިނގައިގަތީ ދޮރާ ދިމާއަށެވެ.
  
  "ދެމީހުން" ދޮރުމަތީގައި ހުރި ޖާގައިން ހަމައެކަނި ދެމީހުންނަށް މެނިއުވަރ ކުރަން ޖާގަ ލިބުނުކަން އިޝާރާތް ކުރަމުން އޭނާ ހީނލިއެވެ. މާއީ ފަހަތުގައި އިށީނެވެ.
  
  "ހިނގާ މި ބުޅާތައް ތަމަންކޮށްލަމާ." ޑްރޭކް އާއި އެލިޝިއާ ނުކުމެގެން ދިޔައީ މޭޒު ވަށައިގެންވާ ފައިގެ ފަޅަށް އަމާޒުކޮށްގެން ބަޑިޖަހަމުންނެވެ.
  
  ލޭ ސްޕްރޭ ކުރުމުން ހަށިގަނޑުތައް ބިންމައްޗަށް ވެއްޓުނެވެ. ޑްރޭކް އާއި އެލިޝިއާ ކުރިއަށް ދިޔައީ ސިހުމާއި ބިރުވެރިކަމުން އިދިކޮޅު ކުޅުންތެރިންނަށް އޮޅުން ބޮޅުން ބޮޑުވެ ބިރުދައްކާނެކަން އެނގިހުރެއެވެ. ބުޗަނާންގެ ގާޑުންގެ ތެރެއިން އެކަކު ތިރި މޭޒެއްގެ މަތިން ފުންމާލައިގެން ގޮސް އެލިޝިއާގެ ގައިގައި ޖެހި އެއްފަރާތަކަށް އެއްލާލިއެވެ. ގާޑުން ދެފަހަރެއްގެ މަތިން އިނގިލި ޖަހާލުމުން ދިފާއު ކުރަމުން މާއީ ވަޅުގަނޑުގެ ތެރެއަށް ފިޔަވަޅު އެޅިއެވެ. މާއީ އޭނާގެ ކުރިއަތްމަތީގައި ޖެހުނު ކޮންމެ ވަޒަނެއް ހިފެހެއްޓުމުގެ ކުރިން އޭނާގެ ނޭފަތުގެ ބްރިޖުގައި ފިސްތޯލައިން ބާރަށް ޖަހާލިއެވެ.
  
  އަލީޝާ އަނެއްކާވެސް މާރާމާރީއެއް ހިންގިއެވެ. "އަހަރެންގެ އަތުގައި އޮތީ."
  
  "އަޅެ އަހަންނަށް ޔަގީން ކަލޭ ކުރިކަން ހަނީ."
  
  "ބްލޯ މީ." އެލިޝިއާ ބަޑި ދައްކާލީ ރޮމުން ރޮމުން ދިޔަ ފިރިހެނުންނެވެ. "އެހެން މީހަކު އުޅެން ބޭނުންތަ؟ ހޫމް؟"
  
  ޑްރޭކް ބަލަހައްޓައިގެން ހުރީ ތިރި މޭޒާއި އޭގައި ހުރި ތަކެއްޗަށެވެ. ތައްޔާރުވުމުގެ އެކި މަރުހަލާތަކުގައި ސީ4 ގެ ޕައިލްސް ތަކެއް ބިމުގެ މަތީގައި ކުނި އުކާލާފައި ހުއްޓެވެ.
  
  ލޭއޮހޮރުވާލާ ރަސްގެފާނު ރޭވީ ކޮން ނަރަކައެއް ހެއްޔެވެ؟
  
  "ކަލޭމެންގެ ތެރެއިން ކޮންބައެއް ބުޗަނާން؟"
  
  އެއްވެސް މީހަކު ޖަވާބެއް ނުދިނެވެ.
  
  "ބުޗަނާން އަށް އަހަރެންގެ ޑީލެއް އެބައޮތް." ޑްރޭކް ކޮނޑު އަރުވާލިއެވެ. "އެކަމަކު އޭނާ މިތާ ނުހުންނަ ނަމަ ދެން އަހަރެންނަށް ހީވަނީ ތި އެންމެންނަށް ބަޑިޖަހަން ޖެހޭނެހެން." އޭނާ އެންމެ ކައިރީގައި ހުރި މީހާގެ ބަނޑުގައި ބަޑިޖަހާލިއެވެ.
  
  އަޑުގަދަ ކޮޓަރިތެރެ ފުރިގެން ދިޔައެވެ. މާއީ ވެސް ހައިރާންވެފައި ހުރެ އޭނާއަށް ބަލަހައްޓައިގެން ހުއްޓެވެ. "މަޓް-"
  
  އޭނާ އޭނައަށް ގިސްލިއެވެ. "ނަމެއް ނެތް."
  
  "އަހަންނަކީ ބުޗަނާން." ބޮޑު ފިނިކުރާ ތަނުގައި ފަހަތަށް ލެނގިލައިގެން ހުރި މީހާ ނޭވާ ހާސްކޮށްލީ ވަޒަން ޒަޚަމްއަށް ބާރަށް ޕްރެޝަރު ދިނުމުންނެވެ. "އާދޭ މީސްމީހާ. އަހަރެމެން ކަލެއަށް ގެއްލުމެއް ނުދެން."
  
  ޑްރޭކްގެ އިނގިލި ޓްރިގަރ ގައި ބާރަށް ޖަހާލިއެވެ. ބަޑި ނުޖަހަން ޖެހުނީ ވަރަށް ބޮޑު އަމިއްލަ ނަފްސު ކޮންޓްރޯލް ކުރުމަށެވެ. "އަހަންނަށް ދެރައެއް ނުދިނީތަ؟" އޭނާ ކުރިއަށް ފުންމައިގެން ގޮސް ގަސްތުގައި ލޭ އަންނަމުން ދިޔަ ޒަޚަމްގެ މަތީގައި ކަކުލު ހުޅުގައި ބަހައްޓާލިއެވެ. "އަހަންނަށް ދެރައެއް ނުދިނީތަ؟"
  
  ލޭއޮހޮރުވުން އޭނާގެ ތަޞައްވުރު ފުރިގެން ދިޔައެވެ. ތަސައްލީއެއް ނެތް ހިތާމައެއް އޭނާގެ ސިކުނޑިއާއި ހިތަށް ވަދެގެން ދިޔައެވެ. "ބުނޭ" އޭނާ އަޑުގަދަކޮށް ބުނެލިއެވެ. "ކްލޯޑް ހުރީ ކޮންތާކު ބުނެބަލަ ނޫނީ، ގޯޑް ހެލްޕް މީ، އަހަރެން ކަލޭގެ ސިކުނޑިތައް މި ފޮނި ފްރިޖްގެ ހުރިހާ ހިސާބެއްގައި ފޮޅާލާނަން."
  
  ބުޗަނާންގެ ދެލޮލުން ދޮގެއް ނެތެވެ. މަރުގެ ބިރުން އޭނާގެ ޖާހިލުކަން ހާމަވެގެން ދިޔައެވެ. "އަހަންނަށް އެނގޭ ކްލޯޑްގެ ރައްޓެހިން" އޭނާ ހީނގަތެވެ. "އެކަމަކު އަހަންނަކަށް ކްލޯޑް ނޭނގެ. އަހަރެންނަށް އޭނާގެ ރައްޓެހިން ކިޔައިދެވުނެވެ. އާދެ، އަހަންނަށް އެތަކެތި ކަލެއަށް ދެވިދާނެ."
  
  ދެ ނަމާއި އެތަނުގެ ލޮކޭޝަންތައް ބުނުމުން ޑްރޭކް އަޑުއަހަމުން ދިޔައެވެ. ސްކާބެރީ އާއި ޕީޓަރސަން އެވެ. މި މައުލޫމާތު މުޅިން ނެގިއިރު އެކަނި އޭނާ ސީ4 އިން ފުރިފައިވާ މޭޒަށް އިޝާރާތް ކުރިއެވެ.
  
  "މިތާ ކީއްކުރަނީ؟" ހަނގުރާމައެއް ފެށުމަށް ތައްޔާރުވަނީތަ؟"
  
  އެ ޖަވާބުން އޭނާ ސިއްސައިގެން ދިޔައެވެ. "އާނ އާނ." ހަވާއީ ހަނގުރާމަ ފެށެން ކައިރިވެއްޖެ މީސްމީހާ."
  
  
  ނުވަދިހަ ވަނަ ބާބު
  
  
  ބެން ބްލޭކް އޭނާގެ ކޮއްކޮއާ ހިއްސާކުރި ކުޑަކުޑަ އޮފީހަށް ވަދެގެން ދިޔައިރު ކުޑަދޮރު ކައިރީގައި ހުރި ކާރިން ފެނުނެވެ. "ހައި ސިސްޓަރ".
  
  "އައްސަލާމް ޢަލައިކުމް. ހަމަ މިކަން ބަލާބަލަ ބެން. ހަވާއީގައި އިރުއަރާ."
  
  "އަހަރެމެން ތިބެންވީ މޫދުގަ. އިރުއަރާ އިރު އޮއްސުމަށް އެންމެން އެތަނަށް ދަނީ."
  
  "ހަމަ ހުވާ? ކަރީން ކުޑަ މަލާމާތާއި އެކު ކޮއްކޮއަށް ބަލާލިއެވެ. "އިންޓަނެޓުން ބަލާލީ ނޫންހެއްޔެވެ؟"
  
  "އާނ، މިހާރު މިތަނަށް އައިސްފިއްޔާ އަހަރެން ބޭނުން މި ތަތް ތަނުން ނުކުމެގެން ބައެއް ލޯކަލް މީހުންނާ ބައްދަލުކޮށްލަން."
  
  "ކޮން ކަމަކަށް؟"
  
  "އަހަރެން ދުވަހަކުވެސް ހަވާއީ މީހަކާ ދިމާއެއް ނުވޭ."
  
  "މަނޯ އަކީ ލަދުވެތި ހަވާއީ މީހެއް، ޑަމްބޯ. ކަލާނގެ، ބައެއް ފަހަރު އަހަރެން ހިތަށް އަރަނީ އަހަރެމެންގެ ސިކުނޑީގެ ސެލްތަކުގެ ދެ ސަޕްލައި ވެސް ލިބުނު ބާވައެވެ."
  
  ބެންއަށް އެނގުނީ އޭނާގެ ކޮއްކޮއާއެކު ވިސްނުންތޫނު ހަނގުރާމައެއް ފެށުމުގެ ބޭނުމެއް ނެތްކަން. އެ ޝަރަފުވެރި މަންޒަރަށް ދެތިން މިނެޓެއްހާއިރު ތައުރީފު ކުރުމުގެ ކުރިން ދޮރާ ދިމާއަށް މިސްރާބު ޖެހީ ދެމީހުންނަށް ވެސް ކޮފީއެއް އަޅާށެވެ. އެނބުރި އައިއިރު ކަރީން ކުރިންވެސް ދިޔައީ އެމީހުންގެ ކޮމްޕިއުޓަރުތައް ބޫޓް ކުރަމުންނެވެ.
  
  ބެން މޮގްތައް އެމީހުންގެ ކީބޯޑްތަކުގެ ކައިރީގައި ބަހައްޓާލިއެވެ. "އެނގޭތަ އަހަރެން އިންތިޒާރު ކުރަމުން މިދަނީ." އޭނާ ދެއަތް ފިރުމާލިއެވެ. "އަހަރެންގެ މާނައަކީ ކެޕްޓަން ކޫކްގެ ލޮގްތައް ހޯދަން. މިއީ ހަގީގީ ޑިޓެކްޓިވް މަސައްކަތެއް ކަމުގައި ވާތީ އަޅުގަނޑުމެން މި ހޯދަނީ ފޮރުވިފައި ހުންނަ އެއްޗެއް، ފާހަގަ ކުރެވޭ އެއްޗެއް ނޫން."
  
  "އަޅުގަނޑުމެންނަށް ޔަގީނުންވެސް އެނގޭ އިންޓަނެޓްގައި ކޫކް އާއި ޑައިމަންޑް ހެޑް ނުވަތަ ލީހީ ހަވާއީ މީހުންނާ ގުޅުވާލާނެ ލިންކްތަކެއް ނެތްކަން. އަޅުގަނޑުމެންނަށް އެނގޭ ޑައިމަންޑް ހެޑަކީ އޮއަހޫގެ ދަށުން ހިނގާ ސިލްސިލާ ކޮންތަކާއި ވެންޓްތަކާއި ޓަނަލްތަކާއި ލާވާ ހޮޅިތަކުގެ ތެރެއިން އެންމެ ހޮޅިއެއްކަން."
  
  ބެން އޭނާގެ ހޫނު ކޮފީއަކުން ފޮދެއް ބޯލިއެވެ. "އަޅުގަނޑުމެންނަށް ވެސް އެނގޭ ކޫކް ޖެއްސީ ކައުއީ އަށް، ވައިމެއާ ސިޓީގައިކަން. ގްރޭންޑް ކެނިއަންއާ ވާދަކުރެވޭ ވަރަށް ތަފާތު ކެނިއޯނަކަށް ވައިމެއާ އަށް ބަލާލަމާ ހިނގާށެވެ. ކައުއީގެ ލޯކަލް މީހުން އުފެއްދީ ހަވާއީއަށް ޒިޔާރަތް ކުރަން އަސްލު ތަނެއް މި ޢިބާރާތް އޮއަހޫގައި ޗީކީ ޖަބެއްގެ ގޮތުގައެވެ. ވައިމެއާގައި ވަރަށް ކުޑަ މިއުޒިއަމެއްގެ ކައިރީގައި ކޫކްގެ ބުދު އެބަހުރި."
  
  "އަނެއްކާވެސް އަހަރެމެންނަށް އެނގޭ" ކަރީން ޖަވާބު ދިނެވެ. "ޕޮއިންޓަކީ ކެޕްޓަން ކޫކްގެ ލޮގްތައް ހަމަ މިތާ އެބަހުރި." އޭނަ ކޮމްޕިއުޓަރުގައި ޓަޕް ކޮށްލިއެވެ. "އޮންލައިން".
  
  ބެން ފުންނޭވާއެއް ދޫކޮށްލަމުން ފުޅާ މަޖައްލާތަކުގެ ތެރެއިން ފުރަތަމަ މަޖައްލާ ފަޅާލަން ފެށިއެވެ. "މަޖާ ފެށޭތޯ." އޭނާ ހެޑްފޯނު ޖައްސާލަމުން ގޮނޑީގައި ފަހަތަށް ޖެހިލިއެވެ.
  
  ކަރީން އޭނާއަށް ބަލަހައްޓައިގެން ހުއްޓެވެ. "ނިއްވާލަބަލަ. މިއީ ނިދުމުގެ ފާރު ހެއްޔެވެ؟ އަދި އަނެއްކާވެސް ކަވަރެއް ހެއްޔެވެ؟ ކޮންމެވެސް ދުވަހަކުން ކުޑަ ކޮއްކޮ، މި އާ ޓްރެކްތައް ރެކޯޑްކޮށް، ފަސް މިނެޓްގެ މަޝްހޫރުކަން ބޭކާރުކުރުން ހުއްޓާލަން ޖެހޭނެ."
  
  "ތި ވަގުތު ބޭކާރު ކުރާ ވާހަކަ ނުބުނާތި ސިސް. އަހަރެމެން އެންމެންނަށްވެސް އެނގޭ ތިއީ މިކަމުގައި މާސްޓަރެއްކަން."
  
  "އަނެއްކާ މިކަން ގެންނަންތަ؟ މިހާރު?"
  
  "ފަސް އަހަރު ފާއިތުވެއްޖެ." ބެން މިއުޒިކް އަޕްކޮށްލަމުން ކޮމްޕިއުޓަރަށް ފޯކަސް ކުރިއެވެ. "ފަސް އަހަރުގެ ހަލާކު. ދެން ވީގޮތް ދެން އޮތް ދިހައެއް ހަލާކުވާކަށް ނުދޭތި."
  
  
  * * *
  
  
  ނިދި ނުލިބި އަދި އެންމެ ކުޑަމިނުން އަރާމުކޮށް މަސައްކަތް ކުރަމުން ޑްރޭކް، މޭ އަދި އެލިޝިއާ ނިންމީ ކުރު ބްރޭކެއް ނަގަން. އިރުއަރާތާ ގާތްގަނޑަކަށް ގަޑިއެއްހާއިރު ފަހުން ޑްރޭކްއަށް ހޭޑަން އާއި ކިނިމާކާގެ ކޯލެއް ލިބުނެވެ. މޫޓް ބަޓަން އިން ވަރަށް އަވަހަށް މި މައްސަލަ ހައްލުވިއެވެ.
  
  އެމީހުން ކުއްޔަށް ހިފާފައިވަނީ ވައިކިކީގައެވެ. އެއީ ފުރޮޅުލީ ބޮޑު ހޮޓަލެއް ކަމުން ފަތުރުވެރިން ފުރިފައި ހުރުމުން އެމީހުންގެ ނަން ނުޖެހުމުގެ މަތީ ފެންވަރެއް ލިބުނެވެ. އެމީހުން އަވަސް އަވަހަށް ލޯކަލް ޑެނީސް އިން ކެއުމަށްފަހު އެމީހުންގެ ހޮޓަލަށް ދިއުމަށް މިސްރާބު ޖެހިއިރު، އެތަނުން ލިފްޓުން ގޮސް އަށް ވަނަ ފަންގިފިލާގައި ހުރި އެމީހުންގެ ކޮޓަރިއަށް ދިޔައެވެ.
  
  އެތެރެއަށް ވަދެވުމުން ޑްރޭކް ރިލެކްސް ކޮށްލިއެވެ. ކާނާއާއި އަރާމު ދިނުމުން އަމިއްލައަށް ތެޔޮ ޖަހައިގެން ލިބޭ ފައިދާ އޭނާއަށް އެނގުނެވެ. ކުޑަދޮރު ކައިރީގައި ހުރި ފަސޭހަ ގޮނޑިއެއްގައި އޭނާ ކޮޅަށް ހުރެ، ފްރާންސްގެ ކުޑަދޮރުތަކުގެ ތެރެއިން ހަވާއީގެ ސާފު އަވިން އޭނާގެ މައްޗަށް ދޮވެލި ގޮތުގެ އުފާ ހޯދަމުން ދިޔައެވެ.
  
  "ތި ދެމީހުންނަށް އެނދުގެ މައްޗަށް ޒުވާބު ކުރެވިދާނެ" އޭނާ އެނބުރިލުމެއް ނެތި މުމްބާއީ ކޮށްލިއެވެ. "ކޮންމެވެސް މީހަކު އެލާމް ޖަހާފައި ދެގަޑިއަށް."
  
  އެއާއެކު އޭނާގެ ޚިޔާލުތައް ދުރަށް ޖެހިލީ، އެމީހުންގެ އަތުގައި ކްލޯޑް އާއި ވީހާވެސް ގާތް ދެމީހެއްގެ އެޑްރެސް އޮތްކަން އެނގުމުން ޔަގީންކަން ލިބުނެވެ. ކްލޯޑް ސީދާ ލޭއޮހޮރުވާލާ ރަސްގެފާނާ ހަމައަށް ގެންދެވުނުކަން އެނގުމުން ލިބުނު ހަމަޖެހުމެވެ.
  
  ލޭއޮހޮރުވާލުމުގެ ބަދަލު ހިފުމަށް ބާކީ އޮތީ މަދު ގަޑިއިރުތަކެއްކަން އެނގުމުން ހިތަށް ހަމަޖެހުމެއް ލިބުނެވެ.
  
  
  * * *
  
  
  ހެއިޑަން އާއި ކިނިމާކާ ހެނދުނު ހޭދަކުރީ ލޯކަލް ހޮނޮލޫލޫ ޕޮލިސް ޑިޕާޓްމަންޓުގަ އެވެ. ޚަބަރަކީ ރޭގަނޑުގެ ތެރޭގައި ކްލޯޑްގެ ބައެއް 'އެސޯސިއޭޓުން' ކަޓައިގެން ދިޔަ ނަމަވެސް ހަގީގީ ޚަބަރެއް ނުލިބުނެވެ. ފިލިޕޯ ނަމަކަށް ކިޔާ ކްލަބުގެ ވެރިޔާ ބުނީ ވަރަށް މަދު ވާހަކައެކެވެ. އޭނާގެ ބައެއް ބައުންސަރުން ނިމުނީ ހޮސްޕިޓަލުގައެވެ. އަދި ރޭގަނޑު ދަންވަރު ކުރިން ފިރިހެނަކާއި ދެ އަންހެނަކު އޭނާއަށް ހަމަލާދިނުމުން އޭނާގެ ވީޑިއޯ ފީޑް އަޖައިބެއް ފަދައިން އަނދިރިވެގެން ދިޔަ ކަމަށް ވެސް ފާހަގަ ކުރެވުނެވެ.
  
  މިއަށް އިތުރުކޮށްލަންވީ ސިޓީ ސެންޓަރުގެ ކޮންމެވެސް ތަނެއްގައި ލޭއޮހޮރުވާލި ބަޑިޖެހުމެއް ކަމަށާއި، އެ ހާދިސާގައި ކްލޯޑްގެ މަޝްހޫރު އެކުވެރިންގެ ތެރެއިން އިތުރު ބަޔަކު ބައިވެރިވި ކަމަށެވެ. ހަތިޔާރު އެޅި އޮފިސަރުން އެތަނަށް ދިޔައިރު ފެނުނީ ހުސް ގެއެކެވެ. ފިރިހެނަކު ނެތެވެ. ފޯނު ނަންބަރެއް ނެތެވެ. ހަމައެކަނި ތަޅުންގަނޑާއި ބަދިގެ މޭޒުމަތީގައި ލޭ ހުރިއިރު، އެ މޭޒުމަތީގައި ދޮސް ޖަހާއިރު ސީ4 ގެ އަސަރުތައް ފެނިފައިވެ އެވެ.
  
  ހޭޑަން ޑްރޭކް އަށް ޓްރައި ކުރިއެވެ. އަލީޝާއަށް ގުޅަން މަސައްކަތް ކުރިއެވެ. މާނޯ އެއްފަރާތަކަށް ދަމާލަމުން ރުޅިވެރިކަމާއެކު އޭނާގެ ކަންފަތުގައި ހީނލިއެވެ. "ޑޭމް އެމީހުންނަށް! އެމީހުންނަށް ނޭނގެނީ އަޅުގަނޑުމެންނަށް ފެންނަ ގޮތަށް އަމަލު ކުރުމުގެ ތާއީދު އަޅުގަނޑުމެންނަށް އެބައޮތްކަން. އެމީހުންނަށް އެނގެން ޖެހޭނެ."
  
  ކިނިމާކާ ކޮނޑު އަރުވާލިއިރު އޭނާގެ ބޮޑެތި ކޮނޑުތައް މައްޗަށް ވެއްޓިގެން ދިޔައެވެ. "ފަހަރެއްގައި ޑްރޭކް އެނގެން ބޭނުން ނުވެދާނެ. ސަރުކާރުގެ ތާއީދާއެކު ނުވަތަ ނުލައިވެސް އެމަނިކުފާނު އެކަން ކުރައްވާނީ އެމަނިކުފާނުގެ ގޮތުގައެވެ."
  
  "މިހާރު އޭނަ ބުރައެއް."
  
  "ނުވަތަ ވިހަ ތިރިއެއް ސީދާ ހިތަށް އުދުހެނީ." ކިނިމާކާ ހިނިތުންވެލީ އޭނާގެ ވެރިޔާ އޭނާއަށް ބަލާލުމުންނެވެ.
  
  ހިނދުކޮޅަކަށް ހައިޑަންއަށް އޮޅުން ބޮޅުން ވިއެވެ. "ކޯއްޗެއް? މިއީ ލަވައެއްގެ ލިރިކްސްއެއްތަ ނޫނީ ކޮންމެވެސް އެއްޗަކުން؟"
  
  ކިނިމާކާ ފެންނަނީ ރުޅިއައިސްފައެވެ. "އަހަރެން ހިއެއް ނުކުރަން ބޮސް. އެހެންވީމާ،" އެއްވެފައި ތިބި ފުލުހުންނާ ދިމާއަށް އޭނާ ނަޒަރު ހިންގާލިއިރު، "ކްލޯޑް އާއި ބެހޭގޮތުން ފުލުހުންނަށް އެނގޭނީ ކޮން އެއްޗެއް ހެއްޔެވެ؟"
  
  ހައިޑަން ފުންނޭވާއެއް ދޫކޮށްލިއެވެ. "އެއީ ވަރަށް މަދު ބައެއް ކަމީ ހައިރާންވާންޖެހޭ ކަމެއް ނޫން. ކްލޯޑް އަކީ ގާނޫނާ ހިލާފު ހަރަކާތްތަކުގައި ބައިވެރިވެދާނެ ނުވަތަ ނުހިމެނޭ ބައެއް ކްލަބްތަކުގެ ހިޔަނި ވެރިއެކެވެ. އެއީ ފުލުހުންގެ ވޮޗް ލިސްޓުގައި މަތީ ދަރަޖައެއް ނޫނެވެ. ނަތީޖާއެއްގެ ގޮތުން އެމީހުންގެ ހިމޭން ވެރިމީހާގެ ނަން ނުޖެހި ހުރެއެވެ."
  
  "ޝައްކެއްވެސްނެތްގޮތުގައި ކޮވަލެންކޯ ފަރުމާކުރި ހުރިހާ އެއްޗަކާއެކު."
  
  "ޝައްކެއްވެސްނެތް." ކުށްވެރިއަކު ހަގީގީ ދުނިޔެއިން އެތައް ފަހަރަކު ދުރުކުރުމަކީ އަބަދުވެސް ފައިދާހުރި ކަމެއް."
  
  "ފަހަރެއްގައި ޑްރޭކް ކުރިއެރުން ހޯދަމުންދާ ކަމަށް ވެދާނެ. އެއީ އެގޮތަށް ނުވިނަމަ އަހަރެންނަށް ހީވަނީ އޭނާ އަހަރެމެންނާއެކު ހުންނާނެހެން."
  
  ހައިޑަން ބޯޖަހާލިއެވެ. "ހިނގާ އުއްމީދު ކުރަން އެއީ ކަންނޭނގެ. މިދެމެދުގައި އަޅުގަނޑުމެން ބޭނުންވަނީ މަދު ލޯކަލް ރައްޔިތުންތަކަކަށް ސިހުމެއް ޖަހަން. އަދި އަޅުގަނޑުމެންނަށް އެހީތެރިވެދެވޭނެކަން އެނގޭ ކޮންމެ މީހަކާ ގުޅަންވާނެއެވެ. ކޮވަލެންކޯ ވަނީ މިހާރު ވެސް ލޭއޮހޮރުވުމެއް އުފައްދާފައެވެ. މިހުރިހާ ކަމެއް ނިމިދާނެ ގޮތަކާ މެދު ވިސްނަން އަހަރެން ނަފްރަތު ކުރަން."
  
  
  * * *
  
  
  ބެން އޭނާގެ ފޯކަސް މަތީގައި ބެހެއްޓުމަށް ކުރެވެން އޮތް ހުރިހާ މަސައްކަތެއް ކުރިއެވެ. އޭނާގެ ޖަޒުބާތުތައް ވަނީ ހަލަބޮލިވެފައެވެ. އޭނާގެ ދިރިއުޅުން އާދައިގެ ގޮތަކަށް ދިޔަތާ މަސްތަކެއް ވެއްޖެއެވެ. އޯޑިން އެފެއާގެ ކުރިން އޭނާގެ އެޑްވެންޗަރަސްކަމުގެ ޚިޔާލަކީ އޭނާގެ ޒަމާނީ ރޮކް ބޭންޑް ދަ ވޯލް އޮފް ސްލީޕް އޭނާގެ މަންމަ އާއި ބައްޕައަށް ސިއްރު ކުރުމެވެ. އޭނާއަކީ އާއިލީ މީހެއް، ޓެކްނިކަލް ހުރިހާ ކަމެއްގެ ހުނަރު ހުރި ހިތްހެޔޮ ނޭރޑެކެވެ.
  
  މިހާރު އޭނާއަށް ފެނުނީ ހަނގުރާމައެވެ. މީހުން މަރާތަން އޭނާއަށް ފެނުނެވެ. އޭނާ ފުރާނައަށްޓަކައި ހަނގުރާމަ ކުރަމުން ދިޔައެވެ. އޭނާގެ އެންމެ ގާތް އެކުވެރިޔާގެ ލޯބިވެރިޔާ އޭނާގެ އަތުތެރޭގައި މަރުވެއްޖެއެވެ.
  
  ދުނިޔެތަކުގެ މެދުގައި ބަދަލުވުމުން އޭނާ ފަޅައިގެން ދިޔައެވެ.
  
  އެއަށް އިތުރުކޮށްލަންވީ އޭނާގެ އާ ލޯބިވެރިޔާ، އެމެރިކާގެ ސީއައިއޭގެ އެޖެންޓަކާ އެކު އުޅުމުގެ ޕްރެޝަރު ކަމަށާއި، އޭނާ އަށް އެއްވެސް ވަރަކަށް ހައިރާން ނުވި ކަމަށް ވެސް ބުންޏެވެ.
  
  ދުވަހަކުވެސް ރައްޓެހިންނަށް ކިޔައިދިނީކީ ނޫނެވެ. އޭނާގެ އާއިލާއަށް، އާދެ، އޭނާއަށް ކިޔައިދެވުނެވެ. އެކަމަކު ކަރީން އަދި މިކަމަށް ތައްޔާރެއް ނޫނެވެ. އަދި އޭނަގެ މައްސަލަތައް ވެސް ހުއްޓެވެ. ފަސް އަހަރު ފަހުން ކުރިއަށް ދާން ޖެހޭ ވާހަކަ އޭނާ ދެންމެ ބުނި ނަމަވެސް ދުވަހަކުވެސް އޭނާއަށް ހަމަ އެފަދަ ކަމެއް ދިމާވެއްޖެނަމަ އެކަމުގެ ސަބަބުން އޭނާގެ މުޅި އުމުރު ހަލާކުވާނެކަން އޭނާއަށް އެނގެއެވެ.
  
  އަދި ވޯލް އޮފް ސްލީޕްގެ ބާކީ ތިބި މެމްބަރުން މެދުނުކެނޑި އޭނާއަށް މެސެޖު ކުރަމުން ދިޔައެވެ. ކޮބާތަ ބްލޭކީ؟ މިރޭ އަހަރެމެން އެއްތަނަކަށް އެއްވާނަންތަ؟ އެންމެ ކުޑަމިނުން އަހަންނަށް އަނބުރާ ލިޔެދީބަލަ، ޔޫ އިޑިއަޓް!އެމީހުންގެ އަތުގައި އާ ޓްރެކްތައް ރެކޯޑް ކުރަން ތައްޔާރަށް ހުއްޓެވެ. އެއީ އޭނާގެ ލަދުވެތި ހުވަފެނެއް!
  
  މިހާރު އޭނާއަށް ބޮޑު ބްރޭކެއް ދިން ހަމަ އެ އެއްޗެއްގެ ނުރައްކާ އެބައޮތެވެ.
  
  އޭނާ ވިސްނާލީ ހައިޑަންއާ މެދުގައެވެ. ދުނިޔެ ފުނޑުފުނޑުވަމުން ދިޔައިރު އަބަދުވެސް އޭނާގެ ޚިޔާލުތައް އޭނައާއި ދިމާއަށް އަނބުރާލެވޭނެ ކަމަށާއި، ހުރިހާ ކަމެއް ތަންކޮޅެއް ފަސޭހަވެގެންދާނެ ކަމަށެވެ. އޭނާގެ ސިކުނޑި ދަތުރުކުރަމުން ދިޔައެވެ. އޭނާ ކުރިއަށް ދިޔައީ ކޫކްގެ އަމިއްލަ ލިޔުންތަކުން މީހަކު ޓްރާންސްކްރިޕްޓްކޮށްފައިވާ އޮންލައިން ފޮތެއްގެ ޞަފްޙާތައް ސްކްރޯލް ކުރަމުންނެވެ.
  
  އޭނާއަށް އެކަން ގެއްލުނީ ކިރިޔާއެވެ.
  
  އެހެނީ ކުއްލިއަކަށް، ހަމަ އެތަނުގައި، މޫސުމީ ރިޕޯޓްތަކާއި، ލޮންޖިޓިއުޑް އަދި ލެޓިޓިއުޑް ޑެޒިގޭޝަންތަކާއި، އެމީހުންގެ ދުވާލަކު ރޭޝަން ބީފް ނުކައިގެން އަދަބު ލިބުނު މީހުންނާއި ރިގިންގައި މަރުވެފައި ތިބި މީހުން ފެނުނު ކުރު ތަފްސީލުތަކުގެ ތެރެއިން، ޕެލޭގެ ގޭޓަށް ކުރު އިޝާރާތެއް ފެނުނެވެ.
  
  "ދައްތަ". - ބެން ނޭވާ ދޫކޮށްލިއެވެ. "އަހަރެންނަށް ހީވަނީ އެއްޗެއް ހޯދިހެން." އޭނާ ކިޔާލީ ކުރު ޕެރެގްރާފެވެ. "ވާއު، މިއީ ފިރިހެނެއްގެ އެމީހުންގެ ދަތުރުގެ ވާހަކަ. މިކަމަށް ތައްޔާރުތަ؟"
  
  
  * * *
  
  
  ޑްރޭކް ލޯ ހުޅުވާލަން ހޭދަވި ވަގުތުގައި ލުއި ނިދިއަކުން ހޭލެވުނެވެ. މާއީ އޭނާގެ ފަހަތުން ކުރިއަށް ފަހަތަށް ދުއްވައިގަތެވެ. އަޑު އިވުނީ އަލީޝާ ޝަވަރުގައި އިންހެންނެވެ.
  
  "އަހަރެމެން ކިހާ އިރަކު ބޭރުގައި ތިބީ؟"
  
  "ދޭ ނުވަތަ ނަގާ ނުވަދިހަ މިނެޓް. މިތާ، މިކަން ބަލާލަބަލަ." އެމީހުން ބުޗަނާން އާއި އޭނާގެ މީހުންގެ އަތުން ނަގާފައިވާ ފިސްތޯލަތަކުގެ ތެރެއިން އެއް ފިސްތޯލަ މައި އޭނާއަށް އުކާލިއެވެ.
  
  "ކޮބާ ސްކޯ؟"
  
  "ފަސް ރިވޮލްވަރެއް. ހުރިހާ ކަމެއްވެސް ރަނގަޅެވެ. ދެ 38 އަދި ތިން 45 ކެލިބަރ އެވެ. ހުރިހާ މަޖައްލާތަކާއެކު ތިންބައިކުޅަ އެއްބައި ފުރިފައި."
  
  "އެކަށީގެންވާ ވަރަށް ވުރެ ގިނައިން". ޑްރޭކް ތެދުވެ ފޮޅިލިއެވެ. އެމީހުން ނިންމީ އެމީހުންނަށް ކުރިމަތިލާން ޖެހޭނީ މާ ސީރިއަސް އިދިކޮޅު ޓީމަކާ - ކްލޯޑް އާއި ގާތް މީހުން - އެހެންކަމުން ހަތިޔާރު ގެންގުޅުން ލާޒިމު ކަމަށެވެ.
  
  ތެތް އިސްތަށިގަނޑަކާއެކު އަލީޝާ ފާޚާނާއިން ނުކުތީ ޖެކެޓް ދަމައިގަނެގެންނެވެ. "ރެޑީ ޓު މޫވް އައުޓް؟"
  
  ބުޗަނަންގެ ފަރާތުން އެމީހުންނަށް ލިބުނު މައުލޫމާތަކީ ސްކާބެރީ އާއި ޕީޓާސަން ވެސް ވައިކިކީގެ ބޭރުގައި އެކްޒޮޓިކް ކާރު ޑީލަރޝިޕެއް ގެންގުޅޭ ކަމެވެ. އެކްޒޮޓިކާސް ނަމަކަށް ކިޔާ މި ތަނަކީ ރީޓެއިލް ފިހާރައެއްގެ އިތުރުން މަރާމާތު ކުރާ ފިހާރައެކެވެ. އަދި ގިނަ ވައްތަރުގެ ހައި އެންޑް ކާރުތައް ވެސް ކުއްޔަށް ހިފާފައިވެ އެވެ.
  
  ވަރަށް ފައިދާހުރި ކަވަރެއް ކަމަށް ޑްރޭކް ހީކުރިއެވެ. ޝައްކެއްވެސްނެތްގޮތުގައި ޖިނާއީ ހުރިހާ ބާވަތެއްގެ ހަރަކާތްތައް ފޮރުވުމަށް އެހީތެރިވުމަށް ފަރުމާކޮށްފައިވެއެވެ. ޝައްކެއްވެސްނެތްގޮތުގައި ސްކާބެރީ އާއި ޕީޓާސަން ތިބީ ކާބޯތަކެތީގެ ސިލްސިލާގެ އެންމެ މަތީ ދަރަޖައާ ކައިރިވެފައެވެ. ދެން އޮންނާނީ ކްލޯޑް އެވެ.
  
  އެމީހުން ޓެކްސީއަކަށް އަރައި ޑީލަރޝިޕްގެ އެޑްރެސް ޑްރައިވަރަށް ދިނެވެ. ވިހި ވަރަކަށް މިނެޓް ދުރުގައެވެ.
  
  
  * * *
  
  
  ކެޕްޓަން ކޫކްގެ ޖަރނަލް ކިޔާލުމުން ބެން އާއި ކެރިން ހައިރާންވެއެވެ.
  
  މީގެ ދެސަތޭކަ އަހަރަށްވުރެ ގިނަ ދުވަސް ކުރިން މަޝްހޫރު ކަނޑުގެ ކެޕްޓަނަށް ދިމާވި ކަންތައްތައް އެހެން މީހެއްގެ ލޮލުން ފެނުމަކީ ފުދޭވަރަކަށް ފާހަގަކޮށްލެވޭ ކަމެކެވެ. އެކަމަކު ހަވާއީގެ އެންމެ މަޝްހޫރު އަލިފާންގަނޑުގެ ދަށުން ކޫކް ރެކޯޑް ކުރެވިފައިވާ ނަމަވެސް އަދިވެސް ވަރަށް ސިއްރު ދަތުރުގެ ވާހަކަ ކިޔުމަކީ ގާތްގަނޑަކަށް އުނދަގޫ ކަމެކެވެ.
  
  "އެއީ އަޖައިބު ކުރުވަނިވި ކަމެއް". ކޮމްޕިއުޓަރ ސްކްރީނުން ކަރީން އޭނާގެ ކޮޕީ ފްލިޕް ކޮށްލިއެވެ. "ތިޔައަށް ނޭނގޭ އެއް ކަމަކީ ކޫކްގެ މޮޅު ދުރުވިސްނުން. އޭނާ ހޯދި ހޯދުންތައް ރެކޯޑް ކުރުމަށް ހުރިހާ ސަރަހައްދަކުން މީހުން ވެސް ގެންދިޔަ އެވެ. ސައިންޓިސްޓުން. ބޮޓާނިސްޓުންނެވެ. ފަންނާނުންނެވެ. ބަލަ-" ސްކްރީނަށް ޓަކި ޖަހާލިއެވެ.
  
  ބެން ގުދުވެލީ ޕްލާންޓުގެ ނާޒުކު ގޮތަކަށް ތަންފީޒުކޮށްފައިވާ ކުރެހުމެއް ފެނުމަށެވެ. "ފިނި".
  
  ކަރީންގެ ދެލޯ ވިދާލިއެވެ. "މިއީ ވަރަށް ބޮޑު ކަމެއް." މި ގަސްގަހާގެހިތައް ހޯދިފައި ނުވަތަ ލިޔެކިޔުމެއް ނުލިބުނީ ކޫކް އާއި އޭނާގެ ޓީމުން މި ގަސްގަހާގެހި ރެކޯޑްކޮށް، މި ފެންޓަސްޓިކް ކުރެހުންތަކާއި ސިފަތަކާއެކު އިނގިރޭސިވިލާތަށް އެނބުރި އަންނަންދެންނެވެ. އެމީހުން އަޅުގަނޑުމެންގެ ދުނިޔެ، މި މީހުން މެޕް ކުރިއިރު، މިއަދު އަޅުގަނޑުމެން ފަސޭހައިން ފޮޓޯ ނަގާ ގޮތަށް ލޭންޑްސްކޭޕްތަކާއި ކޯސްޓްލައިންތައް ކުލަޖައްސައިދިނެވެ. ވިސްނާލަބަލަ".
  
  ބެންގެ އަޑުން އޭނާގެ ފޯރިއަށް ޚިޔާނާތްތެރިވިއެވެ. "އަހަންނަށް އިނގޭ. އަހަންނަށް އިނގޭ. އެކަމަކު މިކަން އަޑުއަހާތި-"
  
  "އާޗާ". ކަރީން ހުރީ އަމިއްލަ ވާހަކައިގެ ތެރެއަށް ޣަރަޤުވެފައެވެ. "ކޫކްގެ އެއް ކްރޫއަކީ ވިލިއަމް ބްލިގްކަން އެނގޭތަ؟ ބައުންޓީގެ ކެޕްޓަނަކަށް ވީ މީހާ ހެއްޔެވެ؟ އަދި އޭރު އެމެރިކާގެ ރައީސް ބެންޖަމިން ފްރެންކްލިން އޭނާގެ ހުރިހާ ކަނޑު ކެޕްޓަނުންނަށް މެސެޖެއް ފޮނުއްވީ، އެމެރިކާ މީހުން އޭރު އިނގިރޭސިންނާ ހަނގުރާމަ ކުރަމުން ދިޔަ ނަމަވެސް، ކޫކް އެކަނި ދޫކޮށްލުމަށެވެ. ފްރެންކްލިން އޭނާއަށް ކިޔާފައިވަނީ "އިންސާނުންގެ އާންމު އެކުވެރިޔާ" އެވެ.
  
  "ދައްތަ". - ބެން ހީނލިއެވެ. "އަޅުގަނޑަށް ކަމެއް ހޯދިއްޖެ. އަޑުއަހާށެވެ- ބިމަށް އަރާފައިވަނީ ޖަޒީރާގެ އެންމެ އުސް ހިސާބު ކައިރީގައި އޮންނަ ހަވާއީގެ އޮވިހީގައެވެ. 21 ޑިގްރީ 15 މިނެޓް އުތުރު ލެޓިޓިއުޑް، 147 ޑިގްރީ އުތުރު ލޮންގިޓިއުޑް، 48 މިނެޓް ހުޅަނގަށް. އުސްމިނަކީ 762 ފޫޓެވެ. އަހަރެމެންނަށް މަޖުބޫރުވީ ލިހީ ކައިރިއަށް ނަކަތް ބާއްވައިގެން ފަރަށް އެރުމަށެވެ. އަހަރެމެން ވަޒީފާއަށް ނެގި ދިވެހިން ހީވަނީ ރަމް ފުޅިއަކަށް އަހަރެމެންގެ ބުރަކަށިން ފޮތިގަނޑު ފޮޅާލާނެހެން ނަމަވެސް ހަގީގަތުގައި ތިބީ ތަހައްމަލު ކުރެވޭ އަދި ޢިލްމުވެރި ބައެއް."
  
  "ކުޑަކޮށްފައިވާ ވާޝަން ދީބަލަ" ކަރީން ސްނެޕް ކޮށްލިއެވެ. "އިނގިރޭސި ބަހުން".
  
  ބެން އޭނައަށް ގިސްލަމުން ބުންޏެވެ. "ކަލާނގެ، އަންހެން ކުއްޖާ، ކޮބާ ތިޔަ އިންޑިއާނާ ޖޯންސް؟" ތިޔަ ލޫކް ސްކައިވޯކަރ؟ތިބާއަށް ހަމަ އެޑްވެންޗަރގެ އެއްވެސް އިހުސާސެއް ނެތް.އެހެންކަމުން އަހަރެމެންގެ ވާހަކަ ކިޔައިދޭ ހޮކްސްވޯރތް ކިޔާ މީހަކު ކޫކާއި އިތުރު ހަ ކެޔޮޅަކާއި އަތްމަތި ދަތި ދިވެހިންނާއެކު ދަތުރުކުރީ ކޮން އެއްޗެއްތޯ ބެލުމަށް natives called Pele's Gate ". މިއީ ލޯކަލް ރަސްގެފާނަށް ނޭނގި އަދި ބޮޑު ނުރައްކަލެއްގައި ކުރި ކަމެއް . އެމީހުންނަށް އެކަން އެނގުނުނަމަ ރަސްގެފާނު އެ އެންމެން މަރާލާނެއެވެ. ހަވާއީ މީހުން ޕެލޭގެ ގޭޓަށް އިޙްތިރާމް ކުރިއެވެ. ދިވެހި ގައިޑްސް ޑިމާންޑް ކުރި ބޮޑު އިނާމުތައް."
  
  "ޕެލޭގެ ގޭޓުން ކޫކްއަށް އެފަދަ ރިސްކެއް ނަގަން ކޮންމެވެސް ވަރެއްގެ ސީރިއަސް ހާސްކަމެއް ކުރިމަތިވެފައި އޮންނާނެ،" ކަރިން ފާހަގަކުރި އެވެ.
  
  "އާނ، ޕެލޭ އަކީ އަލިފާނާއި ވިލާގަނޑާއި ވައިރޯޅިއާއި އަލިފާންގަނޑުގެ ކަލާނގެއެވެ. ފަހަރެއްގައި ހަވާއީގެ އެންމެ މަގުބޫލު ކަލާނގެ ކަމަށް ވެދާނެއެވެ. އޭނައަކީ ބޮޑު ޚަބަރެކެވެ. އޭނާގެ ގިނަ ވާހަކަތައް ބިނާވެފައިވަނީ ކަނޑުތަކުގައި ވެރިކަން ކުރެއްވުމުގެ މައްޗަށެވެ. ހަވާއީ މީހުން އޭނާއާ ބެހޭ ގޮތުން ވާހަކަ ދެއްކި ގޮތް ކޫކްގެ ޝައުގުވެރިކަން އުފެދުނީ ކަންނޭނގެ އެވެ. އަދި ލަފާކުރެވޭ ގޮތުގައި އޭނާއަކީ ހޯދުމުގެ ބޮޑު ދަތުރެއްގައި އުޅުނު ކިބުރުވެރި މީހެކެވެ. ލޯކަލް ރަސްގެފާނަށް އުނދަގޫ ކުރަން އޭނާ ޖެހިލުން ނުވާނެ."
  
  "ކޫކް ކަހަލަ މީހަކު މާބޮޑު ކަމަކަށް ބިރެއް ނުގަންނާނެ."
  
  "ކަނޑައެޅިގެން. ހޯކްސްވޯތު ބުނި ގޮތުގައި ލޯކަލް މީހުން އެމީހުން ގެންދިޔައީ އަލިފާންގަނޑުގެ ފުން ހިތުގެ ދަށުގައި ހުރި އަނދިރި ސަރަހައްދަކުންނެވެ. އެއްފަހަރަކު ލައިޓްތައް ދިއްލާފައި ގޮލަމް ބުނާ ފަދައިން މަދު އުނދަގޫ އެނބުރުންތަކެއް ޖަހާފައި އޮތުމުން އެ އެންމެން ހުއްޓިފައި ހައިރާންކަމާއެކު ގޭޓް އޮފް ޕެލޭއަށް ބަލަހައްޓައިގެން ތިއްބެވެ."
  
  "ވެއިރްޑޯ. ކުރެހުމެއް އެބައޮތް ހެއްޔެވެ؟
  
  "ނޫން. މި ދަތުރުގެ ސަބަބުން ފަންނާނު ފަހަތަށް ދޫކޮށްލެވުނެވެ. އެކަމަކު އެމީހުންނަށް ފެނުނު ކަންތައްތައް ހޮކްސްވޯތު ސިފަކުރެއެވެ. އަހަރެމެންގެ އަލިފާންގަނޑުގެ ވަރަށް މަތީ ވަށައިގަނޑުގެ މައްޗަށް އުދުހިގެން ދިޔަވަރަށް އުދުހި ބޮޑު އާރކެއް. އަތުން ހަދާފައިވާ ފްރޭމްގައި ކުދިކުދި ނިޝާންތަކެއް ޖަހާފައި ހުރެއެވެ. ކޮންމެ ފަރާތެއްގައި ނޮޗްތަކެއް ހުރިއިރު، ކުދިކުދި ދެ އެއްޗެއް ގެއްލިފައިވެއެވެ. އެ އަޖައިބު އަހަރެމެންގެ ނޭވާ ދުރުކޮށްލިއިރު އަހަރެމެން ހަގީގަތުގައިވެސް ބަލާލީ އަނދިރި މަރުކަޒު އަހަރެމެންގެ ނަޒަރު ދަމައިގަންނަން ފެށެންދެން."
  
  "އެހެންވީމާ، ހުރިހާ މީހުންގެ ރޫހުގައި، އޭނާ މާނަކުރަނީ، އެމީހުން ހޯދަމުން ދިޔަ އެއްޗެއް ހޯދި ނަމަވެސް، ދެން ވިސްނުނީ އެމީހުން އިތުރަށް ބޭނުންވާކަން." ކަރީން ބޯ ހޫރާލިއެވެ.
  
  ބެން އޭނައާއި ދިމާއަށް ދެލޯ ބޮޑުކޮށްލިއެވެ. "އަޅުގަނޑަށް ހީވަނީ ތިޔަ ވިދާޅުވާ އެއްޗަކީ، ހުރިހާ އެޑްވެންޗަރުންގެ ރޫހުގައި، އެމީހުން ބޭނުންވީ އިތުރަށް. އެކަމަކު ތިބުނީ ތެދެއް. ޕެލޭގެ ގޭޓް ވީ ހަމަ އެގޮތަށެވެ. މައި ދޮރު. ކޮންމެވެސް ތަނަކަށް ގެންދަން ޖެހުނީ."
  
  ކަރީން ގޮނޑި ދަމައިގަތެވެ. "މިހާރު އަހަރެން ހިތަށް އަރަނީ. މިކަމުން ދިޔައީ ކޮންތާކަށް ހެއްޔެވެ؟
  
  އެވަގުތު ބެންގެ ފޯނު ރިންގުވިއެވެ. އޭނާ ސްކްރީނަށް ބަލާލަމުން ދެލޯ ބޮޑުކޮށްލިއެވެ. "މަންމަ އާއި ބައްޕަ".
  
  
  ވިހިވަނަ ބާބު
  
  
  މަނޯ ކިނިމާކާ ލޯބިވީ ވައިކިކީގެ ހިތެވެ. ހަވާއީއަށް އުފަންވެ ބޮޑުވި އޭނާގެ ކުޑައިރުގެ ދުވަސްތައް ހޭދަކުރީ ކުހިއޯ ބީޗުގައި ކަމަށާއި އޭގެ ފަހުން އާއިލާއިން ފައިސާ ހޯދައި އުތުރުގެ ހަމަހިމޭން އައްސޭރިފަށަށް ބަދަލުވި ކަމަށެވެ. އެތަނުގައި ރާޅާއެޅުމަކީ ވޯލްޑް ކްލާސް ކަމެއް، ބޭރުގައި ކެއުމަށް އުޅުނުއިރުވެސް ކާނާ ސައްހަ، ދިރިއުޅުން ހީކުރާހާ މިނިވަން ކަމެވެ.
  
  އެކަމަކު އޭނާގެ ފޮހެވިގެން ނުދާ ކުރީގެ ހަނދާންތަކަކީ ކުހިއޯގެ ހަނދާންތަކެވެ: ރީތި ގޮނޑުދޮށާއި ހިލޭ ލުއާއުސް، ހުކުރު ދުވަހު ބީޗް ބާބަކިއު، ފަސޭހައިން ރާޅާއެޅުމާއި، ހެޔޮލަފާ ލޯކަލް މީހުންނާއި، އިރުއޮއްސޭ އިރުގެ ރޭގަނޑުގެ ޝަރަފެވެ.
  
  މިހާރު ކުހިއޯ އެވޭނޫ އާއި ދެން ކަލަކައުއާ އިން ދުއްވަމުން ދިޔައިރު އޭނާއަށް ފާހަގަ ކުރެވުނީ މުސްކުޅި، އަތްލާ އެއްޗެހިތަކެކެވެ. ތާޒާ މޫނު ފަތުރުވެރިންނެއް ނޫނެވެ. އެމީހުންގެ ހެނދުނު ފިކްސް ޖަމްބާ ޖޫސް ގެންގުޅޭ ދިވެހިންނެއް ނޫނެވެ. ރޯޔަލް ހަވާއީއަން ކައިރީގައި އައިސްކްރީމް ވިއްކާ މީހަކު ވެސް ނެތެވެ. އެއީ އެމީހުން ކޮންމެ ރެއަކު ދިއްލާ ދިގު ކަޅު ޓޯޗުތަކާއި، މިހާރު ގާތްގަނޑަކަށް ހުސްވެފައިވާ ޝޮޕިން ކޮމްޕްލެކްސްގައި އޭނާ އެއް ދުވަހަކު ރޮމުން ދިޔަ ތަނެއްގައި، އޭ ޝޭޕްގެ ސާދާ އިންޒާރުގެ ނިޝާނުން އެއް ގޯޅިގަނޑު ބަންދުކޮށްފައި ހުރި އިރު ހޭންފެށިއެވެ: އިފް ޔޫ އާ ނޮޓް ސްޕައިޑަރ މޭން، ދަ... ބްރިޖް ބަންދުކޮށްފައި އޮތުމުން އެހާ ސާދާ. އެހެންވީމާ ހަވާއީ.
  
  އޭނާ ހިނގައިގަތީ އެއް ދުވަހަކު އެމީހުންގެ ޝަރަފުވެރި ކުރެހުންތަކާއި ފެންޓަސްޓިކް ކާރުތަކަށް ބަލާލި ލާސެންގެ މުސްކުޅި ފިހާރަ ކައިރިންނެވެ. މިހާރު ނެތިއްޖެއެވެ. އޭނާގެ ކުޑައިރުގެ ދުވަސްތައް ނިމިއްޖެއެވެ. އޭނާ ފާއިތުވީ ކިންގްސް ވިލެޖް ޝޮޕިން ސެންޓަރުން ކަމަށާއި އެއީ އެއް ދުވަހަކު އޭނާގެ މަންމަ ބުނި ގޮތުގައި އެއް ޒަމާނެއްގައި ކަލަކައުއާ ރަސްގެފާނުގެ ގެކޮޅު ކަމަށެވެ. އޭނާ ފާއިތުވެގެން ދިޔައީ ދުނިޔޭގެ އެންމެ ރީތި ޕޮލިސް ސްޓޭޝަން، ހަމަ ވައިކިކީ ބީޗުގައި ހުރި އެތައް ސަތޭކަ ސަރފްބޯޑެއްގެ ހިޔަނިގައެވެ. އަދި އަބަދުވެސް ފަދައިން ތާޒާ ލޭސްތަކުން ނިވާކޮށްފައިވާ ޑޫކް ކަހަނަމޮކުގެ ފަނާނުވާ ބުދު ކައިރިން ހިނގައިގަތީ، ހަމަ އެ ބުދު ބޮލުގައި މިލިއަން ހުވަފެންތައް ވިއްސައިގެން ގޮސް ކުޑަކުއްޖަކު ހުރިއިރު ބަލާލި ބުދުއެވެ.
  
  އޭނާގެ އާއިލާ މިހާރު ތިބީ 24 ގަޑިއިރު ފާރަވެރިވެފައެވެ. އެމީހުން ބަލަހައްޓަމުން ދިޔައީ އެމެރިކާގެ މަތީ ފެންވަރުގެ މާޝަލްސް އާއި ކްރެކް މެރިންސް އެވެ. އާއިލީ ގެ ހުރީ ހުސްކޮށް، ޤާތިލުންނަށް ބެއިޓްގެ ގޮތުގައި ބޭނުންކޮށްފައެވެ. ޚުދު އޭނާއަކީ ވެސް ފާހަގަކުރެވިފައިވާ މީހެކެވެ.
  
  އޭނާގެ ބެސްޓް ފްރެންޑް އަދި ބޮސް ހޭޑަން ޖޭ ފަސިންޖަރުންގެ ސީޓުގައި އޭނާގެ ކައިރީގައި އިށީނދެގެން އިންއިރު، ފަހަރެއްގައި އެއްވެސް އެއްޗެއް ނުބުނާތީ އޭނާގެ މޫނުމަތިން ފެންނަމުން ދިޔަ ކުލަވަރުން ކޮންމެވެސް އެއްޗެއް ފެނިދާނެއެވެ. ވަޅިއަކުން ޒަހަމްވި ނަމަވެސް މިހާރު ވަނީ ގާތްގަނޑަކަށް ރަނގަޅުވެފަ އެވެ. އޭނާގެ ވަށައިގެން ތިބި މީހުން މަރާލިއެވެ. އޮފީސް ކުދިން. އައު ރައްޓެހިންނެވެ.
  
  އަދި މިއޮތީ، އެނބުރި އޭނާގެ ގެއަށް، އޭނާގެ ކުޑައިރުގެ ތަނަށް. ހަނދާންތަކުން އޭނާ ފުރިގެން ދިޔައީ އޭނާއާ އަލުން ގުޅެން ކެތްމަދުވެފައި ތިބި ގިނަ ދުވަސްތަކެއް ވަންދެން ގެއްލިފައިވާ ރައްޓެހިން ފަދައިންނެވެ. މަގުމަތީގެ ކޮންމެ ކަނެއްގައި ވެސް ހަނދާންތައް ބޮން ގޮއްވާލިއެވެ.
  
  ހަވާއީގެ ރީތިކަމަކީ އެއީ ތިބާގެ ތެރޭގައި އަބަދަށްޓަކައި ދިރިއުޅެފައިވާ ތަނެކެވެ. އެތަނުގައި ހަފްތާއެއް ހޭދަކުރިޔަސް ނުވަތަ ވިހި އަހަރު ހޭދަކުރިޔަސް އެއްވެސް ކަމެއް ނުވިއެވެ. އޭނާގެ ސިފައަކީ ވަގުތު ފާއިތުނުވާ ސިފައެކެވެ.
  
  ހައިޑަން އެންމެ ފަހުން މޫޑު ހަލާކުކޮށްލިއެވެ. "މި ފިރިހެންމީހާ، މި ކަޕުއާ. އަސްލުވެސް އޭނާ ވޭނެއްގެ ތެރެއިން ކޮށާފައި ހުރި އައިސް ވިއްކަނީތަ؟"
  
  "މިތަނުގައި ރަނގަޅު ވިޔަފާރިއެއް އެބައޮތް. ކޮންމެ މީހަކުވެސް ކްރަޝްޑް އައިސް އަށް ވަރަށް ލޯބިވޭ."
  
  "ފެއާ އެނަފް" އެވެ.
  
  މާނޯ ހިނިތުންވެލިއެވެ. "ފެންނާނެ".
  
  ކުހިއޯ އާއި ވައިކިކީގެ ރީތިކަމުގެ ތެރެއިން ދުއްވަމުން ދިޔައިރު ވަކިވަކިން ކަނާތްފަރާތުން ގޮނޑުދޮށްތައް ފެންނަމުން ދިޔައެވެ. ކަނޑު ވިދާލިއިރު ހުދު ބްރޭކްވޯޓަރުތައް ދައުވަތުދޭ ގޮތަކަށް ތެޅިގަތެވެ. މާނޯއަށް ފެނުނީ ގޮނޑުދޮށުގައި އެތައް އައުޓްރިގަރެއް ތައްޔާރު ކުރަމުން ދިޔަތަނެވެ. އެއް ޒަމާނެއްގައި އޭނާ އަކީ ތަށި ހޯދި އައުޓްރިގަރ ޓީމެއްގެ ބައެކެވެ.
  
  "އަހަރެމެން މިތިބީ މިތާ". އޭނާ ދަމާލީ ޕެސިފިކް ކަނޑުގެ މަންޒަރު ފެންނަ ގޮތަށް އެއްކޮޅުގައި ރެއިލިން ޖަހާފައިވާ ކައްސާލާފައިވާ ޕާކިން ޒޯނަކަށެވެ. ކަޕުއާގެ ވެން ހުރީ ވަރަށް ކޮޅުގައި، މޮޅު ތަނެއްގައެވެ. މާނޯއަށް ވަގުތުން އޭނާގެ ކުރީގެ އެކުވެރިޔާ ފާހަގަވި ނަމަވެސް ކުޑައިރުކޮޅަކު މަޑުކޮށްލިއެވެ.
  
  ހައިޑަން އޭނާއަށް ބަލާލަމުން ހިނިތުންވެލިއެވެ. "މުސްކުޅި ހަނދާންތަކެއް؟"
  
  "އަޖައިބު ކުރުވަނިވި ހަނދާންތަކެއް." އާ ކަމެއް އަލުން ތަޞައްވުރުކޮށްގެން ގޯސްކޮށްލަން ބޭނުން ނުވާ ކަމެއް އިނގޭތަ؟"
  
  "އަހަންނަށް އިނގޭ".
  
  އޭނަގެ އަޑުގައި އެއްވެސް އިތުބާރެއް ނެތެވެ. މާނޯ އޭނާގެ ވެރިމީހާއަށް ދިގު ނަޒަރު ހިންގާލިއެވެ. އެއީ ރަނގަޅު މީހެއް - ސީދާ، އިންސާފުވެރި، ހަރުކަށި މީހެކެވެ. ހޭޑަން ޖޭ ހުރީ ކާކުގެ ފަރާތުގައިކަން އެނގޭ ހެއްޔެވެ، އަދި އޭނާގެ ވެރިޔާގެ ކިބައިން އިތުރަށް ޑިމާންޑް ކުރެވޭނީ ކޮން މުވައްޒަފަކަށް ކަމެއް އެނގޭ ހެއްޔެވެ؟ އެންމެ ފުރަތަމަ ބައްދަލުވި ދުވަހުން ފެށިގެން އޭނާ ވަނީ އޭނަ ރަނގަޅަށް ދެނެގަނެފައެވެ. އޭނާގެ ބައްޕަ ޖޭމްސް ޖޭ އަކީ ބާރުގަދަ، ހަގީގީ ލެޖެންޑެއް ކަމަށާއި، އެއީ އޭގެ އަގު ވަޒަން ކުރެވޭނެ ކަމެއް ކަމަށެވެ. ހައިޑަންގެ އަމާޒަކީ އަބަދުވެސް އޭނާގެ ވައުދު، އޭނާގެ ލެގަސީއާ އެއްގޮތަށް ދިރިއުޅުން. މިއީ އޭނާގެ ދުއްވާ ބާރެވެ.
  
  އެހާ ބޮޑަށް ޒުވާން ނޭރޑް ބެން ބްލޭކް އާއި މެދު އޭނާ ކިހާ ސީރިއަސް ކަމެއްކަން އިއުލާން ކުރުމުން މާނޯ ސިއްސައިގެން ދިޔައެވެ. އޭނާ ހީކުރީ މާނޯއަށް ހީވި ގޮތުގައި ކުރިން ވެސް ފަހަނައަޅައި ގޮސްފައިވާ ތަރިކައާ އެއްވަރަށް އުޅެން ފިޔަވަޅު އަޅަން ހޭޑަން އަމިއްލައަށް ކޮއްޕާލުން ހުއްޓާލަން ގިނަ ދުވަސްތަކެއް ނަގާނެ ކަމަށެވެ. ފުރަތަމަ ހީކުރީ އެ ދުރުމިނުން އަލިފާންގަނޑު ނިއްވާލާނެ ކަމަށް ނަމަވެސް ދެން އެދެމަފިރިން އަނެއްކާވެސް އެކުގައި ފެނިގެން ދިޔައެވެ. އަދި މިހާރު އެމީހުން ކުރިއަށްވުރެ ވަރުގަދަ ހެން ހީވިއެވެ. އެ ގީކް އޭނާއަށް އާ މަގުސަދެއް، ދިރިއުޅުމުގެ އާ މިސްރާބެއް ލިބޭނެ ހެއްޔެވެ؟ ކުރިއަށް އޮތް ދެތިން މަސް ދުވަހު އެކަންޏެވެ.
  
  "ދޭ". ހައިޑަން ބޯޖަހާލީ ވެން އާއި ދިމާއަށެވެ. މާނޯ ދޮރު ހުޅުވާލަމުން ސާފު ލޯކަލް ވައިގެ ތެރެއަށް ފުން ނޭވާއެއް ދޫކޮށްލިއެވެ. އޭނާގެ ކަނާތްފަރާތުގައި ޑައިމަންޑް ހެޑް އުފެދިފައި އޮތީ، އުޑުމަތިން ވަކިން ފާހަގަކޮށްލެވޭ ސިފައެއް، އަބަދުވެސް ޙާޟިރުވެފައެވެ.
  
  މަނޯއަށް އަބަދުވެސް އެކަން އޮތެވެ. މިއީ ކޮންމެވެސް ބޮޑު މުޢުޖިޒާތެއްގެ މައްޗަށް ވެދާނެ ކަމަކަށް އޭނާ ހައިރާން ނުވިއެވެ.
  
  ދެމީހުން އެކުގައި ހިނގައިގަތީ އައިސް ކަޓިން ވެން ކައިރިއަށެވެ. އެމީހުންނަށް ބަލަހައްޓައިގެން ހުރެ ކަޕުއާ ލެނގިލިއެވެ. ހައިރާންކަމުން އޭނާގެ މޫނުމަތި ރިއްސާލިއިރު، ދެން އަސްލު އުފަލުންނެވެ.
  
  "މަނޯ؟ ފިރިހެނާ! އައްސަލާމް ޢަލައިކުމް!"
  
  ކަޕުއާ ގެއްލުނެވެ. ސިކުންތުކޮޅެއް ފަހުން އޭނާ ދުވެފައި ގޮސް ވޭންގެ ފަހަތުން ނުކުތެވެ. އޭނާއަކީ ކަޅު އިސްތަށިގަނޑަކާއި ކަޅު ކުލައެއްގެ ކޮނޑު ފުޅާ، ފިޓް މީހެކެވެ. ފުރަތަމަ ނަޒަރުން ވެސް ހޭޑަންއަށް އެނގުނީ ކޮންމެ ދުވަހަކު މަދުވެގެން ދެގަޑިއިރު ރާޅާއެޅުމުގެ ބޯޑުގައި ހޭދަކުރާ ކަމެވެ.
  
  "ކަޕުއާ." މާނޯ އޭނާގެ ކުރީގެ އެކުވެރިޔާގެ ގައިގައި ބައްދާލިއެވެ. "ދެތިން މީހުން ތިބި ބްރޯ."
  
  ކަޕުއާ ފަހަތަށް ޖެހިލިއެވެ. "ކީއްކުރީ؟" ބުނެބަލަ ހާޑް ރޮކް ޝޮޓް ގްލާސް ކަލެކްޝަން ކިހިނެއް ދަނީ؟"
  
  މަނޯ ބޯ ހޫރާލަމުން ކޮނޑު އަރުވާލިއެވެ. "އާނ، ކުޑަކޮށް ބްލާ ބްލާ، އަދި އެއަށްވުރެ ބޮޑަށް. ތިބާއަށް އިނގޭތަ. ތިބާ?"
  
  "ކަނާތް. ހައުލީ އަކީ ކާކު؟"
  
  "ހައޯލޭ..." މާނޯ އަނބުރާ ވިސްނޭ އެމެރިކާ މީހަކަށް ބަދަލުވުމުން ހައިޑަންއަށް ވަރަށް ބޮޑަށް ލުއި ލިބުނެވެ. "... މިއީ އަހަރެންގެ ބޮސް. މީޓް ހޭޑަން ޖޭ."
  
  އެތަނުގެ ރައްޔިތަކު ސީދާވެލިއެވެ. "ނައިސް ޓު މީޓް ޔޫ" އޭނާ ބުންޏެވެ. "ބޮސް މަނޯތަ؟ އާޗާ. ލަކީ މަނޯ، އަހަރެން ބުނަން."
  
  "އަންހެނަކު ނެތްތަ ކަޕުއާ؟" ކުޑަކުޑަ ފުރައްސާރަ ފޮރުވަން މާނޯ ކުރެވެން އޮތް ހުރިހާ މަސައްކަތެއް ކުރިއެވެ.
  
  "އަހަރެން އަމިއްލައަށް ޕޮއި ޑޮގެއް ގަތީ. ޝީ، ވަން ހޮޓް ހަވާއީ-ޗައިނީސް ފިލިޕީނާ ހާއޯލޭ، އަހަރެން މުޅި ރޭ ޓެންޓެއް ޖައްސައިދިނީ، މީސްމީހާ." ހަވާއީގެ ގިނަ މީހުންނަކީ މިކްސްޑް ނަސްލުގެ މީހުންނެވެ.
  
  މާނޯ ނޭވާއެއް ދޫކޮށްލިއެވެ. ޕޮއި ޑޮގް އަކީ މިކްސްޑް ރޭސް މީހެކެވެ. ހާއޯލޭ އަކީ ޒިޔާރަތްތެރިއެއް ކަމުން އެއީ ކޮންމެހެން ފުރައްސާރަ ކުރާ ލަފުޒެއް ނޫނެވެ.
  
  އެއްވެސް އެއްޗެއް ބުނުމުގެ ކުރިން ހައިޑަން އޭނާއާ ދިމާއަށް އެނބުރި ފޮނި ގޮތަކަށް އަހާލިއެވެ، "ޓެންޓެއް ޖަހަނީތަ؟"
  
  މަނޯ ކްރިންޖް ކޮށްލިއެވެ. ހޭޑަންއަށް ކަޕުއާ އަކީ ކޮބައިކަން ރަނގަޅަށް އެނގޭއިރު، އެއީ ކެމްޕިންގ އާއި އެއްވެސް ގުޅުމެއް އޮތް ކަމެއް ނޫނެވެ. "މިއީ ފިނި ކަމެއް." ޝީ ސައުންޑްސް ނައިސް. އަޑުއަހާ ކަޕުއާ، އަހަރެން ކަލޭމެންނާ ބައެއް ސުވާލުތައް ކުރަން ބޭނުން."
  
  "ޝޫޓަރުން" އެވެ.
  
  "ކޮވަލެންކޯގެ ނަމުން މަޝްހޫރު އަންޑަރވޯލްޑްގެ ބޮޑު ފަރާތެއްގެ ވާހަކަ ދުވަހަކުވެސް އަޑުއަހާފައިވޭތަ؟ ނުވަތަ ލޭއޮހޮރުވާ ރަސްގެފާނު ހެއްޔެވެ؟
  
  "އަޅުގަނޑަށް އިވޭހާވެސް އެއްޗަކީ ޚަބަރުގައި ވާ އެއްޗެއް ބޭބެ. އޭނާ އޯއަހޫގަތަ؟"
  
  "ފަހަރެއްގަ. ކްލޯޑް އަށް ކިހިނެއް ވާނީ؟
  
  "ނޫން. ހައުލީއަށް އެ ނަން ކިޔާނަމަ އަހަރެން ހަނދާންވީސް." ކަޕުއާ ފަސްޖެހުނެވެ.
  
  ހައިޑަންއަށް މިކަން ފެނުނެވެ. "އެކަމަކު ކަލެއަށް ކަމެއް އެނގޭ."
  
  "ބޮސް ވެސް ވެދާނެ. ފަހަރެއްގައި އަހަންނަށް އެނގިދާނެއެވެ. އެކަމަކު އެތަނުގައި ތިބި ތިޔަ ރައްޓެހިން،" ވައިކިކީ ބީޗް ޕޮލިސް ސްޓޭޝަނާ ދިމާއަށް ބޯ ހޫރާލަމުން އޭނާ ބުނީ، "އެމީހުން އެނގެން ބޭނުމެއް ނޫން." އަހަރެން ކުރިންވެސް އެމީހުންނަށް ކިޔައިދިނީމެވެ. އެމީހުން އެއްވެސް ކަމެއް ނުކުރީ."
  
  "ޓެސްޓް މީ." އެމީހާގެ ނަޒަރު ހައިޑަން އާއި ދިމާވިއެވެ.
  
  "އަހަންނަށް އަޑު އިވޭ ބޮސް. އެހެންވެ މަނޯ އަހަރެންގެ ގާތަށް އައީ ދޯ؟ އާދެ، އާ ފައިސާއިން ފަހަކަށް އައިސް ކޮންމެވެސް ވަރަކަށް ފަލަ ވަޑްސް ދޫކުރަމުން އެބަދޭ، މީސްމީހާ. މުޅި މަންޒަރުގައި އާ ކުޅުންތެރިން، އަންނަ ހަފްތާގައި ދުވަހަކުވެސް ނުފެންނާނެ ޕާޓީތައް އުކާލަމުން."
  
  "އައު ފައިސާ؟" - މަނޯ ގުގުމާލިއެވެ. "ކޮންތާކު?" - އަހަރެން އަހާލީމެވެ.
  
  "އެއްވެސް ތަނެއް ނެތް" ކަޕުއާ ސީރިއަސްކޮށް ބުނެލިއެވެ. "އަހަރެންގެ މާނައަކީ ހަމަ މިތާ މީސްމީހާ. ހަމަ މިތާ. އަބަދުވެސް ބާކީކޮށްފައި ތިބި ނަމަވެސް މިހާރު އެއީ މުއްސަނދި ބައެއް."
  
  ހައިޑަން އޭނާގެ އިސްތަށިގަނޑުގެ ތެރެއިން އަތެއް ދުއްވާލިއެވެ. "މިއިން ކީކޭ ބުނަނީ؟"
  
  "އަހަރެން މި މަންޒަރުގައި ބައިވެރިއެއް ނޫން، އެކަމަކު އަހަންނަށް އެނގޭ. ކޮންމެވެސް ކަމެއް ހިނގަނީ ނުވަތަ ވާން އުޅެނީ. ވަރަށް ގިނަ ބަޔަކަށް ވަރަށް ގިނަ ފައިސާ ލިބުނެވެ. އެހެން ދިމާވުމުން ނުބައި އެއްޗެހި ފާއިތުވާންދެން ބޯ ތިރިކޮށްލަން ދަސްކުރަން."
  
  މާނޯ ބަލަހައްޓައިގެން ހުރީ ވިދާ ވިދާ ކަނޑަށެވެ. "ކަޕުއާ އެއްވެސް ކަމެއް ނޭނގޭކަން ޔަގީންތަ؟"
  
  "އަހަރެންގެ ޕޮއިޓް ބުޅަލަށް ހުވާކުރަން."
  
  ކަޕުއާ އޭނާގެ ޕޮއި ސީރިއަސްކޮށް ނެގިއެވެ. ހައިޑަން ވެން އަށް އިޝާރާތް ކުރިއެވެ. "ކީއްވެ އަހަރެމެންނަށް ކޮންމެވެސް އެއްޗެއް ނުހަދާ ކަޕުއާ."
  
  "ޔަޤީނުންވެސް".
  
  ކަޕުއާ ހިނގައިގަތް ވަގުތު ހައިޑަން މާނޯ އާއި ދިމާއަށް މޫނު ޖަހާލިއެވެ. "އަހަރެންނަށް ހީވަނީ ޓްރައިކޮށްލަން ރަނގަޅު ކަމެއްހެން. އޭނަ ދައްކަނީ ކޮން ވާހަކައެއް ކަމުގެ އެއްވެސް ޚިޔާލެއް އެބައޮތްތަ؟"
  
  "އަހަންނަށް ކަމުނުދަނީ އަހަރެންގެ އުފަން ރަށުގައި ވާން އުޅޭ ކަންތައްތަކުގެ އަޑެއް" މާނޯ އެހެން ބުނެލަމުން ޝޭވް އައިސް ކޮޅަކަށް އަތް ދިއްކޮށްލިއެވެ. "ކަޕުއާ. ބޭބެ ތި ނަން ބުނެބަލަ. އެއްވެސް އެއްޗެއް އެނގޭނީ ކާކަށް ހެއްޔެވެ؟
  
  "އެބަހުރި ލޯކަލް ކުއްޖެއް، ޑެނީ، އެތަނުގެ މަތީގައި ހުންނަ ފަރުބަދަ މަތީގައި." އޭނާގެ ނަޒަރު ޑައިމަންޑް ހެޑާ ދިމާއަށް ދުއްވައިގަތެވެ. "މުއްސަނދި. އޭނާގެ މައިންބަފައިން، އެމީހުން ތަރުބިއްޔަތު ކުރަނީ ހައުލީއެއްގެ ގޮތުގައި" އޭނާ ހައިޑަންއަށް ބަލާލަމުން ހިނިތުންވެލިއެވެ. "އެމެރިކާ މީހަކު ފަދައިން ބުނާށެވެ. އަޅުގަނޑަކަށް ހިއެއް ނުވޭ އެކަމުގައި އެއްވެސް ގޯހެއް އޮތް ކަމަކަށް. އެކަމަކު އޭނާ މާ ސީރިއަސް ސްކަމްބަގްސް އާއި މެދު. އޭނާއަށް ކިކް އައުޓް ލިބެނީ ޝިޓް އެނގިގެން، އަހަރެން ވިސްނޭތަ؟"
  
  މަނޯ ސަމުސާއެއް ބޭނުންކޮށްގެން ވިލާ ކުލައިގެ ބޮޑު އައިސްކޮޅެއް ކޮނެގެން ނެގިއެވެ. "އެ ފިރިހެން މީހާއަށް ބޮޑު ޝޮޓެއް ކަމަށް ހަދައިގެން އުޅެން ކަމުދާތަ؟"
  
  ކަޕުއާ ބޯޖަހާލިއެވެ. "އެކަމަކު އެއީ ތެދެއް ނޫން. އޭނާއަކީ ހަމައެކަނި ފިރިހެނެއްގެ ކުޅިވަރު ކުޅޭ ކުއްޖެއް."
  
  ހައިޑަން މާނޯގެ އަތުގައި އަތް ޖައްސާލިއެވެ. "އަހަރެމެން މި ޑެނީއަށް ޒިޔާރަތެއް ދޭނަން. ކޮންމެވެސް އާ ނުރައްކަލެއް އޮތްނަމަ އެކަންވެސް އަޅުގަނޑުމެންނަށް އެނގެން ޖެހޭނެ."
  
  ކަޕުއާ އައިސް ކޮންތަކާ ދިމާއަށް ބޯޖަހާލިއެވެ. "އެމީހުން ތިބީ ތަނުގެ ހަރަދުގައި. އެކަމަކު ކަލޭ އަހަރެންނަކަށް ނޭނގެއެވެ. ދުވަހަކުވެސް އަހަރެން ދެކެން ނާންނަނީ."
  
  މާނޯ އޭނާގެ ކުރީގެ އެކުވެރިޔާއަށް ބޯޖަހާލިއެވެ. "ބުނަން ނުޖެހޭނެ ދޮންބެ."
  
  
  * * *
  
  
  ކަޕުއާ އެމީހުންނަށް އެ އެޑްރެސް ދިނުމުން އެ އެޑްރެސް ކާރުގެ ޖީޕީއެސް އަށް ޕްރޮގްރާމް ކުރި އެވެ. އޭގެ ފަނަރަ މިނެޓް ފަހުން އެމީހުން އާދެވުނީ ކަޅުކުލައިގެ ދަގަނޑުން ހަދާފައިވާ ގޭޓަކަށެވެ. ގޯތި އަނބުރާ ކަނޑަށް ތިރިއަށް ވެއްޓިފައި އޮތުމުން އެމީހުންނަށް ފެނުނީ ހަމައެކަނި ބޮޑު ގޭގެ މަތީ ބުރީގެ ކުޑަދޮރުތަކެވެ.
  
  އެމީހުން ކާރުން ފޭބިއިރު، މާނޯގެ ފަރާތުން ސްޕްރިންގްސް ގިސްލަމުން ދިޔައެވެ. މާނޯ ބޮޑު ގޭޓުގައި އަތް އަޅާލަމުން ކޮއްޕާލިއެވެ. ކުރިމަތީ ބަގީޗާއިން ހައިޑަން ހުއްޓި ބަލާލިއެވެ.
  
  ސަރފްބޯޑް ސްޓޭންޑެވެ. މުޅިން އައު އޯޕަން ބެޑް ޓްރަކެއް. ދެ އާފަލު ގަހެއްގެ މެދުގައި ދިގުވެފައި އޮތް ހެމޮކެއް.
  
  "އޯ މައި ގޯޑް، މަނޯ. ހަވާއީގެ ހުރިހާ ބަގީޗާތަކެއް މިހެންތަ؟"
  
  މަނޯ މޫނު ކުނިކޮށްލިއެވެ. "އަސްލު ނޫން، ނޫން."
  
  ބެލް ޖަހަން އުޅެނިކޮށް ފަހަތުން އަޑެއް އިވުނެވެ. ހަތިޔާރާއި އަތް ކައިރިކޮށްލައިގެން ގޭތެރޭގައި ހިނގައިގަތެވެ. އެންމެ ފަހު ކަނަށް އެނބުރިލި ވަގުތު އެމީހުންނަށް ފެނުނީ އުމުރުން ދުވަސްވީ އަންހެނަކާއެކު ޕޫލުގައި ކުޅެން އުޅޭ ޒުވާނެކެވެ.
  
  "ވަގުތުކޮޅެއްދީ!" ހައިޑަން ހަޅޭއްލަވައިގަތެވެ. "އަހަރެމެން މިތިބީ ހޮނޮލޫލޫ ޕޮލިސް ޑިޕާޓްމަންޓުން. ދެތިން ބަހެއް؟" ކިރިޔާ އަޑު އިވޭ ގޮތަށް އޭނަ ހީނލަމުން ބުންޏެވެ: "އައި ހޯޕް އިޓް"ސް ނޮޓް ހިޒް މަންމަ."
  
  މަނޯ ހޮޑުލެވުނެވެ. އޭނާގެ ވެރިޔާ ސަމާސާ ކުރާކަށް އޭނާ އާދައެއް ނުވެއެވެ. އެވަގުތު އޭނާއަށް ފެނުނީ އޭނަގެ މޫނެވެ. އޭނަ ހުރީ މަރުވާވަރަށް ސީރިއަސްވެފައެވެ. "ކީއްވެ ތި-؟"
  
  "ކޮން ނަރަކައެއްތަ ބޭނުންވަނީ؟" ވަލު ގޮތަކަށް އިޝާރާތް ކުރަމުން އެ ޒުވާނާ އެމީހުންނާ ދިމާއަށް ހިނގައިގަތެވެ. ކައިރިއަށް އައިސް މާނޯއަށް އޭނާގެ ދެލޯ ފެނުނެވެ.
  
  "އަހަރެމެންނަށް މައްސަލައެއް އެބައޮތް،" މާނޯ ބުންޏެވެ. "އޭނާ އެޖެހުނީ."
  
  މަނޯ ދޫކޮށްލީ އެ ފިރިހެންމީހާ ވަލު ގޮތަކަށް ސްވިންގް ކޮށްލާށެވެ. ބޮޑެތި ދެތިން ހޭރައިޑް ކޮށްލުމުން އޭނާގެ ނޭވާ ހުސްވެ، ކުރު ހެދުން ތިރިއަށް ފޭބުން ފެށިއެވެ. އޭނާއަށް ދިމާވި ދަތިކަމުގެ އެއްވެސް ހޭލުންތެރިކަމެއް އޭނާ ނުދައްކައެވެ.
  
  އެވަގުތު މުސްކުޅި އަންހެންމީހާ ދުވެފައި ގޮސް އެމީހުންނާ ދިމާއަށް ހިނގައިގަތެވެ. ގަބޫލުނުކުރެވިގެން ހައިޑަން ލޯ މަރާލިއެވެ. އެ އަންހެން މީހާ ކިނިމަކޭގެ ބުރަކަށީގައި ފުންމާލަމުން ސްޓޭލިއަންއެއް ފަދައިން އޭނާގެ ގައިގައި ދުއްވަން ފެށިއެވެ.
  
  އެމީހުން މިތަނަށް ވަދެފައިވަނީ ކޮން ނަރަކައެއް ހެއްޔެވެ؟
  
  ހައިޑަން ކިނިމާކާ އަމިއްލައަށް ބަލަހައްޓަން ދޫކޮށްލިއެވެ. ގެއާއި ގޯތިތެރެ ވަށައިގެން ބަލާލިއެވެ. އެހެން މީހަކު ގެއަށް އައިސްފައިވާކަމުގެ އެއްވެސް ނިޝާނެއް ނެތެވެ.
  
  އެންމެ ފަހުން މާނޯއަށް ކާމިޔާބު ކުރެވުނީ އެ ޖަނަވާރު ތެޅިފޮޅާލުމަށެވެ. ޕޫލް ވަށައިގެންވާ ގްރެވިލްގައި ތެތް ތަޅަކުން ޖައްސާލަމުން ބަންޝީއެއް ފަދައިން ހަޅޭއްލަވަން ފެށިއެވެ.
  
  ޑެނީ، އެއީ ޑެނީ ނަމަ، އަނގަ ހުޅުވާލައިގެން އޭނައަށް ބަލަހައްޓައިގެން ހުރިއިރު، އޭނާގެ ކުރު ހެދުން މިހާރު ވަނީ ކަކުލުގެ ދަށަށް ވެއްޓިފައެވެ.
  
  ހައިޑަންއަށް ފުދިއްޖެއެވެ. "ޑޭނީ!" - އޭނާގެ މޫނުމަތިން ހަޅޭއްލަވައިގަތެވެ. "އަހަރެމެން ބޭނުންވަނީ ކަލެއާ ވާހަކަ ދައްކަން!"
  
  
  އޭނާ އަނބުރާ ލައުންޖް ގޮނޑިއަށް ކޮއްޕާލިއެވެ. ކަލާނގެ، މިހާރު ބައްޕައަށް އޭނާ ފެނުނުނަމައެވެ. އެނބުރި ކޮކްޓެއިލް ބިއްލޫރިތައް ފޮޅާލުމަށްފަހު އެ ދެ ބިއްލޫރިގަނޑުގައި ވެސް ޕޫލުން ފެން ފުރާލިއެވެ.
  
  ޑެނީގެ މޫނަށް ފެން ހޫރާލަމުން ލުއިކޮށް ތަޅައިގަތެވެ. އޭނާ ވަގުތުން ހިނިތުންވެލަން ފެށިއެވެ. "ހޭ ބޭބީ، ޔޫ ނޯ އައި ލައިކް-"
  
  ހައިޑަން ފަހަތަށް ޖެހިލިއެވެ. ރަނގަޅަށް ބެލެހެއްޓިއްޖެނަމަ މިކަން އެމީހުންގެ ފައިދާއަށް ނިކުމެދާނެއެވެ. "އެކަނިތަ ޑެނީ؟" ކުޑަކޮށް ހިނިތުންވެލިއެވެ.
  
  "ޓީނާ މިތާ އެބަހުރި. ކޮންމެވެސް ތަނެއްގަ." އޭނާ ވާހަކަ ދެއްކީ ކުރު، ނޭވާލާ ޖުމްލަތަކުން، އޭނާގެ ސައިޒުގެ ފަސްގުނަ ފިރިހެނަކަށް ތާއީދު ކުރަން އޭނާގެ ހިތް ބުރަކޮށް މަސައްކަތް ކުރާ ފަދައިންނެވެ. "އަހަރެންގެ އަންހެން ކުއްޖާ."
  
  ހައިޑަން އެތެރެފުށުން ލުއި ނޭވާއެއް ދޫކޮށްލިއެވެ. "ހިމުން. މިހާރު، އަޅުގަނޑަށް މަޢުލޫމާތެއް ބޭނުންވޭތޯ ބެލޭނެ މީހަކީ ކަލޭގެ ވާހަކަ އަޑުއަހަން."
  
  "އެއީ އަހަރެން". ޑެނީގެ އިގޯ ސިކުންތުކޮޅަކަށް ހޭޒް ތެރެއިން ފެނިގެން ދިޔައެވެ. "އަހަންނަކީ އެމީހަކު."
  
  "ކްލޯޑްގެ ވާހަކަ ބުނެބަލަ."
  
  އެ ސްޓޫޕަރ އަނެއްކާވެސް އޭނާގެ ގައިގައި ހިފާލުމުން އޭނާގެ ދެލޯ ބަރުހެން ހީވިއެވެ. "ކްލޯޑް؟ ކްރޭޒީ ޝާރޓްސްގައި މަސައްކަތް ކުރާ ކަޅު ކުއްޖާ؟"
  
  "ނޫން". ހައިޑަން ދަތްކުނޑި ކޮށާލިއެވެ. "ކްލޯޑް، މުޅި އޮއަހޫގައި ކްލަބްތަކާއި ރެންޗްތައް ހިންގާ ކުއްޖާ."
  
  "އަހަންނަކަށް ނޭނގެ މި ކްލޯޑް." ތެދުވެރިކަމަކީ ޑެނީގެ ވަރުގަދަ އެއް ނުކުތާއެއް ނޫން ކަމަށް ބެލެވޭ ނަމަވެސް މިހާރު އެކަން ފޭކް ކުރާތީ ހޭޑަންއަށް ޝައްކު ކުރެވުނެވެ.
  
  "ކޮވަލެންކޯ ކިހިނެއް ވާނީ؟ އޭނާގެ ވާހަކަ އަޑުއަހާފައިވޭތަ؟
  
  ޑެނީގެ ލޮލުގައި އެއްވެސް އެއްޗެއް ވިދާފައެއް ނުވެއެވެ. ހޭލުންތެރިކަމުގެ ނިޝާނެއް ނުވަތަ އިޝާރާތެއް ނެތެވެ.
  
  ފަހަތުން ހެއިޑަންއަށް އިވެމުން ދިޔައީ ޑެނީގެ ލޯބިވެރިޔާ ޓީނާ ހަމައަކަށް އެޅުވުމަށް މަނޯ މަސައްކަތް ކުރާ އަޑެވެ. އޭނަ ނިންމީ ތަފާތު ގޮތެއް އުޅެން އުޅެން ޖެހުމުން ގެއްލުމެއް ނުލިބޭނެ ކަމަށެވެ. "އޯކޭ، ހިނގާ އެހެން ކަމެއް ކޮށްލަން. ހޮނޮލޫލޫގައި ތާޒާ ފައިސާ އެބަހުއްޓެވެ. އެކަމުގެ ވަރަށް ގިނަ ކަންތައްތަކެއް އެބަހުރި. ކޮންތާކުން މި އަންނަނީ ޑެނީ، އަދި ކީއްވެ؟"
  
  އެކުއްޖާގެ ދެލޯ ބޮޑުކޮށް ހުޅުވިގެން ދިޔައިރު ކުއްލިއަކަށް ބިރުވެރިކަމެއްގެ ތެރެއިން އަލިވެގެން ދިޔައިރު ހައިޑަން ބަޑިއަށް އަތް ދިއްކޮށްލެވުނީ ކިރިޔާއެވެ.
  
  "މިކަން ކޮންމެ ވަގުތަކުވެސް ވެދާނެ!" - އޭނާ ހަޅޭއްލަވައިގަތެވެ. "ފެނޭތަ؟ ކޮންމެ ވަގުތަކުވެސް!ހަމަ... ހަމަ ގޭގައި މަޑުކޮށްލާށެވެ. ގޭގައި މަޑުކޮށްބަލަ ކުއްޖާ." އޭނާގެ އަޑުގައި ހާސްކަމުގެ އަޑު އިވެމުން ދިޔައީ އޭނާ ގާތު ބުނި އެއްޗެއް ތަކުރާރު ކުރާ ކަހަލައެވެ.
  
  ސުވަރުގެ ހޫނުކަމުން ބުރަކަށީގެ ތެރެއިން ފުން ފިނިކަމެއް ދުއްވާލިހެން ހީޑަންއަށް އިހުސާސް ކުރެވުނެވެ. "އަވަހަށް ވެދާނެ ގޮތެއް ޑެނީ. އާދޭ ބުނެދެވިދާނެ."
  
  "އެސޯލްޓް" ޑެނީ މޮޔަ ގޮތަކަށް ބުނެލިއެވެ. "އެއީ ގަނެގެން ފައިސާ ދެއްކި އެއްޗެއް ކަމަށް ވާތީ އަންޑަން ނުކުރެވޭނެ." ޑެނީ އޭނާގެ އަތުގައި ހިފާލަމުން ކުއްލިއަކަށް ބިރުވެރި ގޮތަކަށް ހޭވެރިކަން ހުރިހެން ހީވިއެވެ.
  
  "ޓެރަރިސްޓުން ކައިރިވަނީ މިސް ޕޮލިސް. ހަމައެކަނި ތިޔަ ޑޭމް ޖޮބް ކޮށްލާފައި އެ ބާސްޓަރޑްސް މިތަނަށް އަންނަން ދޫކޮށްނުލާށެވެ."
  
  
  އެކާވީސް އެކެއް ބާބު
  
  
  ބެން ބްލޭކް ވަނީ ކެޕްޓަން ކޫކް އާއި އޭނާގެ އެކުވެރިޔާ ހޯކްސްވޯތު ގެ ޖާނަލް އެންޓްރީތަކާ ހަވާލާދީ އިންސާނުން މިހާތަނަށް ކުރި އެންމެ ނުރައްކާތެރި ދަތުރު ސިފަކޮށްދީފަ އެވެ.
  
  "އެމީހުން ހިނގައިގަތީ ޕެލޭގެ ގޭޓުން،" ބެން ހައިރާންކަމާއެކު ބުންޏެވެ، "ގަދަ އަނދިރިކަމުގެ ތެރެއަށް ވަދެގެން ދިޔައެވެ. މިވަގުތު ކޫކް އަދިވެސް އާރކްޑް އެންޓްރެންސް އަށް ނިސްބަތް ކުރައްވަނީ ޕެލޭސް ގޭޓްގެ ގޮތުގައެވެ. އެއަށްވުރެ މާ ދުރުގައިވާ ކަންތައްތައް ތަޖުރިބާ ކުރުމަށްފަހު - މިތަނުގައި ލިޔެފައި އޮންނަނީ - ފަހުން ނަރަކައިގެ ދޮރުތަކަށް ކުރާ އިޝާރާތް ބަދަލުކުރައްވައެވެ."
  
  ކަރީން ދެލޯ ބޮޑުކޮށްލައިގެން ބެން އާއި ދިމާއަށް އެނބުރިލިއެވެ. "ކެޕްޓަން ކޫކް ފަދަ މީހަކު މިހާ ބަރަހަނާ ބިރުވެރިކަމެއް ފާޅުކުރަން މެދުވެރިވާނީ ކޮން ސަބަބަކާ ހުރެ ހެއްޔެވެ؟"
  
  "ކިރިޔާ އެއްވެސް ކަމެއް ނެތް" ބެން ބުންޏެވެ. "ކޫކް ހޯދި ކެނީބަލިޒަމް. އިންސާނީ ޤުރުބާނީތަކެވެ. މުޅިން ނޭނގޭ ފެންގަނޑަކަށް ދަތުރަކަށް ނިކުމެގެން ދިޔައެވެ."
  
  ކާރީން ސްކްރީނަށް އިޝާރާތް ކޮށްލިއެވެ. "ކިޔާ ލަދުވެތި އެއްޗެއް."
  
  "ކަޅު ގޭޓްސްގެ ބޭރުގައި އޮތީ އިންސާނާއަށް އެނގޭ އެންމެ ލަދުވެތި މަގުތައް..."
  
  "ޑޯންޓް ޓެލް މީ" ކަރީން ސްނެޕް ކޮށްލިއެވެ. "ސަމް އަޕް."
  
  "އަހަންނަކަށް ނުވާނެ"
  
  "ކޯއްޗެއް? ކީއްވެ?"
  
  "މިތަނުގައި ލިޔެފައި އޮތުމުން- ތިރީގައިވާ ލިޔުން މި ބަދަލުވުމުން އުނިކޮށްފައިވަނީ އޭގެ ސައްހަކަމާމެދު ޝައްކު އުފެދިގެންނެވެ."
  
  "ކޯއްޗެއް?"
  
  ކޮމްޕިއުޓަރަށް ބަލާލަމުން ބެން ވިސްނުންތެރިކަމާއެކު މޫނު ކުނިކޮށްލިއެވެ. "އަޅުގަނޑަށް ހީވަނީ އާންމުންނަށް ބަލާލުމަށް ހުޅުވާފައި އޮތް ނަމަ ކުރިން ވެސް މީހަކު ތަހުގީގު ކުރަން މަސައްކަތް ކުރިހެން."
  
  "ނުވަތަ އެމީހުން ކޮށްފައި މަރުވެދާނެ. ފަހަރެއްގައި ކަމާބެހޭ ފަރާތްތަކުން ނިންމީ އެ ޢިލްމަކީ އާންމުންނާ ހިއްސާކުރަން މާ ނުރައްކާތެރި ޢިލްމެއް ކަމަށް."
  
  "އެކަމަކު ޑިލީޓް ކޮށްފައިވާ ޑޮކިއުމަންޓެއް އަހަރެމެން ބަލާނީ ކިހިނެއް؟" ބެން ރެންޑަމްކޮށް ދެތިން ތަޅުދަނޑިއެއް ޖަހާލިއެވެ. އެ ޕޭޖުގައި ފޮރުވިފައިވާ ލިންކްތަކެއް ނެތެވެ. ކުށްވެރިކުރެވޭނެ އެއްވެސް ކަމެއް ނެތެވެ. އޭނާ ލިޔުންތެރިޔާގެ ނަން ގޫގުލް ކޮށްލުމުން ކޫކްސް ކްރޮނިކަލްގެ ނަން ލިޔެފައިވާ ބައެއް ޞަފްޙާތައް ފެނުނު ނަމަވެސް އިތުރަށް ހެލްސް ގޭޓް، ޕެލޭ ނުވަތަ ޑައިމަންޑް ހެޑްގެ ވާހަކައެއް ވެސް ނެތެވެ.
  
  ކަރީން އެނބުރިލީ ވައިކިކީގެ ހިތަށް ބަލާލުމަށެވެ. "އެހެންވީމަ ނަރަކައިގެ ދޮރުތަކުގެ ތެރެއިން ކޫކް ކުރި ދަތުރަކީ ތާރީޚުން ބޭރުގައި ލިޔެފައިވާ ދަތުރެކެވެ. އަހަރެމެންނަށް ކުރިއަށް ގެންދެވޭނީ މަސައްކަތް ކުރަމުން." ކޮމްޕިއުޓަރުތަކާ ދިމާއަށް އިޝާރާތް ކޮށްލިއެވެ.
  
  "އެކަމަކު އެއީ އެއްވެސް ފައިދާއެއް ނުކުރާނެ ކަމެއް،" ބެން އޭނާގެ އެންމެ ރަނގަޅު ޔޯޑާ އިމްޕްރެޝަންގައި ބުންޏެވެ. "އަހަރެމެންގެ ވަގުތު ބޭކާރުކޮށްގެން ނުވާނެ."
  
  "ހައިޑެންއަށް ކަލޭގެ ކިބައިން ފެންނަ އެއްޗެއް އަހަންނަކަށް ދުވަހަކުވެސް ނޭނގޭނެ." ކަރީން ބޯ ހޫރާލުމުގެ ކުރިން މަޑުމަޑުން އެނބުރިލިއެވެ. "މައްސަލައަކީ އަޅުގަނޑުމެންނަށް އެނގޭނެ ގޮތެއް ނެތުމުން އަޅުގަނޑުމެން ތިރިއަށް ހޯދަން އުޅޭ އެއްޗެއް. އަހަރެމެން ނަރަކައަށް ދާނީ ލޯމަރާލައިގެން."
  
  
  * * *
  
  
  ހޭޑަން އާއި ކިނިމާކާއަށް ޑެނީގެ ކިބައިން އިތުރު ދެތިން ޖުމްލައެއް ފިއްތާލެވުނީ އެމީހުންގެ ޑްރަގް ޕާޓީގައި އެމީހުން އެކަނި ދޫކޮށްލުމަކީ ބުއްދިވެރި ކަމެއް ކަމަށް ނިންމުމުގެ ކުރިންނެވެ. ކޮންމެ ނަސީބަކުން ވެސް ދެމީހުންނަށް ވެސް ހީވާނީ ސީއައިއޭގެ ޒިޔާރަތަކީ ނުބައި ހުވަފެނެއް ކަމަށެވެ.
  
  މަޑު ހަމުގެ ސްޓިއަރިންގައި އަތް ބާއްވާލަމުން ކިނިމާކާ އަނބުރާ ކާރަށް އެރިއެވެ. "ޓެރަރިސްޓް ހަމަލާއެއް؟" އޭނާ ތަކުރާރުކޮށްލިއެވެ. "ވައިކިކީގައިތަ؟ އަޅުގަނޑު މިކަން ގަބޫލެއް ނުކުރަން ".
  
  އޭރުވެސް ހައިޑަން ދިޔައީ އޭނާގެ ވެރިމީހާގެ ނަންބަރަށް ގުޅަމުންނެވެ. ގޭޓުން ވަގުތުން ރައްދު ދިނެވެ. އެމީހުން ޑެނީގެ އަތުން ހޯދި މައުލޫމާތު ކުރު ދެތިން ޖުމްލައަކުން ކިޔައިދިނެވެ.
  
  މަނޯ ގޭޓްސްގެ ޖަވާބު ސްޕީކަރފޯނުން އަޑުއަހަމުން ދިޔައެވެ. "ހައިޑެން، އަހަރެން ގާތްވަމުން މިދަނީ. އިތުރު ދެތިން ގަޑިއިރު އަހަރެން ހުންނާނަން. ރެންޗް ހުރި ތަން ހޯދުމަށް ފުލުހުން ވަރަށް ބޮޑަށް ބަރޯސާވަނީ އެނގޭ ހުރިހާ ކުށްވެރިންނަށް ކަމަށް ވެސް ވިދާޅުވި އެވެ. އަޅުގަނޑުމެންނަށް ވަރަށް އަވަހަށް ލިބޭނެ. މި ތުހުމަތު ކުރެވޭ ހަމަލާއާ ބެހޭގޮތުން ކަމާބެހޭ ފަރާތްތަކަށް އެލާޓް ކުރާނަން، އެކަމަކު ކޮނެގެން ކުރިއަށް ގެންދާށެވެ."
  
  ލައިން ދިޔައީ މަރުވެފައެވެ. މަޑުމައިތިރި ހައިރާންކަމާއެކު ހައިޑަން ނޭވާ ހާސްކޮށްލިއެވެ. "އޭނާ މިތަނަށް އަންނަނީތަ؟ އޭނާއަށް އެގޮތަށް ކުރިމަތިލާން އުނދަގޫވެއެވެ. އޭނާ ކުރާނީ ކޮން ހެޔޮކަމެއް ހެއްޔެވެ؟
  
  "ފަހަރެއްގައި މަސައްކަތުން އޭނާއަށް ކުރިމަތިލާން އެހީތެރިވެދޭނެ."
  
  "ހިނގާ އުއްމީދު ކުރަން." އެމީހުން ހީކުރަނީ ވަރަށް އަވަހަށް ރެންޗުގެ ލޮކޭޝަން ލިބޭނެ ކަމަށެވެ. އަޅުގަނޑުމެން މި ޓްރެކް ކުރަނީ ޓެރަރިސްޓުން. މިހާރު އަޅުގަނޑުމެންނަށް ބޭނުންވަނީ ޕޮޒިޓިވް، ސީދާ މީހުން. ހޭ މަނޯ، މި ޓެރަރިސްޓް ވާހަކައަކީ ބްލަޑް ކިންގްގެ ރޭވުމުގެ ބައެއް ކަމަށް ހީކުރަންތަ؟"
  
  މާނޯ ބޯޖަހާލިއެވެ. "އެއީ އަހަރެންގެ ސިކުނޑި ހުރަސްކުރި ކަމެއް." ނޭވާލާން އުނދަގޫ މަންޒަރުގައި އޭނާގެ ދެލޯ ބޮއެގެން ދިޔައީ، ވަދެގަންނަ އަނދިރިކަމާ ހަނގުރާމަ ކުރުމަށް އެހީތެރިވުމަށްޓަކައި ދުރަށް ރައްކާކުރާ ފަދައިންނެވެ.
  
  "ސީދާ މީހުންގެ ވާހަކަ ދައްކާއިރު، ޑްރޭކް އާއި އޭނާގެ ދެ އެކުވެރިން އަދިވެސް އަހަރެންގެ މެސެޖުތަކަށް ޖަވާބެއް ނުދެއެވެ. އަދި ފުލުހުންނަށްވެސް ނޭނގެ."
  
  އޭނަގެ ފޯނު ރިންގުވުމުން އޭނަ ސިއްސައިގެން ދިޔައެވެ. އެއީ ގޭޓެވެ. "ސަރ?"
  
  "މި އެއްޗެއް ދެންމެ މޮޔަވެއްޖެ" ސާފުކޮށް ބިރުގަނެގެން އޭނާ ހަޅޭއްލަވައިގަތެވެ. "ހޮނޮލޫލޫ ޕޮލިހަށް ދެންމެ ލިބުނީ އިތުރު ތިން ޝަރުއީ ޓެރަރިސްޓް އިންޒާރެއް. ހުރިހާ ކަމެއްވެސް ވައިކިކީގައެވެ. ވަރަށް އަވަހަށް ހުރިހާ ކަމެއްވެސް ވާނެ. ކޮވަލެންކޯއާ ކޮންޓެކްޓްސް ގާއިމް ކުރެވިއްޖެ."
  
  "ތިނެއް!"
  
  ކުއްލިއަކަށް ގޭޓް ސިކުންތުކޮޅަކަށް ބަންދުވިއެވެ. ބަނޑުގައި ރިއްސާހެން ހީވުމުން ހައިޑަން ނިވާވެގެން ދިޔައެވެ. މާނޯގެ ދެލޮލުގައިވާ ބިރުވެރިކަމުން އޭނާ ފިނިވެގެން ދިޔައެވެ.
  
  ގޭޓްސް އަނެއްކާވެސް ގުޅިއްޖެއެވެ. "ހަތަރު ތިބޭށޭ. އިތުރު މައުލޫމާތުތައް ދެންމެ ސައްހަ ކުރެވިއްޖެއެވެ. ޑްރޭކް އާއި ގުޅާށެވެ. ޔޫ އާ އިން ފޯ ދަ ފައިޓް އޮފް ޔޫ ލައިފް، ހޭޑަން. މޮބިލައިޒް ވާން ޖެހޭނެ."
  
  
  * * *
  
  
  އުސްކޮށްފައިވާ ޑެކްގައި ލޭގެ ރަސްގެފާނު ހުއްޓެވެ، މޫނުމަތީގައި ފިނި ހިނިތުންވުމެއް ވެރިވެފައި، އޭނާގެ ކުރިމަތީގައި އަދި ތިރީގައި އޭނާގެ އިތުބާރު ހުރި ބައެއް ލެފްޓިނެންޓުން ތިއްބެވެ. "ވަގުތު ޖެހިއްޖެ" އޭނާ ސާދާކޮށް ބުންޏެވެ. "މިއީ އަޅުގަނޑުމެން އިންތިޒާރު ކުރަމުން ދިޔަ ކަމެއް، އަޅުގަނޑުމެން މަސައްކަތް ކުރި ކަމެއް. މިއީ އަހަރެން ކުރި ހުރިހާ މަސައްކަތެއްގެ ނަތީޖާ އަދި ތިޔަ ހުރިހާ ގުރުބާނީއެއްގެ ނަތީޖާއެވެ. "އެއީ" އޭނާ އަސަރުގަދަ ގޮތެއްގައި މަޑުކޮށްލިއެވެ، "އެ ހުރިހާ ކަމެއް ނިމޭ."
  
  އޭނާ އެ މޫނުތައް ސްކޭން ކޮށްލީ ބިރުވެރިކަމުގެ އެއްވެސް އަލާމާތެއް ހުރިތޯއެވެ. އެއްވެސް މީހަކު ނެތެވެ. ހަމަކަށަވަރުން، ލޭއޮހޮރުވާލާފައިވާ ހަނގުރާމައަށް އަނބުރާ ވަނުމަށް ހުއްދަ ލިބުމުން ބައުޑްރޯ ކިރިޔާވެސް އުފާވިހެން ހީވިއެވެ.
  
  "ކްލޯޑް، ރެންޗް ހަލާކުކޮށްލާ. ހުރިހާ ގައިދީން މަރާލާށެވެ. އަދި..." އޭނާ ހީލިއެވެ. "ވެލާތައް ދޫކޮށްލާ. ވެރިކަން ހިސޯރުކުރަން ޖެހޭނީ ދުވަސްކޮޅަކަށް. ބައުޑްރޯ، ހަމައެކަނި ކުރާ ކަމެއް ކުރާށެވެ، އެކަމަކު އެއަށްވުރެ އަނިޔާވެރިކޮށް. ތިޔަބޭފުޅުންގެ އެއްވެސް އެދުމެއް ފުއްދައިދިނުމަށް ދައުވަތު އަރުވަމެވެ. އަހަރެން އިންޕްރެސް ކުރުމަށް ދައުވަތު އަރުވަމެވެ. ނޫން ޝޮކް މީ. ކުރާށެވެ، ބައުޑްރޯސް. ކައުއީއަށް ގޮސް އެކޮޅުގައި ހުރި ރެންޗް ބަންދުކޮށްލާށެވެ."
  
  ލޭއޮހޮރުވާލާ ރަސްގެފާނު އެންމެ ފަހު ފަހަރަށް އޭނާގެ ބާކީ ތިބި މަދު ފިރިހެނުންނަށް ބަލާލިއެވެ. "ކަލެއަށް ވިސްނާލާއިރު... ގޮސް ހަވާއީގައި ނަރަކަ ދޫކޮށްލަން."
  
  އެމީހުން އެއްފަރާތަކަށް ބުރުސްކޮށްލަމުން އޭނާ ފަހަތަށް އެނބުރި އޭނާގެ ދަތުރުފަތުރާއި ޑައިމަންޑް ހެޑްގެ ދަށުގައިވާ މަރުވާ އަޑިއަށް އޭނާއާއެކު ދާނެ ފަރުވާތެރިކަމާއެކު ހޮވާލެވުނު މީހުންނަށް އެންމެ ފަހުގެ ފާޑުކިޔުން ނަޒަރު ހިންގާލިއެވެ.
  
  "ކޫކް އަށް ފަހު އެއްވެސް ފިރިހެނަކު މިކަން ނުކޮށް، އެ ވާހަކަ ކިޔައިދޭން ދިރިއުޅެފައެއް ނުވެ އެވެ. ނަރަކައިގެ ފަސްވަނަ ދަރަޖައިން ބޭރަށް އެއްވެސް ފިރިހެނަކު ދުވަހަކުވެސް ބަލާފައެއް ނުވެއެވެ. ޓްރެޕް ސިސްޓަމް ފޮރުވަން ހަދާފައި އޮތީ ކޮން އެއްޗެއް ކަމެއް މިހާތަނަށް އެއްވެސް މީހަކަށް ހޯދިފައެއް ނުވެއެވެ. އަޅުގަނޑުމެން ކުރާނަން."
  
  މަރާއި ފަނާވުން އޭނާގެ ފަހަތުގައިވެސް އަދި ކުރިމަތީގައިވެސް ހުއްޓެވެ. ހަލަބޮލިކަން ފެށުމަކީ ކޮންމެހެން ކުރަންޖެހޭ ކަމެކެވެ. ލޭއޮހޮރުވާލި ރަސްގެފާނު ހުރީ އުފަލުންނެވެ.
  
  
  * * *
  
  
  އެކްޒޮޓިކާސްގެ ޕާކިން ޒޯނުން މެޓް ޑްރޭކް ހިނގައިގަތީ އޭނާގެ 'ލޯބިވެރިޔާ' އެލިޝިއާ މައިލްސް އާއި އެކު އަތުގައި ހިފައިގެންނެވެ. އެތަނުގައި ޕާކުކޮށްފައި އޮތީ އެއް ކުއްޔަށް ދޫކުރާ ކާރެއް، އެއީ ގާތްގަނޑަކަށް ގަޑިއެއްހާއިރު ވަންދެން އާ ލަމްބޮރްގީނީގެ އެއް ކުއްޔަށް ހިފާފައިވާ ދެތިން ފަތުރުވެރިއަކަށް ނިސްބަތްވާ ބޭސިކް ޑޮޖް ކުއްޔަށް ދިން ކާރެކެވެ. ޑްރޭކް އާއި އެލިޝިއާ ފެޝަން ޝޯރޫމަށް ވަދެގެން އައިއިރު ކްރޫ ކަނޑާލާފައި ހުރި ސްޓޮކީ މީހާ ކުރިން ވެސް އޮތީ އެމީހުންގެ ނޭފަތުގެ ދަށުގަ އެވެ.
  
  "ބާއްޖަވެރި މެންދުރުފަހެއް. އަހަންނަށް އެހީތެރިވެދެވިދާނެތަ؟"
  
  "އެންމެ އަވަސް ކޮން އެއްޗަކީ؟" ޑްރޭކް ކެތްތެރިކަމެއް ނެތް މޫނެއް ދެއްކިއެވެ. "އަހަރެމެންގެ ގޭގައި ނިސާނެއް ހުރި އިރު އަހަރެންގެ ލޯބިވެރިޔާ ބޭނުންވަނީ ރިއަލް ސްޕީޑް ތަޖުރިބާ ކުރަން." ޑްރޭކް ލޯ މަރާލިއެވެ. "އަހަންނަށް ދެތިން ބޯނަސް ޕޮއިންޓެއް ލިބިދާނެ، އަހަރެން ބުނަން އުޅޭ އެއްޗެއް އެނގޭނަމަ."
  
  އަލީޝާ ފޮނި ހިނިތުންވެލިއެވެ.
  
  ޑްރޭކް އުންމީދު ކުރީ މާއީ މިވަގުތު ބޮޑު ޝޯރޫމްގެ ފަހަތު ފަރާތް ވަށާލައިގެން ފަހަތު ގެރެޖްގެ ލޮލުގެ ފެނުން ދުރުގައި ހުރެ ފެންސް ޖަހާފައިވާ ސައިޑް ކޮމްޕްލެކްސް އާއި ދިމާއަށް މިސްރާބު ޖެހި ކަމަށެވެ. އަނެއް ފަރާތުން ވަންނަން މަސައްކަތް ކުރާނެއެވެ. ޑްރޭކް އާއި އެލިޝިއާ އަށް ލިބުނީ ގާތްގަނޑަކަށް ހަ މިނެޓެވެ.
  
  އެމީހާގެ ހިނިތުންވުން ފުޅާވެފައި، ހައިރާންވާން ޖެހޭ ކަމެއް ނެތް ގޮތަކަށް ފޭކް ވެފައި ހުއްޓެވެ. "އާދެ، ގިނަ މީހުން ޚިޔާރުކުރަނީ އާ ފެރާރީ 458 ނުވަތަ ލަމްބޮރްގީނީ އެވެންޓާޑޯ، މި ދެ ކާރު ވެސް މޮޅު ކާރުތަކެއް." އެ ހިނިތުންވުން ހަގީގަތުގައި ފުޅާވީ ޝޯރޫމްގެ ފުރިހަމަ ދިގުމިނުގެ ކުޑަދޮރުތަކުގެ ކުރިމަތީގައި ދެ އުޅަނދު ވެސް ބެހެއްޓިފައިވާ ސުވާލު އުފެދޭ އުޅަނދުތަކަށް ސޭޓަކު އިޝާރާތް ކުރުމުންނެވެ. "އެކަމަކު ލެޖެންޑަރީ ކާމިޔާބީތަކުގެ ގޮތުން ބަލާއިރު، އެއީ ތިބާ ހޯދަމުންދާ ކަމެއް ނަމަ އަހަރެންނަށް ރެކޮމެންޑް ކުރެވޭނީ ފެރާރީ ޑޭޓޯނާ ނުވަތަ މެކްލަރެން އެފް1." އޭނާ ޝޯރޫމްގެ ފަހަތަށް އަތް ހޫރާލިއެވެ.
  
  އެތަނުގެ ފަހަތުގައި އަދި ވާތްފަރާތުގައި އޮފީސްތައް ހުއްޓެވެ. ކަނާތްފަރާތުގައި ހުރީ ކްރެޑިޓް ކާޑުގެ މައުލޫމާތު އެއްކޮށް ތަޅުދަނޑި ހަވާލުކުރެވޭނެ އަމިއްލަ ޖަގަހަތަކެއްގެ ސަފެކެވެ. އޮފީހުގައި ކުޑަދޮރެއް ނެތް ނަމަވެސް ޑްރޭކްއަށް އިވެމުން ދިޔައީ ވަށައިގެން ހަރަކާތްތެރިވާ ފިގުހަތަކެކެވެ.
  
  އޭނާ ސިކުންތުތައް ތިރިއަށް ގުނާލިއެވެ. މާއީ އަންނަން އޮތީ ހަތަރު މިނެޓް ފަހުންނެވެ.
  
  "މިސްޓަރ ސްކާބަރީތަ ނޫނީ މިސްޓަރ ޕީޓަރސަންތަ؟" އޭނާ ހިނިތުންވެލަމުން އަހާލިއެވެ. "ބޭރުގައި ހުރި ނިޝާނުން އެމީހުންގެ ނަންތައް ފެނުނީ."
  
  "އަހަންނަކީ ޖޭމްސް. މިސްޓަރ ސްކާބެރީ އާއި މިސްޓަރ ޕީޓަރސަން އަކީ ވެރިންނެވެ. އެމީހުން ތިބީ ފަހަތު ގޭގައި."
  
  "ގުޅިގެން". ޑްރޭކް ޝޯއެއް ދެއްކީ ފެރާރީސް އާއި ލަމްބޮރްގިނީސް އަށް ބަލައިގެންނެވެ. ޝޯރޫމްގެ އެއާކޮންޑިޝަން އޭނާގެ ބުރަކަށީގައި ވެއްޓިގެން ދިޔައެވެ. ދުރު އޮފީހުން އެއްވެސް އަޑެއް ނީވެއެވެ. ޖާގަ އުފައްދަމުން ދަނިކޮށް ހެޔޮލަފާ އަނބިމީހާގެ ރޯލު ކުޅެމުން އަލިޝިއާ ހުރީ އަމިއްލަ ނަފްސުގައެވެ.
  
  އެއް މިނެޓް ކުރިން މާއީ އަށް ނުކުންނަން ޖެހުނީ ސައިޑް ދޮރުތަކުންނެވެ.
  
  ޑްރޭކް ތައްޔާރުވިއެވެ.
  
  
  * * *
  
  
  ވަގުތު އެމީހުންގެ ކައިރިން އުދުހިގެން ދިޔައީ ބިރުވެރި ރޭޓެއްގައި ނަމަވެސް ބެން އުންމީދު ކުރީ ކަރީންގެ މޮޔަ ޚިޔާލުން މޭވާ ލިބޭނެ ކަމަށެވެ. ފުރަތަމަ ފިޔަވަޅަކީ ކެޕްޓަން ކޫކްގެ އަސްލު ލޮގްތައް ބެހެއްޓިފައި ހުރި ތަންތަން ހޯދުމެވެ. މިއީ ފަސޭހަ މަސައްކަތަކަށް ވެގެން ދިޔައެވެ. އެ ލިޔެކިޔުންތައް ލަންޑަން ކައިރީގައި އޮންނަ ނޭޝަނަލް އާރކައިވްސްގައި ސަރުކާރުގެ އިމާރާތެއްގައި ބެހެއްޓި ނަމަވެސް ބޭންކް އޮފް އިނގިރޭސިވިލާތުގައި ހުރި ވަރުގެ ރައްކާތެރިކަމެއް ނެތެވެ.
  
  މިހާތަނަށް އެހާ ރަނގަޅު.
  
  ދެން އޮތީ ހައިޑަން ގެނައުމެވެ. އެމީހުންގެ ޕޮއިންޓް ހާމަކުރަން ގިނަ ވަގުތުތަކެއް ނެގިއެވެ. ފުރަތަމަ ހޭޑަން ހީވީ ބޮޑާ ހާކާ ނުލައި އިންތިހާއަށް ވިސްނުން ފޭރިގަނެފައިވާހެން ނަމަވެސް ބެންގެ ތާއީދާއެކު ކަރިން އެމީހުންގެ ޕްލޭން ހުށަހެޅުމުން ސީއައިއޭގެ އެޖެންޓް މަރުގެ ހިމޭންވެގެން ދިޔައެވެ.
  
  "ތިބާ ބޭނުންވަނީ ކޯންޗެއް?" ކުއްލިއަކަށް ޝަބާ އަހާލިއެވެ.
  
  "އަހަރެމެން ބޭނުންވަނީ ދުނިޔޭގެ ފެންވަރުގެ ވަގެއް ކިއުގައި ހުންނަ ނޭޝަނަލް އާރކައިވްސްއަށް ފޮނުއްވައިގެން ފޮޓޯ ނަގަން، ވައްކަން ނުކޮށް، ދެން ކޫކްގެ ޖާނަލްތަކުގެ ކަމާބެހޭ ބައިގެ ކޮޕީއެއް އަހަންނަށް އީމެއިލް ކުރަން. ގެއްލިފައިވާ ބައި."
  
  "ބޭން މަސްތުވެގެން އުޅުނީތަ؟ ސީރިއަސްކޮށް -"
  
  "އެންމެ އުނދަގޫ ބަޔަކީ،" ބެން ގަދައަޅައި ބުނަމުން ބުނީ، "ވައްކަން ނުވާނެއެވެ. ވަގުން އަހަންނަށް ރަނގަޅު ބައި ހޯދައި ފޮނުވާނެކަން ޔަޤީން ކުރާނަން."
  
  "އޭނާ ޖެހިއްޖެއްޔާ ކިހިނެއް ވާނީ؟" ހިޔާން ވިސްނާލުމެއް ނެތި އެ ސުވާލު ބޮނޑިކޮށްލިއެވެ.
  
  "އެހެންވެ އޭނާ ވާންޖެހޭނީ މި ޑީލްގެ ސަބަބުން ސީއައިއޭއަށް މިލްކުވެރިކަން ލިބިދާނެ ދުނިޔޭގެ ފެންވަރުގެ ވަގަކަށް. އަދި ކީއްވެގެންތޯ، އެންމެ ރަނގަޅީ، އޭނާ މިހާރުވެސް ބަންދުގައި ހުންނަންވީ. އަޅެ، އަދި ހޭޑަން، މިހުރިހާ ކަމެއް ކުރިއަށް އޮތް ދެތިން ގަޑިއިރުގެ ތެރޭގައި ކުރަންވީ. އަސްލުވެސް މަޑުނުކުރެވޭނެ."
  
  "އަހަންނަށް އެކަން އެނގޭ" ހޭޑަން ސްނެޕް ކޮށްލި ނަމަވެސް ދެން އޭނާގެ ރާގު މަޑުޖެހުނެވެ. "ބަލަ ބެން، އަހަންނަށް އެނގޭ ކަލޭ ދެމީހުން މި ކުޑަކުޑަ އޮފީހަށް ވައްދާފައިވާކަން، އެކަމަކު ދޮރުން ބޭރަށް ބޯ ޖަހާލައިގެން އެންމެ ފަހުގެ މައުލޫމާތު ހޯދަން ބޭނުން ވެދާނެ. ކޮންމެ ހާލަތެއްގައި ވެސް ތައްޔާރުވާން ޖެހޭނެ-"
  
  ކަންބޮޑުވެފައި ހުރެ ބެން ކަރީން އަށް ބަލާލިއެވެ. "ކޮންކަމެއްގެ ހާލަތުގައި؟ ދުނިޔެ ނިމުމަކަށް އަންނަން އުޅޭ ކަހަލަ ގޮތަކަށް ވާހަކަ ދައްކަނީ."
  
  ހައިޑަންގެ ހިމޭންކަމުން އޭނާއަށް އެނގެން ބޭނުންވާ ހުރިހާ އެއްޗެއް ކިޔައިދިނެވެ.
  
  ދެތިން ވަގުތުކޮޅަކަށްފަހު އަނެއްކާވެސް އޭނާގެ ލޯބިވެރިޔާ ވާހަކަ ދެއްކިއެވެ: "މި ނޯޓްތައް، މި ޖާނަލްތައް ކިހާ ބޮޑަށް ބޭނުންވަނީ؟ އިނގިރޭސީން ފިސްކޮށްލުމުގެ އަގުހުރިތަ؟"
  
  "ލޭގެ ރަސްގެފާނު ނަރަކައިގެ ދޮރުތަކާ ހަމައަށް ވާސިލްވެ، އަހަރެމެން އޭނާގެ ފަހަތުން ދާން ޖެހިއްޖެ ނަމަ،" ބެން ބުންޏެވެ، "އެމީހުންނަކީ އަހަރެމެންގެ ދަތުރުފަތުރުގެ ހަމައެކަނި މަސްދަރު ކަމުގައި ވުމަކީ އެކަށީގެންވާ ކަމެކެވެ. އަދި އަހަރެމެން އެންމެންނަށްވެސް އެނގޭ ކޫކް އޭނާގެ ކާޑުތަކާ މެދު ކިހާ މޮޅު ކުޅުންތެރިއެއްކަން. އެމީހުންނަށް އަހަރެމެންގެ ފުރާނަ ސަލާމަތް ކުރެވުނީސް."
  
  
  * * *
  
  
  ކާރުގެ ހޫޑްގައި ފޯނު ބަހައްޓާފައި ހައިޑަން އޭނާގެ އުނދަގޫ ޚިޔާލުތައް ހަމައަކަށް އެޅުވުމަށް މަސައްކަތް ކުރިއެވެ. ވިންޑްޝީލްޑް ތެރެއިން މާނޯ ކިނިމާކީގެ ލޮލާއި ދިމާވިއިރު، އޭނާގެ ސިކުނޑީގައި ބޮކިގެން ދިޔަ ބިރުވެރިކަން ސާފުކޮށް އިހުސާސް ކުރެވުނެވެ. އެމީހުންނަށް ދެންމެ ލިބުނީ އެންމެ ބިރުވެރި ޚަބަރެއް، އަނެއްކާވެސް ޖޮނަތަން ގޭޓްސްގެ ފަރާތުންނެވެ.
  
  އެއީ އޮއަހޫގެ އެތައް ތަނަކަށް ޓެރަރިސްޓުން ހަމަލާދޭން އުޅުނު ކަހަލަ ކަމެއް ނޫނެވެ.
  
  މިހާރު އެމީހުންނަށް އެނގުނީ އެއީ އެއަށްވުރެ މާ ގޯސް ކަމެއްކަން.
  
  ފެންނަ ފެނުމުގައި ތުރުތުރު އަޅަމުން ދިޔަ މާނޯ ބޭރަށް އަރައިގެން ދިޔައެވެ. "އެއީ ކާކު ހެއްޔެވެ؟"
  
  "ބެން. އޭނާ ބުނާ ގޮތުގައި ކެޕްޓަން ކޫކްގެ ލޮގްތަކުގެ ކޮޕީއެއް ހޯދުމަށް އިނގިރޭސިވިލާތުގެ ނޭޝަނަލް އާރކައިވްސް ފަޅާލަން ޖެހޭ."
  
  މާނޯ މޫނު ކުނިކޮށްލިއެވެ. "ކުރޭ." ދެން އެކަން ކޮށްލާ. އެ ފޮނި ކޮވަލެންކޯ އަހަރެމެން ލޯބިވާ ހުރިހާ އެއްޗެއް ނައްތާލަން މަސައްކަތް ކުރަނީ، ހޭޑަން. ލޯބިވާ އެއްޗެއް ހިމާޔަތް ކުރުމަށް ކުރެވެން އޮތް ހުރިހާ ކަމެއް ކަލޭ ކުރާނީ."
  
  "އިނގިރޭސި-"
  
  "ފަކް ދިސް." މާނޯ އޭނާގެ ސްޓްރެސްގެ ތެރެއަށް ގެއްލިގެން ދިޔައެވެ. ހައިދަން ދެކޮޅެއް ނުހަދައެވެ. "މި ކަނބުލޭގެ މަރާލުމަށް އެ ލަކުޑިތަކުން އެހީތެރިވެދޭނެ ނަމަ އެތަކެތި ގެންދާށެވެ."
  
  ހައިޑަން އޭނާގެ ޚިޔާލުތައް ތަރުތީބުކޮށްލިއެވެ. އޭނަގެ ސިކުނޑި ސާފުކުރަން މަސައްކަތް ކުރިއެވެ. އެއީ ލަންޑަނުގައި ހުންނަ ސީއައިއޭގެ އޮފީސްތަކަށް މަދު ކޯލެއް ކުރުމާއި އޭނާގެ ވެރިޔާ ގޭޓްސްގެ އަޑުގަދަ ހަޅޭކެއް ނަމަވެސް އޭނާ ހީކުރީ ފަހަރެއްގައި އެ މަސައްކަތް ކޮށްދެވޭނެ ކަމަށެވެ. ހާއްސަކޮށް ގޭޓްސް ދެންމެ ކިޔައިދިން ވާހަކަތަކުގެ އަލީގައެވެ.
  
  އަދި ފޮތިގަނޑެއް ފަޅާނުލާ އެ މަސައްކަތް ކުރެވޭނެ ވަކިން ޝައުގުވެރި ސީއައިއޭ އޭޖެންޓެއް ލަންޑަނުގައި ހުރިކަން އޭނައަށް ފުރިހަމައަށް އެނގެއެވެ.
  
  އަދިވެސް ސިހުމެއްގެ ތެރޭގައި މާނޯ އަދިވެސް ބަލަހައްޓައިގެން ހުއްޓެވެ. "މި ކޯލް ގަބޫލު ކުރެވޭނެތަ؟ ހަމައެކަނި މީހުންގެ ސަމާލުކަން ނަގާލަން ކޮވަލެންކޯ ކުރަން އުޅޭ ކަންތައް ގަބޫލު ކުރެވޭނެތަ؟"
  
  ހޭޑަންއަށް ނުކުރެވުނު ނަމަވެސް ހިމޭންވެފައި ހުރީ އަދިވެސް ގޭޓްސް އާއި ލަންޑަން އޮފީހަށް އޭނާގެ ތަގުރީރު ތައްޔާރު ކުރަމުންނެވެ. މަދު މިނިޓެއްގެ ތެރޭގައި އޭނަ ތައްޔާރުވިއެވެ.
  
  "އާދެ، އަހަރެމެންގެ ހަޔާތުގެ އެންމެ ނުބައި އެއް ކޯލް ފޮލޯއަޕް ކޮށްލަމާ، ރޯލް ބަދަލު ކުރުމަށް އެހީތެރިވެދޭނެ ކޯލަކުން،" ސްޕީޑް ޑައިލްގައި ނަންބަރަށް ގުޅާފައި ޝިފާނާ ބުންޏެވެ.
  
  ވެރިމީހާއާ ވާހަކަ ދައްކައި، އިނގިރޭސި ގައުމީ އަރުޝީފް ހެކް ކުރުމަށް ބޭރުގެ އެހީތެރިކަމަށް މަޝްވަރާ ކުރިއިރުވެސް، ޖޮނަތަން ގޭޓްސްގެ ކުރީގެ ބަސްތައް އޭނާގެ ސިކުނޑީގައި އަނދާ ހުލިވިއެވެ.
  
  އެއީ ހަމައެކަނި އޮއަހޫއެއް ނޫނެވެ. ލޭއޮހޮރުވާލާ ރަސްގެފާނުގެ ޓެރަރިސްޓުން ދަނީ އެއްފަހަރާ އެތައް ޖަޒީރާތަކަކަށް ހަމަލާދޭން ރާވަމުންނެވެ.
  
  
  ބާވީސް ބާބު
  
  
  ޑްރޭކް ނޭވާ ހިފަހައްޓާލީ މާއީ ސައިޑް ދޮރުން ވަދެގެން ދިޔައިރު ކްލާކް އަށް ފުރިހަމައަށް ފެންނަން ހުއްޓެވެ.
  
  "ވަޓް ދަ-"
  
  ޑްރޭކް ހިނިތުންވެލިއެވެ. "އެއީ މޭ ޓައިމް" އޭނާ ހީނލަމުން ދެން ހޭމޭކަރަކުން އެމީހާގެ ދަތްދޮޅި ފަޅާލިއެވެ. އަޑެއް ނުއިވި ވިއްކާ މީހާ އެނބުރި ބިންމަތީގައި ޖެހިއެވެ. އެލިޝިއާ އޭނާގެ ހަތިޔާރު ތައްޔާރު ކުރަމުން ލަމްބޮރްގީނީ ކައިރިން ހިނގައިގަތެވެ. ޑްރޭކް ފުންމާލީ ހަރަކާތެއް ނެތް ސޭލްސްމަންގެ މައްޗަށެވެ. މައި ފަހަތު ފާރުގައި އަވަސް އަވަހަށް ހިނގައިގަތީ އަތް ނުލާ މެކްލަރެން އެފް1 އެއްގެ ފަހަތުން ފާއިތުވަމުންނެވެ.
  
  ސިކުންތުކޮޅެއްގެ ތެރޭގައި އެމީހުން ތިބީ އޮފީހުގެ ފާރުކައިރީގައެވެ. ކުޑަދޮރު ނެތުމުން އެމީހުންނަށް ވެސް އަދި އެމީހުންނާ ދެކޮޅަށް ވެސް މަސައްކަތް ކުރި އެވެ. އެކަމަކު ސެކިއުރިޓީ ކެމެރާތައް ހުންނާނެ. އެއީ ހަމައެކަނި ސުވާލެއް-
  
  ފަހަތު ދޮރުން މީހަކު ދުވެފައި ވަދެގެން އައީ، އޯވަރޯލްގައި ތެޔޮ ކުލައެއް ޖަހާފައި، ދިގު ކަޅު އިސްތަށިގަނޑެއް ފަހަތަށް ފެހި ބަންޑާރައަކުން ބަނދެފައި ހުއްޓެވެ. ޑްރޭކް އޭނާގެ ކޯތާފަތް ސީދާ ތުނި ޕްލައިވުޑް ޕާރޓީޝަނަށް ފިތާލަމުން އޮފީހުގެ ތެރެއިން އަންނަ އަޑުތައް އަޑުއަހަމުން ދިޔައިރު މޭ މެކޭނިކްގެ ހަރަކާތްތައް ޕްރެކްޓިސް ކުރަމުން ދިޔައެވެ.
  
  އަދިވެސް އެމީހުން އަޑެއް ނުނެގިއެވެ.
  
  އެކަމަކު ދެން އިތުރު އެތައް ބަޔަކު ދޮރުމަތިން ފަޅައިގެން ގޮސް އޮފީސް ތެރޭގައި ހުރި މީހަކު ހަޅޭއްލަވައިގަތެވެ. ކުޅުން ނިމިއްޖެކަން ޑްރޭކްއަށް އެނގުނެވެ.
  
  "އެމީހުންނަށް އެކަން އޮންނަން ދޫކޮށްލާށެވެ."
  
  އެލިޝިއާ ގިސްލަމުން "ފަކް ޔެސް" އޭ ބުނެ އޮފީސް ދޮރު ހުޅުވުމާއެކު ތަޅާލުމުން އެމީހާގެ ބޮލުގައި ޖެހުނީ ކްރެޝް އަކުންނެވެ. ބަޑި ހިފައިގެން ހުރި ރީތި އަންހެނަކާއި އޭނާގެ އިންތިޒާރުގައި ހުރި ހަނގުރާމަވެރިއެއްގެ ޕޯސްޗާއަށް ބަލަހައްޓައިގެން ތިއްބާ ސިހުމެއްގެ ތެރޭގައި ދެލޯ ބޮޑުކޮށްލައިގެން އެހެން މީހަކު ނުކުތެވެ. އޭނާ ޝޮޓްގަން އުފުލާލިއެވެ. އަލީޝާ އޭނާގެ ބަނޑުގައި ބަޑިޖަހާލިއެވެ.
  
  އޭނާ ވެއްޓިގަތީ ދޮރުމަތީގައެވެ. އޮފީހުން އިތުރު ހަޅޭކުގެ އަޑު އިވުނެވެ. ސިހުމެއް ވިސްނުމަކަށް ބަދަލުވާން ފެށިއެވެ. ދެތިން ރައްޓެހިންނަށް ގުޅުމަކީ ބުއްދިވެރި ކަމެއްކަން އެމީހުންނަށް ވަރަށް އަވަހަށް ވިސްނޭނެއެވެ.
  
  ޑްރޭކް އެއް މެކޭނިކްސް އަށް ބަޑިޖަހައި އޭނާގެ އުނަގަނޑުގެ މެދުގައި ޖެހި އޭނާ ވައްޓާލި އެވެ. އެމީހާ މެކްލަރެން އިން ތިރިއަށް ފުންމާލިއިރު އޭނާގެ ފަހަތުގައި ލޭގެ އަސަރެއް ދޫކޮށްލިއެވެ. ޑްރޭކް ވެސް މޫނު ކުނިކޮށްލިއެވެ. މައި ދެވަނަ މީހާއާ އެންގޭޖް ވުމުން ޑްރޭކް އެނބުރި އެލިޝިއާ އާއި ދިމާއަށް ދިޔައެވެ.
  
  "އަހަރެމެން އެތެރެއަށް ވަންނަން ޖެހޭ."
  
  އެތެރޭގެ މަންޒަރު ރަނގަޅަށް ފެންނަންދެން އަލީޝާ ކައިރިއަށް ޖެހިލިއެވެ. ޑްރޭކް ތަޅުގައި ޖެހިގެން ގޮސް ދޮރާ ހަމައަށް އާދެވުނެވެ. އޭނާގެ ބޯޖަހާލުމާއެކު އެލިޝާ އެތައް ބަޑިއެއް ޖަހާލިއެވެ. ޑްރޭކް ކިރިޔާ ދޮރުމައްޗަށް ވަދެގެން ދިޔަ ނަމަވެސް އެވަގުތު ބައި ޑަޒަން މީހުން ހަތިޔާރު ދަމައިގަނެގެން ފުންމާލައިގެން ނުކުމެ ރުޅިވެރިކަމާއެކު ބަޑިޖަހާލިއެވެ.
  
  ލަމްބޮރްގީނީގެ ފަހަތުގައި ފޮރުވިގެން ހުރެ އެލިޝިއާ އެނބުރިލިއެވެ. އޭނާގެ ދެފަރާތުން ތިރިއަށް ވަޒަންތައް ވިސްލް ޖަހާލިއެވެ. ވިންޑްޝީލްޑް ފަޅައިގެން ދިޔައެވެ. ޑްރޭކް އަވަސް އަވަހަށް ދުރަށް ޖެހިލިއެވެ. ސުޕަކާރުތަކަށް ބަޑިޖަހަމުން ދިޔައިރު އެމީހާގެ ލޮލުން ފެންނަމުން ދިޔަ ވޭނެވެ.
  
  އަނެއް މީހާއަށްވެސް އޭނާ ފެނުނެވެ. ޑްރޭކް އޭނާގެ ކުރިން ސިކުންތުކޮޅެއް ކުރިން ބަޑިޖަހާލިއިރު އޭނާ ވަރަށް ބޮޑަށް ވެއްޓިގެން ދިޔައިރު އޭނާގެ އެކުވެރިންގެ ތެރެއިން އެކަކު ވެސް ގެންދިޔަ އެވެ.
  
  އެލިޝިއާ ލަމްބޮރްގީނީގެ ފަހަތުން ފުންމާލައިގެން ނުކުމެ ދެތިން ކަވަރ ޕަންޗެއް ޖަހާލިއެވެ. ޑްރޭކް ދުވެފައި ގޮސް ފެރާރީއާ ދިމާއަށް ދިޔައީ އޭގެ ބޮޑު ޓައިރުތަކުގެ ފަހަތުގައި ޖައްސާލަމުންނެވެ. މިހާރު ކޮންމެ ވަޒަނެއް ގުނާނެއެވެ. އޭނާއަށް ފެންނަމުން ދިޔައީ އޮފީހުގެ ފާރުގެ ކަނެއްގައި ލޮލަށް ނުފެންނަ ގޮތަށް ފޮރުވިފައި ހުރި މޭ މެކޭނިކްސް އައިސްފައިވާ ފަހަތަށް ބަލަހައްޓައިގެން ހުރިތަނެވެ.
  
  އޭގެ ތެރެއިން ތިން މީހަކު އޭނަގެ ފައިގައި އޮށޯތެވެ.
  
  ޑްރޭކް ގަދަކަމުން ކުޑަ ހިނިތުންވުމެއް ޖަހާލިއެވެ. އަދިވެސް އޭނައަކީ ފުރިހަމަ މަރާ މެޝިނެކެވެ. ކުޑައިރުކޮޅަކު އޭނާ ކަންބޮޑުވީ މޭ އާއި އެލިޝިއާގެ ކޮންމެހެން ދިމާވާނެ ބައްދަލުވުމަކާއި ވެލްސްގެ މަރުގެ ފައިދާއާ މެދު ނަމަވެސް ދެން އޭނާގެ ކަންބޮޑުވުން ބެން، ހޭޑަން އަދި އޭނާގެ އެހެން ހުރިހާ ރައްޓެހިންނަށް ކުރާ ލޯތްބާއި ދުރު ކަނެއްގައި ތަޅުވާލިއެވެ.
  
  މިއީ ތިމާގެ މަދަނީ ޖަޒުބާތުތަކަށް މިނިވަންކަން ލިބިގެންދާނެ ތަނެއް ނޫނެވެ.
  
  އެ ވަޒަން ފެރާރީގައި ޖެހި، ދޮރުން ވަދެ އަނެއް ފަރާތުން ނުކުތެވެ. ކަންފަތް ކަނޑާލާ ފަދަ ކްރެޝްއަކާއެކު ކުރިމަތީ ކުޑަދޮރު ގޮވައި، ބިއްލޫރި ވެއްޓުނީ މިނީ ވޯޓަރ ފޯލް އަކަށެވެ. އެ ޑިސްޓްރެކްޝަންގެ ފައިދާ ނަގައިގެން ޑްރޭކް ފުންމާލައިގެން ނުކުމެ އޮފީސް ދޮރު ކައިރީގައި ތޮއްޖެހިފައި ހުރި އެހެން މީހަކަށް ބަޑިޖަހާލިއެވެ.
  
  އޭމެޗަރސް، ހަމަގައިމުވެސް.
  
  ދެން ފެނުނީ ހަރުކަށި ގޮތަކަށް ފެންނަ ދެމީހަކު އަތުގައި މެޝިންގަން ހިފައިގެން އޮފީހުން ނުކުންނަތަނެވެ. ޑްރޭކްގެ ހިތުގެ ތެޅުން ފަހަތަށް ޖައްސާލިއެވެ. އޭނާގެ ފަހަތުގައި އިތުރު ދެ މީހެއްގެ ތަސްވީރެއް - ގާތްގަނޑަކަށް ޔަގީނުންވެސް ސްކާބެރީ އާއި ޕީޓާސަން، ކުއްޔަށް ހިފާފައިވާ ކުލީ ސިފައިންގެ ހިމާޔަތުގައި ތިބި - ވިދާލީ ބޮޑު ޓައިރުގެ ފަހަތުގައި އޭނާގެ ހަށިގަނޑު ވީހާވެސް ކުޑަ ކުރުމުގެ ކުރިންނެވެ.
  
  އުދުހެމުން ދިޔަ ވަޒަންތަކުގެ އަޑު އޭނާގެ ކަންފަތް ފަޅައިގެން ދިޔައެވެ. ދެން އެއީ އެމީހުންގެ ސްޓްރެޓެޖީއަކަށް ވާނެއެވެ. އެލިޝިއާ އާއި އޭނާ ގޭބަންދުގައި ބަހައްޓާނީ ދެ ވެރިން ފަހަތު ދޮރުން ބޭރަށް ނުކުމެ ފިލަންދެނެވެ.
  
  އެކަމަކު އެމީހުން މެއި މަހަށް ރޭވިފައެއް ނުވެއެވެ.
  
  ޖަޕާނުގެ އެޖެންޓް އުކާލާފައިވާ ފިސްތޯލަ ޖޯޑެއް ނަގައި ކޮޅަށް އައިސް ސަބްމެޝިން ގަންތަކުން އެ މީހުންނަށް ބަޑިޖަހާލިއެވެ. އެކަކު ކާރެއްގައި ޖެހި ފަދައިން ފަހަތަށް އުދުހިގެން ދިޔައިރު، އޭނާގެ ބަޑި ވަލު ގޮތަކަށް ބަޑިޖަހައި، ވެއްޓުނު ވަގުތު ސީލިންގް ހުރަސްކޮށް ކޮންފެޓީ އެތުރިގެން ދިޔައެވެ. އަނެއް މީހާ އޭނާގެ ވެރިން ދުއްވާލީ އޭނާގެ އަމިއްލަ މަރުވެފައިވާ މީހާގެ ފަހަތުން ކަމަށާއި އޭނާގެ ނަޒަރު މައިއަށް ބަދަލުކޮށްލިއެވެ.
  
  އެލިޝިއާ ފުއްޕާމޭ މައްޗަށް ގޮސް ބޮޑީގާޑުގެ ކޯތާފަތުން ވަދެގެން ދިޔަ އެއް ބަޑި ވަގުތުން އޭނާ ވެއްޓުނެވެ.
  
  މިހާރު ސްކާބެރީ އާއި ޕީޓަރސަން އަމިއްލައަށް ހަތިޔާރު ނެގިއެވެ. ޑްރޭކް ހުވާ ކުރިއެވެ. އޭނާ އެމީހުން ދިރިތިއްބާ ބޭނުންވިއެވެ. މި ހިސާބުން ފަހަތު ދޮރާއި ފަރާތު ދޮރުން އިތުރު ދެ މީހަކު ވަދެގެން ދިޔައިރު، މައި އަށް އަނެއްކާވެސް މެކްލަރެންގެ ފަހަތުން ނިވާވާން މަޖުބޫރުވިއެވެ.
  
  އެ ވަޒަން އެ އަގުހުރި ކާރުގެ ހަށިގަނޑުގައި ވަޅި ހަރާލިއެވެ.
  
  ޑްރޭކްއަށް އިވުނީ އެއް އޯނަރުން ހަވާއީގެ ކަލޫއާ ޕިގް އެއް ފަދައިން ހަޅޭއްލަވައިގަތް އަޑު ކަމަށާއި ބާކީ ތިބި މަދު މީހުން އެމީހުންގެ ވެރިންގެ ވަށައިގެން އެއްވެ ކާރުތަކަށް ބަޑިޖަހައި އަދި އެހެންކަމުން ހަމަލާދިން މީހުންނަށް ބަޑިޖަހައި ފަހަތު ގެރެޖާ ދިމާއަށް ދުއްވައިގަތެވެ.
  
  ޑްރޭކް ވަގުތުކޮޅަކަށް ސިއްސައިގެން ދިޔައެވެ. މައި ބޮޑީގާޑުންގެ ތެރެއިން ދެ މީހަކު މަރާލި ނަމަވެސް ސްކާބެރީ އާއި ޕީޓާސަން އަވަހަށް ގެއްލިގެން ދިޔައީ ފަހަތު ދޮރުން ބޭރަށް ނިވާކޮށްފައިވާ އަލިފާނުގެ އުދަރެހެއްގެ ދަށުންނެވެ.
  
  ޑްރޭކް ތެދުވެ ކުރިއަށް ފިޔަވަޅު އަޅަމުން ބަޑިޖަހާލިއެވެ. މިހުރިހާ އިރު ކުރިއަށް ޖެހިލަމުން އޭނާ ގުދުވެލީ އިތުރު ދެ ހަތިޔާރު ނަގަން ކަމަށް ވެސް ބުންޏެވެ. ފަހަތު ދޮރުގައި ތިބި ގާޑުންގެ ތެރެއިން އެކަކު އޭނާގެ ކޮނޑުގައި ހިފަހައްޓައިގެން ވެއްޓުނެވެ. އަނެއް މީހާ ފަހަތަށް ޖެހިލީ ލޭގެ ކޯރެއްގެ ތެރެއިންނެވެ.
  
  ޑްރޭކް ދުވެފައި ގޮސް ދޮރާ ދިމާއަށް ދިޔައިރު މާއީ އާއި އެލިޝިއާ އޭނާގެ ކައިރީގައި ހުއްޓެވެ. މޭ ބަޑިޖަހާލިއިރު ޑްރޭކް އަވަސް އަވަހަށް ދެތިން ނަޒަރު ހިންގާލިއިރު، ޔުޓިލިޓީ ރޫމްތަކާއި ގެރެޖް ހުރި ތަންތަން ވަޒަން ކުރަން މަސައްކަތް ކުރި އެވެ.
  
  "ހަމަ ބޮޑު އޯޕަން ސްޕޭސްއެއް،" އޭނާ ބުންޏެވެ. "އެކަމަކު ބޮޑު މައްސަލައެއް އެބައޮތް."
  
  އަލީޝާ އޭނާގެ ކައިރީގައި ކޮށާލިއެވެ. "ކޯއްޗެއް?"
  
  "އެމީހުންގެ ފަހަތުގައި ޝެލްބީ ކޮބްރާއެއް އެބަހުރި."
  
  މާއީ އޭނާއަށް ދެލޯ ބޮޑުކޮށްލިއެވެ. "ކީއްވެ މިއީ މައްސަލައެއް؟"
  
  "ކޮންމެ ކަމެއް ކުރިޔަސް ބަޑި ނުޖަހާ."
  
  "އެއީ ގޮވާތަކެތި ލޯޑްކޮށްފައިތަ؟"
  
  "ނޫން".
  
  "ދެން ކީއްވެތަ ނައްޓާނުލެވޭނީ؟"
  
  "އެއީ ޝެލްބީ ކޮބްރާ ވީމަ!"
  
  "އަހަރެމެން ހަމަ ޝޫޓް އަޕް ކޮށްލީ މޮޔަ ސުޕަކާރުތަކުން ފުރިފައިވާ ޝޯރޫމެއް." އަލީޝާ އޭނާ އެއްފަރާތަކަށް އުނަގަނޑުގައި ޖަހާލިއެވެ. "ކަލޭގެ ހިތްވަރު ނެތް ނަމަ ފޮކް އޮފް."
  
  "ބޭކާރު". ޑްރޭކް އޭނަގެ ގާތަށް ފުންމާލިއެވެ. އެ ވަޒަން އޭނާގެ ނިތްކުރި ކައިރިން ވިއްސައިގެން ގޮސް ޕްލާސްޓަރ ފާރު ވަށާލައި، އޭނާގެ ލޮލަށް ޕްލާސްޓަރ ޝޭވިންގްސް ޖަހާލިއެވެ. އޭނާ ހީކުރި ގޮތަށް ނުބައި މީހުން ދުވަމުން ދަނިކޮށް ބަޑިޖަހާލިއެވެ. އެމީހުން އެއްވެސް އެއްޗެއްގައި ޖެހިއްޖެނަމަ އެއީ ލޯފަން ނަސީބެކެވެ.
  
  ޑްރޭކް އަމާޒު ހިފައިގެން ފުން ނޭވާއެއް ދޫކޮށްލަމުން ދެ ބޮސްގެ ދެފަރާތުގައި ތިބި މީހުން ނެގިއެވެ. އެމީހުންގެ އެންމެ ފަހުގެ ބާކީ ތިބި ބޮޑީގާޑުން ވެއްޓުމާއެކު، ސްކާބެރީ އާއި ޕީޓާސަން އަށް ވެސް ހީވީ އެމީހުން ހަނގުރާމަ ކުރަމުންދަނީ ބަލިވާ ހަނގުރާމައެއް ކަމަށެވެ. އެމީހުން ހުއްޓުނީ އެއްފަރާތުގައި ހަތިޔާރު ތަޅުވާލައިގެންނެވެ. ޑްރޭކް ދުވެފައި ގޮސް އެމީހުންނާ ދިމާއަށް ދިޔައިރު އޭނާގެ އިނގިލި ކުރިންވެސް ޓްރިގަރގައި އޮތެވެ.
  
  "ކްލޯޑް" އޭނާ ބުންޏެވެ. "އަހަރެމެން ބޭނުންވަނީ ކްލޯޑް، ކަލޭ ނޫން. އޭނާ ކޮބާ؟"
  
  ކައިރިން ބަލާއިރު ދެ ބޮސް ވެސް ފެންނަނީ އާދަޔާ ހިލާފު ގޮތަކަށެވެ. އެދެމީހުންގެ މޫނުމަތީގައި ވެސް ވަރުބަލިވެފައިވާ މޫނުތަކެއް ހުރިއިރު، އަހަރުތަކެއް ވަންދެން ރަހުމުކުޑަ ނިންމުންތަކެއް ނިންމުމުން އުފަންވި ހަރުކަށި ރޮނގުތަކެއް ވެސް ހުއްޓެވެ. އެމީހުންގެ ދެލޯ ފިނިވެފައި، ޖާފަތް ކުރާ ޕިރާނާގެ ދެލޮލެވެ. އަދިވެސް ފިސްތޯލަ ހިފަހައްޓާލައިގެން ތިބި ދެއަތް ފަރުވާތެރިކަމާއެކު ގުދުވެލިއެވެ.
  
  މާއީ ހަތިޔާރަށް އިޝާރާތް ކުރިއެވެ. "އެމީހުން އެއްލާލާ."
  
  އެލިޝިއާ އޭނާގެ ފަންކާ ފުޅާކޮށް ޖައްސާލުމުން ޓާގެޓް ކުރަން ދަތިވި އެވެ. ބޮސްތަކުގެ ލޮލުން ޑްރޭކްއަށް ބަލިވުން ކިރިޔާވެސް ފެންނަން ހުއްޓެވެ. ފިސްތޯލަތައް ބިންމައްޗަށް ވެއްޓުނީ ގާތްގަނޑަކަށް އެއްފަހަރާ އެވެ.
  
  "ބްލަޑީ ހެލް" އެލިޝިއާ މުމްބާއީ ކޮށްލިއެވެ. "އެމީހުންގެ ސިފަ އެއްގޮތް އަދި އަމަލުތައް ވެސް އެއްގޮތެވެ. ސުވަރުގެއިން ތިބި ނުބައި މީހުން ތިބާ ކްލޯން އަކަށް ބަދަލުކޮށްލަނީ ހެއްޔެވެ؟ އަދި އަޅުގަނޑު މައުޟޫޢުގައި ހުރެގެން މިތާ ހުރި މީހަކު ނުބައި މީހާއަށް ބަދަލުވާނީ ކީއްވެގެން ހެއްޔެވެ؟ ހަތްވަނަ ސުވަރުގެއަށް ޗުއްޓީ ހޭދަކުރުމަށްވުރެ މިތަން ރަނގަޅު."
  
  "ކަލޭގެ ތެރެއިން ކޮން މީހަކީ ސްކާބަރީ؟" މާއީ ފަސޭހަކަމާއެކު ވާހަކަ ދައްކަމުން އަހާލިއެވެ.
  
  "އަހަންނަކީ" މުށިކުލައިގެ އިސްތަށިގަނޑެއް ލިބިފައިވާ މީހާ ބުންޏެވެ. "ތި ކުދިން މުޅި ރަށުގައި ކްލޯޑް ހޯދަން އުޅުނީތަ؟"
  
  "މިއީ އަހަރެމެން" ޑްރޭކް ހީނލިއެވެ. "އަދި މިއީ އަހަރެމެންގެ އެންމެ ފަހު ހުއްޓުމެއް."
  
  ހިމޭންކަމުގެ ތެރޭގައި ފަނޑު ކްލިކެއް ގުގުމާލިއެވެ. އަބަދުވެސް ވާގޮތަށް އެލިޝިއާ އަމާޒުގައި ޖަހާނެކަން އެނގިހުރެ ޑްރޭކް އެނބުރިލިއެވެ. ގަރާޖު ފެންނަނީ ހުސްކޮށް، ހަމަހިމޭންކަން ކުއްލިއަކަށް ފަރުބަދައެއް ފަދައިން ބަރުވެގެން ދިޔައެވެ.
  
  ސްކާބެރީ އެމީހުންނަށް ރީނދޫ ކުލައިގެ ހިނިތުންވުމެއް ދިނެވެ. "އަހަރެމެން މިތިބީ ވޯކްޝޮޕްގަ. ބައެއްފަހަރު ހުރިހާ ކަމެއް ފުނޑުފުނޑުވެގެން ދާ."
  
  ޑްރޭކް އެލިޝިއާއަށް ނުބަލާ ނަމަވެސް މެދުނުކެނޑި ފާރަވެރިވުމަށް އިޝާރާތް ކުރިއެވެ. ކަމެއް ގޯސްވީއެވެ. އޭނާ އެތެރެއަށް ފިޔަވަޅު އަޅައި ސްކާބަރީގެ އަތުގައި ހިފާލިއެވެ. އަވަސް ޖޫޑޯ ފިޔަވަޅަކާއެކު ޑްރޭކް އޭނާ ނަގައިގެން ކޮނޑުގެ މައްޗަށް އެއްލާލަމުން އެމީހާ ކޮންކްރީޓްގެ ތެރެއަށް ބާރަށް ތަޅާލިއެވެ. ސްކާބަރީގެ ލޮލުގައިވި ރިހުން ފާއިތުވެގެން ދިޔައިރު ޑްރޭކްގެ ބުރަކަށީގައި ބަޑިއެއް އިޝާރާތްކޮށްފައި އޮތެވެ.
  
  "ކޮބާ ކްލޯޑް؟" - އަހަރެން އަހާލީމެވެ.
  
  "ދުވަހަކުވެސް އަޑުއަހާފައެއް-"
  
  ޑްރޭކް މީހެއްގެ ނޭފަތް ފަޅައިގެން ދިޔައެވެ. "ތިބާއަށް އިތުރު އެއް ފުރުސަތެއް އެބައޮތް."
  
  ސްކާބަރީގެ ނޭވާވެސް ދިޔައީ ހަލުވިކަމާއެކުގައެވެ. އޭނާގެ މޫނުމަތީގައި ގްރޭނައިޓް ފަދައިން ހަރުކަށި ނަމަވެސް ކަރުގެ މަސްތައް ބުރަކޮށް މަސައްކަތް ކުރަމުން ދިޔައީ ހާސްކަމާއި ބިރުވެރިކަމަށް ޚިޔާނާތްތެރިވަމުންނެވެ.
  
  "ހިނގާ އެތިކޮޅުތައް ބަޑިޖަހަން ފަށަން." މާއީގެ ލުއި އަޑު އެމީހުންނާ ހަމައަށް ފޯރިއެވެ. "އަހަރެން ފޫހިވެއްޖެ".
  
  "ފެއާ އެނަފް" އެވެ. ޑްރޭކް ކޮއްޕާލާފައި އެއްފަރާތަކަށް ފިޔަވަޅު އަޅައި ޓްރިގަރ ދަމައިގަތެވެ.
  
  "ނޫން!"
  
  ސްކާބަރީގެ ހަޅޭކުގެ އަޑުން އޭނާ ހުއްޓުވީ އެންމެ ފަހު ވަގުތުގައެވެ. "ކްލޯޑް އުޅެނީ ރެންޗެއްގައި! އުތުރު އައްސޭރިފަށުން އެތެރެއަށް ވަދެގެންނެވެ. އަހަންނަށް ކޯޑިނޭޓްސް ދެވިދާނެ."
  
  ޑްރޭކް ހިނިތުންވެލިއެވެ. "ދެން ކުރިއަށް ދާންވީނު."
  
  އަނެއްކާ ކްލިކް ކޮށްލާށެވެ. ޑްރޭކްއަށް ކުޑަވެސް ހަރަކާތެއް ފެނުމުން އޭނާގެ ހިތް ފުނޑުފުނޑުވެގެން ދިޔައެވެ.
  
  އަޅެ ނޫން.
  
  އަލީޝާ ބަޑިޖަހާލިއެވެ. އޭނާގެ ވަޒަނުން އެންމެ ފަހުގެ ނުބައި މީހާ ވަގުތުން މަރާލިއެވެ. އޭނާ ފޮރުވިފައި އޮތީ ޝެލްބީއެއްގެ ޓްރަންކްގައެވެ.
  
  ޑްރޭކް އޭނައަށް ކަޅިޖަހާލިއެވެ. ތަންކޮޅެއް މުސްކުޅި މަކަރާއި ހީލަތުން ޖަވާބުގައި ހިނިތުންވެލިއެވެ. ޑްރޭކްއަށް ފެނުނީ އެންމެ ކުޑަމިނުން އަނެއްކާވެސް އަމިއްލައަށް ހޯދިދާނެ ކަމެވެ. ގެއްލުމާއި ކުރިމަތިލާން ޖެހޭ ވަރުގަދަ ސިފައެއް އޭނަގެ ކިބައިގައި ހުއްޓެވެ.
  
  އޭނާގެ އަމިއްލަ ނަފްސަށް އެހާ ޔަގީންކަމެއް ނެތެވެ. އޭނާ އަވަސްކޮށްލަން ސްކާބަރީ އަށް ފިރުމާލިއެވެ. "އަވަސް ކުރޭ. ކަލޭގެ އެކުވެރިޔާ ކްލޯޑް އަށް ބޮޑު ސަޕްރައިޒެއް ލިބިއްޖެ."
  
  
  ތިރީސް ތިންވަނަ ބާބު
  
  
  ހައިޑަން އާއި ކިނިމާކާ އަށް ކާރު ސްޓާޓް ކުރަން ވެސް ވަގުތު ނުލިބުނީ ޑްރޭކް ގޮވާލުމުންނެވެ. އޭނާގެ ސްކްރީނުން އޭނާގެ ނަންބަރު ފެނުމުން ލުއި ނޭވާއެއް ދޫކޮށްލިއެވެ.
  
  "ޑްރޭކް. ތިބާ ކޮންތާކު ތިހިރީ-"
  
  "ވަގުތެއް ނެތް." އަހަރެންގެ އަތުގައި ކްލޯޑްގެ ލޮކޭޝަން އެބައޮތް."
  
  "އާނ އަހަރެމެންނަށް ވެސް ހީވަނީ އެގޮތަށް ސްމާޓް ކުއްޖެއް. ހަމަހިމޭން ދިރިއުޅުމަކަށް ބައެއް ކުށްވެރިން ދޫކޮށްލާ ކަންކަމަކީ އަޖައިބު ކުރުވަނިވި ކަމެއް."
  
  "އެނގޭތާ ކިހާ ދުވަހެއް ވެއްޖެ؟ ތިބާ ކޮންތާކު ތިހިރީ?" ޑްރެކް ސުވާލުތައް އުފެއްދީ ޑްރިލް ސާޖަންޓެއް އަމުރު ކުރާ ފަދައިންނެވެ.
  
  "މަޑުމަޑުން ވެލާ. އަޅުގަނޑުމެންނަށް އެ ޚަބަރު ލިބުނީ މީގެ އެންމެ މިނެޓެއް ކުރިން. އަޑުއަހާބަލަ، އަޅުގަނޑުމެން މި ތައްޔާރުވަނީ އަވަސް އަސަރަކަށް. އަދި ހަމަ މިހާރު މިބުނަނީ.. ކުޅެނީތަ؟"
  
  "އަހަރެން ޑޭމް ރައިޓް. އަޅުގަނޑުމެން އެންމެންވެސް ތިބީ އެގޮތަށެވެ. މި ކުއްތާ ކޮވަލެންކޯގެ އެއް ފިޔަވަޅު ފަހަތަށް."
  
  ކިނިމާކާއަށް ދުއްވަން އިޝާރާތް ކުރަމުން ދިޔައިރު ޓެރަރިސްޓް އިންޒާރުތަކުގެ ވާހަކަ ހެއިޑަން އޭނާއަށް ކިޔައިދިނެވެ. އޭނަ ނިމުމުން ޑްރޭކް ހިމޭންވިއެވެ.
  
  އިރުކޮޅަކުން އޭނާ ބުނީ "އަހަރެމެން ކަލޭމެންނާ ބައްދަލުކުރާނީ މައި މަރުކަޒުގައެވެ."
  
  ހައިޑަން އަވަސް އަވަހަށް ބެން ބްލޭކްގެ ނަންބަރަށް ގުޅާލިއެވެ. "ތިޔަ އޮޕަރޭޝަން ކާމިޔާބުވީ. އަޅުގަނޑުމެން އުންމީދު ކުރަނީ ކުރިއަށް އޮތް މަދު ގަޑިއިރުތަކެއްގެ ތެރޭގައި ލަންޑަނުގައި ހުންނަ އަޅުގަނޑުމެންގެ އޭޖެންޓުން ތިޔަބޭފުޅުންނަށް ބޭނުންވާ އެއްޗެއް ލިބިވަޑައިގަންނަވާނެ ކަމަށާއި، އޭގެ ފަހުން ސީދާ ތިޔަބޭފުޅުންނަށް ކޮޕީ ފޮނުއްވާނެ ކަމަށް. އިރާދަކުރެއްވިއްޔާ މިއީ ތި ބޭނުންވާ ކަމެއް ކަމަށް ބެން."
  
  "އުންމީދު ކުރަން އަސްލުވެސް އެބަހުރި ކަމަށް." ބެންގެ އަޑު އިވުނީ ދުވަހަކުވެސް އޭނާ ވާހަކަ ދައްކާ އަޑު އިވޭ ވަރަށް ވުރެ ބޮޑަށް ހާސް ކަމެވެ. "އެއީ ސިއްހަތަށް ފައިދާހުރި ލަފާއެއް ނަމަވެސް އަދިވެސް ލަފާކުރެވޭ ކަމެއް."
  
  "އައި ހޯޕް ސޯ ޓޫ".
  
  ކިނިމާކާ އެނބުރި މައި އޮފީހަށް ދުއްވައިގަތް ވަގުތު ހައިޑަން އޭނާގެ ފޯނު ޑޭޝްބޯޑަށް އެއްލާލާފައި ވައިކިކީގެ މަގުތަކަށް ހުސްކޮށް ބަލަހައްޓައިގެން ހުއްޓެވެ. "ގޭޓްސް ހީކުރަނީ ކްލޯޑްއާ އަވަހަށް މުއާމަލާތް ކުރެވޭނަމަ ހަމަލާތައް ހުއްޓުވޭނެ ކަމަށް. އެމީހުން އުންމީދު ކުރަނީ ކޮވަލެންކޯ ވެސް ހުރެދާނެ ކަމަށް."
  
  މާނޯ ދަތްކުނޑި ކޮށާލިއެވެ. "އެންމެން އެކަން ކުރަނީ ބޮސް. ލޯކަލް ޕޮލިސް، ސްޕެޝަލް ފޯސް. ހުރިހާ އެއްޗެއް ފަޅައިގެންދާންދެން ކުޑަވެގެންދެއެވެ. މައްސަލައަކީ ނުބައި މީހުން މިހާރުވެސް ތިބޭތީއެވެ. އެމީހުން ވާންޖެހޭނެ. ތަފާތު ތިން ޖަޒީރާއަކަށް ބައި ޑަޒަން ހަމަލާ ދިނުން ދޫކޮށްލާފައި، ކުރިއަށް އޮތް އެއްވެސް ހަމަލާއެއް ހުއްޓުވުމަކީ ގާތްގަނޑަކަށް ކުރެވޭނެ ކަމެއް ނޫން."
  
  ވެރިކަމުގައި ތިބި އެންމެންނަށް ވެސް ޔަގީންވީ ކޮވަލެންކޯ އޭނާގެ ހުވަފެން ހޯދުމަށް ދިޔައިރު އެންމެން އަވަދިނެތި ބެހެއްޓުމަށް ހަގީގަތުގައި އެތައް ހަމަލާތަކެއް ދިނުމަށް އަމުރުކޮށްފައިވާ ކަމަށެވެ.
  
  ކެޕްޓަން ކޫކްގެ ފިޔަވަޅުމަތީގައި ތިބޭށެވެ. އެއްބަޔަކު އަނެއްބަޔަކަށް ދިއުން ރަނގަޅެވެ. ނަރަކައިގެ ދޮރުތަކުގެ ބޭރުން ހޯދާށެވެ.
  
  މައި މަރުކަޒު ބޭރުގައި އުދުހެމުން ދިޔައިރު ހޭޑަން ވަށައިގެން އެނބުރިލިއެވެ. އެކްޓް ކުރަންވީ ވަގުތެވެ.
  
  
  * * *
  
  
  ޑްރޭކް މޭ އާއި އެލިޝިއާ ސީއައިއޭ އިމާރާތަށް ގެނައުމުން ވަގުތުން މައްޗަށް އެސްކޯޓް ކުރި އެވެ. އެމީހުން ގެންދިޔައީ ހަރަކާތްތަކުން ފުރިފައިވާ ކޮޓަރިއަކަށެވެ. އެންމެ ދުރު ކޮޅުގައި ހޭޑެން އާއި ކިނިމާކާ ތިބީ ފުލުހުންނާއި އަސްކަރިއްޔާގެ ގިނަ ބައެއްގެ ތެރޭގައެވެ. ޑްރޭކްއަށް ސްވަޓް އާއި އެޗްޕީޑީ ބާގްލާ ޓީމް ފެނިގެން ދިޔައެވެ. އޭނާއަށް ފެންނަމުން ދިޔައީ ޝައްކެއްވެސްނެތްގޮތުގައި ސީއައިއޭގެ ސްޕެޝަލް އޮޕަރޭޝަންސް ޓީމުތަކަށް ނިސްބަތްވާ ޔުނީފޯމްތަކެކެވެ. ފަހަރެއްގައި ކައިރީގައި ކޮންމެވެސް ޑެލްޓާއެއް ވެސް ވެދާނެއެވެ.
  
  ޝައްކެއްވެސްނެތްގޮތުގައި ޝައިޠާނާ ހުރީ ލޭގެ ރަސްގެފާނުގެ ދޫނި މަތީގައި އަދި ލޭ ހޯދުމަށް ނުކުމެފައެވެ.
  
  "ހަނދާންވޭތަ ލޭގެ ރަސްގެފާނު އެ ޑިވައިސް ވަގަށް ނަގަން އެ ޑިސްޓްރޯޔަރަށް ހަމަލާދޭން އޭނާގެ މީހުން ފޮނުވި ދުވަސް؟" އޭނާ ބުންޏެވެ. "އަދި އެމީހުން ކިނިމާކާ ރަހީނު ކުރަން އުޅުނީ ހަމަ އެވަގުތުތަ؟ އަހަރެން ބެޓްކުރީ އެއީ އެކްސިޑެންޓްވެގެން ޓެކްއޯވަރެއް ކަމަށް. އެމީހުން ހަމައެކަނި ބޭނުންވީ ކިނިމާކީ ހަވާއީ ބަސް އެނގެން."
  
  ދެން ޑްރޭކް ހަނދާންވީ ކޮވަލެންކޯގެ މީހުން ޑިސްޓްރޯޔަރ އެޓޭޗް ކުރިއިރު މޭ ވެސް އަދި އެލިޝިއާ ވެސް ނެތް ކަމެވެ. އޭނާ ބޯ ހޫރާލިއެވެ. "މުހިންމެއް ނޫން".
  
  ޑްރޭކްއަށް ފާހަގަ ކުރެވުނީ ބެން އާއި ކަރިން ކުޑަދޮރު ކައިރީގައި ޕާކުކޮށްފައި ތިބިތަނެވެ. އެއިން ކޮންމެ މީހެއްގެ އަތުގައި ބިއްލޫރިގަނޑެއް އޮތްއިރު، އެމީހުން ހީވަނީ ސްކޫލް ޑިސްކޯއެއްގައި ރޯލް ޕޭޕަރެއްހެންނެވެ.
  
  ޑްރޭކް ވިސްނާލީ އެއްވެ ތިބި މީހުންގެ ތެރެއަށް ގެއްލިގެން ދިއުމަށެވެ. ފަސޭހަ ވާނެއެވެ. ކެނެޑީ ގެއްލުމުން އަދިވެސް އޭނާގެ ލޭގައި ކައްކަމުން ދިޔައިރު، އޭނާއަށް މަޝްވަރާ ކުރުން މުސްތަޙީލުވެގެން ދިޔައެވެ. ބެން ވެސް ހުއްޓެވެ. މަރުވަމުން ދިޔައިރު ބެން އޭނާގެ ހިފަހައްޓައިގެން ހުއްޓެވެ.
  
  އެއީ ޑްރޭކް ވާން ޖެހުނެވެ. ހަމައެކަނި މިކަން ނޫނެވެ. ޑްރޭކް އަށް ޖެހުނީ އޭނާގެ މަރު ހުއްޓުވާށެވެ. އެއީ އޭނާ ކުރި ކަމެކެވެ. ވަގުތު ފޮރުވިގެން ގޮސް ކުޑައިރުކޮޅަކު އޭނާއަށް ކެނެޑީއާއެކު ޔޯކްގައި ގޭގައި ހުރެގެން ބަދިގޭގައި އެއްޗެއް ކައްކަމުން ދިޔައެވެ. ކެނެޑީ ފްރައި ޕެން ތެރެއަށް ޑާކް ރަމް އުނގުޅާލުމަށްފަހު ސިއްސައިގެން ދިޔައިރު މޫނު މައްޗަށް ބަލާލިއެވެ. ޑްރޭކް ސްޓޭކް މެރިނޭޓް ކޮށްލީ އަލުވި ބަޓަރުގައެވެ. އެއީ އާދައިގެ ކަމެކެވެ. އެއީ މަޖާ ކަމެކެވެ. ދުނިޔެ އަނެއްކާވެސް އާދައިގެ ގޮތަކަށް ބަދަލުވިއެވެ.
  
  އޭނާގެ ލޮލުގެ ކުރިމަތީގައި ތަރިތައް ވިދާލީ ނާކާމިޔާބު ފަޔަރވޯކްތަކެއް ފަދައިންނެވެ. ކުއްލިއަކަށް ހަމަޖެހުން އަނބުރާ އައިސް ވަށައިގެން އަޑުތައް އިވެން ފެށިއެވެ. މީހަކު އުނަގަނޑުގައި ޖަހާލިއެވެ. އެހެން މީހަކު އޭނާގެ އެއް ވެރިއެއްގެ ގައިގައި ހޫނު ކޮފީއެއް އުކާލަމުން ދުވެފައި ގޮސް ނަރަކައިން ނިކުތް ބެޓެއް ފަދައިން ފާޚާނާއަށް ދިޔައެވެ.
  
  އަލީޝާ އޭނައަށް ވަރަށް ބޮޑަށް ބަލާލިއެވެ. "ކޮންކަމެއް ވެގެން މިއުޅެނީ ޑްރޭކްސް؟"
  
  އޭނާ އެއްވެ ތިބި މީހުންގެ ތެރެއިން ކޮއްޕާލީ ބެން ބްލޭކް އާއި ކުރިމަތިލާންދެނެވެ. މިއީ ޑައިނޮރޮކްގެ އަވަސް ކޮމެންޓަކަށް ލިބުނު ފުރިހަމަ ވަގުތެވެ. މިކަން ޑްރޭކްއަށް އެނގުނެވެ. މިކަން ބެންއަށް އެނގުނީ ކަންނޭނގެއެވެ. އެކަމަކު ދެމީހުންވެސް ތިބީ ހިމޭންވެފައެވެ. ބެންގެ ފަހަތުގައި ހުރި ކުޑަދޮރުން އަލި ފައިބަމުން ދިޔައެވެ؛ ހޮނޮލޫލޫ ހުރީ އިރުގެ އަލިކަމާއި، ވިދާ ކަޅު އުޑުމައްޗާއި، ބޭރުގައި ހުރި މަދު ރިޖް ވިލާތަކެއްގެ ފްރޭމް ކުރެވިފައެވެ.
  
  އެންމެ ފަހުން ޑްރޭކްއަށް އޭނާގެ އަޑު ހޯދިއެވެ. "މި ސީއައިއޭ ކޮމްޕިއުޓަރުތައް ބޭނުންތެރިވީތަ؟"
  
  "އަހަރެމެން އުންމީދު ކުރަން". ކެޕްޓަން ކޫކް ޑައިމަންޑް ހެޑަށް ކުރި ދަތުރުގެ ވާހަކަ ޚުލާސާކޮށް ބެން ނިންމާލީ ސީއައިއޭ އިން އިނގިރޭސި އެޖެންޓެއް ބޭނުންކޮށްގެން ނޭޝަނަލް އާރކައިވްސް ފޭރިގަތްކަން ހާމަވުމުންނެވެ.
  
  އެ ޒުވާނާގެ ފަރާތުން އެ ޚަބަރު ލިބުމުން އަލީޝާ މަޑުމަޑުން ކުރިއަށް ޖެހިލިއެވެ. "އިނގިރޭސި ސުޕަރ ތީފް؟ އޭނާގެ ނަމަކީ ކޮބައި ހެއްޔެވެ؟"
  
  ކުއްލިއަކަށް ލިބުނު ސަމާލުކަމަށް ބެން ލޯމަރާލިއެވެ. "ހައިދަން ދުވަހަކުވެސް ނުބުނޭ."
  
  އެލިޝިއާ ސީއައިއޭގެ އޮޕަރޭޓިވް އަށް ކުޑައިރުކޮޅަކު ނަޒަރު ހިންގާލުމަށްފަހު، ޗީކީ ހިނިތުންވުމެއް ފަޅައިގެން ދިޔައެވެ. "އޯހް، އައި ބެޓް ޝީ ޑިޑް ޑޫ ދަ ތަޓް."
  
  "އޭގެ މާނައަކީ ކޮބާ؟" ކަރީން ވާހަކަ ދެއްކިއެވެ.
  
  އަލީޝާގެ ހިނިތުންވުން ކުޑަކޮށް ވިޔާނުދާ ގޮތަކަށް ބަދަލުވިއެވެ. "އަޅުގަނޑަކީ ވަކިން ހާއްސަކޮށް ޑިޕްލޮމެސީ އަށް މަޝްހޫރު މީހެއް ނޫން. ފިއްތާނުލާ."
  
  ޑްރޭކް ކެއްސާލިއެވެ. "ހަމަ އެލިޝިއާ ފޮކް ކުރި އަނެއް ބައިނަލްއަގްވާމީ ކުށްވެރިއެއް. އެ އުކުޅަކީ އަބަދުވެސް އޭނަގެ އަތުގައި ނެތް އެއްޗެއް ހޯދުމެވެ."
  
  "ތެދެއް" އަލީޝާ ހީލަމުން ބުނެލިއެވެ. "އަޅުގަނޑަކީ އަބަދުވެސް މަގުބޫލު މީހެއް."
  
  "އާނ، މިއީ އަހަރެން ވިސްނާ އޭޖެންޓެއް ނަމަ،" އެމީހުންގެ ވާހަކައިގެ ތެރެއަށް މައި ވަދެގަތީ، "އޭނާއަކީ ޖަޕާނުގެ ޖާސޫސީ އިދާރާއަށް އެނގޭ މީހެކެވެ. އޭނާއަކީ... ކުޅުންތެރިއެކެވެ. އަދި ވަރަށް ވަރަށް މޮޅު އޮޕަރޭޓިވްއެއް."
  
  "އެހެންވީމަ އޭނަގެ ނިމުން ބެލެހެއްޓޭނެ ކަންނޭނގެ." ޑްރޭކް އޭނާގެ ކުރިމަތީގައި ފެތުރިފައިވާ ޕެސިފިކް ސިޓީގެ ނިޢުމަތް ދިރާސާކޮށް އަމިއްލައަށް ކުޑަ ހަމަޖެހުމަކަށް ލޯބިކުރިއެވެ.
  
  "އެއީ ދުވަހަކުވެސް އޭނާއަށް މައްސަލައެއް ނޫން،" އަލީޝާ ބުންޏެވެ. "އަދި އާދެ، އޭނާ ތިޔަބޭފުޅުންގެ މަޖައްލާތައް ޑެލިވަރީ ކުރާނެ."
  
  ބެން އަދިވެސް އެލިޝިއާ އާއި ހޭޑަން އާއި ދެމެދު ބަލަމުން ދިޔަ ނަމަވެސް އޭނާ ދުލުގައި ހިފަހައްޓާލިއެވެ. މި މަރުހަލާގައި ހާމަކުރުމުގައި އެންމެ ރަނގަޅު ބަޔަކީ ޑިސްކްރެޝަން އެވެ. "އެއީ އަދިވެސް ތައުލީމީ ލަފާއެއް،" އޭނާ ވިދާޅުވި އެވެ. "އެކަމަކު އަހަރެމެން ގޭޓްސް އޮފް ހެލް އަށް ނިމިއްޖެ ނަމަ އަހަންނަށް ޔަގީން މި ރެކޯޑިންތަކުން އަހަރެމެންގެ ފުރާނަ ސަލާމަތް ކުރެވިދާނެކަން."
  
  "އައި ހޯޕް" - ޑްރޭކް އެނބުރިލަމުން ހަލަބޮލިކަމުގެ ވަށައިގެން ބަލާލި - "އެކަމަކަށް ނުވާނެ. ލޭއޮހޮރުވާލާ ރަސްގެފާނު އަދިވެސް ހުންނާނީ ރެންޗުގައެވެ. އެކަމަކު މި ބީރައްޓެހިން އަވަސް ނުކޮށްފިއްޔާ ކޮވަލެންކޯ ސަލާމަތްވާނެ."
  
  "ކޮވަލެންކޯ." މިހެން ބުނުމުން އެލިޝިއާ އޭނާގެ ތުންފަތުގައި ފިރުމާލީ އޭނާގެ ބަދަލު ހިފުމުގެ މީރުވަސް ދުވަމުންނެވެ. "އަހަރެން މަރުވާނީ ހަޑްސަން އަށް ދިމާވި ކަންތައްތަކުގެ ސަބަބުން. އަދި ބައުޑްރޯ ހެއްޔެވެ؟ އޭނަ އަނެއްކާވެސް މާކްޑް އެއް." އޭނަވެސް، އަޑުގަދަ އެއްވެ ތިބި މީހުންގެ ވަށައިގެން ބަލާލިއެވެ. "ކޮންމެ ގޮތެއްވިޔަސް މިތާ އިންޗާޖް ކުރަނީ ކާކު؟"
  
  ޖަވާބުގައި ކަހަލަ ގޮތަކަށް ހޭޑަން ޖޭ ވަށައިގެން ތިބި އޮފިސަރުންގެ ތެރެއިން އަޑު އިވުނެވެ. އަޑުގަދަވެ އެމީހާ ފެންނަން ފެށުމުން ޖޮނަތަން ގޭޓްސް ފެނުމުން ޑްރޭކް އުފާވިއެވެ. އޭނާއަށް ކަމުދިޔައީ ސެނެޓަރެވެ. އަދި އޭނާއާއެކު ހިތާމަކުރިއެވެ.
  
  "އެނގިވަޑައިގަންނަވާނެ ފަދައިން އަޅުގަނޑުމެންގެ އޮއަހޫގައި ކޮވަލެންކޯ ރެންޗް ލޮކޭޝަނެއް އެބައޮތް،" ގޭޓްސް ބުންޏެވެ. "އެހެންކަމުން އަޅުގަނޑުމެންގެ މިޝަން އެކުލެވިގެންވާން ޖެހޭނީ ހަތަރު ބައެއްގެ މައްޗަށް. ފުރަތަމަ ރަހީނުކޮށްފައިވާ ހުރިހާ މީހުން ރައްކާތެރިކުރުން. ދެވަނަ ކަމަކީ، ޝައްކުކުރެވޭ ޓެރަރިސްޓް ހަމަލާތަކުގެ މައުލޫމާތު އެއްކުރުމެވެ. ތިންވަނަ ކަމަކީ މި މީހާ ކްލޯޑް އާއި ކޮވަލެންކޯ ހޯދުމެވެ. އަދި ހަތަރުވަނަ ކަމަކީ އަނެއް ދެ ރެންޗްގެ ލޮކޭޝަން ހޯދާށެވެ."
  
  މިކަން އަޑިއަށް ދާން ދޫކޮށްލުމަށް ގޭޓްސް މަޑުކޮށްލުމަށްފަހު، ކޮންމެވެސް ގޮތަކުން ކޮޓަރީގައި ތިބި ކޮންމެ ފިރިހެނަކާއި އަންހެނަކަށް އެއް ލޮލުގެ ހަރަކާތަކުން އެމީހުންނަށް ބަލަމުންދާ ކަމަށް ހީކޮށްލެވުނެވެ. "މިކަން ކުރަން ޖެހޭނީ ކޮންމެ ގޮތަކުން ވެސް. ކޮވަލެންކޯ އޭނާގެ ފޫހި ހޯދުމުގެ ތެރޭގައި އެތައް ބައެއްގެ ފުރާނަ ނުރައްކަލުގެ ތެރެއަށް ވައްޓާލިއެވެ. މިއަދު ނިމުނީ."
  
  ގޭޓްތައް ހުޅުވިއްޖެއެވެ. ކުއްލިއަކަށް ކޮޓަރީގެ ހަލަބޮލިކަން ހުއްޓި އެންމެން އަވަސް އަވަހަށް އެނބުރި އެމީހުންގެ ތަންތަނަށް ދާން ފެށިއެވެ. އެ ތަފްޞީލުތައް ވަނީ ވަރަށް ރަނގަޅަށް ވިސްނާފައެވެ.
  
  ޑްރޭކް ހައިޑަންގެ ލޮލުގައި އަޅައިގަތެވެ. އޭނަ ކައިރިއަށް އައުމަށް ދައުވަތު ދެމުން އޭނައަށް އަތް ދިއްކޮށްލިއެވެ.
  
  "އެކިއުޕްމަންޓް ވެގެން އަސްތައް ސެޑަލް ކޮށްލާ ކުދިން. ތިރީސް މިނެޓުގެ ތެރޭގައި އަހަރެމެން ކްލޯޑްގެ ރެންޗަށް އާދެވޭނީ."
  
  
  ހަތަރުވަނަ ބާބު
  
  
  ހަވާއީ ޕޮލިސް ޑިޕާޓްމަންޓުގެ ލައިޓް ހެލިކޮޕްޓަރުތަކުގެ ތެރެއިން އެއް ހެލިކޮޕްޓަރުގައި އޭނާގެ ރައްޓެހިންނާއެކު ޑްރޭކް އިށީނދެގެން އިން އިރު އެމީހުން އަވަސް އަވަހަށް ކްލޯޑްގެ ރެންޗާ ދިމާއަށް އުދުހިގެން ދިޔައިރު ބޯ ސާފުކުރަން މަސައްކަތް ކުރި އެވެ. އުޑުމަތީގައި އޮތީ މިފަދަ ހެލިކޮޕްޓަރުތަކާއި އެއަށްވުރެ ބަރު އަސްކަރީ ހެލިކޮޕްޓަރުތަކެވެ. އެތައް ސަތޭކަ މީހުން ވައިގެ ތެރޭގައި ތިއްބެވެ. އަނެއް ބަޔަކު ބިމުގެ މަގުން ދިޔައީ ވީހާވެސް ބާރަށް ހިނގަމުންނެވެ. ޓެރަރިސްޓް ހަމަލާތައް ހަގީގަތުގައި ހިނގައިފިނަމަ ގިނަ ފުލުހުންނާއި އަސްކަރީ މުވައްޒަފުން ހޮނޮލޫލޫ އާއި ވައިކިކީ ސަރަހައްދުގައި މަޑުކުރަން މަޖުބޫރުވި އެވެ.
  
  ލޭއޮހޮރުވާލާ ރަސްގެފާނު އެމީހުންގެ ބާރުތައް ބަހާލިއެވެ.
  
  ސެޓެލައިޓް ފޮޓޯއިން ރެންޗުގައި ގިނަ ހަރަކާތްތަކެއް ހިނގާތަން ފެނުނު ނަމަވެސް އޭގެ ބޮޑު ބައެއް ކެމޮފްލޭޖްކޮށްފައި ހުރުމުން ހަގީގަތުގައި ވާގޮތް ބުނަން ނޭނގުނެވެ.
  
  ޑްރޭކް އަޒުމް ކަނޑައެޅީ ކޮވަލެންކޯއާ މެދު އޭނާގެ އިހުސާސްތައް ހުއްޓުމަށެވެ. ގޭޓްސް ބުނީ ތެދެކެވެ. މިތަނުގައި ނިންމާ ކަންތައްތަކަކީ ރަހީނުންނާއި އެމީހުންގެ ސަލާމަތެވެ. އޭނާއަށް މިހާތަނަށް ފެނުނު އެންމެ އަޖައިބު ކުރުވަނިވި ބައެއް މަންޒަރުތައް އުތުރު ކޯސްޓާ ދިމާއަށް އުދުހިގެން ދިޔައިރު އޭނާގެ ތިރީގައި އަދި ވަށައިގެން ފެނުނު ނަމަވެސް ޑްރޭކް އޭނާގެ އިޚްތިޔާރުގެ ކޮންމެ އައުންސެއް ފޯކަސް ކުރުމަށް ބޭނުންކުރިއެވެ. އޭނާއަކީ އެއްދުވަހަކު ހުރި ސިފައިންގެ މީހެކެވެ.
  
  އޭނާއަށް އެހެން މީހަކަށް ނުވެވޭނެއެވެ.
  
  އޭނާގެ ކަނާތްފަރާތުގައި ހުރި މާއީ އޭނާގެ ކޮއްކޮ ޗިކާއާ ކުރުކޮށް ވާހަކަ ދައްކަމުން އޭނާގެ ރައްކާތެރިކަން ޑަބަލް ޗެކްކޮށް، އެމީހުންނަށް ކުރެވެން އޮތް ވަގުތު މަޑުމަޑުން ދެތިން ބަސް ބަދަލުކުރިއެވެ. އެމީހުންނަށް ފުރިހަމަ ހަނގުރާމައެއް ފެށިދާނެ ކަމީ ނުވަތަ ތައްޔާރުކޮށްފައިވާ ހަނގުރާމަވެރި ސަރަހައްދަކަށް ވަދެވޭނެ ކަމީ ސިއްރެއް ނޫނެވެ.
  
  ޑްރޭކްގެ ވާތްފަރާތުގައި އެލިޝިއާ ވަގުތު ހޭދަކުރީ އޭނާގެ ހަތިޔާރާއި ސާމާނު ޗެކްކޮށް އަލުން ޗެކްކުރުމަށެވެ. އެއްވެސް ކަމެއް އޮޅުންފިލުވައިދޭކަށް އޭނަ ބޭނުމެއް ނުވިއެވެ. އޭނާގެ ބަދަލު ހިފުން ކުރިއަށް ގެންދާނެ ކަމާމެދު ޑްރޭކް ޝައްކެއް ނެތެވެ.
  
  ހޭޑަން އާއި ކިނިމާކާ އިށީނދެގެން ތިބީ މެދުނުކެނޑި މައިކް ފިއްތާލަމުން ބްލަރޓް އައުޓް ނުވަތަ އަޕްޑޭޓްތަކާއި އޯޑަރުތައް ލިބެމުންނެވެ. އުފާވެރި ޚަބަރަކީ އޮއަހޫގައި ނުވަތަ އެހެން ޖަޒީރާއެއްގައި އެއްވެސް ކަމެއް ނުހިނގާ ކަމެވެ. ނުބައި ޚަބަރަކީ ލޭގެ ރަސްގެފާނަށް މިކަމަށް ތައްޔާރުވާން އަހަރުތަކެއް ލިބުނު ކަމެވެ. އެމީހުން ހިނގައިގަންނަނީ ކޮން ކަމަކާ ކަމެއް ވެސް އެމީހުންނަށް ނޭނގުނެވެ.
  
  ބެން އާއި ކާރިން ދޫކޮށްލީ މައި އޮފީހުގައެވެ. އެމީހުންނަށް އަމުރުކުރީ އޭޖެންޓުގެ އީމެއިލްއަށް މަޑުކޮށްލުމަށްފަހު ޑައިމަންޑް ހެޑްގެ ދަށަށް ގޮސް ގޭޓްސް އޮފް ހެލް ފަޅާލަން ޖެހިދާނެ ކޮންމެވެސް ވަރަކަށް ބިރުވެރި ފުރުސަތަށް ތައްޔާރުވުމަށެވެ.
  
  ޗޮޕާސްގެ ސައުންޑް ސިސްޓަމުން މެޓަލިކް އަޑެއް އިވުނެވެ. "ގޯލަށް ފަސް މިނެޓް."
  
  ކަމުދިޔަޔަސް ނުދިޔަޔަސް ޑްރޭކްގެ ހިތަށް އެރިއެވެ. އަހަރެމެން މިހާރު މިތިބީ އެކަމުގައި.
  
  ހެލިކޮޕްޓަރު ފުން ވާދީގެ މައްޗަށް ތިރިއަށް ފޭބިއިރު، އެހެން ދިހަވަރަކަށް ހެލިކޮޕްޓަރުގެ ވަށައިގެން އުދުހެމުން ދިޔައިރު، މިއީ ގަބޫލުކުރަން ދަތި މަންޒަރެކެވެ. މިއީ ސްޕެޝަލް ފޯސަސް ސިފައިންގެ މައްޗަށް އެކުލެވޭ ފުރަތަމަ ރާޅެވެ. އެމެރިކާގެ ކޮންމެ ދެވަނަ އަސްކަރީ ޕްރައިވެޓަރަކުވެސް އެހީތެރިވާން ތައްޔާރަށް ހުއްޓެވެ. ވައިގެ ސިފައިންގެ... ނޭވީ އެވެ. ލަޝްކަރު.
  
  އަނެއްކާވެސް އަޑު އިވުނެވެ. "އަމާޒު".
  
  އެމީހުން ތެދުވީ އެއްބައެއްގެ ގޮތުގައެވެ.
  
  
  * * *
  
  
  ޑްރޭކްގެ ބޫޓު މަޑު ޗަސްބިމުގައި އަތްލުމާއެކު ވަގުތުން އަލިފާންގަނޑުގެ ތެރެއަށް ވަދެގެން ދިޔައެވެ. އޭނާއަކީ ދޮރުން ބޭރަށް ނުކުތް ދެވަނަ މީހާއާއި އެންމެ ފަހު މީހާއެވެ. އަދިވެސް ފަހަތަށް ޖެހެމުންދާ ބަދުނަސީބު މެރިން މޭމައްޗަށް ފުރިހަމަ ގޮވުމެއް ނަގައި ބިންމަތީގައި ޖެހުމުގެ ކުރިން މަރުވި އެވެ.
  
  ޑްރޭކް ބިންމަތީގައި ޖައްސާލިއެވެ. ބޮލުގެ މައްޗަށް ވަޒަންތައް ވިސްލް ޖަހާލިއެވެ. މުފްލީ ބްލޯސް ޖެހުނީ އޭނާގެ ކައިރީގައި ހުރި ލޮގްތަކުގައެވެ. އޭނާ ވޮލީއެއް ޖަހާލިއެވެ. އޭނާގެ ދެފަރާތުގައި ތިބި ފިރިހެނުން ޗަސްބިމުގެ ތެރެއިން އުޅެމުން ދިޔައީ ގުދުރަތީ އުސް ފަރުބަދަތައް ނިވާވުމަށް ބޭނުން ކުރަމުންނެވެ.
  
  ކުރިމަތީގައި އޭނާއަށް ފެނުނީ ގެއެއް، ދެބުރީގެ ކުނިކޮށިގަނޑެއް، ޚާއްޞަ އެއްޗެއް ނެތް ނަމަވެސް ޝައްކެއްވެސްނެތްގޮތުގައި ކޮވަލެންކޯގެ ލޯކަލް ބޭނުންތަކަށް އެކަށީގެންވާ ގެއެކެވެ. ކަނާތްފަރާތުގައި އޭނާއަށް ފާހަގަ ކުރެވުނީ ރެންޗް އޭރިއާއެވެ. ކޮން އެއްޗެއް...؟
  
  ބިރުގަނެފައި ތިބި ހަތިޔާރު ނެތް ސިފަތަކެއް އޭނާއާ ދިމާއަށް ދުއްވައިގަތެވެ. އެމީހުން ކަނާތްފަރާތާއި ވާތްފަރާތަށް، ހުރިހާ ދިމާލަކަށް އެކި ދިމަދިމާއަށް އެތުރިގެން ދިޔައެވެ. އޭނާގެ އިއާފޯނުން ހީނލި އަޑު އިވުނެވެ
  
  "ރަހުމަތްތެރިކަމުގެ މެޗުތައް".
  
  އޭނާ ކުރިއަށް ޖެހިލިއެވެ. މޭ އާއި އެލިޝިއާ ދިޔައީ އޭނާގެ ކަނާތްފަރާތަށް ބަދަލުވަމުންނެވެ. އެންމެ ފަހުން މެރިންސް އެއްކޮށް ދަމައިގަނެ ކޯޑިނޭޓް ކޮށްފައިވާ އަލިފާންގަނޑެއްގެ އުސޫލަކަށް ގޮވަން ފެށިއެވެ. ޑްރޭކް ބާރަށް ހިނގަން ފެށިއެވެ. ކުރިމަތީގައި ތިބި މީހުން ފަހަތަށް ޖެހެން ފެށީ، ފޮރުވިފައި ތިބި ތަނުން ނުކުމެގެން ގެއާ ދިމާއަށް ދުއްވައިގަތެވެ.
  
  ފަސޭހަ އަމާޒުތަކެކެވެ
  
  ޑްރޭކް މިހާރު ހަމަލާދޭ ބާރާއެކު ތެދުވެ ދުވަމުން ދިޔައިރު ފިސްތޯލަ އުފުލާލަމުން މީހުން މަރާލިއެވެ. އޭނާއަށް ފެނުނީ ގައިދީ ޗަސްބިމުގައި ފުންމާލައިގެން، ގެއާ ދިމާއަށް މިސްރާބު ޖެހިތަނެވެ. އެމީހުންނަށް ނޭނގުނީ ރަނގަޅު މީހުން އައިސްފައިވާކަން.
  
  ގައިދީ ކުއްލިއަކަށް ވިއްސައިގެން ގޮސް ވެއްޓުނެވެ. ލޭއޮހޮރުވާލާ ރަސްގެފާނުގެ މީހުން އެމީހުންނަށް ގަސްގަހާގެހި ބަޑިޖަހާލިއެވެ. ޑްރޭކް ގިސްލަމުން ބަޑިޖަހާ މީހާއަށް އަމާޒުކޮށްލަމުން އެ ބާސްޓަރުގެ ބޯ ފުނޑުފުނޑުކޮށްލިއެވެ. އޭނާ ވަކިވަކިން ބަޑިޖަހަމުން ދިޔައީ ބިންމަތީގައި މީހުން ޕިންކޮށްގެން ނުވަތަ އެހެން މީހުންނަށް ނިންމާލެވޭނެ ގޮތަށް މީހުންނަށް މަގުދައްކައިދީގެންނެވެ.
  
  އޭނާ ހޯދަމުން ދިޔައީ ކްލޯޑް އެވެ. ހެލިކޮޕްޓަރުން ނުކުތުމުގެ ކުރިން އެ އެންމެންނަށް ވެސް ދައްކާލީ ބްލަޑް ކިންގްގެ ނައިބުގެ ފޮޓޯއެކެވެ. ޑްރޭކްއަށް އެނގޭ ގޮތުގައި އޭނާ އިވެންޓްތައް ޑައިރެކްޓް ކުރާނީ މަންޒަރު ފަހަތުން ކަމަށާއި، ފިލައިގެން ދިއުމަށް ޕްލޭނެއް އެކުލަވާލާނެ ކަމަށެވެ. ގެއިން ކަމަށް ވެދާނެއެވެ.
  
  އަދިވެސް އެ ސަރަހައްދު ސްކޭން ކުރަމުން ދިޔައިރު ދޭތެރެ ދޭތެރެއިން ބަޑިޖަހަމުން ޑްރޭކް ދުއްވައިގަތެވެ. އެ ނުބައި މީހަކު ފަރުބަދަ ފަހަތުން ތެދުވެގެން އައިސް މެޗެޓެއް ހިފައިގެން އޭނާގެ ގާތަށް އައެވެ. ޑްރޭކް ފަސޭހައިން ކޮނޑު ތިރިކޮށްލަމުން އިދިކޮޅު ޓީމުގެ މޮމެންޓަމް ސީދާ އޭނާއާ ދިމާއަށް ގެންދިއުމަށް ފުރުސަތު ދިނުމުން އޭނާ ބިންމައްޗަށް ވެއްޓުނެވެ. އެމީހާ ހީނގަތެވެ. ޑްރޭކްގެ ބޫޓުން އޭނާގެ ދަތްދޮޅި ފުނޑުފުނޑުވެގެން ދިޔައެވެ. ޑްރޭކްގެ އަނެއް ބޫޓު މެޗެޓް ހިފައިގެން ހުރި އަތުގައި ފިޔަވަޅު އެޅިއެވެ.
  
  ކުރީގެ ސާސް މީހާ އޭނާގެ ބަޑި އަމާޒުކޮށް ބަޑިޖަހާފައިވެ އެވެ. އަދި ދެން އަޅުގަނޑުމެން ކުރިއަށް ދިޔައީ.
  
  އޭނާ ފަހަތަށް ބަލާފައެއް ނުވެއެވެ. ކުރިމަތީގައި ހުރި ގެ، ބޮޑުހެން ހީވާއިރު، ދޮރު ކުޑަކޮށް ހުޅުވާފައި ހުރިއިރު، އެތެރެއަށް ދައުވަތުދޭ ކަހަލައެވެ. ސާފުކޮށް އެނގޭ ގޮތުގައި މިއީ ދާންވީ މަގެއް ނޫނެވެ. ދުވަމުން ދިޔައިރު ޑްރޭކް ކުޑަދޮރުން ބޭރަށް ނިކުމެގެން ދިޔައީ އުސްކޮށް އަމާޒުކޮށްގެންނެވެ. ގޭތެރޭގައި ބިއްލޫރި ގޮވި އެވެ.
  
  މިހާރު ރެންޗުން ގިނަ އަދަދެއްގެ ގައިދީން ފައިބަމުން ދިޔައެވެ. ބައެއް މީހުން ދިގު ޗަސްބިމުގައި ހުއްޓިފައި ތިބީ ހަމައެކަނި ހަޅޭއްލަވައިގަނެ ނުވަތަ ކޮތަޅު ޝޮކެއް ލިބިފައިވާ ގޮތަކަށެވެ. ޑްރޭކް އެމީހުންނަށް ބަލާލިއިރު އޭނާއަށް ފާހަގަ ކުރެވުނީ ގިނަ މީހުން ދުވަމުން ދިޔައީ ދުވެލީގައި، ކޮންމެވެސް އެއްޗަކުން ފިލައިގެން އުޅޭ ފަދައިން ކުރިއަށް އުދުހެމުންނެވެ.
  
  އަދި އެވަގުތު އޭނާއަށް އެކަން ފެނުމުން އޭނާގެ ލޭ އައިސްއަކަށް ބަދަލުވިއެވެ.
  
  އެ ބޯ، ބެންގަލް ވެލާއެއްގެ މުސްތަޙީލު ބޮޑު ބޮލެއް، ލުއި ފަހަތުން ޗަސްބިން ހުރަސްކޮށް ސްޓްރީކް ކޮށްލިއެވެ. ޑްރޭކް އަށް ވެލާތައް އެމީހުންގެ ޝިކާރަ ހިފުން ދޫކޮށްލެވޭ ގޮތެއް ނުވިއެވެ. އެމީހުންނާ ދިމާއަށް ދުއްވައިގަތެވެ.
  
  އަހަރެން އިއާފޯނަށް ފިތާލީމެވެ. "ޗަސްބިމުގައި ވެލާތަކެއް."
  
  ޖަވާބުގައި ވާހަކަ ދެއްކުމުގެ ތޫފާނެއް އުފެދުނެވެ. އެހެން މީހުންނަށް ވެސް އެ ޖަނަވާރުތައް ފާހަގަ ކުރެވުނެވެ. ދުވަމުން ދިޔަ މީހާގެ ބުރަކަށީގައި އެއް ޖަނަވާރު ފުންމާލިތަން ޑްރޭކް ބަލަން ހުއްޓެވެ. އެ މަޚްލޫޤަކީ ބޮޑު، ވަރުގަދަ، އަދި އުދުހުމުގެ ތެރޭގައި ހަލަބޮލިކަމާއި ޤަތުލުއާންމުގެ ފުރިހަމަ ތަސްވީރެކެވެ. ޑްރޭކް އޭނާގެ ފައިތައް ބާރަށް ދާން މަޖުބޫރު ކުރިއެވެ.
  
  ކުރިމަތީގައި ހުރި ދެތިން ގިޔާސް ދުރުގައި ހުރި ޗަސްބިންތަކުގެ ތެރެއިން އަނެއްކާވެސް ޖަޔަންޓް ބޮލެއް ފަޅައިގެން ދިޔައެވެ. ވެލާ އޭނާއާ ދިމާއަށް ފުންމާލިއިރު، އޭނާގެ މޫނުމަތި ބޮޑު ގިސްލުމަކަށް ބަދަލުވެ، ދަތްތައް ފަޅައިގެން ގޮސް މިހާރުވެސް ލޭގެ ކުލަ ޖައްސާފައި ހުއްޓެވެ. ޑްރޭކް ޑެކް އަށް ވެއްޓި ރޯލް ކޮށްލީ އޭނާގެ ހަށިގަނޑުގެ ކޮންމެ ނާރެއް ދިރިހުރެ ހަޅޭއްލަވަމުންނެވެ. މީގެ ކުރިން ދުވަހަކުވެސް އޭނާ އެހާ ފުރިހަމައަށް ސްކޭޓްކޮށްފައެއް ނުވެއެވެ. މީގެ ކުރިން ދުވަހަކުވެސް އޭނާ އެހާ އަވަހަށް އަދި ޞަރީޙަކޮށް ތެދުވެފައެއް ނުވެއެވެ. އެއީ އެއަށްވުރެ ވަރުގަދަ އިދިކޮޅު މީހަކު އޭނާގެ ތެރޭގައި ހުރި ރަނގަޅު ހަނގުރާމަވެރިޔާ ނެރުނު ކަހަލަ ކަމެކެވެ.
  
  އޭނާ ފިސްތޯލައެއް ނަގައި އެނބުރި އެނބުރި ވެލާގެ ބޮލުގައި ޕޮއިންޓް ބްލެންކެއްގެ ވަޒަނެއް ޖަހާލިއެވެ. އެ ޖަނަވާރު ވަގުތުން ވެއްޓުނީ، ސިކުނޑި ތެރެއިން ބަޑިޖަހާފައެވެ.
  
  ޑްރޭކް އަށް ނޭވާއެއް ނުލެވުނެވެ. އޭނާ އަވަސް އަވަހަށް ޗަސްބިން ހުރަސްކޮށް ފުންމާލީ މީގެ ސިކުންތުކޮޅެއް ކުރިން ވެއްޓިގެން ދިޔަތަން ފެނުނު މީހާއަށް އެހީތެރިވުމަށެވެ. ވެލާ އޭނާގެ މައްޗަށް އުދުހިފައި، ގިސްލަމުން ދިޔައިރު، ދަތްއަޅަން ބޯ ތިރިކޮށްލުމުން އޭގެ ބޮޑު މަސްތައް ފަޅައިގެން ގޮސް ރިއްސާލިއެވެ.
  
  ޑްރޭކް އޭނާގެ ފަހަތުގައި ބަޑިޖަހައި، އެނބުރި އަންނަންދެން މަޑުކޮށްލުމަށްފަހު، ލޮލުގެ ދޭތެރޭގައި ބަޑިޖަހާލިއެވެ. އެ ފަސްސަތޭކަ ޕައުންޑް ވެސް ޖެއްސީ، ކާން އުޅުނު މީހާގެ މައްޗަށެވެ.
  
  ރަނގަޅެއް ނޫން ކަމަށް ޑްރޭކް ހީކުރިއެވެ. އެކަމަކު ކޮށާލައި ދިރިހުއްޓާ ކެއުމަށް ވުރެ ރަނގަޅެވެ.
  
  އޭނާގެ ކަންފަތުގައި ހަޅޭކުގެ އަޑު އިވެމުން ދިޔައެވެ. "ފަކް މީ، މި ބާސްޓަރޑްސް އަކީ ވަރަށް ބޮޑު ބައެއް!" "އަނެއްކާވެސް ޖެކޯ! ތި ހަ އަށް އިތުރު އެއްޗެއް!"
  
  އޭނާގެ ވަށައިގެންވާ މާހައުލު ދިރާސާކުރިއެވެ. ވެލާގެ އެއްވެސް އަލާމާތެއް ނެތް، ހަމައެކަނި ބިރުގަނެފައިވާ އަސީރުންނާއި ބިރުގަނެފައިވާ ސިފައިންނެވެ. އެއްވެސް ދުޝްމަނެއް ފެނިއްޖެނަމަ ނިވާވާން ތައްޔާރަށް ހުރި ޑްރޭކް އެނބުރި ޗަސްބިން ހުރަސްކޮށް ދުއްވައިގަތް ނަމަވެސް ސިކުންތުކޮޅެއްގެ ތެރޭގައި އޭނާ އަނބުރާ ގެއަށް ވަދެއްޖެއެވެ.
  
  ކުރިމަތީ ކުޑަދޮރުތައް ވަނީ ފަޅައިގެން ގޮސްފައެވެ. މެރިންސް ތިބީ އެތެރޭގައެވެ. ޑްރޭކް ފަހަތުން ދިޔައީ އޭނާގެ ވައިލެސް ބްލޫޓޫތު ސިގްނަލް އިން އޭނާ ރަހުމަތްތެރިއެއްގެ ގޮތުގައި ފާހަގަ ކުރަމުންނެވެ. ފަޅައިގެން ގޮސްފައިވާ ކުޑަދޮރުގެ ސިލްގެ މައްޗަށް ފިޔަވަޅު އަޅަމުން އޭނާ ވިސްނަމުން ދިޔައީ ޚުދު ކްލޯޑް ވެސް ހުރީ ކޮންތާކު ހެއްޔެވެ؟ މިވަގުތު އޭނާ ހުންނާނީ ކޮންތާކު ހެއްޔެވެ؟
  
  އޭނާގެ ކަންފަތުގައި ހީހީފައި އަޑު އިވުނެވެ. "ހީކުރީ ޕާޓީން އަވަހަށް ނިކުތީ ކަމަށް ޑްރޭކީ." އަލީޝާގެ ސިލްކި ރާގުތަކެވެ. "ދެމީހުންނަށްވެސް."
  
  އޭނާއަށް ފެނުނެވެ. ބައެއް ގޮތްގޮތުން ފޮރުވިފައި އޮތީ އޭނަ ހޯދަމުން ދިޔަ އަލަމާރިގައެވެ. އީސާގެފާނު، އޭނާގެ ޑީވީޑީ ކަލެކްޝަން ތެރެއިން ބަލަމުން ދިޔައީ ހެއްޔެވެ؟
  
  މާއީ އަތުގައި ބަޑިއެއް ހިފައިގެން ފަހަތުގައި ހުއްޓެވެ. ޖަޕާނު އަންހެންމީހާ ހަތިޔާރު އުފުލާލައިގެން އެލިޝިއާގެ ބޮލަށް އިޝާރާތް ކުރިތަން ޑްރޭކް ބަލަން ހުއްޓެވެ.
  
  "މައި!" އޭނާގެ މާޔޫސް އަޑު އެމީހުންގެ ކަންފަތުގައި ހަޅޭއްލަވައިގަތެވެ.
  
  އަލީޝާ ފުންމައިގަތެވެ. މޭގެ މޫނުމަތިން ކުޑަކޮށް ހިނިތުންވުމެއް ވެރިވެގެން ދިޔައެވެ. "އެއީ އިޝާރާތެއް ޑްރޭކް. އަހަރެން އިޝާރާތް ކުރަމުން ދިޔައީ އެލާމް އިންޓަފޭސް އަށް، އެލިޝިއާ އަށް ނޫނެވެ. އަދި ނޫން ".
  
  "ކަންބޮޑުވުން?" ޑްރޭކް ހީނލިއެވެ. "އަހަރެމެން މިހާރު މިތިބީ އެތެރެއަށް."
  
  "އިންފެންޓްރީއަށް ހީވަނީ އެއީ ވެސް ފަހަތުގޭގައި ހުރި ބޮޑު ގުދަނާ ގުޅިފައިވާ ތަނެއްހެން."
  
  އަލީޝާ ފަހަތަށް ޖެހިލާފައި ފިސްތޯލަ އަމާޒުކޮށްލިއެވެ. "އެނގޭނަމަ ލަދުގަނޭ." އަލަމާރި ތެރެއަށް ވޮލީއެއް ޖަހާލިއެވެ. ސްޕާކްސް އުދުހިގެން ދިޔައެވެ.
  
  އަލީޝާ ކޮނޑު އަރުވާލިއެވެ. "އެވަރުން ފުދޭނެ."
  
  ކިނިމާކާ ހޫނުކޮށްލައިގެން ހުރި ހައިޑަން އެނބުރި ކޮޓަރިއަށް ދިޔައެވެ. "ބާން އޮތީ ބާރަށް ބަންދުކޮށްފައި. ބޫބީ ޓްރެޕްސްގެ އަލާމާތްތަކެވެ. ޓެކް ކުދިން މިހާރު އެކަމުގައި މަސައްކަތް ކުރަނީ."
  
  އެ ހުރިހާ ކަމެއްގެ ގޯސްކަން ޑްރޭކްއަށް އިހުސާސް ކުރެވުނެވެ. "އަދި އަދިވެސް އަހަރެމެން މިތަނަށް ވަދެވޭނީ އެހާ ފަސޭހައިން؟ މި-"
  
  އެވަގުތު ހަލަބޮލިކަމާއި މީހަކު ފައިބައިގެން އަންނަ އަޑު ސިޑިން މަތީން އިވުނެވެ. އަވަސް. ޑްރޭކް ބަޑި ނަގައި މައްޗަށް ބަލާލިއެވެ.
  
  އަދި ސިހިފައި ފިނިވެގެން ދިޔައެވެ.
  
  ކްލޯޑްގެ މީހަކު މަޑުމަޑުން ސިޑިން ފައިބައިގެން ދިޔައީ އެއް އަތުން އަސީރުގެ ކަރުގައި ފިރުމާލަމުންނެވެ. އަނެއް އަތުގައި އޭނާގެ ބޮލަށް އަމާޒުކޮށްފައި އޮތް ފަޅު އީގަލް ހުއްޓެވެ.
  
  އެކަމަކު އެއީ ޑްރޭކްއަށް ލިބުނު ސިހުމުގެ ފުރިހަމަ މިންވަރެއް ނޫނެވެ. އެ އަންހެންމީހާ ދެނެގަތުމުން ބަލިކަށި އިހުސާސެއް އުފެދުނެވެ. އެއީ ގޭޓްސްގެ ކުރީގެ އެހީތެރިޔާގެ ދަރިކަނބަލުން ކޭޓް ހެރިސަން އެވެ. ކެނެޑީގެ މަރުގެ ބައެއް ކުށްވެރިވި މީހާއެވެ.
  
  އެއީ އޭނާގެ އަންހެން ދަރިފުޅެވެ. އަދިވެސް ދިރިހުރެއެވެ.
  
  ކްލޯޑްގެ މީހާ ބަޑި ބާރަށް ފިއްތާލުމުން ވޭނުން ލޯ މަރާލިއެވެ. ނަމަވެސް އޭނަ ހަޅޭއްލަވައިގަތީކީ ނޫނެވެ. ކޮޓަރީގައި ތިބި ދިހަވަރަކަށް މީހުންނާއެކު ޑްރޭކް ވަނީ އެމީހުންގެ ބަޑިތައް އެމީހާއާ ދިމާއަށް ދައްކާފައެވެ.
  
  އަދިވެސް ޑްރޭކްއަށް އެކަން ރަނގަޅު ކަމަކަށް ނުފެނުނެވެ. ކީއްވެ ނަރަކައިން މި ފިރިހެންމީހާ މަތީގައި ހުރީ އެއް ގައިދީއަކާއެކު؟ ހީވީ ހީވީ-
  
  "އެނބުރި އާދޭ!" - އެމީހާ ހަޅޭއްލަވައިގަތީ ވަލު ގޮތަކަށް ލޯ ހުރިހާ ދިމާލަކަށް ޖައްސާލަމުންނެވެ. އޭނާގެ ކިބައިން ފޮތިގަނޑު ބޮޑެތި ތިކިތަކެއްގެ ގޮތުގައި ފައިބަމުން ދިޔައެވެ. އޭނާ އަންހެންމީހާ ބައި އުފުލާ ބައި ކޮއްޕާލި ގޮތުގެ މާނައަކީ އޭނާގެ ހުރިހާ ބަރުދަނެއް ހުރީ އޭނާގެ ފަހަތު ފައިގައެވެ. އެ އަންހެންމީހާ، އޭނާގެ ކްރެޑިޓަށް، އޭނާއަށް ފަސޭހައެއް ނުކުރިއެވެ.
  
  ޑްރޭކް ހިސާބު ކުރި ގޮތުގައި ޓްރިގަރ އަށް ޕްރެޝަރު ކުރިން އޮތީ އަމާޒުގެ މެދުތެރެއިންނެވެ. "ދުރަށް ޖެހިލާ! އަހަރެމެން ބޭރަށް ދާން!" އެމީހާ އެހެން ފިޔަވަޅެއް ތިރިއަށް ތިރިކޮށްލިއެވެ. ސްޕެޝަލް ފޯސަސްގެ ސިފައިން އާންމު ގޮތެއްގައި ފަހަތަށް ޖެހުނު ނަމަވެސް ތަންކޮޅެއް ފައިދާހުރި މަގާމުތަކަށެވެ.
  
  "އަހަރެން އިންޒާރު ދެނީ ކަނދުރާފުށްޓެވެ." ފިނިފެންމަލުގެ މީހާގެ ނޭވާ ހާސްވެފައި ހުއްޓެވެ. "ފޮނުވާ މަގުން ނިކުމެބަލަ."
  
  އަދި މިފަހަރު ޑްރޭކްއަށް އެނގުނީ އޭނާ މާނަކުރީ އެކަންކަން. އޭނާގެ ލޮލުގައި މާޔޫސްކަން ހުރިކަން ޑްރޭކްއަށް ދެނެގަނެވުނެވެ. މިމީހާއަށް ހުރިހާ އެއްޗެއް ގެއްލިއްޖެއެވެ. ކޮންމެ ކަމެއް ކުރިޔަސް، ކޮންމެ ކަމެއް ކުރިޔަސް އެކަން ކުރީ ބިރުވެރި މަޖުބޫރުތަކެއްގެ ދަށުންނެވެ.
  
  "ފަހަތް!" އެމީހާ އަނެއްކާވެސް ހަޅޭއްލަވައިގަނެގެން ގާތްގަނޑަކަށް އެ އަންހެންމީހާ އިތުރު ފިޔަވަޅެއް ތިރިއަށް ކޮއްޕާލިއެވެ. ކަރުގައި ބައްދާލައިގެން އޮތް އަތް ދަގަނޑު ދަނޑިއެއްފަދައެވެ. އޭނާގެ ހަށިގަނޑުގެ ކޮންމެ ބައެއް ވެސް އޭނަގެ ފަހަތުގައި ބަހައްޓާފައި ހުރީ އަމާޒެއްގެ ގޮތުގައި ނުފެންނާނެ ގޮތަކަށެވެ. އެއްދުވަހަކު އޭނާއަކީ ސިފައިންގެ މީހެއް ކަމަށާއި، ބޮޑަށް ބެލެވޭ ގޮތުގައި އޭނާއަކީ ރަނގަޅު މީހެއް ކަމަށެވެ.
  
  ޑްރޭކް އާއި އޭނާގެ އެކުވެރިންނަށް ފެނުނީ ފަހަތަށް ޖެހުމުގެ ޙިކުމަތެވެ. އެމީހުން އެމީހާއަށް ތަންކޮޅެއް އިތުރު ޖާގަ ދިނެވެ. އޭނާ އިތުރު ދެތިން ފިޔަވަޅު ފައިބައިގެން ދިޔައެވެ. ޑްރޭކް މޭގެ ލޮލުގައި އަޅައިގަތެވެ. ކުޑަކޮށް ބޯ ހޫރާލިއެވެ. އޭނައަށްވެސް އެނގުނެވެ. މިއީ ގޯހެއް. އެއީ...
  
  ރަތް ކުލައިގެ ހެރިންގް އެކެވެ. އެންމެ ބިރުވެރި ބާވަތެވެ. ޝައްކެއްވެސްނެތްގޮތުގައި ކޮވަލެންކޯގެ އަމުރަށް ކްލޯޑް، އެމީހުންގެ ސަމާލުކަން ނައްތާލުމަށް މި މީހާ ބޭނުންކުރިއެވެ. ލޭގެ ރަސްގެފާނުގެ އާކިޓައިޕަލް ސުލޫކު. އެގޭގައި ބޮމެއް އޮވެދާނެ އެވެ. އަސްލު އިނާމު ކަމަށްވާ ކްލޯޑް އަކީ ގޯތިތެރެއިން ކާމިޔާބުކަމާއެކު ފިލައިގެން ދިއުން ކަމަށް ބެލެވޭނެއެވެ.
  
  ފުރިހަމައަށް ތައްޔާރުވެފައި ހުރެ ޑްރޭކް މަޑުކޮށްލިއެވެ. އޭނާގެ ހަށިގަނޑުގެ ކޮންމެ ނާރެއް ފިނިވެގެން ދިޔައެވެ. އޭނާ އެ ތަޅާ އެއްވަރު ކޮށްލިއެވެ. އޭނާގެ ނޭވާ ހުއްޓުނެވެ. އޭނާގެ ސިކުނޑި ދިޔައީ ހުސްކޮށެވެ. މިހާރު އެއްވެސް އެއްޗެއް ނެތް، ސިފައިން ފުރިފައިވާ ޓެންޝަން ބޮޑު ކޮޓަރިއެއްވެސް، ބިރުގަނެގެން ރަހީނުކުރި މީހާއެއްވެސް، އޭނާ ވަށާލާފައިވާ ގެއާއި ޚާދިމުންވެސް ނެތެވެ.
  
  ހަމަ މިލިމީޓަރެކެވެ. ސައިޓް ކްރޮސްހެއާ އެވެ. އަމާޒަކަށް އިންޗިއަކަށް ވުރެ މަދުންނެވެ. އެއް ފިޔަވަޅެވެ. އޭނާ ބޭނުންވީ ހަމައެކަނި އެއީއެވެ. އަދި ހިމޭންކަމަކީ އޭނާއަށް އިނގުނުހާ ކަމެކެވެ. އެއަށްފަހު އެމީހާ ކޭޓް ހެރިސަން އިތުރު ފިޔަވަޅެއް ތިރިއަށް ކޮއްޕާލުމުން، އެ ހަރަކާތުގެ އެ ބައި ސިކުންތުގައި އޭނާގެ ކަނާތު ލޯ އެ އަންހެންމީހާގެ ބޮލުގެ ނާށިގަނޑުގެ ފަހަތުން ބޭރަށް ނިކުމެގެން ދިޔައެވެ.
  
  ޑްރޭކް އެއް ޝޮޓުން އެކަން ވަކިކޮށްލިއެވެ.
  
  އެމީހާ ފަހަތަށް ފުންމާލައިގެން ގޮސް ފާރުގައި ޖެހި ހަޅޭއްލަވަމުން ދިޔަ އަންހެންމީހާގެ ކައިރިން ފުންމާލިއެވެ. އޭނާ ޖައްސާލީ ކްރެޝްއަކާއެކު، ފުރަތަމަ ބޯ، ފަހަތުން ހަތިޔާރު ގުގުމާލަމުން، ދެން އެމީހުންނަށް ފެނުނީ އޭނާގެ ވެސްޓް، އޭނާގެ ބަނޑެވެ.
  
  ކޭޓް ހެރިސަން ހަޅޭއްލަވައިގަތީ: "އޭނާގެ ގައިގައި ބޮމެއް ޖަހާފައި އެބަހުރި!"
  
  ޑްރޭކް ކުރިއަށް ފުންމާލި ނަމަވެސް މާއީ އާއި ބޮޑު މެރިން ކުރިންވެސް ތިބީ ސިޑިން ފައިބައިގެން ފުންމާލަމުންނެވެ. މެރިން ކޭޓް ހެރިސަން ގައި ހިފާލިއެވެ. މަރުވެފައިވާ ކުލީ ސިފައިންގެ މައްޗަށް މާއީ ފުންމާލިއެވެ. ބޯ އަނބުރާލީ ވެސްޓާ ދިމާއަށް، އިންޑިކޭޓަރާއި ދިމާއަށެވެ.
  
  "އަށެއް ސިކުންތު!"
  
  އެންމެން އަވަސްވެގަތީ ކުޑަދޮރާ ދިމާއަށެވެ. ޑްރޭކް ފިޔަވައި އެންމެންނެވެ. އިނގިރޭސި މީހާ އިތުރަށް ދުވެފައި ގޮސް ގޭތެރެއަށް ވަދެގެން ދިޔައީ، ފަހަތު ދޮރު ހުޅުވާފައި މީހަކު ދޫކޮށްލުމަށް ދުޢާ ކުރަމުން ބަދިގެއަށް ދާން އޮތް ހަނި ކޮރިޑޯއިންނެވެ. އެގޮތަށް ބޮން ގޮއްވާލުމުން އޭނާ ކްލޯޑް އާއި ގާތްވާނެއެވެ. އެހެންކަމުން އޭނާއަށް ފުރުސަތެއް ލިބުނެވެ.
  
  ކޮރިޑޯ ތެރެއިންނެވެ. ތިން ސިކުންތު ފާއިތުވެގެން ދިޔައެވެ. ބަދިގެއަށެވެ. އަވަސް އަވަހަށް ވަށައިގެން ބަލާލުމެވެ. އިތުރު ދެ ސިކުންތު. ފަހަތު ދޮރު އޮތީ ބަންދުކޮށެވެ.
  
  ވަގުތު ނިމިއްޖެއެވެ.
  
  
  ފަސްވަނަ ބާބު
  
  
  ފުރަތަމަ ގޮވުމުގެ އަޑު އިވުމާއެކު ޑްރޭކް ވަނީ ބަޑިޖަހާފައެވެ. އެތަނަށް އާދެވޭތޯ ސިކުންތުކޮޅެއް ދެ ސިކުންތެއް ނަގާނެއެވެ. އެތައް ވަޒަނެއްގެ ސަބަބުން ބަދިގެ ދޮރު ފަޅައިގެން ދިޔައެވެ. ހުރިހާ ވަގުތެއްގައި ވެސް ބަޑިޖަހަމުން ޑްރޭކް ސީދާ އޭނާއާ ދިމާއަށް ދުއްވައިގަތެވެ. އޭނާ މަޑުނުކޮށް، ހަމައެކަނި ކޮނޑުގައި ޖެހި ވައިގެ ތެރެއިން ވެއްޓުނެވެ.
  
  އެ ގޮވުން އޭނާގެ ފަހަތަށް ވަދެގެން ދިޔައީ ހަމަލާދޭ ހަރުފައެއް ފަދައިންނެވެ. ދޮރާއި ކުޑަދޮރުން އަލިފާންގަނޑުގެ ދުލެއް ފަޅައިގެން ގޮސް އުޑުމައްޗަށް ބަޑިޖަހާލިއެވެ. ޑްރޭކް ރޯލްވަމުން ދިޔައެވެ. އަލިފާނުގެ ނޭވާ ކުޑައިރުކޮޅަކު އޭނާގެ ގައިގައި ޖެހިލުމަށްފަހު ފަހަތަށް ޖެހިލިއެވެ.
  
  ލަސްނުކޮށް އަނެއްކާވެސް ފުންމައިގެން ތެދުވެ ދުއްވައިގަތެވެ. ޒަހަމްވެ ތަޅައިގަތް ނަމަވެސް ބިރުވެރި ގޮތަކަށް އަޒުމް ކަނޑައަޅައިގެން ހުރެ އޭނާ އަވަސްވެގަތީ ބޮޑު ކޮށިގަނޑާ ދިމާއަށެވެ. އެންމެ ފުރަތަމަ ފެނުނީ މަރުވެފައިވާ ހަށިގަނޑުތަކެވެ. އޭގެ ތެރެއިން ހަތަރު މީހުންނެވެ. އެކްސެސް ހޯދުމަށްޓަކައި ހޭޑަން ދޫކޮށްލި ޓެކްނީޝަނުންނެވެ. އެމީހުންގެ ކައިރީގައި ހުއްޓި ކޮންމެ މީހަކުވެސް ދިރިއުޅުމުގެ އަލާމާތްތައް ހުރިތޯ ބެލިއެވެ.
  
  ނާރުތަކުގެ ނާރުތަކާއި ވަޒަނެއްގެ ޒަޚަމްތަކެއް ވެސް ނެތެވެ. މި ލަދުވެތި ފާރުތަކުގައި ކަރަންޓް ޖަހާފައި ހުރީ ހެއްޔެވެ؟
  
  އެހެން ހިނދުކޮޅަކުން ދެން އެއްވެސް ކަމެއް ނުވިއެވެ. ގޯތިތެރޭގެ ކުރިމަތީގައި ގޮވައި، ލަކުޑި ފަޅައިގެން ގޮސް އަލިފާންގަނޑު ނިކުމެގެން ދިޔައީ ތަފާތު ގޮވުމަކަށެވެ. ޑްރޭކް ވެއްޓުނީ ޑެކް އަށެވެ. އޭނާއަށް އިންޖީނެއްގެ ހަޅޭކުގެ އަޑު އިވުމުން ހަމަ ވަގުތުން މޫނު މައްޗަށް ބަލާލިއިރު ފަޅައިގެން ގޮސްފައިވާ ދޮރުތަކުގެ ތެރެއިން ރީނދޫ ކުލައިގެ ބްލަރެއް ފަޅައިގެން ގޮސް ވަގުތީ ޑްރައިވްވޭ އިން ބާރަށް އުދުހިގެން ދިޔައެވެ.
  
  ޑްރޭކް ފުންމާލިއެވެ. އޭނާ މިސްރާބު ޖެހީ ފޮރުވިފައިވާ ހެލިކޮޕްޓަރަކާއި ބޯޓަކާއި ނުވަތަ އެހެން ލަދުވެތި ބޫބީ ޓްރެޕަކާ ދިމާއަށެވެ. ރިއިންފޯސްމަންޓްތަކަށް ކެތެއް ނުކުރެވުނެވެ. ދުވެފައި ގޮސް ހަލާކުވެފައިވާ ކޮށިގަނޑެއްގެ ތެރެއަށް ވަދެ ވަށައިގެން ބަލާލިއެވެ. އޭނާ ގަބޫލު ނުކުރެވިގެން ބޯ ހޫރާލިއެވެ. ޕޮލިޝްކޮށްފައިވާ ސުޕަކާރުގެ ފުން ވިދާ ހުރިހާ ދިމާލަކަށް ވިދާލިއެވެ.
  
  އެންމެ ކައިރީގައި ހުރި އެއްޗެއް ހޮވައިގެން ޑްރޭކް އަގުހުރި ސިކުންތުތަކެއް ހޭދަކޮށްގެން ތަޅުދަނޑި ހޯދުމުން ފެނުނީ އެތެރޭގެ އޮފީހުގެ ބޭރުގައި ތަޅުވާފައި ހުރި އެތަކެތީގެ ސެޓެކެވެ. އެސްޓަން މާޓިން ވެންކިޝް ފެށީ ކީ އާއި ޕަވަރ ކޮމްބިނޭޝަނަކުން ކަމަށާއި އެއީ ޑްރޭކް އަށް އާދަޔާ ހިލާފު އެއްޗެއް ނޫން ނަމަވެސް އިންޖީނު މޮޔަ ގޮތަކަށް ހަޅޭއްލަވައިގަތުމުން އޭނާގެ އެޑްރިނަލިން ޕަމްޕް ކޮށްފައެވެ.
  
  އެސްޓަން މާޓިން ބާން އިން ނުކުމެގެން ދިޔައީ ޓައިރުތައް ކުދިކުދި ކުރަމުންނެވެ. ޑްރޭކް އޭނާއަށް އިޝާރާތްކޮށްދިނީ އޭނާ އުންމީދުކުރި ކްލޯޑްގެ ބާރު ސްޕީޑްގައި ދުއްވާ ކާރުގެ ދިމާއަށެވެ. މިއީ ހަމައެކަނި ޑިސޮރިއެންޓޭޝަންގެ އަނެއް ބުރެއް ނަމަ ޑްރޭކް ސްކްރޫ ވެއްޖެ އެވެ. ފަހަރެއްގައި، ހުރިހާ ހަވާއީއެއް ފަދައިންނެވެ. އެމީހުން ވަރަށް ބޭނުންވީ ލޭގެ ރަސްގެފާނުގެ ނައިބު އަތުލައިގަތުމަށެވެ.
  
  ލޮލުގެ ކަނުން ނިކުމެގެން ޑްރޭކްއަށް ފެނުނީ އެލިޝިއާ ކުއްލިއަކަށް ހުއްޓުނުތަނެވެ. އޭނާ މަޑުކޮއްފައެއް ނުވެއެވެ. ފަހަތު ލޯގަނޑުން އޭނާއަށް ފެނުނީ ގަސްތުގައި ދުވެފައި ގޮސް ގޯތިތެރެއަށް ވަދެގެން ދިޔަތަނެވެ. ކަލާނގެ، މިކަން އުނދަގުލަކަށް ވެދާނެއެވެ.
  
  ކުރިމަތީގައި ހުރި ރީނދޫ ކުލައިގެ ބްލަރ ފެންނަން ފެށީ ހައި އެންޑް ސުޕަކާރެއް ފަދައިން ކަމަށާއި، ކޮންމެވެސް ވަރަކަށް ހަނދާން ކޮށްދެނީ ރޭސް ކާމިޔާބުކުރި މުސްކުޅި ޕޯޝް ލެ މާންސް ކޫޕްތަކެވެ. ބިމާ ކައިރިން މަގުގެ ކައްސާލާފައިވާ ތަންތަނުގައި ބައްދާލީ ސްޕްރިންގްތަކެއްގެ މައްޗަށް ދުއްވާހެން އުދުހެމުންނެވެ. ގަދަ ބިމަކަށް އެކަށީގެން ނުވި ނަމަވެސް ދެން ވަގުތީ މަގު މުޅިން ތާރު އަޅައިގެން ދިޔައީ އެތައް މޭލެއް އުސްކޮށެވެ.
  
  ޑްރޭކް ވެންކިޝް އަށް ބަޑިޖަހާލީ ފަހަތުގައި ހުރި ސީޓުގައި ފަރުވާތެރިކަމާއެކު ހަތިޔާރު ބަހައްޓައިގެން ސިކުނޑީގައި ވަށައިގެން އުދުހެމުން ދިޔަ ބްލޫޓޫތު އަޑުތައް އަޑުއަހަމުންނެވެ. ރެންޗް އޮޕަރޭޝަން އަދިވެސް އޮތީ ވަރަށް ބާރަށް ކުރިއަށް ގެންގޮސްފައެވެ. ރަހީނު ކުރި މީހުން ވަނީ މިނިވަންކޮށްފަ އެވެ. ބައެއް މީހުން މަރުވެފައި ތިއްބެވެ. ކްލޯޑްގެ މީހުންގެ ބައެއް ގްރޫޕްތައް އަދިވެސް ތިބީ ސްޓްރެޓެޖިކް މަގާމުތަކުގައި ވަޅުލާފައި، ކަމާބެހޭ ފަރާތްތައް ބިންމައްޗަށް ޕިންކޮށްލާފައެވެ. އަދި އަދިވެސް ބައި ޑަޒަން ވެލާ ވަށައިގެން އުޅެމުން ދިޔައީ ބޮޑުތަނުން ބޮޑު ތަނުންނެވެ.
  
  އެސްޓަން މާޓިން އާއި ޕޯޝް އާއި ދެމެދު އޮތް ފަރަގު ވަނީ ސުމަކަށް ކުޑަކޮށްފައެވެ. އިނގިރޭސި ކާރު ގަދަ މަގުތަކުގައި މާ ރަނގަޅެވެ. ޑްރޭކް އޭނާގެ ކައިރީގައި އިށީންނަން ގަސްތުކޮށްގެން ސީދާ ފަހަތުގައި ހުރެގެން ފަހަތު ލޯގަނޑުން ފެނުނީ އެހެން ސުޕަކާރެއް އޭނާއާ ކައިރިވަމުން އަންނަތަނެވެ.
  
  އެލިޝިއާ ދުއްވަނީ މުސްކުޅި ޑޮޖް ވައިޕަރެކެވެ. މަސްތަކާ އެކު ކަމެއް ކުރަން އިތުބާރު ކުރާށެވެ.
  
  މި ތިން ކާރު ދުއްވައިގަތީ ގަދަ ބިންތަކެއް ހުރަސްކޮށް ބަދަލު ބަދަލަށް ދިގު ސީދާ މަގުތަކުގައި އެނބުރެމުންނެވެ. އެމީހުންގެ ވަށައިގެންނާއި ފަހަތުން ގްރެވިލް އާއި ނަޖިސް އުދުހިގެން ދިޔައެވެ. ތާރު އަޅާފައިވާ މަގު ކައިރިވަމުން އަންނަތަން ފެނުމުން ޑްރޭކްއަށް ގޮތެއް ނިންމިއެވެ. އެމީހުން ބޭނުންވީ ކްލޯޑް ދިރިހުރުވާލަން ނަމަވެސް ފުރަތަމަ ޖެހުނީ ކްލޯޑް ހިފަހައްޓާށެވެ. ކްލޯޑް ހިފާފައިވާ ކަމަށް އެއްވެސް މީހަކު ރިޕޯޓްކޮށްފިނަމަ ހެޑްފޯނުގައިވާ ވާހަކަތައް އަޑުއަހަން ކުރިއަށް ގެންދިއުމަށް އޭނާ ވަރަށް ފަރުވާތެރިވި ނަމަވެސް މި ފަހަތުން ދުވަމުން ދިޔަ ވަރަކަށް ކުރިމަތީގައި ހުރި މީހާއަކީ ބްލަޑް ކިންގްގެ ދެވަނަ ކުޅުންތެރިޔާކަން ޑްރޭކްއަށް ޔަގީންވިއެވެ.
  
  ޑްރޭކް ބަޑި އުފުލާލަމުން އެސްޓަންގެ ވިންޑްޝީލްޑް ތަޅާލިއެވެ. ނުރައްކާތެރި ގޮތަކަށް ސްކިޑިންގް ވެގެން ކުޑައިރުކޮޅަކު ކޮންޓްރޯލް ހޯދައިގެން ފިލައިގެން ދިޔަ ޕޯޝް އަށް ދެވަނަ ބުރެއް ޖަހާލި އެވެ. ބުރަކަށި ފަޅައިގެން ދިޔައެވެ.
  
  ކާރުގެ ދުވެލި މަޑުވީ ކިރިޔާއެވެ. އޭނާ އުދުހިގެން ދިޔައީ އާ މަގަކަށެވެ. ލެ މާންސްގެ ޑްރައިވަރު ބާރު ސްޕީޑެއްގައި ދުއްވާލުމާއެކު ޑްރޭކް ބަޑިޖަހާލިއިރު، އޭނާގެ ކައިރީގައި ހުރި ހަމުގެ ގޮނޑީގައި ވަޒަން ކެސިންގްތައް އެކި ދިމަދިމާލަށް އެތުރިފައި ހުއްޓެވެ. ޓައިރުތަކަށް އަމާޒު ހިފަންވީ ވަގުތު ޖެހިއްޖެއެވެ.
  
  އެކަމަކު ހަމަ އެވަގުތު ހެލިކޮޕްޓަރުތަކުގެ ތެރެއިން އެއް ހެލިކޮޕްޓަރު އެ އެންމެންގެ ކައިރިން ޒޫމް ކޮށްލިއިރު، ހުޅުވިފައިވާ ދޮރުތަކުން ދެ ސިފައެއް ލެނގިލައިގެން ހުއްޓެވެ. ހެލިކޮޕްޓަރު ޕޯޝްގެ ކުރިމައްޗަށް އެނބުރި އެއްފަރާތަކަށް އުދުހިގެން ދިޔައެވެ. އިންޒާރުދޭ ޝޮޓްތަކުން އޭނާގެ ކުރިމަތީގައި ހުރި މަގުން ޗަންކްތައް ފަޅައިގެން ދިޔައެވެ. ޑްރައިވަރުގެ ކުޑަދޮރުން އަތެއް ނިކުމެގެން ގޮސް ހެލިކޮޕްޓަރުގައި ބަޑިޖަހަން ފެށުމުން ޑްރޭކް ގަބޫލު ނުކުރެވިގެން ބޯ ހޫރާލިއެވެ.
  
  ވަގުތުން އެއްފަހަރާ އެކްސެލެރޭޓަރުން ފައި ނަގައި ސްޓިއަރިން އިން އަތް ނަގައި އަމާޒު ނަގައި ޝައުގުވެރިކަމާއި ހުނަރާއި ފަރުވާކުޑަކަމުގެ ޗާޖެއް ދޫކޮށްލިއެވެ. އެލިޝިއާގެ ވައިޕަރ ވެއްޓުނީ އޭނާގެ އަމިއްލަ ކާރަކަށެވެ. ޑްރޭކްއަށް އަލުން ކޮންޓްރޯލް ލިބުނު ނަމަވެސް ވިންޑްޝީލްޑް ތެރެއިން ބަޑި އުދުހެމުން ދިޔަތަން ފެނުނެވެ.
  
  އެކަމަކު އޭނާގެ މޮޔަ ޝޮޓް ރަނގަޅުވިއެވެ. އޭނާ ފިލައިގެން ދިޔަ ޑްރައިވަރުގެ އުނަގަނޑުގައި ބަޑިޖަހާފައިވާއިރު، މިހާރު ކާރުގެ ދުވެލި މަޑުވަމުން ދިޔައެވެ. ހުއްޓުން. ޑްރޭކް ކުއްލިއަކަށް އެސްޓަން ހުއްޓުވައި، ފުންމާލައިގެން ނުކުމެ އަވަސް އަވަހަށް ދުވެފައި ގޮސް ޕޯޝްގެ ފަސިންޖަރުންގެ ދޮރާ ދިމާއަށް ގޮސް ބަޑި އުފުލާލަން ހުއްޓި މުޅި ވަގުތު އެ ފިގުހުގެ ބޮލުގައި ނަޒަރު ހުއްޓެވެ.
  
  "ތި ހަތިޔާރު ވައްޓާލާށެވެ! ކުރާށެވެ!"
  
  "އަހަންނަކަށް ނުކުރެވޭނެ" އައީ ޖަވާބެވެ. "ކަލޭ އަހަރެންގެ އަތުގައި ބަޑިޖަހާލީ އަހަރެން ފޮޅާލަން، ޔޫ ސްޓޫޕިޑް ބޯއާ."
  
  ހެލިކޮޕްޓަރު ކުރިއަށް އުދުހިގެން ދިޔައިރު، އޭގެ ރޯޓަރުތައް ގިސްލަމުން ދިޔައިރު، އޭގެ ގުގުރާ އިންޖީނުން ހަމަ ބިންގަނޑު ތެޅިގަތެވެ.
  
  އެލިޝިއާ ކައިރިވެލަމުން ޕޯޝްގެ ސައިޑް މިރޯއަށް ބަޑިޖަހާލިއެވެ. ޓީމެއްގެ ގޮތުގައި އެމީހުން ކަނާތްފަރާތާއި ވާތްފަރާތަށް އެނބުރި ދެމީހުންވެސް ސައިކަލު ފަހަތުގައި ހުރި މީހާ ނިވާކޮށްލިއެވެ.
  
  އެމީހާގެ މޫނުމަތީގައި ވޭނުގެ ކުލަވަރު ހުރި ނަމަވެސް، ޑްރޭކްއަށް އޭނާ އެ ފޮޓޯއިން ދެނެގަނެވުނެވެ. އެއީ ކްލޯޑް އެވެ.
  
  ފައިސާ ދައްކަންވީ ވަގުތު ޖެހިއްޖެއެވެ.
  
  
  * * *
  
  
  ބެން ބްލޭކް ސިހުމެއްގައި ފުންމާލީ އޭނާގެ ފޯނު ރިންގުވުމުންނެވެ. ޑްރޭކް ތަމްސީލުކޮށް އޭނާ ވެސް ބަދަލުވީ އިވެނެސެންސް އަށެވެ. "ލޮސްޓް އިން ޕެރެޑައިސް" ގައި އެމީ ލީގެ ޗިލިން ވޯކަލްސް އެވަގުތު އެންމެންގެ މޫޑާ ފުރިހަމައަށް ގުޅިފައިވެ އެވެ.
  
  ސްކްރީނުން ފެނުނީ އިންޓަނޭޝަނަލް ލިޔެފައިވާ ލިޔުމެއް ކަމަށާއި އެ ކޯލަކީ އޭނާގެ އާއިލާގެ މީހެއްގެ ކޯލެއް ނޫން ކަމަށް ވެސް ވިދާޅުވި އެވެ. އެކަމަކު، ޤައުމީ އަރުޝީފުގެ މަސައްކަތްތަކުގެ އަލީގައި، އެއީ ސަރުކާރުގެ ކޮންމެ އަދަދެއްގެ މުއައްސަސާތަކުން ވެސް ވެދާނެ ކަމެކެވެ.
  
  "އާނ?"
  
  "ބެން ބްލޭކް؟"
  
  ބިރުވެރިކަމުން ތޫނު އިނގިލިތަކުން އޭނާގެ ބުރަކަށީގައި ރިއްސާލިއެވެ. "މިއީ ކާކު?"
  
  "އަހަރެން ކައިރީ ބުނެބަ". އެ އަޑަކީ ސަގާފީ، އިނގިރޭސި އަދި މުޅިން ކޮންފިޑެންޓް އަޑެކެވެ. "މިހާރު. ބެން ބްލޭކް އާއި ވާހަކަ ދައްކަންވީތަ؟"
  
  މޫނުމަތީގައިވާ ބިރުވެރިކަން ކިޔަމުން ކަރީން އޭނާއާ ކައިރިވެލިއެވެ. "އާނ".
  
  "ހިމުން. ވަރަށް ފުރިހަމަ. އެހާ އުނދަގޫވީ ހެއްޔެވެ؟ އަހަރެންގެ ނަމަކީ ޑޭނިއަލް ބެލްމޮންޓޭ."
  
  ބެން ކިރިޔާ ފޯނު ވައްޓާލިއެވެ. "ކޯއްޗެއް? ހާދަ ނަރަކަ ތި އުޅެނީ-"
  
  ރީތި ހެއްވާ ކޯރެއް އޭނާ ހުއްޓުވިއެވެ. "ހަމަޖެހިލުން. ހަމަ އަހަރެންގެ އެކުވެރިޔާ ރިލެކްސް ކޮށްލަބަލަ. އަހަރެން ހައިރާންވޭ، ކުޑަކޮށް ބުނާނަމަ، އެލިޝިއާ މައިލްސް އާއި ކަލޭގެ ލޯބިވެރިޔާ އަހަރެންގެ... ހުނަރުގެ ވާހަކަ ނުދައްކާތީ."
  
  އެއްވެސް ބަހެއް ބުނަން ނޭނގުމުން ބެންގެ އަނގަ ފަޅައިގެން ދިޔައެވެ. ކަރީން އަނގައިން އެ ބަސްތައް ވަގަށް ނެގިތަ؟ ލަންޑަނުން ހެއްޔެވެ؟ އެއީ އޭނާ ހެއްޔެވެ؟
  
  ބެންގެ މޫނުމަތިން ހުރިހާ އެއްޗެއް ބުނެވުނެވެ.
  
  "އެ ބުޅަލުން ކަލޭގެ ދުލުގައި ދަތްއެޅީތަ މިސްޓަރ ބްލޭކް؟ ފަހަރެއްގައި ރީތި ކޮއްކޮ ރީތިކޮށްލަންވީ ކަމަށް ވެދާނެއެވެ. ކަރީން ކިހިނެއް؟"
  
  ކޮއްކޮގެ ނަން ކިޔުމުން ކުޑަކޮށް ހިތްހަމަޖެހުނެވެ. "އަހަރެންގެ ނަންބަރު ހޯދީ ކޮންތާކުން؟"
  
  "އަހަންނަށް ކޮންޑެސްސެންޑް ނުވާތި. އަޅުގަނޑަށް ތިޔަ ވިދާޅުވި ސާދާ އޮޕަރޭޝަން ހެދުމަށް ދެ ގަޑިއިރު ނަގާނެ ކަމަށް ހަގީގަތުގައި ހީކުރައްވަނީ ހެއްޔެވެ؟ ނޫނީ އެންމެ ފަހު ސާޅީސް މިނެޓް ހޭދަކުރީ އަހަރެންގެ... ހެޔޮއެދޭ މީހުންގެ ވާހަކަ ކުޑަކޮށް ދަސްކުރުމަށެވެ؟ ހޫމް؟ މިކަމާ ވަގުތު ނަގާ ބްލޭކީ."
  
  "އަހަންނަކަށް ނޭނގެ ކަލޭގެ އެއްވެސް ކަމެއް" ބެން ޑިފެންސިވް ގޮތަކަށް ބުނެލިއެވެ. "އަހަރެން ނަސޭހަތްތެރިވީމެވެ-" އޭނާ މަޑުކޮށްލިއެވެ. "ތެރެއިން-"
  
  "ކަލޭގެ ލޯބިވެރިޔާ؟ އަހަންނަށް ޔަގީން އެއީ ކަންނޭނގެއެވެ. އޭނަ އަހަރެން ކިތަންމެ ރަނގަޅަށް އެނގޭ."
  
  "އަލީޝާ ކިހިނެއް ވާނީ؟" ކާރިން ހަޅޭއްލަވައިގަތީ އެމީހާ ބެލެންސް އިން ބޭރަށް އެއްލާލަން މަސައްކަތް ކުރަމުންނެވެ. އެދެމީހުންވެސް ތިބީ އެހާ ހައިރާންވެ، ތަޖުރިބާ ކުޑަކަމުން ސީއައިއޭއަށް އިންޒާރު ދިނުމުގެ ވިސްނުމެއްވެސް އެމީހުންގެ ހިތަކަށް ނާރައެވެ.
  
  ހިނދުކޮޅަކަށް ހިމޭންކަން ވެރިވިއެވެ. "މި އަންހެން ކުއްޖާ އަސްލު އަހަރެން ބިރުގަންނަނީ، ތެދު ބުނަންޏާ."
  
  ބެންގެ ސިކުނޑި މަސައްކަތް ކުރަން ފެށި ކަހަލައެވެ. "މިސްޓަރ ބެލްމޮންޓޭ، ކޮޕީ ކުރަން އެންގި އެއްޗަކީ ވަރަށް އަގުހުރި އެއްޗެއް. އެހާ އަގުހުރި-"
  
  "އަހަންނަށް ވިސްނޭ." އެއީ ކެޕްޓަން ކޫކް އާއި އޭނާގެ އެއް މީހަކު ލިޔެފައިވާ ފޮތެކެވެ. އޭނާގެ ތިން ދަތުރުގައި ކޫކް ވަނީ ތާރީޚުގެ އެހެން މީހުންނަށް ވުރެ ގިނަ ހޯދުންތަކެއް ހޯދާފައެވެ."
  
  "އަހަރެން މާނަކުރަނީ ތާރީޚީ އަގެއް ނޫން" ބެން ސްނެޕް ކޮށްލިއެވެ. "އަހަރެންގެ މާނައަކީ އެއީ ފުރާނަ ސަލާމަތް ކުރެވިދާނެ ކަމެއް. މިހާރު. މިއަދު."
  
  "ހަޤީޤަތުގައި?" ބެލްމޮންޓޭ ހީވީ އަސްލުވެސް ޝައުގުވެރިވާހެންނެވެ. "ޕްލީޒް ޓެލް މީ".
  
  "އަހަންނަކަށް ނުވާނެ". ބެންއަށް ކުޑަކޮށް މާޔޫސްކަން އިހުސާސްވާން ފެށިއެވެ. "ޕްލީޒް. އަހަރެމެންނަށް އެހީތެރިވެދެއްވާ".
  
  "މިހާރުވެސް ތިޔަ އީމެއިލްގައި އެބައޮތް،" ބެލްމޮންޓޭ ބުންޏެވެ. "އެކަމަކު އަހަރެންގެ އަގު ކަލެއަށް ނުދައްކައިފިއްޔާ އަހަރެން މިހުރި މީހަކަށް ނުވީސް ނޫންހެއްޔެވެ؟ މަޖާ ކޮށްލާ."
  
  ބެލްމޮންޓޭ ކޯލް ނިންމާލިއެވެ. ބެން އޭނާގެ ފޯނު މޭޒުމަތީގައި އެއްލާލަމުން ކޮމްޕިއުޓަރަށް ކްލިކްކޮށްލީ މަދު ސިކުންތުކޮޅަކަށެވެ.
  
  ޝެފްގެ ޖާނަލްތަކުން ގެއްލިފައިވާ ޞަފްޙާތައް ފެނިގެން ދިޔައީ ފުރިހަމަ، ޝަރަފުވެރި ކުލައަކުންނެވެ.
  
  "ލެވެލްސް އޮފް ހެލް" ބެން އަޑުގަދަކޮށް ކިޔާލިއެވެ. "ކޫކް ހަމައެކަނި ލެވެލް ފަހަކަށް ދިޔައީމަ ދެން ފަހަތަށް އެނބުރިލީ. އޯ މައި ގޯޑް، އެ އަޑު އިވޭތަ ކަރީން؟ ކެޕްޓަން ކޫކް ވެސް ލެވެލް ފަހެއް ފަހަނައަޅައި ނުދެ އެވެ. މި... މި...."
  
  "މަޅިތަކުގެ ބޮޑު ނިޒާމެއް." ކަރީން އޭނާގެ ކޮނޑުގެ މައްޗަށް އަވަސް އަވަހަށް ކިޔަމުން ދިޔައިރު އޭނާގެ ފޮޓޯގްރަފިކް ހަނދާން އިތުރުގަޑީގައި މަސައްކަތް ކުރަމުން ދިޔައެވެ. "މިހާތަނަށް ތަސައްވަރު ކުރި އެންމެ ބޮޑު، އެންމެ މޮޔަ ޓްރެޕް ސިސްޓަމް."
  
  "އަދި އެހާ ބޮޑު އަދި ނުރައްކާތެރި އަދި ތަފްސީލީ ކަމެއް ނަމަ..." ބެން އޭނައާއި ދިމާއަށް އެނބުރިލިއެވެ. "މިކަމުގެ ސަބަބުން ކުރިމަތިވާ މުޢުޖިޒާތުގެ ބޮޑުކަމާއި މުހިންމުކަން ތަޞައްވުރު ކޮށްލައްވާށެވެ."
  
  "އިންކްރެޑިބަލް" ކަރީން އެހެން ބުނެލަމުން ކުރިއަށް ކިޔައިލިއެވެ.
  
  
  * * *
  
  
  ޑްރޭކް ވަނީ ޝޮޓް ޑައުން ކާރުން ކްލޯޑް ދަމައިގަނެ ގާތްގަނޑަކަށް މަގުމައްޗަށް އެއްލާލާފައެވެ. އޭނާގެ ވޭނުގެ ހަޅޭކުގެ އަޑުން ވައި ކުއްޔަށް ހިފާ، ހެލިކޮޕްޓަރުގެ ހަޅޭކުގެ އަޑު ވެސް ގެނބިގެން ދިޔައެވެ.
  
  "މޮޔައިން! ދުވަހަކުވެސް ނުހުއްޓޭނެ. އޭނާ އަބަދުވެސް މޮޅުވެއެވެ. ޑޭމް އިޓް، އަހަރެންގެ އަތުގައި ރިއްސާ، ޔޫ ބާސްޓަރ!"
  
  ޑްރޭކް އޭނާގެ މެޝިންގަން އަތް ދިގުކޮށް ގެނެސް ކްލޯޑްގެ މޭމަތީގައި ކަކޫ ޖަހާލިއެވެ. "ހަމަ ދެތިން ސުވާލެއް ބާޑީ. ދެން ޑޮކްޓަރުން ޕަމްޕް ކުރާނީ ކޮންމެވެސް ވަރަކަށް މީރު ޝިޓް އެއް ފުރިގެންނެވެ. ކޮވަލެންކޯ ކޮބާ ހެއްޔެވެ؟ އޭނާ މިތާ އެބަހުރިތަ؟"
  
  ކިރިޔާ ރުޅި އައިސްފައި ހުރި ކްލޯޑް އޭނާއަށް ހިލަ މޫނެއް ދިނެވެ.
  
  "އޯކޭ، ހިނގާ މިއަށްވުރެ ސާދާ ކަމެއް ކޮށްލަން. އެޑް ބައުޑްރޯ އެވެ. އޭނާ ކޮބާ؟"
  
  "އޭނާ ވިކި-ވިކީ ޝަޓަލް ނަގައިގެން އަނބުރާ ވައިކިކީއަށް ދިޔައީ."
  
  ޑްރޭކް ބޯޖަހާލިއެވެ. "ކޮބާ އަނެއް ދެ ރެންޗް؟"
  
  "ގެއްލިއްޖެ." ކްލޯޑްގެ މޫނުމަތިން ހިނިތުންވުމެއް ފަޅައިގެން ދިޔައެވެ. "ހުރިހާ ކަމެއް ގެއްލިއްޖެ".
  
  "އެއީ ފުދޭވަރުގެ ކަމެއް". އެލިޝިއާ ޑްރޭކްގެ ކޮނޑުގެ މައްޗަށް އަޑުއަހަމުން ދިޔައެވެ. ބަޑި ކްލޯޑްގެ މޫނަށް އިޝާރާތްކޮށްލަމުން ވަށައިގެން ހިނގާފައި ގޮސް ފަރުވާތެރިކަމާއެކު ބޫޓު ކްލޯޑްގެ ފަޅައިގެން ގޮސްފައިވާ އުނަގަނޑުގައި ބަހައްޓާލިއެވެ. ވަގުތުން ހަޅޭއްލަވައިގަތުމުން ވައި ބައިބައިވެގެން ދިޔައެވެ.
  
  "އަހަރެމެންނަށް މިކަން ކަލޭ ބޭނުން ވަރަކަށް ގެންދެވިދާނެ" ޑްރޭކް ހީނލަމުން ބުނެލިއެވެ. "މިތާ ތި ފަރާތުގައި އެއްވެސް މީހަކު ނެތް ބަޑީ. އަޅުގަނޑުމެންނަށް ޓެރަރިސްޓް ހަމަލާތައް އެނގޭ. ވާހަކަ ދައްކާ ނުވަތަ ހަޅޭއްލަވާށެވެ. އަހަންނަށް މުހިންމެއް ނޫން."
  
  "ހުއްޓުން!" ކްލޯޑްގެ ވާހަކަތައް ކިރިޔާވެސް ވިސްނޭގޮތް ނުވިއެވެ. "ޕުހް...ޕްލީޒް."
  
  "އެއީ ރަނގަޅު ކަމެއް". އެލީޝާ ކުޑަކޮށް ޕްރެޝަރަށް ލުއިކޮށްލިއެވެ.
  
  "އަހަރެން... ބްލަޑް ކިންގް އާއި އެކު އުޅޭތާ އެތައް އެތައް އަހަރެއް ވެއްޖެ." ކްލޯޑް ތެތްފިލުވާލިއެވެ. "އެކަމަކު މިހާރު އޭނާ އަހަރެން ދޫކޮށްލާފަ އެދަނީ. އޭނާ އަހަރެން މަރުވާން ދޫކޮށްލައެވެ. ބިހުގެ ގައުމުގައި ރޯވުން. ކަނދުރާ ނިވާކުރުމަށެވެ. ވެދާނެ ނޫން." ކްލޯޑް ތެދުވެ އިށީންނަން މަސައްކަތް ކުރިއެވެ. "ބޭކާރު".
  
  އެންމެން ސަމާލުވާން ފެށުމުން ޑްރޭކް ފިސްތޯލައެއް ނަގައި ކްލޯޑްގެ ބޮލުގެ ނާށިގަނޑަށް އަމާޒުކޮށްލިއެވެ. "މަޑުމައިތިރިކަމާއެކު".
  
  "އޭނާ މިކަމާ ހިތާމަކުރާނެ." ކްލޯޑް ހުރީ ޢަމަލީ ގޮތުން ރުޅިވެރިކަމުން ހޫނުވެފައެވެ. "އޭނާގެ ބިރުވެރި ބަދަލު ހިފުމާއި މެދު ދެން އަހަރެން ފަރުވާލެއް ނުބަހައްޓަމެވެ." އޭނާގެ ރާގުން މަލާމާތް ފާޅުވިއެވެ. "އަހަރެން ފަރުވާލެއް ނުބަހައްޓަމެވެ." މިހާރު އަހަންނަށް އިތުރު ދިރިއުޅުމެއް ނެތެވެ."
  
  "އަހަރެމެންނަށް ވިސްނޭ." އަލީޝާ ފުންނޭވާއެއް ދޫކޮށްލިއެވެ. "ތި ފޮކް ބޯއިފްރެންޑަށް ނަފްރަތު ކުރަން. ހަމައެކަނި ސެކްސީ ސިފައިންގެ މީހާގެ ސުވާލުތަކަށް ޖަވާބު ދޭށެވެ."
  
  ޑްރޭކްގެ ކަންފަތުގައި ބީޕް އަޑެއް އިވުނެވެ. މެޓަލިކް އަޑަކުން ބުނީ، "ފުރަތަމަ ޕޯޓަލް ޑިވައިސް ފެނިއްޖެ. ހީވަނީ ކޮވަލެންކޯ އެކަން ދޫކޮށްލާފައި ދިޔައީހެން."
  
  ޑްރޭކް ލޯ މަރާލަމުން އެލިޝިއާއަށް ކުޑައިރުކޮޅަކު ނަޒަރު ހިންގާލިއެވެ. މިފަދަ ވަގުތެއްގައި ލޭގެ ރަސްގެފާނު ޕޯޓަލް ޑިވައިސް ދޫކޮށްލާނީ ކީއްވެގެން ހެއްޔެވެ؟
  
  ސާދާ ޖަވާބެއް. އޭނާ ބޭނުމެއް ނުވިއެވެ.
  
  "ކޮވަލެންކޯ ހެޑްސް ޑައިމަންޑް ހެޑް ދޯ؟ ޕެލޭގެ ދޮރުފަތްތަކަށް، ނުވަތަ ނަރަކައަށް، ނުވަތަ އެހެން އެއްޗަކަށް. އެއީ އޭނާގެ އަލްޓިމޭޓް ގޯލް ދޯ؟"
  
  ކްލޯޑް މޫނެއް ހަދާލިއެވެ. "އޭނާ ހޯދި މި ލެޖެންޑް ވެގެން ދިޔައީ އޮބްސެޝަނަކަށެވެ. ހުރިހާ ހުވަފެނަކަށްވުރެ މުއްސަނދި މީހެކެވެ. ބޭނުންހާ އެއްޗެއް ލިބިގަނެވޭ މީހެކެވެ. އޭނާ ކީއްކުރަނީ؟
  
  "އޮބްސެސްޑް ވިތް ސަމްތަން ހީ"ލް ނެވަރ ހެވް؟" އަލީޝާ ލަފާ ދިނެވެ.
  
  "އެހާ ސްމާޓް، އެހާ ރިސޯސްފުލް މީހަކު، އެއް ރެއެއްގެ ތެރޭގައި ނިއުރޯޓިކް އިޑިއަޓަކަށް ބަދަލުވީ. އެ ލަދުވެތި އަލިފާންގަނޑުގެ ދަށުގައި ކޮންމެވެސް އެއްޗެއް އޮތްކަން އޭނާއަށް އެނގެއެވެ. އޭނާ އަބަދުވެސް ގިސްލަމުން ދިޔައީ އޭނާއަކީ އެންމެ މޮޅު ކައްކާ ކައްކާ ކަމަށެވެ. މި ކޫކް ހަގީގަތުގައި ފަހަތަށް އެނބުރިލީ ބިރުންނެވެ. އެކަމަކު ޑިމިޓްރީ ކޮވަލެންކޯއެއް ނޫން، ލޭއޮހޮރުވާލާ ރަސްގެފާނެއް ނޫން؛ އޭނާ ކުރިއަށް ދިޔައީސް."
  
  ޑްރޭކް އަށް ވެސް ކުރިން ލަފާކުރުމުގެ ރާޅުގަނޑެއް އިހުސާސް ކުރެވުނެވެ. "ކޫކް ފަހަތަށް އެނބުރިލީތަ؟ ކޮން ނަރަކައެއް ތި ތިރީގައި އޮތީ؟"
  
  ކްލޯޑް ކޮނޑު އަރުވާލަމުން ދެން ވޭނުން ގިސްލަމުން ދިޔައެވެ. "އެކަކަށްވެސް ނޭނގެ." އެކަމަކު އަޅުގަނޑަށް ލަފާކުރެވޭ ގޮތުގައި ކޮވަލެންކޯއަށް އެންމެ ފުރަތަމަ އެނގޭނެ. މިހާރު އެތަނަށް ދާން އުޅެނީ."
  
  މި މައުލޫމާތަށް ޑްރޭކްގެ ހިތް ފުންމާލިއެވެ. އޭނާ މިހާރު އެތަނަށް ދާން އުޅެނީ. ވަގުތެއް އޮތެވެ.
  
  މިވަގުތު މާއީ އާއި ބައި ޑަޒަން ސިފައިން އެމީހުންނާ ކައިރިވެއްޖެއެވެ. އެންމެންވެސް ކެތްމަދު ސަމާލުކަމާއެކު އަޑުއަހަމުން ދިޔައެވެ.
  
  ކުރިއަށް އޮތް މަސައްކަތުގެ މަތިން ޑްރޭކް ހަނދާންވިއެވެ. "އަޅުގަނޑުމެން ބޭނުންވަނީ ރެންޗް ލޮކޭޝަންތައް. އަދި އަހަރެމެން ބޭނުންވަނީ އެޑް ބައުޑްރޯ."
  
  ކްލޯޑް އެ މައުލޫމާތު ރިލޭ ކުރިއެވެ. އިތުރު ދެ ރެންޗެއް، އެއް ރެންޗަކީ ކައުއީގައި، އަނެއް ރެންޗަކީ ބިގް އައިލެންޑްގައެވެ. ބައުޑްރޯ ދިޔައީ ކައުއީއަށް ދާން އުޅެނިކޮށެވެ.
  
  "ޓެރަރިސްޓް ހަމަލާތައް ކިހިނެއް ވާނީ؟" މާއީ މަޑުމަޑުން އަހާލިއެވެ. "މިއީ ހަމަ އެހެން ރޭވުމެއްތަ؟"
  
  އަދި މިހާރު ކްލޯޑްގެ މޫނު ހަގީގަތުގައިވެސް މާޔޫސްކަމާއި ތަކުލީފުން ދިގުވެފައި އޮތުމުން ޑްރޭކްގެ ބަނޑު ތަޅުންގަނޑު ތެރެއިން ވެއްޓުނެވެ.
  
  "ނޫން". ކްލޯޑް ގިސްލަމުން ބުންޏެވެ. "އެއީ ހަގީގީ ބައެއް. ކޮންމެ ވަގުތަކުވެސް ހުޅުވިދާނެ."
  
  
  ހަވަނަ ބާބު
  
  
  ބެން އާއި ކެރިން ކުޑަދޮރާ ދިމާއަށް ހިނގައިގަތީ ކޮންމެ މީހަކުވެސް ކެޕްޓަން ކޫކްގެ ސިއްރު ޖަރނަލްތަކުގެ ކޮޕީއެއް ހިފައިގެންނެވެ. އެމީހުން އެ ފޮތުގައި ހިމެނޭ މޮޔަކަން ކިޔައި އަލުން ކިޔަމުން ދިޔައިރު، ބެން އޭނާގެ ކޮއްކޮއާ ސުވާލުކުރީ ބްލަޑް ކިންގްގެ އާދަޔާ ހިލާފު ސުލޫކާ މެދުގައެވެ.
  
  "ޕޯޓަބަލް ޑިވައިސްތައް ފެނުނުއިރު ކޮވަލެންކޯ މި ދަތުރަށް ދާން ރާވަމުން ދިޔައީ ކަންނޭނގެ. މިދިޔަ ހަފްތާތަކުގެ ތެރޭގައި ހުރިހާ ކަމެއް އިންތިޒާމްކޮށްލަން މާ ރަނގަޅަށް ތައްޔާރުވެފައި ހުރީ."
  
  "އަހަރުތަކެއް" ކަރީން ގިސްލަމުން ބުންޏެވެ. "އަހަރުތަކެއް ވަންދެން ޕްލޭންކޮށް، ޕްރެކްޓިސްކޮށް، ރަނގަޅު ފުރޮޅުލީ އުޅަނދުތަކުގައި ތެޔޮ ޖަހާފައި. އެކަމަކު ކީއްވެގެންތޯ އޭނާ މި ބޮޑު އޮޕަރޭޝަން ރިސްކްކޮށްގެން ކުޑަ ޖައުންޓެއް ބާމޫޑާއަށް ދިޔައީ؟"
  
  ކިޔަމުން ދިޔަ އެއް ޕެސޭޖް އަށް ބެން ބޯ ހޫރާލިއެވެ. "މޮޔަ ކަންތައްތަކެއް. ހަމަ މޮޔައެވެ. އޭނާއަށް މިކަން ކުރެވޭނީ އެންމެ ކަމެއް ސިސް."
  
  ދުރު ކަނޑަށް ކަރީން ބަލާލިއެވެ. "އޭނާއަށް ފެނުނީ ޑައިމަންޑް ހެޑާ ގުޅުން ހުރި ޑިވައިސްތަކެއްގެ ވާހަކައެއް."
  
  "އާނ، އެކަމަކު ކީކޭ؟"
  
  "އާނ، އާޚިރުގައި، ސާފުކޮށް އެނގޭ ވަރަށް މުހިންމު ކަމެއް ނޫން." އެމީހުން ބަލަން ތިބީ ބްލަޑް ކިންގްގެ ރެންޗުން ކެމެރާގެ ތަސްވީރުތައް ބްރޯޑްކާސްޓް ކުރަމުން ދިޔަ ބޯ ހޫރާލުމަށެވެ. އެމީހުންނަށް އެނގުނީ މެގަލޯމެނިއަކް ޕޯޓަލް ޑިވައިސް ދޫކޮށްލާފައިވާކަން. "އޭނާ ބޭނުމެއް ނޫން."
  
  "ނުވަތަ އޭނާ ގަބޫލުކުރަނީ ހަމައެކަނި އިހުތިޔާރުގައި އަނބުރާ ނަގާލެވޭނެ ކަމަށް."
  
  އެމީހުންގެ ފަހަތުގައި، އޮޕަރޭޝަނަލް އަޕްލިންކްގައި، ޑްރޭކް އެހާ ގިނަ ދުވަހު ކްލޯޑްގެ އަތުން ނަގަމުން އައި މައުލޫމާތުތައް ހަޅޭއްލަވައިގަތް އަޑު އިވުނެވެ.
  
  ބެން ކަރީން އަށް ލޯ މަރާލިއެވެ. "އޭނާ ބުނަނީ ބްލަޑީ ކިންގް މިހާރުވެސް ޑައިމަންޑް ހެޑްގައި ހުރި ކަމަށެވެ. އޭގެ މާނައަކީ-" އެވެ.
  
  އެކަމަކު ކަރީންގެ ހީވެސް ނުކުރާ ހަޅޭކުގެ އަޑުން ދެން އިވުނު ބަސްތައް އޭނާގެ ކަރުތެރޭގައި ފިނިވެގެން ދިޔައެވެ. އޭނާ އޭނަގެ ނަޒަރު ފަހަތުން ގޮސް ދެލޯ ހަނިކޮށްލަމުން އޭނާގެ ދުނިޔެ ފުނޑުފުނޑުވެގެން ދިޔަހެން ހީވިއެވެ.
  
  ވައިކިކީ ބީޗުގައި ހުރި ހޮޓަލުގެ ކުޑަދޮރުން އެތައް ގޮވުންތަކެއްގެ ކަޅު ދުންތައް އުދުހިގެން ދިޔައެވެ.
  
  ވަށައިގެންވާ އޮފީސްތަކުން އަންނަމުން ދިޔަ އަޑުގަދަކަމަށް ފަރުވާލެއް ނުބަހައްޓައި ބެން ދުވެފައި ގޮސް ފާރު ކައިރިއަށް ގޮސް ޓީވީ ޖައްސާލިއެވެ.
  
  އޭނާގެ މޯބައިލް ފޯނު ރިންގުވިއެވެ. މިފަހަރު އެއީ އޭނާގެ ބައްޕައެވެ. އެމީހުންވެސް ޓީވީ ބަލަން ތިބޭނެ.
  
  
  * * *
  
  
  ރަހީނުކުރުމުގައި ނުވަތަ ދެކޮޅުވެރިކަމުގެ ބާކީ ހުރި މަދު ޖީބުތައް ބަލިކުރުމުގައި އަވަދިނެތި ނުތިބި ޑްރޭކް އާއި ސިފައިންނަށް މި ބްރޯޑްކާސްޓް ފެނުނީ އައިފޯނުންނެވެ. އެމީހުންގެ ޔުނިޓް ކޮމާންޑަރު ޖޯންސަން ނަމަކަށް ކިޔާ މީހަކު ވަނީ އަސްކަރީ އެންޑްރޮއިޑް ޑިވައިސްތަކަށް ވަދެ ސީދާ ހޮނޮލޫލޫގައި ހުންނަ މޯބައިލް ކޮމާންޑް ޕޯސްޓާ ގުޅީ ކަންކަން ކުރިއަށް ދިޔަ ވަރަކަށް ކަމަށެވެ.
  
  "ވައިކިކީގެ ތިން ހޮޓަލެއްގައި ބޮން ގޮއްވާފައި ވަނީ،" ކޮމާންޑަރު ތަކުރާރުކޮށް ބުންޏެވެ. "އަޅުގަނޑު ތަކުރާރު ކުރަން. ތިނެއް. އަހަރެމެން ފަޅުތެރެއިން ހުޅަނގަށް ދަތުރުކުރަމެވެ. ކަލަކުއައު ވައިކިކީ އެވެ. އޮހާނާއަށް ރާޅު އަޅާށެވެ." ކޮމާންޑަރު މިނިޓެއްހާއިރު އަޑުއަހަން ހުއްޓެވެ. "އެމީހުން ހީވަނީ ހުސް ކޮޓަރިތަކުގައި ގޮވައިގެން ބިރުގަނެގެން... މީހުން ނެރެން އުޅޭހެން... ކިތަންމެހާވެސް ބޮޑަށް... ހަލަބޮލިކަން އުފެދިގެން އުޅޭހެން. ހޮނޮލޫލޫގެ އިމަޖެންސީ ޚިދުމަތްތައް ދިގުދެމިގެންދާނީ ލިމިޓަށް."
  
  "މި ހުރިހާ ކަމެއްތަ؟" ޑްރޭކްއަށް ހަގީގަތުގައި ކޮންމެވެސް ވަރެއްގެ ލުޔެއް ލިބުނެވެ. އެއަށްވުރެ މާ ގޯސް ކަމަކަށް ވެދާނެ އެވެ.
  
  "މަޑުކޮށްބަލަ-" ކޮމާންޑަރުގެ މޫނުމައްޗަށް ވެއްޓުނެވެ. "އޯ ނޯ".
  
  
  * * *
  
  
  ޓީވީ ސްކްރީންގައި މަންޒަރުތައް ބަދަލުވަމުން ދިޔަތަން ބެން އާއި ކެރިން ބިރުވެރިކަމާއެކު ބަލަން ތިއްބެވެ. އަވަސް އަވަހަށް ހޮޓަލްތައް ހުސްކުރިއެވެ. އަންހެނުންނާއި ފިރިހެނުން ދުވެފައި ގޮސް ކޮއްޕާލާފައި ވެއްޓިގަތެވެ. އެމީހުން ހަޅޭއްލަވައިގަނެ، ލޯބިވާ މީހުން ދިފާއުކޮށް، ދަރިންގެ ގައިގައި ބާރަށް ބައްދާލައިގެން ރޮމުން ދިޔައެވެ. ހޮޓަލުގެ މުވައްޒަފުން ފަހަތުން އައީ ހަރުކަށި އަދި ބިރުގަނެފައި ތިބި ނަމަވެސް ކޮންޓްރޯލް ދަމަހައްޓައިގެންނެވެ. ފުލުހުންނާއި ފަޔާ ފައިޓަރުން ލޮބީތަކާއި ހޮޓަލުގެ ކޮޓަރިތަކަށް ވަދެ ނުކުމެގެން ދިޔައިރު، އެމީހުންގެ ޙާޟިރީ ކޮންމެ ހޮޓަލެއްގެ ކުރިމަތީގައި ވެސް އިހުސާސް ކުރެވުނެވެ. ހެލިކޮޕްޓަރު އުދުހިގެން ދިޔައިރު ޓީވީގެ ތަސްވީރު ފަނޑުވެ، ވައިކިކީ އާއި އެއަށްވުރެ ދުރުގައި ހުރި އުސް ފަރުބަދަތަކުގެ ޝަރަފުވެރި މަންޒަރާއި، ޑައިމަންޑް ހެޑް އަލިފާންގަނޑުގެ ޝަރަފާއި، މިހާރު ދުން އުކާލާ އުސް ހޮޓަލްތަކުގެ ރީތި މަންޒަރުން ގެއްލިފައިވާ ދުނިޔޭގެ މަޝްހޫރު ކުހިއޯ ބީޗް ފެނިގެން ދިޔައެވެ އަދި އެމީހުންގެ ހަލާކުވެފައިވާ ފާރުތަކާއި ކުޑަދޮރުތަކުން އަލިފާންގަނޑު ރޯވެއެވެ.
  
  ޓީވީ ސްކްރީން އަނެއްކާވެސް ކްލިކް ކޮށްލިއެވެ. ބެން ނޭވާ ހާސްވުމުން ކަރީންގެ ހިތް ފުންމައިގެން ދިޔައެވެ. އެކަކު އަނެކަކާ ވާހަކަ ދައްކަންވެސް ނުކެރުނެވެ.
  
  މުޅި ދުނިޔެއަށް ފުރިހަމައަށް ފެންނަ ހަތަރުވަނަ ހޮޓަލް އަތުލައިގަތީ މޫނު ނިވާކޮށްގެން ތިބި ޓެރަރިސްޓުންނެވެ. އެމީހުންގެ މަގުގައި ހުއްޓިފައި ހުރި މީހަކަށް ބަޑިޖަހާފައިވަނީ ސައިޑްވޯކްގައެވެ. އެންމެ ފަހު މީހާ އެނބުރިލަމުން އުދުހެމުން ދިޔަ ހެލިކޮޕްޓަރަށް އަތް ހޫރާލިއެވެ. ހޮޓަލަށް ވަދެ ދޮރު ތަޅުލުމުގެ ކުރިން އޭނާ ވަނީ ޕާކްކޮށްފައި އޮތް ޓެކްސީއެއްގެ ކައިރީގައި ކޮށާލައިގެން ހުރި އާންމު މީހަކަށް ބަޑިޖަހައި މަރާލާފައެވެ.
  
  "އޯ މައި ގޯޑް". ކަރީންގެ އަޑުގައި ވަނީ ހަމަހިމޭންކަމެވެ. "އެތެރޭގައި ތިބި ނިކަމެތި މީހުންނަށް ކިހިނެއް ވާނީ؟"
  
  
  * * *
  
  
  "ރާނީ އަލާ މޮއާނާއަށް އަރައިގަނެފައިވަނީ ހަތިޔާރު އެޅި ބަޔަކު،" ކޮމާންޑަރު އެމީހުންނަށް ކިޔައިދިނެވެ. "ކަނޑައެޅިގެން. މާސްކު އަޅައިގެންނެވެ. އަހަރެން ބިރެއް ނުގަނޭ މަރާލަން." އޭނާގެ ޤަތުލުވެރި ނަޒަރު ކްލޯޑް އާއި ދިމާއަށް އަނބުރާލިއެވެ. "އަދި ކިތައް ހަމަލާއެއް ދޭނެ، ތި ނުބައި ކުއްތާ؟"
  
  ކްލޯޑް ބިރުގަތް ކަހަލައެވެ. "އެއްވެސް ކަމެއް ނެތް" އޭނާ ބުންޏެވެ. "އޮން އޮއަހޫ."
  
  ޑްރޭކް އެނބުރިލިއެވެ. އޭނާ ވިސްނަން ޖެހުނެވެ. އޭނާއަށް ޖެހުނީ އަމިއްލައަށް ރީއޮރިއެންޓް ވާށެވެ. މިއީ ކޮވަލެންކޯ ބޭނުންވި ކަމެއް، އެ އެންމެންގެ ސަމާލުކަން ގެއްލިފައި ބެހެއްޓުމެވެ. ހަގީގަތަކީ ޑައިމަންޑް ހެޑްގެ ފުންމިނުގައި ފޮރުވިފައި އޮތީ ތަފާތު ކަހަލަ އެއްޗެއްކަން ކޮވަލެންކޯއަށް އެނގި، އެކަމަށް ދައުވާ ކުރުމުގެ މަގުމަތީގައި އޭނާ ދިޔައީ އެވެ.
  
  މި ހަމަލާތަކުގެ ބިރުވެރިކަމަށް ވުރެ ވެސް ވިދާލާނެ އެއްޗެކެވެ.
  
  އޭނާގެ ކޮންސެންޓްރޭޝަން އެނބުރި އައެވެ. މިތަނަށް އެއްވެސް ކަމެއް ބަދަލެއް ނުވެއެވެ. ހަމަލާތައް ވަގުތު ކަނޑައެޅިފައިވަނީ ވަރަށް ފުރިހަމައަށެވެ. އެމީހުން އެއްފަހަރާ ނުކުޅެދުންތެރިކަން ހުންނަ ސިފައިންނާއި ސިފައިންނާއި އިމަޖެންސީ ސާވިސަސް އެވެ. އެކަމަކު އެއްވެސް ކަމެއް ބަދަލެއް ނުވެއެވެ.އެމީހުންނަށް ލޭގެ ރަސްގެފާނު ނުފެނުމުން، އެހެންކަމުން-
  
  ޕްލޭން ބީ އަމަލީ ގޮތުން ތަންފީޒު ކުރެވުނެވެ.
  
  ޑްރޭކް މެއި އާއި އެލިޝިއާ އަށް އިޝާރާތް ކުރިއެވެ. ހައިޑަން އާއި ކިނިމާކާ ކުރިންވެސް ތިބީ ގާތް ގުޅުމެއްގައެވެ. ބޮޑު ހަވާއީ މީހާއަށް ފެނުނީ ޝެލް ޝޮކް ވެފައި ހުރިތަނެވެ. ޑްރޭކް އޭނާއަށް އިޝާރާތްކޮށްލަމުން ބުންޏެވެ: "މަނޯ މިކަމަށް ތައްޔާރުތަ؟"
  
  ކިނިމާކާ ކިރިޔާ ގިސްލެވުނެވެ. "އައި އެމް ޑޭމް ރައިޓް."
  
  "ޕްލޭން ބީ" ޑްރޭކް ބުންޏެވެ. "ކޮވަލެންކޯ މިތަނުގައި ނެތް، އެހެންވީމަ އަހަރެމެން އެކަމުގައި ހިފަހައްޓަނީ. ބާކީ ތިބި ސިފައިންނަށް މިކަން މިނިޓެއްގެ ތެރޭގައި ވިސްނޭނެއެވެ. ހޭޑަން އާއި މޭ، ތިޔަ ގުޅެނީ ކައުއީއަށް ދިން ހަމަލާގައެވެ. މަނޯ އާއި އެލިޝިއާ، ތިޔަ ގުޅެނީ ބިގް އައިލެންޑްގައި ދިން ހަމަލާގައެވެ. އެ ރެންޗްތަކަށް ދާށެވެ. ވީހާވެސް ގިނައިން ރައްކާކުރާށެވެ. އަދި އަލީޝާ..." އޭނާގެ މޫނު ވަޑާންކޮށްފައިވާ އައިސްއަކަށް ބަދަލުވިއެވެ. "އަހަރެން މި ގުނަނީ ކަލޭގެ މައްޗަށް ޤަތުލު ކުރަން. އެ ބާސްޓަރ ބޯޑްރޯސް އަނިޔާވެރި މަރެއް މަރުވާން ދޫކޮށްލާށެވެ."
  
  އަލީޝާ ބޯޖަހާލިއެވެ. އެއީ ޑްރޭކްގެ ޚިޔާލަކީ މައި އާއި އެލިޝިއާ ވަކިން ބެހެއްޓުމަކީ އެމީހުންގެ ޓީމު ބައިބައިކުރަން ޖެހޭނެކަން އެނގުމުންނެވެ. އޭނާ ބޭނުމެއް ނުވި ވެލްސްގެ މަރާއި އެހެނިހެން ސިއްރުތައް ފުރާނަ ސަލާމަތްކުރުމާއި ދުޝްމަނުން ހުއްޓުވުމާ ދެމެދު އަންނަން.
  
  ކްލޯޑްގެ މަތީ އަޑުން ޑްރޭކްގެ ސަމާލުކަން ލިބުނެވެ. "ކޮވަލެންކޯ ފައިނޭންސް ކުރީ އޮއަހޫ، ކައުއީ އަދި ބިގް އައިލެންޑަށް ހަމަލާތައް ދިނުމަށް ހަމައެކަނި ތިޔަބޭފުޅުންގެ ސަމާލުކަން ހޯދުމަށް. ބައިބައިކޮށް ފަތަޙަ ކުރާށެވެ. މިމީހާ ތަޅާނުލެވޭނެ. އޭނާ ތައްޔާރުވަމުން އަންނަތާ އަހަރުތަކެއް ވެއްޖެ."
  
  މެޓް ޑްރޭކް އޭނާގެ ހަތިޔާރު އުފުލާލިއެވެ. "އެހެންވެ އަހަރެން މިދަނީ އޭނާގެ ފަހަތުން ގޭޓްސް އޮފް ހެލް ތެރެއިން ގޮސް ފޮނި ޝައިޠާނާއަށް ކާންދޭން." އޭނާ މިސްރާބުޖެހީ ކާގޯ ހެލިކޮޕްޓަރާއި ދިމާއަށެވެ. "އާދޭ ރައްޔިތުން. ލޯޑް އަޕް."
  
  
  * * *
  
  
  ބެން އަވަސް އަވަހަށް އެނބުރިލީ އޭނާގެ ފޯނު ރިންގުވުމުންނެވެ. އެއީ ޑްރޭކް އެވެ
  
  "ތައްޔާރު?"
  
  "ހައި މެޓް. ޔަގީންތަ؟ އަސްލުވެސް އަހަރެމެން ފުރަންތަ؟"
  
  "އަހަރެމެން އަސްލު ފުރަނީ. މިހާރު. ޑެނިއަލް ބެލްމޮންޓޭގެ އަތުން ބޭނުންވި އެއްޗެއް ލިބުނީތަ؟"
  
  "އާނ. އެކަމަކު އޭނަ ކުޑަކޮށް ބަލިކަށި-"
  
  "ހިމުން. ލާވާ ހޮޅިއަށް އެންމެ ކައިރިން ވަންނަ ދޮރު ފާހަގަކޮށްފައިވޭތަ؟"
  
  "އާނ. ޑައިމަންޑް ހެޑާ ގާތްގަނޑަކަށް ދެ މޭލު ދުރުގައި ގޭޓްކޮށްފައިވާ ކޮމިއުނިޓީއެއް ހުރެ އެވެ. ހަވާއީ ސަރުކާރުންވެސް ހަމަ އެފަދައިން އެނގޭ ކޮންމެ ދޮރެއް ބަންދުކުރިއެވެ. ގިނަ ހާލަތްތަކުގައި މިކަމުން އަޒުމް ކަނޑައަޅައިގެން ހުރި ކުއްޖަކުވެސް އެތެރެވުން ހުއްޓުމަކަށް ނާދެއެވެ."
  
  "އެއްވެސް ކަމެއް އެހީއެއް ނުވޭ. އަޑުއަހާބަލަ ބެން. ކަރީން ހިފައިގެން އެ ލާވާ ހޮޅިއަށް ގެންދާނެ މީހަކު ހޯދާށެވެ. އަޅުގަނޑަށް ކޯޑިނޭޓްތައް ފޮނުއްވާށެވެ. މިހާރު ކުރާށެވެ ".
  
  "ސީރިއަސްތަ؟ އަޅުގަނޑުމެންނަށް އެއްވެސް ޚިޔާލެއް ނެތް ތިރީގައި އޮތީ ކޮންކަމެއް ކަމެއް. އަދި މި ޓްރެޕް ސިސްޓަމް؟ މިއީ އަނިޔާވެރިކަމުން ބޭރު ކަމެއް."
  
  "ހިތްވަރު ބެން. ނުވަތަ، ޑެފް ލެޕާޑް ވިދާޅުވި ފަދައިން - ލެޓްސް ރޮކް. "
  
  ބެން އޭނާގެ ފޯނު މޭޒުމަތީގައި ބަހައްޓާފައި ފުންނޭވާއެއް ދޫކޮށްލިއެވެ. ކަރީން އޭނާގެ ކޮނޑުގައި އަތް އަޅާލިއެވެ. ދެމީހުންވެސް ޓީވީއަށް ބަލާލިއެވެ. ޕްރެޒެންޓަރުގެ އަޑުގައި ވަނީ ޓެންޝަން ވެފައެވެ.
  
  "...މިއީ މީގެ ކުރިން ދުވަހަކުވެސް ނުދެކޭ މިންވަރެއްގެ ޓެރަރިޒަމް."
  
  "ޑްރޭކް ބުނީ ތެދެއް" ބެން ބުންޏެވެ. "އަހަރެމެން މިތިބީ ހަނގުރާމައިގަ. އަޅުގަނޑުމެން ބޭނުންވަނީ އަޅުގަނޑުމެންގެ ދުޝްމަނުންގެ ކޮމާންޑަރ އިން ޗީފް ވައްޓާލަން."
  
  
  ހަތްދިހަ ހަތްވަނަ ބާބު
  
  
  ޑްރޭކް ޑެލްޓާ ޓީމްގެ އަށް މެމްބަރުން އެއްކުރިއިރު، އެމީހުން ހަވާލުކުރީ ފުން ހޮހަޅަތައް ހޯދަން ޖެހިއްޖެ ހާލަތެއްގައި އޭނާއާ އެވެ. އެއީ އެ ޑިޕާޓްމަންޓުގެ ނިސްބަތުން ވެޓެރަންސް، އެންމެ ތަޖުރިބާކާރު މީހުން ކަމަށާއި، ކޮންމެ މީހަކުވެސް އެއްފަހަރަކު، ކޮންމެވެސް ކަލާނގެ ދޫކޮށްލާފައިވާ ތަނެއްގައި، އަމިއްލަ އޮޕަރޭޝަނެއް ކުރިއަށް ގެންގޮސްފައިވާ ކަމަށެވެ.
  
  އެމީހުން ހެލިކޮޕްޓަރަށް އެރުމުގެ ކުރިން ޑްރޭކް އޭނާގެ އެކުވެރިންނާއެކު ކުޑައިރުކޮޅަކު ނުކުމެގެން ދިޔައެވެ. ލޭގެ ރަސްގެފާނު ކުރިންވެސް ހަވާއީއާއި ސަރުކާރުގެ ސިފައިން ބައިބައިކޮށް، މިހާރު އެތަންތަން ވަކިކުރަން އުޅުނެވެ.
  
  "ރައްކާތެރިވާށެވެ." ޑްރޭކް ތަރުތީބުން އެންމެންގެ ލޮލަށް ބަލާލިއެވެ. ހައިޑަން އެވެ. މައި. އަލީޝާ އެވެ. ކިނިމަކާ އެވެ. "އަހަރެމެން ނަރަކައިގައި އިތުރު އެއްރޭ ހޭދަކުރަން ޖެހޭނެ، އެކަމަކު މާދަމާ އަހަރެމެން އެންމެން މިނިވަން ވާނެ."
  
  މާނޯގެ ފަރާތުން ބޯޖަހާލުމާއި ގިސްލުމުގެ އަޑު އިވުނެވެ.
  
  "ގަބޫލުކުރޭ" ޑްރޭކް އެހެން ބުނެ އަތް ދިއްކޮށްލިއެވެ. އިތުރު ހަތަރު އަތެއް އޭނާއާ ދިމާއަށް އައެވެ. "ހަމައެކަނި ދިރިހުރެތިބޭނުންނޭ."
  
  އެއާއެކު އޭނާ އެނބުރި ދުއްވައިގަތީ އިންތިޒާރުގައި ހުރި ހެލިކޮޕްޓަރާއި ދިމާއަށެވެ. ޑެލްޓާ ސްކޮޑުން އެމީހުންގެ ސާމާނު ނިންމާލަމުން ދިޔައިރު މިހާރު އޭނާ ބޯޓަށް އެރުމާއެކު އެމީހުންގެ ޖާގަތައް ނެގިއެވެ. "ހައި ގައިސް". އޭނާގެ ކިބައިގައި ވަރުގަދަ ޔޯކްޝަޔަރ އެކްސެންޓެއް ހުއްޓެވެ. "މި ވޮޑްކާ ތެމިފައިވާ ބިހުގެ ފަޅާލަން ތައްޔާރުތަ؟"
  
  "ބޫޔާ!"
  
  "ފަކް." ޑްރޭކް ޕައިލެޓަށް ބޯޖަހާލުމުން ޕައިލެޓުން އެމީހުން ވައިގެ ތެރެއަށް އުފުލާލިއެވެ. އެންމެ ފަހުން ރެންޗަށް ފަހަތަށް ބަލާލިއިރު އޭނާގެ ރައްޓެހިން އަދިވެސް ތިބީ ހަމަ އެ ވަށައިގަނޑުގައި އޭނާ ދާތަން ބަލަން ތިބިތަނެވެ.
  
  ދެން ދުވަހަކުވެސް އެ އެންމެން ދިރިތިބިތަން އޭނާއަށް ފެންނާނެ ހެއްޔެވެ؟
  
  އޭނާ މިގޮތަށް ކަންތައް ކުރިނަމަ ސީރިއަސް ހިސާބު ހެދުމެއް އޮންނާނެއެވެ. ކޮންމެވެސް ވަރަކަށް މާފަށް އެދެން ޖެހޭނެއެވެ. ބައެއް ބިރުވެރި ހަގީގަތްތަކާ އޭނާ އެއްބަސްވާން ޖެހޭނެއެވެ. އެކަމަކު ކޮވަލެންކޯގެ މަރާއި އެކު އެކަން ފަސޭހަވީހެވެ. ކެނެޑީ ސަލާމަތް ނުވިނަމަ ބަދަލު ހިފުނީސް. އަދި މިހާރު އޭނާ ވަރުގަދައަށް ލޭއޮހޮރުވާލާ ރަސްގެފާނުގެ ފިޔަވަޅުމަތީގައި ހުރުމުން އޭނާގެ ރޫޙުތައް ކުރިންވެސް ވަނީ ތަންކޮޅެއް މައްޗަށް އުފުލިފައެވެ.
  
  އެކަމަކު މޭ އާއި އެލިޝިއާގެ އެންމެ ފަހުގެ ހިސާބު މި ހުރިހާ ކަމެއް ބޮލަށް އަނބުރާލާފާނެ އެވެ. އެދެމެދުގައި ވަރަށް ބޮޑު ކަމެއް، ބިރުވެރި ކަމެއް އޮތެވެ. އަދި ކޮންމެ ގޮތެއް ވިޔަސް ޑްރޭކް ވެސް ޝާމިލްވެ އެވެ. އަދި ވަޅުތަކެވެ.
  
  ހެލިކޮޕްޓަރު ބެންގެ ކޯޑިނޭޓްތަކަށް އާދެވޭކަށް މާގިނަ ދުވަހެއް ނުނެގިއެވެ. ޕައިލެޓް އެމީހުން ޖައްސާލީ އެ ކުޑަކުޑަ ކޮމްޕްލެކްސް އާއި ގާތްގަނޑަކަށް ސަތޭކަ ގިޔާސް ދުރުގައި ހުރި ފަށަލައެއްގަ އެވެ. ޑްރޭކްއަށް ފެނުނީ ބެން އާއި ކެރިން މިހާރުވެސް އިށީނދެގެން ތިބީ އުސް ފެންސަށް ފުރަގަސްދީގެންނެވެ. އެމީހުންގެ މޫނުމަތިން މުޅިން ހުދުވެފައި ވަނީ ޓެންޝަނުންނެވެ.
  
  އޭނާ ދުވަސްކޮޅަކު މުސްކުޅި ޑްރޭކް އަކަށް ވާން ބޭނުންވިއެވެ. މި މިޝަނަށް ބޭނުންވީ ބެން ބްލޭކް އޭނާގެ އެންމެ ރަނގަޅު ހާލަތުގައި، އެންމެ ފިނި ހާލަތުގައި ކަމަށާއި، ބެން ހުރިހާ ސިލިންޑަރެއްގައި ބަޑިޖަހަމުން ދިޔައިރު، ކަރިން ދިޔައީ އެކަމުން ކާނާ ހޯދަމުންނެވެ. މިޝަންގެ ކާމިޔާބީ ބިނާވެފައި އޮތީ އެ އެންމެންގެ ދިރިއުޅުމުގެ އެންމެ ރަނގަޅު ހާލަތުގައި ތިބުމަށެވެ.
  
  ޑްރޭކް ޑެލްޓާގެ ސިފައިންނަށް އިޝާރާތްކޮށް، ވައިގެ ބާރުގަދަ ވައިރޯޅިތަކެއްގެ ވަށައިގެން ހެލިކޮޕްޓަރުން ނުކުމެ ބެން އާއި ކަރިން އާއި ދިމާއަށް ދުއްވައިގަތެވެ. "ހުރިހާ ކަމެއް ރަނގަޅުތަ؟" އޭނާ ހަޅޭއްލަވައިގަތެވެ. "ލޮގްތައް ގެނައީތަ؟"
  
  ބެން ބޯޖަހާލީ އަދިވެސް އޭނާގެ ކުރީގެ އެކުވެރިޔާއާ މެދު ކުރާނެ ގޮތެއް ކުޑަކޮށް ނޭނގިފައެވެ. ކަރީން ބޮލުގެ ފުރަގަހުގައި އިސްތަށިގަނޑު ބަނދެން ފެށިއެވެ. "އަހަރެމެން ފުލް ލޯޑް ވެއްޖެ ޑްރޭކް. އައި ހޯޕް ޔޫ ބްރޯޑް ސަމްތަން ޑޭމް ގޯޑް ބެކް."
  
  އެމީހުންގެ ވަށައިގެން ޑެލްޓާ ސިފައިން ތޮއްޖެހިފައި ތިއްބެވެ. ޑްރޭކް އަތްތިލަބަޑި ޖަހާލީ އެއް މީހަކަށްޓަކައި، ބޮޑު ތުނބުޅި ދިގު ފަރުދެއް ކަމަށާއި އޭނާގެ ކަރާއި އަތްތިލަ ބައިސްކަލް ދުއްވާ މީހަކު ފަދައިން ޓެޓޫ ޖަހާފައިވާ ކަމަށެވެ. "މިއީ އަހަރެންގެ އާ އެކުވެރިޔާ، ކޯލް ސައިން އަކީ ކޮމޮޑޯ، އަދި މިއީ އޭނާގެ ޓީމު. ޓީމް، އަހަރެންގެ ކުރީގެ ރައްޓެހިން ކަމަށްވާ ބެން އާއި ކެރިން ބްލޭކް އާއި ބައްދަލުކޮށްބަލަ."
  
  ހުރިހާ ތަނެއްގައި ބޯޖަހާލުމާއި ގިސްލުމުގެ އަޑު އިވެމުން ދިޔައެވެ. ހަވާއީގެ މަޝްހޫރު ލާވާ ހޮޅިތަކުގެ ތެރެއިން އެއް ހޮޅިން މީހުން ފޭބުމަށް ހުރަސް އަޅާފައިވާ ރަމްޒީ ޕެޑްލޮކް ހޮވުމުގައި ދެ ސިފައިން އަވަދިނެތި ތިއްބެވެ. ދެތިން މިނެޓެއް ފަހުން އެމީހުން ފަހަތަށް ޖެހިލުމުން ގޭޓް ހުޅުވާފައި ހުއްޓެވެ.
  
  ޑްރޭކް ކޮމްޕައުންޑަށް ވަދެއްޖެއެވެ. ކޮންކްރީޓް ޕްލެޓްފޯމް އަށް ވަދެވުނީ ރައްކާތެރިކަމާއެކު ތަޅުލާފައި ހުރި ދަގަނޑު ދޮރަކަށެވެ. ކަނާތްފަރާތުގައި އުސް ޕޯސްޓެއް ހުއްޓެވެ، އޭގެ މަތީގައި އެނބުރޭ ސެކިއުރިޓީ ކެމެރާއަކުން އެ ސަރަހައްދު ސާވޭ ކުރި އެވެ. ކޮމޮޑޯ ދޮރު ބަލަހައްޓަން ހަމަ އެ ދެ ސިފައިންނަށް ކުރިއަށް ޖައްސާލިއެވެ.
  
  "ތި ކުދިންނަށް އަހަރެންނާއި އަހަރެންގެ މީހުން ވަންނަން އުޅޭ ކަމެއްގެ އެއްވެސް ހިލަމެއް އެބައޮތްތަ؟" ކޮމޮޑޯގެ ގަދަ އަޑުން ބެން މޫނު ކުނިކޮށްލިއެވެ.
  
  "ރޮބަޓް ބެޑަން-ޕަވަލްގެ ބަހުން،" ބެން ބުންޏެވެ. "ތައްޔާރަށް ތިބޭ".
  
  ކަރީން އިތުރަށް ބުންޏެވެ: "ކޮންމެ ކަމަކަށް."
  
  ބެން ބުނީ "އެއީ ބޯއީ ސްކައުޓް މޮޓޯ."
  
  ކޮމޮޑޯ ބޯ ހޫރާލަމުން ނޭވާގެ ދަށުގައި "ގީކްސް" ގެ ވާހަކަ ކިޔައިދިނެވެ.
  
  ބެން އަމިއްލައަށް ޕޮޒިޝަން ކޮށްލީ ގަދަފަދަ ގޮތަކަށް ފެންނަ ސިފައިންގެ މީހާގެ ފަހަތުގައެވެ. "ކޮންމެ ގޮތެއްވިޔަސް ކީއްވެތަ ކޮމޯޑޯ ކިޔަނީ؟ ތި ދަތްއެޅުން ވިހަތަ؟"
  
  ޑެލްޓާގެ ކެޕްޓަނަށް ޖަވާބު ދިނުމުގެ ކުރިން ޑްރޭކް ވާހަކަ މެދުކަނޑާލި އެވެ. "އެމީހުން ކިޔާފާނެ ލާވާ ހޮޅިއެއް، އެކަމަކު އަދިވެސް އެއީ އާދައިގެ މުސްކުޅި ޒަމާނުގެ ޓަނަލެއް. އަޅުގަނޑު އާންމު ޕްރޮޓޮކޯލްތައް ކަނޑައަޅައިގެން ފުރައްސާރަ ނުކުރާނަން ، އެކަމަކު މިކަން ދަންނަވާލާނަން. ބޫބީ ޓްރެޕްސް އަށް ސަމާލުވާށެވެ. ބްލަޑީ ކިންގް އަކީ ބޮޑެތި ޑިސްޕްލޭތަކާއި ވަކިކުރުމުގެ އުކުޅުތަކެވެ. އެކަލޭގެފާނަށް އަހަރެމެން އެކަހެރި ކުރެވޭނަމަ އަހަރެމެންނަކީ މަރުވެފައިވާ މީހުން."
  
  ޑްރޭކް ކުރިއަށް ހިނގައިގަތީ ބެން ދެން ދާން އިޝާރާތް ކުރަމުންނެވެ. ކުޑަ ގާޑްހައުސްގައި ބޮޑެތި ދެތިން ލޮކަރާއި ފޮތިގަނޑެއް ފަދަ ފޯނެއް ފިޔަވައި އެހެން އެއްޗެއް ނެތެވެ. އެއީ މުސްކުޅި އަދި ތެތް ވަހެއް ކަމަށާއި ކުރިމަތީގައި ހުރި ވައިގެ ތެރޭގައި ވިއްސައިގެން ގޮސްފައިވާ ފުން، އާދަޔާޚިލާފު ހިމޭންކަމުގެ އަޑު އިވިގެން ދިޔަ އެއްޗެކެވެ. ޑްރޭކް ކުރިއަށް ގޮސް މާގިނައިރުތަކެއް ނުވެ އެކަން އެނގުނެވެ.
  
  ލާވާ ހޮޅިއަށް ވަންނަ ދޮރު ހުރީ އެމީހުންގެ ފައިމަތީގައި، ބޮޑު ވަޅެއް ތިރިއަށް ވަދެގެން ގޮސް އުދުހެމުން ދިޔަ އަނދިރިކަމުގެ ތެރެއަށް ވަދެއެވެ.
  
  "ކިހާ ދުރަކަށް އޮތީ؟" ކޮމޮޑޯ ކުރިއަށް ޖެހިލަމުން ގްލޯ ސްޓިކް އެއް އުކާލިއެވެ. އެ ޑިވައިސް ދިއްލާފައި ދެތިން ސިކުންތު ވަންދެން ރޯލްވުމުގެ ކުރިން ހަރު ހިލަގަނޑުގައި ޖެހުނެވެ. "ކައިރި. ބައެއް ރޯނުތައް ރައްކާތެރިކޮށްލައްވާ ކުދިންނޭ. އަވަސް ކުރޭ."
  
  ސިފައިން މަސައްކަތް ކުރަމުން ދިޔައިރު ޑްރޭކް ވީހާވެސް ރަނގަޅަށް އަޑުއަހަމުން ދިޔައެވެ. ސިންކު އަނދިރިކަމުން އަޑެއް ނީވެއެވެ. އޭނާ ހީކުރީ އެމީހުން ކޮވަލެންކޯގެ ފަހަތުގައި އެތައް ގަޑިއިރެއްހާއިރު ތިބި ކަމަށާއި ނަމަވެސް އޭނާ ގަސްތުކުރީ އަވަހަށް ކުރިއަށް ދިއުމަށެވެ.
  
  އެމީހުން ފައިބައިގެން ގޮސް ލާވާ ހޮޅީގެ އޮމާން ތަޅުގައި ފައި ވަރުގަދައަށް އިންދާ ނިމުމުން ޑްރޭކް އޭނާގެ ބެރިންގްސް ހޯދައިގެން ޑައިމަންޑް ހެޑާ ދިމާއަށް މިސްރާބު ޖެހީއެވެ. ހޮޅި ހަނިވެ، އަޑިއަށް ގޮސް ވައްޓާލިއެވެ. ޑެލްޓާ ޓީމުން ވެސް ބައެއް ފަހަރު ބެލެންސް ގެއްލި ނުވަތަ ބޯ ސްކްރޭޕް ކޮށްފައި ވަނީ އަލިފާންގަނޑު ޝަފްޓްގެ ލަފާ ނުކުރެވޭތީ އެވެ. ދެފަހަރު ތޫނުކޮށް އެނބުރުމުން ޑްރޭކް ބިރުގަނެގެން ދިޔައީ މަޑުމައިތިރި ކަރުވަ އަބަދުވެސް ހުންނަނީ ޑައިމަންޑް ހެޑް އާއި ދިމާލަށްކަން އެނގުމުންނެވެ.
  
  އޭނާގެ ނަޒަރު ހުރީ ރޭންޖްފައިންޑަރަށެވެ. ބިމުގެ އަޑީގެ އަނދިރިކަން އެމީހުންގެ މައްޗަށް ހުރިހާ ފަރާތަކުން ބަންދުވެގެން ދިޔައެވެ. "އަލި ކުރިއަށް" ކުއްލިއަކަށް ޑްރޭކް އެހެން ބުނެފައި ހުއްޓުނެވެ.
  
  އަނދިރީގެ ތެރެއިން ކޮންމެވެސް އެއްޗެއް ފުންމާލިއެވެ. ތިރިން ފިނި ވައިރޯޅިއެކެވެ. އޭނާ ހުއްޓިފައި ކުރިމަތީގައި ހުރި ޖަޔަންޓް ހޯލް ދިރާސާ ކުރިއެވެ. ކޮމޮޑޯ ހިނގައިގަނެގެން ގޮސް އަނެއްކާވެސް ގްލޯ ސްޓިކެއް އުކާލިއެވެ.
  
  މިފަހަރު އޭނާ ވެއްޓުނީ ފަނަރަ ވަރަކަށް ފޫޓެވެ.
  
  "ހިމުން. ކޮމޮޑޯ، ތިބާއާއި ތިބާގެ ޓީމު ތައްޔާރުވާށެވެ. ބެން، ކަރީން، މި މަޖައްލާތަކަށް ބަލާލަމާ ހިނގާށެވެ."
  
  ޑެލްޓާގެ ޓީމުން ދަގަނޑު ވަޅުގަނޑުގެ މައްޗަށް ވަރުގަދަ ޓްރައިޕޮޑެއް ގާއިމް ކުރަމުން ދިޔައިރު، ޑްރޭކް އަވަސް އަވަހަށް ފުޓްނޯޓްތައް ކިޔައިދިނެވެ. ފުރަތަމަ ޞަފްޙާ ކިޔަންވެސް ނުނިމެނީސް އޭނާގެ ދެލޯ ބޮޑުވެ ފުންނޭވާއެއް ދޫކޮށްލިއެވެ.
  
  "ބްލަޑީ ހެލް. އަހަރެންނަށް ހީވަނީ އަހަރެމެންނަށް ބޭނުންވަނީ މިއަށްވުރެ ބޮޑެތި ހަތިޔާރުތަކެއްހެން."
  
  ބެން ބުމަ އުފުލާލިއެވެ. "އެއީ އަހަރެމެން ތިރިއަށް ބޭނުންވާ ވަޒަންތަކެއް ނޫން. މިއީ ސިކުނޑި."
  
  "އާނ، ނަސީބަކުން އަހަރެންގެ ދެމީހުންވެސް އެބަހުރި." ޑްރޭކް އޭނާގެ ބަޑި އުފުލާލިއެވެ. "އަހަރެންނަށް ހީވަނީ މަގުމަތީގައި ކޮންމެވެސް ޝިޓް މިއުޒިކެއް އަޑުއަހަން ޖެހިއްޖެއްޔާ އަހަރެމެން ކަލެއާ ދިމާއަށް އެނބުރިލާނަމޭ."
  
  "ބިސް." އަހަރެންގެ އައިޕޮޑްގައި މިހާރު ފްލީޓްވުޑް މެކް އެބަހުރި."
  
  "އަހަރެން ސިހުނީ." ކޮން ވަރޝަނެއް ހެއްޔެވެ؟
  
  "އެކަކަށްވުރެ ގިނަތަ؟"
  
  ޑްރޭކް ބޯ ހޫރާލިއެވެ. "އަޅުގަނޑަށް ހީވަނީ ހުރިހާ ކުދިން ތައުލީމު ފަށަންވީ ކޮންމެވެސް ތަނަކުންހެން." އޭނާ ކަރީނަށް ލޯ މަރާލިއެވެ. "ކޮމޮޑޯ އަހަރެމެންނަށް ކިހިނެއް؟"
  
  "ނިމިއްޖު".
  
  ޑްރޭކް ކުރިއަށް ޖެހިލާފައި ޓްރައިޕޮޑްގައި ޖަހާފައިވާ ރޯޕުގައި ހިފާ އާދަޔާ ހިލާފަށް ދިއްލާފައިވާ ހޮޅި ތިރިއަށް ކޮއްޕާލިއެވެ. އޭނާގެ ބޫޓު ތިރިއަށް ޖެހުނުތަނާހެން އޭނާ ދަމައިގަތުމުން އެހެން މީހުން އެއްބަޔަކު އަނެއްބަޔަކަށް ތިރިއަށް ފުންމާލިއެވެ. ތަމްރީނު ލިބިފައިވާ އެތުލީޓެއް ކަމަށްވާ ކަރީން ވަނީ ފަސޭހަކަމާއެކު ފޭބުން މެނޭޖްކޮށްފަ އެވެ. ބެން ތަންކޮޅެއް އުނދަގޫވި ނަމަވެސް އޭނާ ޒުވާން އަދި ފިޓް ކަމުން އެންމެ ފަހުން ފޮތިގަނޑެއް ވެސް ފަޅައިގެން ނުގޮސް ޖައްސާލި އެވެ.
  
  "ކުރިޔަށް". ޑްރޭކް އަވަސް އަވަހަށް ހިނގައިގަތީ ޑައިމަންޑް ހެޑް އާއި ދިމާއަށެވެ. "ކަލޭގެ ބުރަކަށީގައި ބަލަން." އަހަރެމެން ގާތްވަމުން މިދަނީ."
  
  އެ ޕެސޭޖް ތިރިވާން ފެށިއެވެ. ޑްރޭކް ކުރުކޮށް ވިސްނާލީ ލާވާ ހޮޅިއެއް އޭގެ ގުދުރަތީ ދައުރުވުމުން ޑައިވަރޓް ކުރެވޭނީ ކިހިނެއްތޯ ނަމަވެސް އޭގެ ފަހުން ވިސްނުނީ މެގްމާ އަމިއްލައަށް ވެސް އެންމެ މަދު ދެކޮޅުވެރިކަމެއްގެ މަގުން ގަދަކަމުން ދަތުރުކުރާނީ އޭގެ ފަހަތުގައި ނަރަކަ ބާރަކުން ކަމަށެވެ. އެ ލާވާ ބޭނުން ކޮންމެ އޭންގަލަކަށް ވެސް ނަގާލެވޭނެ އެވެ.
  
  އިތުރު ދެތިން މިނެޓް ފާއިތުވެގެން ދިޔައިރު ޑްރޭކް އަނެއްކާވެސް ހުއްޓުނެވެ. ކުރިމަތީގައި ތަޅުގައި އިތުރު ލޯވަޅެއް ހުރިއިރު، މިފަހަރު ކުޑަ އަދި ފުރިހަމައަށް ވަށައިގެންވާ ވަޅެއް ހުއްޓެވެ. ކޮމޯޑޯ ގްލޯ ސްޓިކް ވައްޓާލުމުން އެމީހުންނަށް ލަފާކުރެވުނީ ޝަފްޓް ގާތްގަނޑަކަށް ތިރީސް ފޫޓު ފުންމިނުގައި ހުރި ކަމަށެވެ.
  
  "އެއަށްވުރެ ނުރައްކާތެރި" ޑްރޭކް ބުންޏެވެ. "ތި ދެމީހުން އަމިއްލަ ނަފްސު ބެލެހެއްޓުން."
  
  އެއަށްފަހު އޭނާއަށް ފާހަގަ ކުރެވުނީ ގްލޯ ސްޓިކް އިން އަންނަ އަލި އެއްވެސް ހިލަ ފާރަކުން ރިފްލެކްޓް ނުވާކަމެވެ. އޭގެ އޮރެންޖު ކުލައިގެ އަލި ވަށައިގެންވާ އަނދިރިކަމުން ޖަހައިގަތެވެ. އެމީހުންގެ ތިރީގައި އޮތީ ބޮޑު ކޮޓަރިއެކެވެ.
  
  އޭނާ ހިމޭންކަމަށް އިޝާރާތް ކުރިއެވެ. އެކަކުގެ ގޮތުގައި ތިރިން އަންނަ އެއްވެސް އަޑެއް ރަނގަޅަށް އަޑުއަހަމުން ދިޔައެވެ. ފުރިހަމަ ހިމޭންކަމެއްގެ ހިނދުކޮޅަކަށްފަހު ޑްރޭކް ރެޕެލް ރޯޕުގައި ހިފާ ހުސް ޝަފްޓްގެ މައްޗަށް އަމިއްލައަށް އުފުލިގެން ދިޔައެވެ. އޭނާ އަވަސް އަވަހަށް އޭގެ ދިގުމިނުން ތިރިއަށް ވެއްޓިގެން ދިޔައީ ސީލިންގުގެ ދަށުގައެވެ.
  
  އަދިވެސް އަޑުގަދައެއް ނުވެއެވެ. އޭނާ އިތުރު ބައި ޑަޒަން ގްލޯ ސްޓިކްސް ފަޅާލާފައި ތިރީގައި ހުރި ގޮޅިއަށް އެއްލާލިއެވެ. މަޑުމަޑުން ގުދުރަތީ ނޫން އަލިކަމެއް ފޮޅެން ފެށިއެވެ.
  
  އަދި މެޓް ޑްރޭކްއަށް އެންމެ ފަހުން ފެނުނީ މީގެ ކުރިން މަދު ބަޔަކަށް ފެނުނު އެއްޗެކެވެ. ފަންސާސް މީޓަރު ދިގުމިނުގެ ބޮޑު ރެކްޓަންގްލަރ ކޮޓަރިއެކެވެ. ފުރިހަމައަށް އޮމާން ތަޅުންގަނޑެކެވެ. ތިން ކައްސާލާފައިވާ ފާރެއް، އޭގެ މަތީގައި ބައެއް ޤަދީމީ ނިޝާންތައް ކޮށާފައި ހުންނައިރު، އެހާ ދުރުމިނެއްގައި ވަކިނުކުރެވޭނެއެވެ.
  
  އަދި އެއް ފާރެއްގައި ވެރިވެގަންނަނީ ކެޕްޓަން ކޫކް އެހާ ފޭސްޓިނޭޓް ކުރި ކައްސާލާފައިވާ އާރކްވޭ އެވެ. ލޭގެ ރަސްގެފާނު އެހާ ބޮޑަށް އަތުލައިގަތް އޭނާގެ ތެރޭގައި ހުރި ދޮރެވެ. އަދި އެއަށްވުރެ މާ ދުރުގައި ހުރެދާނެ ބިރުވެރިކަމާއި އަޖައިބުތަކުގެ ސަބަބުން މެޓް ޑްރޭކް އާއި އޭނާގެ އެކުވެރިންނަށް އެފަދަ ބިރުވެރިކަމެއް ފުރިގެން ދިޔައެވެ.
  
  އެމީހުންނަށް ނަރަކައިގެ ދޮރުތައް ފެނުނެވެ.
  
  
  އަށާވީސް ބާބު
  
  
  ހެލިކޮޕްޓަރު އުޑުމަތީގައި ބޭންކް ކުރަމުން ދިޔައިރު، އަވަހަށް ކޯސް ބަދަލުވަމުން ދިޔައިރު ހޭޑަން ބާރަށް ހިފަހައްޓާލިއެވެ. ކިނިމާކީއަށް އެންމެ ފަހުން ފެނުނީ އަބަދުވެސް ކުޅޭކުޅޭ އެލިޝިއާ މައިލްސް އޭނާ އެހެން ހެލިކޮޕްޓަރަކަށް ކޮއްޕާލުމެވެ. އެ މަންޒަރުން އޭނާ މޫނު ކުނިކޮށްލި ނަމަވެސް އޭނާގެ އަމަލީ ފަރާތުން އެނގުނީ ހަނގުރާމައިގެ ވާހަކަ ދައްކާއިރު މާނޯއަށް ވިޔަފާރީގައި އެންމެ ރަނގަޅު ސަޕޯޓް ލިބެނީ މޮޔަ އިނގިރޭސި އަންހެނެއްގެ ސިފައިގައެވެ.
  
  ހައިޑަން ވެސް އެހެންނެވެ. މާއީ އޭނާގެ ކައިރީގައި އިށީނީ މަޑުމައިތިރި އަމާންކަމާއެކު، ދުނިޔޭގެ ފެންވަރުގެ މަންޒަރުތައް ބަލަން ނަޕާލީ އައްސޭރިފަށަށް މިސްރާބު ޖަހާ ކަހަލަ ގޮތަކަށެވެ. ބާކީ ހުރި ގޮނޑިތައް ނަގާފައިވަނީ ކްރެކް ސިފައިންނެވެ. ކައުއީ ހުރީ ގާތްގަނޑަކަށް ވިހި މިނެޓް ދުރުގައެވެ. ގޭޓްސް ދެންމެ އޭނާއާ ގުޅީ ކައުއީގައި ހުންނަ ކުކުއީ ގްރޯވް އޯޕަން އެއާ މޯލްގައި ޓެރަރިސްޓް ހަމަލާއެއް ދިން ކަމަށް ރިޕޯޓް ކުރުމަށެވެ. ކޮމްޕްލެކްސްގެ އުތުރު ފަރާތުގައި ހުންނަ ޖޮއިންޓް ޖަމްބާ ޖޫސް/ސްޓާބަކްސް ލޮކޭޝަންގެ ބޭރުގައި ހުރި ރެއިލިންއެއްގައި މީހަކު ޗޭނުޖަހައިގެން ހުރެ އެވެ. ހަށިގަނޑުގައި ޖޭމްޓެކްސް ކޮތަޅުތަކެއް ތަޅުވާފައި ހުރި މީހަކު، ޕްރިމިޓިވް ޑިޓޮނޭޓަރެއްގެ ޓްރިގަރގައި އިނގިލި ޖައްސާފައި ހުރި މީހެކެވެ.
  
  އަދި އެމީހާގެ އަތުގައި އޮޓޮމެޓިކް ދެ ހަތިޔާރާއި ބްލޫޓޫތު ހެޑްސެޓެއް ހުރިއިރު، އެ ރެސްޓޯރެންޓުގެ އެއްވެސް ޕެޓްރޯނަރަކު ނުކުމެގެން ނުދެއެވެ.
  
  ގޭޓްސްގެ އަމިއްލަ ބަހުންނެވެ. "މި ބީރައްޓެހިކަން ސާފުކޮށް އެނގޭ ގޮތުގައި އެތަނުގައި ހޭންގް އިން ކުރާނީ އޭނާއަށް ކުރެވެން އޮތްހާ ހިނދަކު، ދެން ކަމާބެހޭ ފަރާތްތަކުން އެމީހުންގެ ފިޔަވަޅު އަޅާއިރު އޭނާ ގޮވާލާނެ. ކައުއީ ޕޮލިސް ފޯސްގެ ގިނަ ބަޔަކު ހަރަކާތްތެރިވީ އެ ހާދިސާ ހިނގި ތަނަށް، ކަލޭމެންނާ ދުރުގައި."
  
  "އަހަރެމެން ރެންޗް ރައްކާތެރިކޮށް ބަހައްޓާނަން ސަރ" ހައިޑަން އޭނާއަށް ޔަގީންކަން ދިނެވެ. "އަހަރެމެން މިހެން ހީކުރީ."
  
  "އަހަރެމެން މިކަން ކުރިން މިސް ޖޭ. އަހަރެންނަށް ހީވަނީ ދެން ކޮވަލެންކޯގެ ޕްލޭންތައް ބިގް އައިލެންޑަށް ކޮބައިތޯ ބަލާނަން."
  
  ހައިޑަން ދެލޯ މަރާލިއެވެ. ކޮވެލެންކޯ މި ހަމަލާ ރާވަމުން އައިތާ އަހަރުތަކެއް ވެފައިވީ ނަމަވެސް ސުވާލުތައް އެބަހުއްޓެވެ. ޕޯޓަލް ޑިވައިސް ދޫކޮށްލަންވީ ކީއްވެގެން ހެއްޔެވެ؟ އެފަދަ ގިސްލުމަކާއެކު ފުރަންވީ ކީއްވެގެން ހެއްޔެވެ؟ މިއީ އޭނާގެ ޕްލޭން ބީ ކަމަށް ވެދާނެ ހެއްޔެވެ؟ އެއީ، ކަމާބެހޭ ފަރާތްތަކުން އޭނާގެ ހުރިހާ މަސައްކަތެއް އަވަހަށް ހާމަކޮށް، ޑްރޭކް، އޭނާގެ ރައްޓެހިންނާއި އާއިލާތަކާ ދެކޮޅަށް ބްލަޑީ ވެންޑެޓާއެއް އުފެއްދުމަށް ބާރުއެޅި ނަމަވެސް، އޭނާ މި މަގު އިޚްތިޔާރުކުރީ އެންމެ ބޮޑު މަޝްހޫރުކަމެއް ހޯދުމަށްޓަކައެވެ.
  
  ނުވަތަ، އޭނަ ހީކުރީ، ފަހަރެއްގައި އޭނާ ބޭނުން ކުރަމުން ދިޔައީ، މިތަނުގައި ތިބާގެ އަމަލުތައް ފާހަގަ ނުކުރެވިދާނެ ވަރަށް މިތަނުގައި ހަލަބޮލިކަމެއް އުފެއްދުމުގެ ކުރީގެ، ކުރީގެ ސްޓްރެޓެޖީއެވެ.
  
  މުހިންމެއް ނޫން، އޭނަގެ ހިތަށް އެރިއެވެ. އޭނާގެ ޚިޔާލުތައް ހުރީ ބެން އާއި އޭނާ ކުރި ނުރައްކާތެރި މަސައްކަތާ މެދުގައެވެ. ދުވަހަކުވެސް ވާޖިބުގެ ބޭރުން މިހެން ނުބުނާނެ ކަމުގައި ވިޔަސް އޭނަ އޭނަދެކެ ވަރަށް ލޯބިވާން ފެށިއެވެ. ބައްޕައާ މެދު އޭނާއަށް އިހުސާސް ކުރެވުނު ވާޖިބު ނެތިގެން ނުދިޔަ ނަމަވެސް ކެނެޑީ މޫރުގެ ބިރުވެރި މަރުގެ ފަހުން އެކަން ކުޑަވެގެން ދިޔައެވެ. ހަގީގީ ދިރިއުޅުން ކޮންމެ ދުވަހަކު ވެސް ކުރީގެ ވައުދުތައް ފަހަތަށް ޖައްސާލަ އެވެ.
  
  ހަވާއީގެ ވިދާ ކަޅު އުޑުމަތީގައި ހެލިކޮޕްޓަރު ސްޓްރީކް ކުރަމުން ދިޔައިރު، ހެއިޑަން ވަނީ ބެން ބްލޭކް އަށް ދުއާއެއް ކޮށްފަ އެވެ.
  
  އެވަގުތު އޭނާގެ ފޯނު ރިންގުވިއެވެ. ސްކްރީނަށް ބަލާލިއިރު ހައިރާންކަމާއެކު އޭނާގެ ބުމަ އުފުލިގެން ދިޔައެވެ.
  
  "ހައި" ވަގުތުން ޖަވާބު ދިނެވެ. "ހާލު ކިހިނެތް?"
  
  "މޮޅު، ޝުކުރިއްޔާ، އެކަމަކު މި މަހާނަ ހޯދުމުގެ ވިޔަފާރިއަށް އެއް ސީރިއަސް ސައިޑް އިފެކްޓެއް އެބައޮތް. އަހަރެންގެ ޓޭން ކިރިޔާވެސް ނެތިއްޖެ."
  
  ހައިޑަން ހިނިތުންވެލިއެވެ. "އާނ ޓޯސްޓެން، މި ކަހަލަ ކަމެއްގެ ސެލޫންތައް އެބަހުރި."
  
  "ކޮމާންޑް ޕޯސްޓާއި މަހާނައާ ދެމެދު؟ އަސްލު ނޫން."
  
  "ހަމަ ޔަގީނުންވެސް އަހަރެން ޗެޓް ކުރަން ވަރަށް ލޯބިވާނެ ޓޯސްޓެން، އެކަމަކު ތިޔަ ސްވިޑެންގެ މީހުން އަމިއްލައަށް ވަގުތުތައް ހޮވަނީ."
  
  "ފަހުމްވުން. އަހަރެން ފުރަތަމަ ޑްރޭކްއަށް ގުޅަން އުޅުނު ނަމަވެސް އެކަން ދިޔައީ ސީދާ ވޮއިސްމެއިލް އަށެވެ. އޭނަ އޯކޭތަ؟"
  
  "އޭނާއަށް ވުރެ ރަނގަޅު، އާނ." ކަނާތްފަރާތުގައި ކައުއީގެ އުޑުމަތި އުފެދިފައިވާތަން ހޭޑަންއަށް ފެނުނެވެ. "އަޑުއެހުން-"
  
  "އަވަހަށް ދާނަން. މިތަނުގައި ހިންގި އޮޕަރޭޝަން ކާމިޔާބުވިއެވެ. ކުށްވެރިކުރެވޭނެ އެއްވެސް ކަމެއް ނެތެވެ. ހުރިހާ ކަމެއްވެސް ވީ ހީކުރި ގޮތަށް އަދި ވަގުތުންނެވެ. އެކަމަކު..." ޓޯސްޓެން މަޑުކޮށްލުމުން ހައިޑަންއަށް އޭނާގެ ނޭވާ ހިފަހައްޓާ އަޑު އިވުނެވެ. "މިއަދު ކަމެއް ވީ. އަޅުގަނޑު ދަންނަވާނީ ކަމެއް 'އޮފް' ހެން ހީވާ ކަމަށެވެ. ތިޔަ އެމެރިކާ މީހުން އެހެން ކިޔާފާނެ."
  
  "އާނ?"
  
  "އަޅުގަނޑުގެ ސަރުކާރުން ފޯނެއް އައީ. އަޅުގަނޑުގެ މެދުވެރިއެއްގެ ފަރާތުން ފެށިގެން މިނިސްޓަރ އޮފް ސްޓޭޓް އާއި ހަމައަށް. މަތީ ފެންވަރުގެ ޗެލެންޖެއް. އަހަރެން-" އަނެއްކާވެސް ފަސްޖެހިގެން މަޑުޖެހުމެއް، އެއްގޮތަކަށްވެސް ޑާލް ފަދައިން ނޫނެވެ.
  
  އެމީހުންގެ ދަށަށް ކައުއީގެ ގަދަ ފަޅުތެރެ ދުއްވައިގަތެވެ. އެ ކޯލް އައީ ރޭޑިއޯ މެދުވެރިކޮށެވެ. "އަށެއް މިނެޓް ބާކީ އޮތީ."
  
  "އަޅުގަނޑަށް ކިޔައިދިނީ އަޅުގަނޑުމެންގެ އޮޕަރޭޝަން - އަޅުގަނޑުމެންގެ ސްކެންޑިނޭވިއާގެ އޮޕަރޭޝަން - އާ އިދާރާއަކަށް ބަދަލުވާން އުޅޭ ވާހަކަ. އެމެރިކާގެ ސީއައިއޭ، ޑީއައިއޭ އަދި އެންއެސްއޭގެ މަތީ މަގާމުތަކުގައި ތިބި ނަމަވެސް ނަން ނުޖެހޭ މެމްބަރުން ހިމެނޭ ޖޮއިންޓް ޓާސްކް ފޯހެކެވެ. އެހެންވީމާ ހޭޑަން އަހަންނަކީ ސިފައިންގެ މީހެއް ކަމުން އަހަރެންގެ އެންމެ މަތީ މަތީވެރިޔާގެ އަމުރުތައް ތަންފީޒު ކުރާނަން، އެކަމަކު އެއީ ކަލެއަށް ރަނގަޅު ކަމެއް ހެއްޔެވެ؟"
  
  އަމިއްލަ ނަފްސު ހުރި ނަމަވެސް ހައިޑަން ސިހުނެވެ. "އަހަންނަށް މިއީ މުޅިން ދޮގު ވާހަކައެއް ކަހަލަ އަޑެއް. މައިގަނޑު މީހާގެ ނަމަކީ ކޮބައި ހެއްޔެވެ؟ އަމިއްލަ ނަފްސު އަތަށް ދޫކުރާ މީހާއެވެ."
  
  "ރަސެލް ކޭމަން. އޭނާ ދަންނަންތަ؟"
  
  ހައިޑަން އޭނާގެ ހަނދާން ހޯދަމުން ދިޔައެވެ. "އަހަންނަށް ނަން އެނގޭ ނަމަވެސް އެކަމާ ބެހޭ ގޮތުން އެނގޭ ވަރަށް މަދު. އަޅުގަނޑަށް ޔަޤީން އޭނާއަކީ ޑިފެންސް އިންޓެލިޖެންސް އެޖެންސީ ޑީއައިއޭގެ މީހެއްކަން، އެކަމަކު އެމީހުން ގިނައިން އުޅެނީ ހަތިޔާރުގެ ނިޒާމުތައް ހޯދުމުގެ ވިޔަފާރީގައެވެ. ކޮން ނަރަކައެއް މި ރަސަލް ކޭމަން ބޭނުންވަނީ ކަލެއާއި މަހާނައާއި އެކު؟"
  
  "ތިޔަ ކިޔަނީ އަހަރެންގެ ސިކުނޑި".
  
  ލޮލުގެ ކަނުން ބޭރަށް ނުކުމެގެން އައި ހޭޑަންއަށް ފެނުނީ މޭގެ ބޮލުގައި ބޮލުގެ ނާށިގަނޑު ތެރެއިން ބަޑިޖަހާފައިވާ ފަދައިންނެވެ. އެކަމަކު ސުވާލު އުފެދޭ ގޮތަކަށް ހައިޑަން އޭނާއާ ދިމާއަށް އެނބުރިލުމާއެކު ޖަޕާނުގެ އެޖެންޓް ދުރަށް ބަލާލިއެވެ.
  
  ހައިޑަން ދެތިން ސިކުންތު ވަންދެން ވިސްނާލުމަށްފަހު މަޑުމައިތިރި އަޑަކުން އަހާލިއެވެ، "ތިޔަ ހުރިހާ މީހުންނަށް އިތުބާރު ކުރަންތަ ޓޯސްޓެން؟"
  
  ޑާލްގެ މާ ދިގު މަޑުޖެހުމަކުން އޭނާގެ ސުވާލަށް ޖަވާބު ލިބުނެވެ.
  
  "ޑީއައިއޭއަށް ކަމެއްގެ އިންޒާރު ދިނީމަ ދެން އެމީހުންގެ ވަރަށް ބޮޑު ކަވަރޭޖެއް އެބައޮތް. އެމީހުންގެ އިސްކަން ސީއައިއޭއަށް ވުރެ ވެސް ބޮޑުވެދާނެ އެވެ. ފަރުވާތެރިކަމާއެކު ފިޔަވަޅު އަޅާބަލަ އެކުވެރިޔާ. މި ފިރިހެންމީހާ، ކޭމަން، އޭނާއަކީ ޖިންނިއެއް ނޫން އެހެން އެއްޗެއް ނޫނެވެ. ބްލެކް އޮޕްސް ޓްރަބަލްޝޫޓަރ، ގިޓްމޯ، ސެޕްޓެމްބަރ 11 ވަނަ ދުވަހު. ސީރިއަސް އަދި ނާޒުކު ކަމެއް ގޯސްވެއްޖެ ނަމަ އެއީ ތިބާ އެނބުރޭ މީހާ."
  
  "ފަކް މީ. އަހަރެން އެދުނު ނަމައޭ ހިތަށް އަރައެވެ."
  
  "އަހަރެން މިހާރު ދާން ޖެހޭނެ ޓޯސްޓެން. އެކަމަކު އަހަރެން ވައުދުވަން އަހަރެންނަށް ވީހާވެސް އަވަހަކަށް ޖޮނަތަންއާ މި ޝިޓްގެ ވާހަކަ ދައްކާނަމޭ. އެތާ ހޭންގް އިން."
  
  ޓޯސްޓެން އެ ކޮންޓްރެކްޓްގައި ސޮއިކުރީ އެ ހުރިހާ ކަމެއް ފެނިފައިވާ ޕްރޮފެޝަނަލް ސިފައިންގެ މީހެއްގެ ވަރުބަލި ނޭވާއަކާ އެކުގަ އެވެ. ހައިޑަން އޭނާއަށް ހަމްދަރުދީވިއެވެ. އޭނައަށް އެނގުނު އެއްޗެއް އަހާލަން އުޅެނިކޮށް މާއީ އާއި ދިމާއަށް އެނބުރިލިއެވެ.
  
  އެކަމަކު ރޭޑިއޯ މެދުވެރިކޮށް "ޓާގެޓް" ގެ ކޯލް އައެވެ.
  
  ކުރިމަތިންނާއި ތިރީގައި ހުރި ދަނޑުތައް އަނދަމުން ދިޔައެވެ. ހެލިކޮޕްޓަރު ފައިބައިގެން ދިޔައިރު ކުދިކުދި ފިގުހަތައް ރެންޑަމްކޮށް ހުރިހާ ދިމާލަކަށް ދުވަމުން ދިޔަތަން ފެނުނެވެ. ކެބިން އިން ރޯނުތައް ދިގުވެގެން ދިޔައިރު މީހުން އެމީހުންގެ ފަހަތުން ފުންމާލައިގެން އަވަސް އަވަހަށް ތިރީގައި ހުރި ފިހިފައިވާ ބިމާ ދިމާއަށް ފުންމާލިއެވެ. ހޭޑަން އާއި މޭ އެމީހުންގެ ނަންބަރަށް އިންތިޒާރު ކުރަމުން ދިޔައިރު، އަމިއްލަ މީހުން ބަޑިޖަހާ އަޑު އިވުމުން މޭގެ މޫނުމަތީގެ ކުލަވަރު ހުސްވިއެވެ.
  
  ހޭޑަން ތިންވަނަ ފަހަރަށް އޭނާގެ ގްލޮކްގެ ތައްޔާރީ ޗެކްކޮށްލަމުން "ބުޑްރޯ ތިރީގައި" އޭ ބުނެލިއެވެ.
  
  "ޑޯންޓް ވޮރީ" ޖަޕާނު އަންހެންމީހާ ބުންޏެވެ. "އޭނާ މިދަނީ މައި-ޓައިމްގެ އަސްލު މާނައެއް ހޯދަން."
  
  އެ ދެ އަންހެނުން އެކުގައި ރޯޕުން ފައިބައިގެން އެއް ވަގުތެއްގައި ފޭބިއިރު، ކްލާސިކް ވަން ޓޫ ކަވަރ މޫވް އެއްގައި ހިނގައިގަތެވެ. މި ޢަމަލުގައި އެކަކު އަނެކަކަށް މުޅިން އިތުބާރު ކުރަން ޖެހުނީ، އެކަކު ދުވަމުން ދިޔައިރު އަނެއް މީހަކު އެމީހުންގެ ޕެރިފެރަލްސް ބަލަހައްޓައިގެން ހުރުމުންނެވެ. އެއް، ދެ، ލީޕްފްރޮގް ފަދައިން. ބިނާކުރުން. އެކަމަކު އެއީ ކުރިއަށް ދިއުމަށް އަވަސް އަދި ފަނާކުރަނިވި މަގެވެ.
  
  ދުވަމުން ދިޔައިރު ހައިޑަން އެ ސަރަހައްދު ސްކޭން ކުރިއެވެ. މަޑުމައިތިރި ބައެއް ފަރުބަދަތައް ނިމުނީ ފެންސް ޖަހާފައިވާ ކޮމްޕައުންޑެއްގައި ކަމަށާއި އެ ކޮމްޕައުންޑްގެ މަތީގައި ބޮޑު ގެއަކާއި ބޮޑެތި ބައެއް ބޭރު އިމާރާތްތައް ހުއްޓެވެ. މިއީ ކޮވަލެންކޯގެ ދެވަނަ ރެންޗަކަށް ވާނެއެވެ. އަލިފާނާއި ހަލަބޮލިކަމުން ނިންމާނަމަ، ބައުޑްރޯ ވަނީ އެމީހުންގެ ކުޑައިރުކޮޅެއް ކުރިން އައިސްފައެވެ.
  
  ނުވަތަ، މާ ބޮޑަށް ބެލެވޭ ގޮތުގައި، އޭނާ ދިޔައީ ސޭޑިސްޓިކަލީ އެ ހުރިހާ ކަމަކާ އެކު އޭނާގެ ވަގުތު ނަގަމުންނެވެ.
  
  ހޭޑަން ދުވެފައި ގޮސް އޭނާގެ ދަރަންޏަށް ނަގާފައިވާ މެރިން އެމް16 އެސޯލްޓް ރައިފަލް މާޒްލް ފްލެޝްތަކާއި ކަވަރުގައި ފެނުނު ފިރިހެނުންނަށް ބަޑިޖަހާލިއެވެ. ދެމިނެޓް ފަހުން އޭނަގެ ނަންބަރު ޖެހުމުން އޭނަ ހަޅޭއްލަވައިގަތީ: "ރީލޯޑް!" އަދި އޭނާގެ ހަތިޔާރަށް އާ މަޖައްލާއެއް ވައްދަން އިތުރު ދެތިން ސިކުންތު ނެގިއެވެ . އެމީހުންނަށް މަދުން ނަމަވެސް އަނބުރާ ބަޑިޖަހާފައި ވާއިރު، އެމީހުން ތިބިއިރު އެކަން ތަރުތީބު ނުކުރެވިގެން އެތައް ފޫޓެއް ގެއްލިގެން ދިޔައެވެ.
  
  ދެ ފަރާތުން ވެސް ކްރެކް މެރިން ޓީމުތައް ކުރިއަށް ދިޔައީ ހަމަހަމަ ސްޕީޑެއްގަ އެވެ. މިހާރު ކުރިމަތީގައި ފެންސެއް އުފެދިފައި އޮތްއިރު، ގޭޓް ދައުވަތު ދޭ ގޮތަށް ހުޅުވާފައި އޮތް ނަމަވެސް ޓީމުތައް ދިޔައީ ކަނާތް ފަރާތަށެވެ. ރަނގަޅަށް ބަހައްޓާފައި ހުރި ބޮމެއްގެ ސަބަބުން ފެންސް ސަޕޯޓްތައް ހަލާކުވެ، ޓީމަށް ހުރަހެއް ނެތި ރެންޗަށް ވަނުމުގެ ފުރުސަތު ލިބުނެވެ.
  
  ވަޒަންތައް މިހާރު ނުރައްކާތެރި ގޮތަކަށް ކައިރިން ވިސްލް ޖަހަމުން ދިޔައެވެ.
  
  ޖެނެރޭޓަރު އެނެކްސްގެ ފަހަތުން ހޭޑަން ނިވާވެގެން ދިޔައެވެ. އެ އަސަރުން ސްޕާކްސް ފޮނުވާލީ މާއީ ކަވަރ އަށް ޑޯވް ކުރި ވަގުތުގައެވެ. ހުރިހާ ތަނެއްގައި އެތުރިފައި ހުރި ލޮނުގަނޑާއި ދަގަނޑު ކޮތަޅުތަކެވެ.
  
  މާއީ ކޯތާފަތުން ލޭ ފޮހެލިއެވެ. "ބޯޑްރޯގެ ސިފައިން ތަމްރީނު ކުރެވުނީ ތިޔަބޭފުޅުންގެ ކިންޑަރ ގާރޓަންތަކުގައި."
  
  ހައިޑަން ނޭވާ ހިފަހައްޓަން ވަގުތުކޮޅެއް ހޭދަކޮށްލުމަށްފަހު އަވަސް އަވަހަށް ގެއަށް ނަޒަރު ހިންގާލިއެވެ. "ބާރަ ފޫޓު. ތައްޔާރުތަ؟"
  
  "އާނ".
  
  ހައިޑަން ސަލާމަތްވިއެވެ. މައި ކުރިއަށް ޖެހިލާފައި ލީޑްގެ ފާރެއް ޖަހައި، އެމީހުންގެ ދުޝްމަނުން ނިވާވާން ޑަކް ކުރަން މަޖުބޫރު ކުރިއެވެ. ހައިޑަން ގޭގެ ކަނަކަށް ވާސިލްވެ ފާރުގައި ފިރުމާލިއެވެ. ކުޑަދޮރަށް ފްލެޝްބެންގް އެއް އުކާލުމަށްފަހު މާއީ ނިވާކޮށްލިއެވެ.
  
  އެކަމަކު އެވަގުތު އޭނަގެ ކަންފަތް ދޮށުގެ ތެރެއިން ސިއްސުވާލާފަދަ ވަރަކަށް ވާހަކަ ދެއްކިއެވެ. ޓީމް ލީޑަރު ވަނީ ދުރު ގުދަނަށް މިސްރާބު ޖެއްސުމަށް އިލްތިމާސް ކުރައްވާފައެވެ. އެތަނުގައި ބިރުވެރި ކަމެއް ހިނގަން އުޅުނެވެ. ހޭޑަން އަޑުއަހަން ހުއްޓާ އޭނާއަށް ވިސްނުނީ ބައުޑްރޯގެ މީހުން އިމާރާތުގެ ދެބައިކުޅަ އެއްބައި ވަށާލާފައި އެތެރޭގައި ހުރެދާނެ ކޮންމެ އެއްޗަކަށް ބަޑިޖަހަން އުޅޭ ކަމެވެ.
  
  އަސީރުން، ޝައްކެއްވެސްނެތްގޮތުގައި. ރަހީނުކޮށްފައިވާ މީހުންނެވެ.
  
  މެއި އަށް ފަހު ހޭޑަން ދުވެފައި ގޮސް ކްލިއަރިން އަށް ވަދެ އެކުގައި ޝޫޓް ކުރި އެވެ. އެހެން ސިފައިންވެސް އެމީހުންނާ ގުޅިގެން ދެފަރާތުން ފަންކާ ޖަހައި، ހިތްވަރާއި މަރުގެ މަރުވާ، ހަމަލާދޭ ފާރެއް އުފެއްދިއެވެ.
  
  ހިނގަން އުޅުނު ބުއްދިވެރި ޤަތުލުއާންމަކީ ބައުޑްރޯގެ ކޯލިން ކާޑެވެ. އޭނާ ހުންނާނެއެވެ.
  
  ފިލައިގެން ދިޔަ ސިފައިން ބަޑިޖެހުން ހުއްޓާނުލައެވެ. ވައިގެ ތެރެއިން ވަޒަންތައް ކޮށާލައި، ފާރުތަކާއި މެޝިނަރީތަކުން ފުންމާލައި، މަދުވެގެން ބައި ޑަޒަން ދުޝްމަނުންގެ އަމާޒުތައް ފެނިފައިވެ އެވެ. ބައުޑްރޯގެ މީހުން ފަހަތަށް ޖެހި ފަހަތަށް ޖެހިލީ ސިހުމާއި ބިރުންނެވެ. ސިފައިން އެމީހުންގެ ހިޔާތަކުގެ ކައިރިން ފާއިތުވަމުން ދިޔައިރު ފަރުވާކުޑަކޮށް އެއްފަރާތުން ބަޑިޖަހަން އުޅުނު ނަމަވެސް މެރިންސް ތައްޔާރަށް ތިބެ ބޮން ގޮއްވާލި އެވެ.
  
  ދުވުންތެރިންގެ ދެފަރާތުގައި ވެސް ގޮވުންތައް ވައިގެ ތެރެއަށް އުސްކޮށް ބަޑިޖަހާފައިވެ އެވެ. އެ ގޮވުންތަކުގެ ސަބަބުން ޝްރެޕްނެލްތައް އުދުހެމުން ދިޔައެވެ؛ އަލިފާނުގެ ދުލުން ހޫނު މަރު ފެތުރިގެން ދިޔައީ ލޮލަށް ކިރިޔާ ވެސް ފަހަތުން ދާން ޖެހޭ ވަރަށް އަވަހަށެވެ. ހަޅޭއްލަވާ މީހުން އެމީހުންގެ މަގުގައި އޮވެއެވެ.
  
  ކުރިމަތީގައި ހުރި ބާންއެއް ހައިޑަންއަށް ފެނުނެވެ. އޭނަގެ ހިތް މުޅިން ބިރުވެރިކަމެއްގެ ތެރޭގައި ފުނޑުފުނޑުވެގެން ދިޔައެވެ. އެއީ ތެދެކެވެ. ބައުޑްރޯގެ މަދުވެގެން ފަނަރަ މީހުން ތަޅުލާފައިވާ ގޯތިތެރޭގައި ތިބިއިރު، ހަތިޔާރުތައް ކަރުދާސް ފަދަ ތުނި ފާރުތަކަށް އަމާޒުކޮށް، ހައިޑަން ފުރަތަމަ މީހާއަށް އަމާޒު ހިފުމުން އެ އެންމެން ބަޑިޖަހާލިއެވެ.
  
  
  * * *
  
  
  ހަވާއީ ސިފައިންނާއި އެމީހުންގެ އެކުވެރިން ބިގް އައިލެންޑްގެ ކޮވަލެންކޯ ރެންޗަށް ހަމަލާ ދިނުމުން އެލިޝިއާ މައިލްސް ދުވެފައި ގޮސް ބަޑިޖަހާފައިވެ އެވެ. ބިންގަނޑު އޮތީ އެއްވަރެއް ނޫނެވެ. ހުރިހާ ފުން ކެނިއޯންތަކާއި، އުސް ފަރުބަދަތަކާއި، ގަސްގަހާގެހި ގިނަ ފަޅުތަކެކެވެ. އެމީހުން ރެންޗާ ކައިރިވުމުގެ ކުރިން ވެސް ހަމަލާދިން ހެލިކޮޕްޓަރުތަކުގެ ތެރެއިން އެއް ހެލިކޮޕްޓަރަށް ގްރެނޭޑް ލޯންޗެއް ޖަހައި، އެ ހެލިކޮޕްޓަރުގައި ހިފާފައި ނަމަވެސް ހަލާކު ނުވެ، އެ އެންމެން ވެސް އަވަހަށް ޖައްސާލަން މަޖުބޫރުވި އެވެ.
  
  މިހާރު އެމީހުން ޓީމެއްގެ ގޮތުގައި އަވަސްވެގަތީ، ގަދަ ފަޅުތަކާއި ގަދަ ފަރުބަދަތަކުގެ ތެރޭގައި މުއާމަލާތް ކުރަމުންނެވެ. އެމީހުންނަށް މިހާރުވެސް ވަނީ ބޫބީ ޓްރެޕަކަށް އެއް ފިރިހެނަކު ގެއްލިފައެވެ. މި ހަމަލާ ތައްޔާރުކޮށްފައިވަނީ ލޭއޮހޮރުވާލާ ރަސްގެފާނުގެ މީހުންނެވެ. ގަސްތަކުގެ ތެރެއިން އަމާޒެއް ނެތި އާރުޕީޖީތައް އުދުހިގެން ދިޔައެވެ.
  
  ކުލީ ސިފައިން މަޖާކޮށްލަނީ.
  
  އެކަމަކު މެރިންސް ކުރިއަށް ފިއްތާލީ، މިހާރު ފެންސާއި ވަކިވެފައި އޮތީ އެންމެ ތިރީސް ފޫޓާއި އެންމެ ފަހުގެ އެއް އުސް ވާދީއެވެ. އެމީހުންގެ ދުޝްމަނުންގެ ހިނިތުންވެލަމުން ދިޔަ މޫނުތައް އެލިޝިއާއަށް ފާހަގަ ކުރެވުނެވެ. އޭނަގެ ލޭ ކައްކަން ފެށިއެވެ. އޭނާގެ ކައިރީގައި ސީއައިއޭގެ ބޮޑު އެޖެންޓެއް ކަމަށްވާ ކިނިމާކާ ޖަޔަންޓެއް ހޯދުމަށް ފުދޭވަރަކަށް އަވަހަށް ދުވެފައި ދިޔައެވެ. އޭނާއަކީ ވަރަށް ބޭނުންތެރި މީހަކަށް ވެގެން ދިޔައެވެ.
  
  އެމީހުންގެ ކަންފަތުގައި މުވާސަލާތީ ވަސީލަތްތައް ރިލޭ ކުރަމުން ދިޔައީ އަންނަމުންދާ އަނިޔާވެރިކަމުގެ ޚަބަރުތަކެކެވެ. އޮއަހޫގައި ހުންނަ އަލާ މޮއާނާ ކުއީން ހޮޓަލް ވަނީ ބަންދުކޮށްފަ އެވެ. ދިހަ ވަނަ ފަންގިފިލާގެ ކުޑަދޮރަކުން ފަތުރުވެރިއަކު އެއްލާލައި މަރާލައިފި އެވެ. ބޮމުގެ ހަމަލާތައް މަގުމައްޗަށް އުކާލި އެވެ. ސްޕެޝަލް ފޯސަސްގެ ޓީމުން ތައްޔާރުވަމުން ދިޔައީ ކުލީ ސިފައިންގެ މަރާއި ހަމަނުޖެހުންތަކުގެ ސަބަބުން ވަރަށް އަވަހަށް ފެހި ސިގްނަލް ލިބޭނެ ކަމަށް ބެލެވޭ އޮޕަރޭޝަނަކަށެވެ. ކައުއީގައި އެކަނިމާއެކަނި އަމިއްލައަށް މަރުވި މީހަކު ނޫސްވެރިން އެއްވެފައި ތިބި ވެންތަކަށް އެތައް ވަޒަނެއް ޖަހައި ރިޕޯޓަރަކަށް އަނިޔާވި އެވެ. އަދި މިހާރު ބިގް އައިލެންޑްގައި ފަތުރުވެރިން ފުރިފައިވާ ބަހެއް ރަހީނުކޮށް، އޭގެ ފަޅުވެރިންގެ ތެރޭގައި ބޮމެއް ވަނީ ޖަހާފައެވެ. އެމީހުން އެތެރޭގައި ތަޅުލާފައި ތިބިއިރު އެމީހުންގެ އަސީރުން ބޭރުގައި ޑެކްޗެއާތަކުގައި އިށީނދެގެން ބިޔަރު ބޮއެ ކާޑު ކުޅެން ތިއްބެވެ. އޭގެ ތެރެއިން ކޮން އެއްޗެއްގެ އަތުގައި ޑިޓޮނޭޓަރު ހުރި ކަމެއް، އަދި ކިތައް އެއްޗެއް ހުރި ކަމެއް ނޭނގެ އެވެ.
  
  އަލީޝާ ފުންމާލީ ވާދީގެ އެއްފަރާތުން ތިރިއަށެވެ. ކުރިމަތީގައި އާރުޕީޖީއެއް ގޮވައި، ވައިގެ ތެރެއަށް ނަޖިހާއި ހިލަތައް އުސްކޮށް ފޮނުވާލި އެވެ. އެމީހުންގެ މައްޗަށް ފުންމާލަމުން ހީލަމުން އޭނަ އެނބުރިލީ ކިނިމާކީގެ ފަސްޖެހުން އިހުސާސް ކުރެވުމުންނެވެ.
  
  "އާދޭ ފަލަ" ކުޅޭކުޅޭ ގޮތަކަށް ތުންފަތް ކޮށާލަމުން ޝަބާނާ ބުނެލިއެވެ. "އަހަރެންނާއެކު މަޑުކޮށްބަލަ. މިއީ ޙަޤީޤަތުގައި ކަންކަން ގޯސްވާ ހިސާބެވެ."
  
  
  * * *
  
  
  ހޭޑަން ތަކުރާރުކޮށް ބަޑިޖަހަމުން ދިޔައީ ހަމަޖެހިލައިގެން ހުރެ، މިހެން ވުމުން އޭނާގެ ޞައްޙަކަން ދެމެހެއްޓުމަށެވެ. އޭނަގެ ލޮލުގެ ފެނުމުގައި ތިން ބޯ ގޮވާލިއެވެ. މާއީ އަދިވެސް އެއްޗެކޭ ނުބުނެ އޭނަގެ ގާތުގައި ދުވަމުން ދިޔައެވެ. އަނެއް ސިފައިން އެއް ކަކުލަށް ވެއްޓި، ބަޑިތަކުން ދުރުވެ، ކުލީ ސިފައިން އެނބުރި ދިއުމުގެ ކުރިން ވައްޓާލިއެވެ.
  
  އޭރު އެމީހުންގެ ތެރޭގައި ހައިޑަން ވެސް ހިމެނެއެވެ. އެއް މީހަކު އެނބުރިލުމުން އޭނަ އޭނަގެ ނޭފަތުގެ ބްރިޖުގައި ރައިފަލުން ޖަހާލިއެވެ. އޭނާ ހަޅޭއްލަވަމުން ވެއްޓުނު ނަމަވެސް އޭނާގެ ފައިގައި ފިރުމާލުމުން އޭނާގެ މައްޗަށް ބޯ އުދުހިގެން ދިޔައެވެ.
  
  އަވަސް އަވަހަށް މައްޗަށް އެރި ނަމަވެސް އޭނާގެ ހަށިގަނޑު އޭނާގެ މައްޗަށް ވެއްޓި ބިންމަތީގައި ފިރުމާލިއެވެ. އިސްއުފުލާ ބަލާލިއިރު ސީދާ އޭނާގެ ނަފްރަތުން ފުރިފައިވާ ވޭނުން ތެމިފައިވާ ދެލޮލަށް ބަލާލިއެވެ. ބެއަރިޝް ގްރޯލްއަކާއެކު އޭނާ އޭނައަށް ޕަންޗެއް ޖަހައި އޭނާގެ ބޯ އަތްތިލަ އޭނަގެ ކަރުތެރޭގައި އޮޅާލިއެވެ.
  
  ވަގުތުން ތަރިތައް ފެނުނު ނަމަވެސް އޭނާ ހުއްޓުވަން އެއްވެސް މަސައްކަތެއް ނުކުރެއެވެ. އޭގެ ބަދަލުގައި އޭނާގެ މިނިވަން ދެ އަތުން އަމިއްލައަށް ހަތިޔާރު ހޯދިއެވެ. ކަނާތްފަރާތުގައި ހުރީ އޭނާގެ ގްލޮކް އެވެ. ކަނާތްފަރާތުގައި އޮތީ އޭނާގެ ވަޅިއެވެ. ބަޑިގެ ފީފާ އޭނާގެ ރިބަން ތެރެއަށް ވައްދާލީ އޭނާއަށް އިހުސާސް ކުރެވޭތޯއެވެ.
  
  އޭނާގެ ހިފަހައްޓާލުން ލުއިވެ ދެލޯ ބޮޑުވެގެން ދިޔައެވެ.
  
  ހައިޑަން ވަނީ ތިން ޑަލް ޝޮޓެއް ޖަހާފައެވެ. އެމީހާ އޭނަގެ ކިބައިން ފުރޮޅިގެން ދިޔައެވެ. އޭނާގެ މަތީގައިވާ މަންޒަރު ސާފުވަމުން ދިޔަވަރަކަށް އެހެން ކުލީ ސިފައިންގެ މީހެއްގެ މޫނު ފެންނަން ފެށިއެވެ. ހޭޑަން ނޭފަތުގައި ބަޑިޖަހާލިއިރު، އެމީހާ ފަހަތަށް އުދުހިގެން ގޮސް ގެއްލިގެން ދިޔަތަން ފެނުނެވެ.
  
  ތެދުވެ އިށީންނަމުން މާއީ ފެނިއްޖެއެވެ. އެންމެ ފަހުން ބާކީ ހުރި ކުލީ ސިފައިންގެ މީހާ އޭނާއާ ކުރިމަތިލައެވެ. ހައިޑަން ލޯ މަރާލިއެވެ. މި މީހާއަކީ ބޯޓު ފަރަށް އެރިއެވެ. އޭނާގެ މޫނުމަތިން ފެންނަނީ ރަތްކުލަ ޖަހާފައި ހުރި ކަހަލަ ގޮތަކަށެވެ. އެކަށީގެންވާ ވަރަށް ދަތްތަކެއް ނެތެވެ. އޭނާގެ ދަތްދޮޅި ހީވަނީ ލަސްވެފައި ހުރިހެންނެވެ. އެއް އަތް ފަޅައިގެން ގޮސްފައިވާއިރު، އަނެއް އަތް ފަޅައިގެން ގޮސްފައިވަނީ އުނަގަނޑުންނެވެ. ތެޅިތެޅި އޮތް ފައިތަކެއްގައި ހުއްޓިލުމަށްފަހު ލޭއޮހޮރުވާލާފައިވާ ފުންޏެއްގެ ތެރޭގައި ކަކޫ މައްޗަށް ވެއްޓުނެވެ.
  
  "ތިޔަ ހޮވީ ގޯސް މީހަކު ޗެލެންޖް ކުރަން" ދަރަންޏަށް ނަގާފައިވާ ގްލޮކް އާއި އެކު އަމާޒު ހިފައިގެން ބޯ ފޮޅާލަމުން ފޮނި ހިނިތުންވުމަކާއެކު މާއީ ބުނެލިއެވެ.
  
  ހައިޑަން ނިވާކޮށްލީ ބޭއިޚްތިޔާރުގައެވެ. މިއީ ކޮންމެވެސް ސީރިއަސް އަންހެނެކެވެ.
  
  އެމީހުންގެ ޙާޟިރީއަށް ގޮވާލަމުން މެރިންސް ބާންގެ ދޮރު ހުޅުވާލިއެވެ. ރިގްކޮށްފައިވާ ފާރުތަކުގައި ހުރި ލޯވަޅުތަކުގެ އަދަދަށް ބަލާއިރު ހައިޑަންގެ ހިތް ފުނޑުފުނޑުވެގެން ދިޔައެވެ. ރަހީނު ކުރި މީހުން ސަލާމަތްވި ކަމަށް އުންމީދު ކުރަމާ ހިނގާށެވެ.
  
  ހަލުވިކަމާއެކު ސާފުވަމުން ދިޔަ ޚިޔާލުތަކުގެ ތެރެއިން ހުރިހާ ކަމެއްގެ މައްޗަށް ކޮންމެވެސް ކަމެއް ފާހަގަ ކުރެވުނެވެ. ބައުޑްރޯ މިތާއެއް ނެތެވެ. އެނބުރި އެގެއަށް ބަލާލިއެވެ. އެއީ އޭނާ ފޮރުވިދާނެ ކަމަށް ހީކުރި އެންމެ ފަހު ތަން ނަމަވެސް އަދިވެސް-
  
  ކުއްލި ހަލަބޮލިކަމެއް އޭނަގެ ސަމާލުކަން ދަމައިގަތެވެ. މެރިންސް ތަޅައިގަނެގެން ގޯތިތެރެއިން ނުކުތީ، އެކަކު އޭނާގެ ކޮނޑުގައި ހިފަހައްޓައިގެން ހުރީ ވަޅިން ހަމަލާދީފައިވާ ފަދައިންނެވެ.
  
  ދެން ބޮޑްރޯސް އާއި ކުލީ ސިފައިންގެ ގިނަ ބަޔަކު ބަޑިޖަހައި ޖިންނިން ފަދައިން ހަޅޭއްލަވައިގަތީ ގޯތިތެރެއިން ނިކުމެގެން ދިޔައެވެ. މީގެ މާނައަކީ އެހެން ކުލީ ސިފައިން ޑެކޯއަކަށް ވުމަށްޓަކައި ފުރާނަ ދިނީ ހެއްޔެވެ؟ އެމީހުން ބަޑިޖަހާފައިވަނީ ހުސްތަންތަނުންތޯ ނުވަތަ ވަކި މަޤާމަކުން ހެއްޔެވެ؟
  
  ހަގީގަތް އޭނާގެ ގައިގައި ޖެހުނީ ނިއުކްލިއާ ގޮވުމެއް ފަދައިންނެވެ. ބްލަޑް ކިންގްގެ މީހުން މިހާރު މެރިންސްގެ ތެރޭގައި ހަނގުރާމަ ކުރަމުން ދިޔައިރު، ބައުޑްރޯ ދުވެފައި ދިޔައީ ވަޅި އުފުލާލައިގެން ހުރެ ހޭޑަން އާއި ދިމާއަށެވެ.
  
  
  * * *
  
  
  އެލިޝިއާ ޓީމު ކުރިއަށް ގެންދިޔައީ އޭނާގެ އުފެއްދުންތެރިކަމާއި ރޫހުގެ ދަށުގައި އޮވެގެންނެވެ. އޭގެ ދެތިން މިނެޓް ފަހުން ފައިނަލް ރައިސްގެ މައްޗަށް ވާސިލްވެ، ކޮނެފައިވާ ޑިފެންޑަރުންގެ މައްޗަށް އަލިފާނުގެ ހެލޯއެއް ވާރޭ ވެހުނެވެ. ބޮޑު ގެއަކާއި ބޮޑު ބާންއަކާއި ދެ ކާރު ޖައްސާ ގަރާޖެއް އަލީޝާއަށް ފާހަގަ ކުރެވުނެވެ. އެތަނުން ފުޅާ ކޯރެއް ފެންނައިރު، ޝައްކެއްވެސްނެތްގޮތުގައި އެއީ ފިލައިގެން ދިއުމުގެ ވަސީލަތެއްގެ ގޮތުގައި ހިދުމަތް ކުރާ ތަނެއް ކަމަށާއި، ބާން ކައިރީގައި ހުރީ އެއް ތަޅާފައިވާ ހެލިކޮޕްޓަރެއް ޖަހާފައިވާ ހެލިޕެޑެކެވެ.
  
  ފަހަތަށް ބަލާލިއެވެ. "ގްރެނޭޑް ލޯންޗްތައް."
  
  ޓީމް ލީޑަރު މޫނު ކުނިކޮށްލިއެވެ. "މިހާރުވެސް މިކުރަނީ."
  
  އަލީޝާ ދުޝްމަނުންގެ މަޤާމުތަކަށް އިޝާރާތް ކުރިއެވެ. "އެތަނުގައި ތިރި ފާރެއް އެބައޮތް. ގޭގެ ފަހަތު ފަރާތުންނެވެ. ރޯލްސްރޮއިސްގެ ފަހަތުންނެވެ. ފާޚާނާގެ ވާތްފަރާތުގައި."
  
  ޓީމް ލީޑަރު އޭނާގެ ތުންފަތުގައި ފިރުމާލިއެވެ. "ކަނބުލޭގެ މީހުން ބޭރުކޮށްލާ."
  
  އެތައް ގޮވުންތަކެއްގެ ސަބަބުން ބިން ތެޅިގަތެވެ. ހަމަލާދިން މީހުން ތިން ގްރެނޭޑް ޖަހާފައި އޭގެ ފަހުން އެއް ދެ ފޯމޭޝަނެއްގައި ކުރިއަށް ދުއްވައިގަތްއިރު، އަދިވެސް ޔުނިޓެއްގެ ގޮތުގައި ބަޑިޖަހާފައިވީ ނަމަވެސް މަރުވާން ކައިރިވެފައިވާ އާކެއްގެ ގޮތުގައި ފަން އައުޓް ކުރި އެވެ.
  
  ފަނާކުރަނިވި އަނިޔާވެރިކަމާއެކު އެމީހުން ލޭގެ ރަސްގެފާނުގެ ރެންޗަށް ވަދެގަތެވެ.
  
  
  ނުވަދިހަ ނުވަވަނަ ބާބު
  
  
  ޑްރޭކްގެ ބޫޓު އަޅާފައި ހުރި ފައިތައް ގޮޅީގެ ތަޅުގައި ޖެހުނެވެ. އެހެން މީހުން ފައިބަން ފެށުމުގެ ކުރިން އޭނާ އެމީހުންގެ މަގު އަލިކޮށްލުމަށް ފްލޭއާއެއް ބެހެއްޓިއެވެ. ވަގުތުން ފާރުތަކަށް ދިރުމެއް ލިބުނުއިރު، އެތަންތަނުގެ ކޮށާފައިވާ ތަންތަން މިހާރު ސާފުކޮށް ފެންނަނީ ޑްރޭކްގެ ސިއްސައިގެން ގޮސްފައިވާ ލޮލުންނެވެ.
  
  ޕޯޓަބަލް ދެ ޑިވައިސްގައި ހުންނަ ކަރލްސް އާއި އެއްގޮތް ކަރލްސް އެވެ. އެއީ އައިސްލޭންޑްގެ ޓޮމްބް އޮފް ދަ ގޯޑްސް އިން ތޯސްޓެން ޑާލް އާއި އޭނާގެ ޓީމަށް ފެނުނު މީހުންނާ ސީދާ އެއްގޮތް އެއްޗެހި ކަމަށް މިހާރު ވަނީ ކަށަވަރުވެފަ އެވެ.
  
  ފަހަކަށް އައިސް އެމީހުންނަށް ތަޅައިގަނެވުނީ ކޮން ޤަދީމީ ޙަޟާރަތެއް ހެއްޔެވެ؟ އަދި މިހުރިހާ ކަމެއް ނިމޭނީ ކިހިނެއް ހެއްޔެވެ؟
  
  ބެން، ކަރިން އަދި ޓީމް ޑެލްޓާގެ ބާކީ ތިބި މީހުން ތިރިކުރާ ރޯޕުން ކޮއްޕާލީ ޕެލޭސް ގޭޓްގެ ބޮޑު އާރކްގެ ވަށައިގެން އެންމެން ތޮއްޖެހިގެންނެވެ. ޑްރޭކް ކުރެވެން އޮތް ހުރިހާ މަސައްކަތެއް ކުރީ އޭގެ ބޭރުގައި ހުރި އިންކީ ކަޅުކަމުގެ ތެރެއަށް މާ ފުންކޮށް ނުބަލާށެވެ.
  
  ބެން އާއި ކާރިން ދެކަކޫ މައްޗަށް ވެއްޓުނެވެ. ޚުދު އާރކް ވެސް އެކުލެވިގެންވަނީ ކޮންމެވެސް ވައްތަރެއްގެ ބުރުސް ޖަހާފައިވާ ދަގަނޑަކުން، ފުރިހަމައަށް އޮމާން އަދި ސިމެޓްރިކަލް ގޮތަކަށެވެ. ދަގަނޑު ސަރަހައްދުގައި ހޮހަޅައިގެ އެހެން ތަންތަނުގައި ހުރި ކުދިކުދި ނިޝާންތައް ވެސް ކޮށާފައި ހުއްޓެވެ.
  
  "މި ނިޝާންތަކަކީ،" ކަރީން އެތަންތަނުގައި ފަރުވާތެރިކަމާއެކު އަތްލުމުން، "އެކްސިޑެންޓެއް ނޫނެވެ. ބެލުން. އަހަރެންނަށް ފެންނަނީ އެއް ކަރުވަޅެއް ތަކުރާރުކޮށް ތަކުރާރުވާތަނެވެ. އަދި ހޮހަޅައިގެ ބާކީ..." ޝަބާ ވަށައިގެން ބަލާލިއެވެ. "އެއީ ހަމަ އެގޮތެވެ".
  
  ބެން އޭނާގެ ފޯނު ހޯދުމަށް ފޫހިވިއެވެ. "މިއީ ދާލް އަހަރެމެންނަށް ފޮނުވި ފޮޓޯއެއް." އޭނާ އެ އަލިކަމާ ހަމައަށް ހިފަހައްޓާލިއެވެ. ޑްރޭކް ކުރިއަށް ޖެހިލީ ޑެލްޓާ ޓީމް ވަދެގަންނަ މީހުންނަށް އެލާޓްގައި ހުންނާނެ ކަމުގެ ޔަގީންކަން އޮތުމުންނެވެ.
  
  "އެހެންވީމާ، ޓޮމްބް އޮފް ދަ ގޯޑްސް އާއި ގޭޓްސް އޮފް ހެލް އާއި ކޮންމެވެސް ގުޅުމެއް އެބައޮތް" ޑްރޭކް އަޑުގަދަކޮށް ވިސްނާލިއެވެ. "އެކަމަކު ކަރލްސްގެ މާނައަކީ ކޮބައި؟"
  
  "ރިޕީޓިންގ ޕެޓަރންސް" ކަރީން މަޑުމަޑުން ބުނެލިއެވެ. "އަހަރެން ކައިރީ ބުނެބަ. ކޮންކަހަލަ ނިޝާންތަކެއް، ޤަދީމީ ނުވަތަ...
  
  ޒަމާނީ، ތަކުރާރުވާ އެތައް އުސޫލަކުން އެކުލެވިގެންވާތަ؟"
  
  "ފަސޭހަ." ބޮޑު ކޮމޮޑޯ އެމީހުންގެ ކައިރީގައި ކޮށާލިއެވެ. "ބަސް".
  
  "ތެދެއް." އެހެންވީމާ، މިއީ ބަސް ނަމަ-" ގޮޅީގެ ފާރުތަކަށް އިޝާރާތް ކޮށްލިއެވެ. "ދެން މުޅި ވާހަކަ ކިޔައިދެނީ."
  
  "ދަހުލް ހޯދި މީހުން ފަދައިން." ޑްރޭކް ބޯޖަހާލިއެވެ. "އެކަމަކު މިހާރު އެކަން ތަހުލީލު ކުރަން ވަގުތެއް ނެތް. ކޮވަލެންކޯ މި ގޭޓްތަކުން ފާއިތުވެގެން ދިޔައީ."
  
  "މަޑުކޮށްލާ". ބެން އޭނާގެ ނޭފަތުގެ ބްރިޖް ފިއްތާލިއެވެ. "މި ނިޝާންތައް..." އޭނާ އާރކްގައި އަތް ޖައްސާލިއެވެ. "ޑިވައިސްތަކުގައި ހުންނަ ގޮތަށް ސީދާ. އަޅުގަނޑަށް މިކަމުން ދޭހަވަނީ މި ގޭޓަކީ ހަމަ އެ ޑިވައިސްގެ ރިވައިޒްޑް ވާޝަނެއް ކަމެވެ. ޓައިމް ޓްރެވަލް މެޝިން. އަޅުގަނޑުމެން ކުރިން ނިންމާފައި އޮތީ ކަލާނގެތަކުން ވަގުތުގެ ތެރެއިން ދަތުރުކޮށް ތަޤްދީރަށް ނުފޫޒު ފޯރުވުމަށް އަތުގައި ހިފާ އާލާތްތައް ބޭނުންކޮށްފައި ވެދާނެ ކަމަށެވެ. ފަހަރެއްގައި މިއީ މައިގަނޑު ނިޒާމު ކަމަށް ވެދާނެ."
  
  "ބަލަ" ޑްރޭކް މަޑުމަޑުން ބުނެލިއެވެ، "މިއީ ވަރަށް މޮޅު ކަމެއް. މިކަން ވިސްނޭނެ. އެކަމަކު މި ގޭޓްތަކުގެ ފަހަތުން-" އޭނާ އިނގިލި ދިއްކޮށްލީ ގަދަ އަނދިރިކަމުގެ ތެރެއަށެވެ. "ބްލަޑީ ކިންގް. ކެނެޑީގެ މަރުގެ ޒިންމާ އުފުލި މީހާގެ އިތުރުން އެތައް ސަތޭކަ ބަޔަކު ވެސް ހިމެނެ އެވެ. ވާހަކަ ހުއްޓާލާފައި ހިނގަން ފަށަންވީ ވަގުތެވެ. ދޭ".
  
  ބެން ބޯޖަހާލަމުން ތެދުވެލީ އަމިއްލައަށް ބްރަޝް ކޮށްލަމުން ކުޑަކޮށް ކުށްވެރިވެފައިވާހެންނެވެ. ކޮޓަރީގައި ތިބި އެންމެން ފުންނޭވާއެއް ދޫކޮށްލިއެވެ. ގޭޓުގެ ފަހަތުގައި އެދެމީހުންވެސް ފާހަގަކުރަން ބޭނުން ނުވާ އެހެން ކަމެއް ހުއްޓެވެ.
  
  ކެޕްޓަން ކޫކް އާރކްގެ ނަން "ޕެލެސް ގޭޓް" އިން "ހެލްސް ގޭޓް" އަށް ބަދަލުކުރި ސަބަބެވެ.
  
  
  ތިރީސް ބާބު
  
  
  މޮޔައެއްގެ ބާރުގެ ދަށުން ހަވާއީ ސްޓޭޓް ތުރުތުރު އަޅަމުން ދިޔައެވެ.
  
  ޖަޒީރާތަކުގައި ހިނގަމުންދާ އަނދިރި، އަޚްލާގީ ހާދިސާތަކުގެ ފުޅާ ޕެނޮރަމިކް ވިއުއެއް ލިބޭނެ ހެލިކޮޕްޓަރަކަށް އުދުހެވޭނަމަ، ފުރަތަމަ އޮއަހޫގެ މައްޗަށް އުދުހެނީ ސްވޮޓްގެ ބައެއް ޓީމުތަކުގެ ތަޖުރިބާކާރު މެމްބަރުން ތިބި ވަށާލެވިފައިވާ އަލާ މޮއާނާ ކުއީން ހޮޓަލެވެ just beginning to take action against heavily armed , މޮޓިވޭޓެޑް ކުލީ ސިފައިންނާ ދެކޮޅަށް ހުރިހާ އުސްމިންތަކެއް ހިފެހެއްޓި އަދި ގުނާ ނުލެވޭ ރަހީނުން. މަދުވެގެން ދިހަވަރަކަށް ފަޅައިގެން ގޮސްފައިވާ ކުޑަދޮރުން ފައިބަމުން ދިޔަ ކަޅު ދުންފަތުގެ ނަރަކަ ވިލާތަކުން ދުރުވެ، ފަރުވާތެރިކަމާއެކު ރައިފަލާއި ގްރެނޭޑް ލޯންޗު ހިފައިގެން މޫނު ނިވާކޮށްގެން ތިބި މީހުން އެއްވެސް އެހީތެރިކަމެއް ނެތް ފިރިހެނުންނާއި އަންހެނުންނާއި ކުޑަކުދިން ނައްތާލަން ފަސޭހަ ގްރޫޕްތަކަކަށް ވައްޓާލާތަން ފެންނަ ހުޅުވުންތައް ފަރުވާތެރިކަމާއެކު އިޝާރާތް ކުރަމުން ދިޔައެވެ .
  
  އަދި ދެން އެ ފަލަ ރީނދޫ ބޯޅަ މަޑުމަޑުން ޔަގީންކަމެއް ނެތް އަދި މުސީބާތެއް ކުރިމަތިވެދާނެ މުސްތަގުބަލަކާ ދިމާއަށް ދަތުރުކޮށް، މައްޗަށް އަދި ކަނާތް ފަރާތަށް ބޮޑު އާކެއްގައި، ފުރަތަމަ އިރުއާ ދިމާއަށް ރޯލް ކޮށްލާނެ އެވެ ގެ ހޯދުން ކައުއީ އާއި ދިމާއަށެވެ. އޭނާ ޑައިމަންޑް ހެޑް ކައިރިން ފާއިތުވެގެންދާނީ، ނެތިގެން ގޮސްފައިވާ އަލިފާންގަނޑެއްގެ އެންމެ އަނދިރި އަދި އެންމެ ނުރައްކާތެރި ބިމުގެ އަޑީގެ ހޮހަޅަތަކުގައި ސިއްރުތައް ހޯދައި ބިރުވެރި ހުވަފެންތައް ދައްކާ ބަޠަލުންނާއި ވިލަންތަކުގެ މަތިން ހަނދާން ނެތިގެންނެވެ.
  
  ކައުއީގައި، ކޮފީ ޝޮޕެއްގެ ފެންސަށް ޗޭނުޖަހައިގެން، އެތެރޭގައި ޕެޓްރޯނަރުން ތާށިވެ، ޑައިނަމައިޓް ފުރިފައިވާ ވެސްޓަކާއި މަރުވެފައިވާ މީހެއްގެ ގޮއްވާލާ އާލާތެއްގައި ހިފަހައްޓާފައިވާ ތުރުތުރު އަޅާ އަތެއް ސާފުކޮށް ފެންނަން ހުރި ފޮތިގަނޑުން ތެމިފައިވާ މީހާއަށް ބީލައިން ހަދައިފާނެއެވެ. ފޮޓޯ ޒޫމް ކޮށްލިނަމަ އެމީހާގެ ލޮލުން ފެންނަމުން ދިޔައީ މާޔޫސްކަމެވެ. މިކަމުން ސާފުކޮށް އެނގޭނީ އޭނާއަށް ގިނަ ދުވަހު ނުހުރެވޭނެ ކަމުގެ ހަގީގަތެވެ. އަދި ދެން މައްޗަށް އުފުލިގެން ދިޔައީ، އަނެއްކާވެސް ފުރާޅުތަކުގެ މައްޗަށް އުފުލިގެން ގޮސް، އެކްޒޮޓިކް ކޯސްޓްލައިންގެ ޝަރަފުވެރި ކަރުވައަށް ތަބާވެގެންނެވެ. އަނދަމުންދާ ރެންޗަށް، ހޭޑަން ޖޭ ދެންމެ އެޑް ބައުޑްރޯއާ ހަނގުރާމަކުރިއިރު، މައި ކިޓާނޯ އާއި ބާކީ ތިބި މެރިންސް އިން ބޮޑްރޯގެ ކުލީ ސިފައިންގެ ތެރެއިން ދިހަވަރަކަށް ސިފައިންނާ ގާތް އަތުން އަތުން ހަނގުރާމަ ކުރި ތަނެވެ. މަރާއި ހަނގުރާމައިގެ ބިރުވެރި އަޑުގަދަވުމުގެ ތެރޭގައި ޒަޚަމްވި ރަހީނުން ރޮމުން ދިޔައެވެ.
  
  އަދި ކުރިއަށް. މާޒީއާއި މުސްތަޤްބަލް މިހާރުވަނީ ޖެހިޖެހިފައެވެ. ޤަދީމީ މީހުންނާއި އެވަންގާޑް ތިބީ ކޯޅުންތަކެއްގެ ތެރޭގައި ތަޅުލެވިފައެވެ.
  
  މިއަދަކީ ކަލާނގެތައް މަރުވެ އާ ބަޠަލުން މާ ފޮޅި ތެދުވެވޭނެ ދުވަހެވެ.
  
  ބިގް އައިލެންޑް އެކުލެވޭ ތަފާތު ލޭންޑްސްކޭޕްތަކާއި ޑައިނަމިކް އިކޯސިސްޓަމްތައް ނަގައިގެން ހެލިކޮޕްޓަރުގެ އެންމެ ފަހު ފްލައިއޯވަރ ހެދޭނެ އެވެ. އެހެން ރެންޗެއްގެ ތެރެއިން ރޭސް ދުވަމުން ދިޔައިރު، އެލިޝިއާ މައިލްސް، މަނޯ ކިނިމާކާ އަދި އެމީހުންގެ ޓީމުގެ މެރިންސް އިން ވަރަށް ބޮޑަށް ދިފާއުކޮށްފައިވާ ކޮމްޕްލެކްސްއަކަށް ވަދެ ރަހީނުންނާއި ކުލީ ސިފައިންނާއި ޑައިނަމައިޓް ނެކްލެސް އަޅައިގެން ތިބި ފިރިހެނުން އެއް ބޮޑު ހަމަނުޖެހުމެއްގައި ކުރިމަތިލި އެވެ. ހަނގުރާމައިގެ އައްސޭރިފަށުގައި، ބިމާއި ވައިގެ މަގުން އަދި ފެނުން ލޭގެ ރަސްގެފާނުގެ ރައްޔިތުން ނެރެން ތައްޔާރަށް ތިބި ބާރުގަދަ މެޝިންތައް މަސައްކަތް ކުރަން ފެށިއެވެ. ކެމެރާ ޒޫމް ކުރަން ފެށުމުން އެލިޝިއާ އާއި ކިނިމާކާ މޫނު މައްޗަށް ބަލާލިއިރު، ފިލައިގެން އުޅޭ މީހުންނަށް ހޭލުންތެރިވެ، މިހާރުވެސް އެމީހުން ހުއްޓުވައި ނައްތާލުމަށް މަގުތައް ރާވާފައި ހުއްޓެވެ.
  
  އަދި އެންމެ ފަހުން ހެލިކޮޕްޓަރު ދުރަށް ޖެހިލީ، ހަމައެކަނި މެޝިނެއް ނަމަވެސް އަދިވެސް މެޝިނެއް، އިންސާނީ މޮޔަކަމުގެ ތަސްވީރުތަކާއި، އެމީހުންނަށް އެއްވެ ހޯދިދާނެ ހިތްވަރާއި، އެމީހުންނަށް ކުރެވޭނެ އެންމެ ނުބައި ނުބައިކަމުގެ ތަސްވީރުތަކުން ފުރިފައިވާ އެއްޗެކެވެ.
  
  
  ތިރީސް އެކެއް ބާބު
  
  
  ކެޕްޓަން ކޫކް ގޭޓްސް އޮފް ހެލް ގެ ނަމުން ނަންދެވިފައިވާ އާރކްގެ ދަށަށް ޑްރޭކް ވަދެގެން ދިޔައިރު، އޭނާ ހުރީ ގާތްގަނޑަކަށް ކޮށާފައި ހުރި ހަނި މަގެއްގައެވެ. އޭނާ ރައިފަލްގެ ލައިޓް ދިއްލާފައި ފީފާގައި ޖައްސާލިއެވެ. އަދި ކޮނޑުގައި ފަންކާއެއް ހަރުކޮށް، ފާރުތައް އަލިވާ ގޮތަށް އެޖެސްޓް ކުރިއެވެ. އިރުކޮޅަކު ގިނަ އަލިކަމެއް ފެނިގެން ދިޔައީ ފާޅުކަން ބޮޑު ނުރައްކަލެއް ނޫނެވެ.
  
  އެމީހުން ވަށައިގެންވާ ތަން ހުރަސްކުރަމުން ދިޔައިރު ޑްރޭކް އޭނާގެ ކޮނޑުގެ މަތީގައި ބުނެލިއެވެ، "ބެން، ކޫކްގެ ޖަރނަލްތަކުގެ ވާހަކަ ކިޔައިދީބަލަ."
  
  ބެން އަވަސް އަވަހަށް ނޭވާ ދޫކޮށްލިއެވެ. "މިއީ މި ބޮޑު ޓްރެޕް ސިސްޓަމްގެ އޯވަރވިއުއެއް ނޫން ކަމެއް ނޫން. ކޫކް އެއަށް "ދަ ގޭޓްސް އޮފް ހެލް" އޭ ކިޔާފައިވަނީ އެ މަޅިތަކުގެ ޠަބީޢަތުގެ ސަބަބުންނެވެ. އާޚިރުގައި ވާނެ ގޮތެއްވެސް އޭނާއަކަށް ނުފެނުނު."
  
  "އެހެންވީމަ މަޅިތައް ހެދީ ކާކު؟" ޑްރޭކް އަހާލިއެވެ. "އަދި ކީއްވެ؟"
  
  "އެކަކަށްވެސް ނޭނގެ." އަޅުގަނޑުމެންނަށް ބޭރުން ފެނުނު ނިޝާންތަކާއި ކަލާނގެތަކުގެ މަހާނައިން ފެނުނު ނިޝާންތައް މި އެތެރޭގެ ފާރުތަކުގައި ނެތެވެ." އޭނާ ކަރު ސާފުކޮށްލަމުން އިތުރަށް ބުނީ "ބައި."
  
  އެމީހުންގެ ފަހަތުން ކޮމޮޑޯގެ އަޑު ބޫމް ކޮށްލިއެވެ. "ކީއްވެ ކޫކް އަށް ނިމުމެއް ނުފެނުނީ؟"
  
  "އޭނާ ދުއްވައިގަތީ" ކަރީން މަޑުމަޑުން ބުނެލިއެވެ. "ބިރުވެރިކަމުގައި".
  
  "އޯހް، ކްރެޕް."
  
  ޑްރޭކް އިރުކޮޅަކު މަޑުކޮށްލިއެވެ. "އެހެންވީމަ، އަޅުގަނޑަކީ ހަމައެކަނި ބޯހަރު ސިފައިންގެ މީހެއް ކަމުން އަދި ތިޔަ ދެމީހުންނަކީ މި އޮޕަރޭޝަންގެ ސިކުނޑި ކަމަށްވާތީ، އަޅުގަނޑު ކަންކަން ސާފުކޮށްލަން. މުހިންމު ގޮތެއްގައި ލޮގްތަކަކީ ޓްރެޕް ސިސްޓަމްގެ ތަޅުދަނޑި އެވެ. އަދި ތި ދެމީހުންގެ އަތުގައި ކޮޕީވެސް އެބަހުރި."
  
  "އަހަރެމެންގެ އަތުގައި އެއްޗެއް އެބަހުރި" ބެން ބުންޏެވެ. "ކަރީންގެ ބޮލުގައި އެހެން މީހަކު އެބަހުރި."
  
  "ދެން އަހަރެމެންނަށް އެއްޗެއް ލިބިއްޖެ" ކޮމޮޑޯ ގިސްލަމުން ބުންޏެވެ.
  
  "ނޫން..." ބެން ފެށި ނަމަވެސް ޑްރޭކް އޭނާ ހުއްޓުވިއެވެ. "އޭނާ ބުނަން އުޅޭ އެއްޗަކީ އޭނަ މަރުވެއްޖެއްޔާ އަހަރެމެންނަށް އެއް ކޮޕީ ލިބޭނެ ދަރިފުޅާ. މަރުވެފައި ހުންނައިރު ފޮޓޯގްރަފިކް މެމޮރީ އަކީ މާ ބޭނުންތެރި އެއްޗެއް ނޫނެވެ."
  
  "އަހަރެން ނުކުރަން... އާނ އޯކޭ ސޮރީ އަހަރެމެން ސިފައިން ކަހަލަ ގޮތަކަށް ނުވިސްނަން."
  
  ޓަނަލް ފުޅާވާން ފެށިކަން ޑްރޭކްއަށް ފާހަގަ ކުރެވުނެވެ. އެންމެ ލުއި ވައިރޯޅި އޭނާގެ މޫނުމައްޗަށް އެރިއެވެ. އެމީހުން ހުއްޓުވަން އަތް އުފުލާލުމަށްފަހު ބޯ ކޮޅަށް ޖަހާލިއެވެ.
  
  ބަލާލަބަލަ ތަފާތު މަންޒަރެކެވެ.
  
  އޭނާ ހުރީ އަނދިރިކަމުގެ ތެރެއަށް ގެއްލިފައިވާ ސީލިންގެއް ގެއްލިފައިވާ ދިގު ބައްޓަމެއްގެ ބޮޑު ކޮޓަރިއެއްގެ ދޮރުމަތީގައެވެ. އެ ފަނޑު އަލިކަން އައީ ލޭގެ ރަސްގެފާނުގެ މީހުން ދޫކޮށްލާފައި ހުންނަން ޖެހޭ ގްލޯ ސްޓިކްތަކުންނެވެ. ސީދާ ކުރިމަތީގައި، ފަރުބަދަ އަޑިއަށް ކުރިއަށް ދިޔަ ޓަނަލް ފާރަލަމުން ދިޔައިރު، އޭނާގެ ހިތުގެ ތެޅުން ފިލުވާލި މަންޒަރެއް ފެނިގެން ދިޔައެވެ.
  
  ޚުދު ޓަނަލްގެ މަތީގައިވާ ހިލަގަނޑުގެ ތެރޭގައި ޖަޔަންޓް މޫނެއް ވަޑާންކޮށްފައި ހުއްޓެވެ. ސްލޭންޓް ލޮލާއި، ހޫކް ނޭފަތާއި، ބޮލުން ނިކުމެފައިވާ ސޮރުތަކެއްގެ ގޮތުގައި ސިފަކުރެވޭ އެއްޗަކުން ޑްރޭކް ވަގުތުން ނިންމީ އެއީ ޝައިޠާނެއް ނުވަތަ ޖިންނިއެއްގެ މޫނެއް ކަމަށެވެ.
  
  އެވަގުތު އެ މޫނަށް އަޅާނުލާ އޭނާ އެ ސަރަހައްދު ސްކޭން ކުރިއެވެ. ފާރުތައް ކައްސާލާފައި ހުރިއިރު، އެތަންތަނުގެ އަސާސްތައް އަނދިރިކަމުގެ ތެރޭގައި ފޮރުވިފައި ހުއްޓެވެ. އެމީހުން މިތަނަށް އިތުރު އަލިކަމެއް އިތުރުކުރަން ޖެހުނެވެ.
  
  އޭނާ މަޑުމަޑުން އެހެން މީހުންނަށް ކުރިއަށް ދިއުމަށް އިޝާރާތް ކުރިއެވެ.
  
  އަދި ދެން ކުއްލިއަކަށް ހޮހަޅަ ތެރެއިން ގުގުމާލީ އެއްފަހަރާ ސަތޭކަ އަލިފާން އުކާ މީހުން ބަޑިޖަހާ ފަދައިން ނުވަތަ ބެން ބުނި ގޮތުގައި "ލަދުވެތި ބެޓްމޮބައިލް ފަދަ އަޑެއް" ފަދައިންނެވެ.
  
  ވަޑާމުގެ ނޭފަތުގެ ތެރެއިން އަލިފާން ރޯވެ، ހިލަ ތަޅުންގަނޑުގެ ވަށައިގެން އުނދުން އުފެދިގެން ދިޔައެވެ. ކޮންމެ ނޭފަތެއްގެ ތެރެއިން ވަކިވަކިން ދެ ޖެޓް އަލިފާންގަނޑު ނިކުމެ، އޭގެ ދެތިން ސިކުންތު ފަހުން ކޮންމެ ލޮލަކުން އެއް ޖެޓް ނިކުތެވެ.
  
  ޑްރޭކް އެކަން ދިރާސާކުރީ ކަންބޮޑުވުމާއެކުގައެވެ. "ފަހަރެއްގައި އަޅުގަނޑުމެން ކޮންމެވެސް ވަރެއްގެ މެކޭނިޒަމެއް ހަރަކާތްތެރިވަމުން މިދަނީ ކަމަށް ވެދާނެ. ޕްރެޝަރ ސެންސިޓިވް ސްވިޗް ނުވަތަ ކޮންމެވެސް އެއްޗެއް." އޭނާ ބެން އާއި ދިމާއަށް އެނބުރިލިއެވެ. "ހޯޕް ޔޫ އާ ރެޑީ މެޓް، ސަބަބަކީ އަހަރެންގެ އެންމެ ފޭވަރިޓް ޑައިނަރޮކް ބޭންޑްތަކުގެ ތެރެއިން އެއް ބޭންޑް ކަމަށްވާ ޕޮއިސަން ބުނި ފަދައިން، މިއީ ރަނގަޅު ވަގުތެއް ނޫން އެހެން އެއްޗެއް ނޫން."
  
  އޭނާގެ ނޯޓްތަކާ މަޝްވަރާ ކުރަމުން ދިޔައިރު ބެންގެ ތުންފަތް ފަޅައިގެން ދިޔައީ ފަސްދާނުލެވޭ ހިނިތުންވުމަކަށެވެ. "މިއީ ނަރަކައިގެ ފުރަތަމަ ލެވެލް. ސްކްރިޕްޓް ރައިޓަރ، ހޯކްސްވޯރތް ކިޔާ މީހަކު ބުނާ ގޮތުގައި އެމީހުން މި ލެވެލްއަށް ކިޔާފައިވަނީ ވްރެތު އެވެ. އަޅުގަނޑަށް ހީވަނީ ސަބަބު ސާފުވާހެން. ފަހުން އެކަލޭގެފާނު އެކަލޭގެފާނު އަޅާކިޔުއްވީ ކޯފާގެ ޖިންނި ކަމަށްވާ އާމޯނާއެވެ."
  
  "ފިލާވަޅަށް ޝުކުރިއްޔާ ކުއްޖާ." ކޮމޮޑޯ ގިސްލަމުން ބުންޏެވެ. "އެއީ އެއްވެސް އިއްތިފާޤަކުން މާޒީއަށް ދާ މަގެއް އެބުނަނީތަ؟"
  
  ބެން އެ ލިޔުން ތަޅުގައި ބަހައްޓާފައި ސީދާކޮށްލިއެވެ. "ބެލުން. މީގެ ކުރިން މިކަން ފެނިފައިވީނަމަވެސް ނުވިސްނުނެވެ. ފަހަރެއްގައި މިއީ ފިލާވަޅެއް ކަމަށް ވެދާނެ."
  
  ޑްރޭކް އޭނާގެ ޒުވާން އެކުވެރިޔާގެ ކައިރީގައި ކޮށާލިއެވެ. ކޮޕީ ކުރެވުނު މަޖައްލާތައް ވަރަށް ފަރުވާތެރިކަމާއެކު ފަރުމާކޮށް ތަސްވީރުކޮށްފައި ހުރި ނަމަވެސް ބެންގެ އިނގިލިން އޭނާގެ ސަމާލުކަން ދަމައިގަތީ އާދަޔާ ހިލާފު ލިޔުމެއްގެ ސަފުހާއަކަށެވެ.
  
  1 (||) - 2 އަށް ދިއުން (||||) - 3 އަށް ދިއުން (||) - 4 އަށް ދިއުން (|||||/)
  
  އަދި މިއަށްފަހު ލިޔެފައި އޮތް ހަމައެކަނި ލިޔުމަކީ، "ރުޅިވެރިކަމާއެކު، ކެތްތެރިވާށެވެ. ކުރިމަތީގައި ނޭވިގޭޝަން ލައިންތަކެއް ހުރެއްޖެނަމަ ފަރުވާތެރި މީހަކު އޭނާގެ މަގު ޕްލޭން ކުރާނެ."
  
  "ކޫކް އަކީ ހުރިހާ ޒަމާނެއްގެ އެންމެ މޮޅު ކެޔޮޅު،" ބެން ބުންޏެވެ. "މި ލައިން އަޅުގަނޑުމެންނަށް ދެކަމެއް އެނގޭ. މި ކޫކް ވަނީ ޖިންނި ކައިރިން ފާއިތުވެގެން ދިޔަ މަގެއް ރޭވިފައި ކަމަށާއި އެ މަގުން ދަތުރުކުރާ މަގަށް ފަރުވާތެރިކަމާއެކު ޕްލޭން ކުރަން ޖެހޭ ކަމަށް."
  
  އަލިފާންގަނޑު ވިއްސައިގެން ދިޔަތަން ކަރީން ބަލަން ހުއްޓެވެ. "ހަތަރު ގުނާލީ" ވިސްނުންތެރިކަމާއެކު ޝަބާނާ ބުންޏެވެ. "ހަތަރު އަލިފާންގަނޑު ގޮވުން. ހަމަ އެވަރަށް-"
  
  ހަމަހިމޭންކަން ތެޅިގަންނަމުން ބަޑިއެއް ގުގުމާލިއެވެ. އެ ވަޒަން ޑްރޭކްގެ ބޮލުގެ ކައިރީގައި ހުރި ފާރުން ރިކޯޝެޓް ވެގެން ވައިގެ ތެރެއިން ތޫނު ހިލަ ކޮތަޅުތަކެއް ކަނޑާލި އެވެ. މިލިސެކަންޑެއް ފަހުން ޑްރޭކް ފިސްތޯލަ އުފުލާލައިގެން ބަޑިޖަހާލިއިރު، މިލިސެކަންޑެއް ފަހުން އޭނާއަށް ވިސްނުނީ އޭނާ އަނބުރާ ޕެސޭޖަށް ޑަކް ކޮށްލައިފިނަމަ ސްނައިޕަރަށް އެމީހުން ފާރުގައި މުއްދަތެއް ނެތް ގޮތަށް ޕިންކޮށްފައި ބެހެއްޓޭނެ ކަމަށެވެ.
  
  މި ވިސްނުމާއެކު އޭނާ ދުވެފައި ގޮސް، ބަޑިޖަހައި، ގޮޅިތެރެއަށް ވަދެއްޖެއެވެ. ކޮމޮޑޯ، ބެލެވޭ ގޮތުގައި ހަމަ އެ ނިންމުމަކަށް އައިސް، އޭނާގެ ފަހަތުން ދިޔައެވެ. އެއްވެގެން ދިޔަ އަލިފާނުގެ ސަބަބުން ވަށައިގެންވާ ފާރުގައި ސްޕާކްތައް ވައްޓާލި އެވެ. ހައިޑަރ ސިހުމެއްގައި ޑަކް ކުރި ނަމަވެސް އަދިވެސް އިތުރު ވަޒަނެއް ޖަހަން އުޅުނު އިރު، އެ ވަޒަނުން ޑްރޭކް އާއި ކޮމޮޑޯ އާއި ދެމެދު ވިސްލް ޖަހާލިއެވެ.
  
  އަމާޒު ހިފާލަމުން ޑްރޭކް އެއް ކަކުލަށް ވެއްޓުނެވެ.
  
  އެމީހާ އޭނާގެ ކަވަރުން ފުންމާލައިގެން ނުކުމެ، ހަތިޔާރު މައްޗަށް އުފުލާލި ނަމަވެސް ފުރަތަމަ ބަޑިޖަހާލީ ކޮމޮޑޯ - ގޮވުމުގެ ރާޅުން ހަމަލާދިން މީހާ ފަހަތަށް ޖައްސާލި އެވެ. ވަޅި ހަޅޭއްލަވައިގަތުމުން އެމީހާ ޖައްސާލީ ތަޅާފޮޅުންގަނޑެއްގެ ތެރޭގައި، ރައިފަލް ބިންމައްޗަށް ކުދިކުދިވަމުންނެވެ. ކޮމޮޑޯ ހިނގައިގަނެގެން ގޮސް އެމީހާ މަރުވެފައިވާކަން ޔަގީންކޮށްލިއެވެ.
  
  ޑްރޭކް ހުވާ ކުރިއެވެ. "އަހަރެން ހީކުރި ގޮތަށް ކޮވަލެންކޯ ސްނައިޕަރުން ދޫކޮށްލީ އަހަރެމެން ލަސްކުރަން."
  
  "އަދި އަހަރެމެން ތުނިކޮށްލަން،" ކޮމޮޑޯ އިތުރަށް ބުންޏެވެ.
  
  ކަރީން ބޯ ކޮޅަށް ޖައްސާލިއިރު އޭނާގެ މުށިކުލައިގެ އިސްތަށިގަނޑު ލޮލަށް ވެއްޓިގެން ދިޔައެވެ. "އަހަރެން ތެދު ބުނާނަމަ ދެން އާދަޔާ ހިލާފު ޖުމްލައަކީ ތަޅުދަނޑި، އަދި 'ކެތްތެރިކަން' މި ލަފުޒަކީ ތަޅުދަނޑި. ދެ ސެލްފް އެއް ފަދަ އެ ދެ ޓްރާމް ލައިން ހެއްޔެވެ؟ މިއުޒިކާއި ޅެންވެރިކަމާއި މުސްކުޅި އަދަބިއްޔާތުގައި އެމީހުންގެ މާނައަކީ މަޑުޖެހުމެއް ކަމަށް ވެދާނެއެވެ. އެހެންކަމުން ކެތްތެރިކަމުގެ މާނައަކީ 'މަޑުޖެހުން' އެވެ.
  
  ޑްރޭކް އެ ހުށަހެޅުމަށް ބަލަހައްޓައިގެން ހުރީ ޑެލްޓާ ޓީމުން ހޮހަޅަ ހުރަސްކޮށް ފަންކާކޮށްގެން ދިޔައިރު، ކޮމޮޑޯގެ އިލްތިމާސްކޮށް، އިތުރު ގޯހެއް ނުހެދުމަށް އަޒުމް ކަނޑައަޅައިގެންނެވެ.
  
  ކޮމޮޑޯ ހަޅޭއްލަވައިގަތީ، "ރައްޔިތުންނަށް ކިހިނެއްތޯ؟ ބޫބީ ޓްރެޕްސް އަށް ސަމާލުވާށެވެ. އަހަރެން އެ ރަޝިޔާގެ ބީރައްޓެހި ޖޫރީންގެ މައްޗަށް އެއްޗެއް ރިގް ކުރާކަށް ނުދޭނަން."
  
  ޑްރޭކް އޭނާގެ ފިނިފެންމަލުގެ އަތްތިލަ ގަދަ ފާރުގައި އުނގުޅާލިއިރު، ފިނިކުރާ އެއްޗެއްގެ އެތެރެ ފަދައިން ފިނި އަތުގެ ދަށުގައި ހުރި ދަނޑިގަނޑު ހިލަ އިހުސާސް ކުރެވުނެވެ. "އެހެންވީމަ އެއީ: 'ފުރަތަމަ ބްލާސްޓަކަށް މަޑުކޮށްލާފައި، ދެން ދެމީހުންނަށް މަޑުކޮށްލާފައި ދެމީހުންނަށް ދާށެވެ.' ދެވަނަ ގޮވުމަށްފަހު ހަތަރުވަނަ ގޮވުމަށް މަޑުޖައްސާލުމަށްފަހު ތިންވަނަ ގޮވުމަށް ކުރިއަށް ދާށެވެ. ތިންވަނަ ގޮވުމަށްފަހު ދެފަހަރަށް މަޑުކޮށްލުމަށްފަހު ހަތަރަކަށް ކުރިއަށް ދާށެވެ. އަދި ހަތަރުވަނަ ގޮވުމަށްފަހު ހަވަނަ ފަހަރަށް މަޑުކޮށްލާފައި ދެން ނިކުމެގެން ދާށެވެ."
  
  "ފަސޭހަ." ބެން ލޯ މަރާލިއެވެ. "އެކަމަކު އެ މަޑުޖެހުން ކިހާ ދުވަހަކު ދެމިގެންދާނީ؟"
  
  ކަރީން ކޮނޑު އަރުވާލިއެވެ. "ކުރު އިމްތިޙާނެއް."
  
  "އޯހް ތީ ހެލްޕްފުލް ސިސް."
  
  "އަދި ގޮވުންތައް ގުނާނީ ކިހިނެއް؟"
  
  "އަހަރެން ލަފާކުރާ ގޮތުގައި އެންމެ ދުރު ތަނަށް ފުރަތަމަ ވާޞިލްވާ މީހަކީ އެއް ނަމްބަރު، އަދި ހަތަރު ވަނަ ނަންބަރަކީ އެންމެ ކުރު އެއްޗެއް."
  
  "އާނ، އެއީ ކޮންމެވެސް ވަރަކަށް މާނައެއް އޮތް ކަމެއް ކަމަށް އަޅުގަނޑަށް ލަފާކުރެވޭ. އެކަމަކު އަދިވެސް-"
  
  "އެއީ ހުރިހާ ކަމެއް". ޑްރޭކް އަށް ފުދިއްޖެއެވެ. "މި ބަހުސް އަޑުއަހަން އަހަރެންގެ ކެތްތެރިކަން މިހާރުވެސް އިމްތިހާނުވެއްޖެ. އަހަރެން ފުރަތަމަ ދާނަން. އަހަރެންގެ ކެފެއިން ހައި ވޭއާ އޮފްވުމުގެ ކުރިން މިކަން ކުރަން ހިނގާ."
  
  އޭނާ ކޮމޮޑޯ ކްރޫގެ ކައިރިން ފާއިތުވެގެން ދިޔައީ އެންމެ ދިގު އަލިފާންގަނޑާ ދެތިން ގިޔާސް ދުރުގައި ހުއްޓިގެންނެވެ. އޭނާއަށް އިޙްސާސް ކުރެވުނީ ކޮންމެ ފިރިހެނަކުވެސް ބަލާލަން އެނބުރިލިހެންނެވެ. އޭނާއަށް ބެންގެ ކަންބޮޑުވުން އިހުސާސް ކުރެވުނެވެ. އޭނާ ލޯ މަރާލީ ކުރިމަތީގައި ހުރި ވައި ފިހެގެން ދިޔަ އިތުރު ސުޕަހީޓް ޑިސްޗާޖެއް ފިއްތާލުމާއެކު ފިނިހޫނުމިން މައްޗަށް ދިޔަހެން ހީވުމުންނެވެ.
  
  ކެނެޑީގެ މޫނު ސިކުނޑީގެ ލޮލުގެ ކުރިމަތީގައި ފަތަމުން ދިޔައެވެ. އޭނާއަށް ފެނުނީ ކުރިން ހުރި ގޮތަށްނެވެ. އިސްތަށިގަނޑުގައި ހަރުކަށި ބޮބެއް، އެކްސްޕްރެޝަން ނެތް ޓްރައުޒަރ ސޫޓްތަކެއް - ހަފްތާގެ ކޮންމެ ދުވަހަކަށް އެއް ސޫޓެއް. އޭނާއަކީ އަންހެނެއް ކަމުގެ ހަގީގަތުން ހުރިހާ ކަމެއްގެ ސަމާލުކަން ނަގާލުމަށް ހޭލުންތެރިކަމާއެކު ކުރި މަސައްކަތެކެވެ.
  
  އަދި އެއަށްފަހު ކެނެޑީ އޭނާގެ އިސްތަށިގަނޑު ތިރިކޮށްލުމުން، އޭނާއާއެކު އުފާވެރި ދެ މަސް ދުވަހު ހޭދަކުރި އަންހެންމީހާގެ މަތިން ހަނދާންވިއެވެ. އޭނާގެ އަންހެނުން އެލިސަންގެ ފަނާކުރަނިވި މަރާއި މީގެ އެތައް އަހަރެއް ކުރިން އެ ތަޤްދީރީ ކާރު އެކްސިޑެންޓުން ލިބުނު ވޭނަށް ފަހު އޭނާއަށް ކުރިއަށް ދިއުމަށް އެހީތެރިވާން ފެށި އަންހެންމީހާ އެވެ.
  
  އޭނަގެ ދެލޯ ސީދާ އޭނާގެ ހިތަށް ވިދާލިއެވެ.
  
  ކުރިމަތީގައި އަލިފާން ރޯވެފައި ހުއްޓެވެ.
  
  އަލިފާންގަނޑުގެ ހޫނުކަން ފިލައިގެންދާނެ އިރަކަށް އިންތިޒާރު ކުރަމުން ދެ ސިކުންތު ވަންދެން ހުއްޓުނެވެ. އިންތިޒާރު ކުރަމުން ދިޔައިރު ދެވަނަ ލޮލުން އަލިފާނުގެ ވިދުވަރެއް ކުރިން ވެސް ތިރިއަށް ވިދާލާފައިވާކަން އޭނާއަށް ވިސްނުނެވެ. އެކަމަކު ދެ ސިކުންތު ފަހުން އޭނާ މި ހިސާބަށް ބަދަލުވި ނަމަވެސް އޭނާގެ ކޮންމެ ފައިބަރަކުން ވެސް ހަޅޭއްލަވައިގަތީ އެކަން ނުވާނެ ކަމަށެވެ.
  
  އަލިފާނުގެ ހާދިސާގައި އޭނާ ހަލާކުވެގެން ދިޔައީ-
  
  އެކަމަކު އޭނާގެ ހަރަކާތް ނިންމާލި ހިސާބުން އެކަން ފިނިވެގެން ދިޔައެވެ. ވަށައިގެންވާ ވައި އަދިވެސް ހޫނު ނަމަވެސް ކެތްކުރެވޭނެއެވެ. ޑްރޭކް ނޭވާލަމުން ދިޔައިރު އޭނާގެ ކިބައިން ފޮތިގަނޑު ރާޅުތަކެއްގެ ގޮތުގައި ފައިބަމުން ދިޔައެވެ. ސިކުންތުކޮޅަކަށްވެސް އަރާމު ނުކުރެވިގެން އަނެއްކާވެސް ގުނަން ފެށިއެވެ.
  
  ހަތަރު ސިކުންތެވެ.
  
  އޭނާ ހިފާލަން އުޅުނު ހަމަ އެތަނަށް އަލިފާން ރޯކުރަން މަސައްކަތް ކުރަމުން އޭނާގެ ކައިރީގައި އަލިފާންގަނޑެއް ކުދިކުދިވެގެން ދިޔައެވެ.
  
  ޑްރޭކް އޭނާގެ ފިޔަވަޅު އެޅިއެވެ. އަލިފާން ނިއްވާލިއެވެ. އޭނާގެ އަނގައަށް ހީވީ ލޮނު ކޭކެއްހެންނެވެ. އޭނާގެ ދެ ލޮލުގެ ކަޅި ވެސް އަނދާ ހުލިވެގެން ދިޔައީ ވެލިގަނޑު ޖަހައިގެން ދުއްވާލި ކަހަލަ ގޮތަކަށެވެ.
  
  ނަމަވެސް، އަޅުގަނޑަށް ހީވަނީ އެހެން. ވިސްނާ، އަބަދުވެސް ވިސްނާށެވެ. އިތުރު ދެ ސިކުންތު ފަހުން އަހަރެމެން ހަރަކާތްތެރިވާނަން. އެންމެ ފަހު މެނިއުވަރަށް ކުރިއަށް ދާންވީއެވެ. މިހާރު އޭނާއަށް އިތުބާރު ކުރެވުނެވެ.
  
  ހަ ސިކުންތު ވަންދެން މަޑުކޮށްލުމަށްފަހު-
  
  ހައެއް ޖަހާއިރު އޭނާ ހަރަކާތްތެރިވި ނަމަވެސް އަލިފާންގަނޑު ފިލައިގެން ނުދެއެވެ! އޭނާގެ ބުމަ އަނދާ ހުލިވިއެވެ. ކަކޫ މައްޗަށް ވެއްޓި އޭނާގެ ހަށިގަނޑު ފަހަތަށް އެއްލާލިއެވެ. ބެން އޭނާގެ ނަން ގޮވާލިއެވެ. ހޫނު ގަދަވެގެން ގޮސް އޭނާ ހަޅޭއްލަވަން މަސައްކަތް ކުރިއެވެ. އެކަމަކު އެވަގުތު ކުއްލިއަކަށް އެ އެއްޗެއް ނެތިގެން ދިޔައެވެ. އޭނާއަށް މަޑުމަޑުން ވިސްނުނީ އޭނާގެ އަތާއި ކަކުލު ހުޅުގައި ހުރި ގަދަ ހިލަ ތަޅުގައި އުނގުޅަމުން ދިޔަ ކަމެވެ. ބޯ އުފުލާލަމުން އޭނާ އަވަސް އަވަހަށް ގޮޅީގެ ފަހަތުގައި ހުރި ޓަނަލް ތެރެއިން ކުދިކުދިކޮށްލިއެވެ.
  
  އިރުކޮޅަކުން އެނބުރިލަމުން އެހެން މީހުންނަށް ގޮވާލިއެވެ: "ޔޫ ބެޓަރ ޓޭކް ދަ ލަސްޓް ސެވަން ސެކަންޑް ބްރޭކް، ގައިސް. 'އެންމެ ފަހުން އެނގެން ބޭނުންވާ ކަމަކީ ކެންޓަކީ ފްރައިޑް އަކީ ކޮންކަހަލަ މީހެއްކަން.'
  
  މުޑުދާރު ހެއްވާ އަޑު އިވުނެވެ. ކޮމޮޑޯ ވަގުތުން ހިނގައިގަނެގެން ގޮސް ކަރީން އާއި ބެން ގާތު އެމީހުންގެ ނަންބަރު ނަގަން ބޭނުންވަނީ ކޮން އިރަކުތޯ އަހާލިއެވެ. ބެން އިސްކަންދިނީ އިތުރު ދެތިން ސިފައިން އޭނާގެ ކުރިމައްޗަށް ދިއުމަށް ނަމަވެސް ކާރިން ހުރީ ޑްރޭކްގެ ފަހަތުން ދާން ތައްޔާރަށެވެ. އެމީހުންގެ އޮޕަރޭޝަންގެ ސިކުނޑިތަކުގެ ތެރެއިން އެއް ސިކުނޑި ގެއްލުމުގެ ނުރައްކާ ކުރިމަތިވުމުގެ ކުރިން ޑްރޭކްގެ ޓައިމިން އަށް ހަމައެކަނި ނަސީބު ރަނގަޅު ނޫންކަން ޔަގީން ކުރުމުގެ ވިސްނުންތެރިކަމާ ބެހޭ ގޮތުން މަޑުމަޑުން ވާހަކަ ދައްކަން ވެސް ކޮމޯޑޯ އަމިއްލައަށް ވެސް ނެގި އެވެ.
  
  ޑްރޭކްއަށް ފެނުނީ ކާރިން މަޑުމައިތިރިވެ ކުޑަކޮށް ހިނިތުންވެލިތަނެވެ. ބްލޭކް އާއިލާގެ ވަލު ކުއްޖާއަށް މީހަކު ހަމަޖެހޭ އަސަރެއް ކުރާތަން ފެނުމަކީ އުފާވެރި ކަމެކެވެ. އޭނާ ވަށައިގެންވާ ޓަނަލް ޗެކްކޮށްލުމަށްފަހު ގްލޯ ސްޓިކް ހިޔަނިތަކުގެ ތެރެއަށް އެއްލާލިއެވެ. އޭގެ ފުޅާވަމުން ދިޔަ އަމްބަރ ކުލައިން ކަޅުކުލައަށް ފަނޑުވަމުން ގޮސް އިތުރަށް ކޮށާފައިވާ ޓަނަލެއް ނޫން އެހެން އެއްޗެއް އަލިކޮށްފައެއް ނުވެއެވެ.
  
  އޭނާގެ ކައިރީގައި ފުރަތަމަ ޑެލްޓާ ސިފައިންގެ މީހާ ވެއްޓުނުއިރު، އޭގެ މާގިނައިރުތަކެއް ނުވެ ދެވަނަ ސިފައިންގެ މީހާ ވެއްޓުނެވެ. ޑްރޭކް ވަގުތު ބޭކާރު ނުކޮށް އެމީހުން ޓަނަލް ތެރެއަށް ފޮނުވައިގެން ތަހުގީގު ކުރިއެވެ. ރުޅިވެރިކަމުގެ ކޮޓަރިއާ ދިމާއަށް ފަހަތަށް އެނބުރިލިއިރު އޭނާއަށް ފެނުނީ ބެން ބްލޭކް އޭނާގެ ފިޔަވަޅު އަޅަމުން ދިޔަތަނެވެ.
  
  ބެން ގާތްގަނޑަކަށް ސްކޫލް ކުއްޖަކު ފަދައިން ދަބަސް ހިފައިގެން ދިގު އިސްތަށިގަނޑު ޓީޝާޓްގެ މަތީ ދަށުގައި ޖަހާފައި ހުރިތޯ ޔަގީންކޮށްލަމުން ކުރިއަށް ފިޔަވަޅު އެޅިއެވެ. ސިކުންތުތައް ގުނަމުން ދިޔައިރު ޑްރޭކް އޭނާގެ ތުންފަތް ހަރަކާތްތެރިވާތަން ބަލަން ހުއްޓެވެ. ބޭރުފުށުން ޖަޒުބާތުގެ އެއްވެސް އަލާމާތެއް ނުދައްކާ ޑްރޭކްގެ ހިތް އަކުރުން އަކުރަށް އަނގައިން ފުންމާލައިގެން ގޮސް އެތަނުގައި މަޑުކޮށްލީ އޭނާގެ އެކުވެރިޔާ އޭނާގެ ފައިމަތީގައި ވެއްޓި، ފުއްޕާފައި ހުރި އިރު ވަންދެންނެވެ.
  
  ޑްރޭކް އޭނާގެ އަތް ހުށަހެޅިއެވެ. ބެން މޫނު މައްޗަށް ބަލާލިއިރު، "ކީކޭ ބުނަން އުޅެނީ ކަނދުރާ؟ ހޫނު ކެތް ނުކުރެވޭނަމަ؟"
  
  "އަހަރެން ބަކްސް ފިޒް އަށް ކޯޓް ނުކުރަން" ރުޅިވެރި ރާގެއްގައި ޑްރޭކް ބުންޏެވެ. "އެދޭނަމަ-ނޫން، މަޑުކޮށްބަލަ-"
  
  ޑްރޭކްއަށް ފާހަގަ ކުރެވުނީ ކާރިން އަލިފާނުގެ ފުރަތަމަ ކޯރާ ކައިރިވަމުން ދިޔަތަނެވެ. ބެންގެ އަނގަ ވަގުތުން ބަންދުވެގެން ދިޔައިރު އޭނާގެ ދެލޯ ދޮންބެމެންގެ ކޮންމެ ހަރަކާތެއްގެ ފަހަތުން ދިޔައެވެ. އޭނަ ތެޅިފޮޅެމުން ދިޔައިރު ބެންގެ ދަތްތައް ގިރާލި ވަރަކަށް ޑްރޭކް ހީކުރީ އެއީ ޓެކްޓޮނިކް ޕްލޭޓްތަކެއް އެކަކު އަނެކަކާ ދިމާއަށް ގިރާލާ އަޑެއްހެންނެވެ. އަދި އެއް ރައްކާތެރި ތަނާއި އަނެއް ސަރަޙައްދާއި ދެމެދުގައި ފުންމާލި ވަގުތު ޑްރޭކް އަށް ޖެހުނީ ބެން ހިފަހައްޓަން ދުވެފައި ނުކުންނަ ގޮތް ހުއްޓުވުމަށްޓަކައި ބާރަށް ހިފަހައްޓާށެވެ.
  
  "މަޑުކޮށްލާ! އޭނަ ސަލާމަތް ނުކުރެވޭނެ"
  
  ކަރީން މަޑުކޮށްލިއެވެ. އޭނާގެ ވެއްޓުމުން މުޅިން ވެސް ވިސްނުން ގެއްލިގެން ދިޔައެވެ. އޭނާ ގޯސް ދިމާލަކަށް ބަލަހައްޓައިގެން ހުރިތާ ގާތްގަނޑަކަށް ދެ ސިކުންތު ކުރިން އަނެއްކާވެސް ގޮވުމަކުން އޭނާ އަނދާ ހުލިވެގެން ދިޔައެވެ.
  
  ބެން އާއި ޑްރޭކް އާއި ކުރިމަތިލާން ޖެހުނު އިރު، ޑްރޭކް ގާތްގަނޑަކަށް އެ ފިރިހެންމީހާގެ ބޮލުގެ ފަހަތުގައި ހިފާ އޭނާގެ ހަށިގަނޑު ބޭނުންކޮށްގެން އޭނާގެ އެކުވެރިޔާ ދެން އަންނަ ބިރުވެރި ހާދިސާއެއް ފެނުމުން ރައްކާތެރިކޮށްދިނެވެ.
  
  ކަރީން ދެލޯ މަރާލިއެވެ.
  
  ދެން ޑެލްޓާ ޓީމުގެ ލީޑަރު ކޮމޮޑޯ ބޮޑު އެއް އަތުން އޭނާ ނަގައިގެން ދިޔައީ މަޑުޖެހުންތަކުގެ މެދުގައި ހުނަރުވެރިކަމާއެކު ފުންމާލަމުންނެވެ. އޭނާގެ ރިތްމް ފަޅާނުލައި، ހަމައެކަނި ކާރިން ކޮނޑުގެ މައްޗަށް އެއްލާލާފައި، ފުރަތަމަ ބޯ ޖަހައި، މަޑުމަޑުން ރުޅިގަދަވެފައިވާ ބޭބެގެ ކައިރީގައި ހުރި ބިންމައްޗަށް ތިރިކޮށްލިއެވެ.
  
  އޭނަ ކައިރީގައި ހިފަހައްޓާލަމުން އެއްޗެއް ގިސްލަމުން ބެން އޭނަގެ ކައިރީގައި ފީނައިގަތެވެ. ކާރިން ބެންގެ ކޮނޑުގެ މަތިން ސީދާ ކޮމޮޑޯއަށް ބަލާލަމުން އަނގައިން ދެ ބަހެއް ބުނެލިއެވެ. "ޝުކުރިއްޔާ".
  
  ކޮމޮޑޯ ބޯޖަހާލީ ނިކަމެތި ގޮތަކަށެވެ. އޭގެ ދެތިން މިނެޓް ފަހުން އޭނާގެ ބާކީ ތިބި މީހުން ސަލާމަތުން އައުމުން ޑްރޭކް ޓަނަލް ތެރެއަށް ފޮނުވާލި ދެމީހުން އެނބުރި އައެވެ.
  
  އޭގެ ތެރެއިން އެކަކު ޑްރޭކް އާއި ކޮމޮޑޯ އަށް ވެސް އެއްފަހަރާ މުހާތަބު ކުރި އެވެ. "އަނެއްކާވެސް މަޅިއެއް ސަރ، ގާތްގަނޑަކަށް ކިލޯމީޓަރު ކުރިއަށް. ސްނައިޕަރުން ނުވަތަ ބޫބީ ޓްރެޕްގެ އެއްވެސް އަލާމާތެއް ނުފެނުނު ނަމަވެސް އަހަރެމެން ޑަބަލް ޗެކް ކުރަން ވަށައިގެން ތާށިވެފައެއް ނުވެއެވެ. ހީކުރީ އަނބުރާ މިތަނަށް އަންނަންވީއޭ."
  
  ކަރީން ދޮސް ނަގައިގެން ތެދުވިއެވެ. "މަޅިއެއް ކިހިނެއް ހެއްޔެވެ؟"
  
  "މިސް، ތި ހީވަނީ އެއް ބޮޑު ބާސްޓަރެއްހެން."
  
  
  ތިރީސް ދެ ބާބު
  
  
  އެމީހުންގެ މަތީގައިވާ ދުނިޔޭގައި ހިނގަމުން ދިޔަ އަނިޔާވެރި އަމަލުތަކާއި، އެމީހުންގެ ކުރިމަތީގައި ބިމުގެ އަނދިރިކަމުގެ ތެރެއިން ވަދެގެން ދިޔަ މީހާގެ ނުބައި ނިޔަތްތަކުގެ ސަބަބުން އެމީހުން ދުވެފައި ދިޔައީ ހަނި މަގުމައްޗަށެވެ.
  
  ގަދަ އާރކްވޭއަކުން އެމީހުން ދެން އޮތް ހޮހަޅައަށް ވަދެގެން ދިޔައެވެ. އަނެއްކާވެސް ގްލޯސްޓިކްސް އިން ފުޅާ ޖާގަގެ ބައެއް އަލިކޮށްލިއިރު، ތާޒާ އަދި މަޑުމަޑުން ފަނޑުވަމުން ދިޔަ ނަމަވެސް ޑްރޭކް އަވަސް އަވަހަށް ދުރު ފާރަށް ދެ އަމްބަރ ފްލެޝް ޖަހާލިއެވެ.
  
  އެމީހުންގެ ކުރިމަތީގައި ހުރި ޖާގަ ހުރީ ސިއްސައިގެން ގޮސްފައެވެ. މަގުތައް ހުރީ ޓްރައިޑެންޓެއްގެ ބައްޓަމަށެވެ. މައި ޝަފްޓަކީ ތިން މީހުން އެއްފަރާތެއްގައި ތިބެވޭ ވަރަށް ފުޅާ ޕޭސަޖެކެވެ. އެއީ ދުރު ފާރުގައި ނިމުނީ އެހެން އެގްޒިޓް އާރކެއްގައެވެ. މައި ޝަފްޓުން ގޮފިވެގެން ގޮސް ޓްރައިޑެންޓްގެ އަނެއް ދެ ޕްރޮންގް އުފެދި އިތުރު ދެ ޕެސޭޖެއް ހުރިއިރު، ހަމައެކަނި މިއީ ލެޖްތަކަށްވުރެ މާ ހަނި، ތަންކޮޅެއް ބޮޑު ޕޭސޭޖްތަކެކެވެ. މި ޕްރޮޖެކްޝަންތައް ނިމުނީ ހޮހަޅައިގެ ފާރުގައި ފުޅާ ކަރުވައެއްގައި ކަމަށް ވެސް ވިދާޅުވި އެވެ.
  
  ޓްރައިޑެންޓްގެ މަގުތަކުގެ މެދުގައިވާ ޖާގަތައް ފުން، މަކަރުވެރި އަނދިރިކަމުން ފުރިގެން ދިޔައެވެ. ކައިރީގައި ހުރި އަލިކަމެއް ނެތް ތަނަށް ކޮމޮޑޯ އެ ހިލަ އުކާލިއިރު، ދުވަހަކުވެސް އެ ހިލަ ތިރިއަށް ޖެހުނު އަޑެއް ނުއިވެއެވެ.
  
  ފަރުވާތެރިކަމާއެކު އެމީހުން ކުރިއަށް ދިޔައީ މަޑުމަޑުންނެވެ. އެ ޓެންޝަންގެ ސަބަބުން އެމީހުންގެ ކޮނޑު ޓެންޝަންވެ ނާރުތައް ފަޅައިގެން ދާން ފެށިއެވެ. ޑްރޭކްއަށް އިހުސާސް ކުރެވުނީ އޭނާގެ ބުރަކަށީގެ ދިގުމިނުން ތިރިއަށް ފޮތިގަނޑެއްގެ ތުނި ފޮތިގަނޑެއް ފޭބިހެން، ހުރިހާ ދިމާލަކަށް ތިރިއަށް ހީވާގިވަމުން ދިޔަހެންނެވެ. ގްރޫޕްގެ ކޮންމެ ދެލޯ ޖޯޑެއް ވަށައިގެން ބަލާލާފައި ކޮންމެ ހިޔަނިއެއް، ކޮންމެ ކޮޅަކާއި ކޮޅަކަށް ހޯދައި ބެން އެންމެ ފަހުން އޭނާގެ އަޑު ހޯދިއެވެ.
  
  "މަޑުކޮށްބަލަ" ކިރިޔާ އަޑު އިވޭ ގޮތަށް އޭނާ އެހެން ބުނެލުމަށްފަހު ކަރު ސާފުކޮށްލަމުން "މަޑުކޮށްބަލަ" އޭ ގޮވާލިއެވެ.
  
  "މިއީ ކޮންއެއްޗެއް?" ޑްރޭކް ފިނިވެގެން ދިޔައީ އޭނާގެ ފައި އަދިވެސް ވައިގެ ތެރޭގައި އޮވެގެންނެވެ.
  
  "އަހަރެމެން ފުރަތަމަ ކޫކްގެ ލޮގްސް ޗެކް ކުރަންވީ، ޖަސްޓް އިން ކޭސް."
  
  "ތި ޚިޔާރުކުރަނީ ތި ލަދުވެތި ވަގުތުތައް."
  
  ކަރީން ވާހަކަ ދެއްކިއެވެ. "އެމީހުން އެއަށް ކިޔާފައިވަނީ ގްރީޑް، ދެވަނަ މަރުވާ ފާފަ އެވެ. ދަހިވެތިކަމާއި ގުޅިފައިވާ ޖިންނިއަކީ ނަރަކައިގެ ހަތް ރަސްރަސްކަލުންގެ ތެރެއިން އެއް ރަސްގެފާނު މައްމޫނެވެ. މިލްޓަންގެ ޕެރެޑައިސް ލޮސްޓްގައި އޭނާގެ ނަން ފާހަގަކޮށްފައިވާއިރު، އިނގިރޭސިވިލާތުގައި ހުންނަވާ ނަރަކައިގެ ސަފީރު ކަމަށް ވެސް ކިޔާފައިވެއެވެ."
  
  ޑްރޭކް އޭނައަށް ބަލަހައްޓައިގެން ހުއްޓެވެ. "އެއީ މަޖާ ކަމެއް ނޫން".
  
  "އެއީ ވާން އުޅުނު ކަމެއް ނޫން. މިއީ އަޅުގަނޑު އެއްފަހަރަކު ކިޔައި ރައްކާކުރި އެއްޗެކެވެ. މިތަނުގައި ހޯކްސްވޯރތް ދޭ ހަމައެކަނި ފިލާވަޅަކީ މި ޖުމްލައެވެ: އިދިކޮޅު ކަޅުވަކަރު މިސްކިތް އިށީނދެގެން އިނީ ރަޙްމަތެވެ. ދެން ހުރި ފިރިހެންމީހާއަށް ކަލޭ ބޭނުންވާ އެއްޗެއް ލިބިދޭންވީނު."
  
  ޑްރޭކް ބަލާލީ ފިނި ތެތް ހޮހަޅައަށެވެ. "މިތަނުގައި އަހަރެން ކަމުދާނެ މާ ގިނަ ކަންތައްތަކެއް ނެތް، ފަހަރެއްގައި ކްރިސްޕީ ކްރީމްސް ފިޔަވައި."
  
  "މިއީ ސީދާ ނިކުތުމަށް ދާ މަގު." ކޮމޮޑޯ އޭނާގެ އެއް މީހަކު ހުއްޓުވާލީ އޭނާ ކައިރިން ފިއްތާލުމުންނެވެ. "އެއްވެސް ކަމެއް ދުވަހަކުވެސް އެހާ ސާދާއެއް ނޫން. އައްސަލާމް ޢަލައިކުމް! ވަޓް ދަ ފަކް، ޑޫޑް-"
  
  ޑްރޭކް އެނބުރިލިއިރު ޑެލްޓާގެ މީހާ ކޮމޮޑޯ އެއްފަރާތަކަށް ކޮއްޕާލާފައި އޭނާގެ ކޮމާންޑަރުގެ ކައިރިން ހިނގައިގަތްތަން ފެނުނެވެ.
  
  "ވަލީސް! ކަނދުރާ ލައިނުގައި ބަހައްޓާ ސިފައިންގެ މީހާ."
  
  ކައިރިވަމުން ދިޔައިރު އެމީހާގެ ދެލޯ ޑްރޭކްއަށް ފާހަގަ ކުރެވުނެވެ. ގްލޭޒް ކޮށްފައި ހުރެއެވެ. ކަނާތްފަރާތުގައި ހުރި ހިސާބަކުން ރަނގަޅުކޮށްފައި. ޑްރޭކް އޭނާގެ ނަޒަރު ފަހަތުން ދިޔައެވެ.
  
  އަދި ވަގުތުން ނިޝާންތައް ފެނުނެވެ. މަޖާވީ ކުރިން އޭނާއަށް އެކަންކަން ފާހަގަ ނުކުރެވުނު ގޮތެވެ. ހޮހަޅައިގެ ފާރާއި ޖެހިގެން ހުރި ކަނާތު ހަނގުރާމައިގެ ނިމުމުގައި، ޑްރޭކްއަށް މިހާރު ފެނުނީ ކަޅު ހިލަގަނޑުގެ ތެރޭގައި ވަޑާންކޮށްފައިވާ ފުން ތިން ނިޝްއެކެވެ. ކޮންމެ ނިޝާނެއްގެ ތެރޭގައި ކޮންމެވެސް އެއްޗެއް ވިދާލިއެވެ. އަގުހުރި އެއްޗެއް، ރަނާއި ސެފަޔަރސް އަދި ޖަމަލުތަކުން ހަދާފައިވާ އެއްޗެކެވެ. އެ އެއްޗަކީ ހޮހަޅައިގެ ތެރެއިން ވިއްސައިގެން ދިޔަ ފަނޑު އަދި ފަތުރާ އަލި ހިފައިގެން ދިހަގުނަ އަނބުރާ ގެނެސްދިނެވެ. އެއީ ދިހަ ކެރެޓްގެ ޖަވާހިރުން ހަދާފައިވާ ވިދާ ޑިސްކޯ ބޯޅައެއްގެ ހިތަށް ބަލާލުމެއް ފަދަ ކަމެކެވެ.
  
  ކަރީން ހީނލަމުން ބުނެލިއެވެ، "އެކޮޅުން ހުސް ގޭޓެއް ހުރެއެވެ."
  
  ވައުދުވި މުއްސަނދިކަމުގެ ދަމައިގަތުން ޑްރޭކްއަށް އިހުސާސް ކުރެވުނެވެ. ގާތުން ބަލާލިވަރަކަށް އެތަކެތި ސާފުވެ، އޭނާ އެތަކެތި ބޭނުންވާ މިންވަރު އިތުރުވަމުން ދިޔައެވެ. ކަރީންގެ ކޮމެންޓް އަޑިއަށް ދާން ވަގުތުކޮޅެއް ނެގި ނަމަވެސް އެކަން އަޑިއަށް ދިޔައިރު އޭނާ ހުސް ކޮޓަރީގެ ތެރެއަށް ބަލާލީ ހަސަދަވެރިކަމާއި ބިރުވެރިކަމާއެކުގައެވެ. ފަހަރެއްގައި ކޮންމެވެސް ނަސީބުވެރި ފުރާނައެއް ލެޖަށް އަރައިގެން ގޮސް ލޫޓުވުމާއެކު ހިނގައިގަތީ ކަމަށް ވެދާނެ ހެއްޔެވެ؟ ނުވަތަ ހަޅޭއްލަވަމުން، ތިރީގައިވާ ހިސާބު ނުކުރެވޭ އަޑިއަށް ފީނައިގަތް ވަގުތު އޭނާ އެ ހިފަހައްޓާލީ ހެއްޔެވެ؟
  
  އެކަން އެނގޭނެ އެއްގޮތެވެ.
  
  ޑްރޭކް އެއް ފައި އަނެއް ފައި ކުރިއަށް ޖައްސާލުމަށްފަހު އަމިއްލައަށް ހުއްޓުނެވެ. ބޭކާރު . ލެޖްތަކުގެ ތެރެއިން ބެއިޓް ގަދައެވެ. އެކަމަކު އޭނާގެ ފަހަތުން ކޮވަލެންކޯ އަށް ވުރެ ޝައުގުވެރިވި އެވެ. އޭނާ އަނބުރާ ހަގީގަތަށް ސްނެޕް ކޮށްލީ ލައިޓް ސެޓެއް އެހާ މެސްމެރިޒިން ވެދާނެ ގޮތަކާ މެދު ވިސްނަމުންނެވެ. އެވަގުތު ކޮމޮޑޯ ދުވެފައި ގޮސް އޭނާގެ ކައިރިން ފާއިތުވެގެން ދިޔައިރު، ޑްރޭކް އޭނާ ހުއްޓުވުމަށްޓަކައި އަތް ދިއްކޮށްލިއެވެ.
  
  އެކަމަކު ޑެލްޓާ ފޯސްގެ ކޮމާންޑަރު ދެންމެ އޭނާގެ އެކުވެރިޔާގެ މައްޗަށް ވެއްޓި ބިންމައްޗަށް ވައްޓާލި އެވެ. ޑްރޭކް އެނބުރިލިއިރު ޓީމުގެ ބާކީ ތިބި މީހުން ކަކުލުގައި ޖައްސާލައިގެން ތިބިއިރު، ލޯ ފިރުމާލަމުން ނުވަތަ ވަސްވާސްތަކުން މުޅިން ދުރުހެލިވަމުން ދިޔައެވެ. ބެން އާއި ކާރިން ސިހުރުވެރިވެފައި ތިބި ނަމަވެސް ކާރިންގެ އަވަސް ސިކުނޑި މާގިނައިރުތަކެއް ނުވެ މިނިވަންވިއެވެ.
  
  އަވަސް އަވަހަށް ކޮއްކޮއާ ދިމާއަށް އެނބުރިލިއެވެ. "އޯކޭތަ؟" ބެން؟
  
  ޑްރޭކް ފަރުވާތެރިކަމާއެކު އެ ޒުވާނާގެ ލޮލަށް ބަލާލިއެވެ. "އަޅުގަނޑުމެންނަށް މައްސަލަތަކެއް ދިމާވެދާނެ. އޭނާއަށް ލިބެނީ ހަމަ ބިއްލޫރި ލޫކް ޓޭލާ މޮމްސެން ސްޓޭޖަށް އަރާއިރު."
  
  ކަރީން ބޯ ހޫރާލިއެވެ. "ފިރިހެން ކުދިން" ޝަބާ ގިސްލަމުން ކޮއްކޮއަށް ބާރަށް ތަޅައިގަތެވެ.
  
  ބެން ލޯ މަރާލަމުން އޭނާގެ ކޯތާފަތަށް އަތް އުފުލާލިއެވެ. "އޯހ!"
  
  "އޯކޭތަ؟"
  
  "ނޫން ނަރަކަ ނޫން! ތި ހަމަ ގާތްގަނޑަކަށް އަހަރެންގެ ދަތްދޮޅި ފަޅައިގެން ދިޔައީ."
  
  "ބަލިކަށި ކުއްޖެއް ވުން ހުއްޓާލާ. ދެން ގުޅައިފިއްޔާ މަންމައާއި ބައްޕަ ގާތު ބުނެބަލަ."
  
  "ޑޭމް ރައިޓް، އަހަރެން ކުރާނަން. ކީއްވެތަ އަހަރެންގެ ގައިގައި ވެސް ޖެހީ؟"
  
  ކޮމޮޑޯ އޭނާގެ މީހާ ތަޅުންމަތިން އުފުލާލައިގެން އަނބުރާ ލައިނަށް އެއްލާލުމާއެކު ޑްރޭކް ކޮނޑު ހޫރާލިއެވެ. "ނިއުބީ."
  
  ކާރީން ޝުކުރުވެރިކަމާއެކު ބަލަން ހުއްޓެވެ.
  
  ޑްރޭކް ބުންޏެވެ، "ހަނދާނެއް ނުވޭތަ؟ ޕްރިޓީ ލައިޓްސް ހެއްޔެވެ؟ އެމީހުން ކިރިޔާ ވެސް ލިބުނީ އެކުވެރިޔާ."
  
  "ހަނދާންވޭ..." ބެންގެ ނަޒަރު ކުއްލިއަކަށް އެނބުރި އައީ ހިލަ ފާރާއި އޭގެ އުނދަގޫ ނިޝްތަކަށެވެ. "އޯހް، ވާއު، ކޮންފަދަ ތުރިލްއެއް. ރަނާއި ޖަވާހިރާއި މުއްސަނދިކަން. އަހަރެން މިކަން ހަނދާން އެބަހުރި."
  
  ޑްރޭކްއަށް ފެނުނީ ވިދާ ތަކެތި އަލުން ގްރެވިޓީ ހޯދަން ފެށިތަނެވެ. "ހިނގާ ބަދަލުކުރަން" އޭނާ ބުންޏެވެ. "ދެފަހަރު. އަޅުގަނޑަށް ފެންނަނީ މި ހޮހަޅައިން ކުރާ ކަންތައްތައް، އަދި އަޅުގަނޑުމެންނަށް އެ ހޮހަޅައިން އަވަހަށް ފާއިތުވި ވަރަކަށް ރަނގަޅުވާނެ."
  
  އޭނާ އަވަސް އަވަހަށް ހިނގައިގަތީ ބެންގެ ކޮނޑުގައި އަތް ބާއްވައިގެން ކަރީނަށް ބޯޖަހާލަމުންނެވެ. ކޮމޮޑޯ ހިމޭންކަމާއެކު ފަހަތުން ދިޔައީ އޭނާގެ މީހުން ދެފަރާތުގައި ލައިންކޮށްފައި ހުރި ލެޖްތަކުގެ ކައިރިން ފާއިތުވަމުން ދިޔައިރު ފަރުވާތެރިކަމާއެކު ބަލަން ހުރެއެވެ.
  
  އެމީހުން ނިޝްތަކާ ކައިރިވަމުން ދިޔައިރު ޑްރޭކް އަވަސް ނަޒަރަކުން ބަލާލުމުގެ ނުރައްކާ ކުރިމަތިވިއެވެ. ކޮންމެ ނިޝްއެއްގައި ވެސް ތަށިގަނޑެއްގެ ބައްޓަމަށް ހުންނަ ކުޑަ އެއްޗެއް ހުއްޓެވެ، އޭގެ މަތީގައި އަގުހުރި ހިލަތަކެއް ޖަހާފައި ހުއްޓެވެ. އެކަމަކު މިއީ އެކަނި އެހާ ލޮލަށް ފެންނަ ފަދަ ރީތި ލައިޓް ޝޯއެއް އުފެއްދުމަށް ފުދޭވަރުގެ ކަމެއް ނޫނެވެ. ކޮންމެ ތަށީގެ ފަހަތުގައި ޚުދު ނިޝްތަކުގެ ގަދަ ފާރުތަކުގައި ވެސް ރޫބީސް، ޖަމަލު، ސެފަޔަރ، ޑައިމަންޑް އަދި ގުނާ ނުލެވޭ އެތައް އަގުހުރި ހިލަތަކެއް ޖަހާފައި ހުއްޓެވެ.
  
  އެ ތަށިތަކަށް ބޮޑު ޚަރަދެއް ކުރެވިދާނެ ނަމަވެސް ޚުދު އެ ނިޗްތަކުގެ އަގު ވެސް ވަޒަން ނުކުރެވޭ ވަރުގެ އަގުހުރި އެވެ.
  
  އެގްޒިޓް އާރކް އާއި ކައިރިވަމުން ދިޔައިރު ޑްރޭކް ހުއްޓުނެވެ. ކަނާތްފަރާތާއި ވާތްފަރާތުން އޭނާގެ ގައިގައި ފިނި ވައިރޯޅިއެއް ޖެހުނެވެ. މުޅިތަނުން ގަދީމީ ސިއްރުތަކާއި ފޮރުވިފައިވާ ސިއްރުތަކުގެ ވަސް ދުވަމުން ދިޔައެވެ. ކޮންމެވެސް ތަނަކުން ފެން ފައިބަމުން ދިޔައީ، ހަމައެކަނި ކުޑަ ތޮއްޖެހުމެއް ނަމަވެސް އެމީހުން ހޯދަމުން ދިޔަ ހޮހަޅަ ނިޒާމުގެ ބޮޑުކަން އިތުރުވާ ވަރަށް ފެން ފައިބަމުން ދިޔައެވެ.
  
  ޑްރޭކް އެންމެންނަށް ރަނގަޅަށް ބަލާލިއެވެ. އެ މަޅިން އަރައިގަނެވުނެވެ. އޭނާ އެނބުރިލީ އެގްޒިޓް އާރކް ތެރެއިން ދާށެވެ.
  
  އަދި މީހެއްގެ އަޑުން ހަޅޭއްލަވައިގަތީ: "ހުއްޓާލާ!"
  
  އޭނާ ވަގުތުން ފިނިވެގެން ދިޔައެވެ. މުސްކުޅި ސާސް ތަމްރީނުތަކުން އުފަންވި ރުއިމާއި ޣައިރު އިންސިންކްޓަށް އޭނާގެ އީމާންތެރިކަމުން އޭނާގެ ފުރާނަ ސަލާމަތްވިއެވެ. އޭނާގެ ކަނާތު ފައި ކިރިޔާ ވެސް ތުނި ވަޔަރުގައި އަތް ޖެހުނު ނަމަވެސް އިތުރު އެއް ފިއްތާލުމުން ބޫބީ ޓްރެޕް ފަށައިގަނެވޭނެ އެވެ.
  
  މިފަހަރު ކޮވަލެންކޯ ސްނައިޕަރު ދޫކޮށްލާފައެއް ނުވެއެވެ. އޭނާގެ ފަހަތުގައި ތިބި ގްރޫޕުން ގްރީޑް ހޯލް ތެރެއިން ފުއްޕާމޭ ދަމައިގަންނާނެ ކަމަށް އޭނާ ރަނގަޅަށް ނިންމިއެވެ. ޓްރިޕްވަޔަރުގެ ސަބަބުން ފޮރުވިފައިވާ އެމް18 ކްލޭމޯރ މައިނަކަށް ވަދެގެން ދިޔައީ، އެ މައިންގައި "ފްރަންޓް ޓު ދަ އެނީމީ" ލިޔެފައި އޮތް މައިންއެކެވެ.
  
  ކުރިމަތީ ކޮޅު އަމާޒުކޮށްފައިވަނީ ޑްރޭކް އަށް ކަމަށާއި ކޮމޮޑޯ އިންޒާރެއް ނުދިންނަމަ ބެން އާއި ކަރިން އާއި އެކު ސްޓީލް ބޯލް ބެރިންގްސް އިން އޭނާ ވަކިކޮށްލާނެ ކަމަށެވެ.
  
  ޑްރޭކް ވެއްޓި އަވަހަށް ޑިވައިސް ނިއްވާލިއެވެ. މިކަން އޭނާ ކޮމޮޑޯއަށް ފޯރުކޮށްދިނެވެ. "ތެންކްސް ލޮޓް ބަޑީ. މި އަތުގައި ބަހައްޓާފައި ފަހުން އަހަރެމެން ކޮވަލެންކޯގެ ފުއްޕާމޭގެ މައްޗަށް ކޮއްޕާލާނަން."
  
  
  ތިރީސް ތިރީސް ބާބު
  
  
  ދެން ކުރި ހައިކް ކުރު ކަމުން އަވަހަށް ތިރިއަށް ފައިބައިގެން ދިޔައެވެ. ޑްރޭކް އާއި އެހެން މީހުން ހިނގަން ޖެހުނީ ހީލްސް ޖަހައިގެން، ތެދުވެ ތިބުމަށްޓަކައި ހަށިގަނޑު ފަހަތަށް ލެނގިލައިގެންނެވެ. ޑްރޭކް ހީކުރީ ކޮންމެ ވަގުތެއްގައި ވެސް އޭނާ ފުންމާލައިގެން ވެއްޓިދާނެ ކަމަށާއި ތިރިއަށް ވެއްޓިދާނެ ކަމަށާއި ތިރީގައި އިންތިޒާރު ކުރަނީ ކޮން ބިރުވެރި ނަސީބެއްކަން އެނގޭނީ ހަމައެކަނި މާތްالله އަށް ކަމަށެވެ.
  
  އެކަމަކު އޭގެ މަދު މިނިޓެއްހާއިރު ފަހުން އެމީހުންނަށް ފެނުނީ ދަންނަ އާރކެއް. ޑްރޭކް އޭނާގެ ގްލޯ ސްޓިކް ތައްޔާރުކޮށްލަމުން އެތެރެއަށް ވަންނަ ދޮރުގައި ހުއްޓިލިއެވެ. ސްނައިޕަރުންނަށް ވިސްނައިގެން އަވަސް އަވަހަށް ބޯ ހޫރާލަމުން ނުކުމެގެން ދިޔައެވެ.
  
  "އަޅެ ބޯޅަތައް" އޭނާ ހިތަށް ނޭވާލިއެވެ. "ގޯސްވަމުން މިދަނީ."
  
  "ނުބުނާތި" ބެން ބުނެލިއެވެ. "އަހަރެމެންގެ ބޮލުގައި ޖަޔަންޓް ކޮންކްރީޓް ބޯޅައެއް ތަޅުވާފައި އޮތީ."
  
  ޑްރޭކް އޭނާއަށް ބަލަހައްޓައިގެން ހުއްޓެވެ. "ދިރިއުޅުން ފިލްމެއް ނޫން ބްލޭކީ. ގޯޑް، ޔޫ އާ ފްރީކް."
  
  އޭނާ ފުންނޭވާއެއް ދޫކޮށްލަމުން ތިންވަނަ ޖަޔަންޓް ހޮހަޅައަށް ވަދެގެން ދިޔައެވެ. އެމީހުންނަށް ފެނުނު ތަފާތު ތަނުން އެއިން ކޮންމެ މީހަކުވެސް އެމީހުންގެ ޓްރެކްތަކުގައި ހުއްޓުނެވެ. އަނގަ ހުޅުވިއްޖެއެވެ. ބްލަޑް ކިންގް އަށް މިހާތަނަށް ކުރި ދަތުރުގައި އެއްވެސް ޕޮއިންޓެއް ޚިޔާރުކޮށްގެން މަޅިއެއް ޖަހާލެވޭނަމަ، މިއީ ކަމަށް ޑްރޭކް ހީކުރީ އޭގެ ދެތިން މިނެޓެއް ފަހުން، ފުރިހަމަ ފުރުސަތެކެވެ. އެކަމަކު، ރަނގަޅު ކުދިންގެ ނަސީބު ރަނގަޅުކަމުން، އެއްވެސް ކަމެއް އިންތިޒާރުގައި ނުހުރެއެވެ. ފަހަރެއްގައި މިކަމަށް ރަނގަޅު ސަބަބެއް އޮވެދާނެ...
  
  ކޮމޮޑޯ ވެސް ބިރުވެރިކަމާއި ކުފުރުގެ ސަބަބުން ލޯ ހުޅުވާލި ނަމަވެސް އޭނާއަށް ކާމިޔާބު ކުރެވުނީ މަދު ބަހެއް ފިއްތާލުމަށެވެ. "ދެން އަހަރެންނަށް ހީވަނީ އެއީ ޝަހުވަތެއް ކަމަށް."
  
  ކެއްސުމާއި ގިސްލުމަކީ އޭނާގެ ހަމައެކަނި ޖަވާބެވެ.
  
  އެމީހުންގެ ކުރިމަތީގައި އޮތް މަގު ސީދާ އެއް ރޮނގެއްގެ ފަހަތުން ގޮސް އެގްޒިޓް އާރކް އަށް ދިޔައެވެ. ހުރަހަކީ މަގުގެ ދެފަރާތުގައި ބުދު ޖަހާފައިވާ ކުރު ޕެޑެސްޓަލްތަކާއި މަތީގައި ކުރެހުންތައް ޖަހާފައިވާ އުސް ޕެޑެސްޓަލްތަކެއް ހުރުމެވެ. ކޮންމެ ބުދުއަކާއި ކޮންމެ ކުރެހުމަކުން ވެސް ތަމްސީލުކުރަމުން ދިޔައީ ހައިރާން ކުރުވަނިވި ރަހަ މީރު ކަންކަމުން ފެށިގެން ސީދާ ފާޙިޝް ސިފަތަކާ ހަމައަށް ޝަހުވަތްތެރިކަމުގެ ސިފަތަކެކެވެ. މީގެ އިތުރުން ހޮހަޅައިގެ ކުރެހުންތަކުން ހޮހަޅައިގެ ފާރުތަކުގެ ލިބެންހުރި ކޮންމެ އިންޗިއެއް ފުރިފައިވީނަމަވެސް އާންމުކޮށް ގަދީމީ ހޮހަޅަތަކުން ފެންނަ އާސާރީ ތަސްވީރުތަކެއް ނޫން - މިއީ ރެނެސަންސް ނުވަތަ ޒަމާނީ އެއްވެސް ފަންނާނަކާ ފަސޭހައިން އެއްވަރުގެ ތަފާތު ތަސްވީރުތަކެކެވެ.
  
  މައުޟޫޢު އެހެން ގޮތަކަށް ސިއްސައިގެން ދިޔައެވެ. އެ ތަސްވީރުތަކުގައި ދައްކުވައިދެނީ އެއް ބޮޑު އޯޖީއެއް ކަމަށާއި، ކޮންމެ ފިރިހެނަކާއި އަންހެނަކު ވެސް ކުރަހާފައިވާ ތަފްސީލުތަކެއްގައި، ފިރިހެނުންނަށް އެނގޭ ކޮންމެ ޝަހުވަތްތެރި ފާފައެއް ކޮށްފައިވާ... އަދި އެއަށްވުރެ ގިނަ ކަންތައްތަކެވެ.
  
  ޖުމްލަކޮށް ބަލާއިރު އެއީ ހިއްސުތަކަށް ލިބުނު ބޮޑު ގެއްލުމެއް ކަމަށާއި، އިންސާނާގެ ލޮލާއި ސިކުނޑި ލޮލުގައި އަޅައިގަތުމަށް ގިނަ ޑްރާމާ މަންޒަރުތައް ފާޅުވަމުން ދިޔަ ވަރަކަށް ހުއްޓުމެއް ނެތި ކުރިއަށް ދިޔަ ވަޒަނެކެވެ.
  
  ޑްރޭކް ގާތްގަނޑަކަށް އޭނާގެ މުސްކުޅި އެކުވެރިޔާ ވެލްސްއަށްޓަކައި މާވަހަރެއްގެ ކަރުނައެއް އޮހޮރުވާލިއެވެ. މި މުސްކުޅި ޕަރވަރޓް މިތަނުގައި އޭނާގެ އުނިއިތުރުގައި ހުންނާނެއެވެ. ހާއްސަކޮށް މެއި އާއި އެކު އެކަން ހޯދިނަމައެވެ.
  
  އޭނާގެ އެންމެ ދުވަސްވީ ދިރިހުރި އެކުވެރިޔާ މޭގެ ޚިޔާލު، އޭނާގެ ވަށައިގެންވާ ޕޯންގްރަފިކް ސެންސަރީ އޯވަރލޯޑުން އޭނާގެ ސިކުނޑި ދުރުކޮށްލުމަށް އެހީތެރިވެދިނެވެ. އޭނާ ފަހަތަށް ބަލާލީ އެ ގްރޫޕަށެވެ.
  
  "ފިރިހެނުން. ގައިސް، މިއީ ހުރިހާ ކަމެއް ނުވެވޭނެ. މިތަނުގައި ކޮންމެވެސް ވަރެއްގެ މަޅި ނިޒާމެއް އޮންނަން ޖެހޭނެ. ކަންފަތް ހުޅުވާފައި ބަހައްޓާށެވެ." އޭނާ ކެއްސާލިއެވެ. "އަދި އަހަރެން މާނަކުރަނީ މަޅިތަކަށް."
  
  މަގު އިތުރަށް ކުރިއަށް ދިޔައެވެ. ބިންމައްޗަށް ބަލަހައްޓައިގެން ހުރުމުން ވެސް އެހީއެއް ނުވާނެކަން ޑްރޭކްއަށް މިހާރު ފާހަގަ ކުރެވުނެވެ. އެތަނުގައި ވެސް ރީތިކޮށް ތަފްސީލުކޮށްފައިވާ އަދަދުތައް ވިއްސައިގެން ދިޔައެވެ. އެކަމަކު މިހުރިހާ ކަމަކީ ޝައްކެއްވެސްނެތްގޮތުގައި ރަތް ހެރިންގް އެކެވެ.
  
  ޑްރޭކް ފުން ނޭވާއެއް ދޫކޮށްލަމުން ކުރިއަށް ފިޔަވަޅު އެޅިއެވެ. އޭނާއަށް ފާހަގަ ކުރެވުނީ މަގުގެ ދެފަރާތުގައި ގާތްގަނޑަކަށް ސަތޭކަ ގިޔާސް ވަންދެން ހަތަރު އިންޗި އުސްކޮށް ހުރި ފަރާތެކެވެ.
  
  ހަމަ އެވަގުތު ކޮމޮޑޯ ވާހަކަ ދެއްކިއެވެ. "މި ފެނޭ ޑްރޭކް؟ އެއްވެސް ކަމެއް ނުވެވުނީސް."
  
  "ނުވަތަ އެހެން ހުރިހާ ކަމެއް." ޑްރޭކް ފަރުވާތެރިކަމާއެކު އެއް ފައި އަނެއް ފައިގެ ކުރިމަތީގައި ބަހައްޓާލިއެވެ. ބެން ފަހަތުން ފިޔަވަޅެއް ފަހަތުން ދިޔައިރު، ދެން ސިފައިންގެ ދެތިން މީހަކު، އަދި ދެން ކޮމޮޑޯ ވަރަށް ގާތުން ބަލަމުން ދިޔަ ކާރިން ވެސް ދިޔައެވެ. ބޮޑު، ބުރަ ކޮމޯޑޯ އޭނާގެ އޮގްލިންގ މީހުންގެ ފަޚުރުވެރި ތަސްވީރުތަކާއި ރުޅިވެރިކަމުގެ ސަބަބުން ކާރިންގެ ކިބައިން މަޑުމަޑުން މަޢާފަށް އެދެމުން ދިޔަ އަޑު ޑްރޭކްއަށް އިވުމުން އޭނާ ހިނިތުންވުމެއް ފިއްތާލިއެވެ.
  
  އުފުލިފައިވާ ފަރާތްތަކުގެ ފެށުމުގައި އޭނާގެ ލީޑް ފައި ބިންމަތީގައި ޖެހުނު ހިސާބުން ފުން ގުގުރިއަޑެއް ވައިގެ ތެރެއަށް ވަދެގެން ދިޔައެވެ. ސީދާ ކުރިމަތީގައި ހުރި ތަޅުންގަނޑު ހަރަކާތްތެރިވާން ފެށިއެވެ.
  
  "އައްސަލާމް ޢަލައިކުމް". އޭނާގެ ފުޅާ ޔޯކްޝަޔަރ ސްޓައިލް އުފެދުނީ ސްޓްރެސްގެ ދުވަސްވަރުގައެވެ. "މަޑުކޮށްބަލަ ކުދިން."
  
  އެ މަގު ބަހާލައިގެން ހުރީ ފުޅާ ހޮރޮޒޮންޓަލް ސްޓޯން ޝެލްފްތަކެއްގެ ސިލްސިލާއަކަށެވެ. މަޑުމަޑުން ކޮންމެ ޝެލްފެއް އެއްފަރާތަކަށް ހިނގަން ފެށުމުން، އެ ޝެލްފްގައި ހުރި ކޮންމެ މީހަކުވެސް ދެން އޮތް ޝެލްފެއްގެ މައްޗަށް ފިޔަވަޅު ނާޅައިފިނަމަ ވެއްޓިދާނެއެވެ. އެ ސިކުނޑި ފުދޭވަރަކަށް ލަސްވި ނަމަވެސް ޑްރޭކް ލަފާ ދިނީ ޗެމްބަރސްގެ ކެރިގެން ވިސްނުން ފޭރިގަތުމުގެ ސަބަބު މިހާރު އެމީހުންނަށް ހޯދިއްޖެ ކަމަށެވެ.
  
  "ރަނގަޅަށް ފިޔަވަޅު އަޅާށެވެ" އޭނާ ބުންޏެވެ. "ޖޯޑު ޖޯޑުން. އަދި ސިކުނޑި ނަޖިހުން ނަގައި ކުރިއަށް ދާށެވެ، 'މި އާ ކުޅިވަރު 'އަވަހަށް ފީނުން' ޓްރައި ކުރަން ބޭނުން ނުވާހާ ހިނދަކު."
  
  ފުރަތަމަ ހަރަކާތްތެރިވާ ޝެލްފްގައި ބެން އޭނާއާ ގުޅިއްޖެއެވެ. "ކޮންސެންޓްރޭޓް ކުރަން އެހާ އުނދަގޫ" އޭނާ ގިސްލަމުން ބުންޏެވެ.
  
  "ހައިޑަންއާ މެދު ވިސްނާލަބަލަ" ޑްރޭކް އޭނާއަށް ކިޔައިދިނެވެ. "މިއީ ކަލެއަށް ކުރިމަތިލާން އެހީތެރިވެދޭނެ ކަމެއް."
  
  "އަހަރެން މި ވިސްނަނީ ހައިޑަންއާ މެދު." އެންމެ ކައިރީގައި ހުރި ބުދު ފެނުމުން ބެން ލޯ މަރާލިއެވެ. "އެއީ މައްސަލަ."
  
  "އަހަރެންނާއެކު". ޑްރޭކް ފަރުވާތެރިކަމާއެކު ދެވަނަ ޕުލް އައުޓް ޝެލްފް އަށް ފިޔަވަޅު އެޅިއިރު، މިހާރުވެސް ތިންވަނަ އާއި ހަތަރުވަނަ ޝެލްފްގެ ހަރަކާތް ވަޒަން ކުރަމުން ދިޔައެވެ. "އެނގޭތަ، އަހަރެން ވަރަށް އުފާވޭ އަހަރެން ނިމުނީ އެ ހުރިހާ ގަޑިއެއް ޓޮމްބް ރެއިޑަރ ކުޅެން ހޭދަކޮށްގެން."
  
  "ދުވަހަކުވެސް ހިއެއް ނުކުރަން އަހަރެން ގޭމްގައި ސްޕްރައިޓެއްގެ ގޮތުގައި ނިމޭނެ ކަމަކަށް،" ބެން ޖަވާބުގައި މުމްބާއީ ކޮށްލުމަށްފަހު، މޭއާ މެދު ވިސްނާލިއެވެ. ޖަޕާނުގެ ޖާސޫސީ މުޖުތަމައުގެ ގިނަ ބަޔަކު އޭނާ އަޅާކިޔަނީ ވީޑިއޯ ގޭމް ކެރެކްޓަރަކާ އެވެ. "ހޭ މެޓް، ތި ހީކުރަނީ އަހަރެމެން އަސްލު ހުވަފެން ދެކެން އުޅޭހެން ނޫންހެއްޔެވެ؟ އަދި މިހުރިހާ ކަމެއް ހުވަފެނެއްތަ؟"
  
  އޭނާގެ އެކުވެރިޔާ ފަރުވާތެރިކަމާއެކު ތިންވަނަ ޝެލްފް މައްޗަށް ފިޔަވަޅު އަޅަމުން ދިޔަތަން ޑްރޭކް ބަލަން ހުއްޓެވެ. "މިހާ ދިރުމެއް ހުރި ހުވަފެނެއް އަހަރެން ދުވަހަކުވެސް ނުދެކެން." އޭނާގެ ވާހަކަ ދައްކަން ވަށައިގެންވާ މާހައުލަށް ބޯޖަހާކަށް ނުޖެހުނެވެ.
  
  މިހާރު އެމީހުންގެ ފަހަތުން ދެވަނަ ގްރޫޕާއި ތިންވަނަ ގްރޫޕުގެ މީހުން އެމީހުންގެ ބުރަ ދަތުރު ފެށިއެވެ. ޑްރޭކް ނިމުމާއި ހަމައަށް ދިއުމުގެ ކުރިން ވިހި ޝެލްފް ގުނާފައި، ނަސީބަކުން ވަރުގަދަ ބިމަކަށް ފުންމާލިއެވެ. މާތްالله އަށް ޝުކުރުވެރިވަން އޭނާގެ ރޭސިން ހިތަށް ބްރޭކެއް ނަގައިލެވުނެވެ. އޭނާ އެގްޒިޓް އާރކް އަށް މިނިޓެއްހާއިރު ބަލަން ހުރެފައި، ދެން އެމީހުން އެކަނި ތިބި ކަމުގެ ހިތްހަމަޖެހުމުން، އޭނާ އެނބުރިލީ އެހެން މީހުންގެ ކުރިއެރުން ބަލާށެވެ.
  
  ހަމަ ވަގުތުން ޑެލްޓާގެ ފިރިހެނުންގެ ތެރެއިން އެކަކު ގައުޑީ ކުލަ ޖަހާފައިވާ ސީލިންގުން ދުރަށް ބަލާލިތަން ފެނުމުން-
  
  އަދި އޭނާ ފިޔަވަޅު އަޅަން އުޅުނު ޝެލްފް އަށް ވެސް ގެއްލިއްޖެއެވެ. އޭނާ ދިޔައީ ސިކުންތުކޮޅެއްގެ ތެރޭގައި، އޭނާ އެތަނަށް ދިޔަކަން ހަމައެކަނި ހަނދާންކޮށްދިނީ އޭނާ ވެއްޓުމަށްފަހު އިވުނު ބިރުވެރި ހަޅޭކުގެ އަޑެވެ.
  
  މުޅި ކުންފުނި ހުއްޓި، ސިހުމާއި ބިރުން ވައި ތެޅިގަތެވެ. ކޮމޮޑޯ އެ އެންމެންނަށް މިނިޓެއް ދިނުމަށް ފަހު ކުރިއަށް ކޮއްޕާލި އެވެ. އެ އެންމެންނަށް ވެސް އެނގުނީ އެކަމުން ކުރިމަތިލާންވީ ގޮތެވެ. ވެއްޓުނު ސިފައިންގެ މީހާއަކީ އަމިއްލަ ނަފްސަށް މޮޔައެކެވެ.
  
  އަނެއްކާވެސް މިފަހަރު އިތުރަށް ފަރުވާތެރިކަމާއެކު އެންމެން ހަރަކާތްތެރިވާން ފެށިއެވެ. އެ ނިމުމެއް ނެތް ވަޅުގަނޑަށް އަބަދަށްޓަކައި ވެއްޓިގެންދާ ސިފައިންގެ ހަޅޭކުގެ އަޑު އަދިވެސް އިވޭ ކަމަށް ޑްރޭކް ކުޑައިރުކޮޅަކު ހީކުރި ނަމަވެސް އޭނާ އެކަން ދޮގުކުރީ ހޭލޫސިނޭޝަނެއްގެ ގޮތުގައެވެ. އޭނާ އަނބުރާ އިންސާނުންނަށް ފޯކަސް ކުރީ ހަމަ ވަގުތުން ބޮޑު ކޮމޮޑޯ ވެސް މިފަދަ ވެއްޓުމެއް ނަގާތަން ފެނުމުންނެވެ.
  
  އަތްތިލަ އުފުލާލުމުގެ އެއް ނިކަމެތި ވަގުތުކޮޅަކާއި، އޭނާގެ ސަމާލުކަން ގެއްލިގެން ދިޔަ ބިރުވެރިކަމުގެ ހިތާމައިގެ ރުޅިވެރި އެއް ގިސްލުމާއި، ބިގް ޑެލްޓާގެ ޓީމް ލީޑަރު ޝެލްފްގެ އަރިމަތިން ފުންމާލިއެވެ. ޑްރޭކް ރޮއެގަތީ އޭނާގެ އެހީތެރިކަމަށް އަވަސްވެގަންނަން ކިރިޔާވެސް ތައްޔާރަށް ހުރި ނަމަވެސް ވަގުތުން އެކަން ނުކުރެވޭނެ ކަމުގެ ހިތާމައާއެކު ޔަގީންކަމެވެ. ބެން އަންހެން ކުއްޖެއް ފަދައިން ހަޅޭއްލަވައިގަތެވެ-
  
  އެކަމަކު އެއީ ކާރިން ހަމައެކަނި ބޮޑު މީހާއަށްޓަކައި ޑޯވް ކުރި ސަބަބުންނެވެ!
  
  ފަސްޖެހުމެއް ނެތި ކެރިން ބްލޭކް އޭނާ ފުރަން އުޅޭތަން ބަލަން މުޅި މަތީ ތަމްރީނު ލިބިފައިވާ ޑެލްޓާ ޓީމު ދޫކޮށް ބޯޖަހާލައިގެން ކޮމޮޑޯއާ ދިމާއަށް ދުއްވައިގަތެވެ. އޭނާ ހުރީ ކުރިމަތީގައި ކަމުން އޭނާގެ މޮމެންޓަމް އިން އޭނާ އަނބުރާ ކޮންކްރީޓް ސްލެބަށް އެއްލާލުމަށް އެހީތެރިވާން ޖެހުނެވެ. އެކަމަކު ކޮމޮޑޯ އަކީ ބޮޑު މީހެއް، އަދި ބަރު މީހެއް ކަމުން ކަރީންގެ ޕޮއިންޓް ބްލެންކް ލީޕް އިން އޭނާ ހަރަކާތްތެރިވީ ކިރިޔާ އެވެ.
  
  އެކަމަކު އޭނަ ކުޑަކޮށް އަތްލީ ކަންނޭނގެއެވެ. އަދި އެއީ އެހީތެރިވުމަށް ފުދޭވަރުގެ ކަމެއް. ކަރީން އޭނާއަށް އިތުރު ދެ ސިކުންތުގެ އެއާޓައިމް ދިނުމުން ކޮމޯޑޯއަށް އެނބުރިލެވުނީ، ވައިސް ކަހަލަ އިނގިލިތަކުން ކޮންކްރީޓްގެ އަރިމަތީގައި ހިފާލިއެވެ. އޭނާ ހިފަހައްޓައިގެން ހުރީ، މާޔޫސްވެފައި، އަމިއްލަ ނަފްސު މައްޗަށް ދަމައިގަންނަން ނޭނގިފައެވެ.
  
  އަދި ސްލައިޑިން ޝެލްފް ވޭންދެނިވި ގޮތަކަށް މަޑުމަޑުން އޭގެ ކަނާތު ޕެރިމިޓަރާއި ދިމާއަށް ހިނގައިގަތުމަށްފަހު، ޑެލްޓާ ޓީމުގެ ލީޑަރު ގޮވައިގެން ގެއްލިގެން ދިޔައެވެ.
  
  ކަރީން ކޮމޮޑޯގެ ކަނާތު އަތްތިލަ ބާރަށް ހިފާލިއެވެ. އެންމެ ފަހުން އޭނާގެ ޓީމުގެ އެހެން މެމްބަރުން ވެސް ރިއެކްޓްކޮށް އޭނާގެ އަނެއް އަތުގައި ހިފާލިއެވެ. ވަރަށް މަސައްކަތުން އޭނާ ސްލެބް މައްޗަށް ދަމައިގަތީ ހަމަ ފޮރުވިފައިވާ މަގެއްގެ ތެރެއަށް ގެއްލިގެން ދިޔަ ވަގުތުގައެވެ.
  
  ކޮމޮޑޯ ބޯ ހޫރާލީ ފޮތިގަނޑު ގިނަ ކޮންކްރީޓަށް ބަލާށެވެ. "ކަރީން" އޭނާ ބުންޏެވެ. "އަހަރެން ދެން ދުވަހަކުވެސް އެހެން އަންހެނަކަށް ނުބަލާނަން."
  
  ކިޔެވުން ދޫކޮށްލި ބްލޮންޑް ޖީނިއަސް ކުރީގެ ދަރިވަރު ހީނލިއެވެ. "ތި ކުދިން، ތިޔަ އުޅެން އުޅޭ ދެލޮލުން ދުވަހަކުވެސް ދަސްނުވާނެ."
  
  އަދި ޑްރޭކްގެ ޝައުޤުވެރިކަމުގެ ތެރެއިން ވިސްނުނީ "ނަރަކަ"ގެ މި ތިންވަނަ ލެވެލް، ޝަހުވަތްތެރިކަން ކިޔާ މި ކޮޓަރިއަކީ ދަތުރުވެރި ލޮލެއް ހުރި މީހެއްގެ ދާއިމީ ތަކުލީފުގެ ތަސްވީރެއް ނޫން ކަމެވެ. ކްލިޝޭ é ކެފޭއެއްގައި އިށީނދެގެން އިން މީހަކު ހުރިނަމަ ކިހިނެއް ވާނީ ކިހިނެއްތޯ & # 233; އަނބިމީހާ ނުވަތަ ލޯބިވެރިޔާއާއެކު، އަދި އަނެއްކާވެސް ރީތި ފައި ޖޯޑެއް ހިނގައިގަތީ - ގާތްގަނޑަކަށް ޔަގީނުންވެސް އޭނާ ބަލާނެއެވެ.
  
  މިތަނުގެ ތިރީގައި އެކަން ފިޔަވައި، އޭނާ ބަލާލިނަމަ، އޭނާ މަރުވީސް.
  
  ބައެއް އަންހެނުންނަށް އެކަމުގައި މައްސަލައެއް ނުޖެހޭނެ ކަމަށް ޑްރޭކް ވިސްނާލިއެވެ. އަދި ރަނގަޅު ސަބަބަކާއެކުވެސް. އެކަމަކު ކަރީން ކޮމޮޑޯ ސަލާމަތް ކުރިއިރު، މިހާރު އެދެމަފިރިން ތިބީ ހަމަހަމަވެފައެވެ. އިތުރު ފަސް މިނެޓް ވަންދެން ހާސްކަމާއެކު އިންތިޒާރު ކުރަން ޖެހުނު ނަމަވެސް އެންމެ ފަހުން ޓީމުގެ ބާކީ ތިބި މީހުން ވެސް ސްލައިޑިން ޝެލްފްތަކުގެ ތެރެއިން ކުރިއަށް ދިޔައެވެ.
  
  އެ އެންމެން ވެސް ބްރޭކެއް ނެގިއެވެ. ކުންފުނީގެ ކޮންމެ ފިރިހެނަކަށްވެސް ހީވީ ކަރީންގެ އަތުގައި ހިފާ، އޭނާގެ ހިތްވަރުގަދަކަމުގެ އަގުވަޒަން ކުރުން އެއީ އެމީހުންގެ ވާޖިބެއް ކަމަށެވެ. ބެން ވެސް މެއެވެ.
  
  އެވަގުތު ބަޑިއެއް ގުގުމާލިއެވެ. ޑެލްޓާގެ ސިފައިންގެ ތެރެއިން އެކަކު އޭނާގެ ބަނޑުގައި ހިފާލައިގެން ހުރެ ކަކޫ މައްޗަށް ވެއްޓުނެވެ. ކުއްލިއަކަށް އެމީހުންނަށް ހަމަލާދިނެވެ. ބްލަޑް ކިންގްގެ ބައި ޑަޒަން މީހުން އާރކް އިން ނުކުމެގެން ދިޔައީ ތައްޔާރަށް ތިބި ހަތިޔާރުތައް ހިފައިގެންނެވެ. ވައިގެ ތެރެއިން ވަޒަންތައް ވިއްސައިގެން ދިޔައެވެ.
  
  މިހާރުވެސް ކަކުލުގައި އަޅައިގެން ތިބި ޑްރޭކް އާއި އޭނާގެ ކްރޫ ޑެކް މައްޗަށް ވެއްޓުނީ އެމީހުންގެ ހަތިޔާރުތައް ހިފައިގެންނެވެ. ޖެހި މީހާ ކަކުލުގައި އޮއްވާ އިތުރު ހަތަރު ވަޒަނެއް ވަނީ މޭމައްޗާއި ބޮލަށް ޖަހާފައެވެ. ދެ ސިކުންތު ނުވަނީސް އޭނާ މަރުވެފައިވަނީ ލޭގެ ރަސްގެފާނުގެ މައްސަލައިގެ އަނެއް ޝިކާރައަކަށް ވެގެންނެވެ.
  
  ޑްރޭކް އޭނާގެ ދަރަންޏަށް ނަގާފައިވާ އެމް16 އެސޯލްޓް ރައިފަލް ނަގައިގެން ބަޑިޖަހާލިއެވެ. އޭނާގެ ކަނާތްފަރާތުގައި އެއް ބުދުގައި ލީޑް ޖަހާފައި ހުރިއިރު، ވައިގެ ތެރޭގައި އެލަބާސްޓަރުގެ ކޮތަޅުތައް އެތުރިފައި ހުއްޓެވެ. ޑްރޭކް ޑަކް ކޮށްލިއެވެ.
  
  އިތުރު ވަޒަނެއް އޭނާގެ ބޮލުގެ ކައިރިން ވިސްލް ކޮށްލިއެވެ.
  
  މުޅި ޓީމު އޮތީ ހަމަޖެހިލައިގެން، ހަމަޖެހިލައިގެން، ބިންމަތީގައި ރައިފަލްތައް ހިފައިގެން ފަރުވާތެރިކަމާއެކު އަމާޒު ހިފާފައެވެ. އެމީހުން ބަޑިޖަހާލިއިރު އެއީ ޤަތުލުއާންމެއް، ދިހަވަރަކަށް ވަޒަން ކޮވަލެންކޯގެ ފިލައިގެން ދިޔަ މީހުންގެ ތެރެއަށް ވަދެ ލޭ އޮހޮރުވާލާ ޕަޕެޓްތަކެއް ފަދައިން ނަށަން މަޖުބޫރު ކުރިއެވެ. އެއް މީހަކު ބުލްޑޯޒްކޮށްގެން ވަދެގެން ދިޔައީ، އަޖައިބެއް ފަދައިން ގެއްލުމެއް ނުލިބި، މެޓް ޑްރޭކް އާއި ބައްދަލުވާންދެންނެވެ.
  
  ކުރީގެ ސާސް މީހާ އޭނާއާ ދިމާއަށް ބޮލުން އަރައި، ބޮލުގައި ރިއްސާތީ ބޮލުގައި ރިއްސާތީ، ކަތިވަޅިން ހަލުވި ސިލްސިލާކޮށް އޭނާގެ ރިބަންގައި ޖަހާފައިވެ އެވެ. ކޮވަލެންކޯގެ އެންމެ ފަހު މީހުން ފުންމާލީ ހުރިހާ ނުބައި މީހުން ނިމުނު ތަނަށް ވަދެގެންނެވެ.
  
  ނަރަކަ.
  
  ވެއްޓިފައިވާ ޑެލްޓާ ޓީމުގެ މެމްބަރަށް ހިތާމަވެރި ނަޒަރެއް ލަމުން ޑްރޭކް އެމީހުން ފާސްވުމަށް އިޝާރާތް ކުރިއެވެ. އެމީހުން އެނބުރި އަންނަ މަގުމަތީގައި އޭނާގެ ހަށިގަނޑު ނަގާނެއެވެ.
  
  "އަހަރެމެން ތިބެނީ ބާސްޓަޑެއް ހިފަހައްޓަނީ ކަންނޭނގެ."
  
  
  ތިރީސް ހަތަރުވަނަ ބާބު
  
  
  އެޑް ބައުޑްރޯއާ ކުރިމަތިލާން ޖެހުނު ހޭޑަން އާއި ދުނިޔެ ގިރާލިއެވެ.
  
  "އަހަރެން އުފާވެއްޖެ ކަލޭ މަރާލުމުން" ބައުޑްރޯ ކުރިން އެއްފަހަރު ބުނި ބަސްތައް ތަކުރާރުކޮށްލިއެވެ. "އަނެއްކާ".
  
  "މިދިޔަ ފަހަރު ފެއިލްވީ ސައިކޯ. އަނެއްކާ ނާކާމިޔާބުވާނެ."
  
  ބައުޑްރޯ ތިރިއަށް ނަޒަރު ހިންގާލީ އޭނާގެ ފައިއަށެވެ. "ކަލޭގެ އުނަގަނޑު ކިހިނެއްތަ؟" - އަހަރެން އަހާލީމެވެ.
  
  "ހުރިހާ ކަމެއް ވެސް ރަނގަޅު". ހޭޑަން ހުރީ ފައިގެ ނިޔަފަތިތަކެއްގައި ވިލާގަނޑެއްގެ ހަމަލާއެއްގެ އިންތިޒާރުގައެވެ. އެމެރިކާ މީހާގެ ފުއްޕާމޭ ގޯތިތެރޭގެ ފާރުގައި ފިރުމާލާ ގޮތަށް މަގުދައްކައިދޭން މަސައްކަތް ކުރި ނަމަވެސް އޭނާ އެކަމަށް މާ މަކަރުވެރިއެވެ.
  
  "ތިއީ ލޭ." ބައުޑްރޯސް އޭނާގެ ވަޅި ލިއްސާލަމުން މައިމް ކުރިއެވެ. "މީރު ވީ. އަހަރެންނަށް ހީވަނީ އަހަރެންގެ ދަރިފުޅު އިތުރަށް ބޭނުންވާހެން."
  
  "ދޮންތައާ ހިލާފަށް" ހައިޑަން ގިސްލަމުން ބުންޏެވެ. "ޝީ ރިއަލީ ކޯޑް"ޓް ޓޭކް އިޓް އެނީމޯރ."
  
  ބައުޑްރޯ އަވަސްވެގަތީ އޭނާއާ ދިމާއަށެވެ. ހައިޑަން މިކަން އުންމީދުކޮށްގެން ފަރުވާތެރިކަމާއެކު ދުރަށް ޖެހިލީ އޭނާގެ ކޯތާފަތުގެ ވަޒަނަށް އޭނާގެ ބްލޭޑް ހާމަކޮށްލަމުންނެވެ. "ފުރަތަމަ ލޭ" ޝަބާނާ ބުންޏެވެ.
  
  "ޕްރިލޫޑް" އެވެ. ބައުޑްރޯ ފުއްޕާމޭގައި ޖެހި ފަހަތަށް ޖެހިލުމަށްފަހު، ކުރު ގިނަ ވަޒަނަކުން އޭނާގެ ގައިގައި ޖަހާލިއެވެ. އެ ހުރިހާ އެއްޗެއް ޕެރިކޮށްލާފައި ހޭޑަން ނިންމާލީ ނޭފަތަށް ޕާމް ސްޓްރައިކެއް ޖަހައިގެންނެވެ. ބޮޑްރޯ ސިއްސައިގެން ގޮސް ލޮލުން ކަރުނަ ފައިބަމުން ދިޔައެވެ.
  
  ވަގުތުން އޭގެ ފައިދާ ނަގައި ހައިޑަން ވަނީ ވަޅިން ވަޅި ހަރާފައެވެ. ފާރުގައި ބައުޑްރޯ ޕިން ކޮށްލުމަށްފަހު، އެއްފަހަރު ފަހަތަށް ޖެހިލީ-
  
  ބައުޑްރޯ ފުއްޕާމޭގައި ޖަހާލިއެވެ.
  
  ހައިޑަން ޑަކް ކޮށްލަމުން ވަޅި އޭނާގެ އުނަގަނޑުގައި ޖައްސާލިއެވެ. އޭނާ ހަޅޭއްލަވަމުން ދިޔައިރު އޭނަ ދުރަށް ޖެހިލީ ލޮލުން ފެންނަމުން ދިޔަ މަކަރުވެރި ހިނިތުންވުން ހުއްޓުވޭ ގޮތެއް ނުވުމުންނެވެ.
  
  "އިހްސާސް ކުރެވޭތަ ކަނދުރާ؟"
  
  "ބިޗް!" ބައުޑްރޯ މޮޔަވެގެން ދިޔައެވެ. އެކަމަކު މިއީ ހަނގުރާމަވެރިއެއްގެ، ވިސްނުންތެރިއެއްގެ، ތަޖުރިބާކާރު ހަނގުރާމަވެރިއެއްގެ މޮޔަކަމެވެ. އޭނާ އޭނަގެ ބުރަކަށީގައި ތަޅައިގަތީ ވަޒަނަކަށް ފަހު ވަޒަނަކުން، މޮޔަ ރިސްކްތަކެއް ނަގައިގެން ނަމަވެސް ހަމަ އެހާ ބާރާއި ސްޕީޑް ދަމަހައްޓައިގެން އޭނަ އިންޓަރވެންޓް ކުރުމާ މެދު ދެފަހަރު ވިސްނާށެވެ. އަދި މިހާރު ފަހަތަށް ޖެހެމުން ދިޔައިރު، މާރާމާރީ ހިންގާ ފިރިހެނުންގެ އެހެން ގްރޫޕްތަކާ ދިމާވުމުން، ހޭޑަންގެ ބެލެންސް ގެއްލިގެން ދިޔައެވެ.
  
  ވެއްޓިފައިވާ މީހާގެ ކަކުލުގެ މައްޗަށް އަރަމުން ދަނިކޮށް ވެއްޓި، ރޯލްވެ ކޮޅަށް ތެދުވެ، ވަޅި ތައްޔާރަށް ހުއްޓެވެ.
  
  ބައުޑްރޯ އެއްވެ ތިބި މީހުންގެ ތެރެއަށް ގިރާލިއިރު، އޭނާގެ މޫނުމަތީގައިވާ ހިނިތުންވުން ހިނިތުންވުމަކަށް ބަދަލުވެގެން ދިޔައީ އޭނާގެ އަމިއްލަ ލޭގެ ރަހަ ބެލުމަށްފަހު ވަޅި އުފުލާލުމުންނެވެ.
  
  "ސީ ޔޫ" އަޑުގަދަވުމުގެ މައްޗަށް އޭނާ ހަޅޭއްލަވައިގަތެވެ. "އަހަންނަށް އެނގޭ ތި އުޅޭ ތަން މިސް ޖޭ."
  
  ހެއިޑަން ބްލަޑް ކިންގްގެ އެއް މީހަކު މަގުން ބޭރަށް އެއްލާލިއިރު، ބައުޑްރޯއަށް މަގުފަހިކޮށްދިނުމުން އެމީހާގެ ފައި ފަތްކޮޅެއް ފަދައިން ފަޅައިގެން ދިޔައެވެ. ލޮލުގެ ކަނުން ބޭރަށް ނުކުމެގެން ދިޔައީ ޝައްކެއްވެސްނެތްގޮތުގައި މި ހަނގުރާމައިގެ ގޭމް ޗޭންޖަރ މާއީ، ހަތިޔާރު ނެތި ތޫނު ހަތިޔާރުތަކާއެކު ފިރިހެނުންނާ ދެކޮޅަށް ހަނގުރާމަ ކުރަމުން ދިޔަތަނެވެ. ހައިޑަން ބަލަހައްޓައިގެން ހުރީ އޭނާގެ ވަށައިގެން ވިއްސައިގެން ދިޔަ މަރުވެފައިވާ މީހުންނާއި މަރުވަމުންދާ މީހާއަށެވެ.
  
  ބައުޑްރޯ ވެސް ހާލަތަށް އަލުން ވިސްނަމުން ދިޔަކަން އޭނާއަށް ފާހަގަ ކުރެވުނީ ހޭޑަންގެ ނަޒަރު ފަހަތުން ގޮސް ޖަޕާނުގެ ލެޖެންޑަރީ އެޖެންޓް ހަރަކާތްތެރިވަމުން ދިޔަތަން ފެނުމުންނެވެ.
  
  މޭ ހައިޑަންއަށް ބަލަހައްޓައިގެން ހުއްޓެވެ. "ހަމަ ފަހަތުން."
  
  ހޭޑަން ލުންގް ކޮށްލީ ބައުޑްރޯސް އަށެވެ.
  
  ލޭއޮހޮރުވާލާ ރަސްގެފާނުގެ މައިގަނޑު ސައިކޯ އުދުހިގެން ދިޔައީ ހަވާއީގެ މޮންގޫސް އެއް އޭނާގެ ފަހަތުގައި ފިޔަވަޅު އަޅާ ފަދައިންނެވެ. ހޭޑަން އާއި މޭ ފަހަތުން ދިޔައެވެ. އެތަނުން ފާއިތުވަމުން ދަނިކޮށް މައި ކޮވަލެންކޯގެ އެހެން މީހަކަށް ވެސް ބޮޑު ގެއްލުމެއް ދިނުމުން، އެކަމުގެ ސަބަބުން އެހެން ސިފައިންގެ މީހެއްގެ ފުރާނަ ސަލާމަތްވި އެވެ.
  
  ބާންގެ ކުރިމަތީގައި ހުރީ ހުޅުވިފައިވާ ދަނޑަކާއި، ހެލިކޮޕްޓަރެއް ޖަހާފައިވާ ހެލިޕެޑަކާއި، އެތައް ދޯނިތަކެއް ނަކަތް ޖަހާފައިވާ ހަނި ބަނދަރެކެވެ. ބައުޑްރޯ ދުވެފައި ގޮސް ހެލިކޮޕްޓަރު ކައިރިން ގޮސް ބޮޑު ސްޕީޑްބޯޓާ ދިމާއަށް މިސްރާބު ޖެހިއިރު، ވައިގެ ތެރެއިން ވެއްޓި ފުންމާލިއިރު ސްޓްރައިޑް ވެސް ފަޅާނުލަ އެވެ. ހެލިކޮޕްޓަރު ކައިރިން ހޭޑެންއަށް ދިއުމުގެ ކުރިން ބޮޑު ދޯނި ކުރިން ވެސް އުދުހިގެން ގޮސް ކުރިއަށް އިންޗިއެއް ޖަހަން ފެށިއެވެ.
  
  މޭ ލަސްވާން ފެށިއެވެ. "މިއީ ބަޖާ. ވަރަށް އަވަހަށް، އަދި ތިން މީހަކު މިހާރުވެސް އެތެރޭގައި މަޑުކޮށްގެން ތިއްބެވެ. އެމީހުންނާ އަޅާބަލާއިރު އެހެން ދޯނިފަހަރުވެސް ހަމަޖެހޭހެން ހީވެއެވެ." އޭނަގެ ނަޒަރު ހެލިކޮޕްޓަރަށް ބަލަހައްޓައިގެން ހުއްޓެވެ. "މިހާރު މިއީ އަހަރެމެން ބޭނުންވާ ކަމެއް."
  
  އެމީހުންގެ ކައިރިން ވަޒަން ވިއްސައިގެން ދިޔައިރު ހޭޑަން ޑަކް ކޮށްލީ، ކިރިޔާ ވެސް ފާހަގަ ކުރެވުނެވެ. "ކޮންޓްރޯލް ކުރެވޭނެތަ؟"
  
  މާއީ ސުވާލު ކުރިއެވެ. look before you step on the skid and jump in. ހޭޑަން އެތަނަށް ދިއުމުގެ ކުރިން މައި ކުރިންވެސް މައި ރޯޓަރ ސްޓާޓްކޮށްފައި އޮތުމުން، ބޯޑްރޯގެ ދޯނި ކޯރުގެ ތިރިއަށް ދުއްވައިގަތީ ބާރު ހަޅޭކެއްގެ އަޑަކުންނެވެ.
  
  "އީމާންތެރިކަން އޮންނަންވީ" މާއީ މަޑުމަޑުން ބުނެލީ މާޔޫސްކަމުގެ ތެރޭގައި ހޭޑަން ދަތްތައް ގްރައުންޑް ކުރުމުން އޭނާއަށް މަޝްހޫރު ލެޖެންޑަރީ ކެތްތެރިކަމެވެ. މިނިޓެއްހާއިރު ފަހުން ކާރު އުދުހެން ތައްޔާރުވިއެވެ. މޭ ޓީމު ރަނގަޅުކޮށްދިނެވެ. ސްލޭޑް ބިންމަތިން ނިކުތެވެ. އެ ވަޒަން ޖެހުނީ ހައިޑަންގެ ބޮލުގެ ކައިރީގައި ހުރި ކޮލަމަކަށެވެ.
  
  ފަހަތަށް ދަމައިގަނެ، ދެން އެނބުރިލިއިރު ލޭގެ ރަސްގެފާނުގެ އެންމެ ފަހު މީހުން އަލިފާނުގެ ތެރެއަށް ވެއްޓުނުތަން ފެނުނެވެ. ދޯނީގެ ފަހަތުން ދުވަން ތައްޔާރުވަމުން ދިޔަ ހެލިކޮޕްޓަރު ތިރިއަށް އެނބުރެން ފެށުމުން ހަވާއީގެ ސްޕެޝަލް ފޯސަސްގެ ސިފައިންގެ ތެރެއިން އެކަކު އެމީހުންނަށް އިނގިލި ދިއްކޮށްލިއެވެ. ހައިޑަން ފަހަތަށް އަތް ދިއްކޮށްލިއެވެ.
  
  ހަމައެކަނި އޭނާގެ ހަޔާތުގައި އަނެއްކާވެސް މޮޔަ ދުވަހެއް.
  
  އެކަމަކު އަދިވެސް އޭނަ މިތާ ހުއްޓެވެ. އަދިވެސް ދިރިހުރެއެވެ. ޖޭގެ ކުރީގެ މޮޓޯ އަނެއްކާވެސް ބޮލުގައި ޖައްސާލިއެވެ. އެހެން ދުވަހެއް ދިރިހުރެއެވެ. ހަމަ ދިރިއުޅެންވީ މިކަހަލަ ހިނދުކޮޅުތަކުގައިވެސް އޭނަގެ ބައްޕަގެ މަތިން ވަރަށް ހަނދާންވިއެވެ.
  
  އޭގެ މިނެޓެއް ފަހުން ހެލިކޮޕްޓަރު ތެޅިގަނެ ހޫނު ފަހަތުން ދުއްވައިގަތެވެ. ހޭޑަންގެ ބަނޑު ކޭމްޕްގެ ކޮންމެވެސް ތަނެއްގައި އޮތުމުން، ކަކުލުގައި ރިއްސާ ވަރަކަށް ރެއިލިންގައި ހިފާލިއެވެ. މާއީ އެއްވެސް ބީޓެއް ގެއްލިފައެއް ނުވެއެވެ.
  
  "ފަޓުލޫނު އަޅައިގެން ތިބޭ."
  
  ހައިޑަން މަސައްކަތް ކުރީ އޭނާގެ ހަތިޔާރުގެ ހާލަތު ޗެކްކޮށްގެން އޭނާގެ ސިކުނޑި ބޯއެނބުރޭ ރައިޑުން ދުރުކުރުމަށެވެ. އޭނާގެ ވަޅި އެނބުރި އޭގެ ހޯލްޑަރަށް އައެވެ. އޭނާގެ ބާކީ އޮތް ހަމައެކަނި ފިސްތޯލައަކީ ފަހަކަށް އައިސް އޭނާ ގަޔާވި ކެސްޕިއަން އަށް ވުރެ ސްޓޭންޑަޑް ގްލޮކް އެވެ. އެކަމަކު ކޮން ނަރަކައެއް، ބަޑިއަކީ ބަޑިއެއް ނޫންހެއްޔެވެ؟
  
  މައި އުދުހެމުން ދިޔައީ ސްޕްރޭ ވިންޑްޝީލްޑްގައި ޖެހުނު ވަރަށް ތިރިއަށެވެ. ކުރިމަތީގައި އޮތް ފުޅާ ކޯރުގެ ތެރެއިން ބޮޑު ރީނދޫ ދޯންޏެއް ހިނގައިގަތެވެ. ހޭޑަންއަށް ފެނުނީ ފަހަތުގައި ތިބި ފިގުހަތަކެއް، އެމީހުން ކައިރިވަމުންދާތަން ބަލަން ތިބިތަނެވެ. ޝައްކެއްވެސްނެތްގޮތުގައި އެމީހުން ތިބީ ހަތިޔާރު އެޅިފައެވެ.
  
  މާއީ ބޯ ތިރިކޮށްލުމަށްފަހު ހައިޑަންއަށް ނަޒަރު ހިންގާލިއެވެ. "ހިތްވަރާއި ޝަރަފުވެރިކަމެވެ."
  
  ހައިޑަން ބޯޖަހާލިއެވެ. "ނިމުމަށް".
  
  މޭ ޓީމުގައި ޖެހި، ހެލިކޮޕްޓަރު ރުޅިގަދަ ޑައިވް އަކަށް ފޮނުވާލީ، ކޮލިޝަން ކޯހެއްގައި ރީނދޫ ކުލައިގެ ބަޔޮކްސް އަށް ދިއުމަށެވެ. ހީކުރި ގޮތަށް ދެފަރާތުގައި ތިބި މީހުން ސިހިފައި ފަހަތަށް ޖެހިލިއެވެ. ހައިޑަން ކުޑަދޮރުން ބޭރަށް ލެނގިލަމުން ބަޑިޖަހާލިއެވެ. ވަޒަން އުއްމީދު ގެއްލިގެން ދިޔައީ ދުރަށެވެ.
  
  ބައި ހުސްވެފައިވާ އެމް9 މާއީ އޭނަގެ އަތަށް ދިނެވެ. "އެމީހުން ގުނާލަން ހަދާށެވެ."
  
  ހައިޑަން އަނެއްކާވެސް ބަޑިޖަހާލިއެވެ. ބައުޑްރޯގެ އެއް މީހަކު ފަހަތަށް ބަޑިޖަހާލިއިރު، ވަޒަން ހެލިކޮޕްޓަރުގެ ކެނޮޕީން ފުންމާލިއެވެ. މައި ޓީމުގެ ވަށައިގެން ޒިގްޒެގް ސަރކަލްއެއް ހަދައިގެން ހެއިޑަންގެ ބޯ ސަޕޯޓް ޕޯސްޓެއްގައި ތަޅައިގަތެވެ. މައި ދެން އަނެއްކާވެސް ޑޯވް ކޮށްލީ، އުދުވާނީ ގޮތަކަށް، އެއްވެސް ކުއާޓަރެއް ނުދީއެވެ. ހެއިޑަން އޭނާގެ ގްލޮކް ހުސްކޮށްލުމުން ފެނުނީ ބައުޑްރޯގެ މީހަކު ލޭގެ ސްޕްރޭއެއްގައި ކަނޑުމައްޗަށް ދިޔަތަނެވެ.
  
  އެއަށްފަހު ހެލިކޮޕްޓަރުގައި އިތުރު ވަޒަނެއް ޖެހި، އޭގެ ފަހަތުން އެހެން ބަޔަކު ވެސް ވަޒަނެއް ޖެހި އެވެ. ބޮޑު ކާރެއް ތަމްސީލުކުރީ ބޮޑު އަމާޒެކެވެ. ހޭޑަންއަށް ފެނުނީ ދޯނީގެ ފުރޮޅުލީ އުޅަނދުގައި ހުރި ބައުޑްރޯ ދަތްތަކުގައި ވަޅިއެއް ބާރަށް ހިފަހައްޓައިގެން ހުރެ ސަބްމެޝިން ގަން އިން އެމީހުންނަށް ބަޑިޖަހާތަނެވެ.
  
  "އޯހް" ހެލިކޮޕްޓަރުން ކުއްލިއަކަށް ކަޅު ދުން ފައިބައިގެން ގޮސް އިންޖީނުގެ އަޑު ކުއްލިއަކަށް ހަޅޭއްލަވައިގަތުމުން ގިސްލުމަކަށް ބަދަލުވުމުން މޭގެ ހަޅޭކުގެ އަޑު ކުޑަކޮށް ދެއްކި ވާހަކައެކެވެ. އިރުޝާދެއް ނެތި ހެލިކޮޕްޓަރު ތެޅިފޮޅެން ފެށިއެވެ.
  
  މޭ ހޭޑަން އަށް ލޯ މަރާލިއެވެ.
  
  އެމީހުން ބައުޑްރޯގެ ދޯނީގެ މަތީގައި ތިބެންދެން ހޭޑަން މަޑުކޮށްލައިގެން ހުރެ ހެލިކޮޕްޓަރު ފައިބައިގެން ދިޔައިރު އޭގެ ދޮރު ހުޅުވާލިއެވެ.
  
  ބައުޑްރޯގެ ލޮލުގެ ވަރަށް ހުދުކުލައަށް ބަލާލަމުން "ސްކްރޫ ދިސް" އޭ ބުނެފައި ވެއްޓިފައި އޮތް ހެލިކޮޕްޓަރުން ފުންމާލިއެވެ.
  
  
  ތިރީސް ފަސްވަނަ ބާބު
  
  
  ހައިޑަންގެ ހިލޭ ޖެހުމަކީ ކުރު މުއްދަތެއް ނޫނެވެ. ބައުޑްރޯގެ ދޯނި މާ ދުރުގައި ނޫން ނަމަވެސް މަގުމަތީގައި ޑެކް މައްޗަށް ވެއްޓުމުގެ ކުރިން އެމީހާއަށް ނަޒަރު ހިންގާލުމެއް ދިނެވެ. އޭނަގެ ހަށިގަނޑުން ވައި ނުކުމެގެން ދިޔައީ އަޑުގަދަ ގޮތަކަށެވެ. އުނަގަނޑުގައި ހުރި މުސްކުޅި ޒަޚަމް ތަދުވަމުން ދިޔައެވެ. އޭނައަށް ފެނުނީ ތަރިތަކެވެ.
  
  ހެލިކޮޕްޓަރު ކަނާތްފަރާތުގައި ތިރީސް ފޫޓު ވަރަކަށް ބާރު ސްޕީޑެއްގައި ދުއްވާ ކޯރަށް ތިރިއަށް ވެއްޓުނުއިރު، އޭގެ މަރުގެ ކަންފަތް ކަނޑާލާ އަޑުން ގުޅިފައިވާ ހުރިހާ ޚިޔާލުތަކެއް ޣަރަޤުކޮށްލައި، ދޯނީގެ ފަރުބަދަ ހުރަސްކޮށް ޖަޔަންޓް ރާޅެއް ފޮނުވާލިއެވެ.
  
  ދޯނީގެ ހަމަ ދަތުރު ބަދަލުކުރެވޭ ވަރަށް ބާރުގަދަ ރާޅެކެވެ.
  
  ބޯޓުގެ ސްޕީޑް ގެއްލި، އެންމެން ކުރިއަށް އުދުހިގެން ގޮސް، ލިސްޓް ކުރަން ފެށިއެވެ. ދެން ކުރިއަށް ދިއުމުގެ ހަރަކާތް ނިމުމުން ފުރޮޅިގެން ގޮސް ހުދު ފެނުގައި ބަނޑު މައްޗަށް ޖައްސާލިއެވެ.
  
  ދޯނި އަރިއަޅާލުމާއެކު ހައިޑަން ހިފަހައްޓާލިއެވެ. ފެންގަނޑު ދަށަށް ދިޔައިރު ބާރަށް ފައިން ޖަހާފައި ސީދާ ތިރިއަށް އަމާޒުކޮށްލުމަށްފަހު އެންމެ ކައިރީގައި ހުރި އައްސޭރިފަށާ ދިމާއަށް ފައިން ޖަހާލިއެވެ. ފިނިފެނުން ބޮލުގައި ރިއްސާލި ނަމަވެސް ރިއްސާ ގުނަވަންތަކަށް ކުޑަކޮށް ލުއި ލިބުނެވެ. ކަރަންޓުގެ ބާރު ދުވެލީގައި އޭނާ ހުރީ ކިހާ ވަރުބަލިކަމެއްކަން ވިސްނުނެވެ.
  
  ބިންމައްޗަށް ނުކުތްއިރު އޭނާއަށް އެނގުނީ އޭނާ ހުރީ ފަޅުތެރެއާ މާ ދުރުގައި ނޫން ކަމަށާއި ނަމަވެސް އެޑް ބައުޑްރޯއާ ކުރިމަތިލާން ޖެހުނު ކަމަށެވެ. އަދިވެސް ވަޅި ދަތްދޮޅީގައި ހިފަހައްޓައިގެން ހުރެ އޭނަ ފެނުމުން ގިސްލަމުން ދިޔައެވެ.
  
  އޭނާގެ ފަހަތުން ދުންފަތުގެ އިސްތިއުމާލު ކުރަމުން ދިޔަ ހެލިކޮޕްޓަރުގެ ކޮތަޅުތައް ކޯރަށް އަޑިއަށް ދާން ފެށިއެވެ. ހޭޑަންއަށް ފެނުނީ މޭ ބޯޑްރޯގެ ބާކީ ތިބި ދެމީހުން ފަހަތުން ދުވެފައި ގޮސް ފޮތިގަނޑު ފަޅުތެރެއާ ދިމާއަށް ދިޔަތަނެވެ. ފެންމަތީގައި ހިނގާ މާރާމާރީއަކުން ސަލާމަތް ނުވާނެކަން އެނގިހުރެ، މޮޔަމީހާގެ ކައިރިން ދުއްވައިގަނެ، ފަޅުތެރެއަށް ޖެހެންދެން ހުއްޓާނުލައެވެ. ވަށައިގެން ބޯ ފުންޏެއް ފެތުރިގެން ދިޔައެވެ.
  
  އޭނަގެ ކައިރީގައި ބާރަށް ތެޅިފޮޅެމުން ދިޔައެވެ. ބޯޑްރޯސް، ނޭވާ ހާސްވެއްޖެއެވެ. "ހުއްޓުން. ފޮކްކުރުން. ފިލުން." އޭރު އޭނާގެ ނޭވާ ހާސްވެފައި ހުއްޓެވެ.
  
  "ޔޫ ގޯޓް އިޓް" ހައިޑަން ހިފާލަމުން އޭނާގެ މޫނަށް ނަޖިސް ގަނޑެއް އުކާލަމުން ބޭންކަށް އަރައިގެން ދިޔައެވެ. ފުންޏެއް އޭނަގެ ގައިގައި ހިފަހައްޓައިގެން ތިރިއަށް ދަމާލަން މަސައްކަތް ކުރިއެވެ. ހިކި ބިމަކަށް ފަސޭހައިން ކުޅެން ޖެހޭ އެއްޗަކުން އޭނަ ގެނެސްދިނީ ކޯރު ރޮނގުން އެންމެ ދެތިން ފޫޓެއް މަތީގައެވެ.
  
  އެނބުރިލަމުން އޭނާގެ ހަޑި ހީލް ބޮޑްރޯގެ މޫނަށް ޖައްސާލިއެވެ. އޭނާގެ ދަތްތަކުގެ މެދުގައި ހިފަހައްޓާފައި ހުރި ވަޅި އޭނާގެ ކޯތާފަތުގެ ތެރެއަށް ފުންކޮށް ކަނޑާލާފައި ހުރިތަން ފެނުމުން ޖޯކަރުގެ ހިނިތުންވުމަށްވުރެ ފުޅާކޮށް ހިނިތުންވެލިއެވެ. ހަޅޭއްލަވައިގަތުމަކާއި ލޭއާއި މީޔުކަސްގެ ސްޕްރޭއަކާއެކު އޭނާގެ ބަނޑު ފްލޮޕް ކޮށްލީ އޭނާގެ ފައިމައްޗަށް، އޭނާގެ ބެލްޓް ބޭނުންކޮށްގެން އޭނާގެ ހަށިގަނޑުގެ މައްޗަށް ދަމައިގަތުމުގެ ވަސީލަތެއްގެ ގޮތުގައެވެ. ހޭޑަން އޭނާގެ ރައްކާތެރިކަމެއް ނެތް ބޮލުގައި ޖެހުނު ނަމަވެސް އޭނާގެ ވަޒަނުން މާބޮޑު އަސަރެއް ނުކުރިއެވެ.
  
  އެވަގުތު އޭނާގެ ވަޅި ހަނދާންވިއެވެ.
  
  އަނެއް އަތުން އަމިއްލަ ނަފްސުގެ ދަށަށް އަތް ދިއްކޮށްލަމުން، ކޮއްޕާލަމުން، ބުރަކޮށްލަމުން، ހަށިގަނޑު އިންޗިއެއްހާ އުފުލާލަމުން ނަޖިސް ފޮޅިގެން ގޮސް ހިފަހައްޓަން މަސައްކަތް ކުރިއެވެ.
  
  އޭނަގެ އިނގިލިތައް ހޭންޑްލްގެ ވަށައިގެން ބަންދުވެގެން ދިޔައެވެ. ބައުޑްރޯސް ޢަމަލީ ގޮތުން ފަޓުލޫނު ފޮޅާލީ އޭނާ އިތުރު ފަހަރަކު ޖައްސާލަމުން، ހަމަ އޭނާގެ ބުރަކަށީގައި ހުއްޓި، އޭނާގެ ބޮލާއި ތުންފަތް ކުއްލިއަކަށް ކަންފަތުގެ ކައިރީގައި ހުއްޓެވެ.
  
  "ނައިސް ފަކިންގް ޓްރައި." އޭނާގެ މޫނުމަތިން ލޭ ފައިބަމުން ދިޔަ ކޯތާފަތަށް އިހުސާސް ކުރެވުނެވެ. "ތި އިހުސާސެއް ކުރެވޭނެ. ސަޅި މަޑުމަޑުން ދިމާވަނީ."
  
  އޭނާގެ ފުރިހަމަ ބަރުދަން އޭނަގެ މުޅި ހަށިގަނޑުގައި އަޅުވާލަމުން އޭނަ ފުންޏެއްގެ ތެރެއަށް އިތުރަށް ފުންކޮށް ކޮއްޕާލިއެވެ. އެއްއަތުން އޭނަގެ މޫނު ފޮތިގަނޑުގެ ތެރޭގައި ވަޅުލާފައި އޭނަގެ ނޭވާ ހުއްޓުނެވެ. ހެއިޑަން މާޔޫސްކަމާއެކު ކުރިމަތިލާން ޖެހުނީ، ވީހާވެސް ރަނގަޅަކަށް ކިކްކޮށް ރޯލްކޮށްގެންނެވެ. މޫނު މައްޗަށް ބަލާލި ކޮންމެ ފަހަރަކު، މޫނުމަތީގައި ތަތްވެފައިވާ ފުންޏަކުން ފޮރުވިފައި ހުރިއިރު، ކުރިމަތީގައި ހުރި މޭ ފެންނަނީ، ބައުޑްރޯގެ ދެ ޙަރަކާތްތެރިންނާ އެކަނި މާރާމާރީ ހިންގާތަނެވެ.
  
  އެމީހުން ހައިޑަންގެ މޫނުގައި ހިފަހައްޓާލި ތިން ސިކުންތުގެ ތެރޭގައި އެކަކު ވެއްޓުނެވެ. އަނެއް މީހާ ފަހަތަށް ޖެހިލީ ވޭން ދިގުދެމިގެންނެވެ. ހަތަރުވަނަ ފަހަރަށް ހޭޑަންގެ މޫނުމަތިން ވައިޖެހުނުއިރު އެންމެ ފަހުން މޭ ވަނީ އޭނާގެ ކޮޅަށް ޖައްސާލާފައި ވެއްޓިފައިވާ ގަހެއްގެ މަތީގައި އޭނާގެ ބުރަކަށި ފަޅާލަން އުޅެނިކޮށެވެ.
  
  ހައިޑަންގެ ބާކީ ހުރި ބާރު ގާތްގަނޑަކަށް ހުސްވެގެން ދިޔައެވެ.
  
  ބައުޑްރޯގެ ވަޅިން އޭނާގެ ތިންވަނަ ރިބްގެ ވަށައިގެންވާ ހަންގަނޑު ވަށާލިއެވެ. ވޭންދެނިވި ގޮތަކަށް މަޑުމަޑުން އަދި މިންކުރެވިފައިވާ ތެޅުންތަކަކާއެކު ބްލޭޑް ފުންކޮށް ސްލައިޑްވާން ފެށިއެވެ. ހައިޑަން ބޮޑުކޮށް ފައިން ޖަހާލި ނަމަވެސް އޭނާއަށް ހަމަލާދިން މީހާ އުކާލެވޭ ގޮތެއް ނުވިއެވެ.
  
  "ދާން ތަނެއް ނެތް." ބައުޑްރޯގެ ނުބައި ހީނލުން އޭނާގެ ބޮލަށް އަރައިގަތެވެ.
  
  އަދި އޭނާ ބުނީ ތެދެއްކަން ހައިޑަންއަށް ކުއްލިއަކަށް ވިސްނުނެވެ. އޭނައަށް ޖެހުނީ މާރާމާރީ ހުއްޓާލާފައި އެކަން ވާން ދޫކޮށްލާށެވެ. ހަމަ އެކަނި އޮށޯވެލާށެވެ. އަމިއްލައަށް ވަގުތު ދޭށެވެ-
  
  ބްލޭޑް ފުންކޮށް އަޑިއަށް ދިޔައިރު ދަގަނޑު ކަށިގަނޑާ ދިމާއަށް އުކާލިއެވެ. ބައުޑްރޯގެ ހީލުމަކީ ގްރިމް ރީޕަރުގެ ގޮވާލުމާއި، އޭނާއަށް މަލާމާތްކުރާ ޖިންނިއެއްގެ ގޮވާލުމެވެ.
  
  ހަށިގަނޑުގެ ދަށުގައި އޮތް ވަޅި މިނިވަންވެގެން އައީ ގަދަ ސްލަރޕް އަޑަކުންނެވެ. އެއް ހަރަކާތެއްގައި އަތުގައި އޮތް ކަނޑި އަނބުރާލާފައި ބުރަކަށީގެ ފަހަތުން ބާރަށް ބޮޑްރޯގެ ރިބަން ތެރެއަށް ވައްޓާލިއެވެ.
  
  ސައިކޯ ހަޅޭއްލަވައިގަންނަމުން ފަހަތަށް ތެޅިގަތްއިރު، ވަޅީގެ ހޭންޑްލް އޭނާގެ މޭމަތިން ނިކުމެގެން ދިޔައެވެ. އޭރުވެސް ހައިޑަންއަށް ހަރަކާތެއް ނުކުރެވުނެވެ. ފުންޏެއްގެ ތެރެއަށް މާ ފުންކޮށް ފިއްތާލައިގެން ހުރިއިރު، މުޅި ހަށިގަނޑު ތިރިއަށް ދަމައިގަންނަމުން ދިޔައެވެ. އޭނަގެ އަނެއް އަތް ވެސް ހަރަކާތްތެރި ނުކުރެވުނެވެ.
  
  ބައުޑްރޯ ހީނލަމުން އޭނަގެ ގައިގައި ނޭވާ ހާސްކޮށްލިއެވެ. އެވަގުތު ބޮޑު ވަޅިއެއް ނެރެމުންދާހެން ހީވިއެވެ. އޭރު އެކަން އޮތީ އެގޮތަށެވެ. އޭނާ މިހާރު މަރާލާނެއެވެ. ކަރުގެ ފަހަތަށް ނުވަތަ ބުރަކަށީގެ ފަހަތަށް އެއް ގަދަ ވަޒަނެކެވެ. ބައުޑްރޯ އޭނަ ތަޅާލިއެވެ.
  
  އެންމެ ފަހު ފަހަރަށް އިރުގެ އަލި ފެންނަން އަޒުމް ކަނޑައަޅައިގެން ހައިޑަން ލޯ ބޮޑުކޮށްލިއެވެ. އޭނާގެ ޚިޔާލުތައް ހުރީ ބެންއާ މެދު ކަމަށާއި، އޭނާ ވިސްނާފައިވަނީ: އަހަރެން އުޅުނު ގޮތަކުން އަހަރެންގެ މައްޗަށް ޙުކުމް ކުރާށެވެ، އަހަރެން މަރުވި ގޮތަކުން ނޫނެވެ.
  
  އަނެއްކާ.
  
  ދެން ޗާޖިންގ ސިންގާއެއްގެ ގޮތުގައި ބޮޑު އަދި ބިރުވެރި މައި ކިޓާނޯ އަވަސް އަވަހަށް ވަދެގެން ދިޔައެވެ. ހޭޑަން އާއި ގާތްގަނޑަކަށް ތިން ފޫޓު ދުރުގައި ހުރެ ބިމުން ކޮއްޕާލީ ކޮންމެ އައުންސެއްގެ މޮމެންޓަމް އުދުހޭ ކިކެއްގެ ތެރެއަށް ވައްދައިގެންނެވެ. އޭގެ ސިކުންތުކޮޅެއް ފަހުން އެ ހުރިހާ ބާރެއްގެ ސަބަބުން ބޮޑްރޯގެ މަތީ ބޮލުގެ ނާށިގަނޑު ފަޅައިގެން ގޮސް، ކަށިތަކާއި ގުނަވަންތައް ފަޅައިގެން ގޮސް، ދަތްތައް ފަޅައިގެން ގޮސް ލޭގެ ސްޕްރޭތައް ފުޅާ އާކެއްގެ ގޮތުގައި ފޮނުވާލާފައިވެ އެވެ.
  
  އެ ބަރުދަން އުފުލާލީ ހައިޑަންގެ ބުރަކަށިންނެވެ.
  
  ކޮންމެވެސް މީހަކު އޭނަ ފުންޏަކުން އުފުލާލީ ފާޅުވާ ފަސޭހަކަމާއެކުގައެވެ. މީހަކު އުފުލާލައިގެން ފަރުވާތެރިކަމާއެކު ޗަސްބިމުގައި ބާއްވާފައި އޭނަގެ މައްޗަށް ގުދުވެލިއެވެ.
  
  އެއީ މީހަކު މައި ކިޓާނޯ އެވެ. "ރިލެކްސް" ފަސޭހަކަމާއެކު ޝަބާނާ ބުނެލިއެވެ. "އޭނާ މަރުވެއްޖެ." އަހަރެމެން މޮޅުވީ".
  
  ހައިޑަންއަށް ހަރަކާތެއްވެސް އަދި ވާހަކައެއްވެސް ނުދައްކައެވެ. އޭނަ ހަމައެކަނި ބަލާލީ އުޑުމަތި ކަޅުވެފައި، ތެޅިފޮޅެމުން ދިޔަ ގަސްތަކާއި، މޭގެ ހިނިތުންވެފައި ހުރި މޫނަށެވެ.
  
  އަދި އިރުކޮޅަކުން އޭނަ ބުނީ "ދުވަހަކުވެސް ރުޅިއައިސްގެން ނުވާނެކަން ހަނދާންކޮށްދީބަލަ. އަސްލުވެސް، އިފް ޔޫ އާ ނޮޓް ދަ ބެސްޓް ތެރެސް އެވަރ ބިން، އައި..." އޭނަގެ ޚިޔާލުތައް އަދިވެސް ގިނައިން ހުރީ ބެން އާއި އެކު ކަމުން ނިމުނީ އޭނަ ބުނާނެ އެއްޗެއް ބުނުމުންނެވެ. "އަހަރެންގެ ފުއްޕާމޭ އަސްދާއަށް ދައްކާނަން."
  
  
  ތިރީސް ހަވަނަ ބާބު
  
  
  ލޭއޮހޮރުވާލާ ރަސްގެފާނު އޭނާގެ ރައްޔިތުން އެމީހުންގެ މުޅިން ހައްދުތަކަށް ކޮއްޕާލިއެވެ.
  
  އެމީހުންގެ ފަހަތުން ދިޔަ މީހުން ކިރިޔާ އެ ފަރަގު ބަންދުކޮށްފައި އޮތުމުން އޭނާ ރުޅިގަދަވިއެވެ. އެއީ މާ ގިނަ ބަޔަކު އޭނާގެ ދުވެލި މަޑުކޮށްލުމެވެ. އެއީ ކުރިއެރުން ލިބިދާނެ ވަގުތު ކުދިކުދި ކަންތައްތަކުގައި ގޯސްކޮށް އުޅެމުން ދިޔަ އެމީހުންގެ ހަނި ވިސްނުމުގެ ގައިޑެކެވެ. މި އިނާމު ހޯދަން މަރުވި މީހުންގެ އަދަދެއް މުހިންމެއް ނޫނެވެ. ލޭއޮހޮރުވާލާ ރަސްގެފާނު އެމީހުންގެ ޤުރުބާނީއަށް ޑިމާންޑް ކުރައްވައި އުންމީދު ކުރެއްވިއެވެ. އެ އެންމެން އޮށޯވެލައިގެން އޭނާއަށްޓަކައި މަރުވާނެ ކަމަށް އޭނާ އުންމީދުކުރިއެވެ. އެމީހުންގެ އާއިލާތައް ބެލެހެއްޓޭނެއެވެ. ނޫނީ އެންމެ ކުޑަމިނުން އެމީހުންނަށް އަނިޔާއެއް ނުލިބޭނެއެވެ.
  
  ހުރިހާ ކަމެއްވެސް ވީ އިނާމަކަށެވެ.
  
  އޭނާގެ ގައިޑް ތޯމަސް ކިޔާ މީހަކު މިއީ ހޯކްސްވޯރތް ކިޔާ އެހެން ބީރައްޓެހި މީހަކު ހަސަދަވެރިކަމަށް ކިޔާ ލެވެލްއެއް ކަމަށް ކޮންމެވެސް ވަރަކަށް މުމްބާއީ ކުރިއެވެ. އެއީ ހަތަރުވަނަ ކޮޓަރި ކަމުން ލޭއޮހޮރުވާލާ ރަސްގެފާނު ރުޅިވެރިކަމުން ހޫނުވަމުން ދިޔައެވެ. ހަމައެކަނި ހަތަރުވަނައެވެ. ސްޓޭންޑަރޑް ލެޖެންޑްގައި ވާހަކަ ދެއްކީ ނަރަކައިގެ ހަތް ލެވެލްއެއްގެ ވާހަކައެވެ. ހަގީގަތުގައިވެސް މިއަށްފަހު އިތުރު ތިން މީހަކު އުޅެފާނެ ހެއްޔެވެ؟
  
  އަދި ހޯކްސްވޯރތްއަށް އެނގުނީ ކިހިނެއް ހެއްޔެވެ؟ ފަސްވަނަ ލެވެލްއަށްފަހު ޓްރެޕް ސިސްޓަމް ފެނުމުން އެމީހުންގެ ބޯޅަތައް ޕީނަޓް ސައިޒަށް ކުޑަވެގެން ދިޔައިރު ސްކްރައިބް އާއި ކޫކް އެނބުރި ދުއްވައިގަތެވެ. ޑިމިޓްރީ ކޮވަލެންކޯ، އޭނާ ހީކުރީ، ހަމަގައިމުވެސް ނުކުރާނެ ކަމަށެވެ.
  
  "ކޮން ކަމަކަށް ތި އިންތިޒާރު ކުރަނީ؟" - އޭނާ ތޯމަސް އަށް ގިސްލިއެވެ. "އަޅުގަނޑުމެން ބަދަލުވާނަން. މިހާރު."
  
  "އަހަރެންނަށް ޓްރެޕް ސިސްޓަމް މުޅިން ހޯދިފައެއް ނުވޭ ސަރ" ތޯމަސް ބުނަން ފެށިއެވެ.
  
  "ޓްރެޕް ސިސްޓަމް އާއި އެކު ނަރަކައަށް. އެތެރެއަށް މީހުން ފޮނުވާށެވެ. އެމީހުންނަށް މާ އަވަހަށް ހޯދާނެ." ލޭއޮހޮރުވާލާ ރަސްގެފާނު ކޮޓަރި ދިރާސާ ކުރަމުން ދިޔައިރު މަޖާކަމުގެ ތެރޭގައި ތުންފަތް ފަޅާލިއެވެ.
  
  ކުރީގެ ތިން ކޮޓަރިއާ ހިލާފަށް މި ޗެމްބަރު ތިރިއަށް ވެއްޓިފައި އޮތީ މެދުތެރޭގެ ފަޅު ޑިޕްރެޝަނަކަށް ކަމުން ހީވަނީ ޚުދު ހިލަގަނޑުގެ ތެރޭގައި ވަޑާންކޮށްފައި ހުރިހެންނެވެ. ހަރު ތަޅުންގަނޑުން ނިކުމެފައި ހުރީ ގާތްގަނޑަކަށް ފިޔަވަޅުތަކެއް ފަދައިން ބޯ ދަގަނޑު ސަޕޯޓްތަކެކެވެ. އަހަރެމެން ކުރިއަށް ދިޔަވަރަކަށް ކޮޓަރީގެ ފާރުތައް ހަނިވެގެން ދިޔައީ، ޕޫލަށްފަހު، އަނެއްކާވެސް ފުޅާވާން ފެށުމުންނެވެ.
  
  އެ ޕޫލަކީ 'ޗޮކް ޕޮއިންޓެއް' ކަމަށް ފެނުނެވެ.
  
  ހަސަދަވެރިކަމެއް؟ލޭ ލޭއޮހޮރުވާލި ރަސްގެފާނުގެ ހިތަށް އެރިއެވެ. މިފަދަ ފާފައެއް ހަގީގީ ދިރިއުޅުމަށް ބަދަލުވީ ކިހިނެއްތޯ، ހިޔަނިތަކުން ތިބާ ރައްކާތެރިކޮށްދިނުމުގެ އިތުރުން މަރާލެވޭ މި އަންޑަރވޯލްޑަކަށް؟ އޭނާ ބަލަން ހުރީ ތޯމަސް ކުރިއަށް ދިއުމަށް އަމުރު ދިނުމަށެވެ. ފުރަތަމަ ހުރިހާ ކަމެއްވެސް ދިޔައީ ރަނގަޅަށެވެ. އެމީހުން އައިސް ތިބި ތަނަށް ބްލަޑް ކިންގް ފަހަތަށް ނަޒަރު ހިންގާލި ވަގުތު ދުރުން ބަޑިޖެހުމުގެ އަޑުތައް އިވުނެވެ. ޑްރޭކް އާއި އޭނާގެ ކުޑަކުޑަ ލަޝްކަރަށް ލަޢުނަތް ލިބިއްޖެއެވެ. މިތަނުން ނުކުމެވަޑައިގަތުމުން، ލޭއޮހޮރުވާލާ ވެންޑެޓާގެ އަނިޔާވެރި އަމާޒު ހާސިލްވާނެކަން އޭނާ އަމިއްލައަށް ކަށަވަރުކޮށްދެއްވާނެ އެވެ.
  
  ބަޑިޖެހުމުގެ ސަބަބުން އޭނާ އާލާވިއެވެ. "ދިޔުން!" - އޭނާ ހަޅޭއްލަވައިގަތީ، ހަމަ އެވަގުތު ލީޑަރު ކޮންމެވެސް ފޮރުވިފައިވާ ޕްރެޝަރ ޕޮއިންޓަކަށް ފިޔަވަޅު އެޅި ވަގުތުގައެވެ. ވެއްޓިފައިވާ ހިލަގަނޑެއް ފަދައިން ވެއްޓި، ވައިގެ ހޫޝް އެއް، ކުއްލިއަކަށް ލީޑަރުގެ ބޯ ހިލަ ތަޅުގައި ޖެހުމުގެ ކުރިން ފުޓްބޯޅަ ބޯޅައެއް ފަދައިން އުސް ފަރުބަދަމަތިން ތިރިއަށް ވެއްޓުނެވެ. ބޮލެއް ނެތް ހަށިގަނޑު ވެއްޓިގަތީ ލޭ އޮހޮރިގެންނެވެ.
  
  ލޭއޮހޮރުވާލާ ރަސްގެފާނުވެސް ބަލަހައްޓައިގެން ހުއްޓެވެ. އެކަމަކު އޭނާއަށް އެއްވެސް ބިރެއް އިހުސާސެއް ނުކުރެވުނެވެ. އޭނާ ހަމައެކަނި ބޭނުންވީ އޭނާގެ ލީޑިން މީހާއަށް އެފަދަ އަނިޔާއެއް ލިބުނީ ކޮން ސަބަބަކާ ހުރެތޯ ބަލާށެވެ. އޭނާގެ ކައިރީގައި ހުރި ތޯމަސް ހަޅޭއްލަވައިގަތެވެ. ލޭގެ ރަސްގެފާނު އޭނާ ކުރިއަށް ކޮއްޕާލީ، އޭނާގެ ފިޔަވަޅުތަކުގެ ފަހަތުން، އެމީހާގެ ބިރުވެރިކަމުން ވަރަށް ބޮޑަށް އުފާ ހޯއްދަވަމުންނެވެ. އެންމެ ފަހުން ތުރުތުރު އަޅަމުން ދިޔަ ހަށިގަނޑުގެ ކައިރީގައި އޭނާ ހުއްޓުނެވެ.
  
  ބިރުގަނެފައިވާ މީހުންގެ ވަށައިގެން ލޭއޮހޮރުވާލާ ރަސްގެފާނު ދިރާސާ ކުރެއްވީ ގަދީމީ މެކޭނިޒަމް އެވެ. ކޮންމެވެސް ވައްތަރެއްގެ ޓެންޝަނިންގ ޑިވައިސްއަކުން ތަނުގައި ހިފަހައްޓާފައި ހުންނަން ޖެހޭ ދެ ދަގަނޑު ދަނޑިއެއްގެ މެދުގައި ބޮލުގެ އުސްމިނުގައި ރޭޒަރެއް ފަދަ ތުނި ވަޔަރެއް ފޮޅިފައި ހުއްޓެވެ. އޭނާގެ މީހާ ޓްރިގަރ ދަމައިގަތުމުން ދަނޑިތައް ދޫކޮށްލާފައި ވަޔަރ އެނބުރެމުން ދިޔައިރު އޭނާގެ މީހާގެ ބޯ ކަރުގައި ކަނޑާލިއެވެ.
  
  ވަރަށް ރަނގަޅު. އަޖައިބު ކުރުވަނިވި ޑިޓަރެންޓެއް ކަމަށް އޭނާ ހީކޮށް، އޭނާގެ އާ ގެކޮޅުގެ ޚާދިމުންގެ ކުއާޓަރުގައި އެފަދަ އާލާތެއް ބޭނުން ކުރެވޭނެ ބާއޭ ހިތަށް އެރިއެވެ.
  
  "ކޮން ކަމަކަށް ތި އިންތިޒާރު ކުރަނީ؟" ބާކީ ތިބި މީހުންނަށް އޭނާ ހަޅޭއްލަވައިގަތެވެ. "ދިޔުން!"
  
  ތިން މީހަކު ކުރިއަށް ފުންމާލިއިރު، އިތުރު ދިހަވަރަކަށް މީހުން ފަހަތުން ދިޔައެވެ. ބްލަޑް ކިންގް އަށް ހީވީ ޑްރޭކް އަވަހަށް އޭނާގެ ފަހަތުން ޖެހިދާނެތީ އިތުރު ބައި ޑަޒަން މީހުން ދޫކޮށްލުމަކީ ބުއްދިވެރި ކަމެއް ކަމަށެވެ.
  
  "މިހާރު އަވަހަށް" އޭނާ ބުންޏެވެ. "އަހަރެމެން ބާރަށް ހިނގައިފިއްޔާ އަވަހަށް އާދެވޭނީ ދޯ؟"
  
  އޭނާގެ މީހުން ފިލައިގެން ދިޔައީ، ހަގީގަތުގައި އެމީހުންނަށް އިޚްތިޔާރެއް ނެތް ކަމަށާއި، އެމީހުންގެ ޑިރެންޖްޑް ބޮސް ރަނގަޅު ކަމުގެ ކުޑަ ފުރުސަތެއް އޮތް ކަމަށް ނިންމައިގެންނެވެ. އަނެއްކާވެސް މަޅިއެއް ޖައްސާލުމުން ދެވަނަ ބޯ ފަރުބަދަމަތިން ތިރިއަށް ފޭބިއެވެ. ހަށިގަނޑު ވެއްޓި ފަހަތުގައި ހުރި މީހާ އެ ހަށިގަނޑުގެ މައްޗަށް ތަޅައިގަތީ ނަސީބުވެރިއެއް ކަމަށް ގުނާފައި ވަނިކޮށް އަނެއްކާވެސް ތޫނު ވަޔަރެއް ސީދާ ބޮލުގެ މަތީގައި ވައި ކަނޑާލިއެވެ.
  
  ދެވަނަ ގްރޫޕް ތިރިވާން ފެށުމާއެކު ލޭގެ ރަސްގެފާނު އެމީހުންނާ ގުޅިވަޑައިގަތެވެ. އާ މަޅިތަކެއް ޖަހާފައި ހުއްޓެވެ. އިތުރު ބޮލާއި ބޮލުގެ އިސްތަށިގަނޑު ވެއްޓެން ފެށިއެވެ. ދެން އިވެމުން ދިޔައީ މުޅި ހޮހަޅައިގައި ގުގުމާލި އަޑުގަދަ ތޫފާނެކެވެ. ހަނިވަމުން ދިޔަ މަގުގެ ދެފަރާތުން ލޯގަނޑުތައް ފެނިގެން ދިޔައީ، ކުރިމަތީގައި ހުރި މީހާ އެތަންތަނުގައި ރިފްލެކްޓް ކުރެވޭ ގޮތަށް ބެހެއްޓިފައެވެ.
  
  ހަމަ އެވަގުތު ބާރުބާރަށް އަންނަ ފެންގަނޑުގެ އަޑު އިވިފައި، ފަރުބަދަ ފަޅުތެރޭގައި ހުރި ޕޫލް ވެސް ފުރަން ފެށިއެވެ.
  
  ހަމައެކަނި މިފެނަކީ ހަމައެކަނި ފެނެއް ނޫނެވެ. ދުންފަތުގެ އިސްތިއުމާލު ކުރި ގޮތަށް ނިންމާކަށް ނޫނެވެ.
  
  އެމީހުން އެމީހުންނާ ދިމާއަށް ދުވެފައި ދިޔައިރު ތޯމަސް ހަޅޭއްލަވައިގަތެވެ. "އެއަށް ކާންދެނީ އެސިޑް ލޭކެއް. މިއީ ސަލްފަރ ޑައިއޮކްސައިޑް ގޭސް ފެނުގައި ގިރާވެ ސަލްފިއުރިކް އެސިޑް އުފެދުމެވެ. ކަނޑައެޅިގެން މިކަމުގައި އަތްލާކަށް ބޭނުމެއް ނޫން!"
  
  "ހުއްޓާނުލާ" ލޭއޮހޮރުވާލާ ރަސްގެފާނު ހަޅޭއްލަވައިގަތީ ރައްޔިތުންގެ ދުވެލި މަޑުކުރަން ފެށިތަން ފެނުމުންނެވެ. "މެޓަލް ޕޯލްސް ބޭނުން ކުރާތި ބީރައްޓެހިން."
  
  މުޅި ޓީމު ދުވެފައި ގޮސް ފަރުބަދަމަތިން ފައިބައިގެން ދިޔައީ އެއްވެ ތިބި މީހުންގެ ތެރެއިންނެވެ. ކަނާތްފަރާތާއި ވާތްފަރާތުގައި ރެންޑަމް ޓްރެޕްތައް ހުޅުވިގެން ދިޔައީ ކަނޑިއެއް ޖަހާ ފަދަ އަޑަކުންނެވެ. ބޯ ނެތް ހަށިގަނޑުތައް ވެއްޓި ބޯ އުކާލާފައިވާ އަނަންތަރާއެއް ފަދައިން ފިރިހެނުންގެ ތެރޭގައި ރޯވެ، ބައެއް މީހުން ތަޅައިގަނެ، އަނެއް ބަޔަކު އަނިޔާވެރިކަމާއެކު ފައިން ޖަހާފައިވެ އެވެ. ބްލަޑް ކިންގް އަށް ކުރީކޮޅު ފާހަގަ ކުރެވުނީ ދަނޑިތަކުގެ އަދަދަށް ބަލާއިރު މާ ގިނަ މީހުން ތިބިކަން ކަމަށާއި، ޕެކް މެންޓަލިޓީގެ ސަބަބުން އެމީހުންގެ ތެރެއިން ވިސްނުންތެރިކަން ކުޑަ މީހުން ދެވަނަ ވިސްނުމެއް ނެތި ފުންމާލާނެކަން ވިސްނުނެވެ.
  
  އެމީހުންނަށް އެމީހުންގެ ނަސީބު ހައްގުވާނެއެވެ. އަބަދުވެސް ރަނގަޅުވީ ބީރައްޓެހި މީހަކު މަރުވުމެވެ.
  
  ލޭގެ ރަސްގެފާނު ދުވެލި މަޑުކޮށްލަމުން ތޯމަސް ހިފަހައްޓާލިއެވެ. އިތުރު ބައެއް ފިރިހެނުން ވެސް ލަސްވެ، ލޭގެ ރަސްގެފާނު ގަބޫލުކުރާ ގޮތުގައި ދިރިހުރެވޭނީ އެންމެ ވިދާ އަދި އެންމެ މޮޅު މީހުން ކަމަށް އަލުން ކަށަވަރުކޮށްދިނެވެ. ޕެކުގެ ލީޑަރު ފުރަތަމަ ދަގަނޑު ދަނޑިއަށް ފުންމާލުމަށްފަހު ދުއްވާފައި ދިޔަ ފެންގަނޑުގެ މައްޗަށް އެއް ދަނޑިއަކުން އަނެއް ދަނޑިއަކަށް ފުންމާލަން ފެށިއެވެ. ފުރަތަމަ ކޮންމެވެސް ވަރަކަށް ކުރިއެރުން ލިބުނު ނަމަވެސް އޭގެ ފަހުން ވިހަ ރާޅު އޭނާގެ ފައިގައި ޖެހުނެވެ. އެސިޑް ފެން އަތްލި ތަނުގައި އޭނާގެ ހެދުމާއި ހަންގަނޑު އަނދާ ހުލިވިއެވެ.
  
  ދެން އޮތް ޕޯސްޓުގައި ފައި ޖެހުނު ވަގުތު ރިހުން ދެގުނައަށް ޖެހިގެން ވެއްޓުނީ ސީދާ ތޮއްޖެހިފައިވާ ޕޫލަށް ވެއްޓިގެންނެވެ. މުޅި ހޯލުގައި ރުޅިވެރި، ވޭންދެނިވި ހަޅޭކުގެ އަޑުތައް ގުގުމާލިއެވެ.
  
  ކައުންޓަރުން އަނެއް މީހަކު ވެއްޓި އެތެރެއަށް ވެއްޓުނެވެ. ތިންވަނަ މީހާ ޕޫލްގެ އަރިމަތީގައި މަޑުކޮށްލީ، ފުންމާލެވޭނެ ސާފު ކައުންޓަރެއް ނެތްކަން ލަސްވެގެން ވިސްނި، އަނެއް މީހާ ލޯމަރާލައިގެން އޭނާގެ ބުރަކަށީގައި ޖެހި ވަގުތު ކޮއްޕާލިއެވެ.
  
  ލޯގަނޑުތަކުން ފެންނަމުން ދިޔައީ ކުރިމަތީގައި ހުރި މީހާއެވެ. ކުރިމަތީގައި ހުރި މީހާއަށް ހަސަދަވެރިވާނެ ހެއްޔެވެ؟
  
  ލޭއޮހޮރުވާލި ރަސްގެފާނަށް ފެނުނީ ލޯގަނޑުތަކުގެ މަޤްޞަދާއި އެ މަޅި ހަލާކުވެގެން ދިޔަ ގޮތެވެ. "ތިރިއަށް ބަލާލަބަލަ!" ހަމަ އެވަގުތު ތޯމަސް ހަޅޭއްލަވައިގަތެވެ. "ބަލާބަލަ ފައިމައްޗަށް، ކުރިމަތީގައި ހުރި މީހާއަށް ނޫން. މި ސާދާ ކަސްރަތުން ޕޯސްޓްތަކުގެ މައްޗަށް ރައްކާތެރިކަމާއެކު ކުރިއަށް ދިއުމަށް އެހީތެރިވެދޭނެ."
  
  ލޭގެ ރަސްގެފާނު މަޑުކޮށްލީ އަލަށް އުފެދުނު ލޭކުގެ އަރިމަތީގައެވެ. އަދިވެސް ފެން މައްޗަށް އަރަމުންދާ ކަމުގެ މައްޗަށް ބަލާއިރު، ސަޕޯޓްތަކުގެ މަތިތައް ވަރަށް އަވަހަށް ހޫނުވަމުންދާ ސަރަހައްދުގެ ދަށުގައި ހުންނާނެކަން އޭނާއަށް ފެނުނެވެ. އޭނާ ކުރިމަތީގައި ހުރި މީހާ ކޮއްޕާލަމުން ތޯމަސް ވެސް ދަމައިގަތެވެ. އެ މަޅި ދިޔައީ ހަމަ ދުރުމިނުން ބޭރުގައި، އެހާ ކައިރިން ކަމުން ދަގަނޑު ދަނޑި އޭނާގެ ކޮނޑުގެ ކައިރިން އުދުހިގެން ދިޔައިރު ވައިރޯޅި އިހުސާސް ކުރެވުނެވެ.
  
  ދަނޑިތަކުގެ މައްޗަށް ހިނގާފައި ނުކުމެ ރެންޑަމް ތަރުތީބުން އަވަހަށް ނަށާށެވެ. ކުރިމައްޗަށް ފެންފޮދުވަމުން ދިޔައިރު ކުޑަކުޑަ މަޑުޖެހުމެއް ލިބުނެވެ. އަނެއް ތަނބެއް، އޭގެ ކުރިމަތީގައި ހުރި މީހާ ތަޅައިގަތެވެ. ހަޅޭއްލަވަމުން އޭނާ މުޢުޖިޒާތްތައް ކުރިއިރު، އެހެން ތަނބެއްގެ މައްޗަށް ޖައްސާލައިގެން ވެއްޓުން ހުއްޓުވުމަށް ކާމިޔާބު ކުރެވުނެވެ. އެސިޑް ލޭސް ޖަހާފައިވާ ފެން އޭނާގެ ވަށައިގެން ފޮޅިގެން ދިޔަ ނަމަވެސް އޭނާގެ ގައިގައި އަތް ނުލެވުނެވެ.
  
  ދަނީ.
  
  ލޭއޮހޮރުވާލާ ރަސްގެފާނަށް އޭނާގެ ފުރުސަތު ފެނުނެވެ. ވިސްނުމެއް ނެތި ހުއްޓިލުމެއް ނެތި އޭނާ އެމީހާގެ ފަޅައިގެން ގޮސްފައިވާ ހަށިގަނޑަށް ފިޔަވަޅު އަޅައި، އެ ހަށިގަނޑު ހުރަސްކޮށް ދުރު ފަޅުގެ ސަލާމަތަށް ވާސިލްވުމަށް ބްރިޖެއްގެ ގޮތުގައި ބޭނުންކުރިއެވެ. އޭނާގެ ބަރުދަނުން އެމީހާ އިތުރަށް ތިރިވެ، މޭމަތި އެސިޑްގެ ތެރެއަށް ވައްޓާލިއެވެ.
  
  ޖެހިގެން އައި ސިކުންތުގައި އޭނާ ގެއްލުނީ ވިއްސާރައެއްގައެވެ.
  
  ލޭއޮހޮރުވާލާ ރަސްގެފާނު އޭނާގެ ފަހަތުން ބަލަހައްޓައިގެން ހުއްޓެވެ. "މޮޔަ".
  
  ތޯމަސް އޭނާގެ ކައިރީގައި ޖައްސާލިއެވެ. އިތުރު މީހުން ފަންނުވެރިކަމާއެކު ދަގަނޑު ދަނޑިތަކުގެ ދޭތެރެއިން ފުންމާލައިގެން ސަލާމަތަށް ދިޔައެވެ. ލޭއޮހޮރުވާލާ ރަސްގެފާނު ކުރިއަށް ބަލާލީ އާރކް ކޮށްފައިވާ އެގްޒިޓް އަށެވެ.
  
  "އަދި މިހެން ގޮސް ފަސްވަނަ ލެވެލްއާ ހަމައަށް" އޭނާ ފަޚުރުވެރިކަމާއެކު ބުންޏެވެ. "ކޮބާ އަހަރެން މި ވޯމް ނަކަލު ކުރާނީ ކޫކް. އަދި ކޮންތާކު، އެންމެ ފަހުން" އޭނާ ގިސްލަމުން ބުންޏެވެ. "އަހަރެން މެޓް ޑްރޭކް ހަލާކުކޮށްލާނަން."
  
  
  ތިރީސް ހަތް ވަނަ ބާބު
  
  
  ހަވާއީގެ ބިގް އައިލެންޑަށް މިގޮތަށް ނަން ދީފައިވަނީ އޮޅުން ބޮޅުން ވުމުން ސަލާމަތްވުމަށްޓަކައެވެ. އޭގެ އަސްލު ނަމަކީ ހަވާއީ ނުވަތަ ހަވާއީ އައިލެންޑް ކަމަށާއި، މިއީ އެމެރިކާގެ އެންމެ ބޮޑު ޖަޒީރާ ކަމަށް ވެސް ވިދާޅުވި އެވެ. އެއީ ދުނިޔޭގެ އެންމެ މަޝްހޫރު އެއް އަލިފާންގަނޑު ކަމަށްވާ ކިލާއުއާ ކަމަށްވާއިރު، މިއީ 1983 ވަނަ އަހަރުން ފެށިގެން މެދުނުކެނޑި ގޮވަމުން އަންނަ ފަރުބަދައެކެވެ.
  
  މިއަދު މައުނާ ލޯއާގެ އެއްބަނޑު އެއްބަފާ އަލިފާންގަނޑުގެ ތިރީ ފަރުބަދަމަތީގައި އެމެރިކާގެ މެރިންސްގެ ޓީމަކާއެކު މަނޯ ކިނިމާކާ އާއި އެލިޝިއާ މައިލްސް ވަނީ އެ ޖަޒީރާގެ ރައްޔިތުންގެ ސިކުނޑީގައި ބިންވަޅު ނެގި ޕެރަސައިޓެއް ފޮނުވާލަން ފަށާފައެވެ.
  
  އެމީހުން ބޭރު ޕެރިމިޓަރު ފަޅާލައި، ބްލަޑް ކިންގްގެ ދިހަވަރަކަށް މީހުން ބަޑިޖަހައި، ބޮޑު އެނެކްސް އަށް ވަދެފައިވަނީ ހަމަ ގާޑުން ހުރިހާ ރަހީނުން މިނިވަން ކުރި ވަގުތުގައެވެ. ހަމަ އެވަގުތު އިމާރާތުގެ ފަހަތުން ބާރުވަމުން ދިޔަ ކާރުތަކުގެ އަޑުގަދަ އަޑު އިވުނެވެ. އެލިޝިއާ އާއި ކިނިމާކާ ދުވެފައި ގޮސް ވަގުތު ބޭކާރު ނުކުރިއެވެ.
  
  އަލީޝާ ހުއްޓުނީ އޮޅުން ބޮޅުން ވެގެންނެވެ. "ޑޭމް، ކަނދުރާތައް ފިލައިގެން އުޅެނީ." ހަތަރު އޭޓީވީ ދުއްވައިގަތީ އެމީހުންގެ ބޮޑެތި ޓައިރުތަކުގައި އުދުހެމުންނެވެ.
  
  ކިނިމާކާ ރައިފަލް އުފުލާލަމުން އަމާޒު ހިފާލިއެވެ. "ގިނަ ދުވަހަކު ނޫން." އޭނާ ބަޑިޖަހާލިއެވެ. އެންމެ ފަހު މީހާ ވެއްޓުނު ވަގުތު އަލީޝާ ބަލަން ހުރެފައި އޭޓީވީ އަވަސް އަވަހަށް ހުއްޓުނެވެ.
  
  "ވާއު ބޮޑު މީހާ، ފުލުހަކަށް ގޯހެއް ނޫން. ހިނގާ."
  
  "އަހަންނަކީ ސީއައިއޭގެ މީހެއް." ކިނިމާކާ އަބަދުވެސް ބެއިޓް ނަގަމުން ދިޔައީ އަލީޝާއަށް ވަރަށް ބޮޑަށް އުފާވިއެވެ.
  
  "މުހިންމު ހަމައެކަނި ތިން އަކުރުގެ ކުރުކުރުންތަކަކީ އިނގިރޭސި ބަސްތަކެވެ. މިކަން ހަނދާން ކުރާށެވެ".
  
  ކިނިމާކާ އެއްޗެއް މުމްބާއީ ކޮށްލީ އަލީޝާ އޭޓީވީއާ ކައިރިވަމުންނެވެ. އަދިވެސް މަސައްކަތް ކުރަމުން ދިޔައެވެ. ހަމަ އެއާއެކު ދެމީހުންވެސް ކުރިމަތީ ގޮނޑިއަށް އިށީންނަން މަސައްކަތް ކުރިއެވެ. އަލީޝާ ބޯ ހޫރާލަމުން ފަހަތަށް އިޝާރާތް ކޮށްލިއެވެ.
  
  "އަހަރެންގެ ފަހަތުން އަހަރެންގެ މީހުން އިސްކަންދެނީ، މެޓް، އެމީހުން ޑައުން ނުވާނަމަ."
  
  އަލީޝާ އިންޖީނު ސްޓާޓްކޮށްލުމަށްފަހު ދުއްވައިގަތެވެ. އޭޓީވީއަކީ ބޮޑު ހުތުރު ޖަނަވާރެއް ނަމަވެސް އޮމާންކަމާއެކު ހަރަކާތްތެރިވެ، ބިއްލޫރިގަނޑުގެ މައްޗަށް އަރާމުކޮށް އުދުހެމުން ދިޔައެވެ. ބޮޑު ހަވާއީ މީހާ އޭނަގެ ކަކުލުގައި އަތް އޮޅާލައިގެން އޭނަ ހިފަހައްޓާލީ އޭނަ ހިފަހައްޓަން ޖެހޭ ކަމަކަށް ނޫނެވެ. އޭނާ އިށީނދެގެން އިން ތަނުގައި ގަލަންތައް ހުއްޓެވެ. އަލީޝާ ހީލަމުން އެއްވެސް އެއްޗެއް ނުބުނެ ހުއްޓެވެ.
  
  ކުރިމަތީގައި ފިލައިގެން ދިޔަ މީހުންނަށް އެމީހުން ފަހަތުން ދުވަމުން ދިޔަކަން ވިސްނުނެވެ. އޭގެ ތެރެއިން ދެ ތަނެއްގައި ތިބި މީހުން އެނބުރި ބަޑިޖަހާފައިވެ އެވެ. މިގޮތަށް އެއްވެސް އެއްޗެއްގައި ޖެހުމަކީ މުޅިން މުސްތަޙީލު ކަމެއްކަން އެނގިހުރެ އެލިޝިޔާ ދެބުމަ ގޮށްޖަހާލިއެވެ. އޭމެޗަރސް ކަމަށް އޭނަ ހީކުރިއެވެ. އަބަދުވެސް ހީވަނީ އަހަރެން އޭމެޗަރުންނާ ހަނގުރާމަކުރާހެންނެވެ.އެންމެ ފަހުން އޭނާ ކުރި ހަގީގީ ހަނގުރާމައަކީ އެބެލް ފްރޭގެ ވަރުގަދަ ތަނެއްގައި ޑްރޭކްއާ ދެކޮޅަށް ކުރި ހަނގުރާމައެކެވެ. އަދި އޭރުވެސް އެމީހާ ހުރީ ދަގަނޑުވެފައި، ހަތް އަހަރުގެ އަދަބުވެރިކަމުގެ މަޅިތަކުގެ ސަބަބުން ހުރަސްއެޅިފައެވެ.
  
  މިހާރު އޭނާގެ ނަޒަރިއްޔާތު ތަފާތު ވެދާނެ އެވެ.
  
  އަލީޝާ ދުއްވީ ބާރަށް ދުއްވުމަށްވުރެ ސްމާޓް ގޮތަކަށެވެ. ކުޑަ ވަގުތުކޮޅެއްގެ ތެރޭގައި އެމީހުންގެ އޭޓީވީ ގެނައީ ގަބޫލުކުރެވޭ ޝޫޓިން ޑިސްޓެންސް އަށެވެ. ކިނިމާކާ ކަންފަތުގައި ހަޅޭއްލަވައިގަތެވެ. "އަހަރެން މިދަނީ ބަޑިޖަހަން!"
  
  އޭނާ އެ ވަޅި ފިއްތާލިއެވެ. އަނެއް ކުލީ ސިފައިން ހަޅޭއްލަވައިގަނެ ގަދައަށް ނަޖިހުގެ ތެރެއަށް ފުންމާލިއެވެ. "އެއީ ދެއިން ދެމީހުން" އަލީޝާ ހީނގަތެވެ. "އަނެއްކާ އެއްޗެއް އަދި ލިބޭނީ ބްލޮ-"
  
  އެމީހުންގެ އޭޓީވީ ފޮރުވިފައިވާ ފަރުބަދައެއްގެ ތެރެއަށް ވެއްޓި މޮޔަ ގޮތަކަށް ކަނާތްފަރާތަށް ފަހަތަށް ޖެހިލިއެވެ. ހިނދުކޮޅަކަށް އެމީހުން ދެ ފުރޮޅުލީ އުޅަނދެއްގައި ތިބެގެން ފުރޮޅިގެން ދިޔަ ނަމަވެސް އުޅަނދުގެ ބެލެންސް ދަމަހައްޓައިގެން އަނބުރާ ބިންމައްޗަށް ވެއްޓުނެވެ. އަލީޝާ ވަގުތު ބޭކާރު ނުކޮށް ތޮލް ހުޅުވާލީ އުދުހެންނެވެ.
  
  ކިނިމާކާއަށް ފެނުނު ކުރިން އެ ތޮށިގަނޑު ފެނުނެވެ. "ބޭކާރު!" އޭނާ ހަޅޭއްލަވައިގަތީ "ހިފަހައްޓާބަލަ!"
  
  ފުޅާ ފުން ވަޅުގަނޑު އަވަސް އަވަހަށް ކައިރިވަމުން ދިޔައިރު އަލީޝާއަށް އޭނާގެ ސްޕީޑް އިތުރުކުރެވުނީ އެކަންޏެވެ. އޭޓީވީ އުދުހިގެން ގޮސް ފުރޮޅުލީ އުޅަނދު އެނބުރެމުން އިންޖީނު ހަޅޭއްލަވައިގަނެ، އޭގެ ތަނުގައި ހުންނަން މަސައްކަތް ކުރަމުން އަނެއް ފަރާތަށް ޖައްސާލިއެވެ. އަލީޝާ އޭނާގެ ބޮލުގައި ޖެހުނީ މަޑު ދަނޑިމަތީގައެވެ. ކިނިމާކާ އޭނަގެ ގައިގައި ބާރަށް ހިފަހައްޓައިގެން ހުރުމުން ދެމީހުންނަށް ވެސް އެނބުރި ދިއުމުގެ ފުރުސަތު ނުދީ، ދޮންވެލިގަނޑު ޖަމާވިއިރު އެމީހުންނަށް އެނގުނީ އެމީހުން ކުއްލިއަކަށް ދުޝްމަނުންގެ ތެރޭގައި ތިބިކަމެވެ.
  
  އެމީހުންގެ ކައިރީގައި ކަޅުކުލައިގެ އޭޓީވީއެއް ފުންޏެއްގައި އެނބުރެމުން ދިޔައީ އުނދަގޫ ގޮތަކަށް ޖައްސާފައި މިހާރު އަމިއްލައަށް ރަނގަޅުވާން އުނދަގޫވަމުންނެވެ. ކިނިމާކާ ފަސްޖެހުމެއްނެތި ފުންމާލަމުން ސީދާ ޑްރައިވަރާއި ދިމާއަށް ދުވެފައި ގޮސް އޭނާއާއި އޭނާގެ ފަސިންޖަރު ކާރުން ބޭރަށް ވައްޓާލީ ތެޅިފޮޅިފައިވާ ފުންޏެއްގެ ތެރެއަށް ވައްޓާލިއެވެ.
  
  އެލިޝާ އޭނާގެ ލޮލުން ދޮސް ފޮހެލިއެވެ. ހަމައެކަނި އޭޓީވީގައި ހުރި އޭޓީވީ ކުރިމަތީގައި ބާރު ސްޕީޑެއްގައި ދުއްވާލި ނަމަވެސް އަދިވެސް އޮތީ އަތްފޯރާފަށުގައި އެވެ. ރައިފަލް ނަގައިގެން އަމާޒުކޮށް ބަޑިޖަހާލުމަށްފަހު، ޗެކް ކުރަން ނުޖެހި، އޭނާގެ ނަޒަރު ބަދަލުކޮށްލީ އޭނާގެ ހަވާއީ ބައިވެރިޔާ ފުންޏެއްގައި އުޅެނިކޮށް އުޅެނިކޮށެވެ.
  
  ކިނިމާކާ ފުންޏެއްގެ ތެރެއިން އެއް މީހަކު ދަމައިގަތެވެ. "މިއީ އަހަރެންގެ ގެ!" އެލިޝިއާއަށް އޭނާ ގިސްލުމުގެ އަޑު އިވުނީ އޭނާ ވިއްސައިގެން ގޮސް އިދިކޮޅު ޓީމުގެ އަތް ފަޅައިގެން ދިއުމުގެ ކުރިންނެވެ. ދެވަނަ މީހާ އޭނާގެ ގައިގައި ފުއްޕާމޭ ޖަހާލުމާއެކު އެލިޝިއާ ހީލަމުން ރައިފަލް ތިރިކޮށްލިއެވެ. ކިނިމާކާގެ އެހީއެއް ބޭނުމެއް ނުވިއެވެ. ދެވަނަ މީހާ އޭނާގެ ކިބައިން ބައުންސްވީ އިންސްޓްރަކްޝަންތައް ހަތަރު އަހަރުގެ ކުއްޖަކު ބައުންސް ކުރާ ގޮތަށް، އެއްވެސް އަސަރެއް ނުކުރިއެވެ. އެމީހާ ބިންމައްޗަށް ވެއްޓުމުން ކިނިމާކާ އޭނާގެ މޫނަށް ވަޅިއެއް ޖަހައި ނިންމާލިއެވެ.
  
  އަލީޝާ އޭނާއަށް ބޯޖަހާލިއެވެ. "ހިނގާ މިކަން ނިންމާލަން."
  
  އެންމެ ފަހުގެ އޭޓީވީ ކުރިއަށް ދިޔައީ އުނދަގުލުންނެވެ. އެ ހުރިހާ ފުންމާލުމެއްގެ ތެރޭގައި އޭނާގެ ޑްރައިވަރަށް އަނިޔާއެއް ލިބިފައި އޮންނާނެ އެވެ. އެލިޝިއާ އަވަހަށް ބިންގާ ހޯދަން ފެށިއިރު، މިހާރު އެމީހުން ރެންޗް އަލުން ހޯދި ފަސޭހަކަމުން ކުޑަކޮށް މާޔޫސްވެއްޖެއެވެ. އެކަމަކު އެންމެ ކުޑަމިނުން އެމީހުން ރަހީނުކުރި ހުރިހާ މީހުން ސަލާމަތްކޮށްދިނެވެ.
  
  ލޭގެ ރަސްގެފާނާ ބެހޭގޮތުން އޭނާއަށް އެނގޭ އެއް ކަމެއް އޮތްނަމަ، އެއީ މިތާ ތިބި މީހުން، މި ކުލީ ސިފައިން ކަމަށް ބުނާ މީހުންނަކީ، އޭނާގެ ޓީމުގެ ކުނިކޮޅުތަކެއް ކަމުގައި ވުމެވެ. ބައިބައިކޮށް ފަތަޙަ ކުރާށެވެ.
  
  އެންމެ ފަހުގެ އޭޓީވީއާ ކައިރިވަމުން ދިޔައިރު އޭނަގެ ދުވެލި މަޑުކޮށްލިއެވެ. މަޑުޖެހުމެއް ނެތި، ސްޓިއަރިން ކޮލަމްގައި ވެސް ހިފަހައްޓާލުމެއް ނެތި، ދެ ބަޑިޖަހާލުމުން ދެމީހުން ވެއްޓުނެވެ.
  
  ކިރިޔާ ފެށުނު ހަނގުރާމަ ނިމުނީއެވެ. އަލީޝާ ދުރުމިނަށް ބަލާލީ މިނިޓެއްހާއިރުއެވެ. ހުރިހާ ކަމެއް ރޭވިފައިވާ ގޮތަށް ކުރިއަށްދާނަމަ، މޭ އާއި ހޭޑަން، ޑްރޭކް އަދި އެހެން މީހުން ހަނގުރާމައިގެ ބައިތަކުން ސަލާމަތްވެއްޖެނަމަ، ދެން އޮންނަ ހަނގުރާމައަކީ އޭނާއަށް އެންމެ އުނދަގޫ އަދި އެންމެ ފަހު ހަނގުރާމަ ކަމަށް ވެދާނެ އެވެ.
  
  އެހެނީ އެއީ މައި ކިޓާނޯއާ ދެކޮޅަށެވެ. އަދި މޭ ވެލްސް މަރާލި ވާހަކަ ޑްރޭކް ގާތު ބުނަން ޖެހޭނެއެވެ.
  
  ފިނި.
  
  ކިނިމާކާ އޭނާގެ ކޮނޑުގައި ފިރުމާލިއެވެ. "އަހަރެމެން އެނބުރި ދާންވީ ވަގުތު ޖެހިއްޖެ."
  
  "އާނ، އަންހެން ކުއްޖާއަށް ބްރޭކެއް ދީބަލަ" ޝަބާ މުމްބާއީ ކޮށްލިއެވެ. "އަހަރެމެން މިތިބީ ހަވާއީގަ. އިރުއޮއްސޭ މަންޒަރު ބަލަން ދޫކޮށްލާ."
  
  
  ތިރީސް އަށެއްވަނަ ބާބު
  
  
  "އެހެންވީމަ މިއީ ހަސަދަވެރިވާ ގޮތް؟"
  
  ޑްރޭކް އާއި އޭނާގެ ޓީމު ހަތަރު ވަނަ ޗެމްބަރަށް ވަދެގެން ދިޔައީ ރައްކާތެރިކަމުގެ ކޮންމެ ފިޔަވަޅެއް އަޅައިގެންނެވެ. އޭރުވެސް އެމީހުންގެ ކުރިމަތީގައި އޮތް މަންޒަރު ފުރިހަމައަށް ވިސްނޭތޯ ދެތިން ވަގުތުކޮޅެއް ނެގިއެވެ. ބޮލެއް ނެތް ހަށިގަނޑުތައް ހުރިހާ ތަނެއްގައި އޮތެވެ. ތަޅުގައި ލޭ އޮހޮރިފައި ހުރިއިރު އަދިވެސް ބައެއް ތަންތަނުގައި ބޯކޮށް އޮހޮރެމުން ދިޔައެވެ. ޚުދު ބޯތައް ވެސް ތަޅުގައި އެތުރިފައި ހުރީ އުކާލާފައިވާ ކުޑަކުދިންގެ ކުޅޭ އެއްޗެހި ފަދައިންނެވެ.
  
  ހަނި މަގުގެ ދެފަރާތުގައި ސްޕްރިންގް ޓްރެޕްތައް ހުއްޓެވެ. ޑްރޭކް ރޭޒަރެއް ފަދަ ތުނި ވަޔަރަށް އެއްފަހަރު ބަލާލަމުން ވީގޮތް ލަފާކޮށްލިއެވެ. ކޮމޮޑޯ ވިސްލް ޖަހާލީ އޭނާގެ ކަންފަތް ގަބޫލު ނުކުރެވިގެންނެވެ.
  
  "ކޮންމެވެސް ހިސާބަކުން މި މަޅިތައް ފަޅައިގެން ގޮސްފާނެ،" ބެން ބުންޏެވެ. "އަހަރެމެން ބަދަލުވާން އެބަޖެހޭ."
  
  ކަރީން ނަފްރަތުގެ އަޑެއް އިވުނެވެ.
  
  "އަހަރެމެން ޖެހޭނީ އަވަހަށް ކުރިއަށް ގޮސް ކަންކަމުގެ މަތީގައި ތިބެން،" ޑްރޭކް ބުންޏެވެ. "ނޫން މަޑުކޮށްބަލަ".
  
  މިހާރު މަޅިތަކުގެ ބޭރުން އޭނާއަށް ފެނުނީ ފެން ފުރިފައިވާ ފުޅާ ޕޫލެއް، ބޮކިތައް ފޮޅެމުން، ފެން ފޮޅިގެންނެވެ. ޕޫލްގެ އައްސޭރިފަށުގައި ފެން ފޮޅި ވިދާލާފައި ހުއްޓެވެ.
  
  "މިއީ މައްސަލައަކަށް ވެދާނެ. ދަގަނޑު ތަނބުތައް ފެނޭތަ؟"
  
  "އަހަރެން ބެޓްކުރަން ބްލަޑް ކިންގްގެ މީހުން އެމީހުން ބޭނުންކުރީ ސްޓެޕިންގ ސްޓޯންގެ ގޮތުގައި" ބެން ސިއްރުވެރި ގޮތަކަށް ބުންޏެވެ. "އަހަރެމެން ކުރަންޖެހޭ ކަމަކީ ފެން ފަހަތަށް ޖެހެން އިންތިޒާރު ކުރުން."
  
  "ކީއްވެތަ ހަމައެކަނި އެމީހުންގެ ތެރެއިން ނުދާނީ." ކޮމޮޑޯ މި ބަސްތައް ދެއްކިއިރުވެސް އޭނާގެ މޫނުމަތިން ޝައްކު އުފެދުނެވެ.
  
  "މި ޕޫލަށް ކާނާ ލިބިދާނެ ކޮންމެވެސް އެސިޑް ލޭކެއް ނުވަތަ ވަޅަކުން" ކަރީން ކިޔައިދިނެވެ. "އެ ގޭސްތަކުގެ ސަބަބުން އަލިފާން ފަރުބަދައެއްގެ ތެރޭގައި ނުވަތަ ކައިރީގައި ހުންނަ ފެން ސަލްފިއުރިކް އެސިޑަކަށް ބަދަލުކުރެވޭނެ. ގިނަ ދުވަސްތަކެއް ވަންދެން ނެތިގެން ވެސް."
  
  "އެސިޑުން މެޓަލް ޕޯސްޓްތައް ކަރުހިއްކުން ނުވާނެތަ؟" ޑްރޭކް އިޝާރާތް ކުރިއެވެ.
  
  ބެން ބޯޖަހާލިއެވެ. "ޔަޤީނުންވެސް".
  
  އެމީހުން ދުވަމުން ދިޔަ ފެންގަނޑަށް އެތައް މިނެޓެއް ވަންދެން ބަލަން ތިއްބެވެ. އެމީހުން ބަލަން ތިއްބާ ނުބައި ކްލިކް އަޑެއް އިވުނެވެ. ޑްރޭކް އަވަސް އަވަހަށް ފިސްތޯލަ އުފުލާލިއެވެ. ސަލާމަތްވި ހަ ޑެލްޓާ ފައިޓަރުން ވަނީ އޭގެ ސިކުންތުކޮޅެއް ފަހުން އޭނާގެ އަމަލުތައް ތަކުރާރުކޮށްފަ އެވެ.
  
  އެއްވެސް އެއްޗެއް ހަރަކާތެއް ނުކުރިއެވެ.
  
  އެވަގުތު އަނެއްކާވެސް އަޑު އިވުނެވެ. ހެވީ ކްލިކް ކޮށްލާށެވެ. މެޓަލް ޓްރެކްތަކުގެ ތެރެއިން ދުއްވާ ގޭރެޖް ދޮރުގެ ކޭބަލެއްގެ އަޑެވެ. ހަމައެކަނި އެއީ ގެރެޖް ދޮރެއް ނޫނެވެ.
  
  މަޑުމަޑުން ޑްރޭކް ބަލަން ހުއްޓާ އެއް މަޅި އަނބުރާ ފާރަށް ދަތްއަޅަން ފެށިއެވެ. ވަގުތީ ގޮތުން ލަސްވަނީ ހެއްޔެވެ؟ އެކަމަކު އެފަދަ ޓެކްނޮލޮޖީއަކީ ޤަދީމީ ނަސްލުތަކަށް ލިބޭ އެއްޗެއް ނޫނެވެ. ނުވަތަ މި ފިކުރުގެ ރޭލަކީ ކައުނުގައި އެހެން ބުއްދިވެރި ދިރުމެއް ނެތް ކަމަށް މީހަކު އިއުލާން ކުރާ މޮޔަކަމާ އެއްގޮތް ކަމެއް ހެއްޔެވެ؟
  
  ކޮންފަދަ ކިބުރުވެރިކަމެއް ހެއްޔެވެ.
  
  ރެކޯޑްތައް ހެދުމުގެ ކުރިން އުފެދިފައިވަނީ ކޮން ޙަޟާރަތްތަކެއްކަން އެނގުނީ ކާކަށް ހެއްޔެވެ؟ ޑްރޭކް މިހާރު ފަސްޖެހިގެން ނުވާނެއެވެ. އެކްޓް ކުރަންވީ ވަގުތެވެ.
  
  "ފެން ފަހަތަށް ދަނީ،" އޭނާ ވިދާޅުވި އެވެ. "ބެން. އެއްވެސް ހައިރާންކަމެއް؟"
  
  ބެން އޭނާގެ ނޯޓްތަކާ މަޝްވަރާ ކުރުމުން ކަރީން އިރާދަކުރެއްވިއްޔާ ސިކުނޑީގައި އެކަން އަލުން ކުޅެލިއެވެ. "ހޯކްސްވޯރތް މާބޮޑު އެއްޗެއް ނުބުނޭ." ބެން ބައެއް ކަރުދާސްތައް ގުގުމާލިއެވެ. "ފަހަރެއްގައި އެ ނިކަމެތި މީހާ ހުރީ ޝޮކެއްގައި ކަމަށް ވެދާނެ. ހަނދާން ކުރާތި، އޭރު އެމީހުންނަށް މިކަހަލަ ކަމެއް އުންމީދު ނުކުރެވޭނެ."
  
  "ދެން ލެވެލް ފަހެއް ވާންޖެހޭނީ ހަގީގީ ޝިޓްސްޓޯރމަކަށް" ކޮމޮޑޯ އަޑުގަދަކޮށް ބުންޏެވެ. "އެހެނީ މިއަށްފަހު ކޫކް ފަހަތަށް އެނބުރުނީ."
  
  ބެން ތުންފަތް ފަޅާލިއެވެ. "ހޯކްސްވޯތު ބުނާ ގޮތުގައި ލެވެލް ފަހަކަށް ފަހު ކޫކްއަށް ފެނުނު ކަންތައްތަކުގެ ސަބަބުން އޭނާ ފަހަތަށް ޖެހުނެވެ. ޚުދު ކޮޓަރިއެއް ނޫން."
  
  "އާނ، ބޮޑަށް ބެލެވޭ ގޮތުގައި ލެވެލް ހަ އާއި ހަތް" ޑެލްޓާގެ ސިފައިންގެ ތެރެއިން އެކަކު މަޑުމަޑުން ބުނެލިއެވެ.
  
  "ލޯގަނޑުތަކުގެ މަތިން ހަނދާން ނައްތާނުލާށެވެ." ކަރީން އެމީހުންނަށް އިޝާރާތް ކުރިއެވެ. "އެމީހުން ކުރިއަށް އިޝާރާތް ކުރަނީ، ސާފުކޮށް އެނގޭ ގޮތުގައި ކުރިމަތީގައި ހުރި މީހާއަށް. ބޮޑަށް ބެލެވޭ ގޮތުގައި މިއީ އިންޒާރެއް."
  
  "އެއީ ޖޯންސް އާއި އެއްވަރަށް ކުރިއަށް ދާން ކަހަލަ ކަމެއް." ޑްރޭކް ބޯޖަހާލިއެވެ. "ފަހުމްވުން. އެހެންވީމާ، ޚާއްޞަކޮށް ޑައިނޮރޮކް އާއި ޑޭވިޑް ކަވަރޑޭލްގެ ރޫޙުގައި، އަޅުގަނޑު ކުރާނީ، އަޅުގަނޑު ދުވަހަކުވެސް ދިޔަ ކޮންމެ ކޮންސެޓެއްގައި އޭނާ ކުރާ އަޑު އަބަދުވެސް އަޑުއަހާ، ފުރަތަމަ ސުވާލު. ތައްޔާރުތަ؟"
  
  ޑްރޭކް ލީޑް ކުރިއެވެ. ޓީމުގެ ބާކީ ތިބި މީހުން ވެސް އާދަވެފައި ތިބި ގޮތަށް ލައިނަށް ވެއްޓުނެވެ. ސެންޓަރ ލޭނަށް ވަދެގެން އައިއިރު ޑްރޭކް އަށް ޓްރެޕްތަކުގައި އެއްވެސް އުނދަގުލެއް ކުރިމަތިވާނެ ކަމަށް އުންމީދު ނުކުރި ކަމަށާއި އެއްވެސް މީހަކާ ދިމާނުވި ނަމަވެސް ޚަރަދު ކޮށްފައިވާ މަދު ޕްރެޝަރ ޕޮއިންޓްތަކެއް ލިބުނެވެ. އެމީހުން ޕޫލްގެ އަރިމައްޗަށް އާދެވުނު އިރު ފެންގަނޑު ވަރަށް އަވަހަށް ފައިބަމުން ދިޔައެވެ.
  
  "ދަނޑިތައް ރަނގަޅަށް ފެންނަނީ،" އޭނާ ބުންޏެވެ. "ކަލޭގެ ބުރަކަށީގައި ބަލަން." އަދި ތިރިއަށް ނުބަލާށެވެ. މިތާ ވަށައިގެން ކޮންމެވެސް ނުބައި އެއްޗެހިތަކެއް އުދުހެނީ."
  
  ފުރަތަމަ ދިޔައީ ޑްރޭކް، ފަރުވާތެރިކަމާއި ސީދާ ގޮތަކަށެވެ. މުޅި ޓީމު ފަސޭހަކަމާއެކު އެތަންތަން ހުރަސްކޮށް މަދު މިނެޓެއްހާއިރުގެ ތެރޭގައި މިސްރާބު ޖެހީ އެގްޒިޓް އާރކާއި ދިމާއަށެވެ.
  
  "އަހަރެމެންނަށްޓަކައި ހުރިހާ މަޅިތަކެއް ބްލަޑް ކިންގް އަށް ޖައްސާލުމަކީ ސަޅި ކަމެއް." ބެން ކުޑަކޮށް ހީލިއެވެ.
  
  "މިހާރު އަހަރެމެންނަށް މާ ފަހަތުގައި ނުތިބެވޭނެ." ފަހުގެ ތާރީހުގައި އެންމެ ބިރުގަންނަ ކުށްވެރިޔާއާ ކުރިމަތިލާން ޖެހުމުން އަތްތިލަ މުށުތެރެއަށް ޖައްސާލައިގެން ބޯ ދުއްވާލިހެން ޑްރޭކްއަށް އިހުސާސް ކުރެވުނެވެ.
  
  
  * * *
  
  
  ދެން އޮތް އާރކް ހުޅުވިގެން ދިޔައީ ބޮޑު ހޮހަޅައަކަށެވެ. އެންމެ ކައިރީގައި އޮތް މަގު ދިޔައީ ފަރުބަދަމަތިން ތިރިއަށް ގޮސް ދެން ފުޅާ މަގެއްގެ ތެރެއިން އުސް ހިލަގަނޑެއްގެ ދަށުންނެވެ.
  
  އެކަމަކު އެމީހުންގެ މަގު މުޅިން ހުއްޓުވާލި ބޮޑު ހުރަހެއް ކުރިމަތިވިއެވެ.
  
  ޑްރޭކްގެ ދެލޯ ބޮޑުވިއެވެ. "ލޭގެ ނަރަކަ."
  
  މިކަހަލަ ކަމެއް އޭނާ ހުވަފެނުގައިވެސް ނުދެކެއެވެ. އެ ބްލޮކޭޖަކީ ހަގީގަތުގައި ދިރިހުރި ހިލަގަނޑަކުން ވަޑާންކޮށްފައިވާ ބޮޑު ސިފައެކެވެ. ކަނާތު ފާރުގައި ބުރަކަށި ޖައްސާލައިގެން ހުރެ އަރާމުކޮށް އޮށޯވެލައިގެން އޮތްއިރު އޭނާގެ ބޮޑު ބަނޑު މަގު ހުރަސްކޮށް ނިކުމެފައި ހުއްޓެވެ. ބަނޑުގައި އުފުލިފައި ހުރި ކާނާގެ ސްކަލްޕްޗަރތައް ވެސް ހުރިއިރު، ފައިތިލަ ހުރަސްކޮށް އެކި ދިމަދިމާލަށް އެކި ދިމަދިމާލަށް އެކި ދިމަދިމާލަށް އެތުރިފައި ހުއްޓެވެ.
  
  އެ ސްކަލްޕްޗާގެ ފައިމަތީގައި އޮތީ ނުބައި ސިފައެކެވެ. މަރުވެފައިވާ އިންސާނާގެ ހަށިގަނޑެވެ. އިންތިހާއަށް ވޭންދެނިވި ކަހަލަ ގޮތަކަށް ބޮލުގެ ނާށިގަނޑު ވިއްސައިގެން ދިޔަ ކަހަލައެވެ.
  
  "މިއީ ގްލޫޓޯނީއެއް" ބެން ބިރުގަނެގެން ބުންޏެވެ. "ގްލޫޓޯނީ އާއި ގުޅިފައިވާ ޖިންނިއަކީ ބީލްޒެބުބް އެވެ."
  
  ޑްރޭކްގެ ލޯ ތުރުތުރު އަޅަމުން ދިޔައެވެ. "ޔޫ މީން ލައިކް އިން ބީލްޒެބަބް ފްރޮމް ބޯހީމިއަން ރެޕްސޯޑީ؟"
  
  ބެން ފުންނޭވާއެއް ދޫކޮށްލިއެވެ. "އެއީ ހުރިހާ ކަމެއް ރޮކް އެންޑް ރޯލްގެ ވާހަކައެއް ނޫން، މެޓް. އަހަރެންގެ މާނައަކީ ޖިންނި ބީލްޒެބުބް އެވެ. ޝައިޠާނާގެ ވާތް އަތް."
  
  "ޝައިޠާނާގެ ކަނާތް އަތް މާބޮޑަށް މަސައްކަތް ކޮށްފައިވާ ވާހަކަ އަޑުއަހާފައި ވެއެވެ." އެ ބޮޑު ހުރަހަށް ޑްރޭކް ބަލަހައްޓައިގެން ހުއްޓެވެ. "އަދި އަހަރެން ކަލޭގެ ސިކުނޑިއަށް އިހުތިރާމް ކުރާއިރު ބްލޭކީ، ދޮގު ވާހަކަ ދެއްކުން ހުއްޓާލާށެވެ. ހަމަގައިމުވެސް ހުރިހާ ކަމެއް ގުޅިފައިވަނީ ރޮކް އެންޑް ރޯލް އާއި."
  
  ކަރީން އޭނާގެ ދިގު މުށިކުލައިގެ އިސްތަށިގަނޑު ތިރިއަށް ދޫކޮށްލުމަށްފަހު އިތުރަށް ބާރަށް ފަހަތަށް ބަނދެލަން ފެށިއެވެ. ޑެލްޓާގެ ސިފައިންގެ ބައެއް މީހުން އޭނާއަށް ފާރަލަމުން ދިޔައިރު އޭގެ ތެރޭގައި ކޮމޮޑޯ ވެސް ހިމެނެ އެވެ. އެކަމަނާ ފާހަގަކުރެއްވި ގޮތުގައި ހޯކްސްވޯރތް އޭނާގެ ނޯޓްތަކުގައި މި ވަކި ހޮހަޅައާ ބެހޭ ޝައުގުވެރި ބައެއް ތަފްސީލުތައް ފޯރުކޮށްދީފައިވެއެވެ. ވާހަކަ ދައްކަމުން ދިޔައިރު ޑްރޭކް އޭނާގެ ލޯ ކޮޓަރިތެރޭގައި އުޅެން ހުއްދަ ދިނެވެ.
  
  އެ ބޮޑު ސިފައެއްގެ ފަހަތުގައި މިހާރު އޭނާއަށް ފާހަގަ ކުރެވުނީ އެގްޒިޓް އާރކެއް ނެތް ކަމެވެ. އޭގެ ބަދަލުގައި ފަހަތު ފާރުގައި ފުޅާ ލެޖެއް ދުއްވައިގަތީ، އުސް ސީލިންގާ ދިމާއަށް ކައްސާލައިގެން ގޮސް، އުސް ހިލަގަނޑެއްގެ މަތީގައި ނިމެންދެންނެވެ. ޑްރޭކް ޕްލެޓޫއަށް ބަލާލިއިރު، އެންމެ ދުރު ކޮޅުގައި ބެލްކަނީއެއް ފަދަ އެއްޗެއް ފެނުނީ، ގާތްގަނޑަކަށް އޮބްޒަވޭޝަން ޑެކެއް ފަދަ އެއްޗެއް ކަމުން ފެންނަނީ...އެންމެ ފަހު ދެ ލެވެލް؟
  
  ޑްރޭކްގެ ޚިޔާލުތައް މެދުކަނޑާލީ ބަޑިއެއް ގުގުމާލުމުންނެވެ. އެ ވަޒަން އެމީހުންގެ ބޮލުގެ މައްޗަށް ރިކޯޗެޓް ވެގެން ދިޔައެވެ. ޑްރޭކް ބިންމައްޗަށް ވެއްޓުނު ނަމަވެސް ދެން ކޮމޯޑޯ ހިމޭންކަމާއެކު ދެންމެ އިންސްޕެކްޓްކުރި ހަމަ ހިލަގަނޑު ޕްލެޓޫއާ ދިމާއަށް އިޝާރާތްކޮށްލުމުން ފެނުނީ ވަށައިގެންވާ ލެޖަކުން އޭނާއާ ދިމާއަށް ދުވަމުން ދިޔަ ދިހަވަރަކަށް ފިގުހައެވެ.
  
  ކޮވަލެންކޯގެ މީހުންނެވެ.
  
  އޭގެ މާނައަކީ ކޮބައި ހެއްޔެވެ...
  
  "އެ ބާސްޓަރޑް ފަހަނައަޅައި ދާނެ ގޮތެއް ހޯދާ" ޑްރޭކް ބެންއަށް ހީލަމުން އެމީހުންގެ ކުރިއަށް އޮތް މަގު ބަންދުކުރި ބަރު ސްކަލްޕްޗާއާ ދިމާއަށް ބޯޖަހާލުމަށްފަހު އޭނާގެ ފުރިހަމަ ސަމާލުކަން ހިލަގަނޑުގެ ތެރެއަށް އަނބުރާލިއެވެ.
  
  ވަރަށް ބޮޑަށް އެކްސެންޓް ކޮށްފައިވާ އަޑެއް ބޫމް ކޮށްލީ، ކިބުރުވެރި އަދި ކިބުރުވެރި ގޮތަކަށެވެ. "މެޓް ޑްރޭކް! އަހަރެންގެ އާ ނެމެސިސް! އެހެންވީމަ އަނެއްކާ އަހަރެން ހުއްޓުވަން ތިއުޅެނީ ދޯ؟ އަހަރެން!ތިމީހުންނަށް ދުވަހަކުވެސް އެއްވެސް އެއްޗެއް ދަސްނުވޭތަ؟"
  
  "ކޮންކަމެއް ހާސިލް ކުރަން އުޅެނީ ކޮވަލެންކޯ؟ މިހުރިހާ ކަމެއްގެ މާނައަކީ ކޮބައި ހެއްޔެވެ؟"
  
  "މި ހުރިހާ ކަމެއްގެ މާނައަކީ ކޮބައި؟" އެއީ މުޅި އުމުރަށް ކުރި ހޯދުމެއްގެ ވާހަކައެވެ. އަހަރެން ކޫކް ތަޅާލި ކަމުގެ ހަގީގަތާ މެދު. ވިހި އަހަރު ދުވަހު ކޮންމެ ދުވަހަކު މީހަކު މަރާލައިގެން އަހަރެން ކިޔަވާ ތަމްރީނު ކުރި ގޮތާ ބެހޭ ގޮތުންނެވެ. އަހަންނަކީ އެހެން ފިރިހެނުން ކަހަލަ މީހެއް ނޫނެވެ. އަހަރެންގެ ފުރަތަމަ ބިލިއަން ހޯދުމުގެ ކުރިން އަހަރެން އެކަމުން އަރައިގަތީ."
  
  "ކަލޭ މިހާރުވެސް ކޫކް ބަލިކޮށްފިން" ޑްރޭކް މަޑުމައިތިރިކަމާއެކު ބުނެލިއެވެ. "ކީއްވެތަ އެނބުރި މިތަނަށް ނާންނަނީ؟ އަހަރެމެން ވާހަކަ ދައްކާނަން އަހަރެންނާއި ކަލޭ."
  
  "ޔޫ ވާންނާ ކިލް މީ؟ އަހަރެންނަށް އެހެން ގޮތެއް ނުލިބޭނެއެވެ. އަހަރެންގެ ރައްޔިތުންވެސް އަހަރެން މަރާލަން ބޭނުން."
  
  "ރަނގަޅު މާހިރަކަށް ވީމަ ކަންނޭނގެ."
  
  ކޮވަލެންކޯ މޫނު ކުނިކޮށްލި ނަމަވެސް އޭނާގެ ސްމާގް ޓިރޭޑް އިން އޭނާ ގެންދިޔައީ އެހާ ބޮޑަށް ފުރައްސާރަ ރަނގަޅަށް ވެސް ނުނެގި އެވެ. "އަހަރެންގެ އަމާޒުތައް ހާސިލް ކުރުމަށްޓަކައި އެތައް ހާސް ބަޔަކު މަރާލާނަން. ފަހަރެއްގައި އަހަރެން ކުރިންވެސް ކޮށްފައި ހުރެދާނެއެވެ. ގުނަން އުނދަގޫ ކުރަނީ ކާކު ހެއްޔެވެ؟ އެކަމަކު މިކަން ހަނދާން ކުރާތި ޑްރޭކް، އަދި ރަނގަޅަށް ހަނދާން ކުރާށެވެ. މި ތަފާސްހިސާބުގެ ބައެއްގެ ގޮތުގައި ތިބާއާއި ތިބާގެ ރައްޓެހިން ތިބޭނެއެވެ. އަހަރެން ކަލޭގެ ހަނދާންތައް ދުނިޔޭގެ ބިމުން ފޮހެލާނަމެވެ."
  
  "ސްޓޮޕް ބިންގް ސޯ މެލޯޑްރަމަޓިކް" ޑްރޭކް ޖަވާބުގައި ހަޅޭއްލަވައިގަތެވެ. "މިތަނަށް ފައިބައިގެން އައިސް ސެޓް އޮތްކަން ސާބިތުކޮށްދީބަލަ މުސްކުޅިޔާ." އޭނާއަށް ފެނުނީ ކައިރީގައި ތިބި ކަރީން އާއި ބެން، ސަމާލުކަމާއެކު ކޮންފަރެންސް ކުރަމުން ދިޔަތަނެވެ.
  
  "ދެން ހީނުކުރާތި އަހަރެން އެހާ ފަސޭހައިން މަރުވާނެ ކަމަށް، ދިމާވި ނަމަވެސް. އަހަރެން ބޮޑުވީ މަންމަ ރަޝިޔާގެ އެންމެ ހަރުކަށި ސިޓީގެ އެންމެ ހަރުކަށި މަގުތަކުގައެވެ. އަދި މިނިވަންކަމާއެކު އެމީހުންގެ ތެރެއިން ހިނގައިގަތީމެވެ. އެއީ އަހަންނަށް ނިސްބަތްވާ ބައެކެވެ. ހަގީގީ މަސައްކަތުގެ އެއްވެސް ކަމެއް އިނގިރޭސިންނާއި އެމެރިކާ މީހުންނަށް ނޭނގެއެވެ." ހަރުކަށި ގޮތަކަށް ފެންނަ މީހާ ބިންމައްޗަށް ތެތްފިލުވާލިއެވެ.
  
  ޑްރޭކްގެ ދެލޯ ހުރީ މަރުވާފަދަ ގޮތަކަށެވެ. "އަޅެ އަހަރެން އިޚްލާޞްތެރިކަމާއެކު އުންމީދު ކުރަން ކަލޭ ފަސޭހައިން މަރުނުވާނެ ކަމަށް."
  
  "އަހަރެން ވަރަށް އަވަހަށް ފެންނާނެ އިނގިރޭސިވިލާތް.. އަހަރެންގެ ޚަޒާނާއަށް ދައުވާ ކުރާއިރު ކަލޭ އަނދާތަން ބަލަން. އަހަރެން ކަލޭގެ އެހެން އަންހެނަކު ގޮވައިގެން އުޅޭއިރު ކަލޭ ހަޅޭއްލަވާތަން ފެންނާނެ. އަހަރެން ކަލާނގެއަކަށް ވާއިރު ކަލޭ ރޯވާތަން ބަލަން ތިބޭނަން."
  
  "ސުވަރުގެއަށްޓަކައި". އަނިޔާވެރިންގެ ރާޅުގަނޑު އަޑުއަހަން ކޮމޮޑޯ ވަރުބަލިވެއްޖެއެވެ. އޭނާ ހިލަ ފަށަލައާ ދިމާއަށް ވޮލީއެއް ޖަހާލުމުން ބްލަޑް ކިންގްގެ މީހުން ބިރުވެރިކަމުގެ ތެރެއަށް ވައްޓާލިއެވެ. މިހާރުވެސް ޑްރޭކްއަށް ފެނުނު ގޮތުގައި ދިހަ ފިރިހެނުންގެ ތެރެއިން ނުވަ މީހަކު އަދިވެސް ދުވަމުން ދިޔައީ އޭނާއަށް އެހީތެރިވެދިނުމަށެވެ.
  
  ރިޓަރން ޝޮޓްތައް ވަގުތުން އިވުނެވެ. ކައިރީގައި ހުރި ހިލަ ފާރުތަކުން ވަޒަންތައް ވިއްސައިގެން ދިޔައެވެ.
  
  ބެން ހަޅޭއްލަވައިގަތީ، "އަހަރެމެން ކުރަން ޖެހޭނީ ފަލަ ފިރިހެންމީހާގެ މައްޗަށް އަރައިގަތުމެވެ. މާ އުނދަގުލެއް ނޫން...."
  
  ޑްރޭކްއަށް އިހުސާސް ކުރެވުނީ އެ އެކަމަކު ކައިރިވަމުން ދިޔަހެންނެވެ. އޭނާގެ ކޮނޑުގައި ހިލަގަނޑެއް ވެއްޓުމުން އޭނާ ބުމަ އުފުލާލިއެވެ.
  
  "އެކަމަކު" ކެރިން މެދުތެރެއަށް ވަދެގެން ދިޔައިރު، ޑްރޭކް އޭނާއާއެކު ވަގުތު ހޭދަކުރިވަރަކަށް ބެން އާއި އޭނާގެ ވައްތަރުކަން އިތުރަށް ހާމަވަމުން ދިޔައެވެ. "ކެޗަކީ ކާއެއްޗެހި. އޭގެ ތެރެއިން ބައެއް ހުރީ ހުސްކޮށެވެ. އަދި ކޮންމެވެސް ވައްތަރެއްގެ ގޭހެއް ފުރިފައި."
  
  "އަޅުގަނޑަށް ލަފާ ކުރެވެނީ އެއީ ހެއްވާ ގޭހެއް ނޫން ކަމަށް." ޑްރޭކް ބަލާލީ ބައްޓަން ނެތް މަރުވެފައިވާ މީހާއަށެވެ.
  
  ކޮމޮޑޯ ވަނީ ބްލަޑް ކިންގްގެ މީހުން ފަޅުތެރޭގައި ބެހެއްޓުމަށް ކޮންޒަވޭޓިވް ވޮލީއެއް ޖަހާފައެވެ. "އެހެން ނަމަ ދެން އެއީ އަސްލުވެސް ވަރަށް ރަނގަޅު ކަމެއް."
  
  "ރެޑީ ޕައުޑަރސް" ކަރީން ބުނެލިއެވެ. "ޓްރިގަރސް ދަމައިގަންނައިރު ދޫކޮށްލާ. ފަހަރެއްގައި ޓޫޓަންޚަމޫންގެ މަހާނަ ހޯދި ގިނަ އާސާރީ ތަކެތި ދިރާސާކުރި މީހުން މަރާލި މީހުންނާ އެއްގޮތެވެ. އެ ހީވާ ލަޢުނަތުގެ ވާހަކަ އެނގޭނެ ނޫންހެއްޔެވެ؟ އާދެ، ގިނަ މީހުން ޤަބޫލުކުރާ ގޮތުގައި، ޤަދީމީ މިޞްރުގެ ފަރީދުން އަޅުގަނޑުމެންނަށް މަހާނަގައި ދޫކޮށްލި ވަކި ބޭސްތަކެއް ނުވަތަ ގޭސްތަކަކީ ހަމައެކަނި ގަބުރު ފޭރޭ މީހުން ނައްތާލުމުގެ ބޭނުމުގައެވެ."
  
  "އެންމެ ރައްކާތެރި ގޮތަކީ ކޮބައިތޯ؟" ޑްރޭކް އަހާލިއެވެ.
  
  "އަޅުގަނޑުމެންނަކަށް ނޭނގެ، އެކަމަކު ބާރަށް ދުވެއްޖެނަމަ، އެއްފަހަރާ، މީހަކު ފަހަތުން ކުޑަ ޕައުޑަރެއް ދޫކޮށްލައިފިއްޔާ، އެއީ އަވަހަށް ހޫނުވާނެ ކުޑަކުޑަ މިންވަރަކަށް ވާންޖެހޭނެ. މި މަޅި މިތަނުގައި މިވަނީ މުހިންމު ގޮތެއްގައި ސްކަލްޕްޗަރަށް އަރާ ކޮންމެ މީހަކުވެސް ނާކާމިޔާބު ކުރުމަށް &# 184; ، އަރައިނުގަންނާތި."
  
  "ހޯކްސްވޯރތް ބުނާ ގޮތުގައި" ކަރީން ބާރު ހިނިތުންވުމަކާއެކު ބުނެލިއެވެ.
  
  ޑްރޭކް ވަނީ ހާލަތު ވަޒަންކޮށްފައެވެ. މިއީ އޭނާއަށް އެނބުރުމުގެ ނިޝާނެއް ކަމުގައި ހީވިއެވެ. އެތަނުގައި މަތީގައި އޮބްޒަވޭޝަން ބެލްކަނީއެއް އޮތްނަމަ، ދެން އެމީހުން ތިބެން ޖެހުނީ ނިމުމާ ކައިރިއަށެވެ. އޭނާ ތަސައްވަރު ކުރީ އެތަނުން ހަ ވަނަ ޗެމްބަރާއި ހަތް ވަނަ ޗެމްބަރަށް ސީދާ މަގެއް އޮންނާނެ ކަމަށާއި، ދެން ލެޖެންޑަރީ "ޚަޒާނާ" އަށް ދާނެ ކަމަށެވެ.
  
  "އެއީ މިކަމާ އެކު އަޅުގަނޑުމެން މިދަނީ،" އޭނާ ވިދާޅުވި އެވެ. "ހުރިހާ ކަމެއް ނުވަތަ އެއްވެސް ކަމެއް." އެތަނުގައި މަތީގައި،" އޭނާ ރުޅިވެރިކަމާއެކު ކޮވަލެންކޯއާ ދިމާއަށް އަތް އުފުލާލީ، "ދުނިޔެއަށް ވަޒަން ޖަހަމުން ދިޔަ ލޯފަން މީހެކެވެ. އަދި، ބެން، ތިޔަބޭފުޅުންގެ މަޢުލޫމާތަށްޓަކައި، މިއީ ހަގީގީ ޑައިނޮރޮކްއެކެވެ. އެކަމަކު އެއީ އަޅުގަނޑުމެން މިކަމާ އެކު މިދަނީ. ހުރިހާ ކަމެއް ނުވަތަ އެއްވެސް އެއްޗެއް ނޫނެވެ. މިކަމަށް ތައްޔާރުތަ؟"
  
  އޭނާއާ ސަލާމް ކުރީ ކަންފަތް ކަނޑާލާފަދަ ގިސްލުމަކުންނެވެ.
  
  މެޓް ޑްރޭކް ފިލައިގެން ދިޔައީ އޭނާ ލޯބިވާ އަންހެނާގެ ބަދަލު ހިފުމަށްޓަކައި އޭނާގެ އަމިއްލަ މަސައްކަތުގެ އެންމެ ފަހު މަރުހަލާގައި އޭނާގެ މީހުން ނަރަކައިގެ ދަށު ދަރަޖަތަކަށް ގެންގޮސްގެންނެވެ.
  
  ރޮކް އައުޓް ކުރަން ވަގުތު.
  
  
  ތިރީސް ނުވަ ވަނަ ބާބު
  
  
  ޑްރޭކް ޖަޔަންޓް ސްކަލްޕްޗާގެ މައްޗަށް ފުންމާލީ ފައިމައްޗަށް ތެދުވާން މަސައްކަތް ކުރަމުން ވަޑާންކޮށްފައިވާ ކާނާގައި ހިފާގެން އަމިއްލައަށް މައްޗަށް ދަމައިގަތުމަށެވެ. އެ ސްކަލްޕްޗަރ އަށް އޭނާގެ އިނގިލިތަކުގެ ދަށުން ފިނި، ގަދަ އަދި ބީރައްޓެހި ކަމުގެ އިހުސާސް ކުރެވުނީ، އޭލިއަން ބިހެއްގައި އަތްލާހެންނެވެ. އޭނާގެ ބެލެންސް ބެހެއްޓުމަށްޓަކައި ހުރިހާ ބާރަކުން ދަމައިގަންނަމުން ނޭވާ ހިފަހައްޓާލި ނަމަވެސް މޭވާއާއި ކްރިސްޕްބްރޭޑް އަދި ޕޯކް ބަޓް ހިފަހައްޓާލިއެވެ.
  
  އޭނާގެ ތިރީގައި އަދި ވާތްފަރާތުގައި އޮތީ އެހާ ނަސީބުވެރިއެއް ނޫން މީހެއްގެ ހަށިގަނޑެވެ.
  
  އޭނާގެ ވަށައިގެން ވަޒަންތައް ވިސްލް ޖަހަމުން ދިޔައެވެ. ކޮމޮޑޯ އާއި ޑެލްޓާ ޓީމްގެ އިތުރު މެމްބަރަކު ވަނީ ކަވަރިން ފަޔަރ ފޯރުކޮށްދީފައެވެ.
  
  ސިކުންތެއްވެސް ބޭކާރު ނުކޮށް ޑްރޭކް މޯލްޑް ކޮށްފައިވާ ފިގުހުގެ މައި ބައިގެ މައްޗަށް ފުންމާލައިގެން އަނެއް ފަރާތުން ތިރިއަށް އައެވެ. އޭނާގެ ފައި ހިލަ ތަޅުގައި ޖެހުމުން އެނބުރިލާފައި ލައިނުގައި ހުރި ދެން ހުރި މީހާއަށް އިނގިލި ދިއްކޮށްލިއެވެ.
  
  އަދި އެއަށްފަހު އޭނާ ވެސް ބަޑިޖަހައި ފުރަތަމަ ބަޑިޖަހާ ބްލަޑް ކިންގްގެ މީހަކު މަރާލިއެވެ. އެމީހާ ފަރުބަދަމަތިން ފުރޮޅިގެން ގޮސް، މިހާރު މަރުވެފައިވާ އެކުވެރިޔާގެ ހަށިގަނޑުގެ ކައިރީގައި ޖައްސާލީ ބިރުވެރި ކްރަންޗަކުންނެވެ.
  
  ސަފުގައި އިން ދެވަނަ މީހާ އެކަން ކޮށްދިނެވެ.
  
  ދެން ހުރީ ބެން އެވެ.
  
  
  * * *
  
  
  އޭގެ ފަސް މިނެޓް ފަހުން މުޅި ޓީމު ސަލާމަތުން ފޮރުވިފައި އޮތީ ގްލޫޓޯނީގެ ހިޔަނިގައެވެ. ފުނޑުފުނޑުކޮށްލީ އެންމެ ކާއެއްޗެވެ. ޑްރޭކް ބަލަން ހުރީ ޕައުޑަރުގެ ވިލާގަނޑެއް ވައިގެ ތެރެއަށް އުފުލިގެން ދިޔައިރު، މަރުވާ، ޖާދޫގައި ޖެހިފައިވާ ހަރުފައެއްގެ ހަށިގަނޑު ފަދައިން ވިއްސައިގެން ދިޔަ ނަމަވެސް، މަދު ސިކުންތުކޮޅެއް ފަހުން ފިލައިގެން ދިޔަ ކުށްވެރިޔާގެ ބޫޓުގައި ވެސް އަތް ނުލާ އެ ވިލާގަނޑު ހޫނުވެގެން ދިޔަތަނެވެ.
  
  "ލެޖް."
  
  ޑްރޭކް ދެފަހަރެއްގެ މަތިން ލެޖްގެ ފެށުން އުފެދިފައިވާ ކުރު ސްލޯޕަށް މަގު ދައްކާލިއެވެ. މި ވެންޓޭޖް ޕޮއިންޓުން އެމީހުންނަށް ފެނުނީ ހިލަގަނޑެއްގެ މައްޗަށް ނުކުތުމުގެ ކުރިން ފާރުގެ މައްޗަށް ޝަރަފުވެރިކަމާއެކު ކައްސާލާފައި އޮތްތަނެވެ.
  
  ލޭގެ ރަސްގެފާނުގެ މީހުން ފަހަތަށް ޖެހިލިއެވެ. އެއީ ވަގުތާ ދެކޮޅަށް ދުވުމެކެވެ.
  
  އެމީހުން މައްޗަށް ފަޅައިގެން ދިޔައީ، އެއް ފައިލެކެވެ. ލެޖް ފުޅާވެފައި ހުރުމުން މަދު ގޯސްތަކަކަށް މާފު ކުރެވޭނެ އެވެ. ދުވަމުން ދިޔައިރު ޑްރޭކް ބަޑިޖަހައި، ދެން އޮތް އެގްޒިޓްގެ އާރކްގެ ދަށުން ގެއްލިގެން ދިޔައިރު ކޮވަލެންކޯގެ އިތުރު މީހަކު މަރާލިއެވެ. އެމީހުން ލެޖްގެ މައްޗަށް ވާސިލްވެ، ހިލަގަނޑުގެ ފުޅާ ދާއިރާއެއް ފެނުމުން ޑްރޭކްއަށް ފެނުނީ ވަޅުގަނޑެއްގެ ތެރޭގައި އޮތް އެހެން އެއްޗެކެވެ.
  
  "ގްރެނޭޑް!"
  
  ފުރިހަމަ ބާރުމިނުގައި އޭނާ ބޯ ޖަހާލައިގެން ތަޅުގައި އެއްލާލީ، އޭނާގެ މޮމެންޓަމް ބޭނުންކޮށްގެން އޭނާގެ ހަށިގަނޑު އޮމާން ހިލަގަނޑު ހުރަސްކޮށް ފޭބިއިރު ވިއްސައިގެން ގޮސް، ބޮން އެއްފަރާތަކަށް އެއްލާލިއެވެ.
  
  އެއީ ޕްލެޓޫއިން ވެއްޓި، އޭގެ ދެތިން ސިކުންތު ފަހުން ގޮއްވާލި ތަނެކެވެ. ގޮވުމުގެ ސަބަބުން ކޮޓަރި ތެޅިގަތެވެ.
  
  ކޮމޮޑޯ އޭނާ ތެދުވުމަށް އެހީތެރިވެދިނެވެ. "އަހަރެމެންގެ ފުޓްބޯޅަ ޓީމުގައި ކަލޭ ބޭނުން ކުރެވިދާނެ، މީސްމީހާ."
  
  "ޔަންކީސް އަށް ފުޓްބޯޅަ ކުޅެން ނޭނގެ." ޑްރޭކް ދުވެފައި ގޮސް ބެލްކަނީއަށް ދިޔައީ އޭގެ ބޭރުގައި ހުރި އެއްޗެއް ބަލާލުމަށާއި ކޮވަލެންކޯއާ ކުރިމަތިލާން ކެތްމަދުވެފައެވެ. "ކުށެއް ނެތް".
  
  "ހޫމް." އަހަންނަކަށް ނުފެނޭ އިނގިރޭސި ޓީމުން ގިނަ ތަށިތަކެއް ގެއަށް ގެންނަތަނެއް."
  
  "އަހަރެމެން ގެއަށް ގެންނާނެ ރަން." ޑްރޭކް އެމެރިކާ މީހާ ތަރުތީބަށް ގެނައެވެ. "އޮލިމްޕިކް ގޭމްސްގައި. ބެކަމް ހާލަތު ބަދަލުކޮށްދޭނެ."
  
  ބެން އެމީހުންނާ ދިމާވިއެވެ. "އޭނާ ބުނަނީ ތެދެއް." އެ ޓީމުން އޭނާ އަށް ކުޅޭނެ އެވެ. އޭނާއަށްޓަކައި އެއްވެ ތިބި މީހުން ތެދުވާނެއެވެ."
  
  ފަހަތުން ކަރީން ރުޅިވެރި ހަޅޭކެއް ދޫކޮށްލިއެވެ. "ފިރިހެނަކު ލަދުވެތި ފުޓްބޯޅައިގެ ވާހަކަ ނުދައްކާނެ ތަނެއް އެބައޮތްތަ!"
  
  ޑްރޭކް ބެލްކަނީއާ ހަމައަށް އާދެވުމުން ތިރި، ހަލާކުވެފައިވާ ހިލަ ފާރުގައި އަތް ބާއްވާލިއެވެ. ކުރިން ފެނުނު މަންޒަރުން އޭނާގެ ފައި ދޫކޮށްލިއިރު، އޭނާ ތެޅިގަނެ، އޭނާގެ ހުރިހާ ހިތާމަތަކެއް ހަނދާން ނައްތާލައި އަނެއްކާވެސް ވިސްނަމުން ދިޔައީ ހަގީގަތުގައި މި ބިރުވެރި ތަން ބިނާކުރީ ކޮންކަހަލަ މަޚްލޫޤަކުން ހެއްޔެވެ؟
  
  އެމީހުންނަށް ފެނުނު މަންޒަރުން އެމީހުންގެ ހިތްތައް ބިރުވެރިކަމާއި ބިރުވެރިކަމުން ފުރިގެން ދިޔައެވެ.
  
  ބެލްކަނީ އޮތީ ހަގީގީ ޖަޔަންޓިކް ހޮހަޅައަށް އަރައިގެން ދިޔަ މަގުގެ ގާތްގަނޑަކަށް ތިންބައިކުޅަ އެއްބައި އެވެ. ޝައްކެއްވެސްނެތްގޮތުގައި އެއިން އެއްވެސް މީހަކަށް ފެނުނު އެންމެ ބޮޑު ތަނެވެ. އެ އަލިކަން އައީ ބްލަޑް ކިންގްގެ މީހުން ހަ ވަނަ ލެވެލްއަށް ވަނުމުގެ ކުރިން ދޫކޮށްލި ގުނާ ނުލެވޭ ވަރުގެ ކަޅު އަމްބަރ ފްލެޝްތަކުންނެވެ . އޭރުވެސް ހޮހަޅައާއި އޭގެ ނުރައްކާތެރިކަމުގެ ބޮޑު ބައެއް އަދިވެސް އޮތީ އަނދިރިކަމާއި ހިޔަނި ފޮރުވިފައެވެ.
  
  އެމީހުންގެ ކަނާތްފަރާތުގައި އަދި އެގްޒިޓް އާރކް އިން ނިކުމެގެން ދިޔައިރު ގާތްގަނޑަކަށް ސަތޭކަ ފޫޓު ތިރިއަށް ވަދެގެން ދިޔައީ ނިވާކޮށްފައިވާ ޒިގްޒެގް ސިޑިއެކެވެ. މި ސިޑިތަކުގެ އަޑިން ޑްރޭކް އާއި އޭނާގެ ޓީމަށް އިވުނީ ބަރު، ބޫމް އަޑެއް ކަމަށާއި، އޭގެ ފަހުން ހަޅޭއްލަވައިގަތުމުން ހިތްތައް ބިރުވެރިކަމުގެ އަތްތިލައަކަށް ވެގެން ދިޔަ ކަމަށެވެ.
  
  ބެން ނޭވާއެއް ދޫކޮށްލިއެވެ. "ޑޫޑް، އަހަންނަކަށް ކަމުނުދާ އެ އަޑު."
  
  "އާނ. އަޑުއަހަނީ ތި އެއް ލަވައެއްގެ އިންޓްރޯ ހެން." ޑްރޭކް ރޫޙުތައް މާ ދުރަށް ވެއްޓިގެން ނުދިއުމަށް މަސައްކަތް ކުރި ނަމަވެސް އަދިވެސް ބިމުން ދަތްދޮޅި އުފުލާލަން އުނދަގޫވިއެވެ.
  
  ސިޑި ނިމުނީ ހަނި ފަށަލައަކުންނެވެ. މި ލެޖްގެ ބޭރުން ހޮހަޅަ ހުޅުވިގެން ދިޔައީ އިންތިހާއަށެވެ. އޭނާއަށް ފެނުނީ ކަނާތު ފާރުގައި ތަތްވެފައި އޮތް ހަނި، ވަށައިގެންވާ މަގެއް، ނިމުމެއް ނެތް އަޑިތަކުގެ މަތީގައި ހުރި ހޮހަޅައަކަށް ވަންނަ ޝޯޓްކަޓެއް، އަދި އެފަދަ މަގެއް އޭގެ ފަހުން ކަނާތްފަރާތަށް ކުރިއަށް ދިޔަ ނަމަވެސް، އެ ހުރަސްކޮށް އެމީހުން ގުޅުވާލާނެ ބްރިޖެއް ނުވަތަ އެހެން ވަސީލަތެއް ނެތެވެ ބޮޑު ވަޅުގަނޑެކެވެ.
  
  ހޮހަޅައިގެ އެންމެ ދުރު ކޮޅުގައި ކަޅުކުލައިގެ ބޮޑު ދަނޑިގަނޑެއް ހުއްޓެވެ. ޑްރޭކް ލޯ މަރާލުމާއެކު އޭނާ ހީކުރީ ގާތްގަނޑަކަށް ހިލަގަނޑުގެ މެދުތެރެއިން މައްޗަށް ބައްޓަމެއް ފާހަގަކުރެވިދާނެ ކަމަށް، ބޮޑު އެއްޗެއް ނަމަވެސް ދުރުމިނާއި އަނދިރިކަމުން އޭނާއަށް ހުރަސްއެޅިއެވެ.
  
  މިވަގުތަށް.
  
  "ފައިނަލް ޕުޝް" އެއީ ތެދެއް ކަމަށް އުންމީދު ކުރަމުން އޭނާ ބުންޏެވެ. "އަހަރެންގެ ފަހަތުން".
  
  އެއްފަހަރު ސިފައިންގެ މީހަކު އަބަދުވެސް ހުންނަނީ ސިފައިންގެ މީހެއްގެ ގޮތުގައެވެ. އެއީ އެލިސަން އޭނާ ގާތު ބުނި ވާހަކައެވެ. ހަމަ އޭނަ ދޫކޮށްލުމުގެ ކުރިންނެވެ. ހަމަ ކުރިން ޝީ...
  
  އޭނާ އެ ހަނދާންތައް ދުރަށް ކޮއްޕާލިއެވެ. އޭނާއަށް މިހާރު އެމީހުންނާ ހަނގުރާމައެއް ނުކުރެވުނެވެ. އެކަމަކު އޭނަ ބުނީ ތެދެކެވެ. ބިރުވެރި ތެދެއް. އެކަމަނާ ދިރިހުރިނަމަ ހުރިހާ ކަމެއް ތަފާތު ވެދާނެ ނަމަވެސް މިހާރު ސިފައިންގެ މީހެއްގެ ލޭ، ހަނގުރާމަވެރިއެއްގެ ލޭ އޭނާގެ ތެރެއަށް ފޭބިއެވެ؛ އޭނާގެ އަސްލު ސިފަ ދުވަހަކުވެސް އޭނާ ދޫކޮށްލާފައެއް ނުވެއެވެ.
  
  އެމީހުން ވަދެގެން ދިޔައީ ހަނި މަގުން: އާންމު ދެ މީހުންނާއި ޑެލްޓާގެ ހަ ސިފައިންނާއި މެޓް ޑްރޭކް އެވެ. ފުރަތަމަ ޓަނަލް ކުރިން ހުރި ޓަނަލްތަކާ ތަފާތު ކުޑަ ނަމަވެސް، ދެން ކުރިމަތީގައި ބަޑިޖަހަމުން ދިޔަ އަމްބަރ ފްލެޝްތަކުގެ އަލީގައި، ޑްރޭކްއަށް ފެނުނީ ކުއްލިއަކަށް އެ ޕޭސޭޖް ފަޅައިގެން ގޮސް ދެ ކާރުގެ ފުޅާމިނަށް ފުޅާވެގެން ދިޔަތަނެވެ ހިލަ ތަޅުގައި ޕަންޗް ޖަހާލިއެވެ.
  
  ގައިޑެންސް ޗެނަލް؟
  
  "ފައިތިލަ ފަޅައިގެންދާ މީހުންނަށް ސަމާލުވާށެވެ." ކުރިމަތީގައި ހުރި ނުބައި ކުޑަ ވަޅެއް ޑްރޭކްއަށް ފާހަގަ ކުރެވުނީ، އެއީ މީހަކަށް ފައި ޖައްސާލެވޭނެ ތަނެއްގައެވެ. "މި ދުވެލީގައި ފިލަން މާ ބުރަ ކަމަކަށް ނުވާނެ."
  
  "ނޫން!" - ބެން ސަމާސާއެއްގެ އެއްވެސް އިޝާރާތެއް ނެތި ހީލިއެވެ. "ތިއީ ލަދުވެތި ސިފައިންގެ މީހެއް. ތިކަހަލަ އެއްޗެހި ބުނުމަށްވުރެ ރަނގަޅަށް އެނގެންވީ."
  
  ކަށަވަރު ކުރަން ކަހަލަ ގޮތަކަށް ބާރުގަދަ ބޫމެއް އައިސް އެމީހުންގެ ދަށުގައިވާ ބިންގަނޑު ތެޅިގަތެވެ. އެމީހުން ހިނގާފައި ދިޔަ މީހާ ވަކިކޮށްފައިވާ ޕެސޭޖަށް ބޮޑު އަދި ބަރު އެއްޗެއް ވެއްޓިފައިވާ ކަހަލަ އަޑެއް އިވުނެވެ. އެމީހުން ފަހަތަށް އެނބުރި ބްލޮކް ކުރެވިދާނެ ނުވަތަ-
  
  "ދުވުން!" - ޑްރޭކް ހަޅޭއްލަވައިގަތެވެ. "ހަމަ ފޮކް ރަން!"
  
  ފުން ގުގުރިއެއް އެ ޕެސޭޖް ފުރަން ފެށުމުން ހީވަނީ ބަރު އެއްޗެއް އެމީހުންނާ ދިމާއަށް މިސްރާބު ޖަހާފައި ހުރިހެންނެވެ. އެމީހުން ފިލައިގެން ދިޔައީ، ދުވަމުން ދިޔައިރު ޑްރޭކް ފްލޭއާރސް ޖަހަމުން ދިޔައިރު، ބެން ވެސް އަދި ކާރިން ވެސް އެ ނިކަމެތި މަޅިތަކުގެ ތެރެއިން އެއްވެސް މަޅިއަކަށް ފިޔަވަޅު އަޅާފައި ނުވާ ކަމުގެ އުއްމީދު ވަރަށް ބޮޑަށް ހުއްޓެވެ.
  
  މި ސްޕީޑުގައި...
  
  އެ ހަޅޭކުގެ އަޑު އިތުރަށް ގަދަވިއެވެ.
  
  އެމީހުން ދުވަމުން ދިޔައީ ފަހަތަށް ބަލާލަން ނުކެރިގެން، ފުޅާ ޗެނަލްގެ ވާތްފަރާތުގައި ހުރެ، ޑްރޭކްގެ ފްލޭއާ ހުސްނުވާނެ ކަމަށް އުންމީދުކޮށްގެންނެވެ. މިނިޓެއް ފަހުން އެމީހުންނަށް އިވުނީ ކުރިމަތީގައި ހުރި ތަނަކުން ދެވަނަ ފަހަރަށް ނުބައި ގިސްލުމެއް އައެވެ.
  
  "އީސާގެފާނު!"
  
  ޑްރޭކް މަޑުނުކޮށްލިއެވެ. އެކަން ކުރިނަމަ އެމީހުން މަރުވާނެއެވެ. އެމީހުންގެ ކަނާތްފަރާތުގައި ހުރި ފާރުގައި ހުރި ފުޅާ ހުޅުގަނޑެއްގެ ކައިރިން އޭނާ ދުއްވައިގަތެވެ. އެ އަޑު އައީ މަތިންނެވެ. އޭނާ އަވަސް ނަޒަރެއް ރިސްކް ކޮށްލިއެވެ.
  
  ނޫން!
  
  ބްލޭކީ ބުނީ ތެދެއް، މޮޔަ ކުޑަ ގީކް އެވެ. ރޯލިންގ ސްޓޯންސް އިން އެމީހުންނާ ދިމާއަށް ގުގުމާލަމުން ދިޔައީ، އަދި ޑައިނޮރޮކް ސްޓައިލްގައި ނޫނެވެ. މިއީ ޤަދީމީ މެކޭނިޒަމްތަކުން ދޫކޮށްލާ، ފާޅުކަން ބޮޑު އަދި ފޮރުވިފައިވާ ޗެނަލްތަކުން ކޮންޓްރޯލް ކުރެވޭ ބޮޑެތި ގޯޅިގަނޑެއްގެ ހިލަ ބޯޅަތަކެކެވެ. އެމީހުންގެ ކަނާތްފަރާތުގައި ހުރި މީހާ ޑްރޭކްގެ ގައިގައި ޖަހާލިއެވެ.
  
  އޭނާ ބޮޑު ސްޕީޑެއްގައި ނަގާލިއެވެ. "ދުވެބަލަ!"އޭނާ ހަޅޭއްލަވަމުން އެނބުރިލިއެވެ. "އޯ މައި ގޯޑް".
  
  ބެން ވެސް އޭނާއާ ގުޅިއްޖެއެވެ. ޑެލްޓާގެ ދެ ސިފައިން ކަމަށްވާ ކަރިން އާއި ކޮމޮޑޯ ދުވެފައި ގޮސް ވަޅުގަނޑު ކައިރިން ފާއިތުވެގެން ދިޔައީ އިންޗިއެއް ބާކީ އޮއްވައެވެ. އިތުރު ދެ ސިފައިން ފާއިތުވެގެން ގޮސް އަމިއްލަ ފައިމައްޗަށް ވެއްޓި ކޮމޮޑޯ އާއި ކަރިން އާއި ޖެހިގެން ނިމުނީ ގިސްލުމުގެ ތެރޭގައި ޖެހިގެންނެވެ.
  
  އެކަމަކު ޑެލްޓާގެ އެންމެ ފަހު މީހާ އެހާ ނަސީބުވެރިއެއް ނޫނެވެ. އޭނާ އަޑެއް ނެތި ގެއްލިގެން ދިޔައީ ކްރޮސް ޕޭސޭޖުން ބޮޑު ބޯޅައެއް އުދުހިގެން ގޮސް މެކް ޓްރަކެއްގެ ބާރުގައި އޭނާގެ ގައިގައި ޖެހި ޓަނަލްގެ ފާރުގައި ޖައްސާލުމުންނެވެ. އެމީހުން ފަހަތުން ދުވަމުން ދިޔަ ބޯޅަ އެމީހުންގެ ފިލުމުގެ މަގު ބަންދުކޮށްފައި އޮތް ބޯޅައަށް ވެއްޓުނު ވަގުތު އަނެއްކާވެސް ވެއްޓުނީއެވެ.
  
  ކޮމޮޑޯގެ މޫނުމަތިން ހުރިހާ އެއްޗެއް ބުނެވުނެވެ. "އަވަސްކޮށްފިނަމަ،" އޭނާ ގިސްލަމުން ބުންޏެވެ، "އަހަރެމެންނަށް އެހެން މަޅިތައް ފަޅައިގެން ދިއުމުގެ ކުރިން ބައިޕާސް ކުރެވޭނެ."
  
  އެމީހުން އަނެއްކާވެސް އުދުހިގެން ދިޔައެވެ. އެމީހުން އިތުރު ތިން އިންޓަސެކްޝަން ކައިރިން ފާއިތުވެގެން ދިޔައިރު، އެތަނުން ބޮޑެތި މެޝިނަރީތަކުގެ މެކޭނިޒަމްތައް ގުގުމާލައި، ރެނދުލައި، ތެޅިގަތެވެ. ޑެލްޓާގެ ލީޑަރު ބުނީ ތެދެކެވެ. ޑްރޭކް ރަނގަޅަށް އަޑުއެހި ނަމަވެސް ކޮވަލެންކޯ އާއި ކުރިމަތީގައި ތިބި އޭނާގެ މީހުންގެ އެއްވެސް އަޑެއް އިވިފައެއް ނުވެއެވެ.
  
  ދެން އެމީހުންނަށް ދިމާވީ އޭނާ އެހާ ބިރުގަތް ހުރަހެވެ. ކުރިމަތީގައި ޓަވަރު ޖަހާފައި ހުރި ބޮޑު ހިލަތަކުގެ ތެރެއިން އެއް ހިލަ ކުރިއަށް އޮތް މަގު ބަންދުކޮށްލިއެވެ. އެމީހުން އެއްކޮށް ޖަމާވެފައި ތިބީ މި އެއްޗެއް ރީބޫޓް ކުރަން ފަށަން އުޅޭ ކަމަށް ވެދާނެތޯއެވެ.
  
  "ފަހަރެއްގައި ފަޅައިގެން ގޮސްފައި ހުރެދާނެ" ބެން ބުންޏެވެ. "އަހަރެންގެ މާނައަކީ މަޅިއެއް."
  
  "ނުވަތަ ވެދާނެ..." ކަރީން ދެތިން ފޫޓެއްހާ ކުރިއަށް ޖެހިލައިފައި ކަރީން ދެތިން ފޫޓު ކުރިއަށް ޖެހިލިއެވެ. "ފަހަރެއްގައި މިތާ ހުންނަންވީ."
  
  ޑްރޭކް އޭނާގެ ގާތަށް ވެއްޓުނެވެ. އެތަނުގައި، ބޮޑު ހިލަގަނޑެއްގެ ދަށުގައި، އެރުމަށް ކުޑަ ޖާގައެއް އޮތެވެ. އޭގެ ދަށުގައި މީހަކު ފިއްތާލެވޭ ވަރަށް ޖާގަ ހުއްޓެވެ.
  
  "ރަނގަޅު ނޫން". ކޮމޮޑޯ ވެސް ކޮށާލިއެވެ. "އަހަރެން މިހާރުވެސް މި ބުލްޝިޓް ޓްރެޕް އަށް އެއް މީހަކު ގެއްލިއްޖެ. އެހެން ގޮތެއް ހޯދާ ޑްރޭކް."
  
  "އަހަރެން ތެދު ބުނާނަމަ" ކޮނޑުގެ މައްޗަށް ބަލާލަމުން ޑްރޭކް ބުންޏެވެ، "މި ޓްރެޕްތައް ރީސެޓް ވުމުން އަނެއްކާވެސް ފަޅައިގެން ދާނެއެވެ. އެއީ އެހެން މީހުންނާ އެއް ޕްރެޝަރ ޕެޑް ސިސްޓަމެއްގައި ދުއްވާ އެއްޗެހި ކަމަށް ވާން ޖެހެ އެވެ. އަހަރެމެން މިތާ ތާށިވާނެ." އޭނާ ކޮމޮޑޯގެ ދެލޮލާ ދިމާވީ ހަރުކަށި ނަޒަރަކުންނެވެ. "އަހަރެމެންނަށް އިތުރު ގޮތެއް ނެތް."
  
  ޖަވާބަކަށް އިންތިޒާރު ނުކޮށް އޭނާ ބޯޅަދަށަށް ފުންމާލިއެވެ. ޓީމުގެ ބާކީ ތިބި މީހުން އޭނާގެ ފަހަތުން ތޮއްޖެހިގެން ދިޔައީ އެންމެ ފަހުން ލައިނުގައި ތިބެން ބޭނުން ނުވި ނަމަވެސް ޑެލްޓާގެ މީހުން ޑިސިޕްލިންޑްކޮށް ކޮމާންޑަރު އިޝާރާތް ކުރި ތަނުގައި ތިބެގެންނެވެ. ޑްރޭކްއަށް އިހުސާސް ކުރެވުނީ އޭނާގެ މޭމަތީގައި ދަންނަ އެދުންވެރިކަމެއް އުފުލިގެން ދިޔަހެން، އެއީ ބުނުމުގެ ޝައުގުވެރިކަމެވެ: ކަންބޮޑު ނުވޭ، އަހަންނަށް އިތުބާރު ކުރައްވާށެވެ. އަހަރެން އެކަމުގެ ތެރެއިން ހިނގާލާނަން، އެކަމަކު ދެން ދުވަހަކުވެސް އެ ވާހަކައެއް ނުބުނާނެކަން އޭނާއަށް އެނގުނެވެ.
  
  ކެނެޑީގެ ޙިއްސު ނެތް މަރަށްފަހު ނޫނެވެ.
  
  އިރުކޮޅަކު ހީނލާފައި ހުރުމަށްފަހު، ބޯ ޖަހާލައިގެން އުސް ފަރުބަދައަކުން ފައިބައިގެން ދިޔަތަން ފެނުމުން، ވަގުތުން އޭނާގެ ފަހަތުން އެހެން މީހުން އަންނަ އަޑު އިވުނެވެ. ތިރީގައި ހުރީ މާ ދުރުގައި ނޫން ނަމަވެސް ސީދާ ބޮޑު ހިލަ ބޯޅައިގެ ދަށުގައި ހުރެވޭ ވަރަށް ޖާގަ ދޫކޮށްލާފައެވެ. އެހެން އެންމެން އޭނާގެ ފަހަތުން ތޮއްޖެހިގެން ދިޔައެވެ. ގަދައަށް ވިސްނަމުން އޭނައަށް އެންމެ މަސްގަނޑެއްވެސް ހަރަކާތްތެރިވާކަށް ނުކެރުނެވެ. މި އެއްޗެއް ފުނޑުފުނޑުވެއްޖެނަމަ އޭނާ ބޭނުންވީ އެންމެން ހަމަހަމަ ފިޔަވަޅެއްގައި ތިބުމަށެވެ.
  
  އެކަމަކު ދެން އާދަޔާ ޚިލާފު ގިސްލުމުގެ އަޑުން ގިރާ މެޝިނަރީތަކުގެ ހިމޭންކަން ތެޅިގަނެ، ބޯޅަ ހަރަކާތްތެރިވިއެވެ. ޑްރޭކް ނަރަކައިން ނިކުތް ބެޓެއް ފަދައިން އުދުހިގެން ދިޔައީ އެންމެން އޭނާގެ ފަހަތުން ދިއުމަށް ގޮވާލަމުންނެވެ. ޒުވާން ދަރިވަރެއްގެ ވެސް ޖިސްމާނީ ގޮތުން ލިމިޓެޝަންތަކެއް ހުރި ކަމާއި ސިފައިންގެ މީހެއްގެ ކެތްތެރިކަން ނެތްކަން އިހުސާސް ކުރެވިގެން އޭނާ ލަސްކޮށް ބެން ހިނގުމަށް އެހީތެރިވެދިނެވެ. މާޝަލް އާޓްސްގެ މާހިރަކަށް ވާތީ، އޭނާގެ ޖިސްމާނީ ފިޓްނަސް ފަސޭހައިން ފިރިހެނެއްގެ ފިޓްނަސް އާއި އެއްވަރަށް ކޮމޮޑޯ ކާރިންއަށް އެހީތެރިވެދޭނެކަން އޭނާއަށް އެނގުނެވެ.
  
  ގްރޫޕެއްގެ ގޮތުގައި އެމީހުން ދުވެފައި ދިޔައީ މަރުވާ ރޯލިން ބޯޅަ ދަށުގައި ވަޑާންކޮށްފައިވާ ޕެސޭޖުން ތިރިއަށް، އޭގެ މަޑު ފެށުމުގެ ފައިދާ ނަގަން މަސައްކަތް ކުރަމުންނެވެ.
  
  ޑްރޭކްއަށް ފައިގެ ކަކުލުގެ ފަޅައިގެން ގޮސްފައިވާކަން ފާހަގަވެގެން އިންޒާރެއްގެ ގޮތުގައި ގޮވާލިއެވެ. އޭނާ ޝައިޠާނީ ގޮތަކަށް ބަހައްޓާފައިވާ ވަޅުގަނޑުގެ މައްޗަށް ފުންމާލީ ކިރިޔާ ވެސް ބެން އާއި އެކު ދަމައިގަންނަމުންނެވެ. ދެން އޭނާ ވެއްޓުނީ ފަރުބަދައެއްގެ ތެރެއަށެވެ.
  
  އެއީ ހަރުކަށި ކަމެކެވެ. އޭނާ ކޮނެގެން ވަދެގެން ދިޔައީ، ބޯ ތިރިކޮށްލައިގެން، ފައި ތަޅަމުން، ކަނާތު އަތް ބެންގެ ކަކުލުގައި އޮޅާލައިގެން، ކޮންމެ ފިޔަވަޅަކާއެކު އުފުލިގެންނެވެ. އެންމެ ފަހުން އޭނާ ބޯޅަ ކޮންމެވެސް ވަރަކަށް ދުރަށް ޖެހުނު ނަމަވެސް އޭގެ ފަހުން ޖެހުނީ ފަހަތުގައި ތިބި އެންމެންނަށް ފުރުސަތު ދޭށެވެ.
  
  އޭނާ ދޫނުދީ، ހަމައެކަނި ކުރިއަށް ޖެހިލީ އެހެން މީހުންނަށް ކޮންމެވެސް ވަރެއްގެ ޖާގައެއް ދިނުމަށްފަހު އިތުރު ދެތިން ފްލޭއާ ކުރިއަށް ޖެހިގެންނެވެ.
  
  އެމީހުން އުދުހިގެން ދިޔައީ ގަދަ ހިލަ ފާރަކުންނެވެ!
  
  ބޮޑު ހިލައެއް އެމީހުންނާ ދިމާއަށް ގިސްލަމުން ދިޔައީ ގިސްލުމަކުންނެވެ. މުޅި ޓީމު ވެސް ކުރިއަށް ދިޔަ ނަމަވެސް މިހާރު ތިބީ މަގުމައްޗެއްގަ އެވެ. ޙަޤީޤަތުގައި.
  
  ޑްރޭކްގެ ލޮލަށް ފާހަގަ ކުރެވުނީ "ވަޅެއް އެބައޮތް" ގެ ވިދާ ވިދާ ވިދުވަރެއްގެ މެދުގައި ފުން ކަޅުކަމެއް ފާހަގަ ކުރެވުނެވެ. ބިމުގައި ލޯވަޅެއް."
  
  އަވަސް އަވަހަށް ފައި ތަޅައި މާޔޫސްކަމުން ނާރުތައް ފަޅައިގެން ގޮސް ވަޅުގަނޑާ ދިމާއަށް ދުއްވައިގަތެވެ. އެއީ ކުޑަ، އިންސާނާ ސައިޒުގެ، އެތެރެއިން މުޅިން ކަޅު ކުލައެކެވެ.
  
  "އީމާންތެރިކަމުގެ ފުންމިނެއް" ކަރީން ބުންޏެވެ. "ކައިންޑް އޮފް ލައިކް ބިލީވް އިން ގޯޑް."
  
  ހިލަ ބޯޅައިގެ ބަރު ހަޅޭކުގެ އަޑު އިތުރަށް ގަދަވެގެން ދިޔައެވެ. އެއީ އެމީހުން ފުނޑުފުނޑުކޮށްލިތާ މިނިޓެއްގެ ތެރޭގައެވެ.
  
  "ގްލޯ ސްޓިކް" ކޮމޮޑޯ ޓެންޝަން އަޑަކުން ބުނެލިއެވެ.
  
  "ވަގުތެއް ނެތް". ޑްރޭކް ގްލޯ ސްޓިކް ފަޅާލާފައި ވަޅުގަނޑުގެ ތެރެއަށް ފުންމާލީ އެއް އަވަސް ހަރަކާތަކުންނެވެ. ވެއްޓުން ނިމުމެއް ނެތް ކަހަލައެވެ. ކަޅުކަން ވިދާލިއިރު ހީވަނީ ގުގުރިފައިވާ އިނގިލިތަކުން އަތް ދިއްކޮށްލިހެންނެވެ. ސިކުންތުކޮޅެއްގެ ތެރޭގައި އޭނާ ތިރިއަށް ވާސިލްވެ، ފައިތަކަށް ޖާގަ ދިނުމަށް ދޫކޮށްލާފައި ހަރު ހިލަގަނޑުގައި ބޯ ބާރަށް ޖަހާލިއެވެ. އޭނާގެ ލޮލުގެ ކުރިމަތީގައި ތަރިތައް ފަތަމުން ދިޔައެވެ. ނިތްކުރިމަތިން ލޭ އޮހޮރެމުން ދިޔައެވެ. އޭނާގެ ފަހަތުން އަންނާނެ މީހުންނަށް ވިސްނައިގެން އޭނާ ގްލޯ ސްޓިކް ތަނުގައި ބާއްވާފައި ރޭންޖުން ބޭރަށް ކުދިކުދިވެގެން ދިޔައެވެ.
  
  އެހެން މީހަކު ޖައްސާލީ ބޯޓު ވެއްޓިގެންނެވެ. އެވަގުތު އޭނާގެ ކައިރީގައި ބެން ހުއްޓެވެ. "މަޓް. މެޓް! އޯކޭތަ؟"
  
  "އޯ ޔެސް އައި އެމް ޑޭމް ގޯޑް." އޭނާ އިށީނީ ފައްޅިތަކުގައި ހިފަހައްޓައިގެންނެވެ. "އެސްޕިރިން ބޭނުންތަ؟"
  
  "އެމީހުން ކަލޭގެ އެތެރެ ފުނޑުފުނޑުކޮށްލާނެ."
  
  "ޕޮލިނީޝިއަން މައި ޓައި؟ ހަވާއީގެ ލާވާ ފްލޯ؟"
  
  "ކަލާނގެ، މިތާ އެލް-ވޯޑް ނުބުނާތި، ބަޑީ."
  
  "އަނެއްކާ މޮޔަ ޖޯކެއް ކިހިނެއް ވާނީ؟"
  
  "ދުވަހަކުވެސް އެމީހުންގެ ކިބައިން ހުސްނުވޭ. ހަމަޖެހިލައިގެން ހުރެބަލަ."
  
  ބެން އޭނާގެ ޒަޚަމް ޗެކް ކުރިއެވެ. މިވަގުތު ޓީމުގެ ބާކީ ތިބި މީހުން ވަނީ ސަލާމަތުން ޖައްސާފައި ވަށައިގެން ތޮއްޖެހިފައެވެ. ޑްރޭކް އެ ޒުވާނާ އެއްފަރާތަކަށް ޖަހާލަމުން ފައިމައްޗަށް ތެދުވިއެވެ. ހުރިހާ ކަމެއް ވެސް ރަނގަޅު ގޮތެއް ހުރި ކަހަލައެވެ. ކޮމޯޑޯ ޖޯޑެއް ޖަހާ ފްލޭއާ ފުރާޅުގައި ޖެހި އުސް ފަރުބަދަމަތިން ފުންމާލި އެވެ.
  
  އަދި ތިރީގައި ހުރި އާރކް ތެރެއިން ނުކުންނަންދެން ތަކުރާރުކޮށް ވެއްޓިގަތެވެ.
  
  "އެއީ" ޑްރޭކް ބުންޏެވެ. "އަހަރެންނަށް ހީވަނީ މިއީ އެންމެ ފަހު ލެވެލް ކަމަށް."
  
  
  ސާޅީސް ބާބު
  
  
  ޑްރޭކް އާއި ޑެލްޓާ ޓީމް ޓަނަލް އިން ނުކުމެ ވަރުގަދަ ބަޑިޖަހާފައި ދިޔައެވެ. އިތުރު ގޮތެއް ނެތެވެ. އެމީހުން ކޮވަލެންކޯ ހުއްޓުވަން އުޅުނު ނަމަ ސްޕީޑް ވަރަށް މުހިންމެވެ. ހޮހަޅައިގެ ލޭއައުޓް ހަނދާންވުމުން ޑްރޭކް ވަގުތުން ކަނާތްފަރާތަށް ބަލާލިއިރު، ލޭގެ ރަސްގެފާނުގެ މީހުން ފުރަތަމަ އެސް ބައްޓަމަށް ފުންމާލައިގެން އޭގެ އެންމެ ދުރު ހިސާބުގެ ވަށައިގެން އެއްވެފައި ތިބިތަން ފެނުނެވެ. ދެވަނަ އެސް ޝޭޕްގެ ލެޖް ފެށުން ފެށުނީ އެމީހުންގެ ކުރިމަތީގައި މަދު ފިޔަވަޅުތަކެއް އަޅައިގެން ނަމަވެސް ޖަޔަންޓް ހޮހަޅައިގެ އަނެއް ފަރާތުގައި ނޭނގޭ ފުންމިނެއްގެ ގޭޕިންގް ވަޅުގަނޑަކުން އެމީހުން ވަކިކޮށްލިއެވެ. މިހާރު އޭނާ ކައިރިވެފައި ހުރުމުން، އަދި ބްލަޑް ކިންގްގެ މީހުން އިތުރު އެތައް އަމްބަރ ފްލެޝްތަކެއް ދޫކޮށްލާހެން ހީވުމުން، އެންމެ ފަހުން އޭނާއަށް ހޮހަޅައިގެ އެންމެ ދުރު ކޮޅުގައި ރަނގަޅަށް ބަލާލެވުނެވެ.
  
  އެސް ޝޭޕްގެ ދެ ލެޖް އާއި އެއް ފެންވަރެއްގައި ފަހަތު ފާރުން ބޮޑު ހިލަ ޕްލެޓޫއެއް ނިކުމެފައި ހުއްޓެވެ. ވަރަށް ފަހަތު ފާރުގައި ވަޑާންކޮށްފައި އޮތީ ވަށައިގެންވާ ސިޑިއެއް ކަމުން މާވަރިކެއް ވެސް ބޯއެނބުރޭނެ ވަރުގެ އުސް ސިޑިއެކެވެ.
  
  ސިޑިން މަތީގައި ކަޅުކުލައިގެ ބޮޑު ސޫރައެއް ލެނގިލައިގެން ހުއްޓެވެ. ޑްރޭކްއަށް ލިބުނީ އެންމެ ސިކުންތެއް، ކުޑަ ހިލަމެއް ނަމަވެސް... އެއީ ހިލައިން ހަދާފައިވާ ބޮޑު ގޮނޑިއެއް ހެއްޔެވެ؟ ފަހަރެއްގައި ގަބޫލުނުކުރެވޭ، އާދަޔާ ހިލާފު ތަޚުތެއް ކަމަށް ވެދާނެ ހެއްޔެވެ؟
  
  ވައިގެ ތެރޭގައި ވަޒަނުން ފުރިފައި ހުއްޓެވެ. ޑްރޭކް އެއް ކަކުލަށް ވެއްޓިގަތީ އެމީހާ އެއްފަރާތަކަށް އެއްލާލާފައި ވަޅުގަނޑަށް ވެއްޓުނު ވަގުތު އޭނާގެ ބިރުވެރި ހަޅޭކުގެ އަޑު އިވުނެވެ. އެމީހުން ދުވެފައި ދިޔައީ އެމީހުންނަށް ފެންނަ ހަމައެކަނި ކަވަރާއި ދިމާއަށެވެ، އެއީ މަތީގައި ހުރި ބެލްކަނީން ވެއްޓިފައި ހުރި ފަޅައިގެން ގޮސްފައިވާ ގަލުގެ ޖަމާއަތެކެވެ. އެމީހުން ބަލަން ތިއްބާ ކޮވަލެންކޯގެ މީހަކު އަޑުގަދަކޮށް ވާހަކަ ދައްކާ ހަތިޔާރެއް ފޮނުވާލިއިރު، އެ ހަތިޔާރު ބްރީޗް ތެރެއިން ބޮޑު ދަގަނޑު ދަނޑިއެއް ފަދަ އެއްޗެއް ފޮނުވާލިއެވެ. ބާރަށް ރެނދުލުމަކުން ދުރު ފާރުގައި ޖެހި ހިލަގަނޑުގައި ތާށިވިއެވެ.
  
  ދަގަނޑު އުދުހެމުން ދިޔައިރު ފަހަތުން ބޯ ރޯނެއް ފަޅައިގެން ދިޔައެވެ.
  
  ދެން ލައިންގެ އަނެއްކޮޅު ހަމަ އެ ހަތިޔާރުގެ ތެރެއަށް ވައްދައިގެން އެންމެ ކައިރީގައި ހުރި ފާރަށް ފޮނުވާލީ ފުރަތަމަ ފާރުގެ މައްޗަށް އެތައް ފޫޓެއް މަތީގައި ތަތްވެގެންނެވެ. ރޯނު އަވަސް އަވަހަށް ދަމައިގަތެވެ.
  
  އެމީހުން ހެދީ ޕޯސްޓް ލައިނެކެވެ.
  
  ޑްރޭކް އަވަހަށް ވިސްނާލިއެވެ. "އަހަރެމެން އޭނާ ހުއްޓުވަން އުޅޭނަމަ އެ ކިއު ބޭނުންވޭ،" އޭނާ ބުންޏެވެ. "އަޅުގަނޑުމެންގެ އަމިއްލަ އުފެއްދުމެއް އުފެއްދުމަށް މާ ގިނަ ވަގުތު ނަގާނެ. އެހެންވީމަ ބަޑި ނުޖަހާށެވެ. އެކަމަކު ބޯޑަރު ހުރަސްކުރާއިރު އެމީހުން ހުއްޓުވަންވެސް އެބަޖެހޭ."
  
  "ބްލަޑީ ކިންގް އާއި އެއްގޮތަށް އިތުރަށް ވިސްނަން" ކަރީން ނަފްރަތާއެކު ބުނެލިއެވެ. "ތިޔަ ވިސްނާލަބަލަ އޭނާ ލައިން ކަނޑާލާއިރު އޭނާގެ އެންމެ ފަހު މަދު މީހުން އަދިވެސް އޭގައި ތިބެގެން."
  
  "އަހަރެމެން ހުއްޓާނުލާ،" ޑްރޭކް ބުންޏެވެ. "ދުވަހަކުވެސް".
  
  އޭނާ ކަވަރުގެ ފަހަތުން ފުންމާލައިގެން ނުކުމެ ބަޑިޖަހާލިއެވެ. ޑެލްޓާ ފޯސްގެ ސިފައިން އޭނާގެ ކަނާތްފަރާތާއި ވާތްފަރާތަށް ދުވަމުން ދިޔައިރު، ފަރުވާތެރިކަމާއެކު ނަމަވެސް ޞަރީޙަކޮށް ބަޑިޖަހަމުން ދިޔައެވެ.
  
  ކޮވަލެންކޯގެ ފުރަތަމަ މީހުން ދުވެފައި ގޮސް ވަޅުގަނޑު ހުރަސްކޮށް ދުއްވައިގަތީ، އޭނާ ދިޔަ ވަރަކަށް ސްޕީޑް ނަގައިގެން، ހުނަރުވެރިކަމާއެކު އަނެއް ފަރާތަށް ޖައްސާލިއެވެ. އޭނާ އަވަސް އަވަހަށް އެނބުރި ފުލް އޮޓޮމެޓިކުން އަލިފާން ނިވާކުރާ ފާރެއް ޖަހަން ފެށިއެވެ.
  
  ޑެލްޓާ ސިފައިންގެ މީހާ އެއްފަރާތަކަށް އެއްލާލީ، ފަޅައިގެން ގޮސްފައެވެ. އޭނާގެ ހަށިގަނޑު ޑްރޭކްގެ ކުރިމަތީގައި ވެއްޓުނު ނަމަވެސް އިނގިރޭސި މީހާ ފުންމާލީ ފިޔަވަޅު ފަޅާލުމެއް ނެތި އެވެ. ފުރަތަމަ އެސް ޝޭޕްގެ ލެޖާ ކައިރިވަމުން ދިޔައިރު އޭނާގެ ކުރިމަތީގައި ހުސްކަމުގެ ފުޅާ ވަޅުގަނޑެއް ހުޅުވިގެން ދިޔައެވެ. އެމީހުން ޖެހޭނީ އޭނާގެ މައްޗަށް ފުންމާލަން!
  
  ބަޑިޖެހުން ކުރިއަށް ގެންދަމުން އޭނާ ފުންމާލީ އެ ފަރަގުގެ މަތިންނެވެ. ކޮވަލެންކޯގެ މީހުންގެ ތެރެއިން ދެވަނަ މީހާ އުދުހިގެން ދިޔައީ ލައިންގައެވެ. ވަޒަންތައް ފަނާކުރަނިވި ބާރެއްގައި ޖެހުމާއެކު ކައިރީގައި ހުރި ހޮހަޅައިގެ ފާރުން ގަލުން އުކާލި އެވެ.
  
  ޑްރޭކްގެ ޓީމު ދުވެފައި ގޮސް އޭނާގެ ފަހަތުން ފުންމާލިއެވެ.
  
  ތިންވަނަ ސިފަ ފުންމާލީ ބާރަށް ފޮޅިފައިވާ ރޮނގުގެ މައްޗަށެވެ. ކޮވަލެންކޯ އެވެ. ޑްރޭކްގެ ސިކުނޑި އޭނާއަށް ހަޅޭއްލަވަމުން ދިޔައީ އެ ޝޮޓް ނަގަން ކަމަށް ވެސް ބުންޏެވެ. ޗާންސެއް ނަގާ!މި ބާސްޓަރ މިވަގުތު ނައްތާލާށެވެ.
  
  އެކަމަކު މާގިނައިން ގޯސްވެދާނެ. އޭނާއަށް ލައިން މުގުރާލެވޭނެ ކަމަށާއި ކޮވަލެންކޯ އަދިވެސް ސަލާމަތުން ހުރެދާނެ ކަމަށެވެ. އޭނާއަށް ހަމައެކަނި އަނިޔާ ކުރެވޭނީ ބާޒާރާއަށެވެ. އަދި - އެންމެ މުހިންމު ކަމަކީ - ލޭއޮހޮރުވާލާ ވެންޑެޓާ ހުއްޓުވުމަށްޓަކައި އެމީހުންނަށް ބޭނުންވީ ރަޝިޔާގެ ކަނދުރާ ދިރިހުރެއެވެ.
  
  ކޮވަލެންކޯ ސަލާމަތުން ޖައްސާލިއެވެ. އޭނާގެ އިތުރު ތިން މީހުންނަށް އެތަންތަން ހުރަސްކޮށްލެވުނެވެ. ދެ ބާރު އެއްކޮށް އައުމާއެކު ޑްރޭކް އިތުރު ތިން ވައްޓާލިއެވެ. ކައިރިން ތިން ޝޮޓެވެ. ތިން މީހަކު މަރާލައިފި އެވެ.
  
  އެވަގުތު ރައިފަލް އޭނާގެ ބޮލުގައި އުދުހިގަތެވެ. އޭނާ ކޮޅަށް ހުރެ އޭނާގެ ހަމަލާދޭ މީހާ ކޮނޑުގެ މައްޗަށް އެއްލާލާފައި ލެޖުން ފައިބައިގެން އަނދިރިކަމުގެ ތެރެއަށް ކޮއްޕާލިއެވެ. އޭނާ އެނބުރި އުނަގަނޑުން ބަޑިޖަހާލިއެވެ. އެހެން މީހަކު ވެއްޓުނީއެވެ. ކޮމޮޑޯ ހުރީ އޭނާގެ ފަރާތުގައެވެ. ވަޅިއެއް ދަމައިގަތެވެ. ހޮހަޅައިގެ ފާރަށް ލޭ އޮހޮރިގެން ދިޔައެވެ. ކޮވަލެންކޯގެ މީހުން މަޑުމަޑުން ފަހަތަށް ޖެހިލީ ފަހަތުގައި ހުރި ފަރުބަދައެއްގެ ތެރެއަށެވެ.
  
  ބާކީ ތިބި ހަތަރު ޑެލްޓާ ސިފައިން ޕްރެސިޕިސްގެ އަރިމަތީގައި ކަކޫޖަހާލައިގެން ތިބެ، ލައިން ކައިރީގައި މަޑުކޮށްގެން ތިބި ކޮވަލެންކޯގެ އެއްވެސް މީހަކަށް ފަރުވާތެރިކަމާއެކު ބަޑިޖަހާލިއެވެ. ނަމަވެސް އޭގެ ތެރެއިން އެކަކު ފަހަތަށް ޖެހި ޕޮޓް ޝޮޓް ނަގަން ފެށުމަށް ވިސްނުނީ ވަގުތުގެ ވާހަކައެވެ.
  
  ސްޕީޑަކީ އެމީހުންގެ ހުރިހާ އެއްޗެކެވެ.
  
  ބްލަޑް ކިންގްގެ އިތުރު ދެމީހަކު ޒިޕްލައިނަށް އަރައިގެން ގޮސް މިހާރު ތިބީ ދުރަށް ޖެހިފައެވެ. ޑްރޭކްއަށް ފެނިގެން އަނެއް މީހާ ބެޓްލްމަންޓްތަކަށް އަރަން ފެށިތަން ފެނިފައި ބަޑިޖަހައި ސްވަޓް ކޮށްފައިވާ ފްލައިއެއް ފަދައިން އޭނާ ދުރަށް ޖައްސާލިއެވެ. އެމީހާ އޭނާއާ ދިމާއަށް އަވަސްވެގަތީ، ބޯ ތިރިކޮށްލަމުން، ހަޅޭއްލަވަމުން، ޝައްކެއްވެސްނެތްގޮތުގައި އޭނާ ކަނޑާލާފައިވާކަން ފެނިފައެވެ. ޑްރޭކް ފަހަތަށް ޖެހިލީ ފާރު ކައިރިއަށެވެ. ކޮމޮޑޯ އެމީހާ ދަމައިގަތީ ލެޖުންނެވެ.
  
  "މަތި!"
  
  ވަށައިގެން ބަލަން ޑްރޭކް ހޭދަކުރީ އަގުހުރި ސިކުންތުތަކެކެވެ. އެ ލަދުވެތި ރޮނގު ހިފަހައްޓަން އެމީހުން ބޭނުންކުރީ ކޮން ނަރަކައެއް ހެއްޔެވެ؟ދެން އޭނާއަށް ފެނުނެވެ. ކޮންމެ ފިރިހެނަކަށް ވެސް ޕްރޮފެޝަނަލުން ބޭނުންކުރާ ފަދަ ކުޑަ ހާއްސަ ބްލޮކެއް ދީފައި އޮންނަން ޖެހެ އެވެ. ވަށައިގެން އެތައް ބަޔަކު ތިބެއެވެ. ލޭއޮހޮރުވާލާ ރަސްގެފާނު އައީ ހުރިހާ ހާދިސާތަކަށް ތައްޔާރުވެގެންނެވެ.
  
  ޑްރޭކް ވެސް އެގޮތަށެވެ. އެމީހުންގެ ބެކްޕެކްތަކުގައި ޕްރޮފެޝަނަލް ސްޕެލިއޮލޮޖިކަލް އިކުއިޕްމަންޓްތައް ގެންދިޔައެވެ. ޑްރޭކް އަވަސް އަވަހަށް ބްލޮކް ނަގައި ސީޓް ބެލްޓް ބުރަކަށީގައި ޖައްސާލިއެވެ.
  
  "ބެން!"
  
  އެ ޒުވާނާ ވަގަށް ކައިރިވަމުން ދިޔައިރު ޑްރޭކް އެނބުރިލީ ކޮމޮޑޯ އާއި ދިމާއަށެވެ. "ކާރިން ގެންނަންތަ؟"
  
  "ޔަޤީނުންވެސް". ގަދަ، ހަރު މޫނަކާއި ހަނގުރާމައިގެ ޒަހަމްތަކެއް ހުރި، ބޮޑުމީހާއަށް އަދިވެސް ފޮރުވޭ ގޮތެއް ނުވި، އޭނާ ކުރިން ވެސް ޖެހިފައިވާ ކަމުގެ ހަގީގަތެވެ.
  
  ހުރިހާ ތަނެއްގެ ތެރެއިން...
  
  ކޮވަލެންކޯގެ ގޫންސްތައް ފަޅުތެރޭގައި ބެހެއްޓުމަށް ޑެލްޓާގެ މީހުންނަށް އިތުބާރުކޮށްގެން ޑްރޭކް ވަނީ އޭނާގެ ޕުލީ އަވަހަށް ބާރަށް ފޮޅިފައިވާ ކޭބަލުގައި ޖައްސައިގެން ޕްރެޝަރު އިތުރުކޮށްފަ އެވެ. ބެން ސީޓްބެލްޓަށް ޖައްސާލުމާއެކު ޑްރޭކް އޭނާގެ އަތުގައި ރައިފަލް ދިނެވެ.
  
  "ޝޫޓް ލައިކް އަވަރ ލައިފް ޑިޕެންޑް އޮން އިޓް، ބްލޭކީ!"
  
  ހަޅޭއްލަވަމުން އެމީހުން ދުރަށް ޖެހިލާފައި ޒިޕްލައިން އާއި އެއްވަރަށް ދުއްވައިގަތެވެ. މި އުސްމިނުންނާއި މި ސްޕީޑުގައި ދުރުމިން ބޮޑުހެން ހީވެ، ދުރު ލެޖް ފަހަތަށް ޖެހިލިހެން ހީވިއެވެ. ބެން ބަޑިޖަހާލިއިރު، އޭނާގެ ބަޑިތައް އުސްކޮށް ފުޅާކޮށް އުދުހިގެން ދިޔައިރު، ތިރީގައި ތިބި ބްލަޑް ކިންގްގެ މީހުންގެ މައްޗަށް ހިލަ ކޮތަޅުތަކެއް ވާރޭ ވެހުނެވެ.
  
  އެކަމަކު އެއްވެސް ކަމެއް ނުވިއެވެ. އެއީ އެ އަޑުގަދަވުމާއި ޕްރެޝަރާއި އިންޒާރު ބޭނުންވި ކަމެކެވެ. ސްޕީޑް ނަގަމުން ޑްރޭކް އޭނާގެ ފައި އުފުލާލީ ވައި ދުވެފައި ގޮސް ކައިރިން ފާއިތުވަމުން ދިޔައިރު ތިރީގައި ފަށަލައެއް ނެތް ބޮޑު ވަޅުގަނޑެއް ފެނިގެން ދިޔައެވެ. ބިރުވެރިކަމާއި ފޯރި އޭނާގެ ހިތް ތެޅިގަތެވެ. ވަޔަރ މެޝްއެއްގެ މައްޗަށް ދަގަނޑު ޕުލީއެއް ދަމައިގަންނަ އަޑު އޭނާގެ ކަންފަތުގައި ބާރަށް ހީނގަތެވެ.
  
  ދުވެފައި ދިޔަ ދެމަފިރިންގެ ވަށައިގެންވާ ވައި ކަނޑާލަމުން އެތައް ވަޒަނެއް ފާއިތުވެގެން ދިޔައެވެ. ޑްރޭކްއަށް އިވުނީ ޑެލްޓާ ޓީމްގެ ރިޓަރން ފައިރ އެވެ. ކޮވަލެންކޯގެ މީހަކު އަޑުގަދަކޮށް ވެއްޓިގަތެވެ. ބެން ހަޅޭއްލަވައިގަނެ އިނގިލި ޓްރިގަރގައި ބާއްވާލިއެވެ.
  
  އެމީހުން ގާތްވަމުން ދިޔަވަރަކަށް ނުރައްކާ ބޮޑުވަމުން ދިޔައެވެ. ކޮވަލެންކޯގެ މީހުންނަށް ނިވާކަމެއް ނެތުމަކީ މާތްالله ދެއްވި ނިޢުމަތެއް ކަމަށާއި، ޑެލްޓާ ޓީމުން މެދުނުކެނޑި އަންނަ ވަޒަންތަކުގެ ތޫފާނަކީ ކެތްކުރަން މާ ބޮޑު ނިޢުމަތެކެވެ. އެ ބާރުމިނުގައިވެސް ޑްރޭކްއަށް އިހުސާސް ކުރެވުނީ އޭނާގެ ފައިގެ ތެރެއިން ފިނި ދުވަމުން ދިޔަ ކަމެވެ. ޤަރުނުތަކެއް ވަންދެން ކަޅުކަން އޭނާގެ ދަށުގައި ހޫނުވެ، ހޫނުވެ، ހޫނުވެ، ފަހަރެއްގައި ސްޕެކްޓްރަލް އިނގިލިތަކުން އަތް ދިއްކޮށްގެން އޭނާ ތިރިއަށް ދަމައިގަނެގެން އަބަދުގެ އަބަދަށް ބައްދާލަން މަސައްކަތް ކުރިއެވެ.
  
  ލެޖް ދުއްވައިގަތީ އޭނާއާ ދިމާއަށެވެ. އެންމެ ފަހު ވަގުތު ބްލަޑް ކިންގް އޭނާގެ މީހުން ފަހަތަށް ޖެހެން އަމުރު ކުރުމުން ޑްރޭކް ވަނީ ބްލޮކް ދޫކޮށްލާފައެވެ. އޭނާ ފައިމައްޗަށް ޖައްސާލި ނަމަވެސް އޭނާގެ މޮމެންޓަމް ކުރިއަށް ޖެއްސުމާއި ފަހަތަށް އަމާޒުކުރާ ބަރުދަނާ ދެމެދު ބެލެންސް ދަމަހައްޓަން ފުދޭވަރުގެ ކަމެއް ނޫނެވެ.
  
  އެހެން ގޮތަކަށް ބުނާނަމަ ބްލޭކީގެ ބަރުދަނުން އެމީހުން ފަހަތަށް ޖައްސާލިއެވެ. އަޑިގަނޑަށެވެ.
  
  ޑްރޭކް ގަސްތުގައި އެއްފަރާތަކަށް ވެއްޓުނީ އޭނާގެ މުޅި ހަށިގަނޑު އެ ކުޅަދާނަ މެނިއުވަރެއްގެ ތެރެއަށް ވައްދައިގެންނެވެ. ބެން މާޔޫސްކަމާއެކު އެ ގަދަފަދަ ހިލަގަނޑުގައި ހިފާލި ނަމަވެސް އަދިވެސް ހިތްވަރުގަދަކަމާއެކު އޭނާގެ ރައިފަލްގައި ހިފަހައްޓާލިއެވެ. ޑްރޭކްއަށް ކުއްލިއަކަށް ޒިޕްލައިނެއް ބާރުވެގެން ދިޔަ އަޑު އިވުމުން ކޮމޯޑޯ އާއި ކަރިން ކުރިންވެސް އެ ޒިޕްލައިންގައި ތިބިކަން އެނގުނީ، ބްރޭކްނެކް ސްޕީޑުގައި އޭނާއާ ކައިރިވަމުންނެވެ.
  
  ލޭގެ ރަސްގެފާނުގެ މީހުން ހޯލުގެ ފަހަތަށް ލެޖް މަތިން ދަތުރުކޮށް، ސިއްރު ސިޑި ފެށުނު ބޮޑު ހިލަ ޕްލެޓޫއަށް އެންމެ ފަހު ފުންމާލެވުނީ ކިރިޔާއެވެ. އުފާވެރި ޚަބަރަކީ ބާކީ ތިބީ އެންމެ ދިހަވަރަކަށް މީހުން ކަމެވެ.
  
  ބެންގެ ބުރަކަށި ނައްޓާލުމުގެ ކުރިން ޑްރޭކް ލެޖްގެ މައްޗަށް ކުދިކުދިކޮށްލުމަށްފަހު، އިށީނދެލުމުގެ ކުރިން ދެތިން ސިކުންތު ވަންދެން ނޭވާލާން ހުއްދަ ދިނެވެ. ލޮލުގެ ފެނުމުގެ ތެރޭގައި ކޮމޯޑޯ އާއި ކަރިން އޭނާގެ ލޮލުގެ ކުރިމައްޗަށް އުދުހިގެން ދިޔައިރު، އެދެމަފިރިން ޖައްސާލީ ޝަރަފުވެރިކަމާއެކު ކުޑަކޮށް މަކަރުވެރި ހިނިތުންވުމެއް ނެތިއެއް ނޫނެވެ.
  
  "ކުއްޖާގެ ބަރުދަން ކުޑަކޮށް އިތުރުވެއްޖެ." ޑްރޭކް ބެން އަށް އިޝާރާތް ކުރިއެވެ. "މާ ގިނަ ފުލް ބްރޭކްފާސްޓްސް. ނަށާވަރެއް ނުވޭ."
  
  "ބޭންޑް ޑޯންޓް ޑާންސް" ބެން ވަގުތުން ފަހަތަށް ޖެހިލީ ޑްރޭކް އެމީހުންގެ ދެން އޮތް ފިޔަވަޅު ވަޒަން ކުރަމުންނެވެ. ޓީމުގެ ބާކީ ތިބި މީހުންނަށް މަޑުކުރަންވީތޯ ނުވަތަ ޗޭސް ދޭންވީތޯ؟
  
  "ހޭޑަން ބުނަނީ ނަށާއިރު ހީވަނީ ޕިކްސީ ލޮޓް ހެން."
  
  "ބުލްޝިޓް" އެވެ.
  
  ކޮމޮޑޯ ވެސް ކޮވަލެންކޯގެ މީހުން ބަލަހައްޓަމުން ދިޔައެވެ. އަނެއްކާވެސް ރޯނު ތަތްވެގެން ގޮސް އެންމެން ފާރުގައި ފިރުމާލިއެވެ. ޑެލްޓާގެ އިތުރު ދެ ސިފައިން އަވަސް އަވަހަށް ޖެހިޖެހިގެން އައިސް، އަވަސް ހުއްޓުމަކަށް ލަސްވަމުން ދިޔައިރު ވެލިގަނޑުގައި ބޫޓުތައް ބާރަށް އުކާލިއެވެ.
  
  "ހިނގަމުން ގެންދާށެވެ." ޑްރޭކް އޭނާގެ ނިންމުން ނިންމިއެވެ. "އެމީހުންނަށް ވިސްނަން ވަގުތު ނުދިނުން ރަނގަޅު."
  
  އެމީހުން ދުވެފައި ގޮސް ލެޖް އާއި އެއްވަރަށް ދުވެފައި ދިޔައީ ތައްޔާރަށް ހަތިޔާރުތައް ހިފަހައްޓައިގެންނެވެ. ބްލަޑް ކިންގްގެ ކުރިއެރުން ހިލަ ފާރުގައި ހުރި ކަރުވައަކުން ވަގުތުކޮޅަކަށް ފެންނަން އޮއްބާލި ނަމަވެސް ޑްރޭކް އާއި އޭނާގެ ކްރޫއިން ކަރުވަ ސާފުކުރަމުން ދިޔައިރު ކޮވަލެންކޯ އާއި އޭނާގެ ބާކީ ތިބި މީހުން ކުރިންވެސް ހިލަ ޕްލެޓޫގައި ތިބިތަން ފެނުނެވެ.
  
  އޭނާއަށް އިތުރު ދެމީހަކު ކޮންމެވެސް ތަނަކުން ގެއްލުނެވެ.
  
  އަދި މިހާރު ހީވީ އެމީހުންނަށް ހައްދުފަހަނަޅާފައިވާ ފިޔަވަޅުތައް އަޅަން އަމުރު ކުރެވުނުހެންނެވެ. އެތައް ބަޔަކު ވަނީ ޕޯޓަބަލް އާރުޕީޖީ ގްރެނޭޑް ލޯންޗުތައް ނެރެފަ އެވެ.
  
  "ޑޭމް، އެމީހުން ތިބީ މުޒް ލޯޑްކޮށްފަ!" ޑްރޭކް ހަޅޭއްލަވައިގަތުމަށްފަހު ހުއްޓިފައި އެނބުރިލިއިރު އޭނާގެ ހިތް ކުއްލިއަކަށް ބިންމަތިން ވެއްޓިގެން ދިޔައެވެ. "އޯ ނޯ-"
  
  މޫނުމަތިން ބޮމެއް ލޯޑް ކުރަމުން ދިޔަ ފުރަތަމަ ޕޮޕް އެންޑް ވިސްލް އަޑު އިވުނެވެ. ޑެލްޓާގެ އެންމެ ފަހުގެ ދެ ސިފައިން ޒިޕްލައިންގައި ބާރު ސްޕީޑެއްގައި ދުއްވަމުން ދިޔައިރު، ލެޖަށް އަމާޒުކޮށްގެން ތިއްބާ މިސައިލެއް ޖެހުނެވެ. އެއީ ޒިޕް ލައިން އެންކަރުތަކުގެ މަތީގައިވާ ފާރުގައި ޖެހި ހިލައާއި ދޮހާއި ޝޭލްގެ ގޮވުމެއްގައި އެތަންތަން ހަލާކުކޮށްލި އެއްޗެކެވެ.
  
  ލައިން ފަޅައިގެން ދިޔައެވެ. ސިފައިން ތިރިއަށް އުދުހިގެން ދިޔައީ ކަޅު ހަނދާން ނެތިގެންނެވެ. ކޮންމެ ގޮތެއްވިޔަސް މިކަން ވީ އެއަށްވުރެ ގޯސްކޮށެވެ.
  
  ކޮމޮޑޯ ލަޢުނަތް ދިނީ ރުޅިވެރިކަމުން އޭނާގެ ސިފަތައް ކޮންޓޯރޓް ކުރަމުންނެވެ. މިއީ އޭނާ ތަމްރީނުކޮށް އަހަރުތަކެއް ވަންދެން ހަނގުރާމަކުރި ރަނގަޅު ބައެކެވެ. މިހާރު ޑެލްޓާ ޓީމުގައި ތިބީ އެންމެ ވަރުގަދަ ތިން ކުޅުންތެރިންގެ އިތުރުން ޑްރޭކް، ބެން އަދި ކަރިން އެވެ.
  
  ޑްރޭކް ހަޅޭއްލަވައިގަނެ އެމީހުން ފަހަތުން ދުއްވައިގަތީ ލެޖުން ތިރިއަށް ފޭބިއިރު، ވަރަށް އަވަހަށް އާ އާރުޕީޖީތައް ލޯންޗުކުރާނެކަން އެނގުމުން މޮޔަވެފައި ހުއްޓެވެ. ސަލާމަތްވި މީހުން ދުވެފައި ދިޔައީ ގްލޯ ސްޓިކްތަކާއި ގިނަ އަދަދެއްގެ އަމްބަރ ފްލެޝްތަކުގެ މަގުދައްކައިގެން ލެޖް އާއި އެކުގަ އެވެ. ކޮންމެ ފިޔަވަޅަކުން އެމީހުން ގާތްކޮށްލީ ހިލަގަނޑެއްގެ ޕްލެޓޫއަކާއި، އާދަޔާ ހިލާފު ސިޑިއަކާއި، ހިލަ ފާރެއްގެ ތެރެއިން ނިކުމެފައިވާ ޖަޔަންޓް ތަޚުތެއްގެ ސިއްރު ނަމަވެސް ގަބޫލުކުރަން ދަތި މަންޒަރެވެ.
  
  ދެވަނަ ފަހަރަށް އާރުޕީޖީ ޝޮޓެއް ޖަހާފައިވެ އެވެ. މި އެއްޗެއް ގޮއްވާލީ ދުވުންތެރިންގެ ފަހަތުގައި ހުރި ލެޖެއްގައި ކަމަށާއި، އޭގެ ސަބަބުން ގެއްލުން ލިބުނު ނަމަވެސް މަގު ހަލާކު ނުވި ކަމަށެވެ. މާބޮޑަށް މަސައްކަތް ކޮށްފައިވާ މަސްތައް ހައްދަށް ކޮއްޕާލަމުން ދުވަމުން ދިޔައިރުވެސް، ޑްރޭކްއަށް އިވުނީ ކޮވަލެންކޯ އޭނާގެ މީހުންނަށް ސަމާލުވުމަށް ގޮވާލާ އަޑު- ލެޖް އަކީ އެމީހުން އެތަނުން ނިކުމެވޭނެ ހަމައެކަނި މަގެއް ކަމަށް ވެދާނެ އެވެ.
  
  މިހާރު ޑްރޭކް ލެޖްގެ ފައިމައްޗަށް އައިސް ފެނުނީ ހިލަގަނޑު ޕްލެޓޫއަށް ވާސިލްވެ ބްލަޑް ކިންގްގެ މީހުންނާ ކުރިމަތިލުމަށްޓަކައި ފުންމާލަން ޖެހޭ ވަޅުގަނޑެކެވެ.
  
  އެއީ ވަރަށް ބޮޑު އެއްޗެކެވެ.
  
  އެހާ ބޮޑު، ހަގީގަތުގައި އޭނާ ކިރިޔާ ވެސް ތެޅިގަތެވެ. ކިރިޔާ ހުއްޓިއްޖެއެވެ. އަހަރެންގެ އަމިއްލަ ނަފްސަށް ނޫން، ބެން އާއި ކަރީން އަށްޓަކައެވެ. ފުރަތަމަ ނަޒަރުން އެމީހުން އެ ފުންމާލާނެ ކަމަކަށް އޭނާ ހިއެއް ނުކުރެއެވެ. އެކަމަކު ދެން އޭނާގެ ހިތް ހަރުކޮށްލިއެވެ. އެމީހުންނަށް ޖެހުނީއެވެ. އަދި ސްލޯޑައުންއެއް، ފަހަތަށް އެނބުރި ދިއުމެއް ވެސް ނުވެވޭނެއެވެ. އެއީ ލޭއޮހޮރުވާލާ ރަސްގެފާނު ހުއްޓުވައި، އޭނާގެ މޮޔަ ރޭވުމަށް ނިމުމެއް ގެނައުމުގެ ގާބިލްކަން ހުރި ހަމައެކަނި ބައެކެވެ. ބައިނަލްއަޤްވާމީ ޓެރަރިޒަމްގެ ލީޑަރު ނައްތާލައި، ދެން ދުވަހަކުވެސް މީހަކަށް ގެއްލުމެއް ދިނުމުގެ ފުރުޞަތު ނުލިބޭނެ ކަމުގެ ޤާބިލުކަން ހުރި ހަމައެކަނި މީހުން.
  
  އެކަމަކު އަދިވެސް އޭނާ ދުވަމުން ދިޔައިރު ބައި އެނބުރިލިއެވެ. "ހުއްޓާނުލާ" އޭނާ ބެން އަށް ގޮވާލިއެވެ. "ޤަބޫލުކުރުން. ޔޫ ކެން ޑޫ އިޓް".
  
  ބެން ބޯޖަހާލަމުން އެޑްރިނަލިން އޭނާގެ ފައިތަކާއި މަސްތަކުގެ މައްޗަށް ވެރިވެގަނެ، އިޚްތިޔާރާއި ބޮޑުކަމާއި ބާރުން ފުރިގެން ދިޔައެވެ. ޑްރޭކް ފުރަތަމަ ޖެހުނީ ގޭޕްގައި، އަތް ދިއްކޮށްގެން ފުންމާލައިގެން އަދިވެސް ފައި ޕަމްޕްކޮށްގެން، އޮލިމްޕިކް އެތުލީޓެއް ފަދައިން ގޭޕްގެ މައްޗަށް އާކްކޮށްގެންނެވެ.
  
  ދެން އައީ ބެން، އަތް ދިއްކޮށްލައިގެން، ބޯ ހުރިހާ ދިމާލަކަށް އުކާލާފައި، ނާރުތައް އޭނާގެ ބެލެންސް ސެންސް ތެރެއިން ޝޫޓް ކުރަމުންނެވެ. އެކަމަކު އޭނާ އަނެއް ފަރާތަށް ޖައްސާލީ މަދު އިންޗިތަކެއް ބާކީ އޮއްވައެވެ.
  
  "އާނ!" އޭނާ ހަޅޭއްލަވައިގަތުމުން ޑްރޭކް އޭނާއަށް ބަލާލަމުން ހީލިއެވެ. "ޖެސިކާ އެނިސް އަށް އެއްވެސް ކަމެއް ނުކުރެވޭނެ މެޓް."
  
  ކޮމޮޑޯ ދެން ބާރަށް ޖައްސާލީ ވަގުތުން އެނބުރި ކަރީންއަށް ބަލާލުމާއެކު އޭނާގެ ހަށިގަނޑު އެތެރެއިން ބޭރަށް ކިރިޔާވެސް އަނބުރާލާފައެވެ. އޭނާގެ ފުންމާލުން ރީތިވިއެވެ. ފައި އުސްކޮށް އުފުލިފައި، ބުރަކަށި އާރކްކޮށްފައި، މާސް ފޯރވަރޑް މޫވްމަންޓެއް.
  
  އަދި ފުރިހަމަ ލޭންޑިންގއެކެވެ. އޭގެ ފަހުން ޑެލްޓާ ޓީމްގެ ބާކީ ތިބި މީހުން ވެސް ދިޔައެވެ.
  
  ޑްރޭކް އެނބުރިލީ އޭނާއަށް މިހާތަނަށް ފެނުނު އެންމެ ސިއްސުވާލާފަދަ މަންޒަރު ފެނުމުންނެވެ.
  
  ލޭއޮހޮރުވާލާ ރަސްގެފާނާއި އޭނާގެ މީހުން، ހަޅޭއްލަވައިގަނެ ރޮމުން، އެންމެ ގިނައިން ލޭ ފޮރުވިފައި، ވަކިވެފައިވާ ޒަޚަމްތަކުން، އެންމެން ސީދާ އެމީހުންނާ ދިމާއަށް ދުވެފައި ގޮސް ނަރަކައިގެ ޖިންނިތަކެއް ފަދައިން ހަތިޔާރުތައް އުފުލާލިއެވެ.
  
  ފައިނަލް ހަނގުރާމައިގެ ވަގުތު ޖެހިއްޖެއެވެ.
  
  
  ސާޅީސް އެކެއް ބާބު
  
  
  މެޓް ޑްރޭކް ސަލާމަތްވެ ބްލަޑީ ކިންގް އާއި ކުރިމަތިލާން ޖެހުނެވެ.
  
  އޭނާގެ މީހުން ފުރަތަމަ އައީ، ރައިފަލްތައް ގުގުމާލުމާއެކު ހަޅޭއްލަވައިގަނެ، ވަޅިތައް ކަނޑިއެއް ފަދައިން ފަޅައިގެން ގޮސް ވިދާލާފައި، އަމްބަރު އަލި ރިފްލެކްޓްކޮށް، އެތައް ދިމާލަކަށް އަލިފާންގަނޑު އުކާލުމުންނެވެ. އެތައް ބަޑިއެއް ޖަހާފައިވީ ނަމަވެސް މި ދުރުމިނުގައި އަދި ޓެސްޓޮސްޓިރޯން އާއި ބިރުވެރިކަމުގެ މި ވަޅުގަނޑުގައި އެއްވެސް ބަޑިއެއް ރަނގަޅަށް އަމާޒުކޮށްފައެއް ނުވެއެވެ. އަދިވެސް ވެއްޓިފައިވާ ޑެލްޓާގެ އެހެން ސިފައިންގެ މީހެއް ކަމަށްވާ ޑްރޭކްގެ ފަހަތުން ތޫނު ހަޅޭކެއްގެ އަޑު އިވުނެވެ.
  
  ތިންސަތޭކަ ޕައުންޑްގެ ގޮރިލާއަކާ ކުރިމަތިލާ ފަދައިން ޑްރޭކްގެ މަސްތަކުގައި ރިއްސާލިއެވެ. ލޭއާއި ނަޖިސް އޭނާގެ މޫނު ފޮރުވާލިއެވެ. ނުވަ މީހަކު އޭނާއަށް ހަމަލާދިނީ، އެމީހުންނަށް، އެކަމަކު އޭނާ އެ އެންމެން ބަލިކުރީ، ލޭގެ ރަސްގެފާނު އެމީހުންގެ ފަހަތުގައި ހުއްޓިފައި ހުރުމުން، އަދި އޭނާގެ ބަދަލު ހިފުން އިއުލާން ކުރުމަށް އެއްވެސް ކަމެއް ހުރަހެއް ނާޅާނެތީއެވެ.
  
  މުސްކުޅި ސިފައިންގެ މީހާ އެނބުރި އައިސް، މަދަނީ މޫނު މިހާރު ކުޑަވެފައި، އަދި އޭނާ އެނބުރި އެތަނަށް، މަތީ ސަފުތަކުގައި، އެންމެ ގޯސް ފޮނި ސިފައިން ދިރިތިއްބާއެވެ.
  
  އޭނާ ތިން މީހަކަށް ޕޮއިންޓް ބްލެންކްކޮށް، ހަމަ ހިތަށް ބަޑިޖަހާލިއެވެ. ހަތަރުވަނައަށް ވަދެ، ބަޑި އަނބުރާލަމުން، އެމީހާގެ ނޭފަތް މުޅިން ފަޅައިގެން ގޮސް، ހަމަ އެއާއެކު ކޯތާފަތުގެ ބައެއް ފަޅައިގެން ދިޔައެވެ. ތިން ސިކުންތު ފާއިތުވެގެން ދިޔައެވެ. އޭނާއަށް އިހުސާސް ކުރެވުނީ ޑެލްޓާގެ ކްރޫ ކިރިޔާ ބިރުން އޭނާއާ ދުރަށް ޖެހިލާފައި ކަމުން އޭނާއަށް މަސައްކަތް ކުރަން ޖާގަ ލިބުނެވެ. އެމީހުން ދޫކޮށްލާފައި ތިން ކުލީ ސިފައިންނާ ހަނގުރާމަ ކުރަން ދިޔައިރު އޭނާ ދިޔައީ އެއް މީހަކާއި ޚުދު ކޮވަލެންކޯއާ ދިމާއަށެވެ.
  
  ކޮމޮޑޯ ވަނީ އެމީހާގެ ބޮލުގައި ޖަހާ އެއް ފިޔަވަޅަކުން އަނެއް މީހާއަށް ވަޅިން ހަމަލާދީ މަރާލާފައެވެ. އޭނާގެ ކައިރީގައި ކާރީން އިން ފަހަތަށް ނުޖެހުނެވެ. އެންމެ ސިކުންތަކަށްވެސް ނޫނެވެ. މޫނުގެ އަތްތިލަ ބޭނުންކޮށްގެން ވަޅިން ހަމަލާދިން މީހާ ފަހަތަށް ކޮއްޕާލުމުން އޭގެ ފަހުން ޕަންޗެއް ޖަމާކުރި އެވެ. ކުލީ ސިފައިންގެ މީހާ ގިސްލަމުން ބްރޭސް ކުރަން އުޅުމުން ޝަބާ ތަދައްޚުލްވެ ޓޭކްވާންޑޯ ޓެކްނިކެއް ބޭނުންކޮށްގެން އޭނާ ކޮނޑުގެ މައްޗަށް އެއްލާލިއެވެ.
  
  ޝީރް އެޖް އާއި ދިމާއަށެވެ.
  
  އެމީހާ ފުނޑުފުނޑުވެގެން ދިޔައީ ހަޅޭއްލަވައިގަނެގެންނެވެ. ކަރީން ކޮމޮޑޯއަށް ބަލަހައްޓައިގެން ހުރިއިރު ކުއްލިއަކަށް އޭނާ ކުރި ކަންތައް ވިސްނުނެވެ. ބޮޑު ޓީމެއްގެ ލީޑަރު އަވަހަށް ވިސްނާލާފައި ޝުކުރުވެރިކަމުގެ ނިޝާނެއް ދީ، ވަގުތުން އޭނާގެ އަމަލުތަކުގެ އަގުވަޒަންކޮށް، އެ އަމަލުތަކަށް ގުޅުން ހުރިކަން ދިނެވެ.
  
  ކަރީން ފުންނޭވާއެއް ދޫކޮށްލިއެވެ.
  
  ޑްރޭކް ކުރިމަތިލީ ބްލަޑް ކިންގް އާއެވެ.
  
  އެންމެފަހުން.
  
  އެންމެ ފަހުގެ މީހާ ވަނީ އެ ކުރު މަސައްކަތުން ސަލާމަތްވެ، މިހާރު ނޭވާލާ ހޮޅި ފުނޑުފުނޑުކޮށްލައިގެން ދެއަތްތިލަ ފަޅައިގެން ގޮސް ފައިގައި ވިއްސައިގެން ގޮސްފައެވެ. ކޮވަލެންކޯ އެމީހާއަށް ފުރައްސާރަވެރި ނަޒަރެއް ދިނެވެ.
  
  "މޮޔަ. އަދި ބަލިކަށި."
  
  "ހުރިހާ ބަލިކަށި މީހުންވެސް އެމީހުންގެ މުއްސަނދިކަމުގެ ފަހަތުގައި ފޮރުވިފައި ތިބޭއިރު އެކަމުން އެމީހުންނަށް ލިބޭ ބާރުގެ ސިފަ."
  
  "އެއްގޮތްތަ؟" ކޮވަލެންކޯ ފިސްތޯލައެއް ނަގައި ރިއްސާ މީހާގެ މޫނަށް ބަޑިޖަހާލިއެވެ. "މިއީ ބާރެއް ނޫންތަ؟ އެއީ ވެސް މިފަދަ ކަމެއް ކަމަށް ހީކުރީ ހެއްޔެވެ؟ އަހަރެން ކޮންމެ ދުވަހަކު ފިނި ލޭގައި މީހަކު މަރާލަނީ އަހަންނަށް ކުރެވޭތީ، އެއީ ބާރުގެ ސިފައެއް ހެއްޔެވެ؟"
  
  "ހަމަ ކެނެޑީ މޫރް މަރާލަން އަމުރު ކުރި ގޮތަށް؟ އަހަރެންގެ ރައްޓެހިންގެ އާއިލާތަކަށް ކިހިނެއް ވާނީ؟ ދުނިޔޭގެ ކޮންމެވެސް ހިސާބަކުން ކަލޭ ކޮވަލެންކޯ ވިހެއީ ކަމަށް ވެދާނެ، އެކަމަކު އެއީ ބުއްދިވެރި ބައެއް ނޫން."
  
  އެމީހުން އަވަސް އަވަހަށް އަދި އެއްފަހަރާ ހަރަކާތްތެރިވިއެވެ. ދެ ހަތިޔާރަކާއި ފިސްތޯލައަކާއި ރައިފަލެއް އެއްފަހަރާ ކްލިކް ކުރެއެވެ.
  
  ދެމީހުންވެސް ހުރީ ހުސްކޮށެވެ. ޑަބަލް ކްލިކް ކުރާށެވެ.
  
  "ނޫން!"ކޮވަލެންކޯގެ ހަޅޭކުގެ އަޑުގައި ކުޑަކުއްޖާގެ ރުޅިވެރިކަމެވެ. އޭނާއަށް ދެކޮޅު ހެދިއެވެ.
  
  ޑްރޭކް އޭނާގެ ވަޅިން ވަޅިން ހަމަލާދިނެވެ. ލޭއޮހޮރުވާލާ ރަސްގެފާނު މަގުމަތީގެ ސްމާޓްތައް ދައްކާލީ އެއްފަރާތަކަށް ދުއްވައިގަނެގެންނެވެ. ޑްރޭކް ރައިފަލް އޭނާއާ ދިމާއަށް އެއްލާލިއެވެ. ކޮވަލެންކޯ ފިނިފެންމަލެއް ނެތި ނިތްކުރިއަށް ޖެހުނު ވަޒަނެއް ނަގައި، ހަމަ އެއާއެކު ވަޅިއެއް ވެސް ނެގި އެވެ.
  
  "އަހަރެން އަމިއްލައަށް ކަލޭ މަރާލަން ޖެހިއްޖެއްޔާ ޑްރޭކް...."
  
  "އޯ ޔެސް، ޔޫ ވިލް" އިނގިރޭސި މީހާ ބުންޏެވެ. "އަހަންނަކަށް ދެން ވަށައިގެން މީހަކު ނުފެނޭ. ޔޫ ޑޯންޓް ހޭވް އަ ސިންގަލް ފަކިންގ ޝިލިންގ، މެޓް."
  
  ކޮވަލެންކޯ ފުއްޕާމޭގައި ޖެހިލިއެވެ. އެކަން ޑްރޭކްއަށް ފެނުނީ ސްލޯ މޯޝަންގައެވެ. ކޮވަލެންކޯ ހީކުރީ އޭނާ ބޮޑުވީ ބުރަކޮށް ކަމަށް، ބުރަކޮށް ތަމްރީނު ކޮށްފައިވާ ކަމަށް ވެސް ހީވެދާނެ ކަމަށާއި، ނަމަވެސް އިނގިރޭސި ސާސް އަށް ކުރިމަތިވި ހަރުކަށި ޑިމާންޑްތަކާއި ޓެސްޓްތަކާ އަޅާބަލާއިރު އޭނާގެ ތަމްރީނަކީ އެއްވެސް ކަމެއް ނޫނެވެ.
  
  ޑްރޭކް އެއްފަރާތުން ވަދެގެން އައީ އަވަސް ކަކުލުގައި ޖެހުމުން ކޮވަލެންކޯ ވަގުތީ ގޮތުން ޕެރެލައިޒްވެ ބައެއް ރިބްތައް ފަޅައިގެން ގޮސްގެންނެވެ. ރަޝިޔާގެ އަނގައިން ފިލައިގެން ދިޔަ ނޭވާ ވަގުތުން ފިއްތާލެވުނެވެ. އޭނާ ފަހަތަށް ޖެހިލިއެވެ.
  
  ޑްރޭކް އަވަސް ހަމަލާއެއް ދިން ކަމަށް ހީކޮށް، ބްލަޑް ކިންގްގެ ރިއެކްޝަނަށް އިންތިޒާރުކޮށް، ވަގުތުން އެމީހާގެ ކަނާތް އަތުގައި ހިފީ އޭނާގެ އަމިއްލަ އަތުންނެވެ. އަވަސް އަވަހަށް ތިރިއަށް އެނބުރުމުން ކޮވަލެންކޯގެ އަތްތިލަ ފަޅައިގެން ދިޔައެވެ. އަދި އަނެއްކާވެސް ރަޝިޔާ މީހާ ހަމަ ހީނލިއެވެ.
  
  އެމީހުންނަށް ފާރަލަމުން ދިޔައީ ކޮމޮޑޯ، ކަރިން، ބެން އަދި ބާކީ ހުރި ޑެލްޓާ ސިފައިންގެ މީހާއެވެ.
  
  ލޭގެ ރަސްގެފާނު އެމީހުންނަށް ބަލަހައްޓައިގެން ހުއްޓެވެ. "އަހަންނަކަށް މަރެއް ނުކުރެވޭނެ. ތިޔަ އެންމެން. އަހަރެން މަރެއް ނުކުރެވޭނެ. އަހަރެން ކަލާނގެ!"
  
  ކޮމޮޑޯ ގިސްލަމުން ބުންޏެވެ. "އަހަރެމެންނަށް ކަލޭ މަރާލެވޭކަށް ނެތް، ބީރައްޓެހި. ތި އުޅެނީ ނަރަކައެއް ހަޅޭއްލަވަން. އެކަމަކު އަހަރެންނަށް ޔަގީން އަހަރެން ކެތްމަދުވެފައި މިހުރީ ކަލޭގެ މުޅި އުމުރު ހޭދަކުރާނީ ކޮން ނަރަކަ ވަޅެއްގައިތޯ ހޮވަން އެހީތެރިވެދިނުމަށެވެ."
  
  "ޖަލު" ލޭއޮހޮރުވާލި ރަސްގެފާނު ތެތްފިލުވާލިއެވެ. "އެއްވެސް ޖަލަކަށް އަހަރެން ނުހިފެހެއްޓޭނެ. އަހަރެން ހަފްތާއެއްހާ ދުވަހު މިލްކު ކުރާނަން."
  
  ކޮމޮޑޯގެ އަނގަ ފަޅައިގެން ދިޔައީ ހިނިތުންވުމަކަށެވެ. "އެތައް ޖަލު" މަޑުމަޑުން ބުންޏެވެ. "އެމީހުން ވުޖޫދުވެސް ނެތް."
  
  ކޮވަލެންކޯ ކުޑައިރުކޮޅަކު ހައިރާންވެފައި ހުރިތަން ފެނުނު ނަމަވެސް ދެން އެ ކިބުރުވެރިކަން އަނެއްކާވެސް އޭނާގެ މޫނު ފޮރުވާލުމުން އޭނާ އެނބުރި ޑްރޭކް އާއި ދިމާއަށް ދިޔައެވެ. "އަދި ތިބާ?" - އޭނާ އަހާލިއެވެ. "ކަލޭ ވެސް މަރުވެދާނެ އަހަރެން ދުނިޔޭގެ މެދުތެރެއިން ކަލޭ ފަހަތުން ދުވަން ނުޖެހުނު ނަމަ."
  
  "މަރުވެފައި?" - ޑްރޭކް ގުގުމާލިއެވެ. "މަރުވެފައިވާ މީހުންގެ ތަފާތު ވައްތަރުތައް ހުރެއެވެ. މިކަން އެނގެން ޖެހޭނެ."
  
  ޑްރޭކް އޭނާގެ ފިނި މަރުވެފައިވާ ހިތުގައި ފިރުމާލިއެވެ. ކޮވަލެންކޯ ސިއްސައިގެން ދިޔައެވެ. އަނގައިން ލޭ އޮހޮރެމުން ދިޔައެވެ. ރަޙުމްކުޑަ ރުއިމަކާއެކު އޭނާ ދެކަކޫ މައްޗަށް ވެއްޓުނެވެ. ލޭއޮހޮރުވާލާ ރަސްގެފާނަށް ލަދުވެތި ނިމުމެކެވެ.
  
  ޑްރޭކް އޭނާއަށް ހީލިއެވެ. "އޭނާ ނިމިއްޖެ. ދެއަތް ބަނދެފަ ހިނގާ ދާން."
  
  ބެން ވާހަކަ ދެއްކިއެވެ. "އަހަރެން އޭނާގެ ވާހަކަ ދެއްކުމުގެ އުސޫލުތައް ރެކޯޑް ކުރިން." ފޯނު ނަގަމުން އޭނާ މަޑުމަޑުން ބުނެލިއެވެ. "އަޅުގަނޑުމެންނަށް އޭނާގެ އަޑު ރިޕްރޮޑަކްޓް ކުރުމަށް ހާއްސަ ސޮފްޓްވެއާއެއް ބޭނުން ކުރެވިދާނެ. މެޓް، އަހަރެމެން އަސްލު އޭނާ ދިރިހުއްޓާ ބޭނުމެއް ނޫން."
  
  އެވަގުތުކޮޅު އޮތީ ގޮވުމުގެ ކުރިން އެންމެ ފަހު ސިކުންތުގައި ވެސް ޓެންޝަން ބޮޑުވެފައެވެ. ޑްރޭކްގެ މޫނުމަތީގެ ކުލަވަރު އިސްތިއުފާ ދިނުމުން ސާފު ނަފްރަތަށް ބަދަލުވިއެވެ. ކޮމޮޑޯ ތަދައްޚުލްވާން ފަސްޖެހުނީ ބިރުން ނޫން ކަމަށާއި ބުރަ މަސައްކަތުން ހޯދި އިހުތިރާމުގެ ސަބަބުން ކަމަށް ވެސް ވިދާޅުވި އެވެ. ކާރިންގެ ދެލޯ ބޮޑުވެގެން ދިޔައީ ބިރުވެރިކަމެވެ.
  
  ޑްރޭކް ރައިފަލް އުފުލާލަމުން ކޮވަލެންކޯގެ ނިތްކުރިމަތީގައި ހުރި ހަރު ދަގަނޑުގައި ޖަހާލިއެވެ.
  
  "ޔަގީންތަ؟"
  
  "ޕޮޒިޓިވްކޮށް." އަހަރެންނަށް ފެނުނީ އޭނަ މަރުވިތަނެވެ. އަހަރެން ހުރީމެވެ. އޭނާ ހަވާއީއަށް ޓެރަރިސްޓް ހަމަލާތަކެއް ދިނުމަށް އަމުރު ދިނުމުން ބެން ކޮޓަރި ވަށައިގެން ބަލާލިއެވެ. "ނަރަކައިންވެސް އޭނާއަށް ތެތްފިލުވާލާނެ."
  
  "މިއީ ކަލޭ ނިސްބަތްވާ ތަން." ޑްރޭކްގެ ހިނިތުންވުމަކީ ލޭއޮހޮރުވާލާ ރަސްގެފާނުގެ ފުރާނަ ފަދައިން ފިނި އަނދިރި ހިނިތުންވުމެކެވެ. "ނަރަކައިގެ ދޮރުތަކުގެ ބޭރުން. މިއީ ތިބާ ހުންނަން ޖެހޭ ތަން، އަދި މިއީ ތިބާ މަރުވާން ޖެހޭ ތަނެވެ."
  
  ކޮވަލެންކޯގެ ދަތްދޮޅި ބާރަށް ފިރުމާލިއިރު، މިކަމުގެ ފަހަތުގައި އޮތީ ސާޅީސް އަހަރުގެ މަރާއި މަޙްރޫމްކަމާއި ލޭއޮހޮރުވުންތަކެވެ. "ކަލޭ ދުވަހަކުވެސް އަހަރެން ބިރު ނުގަންނާނެ."
  
  ޑްރޭކް ދިރާސާކުރީ ވެއްޓިފައިވާ މީހާއެވެ. އޭނާ ބުނީ ތެދެކެވެ. މަރުވުމުން އޭނާއަށް ގެއްލުމެއް ނުލިބޭނެއެވެ. މި މީހާ ބިރުގަންނަވާވަރުގެ އެއްވެސް އެއްޗެއް ދުނިޔޭގައި ނެތެވެ.
  
  އެކަމަކު އޭނާ ފަޅައިގެންދާނެ އެއް ކަމެއް އޮތެވެ.
  
  "އެހެންވީމަ އަހަރެމެން މިތާ ތިރިއަށް ބަނދެލަން." އޭނާ ރައިފަލް ތިރިކޮށްލުމުން ކޮމޮޑޯއަށް ވަރަށް ބޮޑަށް ލުއި ލިބުނެވެ. "އަދި އަޅުގަނޑުމެން ކުރިއަށް ގެންދަނީ އެ ޚަޒާނާއަށް ދައުވާ ކުރަމުން. އެއީ ތިބާގެ ދިރިއުޅުމަށް ކުރި ހޯދުމެއް ކަމަށާއި އެއީ ކޮންކަމެއްކަން ދުވަހަކުވެސް ނޭނގޭނެ ކަމަށެވެ. އެކަމަކު އަހަރެންގެ ބަސްތައް ފާހަގަކޮށްލާ، ކޮވަލެންކޯ، އަހަރެން ކުރާނަން. "
  
  "ނޫން!" ރަޝިޔާގެ ގިސްލުމުގެ އަޑު ވަގުތުން އިވުނެވެ. "ކަލޭގެ ޝަކުވާތަކަކީ ކޮބައިތޯ؟ ނޫން! ދުވަހަކުވެސް. އެއީ އަހަރެންގެއެވެ. މިއީ އަބަދުވެސް އަހަރެންގެ ކަމެއް."
  
  ނިކަމެތި ގިސްލުމަކާއެކު ލޭގެ ރަސްގެފާނު އެންމެ ފަހުގެ ނިކަމެތި ތެޅުން ޖައްސާލިއެވެ. އޭނާގެ މޫނު ވަނީ ވޭނުން އޮޅުވާލާފައެވެ. އޭނާގެ މޫނާއި އަތުން ލޭ އޮހޮރެމުން ދިޔައެވެ. އޭނާ ތެދުވެ އޭނާގެ ފުންމާލުމުގެ ތެރެއަށް ނަފްރަތާއި ޤަތުލުން ފުރިފައިވާ ކޮންމެ އައުންސެއް އިޚްތިޔާރާއި ދިރިއުޅުން ވައްދާލިއެވެ.
  
  ޑްރޭކްގެ ދެލޯ ވިދާލިއިރު، އޭނާގެ މޫނު ގްރޭނައިޓް ފަދައިން ހަރުވެގެން ދިޔައެވެ. އޭނާ ބްލަޑް ކިންގް އަށް އޭނާގެ ގައިގައި ޖެހުމަށް ހުއްދަ ދިނީ، މޮޔަ ރަޝިޔާގެ އެންމެ ފަހު އައުންސް ހަކަތަ ހޭދަކުރަމުން ދިޔަ ވަގުތު ދިހަވަރަކަށް ތަޅައިގަތް އިރު، ފުރަތަމަ ވަރުގަދަ ނަމަވެސް އަވަހަށް ބަލިކަށިވަމުން ދިޔައެވެ.
  
  ދެން ޑްރޭކް ހީގަތީ، އަނދިރިކަމުން ބޭރުގައިވާ އަޑެއް، ލޯތްބަކުން އެއްކިބާވެ ގެއްލިފައިވާ އަޑެއް، ޕަރގަޓޯރީއާއި ނަރަކައާ ދެމެދުގައި ތާށިވެފައި އޮތް އަޑެކެވެ. ބްލަޑް ކިންގްގެ އެންމެ ފަހުގެ ހަކަތަ ހޭދަވުމުން ޑްރޭކް އޭނާގެ އަތްތިލަ ކޮއްޕާލަމުން މޭމަތީގައި ހުއްޓިލިއެވެ.
  
  "އެ ހުރިހާ ކަމެއް ވެސް ވީ ބޭކާރު ކޮވަލެންކޯ. ޔޫ ލޫސް".
  
  ކޮމޯޑޯ އަވަސް އަވަހަށް ރަޝިޔާގެ ކައިރިއަށް ގޮސް އޭނާ ބަނދެލީ ޑްރޭކްގެ ވިސްނުން ބަދަލުވުމުގެ ކުރިންނެވެ. ގާތްގަނޑަކަށް ވަށައިގެންވާ ސިޑިއާއި ކަޅު ތަޚުތެއް ނިކުމެފައި ހުރި މަންޒަރަށް އިޝާރާތްކޮށް ކަރީން އޭނާގެ ސަމާލުކަން ނައްތާލުމަށް އެހީތެރިވެދިނެވެ . މިތަނުން އިތުރަށް ޝައްކު ކުރެވުނެވެ. އެ މަޚްލޫޤަކީ އެމީހުންގެ ބޮލުގެ މައްޗަށް ސަތޭކަ ފޫޓު މަތީގައި ތަޅުވާފައި ހުރި ބޮޑު އަދި ފުރިހަމައަށް ވަޑާންކޮށްފައިވާ މަޚްލޫޤެކެވެ.
  
  "ތިޔައަށް ފަހު".
  
  ދެން އޮތް ހުރަސް ޑްރޭކް ވަޒަންކުރިއެވެ. ގާތްގަނޑަކަށް ސަތޭކަ ފޫޓު ވަންދެން ސިޑިތައް ކުޑަކޮށް އޭންގަލެއްގައި އުފުލިގެން ދިޔައެވެ. ތަޚުތުގެ ތިރީ ފަރާތުގައި ފުން ކަޅުކުލައެއް ހުރިއިރު، ވަށައިގެން އެތުރިފައި ހުރި އެތައް އަމްބަރ ހައިލައިޓްތަކެއް ހުއްޓެވެ.
  
  "އަހަރެން ފުރަތަމަ ދާންވީ" ކޮމޮޑޯ ބުންޏެވެ. "އަހަރެންގެ ކޮންމެވެސް ވަރަކަށް ކްލައިމްބިން ތަޖުރިބާ އެބަހުރި. އަޅުގަނޑުމެންނަށް ޖެހޭނީ އެއްފަހަރާ ދެތިން ފިޔަވަޅު މައްޗަށް އަރައި، ދާ ވަރަކަށް ކެރަބިނަރ ވައްދައިގެން، ދެން ސޭފްޓީ ލައިން އަޅުގަނޑުމެންގެ ޓީމަށް ފުޅާކުރަން."
  
  ޑްރޭކް އޭނާ ލީޑް ކުރަން ދޫކޮށްލިއެވެ. އެ ރުޅިވެރިކަން އަދިވެސް އޭނާގެ ސިކުނޑީގައި ގަދަވެފައި، ކިރިޔާ ވެސް ގަދަވެގެން ދިޔައެވެ. އޭނާގެ އިނގިލި އަދިވެސް އެމް16 ގެ ޓްރިގަރ އަށް ރަނގަޅު އިހުސާސެއް ކުރެވުނެވެ. އެކަމަކު މިހާރު ކޮވަލެންކޯ މަރާލުމުގެ މާނައަކީ އޭނާގެ ނަފްސަށް އަބަދަށްޓަކައި ވިހަ ޖަހައި، ދުވަހަކުވެސް ފިލައިގެން ނުދާނެ އަނދިރިކަން އުފެއްދުމެވެ.
  
  ބެން ބްލޭކް ބުނާނެ ފަދައިން އެއީ އޭނާ އަނދިރި ފަރާތަށް އަނބުރާލާނެ ކަމެކެވެ.
  
  އޭނާ ކޮމޮޑޯއަށް ފަހު ފާރަށް އަރަން ފެށީ، ބަދަލު ހިފުމުގެ ނިމުމެއް ނެތް ބޭނުން ބޮޑުވަމުން ދިޔަ ވަރަކަށް ޑިސްޓްރެކްޝަނެއް ބޭނުންވެ، އޭނާގެ ކޮންޓްރޯލް ނަގަން މަސައްކަތް ކުރުމުންނެވެ. ކުއްލިއަކަށް އުފުލިގެން ދިއުމުން ވަގުތުން އޭނާގެ ސިކުނޑި ފޯކަސް ކުރެވުނެވެ. ލޭއޮހޮރުވާލާ ރަސްގެފާނުގެ ރުއިމާއި ގިސްލުންތައް މަރުވެގެން ދިޔައީ ތަޚުތު ކައިރިވަމުން ގޮސް ސިޑިން އަރަން ދަތިވަމުން ދިޔަވަރަކަށެވެ.
  
  އެމީހުން މައްޗަށް ދިޔައީ، ކޮމޯޑޯ ލީޑް ކުރަމުން، ކޮންމެ ކެރެބިނަރެއްގެ ބަރުދަން ބެލުމުގެ ކުރިން ފަރުވާތެރިކަމާއެކު ރައްކާތެރިކޮށްލުމަށްފަހު، ސޭފްޓީ ރޯޕެއް ޖަހައިގެން ތިރިއަށް އޭނާގެ ޓީމަށް ވައްޓާލަމުންނެވެ. އެމީހުން މައްޗަށް އެރި ވަރަކަށް އަނދިރިވަމުން ދިޔައެވެ. ސިޑިން އަރާ ކޮންމެ ފިޔަވަޅަކީ ދިރިހުރި ހިލަގަނޑެއްގެ ގޮތުގައި ވަޑާންކޮށްފައިވާ ފިޔަވަޅެކެވެ. ތެދުވަމުން ދިޔައިރު ޑްރޭކްއަށް ބިރުވެރިކަމުގެ އިހުސާސެއް ކުރެވެން ފެށިއެވެ. އެމީހުންނަށް އިންތިޒާރު ކުރަމުން ދިޔައީ ގަބޫލުނުކުރެވޭފަދަ ކޮންމެވެސް ޚަޒާނާއެކެވެ؛ އޭނާގެ ގޮހޮރުގައި އެކަން އިހުސާސް ކުރެވުނެވެ.
  
  އެކަމަކު ތަޚުތު؟
  
  ފަހަތުގައި މުޅިން ހުސްކަމެއް އިހުސާސް ކުރެވުމުން ހުއްޓި ހިތްވަރު އެއްކޮށްލައިގެން ތިރިއަށް ބަލާލިއެވެ. ދެލޯ ބޮޑުވެ ބިރުގަނެފައި ހުރެ ބެން އުނދަގޫ ކުރިއެވެ. ކެނެޑީ މަރުވި ފަހުން އިހުސާސް ނުކުރެވޭ ފަދަ ހަމްދަރުދީއާއި ލޯބި އޭނާގެ ޒުވާން އެކުވެރިޔާއަށް ޑްރޭކްއަށް އިހުސާސް ކުރެވުނެވެ. ބާކީ ހުރި ޑެލްޓާ ސިފައިންގެ މީހާ ކާރިންއަށް އެހީތެރިވާން މަސައްކަތް ކުރާތަން ފެނުމުން ކާރިން އޭނާއަށް އަތް ދިއްކޮށްލުމުން ހިނިތުންވެލިއެވެ. އޭނާ ބެންއަށް އެހީތެރިކަމުގެ އަތެއް ދިއްކޮށްލިއެވެ.
  
  "އަމިއްލައަށް އެކަން ހެދުން ހުއްޓާލާ ބްލޭކީ. ހިނގާ."
  
  ބެން އޭނާއަށް ބަލާލިއިރު ހީވަނީ އޭނާގެ ސިކުނޑީގައި ފަޔަރވޯކް ޖަހާހެންނެވެ. ޑްރޭކްގެ ލޮލުގައި ކޮންމެވެސް އެއްޗަކުން ނުވަތަ އަޑުގެ ރާގުން އޭނާ ފޯރިގަދަކޮށްލުމުން އޭނާގެ މޫނުމަތިން އުއްމީދުގެ ކުލަވަރެއް ފާޅުވިއެވެ.
  
  "ތެންކް ގޯޑް ޔޫ އާ ބެކް."
  
  ޑްރޭކްގެ އެހީގައި ބެން އިތުރަށް ބާރަށް އެރިއެވެ. އެމީހުންގެ ފަހަތުގައި އޮތް މަރުގެ ހުސްކަން ހަނދާން ނައްތާލައި، ކޮންމެ ފިޔަވަޅެއް ވެގެން ދިޔައީ ނުރައްކަލަކާ ދިމާއަށް ނޫން، ހޯދުމުގެ ފިޔަވަޅަކަށެވެ. ތަޚުތުގެ ތިރީ ފަރާތް އެއްވަރަކަށް ގާތްވަމުން ދިޔައީ އަތްލާ ދުރުމިނެއްގައެވެ.
  
  ކޮމޮޑޯ ފަރުވާތެރިކަމާއެކު ސިޑިން ފައިބައިގެން ގޮސް ޚުދު ތަޚުތަށް އެރިއެވެ.
  
  މިނިޓެއްހާއިރު ފަހުން އެމީހުންގެ ސަމާލުކަން ދަމައިގަތީ އޭނާގެ ދަމައިގަންނަ އެމެރިކާގެ ލަވައެވެ. "އޯ މައި ގޯޑް، ތި ކުދިންނަށް މިކަން ގަބޫލެއް ނުކުރެވޭނެ."
  
  
  ސާޅީސް ދެ ބާބު
  
  
  ޑްރޭކް އެ ކުޑަ ވަޅުގަނޑުގެ މައްޗަށް ފުންމާލައިގެން ސީދާ ތަޚުތުގެ ފައިތިލަ އުފެދިފައިވާ ފުޅާ ހިލަ ބްލޮކުގެ މައްޗަށް ޖައްސާލިއެވެ. އޭނާ ކޮމޮޑޯއަށް ބަލާލުމުގެ ކުރިން ބެން، ކަރިން އަދި ޑެލްޓާގެ އެންމެ ފަހު ސިފައިންގެ މީހާ އަންނާނެ އިރަކަށް އިންތިޒާރު ކުރިއެވެ.
  
  "ކޮބާ މަތީގައި؟"
  
  ޑެލްޓާ ޓީމްގެ ލީޑަރު ތަޚުތުގެ ގޮނޑިއަށް އެރިއެވެ. މިހާރު އޭނާ ހިނގައިގަތީ އަރިމައްޗަށް ގޮސް ތިރިއަށް ބަލަހައްޓައިގެންނެވެ
  
  "މި ތަޚުތް ބިނާކުރި މީހަކު ފޯރުކޮށްދިނީ އެހާ ސިއްރު ނޫން ޕެސޭޖެއް. މިތަނުގައި، ތަޚުތުގެ ފަހަތުގައި، ފަހަތު ދޮރެއް ހުރެއެވެ. އަދި އެމީހުން ތިބީ ހުޅުވާފައެވެ."
  
  "އެ ކައިރިއަށް ނުދާތި" އެމީހުން ފާސްކުރި ޓްރެޕް ސިސްޓަމްތަކާ މެދު ވިސްނަމުން ޑްރޭކް އަވަސް އަވަހަށް ބުނެލިއެވެ. "އަހަރެމެންނަށް އެނގޭ ހުރިހާ ކަމަކަށް ބަލާއިރު، މިއީ މި ތަޚުތު ސީދާ ތިރިއަށް ފޮނުވާ ސްވިޗެއް ފްލިޕް ކުރާ ކަމެކެވެ."
  
  ކޮމޮޑޯ ފެނުނީ ކުށްވެރިއެއްގެ ގޮތުގައެވެ. "ރަނގަޅު ކޯލެއް. މައްސަލައަކީ އަހަރެންގެ އަތުގައި މިހާރުވެސް އެއްޗެއް އޮތުމެވެ. އުފާވެރި ޚަބަރަކީ..." އޭނާ ހީލަމުން ބުންޏެވެ. "މަޅިއެއް ނެތް."
  
  ޑްރޭކް އަތް ދިއްކޮށްލިއެވެ. "ހެލްޕް މީ އަޕް."
  
  އެކަކު އަނެކަކު އޮބްސިޑިއަން ތަޚުތުގެ ގޮނޑިއަށް އެރިއެވެ. ޑްރޭކް ވަގުތުކޮޅެއް ނަގައިގެން އެނބުރިލާފައި ވަޅުގަނޑުގެ މަންޒަރަށް ޝުކުރުވެރިވިއެވެ.
  
  ސީދާ އިދިކޮޅުން، ބޮޑު ވަޅުގަނޑެއް ހުރަސްކޮށް، އޭނާއަށް ފެނުނީ ކުރިން އެމީހުން ހިފާފައިވާ ހިލަ ބެލްކަނީއެވެ. ކެޕްޓަން ކޫކް ފުރައިގެން ދިޔަ ބެލްކަނީއެވެ. ލޭއޮހޮރުވާލާ ރަސްގެފާނުގެ ކިބައިގައި ހުރި އެންމެ ފަހުގެ ބުއްދިވެރިކަން ގެއްލިގެން ދިޔަ ބެލްކަނީ އެވެ. ހީވީ އެމީހުން ތިބީ ހަމައެކަނި ގަލެއް އުކާލާ ދުރުމިނެއްހެން ނަމަވެސް އެއީ މަކަރުވެރި މޭލެކެވެ.
  
  ޑްރޭކް މޫނު ކުނިކޮށްލިއެވެ. "މި ތަޚުތު" މަޑުމަޑުން ބުންޏެވެ. "މި ބިނާކުރީ-"
  
  ބެންގެ ހަޅޭކުގެ އަޑު އޭނާގެ ވާހަކަ މެދުކަނޑާލިއެވެ. "މަޓް! ލޭއޮހޮރުވާލާ ނަރަކައެކެވެ. މިކަން ގަބޫލެއް ނުކުރާނެ."
  
  ޑްރޭކްގެ ނާރު ނިމުމުން ބިރުވެރިކަން ފޮނުވާލީ އޭނާގެ އެކުވެރިޔާގެ އަޑުގައި ޖެހުނު ޝޮކެއް ނޫން ކަމަށާއި، އެއީ ކުރިއަށް އޮތް ތަނުގައި ވެސް ކުރިއެރުމުގެ އިހުސާސެކެވެ. ޕްރީމޮނިޝަން އެވެ.
  
  "މިއީ ކޮންއެއްޗެއް?"
  
  އޭނާ އެނބުރިލިއެވެ. އޭނާއަށް ފެނުނީ ބެންއަށް ފެނުނު އެއްޗެކެވެ.
  
  "ފަކް މީ."
  
  ކަރީން އެމީހުން ކޮއްޕާލިއެވެ. "މިއީ ކޮންއެއްޗެއް?" ދެން އޭނައަށްވެސް ފެނުނެވެ. "ދުވަހަކުވެސް".
  
  އެމީހުން ބަލާލީ ތަޚުތުގެ ފަހަތު ފަރާތާއި، މީހަކު ލެނގިލެވޭނެ އުސް ދަނޑިއާއި، ފަހަތު ދޮރު އުފެދިފައިވާ ބައަށެވެ.
  
  އެއީ މިހާރު އާދަޔާ ޚިލާފު ވިއްސާރަތަކުން - ކޮންމެވެސް ވައްތަރެއްގެ ލިޔުމެއް ކަމަށް ފެންނަ ގަބޫލުކުރަން ދަތި ޤަދީމީ ރަމްޒުތަކެއް - އަދި ޓައިމް ޓްރެވަލް ޑިވައިސްގެ ދެ ޑިވައިސްގައި ވެސް ލިޔެފައިވާ ހަމަ ރަމްޒުތަކުގެ އިތުރުން ޑައިމަންޑްގެ ދަށުގައިވާ ބޮޑު އާރކްވޭގައި ވެސް ނިވާވެފައި އޮތް ތަނެކެވެ ކިޔަނީ ނަރަކައިގެ ދޮރުތަކެވެ.
  
  ހަމަ އެ ރަމްޒުތައް ދާދިފަހުން ތޯރސްޓެން ޑާލް އަށް ފެނުނު ރަމްޒުތައް، އައިސްލޭންޑްގެ މާ ދުރުގައި އޮންނަ ކަލާނގެތަކުގެ މަހާނައިންނެވެ.
  
  ޑްރޭކް ލޯ މަރާލިއެވެ. "ކިހިނެއް މިހެން ވާނީ؟ އޯޑިންގެ ނުވަ ލޭ އޮހޮރުވާލާ ޝާޑްގެ ވާހަކަ ފުރަތަމަ އަޑުއެހި ދުވަހުން ފެށިގެން އަހަރެންނަށް ހީވަނީ އަހަރެން އުޅެނީ ހުވަފެނެއްގައިހެންނެވެ. ނޫނީ ހުވަފެނެއް."
  
  "އަހަރެން ބެޓްކުރަން އަހަރެމެންނަށް އަދި ނުވަ ބައި ނުނިމޭ،" ބެން ބުންޏެވެ. "މިއީ މެނިޕިއުލޭޝަން ވާންޖެހޭނެ. އެންމެ މަތީ ދަރަޖައިގެ. އެއީ އަހަރެމެން ހޮވިފައި އޮތް ކަހަލަ ކަމެއް ނުވަތަ ކޮންމެވެސް ކަމެއް."
  
  "މޯރ ލައިކް ކަރސްޑް." ޑްރޭކް ގިސްލަމުން ބުންޏެވެ. "އަދި ސްޓާ ވޯސްގެ ކްރެޕް އާއި މެދު ހުއްޓާލާ."
  
  "އަހަރެން ވިސްނަމުން ދިޔައީ ތަންކޮޅެއް މަދު ސްކައިވޯކަރ، ތަންކޮޅެއް ބޮޑަށް ޗަކް ބާޓޯސްކީ" ބެން ކުޑަކޮށް ހިނިތުންވެލަމުން ބުންޏެވެ. "ވީމަ ވީ ގީކްސް އެންޑް އޮލް."
  
  ކޮމޮޑޯ ސިއްރު ދޮރާ ދިމާއަށް ބަލާލީ އިންތިޒާރުގައެވެ. "އަހަރެމެން ކުރިއަށް ގެންދަންވީތަ؟ އަޅުގަނޑުގެ ރައްޔިތުން އެމީހުންގެ ފުރާނަ ދެއްވީ އަޅުގަނޑުމެންނަށް މިހާ ހިސާބަށް ދިއުމަށް އެހީތެރިވެދިނުމަށެވެ. ބަދަލުގައި އަޅުގަނޑުމެންނަށް ކުރެވޭނީ މި ނަރަކަ ވަޅުގެ ނިމުމެއް ހޯދުން."
  
  "ކޮމޮޑޯ" ޑްރޭކް ބުންޏެވެ. "މިއީ ނިމުމެއް." އޮންނަން ޖެހޭނެ."
  
  އޭނާ ބޮޑު ގްރޫޕް ލީޑަރުގެ ކައިރިން ފާއިތުވެގެން ގޮސް ޖަޔަންޓް ޕެސޭޖަށް ކޮއްޕާލިއެވެ. އެ ޖާގަ ކުރިންވެސް އެތެރެއަށް ވަންނަ ދޮރަށްވުރެ ބޮޑުވެފައި، އެކަން ކުރެވެން އޮތް ނަމަ، ޑްރޭކްއަށް އިހުސާސް ކުރެވުނީ އެ ޕޭސޭޖް ފުޅާވެ، ފާރުތަކާއި ސީލިންގް އިތުރަށް ކުރިއަށް ގޮސް، ދާންދެން-
  
  ފިނި ތޫނު ވައިރޯޅިއެއް އޭނާގެ މޫނުގައި ފިރުމާލިއެވެ.
  
  އޭނާ ހުއްޓިފައި ގްލޯ ސްޓިކް ވައްޓާލިއެވެ. އެ ފަނޑު އަލީގައި އޭނާ ވަނީ އަމްބަރު ރޮކެޓެއް ޖަހާފައެވެ. އޭނާ އުދުހިގެން ދިޔައީ މައްޗަށް، މައްޗަށް، މައްޗަށް، ދެން ތިރިއަށް ތިރިއަށް، އެއްވެސް ތާއީދެއް ނުލިބިގެންނެވެ. ސީލިންގެއް، ލެޖެއް ނުވަތަ ފްލޯއެއް ވެސް ނުފެނުމެވެ.
  
  އޭނާ ދެވަނަ ފްލޭއާއެއް ޖަހާލީ، މިފަހަރު ކަނާތްފަރާތަށެވެ. އަދި އަނެއްކާވެސް އަމްބަރ އިންފިޝަން އެއްވެސް އަސަރެއް ނެތި ގެއްލިގެން ދިޔައެވެ. އޭނާ ދެތިން ގްލޯ ސްޓިކް ފަޅާލާފައި ކުރިއަށް އެއްލާލީ އެމީހުންގެ މަގު އަލިކުރުމަށެވެ.
  
  އެމީހުންގެ ކުރިމައްޗަށް ފަރުބަދަމަތީގެ ޝީރު ފަރާތް ހަ ފޫޓު ވެއްޓިގެން ދިޔައެވެ.
  
  ޑްރޭކްއަށް ވަރަށް ބޯއެނބުރުން އިހުސާސް ކުރެވުނު ނަމަވެސް ކުރިއަށް ދިއުމަށް މަޖުބޫރުވިއެވެ. އިތުރު ދެތިން ފިޔަވަޅެއް އެޅިއިރު އޭނާއަށް ކުރިމަތިވީ ހުސްކަމެވެ.
  
  "އަހަންނަށް އެއްވެސް ކަމެއް ނުފެނޭ. ބުލްޝިޓް".
  
  "އަހަރެމެންނަށް މިހުރިހާ ދިމާލަކަށް ނާދެވޭނެ، ލަދުވެތި އަނދިރިކަމުން އަހަރެމެން ހުއްޓުމެއް ނެތި." އެންމެންގެ ޚިޔާލުތައް ކަރީން އަޑުއަހައިލިއެވެ. "އަނެއްކާވެސް ޓްރައި ކޮށްބަލަ ޑްރޭކް."
  
  އޭނާ ތިންވަނަ ވިދުވަރެއް ފޮނުވާލީ ހުސްތަނަށެވެ. އޭނާ އުދުހެމުން ދިޔައިރު މި ޝޮޓުގައި މަދު ފަނޑު ހައިލައިޓްތަކެއް ހުއްޓެވެ. ވަޅުގަނޑުގެ އަނެއް ފަރާތުގައި ކޮންމެވެސް އެއްޗެއް ހުއްޓެވެ. ބޮޑު އިމާރާތެކެވެ.
  
  "ކޮންކަމެއް ވީ؟" ބެން ބިރުން ފުންނޭވާއެއް ދޫކޮށްލިއެވެ.
  
  އެ ވިދުވަރު އަވަސް އަވަހަށް ފަނޑުވެގެން ދިޔައިރު، އަނދިރިކަމުގެ ތެރެއަށް އަބަދަށްޓަކައި ގެއްލިގެން ދިޔައީ ދިރިއުޅުމުގެ ކުރު ސްޕާރެކެވެ.
  
  "އެތަނުގައި މަޑުކޮށްބަލަ" އެންމެ ފަހުން ބާކީ ހުރި ޑެލްޓާ ސިފައިންގެ މީހާ، ކޯލް ސައިން މާލިން ޖަހާފައި ހުރި މީހަކު ބުންޏެވެ. "އަހަރެމެންނަށް ބާކީ އޮތީ ކިތައް އަމްބަރ ފްލެޝް؟"
  
  ޑްރޭކް އޭނާގެ ބެލްޓާއި ބެކްޕެކް ޗެކް ކުރިއެވެ. ކޮމޮޑޯ ވެސް ކުރި ކަމެކެވެ. އެމީހުން ވިސްނުނު އަދަދަކީ ގާތްގަނޑަކަށް ތިރީސް އެވެ.
  
  "އަހަންނަށް އެނގޭ ތި ވިސްނަނީ ކިހިނެއްކަން" ކޮމޮޑޯ ބުންޏެވެ. "ފަޔަރވޯކްސް ދޯ؟"
  
  "އެއްފަހަރު" ޓީމުގެ ހަތިޔާރުގެ މާހިރު މާލިން ހިތާމަވެރި ގޮތަކަށް ބުންޏެވެ. "އަހަރެމެން މުއާމަލާތް ކުރަނީ ކޮން ކަމެއްތޯ ހޯދައިގެން ދެން އަނބުރާ ގެންދަންވީ ބެކަޕް އަށް ގުޅާނެ ތަނަކަށް."
  
  ޑްރޭކް ބޯޖަހާލިއެވެ. "އެއްބަސް". އެނބުރި ދަތުރަށް ދިހަވަރަކަށް ފްލޭއާ ވަކިކޮށްފައި، ދެން ތައްޔާރުވިއެވެ. ކޮމޮޑޯ އާއި މާލިން އައިސް އޭނާގެ ކައިރީގައި އަރިމަތީގައި ހުއްޓިލިއެވެ.
  
  "ތައްޔާރު?"
  
  އެއްބަޔަކު އަނެއް ބަޔަކަށް އަވަސް ތަރުތީބަކުން މިސައިލަކަށް ފަހު މިސައިލެއް ވައިގެ ތެރެއަށް އުސްކޮށް ފޮނުވާލިއެވެ. އެންމެ މަތީ ހިސާބުގައި އަމްބަރު އަލި ވިދާ ވިދާ ވިދާ ވިދާ ވިދާ ވިދުވަރެއް ދޫކޮށްލާފައި އަނދިރިކަން ފިލުވާލިއެވެ.
  
  ތާރީޚުގައި ފުރަތަމަ ފަހަރަށް ދުވާލުގެ އަލިކަން އަބަދުގެ އަނދިރިކަމުގެ ތެރެއަށް އައެވެ.
  
  ޕައިރޯޓެކްނިކް ޑިސްޕްލޭގެ އަސަރު ކުރަން ފެށިއެވެ. މަޑުމަޑުން ތިރިވުމުގެ ކުރިން ފްލޭއަރަކަށް ފަހު ފްލޭއަރ މައްޗަށް އުދުހި ގޮއްވާލަމުން ދިޔައިރު، ޖަޔަންޓް ހޮހަޅައިގެ އަނެއްކޮޅުގައި ހުރި ބޮޑު ސްޓްރަކްޗަރ އަލިވެގެން ދިޔައެވެ.
  
  ބެން ނޭވާ ހާސްކޮށްލިއެވެ. ކަރީން ހީގަތެވެ. "ބްރިލިއަންޓްލީ" އެވެ.
  
  އެމީހުން ހައިރާންކަމާއެކު ބަލަން ތިއްބާ، ގަދަ އަނދިރިކަމުގައި އަލިފާން ރޯވެ، ރީތި ސްޓްރަކްޗަރއެއް ފެންނަން ފެށިއެވެ. ފުރަތަމަ ފަހަތު ފާރުގައި ވަޑާންކޮށްފައިވާ އާރކްތަކުގެ ސަފެއް، ދެން އޭގެ ތިރީގައި ދެވަނަ ސަފެކެވެ. ދެން ފާހަގަ ކުރެވުނީ އާރކްތަކަކީ ހަގީގަތުގައި ކުދި ކޮޓަރިތަކެއް - ނިޗްތަކެއް ކަމެވެ.
  
  ދެވަނަ ސަފުގެ ދަށުން އެމީހުންނަށް ފެނުނީ ތިންވަނަ ސަފު، ދެން ހަތަރުވަނަ ސަފު، ދެން ސަފުތަކެއް ސަފުތަކެއްގެ މައްޗަށް ލޯމަރާލާ އަލިތައް ބޮޑު ފާރުން ތިރިއަށް ފޭބިތަނެވެ. އަދި ކޮންމެ ނިޝްއެއްގައި ވެސް ބޮޑު ވިދާ ޚަޒާނާތަކެއް ދައްކުވައިދެނީ ދުއްވާފައި ދިޔަ އަމްބަރ ނަރަކައިގެ ފަސްދާނުލެވޭ ޝަރަފެވެ.
  
  ބެން ހުރީ ސިއްސައިގެން ގޮސްފައެވެ. "މި... މި...."
  
  ޑްރޭކް އާއި ޑެލްޓާ ޓީމް އިން ކުރިއަށް ގެންދިޔައީ މިސައިލަކަށް ފަހު މިސައިލެއް ޖަހަމުންނެވެ. އެމީހުންގެ ސަބަބުން ބޮޑު ޗެމްބަރުގައި އަލިފާން ރޯވެގެން ދިޔަ ކަހަލައެވެ. އެމީހުންގެ ލޮލުގެ ކުރިމަތީގައި ޝަރަފުވެރި އަލިފާންގަނޑެއް ރޯވެ ގަދަވެގެން ދިޔައެވެ.
  
  އެންމެ ފަހުން ޑްރޭކް އޭނާގެ އެންމެ ފަހު ފްލޭއާ ޖަހާލިއެވެ. އެއަށްފަހު އޭނާ ވަގުތުކޮޅެއް ހޭދަކޮށްލީ އެ ތަސައްރަފު ފުދިފައިވާ ވަޙީގެ އަގުވަޒަން ކުރުމަށެވެ.
  
  ބެން ހީނގަތެވެ. "އެއީ ވަރަށް ބޮޑު... އެއީ-"
  
  "ކަލާނގެތަކުގެ އަނެއް މަހާނައެއް." ޑްރޭކް ނިންމާލީ ހައިރާންވުމަށްވުރެ ބޮޑަށް އޭނާގެ އަޑުގައި ކަންބޮޑުވުމަކާއެކުގައެވެ. "އައިސްލެންޑަށް ވުރެ މަދުވެގެން ތިން ގުނަ އިތުރު. ޖީސަސް ކްރައިސްޓް، ބެން، ކޮން ނަރަކައެއް ވެގެން އުޅެނީ؟"
  
  
  * * *
  
  
  އެނބުރި ދަތުރުގައި އަދިވެސް ނުރައްކަލުން ފުރިފައި އޮތް ނަމަވެސް، ދެބައިކުޅަ އެއްބައި ވަގުތާއި ދެބައިކުޅަ އެއްބައި މަސައްކަތެއް ނެގިއެވެ. ހަމައެކަނި ބޮޑު ހުރަހަކީ ކޮމޮޑޯއަށް އެއްފަރާތަކަށް ނަޒަރު ހިންގާލަމުން ކަރީން ފާހަގަކުރި ގޮތުގައި ލަސްޓް ރޫމަކީ އަބަދުވެސް ފިރިހެނުންނަށް މައްސަލައަކަށް ވިޔަސް އަނބުރާ ހުރަސް އެޅުމަށް އިތުރު ޒިޕް ލައިނެއް ގާއިމް ކުރަން ޖެހުނު ބޮޑު ފަރަގެވެ.
  
  ކޫކްސް ހެލް ގޭޓް އާރކް ތެރެއިން އެނބުރި އައިސް އެމީހުން ލާވާ ހޮޅި ތެރެއިން ފިޔަޖަހައި އަނބުރާ ބިމުގެ މައްޗަށް ދިޔައެވެ.
  
  ދިގު ހިމޭންކަން ޑްރޭކް މުގުރާލިއެވެ. "ވާއު، މިއީ މިވަގުތު ދުނިޔޭގައި ހުރި އެންމެ ރަނގަޅު ވަސް. އެންމެ ފަހުން ކޮންމެވެސް ވަރަކަށް ތާޒާ ވައި."
  
  ވަށައިގެންވާ އަނދިރިކަމުން މާނޯ ކިނިމާކީގެ އަޑު އިވުނެވެ. "އެ ހަވާއީގެ ތާޒާ ވައިގެ ނޭވާއެއް ނަގާލާ، މީސްމީހާ، ތިބާގެ އަމާޒާ ގާތްވާނެ."
  
  ސެމީ އަނދިރިކަމުން މީހުންނާއި މޫނުތައް ނިކުމެގެން ދިޔައެވެ. ޖަނަރޭޓަރު ސްޓާޓް ކުރީ އަވަސް އަވަހަށް ޖަހާފައިވާ ސްޓްރިންގް ލައިޓް ސެޓެއް އަލިކޮށްގެންނެވެ. އޭރު ދަނޑު މޭޒެއް ހަދަމުން ދިޔައެވެ. އެމީހުން ލާވާ ހޮޅިއަށް އަރަން ފެށުމުން ކޮމޮޑޯ އެމީހުން ތިބި ތަން ރިޕޯޓް ކުރި އެވެ. ބެންގެ ސިގްނަލް އެނބުރި އައުމުން އޭނާގެ ފޯނު އަންސްވާ މެޝިނަކުން ހަތަރު ފަހަރު ބީޕް ކޮށްލިއެވެ. ކާރީން ވެސް ކުރިއެވެ. ބެލެނިވެރިންނަށް ގުޅުމުގެ ހުއްދަ ދިނެވެ.
  
  "އެކަނި ހަތަރު ފަހަރު؟" ހީލަމުން ޑްރޭކް އަހާލިއެވެ. "އެމީހުން ކަލޭގެ މަތިން ހަނދާން ނެތުނީ ކަންނޭނގެ."
  
  ހައިޑަން މިހާރު އެމީހުން ކައިރިއަށް ހިނގައިގަތީ ފަޅައިގެން ގޮސްފައިވާ ވަރުބަލި ގޮތަކަށް ފެންނަ ހައިޑަންއެކެވެ. އެކަމަކު ހިނިތުންވެލަމުން ބިރުވެރިކަމާއެކު ބެންގެ ގައިގައި ބައްދާލިއެވެ. އެލިޝިއާ ފަހަތުން ދިޔައީ ޑްރޭކްއަށް ޤަތުލުވެރި ދެލޮލުން ކަޅިޖަހާލަމުންނެވެ. އަދި ޑްރޭކްއަށް މޭ ފެނުނު ހިޔަނިތަކުގެ ތެރެއިން މޫނުމަތިން ބިރުވެރި ޓެންޝަނެއް ފާޅުވިއެވެ.
  
  އެމީހުންގެ ހިސާބު ޖަހަން ވަގުތު ޖެހުނީ ކިރިޔާއެވެ. މިކަމުން އެންމެ ލަދުގަތްހެން ހީވީ އިނގިރޭސި އަންހެންމީހާ ނޫން ޖަޕާނު އަންހެންމީހާއެވެ.
  
  ޑްރޭކް އޭނާގެ ކޮނޑުން ޑިޕްރެޝަންގެ އަނދިރި ވިލާގަނޑު ތެޅިގަތެވެ. އެ ހުރިހާ ކަމެއްގެ މައްޗަށް އޭނާ ނިންމާލީ ލޭގެ ރަސްގެފާނުގެ ބަނދެވިފައިވާ އަދި ނޭވާހިއްލާފައިވާ ސިފަ އެމީހުންގެ ފައިމަތީގައި ހުރި ނުހައްގު ބިމަށް އެއްލާލުމުންނެވެ.
  
  "ޑިމިޓްރީ ކޮވަލެންކޯ." އޭނާ ގިސްލިއެވެ. "ކިންގް އޮފް ދަ ބެލް އެންޑް. އެ ބާވަތުގެ އެންމެ ފާޙިޝް އެއްޗެކެވެ. ކޮންމެވެސް ކިކްސްއެއް ބޭނުންތަ؟"
  
  އެވަގުތު ވަގުތީ ކޭމްޕްގެ ވަށައިގެން ބޮޑުވަމުން ދިޔަ އަޑުގަދަކަމުން ޖޮނަތަން ގޭޓްސްގެ ސިފަ ޙަޤީޤަތަކަށް ވެގެން ދިޔައެވެ. ޑްރޭކް ލޯ ހަނިކޮށްލިއެވެ. އޭނާއަށް އެނގުނީ ކޮވަލެންކޯ އަމިއްލައަށް ގޭޓްސްގެ އަންހެނުން މަރާލިކަން. ޑްރޭކް އާއި އެލިޝިއާ އަށް ވުރެ ވެސް ގޭޓްސް އަށް ރަޝިޔާގެ ކުޅުންތެރިޔާއަށް އަނިޔާ ދޭން ޖެހުނު ސަބަބުތައް ގިނަ އެވެ.
  
  "މަސައްކަތްކުރުން". - ޑްރޭކް ހީނލިއެވެ. "ކޮންމެ ގޮތެއް ވިޔަސް ޖަލުގައި ހުރިހާ އަތާއި ފައި ބޭނުން ނުވާނެ އެ ބާތާ."
  
  އޭނާއަށް ފެނުނީ ބެން އާއި ކަރީން ފޫހިވެ ފަހަތަށް އެނބުރިލިތަނެވެ. އެވަގުތު އޭނާ ވެފައި ހުރި މީހާގެ ކުޑަ ހިލަމެއް އޭނާގެ ހިތަށް އެރިއެވެ. އޭނާއަށް ފެނުނީ އޭނާ އަމިއްލައަށް ކޮވަލެންކޯ ފަދަ މީހަކަށް ވާނެ ހިތިކަމާއި، ބަދަލު ހިފުމުގެ ރުޅިވެރިކަމާއި، ނަފްރަތާއި ނުރުހުމުގެ ސްޕައިރަލް ކަމަށާއި، މި ހުރިހާ ޖަޒުބާތުތަކެއް އޭނާ ކާލައި، އެންމެ ފަހުން އޭނާ ބަދަލުވެ، ތަފާތު މީހަކަށް ބަދަލުވާނެކަން އޭނާއަށް އެނގުނެވެ. އެއީ އެދެމީހުންވެސް ބޭނުން ނުވާ ނިމުމެކެވެ...
  
  ... އެއީ އެލިސަން ނުވަތަ ކެނެޑީ.
  
  އޭނާ ވެސް ފަހަތަށް އެނބުރިލާފައި ބްލޭކްގެ ކޮންމެ ކޮނޑެއްގައި އަތް ޖައްސާލިއެވެ. އެމީހުން އިރުމައްޗަށް ބަލާލީ، ތެޅިފޮޅެމުން ދިޔަ އާފަލު ގަސްތަކުގެ ސަފު ކައިރިން ފާއިތުވެގެން ގޮސް، ދުރުގައި ހުރި ވިދާ އަލިތަކާއި އުދަނގޫ ކަނޑާ ދިމާއަށެވެ.
  
  "މިފަދަ ކަމެއް ފެނުމަކީ މީހަކު ބަދަލުވެދާނެ ކަމެއް،" ޑްރޭކް ބުންޏެވެ. "އޭނާއަށް އާ އުއްމީދެއް ލިބިދާނެ. ވަގުތު ދެވިއްޖެ."
  
  އެނބުރިނުލާ ބެން ވާހަކަ ދެއްކިއެވެ. "އަހަންނަށް އެނގޭ މިވަގުތު ޑައިނޮރޮކް ކޯޓެއް ބޭނުންވާކަން، އެކަމަކު އަހަރެން ކަލެއަކަށް ނުދޭނަން. އޭގެ ބަދަލުގައި "ހޯންޓެޑް" އިން ގުޅުންހުރި މަދު ސަފުހާތަކެއް ނަކަލުކޮށްފާނެއެވެ. މިކަން ކިހިނެއް ވާނީ؟"
  
  "މިހާރު ޓޭލާ ސްވިފްޓާ ހަވާލާދީތަ؟ އެތަނުގައި ކޮން ކަމެއް ގޯސްވީ؟"
  
  "މި ޓްރެކަކީ ތިޔަބޭފުޅުންގެ އެއްވެސް ޑައިނަރޮކްސް އެއް ފަދައިން ރަނގަޅު ޓްރެކެއް. އަދި އެނގޭތަ".
  
  އެކަމަކު ޑްރޭކް ދުވަހަކުވެސް އެކަން ގަބޫލެއް ނުކުރާނެއެވެ. އޭގެ ބަދަލުގައި އޭނާ އަޑުއަހަމުން ދިޔައީ އެމީހުންގެ ފަހަތުން އެނބުރި ފަހަތަށް އަންނަ ވާހަކަތަކެވެ. ޓެރަރިސްޓް ރޭވުންތައް ވިސްނުންތެރިކަމާއެކު އަވަހަށް ނާކާމިޔާބު ކުރި ނަމަވެސް އަދިވެސް ބައެއް މީހުންނަށް ގެއްލުން ލިބުނެވެ. ފޭނަޓިކްސް އާއި މޮޔައިންނާ މުއާމަލާތް ކުރާއިރު ކޮންމެހެން ކުރިމަތިވާނެ ނަތީޖާއެކެވެ. ގައުމު އޮތީ ހިތާމައިގައެވެ. ރައީސުލްޖުމްހޫރިއްޔާ ދަތުރުފުޅުގައި ހުންނެވިއިރު، މީގެ ކުރިންވެސް ވަނީ އެމެރިކާއަށް އިތުރު ފުރިހަމަ އޯވަހޯލްއެއް ގެނައުމަށް ވަޢުދުވެވަޑައިގެންފައެވެ. ޖާސޫސީ ނިޒާމުގައި، މިހުރިހާ ދުވަހު އޭނާއަކީ ހަމައެކަނި މީތިކަލް ފިގުހަރެއްގެ ގޮތުގައި ބެލެވުނު އިރު، ވިހި އަހަރު ވަންދެން މަސައްކަތްތަކުގައި އޮތް ޕްލޭނެއް ކުރިއަށް ގެންދިއުމަށް ކޮވަލެންކޯ ހުއްޓުވޭނެ ގޮތެއް އަދިވެސް ސާފެއް ނުވި އެވެ.
  
  މިހާރު އެމީހުން ހޯދަމުން ދިޔަ ކަލާނގެތަކާއި އެމީހުންގެ އާސާރީ ތަކެއްޗާ ވަރަށް ވައްތަރު.
  
  ނަމަވެސް ފިލާވަޅުތަކެއް ލިބިފައިވުމުން އެމެރިކާއާއި އެހެން ޤައުމުތަކުންވެސް އެ ހުރިހާ ކަމެއް ރިޢާޔަތްކުރުމަށް އަޒުމް ކަނޑައެޅިއެވެ.
  
  މަޖުބޫރުކޮށްގެންނާއި ލޯބިވާ މީހުންގެ ހެޔޮ ދުޅަހެޔޮކަމަށް ބިރުން އަމަލުކުރި ވެރިކަމުގައި ތިބި މީހުންގެ މައްޗަށް ދައުވާ އުފުލި މައްސަލައަކީ އަހަރުތަކެއް ވަންދެން ޝަރުއީ ނިޒާމު ބަނދެވިގެން ދިޔަ މައްސަލައެކެވެ.
  
  އެކަމަކު ލޭގެ ރަސްގެފާނުގެ އަސީރުން މިނިވަންވެ، އެމީހުންގެ ލޯބިވާ މީހުންނާ ގުޅިގެން ދިޔައެވެ. ގޭޓްސް ވައުދުވީ ކޮވަލެންކޯއަށް އޭނާގެ ލޭއޮހޮރުވާލާ ވެންޑެޓާ ދޫކޮށްލަން މަޖުބޫރުވާނެ ކަމަށާއި، އެއްގޮތަކަށް ވެސް ނުވަތަ އަނެއްގޮތަކަށް ވެސް ވައުދުވި ކަމަށެވެ. ކުރު މުއްދަތަކަށް ނަމަވެސް ހެރިސަން އޭނާގެ އަންހެން ދަރިފުޅާ ގުޅިވަޑައިގަތުމުން، އެ ޚަބަރުން ޑްރޭކް އިތުރަށް ދެރަވިއެވެ.
  
  އަމިއްލަ އަންހެން ދަރިފުޅު އުފަންވެ ލޯބިވެ، ދެން ރަހީނު ކުރެވުނު ނަމަ، ހެރިސަން އާއި އެއްގޮތަށް އޭނާ ވެސް ކުރާނެ ހެއްޔެވެ؟
  
  ހަމަގައިމުވެސް އޭނާ ކުރާނެއެވެ. ކޮންމެ ބައްޕައަކުވެސް އޭނާގެ ދަރިފުޅު ސަލާމަތް ކުރުމަށްޓަކައި އުޑުތަކާއި ބިމާއި އެދެމެދުގައިވާ ހުރިހާ އެއްޗެއް ހަރަކާތްތެރިވާނެއެވެ.
  
  ހޭޑަން، ގޭޓްސް އަދި ކިނިމާކާ އެ އަޑުގަދަކަމުން ދުރަށް ހިނގައިގަތީ ޑްރޭކް އާއި އޭނާގެ ގްރޫޕް ކައިރިއަށް ދާންދެނެވެ. ކޮމޯޑޯ އާއި ދިރިހުރި ޑެލްޓާ ސިފައިންގެ މީހާ މާލިން ވެސް އެމީހުންނާއެކު ފެނުމުން އޭނާ އުފާވިއެވެ. އެކުވެރިކަމާއި ޢަމަލުގައި އުފެދުނު ގުޅުންތަކަކީ ދާއިމީ ގުޅުމެކެވެ.
  
  ހޭޑަން ގޭޓްސް އާއި ސުވާލު ކުރަމުން ދިޔައީ ރަސަލް ކޭމަން ކިޔާ ކޮންމެވެސް ފިރިހެނަކާ ބެހޭ ގޮތުންނެވެ. ހީވީ މިމީހާ އައިސްލޭންޑްގެ އޮޕަރޭޝަންގެ ވެރިޔާގެ މަގާމުގައި ޓޯސްޓެން ޑާލްގެ ބަދަލުގައި ހިމެނުނުހެން، އޭނާގެ އަމުރުތައް އަންނަނީ ވަރަށް މަތިން... އަދި ފަހަރެއްގައި އޭގެ މަތީގައިވާ ފޮގް އަދި ދުރު ތަނަކުން ވެސް ކަމަށް ވެދާނެއެވެ. ހީވީ ކޭމަން އަކީ ހަރުކަށި އަދި ރަހުމުކުޑަ މީހެއްހެންނެވެ. އޭނާ އާންމުކޮށް ސިއްރު އޮޕަރޭޝަންތައް ޑައިރެކްޓްކޮށް، ރާއްޖެއާއި ރާއްޖެއިން ބޭރުގައި ވެސް ސިއްރު އޮޕަރޭޝަންތައް އިތުރަށް ސިއްރު އަދި ޚިޔާރުކުރެވޭ އޮޕަރޭޝަންތަކުގެ އަޑުތައް ފެތުރިފައިވެ އެވެ.
  
  "ކޭމަން އަކީ މައްސަލަ ހައްލުކުރާ މީހެއް،" ގޭޓްސް ބުންޏެވެ. "އެކަމަކު ހަމައެކަނި އެކަން ނޫން. ފެންނަނީ އޭނާއަކީ ކާކުގެ މައްސަލަ ހައްލުކުރާ މީހެއްކަން އެއްވެސް މީހަކަށް އެނގޭހެނެއް ހިޔެއްނުވޭ، އޭނާގެ ކްލިއަރެންސް އެންމެ މަތީ ފެންވަރަށްވުރެ މަތިވެއެވެ. އޭނާއަށް ވަދެވޭނެ ގޮތް ވަގުތީ އަދި ޝަރުތުތަކާ ނުލައި އެވެ. އެކަމަކު ކޮއްޕާލުމުން އެއްވެސް މީހަކަށް ނޭނގެ އޭނާ އަސްލު މަސައްކަތް ކުރަނީ ކާކަށް ކަމެއް."
  
  ޑްރޭކްގެ ފޯނު ރިންގުވުމުން އޭނާ ފޯނު ކަނޑާލިއެވެ. އޭނާ ސްކްރީން ޗެކް ކުރިއިރު ގުޅި މީހާއަކީ ތޯރސްޓެން ޑާލް ކަމަށް ފެނުމުން ހިތްހަމަޖެހުނެވެ.
  
  "ހޭއި، އެއީ މޮޔަ ސްވިޑެންއެއް! ކޮންކަމެއް ބާޑީ؟ އަދިވެސް ބީރައްޓެހިއެއް ފަދައިން ވާހަކަ ދައްކަނީ؟"
  
  "ހީވާނެހެން. އަހަރެން މީހަކާ ގުޅަން އުޅޭތާ އެތައް އިރެއް ވެފައިވާއިރު އަހަންނަށް ވިސްނޭ. ތަޤްދީރަކީ އަހަންނަށް އޯގާތެރިއެއް ނޫނެވެ."
  
  "ޔޫ އާ ލަކީ ޔޫ ގޯޓް ވަން އޮފް އަސް" ޑްރޭކް ބުންޏެވެ. "އުނދަގޫ ދެތިން ދުވަސް ވެއްޖެ."
  
  "އާނ، އިތުރަށް ގަދަވާން އުޅެނީ." ދާލް އެނބުރި އަތުވެއްޖެއެވެ.
  
  "އަޅުގަނޑަށް ޝައްކު ކުރެވެނީ އެކަމާ-"
  
  "އަޑުއެހުން. އަހަރެމެންނަށް ކުރެހުމެއް ފެނުނެވެ. މާ ސީދާކޮށް ބުނާނަމަ މެޕެކެވެ. އެ ބީރައްޓެހި ކޭމަން އެކަން ޓޮޕް ލެވެލް ސެކިއުރިޓީ މައްސަލައެއްގެ ގޮތުގައި ކްލަސިފައި ކުރުމުގެ ކުރިން އަޅުގަނޑުމެންނަށް އޭގެ ބޮޑު ބައެއް ޑިސިފަރ ކުރެވުނެވެ. އާދެ، ހޭޑަން ނުވަތަ ގޭޓްސް އަށް އޭނާއާ ބެހޭ އެއްވެސް ކަމެއް އެނގުނީތަ؟"
  
  އޮޅުން ބޮޅުން ވެގެން ޑްރޭކް ލޯ މަރާލިއެވެ. "ކައިމަން؟ މި ކޭމަން ފިރިހެނަކީ ކާކު ހެއްޔެވެ؟ އަދި ހައިޑަން އާއި ގޭޓްސް އަށް ކޮން އެއްޗެއް އެނގޭނީ؟"
  
  "މުހިންމެއް ނޫން." އަހަރެންގެ މާގިނަ ވަގުތެއް ނެތް." ފުރަތަމަ ފަހަރަށް ޑްރޭކްއަށް ވިސްނުނީ އޭނާގެ އެކުވެރިޔާ ވާހަކަ ދައްކަމުން ދިޔައީ ހީހީފައި އަވަސް އަވަހަށް ކަމަށެވެ. "ބެލުން. އަޅުގަނޑުމެންނަށް ފެނުނު މެޕުން އެންމެ ކުޑަމިނުން އެ ތިން މަހާނަ ހުރި ތަން ދައްކުވައިދެއެވެ. މިކަން ވިސްނުނީ ހެއްޔެވެ؟ ކަލާނގެތަކުގެ ތިން މަހާނައެއް ހުރެއެވެ."
  
  "އަހަރެމެން ދެންމެ ދެވަނަ ހޯދި އެއްޗެއް." ޑްރޭކްއަށް ހީވީ ވައިރޯޅި އޭނާގެ ތެރެއިން ވައްޓާލިހެންނެވެ. "އެއީ ވަރަށް ބޮޑު ކަމެއް."
  
  "އަހަރެން ހީކުރީ އެހެން." ދެން މެޕް ޞައްޙަ ހެން ހީވެއެވެ. އެކަމަކު، ޑްރޭކް، މި އަޑުއަހަން ޖެހޭނެ، ތިންވަނަ މަހާނައަކީ އެ ހުރިހާ މަހާނައެއްގެ ތެރެއިން އެންމެ ބޮޑު މަހާނަ، އަދި އެއީ އެންމެ ނުބައި މަހާނަ."
  
  "އެންމެ ނުބައި?"
  
  "އެންމެ ބިރުވެރި ކަލާނގެތަކުން ފުރިފައި. އަސްލުވެސް ނަފްރަތު. ނުބައި މަޚްލޫޤުންނެވެ. ތިންވަނަ މަހާނައަކީ ޖަލެއްގެ ގޮތުގައި ހުރި އެއްޗެއް ކަމުން، މަރު ބަލައިގަތުމަށްވުރެ މަޖުބޫރުކޮށްގެން އުޅުނެވެ. އަދި ޑްރޭކް...."
  
  "ކޯއްޗެއް?"
  
  "އަހަރެމެން ރަނގަޅަށް ބުނާނަމަ އަހަރެންނަށް ހީވަނީ އެއީ ކޮންމެވެސް ވައްތަރެއްގެ ޤިޔާމަތް ދުވަހުގެ ހަތިޔާރެއްގެ ތަޅުދަނޑި ހިފަހައްޓާ އެއްޗެއްހެން."
  
  
  ސާޅީސް ތިރީސް ބާބު
  
  
  ހަވާއީއަށް އިތުރު އަނދިރިކަމެއް ފޭބިއިރު، ކޮންމެވެސް ގަދީމީ މެގަޕްލޭނެއްގެ ދެން އޮތް މަރުހަލާތައް ފެށިގެން ދިޔައިރު، ޑްރޭކް، އެލިޝިއާ އަދި މޭ ވަނީ އެ ހުރިހާ ކަމެއް ދޫކޮށްލާފައި އަމިއްލަ މުސީބާތް އެއްފަހަރާ ނިމުމަކަށް ގެނެސްފައެވެ.
  
  ކަންދިމާކުރި ގޮތުން އެމީހުން ހޮވީ ހުރިހާ ސެޓިންގްތަކުގެ ތެރެއިން އެންމެ ޑްރާމާ ސެޓިންގ އެވެ. ހޫނު ޕެސިފިކް ކަނޑުގެ ވައިކިކީ ބީޗް، އެއްފަރާތުން ފުރިހަމަ ހަނދު އޮށޯވެ، އަނެއްފަރާތުގައި އަލިފާން ރޯވެފައިވާ ޓޫރިސްޓް ހޮޓަލްތަކުގެ ސަފުތަކުން އުޖާލާކޮށް އަލިކޮށްފައިވެ އެވެ.
  
  އެކަމަކު މިރޭ އެއީ ނުރައްކާތެރި މީހުންނާއި ހަރުކަށި ވަޙީތަކެއް ކުރާ ތަނެކެވެ. އެމީހުންގެ ދިރިއުޅުމުގެ ދަތުރު އަބަދަށްޓަކައި ބަދަލުކޮށްލާނެ ބައްދަލުވުމެއްގައި ގުދުރަތުގެ ތިން ބާރެއް އެއްވެގެން ދިޔައެވެ.
  
  ފުރަތަމަ ވާހަކަ ދެއްކީ ޑްރޭކް އެވެ. "ތި ދެމީހުން ބުނަން ޖެހޭނެ. ވެލްސް މަރާލީ ކާކުތޯއާއި ކީއްވެގެންތޯއެވެ. އެހެންވެ އަހަރެމެން މިތިބީ، އެހެންވީމަ ދެން ގަސްގަހާގެހި ވަށައިގެން ތަޅާލުމުގެ ބޭނުމެއް ނެތް."
  
  "އެއީ ހަމައެކަނި އަހަރެމެން މިތަނަށް އައި ސަބަބެއް ނޫން." އަލީޝާ މާއީއަށް ކަޅިއަޅާލިއެވެ. "މި އެލްފް ހަޑްސަން މަރާލުމަށް އެހީތެރިވެދިނީ އޭނާގެ ކުޑަ ކޮއްކޮއާ މެދު ހިމޭނުން ހުރެގެން. އަހަރެންނާއި އަހަރެންގެ މީހާއަށް ކޮންމެވެސް މުސްކުޅި ބަދަލު ހިފުމުގެ ވަގުތު ޖެހިއްޖެއެވެ."
  
  މާއީ މަޑުމަޑުން ބޯ ހޫރާލިއެވެ. "އެއީ ތެދެއް ނޫން." ކަލޭގެ ފަލަ، ބީރައްޓެހި ލޯބިވެރިޔާ-"
  
  "ދެން ވެލްސްގެ ރޫހުގައި." އަލީޝާ ހީނލިއެވެ. "ހުސްވަގުތުކޮޅެއް ލިބުނުނަމައޭ ހިތަށް އެރި!"
  
  އެލިޝިއާ ކުރިއަށް ޖެހިލާފައި މޭގެ މޫނަށް ބާރަށް ޖަހާލިއެވެ. ކުޑަކުޑަ ޖަޕާނު އަންހެން ކުއްޖާ ސިއްސައިގެން ގޮސް، ދެން މޫނު މައްޗަށް ބަލާލަމުން ހިނިތުންވެލިއެވެ.
  
  "ތި ހަނދާންވީ".
  
  "ކީކޭ ބުނީމެއްނު ދެން އަހަރެން ކަލޭގެ ގައިގައި ޖަހާއިރު އަހަރެން ކަލޭގެ ގައިގައި ފިރިހެނެއް ފަދައިން ޖަހަންވީއޭ؟ އާނ، ތިކަހަލަ ކަމެއް ހަނދާން ނައްތާލަން ފަރިތައެއް ނުވޭ."
  
  އެލިޝިއާ ޕަންޗްތަކުގެ ތޫފާނެއް ދޫކޮށްލިއެވެ. އެމީހުންގެ ކޮންމެ އަތްތިލައެއްގައި ހިފާލަމުން މާއީ ފަހަތަށް ޖެހިލިއެވެ. އެމީހުންގެ ވަށައިގެންވާ ވެލިގަނޑު އުފުލިފައި ހުރިއިރު، އެމީހުންގެ ބާރު ފައިތަކުން ރެންޑަމް ޕެޓަރންތަކަކަށް އެތުރިފައި ހުއްޓެވެ. ޑްރޭކް އެއްފަހަރު ތަދައްޚުލްވާން އުޅުނު ނަމަވެސް ކަނާތު ކަންފަތުގައި ޖެހި ވަޒަނެއްގެ ސަބަބުން އޭނާ ދެފަހަރު ވިސްނާލިއެވެ.
  
  "ހަމަ ދޮންބެ އެއްބަޔަކު އަނެއްބަޔަކު މަރާނުލާ."
  
  "އަހަންނަކަށް އެއްވެސް ކަމެއް ވައުދެއް ނުކުރެވޭނެ" އަލީޝާ ގިސްލަމުން ބުނެލިއެވެ. ވެއްޓި މޭގެ ކަނާތު ފައި ތަޅައިގަތެވެ. ވެލިގަނޑު ބޯ ފިއްތާލަމުން ގިސްލުމަކާއެކު މާއީ ޖައްސާލިއެވެ. އަލީޝާ ކައިރިވަމުން ދިޔައިރު މާއީ އޭނާގެ މޫނަށް ވެލި އަތްތިލައެއް އެއްލާލިއެވެ.
  
  "ބިޗް" އެވެ.
  
  "ހުރިހާ ކަމެއް ވެސް އިންސާފުވެރި-" މައި ލުންގް ކޮށްލިއެވެ. އެ ދެ އަންހެނުން ކުރިމަތިލާން ޖެހުނެވެ. އެލިޝިއާ ކްލޯޒް ކޮމްބަޓް އަށް ބޭނުންކޮށް އުނަގަނޑާއި އަތްތިލައާއި އަތްތިލައިން ވަރުގަދަ ވަޒަނެއް އުކާލި ނަމަވެސް މާއީ އެއިން ކޮންމެ އެއްޗެއްގައި ހިފާ ނުވަތަ ދުރުވެ ޖަވާބު ދިނެވެ. އެލިޝިއާ މޭގެ ބެލްޓްގައި ހިފާ ބެލެންސް އިން ބޭރަށް އެއްލާލަން އުޅުނު ނަމަވެސް އޭނާއަށް ހާސިލް ކުރެވުނީ މޭގެ ފަޓުލޫނުގެ މަތީ ބައެއް ފަޅާލުމެވެ.
  
  އަދި އެލިޝާގެ ޑިފެންސް ފުޅާކޮށް ދޫކޮށްލާށެވެ.
  
  ކަންތައްތައް ކުރިއަށްދާތަން ބަލަން ހުރެ ޑްރޭކް ލޯ މަރާލިއެވެ. "މިހާރު މިކަން މާބޮޑަށް ހަގީގަތާ ވައްތަރު." އޭނާ ފަހަތަށް ފިޔަވަޅު އެޅިއެވެ. "ކުރިއަށްގެންދިޔުން".
  
  އެލިޝިއާގެ ގޯހުގެ ފުރިހަމަ ފައިދާ މޭ ނެގިއިރު، މެއި ކްލާހުގެ ހަނގުރާމަވެރިއަކާ ދެކޮޅަށް ކުޅެވޭނީ އެންމެ ގޯހެކެވެ. އެލިޝިއާގެ މައްޗަށް ތަޅާފޮޅުންތައް ވާރޭވެހި، އޭނާ ފަހަތަށް ޖެހިލީ، ވޭނުގެ ސަބަބުން ކަނާތު އަތް ވިއްސައިގެން ގޮސް، އެތައް ހަމަލާތަކެއްގެ ސަބަބުން އޭނާގެ ސްޓާނަމް އަނދާ ހުލިވެގެންނެވެ. ގިނަ ހަނގުރާމަވެރިން ދެތިން ޖެހުމަށް ފަހު ދޫކޮށްލާނެ ކަމަށާއި ނަމަވެސް އެލިޝިއާ ހެދިފައި ވަނީ ހަރުކަށި އެއްޗެހި ކަމުން ނިމުމުގައި ވެސް ކިރިޔާ ވެސް ދަމައިގަތެވެ.
  
  ވައިގެ ތެރެއިން ފަހަތަށް އެއްލާލާފައި މާއީގެ ގައިގައި ޖެހި ދެ ފައި ޖެހި ލަނޑަކުން މާއީ ސިއްސައިގެން ދިޔައެވެ. އަލީޝާ ވެލިގަނޑުގައި ބުރަކަށީގައި ޖައްސާލަމުން މުޅި ހަށިގަނޑު ފުރޮޅާލައިފިއެވެ.
  
  ހަމައެކަނި އެންމެ ކޮމްޕްލެކްސް ތަރުތީބުގެ ގަސްގަހާގެހި މޫނަކާ ބައްދަލުކުރުމަށެވެ. ބަނޑަށް ޖަހާ ޕަންޗަކުން ހަލްކް ނައްޓާލެވުނު ނަމަވެސް އެކަމުން މައި ހުއްޓުވޭކަށްވެސް ނެތެވެ. އޭނާގެ މަސްތަކުން އެ ތަޅާފޮޅާލީ ފަސޭހަކަމާއެކުގައެވެ.
  
  އަލީޝާ ވެއްޓުމުން، ލައިޓް ނިއްވާލެވުނީ ކިރިޔާއެވެ. ލޮލުގެ ކުރިމަތީގައި ފަތަމުން ދިޔައީ ތަރިތަކެއް ކަމަށާއި، ރޭގަނޑުގެ އުޑުމަތީގައި ވިދާލި ތަރިތަކެއް ނޫން ކަމަށެވެ. އޭނަ ރޮއެގަތެވެ. "ޑޭމް ލަކީ ޝޮޓް."
  
  އެކަމަކު މޭ މީގެ ކުރިން ވެސް ޑްރޭކް އާއި ދިމާއަށް އެނބުރިފައި އޮތެވެ.
  
  "އަހަރެން ވެލްސް މަރާލީ ޑްރޭކް. އަހަރެން ކުރިން".
  
  "އަހަންނަށް އެކަން ވިސްނުނީ ވަރަށް ކުރީކޮޅު،" އޭނާ ބުންޏެވެ. "ކަލޭގެ ސަބަބެއް އޮންނާނެ. އެއީ ކޮންކަމެއް ހެއްޔެވެ؟"
  
  "ކަލޭ ތިހެން ނުބުނާނީ އަހަރެން މުސްކުޅި މީހާ މަރާލިޔަސް." އެމީހުންގެ ދަށުގައި އެލިޝިއާ ރޮމުން ދިޔައެވެ. "އަހަންނަށް ކިޔާނީ ސައިކޯ ބިޗް އެއް."
  
  ޑްރޭކް އޭނައަށް އަޅާނުލިއެވެ. މާއީ އިސްތަށިގަނޑުން ވެލިގަނޑު ތެޅިގަތެވެ. މިނިޓެއްހާއިރު ފަހުން ފުންނޭވާއެއް ދޫކޮށްލަމުން އޭނަގެ ދެލޮލަށް ފުންކޮށް ބަލާލިއެވެ.
  
  "މިއީ ކޮންއެއްޗެއް?"
  
  "ދެ ސަބަބެއް. އެންމެ ފުރަތަމަ އަދި އެންމެ ސާދާ ކަމަކީ ޗިކާ ރަހީނުކުރިކަން އެނގުމުން ކިޔައިދޭން އިންޒާރު ދިނުން."
  
  "އެކަމަކު އަހަރެމެންނަށް ވާހަކަ ދެއްކިދާނެ-"
  
  "އަހަންނަށް އިނގޭ. މިއީ ހަމަ ކުޑަކުޑަ ބައެކެވެ."
  
  އެންމެ ކުޑަ ބައެއް ކަމަށް އޭނާ ހީކުރިއެވެ. މޭގެ ކޮއްކޮ ރަހީނުކުރީ ކުޑަ ބައެއް ހެއްޔެވެ؟
  
  މިހާރު އަލީޝާ ފައިމައްޗަށް ތެދުވެ ގަދަވެގަތެވެ. އޭނާ ވެސް ޑްރޭކް އާއި ކުރިމަތިލާން އެނބުރިލިއިރު އޭނާގެ ލޮލުގައި ސިފައެއް ނެތް ބިރުވެރިކަމެއް ވެރިވެފައިވެއެވެ.
  
  "އަހަންނަށް އެނގޭ" މޭ ފެށުމަށްފަހު އެލިޝިއާއަށް އިޝާރާތް ކުރިއެވެ. "އަހަރެމެންނަށް އެނގޭ އެއަށްވުރެ މާ ގޯސް ކަމެއް. ބިރުވެރި ކަމެއް..."
  
  "ޖީސަސް، މި ބޭރަށް ނުބެހެއްޓިއްޔާ އަހަރެން ތި ދެމީހުންގެ ފޮނި ބޮލަށް ވެސް ބަޑިޖަހާނަން."
  
  "އެންމެ ފުރަތަމަ ވެސް އެނގެން ޖެހޭނީ ވެލްސް ދުވަހަކުވެސް ހަގީގަތް ނުބުނާނެކަން. އޭނާއަކީ ސާސްއެކެވެ. އެއީ އޮފިސަރެކެވެ. އަދި ކާބޯތަކެތީގެ ޗޭންގައި އެހާ މަތީގައި އޮތް ކުޑަކުޑަ ޖަމިއްޔާއެއްގައި އެ ޖަމިއްޔާއިން ސަރުކާރު ހިންގަނީ."
  
  "ހަޤީޤަތުގައި? ކޮން ވާހަކައެއް؟" ޑްރޭކްގެ ލޭ ކުއްލިއަކަށް ފިނިވެގެން ދިޔައެވެ.
  
  "ކަލޭގެ އަންހެނުން-އެލިސަން- މަރާލެވުނު ކަމެވެ."
  
  އޭނާގެ އަނގަ ހަރަކާތްތެރިވި ނަމަވެސް އެއްވެސް އަޑެއް ނީވެއެވެ.
  
  "މީހަކާ މާ ގާތްވީ. އެމީހުން ބޭނުންވީ މި ރެޖިމެންޓް ދޫކޮށްލަން ކަލޭ. އަދި އެކަމަނާގެ މަރުގެ ސަބަބުން ކަލޭ ދޫކޮށްލީ."
  
  "އެކަމަކު އަހަރެން ދިޔައީ ފުރަން. އަހަރެން އޭނައަށްޓަކައި ސާސް ދޫކޮށްލަން އުޅުނީ!"
  
  "އެއްވެސް މީހަކަށް ނޭނގުނު" މަޑުމަޑުން މާއީ ބުނެލިއެވެ. "އޭނާއަށްވެސް ނޭނގުނު."
  
  ލޮލުގެ ކަނެއްގައި ކުއްލިއަކަށް ތެތްކަން އިހުސާސް ކުރެވުމުން ޑްރޭކް ލޯ މަރާލިއެވެ. "އޭނާއަށް އަހަރެމެންގެ ދަރިފުޅު ލިބުނީ."
  
  މާއީ އަޅި މޫނަކާއެކު އޭނާއަށް ބަލަހައްޓައިގެން ހުއްޓެވެ. އަލީޝާ ފަހަތަށް އެނބުރިލިއެވެ.
  
  "މީގެ ކުރިން ދުވަހަކުވެސް މީހަކަށް ނުބުނަން،" އޭނާ ބުންޏެވެ. "ދުވަހަކުވެސް".
  
  ހަވާއީގެ ރޭ އެމީހުންގެ ވަށައިގެން ގިސްލަމުން ދިޔައިރު، ވަރުގަދަ ރާޅުގަނޑުން ހީނލަމުން ދިޔައީ ގިނަ ދުވަސްތަކެއް ވަންދެން ހަނދާން ނެތިފައިވާ ޤަދީމީންގެ ލަވަތައް، ތަރިތަކާއި ހަނދު ކުރިއެކޭ އެއްފަދައިން ޝައުޤުވެރިކަމެއް ނެތި ތިރިއަށް ބަލާލިއިރު، ސިއްރުތައް ގެންގުޅެ، އިންސާނާއަށް ގިނައިން ކުރެވޭ ވަޢުދުތައް އަޑުއަހަމުން ދިޔައެވެ.
  
  "އަދި އެހެން ކަމެއް އެބައޮތް" އަނދިރިކަމުގެ ތެރެއަށް މާއީ ބުނެލިއެވެ. "އަހަރެން ވެލްސްއާ އެކު ވަރަށް ގިނަ ވަގުތު ހޭދަކުރީ އަހަރެމެން މިއާމީ ވަށައިގެން ބައުންސް ކުރިއިރު. އަހަރެމެން އެ ހޮޓަލުގައި ތިއްބާ، އެނގިވަޑައިގަންނަވާނެ، އުދުއްސާލި ހޮޓަލުގައި، މަދުވެގެން ބައި ޑަޒަން ފަހަރު ފިރިހެނަކާ ފޯނުން ވާހަކަ ދެއްކި އަޑު އަޅުގަނޑަށް އިވުނެވެ...
  
  "ކޮން ކަހަލަ މީހެއް؟" ޑްރޭކް އަވަސް އަވަހަށް ބުނެލިއެވެ.
  
  "އެމީހާގެ ނަމަކީ ކޭމަން. ރަސަލް ކޭމަން."
  
  
  ނިމުން
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  ޑޭވިޑް ލީޑްބީޓަރ އެވެ
  ދުނިޔޭގެ ހަތަރު ކަނެއްގައެވެ
  
  
  ފުރަތަމަ ބާބު
  
  
  ސެކްރެޓަރީ އޮފް ޑިފެންސް ކިމްބަރލީ ކްރޯ އިށީނީ މިހާރުވެސް ބާރު ސްޕީޑެއްގައި ދުއްވާފައި ދިޔަ ހިތުގައި ބޮޑުވަމުން އަންނަ ހާސްކަމުގެ އިހުސާސެއް އެކުލެވިގެންނެވެ. ގަބޫލުކުރަންޖެހޭ ކަމަކީ ވަޒީފާގައި މާގިނަ ދުވަހެއް ނުވި ނަމަވެސް ލަފާކުރި ގޮތުގައި ހަތަރު ތަރި ސިފައިންގެ ޖެނެރަލަކާއި ސީއައިއޭގެ މަތީ މަގާމެއްގައި ހުރި މީހަކު އޭނާގެ އުސްމިނުގެ މީހަކާ އެކު އޯޑިއަންސެއް ހޯދުމަށް ޑިމާންޑް ކުރަނީ ކޮންމެ ދުވަހަކު ނޫނެވެ.
  
  އެއީ ވޮޝިންޓަންގެ ޑައުންޓައުންގެ ހޮޓަލެއްގައި ހުރި ކުޑަ، ފަނޑު ނަމަވެސް ޒީނަތްތެރި ކޮޓަރިއެކެވެ؛ އާންމު ހާލަތަށްވުރެ ތަންކޮޅެއް ވިސްނުންތެރިކަން ބޭނުންވާ ވަގުތުތަކުގައި އޭނާ ހޭނިފައިވާ ތަނެކެވެ. އެތައް ސަތޭކަ ރަން އަދި ސޮލިޑް އޯކް ތަކެތިން ފަނޑު އަލިކަން ކުޑަކޮށް ރިފްލެކްޓްވެ، ކޮޓަރިއަށް އިތުރު ކެޝުއަލް އިހުސާސެއް ލިބި، މިތަނުން ބައްދަލުވި މީހުންގެ ސިފަތަކާއި އަބަދުވެސް ބަދަލުވަމުންދާ އެކްސްޕްރެޝަންތަކަށް ބާރުއެޅިއެވެ. އެމީހުންގެ ތެރެއިން ފުރަތަމަ މީހާ ވާހަކަ ދައްކާނެ އިރަކަށް ކްރޯ އިންތިޒާރު ކުރިއެވެ.
  
  ސީއައިއޭގެ މީހާ މާކް ޑިގްބީ އަށް ސީދާ ވާހަކަ ދެއްކިއެވެ. "ތިޔަ ޓީމު މޮޔަވެއްޖެ ކިމްބަރލީ" މެޓަލް ތެރެއިން އެސިޑް ފަދައިން ޖައްވު ކަނޑާލަމުން އޭނާގެ ރާގު ބުންޏެވެ. "އަމިއްލަ ޓިކެޓް ލިޔަނީ."
  
  މި ކަސްޓިކް އެޓޭކް އުންމީދު ކުރަމުން އައި ކްރޯ ޑިފެންސިވް އަށް ދިއުމަށް ނަފްރަތު ކުރި ނަމަވެސް ހަގީގަތުގައި ވެސް އޭނާއަށް އިތުރު ގޮތެއް ނެތެވެ. ވާހަކަ ދައްކަމުން ދިޔައިރުވެސް އެއީ ޑިގްބީ ބޭނުންވާ ގޮތްކަން އޭނައަށް އެނގުނެވެ. "އެމީހުން ޝަރީއަތަށް ގޮވާލީ. ދަނޑުގައި. އަހަންނަށް ކަމުނުދާނެ މާކް، އެކަމަކު އަހަރެން މިހުރީ އެކަމުގައި ތާށިވެފައި."
  
  "އަދި މިހާރު އަހަރެމެން މިތިބީ ފަހަތުގައި" ޖެނެރަލް ޖޯޖް ގްލީސަން ހިތްހަމަ ނުޖެހިފައި ގިސްލަމުން ބުންޏެވެ. އާ އެންގޭޖްމަންޓަކީ އޭނާ ކަންބޮޑުވި ހުރިހާ ކަމެކެވެ.
  
  "'ޗުއްޓީ ސްޕޮޓް' ކަމަށް ބުނާ ރޭހުގައި؟ ސައިކަލު ދުއްވާ މީހުން؟ ޕްލީޒް. އަހަރެމެންގެ އެންމެ މޮޅު ސިކުނޑިތަކުން އަދި ކޯޑް ރެނދުލާފައެއް ނުވެއެވެ."
  
  "އެކަމުގައި ހިފަހައްޓާފަ އާނ؟" ޑިގްބީ ކުރިއަށް ގެންދިޔައީ ގްލީސަން ވާހަކަ މެދުކަނޑާނުލާ ފަދައިންނެވެ. "މަދަނީ މީހަކު މަރާލަން އެމީހުން ނިންމި ނިންމުމަކީ ކޮބައިތޯ؟"
  
  ކްރޯ އަނގަ ހުޅުވާލި ނަމަވެސް އެއްޗެއް ނުބުނެއެވެ. މިކަން ނުކުރުން ރަނގަޅު. ޑިގްބީއަށް ސާފުކޮށް އެނގޭ ގޮތުގައި އޭނާއަށް ވުރެ ގިނަ ކަންތައްތަކެއް އެނގޭ ކަމަށާއި އޭގެ އެންމެ ފަހު ކޮންމެ ބިޓެއް ބޭނުން ކުރަން އުޅޭ ކަމަށެވެ.
  
  އޭނާ ސީދާ އޭނައަށް ބަލަހައްޓައިގެން ހުއްޓެވެ. "ކިބާ ކިމްބަރލީ؟"
  
  އެއްވެސް އެއްޗެއް ނުބުނެ ފަހަތަށް ބަލަހައްޓައިގެން ހުރިއިރު، ވައި މިހާރު އެދެމެދުގައި ކުދިކުދިވަމުން ދިޔައެވެ. ދިރާގު ފުރަތަމަ ފަޅައިގެން ދާން އުޅޭކަން ސާފުވިއެވެ. އެމީހާ ޢަމަލީ ގޮތުން ތެޅިފޮޅެމުން ދިޔައީ އޭނާގެ ނަފްސު އުކާލައި، އޭނާގެ ވިސްނުމުގެ ގޮތާ އެއްގޮތަށް މޮލްޑް ކުރަން ބޭނުންވާތީއެވެ.
  
  "ޖޯޝުއާ ވިޑާލް ކިޔާ މީހަކު އެމީހުންގެ ތަހުގީގުގައި އެހީތެރިވެދިނީ. ބިންމަތީގައި ތިބި އަހަރެންގެ ޓީމަށް ނޭނގުނު އޭނާ ހޯދަނީ ކީއްވެގެން ކަމެއް، ނުވަތަ ސަވައިލެންސް ރޫމްގައި ހުރި ހުރިހާ ކެމެރާއެއް ނިއްވާލީ ކީއްވެގެން ކަމެއް،" އޭނާ މަޑުކޮށްލަމުން ބުންޏެވެ، "ފަހުން ޗެކްކޮށްފައި ފެންނަންދެން..." އޭނާ ބޯ ހޫރާލީ ކަމަށް ހީކޮށްގެންނެވެ ގިނަ ސޮޕް އޮޕެރާ ތަރިންނަށް ވުރެ ޗެގްރިން ގޯސް.
  
  ކިއުރޯ ލައިންތަކުގެ މެދުގައި ކިޔާލީ، ގިނަ ފަށަލަތަކެއްގެ ކްރެޕް އިހުސާސް ކުރެވެމުންނެވެ. "ފުލް ރިޕޯޓެއް އެބައޮތްތަ؟"
  
  "އަހަރެން ގަބޫލުކުރަން". ޑިގްބީ ނިންމާލަމުން ބޯޖަހާލިއެވެ. "ހަވީރު ވަންދެން ތި މޭޒުމަތީގައި ހުންނާނެ."
  
  އެންމެ ފަހުގެ މިޝަންއާ ބެހޭގޮތުން އޭނާއަށް އެނގޭ ހުރިހާ ކަމެއްގައި ކްރޯ ހިމޭންވެލިއެވެ. ސްޕީއާރ ޓީމުން ގުޅުން ބަހައްޓަމުން ދިޔައީ - ކިރިޔާ - އެކަމަކު އެމީހުންނަށް ވީގޮތް ކުޑަކޮށް އެނގުނެވެ. ނަމަވެސް މި ޖޯޝުއާ ވިޑާލް މަރާލުމަކީ ދުރުމިނުން ވެސް ތެދެއް ނަމަ ޓީމަށް ފުން އަދި ދުރުރާސްތާ ނަތީޖާތަކެއް ކުރާނެ އެވެ. މިއަށް އިތުރުކޮށްލަންވީ މާކް ޑިގްބީ އަކީ އަމިއްލަ ލަނޑުދަނޑިތައް އިތުރަށް ކުރިއަރުވާލާ ކޮންމެ ގޯހެއް އިސްލާހު ކުރަން އުފާކުރާ ކަހަލަ މީހެއް ކަމަށާއި ހޭޑަންގެ ޓީމަށް ފަސޭހައިން އެމެރިކާއަށް ލިބުނު ބަދުނާމެއް ކަމަށް ބުނެވިދާނެ ކަމަށެވެ. އެމީހުން އުވާލެވިދާނެ، ހައްޔަރުކުރެވޭނެ ފިލައިގެން އުޅޭ މީހުންގެ ގޮތުގައި ގިންތިކުރެވިދާނެ، ނުވަތަ... އެއަށްވުރެ ގޯސްކޮށް.
  
  ހުރިހާ ކަމެއްވެސް ބިނާވެފައި އޮތީ ދިއްދޫގެ ރޭވުމަށެވެ.
  
  ކްރޯއަށް ޖެހުނީ ވަރަށް ފަރުވާތެރިކަމާއެކު ފިޔަވަޅު އަޅަން، އޭނާގެ އަމިއްލަ ތަންކޮޅެއް އުނދަގޫ ކެރިއަރަށް ވިސްނައިގެންނެވެ. މިހާ ހިސާބަށް ދިއުން، މިހާ މައްޗަށް ދިއުމަކީ، އޭގެ ނުރައްކާތެރިކަމެއް ނެތް ކަމެއް ނޫން- އަދި ބައެއް މީހުން އަދިވެސް އޭނަގެ ފަހަތުގައި ފޮރުވިފައި ތިއްބެވެ.
  
  ޖެނެރަލް ގްލީސަން ހީލަމުން ބުންޏެވެ. "އެއީ އެއްވެސް ކަމެއް ކުރިއަށް ނުގެންދާ ކަމެއް. ހާއްސަކޮށް ދަނޑުތަކުގައި މަސައްކަތް ކުރާ ކުދިން."
  
  ކްރޯ ޖެނެރަލްއަށް ބޯޖަހާލިއެވެ. "އަހަރެން އެއްބަސްވަން ޖޯޖް. އެކަމަކު ސްޕީއާރ ގައި އަޅުގަނޑުމެންގެ އެންމެ އެފެކްޓިވް އެއް ޓީމެއް އޮތް އަދި މިހާރުވެސް އެބައޮތް، ސީލް ޓީމް 6 އަދި 7. އެއީ... އެތައް ގޮތަކުން ތަފާތު ޓީމެކެވެ. އަހަރެންގެ މާނައަކީ އަކުރުން އަކުރަށް ބުނާނަމަ އެމީހުން ފަދަ އެހެން ޓީމެއް ދުނިޔޭގައި ނެތް."
  
  ދިއްގަރުގެ ނަޒަރު ހުރީ ހަރުކަށިކޮށެވެ. "އަޅުގަނޑު މި ދެކެނީ މިއީ މޮޅު މަގާމަކަށް ވުރެ ބޮޑަށް ވަރަށް ނުރައްކާތެރި މަގާމެއްގެ ގޮތުގައި. މި ސްވަޓް ޓީމުތަކަށް ބޭނުންވަނީ ލުއި ޗޭނުތަކެއް ނޫން، ކުރު ލީޝްތަކެއް."
  
  ޖައްވު ގޯސްވެފައިވާކަން ކިއުރޯއަށް އިހުސާސް ކުރެވުމުން ކުރިއަށް އޮތީ މިއަށްވުރެ ގޯސް ކަމެއްކަން އެނގުނެވެ. "ތިޔަ ޓީމު ރޭލުން ފައިބައިފި. އެމީހުންގެ އެތެރޭގެ މައްސަލަތަކެއް އެބަހުއްޓެވެ. އަހަރެމެން އެންމެންގެ ފުއްޕާމޭގައި ދަތްއަޅަން އަދިވެސް އަތުވެދާނެ ބޭރު ސިއްރުތަކެއް..." އޭނާ މަޑުކޮށްލިއެވެ.
  
  ޖެނެރަލް ގްލީސަން އަނެއްކާވެސް ގިސްލަމުން ދިޔައެވެ. "އެންމެ ފަހުން ބޭނުންވަނީ އެމެރިކާއިން ވަޒީފާއަށް ނެގި ރޯގް މަލްޓިނޭޝަނަލް ކޯޕަރޭޝަންތަކުގެ ޓީމެއް ރާއްޖެއިން ބޭރަށް މޮޔަވެ، އަނެއްކާވެސް ޝިޓް ސްޓޯމްއެއް އުފެއްދުމެވެ. އަހަރެމެންނަށް ކުރެވެން އޮތް އިރު ޓައި ކަނޑާލުން ރަނގަޅު."
  
  ކްރޯއަށް އޭނާގެ ހައިރާންކަން ފޮރުވޭ ގޮތެއް ނުވިއެވެ. "ކޮން ވާހަކައެއް ތި ދައްކަނީ؟"
  
  "އަހަރެމެން އެއްޗެއް ނުބުނަން." ޑިގްބީ ފާރުތަކަށް ބަލާލީ ޑަމްބޯގެ ކަންފަތް ފެންނާނެ ކަމަށް އުންމީދު ކުރި ފަދައިންނެވެ.
  
  "ތިޔަ ބުނަނީ އެމީހުން ހައްޔަރުކުރަންވީތަ؟" އޭނަ ފިތާލިއެވެ.
  
  ޑިގްބީ ގާތްގަނޑަކަށް ފާހަގަ ނުކުރެވޭހާ ގޮތަކަށް ބޯ ހޫރާލިއެވެ؛ ކިރިޔާ ފާހަގަ ކުރެވޭ ނަމަވެސް ކްރޯގެ ނަފްސުގެ ފުންމިނުގައި އިންޒާރުގެ ބެލްތައް ޖަހާލި ހަރަކާތެކެވެ. އޭނައަށް އެކަން ކަމުނުދިޔައީ އެންމެ ބިޓެއްވެސް ނޫން ނަމަވެސް ކޮޓަރީގައި ހުރި ބިރުވެރި ޓެންޝަން ފިލުވައިދީ ނިކުމެވޭނެ ހަމައެކަނި ގޮތަކީ ކުރިއަށް ދިއުމެވެ.
  
  "އޭގެ ތެރެއަށް ޕިނެއް އަޅާލާ" އޭނައަށް އެއްވެވުނުހާ ލުއި އަޑަކުން ޝަބާނާ ބުނެލިއެވެ. "އަދި އަހަރެމެން މިތާ މިތިބީ އަނެއް ސަބަބާ މެދު މަޝްވަރާކޮށްލަމާ ހިނގާށެވެ. ބިމުގެ ހަތަރު ކަނުގައި."
  
  "ސީދާ ވާހަކަ ދައްކަމާ" ޖެނެރަލް ބުންޏެވެ. "އަދި ފޭބަލްސް ނޫން ފެކްޓްސް އަށް ބަލާށެވެ. ހަގީގަތްތަކުން ދައްކާ ގޮތުގައި ބައެއް ސައިކޯސް ޖަމާއަތަކަށް ތަޅައިގަތީ ކިއުބާގައި ފޮރުވިފައި ތިބި ހަނގުރާމައިގެ ކުށްވެރިން ލިޔެފައިވާ ތިރީސް އަހަރުގެ މެނުސްކްރިޕްޓްތަކެކެވެ. ހަގީގަތްތަކުން ދައްކާ ގޮތުގައި މި ޖަމާއަތުގެ ސައިކޯސް ކުރިއަށް ގޮސް ފޮކްކޮށްގެން އެމީހުން ލީކް ކޮށްލީ ޑޭމް ނެޓްވޯކަށް ކަމަށާއި، މިއީ މި ޖަމާއަތަށް މުޅިން ވެސް ގުދުރަތީ ކަމެއް ކަމަށެވެ. މިއީ ހަގީގަތްތަކެވެ."
  
  އާސާރީ ފޯކްލޯރ އަށް ޖެނެރަލް ނަފްރަތު ކުރުމާއި، އޭނާގެ މުޅިން ޚިޔާލެއް ނެތްކަން ކްރޯއަށް އެނގެއެވެ. "އަހަރެންނަށް ހީވަނީ އެހެންހެން ޖޯޖް."
  
  "އިތުރު އެއްޗެއް ބޭނުންތަ؟"
  
  "އާނ، އަހަންނަށް މާ ޔަގީން އަހަރެމެންނަށް އެމީހުންގެ އަޑު އަހަން އުޅޭކަން."
  
  "ދުނިޔޭގެ ކޮންމެ މޮޔަ ސައިންޓިސްޓަކަށް، ކޮންމެ އިންޑިއާނާ ފަކިންގް ޖޯންސް ވަންނާބީއަކަށް އަދި އޮޕޮޗުނިސްޓިކް ކްރިމިނަލަކަށް މިހާރު ލިބިފައިވަނީ އަޅުގަނޑުމެންނަށް ލިބޭ މައުލޫމާތު. ކޮންމެ ސަރުކާރަކުން، ކޮންމެ ސްޕެޝަލް ފޯސަސް ޓީމަކުން، ކޮންމެ ބްލެކް އޮޕްސް ޔުނިޓަކަށްވެސް ފެނިފައި އެބަހުރި. ނެތް ތަކެތިވެސް. އަދި ހަމަ މިވަގުތު... އެ އެންމެންގެ އެންމެ ހަޑި ސަމާލުކަން އެއްތަނަކަށް ފޯކަސް ކުރީ."
  
  ކްރޯއަށް އޭނާގެ ތަފާތުކުރުން ކަމުދިޔަކަން ޔަގީން ނުވި ނަމަވެސް "ކޮން އެއްޗެއް ހެއްޔެވެ؟"
  
  "އެންމެ ފަހު ޙުކުމްގެ ތަރުތީބަށް ރޭވުން. ދުނިޔޭގެ ނިމުމަކަށް ރޭވުން."
  
  "މިހާރު އެ އަޑު އިވޭ ތަންކޮޅެއް ޑްރާމާ ގޮތަކަށް އަންނަނީ ކަލޭގެ ފަރާތުން، ޖެނެރަލް."
  
  "އަކުރުން އަކުރަށް ކިޔާލީ، އެއީ ހުރިހާ ކަމެއް."
  
  "އަހަރެމެން އެންމެން ކިޔާފަ. މިހުރިހާ ކަމެއް،" ޑިގްބީ މެދުކަނޑާލިއެވެ. "ހަމަ ޔަގީނުންވެސް މިއީ ސީރިއަސްކޮށް ނަގަން ޖެހޭ ކަމެއް ކަމަށާއި މިވަގުތު ޑިސްކައުންޓް ނުކުރެވޭނެ ކަމެއް. އެމީހުން "އެންމެ ފަހު ޙުކުމްގެ ތަރުތީބު" ކަމަށް ކިޔާ މައިގަނޑު ލިޔުމުގައި އިޝާރާތްކޮށްފައިވަނީ އަސްވެރިންނާއި، އަޅުގަނޑުމެން ގަބޫލުކުރާ ގޮތުގައި، އެމީހުން ހޯދަންޖެހޭ ތަރުތީބަށެވެ."
  
  "އެކަމަކު-" ގްލީސަންއަށް ސާފުކޮށް އެނގޭ ގޮތުގައި އަމިއްލައަށް ކެތް ނުކުރެވުނެވެ. "ހަތަރު ކަނެއް. މިއީ މުޅިން ލަޖިކަލް ކަމެއް ނޫން."
  
  ކިއުރޯ އޭނާއަށް ކުރިއަށް ދިއުމަށް އެހީތެރިވެދިނެވެ. "އަހަރެން ލަފާކުރާ ގޮތުގައި މިއީ ގަސްތުގައި ކޯޑް ކޮށްފައިވާ ކަމެއް ޖޯޖް. އެ ނިންމުން ކޮމްޕްލިކޭޓް ކުރުމަށެވެ. ނުވަތަ ހަމައެކަނި އޯޑަރުން ހޮވާ މީހުންނަށް ލިބޭނެ ގޮތަށް ހަދާށެވެ."
  
  "އަހަންނަށް ކަމުނުދާ". ގްލީސަން ހީވަނީ މޮޔަވެގެން އުޅޭހެންނެވެ.
  
  "އަހަންނަށް ޔަގީން". ކުރިމަތީގައި ހުރި މޭޒުމަތީގައި ކިއުރޯ ޓަކި ޖަހާލިއެވެ. "އެކަމަކު ބަލަ - މެނުސްކްރިޕްޓުން ގިނަ ސުވާލުތަކެއް އުފެދޭއިރު، އެ ހުރިހާ ސުވާލަކަށް އަދި ޖަވާބެއް ނުލިބެއެވެ. އަސާސީ ގޮތުން މިހާރު ކޮބާ... ދަ އޯޑަރ؟"
  
  "މިއީ އެއްވެސް ހާލެއްގައި އަހަރެމެންނަށް ކުރިމަތިވާ އެންމެ ބޮޑު ސިއްރެއް ނޫން،" ޑިގްބީ އެއްބަސް ނުވި އެވެ. "މި ޕްލޭނަކީ އަޅުގަނޑުމެން ހުރިހާ އަވަސް އަވަހަށް އެނބުރެން ޖެހޭ ޕްލޭން."
  
  މި ވަކި މެނިޕިއުލޭޝަންގެ ކާމިޔާބީ ކިއުރޯއަށް ވަރަށް ކަމުދިޔައެވެ. "މިސްރުގައި މިހާރު ވެސް ސްޕީއާސް އެބަހުރި،" ޝިދާތާ ކަށަވަރުކޮށްދިނެވެ. "މެނުސްކްރިޕްޓް ފޭސް ވެލިއު އަށް ނަގައިގެން އަޅުގަނޑުމެންގެ ކުރީގެ މާނަތައް ޞައްޙަ ކަމަށް ގަބޫލުކުރުމަކީ އަޅުގަނޑުމެން ތިބެންޖެހޭ ތަނެއް."
  
  ޑިގްބީ އޭނާގެ ތިރީ ތުންފަތުގައި ދަތްއެޅިއެވެ. "މި ހުރިހާ ކަމެއް ވެސް ރަނގަޅު،" އޭނާ ވިދާޅުވި އެވެ، "އެކަމަކު މިއީ އަހަރެމެން ތިބެން ބޭނުންވާ ތަނަށް ފުލް ސަރކަލް ވެސް ގެނެސްދޭ ކަމެއް. މިހާރު ގޮތެއް ނިންމަން ޖެހޭނެ ކިމްބަރލީ."
  
  "މިހާރު?" ހަގީގަތުގައިވެސް އޭނަ ހައިރާންވިއެވެ. "އެމީހުން އެއްވެސް ތަނަކަށް ނުދާތީ ދަނޑުން ނެރުމަކީ ގޯހަކަށް ވާނެ. އަޅުގަނޑު ގަބޫލުކުރާ ގޮތުގައި ތިޔަބޭފުޅުންނަށް މެނުސްކްރިޕްޓް ވިސްނިއްޖެ ކަމަށް؟ ހަތަރު އަސްވެރިން ހެއްޔެވެ؟ އެންމެ ފަހު ހަތަރު ހަތިޔާރު؟ ހަނގުރާމަ، ފަތަޙަ، ބަނޑުހައިހޫނުކަން، މަރު. މިއީ ސައްހަ ދައުވާއެއް ނަމަ އަޅުގަނޑުމެން ބޭނުންވަނީ އެމީހުން އެންމެ ރަނގަޅަށް ކުރާ ކަންތައްތައް ކުރަން."
  
  "ކިމްބަރލީ." ދިއްގަރު ދެލޯ ފިރުމާލިއެވެ. "އެއީ ކޮންކަމެއްތޯ އަހަރެންނާއި ކަލޭގެ ވިސްނުން މުޅިން ތަފާތު."
  
  "ހަމަ ޔަގީނުންވެސް އެމީހުންގެ ކުރީގެ ކާމިޔާބީތަކަށް ގޮންޖަހާކަށް ނުކެރޭނެ؟"
  
  "ކާމިޔާބީ މާނަކުރަނީ ކިހިނެއް؟" ޑިގްބީ އަތް ފަތުރާލީ ރުޅިވެރި ސްމާގް ގޮތަކަށެވެ. "އާނ، އެމީހުން ނިއުޓްރަލައިޒް ކުރި ބައެއް އިންޒާރުތައް، އެކަމަކު ސީލްސް، ރޭންޖަރސް، ސީއައިއޭ ސްޕެޝަލް އެކްޓިވިޓީސް ޑިވިޝަން، އެސްއޯޖީ، މެރިން ރެއިޑާސް އަށް ވެސް އެކަން ކުރެވިދާނެ..." އޭނާ މަޑުކޮށްލިއެވެ. "ބައްލަބަލަ އަހަރެން ދަނީ ކޮންތާކަށް؟"
  
  "ޔޫ ސޭ ވީ ޑޯންޓް ނީޑް ސްޕީއާރ."
  
  ޑިގްބީ ގަސްތުގައި ދެލޯ ބޮޑުކޮށްލިއެވެ. "އެއީ ދުވަހަކުވެސް ނުވާ ކަމެއް".
  
  ގަސްތުކުރި ފުރައްސާރައަށް ވިސްނަން ކިއުރޯއަށް ސިކުންތަކަށް ވުރެ ގިނަ ވަގުތު ހޭދަވިއެވެ. ޑިގްބީން ގްލީސަންއަށް ނަޒަރު ހިންގާލި ނަމަވެސް ޖެނެރަލް ޖަވާބު ދިނީ ހަމައެކަނި އިންޕެސިވް، ސްޓޯއިކް ލޫކަކުން ކަމަށާއި، ޝައްކެއްވެސްނެތްގޮތުގައި އޭނާގެ ކްރިއޭޓިވް ސްޓްރީކްގެ ބޭރުފުށުގެ އިޝާރާތެވެ. އެސްޕީއާރު ކާމިޔާބުވީ ކޮންތާކުކަން އޭނާއަށް ސާފުވިއެވެ. ގްލީސަންއަށް އިޚްލާޞްތެރިކަމާއެކު މިކަން ނުވިސްނުމުން ޑިގްބީ ކުރިއަށް ދިޔައީ ތަފާތު މަޤްޞަދެކެވެ.
  
  "މިވަގުތަށް،" ޝިފާ ވިދާޅުވި އެވެ، "އަޅުގަނޑުމެންގެ އަތުގައި ހުރީ ހަމައެކަނި ބަސްތަކާއި ރިޕޯޓްތައް، ގިނައިން އަޑުތައް. މި ޓީމުން ވަނީ ފުރާނަ ނުރައްކަލަށް ހުށަހަޅައި، ފިރިހެނުން ގެއްލި، މި ޤައުމަށްޓަކައި ތަކުރާރުކޮށް ގުރުބާންވެފައެވެ. އެމީހުންނަށް ވާހަކަ ދެއްކުމުގެ ހައްގު އެބައޮތް."
  
  ދިއްގަރު މޫނެއް ހަދާލި ނަމަވެސް އެއްވެސް އެއްޗެއް ނުބުނެއެވެ. އަދިވެސް ކޮޓަރީގެ ހަތަރު ކަނުގައި އުފެދިފައިވާ ހަމަޖެހޭ މާހައުލުގައި އުފާކޮށްލަމުން ކްރޯ ގޮނޑީގައި ފަހަތަށް ޖެހިލީ ފޯކަސް ކޮށްގެން ހުންނަން މަސައްކަތް ކުރަމުންނެވެ. އެކަކު ވިހަ ހަރުފަތަކާ މުއާމަލާތް ކުރާއިރު ކޮންސެންޓްރޭޝަން އާއި ހަމަޖެހުން ބޭނުންވި އެވެ.
  
  "އަޅުގަނޑު ހުށަހަޅަނީ ޓެރަލީކްސްއަށް މީހުން ފޮނުވުމަށް، މި މައުލޫމާތުގެ ދައުރު ހުއްޓުވުމުގެ މަސައްކަތުގައި،" ޝިދާތާ ވިދާޅުވި އެވެ. "މި އަމުރުގެ ސައްހަކަން ކަށަވަރު ނުވާހާ ހިނދަކު. އަވަހަށް ވާނީ ކިހިނެއްތޯ،" ޝިދާތާ އިތުރަށް ވިދާޅުވި އެވެ. "އަޅުގަނޑުމެން މި ތަހުގީގު ކުރަމުން މިދަނީ ކިއުބާގެ ބަންކަރު ފެނުނު ތަނުން. އަދި އަޅުގަނޑުމެން ޓީމް ސްޕީއާރ އަށް އޭގެ މަސައްކަތް ކުރަން ދޫކޮށްލީމެވެ. އެއަށްވުރެ އަވަހަށް އެއްވެސް މީހަކު ނުކުރާނެ."
  
  ޖެނެރަލް ގްލީސަން އެއްބަސްވުމުގެ ގޮތުން ބޯޖަހާލިއެވެ. "އެމީހުން އެބަތިބި" އޭނާ ގުގުމާލިއެވެ.
  
  ޑިގްބީ ދެން ފުޅާ ހިނިތުންވުމަކާއެކު އޭނާއަށް އިޝާރާތްކޮށްލީ ކްރީމް ލިބުނު ބަނޑޮހަށް އިޝާރާތް ކުރަމުންނެވެ. "ތިޔަ ހުރިހާ ހުށަހެޅުންތަކެއް އަޅުގަނޑު ގަބޫލުކުރަން،" އޭނާ ވިދާޅުވި އެވެ. "އަހަރެން ބޭނުންވަނީ އެމީހުންނާ އެއްބަސް ނުވާ ކަމަށް ބުނެ ރެކޯޑަށް ދާން، އެކަމަކު އެއްބަސްވާނަން. އަދި ބަދަލުގައި އަހަރެން ބޭނުންވަނީ އަހަރެންގެ ކުޑަކުޑަ ހުށަހެޅުން ގަބޫލުކުރަން."
  
  ލޮބުވެތި ކަލާނގެ، ނޫން. "އެއިން ކޮން އެއްޗެއް؟"
  
  "އަހަރެމެން މި ފޮނުވަނީ ދެވަނަ ޓީމެއް. އެމީހުންނަށް ކަވަރުކޮށްދީ ފަހަރެއްގައި އެހީތެރިވެދިނުމަށް."
  
  ކްރޫއަށް އޭނާ ބުނަމުން ދިޔަ އެއްޗެއް އެނގުނެވެ. "ކަވަރުކުރުން" ގެ މާނައަކީ ފާހަގަކުރުން، އަދި "އެހީތެރިވުން" ގެ މާނައަކީ ފުރިހަމައަށް ކުރިއަށް ގެންދިއުމެވެ.
  
  "ކޮން ޓީމެއް؟"
  
  "ސީލް ޓީމް 7. އެމީހުން ގާތްވަމުން އެބަދޭ."
  
  "ވަރަށް ފުރިހަމަ." ކްރޯ ބޯ ހޫރާލިއެވެ. "އަހަރެމެންގެ އެންމެ މޮޅު ދެ ޓީމު އެއް ސަރަހައްދެއްގައި އެއް ވަގުތެއްގައި އެބަހުރި. މިކަން މިވީ ކިހިނެއް ހެއްޔެވެ؟
  
  ޑިގްބީއަށް ކާމިޔާބު ކުރެވުނީ އެއްވެސް ކަމެއް ނެތިގެންނެވެ. "ސާފު އިއްތިފާޤެއް. އެކަމަކު އެއްބަޔަކަށްވުރެ ދެމީހުން ރަނގަޅުކަމަށް އެއްބަސްވާންޖެހޭނެ."
  
  "ހިމުން". އެއްބަސްވުން ނޫން ގޮތެއް ނެތްކަން ކިއުރޯއަށް އެނގުނެވެ. "އެކަމަކު އެއްވެސް ހާލެއްގައި ދެ ޓީމު ބައްދަލު ނުކުރާނެ. އެއްވެސް ސަބަބަކާ ހުރެއެއް ނޫނެވެ. ހުރިހާ ކަމެއް ސާފުތަ؟"
  
  "ދުނިޔެ އެއަށް ބަރޯސާވެއްޖެނަމަ އެކަންޏެވެ." ޑިގްބީ ހިނިތުންވެލަމުން ސުވާލުން ދުރުވެ ގްލީސަން ގިސްލަމުން ދިޔައެވެ.
  
  "ޕްރޮފެޝަނަލްކޮށް ތިބޭ،" ގްލީސަން ބުންޏެވެ. "އަހަންނަށް ރަނގަޅު ސަރަހައްދެއްގައި ހަތް ކުޅުންތެރިން ދެތިން ގަޑިއިރުގެ ތެރޭގައި ލިބިދާނެ. ޕްރޮވިޑް ވީ ގެޓް ދިސް އޯވަރ ވިތް ޕްރިޓީ ސޫން."
  
  "ކޮންސިޑަރ އިޓް އޯވަރ." ނިކުންނަ މަގުމަތީގައި ދޮރު ބުރަކަށީގައި ނުޖެހުމަށް އެދެމަފިރިންނަށް ބުނުމުން ކްރޯ ދުރުހެލިވިއެވެ. ސްޕީއާރ އަށް މިއަށްވުރެ ސީރިއަސް ކަމަކަށް ނުވެވުނެވެ. ޖޯޝުއާ ވިޑާލް މަރާލި މީހާއަށް އެއީ އަނިޔާވެރި ކަމެކެވެ. އޭނާއަށްޓަކައި އެއީ މަތީގައިވާ އެއްވެސް ކަމެއް އަދި އެއަށްވުރެ ގޯސް ކަމެއް ކަމަށް ވެދާނެ އެވެ. އެކަމަކު ފުރަތަމަ ދުނިޔެ ސަލާމަތް ކޮށްލަމާތޯ އޭނަގެ ހިތަށް އެރިއެވެ.
  
  އަނެއްކާ.
  
  
  ދެވަނަ ބާބު
  
  
  އިސްކަންދަރިއްޔާ އޮތީ އޭގެ ޒަމާނީ ހުރިހާ ޝަރަފެއްގައި ޕްލޭޓް ބިއްލޫރި ކުޑަދޮރުގެ ފަހަތުގައެވެ؛ ޕާމް ގަސްތަކާއި ހޮޓަލްތަކުން ފާހަގަކޮށްފައިވާ ވިދާ ކަނޑެއްގެ ވަށައިގެން ކުރިއަރަމުން އަންނަ ކޮންކްރީޓް މެޓްރޮޕޮލިސްއަކާއި، ކައްސާލާފައިވާ އައްސޭރިފަށާއި، ގަބޫލުކުރަން ދަތި ވަރުގެ ތަސައްރަފު ފުދިފައިވާ ލައިބްރަރީ އޮފް އިސްކަންދަރިއްޔާއެވެ.
  
  ސީއައިއޭގެ ސޭފް ހައުސްއިން ފެންނަނީ ޓްރެފިކް ޗޮކްޑް ހަ ލޭނެއް ކަމަށާއި އެ ލޭންތައް މަޑުމަޑުން ކަނޑުގެ ފަޅުތެރެއަށް ކައްސާލާފައިވާ ކަމަށެވެ. ބޭރުން ރިކެޓީ ބެލްކަނީއަށް ވަދެވޭނެ ހުރިހާ ތަނެއް ލިމިޓް ކުރެވުނީ ބަރު ބިއްލޫރިތަކާއި ބާރުތަކުގެ ސަބަބުންނެވެ. ހަމައެކަނި މައި ޑްރޯއިން ރޫމުން އަރާމުކަމުގެ އެއްވެސް އަލާމާތެއް ނުފެނުނެވެ؛ ބަދިގެ ކުޑަ އަދި ވަގުތީ ގޮތުން ހެދިފައި ހުރިއިރު، އެ ދެ ކޮޓަރިއަކީ މާ ކުރިން ވެސް ދަގަނޑު ކޭޖްތަކަކަށް ބަދަލުވެފައިވާ ކޮޓަރިއެކެވެ. ފުލްޓައިމްކޮށް ސޭފް ހައުސްގައި މުވައްޒަފުން މަސައްކަތް ކުރީ އެންމެ މީހަކު ކަމަށާއި، އޭނާ ހުރީ އޭނާގެ ކޮމްފޯޓް ޒޯނުން ބޭރުގައިކަން ސާފުކޮށް އެނގޭ ކަމަށެވެ.
  
  އަލީޝާ ކޮފީ ތަށި އޯޑަރު ކުރިއެވެ. "ހޭ މޭން، މިއީ ހަތަރު ކަޅު، ދެ ކިރު، ތިން ކްރީމް އަދި އެއް ސިނަމާލެ ރަހަ. ފަހުމްވުން?"
  
  "އައި ޑޯންޓް..." ތިރީސް އަހަރުގެ ފިރިހެނަކު ތުނި ރިމް ގްލާސްތަކާއި ބުޝީ ބުމަ އަޅައިގެން ހުރި މީހަކު ރުޅިވެރިކަމާއެކު ލޯ މަރާލިއެވެ. "އަހަރެން ނު... ކޮފީ ހަދަން. މިކަން ވިސްނޭ ހެއްޔެވެ؟
  
  "ކަލެއަށް ނުވިސްނޭތަ؟ އާނ، މިތާ ކީއްކުރަންތަ ތިއުޅެނީ؟"
  
  "ގުޅުން." ލޯކަލް ކޮންޓެކްޓް. ގޭތެރެ ބެލެހެއްޓުންތެރިޔާ. އަހަރެން-"
  
  އަލީޝާ ޓެންޝަން ވެފައި ހުރެ ދެލޯ ހަނިކޮށްލިއެވެ. "ހައުސްކީޕަރ؟"
  
  "އާނ. އެކަމަކު މިހެން ނޫން އަހަރެން-"
  
  އަލީޝާ ފަހަތަށް އެނބުރިލިއެވެ. "ފަކް، ޑޫޑް. އެނދުތައް ނުހަދައެވެ. ކޮފީއެއް ނުހަދައެވެ. ކޮން ނަރަކައެއް އަހަރެމެން ފައިސާ ދައްކަނީ؟"
  
  އިނގިރޭސި އަންހެންމީހާއަށް އަޅާނުލުމަށް ޑްރޭކް ކުރެވެން އޮތް ހުރިހާ މަސައްކަތެއް ކުރިއިރު، އޭގެ ބަދަލުގައި ފޯކަސް ކުރީ ސްމިތު އާއި ލޯރެންގެ ބައްދަލުވުމަށެވެ. ނިއުޔޯކުގެ ކާރު ތައްޔާރުވެ މިސްރަށް ފުރައިގެން ދިޔައީ އާ ނުރައްކަލަކީ ކޮންމެވެސް ވަރަކަށް ބިރުވެރި ނުރައްކަލަކުން އިސްކަންދިނުމަށް ބަދަލުވި ވަގުތުކޮޅުގަ އެވެ. ކޮޓަރީގެ މެދުގައި އިސްތަށިގަނޑު ތިރިކޮށްލައިގެން ހުރެ، މޫނުމަތީގައި ކުޅޭކުޅޭ ކުލަވަރެއް ދައްކައިގެން ހުރެ ޓީމު އަޕްޑޭޓް ކުރަން ތައްޔާރަށް ހުރި ނަމަވެސް ސްމިތު ލޯރެން އާއި ކައިރިވުމުން މުޅި ޖަޒުބާތުތަކެއް ލޯރެންގެ މައްޗަށް ވެއްޓިގެން ދިޔައެވެ.
  
  "މިހާރު ނޫން" ވަގުތުން ޖަވާބު ދިނެވެ.
  
  "އަހަރެން ދިރިހުރީ" ސްމިތު ގިސްލަމުން ބުންޏެވެ. "ހީކުރީ ޝައުގުވެރިވެދާނެ ކަމަށް."
  
  ފަހަތަށް ސްނެޕް ކުރުމުގެ ބަދަލުގައި ލޯރެން ފުން ނޭވާއެއް ދޫކޮށްލިއެވެ. "އަހަރެން ކޮންމެ ދުވަހަކު، ކޮންމެ މިނެޓަކު ކަލެއާ މެދު ކަންބޮޑުވޭ. އަހަރެން ގަބޫލުކުރަމެވެ. ކަމުދާތަ ސްމިތު؟"
  
  ސިފައިންގެ މީހާ އިއުތިރާޒު ކުރަން އަނގަ ހުޅުވާލި ނަމަވެސް އެލިޝިއާ ފަންނުވެރިކަމާއެކު އެކަމުގެ ތެރެއަށް ވަދެގެން ދިޔައެވެ. "ޑޭމް، އަޑު އިވިފައެއް ނެތްތަ؟ އޭނާގެ ނަމަކީ ލަންސެލޮޓް އެވެ. އޭނާ ސްމިތު އަށް ވުރެ އިސްކަންދެއެވެ. މިހާރު އަހަރެމެން އެންމެން އޭނާއަށް އެގޮތަށް ކިޔަނީ."
  
  މިނިޓެއްގެ ތެރޭގައި ދެވަނަ ފަހަރަށް ލޯރެން ވަނީ އޮފް ގާޑް ވެފަ އެވެ. "ލާންސް-އަ-ވަޓް؟ އެއީ މުސްކުޅި ނައިޓްގެ ނަމެއް ނޫންތަ؟"
  
  "ހަމަ ޔަގީނުންވެސް" އަލީޝާ އުފަލުން ބުނެލިއެވެ. "ހަމަ ރަސްގެފާނުގެ އަނބިކަނބަލުންނާ ޚިޔާނާތްތެރިވި ފިރިހެންމީހާ."
  
  "ތިބުނަނީ އަހަރެން ކަންބޮޑުވާންވީއޭ؟ ނޫނީ އަޅާލަނީތަ؟"
  
  އެލިޝިއާ ސްމިތު އަށް ބަލަހައްޓައިގެން ހުއްޓެވެ. "ނޫން. އޭނާ ކަލޭގެފާނު ގެއްލިއްޖެނަމަ އެންމެ ރަނގަޅީ އޭނާއަށް ލިބޭނީ ބާބަނެކެވެ. ސުވާލުގެ ނަޒަރަކުން ކޮޓަރި ވަށައިގެން ބަލާލިއެވެ. "ކުޑަމިނުން މިކޮޓަރިން ބޭރުގައިވެސް ނޫން."
  
  ސޭފް ހައުސްގެ ސެކިއުރިޓީ ސިސްޓަމް ޑަބަލް ޗެކް ކުރުމަށްފަހު އެއްފަރާތަކަށް ޖެހިލާފައި މާއީ މިހާރު ހުރީ ލޯރެންގެ ކައިރީގައެވެ. "އޮޕަރޭޝަން ކުރިއަށް ގެންދަންވީތަ؟ އަހަރެންނަށް ހީވަނީ އެހެންވެ ލޯރެން މިތަނަށް އަންނަނީ؟"
  
  "އާނ އާނ". ނިއުޔޯކުގެ ކުޅުންތެރިޔާއަށް ވަރަށް އަވަހަށް އޭނާގެ ހަމަޖެހުން ލިބުނެވެ. "ތިޔަ އެންމެން އިށީންނަން ބޭނުންތަ؟ އެކަމަށް ވަގުތުކޮޅެއް ނަގާފާނެ".
  
  ޔޯރގީއަށް ފެނުނީ ހުސް ގޮނޑިއެކެވެ. ޑްރޭކް ގޮނޑީގެ އަތްދަބަހުގައި އިށީނދެގެން އިނީ ފަރުވާތެރިކަމާއެކު ކޮޓަރި ވަށައިގެން ބަލާލަމުންނެވެ. އެއްފަރާތުން ބަލަން ހުރެފައި، ޑާލް އާއި ކެންޒީ ގާތްވި ގޮތާއި، ކިނިމާކީ އާއި ހައިޑަން ދުރަށް ޖެހިލި ގޮތާއި، ޝުކުރުވެރިކަމާއެކު ދަންނަވަންޖެހެނީ، އެލިޝިއާ އާއި މޭ މިހާރު އެކަކު އަނެކެއްގެ ޙާޟިރީ މާ ޤަބޫލުކުރާހެން ހީވާ ގޮތެވެ. މި ނަތީޖާއިން ޑްރޭކްއަށް ވަރަށް ބޮޑު ލުޔެއް ލިބުނު ނަމަވެސް ދެން އޮތް ބޮޑު ކަމެއް ވާން އުޅެނީއެވެ. މީގެ އެންމެ ތިން ދުވަސް ކުރިން ޔޯގީ ހާމަވި ފަހުން ގާތްގަނޑަކަށް މުޅިން ހިމޭންވެފައިވެ އެވެ.
  
  އަހަރެންނަކީ ފިނި ލޭގައި މައިންބަފައިން މަރާލި މީހާއެވެ.
  
  އާދެ، މިކަމުގެ ސަބަބުން އުފާފާޅުކުރުމަށް ބުރޫއެރި ނަމަވެސް އެއްވެސް މީހަކު ރަޝިޔާ މީހުންނަށް ޕްރެޝަރެއް ނުކުރިއެވެ. އޭނާ ހަގީގަތުގައިވެސް އޭނާ ކުރި ކަންތައް ގަބޫލުކުރަން ވަރަށް ބޮޑަށް މަސައްކަތް ކުރިއެވެ؛ މިހާރު އޭނާއަށް ވަގުތު ބޭނުންވީ އެ ހަނދާން ޙަޤީޤީ ބަސްތަކަށް ތަރުޖަމާ ކުރުމަށެވެ.
  
  ކޮޓަރީގެ ބޮލުގައި ހުރެ ލޯރެން ކުޑަކޮށް ނުތަނަވަސްވެފައި ހުރިހެން ހީވި ނަމަވެސް ސްމިތު ފަހަތަށް ޖެހިލުމާއެކު އޭނާ ވާހަކަ ދައްކަން ފެށިއެވެ. "ފުރަތަމަ ކަމަކަށް ޓައިލަރ ވެބްގެ ސްޓޭޝް ހުރި ތަނާ މެދު އަހަރެމެންނަށް ލީޑެއް ލިބިދާނެ. ހަނދާންވޭތަ - އޭނާ ވަޢުދުވީ އިތުރު ސިއްރުތަކެއް ހާމަވާނެ ކަމަށް؟"
  
  ޑްރޭކްއަށް މިކަން ރަނގަޅަށް ހަނދާންވިއެވެ. އޭގެ ފަހުން ވެސް އެމީހުން ތިބީ އޭގެ ސަބަބުން ކުރިމަތިވެދާނެ ނަތީޖާތަކާ މެދު ކަންބޮޑުވެފަ އެވެ. ނުވަތަ މަދުވެގެން ދެތިން މީހުން ތިއްބެވެ.
  
  "އެކަމަކު މިހާރު އެކަމަށް ވަގުތެއް ނެތް. ފަހުން އަޅުގަނޑު އުންމީދު ކުރަން، އަޅުގަނޑުމެން އެންމެންނަށް ދަތުރަކަށް ދެވޭނެ ކަމަށް. އެކަމަކު މި... މި އާ ނުރައްކާ ފެށިގެން އައީ ޓެރާލީކްސް ޖަމިއްޔާއިން އިންޓަނެޓްގައި މުޅިން ގިނަ ލިޔެކިޔުންތަކެއް ޝާއިއު ކުރުމުންނެވެ." އޭނަ މޫނު ކުނިކޮށްލިއެވެ. "މާ ބޮޑަށް ހީވަނީ ޑިޖިޓަލް ފައުންޑޭޝަނެއްގެ މައްޗަށް ވައްޓާލި ފިޒިކަލް ބޮމެއްހެން. ހުރިހާ ލިޔެކިޔުންތަކަކީވެސް އަތުން ލިޔެފައިވާ، ސާފުކޮށް ފެންނަން އޮތް ފޭނަޓިކަލް އަދި ޚުދުމުޚުތާރު އަމިއްލައަށް ބޮޑުވެފައިވާ ލިޔެކިޔުންތަކެކެވެ. ގަވާއިދުން މުސްކުޅި ކުނި. ޓެރާލީކްސްގެ މުވައްޒަފުންނަށް އެމީހުން ފެނުނީ މީގެ ދިހަވަރަކަށް އަހަރު ކުރިން ބާކީ ހުރި އެއްޗެއް ކަމަށްވާ ކިއުބާގެ މުސްކުޅި ބަންކަރަކުންނެވެ. ފެންނަ ފެނުމުގައި އެ ބަންކަރަކީ ކުރިން އަމިއްލައަށް އޯޑަރ އޮފް ދަ ލަސްޓް ޖަޖްމަންޓް ކިޔާ މޮޔައިންގެ ގްރޫޕެއްގެ މައި މަރުކަޒެވެ."
  
  "އަޑުއަހަން ވަރަށް ހޭން އުޅޭހެން،" ޑްރޭކް ބުންޏެވެ.
  
  "ހަމަ ޔަގީނުންވެސް އެއީ. އެކަމަކު ހަގީގަތުގައި ކަންތައްތައް މާ ގޯސްވެގެން ދެއެވެ. މި ހުރިހާ މީހުންނަކީ ނާޒީ ޖަރުމަނުން ފިލައިގެން ކިއުބާގައި ފޮރުވިގެން ތިބި ހަނގުރާމައިގެ ކުށްވެރިންނެވެ. މިހާރު ތިޔަ އެންމެންނަށްވެސް އެނގިވަޑައިގަންނަވާނެ ފަދައިން، ނާޒީން ޝައުގުވެރި ނުވި އާދަޔާ ހިލާފު ޝިޓްތަކުގެ ލިސްޓެއް ހަދަން ފަސޭހަވެއްޖެ، އެއީ ކޮން ބައެއްގެ ލިސްޓަކަށް ވުރެ. މި އޯޑަރ އުފެއްދީ އަންނަން އޮތް ޖީލުތަކަށް ކަންކަން ފޯރުކޮށްދިނުމަށެވެ. އެމީހުން ހިފެހެއްޓި ނުވަތަ މަރާލިނަމަ ކުރިއަށް އޮތްތަނުގައި ކޮންމެވެސް ތަނެއްގައި ކޮންމެވެސް ވަރެއްގެ ޝަރަފުވެރި ރެޒޮނަންސެއް ލިބޭތޯ އެމީހުން ބޭނުންވާނެއެވެ."
  
  "އަދި ތިބުނަނީ އެމީހުންގެ އަތުގައި އެބައޮތްތަ؟" ހައިޑަން އަހާލިއެވެ.
  
  "އާނ އަދި ނޫން. އެއްވެސް ކަމެއް ސާބިތުވެފައެއް ނުވެއެވެ. އެ އަމުރުގައި ހިމެނެނީ ދެ ޖެނެރަލަކާއި ސަރުކާރުގެ ނުފޫޒުގަދަ ދެ ބޭފުޅަކާއި މުއްސަނދި ދެ ވިޔަފާރިވެރިންނެވެ. އެދެމީހުން އެކުގައި ބޮޑު ބާރާއި ވަސީލަތްތައް ލިބިގެންދާނެ."
  
  "އަހަރެމެންނަށް މިކަން އެނގޭނީ ކިހިނެއް؟" މާއީ އަހާލިއެވެ.
  
  "އަޅެ އެމީހުން އެއްވެސް ކަމެއް ފޮރުވަމުން ދިޔައީކީ ނޫން. ނަންތަކާއި، ހާދިސާތަކާއި، ތަންތަން. މިހުރިހާ ކަމެއް ލިޔެކިޔުންތަކުގައި އެބަހުއްޓެވެ. އަދި ޓެރާލީކްސް ވެސް އޭގެ ފަހަތުން ދިޔައީ،" ލޯރެން ބޯ ހޫރާލީ، "އެމީހުން ކުރާ ގޮތަށް."
  
  "އެންމެންނަށް އެނގޭ ވާހަކަ ތިބުނަނީތަ؟" ޑްރޭކް މަޑުމަޑުން ބުނެލިއެވެ. "ދުނިޔޭގެ ކޮންމެ ލޭ އޮހޮރުވާލާ ޖަމިއްޔާއެއްތަ؟ ބޭކާރު." އޭނާ ކުޑަދޮރާ ދިމާއަށް ބޯ އަނބުރާލީ ބޭރުގައި ހުރި މުޅި ދުނިޔެއާ މެދު ވިސްނާލާ ފަދައިންނެވެ.
  
  "ސުވާލު އުފެދޭ ލިޔުމަކީ މުޅިން ނިމިފައިވާ ލިޔުމެއް ނޫން،" ލޯރެން ފެށިއެވެ.
  
  އަލީޝާ ހީނގަތެވެ. "ހަމަ ޔަގީނުންވެސް އެގޮތަށް ނޫނީ."
  
  "އެހެންވީމަ އަޅުގަނޑުމެންގެ އަތުގައި ހުރިހާ މައުލޫމާތެއް ނެތް. އަޅުގަނޑުމެންނަށް ހަމައެކަނި ގަބޫލުކުރެވޭނީ މީގެ ހަތްދިހަ ވަރަކަށް އަހަރު ކުރިން ބިމުން ގެއްލުނު މި ހަނގުރާމަވެރި ކުށްވެރިންނަށް އެމީހުންގެ މަސައްކަތް ނިންމުމުގެ ފުރުސަތު ނުލިބުނު ކަމަށް."
  
  "ގެއްލިއްޖެތަ؟" ފައިން ފަޔަށް ކުޑަކޮށް ބަދަލުވަމުން ދަލް މުމްބާއީ ކޮށްލިއެވެ. "އާންމުކޮށް މި މާނައަކީ ސިއްރު ފުލުހުން. ނުވަތަ ސްޕެޝަލް ފޯސަސް އެވެ. އެއީ ހަނގުރާމައިގެ ކުށްވެރިން ކަމަށްވާތީ މާނަ ކުރެވޭ."
  
  ލޯރެން ބޯޖަހާލިއެވެ. "މިއީ އިއްތިފާގެއް. އެކަމަކު "ގެއްލުނު" މީހާ ސިއްރު ބަންކަރު ހޯދަން ވިސްނާފައެއް ނުވެއެވެ."
  
  "ދެން ސާސް ކަންނޭނގެ." ޑާލް ޑްރޭކް އަށް ބަލާލިއެވެ. "ފަލަ ބާސްޓަރޑްސް."
  
  "ކުޑަމިނުން އަޅުގަނޑުމެންގެ ސްޕެޝަލް ފޯސްތަކަށް އޭބީއޭ އޭ ނުކިޔަނީ."
  
  ކިނިމާކާ ދިޔައީ ކުޑަދޮރު ކައިރިއަށް ބަލާލުމަށެވެ. "އަޑުއަހަން ހީވަނީ ހުރިހާ ގޯހެއްގެ މަންމަހެން" އޭނާ ބިއްލޫރިގަނޑުގެ ތެރެއަށް ގުގުމާލިއެވެ. "މި މައުލޫމާތު މިނިވަންކަމާއެކު ފެތުރުމަށް އަޅުގަނޑު ހުއްދަ ދޭން. މިކަމަށް އެއްފަހަރާ ކިތައް ސަރުކާރު ޝިކާރަ ކުރަން އުޅެނީ؟"
  
  "މަދުވެގެން ހަ މީހުން" ލޯރެން ބުންޏެވެ. "އެއީ އަޅުގަނޑުމެންނަށް އެނގޭ ކަމެއް. މިހާރު މިއަށްވުރެ ގިނަ ކަންތައްތަކެއް ހުރެދާނެއެވެ. ރޭސް ފެށުނީ ތިޔަ ކުދިން ޕެރޫގައި ނިމުނީމަ."
  
  "ނިމުނީތަ؟" ސްމިތު ތަކުރާރުކޮށްލިއެވެ. "އަހަރެމެން ފުރާނަ ސަލާމަތްކުރީ."
  
  ލޯރެން ކޮނޑު އަރުވާލިއެވެ. "މިކަމުގައި އެއްވެސް މީހަކު ކުށްވެރިއެއް ނުކުރޭ."
  
  އެންމެ ފަހުގެ މިޝަންގައި ނަރަކަ އަވަސް ކުރުމަށް ސްމިތު ތަކުރާރުކޮށް އެދުނު ގޮތް ޑްރޭކްއަށް ސާފުކޮށް ހަނދާންވިއެވެ. އެކަމަކު މިހާރު މިމައްސަލަ އުފުލަންވީ ވަގުތެއް ނޫނެވެ. އޭގެ ބަދަލުގައި އޭނާ މަޑުމަޑުން ނިއުޔޯކުގެ ސަމާލުކަން ހޯދިއެވެ.
  
  "އެހެންވީމަ" އޭނާ ބުންޏެވެ. "ކީއްވެތަ މި ޑޫމްސްޑޭ އޯޑަރ އިން ރާވާފައިވާ ގޮތާއި ދުނިޔެ ނައްތާލަން ރާވާފައިވާ ގޮތް ސީދާ ނުބުނަނީ؟"
  
  ލޯރެން ފުންނޭވާއެއް ދޫކޮށްލިއެވެ. "ދެން އޯކޭ. މިކަމަށް ތައްޔާރަށް ތިބޭނެ ކަމަށް އުންމީދު ކުރަން."
  
  
  ތިންވަނަ ބާބު
  
  
  "ޖާސޫސީ ސެޓެލައިޓްތަކާއި، ފޮރުވިފައިވާ އޭޖެންޓުންނާއި ކެމެރާތަކާއި، ޑްރޯންތަކާއި، އެންއެސްއޭ މެދުވެރިކޮށް... ތިޔަ ނަން ކިޔާއިރު، އަޅުގަނޑުމެންނަށް އެނގޭ މަދުވެގެން އިތުރު ހަ ގައުމަކުން ދުއްވާފައި މިވަނީ ދުނިޔޭގެ ހަތަރު ކަނެއް އެންމެ ފުރަތަމަ ހޯދުމަށް. އެމެރިކާ މީހުން..." ޝަބާ މަޑުކޮށްލީ، "ރަނގަޅަށް... އެމެރިކާ މީހުންނަށް ވުމުން... އެހެން މީހުންގެ ކުރިން އެތަނަށް ދާން ބޭނުން. ހަމައެކަނި ޝަރަފުގެ ބޭނުމުގައި ނޫން، އަޅުގަނޑުމެންނަށް ފަސޭހައިން އެހެން މީހަކު ހޯދާ އެއްޗަކުން ކުރާނެ ކަމެއް ނުބުނެވޭނެތީ. އިޙްސާސަކީ... އިޒްރޭލަށް ރާއްޖޭގެ އެތެރެއިން ސިއްރު ޤާތިލެއް ހޯދިއްޖެއްޔާ ކިހިނެއް ވާނީ؟ ޗައިނާއަށް ހަތަރު މީހުން ހޯދައިފިއްޔާ ކިހިނެއް ވާނީ؟"
  
  "އެހެންވީމަ މިއީ މި މަޝްރޫއުގައި ބައިވެރިވާ ކޮންފަރމް ވެފައިވާ ގައުމުތައްތަ؟" ކެންސީ މަޑުމަޑުން އަހާލިއެވެ. "އިސްރާއީލް؟"
  
  "އާނ. ޕްލަސް ޗައިނާ، ފްރާންސް، ސްވިޑެން، ރަޝިޔާ އަދި ގްރޭޓް ބްރިޓަން."
  
  ޑްރޭކް ހީކުރީ ފަހަރެއްގައި އެކަމުގައި ބައިވެރިވި ބައެއް މީހުން އޭނާއަށް އެނގޭނެ ކަމަށެވެ. އެމީހުންނާ ދެކޮޅަށް މަސައްކަތް ކުރަން ޖެހުމަކީ ގޯހެކެވެ.
  
  "ޓްރިކީ" އޭނާ ބުންޏެވެ. "ސީދާ އަމުރުތަކަކީ ކޮބާ؟"
  
  ލޯރެން އޭނާގެ ލެޕްޓޮޕް ޗެކްކޮށްލީ ޔަގީން ކުރުމަށެވެ. "އެއީ 'ނޯ ފެއިލް' އާއި 'އެނީ ކޮސްޓް' ގެ ބިރުވެރި ގިނަ ކަންތައްތަކެއް އެކުލެވޭ އެއްޗެހިތަކެއް."
  
  "އެމީހުން ދެކެނީ އެއީ ދުނިޔޭގެ ނުރައްކަލެއްގެ ގޮތުގައި،" ހޭޑަން ވިދާޅުވި އެވެ. "ކީއްވެ ނުވާންވީ? އަބަދުވެސް ދެން އޮންނަ އެޕޯކަލިޕްސް އަށް ބާކީ އޮތީ މަދު ދުވަސްކޮޅެއް."
  
  "އަދި އަދިވެސް،" ޑްރޭކް ބުންޏެވެ، "އަހަރެމެން އެންމެން މުހިންމު ގޮތެއްގައި މިތިބީ އެއް ފަރާތެއްގައި."
  
  ހައިޑަން އޭނާއަށް ލޯ މަރާލިއެވެ. "އާޗާ. މަސްތުވާތަކެތި ބޭނުންކުރުން ހުއްޓާލާ ޑޫޑް."
  
  "ނޫން، އަހަރެން މާނަކުރީ-"
  
  "މާ ގިނަ ޒަހަމްތަކުން އެންމެ ފަހުން އޭނާ މޮޔަވީ." ދަހުލް ހީލިއެވެ.
  
  ޑްރޭކްގެ ދެލޯ ބޮޑުވިއެވެ. "އަނގަ ބަންދުކޮށްލަބަލަ." އޭނާ މަޑުޖެހިލިއެވެ. "ތިޔަ ޔޯކްޝަޔަރ އާއި ބެހޭ ގޮތުން ސުވާލު ކޮށްފިންތަ؟ ކޮންމެ ގޮތެއްވިޔަސް އަޅުގަނޑު ބުނަން އުޅުނު އެއްޗަކީ އަޅުގަނޑުމެން އެންމެންނަކީ ޚާއްޞަ ބާރުތަކެއް. ހަމަ ފޮތިގަނޑަކުން ކަނޑާލާށެވެ. އަހަރެމެން ޔަގީން ނަރަކައެއްގެ ގޮތުގައި ދުނިޔޭގެ އެކި ކަންކޮޅުތަކުގައި އެކަކު އަނެކަކު ފަހަތުން ދުވަން ނުވާނެކަން."
  
  "އަހަރެން އެއްބަސްވަން" ޖަޒުބާތެއް ނެތި ހައިޑަން ބުނެލިއެވެ. "އެހެންވީމަ ކާކާއި މިކަމާ މަޝްވަރާ ކުރަން ތިއުޅެނީ؟"
  
  ޑްރޭކް ދެއަތް ފަތުރާލިއެވެ. "ރައީސް ކޯބަރން؟"
  
  "ފުރަތަމަ ދާން ޖެހޭނީ ޑިފެންސް މިނިސްޓަރު ކައިރިން. އަދި އެހެން މީހުންނެވެ. ކޯލްގެ ވަށައިގެން ހަމައެކަނި ޖިސްމާނީ ފާރުތަކެއް ހުރިއިރު، އޭގެ ތެރެއިން ބައެއް ފާރުތަކަކީ ކްރެނެލޭޝަންތަކެއް ނެތް ފާރުތަކެއް ނޫން."
  
  "ހުރިހާ ޓީމަކުން އެކުވެރިކަމުގެ މެޗުތަކެއް ނުކުޅޭނެ،" ޔަގީންކަމާއެކު ކެންޒީ އިތުރަށް ބުންޏެވެ.
  
  "ޔަޤީނުންވެސް". ޑްރޭކް ދޫކޮށްލާފައި އިށީނެވެ. "ސޮރީ ލޯރެން. ކުރިއަށްގެންދިޔުން."
  
  "ކަނާތް. އެހެންވެ، ލީކުވި ލިޔެކިޔުންތައް އެންމެން ކިޔައިފި އެވެ. ގިނައީ ނާޒީ ބުލްޝިޓް، ތެދު ބުނާނަމަ. އަދި އަޅުގަނޑު މި ކިޔަނީ އަކުރުން އަކުރަށް. "އެންމެ ފަހުގެ ޙުކުމްގެ ތަރުތީބު" ގެ ނަމުގައި މި ބަދުނަސީބު ޖަމާޢަތުގެ ނަމުގައި ނަން ދީފައިވާ ޞަފްޙާއިން ސާފުކޮށް ފެންނަނީ ހަނގުރާމައާއި ފަތަޙައާއި ބަނޑުހައިހޫނުކަމާއި މަރު ކަމަށްވާ ހަތަރު އަސްވެރިންގެ "އަރާމުކުރާ ތަންތަން" ކަމަށް ބުނާ ތަންތަނެވެ.
  
  "ވަޙީ ފޮތުން؟" ހައިޑަން އަހާލިއެވެ. "އެ ހަތަރު އަސްވެރިން؟"
  
  "އާނ." އެމެރިކާގެ އެންމެ މޮޅު ގީކްސް އިން ކަށަވަރުކޮށްދިން އެތައް ނޯޓެއް އަދިވެސް ބަލަމުން ލޯރެން ބޯޖަހާލިއެވެ. "ކަލާނގެ ކުޑަކުއްޖާ ހުޅުވާލަނީ ހަތް މުއްދަތުގެ ތެރެއިން ފުރަތަމަ ހަތަރު މޮހޮރު، ހުދު، ރަތް، ކަޅު އަދި މޫނު ފަނޑު އަސްތަކުގައި ދުއްވާ ހަތަރު މަޚްލޫޤެކެވެ. ހަމަގައިމުވެސް އެމީހުން މިދިޔަ އަހަރުތަކުގެ ތެރޭގައި ހުރިހާ އެއްޗަކާ ގުޅިފައި ތިބިއިރު، މަޝްހޫރު ސަގާފަތުގައި ތަކުރާރުކޮށް އަލުން މާނަކޮށްފައިވެ އެވެ. އެއީ ރޯމަން ސަރުކާރާއި އޭގެ ފަހުން އުފެދުނު ތާރީޚުގެ ރަމްޒެއްގެ ގޮތުގައި ވެސް ސިފަކޮށްފައިވެ އެވެ. އެކަމަކު ހޭ، ނާޒީންނަށް ބޭނުން ގޮތަކަށް ކުޅެވޭނެ ނޫންހެއްޔެވެ؟ މިހާރު ފަހަރެއްގައި އެންމެ ރަނގަޅީ އަހަރެން މިކަން ދިނީމަ. ބްރީފްކޭސް ތެރެއިން ކަރުދާސްތަކެއް ދަމައިގަތީ ޑްރޭކް އަށް ފެނުނު ވަރަށް ވުރެ ވިޔަފާރިވެރި ގޮތަކަށެވެ. ލޯރެންއަށް ޝައުގުވެރި ބަދަލެއް، އަދި އޭނާ ހިތަށް ގެންގޮސްފައިވާ ކަހަލަ ބަދަލެކެވެ. އޭނާ އަވަސް އަވަހަށް ކަރުދާހަށް ނަޒަރު ހިންގާލިއެވެ.
  
  "މިއީ އެންމެން ޓޭން ކޮށްލި އެއްޗެއްތަ؟ ތަރުތީބު?
  
  "އާނ މި ކިޔާބަލަ."
  
  ޑަހުލް އަޑުގަދަކޮށް ކިޔާލިއިރު އެހެން މީހުން އެ އެއްޗެއް ވައްދާލިއެވެ.
  
  "ދުނިޔޭގެ ހަތަރު ކަނުގައި އަޅުގަނޑުމެންނަށް ހަތަރު އަސްވެރިން ހޯދައި، އެންމެ ފަހުގެ ޙުކުމްގެ ތަރުތީބުގެ ޕްލޭން އެމީހުންނަށް ކަނޑައެޅީމެވެ. ޙުކުމް ޞަލީބީ ހަނގުރާމައާއި އޭގެ ފަހުން ކުރިމަތިވި ކަންތައްތަކުން ސަލާމަތްވާ މީހުން ވެރިކަން ކުރާނީ ޙައްޤުގޮތަށެވެ. މި ކިޔަމުންދާނަމަ އަހަރެމެން ގެއްލިއްޖެ ކަމުން ސަމާލުކަމާއެކު ކިޔައި ފޮލޯ ކުރާށެވެ. އަޅުގަނޑުމެންގެ އެންމެ ފަހު އަހަރުތައް ހޭދަކޮށްފައިވަނީ ދުނިޔޭގެ އިންގިލާބުތަކުގެ އެންމެ ފަހުގެ ހަތަރު ހަތިޔާރު ކަމަށްވާ ހަނގުރާމައާއި ފަތަޙައާއި ބަނޑުހައިހޫނުކަމާއި މަރު އެއްކޮށްލުމުގައެވެ. ޔުނައިޓެޑް، އެމީހުން ހުރިހާ ސަރުކާރެއް ނައްތާލައި އާ މުސްތަގުބަލެއް ހުޅުވާލާނެ. ތައްޔާރަށް ތިބޭށެވެ. އެމީހުން ހޯދާށެވެ. ދުނިޔޭގެ ހަތަރު ކަނަށް ދަތުރުކުރުން. ސްޓްރެޓެޖީގެ ބައްޕައާއި ދެން ޚަގަންގެ އަރާމުކުރާ ތަންތަން ހޯދުން؛ މިހާތަނަށް ދިރިއުޅުނު އެންމެ ނުބައި އިންޑިއާ މީހާ، އަދި ދެން ކަލާނގެ ވަބާއެވެ. އެކަމަކު ހުރިހާ ކަމެއްވެސް ހީވާގޮތެއް ނުވެއެވެ. އަޅުގަނޑުމެން ޚަގަންއަށް ޒިޔާރަތްކުރީ، ނިމުނުތާ ފަސް އަހަރު ފަހުން، 1960 ވަނަ އަހަރު، ފަތަޙަ އޭނާގެ ސަންދޯކުގައި ބަހައްޓައިގެންނެވެ. އަޅުގަނޑުމެންނަށް ހޯދިފައިވަނީ ހަގީގީ އެންމެ ފަހުގެ ޙުކުމް ރައްކާތެރިކުރާ ވަބާއެވެ. އަދި ހަމައެކަނި ކިލް ކޯޑަކީ ހޯސްމަންސް ފެނިގެން ދިޔަ ވަގުތެވެ. ބައްޕަގެ ކަށިތަކުގައި ދެނެގަނެވޭނެ އެއްވެސް ނިޝާނެއް ނެތެވެ. އިންޑިއާ މީހާ ވަށާލާފައިވަނީ ހަތިޔާރުންނެވެ. އެންމެ ފަހު ޤިޔާމަތުގެ ތަރުތީބު މިހާރު ދިރިއުޅެނީ ކަލޭގެފާނުގެ ތެރެއިން ކަމަށާއި، އަބަދަށްޓަކައި ވެރިކަންކުރާނެ ކަމަށެވެ."
  
  ޑްރޭކް އެ ހުރިހާ އެއްޗެއް ތެމިގެން ދިޔައެވެ. އެތައް ފިލާވަޅެއް، އެތައް ހަގީގަތެއް. ވަރަށް ގިނަ މަސައްކަތްތަކެއް. ނަމަވެސް ޑާލް އޭނާގެ ފުރަތަމަ ކޮމެންޓާއި އެކު އޭނާގެ ޕަންޗަށް ތަޅާލި އެވެ. "ހެދިއްޖެތަ؟ އެމީހުން ބަޣާވާތް ނުކުރާނެ ހެއްޔެވެ؟
  
  "އާނ ކަމެއް ގޯސްހެން ހީވަނީ." ލޯރެން އެއްބަސްވިއެވެ. "އެކަމަކު އެއީ ޓައިޕޯއެއް ނޫން."
  
  މައި ކޮމެންޓް ކުރި ގޮތުގައި، "އެއީ ނާޒުކު ގޮތަކަށް ނަމަވެސް ބަލަން ޖެހޭ ތަރުތީބު ދައްކުވައިދޭ ކަމެއްހެންނެވެ."
  
  ލޯރެން އެއްބަސްވުމުގެ ގޮތުން ބޯޖަހާލިއެވެ. "މިއީ ތެދެއް." އެކަމަކު މިކަމަށް "އަރާމުކުރާ ތަންތަން" ކިޔަނީ ކީއްވެގެންކަން ވެސް ވިސްނޭތަ؟މަހާނަ ނުވަތަ ވަޅުގަނޑު ނުވަތަ ކޮންމެ އެއްޗެއް ނޫން؟"
  
  "ހުރިހާ ކަމެއްވެސް ހީވަނީ ހީވާ ގޮތަކަށް ނޫން" ޑާލް އަޑުގަދަކޮށް ކިޔައިދިނެވެ.
  
  "އާނ. ސާފުކޮށް އެނގޭ ގޮތުގައި އިތުރު ޓަނެއްހާ ދިރާސާ ކުރަން ޖެހޭ."
  
  "ދިވެހި މީހާ ވަށާލާފައިވަނީ ހަތިޔާރުން" އަލީޝާ އަޑުގަދަކޮށް ކިޔައިދިނެވެ. "އެއީ ކޮން މާނައެއް ހެއްޔެވެ؟"
  
  "އަހަރެމެން އަމިއްލައަށް މާ ކުރިއަށް ނުދާންވީ،" ހޭޑަން ބުންޏެވެ.
  
  "މި ހުރިހާ އެންމެ ފަހުގެ އަރާމުކުރާ ތަންތަނުގެ ޢިލްމު މަރުވީ ނާޒީންގެ އަމުރާއެކު ކަމަށް ބެލެވެއެވެ." ލޯރެން ބުންޏެވެ. "ފަހަރެއްގައި އެމީހުން ކޮންމެވެސް ކަމެއް ރެކޯޑް ކުރަން ރާވަމުން ދިޔައީ ކަމަށް ވެދާނެ. ފަހަރެއްގައި އެއީ ކޯޑިންގ ކަމަށް ވެދާނެއެވެ. ނުވަތަ އެހެން ޖީލުތަކަށް ޢިލްމު ފޯރުކޮށްދިނުމެވެ. އަހަރެމެންނަށް ޔަގީންކޮށް ނޭނގެ، އެކަމަކު އަހަރެމެންނަށް އެނގޭ އެއީ އަހަރެމެން ކުރިއަށް ދާން ޖެހޭ ހުރިހާ ކަމެއްކަން،" ޝިފާނާ ކޮނޑު އަރުވާލަމުން ބުންޏެވެ، "އަދި އެންމެން ތިބީ އެއް ދޯންޏެއްގައި. އޭނަ ޑްރޭކް އަށް ބަލަހައްޓައިގެން ހުއްޓެވެ. "ބޯޓު. ސަރވައިވަލް ރާފްޓެވެ. ތި ހިޔާލު ލިބިއްޖެ."
  
  ޔޯކްޝަޔަރމަން ފަޚުރުވެރިކަމާއެކު ބޯޖަހާލިއެވެ. "ހަމަ ޔަގީނުންވެސް އަހަރެން ބޭނުން." ސާސް އަށް ރޮކް ފްލޯޓް ހެދިދާނެ."
  
  "އާނ، އަހަރެމެން ދުއްވައިގަތް ކޮންމެ މީހަކާ ވެސް އެމީހުންގެ ކިބައިގައި އަހަރެމެންނަށް ލިބޭ ފަދަ ފިލާވަޅުތަކެއް އެބަހުރި،" ހޭޑަން ބުންޏެވެ. "އަހަރެމެން ފަށައިގަންނަން ކިހިނެއް ވާނީ؟"
  
  ކިނިމާކާ ކުޑަދޮރުން ދުރަށް ޖެހިލިއެވެ. "ބިމުގެ ހަތަރު ކަނުގައި؟" އޭނާ އަހާލިއެވެ. "އެމީހުން ތިބީ ކޮންތާކު؟"
  
  ކޮޓަރި ފެންނަނީ ހުސްކޮށެވެ. "ބުނަން އުނދަގޫ،" ޑާލް ބުންޏެވެ. "ބިން ވަށައިގެންވާއިރު."
  
  "އޯކޭ، ކިހިނެއްތޯ އެމީހުން ރެފަރެންސް ކުރި ފުރަތަމަ ހޯސްމަން އަށް. މި ސްޓްރެޓެޖީގެ ބައްޕަ." ފަހަތުގައި ހުރި ކުޑަދޮރުން ފެންނަ ހުރިހާ އަލިކަމެއް ހުއްޓުވަމުން ކިނިމާކާ ކޮޓަރިއަށް ވަނެވެ. "އަޅުގަނޑުމެންނަށް އެކަމަށް ކޮން ރެފަރެންސްތަކެއް އެބަހުރި؟"
  
  "އުންމީދު ކުރެވޭ ގޮތަށް" ލޯރެން ސްކްރީނަށް ޓަޕް ކޮށްލަމުން "ތިން ތިންކް ޓޭންކް ބެކް ހޯމް އިން ވެސް މިކަން ކުރަމުން އެބަދޭ..." އޭނަ ވަގުތުކޮޅެއް ހޭދަކޮށްލީ ކިޔުމަށެވެ.
  
  ޑްރޭކް ވެސް ވިސްނާލަން ނެގީ ހަމަ އެ ވަގުތުކޮޅެކެވެ. ލޯރެން "ތިންކް ޓޭންކެއް އަނބުރާ ގެއަށް" ގެނައުމުގެ ވާހަކަ ދެއްކުމުން ހަމައެކަނި ސާފުވީ އެތަނުގައި ނެތް ކަންތައްތަކެވެ.
  
  ކަރިން ބްލޭކް އެވެ.
  
  ހަމަގައިމުވެސް ސްޕީއާރ ޓީމުގެ ބައެއްގެ ގޮތުގައި އުޅުނުއިރު ވަގުތު އުދުހިގެން ދިޔަ ނަމަވެސް ކަރީން ކޯލްގައި ހުންނަން ޖެހޭ ދުވަސް ނުވަތަ ހަފްތާ ވެސް މާ ކުރިން ފާއިތުވެގެން ދިޔައެވެ. އޭނާއާ ގުޅަން ނިންމި ކޮންމެ ފަހަރަކު ކޮންމެވެސް ކަމެއް އޭނާ ހުއްޓުވައެވެ - އެއީ ދުޝްމަނުންގެ ޖަމާއަތެއް ކަމުގައި ވިޔަސް، ދުނިޔޭގެ މުސީބާތެއް ކަމުގައި ވިޔަސް، ނުވަތަ އޭނާގެ އަމިއްލަ ޑިމާންޑެއް ކަމުގައި ވިޔަސް ރުޅިގަދަ ނުވުމެވެ. ކާރިން އޭނާގެ ޖާގަ ބޭނުންވި ނަމަވެސް-
  
  ކޮބާ ނަރަކަ އޭނަ؟
  
  ލޯރެން ވާހަކަ ދައްކަން ފެށުމުން އަނެއްކާވެސް ކަރީންގެ ޚިޔާލުތައް އެއްފަރާތް ކުރަން ޖެހުނެވެ.
  
  "ހީވަނީ ތާރީހީ ޝަޚްސިއްޔަތަކީ ސްޓްރެޓެޖީގެ ބައްޕަގެ ނަމުން މަޝްހޫރުވި މީހެއްހެން. ހަނީބާލް."
  
  ސްމިތު އަށް ޔަގީންކަމެއް ނެތް ގޮތަކަށް ފެނުނެވެ. "އެއިން ކޮން އެއްޗެއް؟"
  
  އެލިޝިއާ ތުންފަތް ފުނޑުފުނޑުކޮށްލިއެވެ. "މިއީ އެންތޮނީ ހޮޕްކިންސްގެ ޑޫޑް ނަމަ އަހަރެން މި ކޮޓަރިން ނުނިކުންނަނީ."
  
  "ހަނީބަލް ބާކާ އަކީ ކާރްތޭޖްގެ ލެޖެންޑަރީ އަސްކަރީ ލީޑަރެކެވެ. މީލާދީން 247 ވަނަ އަހަރު އުފަންވި އޭނާ އަކީ ހަނގުރާމަވެރި ފިނޮޅުތައް ހިމެނޭ ގޮތަށް މުޅި ލަޝްކަރެއް ލީޑްކޮށްގެން ޕައިރެނީސް އާއި އަލްޕްސް ފަރުބަދަތައް ހުރަސްކޮށް އިޓަލީއަށް ވަދެގެން ދިޔަ މީހެކެވެ. އޭނާގެ ވަރުގަދަ ކަންކަމާއި ދުޝްމަނުންގެ ބަލިކަށިކަން ދެނެގަތުމުގެ ގާބިލްކަން ލިބިވަޑައިގެން ރޯމްގެ ގިނަ އެކުވެރިން ބަލިކުރެއްވި އެވެ. އެންމެ ފަހުން އޭނާއަށް ނާކާމިޔާބުވި ހަމައެކަނި ގޮތަކީ ކޮންމެވެސް ފިރިހެނަކު އޭނާގެ އަމިއްލަ މޮޅު އުކުޅުތައް ދަސްކޮށް، އެ އުކުޅުތައް އޭނާއާ ދެކޮޅަށް ބޭނުންކުރާނެ ގޮތެއް ތަރައްގީ ކުރުމެވެ. އެއީ ކާރްތޭޖްގައެވެ."
  
  "އެހެންވީމަ މި ކުއްޖާއަކީ ސްޓްރެޓެޖީގެ ބައްޕަ؟" - ސްމިތު އަހާލިއެވެ. "މި ހަނީބާ؟"
  
  "ތާރީޚުގައި ވެސް އެންމެ މޮޅު އަސްކަރީ ސްޓްރެޓެޖިސްޓުންގެ ތެރޭގައި ހިމެނޭ އަދި އިސްކަންދަރު ބޮޑު އާއި ސީޒަރ އާއި އެކު ޤަދީމީ ޒަމާނުގެ ފާހަގަކޮށްލެވޭ އެއް ޖެނެރަލެއްގެ ގޮތުގައި ބެލެވޭ. އޭނާއަށް ސްޓްރެޓެޖީގެ ބައްޕައޭ ކިޔާފައިވަނީ އޭނާގެ އެންމެ ބޮޑު ދުޝްމަނުން ކަމަށްވާ ރޯމް އިން އެންމެ ފަހުން އޭނާގެ އަސްކަރީ އުކުޅުތައް އެމީހުންގެ އަމިއްލަ ރޭވުންތަކުގެ ތެރެއަށް ވައްދައިގެންނެވެ."
  
  "މިއީ ދުވަހަކުވެސް ކާމިޔާބީއެއް ލިބުނުނަމަ،" ޑާލް ބުންޏެވެ.
  
  ލޯރެން ބޯޖަހާލިއެވެ. "ރަނގަޅު. ހަނީބަލް އަކީ ރޯމަށް އެހާ ބިރުވެރި ހުވަފެނެއްގެ ގޮތުގައި ބެލެވުނު އިރު، އެއްވެސް މުސީބާތެއް ދިމާވާ ކޮންމެ ފަހަރަކު އެމީހުން އެ ބަސް ބޭނުން ކުރެއެވެ. ތަރުޖަމާ ކުރުމުން މީގެ މާނައަކީ ހަނީބަލް ހުރީ ގޭޓްތަކުގައި!ލެޓިން ބަހުގެ ޢިބާރާތް ޢާންމުކޮށް ބަލައިގަނެ މިއަދުވެސް ބޭނުން ކުރަމުން އެބަދެއެވެ."
  
  "ބެކް ޓު އޯޑަރ" ހޭޑަން އެމީހުންނަށް ބާރުއެޅިއެވެ. "ކިހިނެއް ފިޓްވަނީ؟"
  
  "އާނ، އަޅުގަނޑުމެންނަށް އިތުބާރާއެކު ބުނަން ޖެހޭނީ ހަނީބަލް އަކީ ހަތަރު އަސްވެރިންގެ ތެރެއިން އެކަކު ކަމަށް. ބެލެވޭ ގޮތުގައި އަސް ދުއްވި ކަމުގެ އިތުރުން މުޅި ތާރީޚުގައި ވެސް އޭނާއަށް ވަނީ ސްޓްރެޓެޖީގެ ބައްޕަގެ ނަމުން ނަންދެވިފައެވެ. މާނައަކީ އެކަލޭގެފާނަކީ ވާރ، ފުރަތަމަ އަސްވެރިޔާއެވެ. ހަމަ ޔަޤީނުންވެސް ރޯމަން ސަރުކާރަށް ހަނގުރާމަ ގެނެސްދެއްވިއެވެ."
  
  ޑްރޭކް އެ ލިޔުން ސްކޭން ކުރިއެވެ. "އެހެންވީމާ މިތަނުގައި ބުނަނީ ޤިޔާމަތް ދުވަހުގެ ތަރުތީބުގެ ޕްލޭން ކަނޑައެޅީ އަސްވެރިން ކަމަށް. އަޅުގަނޑުމެން ގަބޫލުކުރަންވީ އޯޑަރުން ހަނީބަލްގެ ގަބުރުގައި ފަނާކުރަނިވި ހަތިޔާރެއް ވަޅުލި ކަމަށް ހެއްޔެވެ؟ އަންނަން އޮތް ޖީލަށް މިކަން ދޫކޮށްލަބަލަ؟"
  
  ލޯރެން ބޯޖަހާލިއެވެ. "އެއީ އާންމު އިހުސާސެއް. ކޮންމެ ގަބުރެއްގައި ހަތިޔާރު. ބިމުގެ ކޮންމެ ކަނެއްގައި ވެސް ގަބުރެއް އެބައޮތެވެ."
  
  ކިނިމާކާ ބުމަ އުފުލާލިއެވެ. "އެއީ، އަނެއްކާވެސް، ގްރާސް ސްކާޓެއް ފަދަ މާނައެއް ދޭހަވާ ކަމެއް."
  
  ހައިޑަން އޭނާއަށް އަތް ދިއްކޮށްލީ ހުއްޓުމަށެވެ. "ހަނދާން ނައްތާލާ" ޝަބާނާ ބުންޏެވެ. "މިވަގުތަށް." ހަމަ ޔަގީނުންވެސް ހަނީބާލް ކަހަލަ މީހެއްގެ މަހާނައެއް ނުވަތަ މަހާނައެއް ހުންނަންވީތަ؟"
  
  ލޯރެން ގޮނޑީގައި ފަހަތަށް ޖެހިލިއެވެ. "އާނ، މިއީ ކަންކަން ކޮމްޕްލިކޭޓް ވާ ތަން. ނިކަމެތި މުސްކުޅި ހަނީބަލް އަރުވާލެވިގެން މަރުވީ ނިކަމެތި މަރެއް ކަމުގައި ވެދާނެ، ވިހައެއްގެ ސަބަބުން ކަމަށް ބެލެވޭނެއެވެ. އޭނާ ވަޅުލާފައިވަނީ ފާހަގަ ނުކުރެވޭ ގަބުރެއްގައެވެ."
  
  ޑްރޭކްގެ ދެލޯ ބޮޑުވިއެވެ. "ބުލްޝިޓް" އެވެ.
  
  "އެއީ ވިސްނަން ޖެހޭ ކަމެއް ނޫންހެއްޔެވެ؟"
  
  "އަހަރެމެންގެ ލޮކޭޝަނެއް އެބައޮތްތަ؟" މާއީ އަހާލިއެވެ.
  
  "އޯ ޔެސް". ލޯރެން ހިނިތުންވެލިއެވެ. "އެފްރިކާ" އެވެ.
  
  
  ހަތަރުވަނަ ބާބު
  
  
  އެލިޝިއާ ހިނގައިގަނެގެން ގޮސް ސައިޑް ކެބިނެޓަކަށް ގޮސް މަތީގައި ހުރި މިނީ ފްރިޖުން ފެންފުޅިއެއް ނެގިއެވެ. އާ އޮޕަރޭޝަނެއް ފެށުމަކީ އަބަދުވެސް ސްޓްރެސް ބޮޑު ކަމެކެވެ. އޭނާގެ ފޯޓޭ އަކީ ކޮމްބަޓް އެވެ؛ އެހެންނަމަވެސް މިފަހަރު އެމީހުންނަށް ޕްލޭނެއް ބޭނުންވިކަން ސާފުކޮށް އެނގެއެވެ. ހެއިޑަން މީގެ ކުރިން ވެސް ލޯރެން އާއި ލެޕްޓޮޕްގައި ގުޅިފައި ވާއިރު، ސްމިތު ޝައުގުވެރިކަން ހުރި ގޮތަކަށް ފެންނަން މަސައްކަތް ކުރަމުން ދިޔައީ ޝައްކެއްވެސްނެތްގޮތުގައި ނިއުޔޯކުގެ ކުޅުންތެރިޔާ ތަފާތު ރޯލެއް އަދާކުރަމުން ދިޔަ ސަބަބުންނެވެ. އޯ ޔެސް، އަދި ޝީ އިޒް ނޮޓް އިން ޖަލުގައި މޮޔަ ޓެރަރިސްޓަކަށް ޒިޔާރަތް ކުރަން.
  
  އެލިޝިއާގެ އަމިއްލަ ޚިޔާލެއް އޮތް ނަމަވެސް ލޯރެންގެ ލޮޖިކް ވިސްނަން އުނދަގޫވިއެވެ. އަދިވެސް އެއީ އޭނާގެ ޙުކުމް ކުރާނެ ތަނެއް ނޫން، ކުރިން އުޅުނު ދިރިއުޅުމަށް ފަހު ނޫނެވެ. ލޯރެން ފޮކްސް އަކީ އަންނަން އޮތް ކަންތައްތައް ބަލާލެވޭ ވަރަށް ވިސްނުންތޫނު އަދި ވިސްނުންތޫނު މީހެކެވެ.
  
  އުންމީދު ކުރަން. އެލިޝިއާ ފުޅީގެ ދެބައިކުޅަ އެއްބައި ބޯލުމަށްފަހު ޑްރޭކް އާއި ދިމާއަށް އެނބުރިލިއެވެ. ޔޯކްޝަޔަރމަން މިވަގުތު ހުރީ ޑާލް އާއި ކެންސީގެ ކައިރީގައެވެ. އޭނަ ވަންނަން އުޅެނިކޮށް ކައިރީގައި ހަރަކާތެއް ހިނގައިގަތެވެ.
  
  "އޯހް، ހައި ޔޯގީ. އެތަނުގައި ކަންތައްތައް ދަނީ ކިހިނެއް ހެއްޔެވެ؟
  
  "ހިމުން". ރަޝިޔާގެ ވަގުން ކުއްލިއަކަށް ބޭޒާރުވިފަހުން ވަނީ ޑިޕްރެޝަންގައި ޖެހިފައެވެ. "ތި ހީކުރަނީ މިހާރު އެމީހުން އަހަންނަށް ނަފްރަތުކުރާހެން؟"
  
  "ކާކު? އެމީހުން? ސަމާސާ ކުރަނީތަ؟ އެއްވެސް މީހަކު ކަލޭގެ މައްޗަށް ޙުކުމެއް ނުކުރެއެވެ، ޚާއްޞަކޮށް އަހަރެން. ހީލަމުން އޭނަ ވަށައިގެން ބަލާލިއެވެ. "ނުވަތަ މޭ. ނުވަތަ ޑްރޭކް އެވެ. އަދި ހާއްސަކޮށް ކެންޒީއެއް ނޫނެވެ. އެ ބިޗް އަށް ފަހަރެއްގައި ނުބައި ކުދިކުދި ސިއްރުތަކުން ފުރިފައިވާ ޖަލެއް އޮތީ."
  
  "ގުޅިގެން".
  
  "ސީދާ ތި ނުބައި ކުޑަ ސިއްރެއް ނޫން." ބޭކާރު! "ހޭއި އަދިވެސް މިތަނަށް ބަދަލުވާން މިއުޅެނީ. އައި ޑޯންޓް ނޯ ޝިޓް އަބައުޓް ޗިއަރިންގ."
  
  "އަހަންނަށް ފެނޭ".
  
  އޭނަ އަތް ދިއްކޮށްލިއެވެ: "މިތަނަށް އާދޭ!" - އަދި ބޮލުގައި ހިފާލަން މަސައްކަތް ކުރަމުން ފުންމާލި ވަގުތު ބޮލަށް އަވަސްވެގަތެވެ. ޔޯގީ ކޮޓަރީގެ ނިމުމާއި ހަމައަށް ފުންމާލީ ފައި ލުއިކޮށްލައިގެންނެވެ. އެލީޝާއަށް ފެނުނީ އެ ފަހަތުން ދުވުމުގެ ބޭކާރުކަމެވެ.
  
  "ދެން ފަހަރު ބޯއި."
  
  ޑްރޭކް އޭނަ ކައިރިވަމުން ދިޔަތަން ބަލަން ހުއްޓެވެ. "އެނގޭތަ އޭނަ ބިރުގަނޭ."
  
  "އަހަރެން ހިއެއް ނުކުރަން އެކުއްޖާ އެއްވެސް ކަމަކާ ބިރުގަންނަ ކަމަކަށް. އެ ރަޝިޔާގެ ޖަލުގައި ވަގުތު ހޭދަކޮށް ފާރުތައް ބިނާކުރުމަށްފަހު ނޫނެވެ. ދެން އެނގެނީ އޭނާ އެކަމާ ބިރުގަންނަކަން." އޭނަ ބޮލުގައި ޖަހާލިއެވެ.
  
  "ހުރިހާ ހަތިޔާރެއްގެ ތެރެއިން އެންމެ ވަރުގަދަ ހަތިޔާރު،" ޑާލް ބުންޏެވެ. "ހަންޏާ ހަނީބާލް ގާތު އަހާބަލަ."
  
  "އަޅެ ޓޯރސްޓީ ސަމާސާ ކުރަނީ. އެންމެން ކަލަންޑަރަށް އެނބުރިލަމާ ހިނގާށެވެ. އެކަމަކު ސީރިއަސްކޮށް" އަލީޝާ އިތުރަށް ބުންޏެވެ. "ކުއްޖާ ވާހަކަ ދައްކަން ޖެހޭ. އަހަންނަކީ މާ ކޮލިފައިޑް މީހެއް ނޫން."
  
  ކެންސީ ބާރުބާރަށް ގޮވާލިއެވެ. "ހަޤީޤަތުގައި? އަހަރެން ހައިރާންވެއްޖެ".
  
  "ވެބްގެ ބަޔާނުގައި ތިޔަ ފާހަގަ ކުރެވުނީތަ؟ އޯ ޔެސް، އައި ތިންކް ސޯ."
  
  އިސްރާއީލުގެ މީހާ ކޮނޑު އަރުވާލިއެވެ. "ރޭގަނޑު ނިދަން ވަރަށް އުނދަގޫ. އެހެންވީމަ ކޮންކަމެއް؟"
  
  "އެހެންވެ" އަލީޝާ ބުނެލިއެވެ. "އެއްޗެއްނޫން."
  
  "އަހަންނަށް ހީވަނީ ކަލޭގެ ސަބަބަކާ ހުރެހެން."
  
  އޭރު އޮތީ ފުން ހިމޭންކަމެވެ. އަންހެނުންގެ ބޮލުގެ މައްޗަށް ޑްރޭކްގެ ނަޒަރު ދިމާވުމުން ޑާލް ކުޑަކޮށް ބޯޖަހާލިއެވެ. ޑްރޭކް އަވަސް އަވަހަށް ދުރަށް ބަލާލީ އަންހެނުން ކުޑަކޮށް ނުލައި ނަމަވެސް ނިކަމެތިކަމުގެ ވަޅުގަނޑުން ތިރިއަށް ދަމައިގަންނަން ބޭނުން ނުވާތީއެވެ. ހައިޑަން ވާހަކަ ދައްކަން ފެށުމުން އެލިޝާ އިސްއުފުލާ ބަލާލިއެވެ.
  
  "އޯކޭ" އެމީހުންގެ ވެރިޔާ ބުންޏެވެ. "ލޯރެން އަސްލު ހީކުރި ވަރަށް ވުރެ ރަނގަޅު. ހެލެސްޕޮންޓަށް ދަތުރެއް ކުރަން ތިބީ ކާކު ހެއްޔެވެ؟
  
  އަލީޝާ ފުންނޭވާއެއް ދޫކޮށްލިއެވެ. "މި ލަދުވެތި ޓީމަށް ފުރިހަމަ އަޑު އިވޭ. ސައިން މީ އަޕް."
  
  
  * * *
  
  
  ފުރަތަމަ ހެލިކޮޕްޓަރުގައި އަދި ދެން ސްޕީޑްބޯޓުން ސްޕީއާރ ޓީމުން ޑާޑަނަލްސް އާއި ކައިރިވިއެވެ. އިރު ކުރިންވެސް އުޑުމައްޗާ ދިމާއަށް އަޑިއަށް ދިޔައިރު، އަލިކަން ބަދަލުވެގެން ދިޔައީ ވިދާ ބޯޅައަކުން ބެކްގްރައުންޑްގައި ޕެނޮރަމިކް ސްޓްރައިޕަކަށް ބަދަލުވެ، ހޮރޮޒޮންޓަލް ސްލޭޝް އަކަށެވެ. ޑްރޭކް އަށް ފެނުނީ ކިރިޔާ ދަތުރުފަތުރުގެ ވަސީލަތްތަކުގެ މެދުގައި ބަދަލުވަމުން ދިޔަ ވަގުތުކޮޅު ކަމަށާއި، ޕައިލެޓުން ސަލާމަތުން ދުވަސް ހޭދަކުރި ގޮތާ މެދު އަޖައިބުވާން ވަގުތު ހޯދި ކަމަށެވެ. ހެލިކޮޕްޓަރުގައި އޭނާގެ ކައިރީގައި ހުރި އަލީޝާ އޭނާގެ އިހުސާސްތައް ކުޑަކޮށް ސާފުކޮށްދިނެވެ.
  
  "ހޭއި ގައިސް، ތި ހީކުރަނީ މި ޑޫޑް އަހަރެމެން މަރާލަން އުޅޭހެން؟"
  
  ބާރަށް ތަޅުވާލައިގެން ހުރެ ހިފަހައްޓާލެވޭހާ ސްޕެއާ ސްޓްރެޕްތަކުގައި ހިފަހައްޓައިގެން ހުރި ކިނިމާކާ ދަތްތައް ޖައްސާލައިގެން ބުނީ "އައި"މް ޕްރިޓީ ޝުއަރ ހީ ތިންކްސް ދިސް ބައުންސް" ކަމަށެވެ.
  
  މުވާސަލާތުތައް ފުރިހަމައަށް އޮޕަރޭޝަނަލްކޮށް ހުޅުވާލެވިފައި އޮތެވެ. އެމީހުންގެ ޓީމުން ސީއައިއޭ އިން ފޯރުކޮށްދޭ ހަތިޔާރުތައް ފާސްކުރަމުން ދިޔައިރު ވައިގެ ތެރޭގައި ހިމޭންކަން އުފެދުނެވެ. ޑްރޭކް އަށް އާންމުކޮށް ޝައްކު ކުރެވޭ މީހުން ފެނުނުއިރު، އޭގެ ތެރޭގައި ގްލޮކްސް، އެޗްކޭއެސް، ކޮމްބަޓް ނައިވްސް އަދި އެސޯޓްމަންޓެއްގެ ބޮންތައް ހިމެނެ އެވެ. އަދި ނައިޓް ވިޝަން ޑިވައިސްތައް ވެސް ފޯރުކޮށްދީފައިވެ އެވެ. އޭގެ މަދު މިނިޓެއްހާއިރު ފަހުން ކޮމިއުނިކޭޓަރުގެ މަތިން ހޭޑަން ވާހަކަ ދައްކަން ފެށިއެވެ.
  
  "އެހެންވީމާ، ރައްޔިތުންނޭ، މި މިޝަންގެ އެހެން، މާ ޒާތީ ކަމެއް ވިސްނަންވީ ވަގުތު. ވާދަވެރި ޓީމުތަކެވެ. ސީއައިއޭ އިން އަދިވެސް ބުނަނީ ހަ މީހުން ތިބި ކަމަށާއި އެހެންކަމުން ޝުކުރުވެރިވާންވީ އެއީ އެއަށްވުރެ މާ ބޮޑު ކަމެއް ނޫން ކަމަށެވެ. އިސްކަންދަރިއްޔާގެ ގޮޅިއަށް ދުނިޔޭގެ އެކި ކަންކޮޅުތަކުގައި ހުރި ސީއައިއޭ ސެލްތަކުންނާއި އެންއެސްއޭ އާއި އަންޑަކަވަރ އެޖެންޓުންގެ މައުލޫމާތުތައް މެދުނުކެނޑި ލިބެއެވެ. އެމީހުން އަޅުގަނޑަށް ފޯރުކޮށްދެނީ ގުޅުންހުރި އެއްވެސް ޙަޤީޤަތެއް-"
  
  "އެމީހުންގެ މަސްލަހަތަށް ނަމަ" ކެންސީ މެދުކަނޑާލިއެވެ.
  
  ހައިޑަން ކެއްސާލިއެވެ. "އަޅުގަނޑަށް ވިސްނޭ ސަރުކާރުގެ އިދާރާތަކާ ގުޅިގެން ތިޔަބޭފުޅުންނަށް ނުބައި ތަޖުރިބާތަކެއް ކުރެވިފައިވާކަން، އަދި ސީއައިއޭއަށް ލިބެނީ ވަރަށް ގޯސް ޕްރެސްއެއް، އެކަމަކު އަޅުގަނޑު އެމީހުންނަށް މަސައްކަތް ކުރިން. އަދި އެންމެ ކުޑަމިނުން އަހަރެންގެ މަސައްކަތް ރަނގަޅަށް ކުރީމެވެ. އެމީހުންގެ ހިމާޔަތްކުރަންޖެހޭ މުޅި ޤައުމެއް އެބައޮތެވެ. ޔަޤީންކުރޭ އަހަރެން ކަލެއަށް ހަގީގަތް ދޭނަމޭ."
  
  "އަހަރެން ހިތަށް އަރަނީ އޭނާގެ ސްކާޓް މައްޗަށް އުފުލާލަނީ ކޮންކަމެއް ބާވައެވެ" ކޮމިއުނިކޭޓަރުގެ މައްޗަށް އެލިޝިއާ ހީނލިއެވެ. "އަހަންނަށް ޔަގީން އެއީ ނޯ ޑޭމް ގޯޑް ކަމެއްކަން."
  
  ކެންސީ އޭނައަށް ބަލަހައްޓައިގެން ހުއްޓެވެ. "ކަލޭގެ ސްކާޓް މައްޗަށް ދުއްވާލާ ރަނގަޅު ކަމެއް ވެދާނެ؟"
  
  "އަހަންނަކަށް ނޭނގެ". އަލީޝާ ހަލުވިކަމާއެކު ލޯ މަރާލިއެވެ. "ޖޯނީ ޑެޕްގެ އަނގަ؟"
  
  ހައިޑަން ކަރު ސާފުކޮށްލަމުން ކުރިއަށް ދިޔައެވެ. "ސްޕެޝަލް ފޯސަސްގެ ހަ ޓީމެއް. ހަމްދަރުދީވާ މީހުންނާއި ސީދާ ޢަދާވާތްތެރި މީހުންނަކީ ކާކުކަން ބުނަން ދަތިއެވެ. ހީނުކުރާށެވެ. އަޅުގަނޑުމެން ކޮންމެ މީހަކީ ދުޝްމަނުންގެ ގޮތުގައި ބަލަން ޖެހޭނެ. މިކަމުގައި ބައިވެރިވާކަން އަޅުގަނޑުމެންނަށް އެނގޭ އެއްވެސް ޤައުމަކުން މިކަން ގަބޫލެއް ނުކުރާނެ. އަހަންނަށް ވިސްނޭ މި ކުދިންގެ ތެރެއިން ބައެއް ކުދިން އެނގިދާނެކަން، އެކަމަކު ލަވަ އަދިވެސް އޮތީ ހަމަ އެގޮތުގައި."
  
  ހޭޑަން މަޑުކޮށްލުމުން ޑްރޭކް ވިސްނާލީ އިނގިރޭސި ކޮންޓިންޖެންޓާ މެދުގައެވެ. ސާސްގައި ފުދޭވަރަކަށް މަދު ރެޖިމެންޓްތަކެއް ހުރިއިރު އޭނާ ދުރުގައި ހުންނަތާ އެތައް އަހަރެއް ވެފައިވީ ނަމަވެސް އަދިވެސް އަލްޓްރާ އެލައިޓް ސިފައިންގެ ދުނިޔެއަކީ ސީދާ ބޮޑު ދުނިޔެއެއް ނޫނެވެ. ހަނގުރާމައިގެ މައިދާނުގައި އެމީހުންގެ ކިބައިން ބިރުވެރިކަން ގެއްލިގެން ދިއުމަށްވުރެ، މިހާރު ކުރިމަތިވެދާނެ ކުރިމަތިލުމާއި ރިޒާވްތަކުގެ ވާހަކަ ދެއްކި ވާހަކަ ހެއިޑަން ބުނީ ތެދެކެވެ. ސްވިޑެންގެ ކޮންޓިންޖެންޓަށް ޑާލް ޝައުގުވެރިވެދާނެ ކަމަށާއި، އިސްރާއީލުގެ ކޮންޓިންޖެންޓަށް ކެންޒީ ޝައުގުވެރިވެދާނެ ކަމަށެވެ. ރަނގަޅު ވަޒީފާއެއް، އެތަނުގައި އެމެރިކާގެ ސަގާފީ ޙާޟިރީއެއް ނެތެވެ.
  
  "އަހަންނަށް ތަސައްވަރު ނުކުރެވޭ ޗައިނާ އެކުވެރިވާނެ ކަމަށް،" އޭނާ ބުންޏެވެ. "ރަޝިޔާއެއްވެސް ނޫން."
  
  "މި ސްޕީޑުގައި" ކުޑަދޮރުން ބޭރަށް ބަލާލަމުން މާއީ ބުނެލިއެވެ. "އެމީހުން ވާނީ އަނދިރީގައި ބައްޓަންތަކަކަށް."
  
  "ކޮންމެ ޤައުމެއްގެ މިހާރުގެ ޙާލަތުގެ ޚިޔާލެއް އަޅުގަނޑުމެންނަށް އެބައޮތްތަ؟" - ދާލް އަހާލިއެވެ.
  
  "އާނ، އަހަރެން ހަމަ މިސްރާބު ޖެހީ މި ދިމާއަށެވެ. އަޅުގަނޑުމެންނަށް އެނގިފައިވާ ގޮތުގައި ސްވިޑެންގެ މީހުން ތިބީ އެތައް ގަޑިއިރެއްގެ ދުރުމިނެއްގައެވެ. ފްރާންސް މީހުން އަދިވެސް ތިބީ ގޭގައެވެ. މޮސާދު އެންމެ ކައިރީގައި، ވަރަށް ގާތް."
  
  "ހަމަ ޔަގީނުންވެސް" ޑާލް ބުންޏެވެ. "އެމީހުން ދާ ތަނެއް އެއްވެސް މީހަކަށް ޙަޤީޤަތުގައި ނޭނގެ."
  
  ޑްރޭކް ކުޑަކޮށް ކެއްސާލިއެވެ. "ސްވިޑެންގެ ނާކާމިޔާބު މަސައްކަތް ޖަސްޓިފައި ކުރަންތަ؟"
  
  "މިހާރު ޔޫރޯވިޝަންގައި އުޅޭހެން ހީވަނީ. އަދި އެއްވެސް މީހަކު އިނގިރޭސިވިލާތުގެ ވާހަކައެއް ނުދައްކައެވެ. އެމީހުން ތިބީ ކޮންތާކު ހެއްޔެވެ؟ އަދިވެސް ސައި ހަދަނީ؟" ޑާލް ޚިޔާލީ ތަށި އުފުލާލީ އޭނާގެ ކުޑަ އިނގިލި އޭންގަލެއްގައި ނިކުމެގެންނެވެ.
  
  އެއީ އިންސާފުވެރި ނުކުތާއެކެވެ. "އާނ، ސްވިޑެން ފެށީ ފަހަތަށް ކަންނޭނގެ."
  
  "އެންމެ ކުޑަމިނުން އެމީހުން ފެށީ."
  
  "ގައިސް" ހޭޑަން އިންޓަރވެންޓް ކޮށްލިއެވެ. "އަހަރެމެންވެސް މިކަމުގެ ބައެއްކަން ހަނދާން ނައްތާނުލާ. އަދި ވޮޝިންޓަން އިން އުންމީދު ކުރަނީ އަހަރެމެން މޮޅުވާނެ ކަމަށް."
  
  ޑްރޭކް ހީނލިއެވެ. ދާލް ހީނލިއެވެ. ލޯރެން ވާހަކަ ދައްކަން ފެށުމުން ސްމިތު މޫނު މައްޗަށް ބަލާލިއެވެ.
  
  "މި ހުރިހާ ކަމަކަށް ޝައުގުވެރި އިތުރުވުމަކީ މި ގައުމުތަކުގެ ތެރެއިން ބައެއް ގައުމުތަކުން އެއްވެސް އިންޓަވެންޝަނެއް ދިނުމުން ވަރަށް ބޮޑަށް މުޒާހަރާ ކުރަމުންދާ ކަމެވެ. ހަމަގައިމުވެސް ކްރެޕްގެ ފެންވަރު އަބަދުވެސް މަތި ނަމަވެސް އަޅުގަނޑުމެންނަށް ބައެއް ނަޒާހަތްތެރިކަން ކުޑަ އުނިއިތުރުތަކާ ކުރިމަތިލާން ޖެހިދާނެ."
  
  "ނުރަސްމީކޮށްތަ؟ ސްޕްލިންޓަރ ގްރޫޕްތަކެއްތަ؟" - ކިނިމާކާ އަހާލިއެވެ.
  
  "އެއީ ވެދާނެ ކަމެއް."
  
  "އެއީ ހަމައެކަނި އަސާސީ މައުލޫމާތަށް އަނބުރާ ގެނެސްދޭ ކަމެއް،" ހޭޑަން ބުންޏެވެ. "އެންމެން ޢަދާވާތްތެރި."
  
  ޑްރޭކް އޭނާގެ ބަޔާނާ މެދު ސްމިތު ހީކުރީ ކިހިނެއް ބާއޭ ހިތަށް އެރިއެވެ. އެނބުރި ކުސްކޯއަށް އައިސް ޖޯޝުއާ ޢަދާވާތްތެރިވި ނަމަވެސް އޭނާގެ މަރަށް ސަރުކާރުން ދަތިކުރުމުގެ ފިޔަވަޅު އަޅައި، އެމީހުން އެޤައުމުގައި ތިބުން މެދުނުކެނޑި ބަދަލުވެ ވާދަކުރަމުންދާތީ، ވާނެ ގޮތެއް އެއްވެސް މީހަކަށް ނޭނގުނެވެ. މިމީހާގެ މަރަކީ އެކްސިޑެންޓެއް ނަމަވެސް ސަމާލުކަން ނުދިނުމާއި މާބޮޑަށް ގަދައަޅައި މަސައްކަތް ކުރުމުން ދިމާވި މަރެކެވެ. އާދެ، އޭނާއަކީ ޕެރަސައިޓެއް އަދި ޤާތިލެއް ނަމަވެސް ޙާލަތު ތަފާތެވެ.
  
  ހެލިކޮޕްޓަރަށް ފަހު އެމީހުން ދޯނިތައް ފުރާލިއެވެ. ކަޅު ހެދުމެއްގައި ތިބި އެމީހުންގެ މޫނުތައް ފޮރުވިފައި ތިބިއިރު، ހެލެސްޕޮންޓްގެ ފެންގަނޑުގެ ތެރެއިން އޮމާންކަމާއެކު އުދުހެމުން ދިޔައިރު، އެންމެ ފަހުން ރޭގަނޑު އަނދިރިކަމުން ފުރިގެން ދިޔައެވެ. އެމީހުން ދިޔަ މަގު ހުސްވެފައި، ދުރު އައްސޭރިފަށުން ބޭރުގައި ލައިޓްތައް ދިއްލާފައި ހުއްޓެވެ. ހެލެސްޕޮންޓަކީ ޔޫރަޕާއި އޭޝިއާގެ ބޯޑަރުގެ ބައެއްގެ ގޮތުގައި ހިމެނޭ މުހިންމު ނެރެކެވެ. ހަނި ކަނޑުއޮޅިއެއް ކަމަށްވާ ގަލިޕޮލީ އޮތީ އޭގެ އުތުރުގެ އައްސޭރީގައި ކަމަށާއި، އޭގެ އެހެން ގިނަ ބޯޑަރުތަކުގައި އާބާދީ ނިސްބަތުން މަދު ކަމަށެވެ. ފެންގަނޑު ތެރެއިން ގްލައިޑް ކުރަމުން ދިޔައިރު ހޭޑަން އާއި ލޯރެން ބޭނުންކުރީ އެމީހުންގެ ކޮމިއުނިކޭޓަރެވެ.
  
  "ހަނީބަލް ދުވަހަކުވެސް ގަބުރެއް ނެތް، ގަބުރު މާކެރެއް ވެސް ނެތް. މޮޅު ކެރިއަރަކަށް ފަހު، މި ލެޖެންޑަރީ ޖެނެރަލް މަރުވީ ގާތްގަނޑަކަށް އެކަނިމާއެކަނި، މުސްކުޅި އުމުރުގައި ވިހަ ދީގެންނެވެ. އެހެންވީމަ ކިހިނެއްތޯ ނިޝާނެއް ނެތް ގަބުރެއް ހޯދާނީ؟"
  
  ލޯރެން މަޑުކޮށްލުމާއެކު ޑްރޭކް މޫނު މައްޗަށް ބަލާލިއެވެ. އެމީހުންނާ ސުވާލުކުރީ ހެއްޔެވެ؟
  
  ސްމިތު ހިތްވަރުކޮށްފައި ނިކުތީ ހައްލެއް ހޯދުމަށެވެ. "ސޮނާރު؟"
  
  "އެއީ ކުރެވޭނެ ކަމެއް، އެކަމަކު ބަލާނެ ތަނެއް ކިތަންމެހާވެސް ރަނގަޅަށް ވިސްނަން ޖެހޭނެ،" ޑާލް ޖަވާބު ދިނެވެ.
  
  "އެމީހުންނަށް ފެނުނީ އޮޅުން ބޮޅުން ބޮޑު ލިޔުމެއް، ރެކޯޑް ކުރެވޭ ލިޔުމެއް، އާދެ، އެކަމަކު ވަގުތަށް ގެއްލިގެން ދިޔައީ،" ހޭޑަން ބުންޏެވެ. "ހަނީބަލްގެ ނަސީބު އަބަދުވެސް ރުޅިއަރުވާލާފައިވަނީ ރޯމަން އިމްޕިރިއަލިޒަމާ ދެކޮޅު ހެދި ބަޠަލާދެކެ ލޯބިވާ މީހުން. އެފަދަ އެއް ބޭފުޅަކީ 60 ގެ އަހަރުތަކުގައި އިސްތަންބޫލަށް ޒިޔާރަތް ކުރެއްވި ޓިއުނީޝިއާގެ ރައީސް އެވެ. މި ދަތުރުގައި އޭނާ ބޭނުންވީ ހަމައެކަނި ހަނީބަލްގެ ހަށިގަނޑު ޓިއުނީޝިއާއަށް ގެންދެވޭނެ ގޮތް ހެދުމެވެ. އިތުރު އެއްވެސް ކަމެއް މުހިންމެއް ނޫނެވެ. ތުރުކީން އެންމެ ފަހުން ކޮންމެވެސް ވަރަކަށް ދޫދީ، ކުޑަ ދަތުރެއްގައި އޭނާ ގޮވައިގެން ދިޔައީ."
  
  "ސިކްސްޓީސް؟" ދަހުލް ބުންޏެވެ. "އެއީ ހަނގުރާމައިގެ ކުށްވެރިން އެމީހުންގެ ނުބައި ކުޑަކުޑަ ޕްލޭން އުފައްދަން ފެށުމުން ނޫންތަ؟"
  
  "މާ ބޮޑަށް ބެލެވޭނެ". ހައިޑަން ބުންޏެވެ. "ކިއުބާގައި ވަޒަންވެރިވެ އާ ދިރިއުޅުމެއް ފެށުމަށް ފަހު. ދެން އެމީހުންގެ އާ ތަރުތީބު ގާތްގަނޑަކަށް ވިހި އަހަރު ވަންދެން ދެމިގެން ދިޔައެވެ."
  
  "ކްރިއޭޓިވް ވާން ގިނަ ވަގުތު،" އެލިޝިއާ ބުންޏެވެ.
  
  "އަދި އެމީހުންނަށްޓަކައި ހަތަރު އަސްވެރިން ހޮވާށެވެ" މާއީ އިތުރަށް ބުންޏެވެ. "ހަނީބަލް - ހޯސްމަން އޮފް ވާރ؟ ބުއްދިވެރިއެވެ. އެކަމަކު ކޮންކުއެސްޓް، ފޭމިން އަދި ޑެތު އަކީ ކޮން ނަރަކައެއް ހެއްޔެވެ؟ އަދި އެފްރިކާގެ ޑާޑަނަލްސް އަކީ ހަތަރު ކާޑިނަލް ޑިރެކްޝަންގެ ތެރެއިން އެއް ދިމާއަކީ ކީއްވެގެން ހެއްޔެވެ؟"
  
  "ރަނގަޅު ނުކުތާއެއް" އެލިޝިއާ މޭ އަށް ގުގުމާލުމުން ޑްރޭކް އޭނާގެ މަސައްކަތް ދެގުނައަށް ކުރިއެވެ. "އެ ކުޑަކުޑަ ވިސްނުމުގެ ޓޮޕު އަނބުރާ އަޅަން ޖެހޭނެ ފޮކްސީ."
  
  ލޯރެން ހިނިތުންވެލިއެވެ. ޑްރޭކްއަށް އޭނަގެ އަޑުގެ ރާގުން ދެނެގަނެވުނެވެ. "އެހެންވެ ތުރުކީން، ހާއްސަކޮށް ހަނީބަލްއަށް އަމިއްލަ އިހުތިރާމް ކުޑަކަމުން ލަދުގަނެ، ޓިއުނީޝިއާގެ ރައީސް ގެންދިޔައީ ހެލެސްޕޮންޓްގެ ތަނަކަށް. އޭގައި ލިޔެފައިވަނީ 'ފަނާވެފައިވާ އިމާރާތެއް ހުރި ފަރުބަދަ މަތީގައި' އެވެ. މިއީ ހަނީބަލް ބާސާގެ މަޝްހޫރު އަރާމުކުރާ ތަނެވެ."
  
  ޑްރޭކް މަޑުކޮށްލި ނަމަވެސް އިތުރު މައުލޫމާތެއް ނުލިބުނެވެ. "އަދި އަދިވެސް،" އޭނާ ބުންޏެވެ، "އެއީ މީގެ ތިރީސް އަހަރު ކުރިން."
  
  "އެއީ އެހާ ގިނަ ދުވަހު އެތަނުގައި ހުރި އެއްޗެއް،" ލޯރެން ބުންޏެވެ، "އަދި ތުރުކީން ޝައްކެއްވެސްނެތްގޮތުގައި ޝަރަފުގެ ގާޑެއްގެ އެއްޗެއް ބެހެއްޓިއެވެ."
  
  ޑްރޭކް އަށް ޝައްކު އުފެދިފައި ހުއްޓެވެ. "ހަގީގަތުގައި އެއީ ހަމައެކަނި ޝަރަފުވެރި ގަބުރަކަށް ވެދާނެ."
  
  "އެމީހުން އެތަނަށް ގެންދިޔައީ ޓިއުނީޝިއާގެ ރައީސް މެޓް. އޭނާގެ ބޮޑީގާޑުން ސެޓްފިކެޓް ލިބިފައިވާ ވެލި ވަޔަލްތައް ވެސް ނަގައި، ގެއަށް އެނބުރި އައުމުން އެއަށް 'ހަނީބަލްގެ ގަބުރުން ވެލި' ކަމަށް ބުނެފައިވެ އެވެ. އެ ހާލަތުގައި، އެ އަހަރު ތުރުކީން ހަގީގަތުގައި ޓިއުނީޝިއާގެ ރައީސްއަށް އޮޅުވާލާނެ ހެއްޔެވެ؟"
  
  ޑްރޭކް ކުރިއަށް ބޯޖަހާލީ އައްސޭރިފަށުގެ އަނދިރި ކަރުވައާ ދިމާއަށެވެ. "އަހަރެމެން މިދަނީ އެކަން ހޯދަން."
  
  
  ފަސްވަނަ ބާބު
  
  
  ޑްރޭކް އެހީތެރިވެދިނީ ސޭބަލް ކުލައިގެ ސްޕީޑްބޯޓް ފެނުން ދަމައިގަނެ، ކައިރީގައި ހުރި މުސްކުޅި މުރަކަތަކެއްގެ ތަނެއްގައި ބަނދަރުކޮށް، އައުޓްބޯޑް މޯޓަރު ޖައްސާލުމަށެވެ. މޭ، އެލިޝިއާ އަދި ސްމިތު އަވަސްވެގަތީ އައުޓްޕޯސްޓެއް ގާއިމްކުރުމަށެވެ. ކިނިމާކާ ދާލްގެ އެހީގައި ބަރު ބެކްޕެކްތައް އުފުލާލިއެވެ. ޑްރޭކްއަށް އޭނާގެ ބޫޓުގެ ދަށުގައި ވެލިގަނޑެއް އިހުސާސް ކުރެވުނެވެ. ވައިގެ ވަސް ދުވަމުން ދިޔައީ ބިމުގެ ވަހެވެ. ދޯނިފަހަރުގެ ބާރުމިނުގައި އޭނާގެ ކަނާތްފަރާތުގައި ހުރި ފަޅުތެރެއަށް ރާޅުތައް ގަދައަށް ދުއްވައިގަތެވެ. ވަޅި ޖަހާ މީހުން ސްޓޮކް ނަގަމުން ދިޔައިރު އެހެން އަޑަކުން ހިމޭންކަން ފަޅާނުލިއެވެ.
  
  ހޭޑަން ހިފައިގެން ހުރީ ޕޯޓަބަލް ޖީޕީއެސް ނެވިގޭޓަރެކެވެ. "ހިމުން. އަޅުގަނޑުގެ ކޯޑިނޭޓްތައް ޕްރޮގްރާމްކޮށްފައި އެބަހުރި. އަހަރެމެން ދާން ތައްޔާރުތަ؟"
  
  "ރެޑީ" ޖަވާބުގައި އެތައް އަޑެއް ނޭވާލިއެވެ.
  
  ހޭޑަން ކުރިއަށް ޖެހިލުމުން ޑްރޭކް އޭނާގެ ފަހަތުގައި ހަމަޖެހިލީ އޭނާގެ ފައިދަށުގައި ހުރި ކުއިކްސޭންޑް ހުރަސްކޮށްލަމުންނެވެ. އެމީހުން މެދުނުކެނޑި އެ ސަރަހައްދު ސްކޭން ކުރި ނަމަވެސް އެހެން އަލި ލިބޭ އެއްޗެއް ނުފެނެ އެވެ. ފަހަރެއްގައި އެމީހުން މިތަނަށް ފުރަތަމަ އާދެވުނީ ކޮންމެ ގޮތެއްވިޔަސް. ފަހަރެއްގައި އެހެން ޓީމުތަކުން ވެސް ހިފަހައްޓައިގެން ހުރެ، ހުރިހާ ހެވީ ލިފްޓިންއެއް އެހެން މީހަކަށް ދޫކޮށްލާފައި ވެސް ވެދާނެ އެވެ. ފަހަރެއްގައި މިހާރުވެސް އެމީހުންނަށް ފާރަލަމުން ދިޔައީ ކަމަށް ވެދާނެއެވެ.
  
  އެ ފުރުސަތުތައް ނިމުމެއް ނެތެވެ. އެމީހުން ފާއިތުވަމުން ދިޔައިރު ޑްރޭކް އެލިޝިއާއަށް ބޯޖަހާލުމުން އިނގިރޭސި އަންހެންމީހާ ލައިނާ ގުޅިއްޖެއެވެ. "މޭ އެއްފަރާތުން އަނެއް ފަރާތަށް އުފުލިގެން ދާނެ."
  
  "ސްމިތު ކިހިނެއް ވާނީ؟" - އަހަރެން އަހާލީމެވެ.
  
  "އަހަރެން މިހިރީ. މަގު ސާފު".
  
  އޯ ޔެސް، އެކަމަކު އަހަރެމެން މިސްރާބު ޖަހާފައިވަނީ އެތެރެއަށް ކަމަށް ޑްރޭކް ހީކުރި ނަމަވެސް އެއްވެސް އެއްޗެއް ނުބުނެއެވެ. މަޑު ވެލިގަނޑު ހަރުކޮށް ޕެކްކޮށްފައިވާ ބިމަކަށް ޖާގަ ދިނުމަށްފަހު، ދެން އެމީހުން ތޮށިގަނޑުގެ މައްޗަށް އަރައިގަތެވެ. އެންމެ މަދު ފޫޓެއްހާ އުސްމިނާއި ތިރިއަށް ޖެހިފައިވާ މަތީގައި ތިބި އިރު، ވަރަށް އަވަހަށް ފަޅު ބޯޑަރު ހުރަސްކޮށް، ފަޅު ބިމެއްގައި ތިއްބެވެ. ހައިޑަން މަގު ދައްކާލުމުން އެމީހުން ހުރަސްކުރީ ފަޅު ފަޅު ބިންތަކެވެ. މިހާރު ސެންޓްރީ ޕޯސްޓް ކުރުމުގެ ބޭނުމެއް ނެތެވެ. އެމީހުންނަށް ކިތަންމެ މޭލެއް ދުރަށް ފެނުނު ނަމަވެސް މޭ އާއި ސްމިތު އިތުރަށް ދުރުގައި ތިބުމުން އެމީހުންގެ ބެލުމުގެ ރޭންޖް އިތުރުވެގެން ދިޔައެވެ.
  
  ޖީޕީއެސް ސްކްރީން ހިމޭންކަމާއެކު ލޯމަރާލަމުން ދިޔައިރު، އެމީހުންގެ އަމާޒާ އެއްވަރަކަށް ކައިރިވަމުން ދިޔައިރު، ރޭގަނޑުގެ އަނދިރި އާރކް އެމީހުންގެ މައްޗަށް ޝަރަފުވެރިކަމާއެކު ދިގުވެފައި ހުއްޓެވެ. އެހާ ގިނަ ޖާގައެއް އޮތުމުން އުޑުމަތި ބޮޑުވިއެވެ؛ ތަރިތައް ފެންނަނީ ކިރިޔާ ކަމަށާއި، ހަނދަކީ ކުޑަކުޑަ ރޮނގެއް ކަމަށެވެ. ދިހަ މިނެޓް ވިހި މިނެޓަށް ބަދަލުވެ، ދެން ތިރީހަށް ބަދަލުވެ، އަދިވެސް އެމީހުން އެކަނި ހިނގަމުން ދިޔައެވެ. ހޭޑަން ވަނީ ޓީމާއި އިސްކަންދަރިއްޔާއާ ވެސް ކޮމިއުނިކޭޓަރު މެދުވެރިކޮށް ގުޅުން ބަދަހިކޮށްފަ އެވެ. ޑްރޭކް މާހައުލުން އޭނާ ވައްދަން ދޫކޮށްލީ ގުދުރަތުގެ ޖަގް ރިތްމްގައި ނޭވާލަމުންނެވެ. ޖަނަވާރުތަކުގެ އަޑުތަކާއި، ވައިރޯޅިއާއި، ބިމުގެ ރުޅިވެރިކަން - އެ ހުރިހާ ކަމެއް އެތަނުގައި ހުރި ނަމަވެސް، އެކަށީގެން ނުވާ އެއްވެސް ކަމެއް ނެތެވެ. އެމީހުންނާ ކުރިމަތިލާ ޓީމުތަކަކީ އެމީހުންނާ އެއްވަރަށް މޮޅު ޓީމުތަކަކަށް ވެދާނެކަން އޭނާއަށް ވިސްނުނު ނަމަވެސް އޭނާގެ އަމިއްލަ ގާބިލްކަމާއި އެކުވެރިންގެ ގާބިލްކަމަށް އިތުބާރު ކުރިއެވެ.
  
  "ކުރިން" ހައިޑަން ހީނލިއެވެ. "ޖީޕީއެސް އިން ފެންނަނީ ގާތްގަނޑަކަށް ސާޅީސް ފޫޓު މައްޗަށް އަރާ ބިން. މިއީ އަޅުގަނޑުމެން ހޯދަމުންދާ ފަރުބަދަ ކަމަށް ވެދާނެއެވެ. ބަލާބަލަ."
  
  އަނދިރިކަމުން މަޑުމަޑުން ފަރުބަދަ ނިކުމެގެން ދިޔައިރު، ހުރަސްތަކުގެ ތެރެއިން އެއްވަރެއްގެ މަގެއް ވަޑާން ކުރަމުން ދިޔައިރު، ހިކި ބިމުގައި ކުނި އުކާލާފައިވާ މުރަކަތަކާއި ގަލުންތައް އެއްވަރަކަށް އުފުލިގެން ދިޔައެވެ. ޑްރޭކް އާއި އެލިޝިއާ ވަގުތުކޮޅަކު ހުއްޓި ފަހަތަށް ބަލާލިއިރު، ޗޮޕް މޫދާ ހަމައަށް ފޯރާފައިވާ އޮމާން ކަޅުކަން ފާހަގަ ކުރެވުނެވެ. އަދި އެއަށްވުރެ މާ ދުރުގައި ބަނދަރުގެ ވިދާ އަލިތަކުން، މުޅިން ތަފާތު ވުޖޫދެއް.
  
  "އެއްދުވަހު؟" ހައިރާންވެފައި ހުރެ އަލީޝާ އަހާލިއެވެ.
  
  ޑްރޭކް އުންމީދު ކުރީ އެހެންނެވެ. "އަހަރެމެން އެތަނަށް އާދެވޭނީ" އޭނާ ބުންޏެވެ.
  
  "މިއީ ފަސޭހަވާންޖެހޭ ކަމެއް."
  
  "އަދި ލޯބި." ބައިސްކަލެއް ދުއްވާފަދައެވެ. އެކަމަކު ވެއްޓި ކަނޑާލުމާއި ކަތިލުމާއި ސްކްރޭޕް ވުމުގެ މާގިނަ ދުވަސްތަކެއް ކުރިން ބެލެންސް އަލުން ހޯދުމުގެ ކުރިން."
  
  "އެހެންވީމާ، ދެބައިކުޅަ އެއްބައި މަގު މިހާރުވެސް ފާސްވެއްޖެ." ކުޑައިރުކޮޅަކު އޭނާގެ ގައިގައި އަތްލުމަށްފަހު ކުރިއަށް ދިޔައީ ފަރުބަދަ މައްޗަށް އަރަމުންނެވެ.
  
  ޑްރޭކް އޭނާގެ ފަހަތުން ހިމޭންކަމާއެކު ދިޔައެވެ. އެލިޝިއާ މައިލްސް އޭނާގެ އަމިއްލަ ނަފްސު ނައްތާލުމުގެ ދައުރުން މިނިވަންވެގެން މިހާރު މުސްތަގުބަލުގައި ހަގީގަތުގައި ވެސް އާ މުއްސަނދިކަމެއް ހުރި އެވެ. އެމީހުން ކުރަން ޖެހުނީ ދުނިޔޭގެ ރައްޔިތުންނަށް ތަކުލީފު އުފުލަން ނަރަކައަށް ވަދެފައިވާ މޮޔަންނާއި މެގަލޯމެނިއަކްސްގެ އިތުރު ގްރޫޕެއް ބަލިކުރުމެވެ.
  
  އަދި އޭނާ ފަދަ ސިފައިން ހުރިހާ ކަމެއް ލައިނަށް ލާނީ އެހެންވެއެވެ. ޖެހިގެން ހުރި އެޑްރިއަން އާއި މަގު ހުރަސްކޮށް ހުރި ގްރެހަމް އަށްޓަކައެވެ. ކޮންމެ ދުވަހަކު ވެސް ގަޑިއަށް ދެ ކުދިން ސްކޫލަށް ގެންދިއުމަށް އުނދަގޫވި ކްލޯއީއަށްޓަކައެވެ. ސުޕަމާކެޓަށް ދާ މަގުމަތީގައި ގިސްލަމުން ރޮމުން ދިޔަ ދެމަފިރިންނަށްޓަކައެވެ. ރިންގް ރޯޑުގައި ޓްރެފިކް ޖަމްތަކުގައި ހެޔޮ ސިފައެއްގައި އިށީނދެގެން ތިބި މީހުންނާއި، ކިޔޫތަކުން ފުންމާލި މީހުންގެ ފައިދާއަށްޓަކައެވެ. އަނދިރިވުމުން ތިބާގެ ވެން ނުވަތަ ގެރެޖަށް އަރައި، ކުރެވެން އޮތް ކޮންމެ އެއްޗަކުން ފުރައިގެން ދިޔަ ގަޓަރ ސްކަމް އަށް ނޫނެވެ. ބުލީ ކުރާ މީހުންނާއި ބާރު ހޯދާ މީހުންނާއި ބުރަކަށީގައި ވަޅި ހަރާ މީހުންނަށް ނޫނެވެ. އިޙްތިރާމާއި ލޯތްބާއި އަޅާލުމަށްޓަކައި ބުރަކޮށް ހަނގުރާމަކުރި މީހުންނަށް އަޅާލުން. ދަރިންގެ މުސްތަޤްބަލަށްޓަކައި ހަނގުރާމަކުރި މީހުން އޭގެ ސަލާމަތަށް އިތުބާރު ކުރާށެވެ. އެހެން މީހުންނަށް އެހީތެރިވެދިން މީހުންނަށް އެހީތެރިކަން ލިބޭތޯއެވެ.
  
  ހައިޑަން އޭނާގެ ސަމާލުކަން ދަމައިގަތީ ކުޑަ ގިސްލުމަކުންނެވެ. "މިއީ ތަނަކަށް ވެދާނެ. ޖީޕީއެސް އިން ބުނަނީ އެއީ، އަދި ކުރިމަތީގައި ދޫކޮށްލާފައިވާ އިމާރާތެއް ފެނޭ."
  
  އޭނާއަށް ފެނުނީ އެއްކޮށް ޖެހިފައިވާ ކުލަކުލައިގެ ތިކިތަކެކެވެ. އެއީ އޭރު ހާދިސާތަކުގެ މަރުކަޒެވެ. މިހާރު ނާޒުކު ކަންކަމަށް ވަގުތެއް ނެތެވެ. އެމީހުން ވެސް މިހާރު މިތާ ތިބިއިރު ހަނީބަލްގެ ގަބުރު ހޯދުމަށް ކުރާ މަސައްކަތުގައި ފަޔަރވޯކް ޖަހާފައި ވެސް ވެދާނެ އެވެ. އެހެނީ ޑްރޭކްއަށް ޔަގީންވީ އެމީހުންނަށް އެކަން ހޯދިއްޖެ ނަމަ ދެން އެހެން ހުރިހާ ޓީމަކަށް ވެސް ހޯދިދާނެ ކަމަށެވެ.
  
  ގާތްގަނޑަކަށް އެ ސަރަހައްދު ހޭޑަން ފާހަގަކުރިއެވެ. ކިނިމާކާ އާއި ދާލް އެމީހުންގެ ބަރު ބެކްޕެކްތައް ބިންމައްޗަށް ތިރިކޮށްލިއެވެ. މޭ އާއި ސްމިތު އެންމެ ރަނގަޅު އޮބްޒަވޭޝަން މަގާމުތައް ނެގި އެވެ. ޑްރޭކް އާއި އެލިޝިއާ އެހީތެރިވުމަށްޓަކައި ހޭޑަން އާއި ކައިރިއަށް ޖެހިލިއެވެ. ހަމައެކަނި ޔޯރގް ފަހަތަށް ޖައްސާލީ، ކުރާނެ ކަމެއް ކިޔައިދޭން އިންތިޒާރު ކުރަމުން ދިޔައިރު ޔަގީންކަމެއް ނެތްކަން ދައްކަމުންނެވެ.
  
  ކިނިމާކާ އާއި ޑާލް ވަނީ ކާބަން ފައިބަރ ސްޓޭންޑްތަކުގައި މި ތިން މީހުން މައުންޓްކޮށް، އެއަށްވުރެ ގިނަ ޓާޗްލައިޓްތައް އުފައްދާފައެވެ. މިއީ ހަމައެކަނި ވިދާ ބަލްބުތަކެއް ނޫން ކަމަށާއި، މިއީ ވީހާވެސް ގާތުން އިރުގެ އަލި ސިމިއުލޭޓް ކުރުމަށް ހަދާފައިވާ ބަލްބުތަކެއް ކަމަށެވެ. ގަބޫލުކުރަންޖެހޭ ކަމަކީ ސީއައިއޭގެ ފުޅާ ގާބިލްކަން ވެސް މިސްރުގައި މަދު ނަމަވެސް ޑްރޭކް ހީކުރީ އެ އާލާތް މާ ގޯހެއް ނޫން ކަމަށެވެ. ކިނިމާކާ ސްޓޭންޑެއްގައި ހަރުކޮށްފައިވާ ދިއްލާއެއް ބޭނުންކޮށްގެން ބޮޑު ސަރަހައްދެއް އަލިކޮށްދިނުމަށްފަހު، އޭގެ ފަހުން ހޭޑަން އާއި ޑާލް ދިޔައީ ބިން ސާވޭ ކުރާށެވެ.
  
  "މިހާރު ސަމާލުކަން ދޭތި" ހައިޑަން އެމީހުންނަށް ކިޔައިދިނެވެ. "އޯޑަރ އޮފް ދަ ލަސްޓް ޖަޖްމަންޓްގައި ބުނާ ގޮތުގައި މި ހަތިޔާރުތައް މިތަނުގައި ވަޅުލާފައިވަނީ ހަނީބަލް މަރުވިތާ މާގިނަ ދުވަސްތަކެއް ފަހުން. މިއީ ނިޝާނެއް ނެތް ގަބުރެއް، ބޮލުގެ ހިލައެއް ނޫނެވެ. އެހެންވީމާ އަޅުގަނޑުމެން މި ހޯދަނީ ޑިސްޓަރބްޑް ގްރައުންޑް، ކަށި، ބްލޮކް ނުވަތަ ކޮލަމް ނޫން. އަޅުގަނޑުމެން މި ހޯދަނީ ދާދިފަހުން ވަޅުލާފައިވާ ތަކެތި، ޤަދީމީ އާސާރީ ތަކެތި ނޫން. މާ އުނދަގޫ ކަމަކަށް ނުވާނެ-"
  
  "ތިހެން ނުބުނާތި!" ދަހުލް ބާރުބާރަށް ކިޔައެވެ. "ތި ހުރިހާ ކަމެއް ޖިންކްސް ކޮށްލާނެ، ޑޭމް އިޓް."
  
  "އަހަރެން ހަމަ މިބުނަނީ އަހަރެމެން ހަނީބަލް ހޯދަން ނުޖެހޭނެއޭ. ހަމައެކަނި ހަތިޔާރު."
  
  "ރަނގަޅު ނުކުތާއެއް." ކިނިމާކާ ޕެރިމިޓަރުގެ ވަށައިގެންވާ ލައިޓިން ތަންކޮޅެއް އެޖެސްޓް ކޮށްލިއެވެ.
  
  ހޭޑެން ވަނީ ބިންމަތީގައި ތިން ޖާގަ ފާހަގަކޮށްފައެވެ. އެ އެންމެން ވެސް ހީވަނީ ކޮންމެވެސް ގޮތަކުން ބަދަލެއް އައިސްފައިވާހެން، އަދި ފަހަކަށް އައިސް އެއްވެސް ބަދަލެއް އައިސްފައެއް ނުވެއެވެ. އަތުގައި ޝޮވެލް ހިފައިގެން ޔޯގީ ފަރުވާތެރިކަމާއެކު ކައިރިވެލިއެވެ. ޑްރޭކް އާއި އެލިޝިއާ އޭނާއާ ގުޅިގެން ދިޔައިރު، ދެން ދިޔައީ ކިނިމާކާ އެވެ.
  
  "ހަމަ ކޮނެބަލަ" ހައިޑަން ބުންޏެވެ. "އަވަސް ކުރޭ".
  
  "ބޫބީ ޓްރެޕް އެއް އޮތް ނަމަ ކިހިނެއް ވާނީ؟" އަލީޝާ އަހާލިއެވެ.
  
  ޑްރޭކް ބަލާލީ ފަނާވެފައިވާ އިމާރާތަށެވެ. ދުނިޔޭގެ ބަރުދަނުގައި ހިފަހައްޓާފައި ހުރި ފަދައިން ވެއްޓިފައި އޮތް ފާރުތައް ހިތާމަވެރިކަމާއެކު ތަޅުވާފައި ހުއްޓެވެ. އެއްފަރާތް ޖަޔަންޓް ކްލީވަރެއް ފަދައިން ދެބައިކޮށްފައި އޮތްއިރު، ބްލޮކްތައް މިހާރު ދެފަރާތުން ވެސް ނިކުމެފައިވަނީ ދަތްދޮޅިއެއް ފަދައިންނެވެ. މީގެ މާކުރިން ފުރާޅު ވެއްޓިފައި އޮތުމުން ދޮރެއް ކުޑަދޮރެއް ނެތެވެ. "އާނ، އެތަނުން ހިޔާވަހިކަމެއް ހޯދިދާނެހެނެއް ހިޔެއްނުވޭ."
  
  "ޝުކުރިއްޔާ".
  
  "ހާސްނުވޭ ލޯބި. ބޯ އުފުލާލައިގެން ތިބޭށެވެ."
  
  ޑްރޭކް އެ ރުޅިވެރި ނަޒަރަށް އަޅާނުލާ މަސައްކަތަށް ނުކުތެވެ. "އެހެންވީމަ ކޮންމެ ގޮތެއްވިޔަސް ހަތަރު އަސްވެރިންގެ މުހިންމުކަމަކީ ކޮބައި ހެއްޔެވެ؟" އޭނާ ކޮމިއުނިކޭޓަރުގެ މަތިން ހޭޑަން ގާތު އަހާލިއެވެ.
  
  "ތިން ޓޭންކްގެ އެންމެ ރަނގަޅު ލަފާތަ؟ އެއީ އަޅުގަނޑުމެން ހޯދަމުންދާ ތާރީޚީ ފަރާތްތަކާއި، އަޅުގަނޑުމެން ހޯދަން އުއްމީދުކުރާ ހަތިޔާރުތަކާ ދިމާވާ ކަންކަމެވެ. އެހެންވީމާ، ރޯމަނުންނަށް ނަފްރަތު ކުރަން ބޮޑުވި ހަނީބަލް، ރޯމްގައި ގާތްގަނޑަކަށް ނިމުމެއް ނެތް ހަނގުރާމައެއް ފެށީ ނޫންހެއްޔެވެ؟ މިއީ އަޅުގަނޑުމެންނަށް ހަނގުރާމައިގެ ހަތިޔާރު ހޯދާނެ ތަނެވެ."
  
  "އެއީ އަސްވެރިން ކަމަށް ވެސް ވެދާނެ" ކިނިމާކާ މެދުތެރެއަށް ބުންޏެވެ. "އަހަރެންގެ މާނައަކީ ހަނީބާލް ވީ."
  
  "އާނ، ތަންކޮޅެއް މާ އޮޅުން ބޮޅުން ބޮޑު، މާނޯ."
  
  "އެހެންވީމަ ބައިބަލާ ގުޅުމެއް ނެތްތަ؟" ޑްރޭކް ކޮނެގެން އަނެއްކާވެސް ބިންގަނޑެއް ނެގިއެވެ. "އެހެންވީމަ އަހަރެމެންނަށް މިއިން އެއްވެސް މޮޔަ ކޯޑެއް ބޭނުން ނުވާތީ."
  
  "އާދެ، އެމީހުން ވަޙީގައި ފާޅުވެވަޑައިގެން-"
  
  "އާޗާ!" އަލީޝާ ކުއްލިއަކަށް ހަޅޭއްލަވައިގަތެވެ. "އަހަންނަށް ހީވަނީ އެއްޗެއް ޖެހީހެން!"
  
  "އަދި ސަމާލުކަން" ކޮމިއުނިކޭޓަރުގެ މައްޗަށް މޭގެ އަޑު ހީނލިއެވެ. "ފެން މައްޗަށް އާ ލައިޓްތަކެއް ފެނިއްޖެ، އަވަހަށް ކައިރިވަމުން އަންނަނީ."
  
  
  ހަވަނަ ބާބު
  
  
  ޑްރޭކް ޝޯވލް ބިންމައްޗަށް ވައްޓާލަމުން އެލިޝިއާއަށް ބަލާލަން ހިނގައިގަތެވެ. ޔޯރގީ ކުރިންވެސް އެތަނުގައި ހުރީ، އޭނާ ކޮނެލުމަށް އެހީތެރިވަމުންނެވެ. ކިނިމަކާ ވެސް އަވަސް އަވަހަށް ކުރިއަށް ދިޔައެވެ.
  
  "އަހަރެމެންގެ ކިހާ ވަގުތެއް؟" ހައިޑަން އަވަސް އަވަހަށް އަހާލިއެވެ.
  
  "އެމީހުންގެ ސްޕީޑަށް ބަލާއިރު ތިރީސް މިނެޓް ޓޮޕްސް،" ސްމިތު ޖަވާބު ދިނެވެ.
  
  ޑާލް ފުންކޮށް ނަޒަރު ހިންގާލިއެވެ. "އެއްވެސް ފިލާވަޅެއް؟"
  
  "ފަހަރެއްގައި މޮސާދު" ކެންސީ ޖަވާބު ދިނެވެ. "އެމީހުން ތިބީ އެންމެ ގާތުގައި."
  
  ޑްރޭކް ހުވާ ކުރިއެވެ. "އެކަނި ވަގުތު އަހަރެން އެދުނީ ލަދުވެތި ސްވިޑެން މީހުން ފުރަތަމަ އަންނަން."
  
  އެލިޝިއާ ކަކުލާއި ހަމައަށް ވަޅުގަނޑުގައި ހުއްޓިލައިގެން ހުރެ އޭނާގެ ޝޯވލްގެ އަރިމަތި މަޑު ބިމުގެ ތެރެއަށް ކޮނެގެން އެ އެއްޗެއް މިނިވަން ކުރަން މަސައްކަތް ކުރަމުން ދިޔައެވެ. އުފަލެއް ނެތި އޮޅުން ބޮޅުން ކޮޅުތަކުގައި ދަމައިގަންނަމުން އޭނަ އުނދަގޫ ކުރިއެވެ. ކިނިމާކާ މަތިން ބިން ސާފުކުރަމުން ދިޔައިރު ޔޯގީ ވަނީ ބިމުގައި އަބަދުވެސް ފުޅާވަމުން ދިޔަ ޒަޚަމްގައި އެލިޝިއާއާ ގުޅިފައެވެ.
  
  "މިއީ ކޮންއެއްޗެއް?" - އަހަރެން އަހާލީމެވެ. ޑްރޭކް އަހާލިއެވެ.
  
  ހައިޑަން ކަކުލުގައި އަތް އަޅުވާލައިގެން ތިރިއަށް ޖެހިލިއެވެ. "އަހަންނަކަށް އަދި ޔަގީނުންވެސް ނުބުނެވޭނެ."
  
  "އަލިޝާ އެއްކޮށް ދަމާލާ." ޑްރޭކް ހީލިއެވެ.
  
  ލޯމަރާލުމާއި އުފުލިފައިވާ އިނގިއްޔަކީ އޭނާގެ ހަމައެކަނި ޖަވާބެވެ. ސުވާލު އުފެދޭ އެއްޗަކީ ނަޖިހުން ނިވާވެ، ހުރިހާ ފަރާތަކުން ނަޖިސް ޖަހާފައި ހުރި އެއްޗެއް ނަމަވެސް، އެ އެއްޗެއްގެ ބައްޓަމެއް ހުއްޓެވެ. ގާތްގަނޑަކަށް ދެ މީޓަރު އެއް މީޓަރުގެ ބޮޑުމިނުގައި ހުންނަ ދިގުމިނުގައި ކަނޑައެޅިފައިވާ ފޮށީގެ ބައްޓަމެއް ހުރިއިރު، ފަސޭހައިން ހަރަކާތްތެރިވެ، އެއްގޮތަކަށްވެސް ބަރު ނުވާކަން އެނގެއެވެ. މައްސަލައަކީ ވަށައިގެން ހަރު ބިމާއި މުރަކަތަކުން ކޮމްޕެކްޓް ވެފައި އޮތުމެވެ. ޑްރޭކް ފޮށިން މޫދަށް ބަލާލިއިރު، ލައިޓްތައް ދުވަހެއް ދުވަހަކަށް ކައިރިވަމުން އަންނަތަން ބަލަން ހުރެ، އެހާ ކުޑަ، ލުއި ކޮންޓެއިނަރެއްގައި ފަނާކުރަނިވި އަސްކަރީ ހަތިޔާރެއް ހިފެހެއްޓޭނީ ކިހިނެއްތޯ ސުވާލު އުފެދުނެވެ.
  
  "ފަނަރަ މިނެޓް،" ސްމިތު ރިޕޯޓް ކުރި އެވެ. "ގާތްގަނޑެއްގެ އެހެން އެއްވެސް އަލާމާތެއް ނުފެނޭ."
  
  އެލިޝިއާ ބިމާ ކުރިމަތިލާން ޖެހުނު އިރު ފުރަތަމަ ލަޢުނަތް ދީ އެއްވެސް ތަނަކަށް ނުދެވުނު ނަމަވެސް އެންމެ ފަހުން އޭނާ އެ އެއްޗެއްގެ ކޮތަޅު ނަގައި ޔޯގީއަށް އެ އެއްޗެއް ދަމައިގަތުމުގެ ހުއްދަ ދިނެވެ. އޭރުވެސް ބޮޑުވެފައިވާ ވައިންތަކާއި ތަޅާފޮޅިފައިވާ މުރަކަތައް އޭނާގެ ގައިގައި ތާށިވެފައި ހުރީ ހީވާގޮތުން އުފާވެރިކަމާއެކު، ދޫކޮށްލަން ދެކޮޅު ހަދާ ހަރު، ވިއްސައިގެން ގޮސްފައިވާ ޖަމާއަތެކެވެ. މިހާރު އެމީހުން ތިބީ ކަކުލާއި ހަމައަށް ފުންޏެއްގެ ތެރޭގައި، ހެދުންތައް ހޫރާލަމުން، ޝޯވލްތަކަށް ލެނގިލައިގެންނެވެ. ޑްރޭކް ފާޅުކަން ބޮޑު ގޮތެއްގައި ފެންނަ "މެން އެޓް ވޯކް" ލައިނުން ދުރުވެ، އުފުލުމަށް އެހީތެރިވުމަށް ލެނގިލިއެވެ. ޑާލް ވެސް ގުދުވެ، އެކުގައި އެ އެއްޗެއްގެ އެއްފަރާތުގައި ހުރި ސަޕޯޓް ހޯދައިގެން އެ އެއްޗެއް ދަމައިގަނެވުނެވެ. މުރަކަތައް މުޒާހަރާކޮށް، ފަޅައިގެން ގޮސް ފަޅާއަރުވާލިއެވެ. ބައެއް މީހުން ލޮބުވެތި ދިރިއުޅުމަށްޓަކައި ހިފަހައްޓާލިއެވެ. ޑްރޭކް ފިއްތާލުމުން އިހުސާސް ކުރެވުނީ އެއީ ވަޅުގަނޑުގެ މައްޗަށް އަދި އަރިމަތީގެ މައްޗަށް ފޭބިހެންނެވެ. ޑިސްޕްލޭސްޑް ބިމުގެ ކޯރުތައް މަތިން ފައިބަމުން ދިޔައެވެ. ދެން އޭނާ އާއި ޑާލް އެކުގައި ތެދުވެ ތިރިއަށް ބަލަހައްޓައިގެން ތިބީ އެލިޝިއާ އާއި ޔޯގީ އަށެވެ. ދެމީހުންގެ މޫނުމަތި ރަތްވެފައިވާއިރު ނޭވާ ހާސްވެފައި ހުއްޓެވެ.
  
  "ކޯއްޗެއް?" - އަހަރެން އަހާލީމެވެ. ޑްރޭކް އަހާލިއެވެ. "ތި ދެމީހުން ސައި ބްރޭކެއް ނަގަން ރާވަނީތަ؟ މިތަނުން ނަރަކަ ނެރެބަލަ."
  
  އެލިޝިއާ އާއި ޔޯގީ ވަޅުގަނޑުގެ ތިރީގައި ދެފަހަރު ޗެކްކޮށްލީ އިތުރު ފޮށިތަކެއް ނުވަތަ ފަހަރެއްގައި މުސްކުޅި ކަށިތަކެއް ހޯދައިގެންނެވެ. އެއްވެސް އެއްޗެއް ނުފެނުނެވެ. އޭގެ އިރުކޮޅެއް ފަހުން ރަޝިޔާގެ ޒުވާނާ ދުވެފައި ގޮސް ވަޅުގަނޑުގެ އަރިމަތިން ދުވެފައި ދިޔައީ އެއްވެސް އެއްޗެއް ނެތްހެން ހީވާ ތަނުން ސަޕޯޓް ހޯދައިގެން ކަމުން އޭނާއަށް ފަރުބަދަ މައްޗަށް އުފުލިގެން ގޮސް ވަޅުގެ އަރިމަތިން ފުންމާލެވުނެވެ. އެލިޝިއާ ވޭންދެނިވި ގޮތަކަށް ކަންތައް ވަމުންދާ ގޮތް ބަލަން ހުރެފައި، ދެން ކުޑަކޮށް އުނދަގުލުން އެއްފަރާތަކަށް ފުންމާލިއެވެ. ޑްރޭކް އޭނާގެ އަތުގައި ހިފާ ދަމައިގަތެވެ.
  
  އޭނާ ކައްކާލިއެވެ. "ކަލޭގެ ޝޮވެލް ހަނދާން ނެތުނީ."
  
  "ދާން ބޭނުންތަ؟ އަހަރެން ފުރަތަމަ ބޮލަށް ހުށަހަޅަމެވެ."
  
  "ހިފެހެއްޓުން، ހިފެހެއްޓުން."
  
  ހައިޑަން ކުރިއަށް ދިޔައީ ވަޅުގަނޑުގެ ތެރެއަށް ތިރިއަށް ބަލާށެވެ. "އަހަރެން ހީކުރީ ނިކަމެތި މުސްކުޅި ހަނީބަލް ބާސާއާ އެކު ވަގުތުކޮޅެއް ހޭދަކޮށްލަން ވަގުތުކޮޅެއް ހޭދަކޮށްލަން ރަނގަޅު ވަގުތަކަށް ވާނެ ކަމަށް. އަހަރެމެން ބޭނުމެއް ނޫން އެކުވެރި ސިފައިންގެ މީހަކަށް އިޙްތިރާމް ކުޑަކުރަން."
  
  ޑްރޭކް އެއްބަސްވުމުގެ ގޮތުން ބޯޖަހާލިއެވެ. "ލެޖެންޑް".
  
  "އޭނާ ތިރީގައި ވެސް ހުރިއްޔާ."
  
  "ނާޒީން އެމީހުންގެ ދިރާސާތައް ކުރި،" ހޭޑަން ބުންޏެވެ. "އަދި، އަހަރެން ރުޅިވެރިކަމާއެކު ގަބޫލުކުރަން، އެމީހުން އެކަން ރަނގަޅަށް ކުރި. ހަނީބަލް ދިގުދެމިގެންދާ މަޝްހޫރުކަމެއް ހޯދީ ހަމައެކަނި އޭނާގެ ވަޒީފާއަށް މޮޅުކަމުންނެވެ. އަލްޕްސް ފަރުބަދަ ހުރަސްކޮށް އޭނާ ކުރި ދަތުރަކީ ފުރަތަމަ ހަނގުރާމަތަކުގެ އެންމެ ފާހަގަކޮށްލެވޭ އަސްކަރީ ކާމިޔާބީތަކުގެ ތެރެއިން އެއް ކާމިޔާބީ އެވެ. މިއަދުވެސް ތައުރީފު ކުރެވޭ އަސްކަރީ ސްޓްރެޓެޖީތަކެއް ތަޢާރަފް ކުރެއްވިއެވެ."
  
  އިރުކޮޅަކުން ދެމީހުން މޫނު މައްޗަށް ބަލާލިއެވެ. ދާހްލްވެސް އެމީހުންނާއެކު ހުއްޓެވެ. ކިނިމާކާ އެ އެއްޗެއް ދުރަށް ސްވައިޕް ކޮށްލުމުން ކަޅު ލަކުޑިން ހަދާފައިވާ ވަރުގަދަ ފޮށިގަނޑެއް ފެނުނެވެ. މަތީގައި ކުޑަ ކޯޓެއް އޮތުމުން ހަވާއީ މީހާ އެކަން ދައްކާލަން މަސައްކަތް ކުރިއެވެ.
  
  ހައިޑަން އަހަރެންނާ ދިމާއަށް ލެނގިލިއެވެ. "އެއީ ހުރިހާ ކަމެއް." އެމީހުންގެ ގޭގައި ހަދާ ލޯގޯ އެވެ. އެންމެ ފަހު ޤިޔާމަތުގެ ތަރުތީބެވެ."
  
  ޑްރޭކް އެކަން ދިރާސާކުރީ އެ ނިޝާން ހިތުދަސްކޮށްގެންނެވެ. އެއީ ކޮމްޕަސްގެ އެކި ހިސާބުތަކުގައި ވަށައިގެން ހަތަރު ބުރިކޮށްފައިވާ ބުރިއެއް ޖަހާފައިވާ ކުޑަ މެދުތެރޭގެ ވަށައިގަނޑެއް ފަދަ އެއްޗެކެވެ. އެ ވަށައިގަނޑަކީ ނިމުމެއް ނެތްކަމުގެ ރަމްޒެކެވެ.
  
  "ސްސައިތުސް އަކީ ހަތިޔާރު،" ހޭޑަން ބުންޏެވެ. "ތިބާގެ އެތެރޭގެ ދުނިޔެ ރައްކާތެރިކުރަނީ؟" އޭނަ ކޮނޑު އަރުވާލިއެވެ. "އަޅުގަނޑުމެން މިކަމާ ކުރިމަތިލާނަން ފަހުން ބޭނުން ނަމަ. ހިނގާ."
  
  ލައިޓްތައް މިހާރު ކަނޑުގައި ނެތުމުން، އޭގެ މާނައަކީ މޮސާޑް، އެންމެ ކައިރީގައި ހުރި މީހަކު ނަމަ، ވަރުގަދަ ބިމަކަށް ވާސިލްވެ، ފުރިހަމަ ސްޕީޑުގައި ފަނަރަ މިނެޓަށް ވުރެ މަދު ދުރުމިނެއްގައި އޮތުމެވެ. ޑްރޭކް އަނެއްކާވެސް ވިސްނާލީ އެ ކުރިމަތިލުން ނިމޭނީ ކިހިނެއްތޯއެވެ. ކޮންމެ އަގެއްގައި ވެސް ހަތަރު ހަތިޔާރު ވެސް ރައްކާތެރި ކުރުމަށް ސްޕީއާ އަށް އަމުރު ކުރި ނަމަވެސް ހަނގުރާމައިގެ މައިދާނުގައި ފުރިހަމައަށް އަމުރުތައް ކުރިއަށް ގެންދިޔައީ މަދުން ނަމަވެސް އެވެ. އެހެން މީހުންގެ މޫނުމަތިން ފެންނަ ނާރުތަކުގެ އަސަރުތައް އޭނާއަށް ފެނުމުން އެމީހުންނަށް ވެސް އިހުސާސް ކުރެވެނީ ހަމަ އެގޮތަށްކަން އެނގުނީ ކޮމާންޑް ސްޓްރަކްޗާއާ އެންމެ ގާތުގައި ހުރި ހޭޑަން ވެސް މެއެވެ.
  
  އެމީހުން ފުރަން ތައްޔާރުވަމުން ދިޔައެވެ.
  
  "ފުރަތަމަ ނުވުމަށް މަސައްކަތް ކުރާށެވެ،" ހޭޑަން ބުންޏެވެ. "ޔަޤީނުންވެސް".
  
  "އަހަރެމެންނަށް ނުކެރޭނަމަ ކިހިނެއް ވާނީ؟" - ދާލް އަހާލިއެވެ.
  
  "ރަނގަޅު، އެއީ މޮސާދު ނަމަ ވާހަކަ ދެއްކޭނެ ކަމަށް ވެދާނެ."
  
  "އަހަރެން ޝައްކުކުރަން އެމީހުންގެ އައިޑީ ވެސްޓް ހުންނާނެ ކަމާމެދު" އެލިޝިއާ މުމްބާއީ ކޮށްލިއެވެ. "މިއީ ފުލުސް ޝޯއެއް ނޫން."
  
  ހައިޑަން ވަގުތުކޮޅަކަށް އޭނާގެ ކޮމިއުނިކޭޓަރު އޮފް ޕޮޒިޝަނަށް ބަދަލުކޮށްލިއެވެ. "އަހަރެމެންނަށް ބަޑިޖަހާނަމަ އަހަރެމެން މާރާމާރީ ހިންގަނީ،" ޝިފާ ބުންޏެވެ. "އަހަރެމެންނަށް އިތުރަށް ކުރާނީ ކީއްހެއްޔެވެ؟"
  
  މިއީ އެންމެ ރަނގަޅު ކޮމްޕްރޮމައިޒްގެ ގޮތުގައި ޑްރޭކްއަށް ފެނުނެވެ. އުންމީދީ ދުނިޔޭގައި އެމީހުން ކައިރިވަމުން އަންނަ ސިފައިންގެ ކައިރިން ފުންމާލައިގެން ގޮސް، ގެއްލުމެއް ނުލިބި، ފާހަގަ ނުކުރެވި އެމީހުންގެ ދަތުރުފަތުރަށް އެނބުރި ދިޔައީސް. ހަމަގައިމުވެސް ސްޕީއާރ އެއް އުންމީދީ ދުނިޔޭގައި ނުހުންނާނެއެވެ. އޭނާ އަނެއްކާވެސް ހަތިޔާރު ޗެކްކޮށްލީ ޓީމު ބޭރަށް ބަދަލުވާން ތައްޔާރުވަމުންނެވެ.
  
  "ދިގު މަގު ނަގާ" ހައިޑަން ލަފާ ދިނެވެ. "އެމީހުން ނުކުރާނެ".
  
  ރައްކާތެރިކަމުގެ ހުރިހާ ކަމެއް. ކޯޅުންތަކުން ސަލާމަތްވުމަށް ހުރިހާ އުކުޅެއް.
  
  ލޯރެންގެ އަޑުގައި ވަނީ އޭނާގެ ކަންފަތުގައި ކަނޑިގަނޑެކެވެ. "އަޅުގަނޑުމެންނަށް ހަމަ އެ ޚަބަރު ލިބުނީ، ރައްޔިތުން. ސްވިޑެން މީހުންވެސް ކައިރިވަމުން އެބަދޭ."
  
  
  ހަތްވަނަ ބާބު
  
  
  ޑްރޭކް ލީޑް ކޮށްލީ ފުރަތަމަ ފަނާވެފައިވާ އިމާރާތުގެ ވަށައިގެން ހިނގާލާފައި ދެން މިސްރާބު ޖެހީ ފަރުބަދަމަތިންނެވެ. އަދިވެސް ބިންމަތީގައި އަނދިރިކަން ފޮރުވިފައި އޮތް ނަމަވެސް ފަތިސް ވަގުތު ޖެހިއްޖެއެވެ. ޑްރޭކް އޭނާގެ މަގު ސިފަކުރީ ކަނޑުގެ އިދިކޮޅު ދިމާލަށް ދާންދެނެވެ.
  
  ހިއްސުތައް އެލާޓްކޮށް، ބޯ އުފުލާލައިގެން، ޓީމު އަހަރެމެންގެ ފަހަތުން.
  
  ޑާލް ފޮށިގަނޑުގެ އަތުގައި ހިފާލީ ފަރުވާތެރިކަމާއެކު ފުރާޅު އަތުގެ ދަށުގައި ހިފަހައްޓައިގެންނެވެ. ކެންޒީ ދުވެފައި ގޮސް އޭނާގެ ފަރާތަށް އައީ އޭނާގެ މަގު ހޯދުމަށް އެހީތެރިވަމުންނެވެ. އެ ޓީމުގައި ތިބީ ނައިޓް ވިޝަން ގިއާ ކަމަށާއި، ސްމިތު ފިޔަވައި އެހެން އެންމެން ވެސް ތިބީ ވަށައިގެންވާ މާހައުލަށް ފުރިހަމައަށް ހޭލުންތެރިވާން އިސްކަންދީގެން ކަމަށެވެ. އެއީ ރަނގަޅު ކޮމްބިނޭޝަނެކެވެ. އެއްފަރާތެއްގައި އަދި އެއް ފައިލެއްގައި ދުވެފައި ދިޔައީ ފަރުބަދަ ފަށަލައާއި ހިޔާވަހިކަމެއް ނެތް ފަޅު ފަޅުރަށަކަށް ވާސިލްވާންދެންނެވެ. ޑްރޭކް އޭނާގެ ލޫޕްގައި ތާށިވެ، އެމީހުން ދޯނިތަކުގެ އާންމު ދިމާލަށް ގެންދިޔައެވެ. ބަހެއްވެސް ނުބުނެ - ކޮންމެ މީހަކުވެސް އެމީހުންގެ ހިއްސުތައް ބޭނުންކޮށްގެން ވަށައިގެންވާ މާހައުލު ޗެކްކުރިއެވެ.
  
  އެމީހުންގެ ދުޝްމަނުން ކިހާ މަރުވާކަން އެމީހުންނަށް އެނގުނެވެ. މިފަހަރު ހާފް އިންޓަރެސްޓް ކުލީ ސިފައިންނެއް ނެތެވެ. މިއަދާއި، އަދި ޖެހިގެން އައި ދުވަހުވެސް، އެމީހުންނާ ކުރިމަތިލާން ޖެހުނީ އެމީހުންނަށްވުރެ ދަށުދަރަޖައިގެ ނޫން ސިފައިންގެ މީހުންނާއެވެ.
  
  ކިރިޔާ.
  
  އެމީހުން ތަންކޮޅެއް ބާރަށް ހަރަކާތްތެރިވާހެން ހީވުމުން ޑްރޭކް މަޑުކޮށްލިއެވެ. ބިންގަނޑު އެމީހުންގެ ފައިދާއެއް ނެތެވެ. އިރުމަތީ އުޑުމައްޗާ ދިމާއަށް ފަނޑު އަލިކަމެއް އުދުހެމުން ދިޔައެވެ. ވަރަށް އަވަހަށް ކަވަރެއް ނޯންނާނެ. ސްމިތު އޭނާގެ ކަނާތްފަރާތުގައި ހުރިއިރު މައި ހުރީ އޭނާގެ ކަނާތްފަރާތުގައެވެ. ޓީމު އޮތީ ދަށުދަރަޖައިގައެވެ. މަތީގައި ވީރާނާވެފައިވާ އިމާރާތް ހުރި ފަރުބަދަ ކުޑަވެ، އެމީހުންގެ ފަހަތުން ފެނިގެން ދިޔައެވެ. ކުރިމަތީގައި އެތައް ގަސްތަކެއް ޖަހާފައިވާ ގަސްގަހާގެހިތަކުގެ ސަފުތަކެއް ފެނުމުން ޑްރޭކްއަށް ކޮންމެވެސް ވަރެއްގެ ލުޔެއް ލިބުނެވެ. އެމީހުން ތިބެން ޖެހޭ ތަނުގެ އިރުއުތުރުން ދުރުގައި ތިބި ނަމަވެސް ނިމުމުގައި ލިބުނު ނަތީޖާ ލިބުނީ އޭގެ އަގުހުރި ގޮތަކަށެވެ.
  
  ބެސްޓް ކޭސް ސިނާރިއޯ؟ މާރާމާރީއެއް ނެތެވެ.
  
  އޭނާ ކުރިއަށް ދިޔައީ ނުރައްކަލަކަށް ބަލައިގެން ހަށިގަނޑުގެ ބަސް ނިއުޓްރަލްކޮށް ބެހެއްޓުމަށެވެ. ގުޅުން އޮތީ ހަމަޖެހިފައެވެ. ހިޔާއާ ކައިރިވަމުން ދިޔައިރު، އެމީހުންގެ ދުވެލި މަޑުކޮށްލީ، ކުރިންވެސް މީހަކު ހުރެދާނެތީ، މަޑުކޮށްގެންނެވެ. ކޮމާންޑޯގެ ގޮތުގައި އެމީހުންނަށް އިންޒާރު ލިބޭނެ ކަމަށް އުންމީދު ކުރެވުނު ނަމަވެސް މި މިޝަންގައި އެއްވެސް ކަމެއް އާދައިގެ ކަމަކަށް ނުބެލެވުނެވެ.
  
  ޑްރޭކްއަށް ގިނަ ގަސްތަކާއި މަދު ގަސްގަހާގެހިތަކުގެ ވަށައިގެންވާ ބޮޑު ސަރަހައްދެއް ފެނިގެން މަޑުކޮށްލީ އެހެން މީހުންނަށް ބްރޭކެއް ނަގަން އިޝާރާތް ކުރަމުންނެވެ. ބިމުގެ މަންޒަރު ބަލާލުމުން އެއްވެސް ކަމެއް ނުފެނުނެވެ. އެ ފަރުބަދަ މަތި އޮތީ އޭނާއަށް ފެންނަހާ ހިނދަކު ފަޅުކޮށެވެ. އެމީހުންގެ ކަނާތްފަރާތުގައި ތުނި ނިވާކޮށްގެން ހުރިހާ މަގެއް ވެސް ދިޔައީ ފަޅު ފަޅުރަށަކަށް ގޮސް ދެން ކަނޑުގެ އައްސޭރިއަށެވެ. އެމީހުންގެ ދޯނިފަހަރު ފަނަރަ މިނެޓްގެ ހިނގުމެއްގައި ހުރެދާނެ ކަމަށް އޭނާ ލަފާކުރިއެވެ. އޭނާ މަޑުމަޑުން ކަނެކްޝަން ޖައްސާލިއެވެ.
  
  "ލޯރެން، ސްވިޑެން މީހުންނާ ބެހޭ އެއްވެސް ޚަބަރެއް އެބައޮތްތަ؟"
  
  "ނޫން. އެކަމަކު އެދެމީހުން ގާތްތިބެން ޖެހޭނެ."
  
  "އެހެން ޓީމުތަކެއް؟"
  
  "ރަޝިޔާ އޮތީ ވައިގެ ތެރޭގައި." އޭނަ ލަދުގަތް ކަހަލައެވެ. "އަހަންނަށް މަގާމެއް ނުދެވޭނެ."
  
  "މިތަން ހޮޓް ޒޯނަކަށް ވާން އުޅެނީ،" ސްމިތު ބުންޏެވެ. "އަހަރެމެން ބަދަލުވާން ޖެހޭނެ."
  
  ޑްރޭކް އެއްބަސްވިއެވެ. "ހިނގާ ބޭރަށް ބަދަލުވާން."
  
  އޭނާ ތެދުވިއިރު އެއްވެސް ވަޒަނެއް ފަދައިން ސިއްސައިގެން ދިޔަ ހަޅޭކެއްގެ އަޑު އިވުނެވެ.
  
  "އެތަނުން ހުއްޓާލާ! އަޅުގަނޑުމެން ބޭނުންވަނީ ފޮށިގަނޑެއް. ހަރަކާތެއް ނުކުރާތި."
  
  ޑްރޭކް ފަސްނުޖެހުނު ނަމަވެސް އަވަސް އަވަހަށް ތިރިއަށް ދިޔައީ އެ އިންޒާރަށް ޝުކުރުވެރިވެ ދުޝްމަނުން ގެއްލިގެން ދިޔައީތީ ސިއްސައިގެން ގޮސްފައެވެ. ޑާލް އޭނާއަށް ބަލަހައްޓައިގެން ހުރިއިރު އަލީޝާއަށް ހީވަނީ އޮޅުން ބޮޅުން ވެފައި ހުރިހެންނެވެ. މާއީ ވެސް ހައިރާންކަން ދެއްކިއެވެ.
  
  ކެންސީ އޭނާގެ ދުލުގައި ކްލިކް ކޮށްލިއެވެ. "އެއީ މޮސާދު ކަންނޭނގެ."
  
  "އެމީހުން ގެންދިޔައީ ބަޑިޖަހައިގެންތަ؟" ހައިޑަން އަހާލިއެވެ.
  
  "އާނ" ޑްރޭކް ބުންޏެވެ. "ސްޕީކަރ ހުންނަނީ ސީދާ ކުރިއަށް ކަމަށާއި ފަހަރެއްގައި ދެފަރާތުގައި އެސިސްޓެންޓުން ތިބޭނެ ކަމަށް ބެލެވެއެވެ. ހަމަ އަހަރެމެން ތިބެން ބޭނުންވާ ތަނުގައި."
  
  "އަހަރެމެންނަށް ކުރިއަށް ނުދެވޭނެ" މާއީ ބުންޏެވެ. "އަހަރެމެން މިދަނީ އެނބުރި. އެ ދިމާލުން." އިރުމައްޗަށް އިޝާރާތް ކުރިއެވެ. "ހިޔާއަކާއި މަގެއް، އެތައް ފަޅުތަކެއް އެބަހުރި. މާލެ މާ ދުރެއް ނޫނެވެ. އަޅުގަނޑުމެންނަށް އިއުލާން ކުރެވޭނީ ގެއިން ބޭރަށް ނެރޭނެ."
  
  ޑްރޭކް ހައިޑަންއަށް ނަޒަރު ހިންގާލިއެވެ. އެމީހުންގެ ވެރިޔާ ހީވީ އައްސޭރިފަށުން އުތުރަށް ދިއުމާއި، އިރުމައްޗަށް ޙަޟާރަތާ ދިމާއަށް ދިއުމާއި، ނުވަތަ ހަނގުރާމައާ ކުރިމަތިލުމާއި ދެމެދުގެ އިޚްތިޔާރު ބަރުކުރަމުން ދިޔަހެންނެވެ.
  
  "އަހަރެމެން މިތަނުގައި މަޑުކޮށްފިއްޔާ ރަނގަޅު ކަމެއް ނުވާނެ،" ޑާލް ބުންޏެވެ. "އެއް އެލައިޓް ދުޝްމަނަކާ ދެކޮޅަށް މަސައްކަތް ކުރުމަކީ ގޮންޖެހުމަކަށް ވާނެ، އެކަމަކު އަޅުގަނޑުމެންނަށް އެނގޭ އިތުރު ކަންތައްތަކެއް ކުރިއަށްދާކަން."
  
  މޭ ބުނީ ތެދެއްކަން ޑްރޭކްއަށް ކުރިންވެސް އެނގުނެވެ. އުތުރުން ސަލާމަތަށް އެއްވެސް މަގެއް ހުށަހަޅާފައެއް ނުވެއެވެ. އެމީހުން ނިވާކަމެއް ނެތި ހެލެސްޕޮންޓްގައި ދުވެ، ކޮންމެވެސް ދަތުރުފަތުރެއްގައި ތަޅައިގަނެވޭނެ ފަދަ ސާފު ނަސީބަކަށް ބަރޯސާވާނެއެވެ. އިރުމައްޗަށް ދަތުރުކުރުމުގެ ފުރުސަތު ކަށަވަރުވެއްޖެއެވެ.
  
  މީގެ އިތުރުން އެހެން ޓީމުތައް އެއްވެސް ސިޓީއަކުން އަންނާނީ ކިރިޔާއެވެ.
  
  ހޭޑަން އެއަށް ގޮވާލުމަށްފަހު އިރުމައްޗަށް އެނބުރި ބިމުގެ ސަރަހައްދާއި އަވަހަށް ފިލައިގެން ދިއުމުގެ ފުރުސަތު ވަޒަންކުރިއެވެ. މިވަގުތު އަނެއްކާވެސް އެ އަޑު އިވުނެވެ.
  
  "ހަމަ އެތާ ހުއްޓެވެ!"
  
  "ޝިޓް" އެލިޝިއާ ނޭވާ ހާސްކޮށްލިއެވެ. "މި ޑޫޑް އަކީ ސައިކިކް މީހެއް."
  
  "އަހަރެންގެ ލޮލުގެ ފެނުން ހަމަ ރަނގަޅު،" ވިޝުއަލް ޓެކްނޮލޮޖީއަށް އިޝާރާތް ކުރައްވައި ސްމިތު ބުންޏެވެ. "ސޮލިޑް އެއްޗެއްގެ ފަހަތުގައި ފޮރުވާށެވެ. އަހަރެމެން މިދަނީ އަލިފާންގަނޑު ނަގަން."
  
  ޓީމު ފުރައިގެން ދިޔައީ އިރުމައްޗަށް މިސްރާބު ޖެހިގެންނެވެ. އިސްރާއީލުން ބަޑިޖަހާ، ވަޅި ޖަހާ މީހުންގެ ބޮލުގެ މައްޗަށް ވަޒަންތައް ގަސްތަކުގެ ފަތްތަކާއި ގޮފިތަކުގެ މެދުގައި ޖެހިގެން ދިޔައެވެ. ފަތްތައް ވާރޭ ވެހުނެވެ. ޑްރޭކް އަވަސް އަވަހަށް އަރައިގެން ދިޔައީ ގަސްތުގައި ޝޮޓްތައް އަމާޒުކޮށްފައިވަނީ މައްޗަށްކަން އެނގިހުރެ، މިތަނުގައި އެމީހުން ކުރިއަށް ގެންދަނީ ކޮން ނަރަކަ އާ ހަނގުރާމައެއް ބާވައޭ ހިތަށް އަރާފައެވެ.
  
  "އެއީ ހަމަ ފޮކް އާމީ ޓްރެއިނިންގ އެއް ފަދަ ކަމެއް" އަލިޝިއާ ބުންޏެވެ.
  
  "އަހަރެން ވަރަށް އުންމީދު ކުރަން އެމީހުން ރަބަރު ބުލެޓް ބޭނުންކުރާނެ ކަމަށް،" ޑާލް ޖަވާބު ދިނެވެ.
  
  އެމީހުން އަރައިގެން ގޮސް އިމްޕްރޮވައިޒްކޮށް، އިރުމައްޗަށް ހިނގައި، ވަރުގަދަ ގަސްތަކާ ހަމައަށް ވާސިލްވެ، ލޮލުގައި އަޅައިގަތެވެ. ޑްރޭކް ފަހަތަށް ބަޑިޖަހާލީ ގަސްތުގައި މަތީގައެވެ. ހަރަކާތެއްގެ އެއްވެސް އަލާމާތެއް އޭނާއަކަށް ނުފެނުނެވެ.
  
  "ޓްރިކީ ބާސްޓަރޑްސް."
  
  "ކުޑަ ޓީމެއް" ކެންޒީ ބުންޏެވެ. "ފަރުވަތެރިކަމާއެކު. އޮޓޮމެޓިކް މެޝިންތަކެވެ. އެމީހުން އިންތިޒާރު ކުރާނީ ނިންމުމަކަށް."
  
  ޑްރޭކް ހުރީ އޭގެ ފުރިހަމަ ފައިދާ ނަގަން ކެތްމަދުވެފައެވެ. އެ ޓީމު ފަރުވާތެރިކަމާއެކު އިރުމައްޗަށް ދިއުމަށް މަގުފަހިކޮށްލީ، ސީދާ ދުރު އުޑުމައްޗަށް އަދިވެސް ނުރައްކާވެފައިވާ ފަނޑު ފަތިހުގެ ތެރެއަށެވެ. ދެން އޮތް ކްލިއަރިންގ އަށް އާދެވުމުން ޑްރޭކްއަށް އަޑު އިވި ޢަމަލީ ގޮތުންވެސް އިޙްސާސް ކުރެވުނީ ވަޒަނެއްގެ ވިސްލްއެވެ.
  
  "ބޭކާރު". އޭނާ ޑޯވް ކޮށްލީ ނިވާވަރަކަށެވެ. "އެ އެއްޗަކީ ގާތް މީހެއް."
  
  އިތުރު ބަޑިޖެހުން، ހިޔާތަކުގެ ތެރެއިން އިތުރު ލީޑް ޑިސްޗާޖް ވުން. ހައިޑަން ޑްރޭކްގެ ލޮލަށް ފުންކޮށް ބަލާލިއެވެ. "އެމީހުންގެ ގޮތް ބަދަލުވެއްޖެ."
  
  ޑްރޭކް ފުން ނޭވާއެއް ދޫކޮށްލީ ގަބޫލުކުރަން ދަތި ކަމަކަށެވެ. އިސްރާއީލުން ވަރުގަދަ ބަޑިޖަހާފައި ޝައްކެއްވެސްނެތްގޮތުގައި ކުރިއަށް ދިޔައީ ފަރުވާތެރިކަމާއެކު ނަމަވެސް ފައިދާހުރި ސްޕީޑެއްގައެވެ. އަނެއް ވަޒަނަކުން ޔޯރގާގެ ބޮލުގެ ފަހަތުގައި ހުރި ގަހެއްގެ ފަތްކޮޅެއް ފަޅައިގެން ގޮސް ރަޝިޔާގެ މީހާ ވަރަށް ބޮޑަށް ފިއްތާލިއެވެ.
  
  "ރަނގަޅު ނޫން" ކެންސީ ރުޅިވެރިކަމާއެކު ގިސްލަމުން ބުންޏެވެ. "އެއްގޮތަކަށްވެސް ރަނގަޅެއް ނޫން".
  
  ޑްރޭކްގެ ދެލޯ ހުރީ ފްލިންޓް އެއްފަދައިންނެވެ. "ހޭޑަން، ލޯރެން އާއި ގުޅާލާ. އަހަރެމެން ފަޔަރ ރިޓަރން ކުރަމުންދާކަން ކްރޯއަށް ކޮންފަރމް ކޮށްދީބަލަ!"
  
  "އަހަރެމެން ޖެހޭނީ އަނބުރާ ބަޑިޖަހަން" ކެންސީ ހަޅޭއްލަވައިގަތެވެ. "ތި ކުދިން މީގެ ކުރިން ދުވަހަކުވެސް ޗެކްއެއް ނުކުރަން."
  
  "ނޫން! އެއީ ކުލީ ސިފައިން، ތަމްރީނު ލިބިފައިވާ އަދި އަމުރުތަކަށް ތަބާވާ އެލައިޓް ސިފައިންނެވެ. އެއީ ފޮކް އެލައިސް، ޕޮޓެންޝަލް ފްރެންޑްސް އެވެ. ޗެކް ކޮށްލައްވާ ހޭޑަން. މިހާރު ޗެކް ކޮށްލައްވާ! "
  
  އައު ވަޒަންތަކުން ގަސްގަހާގެހި ވަށާލިއެވެ. ދުޝްމަނުން ތިބީ ނުފެންނަ ގޮތަށް، އަޑުއިވިފައި ނުވާ ގޮތަށް؛ ޑްރޭކް ބަލަން ހުރީ ހޭޑަން ކޮމް ބަޓަން އަށް ފިތާލާފައި ލޯރެން އާއި ވާހަކަ ދައްކަމުން ދިޔައިރު، ދެން އަވަސް ޖަވާބެއް ހޯދުމަށް ދުއާ ކުރިތަނެވެ.
  
  މޮސާދު ސިފައިން ކައިރިއަށް އައެވެ.
  
  "އަހަރެމެންގެ ސްޓޭޓަސް ކޮންފަރމް ކުރާށެވެ." ދާލްގެ އަޑުވެސް ޓެންޝަން ވެފައި ހުއްޓެވެ. "ލޯރެން! ނިންމުމެއް ނިންމަނީ ހެއްޔެވެ؟ އަހަރެމެން ހަނގުރާމަ ކުރަން އުޅެނީ ހެއްޔެވެ؟ "
  
  
  * * *
  
  
  މީގެ ކުރިން ވެސް ދޯނިފަހަރުން ދުއްވާލާފައިވާ ސްޕީއާ ޓީމުން އިތުރަށް އިރުމައްޗަށް ދާން މަޖުބޫރުވި އެވެ. އެމީހުންނަށް އުނދަގޫތަކެއް ކުރިމަތިވީ ބަޑިޖެހުމުގެ ދަށުގައެވެ. އެނގޭ އެކުވެރިންނާ ހަނގުރާމަ ކުރަން ބޭނުން ނުވާތީ، ކަރާއި ހަމައަށް ނުރައްކަލުގެ ތެރެއަށް ވަދެވުނެވެ.
  
  ސްކްރެމްބްލްކޮށް، ސްކްރެޗްކޮށް، ލޭ އޮހޮރުވައިގެން، އެމީހުންގެ އާސަނަލްގައި ހުރި ކޮންމެ ޓްރިކެއް، ކޮންމެ ޓްރިކެއް ބޭނުންކޮށްގެން އެމީހުންނާއި މޮސާޑާ ދެމެދު އިތުރު ދުރުމިނެއް ޖައްސާލިއެވެ. ލޯރެން އެނބުރި އައުމަށް ނެގީ މަދު މިނިޓެއް ނަމަވެސް އެ މިނިޓްތައް ދިގުދެމިގެން ދިޔައީ ޖަސްޓިން ބީބާގެ ސީޑީއަށް ވުރެ ދިގުކޮށެވެ.
  
  "ކްރޯ ހިތްހަމަ ނުޖެހެނީ. އޭނާ ބުނަނީ އަމުރެއް ލިބުނު ކަމަށެވެ. ކޮންމެ އަގެއްގައި ވެސް ހަތިޔާރު ބެހެއްޓުން. ހަތަރު މީހުންވެސް."
  
  "އަދި އެ ހުރިހާ ކަމެއްތަ؟" ޑްރޭކް އަހާލިއެވެ. "އަހަރެމެން މުއާމަލާތް ކުރަނީ ކާކާއި ކަން ބުނެދިނީތަ؟"
  
  "ޔަޤީނުންވެސް. ރުޅިއައިސްފައި ހުރި ކަހަލައެވެ. އައި ތިންކް ވީ ޕިސްޑް ހާރ އޮފް."
  
  ޑްރޭކް ބޯ ހޫރާލިއެވެ. މާނައެއް ނެތް. މިކަމުގައި އަޅުގަނޑުމެން އެކުގައި މަސައްކަތް ކުރަންޖެހޭ.
  
  ދާހްލް އޭނާގެ ހިޔާލު ފާޅުކުރިއެވެ. "އަހަރެމެން އަސްލު ދިޔައީ ޕެރޫގައި އޭނާގެ އަމުރާ ހިލާފަށް. ފަހަރެއްގައި މިއީ ޕޭބެކް ކަމަށް ވެދާނެ."
  
  ޑްރޭކް ގަބޫލެއް ނުކުރިއެވެ. "ނޫން. ކުޑަކުޑަ ކަމަކަށް ވާނެއެވެ. ޝީ އިޒް ނޮޓް ދަ ކައިންޑް ޕޮލިޓިޝަން. އަޅުގަނޑުމެންނާ ދެކޮޅު ހަދަނީ އެކުވެރިން. ބޭކާރު. "
  
  "އަހަރެމެންގެ އަމުރުތައް އެބަހުރި،" ހޭޑަން ބުންޏެވެ. "ހިނގާ މިއަދު ސަލާމަތްވެގެން މާދަމާ ހަނގުރާމަ ކުރަން."
  
  ޑްރޭކްއަށް އެނގުނީ އޭނާ ބުނީ ތެދެއްކަން ނަމަވެސް އޭނާއަށް ހީނުކުރެވުނީ އިސްރާއީލުން ވެސް ބުނި އެއްޗެއް ކަމަށް ބެލެވޭ ކަމަށެވެ. މިހެން ފެށުނީ ގަރުނުތަކެއް ކުރިން އުފެދުނު ޝަކުވާތަކެވެ. މިހާރު ޓީމެއްގެ ގޮތުގައި އެމީހުން އިރުމައްޗަށް ދިއުމަށް މަސައްކަތްކޮށް، އެމީހުންގެ ފަޅު ޝީލްޑްގެ ތެރޭގައި މަޑުކޮށް، މާ އުދުވާނީ ނޫން ނަމަވެސް އިސްރާއީލުގެ މީހުން މަޑުޖައްސާލެވޭ ވަރަށް ފަހަތު ގާޑެއް އިންތިޒާމުކުރިއެވެ. ސްމިތު، ކިނިމާކާ އަދި މައި ކުޅުންތެރިން މިހާރު މާނަކުރަނީ ވިޔަފާރި ކަމަށް ދައްކައި، ކޮންމެ ފަހަރަކު ވެސް އިދިކޮޅު ޓީމުތައް ޝެކްލްކޮށްގެންނެވެ.
  
  އެއީ އެމީހުންގެ ފަހަތުން އައީ ޑްރޭކް ގަސްތަކުގެ ތެރެއިން އުދުހެމުން ދިޔަ ވަގުތުގައެވެ. ހެލިކޮޕްޓަރު ބޮލުގެ މަތީގައި ގުގުމާލި އިރު، ދެން ތިރިވެ، ކޮންމެވެސް ވަރަކަށް ފާހަގަ ނުކުރެވޭ ސާފު ތަނަކަށް ޖައްސާލި އެވެ. ހައިދަން ބަހެއް ބުނަން ނުޖެހުނެވެ.
  
  "ސްވިޑެން މީހުން؟ ރަޝިޔާ މީހުން ހެއްޔެވެ؟ ގޯޑް، ދިސް އިޒް ޖަސްޓް ކްރެޕް، ގައިސް!"
  
  ޑްރޭކްއަށް ވަގުތުން އެ ދިމާލުން އަންނަ ބަޑިތަކުގެ އަޑު އިވުނެވެ. ދެންމެ ހެލިކޮޕްޓަރުން ފޭބި މީހާއަށް ބަޑިޖަހާފައި އޮތީ، މޮސާޑުން ނޫން.
  
  މާނައަކީ މިހާރު އެ މާރާމާރީގައި ތިބީ ސްޕެޝަލް ފޯސަސްގެ ހަތަރު ޓީމެކެވެ.
  
  ކުރިމަތީގައި ފަޅު ނިމުނުއިރު، ހިލަ ފާރުތަކުން ވަކިވެފައިވާ ފުޅާ ދަނޑެއްގެ ބޭރުގައި ހުރި މުސްކުޅި ފާމްހައުސްއެއް ފެނުނެވެ.
  
  "ވަގުތެއް ނަގާ" އޭނާ ހަޅޭއްލަވައިގަތެވެ. "ހަރުކަށިކޮށް އަވަހަށް އަމަލުކުރަން. އަހަރެމެންނަށް އެތަނުގައި ރީގްރޫޕް ކުރެވޭނެ."
  
  އެ ޓީމު ދުއްވައިގަތީ ނަރަކައިގެ ކުއްތާތައް ހޫނު ގަދަ ކަހަލަ ގޮތަކަށެވެ.
  
  
  * * *
  
  
  ފުރިހަމަ ނަމަވެސް ކޮންޓްރޯލް ކުރެވިފައިވާ ސްޕީޑެއްގައި ހަރަކާތްތެރިވަމުން ޓީމު ރެންޑަމްކޮށް ކަވަރުން ނުކުމެ ފާމްހައުސްއާ ދިމާއަށް ދުއްވައިގަތެވެ. ފާރުތަކާއި ކުޑަދޮރު ހުޅުވާފައި ހުރި ތަންތަން ގާތްގަނޑަކަށް ފަރުބަދަމަތީގައި ހުރި ގެއާ އެއްވަރަށް ފަޅައިގެން ގޮސްފައި ހުރުމުން އިންސާނުންގެ ޙާޟިރީއެއް ނެތްކަން ހާމަވެއެވެ. އެމީހުންގެ ފަހަތުގައި ސްޕެޝަލް ފޯސްގެ ތިން ގްރޫޕެއް އޮތް ނަމަވެސް ކިހާ ގާތުގައި ހެއްޔެވެ؟
  
  ޑްރޭކް އަށް ނޭނގުނެވެ. އޭނާ ރޭގަނޑުގެ ތަޞައްވުރު ނަގައި، އުޖާލާވަމުން އަންނަ އުޑުމަތި ބޭނުންކޮށްގެން އޭނާގެ މަގު ފާހަގަކޮށްލެވުނެވެ. ޓީމުގެ ދެބައިކުޅަ އެއްބައި ކުރިއަށް ބަލާލިއިރު، ދެބައިކުޅަ އެއްބައި ފަހަތަށް ބަލާލިއެވެ. މާއީ ވިސްނައިދިނީ މޮސާޑް ޓީމު ފަޅުގެ އަރިމައްޗަށް ދިޔަތަން ފެނުނު ނަމަވެސް ދެން ޑްރޭކް ފުރަތަމަ ތިރި ފާރާ ހަމައަށް އާދެވުމުން މައި އާއި ސްމިތު ކުޑަ މިންވަރަކަށް ފިއްތާލާ އަލިފާންގަނޑެއް ހުޅުވާލިއެވެ.
  
  އެކުގައި ހިލަ ފާރުގެ ފަހަތުގައި ޖަމާވެފައި ތިއްބެވެ.
  
  ފާމްހައުސް އަދިވެސް އޮތީ ވިހި ފިޔަވަޅު ކުރިއަށްގައެވެ. އިސްރާއީލުންނާއި އެހެން މީހުންނަށް ވަޒަންވެރިވެ، އޯޑިއަލް ސައިޓް ލައިންތައް ގާއިމް ކުރުމުގެ ހުއްދަ ދިނުމުން އެމީހުންނަށް އެއްވެސް ފައިދާއެއް ނުކުރާނެކަން ޑްރޭކްއަށް އެނގުނެވެ. މީގެ އިތުރުން އެހެން ޓީމުތަކުން މިހާރު އެކަކު އަނެކަކާ މެދު ސަމާލުވާނެ އެވެ. އޭނާ ވާހަކަ ދެއްކީ ކޮމިއުނިކޭޓަރުގެ ތެރެއަށެވެ.
  
  "ތި ފިރިހެން ކުދިން ތިޔަ ފުއްޕާމޭ ދަމާލުން ރަނގަޅު."
  
  އަލީޝާ އެނބުރި ބަލާލީ އޭނާއާ ދިމާއަށެވެ. "އެއީ ކަލޭގެ އެންމެ މޮޅު އެމެރިކަން އެކްސެންޓެއްތަ؟"
  
  ޑްރޭކް ހާސްވެފައި ހުރި ކަހަލައެވެ. "ޝިޓް." އެންމެ ފަހުން އަހަރެން އެނބުރިލީ." ދެން ފެނުނީ ދަހުލް އެވެ. "އެކަމަކު ހޭ، މިއަށްވުރެ ގޯސް ވެދާނެ ކަމަށް ހީކުރަން."
  
  އެކަކުގެ ގޮތުގައި އެމީހުން ކަވަރު ފަޅާލިއެވެ. މޭ އާއި ސްމިތު އަނެއްކާވެސް ހިފަހައްޓައިގެން ބަޑިޖަހާފައިވާއިރު، އޭގެ ޖަވާބުގައި ލިބުނީ އެންމެ ދެ ބަޑިއެވެ. އެހެން އެއްވެސް އަޑެއް އިވިފައެއް ނުވެއެވެ. ޑްރޭކް އަށް ވަރުގަދަ ފާރެއް ހޯދައިގެން ހުއްޓުނެވެ. ހޭޑަން ވަގުތުން މެއި، ސްމިތު އަދި ކިނިމާކާ އަށް ޕެރިމިޓަރު ބަލަހައްޓަން ހަވާލުކޮށް، ދެން އަވަސްވެގަތީ އެހެން މީހުންނާ ގުޅިގެންނެވެ.
  
  "އަހަރެމެން ދެތިން މިނެޓެއްހާއިރު އޯކޭ. އަހަރެމެންގެ އަތުގައި ކޮން އެއްޗެއް ހެއްޔެވެ؟"
  
  ޑާލް ކުރިންވެސް މެޕް ފަޅާލަމުން ދިޔައިރު ލޯރެންގެ އަޑު އެމީހުންގެ ކަންފަތް ފުރިގެން ދިޔައެވެ.
  
  "ޕްލޭން ބީ އަދިވެސް ކުރެވޭނެ. ބޯ އެތެރެއަށެވެ. ބާރު ސްޕީޑެއްގައި ދުއްވާނަމަ ދަތުރުފަތުރެއް ނުޖެހޭނެ."
  
  "ޕްލޭން ފޮކް ބީ." ޑްރޭކް ބޯ ހޫރާލިއެވެ. "އަބަދު ޕްލޭން ބީ."
  
  ޕެރިމިޓަރ ޕެޓްރޯލް އިން ރިޕޯޓް ކުރި ގޮތުގައި ހުރިހާ ކަމެއް ސާފުވެއްޖެއެވެ.
  
  ހައިޑަން އިޝާރާތް ކުރީ ޑާލް ގެންގުޅުނު ފޮށިގަނޑަށެވެ. "މިތަނުގައި އަޅުގަނޑުމެން ޒިންމާ ނަގަން ޖެހޭ. ގެއްލިއްޖެއްޔާ އަހަރެމެންނަށް އެތެރޭގައި ހުރި އެއްޗެއްގެ އެއްވެސް ޚިޔާލެއް ނެތެވެ. އަދި ދުޝްމަނުންނަށް މިކަން ގެއްލިއްޖެއްޔާ..." އޭނަ ކުރިއަށް ދާކަށް ނުޖެހުނެވެ. ސްވިޑެންގެ މީހާ ފޮށި ބިންމައްޗަށް އަޅައި އޭގެ ކައިރީގައި ކުޑަކަކޫ ޖަހާލިއެވެ.
  
  ފުށްގަނޑުގައި ކޮށާފައި ހުރި ނިޝާނުގައި ހައިޑަން އަތް ޖައްސާލިއެވެ. އެނބުރޭ ބްލޭޑްތަކުން ފޮނުވަނީ ނުބައި އިންޒާރެކެވެ. ދާލް ފަރުވާތެރިކަމާއެކު ފުށްގަނޑު ހުޅުވާލިއެވެ.
  
  ޑްރޭކް ނޭވާ ހިފަހައްޓާލިއެވެ. އެއްވެސް ކަމެއް ނުވިއެވެ. އެއީ އަބަދުވެސް ރިސްކު ބޮޑު ކަމެއް ނަމަވެސް އެމީހުންނަށް ފޮރުވިފައިވާ ތަޅުދަނޑިއެއް ނުވަތަ މެކޭނިޒަމެއް ނުފެނުނެވެ. މިހާރު ދާލް ފުށްގަނޑު މުޅިން އުފުލާލަމުން އެތެރޭގެ ޖާގައަށް ބަލާލިއެވެ.
  
  ކެންސީ ހީނލިއެވެ. "މިއީ ކޮންކަމެއް؟" ހަނގުރާމައިގެ ހަތިޔާރުތަކެއް ހެއްޔެވެ؟ ހަނީބަލް އާއި ގުޅިފައި އޮތީ ތަރުތީބުން ފޮރުވިފައި ހެއްޔެވެ؟ އަހަންނަށް ފެންނަނީ ހަމައެކަނި ކަރުދާސް ގަނޑެއް."
  
  ދާލް ފަހަތަށް އިށީނީ ކޮނޑުގައި ޖެހިގެންނެވެ. "ހަނގުރާމަ ވެސް ކުރެވޭނީ ބަސްތަކުން."
  
  ހައިޑަން ފަރުވާތެރިކަމާއެކު އެތައް ކަރުދާސްކޮޅެއް ނަގައި އެ ލިޔުން ސްކޭން ކުރިއެވެ. "ނޭނގެ" ޝަބާ އެއްބަސްވިއެވެ. "ހީވަނީ ރިސާޗް ފައިލެއްހެން އަދި... ރެކޯޑެއްހެން..." ޝަބާ މަޑުކޮށްލިއެވެ. "ޓެސްޓްތައް؟ ޓްރަޔަލް?" އިތުރު ދެތިން ޞަފްޙާއެއް ފަޅާލިއެވެ. "އެސެމްބްލީ ސްޕެސިފިކޭޝަންސް."
  
  ޑްރޭކް މޫނު ކުނިކޮށްލިއެވެ. "މިހާރު އެ އަޑު ދެރަ. އެމީހުން ކިޔަނީ ޕްރޮޖެކްޓް ބެބިލޯން، ލޯރެން އެވެ. މިކަމާ ގުޅޭގޮތުން ކޮނެލެވޭނީ ކޮން އެއްޗެއްތޯ ބަލާލަމާ ހިނގާށެވެ."
  
  "ގޯޓް އިޓް،" ނިއުޔޯކުގެ މީހާ ބުންޏެވެ. "އެހެން ކަމެއްތަ؟"
  
  "އަހަންނަށް މި ސިފަތައް ވިސްނެން ފަށައިފި" ޑާލް ފެށިއެވެ. "އެއީ ޖައިގަންޓިކް އެއްޗެއް-"
  
  "ތިރި!" ސްމިތު ހަޅޭއްލަވައިގަތެވެ. "ގާތްވަމުން."
  
  ޓީމުގެ ދުވެލި މަޑުކޮށްލައިގެން ތައްޔާރުވިއެވެ. ހިލަ ފާރުތަކުގެ ފަހަތުގައި މެޝިންގަން ވޮލީއެއް ގުގުމާލިއިރު، ތޫނު އަދި ކަންފަތް ކަނޑާލިއެވެ. ސްމިތު ކަނާތު ފަރާތުން ބަޑިޖަހާލީ ފާރުގައި ހުރި ނިޝްއަކުން އަމާޒުކޮށްގެންނެވެ. ހައިޑަން ބޯ ހޫރާލިއެވެ.
  
  "އަހަރެމެން މިކަން ނިންމާލަން ޖެހޭނެ. މިތަނުން ނުކުމެބަލަ".
  
  "ހޯލް އަސް؟" ޑްރޭކް އަހާލިއެވެ.
  
  "ކަނދުރާ ހޯދާ."
  
  "ޕްލޭން ބީ" އަލީޝާ ބުންޏެވެ.
  
  ސަލާމަތުން ތިބެގެން އެމީހުން ފާރުން އަނެއް ފާރަށް ބަދަލުވީ ފާމްހައުސްގެ ފަހަތާއި ދިމާއަށެވެ. ތަޅުގައި ކުނިކޮޅުތައް ފުރިފައިވާއިރު، ފުރާޅު ވަދެފައިވާ ތަންތަން ފާހަގަކޮށްފައިވަނީ މެސަންރީ އާއި ލަކުޑި ކޮތަޅުތަކެކެވެ. މައި، ސްމިތު އަދި ކިނިމާކާ ވަނީ ފަހަތު ފަރާތް ނިވާކޮށްފައެވެ. އެމީހުން ފަހަތު ކުޑަދޮރުތަކާ ހަމައަށް އާދެވުމުން ޑްރޭކް ހުއްޓި ކުރިމަތީގައި ހުރި މަގަށް ނަޒަރު ހިންގާލިއެވެ.
  
  "އެއަށްވުރެ އުނދަގޫ ވެދާނެ،" އޭނާ ވިދާޅުވި އެވެ.
  
  އަރަމުން ދިޔަ އިރު އުޑުމައްޗަށް ވެއްޓިގެން ދިޔައީ ކުލަ ފަޅައިގެން ގޮސްފައެވެ.
  
  
  އަށްވަނަ ބާބު
  
  
  ރޭސް ކުރިއަށް ދިޔަ ނަމަވެސް މިހާރު އޮތީ ފުރުސަތު ކުޑަވަމުންނެވެ. ލީޑް ކުރަމުން ދިޔަ ޑްރޭކް އާއި އެލިޝިއާ ކަވަރު ދޫކޮށް ބިމުގެ ތެރެއަށް މިސްރާބު ޖެހިއިރު، ފާމްހައުސް އެމީހުންނާއި އެމީހުން ފަހަތުން ދިޔަ މީހުންނާ ދެމެދު ބަހައްޓައިގެން، އެންމެ ފަހުން މޮސާޑްގެ ޓީމު ފަޅުތެރެއިން ނުކުތެވެ. ހުރިހާ އެންމެން ކަޅު ހެދުމެއް ލައިގެން މޫނުމަތީގައި މާސްކު އަޅައިގެން ތިބި އެމީހުން ކައިރިއަށް ދިޔައީ ތިރިކޮށް ފަރުވާތެރިކަމާއެކު ހަތިޔާރު އުފުލާލައިގެން ބަޑިޖަހާށެވެ. މައި އާއި ސްމިތު އަވަސް އަވަހަށް ފާމްހައުސްގެ ފަހަތުން ނިވާވެގެން ދިޔައެވެ. ހައިޑަން ދުވެފައި ގޮސް ކުރިއަށް ޖެހިލިއެވެ.
  
  "ދިޔުން!"
  
  ޑްރޭކް ހަނގުރާމަކުރީ ކޮޅަށް ހުރެ ހަނގުރާމަ ކުރުމުގެ އިންސްޓިންކްޓާ އެވެ؛ ކަނާތްފަރާތުގައި ހުރި ޑާލް މިކަމާ ވެސް ކުރިމަތިލާން ޖެހުނުކަން ސާފުކޮށް އެނގެއެވެ. އެމީހުން އާންމުކޮށް ހަނގުރާމަކޮށް އިދިކޮޅު ކުޅުންތެރިންނަށް ވުރެ މޮޅު ކުޅުމެއް ދެއްކި - ބައެއް ފަހަރު އެކަން ނިމިގެން ދިޔައީ ބްރޫޓް ފޯސް އާއި އަދަދުތަކަށެވެ. އެކަމަކު ގިނަ ފަހަރަށް އެ ހުރިހާ ކަމެއް ނިމިގެން ދިޔައީ އެމީހުންގެ އިދިކޮޅު ފަރާތްތަކުގެ މޮޔަކަމުގެ މައްޗަށެވެ. މުސާރަ ލިބުނު ކުލީ ސިފައިންގެ ތެރެއިން ގިނަ މީހުންނަކީ ލަސް އަދި ފޫހި، އެމީހުންގެ ސައިޒާއި ވަރުގަދަކަމާއި އަޚްލާޤު ކުޑަކަމަށް ބަރޯސާވެ، އެ މަސައްކަތް ނިންމުމެވެ.
  
  މިއަދަކު ނޫނެވެ.
  
  އެ އިނާމު ހިމާޔަތް ކުރުމުގެ މުހިންމުކަން ޑްރޭކްއަށް ވަރަށް ބޮޑަށް އެނގުނެވެ. ޑާލް ފޮށި ހިފައިގެން ވީހާވެސް ރައްކާތެރިކޮށް ބެހެއްޓިއެވެ. ޔޯގީ މިހާރު ކުރިއަށް ދިޔައީ ބިން ޓެސްޓްކޮށް އެންމެ ގިނައިން ނިވާވާ މަގުތައް ހޯދަން މަސައްކަތް ކުރަމުންނެވެ. އެމީހުން ފަރުބަދަމަތީ ދަނޑެއް ހުރަސްކޮށްލުމަށްފަހު ފައިބައިގެން ދިޔައީ ކުޑަކުޑަ ގަސްގަހާގެހިތަކުގެ ތެރެއިންނެވެ. އިސްރާއީލުން ވަގުތުކޮޅަކަށް ބަޑިޖަހާފައި ހުއްޓާލީ ފަހަރެއްގައި އެހެން އަމުރުތަކެއް އިހުސާސްވެ، އެމީހުންގެ މަގާމު ހާމަކުރަން ބޭނުން ނުވާތީ އެވެ.
  
  ތަފާތު އުކުޅުތައް މިހާރު ދައްކައިދިނެވެ.
  
  އެކަމަކު ޑްރޭކްއަށްޓަކައި އެލިޝިއާ އެންމެ ރަނގަޅަށް ޚުލާސާކޮށްދިނެވެ. "މާތްالله އަށްޓަކައި ޔޯގީ. ރަޝިޔާގެ ބޯ ތިރިކޮށްލާފައި ދުއްވައިގަންނަވާ!"
  
  ލޯރެން ވަނީ އެމީހުންގެ ކުރިއެރުން ޖީޕީއެސް އިން ޓްރެކްކޮށް، ޕްލޭން ބީ ބައްދަލުކުރާ ހިސާބު ދެން އޮތް އުޑުމަތީގައި އޮތްކަން އިއުލާންކޮށްފަ އެވެ.
  
  ޑްރޭކް ތަންކޮޅެއް ފަސޭހައިން ފުންނޭވާއެއް ދޫކޮށްލިއެވެ. ގަސްގަހާގެހި ނިމުނުއިރު، ޔޯގީ އެންމެ ފުރަތަމަ ކުޑަ ފަރުބަދައަށް އެރިއިރު، ކިނިމާކާ ވެސް ފަހަތުން ދިޔައީ އޭނާގެ ފަހަތުންނެވެ. ހަވާއީގެ ފަޓުލޫނު ވެއްޓުނު ތަނުގައި ފުންޏެއް ޖަހާފައި ހުއްޓެވެ - ތިން ފަހަރު. ބިމުގެ ފަށަލަތަކުގެ މެދުގައި ފަރިތަކަމާއެކު ހަރަކާތްތެރިވަމުން ދިޔަ މޭއަށް އެލިޝިއާ ނަޒަރު ހިންގާލިއެވެ.
  
  "ޑޭމް ސްޕްރައިޓް. ހީވަނީ ވަލުތެރޭގައި ކުޅެން އުޅޭ ބަހާރު ކުއްތާއެއްހެން."
  
  "އޭނާ ކުރާ ހުރިހާ ކަމެއް ވެސް ރަނގަޅަށް ކުރަނީ" ޑްރޭކް އެއްބަސްވިއެވެ.
  
  އެލިޝިއާ ސްލޭޓް މަތީގައި ސްކިޑް ކުރި ނަމަވެސް ފައިމައްޗަށް ތެދުވެވުނެވެ. "އަހަރެމެން އެންމެން ރަނގަޅަށް ކުރަނީ."
  
  "އާނ، އެކަމަކު އަހަރެމެންގެ ތެރެއިން ބައެއް މީހުން މާ ބޮޑަށް ހީވަނީ ކަނދުރާ ބުރިއެއްހެން."
  
  އަލީޝާ އޭނާގެ ހަތިޔާރު އުފުލާލިއެވެ. "އައި ހޯޕް ޔޫ ޑޯންޓް މީން މީ، ޑްރޭކްސް." އޭނަގެ އަޑުގައި އިންޒާރުގެ ނޯޓެއް ހުއްޓެވެ.
  
  "އަޅެ ހަމަގައިމުވެސް ނޫން ހަނީ. ސާފުކޮށް އެނގޭ އަހަރެން މާނަކުރީ ސްވިޑެންގެ މީހާ."
  
  "އަގުބޮޑު?"
  
  ފަހަތުން ޝޮޓްތައް ގުގުމާލުމުން ޑާލްގެ ވާހަކަ ފެށުމުގެ ކުރިން ވެސް ނިމުނެވެ. އެކްސްޕީރިއަންސް އިން ޑްރޭކް އަށް ކިޔައިދިން ގޮތުގައި އެ ޝޮޓްތަކަކީ އެމީހުންނަށް ހާއްސަކޮށްގެން ނަގާފައިވާ ޝޮޓްތަކެއް ކަމަށާއި އެއީ ތަފާތު ދެ ނޯޓެއްގެ މައްޗަށް އެކުލެވިގެންވާ ޝޮޓްތަކެއް ކަމަށެވެ. މޮސާޑުން އެއްބާރުލުން ދިނީ ރަޝިޔާ މީހުންނާ ނުވަތަ ސްވިޑެން މީހުންނާ އެކުގަ އެވެ.
  
  ސްވިޑެންގެ މީހުން، އޭނާ ހީކުރީ ކަންނޭނގެ، ބޯޖަހާލައިގެން މޮސާދަށް ދުއްވައިގަތެވެ.
  
  އޭނާ އަށް ހިނިތުންވެލެވުނެވެ.
  
  ދާލް ވަށައިގެން ބަލާލީ ރުޅިވެރިކަން އިހުސާސް ކުރެވޭ ފަދައިންނެވެ. ޑްރޭކް މައުސޫމް ނަޒަރެއް ދިނެވެ. އެމީހުން ކުޑަ ފަރުބަދައެއްގެ މައްޗަށް އަރައިގެން ގޮސް އަނެއްފަރާތުން ތިރިއަށް ފުންމާލިއެވެ.
  
  "ޓްރާންސްޕޯޓް އަންނަނީ،" ލޯރެން ބުންޏެވެ.
  
  "މިހެން!" ހޭޑަން އިޝާރާތް ކުރީ އުޑުމައްޗަށް، ދުރު، ދުރުގައި، ކަޅު ކުލައެއް ހިނގަމުން ދިޔަ ތަނެވެ. ޑްރޭކް އެ ސަރަހައްދު ސްކޭންކޮށްލުމަށްފަހު ޔޯރގީ ތިރިއަށް ދަމައިގަތީ ހަމަ ފަރުބަދަ މަތީގައި ވަޒަން ވިސްލް ވެގެންނެވެ. އެމީހުންނާ މެދު ކުއްލިއަކަށް މީހަކު ޝައުޤުވެރިކަން އިތުރުވިއެވެ.
  
  "ވަދީގެ ތެރެއަށް" ކިނިމާކާ ބުންޏެވެ. "އަހަރެމެންނަށް އެ ގަސްތަކާ ހަމައަށް އާދެވޭނަމަ...."
  
  އެ ޓީމު ތައްޔާރުވަމުން ދިޔައީ ފައިނަލް ސްޕްރިންޓަށެވެ. ޑްރޭކް އަނެއްކާވެސް ކައިރިވަމުން އަންނަ ސްޕެކް އަށް ބަލާލިއެވެ. ސިކުންތުކޮޅަކަށްވެސް އޭނާއަށް ހިޔަނި ފެނިދާނެ ކަމަށް ހީވި ނަމަވެސް ދެން އޭނާއަށް ފެނުނީ ހަގީގަތެވެ.
  
  "ރައްޔިތުންނޭ މިއީ އަނެއްކާ ހެލިކޮޕްޓަރެއް."
  
  ކިނިމާކާ ގާތުން ބަލާލިއެވެ. "ޝިޓް" އެވެ.
  
  "އަދި އެތަނުގައި". މާއީ ކަނާތްފަރާތަށް އިޝާރާތްކޮށްލީ އުސްކޮށް ވިލާގަނޑުގެ ބޭންކަކާ ދިމާއަށެވެ. "ތިންވަނަ".
  
  "ލޯރެން" ހައިޑަން އަވަސް އަވަހަށް ބުނެލިއެވެ. "ލޯރެން، އަހަރެމެންނާ ވާހަކަ ދައްކާ!"
  
  "ހަމަ ކޮންފަރމަންސް ލިބެނީ." އެ މަޑުމައިތިރި އަޑު އެނބުރި އައެވެ. "ތިޔަ ވައިގެ ތެރޭގައި ޗައިނާ މީހުންނާއި އިނގިރޭސިން ތިބޭ. ދުނިޔޭގައި ތިބި ރަޝިޔާ، ސްވިޑެން އަދި އިސްރާއީލުގެ މީހުންނެވެ. އަޑުއަހާބަލަ، އަހަރެން މިހާރު ޗެޓަރ އާއި ގުޅުވާލާނަން ފުރަތަމަ ފަހަރަށް މައުލޫމާތު ލިބޭނެ ގޮތަށް. އޭގެ ތެރެއިން ބައެއް ކަންތައްތަކަކީ ކުދިކުދި އެއްޗެހި ނަމަވެސް އެ ހުރިހާ އެއްޗަކީ އަގުހުރި އެއްޗަކަށް ވެދާނެ."
  
  "ފްރާންސް މީހުން؟" ކިނިމާކާ ވިސްނުންތެރި ވެގެން ދިޔައީ ކޮންމެވެސް ސަބަބަކާހުރެއެވެ.
  
  "އެއްވެސް ކަމެއް ނެތް" ލޯރެން ޖަވާބު ދިނެވެ.
  
  "ރަނގަޅު ޖޮބެއް، އެ އެންމެން ވެސް ބޯ ކަހަލަ ބައެއް ނޫން" ހިތިކަމާއި ހިތާމަވެރިކަމުގެ ކުޑަ ހިލަމެއް އަލިޝާ ބުނެލިއެވެ. "އަހަރެންގެ މާނައަކީ ފްރާންސް މީހުން. އެ ފިރިހެން މީހާއަކީ ޚިޔާނާތްތެރިއެއް ނަމަވެސް އޭނާގެ ވަޒީފާގައި ޑޭމް ގޯޑް."
  
  ދާލް މޫނެއް ހަދާލިއެވެ. "އެމީހުން ބޯ ކަހަލަ ނަމަ" މަޑުމަޑުން އޭނާ ބުނެލިއެވެ. "އެމީހުން މިހާރުވެސް މިތާ ތިބެދާނެ."
  
  ކައިރީގައި ހުރި ނަޖިސް އުފުރާތައް ދިރާސާ ކުރަމުން އެލިޝިއާ އެ ބަސްތަކަށް ލޯ މަރާލިއެވެ. އެއްވެސް އެއްޗެއް ހަރަކާތެއް ނުކުރިއެވެ.
  
  "އަހަރެމެން މިތިބީ ވަށައިގެން" ހޭޑަން ބުންޏެވެ.
  
  "ހުރިހާ ފަރާތަކުން ވެސް ސްޕެޝަލް ފޯސަސް ޓީމުތައް،" ޑްރޭކް އެއްބަސްވި އެވެ. "މަޅީގައި ތިބި ކުއްތާ."
  
  "އަމިއްލައަށް ވާހަކަ ދައްކާ." މާއީ އަވަހަށް ހުރިހާ ކަމެއްގެ އަގުވަޒަން ކުރިއެވެ. "ދެ މިނެޓް ނަގާ. މި ފޮށީގެ ތެރޭގައި ހުރި އެއްޗެއް ވީހާވެސް ރަނގަޅަށް ހަނދާން ކުރާށެވެ." ދެއަތް އުފުލާލިއެވެ. "ޑޫ އިޓް".
  
  ޑްރޭކްއަށް އޭގެ މުހިންމުކަން ލިބުނެވެ. އެ ފޮށިގަނޑަކީ ކޮންމެ ގޮތެއްވިޔަސް އެމީހުންގެ ފުރާނައަށް ވާވަރުގެ އެއްޗެއް ނޫނެވެ. ކަންކަން ހަގީގަތުގައި ވެސް ޓެންޝަންވެ، އެކުވެރި ޓީމަކުން އެކަން ތަހައްމަލު ކުރެވިއްޖެ ނަމަ، ބޮކްސިން ނޫން ހަމައެކަނި އެމީހުންގެ ފުރާނަ ސަލާމަތް ކޮށްފާނެ އެވެ. ޑާލް ފުރާޅު ހުޅުވާލުމާއެކު ޓީމު ސީދާ މިސްރާބު ޖެހީ ކައިރިވަމުން އަންނަ ހެލިކޮޕްޓަރުތަކާ ދިމާއަށެވެ.
  
  އެންމެންނަށް ކަރުދާސް ރީމްތަކެއް ބަހާލިއެވެ.
  
  "ވާއު، އެއީ އާދަޔާ ހިލާފު ކަމެއް" އަލީޝާ ބުނެލިއެވެ.
  
  ކެންޒީ އެތައް ކަރުދާސްކޮޅެއް ޝަފްލް ކޮށްލިއެވެ. "މީގެ ތިރީސް އަހަރާއި ފަންސާސް އަހަރާ ދެމެދުގެ މުއްދަތަކަށް ނާޒީން ލިޔެފައިވާ އަދި ހަނީބަލް ބާސާގެ ގަބުރުގައި ފޮރުވާފައިވާ ލިޔުމެއް ކިޔަމުން ދަނިކޮށް މާރާމާރީއަކަށް ވުން؟ މިކަމުގައި ކޮން އާދަޔާ ހިލާފު ކަމެއް ހެއްޔެވެ؟
  
  ޑްރޭކް މަސައްކަތް ކުރީ އެ ޕެސޭޖްތައް ހަނދާނަށް ކޮމިޓް ކުރުމަށެވެ. "އޭނާގެ ބަސްތަކުން މާނައެއް ދޭހަވޭ. މިއީ ހަމަ ސްޕީއާރ އަށް ކުރިއަށް ގެންދާ ކޯސް."
  
  ހައި އުސްމިނުގައި ރިސާޗް ޕްރޮޖެކްޓް ކަމަށް އޭނާ ކިޔައިދިނެވެ. އަސްލު އުފެއްދިފައިވަނީ ކުޑަ އަގެއްގައި ރީ އެންޓްރީ ބެލިސްޓިކްސް ދިރާސާކުރުމުގެ ބޭނުމުގައެވެ. އަގުބޮޑު ރޮކެޓްތަކުގެ ބަދަލުގައި...
  
  "ނޭނގެ މިއީ ކޮން ނަރަކައެއް ކަމެއް."
  
  ރޮކެޓެއް ބޭނުން ނުކޮށް ޖައްވަށް ފޮނުވާލުން. މި މަޝްރޫއުގައި ދައްކާ ގޮތުގައި ވަރަށް ބޮޑު ބަޑިއެއް ބޭނުންކޮށްގެން އުސްމިނުގައި ބާރު ސްޕީޑުގައި އެއްޗެހި ބަޑިޖަހާލެވޭނެ...
  
  "އޯ ޝިޓް".
  
  ދާހްލް އާއި އަލީޝާގެ މޫނުވެސް ހުރީ ހަމަ އެހާމެ އަނދުންކޮށެވެ. "މިއީ ރަނގަޅަކަށް ނުވެވޭނެ."
  
  ހޭޑަން އިޝާރާތް ކުރީ ކައިރިވަމުން އަންނަ ހެލިކޮޕްޓަރުތަކަށެވެ. އެމީހުންނަށް ފެންނަމުން ދިޔައީ ހެލިކޮޕްޓަރުތަކުގައި ވަކިވަކި ބަޑިތައް ތަޅުވާފައި ހުރިތަނެވެ.
  
  "އަދި އެއީވެސް ތެދެއް ނޫން!"
  
  ޑްރޭކް ކަރުދާސްތައް ހަވާލުކޮށްލަމުން އޭނާގެ ހަތިޔާރު ތައްޔާރުކޮށްލިއެވެ. އޭނާ އާދަވެފައި ހުރި ކަންކަމާއި އޭނާ މޮޅު ކަންކަމަށް ވަގުތު. އޭނާއަށް ބޮން ގޮއްވާލީ ހޭޑަން، މޭ، އަދި ސްމިތު ގެ ވާހަކަތަކުގެ އިތުރުން ލޯރެން ރަނގަޅުކޮށްފައިވާ މުވާސަލާތީ ނިޒާމުގެ ވާހަކަތަކެވެ.
  
  "އިސްރާއީލުން ހަނގުރާމައަށް ވަދެފައިވަނީ ސްވިޑެން މީހުންނާ އެކުގައެވެ. ރަޝިޔާއަށް ނޭނގޭ..." ދެން އައީ އެންއެސްއޭ އާއި އެހެން ޖަމިއްޔާތަކަށް އަޑުއަހަން އުޅުނު ލައިވް ބްރޯޑްކާސްޓްތަކުން އިންޓަފެރެންސް ފަޅައިގެން ގޮސް ހަލުވި ޓްރާންސްމިޝަންތަކެކެވެ.
  
  ފްރެންޗް: "އަހަރެމެން މިދަނީ އެ ސަރަހައްދާ ކައިރިވަމުން..."
  
  އިނގިރޭސި: "އާނ ސަރ، ޓާގެޓްތައް ސްޕޮޓް ވެއްޖެ. އަހަރެމެންގެ ހަނގުރާމައިގެ މައިދާނުގައި އެތައް ދުޝްމަނުންނެއް އެބަތިބި...."
  
  ޗައިނީސް: "އެމީހުންގެ އަތުގައި އެ ފޮށި ހުރިކަން ޔަގީންތަ؟"
  
  ހައިޑަން ލީޑް ކުރިއެވެ. ދަނޑުން ދުއްވައިގަތެވެ. އެމީހުން ދުއްވައިގަތީ ރޭވުމެއް ނެތިއެވެ. ފަރުވާތެރިކަމާއެކު އަލިފާން ރޯވުމުން ހެލިކޮޕްޓަރުތަކަށް ފިލައިގެން ފިޔަވަޅު އަޅަން މަޖުބޫރުވެ، ބިންމަތީގައި ފަހަތުން ދުއްވާ މީހުން އިންތިހާއަށް ސަމާލުކަމާއެކު ހަރަކާތްތެރިވާން މަޖުބޫރުވި އެވެ.
  
  އަދި ދެން ހަމަ ޑްރޭކް ޒޯން އައުޓްކޮށް އެމީހުންގެ އާ ފިލައިގެން އުޅޭ މަގަށް ފޯކަސް ކުރަން އުޅެނިކޮށް އެހެން އަޑެއް ސްޓޭޓިކް ކަނޑާލިއެވެ.
  
  ހަމަ ކުރުކޮށް.
  
  އެ އަޑުގެ ފަހަތުގައި ބައެއް ފޮރުވިފައި އޮތްއިރު، ކިރިޔާ އަޑުއިވޭ، ފުން، ދަމާފައި ހުރި އަޑެއް އޭނާގެ ކަންފަތުގައި ކަނޑާލިއެވެ.
  
  އެމެރިކާ: "ސީލް ޓީމް 7 މިއޮތީ. އަހަރެމެން މިހާރު މިތިބީ ވަރަށް ގާތްކޮށް...."
  
  އެ ސިހުމުން އޭނާގެ ހިތަށް ތެޅިގަތެވެ. އެކަމަކު ވަގުތެއް ނެތެވެ. ވާހަކަ ދައްކާނެ ގޮތެއް ނެތެވެ. އެކަން ޖަހައިގަންނަން ސިކުންތެއްވެސް ނެތެވެ.
  
  ނަމަވެސް އޭނާގެ ދެލޯ ޓޯސްޓެން ޑާލްގެ ލޮލާއި ދިމާވިއެވެ.
  
  ކޮން އެއްޗެއް...؟
  
  
  ނުވަވަނަ ބާބު
  
  
  "ހެލިކޮޕްޓަރު ބުނޭ ފޮކް އޮފް ކޮށްލަން!" ހައިޑަން އޭނާގެ ކޮމިއުނިކޭޓަރަށް ކްލިކް ކޮށްލިއެވެ. "އަހަރެމެން މިދަނީ އެހެން ގޮތެއް ހޯދަން."
  
  "މިހެން ހޭންގް އަރަން ބޭނުންތަ؟" ފުރާނަ ސަލާމަތް ކުރަން ދުއްވައިގަތް އިރުވެސް އެލިޝާ ހެއްވާލަމުން ލޯރެން އަހާލިއެވެ.
  
  "ޔަޤީނުންވެސް. ޑަކް ޑައުން ކޮށްލާފައި ނިވާވެލާށެވެ. އަހަރެމެންނަށް ނުގުޅާތި އަހަރެމެން ގުޅާނަން!"
  
  މި ދުވަސް ދުވަހަކުވެސް ނިމޭނެ ބާއޭ ޑްރޭކް ހިތަށް އެރި، ދެން އުޑުމަތީގައި ވިއްދާފައި އޮތް އިރުގެ ފުރިހަމަ ޑިސްކް ފެނުމުން އެ އިރޮނީ ވިސްނުނެވެ. އެ ސަރަހައްދަކީ ސިލްސިލާ ފަރުބަދަތަކެއް ކަމަށާއި، ކޮންމެ ފަރުބަދައެއް ވެސް އެންމެ ފަހުގެ ފަރުބަދައަށް ވުރެ އުސްކޮށް ހުރި ކަމަށެވެ. ފަރުބަދަ މައްޗަށް ވާސިލްވުމުން ވަޅިއެއް އެމީހުންގެ ފުއްޕާމޭ ނިވާކޮށްލީ، ފަރުވާތެރިކަމާއެކު ފިޔަވަޅު އަޅައި، ދެން ފުރިހަމަ ސްޕީޑެއްގައި ދުވެފައި ގޮސް އަނެއް ފަރާތުން ތިރިއަށެވެ.
  
  ފަހަތުން ވަކިވަކިން ބަޑިޖަހާ އަޑު އިވުނު ނަމަވެސް އެއީ އެމީހުންނަށް އަމާޒުކޮށް ބަޑިޖަހާ އަޑުތަކެއް ނޫން ކަމަށާއި، އިސްރާއީލުންނާއި ސްވިޑެންގެ މީހުން ތިބީ ތަޅާފޮޅުން ބަދަލުކުރަމުން ކަމަށް ބެލެވޭ ކަމަށެވެ. އިތުރު ފަނާވެފައިވާ ބައެއް އިމާރާތްތައް ކަނާތްފަރާތާއި ވާތްފަރާތުން ފެނުނުއިރު، އޭގެ ތެރެއިން ގިނަ އިމާރާތްތަކަކީ ފަޅު ވާދީތަކުގައި ބިނާކޮށްފައިވާ އިމާރާތްތަކެއް ކަމަށާއި، އެ ހުރިހާ އިމާރާތްތަކެއް ވެސް ހުރީ ދޫކޮށްލާފައެވެ. ރައްޔިތުން ފުރައިގެން ދިޔައީ ކޮން ސަބަބަކާ ހުރެ ކަމެއް ޑްރޭކް އަށް ޔަގީން ނުވި ނަމަވެސް އެއީ މީގެ މާގިނަ ދުވަސްތަކެއް ކުރިން ހިނގި ކަމެކެވެ.
  
  އިތުރު ފަރުބަދަތަކާއި ދެން ކަނާތްފަރާތުގައި ގަސްތަކުގެ ގްރޫޕެކެވެ. ހިޔާވަހިކަން ހުށަހަޅައި، ފެހިކަމާއި ގޮފިތައް ބޯކޮށް ބޮޑުވިއެވެ. އެ ދިމާލަށް ހޭޑަން ޓީމު ޑައިރެކްޓް ކުރިއިރު، ޑްރޭކް ތަންކޮޅެއް ފަސޭހައިން ފުންނޭވާއެއް ދޫކޮށްލިއެވެ. އެއްވެސް ކަހަލަ ކަވަރ އަޕް އެއް އެއްގޮތަކަށް ވެސް ކަވަރ އަޕް ނުކުރުމަށްވުރެ ރަނގަޅެވެ. ފުރަތަމަ ހޭޑަން އަދި ދެން އެލިޝިއާ ގަސްތަކުގެ ތެރެއިން ވިދާލިއިރު މިހާރު ފަހަތުން އަންނަނީ ޑާލް، ކެންޒީ އަދި ކިނިމާކާ އެވެ. ޑްރޭކް ވަލުތެރެއަށް ވަދެގެން ދިޔައިރު ފަހަތުގައި ތިބީ މޭ އާއި ޔޯގީ އަދި ސްމިތު އެވެ. ޝޮޓްތައް ގުގުމާލިއިރު، މިހާރު ގާތްވެ، ޑްރޭކް އޭނާގެ ރައްޓެހިންނަށްޓަކައި ސަމާލުކަން ދިނެވެ.
  
  އެނބުރި ބަލާލިއިރު މާއީ ތަޅައިގަތްތަން ފެނުނެވެ.
  
  ބިމުން މޫނުމަތިން އުދުހެމުން ދިޔަތަން ބަލަން ހުއްޓެވެ.
  
  "ނޫންއޯ!"
  
  
  * * *
  
  
  ހައިޑަން ކުއްލިއަކަށް ބްރޭކް ޖަހައިގެން އެނބުރިލިއެވެ. މިވަގުތު މާއީ ބިންމަތީގައި ހޭނެތި އޮށޯވެލައިގެން އޮތްއިރު، ޑްރޭކް އޭނާއާ ކައިރިވެލިއިރު، ސްމިތު މިހާރުވެސް ހުރީ ގުދުވެފައެވެ. އެ ވަޒަންތައް ޖެހުނީ ތޫފާނެއްގެ އަޑަކުން ބޭރުގައި ހުރި ގަސްތަކުގަ އެވެ. ގާތުގައި މީހަކު ހުއްޓެވެ.
  
  ދެން ފެށުނީ އަންޑަރބްރަޝް އެވެ. ފިގަރސް ފުންމާލައިގެން ނުކުތްއިރު އެއް ފިގަރސް ޖެހުނީ ހޭޑަންގެ ހަށިގަނޑުގެ ތިރީބައިގައެވެ. އޭނަ ތެޅިގަތް ނަމަވެސް ފައިމައްޗަށް ތެދުވިއެވެ. ގަސްގަހުގެ ބުރަކަށީގައި ޖެހުނެވެ. ވޭނުގެ ވިދުވަރަށް އަޅާނުލާ ބަޑި އުފުލާލިއެވެ. ދެން ކަޅު ސޫރަ އަނެއްކާވެސް ހަމަލާދީ އުނަގަނޑަކުން، ކަކުލަކުން، ވަޅިއަކުން ޖަހާފައި...
  
  ހޭޑަން ފުއްޕާމޭގެ ތެރެއަށް ވަދެގެން ދިޔައިރު ހީވީ އޭނާގެ ބަނޑާއި އިސްތަށިގަނޑެއްގެ ފުޅާމިނުގެ ތެރެއަށް ބްލޭޑް އައިސްފައިވާހެންނެވެ. އެދެމީހުންގެ މެދުގައި އިތުރު ދުރުމިނެއް ޖައްސާލުމަށްޓަކައި މޫނަށް އުނަގަނޑެއް ޖަހައިގެން އަދި ބަނޑަށް ކަކުލެއް ޖަހައިގެން ފަހަތަށް ޖެހިލިއެވެ. ކަނާތްފަރާތުގައި ކިނިމާކާ އާއި އެލިޝިއާ މާރާމާރީ ހިންގާތަން ފެނުނުއިރު، ޑާލް އޭނާ ވައްޓާލި އެތިކޮޅުގައި ފިރުމާލިތަން ފެނުނެވެ.
  
  ޑްރޭކް ނަގަނީ ލިމްޕް މާއީ އެވެ.
  
  ގަސްތަކުގެ މެދުގައި ވަޒަންތައް އުދުހި ފަތްތަކާއި ގަސްގަހާގެހި ކޮށާލި އެވެ. އެކަކު ދުޝްމަނުން ބަލިކުރި ނަމަވެސް މާގިނަ ދުވަހެއް ނުވެއެވެ. އެމީހާ މާގިނައިރުތަކެއް ނުވެ ތެދުވެވުނީ ސާފުކޮށް ކޮންމެވެސް ވައްތަރެއްގެ ކެވްލާރެއް ލައިގެންނެވެ. ދެން ހޭޑަންގެ ތަޞައްވުރު ފުރިގެން ދިޔައީ އޭނާގެ އަމިއްލަ ދުޝްމަނުން - މޮސާޑް މީހެއްގެ ސިފަތަކުގައި އަނިޔާވެރި އަދި ނުބައި އަޒުމެއް އެކުލެވިގެންވާ މީހެކެވެ.
  
  "ހުއްޓާލާ" ޝަބާނާ ބުންޏެވެ. "އަހަރެމެން މިތިބީ އެއް ޞަފްޙާއެއްގައި-"
  
  ދަތްދޮޅީގައި ޖެހުނު ވަޒަނެއް އޭނަ ހުއްޓުވިއެވެ. ހައިޑަން ލޭގެ ރަހަ ބެލިއެވެ.
  
  "އޯޑަރ" އައީ އޮޅުން ބޮޅުން ބޮޑު ޖަވާބެވެ.
  
  އާ ތަޅާފޮޅުންތައް ހުއްޓުވައި، އެމީހާ އެއްފަރާތަކަށް ކޮއްޕާލަމުން، ވަޅިއެއް ހިފައިގެން ހުރިއިރުވެސް ބަޑި ނުއުފުލަން މަސައްކަތް ކުރިއެވެ. ބްލޭޑްގެ ރަހަ ލިބުނީ ގަސްގަހާގެހި، ދެން ނަޖިހެވެ. ޑްރޭކް ދުވެފައި ގޮސް މަގުން ފައިބައިގެން ގޮސް ގަސްތަކުގެ ތެރެއަށް ވަދެގެން ދިޔައިރު ހޭޑަން އެމީހާގެ ފައިގައި ޖަހާލިއެވެ. ސްމިތު ބުރަކަށި ނިވާކޮށްލަމުން އިސްރާއީލުގެ މޫނަށް ތަޅައިގަނެ އަނބުރާ އަންޑަބްރަޝްގެ ތެރެއަށް ފޮނުވާލިއެވެ. ދެން ހުރީ ކެންޒީ، މިފަހަރު މޫނުމަތިން ފަސްޖެހުމުގެ އަސަރާއި ދެލޯ ފުޅާވެފައި، ފަރިތަ މީހަކު ހޯދަމުންދާ ކަހަލައެވެ.
  
  ހައިޑަން ޑްރޭކް އާއި ދިމާއަށް ކޮއްޕާލިއެވެ.
  
  "މައި؟"
  
  "ޝީ އިޒް އޯލް ރައިޓް." ހަމައެކަނި ބުރަކަށީގައި ވަޒަނެއް ޖަހާފައި އެއީ އެވެ. ސްޕެކްޓޭކަލް އެއްވެސް ކަމެއް ނެތް."
  
  ހައިޑަން ފަނޑުވެގެން ދިޔައެވެ. "ކޯއްޗެއް?" - އަހަރެން އަހާލީމެވެ.
  
  "ޖެކެޓުން ހުއްޓުނީ. ވެއްޓި އޭނާގެ ބޮލުގެ ނާށިގަނޑުގައި ޖެހުނެވެ. ހާއްސަ ކަމެއް ނެތް".
  
  "ގުޅިގެން".
  
  އެލިޝިއާ ވަނީ އަނިޔާވެރި އުނަގަނޑުގެ ހަމަލާއަކުން ދުރުވެ، ޖޫޑޯ ތޯއެއް ބޭނުންކޮށްގެން އޭނާގެ އިދިކޮޅު ޓީމު ގަސްތަކުގެ ތެރެއަށް އުދުހިގެން ފޮނުވާލާފައެވެ. ކިނިމާކާ ބުލްޑޯޒް ކޮށްލީ މޮސާޑްގެ އެހެން ސިފައިންގެ މީހެއްގެ ތެރެއިންނެވެ. މަދު ވަގުތުކޮޅަކަށް މަގު ސާފުވެ، ސްޕީއާރ ޓީމުން އޭގެ ފުރިހަމަ ފައިދާ ނެގިއެވެ.
  
  ތަޖުރިބާގެ ކޮންމެ އައުންސެއް ކުޅެން އައީ ފުރިހަމަ ދުވެލީގައި ދުވަމުން ދިޔައިރު، ދުވެލި މަޑުކުރުމުގެ އެއްވެސް ވިސްނުމެއް ނެތި، ވިއްސައިގެން ގޮސް، ފީނައިގެން، ނުރައްކާތެރި ގަސްގަހާގެހިތަކުގެ ތެރެއިންނެވެ. އެމީހުންނާއި މޮސާޑް ޓީމާ ދެމެދު ފަރަގެއް ހުޅުވިފައިވާއިރު، ބޯ ފަތްތަކުން ރަނގަޅު ކަވަރެއް ލިބިގެން ދިޔައެވެ.
  
  "ކިހިނެތް ނަރަކައަށް އެމީހުން އަހަރެމެންގެ ކައިރިން ފާއިތުވެގެން ދިޔައީ؟" ޑްރޭކް ހަޅޭއްލަވައިގަތެވެ.
  
  "އެއީ އަހަރެމެން ފޮށި ޗެކް ކުރަން ހުއްޓުނު އިރު ކަމަށް ވާން ޖެހޭނެ،" ހޭޑަން ބުންޏެވެ.
  
  ސްމިތު ބާރަށް ގިސްލަމުން ބުންޏެވެ. "އަހަރެމެން ބަލަން ތިއްބެވެ."
  
  "އަމިއްލައަށް ތަޅާނުލާ..." ހައިޑަން ފެށިއެވެ.
  
  "ނޫން އެކުވެރިޔާ" ކެންސީ ބުންޏެވެ. "އެމީހުން ކުރާ ކަންކަމުގައި އެންމެ މޮޅު."
  
  އަހަރެމެން ވެސް ކުރި ކަމަށް ބުނާ ފަދައިން ސްމިތު ހީނލި ނަމަވެސް އެހެން ނޫންނަމަ ހިމޭންވެލިއެވެ. ކިނިމާކާ ތަޅައިގަތްތަން ފެނި، އޭނާގެ ބޮޑު ފައި އިލާސްޓިކް ލޯމްގެ އުފުރާއެއްގެ ތެރެއަށް ފޭބިތަން ފެނި، އެހީތެރިވުމަށް ހަރަކާތްތެރިވި ނަމަވެސް ޑާލް ކުރިންވެސް ހުރީ އެ ބޮޑު މީހާއަށް ސަޕޯޓް ކުރަމުންނެވެ. ސްވިޑެންގެ ކުޅުންތެރިޔާ ފޮށި އަނެއް އަތަށް ބަދަލުކޮށްލީ ކަނާތްފަރާތުން ހަވާއީ ކުޅުންތެރިޔާ ކޮއްޕާލަމުންނެވެ.
  
  އަދި މިހާރު މިކްސްއަށް އިތުރު ނުރައްކަލެއް އިތުރުވެއްޖެ - ބޮލުގެ މައްޗަށް އުދުހޭ ހެލިކޮޕްޓަރެއްގެ އޮޅުން ބޮޅުން ބޮޑު އަޑެކެވެ.
  
  އެމީހުން ބަޑިޖަހާނެ ހެއްޔެވެ؟
  
  ވަޒަނުން ވަލު ކޮނޑާނީ ހެއްޔެވެ؟
  
  ހައިދަން އެގޮތަކަށް ނުވިސްނުނެވެ. މިފަދަ ޒިންމާދާރުކަން ކުޑަ އަމަލެއްގެ ސަބަބުން އެތައް ހާސް ކަމެއް ގޯސްވެދާނެ އެވެ. ހަމަގައިމުވެސް މި ކުދިން ތިބީ އެމީހުންގެ ސަރުކާރުތަކުގެ އަމުރުތަކަށް ތަބާވެ، އެމީހުންގެ ހޫނު، އެއަރކޮންޑިޝަންޑް އޮފީސްތަކުގައި ގޭގައި އިށީނދެގެން ތިބި ބައެއް ކްލޯންސް އަށް އެމީހުންގެ އައިވަރީ ޓަވަރުތަކުގެ ބޭރުގައި ހިނގާ ކަންކަމާ މެދު ފަރުވާލެއް ނުބަހައްޓައެވެ.
  
  ޕްރޮޕެލަރތަކުގެ ފަޅައިގެން ދިއުން އައީ މަތިންނެވެ. ހައިޑަން ދުވަމުން ދިޔައެވެ. މޮސާޑްގެ ލޯ އެމީހުންގެ ޓީމަށް ހުންނާނެކަން، އަދި ފަހަރެއްގައި ފަހަތުގައި ސްވިޑެން އާއި ރަޝިޔާ މީހުން ތިބޭނެކަން އެކަމަނާއަށް ކުރިންވެސް އެނގެއެވެ. There was a noise to the left , އަދި އޭނާ ހީކުރީ އޭނާއަށް އިތުރު ފިގުހަތަކެއް ފެނުނު ކަމަށް- އެއީ ރަޝިޔާ މީހުން ކަމަށް ވާން ޖެހޭނެ ކަމަށް އޭނާ ހީކުރިއެވެ.
  
  ނޫނީ އިނގިރޭސީން ވެސް ވެދާނެ ހެއްޔެވެ؟
  
  ބޭކާރު!
  
  އެމީހުން ތިބީ މާ ހުޅުވާލެވިފައެވެ. މާ ތައްޔާރުނުވެ. ހަގީގަތުގައި އެތަނުގައި ހުރި ހުރިހާ ޓީމުތަކެއް ވެސް ތިބީ އެގޮތަށެވެ. އެންމެން އެއްފަހަރާ އަންނާނެ ކަމަށް އެއްވެސް މީހަކު ހީއެއް ނުކުރި - އަދި އެއީ ގޯހެއް. އެކަމަކު މިކަމަށް ރިއާޔަތް ކުރާނެ ޕްލޭނެއް ކިޔައިދީބަލަ؟
  
  ކުރިމަތީގައި އޮތީ ޑްރޭކް ޓްރޭލް އެއްގޮތަކަށްވެސް މޭގެ ބަރުދަނުން މަޑުޖެހިފައެއް ނޫނެވެ. އެލިޝާ އޭނާގެ ފަހަތުން ގޮސް ވަށައިގެން ބަލާލަމުން ދިޔައެވެ. މަގު އަމާޒެއް ނެތި ވިއްސައިގެން ދިޔަ ނަމަވެސް އާންމުކޮށް ދިޔައީ ރަނގަޅު ދިމާލަކަށް ކަމުން އެކަމަށް ހޭޑަން ޝުކުރުވެރިވިއެވެ. އެމީހުންގެ ފަހަތުން ސްމިތު ވަޒަން ޖަހާ އަޑު އޭނާއަށް އިވުނީ އެމީހުންގެ ފަހަތުން ދިޔަ މީހުންގެ ހިތްވަރު ގެއްލިގެންނެވެ. ދެ ބާރެއް ބައްދަލުވާ ކަހަލަ ގޮތަކަށް ކަނާތްފަރާތުން އެތައް ހަޅޭކެއް އަޑު އިވުނެވެ.
  
  ޑޭމް، މިއީ ކޮންމެވެސް މޮޔަ ޝިޓްއެކެވެ.
  
  ވެއްޓިފައިވާ ގަހެއްގެ މައްޗަށް ޑްރޭކް ފުންމާލިއެވެ. ކިނިމާކާ ފަޅައިގެން ދިޔައީ ކިރިޔާ ގިސްލުމަކުންނެވެ. އެ ކޮތަޅުތައް ހުރިހާ ދިމާލަކަށް އެތުރިގެން ދިޔައެވެ. ބިންގަނޑު ތިރިވާން ފެށުމުން ދެން އެމީހުންނަށް ފެނުނީ ފަޅުގެ އައްސޭރިއެވެ. އެމީހުން ލަސްކުރަން ޖެހޭ ކަމަށް ބުނެ ހޭޑަން ކޮމް އަށް ބާރުބާރަށް ގޮވާލިއެވެ- ގަސް ރޮނގުން ބޭރުގައި ބިންމަތީގައި ހުރި އެއްޗެއް މަޑުކޮށްލައިގެން ހުރެދާނެ ކަމެއް އެއްވެސް މީހަކަށް ނޭނގުނެވެ.
  
  ޑްރޭކް މަޑުކޮށްލީ ހަމަ ކުޑަކޮށްއެވެ. އެލިޝިއާ އޭނާގެ ކަނާތްފަރާތުން ފާއިތުވެގެން ދިޔައިރު، ޑާލް އޭނާގެ ކަނާތްފަރާތުގައި ޖެހުނެވެ؛ އެދެމީހުން އެކުގައި ކަވަރުން އަރައިގަނެ، ދެފަރާތުން ރައްކާތެރިކޮށްފައިވާ މުށިކުލައިގެ އުސް ފަރުބަދަތަކެއްގެ ސަބަބުން ހަނި ވާދީއަކަށް ވަދެއްޖެއެވެ. ކިނިމާކާ އާއި ކެންޒީ ސަޕޯޓް ދިނުމަށް މަސައްކަތް ކުރަމުން ހީލްސް އެއްކޮށް ކްލިކް ކުރިއިރު، ދެން ހޭޑަން ވެސް ފޮރުވިފައި ހުރި ތަނުން ނުކުމެގެން އައީ، މިހާރު އޭނާގެ މޭމަތީގައި ބޮޑުވަމުން އަންނަ އަނދާ އިހުސާސަށް އަޅާނުލާށެވެ.
  
  އެމީހުން ދުއްވައިގަތީ އޭނަ ހީކުރަން ކަމުދާ ވަރަށް ވުރެ ދިގުކޮށެވެ.
  
  އަދި އެންމެ ކައިރީގައި އޮތް ރަށު އޮތީ މޭލުތަކެއް ދުރުގައެވެ.
  
  
  ދިހަވަނަ ބާބު
  
  
  ޑްރޭކްއަށް ހީވީ މާއީ ކުޑަކޮށް އުނދަގޫވާން ފެށިހެންނެވެ. އޭނައަށް މިނިޓެއް ދިނީ އޭނަގެ ހޭވެރިކަން އަވަހަށް އަންނާނެކަން އެނގިހުރެއެވެ. އެ ފަސްވަގުތުކޮޅުގައި އޭނާއަށް ފާހަގަ ކުރެވުނީ ފަށަލަ، އަޅި އަދި ސިނޫސް އެއްޗެއް ކަމުން އޭނާގެ ދުވެލި ދުއްވާ ހިތުގެ ތެޅުން ވެސް ސްކިޕް ކޮށްލި އެވެ.
  
  "ވާތް!"
  
  މުޅި ގްރޫޕް ކަނާތްފަރާތަށް ފަޅައިގެން ދިޔައީ، ފަރުވާތެރިކަމާއެކު ނަމަވެސް ކޮންމެހެން ބޭނުން ނުވާ ގޮތަކަށް އެމީހުންގެ ފަރާތްތައް ނިވާކޮށްފައި ކަމަށާއި އެއީ އިދިކޮޅު ޓީމުތައް އަދިވެސް ނުފެންނަ ކަމަށެވެ. ޑްރޭކް މޭއަށް ތަންކޮޅެއް އުނދަގޫ ކުރަން ދޫކޮށްލި ނަމަވެސް ހިފަހައްޓާލިއެވެ. މާގިނައިރުތަކެއް ނުވެ އޭނަ އޭނަގެ ރިބަންގައި އަތްތިލަ ޖަހަމުން ދިޔައެވެ.
  
  "ލެޓް މީ ގޯ".
  
  "އެއް ސިކުންތު އަހަރެންގެ ލޯބި..."
  
  އަލީޝާ އޭނާއަށް ބަލާލީ ވަރުގަދަ ގޮތަކަށެވެ. "އެހާ ކަމުދާތަ؟"
  
  ޑްރޭކް ފަސްޖެހުމަށްފަހު ހީނލިއެވެ. "މި ސުވާލަށް ޔަގީން ޖަވާބެއް ނެތް ލޯބިވާ."
  
  "ހަޤީޤަތުގައި?"
  
  "އާނ، އަހަރެންގެ ނަޒަރުން ވިސްނާލަބަލަ."
  
  މައި އޭނާގެ މައްސަލަ ހައްލުކުރީ އޭނާގެ ބުރަކަށި ބޭނުންކޮށްގެން ކޮއްޕާލާފައި ތަޅުގައި ރޯލް އޯވަރ ކޮށްލުމުންނެވެ. ކާމިޔާބުކަމާއެކު ޖައްސާލި ނަމަވެސް ބޮލުގައި ހިފަހައްޓައިގެން ހުރެ ތަނުގައި ތެޅިގަތެވެ.
  
  "ބަލަ" ޑްރޭކް ބުންޏެވެ. "އަހަރެންގެ ދިފާއުގައި ޝީ ޑޫ ސެމް އިންސެކިއުރިޓީ."
  
  "އަހަރެމެން އަވަސް ނުކޮށްފިއްޔާ ކަލޭގެ ބޯ ތެޅިގަންނާނެ." އެލިޝިއާ ކުރިއަށް ކޮއްޕާލުމުން ޑްރޭކް ފަހަތުން ދިޔައީ މޭއަށް ތަންކޮޅެއް ގިނައިރު ބަލަން ހުރެގެން ސީދާވެ ރިތްމަކަށް ވަންނަންދެންނެވެ. އެ ގްރޫޕް ދުވެފައި ގޮސް ފަޅުތެރެއިން މައްޗަށް ގޮސް ކޯރުގަނޑާ ހަމައަށް ދިޔައެވެ.
  
  "ފުރަތަމަ އޮޅުން ބޮޅުން މޮސާދުއާ." ދަހުލް ފޮޅިލިއެވެ. "ނޮތިންގް ސްޕެކްޓޭކަލް."
  
  "އެމީހުން ތިބީ ހިފަހައްޓައިގެން،" ކެންޒީ ބުންޏެވެ. "ތި އުޅުނު ގޮތް."
  
  "ދެވަނަ އޮޅުން ބޮޅުން" ޑްރޭކް ބުންޏެވެ. "ހަނދާންވޭތަ އިނގިރޭސިވިލާތުގެ އެ ރަށް؟ މީގެ އެތައް އަހަރެއް ކުރިން."
  
  "ޔޮންކްސް؟" - އަހަރެން އަހާލީމެވެ.
  
  "ޤަރުނުތަކެއް".
  
  "ގުޅިގެން". ޑާލް ސިކުންތުކޮޅަކަށް މަޑުކޮށްލުމަށްފަހު ބުނީ: "ބީސީ ނުވަތަ އޭޑީ؟"
  
  "އަހަރެންނަށް ހީވަނީ މިހާރު ބީސީއޭ ކިޔާހެން."
  
  "ބުލްޝިޓް" އެވެ.
  
  ދެފަރާތަށް ދިގުވެފައި އޮތް މަގު ފަޅުވެ، ވަޅުގަނޑެއް ޖެހި، މަރާމާތު ކުރަން ޖެހިފައި އޮތެވެ. ޑްރޭކްއަށް އިވުނީ އެންޓި އެއާކްރާފްޓް ބަޑިއެއްގެ ޕޮޕް އަޑު ހެލިކޮޕްޓަރާއި ކައިރިވަމުން ދިޔައިރު، އަދި އެއަށްފަހު އިތުރު ބަޑިޖެހުމެކެވެ. އޭނާ އެނބުރި ބަލާލިއިރު ވަލުތެރެއިން ބަޑިޖަހަނީ ކަމަށް ހީކޮށް، ހަމައެކަނި ވަޒަންތަކުން އެ ސަރަހައްދު ކުނިކޮށްލާ ކަމަށް ހީކޮށް، ދެން ފެނުނީ އޭނާ ތޫނުކޮށް އެއްފަރާތަކަށް ޖެހިލިތަނެވެ.
  
  "އަހަންނަކަށް ރިސްކް ނުކުރެވޭނެ،" ޑާލް ބުންޏެވެ. "އަހަރެންނަށް ހީވަނީ އެއީ ޗައިނީސް ބަޔަކަށް ވާނެހެން އަދި އަހަރެމެންނަށް ކަހަލަ ވާހަކައެއް އަޑުއިވޭކަށް ނެތް."
  
  ޑްރޭކް ހިމޭންކަމާއެކު ބޯޖަހާލިއެވެ. ފަހަކަށް އައިސް ދެކެވޭ ވާހަކަތަކުން އާ އެއްވެސް ކަމެއް ހާމަވެފައެއް ނުވެއެވެ. ސަބަބުން...
  
  ހައިޑަން މަޑުމަޑުން ސަލާމް ކޮށްލިއެވެ. "އަޅުގަނޑަށް ފެންނަނީ ވެހިކަލެއް."
  
  ޑްރޭކް ކޮޅަށް ހުރެ އެ ސަރަހައްދު ސްކޭން ކުރިއެވެ. "އެހެންވީމަ އަހަރެމެންގެ ފަހަތުގައި އޮތީ ކޮންކަމެއް ހެއްޔެވެ؟ މޮސާޑާއި ރަޝިޔާ މީހުން ގަސްތަކުގައި، އެކަކު އަނެކެއްގެ މަގަށް ހުރަސް އަޅަމުން ދިޔައެވެ. ސްވިޑެން މީހުން ތިބީ ރަޝިޔާ މީހުންނާ ޖެހިގެން ކޮންމެވެސް ތަނެއްގައި ހެއްޔެވެ؟ ސާސް؟ އޭނާ ބޯ ހޫރާލިއެވެ. "ކާކަށް އެނގޭތަ؟" ތިބާގެ އެންމެ ރަނގަޅު ލަފާއަކީ ވަލު ވަށައިގެން ދަތުރުކުރުމެވެ. އެމީހުން އަމިއްލައަށް ދޫކޮށްލައިފިނަމަ އެމީހުން މަރުވެއްޖެކަން އެ އެންމެންނަށްވެސް އެނގެއެވެ. އެހެންވެ އަހަރެމެން އަދިވެސް ދިރިތިބީ."
  
  "ހެލިކޮޕްޓަރުގައި ޗައިނާ މީހުން،" ސްމިތު ބުންޏެވެ. "އެތަނަށް ޖައްސާ." އޭނާ އިޝާރާތް ކުރީ ސިލްސިލާ ފުން ޑިޕްރެޝަންތަކަކަށެވެ.
  
  "ފްރެންޗް؟" ޔޯރގީ އަހާލިއެވެ.
  
  ޑްރޭކް ބޯ ހޫރާލިއެވެ. ސަމާސާތައް އެއްފަރާތްކޮށްލާއިރު، ފްރާންސް މީހުން ފެންތައް ޓެސްޓްކޮށް، އިދިކޮޅު ޓީމުތަކަށް ތުނިކޮށްލުމަށް ފުރުސަތު ދިނުމަށް ވެސް ފަހަތަށް ޖެހިފައި ހުރެދާނެ އެވެ. އެންމެ ފަހު ވަގުތު ލިބުނު މަކަރުވެރި ކާމިޔާބީއެކެވެ. އޭނާ ބަލަހައްޓައިގެން ހުރީ ކައިރިވަމުން އައި ވޭނަށެވެ.
  
  "އަތްތިލަ އުފުލާ."
  
  ސްމިތު އާއި ކެންޒީ މިސްރާބު ނަގައިގެން މަގުގެ އެއްފަރާތުގައި ހުރެ ކައިރިވަމުން އަންނަ ވެން އަށް ބަޑިތައް ދައްކާލިއެވެ. ޑާލް އާއި ޑްރޭކް މަގުމަތީގައި ދެތިން ބަރު ގަލެއް ބެހެއްޓިއެވެ. ވެން ދުއްވާލުމާއެކު ޓީމުގެ ބާކީ ތިބި މީހުން ފަހަތުން އަރައި ފަރުވާތެރިކަމާއެކު އުޅަނދު ނިވާކޮށް، އޭގައި ތިބި މީހުންނަށް ފޭބުމަށް އަމުރުކުރިއެވެ.
  
  އަލީޝާ ފަހަތު ދޮރު ހުޅުވާލިއެވެ.
  
  "ވާއު، މިތާ ވަސް ދުވަނީ!"
  
  އެކަމަކު އޮތީ ހުސްކޮށެވެ. އަދި ކެންސީ ތުރުކީ ބަހުން ސުވާލެއް ކުރި އަޑު ޑްރޭކްއަށް އިވުނެވެ. އޭނާ ބޯ ހޫރާލީ ޑާލް ކާމިޔާބު ހިނިތުންވުމަކާއެކުގައެވެ. މި އަންހެން ކުއްޖާއަކީ ސަޕްރައިޒްތަކުން ފުރިފައިވާ ކުއްޖެކެވެ. "އޭނާއަށް ވާހަކަ ނުދެއްކޭ އެއްވެސް ބަހެއް އެބައޮތްތަ؟"
  
  ސްވިޑެންގެ މީހާ ހޭން ފަޅައިގެން ދިޔައެވެ. "އާދޭ މީސްމީހާ. އަމިއްލަ ނަފްސު އެހާ ހުޅުވާލައިގެން ދޫކޮށްނުލާ."
  
  "އޯހް" ޑްރޭކް ބޯޖަހާލިއެވެ. "އާނ. ކަލާނގެތަކުގެ ބަސް."
  
  "ތެދުވާ ލޯބި. ޖިންސީ ގުޅުން ހިންގަން ބޭނުން ހެއްޔެވެ؟ އާނ، އަހަންނަށް ހަމަ އިވޭނީ އޯޑިންގެ ދުލުން ކަލޭގެ ފޮނި ލަވައެއް ރޯލްވަމުންދާ އަޑު."
  
  ޑްރޭކް މިކަމަށް އަޅާނުލާ، އަސްލު ބިރުގަތްހެން ހީވި ތުރުކީގެ ދެމީހުންނަށް ފޯކަސް ކުރިއެވެ.
  
  އަދި ހަގީގަތުގައިވެސް ތުރުކީއެވެ.
  
  ފަހަތުން ކައިރިން ފަހަތުން ގޮސް ހޭޑަން އެމީހުން އަނބުރާ ޓްރަކް ތެރެއަށް ކޮއްޕާލިއެވެ. ޑާލް އަނެއްކާވެސް ހީލަމުން އޭނަގެ ފަހަތުން ހިނގައިގަތީ އެހެން މީހުން ފަހަތު ސީޓަށް ފުންމާލުމަށް އިޝާރާތް ކުރަމުންނެވެ. ޑްރޭކްއަށް އޭނާގެ މަޖާވުމުގެ ސަބަބު ވިސްނުނީ އޭގެ އިރުކޮޅެއް ފަހުން، ދެން އަނެއްކާވެސް އެލިޝިއާއަށް ބަލަހައްޓައިގެން ހުއްޓެވެ.
  
  "އެނބުރި ހާދަ ދެރަތަ؟"
  
  
  * * *
  
  
  އެ ޓްރަކް ބައުންސްވެ ޖައްސާލައިގެން ގޮސް ފަނާވެފައިވާ މަގުގައި އަމިއްލައަށް ހަލާކުވާން މަސައްކަތް ކުރި އެވެ.
  
  އަލީޝާ އޭނާގެ ހުރިހާ ބާރަކާއެކު ހިފަހައްޓާލިއެވެ. "އޭނަ އުޅެނީ ލޭއޮހޮރުވާލާ ނުބައި ބީޓްސް ޖަހަންތަ؟"
  
  "ފަހަރެއްގައި" ނޭފަތާއި ވެންގެ ތެރޭގައި ހުރި ރެކެއްގައި ބަނދެފައިވާ ހަޑި ބެލްޓެއް ހިފަހައްޓައިގެން ހުރެ ސްމިތު ނިކަމެތި ގޮތަކަށް ބުނެލިއެވެ. "އަހަންނަށް ބަކަރި ވަސް ދުވަނީ."
  
  އަލީޝާ ދެލޯ ހަނިކޮށްލިއެވެ. "އޯ ޔެސް؟ ތި ރައްޓެއްސެއްތަ؟"
  
  ކިނިމާކާ ޓްރަކްގެ ފަހަތުގައި އިށީނދެގެން އިންއިރު ފަހަތު ދޮރުތައް ބައްދަލުވާ ރެނދުތަކުގެ ތެރެއިން ފުއްޕާމޭ ފުރިފައިވާ ތާޒާ ވައި ގިރާލަމުން ދިޔައެވެ. "ވާންޖެހޭނީ... މި... ދަނޑުވެރިން ކަމަށް ހީކުރަން."
  
  "ނުވަތަ ބަކަރި އެތެރެކުރާ މީހުން" އެލިޝިއާ އިތުރަށް ބުންޏެވެ. "އަހަންނަކަށް ދުވަހަކުވެސް ނުބުނެވޭނެ."
  
  ސްމިތު ރުޅިއައިސްގެން ގިސްލިއެވެ. "އަހަރެން 'ބަކަރި' އޭ ބުނުމުން އަހަރެން މާނަކުރީ އާންމުކޮށް."
  
  "އާނ އާނ އާނ".
  
  ޑްރޭކް އެކަމުން ބޭރުގައި ހުރެ، ފުން ނޭވާތަކެއް ލަމުން އެހެން ކަންކަމަށް ފޯކަސް ކުރަން މަސައްކަތް ކުރަމުން ދިޔައެވެ. އެމީހުންނަށް އިތުބާރު ކުރަން ޖެހުނީ ކުރިން އެމީހުންގެ ސަލާމަތަށް ފަރުވާތެރިވެ، ދަތުރަށް އެންމެ ރަނގަޅު ތަނެއް ހޯދި ހޭޑަން އާއި ޑާލް އެވެ. ދޭތެރެ ދޭތެރެއިން ސްޓޭޓިކް ފަޅައިގެން ދިއުން ފިޔަވައި މުވާސަލާތު ހިމޭންވެފައި އޮތެވެ. ލޯރެން ވެސް ހިމޭންވެފައި ހުރުމުން އެކަމުގެ ސަބަބުން އަމިއްލަ ގޮތަކަށް އެހީތެރިވެދިނެވެ. މިކަމުން އެމީހުންނަށް އެނގުނީ އެމީހުން ތިބީ ނިސްބަތުން ރައްކާތެރިކަމެވެ.
  
  އޭނާގެ ވަށައިގެން ކްރޫއިން އަޑުގަދަކޮށް ޝަކުވާ ކުރިއިރު، އެމީހުން ކުރިމަތިލާން ޖެހޭ ގޮތާއި، ޖަނަވާރުތަކުގެ ވަސް ދުވުމުން ސަމާލުކަން ނަގާލުމެވެ. ސްވިޑެންގެ ފާޚާނާތަކާއި އެމެރިކާގެ ރެސްޓޯރެންޓްތަކާއި ލަންޑަންގެ ހޮޓަލްތަކާ އަޅާކިޔުންތައް ހުށަހެޅީ މަލާމާތުގެ ގޮތުންނެވެ.
  
  ޑްރޭކް އޭނާގެ ޚިޔާލުތައް ޔޯރގާގެ ދާދި ފަހުން އުފެދުނު ގޮތާއި ބިރުވެރި ސިއްރެއް ހިއްސާ ކުރުމުގެ ބޭނުންތެރިކަމުން ފެށިގެން، އެލިޝިއާ އާއި މޭއާ ދެމެދު އާ ވިސްނުމާއި، ސްޕީއާރ ޓީމަށް ކުރިމަތިވެފައިވާ އެހެން މައްސަލަތަކާ ހަމައަށް ދޫކޮށްލިއެވެ. ހޭޑަން އާއި ކިނިމާކާ އާއި ލޯރެން އާއި ސްމިތު ވެސް ޚިޔާލުތަފާތުވުންތަކެއް ކުރިމަތިވި ނަމަވެސް ފަހުގެ ދެމީހުން ވަކިވީ ހަމައެކަނި ޚިޔާލުތަފާތުވުންތަކަކަށް ވުރެ ގިނަ ކަންތައްތަކަކުންނެވެ. ޑާލް ޖޯއާނާއާއެކު ވީހާވެސް ބުރަކޮށް މަސައްކަތް ކުރި ނަމަވެސް އަނެއްކާވެސް މަސައްކަތް ހުއްޓުމަކަށް އައެވެ.
  
  އެއަށްވުރެ އަވަސް އަދި ހުއްޓުމެއްނެތް ކަމެއް އޭނާގެ ސިކުނޑީގައި ވަޅިއެވެ. ޕެރޫގައި އަމުރުތަކަށް ތަބާނުވުމުން ސެކްރެޓަރީ ކްރޯގެ ރުޅިވެރިކަމާއި، ސިއްރު، އެންމެ ސިއްރު އެމެރިކާގެ ދެވަނަ ޓީމެއް މިތަނުގައި އޮތްކަން ޔަގީންކަމާއެކު އެނގުމެވެ. ކޮންމެވެސް ތަނެއްގައެވެ.
  
  ސީލް ޓީމް 7.
  
  ގުނާ ނުލެވޭ ވަރުގެ ސުވާލުތަކެއް ހުރިއިރު އެއީ ކިޔައިދޭން ނޭނގޭ ސުވާލުތަކެކެވެ. ޖަވާބަކީ ކޮބައި ހެއްޔެވެ؟ ކިއުރޯއަށް ދެން އިތުބާރު ނުކުރެވުނީ ސްޕީއާރ ޓީމަށް ހެއްޔެވެ؟ އެމީހުން ބެކަޕް ވީ ހެއްޔެވެ؟
  
  އަދިވެސް ސްމިތު ބޮލުގައި ތަޅުވާފައި އޮތް ބޮޑު ސުވާލު ނިޝާން ހަނދާން ނައްތާނުލެވުނު ނަމަވެސް އެހެން މަންޒަރެއް އޭނާއަށް ތަސައްވަރު ނުކުރެވުނެވެ. އެމީހުންނަށް ފާރަވެރިވުމަށް ޤުރޯ ފޮނުވީ ހަތް މީހެކެވެ.
  
  ޑްރޭކް އޭނާގެ ރުޅި ފިއްތާލިއެވެ. އޭނަގެ އަމިއްލަ ވަޒީފާއެއް އޮތެވެ. ކަޅު ހުދު އަކީ ހަމައެކަނި މޮޔަންނާއި މޮޔައިން ހިއްސާކުރާ ދިރިއުޅުމުގެ ތަޞައްވުރެކެވެ. އޭނާގެ ފުން ޚިޔާލުތައް މެދުކަނޑާލީ ހައިޑަންއެވެ.
  
  "ފަހަތާއި ކުރިމަތީގައި ހުރިހާ ކަމެއް ސާފު. ހީވަނީ އަޅުގަނޑުމެން ކައިރިވަމުން މިދަނީ Ç އައްސޭރިފަށުގައި އޮންނަ އަނަކަލޭ އެވެ. ހެލިކޮޕްޓަރާއި ގުޅުމުގެ ކުރިން އަހަރެމެންނަށް ލޮކޭޝަނެއް ފެންނަންދެން މަޑުކުރާނަން. އަޅެ، އަދި ދާލްއަށް އެ ފޮށި ވަކިކޮށްލުމުގެ ފުރުސަތު ލިބުނު."
  
  ސްވިޑެންގެ މީހާ ދުވަސްކޮޅަކު އެމީހުންގެ ސަމާލުކަން ހާލަތުން ދުރުކޮށްލީ ކަރުދާސް ފަށަލަތަކަކީ ކޮބައިކަން ކިޔައިދީގެންނެވެ. އެއީ ހަނގުރާމައަކަށްވުރެ މާ ބޮޑު ކަމެއް، އެއީ ހަމަ އޭގެ އިއުލާނެކެވެ. ހަނީބަލް ހޮވާފައިވަނީ ހަމައެކަނި ރަމްޒެއްގެ ގޮތުގައި ކަހަލައެވެ.
  
  
  * * *
  
  
  "އެފްރިކާ ދުނިޔޭގެ ހަތަރު ކަނުގެ ތެރެއިން އެއް ކަނަކަށް ވެގެން ދިޔައީ ކިހިނެއް ކަމުގެ އެއްވެސް އިޝާރާތެއް އެބައޮތްތަ؟" މާއީ އަހާލިއެވެ.
  
  "ނޯ ޑޭމް ތިންގް ލައިކް ދަ ތަޓް. އެހެންކަމުން ދެން ހޯސްމަން ހުންނާނީ ކޮންތާކު ކަމެއް އަޅުގަނޑުމެންނަކަށް ލަފާ ނުކުރެވޭނެ."
  
  "މާޒީއަށް ބަލާބަލަ" ކެންޒީ ވާހަކަ ދެއްކިއެވެ. "އަހަރެންގެ ވަޒީފާގައި، ކުރީގެ ވަޒީފާގައި، ޖަވާބުތައް އަބަދުވެސް ފޮރުވިފައި ހުރީ މާޒީގައި. ހަމައެކަނި ބަލަންވީ ކޮންތާކުކަން އެނގެން ޖެހޭނެ."
  
  ދެން ލޯރެންގެ ތެރެއަށް ވަދެއްޖެއެވެ. "އަހަރެން މިކަން ޓްރައި ކުރާނަން."
  
  ޑްރޭކް ޓްރަކްގެ ޓިލްޓް އާއި ދިމާލަށް އުނދަގޫވިއެވެ. "ޗަނަކަލޭ އާއި ކިހާ ދުރެއް؟"
  
  "އަޅުގަނޑުމެން މިހާރު މި ވަންނަނީ ބޭރުތެރެއަށް. މާ ބޮޑު ކަމަކަށް ނުފެނެއެވެ. އަހަންނަށް ފެންނަނީ ކަނޑު."
  
  "އަޅެ މޮޅުވަނީ." ޑްރޭކް ހަނދާންވީ ކުޑައިރު ކުޅުނު ގޭމެކެވެ.
  
  "ފުރަތަމަ ފެނުނީ" އަޑުގައި ހިނިތުންވުމަކާއެކު ދާލް ބުނެލިއެވެ.
  
  "އާނ، އަހަރެމެން އެކަން ވެސް ކުޅުނީ."
  
  ޓްރަކް ހުއްޓި މާގިނައިރުތަކެއް ނުވެ ފަހަތު ދޮރުތައް ބޭރަށް ހުޅުވިގެން ދިޔައެވެ. އެ ޓީމު ފުންމާލައިގެން ނުކުމެ ފުއްޕާމޭގައި ތާޒާ ވައި ވަދެގެން ދިޔައެވެ. އެލިޝިއާ ރަނގަޅު ނުވާ ކަމަށް ބުނެ ޝަކުވާ ކުރުމުން ކެންޒީ އިނގިރޭސި ގޮތަކަށް ހޭނެތިގެން އުޅޭ ކަމަށް ހެދިއެވެ. މިކަމުން ވަގުތުން އަލީޝާގެ ހިތްހަމަޖެހުން ލިބުނެވެ. ޑްރޭކްއަށް ފެނުނީ ބަލަހައްޓައިގެން ހުރެ ހައިރާންކަމާއެކު ބަލަހައްޓައިގެން ހުރިތަނެވެ.
  
  "ޑޭމް އިޓް" އޭނާ ގަސްތުގައި މުމްބާއީ ކޮށްލިއެވެ. "އާނ، މަކުނުގެ ދޮންބައްޕައަކަށް ވާނީ."
  
  ދާލް މާ ބޮޑަށް ސިއްސައިގެން ގޮސް ކޮމެންޓެއް ނުކުރެވުނެވެ.
  
  އެމީހުންގެ ކުރިމަތީގައި ހުރީ ކޮންމެވެސް ސަބަބަކާހުރެ ދަންނަ ބޮޑު ލަކުޑި އަސް، އިމާރާތްތަކުން ވަށާލެވިފައިވާ ކުޑަ މައިދާނެއްގައި ބްރޫޑް ކުރަމުންނެވެ. އެ ރޯނު އޭނާގެ ފައި ބަނދެފައިވާ ކަހަލަ ގޮތަކަށް ބޮލުގައި ދިއްކޮށްލައިގެން ހުއްޓެވެ. ޑްރޭކް ހީކުރީ އެއީ އިންސާނުން އުފެއްދި ފަޚުރުވެރި ޖަނަވާރެއް ކަމަށްވާ އާމަރޑް އަދި މެޖެސްޓިކް ޖަނަވާރެއް ކަމަށެވެ.
  
  "ކޮން ނަރަކައެއް؟"
  
  އޭނާގެ ވަށައިގެން ގިނަ ބަޔަކު އެއްވެ، ބަލަހައްޓައިގެން ހުރެ، ޕޯޒްކޮށް، ފޮޓޯ ނަގަމުން ދިޔައެވެ.
  
  ލޯރެން ވާހަކަ ދެއްކީ ކޮމިއުނިކޭޓަރުގައެވެ. "އަހަރެންނަށް ހީވަނީ ދެންމެ ޓްރޯޖަން ހޯސް ހޯދިހެން."
  
  ސްމިތު ހީގަތެވެ. "މިއީ ކުޅޭ އެއްޗަކާ ދުރު ކަމެއް."
  
  "ނޫން ޓްރޮއި.. އެނގޭތަ؟ ބްރެޑް ޕިޓް؟"
  
  ހުރިހާ ދިމާލަކަށް ބަލާލަމުން އަލީޝާގެ ކަރު ފަޅައިގެން ދިޔައީ ކިރިޔާއެވެ. "ކޯއްޗެއް? ކޮންތާކު?"
  
  "އާޗާ". ކެންސީ ހީލިއެވެ. "އަހަރެންނަށް ފެނިއްޖެ ވައިޕަރުން އެޓޭކް ކުރާތަން މާ މަޑުމަޑުން."
  
  އޭރުވެސް އަލީޝާ ދިޔައީ އެސަރަހައްދު ރަނގަޅަށް ދިރާސާ ކުރަމުންނެވެ. "ކޮބާ ލޯރެން؟ އޭނާ އަސްމަތީގައި ހެއްޔެވެ؟"
  
  ނިއުޔޯކުގެ މީހާ ހީހީފައި ދޫކޮށްލިއެވެ. "އާނ، އެއްފަހަރަކު އޭނަ އުޅުނީ. މިޒަމާނުގެ ފިލްމު "ޓްރޮއި" ހަނދާން ނެތުނީތަ؟ އާދެ، ފިލްމު ކުޅުމަށްފަހު، އެމީހުން އަސް ދޫކޮށްލީ ހަމަ ތިޔަ ކޮޅަށް ހުރި ތަނުގައި، ޗަނަކަލޭގައި."
  
  "ބުލްޝިޓް" އެވެ. އަލީޝާ އޭނާގެ އިހުސާސްތަކަށް ވެންޓިލޭޓަރެއް ދިނެވެ. "އަހަރެން ހީކުރީ އަހަރެންގެ ހުރިހާ ކްރިސްމަސް އެއް އެއްފަހަރާ އައީ ކަމަށް." އޭނަ ބޯ ހޫރާލިއެވެ.
  
  ޑްރޭކް އޭނާގެ ކަރު ސާފުކޮށްލިއެވެ. "އަދިވެސް މިހުރީ ލޯބި."
  
  "އޯ ޔެސް." ވަރަށް ރީތި".
  
  "އަދި ހާސްނުވޭ، ބްރެޑް ޕިޓް އެ އަސްގެ ފުއްޕާމޭއިން ފުންމާލައިގެން ކަލޭ ރަހީނު ކުރަން އުޅެފިއްޔާ އަހަރެން ކަލޭ ސަލާމަތް ކުރާނަން."
  
  "ޑޯންޓް ޔޫ ފަކިންގް ޑޭއާ."
  
  ލޯރެންގެ އަޑު އެމީހުންގެ ވާހަކަތައް ކަނޑާލީ ސަމުރާއީ ކަނޑިއެއްގެ ވަރުގަދަ ވަޒަނެއް ފަދައިންނެވެ. "އެޑްމިޝަން ކުދިން! ވަރަށް ގިނަ ދުޝްމަނުން. އަޅުގަނޑުމެން މިވަގުތު މިދަނީ ކަނަކަލޭއާ ކައިރިވަމުން. އެމީހުންވެސް މުވާސަލާތީ ނިޒާމާ ގުޅިފައި އޮންނަން ޖެހޭނެ، ހަމަ އަޅުގަނޑުމެން ފަދައިން. ދިޔުން! "
  
  "މި ފެނޭތަ؟" ޑްރޭކް އިޝާރާތްކުރީ ކިއްލާއަށެވެ. "ހެލިކޮޕްޓަރަކަށް ގުޅާތި. އަހަރެމެންނަށް ގަނޑުވަރަށް އަރައި ދިފާއު ކުރެވޭނަމަ އެތަނުން އަހަރެމެން ގެންދެވިދާނެ."
  
  ހައިޑަން ފަހަތަށް ނަޒަރު ހިންގާލީ ކަނަކަލޭގެ ބޭރުފުށަށެވެ. "ޓޫރިސްޓް ޓައުންއެއްގައި ހުންނަ ކަސްޓަލްއެއް ސްވޮޓްގެ ހަ ޓީމަކުން ދިފާއު ކުރެވޭނަމަ."
  
  ދާލް ފޮށި ނެގިއެވެ. "އެނގޭނީ އެންމެ ގޮތެއް."
  
  
  އެގާރަވަނަ ބާބު
  
  
  ޣައިރު ޤާނޫނީ ގޮތުން އެމީހުން ކުރިއަށް ދިޔައީ އައްސޭރިފަށުގެ މަގާއި ދިމާއަށް، އެއީ ތަސައްރަފު ފުދިފައިވާ ސިޓީ ކިއްލާއާ ދިމާއަށް ވައިޖެހޭނެކަން އެނގިހުރެއެވެ. ކޮމް ވާހަކަތަކުގެ ސްނިޕެޓްތަކުން ލޯރެންއަށް ލިބުނު މައުލޫމާތަކީ ވަރަށް މަދު މައުލޫމާތެއް ކަމަށާއި، އެކި ޓީމް ލީޑަރުންގެ ފަރާތުން ޑްރޭކްއަށް އަޑުއިވިފައި ވަނީ އެއަށްވުރެ މަދު ނަމަވެސް އާންމު އިއްތިފާގަކީ އެ އެންމެން އަވަހަށް ބަންދުވަމުންދާ ކަމަށެވެ.
  
  އެ މަގު ކުރިއަށް ދިޔައީ ހުދު ކުރިމަތީގައި ހުރި ގިނަ އިމާރާތްތަކެއްގެ ކައިރިންނެވެ: ގެތަކާއި ފިހާރަތަކާއި ރެސްޓޯރެންޓްތަކުން ހެލެސްޕޮންޓްގެ ރިއްސާފައިވާ ކަޅު ފެންގަނޑު ފެނެއެވެ. ކަނާތްފަރާތުގައި ޕާކުކޮށްފައި ހުރި ކާރުތަކެއް ހުރިއިރު، އޭގެ ފަހަތުގައި ކުދި ދޯނިތަކެއް ހުރިއިރު، އޭގެ މަތީގައި ވެލިކުލައިގެ ކިއްލާގެ އުސް ފާރުތައް ޓަވަރުކޮށްފައި ހުއްޓެވެ. ހަނި މަގުތަކުގައި މަޑުމަޑުން ގުގުމާލަމުން ޓޫރިސްޓް ބަސްތައް ފާއިތުވަމުން ދިޔައެވެ. ސޮރުތަކުގެ އަޑު އިވުނެވެ. މަޝްހޫރު ކެފޭއެއް ކައިރިއަށް ލޯކަލް ރައްޔިތުން އެއްވެ ދުންފަތުގެ އިސްތިއުމާލުކޮށް ވާހަކަ ދައްކަމުން ދިޔަ އެވެ. އެ ޓީމުން ވީހާވެސް އަވަހަކަށް ޝައްކު އުފެއްދުމެއް ނެތި އަވަސްވެގަތެވެ.
  
  ކޮމްބަޓް ގިއާ ލައިގެން އުޅުމަކީ ފަސޭހަ ކަމެއް ނޫން ނަމަވެސް ޚާއްސަކޮށް މި މިޝަނަށް އެމީހުން ތިބީ ހުރިހާ ހެދުމެއް ކަޅު ކުލައެއްގައި ކަމުން ސަމާލުކަން ލިބިދާނެ ތަކެތި ނަގައި ފޮރުވޭނެ އެވެ. ނަމަވެސް ބޯ އަނބުރާލުމާއެކު ހަރަކާތްތެރިވަމުން ދިޔަ މީހުންގެ ގްރޫޕް، އެއް ފޯނަށްވުރެ ގިނަ ފޯނަށް ހުޅުވިފައިވާތަން ޑްރޭކްއަށް ފެނުނެވެ.
  
  "އަވަހަށް ގުޅާލާ ލަދުވެތި ހެލިކޮޕްޓަރަށް" އޭނާ ބުންޏެވެ. "ވީ އާ އައުޓް އޮފް ލޭންޑް އެންޑް ޑޭމް ޓައިމް ހިއާ."
  
  "އަހަރެންގެ މަގުގައި." ދިހަ ފަނަރަ މިނެޓުގެ ތެރޭގައި."
  
  މިއީ ހަނގުރާމަތަކުގެ ޒަމާނެއްކަން އޭނާއަށް އެނގުނެވެ. އާންމުކޮށް އިންތިހާއަށް ނުރައްކާތެރި ހާލަތަކަށް ކަމާބެހޭ ފަރާތްތަކުން ޓެރަރިސްޓް ސްޕިންއެއް ޖަހާނެކަން އެނގިހުރެ، އެމީހުންގެ އަމުރުތަކާއި ފިލުމުގެ ގާބިލްކަމަށް އިތުބާރުކޮށް، އެހެން ބައެއް ސްވޮޓް ޓީމުތަކުން ސިޓީއަކަށް ނަރަކަ ދޫކޮށްލަން ފަސްނުޖެހޭނެ އެވެ.
  
  ވެލިކުލައިގެ ފާރުތައް ކުރިމަތީގައި ތޫނުކޮށް އުފުލިގެން ދިޔައެވެ. ފޯރޓް ޗަ އަނަކަލޭގައި ވަށައިގެން ކަނޑާ ދިމާލަށް ހުންނަ ދެ ކިއްލާ ފާރާއި މެދުތެރޭގެ ސިޓަޑެލްއެއް ހުރިއިރު، އޭގެ ފަހަތުގައި ފަރުބަދަމަތިން ކަނޑާ ދިމާއަށް ދުއްވާފައިވާ ފުޅާ އަތެއްގެ ހަނގުރާމަވެރިން ހުއްޓެވެ. ފުރަތަމަ ކައްސާލާފައިވާ ފާރުގެ ރޮނގުގެ ފަހަތުން ޑްރޭކް ދިޔައީ މިއާއި އޭގެ ކޮއްކޮ ގުޅޭ ހިސާބުގައި އޮތީ ކޮން އެއްޗެއް ބާވައޭ ހިތަށް އަރާފައެވެ. ކުރިމައްޗަށް ހުއްޓި ހައިޑަން ފަހަތަށް ބަލާލިއެވެ.
  
  "އަހަރެމެން މި އުފުލިގެން މިދަނީ."
  
  ކެރިގެން ނިންމުމެއް ނަމަވެސް ޑްރޭކް އެއްބަސްވީ އެއް ކަމަކަށެވެ. މައްޗަށް ދިއުމުގެ މާނައަކީ އެމީހުން ކިއްލާގައި ތާށިވެފައި، މަތިން ދިފާޢުކޮށްފައި ނަމަވެސް ދިފާޢު ނުކުރެވި، ތާށިވެފައި ތިބޭނެ ކަމެވެ. ކުރިއަށް ދިއުމުގެ މާނައަކީ ކަނޑަށް ފިލައިގެން ދިއުމުގެ އިތުރުން އެހެން ގޮތްތައް ވެސް ހުރި ކަމެވެ: މާލޭގައި ފޮރުވިދާނެ، ކާރެއް ހޯދައި، ތިރިއަށް އޮށޯވެވޭނެ ގޮތް ނުވަތަ ދުވަސްކޮޅަކަށް ބައިބައިވެވޭނެ އެވެ.
  
  އެކަމަކު ހައިޑަންގެ ސެލެކްޝަނުން އެ ޓީމަށް ލީޑު ނަގަން ފުރުސަތު ލިބުނެވެ. އެތަނުގައި އެހެން ރައިޑަރުން ވެސް ތިއްބެވެ. އެމީހުން ހޯދަން ހެލިކޮޕްޓަރަކަށް ފަސޭހަވާނެއެވެ. އެމީހުންގެ ހުނަރުތައް ޓެކްޓިކަލް ހަނގުރާމައިގައި ރަނގަޅަށް ބޭނުންކުރިއެވެ.
  
  ގަދަ ފާރުތަކުން ޖާގަ ލިބުނީ އާރކް އެންޓްރެންސަކަށް އަދި ދެން ސްޕައިރަލް ސިޑިއަކަށެވެ. ފުރަތަމަ ދިޔައީ ހޭޑަން، ދެން ދިޔައީ ޑާލް އާއި ކެންސީ، ދެން ބާކީ ތިބި މީހުންނެވެ. ސްމިތު ގެނައީ ފަހަތުންނެވެ. އަނދިރިކަމުން އެމީހުންގެ ލޮލަށް ހެދުމެއް އުފެއްދިއިރު، އެމީހުން ހޭނިގެންދާންދެން ބޯކޮށް ތަޅުވާފައި އޮތީ ވަދެ ނުގަނެވޭނެ ގޮތަކަށެވެ. އަދިވެސް އެމީހުން މައްޗަށް ހިނގައިގަތީ ސިޑިން އަރައިގެން އެނބުރި އަލިކަމާ ދިމާއަށް މިސްރާބު ޖެހިއެވެ. ޑްރޭކް މަސައްކަތް ކުރީ އޭނާގެ ސިކުނޑީގައި ހުރި ކަމާގުޅޭ ހުރިހާ މައުލޫމާތެއް ފިލްޓަރކޮށް އޭގެ މާނަ ދޭހަވާށެވެ.
  
  ހަނީބަލް އެވެ. ހަނގުރާމައިގެ އަސްވެރިޔާ. ޤިޔާމަތުގެ ތަރުތީބާއި، ސަލާމަތްވި މީހުންނަށް ރަނގަޅު ދުނިޔެއެއް އުފެއްދުމަށް އެމީހުން ރާވާފައިވާ ޕްލޭނެވެ. މިކަމުގައި ދުނިޔޭގެ ސަރުކާރުތަކުން ގުޅިގެން މަސައްކަތް ކުރަން ޖެހުނު ނަމަވެސް ރަހުމުކުޑަ، ދަހިވެތި މީހުން ބޭނުންވީ އެ ލޫޓުވުމާއި ޢިލްމު އަމިއްލައަށް.
  
  ބިމުގެ ހަތަރު ކަނުގައި ހެއްޔެވެ؟ ކިހިނެއް ވެގެން ދިޔައީ؟ އަދި ދެން ވީ ކޮން ނަރަކައެއް ހެއްޔެވެ؟
  
  "އިންޓަރެސްޓިންގ..." އެވަގުތު ލޯރެންގެ އަޑު އިވުނީ ކޮމިއުނިކޭޓަރު މެދުވެރިކޮށެވެ. "Ç އަނަކަލޭ ހުންނަނީ ދެ ބައްރެއްގައި ކަމަށާއި އެއީ ގަލިޕޮލީގެ އެއް ސްޓާޓިން ޕޮއިންޓް ކަމަށް ވެސް ބުންޏެވެ. މިހާރު ރަޝިޔާ މީހުންވެސް އެ ސިޓީއަށް ވަދެގެން ދިޔައީ، އިސްރާއީލުގެ މީހުންވެސް ވަދެގެންނެވެ. ކޮންތާކު ކަމެއް ނޭނގެއެވެ. އަދިވެސް ލޯކަލް ފުލުހުންގެ ވާހަކަ ދެއްކުމަކީ އާންމު ކަމެކެވެ. ރައްޔިތަކުގެ ތެރެއިން އެކަކު ތިޔަބޭފުޅުންނަށް ރިޕޯޓްކޮށްފައި ވާންޖެހޭނެ ކަމަށާއި މިހާރު ގޮވާލަނީ އަލަށް އަންނަ މީހުންނަށެވެ. ތުރުކީން އެމީހުންގެ އަމިއްލަ އެލައިޓް ފޯސަސްތަކަށް ގޮވާލާކަށް މާގިނަ ދުވަހެއް ނުނަގާނެ."
  
  ޑްރޭކް ބޯ ހޫރާލިއެވެ. ބުލްޝިޓް.
  
  "އޭރުވާއިރު އަހަރެމެން މިތާ ދުރުގައި ތިބޭނަން." ހައިޑަން ފަރުވާތެރިކަމާއެކު މަތީގައިވާ އަލިކަމާ ދިމާއަށް ހިނގައިގަތެވެ. "ދިހަ މިނެޓް ކުދިންނޭ. ހިނގާ."
  
  ހެނދުނުގެ އިރުގެ އަލިން ގާތްގަނޑަކަށް ޓަވަރުގެ މަތީގައި ހުރި ފުޅާކޮށް ހުޅުވިފައިވާ، މަދު ސަރަހައްދު އަލިވެގެން ދިޔައެވެ. ޓަވަރުގެ ވަށައިގެންވާ މަތީ ފަރާތް އެމީހުންގެ ބޮލުގެ މައްޗަށް އިތުރު އަށް ފޫޓު މައްޗަށް އުފުލިގެން ދިޔަ ނަމަވެސް އެއީ އެތެރެއަށް ނުވަދެވޭހާ އުސްމިނެކެވެ. ހުރިހާ ތަނެއްގައި ވެސް ހަލާކުވެފައިވާ ހަނގުރާމަތައް ޖަހާފައި ހުރިއިރު، ދަނޑިގަނޑުތަކެއް ފަދައިން ނިކުމެފައި ހުރިއިރު، ކަނާތްފަރާތުގައި ސިލްސިލާ ތިރި ފަރުބަދަތަކެއްގެ ވަށައިގެން ފޮތިގަނޑު ގިނަ މަގެއް ހުއްޓެވެ. ޑިފެންސް ކުރެވިފައިވާ އެތައް މަގާމުތަކެއް ޑްރޭކްއަށް ފެނިގެން ތަންކޮޅެއް ފަސޭހައިން ނޭވާލެވުނެވެ.
  
  "އަހަރެމެން މިތިބީ" ހޭޑަން ލޯރެން ގާތު ބުންޏެވެ. "ހެލިކޮޕްޓަރުގައި ބުނެބަލަ ހޫނު ލޭންޑިން އަކަށް ތައްޔާރުވާށޭ."
  
  "ތި ހީކުރާ ވަރަށް ވުރެ ހޫނު،" ސްމިތު ބުންޏެވެ.
  
  މުޅި ޓީމު ތިރިއަށް ބަލަހައްޓައިގެން ހުއްޓެވެ.
  
  "ޑައުން ނޫން،" ސްމިތު ބުންޏެވެ. "މަތި. މަތި."
  
  ގަނޑުވަރުގެ މަތީގައި އަދިވެސް އެރަށު އޮތީ ފަރުބަދަތަކުގެ މަތީގައެވެ. އެ ގެތައް ހަނގުރާމަވެރިންގެ މައްޗަށް އުފުލިފައިވާއިރު، އެ ގެތަކާ ދިމާއަށް އުސް އަދި ބޯ ފާރުތައް ދިގުވެފައި ހުއްޓެވެ. މި ފާރުތަކުގެ ތެރެއިން ހަތަރު މީހުންގެ ޓީމެއް ދުވެފައި ދިޔައީ މޫނު ނިވާކޮށްގެން ހަތިޔާރު ފުރިހަމައަށް ދަމާލައިގެންނެވެ.
  
  މި ސްޓައިލް ޑްރޭކްއަށް ދެނެގަތެވެ. "ޑޭމް، މިއީ މައްސަލައެއް. ސާސް."
  
  އެންމެ ފުރަތަމަ އެންގޭޖްވީ ޑަލް ނަމަވެސް އޭނާގެ ހަތިޔާރު ދޫކޮށްލުމުގެ ބަދަލުގައި އެ ހަތިޔާރު ފޮރުވައިގެން ފޮށި ހިފައިގެން އަމިއްލައަށް ހަނގުރާމަވެރިންގެ މައްޗަށް ފުންމާލިއެވެ. "އިނގިރޭސި މީހުންގެ އަތުގައި ޑައިވަރސިޓީއަށް ރަނގަޅު ޚިޔާލެއް އެބައޮތް. ބެލުން..."
  
  ޑްރޭކް އޭނާގެ ނަޒަރު ފަހަތުން ދިޔައެވެ. ބެޓްލްމަންޓްތައް ފުޅާ އާކެއްގެ ގޮތުގައި މޫދާއި ޗަޕް މޫދާއި ހަމައަށް ދިގުވެފައި ހުއްޓެވެ. އެމީހުން ރަނގަޅަށް ޓައިމް ކޮށްފިނަމަ ޗޮޕަރ އިން އެމީހުން ހަމަ މަތިން ނުވަތަ ހަމަ ނިމުމުގައި ރިއްސައިލެވިދާނެއެވެ. އިނގިރޭސި ފައިގެ ދަށުގައި ހުރި ގަދަ ކޮންކްރީޓަށް ދެތިން ޝޮޓެއް ޖަހައި، އެ ފައި ލަސްކޮށް، ޓީމަށް ކުޑަކޮށް ރިކެޓީ ފޯޓިފިކޭޝަންގެ މައްޗަށް އަރަން ވަގުތު ދިނެވެ.
  
  އަލީޝާ ސިއްސައިގެން ދިޔައެވެ. "އަހަންނަކީ އުސްމިންތަކަކަށް ނޫޅެން!"
  
  "ދުވަހަކުވެސް ގިސްލުން ހުއްޓާލާނަންތަ؟" ކެންސީ ގަސްތުގައި އޭނާގެ ކައިރިން ކޮއްޕާލީ މަގުމަތީގައި ކުޑަކޮށް ކޮއްޕާލަމުންނެވެ.
  
  "އޯ ބިޗް، ތި އުޅެނީ މިކަމަށް ފައިސާ ދައްކަން." އަލީޝާއަށް ޔަގީންކަމެއް ނެތް އަޑު އިވުނެވެ.
  
  "އަހަންނަށް ކުރެވޭނެތަ؟ ހަމައެކަނި އަހަރެންގެ ފަހަތުގައި ތިބޭކަން ޔަގީންކޮށްލާށެވެ. އެގޮތަށް ބަޑިޖަހައި ހަޅޭއްލަވާ އަޑު އިވުމުން އަހަންނަށް އެނގޭނީ ދުވެލި ނަގަން."
  
  އޭރު އަލީޝާ ހުރީ ރުޅިވެރިކަމުން ހޫނުވެފައެވެ. ޑްރޭކް ސަޕޯޓް ކުރިއެވެ. "ހަމަ މޮސާދަށް މަލާމާތް ކުރަނީ." އޭނާ ދެއަތް ފަތުރާލިއެވެ.
  
  "ކަނާތް. އާދެ މިތަނުން ތިރިއަށް ދާއިރު އަހަރެން މިދަނީ އޭނަގެ ފުއްޕާމޭ ރަނގަޅަށް ފޮޅާލަން."
  
  ފުރަތަމަ ފިޔަވަޅުތަކުގެ ތެރެއިން ޑްރޭކް އޭނާއަށް މަގުދައްކައިދިނެވެ. "މިއީ ފޯރިގަދަ އަޑެއް ހެއްޔެވެ؟"
  
  "ފަކް އޮފް، ޑްރޭކް."
  
  އޭނާއަށް އެންމެ ރަނގަޅީ، މާ ތިރީގައި ހުރި ހަނގުރާމަވެރިން އެއް ތަނުން އަނެއް ހަނގުރާމައަށް ފުންމާލަން ޖެހޭ ގޮތަށް ޖާގަ ދީފައިވާ ހަނގުރާމަތަކަކަށް ވެގެން ދިޔަކަން ފާހަގަ ނުކުރުން އެންމެ ރަނގަޅެވެ. ތިން ފޫޓު ފުޅާ ފާރުގައި އެންމެ ފުރަތަމަ ޖޮގް ކުރި ޑާލް އަކީ ޓީމުގެ ލީޑް ހޯދައިގެންނެވެ. ކިނިމާކާ މިފަހަރު ސްމިތު އާއި ހަވާލުވީ ފަހަތުން، އިނގިރޭސިންނަށް ބަލަން ހުރެގެންނެވެ. ޑްރޭކް އާއި އެހެން މީހުން ދުޝްމަނުންގެ އެހެން އެއްވެސް އަލާމާތެއް ފެނުމުން ކަންފަތް ހުޅުވާފައި ތިއްބެވެ.
  
  ބަޓްލްމަންޓްތަކުން ތިރިއަށް ރޭސް ފެށިއްޖެއެވެ. ސާސް ސިފައިން ފޯމޭޝަން ދަމަހައްޓައިގެން ދުއްވައިގަތީ، ހަތިޔާރު އުފުލާލައިގެން، އެކަމަކު އަޑެއް ނުއިވިގެންނެވެ. ހަމަގައިމުވެސް، ޕްރޮފެޝަނަލް ލެނިއެންސީއަކީ ހަމައެކަނި އެއް ސަބަބަކަށް ވެދާނެއެވެ؛ ފަތުރުވެރިންގެ އިތުރުން ލޯކަލް ރައްޔިތުން އިސްކަންދެނީ ސިއްރުވެރިކަމާއި ވަރަށް ރައްކާތެރި އޯޑަރުތަކަށެވެ.
  
  ޑްރޭކްއަށް އެނގުނީ އޭނާގެ ފައިތަކަށް ފުރިހަމަ ކޮންސެންޓްރޭޝަން ބޭނުންވާ ކަމަށެވެ. ކޮންމެ ފަރާތެއްގައި ހުރި ފަރުބަދައާއި މަޑުމަޑުން މޫދަށް ފޭބުމުން އެއްވެސް ތަފާތެއް ނުފެނުނު، ހަމައެކަނި އޭނާގެ ފައިދަށުގައި އޮތް ރައްކާތެރި ސަރަހައްދެވެ. އެއީ މަޑުމަޑުން، ޝަރަފުވެރިކަމާއެކު އެއްވަރަކަށް، އެއްވަރެއްގެ ކަރުވައެއްގައި ކައްސާލިއެވެ. އެއްވެސް މީހެއްގެ ދުވެލި މަޑުއެއް ނުވެ، އެއްވެސް މީހަކު ފަޅައިގެން ނުދިޔައެވެ. އެމީހުންގެ ލަނޑުދަނޑިއާއި ހަމައަށް ދެމިގެން ދިޔައިރު އެނބުރޭ ޕްރޮޕެލާތަކުގެ އަޑު އެމީހުންގެ ކަންފަތުގައި ފުރިގެން ދިޔައެވެ.
  
  ޑްރޭކް މަޑުކޮށްލަމުން އުޑުމައްޗަށް ބަލާލިއެވެ. "އަހަރެމެންގެ ނޫން" އޭނާ ހަޅޭއްލަވައިގަތެވެ. "ޑޭމް ފްރެންޗް!"
  
  މިއީ ކަނޑައެޅިގެން ނިންމުމެއް ނޫން ނަމަވެސް މިހާތަނަށް އެމީހުން ނެތްކަން ހާމަކޮށްދޭނެ ކަމެކެވެ. އަހަރެމެން އެންމެ ފަހު ވަގުތު އަވަސްވެގަނެއެވެ. ސްޕީއާރ ޓީމަށް މަޖުބޫރުވީ ލަސްކުރަން. ޑްރޭކްއަށް ފެނުނީ ކުޑަދޮރުން ރުޅިވެރިކަމާއެކު ބޭރަށް ބަލަން ތިބި ދެ ސިފައިންގެ މޫނުތަކެއް ކަމަށާއި، އިތުރު ދެ ސިފައިންގެ މޫނުތައް ބައި ހުޅުވާފައި ހުރި ދޮރުތަކުގައި ތަޅުލާފައި ތިބީ ރަނގަޅަށް ތަޅުގައި ކްލިކް ކުރުމަށް ހަތިޔާރު އަނބުރާލާތަނެވެ.
  
  "ހަގީގަތް ބުނަންޏާ" ޑާލް ނޭވާ ނުލާ ހުރެ ބުނެލިއެވެ. "އެއީ އެންމެ ރަނގަޅު ޚިޔާލަކަށް ނުވެދާނެ. ލޭއޮހޮރުވާލާ އިނގިރޭސީންގެ ބެލްތައް ނިމިގެން ދަނީ."
  
  އެކަކުގެ ގޮތުގައި ޑްރޭކް، ސްމިތު، ހޭޑަން އަދި މޭ ހަތިޔާރު އުފުލާލައިގެން ބަޑިޖަހާލިއެވެ. އެ ވަޒަންތައް ރިކޯޝެޓް ކޮށްލީ ކައިރިވަމުން އައި ހެލިކޮޕްޓަރުންނެވެ. ބިއްލޫރި ފަޅައިގެން ގޮސް އެއް މީހަކު އޭނާގެ ރޯނުން ވެއްޓި، ތިރީގައި ބާރަށް ބިންމައްޗަށް ޖެހުނެވެ. ހެލިކޮޕްޓަރު ފަހަތަށް ޖެހިލީ ހޭޑަންގެ ވަޒަންތަކުގެ ފަހަތުންނެވެ.
  
  "ފްރާންސް މީހުންނަކީ ސަޕޯޓަރުންނެއް ނޫން،" ހިތާމަވެރި ގޮތަކަށް ޝަބާނާ ބުންޏެވެ.
  
  "އަހަރެމެންނަށް ނޭނގޭ ވާހަކައެއް ކިޔައިދީބަލަ" އަލީޝާ މުމްބާއީ ކޮށްލިއެވެ.
  
  ޔޯރގީ އަވަސް އަވަހަށް ޑާލްގެ ކައިރިން ފާއިތުވެގެން ގޮސް ފާރުގެ ބޭރު ފަރާތުގައި އޭނާގެ ފަހަތުން ގޮސް ފޮށިގަނޑަށް ފަހަތަށް އަތް ދިއްކޮށްލިއެވެ. "މިތާ، އަހަންނަށް މި ދީބަލަ" އޭނާ ބުންޏެވެ. "ފާރުގައި ރަނގަޅު ވެއްޖެ ދޯ؟"
  
  ޑާލް ހީވީ ޖަދަލު ކުރަން ބޭނުންވާހެން ނަމަވެސް އިންނިންގްސްގެ މެދުތެރެއިން ފޮށި ފޮނުވާލި އެވެ. ސްވިޑެންގެ މި ކުޅުންތެރިއަކީ ޕާކަރަށް އަލަށް ވަންނަ ކުޅުންތެރިއެއް ނޫން ނަމަވެސް ޔޯރގީ އަކީ ޕްރޮފެޝަނަލް މީހެކެވެ. ރަޝިޔާގެ ކުޅުންތެރިޔާ އުދުހިގެން ދިޔައީ އެންމެ ބާރު ސްޕީޑެއްގައި، ފާރުން ތިރިއަށް ދުވެފައި ގޮސް، މިހާރުވެސް ހަނގުރާމަވެރި ތަންތަނާ ކައިރިވަމުންނެވެ.
  
  އެލިޝާއަށް އެމީހުން ފާހަގަ ކުރެވުނެވެ. "އޯ ޝިޓް، ޝޫޓް މީ ނޯ."
  
  "އަދިވެސް ވެދާނެ." ޑްރޭކްއަށް ފެނުނީ ފްރާންސްގެ ހެލިކޮޕްޓަރު ޓިލްޓްވެ ލޭންޑިންގ އަށް ވަދެގެން އައިތަނެވެ. މައްސަލައަކީ އެމީހުން އަމާޒު ހިފުމަށް ހުއްޓިއްޖެނަމަ އިނގިރޭސީން އެމީހުން ހިފެހެއްޓުމެވެ. އެމީހުން ދުވެފައި ގޮސް ބަޑިޖަހާނަމަ ވެއްޓިދާނެ ނުވަތަ ފަސޭހައިން ބަޑިޖަހާފާނެއެވެ.
  
  ދަހުލް އޭނާގެ ހަތިޔާރު އުފުލާލިއެވެ. އޭނާ އާއި ހޭޑަން ވެސް ވަނީ ހެލިކޮޕްޓަރު ކުޅެން އެނބުރި އައުމުން އެ ހެލިކޮޕްޓަރުގައި ބަޑިޖަހާފައެވެ. މިފަހަރު ބޯޓުގައި ތިބި ސިފައިން ވަނީ ރައްދު ބަޑިޖަހާފައެވެ. އެ ކޮތަޅުތައް ކަސްޓަލްގެ ފާރުތަކުގައި ވަށާލީ މަރުވާ ފަދަ އުސޫލަކުން ކަމަށާއި، އެ ކޮތަޅުތައް ޖެހުނީ ފަރާތު ފަރާތުގެ ތިރީގައެވެ. ހޭޑަންގެ އަމިއްލަ އަލިފާންގަނޑު ހެލިކޮޕްޓަރުގެ ކޮކްޕިޓްގައި ޖެހި، މެޓަލް ސްޓްރަޓްތަކުން ގުގުމާލި އެވެ. ޑްރޭކްއަށް ފެނުނީ ޕައިލެޓް ރުޅިވެރިކަމާއި ބިރުވެރިކަމުގެ ތެރޭގައި ދަތްކުނޑި ވިކާލިތަނެވެ. ސުޕަރ ކުއިކް ލޫކް ބެކް އިން އެނގުނީ ސާސް ޓީމުން ވެސް ހެލިކޮޕްޓަރު ބަލަން ތިބިކަން - ރަނގަޅު ނިޝާނެއް ހެއްޔެވެ؟ ފަހަރެއްގައި ނުވެސް ވެދާނެއެވެ. އެމީހުން ބޭނުންވީ ހަނގުރާމައިގެ ހަތިޔާރުތައް އަމިއްލައަށް އަތް ފޯރާށެވެ.
  
  ނޫނީ އެމީހުންގެ ވެރިކަމުގައި މަތީގައި ހުރި މީހަކަށްޓަކައެވެ.
  
  ވޮލީގެ ޝޮޓްތަކެއް ވާރޭވެހި ދޫނި ފީނައިގެން ޔޯ ވެގެން ދިޔައެވެ. ޑާލް ފާރުގެ އެންމެ ފަހު ސަތޭކަ މީޓަރުގެ ފައިދާ ނަގައިގެން ޝޫޓް ކުރަމުން ދަނިކޮށް ވެއްޓި ސްލައިޑް ކުރި ނަމަވެސް އޭނާއަށް ދުރަށް ނުދެވުނެވެ. ފަށަލަ މާ ގަދައެވެ. ނަމަވެސް އޭނާގެ އަމަލުން އިތުރު ސަލްވޯއެއް ހެލިކޮޕްޓަރުގެ ތެރެއަށް ފޮނުވާލުމުން އެންމެ ފަހުން ޕައިލެޓްގެ ހިތްވަރު ގެއްލި އެ ދޫނި އެތަނުން ދުރަށް އުދުއްސާލި އެވެ.
  
  އަލީޝާއަށް ބަލިކަށި ގޮތަކަށް ހަޅޭއްލަވައިގަނެވުނެވެ.
  
  "އަދި އެއިން ނުނިކުމެވޭ." ޑްރޭކް އެއްފަހަރާ ބަޓްލްމަންޓްތަކުގެ މައްޗަށް ފުންމާލަމުން ސަލާމަތުން ފަރުވާތެރިކަމާއެކު ޖައްސާލިއެވެ.
  
  ލޯރެންގެ އަޑުން ގުޅުން ފޮރުވާލި ހިމޭންކަން ފަޅައިގެން ދިޔައެވެ. "ހެލިކޮޕްޓަރު ކައިރިވަނީ. ތިރީސް ސިކުންތު."
  
  "އަހަރެމެން މިތިބީ ފާރުގައި" އަލީޝާ ހަޅޭއްލަވައިގަތެވެ.
  
  "އާނ އަހަންނަށް ވިސްނޭ. މި އޮޕަރޭޝަނަށް ޑިސްޓްރިކްޓް އޮފް ކޮލަމްބިއާ އިން ސެޓެލައިޓެއް ފޮނުވީ."
  
  އެ ޝޮކް އިހުސާސް ކުރަން ޑްރޭކްއަށް އިތުރު ވަގުތުކޮޅެއް ނެގިއެވެ. "އެހީތެރިވާންތަ؟" އޭނާ އަވަސް އަވަހަށް އަހާލިއެވެ.
  
  "އަނެއްކާ ކީއްވެ؟" ހައިޑަން ވަގުތުން ރިއެކްޓް ކުރިއެވެ.
  
  މިހާރުގެ ހާލަތަށް ބަލާއިރު މިއީ ނުބައި ޚިޔާލެއް ކަމަށް ބެލެވޭކަން އެނގުމުގެ ކުރިން ޑްރޭކް އަމިއްލައަށް ކިރިޔާ ވެސް ޖެހުނެވެ. ހަގީގަތުގައި ސީލް ޓީމް 7 ގެ އެ މަޑުމައިތިރި އެމެރިކާގެ އިންޓޮނޭޝަންތަކާއި ބަސްތައް އަޑުއަހާފައިވަނީ އިތުރު ކާކު ކަމެއް އޭނާއަށް ނޭނގުނެވެ.
  
  ސާފުކޮށް އެނގޭ ގޮތުގައި ހައިޑަންއެއް ނޫނެވެ.
  
  ކުރިމަތީގައި ހުރި ހެލިކޮޕްޓަރު ފެންނަން އައީ ނޭފަތް ތިރިކޮށްލައިގެން، ކަނޑުގެ މައްޗަށް އަވަސް އަވަހަށް އުދުހެމުންނެވެ. ޔޯރގީ ކުރިންވެސް އިންތިޒާރު ކުރަމުން ދިޔައީ ހަނގުރާމަވެރިންގެ ނިމުމުގައި ކަމަށާއި، އެތަނުން ހަނި ގޮނޑުދޮށަށް ފެންނަނީ ކުޑަ ވަށައިގެންވާ ޓަރެޓެކެވެ. ޑާލް މާގިނައިރުތަކެއް ނުވެ އޭނާއާ ހަމައަށް އާދެވުނުއިރު، ދެން ހޭޑަން ވެސް އާދެވުނެވެ. ހެލިކޮޕްޓަރު ކައިރިވެލިއެވެ.
  
  ޑްރޭކް އެލިޝިއާ ދޫކޮށްލުމަށްފަހު ކިނިމާކާ ޕާސް ކުރުމަށް އެހީތެރިވެދިނެވެ. އަދިވެސް މަޑުމަޑުން ހަރަކާތްތެރިވަމުން އޭނާ އިޝާރާތްކޮށް އަތް ދިއްކޮށްލީ ސާސްއަށް އިޝާރާތް ކުރަމުންނެވެ. ޓަވަރުން ތިރީސް ފޫޓު ދުރުގައި އޭނާ ހުއްޓުނެވެ.
  
  ސާސް ވެސް ހުއްޓުނީ، އިތުރު ތިރީސް ފޫޓު އުސްވެފައެވެ.
  
  "އަހަރެމެން ބޭނުމެއް ނޫން ވިކްޓިމްސް" އޭނާ ހަޅޭއްލަވައިގަތެވެ. "އަހަރެމެންގެ މެދުގައި ނޫން. އަހަރެމެން މިތިބީ ހަމަ ޑޭމް ސައިޑްގަ!"
  
  ފިސްތޯލަތައް އޭނާގެ ހަށިގަނޑަށް އިޝާރާތްކޮށްފައިވެ އެވެ. ތިރިން އޭނާއަށް އިވުނީ ޑަހުލް ހަޅޭއްލަވައިގަތް އަޑު: "ހުއްޓާބަލަ..."
  
  ޑްރޭކް އޭނާ ޓިއުން ކޮށްލިއެވެ. "ޕްލީޒް" އޭނާ ބުންޏެވެ. "ރަނގަޅު ކަމެއް ނޫން." އަހަރެމެން އެންމެން މިތިބީ މިތަނުގައި ސިފައިން، ލަދުވެތި ފްރާންސް މީހުން ވެސް."
  
  މިކަމުގެ ސަބަބުން ނަން ނުޖެހޭ ހިނިތުންވުމެއް އުފެދުނެވެ. އެންމެ ފަހުން ފުން އަޑަކުން "އޯޑަރ" އޭ ބުނެލިއެވެ.
  
  "ޑޫޑް، އަހަންނަށް އެނގޭ" ޑްރޭކް ބުންޏެވެ. "ވީން ވޭ ޔޫ އާ. އަޅުގަނޑުމެންނަށް ހަމަ އެ އަމުރުތައް ލިބުނު ނަމަވެސް އެކުވެރި ސްޕެޝަލް ފޯސްތަކަށް ބަޑިޖަހާކަށް ނޫޅެން... ފުރަތަމަ ބަޑިޖަހައިގެން ނޫނީ."
  
  ފަސް އަދަދުގެ ތެރެއިން އެއް އަދަދު ކުޑަކޮށް މައްޗަށް ދިޔައެވެ. "ކެމްބްރިޖް" އޭނާ ބުންޏެވެ.
  
  "ޑްރޭކް" އޭނާ ޖަވާބު ދިނެވެ. "މެޓް ޑްރޭކް."
  
  އޭގެ ފަހުން އުފެދުނު ހިމޭންކަމުން އެވާހަކަ ކިޔައިދިނެވެ. ޑްރޭކްއަށް އެނގުނީ ސްޓޭންޑަފް ނިމިއްޖެކަން... މިވަގުތު. އެންމެ ކުޑަމިނުން ދެން ކުރިމަތިވި ކުރިމަތިލުންތަކުން އިތުރު ލުޔެއް ލިބި، ފަހަރެއްގައި މަޑުމައިތިރި ވާހަކައެއް ވެސް އޭނާއަށް ހައްގުވިއެވެ. މި އެލައިޓް ސިފައިންގެ ތެރެއިން ގިނަ ބަޔަކު އެއްތަނަކަށް އެއްވެވޭ ވަރަކަށް އެކަން ރައްކާތެރި ވާނެ އެވެ.
  
  އެންމެންނަށްޓަކައެވެ.
  
  އޭނާ ބޯޖަހާލަމުން އެނބުރިލާފައި ހިނގައިގަތީ ހެލިކޮޕްޓަރުގެ ތެރެއަށް ދަމައިގަތުމަށް އެހީތެރިވި އަތަށް އަތް ދިއްކޮށްލަމުންނެވެ.
  
  "އެމީހުން ފިނިތަ؟" އަލީޝާ އަހާލިއެވެ.
  
  ހެލިކޮޕްޓަރު ތިރިވެ، ދުރަށް ޖެހިލުމާއެކު ޑްރޭކް އަމިއްލައަށް އަރާމުކޮށްލިއެވެ. "އަހަރެމެންނަށް އެނގޭނެ" އޭނާ ޖަވާބު ދިނެވެ. "ދެން އަންނަ ފަހަރު ކޮންފްލިކްޓަކަށް އަންނަން."
  
  ހައިރާން ކުރުވަނިވި ގޮތަކަށް ލޯރެން އިނީ އޭނާއާ ދިމާލުގައި އިށީނދެގެންނެވެ. "އަހަރެން މިއައީ ހެލިކޮޕްޓަރެއް ހިފައިގެން،" ވިސްނައިދިނުމުގެ ގޮތުން ޝިފާނާ ބުންޏެވެ.
  
  "ކޯއްޗެއް? ކިހިނެއް ކަމުދަނީ އޮޕްޝަން؟"
  
  އޭނަ އިންޑަލްޖެންޓް ގޮތަކަށް ހިނިތުންވެލިއެވެ. "ނޫން. އަހަރެން މިއައީ އަހަރެމެންގެ މިތާގެ މަސައްކަތް ނިމިގެން." އިރުގެ އަލި ރާޅުތަކުގެ މައްޗަށް ހެލިކޮޕްޓަރު އުސްކޮށް އުފުލިގެން ދިޔައެވެ. "އަހަރެމެން މިދަނީ އެފްރިކާއިން ދުނިޔޭގެ ދެން އޮތް ކަނަކަށް."
  
  "ކޮން އެއްޗެއް ކޮބާ؟" ޑްރޭކް ސީޓް ބެލްޓް ޖައްސާލިއެވެ.
  
  "ޗައިނާ." އަދި ބޯއި، އަހަރެމެންނަށް ވަރަށް ގިނަ މަސައްކަތްތަކެއް އެބަހުރިތަ."
  
  "އަނެއްކާ ސައިކަލު ދުއްވާ މީހަކު؟ މިފަހަރު ކޮން އިރަކު؟"
  
  "ފަހަރެއްގައި އެންމެ ދެރަގޮތް. ބަކަލް އަޕް، އަހަރެންގެ ރައްޓެހިން. އަހަރެމެން މިދަނީ ޖެންގިސް ޚާންގެ ފިޔަވަޅުމަތީގައި ދާން."
  
  
  ބާރަވަނަ ބާބު
  
  
  ލޯރެން ބުނީ ބޮޑު ކާގޯ ހެލިކޮޕްޓަރުގެ ފަހަތުގައި ވީހާވެސް އަރާމުކޮށް ތިބުމަށް ޓީމަށް ބުނަމުން ކަރުދާސްތަކެއް ޝަފްލް ކުރި އެވެ. "ފުރަތަމަ ހަނގުރާމައިގެ ހަތިޔާރާއި ހަނީބަލް މަގުން ނެރެލަމާ ހިނގާށެވެ. އެ ފޮށީން ފެނުނު އެއްޗަކީ ދެ ޓަނުގެ ސަތޭކަ މީޓަރުގެ ދިގުމިނުގެ ސުޕަކެނަންއެއް ކަމަށްވާ ޕްރޮޖެކްޓް ބެބިލޯން އުފެއްދުމަށް ރާވާފައިވާ ކަންކަމެވެ. ސައްދާމް ހުސެއިން ކޮމިޝަން ކޮށްފައިވާ މި ފިލްމަކީ 60 ގެ އަހަރުތަކުގެ ދިރާސާތަކުގެ މައްޗަށް ބިނާކޮށް، 80 ގެ އަހަރުތަކުގައި ފަރުމާކޮށްފައިވާ ފިލްމެކެވެ. މި މުޅި މައްސަލައިގައި ވެސް ހޮލީވުޑްގެ ރޫހު އިހުސާސް ކުރެވުނެވެ. ޖައްވަށް ޕޭލޯޑް ފޮނުވޭނެ ސުޕަވެޕަންސް އެވެ. މަރާލާފައި ވަނީ ޖެނެރަލުންނެވެ. މަރާލާފައި ވަނީ އާންމުންނެވެ. އެކަން ސިއްރު ކުރުމަށް ދިހަވަރަކަށް ގައުމުން އެކި ގަންނަ ތަކެތި. ފަހުގެ ޑައިގްރާމްތަކުން ދައްކާ ގޮތުގައި މި ޖައްވީ ބަޑި ކޮންމެ އަމާޒަކަށް، ކޮންމެ ތަނެއްގައި، އެންމެ ފަހަރަކު ޖަހާލެވޭ ގޮތަށް ތައްޔާރުކޮށްފައި ހުރެދާނެ އެވެ."
  
  ދާލް ޝައުގުވެރިކަމާއެކު ކުރިއަށް ޖެހިލިއެވެ. "އެއްދުވަހު؟ ކީއްވެ?"
  
  "އެއީ ދުވަހަކުވެސް ޕޯޓަބަލް ހަތިޔާރަކަށް ވާން ގަސްތުކޮށްފައި ނުވާ ކަމެއް. އޭގެ ލޯންޗުން ވަގުތުން އެކި ބާރުތަކަށް ފެނި، ދެން ނައްތާލެވޭނެ އަސަރެއް ދޫކޮށްލާނެ އެވެ. އެކަމަކު... ގެއްލުން ކުރިން ލިބިފައި އޮވެދާނެ."
  
  "ލަނޑަށް ބަލާފައި." ކެންސީ ބޯޖަހާލިއެވެ. "އާދެ، ގިނަ މޮޑެލްތައް އުފެއްދީ އެއް ހަމަލާއެއްގެ ބޮޑު ހަނގުރާމައެއްގެ ޚިޔާލުގެ ވަށައިގެން. ނިއުކްލިއާ ބާރަކަށް އިންތިހާއަށް އަމަލުކުރަން މަޖުބޫރު ކުރެވޭނެ ގޮތެކެވެ. ނަމަވެސް މިޒަމާނުގެ ޓެކްނޮލޮޖީއާއެކު އެ ޚިޔާލު ދަނީ ދުވަހެއް ދުވަހަކަށް ޚިޔާލުތަފާތުވުން ބޮޑުވަމުން."
  
  "އޯކޭ، އޯކޭ" ސްމިތު ކްރޯކް ކޮށްލަމުން އަދިވެސް މަސްތައް ފޮޅާލަމުން ދިގު، ބުރަ ދުވުމުން ލިބުނު ބްރޫސްތައް ޗެކް ކުރަމުން ދިޔައެވެ. "އެހެންވީމާ، ފުރަތަމަ އަސްވެރިޔާގެ މަހާނަގައި ބެހެއްޓީ ބޮޑު ޖައްވީ ކެނަނެއްގެ ޕްލޭންތައް. އަޅުގަނޑުމެންނަށް ލިބެނީ. އެހެން ޤައުމުތަކުން މިކަން ނުކުރިއެވެ. ދެން އޮތީ ކޮންކަމެއް؟"
  
  ލޯރެން ދެލޯ ބޮޑުކޮށްލިއެވެ. "ފުރަތަމަ ޑެޒިގޭޝަންގައި ވަކިން ލިޔެފައި އޮތީ 'އަރާމުކުރާ ތަންތަން'. ހަނީބަލް ވަޅުލާފައިވަނީ ނިޝާނެއް ނެތް ގަބުރެއްގައި ކަމަށާއި ދެން އެތަނުގައި ނުވެސް ހުރެދާނެކަން ހަނދާން ހުންނާނެ ކަމަށް އުންމީދު ކުރަމެވެ. ބަލަން ހުރުމަކީ ގިނަ ބަޔަކަށް އިޙްތިރާމް ކުޑަ ކަމަކަށް ވާނެއެވެ. އެކަން ބަދަލެއްނުކޮށް ދޫކޮށްލުމަކީ އެހެން މީހުންނަށް އިޙްތިރާމް ކުޑަކުރުން."
  
  ހައިޑަން ފުންނޭވާއެއް ދޫކޮށްލިއެވެ. "އަދި އެގޮތަށް ކުރިއަށް ދަނީ. އެއް ވާހަކައެއް، މުޅި ދުނިޔޭގައި ތަފާތު އެޖެންޑާއެއް."
  
  "ތަސައްވަރު ކޮށްލައްވާ އެ މައުލޫމާތު ޓެރަރިސްޓުންގެ އަތަށް ވެއްޓިއްޖެ ނަމަ. އަޅުގަނޑު ދަންނަވާނީ މިހާރު އަސްވެރިންގެ ފަހަތުން ދުވަމުންދާ ހުރިހާ ޤައުމުތަކަށްވެސް ފަސޭހައިން އަމިއްލައަށް ސުޕަރ ކެނަން އުފެއްދިދާނެ ކަމަށެވެ. އެކަމަކު..."
  
  "މި ސަރުކާރުގެ ވަކި ފެކްޝަންތަކުން ޕްލޭންތައް ވިއްކަމުންދަނީ މިއީ،" ޑްރޭކް ނިންމަވާލެއްވި އެވެ. "އެހެން ކަމުން އަދިވެސް ޔަގީން ނުވަނީ ކޮންމެ ޓީމަކަށް ވެސް ރަސްމީކޮށް ސަންސެންޝަން ދީފައިވާކަން." އެމީހުން ހީކުރިޔަސް އޭނާ އިތުރުކުރާކަށް ނުޖެހުނެވެ.
  
  ހެލިކޮޕްޓަރު އުދުހިގެން ދިޔައީ ސާފު ކަޅު އުޑުމަތީގައި، އެއްވެސް ހަލަބޮލިކަމެއް ނެތި، އަރާމު ހޫނުކަމެއްގައެވެ. ގާތްގަނޑަކަށް ދުވަހެއްގެ ތެރޭގައި ފުރަތަމަ ފަހަރަށް ޑްރޭކްއަށް ރިލެކްސް ވެވުނެވެ. ހަމަ އޭގެ ކުރީ ރޭ އޭނާ ބޮޑު ހަނީބަލްގެ އަރާމުކުރާ ތަނުގައި ކަކޫ ޖަހާލިކަން ގަބޫލުކުރަން ދަތިވިއެވެ.
  
  ލޯރެން ކުރިއަށް ދިޔައީ ދެން އޮތް ފައިލަށެވެ. "އެންމެ ފަހު ޙުކުމްގެ ތަރުތީބު ހަނދާން ނެތުނީތަ؟ އަހަރެން ކަލޭ ތާޒާކޮށްލަން. 'ދުނިޔޭގެ ހަތަރު ކަނުގައި އަޅުގަނޑުމެންނަށް ހަތަރު އަސްވެރިން ހޯދައި، އެންމެ ފަހުގެ ޙުކުމްގެ ތަރުތީބުގެ ޕްލޭން އެމީހުންނަށް ކަނޑައެޅީމެވެ. ޙުކުމް ޞަލީބީ ހަނގުރާމައާއި އޭގެ ފަހުން ކުރިމަތިވި ކަންތައްތަކުން ސަލާމަތްވާ މީހުން ވެރިކަން ކުރާނީ ޙައްޤުގޮތަށެވެ. މި ކިޔަމުންދާނަމަ އަހަރެމެން ގެއްލިއްޖެ ކަމުން ސަމާލުކަމާއެކު ކިޔައި ފޮލޯ ކުރާށެވެ. އަޅުގަނޑުމެންގެ އެންމެ ފަހު އަހަރުތައް ހޭދަކުރީ ދުނިޔޭގެ އިންގިލާބުތަކުގެ އެންމެ ފަހުގެ ހަތަރު ހަތިޔާރު - ހަނގުރާމަ، ފަތަޙަ، ބަނޑުހައިހޫނުކަމާއި، މަރު އެއްކުރުމުގައެވެ. ޔުނައިޓެޑް، އެމީހުން ހުރިހާ ސަރުކާރެއް ނައްތާލައި އާ މުސްތަގުބަލެއް ހުޅުވާލާނެ. ތައްޔާރަށް ތިބޭށެވެ. އެމީހުން ހޯދާށެވެ. ދުނިޔޭގެ ހަތަރު ކަނަށް ދަތުރުކުރުން. ސްޓްރެޓެޖީގެ ބައްޕައާއި ދެން ޚަގަންގެ އަރާމުކުރާ ތަންތަން ހޯދުން؛ މިހާތަނަށް ދިރިއުޅުނު އެންމެ ނުބައި އިންޑިއާ މީހާ، އަދި ދެން ކަލާނގެ ވަބާއެވެ. އެކަމަކު ހުރިހާ ކަމެއްވެސް ހީވާގޮތެއް ނުވެއެވެ. އަޅުގަނޑުމެން ޚަގަންއަށް ޒިޔާރަތްކުރީ، ނިމުނުތާ ފަސް އަހަރު ފަހުން، 1960 ވަނަ އަހަރު، ފަތަޙަ އޭނާގެ ސަންދޯކުގައި ބަހައްޓައިގެންނެވެ. އަޅުގަނޑުމެންނަށް ހޯދިފައިވަނީ ހަގީގީ އެންމެ ފަހުގެ ޙުކުމް ރައްކާތެރިކުރާ ވަބާއެވެ. އަދި ހަމައެކަނި ކިލް ކޯޑަކީ ހޯސްމަންސް ފެނިގެން ދިޔަ ވަގުތެވެ. ބައްޕަގެ ކަށިތަކުގައި ދެނެގަނެވޭނެ އެއްވެސް ނިޝާނެއް ނެތެވެ. އިންޑިއާ މީހާ ވަށާލާފައިވަނީ ހަތިޔާރުންނެވެ. އެންމެ ފަހު ޤިޔާމަތުގެ ތަރުތީބު މިހާރު ދިރިއުޅެނީ ކަލޭގެފާނުގެ ތެރެއިން ކަމަށާއި، އަބަދަށްޓަކައި ވެރިކަންކުރާނެ ކަމަށެވެ."
  
  ޑްރޭކް މަސައްކަތް ކުރީ ކަމާބެހޭ ނުކުތާތައް އެއްކޮށްލާށެވެ. "ޑިސްޓްރަކްޝަން ކޯޑް؟ އަހަރެންނަށް ޙަޤީޤަތުގައިވެސް މިކަމުގެ އަޑެއް ކަމުނުދެއެވެ. އަދި 'ހަގީގީ ފަހު ޙުކުމް' އެވެ. އެހެންވީމާ ފުރަތަމަ ތިން ނިއުޓްރަލައިޒް ކުރިޔަސް އެންމެ ފަހު އެއްޗަކީ ހަގީގީ ހަމްޑިންޖަރަކަށް."
  
  "މިވަގުތު" ކުރިމަތީގައި ހުރި ސްޓަޑީއަށް އިޝާރާތް ކުރަމުން ލޯރެން ބުންޏެވެ. "ވޮޝިންޓަންގެ ތިންކް ޓެންކުން ވަނީ އެތައް ޚިޔާލުތަކެއް ހުށަހަޅާފައެވެ."
  
  ޑްރޭކް ކަޅުވީ އެންމެ ސިކުންތުކޮޅަކަށެވެ. ދިރާސާއެއްގެ ވާހަކައެއް އިވުނު ކޮންމެ ފަހަރަކު، ތިންކް ޓޭންކެއްގެ ވާހަކަ ދެއްކި ކޮންމެ ފަހަރަކު، ބިލްބޯޑް ސައިޒުގެ ރަތް ނިއޯން ލައިޓްތަކެއް ފަދައިން އޭނާގެ ސިކުނޑީގައި ވިދާލީ އެންމެ ދެ ބަހެވެ.
  
  ކަރިން ބްލޭކް އެވެ.
  
  ގިނަ ދުވަހު އޭނާ ނެތުމަކީ ރަނގަޅު ނިޝާނެއް ނޫނެވެ. ކަރީން ވަރަށް ރަނގަޅަށް އެމީހުންގެ ދެން އޮތް މިޝަނަކަށް ވެދާނެއެވެ. އޭނާ މަޑުމަޑުން އެ ކަންބޮޑުވުން މިވަގުތަށް އެއްފަރާތްކޮށްލިއެވެ.
  
  "... ދެވަނަ އަސްވެރިޔާއަކީ ފަތަޙަވެރިޔާއެވެ. ދެވަނަ ސިފަކުރުމުގައި ފާހަގަކޮށްފައިވަނީ ކަގަންއެކެވެ. މިއިން އަޅުގަނޑުމެން ނިންމާލަނީ ޖެންގިސް ޚާން އަކީ ފަތަޙަވެރިއެއް ކަމުގައެވެ. ޖެންގިސް ޚާން އުފަންވެވަޑައިގަތީ 1162 ވަނަ އަހަރު އެވެ. އޭނާއަކީ، މުޅިން އަކުރުން އަކުރަށް، ފަތަޙައެކެވެ. އޭޝިޔާއާއި ޗައިނާގެ ބޮޑު ބައެއް ފަތަޙަކުރެއްވިއިރު، އެއަށްވުރެ ދުރުގައިވާ ބިންތައް ވެސް އޭނާ ފަތަޙަކުރެއްވިއިރު، މޮންގޯލް ދައުލަތަކީ ތާރީޚުގައި ވެސް ޖެހިޖެހިގެން އުފެދުނު އެންމެ ބޮޑު ސަރަޙައްދެވެ. ކާން އަކީ ދަނޑުވެރިކަން ކުރާ މީހެކެވެ؛ އޭނާ ޤަދީމީ ދުނިޔޭގެ ބޮޑު ބައެއްގެ ތެރެއިން ފާއިތުވެވަޑައިގެންނެވިއިރު، ކުރިންވެސް ދެންނެވި ފަދައިން، މިއަދު ދިރިތިބި ކޮންމެ ދެސަތޭކަ ފިރިހެނުންގެ ތެރެއިން އެކަކީ ޖެންގިސް ޚާނާ ގުޅުންހުރި މީހެކެވެ."
  
  މާއީ ކުދިކުދިކޮށްލިއެވެ. "ވާއު އެލިޝިއާ، އޭނައަކީ ކަލޭގެ ފިރިހެން ވާޝަނެއް ކަހަލަ މީހެއް."
  
  ޑްރޭކް ބޯޖަހާލިއެވެ. "މި ކުއްޖާއަށް ކަނޑައެޅިގެން ރިޕްރޮޑަކްޓް ކުރަން އެނގުނީ."
  
  "މި މީހާގެ އަސްލު ނަމަކީ ޓެމުޖިން. ޖެންގިސް ޚާން އަކީ ޝަރަފުވެރި ލަގަބެކެވެ. އެ ކުއްޖާގެ އުމުރުން އެންމެ ނުވަ އަހަރުގައި އޭނާގެ ބައްޕައަށް ވިހަ ދިނުމުން އެމީހުންގެ މަންމަ ދޫކޮށްލީ ހަމައެކަނި ހަތް ފިރިހެން ދަރިން ތަރުބިއްޔަތު ކުރުމަށެވެ. އޭނާ އާއި އޭނާގެ ޒުވާން އަންހެނުން ވެސް ރަހީނުކޮށް، ދެމީހުން ވެސް ވަނީ އަޅުންގެ ގޮތުގައި ވަގުތުކޮޅެއް ހޭދަކޮށްފަ އެވެ. މިހުރިހާ ކަމެއް ކުރިޔަސް، އުމުރުން ވިހި އަހަރުގެ ކުރީކޮޅުވެސް، އޭނާ ވަނީ ވަރުގަދަ ލީޑަރެއްގެ ގޮތުގައި ޤާއިމުވެފައެވެ. އޭނާގެ އެންމެ ބޮޑު ޖެނެރަލުންގެ ތެރެއިން ގިނައީ ކުރީގެ ދުޝްމަނުން ކަމަށްވާތީ، 'ތިމާގެ ދުޝްމަނުން ގާތުގައި ބެހެއްޓުން' މި ޢިބާރާތް އޭނާ ޝަޚުޞިއްޔަތު ކުރެއްވިއެވެ. އޭނާ ދުވަހަކުވެސް އެންމެ އެކައުންޓެއް ވެސް ހަމަނުޖެހި ދޫކޮށްނުލާ ކަމަށާއި 40 މިލިއަން މީހުން މަރުވި ކަމަށް ތުހުމަތު ކުރެވޭތީ ދުނިޔޭގެ އާބާދީ 11 ޕަސެންޓް ދަށްވި ކަމަށެވެ. އެކި ދީންތައް ގަބޫލުކުރައްވައި، އޭނާގެ މުޅި ސަރަހައްދުގައި ހުރި ޕޯސްޓް އޮފީސްތަކާއި ވޭ ސްޓޭޝަންތައް ބޭނުންކޮށްގެން ފުރަތަމަ ބައިނަލްއަގްވާމީ ޕޯސްޓް ނިޒާމު އުފެއްދެވި އެވެ."
  
  ޑްރޭކް އޭނާގެ ގޮނޑިއަށް ބަދަލުވިއެވެ. "އެބަހުރި ވަރަށް ގިނަ މައުލޫމާތު ނަގަން."
  
  "އެއީ މޮންގޯލް ސަރުކާރުގެ ފުރަތަމަ ޚަގަން."
  
  ކުޑަދޮރާ މެދު ވިސްނާލުމާއެކު ދާލް ދުރަށް އެނބުރިލިއެވެ. "އަދި އޭނާގެ އަރާމުކުރާ ތަން؟"
  
  "އާނ، އޭނާ ވަޅުލީ ޗައިނާގައި. ފާހަގަ ނުކުރެވޭ ގަބުރެއްގައެވެ."
  
  އަލީޝާ ހީނގަތެވެ. "އާނ ލަދުގަނޭ، ހަމަގައިމުވެސް އޭނަ ވީ!"
  
  "އެހެންވީމަ، ފުރަތަމަ އެފްރިކާ އަދި މިހާރު ޗައިނާ ތަމްސީލުކުރަނީ ދުނިޔޭގެ ހަތަރު ކަނުގެ ތެރެއިން ދެ ކަނެއް" މާއީ އަޑުގަދަކޮށް ވިސްނާލިއެވެ. "އެއީ އޭޝިއާ އާއި އަހަރެމެން ބައްރުތަކުގެ ވާހަކަ ދައްކާ ނަމަ ނޫނީ."
  
  "ހަތް މީހުން" ސްމިތު ހަނދާންކޮށްދިނެވެ.
  
  "އަބަދު ނޫން" ލޯރެން ޖަވާބު ދިނީ ސިއްރުވެރި ގޮތަކަށެވެ. "އެކަމަކު މިކަމަށް އަންނާނީ ފަހުން. ސުވާލުތަކަކީ: ފަތަޙަ ކުރުމުގެ ހަތިޔާރަކީ ކޮބައިތޯއާއި، ޖެންގީގެ އަރާމުކުރާ ތަނަކީ ކޮބައިތޯއެވެ؟"
  
  "އަހަރެންނަށް ލަފާކުރެވޭ ގޮތުގައި އެއް ޖަވާބަކީ ޗައިނާ" ކެންޒީ ގިސްލަމުން ބުންޏެވެ.
  
  "ޖެންގިސް ޚާން މަރުވީ ގާތްގަނޑަކަށް 1227 ވަނަ އަހަރު ސިއްރު ހާލަތްތަކެއްގައެވެ. މާކޯ ޕޮލޯ ބުނި ގޮތުގައި އެއީ އިންފެކްޝަންގެ ސަބަބުން ދިމާވި ކަމެއް ކަމަށާއި އަނެއް ބަޔަކު ވިހައެއްގެ ސަބަބުން ދިމާވި ކަމެއް ކަމަށާއި އަދިވެސް އަނެއް ބަޔަކު ހަނގުރާމައިގެ ޣަނީމާއެއްގެ ގޮތުގައި ނަގާފައިވާ ޕްރިންސެސްގެ ސަބަބުން ކަމަށެވެ. މަރުވުމަށްފަހު އޭނާގެ ހަށިގަނޑު އަނބުރާ އޭނާގެ ވަޒަނަށް، ޚެންޓީ އައިމަގަށް ގެންދާނެ ކަމަށް އާދަކާދައިން ބުނެއެވެ. ބެލެވޭ ގޮތުގައި އޭނާ ވަޅުލާފައިވަނީ އޮނޮން ކޯރު ކައިރީގައި އޮންނަ ބުރުޚާން ޚަލްދޫން ފަރުބަދަމަތީގައެވެ. ނަމަވެސް ޖަނާޒާގެ ޖަލްސާއާ ކޮންޓެކްޓްވި ކޮންމެ މީހަކު ވެސް މަރާލާފައިވާ ކަމަށް ވާހަކަތަކުން ދައްކަ އެވެ. މިއަށްފަހު ކޯރު ކާއިންގެ މަހާނަ މައްޗަށް ޑައިވަރޓްކޮށް، ޖަލްސާ އުފެއްދި ހުރިހާ ސިފައިން ވެސް މަރާލިއެވެ." ލޯރެން ބޯ ހޫރާލިއެވެ. "އޭރު ދިރިއުޅުމާއި ދިރިއުޅުމުގެ މާނަ ކުޑަ."
  
  "ދުނިޔޭގެ ބައެއް ތަންތަނުގައި މިހާރު އޮތް ގޮތަށް،" ޑާލް ވިދާޅުވި އެވެ.
  
  "އެހެންވީމަ އަނެއްކާ ޑައިވް ކުރަނީ؟" އަލީޝާ މޫނު ކުނިކޮށްލިއެވެ. "އަނެއްކާވެސް ޑައިވިންއާ ބެހޭ ގޮތުން އެއްވެސް މީހަކު އެއްޗެއް ނުބުނެ. މިއީ އަހަރެންގެ އެންމެ މޮޅު ހުނަރެއް ނޫން."
  
  މާއީއަށް ކޮންމެވެސް ގޮތަކުން ތުންފަތުން ފިލަން ތައްޔާރަށް ހުރިހެން ހީވި ރިމާކް ނިވާކޮށްލެވުނު އިރު، އޭގެ ބަދަލުގައި އޭނާ ކެއްސާލިއެވެ. "އަހަރެން ޑައިވިންގް އެއް ނޫން" އެންމެ ފަހުން ޝަބާނާ ބުންޏެވެ. "އެއީ ފަރުބަދަ މަތީގައި ވެސް ވެދާނެ ކަމެއް. ސަތޭކަ އަހަރެއް ވަންދެން މޮންގޯލް ސަރުކާރުން ވަކި ސަރަހައްދެއް އެކަހެރި ނުކުރީތަ؟"
  
  "ސީދާ، އަދި އެހެންވެ އަހަރެމެންގެ ނަޒަރު ޗައިނާއަށް އަމާޒުވީ،" ލޯރެން ބުންޏެވެ. "އަދި ޖެންގިސް ޚާންގެ މަހާނައެވެ. މިހާރު، ތިޔަބޭފުޅުންނަށް މަޢުލޫމާތު ދިނުމަށްޓަކައި، އެންއެސްއޭ އާއި ސީއައިއޭ އިން އަދިވެސް އަޅުގަނޑުމެންގެ ވާދަވެރިންނާ ބެހޭ މަޢުލޫމާތު އެއްކުރުމަށް ދިހަވަރަކަށް ގޮތް ބޭނުން ކުރަމުން އެބަދޭ. ފަރަންސޭސިން ހަގީގަތުގައިވެސް ގެއްލުނީ ފިރިހެނެކެވެ. އިނގިރޭސިން ފުރައިގެން ދިޔައީ އަޅުގަނޑުމެންނާ އެއްގަ އެވެ. ފަހުން ރަޝިޔާއާއި ސްވިޑެންގެ މީހުން ތުރުކީން ހީކުރި ވަރަށް ވުރެ އަވަހަށް އެ ސަރަހައްދު ސާފުކުރުމުގެ ތެރެއަށް ވަދެގެން ދިޔައެވެ. އަހަރެމެންނަށް ޔަގީން ނުވޭ މޮސާޑް އާއި ޗައިނާގެ ވާހަކައެއް. އަމުރުތައް ހުރީ ހަމަ އެގޮތަށެވެ. އެހެންނަމަވެސް އެއްކަމެއް އެބައޮތް... އަހަރެންގެ އަސްލު މިވަގުތު ލައިނުގައި އެބަހުރި ސެކްރެޓަރީ ކިއުރޯ."
  
  ޑްރޭކް މޫނު ކުނިކޮށްލިއެވެ. ކްރޯ އޭނާއާއި ލޯރެންގެ ވާހަކަތައް އަޑުއަހާފާނެ ކަމަކަށް ދުވަހަކުވެސް އޭނާގެ ސިކުނޑިއަކަށް އައިސްފައި ނުވި ނަމަވެސް އެކަން އަންނަން ޖެހުނެވެ. އެމީހުންގެ ޓީމު، އެމީހުންގެ އާއިލާގައި ވެސް އެހެން އެހެން ޓީމުތަކެކޭ އެއްފަދައިން ސިއްރުތަކެއް ހުއްޓެވެ. ވަށައިގެން ބަލާލިއިރު އެހެން މީހުންނަށްވެސް ހީވަނީ ހަމަ އެގޮތަށް ކަމާއި މިއީ ލޯރެން އެމީހުންނަށް އެކަން އަންގާ ގޮތްކަން ސާފުވިއެވެ.
  
  ވޮޝިންޓަން އަކީ އަބަދުވެސް އަމިއްލަ އެޖެންޑާއެއް އޮންނަ ރަށެކެވެ.
  
  ކިއުރޯގެ އަޑު ގަބޫލުކުރެވޭ ފަދަ އަޑެކެވެ. "މި ވަކި މިޝަނާ ބެހޭގޮތުން ކަލެއަށް ވުރެ ބޮޑަށް އެނގޭ ކަމަށް ހަދައިގެން ނުހަދާނަން. ދުނިޔޭގައި ނޫނެވެ. އެކަމަކު އަޅުގަނޑަށް އެނގޭ މިއީ ސިޔާސީ މައިންފީލްޑެއްކަން، އަޅުގަނޑުމެންގެ ވާދަވެރި ބައެއް ގައުމުތަކުގެ އެންމެ މަތީ ފެންވަރުގައި އިންޓްރިކްސީތަކާއި އިންޓްރިގްސްތައް ހުރިކަން."
  
  ޔޫއެސްއޭގެ ވާހަކަ ނުދައްކާ، ޑްރޭކް ވިސްނާލިއެވެ. ކޮންކަމެއް ދުވަހަކުވެސް!
  
  "ތެދުތެދަށް ބުނާނަމަ އަޅުގަނޑު ހައިރާންވޭ މިކަމުގައި ބައިވެރިވާ ބައެއް އެޑްމިނިސްޓްރޭޝަންތަކުން،" ކްރޯ ފާޅުގައި ވިދާޅުވި އެވެ. "އަޅުގަނޑު ހީކުރީ އަޅުގަނޑުމެންނާ އެކު މަސައްކަތް ކުރެވޭނެ ކަމަށް، އެކަމަކު އަޅުގަނޑު ބުނިހެން ކަންތައްތައް ހީވާ ގޮތަށް ނުވެދާނެ."
  
  އަނެއްކާވެސް ޑްރޭކް އޭނާގެ ބަސްތައް ނެގީ ތަފާތު ގޮތަކަށެވެ. އޭނަ ދައްކަމުން ދިޔައީ ހޯސްމަން މިޝަންގެ ވާހަކަ ހެއްޔެވެ؟ ނުވަތަ މާ ޒާތީ ކަމެއް ހެއްޔެވެ؟
  
  "އެކަމުގެ ސަބަބެއް އެބައޮތްތަ މެޑަމް ސެކްރެޓަރީ؟" ހައިޑަން އަހާލިއެވެ. "އަހަރެމެންނަށް ނޭނގޭ ކަމެއްތަ؟"
  
  "އާނ، އަހަރެން ހޭލުންތެރިވާ ކަމެއް ނޫން. އެކަމަކު އަހަންނަށްވެސް ކޮންމެހެން މިހުރިހާ ކަމެއް ނޭނގެއެވެ. "ނޯ ރެސްޓްރިކްޝަންސް" އަކީ ސިޔާސީ ކަންކަމުގައި މަދުން ނޫނީ ނުފެންނަ ބަހެއް."
  
  "ދެން އެއީ ޚުދު ހަތިޔާރު" ހޭޑަން ބުންޏެވެ. "މިއީ ފުރަތަމަ ސުޕަގަން. އެތަން ހެދިނަމަ، ޓެރަރިސްޓުންނަށް ވިއްކާލިނަމަ، މުޅި ދުނިޔެއަށް އެކަމަށް ފިދާއެއް ހޯދުމަށް ޑިމާންޑް ކުރެވުނީސް."
  
  "އަހަންނަށް އިނގޭ. މި... އެންމެ ފަހުގެ ޙުކުމްގެ ތަރުތީބު،" ނަފްރަތާއެކު އެ ނަން ބުނިއިރު، "ސާފުކޮށް މާސްޓަރ ޕްލޭނެއް އެކުލަވާލާފައިވަނީ، އަންނަން އޮތް ޖީލުތަކަށް ދޫކޮށްލާފައި. ނަސީބަކުން އިސްރާއީލުން އެތަންތަން ބަންދުކުރީ މާގިނަ ދުވަސްތަކެއް ކުރިންނެވެ. ހިތާމައަކީ އެމީހުންނަށް އެ ވަކި ޕްލޭނެއް ނުފެނުނީމައެވެ. މި ސްކީމް."
  
  މިހާތަނަށް އައިއިރު ޑްރޭކް އަށް މި ކޯލްގެ ބޭނުމެއް ނުފެނެއެވެ. އެވާހަކަ އަޑުއަހަން ދެލޯ މަރާލަމުން ފަހަތަށް ޖެހިލިއެވެ.
  
  "ތިޔަ ފުންމާލަނީ އެހެން ބައެއް މީހުންނަށް. އެމްއައިއޭ އަކީ ހަމައެކަނި އިސްރާއީލާއި ޗައިނާ އެވެ. އާންމު އުސޫލުތައް ހިނގާ ނަމަވެސް އެ ހަތިޔާރަށް ގޮސް ފުރަތަމަ ހޯދާށެވެ. އެމެރިކާއަށް މިކަން ގޯސް އަތަކަށް ވެއްޓޭކަށް ނެތް، ކޮންމެ ބާވަތެއްގެ ވެސް. އަދި ސަމާލުވާށެވެ، ސްޕީއާރ. މިކަމުގައި ލޮލާއި ބައްދަލުވާ ވަރަށް ވުރެ ގިނަ ކަންތައްތަކެއް އެބަހުއްޓެވެ."
  
  ޑްރޭކް އިށީނެވެ. ދަހުލް ކުރިއަށް ޖެހިލިއެވެ. "މިއީ ތަފާތު ކަހަލަ އިންޒާރެއްތަ؟" އޭނާ ހީނލިއެވެ.
  
  ޑްރޭކް ހޭޑަން ދިރާސާ ކުރި ނަމަވެސް އެމީހުންގެ ވެރިޔާ ކަންބޮޑުވުމުގެ އެއްވެސް އަލާމާތެއް ނުފެނުނެވެ. ބުރަކަށި ނިވާކޮށްލަންތަ؟ އެމެރިކާގެ މި ބަހުރުވަ މީގެ ކުރިން އަޑުއަހާފައި ނުވާނަމަ، މި ޢިބާރާތަށް ވެސް އެއްވެސް މާނައެއް ނުގުޅުނީހެވެ. އޭނާގެ ޚިޔާލުތައް އަނބުރާލީ ސްމިތު އާއި ޖޯޝުއާ ޕެރޫގައި މަރުވުމަށެވެ. މިކަމުން އެމީހުންގެ ފުރައްސާރަގެ އަޑި މިންކުރެވުނެވެ. އާދައިގެ ސިފައިންގެ މީހެއްގެ ގޮތުގައި، ސިފައިންގެ ނަޒަރަކުން ބަލާއިރު، އޭނާ ވަރަށް ކަންބޮޑުވާނެއެވެ. އެކަމަކު އެމީހުންނަކީ މިހާރު ސިފައިންނެއް ނޫން - އެމީހުންނަށް މަޖުބޫރުވީ ކޮންމެ ދުވަހަކު، ދަނޑުގައި، ޕްރެޝަރުގެ ދަށުން އުނދަގޫ އިޚްތިޔާރުތަކެއް ކުރަން. އެތައް ހާސް ފުރާނައެއްގެ ބަރުދަން، ބައެއް ފަހަރު މިލިއަނުންގެ ފުރާނަ، ކޮނޑުގައި އުފުއްލެވިއެވެ. މިއީ އާދަޔާ ހިލާފު ޓީމެކެވެ. އިތުރަށް ނޫން.
  
  ތިޔައީ ހަމައެކަނި އެންމެ ފަހުން ހެދުނު ގޯހާއި އެއްވަރަށް މޮޅު މީހެކެވެ. ތިބާ ހަނދާން ކުރެވެނީ ހަމައެކަނި ތިބާގެ އެންމެ ފަހު ގޯހަށްޓަކައެވެ. ދުނިޔޭގެ މަސައްކަތުގެ މާހައުލުގައި އަޚްލާޤު. އޭނާ އިސްކަންދިނީ މަސައްކަތް ކުރަމުން ގެންދިއުމަށެވެ، ހަނގުރާމަ ކުރަމުން ގެންދިއުމަށެވެ. ބޯ ފެނުގެ މަތީގައި ބަހައްޓާށެވެ - ސަބަބަކީ ދުނިޔޭގެ އެކި ކަންކޮޅުތަކުގައި މެދުނުކެނޑި އެތައް މިލިއަން މިޔަރުތަކެއް ވަށައިގެން ދައުރުވަމުންދާތީ، އަދި ތިބާ އެއްތަނެއްގައި ހުރެއްޖެނަމަ، ތިބާ ގެނބިގެން ނުވަތަ ފަޅައިގެން ދާނެއެވެ.
  
  ކްރޯ ޓެންޝަން ޕެޕް ޓޯކެއް ޖަހައިގެން ނިންމާލުމަށްފަހު ހޭޑަން އެމީހުންނާ ދިމާއަށް އެނބުރިލިއެވެ. އޭނާގެ ކޮމިއުނިކޭޓަރުގައި އަތް ޖައްސާލަމުން މޫނެއް ހަދާލިއެވެ.
  
  "ހަނދާނުން ނައްތާނުލާށެވެ".
  
  ޑްރޭކް ބޯޖަހާލިއެވެ. ޗެނަލެއް ހުޅުވާލާށެވެ.
  
  "އަހަރެންނަށް ހީވަނީ އާންމުކޮށް ޓޮމްބް ރެއިޑާގެ އެއްޗަކާ ވަރަށް ތަފާތު ވާނެހެން." ޔޯރގީ ވާހަކަ ދެއްކިއެވެ. "އަޅުގަނޑުމެންނަށް މި ކުރިމަތިވެފައި މިވަނީ ސަރުކާރު ސިފައިން، ތަޖުރިބާކާރުން. ނޭނގޭ ފަރާތްތަކެއް، ޚިޔާނާތްތެރިން ކަމަށް ވެދާނެ އެވެ. އަޅުގަނޑުމެން މި ހޯދަނީ ވަގުތަށް ގެއްލިފައިވާ، އަހަރުތަކެއް ދުރުގައި އުފަންވާ މީހުން. އަހަރެމެން މި ތަބާވަނީ ކޮންމެވެސް މުސްކުޅި ހަނގުރާމަވެރިއެއްގެ ނަބީކަމެއް، ހަމަ އޭނާ ބޭނުންވި ގޮތަށް." އޭނާ ކޮނޑު އަރުވާލިއެވެ. "އަޅުގަނޑުމެންގެ ކޮންޓްރޯލެއް ނެތް ހާލަތުގެ މައްޗަށް."
  
  "އަހަރެން މިހުރީ ޓޮމްބް ރެއިޑަރަކާ ވީހާވެސް ގާތުގައި" ކެންސީ ހީލަމުން ބުންޏެވެ. "މި... މުޅިން ތަފާތު."
  
  އެލިޝިއާ އާއި މާއީ އިޒްރޭލުގެ މީހާއަށް ބަލަހައްޓައިގެން ތިއްބެވެ. "އާނ، އަހަރެމެން ޓެންޑް ވާނީ ތި ނުބައި ޖިނާއީ މާޒީ ހަނދާން ނައްތާލަން ދޯ... ޓްވިސްޓީ؟"
  
  ސްވިޑެންގެ މީހާ ލޯ މަރާލިއެވެ. "އަހަރެން... އަމް... އަހަރެން... ކޮންކަމެއް؟"
  
  ކެންސީ ތަދައްޚުލްވިއެވެ. "އަދި އަހަރެންނަށް ހީވަނީ ހާލަތްތަކުން ދުވަހަކުވެސް ކޮމްޕްރޮމައިޒް ޕޮޒިޝަންތަކަށް މަޖުބޫރު ނުކުރާހެން، ހޫމް، އެލިޝިއާ؟"
  
  އިނގިރޭސި އަންހެންމީހާ ކޮނޑު އަރުވާލިއެވެ. "ޑިޕެންޑް ކުރަނީ އަދިވެސް ކުށުގެ ވާހަކަ ދައްކަނީތޯ. ބައެއް ކޮމްޕްރޮމައިޒް މަގާމުތައް އަނެއް ބަޔަކަށް ވުރެ ރަނގަޅު."
  
  "އަހަރެމެން އަދިވެސް ހޭލާ ހުރެ ސަމާލުވެފައި ތިބި ނަމަ،" ހޭޑަން ބުންޏެވެ، "ޖެންގިސް ޚާން އާއި އޭނާގެ މަހާނަ ހުރި ތަނާއި ބެހޭ ގޮތުން ކިޔަން ފަށައިގަނެވޭނެ ހެއްޔެވެ؟" ވޮޝިންޓަންގައި ހުރި ތިންކް ޓޭންކެއް ހުރިހާ ކަމެއް ރަނގަޅަށް ރަނގަޅު، އެކަމަކު އަޅުގަނޑުމެން މިތިބީ، އެމީހުންނަށް ނުފެންނާނެ ކަންތައްތައް އަޅުގަނޑުމެން ބަލާނަން. ގިނަ މައުލޫމާތު ޖަހައިގަނެވޭވަރަކަށް ދެވަނަ ހަތިޔާރު ހޯދުމުގެ ފުރުސަތު ބޮޑުވާނެ."
  
  "އަދި މިކަމުން ދިރިހުރެ ނުކުމެބަލަ" ޑާލް އެއްބަސްވިއެވެ.
  
  ޓެބްލެޓްތައް ވަށައިގެން ފޮނުވާލީ، ހިއްސާ ކުރެވޭ ވަރަށް ކިރިޔާއެވެ. އޭނާގެ އީމެއިލް އާއި ފޭސްބުކް ޕޭޖް ޗެކް ކުރުމާ ބެހޭ ގޮތުން އެންމެ ފުރަތަމަ ހަޅޭއްލަވައިގަތީ އަލީޝާ އެވެ. ސޯޝަލް މީޑިއާގެ ފުރަތަމަ އިޝާރާތް ދޫކޮށްލާފައި އީމެއިލް އެޑްރެހެއް ވެސް ނެތްކަން ޑްރޭކްއަށް އެނގުމުން އޭނާއާ ދިމާއަށް ބަލާލިއެވެ.
  
  ޝީ ޕައުޓް ކޮށްލިއެވެ. "ސީރިއަސް ވަގުތުތަ؟"
  
  "އެއީ، ނޫނީ ކޮންމެވެސް ވަރަކަށް އަރާމުކޮށްލަން، ލޯބި. ޗައިނާއިން ކަނޑައެޅިގެން އަޅުގަނޑުމެންނަށް މަރުހަބާ ނުކިޔާނެ އަތް އުފުލާލައިގެން."
  
  "ރަނގަޅު ނުކުތާއެއް." ހައިޑަން ފުންނޭވާއެއް ދޫކޮށްލިއެވެ. "އަޅުގަނޑު ލޯކަލް ޓީމުތަކާ ގުޅައިގެން އަޅުގަނޑުމެންގެ އެންޓްރީއަށް މަގުފަހިކޮށްދިނުމަށް އެދޭނަން. މިހާތަނަށް ޕްލޭނާއެކު އެންމެން ބޯޓުގައި ތިބީތަ؟"
  
  "އާނ" ޑާލް ވާހަކަ ދެއްކީ އާދައިގެ ގޮތަކަށެވެ. "އަހަރެން ދުވަހަކުވެސް ހިއެއް ނުކުރަން ވާދަވެރި ބައި ޑަޒަން ގައުމުތަކާ އެކު މާރާމާރީއެއް ނުހިނގުމަށް މަސައްކަތް ކުރަމުން ދަނިކޮށް ޗައިނާއަށް ގެންގޮސް ޚާން ފަހަތުން ދުއްވާލާނަމޭ. އެކަމަކު، ހޭ،" އޭނާ ކޮނޑު އަރުވާލަމުން ބުންޏެވެ، "އެނގޭތަ އެމީހުން ދައްކާ ވާހަކަ ތަފާތު ކަމެއް ޓްރައި ކުރުމުގެ ވާހަކަ."
  
  އަލީޝާ ވަށައިގެން ބަލާލުމަށްފަހު ބޯ ހޫރާލިއެވެ. "ކޮމެންޓެއް ނެތް." މާ ފަސޭހަ."
  
  "މިވަގުތު" ޑްރޭކް ބުންޏެވެ، "އަހަރެން ރަނގަޅުވާނީ ތަންކޮޅެއް އިތުރު މައުލޫމާތު ލިބިއްޖެއްޔާ."
  
  "ކަލޭއާއި އަހަރެން ދެމީހުންވެސް، ޔޯކީސް." ދަހުލް ބޯޖަހާލިއެވެ. "ކަލެއާއި އަހަރެން ދެމީހުންވެސް."
  
  
  ތިރީސް ބާބު
  
  
  ގަޑިތައް އުދުހިގެން ދިޔައީ ފާހަގަ ނުކުރެވިއެވެ. ހެލިކޮޕްޓަރުގައި ތެޔޮ އަޅަން މަޖުބޫރުވި އެވެ. އެހެން ޓީމުތަކާ ބެހޭ ޚަބަރުތައް ނުލިބުމަކީ މާޔޫސް ކަމަކަށް ވެއްޖެ އެވެ. ހޭޑަންއަށް އެންމެ ރަނގަޅު ގޮތަކީ ޖެންގިސްގެ މަހާނައާ ގުޅޭ މައުލޫމާތުގެ މުއްސަނދިކަމުގެ ތެރެއަށް ޣަރަޤުވުން ކަމަށް ހީވި ނަމަވެސް އާ އެއްޗެއް ހޯދަން އުނދަގޫވި އެވެ. އަނެއް ބަޔަކު ސާފުކޮށް އެނގޭ ގޮތުގައި އެކަން ކުރަން މަސައްކަތް ކުރިތާ ދުވަސްކޮޅެއް ވެފައިވީ ނަމަވެސް ބައެއް މީހުން ވަރުބަލިވެ ޗުއްޓީއެއް ނަގަން ނިންމިއިރު އަނެއް ބަޔަކު ޒާތީ މައްސަލަތައް ހައްލު ކުރަން ފަސޭހަވި އެވެ.
  
  އެމީހުންގެ ހަނި ޖާގަގައި އެކަމަށް އަޅާނުލުމަކީ ކުރެވޭނެ ކަމެއް ނޫން ކަމަށާއި، ހަގީގަތުގައި މިހާރު ޓީމު އޮތީ އެ ހުރިހާ ކަމެއް ކުރިއަށް ގެންދެވޭ ވަރަށް ގާތްކޮށް އަހުލުވެރިވެފައެވެ.
  
  ދާލް ގެއަށް ގުޅިއެވެ. އޭނާގެ އަޑު އިވުމުން ކުދިން އުފާވެފައިވުމުން ދާހްލްއަށް ފުޅާ ހިނިތުންވުމެއް ވެރިވިއެވެ. ޖޯއާނާ އޭނާ ގެއަށް އަންނާނީ ކޮން އިރަކުތޯ އަހާލިއެވެ. އެ ޓެންޝަން ފާހަގަ ކުރެވެމުން ދިޔައިރު، ނަތީޖާ އެހާ ބޮޑުއެއް ނޫނެވެ. ބޮޑު ހަވާއީ މީހާ ޓެބްލެޓް ސްކްރީން ހުރަސްކޮށް އިނގިލި ސްވައިޕް ކުރަމުން ދިޔައިރު ކިނިމާކާ ބަލަން ހައިޑަން ވަގުތުކޮޅެއް ހޭދަކުރިއެވެ. އޭނަ ހިނިތުންވެލިއެވެ. އެ ޑިވައިސް އޭނާގެ ބޮޑެތި އަތުގައި އޮތް ޕޯސްޓްކާޑެއް ކަހަލަ ގޮތަކަށް ހުރިއިރު، އެ އަތްތަކުން އޭނާގެ ހަށިގަނޑުގައި އަތްލާފައިވާ ގޮތް ހަނދާންވިއެވެ. މަޑުމައިތިރި. އުފާވެރިކަން. އޭނާއަށް އެހާ ރަނގަޅަށް އެނގޭތީ އެކަމުގެ ސަބަބުން އެމީހުންގެ ގާތްކަން އިތުރުވެގެން ދިޔައެވެ. މިހާރު އޭނާ ބަލަމުން ދިޔައީ އެމީހުންގެ އެންމެ ފަހުގެ މިޝަންގައި ނިވާކުރަން މަޖުބޫރުވި އިނގިލީގެ ނިޔަފަތި ހަލާކުވެފައިވާ ފަރާތަށެވެ. ހާލަތުގެ ސިހުމުން ދެލޯ ހުޅުވިގެން ދިޔައެވެ. ލޯބިވާ މީހާގެ އިހުތިޔާރާ ކުރިމަތިލާން ދިރިއުޅުން ނިމުމެއް ނެތް ގޮތުގައި މާ ކުރުވިއެވެ.
  
  އޭނަ ކުޑަކޮށް ނޭވާ ހިފަހައްޓާލީ އޭނަ ހަގީގަތުގައި ގަބޫލު ކުރިކަމެއް ޔަގީން ނުވުމުންނެވެ. ޑޭމް، ޔޫ ޑޯންޓް ޑިޒަރވް ދިސް. ތިޔަ ދެއްކި ހުރިހާ ވާހަކައަކަށް ފަހު ނޫނެވެ. އެނބުރި ދިއުން ޖަސްޓިފައި ނުކޮށް ފަށަންވީ ކޮންތާކުން ކަމެއް ވެސް ނޭނގުނެވެ. ފަހަރެއްގައި އެއީ ހަނގުރާމައެއް، ހާލަތެއް، ވަޒީފާއެއް ކަމަށް ވެދާނެއެވެ. ފަހަރެއްގައި އޭނާގެ ހަޔާތުގެ ތާރީޚުގެ ކޮންމެ ހިނދުކޮޅެއްގައިވެސް މިހެން އޮވެދާނެއެވެ.
  
  މީހުންނަށް ގޯސްތަކެއް ހެދިއްޖެއެވެ. އެމީހުންނަށް ކައްފާރާ ކުރެވޭނެއެވެ.
  
  އަލީޝާ އެކަން ކޮށްދިނެވެ.
  
  މި ޚިޔާލުގެ ސަބަބުން ހެލިކޮޕްޓަރު އުޑުމަތިން ދަތުރުކުރަމުން ދިޔައިރު އިނގިރޭސި އަންހެންމީހާއާ ދިމާއަށް ބަލާލިއެވެ. ކުއްލިއަކަށް އުފެދުނު ހަލަބޮލިކަމުގެ ސަބަބުން ބެލްޓުގައި ބާރަށް ހިފަހައްޓާލިއެވެ. މިނިވަން ވެއްޓުމުގެ ސިކުންތުކޮޅަކާއި އެކު އޭނާގެ ހިތް ފައިމައްޗަށް ވެއްޓުނެވެ. އެކަމަކު ހުރިހާ ކަމެއް ރަނގަޅެވެ. އެއީ ދިރިއުޅުން ނަކަލުކުރި ކަމެކެވެ.
  
  ހޭޑަންގެ ޣައިރު އިންސިންކްޓްސް އަކީ އަބަދުވެސް ލީޑް ކުރުން، ކަންކަން ނިންމުމެވެ. މިހާރު އޭނާއަށް ފެނުނީ މި ޣައިރު އިންސިންކްޓްތަކުގެ ސަބަބުން އޭނާގެ ދިރިއުޅުމުގެ އެހެން މުހިންމު ކަންކަމަށް ހުރަސް އަޅަމުންދާތަނެވެ. އޭނައަށް ފެނުނީ ކަޅު މުސްތަގުބަލެކެވެ.
  
  ޑްރޭކް އާއި އެލިޝިއާ އުފާވެރިކަމާއެކު ހިނިތުންވެލަމުން އާންމު ޓެބްލެޓެއްގައި ޓަޕް ކުރަމުން ދިޔައެވެ. މައި ކެންޒީއަށް އޭނާގެ ލޯނު ދިނުމުން ދެ އަންހެނުން ބަދަލު ބަދަލަށް އެ އެއްޗެއް ނަގަމުން ދިޔައެވެ. އެއްގޮތް ހާލަތްތަކާ މެދު ތަފާތު މީހުން މުއާމަލާތް ކުރި ގޮތް ޝައުގުވެރިވި އެވެ.
  
  ސްމިތު ލޯރެން އާއި ކައިރިއަށް ޖެހިލިއެވެ. "ހާލު ކިހިނެތް?"
  
  "އެއީ ކިތަންމެ ރަނގަޅު ކަމެއް، ޔޫ ސްމޫތު ބާސްޓަޑް. މިހާރު ވަގުތެއް ނޫން ސްމިތު."
  
  "ތި ހީކުރަނީ އަހަންނަކަށް މިކަން ނޭނގޭ ކަމަށްތަ؟ އެކަމަކު ބުނެބަލަ. ކޮންއިރަކުން ވަގުތު އަންނާނެ؟"
  
  "މިހާރަކު ނޫން".
  
  "ދުވަހަކުވެސް" ސްމިތު ހިތާމަވެރި ގޮތަކަށް ބުނެލިއެވެ.
  
  ލޯރެން ގިސްލަމުން ބުންޏެވެ. "ސީރިއަސްކޮށް? އަހަރެމެން މިތިބީ ޑެޑް އެންޑެއްގައި މީސްމީހާ. ބިއްލޫރި ފާރެއްގައި ޖެހުނީމަ އޭގެ މައްޗަށް އަރައިގަނެވޭކަށް ނެތް."
  
  "ފާރު?"
  
  ލޯރެން ހީނގަތެވެ. "އާނ، ނަމެއް އެބައޮތް."
  
  "އޯހ. މި ފާރު."
  
  އެދެމީހުންވެސް އެ މައްސަލަ ހައްލުކުރަމުން ދިޔަތަން ހޭޑަންއަށް ފެނުނެވެ. އެއީ ޙުކުމް ކުރަން ނުވަތަ ތަދައްޚުލްވާން އޭނާގެ ތަނެއް ނޫން ނަމަވެސް ކޮންމެ ހުރަހަކުން ކޮންމެ ގުޅުމަކަށް ވެސް ބުރޫއަރާނެ ގޮތް އެކަމުން ސާފުކޮށް އެނގުނެވެ. ސްމިތު އާއި ލޯރެން އަކީ، މަޑުމަޑުން ބުނާނަމަ، އާދަޔާ ހިލާފު ދެމަފިރިއެއް ކަމުން، އެހާ އާދަޔާ ހިލާފު ދެމަފިރިން ތިބީ އެކުގައި ރަނގަޅަށް މަސައްކަތް ކޮށްފައި ކަމަށް ވެދާނެ އެވެ.
  
  ނަމަވެސް އެންމެ އާދަޔާ ހިލާފު ހުރަސްތައް މިހާރު އެމީހުންގެ މަގުގައި ހުއްޓިފައި ހުއްޓެވެ.
  
  ސްމިތު އުޅުނީ ތަފާތު ގޮތަކަށެވެ. "އޯކޭ އޯކޭ، އެހެންވީމަ ފަހަކަށް އައިސް އޭނަ ކޮން އެއްޗެއް ދިނީ؟"
  
  "އަހަރެން? އެއްޗެއްނޫން. މަޢުލޫމާތެއް ހޯދަން އެތަނަކަށް ނުދާން. އެއީ ސީއައިއޭގެ ނުވަތަ އެފްބީއައިގެ ނުވަތަ ކޮންމެ މީހެއްގެ ވަޒީފާއެއް."
  
  "ދެން ކޮން ވާހަކައެއް ތި ދައްކަނީ؟"
  
  ސްމިތުއަށް މިއީ ކުރިއަށް އެޅި ފިޔަވަޅެކެވެ. ފާޅުކަން ބޮޑު ގޮތެއްގައި ކުރިމަތިލާން ނުޖެހޭ ސުވާލެކެވެ. އެ ސިފައިންގެ މީހާއާ މެދު ހައިޑަންއަށް ކޮންމެވެސް ވަރެއްގެ ފަޚުރެއް އިޙްސާސް ކުރެވުނެވެ.
  
  ލޯރެން ތަންކޮޅެއް ފަސްޖެހުނެވެ. "ޝިޓް" ޝަބާ ބުންޏެވެ. "އަޅުގަނޑުމެން މިދައްކަނީ ދޮގު ވާހަކަ. ޓީވީއެކެވެ. ފިލްމުތަކެވެ. ފޮތްތަކެވެ. މަޝްހޫރު ފަރާތްތަކެވެ. ހަބަރުތައް. އޭނައަކީ ބިލްޑަރެއް، އެހެންވީމަ ޕްރޮޖެކްޓްތަކާ ބެހޭގޮތުން އަހާލަނީ."
  
  "ކޮން ޕްރޮޖެކްޓްތަކެއް؟"
  
  "މި ހުރިހާ ކަމަކުން ވެސް ފަރުވާތެރި ސުވާލެއް ކުރަން ޖެހެ އެވެ. ކޮން މަޝްހޫރު ފަރާތްތަކެއް ނުވަތަ ކޮން ފިލްމުތަކެއް ނޫން ކީއްވެގެން ހެއްޔެވެ؟ އިމާރާތްތަކަށް ޝައުގުވެރިވޭތަ ލާންސް؟"
  
  ހައިޑަން ބޭނުންވީ ނިއްވާލަން ނަމަވެސް އެކަން ނުކުރެވޭނެކަން އެނގުނެވެ. ކެބިން މާ ހަނިވެފައި ހުއްޓެވެ؛ ސުވާލަކީ މާ ސީރިއަސް ސުވާލެކެވެ؛ ސްމިތު ގެ ނަން ކިޔުމަކީ މާ ޝައުގުވެރި ކަމެކެވެ.
  
  "އެމީހުންނަށް ގެއްލުމެއް ދޭން މީހަކު ބޭނުން ނަމަ އެކަންޏެވެ."
  
  ލޯރެން އޭނާއަށް އަތް ދިއްކޮށްލުމުން ވާހަކަ ނިމުނީއެވެ. އެނގޭ ޓެރަރިސްޓަކާ ވާހަކަ ދައްކަން ފޮރުވައިގެން ލޯރެން ކޮންމެވެސް ވަރެއްގެ ގާނޫނެއް މުގުރާލަނީ ހެއްޔެވެ؟ އެންމެ ކުޑަމިނުން އަދި ނޫނެވެ.
  
  "ބާކީ ގަޑިއެއް ނުވަނީސް." ޕައިލެޓްގެ އަޑު އިވުނީ މުވާސަލާތީ ނިޒާމުގެ މައްޗަށެވެ.
  
  ޑްރޭކް މޫނު މައްޗަށް ބަލާލިއެވެ. ހައިޑަންއަށް އޭނާގެ މޫނުމަތިން ފެންނަމުން ދިޔަ އަޒުމެވެ. ދާލް އާއި ވެސް ހަމަ އެކައްޗެކެވެ. އެ ޓީމު ފުރިހަމައަށް ޝާމިލްވެ، މެދުނުކެނޑި ހުނަރު ކުރިއަރަމުން ދިޔައެވެ. މިސާލަކަށް އެންމެ ފަހުން ކުރި އޮޕަރޭޝަން ބައްލަވާށެވެ. އެ އެންމެން ވެސް މުޅިން ތަފާތު މިޝަންތަކެއް ތަހައްމަލުކޮށް، ނުބައިކަމުގެ ޖަޒުބާތާ ކުރިމަތިލާން ޖެހުނު އިރު އެންމެ ސްކްރެޗެއް ވެސް ނުލިބުނެވެ.
  
  އެންމެ ކުޑަމިނުން ޖިސްމާނީ ގޮތުންނެވެ. އެ ޖަޒުބާތީ ފާރުތައް - ހާއްސަކޮށް އޭނާގެ އަމިއްލަ ޒަހަމްތައް - ދުވަހަކުވެސް ރަނގަޅު ނުވާނެ އެވެ.
  
  ކުރިމަތީގައި ހުރި ކަރުދާސްތައް ބަލަމުން މިނިޓެއްހާއިރު ހޭދަކުރީ ޖެންގިސް ޚާންގެ ތާރީޚުގެ އިތުރު ބައެއް ޖަމާކުރަން މަސައްކަތް ކުރަމުންނެވެ. އެކަމަނާ އޯޑަރުގެ ޓެކްސްޓް ތެރެއަށް ބަލާލީ، ދުނިޔޭގެ ހަތަރު ކަނަށް ދާ ސަފުހާތަކަށް އަލިއަޅުވާލަމުންނެވެ. ސްޓްރެޓެޖީގެ ބައްޕައާއި ދެން ޚަގަންގެ އަރާމުކުރާ ތަންތަން ހޯދުން؛ މިހާތަނަށް ދިރިއުޅުނު އެންމެ ނުބައި އިންޑިއާ މީހާ، އަދި ދެން ކަލާނގެ ވަބާއެވެ. އެކަމަކު ހުރިހާ ކަމެއްވެސް ހީވާގޮތެއް ނުވެއެވެ. އަޅުގަނޑުމެން ޚަގަންއަށް ޒިޔާރަތްކުރީ، ނިމުނުތާ ފަސް އަހަރު ފަހުން، 1960 ވަނަ އަހަރު، ފަތަޙަ އޭނާގެ ސަންދޯކުގައި ބަހައްޓައިގެންނެވެ.
  
  ބިމުގެ ހަތަރު ކަނެއް ހެއްޔެވެ؟ އަދިވެސް އޮތީ ސިއްރެއްގެ ގޮތުގައެވެ. ނަސީބަކުން ހޯސްމަންގެ އައިޑެންޓިޓީގެ ފިލާވަޅުތައް މިހާތަނަށް ސާފުވެފައިވެ އެވެ. އެކަމަކު އޯޑަރަށް ޖެންގިސް ޚާންގެ މަހާނަ ހޯދި ހެއްޔެވެ؟ އެހެން ހީވިއެވެ.
  
  ހެލިކޮޕްޓަރު ތުނި ވައިގެ ތެރެއިން ކަނޑާލަމުން ދިޔައިރު ޔޯގީ ތެދުވެލުމަށްފަހު ކުރިއަށް ފިޔަވަޅު އެޅިއެވެ. ވަގުގެ މޫނުމަތިން ފެންނަނީ ކުރަހާފައި، ލޯ މަރާލާފައި، ޕެރޫގައި ރޯވެގެން ދިޔަ ފަހުން ލޯ މަރާލި ފަހުން ލޯ މަރާލި ކަހަލަ ގޮތަކަށެވެ. "އަހަރެން ބުނީމެއްނު އަހަރެން ވެބްގެ ބަޔާނުގެ ބައެއް ކަމަށް، އޭނާގެ ލެގަސީގެ ބައެއް ކަމަށް،" ރަޝިޔާގެ ރާގުން ހާމަވަމުން ދިޔައީ އޭނާ ބުނަން އުޅޭ އެއްޗަކުން ބިރުގަނެފައިވާ ކަމެވެ. "އަހަރެން ބުނީމެއްނު އެންމެ ނުބައި ވާހަކަ ދެއްކީ އަހަރެން ކަމަށް."
  
  ރުޅިވެރި ގިސްލުމަކާއެކު އެލިޝިއާ އުޅުނީ ކުއްލިއަކަށް ޖައްވުގެ ޑެމްޕަނަރ ނައްޓާލުމަށެވެ. "އަހަރެން އަދިވެސް އިންތިޒާރު ކުރަނީ ޑޭމް ލެސްބިއަން އަކީ ކާކުކަން އަޑުއަހާކަށް" އުފާވެރިކަމާއެކު ޝަބާނާ ބުނެލިއެވެ. "ތެދު ބުނާނަމަ ޔޯގީ އަހަރެން އުއްމީދު ކުރަމުން ދިޔައީ އެއީ ކަލޭ ކަމަށް."
  
  "ކިހިނެއް..." ޖުމްލައިގެ މެދުތެރެއިން ޔޯގީ ހުއްޓުނެވެ. "އަހަންނަކީ ފިރިހެނެކެވެ".
  
  "އަހަރެން ގަބޫލެއް ނުކުރަން. އެ ކުދިކުދި އަތްތަކެވެ. މި މޫނު. ހިނގާ ގޮތެވެ."
  
  "އޭނާ ވާހަކަ ދައްކަން ދޫކޮށްލާ" ޑާލް ބުންޏެވެ.
  
  "އަދި ތިޔަ އެންމެންނަށް ވެސް އެނގެން ޖެހޭނެ އަހަންނަކީ ލެސްބިއަން މީހެއްކަން" ލޯރެން ބުންޏެވެ. "އެނގޭތަ އެކަމުގައި ދެރަ ކަމެއް ލަދުވެތިކަމެއްވެސް ނެތް."
  
  "އެނގޭ" އަލީޝާ ބުންޏެވެ. "ތިމާ ބޭނުންވާ މީހަކަށް ވެގެން އެކަން ގަބޫލުކުރަން ޖެހޭނެ. އަހަންނަށް އެނގޭ އަހަންނަށް އެނގޭ. އަހަރެން ހަމަ އުންމީދުކުރީ އެއީ ޔޯގީ ކަމަށް، އެއީ ހުރިހާ ކަމެއް."
  
  ސްމިތު ލޯރެންއަށް ބަލާލީ އޮޅުން ބޮޅުން ބޮޑު ނަމަވެސް އެހެން ގޮތަކަށް ހުސް މޫނަކާއެކުގައެވެ. އެ ހައިރާންކަމަށް ބަލާއިރު ޑްރޭކް ހީކުރީ އެ ރިއެކްޝަން އަޖައިބު ކުރުވަނިވި ކަމަށެވެ.
  
  "އެހެންކަމުން ބާކީ އޮތީ އެންމެ މީހަކު،" ކިނިމާކާ ބުންޏެވެ.
  
  "މަރުވަމުންދާ މީހަކު" ތަޅުންގަނޑަށް ބަލަހައްޓައިގެން ހުރެ ޑްރޭކް ބުނެލިއެވެ.
  
  "ފަހަރެއްގައި އަހަރެމެންގެ އެކުވެރިޔާ ވާހަކަ ދައްކަން ދޫކޮށްލަންވީ ހެއްޔެވެ؟" ދަހުލް ބާރުއެޅިއެވެ.
  
  ޔޯގީ ހިނިތުންވެލަން މަސައްކަތް ކުރިއެވެ. އެއަށްފަހު ކުރިމަތީގައި ދެއަތް ޖައްސާލަމުން ކޮޓަރި ފުރާޅަށް ބަލަހައްޓައިގެން ހުއްޓެވެ.
  
  "ދިގު ވާހަކައެއް ނޫން" ބޯ ލަފުޒެއްގައި އޭނާ ބުނެލިއެވެ. "އެކަމަކު މިއީ އުނދަގޫ ސުވާލެއް. އަހަރެން... އަހަރެންގެ މައިންބަފައިން މަރާލީ ފިނި ލޭތަކެއްގައެވެ. އަދި ކޮންމެ ދުވަހަކު ޝުކުރުވެރިވަމެވެ. ޝުކުރިއްޔާ އަހަރެން ކުރި ކަމެއް."
  
  އެކުވެރިޔާގެ ސަމާލުކަން ހޯދުމަށްޓަކައި ޑްރޭކް އަތް އުފުލާލިއެވެ. "އެއްވެސް ކަމެއް ވިސްނައިދޭކަށް ނުޖެހޭނެ އިނގޭ. މިތާ އަހަރެމެން މިތިބީ އާއިލާއެއް. އެކަމުން އެއްވެސް މައްސަލައެއް ނުޖެހޭނެ."
  
  "އަހަންނަށް ފަހުމް ވޭ. އެކަމަކު މިއީ އަހަންނަށްވެސް. ވިސްނޭތަ؟"
  
  ޓީމުން، ކޮންމެ މީހަކުވެސް ބޯޖަހާލިއެވެ. އެމީހުންނަށް ވިސްނުނެވެ.
  
  "އަހަރެމެން އުޅުނީ ކުޑަ ރަށެއްގައި. ފިނި ރަށެކެވެ. ފިނިމޫސުން? އެއީ އަހަރުގެ ދުވަސްވަރެއް ނޫން، އެއީ ފޭރުމެއް، ތަޅައި، މާތްالله ގެ ފަރާތުން ތަޅައިގަތުމެކެވެ. އެއީ އަހަރެމެންގެ އާއިލާތައް، އަހަރެމެންގެ ދަރިން ވެސް މާޔޫސްވި ކަމެކެވެ. އަހަރެންނަކީ ހަ މީހުންގެ ތެރެއިން އެކަކު، އަދި މައިންބަފައިންނަށް، އެމީހުންނަށް ކެތް ނުކުރެވުނެވެ. ދުވަސްތައް ފާއިތުވާން ފަސޭހަވާވަރަށް ބާރަށް ބޯނުލެވުނެވެ. އެރޭތައް ދިރިހުރެވޭވަރަށް އެމީހުންނަށް އަނބުރާ ގެނެވޭ ގޮތެއް ނުވިއެވެ. އަހަރެމެންނާ މުއާމަލާތްކޮށް އަހަރެމެން ބަލަހައްޓާނެ ގޮތެއް ނުފެނުމުން ތަސްވީރު ބަދަލުކުރެވޭނެ ގޮތެއް ހޯދިއެވެ."
  
  އަލީޝާއަށް އޭނާގެ އިހުސާސްތައް ހިފެހެއްޓޭ ގޮތެއް ނުވިއެވެ. "އުންމީދު ކުރަން އެއީ އަޑު އިވޭ ގޮތެއް ނޫން ކަމަށް."
  
  "އެއްދުވަހަކު މެންދުރު އަހަރެމެން އެންމެން ކާރަށް ޖަމާވީ. އެމީހުން ބުނީ މާލެއަށް ދަތުރެއް ކުރާނެ ކަމަށް ވައުދުވި ކަމަށެވެ. އަހަރުމެން މާލެ ޒިޔާރަތް ނުކުރާތާ އަހަރުތަކެއް ވެގެން އަހާލަންވީ ނަމަވެސް..." އޭނާ ކޮނޑު އަރުވާލިއެވެ. "އަހަރެމެން ތިބީ ކުޑަކުދިން. އެއީ އަހަރެމެންގެ މައިންބަފައިންނެވެ. އެމީހުން ކުޑަ ރަށުން ނިކުމެގެން ދިޔައީމަ ދެން ދުވަހަކުވެސް އަހަރެމެންނަކަށް ނުފެނޭ."
  
  ހައިދަންއަށް ފެނުނީ މޭގެ މޫނުމަތިން ފެންނަމުން ދިޔަ ދުރު ހިތާމައެވެ. އޭނާގެ ޒުވާން ދިރިއުޅުން ޔޯރގާގެ ދިރިއުޅުމާ ތަފާތު ވެދާނެ ނަމަވެސް ހިތާމަވެރި އެއްގޮތް ކަންތައްތަކެއް ހުއްޓެވެ.
  
  "ކާރުގެ ބޭރުގައި އުޅުނު ދުވަސް ފިނިވެ، އަނދިރިވަމުން ދިޔައީ. އެމީހުން ދުއްވާފައި ދުއްވާފައި ވާހަކައެއް ނުދައްކައެވެ. އެކަމަކު އަޅުގަނޑުމެން ހޭނިފައި މިތިބީ. އެމީހުންގެ ކިބައިގައި ދިރިއުޅުމާއި، އަހަރެމެންނާއި، އެކަކު އަނެކަކަށް އެއްވެސް ލޯތްބެއް ނެތެވެ. އަހަރެންނަށް ހީވަނީ އަހަރެމެންނަށް ދުވަހަކުވެސް ލޯބި ނޭނގުނުހެން، ވާންޖެހޭ ގޮތަށް ނޫން. އަނދިރީގައި އެމީހުން ހުއްޓުނީ ކާރު ހަލާކުވެއްޖެ ކަމަށް ބުނެއެވެ. އަހަރެމެން އެއްކޮށް ޖަމާވެފައި ތިބިއިރު، ބައެއް މީހުން ރޮއެގަތެވެ. އަހަރެންގެ ދޮށީ ކޮއްކޮގެ އުމުރުން އެންމެ ތިން އަހަރެވެ. އަހަރެންގެ އުމުރުން ނުވަ އަހަރު، އެންމެ ދޮށީ. އަހަރެން ވާންވީ...ހެވެންޖެހޭނެ..."
  
  ޔޯރގީ ކަރުނަތަކާ ކުރިމަތިލީ، ފުރާޅަށް ބަލާލަމުން، މާޒީ ބަދަލު ކުރުމުގެ ބާރު ލިބިފައިވާ ފަދައިންނެވެ. އޭނާ ކައިރިއަށް މީހަކު ތެދުވުމުގެ ކުރިން ވަރުގަދަ އަތެއް ދިއްކޮށްލި ނަމަވެސް އެންމެ ކުޑަމިނުން މިއީ އޭނާ އެކަނި ކުރިމަތިލާން ޖެހޭ ކަމެއްކަން ހޭޑަންއަށް އެނގުނެވެ.
  
  "އެމީހުން އަހަރެމެން ލޯބިކޮށްގެން ނެރެލީ. އިރުކޮޅަކު ހިނގައިގަތެވެ. އައިސް ގަދަވެ ފިނިކަމުން ބާރުގަދަ، މަރުވާ ރާޅުތަކެއް އޭގެ ތެރެއިން ނިކުމެގެން ދިޔައެވެ. އެމީހުން ކުރާ ކަމެއް ނޭނގުނު އިރު، ދެން ސީދާ ވިސްނުމަށް މާ ފިނިކަން އިހުސާސް ކުރެވުނެވެ. އެމީހުން އަހަރެމެން އަނބުރާލާތަން ތަކުރާރުކޮށް ފެނުނެވެ. އަހަރެމެން ތިބީ ގެއްލި، ބަލިކަށި، ކުރިންވެސް މަރުވަމުންނެވެ. އަހަރެމެން ތިބީ ކުޑަކުދިންނެވެ. އަހަރެމެން... އިތުބާރުކުރީ."
  
  ހައިޑަން ދެލޯ މަރާލިއެވެ. އެއްވެސް ބަހެއް ނެތެވެ.
  
  "ބެލެވޭ ގޮތުގައި އެމީހުންނަށް ކާރު ފެނުނީ. އެމީހުން ދިޔައީއެވެ. އަހަރެމެން... ހެޔޮ، އަހަރެމެން މަރުވީ... އެއްބަޔަކު އަނެއްބަޔަކަށް." ޔޯގީއަށް އަދިވެސް ތަފްސީލުތައް ސާފުކޮށް ފޯމިއުލާ ނުކުރެވުނެވެ. މިކަމުގެ ހަގީގަތް ހާމަވީ ހަމައެކަނި އޭނާގެ މޫނުމަތިން ފެންނަ ހިތާމަވެރި ވޭނެވެ.
  
  "އަހަރެން އެކަނި ސަލާމަތްވީ. އަހަރެން އެންމެ ވަރުގަދައެވެ. އަޅުގަނޑު މަސައްކަތް ކޮށްފިން. އަހަރެން އުފުލާފައި، އަދި ދަމައިގަނެ، އަދި ބައްދާލީމެވެ، އެކަމަކު އެކަމުން އެއްވެސް ކަމެއް ނުވިއެވެ. އަހަރެން އެ ހުރިހާ ކަމެއް ފެއިލް ކޮށްލީމެވެ. އަހަރެންގެ ކޮންމެ އަޚުންނާއި އުޚުތުންގެ ދިރިއުޅުން ފޭދިގެން ދިޔަތަން ފެނުމުން އަހަރެން ދިރިހުރުމަށް ވައުދުވީމެވެ. އެމީހުންގެ މަރުތަކުން އަހަންނަށް ބާރު ލިބުނީ، އެމީހުންގެ ވަކިވެފައިވާ ނަފްސުތައް އަހަރެންގެ ނަފްސާ ގުޅިއްޖެހެންނެވެ. އަޅުގަނޑު އުންމީދު ކުރަން އެމީހުން އެކަން ކުރި ކަމަށް. އަދިވެސް ގަބޫލުކުރަމެވެ. އަހަރެން ގަބޫލުކުރާ ގޮތުގައި އެމީހުން އަދިވެސް ތިބީ އަހަރެންނާއެކުގައެވެ. އަހަރެން ސަލާމަތްވީ ރަޝިޔާގެ ޖަލަކުންނެވެ. އަހަރެން މެޓް ޑްރޭކް އަށް ވުރެ ދިގުދެމިގެން ދިޔައީ،" އޭނާ މެނޭޖް ކުރީ ބަލިކަށި ހިނިތުންވުމެއް، "އަދި އޭނާ އެތަނުން ނެރެލީމެވެ."
  
  "ކިހިނެއްތަ އެނބުރި ރަށަށް ދިޔައީ؟" ކިނިމާކާ އެނގެން ބޭނުންވިއެވެ. ހޭޑަން އާއި ޑާލް އޭނާއަށް ބަލާލީ ސަމާލުކަމާއެކު ނަމަވެސް ޔޯގީ ވާހަކަ ދައްކަން ޖެހޭކަން ވެސް ސާފުވިއެވެ.
  
  "އަހަރެން އެމީހުންގެ ހެދުން ލައިގެން ހުރީ" ވޭންދެނިވި ކުޑަ އަޑަކުން އޭނާ ހީނލިއެވެ. "ޝާރޓްތައް. ޖެކެޓްތަކެވެ. އިސްޓާކީނު. އަހަރެން ހޫނުވެގެން އެ އެންމެން އެކަނި ސްނޯ އާއި އައިސް ތެރޭގައި ދޫކޮށްލާފައި އަހަރެން މަގުމައްޗަށް އާދެވުނެވެ."
  
  އެ ހިތްދަތިކަން، އޭނާއަށް ވާން ނުޖެހޭ ކަމަށް ހީވާ ކުށްހީއެއް ހައިޑަންއަށް ތަޞައްވުރު ނުކުރެވުނެވެ.
  
  "އެތަނުން ފާއިތުވަމުން ދިޔަ ކާރެއް އަހަންނަށް އެހީތެރިވެދިނީ. އަހަރެން އެމީހުންނަށް އެވާހަކަ ކިޔައިދީ، ދެތިން ދުވަސް ފަހުން އެނބުރި ރަށަށް ދިޔައީމެވެ،" ފުން ނޭވާއެއް ދޫކޮށްލަމުން، "އެމީހުންނަށް ކުރިމަތިވި ހިތާމައިގެ ޖިންނި އެމީހުންނަށް ފެންނަން ދޫކޮށްލީމެވެ. އޭނާގެ ރުޅިވެރިކަން ކިހާ ފުންކަން އެމީހުންނަށް ފެނި އިޙްސާސް ކުރެވޭތޯ ބަލާށެވެ. އެހެންވީމަ އާދެ، ފިނި ލޭގައި މައިންބަފައިން މަރާލީ."
  
  ދުވަހަކުވެސް މުގުރާލައިގެން ނުވާނެ ހިމޭންކަމެއް ވެރިވިއެވެ. ޔޯރގާގެ އެއްބަނޑު އެއްބަފާ ކުދިންގެ ހަށިގަނޑުތައް މިވަގުތު ވެއްޓިފައިވާ ތަނުގައި އޮތީ، އަބަދަށްޓަކައި ފިނިވެފައި، ދުވަހަކުވެސް އަރާމު ނުކުރާނެކަން ހޭޑަންއަށް އެނގުނެވެ.
  
  "އަހަރެން ވަގަކަށް ވީ." ޔޯގީ ހިތްދަތި ރެޒޮނަންސް ބަލިކަށިކޮށްލިއެވެ. "އަދި ފަހުން ހިފެހެއްޓި. އެކަމަކު ދުވަހަކުވެސް އޭނާގެ މައްޗަށް މަރުގެ ކުށެއް ސާބިތުވެފައެއް ނުވެއެވެ. އަދި މިހިރީ އަހަރެމެން."
  
  ވައިގެ މަތިން ޕައިލެޓްގެ އަޑު އިވުނެވެ. "ޗައިނީސް އެއާސްޕޭސްއަށް ތިރީސް މިނެޓް، ކުދިން، ދެން އެއީ ކޮންމެ މީހެއްގެ ވެސް ލަފާ."
  
  މި ހިސާބުން ލޯރެން ވޮޝިންޓަންގެ ތިންކް ޓޭންކަށް ގުޅުމުން ހޭޑަން ހިތްހަމަޖެހުނެވެ. ކުރިއަށް ދިއުމަށް އޮތް ހަމައެކަނި ގޮތަކީ ވިސްނުން ފޭރިގަތުމެވެ.
  
  "އަހަރެމެން މިތިބީ ލަނޑާ ގާތުގައި،" އަހަރެމެން ބައްދަލުވިއިރު ވޭ އަށް ކިޔައިދިނެވެ. "އައު ކަމެއްތަ؟"
  
  "އަޅުގަނޑުމެން މި މަސައްކަތް ކުރަނީ ހަތަރު ކަނުގައި، އަސްވެރިންގެ އުފަން ތާރީޚަށް އިޝާރާތްކޮށް، މޮންގޯލިއާ، ޚަގަން އަދި ޚުދު އޯޑަރ، ފުރަތަމަ ބޭނުންވަނީ ކޮންކަމެއްތޯ؟"
  
  
  ސަތާރަވަނަ ބާބު
  
  
  "އޫއޫ" އެ ބައި ކުޅެމުން އަލީޝާ ފޯރިއާއެކު ބުނެލިއެވެ. "އުފަން ތާރީޚުގެ ނަންބަރުތަކަކީ ކޮބައިތޯ އަޑުއަހާލަމާ ހިނގާށެވެ. އައި ޖަސްޓް ލަވް ލަވް ނަމްބަރސް."
  
  "ފިނި. ފީލްޑް އިންފެންޓްރީމަނެއްގެ ފަރާތުން އެވާހަކަ އަޑުއަހާލުމުން އުފާވޭ." އެ އަޑު އުފަލުން ކުރިއަށް ދިޔައިރު، ސެލޫނުގައި މަދު ބުމައެއް އުފުލާލި ނަމަވެސް، ނިޢުމަތްތެރިކަމާއެކު ނޭނގި ހުއްޓެވެ: "އެހެންކަމުން، ހަނީބަލް އުފަންވީ މީލާދީން 247 ވަނަ އަހަރު، މަރުވީ މީލާދީން 183 ވަރަކަށް އަހަރުގައެވެ. ޖެންގިސް ޚާން 1162، މަރުވީ 1227-"
  
  "އެއީ މާ ގިނަ ނަންބަރުތަކެއް" އަލީޝާ ބުނެލިއެވެ.
  
  "މައްސަލައަކީ،" ޑާލް ބުންޏެވެ. "ކަލޭގެ އިނގިލިތަކާއި ފައިގެ އިނގިލިތައް ހުސްވެއްޖެ."
  
  "އެއީ ކޮން މާނައެއް ކަމެއް ޔަގީން ނުވޭ" ކޮމްޕިއުޓަރ ސައިންސްވެރިޔާ ކުރިއަށް ގެންދިޔައެވެ. "އެކަމަކު މި މޮޔަ ކަލްޓްތަކުން ވަރަށް ލޯބިވޭ އެމީހުންގެ ނަންބަރު ގޭމްތަކާއި ކޯޑްތަކަށް. އެކަން ހަނދާނުގައި ބަހައްޓާށެވެ."
  
  "އެހެންވީމަ ހަނީބަލް އުފަންވީ ޖެންގިސްގެ 1،400 އަހަރު ކުރިން،" ކެންސީ ބުންޏެވެ. "އަހަރެމެންނަށް އެކަން ވިސްނޭ."
  
  "ތިޔަ ހައިރާންވާނެ މިކަން ނުކުރާ ޝިޓްހެޑްސްގެ އަދަދަށް ބަލާއިރު" ނޭރޑް ކެޝުއަލްކޮށް ބުނެލިއެވެ. "ކޮންމެ ގޮތެއްވިޔަސް-"
  
  "ހޭއި ބަޑީ؟" ޑްރޭކް އަވަސް އަވަހަށް ވާހަކަ މެދުކަނޑާލީ: "ދުވަހަކުވެސް މޫނަށް ވަޅިއެއް ޖަހާފައިވޭތަ؟"
  
  "އާނ އަސްލު އާނ. އާދެ، އަހަރެންނަށް ލިބިއްޖެ."
  
  ޑްރޭކް އޭނާގެ ގޮނޑީގައި ފަހަތަށް ޖެހިލިއެވެ. "އޯކޭ" އޭނާ ބުންޏެވެ. "މިހާރު ފޮޅާލައިގެން ހުރެވޭނެ."
  
  "އަޅުގަނޑުމެންނަށް، ހަމަގައިމުވެސް، މި އަދަދުތަކާ އެކު އަދި މަސައްކަތް ނުކުރެވޭނެ، އަޅުގަނޑުމެންނަށް އެހެން ސައިކަލު ދުއްވާ މީހުން ނޭނގޭތީ. އަހަރެން ލަފާކުރާ ގޮތުގައި ތިޔަ ކުދިންނަށް ވެސް ހަތަރުވަނަ އެއްޗެއް ހޯދިދާނެ ކަމަށް ވިޔަސް؟ ނޫން? ނޯ ޓޭކަރސް؟ ވަޅު. އެހެންވީމާ، މިވަގުތު، ކުދިންނޭ، މޮންގޯލިއަން ޖުމްހޫރިއްޔާއަށް ފޮނުވަމުން މިދަނީ ވަރަށް ބޮޑު އަލިފާނުގެ ބާރެއް. ހަތް، ނުވަތަ އަދިވެސް ހައެއް ހެއްޔެވެ؟ އާދެ، ހަ ޤައުމެއް ތަމްސީލުކުރާ އެލައިޓް ސިފައިންގެ ހަ ޓީމަކުން ދަނީ ހޯސްމަން އޮފް ކޮންކެސްޓްގެ ފަހަތުންނެވެ. އަހަރެން ތެދެއްތަ؟ ހޫރޭ!"
  
  ޑްރޭކް ހޭޑަންއަށް ބަލަހައްޓައިގެން ހުއްޓެވެ. "މި ކުއްޖާއަކީ ވޮޝިންޓަންގައި ހުރި އެންމެ ރަނގަޅު މަންދޫބެއްތަ؟"
  
  ހައިޑަން ކޮނޑު އަރުވާލިއެވެ. "އާނ އެންމެ ކުޑަމިނުން އޭނާގެ ޖަޒުބާތުތައް ފޮރުވައެއް ނުލައެވެ. ވޮޝިންޓަންގެ ބޮޑު ބައެއް ފަދައިން މަކަރުވެރި ހެދުމެއްގެ އެތައް ފަށަލައެއްގެ ދަށުގައި ފޮރުވިފައެއް ނުވެއެވެ."
  
  "ކުރިއަށް ފަތަޙަގެ އަސްވެރިޔާއަށް. ސާފުކޮށް އެނގޭ ގޮތުގައި އޯޑަރުގެ އަމިއްލަ އެޖެންޑާއެއް އޮންނަ ކަމުން ފަތަޙަ ކުރުމަކީ ކުޑަކުދިންގެ ކުޅޭ އެއްޗަކުން ފެށިގެން ވީޑިއޯ ގޭމަކަށް ވެސް ވެދާނެ... ހާ ހާ. ދުނިޔޭގެ ބާރުވެރިކަން އެތައް ގޮތަކުން އަތުވެދާނެ، އަހަރެން ތެދެއްތަ؟"
  
  "ހަމަ އިންސްޓްރަކްޝަން ކުރިއަށް ގެންދަންވީ" ހޭޑަން ބުންޏެވެ.
  
  "ހަމަ ޔަގީނުންވެސް." އެހެންވީމާ ސީދާ ނުކުތާއަށް ދާންވީ ނޫންހެއްޔެވެ؟ އިސްރާއީލުން ކިއުބާގައި ނައްތާލި ނާޒީ ހަނގުރާމަވެރި ޖަރީމާގެ ކަލްޓާ ބެހޭ އެއްވެސް މައުލޫމާތެއް އަޅުގަނޑުމެންނަށް ދިނުމަށް އާދަޔާ ހިލާފު ފަސްޖެހުނު ނަމަވެސް، އަޅުގަނޑުމެންނަށް އެނގެން ޖެހޭ ކަންތައްތައް އެނގުނެވެ. ދޮންވެލިގަނޑު ޖަމާވުމުން، ނާޒީން ސާފުކޮށް ނިންމާފައި އޮތީ، އެމީހުން ގޯސްކޮށް، ދުނިޔެ ކޮންޓްރޯލް ކުރުމަށް މި ތަފްޞީލު ޚިޔާލު އުފެއްދި ކަމަށެވެ. އެމީހުން އޯޑަރ އުފެއްދީ، ކޯޓާއި، ސިއްރު ކޯޑްތަކާއި، ރަމްޒުތަކާއި އަދިވެސް އެތައް ކަމެއް އެކުލެވިގެންނެވެ. އެމީހުން އެކުލަވާލީ ޕްލޭނެއް - މުޅިން ވެސް ވެދާނެ އެއީ ރައިކްގެ ދަށުން އަހަރުތަކެއް ވަންދެން މަސައްކަތް ކުރަމުން އައި ޕްލޭނެކެވެ. އެމީހުން ހަތަރު ވައްތަރެއްގެ ހަތިޔާރު ވަޅުލާފައި މި ޕަޒްލް ހޯދިއެވެ. ފަހަރެއްގައި އެމީހުން ބޭނުންވީ އެކަން އިތުރަށް އޮޅުން ބޮޅުން ކޮށްލަން ކަމަށް ވެދާނެ، ކާކަށް އެނގޭނެ ހެއްޔެވެ؟ އެކަމަކު މޮސާޑުން އެމީހުން ނައްތާލީ އެއްވެސް އަސަރެއް ނެތި އަދި އަޅުގަނޑަށް ފެންނަ ފެނުމުގައި މާ އަވަހަށެވެ. ފޮރުވިފައިވާ ބަންކަރު ނުހޯދި ތިރީސް އަހަރު ވަންދެން އޮތެވެ."
  
  "ފަނަރަ މިނެޓް" ޕައިލެޓް ލަކޯނިކަލީ ޖަވާބު ދިނެވެ.
  
  "މިއީ ހަތިޔާރެއްތަ؟" ހައިޑަން އަހާލިއެވެ. "އެމީހުން ކޮންތާކުން ހޯދީ؟"
  
  "އާދެ، ނާޒީންގެ ގުޅުންތައް ހުރީ ކޮންމެ މީހަކަށް ވެސް ލިބިދާނެ ވަރަކަށް. ބިގް ޕިސްޓަލަކީ ޖާގައާއި އޭކިއުރެސީއަށް އަޕްޑޭޓްކޮށްފައިވާ މުސްކުޅި ޑިޒައިންއެކެވެ. އެމީހުންނަށް މުޅިންވެސް ސާޅީސް އަހަރުން ފެށިގެން އަށާރަ ވަނަ އަހަރާ ހަމައަށް ކޮންމެ އެއްޗެއްގައި ވެސް އަތް ޖައްސާލެވޭނެއެވެ. ފައިސާއަކީ ދުވަހަކުވެސް ހުރަހެއް ނޫން ނަމަވެސް ހަރަކާތަކީ ހުރަހެކެވެ. އަދި އިތުބާރު ކުރާށެވެ. އެމީހުންނަށްޓަކައި މިކަން ކޮށްދޭނެ އެންމެ ދިރިހުރި ފުރާނައަކަށްވެސް އެމީހުން އިތުބާރެއް ނުކުރާނެއެވެ. ހަތަރު ހަތިޔާރާއި އެތައް ދިހަވަރަކަށް ހިދުމަތް ފޮރުވަން ކުދިކުދި ސްނީކްސް އަށް އަހަރުތަކެއް ނަގާނެ ކަމަށް ބެލެވެ އެވެ. އިތުބާރުގެ ކަންތައްތަކަކީ ވެސް ފުރަތަމަ ފަހަރަށް ބަޑިތައް ފޮރުވި އެއް ސަބަބެވެ. އެމީހުންނަށް މިހާރު ކިއުބާގައި ނުބެހެއްޓޭނެ ނޫންހެއްޔެވެ؟" ވޮޝިންޓަންގެ މީހާ ހޭން ފަޅައިގެން ގޮސް، ދެން ކޮންމެވެސް ގޮތަކުން ހޭވެރިކަން ވެގެން ދިޔައެވެ.
  
  އެލިޝިޔާ ދެލޯ ބޮޑުކޮށްލަމުން ދެއަތް އެއްކޮށް ހިފަހައްޓާލީ މީހެއްގެ ހަންގަނޑު ކަރުގައި އޮޅާލެވިދާނެ ކަހަލަ ގޮތަކަށެވެ.
  
  "ކޮންމެ ގޮތެއްވިޔަސް ތި ކުދިން އަދިވެސް އަހަރެންނާއެކުތަ؟ އަޅުގަނޑަށް ވިސްނޭ ވަގުތު ކުރުވެފައި ނަޖިހުގެ ތެރެއަށް ނުކުމެ އެއްޗެއް ބަޑިޖަހަން ހީވާގި ނަމަވެސް އަޅުގަނޑުގެ އަތުގައި ތަންކޮޅެއް އިތުރު މައުލޫމާތެއް އެބައޮތެވެ. ދެންމެ ވަދެގެން އައީ...."
  
  މަޑުޖައްސާލުން.
  
  "މިހާރު މިއީ ޝައުގުވެރި ކަމެއް."
  
  އިތުރު ހިމޭންކަމެވެ.
  
  "ޝެއާ ކުރަން ބޭނުންތަ؟" އެމީހުންގެ ލޭންޑިން ޕޮއިންޓް ކައިރިވަމުން އަންނަތަން ފެންނަ ފަދައިން ހެލިކޮޕްޓަރުގެ ސޮލިޑް ފަރާތަށް ބަލާލަމުން ހޭޑަން އެމީހާއަށް ފިރުމާލިއެވެ.
  
  "އާދެ، އަޅުގަނޑު ދައްކަން އުޅުނީ ދުނިޔޭގެ ހަތަރު ފަރާތުގެ ވާހަކަ- ނުވަތަ އެންމެ ކުޑަމިނުން އަޅުގަނޑުމެންނަށް ފެންނަ ގޮތުގެ ވާހަކަ- އެކަމަކު އަޅުގަނޑަށް ފެންނަނީ އަޅުގަނޑުމެންގެ ވަގުތު ހުސްވަމުންދާކަން. ބަލަ ހައި ފައިވް އެއް ދޭ، އެކަމަކު ކޮންމެ ކަމެއް ކުރިޔަސް،" އޭނާ މަޑުކޮށްލަމުން، "ޑޯންޓް ލޭންޑް!"
  
  އެ ގުޅުން ކުއްލިއަކަށް މެދުކެނޑުނެވެ. ހައިޑަން ފުރަތަމަ ބަލަހައްޓައިގެން ހުރީ ތަޅުންގަނޑަށް ފަހު ހެލިކޮޕްޓަރުގެ އެތެރެއަށެވެ.
  
  ޑްރޭކް ދެއަތް މައްޗަށް އުފުލާލިއެވެ. "އަހަންނަށް ނުބަލާތި." އަހަރެންގެ ކުށެއް ނެތް!"
  
  އަލީޝާ ހީލިއެވެ. "އާނ އަހަރެންވެސް."
  
  "ޖައްސައިނުލާތަ؟" ދަހުލް ތަކުރާރުކޮށްލިއެވެ. "އެއީ ކޮން މާނައެއް ހެއްޔެވެ؟"
  
  އެލިޝިއާ ވިސްނައިދޭން ކަހަލަ ގޮތަކަށް ކަރު ސާފުކޮށްލި ނަމަވެސް ދެން ޕައިލެޓްގެ އަޑު ސްޕީކަރުތަކުން ކިނބިހި އަޅާލިއެވެ. "ދެ މިނެޓް ދޯ ކުދިން."
  
  ހޭޑަން އެހީއަށް އެދި މުސްކުޅި މުއުމިނެއްގެ ގާތަށް އެނބުރިލިއެވެ. "މަނޯ؟" - އަހަރެން އަހާލީމެވެ.
  
  "އޭނާއަކީ ކަނދުރާއެއް ނަމަވެސް އަދިވެސް އަހަރެމެންގެ ފަރާތުގައި" ބޮޑު ހަވާއީ މީހާ ގުގުމާލިއެވެ. "އަހަރެން ބުނާނަން އޭނާގެ ބަސް ގަބޫލު ކުރާށޭ."
  
  "އަވަހަށް ނިންމުމަކީ ރަނގަޅު ކަމެއް،" ސްމިތު މެދުކަނޑާލިއެވެ. "އަހަރެމެން ތިރިއަށް މިދަނީ."
  
  މުވާސަލާތީ ނިޒާމަށް ވަގުތުން ދިރުމެއް ލިބުނެވެ. "އަހަރެން ކީކޭ ބުނީ؟" ބިންމައްޗަށް ނުދާތި! "
  
  ޑްރޭކް ތެދުވެ ހެލިކޮޕްޓަރުގެ އިންޓަކޮމް ޖައްސާލިއެވެ. "ފަކް އޮފް ބާޑީ" އޭނާ ބުންޏެވެ. "އައު ބުއްދިއެއް މަގުމަތީގައި."
  
  "އެކަމަކު އަޅުގަނޑުމެން މިތިބީ ޗައިނާގެ ވައިގެ ސަރަހައްދުގެ ތެރޭގައި. އެމީހުންނަށް އަހަރެމެންނަށް ފާހަގަ ކުރެވެންދެން ކިހާ ދުވަހެއް ވާނެ ކަމެއް ބުނާކަށް ނެތެވެ."
  
  "ކުރެވެން އޮތް ކަމެއް ކޮށްލާ، އެކަމަކު ލޭންޑް ނުކުރާތި."
  
  "ހޭ ބަޑީ، އަހަރެންނަށް ކިޔައިދިނީ މިއީ އަވަސް އެރައިވަލް އެންޑް ޑިޕާޗާ މިޝަނަކަށް ވާނެ ކަމަށް. ނޯ ބުލްޝިޓް. ޔަގީން ކުރެވޭނެ އަހަރެމެން މިތަނުގައި މަދު މިނިޓަކަށް ވުރެ ގިނައިރު މަޑުކޮށްފިނަމަ އަހަރެމެންގެ ފުއްޕާމޭގެ މައްޗަށް ދެތިން ޖޭ-20 އެއް ހުންނާނެކަން."
  
  އެލިޝިއާ ޑްރޭކް އާއި ދިމާއަށް ގުދުވެލަމުން ހީނލަމުން ބުނީ "މިއީ ނުބައި ކަމެއް-"
  
  ޔޯކްޝަޔަރމަން އޭނާގެ ވާހަކަ މެދުކަނޑާލީ ހާލަތުގެ އަވަސްކަން ފެނިފައެވެ. "އާދެ، ސާފުކޮށް އެނގޭ ގޮތުގައި ވޮޝިންޓަންގެ ނޮބެންޑް އަށް ކަނެކްޝަން ޑައުން ވިޔަސް އަހަރެމެންގެ އަޑު އިވޭނެ،" ޑާލްއަށް އިޝާރާތްކޮށް ބަލާލަމުން އޭނާ ބުންޏެވެ. "އެ އަޑު އިވިއްޖެތަ ނޮބެންޑް؟ އަހަރެމެންނަށް ގާތްގަނޑަކަށް އަށްޑިހަ ސިކުންތު އެބައޮތް."
  
  "އެއަށްވުރެ ގިނައިރު ނަގާނެ" އެމީހާ ޖަވާބު ދިނެވެ. "ހިތްވަރު ކުރާތި ރައްޔިތުން. މި މައްސަލައިގައި އަޅުގަނޑުމެން މިތިބީ."
  
  ޑްރޭކްއަށް ހީވީ އޭނާގެ އަތްތިލަ ޖައްސާލިހެންނެވެ. މި ކުޑަކުޑަ ސުލޫކުން އުފެދުނީ ހަމައެކަނި ކުރިމަތިލުންތަކެވެ. ފަހަރެއްގައި އެއީ ނިޔަތެއް ކަމަށް ވެދާނެ ހެއްޔެވެ؟ އެމީހުންނަށް ހަނީބަލްގެ ގަބުރު ފެނުނު ފަހުން ޑްރޭކްއަށް ހީވަނީ މި މިޝަންގައި ކޮންމެވެސް ކަމެއް ގޯސްވެފައިވާހެންނެވެ. ހާމަނުކުރާ އެއްޗެކެވެ. އެމީހުން ޓެސްޓްކޮށްފައިވޭތޯ؟ އެމީހުން ތިބީ ފާރަވެރިކަމުގެ ދަށުގައި ހެއްޔެވެ؟ އެމީހުންގެ އަމަލުތައް އެމެރިކާ ސަރުކާރުން ވަޒަންކުރީ ހެއްޔެވެ؟ އެހެން ކަމަށްވާނަމަ، ދެން އެ ހުރިހާ ކަމެއް ނިމިގެން ދިޔައީ ޕެރޫގައި ހިނގި ކަންތައްތަކަށެވެ. އަދި އެއީ އެގޮތަށް ވާނަމަ ޑްރޭކް މާ ބޮޑަށް ކަންބޮޑުވީ އެމީހުންގެ ކުޅުމާ މެދު ނޫނެވެ.
  
  ރިވިއުއަށް ފަހު އަޑުއަހާ މީހުން ކައްކާފާނެ ރޭވުންތަކާއި ފިތުނަތަކާއި ފިތުނަތަކާ މެދު އޭނާ ކަންބޮޑުވި އެވެ. ސިޔާސީ ބޭފުޅުން ވެރިކަން ކުރާ ކޮންމެ ގައުމަކީ ދުވަހަކުވެސް ހީވާ ގޮތަށް އޮތް ގައުމެއް ކަމަށާއި، ހަގީގަތުގައި ކަން ހިނގާ ގޮތް އެނގޭނީ ވެރިކަމުގެ ފަހަތުގައި ތިބި މީހުންނަށް އެކަންޏެވެ.
  
  "ފަންސާސް ސިކުންތު" އޭނާ އަޑުގަދަކޮށް ބުނެލިއެވެ. "ދެން މިތަނުން ނިކުމެގެން ދާނަން."
  
  "އަހަރެމެން މި މަސައްކަތް ކުރަނީ ސްޓަންޓެއް ހަދަން،" ޕައިލެޓް އެމީހުންނަށް ކިޔައިދިނެވެ. "އަހަރެމެން މިހާރުވެސް މިތިބީ ދޮރުން ނުކުމެ ގަހެއްގެ މައްޗަށް ފިޔަވަޅު އަޅަން ޖެހޭ ވަރަށް ތިރިއަށް، އެކަމަކު އަހަރެން މި ދޫނި ފޮރުވަނީ ފަރުބަދަ ވާދީއެއްގައި. ތިރީގައި އެއްޗެއް އުނގުޅާ އަޑު އިވިއްޖެއްޔާ ވާނީ ހިލަގަނޑަކަށް ނުވަތަ ޔެޓީއަކަށް."
  
  އަލީޝާ ބާރަށް ނިވާކޮށްލިއެވެ. "އަހަރެން ހީކުރީ އެމީހުން މުޅި ޓިބެޓްގައި ހޭންގް އައުޓް ކުރިހެން؟"
  
  ދާލް ކޮނޑު އަރުވާލިއެވެ. "ދަތުރު. އެއްގަމު ދަތުރެއް. ކާކަށް އެނގޭނެ؟"
  
  އެންމެ ފަހުން އެ ގުޅުން އަލުން ދިރުމެއް އައެވެ. "އޯކޭ މީސްމީހުން. އަހަރެމެން އަދިވެސް ދިރިތިބީ ހެއްޔެވެ؟ ރަނގަޅު ރަނގަޅު. މޮޅު މަސައްކަތެކެވެ. މިހާރު... ޖެންގިސް ޚާންގެ އަރާމުކުރާ ތަނާ ގުޅޭ ހުރިހާ މައްސަލަތަކެއް ހަނދާން ނެތުނީތަ؟ އޭނާ އަމިއްލައަށް ބޭނުންވީ ނިޝާނެއް ނެތް ގަބުރެކެވެ. އޭނާގެ މަހާނަ ބިނާކުރި އެންމެން މަރާލެވުނެވެ. ވަޅުލާފައިވާ ތަނުގައި އަސްތައް ފިޔަޖަހައި ގަސް އިންދައިފައިވެ އެވެ. އަކުރުން އަކުރަށް އެއީ އިއްތިފާޤުން ނޫނީ ޙާޞިލު ނުކުރެވޭނެ ކަމެކެވެ. މި ހުރިހާ މޮޔަ ރޭވުންތައް އެހާ ފަސޭހައިން ތަޅާލާތީ އަޅުގަނޑަށް އަސަރުކުރާ އެއް ވާހަކައަކީ ކާން ވަޅުލާފައިވަނީ ޒުވާން ޖަމަލަކާއެކު - އަދި އެތަން ފާހަގަކުރެވުނީ ޖަމަލުގެ މަންމަ އޭނާގެ ކަކުލުގެ ގަބުރުގައި ރޮމުން ދިޔަތަން ފެނުމުންނެވެ."
  
  ޕައިލެޓް ކުއްލިއަކަށް މުވާސަލާތު ކެނޑިއްޖެއެވެ. "އަހަރެމެން މިތިބީ ކިރިޔާ ރިޓަރން ނުލިބޭ ހިސާބުގައި ބަޑީ. ތިރީސް ސިކުންތު ފަހުން އަހަރެމެންނަށް އަލިފާން ރޯވެގެން އުޅޭހެން ވީހާވެސް އަވަހަކަށް މިތަނުން ނުކުމެގެން ދާނަން، ނުވަތަ ކުދިން އެތަނަށް ފޮނުވާލާނަން."
  
  "އޯހް" ވޮޝިންޓަންގެ މީހާ ބުންޏެވެ. "ކަލޭގެ މަތިން ހަނދާން ނެތުނީ. އާނ އެތަނުން ނިކުމެބަލަ. އާ ލޮކޭޝަނެއް ފޮނުވާނަން."
  
  ޕައިލެޓުގެ ވޭން ހިއްސާ ކުރަމުން ޑްރޭކް މޫނު ކުނިކޮށްލި ނަމަވެސް ޖަވާބުގައި ބްލަރޓް ކޮށްލިއެވެ: "ޖީސަސް، ޑޫޑް. އަހަރެމެން އަތުލައިގަންނަންތަ ނޫނީ މަރާލަންތަ ތިއުޅެނީ؟"
  
  އޭނާ ހުރީ ހަމައެކަނި ބައެއް ސަމާސާއެވެ.
  
  "ހޭއި ހޭ." ހަމަޖެހިލާށެވެ. ބަލަ - މި ނާޒީން - އެންމެ ފަހުގެ ޙުކުމްގެ ތަރުތީބު - ހޯދަމުން ދިޔައީ އަސްވެރިން - އަރާމުކުރާ ތަން - ފަންސާސް އަހަރާއި އަށާރަ ވަނަ އަހަރާ ދެމެދުގެ ދުވަސްވަރު ނޫންހެއްޔެވެ؟ ފެންނަ ފެނުމުގައި އެމީހުންނަށް އެ ހުރިހާ އެއްޗެއް ފެނުނެވެ. ކޮންމެވެސް އެއްޗަކުން އަހަންނަށް އެނގޭ އެމީހުންނަށް ޖެންގިސް ޚާންގެ މަހާނައެއް ނުފެނުނެވެ. މިފަދަ ހޯދުމަކާ ބެހޭގޮތުން އިތުރު ވާހަކައެއް ދެއްކޭނެ ކަމަށް އަޅުގަނޑު ހަގީގަތުގައި ގަބޫލުކުރަމެވެ. ދެން ތަބާވަނީ ޚުދު އަމުރާއި މި ބަސްތަކެވެ: 'އެކަމަކު ހުރިހާ ކަމެއްވެސް ފެންނަނީ ފެންނަ ގޮތަކަށް ނޫނެވެ. އަޅުގަނޑުމެން ޚަގަންއަށް ޒިޔާރަތްކުރީ، ނިމުނުތާ ފަސް އަހަރު ފަހުން، 1960 ވަނަ އަހަރު، ފަތަޙަ އޭނާގެ ސަންދޯކުގައި ބަހައްޓައިގެންނެވެ.' ހަމަ ޔަގީނުންވެސް ކާން 1955 ވަނަ އަހަރު އެއްވެސް މަހާނައެއް ހަދާފައެއް ނުވެއެވެ. އެކަމަކު، ބޮޑުތަނުން މަހާނައެއް ނެތުމުގެ ސަބަބުން، އަދި ހަމައެހެންމެ މުއުމިނުންނަށް އެހީތެރިވެދީ ފަތުރުވެރިންގެ ދަތުރު އިތުރުކުރުމަށްޓަކައި، ޗައިނާއިން އޭނާއަށް މަހާނައެއް ބިނާކުރި."
  
  "މިއީ ޗައިނާގަތަ؟" ހައިޑަން އަހާލިއެވެ.
  
  "ހަމަ ޔަގީނުންވެސް މިއީ ޗައިނާގައި. ތިޔަ ވިސްނަނީ މި މުޅި ހަތަރު ކަނެއްގެ ކަމަކާ މެދު ނޫންހެއްޔެވެ؟ އޯކޭ، ތިބާގެ ގްރޭ މެޓަރ އެކްޓިވްކޮށް ބަހައްޓާށެވެ. ފަހަރެއްގައި އެއްދުވަހަކު މިތާ ވަޒީފާއެއްވެސް އޮވެދާނެ."
  
  ހައިޑަން ނިވާކޮށްލީ ނޭވާ ހާސްވެގެން ދިޔަ އަޑެކެވެ. "ހަމަ ތި ތިއަރީ ކިޔައިދީބަލަ."
  
  "ރަނގަޅު، ފިނި. ޖެންގިސް ޚާންގެ މަހާނައަކީ 1954 ވަނަ އަހަރު ބިނާކުރި މަހާނައެކެވެ. މިއީ އެތެރޭ މޮންގޯލިއާގެ ހުޅަނގު ދެކުނުގައި އޮންނަ އެޖިން ހޯރޯގައި ކޯރެއްގެ އެއްފަރާތުގައި ހަދާފައިވާ ބޮޑު ފައްޅިއެކެވެ. މިހާރު މަހާނައަކީ ހަގީގަތުގައި ސެނޮޓާފް އެއް - އޭގައި އެއްވެސް ހަށިގަނޑެއް ނެތެވެ. އެކަމަކު އެމީހުން ބުނާ ގޮތުގައި އޭގައި ބޮލުގައި އަޅާފައިވާ ހެދުމަކާއި ޖެންގީސް އަށް ނިސްބަތްވާ އެހެނިހެން ތަކެތި ހިމެނެ އެވެ. މަޝްހޫރު މަހާނައާއި ގަބުރުސްތާނުގެ ޚިޔާލާއި އަބަދުވެސް މަހާނައެއްގެ ޚިޔާލާ ގުޅިފައިވާ ޗިންގްގިސް އަސްލު އަޅުކަން ކުރަމުން އައީ އޭނާ އަސްލު ދިރިއުޅުނު ހުދު ކުލައިގެ އަށް ޔޫރޓް، ޓެންޓް ގަނޑުވަރުތަކުގައެވެ. މި ޕޯޓަބަލް މަހާނަތައް ޖިންގެ ދަރުޚާދު ރަސްރަސްކަލުން ހިމާޔަތްކޮށް، ފަހުން މޮންގޯލް ޤައުމުގެ ރަމްޒަކަށް ވެގެން ދިޔައެވެ. އާޚިރުގައި ނިންމީ ޕޯޓަބަލް މަހާނަތައް އުވާލައި، ގަދީމީ އާސާރީ ތަކެތި އާ، ދާއިމީ މަހާނައަކަށް ބަދަލުކުރުމަށެވެ. ޝެޑިއުލް އޯޑަރުގެ ޕްލޭނާ ވަރަށް ފުރިހަމައަށް ގުޅެއެވެ. އެމީހުން ފަތަޙަ ކުރަން އިޚްތިޔާރުކުރާ ކޮންމެ ހަތިޔާރަކީ ޖެންގިސްގެ ސަންދޯކުގެ ތެރޭގައި، އެ މަހާނަގަ."
  
  ހައިޑަން އޭނާގެ ބަސްތައް ބަރުކޮށްލިއެވެ. "ޑޭމް ޑަމްބަސް" ޝަބާނާ ބުންޏެވެ. "ގޯސް ވެއްޖެއްޔާ..."
  
  "ކަރ؟"
  
  "މިއީ ލިބޭނެ އެންމެ ރަނގަޅު އެއްޗެއް."
  
  "އޯޑަރަށް އެކްސެސް ލިބިފައި އޮތީ،" ޑާލް ވިދާޅުވި އެވެ. "މިކަމުން ލިޔުމުގައިވާ ސަފުހާ ބަޔާންވެގެންދެއެވެ."
  
  ހައިޑަން މަޑުމަޑުން ބޯޖަހާލިއެވެ. "އަހަރެމެން ބިމާއި ކިހާ ދުރުގައި؟"
  
  "ސައުވީސް މިނެޓް."
  
  "އެހެން ޓީމުތަކަށް ކިހިނެއް ވާނީ؟"
  
  "އަހަރެން ބިރުގަނޭ އެމީހުން ތިޔަ ފަދައިން ސްމާޓް ތޯ ހަގީގަތުގައި ވެސް އެނގޭނެ ގޮތެއް ނެތުމުން. އެމީހުންނަށް ލަފާދޭ ހައިޓެކް ސްޕެޝަލިސްޓެއް ހުންނާނެ ކަންނޭނގެ." ޝުކުރު އަދާކުރުމަށް މަޑުކޮށްލާށެވެ.
  
  "ޑޭމް މޮންގްރެލް" އެލިޝިއާ ގިސްލަމުން ބުންޏެވެ.
  
  "ނޫން". ހައިޑަން އޭނާގެ ރުޅި ކޮންޓްރޯލް ކުރިއެވެ. "އަހަރެން މާނަކުރީ- އެތެރޭގެ ވާހަކަތަކުގެ އެންމެ ފަހުގެ ވާހަކައަކީ ކޮބައިތޯ؟"
  
  "އަޅެ ހަމަ ރަނގަޅަށް. އެ ވާހަކަތައް އަޑުގަދަވެ ފަޚުރުވެރިވެއެވެ. ބައެއް ޓީމުތަކުގެ ފުއްޕާމޭގައި މެނޭޖްމަންޓުން ޖަހާފައިވެ އެވެ. ބައެއް މީހުންނާ ހަވާލުވީ އަނެއްކާވެސް ހަނީބަލްގެ ސަރަހައްދުގެ ވަށައިގެން ކޮނެގެން މަސައްކަތް ކުރުމަށެވެ. އަޅުގަނޑަށް އެނގޭ، ރަޝިޔާއާއި ސްވިޑެންގެ މީހުންވެސް މިސްރާބު ޖެހީ، ފުރަތަމަ ތިޔަބޭފުޅުން ފަދައިން، ބުރުޚާން ޚަލްޑޫންއަށްކަން. މޮސާޑާއި ޗައިނާ މީހުން ތިބީ ކިތަންމެހާވެސް މަޑުމައިތިރިކޮށެވެ. ފްރާންސް މީހުން ހެއްޔެވެ؟ އާދެ، ކާކަށް އެނގޭނެ ދޯ؟"
  
  "ޔޫ ބެޓަރ ބީ ރައިޓް އަބައުޓް ދިސް" ވިހަ ޖަހާފައިވާ އަޑުގައި ހޭޑަން ބުނެލިއެވެ. "އެހެނީ އެކަން ނުކޮށްފިނަމަ... ދުނިޔެއަށް ތަކުލީފު ލިބޭނެ."
  
  "ހަމަ މި މަހާނައަށް އާދެބަލަ މިސް ޖޭ. އެކަމަކު އަވަހަށް ކުރާށެވެ. އެހެން ޓީމުތައް މިހާރުވެސް ހުރެދާނެ."
  
  
  ފަނަރަވަނަ ބާބު
  
  
  "އެޖިން ހޯރޯ ބެނާ" އަދިވެސް ހާސްވެފައި ހުރެ ޕައިލެޓް ބުންޏެވެ. "ބާކީ އަށް މިނެޓް."
  
  އެ ޓީމު މާލެއިން ބޭރަށް ފައިބައިގެން ދަތުރު ފެށުމުގެ އިންތިޒާމު ހަމަޖެއްސި އެވެ. އެމީހުންނަށް އެހީތެރިވުމަށް ލޯކަލް އާކިއޮލޮޖިސްޓެއް ހޯދިއިރު، އޭނާ ގެންދަން ޖެހުނީ އެމީހުން މަހާނައަށް ގެންދިއުމަށެވެ. ޑްރޭކް ލަފާކުރި ގޮތުގައި އޭރު ވާނެ ގޮތެއް އޭނައަށް ނޭނގުނެވެ.
  
  މިކަމަށްޓަކައި ޗައިނާގެ ސްޓެލްތު ފަޔަރ ޖެޓްތަކާ މެދު ޕައިލެޓްގެ ކަންބޮޑުވުންތައް ކުރިއަށް އޮތް ނަމަވެސް ހެލިކޮޕްޓަރު ހޫނުކޮށް ތައްޔާރަށް އޮންނާނެ އެވެ.
  
  ވަޒަނަކާއި ލަޢުނަތެއް، ދެން ހެލިކޮޕްޓަރު ހުއްޓި، ޓީމަށް ފުންމާލަން ވަގުތު ލިބުނެވެ. އެމީހުންނަށް ފެނުނީ ގަސްގަހާގެހިތަކުގެ ތެރެއިން، މަރުވަމުންދާ ފަޅުތަކުގެ ތެރެއިން ނަމަވެސް ކުރިއަށް އޮތް މަގު ފަސޭހައިން ފެނުނެވެ.
  
  ފަރުބަދަމަތިން ގާތްގަނޑަކަށް މޭލެއްހާ ދުރުގައި އޮންނަނީ ބޮޑު ސިޓީއެއްގެ ބޭރުފުށެވެ. ހޭޑަން އޭނާގެ ސެޓް ނަވް ރަނގަޅު ކޯޑިނޭޓްތަކަށް ޕްރޮގްރާމްކޮށްލުމަށްފަހު ޓީމުން ދެން ވީހާވެސް ޕްރެޒެންޓެބަލް ގޮތަކަށް ހެދިއެވެ. ޗައިނާ މީހުންނަށް ފަތުރުވެރިން ބޭނުންވި ކަމުން މިއަދު އިތުރު ނުވަ މީހަކު ލިބުނެވެ. ލޯރެންއަށް ޔަގީންވީ ހެލިކޮޕްޓަރުގައި ހުރެގެން ހިނގަމުންދާ ވާހަކަތައް ތަރުތީބުކުރުމަށެވެ.
  
  "ދެން އަންނަ ފަހަރު" ޓީމު ފުރަން އަވަސްވެގަތް ވަގުތު ޝަބާ ގޮވާލީ، "އެލިޝިއާ އަށް ކޮންމެވެސް ނެޓްވޯކިންގ އެއް ކުރެވިދާނެ."
  
  އިނގިރޭސި އަންހެންމީހާ ހީނގަތެވެ. "އަހަރެން ލަދުވެތި ސެކްރެޓަރީއެއްހެންތަ؟"
  
  "މްމްމް، އަސްލުތަ؟"
  
  ޑްރޭކް އެލިޝިއާ އަށް ފިރުމާލަމުން ހީނލަމުން ބުނީ "އާނ، މިދިޔަ ހަފްތާގައި އެކަން ކުރީ، ހަނދާންވޭތަ؟ ރޯލް ޕްލޭ އަށް؟"
  
  "އޯ ޔެސް" ޝަބާނާ އުޖާލާ ހިނިތުންވެލަމުން ބުންޏެވެ، "އެއީ މަޖާ ކަމެއް. ލޯރެންގެ ރޯލު ވެސް ހަމަ އެގޮތަށް ވާނެ ކަމާމެދު އަހަރެން ޝައްކު ކުރަން."
  
  "ހިނގާ އުއްމީދު ކުރަން ނޫން."
  
  އެމީހުންގެ ވަގުތީ ހިޔާއިން ނުކުމެ މަޑުމަޑުން ފޭބި ފަރުބަދަމަތިން ތިރިއަށް މިސްރާބު ޖެހީ ދެމީހުން ހޫނު ހިނިތުންވުމެއް ބަދަލުކުރިއެވެ. މަދު ގަސްގަހާގެހިތަކާއި ފަޅުތައް ވަރަށް އަވަހަށް މަގުތަކާއި އިމާރާތްތަކަށް ޖާގަ ލިބި، ދުރުގައި އުސް ހޮޓަލްތަކާއި އޮފީސް އިމާރާތްތައް އުފެދެން ފެށިއެވެ. ރަތް، ފެހި އަދި ޕެސްޓަލް ކުލަތައް ހަނގުރާމަކުރީ ކަޅު އުޑުމައްޗާއި ފަނޑު ވިލާތަކާއެވެ. މަގުތަކާއި ޚުދު މާލޭގެ ސާފުތާހިރު ކަމާއި، ބައެއް ހައިވޭތައް ކިހާ ފުޅާ ކަމާއި މެދު ޑްރޭކް އަށް ވަގުތުން ހިތަށް އެރިއެވެ. މުސްތަގުބަލަށް ހެއްކެއް ކަމަށް އެމީހުން ބުންޏެވެ.
  
  ފުރަތަމަ ފަހަރަށް އާދަޔާ ހިލާފު ގޮތަކަށް ފެނުނު ނަމަވެސް އެހީތެރިވެވޭ ގޮތް ނުވުމުން ފަތުރުވެރިން މިސްރާބު ޖެހީ މީޓިން ޕޮއިންޓާ ދިމާއަށެވެ. އާސާރީ ތަކެތި ދިރާސާކުރާ މީހާ އެމީހުންނާ ސަލާމްކުރީ އަސް ދުއްވާ މީހެއްގެ ކަޅުކުލައިގެ ބޮޑު ބުދުގެ ހިޔަނިގައެވެ.
  
  "ފިޓްސް" އެވެ. ދާލް ސައިކަލު ދުއްވާ މީހާއަށް ބޯޖަހާލިއެވެ.
  
  އެމީހުންގެ ކުރިމަތީގައި ހުރީ ކޮނޑު އަޅާފައިވާ އިސްތަށިގަނޑަކާއި ސީދާ ނަޒަރެއް ލިބިފައިވާ ތުނި އިސްކޮޅުން ދިގު އަންހެނެކެވެ. "ޓުއާ ގްރޫޕެއްގެ ބައެއްތަ؟" އޭނަގެ ބަސްތައް އިޚްތިޔާރު ކުރަމުން ފަރުވާތެރިކަމާއެކު ވާހަކަ ދެއްކިއެވެ. "އަހަރެންގެ އިނގިރޭސި ބަހަށް ސޮރީ." މިއީ ރަނގަޅު ކަމެއް ނޫން". ކުޑަކުޑަ މޫނު ކުދިކުދިކޮށްލަމުން ޝަބާ ހީލިއެވެ.
  
  "މައްސަލައެއް ނެތް" ދާލް އަވަސް އަވަހަށް ބުނެލިއެވެ. "ޑްރޭކްގެ ވާޝަނަށް ވުރެ މާ ސާފު."
  
  "މަޖާ ފޫ-"
  
  "ކަލޭ ޓޫރިސްޓުން ކަހަލަ ކަމެއް ނޫން" އޭނާ ހުއްޓުވަމުން އަންހެން މީހާ ބުންޏެވެ. "ތަޖުރިބާ އެބަހުރިތަ؟"
  
  "އޯހް، އާނ" ޑާލް އޭނާގެ އަތުގައި ހިފާލަމުން ބޮޑު އިޝާރާތަކުން ލީޑް ކުރަމުން ބުންޏެވެ. "އަޅުގަނޑުމެން ދުނިޔެ ދަތުރުކުރަނީ އާ އެޓްރެކްޝަންތަކާއި ސިޓީތައް ހޯދުމަށް."
  
  "ގޯސް ގޮތެއް" އެ އަންހެންމީހާ ތަންކޮޅެއް އޯގާތެރިކަމާއެކު ބުނެލިއެވެ. "މަހާނަ އޮތީ އަނެއްކޮޅުން."
  
  "އޯހ".
  
  ޑްރޭކް ހީގަތެވެ. "އޭނާއަށް މާފުކުރޭ" އޭނާ ބުންޏެވެ. "އާންމުކޮށް އޭނާ ހަމަ ލަގެޖް ގެންގުޅެނީ."
  
  އެ އަންހެންމީހާ ކުރިމައްޗަށް ހިނގައިގަތީ ބުރަކަށި ސީދާކޮށްލަމުން ސީދާ އިސްތަށިގަނޑެއް ތަތްކޮށް ބޮލުގައި އަޅާފައި ހުރި ތަނެކެވެ. އެ ޓީމު ވީހާވެސް ރަނގަޅަށް ފެތުރިގެން ދިޔައީ އަނެއްކާވެސް ހަލަބޮލިކަމެއް އުފެއްދުމަށް ނުވަތަ ދިގުދެމިގެންދާ ހަނދާނެއް ދޫކޮށްލަން ބޭނުން ނުވާތީއެވެ. ޑާލްއަށް އެނގުނީ އެ އަންހެންމީހާގެ ނަމަކީ އަލްޓަން ކަމަށާއި އޭނާ އުފަންވީ ކައިރީގައި އުފަންވެ، ޒުވާން ދުވަސްވަރު ޗައިނާ ދޫކޮށް ގޮސް، އޭގެ ފަހުން އެނބުރި އައީ މީގެ އެންމެ ދެ އަހަރު ކުރިން ކަމަށެވެ. އެމީހުން ސީދާ އަދަބުވެރިކަމާއެކު ލީޑްކޮށް، ވަރަށް އަވަހަށް އެމީހުންގެ އަމާޒާ ގާތްވަމުންދާކަން ދައްކާލިއެވެ.
  
  ޑްރޭކްއަށް ފެނުނީ ކުރިމަތީގައި މަހާނަގަނޑުގެ މަތީގައި އުސްވެފައި ހުރިއިރު، ވަށައިގެން ބުދުތަކާއި ފިޔަވަޅުތަކާއި އެހެނިހެން އައިކޮނިކް އުފެއްދުންތައް ހުއްޓެވެ. މަރު ކޮންމެ ތަނެއްގައި ވެސް ފޮރުވިދާނެ އެވެ. އެކުގައި މަސައްކަތް ކުރަމުން އެ ޓީމުން އެހެން ޓީމުތަކާއި އެހެން ސިފައިން ތިބިތޯ ޗެކް ކުރަމުން ދިޔައިރު އެ އަންހެންމީހާގެ ދުވެލި މަޑުކޮށްލިއިރު، އެ ހުރިހާ ވަގުތެއްގައި ވެސް ތިބީ އެ މަންޒަރަށް ޝުކުރުވެރިވާ ކަމަށް ހަދައިގެންނެވެ. ކުނިކޮށިތަކާއި ބެންޗުތަކުގެ ފަހަތުން ސްމިތު ނަޒަރު ހިންގާލުމުން އަލްޓަން ކަންބޮޑުވެދާނެ ނަމަވެސް ޑްރޭކް އޭނާގެ 'ވަރަށް ލިމިޓެޑް އެޑިޝަން' ސިފަކުރުމުން އޭނާގެ ޝައުގުވެރިކަން އިތުރުވެގެން ދިޔައެވެ.
  
  "އޭނާ ހާއްސަތަ؟"
  
  "އޯ ޔެސް، ހީ އިޒް ވަން އޮފް ވަން."
  
  "އަހަންނަށް އަޑު އިވޭނީ ފޮކް ކަނެކްޝަން މެދުވެރިކޮށް" ސްމިތު ގިސްލަމުން ބުންޏެވެ.
  
  "ކިހިނެތް?"
  
  "ކާރުތަކުގެ ގޮތުން މިއީ ޕަގަނީ އާއި ހަރްމީސް އިން މެނީ ކޮޝްބިން އަށް ފަރުމާކޮށްފައިވާ ޕަގަނީ ހުއައިރާ ހަރްމީސް އެޑިޝަން."
  
  "ސޮރީ. މި ހުރިހާ ކަމެއްގެ މާނައަކީ ކޮބައިކަމެއް ނޭނގެ."
  
  "އެއީ ސާފު". ޑްރޭކް ފުންނޭވާއެއް ދޫކޮށްލިއެވެ. "ސްމިތު އަކީ އެއް ވައްތަރެއްގެ މީހެއް. އެކަމަކު ކަލޭ އެންމެ ގަޔާވާ ހޮބީގެ ވާހަކަ ބުނެބަލަ."
  
  "އަހަރެން ވަރަށް ކަމުދޭ ހައިކިންގ އަށް. ފަޅުތެރޭގައި ރީތި ބައެއް ތަންތަން ހުރެއެވެ."
  
  "ކެމްޕިން ޓާމްސްގައި ސްމިތު އަށް ވިސްނާލަންވީ ވޮބްލީ ޓެންޓް ޕޯލްއެއްގެ ގޮތުގަ. މެދުނުކެނޑި އުނދަގޫތަކެއް ކުރިމަތިވާ، އެކަމަކު އަދިވެސް އެއްފަހަރު ބައްޓަން ކުރުމުން ރަނގަޅަށް މަސައްކަތް ކުރާ، އަދި އަބަދުވެސް، އެކަމަކު އަބަދުވެސް، ތިމާ ރުޅިއަރުވާލަން މެނޭޖް ކުރާ އެއްޗެއް."
  
  ސްމިތު ކޮމްސްގެ މައްޗަށް ކޮންމެވެސް އެއްޗެއް މުމްބާއީ ކޮށްލީ އޭނާގެ ރިކޮނައިސަންސް ނިންމާފައެވެ. ލޯރެން ދިޔައީ ކޮންޓްރޯލް ނުކުރެވޭ ފަދަ ހީނލުމެއްގެ ތެރެއަށް ވަދެގެންނެވެ.
  
  އަލްޓަން ޝައްކުގެ ގޮތުގައި ޔޯކްޝަޔަރމަންއަށް ބަލާލުމަށްފަހު، ޓީމުގެ އެހެން މީހުންނަށް ނަޒަރު އަނބުރާލިއެވެ. ޚާއްޞަކޮށް މައި މި އަންހެންމީހާއާ ދުރުހެލިވީ، އޭނާގެ އަމިއްލަ އަސްލު ފޮރުވަން އުޅޭ ފަދައިންނެވެ. އެހެން މީހުންނަށް ނުކުރެވޭ ކަންތައްތައް ޑްރޭކްއަށް ވިސްނުނެވެ. އެއްކަމަކުން އަނެއްކަމަކަށް މަގުފަހިވިއިރު، މާއީ އައީ ކޮންތާކުންތޯއާއި މިތަނަށް ނިމުނީ ކިހިނެއްތޯ މަޝްވަރާކުރާކަށް ބޭނުމެއް ނުވިއެވެ. އަލްތާން އެތައް ފިޔަވަޅަކަށް އިޝާރާތް ކުރިއެވެ.
  
  "އެ ދިމާލުން." މަހާނަ އޮތީ މަތީގައި."
  
  ޑްރޭކްއަށް ފެނުނީ ގަބޫލުކުރަން ދަތި ފުޅާ އަދި ގަބޫލުކުރަން ދަތި ދިގު ކޮންކްރީޓް މަގެއް ސީދާ ދިގު އަދި އުސް ކޮންކްރީޓް ފިޔަވަޅުތަކަކަށް ދާ މަގެވެ. ފިޔަވަޅުތައް އަޅަން ފެށުމުގެ ކުރިން މަގު ފުޅާވެގެން ދިޔައީ ބޮޑު ވަށައިގަނޑަކަށް ކަމަށާއި، އޭގެ މެދުގައި އޮޅުން ފިލުވައި ނުލެވޭ ބުދެއް ހުއްޓެވެ.
  
  "އާނ، މި ޑޫޑް އަކީ ކަނޑައެޅިގެން ރައިޑަރެއް،" ކިނިމާކާ ފާހަގަކުރި އެވެ.
  
  ދުވެފައި ދިޔަ އަސް ދުއްވާފައި ދިޔަ ޖެންގިސް ޚާން ހުރީ ބޮޑު ހިލަ ސްލެބެއްގެ މަތީގައި ހުއްޓިފައެވެ.
  
  "ދެވަނަ އަސްވެރިޔާ" ޔޯގީ ބުންޏެވެ. "ފަތަޙަކުރުން".
  
  އަލްޓަންއަށް އެންމެ ފަހު ޖުމްލަ އަޑުއިވުނީ ކަންނޭނގެ އެނބުރިލާފައި "އާނ. ޚަގަން އޭނާ މަރުވުމުގެ ކުރިން އެނގޭ ދުނިޔޭގެ ބޮޑު ބައެއް ފަތަޙަކުރިއެވެ. ޖަދަލުކުރެވޭ ގޮތުގައި ނަސްލު ނައްތާލުމުގެ ރަސްގެފާނެއް ކަމުގައި ވިޔަސް، އޭނާގެ ޙަޔާތުގައި ސިޔާސީ ގޮތުން ވެސް ސިލްކް ރޯޑް އެއްބައިވަންތަކޮށް، މުޅި ހުޅަނގު ހެމިސްފިއާގައި ވިޔަފާރިއާއި މުވާސަލާތު އިތުރުކުރެއްވިއެވެ. އޭނާއަކީ ލޭއޮހޮރުވާލާ، ބިރުވެރި ލީޑަރެއް ނަމަވެސް އޭނާގެ ވަފާތެރި ސިފައިންނާ މެދު ރަނގަޅަށް ކަންތައް ކުރައްވައި، އޭނާގެ ހުރިހާ ރޭވުމެއްގައި އެމީހުން ހިމަނާފައިވެ އެވެ."
  
  "މަހާނަގަ ހުރި އެއްޗެއް ކުޑަކޮށް ބުނެދީފާނަންތަ؟" ޑްރޭކް ބޭނުންވީ ތައްޔާރަށް ހުންނަން. މި މިޝަންތަކުގައި ސްޕީޑް ވީ ހުރިހާ ކަމެއްގައެވެ.
  
  "އާނ، އެއީ ބޭރުފުށުން ޒީނަތްތެރިކޮށްފައިވާ ރެކްޓަންގްލަރ ސަހަރާއެއް ނޫން އެހެން އެއްޗެއް ނޫން." މިހާރު އަލްޓަން ވާހަކަ ދެއްކީ ޓޫރިސްޓް ގައިޑަކާ ހަވާލާދީ ކަހަލަ ގޮތަކަށެވެ. "މައިގަނޑު ގަނޑުވަރަކީ އޮކްޓޯގޯނަލް ގަނޑުވަރެއް ކަމަށާއި އޭގައި ހުންނަނީ ހުދު ޖޭޑުން ހަދާފައިވާ ފަސް މީޓަރުގެ ޖެންގިސް ބުދު. ހަތަރު ކޮޓަރިއާއި ދެ ހޯލް ހުންނައިރު، އެއީ ތިން ޔޫޓް ފަދަ ތަނެކެވެ. ޕެލަސް އޮފް ރިޕޯސްގައި ހަތް ސަންދޯއް ހުރެއެވެ. ކަންގް، ތިން އަނބިމީހާ، އޭނާގެ ހަތަރުވަނަ ދަރިފުޅާއި އެ ދަރިފުޅުގެ އަންހެނުން."
  
  "ޗުއްޓީ ގަނޑުވަރެއް،" ސްމިތު ބުންޏެވެ. "އެހެންމެ އަޑުއަހަނީ އަރާމުކުރާ ތަނެއްހެން."
  
  "ޔެސް" އެވެ. އަލްޓަން އެ ދަމައިގަތީ ކެތްތެރިކަމާއެކު ސްމިތު އަށް ބަލާލަމުން އެމީހުން ފޮލޯ ކުރަމުން ދިޔަ ޓެކްސްޓާ ބެހޭ އެއްވެސް އެއްޗެއް ނޭނގިގެންނެވެ.
  
  "މަހާނަ ބަލަހައްޓަނީ ދަރުޚާދު، އިމްތިޔާޒު ލިބިފައިވާ މީހުން. މިއީ ގިނަ މޮންގޯލިއަނުންނަށް އިންތިހާއަށް މުޤައްދަސް ކަމެކެވެ."
  
  ޑްރޭކް ފުން ފޯރިގަދަ ނޭވާއެއް ދޫކޮށްލިއެވެ. އެމީހުން ގޯސްވީނަމަ، އަދި މިއީ ދެވަނަ ހަތިޔާރު ހުރި ތަނެއް ނޫން ނަމަ... އޭގެ ނަތީޖާ ތަޞައްވުރު ކުރަން ވެސް އޭނާ ބިރުގަތެވެ.
  
  ޗައިނާގެ ޖަލެއްގައި ދިރިއުޅުމަކީ އެމީހުންގެ އެންމެ ކުޑަ މައްސަލައަކަށް ވާނެއެވެ.
  
  ދިގު ހިނގުން ކުރިއަށް ދިޔައީ، ފުރަތަމަ ފުޅާ މަގުގައި ޙައްޖު ދަތުރެއްކޮށް، ދެން ދާއިރާ ޑިސެކްޝަންކޮށް، ޤަދީމީ ޖެނެރަލްގެ މޫނަށް އަވަސް ނަޒަރަކުން ބަލާލުމަށްފަހު، ނިމުމެއް ނެތް ހިލަ ސިޑިން މައްޗަށް އެރުމެވެ. ޓީމު އޮތީ މަގާމުގައި، މަދުން ނަމަވެސް ފިޔަވަޅު ފަޅާލާ، އަދި މެދުނުކެނޑި ސަމާލުކަން ދީގެންނެވެ. މިއަދު މަހާނައަށް ޒިޔާރަތްކުރާ ނިސްބަތުން މަދު ބަޔަކު ފެނުމުން ޑްރޭކް އުފާވި ކަމަށާއި އެއީ ވަރަށް އެހީތެރިވެދިން ކަމެއް ކަމަށެވެ.
  
  އެ ތަސައްރަފު ފުދިފައިވާ ސްޓްރަކްޗަރ އެންމެ ފަހުން ފެނިގެން ދިޔައެވެ. އެ ހުރިހާ ކަމެއް ނެގުމަށް އެންމެ މަތީ ފިޔަވަޅަށް އާދެވުމުން ޓީމު ހުއްޓުނެވެ. އަލްޓަން މަޑުކޮށްލީ ފަހަރެއްގައި ބިރުވެރި ވަގުތުތަކެއްގެ ތެރޭގައި ޖެހިފައިވާ ފަތުރުވެރިންނަށް ހޭނިފައި ހުރުމުންނެވެ. ޑްރޭކްއަށް ފެނުނީ ކޮންމެ ކޮޅެއްގައި ނިސްބަތުން ކުދި ގިބުލަތަކެއް ހުރި ބޮޑު އިމާރާތެއް ކަމަށާއި މެދުގައި އެއަށްވުރެ ބޮޑު އިމާރާތެއް ހުރިތަނެވެ. އެމީހުންގެ ފުރާޅުތައް ހުރީ ލޯވަޅު ކުލައިގެ، ފަރުމާތަކެއް ޖަހާފައެވެ. އެ އިމާރާތުގެ ކުރިމަތީގައި ރަތްކުލައިގެ އެތައް ކުޑަދޮރުތަކާއި މަދުވެގެން ތިން ބޮޑު އެންޓްރެންސެއް ހުއްޓެވެ. އެ އިމާރާތުގެ ކުރިމަތީގައި ހުރީ ތިރި ހިލަ ފާރެކެވެ.
  
  އަލްތާން ކުރިއަށް ހިނގައިގަތެވެ. ދާލް އެނބުރި ޓީމަށް ބަލާލިއެވެ.
  
  "ސީދާ ގަބުރުގެ ތެރެއަށް" ހޭޑަން ބުންޏެވެ. "މި ހުޅުވާލާފައި ފޮށި ހޯދައިގެން ނިކުމެބަލަ. ނަސީބަކުން ޒުވާބުކުރާނެ ހަށިގަނޑެއް ނެތެވެ. އަހަރެމެންގެ ޕައިލެޓް ބުނާ ފަދައިން ނޯ ބުލްޝިޓް."
  
  ލޯރެން ޗެޓަރގެ އެންމެ ފަހުގެ މައުލޫމާތު ހިއްސާ ކުރަމުން ދިޔައިރު ޑްރޭކް އަޑުއަހަމުން ދިޔައެވެ.
  
  "އަހަރެންގެ މިތާ މިހާރު ބޮޑު، ފަލަ ޒީރޯއެއް އެބައޮތް ކުދިން. އަޅުގަނޑަށް މުޅިން ޔަޤީން އިސްރާއީލުންނާއި ރަޝިޔާ މީހުންގެ ސިކުނޑިން ބޭރުވެފައިވާކަން، ލިޔުމުގައި އިޝާރާތްކޮށްފައިވަނީ ގޯސް މަގަކަށެވެ. ޑީސީއަށް ހީވަނީ ފްރާންސް މީހުން ކައިރިވަމުން އަންނަނީ، ފަހަރެއްގައި ތިބާގެ ފަހަތުން ބައިގަޑިއިރު ދުރުގައި ކަމަށް ވެދާނެ ކަމަށެވެ. އަޑުއަހަން މިހާރު ދަނީ ވަރަށް ބޮޑަށް ދަތިވަމުންނެވެ. އަޅުގަނޑުމެންގެ އަތުގައި އެހެން ވަސީލަތްތަކާއި، އެންއެސްއޭއިން ދުވަހަކުވެސް ހާމަ ނުކުރާނެ މަދު އުކުޅުތަކެއް އެބަހުރި. ސްވިޑެން، ޗައިނާ އަދި އިނގިރޭސިން ނޭނގެއެވެ. އަހަރެން ބުނިހެން އެއީ އުނދަގޫ ކަމެއް."
  
  "އެހެން މީހަކު؟" ޑްރޭކް ޖައްސާލިއެވެ.
  
  "މަޖާ ތިކަން ފާހަގަކޮށްލަންވީ. އަހަންނަށް ލިބެނީ ނޭނގޭ މަސްދަރަކުން ޖިންނި ފަދަ ތަދައްޚުލުވުމެކެވެ. ވޯޓެއް ނެތް، ކޮންފަރމް ކުރެވޭނެ ގޮތެއް ނެތް، އެކަމަކު ބައެއް ފަހަރު ހީވަނީ ނިޒާމުގައި އެހެން މީހަކު ހުރިހެން."
  
  "ޖިންނިތަކުގެ ވާހަކަ ނުދައްކާ" އަލީޝާ ބުނެލިއެވެ. "އެންމެ ފަހު އޮޕަރޭޝަންގައި އަހަރެމެންނަށް ފުދޭވަރަކަށް ބިރުވެރި ވާހަކަތައް ދެއްކި."
  
  އަލްތާން ހުއްޓިފައި އެނބުރިލިއެވެ. "ތަ ތައްޔާރުތަ؟" އެތެރެއަށް ގެންގޮސްދޭނަން."
  
  އެ ގްރޫޕް ބޯޖަހާލަމުން ކުރިއަށް ޖެހިލިއެވެ. އަދި އެއަށްފަހު ޑްރޭކްއަށް ފެނުނީ ޗައިނާގެ ސިފައިން މަހާނައިން ނުކުންނަތަން، އޭގެ ތެރެއިން އެކަކު އަތުގެ ދަށުގައި ބޮޑު ފޮށިގަނޑެއް ހިފައިގެން ހުރިއިރު، އޭގެ ތެރޭގައި އާސާރީ ތަކެތި ދިރާސާކުރާ މީހުންވެސް ހިމެނެއެވެ.
  
  ޗައިނާ މީހުން ހަތިޔާރު ހިފައިގެން ދިޔައިރު، މިހާރު ފަތުރުވެރިން ނެތުމަކީ އެމީހުންގެ ފައިދާއަށް އޮތް ކަމެއްކަން ސާފުވެއެވެ.
  
  އެމީހުންގެ ލީޑަރު އެމީހުންނަށް ސަމާލުކަން ދިނުމަށް ނެގީ އެންމެ ހިނދުކޮޅެކެވެ.
  
  
  ސަތާރަވަނަ ބާބު
  
  
  ޑްރޭކްއަށް ފެނުނީ ޑާލް އަލްޓަންގައި ހިފާ ފަހަތަށް ދަމައިގަނެ، ޗައިނާ ސިފައިންގެ ހިމާޔަތް ލިބެންދެން ސިޑިން ފައިބައިގެން ދިގު ފުންމާލަކުންނެވެ. އޭނާ ބެކްޕެކް ބިންމައްޗަށް އެއްލާލަމުން އަވަސް އަވަހަށް ބޭރު ޖީބުގެ ޒިޕް ނައްޓާލިއެވެ. އަވަހަށް މަސައްކަތްކޮށް ދުވަހަކުވެސް ޗައިނާ މީހުންނަށް ނުބަލާ، އެހެނަސް އޭނާއަށް ރައްކާތެރިކަން އިހުސާސް ކުރެވުނެވެ. ހޭޑަން، ސްމިތު އަދި މޭ ތިބީ ފިސްތޯލަ ހިފައިގެންނެވެ.
  
  ޖެންގިސް ޚާންގެ މަހާނަ ކުރިމަތީގައި ހުރި މައިދާނުގައި ހަތިޔާރު އުފުލާލައި ވާދަވެރިން ކުރިމަތިލި އެވެ. އެ ފޮށި ހިފައިގެން އިން މީހާގެ މޫނުމަތިން ފެންނަނީ ހާސްވެފައެވެ. ޗައިނާގެ ޓީމުގައި ފަސް މީހުން ހިމެނޭއިރު، މިހާރުވެސް ވިސްނުންތެރި އާސާރީ ތަކެތި ދިރާސާކުރާ މީހުން އެއްފަރާތް ކުރަމުން ދިޔައެވެ. ޑްރޭކް އޭނާގެ ކުޑަ ސަބްމެޝިން ގަން އުފުލާލަމުން މަޑުކޮށްލިއެވެ. ޓީމުގެ ބާކީ ތިބި މީހުން ތިބީ އޭނާގެ ފަރާތުން ފެތުރިފައެވެ.
  
  "އަހަރެމެން ބޭނުންވަނީ ހަމައެކަނި ފޮށިގަނޑެއް" ހޭޑަން ހަޅޭއްލަވައިގަތެވެ. "ބިމުގައި ބަހައްޓާފައި ދޫކޮށްލާ."
  
  ޗައިނާ ޓީމުގެ ލީޑަރުގެ ލޮލުގައި އަޅި ކުލައިގެ ސްލޭޓް ކުލައެއް ހުއްޓެވެ. "އަދި ފުރުޞަތު އޮއްވާ އަމިއްލަ މަގަށް ދާން ޖެހޭނީ ކަލޭ."
  
  "އަހަރެމެން ބޭނުންވަނީ ފޮށިގަނޑެއް" ހައިޑަން ތަކުރާރުކޮށްލިއެވެ. "އަދި އަހަރެމެން ނަގާނަން."
  
  "ދެން ޓްރައި ކޮށްލަބަލަ." ޕްރެޒެންޓަރު ތަރުޖަމާ ކުރިއިރު، ޗައިނާގެ ފަސް މީހުން ވެސް ކުރިއަށް ދިޔައީ އެއްފަހަރާ އެވެ.
  
  "އާޗާ. އަހަރެމެން މިތިބީ ހަމަ ޑޭމް ސައިޑްގަ."
  
  "އަޅެ ހަމަ ސަމާސާއެއް. މަޖާ. އެމެރިކާއާއި ޗައިނާ ދުވަހަކުވެސް އެއްފަރާތެއްގައި ނުތިބޭނެ."
  
  "ފަހަރެއްގައި ނުވެދާނެ" ޑްރޭކް ވާހަކަ ދެއްކިއެވެ. "އެކަމަކު އަޅުގަނޑުމެންނަކީ ރައްޔިތުންނަށްޓަކައި ހަނގުރާމަކުރާ ސިފައިން. "
  
  އޭނާއަށް ފެނުނީ ލީޑަރުގެ ހިނގުމުގައި ހުރި ޔަގީންކަން ނެތް ކަމާއި، މޫނުމަތީގައި ހުރި ކުޑަ ޔަގީންކަމެއް ނެތް ކަމެވެ. އެ އެންމެންނަށް ވެސް އޭގެ އަސަރު ކުރީ ޗައިނާގެ ޓީމު މުޅިން ހުއްޓިފައި އޮތުމުން ކަންނޭނގެ އެވެ. ހައިޑަން އޭނާގެ ހަތިޔާރު ތިރިކޮށްލަމުން އެ ފަރަގު އިތުރަށް ބަންދުކޮށްލިއެވެ.
  
  "އަހަރެމެންނަށް ކޮމަން ގްރައުންޑެއް ނުހޯދޭނެތަ؟"
  
  ބޯޖަހާށެވެ. "އާނ އަހަރެމެންނަށް ކުރެވުނީ. އެކަމަކު ސަރުކާރާއި ސިޔާސީ ލީޑަރުންނާއި ޓެރަރިސްޓުންނާއި އަނިޔާވެރިން އަބަދުވެސް ތިބޭނީ އަޅުގަނޑުމެންގެ މަގުގައި."
  
  ޑްރޭކްއަށް ފެނުނީ އެމީހާގެ މޫނުމަތިން ފެންނަމުން ދިޔަ ހިތާމައާއި އޭނާގެ އަމިއްލަ ބަހަށް އޮތް މުޅިން އީމާންތެރިކަމެވެ. ވާދަވެރި ޓީމުތަކުގެ މެދުގައި ވަރުގަދަ ކުރިމަތިލުންތަކެއް ހިނގަމުން ދިޔައިރު ބަޑިއެއް ވެސް އަދި ފީފާއެއް ވެސް އުފުލާފައެއް ނުވެ އެވެ. އެ ހުރިހާ ކަމެއްވެސް ވީ އިޙްތިރާމުގެ ބޭނުމުގައެވެ.
  
  ޑްރޭކް ތެދުވެ، އޭނާގެ ސަބްމެޝިންގަން ބެކްޕެކްގައި ބާއްވާފައި، ހަމަލާއާ ކުރިމަތިލީ ބޮލުންނެވެ. މޭމަތީގައި އަތްތިލަ ގުޅިފައި އަތް އުފުލާލިއެވެ. ކަކުލު ހުޅުގައި ބާރަށް ކަނޑާލިއެވެ. ޑްރޭކްއަށް އިހުސާސް ކުރެވުނީ އޭނާގެ ހަށިގަނޑުން ވައި ދުވެފައި ގޮސް އެއް ކަކުލަށް ވެއްޓުނެވެ. އެ ހަމަލާއަކީ ރަހުމުކުޑަ ހަމަލާއެއް، ކަކުލާއި އަތްތިލަ ބާރަށް ޖެހި ވާރޭ ވެހެމުން ދިޔަ ހަމަލާއެއް ކަމުގައި ޙިސާބުކޮށްފައިވަނީ އޭނާއަށް ބަދަލު ހިފުމުގެ ފުރުސަތެއް ނުވަތަ ލުޔެއް ލިބޭނެ ގޮތަކަށެވެ. އެ ވޭނަށް ކެތްކޮށް އޭނާގެ ވަގުތު ބިޑް ކުރިއެވެ. އޭނާ ވިއްސައިގެން ގޮސް އަނބުރާލުމާއެކު އެހެން މަންޒަރުތައް ވިދާލިއެވެ. އެލިޝިއާ ދިގު މީހާއާ ކުރިމަތިލާން ޖެހުނެވެ؛ ހޭޑަން އާއި ކިނިމާކާ ކުރިމަތިލީ ލީޑަރާއެވެ. މާއީ އޭނާގެ އިދިކޮޅު މީހާ ކޮނޑުގެ މައްޗަށް ފޮނުވާލުމަށްފަހު އޭގެ ފަހުން ވޭންދެނިވި ގޮތަކަށް އޭނާގެ ކަށިގަނޑުގައި ޖަހާލިއެވެ.
  
  ޑްރޭކްއަށް ފުރުސަތެއް ފެނިގެން އެ ފުރުސަތެއް ނަގާލިއެވެ. އޭނާގެ ފަހަތުން އޭނާއަށް އިވުނީ އާދައިގެ މަތިން ތޯރސްޓެން ޑާލް ސިޑިން މަތިން ފުންމާލި އަޑު؛ އަޅާނުލާ ނުތިބެވޭނެ ފާހަގަކުރެވޭ ޙާޟިރީއެކެވެ. ޑްރޭކްގެ ހަމަލާދިން މީހާ މަޑުކޮށްލީ އެންމެ ހިނދުކޮޅަކަށެވެ.
  
  ކުރީގެ ސާސް ސިފައިންގެ މީހާ ބިންމަތީގައި ދުވެފައި ގޮސް ފައި އުފުލާލަމުން އިދިކޮޅު ޓީމުގެ ކަކުލުގެ ފަހަތުގައި ހިފާލި އެވެ. އޭނާ ކުރިއަށް ވެއްޓުނީ ކަކުލަށް ވެއްޓިގެންނެވެ. އޭނާ ޑްރޭކްގެ ފެންވަރަށް ވެއްޓުނު ވަގުތު ޔޯކްޝަޔަރގެ ކުޅުންތެރިޔާ ވަނީ ބޮލުން ޖެހި ވަރުގަދަ ބޮލެއް ފޮނުވާލާފައެވެ. ހަޅޭއްލަވައިގަތުމާއި ބޮޑުވެގެން ދިޔަ ދެލޮލުން އޭނާ ޖެހުނީ ހަމަ ކިހާ ބާރަށްކަން އެނގުނެވެ. ޗައިނާގެ ކޮމާންޑޯ ސިއްސައިގެން ގޮސް އެއް އަތަށް ލެނގިލިއެވެ. ޑްރޭކް ތެދުވެގެން ގޮސް ކަކުލާއި ބޮލުގައި ޖަހާލުމުން ފުރިހަމައަށް އެ ހެޔޮކަން އަނބުރާ ދިނެވެ. ބައެއް ޒަހަމްތަކާއި ކޮންމެވެސް ވަރަކަށް ލޭ ހުރި ނަމަވެސް ފުރާނައަށް ނުރައްކާވާ އެއްވެސް ކަމެއް ނެތެވެ.
  
  ޑާލް އަވަސް އަވަހަށް ފާއިތުވެގެން ދިޔައީ އެލިޝިއާގެ އިދިކޮޅު ޓީމަށް އަމާޒުކޮށްގެންނެވެ. ސްވިޑެންގެ މީހާ ބުޅަލެއް ފަދައިން ޖެހީ ހަމަ އެލިޝިއާ ޖެހުނެވެ. އެކަމަނާއަށް ހަމަލާދިން މީހާގެ ފައިން ވައްޓާލައި ކަރުގެ ފަހަތުގައި ބާރަށް ޖެހި، ތުރުތުރު އަޅަމުން ގޮސް ސިއްސައިގެން ދިޔައެވެ. އެމީހުން އެނބުރިލިއިރު ހަމަ ވަގުތުން މާއީ އޭނާގެ އިދިކޮޅު މީހާ ހޭނެތިގެން ތަޅައިގަތުމަށްފަހު ފޮށިގަނޑެއް ހިފައިގެން ހުރި މީހަކު ހޯދިއެވެ.
  
  "އައްސަލާމް ޢަލައިކުމް!" އެމީހުން ފެނުމުން އަލީޝާ ރޮއިގަނެގެން ދުވަން ފެށިއެވެ.
  
  އެމީހުން ދުވަން ފެށި ނަމަވެސް ސްމިތު އާއި ޔޯގީ މީގެ ކުރިން ވެސް ވަނީ ހަނގުރާމަ ދޫކޮށްލާފައެވެ. "ފެނުން?" އަލީޝާ ބުންޏެވެ. "އަޅުގަނޑުމެންގެ ބާރު އޮތީ އަދަދުތަކުން. އަހަންނަށް އެނގުނީ މި ލަދުވެތި ޓީމުގައި އަހަރެމެންނަށް އެހާ ބޮޑަށް ތަކުލީފު އުފުލަން ޖެހުނު ސަބަބެއް އޮތްކަން."
  
  ކުރިމަތީގައި ކެންޒީ ވަނީ އެމީހާގެ ހަމައެކަނި އެހެން މަގު - އެނބުރި މަހާނައަށް ދިއުމަށް - ހުރަސްކޮށްފަ އެވެ. މިހާރު ކަޅު ނަޒަރަކުންނާއި ކިޔަމަންތެރި ޕޯސްޗަރަކާއެކު އޭނާ ކުރިން ބެހެއްޓި ހަތިޔާރު ނެގިއެވެ.
  
  ޑްރޭކް އެ ސަރަހައްދު ޗެކް ކުރިއިރު އެންމެ ފަހުން ހޭޑަން ވަނީ ގްރޫޕްގެ ލީޑަރު ދަށުކޮށްލާފައެވެ.
  
  "ތިހެން ނުހަދާ!" - އޭނާ އެމީހާއަށް ހަޅޭއްލަވައިގަތެވެ. "ޔޫ އާ އައުޓްނަމްބަރޑް، ބަޑީ."
  
  ހައިޑަން މޫނު މައްޗަށް ބަލާލަމުން ހާލަތު ވަޒަންކޮށްލުމަށްފަހު ކޯތާފަތުން ލޭ ފޮހެލިއެވެ. ޑްރޭކްއަށް މިހާރު ފެނުމުން އަލްޓަން ސިޑިން އަނބުރާ ފޭބިތަން ފެނިފައި އަމިއްލަ ނަފްސަށް ފުންނޭވާއެއް ދޫކޮށްލިއެވެ. ކަމެއް ހޯދުމަށް ހުންނަ ޝަޢުޤުވެރިކަން...
  
  ބަޑި ހުރީ ހަރަކާތެއް ނެތި، ފޮށި އަދިވެސް ބާރަށް ހިފަހައްޓާފައި، ކިރިޔާ މަރުގެ ހިފަހައްޓައިގެންނެވެ. ހައިޑަން ތެދުވެ އަތް އުފުލާލީ އަތްތިލަ ބޭރަށް ޖައްސާލައިގެންނެވެ. އޭނާއާއި އެމީހާއާއި ދެމެދު އުސް ސުވަރުގޭގެ އަލިފާންގަނޑެއް ހުއްޓިފައި އޮތް ނަމަވެސް އޭނާ ފެންނަން ހުންނަންދެން އޭނާ ހަރަކާތްތެރިވިއެވެ.
  
  ކެންޒީ ކުރިއަށް ދިޔައީ ފަހަތުންނެވެ. ސްމިތު އާއި ކިނިމާކާ ފަރާތުންނެވެ. ސިފައިންގެ މީހާގެ ލޮލުގައި ބިރުވެރިކަމުގެ އެއްވެސް އަލާމާތެއް ނުފެނުނު، ހަމައެކަނި އިސްތިއުފާ ދިނުމެވެ.
  
  "އެއްވެސް މީހަކު މަރުނުވޭ." ހޭނެތިފައި ތިބި ގިސްލަމުން ދިޔަ ޗައިނާ ސިފައިންނަށް ހައިޑަން އިޝާރާތް ކުރިއެވެ. "އެއްވެސް މީހަކު ވާޖިބެއް ނޫން. ހަމަ ފޮށި ދޫކޮށްލާ."
  
  އަލީޝާ އޭނާގެ ސަމާލުކަން ދަމައިގަތެވެ. "އަދި ތަޅައެއް ބޭނުން ނަމަ ހަމައެކަނި ރަނގަޅު ގޮތަކަށް ހެދުމަށްޓަކައި،" ޝިފާ ބުންޏެވެ. "އަހަރެން މިހިރީ".
  
  ސިފައިންގެ މީހާގެ ވިސްނުމުގައި ހަވާލުވުން ހިމެނިފައެއް ނުވެއެވެ. އަދި މި ފިރިހެންމީހާއަށް ދާނެ ތަނެއްވެސް ނެތް، ފިލައިގެންދާނެ މަގެއްވެސް ނެތެވެ.
  
  "ބަޑި،" ޑްރޭކް ބުންޏެވެ، "އެއީ ދޮގު އުންމީދެކެވެ. އެއީ ކަން އެނގޭ."
  
  އެ ކޮމެންޓް އަމާޒުގައި ޖެހުމުން ފިސްތޯލަ ހިފައިގެން ހުރި އަތް ފުރަތަމަ ފަހަރަށް ތުރުތުރު އަޅަމުން ދިޔައެވެ. އެ ބަރު ހިމޭންކަން ދިގުދެމިގެން ދިޔައިރު، ބަލިވި ދެތިން ފިރިހެނުން ހޫނުގަދަވާން ފެށިކަން ޑްރޭކްއަށް ފާހަގަ ކުރެވުނެވެ. "ޔޫ ގޮޓް ޑިސިޑް، ބަޑީ" އޭނާ ބުންޏެވެ. "ގަޑި ޖެހެނީ."
  
  ގާތްގަނޑަކަށް ވަގުތުން އެމީހާ ފިސްތޯލައެއް ދަމައިގަނެ ދުވަން ފެށިއެވެ. އޭނާ އަމާޒުކޮށްލީ ހޭޑަންއަށް ކަމަށާއި، ދެން އެއްފަހަރު ސުވަރުގޭގެ ކައިރީގައި ހުރެ، ފުށްގަނޑުގައި އަތް ޖައްސާލީ، އޭނަގެ ގައިގައި ތަޅާލުމުގެ އުންމީދުގައެވެ. އެ އެއްޗެއް ރައްކާތެރިކަމާއެކު ބަނދެފައި އޮތުމުން ތޫނު އެއްޗަކާއި ގިސްލުމަކީ އޭނާއަށް ލިބުނު ހަމައެކަނި އިނާމެވެ.
  
  އޭނާގެ ސަމާލުކަން ހިފަހައްޓައިގެން ހުރެ ހައިޑަން މަޑުކޮށްލިއެވެ.
  
  އެލިޝިއާ އޭނާގެ ލޯފަން ފަރާތުން ޗާޖުކޮށް، ޑޯވްކޮށް، ރަގްބީ ގްރިޕްގައި އޭނާގެ ކަކުލުގައި ހިފާލިއެވެ. އެމީހާ ގުދުވެލަމުން ގާތްގަނޑަކަށް ދެބައިވެގެން ގޮސް ބޯ އެލިޝިޔާގެ ކޮނޑުގައި ޖެހުމުން ފޮށި އެއްފަރާތަކަށް އުދުހިގެން ދިޔައެވެ. މާ ބޮޑު ގެއްލުމެއް ލިބުމުގެ ކުރިން އޭނާ ހިފަހައްޓައިގެން ހައިޑަން އޭނާ ހިފަހައްޓަން މަސައްކަތް ކުރިއެވެ. އަވަސް ނަޒަރަކުން އޯޑަރުގެ ކޯޓް އޮފް އާމްސް ހުރިކަން ކަށަވަރުވިއެވެ.
  
  އަލީޝާ ހޭނެތިފައި އޮތް މީހާގެ ގައިގައި ފިރުމާލިއެވެ. "އަހަރެން ބުނީމެއްނު ކަލެއަށްޓަކައި ހުންނާނަމޭ."
  
  އެ ޓީމުން ވަޒަންކުރި އެވެ. ޗައިނާ މީހުން ކުރިންވެސް ހަރަކާތްތެރިވަމުން ދިޔައެވެ. ފަރަންސޭސި މީހުން ގާތްވެފައި ތިބިކަން ޔަގީނެވެ. ހައިޑަންގެ ބަހަކުން ލޯރެން އަނބުރާ ވާހަކައަށް ގެނެސްދިނެވެ.
  
  "ނުބައި ޚަބަރެއް ކުދިންނޭ. ފްރާންސް މީހުން ތިބާގެ ކިބައިން ލޯ ނުނަގާ، އަދި ރަޝިޔާ މީހުން އެމީހުންގެ ލޯ އެމީހުންގެ އަތުން ނައްތާނުލައެވެ. ދިޔުން!"
  
  ބުލްޝިޓް!
  
  ޑްރޭކް ބަލަން ހުރީ އެނބުރި ސިޑިން ފައިބައިގެން ދިޔައިރު އަދި މަހާނައަށް ދާ ސީދާ މަގުންނެވެ. އޭނާއަށް ފެނުނީ ދުވަމުން ދިޔަ މީހުން، ގާތްގަނޑަކަށް ޔަގީނުންވެސް ފްރާންސް މީހުންނަށް ވާންޖެހޭ ހަތަރު މީހުންގެ ޓީމެކެވެ. "އެމީހުން ޑޭމް ގޯޑް" އޭނާ ބުންޏެވެ. "އަސްލު މިހާރު ދެފަހަރު ވެއްޖެ ފުރަތަމަ އަހަރެމެންނާ ހަމައަށް އާދެވުނީ."
  
  "އަހަރެމެން ދާން ޖެހޭނެ،" ސްމިތު ބުންޏެވެ. "ދެތިން މިނެޓެއް ފަހުން އެމީހުން އަހަރެމެންނާއެކު ތިބޭނެ."
  
  "ކޮންތާކަށް ދާންވީ؟" އަލީޝާ އަހާލިއެވެ. "އެމީހުން ބްލޮކް ކޮށްލީ ހަމައެކަނި އެގްޒިޓް."
  
  ޑްރޭކްއަށް ފާހަގަ ކުރެވުނީ ދެފަރާތުގައި ގަސްތަކާއި ކުރިމަތީގައި ހުރި ލޯންތަކެވެ. ހަގީގަތުގައި ޗޮއިސް ލިމިޓް ކުރެވުނެވެ.
  
  "އާދޭ" އޭނާ ބުންޏެވެ. "އަދި ލޯރެން، ހެލިކޮޕްޓަރެއް ފޮނުވާ."
  
  "އަހަރެންގެ މަގުމަތީގައި".
  
  "އަވަހަށް ހަދާ،" ސްމިތު ބުންޏެވެ. "މި ފްރާންސް މީހުން ތިބީ ފައިމައްޗަށް."
  
  ރަޝިޔާ މީހުންނަށް މާ ފަހަތުގައި ނުތިބެވޭނެ ކަމަށް ހީކޮށް ޑްރޭކް ކުރިއަށް ދުއްވައިގަތެވެ. ހިތާމައަކީ މީހަކު ބަޑިޖަހަން ފެށުމަށް މާގިނަ ދުވަހެއް ނުނެގިއެވެ. މިހާތަނަށް އެމީހުންނަށް ހުރިހާ ކަމެއް ރަނގަޅަށް ގޮސްފައި، ސިފައިންނާއި ސިފައިންނާއި އިންސާނާއާއި އިންސާނާއާ ދެމެދު އޮންނަ ގުޅުމުގައި އެންމެ ރަނގަޅު ކަންތައްތައް ފެނިފައިވީނަމަވެސް، މިފަދަ ނާޒުކު ހަނގުރާމައެއް ދެމިއޮތުމުގެ ފުރުސަތު ވަރަށް ކުޑައެވެ.
  
  ހަގީގަތްތަކާ ކުރިމަތިލާންވީ: މި ގައުމުތަކުން ގުޅިގެން މަސައްކަތްކޮށް، އޭގެ އިނާމު ހިއްސާކުރަން ބޭނުންވިނަމަ، އެއީ ފަސޭހަ މަގަކަށް ވާނެކަން ވެރިކަމުގައި ތިބި އަންހެނުންނާއި ފިރިހެނުންނަށް ފުރިހަމައަށް އެނގޭ - އަދިވެސް އެމީހުން ހަނގުރާމަ ކުރަމުންދެއެވެ.
  
  އޭނާ ގަސްތަކުގެ ދޭތެރެއަށް ފުންމާލިއެވެ. ޓީމު އޭނާގެ ފަހަތުން ދުވެފައި ދިޔައިރު، ހޭޑަން އޭނާގެ އަދި ހާމަނުކުރާ ސިއްރު ހިމެނޭ ޒީނަތްތެރި ފޮށީގައި ހިފަހައްޓައިގެން ހުއްޓެވެ. ފަރަންސޭސިންގެ ކުރިއެރުންތައް ޓްރެކް ކުރަމުން ފަހަތުގައި ޑާލް ވަށައިގެން ހޭންގް ކޮށްލިއެވެ.
  
  "އަހަރެމެންގެ ފަހަތުން ފަސް މިނެޓް. ރަޝިޔާ މީހުންގެ އެއްވެސް އަލާމާތެއް ނެތެވެ. އަދި ޗައިނާ މީހުން ހޭލަނީއެވެ. އޯކޭ، އެއީ އެ އެންމެން ތަންކޮޅެއް މައްޗަށް ހިފަހައްޓާފާނެ ކަމެއް."
  
  "ހެލިކޮޕްޓަރު ދިހަ މިނެޓް ތެރޭގައި" ލޯރެން އެމީހުންނަށް ކިޔައިދިނެވެ.
  
  "އަވަހަށް ބުނޭ" އަލީޝާ ބުނެލިއެވެ. "މި ފިރިހެން މީހާ ހޮޓް ވާނެ."
  
  "މިކަން ފާސްކުރާނަން."
  
  ޑްރޭކް އެންމެ ސީދާ މަގުން ދިޔައީ ރަނގަޅު ކަވަރ ލައިނެއް ލިބޭނެ ކަމުގެ އުންމީދުގައެވެ. ހުރިހާ ދިމާލަކަށް ގަސްތައް ފޮޅިފައި ހުރިއިރު، ފަސްގަނޑަކީ މަޑުމައިތިރި އަދި ބިންގަނޑުގެ ވަސް ދުވާ އެއްޗެކެވެ. ކެންސީ ބޯ ގޮފިގަނޑެއް ނަގައިގެން ދުވަމުން ދިޔައިރު ކޮނޑު އަރުވާލަމުން ބުނީ 'އަހަރެމެން މިކަމާ ފުއްދައިދޭން ޖެހޭނެ' ކަމަށް ބުނާ ފަދައިންނެވެ. ފުރަތަމަ ދިގު ފޭބުމެއް، ދެން ތޫނު އުސްމިނެއްގައި، އަދި އެމީހުންގެ ފަހަތުގައި އޮތް މަގު ނެތިގެން ދިޔައެވެ. އުޑުމަތި ކިރިޔާ ފެންނަން ހުރިއިރު ހުރިހާ އަޑެއް ވަނީ ފޫހިވެފައެވެ.
  
  "އަހަރެން ހަމަ އުންމީދު ކުރަން އަހަރެމެންގެ ކުރިމަތީގައި އެއްވެސް މީހަކު ނެތް ކަމަށް،" ޑާލް ބުންޏެވެ.
  
  ކިނިމާކާ ބާރަށް ފިތާލަމުން ގިސްލަމުން ބުންޏެވެ. "އަޑުއަހާ މީހުންނަށް އިތުބާރު ކުރައްވާ" ސީއައިއޭގެ ދުވަސްވަރު ސާފުކޮށް ހާރކް ކޮށްލަމުން އޭނާ ބުންޏެވެ. "ތި ހީކުރާ ވަރަށް ވުރެ އެމީހުން ރަނގަޅު."
  
  ޑްރޭކްއަށް ވެސް އެމީހުން މިތާ ދުނިޔޭގައި ނެތްކަން ފެނުމުން އޭނާގެ ފީލްޑް ސެންސް ބަލިކަށިކަން ފާހަގަކުރެވުނެވެ. އޭނާ ކޮންމެ އުޑުމަތި ސްކޭން ކުރިއިރު، ފަހަތުން ވެސް ޑާލް ވެސް އެކަން ކުރާނެ ކަމުގެ ޔަގީންކަން އޮތެވެ. ހަތަރު މިނެޓް ފަހުން އެމީހުން އަޑުއަހަން ކުޑައިރުކޮޅަކު މަޑުކޮށްލިއެވެ.
  
  "މި ހެލިކޮޕްޓަރުގައި މިސްރާބު ހޯދުން؟" ހައިޑަން ލޯރެންއަށް ވިސްނައިދިނެވެ.
  
  އެމީހުންގެ މަގާމުތައް ނިއުޔޯކުގެ މީހާއަށް ފެނުނީ ސްކޭނަރެއްގައި ބްލިންކް ބްލޫ ޑޮޓްތަކެއްގެ ގޮތުގައެވެ. "ސީދާ ކުރިއަށް. ކުރިއަށް ގެންދަވާ."
  
  ހުރިހާ ކަމެއްވެސް އޮތީ ހަމަހިމޭންވެފައެވެ؛ އެމީހުންނަށް ދުނިޔޭގައި ތިބި ހަމައެކަނި މީހުންނަށް ވެވިދާނެއެވެ. އިރުކޮޅަކުން ޑްރޭކް ކުރިއަށް ދިޔައީ އޭނާގެ ފިޔަވަޅުތައް ފަރުވާތެރިކަމާއެކު ހޮވަމުންނެވެ. އެލިޝިއާ އޭނާގެ ކައިރީގައި ޖެހިގެން ދިޔައިރު ހޭޑަން ފިޔަވަޅެއް ފަހަތަށް ޖެހިލިއެވެ. ޓީމުގެ ބާކީ ތިބި މީހުން މިހާރު ފެތުރިގެން ދިޔައީ ރޭންޖް އިތުރުކުރުމަށެވެ. ހަތިޔާރު ދަމައިގަނެ ލުއިކޮށް ހިފަހައްޓާފައި ހުއްޓެވެ.
  
  ކުރިމަތީގައި ގަސްތައް ތުނިވަމުން ދިޔައެވެ. ޑްރޭކް މަޑުކޮށްލީ ބޭރު ޕެރިމިޓަރު ކައިރީގައި ބިންގަނޑު ޗެކް ކުރަމުންނެވެ.
  
  "އެއީ ފަޅު ދަނޑަކަށް ކުރު ފޭބުމެއް،" އޭނާ ބުންޏެވެ. "ޝްރެޑަރަށް ވެސް ރަނގަޅު. ނަރަކަ، ސްވިޑެން މީހަކަށް ވެސް އެހާ ބޮޑު އަމާޒެއް ޖަހާލެވޭނެ."
  
  "މިޓިން އަށް ތިން މިނެޓް،" ލޯރެން ބުންޏެވެ.
  
  ހައިޑަން ޑްރޭކް އާއި ކައިރިއަށް ލެނގިލިއެވެ. "ކިހިނެއް ހެއްޔެވެ؟"
  
  "ދުޝްމަނުންގެ ނިޝާނެއް ނެތް." އޭނާ ކޮނޑު އަރުވާލިއެވެ. "އެކަމަކު އަހަރެމެން މުއާމަލާތް ކުރަނީ ކާކާއި ކަމަށް ބަލާއިރު އެމީހުން ވާންވީ ކީއްވެގެން ހެއްޔެވެ؟"
  
  ދަހުލް ކައިރިވެލިއެވެ. "މިތަނުގައިވެސް ހަމަ އެގޮތަށް. އެމީހުން ތިބީ، ހަމަގައިމުވެސް، ބޭރުގައި ކޮންމެވެސް ތަނެއްގައި، އެކަމަކު ރަނގަޅަށް ފޮރުވިފައި."
  
  "އަދި ޔަގީން ކުރެވޭނީ އެމީހުން މިސްރާބު ޖަހާފައި ތިބިކަން" މާއީ ބުންޏެވެ. "ކީއްވެ އަހަރެމެން އިންތިޒާރު ކުރަނީ؟"
  
  ޑާލް ޑްރޭކް އަށް ބަލާލިއެވެ. "ޔޯކްޝަޔަރ ޕުޑިންގް އަށް ބްރޭކެއް ބޭނުންވޭ."
  
  "އެއްދުވަހަކު" އެ ސަރަހައްދަށް އެންމެ ފަހުން ނަޒަރު ހިންގާލަމުން ޑްރޭކް ބުނެލިއެވެ. "ތިޔަ ބުނަން އުޅެނީ އަސްލުވެސް އަޖައިބު ކުރުވަނިވި މަޖާ އެއްޗެއް، އެކަމަކު އޭގެ ކުރިން، ޕްލީޒް ހަމަ ވާހަކަ ދައްކާއިރު ވާހަކަ ދައްކާލަން."
  
  އެމީހުން ގަސް ރޮނގުން ނުކުމެގެން ދިޔައީ ތޫނު، ޗަސްބިން ގިނަ ފަރުބަދައަކުން ތިރިއަށެވެ. ހޫނު ވައިރޯޅިއެއް ޑްރޭކް އާއި ސަލާމް ކުރިއިރު، ގަސްތަކުގެ ކްލޯއިންގ އަށް ފަހު ލިބުނު ހިތްގައިމު އިހުސާސެކެވެ. މުޅި ސަރަހައްދު ހުސްވެފައި އޮތީ މާ ދުރުގައި ކޯރު ފަށަލައެއްގައި ނިމުނު ތަނާ މާ ދުރުގައި ވެސް ފެންސް ޖަހާފައެވެ.
  
  "މިހާރު ބަދަލުވާ" ޑްރޭކް ބުންޏެވެ. "އަޅުގަނޑުމެންނަށް ފްލެޓް ގްރައުންޑެއްގައި ޕެރިމިޓަރެއް ގާއިމް ކުރެވިދާނެ."
  
  އެކަމަކު ދެން މުޅި ސަރަހައްދުގައި އޮތް ހަމަޖެހުމާއި ހުސްކަން ހަލާކުވެގެން ދިޔައެވެ. ސްޕީއާރ ޓީމު ދުވެފައި ގޮސް ފަރުބަދަމަތިން ތިރިއަށް ދިޔައިރު އެމީހުންގެ ކަނާތްފަރާތުގައި ރަޝިޔާ މީހުން ފޮރުވިފައި ތިބި ތަނުން އުކާލިއެވެ. އެދެމީހުންގެ ކުރިމަތީގައި ދުރުގައި ހުރި ގަސްގަހާގެހިން ހިޔާވެފައި ތިބި ފްރާންސް މީހުން ވެސް ފެންނަން ފެށިއެވެ.
  
  އެންމެ ކުޑަމިނުން އެއީ ޑްރޭކްގެ ކަންކަމާ މެދު ދެކޭ ގޮތެވެ. ހަމަ ޔަގީނުންވެސް އެމީހުން ތިބީ ނަން ޓެގް އަޅައިގެން ނޫން ނަމަވެސް މޫނުގެ ސިފަތަކާއި އުޅުން ތަފާތު ގޮތަކަށެވެ.
  
  ހަމަ އެއާއެކު އެމީހުންގެ ހެލިކޮޕްޓަރު އެމީހުންގެ މަތީގައިވާ އުޑުމަތިން ފެނިގެން ދިޔައެވެ.
  
  "އޯ ޝިޓް".
  
  އޭނާގެ ކަނާތްފަރާތުގައި ރަޝިޔާ މީހާ އެއް ކަކުލަށް ވެއްޓި ފްލޭއާ ގަން ކޮނޑުގައި ތަޅުވާލިއެވެ.
  
  
  ސަތާރަވަނަ ބާބު
  
  
  ޑްރޭކް ފިޔަވަހީގެ މެދުތެރެއަށް އެނބުރި ބަޑިޖަހާލިއެވެ. އޭނާގެ ވަޒަންތަކުން އެލިޓް ސިފައިންގެ މީހާގެ ވަށައިގެންވާ ޗަސްބިން ފަޅާލި ނަމަވެސް އޭނާގެ ތައްޔާރީތައް ހަލާކުކޮށްފައެއް ނުވެ އެވެ. ރޮކެޓް ލޯންޗަރ ދުވަހަކުވެސް ފަހަތަށް ޖެހިފައެއް ނުވެއެވެ؛ އޭނާ ހިފަހައްޓާފައި ހުރި ލީވަރު ވަރުގަދައަށް ހުއްޓެވެ. އޭނާގެ އެކުވެރިން އޭނާގެ ވަށައިގެން ފަންކާ ޖަހައި، ބަޑިޖަހާލިއެވެ. ޑްރޭކް ކުއްލިއަކަށް ކުރިމަތިވީ ނުރައްކާތަކުން ފުރިފައިވާ ދުނިޔެއަކަށެވެ.
  
  ފްރާންސް މީހުން ހުރިހާ ބާރަކާއެކު ސީދާ ލޭންޑިންގ ހެލިކޮޕްޓަރާއި ދިމާއަށް ދުއްވައިގަތެވެ. ޑްރޭކް އާއި އެކު ޑާލް އާއި ސްމިތު ވަނީ ރަޝިޔާ މީހުން ފަޅުތެރޭގައި ތިބެ، ފާރަވެރިވެފަ އެވެ. ޕައިލެޓްގެ މޫނު ފެންނަމުން ދިޔައީ ލޭންޑިން ސައިޓަށް ފޯކަސްކޮށްގެންނެވެ. އަލީޝާއާއި މޭ އެއްގޮތަކަށްވެސް ލަސްނުކޮށް އޭނާގެ ސަމާލުކަން ހޯދުމަށްޓަކައި ބޯޖަހާލިއެވެ.
  
  ވަޒަނުން ވައިގެ ތެރެއިން ކަނޑާލިއެވެ.
  
  ޑްރޭކް އޭނާގެ ފިޔަގަނޑުން ރަޝިޔާގެ އެކަކުގެ ގައިގައި ޖެހި، އޭނާ އެއް ކަކުލަށް ފޮނުވާލި އެވެ. ކޮމިއުނިކޭޓަރުގެ މައްޗަށް ހައިޑަންގެ އަޑު ބޫމް ކޮށްލިއެވެ.
  
  "ޕައިލެޓް، ފިލައިގެން ފިޔަވަޅު އަޅާ! ލޯރެން، ބުނޭ އެމީހުންގެ އަތުގައި މިސައިލް ހުރިކަން!"
  
  ޑްރޭކް، ޑާލް އަދި ސްމިތު ރަޝިޔާގެ ކޮންޓިންޖެންޓަށް ތަޅާލި ނަމަވެސް، ހާއްސަކޮށް ހަރަކާތްތެރިވަމުން ދިޔައިރު ރަނގަޅަށް ފޯމް ނުކުރެވޭ ވަރަށް ދުރުގައި ތިއްބެވެ. ޕައިލެޓް މޫނު މައްޗަށް ބަލާލިއިރު މޫނުމަތިން ސިހުމެއް ލިބުނެވެ.
  
  އާރުޕީޖީން ބަޑިޖަހާލުމުން މިސައިލް އުދުހިގެން ދިޔައީ ވައިގެ ހޫޝް އަކާއި ބާރަށް ގޮވުމަކާ އެކުގަ އެވެ. ވައިގެ ތެރޭގައި ފިޔަވަޅެއް ދޫކޮށްލާފައި ގޯހެއް ނެތި ސީދާ ހެލިކޮޕްޓަރާއި ދިމާއަށް އުދުހިގެން ދިޔައިރު ޑްރޭކް އާއި އެހެން މީހުންނަށް ވެސް ބަލަން ހުރީ އެއްވެސް އެހީތެރިކަމެއް ނެތިއެވެ. ވަރަށް ބޮޑަށް ބިރުގަނެގެން ޕައިލެޓް ތޫނު ފިލައިގެން ދިއުމަށް ހެލިކޮޕްޓަރު ތިރިކޮށްލި ނަމަވެސް ފާއިތުވަމުން ދިޔަ މިސައިލް މާ ބާރަށް ގޮސް ތިރިއަށް ޖެހި ދުންގަނޑާއި އަލިފާނުގެ ވިލާގަނޑެއްގެ ތެރޭގައި ގޮއްވާލިއެވެ. ހެލިކޮޕްޓަރު ތިރިވެ ވެއްޓި، ކޮތަޅުތައް ވެއްޓި، އުދުހުމުގެ މަގުން ބޭރަށް ގެންދިޔަ އެވެ.
  
  ކުފުރާއި މާޔޫސްކަމާއި އަނދިރި ރުޅިވެރިކަމާއެކު ބަލާލި ވަގުތު އޭނާގެ ބިރުވެރި ޓްރެޖެކްޓަރީ ދަތުރުކުރާނީ ކޮންތާކަށްކަން އެނގުނެވެ.
  
  ފްރާންސް މީހުންނަށް އެ އަންނަތަން ފެނިގެން ދުރަށް ޖެހެން އުޅުނު ނަމަވެސް ވެއްޓުނު ހެލިކޮޕްޓަރު އެމީހުންގެ ތެރޭގައި ބިންމައްޗަށް ވެއްޓުނެވެ.
  
  ޑްރޭކް ބިންމައްޗަށް ވެއްޓުނީ ބޯ ޓާފްގައި ވަޅުލަމުންނެވެ. ރަތް އަދި އޮރެންޖު ކުލައިގެ އަލިފާންގަނޑުތައް މައްޗަށް ގޮސް ބޭރަށް ނިކުމެ، އުޑުމައްޗަށް ކަޅު ދުންތައް ފޭބިއެވެ. ހެލިކޮޕްޓަރުގެ ބޮޑު ބައެއް ޖެއްސީ އެއް މީހެއްގެ މައްޗަށެވެ؛ އޭނާ އާއި ޕައިލެޓް ވަގުތުން މަރުވިއެވެ. މައި ރޯޓަރ ބްލޭޑް ފައިބައިގެން ގޮސް ސީދާ ތިންވަނަ ބަލިވި މީހާގެ ތެރެއިން ދިޔައީ، އެހާ އަވަހަށް އަދި ކުއްލިއަކަށް ކަމުން އޭނާއަށް އެކަމާ ބެހޭ އެއްވެސް ކަމެއް ނޭނގުނެވެ. ޑްރޭކް މޫނު މައްޗަށް ބަލާލިއިރު އަނެއް ފަރާތުގެ މައްޗަށް އަނދަމުންދާ ބޮޑު ކުނިކޮޅެއް ވެއްޓިފައި ހުރިތަން ފެނުނެވެ. އެ ހަމަލާގެ ބާރު އޭނާގެ ފައިން ވައްޓާލައި ދިހަވަރަކަށް ފިޔަވަޅު ފަހަތަށް އެއްލާލިއިރު، އޭގެ ފަހުން އޭނާގެ ހުރިހާ ހަރަކާތެއް ހުއްޓުވިއެވެ.
  
  ސަލާމަތްވީ އެންމެ ދެ ފްރާންސް މީހުންނެވެ؛ ޓީމުގެ ބޮޑު ބައެއް ބަލިވީ އެއް ބަދުނަސީބު ހާދިސާއަކުންނެވެ. ޑްރޭކްއަށް ފެނުނީ އެއިން އެކަކު އަނދާފައިވާ އަތެއް ހިފައިގެން ގަދަ އަލިފާނުން ދުރަށް ދުއްވައިގަންނަމުން ދިޔައިރު، އަނެއް މީހާ ސިއްސައިގެން ގޮސް ކައިރިވަމުން ދިޔަތަނެވެ. ކޮންމެވެސް ގޮތަކުން ދެވަނަ މީހާއަށް ކާމިޔާބު ކުރެވުނީ ހަތިޔާރު ހިފައިގެން، ހަމަ އެއާއެކު އޭނާގެ އެކުވެރިޔާ ދުރަށް ދިއުމަށް އެހީތެރިވެދިނުމަށެވެ.
  
  ޑްރޭކް އޭނާގެ ރުޅި ނިވާކޮށްލަމުން އޭނާގެ ސަމާލުކަން ބާރަށް ހިފަހައްޓައިގެން ހުއްޓެވެ. އެމީހުންގެ އުފެއްދުމުގެ ހަމައެކަނި ވަސީލަތް ނައްތާލެވުނެވެ. ހައިޑަން އަދިވެސް ހިލޭ ޖެހުމުގައި ހިފަހައްޓާފައި އޮތް ނަމަވެސް މިހާރު ރަޝިޔާއިން އެމީހުންނާ ދިމާއަށް ދުވެފައި ދިޔައީ މުޅިން ވެސް ސާފު ނިޔަތެއްގަ އެވެ. އާރުޕީޖީ ގެންގުޅޭ މީހާ އަދިވެސް އަމާޒުކޮށްގެން ހުރީ ދެވަނަ ފަހަރަށް ހަމަލާދޭން ވިސްނާ ފަދައިންނެވެ.
  
  ޑްރޭކް ތެދުވުމުން ޓީމު އޭނާއާއެކު ތެދުވިއެވެ. ރަޝިޔާ މީހުންނާ ދުރަށް ގޮސް އަލިފާންގަނޑާ ދިމާއަށް ހިނގައިގަނެ، އެމީހުންގެ ދުޝްމަނުން ތިރިއަށް އޮށޯތުމަށް މަޖުބޫރުވި ހިޔާތަކުގެ ނެޓްވޯކެއް ގާއިމްކުރިއެވެ. ޑްރޭކް އާއި ޑާލް ދެމީހުން ވެސް ވެސްޓް ކޮށްފައިވާ މީހުންނަށް ޕަންޗު ޖަހައި، ބިންމައްޗަށް ފޮޅިގެން ދިޔައެވެ. އެމީހުން ކައިރިވަމުން ދިޔައިރު ހޫނުވަމުން ދިޔަ އަލިފާންގަނޑުތައް ވަށާލިއިރު، އެތެރެއިން ތޫނު ޕޮޕްތަކާއި ބޮޑެތި ކްރިކްތަކުގެ އަޑު އިވުނެވެ. ޑްރޭކްއަށް އެކަން އޭނާގެ މޫނުމަތީގައި ދޮވެލިހެން ހީވުމުން ދެން އޭނާގެ ލޯފަން ފަރާތުގެ ފަހަތަށް ޖައްސާލިއެވެ. ބާކީ ތިބި ފްރާންސް މީހުން ތިބީ ކުރިންވެސް ދުރުގައި، އެމީހުންގެ ޒަޚަމްތަކާއި ގެއްލުންތަކާ ކުރިމަތިލާން ޖެހިފައި، އަދި މިވަގުތު ސާފުކޮށް ފެންނަނީ އެ ހަމަނުޖެހުންތަކުން ބޭރުގައެވެ.
  
  ކޮމް ބަޓަން ފިއްތާލަމުން ޑްރޭކް އެއް ކަކުލުގައި އެނބުރިލިއެވެ.
  
  "ހެލިކޮޕްޓަރު ޖައްސާލަނީ،" ލޯރެންއަށް މިކަން ކަށަވަރުކޮށްދިނުމަށް އޭނާ ބުނީ، ދެން، "އަހަރެމެންނަށް މިވަގުތު ބޭނުންވަނީ މީހުން ނެރުމުގެ އިތުރު ވަސީލަތެއް."
  
  އެ ޖަވާބު އޮތީ މޫޓް ވެފައެވެ. "އޭނާގެ މައްޗަށް".
  
  އެ ޓީމު ފަހަތަށް ޖެހެމުން ދިޔައީ އަލިފާން ރޯވެފައިވާ ހުރަހާއި ކައިރިވަމުން އަންނަ ދުޝްމަނުންނާ ދެމެދުގެ ދުރުމިން އިތުރުކޮށްގެންނެވެ. ގަބޫލުކުރަން ދަތި އަދި ކެތްތެރިކަމެއް ނެތި ރަޝިޔާގެ އާރުޕީޖީން މިހާރު ވެސް ހަލާކުވެފައިވާ ހެލިކޮޕްޓަރަށް އިތުރު ރޮކެޓެއް ޖަހައި، އިތުރު ކޮލަމްތަކެއްގެ އަލިފާނާއި ޝްރެޕްނެލް ވައިގެ ތެރެއަށް ފޮނުވާލި އެވެ.
  
  ޑްރޭކްއަށް ހީވީ އޭނާގެ ކޮނޑުން ދަގަނޑު ކޮޅެއް ފައިބައިގެން ގޮސް އެ އަސަރުން ވަށައިގެން އެނބުރިލިހެންނެވެ. ޑާލް ފަހަތަށް ބަލާލި ނަމަވެސް ޔޯކްޝަޔަރމަން ބޯޖަހާލީ "އަހަރެން ރަނގަޅު" ކަމަށެވެ.
  
  އަލީޝާ އެމީހުންނަށް އިޝާރާތްކޮށްދިނީ ދުރު ފެންސާއި ދިމާއަށެވެ. "މި މަގަކީ ހަމައެކަނި އޮޕްޝަން. ބަދަލުކުރޭ މީސްމީހުން!"
  
  ހައިޑަން ފޮށި އެއްވަރުކޮށްލަމުން ދުއްވައިގަތެވެ. ސްމިތު އާއި ކިނިމާކާ ފަހަތުގައި ތިބީ އެމީހުންނާއި ރަޝިޔާ މީހުންނާ ދެމެދު އަލިފާންގަނޑު ދަމަހައްޓަމުންނެވެ. ޑްރޭކް ކުރިމަތީގައި ހުރި ސަރަހައްދު ސްކޭން ކުރިއިރު، އަބަދުވެސް އާ ސަޕްރައިޒްތަކަކަށް ތައްޔާރަށް ހުރެ، އެންމެ ގޯސް ވާނެ ކަމަށް އުންމީދު ކުރަމުން ދިޔައެވެ. ޗައިނާ މީހުން ކޮންމެވެސް ތަނެއްގައި ތިބިއިރު، އިސްރާއީލުންނާއި ސްވިޑެން މީހުންނާއި އިނގިރޭސިން ތިބީ އެލާޓްގައެވެ.
  
  އެމީހުންގެ ބާރުމިނުގައި އެމީހުން ފަހަތުން އަންނަ ރަޝިޔާ މީހުންނާ ވަކިވެ، ވަގުތު ބާކީ އޮއްވާ ފެންސާއި ހަމައަށް އާދެވުނެވެ. އެލިޝިއާ އާއި މޭ ޝޯޓްކަޓެއް ނަގައިގެން ދެން ފެނުނީ އަނެއް ފަރާތުގައި، ދެ ލޭންގެ ކޯރު ސްޓްރިޕް އެއްގެ ކައިރީގައި ކަމަށާއި އެ ސްޓްރިޕް ދެފަރާތުން ގެއްލިގެން ދިޔައީ ހީވާ ފަޅުރަށަކަށެވެ. ލޯރެން އަދި އެނބުރި އެމީހުންގެ ގާތަށް ނުދިޔަ ނަމަވެސް އެމީހުން އޭނާ ދޫކޮށްލީ ޑީސީ އެހީތެރިވެދޭނެކަން އެނގިހުރެއެވެ.
  
  ޑްރޭކް ހުރީ މާބޮޑު އިތުބާރަކުން ފުރިފައެވެ. އޭނާ ލޯރެންގެ މައްޗަށް ކުށްވެރިއެއް ނުކުރި- ނިއުޔޯކަރ އުޅުނީ ސާފު ފެނުގައި ނަމަވެސް މިހާތަނަށް މި މިޝަންގައި އެއްވެސް އެއްޗަކުން ކެޕިޓަލްގައި ރައްކާތެރިކަމާއި ހޫނުކަމާއެކު އިށީނދެގެން ތިބި އަންހެނުންނާއި ފިރިހެނުންގެ ބުރަކަށި މުޅިން ނިވާވެފައި އޮތް ވާހަކައެއް ނުބުނެއެވެ.
  
  އަލީޝާ ދިޔައީ ދުވުމަކަށެވެ. އެއީ ދުވަހެއް ދުވަހަކަށް އާދަޔާ ހިލާފު މަންޒަރެކެވެ. ރަޝިޔާ މީހުންނަށް ކޮންމެވެސް ވަރެއްގެ ކަވަރެއް އޮތްކަން ޑްރޭކްއަށް އެނގުނެވެ. ފަހަރެއްގައި އެއީ މަގުމަތީގައި ކަމަށް ވެދާނެއެވެ.
  
  "އެކޮޅަށް ބަލާބަލަ" ކެންޒީ ވާހަކަ ދެއްކިއެވެ.
  
  ގާތްގަނޑަކަށް ބައި މޭލު ކުރިއަށް ދިޔައިރު ކަޅުކުލައިގެ އެސްޔޫވީއެއް ހުއްޓުނީ އުނދަގޫތަކެއް ކުރިމަތިވަމުން ދިޔަ ފްރާންސް މީހުން ނަގަން ކަމަށް ވެއެވެ. އެމީހުން ބަލަން ތިއްބާ ކާރު އަވަސް އަވަހަށް ގަޑިއަކު ސަތޭކަ އަށްޑިހަ މޭލަށް ދުއްވައިގަނެ، ދެ އޮޕަރޭޓިވުން ލޯޑްކޮށް، ގިސްލުމަކާއެކު ދުއްވައިގަތެވެ.
  
  "ނިކަމެތި ބާސްޓަރޑްސް" ޑާލް ބުންޏެވެ.
  
  "އަހަރެމެން ޖެހޭނީ އަމިއްލަ ނަފްސާއި މެދު ކަންބޮޑުވާން،" ސްމިތު ބުންޏެވެ. "ނުވަތަ އަހަރެމެން ވެސް 'ނިކަމެތި ބާސްޓަޑްސް' އަކަށް ވާނީ."
  
  "ގްރަމްޕީ އަށް ޕޮއިންޓެއް އެބައޮތް" ހުރިހާ ދިމާލަކަށް ބަލާލަމުން އަލީޝާ ބުނެލިއެވެ. "ސީރިއަސްކޮށް އަހަރެމެންނަށް ދާނެ ތަނެއް ނެތް."
  
  "ފޮށި ވަޅުލާ." ކިނިމާކާ އިޝާރާތް ކުރީ މަގުމަތިން ދާދި ކައިރީގައި ހުރި ގަސްގަހާގެހިތަކަށެވެ. "ފަހުން މިކަމަށްޓަކައި އެނބުރި އާދޭ. ނޫނީ ލޯރެން އަށް އެހެން ޓީމެއް ފޮނުވަން އެދެން."
  
  ޑްރޭކް ޑާލް އަށް ބަލާލިއެވެ. "މާ ހަރުކަށި ވާންވީ ނޫންތަ؟"
  
  "މާ ރިސްކު ބޮޑު" ހޭޑަން ބުންޏެވެ. "އެމީހުންނަށް ހޯދިދާނެ. މެސެޖު އިންޓަސެޕްޓް ކުރާށެވެ. މީގެ އިތުރުން އަޅުގަނޑުމެންނަށް މި މަޢުލޫމާތު ބޭނުންވޭ. އެހެން ޓީމުތައް މިހާރުވެސް ތިންވަނަ ދުވުންތެރިޔާއާ ދިމާލަށް މިސްރާބު ޖަހާފާނެ."
  
  ޑްރޭކް ލޯ މަރާލިއެވެ. އޭނާ އެކަމާ ވިސްނާފައެއް ނުވެއެވެ. ޓެންޝަންގެ ގުޅައެއް ނިތްކުރީގެ ހަމަ މެދުތެރެއިން ތެޅެން ފެށިއެވެ.
  
  "އަހަރެން ދުވަހަކުވެސް ހިއެއް ނުކުރަން ޗައިނާ ފޮކް ކުރުމުގައި ބްރޯކް ވާނެ ކަމަކަށް" އެލިޝިއާ ޝަކުވާ ކުރިއެވެ.
  
  "މިއީ ދުނިޔޭގެ ހަތަރު ކަނުގެ ތެރެއިން އެއް ކަނެއް،" ޑާލް އޭނާއަށް ކިޔައިދިނެވެ. "އެހެންވީމަ މިކަމުގައި އަރާމު ހޯދާށެވެ."
  
  "އޯހް ތެންކްސް މޭން. މިކަމަށް ޝުކުރިއްޔާ. ފަހަރެއްގައި އަހަރެން ކޮންޑޮމިނިއަމް އެއް ގަނެފާނެ."
  
  ރަޝިޔާ މީހުން މިހާރުވެސް މަގުމަތީގައި އެބަތިއްބެވެ. އެއިން އެކަކު ރޭޑިއޯއަށް ހަޅޭއްލަވަމުން ދިޔަތަން ޑްރޭކްއަށް ފެނުނެވެ. ދެން އޭނާގެ ނަޒަރު ރަޝިޔާ މީހުންގެ ކައިރިން ފާއިތުވެގެން ގޮސް ދުރުގައި ހަރަކާތްތެރިވާ އެއްޗަކަށް ފޯކަސް ކުރަން މަސައްކަތް ކުރިއެވެ.
  
  "ފަހަރެއްގައި މިއީ އެމީހުންގެ އުޅަނދަކަށް ވެދާނެ" ދުވެފައި ގޮސް އެއްފަހަރާ ފަހަތަށް ބަލާލަމުން ޑާލް ބުންޏެވެ.
  
  ޔޯގީ ހީގަތީ އޭނާގެ ދެލޯ ކަނބުލޮއެއް ފަދައިންނެވެ. "އަަހަރެން އުންމީދުކުރަން. އަދި މީގެ ދިހަ އަހަރު ކުރިން ތިބުނީ ތެދެއް ކަމަށް ވެދާނެ."
  
  ޑްރޭކް ލޯ ހަނިކޮށްލިއެވެ. "ހޭއި، އެއީ ބަހެއް."
  
  "ދުވަމުން ގެންދަވާ" ހޭޑަން ބުންޏެވެ. "ޝައުގުވެރިވާ ގޮތަކަށް ނުފެންނަން މަސައްކަތް ކުރާށެވެ."
  
  އަލީޝާ ހީލިއެވެ. "މިހާރު ތިކަން ކޮށްފިން. ބަލަން ހުއްޓާނުލެވޭނެއެވެ. ދުވަހަކުވެސް މިކަން ކޮށްފިން ހެއްޔެވެ؟ އެނގޭތަ މީހަކަށް ބަލަހައްޓައިގެން ހުރެގެން ފޮކްކޮށް ދުރަށް ބަލާކަށް ނުކެރޭނެކަން؟"
  
  "އަހަންނަށް ހުރިހާ ވަގުތެއްގައިވެސް ލިބެނީ،" ޑާލް ބުންޏެވެ. "ގުދުރަތީ ގޮތުން".
  
  "އާނ، ހަމުގެ ހެދުމެއްގައި ހުރި މުޕެޓަކީ މަދުން ނޫނީ ނުފެންނަ މަންޒަރެއް" ޑްރޭކް މެދުކަނޑާލިއެވެ.
  
  ގަދަ ރީނދޫ އަދި ޒަމާނީ ބަހުގެ ދުވެލި މަޑުނުކޮށް ރަޝިޔާ މީހުންގެ ކައިރިން ދުއްވައިގަތެވެ. ޑްރޭކް އޭގެ ސްޕީޑާއި ޑްރައިވަރާއި ފަސިންޖަރުންގެ އަގުވަޒަން ކުރި ނަމަވެސް އެމީހުންނަށް އިތުރު ގޮތެއް ނެތްކަން އެނގުނެވެ. އެއީ އެއްވެސް ބޮޑު ސިޓީއަކާ ރަނގަޅު މަދު މޭލެއް ދުރުގައެވެ. ބަސް ކައިރިވަމުން ދިޔައިރު ރަޝިޔާ މީހުން އެއަށް ބަލަހައްޓައިގެން ތިއްބާ ސްޕީއާ ޓީމުން ވަނީ މަގު ބަންދުކޮށްފަ އެވެ.
  
  "މަޑުމަޑުކޮށްލާ" އަލީޝާ އަނގައިން ބުނެލިއެވެ.
  
  ސްމިތު ކުއްލިއަކަށް ހީލިއެވެ. "މިއީ ކެންސަސްއެއް ނޫން. އޭނާއަށް ކަލެއެއް ނުވިސްނޭނެ."
  
  "ދެން ޢާއްމު ބަހެއް." އެލިޝިއާ އޭނާގެ ހަތިޔާރު އުފުލާލީ ހައިޑަންގެ ނަޒަރު ހުއްޓަސް އެވެ.
  
  "އަވަސް" ޑާލް ބުންޏެވެ. "އޭނާ ރޭޑިއޯއަށް ފުންމާލުމުގެ ކުރިން."
  
  ބަސް މަޑުކޮށްލާފައި ކުޑަކޮށް ފަހަތަށް ޖެހިލިއިރު، ފުޅާ ކުރިމަތީ ކޮޅު އޮފްސައިޑް ވެގެން ދިޔައެވެ. މީގެ ކުރިންވެސް ރަޝިޔާ މީހުން ވަނީ ފިލައިގެން ގޮސްފައެވެ. ޑްރޭކް ދޮރު ހުޅުވާލީ ޑްރައިވަރަށް އިޝާރާތް ކުރަމުން ދޮރު ހުޅުވާލުމަށެވެ. އެމީހާގެ މޫނުމަތީގައި ބިރުގަނެފައި ހުރިއިރު ދެލޯ ބޮޑުވެ ސިފައިންނާއި އޭނާގެ ފަސިންޖަރުންގެ މެދުގައި ދުވެފައި ދިޔައެވެ. ދޮރު ހުޅުވޭންދެން މަޑުކޮށްލުމަށްފަހު ޑްރޭކް ކުރިއަށް ޖެހިލީ އަތް ދިއްކޮށްލަމުންނެވެ.
  
  "އަހަރެމެން ހަމައެކަނި ބޭނުންވަނީ ސައިކަލެއްގައި ދާން" ވީހާވެސް ހަމަޖެހިލައިގެން އޭނާ ބުންޏެވެ.
  
  އެ ޓީމު ބަހުގެ މެދަށް އެރިއެވެ. އެންމެ ފަހުން ފުންމައިގެން ތެދުވެ ޑްރައިވަރުގެ އަތުގައި ފިރުމާލީ ޑާލް އެވެ.
  
  "ކުރިޔަށް!" އޭނާ މަގުމައްޗަށް އިޝާރާތް ކުރިއެވެ.
  
  ރަޝިޔާ މީހުން ތިބީ ސަތޭކަ ގިޔާސް އަށް ވުރެ ފަހަތުގައި ނޫން ކަމަށާއި، ޑްރައިވަރު ފައި ބިންމައްޗަށް ފިތާލުމުން ބަޑިތައް އުފުލިގެން ދިޔަ ކަމަށެވެ. ހީވާގޮތުން އޭނާ ހުރީ އޭނާގެ ސައިޑް ލޯގަނޑުތަކަށް ފާރަލައިގެންނެވެ. ބަސް ހިނގަން ފެށުމުން ފަސިންޖަރުން ފަހަތަށް ފުންމާލިއެވެ. ޑްރޭކް ހިފަހައްޓާލިއެވެ. އެލިޝިއާ ހިނގައިގަތީ ބަހުގެ ފަހަތަށް ދުއްވައިގަތް ގޮތް ވަޒަންކުރުމަށެވެ.
  
  "އެމީހުންނަށް ބާރު ލިބެނީ"
  
  ޑްރޭކް ޑާލްއަށް އަތް ދިއްކޮށްލިއެވެ. "ކީނޫ ގާތު ބުނެބަލަ ނަރަކަ އަވަސްކޮށްލަން!"
  
  ސްވިޑެންގެ މީހާ ކުޑަކޮށް ލަދުގަތްހެން ހީވި ނަމަވެސް ބަސް ޑްރައިވަރާއި ވާހަކަ ދެއްކިއެވެ. ކާރު މަޑުމަޑުން ސްޕީޑް ނަގަން ފެށިއެވެ. ޑްރޭކްއަށް ފެނުނީ އެލިޝިއާ ފިނިވެގެން ގޮސް ދެން އަވަސް އަވަހަށް އެނބުރި ބަހުގައި ތިބި މީހުންނަށް ހަޅޭއްލަވައިގަތެވެ.
  
  "ޑަކް ޑައުން! މިހާރު!"
  
  އާރުޕީޖީއަށް ބިރުގަނެގެން ޑްރޭކް ވެސް ވެއްޓުނެވެ. ނަސީބަކުން ވަޒަންތައް ޖެހުނީ ހަމައެކަނި ކާރުގެ ފަހަތުގައި ކަމަށާއި އެ ހުރިހާ އެއްޗެއް ވެސް ޖެހުނީ ޗެސިސްގައި ކަމަށެވެ. އޭނާ ހަމަޖެހުމާއެކު ފުންނޭވާއެއް ދޫކޮށްލިއެވެ. ސާފުކޮށް އެނގޭ ގޮތުގައި ރަޝިޔާ މީހުންނަށް އިންޒާރު ދިނީ އާންމުންގެ ގެއްލުންތަކާ ބެހޭ ގޮތުންނެވެ. އެންމެ ކުޑަމިނުން އެއީ ކޮންމެވެސް އެއްޗެކެވެ.
  
  އަނެއްކާވެސް ކޮންމެ އެލައިޓް ޓީމެއްގެ ރޭވުންތަކުގެ ފަހަތުގައިވާ ސިޔާސީ މަޝްރޫއުތައް ސިކުނޑިއަށް އައެވެ. ހުރިހާ ޓީމެއް ވެސް ދައުލަތުން ސްޕޮންސަރ ކުރިއެއް ނޫނެވެ؛ އަދި ބައެއް ލީޑަރުންނަށް ވާނުވާވެސް ނޭނގުނެވެ. އަނެއްކާވެސް އޭނާގެ ޚިޔާލުތައް އެނބުރި އައީ ފްރާންސް މީހުންނަށް - އަދި މަރުވެފައިވާ ސިފައިންނަށް.
  
  އެމީހުންގެ ވަޒީފާ އަދާކުރެއެވެ.
  
  ބަސް ރަޝިޔާ މީހުންނާ ދުރަށް ޖެހިލީ މަގުމަތީގައި ދުއްވަމުން ދިޔައިރު މުޅި ފްރޭމް ތުރުތުރު އަޅަމުންނެވެ. އެމީހުން އެނބުރި އެޖިން ހޯރޯއާ ދިމާއަށް މިސްރާބު ޖެހީ އެމީހުން މިސްރާބު ޖަހާފައި ހުރި ދިމާލަށްކަން އެނގިހުރެ ޑްރޭކް ކުޑަކޮށް ރިލެކްސް ކޮށްލިއެވެ. ޑްރައިވަރު ނެގޯޝިއޭޓް ކޮށްލީ ފުޅާ، ކުނިކަހާ އެނބުރުމަށެވެ. ފަހަތު ސީޓުން އެލިޝިއާ ކުޑަކޮށް ހަޅޭއްލަވައިގަތުމުން ޑްރޭކް އެނބުރިލިއެވެ.
  
  އަދި އެމީހުންނަށް ފެނުނީ ރަޝިޔާ މީހުންނަށް ނިސްބަތްވާ ކަޅު ކުލައިގެ ހެލިކޮޕްޓަރެއް އެމީހުން ނަގަން ތިރިއަށް ފުންމާލިތަނެވެ.
  
  ހައިޑަންގެ އަޑުން އެ ގުޅުން ފުރިގެން ދިޔައެވެ. "އެމީހުން ހަމަލާއެއް ނުދޭނެ."
  
  ޑްރޭކް ތުންފަތް ފަޅާލިއެވެ. "ފްލޫޑް އޮޕް. އޯޑަރުތަކަށް ބަދަލު އަންނަނީ."
  
  "އަދި އަދިވެސް އެމީހުންނަށް ބަސް މަގުމަތިން ކޮއްޕާލެވޭނެ،" ޑާލް ޖަވާބު ދިނެވެ. "މާލެއާ ކިހާ ދުރެއް؟"
  
  "އަށް މިނެޓް" ލޯރެން ޖަވާބު ދިނެވެ.
  
  "މާ ދިގު". ބާރު ދުވެލީގައި ދުއްވާފައި ދިޔަ ކާރުގެ ފަހަތަށް ދިޔަ ގޯޅިގަނޑުން ފައިބައިގެން ގޮސް ކުރިއަށް ދާންވީ ކަމަށް ފަސިންޖަރުންނަށް ވިސްނައިދޭން ފެށިއެވެ. ދެތިން ހިނދުކޮޅެއް ފާއިތުވެގެން ގޮސް ދެން އޭނާ އަލީޝާއާ ގުޅިއްޖެއެވެ.
  
  "ހައި ޓޯރސްޓީ. އަދި އަހަރެން އަބަދުވެސް ހީކުރީ ފަހަތު ގޮނޑިތަކަކީ ހަމައެކަނި ބޮސްދިނުމަށް ކަމަށް."
  
  ސްވިޑެންގެ މީހާ ނޭވާ ހާސްކޮށްލި އަޑެއް އިވުނެވެ. "އަހަރެން ބަލިވެގެން ދަތުރުކުރަންތަ ތިއުޅެނީ؟ އަހަންނަށް އެނގޭ އެ ތުންފަތްތައް ވީ ކޮންތާކުކަން."
  
  އަލީޝާ އޭނާއަށް ބޮސްދިނެވެ. "އެމީހުން ދިޔަ ތަނެއް ނޭނގެ."
  
  ދާލް ހިނިތުންވުމެއް ފިއްތާލަމުން ސަލީބުގެ ނިޝާން ހެދިއެވެ. ސިފައިން ރަންވޭގެ މައްޗަށް އުދުހިގެން ދިޔައިރު ރަޝިޔާގެ ހެލިކޮޕްޓަރެއް ކުޑައިރުކޮޅަކު ޖައްސާލި އެވެ. ބަސް ކޮންމެވެސް ވަރަކަށް ދުރަށް ގޮސް އެދެމެދުގައި އެނބުރިލުމުން އެލިޝިއާ އާއި ޑާލް ވައި ބަލާލިއެވެ.
  
  ކުރިއަށް ތިބި ފިލައިގެން ދިޔަ ފްރާންސް ކުޅުންތެރިންނަށް ޑްރޭކް ބެލި ނަމަވެސް އެމީހުން ހަމަލާދޭން މަސައްކަތް ކުރާނެ ކަމާމެދު ޝައްކު ކުރި އެވެ. އެމީހުންގެ އަދަދު މަދުވެ ގެއްލުންތަކާ ކުރިމަތިލާން ޖެހުނެވެ. އެމީހުން އޯވަރއެސްޓިމޭޓް ކުރިއެވެ. އެމީހުން ސީދާ ތިންވަނަ ފިލާވަޅަށް ދިޔަނަމަ މާ ބުއްދިވެރިވީހެވެ.
  
  އަދިވެސް އޭނާ ބަލަން ހުއްޓެވެ.
  
  ލޯރެންގެ އަޑު އިވުނީ ކޮމިއުނިކޭޓަރު މެދުވެރިކޮށެވެ. "ހަ މިނެޓް. ތި ކުދިންނަށް ވާހަކަ ދައްކަން ވަގުތު އެބައޮތްތަ؟"
  
  "ކޮން ވާހަކައެއް؟" ސްމިތު ގިސްލަމުން ދިޔަ ނަމަވެސް އިންފްލެމޭޓަރީ އެއްވެސް އެއްޗެއް ބުނުމުން ދުރުހެލިވިއެވެ.
  
  "ތިންވަނަ ހޯސްމަން އަކީ ސިއްރެއް، އޯޑަރުން އެތަނަށް އުކާލީ ފެންގަނޑު ފުންކޮށްލަން. މަޝްހޫރު އިންޑިއާ މީހުންގެ ތެރޭގައި މަހާތުމާ ގާންދީ، އިދީރާ ގާންދީ، ދީޕަކް ޗޯޕްރާ ހިމެނޭ ނަމަވެސް، މިހާތަނަށް އުޅުނު އެންމެ ނުބައި މީހާ ހޯދާނީ ކިހިނެއް ހެއްޔެވެ؟ އަދި އޭނާ މަޝްހޫރުވިއެވެ." އޭނަ ފުންނޭވާއެއް ދޫކޮށްލިއެވެ. "އަހަރެމެން އަދިވެސް ޗެކް ކުރަނީ. ނަމަވެސް ވޮޝިންޓަންގެ ތިންކް ޓޭންކް އަދިވެސް އޮތީ މަގުމަތިވެފައެވެ. އަހަރެން ބުނީމެއްނު އެހާ ގޯހެއް ނުވެދާނެއޭ."
  
  ޑްރޭކް ލުއި ނޭވާއެއް ދޫކޮށްލިއެވެ. "އާނ ލޯބިވާ. ދިމާވެދާނެ އެންމެ ދެރަ ކަމެއް ނޫން،" އޭނާ ވިދާޅުވި އެވެ. "މިކަމުގެ ސަބަބުން އެހެން ޤައުމުތައް މަޑުޖެހިގެން ދާންޖެހެއެވެ."
  
  "ޔަގީނުންވެސް ވާނެ. އެހެން ޚަބަރުތަކުގައި އަޅުގަނޑުމެންނަށް ހީވަނީ ދުނިޔޭގެ ހަތަރު ކަނުގައި ރެނދުލާފައިވާހެން."
  
  "އެބަހުރިތަ؟" މާއީ ބުންޏެވެ. "މިއީ އުފާވެރި ޚަބަރެއް."
  
  ޑްރޭކްއަށް އޭނާގެ އާދައިގެ އަންޑަސްޓޭޓްމަންޓް ކަމުދިޔައެވެ. "އެތާގައި ހޭންގް އިން ކޮށްބަލަ މާއި."
  
  "އާނ، އަހަރެން ބޭނުމެއް ނޫން ފޯރިއާއެކު ގޮނޑިން ފުންމާލާކަށް" އަލީޝާ ހިކި ގޮތަކަށް އިތުރަށް ބުނެލިއެވެ.
  
  މާއީ ޖަވާބެއް ދޭން ފަރިތައެއް ނުވިއެވެ. ލޯރެން އެއްވެސް އެއްޗެއް ނުބުނެވުނު ފަދައިން ކުރިއަށް ގެންދިޔައީ، "މަޑުކޮށްބަލަ ކުދިން. އަޅުގަނޑަށް ހަމަ ކިޔައިދިނީ ޗައިނާ މީހުން އަނބުރާ އެކަމަށް އައިސްފައިވާ ވާހަކަ. މަދުވެގެން ދެ ހެލިކޮޕްޓަރު ތިޔަ ދިމާއަށް މިސްރާބު ޖަހަނީ."
  
  "އަހަރެމެން މިތިބީ ޗައިނާގެ ބަހެއްގައި،" ޔޯގީ ބުންޏެވެ. "އަހަރެމެން އެމީހުންގެ ކިބައިން އެންމެ ކުޑަމިނުން ސަލާމަތެއް ނުވާނެތަ؟"
  
  "އެއީ ކުޑަކޮށް ނޭއިވް ކަމެއް" ކެންޒީ ބުންޏެވެ. "ސަރުކާރުތަކަށް ފަރުވާލެއް ނުބަހައްޓަނީ."
  
  "އޯވަރ ޖެނެރަލައިޒް ކުރި ނަމަވެސް،" ހޭޑަން އިތުރަށް ބުންޏެވެ. "ކެންޒީ ބުނީ ތެދެއް. ބަހަށް ނުވަދެވޭނެ ކަމަށް އަހަރެމެންނަކަށް ގަބޫލެއް ނުކުރެވޭނެ."
  
  ބަހުގެ ކުރިމަތީގައި ހުރި ކަޅު އުޑުމަތީގައި ކަޅު ކުލައެއް ބޮޑުވަމުން ދިޔަ ވަގުތު ނަބީ ބަސްތަކެއް ކަމަށް ޑްރޭކް ވިސްނާލިއެވެ.
  
  އަލީޝާ ބުނީ "ރަޝިޔާ މީހުން މިތާ އެބަތިބި."
  
  އެކަން ވަނީ ވަރަށް ބޮޑަށް ދަތިވެފައެވެ.
  
  
  އަށާރަވަނަ ބާބު
  
  
  ކުރިމައްޗާއި ފަހަތުން ހެލިކޮޕްޓަރުތައް އުދުހިގެން ދިޔައެވެ. ޑްރޭކް ބަލަން ހުރީ ޗައިނާގެ ދޫނި ގާތްގަނޑަކަށް ކޯރުގަނޑާ ހަމައަށް ވެއްޓިގަތުމުގެ ކުރިން ލެވެލް އޮފް ވެގެން ސީދާ ބަހަށް ދިއުމަށްޓަކައެވެ.
  
  "އެމީހުން އަހަރެމެންނަށް މަޖުބޫރު ކުރަނީ ކްރެޝް ކުރަން" އޭނާ ބުނުމަށްފަހު ބިރުގަތް ޑްރައިވަރަށް އިޝާރާތް ކުރިއެވެ. "ނޫން ނޫން." ކުރިއަށްގެންދިޔުން!"
  
  ބަހުގެ އިންޖީނު ހަޅޭއްލަވައިގަތުމުން ޓައިރުތައް ބިންމައްޗަށް ގުގުމާލިއެވެ. ކުރިމަތީގައި ތޮއްޖެހިފައި ތިބި އެތައް ބަޔަކު ކުރިންވެސް ވަނީ ހަޅޭއްލަވަން ފަށާފައެވެ. ޗައިނާ މީހުން ގަސްތުގައި ހެލިކޮޕްޓަރެއް ވެއްޓިގެން ނުދާނެކަން ޑްރޭކްއަށް އެނގުނު ނަމަވެސް އޭނާގެ މައުލޫމާތު ފަސިންޖަރުންނަށް ފޯރުކޮށްދިނުމަކީ އުނދަގޫ ކަމެކެވެ.
  
  ޑްރައިވަރު ދެލޯ ބާރަށް މަރާލިއެވެ. ބަސް އެނބުރުނެވެ.
  
  ޑްރޭކް ލަޢުނަތް ދީފައި އެމީހާ އޭނާގެ ޕަރޗުން ދުރަށް ދަމައިގަނެ، ސްޓިއަރިންގައި ހިފާލިއެވެ. ސްމިތު އެމީހާއަށް އެހީތެރިވެދީ ގާތްގަނޑަކަށް އޭނާ ގެންދިޔައީ ޕެސޭޖަށް ވަދެގެންނެވެ. ޑްރޭކް ބަހުގެ ފުރޮޅުލީ އުޅަނދުގެ ފަހަތަށް ފުންމާލީ ގޭސް ޕެޑަލްގައި ފައި ބަހައްޓައިގެން ސްޓިއަރިންގައި އަތް ވަރުގަދައަށް ބަހައްޓައިގެން ފުރިހަމަ ސީދާ ރޮނގެއްގައި ބަހައްޓައިގެންނެވެ.
  
  ހެލިކޮޕްޓަރުގެ ނޭފަތް ސީދާ އެމީހުންނަށް އިޝާރާތްކޮށްފައި އޮތްއިރު، އެ ފަރަގު އަވަސް އަވަހަށް ބަންދުވަމުން ދިޔައެވެ.
  
  ފަހަތުންނާއި ދެފަރާތުން ހަޅޭކުގެ އަޑު އިވުނެވެ. މިހާރު ސްމިތު އަށް ޖެހުނީ ޑްރައިވަރު ހިފެހެއްޓުމަށެވެ. ޑްރޭކް ހިފަހައްޓާލިއެވެ.
  
  ކޮމިއުނިކޭޓަރުގައި ކުދިކުދި ކުދިކުދިވާން ފެށިއެވެ. "އާދޭ އަހަރެންގެ ލޫޓިޝް ކީނޫ" އެލިޝިއާ ނޭވާ ހާސްކޮށްލިއެވެ. "ރަޝިޔާ މީހުން ޢަމަލީ ގޮތުން ތިބީ އަހަރެމެންގެ މައްޗަށް-"
  
  "ބިޗް" ކެންޒީ ފަހަތަށް ޖައްސާލިއެވެ. "މަޑުމައިތިރި ހުންނާތި." ކުރިމައްޗަށް ބަލާލީތަ؟"
  
  އަލީޝާގެ ގިސްލުމުގެ އަޑު މުޅި ބަހުގައި ގުގުމާލިއެވެ.
  
  "ޚިޔާލުތައް?" އެންމެ ފަހު ސިކުންތުގައި ޑްރޭކް އަހާލިއެވެ.
  
  "މިއީ އަސްލު ބޯޑު ބައްދަލުވުމެއް ނޫން!"
  
  ޑްރޭކް އޭނާގެ އީމާންތެރިކަމާއި، އޭނާގެ ތަޖުރިބާއާއި، އޭނާގެ ފަރުބަދަމަތީގައި ބާރަށް ހިފަހައްޓާލިއެވެ. އަޑުގަދަ މުޒާހަރާތަކުން އޭނާގެ ކަންފަތް ފުރިގެން ދިޔައެވެ. ބަހުގެ ތަޅުންގަނޑަށް ހަށިގަނޑުތައް ވެއްޓިއްޖެއެވެ. ސްމިތު ވެސް ކްރިންޖް ކޮށްލިއެވެ. އެންމެ ފަހު ވަގުތު ޗައިނާގެ ހެލިކޮޕްޓަރު ކަނާތް ފަރާތަށް އަނބުރާލުމުން ރަޝިޔާގެ ހެލިކޮޕްޓަރު ބްރޭކް ޖަހާލުމުން ސްކިޑްތައް ކިރިޔާ ބަހުގެ ފަހަތަށް ޖެހުނެވެ. އެލިޝިއާ ވިސްލް ޖަހާލުމުން ޑާލް އޭނާގެ ކަރު ސާފުކޮށްލިއެވެ.
  
  "އަހަރެން ހަގީގަތުގައި ގަބޫލުކުރާ ގޮތުގައި މި ބުރު ކުކުޅު ކާމިޔާބުކުރީ."
  
  ޑްރޭކް ދުއްވަމުން ދިޔައީ ކުރިމަތީގައި އަނެއްކާވެސް ފުޅާ ކުނިކަހާ އެނބުރުމެއް ފެނުމުންނެވެ. "އަދި ބޯނަސް އަކީ އަހަރެމެން ފްރައިޑް ނުވަތަ ކްރަންޗީއެއް ނޫން."
  
  "ހުއްޓާލާ" ކިނިމާކާ ބުންޏެވެ. "އަހަރެން މިހާރުވެސް ބަނޑުހައިވެއްޖެ."
  
  އަލީޝާ ކެއްސާލިއެވެ. "އެއީ ހަމަ މޮޔަ ޗައިނީސް ހެލިކޮޕްޓަރެއް."
  
  "އެމީހުން އެނބުރި އަންނަނީ" ހޭޑަން ބުންޏެވެ.
  
  "ތިޔަ ކުދިން މިވަގުތު މާލޭގެ ބޭރުފުށާ ކައިރިވަމުން މިދަނީ،" ލޯރެން ބުންޏެވެ. "އެކަމަކު އަދިވެސް އެއްވެސް ޑިސެންޓް ޕޮޕިއުލޭޝަން ސެންޓަރަކުން ތިން މިނެޓް ދުއްވައިގެން ދާން ޖެހޭ ތަނެއް."
  
  ޑްރޭކް އަވަސްވެގަތީ ކޮމިއުނިކޭޓަރު ކައިރިއަށެވެ. "އާދޭ ރައްޔިތުންނޭ! އެމީހުން އެކަމާ ބިރުގަންނަން ޖެހޭނީ!"
  
  ކެންޒީ ފަހަތު ދޮރުތަކާ ދިމާއަށް ހިނގައިގަތީ "މިތާ އެއްވެސް މީހަކު ކަޓަނާއެއް ގެންގުޅޭތަ؟"
  
  އެކަމަނާގެ ބަސްފުޅުތަކާ ބައްދަލުވީ ހުސް ނަޒަރުތަކެއް ކަމުން ދެތިން މީހަކު ގޮނޑި ހުށަހެޅިއެވެ. ދެލޯ ބޮޑުވި މުސްކުޅި މީހާ ތުރުތުރު އަޅަމުން ދިޔަ އަތެއް ދިއްކޮށްލީ ފޮނި ކޮތަޅެއް ހިފައިގެންނެވެ.
  
  ކެންޒީ ފުންނޭވާއެއް ދޫކޮށްލިއެވެ. ޑްރޭކް ސްވިޗް ފިއްތާލީ ދޮރުތައް ހުޅުވާލުމަށެވެ. ވަގުތުކޮޅެއްގެ ތެރޭގައި އިސްރާއީލުގެ އަންހެންމީހާ އޭނާގެ ހަށިގަނޑު ބޭރަށް ނެރެ، ކުޑަދޮރުގެ އަރިމަތީގައި ހިފާ، ދެން ފުރާޅުގައި ހިފާ ބަހުގެ ފުރާޅަށް ދަމައިގަތެވެ. ޑްރޭކް ކާރު ދުއްވާލީ ވީހާވެސް އޮމާންކޮށް، ބޮޑު ވަޅުގަނޑުން ދުރުވެ، ކެންސީގެ އަމަލުތަކުން އުފެދިފައިވާ އޭނާގެ ޒިންމާ ވިސްނިގެން ފުން ނޭވާއެއް ލަމުންނެވެ.
  
  ދެން ރިއަރވިއު ލޯގަނޑުން އޭނާއަށް ފެނުނީ ދާލް އޭނާއާ ގުޅެން ފުންމާލިތަނެވެ.
  
  އޯ ޝިޓް.
  
  ވަރުގަދަ ކޮންސެންޓްރޭޝަނަކާއެކު އޭނާ އެކަން އެއްގޮތަކަށް ބެހެއްޓިއެވެ.
  
  
  * * *
  
  
  ދާލް ބަހުގެ ފުރާޅަށް އެރިއެވެ. ކެންސީ އަތް ދިއްކޮށްލި ނަމަވެސް އޭނާ ބޯޖަހާލީ އޭނާގެ ކައިރިންނެވެ.
  
  "އަވަސް!"
  
  ރަޝިޔާގެ ހެލިކޮޕްޓަރު އުސްމިން އިތުރުވެ މިހާރު އަނެއްކާވެސް ޑައިވިން ކުރަމުން އަންނައިރު، މިފަހަރު ކުރިމަތިން ތިންބައިކުޅަ އެއްބައި އޭންގަލެއްގައި ޑައިވިން ކުރަމުން ދިޔައެވެ. އޭނާއަށް ފެންނަމުން ދިޔައީ ކޮންމެ ފަރާތަކުން ތަޅުވާފައި ހުރި މީހަކު، ހަތިޔާރަކަށް އަމާޒުކޮށްގެން، ފަހަރެއްގައި ފުރޮޅުލީ އުޅަނދުތަކަށް ނުވަތަ ޑްރައިވަރަށް ވެސް އަމާޒުކޮށްގެން ހުރިތަނެވެ.
  
  އޭނާ ވަގުތުން އެނބުރިލީ ޗައިނާގެ ހެލިކޮޕްޓަރު ހޯދަމުންނެވެ. މާދުރެއް ނޫނެވެ. ކަނާތްފަރާތަށް ފީނައިގެން ދިޔައިރު ވެސް ދޮރުތަކުން ހަތިޔާރު އަމާޒުކޮށްގެން ތިބި މީހުން ތިއްބެވެ. ޗައިނާ މީހުން އަމިއްލަ ބަހަށް ބާރަށް ބަޑި ނުޖަހާ ކަމީ ފުރަތަމަ ހިތްވަރު ލިބުނު ކަމެއް ނަމަވެސް، ހޭޑަން ހިފަހައްޓާފައި ހުރި ފޮށި ބޭނުންވާކަން އެނގުމުން، އަދި އެ ފޮށި އެއްގޮތަކަށްވެސް ބޭނުން ނުވާކަން އެނގުމުން ރުޅިގަދަވިއެވެ.
  
  ބަހުގެ ފުރާޅުގައި އިށީނދެގެން އިން ކެންސީ ވައިރޯޅިއާއި ހަރަކާތުގެ އަޑުއަހަން ހުރެ ކަކުލު ހުޅުގައި ފަތުރާލިއެވެ. އެއަށްފަހު ހެލިކޮޕްޓަރަށް ފޯކަސް ކުރަމުން ހަތިޔާރު އުފުލާލިއެވެ. ޑާލް އުންމީދު ކުރީ ފިލްމު ކުޅެން ވެސް މަސައްކަތް ނުކުރާނެ ކަމަށާއި، ހަމައެކަނި ޝޫޓަރުން ބިރުގަންނަވާލާނެ ކަމަށެވެ. ރަޝިޔާއިން އެފަދަ ހިފެހެއްޓުމެއް ނުދެއްކި ނަމަވެސް ކެންޒީ ބޭނުންވީ ބަދަލުވާން ކެތްމަދުވެފައެވެ.
  
  ޑާލް ވަނީ ކައިރިވަމުން އަންނަ ހެލިކޮޕްޓަރު ވަޒަންކޮށްފަ އެވެ. ޕެކްކޮށްފައި ހުރި އިރު، އެއީ ހަމައެކަނި ފަރިތަ ނޫން ނަމަވެސް މަރުވާ އެއްޗެކެވެ. އެންމެ ފަހުން އޭނާ ބޭނުންވީ ބަހެއްގައި ޖެހިދާނެ ފަދަ އެކްސިޑެންޓެއް ދޫކޮށްލާފައި ކޮންމެ ކަހަލަ އެކްސިޑެންޓެއް ވެސް ހިންގުމެވެ.
  
  ކުރިމަތީ ޓައިރުތައް ވަޅުގަނޑެއްގެ މައްޗަށް އުފުލިގެން ގޮސް ޑްރޭކްގެ ފަރާތުން "ސޮރީ" އެއް ލިބުނެވެ. ދުވެފައި އަންނަ ވައިގެ އަޑާއި ހެލިކޮޕްޓަރުގެ ހަޅޭކުގެ އަޑު ފިޔަވައި އެހެން އެއްޗެއް ޑާލްއަށް އިވުނެވެ. އެ ޝޮޓް އޭނާގެ ކަނާތު ފައިގެ ކައިރީގައި ހުރި މެޓަލް އިން ފުންމާލިއެވެ. މިކަމަށް އަޅާނުލާ ސްވިޑެންގެ މީހާ އަމާޒު ހިފައިގެން ބަޑިޖަހާލިއެވެ.
  
  އެ ވަޒަން އޭގެ އަމާޒުގައި ޖެހުނީ އެމީހާ ބަޑި ވައްޓާލާފައި ފަހަތަށް ޖެހުމުން ކަމަށް ވާން ޖެހެ އެވެ. މިކަމުން އޭނާގެ ކޮންސެންޓްރޭޝަން ފަޅައިގެން ނުގޮސް ފަސޭހައިން ހުޅުވިފައިވާ ދޮރުމަތިން އަނެއްކާވެސް ބަޑިޖަހާލިއެވެ. ހެލިކޮޕްޓަރު ސީދާ އޭނާއާ ދިމާއަށް އެނބުރި، އަވަސް އަވަހަށް ކައިރިވަމުން ދިޔައިރު، މިފަހަރު ޑާލްއަށް ވިސްނުނީ ބިރުވެރި ކުޅުމަކީ ނުބައި ޚިޔާލެއް ކަމަށެވެ.
  
  އޭނާ ބަހުގެ ފުރާޅަށް އެއްލާލިއެވެ.
  
  ހެލިކޮޕްޓަރު ބޮލުގެ މަތީގައި ހަޅޭއްލަވައިގަތީ، ދެންމެ ދޫކޮށްލި ޖާގަ ކަނޑާލަމުންނެވެ. ކެންސީއާ ދިމާއަށް އެނބުރޭނެ މެނިއުވަރެބިލިޓީއެއް އޭނާގެ ކިބައިގައި ނެތް ނަމަވެސް އޭނާ އެއްފަރާތަކަށް އެއްލާލާވަރަށް ކައިރިވިއެވެ.
  
  ބަހުގެ ފުރާޅުގެ އަރިމައްޗަށް!
  
  ވަގުތުން އޭނައާއި ހަމައަށް ވާސިލްވާން މަސައްކަތް ކުރަމުން ދާލް ފުންމައިގެން ކުރިއަށް ޖެހިލިއެވެ. ކެންޒީ އޭނާގެ ވެއްޓުން ހުއްޓުވި ނަމަވެސް އޭނާގެ ހަތިޔާރުގެ ކޮންޓްރޯލް ގެއްލިގެން ދިޔައެވެ؛ ނަމަވެސް މޮމެންޓަމްގެ ސަބަބުން ބާރު ސްޕީޑުގައި ދުއްވާ ބަހުން ނުކުމެ ވަރަށް ތިރީގައި އޮތް ރަހުމުކުޑަ މަގަށް އުދުހިގެން ދިޔައެވެ.
  
  ޗައިނާގެ ދޫނި ތޫނުކޮށް ތިރިވެ، ވަށައިގަނޑެއްގެ ތެރެއަށް އަންނަމުން ދިޔައެވެ. ރަޝިޔާ މީހާ ބޮލުގެ މައްޗަށް ބަޑިޖަހާލިއިރު، ގެއްލިފައިވާ ވަޒަން ޑާލްގެ ކަނާތު އުނަގަނޑު ކައިރީގައި ހުރި ދަގަނޑު ވަށާލިއެވެ. ކެންޒީގެ ހަށިގަނޑު ބަހުގެ އެއްފަރާތުން ފޭބިއިރު، އޭނާގެ މުޅި ހަށިގަނޑު އެންމެ ފަހުގެ ނިކަމެތި ފުންމިނަކަށް ޖައްސާލީ، އަތް ދިއްކޮށްލައިގެންނެވެ.
  
  އޭނާއަށް ކާމިޔާބު ކުރެވުނީ ކަނާތު އަތް އޭނަގެ ތެޅިތެޅި އޮތް އަތްތިލަ ވަށައިގެން އޮޅާލުމަށެވެ؛ ބާރަށް ފިއްތާލަމުން އިންތިޒާރު ކުރަމުން ދިޔައީ ކޮންމެހެން ޖެހޭ ޖައްސާލުމަށެވެ.
  
  އެ އައި ނަމަވެސް އޭނާ ހިފަހައްޓާލީ، ހައްދުފަހަނަޅާފައިވާ ގޮތަށް ފޮޅިގެންނެވެ. އެ ވިދާ، އޮމާން ދަގަނޑު އޭނާއާ ދެކޮޅަށް މަސައްކަތް ކުރުމުން، އޭނާގެ ހަށިގަނޑު ކޮޅާ ދިމާއަށް ފޭބިއިރު، ކެންޒީގެ ބަރުދަނުން އެދެމީހުން ވެސް ތިރިއަށް ދަމައިގަތެވެ.
  
  ކޮމްސް މަތިން ހަޅޭއްލަވައިގަތެވެ. ޓީމަށް ފެންނަމުން ދިޔައީ އެއްފަރާތުގެ ކުޑަދޮރުގެ ބޭރުގައި ކެންޒީގެ ފައި ވަށައިގެން ދުވެފައި ދިޔަތަނެވެ. ޑާލް އޭނާގެ ހުރިހާ ބާރަކާއެކު ހިފަހައްޓާލި ނަމަވެސް ކޮންމެ ހިނދުކޮޅަކާއެކު އޭނާގެ ހަށިގަނޑު އެ ހަރު ފަރާތާއި ކައިރިވަމުން ދިޔައެވެ.
  
  ބަހުގެ ފުރާޅުގައި ހިފަހައްޓާނެ އެއްވެސް އެއްޗެއް ނެތެވެ. އޭނާއަށް ހިފަހައްޓާލެވޭނެ، ދުވަހަކުވެސް ދޫކޮށްނުލާނެ، އެކަމަކު އޭނާއަށް ވެސް އޭނަ އުފުލާލާނެ އެއްވެސް ސަޕޯޓެއް ނުލިބުނެވެ. ޑްރޭކްގެ އަޑު އިވުނީ ކޮމިއުނިކޭޓަރު މެދުވެރިކޮށެވެ.
  
  "އަހަރެން ހުއްޓާލަން ބޭނުންތަ؟" އަޑުގަދަކޮށް، ޔަގީންކަމެއް ނެތި، ކުޑަކޮށް ހާސްވެފައި ހުރެއެވެ.
  
  ދާލް ޖަޒުބާތުތައް ރަނގަޅަށް ކިޔާލިއެވެ. އެމީހުން ހުއްޓުވިނަމަ ރަޝިޔާ މީހުންނާއި ޗައިނާގެ ފަރާތުން ވެސް އެމީހުންނަށް ވަރަށް ބޮޑަށް އަސަރުކުރީހެވެ. އޭގެ ނަތީޖާ ވާނީ ކިހިނެއް ކަމެއް އެއްވެސް މީހަކަށް ނޭނގެއެވެ.
  
  ލޯރެންގެ އަޑު ފަޅައިގެން ދިޔައެވެ. "ސޮރީ، އަޅުގަނޑަށް ދެންމެ މެސެޖެއް ލިބުނީ ސްވިޑެން މީހުން ތިޔަބޭފުޅުންނާ ދިމާއަށް އަންނަނީ. މިހާރު އެއީ ހަތަރު ދިމާލަށް ފެތުރިގެން އުޅޭ ކަމެއް ރައްޔިތުންނަށް."
  
  ޑަހްލްއަށް އިހުސާސް ކުރެވުނީ އެ ބަރުދަނުން އޭނާގެ މަސްތައް ފޮޅިގެން ދިޔަހެންނެވެ. ބަސް ބައުންސް ކުރާ ކޮންމެ ފަހަރަކު އޭނާގެ ހަށިގަނޑުގެ އިތުރު އިންޗިއެއް އަރިމައްޗަށް ވެއްޓި، ކެންޒީ ތަންކޮޅެއް އިތުރަށް ވެއްޓިގެން ދިޔައެވެ. އޭނާއަށް އިޒްރޭލުގެ މީހާގެ އަޑު ތިރީގައި ހުރި ތަނަކުން އިވުނެވެ.
  
  "ދޫކުރޭ! އަހަންނަށް ކުރެވޭނެ!"
  
  ދުވަހަކުވެސް. އެމީހުން ދަތުރުކުރަމުން ދިޔައީ ގަޑިއަކު އަށްޑިހަ މޭލު ބާރުމިނުގައެވެ. ކެންސީއަށް އޭނާ ދޫކޮށްނުލާނެކަން އެނގޭތީ އެދެމީހުން ވެއްޓިގެން ދާކަށް ވެސް އޭނާ ބޭނުމެއް ނޫނެވެ. ދާލްއަށް އިތުރަށް އިޙްތިރާމް ކުރެވުނު ކަމުގެ އިޙްސާސް ކުރެވުނެވެ. ފުންކޮށް ވަޅުލެވިފައިވާކަން އޭނާއަށް އެނގޭ ހިތް ހަމަ ބިމާ ތަންކޮޅެއް ކައިރިއަށް އުފުލިގެން ދިޔައެވެ.
  
  ކުޑަދޮރުތަކުގައި ޖެހުނު ބޫޓުގެ އަޑުން އޭނާގެ އަމިއްލަ ހިތުގެ ތެޅުން އަވަސްވިއެވެ.
  
  އެދެމީހުން އެކުގައި ފުންމާލިއިރު ކެންޒީ އެއްފަރާތުން ފައިބައިގެން ދިޔައިރު ޑާލް ބަހުގެ ފުރާޅުމަތިން ދިޔައެވެ. އަރިމަތީގައި ދުއްވާފައި ދިޔަ ގަދަ ކޮޅުގައި ހިފަހައްޓަން އުޅުނު ނަމަވެސް އެއީ މާ ކުޑަ ކަމުން އޭނާގެ މަސް ކަނޑާލިއެވެ. އެއްވެސް އުއްމީދެއް ނުފެނި، ހުރިހާ ކަމެއް ނުރައްކަލަށް ހުށަހަޅައިގެން ވީހާވެސް ގިނައިރު އެ އުއްމީދެއްގައި ހިފަހައްޓައިގެން ހުއްޓެވެ.
  
  އޭނާގެ މޭމަތި ފަރުބަދައާ ދިމާއަށް ހިނގައިގަތީ، ފަސްޖެހިގެން ދިޔައީ ފަސްޖެހިފައެވެ. އޭނާގެ ދެލޯ ކެންޒީގެ ލޮލާއި ދިމާވީ އިސްއުފުލާލައިގެންނެވެ. އެމީހުންގެ ބަދަލުކުރުން އޮތީ ބަހެއް ނެތް، ފާޅުކަން ކުޑަ ނަމަވެސް ފުން ގޮތަކަށެވެ.
  
  އަހަރެން ދޫކޮށްލަން ޖެހޭނެ.
  
  ދުވަހަކުވެސް.
  
  އޭނާ އަނެއްކާވެސް ދަމައިގަތީ ހަމައެކަނި އެނބުރި އައުން ނެތް ހިސާބުން ފާއިތުވެގެންނެވެ.
  
  ވަރުގަދަ އަތުން އޭނާގެ ދެ ކަކުލުގައި ހިފާލިއިރު، އެއީ ހަމައެކަނި މަނޯ ކިނިމާކާއަށް ނިސްބަތްވާ އަތްތަކެކެވެ.
  
  "ގޮޓްޗާ" ހަވާއީ މީހާ ބުންޏެވެ. "ތި ކުދިން އެއްވެސް ތަނަކަށް ނުދަނީ."
  
  ހަވާއީ މީހާ ޑާލްއަށް ތާއީދުކޮށްލުމަށްފަހު މަޑުމަޑުން އޭނާ ވެއްޓުމުން ދުރަށް ދަމައިގަތެވެ. ދާލް ކެންސީ ބާރަށް ހިފަހައްޓާލިއެވެ. އެކުގައި މަޑުމަޑުން ސަލާމަތަށް މަގުފަހިކޮށްލިއެވެ.
  
  މަތީގައި ހެލިކޮޕްޓަރުތައް އެންމެ ފަހު ފަހަރަށް ފުންމާލި އެވެ.
  
  
  * * *
  
  
  ކިނިމާކާ އޭނާގެ ރައްޓެހިން ބާރަށް ހިފަހައްޓާފައި އޮތްކަން ޑްރޭކްއަށް އެނގުނު ނަމަވެސް އަދިވެސް އޭނާ ހުރީ ބަސް މާ ތޫނުކޮށް އަނބުރާލަން ފަސްޖެހިފައެވެ. ރަޝިޔާއާއި ޗައިނާއިން ކުރިއަށް ދިޔައީ އިދިކޮޅު ދިމާލަކުން، ޝައްކެއްވެސްނެތްގޮތުގައި މިއީ އެމީހުންގެ އެންމެ ފަހުގެ ގޮތްކަން އެނގިގެންނެވެ.
  
  ކުޑަދޮރުތައް ފަޅައިގެން ދިޔަ އަޑުން އެހެން މީހުން ތިބީ އެއްވެސް މަސައްކަތެއް ނުކޮށް ނޫންކަން އެނގުނެވެ. އެމީހުންގެ ރޭވުމެއް އޮތެވެ.
  
  ފަހަތުން އެލިޝިއާ، ސްމިތު، މޭ، ހޭޑަން އަދި ޔޯގީ ކޮންމެ މީހަކުވެސް ބަހުގެ އެކި ފަރާތުން ކުޑަދޮރެއް ނަގައިގެން ތަޅާލި އެވެ. ކައިރިވަމުން އަންނަ ހެލިކޮޕްޓަރުތަކަށް އަމާޒުކޮށްގެން އެމީހުން ބޮޑެތި ބަޑިޖަހައި އަވަހަށް އެއްފަރާތަކަށް ޑައިވަރޓް ކުރަން ޖެހުނެވެ. ގަސްގަހުގެ ރޮނގު ނިމުނުއިރު ކުރިމަތީގައި ހުރި އިމާރާތްތައް ޑްރޭކްއަށް ފެނުނެވެ.
  
  މަގު ނެޓްވޯކް، ވަށައިގެންވާ މަގު. ފަހަތުން ބަޑިޖެހި ބަސް ފުރިގެން ދިޔައެވެ؛ ކަޅު ކުލައިގެ ހެލިކޮޕްޓަރުތަކެއް އުޑުމައްޗަށް ނިކުތެވެ.
  
  އޭނާ ހަމަޖެހުމާއެކު ފުންނޭވާއެއް ދޫކޮށްލިއެވެ.
  
  "އަޅުގަނޑުމެން މިތިބީ ސަލާމަތްވެ،" އޭނާ ވިދާޅުވި އެވެ. "އެހެން ފަހަރަކު މާރާމާރީ ހިންގަން."
  
  ލޯރެން ވާހަކަ މެދުކަނޑާލިއެވެ. "ސްވިޑެންގެ މީހުން ވެސް ފަހަތަށް ޖެހުނީ،" ޝިފާ ވިދާޅުވި އެވެ. "އެކަމަކު އަދިވެސް ސިގްނަލްގައި ތަންކޮޅެއް ހެލޯއެއް ލިބެއެވެ. ވޮޝިންޓަނާއި ދަނޑާއި އަހަރެންނާ ދެމެދު ކޮންމެވެސް އެއްޗެކެވެ. މިއީ އާދަޔާ ހިލާފު ކަމެކެވެ. ކިރިޔާވެސް... ކަހަލަ ގޮތަކަށް...."
  
  "ކޯއްޗެއް?" - އަހަރެން އަހާލީމެވެ. ޑްރޭކް އަހާލިއެވެ.
  
  "އެއީ ތަފާތު ސެޓެއްގެ މުވާސަލާތުތައް ކުރިއަށްދާ ކަހަލަ ކަމެއް. ކުޅެނީ އެހެން ކަމެއް. އިތުރު އެއް..." ޝަބާ ފަސްޖެހުނެވެ.
  
  "ޓީމު?" ޑްރޭކް ނިންމާލިއެވެ.
  
  ހައިޑަން ބާރަށް ގިސްލަމުން ބުންޏެވެ. "މިއީ މަލާމާތުގެ އަޑެއް."
  
  "އަހަންނަށް އެނގޭ" ލޯރެން ޖަވާބު ދިނެވެ. "އަހަރެން އަސްލުވެސް ކުރާނަން، އަދި އަހަންނަކީ އެއްވެސް މާހިރެއް ނޫން. ކަރީން މިތާ ހުރިނަމަ އަހަންނަށް ޔަގީން އަހަރެމެންނަށް ރަނގަޅު ކަމެއް ލިބޭނެކަން."
  
  "އެއްވެސް ޑައިލޮގެއް ހިފަހައްޓާލެވޭނެތަ؟" ހައިޑަން އަހާލިއެވެ. "ކުޑަކޮށް ވިޔަސް؟"
  
  ޑްރޭކް ހަނދާން ކޮށްދިނީ ކުރިން ސީލް ޓީމް 7 ގެ ވާހަކަ ދެއްކި ވާހަކައެއް ކަމަށާއި، އެ ވާހަކަ އަޑު އިވުނީ ހަމައެކަނި ޑާލް އާއި އޭނާގެ އަމިއްލަ ނަފްސަށެވެ. އަނެއްކާވެސް އޭނާގެ ހިތަށް އެރީ ހުރިހާ މުވާސަލާތެއް މޮނިޓަރ ކުރަމުންދާ ކަމެވެ.
  
  "މިކަން ކުޑައިރުކޮޅަކަށް ފަސްކުރެވިދާނެތަ؟" - އޭނާ އަހާލިއެވެ. "އަދި އަހަރެމެންނަށް މިތަނުން ނިކުމެވޭނެ ރަނގަޅު ގޮތެއް ހޯދައިދެވިދާނެތަ؟"
  
  ލޯރެންއަށް ލުއި ލިބުނު އަޑު އިވުނެވެ. "ހަމަ ޔަގީނުންވެސް ހަމަގައިމުވެސް" ޝިފާ ބުންޏެވެ. "މިނިޓެއް ދީބަލަ."
  
  
  ނުވަދިހަ ވަނަ ބާބު
  
  
  ޓައިވާންގެ ކުޑަ ސެޓެލައިޓް ހިޔާއެއްގައި ޓީމު ސަލާމަތުން ތިބޭ އިރު ހޭޑަން ޖޭ ވަނީ އެތައް ގަޑިއިރެއް މަޑުކޮށްލުމަށްފަހު ހަނި ކުއާޓަރުތަކުން ނުކުމެ އެ ކޯލް ކޮށްފަ އެވެ.
  
  އޭނާގެ އަމާޒަކީ ކިމްބަރލީ ކްރޯ އާއި ގުޅުން.
  
  އެކަމަށް ވަގުތުކޮޅެއް ނެގި ނަމަވެސް ހޭޑަން ކެތްތެރިވިއެވެ. ގޭގެ ފަހަތުގައި ހުރި ހަމަހިމޭން ކަނެއް ހޯދައިގެން ހުރެ ބޯ އެނބުރޭތޯ މަސައްކަތް ކުރަމުން މަޑުކޮށްލައިގެން ހުއްޓެވެ. ޓީމުން ބޭރުގައި އޭނަގެ ހަޔާތުގައި ހިފަހައްޓާނެ ދާއިމީ އެއްޗެއް ހޯދުމަކީ އުނދަގޫ ކަމެކެވެ. އެސްޕީއާރު ވެގެން ދިޔައީ އޭނާގެ ދިރިއުޅުމަށް، އޭނާގެ ދިރިއުޅުމުގެ މާނައަކަށް، އަދި، މިކަމުގެ ނަތީޖާއެއްގެ ގޮތުން، އޭނާއަށް ފަސޭހައިން ޒާތީ ގުޅުމެއް ނެތް، މަސައްކަތެއް ނޫން އެހެން އެއްވެސް ކަމެއް ނެތެވެ. އެދެމީހުން އެކުގައި ހިއްސާކުރި އެޑްވެންޗަރތަކުގެ ވިއްސާރައާ މެދު ވިސްނާލީ - އޮޑިން އެންޑް ދަ ގޭޓްސް އޮފް ހެލް އިން ފެށިގެން ބެބިލޯން އާއި ޕެންޑޯރާ އާއި ނިއުޔޯކް ގާތްގަނޑަކަށް ހަލާކުކޮށްލި ނިއުކްލިއާ ގޮވުމާއި ބެން ބްލޭކް އާއި ކުރިން ބްރޭކްއަޕް ވުމާއި ދާދި ފަހުން މަނޯ ކިނިމާކާ އާއި ގުޅުން ވަކިވުމެވެ . އޭނައަކީ ވަރުގަދަ، މާ ވަރުގަދަ ކުއްޖެކެވެ. އެހާ ވަރުގަދަ ވާން އޭނަ ބޭނުމެއް ނުވިއެވެ. ޕެރޫގައި އިންކާ ޚަޒާނާއާ ގުޅިގެން އެންމެ ފަހުން ހިނގި ހާދިސާގެ ސަބަބުން ނަފްސާނީ ގޮތުންނާއި ޖިސްމާނީ ގޮތުން ވެސް އޭނާއަށް ވަނީ އަސަރުކޮށްފަ އެވެ. މީގެ ކުރިން ދުވަހަކުވެސް އޭނައަށް އެހާ ބޮޑަށް ސިހުމެއް ލިބިފައެއް ނުވެއެވެ.
  
  މިހާރު މަޑުމައިތިރިކަމާއެކު އަލުން ވިސްނާލިއެވެ. ބްރިޖުތައް އަނދާފައި ހުރެދާނެ ކަމަށާއި އެއީ ބޮޑު ކަމެއް ކަމަށް ވެސް ވިދާޅުވި އެވެ. އެކަމަކު ހަގީގަތުގައި ބަދަލުވާން ބޭނުންނަމަ، ހަޔާތުގައި އިތުރު ކަމެއް ބޭނުންނަމަ، އޭނައަށް ޖެހުނީ ޑޭމް ޝުއަރ ވާން ކުރިން އޭނަ ޕްލަންޖް ނެގުމުގެ ކުރިން އަދި އަނެއްކާވެސް އެއްވެސް މީހަކަށް އަނިޔާއެއް ދިނުމުގެ ނުރައްކާ ކުރިމަތިވާށެވެ. މި މަނޯ ވިޔަސް އެހެން މީހަކު ކަމުގައި ވިޔަސް މެއެވެ.
  
  އަހަރެން އަޅާލަމެވެ. އަހަރެން ވަރަށް ބޭނުން. އަދި ދެން އަންނަ ފަހަރު އަހަރެން އެންމެ ފަހުން ބޭނުންވާ ގޮތަށް އަހަރެން ތެދުވެރިވާކަން ޔަގީން ކުރަން ޖެހެއެވެ.
  
  ދިރިއުޅުމުންނެވެ. މަސައްކަތެއް ނެތިއެއް ނޫނެވެ. ސްޕީއާރ ޓީމު އެއްކޮށް ރަނގަޅު މަސައްކަތްތަކެއް ކުރި ނަމަވެސް އެއްވެސް ކަމެއް އަބަދަށް ދެމިގެން ނުދެއެވެ. ވަގުތު އަންނާނެ-
  
  "މިސް ޖޭ؟" - ރޮބޮޓްގެ އަޑުން ބުންޏެވެ. "މިހާރު އެހީވަނީ."
  
  ހައިޑަން އެ ހުރިހާ ކަމެއް އެއްކޮށްލިއެވެ. ލައިނުގައި ދެން އިވުނީ ޑިފެންސް މިނިސްޓަރުގެ އަޑެވެ.
  
  "ކޮން މައްސަލައެއް އެޖެންޓް ޖޭ؟" ލަކޯނިކް، ހަމަހިމޭން، ޑިޓެޗްޑް. ކްރޯ ހީވީ އަރިމަތީގަ ހުރިހެންނެވެ.
  
  ހައިޑަން ވަގުތު ނަގައިގެން އޭނާގެ މައިގަނޑު ސުވާލު އިބާރާތް ކުރާނެ ގޮތެއް ހޯދިއެވެ. އޭނަ ނިންމީ ޝިޓްގައި ވަޅުލާފައި ކިއުރޯ ނަގާ އެއްޗެއް ބަލާށެވެ.
  
  "އަހަރެމެން ޗައިނާއިން ނުކުމެގެން ދެވަނަ ފޮށި ލިބުނު. އެ ޓީމުން މިހާރު ދަނީ މިކަން ޓެސްޓް ކުރަމުންނެވެ. ރިޕޯޓްތައް ވަރަށް އަވަހަށް އަންނާނެ، ޝައްކެއްވެސްނެތްގޮތުގައި. ގިނަ ބަޔަކު ކަނޑައިގެން ގޮސް ބިންދައިގެން ދިޔަ ނަމަވެސް އެއްވެސް މީހަކަށް ގެއްލުމެއް ނުލިބެ އެވެ. ވާދަވެރި ހުރިހާ ޓީމުތަކަކީ ޢަދާވާތްތެރި ޓީމެއް ނޫން..." ކުރުކޮށް ކްރޯ ބެއިޓް ނަގާނެތޯ ސުވާލުކޮށްލުމަށްފަހު ކުރިއަށް ގެންދިޔައީ "ބައެއް ޤައުމުތަކަކީ އަނެއް ބަޔަކަށްވުރެ އުދުވާނީ ޤައުމުތަކެކެވެ. ފަރަންސޭސި ކުޅުންތެރިންނަށް މަދުވެގެން ތިން ބަލިވި އެވެ. ރަޝިޔާގެ އެކަކު ޒަޚަމްވެއްޖެއެވެ. މިއަށްވުރެ ސިއްރު އެހެން ޓީމެއް އޮވެދާނެ ހެއްޔެވެ؟ އަޅުގަނޑުމެންނަށް އަޑުއިވިފައިވަނީ އެމެރިކާގެ ސިއްރު ވާހަކަތަކުގެ ސްނިޕެޓްތަކެއް، އެއީ، ހަމަގައިމުވެސް، އެއްވެސް ކަމެއް ސާބިތު ނުވާ ކަމެއް. އިނގިރޭސިން ތިބީ އަޅުގަނޑުމެންގެ ފަރާތުގައި، ނުވަތަ އެގޮތަށް ހީވާއިރު، އެމީހުންގެ މައްޗަށް ޑްރޭކްގެ ކޮންމެވެސް ނުފޫޒެއް އެބައޮތެވެ. މިހާރު އަހަރެމެން މިތިބީ ސޭފް ހައުސްގައި، ތިންވަނަ ހޯސްމަން ހުރިތަން އެނގޭނެ ތިންކް ޓޭންކަށް އިންތިޒާރުކޮށްގެން."
  
  މިހާރު ހުއްޓި މަޑުކޮށްލިއެވެ.
  
  ކްރޯ ވަނީ އޭނާގެ ރިޒާވް ދަމަހައްޓާފައެވެ. "އެހެން ކަމެއްތަ؟"
  
  "އަހަރެން މިކަން ގަބޫލެއް ނުކުރަން". އޭނަގެ މަސައްކަތުގެ އެއްވެސް ނަތީޖާއެއް ނުފެނުމުން ހައިޑަންއަށް މާޔޫސްކަން އިހުސާސް ކުރެވުނެވެ. އިތުރަށް ސީދާވާންވީ ބާއޭ އޭނަގެ ހިތަށް އެރިއެވެ.
  
  "އަހަރެން މިހުރީ ވޮޝިންޓަންގެ މީހުންނާ މެދުނުކެނޑި ކޮންޓެކްޓް ވެފައި،" ކްރޯ ބުންޏެވެ. "ނޯ ނީޑް ޓު ކީޕް މީ ޕޯސްޓް."
  
  "އަޅެ އޯކޭ. ޝުކުރިއްޔާ".
  
  ހައިޑަން ސޮއިކުރަން ފެށިއެވެ. އެއީ ހަމައެކަނި ކްރޯ އިން ކުށެއް ނެތް ކަމަށް ފެންނަ ރިކުއެސްޓެއް ލައިނުން ތިރިއަށް ފޮނުވިއެވެ.
  
  "މަޑުކޮށްލާ. ތިޔަ ބުނީ ތިޔަ ހީކުރީ މީހަކު އެމެރިކާ މީހުންނަށް ހެދިގެން އުޅެފާނެ ކަމަށް؟ ކޮންމެވެސް ތަނެއްގައި ދަނޑެއްގައި ހެއްޔެވެ؟
  
  ހައިދަން އެކަހަލަ އެއްޗެއް ނުބުނެއެވެ. އެކަމަކު މި ހުރިހާ ގުޅުންހުރި މައުލޫމާތެއްގެ ތެރެއިން ކިއުރޯއަށް ލިބުނީ އެންމެ އެއްޗެކެވެ. އޭނަ ގަދަކަމުން ހީނގަތެވެ. "ހީވަނީ އެހެންހެން. އަހަރެމެން ދުނިޔޭގައި އަޑުއެހިން." މިކަމުގެ ތެރެއަށް ލޯރެން ގެނައީކީ ނޫނެވެ. "ހަމަ ޔަގީނުންވެސް އަޅުގަނޑުމެންނަށް އެނގޭ ދެވަނަ ޓީމެއް ނެތްކަން، އެހެންވީމަ ފަހަރެއްގައި މިއީ އެމެރިކާގެ ކުރީގެ ސްޕެޝަލް ފޯސަސް ނުވަތަ ކުލީ ސިފައިން ވެސް ބޭނުންކުރާ އެހެން ގައުމުތަކުގެ ތެރެއިން އެއް ގައުމު ކަމަށް ވެދާނެ."
  
  "އެމެރިކާގެ މުވައްޒަފުން ބޭނުންކޮށްގެން ބޭރުގެ ސަރުކާރެއްގެ ކުޑަ އުނިއިތުރެއް؟" ކްރޯ ހީނލިއެވެ. "އެއީ ވެދާނެ އޭޖެންޓް ޖޭ. ފަހަރެއްގައި ތިބުނީ ތެދެއް ކަމަށް ވެދާނެއެވެ. ހަމަގައިމުވެސް،" ޝަބާ ހީލަމުން ބުންޏެވެ، "ދެވަނަ ޓީމެއް ނުހުންނާނެ."
  
  ބަސްތަކަށްވުރެ ބޮޑަށް ހައިޑަން އަޑުއެހިއެވެ. "އަދި އަހަރެމެން އެނބުރި އަންނާނީ ކޮން އިރަކުން ހެއްޔެވެ؟ އަހަރެމެން އެނބުރި ދަނީ ކޮން ކަމަކަށް ހެއްޔެވެ؟
  
  ކްރޯ ހިމޭންވެފައި ހުރުމުން ހޭޑެންއަށް އެނގުނީ އޭނާއަށް ސުވާލު ކުރެވެނީ ކޮން އެއްޗެއްކަން ރަނގަޅަށް އެނގޭ ކަމަށެވެ. "އެއް ކަމެއް އެއްފަހަރާ" އެންމެ ފަހުން ޝަބާނާ ބުންޏެވެ. "ފުރަތަމަ ކަމަކަށް ރައިޑަރސް އޮފް ދަ އޯޑަރ ކިޔާ މީހުން ހޯދައި ނިއުޓްރަލައިޒް ކުރަން ޖެހޭނެ."
  
  "ޔަޤީނުންވެސް". މިއީ ސީދާ ކްރޯ އާއި ވާހަކަ ދައްކަން ލިބުނު އެންމެ ފަހު ފުރުސަތުކަން ވެސް ހައިޑަންއަށް އެނގުމުން އޭނާ ނިންމީ ތަންކޮޅެއް އިތުރަށް ކުރިއަށް ދާށެވެ. "އަނެއްކާވެސް އެމެރިކާގެ ވާހަކަތައް އަޑު އިވިއްޖެއްޔާ ކިހިނެއް ވާނީ؟"
  
  "އަހަންނަކީ ކާކު، ފީލްޑް އެޖެންޓެއް؟ ޑީލް ވިތް އިޓް."
  
  ކްރޯ ކޯލް ނިންމާލިއިރު، ހޭޑަން އޭނާގެ ފޯނުގެ ސްކްރީނަށް އެތައް މިނެޓެއް ވަންދެން ބަލަހައްޓައިގެން ހުރެ، މިހާރު ހަމައެކަނި އޭނާގެ އަމިއްލަ ނަފްސު ނޫން، އޭނާގެ ގައުމުގެ ނިޔަތް އަލުން ވަޒަން ކުރަމުން ދިޔައެވެ.
  
  
  * * *
  
  
  ޑްރޭކް އެ ފުރުސަތުގެ ބޭނުން ހިފައިގެން އަރާމުކޮށްލިއިރު ޔޯގީ، މައި އަދި ކިނިމާކާ އާ ފޮށިގަނޑާ މުއާމަލާތް ކުރި އެވެ. އެއީ ޖެންޖިސް ޚާންގެ މަހާނައިން އައިސްފައިވާ އަދި ލެޖެންޑަރީ ފިގުހުގެ އަމިއްލަ ތަކެތީގެ ތެރޭގައި އޮތް އެއްޗެއް ކަމުން އެމީހުން އެކަމާ މެދު ކަންތައް ކުރި އިހުތިރާމް އިތުރުވި އެވެ. މަތީގައި ހުރި ސާފު، ބަލިކަށި ނިޝާން ސާބިތުކޮށްދިނީ އެއީ އެއް ޒަމާނެއްގައި އެންމެ ފަހުގެ ޙުކުމްގެ ތަރުތީބަށް ނިސްބަތްވާ ނިޝާނެކެވެ.
  
  ކިނިމާކާ ދިރާސާކުރީ ގަނޑުވަރެވެ. "އަޅުގަނޑަށް ޔަގީން އެއް ދުވަހަކު އޯޑަރުގައި ތަޅުދަނޑި ދިނުމުގެ ޕްލޭނެއް އޮތްކަން،" އޭނާ ވިދާޅުވި އެވެ. "އެކަމަކު ދިރިއުޅުން މަގަށް އެރި." އޭނާ ހިނިތުންވެލިއެވެ.
  
  "މަރު" މާއީ މަޑުމަޑުން ބުނެލިއެވެ. "މަރު ހުއްޓުނީ."
  
  "އަހަރެން ޝަރަފުވެރިކަމާއެކު ހުޅުވާލަން ބޭނުންތަ؟" ޔޯރގީ އަހާލިއެވެ.
  
  "އާނ، ހިނގާ އެ ވައްކަމުގެ ހުނަރުތަކުގެ ތެރެއިން ބައެއް ހުނަރުތައް ބަލާލަމާ ޔޯގީ." އެއް އަތުގައި ފެންފުޅިއެއް، އަނެއް އަތުގައި ބަޑިއެއް ހިފައިގެން ޑްރޭކްގެ ކައިރީގައި ފާރަށް ފުރަގަސްދީގެން އިނދެ އެލިޝިއާ ވާހަކަ ދެއްކިއެވެ.
  
  "އެއީ އެއްވެސް މާނައެއް ނެތް ކަމެއް". ކިނިމާކާ އޭނާގެ މަސްގަނޑު ފަޔަށް ތަޅުދަނޑި ޖަހާލިއެވެ. "އަސްލު އާޓެއް ނޫން."
  
  މައި ފުށްގަނޑު އުފުލާލުމާއެކު ކެންޒީ އޭނާ ކައިރިއަށް ކުދިކުދިވެގެން ދިޔައެވެ. އެއީ އާދަޔާ ހިލާފު މަންޒަރެއް ކަމަށް ޑްރޭކް ހީކުރިއިރު، ސިފައިން ތަޅުލާފައި ތިބީ އިށީނދެވޭނެ ތަނެއް، އިޖުތިމާއީ ގުޅުން ބަދަހި ކުރާނެ ތަނެއް، ކައްކާނެ ތަނެއް ނެތް ކުޑަކުޑަ ކޮޓަރިއެއްގައެވެ. ހަމައެކަނި ފެނާއި މަދު ފޮށިތަކެއްގެ ކުކީސް ފުރިފައިވާ މިނީ ފްރިޖެކެވެ. ކުޑަދޮރުތަކުގައި ފަރުދާ ޖަހާފައި ހުރިއިރު، ދޮރު ރައްކާތެރިކޮށްފައިވަނީ ބޮޑެތި ބޯލްޓްތަކުންނެވެ. ކާޕެޓްގައި ތެޔޮ ޖަހާފައި ހުރިއިރު މޮލްޑްގެ ވަސް ދުވާފައިވީ ނަމަވެސް ސިފައިންނަށް މިއަށްވުރެ ގޯސް ތަޖުރިބާތަކެއް ކުރިމަތިވެފައިވެ އެވެ. މިއީ ކޮންމެވެސް ވަރަކަށް އަރާމުކޮށްލަން ފުދޭވަރުގެ ކަމެކެވެ.
  
  ދޮރު ބަލަހައްޓަމުން ދިޔަ ސްމިތު އަނބުރާ ހޭޑަން އަށް ވަދެގެން ދިޔައީ މޭ ފޮށިގަނޑަށް އަތް ދިއްކޮށްލުމާއެކުއެވެ. ޑްރޭކް ހީކުރީ ބޮސް ހީވަނީ ވަރުބަލިވެފައި ކަންބޮޑުވެފައި ހުރިހެން، އެޖްގައި ހުރިހެންނެވެ. ފަހުން ދެއްކެވި ވާހަކަ ތަފްސީލުކޮށްދެއްވާނެ ކަމަށް އުންމީދު ކުރަމެވެ.
  
  މާއީ ދެތިން ސިކުންތު ވަންދެން ފައިން ފަޔަށް ޝަފްލް ކޮށްލުމަށްފަހު އަތްތިލަ ދަމައިގަތެވެ. ބޯ ފޯލްޑަރެއްގައި އޮޅާލައިގެން ގުޅާފައިވާ ޓްވައިން ކޮޅަކުން ބަނދެފައި ހުރި ބޯ ކަރުދާސްތަކެއް ހިފައިގެން ޓީމުގެ ބައެއް މެމްބަރުންގެ ބުމަ އުފުލާލި އެވެ.
  
  "ހަޤީޤަތުގައި?" ކިނިމާކާ ފަހަތަށް އިށީނީ އޭނާގެ އުނަގަނޑުގައެވެ. "މިއީ ދުނިޔެއަށް ނުރައްކާވެދާނެ ހަތިޔާރެއްތަ؟"
  
  "ލިޔެފައިވާ ބަހަކީ ފުދޭވަރަކަށް ބާރުގަދަ ބަހަކަށް ވެދާނެ" ކެންޒީ ބުންޏެވެ.
  
  "މިއީ ކޮންއެއްޗެއް?" - އަހަރެން އަހާލީމެވެ. ލޯރެން އަހާލިއެވެ. "ވޮޝިންޓަންގެ ހުރިހާ ކުދިންވެސް އަހަރެމެންގެ އިންތިޒާރުގައި އެބަތިބި."
  
  އެމީހުންނާ ދެކޮޅަށް ވަގުތު މަސައްކަތް ކުރަމުން ދިޔައެވެ. އަބަދުވެސް ވާގޮތަށް މިއީ ކުޅިވަރާއި- ޚާއްޞަކޮށް ރޭހުގައި ކުރިއަށް ދެމިހުރުމުގެ ތަޅުދަނޑިއެވެ. ޑްރޭކްއަށް ފެނުނީ ކުރިއަށް ދެ މަގެވެ. "މޭ، ހޭޑަން އާއި ޑާލް، ކީއްވެތަ އެއީ ކޮން އެއްޗެއްކަން ނުހޯދަނީ؟ ލޯރެން - ތިންވަނަ އަސްވެރިޔާއަށް ކޮން އެއްޗެއް އޮތީ، އަހަރެމެން ދާންވީ މިސްރާބެއް ބޭނުންވާތީ؟"
  
  ތިންވަނަ ލޮކޭޝަންގައި ބައްދަލުކުރާނެ ކަމަށް ލޯރެން ކުރިންވެސް ބުނެފައިވެއެވެ. މިހާރު އޭނަ ބާރަށް ފުންނޭވާއެއް ދޫކޮށްލިއެވެ. "އާނ، އެއްވެސް މީހަކަށް 100 ޕަސެންޓް ޔަގީންކަމެއް ނެތް ކުދިން. ތަސްވީރު ތަޢާރަފް ކުރުމަށްޓަކައި، އަޅުގަނޑު މި ތަޢާރަފްކޮށްލަން މިއުޅެނީ، އެމީހުން ހަތަރު ކާޑިނަލް ޑިރެކްޝަންގެ މާނަކުރުން."
  
  ޑްރޭކް ބަލަން ހުރީ މޭ އާއި އެހެން މީހުން ފަތަޙަ ކުރުމުގެ ހަތިޔާރަށް ދިއުމަށް މަގުފަހިވަމުން ދިޔައިރު މޫނު ކުނިކޮށްލާތަނެވެ. "އަހަރެމެންނަށް ވަގުތު އެބައޮތް".
  
  "އާނ، މިއީ އަސްލުވެސް ޝައުގުވެރި ކަމެއް. ސަތާރަވަނަ ޤަރުނުގައި އާ ދުނިޔެ ކަމަށް ކިޔާ ދުނިޔެ ހޯދުމުގެ ކުރިން ބެލެވިފައި އޮތީ ދުނިޔެ ތިން ބަޔަކަށް ބަހާލެވިފައިވާ ކަމަށް - ޔޫރަޕާއި އޭޝިއާ އަދި އެފްރިކާ އެވެ. މި ބައްރުތަކުގެ މެދުގައި އޮތް ބައިބައިވުމަކީ، މިހާތަނަށް ތިޔަބޭފުޅުން ތަބާވެވަޑައިގެންނެވި އޯޑަރުގެ ޕްލޭނާ ވަރަށް ފުރިހަމައަށް ގުޅޭ ހެލެސްޕޮންޓެވެ. އެހެންކަމުން އޭޝިޔާ ފެށުނީ ހެލެސްޕޮންޓްގެ ބޭރުން ކަމަށާއި، އެއީ އެމީހުން އިރުމަތި ކިޔާ ބިމެއް ކަމަށްވާ އެކްޒޮޓިކް މުއްސަނދިކަމުގެ ނޭނގޭ ބިމެކެވެ. ހަމަގައިމުވެސް، ފަހުން އެމީހުންނަށް އެމެރިކާ ހޯދިއިރު، އެއީ ދެން ވެގެން ދިޔައީ، އެދެވޭ، ނޭނގޭ އަދި އުއްމީދުން ފުރިފައިވާ އާ ދުނިޔެއަކަށެވެ. އާ ހަތަރު ކާޑިނަލް ޑިރެކްޝަން ދައްކުވައިދޭ ނިޝާން ފޮތެއް ޝާއިއު ކުރި އެވެ. އޭޝިއާ، ޔޫރަޕް، އެފްރިކާ އަދި އެމެރިކާ އެވެ. ހީވަނީ އޯޑަރުން މި ޤަދީމީ ވިސްނުން އެމީހުންގެ މެޕަށް ތަންފީޒު ކުރަން ނިންމީ ނޭނގޭ ސަބަބުތަކަކާ ހުރެހެން - ނަމަވެސް އެއީ އަދިވެސް އެމީހުންނަކީ އާސާރީ ތަކެތި ޝިކާރަކުރާ ހުރިހާ ބާރުގަދަ ޕެޓްރިއާކްތަކެއް ކަމަށް ގަބޫލުކުރާތީ ކަމަށް ބެލެވެއެވެ." ލޯރެން ނޭވާއެއް ދޫކޮށްލިއެވެ.
  
  "އެހެންވީމަ މިއީ އެމީހުންނަށް އޮސްޓްރޭލިއާ އާއި ދެން އެންޓާކްޓިކާ ފެނުމުން އަނެއްކާވެސް ދިމާވި ދުނިޔޭގެ ރީ އެޑިއުކޭޝަން؟" ކެންޒީ ބުންޏެވެ.
  
  "އާދެ، ގަރުނުތަކުގެ ތެރޭގައި މަޑުމަޑުން އަލުން ތައުލީމު ދިނުމަކީ، ބައެއް މީހުންނަށް ހީވާ ގޮތުގައި އަދިވެސް ހިނގަމުންދާ ކަމެއް. އެކަމަކު އެއީ މުޅިން ތަފާތު ވާހަކައެކެވެ. އެއީ ހުރިހާ އުފަލަކާއި ރޯޒްތަކެއް ނޫނެވެ. "ބިމުގެ ހަތަރު ކަނެއް" މި ޢިބާރާތަކީ ތާރީޚުގައިވެސް އެންމެ ބޮޑަށް ޚިޔާލުތަފާތުވުން އުފެދުނު އިބާރާތަކަށް ވެދާނެއެވެ. އިބްރާހީމީ ބަހުން ތަރުޖަމާ ކުރެވެނީ "ހައްދުފަހަނަޅާފައިވާ" ގެ ގޮތުގައެވެ. ޢަދަދު 15:38 ގައި މިއީ ވަކި ޙައްދުތަކެކެވެ؛ ޔަޒީޤީލް ގައި - އެންގްލްސް؛ އަދި އައްޔަބުގެފާނުގެ ކޮޅުތައް އެބަހުއްޓެވެ. މިއީ ބައިބައިވުންތަކުގެ ގޮތުގައި ވެސް ތަރުޖަމާ ކުރެވިދާނެ ކަމެކެވެ. ސާފުކޮށް އެނގޭ ގޮތުގައި ބައިބަލް ވަނީ ހަމަ މިތާނގައި މަލާމާތް ކުރުމަށް ހުޅުވާލެވިފައި..."
  
  ޑްރޭކްއަށް މިކަން ވިސްނުނެވެ. "އެއީ ދުނިޔެ ފަށަލަ ފަށަލައެއް ކަމަށް ގަބޫލުކުރާތީ؟"
  
  "އާނ. އެކަމަކު ބައިބަލުގައި އެކަން ސިފަކޮށްފައިވަނީ ޔަޝާޔާގެފާނުގެ ފޮތުގައި، އެއީ ދާއިރާއެއް ކަމަށް ބުނެއެވެ. އެހެންވީމާ، ގަސްތުގައި ރިފަރެންސް. ޕޮއިންޓަކީ އެމީހުންނަށް ކޮންމެ އަދަދެއްގެ ލަފުޒުތަކެއް - ގާތްގަނޑަކަށް ދިހަވަރަކަށް ލަފުޒު - އެ އޭންގަލް ސިފަކުރުމަށް ބޭނުންކުރެވިދާނެ ކަމެވެ. ބެލެވޭ ގޮތުގައި "ހައްދުފަހަނަޅާފައިވާ" މި ލަފުޒު ބޭނުންކުރީ ގަސްތުގައި، އާދެ، ހަމަ އެކަން ހާމަކުރުމަށެވެ. އަދި އެއްވެސް ޔަހޫދީއަކަށް ދުވަހަކުވެސް ޙަޤީޤީ މާނަ އޮޅިގެން ނުބުނެވޭނެ، ސަބަބަކީ 2000 އަހަރު ވަންދެން އެމީހުން ދުވާލަކު ތިން ފަހަރު ޤުދުސް ސިޓީއާ ކުރިމަތިލާފައި 'އަހަރެމެންގެ މިނިވަންކަމަށްޓަކައި ބޮޑު ކަރުނަ ގޭސް ޖަހާށެވެ' ކަމަށް ބުނެއެވެ. އަހަރެމެންގެ އަރުވާލެވިފައިވާ މީހުން އެއްކުރުމަށް ދިދަ އުފުއްލަވައި، އަހަރެމެންގެ އަމިއްލަ ބިމުގައި ބިމުގެ ހަތަރު ކަނުން އަހަރެމެން އެއްކުރައްވާށެވެ."
  
  "އެހެންވީމަ އެމީހުން ހަމައެކަނި ރެންޑަމްކޮށް ޢިބާރާތެއް ހޮވީކީ ނޫން؟" - ސްމިތު އަހާލިއެވެ.
  
  "ނޫން. ރަސޫލާ ޔަޝާޔާގެފާނުގެ ފޮތުގައި މަސީޙު ދުނިޔޭގެ ހަތަރު ކަނުން އެކަލޭގެފާނުގެ މީސްތަކުން އެއްކުރައްވާނެ ގޮތް ބަޔާންކޮށްފައިވެއެވެ. މުޅިތަނުން އެމީހުން އިސްރާއީލަށް ޖަމާވާނެއެވެ."
  
  ކެންސީ އެއްވެސް މަސްގަނޑެއް ހަރަކާތެއް ނުކޮށް ބަހެއްވެސް ނުބުނެއެވެ. ޑްރޭކްއަށް އޭނާގެ ދީނީ ޢަޤީދާތަކަކީ ކޮބައިކަން އެއްވެސް ޚިޔާލެއް ނެތް ނަމަވެސް، ކޮންމެހެންވެސް އެއީ އޭނާގެ ދިރިއުޅުމުގެ ބޮޑު ބަޔަކަށް ވެގެންދާނެކަން އޭނާއަށް އެނގެއެވެ. މި ހިސާބުން އޭނާ ލޯރެން ކުރިއަށް ދާނެ އިރަކަށް އިންތިޒާރު ކުރަމުން ދިޔައިރު އޭނާ ތަންކޮޅެއް އިތުރަށް ދިރާސާ ކުރިއެވެ. ޑާލް އަކީ އޭގެ ޒާތުގައި ރަނގަޅު މީހެއް ކަމާއި އަބަދުވެސް އޭނާގެ އަޚްލާޤީ ހިތަށް އެނބުރި އަންނާނެ ކަމަށް ޤަބޫލުކުރުން ކޮންމެވެސް މިންވަރަކަށް ޙައްޤުވިއެވެ. އަދިވެސް އޭނާއަށް ފެނުނީ އޭނައަށް ފަރާތެއް- ޤާނޫނު ނެތްކަމުގެ ފަރާތެއް- އެކަމަކު އެއީ ކޮންމެހެން ނުބައި ކަމެއް ނޫނެވެ.
  
  ދޭތެރެ ދޭތެރެއިން.
  
  އެކަމަކު ދެގޮތަކަށް ވެސް ނުލިބުނެވެ. އަދި އެއީ ކެންސީން އޭނާއަށް ފެނުނު އެއްޗެއް - އޭނާ ބޭނުންވި ވަގުތު ރަހުމުކުޑަ ޤާތިލެއް، އަދި ބޭނުން ނުވާ ވަގުތުތަކުގައި ހަނގުރާމަކުރާ ނަފްސެކެވެ. އޭނައަށްޓަކައި އެމީހުން ޖެހުނީ އޭނަ ބަދަލުވާން ދޫކޮށްލާށެވެ.
  
  "ހަމަ ޔަގީނުންވެސް މާނައެއް ނެތް،" ކިނިމާކާ ބުންޏެވެ. "ފުރަތަމަ އެފްރިކާ، ދެން ޗައިނާ. އެހެންވީމަ ދެން އޮތީ ކޮންކަމެއް ހެއްޔެވެ؟
  
  ލޯރެން ވަގުތުން ޖަވާބު ދިނެވެ. "އާދެ، އަޅުގަނޑުމެންނަށް ހީވަނީ ބައިބަލްގެ މާނަ އޮތީ ނިމުމެއް ނެތް ގޮތުގައި، އޯޑަރ ފަދައިން. ދެން އައި ކޮންމެ މީހަކަށް ވެސް އެމީހުން ދަތިކޮށްލިއެވެ. ލިޔުމުގައިވާ ގޮތުން... ހެޔޮ... އަޅުގަނޑު ކިޔާނީ ކަމާބެހޭ ޕެސޭޖް: 'ސްޓްރެޓެޖީގެ ބައްޕަގެ އަރާމުކުރާ ތަންތަން ހޯދާ، އަދި ދެން ކަގަން؛ މިހާތަނަށް ދިރިއުޅުނު އެންމެ ނުބައި އިންޑިއާ މީހާ، އަދި ދެން ކަލާނގެ ވަބާއެވެ. އެކަމަކު ހުރިހާ ކަމެއްވެސް ހީވާގޮތެއް ނުވެއެވެ. އަޅުގަނޑުމެން ޚަގަންއަށް ޒިޔާރަތްކުރީ، ނިމުނުތާ ފަސް އަހަރު ފަހުން، 1960 ވަނަ އަހަރު، ފަތަޙަ އޭނާގެ ސަންދޯކުގައި ބަހައްޓައިގެންނެވެ. އަޅުގަނޑުމެންނަށް ހޯދިފައިވަނީ ހަގީގީ އެންމެ ފަހުގެ ޙުކުމް ރައްކާތެރިކުރާ ވަބާއެވެ. އަދި ހަމައެކަނި ކިލް ކޯޑަކީ ހޯސްމަންސް ފެނިގެން ދިޔަ ވަގުތެވެ. ބައްޕަގެ ކަށިތަކުގައި ދެނެގަނެވޭނެ އެއްވެސް ނިޝާނެއް ނެތެވެ. ދިވެހި މީހާ ވަށާލައިފައިވަނީ ހަތިޔާރު...."
  
  ޑްރޭކް އެކަން ޖަހައިގަތެވެ. "މިހާތަނަށް އުޅުނު އެންމެ ނުބައި އިންޑިއާ؟ އަދި އޭނާ ވަށާލައިގެން ހުރީ ހަތިޔާރުން ހެއްޔެވެ؟ ހަމަގައިމުވެސް އިންޑިއާގެ ކޮންމެ ތަނެއްގައި ވެސް ވެދާނެ އެވެ. މިއީ ހަތިޔާރުން ވަށާލެވިފައިވާ ގައުމެއް."
  
  "އެނބުރި އޯޑަރުން ރައިޑަރުން ފޮރުވި އިރު؟"
  
  ޑްރޭކް އެކަމާ ވިސްނާލިއެވެ. "އާނ އާނ އަހަރެންނަށް ހީވަނީ އެހެންހެން. ކޮންމެ ގޮތެއްވިޔަސް ތިންވަނަ އަސްވެރިޔާއަކީ ކޮބާ؟"
  
  "ބަނޑުހައިހޫނުކަން".
  
  ފުންނޭވާއެއް ދޫކޮށްލަމުން އަލީޝާއަށް ބަލާލިއެވެ. "އެއީ ފަރީ ޕްރިންސެސްއަކަށް ނުވެވޭނެ ދޯ؟"
  
  އަލީޝާ ކުރިއަށް ފަހަތަށް އަތް އުފުލާލިއެވެ. "ފަހަރެއްގަ. މިކަން އަޅުގަނޑު ފާހަގަކުރާނަން."
  
  ޑްރޭކްގެ ދެލޯ ބޮޑުވިއެވެ. "ޔޫ އާ ފޮކް އިމްޕޮސިބަލް."
  
  "އެއްވެސް ޕްރެފެރެންސްއެއްތަ؟"
  
  "ކޮން ކަމަކަށް؟"
  
  "ކޮން ޕްރިންސެސްއެއް؟ އެ އަންހެން ކުއްޖާއަށް އެނގެން ޖެހޭނެ އިނގޭ."
  
  އޭނާގެ ބޫޓު ދިރާސާ ކުރިއެވެ. "ވަޅު. އަހަރެން އަބަދުވެސް ކްލިއޮޕެޓްރާއަށް ޕާޝިއަލް ކޮށް އުޅެމެވެ. އަހަންނަށް އެނގޭ ޝީ އަކީ ޕްރިންސެސްއެއް ނޫންކަން، އެކަމަކު..."
  
  "ރާނީ? އެހެންވީމާ އެއަށްވުރެ ރަނގަޅު".
  
  ލޯރެން އަދިވެސް ވާހަކަ ދައްކަމުން ދިޔައެވެ. "ކުރިން ބުނިހެން ފިރިހެނުންނާއި އަންހެން ކުދިން އަދިވެސް ވަޒަން ކުރަމުން މިދަނީ އޯޑަރުގައި އިޝާރާތް ކުރަނީ ކޮން އިންޑިއަނަކަށް ވެދާނެތޯ. ހަގީގަތުގައި މިއީ މާ ބޮޑަށް ނޭނގޭ ކަމެކެވެ. އަހަރެންގެ މާނައަކީ، އެމީހުންގެ ވަގުތުގައި އަހަރެންގެ އަމިއްލަ ނަފްސު އެމީހުންގެ ބޫޓުގައި ބެހެއްޓި ނަމަވެސް، އެއީ ދިހަވަރަކަށް އެއްޗެއްގެ ތެރެއިން އެއް ކަމެއް ކަމަށް ވެދާނެ."
  
  "އަދި އެ އެންމެން ވަށާލައިގެން ތިބީ ހަތިޔާރު؟" - ސްމިތު އަހާލިއެވެ.
  
  "އަހަރެން އުޅެނީ އިންޑިއާގަ، އާނ. ގިނަފަހަރު."
  
  "އާނ، އެންމެ ކުޑަމިނުން އަހަރެމެންގެ މަންޒިލެއް އެބައޮތް" އަލީޝާ ބުންޏެވެ.
  
  ޑްރޭކް ބަލާލީ ދެވަނަ ފޮށި ކޮންކެސްޓްގެ ތެރޭގައި ހުރި ތަކެތި ތަރުތީބު ކުރަމުން ދިޔަ މޭ، ހޭޑަން އަދި ޑާލް އަށެވެ.
  
  "އެއްވެސް ކުރިއެރުމެއްތަ؟"
  
  އެމީހުން ގާތްގަނޑަކަށް އެތަނުގައި ތިބިކަން ދައްކާލުމަށްޓަކައި ހައިޑަން އޭނާގެ އަތް ހަރަކާތްކޮށްލިއެވެ. އިސްއުފުލާ ބަލާލިއެވެ. "މިއީ ޤިޔާމަތް ދުވަހުގެ މަންޒަރެއްގެ ބްލޫޕްރިންޓެއްހެން ހީވެއެވެ. ރޮޑް އިފެކްޓް ހަނދާން ނެތުނީ ހެއްޔެވެ؟ އެއް ކުޑަ ހާދިސާއަކުން އަނެއް ހާދިސާއެއް މެދުވެރިވެގެން އަނެއް ކަމެއް، ކޮންމެ ކަމެއް ބޮޑުވެގެން ދާނީ؟"
  
  "ޗޭއޮސް ތިއަރީ" ޑާލް ބުންޏެވެ. "މިއީ ފަތަޙަ ކުރުމުގެ ހަތިޔާރެއް، އަދި ޖެންގިސް ޚާނަކީ ފުން ވިސްނުމެއްގެ މީހެއް. މިއާއެކު މުޅި ދުނިޔެ ފަތަޙަ ކުރެވިދާނެ."
  
  ޑްރޭކް އޭނާގެ ފެންފުޅި ތަޅާލިއެވެ.
  
  އެލިޝިއާ ބުނީ "ޑޮމިނޯ އިފެކްޓް ހަތިޔާރެއް؟"
  
  "ކަނޑައެޅިގެން. ފްރާންޒް ފަރޑިނަންޑް އަވަހާރަކޮށްލުމުން ފުރަތަމަ ބޮޑު ހަނގުރާމައިގެ ތަރިއެއް އުފެދުނު ގޮތެވެ. ޕޮޓެންޝަލް ގޮތުން ހަލަބޮލިކަން އިތުރުކުރުމުގެ މި ޕްލޭން ތިންވަނަ ބޮޑު ހަނގުރާމަ ފެށިދާނެ އެވެ."
  
  "އަދި،" ޑްރޭކް އޭނާގެ ކޮމިއުނިކޭޓަރު ކުޑައިރުކޮޅަކު ނިއްވާލަމުން މަޑުމަޑުން ވާހަކަ ދެއްކިއެވެ، "އެއީ ކިތަންމެހާވެސް ކޮމްޕްލިކޭޓެޑް ކަމެއް. ކާކަށް ދޭނީ؟"
  
  އެންމެން ބަލަހައްޓައިގެން ތިއްބެވެ. އެއީ ސައްހަ ސުވާލެކެވެ. އިތުރު އެއްޗެއް ބުނަން ނުޖެހޭކަން ހައިޑަން ސާފުކޮށްދިނެވެ. އޭނާއަށް އެނގިވަޑައިގަތީ ވޮޝިންޓަން އާއި ސެކްރެޓަރީ އޮފް ޑިފެންސް މިހާރުވެސް އެމީހުންނާ މެދު ހިތްހަމަ ނުޖެހިފައިވާކަން، އަދި އޭނާ އެނބުރި ސީލް ޓީމް 7 އާ މެދު ވިސްނަން ފެށިއެވެ.
  
  ކޮއިންސިޑެންސް?
  
  ދުވަހަކުވެސް.
  
  ހޭޑަން އިތުރު ދެތިން މިނެޓް ވަންދެން ކަރުދާސް ޝީޓްތައް ދިރާސާކޮށްލުމަށްފަހު ޖެކެޓްގެ ދަށުގައި ޖައްސާލިއެވެ. މުޅި ޓީމާ މުހާތަބުކޮށް ކޮނޑު އަރުވާލަމުން ޝަބާނާ ކޮނޑު އަރުވާލީ އެ ނިންމުން އަދި ނިންމާފައި ނުވާ ކަމާއި ރައްކާތެރިކަން ނެތް ލިޔެކިޔުންތަކުން މުޅިން ކޮންމެ ކަމެއް ވެސް ވެދާނެ ކަމުގެ އިޝާރާތެކެވެ.
  
  އަޑުގަދަކޮށް ޝަބާނާ ބުނީ، "އަހަރެމެންނަށް މިކަމާ ކުރިމަތިލާނަން ވީހާވެސް އަވަހަކަށް. މިވަގުތު އަޅުގަނޑުމެންނަށް ބޭނުންވަނީ އެ ތިންވަނަ ލޮކޭޝަން. ލޯރެން؟"
  
  "އަހަން އަޑުއަހަން." އަޅުގަނޑުމެން އަދިވެސް މިތިބީ އިންތިޒާރުގައި ".
  
  "މިހާރު މަޑުކޮށްބަލަ" ފަހު ދިހަ މިނެޓުން މޫނުމަތިން ފެންނަމުން ދިޔަ މޫނުމަތީގެ ކުލަވަރު އަދިވެސް ސާފުވެފައި ހުރެ ކެންސީ ބުނެލިއެވެ. "ތިޔަ މީހުން ބުނަނީ ބިމުގެ ހަތަރު ކަނެއް ވާކަމަށް ނޫންހެއްޔެވެ؟"
  
  "އާނ، ބައިބަލްގައި އެކަން ފާހަގަކޮށްފައި އޮތީ" ލޯރެން ބުންޏެވެ. "އަދި މިއީ ފަހު ޤިޔާމަތުގެ ތަރުތީބެވެ."
  
  "އާނ، ކަމެއް ގޯސްވެއްޖެ. ނުފެނޭތަ؟
  
  ޑްރޭކް ލޯ މަރާލިއިރު މިހާރު ކުރިއަށްވުރެ ބޮޑަށް އޮޅުން ބޮޅުން ވެއްޖެއެވެ. ޑާލް ކެންޒީ ރަނގަޅަށް ދިރާސާކުރިއެވެ.
  
  "ފަހަރެއްގައި ކޮންމެވެސް އޮޅުންފިލުވުމަކުން އެހީތެރިވެދެވިދާނެތަ؟"
  
  "ހަތަރު ކަނެއް؟ އެފްރިކާ، އޭޝިއާ، ޔޫރަޕް އަދި އެމެރިކާ."
  
  "ޔަޤީނުންވެސް. އެއީ އެމީހުން އަހަންނަށް ބުނާ އެއްޗެއް."
  
  ކެންސީ ދެއަތް ފަތުރާލިއެވެ. "ކޮބާ އިންޑިޔާ؟"
  
  ހައިޑަން ތެދުވެލިއެވެ. "ޑޭމް، އިންޑިއާ އަކީ އޭޝިއާ ބައްރުގެ ބައެއް."
  
  "ވިޗް ވީ"ވް އާރީ ޑީލް ވިތް."
  
  ފައިމައްޗަށް ތެދުވެ ލޯރެން ވިސްނާލިއެވެ. "އެއީ ހަމައެކަނި ޔޫރަޕާއި އެމެރިކާ ދޫކޮށްލާ ކަމެއް،" ޝިދާތާ ވިދާޅުވި އެވެ. "ހޭއި ގައިސް، ތި ވިސްނަނީ ހަމަ އަހަރެން މި ވިސްނަނީ؟"
  
  "ފަހަރެއްގައި" އެލިޝިއާ ރޮމުން ބުންޏެވެ. "ކަލޭގެ ބުރަކަށި ހަރުވަނީ ވެސް ލޫސީ ފްލޯރގައި އިށީނދެގެންތަ؟"
  
  "ކުކުޅު" ކިނިމާކާ ބުންޏެވެ. "އެކަމަކު ދެން އަހަރެން އަބަދުވެސް ވިސްނަނީ 'ކުކުޅު' ކަމަށް."
  
  "އޯޑަރަކީ ސާޅީސް އަހަރުތަކުގެ ހަނގުރާމައިގެ ކުށްވެރިން. އެމީހުން ބަޑިތައް ފޮރުވިއިރު 'ނޭޓިވް އެމެރިކަން' މި ލަފުޒު ފެޝަން ވެފައިވީ ނަމަވެސް އެމީހުން އެގޮތަށް ވިސްނާކަށް ނުޖެހުނެވެ. އެމީހުން އުފަންވީ ވިހި އަހަރު ނުވަތަ އޭގެ ކުރިން، މާތްالله އަށްޓަކައެވެ."
  
  "ރެޑް އިންޑިއަންސް؟" ޑްރޭކް ބުންޏެވެ. "ވައިލްޑް ވެސްޓް އިންތަ؟ ޑޭމް އިޓް".
  
  "އެއީ ވެދާނެ ކަމެއް" ލޯރެން ބުންޏެވެ. "ކޮންކަމެއް ތި ތިންކް ޓެންކުން ބަލަމުން ދިޔައީ ގޯސްތަނެއްގަ."
  
  "އެހެންވީމަ، މިހާތަނަށް އުޅުނު އެންމެ ނުބައި މީހަކީ ކާކު؟" - ދާލް އަހާލިއެވެ.
  
  "މިކަމާ ގުޅޭގޮތުން އަހަރެން އަނބުރާ ކަލެއާ ވާހަކަ ދައްކާލަން. މިވަގުތު ހަމަ ބޯޓަށް އަރާ."
  
  ހޭޑަންއަށް ކަޅިޖަހާނުލާ ހުރީ ހަމައެކަނި ޑްރޭކް ނޫނެވެ.
  
  އެނބުރި އެމެރިކާއަށް؟
  
  ބޭކާރު.
  
  ޚާއްޞަކޮށް ހޭޑަން ސްމިތު އަށް ބަލަން ހުއްޓެވެ. ޕެރޫގައި ހިނގި ކަންތައްތަކަށް ފަހު ވެދާނެ ގޮތެއް، ނުވަތަ ކަމާބެހޭ ފަރާތްތަކުން ވިސްނަމުން ދިޔައީ ކޮންކަމެއް ކަމެއް އެމީހުންނަށް ނޭނގުނެވެ. ސިފައިންގެ މީހާ، އޭނާގެ ކްރެޑިޓަށް، ވަގުތުން ތެދުވެ ބެކްޕެކް ޗެކް ކުރަން ފެށިއެވެ.
  
  ތިންވަނަ އަސްވެރިޔާ؟ ބަނޑުހައިހޫނުކަން؟ އަދި އެމެރިކާ؟ އަޅުގަނޑުމެންގެ ވާދަވެރިންނަށް އެނގޭތަ؟
  
  ދުވަހަކުވެސް އޭނަގެ ދިރިއުޅުން ނިންމާލަން ހަމަޖެހުމުގެ ވަގުތުކޮޅެއް ލިބޭނެ ހެއްޔެވެ؟
  
  މިއަދަކު ނޫން ހޭޑަން މިއަދު ނޫން އެހެން މީހުންނަށް އިޝާރާތް ކުރަމުން އެމީހުންގެ ކޮމިއުނިކޭޓަރުތައް އެއްފަރާތްކޮށް ނިއްވާލަމުން ޝަބާ ގަދަކަމުން އެމީހުންގެ މެދުގައި ހުއްޓެވެ.
  
  "އަހަރެމެން އެކަން ކުރަން،" ޝިފާ ބުންޏެވެ. "އަދި އަހަރެމެން އެކަން ކުރަނީ ރަނގަޅަށް. އަޅުގަނޑުމެން އަބަދުވެސް ކުރާ ގޮތަށް. އެކަމަކު ކުދިންނޭ އަހަރެންގެ ރިޒަރވޭޝަންތައް އެބަހުރި. އަހަރެން ގަބޫލުކުރާ ގޮތުގައި،" ޝިފާ މަޑުކޮށްލަމުން ބުނީ، "ކްރޯ އާއި އެމެރިކާ ސަރުކާރަށް ގޭމްގައި ދެވަނަ ޓީމެއް އޮތް ކަމަށެވެ." ސީލް ޓީމް 7، އަދި ބެލެވޭ ގޮތުގައި އެމީހުން ތިބީ ޑޭމް ގޯޑް. މި ޓީމު ގޭމްގައި ނުހިމެނީ ހަމައެކަނި އަހަރެމެންނަށް ހުރިހާ ރައިޑަރުން ލިބޭނެކަން ޔަގީން ކުރަން."
  
  މި އަޑު އިވުމުން ޑްރޭކް މޫނު ކުނިކޮށްލިއެވެ. "މަޢާފަށް އެދެން?"
  
  "އާނ، ދެވަނަ މަންޒަރެއް އަތުވެދާނެ ކަމަށް ހީކުރީތަ؟ އެމީހުން މިތާ ތިބީ މުހިންމު ގޮތެއްގައި އަހަރެމެން ނައްތާލަން ނަމަ ކިހިނެއް ވާނީ؟"
  
  
  ވިހިވަނަ ބާބު
  
  
  ކާރިން ބްލޭކް މޭޒުމަތީގައި ކަޅު ބޫޓު ހިފައިގެން އިށީނދެގެން އިނީ ކަރާއި ބުރަކަށީގެ މެދުގައި ފޯނު ހިފަހައްޓައިގެން ހުރެ، މިނިވަން އަތުން ކީބޯޑުގައި ދުރަށް ޖައްސާލަމުންނެވެ. ފޮތިގަނޑު ޓީޝާޓަކާއި ޖީންސެއް ލައިގެން ހުރިއިރު، އިސްތަށިގަނޑު ފަހަތަށް ބަނދެފައި ހުރީ ބޯ އިސްތަށިގަނޑެއްގެ ޓައިއަކުންނެވެ. ކަނާތު ކަންފަތުގައި ވާހަކަ ދައްކަމުން ދިޔަ އަޑު ޕަލާޑިނޯގެ ހެއްވާ އަޑުން ކިރިޔާ ވެސް ޣަރަގުވެގެން ދިޔައެވެ.
  
  "ޝަޓް ދަ ހެލް އަޕް ޑިނޯ!" އެނބުރިލާފައި ހަޅޭއްލަވައިގަތެވެ.
  
  "އާނ އާނ". ސިފައިންގެ މީހާ ހިނިތުންވެލަމުން އެނބުރިލިއިރު ދެން ފެނުނީ އޭނަގެ މޫނެވެ. "ރަނގަޅު ރަނގަޅު." ކަލާނގެ، ކާކު ނަރަކައެއް ކަލޭ އިންޗާޖް ކުރީ؟"
  
  ކަރީން ވާހަކަ ދެއްކި މީހާގެ ކިބައިން މައާފަށް އެދުނެވެ. "ކުދިންނަކީ މުޑުދާރު ބައެއް،" ޝިފާ ބުންޏެވެ. "ތަންކޮޅަކު އިތުރަށް އަދި އެމީހުން ބޭރުގައި ތިބޭނީ ގަވާއިދާ ހިލާފު ފިޔަވަޅެއްގައި."
  
  އެ އަންހެންމީހާ މަޑުމަޑުން ހީލިއެވެ. "އޯ ޔެސް، މިއިން ދެ އެއްޗެއް ގަތީ."
  
  ކަރީން ބަލާލީ އިސްކޮޅުން ދިގު، މަސްގަނޑު ބޮޑު ޑައިނަސޯ އާއި އެމީހުންގެ އެކުވެރިޔާ ކުޑަކުޑަ، ހަށިގަނޑު ކުޑަ ވޫ އަށެވެ. ދެ ސިފައިން ވެސް ހޫނު ދޫކުރަމުން ދިޔައީ، ފާއިތުވި ހަފްތާއެއްހާ ދުވަހު ފަޅުތެރޭގައި ހުރި ގެއެއްގައި ކޫޕްކޮށްފައި ތިބެ، އެކި ނިޒާމުތައް ގާއިމްކޮށްގެން ފޫހިވެގެންނެވެ. އެމީހުން ބޭނުންވީ ކޮންމެވެސް ހަގީގީ ފިޔަވަޅެކެވެ.
  
  ކާރީން އަހާލިއެވެ: "އަދި އެމީހުން ދުއްވައިގަތީ؟"
  
  "ޔަޤީނުންވެސް. އަޅުގަނޑަކީ ކޮމިއުނިކޭޝަންސް ޔުނިޓްގެ ބައެކެވެ. އެމީހުން އަހަރެމެން ޝިފްޓްތަކަށް ޙަވާލުކުރިއެވެ. ސްޕީއާ ޓީމުން ޗައިނާގެ އަތުން ފޮށި ނަގައިގެން ޓައިވާނަށް ފިލައިގެން ދިޔަ އެވެ. ބައެއް ނަސީބު، ބައެއް ގޮތްގޮތުން އެހެން ޓީމުތަކުގެ ފަރާތުން ރިޒާވް، އަހަރެން ހީކުރަނީ."
  
  މިއީ ހަމައެކަނި ނަސީބަށްވުރެ މާ ބޮޑު ކަމެއްކަން ކަރީންއަށް އެނގުނެވެ. ސްޕީއާރ އަށް ވުރެ ރަނގަޅު ޓީމެއް މިއަދު ދުނިޔޭގައި ނެތެވެ. އެކަމުގެ ބައެއްގެ ގޮތުގައި އުޅެވުނީތީ އެއްފަހަރަކު އޭނަ ފަޚުރުވެރިވިއެވެ.
  
  "މި އަސްވެރިޔާގެ ޝިޓް އަހަންނަށް މާބޮޑު މާނައެއް ނެތް،" ޝިފާ އެއްބަސްވި އެވެ. "އަހަރެން މި ފޯކަސް ކުރަނީ އެހެން ކަންކަމަށް. އެކަމަކު ބުނެބަލަ ދެން އެމީހުން ދަނީ ކޮންތާކަށް؟"
  
  "އާނ، އަހަންނަކަށް އަދި ނޭނގެ. ހީވަނީ އިންޑިއާހެންނެވެ. އެކަމަކު ކޮންމެވެސް ވަރެއްގެ ޚިޔާލުތަފާތުވުމެއް އުޅޭހެން ހީވެއެވެ. ބަލަ އަހަރެން ކުޑަކޮށް އެހީތެރިވާން އެއްބަސްވީ ޕަލަޑިނޯގެ ނިކަމެތި މައިންބަފައިންނަށް ދިމާވި ކަންތައްތަކާއި އަހަރެމެން އެއްފަރާތެއްގައި ތިބުމުން، އެކަމަކު އަހަރެންނަށް ބުނާނެ އެއްޗެއްގެ ހައްދެއް އެބައޮތް."
  
  ކާރީންގެ ހިތުގައި ބޮޑުވަމުން ދިޔަ ޝައްކެއް އުފެދުނެވެ. "އަހަރެމެންނަށް އިތުރު މާބޮޑު ކަމެއް ބޭނުމެއް ނޫން. ހަމަ މިހެން - އަހަރެން ގުޅާއިރު، އަހަރެންނަށް ޑްރޭކް ޓީމުގެ މަގާމު އެނގެން ޖެހެއެވެ. މާދަމާތޯ ނުވަތަ މަހެއްހާ ދުވަސް ފަހުން. ކުރެވޭނެތަ؟"
  
  ލިބުނު ތަރުހީބު އެއްވަރެވެ. "އާނ، އެއް ޔުނިޓެއްގައި ހުރިހާ ހިނދަކު. އަހަރެން ގަބޫލުކުރަން."
  
  "ޝުކުރިއްޔާ". އިތުރު ސުވާލެއް ކުރުމުގެ ކުރިން ކަރީން އަވަސް އަވަހަށް ވާހަކަ ނިންމާލިއެވެ. ކުޑައިރުކޮޅަކު ނަގައިގެން ކޮޓަރި ވަޒަންކޮށް އެމީހުން ތިބީ ކޮންތާކުތޯ ބަލާލިއެވެ. މަސްތުވާތަކެތީގެ ވިޔަފާރިވެރިންގެ ވަޅުގަނޑުން އެތަން އަނބުރާ ނެގި ފަހުން، ނުބައި ހުރިހާ ތަނެއް ސާފުކޮށް، ފްލޯބޯޑުން ފެށިގެން ގޭގެ ދަށުގައި ހުރި ހުރިހާ ތަނެއްގެ އިތުރުން މުޅި ލޮފްޓް ސްޕޭސްގެ ނޫކް އެންޑް ކްރެނީސް އިން ވެސް ޕެރެފެނަލިއާ ފެނިފައިވެ އެވެ. އެންމެ ފަހުގެ ކޮންމެ އެއްޗެއް އަންދާލުމަކީ އަމިއްލައަށް އުފާވާ ކަމެކެވެ. އަދިވެސް އޮފްލައިންގައި ތިއްބަވައިގެން ކަރީން، ޑިނޯ، އަދި ވޫ ކޮމްޕިއުޓަރުތަކާއި، މުވާސަލާތީ ވަސީލަތްތަކާއި، ސަވައިލެންސް ޑިވައިސްތަކާއި، އަދިވެސް އެތައް ކަމެއް ގާއިމްކުރިއެވެ. ފަޅު ގެއަކީ އެމީހުންގެ އެޗްކިއުއަކަށް ވާން ބޭނުންނަމަ، އެއީ ކިއްލާއެއް، ދިފާޢީ، އަމިއްލަ ނަމުގައި ގަނޑުވަރަކަށް ވާން ޖެހުނެވެ.
  
  ކާރީން ހީކުރީ އެދެމީހުން ގާތްވެފައި ތިބި ކަމަށެވެ.
  
  އާ، ވޭންދެނިވި ޚިޔާލެއް މިހާރު އޭނަގެ ހިތަށް އެރިއެވެ.
  
  ޑިނޯ އާއި ވޫ ކޮމްޕިއުޓަރުތަކުގައި މަސައްކަތް ކުރަމުން ދިޔައިރު، އޭނާގެ އަމިއްލަ އިރުޝާދުގެ މަތިން ވަޔަރސް ގުޅުވައި، ސޮފްޓްވެއާ، ފަޔަރވޯލް އަދި އެހެނިހެން ކަންކަން އިންސްޓޯލް ކުރަމުން ދިޔަތަން އޭނާ ބަލަން ހުއްޓެވެ. ޓްރެއިނިން ފެށުމުގެ ކުރިން މި ބާވަތުގެ ކަމެއްގައި ޑައިނަމައިޓް ވެފައި ހުއްޓެވެ. މިހާރު އޭނަ ހުރީ އެއަށްވުރެ މާ ބޮޑަށެވެ. އާދެ، އެމީހުންނަށް އަދިވެސް މަދު ކަންތައްތަކެއް ގެއްލިފައި އޮތް ނަމަވެސް، މިހާރު ހުރި ފައިސާ ފުދޭނީ އެކަން ފޫބެއްދުމަށް އެކަންޏެވެ. އެމީހުންނަށް ބޭނުންވީ ހަމަޖެހޭ އާމްދަނީއެއް ލިބޭނެ ކޮންމެވެސް މަޞްދަރެކެވެ.
  
  އަޅާނުލާ. ކޮއްޕާނުލެވޭނެ، ފުންކޮށް ވަޅުލާ.
  
  ސީލް ޓީމް 7 ގެ ހުރިހާ ކަމެއް ކާރިންއަށް އެނގޭއިރު، އެމީހުން އެތަނުގައި ތިބީ ކީއްވެގެންކަން، އެމީހުންގެ ލަނޑުދަނޑިތަކަކީ ކޮބައިކަން އޭނާއަށް އެނގުނެވެ؛ އެމީހުންގެ ވަރުގަދަ ކަންކަމާއި ބަލިކަށިކަން؛ އެމީހުންގެ އެޖެންޑާއާއި އެންމެ ފަހުގެ ސިއްރު އަމުރުތަކެވެ. ދެން، ފައިދާހުރި ގޮތެއްގައި ސަޕޯޓް ފޯރުކޮށްދީފައި، މިހާރު އޭނާއަށް މެޓް ޑްރޭކް އަށް އިންޒާރު ދެވިދާނެ އެވެ.
  
  އެއީ ފޯރިގަދަ ކަމެއް، އެއީ ވިއްސައިގެން ދިޔަ ކަމެއް، އެއީ އޭނާގެ ގޮހޮރުގައި އެސިޑް އުފެދިގެން ދިޔަ ކަމެކެވެ.
  
  އެމީހުން ކުރިމަތިލާން ޖެހުނު ކޮންމެ ހާދިސާއަކާއި، އުޖާލާ ވަގުތުތަކާއި އުނދަގޫ ވަގުތުތަކާއި، ފުރިހަމަ މޮޔަކަމުގެ ދުވަސްތަކުގައި، ދޫންޏެއް ގަދަ ވަޅިއެއްގައި ފިރުމާލާ ފަދައިން އޭނާގެ ޖަޒުބާތުތަކުގައި އަސަރުކުރިއެވެ. މީގެ ކުރިން އެއްފަހަރު ކަރީން އެހާ ބޮޑަށް ޒަޚަމްވެ ދިރިއުޅުން ދޫކޮށްލާފައި ވާއިރު، ހަމައެކަނި އަނެއްކާވެސް އެކަން ފެނުނީ އެންމެ ހީވެސް ނުކުރާ ތަންތަނުންނެވެ. އޭނައަށް އާ މަޤްޞަދެއް ދިނެވެ.
  
  އަނެއްކާވެސް އޭނަގެ ބޭބެއާއި އާއިލާ މަރުވުމުން ފަނާކުރަނިވި ތަޖުރިބާ ކުރެވުނު އިރު، ދެން ކޮމޯޑޯ އޭނަދެކެ ލޯބިވުމުން ލޯބި ތަޖުރިބާ ކުރެވުނެވެ. ފަހަރެއްގައި އެހާ ކުޑައިރުގެ އެ ވަރަށް ކުރީކޮޅުގެ ހާދިސާ އޭނަ ހަލާކުކޮށްލައި ދިރިއުޅުމުގެ މަގަށް އެޅުނީ ކަމަށް ވެދާނެއެވެ.
  
  ފަނާވުމެވެ.
  
  މިހާރު އޭނަ އަސްލުވެސް ބޭނުންވީ އޭނަގެ އަތުގައި ހުރި ހުރިހާ ރަނގަޅު އެއްޗެއް ނައްތާލުމެވެ. ކަމެއް ރަނގަޅަށް ހިނގަމުން ދިޔަނަމަ އެކަން ނާކާމިޔާބުވާން އޭނަ ބޭނުންވިއެވެ. އޭނަގެ މަގަށް މޮޅު ކަމެއް އަންނަން އުޅޭނަމަ އެކަން ރޫޅިގެން ދާނީ ތަފާތު ކުރުމަކުންކަން ޔަގީން ކުރާނެއެވެ.
  
  އާ ޓީމު ފުރިހަމަވާން ފަށައިފިނަމަ، ގާތްވާން ފަށައިފިނަމަ، އެ ޓީމު ފަޅައިގެން ދާނެ އެވެ.
  
  އަމިއްލަ ނަފްސު ނައްތާލުމަކީ ކަރިން ބްލޭކްގެ ދިރިއުޅުމުގެ އާ ގޮތެއް ނޫނެވެ. މިއީ އަހަރެން ޚިޔާރުކުރި ދިރިއުޅުމުގެ ވައްޓަފާޅިއެވެ. އަހަރެންގެ ހިތްގައިމު ބްލެންކެޓް.އޭނާ އަބަދުވެސް ވިސްނަމުން ދިޔައީ އެއީ ފުލް ސާރކަލް އަކަށް އަންނާނެ ބާވައޭ، ހަމަ ވަށައިގެން އަދި އެނބުރި މިކަމަށް.
  
  އަދި އެހެންކަމުން އެކަމަނާ އިށީނީ، ރިލެކްސްވެ، ސްޕީއާރ ޓީމަށް ވެސް ނެތް މައުލޫމާތަކާ އެކު، އެމީހުން ހަތަރު ކާޑިނަލް ޕޮއިންޓް ހުރަސްކޮށް، ހަތަރު ހުވަފެނީ ހަތިޔާރު ހޯދުމަށް ކުރި މަސައްކަތުގައި. އިންޓަސެކްޝަން ހުރީ އޭނަގެ ދޮރުމަތީގައި ފުޅާކޮށް ހުޅުވާފައެވެ.
  
  އެއް މަގެއް ދިޔައީ އެންމެ ފަހުން ސަލާމަތްވުމަށާއި، ރައްޓެހިންނާއި، އެކުވެރިކަމާއި، ދިރިއުޅުމުގެ ވޭނަށެވެ.
  
  އަނެއް މަގަކުން މި ހުރިހާ ތާރީޚެއް، މި ހުރިހާ ޔަގީންކަމެއް ނެތް މުސްތަޤްބަލެއް ނައްތާލައި، އޭނާއަށް ބޭނުންވާ ހުރިހާ އެއްޗެއް ލިބިގެންދާނެ: ހަލަބޮލިކަމެވެ.
  
  ކާރީން އޭނާގެ އެއްޗެހި އެއްކޮށްލައިގެން ނިކުމެގެން ދިޔައީ ފާރުމައްޗަށެވެ. ފަޅުގެ ވައި ހިކި، ދޮންވެލިގަނޑާ އެއްވެފައި ހުއްޓެވެ. އުޑުމަތީގައި އުސްކޮށް ވިދާ ބޯޅައެއް ވިދާލިއެވެ. ދުރު ތަނެއްގައި ސީލް ޓީމް 7 ކިޔާ ސުޕަ އެލައިޓް އެމެރިކާގެ ސްޕެޝަލް ފޯސަސް ޔުނިޓަކުން އޭނާގެ ކުރީގެ އެކުވެރިން - މެޓް ޑްރޭކް އާއި އެލިޝިއާ މައިލްސް، ޓޯސްޓެން ޑާލް އަދި މޭ ކިޓާނޯ އަދި އެހެން މީހުން - ފަހަތުން ދިޔައީ މަރާލުމުގެ ނިޔަތުގަ އެވެ.
  
  ކާރީން ވިސްނާލީ އެމީހުންނަށް އިންޒާރު ދިނުމަށެވެ.
  
  ދެން އޭނަ ބޯ އަނބުރާ ދޮރުން ވައްދާލިއެވެ. "ހޭ ލޫސަރސް، ގެޓް ޔޫއާރ އެސް އޮފް. އަޅުގަނޑުމެންނަށް ދާންޖެހޭ ތަންތަނާއި ބަލާނެ މީހުން އެބަތިބި. ޓައިލަރ ވެބްގެ ސިއްރު ސްޓޭޝް އަބަދަށްޓަކައި ފޮރުވިފައި ނުހުންނާނެ."
  
  
  އެކާވީސް އެކެއް ބާބު
  
  
  ލޮސް އެންޖެލިސްގެ ހައިވޭތަކާއި ފަހަތު މަގުތަކުގައި އުފެދިފައިވާ ވިއްސައިގެން ގޮސްފައިވާ ހަރުފަތަކުގެ ތެރެއިން އެމީހުންގެ ޑޮޖް ރާމް ފަރުވާތެރިކަމާއެކު ދުއްވަމުން ދިޔަ ޑިނޯ ބަލަން ކެރިން ޝޮޓްގަން ދުއްވިއެވެ.
  
  "ތިޔަ ކޯސް ކުރިއަށް ގެންދަވާ" ޒުވާން ސިފައިންގެ މީހާ ރަތް ކުލައިގެ ރޯޑްސްޓާ ކައިރިން ފާއިތުވަމުން ދިޔައިރު ޝަބާނާ ބުންޏެވެ. "އަހަރެމެން ޝިކާރަކުރަނީކަން ހަނދާންވޭތަ؟"
  
  ޑިނޯ އޭނައަށް ބަލާލަމުން ހީނގަތީ ފުރިހަމަ ނުވާ އުފަލަކުންނެވެ. "ހަމަ އުފާވެއްޖެ ގެއިން ނުކުމެގެން މަންމާ. ކޮންމެ ގޮތެއްވިޔަސް އަހަރެން ކަލެއަށް ވުރެ މޮޅުކަން ކަލެއަށް އެނގެން ޖެހެއެވެ. ހުރިހާ ގޮތަކުންވެސް ރަނގަޅު."
  
  "އެހެންވީމަ ތި ވާހަކަ ދައްކަން ތިބޭ."
  
  "ސިފައިން އަހަރެމެން ދޫކޮށްލާކަށް ނުޖެހޭނެ،" ވޫ ބުންޏެވެ. "އަޅުގަނޑުމެން ބިމުގެ މައްޗަށް ދާ ކޮންމެ ފަހަރަކު އަޅުގަނޑުމެން މިތިބީ ނާޒުކު ގޮތެއްގައި."
  
  "ތިޔަ ރާގު ދަށްކޮށްލާ މިސްޓަރ މިސެރީ. ކަލާނގެ، ތި ދެމީހުންނަށް ޑަބަލް ޑިއުޓީ ކުރެވޭނެ."
  
  "ކަލޭގެ ނަޓްސް ކާރުގެ ބެޓެރީއާ ގުޅުވާލުމުން ކިހާ އުފާވާނެތޯ ބަލާލަމާ."
  
  "ކަނދުރާއަކަށް ނުވޭ ވޫ. މިއީ ސިފައިން، ސީއައިއޭ ނޫން."
  
  ކާރުގެ ދެފަރާތުން ފެންނަމުން ދިޔަ ދާއިމީ ޕެނޮރަމިކް މަންޒަރުތައް ކަރީންއަށް ވަރަށް ކަމުދިޔައެވެ؛ ލޮސް އެންޖެލިސްގެ ހުރިހާ ޝަރަފެއްގައި. އަރާމުކޮށްލާފައި އެއްވެސް ކަމަކާ ނުވިސްނާ ވަގުތުކޮޅެކެވެ. ބޯ ފެހިކަމާއި ކޮންކްރީޓް ޖަޔަންޓްސް ވެރިކަމަށް ވާދަކުރިއިރު، އެމީހުންގެ ފަހަތުގައި ހުރީ ހޫނު އަވިގަނޑުގެ ދަށުން ވިދާލާ ދަގަނޑު އުސް އިމާރާތްތަކެކެވެ. ވިލާގަނޑުގެ ފެންވަރުގައި ލުއި ދުންގަނޑެއް ވިއްސައިގެން ގޮސް ދުވަސް އަނދިރިކޮށްލި ނަމަވެސް އެކަން ފާހަގަ ކުރެވުނީ ކިރިޔާއެވެ. މީހުން އައިސް ދިޔައީ، ސައިޑްވޯކްތަކާއި ޝޮޕިން ސެންޓަރުތަކުގައި ކިރިޔާވެސް ފާހަގަ ކުރެވޭ ގޮތަށް، ކާރުތަކުގައި ކުރިއަށް ފަހަތަށް ޒިޕް ކުރަމުންނެވެ. ހޮލީވުޑް ހިލްސް މަޑުމަޑުން ކަނާތްފަރާތަށް ފާއިތުވެގެން ދިޔައީ، ފާހަގަ ނުކުރެވި، ސަބަބަކީ އެވަގުތު ޑީނޯއަށް ކަޅު ހުދު ޕެޓްރޯލް ކާރެއް ފަސްޓް ލޭނަށް ވަންނަތަން ފެނުމުން އޭނާ ހުރި ރަނގަޅު ކުއްޖާ ފަދައިން މަޑުކޮށްލީ، މަގުމައްޗަށް ލޯ އަޅައިގެން، ސީދާ ކުރިއަށް ފޯކަސްކޮށްގެންނެވެ.
  
  އެމީހުންނަށް ނުބަލާނަމަ އެމީހުންނަށް ތިބާ ފާހަގައެއް ނުކުރެވޭނެއެވެ.
  
  އެންމެ ފަހުން އައްސޭރިފަށުގެ މަގު ހުޅުވިގެން ދިޔައިރު އެމީހުން ތިބީ ސެން ފްރެންސިސްކޯއަށް ދާން އުޅެނިކޮށެވެ.
  
  "ފަޅުރަށްވުރެ ރަނގަޅު." ވޫ ދިރާސާކުރީ ވިދާ ވިދާ، އުދުހެމުންދާ ރާޅުތަކެވެ.
  
  ކުރިއަށް އޮތް މަސައްކަތަށް ކާރީން ތަޙުލީލު ކުރިއެވެ. މައި އޮފީހުގައި ވަގުތު ބޭކާރު ނުކުރިއެވެ. ފުރަތަމަ ކޮމްޕިއުޓަރު، ޓޮޕް އޮފް ދަ ލައިން ދެ މެކް އިންސްޓޯލް ކުރިއިރު، އެމީހުންނަށް ލިބޭހާ ޚާއްޞަ ކުޅޭ އެއްޗެހި ވެސް ހިމެނެއެވެ. ފައިބަރ އޮޕްޓިކް ކޭބަލަކީ އެންމެ އުނދަގޫ ބައި ނަމަވެސް އެކަން ވިސްނި ކާރިން ފަޔަރވޯލްތަކެއް އިންސްޓޯލް ކުރުމުން އެމީހުން ތިބީ ދާން ތައްޔާރަށެވެ. އޭރުވެސް ކަރީން ކީބޯޑުގައި ހުރެގެން އޭނާގެ ޖީނިއަސް ބުއްދި ބޭނުންކޮށްގެން ވެސް މޮޔަ ހެކިންގެ ގާބިލްކަން އެމީހުންގެ ކިބައިގައި ނެތެވެ. އެމީހުން ތިބީ ލިމިޓެޑްކޮށް، ފަންނުވެރިކަން ބޭނުން ކުރަން މަޖުބޫރުވެފައެވެ.
  
  ޓައިލަރ ވެބްގެ ގުނާ ނުލެވޭ ސިއްރު ބޭންކް އެކައުންޓްތަކުގެ ވާހަކަ ކާރިންއަށް އެނގުނެވެ. އެސްޕީއާރުގައި މަސައްކަތް ކުރިއިރު އެމީހުން ބަލަން ހުއްޓެވެ. ބައެއް މީހުން އޭނާގެ ލެގަސީ ކަމަށް ކިޔާ އެއްޗެއް އޭނާއަށް އެނގުނެވެ؛ އޭނާގެ ކުރީގެ ޓީމުގައި ހުރި މަދު ސިއްރުތަކާ ބެހޭ ގޮތުންނެވެ. އަދި ފޮރުވިފައިވާ ބޮޑު ތަނެއްގެ ވާހަކަ އޭނާއަށް ހޭލުންތެރިވިއެވެ؛ ދުނިޔޭގެ އެންމެ މުއްސަނދި، އެންމެ އުފެއްދުންތެރި ސްޓޯކަރ އެތައް ސަތޭކަ ބަޔަކާ ދެކޮޅަށް އެއްކޮށްފައިވާ ކަމެއް، އަނެއްކާވެސް އޭނާގެ ކުރީގެ ޓީމުގެ މެމްބަރުން ހިމެނޭ ގޮތަށެވެ.
  
  ގިނަ މީހުން ގަބޫލުކުރީ ވެބް މަރުވެފައި އޮތުމުން ޗުއްޓީ ވަގުތުގައި ވެބް ހޯދިދާނެ ކަމަށެވެ.
  
  މައްސަލައަކީ ކާރީންގެ ހިތުގައި އެފަދަ އެއްވެސް ފިކުރެއް ނެތުމެވެ. ފޮރުވިފައިވާ ތަނަށް ވަދެވޭނީ އޭނާއަށް ކިޔައިދޭން ނޭނގޭ ބާރެއް ލިބިގެންދާނެ ކަމެއް- އަދި ހުރިހާ ކަމެއްގެ ނިމުމުގައި ބާރަކީ އެ ހުރިހާ ކަމެއް އޮތް ތަނެވެ. އެތަނުން ތިން މީހުންނަށް ވެސް ކުރިއަށް ދެވޭނެ އެވެ؛ ފައިސާ ހޯދުމާއި، ނަން ނުޖެހުމާއި، ސަލާމަތާއި ނުފޫޒު ހޯދުމެވެ. ހަމަގައިމުވެސް ވެބްގެ ސްޓޭޝް ހޯދަން އެތައް ސަތޭކަ ބަޔަކު ތިބި ނަމަ ވަކިން ހާއްސަކޮށް ވައްކަން ކުރަން އުނދަގޫވާނެ އެވެ.
  
  މިވަގުތު އެއީ ކޮންތާކު ކަމެއް އެއްވެސް މީހަކަށް ނޭނގުނެވެ.
  
  ކަރިން ބްލޭކް ފިޔަވައި.
  
  އެންމެ ކުޑަމިނުން އެއީ އޭނަ ހީކުރި ގޮތެވެ. ކުރިއަށް އޮތް ދެތިން ގަޑިއިރު އެނގޭނެ. އެތެރޭގެ މައުލޫމާތު ވަރަށް އެހީތެރިވެދިނެވެ. ނިކޮލަސް ބެލްގެ ހުރިހާ ކަމެއް އެނގޭއިރު، އޭނާގެ ޖަލު ގޮޅީގައި އިށީނދެގެން އިން ވިސްލްބްލޯވަރު ހުރިހާ އެއްޗެއް ކިޔައިދިން ގޮތް - ނަންތަކާއި، ތަންތަން، ޝަޚުޞިއްޔަތުތައް، މުޅި ފުނޑުފުނޑުވެފައިވާ ސެސްޕޫލް - ކިޔައިދިނެވެ. ލޯރެން ފޮކްސް ޒިޔާރަތް ކުރަން ކިހާ ލޯބިވާކަން އޭނާއަށް އެނގުނެވެ. ލޯރެން ފޮކްސް އާއި ވާހަކަ އަޑުއަހާ ވާހަކަ ދައްކާ މީހުން އޭނާއަށް އެނގެއެވެ.
  
  އާދެ، އޭނައަށް އެމީހުން އެނގޭ، އެމީހުން ކޮންމެހެން އޭނަ ދަންނަ ކަމަކަށް ނުވިއެވެ.
  
  ޕާޓީއަށް ދާން ތަންކޮޅެއް ލަސްވެދާނެ- ކަރީންގެ ސިފައިންގެ ތަމްރީނާއި އޭގެ ފަހުން ފުރުމަށް ވަގުތު ނަގާފައި- އެކަމަކު އެކަން ފުއްދައިދިނީ ކުޑަކޮށް ޓޮޕް ނޮޗް ހެކިން ޓެލެންޓަކުންނެވެ. ބެލްގެ ވާހަކަތައް ހުރީ ބަގްވެފައެވެ. މި ވާހަކަތަކުގެ ކޮޕީއެއް - ނުލަފާ ކުއްޖެއް - ގަވާއިދުން ލިބި، އޭނާ ބޭނުން ގޮތަކަށް ކަންތައް ކުރުމުގެ ހިތްވަރު ސްމިތު އަށް ލިބިފައިވާ ކަހަލަ އެވެ. ހޫނު ރުޅިގަދަ، ފަސޭހައިން ރުޅި އަންނަ ސިފައިންގެ މީހާ އެމީހުންނަށް ކުރި ކަމެއް އެނގުނީ ކާކަށް ހެއްޔެވެ؟ ގައުމީ ސަލާމަތް ދިފާއުކުރިކަން ޔަގީނެވެ.
  
  ޕޮއިންޓަކީ ސީދާ ސްމިތު ނެޓްވޯކަށް ދާ ލައިނަށް ކާރިންއަށް ހެކް ކުރެވޭނެ ކަމެވެ. އެއީ އޭނައަށް ނިސްބަތުން ފަސޭހަ ވަޒީފާއެކެވެ. އެކަމަނާ ވަގުތު ނަގައިގެން މުއްސަނދި ލޫޓުވުން އެއްކުރިއެވެ. ޓައިލަރ ވެބް އަކީ އެއް ޒަމާނެއްގައި ދުނިޔޭގެ އެކި ކަންކޮޅުތަކުގައި ގުނާ ނުލެވޭ ގިނަ އޮފީސްތަކާއި ގެތަކާއި ޕެންޓަހައުސްތަކާއި އަދި ޖަޒީރާތަކެއް ވެސް ހުރި މީހެކެވެ. އެކަމަނާގެ ހިތުގައި ގުގުމާލި ތަންތަނުގެ ނަންތަކުގެ ތެރޭގައި ވޮޝިންޓަން ޑީ.ސީ، ނިޔާގަރާ އަދި މޮންޓެ ކާލޯ ހިމެނެ އެވެ. ބެލް ލޯރެންއާ ވާހަކަ ދެއްކި ނަމަވެސް ސެކިއުރިޓީ ގާޑުންނާއި ވަކީލުންނާ ވެސް ވާހަކަ ދެއްކިއިރު، ސްމިތު ގެ ނޯޓުތަކުގައި އެ ހުރިހާ އެންމެންގެ ވެސް ސްނިޕެޓްތައް ހިމެނެ އެވެ.
  
  ސްމިތު އަށް އުޖާލާ މުސްތަގުބަލެއް ނެތް ކަމަށް ވެސް ޝަބާނާ ހީކުރި އެވެ.
  
  ކިތަންމެ ވަރަކަށް ކޮށާލިޔަސް، ޕެރޫގެ ހާދިސާ- ނުވަތަ ހާދިސާތަކުން- ސްޕީއާރ ޓީމު ވައްޓާލީ ނިކަމެތި ދުނިޔެއަކަށެވެ.
  
  އެމީހުން ތިބީ ސެން ފްރެންސިސްކޯއާ 130 މޭލު ދުރުގައި ކަމަށް ލިޔެފައިވާ ނިޝާނެއް ކައިރިން ވިދާލުމާއެކު ކާރިން އޭނާގެ މަގާމު ބަދަލުކޮށްލި އެވެ. ބެލް ލޯރެން އާއި މެދު ފުދޭވަރަކަށް ފަރިތަވެގެން ދިޔައީ - ތަކުރާރުކޮށް ފަހަރެއްގައި ރަނގަޅު ޙަޤީޤަތްތައް ބަޔާންކޮށް، ނަންތަކާއި، ތަންތަނާއި، ބޭންކް އެކައުންޓްތަކަށް ނަން ކިޔައިގެންނެވެ. މިވަގުތު ކާރިންއަށް އެއިން އެއްވެސް އެކައުންޓެއް ބޭނުން ކުރަން ނުކެރުނީ ކަމާބެހޭ ފަރާތްތަކުން މަޑުމަޑުން އެ އެކައުންޓްތަކަށް ޖާސޫސްކޮށް ކާކު ހާޒިރުވީތޯ ބަލަން ޖެހިދާނެތީއެވެ. ފުރަތަމަ އެމީހުން ބޭނުންވީ ފިޔަވަޅު އެޅުމާއި ފިލައިގެން ދިއުމުގެ އިތުބާރު ހުރި ޕްލޭނެކެވެ.
  
  އެހެންކަމުން ސެން ފްރެންސިސްކޯއަށް ކުރި ދަތުރެވެ.
  
  ފިއްތާލުމުން ބެލް ސިފަކުރެއްވީ ވެބް ބައެއް ފަހަރު އޭނާއަށް އެނގޭ އެއްޗަކާ މެދު ބޮޑާ ހާކާ ގޮތެވެ. މި މީހާއަކީ ރިޗުއަލް ސްޓޯކަރެއް، ބޭނުންނަމަ ދުނިޔޭގެ ގާތްގަނޑަކަށް ކޮންމެ މީހަކުވެސް ހާމަކޮށް، އަނިޔާކޮށް، ވެރިވެގަތުމުގެ ވަސީލަތްތައް ހުރި މުއްސަނދި ހިޔަނިއެކެވެ. ވެބް އަބަދުވެސް ބެލްއަށް ޓިޑްބިޓްސް ހުށަހަޅައި، އޭނާ ސެޓްއަޕް ކުރި ނަމަވެސް އޭނާ ކިޔާ "މަންމަ ލޯޑް" އަށް ވެސް އިޝާރާތް ކުރި އެވެ.
  
  މި 'މަންމަ ލޭނާރު' ވެގެން ދިޔައީ މެގަލޯމެނިއަކް މިހާތަނަށް އެއްކުރި ހުރިހާ ނަޖިހެއް އެއްވެސް މީހެއްގެ ގައިގައި ބެހެއްޓި ހާއްސަ އޮފީހަކަށެވެ. ހަމަގައިމުވެސް އޭނާ ދުވަހަކުވެސް ބެލްއަށް އެއީ ކޮންތާކު ކަމެއް ނުބުނެއެވެ.
  
  ނަމަވެސް ކަރީން އެ ހުރިހާ ކަމަކާ މެދު ވިސްނާލިއެވެ. އެ ހުރިހާ ކަމެއް އެތެރެއިން ފެނުމުގެ ޚާއްޞަ ފައިދާއެއް އޭނައަށް ލިބުނެވެ. އަދި ވެބް ޓީމުގެ ގިނަ މީހުންގެ މައުލޫމާތު ވަގަށް ނަގައިގެން ސިއްރުން ޒިޔާރަތްކުރި ވަގުތުތައް ހަނދާންވިއެވެ. އޭނާގެ އައިޑެޓިކް ހަނދާން ހަމަ އެތަނުން ވެރިވެގަތެވެ. ހަމަގައިމުވެސް އެއީ ފަސޭހަ ކަމެއް ނޫން ނަމަވެސް، ވެބް އޭރު މަސައްކަތް ކުރަމުން ދިޔައީ ވޮޝިންޓަންގެ މަޝްހޫރު އޮފީހެއްގައިކަން އެނގޭތީ، މިހާރު ރެކޯޑް ކުރެވިފައިވާ ލިޔެކިޔުންތައް ހޯދައި ބެލެހެއްޓިފައިވާކަން ކަރީންއަށް އެނގުނެވެ.
  
  ބޮޑެތި ފައިލްތައް ސެން ފްރެންސިސްކޯގެ ވަކި އެޑްރެހަކަށް ބައި ޑަޒަން ފަހަރު ފޮނުވާފައިވެ އެވެ. އިތުރު ތަހުގީގުތަކުން އެނގުނު ގޮތުގައި އެހެން ބޮޑެތި ފައިލްތައް ހޯދާފައިވަނީ އެނގޭ އެހެން އޮފީސްތަކުންނެވެ. މިގޮތުން ކަމާބެހޭ ފަރާތްތަކުން ބޯ ޑޭޓާ ކޮނެގެން ދިޔައިރު، ކާރިންއަށް އޭނާ ބޭނުންވާ އެއްޗެއް ސީދާ ކަނޑައެޅެވުނެވެ.
  
  ޑިނޯ އެމީހުން ގެންދިޔައީ ޓްރެފިކް ތެރެއިންނާއި ގޯލްޑަން ގޭޓް ތެރެއިންނާއި ފިޝަމަންސް ވާފް ކައިރިންނެވެ. ފަތުރުވެރިން ތައްޔާރަށް ތިބި ކެމެރާތަކާއެކު އެ ސަރަހައްދުގައި ގިނަ ބަޔަކު ތިބިއިރު، އަމިއްލައަށް މާބޮޑު ފަރުވާލެއް ނެތި މަގުތަކަށް ނުކުމެގެން ދިޔަ އެވެ. ޑިނޯ ޓްރެފިކް ތެރެއަށް ވަދެގެން ދިޔައިރު، ފުލުހުންނަށް އެމީހުން ފާހަގަ ކުރަންވީ ސަބަބެއް ނެތެވެ. އުސް ފަރުބަދައިން އެމީހުން އިތުރަށް ސިޓީއަށް ވަދެ، މާގިނައިރުތަކެއް ނުވެ ޔޫނިއަން ސްކުއަރ ވަށައިގެން، ބޭންކުތަކާއި ބޭސްފިހާރަތަކާއި، ބޯޓުތަކާއި ރެސްޓޯރެންޓްތައް ކައިރިން ފާއިތުވަމުން ދިޔައީ، މިހާތަނަށް ކުރި އެންމެ އުނދަގޫ މަސައްކަތުގައި: ރަނގަޅު ޕާކިން ތަނެއް ހޯދުމެވެ.
  
  "ހަމަ މިތާ ދޫކޮށްލާ." ވޫ އިޝާރާތް ކުރީ ވޯލްގްރީންސް ކައިރީގައި ހުރި ކުޑަ ޖާގައަކަށެވެ. "އެޑްރެސް އަކީ މިތަނުން ފަސް މިނެޓް ހިނގާފައި ދާން ޖެހޭ ތަނެއް."
  
  "ފަސް މިނެޓް؟" ކަރީން ބުންޏެވެ. "ވެބް އެއްވެސް ކޮންޓިންޖެންސީއެއް ދޫކޮށްލިނަމަ އަބަދަށްޓަކައި ވެދާނެ."
  
  "ޕްލަސް" މަޑުމަޑުން އޭނާގެ މަންޒިލާ ކައިރިވަމުން ދިޔައިރު ދީނޯ ބުންޏެވެ، "އެއީ ޑޮޖް ރާމް އެއް." އެތަނުގައި އަހަރެންގެ ފުއްޕާމޭ ޕާކު ކުރަން އުނދަގޫވާނެ."
  
  "އަހަރެން މިކަން ކުރަން ބޭނުންތަ؟ އަހަންނަށް ދުއްވޭނެ."
  
  "ހަމަ ހުވާ? އާދެ، ހަމަގައިމުވެސް ޓޮރެޓޯ. ތިބާ ކަންތައް ކުރާ ގޮތް ބަލާލަމާ-"
  
  "ކުދިން" ކާރީން ނޭވާއެއް ދޫކޮށްލިއެވެ. "ޝަޓް ދަ ފަކް އަޕް. އެކޮޅަށް ބަލާލަބަލަ؟"
  
  "އަވަހަށް ފިލައިގެން ދިއުމަށް ރަނގަޅު އެކްސެސްއެއް ބޭނުން. އަޅުގަނޑުމެންނަށް ބޭނުންވަނީ އަވަސް އެކްސެސްއެއް. ވީ ނީޑް..." ދީނޯ މަޑުކޮށްލިއެވެ. "ޑޭމް، އަހަރެމެންނަށް ގަރާޖެއް ބޭނުންވާނެތާ މާގިނަ ދުވަސްތަކެއް ވެއްޖެ ނޫންހެއްޔެވެ؟"
  
  ކަރީން ބޯޖަހާލިއެވެ. "ހަމަ މިތާ." ބޭނުންވެއްޖެނަމަ އަޅުގަނޑުމެން ކުޑައިރުކޮޅަކު ތިރިއަށް އޮށޯވެގެން ތިބޭނަން؛ އަހަރެމެންނަށް އަބަދުވެސް މިތަނުން ފުރައިގެން ދާނީ އެހެން ދުވަހަކު ދޮންވެލިގަނޑު ޖަމާވެގެން."
  
  "ޑޭމް، އައި ހޯޕް ނޮޓް" ވޫ މުމްބާއީ ކޮށްލިއެވެ. "މިދުވަސްވަރު ތި ދެމީހުންނާއެކު ފުދޭވަރަކަށް ވަގުތު ހޭދަކުރަން."
  
  "މިއީ މައްސަލައެއްތަ؟" ކާރިން ވިސްނާލިއިރު ދީނޯ ރާމް ދުއްވައިގެން ބިމުގެ އަޑީގައި ޕާކިން އަށް ދިޔައެވެ.
  
  "އާނ، ޓެސްޓޮސްޓިރޯން ތަންކޮޅެއް މަތި. ތިޔަ ދެމީހުން ހުރިހާ ވަގުތެއްގައިވެސް އެއްބަނޑު އެއްބަފާ ކުދިން ފަދައިން ވާދަކުރެއެވެ. ތަންކޮޅެއް ވަރުބަލިވަނީ ބައެއް ފަހަރު."
  
  "އަހަރެމެން? ވާދަކުރުން?" ކާރީން ރުޅިވެރިކަމާއެކު ދީނޯއަށް ބަލާލިއެވެ. "އަސްލު އަހަރެމެން؟"
  
  ޒުވާން ސިފައިންގެ މީހާ ބާރަށް ހީލިއެވެ. "އެކަނި އަހަރެން ކަލެއަށް ވުރެ މޮޅުކަން ގަބޫލުކުރަން ބޭނުން ނުވާތީ."
  
  "އަހަންނަކަށް ނުފެނޭ." ކަރީން އޭނާގެ މައްޗަށް ފާޑުކިޔައި ބަލާލުމަށްފަހު ވޫ އާއި ދިމާއަށް އެނބުރިލިއެވެ. "މި ފެންނަނީތަ؟"
  
  "އަޅުގަނޑު މިހެން ބުނަން. ދުވަހަކުވެސް ދެމީހުން މުޅިން މަސްތުވެގެން ޖިންސީ ގުޅުން ހިންގަން ނިންމި ނަމަ އެކަން ކުރަން ޖެހޭނީ ކޮޅަށް ހުރެގެން ކަމަށް ވާތީ ދެމީހުން ވެސް މަތީގައި ތިބެން ބޭނުންވާނެ އެވެ."
  
  އެންމެ ފަހުން ޑިނޯއަށް އޭނާ ކަމުދާ ތަނެއް ހޯދައިދިނުމުން ކާރިން އަށް ހީހީފައި ހީލިއެވެ. "ނަރަކައެއް ފަދައިން މަސްތުވެގެންތަ؟ ޑޭމް، ހަމައެކަނި ދުނިޔޭގައި އެކަން ވާވަރަށް ބަނގުރާއެއް ނެތް، ވޫ."
  
  ދީނޯ ތަޅުދަނޑި ނަގައި ދޮރު ހުޅުވާލިއެވެ. "މިއީ ފޯކަސް ކުރަންވީ ވަގުތު. މިހުރިހާ މެޓިންގ ނޮންސެންސެއް އެއްވެސް އެހީއެއް ނުވޭ."
  
  "އަންހެންކުދިން ކަމުނުދަނީ ދީނޯ؟" ކުރިމަތީގައި ތިބި ދެމީހުންނާ ކަރީން ވެސް ގުޅިއްޖެއެވެ. "ސެން ފްރެންސިސްކޯގައި ޒޫއެއް އެބައޮތް. އަހަރެމެން ނިމުމުން އަބަދުވެސް އެތަނަށް ގެންދެވޭނެ."
  
  ދީނޯ އޭނައަށް އަޅާނުލާ މޯބައިލް ފޯނު ނަގައި އެމީހުން ލޯޑް ކުރަން ބޭނުންވާ އެޑްރެހަށް އިންތިޒާރު ކުރިއެވެ. "ތިން މިނެޓް" އޭނާ ބުންޏެވެ. "އަހަރެމެން ތައްޔާރުތަ؟"
  
  ކަރީން އޭނާގެ ކޮނޑު ބެކްޕެކްގެ ތެރެއަށް ވައްދާލިއެވެ. "ނަރަކައެއް ފަދައިން."
  
  
  * * *
  
  
  އެއީ އުސް އޮފީސް އިމާރާތެއް ކަމަށާއި، ވެބްގެ އޮފީސް ހުރީ ތިރީސް ފަސްވަނަ ފަންގިފިލާގައެވެ. ކަރީން ހީކުރީ މިއީ އޭނާއަށް އާދަޔާ ހިލާފު ކަމެއް ކަމަށް - އާންމުކޮށް މޮޔަ މީހަކު އެންމެންނަށް ކުޑަކޮށް ބަލާލުމަށްޓަކައި އެންމެ މަތީ ފެންވަރުގައި އުޅެން އިސްކަންދޭ - އެކަމަކު އޭނާ ހީކުރީ މި އެޑްރެސް ވީހާވެސް ލޯ ކީކޮށް ސިއްރުކޮށް ބެހެއްޓޭނެ ކަމަށް - އެއީ އޭނާ ޚަޒާނާކުރާ އެއްޗެކެވެ އަދި އޭނާގެ ހަޔާތުގެ މަސައްކަތްތަކުގެ އެލައިޓް ރިޕޮޒިޓަރީ އެވެ.
  
  ހުރިހާ ރައްކާތެރިކަމުގެ ފިޔަވަޅެއް، އޭނަގެ ހިތަށް އެރިއެވެ.
  
  އެކަމުގެ ސަބަބުން އެމީހުން ކުރަން އުޅުނު ކަންތައްތައް އިތުރަށް...
  
  މޮޔަ? ނައީވް? ވިސްނުންތޫނު? ވިސްނުންތޫނު?
  
  ޖަވާބު ބިނާވެފައި އޮތީ ނަތީޖާގެ މައްޗަށްކަން އެނގުމުން އަމިއްލަ ނަފްސަށް އަނދިރި ހިނިތުންވެލިއެވެ.
  
  ގްރައުންޑް ފްލޯގައި ހުރި އެނބުރޭ ދޮރަކުން ވަދެގެން އައިސް އެތައް ލިފްޓްތަކެއް ފެނިގެން އެތަނަށް މިސްރާބު ޖެހި އެވެ. ކަޅު ސޫޓުގައި ތިބި އަންހެނުންނާއި ފިރިހެނުން ކުރިއަށް ފަހަތަށް އުޅެމުން ދިޔައެވެ. ދުރު ކަނުގައި ހުރީ ކަޅު އިސްތަށިގަނޑެއްގެ ދެ ސެކްރެޓަރީން ތިބި އިންފޮމޭޝަން ޑެސްކެކެވެ. އަޑުގަދަވުމުގެ މިންވަރު ދަށްވުމުން އެންމެންވެސް މަސައްކަތް ކުރަމުން ދިޔައީ އަޑުގަދަ ނުކުރުމަށެވެ. ކަރީންއަށް ފެނުނީ ކަނެއްގައި ހުރި ބަރުދަން ބޮޑު އެއް ސެކިއުރިޓީ ގާޑެއް ކަމަށާއި އޭނާ ހުރީ ފާއިތުވަމުން ދިޔަ ޓްރެފިކާއި ތިން ސެކިއުރިޓީ ކެމެރާއަށެވެ. ދީނޯ އިންފޮމޭޝަން ބޯޑަށް ގެންދިޔައެވެ.
  
  "ތިރީސް ފަސް" އެވެ. އޭނަ ބޯޖަހާލިއެވެ. "އެއް ކުންފުންޏެއްގެ މިލްކުވެރިޔަކީ މުޅި ފްލޯ."
  
  "މާނަ އޮވެއެވެ".
  
  ވޫ ބަލަހައްޓައިގެން ހުރީ ސުރުޚީއަށެވެ. "މިންމަކް ސިސްޓަމްސް؟"
  
  ދުނިޔޭގެ ވެރިކަން ކުރި މޫނު ނުފެންނަ ކޯޕަރޭޝަންތަކެވެ.
  
  ލިފްޓްތަކާ ހަމައަށް ވާސިލްވެ ޑަބަލް ޗެކް ކުރަމުން ކަރީން ކުރިއަށް ދިޔައެވެ. ހުސް ނަންބަރެއް 35 - ނުވަތަ ހުރިހާ އެއްޗެއް އެއްކޮށް ގެއްލިފައިވާ ނަންބަރެއް ފެނިއްޖެނަމަ- އެކަމަކު އެތަނުގައި އެ ނަންބަރަކީ، އެހެން ހުރިހާ ނަންބަރެއް ފަދައިން ހުދު އަދި ވިދާ އެއްޗެކެވެ. ރައްޔިތުން އެކި ފްލޯތަކުގައި ބަޓަންތައް ފިތާލިއިރު، އެންމެ ފަހު ވަގުތާ ހަމައަށް ކަރީން މަޑުކުރި ނަމަވެސް 35 ފިއްތާލީ ހަމައެކަނި އޭނާ އެވެ.
  
  އެމީހުން މާގިނައިރު މަޑުކުރާކަށް ނުޖެހުނެވެ. ކޮންމެވެސް އެއްޗެއް ހޯދަން އެތެރެއަށް ވަދެ އުޅޭ ކަމަށް ހަދައިގެން ބެކްޕެކް ނަގާލިއެވެ. ޑިނޯ އާއި ވޫ ވެސް ތައްޔާރުވިއެވެ. ލިފްޓް ޑިންގްކޮށް 35 ގެ ނިޝާނުގައި ދޮރުތައް ހުޅުވިގެން ދިޔައިރު، އެ ތިން މީހުން ތިބީ ކޮން ކަމަކާ ކުރިމަތިލާންތޯ ބަލަން މަދު ސިކުންތުކޮޅެކެވެ.
  
  ދުރުމިނަށް ދިގުވެފައި އޮތީ ޕޮލިޝް ކޮށްފައިވާ ހޯލެއް ކަމަށާއި، ދެފަރާތުގައި ދޮރާއި ކުޑަދޮރު ހުރި ކަމަށެވެ. އެންމެ ދުރުގައި އޮތީ ލަކުޑި މޭޒެކެވެ. ފާރުތައް ޒީނަތްތެރިކޮށްފައިވަނީ ކުރެހުންތަކުން، ރަހައެއް ނެތް އަދި ފޫހި ގޮތަކަށެވެ. ބަޓަން ފިއްތާލިފަހުން މީހަކު މަޑުކޮށްގެން ހުރިކަން ކަރީންއަށް ލަފާކުރެވުނު ނަމަވެސް މިހާރު އެމީހުން މިތާ ތިއްބެވެ. އެއީ ތައްޔާރަށް، ކެތްމަދުވެފައި، ޒުވާން އަދި ގާބިލް ބައެކެވެ.
  
  މަގު ދައްކާލަމުން އޭނަ ވަދެގެން ދިޔައީ ކޮންމެވެސް ގޮތަކުން އަދިވެސް މަރުވެފައިވާ މީހާއަށް ނިސްބަތްވާ އާދަޔާ ހިލާފު ދުނިޔެއަކަށެވެ. އެއްވެސް ކަމެއް ވާނަމަ އެއީ ވެބްގެ ލެގަސީއެކެވެ. އޭނާގެ މަންމަ ނާރު.
  
  ސީސީޓީވީ ކެމެރާއެއް ނެތެވެ. ސެކިއުރިޓީއެއް ނެތެވެ. އޭނަ އުޅުނު ފުރަތަމަ ދޮރު އޭގެ ފްރޭމްގައި އެހާ ބާރަށް ތެޅިގަތީ އެ ދޮރު ދިޔައީއެވެ. އެ ހުރިހާ ކަމެއް ވެސް ވީ ޝޯއަށް، ހަމައެކަނި ކަވަރަކަށެވެ. ފިސްތޯލައެއް ނަގައި ޖީބުގައި މެގަޒިންތައް ފުރާލިއެވެ. ކޯޓުގެ ދަށުގައި ލައިގެން ހުރި ވެސްޓް މިތަނުގެ ހުރިހާ މަގެއްގައި ވެސް ބޮޑުހެން ހީވި ނަމަވެސް މިހާރު އެއީ އޭނާ ރައްކާތެރިކޮށްދޭ އެއްޗެކެވެ. ފަރުވާތެރިކަމާއެކު މޭޒާއި ކައިރިވަމުން ދިޔައިރު ޓީމު ފެތުރިގެން ދިޔައެވެ.
  
  ކަރީން ހުއްޓިފައި ދެފަރާތަށް ބަލާލީ އާ ދެ ކޮރިޑޯގެ ތެރެއަށެވެ. ރޮބޮޓްގެ އަޑު ވާހަކަ ދެއްކުމުން އޭނަ ހައިރާންވިއެވެ.
  
  "އަހަންނަށް އެހީތެރިވެދެވިދާނެތަ؟"
  
  މޭޒުގެ ކުރިމަތީ ފަރާތުގައި ހަރުކޮށްފައި ހުރި ސެންސަރެއް އޭނައަށް ފާހަގަ ކުރެވުނެވެ. ނަމަވެސް އެއްވެސް ކެމެރާއެއް އޭނައަކަށް ނުފެނުނެވެ.
  
  "އައްސަލާމް ޢަލައިކުމް? މީހަކު އެބަހުރިތަ؟ އަހަރެން މި ކުޅެނީ މޮޔައެއް.
  
  މިހުރިހާ ދުވަހު އޭނަ ވިސްނަމުން ދިޔައީ ބޮލުގައި ރޭވުމަކާ މެދުގައެވެ. ވެބްގެ ޑޭޓާގެ ބޮޑު ސްޓްރީމްގެ ސަބަބުން އޭނާ މި އެޑްރެހަށް ދިޔައީ އެކަންޏެއް ނޫން ކަމަށާއި، އެ އިމާރާތުގެ ޑިޖިޓަލް ފްރޭމް ޑިޒައިން ބޭނުންކޮށްގެން އެކަން އައި ޓާމިނަލް ހުރި ތަން ފާހަގަ ކުރެވުނު ކަމަށެވެ. އެމީހުން ކަނާތް ފަރާތަށް އެނބުރި ދެން ކަނާތް ފަރާތަށް އެނބުރެން ޖެހޭނެކަން އެނގޭ ނަމަވެސް ރޮބޮޓްތަކަށް ކުރެވޭނީ ކޮންކަމެއް ބާއޭ ހިތަށް އެރިއެވެ...
  
  "އަހަރެންނަށް ހީވަނީ އަހަރެމެން ގެއްލިއްޖެހެން." ޑީނޯ އާއި ވޫއަށް ބަލާލަމުން ޝަބާ ކޮނޑު އަރުވާލިއެވެ. "ހަމަ މަޑުކޮށްބަލަ މިސްޓަރ ރޮބޮޓް، އަހަރެމެން މީހަކު ހޯދަން އުޅޭއިރު."
  
  އެއީ ޓްރައިކޮށްލަން ރަނގަޅު ކަމެކެވެ. ކަރީން މިސްރާބުޖެހީ ކަނާތްފަރާތަށް، ފަހަތުގައި ތިބި ފިރިހެން ކުދިންނެވެ. ފުރަތަމަ ފަރުބަދަމަތީ މީހާ ކަނާތްފަރާތުން ފެނިގެން ދިޔައީ އޮފީހުން ނުކުމެގެން އެއް އަތުގައި ބާރަށް ބޭސްބޯޅަ ދަނޑިއެއް ހިފައިގެން އަނެއް އަތުގައި ބޮލުގައި ތަޅަމުންނެވެ. ކުރިއަށް ސިކުންތެއް ފެނިގެން ދިޔައިރު، އޭގެ ފަހުން ތިންވަނައެއް ފެނިގެން ދިޔައިރު، ދެން ފެނުނީ ކަނާތްފަރާތުން ހަތަރުވަނައެއް، މިފަހަރު ހޮޅިބުރިއަކުންނެވެ.
  
  ވޫ ހީނލިއެވެ. "ތިން ފަހަތުން."
  
  ކަރީން އޭނާގެ ފިސްތޯލަ އުފުލާލިއެވެ. "އާދޭ ކުދިންނޭ އަހަރެން ކޮންކަމެއް މިސްނީ؟"
  
  ފުރަތަމަ ފަރުބަދަ، ބޮލުގެ އިސްތަށިގަނޑެއް ހުރި މީހަކު ހިނިތުންވެލިއެވެ. "އެތަނުގައި ރާޑަރެއް އެބައޮތް އަންހެންކުއްޖާ، އަހަރެމެން މިތިބީ އޭގެ ދަށުގައި."
  
  "އަހަންނަށް ފެނޭ. އެހެންކަމުން، އަހަރެން ފަދައިން ޓައިލަރ ވެބް ދަންނަން - ރަނގަޅު ވަގުތެއްގައި އަދި ރަނގަޅު ތަނެއްގައި އަޑުގަދަ ކުރަން ލޯބިކުރާ މީހެއް - މިއީ އޭނާގެ ސުލްހަވެރިކަމުގެ ބަގީޗާ ހެއްޔެވެ؟ މެޑިޓޭޝަން? އާދެ، އަހަރެމެން މިހާރު އޭނާއަށް އުނދަގޫވާނެ ކަމަކަށް ނުބެލެވެނީ ފިރިހެން ކުދިންނޭ؟"
  
  "ބަޑި ޖަހާފައި ދިހަ މިނެޓް ފަހުން ފުލުހުން މިތަނަށް އަންނާނެ" އެމީހާ ބުންޏެވެ. "ބްލޯ އިން ޓެންޓީ."
  
  "ސެކިއުރިޓީ ބިނާކުރާނީ ކިހިނެއް؟"
  
  އެމީހާ ހީގަތެވެ. "މުހިންމެއް ނޫން".
  
  "ތެންކްސް ފޯ ދަ އިންފޯ".
  
  އިންޒާރެއް ނެތި އޭނާގެ އަތަށް ކަރީން ބަޑިޖަހާލިއިރު އޭނާ ތެޅިފޮޅެމުން ދިޔަތަން ފެނުނެވެ. ދެން އައި ފަހަރު، ބަނޑުގައި ބަޑިޖަހައި، އޭނާ ތަޅުގައި ޖެހެންދެން މަޑުކޮށްލުމަށްފަހު އޭނާގެ ބުރަކަށީގެ މައްޗަށް ފުންމާލައިގެން ބުރަކަށި ބޭނުންކޮށްގެން ދުރަށް ޖެހިލިއެވެ.
  
  ބޭސްބޯޅަ ބެޓެއް ބޮލާ ކައިރިއަށް އުދުހިގެން ގޮސް، އޭނާއަށް ގެއްލިގެން ގޮސް، ދޮރުން ވަދެގެން ގޮސް ބިއްލޫރިގަނޑާއި ފްރޭމް ފަޅައިގެން ދިޔައެވެ. އޭނަ އެކަމަށް އަޅާނުލިއެވެ. ވޫ ފަހަތުގައި ހުރިއިރު ޑީނޯ ދިޔައީ އަނެއް ދިމާއަށެވެ. ތިންވަނަ ފަލަވުމުން އޭނަގެ މަގު ބަންދުވިއެވެ. އެކަމަނާ މާސްއަށް ދެ ބަޑިޖަހައި، ވަރުގަދަ ސްވިންގް އެއް ދުއްވައިގަތުމަށްފަހު، އޭގެ ފަހުން ހަރަކާތެއް ނެތް މާސް ބޮލުގައި ޖަހާލުން ނޫން ގޮތެއް ނެތެވެ.
  
  ސިއްސައިގެން ގޮސް ފަހަތަށް ފުންމާލިއެވެ.
  
  ބަޑިގައި ހިފަހައްޓައިގެން ހުރެ ބުރަކަށީގައި ވެއްޓުނެވެ. މައްޗަށް ބަލާލިއިރު އޭނާއަށް ފެނުނީ ތިރިއަށް ބަލަހައްޓައިގެން ހުރި ބޮޑު ވަށައިގެންވާ މޫނެއް - އޭނާއަށް އިހުސާސް ނުކުރެވޭ ވަޒަން ލޯވަޅުތަކެއް ހުރި ނިދިފައި ހުރި އަނިޔާވެރި ޖަޔަންޓެއް، އޭނާއަށް ނުފެންނަ ލޭގެ ކޯރުތަކާއި، ރޭޒަރ ބްލޭޑްތަކުން ކުލަ ޖަހާފައިވާ އެންމެ ބޮޑު ލަކުޑި ދަނޑިއެއް، އެއީ އޭނާއެވެ had ever -އަހަރެންނަށް ފެނިއްޖެ.
  
  "ފޮކް ކެވްމަން."
  
  ކްލަބް ތިރިއަށް އައުމާއެކު ކަރީން ޝޮޓް އަޕް ކޮށްލިއެވެ. އުފުލިފައި އޮތް ބަނޑުގެ ތެރެއިން ދެ ވަޒަން ފާއިތުވެގެން ގޮސް ސީލިންގުގައި ޖެހުނު ނަމަވެސް ދަނޑިގަނޑު ތިރިވަމުން ދިޔައެވެ. ކާރިން ބޯ އަނބުރާލިއެވެ. ކްލަބު އޭނާގެ ކައިރީގައި ޖައްސާލީ ތަޅުންގަނޑު ފަޅައިގެން ގޮސް، އަލިފާން ރޯވަމުން ދިޔަ ބްލޭޑްތަކުން ސްޕާކްތައް ފޮނުވާލަމުންނެވެ. އޭނާ ސިކުންތުކޮޅަކަށް އޮށޯވެލުމަށްފަހު ހިފަހައްޓާފައި އޮތް އަތް ބާރަށް ޖެހި ތަޅުންމަތިން އުފުލިގެން ދާން ފެށިއެވެ.
  
  ކަރީން ފަހަތަށް ޖެހިލާފައި އެ ބިރުވެރި މޫނު ފެނުމުން ސީދާ އެމޫނަށް ބަޑިޖަހާލިއެވެ. މިފަހަރު ވެރިމީހާއަށް އެކަން އިހުސާސް ކުރެވި ވަގުތުން ތެޅިގަނެ، ނަސީބަކުން ކަނާތްފަރާތަށް ވެއްޓި ސީދާ އެހެން އެކުވެރިއެއްގެ ތެރެއިން ވެއްޓި، ތިރީގައި ހުރި ކުޑަ މީހާ ތާށިވެގެން ދިޔައެވެ.
  
  ވޫ އޭގެ މައްޗަށް ފުންމާލީ އިތުރު ދެ ބޮޑު ހަލްކަކަށް ބަޑިޖަހަމުންނެވެ. މި މީހުން ކަކޫ މައްޗަށް ވެއްޓުނެވެ. އެ ދަނޑި ވޫގެ ބައިސެޕްގައި ޖެހުމުން އޭނާ ޔެލްޕް ކޮށްލިއެވެ. ކަރީން އެނބުރިލިއިރު ފުރަތަމަ ފިރިހެންމީހާ - އޭނާ ފައިގައި ބަޑިޖަހާލި ބޮލުގެ އިސްތަށިގަނޑު - އޭނާގެ ކައިރީގައި ފަހަތަށް ޖެހިލާފައި ހުރިތަން ފެނުނީ އޭނާގެ ފަހަތުގައި ލޭގެ އަސަރެއް ދޫކޮށްލާތަނެވެ.
  
  "ކަލޭ ހަމަ ހުރިހާ ކަމެއް ހަލާކުކޮށްލީ ލޭޑީ. ހުރިހާ އެންމެންނަށް ވެސް."
  
  "އޯހް، އެހެންވީމަ މިހާރު އަހަރެން ކަލެއަށް ބަޑިޖަހާލީމަ އަހަރެން މީ ލޭޑީއެއް، ހޫމް؟ އައި ޓޭކް އިޓް ޔޫ ނޯ ވަޓް ވީ އާ ހިއާ ފޯ؟"
  
  އޭނާގެ ކްލަބާއި ބެލްޓުގައި ތަޅުވާފައި އޮތް ވަޅިއަށް އަތް ދިއްކޮށްލިއެވެ.
  
  "ސަމާސާ ކުރަނީތަ؟ މިތާ އޮތީ އެންމެ ކަމެއް އިނގޭ."
  
  ކަރީން ބޯޖަހާލިއެވެ. "ޔަޤީނުންވެސް".
  
  "އެކަމަކު ދުވަހަކުވެސް ނުފެންނާނެ."
  
  އަވަސް އަވަހަށް ކޮމްޕިއުޓަރ ޓާމިނަލްތަކުން ފުރިފައިވާ އެތައް ކޮޓަރިއެއްގެ ވަށައިގެން ނަޒަރު ހިންގާލިއިރު، އެ ހުރިހާ ކޮޓަރިއެއްވެސް ހިނގަމުން ދިޔައީ، ކޮންމެވެސް ވައްތަރެއްގެ ޕްރޮގްރާމެއް ހިންގާފައި، އަދި ހުރިހާ ކޮޓަރިއެއްވެސް އަވަށްޓެރިންނާ އެއްގޮތަށެވެ.
  
  އެކަމަކު އޭނައަށް މާ ރަނގަޅަށް އެނގުނެވެ. "އަޅެ އަހަރެންނަށް ހީވަނީ އަހަންނަށް ކުރެވޭނެހެން."
  
  އަދި ވެބް ކަހަލަ މީހަކު ދުވަހަކުވެސް ސްވިޗެއް އިންސްޓޯލް ކުރަން ވިސްނާކަށް ނުޖެހޭނެކަން ވެސް އޭނައަށް އެނގެއެވެ. އެފަދަ މެޓީރިއަލް ހޯދުމަށް އޭނާ ކުރި ހުރިހާ ބުރަ މަސައްކަތަކަށް ފަހު ނޫން، ދުވަހަކުވެސް އޭނާ ކުރި ކޮންމެ ފޮނި މަސައްކަތެއް ހަމަ މިތާ ހިނގަމުން ދިޔައިރު ނޫނެވެ.
  
  ބެޓް ދުއްވައިގަނެ، ވަޅިން ޖެހުން ހުއްޓުވައި، ދެވަނަ ވަޒަން ލޯވަޅެއް އެމީހާގެ ގައިގައި ދޫކޮށްލިއެވެ. ފުންމާލައިގެން ތެދުވެ ވޫގެ ފަހަތުން ދިޔައިރު، ދެން ފަހަތަށް ބަލާލީ ޑިނޯގެ ހާލު ބަލާށެވެ. ހުރިހާ ކަމެއްވެސް ރަނގަޅު. މިހާރު އެމީހުންނަށް ދިމާވި ހަމައެކަނި މައްސަލައަކީ ފުލުހުންނެވެ.
  
  ވޫ ފަސްޖެހުނެވެ؛ ކޮރިޑޯ އޮތީ ހުސްކޮށެވެ. "ކޮންތާކަށް ދަނީ؟"
  
  ކަރީން ދުވެފައި ގޮސް ކައިރިން ފާއިތުވެގެން ދިޔައިރު، މިތަން އޭނާގެ ހަނދާނުގައި ކޮށާލެވިފައި އޮތެވެ. "މިހާތަނަށް ދިރިއުޅުނު އެންމެ ނުބައި އެއް ޖަނަވާރުގެ ވަޅުގަނޑަށް،" ޝިފާ ބުންޏެވެ. "އެހެންވީމަ ފްރޮސްޓީ ވާން ދޫކޮށްލާށެވެ. މިގޮތަށް ފިރިހެން ކުދިން."
  
  
  ބާވީސް ބާބު
  
  
  އެ ކޮޓަރިއަކީ ޚުދު ނަފްރަތު އުފެދޭ، ޓައިލަރ ވެބްގެ އެންމެ ފަހުގެ އަސަރު، ބޭރުފުށުގެ ތަސްވީރުތަކުން ފުރިފައިވާ، އެތެރޭގެ މޮޔަކަމެއްގެ ހެކިބަހެވެ. އެމީހުން ސިކުންތުކޮޅެއްގެ ތެރޭގައި ތަޅުތައް ހޮވައި، ފާރުތަކުގައި ފްރޭމްކޮށްފައިވާ ފޮޓޯތައް ފެނުނު- ފޭވަރިޓް ޝިކާރަވެރިންނާއި ގޯނާތައް، ބަޑިޖެހުމުގެ ކުރިންނާއި ފަހުން- އަދި ކޮޓަރީގެ ވަށައިގެންވާ މޭޒުތަކުގައި ދުނިޔޭގެ އެކި ކަންކޮޅުތަކުން ޖާސޫސީ ގިއާތަކުގެ ބިޒީ ކޮލެކްޝަނެއް ތަރުތީބުކޮށްފައި ހުއްޓެވެ.
  
  ކުރިންވެސް ބިއްލޫރި ކުޑަދޮރުތަކުން ސައިރެންތަކުގެ އަޑު އިވުމުން ކާރިންއަށް ވީހާވެސް ބޮޑަށް އަޅާނުލިއެވެ. ޓާމިނަލާ ދިމާއަށް ދުއްވައިގަތް ވަގުތު ވޫ އާއި ޑިނޯ ގާޑްގައި ތިއްބެވެ.
  
  ޑަބަލް ޗެކް ކުރުމަށްފަހު އެއީ ހަމަ އެއީ ހާއްސަ ފޯމެޓެއްގެ ފްލެޝް ޑްރައިވަކަށް ގުޅިފައިވާ ޑޭޓާގެ ބޮޑެތި ސްޓްރީމްތައް ލިބެމުން ދިޔަ އެއްޗެއްކަން ކަށަވަރުކޮށްދީ، ޓާމިނަލްގެ ކޮންޓެންޓް އޮޓޮމެޓިކުން ލޯޑް ކުރެވޭނެ ކުޑަ ފެހި ލައިޓަށް ބަލާލި އެވެ. ގިނަ އަދަދެއްގެ މައުލޫމާތު ޓްރާންސްފާ ކުރެވޭނެ ކަމަށް ކަރީން ލަފާކޮށް އެއަށް ރިއާޔަތްކޮށް ފްލެޝް ޑްރައިވް ކޮންފިގްރޭޓް ކުރި އެވެ. އެއީ އޭނައަށް ކުރެވެން އޮތްހާ އަވަހަށެވެ.
  
  "އަހަރެމެންގެ ހާލު ކިހިނެއް؟" އިސްއުފުލާ ބަލާލިއެވެ.
  
  ވޫ ކޮނޑު އަރުވާލިއެވެ. "މިތާ ހުރިހާ ކަމެއް ހަމަޖެހިއްޖެ."
  
  "ގިސްލުން ފިޔަވައި" ދީނޯ ބުނެލިއެވެ. "އެއީ ވަރަށް ގިނަ އެއްޗެހި."
  
  އެމީހުންގެ ޕްލޭންގެ ބަޔަކީ ޝިކާރައަކަށްވާ މީހުން ދޫކޮށްލުމެވެ. މިކަމުގެ ސަބަބުން ފުލުހުންނަށް އޮޅުންބޮޅުންވެ ލަސްވާނެ. ކަރީން އުފާވީ އެއީ އެންމެ ކުޑަމިނުން ގަދަކަމުން އުޅޭ ބައެއް ކަމާއި ދިރިއުޅުމުގައި ކުރިއަށް އޮތް އާ ލޮޓް ހައްގު ކަމެވެ. ވިއްސައިގެން ދިޔަ ފެހި ލައިޓަށް ބަލާލިއިރު، އެ ލައިޓު އަވަސް އަވަހަށް ދިއްލާފައި ހުރިކަން އެނގުމުން، އެ މަސައްކަތް ގާތްގަނޑަކަށް ނިމިއްޖެކަން އެނގުނެވެ.
  
  "ތައްޔާރަށް ތިބޭ".
  
  ކުޑަދޮރުން ބޭރުގައި ސައިރެންސް ރޮމުން ދިޔައެވެ.
  
  ހުރިހާ ކަމެއް ނިމިއްޖެ ކަމުގެ އިޝާރާތެއް ދިނުމުން އިންޑިކޭޓަރު ދިއްލުން ހުއްޓާލިއެވެ. ކުޑަކުޑަ ޑިސްކެއް ނަގައި އެތެރޭގައި ޒިޕް ޖަހާފައިވާ ޖީބެއްގައި ބަހައްޓާލިއެވެ. "ދާންވީ ވަގުތު ޖެހިއްޖެ".
  
  ވަގުތުން ފިރިހެން ކުދިން ކުރިއަށް ޖެހިލައި، ވެއްޓިފައިވާ މީހުންގެ ވަށައިގެން ފަރުވާތެރިކަމާއެކު ހަރަކާތްތެރިވެ، ލޭ އަންނަ ފިރިހެނުންނާއި ތެދުވާން އުޅުނު ދެމީހުންގެ ގައިގައި ފިރުމާލިއެވެ. ކަރީން ބަޑިން އެމީހުންނަށް އިންޒާރު ދިން ނަމަވެސް އޭނާ އެ ބަޑި ބޭނުން ނުކުރާނެއެވެ. ބަޑިޖެހުން އައީ ކޮންތާކުންތޯ އަދިވެސް ކޮންމެވެސް ވަރަކަށް އޮޅުން ބޮޅުން އުފެދިދާނެ އެވެ. އެމީހުން މިހާރުވެސް ތިބޭނީ ސަވައިލެންސް ކެމެރާތަކާއި ގިނަ ސުވާލުތަކެއް ކުރުމުގައި އަވަދިނެތި އުޅެން. ފިލުމުގެ ތަޅުދަނޑިއަކީ އަވަހަށް އަމަލު ނުކުރުމާއި، ސަމާލުކަން ވެސް ނުދިނުމެވެ.
  
  މިކަން އަންނަންވީ ހައިރާންކަމެއްގެ ގޮތުގައެވެ.
  
  އެމީހުން ބެކްޕެކްގެ ޒިޕް ނަގައި، އޭގައި ހުރި ތަކެތި ނަގައި، އޭގެ ފަހުން ހުސް ކޮތަޅުތައް އެއްލާލިއެވެ. އެކަކު އަނެކަކަށް ބަލަހައްޓައިގެން ހުރެ ބޯޖަހާލިއެވެ.
  
  "އޮފިސަރެއް". ވޫ ޑިނޯއާ ސަލާމް ކުރިއެވެ.
  
  "އޮފިސަރެއް". ދީނޯ ބާރަށް ބޯޖަހާލީ ކާރިންއަށެވެ.
  
  "ސާޖަންޓް" އިނގިރޭސި ލަވަ ބޯކޮށްލަމުން ސާވިސް ލިފްޓްތަކާ ދިމާއަށް މިސްރާބު ޖެހީއެވެ.
  
  ވެރިކަމާއި، ސަރުކާރާއި ޝާހީ މެނިޕިއުލޭޝަންގެ ތަޅުދަނޑިއާއި، ބަޣާވާތަކަށްފަހު ބަޣާވާތާއި، މާލީ މިނިވަންކަމާއި، ޤާނޫނު ތަންފީޒުކުރުމުގެ ކޮންޓްރޯލްގެ ތަޅުދަނޑި ޖީބުގައި ހިފަހައްޓަވާފައިވެއެވެ.
  
  އެމީހުން ބޭނުންވީ ލޯންޗު ކުރަން ރައްކާތެރި ތަނެކެވެ.
  
  
  ތިރީސް ތިންވަނަ ބާބު
  
  
  އަނެއް ދުވަހު އަނެއްކާވެސް ބޯޓެއްގައި ދަތުރުކޮށް، މެޓް ޑްރޭކް އަށް ކޮންމެވެސް ވަރެއްގެ ސީރިއަސް ޖެޓް ލެގެއް އިހުސާސް ކުރެވެމުން ދިޔައެވެ. އުދުހުން ހިނގާފައިވަނީ މީގެ ގަޑިއެއްހާއިރު ކުރިން ކަމަށާއި، އެމީހުން ދުވަސް ކުރިއަށް ދިޔައީ އެޓްލާންޓިކް ކަނޑާ ދިމާލަށް، އެމެރިކާއަށް ދަތުރުކުރަމުން ކަމަށެވެ.
  
  ދާންވީ ތަނެއްގެ ސާފު ޚިޔާލެއް ނެތިއެވެ.
  
  ތިންވަނަ އަސްވެރިޔާއަކީ ބަނޑުހައިހޫނުކަމެވެ. ބަނޑުހައިހޫނުކަމަށްޓަކައި އޯޑަރުން އީޖާދުކުރީ ކޮންކަހަލަ ހަނގުރާމައެއްކަން ތަޞައްވުރު ކުރަން ޑްރޭކް ބިރުގަތެވެ. އަދިވެސް އެމީހުން ތިބީ ފުރަތަމަ ހަތިޔާރު ކަމަށްވާ ޖައްވީ ބަޑިއާއި ޚާއްޞަކޮށް ދެވަނަ ހަތިޔާރު މާސްޓަރ ކޯޑް އުފެއްދުމުގައި ވަރަށް ބޮޑަށް ފޫހިވެފައެވެ. އަދިވެސް ހޭޑަން ހުރިހާ މައުލޫމާތެއް އަމިއްލައަށް ބެހެއްޓި ނަމަވެސް ހިއްސާ ކުރުމުގެ ޕްރެޝަރު ވަރަށް ބޮޑެވެ. ހަމައެކަނި ކުއްލިއަކަށް އުފެދުނު އޮޅުންބޮޅުންތަކާއި ސާފުނުވާ މަންޒިލުގެ ސަބަބުން އޭނަގެ ޢަމަލު ނުކުރުން ޤަބޫލުކުރެވުނެވެ.
  
  މާސްޓަރ ކޯޑުން ޔޫރަޕްގެ ދެބައިކުޅަ އެއްބައި އަދި އެންމެ ފަހުން އެމެރިކާގެ ވެރިން ވައްޓާލައި، އެގައުމުގެ އިންފްރާސްޓްރަކްޗަރ ނައްތާލައި، އެމީހުންގެ ލަޝްކަރުތައް ޝެކަލްކޮށް، ދުނިޔެ އަނދިރި ޒަމާނަށް ފޮނުވަން ބޭނުންވި ސައިކޯސް މިނިވަން ކުރުމަށް އިންޖިނިއަރ ކުރިއެވެ. އެއީ ބިރުވެރި ހަގީގީ އަދި ބިރުވެރި ފަސޭހަ ކަމެއްހެން ހީވިއެވެ. އެއްދުވަހަކު އެ ފުރަތަމަ ޑޮމިނޯ ވެއްޓުނީ...
  
  ނިމުމާއި ހަމައަށް ކިޔަމުން ދިޔައިރު ހައިޑަން ހުރީ ހިމޭންވެފައެވެ. ޑްރޭކް އޭނާގެ ސިކުނޑިއަށް ފަހުގެ ހުރިހާ ހާމަވުންތަކެއް އަލުން ކުޅެން ދޫކޮށްލީ: ސީލް ޓީމް 7؛ ސްޕެޝަލް ފޯސަސް ޓީމުތައް އެކަކު އަނެކަކާ ގުޅިގެން މަސައްކަތްކުރުން؛ ފްރާންސްއަށް ލިބުނު ގެއްލުންތައް، މައިގަނޑު ގޮތެއްގައި ރަޝިޔާގެ ސަބަބުން؛ އަދި މިހާރު އެމެރިކާގެ އިންޑިއާ ދަރިކޮޅުގެ މީހުންނާ އޮންނަ ގުޅުމެވެ. ހަމަގައިމުވެސް ދިވެހިންނަކީ މޮޅު އަސްވެރިން - ފަހަރެއްގައި މިހާތަނަށް އުޅުނު އެންމެ މޮޅު މީހުންނެވެ. އެކަމަކު މިހުރިހާ ކަމެއްގައި ބަނޑުހައިހޫނުކަން އައީ ކޮންތާކުން ހެއްޔެވެ؟
  
  އެއްލޯ ކުޑަކޮށް ހުޅުވާލައިގެން ހުރެ އަލީޝާ އޭނާގެ ކައިރީގައި މަޑުމަޑުން ހީނގަތެވެ. ކެންޒީ އަށް ކުރެވެން އޮތް ހުރިހާ މަސައްކަތެއް ކުރީ އެ އިވެންޓް ވީޑިއޯ އިން ނަގަން ނަމަވެސް ޑާލް އަށް އޭނާ ހިފަހައްޓާލެވުނެވެ. ޑްރޭކް ފާހަގަކުރި ގޮތުގައި އެއީ މަޑުމައިތިރި ޖިސްމާނީ ގަބޫލުކުރުމެއް ނޫން ކަމަށާއި އޭގެ ބަދަލުގައި އޭނާގެ ވިސްނުން ބަދަލުވީ ބަސްތަކެއް ކަމަށެވެ. ދާލް އާއި ކެންސީ ގާތްވާނެ ކަމުގެ ޔަގީންކަމެއް އޭނާއަކަށް ނެތެވެ. އެއީ އޭނާގެ އެއްވެސް ކަމެއް ނޫންކަން ޔަގީން، އަދި އޭނާ، ހަގީގަތުގައި، ދަތުރުކުރަމުން ދިޔައީ ހަމަ ރޭލު ދަނޑިތަކުގައި، އެކަމަކު...
  
  ޑްރޭކް ބޭނުންވީ މެޑް ސްވިޑެންއަށް އެންމެ ރަނގަޅު އެއްޗެއް ކަމަށާއި އެއީ އެކަން ކަމަށް ވެސް ބުންޏެވެ.
  
  ލޯރެން ކުރިމަތީގައި އިށީނދެގެން އިންއިރު، ސްމިތު އަށް ވީހާވެސް ކައިރިން އޭނައަށް މާ އުނދަގޫ އިހުސާސެއް ނުކުރެވެއެވެ. ބޯޓުގެ ފަހަތުގައި ތިއްބެވީ ޔޯރގީ، ކިނިމާކާ އަދި މައި ވާހަކަ ދައްކަމުން ދިޔައީ ކުޑަ އަޑަކުންނެވެ؛ އެމީހުން ތިބި ކާގޯ ހޯލްޑަކީ ޑްރާފްޓީ، ރެޓްލިންގ، އުސް ސީލިންގް ސިންކަކަށްވުރެ ކުޑަ އެއްޗެކެވެ. އެންމެ ކުޑަމިނުން އެއްފަހަރު ވެސް ފުރަތަމަ ކްލާހުގައި އުދުހެން ބޭނުންވާނެ އެވެ. ކޯޗުވެސް ލަގެޖް ކްލާސް ފަހަނައަޅައި ދިޔައެވެ.
  
  ލޯރެން ފޯކަސް ކުރީ އަދިވެސް އެމީހުންނާއި ވޮޝިންޓަންއާ ދެމެދު ކުރިއަށް ގެންދިޔަ ލިޔެކިޔުންތަކަށެވެ. މިވަގުތު ވާހަކަ ދެއްކީ ލަސްވެފައި ފޯކަސް ނުކުރެވި، ހަގީގީ މަޝްވަރާއަށް ވުރެ ބޮޑަށް ސިކުނޑި ތޫނު ގޮތަކަށެވެ. އެހާ ގިނަ ގީކްސް ތިބި ނަމަވެސް؟އެމީހުން ހޯދަމުން ދިޔަ އެއްޗެއް ހޯދިދާނެ ކަމާމެދު ޑްރޭކް އަށް ޝައްކެއް ނެތެވެ.
  
  ގަޑިތަކެއް ފާއިތުވެގެން ދިޔައިރު ސްޓޭޓްސް ގާތްވަމުން ދިޔައެވެ. ލޯރެން ޝައުގުވެރިކަން އުފެދުނީ ވާދަވެރި ގައުމުތަކުން އަންނަ އެކިއެކި މެޓީރިއަލްތަކަށެވެ. އިސްރާއީލުން އެމެރިކާގެ ގުޅުންތައް ގާތްގަނޑަކަށް އެއްފަހަރާ އެސްޕީއައިއާރް އާއި އެކު ތަރުތީބުކޮށްފައިވާ ކަހަލަ އެވެ. އިނގިރޭސީންވެސް. ޗައިނާ މީހުން ހިމޭންވެ، ފްރާންސް މީހުން، މުޅިން ވެސް އެކަމުން ނުކުމެގެން ދިޔައެވެ. ސީލްސްގެ އެއްވެސް ވާހަކައެއް އަޑުއިވޭކަށް ނެތްކަން ޑްރޭކްއަށް އެނގުނެވެ. ހަގީގަތުގައި ހަމަގައިމުވެސް އެމީހުން އެތަނުގައި ނެތެވެ.
  
  "މި ޓީމުތައް އެމެރިކާއަށް ފޮނުވަނީ މަޑުމަޑުންތޯ ބަލާލުން ޝައުގުވެރިވާނެ،" ޑާލް ބުންޏެވެ. "ނުވަތަ އެތެރޭގެ އަމުރުތައް ބޭނުން ކުރާށެވެ."
  
  "މިހާރުވެސް މީހުން މުޖުތަމަޢަށް ވަދެއްޖެތަ؟" ހައިޑަން އިސްއުފުލާ ބަލާލިއެވެ. "އަޅުގަނޑަށް ޝައްކުވޭ." ސްލީޕަރ އެޖެންޓުން އުފެއްދުމަށް އަހަރުތަކެއް ނަގާ."
  
  "އަދި ފާހަގަ ނުކުރެވި އުދުހުމަކީ އުނދަގޫ ކަމެއް ނޫން،" ސްމިތު ބުންޏެވެ. "މަސްތުވާތަކެތީގެ ވިޔަފާރިކުރާ މީހުން މިކަން ކުރަމުން އަންނަތާ ދިހަވަރަކަށް އަހަރު ވެއްޖެ."
  
  "އެނީ ލީޑްސް އޮން ދިސް ވޯސްޓް އިންޑިއަން ދަ އެވަރ ލިވްޑް؟" މާއީ އަހާލިއެވެ.
  
  "ވޮޝިންޓަނުން ނޫން، އަދި އަޅުގަނޑުމެންގެ ވާދަވެރިންނަށް އެނގޭނަމަ އެމީހުން އެކަން ސިއްރު ކުރަނީ."
  
  "ބުލްޝިޓް" އެވެ.
  
  ޑްރޭކް އެވަގުތަށް ބަލާލިއިރު އެމީހުން އެމެރިކާއާ ކައިރިވަމުންދާކަން ވިސްނުނެވެ. އޭނާ މަޑުމަޑުން އަލީޝާ ހޭލައްވައިގަތެވެ.
  
  "އާޗާ?"
  
  "ހޭލާ ވަގުތު".
  
  ކެންޒީ ކައިރިއަށް ލެނގިލިއެވެ. "އަހަރެންގެ ފުޅި ރެޑީ އެބައޮތް ބޭބީ."
  
  އަލީޝާ އޭނައަށް ދެއަތް ހޫރާލިއެވެ. "ޑޭމް، ފަކް! މި އެއްޗެއް އަހަންނާ ދުރުކޮށްދީ!"
  
  "އެއީ ހަމަ އަހަރެން!"
  
  އެލިޝިއާ ފަހަތަށް ޖެހިލީ ބަލްކޭޑް ހުއްދަވާވަރަކަށެވެ. "ބްލަޑީ ސަރކަސް ކްލޯން ފިޒޯގް."
  
  "ޕޮޕް އަކީ ކޮބާ؟" ކިނިމާކާ ފެނުނީ އަސްލު ޝައުގުވެރިކަމެއް ހުރިތަނެވެ.
  
  "އިނގިރޭސި ބަހުން އޭގެ މާނައަކީ 'މޫނު'،" ޑްރޭކް ބުންޏެވެ. އަދި ކެންސީގެ ފާޅުކަން ބޮޑު މާޔޫސްކަމުގެ ރައްދުގައި އޭނާ ބުނީ، "އަހަރެން އެއްބަހެއް ނުވޭ. ޔޫ އާ ރިޓް ބޮބީ ޑޭޒްލަރ."
  
  "ހަޤީޤަތުގައި?" އަލީޝާ ގިސްލަމުން ބުންޏެވެ.
  
  "ކޯއްޗެއް? "
  
  "އޭގެ މާނައަކީ ކަލޭ ބަލަން ގޯހެއް ނޫން، ލޯބި."
  
  އެލިޝިއާ ގިސްލަން ފެށުމުން ކެންސީ މޫނު ކުނިކޮށްލިއިރު، ޑްރޭކްއަށް ވިސްނުނީ އޭނާ ދެ އަންހެނުންނާ އެކު ވެސް ލައިން ހުރަސްކޮށްފައި ހުރިކަން ޔަގީނެވެ. އާދެ، އެންމެ ކުޑަމިނުން ކެންޒީ އާއި އެކު. އޭނާ އަވަސް އަވަހަށް ލޯރެންއަށް ބޯޖަހާލިއެވެ.
  
  "ދުވަހަކުވެސް. ޔަގީންތަ؟ "
  
  ސަމާލުކަން ދިޔައީ ނިއުޔޯކަރ އަށެވެ.
  
  "އޯ ޔެސް، އަހަންނަށް ޔަގީން." ލޯރެން އަވަސްވެގަތީ އޭނާގެ ހައިރާންކަން ފޮރުވައިގެން ސީދާ އެ ޚަބަރު ރިޕޯޓްކުރުމަށެވެ. "އަހަންނަށް އެއްޗެއް ދީބަލަ."
  
  ވަގުތުން ތަޤްދީރުގެ ސަބަބުން ކަހަލަ އުފާވެރި ޚަބަރެއް އެނބުރި އައެވެ. ލޯރެން ސްޕީކަރފޯނަށް ޖައްސާލިއެވެ. "ހޭއި ޕީޕަލްސް، ގޯޑް ޓު ސީ އަހަރެމެން އަދިވެސް މަޖާ ކުރަމުން މިދަނީ." މިސްޓަރ އޮބްނޮކްސިއަސް އަނެއްކާވެސް ލައިނުގައި އެބަހުއްޓެވެ. "އާނ، އުފާވެރި ޚަބަރަކީ ތިޔަ ކުދިންނަށް ޒީގެ ހިއްސާ ލިބެމުން ދިޔައިރު އަހަރެން ދުރުގައި ރެޑް ހޮޓް ކޮމްޕިއުޓަރެއްގައި މަސައްކަތް ކުރަމުން ދިޔައީ. އެހެންކަމުން ފުރަތަމަ ދެވަނަ އަސްވެރިޔާއާއި ފަތަޙަކުރުން. މިސް ޖޭ؟ ބޮޑެތި ބުޅަލުން ކިޔަނީ."
  
  ހައިޑަން ބޯ ހޫރާލިއެވެ. "އެމެރިކަން ވާހަކަ ދައްކާ، ކަނދުރާ، ނޫނީ އަހަރެން ވަޒީފާއިން ވަކިކުރާނަން."
  
  ޑްރޭކް މޭޒު ހުރަސްކޮށް ނަޒަރު ހިންގާލީ އަދިވެސް ތާށިވެފައި ހުރިކަން އެނގިހުރެއެވެ. ކޮންމެއަކަސް ކީ ކޯޑް އެމީހުންގެ އަތުގައި އޮތްއިރު، އެމެރިކާ މީހުންނަށް އެކަން އެނގުނެވެ. އެވަގުތު އޭނާގެ ހިތަށް ޚިޔާލެއް އައިސް ބޯޓުގެ ފަހަތުގައި އޭނާއާ ގުޅެން އިޝާރާތް ކުރިއެވެ.
  
  މަޑުމަޑުން އެކަކު އަނެކަކުގައި ހިފަހައްޓައިގެން ތިއްބެވެ.
  
  "ހަމަ ޝީޓްގެ ތެރެއިން އެއް ޝީޓް ގެއްލުމަކީ ކުރެވޭނެ ކަމެއް ހެއްޔެވެ؟" އޭނާ އަހާލިއެވެ. "އެމީހުންގެ ތެރެއިން އެންމެ މުހިއްމު."
  
  އޭނަ ބަލަހައްޓައިގެން ހުއްޓެވެ. "ހަމަ ޔަގީނުންވެސް އަހަރެމެންގެ މައްޗަށް ޓާގެޓެއް ކުރަހަން ބޭނުން ނަމަ. އެއީ އެހާ މޮޔައެއް ނޫން."
  
  އޭނާ ކޮނޑު އަރުވާލިއެވެ. "އެނގޭ، އެކަމަކު ބަދަލެއް ބަލާބަލަ."
  
  ހައިޑަން އޭނާގެ ގޮނޑީގައި ފަހަތަށް ޖެހިލިއެވެ. "އާނ، އަހަރެންނަށް ހީވަނީ އަހަރެމެން މިހާރުވެސް ސްކްރޫ ވެއްޖެހެން. ނުކިޔަމަންތެރިވުމުގެ އެހެން އަމަލަކުން ކޮން ގެއްލުމެއް ލިބިދާނެ ހެއްޔެވެ؟"
  
  "ހިނގާ ސީލް ޓީމް 7 އަށް މިތަނަށް އާދެވުނީމަ އަހާލަން."
  
  ދެމީހުން ކުޑައިރުކޮޅަކު އެކަކު އަނެކަކަށް ބަލަހައްޓައިގެން ތިބިއިރު، ދެމީހުންވެސް ހިތަށް އަރަމުން ދިޔައީ އަނެއް ޓީމުގެ އަމުރުތަކަކީ ސީދާ ކޮބައިތޯއެވެ. އެ ހުރިހާ ކަމެއްގެ ސިއްރުކަމުން އެމީހުން ކަންބޮޑުވިއެވެ. އެ ރުޅިވެރި މީހާ އަނެއްކާވެސް ވާހަކަ ދައްކަން ފެށި އަޑު އިވިގެން ހައިޑަން އެނބުރިލިއެވެ.
  
  "އޭޖެންޓް ޖޭ، ވޮޝިންޓަން ބޭނުންވަނީ ކޮންކެސްޓް ބޮކްސްގެ ސީދާ ތަފްސީލުތައް އެނގެން."
  
  "ބުނޭ ކޮންޓެކްޓް ކުރާނަމޭ."
  
  "މްމްމް، އަސްލުތަ؟ ހިމުން."
  
  "އައު ކަމެއް އެބައޮތްތަ؟"
  
  "އާނ އާނ އަހަރެމެން ބޭނުން. އަހަންނަށް ސިކުންތުކޮޅެއް ދީބަލަ".
  
  ހައިޑަން އަނބުރާ ޑްރޭކް އާއި ދިމާއަށް އެނބުރިލިއެވެ. "މިއީ ނިންމުމެއް ނިންމަންވީ ވަގުތު މެޓް. ނިންމާލަންތަ؟"
  
  ޑްރޭކް ފަހަތަށް ޖައްސާލަމުން ހިނިތުންވެލިއެވެ. "އަބަދުވެސް".
  
  ހައިޑަން ސްޓޭކް ތެރެއިން ކަރުދާސްކޮޅެއް ދަމައިގަތެވެ.
  
  "އަދިވެސް ބޭނުންވާ ޝީޓް ހޯދިއްޖެތަ؟"
  
  "މިކަމާ ވިސްނަމުން ދިޔައީ މީގެ ދެގަޑިއިރު ކުރިން."
  
  "އޯހ".
  
  އެކުގައި، އަދި އިތުރު ސިކުންތެއްގެ ތަކުލީފެއް ނެތި، މައިގަނޑު ޗޭނުގެ އެންމެ މުހިންމު ލީޑް ނައްތާލިއެވެ. އެއަށްފަހު ހޭޑަން ހުރިހާ ޝީޓެއް އަނބުރާ އެއްކޮށް ފައްތާލުމަށްފަހު އަނބުރާ އޯޑަރ ފޮށީގައި ޖައްސާލިއެވެ. ޓީމުގެ ބާކީ ތިބި މީހުން ދެމީހުންނަށް ވެސް ބަލަމުން ދިޔައީ ކޮމެންޓެއް ނެތިއެވެ.
  
  އެކުގައި އެދެމީހުން ތިބީ އެއްފަދައިންނެވެ.
  
  "ހިމުން". ވޮޝިންޓަންގެ މީހާ އެނބުރި އަތުވެއްޖެއެވެ. "މިހާރު އަހަރެމެން ހަގީގަތުގައި ވެސް ކައްކަނީ ގޭސް ޖަހައިގެން. ހީވަނީ އެންމެ ފަހުގެ ޙުކުމްގެ ތަރުތީބު ތިންވަނަ އަސްވެރިޔާ - ބަނޑުހައިހޫނުކަމުގެ ސިފަތަކާއެކު ބޮލުގައި ނިޔަފަތި ޖަހާހެންނެވެ. މިހާތަނަށް ދިރިއުޅުނު އެންމެ ނުބައި ދިވެހި މީހާއާއި އޭނާގެ ވަށައިގެން ބަޑި ޖަހާފައި ހުރިކަން."
  
  "ނޭޓިވް އެމެރިކަން؟" - ކިނިމާކާ އަހާލިއެވެ.
  
  "އޯ ޔެސް، އުފަންވީ 1829 ވަނަ އަހަރު؛ މިއީ ޖެންގިސް ޚާން އަށް ފަހު ހަތްސަތޭކަ އަހަރާއި ހަނީބަލް އަށް ފަހު އެއްހާސް ސަތާރަސަތޭކަ އަހަރެވެ. ގާތްގަނޑަކަށް ސީދާ..." އޭނާ މަޑުކޮށްލިއެވެ.
  
  "ސްޓްރޭންޖް" ކިނިމާކާ ހުސްތަން ފުރާލިއެވެ.
  
  "ފަހަރެއްގައި، ފަހަރެއްގައި" ބޮޓާނިސްޓް ބުންޏެވެ. "އެއްފަހަރަކު މީހަކު ބުނީ އިއްތިފާގުން ދިމާވާ ކަމެއް ނެތް ކަމަށެވެ. އާދެ، ބަލަމާ ހިނގާ. ކޮންމެ ގޮތެއްވިޔަސް އަހަރެން ބޯޓު ރީރޫޓްކޮށްފައި މިހާރު ތިޔަ މިސްރާބު ޖެހީ އޮކްލަހޯމާއަށް."
  
  "އަހަރެމެންނަށް އެނގޭތަ މި މުސްކުޅި އަސްވެރިޔާއަކީ ކާކުކަން؟" ޑްރޭކް އަހާލިއެވެ.
  
  "އަހަރެން ބުނާނަން އޭނައަކީ އެ އެންމެންގެ ތެރެއިން އެންމެ މަޝްހޫރު ނޭޓިވް އެމެރިކަން ކަމަށް، އެންމެ ގޯސް މީހެއް ނޫން، އެކަމަކު އަހަންނަށް އެނގޭނީ ކޮން އެއްޗެއް؟"
  
  އަދިވެސް ބައި ނިދާފައި އޮއްވާ އަލީޝާ ހީނގަތެވެ. "އެހާވަރެއް ނޫން ޑޭމިޓް."
  
  "އާނ، ޝުކުރިއްޔާ. އާދެ، ގޯޔާލޭ، އޭގެ މާނައަކީ "ހޭލާ މީހަކު" އަކީ އަޕަޗޭ ގަބީލާގެ މަޝްހޫރު ވެރިއެކެވެ. އެމީހުން އޭނާގެ މުޅި އުމުރު ދުވަހު އެމެރިކާއާއި މެކްސިކޯ މީހުންނާ ދެކޮޅު ހަދައި، އޭނާގެ ރޭޑްތައް އެމެރިކާގެ ފަރާތުގައި ބިރުވެރި ކަނޑިއަކަށް ވެގެން ދިޔައެވެ."
  
  "އެމެރިކާގެ ވަރަށް ގިނަ އިންޑިއާ ދަރިކޮޅުގެ މީހުން އެކަން ކުރި،" މައި ބުންޏެވެ.
  
  "ހަމަ ޔަގީނުންވެސް، އަދި އެއީ ތެދެއް. އެކަމަކު އެމީހާއަށް އިހުތިރާމް ކުރެވުނީ ސުޕަރބް ލީޑަރެއްގެ ގޮތުގައި އަދި ސްޓްރެޓެޖިސްޓެއްގެ ގޮތުގައި، ރެއިޑިންގ އާއި ބަދަލު ހިފުމުގެ ހަނގުރާމައިގެ އާކިޓައިޕްގެ ގޮތުގައެވެ. މިއީ އާދަޔާ ޚިލާފު އަޑެއް ހެއްޔެވެ؟
  
  ޑްރޭކް އެއްބަސްވުމުގެ ގޮތުން ބޯޖަހާލިއެވެ. "ހަނީބަލް އާއި ޖެންގިސް ޚާން އާއި އެއްގޮތަށް."
  
  "ޔޫ ގޯޓް އިޓް ބޭބީ. ތިން ފަހަރު ހަވާލުވި ފަހުން ތިން ފަހަރު ފިލައިގެން ދިޔަ އެވެ. އެމީހުން އޭނާގެ ކާމިޔާބީތަކާ ބެހޭ ގޮތުން އެތައް ފިލްމެއް އުފެއްދި އެވެ. އެއަށްފަހު އޭނާއާ މެދު ކަންތައް ކުރެވުނީ ހަނގުރާމައިގެ އަސީރެއްގެ ގޮތުގައި ކަމަށާއި ފުރަތަމަ ގެންދިޔައީ އެހެން ގިނަ ބަޔަކާއެކު ފޯޓް ބޯވީއަށް."
  
  "އަދި އަނެއްކާ ދުއްވައިގަތީ؟" އަލީޝާ ހީވަނީ އެހެން ވިސްނަން ބޭނުންވާހެންނެވެ.
  
  "ނޫން. މުސްކުޅި އުމުރުގައި ޖެރޮނިމޯ ސެލެބްރިޓީއަކަށް ވެގެން ދިޔައީ."
  
  "އާނ، މިހާރު އަހަންނަށް ވިސްނޭ" ޑްރޭކް ބުންޏެވެ. "ސިޓިންގ ބުލް އާއި ކްރޭޒީ ހޯސް އާއި އެކު އޭނާ އަކީ ފަހަރެއްގައި އެންމެ މަޝްހޫރު އެއް."
  
  "އާނ އާނ، އަދި އެނގޭތަ އެ ތިން މީހުން ކުރިން އެއްކޮށް އުޅޭކަން؟ ވާއު-ވާއު، އަހަރެމެން މިތިބީ އަލިފާންގަނޑު ކައިރީގައި އިށީނދެގެން. މިއާއި އެތަން ބިނާކުރަންތަ؟ ކޮފީ ބޯން ދާން އެންމެ ކަމުދާ މަޝްހޫރު ފަރާތެއް ހޮވުމުގެ ވާހަކަ ދައްކާ - އަހަރެން މި ތިން މީހުންނާ އެކު ދާނަން."
  
  އަލީޝާ ބޯޖަހާލިއެވެ. "އެއީ ހަނދާން ނައްތާނުލެވޭނެ ފަދަ ތަޖުރިބާއަކަށް ވާނެ،" ޝިފާނާ އެއްބަސްވި އެވެ. "ހަމަ ޔަގީނުންވެސް ޑެޕް އާއި ބޮރެނާޒް މިނިވަން ނޫން ކަމަށް ގަބޫލުކޮށްގެން."
  
  "1850 ވަނަ އަހަރު؟ ފަހަރެއްގައި ނޫން. އެކަމަކު މި ކުއްޖާ ޑެޕް؟ އޭނާ ދުވަހަކުވެސް މުސްކުޅިވާހެނެއް ހިޔެއްނުވޭ، އެހެންވީމަ ކާކަށް އެނގޭނެ ހެއްޔެވެ؟ އެމީހުންގެ މަނިޓޫ - އެމީހުންގެ ރޫޙުތައް - ވަގުތުގެ ތެރޭގައި ހަރަކާތްތެރިވެވޭނެ ބޭސްވެރިންގެ ވާހަކަ ހަނދާން ނެތުނީ ހެއްޔެވެ؟ ކޮންމެ ގޮތެއްވިޔަސް...ޖެރޮނިމޯ ފެނިގެން ދިޔައީ 1904 ވަނަ އަހަރުގެ ވޯލްޑްސް ފެއާ އާއި އެހެނިހެން ކުދި މައުރަޒުތަކުންނެވެ. އެ ނިކަމެތި މީހާއަށް ދުވަހަކުވެސް އެނބުރި ގައުމަށް ދިއުމުގެ ހުއްދަ ނުލިބުމުން، އަދިވެސް ހަނގުރާމައިގެ އަސީރެއްގެ ގޮތުގައި ހުރި ފޯޓް ސިލްގައި 1909 ވަނަ އަހަރު އޭނާ މަރުވިއެވެ. އޭނާ ވަޅުލާފައިވަނީ ފޯޓް ސިލް އިންޑިއަން ސަހަރާގައި، ވަށައިގެން ގާތްތިމާގެ މީހުންނާއި ހަނގުރާމައިގެ އަސީރުންގެ އެހެން އަޕަޗޭ މީހުންގެ ގަބުރުތަކެވެ."
  
  "ހަތިޔާރު" އެވެ. ދަހުލް ބުންޏެވެ. "ކެރޭ މީހުން."
  
  "އޯހް، އަދި ހަމަގައިމުވެސް، މިއަދު އެމެރިކާ ސިފައިންގެ އާޓިލަރީ ސްކޫލެއްގެ ގޮތުގައި ހިދުމަތްކުރާ ޚުދު ފޯޓް ސިލްގެ އެތައް ބަޑިއެއް. އިންޑިއާގެ ހަނގުރާމަތައް ކަމަށް ބުނާ ހަނގުރާމަތަކުގައި ދައުރެއް އަދާކޮށްފައިވާ އަދި 1869 ވަނަ އަހަރުން ފެށިގެން ކޮންމެ ބޮޑު ހަމަނުޖެހުމެއްގައި ވެސް ހަރަކާތްތެރިވެފައިވާ ދެކުނުގެ ފަޅުތަކުގައި ހުރި ހަމައެކަނި ހީވާގި ކިއްލާގެ ގޮތުގައި ދެމިއޮވެއެވެ." ގީކް މަޑުކޮށްލުމަށްފަހު އިތުރަށް ބުނީ "އޯޑަރ އިން މިތަނާއި މި ރައިޑަރ ހޮވީ ސަބަބަކާ ހުރެއެވެ."
  
  "ހަތިޔާރު ފިޔަވައި؟" - ދާލް އަހާލިއެވެ.
  
  "އަދި ބަދުނާމު ވެސް" އައީ ޖަވާބެވެ. "އިންޑިއަން ޓެރިޓަރީއަށް އަސްލު ރޭޑް ލީޑް ކުރީ މިތަނުން ބަފަލޯ ބިލް އާއި ވައިލްޑް ބިލް ހިކޯކް. މި ކިއްލާގައި ހިމެނެނީ ބަފަލޯ ސޮލްޖަރސްގެ ނަމުންވެސް ނަންދެވިފައިވާ 10 ވަނަ ކެވެލްރީއެވެ."
  
  "އެހެންވީމަ، ޚުލާޞާކޮށްލަމާ." ދަހުލް ފުންނޭވާއެއް ދޫކޮށްލިއެވެ. "ޖެރޮނިމޯގެ ގަބުރު ހުންނަނީ ފޯޓް ސިލްގެ ތެރޭގައި. މީގެ މަދުވެގެން ސާޅީސް އަހަރު ކުރިން އޭގެ ތެރޭގައި ފަނާކުރަނިވި ހަތިޔާރުތައް އުފެއްދުމުގެ ޕްލޭންތައް ސިއްރުކުރަން އޯޑަރަށް ކާމިޔާބު ކުރެވުނުއިރު، މިހާރު މި ޕްލެނެޓްގެ އެންމެ މަރުވާ ސްޕެޝަލް ފޯސަސް ޓީމުތަކުގެ ބައި ޑަޒަން ދަނީ އެއާ ދިމާއަށް ބޯޖަހާލައިގެންނެވެ."
  
  އެ ފުން ހިމޭންކަމުގެ ތެރޭގައި ގީކް ހިތްހަމަޖެހިފައި ބުންޏެވެ: "އާނ މީސްމީހާ، ފިނި އެއްޗެއް، ހޫމް؟"
  
  
  ހަތަރުވަނަ ބާބު
  
  
  އޮކްލަހޯމާއަށް ދަތުރުކުރި ފްލައިޓުގެ އެންމެ ފަހު ލެގަށް ބޯޓު ވަދެގެން އައިއިރު، މިހާތަނަށް އެނގިފައިވާ ކަންކަމާ ބެހޭގޮތުން ބޯޓުގެ ފަޅުވެރިން މަޝްވަރާކުރިއެވެ މުސްކުޅި ހަނގުރާމަވެރިންގެ ގަބުރުތަކެވެ. އެ ރޭވުން ފުޅާ، ކޮމްޕްލެކްސް، އަދި އެއީ ކޮންމެހެން ކުރަންޖެހޭ ކަމެއް - ސަބަބަކީ އޯޑަރުން ބޭނުންވީ ސަތޭކަ އަހަރު ވަންދެން އެކަން ކުރެވޭނެ ގޮތް ހެދުމަށްޓަކައެވެ. އަދި މިހާރުވެސް، ލިޔުމުގައިވާ ގޮތުން، ހަތަރުވަނަ އަސްވެރިޔާއަކީ "ހަގީގީ އެންމެ ފަހުގެ ޙުކުމް" އެވެ.
  
  މިހާތަނަށް ހޯދިފައިވާ ހަތިޔާރުގެ އަލީގައި އެއީ ކޮން ނަރަކައެއް ހެއްޔެވެ؟
  
  ޑްރޭކް މިކަމަށް ވިސްނާލިއެވެ. ފުރަތަމަ ޖެހުނީ ފޯޓް ސިލްއަށް ގޮސް އެންމެންގެ އަތުގައި ބަނޑުހައިހޫނުކަމުގެ ހަތިޔާރު ޖެހުން ހުއްޓުވާށެވެ. އަދި އެހެން މީހުން ސީދާ ހަތަރުވަނަ އަސްވެރިޔާ - މާތްރަސްކަލާނގެ ވަބާއަށް މިސްރާބު ޖަހާނެ ކަމާމެދު ކަންބޮޑުވުން. އަހަރެންގެ މާނައަކީ...މިއީ ކޮންކަހަލަ ނަމެއް ހެއްޔެވެ؟
  
  "އަހަންނަށް ސުވާލެއް ކޮށްދެވިދާނެތަ؟" - ބޯޓު ތިރިވާން ފެށުމުން އޭނާ ބުންޏެވެ.
  
  "ޔޫ އަލްރެޑީ ޑިޑް" ގީކް ހީލަމުން ހޭޑަން، އެލިޝިއާ އަދި މޭ ލޯ މަރާލިއިރު، އެމީހުންގެ ކެތްތެރިކަން ހުސްވެގެން ދިޔައެވެ.
  
  "ޖެރޮނިމޯއަށް އޭނާގެ ލަގަބު ލިބުނީ ކިހިނެއް؟"
  
  "ޖެރޮނިމޯ އަކީ ހަގީގީ ހަނގުރާމަވެރިއެއް. މަރުގެ އެނދުގައި އޮއްވަވެސް އޭނާ ވަނީ ދޫދޭން ނިންމި ނިންމުމާމެދު ހިތާމަކުރާކަމަށް އެއްބަސްވެފައެވެ. އޭނާގެ އެންމެ ފަހު ބަސްފުޅަކީ: 'އަހަރެން ދުވަހަކުވެސް ދޫކޮށްލަން ނުޖެހޭނެ' އެވެ. އެންމެ ފަހުން ކޮޅަށް ހުރި މީހަކަށް ވާންދެން އަހަރެން ޖެހުނީ ހަނގުރާމަ ކުރަން.' އޭނާގެ ނުވަ އަނބިންވެސް އެއްފަހަރާ އެއްބަޔަކު ތިއްބެވެ."
  
  "އެކަމަކު މިހާތަނަށް އުޅުނު އެންމެ ނުބައި އިންޑިއާ؟"
  
  "އަސްކަރީ ކެރިއަރުގައި ޖެރޮނިމޯ މަޝްހޫރުވެފައިވަނީ ކެރިގެން ކުޅޭ ކުޅިވަރުތަކާއި ގުނާ ނުލެވޭ ގިނަ ފިލައިގެން ދިއުމުންނެވެ. އޭނާ ގެއްލިގެން ދިޔައީ ނިކުމެވޭނެ ގޮތެއް ނެތް ހޮހަޅަތަކުގެ ތެރެއަށް ކަމަށާއި، ހަމައެކަނި ބޭރުން ފެނުނީ ފަހުން ކަމަށެވެ. އަބަދުވެސް މައިނޯރިޓީގައި ހުރި ނަމަވެސް އޭނާ ކާމިޔާބު ކުރީ އިންވާރިއަބަލް ގޮތަކަށެވެ. ނިއު މެކްސިކޯގައި މިއަދާ ހަމައަށްވެސް ޖެރޮނިމޯ ހޮހަޅައިގެ ނަމުން މަޝްހޫރު ތަނެއް އެބައޮތެވެ. އެންމެ ބޮޑު އެއް ވާހަކައަކީ އެމެރިކާއާއި މެކްސިކޯގެ އެތައް ހާސް ސިފައިންނެއް އަހަރަކަށްވުރެ ގިނަ ދުވަހު ބިރުވެރި ގޮތަކަށް ޝިކާރަކުރި ތިރީސް އަށެއްހާ ފިރިހެނުންނާއި އަންހެނުންނާއި ކުޑަކުދިންގެ ކުޑަ ގްރޫޕެއް ލީޑްކުރި ގޮތެވެ. މިގޮތުން އޭނާ ވެގެން ދިޔައީ ހުރިހާ ޒަމާނެއްގެ އެންމެ މަޝްހޫރު އިންޑިއާގެ އިންޑިއާ ދަރިކޮޅުގެ މީހާއަށް ކަމަށާއި އެ ޒަމާނުގެ ދޮންމީހުން ވަޒަންވެރިވި މީހުންގެ ތެރެއިން "މިހާތަނަށް ދިރިއުޅުނު އެންމެ ނުބައި އިންޑިއާ" ގެ ލަގަބު ހޯއްދެވި ކަމަށެވެ އެމެރިކާ."
  
  "އަހަންނަށް އެއްފަހަރަކު ކިޔާފައި އޮތީ "އެވަރ ލިވްޑް ދަ ވޯސްޓް ބިޗް"،" އެލިޝިއާ ވިސްޓްފުލްކޮށް ހަނދާން ކޮށްދިނެވެ."އަހަރެން ހަނދާނެއް ނުވޭ ކާކުގެ ފަރާތުން ކަމެއް."
  
  "ހަމަ އެންމެ ފަހަރަކު؟" ކެންޒީ އަހާލިއެވެ. "މިއީ އާދަޔާ ހިލާފު ކަމެއް".
  
  "ބޮޑަށް ބެލެވޭ ގޮތުގައި އެއީ އަހަރެން." މާއީ ކުޑަކޮށް ހިނިތުންވެލިއެވެ.
  
  "ނުވަތަ އަހަރެން" ޑްރޭކް ބުންޏެވެ.
  
  ދާހްލް ހީވަނީ އޭނާގެ ސިކުނޑި ފަޅައިގެންދާހެންނެވެ. "އާނ، އަހަރެންނަށް ހީވަނީ ހަނދާންވޭހެން..."
  
  "ފޯޓް ސިލް" ޕައިލެޓް ބުންޏެވެ. "ބާކީ ދިހަ މިނެޓް. އަހަރެމެންނަށް ލޭންޑް ކުރުމުގެ ހުއްދަ އެބައޮތް އަދި އެ ސަރަހައްދުގައި ހޫނުގަދަ."
  
  އަމިއްލައަށް ތައްޔާރުވަމުން ޑްރޭކް މޫނު ކުނިކޮށްލިއެވެ. "ހޫނު? އެޑިޓްކޮށްފައިވާ ސްކްރިޕްޓަކުންތަ ކިޔަނީ ނޫނީ ކޮންކަމެއްތަ؟"
  
  "ތިރީގައި ގާތްގަނޑަކަށް އަށްޑިހައެއްހާ މީހުން ތިބޭނެ." ކިނިމާކާ ވަރަށް ކުޑަ ކުޑަދޮރުން ބޭރަށް ބަލަހައްޓައިގެން ހުއްޓެވެ.
  
  "އަހަރެންނަށް ހީވަނީ އޭނާ މާނަކުރަނީ ކަންބޮޑުވާހެން" ޔޯގީ ވާހަކަ ދެއްކިއެވެ. "ނުވަތަ ހަމަލާއެއްގެ ދަށުގައި."
  
  "ނޫން، އޭނާ މާނަކުރަނީ އޭނާގެ ސްޓޭޓަސް،" ސްމިތު އެމީހުންނަށް ކިޔައިދިނެވެ. "މޮޅަށް ތައްޔާރުވެފައި."
  
  ބޯޓު ތިރިއަށް ޖެހި އަވަސް އަވަހަށް ހުއްޓުނެވެ. ގާތްގަނޑަކަށް ވަގުތުން ފަހަތު ކާގޯ ދޮރުތައް ހުޅުވަން ފެށިއެވެ. ކުރިން ވެސް ފޮޅިފައި ތިބި އަދި ފައިމައްޗަށް ތެދުވެ ތިބި ޓީމު އަވަސް އަވަހަށް ނުކުމެގެން ދިޔައީ އިރުގެ އަލިކަމުގެ ތެރެއަށް ކަމަށާއި އެ އަލިން ދިއްލާފައި ހުރި އިރުގެ އަލިން ވިދާލާފައިވާ ކަމަށެވެ. އެމީހުންގެ އިންތިޒާރުގައި ހެލިކޮޕްޓަރެއް އޮތްއިރު، އެ ހެލިކޮޕްޓަރު އެމީހުން ގެންދިޔައީ ފޯޓް ސިލްގެ ސަރަހައްދަށެވެ. އެމީހުން އައުމުން ފޯޓް ސިލްގެ ކާނަލަކު އެމީހުންނަށް ހާލަތު ކިޔައިދިނެވެ.
  
  "އަޅުގަނޑުމެން މިތިބީ ފުލް ކޮމްބަޓް ރެޑިނޭސްގައި. ހުރިހާ ހަތިޔާރެއް ތައްޔާރުވެ، ލޯޑްކޮށް، އަމާޒުކޮށްފައި ހުރެއެވެ. ޖެރޮނިމޯގެ ގަބުރު ވެސް، އަދި އަހަރެމެން މިތިބީ ފިލްމު ކުޅެން ތައްޔާރަށް."
  
  "އަހަރެމެން ފަސް މީހުން ބާކީ." ހައިޑަން ބުންޏެވެ. "އަހަރެން ވަޅުލާ ތަނުގައި އުދުވާނީ ގޮތަކަށް ކުރިއަށް މިދަނީ. އަހަންނަށް ޔަގީން ތިޔަބޭފުޅުންނަށް އެނގިވަޑައިގަންނަވާނެ ހުރިހާ ޕޮޓެންޝަލް އިދިކޮޅު ކުޅުންތެރިންނަށް."
  
  "އަހަރެން ހުރީ ފުރިހަމައަށް ތައްޔާރުވެފައި މެމް. އެއީ އެމެރިކާ ސިފައިންގެ އިންސްޓޯލޭޝަނަކާއި، މެރިން ކޯޕްސްގެ އިންސްޓޯލޭޝަނަކާއި، އެއާ ޑިފެންސް އަދި ފަޔަރ ބްރިގޭޑް ބޭސްއެކެވެ. އަހަރެމެންގެ ހުރިހާ އެންގޭލްއެއް ކަވަރު ކޮށްފި ވާހަކަ ބުނުމުން އިތުބާރު ކުރާތި."
  
  ހޭޑަން ޒޯން އައުޓް ކޮށްލާފައި ތިރީގައި ފޯޓް ސިލް ފެންނަތަން ބަލަން ހުއްޓެވެ. ޑްރޭކް އެ ސަރަހައްދު ސްކޭންކޮށް އެންމެ ފަހު ފަހަރަށް އޭނާގެ ހަތިޔާރު ޗެކް ކުރި އެވެ.
  
  އައި ޝުއަރ އެސް ހެލް ހޯޕް ސޯ.
  
  
  ފަސްވަނަ ބާބު
  
  
  މާހައުލު ކަރަންޓު ކަމުން ކޮންމެ ސިފައިންގެ މީހަކުވެސް ހުރީ ޓެންޝަންގައި ކޮންމެވެސް ވަރެއްގެ ހަނގުރާމައެއް ކުރިމަތިވާނެ ކަމަށް އުންމީދުކޮށްގެންނެވެ. އެ ޓީމު ހިނގާފައި ގޮސް ފުޅާ ކުނި ތަނބުތަކުގެ މެދުގައި ހިނގާފައި ގޮސް އެތައް މަހާނަ ހިލަތަކެއްގެ ތެރޭގައި ހަރަކާތްތެރިވިއިރު، ކޮންމެ ގަބުރުތަކަކީ ވެސް ވެއްޓިފައިވާ ބަޠަލެއްގެ އަރާމު ތަނެކެވެ. ޖެރޮނިމޯގެ ގަބުރު ތަޅާފައިވާ މަގުން ބޭރުގައި އޮތުމުން އެތަނަށް ދިއުމަށް އިތުރު އެތައް މިނެޓެއް ހޭދަވި އެވެ. ހޭޑަން ލީޑް ކުރިއިރު، ކިނިމާކާ ފަހަތު ފަރާތް މައްޗަށް ގެނެސްދިނެވެ.
  
  ވަށައިގެންވާ މާހައުލަށް ހޭނިގެން ޑްރޭކް އަޑުއަހަމުން ދިޔައެވެ. އެހާ ގިނަ އާޓިލަރީ ބެޓޭލިއަންތައް ހުރި ތަން ދުވަހަކުވެސް ހަމަހިމޭންވެފައި ނުވި ނަމަވެސް މިއަދު މީހަކަށް ކިރިޔާވެސް ވައިގެ ތެރޭގައި ފަތެއް ގިސްލާ އަޑު އިވެއެވެ. މުޅި ބޭސްގައި މީހުން މަޑުކޮށްގެން ތިއްބެވެ. އެމީހުން ތިބީ ތައްޔާރުވެފައެވެ. އެ އަމުރު މަތިން ތިރިއަށް ފޮނުވާލީ ވާން އުޅޭ ކަންތައްތަކުގެ ކުރިމަތީގައި ސާބިތުވެ ހުރުމަށެވެ. އެމެރިކާ މީހުންނަށް މޫނެއް ނުގެއްލޭނެއެވެ.
  
  އެމީހުން ހިނގަމުން ދިޔައީ ސްލޭޓް ޖަހާފައިވާ ހަނި މަގެއްގައި ބޫޓު ފަޅައިގެން ގޮސްފައެވެ. މިފަދަ ބޭހެއްގެ ތެރޭގައި ހައި އެލާޓްގައި ތިބުމަކީ އާދަޔާ ހިލާފު ކަމެއް ކަމުގައި ހީވި ނަމަވެސް އެމީހުން ކުރިމަތިލާން ޖެހުނު ގައުމުތަކާއި ޓީމުތަކަކީ އެއްވެސް ކަމެއްގެ ގާބިލްކަން ހުރި ބައެއްކަން ޝައްކެއް ނެތެވެ.
  
  ޑްރޭކް ހިނގައިގަތީ ލޯރެންގެ ކައިރީގައި ކަމަށާއި އޭނާ ޓީމަށް އާ މައުލޫމާތެއް ލިބިއްޖެނަމަ އަޕްޑޭޓް ކުރަމުން ދިޔަ ކަމަށެވެ.
  
  "ފްރާންސް މީހުން އަދިވެސް ހަރަކާތްތެރި. މިވަގުތު އޭގެ ތެރެއިން ދެމީހުން، އިތުރު ކަންތައްތަކެއް ކުރިއަށް އޮތްތަނުގައި."
  
  "އޮކްލަހޯމާ ސިޓީގައި ބަޑިޖެހުމުގެ ރިޕޯޓްތައް. އެއީ އިނގިރޭސިން ކަމަށް ވެދާނެއެވެ. މިހާ ހިސާބުން ބުނަން މުސްތަޙީލު."
  
  އަދި ޖަވާބު: "އާދެ، އަޅުގަނޑުމެންގެ އަތުގައި ފަތަޙަ ކުރުމުގެ ހަތިޔާރުތައް އެބަހުރި. ހަމަ މިތާ. ބޭސްގައި މީހަކު ބަހައްޓައިފިއްޔާ އަހަންނަށް ޔަގީން އަހަރެމެންނަށް އެކަން ހުރަސްކޮށްލެވޭނެކަން."
  
  ޑްރޭކް ލަފާކުރި ގޮތުގައި އެމީހުން ތިބީ ސީލް ޓީމް 7 އިން ރައްކާތެރިވެފައި ކަމަށް ބެލެވޭނެ، އެންމެ ކުޑަމިނުން މިތަނުގައި އެތެރެއިންނެވެ. އެމެރިކާއަށް ވަދެ، ދެން ސިފައިންގެ ސައިޓަކަށް ވަދެވުނު ކަމުގެ ސާދާ ހަގީގަތުން އޭނާއަށް ކޮންމެވެސް ކަމެއް ސީރިއަސް ގޯހެއްކަން އެނގުނެވެ.
  
  މޮހޮރުތައް ފޮނުވީ ކާކު ހެއްޔެވެ؟
  
  ކީއްވެ?
  
  އެމީހުންގެ ގައިޑް އެމީހުން އެހެން، އެއަށްވުރެ ހަނި މަގެއްގައި ގެންދިއުމުން ހައިޑަންގެ ދުވެލި މަޑުކޮށްލިއެވެ. އޭނާ މާގިނައިރުތަކެއް ނުވެ ބައި ޑަޒަންގެ ނިޝާންތަކުގެ ކުރިމަތީގައި މަޑުކޮށްލިއެވެ.
  
  "މި އެއްޗަކީ،" އޭނާ ބުންޏެވެ، "ޖެރޮނިމޯއަށް ނިސްބަތްވާ އެއްޗެކެވެ."
  
  ހަމަގައިމުވެސް އެއީ ބޮޑު ތަނުން އޮޅުން ފިލުވާލެވޭނެ ކަމެއް ނޫނެވެ. ގަބުރުސްތާނަކީ އާދައިގެ މަހާނަ ގަލެއް ނޫން ކަމަށާއި، އެއީ ކެއަރން އެއް ކަމަށެވެ. ގަސްތުގައި އެއްވެސް ޝައްކެއްނެތް ގޮތުގައި 'ޖެރޮނިމޯ' ގެ ނަން ޖަހާފައިވާ މެދުގައި ޖަހާފައިވާ ފޮތިގަނޑެއް ޖަހާފައިވާ ކަޅު ޕިރަމިޑެއްގެ ބައްޓަމަށް އިންސާނުން ހަދާފައިވާ ބޮޑު ހިލަތަކެކެވެ. އެއީ ގަބޫލުކުރަން ދަތި ވަރުގެ ގަދީމީ ތަނެއް ކަމުން އޭގެ ޒަމާނުގައި ވެސް ތަސައްރަފު ފުދިފައިވާ ތަނެއް ކަމަށް ވާން ޖެހެ އެވެ. އޭނާގެ ދެފަރާތުގައި ހުރީ އޭނާގެ އަންހެނުން ޒީ-ޔޭ އާއި އޭނާގެ އަންހެން ދަރިފުޅު އީވާ ޖެރޮނިމޯ ގޯޑްލީގެ ގަބުރެވެ.
  
  ބޮޑު ހަނގުރާމަވެރިޔާގެ ގަބުރު ފެނުމުން ޑްރޭކްއަށް ވައްތަރެއްގެ ރޫޙާނީ ބިރުވެރިކަމެއް އިހުސާސް ކުރެވުނުއިރު، އެހެން މީހުންނަށްވެސް އެކަން އިހުސާސް ކުރެވުނުކަން އެނގުނެވެ. މި މީހާއަކީ ގިނައިން މެކްސިކޯ މީހުންނާ ހަނގުރާމަކޮށް އާއިލާއާއި ބިންތަކާއި ދިރިއުޅުމުގެ ވައްޓަފާޅިއަށްޓަކައި ހަނގުރާމަކުރި ސިފައިންގެ މީހެކެވެ. އާދެ، އޭނާ ބަލިވީ، ހަމަ ކޮޗިސް، ސިޓިންގ ބުލް އަދި ކްރޭޒީ ހޯސް ބަލިވި ފަދައިން، އެކަމަކު އެމީހުންގެ ނަންތައް ގިނަ އަހަރުތަކެއް ވަންދެން ދިރިހުރެއެވެ.
  
  ކުޑަ ކޮނެފައިވާ އުޅަނދެއް ތައްޔާރަށް ހުއްޓެވެ.
  
  ހޭޑަން ބޭސް ކޮމާންޑަރަށް ބޯޖަހާލުމުން އޭނާ އެކްސްކަވޭޓަރު ޑްރައިވަރަށް ބޯޖަހާލިއެވެ. މާގިނައިރުތަކެއް ނުވެ ބޮޑު އެކްސްކަވޭޓަރެއް މަސައްކަތަށް ނުކުމެ ބިޔަ ބިޔަ ކޮތަޅުތައް އުފުލާލައިގެން ކައިރީގައި ހުރި ބިންމައްޗަށް އެތުރިގެން ދިޔައެވެ. ޑްރޭކްއަށް ވެސް އެ ހަޑިހުތުރުތަކާއި އަސްކަރިއްޔާއަށް ކުރެވިދާނެ ތުހުމަތުތައް އެނގޭ ނަމަވެސް ކައިރީގައި އެހާ ގިނަ ސިފައިން ތިބުމުން އެއްވެސް މީހަކަށް އެކަން އެނގޭނެ ކަމަކަށް ނުބެލެވުނެވެ. އެމީހުން ދުވަސްކޮޅަކަށް ފޯޓް ސިލް އާންމުންނަށް ބަންދުކޮށްލާނެ ކަމަށް ބެލެވެ އެވެ.
  
  އޯޑަރުން މިކަން ކުރީ ކިހިނެއް ހެއްޔެވެ؟
  
  ހިތަށް އަރާ... މީގެ އެތައް އަހަރެއް ކުރިން؟ ފަހަރެއްގައި އޭރު އެކްސެސް ފަސޭހަވީ ކަމަށް ވެދާނެއެވެ. ޝައްކެއްވެސްނެތްގޮތުގައި ސަންދޯކެއް ނެތް ހަނީބަލްގެ ފަޅު ގަބުރު ހަނދާންވުމުން ބެކްހޯ ޑްރައިވަރަށް ފަސޭހައިން ކޮނެލުމަށް ހެއިޑަން ބުންޏެވެ. އެ ޓީމުން ބަލަމުން ދިޔައީ ވަޅުގަނޑު ފުންވެ ބިންގަނޑު އުސްވަމުން ދިޔަތަނެވެ.
  
  އެންމެ ފަހުން އެކްސްކަވޭޓަރު ހުއްޓި ދެ މީހަކު ފުންމާލީ ވަޅުގަނޑުގެ ތެރެއަށް އެންމެ ފަހުގެ ބިންކޮޅުތައް ނަގަން.
  
  ޑްރޭކް މަޑުމަޑުން ވަޅުގެ އަރިމައްޗާ ދިމާއަށް ހިނގައިގަތެވެ. އަލީޝާ އޭނާއާއެކު ވައްކަން ކުރިއެވެ. ހީކުރި ގޮތަށް ކިނިމާކާ ފަހަތަށް މަޑުކޮށްލީ އެންމެ ފުލުގައި ނިމޭކަށް ބޭނުމެއް ނޫނެވެ. އެ ދެމީހުން ސަންދޯކުގެ ފުށްގަނޑު ބިންމަތިން ސާފުކޮށް، އެކްސްކަވޭޓަރުގެ ބާލިދީގައި ޖައްސަން ޖެހޭ ރޯނުތައް އުފުލުމަށް ގޮވާލިއެވެ. އިސާހިތަކު ސަންދޯއް މަޑުމަޑުން މައްޗަށް އަރަން ފެށުމުން ޑްރޭކް އަނެއްކާވެސް ވަށައިގެން ބަލާލިއެވެ.
  
  އޭނާއަށް އެނގުނީ ހުރިހާ ތަނެއްގައި ވެސް ސްޓޯއިކް މޫނުތަކަކާއެކު ކޭމްޕް ވަށައިގެން ތިބި މީހުން ތިބިކަން. މިހާރު އޭނާއަށް ފަތިސްވާން ފެށީ އެއްވެސް ހަނގުރާމައެއް ނުވާނެ ކަމެވެ. ޖެރޮނިމޯގެ ސަންދޯއް ފަރުވާތެރިކަމާއެކު ބިންމައްޗަށް ތިރިކޮށްފައި ހުރިއިރު، ކުދިކުދި ހިލަތަކާއި ބިންގަނޑުތައް ފުނޑުފުނޑުވެގެން ދިޔައެވެ. ހައިޑަން ބެސްޓް ކޮމާންޑަރަށް ބަލާލިއިރު އޭނާ ކޮނޑު އަރުވާލިއެވެ.
  
  "ތި ޕާޓީ އޭޖެންޓް ޖޭ. އަޅުގަނޑަށް އަންގަވާފައި މިވަނީ ކަލެއަށް ބޭނުންވާ ހުރިހާ އެއްޗެއް ފޯރުކޮށްދިނުމަށެވެ."
  
  ކޮނެގެން އުޅޭ މީހުންގެ ތެރެއިން އެކަކު ސަންދޯކުގެ ފުރާޅު ހުޅުވާލުމާއެކު ހައިޑަން ކުރިއަށް ޖެހިލިއެވެ. އެ ޓީމުން ވަނީ ލީޑު ނަގާފައެވެ. ފުށްގަނޑު އުފުލިގެން ދިޔައީ ހައިރާން ކުރުވަނިވި ފަސޭހައިންނެވެ. ޑްރޭކް ފްރޭމްގެ މަތިން ފޮށީގެ އަޑިއަށް ނަޒަރު ހިންގާލިއެވެ.
  
  ތިބާގެ ހަޔާތުގައި ލިބުނު އެންމެ ބޮޑު އެއް ހައިރާންކަން ބަލާށެވެ.
  
  
  * * *
  
  
  ހިނދުކޮޅަކަށް ފިނިވެފައި ހުރެ ހައިޑަން ދުރަށް ޖެހިލިއެވެ؛ އެ މިޝަން ހަނދާން ނެތިގެން، އޭނާގެ ދިރިއުޅުން ހަނދާން ނެތިގެން، ސިކުނޑި ހިލައަކަށް ބަދަލުވުމުން އޭނާގެ ރައްޓެހިން ކުއްލިއަކަށް ދިޔައީއެވެ.
  
  ދުވަހަކުވެސް...
  
  އެއީ މުސްތަޙީލު ކަމެކެވެ. މިއީ ހަމަ ޔަގީނުންވެސް ތެދެކެވެ. އެކަމަކު ދުރަށް ބަލާލަން ނުކެރުނެވެ.
  
  ޓައިޓެނިއަމް ބްރެކެޓެއްގައި ޖަހާފައިވާ ސަންދޯކުގެ ތެރޭގައި ޒަމާނީ ޑިޖިޓަލް ސްކްރީނެއް ތަޅުވާފައި ހުރިއިރު، އެމީހުން ބަލަން ތިއްބާ އެ ސްކްރީނަށް ދިރުމެއް ލިބުނެވެ.
  
  ސްޕީކަރުތަކުގެ ތެރެއިން ނިކުމެގެން ދިޔައީ މުޑުދާރު ހިނިގަނޑެކެވެ. ހޭޑަން އާއި އެހެން މީހުން ފަހަތަށް ވެއްޓިގަތީ ބަސްހުއްޓެވެ. އާޓިފިޝަލް ހެއްވާ އަޑުތައް ފުރިހަމަ ކުރެވިފައިވާ ސްކްރީނުން ގުގުމާލިއިރު، ގިނަ އަދަދެއްގެ ކުލަތައް އެ ސްކްރީން ފުރިގެން ދިޔައިރު، ފްލެޝް އަށް ފަހު ފްލެޝް އެއް ތަރިތަކުން ބޭރަށް މަޝްރޫމް ވަމުން ދިޔައެވެ. ޓީމުގެ ހޭވެރިކަން އަންނަން ފެށުމުން ޑްރޭކް އެމީހުންނާ ދިމާއަށް އެނބުރިލިއެވެ.
  
  "އެއީ ތެދެއްތަ... އައި މީން... ވަޓް ދަ-"
  
  ދާލް ގާތަށް އައީ ރަނގަޅަށް ބަލާލުމަށެވެ. "ނިކަމެތި މުސްކުޅި ޖެރޮނިމޯ އަދިވެސް މިތާ އެބަހުރިތަ؟"
  
  ހައިޑަން އޭނާ ދަމައިގަތެވެ. "ފަރުވަތެރިކަމާއެކު! މިކަމުގެ ހުރިހާ މާނައެއް ނުވިސްނޭތަ؟"
  
  ދަހުލް ލޯ މަރާލިއެވެ. "މީގެ މާނައަކީ އަޅުގަނޑުމެންނަށް ފޮށިގަނޑެއްގެ ބަދަލުގައި މީހަކު ދޫކޮށްލީ ސްކްރީނެއް. މިއީ ހަތިޔާރެއް ކަމަށް ހީކުރަންތަ؟"
  
  "އޯޑަރ އިން މިކަމުން ދޫދީފައެއް ނުވޭ،" ހޭޑަން ބުންޏެވެ. "ކުޑަމިނުން ނާޒީ ހަނގުރާމަވެރިންގެ ވާހަކަ ދައްކާއިރު ނޫން. މާނައަކީ އަމުރަކީ-"
  
  އެހެނަސް އެ ހިނިގަނޑު ހުއްޓުނީ އެވަގުތުއެވެ.
  
  ހީޑަން ފިނިވެގެން ދިޔައީ ކުރާނެ ކަމެއް ނޭނގިގެންނެވެ. އޭނަ ތިރިއަށް ބަލާލީ ޑަކްކޮށް ފޮރުވަން ތައްޔާރަށެވެ. އޭނަ ހުރީ ލޯރެންގެ ކުރިމަތީގައެވެ. އޭނާ އެދެނީ ކިނިމާކާ އާއި ޑްރޭކް އަދި ޑާލް އެހާ ޑޭމް ކްލޯސް ނުވުމަށެވެ. އޭނާ...
  
  ސްކްރީންގައި ލޯގޯ ވިދާލިއިރު ކަޅުކުލައިގެ މައްޗަށް ގަދަ ރަތްކުލައެއް ވިދާލިއިރު، ސިކުނޑީގައި ލޭގެ ރޮނގެއް ފިޔަވައި އެހެން އެއްޗެއް ނެތެވެ.
  
  "މިއީ އޯޑަރުގެ ލޯގޯ" އަލީޝާ ބުންޏެވެ.
  
  އަހަންނަކަށް ނުވިސްނޭ،" މޭ އެއްބަސްވިއެވެ. "އެމީހުންނަށް އެ ސްކްރީން ޖައްސާނީ ކިހިނެއް ހެއްޔެވެ؟ އަދި އަދިވެސް ކިހިނެއް ޙަރަކާތްތެރިވާނީ؟"
  
  "އެމީހުން އެކަން ނުކުރީ،" ޔޯގީ ބުންޏެވެ.
  
  ލޯގޯ ފަނޑުވެގެން ގޮސް ހައިޑަން އެހެން ހުރިހާ ކަމެއް ސިކުނޑިން ބޭރުކޮށްލިއެވެ. ކަޅު ސްކްރީން އަނެއްކާވެސް ފެނިގެން ދިޔައިރު އާޓިފިޝަލް ގޮތަކަށް ތިރިކޮށްފައިވާ އަޑެއް ސްޕީކަރުތަކުގެ ތެރެއިން ޗިސްވާން ފެށިއެވެ.
  
  "ވެލްކަމް ޓު ޔޫ ނައިޓްމޭރ، ބޯއީސް އެންޑް ގާލްސް" އޭގައި ލިޔެފައި އޮތުމުން ދެން މަޑުޖެހުމެއް ލިބުނީ ފިއްތާލެވިފައިވާ ހެއްވާ ވާހަކައެކެވެ. "ބަނޑުހައިހޫނުކަމުން ސަލާމް ކުރާއިރު، އެންމެ ފަހުގެ ދެ އަސްވެރިންނަކީ އެ އެންމެންގެ ތެރެއިން އެންމެ ނުބައި މީހުންކަން އެނގެން ޖެހޭނެ. ބަނޑުހައިހޫނުކަން ފަހަތަށް ނުޖެހިއްޖެނަމަ މަރު އަންނާނެ! ހާ، ހާ. ހާ، ހާ، ހާ."
  
  ހޭޑަން ވަގުތުކޮޅެއް ހޭދަކޮށްލީ ކޮން ޓްވިސްޓް މައިންޑަކާއި ޓްވިސްޓްޑް އިމޭޖިނޭޝަނެއްގެ ސަބަބުން މި ދޮގު ވާހަކައެއް އުފެދިގެން ދިޔައީ ހެއްޔެވެ؟
  
  "ދެން ހިނގާ ސީދާ ޕޮއިންޓަށް ދާން. ތިންވަނަ އަސްވެރިޔާ ތިޔަ އެންމެން ނައްތާލުމަށްވުރެ ރަނގަޅުވާނެއެވެ. ބަނޑުހައިހޫނުކަމުން އެކަން ކުރަނީ، އަހަރެން ތެދެއްތަ؟ "- ކުރިއަށް ގެންދިޔައީ ގުޓަރަލް އަޑުންނެވެ. "އަދި މިހާރު އިލެކްޓްރޯނިކް ޒަމާނަށް ބަދަލުވެއްޖެއްޔާ އެކަން ވާނީ ވަރަށް ވަރަށް އަވަހަށް. ދުވަހަކުވެސް ސްޓްރާސްކް ލެބްސްގެ ވާހަކަ އަޑުއަހާފައިވޭތަ؟"
  
  ހައިޑަން މޫނު ކުނިކޮށްލަމުން ވަށައިގެން އަވަސް އަވަހަށް ބަލާލަމުން ބޭސް ކޮމާންޑަރުގެ މައްޗަށް އަނބުރާލިއެވެ. އޭނާ ބޯޖަހާލަމުން ވާހަކަ ދައްކަން އުޅެނިކޮށް އަޑު ކުރިއަށް ދިޔައެވެ.
  
  "މިއީ ދުނިޔެއާ ހަވާލުވުމަށް ނަރަކައަށް ވަދެފައިވާ އެންމެ ބޮޑު އެއް ކޮންގްލޯމެރޭޓް. ބާރު. ނުފޫޒު. ބޮޑު މުއްސަނދިކަމެއް، އެމީހުން އެ ހުރިހާ ކަމެއް ބޭނުންވެގެން ބޮޑެތި ލީގުތަކަށް ބަދަލުވާން ފަށައެވެ. އެމެރިކާ ސަރުކާރުން ދާދި ފަހުން ވަނީ ސްޓްރާސްކް ލެބްސް އަށް އިތުބާރު ކޮށްފައެވެ."
  
  އޭގެ މާނައަކީ ކޮބައި ހެއްޔެވެ؟ ހައިޑަން އެކަމާ ވިސްނާލިއެވެ. އަދި ކިހާ ފަހުން ހެއްޔެވެ؟
  
  "މިތަނާ މާ ދުރުގައި ނޫން ޓެކްސަސްގެ ޑަލަސްގައި ސްޓްރާސްކްގައި ބަޔޮލޮޖިކަލް ޓެސްޓިން ލެބޯޓްރީއެއް ހުރެއެވެ. އެމީހުން އުފައްދަނީ ބޭހާއި ބަލިމަޑުކަމާއި ޝިފާއާއި ހަތިޔާރެވެ. އެމީހުން ގަމު ދުއްވައެވެ. އެތަނުގައި މަރުވާ އިންފެކްޝަނެއް، ދުނިޔެ މަރާ ވައިރަހެއް، ނާރު ގޭސް ކެނިސްޓަރެއް، ނުވަތަ އާ ބަޔޮލޮޖިކަލް ހަތިޔާރެއް ހުރިނަމަ، ޑަލަސްގައި ހުންނަ ސްޓްރާސްކްގައި އެ އިންފެކްޝަނެއް އޮންނާނެ އެވެ. އަކުރުން އަކުރަށް،" އޭނާ ގިސްލަމުން ބުންޏެވެ، "އެއީ ޖެނެރަލް ސްޓޯރެއް."
  
  ހައިޑަން ބޭނުންވީ ހަމަ އެތަނުން އެކަން ހުއްޓުވާށެވެ. ކަންތައްތައް ދިޔައީ ވަރަށް ދެރަ މިސްރާބަކަށް.
  
  "ބަޔޮލޮޖިކަލް ލެބޯޓްރީ މިވަނީ ޓާގެޓަކަށް ވެފައެވެ. ބަނޑުހައިހޫނުކަން ދޫކޮށްލާނެއެވެ. ތިބާގެ ބާވަތްތަކާއި ދުނިޔޭގެ އެކި ކަންކޮޅުތަކުގައި ހުރި ބާވަތްތައް ފަޅައިގެން ގޮސް މަރުވާނެއެވެ. އެއީ ގަސްތުގައި ވަކި ބާވަތެއްގެ ބާވަތަކަށް އަމާޒުކޮށްގެން އިންސާނުން އުފައްދާ ވިހައެއް ކަމަށާއި، އެކަން ހުއްޓުވޭކަށް ނެތް ކަމަށް ވެސް ވިދާޅުވި އެވެ. އަޅުގަނޑުމެންނަކީ އެންމެ ފަހުގެ ޙުކުމްގެ ތަރުތީބެވެ. އަދި ބުނިހެން މިއީ ކަލޭގެ ހުވަފެން."
  
  ރެކޯޑިން ހުއްޓުނެވެ. ދުނިޔެއާއި އޭނާގެ މައްސަލަތައް މުޅިން ނޭނގިގެން ހައިޑަން ލޯ މަރާލަމުން ބަލަހައްޓައިގެން ހުއްޓެވެ. މި އޯޑަރުގައި އަމާޒުކޮށްފައިވަނީ ބާވަތްތައް ތަޣައްޔަރުވެފައިވާކަން ފާހަގަކޮށް ހުރިހާ ސާމާނެއް ނައްތާލަން ރާވާފައިވާ ބަޔޯލެބަކަށް ނަމަ، ދެން...
  
  އެއީ ވެދާނެ ކަމެކެވެ. އަދި ޕްރޮބަބަލް. ޝައްކެއްވެސްނެތްގޮތުގައި މިބަލީގެ އަސަރު ފަސްގަނޑަށް ވެސް ކުރާނެ ކަމަށާއި، އެހެންކަމުން ދެން ދުވަހަކުވެސް ކާން ލިބޭ ބާވަތްތަކެއް ނުހެދޭނެ ކަމަށެވެ.
  
  ދެން ކުއްލިއަކަށް އަނެއްކާވެސް ސްކްރީނަށް ދިރުމެއް ލިބުނެވެ.
  
  "އޯހް، އަދި މިހާރު އަޅުގަނޑުމެން މި އުޅެނީ އިލެކްޓްރޯނިކް ޒަމާނުގައި، އަޅުގަނޑު މިކަން ދަންނަވާލަން. މި ސަންދޯއް ހުޅުވައިގެން، މި ރެކޯޑިންގ ފެށުމުން، މުޅި ކަންތައް ހަރަކާތަށް ސެޓްކޮށްލަނީ- އިލެކްޓްރޯނިކް ގޮތަކަށް!"
  
  
  ހަވަނަ ބާބު
  
  
  ފޯޓް ސިލް މެޗަށް ވަދެގެން ދިޔައެވެ. ބޭސް ކޮމާންޑަރު ހަޅޭއްލަވައިގަތީ ޓެކްނީޝަނަކު އައިސް ސަންދޯކުގެ ތެރެއިން ރެކޯޑިން އާއި ސްކްރީން އަދި އެހެން އެއްޗެއް ޑިސަސްޓެމްބަލް ކޮށްލުމަށެވެ. ހޭޑަންއަށް ތިރީގައި މުސްކުޅި ހެދުމާއި ކަށިތަކުގެ ބަންޑަލްތައް ފެނުމުން ގަބޫލުކުރަން ޖެހުނީ އޯޑަރުން ފަސޭހައިން އެތެރޭގައި ސްކްރީނެއް ބަހައްޓައިގެން މީހަކު ހޯދުމަށް ދޫކޮށްލާފައިވާ ކަމަށެވެ. އެމީހުން ސަންދޯއް ހުޅުވާލި ހިސާބުން ބޭސްގެ ވައިފައި އާއި ގުޅިފައިވާ ސިގްނަލް ނިވިދާނެ ހެއްޔެވެ؟
  
  އެކަން ގަބޫލުކުރަން އެބަޖެހޭ. އެ ޕްރިންޓްއައުޓުން ފާހަގަކުރެވުނީ ރެކޯޑިން ފެށުނު ދުވަހެވެ. ބޮޑަށް ބެލެވޭ ގޮތުގައި ސެންސަރުތައް ވެސް ބައިވެރިވި އެވެ. މިހުރިހާ ކަމެއް ކުރި މީހަކީ ޓެކް ސޭވީ މީހެކެވެ. އެކަމުގެ ސަބަބުން އިތުރު ސުވާލެއް އުފެދުނެވެ.
  
  "މީގެ ފަންސާސް އަހަރު ކުރިން ނާޒީ ހަނގުރާމައިގެ ކުށްވެރިންގެ ކިބައިން މިހާރާ ހަމައަށް އަޅުގަނޑުމެން ހަމަ ކުރިއަށް ފުންމާލީތަ؟"
  
  "އަހަންނަކަށް ނުވިސްނޭ،" ސްމިތު ބުންޏެވެ.
  
  އެ ޓީމު ޖެރޮނިމޯގެ ގަބުރާ ދުރަށް ގޮސް އެހެން މީހުންނަށް ބައިވެރިވުމުގެ ފުރުސަތު ދިނުމަށް ފަހު މިހާރު ތިބީ ގަސްތަކުގެ ދަށުގައި ގްރޫޕެއްގެ ގޮތުގަ އެވެ.
  
  "އަހަރެން ހީކުރީ އެއީ ކިތަންމެހާވެސް ސާފު ކަމެއް ކަމަށް،" ހޭޑަން ބުންޏެވެ. "އެ ފިރިހެންމީހާ ބުނީ އަހަރެމެން މިތިބީ އެންމެ ފަހުގެ ޙުކުމްގެ ތަރުތީބު ކަމަށެވެ. އެމީހުން އަދިވެސް އެބަތިބި."
  
  ބޭސް ކޮމާންޑަރު ކައިރިވެލިއެވެ. "އެހެންވީމަ މީހުން، އަޅުގަނޑުމެންގެ ޕެރިމިޓަރު ޗެކްކުރުން ޑަބަލްކޮށް ޓްރިޕްލް ކޮށްފިން. ތިބާގެ ޚާއްޞަ ބާރުތަކުގެ ދުޝްމަނުންގެ އެއްވެސް އަލާމާތެއް ނެތެވެ. ހީވަނީ އެމީހުންނަށް މިފަހަރު ސާފުކޮށް މާކްސް ގެއްލުނީހެން އަދި އަހަރެން ހަގީގަތުގައިވެސް އެމީހުންގެ މައްޗަށް ކުށްވެރިވީހެން. މިތަނުގައި ވަރަށް ގިނަ ފަޔަރޕަވަރ އެބަހުރި." ކިއްލާގެ ވަށައިގެން ތިބި ސިފައިންނަށް އިޝާރާތް ކުރިއެވެ.
  
  "މީގެ މާނައަކީ އެ ގަބުރުން އައި ސިގްނަލް އެހެން ތަންތަނުގައި ބްރޯޑްކާސްޓް ނުކުރެވުނު ކަމަކަށް ނުވާނެ،" ލޯރެން ފާހަގަކުރި އެވެ. "ކޮންމެ އަދަދެއްގެ މީހުންނަށް އެއް ސިފައެއްގައި ނުވަތަ އަނެއް ގޮތަކަށް ފެނިދާނެ."
  
  "މިއީ ތެދެއް ނަމަވެސް،" ކޮމާންޑަރު ބޯޖަހާލަމުން ބުނީ، "އަހަރެމެންނަށް މިކަމާ ގުޅޭގޮތުން ކުރެވޭނެ މާބޮޑު ކަމެއް ނެތެވެ. މިހާރު އަޅުގަނޑުމެންނަށް ކުރެވޭނެ ކަމަކީ ސްޓްރާސްކް ލެބްސް އަށް ގުޅައިގެން އެމީހުން ބުނާ ފަދައިން މި ކުދިންނަށް އިންޒާރު ދިނުމެވެ."
  
  އޭނާ އިޝާރާތްކުރީ ކައިރީގައި ހުރި މީހަކަށް ކުރިންވެސް ފޯނު ކަންފަތުގައި ފިރުމާލައިގެން ހުރި މީހަކަށެވެ.
  
  ސެކްރެޓަރީ ކްރޯއަށް ގުޅަން ޖެހޭކަން ހޭޑަންއަށް އެނގުނު ނަމަވެސް ސިފައިންގެ މީހާގެ ކޯލް ލައުޑްސްޕީކަރުން އައުމުން ދުރުހެލިވެ، ނިމުމެއް ނެތް ބީޕްގެ އަޑުން ސްޕީއާރ ޓީމުން ކަންބޮޑުވެފައި ވަށައިގެން ބަލާލިއެވެ.
  
  "މިއީ 24 ގަޑިއިރު މުވައްޒަފުން ތިބޭ ލެބޯޓްރީއެއް،" ބޭސް ކޮމާންޑަރު ވިދާޅުވި އެވެ. "ސިފައިންނާއި ވައިޓް ހައުސްއަށް ކޯލް ކޮށްގެން. ކިހާ ދެރަ ކަމެއް ހާމައެއް ނުކުރެވޭ." އޭނާ ކުށްވެރިކުރީ ރިންގުވަމުން ދިޔަ ފޯނުގެ މައްޗަށެވެ.
  
  "ކަލޭ ބޭނުމެއް ނޫން." ހައިޑަން ބުންޏެވެ. "ލޯކަލް އޮތޯރިޓީތަކާ ގުޅިދާނެތަ؟ އެމީހުން ސްޓްރާސްކަށް ފޮނުވައިގެން އަހަރެމެން ދަތުރު ކުރަމުންދާ ވާހަކަ ބުނަން."
  
  "ހަމަ އެވަގުތު އޭޖެންޓް ޖޭ."
  
  ހެލިކޮޕްޓަރާއި ދިމާއަށް ދުއްވައިގަތެވެ. "އަހަރެމެން ޖެހޭނީ ޑަލަސްއަށް ދާން! މިހާރު! "
  
  
  ހަތްދިހަ ހަތްވަނަ ބާބު
  
  
  ކޮމްޕިއުޓަރ ޓާމިނަލަށް ފްލެޝް ޑްރައިވް ދެއްކުމުގެ ކުރިން ވެސް ކަރީން އޭނާއަށް މުހިންމު އެއްޗެއް ވަޒަން ނުކުރެވޭހާ ގިނަ ވަގުތު ހޭދަކުރިއެވެ. ޓައިލަރ ވެބްގެ މުއްސަނދިކަމާއި ނުފޫޒު ހުރި މީހަކަށް އޭނާގެ ކޮމްޕިއުޓަރުގައި ކޮންމެ ޓެކްނޮލޮޖީއެއް އިންސްޓޯލް ކުރެވޭނެކަން އޭނާއަށް ރަނގަޅަށް އެނގެއެވެ - ޚާއްޞަކޮށް އޭނާ އަހަރުތަކެއް ވަންދެން ޖަމާކުރި ހުރިހާ ހަޑި ސިއްރުތަކެއް ހިމެނޭ ޓެކްނޮލޮޖީއެކެވެ.
  
  އަދި މިއޮތީ އޭނައެވެ.
  
  ޒުވާން އަންހެނެކެވެ. ކޮމްޕިއުޓަރު. ފްލެޝް-ކާޑް.
  
  މީގެ ކުރިން އެމީހުން އަހަންނަށް ކިޔާފައިވަނީ ކިތައް ނަން ހެއްޔެވެ؟ ޑޭޓާ އާއި އެކު އަންހެން ކުއްޖެއް. ބޯ ވެބެއްގައެވެ. ޚަކާޒު.މާކުރިން، ދުރު، އެކަމަކު އަދިވެސް ގުޅުންހުރި.
  
  ޑީނޯ އާއި ވޫ ކޮޅަށް ހުރެ ބަލަން ތިބިއިރު، ގޭގެ ސަރވޭލަންސް ކުރިންވެސް ވީހާވެސް ރަނގަޅެވެ. އެމީހުންގެ އަތުގައި ކޮންމެ އެޕްރޯޗަކަށް ސެންސަރުތަކާއި ހާޑް އަދި ސޮފްޓް އިވެކުއޭޝަން ހާލަތްތަކަށް ބެކަޕް ސްޓްރެޓެޖީތަކާއެކު ޕްލޭންތައް ހުއްޓެވެ. މި ތިން ސިފައިންގެ ވެސް މިވަގުތު ހާލު ސީރިއަސް - ސެން ފްރެންސިސްކޯގައި ހިނގުމުން ތަޅައި، ޒަހަމްކޮށް، މަޑުމަޑުން ރަނގަޅުވަމުންނެވެ. އަދި ހޫނު، ބަނޑުހައިވެ، ފައިސާގެ ދަތިކަން ވެސް ކުރިމަތިވި އެވެ. ކަރީންގެ ގެރެންޓީގެ ދަށުން އެމީހުން ހުރިހާ ކަމެއް ބެޓް ކުރަނީ އެކަމުގެ މައްޗަށެވެ. އެންމެ ފުރަތަމަ ދުވަހުން ފެށިގެންނެވެ.
  
  "މިއީ ތިމާގެ އަގު ސާބިތު ކުރަންވީ ވަގުތު،" ޝިފާ ބުންޏެވެ.
  
  އޭނާގެ ފުރަތަމަ އަހަރުތަކުން ދުވަހަކުވެސް އޭނާ ދޫކޮށްލާފައެއް ނުވެއެވެ؛ގިނަ ދުވަސްތަކެއް ވަންދެން އޭނާ ދުނިޔެއަށް ފުރަގަސް ދިނެވެ. އަމިއްލަ ނަފްސު ނައްތާލުމަކީ ކައްފާރާގެ އެއް ގޮތެވެ.
  
  "އަހަރެމެން ކަލޭ ގަބޫލުކުރަން" ދީނޯ ބުންޏެވެ.
  
  ފްލެޝް ޑްރައިވް ވައްދައިގެން ބޮޑު ސްކްރީނަށް ބަލަން ހުރެ ޝަބާ ހިނިތުންވެލިއެވެ. ވީހާވެސް އަވަހަކަށް ހުރިހާ ކަމެއް ޑިޒައިން ކުރިއިރު، މިހާރު ސްކްރީނުގައި ޕްރޮމްޕްޓް ދިއްލާލުމުން އެއްގޮތަކަށްވެސް ލަސްވުމެއް ނެތެވެ:
  
  ކުރިއަށްގެންދިޔުން?
  
  ޑޭމް ރައިޓް.
  
  އިށީނދެ އޭނާ މަސައްކަތަށް ނުކުތެވެ. ކީބޯޑް ތެޅެމުން ދިޔައިރު، އިނގިލިތައް ވިދާލިއިރު، ސްކްރީން ވިދާލިއެވެ. އެ ހުރިހާ އެއްޗެއް އެއްފަހަރާ ހޯދޭނެ ކަމަށް ނުވަތަ ވިސްނޭނެ ކަމަށް ވެސް އޭނާ ހީއެއް ނުކުރި- އެތަނުގައި އެތައް ގިގަބައިޓްތަކެއްގެ މައުލޫމާތު ހުރި- އަދި އެހެންވެ ޑްރައިވް ލޯޑް ކުރުމުގެ ކުރިން ހުރިހާ ކަމެއް ވީހާވެސް އަލްޓްރާ ސެކިއުރިޓީ ކޮށްލީ އެވެ. އަދި ލޮސް އެންޖެލިސްގައި މަދު އޮފްޝޯ އެކައުންޓަކާއި ދެތިން އެކައުންޓެއް ހުޅުވައި، އެ އެކައުންޓަށް އަވަހަށް ކޮންމެވެސް ވަރަކަށް ފައިސާ ޖަމާކުރެވިދާނެ އެވެ. ހަމަގައިމުވެސް، ސްޕީއާރގައި އުޅުނު ދުވަސްވަރުގެ ހުރިހާ ކަމެއް ހަނދާން ނެތުނެވެ؛ އެއީ ވެބް މަރުވުމަށްފަހު ހިނގި ކަންތައްތަކަކީ މި މައްސަލައަށް ބާރުފޯރުވާ ކަމެއް ކަމަށް ވެދާނެ އެވެ.
  
  މިވަގުތު ތައުޑްރީ އެކަމަކު ނުބައި ލިޔެކިޔުންތަކަށް އަޅާނުލާ މާލިއްޔަތަށް ފޯކަސްކޮށްގެން އިނގިލިތަކާއި ސްކްރީން މައުލޫމާތުގެ ވިއްސާރައަކަށް ބަދަލުކޮށްލިއެވެ. ޑިނޯ ނޭވާ ހާސްވެގެން ދިޔައީ އޭނަ ކުރިއަށް ދާން އުނދަގޫވަމުންނެވެ.
  
  "ޑޭމް އިޓް، އަހަރެން ހީކުރީ އަހަރެންނަކީ ސޮނިކްގައި ޖީނިއަސް މީހެއް ކަމަށް. އައި ބެޓް ޔޫ މެކް ދަ ޕްރިކްލީ ލިޓްލް ޝިޓް ޝޫޓް އޮލް އޯވަރ ދަ ޕްލޭސް، ހޫމް؟"
  
  "ސޮނިކް އެނގޭތަ؟ މާސްޓަރ ސިސްޓަމް ނުވަތަ މެގަ ޑްރައިވް އިން ހެއްޔެވެ؟ އަހަރެމެން އެންމެން މިކަމަށް މާ ޅައެއް ނޫންތަ؟"
  
  ދީނޯއަށް ހީވީ ޙައިރާންވެފައެވެ. "ޕްލޭސްޓޭޝަން، މީސްމީހާ. އަދި ރެޓްރޯ ރަނގަޅު."
  
  ހިނިތުންވެލަން މަޖުބޫރު ކުރަމުން ކަރީން ބޯ ހޫރާލިއެވެ. "އޯ ޔެސް، އިޓްސް ޓޯޓަލީ ރެޓްރޯ، މޭން."
  
  މާލީ ފައިލްގެ ތެރެއަށް ފުންކޮށް ކޮނެގެން ދިޔައިރު، ވަރަށް އަވަހަށް އެކައުންޓް ނަންބަރުތަކާއި، ސޯޓް ކޯޑްތަކާއި، ކީ ކޮމާންޑްތައް ހޯދިއެވެ. އެކަމަނާއަށް ސޯސް ބޭންކުތައް ފެނުނުއިރު، އޭގެ ތެރެއިން ގިނައީ ކަނޑުގެ ސަރަހައްދުންނެވެ. އެކަމަނާއަށް ފެނުނީ ހަތްދިހަ ފަސް އަށް ވުރެ ގިނަ ތަފާތު އެކައުންޓެވެ.
  
  "ވަރަށް ފުރިހަމަ."
  
  ދީނޯ ގޮނޑިއެއް ދަމައިގަތެވެ. "އާނ، އަހަރެންނަށް އުނދަގޫވަނީ އެ ދެމީހުންގެ ޓްރެކް ބެލެހެއްޓުމަށް. އަދި ދެމީހުންވެސް ތިބީ ހުސްކޮށް!"
  
  ކޮންމެ އެކައުންޓެއް ޗެކްކުރަން ވަގުތު ނުލިބޭކަން ކަރީންއަށް އެނގެއެވެ. އެކަން ކަނޑާލާފައި އެންމެ ރަނގަޅު ގޮތް ހޮވަން އޭނަ ބޭނުންވިއެވެ. ފަންނުވެރިކަމާއެކު ކުރިން ވެސް ލިޔެފައި އޮތީ ފައިލް ތެރެއިން ގޮސް އެންމެ ގިނަ އަދަދު ހުރި އެކައުންޓްތައް ހައިލައިޓް ކުރާނެ ސާދާ ޕްރޮގްރާމެކެވެ. މިހާރު ދޫކޮށްލާފައި ފަސް ސިކުންތު މަޑުކޮށްލިއެވެ.
  
  އެ ތިން ވިދާ ކަޅުކުލައިގެ ރޮނގު ފެންނަނީ އުއްމީދީ ގޮތަކަށެވެ.
  
  "ހިނގާ ބަލާލަން."
  
  ފުރަތަމަ އެކައުންޓް ދިއްލިއްޖެއެވެ. އެއީ ކޭމަން އައިލެންޑްސްގައި ބިނާވެފައިވާ، ބޭނުން ނުކުރާ، އަދި ތިރީސް ހާސް ޑޮލަރުގެ ބެލެންސް ދައްކާފައިވާ ތަނެކެވެ. ކަރީން ލޯ މަރާލިއެވެ. ސަމާސާ ކުރަނީ ކަންނޭނގެ! ސެއިންޓް ޖަރމައިންގެ ޚަޒާނާ ހޯދުމަށް ވެބް އެންމެ ފަހުން ގުޅުން ކަނޑާލިކަން އެނގޭ - އޭނާ އެކަނި ގޮސް، ފާހަގަ ނުކުރެވި ހުރެ ނިމުމާ ގާތަށް ލަޝްކަރެއް ހޯދުމަށް ބޮޑެތި ފައިސާތަކެއް ހޭދަކޮށްފައިވާކަން، އެންމެ ފަހުގެ ހެޔޮކަން ހޯދުމަށް އެތައް ހާސް ރުފިޔާއެއް ދީފައިވާކަން، - އެކަމަކު އޭނާގެ އެކައުންޓްތައް އެހާ ފުރިހަމަވާނެ ކަމަށް އޭނަ ހީވެސް ނުކުރެއެވެ.
  
  ކޮންމެ ގޮތެއްވިޔަސް، އޭނާ އަވަހަށް ތިރީސް ހާސް ފައިސާ ފޮނުވީ، ކުރިން ހުޅުވާފައިވާ ލޯކަލް ލޮސް އެންޖެލިސް ބޭންކް އެކައުންޓަށެވެ.
  
  އެއީ ރިސްކު ބޮޑު ކަމެއް ނަމަވެސް އަވަސްވެއްޖެނަމަ ފައިސާ ނަގައިގެން ގެންދެވޭނެ. އެކައުންޓަށް މީހަކު ޖާސޫސް ކުރަމުން ދިޔަ ނަމަ، އޭގެ ބެލެންސް ދަށްވުމުން ނާދިރު ކަމަކަށް ހީވި ނަމަ، އެއްވެސް މީހަކަށް އެކަން އެނގުމުގެ ކުރިން އެކަން ކުރެވޭނެ ގޮތް ހަދަން ޖެހެ އެވެ.
  
  ދެން އޮތް އެކައުންޓަށް ބަދަލުވެ، ބެލެންސް އަށްޑިހަ ހާސް ޑޮލަރު ފެނުމުން، މިގޮތަށް ރަނގަޅު ކަމަށް ގަބޫލުކުރަން ޖެހުނެވެ. އެކަމަކު އޭނަ އުއްމީދުކުރި އެތައް މިލިއަން ރުފިޔާއެއް ނޫނެވެ. ކައިރީގައި ހުރި ދީނޯ ހިމޭނުން ހުއްޓެވެ. ނަގުދު ފައިސާ ނަގައި ނޭވާ ހިފަހައްޓައިގެން ހުރެ ފައިނަލް ބިލަށް ފިތާލިއެވެ.
  
  ލަދުގަނޭ. ފަނަރަހާސް؟
  
  ބާކީ ހުރި ބިލްތައް ބަލަން އެކަމަނާއަށް މަޖުބޫރުވީ، ގާތްގަނޑަކަށް ލައްކަ ތިރީސް ހާސް ޑޮލަރުގެ ޖުމްލަ ނިމުނުއިރު ކޭޝް އައުޓް ވެގެންނެވެ. އެއީ ގޯހެއް ނޫން ނަމަވެސް އެއީ ލައިފްޓައިމް ގެރެންޓީ ޓައިޕްގެ ފައިސާއެއް ނޫނެވެ. މިކަމަށް ވަގުތު ނަގާނެ ކަމަށާއި، ގުޅުން ގިނަ ދުވަހު ހުރުމަށް ސަމާލުކަން ދިން ނަމަވެސް މިވަގުތު ސާމާނު މަދުވުމުން ދެން އަޅަން ޖެހުނު ފިޔަވަޅު އަޅަން ޖެހުނެވެ.
  
  "ބްލެކްމެއިލް އަށް ކާނާ،" ޝިފާ ބުންޏެވެ.
  
  "އަހަރެން މިކަމާ ހިތްހަމައެއް ނުޖެހެނީ" ދީނޯ ބުންޏެވެ.
  
  "އެއީ ކާކުތޯ ބަރޯސާވެގެން" ކަރީން ފާހަގަކުރިއެވެ. "އަދި އެމީހުން ކީއްކުރީ. އަހަރެމެންނަށް ހަގީގީ ނުބައި ބާސްޓަޑްސް ފަޅާއަރުވައިލެވޭނެ - ފަހަރެއްގައި ކޮންމެވެސް އާ ސްޕެޝަލިސްޓް ވެބްސައިޓެއް މެދުވެރިކޮށް - އަދި މަދު ކިލޯއެއް ލުއިވެދާނެ މީހުންނާ މެދު އަހަރެމެންނަށް ކުރެވިދާނެ ކަންކަމާ ބެހޭ ގޮތުން މަޝްވަރާ ކުރެވިދާނެ."
  
  ވޫ ބޯ ހޫރާލިއެވެ. "ކޯއްޗެއް?" - އަހަރެން އަހާލީމެވެ.
  
  "ދެތިން ޑޮލަރެއް.. ސެންޓަރިނޯސް. ވޮންގާ އެވެ. ޑޭމް، ކޮންތާކުން ފަށަނީ؟"
  
  އާ ފައިލްގައި ނަންތަކުގެ އެތައް ޞަފްޙާއެއް ހުރިއިރު، ކޮންމެ ޞަފްޙާއެއްގައި ވެސް ބޮލްޑްކޮށް ލިޔެފައި، ފޮޓޯއަކާއި ތާރީޚެއް ލިޔެފައި ހުއްޓެވެ. ކާރިން ލިސްޓް ތިރިއަށް ސްކްރޯލް ކޮށްލިއެވެ. "ރަނގަޅު، އާދެ، އެއީ އަކުރުތަކުގެ ތަރުތީބުން. އެންމެ ކުޑަމިނުން އެއީ ކަމެއް. އެއްވެސް ޕްރެފެރެންސެއް؟"
  
  "އަހަންނަކަށް ނޭނގެ އެއްވެސް މުއްސަނދި ކުއްޖެއް" ދީނޯ ބުންޏެވެ. "މީހަކު ބްލެކްމެއިލް ކުރުމުގެ ވާހަކަ ނުދައްކާ."
  
  "އަހަރެންނަށް މިއިން ބައެއް ނަންތައް ދެނެގަނެވޭ،" ކަރީން ޔަގީންކަމާއެކު އޭސީ ޕޭޖް ސްކްރޯލް ކުރަމުން ދިޔައިރު ވޫ ބުންޏެވެ. "ސެލެބްރިޓީސް." ކުޅިވަރު ތަރިންނެވެ. ޓީވީ ޕްރެޒެންޓަރުން. ކަލާނގެ، މި ވެބް ކުއްޖާއަކީ ކާކު؟"
  
  "އެއީ ކާކު ހެއްޔެވެ؟" އާ ބާރަކާއެކު އެ ނަފްރަތު ރޯވެގެން ދިޔަހެން ކާރީންއަށް އިހުސާސް ކުރެވުނެވެ. "މިހާތަނަށް ދިރިއުޅުނު އެންމެ ނުބައި، އެންމެ ފިނިފެންމާ އަދި އެންމެ ބާރުގަދަ އެއް މަޚްލޫޤު. ނުބައިކަން ޖާސޫސުވެފައިވާ، މި ޕްލެނެޓްގެ ކޮންމެ ދިރިއުޅުމަކަށް އަސަރު ކުރުމުގެ ޤާބިލުކަން ހުރި."
  
  "މިވަގުތު އޭގެ ތެރެއިން ދެތިން ނަން ކިޔާލެވޭނެ" ދީނޯ ބުންޏެވެ.
  
  "އާނ، ކޮންމެ މީހަކަށްވެސް އެކަން ކުރެވިދާނެ. އެކަމަކު މިއީ ހަމަ އަހަރެމެންގެ ދަށުގައި ތިބެން ބޭނުންވާ ކަހަލަ ކަނދުރާތަކެއް."
  
  ކާރިން އޭނާގެ ސިސްޓަމްގެ ފަޔަރވޯލްތައް ޗެކްކޮށްލީ އެހެން މީހަކު ވަށައިގެން ސްނޫޕް ކުރަމުންދާ ކަމުގެ ކުރިން އިންޒާރުދޭ ނިޝާންތަކެއް ހުރިތޯއެވެ. އެއްވެސް ކަމެއް ތަސައްވަރު ނުކުރެވުނު ނަމަވެސް ބޭރުގައި ހުރި މީހަކު އޭނާއަށް ވުރެ މާ ސްމާޓް ނޫން ކަމަށް ގަބޫލު ކުރެވޭހާ ބޭކާރު ކުއްޖެއް ނޫނެވެ.
  
  "މުޅި ތަން ޗެކް ކޮށްބަލަ" ފްލެޝް ޑްރައިވް ނައްޓާލަމުން ޝަބާނާ ބުންޏެވެ. "އަޅުގަނޑުމެންނަށް ސައިޓް ބީ އިން އެއްދުވަސް ވަންދެން ހުރިހާ ކަމެއް މޮނިޓަރ ކުރަން ޖެހޭ.. ދެން ބަލާނަން."
  
  
  * * *
  
  
  މި ހުރިހާ ކަމެއްވެސް ވީ އޭނަ ފަރުވާތެރިކަމާއެކު ތައްޔާރުވުމުގެ ބައެކެވެ. ކަމެއް ގޯސްވެ އެމީހުން ފެނި، އަތުލައިގަނެ ނުވަތަ މަރާލައިފިނަމަ އެއީ ތައްޔާރީ ނެތުމުގެ ސަބަބުން ނުވާނެ ކަމެކެވެ. ކާރިން އޭނާގެ ބޮޑު އާސަނަލްގައި ހުރި ކޮންމެ އުކުޅަކާއި އޭނާގެ ފުޅާ ބުއްދިގެ ކޮންމެ އައުންސެއް ބޭނުންކޮށްގެން އެމީހުން ރައްކާތެރިކޮށްދިނެވެ.
  
  އަދި އަހަރެންގެ ރޭވުމެވެ. އަހަރެންގެ ކުޑަކުޑަ ބަދަލު ހިފުމެވެ.
  
  ޑިނޯ، ވޫ އަދި އޭނާ ފަޅުތެރޭގައި ހުރި ގެ ދޫކޮށް ގޮސް އެއްވެސް ތަނެއް ނެތް ތަނެއްގެ މެދުގައި ފެނުނު ކުޑަ ކޮޓަރިއެއްގައި އެކަހެރިވެގެން ދިޔައެވެ. ހަފްތާތަކެއް ވަންދެން މެތޮޑިކަލް ސަރޗް ކުރަން ޖެހުނު ނަމަވެސް އެއްފަހަރު ހޯދިއްޖެ ނަމަ ބެކަޕް ހިޔާއަކަށް ރަނގަޅު ތަނެއް ކަމަށް ބެލެވުނެވެ. ވޫ ވަނީ ސީސީޓީވީ މެދުވެރިކޮށް އެ ގެ ބަލަން ހަތަރު ވިހި ގަޑިއިރު ހޭދަކޮށްފަ އެވެ. ކާރިން އާއި ޑީނޯ ދުއްވައިގެން ލޮސް އެންޖެލިސްއަށް ގޮސް، ފައިސާގެ ސްޓޭޝް ނަގައި، ބާކީ ހުރި ތަކެތި އެހެން ތަނެއްގައި ބަހައްޓައި، ވަކިވަކިން އޭނާގެ ނެޓްވޯކްގެ ފަޔަރވޯލްތަކާއި، އެމީހުންގެ އިތުބާރު ކުރެވޭ މިންވަރާއި، އެމީހުން ތިބި ހާލަތު ޗެކްކުރިއެވެ. ތަކުރާރުކޮށް އޭނާއަށް މިކަން އެއްވެސް ގޮތަކަށް ޓެސްޓް ކުރެވިފައިވާ ކަމުގެ އެއްވެސް ނިޝާނެއް ނުފެނެއެވެ.
  
  ނަމަވެސް މެތޮޑިކަލީ އަދި ފަރުވާތެރިކަމާއެކު؛ އެއީ އެމީހުންނަށް މިނިވަންކަމާއެކު ދެމިތިބެވޭނެ ހަމައެކަނި ގޮތެވެ.
  
  އެގެއަށް އެނބުރި އައުމުން ފުރިހަމަ ތިރީސް ގަޑިއިރު ފާއިތުވެގެން ދިޔައެވެ. އިތުރު ދެތިން ޗެކް ކޮށްލުމުން ކަރީން އަނެއްކާވެސް ފްލެޝް ޑްރައިވް އާއި އެކު މަސައްކަތް ކުރަން ތައްޔާރަށް ހުއްޓެވެ.
  
  "ކެމެރާތައް ޗެކްކޮށްފިންތަ؟" - އޭނަ އަހާލިއެވެ.
  
  "އާނ، ހަމަ ކުރާށެވެ."
  
  އެކަމަށް ނެގީ މަދު ސިކުންތުކޮޅެއް ފަހުން އަނެއްކާވެސް ނަންތަކުގެ ލިސްޓް ސްކްރޯލް ކޮށްލިއެވެ. ސީ އަށް ފަހު، ހަމަގައިމުވެސް، އައީ ޑީ އެވެ.
  
  މެޓް ޑްރޭކް ވެސް އެ ލިސްޓުގައި ނެތެވެ.
  
  އެކަމަކު ސްޕީއާރ އަށް ވަކި ބައެއް އޮތެވެ. އެ ލިސްޓުގައި ޑްރޭކްގެ ނަން އޮތެވެ. އެލިޝިއާ މައިލްސް ވެސް ވީ އެގޮތަށެވެ. ހޭޑަން ޖޭ އާއި މަނޯ ކިނިމާކާ އޭނާ އުންމީދު ކުރަމުން ދިޔައެވެ. އޭނާއަށް ފެނުނީ ބްރިޖެޓް މެކެންޒީ - އަޖައިބެއް ނޫނެވެ. ލަންސެލޮޓް ސްމިތު؟ ހޫމްމް. މައި ކިޓާނޯ އެވެ. ލޯރެން ފޮކްސް އެވެ. ޔޯރގީ އެވެ. ޝައުގުވެރި ކަމަކީ ތޯރސްޓެން ޑާލް އަށް އެއްވެސް އިޝާރާތެއް ނެތެވެ.
  
  އެކަމަކު ކަރިން ބްލޭކް އަށް އިޝާރާތް ކުރި އެވެ.
  
  ކުޑައިރުކޮޅަކު އޭނައަށް ބަލަހައްޓައިގެން ހުރެ، ދެން ނިންމީ މިވަގުތު އޭނައަށް އަޅާނުލާށެވެ. ސްޕީއާރ ޓީމާ ގުޅުންހުރި އަދި ފުރަތަމަ ޞަފްޙާގެ ތިރީގައި އިތުރުކުރި އެހެން ލިންކްތަކަކީ ޑިފެންސް ސެކްރެޓަރީ ކިމްބަރލީ ކްރޯ؛ ގައިދީ ނިކޮލަސް ބެލް އަށް؛ އަދި "އާއިލާ/ރައްޓެހިން" ގެ ނަމުގައި މުޅި ސަބްމެނޫއެއް ވެސް ހިމެނެ އެވެ.
  
  ޑޭމް، މި ފިރިހެންމީހާ ހަގީގަތުގައިވެސް ރަށަށް ދިޔައީ އެމީހުންގެ މައްޗަށް.
  
  ހިމުން.
  
  ފުރަތަމަ ކްލިކް ޖަހަން ޖެހުނީ ހަމައެކަނި ނަމަށް: މެޓް ޑްރޭކް އެވެ.
  
  އޭނާގެ ނަޒަރު ފިނިވެ، ތެޅިގަނެ، ދެން ފުޅާވާން ފެށިއެވެ؛ އޭނަގެ ދެލޯ ބޮޑުވެގެން ދިޔައީ ތަށިގަނޑެއްގެ ސައިޒަކަށެވެ.
  
  "ފަކް މީ" ބިރުން ހީނގަތެވެ. "އޯހ. ފޮކް. އަހަރެން."
  
  
  އަށާވީސް ބާބު
  
  
  މެޓް ޑްރޭކް އަށް ސްޓްރާސްކް ލެބޯޓްރީސް އިން ސޮއިކޮށްފައި ވަނީ އެމީހުން އެތަނަށް ދިއުމުގެ ވަރަށް ކުރިންނެވެ. ޑަލަސްގެ ބޭރުގައި އަދިވެސް އެއީ އުސް އިމާރާތެއް ކަމަށާއި، އޭގެ ކަޅު ހުދުކުލައިގެ ސްޓައިލައިޒްޑް 'އެސް' ލޯގޯ ސްޓްރަކްޗާގެ ވަރަށް މަތީގައި ޖަހާފައި ހުރި ކަމަށެވެ. ނަމަވެސް އެމީހުންގެ ކާރުތައް ބާރަށް ހިނގަމުން ދިޔައިރު، މާގިނައިރުތަކެއް ނުވެ އޭނާއަށް ފެނުނީ ކުރިމަތީގައި މުޅި ބިންގަނޑު ހުޅުވިގެން ދިޔަތަނެވެ.
  
  ސްޓްރާސްކް ލެބްސް ފެނުނީ މުހިންމު ނޫން، ބްލަންޑް، ފުރޮޅުލީ ދަނޑިއެއް ކަމަށާއި، އެއީ، ޝައްކެއްވެސްނެތްގޮތުގައި، އެ ޚިޔާލެވެ. އޭގެ ކުޑަދޮރުތަކަށް ވަދެވޭ ގޮތެއް ނުވި ނަމަވެސް ގިނައީ ވަދެވޭ ވަރުގެ ކުޑަދޮރުތަކެކެވެ. އޭނާގެ ކާރު ޕާކް ސީސީޓީވީ ކެމެރާތަކުގެ ވަޅުގަނޑެއްގެ ތެރޭގައި ފޮރުވިފައި އޮތް ނަމަވެސް އެއީ ދުނިޔެ އެވެ. އެ ކެމެރާތަކަކީ ކިހާ ކުރިއަރާފައިވާ ކެމެރާތަކެއް ކަމެއް އަދި ކިހާ ދުރަށް ދިގުވެފައިވާ ކަމެއްކަން އެއްވެސް މީހަކަށް ނޭނގުނެވެ. ފަނޑު ހުރަހެއް ނޫން އެހެން ގޭޓެއް ނެތެވެ. އެއްގޮތަކަށްވެސް ސެކިއުރިޓީއެއް ފެންނާކަށް ނެތެވެ.
  
  "އެއްވެސް ޖަވާބެއް އަދި؟" - ދާލް އަހާލިއެވެ.
  
  ހައިޑަން އޭނާގެ ނޭފަތުގެ ބްރިޖް ފިއްތާލިއެވެ. "މަރު ހިމޭންކަން" އެއީ އޭނަ ބުނި ހުރިހާ ވާހަކައެކެވެ.
  
  ޑްރޭކް ދިރާސާކުރީ އެ ބިމުގެ މަންޒަރެވެ. ޕާކިން އޭރިއާ ހުރީ އިމާރާތުގެ ވަށައިގެން، ކުރިމަތީގައި އަދި އިރުމަތީ ފަރާތުގައި އެލް ޝޭޕް ކޮށްގެންނެވެ. ހުޅަނގަށް އޮތީ އުސް، ޗަސްބިން ގިނަ ތަނެކެވެ. ފެންސެއް ނެތެވެ. މުޅި ސަރަހައްދު އޮތީ އޯޕަން ޕްލޭންގައެވެ. އޭގެ ވަށައިގެން މަގުތަކުގެ ނެޓްވޯކެއް ދުއްވާފައި ދިޔައިރު، ދިހަވަރަކަށް ކުދި އޮފީސް އިމާރާތްތަކާއި ގުދަންތަކާއި ސްޓްރިޕް މޯލްތަކުން ވަގުތުން ވިސްޓާ ހެދިއެވެ.
  
  "ފުލުހުން" ދާލް ބުންޏެވެ.
  
  ޑީޕީޑީގެ އޮފިސަރުން ކުރިން ވެސް ތިބީ އެ ސަރަހައްދުގެ ބޭރުގައި މަގު އެއްފަރާތުގައި ޕާކުކޮށްފައި އެވެ. ހޭޑަން އެމީހުންގެ ޑްރައިވަރުންނަށް ކައިރީގައި ޕާކު ކުރަން ބުނުމުން ފުންމާލައިގެން ނުކުތެވެ.
  
  ޑްރޭކް އަވަސް އަވަހަށް އަހަރެންގެ ފަހަތުން ދިޔައެވެ.
  
  "ތި ކުދިންނަށް ކަމެއް ފެނުނީތަ؟ ކޮންމެ އެއްޗެއްވެސް?" ހައިޑަން އަހާލިއެވެ.
  
  ސައިޑްބަރންސް އަޅައިގެން ހުރި އިސްކޮޅުން ދިގު އޮފިސަރު މޫނު މައްޗަށް ބަލާލިއެވެ. "ތި ފެންނަ އެއްޗަކީ އަހަރެމެންނަށް ލިބިފައިވާ އެއްޗެއް މެމް. އަޅުގަނޑުމެންނަށް އަންގާފައި އޮތީ އޮބްޒަރވްކޮށް އެއްވެސް ފިޔަވަޅެއް ނާޅަން."
  
  ހައިޑަން ލަޢުނަތް ދިނެވެ. "އެހެންވީމަ އަހަރެމެންނަށް އެއްވެސް ޚިޔާލެއް ނެތް އަހަރެމެން އަމިއްލައަށް ވަންނަނީ ކޮން ކަމެއްގެ ތެރެއަށް. ހަމައެކަނި މޮޔަ މީހެއްގެ ވައުދެއް ކަންތައްތައް ވީހާވެސް ގޯސްވާނެ ކަމަށް."
  
  އަލީޝާ ކޮނޑު އަރުވާލިއެވެ. "ހައި، އައު ކޮންކަމެއް؟"
  
  "އެމީހުންގެ އަތުގައި އަޅުގަނޑުމެންގެ ބާވަތްތައް ނައްތާލުމަށް ހާއްސަކޮށްގެން ފަރުމާކޮށްފައިވާ ބަޔޮލޮޖިކަލް ހަތިޔާރެއް ނުވަތަ ބަޔޮލޮޖިކަލް ޑިވައިސްއެއް ބޭރުގައި ހުރި ނަމަ ދެން އަޅުގަނޑުމެންނަށް އިތުރު ގޮތެއް ނެތް،" ޑާލް ވިދާޅުވި އެވެ.
  
  "އަދި ކިހިނެއް ޕްރޮޕޯސް ކުރަނީ އަހަރެމެން އެތެރެއަށް ވަންނަން؟"
  
  "ކުރިއަށް ބޯ" ދާލް ހިނިތުންވެލަމުން ބުނެލިއެވެ. "އެހެން ގޮތެއް އެބައޮތްތަ؟"
  
  "އަހަރެމެންނަށް ނޫން" ޑްރޭކް ބުންޏެވެ. "ތިޔަ ތައްޔާރުތަ؟"
  
  "ޑޭމް" އަލީޝާ ގިސްލަމުން ބުނެލިއެވެ. "އައި ރިއަލީ ހޯޕް ޔޫ ޓު އާ ނޮޓް ގޯއިން ހެންޑް ހެންޑް."
  
  އެމީހުން އެދުނު ތަކެތި ހޯދުމަށް ހައިޑަން އެދުމުން އެތަކެތި ދިނެވެ. ޑްރޭކް އޭނާގެ ގޭސް މާސްކް ނަގައި އަޅައިގެން ދިޔައެވެ. ލެބޯޓްރީގައި އެއްވެސް ރިސްކެއް ނެތެވެ.
  
  އެއަށްފަހު ޑްރޭކް ޗަސްބިން ގިނަ ފަޅުރަށަކުން ފުންމާލައިގެން ތިރީގައި ހުރި ވަޅުގަނޑެއްގެ މަތިން ފުންމާލައިގެން ޕާކިން އޭރިއާއަކަށް ވަދެއްޖެ އެވެ. ގާތްގަނޑަކަށް ސާޅީހަކަށް ކާރު ހުރިހާ ތަނެއްގައި އެކި ދިމަދިމާލުގައި އެކި އުމުރުފުރާތަކާއި ސާފުތާހިރުކަމުގެ އާދައިގެ ކުދިވެރިންނެވެ. އާދަޔާ ހިލާފު ކަމެއް ނޫނެވެ. ޑާލް އޭނާގެ ކައިރީގައި ޖޮގް ކުރިއިރު އެލިޝިއާ އާއި މޭ އޭނާގެ ކަނާތްފަރާތުގައި ހުއްޓެވެ. އެމީހުން ތިބީ ފުރިހަމައަށް ތައްޔާރުވެ ހަތިޔާރު ތައްޔާރުވެފައެވެ. ޑްރޭކް އެންމެ ގޯސް ކަމަށް އުންމީދު ކުރި ނަމަވެސް މިވަގުތު އެމީހުންނާ ސަލާމް ކުރި ހުރިހާ އެއްޗަކީ ބިރުވެރި ހިމޭންކަމެވެ.
  
  "އެ މައުލޫމާތު އެހެން ޓީމުތަކާ ހަމައަށް ފޯރާފައިވާ ކަމަށް ހީކުރަންތަ؟" ކިނިމާކާ ވަށައިގެން ވަށައިގެން ބަލާލިއެވެ. "މިފަދަ ބަޔޮލޮޖިކަލް ހަތިޔާރުތައް މިތަނުގައި ހުރެ، މި ލެބޯޓްރީގައި ނާޒުކު ކަމަށް ވައިރޯޅިއެއް މި ގައުމުތަކުގެ ބައެއް ގައުމުތަކަށް ލިބިއްޖެ ނަމަ އަޅުގަނޑުމެންނަށް ހަމަލާއެއް ކުރިމަތިވެދާނެ. އަދި ސްޓްރާސްކް އަކީ ފޯޓް ސިލްއަށް ވުރެ މާ ރައްކާތެރި ތަނެއް."
  
  "އެހެން ޓީމުތަކެއް؟" ލޯރެން ކޮމިއުނިކޭޓަރުގެ ތެރެއަށް ފުންނޭވާއެއް ދޫކޮށްލިއެވެ. "އަޅުގަނޑު ކަންބޮޑުވަނީ އަމުރުގެ ރެކޯޑިން އެއްވެސް ހުރަހެއް ނެތި ބްރޯޑްކާސްޓް ކުރި ކަމަށް. އަދި ޝިޓް ސްޓޯރމް އެއް ފުރިހަމައަށް ހިނގައިދާނެ ކަމަށް ވެސް."
  
  ކިނިމާކީގެ އަނގަ ބޮޑު ވަށައިގަނޑަކަށް ބަދަލުވިއެވެ. "އޫއޫހް."
  
  ޑްރޭކް އާއި ޑާލް ކުރިއަށް ދިޔައީ ކާރުތަކުގެ މެދުގައި މެނިއުވަރ ކުރަމުން ކަމަށާއި ހުރިހާ ކުޑަދޮރުތަކަށް ލޯ އަޅައިގެން ތިބި ކަމަށެވެ. އެއްވެސް އެއްޗެއް ހަރަކާތެއް ނުކުރިއެވެ. އެތެރެއިން އެއްވެސް އެލާމެއް ނުޖެހުނެވެ. އެމީހުން މައި ލޮބީއަށް ވަންނަ މަގުތަކާ ހަމައަށް ދިޔައިރު އެ ކުދިކުދި ކުޑަދޮރުތައް ވެސް އަނދިރިވެފައި ހުރިތަން ފެނުނެވެ.
  
  "މިތަނަށް ޑެލިވަރީ ކުރިނަމަ،" ޑާލް ބުންޏެވެ. "އަޅުގަނޑު ވަގުތުން ގަބޫލުކުރާނީ މިއީ އާދައިގެ ލެބޯޓްރީއެއް ނޫން ކަމަށް."
  
  "އާނ އެކުވެރިޔާ. އަބަދުވެސް ރަނގަޅު ކުޑަ ރިސެޕްޝަނެއް ލިބުމުން."
  
  ދާލް ދޮރުގެ ހޭންޑްލްތައް ޓްރައިކޮށްލުމުން ހައިރާންވެފައި ހުރި ކަހަލައެވެ. "އަންލޮކް ކޮށްފައި."
  
  ޑްރޭކް އިންތިޒާރު ކުރަމުން ދިޔައީ ހޭޑަންގެ އަމުރާއި އަމުރަކަށެވެ. "ދޭ."
  
  ގޭސް މާސްކެއް ޖަހައިގެން އޭނާގެ ލޮލުގެ ފެނުން ހަނިކޮށްލަމުން އޭނާ ބަލަން ހުރީ ޑާލް ދޮރުތައް ފުޅާކޮށް ހުޅުވާލުމަށްފަހު އެތެރެއަށް ވަދެގެން ދިޔަތަނެވެ. ދުޝްމަނުން ހޯދަމުން ދަނިކޮށް ޑްރޭކް އޭނާގެ އާ އެޗްކޭ ލެވެލް އަޕް ކުރިއެވެ. އެންމެ ފުރަތަމަ ފެނުނީ ރިސެޕްޝަން ޑެސްކް ކައިރީގައި އަދި ފަހަތުގައި ހުރި ކޮރިޑޯތަކުގައި އޮށޯވެގެން އޮތް ހަށިގަނޑުތަކެކެވެ.
  
  "އަވަސް". ޑާލް ދުވެފައި ގޮސް ފުރަތަމަ އެއްޗަށް ދިޔައީ އެލިޝިއާ ކަވަރުކޮށްގެންނެވެ. މައި ދުވެފައި ގޮސް ދެވަނަ އަށް ދިޔައީ ޑްރޭކް ނިވާކޮށްގެންނެވެ. ސްވިޑެންގެ މީހާ އަވަސް އަވަހަށް އޭނާގެ ނާރުތައް ޗެކް ކުރިއެވެ.
  
  "ޝުކުރިއްޔާ މާތްالله" އޭނާ ބުންޏެވެ. "އޭނާ ދިރިހުރި".
  
  "އަދި މި އެއްޗެއް ވެސް" މާއީ ކަށަވަރުކޮށްދީ ޝިކާރައަކަށް ވެފައިވާ މީހާގެ ލޮލުގެ ކަޅި އުފުލާލިއެވެ. "އަހަރެންނަށް ހީވަނީ އޭނާ މަސްތުވާތަކެތި ދީގެން އުޅުނުހެން. ނިދާ ގޭސް، ނުވަތަ އެމީހުން ކިޔާ ކޮންމެ ފެންސީ ޓާމެއް."
  
  ހޭޑަން ގެންދިޔައީ ގޭހާއި ވެޕަރ އަދި ފިއުމް ޑިޓެކްޓަރެކެވެ. "އެއީ އެކަހަލަ ކަމެއް. ނޮން ޓޮކްސިކް އެވެ. މަރުވާވަރުގެ ކަމެއް ނޫނެވެ. ފަހަރެއްގައި އެމީހުން ނިދާލަން ލުއި އެއްޗެއް ވެދާނެތަ؟"
  
  "ވޮޑްކާ ހަތިޔާރަކަށް ބަދަލުވީ" މާސްކުގެ ސަބަބުން އަޑު އޮޅުވާލަމުން އަލީޝާ ބުނެލިއެވެ. "އެވަރުން ފުދޭނެ."
  
  މަޑުމަޑުން ބޯ ހޫރާލަމުން ކެންސީ ބަލާލިއެވެ.
  
  "ކޮންކަމެއް ބަލަނީ ބްރިޖެޓް؟"
  
  "އާނ، އެންމެ ކުޑަމިނުން މި މާސްކުން އަހަންނަށް އުކާލުމެއް ނެތި ކަލެއަށް ބަލާލެވޭނެ."
  
  "އެ ގޭހަކީ ފަސްޓް އެކްޓިން، ފުލް ކަވަރޭޖް ގޭހެއް ކަމަށް ވާން ޖެހޭނެ،" ހޭޑަން ވިދާޅުވި އެވެ. "ކިހިނެއްތަ އެމީހުން ތިހެން ހެދީ؟"
  
  "ވެންޓްސް" ލޯރެން ބުންޏެވެ. "ހީޓިން ސިސްޓަމް، އެއާކޮންޑިޝަން، އެކަހަލަ އެއްޗެއް. ނަމަވެސް، ފަހަރެއްގައި، ކޮންމެވެސް ތަނެއްގައި ސައިންސްވެރިން އެމީހުންގެ ލެބޯޓްރީތަކުގައި ތަޅުލާފައި ތިއްބެވެ. ފެސިލިޓީގެ ބާވަތަށް ބަލާއިރު ކޮންމެ ލެބޯޓްރީއެއް ނުވަތަ ސްޓޯރޭޖް ފެސިލިޓީއެއް މެއިން ނޯޑާ ނުގުޅޭނެ."
  
  "އޯކޭ" ހައިޑަން ބުންޏެވެ. "އެހެންވީމަ ކީއްވެ؟ މުޅި ސްޓާފުން ނިދާލައިގެން އެމީހުން ހާސިލްކުރީ ކޮން ކަމެއް؟"
  
  އެމީހުންގެ ވާހަކައަށް އާ އަޑެއް ފަޅައިގެން ދިޔައީ، މުވާސަލާތީ ނިޒާމުގެ ތެރެއިން ނޫން ކަމަށާއި، މުޅި އިމާރާތް ނިވާވެގެން ދިޔަ ކޮންމެވެސް ވައްތަރެއްގެ ލައުޑްސްޕީކަރ ސިސްޓަމެއްގެ ތެރެއިން ކަމަށް ބެލެވޭނެއެވެ.
  
  "މިތާ ތިހިރީތަ؟" ބާކީ ތިބި މީހުންނަށް ކިހިނެއް ވާނީ؟ އަޅެ ރަނގަޅު. އޭރުން ގާތްގަނޑަކަށް ބާރަ ސިކުންތުން ފަށައިގަނެވޭނެ."
  
  ޑްރޭކް އަވަސް އަވަހަށް އެނބުރިލީ ދޮރުމައްޗަށް ބަލަހައްޓައިގެންނެވެ. ލޯރެންގެ އަޑު ކޮމިއުނިކޭޓަރުގެ ތެރެއަށް ވަދެގެން ދިޔައީ ޓައިޑަލް ވޭވް އެއް ފަދައިންނެވެ.
  
  "އަހަރެމެން މިދަނީ ގާތްވަމުން! އަޅުގަނޑަށް ހީވަނީ އިސްރާއީލު މީހުންހެން. މިވަގުތު ބްރޭކް ތްރޫ ކޮށްލަމާ ހިނގާށެވެ. އަދި ސްވިޑެން މީހުން!"
  
  "ދުވަހަކުވެސް ބަޑިޖެހުމެއް ނުހިނގާ ތަނެއް އޮތްނަމަ..." އަލީޝާ އިޝާރާތްކޮށްލިއެވެ.
  
  ބަޑިޖެހުން މިހާރު ވަނީ ފަށާފައި؛ ޑަލަސްގެ ފުލުހުން ތިބީ ޝައްކެއްވެސްނެތްގޮތުގައި ވަދެގަތް މީހުންގެ ފަހަތުންނެވެ. މިހެން ކަންތައް ކުރި ނަމަވެސް އެ ހަމަލާ ދިނީ ގަބޫލުކުރަން ދަތި ވަރުގެ އަވަހަށެވެ. ޑްރޭކް ކުރިންވެސް ހޯލްވޭއިން ހިނގާފައި ގޮސް އޭނާގެ ކޮމިއުނިކޭޓަރާއި ގުޅެމުން ދިޔައީ އެތެރޭގެ ގިނަ ދޮރުތައް ހުޅުވާލާނެ ކުއްލި ޝަޓްޑައުން ކޯޑަކަށް އެދެމުންނެވެ. އެވަގުތު ފުރަތަމަ ސަފުގެ ދޮރުތަކުގެ ފަހަތުގައި ހުރި ބޮޑު ސަފެއްގެ ކުޑަދޮރުތައް ގޮވައި، ބޮންތަކުން އަވަސް އަވަހަށް ޓްރިޕްލް ގްލޭޒިން ހަލާކުކޮށްލި އެވެ. ޑްރޭކްއަށް ފެނުނީ ރޭޒަރެއް ފަދަ ތޫނު ޝްރެޕްނެލް ގޮވަމުން ދިޔައީ މަރުނުވާ، ހުއްޓުމެއް ނެތް ރާޅެއްގެ ގޮތުގައި، ކޮޓަރިތަކުގެ ތެރެއިން އުކާލާތަނެވެ. ކޮންމެ ސަރަހައްދެއްގައި ވެސް ޝާޑްސް ޖަހާފައި ހުރެއެވެ. އެތެރޭގެ ޕާރޓީޝަންތަކާއި އޮފީސް ކުޑަދޮރުތައް ވެސް ފަޅައިގެން ގޮސްފައި ނުވަތަ ވެއްޓިފައިވެ އެވެ. ޑްރޭކް ބަޑި ދޮރުތަކަށް އަމާޒުކޮށްލިއެވެ.
  
  ލޯރެންގެ އަޑު: "ދެ، ތިން، ފަސް، އަށް، ހަތް."
  
  އޭނާ އަވަސް އަވަހަށް އޮވަރރައިޑް ކޯޑް ޖަހައި، ދެން ދުވެފައި ގޮސް އެ ކޯޑު ތެރެއިން ދިޔައިރު، އޭގެ ފަހުން ޓީމުގެ އެހެން މީހުން ވެސް ދިޔައެވެ. ނިދާފައި އޮތް ގޭހުގެ ސަބަބުން ހޭނެތިފައިވާ ހަށިގަނޑުތައް ހުރިހާ ތަނެއްގައި ހުއްޓެވެ.
  
  "އަހަރެމެންނަށް މާސްކް ނަގަން ރައްކާތެރިތަ؟" އޭނާ އަހާލިއެވެ.
  
  ހައިޑަން ވަނީ ވައިގެ ފެންވަރު މޮނިޓަރކޮށްފައެވެ. "އަހަރެން ރެކޮމެންޑް ނުކުރަން. އާދެ، މިހާރު ސާފުވެއްޖެ، އެކަމަކު ގޭސް ތަޢާރަފްކުރި މީހަކަށް އަނެއްކާވެސް އެކަން ކުރެވިދާނެ."
  
  "އެންމެ ގޯސް ހާލަތާއެކު،" ޑާލް އިތުރަށް ބުންޏެވެ.
  
  "ޑޭމް އިޓް".
  
  ޑްރޭކް ބަޑިޖަހާލީ މޫނު ނިވާކޮށްގެން ތިބި މީހުން ވަދެގެން ދިޔަތަން ފެނުމުންނެވެ. އެއްފަހަރާ ފަސް މީހުން ކަމުން އެއީ ރަޝިޔާ މީހުން ކަމަށް ބެލެވޭއިރު، ވަޒަންތަކުން މިނިވަންވެ، މަގުމަތީގައި އަނިޔާ ކުރި ކާކަށް ފަރުވާލެއް ނުބަހައްޓައެވެ. ޑްރޭކް ވެސްޓްގައި އެއް ޖަހާލުމުން ބާކީ ތިބި މީހުން ފިލައިގެން ދިޔައެވެ.
  
  "އަޅުގަނޑަށް ހީވަނީ ރަޝިޔާގެ ޓީމަކީ ސަރުކާރުގެ ދަތިކުރުމުގެ ފިޔަވަޅުތަކުގެ ދަށުގައި އޮތް ޓީމެއް ނޫން ކަމަށް އިތުބާރާއެކު ދަންނަވާލެވޭނެހެން. ރަނގަޅު ވިސްނުމެއްގައި ހުރި އެއްވެސް ސަރުކާރަކުން މިކަމަށް އެއްބަހެއް ނުވާނެ."
  
  ކިނިމާކާ ހީނލިއެވެ. "އަހަރެމެން މިތާ މިދައްކަނީ ރަޝިޔާ މީހުންގެ ވާހަކަ އެކުވެރިޔާ. ބުނަން އުނދަގޫ."
  
  "އަދި އެމީހުންނަށް ސަލާމަތްވެވޭނެ ކަމަށް ހީކުރިނަމަ" ކެންޒީ ބުންޏެވެ. "އިސްރާއީލުންވެސް."
  
  ޑްރޭކް ހިމާޔަތް ހޯދީ މޭޒުގެ ފަހަތުގައެވެ. އޮފީސްތަކުގެ މި އެތެރޭގެ ލެބިރިންތުގެ ވަށައިގެންވާ ޕާރޓީޝަންތައް އެންމެ ރަނގަޅު ހާލަތުގައި ހުރީ ފަނޑުކޮށެވެ. އެމީހުން ހަރަކާތްތެރިވަމުން ގެންދަން ޖެހެއެވެ.
  
  އޭނާ ކައިރިން ފާއިތުވަމުން ދިޔައިރު އެލިޝިއާ އާއި މޭ އަށް އަތް ދިއްކޮށްލިއެވެ. "ލޯރެން" އޭނާ ބުންޏެވެ. "އަހަރެމެންނަށް އެނގޭތަ ބަޔޮލޮޖިކަލް ހަތިޔާރުތައް ހުރިތަން؟"
  
  "އަދި ނޫން. އެކަމަކު މައުލޫމާތު އަންނަނީ."
  
  ޑްރޭކް މޫނު ކުނިކޮށްލިއެވެ. ޤާތިލުން ބިއުރޯކްރެޓުން ފުރާނަތަކުގެ އަގު އާމްދަނީއާ އަޅާބަލާއިރު ބަރުކުރީ ކަންނޭނގެއެވެ. ހައިޑަން ކޮއްޕާލީ ފާއިތުވެގެންނެވެ. "ފުންކޮށް ދާން" ޝަބާނާ ބުންޏެވެ. "އެހެން ވާނެ."
  
  ރަޝިޔާއިން ވަނީ އެތެރޭގެ އޮފީސްތަކަށް ބަޑިޖަހާފައެވެ. އެ ވަޒަންތަކުގެ ސަބަބުން ފައިބަރގްލާސް ހަންގަނޑު ފަޅައިގެން ގޮސް ޕެނަލްތައް ވެއްޓި އެލްމިނިއަމް ސްޓަޑްތައް ހުރިހާ ތަނަކަށް އުދުހިގެން ދިޔަ އެވެ. ޑްރޭކް ބޯ އުފުލާފައެއް ނުވެއެވެ. ހައިޑަން ކުރިއަށް ޖެހިލިއެވެ.
  
  ޑްރޭކް ބަލާލީ ކޮތަޅުތަކުގެ ދޭތެރެއަށެވެ. "އަހަރެންގެ ނަޒަރު އެމީހުންގެ މައްޗަށް އަޅައެއް ނުލެވޭނެ."
  
  ދާލް އިނީ ތަފާތު ނަޒަރަކުންނެވެ. "އަހަންނަށް ވާނެ". އޭނާ ބަޑިޖަހާފައި؛ އެމީހާ ވެއްޓުނު ނަމަވެސް ޑާލް ކަރުހިއްކައިގެން ބޯ ހޫރާލިއެވެ.
  
  "ވެސްޓް." އަދިވެސް ފަސް ވަރުގަދަ."
  
  ލޯރެން ކޯލް ނިންމާލިއެވެ. "ހަމަ މައުލޫމާތެއްގެ ކޮޅެއް ރައްޔިތުން. ސްލީޕަރ އެޖެންޓް ދޫކޮށްލި ކޮމާންޑް ކަނޑައެޅިގެން އައީ އިމާރާތުގެ ތެރެއިންނެވެ."
  
  "ގޯޓް އިޓް" ހައިޑަން ބުންޏެވެ. "ލޯރެން، ކޮބާ ސްވިޑެން މީހުން؟"
  
  ހިމޭންކަން، ދެން: "އެމީހުން ވަދެގެން އައި މަގުން، އަހަރެން ބުނާނަން އިމާރާތުގެ އަނެއް ފަރާތުން، ސީދާ ކަލޭއާ ދިމާއަށް މިސްރާބު ޖަހާފައި."
  
  "ޑޭމް، ދެން ފުރަތަމަ ޖެހޭނީ ސެންޓްރަލް ޕޮއިންޓަށް ދާން. މިއީ ތިރީ ލެވެލްތަކަށް ތިރިވާނެ މަގު ކަމަށް ގަބޫލުކޮށްގެން ލޯރެން؟"
  
  "އާނ، އެކަމަކު ބަޔޮލޮޖިކަލް ހަތިޔާރު ހުރި ތަނެއް އަދި ނޭނގެ."
  
  "އެއީ ތިރީގައި" ހޭޑަން ބުންޏެވެ. "އެހެން ތަނެއްގައި ރައްކާކުރަން ޖެހޭނީ މޮޔަވާން."
  
  ޑްރޭކް ޑާލްއަށް ބޯޖަހާލިއެވެ. "އޯކޭތަ؟"
  
  "ޔަޤީނުންވެސް. އެކަމަކު ކުރިން ތިޔަ ވިދާޅުވިހެން އެއްވެސް ސަރުކާރަކުން މި ހަމަލާއަށް ހުއްދައެއް ނުދޭނެ."
  
  "މިހާރު ތި ހީކުރަނީ ސްވިޑެން މީހުން އަމަލުކުރަނީ މިނިވަންކަމާއެކު؟"
  
  ދާލް މޫނު ކުނިކޮށްލި ނަމަވެސް އެއްވެސް އެއްޗެއް ނުބުނެއެވެ. އެ ހިސާބުން ކޮންމެ ކަމެއް ވެސް ކުރެވިދާނެ ކަމަށާއި، ޒަމާނީ އިންފްރާސްޓްރަކްޗަރަކަށް އަޕްޑޭޓްކޮށް، އޯޑަރ އަދިވެސް ހިނގަމުންދާ ކަމަށް ވެދާނެ ކަމަށް އާ ހާމަވުމުން ވެސް މުޅި ޞަފްޙާގައި ސުވާލު ނިޝާންތައް ޖަހާފައިވެ އެވެ. އެމީހުން އަހަރެމެންގެ ކުރިމަތީގައި ކިތައް ފިޔަވަޅު އެބަހުރި ހެއްޔެވެ؟
  
  އަދި ހަތަރުވަނަ؟ ބަނޑުހައިހޫނުކަން ފަހަތަށް ނުޖެހިއްޖެނަމަ މަރު އަންނާނެ!
  
  ޑްރޭކް ރޯލްއޮވަރ ކޮށްލިއެވެ. ކިނިމާކާ އޮފީހުގެ އެންމެ ދުރު ފަރާތަށް ފުންމާލައިގެން ގޮސް ބޭރު ފާރުގައި ފިއްތާލިއިރު، އެތެރޭގެ މެދުތެރެއަށް އެއްވެގެން ދިޔައިރު ފަހަތުން ސްމިތު ވެސް ދިޔައެވެ. ހޭޑަން، މައި އަދި ޔޯގީ ހިނގައިގަތީ ހަމަ މެދުތެރެއިންނެވެ. ޑްރޭކް ވަނީ ރަޝިޔާ މީހުން ބިންމައްޗަށް ވައްޓާލުމަށް ފަހު ބަޑިޖަހާފައެވެ. ކެންޒީ ފިސްތޯލައެއް ހިފައިގެން އެމީހުންގެ ތެރޭގައި ކަނޑުމަހައްޓާލި ނަމަވެސް އެހެނަސް ފެންނަނީ ކަޅު ގޮތަކަށެވެ. އެ ނިކަމެތި އަންހެން ކުއްޖާއަށް އޭނާގެ ކަޓަނާ ގެއްލިގެން ދިޔައެވެ.
  
  ޑްރޭކް އާދެވުނީ އޯޕަން ޕްލޭން އޮފީސް އޭރިއާގެ ނިމުމަށެވެ. ލިފްޓް ބޭންކަށް ވަންނަ ހުޅުވިފައިވާ ޖާގައާއި އެތަނުން ބޭރުގައި ހުރި އިތުރު ބޮޑު ސަރަހައްދެއްގެ އޮފީސްތަކުގެ ވަށައިގެން ބަލާލަމުން ހައިޑަން ކުރިންވެސް ހުއްޓެވެ. އެތަނުގައި ކޮންމެވެސް ތަނެއްގައި ސްވިޑެން މީހުން ތިއްބެވެ.
  
  "އަހަރެން ނަފްރަތު ކުރަން ކަލެއަށް ނުބައި ޚަބަރެއް ދޭން" ލޯރެން އެމީހުންގެ ކަންފަތުގައި ބުނެލިއެވެ. "އެކަމަކު އިސްރާއީލުން ވެސް ހަމަ ކުރިއެރުން ހޯދައިދިނީ. މިއީ ހަނގުރާމަވެރި ސަރަހައްދެކެވެ. ޔޫ އާ ޑޭމް ލަކީ ޓު ބީ ތެރެ. "
  
  މިހާރު ކެންސީ އެނބުރި އަތުވެއްޖެއެވެ. "އަޅުގަނޑު ވަރަށް ބޮޑަށް ޝައްކުކުރަން އިސްރާއީލުގެ މީހުންނަށް ސަރުކާރުގެ ތާއީދު އޮތްކަމާމެދު. އެކަމަކު އަޅުގަނޑު ގަބޫލުކުރާ ގޮތުގައި މިއީ ސްޕެޝަލް ފޯސްތަކެއް. އެއްވެސް ސަޕޯޓެއް ނެތްތަ؟"
  
  "އަހަރެންގެ މަގުގައި." އެއިން ފުރިފައިވާ ދޯންޏެކެވެ. މި ޓީމުތަކުން ފަހުން އެކަމުން އަރައިގަނެވޭނެ ކަމަށް އުންމީދުކުރާ ގޮތެއް އަހަންނަކަށް ނޭނގެ."
  
  "ކަލޭ މިކަން ގަބޫލެއް ނުކުރަން" ކެންސީ ބުންޏެވެ. "އަބަދުވެސް ގޮތެއް އޮންނަނީ. މިތަނުގައި ޝިކާރައަކަށްވާ މީހުން ރައްކާތެރިކޮށް ބެހެއްޓުމަށް ފަށަން ޖެހެއެވެ. އެމީހުންނަށް ބޭނުންވާ އެހީތެރިކަން ދިނުން."
  
  ހައިޑަން އެނބުރި އަތުވެއްޖެއެވެ. "ސޮރީ، އަހަންނަކަށް އަދި މިކަމާ އެއްބަހެއް ނުވޭ. އަޅުގަނޑުމެންނަށް ނޭނގެ އަޅުގަނޑުމެން މުޢާމަލާތް ކުރަނީ ކޮންކަމަކާ ކަމެއް. އަޅުގަނޑުމެންނަކަށް ނޭނގެ އޯޑަރުން މިއަށްވުރެ މަރުވާ އެއްވެސް ކަމެއް ނެރެވޭނެ ކަމެއް."
  
  "އެމީހުން ނެރެންވީ ސަބަބެއް ނޫންތަ؟"
  
  "އޯޑަރުން ބޭނުންވެދާނެ އަޅުގަނޑުމެން ހަމަ އެކަން ކުރަން. ދޮރުތައް ހުޅުވާލާ."
  
  "އެމްއެމް، ޑޫޑް" އަލީޝާ ބުނެލިއެވެ. "ކޮންމެވެސް ބީރައްޓެހި މީހަކު މިހާރުވެސް ކުޑަދޮރުތައް ހުޅުވައިފި."
  
  ހައިޑަން އެކަމާ ވިސްނާލިއެވެ. "ޑޭމް، ތިބުނީ ތެދެއް، އެކަމަކު މިކަމުން ހަމައެކަނި ގޯސްވަނީ. އޯޑަރުގެ ރޭވުމަކީ މުޅި ޑަލަސްގައި މަރުވާ އެއްޗެއް ދޫކޮށްލުން ނަމަ ކިހިނެއް ވާނީ؟
  
  ޑްރޭކް ލިފްޓްތަކަށް ނަޒަރު ހިންގާލިއެވެ. "އަހަރެމެންނަށް އެނގެން ޖެހޭނީ ކޮންތާކު ފޮކް ބަޔޯވެޕަން އޮތީ."
  
  ރަޝިޔާގެ ކޮންޓިންޖެންޓްގެ މައްޗަށް ވަޒަންތައް ގޮވައި، އެކި ޕެނަލްތަކުން ހަދާފައިވާ "ޕޭޕިއާ-މާޝޭ" އަކަށް ބަދަލުވެގެން ދިޔަ އެވެ. ސްޓޭޝަނަރީ ވައިގެ ތެރެއަށް އުދުހިގެން ދިޔައީ: ގަލަން ސެޓެއް، ފޯނެއް، މުޅި ކަރުދާސް ކޮޅެކެވެ.
  
  ޓީމު ވަނީ ޖައްސާފައެވެ.
  
  ލޯރެންގެ އަޑު ކިރިޔާވެސް އިވެމުން ދިޔައެވެ. "ސަބް ލެވެލް ހަތަރެއް، ލެބޯޓްރީ 7. އެއީ އެތަން. އަވަސް ކުރޭ!"
  
  
  ނުވަދިހަ ނުވަވަނަ ބާބު
  
  
  ސްވިޑެންގެ މީހުންނާ ދެކޮޅަށް ޝީލްޑެއްގެ ގޮތުގައި ލިފްޓްތަކުގެ ސަފުތައް ބޭނުންކޮށްގެން ސްޕީއާ ޓީމުން ވަނީ ދަގަނޑު ދޮރުތަކާ ދިމާއަށް ދުއްވައިގަތް ރަޝިޔާ މީހުންގެ ގައިގައި ވަރުގަދަ އަލިފާންގަނޑެއް ރޯކޮށްފަ އެވެ. ހޭޑަން އާއި ޖޯގީ ދޫކޮށްލިއިރު ކިނިމާކާ އާއި ސްމިތު ސްވިޑެންގެ ކުޅުންތެރިން ބަލަހައްޓައި ޓީމުގެ ބާކީ ކުޅުންތެރިން ފޯކަސް ކުރީ ރަޝިޔާގެ ޓީމަށެވެ.
  
  އެސްއެލް4 ލިޔެފައިވާ ބަޓަން އަށް ހޭޑަން ފިތާލިއެވެ.
  
  ލިފްޓްތައް ގުގުމާލި ނަމަ ބާރު ބަޑިޖެހުމުގެ ސަބަބުން އަޑު ކެނޑިއްޖެއެވެ. ޑްރޭކް ޑަކް ކުރި ނަމަވެސް އަދިވެސް ދުޝްމަނުންނަށް ކާމިޔާބު ކުރެވުނީ އަނބުރާ ބަޑިޖަހައި ކުރިއަށް ޖެހިލާފައި މޭޒެއްގެ ފަހުން މޭޒެއްގެ ވަށައިގެން ހަރަކާތްތެރިވެ، ފަހަތުން ނިވާވުމަށް ވަރުގަދަ ތަކެތި ބޭނުންކޮށްގެންނެވެ. އެވަގުތުވެސް ބޮލުގައި ވަޒަނެއް ހިފައިގެން އެއް މީހަކު ވެއްޓުނެވެ. އަނެއް މީހަކު ފިޔަޖަހާފައި އޮއްވާ ވޭނުން ހަޅޭއްލަވައިގަތްއިރު، އަނެއް މީހާގެ ފައިގައި ބަޑިޖަހާފައިވެ އެވެ. އެހެނަސް އެމީހުން އައެވެ.
  
  ދަގަނޑު ދޮރުތަކުގެ މަތީގައި ލައިޓްތައް ދިއްލާފައި ދެން އެ ދޮރުތައް ހުޅުވިގެން ދިޔައެވެ. ހޭޑަން ފުންމާލައިގެން ވަދެގެން އައިސް ޓީމުގެ ބާކީ ތިބި މީހުން ވެސް ފަހަތުން ދިޔައެވެ. އެމީހުންނަށް އުނދަގޫވި ނަމަވެސް އެމީހުންނަށް އެކަން ކާމިޔާބު ކުރެވުނެވެ.
  
  ޑްރޭކް އަށް ފިއްތާލީ އެދެމީހުންގެ މެދުގައި ހުރި ހޮންކޮންގުގެ ޑާލްއާ ދެކޮޅަށެވެ.
  
  އެލީޝާ އޭނާގެ ބުރަކަށީގައި ބުރަކަށި އަރާމުކޮށްލިއެވެ. "އަހަރެންގެ ފަހަތުގައި އެއީ ކާކު ހެއްޔެވެ؟ ހިނގާބިނގާވެ އުޅޭ އިނގިލިތަކަކާއެކު ހެއްޔެވެ؟
  
  "އެއީ އަހަރެން". ތޫނު ޖާގަ އެމީހުން ފިއްތާލުމާއެކު ކެންޒީ ހޫފް ކޮށްލިއިރު، ލެވެލް ހަތަރަކަށް ބާރު ސްޕީޑެއްގައި ދުއްވާލުމުން ހަރަކާތެއްގެ ޖާގައެއް ނެތެވެ. "އެކަމަކު އަހަރެންގެ އަތް ކަރުގައި ތާށިވެފައި އެބަހުރި. ހައިރާން ކުރުވަނިކޮށް އަހަރެންގެ އިނގިލިތައްވެސް އެބަހުރި." އެމީހުންނަށް އަތް ދިއްކޮށްލިއެވެ.
  
  އަލީޝާއަށް ހަރަކާތެއް އިހުސާސް ކުރެވުނެވެ. "އާނ، މީހަކު އަހަރެންގެ ފުއްޕާމޭގައި އެއްޗެއް ތަތްކޮށްލީ. އަދި އެއީ ދޮންކެޔޮ ވެސް ނޫން."
  
  "އޯހް، އެއީ އަހަރެން ކަމަށް ވާންޖެހޭނެ" ޔޯގީ ބުންޏެވެ. "އާނ، މިއީ އަހަރެންގެ ބަޑި."
  
  އަލީޝާ ދެބުމަ އުފުލާލިއެވެ. "ކަލޭގެ ބަޑިއެއް ދޯ؟"
  
  "އަހަރެންގެ ބަޑި. އަހަރެންގެ ބަޑި، އެއީ އަހަރެން ބުނަން އުޅޭ އެއްޗެއް."
  
  "ފުލް ޗާޖް ވެއްޖެތަ؟"
  
  "އެލިޝިއާ..." ޑްރޭކް އިންޒާރު ދިނެވެ.
  
  "މްމްމް، އާނ، އެއީ ވާންޖެހޭ ގޮތް."
  
  "ދެން ރަނގަޅުވާނީ އަހަރެން ހަރަކާތްތެރި ނުވާން. އަހަރެމެން ބޭނުމެއް ނޫން މިހާރު އެހާ ކުޑަ ޖާގައެއްގައި އެކަން މަސައްކަތް ކުރާކަށް ނޫންހެއްޔެވެ؟"
  
  ނަސީބަކުން ކެންސީ އަށް ކުޑަކުޑަ ޖަވާބެއް ދޭން އުޅޭހެން ހީވި ވަގުތު ލިފްޓް ހުއްޓި އެރައިވަލް އަޑެއް އިވުނެވެ. ދޮރުތައް ހުޅުވިގެން ދިޔައިރު ޓީމު ޢަމަލީ ގޮތުން ކޮރިޑޯއަށް ވެއްޓިގެން ދިޔައެވެ. ޑްރޭކް ފާރުތަކުގައި ހުރި ނިޝާނެއް ހޯދުމަށް ސްކޭން ކުރިއެވެ. ހަމަގައިމުވެސް އެތަނުގައި އެއްވެސް އެއްޗެއް ނެތެވެ.
  
  "ކޮބާ ލެބް 7؟"
  
  "ކަނާތްފަރާތަށް އެނބުރި، ތިންވަނަ ދޮރު ވެސް ކުރިއަށް" ލޯރެން ބުންޏެވެ.
  
  "ބަރާބަރު".
  
  ޑާލް ކުރިއަށް ހިނގައިގަތީ އަދިވެސް ސަމާލުކަމާއެކު ނަމަވެސް ޔަގީންކަން ލިބިފައިވާ ކަހަލަ ގޮތަކަށެވެ. އެ ނުރައްކާ ބޮޑުތަނުން ބޮޑުވި ނަމަވެސް ޑްރޭކް އަށް އެމީހުން މިތަނުގައި ތިބި ސަބަބު އެންމެ ހިނދުކޮޅަކަށްވެސް ހަނދާނެއް ނުނެތެއެވެ. އެންމެ ފަހު ޙުކުމްގެ ތަރުތީބެވެ. އެމީހުން ރޭވިފައި އޮތީ އިތުރު ކޮންކަމެއް ހެއްޔެވެ؟
  
  ވައި ހޯދުމަށް ނޭވާ ހާސްކޮށްލަމުން ޔޯގީ މާސްކު ނަގާލިއެވެ. ގަވާއިދު މުގުރާލަމުން ކެންސީ ވެސް ބައިވެރިވި އިރު، ދެން ސްމިތު ވެސް އެގޮތަށް ކަންތައް ކުރި އިރު، ހެއިޑަން އަށް އެއްވެސް އެހީތެރިކަމެއް ނެތި އަތް އުފުލާލަމުން ހުސް ނަޒަރެއް ދިނެވެ.
  
  "ބާޣީން" ހިނގާލުން ކުރިއަށް ގެންދަމުން ޑާލް ބުންޏެވެ.
  
  "އަހަރެން ބުނާނަން ކްރޫކްސް" ކެންޒީ ބުންޏެވެ. "އަޑު ރަނގަޅު."
  
  އޭނަ ގާތުގައި ހުއްޓެވެ.
  
  "އަހަރެން އެހާ ރަނގަޅަށް ޑިސިޕްލިން ނުކުރިނަމަ އަހަރެން ޑޭމް ވެލް ޖޮއިން ކުރާނަން."
  
  "ކަންބޮޑު ނުވޭ. އަޅުގަނޑުމެންނަށް މިކަމުގައި މަސައްކަތް ކުރެވޭނެ."
  
  ޑްރޭކް ފަހަތުން އޭނައަށް ޖައްސާލިއެވެ. "އެނގޭތަ އޭނާ ޕްރައިވެޓް ސްކޫލަށް ދިޔަކަން ދޯ ކެންޒް؟ ދުވަހަކުވެސް އޭނާ ފަޅާނުލާނެ."
  
  "މޮސާދުގެ އަމިއްލަ އުސޫލުތަކެއް އެބަހުރި."
  
  ދާހްލް އޭނާގެ ކޮނޑުގެ މައްޗަށް ބަލާލިއެވެ. "ތި ދެމީހުން ދޮގު ހަދާނަންތަ؟ އަހަރެން މިއުޅެނީ ކޮންސެންޓްރޭޓް ވާން."
  
  "އަހަރެން ބުނަން އުޅޭ އެއްޗެއް ބަލާބަލަ؟" ޑްރޭކް ބުންޏެވެ.
  
  "ފޯކަސް ކުރަނީ ކޮން ކަމަކަށް؟" އަލީޝާ އަހާލިއެވެ. "ނަމްބަރު އެއް އިން ހަތަރަކަށް؟"
  
  "މިހިރީ އަހަރެމެން މިތިބީ،" ޑާލް ބުންޏެވެ. "ލެބޯޓްރީ 7".
  
  "ތިޔަ ހުރިހާ ކަމެއް އަމިއްލައަށް ހިސާބުކުރަނީތަ ޓޯރސްޓީ؟ މަޑުކޮށްބަލަ، އަހަރެންނަށް ހީވަނީ ކޮންމެވެސް ތަނެއްގައި ސްޓިކާއެއް ޖަހާފައި ހުރިހެން."
  
  ހައިޑަން ކުރިއަށް ކޮއްޕާލިއެވެ. "ފޯމޭޝަން، ރައްޔިތުން. ފަހަތަށް ބަލާލަބަލަ. ދެފަރާތުގައި ހުންނަ ލިފްޓްތަކަށް ސަމާލުވާށެވެ. އަހަރެން ބަޔޯވެޕަން އާއި ގުޅުވަން ފޯނުން ލޯރެން ބޭނުން، އަދި ރައްކާތެރި ވާން ލެބް ބޭނުންވެއެވެ. އެކަން ކުރެވޭނެ ކަމަށް ހީކުރަންތަ؟"
  
  މަޑުޖެހުމެއް ނެތި އެމީހުން ފަތުރާލައި އެމީހުންގެ މަގާމުތައް ނެގިއެވެ. ޑްރޭކް އާއި ހޭޑަން އަށް ޖެހުނީ އަމިއްލައަށް ލެބޯޓްރީއަށް ވަންނަށެވެ. އެމީހުން އެންމެ ފުރަތަމަ ވަދެގެން އައީ ސާމާނުތަކުން ފުރިފައިވާ ބޭރު އޮފީހަށެވެ. އެއީ ކޮން ބައެއްކަން ޑްރޭކްއަށް ނޭނގުނު ނަމަވެސް އެއީ ވައިޓަލް އަދި އަގުބޮޑު އެއްޗެހި ކަމަށް ފެނުނެވެ.
  
  ބިއްލޫރި ފާރުގެ ފަހަތުގައި ހުރީ އެތެރޭގެ އަމާން ކޮޓަރިއެކެވެ.
  
  "ލޯރެން" އޭނާ ބުންޏެވެ. "ލެބޯޓްރީ 7 އެކުލެވިގެންވަނީ ދެ ކޮޓަރިން. ބޭރުފުށާއި އެތެރޭގެ. އެތެރެއަކީ ސީލްކޮށް ދޫކޮށްލެވޭ ކެމިކަލް ކޮންޓްރޯލް ރޫމެއް ކަމަށް ބެލެވޭ."
  
  އެއްޗެއްނޫން. މުވާސަލާތު ކެނޑިއްޖެއެވެ.
  
  ޑްރޭކް ހޭޑަންއަށް ބަލަހައްޓައިގެން ހުއްޓެވެ. "ވަޓް ދަ-"
  
  "ސޮރީ މެޓް. ހައިޑަން އެވެ. ލެބޯޓްރީތަކަކީ އަބަދުވެސް ފްރީކުއެންސީ ޝީލްޑް ކުރެވިފައިވާ ތަންތަން ކަމުން ސިގްނަލްތައް ވަދެ ނުކުމެވޭކަށް ނެތެވެ. ލެބް 7 އޮތީ އެހެން ފެސިލިޓީތަކާ ތަފާތު ފެންވަރެއްގައި، އަދި އިތުރު ސެކިއުރިޓީ ޑިސެބިލް ކުރަން ވަގުތުކޮޅެއް ނެގި."
  
  "ހާސްނުވޭ" ހައިޑަން ބުނެލިއެވެ. "ކޮންތާކަށް ދާންވީ؟"
  
  "އެތެރޭގެ ކޮޓަރި. އެތަނުގައި ބިއްލޫރި ކެބިނެޓެއް ހުންނަން ޖެހެއެވެ. މިކަން ފެނޭތަ؟"
  
  ޑްރޭކް ހިނގައިގަތީ ބިއްލޫރި ބޮޑު ފާރާއި ދިމާއަށެވެ. "އާނ. ހަމަ ދުރު ކަނުގައި."
  
  "ބަޔޮލޮޖިކަލް ހަތިޔާރަކީ ހަތިޔާރު ފަދަ އެއްޗެއް ނޫންކަން ސާފު. އެއީ ކޮފީ ފްލާސްކެއް ސައިޒުގެ ކެނިސްޓަރެއްގައި ރައްކާކުރަން ޖެހެއެވެ. އެއީ ޕީޑީ777 ކޯޑުން ދެނެގަނެވޭނެ އެއްޗެކެވެ. އެކަން ލިބިއްޖެތަ؟"
  
  "ފަހުމްވުން". އޭނާ ދޮރު ކޯޑް ޕެނަލް އަށް ގޮސް އޯވަރައިޑް ކޯޑް ޕަންޗް ކޮށްލިއެވެ. "އެއްޗެއްނޫން". އޭނާ ފުންނޭވާއެއް ދޫކޮށްލިއެވެ. "މި ކޮޓަރީގައި ތަފާތު ކޯޑެއް ހުރެދާނެތަ؟"
  
  "އަޅުގަނޑަށް އޮޅުންފިލުވަން. މައްސަލައަކީ ހުރިހާ ބޮސްތަކާއި ޓެކްނީޝަނުންނާއި ލެބޯޓްރީ އެސިސްޓެންޓުން ތިބޭފުޅުންނާއެކު އެތަނުގައި ނިދާފައި ތިބޭތީ."
  
  "ރަޝިޔާ، ސްވިޑެން އަދި އިސްރާއީލުގެ ވާހަކަ ނުދައްކާ. އަވަސް ކުރޭ".
  
  ހެއިޑަން ޓީމާ މަޝްވަރާ ކުރަމުން ދިޔައިރު ޑްރޭކް އަޑުއަހަމުން ދިޔައެވެ. ހުރިހާ ކަމެއްވެސް ހުރީ ހަމަހިމޭންކޮށް، ބިރުވެރި ގޮތަކަށް. ސްމިތު ދެން ގްރޯލް ކޮށްލީ އޭނާގެ ކޮމް ތެރެއިންނެވެ.
  
  "އިރުމަތީ ސިޑިން ޙަރަކާތްތެރިވުން. މިހިރީ އެމީހުން އަންނަނީ!"
  
  "ހުޅަނގުގެ އެއްޗެއްގައި ހަރަކާތްތެރިކަން ފާހަގަކުރެވުނު،" މޭ ރިޕޯޓް ކުރި އެވެ. "އަވަސް ކުރޭ".
  
  "އެ ލިފްޓްތައް ހިފަހައްޓާބަލަ" ހޭޑަން ބުންޏެވެ. "އަޅުގަނޑުމެންނަށް ވަރަށް އަވަހަށް އެމީހުން ބޭނުންވާނެ."
  
  ޑްރޭކް ވިސްނާލީ ބިއްލޫރިގަނޑު ތެރެއިން ބަޑިޖަހާށެވެ. ޝައްކެއްވެސްނެތްގޮތުގައި އެއީ ބުލެޓްޕްރޫފް އަދި ނުރައްކާތެރި ކަމެއް ކަމަށް ވެސް ވިދާޅުވި އެވެ. އަދި ބޭރު ކޮޓަރީގައި ޓެސްޓް ޓިއުބް ފުރިފައިވާ ބިއްލޫރި ކެބިނެޓްތަކާއި ކޮންމެ އަދަދެއްގެ ވިހައެއް ވެސް ހިމެނޭ ކެނިސްޓަރުތައް ހުއްޓެވެ.
  
  ލޯރެން އާ ކޯޑެއް ގޮވާލިއެވެ. ޑްރޭކް އޭނާއަށް ޕަންޗެއް ޖަހާލިއެވެ. ދޮރު ހުޅުވިގެން ދިޔައެވެ. ދުވެފައި ގޮސް ކޮޓަރީގެ އެންމެ ދުރު ކޮޅަށް ގޮސް އަލަމާރި ހުޅުވާލުމަށްފަހު ކެނިސްޓަރ ހޯދަން ފެށިއެވެ. ހައިޑަން އޮތީ ފަހަތުން ދޫކޮށްލާފައެވެ. ބުރަކަށި ނިވާކޮށްގެން ތިއްބަވައިގެން ކޮންމެ ޓީމް މެމްބަރަކު ވެސް ދެން އަންނަ މީހާ ފެންނަން ހުރެއެވެ.
  
  ޑްރޭކް ދިޔައީ ކެނިސްޓަރަކަށް ފަހު ކެނިސްޓަރެއްގެ ތެރެއިންނެވެ. ކޮންމެ އެއްޗެއްގައި ކަޅު، ބޮލްޑް އަކުރުތަކާއި ނަންބަރުތަކުގެ އަސަރު ހުރިއިރު، އެތަންތަން ހުރީ ތަރުތީބުން ބޭރުގައެވެ. މިނިޓެއް ފާއިތުވެގެން ދިޔައެވެ. ސްމިތު ސިޑިން މައްޗަށް ބަޑިޖަހާލިއިރު، އޭގެ ދެތިން ސިކުންތު ފަހުން މޭ ވެސް ވަނީ ހަމަ އެގޮތަށެވެ. އެމީހުންނަށް ހަމަލާދިނީ، މާރާމާރީގެ ތެރެއަށް ބޮމެއް ފޮނުވާލެވޭ ވަރަށް އެއްވެސް މީހަކު ބީރައްޓެހި ނުވާނެ ކަމަށް ދުޢާކޮށްގެންނެވެ.
  
  "ފަހުމްވުން!"
  
  އޭނާ އެ ކޮންޓެއިނަރު ނަގައި، އޭގައި މަދުވެގެން އެމެރިކާ ހަލާކުކޮށްލާނެ ބަޔޮލޮޖިކަލް ހަތިޔާރެއް ހުރިކަން ހަނދާން ކުރަން ބައި ސިކުންތު ނަގާފައި، އޭނާގެ އަތްދަށުގައި ޖައްސާލިއެވެ. "ދާންވީ ވަގުތު ޖެހިއްޖެ".
  
  އެކަކުގެ ގޮތުގައި، ކޯޑިނޭޓްކޮށްގެން، އެމީހުން ފަހަތަށް ޖެހެން ފެށިއެވެ. ޑްރޭކް އާއި ހޭޑަން ހޯލްވޭއަށް ވާސިލްވާންދެން މޭ އާއި ސްމިތު ސިޑި ނިވާކޮށްލުމަށްފަހު ޔޯރގީ އާއި ޑާލް ސިޑި ނިވާކޮށްލިއެވެ. އެލިޝިއާ ލިފްޓްގެ ބަޓަން ފިއްތާލުމާއެކު މޭ އާއި ސްމިތު އަވަހަށް ފަހަތަށް ޖެހިލިއެވެ.
  
  ދޮރުތައް ހުޅުވިގެން ދިޔައީ ވަގުތުންނެވެ.
  
  "އަވަސް!" - މާއީ ހަޅޭއްލަވައިގަތީ އަވަސް އަވަހަށް ކަނެއްގެ ވަށައިގެން ފެނިގެންނެވެ. "އެމީހުން ތިބީ އަހަރެންގެ ފަހަތުން ދެތިން ސިކުންތު."
  
  އެމީހުން ބިންމަތީގައި ފިރުމާލަމުން އަނބުރާ ބަޑިޖަހާލިއެވެ.
  
  ސްމިތު ތަފާތު މަގަކަށް ދިޔައީ، މިހާރު ޑާލް ނިވާވެފައި، ދެމީހުން ވެސް ފަހަތަށް ޖެހެމުން ދިޔައީ ދޮރުތަކާ ދިމާއަށެވެ.
  
  އަދި ދެން އެލާމްތައް ޖަހަން ފެށީ، ކަންފަތް ފުރިގެން ގޮސް ހިއްސުތައް އޯވަޑްރައިވް އަށް ފޮނުވާލި ވަރުގަދަ ސޮރެއް ފަދަ ގިސްލުމެކެވެ.
  
  "މިއީ ކޮން ނަރަކައެއް؟" ޑްރޭކް ހަޅޭއްލަވައިގަތެވެ.
  
  "ނޫން. އަޅެ ނޫން!" ލޯރެން ފަހަތަށް ހަޅޭއްލަވައިގަތެވެ. "އެތަނުން ނިކުމެބަލަ. މިހާރު އެތަނުން ނިކުމެބަލަ! އެމީހުން ހަމަ ސިސްޓަމަށް އެއްޗެއް ދޫކޮށްލީ." އޭނަ މަޑުކޮށްލިއެވެ. "އޯ މައި ގޯޑް... އެއީ ސާރިން."
  
  އެއީ ކުރިންވެސް ހޯލްވޭގެ ފުރާޅުގައި ހުރި ވެންޓްތަކާއި ލިފްޓްގެ ސައިޑް ވެންޓްތަކުގެ ތެރެއިން އޮހޮރެމުން ދިޔަ އެއްޗެކެވެ.
  
  
  ތިރީސް ބާބު
  
  
  ސާރިންގެ ނަން ކިޔުމުން ފުރަތަމަ ބިރުވެރިކަމުގެ ރާޅު ޑްރޭކް ފިއްތާލިއެވެ. އެއީ މަރުވާ ކަމެއްކަން އޭނާއަށް އެނގުނެވެ. އެއީ ގިނަ ބަޔަކު ނައްތާލާ ހަތިޔާރެއްގެ ގޮތުގައި ބަލާ އެއްޗެއްކަން އަހަންނަށް އެނގުނެވެ. އޭނާއަށް އެނގުނީ ސްމިތު، ޔޯގީ އަދި ކެންޒީ މާސްކު ނަގާފައިވާކަން.
  
  އަދި ކުލައެއް ނެތް، ވަހެއް ނެތް ދައުރުވާ އެއްޗެއް ކަމަށް ބުނާ އެއްޗެއް ވެންޓްތަކުގެ ތެރެއިން ލީކުވަމުން ދިޔަތަން އޭނާއަށް ފެނުނެވެ.
  
  "އަހަރެން ދުވަހަކުވެސް ޝައްކެއް ނުކުރަން އެމީހުން މިތަނުގައި ސާރިން ރައްކާކޮށްފައި ހުރި ކަމާމެދު." ހައިޑަން ޔޯގީއަށް ހަމަލާދިނެވެ. "އެކަމަކު މި..." ޝަބާ އޭނާގެ މާސްކުގައި ހިފާލިއެވެ.
  
  ގާތްގަނޑަކަށް ހުރިހާ ކަމެއް ވެސް މެނިޕުލޭޓްކޮށް، އިންޖިނިއަރިންކޮށް، ނުވަތަ އަލުން ތަޞައްވުރު ކުރެވިދާނެކަން ޑްރޭކްއަށް އެނގުނެވެ. ހަމައެކަނި ލިމިޓެޝަނަކީ ޚިޔާލެވެ. ލިކުއިޑް ނާރު އޭޖެންޓަކީ އިންފިނިޓީ ފްލެކްސިބަލް އެއްޗެކެވެ. މިހާރު އޭނާ ހުރިހާ ބާރަކާއެކު ކެންޒީ ކައިރިއަށް އަވަސްވެގަތް ނަމަވެސް އޭނާއަށް ފެނުނީ އެލިޝިއާ އާއި މޭ ކުރިންވެސް އެތަނުގައި ތިބިކަމެވެ. އިސްރާއީލުގެ އަންހެން މީހާ މާސްކެއް އަޅައިގެން ހުރި ނަމަވެސް އޭނާގެ ލޯ ކުރިން ވެސް ވަނީ ބަންދުވެ ހަށިގަނޑު ވަނީ ފަޅައިގެން ގޮސްފަ އެވެ.
  
  ސާރިން އަކީ ޑޯޒަށް ބަލާފައި އެއް މިނެޓާއި ދިހަ މިނެޓުގެ ތެރޭގައި މަރާލާ އެއްޗެކެވެ.
  
  "ނޫން" ޑްރޭކް ބުންޏެވެ. "ނޫން ނޫން ނޫން".
  
  ސްމިތު ލިފްޓްގެ އެއްފަރާތުން ތިރިއަށް ފުންމާލީ ކުރިން ވެސް ހޭނެތިފައި ހުރުމުގެ ކުރިން ޑާލްއަށް މާސްކު މުޅިން މޫނު މައްޗަށް ދަމައިގަތުމުގެ ކުރިންނެވެ.
  
  ލިފްޓް އަވަސް އަވަހަށް މައްޗަށް އަރައި، އަނބުރާ ފުރަތަމަ ފަންގިފިލާއަށް ދިޔައެވެ.
  
  "އަހަރެމެން ކީއްކުރަންވީ؟" ކޮމްސްގެ މައްޗަށް ހައިޑަން ހަޅޭއްލަވައިގަތެވެ. "އެމީހުންގެ އަތުގައި ކިހާ ވަގުތެއް؟"
  
  "ކާކު?" ލޯރެން ޖަވާބު ދިނީ ގުދުރަތީ ގޮތަކަށެވެ. "ކާކަށް އަނިޔާވީ؟"
  
  "ހަމަ ލަދުވެތި ލެބް ރެޓެއް ނުވަތަ ޑޮކްޓަރެއް ހޯދައިގެން ހަދަންވީ ގޮތް ބުނެދީބަލަ!"
  
  ދޮރުތައް ހުޅުވިގެން ދިޔައިރު ކިނިމާކާ ސްމިތު ކޮނޑުގެ މައްޗަށް އުފުލާލިއެވެ. ޑްރޭކްއަށް އޭނާ ދުވެފައި ނުކުންނަން އުޅޭތަން ފެނުމުން، ދެން ފުރަތަމަ އަވަސްވެގަތީ، ހަވާއީގެ މީހާ އިންތިޒާރުގައި ތިބި ސްވިޑެން، ރަޝިޔާ އަދި އިސްރާއީލުގެ މީހުންގެ މަތިން ހަނދާން ނެތިގެން ކަންނޭނގެއެވެ. އޭނާއަށް ވަގުތުން ފެނުނީ މަތީ ފެންވަރުގެ ހުރިހާ ވެންޓްތަކެއްގެ ތެރެއިން ފަނޑު ހޫނު ކަހަލަ އެއްޗެއް ވަދެގެން ދިޔަތަނެވެ. އޭނާގެ ހިތް ފުނޑުފުނޑުވެގެން ދިޔައެވެ. "މިތާވެސް ރިލީޒް ކުރީ."
  
  "މުޅި ކޮމްޕްލެކްސް" ލޯރެން ބުންޏެވެ. "އަހަރެންގެ ލެބް ޓެކްނީޝަނެއް ހަމަ މިތާ އެބަހުރި."
  
  "އަހަރެން އޭނައެއް ބޭނުމެއް ނޫން" ކިނިމާކާ ނޭވާއެއް ދޫކޮށްލިއެވެ. "އަހަރެމެން ބޭނުންވަނީ އެޓްރޮޕައިން. ކޮބާ މި ލަދުވެތި އެޓްރޮޕައިން؟
  
  ލައިނަށް އައީ އާ އަޑެކެވެ. "ކިތައް މީހުންނަށް ބަލިޖެހިފައިވޭތޯ؟ އަދި ކޮން ފެންވަރަކަށް؟"
  
  ޑްރޭކް އެ ސަރަހައްދު ސްކޭންކޮށްފައި ކަވަރު ހޯދުމަށް ދުވެފައި ގޮސް އޭނާގެ ހަތިޔާރު އަމާޒުކޮށްލިއެވެ. އަލީޝާ އޭނާއަށް ތާއީދު ކުރިއެވެ. ކުރިއަށް ޙަރަކާތްތެރިވުމުން އެމީހުން ހުއްޓުނެވެ.
  
  "ނަރަކައަށް މިކަމާ!" އޭރު ހައިޑަން ރޮމުން ދިޔައެވެ. "އަޅުގަނޑުމެންގެ އަމިއްލަ ތިން މީހުންނާއި މިހާރުވެސް ހޭނެތިފައި ތިބި ދިހަވަރަކަށް މީހުން ލެބޯޓްރީގައި އެބަތިބި. އެންޓިޑޯޓް ހިފައިގެން މިތަނަށް އަންނަން ޖެހޭނެ، އަދި މިހާރު އެކަން ކުރަން ޖެހޭނެ!"
  
  "ސާރިން އަކީ މަރުވާ މީހެއް" އެމީހާ ބުންޏެވެ. "އެކަމަކު މަރާލަން ގަޑިއެއްހާއިރު ނަގާފާނެ. އަޅުގަނޑުމެން މިތިބީ ރަނގަޅު މަގުގައި، ގަބޫލުކުރައްވާ. މިކަމަށް އަޅުގަނޑުމެން ތިބީ ތައްޔާރަށެވެ. ބުނެބަލަ ޝިކާރައަކަށްވާ މީހުންނަށް ނޭވާލާން އުނދަގޫވޭތަ؟"
  
  ޑްރޭކް ފަހަތަށް ބަލާލިއެވެ. ހައިޑަން ވަގުތުކޮޅެއް ނަގައިގެން ޗެކް ކޮށްލިއެވެ. "އާނ" ކަރުތެރޭގައި ލޮނުގަނޑެއް ހިފައިގެން ޝަބާނާ ބުންޏެވެ. "އާނ އެއީ".
  
  ޑްރޭކް ބަލަން ހުރީ ޑާލް ކެންޒީ ކައިރިއަށް ހިނގައިގަނެ، މަޑުމަޑުން އެލިޝިއާ އާއި ދުރަށް ދަމައިގަނެ، އޭނާގެ އަތުގައި ހިފާލިތަނެވެ. އޭނާ ސީދާ ކިނިމާކާއަށް ބަލަހައްޓައިގެން ހުއްޓެވެ. އެހެން މީހަކު ނޫނެވެ. އެހެން ތަނެއްގައެއް ނޫނެވެ. ދުނިޔެ ނެތިގެން ގޮސް، ސްވިޑެންގެ ޒަމީރުގައި ބާކީ އޮތީ އެންމެ އެއްޗެކެވެ.
  
  "މަނޯ. އަހަރެމެން ކީއްކުރަންވީ؟"
  
  ބޮޑު ހަވާއީ މީހާ ހީނގަތެވެ. "އެޓްރޮޕައިން އެންޑް ދަ އޮޓޯ-އިންޖެކްޓަރ."
  
  އެއަޑުން ވަގުތުން ޖަވާބު ދިނެވެ. "ކޮންމެ ފްލޯއެއްގައި މެޑިކަލް ބެއިތައް ހުރެއެވެ. ކޮންމެ ކޮމްޕާރޓްމަންޓެއްގައި ވެސް އެންޓިޑޯޓްތަކެއް ހުންނައިރު، އެޓްރޮޕައިން އަކީ އޭގެ ތެރެއިން އެއް މާއްދާ އެވެ. އެތަނުން އޮޓޮމެޓިކް އިންޖެކްޓަރުތައް ވެސް ފެންނާނެ އެވެ. ހަމައެކަނި އުނަގަނޑުގެ މަސްގަނޑުގައި ތަތްކޮށްލާށެވެ."
  
  "އަހަންނަށް އެނގޭ ހަދާނެ ގޮތެއް!"
  
  ޑްރޭކް އިންތިޒާރު ކުރީ ޓެކްނީޝަން ކިނިމާކާ އަށް ދާންވީ ތަނެއް ކިޔައިދިނުމަށެވެ، ދެން ފުރަތަމަ ދިޔައީ އޭނާއެވެ. ފޭރިގަތުން، މޭޒުތަކުގައި ދުއްވައިގަތުމެއް؛ މިފަހަރު އެމީހުން ތިބީ ހެޑްސް އައުޓްކޮށް، ވެއްޓިފައިވާ ރައްޓެހިންނަށް ތާއީދުކޮށް، އެމީހުން ނަގަން ޖެހޭ ވަރަށް މޮޔަ ކޮންމެ ރޯގް ގައުމަކަށް ގޮންޖަހާށެވެ. ތަޅުގައި އަދިވެސް ހަށިގަނޑުތައް ފުރިފައި ހުރިއިރު، ހަމައެކަނި މިހާރު މި ނިދާފައި ތިބި ހަށިގަނޑުތައް ކޮށާލާފައި، ވޭނުން ތަހައްމަލު ކުރަމުން ދިޔައިރު، ބައެއް މީހުން ކުރިންވެސް ތެޅެމުން ދިޔައެވެ.
  
  އެތެރެއަށް ވަންނަ ދޮރުތައް ވަނީ ހަލާކުވެފައެވެ. މާސްކާއި ސޫޓުގައި ތިބި ފިރިހެނުން އެތެރެއަށް އަވަސްވެގަތެވެ.
  
  ޑްރޭކް ގޮނޑި އެއްފަރާތަކަށް ޖައްސާލުމަށްފަހު ކޮޓަރީގެ އެއް ކަނެއްގައި ހުރި މެޑިކަލް ބެއި ފާހަގަ ކުރެވުނެވެ. އޭނާ ދުއްވައިގަތެވެ. ކަނާތްފަރާތުގައި އޮތީ އެމީހުން ބަޑިޖަހާފައިވާ ކެވްލާރ ލައިގެން ހުރި ރަޝިޔާގެ ހަށިގަނޑެވެ. އިތުރު ދެމީހަކު އޭނާގެ ކައިރީގައި އޮށޯތެވެ؛ އެމީހުން ކޮންވެލްސްވެ މަރުވިއެވެ. ސާރީން ވެސް އެމީހުންގެ ގައިގައި ބާރަށް ޖެހިއެވެ. ކެމިކަލް ދޫކުރުމުން އެ ހަނގުރާމަ ފައިދާހުރި ގޮތެއްގައި ހުއްޓުވިއިރު އެސްޕީއައިއާރްގައި އަދިވެސް ބަޔޮލޮޖިކަލް ހަތިޔާރު ހުއްޓެވެ.
  
  އަތުގައި ހަތިޔާރެއް ނެތި ކުރިއަށް ދުއްވައިގަތް ހައިޑަން މެޑިކަލް ބެއިގެ ދޮރު ހުޅުވާލިއެވެ. އެތެރޭގައި އެމީހުންގެ ކުރިމަތީގައި ވިދާ ދައުރުވާ އެއްޗެއް ފުރިފައިވާ ދިހަވަރަކަށް އެމްޕައުލް ހުއްޓެވެ. އެތަންތަނުގައި ސާފުކޮށް ފާހަގަކޮށްފައި ހުރުމުން ކިނިމާކާ އެޓްރޮޕައިން އަށް ހަޅޭއްލަވައިގަތެވެ؛ މައި އޮޓޯ އިންޖެކްޓަރު ދަމައިގަނެގެން ފުރާލިއެވެ. ކިނިމާކާ ސްމިތުގެ މޫނުގައި އިންޖެކްޝަނެއް ޖަހާލީ ޑާލް ކެންޒީއަށް ވެސް ހަމަ އެގޮތަށް ކަންތައް ކުރުމުގެ ސިކުންތުކޮޅެއް ކުރިންނެވެ. އެލިޝިއާ އާއި މައި ޔޯގީއާ މުއާމަލާތް ކުރިއިރު، ދެން ޓީމު ހޮންކަރ ޑައުން ކޮށްލީ، ވަރުބަލިވެފައި، ނިދިފައި، ބިރުގަނެގެން އެމީހުންގެ ހިތްތައް ފުރިފައިވާ އުންމީދު މިހާރު އެހާ ނިކަމެތި ހެން ހީވުމުންނެވެ.
  
  މިނެޓްތަކެއް ފާއިތުވެގެން ދިޔައެވެ. ޑްރޭކް އެނބުރިލީ ކިނިމާކާ އާއި ދިމާއަށެވެ. "މިހާރު ކީއްކުރަނީ؟"
  
  "އާނ، އެޓްރޮޕައިން އިން ސާރިންގެ އަސަރުތައް ހުއްޓުވައެވެ. އެމީހުން ޖެހޭނީ އެނބުރިލަން."
  
  "ސައިޑް އިފެކްޓްސް އަށް ސަމާލުކަން ދޭށެވެ،" ޓެކްނީޝަން ބުންޏެވެ. "އަސާސީ ގޮތުން ހެލޫސިނޭޝަންސް. އެކަމަކު ބޯއެނބުރުން، މޭނުބައިކުރުން، ފެނުން ފޮރުވުން..."
  
  "ހާސްނުވޭ" އަލީޝާ ބުނެލިއެވެ. "ޓީމް ސްޕީއާރ އަށް ޕަބް ލަންޗަކަށް ވުރެ ގޯސް ކަމެއް ނެތް."
  
  "އަނގަ ހިކި. ހިތުގެ ދުވެލި އިތުރުވެއްޖެ...."
  
  "އާނ."
  
  އިތުރު ދެތިން މިނެޓް ފާއިތުވެގެން ދިޔައިރު ޑްރޭކް އެއްވެސް އެހީތެރިކަމެއް ނެތި ޔޯރގާގެ މޫނަށް ބަލަހައްޓައިގެން ހުރީ މަދުވެގެން ދިރިއުޅުން ތިއްކެއް ވެސް އޭނާގެ ގާތަށް އެނބުރި އައުމަށް ސިކުންތަކަށް ސަތޭކަ ފަހަރު އެދެމުންނެވެ. ސިސްޓަމުން ސާރިން ނަގައި އެންމެންނަށް މާސްކް ނަގަން ފުރުސަތު ދިނުމަށް ޓެކްނީޝަން ގާތު ހޭޑަން ސުވާލު ކުރި ނަމަވެސް ހާލަތު ކޮންޓްރޯލް ކުރެވުނީ ކިރިޔާ އެވެ. ސާރިން ދޫކޮށްލި މީހަކު އަދިވެސް އެހެން ރޭވުންތަކެއް އޮވެދާނެ އެވެ.
  
  "އަހަރެމެން މިހާރުވެސް މިތިބީ ނިޒާމުގައި" ލޯރެން އެމީހުންނަށް ޔަގީންކަން ދިނެވެ. "އެފްބީއައި އިން ވަނީ މި މައްސަލަ ކޮނެގެން އުޅޭތާ ދުވަސްކޮޅެއް ވެފައިވާ މަތީ ފެންވަރުގެ ކޮމްޕިއުޓަރ ސައިންސްވެރިންތަކެއް ބަންދުކޮށްފައި."
  
  "އެހެން ސްޕެޝަލް ފޯސަސް ޓީމުތަކުގެ އެއްވެސް ޚަބަރެއް؟" ހައިޑަން އަހާލިއެވެ.
  
  "އަޅުގަނޑުމެންނަށް ހީވަނީ އެހެން. އަހަރެންނަށް ހަމަ ކޮންފަރމަންސް ލިބެނީ. އެ ހުރިހާ ކަމެއްވެސް ތަންކޮޅެއް އޮޅުން ބޮޅުން ވެއްޖެ."
  
  ޑްރޭކް ޔޯރގީގެ ކޯތާފަތުގައި ފިރުމާލީ، އޭނާގެ މާސްކުގެ ވާތްފަރާތުގައެވެ. "އެވާހަކަ ކިޔައިދީބަލަ".
  
  ދެއަތް އުފުލާލަމުން ރަޝިޔާ މީހާ ކުޑަކޮށް ހީނގަތެވެ. އޭނާގެ ދެލޯ އުދުހިގެން ދިޔައިރު އޭނާ ހުސްކޮށް ސީދާ ޑްރޭކް އަށް ބަލަހައްޓައިގެން ހުއްޓެވެ. އޭނާ ކެއްސާލަމުން މާސްކު ނަގަން އުޅުނު ނަމަވެސް ޑްރޭކް އެ މާސްކު އޭގެ ތަނުގައި ހިފަހައްޓާލިއެވެ. އެޓްރޮޕައިން އާއި އެކު ނުވަތަ ނުލައި ވެސް އެންމެ ރަނގަޅީ އެއްވެސް ކަމެއް ޗާންސަށް ދޫކޮށްލުމެވެ. ސްމިތު ވެސް އުނދަގޫ ކުރިއިރު، ދެން ކެންޒީ؛ ދާލް ދޫކޮށްލީ އަޑު އިވޭ ދިގު ނޭވާއެކެވެ. އެ ޓީމުން ފުރުސަތުގެ ބޭނުން ހިފައިގެން ކުރު، ބަލިކަށި ހިނިތުންވުމެއް ބަދަލުކުރިއެވެ.
  
  "ހިނގާ އެމީހުން ވައިގެ ތެރެއަށް ވައްދާލަން" ހޭޑަން ބުންޏެވެ. "މިއަދަށް މިތާ ނިމިއްޖެ."
  
  ލޯރެން އަނެއްކާވެސް ގުޅިއްޖެއެވެ. "އެމީހުންނާ ހުރިހާ ކަމެއް ރަނގަޅުތަ؟ އެ ހުރިހާ އެންމެން؟" އަދިވެސް އޭނައަށް ބަލި ޖެހުނީ ކާކު ކަމެއް ނޭނގެއެވެ.
  
  "މިހާތަނަށް އެހާ ރަނގަޅު، ލޯބި" ޑްރޭކް ބުންޏެވެ. "ޑޮކްޓަރެއް ޗެކްކޮށްލަން ރަނގަޅު ވިޔަސް."
  
  "އަޅުގަނޑުމެންނަށް މިތަނުގައި ދިހަވަރަކަށް އެބަހުރި."
  
  "އަހަރެން މިހާރު މިއަންނަނީ ކަލޭގެ ގާތަށް" ހައިޑަން ބުނެލިއެވެ.
  
  ޓީމު ރީގްރޫޕްވެ، އެކަކު އަނެކަކަށް އެހީތެރިވެދީގެން ދޮރުން ބޭރަށް ނުކުމެގެން ދިޔައެވެ. ހޭޑަން ބަޔޯ ހަތިޔާރު މޭގައި ހިފަހައްޓާލީ އިތުބާރު ކުރެވޭނީ ކާކަށް ކަމެއް މިހާރު ވެސް ޔަގީން ނުވެގެންނެވެ. ކޮމްސް މެދުވެރިކޮށް ލޯރެން އަށް ސުވާލެއް ކުރިއެވެ.
  
  "އޭނާ ޑަލަސްގައި ސަލާމަތުން ގެންދަން ޖެހޭ،" ލޯރެން ބުންޏެވެ. "މިތާ އަޅުގަނޑަށް އެބައޮތް ތަފްސީލުތައް. އެމީހުން ކަލޭގެ އިންތިޒާރުގައި އެބަތިބި".
  
  ހައިޑަން މާސްކުގެ ފަހަތުގައި ވަރުބަލި ދެލޮލަކާއެކު ޑްރޭކްއަށް ބަލަހައްޓައިގެން ހުއްޓެވެ.
  
  ދުވަހަކުވެސް ނިމުމެއް ނުވެއެވެ.
  
  ޑްރޭކްއަށް އޭނަ ވިސްނަމުން ދިޔައީ ކިހިނެއްކަން ރަނގަޅަށް އެނގުނެވެ. އެމަޖެންސީ ރޫމަށް ގޮސް މާސްކް ނަގައި ލޯރެން ފެނުނުއިރު އެމީހުންނަށް ތަންކޮޅެއް އަރާމުކަން އިހުސާސްވާން ފަށައިފިއެވެ. ޑްރޭކް އަށް ހޫނު ކޮފީއެއް ގެނެސްދިނުމުން ވަރަށް ކަމުދިޔައިރު އެލިޝިއާ ފެންފުޅިއެއް ހޯދުމަށް ބްލީޓް ކުރިއެވެ. މާއީ އޭނާގެ އަތުން ބިއްލޫރި ނަގައި، ފޮދެއް ބޯލުމަށްފަހު، ބޭނުންކޮށްފައި ހުރި ފުޅިން ފޮދެއް ބޯލުމަށް ދައުވަތު ދިނެވެ.
  
  ކެންޒީ އަތް ދިއްކޮށްލަމުން މޭގެ އަތުން ނަގައި ފުންނޭވާއެއް ދޫކޮށްލިއެވެ. "ކީއްވެތަ އަހަންނަށް ތި ހަތަރު މީހުން ފެންނަނީ؟"
  
  އަލީޝާ އޭނާގެ ފެން އަނބުރާ ދިނެވެ. "އެހެންވީމަ، އަދިވެސް ދިރިހުރިތަ؟ ހޭ މި ގުނާނީ ތްރީސަމް އެއްގެ ގޮތުގައިތަ؟"
  
  ޑްރޭކް ބަލަން ހުއްޓެވެ. "އެނގޭތަ ކަމެއް؟ އަހަންނަށް އެނގޭނީ މި ވަޒީފާ ދޫކޮށްލަންވީ ވަގުތު ޖެހުމުން، ތިޔަ ދެމީހުން އެކަކު އަނެކަކު ރުޅިއަރުވަން މަސައްކަތް ކުރުން ހުއްޓާލުމުން. އެއީ އަހަރެން ރިޓަޔަރ ކުރާއިރު."
  
  ލޯރެން ސްމިތު އާއި ކުޑައިރުކޮޅަކު ދުރަށް ޖެހިލީ އޭނާގެ މަރުކަޒީ މުވާސަލާތީ ނިޒާމަށް މައުލޫމާތުގެ ތޫފާނެއް އަރައިގަތުމުންނެވެ. މީގެ ތެރޭގައި ވޮޝިންޓަންގައި ހުންނަ ރުޅިވެރި ފިރިހެންމީހާގެ މުއާމަލާތްތަކާއި، ޑަލަސްގެ ލޯކަލް އޮޕަރޭޝަނާއި، ކުޑަ މިންވަރަކަށް ޑިފެންސް ސެކްރެޓަރީގެ މުއާމަލާތްތައް ހިމެނެއެވެ.
  
  އެ ކަނެކްޝަން ބޭނުން ކުރެވޭނެކަން ހަނދާންވުމުގެ ކުރިން ގްރޫޕް އަޑުއަހަން އަތް އުފުލާލިއެވެ. "ހޭއި، އަހް، ވެލް، ހައި. އަހަރެން ޑަލަސްގައި އެޑްރެހެއް ދޭނަން އަދި ތިޔަ އުޅެންވީ މަގުމަތީގައި. މި ބަޔޮލޮޖިކަލް ހަތިޔާރުތައް ވަލުތެރޭގައި ގިނަ ދުވަހު ހުންނަ ވަރަކަށް ނުރައްކާ ބޮޑުވާނެ އެވެ. މިހާރު އަޅުގަނޑުމެންނަށް ކުޑަކޮށް ސާފުކުރުން އެބައޮތް. ފެންނަ ފެނުމުގައި ލެބުގައި މަސައްކަތް ކުރާ ގާތްގަނޑަކަށް އެންމެންނަށް އަސަރު ކުރުމަށް ދިން އަސްލު ޓްރެންކިއުލައިޒާ ޖެރޮނިމޯގެ ސަންދޯއް ހުޅުވާލިހާ އަވަހަކަށް ރިޑަންޑަންޓް ކޯޑް މެދުވެރިކޮށް ޓްރިގަރ ކުރި އެވެ. އެމީހުންނަށް ހީވާ ގޮތުގައި މިހާރުވެސް އެ ކަލްޓް އުފެދިފައި ނުވެދާނެ ކަމަށާއި ނަމަވެސް މަދުވެގެން އެއް މީހަކު އަދިވެސް އެމީހުންނަށް މަސައްކަތް ކުރަމުންދާ ކަމަށް ވެދާނެ ކަމަށެވެ. ސާރިން ވެސް އެކްޓިވޭޓް ކުރީ ހަމަ އެ ކޯޑުން އަދި ޝައްކެއްވެސްނެތްގޮތުގައި ހަމަ އެމީހަކު. އެތެރޭގެ މީހެއްތަ؟ ފަހަރެއްގަ. އެކަމަކު ހަނދާން ނައްތާނުލާ އަހަރެމެންނަށް ޖެހުނީ ލެބޯޓްރީގެ ޕްރޮޓެކްޓިވް ސްކްރީންތައް ނަގައިގެން ސިގްނަލް އެތެރެއަށް ވަދެވޭތޯ."
  
  "ސްލީޕާ އޭޖެންޓުން އޭގެ މަސައްކަތް ކުރުމުގެ ކުރިން މީހުން ނުފުރޭތޯ ޔަގީން ކުރަން ޖެހޭ،" ހޭޑަން ބުންޏެވެ.
  
  "އޭނާގެ މައްޗަށެވެ." އެކަމަކު އެއީ ހުރިހާ ކަމެއް ނޫނެވެ. ހަށިގަނޑުތައް ގުނާފައި އެބަހުރި." އޭނަ ނޭވާއެއް ދޫކޮށްލިއެވެ. "އަޅުގަނޑުމެންގެ ލެބޯޓްރީގެ މުވައްޒަފުންނާއި މައުސޫމް އާންމުން ރަނގަޅު މަސައްކަތްތަކެއް ކުރި. އެ އެންމެންވެސް އެޓްރޮޕައިން އަށް ރައްދުދޭހެން ހީވެއެވެ. ބެލެވޭ ގޮތުގައި ތަޅުގައި ނިދާތީ އެމީހުންނަށް ލިބުނީ ހަމައެކަނި ބަލިކަށި ޑޯޒްތަކެއް ކަމަށާއި އެހީތެރިކަން އައީ ވަރަށް އަވަހަށް ކަމަށެވެ. މިހާރު ދެނެގަތުމުގައި މައްސަލައެއް ނެތް ނަމަވެސް، ރަޝިޔާ މީހުންނާއި ސްވިޑެންގެ މަޤާމުތައް އަޅުގަނޑުމެންނަށް އެނގޭތީ، އަޅުގަނޑުމެން ގަބޫލުކުރަން ޖެހޭނީ އަޅުގަނޑުމެން މިބުނަނީ ތެދެއް ކަމަށް. ރަޝިޔާގެ ތިން މީހަކު މަރުވެ، ދެ މީހަކު ގެއްލިއްޖެ އެވެ. ސްވިޑެންގެ ދެ މީހަކު މަރުވެފައިވާއިރު، އެކަކު ގެއްލިއްޖެއެވެ. އަދި ތިން އިސްރާއީލުން މަރުވެ، ދެ މީހަކު ގެއްލިގެން ދިޔައީ."
  
  "އެމީހުންނަށް އެޓްރޮޕައިން ނުލިބުނީތަ؟" ހާސްވެފައި ހުރެ ދަހުލް އަހާލިއެވެ.
  
  "ހަމަ ޔަގީނުންވެސް އެމީހުން އެކަން ކުރި، އެކަމަކު އާންމުންނަށް ފަހު. އަދި ހަގީގަތުގައިވެސް އެމީހުންގެ ގައިގައި މާ އުދުވާނީ ގޮތަކަށް ޖެހުނީ."
  
  މި ހިސާބުން ސްމިތު، ޔޯރގީ އަދި ކެންޒީ ތިބީ ފައިމައްޗަށް ތެދުވެ، އަރާމުކޮށްލާފައި ފިޔަވަޅު އަޅަން ކެތްމަދުވެފައި ތިބި ގޮތަކަށެވެ. މިއީ ކުރިން ދެންނެވި އެއް ނޭދެވޭ އަސަރު ކަމަށް ވެދާނެ ބާވައޭ ޑްރޭކް ހިތަށް އެރިއެވެ.
  
  "ޔޯރގީ" އޭނާ ބުންޏެވެ. "އަލީޝާއަށް ބަލާބަލަ. ކޮންކަމެއް ފެންނަނީ؟"
  
  ރަޝިޔާ މީހާ ހީނލިއެވެ. "އައިސްކްރީމް އާއި ހޮޓް ޗިލީ؟"
  
  ޑްރޭކް ހީލިއެވެ. "އޭނާ އޯކޭ".
  
  އަލީޝާ ފުންކޮށް މޫނު ކުނިކޮށްލިއެވެ. "އެއީ ކޮން މާނައެއް ހެއްޔެވެ. ޔޯގީ؟ ޔޯގީ؟ އާދެބަލަ އެކުވެރިޔާ. އިނގޭ އަހަރެން ލޯބިވާކަން، އެކަމަކު ބިސް ނުއުކާނަމަ އަހަރެން ޖެހޭނީ ކަލޭ މަރާލަން."
  
  ޑްރޭކް އޭނާ ދަމައިގަތީ މަޑުކޮށްގެން ތިބި ކާރުތަކާ ދިމާއަށެވެ. "ވެލް ޑޫން މައި ލަވް، ޔޫ ޖަސްޓް ޕްރޫވްޑް ހިޒް ޕޮއިންޓް."
  
  
  ތިރީސް އެކެއް ބާބު
  
  
  ސްޕީޑަކީ އެމީހުންގެ އިޚްތިޔާރު، އެމީހުންގެ ސަލާމަތްތެރިޔާ، އެމީހުންގެ ކަލާނގެ، އަދި މިވަގުތު ދިރިހުރުމަށް އެންމެ ރަނގަޅު ގޮތެވެ.
  
  ޑަލަސްއަށް ދާން އުޅޭ މަގުމަތީގައި އެމީހުންނަށް އިންތިޒާރު ކުރެވިދާނެ ކަންކަމާ މެދު އެމީހުންގެ އެއްވެސް ވަހުމެއް ނެތެވެ. ކިތަންމެ ފުލުހުން އެހީތެރިވެދިން ކަމެއް މުހިންމެއް ނުވި؛ ކިތަންމެ ގިނަ އެފްބީއައި އެސްޔޫވީތަކާއި ސްވޮޓް ވެންތައް އެ ރޫޓުގައި ލައިން ކުރިޔަސް، އެމީހުންނާ ކުރިމަތިލާން ޖެހުނު މީހުންނަކީ ދުނިޔޭގެ އެންމެ މޮޅު ބައެއް މީހުން ކަމުން، އެމީހުންނަށް ނިކުމެވޭނެ ގޮތެއް ހޯދިދާނެ އެވެ.
  
  އެމީހުން ހަގީގަތުގައި މަސައްކަތް ކުރި މީހުންނަށް ބަލާފައި.
  
  ޑަލަސް ތެރެއިން ކުރި ކުރު ދަތުރަށް އެމީހުންނަށް ފޯރުކޮށްދީފައިވާ އުޅަނދުތައް - ސަރުކާރުން ދޫކޮށްފައިވާ ހަތަރު ފުރޮޅުލީ އުޅަނދު - ފެނުމުން ޑްރޭކް އަށް ބްރޭކް ޖަހާލި އެވެ.
  
  "މިއީ އަސްލުވެސް ކަމެއް ނުވާނެ."
  
  ޕާކިން ޒޯނާއި އޭގައި ހުރި ތަކެތި ހަނދާންވުމުން އޭނާ ބޯޖަހާލީ އެގްޒިޓް ކައިރީގައި ހުރި ދެތިން ޕާކިން ޖާގައާ ދިމާއަށެވެ.
  
  "އެމީހުން ކުރާނެ".
  
  ލޯރެން އެއްބަސްވުން ފާޅުކުރިއެވެ. "މިކަން ބަލަން އެފްބީއައި އިން ބުނާނަން."
  
  "އަވަސް". ޑްރޭކް ކުރިންވެސް މިސްރާބު ޖެހީ އެ ދިމާއަށެވެ. "ހުރިހާ? ލޯޑް ދަ ފަކް އަޕް. އަހަރެމެންނަށް ވަރަށް އަވަހަށް ބޭނުންވާނީ އަހަރެމެންގެ އަތުގައި ހުރި ހުރިހާ އެމްއޯއެއް."
  
  މެދުތެރޭގައި ހޭޑަން އާއި އެކު އެމީހުން ދުވެފައި ގޮސް ކާރުތަކާ ދިމާއަށް ދިޔައިރު، ކަޅު ކުލައިގެ ސްޓެލްތް ކުލައިގެ ޑޮޖް ޗެލެންޖަރ އާއި ހޫޑްގައި ހުދު ދެ ރޮނގު ޖަހާފައިވާ ފަނޑު ނޫކުލައިގެ މުސްޓަންގް ކާރެކެވެ. ޑާލް މުސްޓަންގް މޮޑިފައި ކުރިއިރު، އެއީ ޑްރޭކް ބޭނުންވީ ޗެލެންޖަރ އަށް ވާތީ މޮޅު ކަމެކެވެ. ފުލުހުންގެ ކާރުތައް ހަޅޭއްލަވައިގަތީ ޑައުންޓައުން ޑަލަސްގެ ތެރެއިން މަގެއް ސާފުކުރަން ތައްޔާރުވަމުންނެވެ. ކައިރީގައި އުދުހެމުން ދިޔަ ހެލިކޮޕްޓަރު ސްވަޓް ޓީމުތަކުން ވައްޓާލުމުގެ ފުރުސަތު ވަރަށް ބޮޑު ކަމަށް އިންޒާރު ދީފައިވެ އެވެ. ދެ ކާރު ވެސް ހެކް ކުރެވޭ ވަރަށް އާ ކާރު- އެފްބީއައި އަށް ތަޅުދަނޑި ބޭނުން ނުވި އެވެ.
  
  ޑްރޭކް އެތެރެއަށް އަރައިގެން ދިޔައީ ފަސިންޖަރުންގެ ގޮނޑިގައި އިށީނދެގެން އިން ޔޯރގީ އާއި ހޭޑަން، އެލިޝިއާ އަދި މޭ އެވެ. އުފަލުން ހިނިތުންވެލަމުން އޭނާ އިންޖީނު ސްޓާޓް ކޮށްލިއެވެ.
  
  "މިއީ،" އޭނާ ބުންޏެވެ.
  
  އަލީޝާ އެކަމާ އަޅާނުލިއެވެ. އޭނާގެ ކުޑަކުއްޖާއަށް ހޭނިގެން އެންމެންނަށް އެކަން އަންގައިދިނެވެ.
  
  ޑްރޭކް އިންޖީނު ސްޓާޓް ކޮށްލިއެވެ. ޑާލް އޭނާގެ ކައިރީގައި ހުރި މުސްޓަންގް ސްޓާޓް ކޮށްލުމުން ދެމީހުން ކުޑަދޮރުގެ ދެ ސަފެއްގެ ތެރެއިން ހީލަމުން، އެންމެ ފަހުން އެކުގައި ތިއްބެވެ.
  
  ހައިޑަން އޭނާގެ ގޮނޑީގެ ފަހަތުގައި ހުރި ކެނިސްޓަރުގައި ޓަކި ޖަހާލިއެވެ. "ބަޔޮލޮޖިކަލް ހަތިޔާރު" އެވެ.
  
  "މްމްމް، އާނ. ހިމުން."
  
  އޭނާ ބިންމައްޗަށް ފިތާލަމުން ސްޓިއަރިން އަނބުރާލާފައި ކާރު ޕާކިން ޒޯނުގެ ހަނި ޖާގައަށް ސްޓިއަރކޮށްލުމަށްފަހު ދުއްވައިގަތީ އެގްޒިޓް އަށެވެ. ކާރު ބައުންސް ވެގެން ދިޔައީ އެއްވަރެއް ނުވާ ޕޭވްމަންޓެއްގައި، ކުރިމަތީ އުފުލާލުމާއި ފަހަތު ފަރާތް ސްކްރޭޕް ވުމުންނެވެ. ސްޕާކްސް އުދުހިގެން ދިޔައެވެ.
  
  ޑްރޭކްގެ ފަހަތުން ޑާލްއަށް ފެނުނީ އޭނާގެ ވިންޑްޝީލްޑް ހުރަސްކޮށް ސްޕާކްތަކެއް ވިދާލާފައި ސިކުންތުކޮޅަކަށް އަލިފާނުގެ ތެރެއަށް ވަދެގެން ދިޔަތަނެވެ. ސާފުކޮށް އެނގޭ ގޮތުގައި އޭނާ ހިތްހަމަ ނުޖެހުނެވެ.
  
  "ކީނެލް، ޑްރޭކް. މިކަމުގެ ތެރެއަށް ވަންނަން އުޅުނީތަ؟"
  
  "ހަމަ ދުއްވާލަން" ހައިޑަން ޖަވާބު ދިނެވެ. "ސެކިއުރިޓީ ބިލްޑިންގ އަށް އެންމެ ނުވަ މިނެޓް ދުރުގައި."
  
  "އާނ، ފަހަރެއްގައި ރޭސް ޓްރެކްގައި ވެސް ވެދާނެ،" ސްމިތު ބުންޏެވެ. "އެކަމަކު މިއީ ޑަލަސް، އަދި މި ދެމީހުންނަކީ ރޭސް ކުޅުންތެރިންނެއް ނޫން."
  
  "ބަޑިޖަހަން ބޭނުންތަ ލަންސެލޮޓް؟" ޑްރޭކް ފުންނޭވާއެއް ދޫކޮށްލިއެވެ. "މި ސްވިޑެންގެ މައްޗަށް އަރައިގެން ގޮސް އޭނާ ގެންދާށެވެ."
  
  "މުހިންމެއް ނޫން".
  
  "ތި ރުޅިއައީތަ؟" އަލީޝާ ވެސް ބައިވެރިވިއެވެ. "ހަމަ ޔަގީނުންވެސް ނޫން ލަންސެލޮޓް."
  
  "ކެން ވީ-" ހައިޑަން އަނެއްކާވެސް މަސައްކަތް ކުރިއެވެ.
  
  ލޯރެންގެ އަޑު އޭނާގެ އަޑު ޣަރަޤުވެގެން ދިޔައެވެ. "ދުޝްމަނުން ކައިރިވަމުން އެބަދޭ" ޝަބާނާ ބުންޏެވެ، ދެން: "ޑޮން"ޓް ގޭޓް ޝޮޓް، ލަންސެލޮޓް."
  
  ޑްރޭކް ވަނީ އޭނާގެ ސްޓިއަރިން ފައިން ޓިއުންކޮށް، މަގުގެ ދެ ލޭން ވެސް ބޭނުންކޮށްގެން މުހިންމު އޯވަސްޓިއާއެއް ހިފަހައްޓާފަ އެވެ. ކުރިމަތީގައި ފުލުހުންގެ ކާރެއް ހުއްޓިފައި އޮތުމުން އެހެން ޑްރައިވަރުންނަށް އެމީހުންގެ މަގު ހުރަސް ނުކުރެވުނެވެ. ޗެލެންޖަރުން ބާރު ސްޕީޑެއްގައި ދުއްވައިގަތީ މިހާރު ވަށައިގެން އުސް އިމާރާތްތަކެއް ހުރި އިންޓަސެކްޝަން ކައިރިންނެވެ. އޭގެ ބައި ސިކުންތު ފަހުން މުސްޓަންގް ދުއްވައިގަތީ ޑޮޖްގެ ފަހަތު ފެންޑަރު ވަރަށް ހަނިކޮށް ގެއްލިގެންނެވެ. ޑްރޭކް ފަހަތު ލޯގަނޑުން ބަލާލިއިރު އޭނާއަށް ފެނުނީ ޑާލްގެ ދަތްތައް ފަޅައިގެން ގޮސްފައިވާ ކަމެވެ.
  
  "މިހާރު އެނގިއްޖެ މިޔަރު ފަހަތުން ދުއްވައިގަތުމަކީ ކިހިނެތް ކަމެއްކަން."
  
  ކޮންމެވެސް ތަނެއްގައި ކުރިއަށް އޮތީ ރަޝިޔާއާއި ސްވިޑެން އަދި އިސްރާއީލުގެ ބާކީ ތިބި ކޮންޓިންޖެންޓެއް ކަމަށާއި، އެ އެންމެންގެ ވެސް އޮތީ އެއް ވާޖިބެއް ކަމަށްވާ އެމެރިކާގެ ކާބޯތަކެތީގެ ސަޕްލައި ނައްތާލުމަށް ޚާއްޞަކޮށް ފަރުމާކޮށްފައިވާ ބަޔޮލޮޖިކަލް ހަތިޔާރެއް ހޯދުމެވެ.
  
  "ކީއްވެ އަހަރެމެން ހަމައެކަނި ހަލާކު ނުކުރަނީ؟" ކިނިމާކާ ހެންޑްރޭލްގައި ހިފަހައްޓާލަމުން ބުންޏެވެ.
  
  "އެއީ އިންސާފުވެރި ސުވާލެއް،" ޑާލް ފާހަގަކުރި އެވެ.
  
  "އެއީ" ލޯރެން ބުންޏެވެ. "އެކަމަކު އަޅުގަނޑަށް ހަމަ ކިޔައިދިނީ ޕްރޮޓޮކޯލްތަކެއް އެބަހުރި ކަމަށް. އިޖުރާއަތުތައް. ގޯސްކޮށް ކޮށްފިއްޔާ ތިމާއާއި ގުނާ ނުލެވޭ އެތައް ބަޔަކު މަރާލެވިދާނެ."
  
  ކުރިމަތީގައި ތޫނު އެނބުރުމެއް ފެނުމުން ޑްރޭކް ގޭސް ލުއިކޮށްލިއެވެ. އަނެއްކާވެސް ފުލުހުން އެހެން ހުރިހާ ރޫޓެއް ބަންދުކޮށްފައި އޮތުމުން، އޭނާ ޝަރަފުވެރިކަމާއެކު ކާރު ކަނެއްގައި ދަތުރުކޮށް، ޓައިރުތައް އުކާލަމުން ރަތް ލައިޓް ތެރެއިން ބާރު ސްޕީޑެއްގައި ދުއްވައިގަތެވެ. ދާހްލް ހުރީ އޭނާގެ ފަހަތުން ދެތިން ފޫޓު ދުރުގައެވެ. ހިނގާބިނގާވެ އުޅޭ މީހުން މަގުމަތީގައި ލައިންކޮށްފައި ތިބިއިރު، ގޭކްކޮށް އިޝާރާތް ކުރަމުން ދިޔަ ނަމަވެސް ފުލުހުން ވަނީ މެގަފޯނަކުން ހިފަހައްޓާފަ އެވެ. ބައެއް މީހުން އަޑުނާހާފާނެކަން ޑްރޭކްއަށް އަބަދުވެސް ވަރަށް ބޮޑަށް އެނގެއެވެ.
  
  "މި ހުރިހާ ކަމެއް ފުލުހުންނަށް ނުކުރެވޭނެ،" ހޭޑަން ބުންޏެވެ. "މަޑުމަޑުކޮށްބަލަ ކުދިން. ބާކީ ފަސް މިނެޓް."
  
  އެވަގުތު ޕިކަޕެއް އުދުހިގެން ގޮސް ސައިޑް ސްޓްރީޓަކުން ނުކުމެގެން އައިސް، ކިރިޔާ ވެސް ޖެހުނީ ހޭލުންތެރިކަމެއް ނެތް ފުލުހެއްގެ ގައިގަ އެވެ. އެމީހުންގެ މަގަށް އެނބުރިލުމަށްފަހު އެމީހުންނާ ދިމާއަށް ޖެހިލިއެވެ. ޔޯރގީ ކުރިންވެސް އޭނާގެ ކުޑަދޮރުން ތިރިއަށް ފުރޮޅިފައި އޮތުމުން މައި ފަހަތުން ބިއްލޫރިގަނޑު ފަޅާލިއެވެ.
  
  ރިހި ކުލައިގެ އެފް-150 އެއް ކަމަށްވާ ޕިކަޕް ކައިރިވަމުން ދިޔަ ވަރަކަށް ދުވެލި ދުއްވައިގަތެވެ. ފުރޮޅުލީ އުޅަނދުގެ ފަހަތުގައި ހުރި ހިނިތުންވެފައި ހުރި މޫނު އެމީހުންނަށް ބަލަހައްޓައިގެން ހުރީ މަގުމައްޗަށްވުރެ ދެގުނައަށް ބަލަން ހުރެއެވެ. ޔޯރގީ އޭނާގެ ގޮނޑީގައި ފަހަތަށް ޖެހިލިއެވެ.
  
  "އަޅެ ނޫން ނޫން ނޫން. މިއީ ރަނގަޅު ކަމެއް ނޫނެވެ. އަހަރެން އޭނަ ދަންނަން. އަހަރެން އޭނަ ދަންނަން. "
  
  ޑްރޭކް އަވަސް އަވަހަށް ނަޒަރު ހިންގާލިއެވެ. "އަހަރެންގެ ނަޒަރުގައި އޭނާ ހީވަނީ ރަޝިޔާގެ ވެއިޓްލިފްޓަރެއްހެން."
  
  "އޭނާ ހުރީ އޮލިމްޕިކްސްގައި،" ޔޯގީ ބުންޏެވެ. "މިއީ އަސްކަރީ ސިއްރު ޤާތިލަކަށް ވުމުގެ ކުރިން، ރަޝިޔާއިން މިހާތަނަށް ނުކުތް އެންމެ މޮޅު އެއް ޤާތިލަކަށް ވުމުގެ ކުރިން. އެއީ އޮލްގާ."
  
  ބާރު ސްޕީޑުގައި ދުއްވާ ކާރުތަކުގެ ކުރިމައްޗަށް ހިނގާފައި ދިޔަ މީހުންގެ ގުރޫޕެއް ނުކުތުމުން ޑްރޭކްގެ ދުވެލި މަޑުކޮށްލިއިރު، ގިނަ މީހުން ތިބީ ލޮލާއި އިންޗިތަކެއް ދުރުގައި ފޯނު ހިފައިގެންނެވެ.
  
  "އޮލްގާ؟"
  
  "އާނ އޮލްގާ. އެކަމަނާއަކީ ލެޖެންޑެކެވެ. ދުވަހަކުވެސް އޭނަގެ ވާހަކައެއް އަޑުއަހާފައެއް ނުވޭ ހެއްޔެވެ؟
  
  "މި ކޮންޓެކްސްޓްގައި ނޫން. ނޫން".
  
  ރިހި ކުލައިގެ އެފް-150 ބާރު ބާރަށް ފަހަތަށް ޖެހި، އޭގެ ޗެލެންޖަރުގެ އެއްފަރާތުގައި ޖެހިގެން ދިޔައެވެ. ހިނގާބިނގާވެ އުޅުނު ގިނަ ޖަމާއަތުން މިނިވަންވެ، ޑްރޭކް އަނެއްކާވެސް ގޭހުގައި ފިޔަވަޅު އަޅައި ކުރިއަށް ދުއްވައިގަތްއިރު، ޗެލެންޖަރު ޖަވާބު ދިނީ ހިތްހަމަޖެހޭ ގިސްލުމަކުންނެވެ. އޮލްގާ އަނެއްކާވެސް އެނބުރި އައީ ފަހަތު ތިން ކުއާޓަރ ވިންގަށް އަމާޒުކޮށްގެން ނަމަވެސް އެތައް އިންޗިއެއް ގެއްލުނެވެ. އޭނާގެ އެފް-150 ހުރަސްކުރީ އަނެއް ފަރާތަށް، ސީދާ ޑްރޭކް އާއި ޑާލް އާއި ދެމެދުގައެވެ. ސްވިޑެންގެ މީހާ އޭނާގެ މުސްޓަންގް ފަހަތުން މެނިއުވަރ ކޮށްލިއެވެ.
  
  "އަހަންނަކަށް ރެމް ނުކުރެވޭނެ،" އޭނާ ބުންޏެވެ. "މާ ރިސްކި."
  
  "އަހަންނަކަށް އޭނައަށް ބަޑިޖަހާކަށް ނުކެރޭނެ" މާއީ ބުންޏެވެ. "ހަމަ މައްސަލައެއް".
  
  "ކިހިނެއް އޭނަ ފިލައިގެންދާނެ ކަމަށް އުންމީދު ކުރަނީ؟" ކިނިމާކާ އެކަމާ ވިސްނާލިއެވެ.
  
  "އޮލްގާ އަކީ އިންވިންސިބަލް މީހެއް" ޔޯގީ އެމީހުންނަށް ޔަގީންކަން ދިނެވެ. "އަދި އޭނަ ދުވަހަކުވެސް ނާކާމިޔާބު ނުވެއެވެ."
  
  "މިއީ އޭނާއަށް ވަރަށް ބޮޑު ކަމެއް" އަލީޝާ ބުންޏެވެ. "ފަހަރެއްގައި ތި ދެމީހުން އެއް މެޓްރެސްއެއްގެ ދަށުގައި ފޮރުވިދާނެ."
  
  ތިން ކާރު ކުރިއަށް ބާރު ސްޕީޑެއްގައި ދުއްވައިގަތްއިރު، އެހެން އުޅަނދުތައް ބޮޑުތަނުން ބަންދުވެ، ހިނގާ މީހުންނަށް އިންޒާރު ލިބުނީ ފުލުހުންގެ ސައިރެންތަކުގެ މެދުނުކެނޑި ރުއިމުގެ އަޑުންނެވެ. ޑްރޭކް ހޭޑަންގެ އިރުޝާދުތަކަށް ތަބާވިއިރު ހޭޑަން އިށީނީ ޕޯޓަބަލް ސެޓް-ނޭވްގެ ސްކްރީނުގައި ގްލޫކޮށްފައި އެވެ.
  
  ޑްރޭކްއަށް ފެނުނީ ކުރިމަތީގައި ސީދާ ދިގު ދުވުމެކެވެ.
  
  "އަހަރެންނާއެކު މަޑުކޮށްބަލަ ދާލް" އޭނާ ބުންޏެވެ. "ބިޗް ކޮއްޕާލާފައި ކޮޅަކަށް ވައްދާލާ."
  
  މަގުގެ މެދުތެރެއަށް ހިފަހައްޓައިގެން ހުރެ އޭނާ ބާރު ސްޕީޑެއްގައި ދުއްވައިގަތެވެ. ގެއްލިގެން ދިޔަ އުޅަނދު ހަގީގަތުގައި އެއްފަރާތެއްގައި ހުރި މަގެއްގެ ތެރެއިން ނިކުންނަން ފެށި ނަމަވެސް ފަހަތުން ދުއްވާ މީހުން ކައިރިވަމުން އަންނަތަން ފެނުމުން ޑްރައިވަރަށް ހުއްޓިގެން ދިޔަ އެވެ. ޑްރޭކް ހޮޅިބުރި ތިރިކޮށްލައިގެން ހުރީ ފަހަތުން އޮލްގާ އާއި ޑާލް އަށް ބަލަހައްޓައިގެންނެވެ. އިންޖީނުތައް ހަޅޭއްލަވައިގަތުމުން ޓައިރުތައް ހަޅޭއްލަވަން ފެށިއެވެ. ބިއްލޫރި ފިހާރަތަކާއި އޮފީސް އިމާރާތްތައް ފޮގެއްގެ ތެރޭގައި ހުރި ފަދައިން ވިދާލާފައި ހުއްޓެވެ. ހިނގާފައި ދިޔަ މީހުން މަގަށް ފުންމާލީ ފޮޓޯ ނެގުމަށެވެ. ފުލުހުންގެ ކާރު ވެސް ޗޭސް އާއި ގުޅިގެން އޮލްގާ އާއި އެއްވަރަށް ދަމާލުމުން ޑްރޭކްގެ ފަހަތުން މިހާރު ދެ ކާރު ހުއްޓެވެ.
  
  "ތިން މިނެޓް" ހައިޑަން ބުންޏެވެ.
  
  "ތިޔަ ބަޑި ހޯދާބަލަ މީސްމީހުން" އަލީޝާ ބުނެލިއެވެ.
  
  "ހިނގާ އުއްމީދު ކުރަން ރަޝިޔާގެ ބިޗް މަޑުމަޑުން ދުރަށް ނުދާނެ ކަމަށް،" ކެންޒީ ބުންޏެވެ.
  
  ޑްރޭކްގެ ކައިރީގައި ޔޯގީ ބާރަށް ނިވާކޮށްލިއެވެ.
  
  ދެން ކުރިމަތީގައި، އެންމެ އާދަޔާ ހިލާފު އަދި އެންމެ ބިރުވެރި ކަމެއް ހިނގައިގަތެވެ. އެ އަދަދުތައް ދުވެފައި ގޮސް މަގުގެ މެދަށް ވަދެ އެއް ކަކުލަށް ވެއްޓި ބަޑިޖަހާފައިވެ އެވެ.
  
  ޗެލެންޖަރުގެ ކުރިމަތީ ކޮޅުގައި ބުލެޓްތައް ރިއްސައި، މެޓަލް އަށް ގުގުމާލައި ބޯލްޓްތަކުގެ ތެރެއިން ޕަންޗް ޖަހާފައިވެ އެވެ. ސްޕާކްސް ވައިގެ ތެރެއަށް އުދުހިގެން ދިޔައެވެ. ޑްރޭކް ކާރު ދުއްވީ މުޅިން ސީދާކޮށެވެ.
  
  "ހިޓް ދަ ފަކް ޑެކް!" - އޭނާ ހަޅޭއްލަވައިގަތެވެ.
  
  އިތުރު ޝޮޓްތަކެވެ. ފުލުހުން ސައިޑްވޯކުން ދުވެފައި ގޮސް ބަޑިޖެހި މީހުން ހުއްޓުވަން މަސައްކަތް ކުރި އެވެ. އާންމުން ނިވާވާން ޑަކް ކުރިއެވެ. ސްވަޓް ޓީމުން ނިވާކޮށްފައި ފުލުހުންނާއެކު ދުވެފައި ދިޔައީ، ހަތިޔާރު އަމާޒުކޮށްފައި ނަމަވެސް މަގުގެ އަނެއް ފަރާތުގައި ތިބި މީހުންގެ ގައިގައި ޖެހުމުގެ ފުރުސަތު ބޮޑުކަމުން ބޭނުން ނުކުރެވިގެންނެވެ.
  
  ޑްރޭކްގެ ވިންޑްޝީލްޑް ގޮއްވާލުމުން ޝްރެޕްނެލް ޖެކެޓާއި ކޮނޑާއި ކަކުލުގެ މައްޗަށް ވެއްޓުނެވެ. އެ ވަޒަން ޖެހުނީ އޭނާގެ ކަންފަތުގެ ވާތްފަރާތުގައި ހުރި އެންމެ އިންޗިތަކެއްހާ ދުރުގައި ހުރި ބޮލުގެ ނާށިގަނޑުގައެވެ. ޔޯކްޝަޔަރގެ ކުޅުންތެރިޔާ އިތުރު ދެ ސިކުންތު މަޑުކޮށް، ބަޑިޖެހުންތެރިންނަށް އަނެއްކާވެސް ލައިންގައި ޖައްސަން ފުރުސަތު ދިނުމަށްފަހު، ޗެލެންޖަރު ވަރަށް ބާރަށް ޑިފްލެކްޓް ކުރިއެވެ.
  
  އޮލްގާގެ އެފް-150 އަލިފާނުގެ ލައިނުގައި ދޫކޮށްލުމެވެ.
  
  އަމިއްލަ ސްޓިއަރިން ވިއްސައިގެން ގޮސް ފުލުސް މީހާގެ ކަނާތްފަރާތުގައި ޖެހުނު ނަމަވެސް އަދިވެސް ވަޒަންތައް ޖެހުނެވެ. އޭނަގެ ކައިރީގައި އިށީނދެގެން އިން މީހާ ކުއްލިއަކަށް ފަޅައިގެން ދިޔައެވެ؛ ކާރުގެ އެތެރެއަށް ރަތްކުލަ ފެންބޮޑުވިއެވެ. އެހެން ރަޝިޔާ މީހަކު މަރުވެފައިވާއިރު، ބާކީ އޮތީ އެންމެ މީހެކެވެ.
  
  ދާލް ކުއްލިއަކަށް ސީދާ އަލިފާނުގެ ރޮނގުގައި ޖެހިއްޖެއެވެ.
  
  އެކަމަކު އޭރު ބަޑިޖެހި މީހުންގެ ފޯކަސް ހުރީ ކައިރިވަމުން އަންނަ ފުލުހުންނާއި ސްވަޓް އަށް ކަމުން އޭގެ ތެރެއިން އެންމެ ދެމީހުން އެނބުރި ކަވަރުކޮށް ބަޑިޖަހާފައި ފިލަން ތައްޔާރުވަމުން ދިޔައެވެ. ޑްރޭކްއަށް ފެނުނީ އެއްވެ ތިބި މީހުންގެ ތެރެއަށް ވަޒަންތައް ވަދެގެން ދިޔަތަން، މި މީހުން - ބެލެވޭ ގޮތުގައި އިސްރާއީލުގެ މީހުން - އާންމުންނާ މެދު ކަންތައް ކުރި ފުރައްސާރަ ފެނުނެވެ.
  
  "ހުރިހާ ކަމެއް ވެސް ނަރަކައަށް" އޭނާ ބުންޏެވެ. "މިކަން ތަޙައްމަލެއް ނުކުރެވޭނެ."
  
  "ޑްރޭކް!" ހައިޑަން އިންޒާރު ދިނެވެ. "ދެ މިނެޓް" އެވެ.
  
  މާއީ އޭނާގެ ކޮނޑުގައި ހިފާލިއެވެ. "މިކަން ކުރަން ޖެހޭނެ."
  
  ޑްރޭކް ގޭސް ޕެޑަލްގައި ފިޔަވަޅު އަޅައި ކާރާއި ފިލައިގެން ދިޔަ ހަނގުރާމަވެރިންގެ މެދުގައި އޮތް ބިން ނިވާކޮށްލިއެވެ. ޔޯރގީ އެއް ކުޑަދޮރުން ބޭރަށް ލެނގިލިއިރު، މައި ކުޑަދޮރުން ބޭރަށް ލެނގިލިއެވެ. ހަތިޔާރު އަމާޒުކޮށްގެން ކޮންމެ މީހަކުވެސް މަރުވެފައިވާ ސީދާ މަގުމަތީގައި ތިން ބަޑިޖަހާ، އެހެން ގެއްލުންތަކެއް ލިބުމުގެ ފުރުސަތެއް ނެތި، ފިލައިގެން ދިޔަ މީހުން އެއްލާލިއެވެ.
  
  އެމީހުންގެ ވެއްޓިފައިވާ ހަށިގަނޑުން ދުރުވެލަމުން ޑްރޭކް ބާރަށް ފަހަތަށް ޖެހިލިއެވެ.
  
  "ބާސްޓަރޑްސް."
  
  ރިއަރވިއު ލޯގަނޑުން ފުލުހުން އެމީހުން ހައްޔަރު ކުރިއެވެ. ދެން އޮލްގާ އާއި ޑާލް އެނބުރި އައީ، ވީހާވެސް ބާރަށް ދުވެފައި، އެކަކު އަނެކަކަށް ދުވެފައި ގޮސް މަގުގެ މެދުތެރެއިންނެވެ. އޮލްގާގެ ކާރުގައި ލޭ އަޅައި، ވިންޑްޝީލްޑް ގެއްލި، ފެންޑަރާއި ފަރާތްތަކާއި ހެޑްލައިޓްތައް ފަޅައިގެން ގޮސް، އެއް ޓައިރުގެ ރަބަރު ވެއްޓިފައި ހުއްޓެވެ. އެކަމަކު އޭނަ އައީ ކޮންމެ ގޮތެއްވިޔަސް، އިންތިހާއަށް، ތޫފާނެއް ފަދައިންނެވެ.
  
  "ނުވަދިހަ ސިކުންތު" ހައިޑަން އަޑުގަދަކޮށް ކިޔާލިއެވެ.
  
  "ކޮންތާކު?" - އަހަރެން އަހާލީމެވެ. ޑްރޭކް އަހާލިއެވެ.
  
  އެޑްރެސް ގޮވާލިއެވެ. "ތޫނު ކަނާތްފަރާތެއް ނަގާ، ދެން ކަނާތްފަރާތަށް، އަދި އިމާރާތް އޮތީ ހަމަ ކުރިމަތީގައި، މަގު ބަންދުކޮށްފައި."
  
  "ތަފާތު ނޯޓެއްގައި" ލޯރެން މެދުކަނޑާލިއެވެ. "ހަނގުރާމައިން ނިކުތީ އިސްރާއީލުން. އަދި ނަސްލު."
  
  "ހުއްދައެއް ނެތި" ކެންސީ ބުންޏެވެ. "އަހަރެން ހީކުރި ގޮތަށް." އަޅުގަނޑުމެންގެ ސަރުކާރު މިކަމުގައި ބައިވެރިވިނަމަ ދުވަހަކުވެސް މިކަން ނުވާނެ."
  
  ދާހްލް އޭނާގެ ލޯ މަގުން ނައްޓާނުލިއެވެ. "ކަލޭގެ ފަރާތުން އަންނަ އެއްޗަކުން އަހަރެން ހައިރާން ވެއެވެ."
  
  "އެހެން ވެގެން ނުވާނެ." އަޅުގަނޑު ނުބުނަން ބޭރު ފަސްގަނޑުގައި އަމަލު ނުކުރާނެ، މަރާލާނެ، މެއިމް ނުކުރާނެ ކަމަށް. އެކުވެރި ސަރަހައްދެކެވެ. އަހަރެން މިބުނަނީ އެހާ ފާޅުގައި އެކަން ނުކުރާނެ ކަމަށް."
  
  "އާނ، އެއީ މާ ބުއްދިވެރި ކަމެއް."
  
  ޑްރޭކް މަޑުކޮށްލަމުން ބްރޭކް ޖަހާލަމުން ގިސްލަމުން ދިޔަ ޗެލެންޖަރު ތޫނުކޮށް ކަނާތްފަރާތަށް އަނބުރާލިއެވެ. ކިރިޔާ ދުރު ކަރުބައްޓާ ހަމައަށް އާދެވުނު އިރު އިންޖީނު ޖައްސާލިއިރު ޓްރެކްޝަން ހޯދުމަށްޓަކައި ޓައިރުތައް ހަޅޭއްލަވައިގަތް އަޑު އިވުނެވެ. އެންމެ ފަހު ވަގުތު އެމީހުން ހިފައިގެން ތެތްފިލުވާލާފައި ކާރު ކުރިއަށް ގެންދިއުމަށް އެހީތެރިވެދިނެވެ. އުންމީދަކީ ޑާލްއަށް އޮލްގާގެ ޑިފެންޑަރު އެނބުރޭއިރު ކޮއްޕާލެވޭނެ ކަމަށް ނަމަވެސް ރަޝިޔާގެ ކުޅުންތެރިޔާ މާ ސްމާޓްވެ ފަރުވާކުޑަކޮށް ކޯނަރ ކަނޑާލައި ލީޑު ނެގި އެވެ. ކުނިކޮށި އޭނާގެ ފަހަތުން އުސްކޮށް ބައުންސް ކޮށްލީ ކުރިމަތީގައި ޖެހިގެންނެވެ.
  
  "ތިރީސް ސިކުންތު" ހޭޑަން ބުންޏެވެ.
  
  ދެން ހުރިހާ ކަމެއްވެސް ދިޔައީ ނަރަކައަށެވެ.
  
  
  ތިރީސް ދެ ބާބު
  
  
  އޮލްގާ ހުރިހާ ކަމެއް ރިސްކް ކޮށްލަމުން ހަލުވިކަމާއެކު ޗެލެންޖަރުގެ ޓްރަންކާއި ކައިރިވެލިއެވެ.
  
  ކަނާތްފަރާތަށް އެނބުރޭ ތަން އަވަހަށް ކައިރިވަމުން ދިޔަތަން ފެނުމުން ޑްރޭކް ކާރު އަނބުރާލަން ތައްޔާރުވިއެވެ.
  
  މިހުރިހާ ދިމާލެއްގައި އޭނާގެ ސިކުނޑީގެ ފަހަތުގައި އޭނާގެ ހާސްކަން އުފެދުނީ އެންމެ ފަހުން ބާކީ ހުރި ސްވިޑެންގެ މީހާ ހުރީ ކޮންމެވެސް ތަނެއްގައި ކަމުގެ ކަންބޮޑުވުމެވެ. އެކަމަކު ދުވަހަކުވެސް އޭނާ ނުދައްކައެވެ.
  
  އަދިވެސް.
  
  ބަޑިޖަހައިގެން ނުބައި ގޮތަކަށް ފެންނަ ސަބްމެޝިން ގަންއެއް ހިފައިގެން ހުރި ސިފައިންގެ މީހާ ފިހާރައިން ފުންމާލީ ވޭނުގެ މޫނުމަތިން ލޭއޮހޮރުވާލާފައިވާ މޫނެކެވެ. އޭނާއަށް ތަދުވި ނަމަވެސް އޭނާ ހުރީ މިޝަންގައެވެ. އަނެއްކާވެސް ހުއްދަ ނެތް ހަމަލާއެކެވެ. ސްޕެޝަލް ފޯސަސް މީހުން ބޭނުންކޮށްގެން އަނެއް ތިންވަނަ ފަރާތެއް.
  
  ޑްރޭކް ވަގުތުން ރިއެކްޓް ކުރިއެވެ. އެ އިޚްތިޔާރުތަކަކީ ކޮބައި ހެއްޔެވެ؟ ހީވީ ނުރައްކާތެރި ގޮތަކަށް ކަނާތު ފަރާތަށް ހިނގައިގަނެ، ޗެލެންޖަރު އާ ހަނި މަގަށް ފުރިހަމައަށް ފިޓް ކުރަން މަސައްކަތް ކުރުމުން، ބެކްއެންޑް އެޓޭކިން ސްވިޑެންގެ ތެރެއަށް އުކާލާފާނެހެންނެވެ. މިއީ ހަމައެކަނި ކުޅިވަރު ކަމަށާއި، އެ ކުޅިވަރުގައި އެމީހާގެ އަތުގައި މަރުގެ ހަތިޔާރެއް އޮތް ކަމަށް ވެސް ރިއާޔަތްކޮށްފައި ނުވާ ކަމަށެވެ.
  
  ކާރުގެ އަނެއް ފަރާތުގައި އިށީނދެގެން ތިބީ ހައިޑަން އާއި ޔޯރގީ އެވެ. ސްވިޑެންގެ މީހާ ހީވީ މުޅި ކާރު އެއްފަރާތަކަށް ޖެހިގެން ދިޔައިރު ސްޕްރޭ ކުރަން އުޅޭހެންނެވެ. އޭނާގެ އިނގިލި ޓެންޝަން ވިއެވެ. ޑްރޭކް ސްޓިއަރިން އާއި ކުރިމަތިލާން ޖެހުނީ، ބާރަށް ހިފަހައްޓައިގެން ހުރެ، ކަނާތު ފައި ގޭހުގައި ފިތާލަމުން ދިޔައީ ހަމަ ރަނގަޅު ސްޕީޑެއްގައެވެ.
  
  ސްވިޑެންގެ މީހާ ބަޑިޖަހާފައިވަނީ ގާތްގަނޑަކަށް ޕޮއިންޓް ބްލެންކްކޮށް - ކާރުގެ ދޫނި އޭނާގެ ގައިގައި ޖެހުމުގެ ދެތިން ސިކުންތު ކުރިންނެވެ.
  
  އަދި ދެން މުޅި ދުނިޔެ މޮޔަވެ، ފުށުއަރާ، އޮލްގާ ދުއްވާފައި ދިޔަ ޗެލެންޖަރުގެ ތެރެއަށް އޭނާގެ ހުރިހާ ބާރަކާއެކު ވެއްޓުނެވެ. އޭނަ އެންމެ ތަންކޮޅެއްވެސް މަޑުޖެހިފައެއް ނުވެއެވެ. އޭނާގެ ކާރު ޑޮޖްގެ އެއްފަރާތަށް ޖައްސާލުމުން ކާރު އެނބުރެމުން ސްވިޑެންގެ މީހާ ފުނޑުފުނޑުކޮށްލައި އޭނާގެ ހަށިގަނޑު މަގުގެ މެދުތެރެއަށް ފޮނުވާލި އެވެ. ކާރު އެނބުރެމުން ދިޔައިރު ސީދާ ނުފެނުމުން ޑްރޭކް ސްޓިއަރިންގައި ހިފާލިއެވެ؛ ދެ އެނބުރުން، ދެން އުސް ކަރބެއްގައި ޖެހިގެން ފުރޮޅާލިއެވެ.
  
  އޭނާ ފުރާޅުމައްޗަށް ވެއްޓުނުއިރު އަދިވެސް ކޮންކްރީޓް ހުރަސްކޮށް ސްކްރެޕް ކުރަމުން ގޮސް ފިހާރައިގެ ކުރިމައްޗަށް ވެއްޓިގެން ދިޔައެވެ. ބިއްލޫރިގަނޑު ފަޅައިގެން ގޮސް ވާރޭ ވެހެން ފެށިއެވެ. ޑްރޭކް ބެލެންސް ހޯދުމަށް އުނދަގޫވިއެވެ. އެލިޝިއާ ހުރީ ސިއްސައިގެން ގޮސްފައި، ޔޯގީ ހުރީ ސިއްސައިގެން ގޮސްފައެވެ.
  
  އޮލްގާ ބްރޭކް ޖަހާލުމުން ކޮންމެވެސް ގޮތަކުން އެފް-150 ކުއްލިއަކަށް ހުއްޓުމަކަށް ގެނައުމަށް ކާމިޔާބު ކުރެވުނެވެ.
  
  ޑްރޭކްއަށް އޭނާ ފެނުނީ އުފުލިފައި ހުރި ފަރާތު ލޯގަނޑުންނެވެ. ކުޑަދޮރުތައް ހުރިހާ ފަރާތަކުން ފަޅައިގެން ދިޔަ ނަމަވެސް ރެނދުތައް މާ ކުދި ކަމުން އެއްވެސް މީހަކަށް ފަސޭހައިން ވަދެވޭކަށް ނެތެވެ. އޭނާއަށް އިވުނީ މާއީ ސީޓް ބެލްޓް އުކާލަމުން އުނދަގޫވަމުން ދިޔަ އަޑެވެ. އޭނާއަށް އެނގުނީ އޭނަ ފަރިތަކަން ނަމަވެސް ފަހަތު ކުޑަދޮރުން އޭނަ ފިޓްވާނެ ކަމަށް ގަބޫލެއް ނުކުރެއެވެ. އެމީހުން ދިފާއު ނުކުރެވުނެވެ.
  
  އޮލްގާ އެމީހުންނާ ދިމާއަށް ފިޔަވަޅު އަޅަމުން ދިޔައިރު، އޭނާގެ ބޮޑު އަތާއި ފައި މަސައްކަތް ކުރަމުން ދިޔައިރު، މޫނުމަތީގައި ރުޅިވެރިކަން ފުރިފައި ހުރުމުން މުޅި ދުނިޔޭގައި އަލިފާން ރޯވެދާނެ އެވެ. ލޭ އޭނަގެ ސިފަތައް ފޮރުވާލާފައި ކަރުން އިނގިލިތަކުގެ މައްޗަށް ފައިބަމުން ގޮސް ތަޅުގައި ތިކިތައް ފައިބަމުން ދިޔައެވެ. އެއް އަތުގައި މެޝިންގަން އާއި އަނެއް އަތުގައި ރޮކެޓް ލޯންޗަރެއް ހިފައިގެން ހުއްޓެވެ. ޑްރޭކްއަށް ފެނުނީ ދަތްދޮޅީގެ މެދުގައި ސްޕެއާ މެގަޒިންއެއް ޖަހާފައި ހުރިތަނާއި އެއްފަރާތުގައި ހުރި އަސްކަރީ ބްލޭޑެކެވެ.
  
  އެ ފަރަގު ބަންދުކޮށްލަމުން އޭނަ ހުރީ ކެތްތެރިކަމެއް ނެތިއެވެ. މަރާއި ގާތްވަމުންނެވެ. އޭނަގެ ދެލޯ ދުވަހަކުވެސް ލޯމަރާފައެއް ނުވެއެވެ. ފަހަތުގައި ހުރި ކާރުން ސްޓީމް އާއި މިހާރު އަލިފާން ނިކުމެގެން ދިޔައީ އޭނާގެ ސިފަ ލިއްސާލަމުންނެވެ. އެއަށްފަހު ޑްރޭކްއަށް ބްލޫ ފްލެޝްއެއް ފެނުމުން މުސްޓަންގް އައިސްފައިވާކަން އެނގުނެވެ. އޭނާއަށް ފެނުނީ އޮލްގާ ހީލަމުން ދިޔަތަނެވެ. އޭނާއަށް ފެނުނީ ޓީމު އަނެއް ކާރުން ފުންމާލި ވަގުތު ފަޅައިގެން ދިޔަތަނެވެ.
  
  އޮލްގާ އެއް ކަކުލަށް ވެއްޓިގަނެ، ރޮކެޓް ލޯންޗު އޭނާގެ ބޮޑު ކޮނޑުގައި އިޝާރާތްކޮށް، އުފުލިފައިވާ ޗެލެންޖަރަށް އަމާޒު ހިފާލިއެވެ.
  
  ދެން އެކަމަނާ އެ ބަޔޮލޮޖިކަލް ހަތިޔާރު ނައްތާލާނެ ހެއްޔެވެ؟
  
  އޭނައަށް ގެއްލުނެވެ. މި ޝައިޠާނީ މޫނުގެ ފަހަތުގައި ބުއްދިވެރި ފިކުރެއް ނެތެވެ.
  
  އެމީހުން ތިބީ އެއްވެސް އެހީތެރިކަމެއް ނެތިފައެވެ. ފަހަތު ސީޓުގައި ތިބި އަންހެނުން މިހާރު ޕަރކް އަޕްވެ، އަމިއްލައަށް މިނިވަންވެ، މެނިއުވަރ ކުރާނެ ޖާގައެއް ހޯދަން މަސައްކަތް ކުރަމުން ދިޔައެވެ. އެމީހުންނަށް އަންނަން އޮތް ކަމެއް ނުފެނުނު އިރު، ޑްރޭކް ވެސް އެމީހުންނަށް ނުބުނެއެވެ. އެކަމުގައި އެމީހުންނަށް އެއްވެސް ކަމެއް ކުރެވޭނެ ގޮތެއް ނެތެވެ.
  
  އޮލްގާ ޓްރިގަރ ދަމައިގަތުމުން ރޮކެޓް އަލިވެގެން ދިޔައެވެ.
  
  ރައްޓެހިން، އާއިލާ، މިއީ އަހަރެމެން ދާ ގޮތް...
  
  ޓޯސްޓެން ޑާލް އޭނާގެ މަގު ހެދީ ބިރުވެރި ތަޅާ ރަމްއެއް ފަދައިންނެވެ؛ ފުރިހަމަ ސްޕީޑުގައި ދުވަމުން ދިޔައިރު، ހުރިހާ ބާރަކާއެކު، ފަހަތުން އޮލްގާ އާއި ދިމާއަށް ޖެހިލިއެވެ. މިސައިލް ލޯންޗު ފޭބިއިރު، އޭގެ ވަޒަންތައް ފަހަތަށް ޖެހި، ތަފާތު ޓްރެޖެކްޓަރީއެއްގައި ބަޑިޖަހާފައިވެ އެވެ. ޚުދު ޑާލް އަށް ވެސް، ހާލަތު ސަލާމަތް ކުރަމުން، އޮލްގާ ހަރަކާތެއް ނުކޮށް ހުރުމުން، އޭނާގެ ހަޔާތުގައި ލިބުނު އެންމެ ވަރުގަދަ ޝޮކެއް ކުރިމަތިވެފައި ވާނެ އެވެ.
  
  ސްވިޑެންގެ މީހާ ހަމަ ބޮލުގައި ޖެހި ދުވެފައި ގޮސް ދުނިޔޭގެ އެންމެ ވަރުގަދަ ކުނި ފާރަށް ވަދެއްޖެއެވެ.
  
  ނޭފަތް ފަޅައިގެން ގޮސް ބުރަކަށީގައި ވެއްޓި ދަހުލް ހުރީ ހޭނެތިފައެވެ.
  
  އޮލްގާ ކްރޭޒީ ސްވިޑެން ދުރަށް ޖައްސާލިއިރު، އެ ޝަރަފުވެރި ހަމަލާ ކިރިޔާ ވެސް ފާހަގަ ކުރެވުނެވެ. އާ ފަރުބަދައެއް ފަދައިން އުފުލިގެން ގޮސް ރޮކެޓް ލޯންޗު ބިންމައްޗަށް އެއްލާލަމުން އެއް އަތުން މެޝިންގަން އުފުލާލިއިރު އަދިވެސް ތިރިން ލޭ ފައިބަމުން ދިޔައިރު ތަޅުގައި ވިއްސައިގެން ދިޔައެވެ.
  
  މިހުރިހާ ކަމެއް ފެނިގެން ޑްރޭކް އެނބުރިލީ ޔޯގީ ބޭރަށް ކޮއްޕާލުމަށްފަހު، ދެން ހޭޑަން އެވެ. އޭނާގެ ބޯ އަދިވެސް އެނބުރެމުން ދިޔަ ނަމަވެސް އޭނާއަށް އެލީޝާގެ ލޮލުގައި އަޅައިގަނެވުނެވެ.
  
  "އަހަރެމެން ރަނގަޅުތަ؟" ކޮންމެވެސް ކަމެއް ގޯސްވެއްޖެކަން އޭނައަށް އެނގުނެވެ.
  
  "އަހަރެންނަށް ހަމަ ފެނުނީ ޑާލް އޭނާގެ ހުރިހާ ބާރަކުން އޮލްގާގައި ޖެހި، ހޭނެތިގެން ފަހަތަށް ޖެހިލި ގޮތް، އަދި ކިރިޔާ ވެސް ފާހަގަ ކުރެވުނީ."
  
  އަލީޝާއަށް ނޭވާ ހިފަހައްޓާލެވުނީ ކިރިޔާއެވެ. "ފަކް. އަހަރެން".
  
  "އަދި މިހާރު އޭނަގެ އަތުގައި މެޝިންގަންއެއް އެބައޮތް."
  
  ހައިޑަން އަށް މިނިވަންވިއެވެ. ކުޑަ ވަޅުގަނޑުގެ ތެރެއިން ފިއްތާލަމުން މާއީ އޭނާގެ ފަހަތުން ފުންމާލިއެވެ. އަމިއްލަ ކުދިކުދި ޖާގަ ކުޑަދޮރުތަކުގެ ތެރެއިން ފިއްތާލަން އުޅުނު އިރުވެސް ލޯގަނޑަށް ބަލަން ހުރެ ޑްރޭކް ފަހަތަށް އެނބުރިލިއެވެ. އޮލްގާ ބަޑި އެއްވަރުކޮށްލަމުން އަނެއްކާވެސް ހީލަމުން މިނިވަން އަތް އުފުލާލަމުން ދަތް އަނގައިން ދަމައިގަނެ ބިންމައްޗަށް އެއްލާލިއެވެ. އެވަގުތު ޑާލްގެ ޓީމުގެ ބާކީ ތިބި ކުޅުންތެރިން ވެސް އައެވެ.
  
  އަދި އޭގެ ތެރެއިން އެކަކީ މަނޯ ކިނިމާކާ އެވެ.
  
  ހަވާއީގެ މީހާ، ހަގީގީ ގޮތުގައި، ފުރިހަމަ ސްޕީޑުގައި ލޯންޗުކުރީ، ބިމުން ފައި ދުރަށް، އަތް ދިއްކޮށްގެން، މަސްތަކާއި ކަށީގެ ބޯޅައެއް ފަޅާލާ އިންސާނީ ޕްރޮޖެކްޓައިލްއެކެވެ. އޭނާ އޮލްގާގެ ކޮނޑުގައި ޖަހާލީ، ޞަރީޙަކޮށް، ޑާލްއަށްވުރެ ރަނގަޅަށް، އަދި ބާރަށް ފިއްތާލިއެވެ. އޮލްގާ ހަ ފޫޓު ކުރިއަށް ޖެހިލިއިރު، އެއީ އޭގެ ޒާތުގައި މުޢުޖިޒާތެކެވެ.
  
  ކިނިމާކާ ކުރިމައްޗަށް އެނބުރިލީ ރަޝިޔާ މީހާއާ ދިމާއަށެވެ.
  
  މެޝިންގަން ބިންމައްޗަށް ވެއްޓުނެވެ.
  
  ޑްރޭކް އޭނަގެ ތުންފަތް ކިޔާލިއެވެ.
  
  "ކަކޫ މައްޗަށް އަރަންވީ ކުޑަ ފިރިހެންމީހާ."
  
  ކިނިމާކާ ހޭމޭކަރެއް އުފުލާލިއިރު، އެ ހޭމޭކަރެއް އޮލްގާ ފަންނުވެރިކަމާއެކު ދުއްވައިގަތީ، ޑްރޭކް ހީކުރި ވަރަށް ވުރެ ބާރަށެވެ. ދެން އޭނާގެ އަމިއްލަ އަތްތިލަ މާނޯގެ ކިޑްނީގެ ތެރެއަށް ފުންކޮށް ޖެހިލުމުން ހަވާއީގެ މީހާ ވަގުތުން ކަކުލަށް ވެއްޓި ނޭވާ ހާސްވެގެން ދިޔައެވެ.
  
  ކެންޒީ އާއި ސްމިތު ހަނގުރާމަ ކުރި ތަނަށް އާދެވުނެވެ. އެކަން ނުފުދޭނެ ކަމުގެ އިހުސާސް ޑްރޭކް އަށް ތެޅިގަނެވޭ ގޮތެއް ނުވިއެވެ.
  
  އޭނާ ވިއްސައިގެން ދިޔައީ ބަނޑުން މަސް ފަޅައިގެންދާންދެން، ޕެލްވިކް ކަށިގަނޑު ކުދިކުދިވާންދެންނެވެ. އޭނާ ކާރުން ފަޅައިގެން ގޮސް ތާޒާ ލޭ އަޅާނުލައެވެ. ހޭޑަން ފިޔަވައި އެހެން އެންމެންނަށް އިޝާރާތް ކުރަމުން، ވަށައިގެން ސައިރެންތައް އަޑުގަދަވެ، ވިދާ ކަޅު ލައިޓްތަކުން އޭނާގެ ލޮލުގެ ފެނުން ފުރި، ފިރިހެނުންނާއި ފުލުހުންނާއި ސިފައިންގެ ހަޅޭކުގެ އަޑު ވައި ފުރިގެން ދިޔައިރު، އޭނާ ހަނގުރާމައާ ދިމާއަށް ފިއްތާލަން ފެށިއެވެ.
  
  އޭނާ މަގުމަތިން ހޮބްލް ކޮށްލީ އޮލްގާއާ ކައިރިވަމުންނެވެ. ރަޝިޔާ މީހާ ސްމިތު އަށް އަޅާނުލީ އޭނާގެ ބަނޑަށް ބަޑިޖަހާފައި ވަނިކޮށެވެ؛ ކެންޒީގެ އިސްތަށިގަނޑުގައި ހިފާ އެއްފަރާތަކަށް އެއްލާލިއެވެ. ރަޝިޔާގެ އަތުގައި މުށިކުލައިގެ ޓާފްޓްތައް ހިފަހައްޓައިގެން ހުރިއިރު، ކެންޒީ ސިއްސައިގެން ގޮސް ފުރޮޅިގެން ގޮސް ވަޅުގަނޑުން ތިރިއަށް ފުރޮޅިގެން ގޮސް އޭނާގެ މަސް ފޮހެލިއެވެ. އެއަށްފަހު އޮލްގާ ސްމިތުގެ އަތްތިލައަށް އަތް ތިރިކޮށްލުމުން ބަޑި ބިންމައްޗަށް ވައްޓާލައި ސިފައިންގެ މީހާ ހަޅޭއްލަވައިގަތެވެ.
  
  "އަހަންނަށް ބަޑިޖަހަނީތަ؟ އަހަރެން ކަލޭގެ އަތް ފޮޅާލާފައި ލޭއޮހޮރުވާލާ ކޮޅުން ކަލޭގެ ގައިގައި ގިރާލާނަމެވެ."
  
  ޑްރޭކް އޭނާގެ ބާރު އެއްކޮށް ފަހަތުން އޭނަގެ ގައިގައި ޖެހި ކިޑްނީ އާއި މޭމައްޗަށް ތިން ވަޒަނެއް ދިނެވެ. އޭނާގެ ބަޑި ބޭނުން ކުރި ނަމަވެސް އެކްސިޑެންޓްގައި ގެއްލުނެވެ. އެ ހަމަލާ އޮލްގާއަށް ވެސް ފާހަގައެއް ނުކުރެވުނެވެ. އެއީ ގަހެއްގެ ފަތްގަނޑެއްގައި ޖެހުނު ކަހަލަ ކަމެކެވެ. އޭނާ ވަށައިގެން ބަލާލީ ހަތިޔާރެއް، ބޭނުންކުރެވޭނެ އެއްޗެއް ހޯދުމަށެވެ.
  
  އޭނާއަށް ފެނުނެވެ.
  
  މައި ދުވެފައި އައިސް ފަހަތުން އަލިޝިއާ އާއި ދެން ޝީޓެއް ފަދައިން ހުދުކުލައިގެ ޔޯރގީ ވެސް ދިޔައެވެ. ޑްރޭކް ރޮކެޓް ލޯންޗު ނަގައި ބޮލުގެ މައްޗަށް އުފުލާލަމުން ހުރިހާ ބާރަކާއެކު ރަޝިޔާގެ ބުރަކަށީގައި ތިރިކޮށްލިއެވެ.
  
  މިފަހަރު އޭނަ ބަދަލުވިއެވެ.
  
  ބޮޑު ފަރުބަދަ އެއް ކަކުލަށް ވެއްޓިގެން ދިޔައިރު ކިނިމާކާ އެއްފަރާތަކަށް ފުންމާލިއެވެ. ސްޕެއާ މެގަޒިން ދަތްތަކުން ވެއްޓުނެވެ. އޭނާގެ ބެލްޓުން އާރުޕީޖީއެއް ވެއްޓުނެވެ. ޑްރޭކް އޭނާގެ ހަތިޔާރު ވައްޓާލީ ނޭވާ ހާސްކޮށްލަމުންނެވެ.
  
  އޮލްގާ ތެދުވެ އެނބުރިލާފައި ހިނިތުންވެލިއެވެ. "ކޮންކްރީޓް މަތީގައި ކުނި އުކާލާހާ ހިނދަކު އަހަރެން ކަލޭ ފިއްތާލާނަން."
  
  ޑްރޭކް ދުރަށް ޖެހިލިއެވެ. އޮލްގާގެ ވަޒަނުން އޭނާގެ އުނަގަނޑުގައި ރޯވެ، ހަށިގަނޑުގެ އެއްކޮޅުން އަނެއްކޮޅަށް ވޭނުގެ ގޮވުމެއް ފޮނުވާލިއެވެ. އެލިޝިއާ ފެންގަނޑަށް ވަދެގެން ދިޔަ ނަމަވެސް ވައިގެ ތެރެއަށް އުސްކޮށް އެއްލާލާފައި ކެންޒީގެ ގައިގައި ޖެހިއެވެ. ކިނިމާކާ ތެދުވެލީ ބޮލުގައި ޖަހާލުމުގެ ކުރިންނެވެ. ސްމިތު ހަށިގަނޑަށް ގުނާ ނުލެވޭ ވަރުގެ ޕަންޗެއް ޖައްސާލުމަށްފަހު ކަރުތެރެއާއި ނޭފަތަށް ތިން ޕަންޗެއް ޖަހާލުމުން އޮލްގާ ހޭން ފަޅައިގެން ދިޔައެވެ.
  
  "އޯހް، ތެންކިއު، ބޭބީ، އަހަރެންނަށް ފުއްޕާމޭން ސަލާމަތްވުމަށް އެހީތެރިވެދިން ކަމަށްޓަކައި. އިތުރު އެއް ޕްލީޒް."
  
  ސްމިތުގެ ވަޒަނަށް އޭނާގެ މޫނު ހާމަކޮށްލިއެވެ.
  
  އެލިޝިއާ ކެންޒީ ތެދުވުމަށް އެހީތެރިވެދިނެވެ. އެމީހުންނާ ދިމާއަށް ފުލުހުން ދުއްވައިގަތެވެ. އެމީހުން ދުރުގައި ތިބުމަށް އެދެމުން ޑްރޭކްއަށް ނުހުރެވުނެވެ. މިއީ ލޭއޮހޮރުވުމަކަށް ވެދާނެއެވެ. އޭނާ ތެދުވަން އުޅުމުން ކާމިޔާބުވީ އެއްފައިގައެވެ.
  
  އޮލްގާ ސްމިތު ކަރުގައި ހިފާ އެއްފަރާތަކަށް އެއްލާލިއެވެ. މިހާރު އޮލްގާގެ ފައިމަތީގައި ހުރި ކިނިމާކާ އޭނާގެ ބޮޑު ބޯ ހޫރާލަމުން އޭނާގެ ބޯ އުނަގަނޑަށް ގަބޫލުނުކުރެވޭފަދަ ބައި ޑަޒަނެއްގެ ވަޒަނެއް ދިނެވެ.
  
  ކިނިމާކާގެ ބޮލުގައި ތަޅައިގަނެ، އޭނާ ތިރިކޮށްލިއެވެ. ޑްރޭކްގެ ދެން އޮތް ހަމަލާ އެއްފަރާތްކޮށް، އޭނާ ފަހަތަށް ޖައްސާލިއިރު، ކަންފަތާއި ކަނާތު ލޮލާއި ނިތްކުރިމަތީގައި ގުނާ ނުލެވޭ ވަރުގެ ކަނޑާފައިވާ ތަންތަނާއި ރިއްސުންތަކުން ލޭ މިނިވަންކަމާއެކު ފައިބަމުން ދިޔައެވެ. ސްމިތު އޭނާއަށް ބަޑިޖަހާލި ތަނުން އޭނާގެ ބަނޑުގައި ލޯވަޅެއް ހުޅުވިގެން ދިޔައިރު، މިއީ އޭނާ ހުއްޓުވޭނެ ގޮތެއް ވެދާނެތޯ ޑްރޭކް ވިސްނާލިއެވެ.
  
  މޭ އޮލްގާގެ ސަމާލުކަން ހޯދިއެވެ. "ބަލަ އަހަންނަށް" ޝަބާނާ ބުންޏެވެ. "އަހަންނަށް ބަލަ." އަހަރެން ދުވަހަކުވެސް ބަލިވެފައެއް ނުވޭ."
  
  ޝައުގުވެރިކަމުގެ އިޙްސާސް ލޭއޮހޮރުވާލާފައިވާ މައިން ހުރަސްކޮށްލިއެވެ. "އެކަމަކު ތިއީ އަހަރެންގެ ފޮތިގަނޑުގެ ތެރެއިން އެއް ގްލޭންޑް އަށް ވުރެ ބޮޑު މީހެއް ނޫން. ތިޔައީ ސުޕަރގަރލް ހެއްޔެވެ؟ ވަންޑަރ ވުމެން؟ ސްކާލެޓް ޖޯހަންސަން؟
  
  "އަހަންނަކީ މައި ކިތާނޯ."
  
  އޮލްގާ ކުރިއަށް ޖެހިލީ ސްމިތު އާއި ކައިރިވަމުން އައި އެލިޝިއާ އެއްފަރާތަކަށް ޖައްސާލަމުންނެވެ. މާއީ ކޮށާލިއެވެ. އޮލްގާ ފުއްޕާމޭގައި ޖެހިލިއެވެ. މާ ދުރު ދުރުގައި ނަށައިލުމަށްފަހު އޮލްގާގެ ކަނާތު ކޮނޑުގައި އިޝާރާތް ކުރިއެވެ.
  
  "އަދި އަހަރެން ކަލޭގެ ސަމާލުކަން ނަގާލިއިރު އަހަރެންގެ އެކުވެރިޔާ ޔޯގީ ކަލޭ ހަލާކުކޮށްލާނެ."
  
  އޮލްގާ އަޖައިބު ކުރުވަނިވި ގޮތަކަށް އަވަސް އަވަހަށް އެނބުރިލިއެވެ. "ކޯއްޗެއް..."
  
  ޔޯރގީ ރޮކެޓް ލޯންޗު ކޮނޑުގައި އަޅުވާލުމަށްފަހު އެންމެ ފަހުގެ ބޮން ރަނގަޅަށް ބެހެއްޓިފައި ހުރިތޯ ޔަގީންކޮށްލުމަށްފަހު ސީދާ އޮލްގާގެ ހަށިގަނޑަށް ބަޑިޖަހާލިއެވެ.
  
  ޑްރޭކް ޑަކް ކޮށްލިއެވެ.
  
  
  ތިރީސް ތިރީސް ބާބު
  
  
  އޭގެ ފަހުން ސްޕީއާ ޓީމު ގެއްލުނެވެ. ބަޔޮލޮޖިކަލް ހަތިޔާރު ހަވާލުކުރުމަށްފަހު އެމީހުން ކުށް ހިނގި ތަނުން ދުރަށް ގެންގޮސް ގުދުރަތީ ގޮތުން ހަމަހިމޭން ސިޓީއެއްގެ ހިތުން ގެންގޮސްފައިވަނީ ރަށްރަށުގައި ހުރި އެފްބީއައިގެ އެންމެ ރައްކާތެރި އެއް ގެއަށެވެ. އެއީ ކޮންމެހެން ސަލާމަތީ ސަބަބުތަކަށްޓަކައި ކުޑަ ރެންޗެއް ނަމަވެސް، އެހެނަސް އަމިއްލަ ގެއަކާއި ސްޓޭބަލްތަކާއި މުރަކަތަކެއް ހުރި ރެންޗެކެވެ. އެމީހުން އަސްތައް ގެންގުޅުނީ ވަހުމް ވިއްކުމަށާއި އެމީހުން ތަމްރީނު ކުރުމަށްޓަކައި ރެންޗް އަތުން ނަމަވެސް އޭނާ މަސައްކަތް ކުރީ ފެޑްސް އަށް ވެސް ކަމަށް ވެއެވެ.
  
  ސޭފް ހައުސްއަށް އާދެވުމުން ޓީމު ގަބޫލުކުރަން ދަތި އުފަލެއް ލިބުނުއިރު، އެއަށްވުރެ ބޮޑަށް އުފާވީ ބައިބައިވެ އެކި ކޮޓަރިތަކުގެ ދޮރުތައް ބަންދުވުމުންނެވެ. އިންސާނަކަށް އެމީހުން ތިބީ ތަޅައި، ވަރުބަލިވެ، ތަޅައި، ކަތިލާ، ލޭ އަންނަ ގޮތަށެވެ.
  
  އެ އެންމެން ލޭ ތެމިގެން ދިޔައިރު، ކަށިގަނޑާއި އިސްތަށިގަނޑު ވެސް ތެމިގެން ދިޔައެވެ. ހޭނެތިފައި ނުވާ މީހުން އެދެމުން ދިޔައީ އެކަން ކުރިނަމައޭ؛ އަދި އެކަން ކުރި މީހުން ހިތާމަކުރީ އެމީހުންނަށް އެހީތެރިވެދެވޭ ގޮތެއް ނުވުމުންނެވެ. ޑްރޭކް އާއި އެލިޝިއާ ހެދުން ނަގައިގެން އެމީހުންގެ ކޮޓަރިއަށް ވަދެ ސީދާ ޝަވަރަށް މިސްރާބު ޖެހީއެވެ. ހޫނު ފެނުގެ ކޯރުގެ ސަބަބުން ހަމައެކަނި ލޭއަށްވުރެ މާ ގިނަ ކަންތައްތަކެއް ދޮވެލުމަށް އެހީތެރިވެދިނެވެ. ޑްރޭކް އެލިޝިއާއަށް އެހީތެރިވެދިންއިރު އެލިޝިއާ އެހީތެރިވެދެވޭ ވަރަށް އަތްތިލަ މާ ބޮޑަށް ރިއްސާފައިވާ ތަންތަނުގައި އެހީތެރިވެދިނެވެ.
  
  ޓީމު ފަޅައިގެން ނުދިޔަ ނަމަވެސް އެޓީމު ތިބީ ކުޑަކޮށް ފޫހިވެފައެވެ.
  
  "އަބަދުވެސް ހުންނަނީ" ފެން ފުރިހަމަ ބާރެއްގައި ޖެހުމާއެކު ޑްރޭކް ނޭވާ ހާސްކޮށްލިއެވެ، "ކަލޭގެ ފައިން ވައްޓާލެވޭނެ މީހަކު."
  
  "އަހަންނަށް އިނގޭ". އެލިޝިއާ އަތްތިލައަށް ލިކުއިޑް ސައިބޯނި އަތްތިލަ އަޅާލިއެވެ. "ދަހްލް އޭނަގެ ފަރާތުން ބައުންސް ކުރިތަން ފެނުނީތަ؟"
  
  ޑްރޭކް ކެއްސަން ފެށިއެވެ. "އަޅެ ނޫން ޕްލީޒް. އަހަރެން ހެއްވާނުލާށެވެ. ޕްލީޒް".
  
  ދެންމެ ފެނުނު ކަންތައްތަކަށް ފަހު އެހާ އަވަހަށް ސަމާސާ ހޯދިދާނެ ކަމީ ޑްރޭކްއަށް އާދަޔާ ހިލާފު ކަމެއް ނޫނެވެ. މި މީހާއަކީ ޓްރޮމާއާއި ހިތްދަތިކަމާއި، މަރާއި އަނިޔާވެރިކަމާ ކުރިމަތިލުމަށް ތަމްރީނު ލިބިފައިވާ ސިފައިންގެ މީހެކެވެ؛ އޭނާގެ އުމުރުގެ ބޮޑު ބައެއް މިކަން ކުރި ނަމަވެސް ސިފައިން ކުރިމަތިލީ ތަފާތު ގޮތަކަށެވެ. އެފަދަ އެއް ގޮތަކީ އެކުވެރިންނާ އެކު އެކުވެރިކަން ދެމެހެއްޓުމެވެ؛ އަނެއް ބަޔަކު އަބަދުވެސް ބަލަން ޖެހުނީ ކަންކަމުގެ އުޖާލާ ފަރާތަށެވެ.
  
  ކުރެވެން އޮތް އިރު. ސިފައިންގެ މީހަކު ވެސް ކަކޫ މައްޗަށް ޖައްސާލި ބައެއް ހާލަތްތައް ވެސް ކުރިމަތިވި އެވެ.
  
  މިހާރު ހަމަ އެ ފޮތިގަނޑުން ކަނޑާލާފައިވާ އެލިޝިއާއަށް ހަނދާންވީ ކިނިމާކީ އާއި ބޮޑު އޮލްގާ ކުރި މާރާމާރީއެވެ. "ޑޭމް، އެއީ ގޯޑްޒިލާގެ ބޭބީ އާއި ގޯޑްޒިލާ އާއި ވާދަކުރި ކަހަލަ ކަމެއް. ޒަޚަމްވި ވަރަށް ވުރެ ބޮޑަށް ބްލަޑީ މާނޯ ސިހުނީ."
  
  "އޭނާއަށް ހަމަ ޔަގީނުންވެސް ބޮލުގައި ޖަހާލެވޭނެ." ޑްރޭކް ހީލިއެވެ.
  
  "ނޫން!" އެލިޝާ ހީލަމުން ދެމީހުން އެކުގައި އިރުކޮޅަކު ލަގްޒަރީ ކޮށްލީ އެ ވޭނުން ސަލާމަތްވާން ބޭނުންވެގެންނެވެ.
  
  ފަހުން ޑްރޭކް ޝަވަރ އިން ފައިބައިގެން ގޮސް ފާޚާނާ ޝީޓެއް އުކާލުމަށްފަހު އެނބުރި ނިދާކޮޓަރިއަށް ދިޔައެވެ. ޙަޤީޤަތާއި ޚިލާފު އިޙްސާސެއް އޭނާގެ ހިތުގައި ޖެހުނެވެ. މީގެ ގަޑިއެއްހާއިރު ކުރިން އެމީހުން ތިބީ ނަރަކައިގެ ވަރަށް މެދުތެރޭގައި، އެމީހުންގެ ހަޔާތުގައި ހިނގި އެންމެ ބުރަ އަދި އެންމެ ލޭއޮހޮރުވާލާ ހަނގުރާމަތަކުގެ ތެރެއިން އެއް ހަނގުރާމައިގައި ޣަރަޤުވެފައި، މިހާރު އެމީހުން ތިބީ ޓެކްސަސްގެ ރެންޗެއްގައި ގާޑުންގެ ވަށައިގެން ދޮވެފައެވެ.
  
  ދެން އޮތީ ކޮންކަމެއް ހެއްޔެވެ؟
  
  އާދެ، ޕޮޒިޓިވް ފަރާތަކީ ކާޑިނަލް ހަތަރު ޑިރެކްޝަންގެ ތެރެއިން ތިން ޑިރެކްޝަން ކާމިޔާބު ކުރުމެވެ. އަދި ހަތަރު އަސްވެރިންގެ ތެރެއިން ތިން މީހުންނެވެ. އޯޑަރުގައި ފޮރުވާފައި އޮތީ ހަތަރު ހަތިޔާރު ކަމުން ޑްރޭކް ގަބޫލުކުރާ ގޮތުގައި ކުޑަކޮށް އެއްގޮތް ނުވާ، ފަޒީ، އަދި ސީދާ ޔަގީންކަމެއް ނެތް ގުނާލުމުން ބާކީ އޮތީ އެންމެ ހަތިޔާރެކެވެ. އޭނާ އަމިއްލަ ނަފްސަށް ހީލިއެވެ.
  
  ޑޭމް، އައި ހޯޕް އައި ގޯޓް ދިސް ރައިޓް.
  
  ފަހަތުން ފިޔަވަޅުތަކުގެ އަޑު އިވުމުން އޭނާ އެނބުރިލިއެވެ.
  
  އެލިޝިއާ ހުރީ މުޅިން ބަރަހަނާކޮށް ޝަވަރ ފެނުން ވިދާލާފައި، އިސްތަށިގަނޑު ފަޅައިގެން ގޮސްފައިވާ ކޮނޑުގައި ތަތްވެފައި ހުރެއެވެ. ޑްރޭކް ބަލަހައްޓައިގެން ހުރެ އެ މަސައްކަތުގެ މަތިން ހަނދާން ނެތުނެވެ.
  
  "ޑޭމް" އޭނާ ބުންޏެވެ. "އެހެންވީމަ ތި ދެމީހުން ފެނުމުން ރަނގަޅުވާ ވަގުތުތަކެއް ވެސް އާދެއެވެ."
  
  ހިނގައިގަނެގެން ގޮސް އޭނާގެ ތުވާލި ނަގާލިއެވެ. "އަހަރެމެންނަށް ވަގުތު ލިބިއްޖެ ކަމަށް ހީކުރަންތަ؟"
  
  "ހާސްނުވޭ" އަޑުގައި ހިނިތުންވުމަކާއެކު އޭނާ ބުނެލިއެވެ. "އެއީ މާގިނަ ވަގުތެއް ނުނަގާ".
  
  
  * * *
  
  
  ފަހުން އެކަން ހޯދައި ހަށިގަނޑުގައި ރިއްސުންތަކުން ސަލާމަތްވުމަށް މަސައްކަތް ކުރުމަށްފަހު ޑްރޭކް އާއި އެލިޝިއާ ތާޒާ ހެދުން އަޅައިގެން ބޮޑު ބަދިގެއަށް ފައިބައިގެން ދިޔައެވެ. އެމީހުން ބަދިގެ ހޮވީ ކީއްވެގެން ކަމެއް ޑްރޭކްއަށް ޔަގީން ނުވިއެވެ؛ ހީވީ ގުދުރަތީ ބައްދަލުވުމެއްހެންނެވެ. އޮއްސޭ އިރުގެ ސްލޭންޓިން ރޭސް ޕެނޮރަމިކް ކުޑަދޮރުތަކުގެ ތެރެއިން ވަދެގެން ގޮސް ލަކުޑި ތަޅުންގަނޑާއި ބަދިގެ ފިޓިންގްސް އަށް ރަން ކުލައެއް ލިބިގެން ދިޔައެވެ . ކޮޓަރިތެރެ ހޫނުވެފައި ތާޒާކޮށް ފިހެފައިވާ ރޮށީގެ ވަސް ދުވަމުން ދިޔައެވެ. ޑްރޭކް ބާ ސްޓޫލްއެއްގައި އިށީނދެ އަރާމުކޮށްލިއެވެ.
  
  "މިތާ މަހެއްހާ ދުވަސް ހޭދަކުރެވިދާނެ."
  
  "އަނެއްކާވެސް ސައިކަލު ދުއްވާ މީހަކު" އަލީޝާ ބުނެލިއެވެ. "އަދި ދެން އަހަރެމެން ބްރޭކެއް ނަގަން؟"
  
  "އަހަރެމެންނަށް މިކަން ކުރެވޭނެތަ؟ އަހަރެންގެ މާނައަކީ، އެއީ "ބްރޭކެއް ނަގާ، ލޯބި" މި ލަފުޒުގެ ނިމުމެއް ކަހަލަ އަޑެއް ނޫނެވެ.
  
  "އާދެ، އަދިވެސް އަޅުގަނޑުމެން ޖަވާބު ދޭން ޖެހޭނީ ކްރޯއަށް،" ޝަބާ ކޮނޑު އަރުވާލަމުން ބުނީ، "ޕެރޫއާ ބެހޭގޮތުން. އަދި ސްމިތު އަށް މައްސަލަތަކެއް ދިމާވެދާނެ އެވެ. އަހަރެމެންގެ އާއިލާގެ މެމްބަރަކަށް އުނދަގުލެއް ދިމާވެގެން މިޝަނަކަށް ނުދާންވީ."
  
  ޑްރޭކް ބޯޖަހާލިއެވެ. "އާނ އަހަރެން އެއްބަސްވަން. އަދި ދެން އޮތީ ސީލް ޓީމް 7."
  
  "ކޮންމެވެސް ދުވަހަކުން" އޭނާގެ ކައިރީގައި ހުރި ޕަރޗްގައި އިށީނދެގެން އިން އެލިޝިއާ ފުންނޭވާއެއް ދޫކޮށްލިއެވެ، "އަހަރެމެންގެ ޗުއްޓީ އަންނާނެ."
  
  "ހޭއި، ބަލާބަލަ ބަނޑޮސް ގެނައި އެއްޗެއް!" - ޑާލް ފެނުމުން ޑްރޭކް ހަޅޭއްލަވައިގަތެވެ.
  
  ސްވިޑެންގެ މީހާ ފަރުވާތެރިކަމާއެކު ދޮރުމަތިން ހިނގައިގަތެވެ. "ބުލްޝިޓް، އަހަރެން މި އުޅެނީ ހިނގާލަން، އެކަމަކު ހުރިހާ ކަމެއް އަހަރެންގެ ލޮލުގެ ކުރިމަތީގައި ޑަބަލް ވެއްޖެ."
  
  "ހިނގާ ހިނގުމަކީ އުނދަގޫ ކަމެއް ކަމަށް ހީކުރަންތަ؟" ޑްރޭކް ބުންޏެވެ. "ލޭޑް ވާން މަސައްކަތް ކުރަން ބޭނުންތަ؟"
  
  ޑާލް ގްރޮޕް ކޮށްލީ ބާ ސްޓޫލް އާއި ދިމާއަށެވެ. "މީހަކު އަހަންނަށް ޑްރިންކެއް ގެނެސްދީ."
  
  އެލީޝާ ފެންފުޅި އޭނާއާ ދިމާއަށް ކޮއްޕާލިއެވެ. "އަޅުގަނޑު ދާނަން އިތުރު އެއްޗެއް ގެންނަން."
  
  ޑްރޭކް އޭނާގެ އެކުވެރިޔާއަށް ބަލާލީ ކަންބޮޑުވުމަކާއެކުގައެވެ. "ނިމެންދެން މަޑުކުރަން ޖެހޭތަ ބާޑީ؟"
  
  "ތެދު ބުނާނަމަ މިނިޓަކަށް މިނިޓަކަށް ރަނގަޅުވަމުން އަންނަނީ."
  
  "އޯހް، އޮލްގާ އާއި ޒުވާބު ކުރި ވަގުތު ބޭރުގައި އިށީނދެގެން އިން ގޮތް ހަނދާން ވާތީ."
  
  "ފަކް އޮފް، ޑްރޭކް. ދުވަހަކުވެސް މިކަން ހަނދާން ކުރާކަށް ބޭނުމެއްނު."
  
  ޑްރޭކް ހީނލިއެވެ. "އަހަރެމެން ދުވަހަކުވެސް މިކަމުގެ މަތިން ހަނދާން ނައްތާލާނެހެން."
  
  ޓީމުގެ ބާކީ ތިބި މީހުން މަޑުމަޑުން އައިސް، ވިހި މިނެޓް ފަހުން އެ އެންމެން ބާރުގައި އިށީނދެގެން ތިބިއިރު، ކޮފީއާއި ފެނާއި، މޭވާއާއި ބެކަން ސްޓްރިޕްތަކާއި، ގުނާލެވޭ ވަރަށް ވުރެ ގިނަ ޒަޚަމްތައް ތިރިކުރަމުން ދިޔައެވެ. ކިނިމާކާ އެއްވެސް މީހަކަށް ބަލަހައްޓައިގެން ނެތް އިރު، ސްމިތު އަށް އޭނާގެ ކަނާތް އަތުގައި އެއްވެސް އެއްޗެއް ހިފަހައްޓާފައެއް ނުވެއެވެ. ޔޯގީ ހުރީ އިންތިހާއަށް ޑިޕްރެޝަންގައެވެ. ކެންސީއަށް ޝަކުވާ ކުރުން ހުއްޓާނުލެވުނެވެ. ހަމައެކަނި މޭ، ލޯރެން އަދި ހޭޑަން ހީވީ އަމިއްލައަށް ކަމަށް ހީވިއެވެ.
  
  "އެނގޭތަ" ހައިޑަން ބުނެލިއެވެ. "އަހަރެން ހަމަ އުފާވޭ އަހަރެމެން އެންމެން އެކުގައި މިކަން ތަހައްމަލު ކުރެވުނީމަ. އެއަށްވުރެ މާ ގޯސް ކަމަކަށް ވެދާނެ އެވެ. އެޓްރޮޕައިން އޭގެ މަސައްކަތް ކުރިއެވެ. އަފްޓާ އިފެކްޓްސް އެބަހުރިތަ ކުދިން؟"
  
  ޔޯގީ، ސްމިތު އަދި ކެންޒީ ލޯ މަރާލިއެވެ. އެ އެންމެންގެ ފަރާތުން ކެންސީ ވާހަކަ ދެއްކިއެވެ. "އަހަރެންނަށް ހީވަނީ އޮލްގާ އަފްޓާ އިފެކްޓްސް ފަހަނައަޅައި ގޮސްފައިވާހެން."
  
  ހައިޑަން ހިނިތުންވެލިއެވެ. "އޯކޭ، އަދި ނުނިމޭތީ. ފޯޓް ސިލް އާއި ޑަލަސް އަށް ޒިޔާރަތް ނުކުރި އެ ޓީމުތަކުން ހޯދަމުން ދިޔައީ އެންމެ ފަހުގެ އެއް ފިލާވަޅެވެ. ނަސީބަކުން ވޮޝިންޓަން ތިންކް ޓޭންކާއި އެންއެސްއޭ އަށް ބޮޑެތި ކުޅުންތެރިންގެ ބެލުމުގެ ދަށަށް ގެންދެވުނެވެ."
  
  "ސާސް؟" - ޑްރޭކް ލަފާ ދިނެވެ.
  
  "އާނ އިނގިރޭސީން، އާނ. އެމީހުންގެ ފަހަތުން ޗައިނާއާއި ފްރާންސްގެ ބާކީ ހުރި ހުރިހާ އެއްޗެއް-"
  
  "ސީލް ޓީމް 7؟" - ދާލް އަހާލިއެވެ.
  
  "ނޭނގޭ، އިއުލާން ނުކުރާ އަދި ހުއްދަ ނެތް،" ހޭޑަން ބުންޏެވެ. "ކްރޯ ބުނި ގޮތުގައި."
  
  "މިނިސްޓަރ އޮފް ޑިފެންސް އަށް ވުރެ މަތީ އޮނިގަނޑުތަކެއް އެބަހުރި،" ކިނިމާކާ ވިދާޅުވި އެވެ.
  
  "ރައީސް ކޯބަން އަހަރެމެން ހިއްކުމަށް ހޭންގް އައުޓް ނުކުރާނެ،" ޑްރޭކް މުޒާހަރާ ކުރި އެވެ. "އަހަރެން ގަބޫލުކުރަން އެބަޖެހޭ އޭނައަށް ސީލްތަކުގެ އެއްވެސް ކަމެއް ނޭނގެނީ."
  
  "އަހަރެން އެއްބަސްވަން" ހައިޑަން ބުންޏެވެ. "އަދި ކްރޯއަށް ވުރެ މަތީ ފަންތީގެ އުފެއްދުންތަކެއް ހުރި ކަމަށް އަހަރެން މާނޯއާ އެއްބަސްވާއިރު، އެއަށްވުރެ މަކަރުވެރި އެތައް އުފެއްދުންތަކެއް އެބަހުއްޓެވެ. ތިބާގެ ގާތަށް އެއްފަރާތަކަށް ޖެހި، ނޫނީ ނުފެންނަ ގޮތަށް އައިސް، ތިބާއަށް މަދު އިޚްތިޔާރެއް ދޫކޮށްލާ ބާވަތެވެ. އަހަރެން ގަބޫލުކުރަން ޖެހޭނީ އަހަރެމެންނަށް އެނގޭ ވަރަށް ވުރެ ގިނަ ކަންތައްތަކެއް ހިނގަމުންދާކަން."
  
  "މިކަމުން އަހަރެމެންގެ މައްސަލައަކަށް އެހީއެއް ނުވޭ." ސްމިތު ހީލަމުން ކިރު ބިއްލޫރި އުފުލަން އުނދަގޫވިއެވެ.
  
  "ކަނާތް". ހައިޑަން އަތްތިލަ މޭވާއެއް ނަގައިގެން އަމިއްލައަށް އަރާމުކޮށްލިއެވެ. "އެހެންވީމަ، މި ނުބައި މަންމަ ނިމުމަކަށް ގެނައުމަށް ފޯކަސްކޮށްގެން ގެއަށް ދާން. އަޅުގަނޑުމެންނަކީ އަދިވެސް އެންމެ ބޮޑު ޓީމާއި އެންމެ މޮޅު ޓީމެވެ. މިހާރުވެސް އިނގިރޭސިންނަށް ލިބުނީ އެންމެ ދުވަހެއްގެ ހެޑް ސްޓާޓެކެވެ. ޗައިނާ މީހުންވެސް. މިހާރު، ހީވަނީ، އެހެން ހުރިހާ އެންމެންގެ ތެރެއިން، ޕާކް ކޮށްފައިވަނީ ހަމައެކަނި ފްރާންސް މީހުންހެންނެވެ. އެމީހުން ތިން މީހުންގެ އިތުރު ޓީމެއް ފޮނުވީ ބާކީ އޮތް ހަމައެކަނި އޮރިޖިނަލްއާ ގުޅުމަށް."
  
  "ސްޕެޝަލް އޮޕަރޭޝަންސް ފޯސަސް ހަނގުރާމައެއްގައި ވެސް ހަމަ އެގޮތަށް،" ޑާލް ވިދާޅުވި އެވެ. "އަހަރެމެން މިތިބީ އެންމެ މަތީގައި."
  
  "އާނ، އެކަމަކު މިއީ ގުޅުންހުރި ކަމެއް ކަމަކަށް ނުބެލެވެނީ. އަދި ދޮގުހެވެ. އެއީ އަހަރެމެން އަތުން އަތަށް ނުވަތަ އެކުގައި ފަޅުތެރޭގައި އުޅޭ ކަހަލަ ކަމެއް ނޫން."
  
  "މިއީ ލަފާނުކުރެވޭ ފަދަ ގަދަ ހަނގުރާމައެއް،" ޑާލް ބުންޏެވެ. "މިއީ ލިބޭހާ ހަގީގީ ކަމެއް."
  
  ހައިޑަން ބޯޖަހާލުމަށްފަހު އަވަސް އަވަހަށް ކުރިއަށް ދިޔައެވެ. "އަމުރުގެ ލިޔުން ޚުލާސާކޮށްލަމާ ހިނގާށެވެ. 'ދުނިޔޭގެ ހަތަރު ކަނުގައި އަޅުގަނޑުމެންނަށް ހަތަރު އަސްވެރިން ހޯދައި، އެންމެ ފަހުގެ ޙުކުމްގެ ތަރުތީބުގެ ޕްލޭން އެމީހުންނަށް ކަނޑައެޅީމެވެ. ޙުކުމް ޞަލީބީ ހަނގުރާމައާއި އޭގެ ފަހުން ކުރިމަތިވި ކަންތައްތަކުން ސަލާމަތްވާ މީހުން ވެރިކަން ކުރާނީ ޙައްޤުގޮތަށެވެ. މި ކިޔަމުންދާނަމަ އަހަރެމެން ގެއްލިއްޖެ ކަމުން ސަމާލުކަމާއެކު ކިޔައި ފޮލޯ ކުރާށެވެ. އަޅުގަނޑުމެންގެ އެންމެ ފަހު އަހަރުތައް ހޭދަކޮށްފައިވަނީ ދުނިޔޭގެ އިންގިލާބުތަކުގެ އެންމެ ފަހުގެ ހަތަރު ހަތިޔާރު ކަމަށްވާ ހަނގުރާމައާއި ފަތަޙައާއި ބަނޑުހައިހޫނުކަމާއި މަރު އެއްކޮށްލުމުގައެވެ. ޔުނައިޓެޑް، އެމީހުން ހުރިހާ ސަރުކާރެއް ނައްތާލައި އާ މުސްތަގުބަލެއް ހުޅުވާލާނެ. ތައްޔާރަށް ތިބޭށެވެ. އެމީހުން ހޯދާށެވެ. ދުނިޔޭގެ ހަތަރު ކަނަށް ދަތުރުކުރުން. ސްޓްރެޓެޖީގެ ބައްޕައާއި ދެން ޚަގަންގެ އަރާމުކުރާ ތަންތަން ހޯދުން؛ މިހާތަނަށް ދިރިއުޅުނު އެންމެ ނުބައި އިންޑިއާ މީހާ، އަދި ދެން ކަލާނގެ ވަބާއެވެ. އެކަމަކު ހުރިހާ ކަމެއްވެސް ހީވާގޮތެއް ނުވެއެވެ. އަޅުގަނޑުމެން ޚަގަންއަށް ޒިޔާރަތްކުރީ، ނިމުނުތާ ފަސް އަހަރު ފަހުން، 1960 ވަނަ އަހަރު، ފަތަޙަ އޭނާގެ ސަންދޯކުގައި ބަހައްޓައިގެންނެވެ. އަޅުގަނޑުމެންނަށް ހޯދިފައިވަނީ ހަގީގީ އެންމެ ފަހުގެ ޙުކުމް ރައްކާތެރިކުރާ ވަބާއެވެ. އަދި ހަމައެކަނި ކިލް ކޯޑަކީ ހޯސްމަންސް ފެނިގެން ދިޔަ ވަގުތެވެ. ބައްޕަގެ ކަށިތަކުގައި ދެނެގަނެވޭނެ އެއްވެސް ނިޝާނެއް ނެތެވެ. އިންޑިއާ މީހާ ވަށާލާފައިވަނީ ހަތިޔާރުންނެވެ. އެންމެ ފަހު ޤިޔާމަތުގެ ތަރުތީބު މިހާރު ދިރިއުޅެނީ ކަލޭގެފާނުގެ ތެރެއިން ކަމަށާއި، އަބަދަށްޓަކައި ވެރިކަންކުރާނެ ކަމަށެވެ."
  
  ނިންމާލަމުން އޭނަ ފޮދެއް ބޯލިއެވެ.
  
  "ހުރިހާ ކަމެއް ރަނގަޅުތަ؟ އަޅުގަނޑަށް ހީވަނީ މިހާރު މާ ބުއްދިވެރި ކަމެއްހެން. އޯޑަރ މަރުވެފައިވަނީ، މާގިނަ ދުވަސްތަކެއް ނުވެ، އެކަމަކު އަދިވެސް މިކަމުގައި އެމީހުންގެ ކުޑަކުޑަ އުނިއިތުރެއް އެބައޮތެވެ. ފަހަރެއްގައި މޮލް އެއް ކަމަށް ވެދާނެއެވެ. އެކަތި. ފަހަރެއްގައި އެހެން ކަމެއްވެސް ވެދާނެއެވެ. އެކަމަކު ޑަލަސްގެ ލެބެއް ހެކް ކުރަން ރަނގަޅު، އަދި މުޅިން ވެސް ސްޕެޝަލް ފޯސްތަކެއް ނެރެވޭ ވަރަށް ރަނގަޅު، އެހެންވީމަ އަހަރެމެންނަށް އެކަން ކުޑަކޮށް ނުބެލެވޭނެ."
  
  ޑްރޭކް ރާޅު އަޅަމުން ދިޔައިރު އޭނަ މަޑުކޮށްލިއެވެ. "އާނ?"
  
  "އެނގޭތަ އޭނައަށް އެންމެ ރަނގަޅީ ކޮންތާކުކަން؟" - އޭނާ އަހާލިއެވެ. "ވޮޝިންޓަންގެ ތިންކް ޓޭންކެއްގެ ތެރޭގައި. ނޫނީ އެން.އެސް.އޭ ގައި މަސައްކަތް ކުރަން."
  
  ހައިޑަންގެ ދެލޯ ބޮޑުވިއެވެ. "ޑޭމް، އެއީ ވަރަށް ރަނގަޅު ނުކުތާއެއް. އަހަރެން ވިސްނާލަބަލަ." ބިއްލޫރި ޖަގަކުން ކަޅު ކޮފީއެއް އަޅާލިއެވެ.
  
  "ވަގުތު އުދުހެނީ ރައްޓެހިން" މާއީ ބުނެލިއެވެ.
  
  "އާނ އަހަރެން މިހުރީ ކަލޭމެންނާއެކު". ހައިޑަން އަނގަ ޖައްސާލިއެވެ. "ދެން ޓެކްސްޓް ތަހުލީލުކޮށްލަމާ ހިނގާށެވެ: ދުނިޔޭގެ އެންމެ ފަހު ކަނަކީ ޔޫރަޕް. އަހަރެމެން ހޯދަން ޖެހޭނީ މަރުގެ އަސްވެރިޔާ ކަމުގައިވާ އަދި ހަގީގީ އެންމެ ފަހުގެ ޙުކުމް ރައްކާތެރިކޮށްދޭ މާތްރަސްކަލާނގެ ވަބާގެ ގަބުރެވެ. އެ އެންމެންގެ ތެރެއިން އެންމެ ދެރައެވެ. އަދި ހޯސްމަންސް ދައްކާލިއިރު ކިލް ކޯޑެއް އޮތް ހެއްޔެވެ؟ އަހަންނަކަށް އަދި މިކަން ނުވިސްނޭ ސޮރީ."
  
  "އަހަރެން ހީކުރަނީ ތިންކް ޓޭންކުން މިކަން ކުރާތާ ދުވަސްކޮޅެއް ވެއްޖެ ކަމަށް؟" ޔޯގީ ބުންޏެވެ.
  
  މިހާރު ބޮޑު ފިނިކުރާ ތަނުގައި ލެނގިލައިގެން ހުރި ލޯރެން ވާހަކަ ދެއްކިއެވެ. "ހަމަ ޔަގީނުންވެސް ލިބިއްޖެ." ޤަދީމީ ލީޑަރަށް އެއްފަހަރަކު އޭނާ ހަނގުރާމަކޮށް މަރާލި ރޯމަނުންގެ ފަރާތުން ޝައްކުކުރެވޭ ލަޤަބު 'ފްލެޖެލަމް އޮފް ގޯޑް' ދީފައިވާއިރު، އޭނާއަކީ ބާރުގަދަ ވެރިންގެ ތެރެއިން އެންމެ ކާމިޔާބު ވެރިޔާ ކަމަށް ބެލެވޭއިރު، 406-453 ވަރަކަށް އަހަރު ދިރިއުޅުނު އިރު އިރުމަތީ އަދި ހުޅަނގު ރޯމަން ސަރުކާރަށް ހަމަލާދިނެވެ ރޯމްގެ އެންމެ ބިރުވެރި ދުޝްމަނެއް ކަމަށާއި އެއްފަހަރަކު ނަކަލުކޮށްފައިވާ ގޮތުގައި "އަހަރެން ފާއިތުވި ތަނުން ދެން ދުވަހަކުވެސް ގަސްގަހާގެހި ނުހެދޭނެއެވެ."
  
  "އަނެއްކާ ވެސް މަތިވެރި ކުރެވިފައިވާ ގަދީމީ ގިނަ ބަޔަކު ގަތުލު ކުރި މީހަކު،" ޑާލް ބުންޏެވެ.
  
  "އައްޓިލާ ދަ ހޫން،" ލޯރެން ބުންޏެވެ، "ހަންސްގެ ހަމައެކަނި ވެރިއަކަށް ވުމަށްޓަކައި 434 ވަނަ އަހަރު އޭނާގެ ބޭބެ މަރާލިއެވެ. ވަރުގަދަ ނަޒަރަކުން މަޝްހޫރު އަޓިލާ އަކީ ގިނަ ފަހަރަށް ލޯ ފޮހެލާ މީހެއް ކަމަށް ތާރީޚް ލިޔުންތެރިޔާ އެޑްވާޑް ގިބަން ވިދާޅުވި އެވެ މިކަމުގެ ސަބަބުން ރޯމަނުންގެ ހަނގުރާމައިގެ މައިދާނެއްގައި އުފެދިދާނެ ބިރުވެރިކަން ތަޞައްވުރު ކުރެވޭނެއެވެ."
  
  "އަހަރެމެންނަށް ލިބުނީ،" ޑްރޭކް ބުންޏެވެ. "އައްތިލާއަކީ ނުބައި ކުއްޖެއް ނޫނީ ރަނގަޅު ކުއްޖެއް، ކަލޭ ހުރީ ކޮން ފަރާތެއްގައިތޯ ބަލާފައި. އަދި ތާރީޚުގެ ފޮތްތައް ލިޔުނީ ކާކުތޯއެވެ. އޭނާ މަރުވީ ކިހިނެއް ކޮންތާކު ހެއްޔެވެ؟
  
  "ފުށުއަރާ ބައެއް ވާހަކަތަކުގައި އޭނާ މަރުވި ގޮތް ބަޔާންކޮށްފައިވެ އެވެ. ނޭފަތުން ލޭ އޮހޮރުވުމުން ފެށިގެން އަލަށް އަނބިމީހާގެ އަތުން ވަޅިގަނޑެއް ޖެހުމަށެވެ. އޭނާގެ ހަށިގަނޑު ފެނުމުން، އެ ފިރިހެނުން، ހޫނުންގެ އާދައާ އެއްގޮތަށް، ބޮލުގެ އިސްތަށިގަނޑު ފޮޅާލައި، އެމީހުންގެ މޫނުގައި ފުން، ނަފްރަތު އުފެދޭ ޒަޚަމްތައް ޖަހާފައިވެއެވެ. ބުނެވުނު ގޮތުގައި އައްޓިލާއަކީ އެހާ ބިރުވެރި ދުޝްމަނަކަށް ވުމުން، އޭނާގެ މަރާއި ބެހޭ ގޮތުން ކަލާނގެތަކުގެ މެސެޖެއް ލިބުނީ ފެންޓަސްޓިކް ސަޕްރައިޒެއްގެ ގޮތުގައެވެ. ނިޢުމަތް. އޭނާގެ ހަށިގަނޑު އޮތީ ފުޅާ ފަޅުރަށެއްގެ މެދުގައި، ސިލްކު ޓެންޓެއްގެ ތެރޭގައި، އެންމެންނަށް ފެނުމާއި ޝުކުރުވެރިވުމަށްޓަކައެވެ. ޤަބީލާތަކުގެ އެންމެ މޮޅު އަސްވެރިން ވަށައިގެން ދުއްވައިގަނެ، ކޭމްޕް ފަޔަރތަކުގެ ވަށައިގެން އޭނާގެ ބޮޑު ކާމިޔާބީތަކުގެ ވާހަކަތައް ކިޔައިދިނެވެ. އެއީ ބޮޑު މަރެކެވެ. ކުރިއަށް ގެންދަނީ އޭނާގެ ގަބުރު މަތީގައި އުފާފާޅުކުރުމެއް ބާއްވާފައިވާ ވާހަކައެވެ." ލޯރެން ކުރިއަށް ގެންދިޔައީ ކޮންސްޓަބަލް އޭނާގެ ކަންފަތުގައި ހީނލާފައި ބުނި ކަމާބެހޭ ނުކުތާތައް ތަކުރާރު ކުރަމުންނެވެ. ލައުޑްސްޕީކަރެއް ހަރުކުރުމުގެ ބޭނުމެއް ނެތެވެ.
  
  "އެމީހުން އޭނާގެ މަހާނަތަކުގައި ރަނާއި ރިހި އަދި ދަގަނޑުން ބަންދުކުރީ، އޭނާގެ އަތުގައި ތިން ގަބުރު ހުރުމުންނެވެ. އަދި މި ތިން މާއްދާއަކީ ހުރިހާ ރަސްރަސްކަލުންގެ ތެރެއިން އެންމެ ބޮޑު ރަސްރަސްކަލުންނަށް ވެސް އެކަށީގެންވާ އެއްޗެއް ކަމަށް އެމީހުން ޤަބޫލުކުރިއެވެ. ހަމަގައިމުވެސް ހަތިޔާރާއި މުއްސަނދިކަމާއި މަދުން ނޫނީ ނުފެންނަ ޖަވާހިރުތައް އިތުރުވެގެން ދިޔައެވެ. އަދި، ހީވަނީ، ވެސް އާދަކާދައާ އެއްގޮތަށް، އޭނާގެ ގަބުރުގައި މަސައްކަތް ކުރި ހުރިހާ މީހުން މަރާލީ، އޭގެ ތަން ސިއްރު ކުރުމުގެ ބޭނުމުގައެވެ."
  
  މޭޒުދޮށުގައި އިށީނދެގެން ތިބި މީހުންނަށް އަލީޝާ ވަށައިގެން ބަލާލިއެވެ. "ތިޔައިން އެކަކު މަރުވާނެ" ޝަބާނާ ބުންޏެވެ. "ކަލޭ ވަޅުލަން އަހަރެން ގާތު ނުބުނާތި. ލަދުވެތި ޗާންސެއް ނޫން."
  
  "އައްތިލާގެ މަހާނައަކީ ތާރީހުގައި ވެސް ގެއްލިފައިވާ އެންމެ ބޮޑު އެއް ވަޅުގަނޑު ކަމަށް އަޑު އިވުމުން ހިތާމައާއި އުފާ ވެސް ލިބޭނެ. ހަމަގައިމުވެސް، އެހެން ބައެއް މީހުންގެ ފަރާތުން - މީގެ އެތައް އަހަރެއް ކުރިން ލެސްޓާގެ ކާރު ޕާކެއްގެ ދަށުން ފެނުނު ގިނަ ދުވަސްތަކެއް ވަންދެން ގެއްލިފައިވާ ރިޗަޑް ތިންވަނަ ރަސްގެފާނުގެ ހަށިގަނޑު - އަޅުގަނޑުމެން ގަބޫލުކުރާ ގޮތުގައި އެމީހުން އަދިވެސް ހޯދިދާނެ އެވެ. ފަހަރެއްގައި ކްލިއޮޕެޓްރާ ކަމަށް ވެދާނެ ހެއްޔެވެ؟ ސަރ ފްރާންސިސް ޑްރޭކް؟ މޮޒާޓް ހެއްޔެވެ؟ ކޮންމެ ގޮތެއްވިޔަސް އައްޓިލާއާ ބެހޭގޮތުން ބެލި ބެލުމުން ބެލެވޭ ގޮތުގައި ހޫނިކް އިންޖިނިއަރުން ޓިސްޒާ ކޯރު ޑައިވަރޓް ކުރީ މައި ކޯރުގެ ބިން ހިއްކުމަށް ފުދޭވަރަކަށް ދިގު މުއްދަތަކަށެވެ. އެތަނުގައި އައްތިލާ ވަޅުލާފައިވަނީ އޭނާގެ ޝަރަފުވެރި، އަގުހުރި ތިން ސަންދޯކުގައެވެ. ތިސްޒާ ދެން ދޫކޮށްލީ، އާތިލާ އަބަދަށްޓަކައި ފޮރުވައިގެން."
  
  އެވަގުތު އެމީހުންނަށް އިވުނީ ކައިރިވަމުން އަންނަ ހެލިކޮޕްޓަރެއްގެ އަޑެވެ. ހައިޑަން ކޮޓަރި ވަށައިގެން ބަލާލިއެވެ.
  
  "އަޅުގަނޑު އުންމީދު ކުރަން ތިޔަބޭފުޅުން އެހެން ހަނގުރާމައަކަށް ތައްޔާރަށް ތިބޭނެ ކަމަށް، ފިރިހެން ކުދިންނާއި ފިރިހެން ކުދިން، މިއީ ނިމުމަކާ ދުރު ކަމެއް ކަމަށް ވާތީ."
  
  ޑްރޭކް އޭނާގެ ރިއްސާ މަސްތައް ފޮޅާލިއެވެ. ދާހްލް ބެލީ އޭނާގެ ބޯ ކޮނޑުގައި އަޅުވާށެވެ. ބުރަކަށީގައި ހުރި ސްކްރެޗެއްގައި އަތްލުމުން ކެންސީ މޫނު ކުނިކޮށްލިއެވެ.
  
  "އިންސާފުވެރިކަމާއެކު ބުނަންޏާ" ޑްރޭކް ބުންޏެވެ. "މިތާ އަދިވެސް ފޫހިވަނީ."
  
  ހައިޑަން ހިނިތުންވެލިއެވެ. ދާލް އަށް ކުރެވެން އޮތް އެންމެ ރަނގަޅަކަށް ބޯޖަހާލިއެވެ. މޭ ކުރިންވެސް ހުރީ ފައިމައްޗަށް ތެދުވެފައެވެ. ލޯރެން މިސްރާބުޖެހީ ދޮރާ ދިމާއަށެވެ.
  
  "އާދޭ" ޝަބާނާ ބުންޏެވެ. "އެމީހުން އަހަރެމެންނަށް އިތުރަށް ބްރީފް ދޭން އުޅެނީ މަގުމަތީގައި."
  
  "ޔޫރަޕްތަ؟" ޔޯރގީ އަހާލިއެވެ.
  
  "އާނ. އަދި މަރުގެ އެންމެ ފަހުގެ އަސްވެރިޔާއަށްޓަކައެވެ."
  
  އަލީޝާ ބާ ސްޓޫލް އިން ފުންމާލިއެވެ. "ގްރޭޓް ޕެޕް ޓޯކް" މަލާމާތުގެ ގޮތަކަށް ޝަބާނާ ބުންޏެވެ. "ކަލޭގެ ފަރާތުން އައިސް، އަޑު އިވޭ ވަރަށް ފޯރިގަދަ ކަމުން އަހަރެންގެ ފައިގެ އިނގިލިތައް ވެސް ރިއްސަން ފަށައިފި."
  
  
  ތިރީސް ހަތަރުވަނަ ބާބު
  
  
  އަނެއްކާވެސް ފްލައިޓެއް، އަނެއްކާވެސް މާރާމާރީއެއް އުޑުމަތީގައި. ޑްރޭކް އަރާމު ގޮނޑިއެއްގައި ހަމަޖެހިލައިގެން ހުރެ އަޓިލާ ދަ ހަން މައްސަލައިގައި ޑިސްޓްރިކްޓް އޮފް ކޮލަމްބިއާގެ ހުކުމްތަކާއި ނިންމުންތަކުގެ އަޑު ލޯރެން އަޑުއަހަމުން ދިޔައެވެ. އެ ޓީމު އެކި މަގާމުތަކުގައި އިށީނދެ، ކުރެވެން އޮތް އެއްޗެއް ނަގައި، ދާދި ފަހުން 'އޮލްގާ ހާދިސާ' ގެ ނަމުން ނަންދެވިފައިވާ ވޭނަށް އަޅާނުލާ މަސައްކަތް ކުރި އެވެ.
  
  "އަޓިލާގެ ގަބުރު ތާރީޚަށް ގެއްލިއްޖެ،" ލޯރެން ނިންމާލަމުން ބުންޏެވެ. "ދުވަހަކުވެސް ނުފެނޭ، ބޮގްސް ހޯދުންތަކެއް ހޯދި ނަމަވެސް. އެހެންވީމާ،" އަޑުއަހަމުން ޝަބާ މަޑުކޮށްލިއެވެ، "ގްރެވިޓޭޝަނަލް އެނޮމަލީގެ ވާހަކަ އަޑުއަހާފައިވޭތަ؟"
  
  ދަހުލް ފަހަތަށް ބަލާލިއެވެ. "މި ލަފުޒުގެ އެތައް މާނައެއް އެކުލެވިގެންވެއެވެ."
  
  "އާނ، އެއީ އަހަރެމެންގެ ޕޮއިންޓް. ހަމަ ދާދި ފަހުން ސައިންސްވެރިންނަށް ވަނީ ޕޯލާ އައިސް ޝީޓްގެ ދަށުގައި ވަޅުލެވިފައިވާ ބޮޑު އަދި ސިއްރުވެރި އާދަޔާ ހިލާފު ކަމެއް ފެނިފައެވެ. އެކަން އެނގުނީތަ؟ އެއީ ސައިޒުން ވަރަށް ބޮޑު - 151 މޭލު ހުރަސްކޮށް އަދި ގާތްގަނޑަކަށް ހާސް މީޓަރު ފުންމިނެކެވެ. ނާސާގެ ސެޓެލައިޓްތަކުން ފާހަގަކުރެވުނު މިއީ ގްރެވިޓޭޝަނަލް އެނޮމަލީއެއް ކަމުގައި ވާއިރު، އޭގެ ވަށައިގެންވާ މާހައުލަށް އަންނަ ބަދަލުތަކުން ދައްކާ ގޮތުގައި ކްރޭޓަރުގައި ބޮޑު އެއްޗެއް ހުރިކަން ފާހަގަކުރެވުނެވެ. މިހާރު ވަލު ތިއަރީތައް އެއްފަރާތްކޮށްލާއިރު، މި އެއްޗަކީ ގްރެވިޓޭޝަނަލް އެނޮމަލީއެކެވެ. އެއީ ގޯސްކޮށް ބެހެއްޓިފައިވާ، ވަށައިގެންވާ އެހެން ހުރިހާ އެއްޗެއް ފަދައިން ހަރަކާތްތެރި ނުވާ، އަދި އެހެންކަމުން ބާރުގަދަ ރާޑަރުން ފާހަގަކުރެވޭ އެއްޗެއް."
  
  "ތިޔަ ދައްކަނީ ގްރައުންޑް ޕެނެޓްރޭޓިން ރާޑަރުގެ ވާހަކަ،" ޑާލް ބުންޏެވެ. "އަހަރެންގެ ކުރީގެ ސްޕެޝަލިޓީ."
  
  ޑްރޭކްގެ ދެލޯ ބޮޑުވިއެވެ. "ކަލެއަށް ޔަގީންތަ؟ އަހަރެން ހީކުރީ އެއީ ކުކުޅު ޕާޓީތަކުގައި ފިރިހެން ސްޓްރިޕްޓީޒް އެއް ކަމަށެވެ. އެމީހުން ކަލެއަށް ކިޔާފައިވަނީ ޑާންސިންގ ވައިކިންގ އެވެ."
  
  ދަހުލް އޭނާ ވަރުބަލިކޮށްލިއެވެ. "އެކަން ހުއްޓާލާ".
  
  އަލީޝާ އަހަރެންނާ ދިމާއަށް ގުދުވެލިއެވެ. "އޭނާ ހީވަނީ ރުޅިގަދަހެން" ތިއޭޓަރުގެ ގޮތުގައި ޝަބާ ހީނލިއެވެ.
  
  "ޝައްކު ނުކުރެވޭ މުސްކުޅި އަންހެންކަނބަލެއް ބައުންސް ކުރުމުން ކަލެއަށް އެކަން ވާނެ."
  
  ހައިރާން ކުރުވަނިވި ގޮތަކަށް ސްމިތު ލޮލުން ކަރުނަ ފައިބަމުން ދިޔައެވެ. "އަހަރެން ބުނަން ޖެހޭނެ،" އޭނާ ނޭވާ ހާސްކޮށްލަމުން ބުންޏެވެ، "އަހަރެން ދުވަހަކުވެސް ނުދެކެން ޓްރެމްޕޮލިންއެއް ނުހިމެނޭ މީހެއްގެ ކިބައިން އެހާ ބާރަށް ބައުންސް ކުރާތަނެއް." އޭނާ މޫނު ފޮރުވާލީ ހަމަޖެހިލަން މަސައްކަތް ކުރަމުންނެވެ.
  
  ކިނިމާކާ އޭނާގެ ކޮނޑުގައި ފިރުމާލިއެވެ. "އޯކޭތަ ބްރޯ؟ މީގެ ކުރިން ދުވަހަކުވެސް ހެއްވާތަނެއް ނުދެކެން މީސްމީހާ. މިއީ އާދަޔާ ހިލާފު ކަމެއް".
  
  ލޯރެން އޭގެ ތެރެއަށް ވަދެ، ސްވިޑެންގެ ކުޅުންތެރިޔާ އިތުރު ޖެއްސުންތަކުން ސަލާމަތްކޮށްދިނެވެ. "ޖީޕީއާރު، އެކަމަކު އިންޓެންސިވް ސްކޭލްއެއްގައި. އަހަރެންގެ މާނައަކީ، ގޫގުލް މެޕްސްގައި އެންޓާކްޓިކާ ކިޔާ މި އާދަޔާ ހިލާފު އެއްޗެއް އެބައޮތެވެ. މިކަން ލެޕްޓޮޕުން ފެންނާނެއެވެ. އެކަމަކު އައްޓިލާގެ މަހާނަފަދަ ކުޑަ އެއްޗެއް ހޯދުމަކީ؟ އާދެ، އޭގެ ތެރޭގައި ނާސާއިން އަދި މިލްކުވެރިކަމަށް ވެސް ގަބޫލު ނުކުރާ މެޝިންތަކާއި ސޮފްޓްވެއާތައް ބޭނުންކުރުން ހިމެނެ އެވެ."
  
  "ސެޓެލައިޓް ބޭނުން ކުރަނީތަ؟" ޔޯރގީ އަހާލިއެވެ.
  
  "އޯ ޔެސް، ހުރިހާ ފިނި ގައުމުތަކެއްގައިވެސް މިކަން އެބައޮތް."
  
  "ޗައިނާ، އިނގިރޭސިވިލާތް އަދި ފްރާންސް ހިމެނޭ ގޮތަށް." އެމީހުންގެ އިދިކޮޅު ޓީމުގެ ލިސްޓަށް ޑްރޭކް އިޝާރާތް ކުރި އެވެ.
  
  "ޔަޤީނުންވެސް. ޖައްވުން ޗައިނާ މީހުންނަށް އޭނާގެ ކާރުގައި އިށީނދެގެން އިން މީހަކު ދެނެގަނެ، އޭނާ ބްރައުޒް ކުރާ އިންޓަނެޓް ސައިޓްތައް ޗެކްކޮށް، އޭނާ ކާ ސެންޑްވިޗްގައި ހުރި ތަކެތި ކްލަސިފައި ކުރެވޭނެ އެވެ. ކޮންމެ ފިރިހެނެކެވެ. ގާތްގަނޑަކަށް ކޮންމެ ތަނެއްގައިވެސް."
  
  "އެކަނި ފިރިހެނުން؟" ކެންޒީ އަހާލިއެވެ. "ނުވަތަ އަންހެނުންވެސް؟"
  
  ލޯރެން ހީލަމުން ހީނލަމުން ބުނީ "އަހަރެންގެ ކަންފަތުގައި ފިރިހެނަކު އެބައޮތް އެކަން ފޯރުކޮށްދެމުން. އަޑުއަހަން ތަންކޮޅެއް ޒުވާން، ހީވަނީ އަދި އަންހެނުން ނުހޯދާހެން."
  
  ދުނިޔޭގެ ތިންވަނަ ކޮޅާއި ހަތަރުވަނަ ކޮޅުން އެމެރިކާއާއި ޔޫރަޕާ ދެމެދު އުޑުމަތިން ކަނޑާފައިވާ ހެލިކޮޕްޓަރުގެ އަޑު ޑްރޭކް އަޑުއަހަމުން ދިޔައެވެ.
  
  "އޯކޭ، ވެލް، އެނީވޭސް..." ލޯރެން ލޯ މަރާލިއެވެ. "ޕިސްކާރާގެ މަދު ޖިއޮގްރަފީ އެއްކޮށްލައިފިނަމަ، އެއް ލިޔުމެއްގައި ބުނެފައިވަނީ އަޓިލާގެ މަޝްހޫރު ގަނޑުވަރު ހުރީ ޑޭނިއުބް އާއި ޓިސްޒާ އާއި ދެމެދުގައި، ކާޕެތީއަން ފަރުބަދަތަކުގައި، މަތީ ހަންގޭރީގެ ފަޅުތަކާއި އަވަށްޓެރި ޒާޒްބެރިންގެ ފަޅުތަކުގައި ކަމަށެވެ. އެއަށްވުރެ މާ އޮޅުން ބޮޅުން ބޮޑު މާއްދާއެއްގައި ބުނެފައިވަނީ އައްޓިލާގެ މަހާނަ އޮތީ އޭނާގެ ގަނޑުވަރާއި ދިމާލުގައި ކަމަށެވެ."
  
  "އެކަމަކު ކޯރުގެ ދަށުގައި ވަޅުލާފައި އޮތީ،" މާއީ ހާމަކުރިއެވެ.
  
  "އާދެ، ޓިސްޒާ ހަންގޭރީ ހުރަސްކުރަނީ އުތުރުން ދެކުނަށް، ޚުދު ޑޭނިއުބް ކޯރުގެ ވަރަށް ބޮޑު ކޯރަކަށް ވުމުން. ކޯރުގެ މަގުން އަޅުގަނޑުމެންގެ ސައިންސްވެރިންނަށް އެހީތެރިވެދޭނެ. އިރާދަކުރެއްވިއްޔާ ޖިއޮފިޒިކަލް ޓެކްނޮލޮޖީ ބޭނުންކޮށްގެން އެމީހުންގެ ދިރާސާތަކުގައި ސެޓެލައިޓް، މެގްނެޓިކްސް، މެގް އަދި ގްރައުންޑް ޕެނެޓްރޭޓިން ރާޑަރ އެއްކޮށްލާނެ. މެގްނެޓިކް ސާވޭތައް ފުރިހަމަ ކުރަނީ ހޮވާލެވޭ އެނޮމަލީތަކަށް ޖީޕީއާރު ޕްރޮފައިލްތަކުންނެވެ. އަދި ދުވަހަކުވެސް ކޯރު ޑައިވަރޓް ކޮށްފައިވޭތޯ ބަލާލެވޭނެ ކަމަށް ވެސް އެމީހުން ބުނަނީ." އޭނަ ކޮނޑު އަރުވާލިއެވެ. "އަޅުގަނޑުމެން މިދައްކަނީ ކޮމްޕިއުޓަރުން ބަލާފައި ދެން ނިންމުމެއް ނިންމަން ޖެހޭ އެތައް ހާސް ހާސް ތަސްވީރުތަކެއްގެ ވާހަކަ."
  
  "އޯކޭ އޯކޭ، އެހެންވީމަ ހަންގޭރީއަށް މިސްރާބުޖެހެނީ." އަލީޝާ ބޮލުގައި ރިއްސާ ކަމަށް ހެދިއެވެ. "ހަމަ ބުނެބަލަ."
  
  އެ ޓީމު ފަހަތަށް ސެޓްލްވީ އެމީހުންގެ އުދުވާނީ އެކުވެރިންގެ ހާލު ކިހިނެއްތޯ ވިސްނަމުންނެވެ.
  
  
  * * *
  
  
  ހަންގޭރީ، ޑޭނިއުބް އަދި ޓިސްޒާ ރޭގަނޑު ޔޫރަޕްގެ އެހެން ގައުމުތަކެކޭ އެއްފަދައިން ކަޅު ކުލައެއްގައި ފެނުނު ނަމަވެސް މިވަގުތު މިތަނުގައި މާ ހަލަބޮލިކަން ޑްރޭކްއަށް އެނގުނެވެ. ހަތަރު އަސްވެރިންގެ ތެރެއިން އެންމެ ބާރުގަދަ މީހާ އެތަނުގައި އޮތީ - މަރު - ކަމަށާއި އޭނާ ހޯދި މީހުން ދުނިޔޭގެ މުސްތަގުބަލު ރަނގަޅަށް ކަނޑައެޅިދާނެ ކަމަށެވެ.
  
  އެ ޓީމު ޖައްސާ، އަނެއްކާވެސް އުދުހި، އަނެއްކާވެސް ޖައްސާ، ދެން ހޮޕްކޮށްލީ ބޮޑު، ނޮން ރިފްލެކްޓިވް ވެން އަކަށް އަރައިގެން ދަތުރުގެ ފަހު ލެގް ފުރިހަމަ ކުރުމަށެވެ. ކެލްކިއުލޭޓަރުތަކުން އަދި އެއްވެސް ކަމެއް ހޯދިފައި ނުވާއިރު، އެ ސަރަހައްދުތައް އަދިވެސް ބޮޑުވެފައި އަމާޒު ކުޑަ، މުސްކުޅި އަދި ޑިގްރޭޑް ވެދާނެ ވާހަކަ ނުދައްކާ. މިނިވަންކަމާއެކު އޯޑަރ ހިންގި ގޮތް ހޯދުމަކީ ރަނގަޅު ކަމެއް ނަމަވެސް، މީގެ އެތައް ދިހަ އަހަރެއް ކުރިން އެމީހުންގެ ކުއްލި މަރުގެ ސަބަބުން އެއްވެސް ފަހަތަށް ޖެހުމަކަށް ނިމުމެއް އައެވެ.
  
  އެމީހުން ފަޅުތަކުގައި ކޭމްޕް ޖަހައިގެން ބޭރުގައި ގާޑުން ބަހައްޓައިގެން އެތެރޭގައި ވަޒަންވެރިވިއެވެ. ބާރު ވައިރޯޅިއެއް ޖެހި، ޓެންޓްތައް އުދުހެމުން ދިޔައެވެ؛ ފާއިތުވި ދުވަސްތަކުގައި އެމީހުން ކުރި ހުރިހާ ކަމެއްގެ ސުރިއަލް ރިއަލިޓީ އަދިވެސް ދިޔައީ އަޑިއަށް ދާން މަސައްކަތް ކުރަމުންނެވެ.
  
  އަހަރެމެން މިހާރު މިތިބީ ހަގީގަތުގައިވެސް، ހަންގޭރީގެ ފަރުބަދައެއްގެ މެދުތެރެއިން ކޭމްޕްކޮށްގެން ހެއްޔެވެ؟ ޑްރޭކް އެކަމާ ވިސްނާލިއެވެ. ނޫނީ އޮލްގާ އަދިވެސް އަހަރެމެންގެ ގައިގައި ތަޅަނީ ހެއްޔެވެ؟
  
  ޓެންޓުގެ މާތަކުން ފުރިފައިވާ ކެންވަސް އިން ހަގީގަތް ދެއްކިއިރު، އޭނާގެ ކައިރީގައި ހުރި ވިއްސައިގެން ދިޔަ ސިފަ ވެސް ދެއްކިއެވެ. ނިދާ ދަބަހުގައި އޮޅާލައިގެން ހުރި އަލީޝާ، ހަމައެކަނި ދެލޯ ފެންނަން ހުއްޓެވެ.
  
  "ފިނިތަ ލޯބި؟"
  
  "އާނ، މިތަނަށް އައިސް އަހަރެން ހޫނުކޮށްލަބަލަ."
  
  "ޕްލީޒް" ޑްރޭކްގެ ފައިގެ ދެކުނުން ކޮންމެވެސް ތަނަކުން ޑާލް ބުންޏެވެ، "މިއަދު ނޫން."
  
  "އަހަރެން އެއްބަސްވަން" އިރުމަތިން ކެންޒީ ބުންޏެވެ. "ތި ބިޗް ގާތު ބުނޭ ތި ބޮލުގައި ރިއްސާ ކަމެއް ނުވަތަ ކޮންމެވެސް ކަމެއް. އޭނަ ހުރީ ކޮންތާކު ކަމެއް ކާކަށް އެނގޭނެ ހެއްޔެވެ؟ ބަލިތަކުގެ އަދަދާއި މިހެންގޮސް މިހެންގޮސް."
  
  "އެހެންވީމަ ފޯސަމްގެ ސުވާލެއް ނެތްތަ؟"
  
  "އެއީ" ޓެންޓުގެ ދޮރުމަތީގައި ހުއްޓިފައި ހުރި މާއީ އިތުރަށް ބުނެލިއެވެ. "ހާއްސަކޮށް އަހަރެމެން ފަސް މީހުން ތިބޭތީ."
  
  "މޮޔަ، އަހަރެން ހަނދާން ނެތުނީ ކަލޭ މިތާ ހުރިކަން، ސްޕްރައިޓް. އަހަރެންނަށް އަދިވެސް ގަބޫލެއް ނުކުރެވޭ އެމީހުން އަހަރެމެން އެންމެން އެއް ލަދުވެތި ޓެންޓެއްގައި ބަންދުކުރި ކަމަކަށް."
  
  "އަހަރެން، އެއް ކަމަކަށް، އިސްކަންދެނީ ފަޅުތަކުގައި ނިދަން،" ތެދުވެލަމުން ޑާލް ބުންޏެވެ. "ދެން ފަހަރެއްގައި އަހަރެން ނިދާފާނަން."
  
  ޑްރޭކް ސްވިޑެންގެ ކުޅުންތެރިޔާ އެގްޒިޓް ދިމާއަށް ދިޔަތަން ބަލަން ހުރީ ޖޯއާނާއަށް ގުޅާނެ ކަމަށް ހީކޮށްގެންނެވެ. އެމީހުންގެ ގުޅުން ވައިގެ ތެރޭގައި އޮތް ނަމަވެސް ދުވަހެއް އަންނާނެ، ވަރަށް އަވަހަށް، މީހަކު ދާއިމީ ނިންމުމެއް ނިންމާނެ ދުވަހެއް.
  
  ފަތިސް އައިސް، ވޮޝިންޓަންގެ ތަޖުރިބާކާރުން ލަފާ ދިނީ ބައި ޑަޒަން ސައިޓްތަކެކެވެ. ޓީމު ބައިބައިވެ ކޮނެލަން ފެށީ، ބޮލާއި ހިތުން ޝަރަފުވެރި މަންޒަރުތައް އުކާލަމުން: ޓިޒާގެ ވިދާ ކަޅު ހަރުފަ، ބައެއް ފަހަރު ފުޅާ، ބައެއް ފަހަރު ތަންތަނުގައި އާދަޔާ ހިލާފު ހަނި، ކާޕެތީއަންސްގެ ޗަސްބިން ފަރުބަދަ، ނިމުމެއް ނެތް ސާފު އުޑުމަތި. ފުޅާ ޖާގަތަކުގެ ތެރެއިން ވައިޖެހެމުން ދިޔަ ފިނި ވައިރޯޅިއަކީ ވަރުބަލިކަން ފިލުވައިދީ، ލުއިކޮށްދޭ ޒަހަމްތަކަކަށް މަރުހަބާ ކިޔާ އެއްޗެކެވެ. ޑްރޭކް އާއި އެހެން މީހުން މެދުނުކެނޑި ވިސްނަމުން ދިޔައީ އެމީހުންގެ ދުޝްމަނުން ތިބީ ކޮންތާކުތޯއެވެ. އިނގިރޭސި، ޗައިނީސް އަދި ފްރެންޗް އެވެ. ކޮންތާކު? އެންމެ ކައިރީގައި ހުރި ފަރުބަދަ މަތިން ހެއްޔެވެ؟ އެއްވެސް މީހަކަށް ދުވަހަކުވެސް ފާރަވެރިކަމުގެ ކުޑަވެސް އިޝާރާތެއް ނުފެނެއެވެ. އެހެން ޓީމުތަކުން ވެސް ދޫކޮށްލި ކަހަލައެވެ.
  
  "ތިޔަ އެވްރެޖް ރެލިކް ހަންޓެއް ނޫން،" އެއްފަހަރަކު ޑްރޭކް ބުންޏެވެ. "ދެން ނިމޭނީ ކޮންތާކު ކަމެއް ކިރިޔާވެސް ނޭނގެ."
  
  "އަހަރެން އެއްބަސްވަން" ޑާލް ބުންޏެވެ. "އެއް ހިނދުކޮޅު އަހަރެމެން އެންމެން މާރާމާރީ ހިންގަނީ، އަދި އަނެއް ހިނދުކޮޅު ހުރިހާ ކަމެއް ފަސޭހަ. އަދި އެހެނަސް އެއަށްވުރެ ގޯސްވެދާނެ."
  
  ފުރަތަމަ ދުވަސް އަވަސް އަވަހަށް އުދުހިގެން ދިޔައީ، ދެން ދެވަނަ ދުވަސް. އެމީހުންނަށް އެއްވެސް އެއްޗެއް ނުފެނުނެވެ. ވާރޭ ވެހެން ފެށުމުން، ދެން ލޯމަރާލާ އިރުގެ އަލިކަން ފަށައިފިއެވެ. އެ ޓީމުން ބަދަލު ބަދަލަށް އަރާމުކޮށްލުމަށްފަހު ކުއްޔަށް ހިފާފައިވާ މަދު މަސައްކަތްތެރިންނަށް ވަގުތުކޮޅަކަށް ލުއި ދިނުމުގެ ހުއްދަ ދިނެވެ. އިނގިރޭސި ބަސް ނުދަންނަ އަންހެނުންނާއި ފިރިހެނުން އައްޔަން ކުރީ ކައިރީގައި އޮންނަ ރަށަކުންނެވެ. އެއްދުވަހަކު އެލިޝިއާއަށް ބިމުގައި ވަޅެއް ފެނުނުއިރު، މުސްކުޅި ޓަނަލެއް ކަމަށް ވެދާނެ ނަމަވެސް އޭނާގެ ފޯރި ވަރަށް އަވަހަށް ފަނޑުވެގެން ދިޔައީ އޭނާގެ ހޯދުން މަގުމަތިވުމުންނެވެ.
  
  "އެއްވެސް ބޭނުމެއް ނެތް" ޝިފާ ބުންޏެވެ. "އަހަރެމެން އޭނާއާ މީޓަރެއްހާ ދުރުގައި ތިބެ އަދިވެސް އޭނާ ނުފެނިދާނެ."
  
  "ކިހިނެއް ހީކުރަނީ މިހުރިހާ އަހަރު މިކަން ފާހަގަ ނުކުރެވި ދިޔައީ؟"
  
  އެމީހުންނަށް ކަމެއް ނުވިސްނޭކަން ޔަޤީންވެފައި ހުރެ ދާލް ބޯ ހޫރާލަމުން ދިޔައެވެ. "އެއީ އަހަރެންގެ ދުލުގެ ކޮޅުގައި" އެއްފަހަރަށް ވުރެ ގިނަ ފަހަރު ތަކުރާރުކޮށްލިއެވެ.
  
  ޑްރޭކް އަށް ކެތެއް ނުކުރެވުނެވެ. "ތި މާނަކުރަނީ އޮލްގާ ނޫންހެއްޔެވެ؟ ވަރަށް ކުރު ތަޖުރިބާއެއް މެޓް."
  
  އަދިވެސް ސްކޭން ކުރަމުން ދަލް ގިސްލިއެވެ.
  
  އަނެއްކާވެސް ރެއަކު އަދި އިތުރު ދެތިން ގަޑިއިރު ޓެންޓުގައެވެ. މި ހަވީރުތަކުގެ ތެރެއިން އެންމެ ޓެންޝަން ބޮޑުވީ ޑްރޭކް ވެބްގެ ބަޔާނާއި އޭނާގެ ލެގަސީއާއި އޭނާގެ ސިއްރު މައުލޫމާތު ވަލްޓްގެ ވާހަކަ ދައްކަން ފެށުމުންނެވެ.
  
  "ދެން އަންނަ ފަހަރު އެކަމަށް ފޯކަސް ކުރަން ޖެހޭ. އޭނާ އެއްކުރި ސިއްރުތަކަކީ ފަނާކުރަނިވި ސިއްރުތަކަކަށް ވެދާނެ އެވެ. ވަރަށް ފުރިހަމަ".
  
  "ކާކަށް؟" ދަހުލް ބުންޏެވެ. "އަހަރެމެންނާ ދެކޮޅަށް އުޅުނު މީހުން އެހާ ގޯހެއް ނޫން."
  
  "އަހަރެމެންނަށް އަދި ނޭނގޭ އެއްޗެއް ފިޔަވައި" މާއީ ބުންޏެވެ.
  
  "ޑޭމް، އަސްލުތަ؟ ހަނދާން ނެތުނީއެވެ. އެއީ ކޮން އެއްޗެއް؟"
  
  ޖަޕާނު އަންހެންމީހާ އަޑު ތިރިކޮށްލަމުން މަޑުމަޑުން ވާހަކަ ދެއްކިއެވެ. "ތިއިން އެކަކު މަރުވަނީ."
  
  ދިގު ވޭންދެނިވި ހިނދުކޮޅަކަށް ހިމޭންކަން އޮތެވެ.
  
  އަލީޝާ އެކަން ފަޅާލިއެވެ. "ޑްރޭކް އާއި އެއްބަސްވާން ޖެހޭނެ. މިއީ ހަމައެކަނި އަޅުގަނޑުމެންނަށް ޚާއްޞަ ކަމެއް ނޫނެވެ. ވެބް އަކީ ސްޓޯކިން ސްޕެޝަލިސްޓެއްގެ އިތުރުން މެގަ ރިޗް އެސްހޯލްއެކެވެ. އޭނަގެ ގައިގައި ކޮންމެ މީހެއްގެ ގައިގައި ނަޖިސް ވެފައި ހުންނަނީ ކަންނޭނގެ."
  
  ދޮގު އެލާމަކުން އެމީހުން ދުވެފައި ގޮސް ޓެންޓުން ނުކުމެ، ބިމާއި ފުންޏަށް ވެއްޓި، ގަދީމީ ވަޅުލާފައިވާ ތަނެއްގެ ކޮތަޅުތަކާއި ވެލިގަނޑުގެ ތެރެއަށް ވެއްޓުނެވެ. އެމީހުންގެ ފުން ރުޅިވެރިކަމަށް އެނގުނީ އެއީ އައްޓިލާއަށް ނިސްބަތްވާ އެއްޗެއް ނޫންކަމެވެ. އެންމެ ކުޑަމިނުން އެމީހުންނަށް އެނގޭހާ ހިނދަކު ނޫނެވެ.
  
  ފަހުން ޓެންޓުގައި އެމީހުން އެނބުރި އެމީހުންގެ ޚިޔާލުތަކަށް އައެވެ.
  
  "އެހާ ގިނަ ކަންތައްތަކެއް މުއާމަލާތް ކުރަން އެބަހުރި،" ހޭޑަން ބުންޏެވެ. "ފަހަރެއްގައި ވެބް ފޮރުވިފައިވާ ތަނާއި އޭގެ ފަހުން އަޅުގަނޑުމެންނަށް ހޯދިފައިވާ މި ހޯދުމަކީ އަންނަން އޮތް ކަންކަމުން އަޅުގަނޑުމެން ރައްކާތެރިކޮށްދޭނެ ކަމެއް ކަމަށް ވެދާނެ."
  
  "ޕެރޫގައި ޖޯޝުއާ މަރުވީތަ؟ އަހަރެމެންގެ ނުކިޔަމަންތެރިކަން؟ ސުވާލު އުފެދޭ ޙުކުމަކާއި ޔަގީންކަމެއް ނެތް ލީޝްއެއް ހެއްޔެވެ؟ އަޅުގަނޑުމެން ޖެހޭނީ މީހަކަށް ޖަވާބުދާރީވާށެވެ. އެއް ނަން ގޮވުމުން ސަލާމަތްވެވޭނެއެވެ. އެކަމަކު ތިން؟ ހަތަރު؟ އަހަރެމެންގެ ބިލްތައް ހުރީ ރަތްކުލައިން ރައްޔިތުންނޭ، އަދި އަހަރެން މާނައެއް ނުކުރަން އޯވަރސްޕެންޑިންގ އެއް ނޫން."
  
  "އެހެންވެ، ސީލް ޓީމް 7؟" - ދާލް އަހާލިއެވެ.
  
  "ފަހަރެއްގައި" ހައިޑަން މުމްބާއީ ކޮށްލިއެވެ. "ކާކަށް އެނގޭތަ؟" އެކަމަކު އެމީހުން އަޅުގަނޑުމެންނަށް ތަފާތު ގޮތަކަށް ހަމަލާދީފިނަމަ، އަޅުގަނޑު މާތްالله އަށް ހުވާކުރަން، އަޅުގަނޑު އަޅާކިޔާ ބާރަކުން ފަހަތަށް ޖެހިލާނަމޭ. އަދި ތިޔަ ހުރިހާ ބޭފުޅުންނަށްވެސް އެގޮތަށް ވާނެއެވެ. އެއީ އަމުރެއް."
  
  އިތުރު ދުވަހެއް އައިސް ޝިކާރަ ކުރިއަށް ދިޔައެވެ. ވާރޭ ވެހުމުގެ ސަބަބުން އެމީހުންގެ މަސައްކަތަށް ހުރަސްއެޅިއެވެ. ވޮޝިންޓަން ތިންކް ޓެންކް އެނބުރި އައީ އިތުރު ހަތް ސައިޓާއެކު ޖުމްލަ ތިރީސް ތިން ސައިޓަށެވެ. ގިނަ ތަންތަނުން ނުފެނުނީ ހުސް ޖާގަތަކެއް ނުވަތަ މުސްކުޅި ބިންގަލެއް، މާ ގިނަ ދުވަސްތަކެއް ވަންދެން ނެތް އިމާރާތްތަކާއި، ކަށިގަނޑުތައް ފޮތިގަނޑަކަށް ކުޑަވެފައިވާ ތަންތަނެވެ. އިތުރު ދުވަހެއްގެ ބޮޑު ބައެއް ފާއިތުވެގެން ގޮސް ސްޕީއާރ ޓީމުގެ ހިތްވަރު ކުޑަވާން ފެށިއެވެ.
  
  "އަހަރެމެން މިތިބީ ރަނގަޅު ތަނެއްގައިވެސްތަ؟" ކެންޒީ އަހާލިއެވެ. "އަހަރެންގެ މާނައަކީ ހަންގޭރީ. އައްޓިލާގެ ގަނޑުވަރާއި ދިމާއަށެވެ. މިމީހާ އުފަންވީ މީގެ ކިހާ ދުވަހެއް ކުރިން ހެއްޔެވެ؟ މީގެ އެއްހާސް ހަސަތޭކަ އަހަރު ކުރިން ނޫންހެއްޔެވެ؟ މިއީ ކޮންކަމެއް؟ ޖެރޮނިމޯގެ ސަތާރަ ގަރުނު ކުރިންނެވެ. ފަހަރެއްގައި އައްޓިލާ އަކީ ގޯސް 'ވަބާ' ކަމަށް ވެދާނެއެވެ. އަޅުގަނޑަށް ލަފާކުރެވޭ ގޮތުގައި ކެތޮލިކް ޗާޗުން ގިނަ ބަޔަކަށް ލޭބަލް ޖަހާފައި އެބަހުރި."
  
  "އަޅުގަނޑުމެންނަށް ފެންނަނީ ތަފާތު ގިނަ އެނޮމަލީތަކެއް،" ކިނިމާކާ ވިދާޅުވި އެވެ. "އެހާ ގިނައީ، އަދި އެއިން އެއްވެސް ކަމެއް ޞައްޙައެއް ނޫން."
  
  ދާލް އޭނާއަށް ބަލަހައްޓައިގެން ހުއްޓެވެ. "އަހަރެމެންގެ ހޯދުން ހަނިކުރެވޭނެ ގޮތެއް ބޭނުން."
  
  އަބަދުވެސް ތިންކް ޓޭންކަށް ޕްލަގްކޮށްފައި ހުރި ލޯރެން ބަލާލީ އަނެއް ފަރާތަށެވެ. "އާނ، އެމީހުން ބުނަނީ. އާނ."
  
  ވައިރޯޅި މަޑުމަޑުން ސްވިޑެންގެ އިސްތަށިގަނޑުގައި ޖެހުނު ނަމަވެސް އޭނާގެ މޫނުމަތީގައި އެއްވެސް ފަރުވާލެއް ނެތެވެ. "އަހަރެންގެ އަތުގައި އެއްވެސް އެއްޗެއް ނެތެވެ".
  
  "ފަހަރެއްގައި އަހަރެމެން އަތިލާއަށް އަނެއްކާވެސް ބަލާލަންވީތަ؟" މޭ ލަފާ ދިނެވެ. "އޭނާގެ ބަޔޮގްރަފީގައި އެއްވެސް އެއްޗެއް؟"
  
  ލޯރެން ބުނީ ވޮޝިންޓަން ގޭންގަށް އެކަން ބަލަހައްޓަން ކަމަށެވެ. އެ ޓީމުން އަރާމުކޮށް، ނިދާ، ގޯސްތައް ހޯދައި އެއްވެސް ގޯހެއް ނުފެނި، އިތުރު ދެ ދޮގު އެލާމްގައި ބައިވެރިވި އެވެ.
  
  އެންމެ ފަހުން ޑްރޭކް ޓީމެއް އެއްކޮށްލިއެވެ. "އަޅުގަނޑަށް ހީވަނީ މިކަމަށް އަޅުގަނޑުމެން ކިޔަން ޖެހޭނީ ފެއިލްވުމެއް ކަމަށް ރައްޔިތުންނޭ. އޯޑަރުގައި ބުނަނީ އެމީހުންނަށް އެކަން ފެނިއްޖެ ކަމަށް، ފަހަރެއްގައި ¸ އެކަމަކު އަޅުގަނޑުމެންނަށް ނުކުރެވޭނަމަ ދެން އެހެން ޤައުމުތަކަށްވެސް ނުކުރެވޭނެ. ފަހަރެއްގައި ހަތަރުވަނަ ހޯސްމަން ވަޅުލެވުނު ތަނުގައި ދޫކޮށްލުން ރަނގަޅުވާނެއެވެ. އޭނަ އަދިވެސް ހުރިނަމަ."
  
  "ފަހަރެއްގައި ގަބުރު ފޭރިގަނެވިދާނެ،" އަތް ދިއްކޮށްލަމުން ހައިޑަން ބުންޏެވެ، "ވަޅުލުމަށްފަހު ކުޑައިރުކޮޅެއްގެ ތެރޭގައި. އެކަމަކު އޭރުން ހަމަގައިމުވެސް އެ އާސާރީ ތަކެތި ހޯދިދާނެ އެވެ. ފޮތި. ކަނޑި. ޖެމްސް އެވެ. އެހެން ހަށިގަނޑުތަކެއް."
  
  "އެހާ ބާރުގަދަ ހަތިޔާރެއް އެތާގައި ބާއްވަން އުނދަގޫ" މޫނުމަތިން ހުސް ކުލަވަރެއް ދައްކަމުން ކެންޒީ ބުނެލިއެވެ. "އަޅުގަނޑަށް އެނގޭ އަޅުގަނޑުގެ ސަރުކާރުން ނުކުރާނެކަން. އެމީހުން ދުވަހަކުވެސް ހޯދުން ހުއްޓާނުލާނެ."
  
  ޑްރޭކް އެއްބަސްވުމުގެ ގޮތުން ބޯޖަހާލިއެވެ. "ތެދެއް، އެކަމަކު އަޅުގަނޑުމެންނަށް ޝައްކެއްވެސްނެތްގޮތުގައި އެހެން ކްރައިސިސްތަކެއް އުފެދިފައި އެބަހުރި. އަހަރެމެންނަށް އަބަދަށްޓަކައި މިތަނުގައި ނުތިބެވޭނެ."
  
  "ޕެރޫގައި ވެސް އެމީހުން ބުނީ ހަމަ އެ ވާހަކަ،" ސްމިތު ބުންޏެވެ.
  
  ޑްރޭކް ލޯރެންއަށް ބޯޖަހާލިއެވެ. "އެމީހުންގެ އަތުގައި އަހަރެމެންނަށް އެއްވެސް ކަމެއް އެބައޮތްތަ؟"
  
  "އަދިއެއް ނޫން، ޕޮޓެންޝަލް އިތުރު އަށް ސައިޓެއް ފިޔަވައި. އަދިވެސް އިޝާރާތްތައް ހުރީ ހަމަ އެގޮތަށެވެ. ހަރުކަމެއް ނެތް."
  
  "އެކަމަކު މިއީ ހަމަ އަހަރެމެން ހޯދަމުންދާ ކަމެއް ނޫންތަ؟" ދަހުލް ވަރަށް މަޑުމަޑުން ބުނެލިއެވެ.
  
  ހައިޑަން ފުންނޭވާއެއް ދޫކޮށްލިއެވެ. "އަޅުގަނޑަށް ހީވަނީ މި މީހާއަށް ގުޅައިގެން ސެކްރެޓަރީއާ ގުޅަން ޖެހިދާނެހެން. އަހަރެމެން ރަނގަޅު-"
  
  "ސަމާލުވާންވީ" އަލީޝާ އިންޒާރު ދިނެވެ. "ފަހަރެއްގައި މިއީ ސީލްތައް އިންތިޒާރު ކުރަމުންދާ ސިގްނަލް ކަމަށް ވެދާނެ."
  
  ހައިޑަން ހިމޭންވެގެން ދިޔައީ އޭނާގެ ލޮލުން ޔަގީންކަން ނެތް ކަމެއް ފާޅުވަމުންނެވެ.
  
  އެންމެ ފަހުން ދާލްއަށް އެމީހުންގެ ސަމާލުކަން ލިބުނެވެ. "ގްރައުންޑް ޕެނެޓްރޭޓިން ރާޑަރެއް،" އޭނާ ވިދާޅުވި އެވެ. "އެނޮމަލީސް، ގްރެވިޓޭޝަނަލް، މެގްނެޓިކް ނުވަތަ ކޮންމެ އެއްޗެއް ވެސް ހޯދަން. މިއީ ވަރަށް ދުވަސްވީ ޕްލެނެޓަކަށް ވާތީ، ޤުދުރަތީ ގޮތުން އޭނާއަށް ބިރުވެރި ގިނަ ކަންތައްތަކެއް ފެނެއެވެ. އެކަމަކު އަޅުގަނޑުމެންގެ ހޯދުން ހަނިކުރެވިދާނެއެވެ. އަހަރުމެންނަށް ވާނެ. އޯ ޑޭމް، ކިހިނެއް އަހަރެމެން ތިކަހަލަ މޮޔައަކަށް ވާނީ؟"
  
  އެލިޝާގެ ކަންބޮޑުވެފައިވާ ނަޒަރު ޑްރޭކް ހިއްސާކުރިއެވެ. "ރަނގަޅުތަ ބަޑީ؟ ތި ރަހީނުކުރަން އުޅުނު އެ އޮލްގާގެ އަސަރުތައް އަދިވެސް އިހުސާސެއް ނުކުރެވޭތަ؟"
  
  "ރަނގަޅު.. އަހަރެން މިހުރީ އަބަދުވެސް ވާގޮތަށް ފުރިހަމަ. އަޑުއަހާ - ކަލާނގެތަކުގެ މަހާނަތައް ހޯދި އެ ބީރައްޓެހިން ހަނދާން ނެތުނީތަ؟
  
  ޑްރޭކްގެ މޫނު މިހާރު ސީރިއަސް ވެއްޖެއެވެ. "އެއީ އަހަރެމެން ޓޯސްޓެން. އާދެ އަހަރެމެންގެ ތެރެއިން ގިނަ މީހުން."
  
  "އަހަންނަށް އެނގޭ." އަހަރެމެންނަށް ފެނުނީ އޮޑިންގެ ކަށިތަކުގެ އިތުރުން ތޯރ، ޒިއުސް އަދި ލޯކީ އެވެ." އޭނާ މަޑުޖެހިލިއެވެ. "އެފްރޮޑައިޓް، މާސް އަދި އެތައް ކަމެއް. އާދެ، އެމީހުންގެ ހަތިޔާރާއި ޒީނަތްތެރިކަން އުފެއްދީ ކޮން އެއްޗަކުން ހެއްޔެވެ؟ އެމީހުންގެ ބައެއް ޖަވާހިރު؟"
  
  "ނޭނގޭ މާއްދާއެއް ފަހުން އަހަރެމެންނަށް އެހެން މިޝަނެއްގައި އެހީތެރިވެދިން،" ޑްރޭކް ބުންޏެވެ.
  
  "އާނ." ދާހްލްއަށް ހިނިތުންވުން ހުއްޓާނުލެވުނެވެ. "އައްތިލާ އާއި އެކު ވަޅުލީ ކާކުގެ ކަނޑި؟"
  
  ލޯރެން އެކަމާ ފުންމާލިއެވެ. "މާސް!" - އޭނަ ހީނގަތެވެ. "ރޯމަނުންގެ ހަނގުރާމައިގެ ކަލާނގެ ކަނޑިން އަޓިލާ ވަށާލީ ސިތީންގެ ތެރެއިންނެވެ. އެއީ މާތް ހަނގުރާމައިގެ ކަނޑި އެވެ. އެކަމަކު ހަގީގަތުގައި މާސްގެ އަމިއްލަ އަތުން އައި ނަމަ...."
  
  "އެ ވަކި އެލިމެންޓެއް ހޯދުމަށް ގްރައުންޑް ޕެނެޓްރޭޓިން ރާޑަރ ރިކޮންފިގްރޭޓް ކުރެވިދާނެ،" ޑާލް ވިދާޅުވި އެވެ. "އަދި ހަމަ މި ގަބޫލުނުކުރެވޭހާ މަދުން ނޫނީ ނުފެންނަ އުނިއިތުރު."
  
  "އަދި ބޫމް!" ޑްރޭކް އޭނާއަށް ބޯޖަހާލިއެވެ. "އެއީ އެހާ ސާދާ ކަމެއް. މޮޔަ ސްވިޑެން އެނބުރި އައީ."
  
  އަލީޝާ އަދިވެސް ފެންނަނީ ނުތަނަވަސްވެފައެވެ. "ކަލެއަށް މިކަމާ ނުވިސްނުނީސް، ޑޭމް އިޓް، މީގެ ދެތިން ދުވަސް ކުރިން؟"
  
  
  ތިރީސް ފަސްވަނަ ބާބު
  
  
  އިތުރު އަށްގަޑިއިރު އެމީހުން ތިބީ ތައްޔާރަށެވެ. ޑީސީ ޓީމުން ގްރައުންޑް ޕެނެޓްރޭޓިން ރާޑަރު ރީބޫޓް ކުރީ ކަލާނގެތަކުގެ ފުރަތަމަ މަހާނައިން ބާކީ ހުރި ކަންތައްތައް އަދިވެސް ހޯދަމުން ދިޔަ އައިސްލޭންޑްގެ އާކިއޮލޮޖިކަލް ޔުނިޓަކާ ގުޅުމުންނެވެ. އެއީ އަބަދުވެސް އަނބުރާ އޯޑިން އަށް އަންނަ ކަމެއް ކަމަށް ޑްރޭކް އިންތިޒާރު ކުރަމުން ވިސްނާލިއެވެ. މި ހޯދުމުގެ ގިނަ ތަފްސީލުތަކާއި ހުރިހާ ސާމްޕަލްތަކެއް ވެސް އައިލެންޑްގެ ރައްޔިތުން ރައްކާކޮށްފައިވާކަން ސާފުވެ އެވެ. މަދުން ނޫނީ ނުފެންނަ އެއްޗަކާ ބެހޭ ޑޭޓާ ވޮޝިންޓަނަށް ފޮނުވުމަކީ މިނިޓްތަކެއްގެ ކަމެކެވެ.
  
  އެންމެ ކުޑަމިނުން އެއީ އެމީހުން ބުނި އެއްޗެއް ކަމަށް ޑްރޭކް ފަހުން ތަޞައްވުރު ކުރިއެވެ. އެމެރިކާ މީހުންގެ އަތުގައި މިހާރު މިކަން ފައިލްގައި ނެތްނަމަ އޭނާއަށް ސިހުމެއް ލިބޭނެއެވެ.
  
  ޓެސްޓެއް ހަދައި އޭގެ ފަހުން ހޮޓް ސިގްނަލް ފޮނުވާފައިވެ އެވެ. އެމީހުން ކުރިން ހިނގާފައި ދިޔަ ސަރަހައްދުގައި ޕިންގް ކޮށްލުމުން، ގަދީމީ ސްވޯޑް އޮފް މާސް ވެގެން ދިޔައީ މެޕްގައި ސާފު ޕޮއިންޓަކަށެވެ.
  
  "އެއީ" މާއީ ބުންޏެވެ. "އައްޓިލާ ދަ ހޫންގެ މަހާނަ."
  
  ކޮނެވުންތައް ފެށުނީ ގަދައަޅައި މަސައްކަތް ކުރަމުންނެވެ. ރަށުގެ ރައްޔިތުން ކުރިން ކޮނެފައި އޮތް ވަޅު ފުޅާކުރަން ފެށިއެވެ. ކަނޑިއާ ފުރިހަމައަށް ޕެރެލަލްކޮށް ދުއްވާފައިވާ ހުސްތަނަށް ދިއުމުގެ ކުރިން ރަށުގެ ރައްޔިތުންނަށް މުސާރަ ދީ، އެމީހުން ނިކުންނަތަން ބަލަން ތިއްބާ މާޔޫސްވެފައިވާ ކަމަށް ހަދައިގެން ތިއްބެވެ.
  
  "މިކަމުގެ އަނެއް ފަރާތަކީ،" މައި ވިދާޅުވި ގޮތުގައި، "ސަގާފީ ގޮތުން ވަރަށް ބޮޑު ހޯދުމެކެވެ."
  
  "އަހަރެމެންނަށް މިހާރު އެކަމާ ކަންބޮޑު ނުވެވޭނެ،" ހޭޑަން ބުންޏެވެ. "މިއީ މަރުގެ ހަތިޔާރެވެ. އަޅުގަނޑުމެން އެއްވެސް ކަމެއް އިއުލާން ކުރުމުގެ ކުރިން މިކަން ނިއުޓްރަލައިޒް ކުރަން ޖެހޭނެ."
  
  ސްމިތު، ޔޯގީ އަދި ކިނިމާކާ ފުންމާލައިގެން ވަދެގެން ގޮސް ބިމަށް ހަމަލާދިނެވެ. އެލިޝިއާ އާއި ކެންޒީ ފުރުސަތުގެ ބޭނުން ހިފައިގެން 'އައިޑަލް އެސް' އިން ފެށިގެން 'ކްރޭޒީ ސްލޮތް' އާއި ހަމައަށް ޑާލް އަށް އަދިވެސް ބަލަހައްޓައިގެން ކުޑަކޮށް ވޫޒީ ހެން ހީވި އެވެ.
  
  އެ ހުސްކަމުގެ ތެރެއަށް ފަޅައިގެން ދާން މާގިނަ ދުވަހެއް ނުނެގިއެވެ.
  
  އެ ތިން ކުޅުންތެރިންގެ ފަރަގު ބޮޑުވަމުން ދިޔަތަން ޑްރޭކް ބަލަން ހުއްޓެވެ. މާއީ އާއި އެލިޝިއާ އެ ސަރަހައްދު ސްކޭން ކޮށްލީ ފޮރުވައިގެން އަންނަން އުޅޭ ދިގު ޗަސްބިމުގައި އެއްވެސް ހައިރާންކަމެއް ނެތްތޯ ޔަގީން ކުރުމަށެވެ. ލޯރެން އުޅުނީ ވަޅުގަނޑާ ކައިރީގައި ހުންނަން؛ ދެ އަންހެނުންނާއި ތިރީގައި ތިބި މީހުންގެ މެދުގައި ފެންނަ ރޮނގު.
  
  "އަހަރެމެން ތިރިއަށް ދާނީ ކިހާ ދުރަށް ކަމެއް ނޭނގޭތީ،" ޑްރޭކް ބުންޏެވެ، "މުވާސަލާތު ކުރުމަކީ ބޭކާރު ކަމެއް ކަމަށް ވެދާނެ އެވެ. އެކަމަކު އަހަރެންނަށް ހީވަނީ އަހަރެމެން ހޯދާ ގޮތަށް ކުޅެން."
  
  "އަހަރެމެން ބޭނުންވަނީ ހަމައެކަނި ފޮށިގަނޑެއް،" ހޭޑަން ކަށަވަރުކޮށްދިނެވެ. "އަހަރެމެން އެއްވެސް އެއްޗަކަށް ނުވަތަ އެހެން މީހަކަށް ބަލަހައްޓައިގެން ވަގުތު ބޭކާރު ނުކުރަން. އެއްބަސްވޭތަ؟"
  
  އެމީހުން ބޯޖަހާލިއެވެ. ޔޯގީ އެއްވަނަ ހޯދީ ޓީމުގައި އެންމެ ފަރިތަ ކުޅުންތެރިޔާގެ ގޮތުގައެވެ. ދެން އައީ ކިނިމާކާ، އަދިވެސް ބޮލުގައި ޒަޚަމެއް ނަރުސްދެމުން ދިޔައިރު، ދެން އައީ ސްމިތު އެވެ. ޑްރޭކް ފުންމާލީ ވަޅުގަނޑުގެ ތެރެއަށް ކަމަށާއި އޭގެ ފަހުން ހޭޑަން އާއި ޑާލް ވެސް ފުންމާލި ކަމަށެވެ. ސްވިޑެންގެ މީހާއަށް ޖެހުނީ އެތެރެއަށް ވަންނަ ދޮރުމަތީގައެވެ. އެއްވަރެއް ނުވާ ބިމުގެ ދަށުގައި ޑްރޭކް ޑޯވް ވެގެން ދިޔައިރު އޭނާ ހޯދީ އަނދިރި ޓަނަލެއްގެ ތެރޭގަ އެވެ. އެއް މިނެޓް ވަންދެން ފާރުތަކުގެ މެދުގައި ކުދިކުދިކޮށް ފިއްތާލުމުން ޓީމު ކަނާތްފަރާތަށް އެނބުރިލި ތަނުން ފުޅާ ހުސްކަމެއް އުފެދިގެން ދިޔައެވެ. ޔޯރގީ ކަނޑި ޕޯޓަބަލް ނޭވިގޭޓަރާއި ގުޅުވައިގެން ކޮންމެ ދެތިން މިނެޓަކުން އެމީހުންނާއި އޭނާއާ ދެމެދުގައިވާ ދުރުމިނަށް ގޮވާލިއެވެ.
  
  ޑްރޭކް އޭނާގެ ޓާޗްލައިޓް އެއްވަރަކަށް ހިފަހައްޓައިގެން ހުރީ ކުރިމަތީގައި ހުރި ބީމްތަކާއި ބީމްތައް ގުޅުވާލަމުންނެވެ. އެ ޕެސޭޖް ދުވަހަކުވެސް އެއްކިބާ ނުވި ނަމަވެސް ކަނޑިގެ އަރާމުކުރާ ތަނުގެ ވަށައިގެން ވަށައިގެން ދައުރުވަމުން ދިޔައީ މަޑުމަޑުން އެތަނާއި ދުރަށް ދާންދެނެވެ.
  
  ޔޯގީ ކުރިއަށް ހުއްޓުނެވެ. "އަހަރެމެން ބްރޭކް ތްރޫ ކުރަން ޖެހިދާނެ."
  
  ޑްރޭކް ހުވާ ކުރިއެވެ. "އެއީ ސޮލިޑް ސްޓޯންއެއް. އެތަނުން ވަދެވޭތޯ އަޅުގަނޑުމެންނަށް ބޮޑެތި ސާމާނު ބޭނުންވާނެ. ފެނޭތަ އޭނަ ކިހާ ފަލަކަން؟"
  
  ޔޯރގީ ހިތްހަމަނުޖެހުމުގެ އަޑެއް އިވުނެވެ. "މި ޕެސޭޖްގެ ފުޅާމިނުގެ ދެގުނައެވެ."
  
  "އަދި ކަނޑި؟" - އަހަރެން އަހާލީމެވެ.
  
  "އެކަނި އަނެއްކޮޅުން."
  
  އެމީހުންނާ ކުޅެމުން ދިޔަ ކަމުގެ ވަކި ތަސައްވުރެއް ޑްރޭކް އަށް ލިބުނެވެ. މުސްކުޅި ކަލާނގެތައް އަނެއްކާވެސް މަޖާ ކުރަމުން އެބަދެއެވެ. ބައެއް ފަހަރު ހީވީ ހުރިހާ މަގެއް ވެސް އޭނާގެ ފަހަތުން ގޮސް، އެއް އެޑްވެންޗަރަކަށް ނުވަތަ އަނެއް އެޑްވެންޗަރަކަށް ދަމައިގަނެ، ބައެއް ފަހަރު އެނބުރި އައިސް އަމިއްލައަށް އެނގޭހެންނެވެ.
  
  މިހާރު ކަހަލައެވެ.
  
  އޭނާގެ ނިންމުން ނިންމިއެވެ. "މޫވް އޮން" އޭނާ ބުންޏެވެ. "މި ޕެސޭޖް ގެންދާނީ ކޮންތާކަށްތޯ ބަލަން އެބަޖެހޭ."
  
  "އާނ، ކުރިއަށް އޮތީ އެއް އެނޮމަލީއެއް" ޔޯގީ ޖަވާބު ފޮނުވިއެވެ. "ބޮޑު ނޭނގޭ ފޯމެއް."
  
  ކޮމިއުނިކޭޓަރުގެ ތެރެއިން އެލިޝާގެ އަޑު ކުދިކުދިވިއެވެ. "ޙަރަކާތްތެރިވަނީތަ؟"
  
  ޑްރޭކްއަށް އެނގުނީ ސަމާސާގެ ނުބައި ރާގެވެ. "އެކަން ހުއްޓާލާ".
  
  "އޭނާގެ ކިތައް ފައި ހުންނަނީ؟"
  
  "އަލިޝާ!"
  
  ބިމުގެ އަޑީގައި ތިބި އެންމެން ފިސްތޯލަ ނެގިއެވެ. ޑްރޭކް ކުރިއަށް ބަލާލަން ކަރު ކްރޭން ކުރަން އުޅުނު ނަމަވެސް ކިނިމާކާ އޭނާގެ ނަޒަރު ހުއްޓުވާލިއެވެ. އޭނާއަށް ކުރެވުނު ހަމައެކަނި ކަމަކީ ބޮލުގެ މަތީގައި ޓަނަލްގައި ޖެހުމެވެ.
  
  ވައިގެ ތެރެއިން ދޮސް ފޮޅިގެން ދިޔައެވެ. ޑްރޭކް ފޮނިވެފައި ހުރިއިރު އޭނާގެ ތާޒާ ކަށިތައް ތެޅެމުން ދިޔައެވެ. އެ ޓީމު ވީހާވެސް އަވަހަކަށް ކްރޯލް ކުރިއެވެ. ޔޯގީ އެމީހުން ގެންދިޔައީ މަޑުމަޑުން ބުރަފަތިގަނޑެއްގެ ވަށައިގެންނެވެ. ހަމައެކަނި އޭރު ރަޝިޔާގެ ޒުވާނާ ހުއްޓުނީއެވެ.
  
  "އޯހ! އަހަރެންގެ އެއްޗެއް އެބައޮތް."
  
  "ކޯއްޗެއް?" - އަހަރެން އަހާލީމެވެ. އެތައް އަޑެއް އިވުނެވެ.
  
  "މަޑުކޮށްލާ. އަހަންނާއެކު މިތަނަށް އަރާފާނެ."
  
  މާގިނައިރުތަކެއް ނުވެ ޑްރޭކް ބެންޑް ވަށައިގެން ވަދެގެން ދިޔައިރު ފެނުނީ ޕެސޭޖްގެ އެއްފަރާތް ފުޅާވެ، އަށް ފޫޓު އުސްމިނުގައި އަދި މީހެއްގެ ފުޅާމިނުގެ ހަތަރު ގުނަ ހިލަ އާރކަކަށް ބަދަލުވެގެން ދިޔަތަނެވެ. އެއީ ޓޭން ކުލައެއް، އޮމާން، އަދި ޚުދު ހިލަގަނޑުގެ ތެރެއަށް ކަނޑާލާފައިވާ ހަނި ވަޅެއްގެ މައްޗަށް އުފުލިފައިވާ، ދޮރެއް ފަދަ ކުޑަ ވަދެވޭ ތަނެކެވެ.
  
  މި ވަޅުގެ ކަޅުކަމުގެ ތެރެއަށް ޑްރޭކް ނަޒަރު ހިންގާލިއެވެ. "އެހެންވީމަ ފަހަރެއްގައި އެމީހުން ކުޑަކޮށް ހިލަގަނޑު ގޯގް ކޮށްލީ ކަމަށް ވެދާނެ، އައްޓިލާ އަބަދަށްޓަކައި މިތަނުގައި މަޑުކުރާނެކަން ޔަގީންކޮށްގެން؟"
  
  "އެކަމަކު އަހަރެމެންގެ މަތީގައި ކޯރެއް ނެތް،" ޔޯގީ ބުންޏެވެ. "އެއީ އަހަރެންގެ ސިކުނޑީގައި."
  
  "ރިވަރ ކޯސްތައް އަހަރުތަކުގެ ތެރޭގައި ބަދަލުވަމުން އަންނަނީ،" ހޭޑަން ބުންޏެވެ. "މިވަގުތު އަޅުގަނޑުމެންނަކަށް ނުބުނެވޭނެ އެއްފަހަރަކު ޓިޒާ މިގޮތަށް އޮހިގެން ދިޔައީ ކަމެއް. ކޮންމެ ގޮތެއްވިޔަސް އެއީ ދެކުނަށް ދެތިން މީޓަރު ދުރުގަ."
  
  ޑްރޭކް ހިނގައިގަތީ އަނދިރިކަމާ ދިމާއަށެވެ. "އަހަރެން މިހުރީ ގޭމްގަ." އަހަރެމެން ބަލާލަން ހެއްޔެވެ؟
  
  ކުރިމަތީގައި ހުރި މަގާމު ދަމަހައްޓަމުން ޔޯގީ ފުންމާލިއެވެ. ފުރަތަމަ އާ ދޮރަކީ ހަމައެކަނި މުޅިން ކަޅުކަމުގެ އައުޓްލައިނެއް ނަމަވެސް ކައިރިވެ، ޓޯޗުތައް ވިދާލި ވަރަކަށް އަނެއް ފަރާތުގައި ބޮޑު ކޮޓަރިއެއްގެ އިޝާރާތްތަކެއް ފެނުނެވެ. އެ ކޮޓަރިއަކީ ޑަސްޓް ޕާރޓިކަލްތަކާއި މުޅިން ހިމޭންކަމުން ފުރިފައިވާ ޑިސެންޓް ޑައިނިންގ ރޫމަކަށްވުރެ ބޮޑު ކޮޓަރިއެއް ނޫން ކަމަށާއި، އޭގެ މެދުގައި ކަކުލާއި ހަމައަށް ޕެޑެސްޓަލްއެއް ހުރި ކަމަށެވެ.
  
  ޕެޑެސްޓަލް މަތީގައި ހިލަ ސަންދޯކެއް ހުއްޓެވެ.
  
  "އިންކްރެޑިބަލް" ޔޯގީ ނޭވާލިއެވެ.
  
  "އައްތިލާ އެބަހުރި ކަމަށް ހީކުރަންތަ؟" ކެންޒީ އަހާލިއެވެ.
  
  "ކަނޑިއަކީ، އަހަރެންނަށް ހީވަނީ." ޔޯރގީ އޭނާގެ ގްރައުންޑް ޕެނެޓްރޭޓިންގ ރާޑަރ ޗެކް ކުރިއެވެ. "އެހެން ބުނަނީ މި ވާހަކަ."
  
  "އަހަރެމެން މިތިބީ މިޝަނެއްގައި." ހައިދަން ސަންދޯއް ބަލާވެސް ނުލިއެވެ. ޖެންޑަރ އާއި ބެހޭ ގޮތުން ދަސްކުރުމުގައި އަވަދިނެތި އުޅުނެވެ. "އަދި ހަމަ އެތާ؟ އެއީ ހުރިހާ ކަމެއް".
  
  ޑްރޭކް ބަލާލީ އޭނަ އިޝާރާތް ކުރަމުން ދިޔަ ދިމާއަށެވެ. އެ ޓީމު އެންޓްރެންސް އާރކް ތެރެއިން ހިނގާފައި ދިޔައިރު މުޅިން ކޮޓަރީގެ ތެރޭގައި ތިއްބެވެ. ފުށްގަނޑުގައި އޯޑަރުގެ މުއްދަތު ޖަހާފައިވާ އާދަޔާ ޚިލާފު ލަކުޑި ފޮށިގަނޑެއް ޚުދު ޕެޑެސްޓަލްގެ މަތީގައި، ސަންދޯކުގެ ފައިގައި ހުއްޓެވެ. ހައިޑަން އޭނާއާ ދިމާއަށް ފިޔަވަޅު އެޅިއެވެ.
  
  "ރެޑީ ވެބަލަ" ކޮމްސް މެދުވެރިކޮށް ލޯރެން ގާތު ބުންޏެވެ. "އަހަރެމެން މިތިބީ މަގުމަތީގައި. ވޮޝިންޓަން ގާތު ބުނޭ އަހަރެމެންނަށް އެންމެ ފަހު ފޮށި ފެނުނު."
  
  "މި ހުޅުވާލީތަ؟"
  
  "ނައްސި. އަޅުގަނޑަކަށް ހިއެއް ނުވޭ މިތަނުގެ ތިރީގައި އެއީ ރަނގަޅު ޚިޔާލެއް ކަމަކަށް. އަހަރެމެން މަޑުކުރާނީ މައްޗަށް ވާސިލްވާންދެން."
  
  ޑްރޭކް ސަންދޯކަށް ބަލަހައްޓައިގެން ހުއްޓެވެ. ޔޯގީ ކައިރިއަށް ޖެހިލިއެވެ. ކެންޒީ ޕެޑެސްޓަލް މައްޗަށް އަރައިގެން ތިރިއަށް ބަލާލިއެވެ.
  
  "އެއްވެސް މީހަކު އަހަންނަށް އެހީވާން އުޅެނީތަ؟"
  
  "މިހާރު ނޫން" ހައިޑަން ބުންޏެވެ. "އަހަރެމެން ދާން ޖެހޭނެ".
  
  "ކީއްވެ?" ކެންޒީ ހުރީ ބޮޑުތަނުންނެވެ. "މިތަނުގެ އެހެން ޓީމުތައް ކަހަލަ ކަމެއް ނޫން. އަމިއްލަ ނަފްސަށް ވަގުތުކޮޅެއް ހޭދަކުރުމަކީ އުފާވެރި ކަމެއް ނޫންހެއްޔެވެ؟ އަހަރެން ހިފަހައްޓަން އެއްވެސް މީހަކު މަސައްކަތް ނުކުރެވުމަކީ ސަޅި ބަދަލެއް."
  
  ޑްރޭކް ކޮމްސް ޖައްސާލިއެވެ. "ދާލް؟ ޔޫ އާ ބާސްޓަރޑް."
  
  "ކޯއްޗެއް?"
  
  ކެންޒީ ފުންނޭވާއެއް ދޫކޮށްލިއެވެ. "އެއީ ހަމަ ހިލަ ފުށްގަނޑެއް."
  
  ޑްރޭކްއަށް އޭނާ ފެނުނީ ޚަޒާނާއަށް ޝައުގުވެރިކަން ހުރި ރެލިކް ސްމާގްލަރެއްގެ ގޮތުގައެވެ. ހަމަގައިމުވެސް މިކަން ދުވަހަކުވެސް ފިލައިގެން ނުދާނެއެވެ. އެއީ އޭނަގެ ބައެކެވެ. އޭނާ ހައިޑަންއަށް ބޯޖަހާލިއެވެ.
  
  "އަހަރެމެން ކަލޭގެ ކުރިމައްޗަށް ދާނަން. އަހަރެން ވަޢުދުވަން".
  
  އޭނާ ދުވެފައި ގޮސް ޕެޑެސްޓަލްގެ އަނެއް ފަރާތަށް ގޮސް ހިލަގަނޑުގައި ހިފާ ދަމައިގަތެވެ.
  
  ހައިޑަން އަވަސް އަވަހަށް މަހާނައިން ނުކުތްއިރު އޭނާގެ ފަހަތުން ޔޯގީ އާއި ކިނިމާކާ ވެސް ދިޔައެވެ. ސްމިތު ދޮރުމަތީގައި މަޑުކޮށްލިއެވެ. އަޓިލާ ދަ ހަންގެ މަހާނައިން ޚަޒާނާތައް ފެންނަމުން ދިޔަތަން ޑްރޭކް ބަލަން ހުއްޓެވެ.
  
  ޓޯޗުގެ އަލީގައި އޭނާގެ ދެލޯ ލޯމަރާލާފައި ހުއްޓެވެ؛ ސްޕާކްލިން ގްރީންސް އާއި ރެޑްސް، ސެފަޔަރ ބްލޫސް އަދި ބްރައިޓް ޔެލޯސް؛ ވިލާގަނޑުގެ ހިޔަނިތައް، ގާތްގަނޑަކަށް ހާސް އަހަރު ތެރޭގައި ފުރަތަމަ ފަހަރަށް ވިދާލާފައި މިނިވަން ވެފައި ހުރެއެވެ. އެ މުއްސަނދިކަން ހަރަކާތްތެރިވެ، ކަނޑި އެއްފަރާތުން ބޭރަށް ވައްޓާލީ މި ހަރަކާތުންނެވެ. އެހެން ބްލޭޑްތައް ވިދާލިއެވެ. ކަރުދާސްތަކާއި ފައިގެ ކަކުލާއި ބްރޭސްލެޓްތައް އުފުލިފައި އޮތެވެ.
  
  އެ ހުރިހާ ކަމެއްގެ ދަށުގައި އަދިވެސް ދެތިން ހެދުމުގެ ކޮތަޅުތަކެއް އޮޅާލައިގެން އޮތީ އައްޓިލާގެ ހަށިގަނޑެވެ. ޑްރޭކް އެކަން ގަބޫލުކުރީ އެގޮތަށެވެ. އެތަން ދުވަހަކުވެސް ގަބުރު ފޭރޭ މީހުންނަށް ހޯދިފައެއް ނުވެއެވެ؛ މިހެންވެ މުއްސަނދިކަން ހުރުމެވެ. ނާޒީންނަށް އެކަން ބޭނުންވީ ހަމައެކަނި އެމީހުންގެ ބޮޑެތި ޕްލޭންތަކަށް ކަމަށާއި، މޮނިއުމަންޓަލް ފައިންޑަށް ސަމާލުކަން ދިނުމުން އެމީހުންނަށް ސަމާލުކަން ލިބޭނީ އެކަންޏެވެ. ނޭވާ ހިފަހައްޓައިގެން ހުރެ އޭނާ ފުންމާލީ ކޮމިއުނިކޭޓަރު ކައިރިއަށެވެ.
  
  "ލޯރެން" އޭނާ ހީނލިއެވެ. "އެ ހުރިހާ ކަމެއް ބަލަހައްޓަން މީހަކު ހޯދަން ޖެހޭނެ. ހަމައެކަނި އެކަން ވާން ޖެހޭނީ އެކަން ވާން. މިއީ... ގަބޫލުކުރަން ދަތި ކަމެކެވެ. ހަމައެކަނި ކަމަކީ..." އޭނާ ހޯދަމުން މަޑުކޮށްލިއެވެ.
  
  "މިއީ ކޮންއެއްޗެއް?" - އަހަރެން އަހާލީމެވެ.
  
  "މިތަނުގައި ކަނޑިއެއް ނެތް. މާސްގެ ކަނޑި ގެއްލިއްޖެއެވެ."
  
  ލޯރެން ނޭވާ ދޫކޮށްލިއެވެ. "އަޅެ ނޫން މިއީ ރަނގަޅެއްނޫން."
  
  ޑްރޭކްގެ މޫނުމަތިން ޓެންޝަން އުފެދުނެވެ. "އަހަރެމެން ކުރިމަތިލާން ޖެހުނު ހުރިހާ ކަމަކަށް ފަހު،" އޭނާ ބުންޏެވެ. "އައި ނޯ އިޓް ޑޭމް ވެލް."
  
  ކެންސީ ހީނލިއެވެ. ޑްރޭކް ފަހަތަށް ބަލާލިއެވެ. "މާސްގެ ކަނޑި މިއޮތީ."
  
  "ޑޭމް، ޔޫ އާ ގޯޑް. ރެލިކް ސްމާގްލަރ އަދި މާސްޓަރ ތެފް. ކަލޭ ވަގަށް ނެގީ ހަމަ އަހަރެންގެ ނޭފަތުގެ ދަށުން." އޭނާ ބަލަހައްޓައިގެން ހުއްޓެވެ. "އެއީ އަޖައިބު ކުރުވަނިވި ކަމެއް".
  
  "އެއްވެސް އެއްޗެއް ނުނެގޭނެ." އޭނާއަށް ފެނުނީ ޖަވާހިރު ޖަހާފައިވާ އެއްޗެއް ނެގިތަނެވެ. "އެކަމަކު އެންމެ އަގުބޮޑު މުދާ ހޯދަން އެތަނަށް ދާނޭ އިތުބާރު ކުރަން."
  
  "އައްތިލާއަށްވުރެ ބޮޑަށް؟"
  
  "އާނ ޔަގީން." ނަގާލެވޭނެއެވެ. އެކަމަކު ކޮންމެ ކަމެއް ކުރިޔަސް ކަނޑި އަމިއްލައަށް ބަހައްޓާށެވެ."
  
  ކެންޒީ ހީލަމުން އަތް ނަގާލީ ޖަވާހިރު ޖަހާފައިވާ ޚަޒާނާ ދޫކޮށްލާފައި ނަމަވެސް ކަނޑި ހިފަހައްޓައިގެންނެވެ. "މިހާރު އަހަރެންނަށް އެ ހުރިހާ ކަމެއް ފެނިއްޖެ" ކޮންމެވެސް އިޙްތިރާމަކާއެކު ޝަބާނާ ބުންޏެވެ. "އަހަރެމެންނަށް ދެވޭނެ."
  
  ޑްރޭކް އުފާވީ އޭނާގެ އެތެރޭގެ އެދުންތަކެއް ދެއްކުމާއި އެ އެދުން ފުއްދުމަށް އެހީތެރިވެދިނުމުންނެވެ. "ދެން އޯކޭ. މަރުގެ އަސްވެރިޔާއަކީ ކޮބައިތޯ ބަލާލަމާ ހިނގާށެވެ."
  
  
  ތިރީސް ހަވަނަ ބާބު
  
  
  ސީދާ އިރުގެ އަލީގައި ކަކޫ މައްޗަށް ތިރިވެ، ސްޕީއާރ ޓީމުން ވަނީ އެންމެ ފަހުގެ ހުކުމުގެ އަމުރުގެ ފައިނަލް ފޮށި ބަލާފައެވެ.
  
  އެލިޝިއާ އާއި މައި ބޯޑަރުތަކާ ކައިރިވަމުން ދިޔައިރު ކިނިމާކާ އިންތިޒާރު ކުރަމުން ދިޔައީ މިހާރު އެކުވެރި ހެލިކޮޕްޓަރުތައް އުޑުމަތިން ފެންނަން ހުރުމުންނެވެ. ހައިޑަން ކިނިމާކާއަށް އިޝާރާތް ކުރިއެވެ.
  
  "ކުރިއަށް ގެންދަވާ މަނޯ. ކުންފުނި އައުމުގެ ކުރިން އެތެރޭގައި ހުރި އެއްޗެއް ބަލަން ޖެހޭ؛ އެކުވެރިއެއް ނުވަތަ ދުޝްމަނެއް."
  
  ހަވާއީ މީހާ ބޯޖަހާލަމުން ތަޅުގައި ފިތާލިއެވެ. ފުށްގަނޑު އުފުލިގެން ދިޔައިރު ޑްރޭކް ކުރިއަށް ޖެހިލީ ޑާލް އާއި ބޯ ޖަހާލަމުންނެވެ.
  
  "ބޭކާރު!" - ލޯ މަރާލަމުން އޭނާ ހަޅޭއްލަވައިގަތެވެ.
  
  "އެއީ ކަލޭގެ ބޮސްދޭން އުޅުނު ކަމެއްތަ ޔޯކީ؟"
  
  "އަހަރެން ބޮސްދޭނަން ތި ބުނާ ޝެގީ މޮޕް އަހަރެންގެ މޫނަށް އިތުރު ފަހަރަކު ޖަހާލިޔަސް. ބްލަޑީ ޔޯކްޝަޔަރ ކިސް."
  
  ހަމަގައިމުވެސް އޭނާގެ އަޑު އެކަކަށްވެސް ނާދެއެވެ. އެ އެންމެންގެ ސަމާލުކަން ހުރީ އާ ވަޙީއަށެވެ.
  
  ކެންސީގެ މައްޗަށް ލެނގިލައިގެން ހުރެ ހައިޑަން އެތެރެއަށް ނަޒަރު ހިންގާލިއެވެ. "ޝީއީޓް" ފަރުވާކުޑަ ގޮތަކަށް ޝަބާނާ ބުނެލިއެވެ. "އަހަރެން ދުވަހަކުވެސް ހިއެއް ނުކުރަން މިހެން ވާނެ ކަމަކަށް."
  
  "އަދި އަހަރެން ވެސް". މޭ ހުއްޓެވެ.
  
  "ދަ ޓްރޫ ލަސްޓް ޖަޖްމަންޓް" އަނެއްކާވެސް އެ ލިޔުން ކިޔަމުން ލޯރެން ބުންޏެވެ. "އެންމެ ދެރަ."
  
  "އާނ، އަހަންނަކަށް ނޭނގެ ތި ކުދިންގެ ވާހަކައެއް" އަލީޝާ ގިސްލަމުން ބުނެލިއެވެ. "އެކަމަކު އެތެރެއިން ފެންނަނީ ފޮނި ކަރުދާސްކޮޅެއް. އަޑުއަހަނީ އަހަރެންގެ ޝޮޕިންގ ލިސްޓް ހެން."
  
  މާއީ ފަހަތަށް ބަލާލިއެވެ. "ކޮންމެވެސް ގޮތަކުން އަހަންނަކަށް ތަޞައްވުރު ނުކުރެވޭ ކަލޭ ސުޕަމާކެޓެއްގެ ތެރޭގައި."
  
  އަލީޝާ މޫނު ކުނިކޮށްލިއެވެ. "ހަމަ އެންމެ ފަހަރަކު." މި ހުރިހާ ގާޑިޔާތަކާއި، އޭސްލް ބެރިއާތަކާއި، ޗޮއިސްތަކުން އަހަރެން މުޅިން ވެސް މަގުމަތިން އެއްލާލިއެވެ." ކައިރިވަމުން އަންނަ ހަމަލާދޭ ހެލިކޮޕްޓަރުތައް ދިރާސާކުރީ ލޯބިންނެވެ. "އެއީ މާ ރަނގަޅު ކަމެއް".
  
  ކިނިމާކާ ފޮށީގެ ތެރެއަށް އަތް ދިއްކޮށްލަމުން ކަރުދާސްކޮޅެއް ނަގައި އެންމެންނަށް ފެންނަ ގޮތަށް މައްޗަށް ހިފަހައްޓާލިއެވެ. "އެއީ ހަމަ ނަންބަރުތަކެއް."
  
  "އިއްތިފާގުން" ސްމިތު ބުންޏެވެ.
  
  ޑްރޭކްއަށް ރުޅިވެރިކަން އިހުސާސް ކުރެވުނެވެ. "އެހެންވީމާ، ފަހުގެ ޙުކުމްގެ ތަރުތީބުން އަޅުގަނޑުމެން ދުނިޔޭގެ މެދުތެރެއަށް ފޮނުވީ އެތައް ސަތޭކަ އަހަރެއް ވަންދެން ފޮރުވިފައި އޮތް މަހާނައެއްގައި ކަރުދާސްކޮޅެއް ހޯދުމަށްތަ؟ ކަލާނގެތަކުގެ މަހާނަތަކުގެ ތަޖުރިބާ ނުލިބުނުނަމަ ދުވަހަކުވެސް ނުލިބިދާނެ ތަނެއް ހެއްޔެވެ؟ އަޅުގަނޑަކަށް މިކަން ނުވިސްނޭ ".
  
  "ނާޒީންނަކީ ރެލިކް އާއި ޚަޒާނާ ހޯދާ ބައެއް،" ކެންޒީ ބުންޏެވެ. "އެމީހުންނަށް ދާދި ފަހުން ޕޯލާ އައިސްގެ ދަށުން ފެނުނު މި ގަބޫލުނުކުރެވޭފަދަ މާސްގެ ވާހަކަ އެނގޭތަ؟ ބައެއް މީހުން ބުނަނީ އެއީ ނާޒީންގެ މަރުކަޒެއް ކަމަށެވެ. އެމީހުން ގަހަނާއިން ފެށިގެން ފޮތިތަކާއި ކުރެހުންތަކާއި ހަމައަށް ހުރިހާ އެއްޗެއް ލޫޓުވާލިއެވެ. އެމީހުން ޒޮމްބީ އުފައްދަން މަސައްކަތްކޮށް، އަބަދުގެ އަބަދަށް ދިރިއުޅުން ހޯދައި، ނުރައްކާތެރި ހޯދުމެއްގެ ތެރޭގައި އެތައް ހާސް ބަޔަކު ގެއްލިގެން ދިޔައެވެ. އެ މުއްސަނދިކަން ވަގަށް ނެގުމަށްވުރެ، އައްތިލާ ދަ ހޫންގެ މަހާނަގައި ބަހައްޓަން އިޚްތިޔާރުކުރިނަމަ، އެކަމުގެ ބިރުވެރި ސަބަބެއް އެބައޮތެވެ."
  
  ލޯރެން އޭނާގެ ކަންފަތަށް އިޝާރާތް ކުރިއެވެ. "ޑިސްޓްރިކްޓް އޮފް ކޮލަމްބިއާ އިން ބޭނުންވަނީ އެއީ ކޮން އެއްޗެއްކަން އެނގެން."
  
  ހައިޑަން އެ ނެގީ ކިނިމާކީ އަތުންނެވެ. "އެހެންވީމަ ކުދިންނޭ މިއީ މުސްކުޅި ނޯޓްޕޭޕަރެއް، ފުދޭވަރަކަށް ބޯކޮށް ދެފަރާތުން ފަޅައިގެން ގޮސްފައި ހުރި އެއްޗެއް. އެއީ ރީނދޫވެ ފުދޭވަރަކަށް ނާޒުކު ގޮތަކަށް ފެންނަ އެއްޗެކެވެ. އެހެންވީމާ، މެދުގައި އޮތީ ހަމައެކަނި އަދަދުތަކުން އެކުލެވިގެންވާ ލިޔުމުގެ ސަފުހާއެއް." އެތަކެތި ކިޔައިދިނީ: "483794311656..." ޝަބާ ނޭވާއެއް ދޫކޮށްލިއެވެ. "އެއީ ހުރިހާ ކަމެއް ނޫން..."
  
  "އަ ގީކެއްގެ ތެތް ހުވަފެނެއް." އަލީޝާ ފުންނޭވާއެއް ދޫކޮށްލިއެވެ. "އެކަމަކު ކޮން ނަރަކައެއް އަހަރެމެން ހަދަންވީ؟"
  
  "މިތަނުން ނުކުމެބަލަ" ހެލިކޮޕްޓަރުތައް ތިރިއަށް ޖެހުނު ވަގުތު ތެދުވަމުން ޑްރޭކް ބުންޏެވެ. "ހޫނުން އަހަރެމެން ހޯދުމުގެ ކުރިން."
  
  ޕައިލެޓް ޖޮގް ކޮށްލިއެވެ. "ތި ކުދިން ތައްޔާރުތަ؟ އަހަރެމެން ޖެހޭނީ އެކަމަށް ފާރަވެރިވާން."
  
  އެ ޓީމުން އޭނާ އެސްކޯޓްކޮށްގެން އަނބުރާ ހެލިކޮޕްޓަރުތަކަށް ގެންދިޔަ އެވެ. ހައިޑަން އޭނާގެ ވާހަކަ ނިންމާލަމުން އެ ކަރުދާސްކޮޅު ވަށައިގެން ފޮނުވާލީ އެމީހުން ގޮނޑިއެއްގައި އިށީނެވެ. "އެއްވެސް ޚިޔާލެއްތަ؟"
  
  "އެމީހުންނާއެކު ގުރުއަތުވެސް ނުކުޅެވޭނެ" އަލީޝާ ބުނެލިއެވެ. "ބޭކާރު".
  
  "އަދި އެމީހުން މަރާއި ކޮން ގުޅުމެއް ހެއްޔެވެ؟" ޑްރޭކް ބުންޏެވެ. "އަދި ހަތަރު އަސްވެރިން؟ އަދަދުތައް މުހިންމު ކަމަށް ފެންނަ ކަމުން، އުފަން ތާރީޚުތަކާ ގުޅުމެއް އޮވެދާނެ ހެއްޔެވެ؟ މަރުވި ތާރީޚުތައް ހެއްޔެވެ؟
  
  "އަހަރެމެން މިތިބީ" ކަންފަތުގައި އަޑެއް އިވުމުން އަނެއްކާވެސް ހަނދާންވީ މިޝަނެއް ފުރިހަމަ ކުރަން ޑީސީ ބަންދުކުރަން ޖެހިއްޖެ ނަމަ ނޫނީ މުޅި ދުނިޔެއާ ގުޅިފައިވާ ކަމެވެ.
  
  "އެކަނި އޭނާގެ މައްޗަށް ނޫން" އެހެން އަޑަކުން ބުނެލިއެވެ. "އަހަރެމެންނަށް ލިބުނީ."
  
  ހެލިކޮޕްޓަރުތައް މަޑުމަޑުން ވައިގެ ތެރެއަށް އުފުލިގެން ދިޔަ އަޑު ޑްރޭކް އަޑުއަހަމުން ދިޔައެވެ.
  
  "މި ބްރޭކްޑައުން ނަންބަރުތަކަކީ ކޯޑިނޭޓްސް. ފަސޭހައިން. ނާޒީން ތިޔަ ދޫކޮށްލީ ފުރިހަމަ އަމާޒަކަށް ރައްޔިތުންނޭ."
  
  ޑްރޭކް އޭނާގެ ހަތިޔާރުތައް ޗެކްކޮށް ތައްޔާރުކުރަން ފެށިއެވެ. "އަމާޒު?" - އަހަރެން އަހާލީމެވެ.
  
  "އާނ، ފުރަތަމަ ސެޓްގެ އަދަދުތަކުން އިޝާރާތް ކުރަނީ ޔޫކްރޭނަށް. އެ ސިކުނޑިއަކީ އެއް ދިގު ކޮންޓިނިއުއަސް ނަންބަރެއް ކަމުން އެކަން ޑިސިފަރ ކުރަން ވަގުތުކޮޅެއް ނެގި."
  
  އަލީޝާ ގަޑިއަށް ބަލާލިއެވެ. "ދުވާލަކު ފަސް މިނެޓް ނުގުޅަން."
  
  "ކަލޭގެ އައިކިއު އެއް ސަތޭކަ އަށްޑިހައެއް ނެތް."
  
  "ކިހިނެއްތަ އިނގޭތަ ސްމާޓް ކުއްޖެއް؟ އަހަރެން ދުވަހަކުވެސް ޓެސްޓް ނުކުރަން."
  
  މިނިޓެއްހާއިރު ހިމޭންކަމާއި، ދެން: "ކޮންމެ ގޮތެއްވިޔަސް. އަހަރެމެން މުޅި ސިކުނޑިއަށް ވަދެ ސެޓެލައިޓާ ގުޅުވައިލީމެވެ. މިހާރު އަޅުގަނޑުމެން މި ބަލަނީ، ބޮޑު ސިނާޢީ ސަރަޙައްދެއް، ފަހަރެއްގައި ޖުމްލަ އަށް ސްކުއެއާ މޭލު. އެއީ ގިނައިން ގުދަންތަކުން ފުރިފައިވާ ތަނެއް، އަޅުގަނޑުމެން ތިރީހަށް ވުރެ ގިނަ ގުނާފައި، އަދި އެތަންތަން ހުސްކޮށް ހުރިހެން ހީވެއެވެ. ހަނގުރާމައިގެ ދޫކޮށްލާފައިވާ ޒަމާނެއްގެ އެއްޗެކެވެ. މިއީ ސޯވިއެޓް އަސްކަރީ މުސްކުޅި ސްޓޯރޭޖް ފެސިލިޓީއަކަށް ވެދާނެ، މިހާރު ދޫކޮށްލާފައިވާ ތަނެއް."
  
  "އަދި ކޯޑިނޭޓްސްތަ؟" ހައިޑަން އަހާލިއެވެ. "އެމީހުން ވަކި ކަމަކަށް އިޝާރާތް ކުރަނީތަ؟"
  
  "އަދިވެސް ޗެކްކުރަނީ." ލައިނުގައި އޮތީ ހިމޭންކަމެވެ.
  
  ހައިޑަން އަށް ޕައިލެޓުންނަށް އެކަން އަންގަން ނުޖެހުނެވެ؛ އެމީހުން ކުރިންވެސް ތިބީ ޔޫކްރޭނަށް މިސްރާބު ޖަހާފައެވެ. ޑްރޭކްއަށް ހީވީ ކުޑަކޮށް ރިލެކްސް ވެއްޖެހެންނެވެ؛ އެންމެ ކުޑަމިނުން ވާދަވެރި ޓީމުތަކަށް އެމީހުން ބަލިކޮށް އެކަމަށް ނުދެވުނެވެ. އޭނާ ހައިޑަންއަށް ބަލާލަމުން އަނގައެއް ޖަހާލިއެވެ.
  
  މިކަން ނިއްވާލެވޭނެ ހެއްޔެވެ؟
  
  މޫނެއް ހަދާލިއެވެ. ޝައްކު ކުރެވޭ ގޮތަކަށް ފެންނާނެއެވެ.
  
  މޯލް? އޭނާ ކުރިއަށް ޖެހިލަމުން މަޑުމަޑުން އެކަން މައިމް ކޮށްލިއެވެ.
  
  ހައިޑަން ވެސް ހީކުރީ އެހެންނެވެ. އަޅުގަނޑުމެންނަށް އިތުބާރު ކުރެވޭނެ މީހަކު ނެތެވެ.
  
  އަލީޝާ ހީލިއެވެ. "ޑޭމް އިޓް، ޑްރޭކް، ބޮސްދޭން ބޭނުން ނަމަ ހަމަ ކުރާށެވެ."
  
  ހެލިކޮޕްޓަރު އުޑުމަތިން ކަނޑާލުމާއެކު ޔޯކްޝަޔަރގެ މީހާ ފަހަތަށް ޖެހިލިއެވެ. އަމިއްލަ ވެރިންނަށް ވެސް ތިމާގެ ބުރަކަށި ލިބޭނެ ކަމުގެ ޔަގީންކަން ނެތް އިރު ފުލް ކެޕޭސިޓީގައި މަސައްކަތް ކުރުމަކީ ގާތްގަނޑަކަށް ކުރެވޭނެ ކަމެއް ނޫނެވެ. އޭނާގެ ހިތަށް ބަރުކަމެއް ވެއްޓުނެވެ. އެމީހުންނާ ދެކޮޅަށް މީހަކު ކަމެއް ރާވަމުން ދިޔަނަމަ އެމީހުންނަށް އެކަން ހޯދަން އުޅެނީއެވެ.
  
  ކޮމިއުނިކޭޓަރު ބީޕް ޖަހާލިއެވެ.
  
  "އާޗާ".
  
  ހައިޑަން ބޯ އުފުލާލިއެވެ. "ކޯއްޗެއް?" - އަހަރެން އަހާލީމެވެ.
  
  ވޮޝިންޓަންގެ ސުޕަ ގީކްގެ އަޑު ބިރުގަތް އަޑު އިވުނެވެ. "ޔަގީންތަ ޖެފް؟ އަހަރެންގެ މާނައަކީ އަހަރެންނަށް މިކަން އެމީހުންނަށް ކިޔައިދީފައި ދެން އެނގިގެން ނުދާނެ އެއީ ހަމައެކަނި ލަފާކުރެވޭ ކަމެއްކަން."
  
  ހަމަހިމޭންކަން. ދެން އެމީހުންގެ ލޯބިވެރިޔާ ފުން ނޭވާއެއް ދޫކޮށްލިއެވެ. "ވާއު، ބުނަން ޖެހޭނެ. މިއީ ނުބައި ކަމެކެވެ. މިއީ ހަގީގަތުގައިވެސް ނުބައި ކަމެކެވެ. އެ ކޯޑިނޭޓްތަކުން ސީދާ މަރުގެ އަސްވެރިޔާއަށް ވާސިލްވާހެން ހީވެއެވެ.
  
  ޑާލް އޭނާގެ ފިސްތޯލައަށް މެގަޒިންއެއް އަރުވަމުން ދިޔަ ވަގުތު މެދުތެރެއިން މަޑުކޮށްލިއެވެ. "އެއީ މާނައެއް އޮތް ކަމެއް،" އޭނާ ވިދާޅުވި އެވެ. "އެކަމަކު އެއީ ކޮންކަމެއް؟"
  
  "ނިއުކްލިއަރ ވޯހެޑް."
  
  ހައިޑަން ދަތްކުނޑި ކޮށާލިއެވެ. "މިކަން ފާހަގަކޮށްދެވިދާނެތަ؟ މިއީ ލައިވް ހެއްޔެވެ؟ އެބަހުރިތަ-"
  
  "މަޑުކޮށްބަލަ" ނޭވާ ހިފަހައްޓާލަމުން ގީކް ނޭވާ ދޫކޮށްލިއެވެ. "ޕްލީޒް ހަމަ މަޑުކޮށްބަލަ. އެއީ ހުރިހާ ކަމެއް ނޫނެވެ. އަހަރެން މާނަކުރީ 'ނިއުކްލިއާ ވޯހެޑް' އެއް ނޫނެވެ."
  
  ހައިޑަން މޫނު ކުނިކޮށްލިއެވެ. "ދެން ކީކޭ ތިބުނީ؟"
  
  "ތިން ގުދަނެއްގައި ހަ ނިއުކްލިއާ ވޯހެޑް ހުރެއެވެ. އަޅުގަނޑުމެންނަށް ފާރުތަކުގެ ތެރެއިން ނުފެންނަނީ އިމާރާތްތަކުގައި ލީޑް ޖަހާފައި ހުރުމުން، އެކަމަކު އަޅުގަނޑުމެންގެ ސެޓެލައިޓްތަކުގެ އެހީގައި ފުރާޅުތަކުގެ ތެރެއިން ފެންނަނީ. އެ ތަސްވީރުތަކުން ދައްކާ ގޮތުގައި މި ނިއުކްލިއާ ހަތިޔާރަކީ އަށާރަ ވަނަ އަހަރުގެ ޒަމާނުގެ ހަތިޔާރެއް ކަމަށާއި، މިއީ ރަނގަޅު ގަންނަ މީހަކަށް ނަސީބެއްގެ އަގުހުރި ހަތިޔާރެއް ކަމަށް ބެލެވޭ ކަމަށާއި، ފަރުވާތެރިކަމާއެކު ބެލެހެއްޓިފައިވާ ހަތިޔާރެއް ކަމަށެވެ. ސެކިއުރިޓީ ގިނައިން ހުންނަނީ އެތެރޭގައި، ބައެއް ފަހަރު ހުސް ބޭސް ވަށައިގެން ދުއްވާލަނީ."
  
  "އެހެންވީމާ، ފަހު ޙުކުމްގެ އަމުރުގައި ފަހުން ބޭނުން ކުރުމަށް ތިން ގުދަނެއްގައި ހަ ނިއުކްލިއަރ ހަތިޔާރު ފޮރުވާފައި އޮތީ؟" މާއީ އަހާލިއެވެ. "އަސްލުވެސް ހީވަނީ ނާޒީ ކަމެއްހެން."
  
  "ހަތިޔާރު ވެސް އޮތީ ވޯކިން އޯޑަރުގައި،" ގީކް ބުންޏެވެ.
  
  "އެކަން އެނގުނީ ކިހިނެއް؟"
  
  "ކޮމްޕިއުޓަރ ސިސްޓަމް މަސައްކަތް ކުރަމުން އެބަދޭ. އެމީހުންނަށް ހަތިޔާރު އެޅިދާނެ، ޑައިރެކްޓް ކުރެވޭނެ، ދޫކޮށްލެވޭނެ."
  
  "ސީދާ ލޮކޭޝަން އެބައޮތްތަ؟" ކެންޒީ އަހާލިއެވެ.
  
  "އާނ އަހަރެމެންނަށް. އެ ހަ މީހުން ވެސް ގުދަންތަކުގެ ތެރޭގައި ހުރި ފްލެޓްބެޑް ޓްރަކްތަކުގެ ފަހަތުގައި ތަޅުވާފައިވެ އެވެ. އާދަޔާ ހިލާފަށް އެތެރޭގެ ހަރަކާތްތައް ފަހަކަށް އައިސް ވަނީ ދެގުނައަށް އިތުރުވެފައެވެ. ހަމަގައިމުވެސް އެމީހުންވެސް ބަދަލުކުރެވިދާނެ."
  
  ޑްރޭކް ބަލާލިއިރު ހައިޑަން ވެސް ފަހަތަށް ބަލަހައްޓައިގެން ހުއްޓެވެ.
  
  "މޯލް" ކެންސީ އަޑުގަދަކޮށް ބުނެލިއެވެ.
  
  "ވާދަވެރި ޓީމުތަކަށް ކިހިނެއް ވާނީ؟" - ދާލް އަހާލިއެވެ.
  
  "އެންއެސްއޭ އިން ބުނާ ގޮތުގައި އަޑުތައް ފެތުރިފައިވާ މިންވަރު ވަނީ އިތުރުވެފަ. ރަނގަޅަކަށް ނުފެނޭ."
  
  "އެމީހުން ހޯދަން އުއްމީދުކުރާ އެއްޗެއް އެނގެން ބޭނުން" މާއީ ބުންޏެވެ. "މުސްކުޅި ހަ ނިއުކްލިއަރ ވޯހެޑް ނުހިމަނައި."
  
  "މާސްގެ ކަނޑި" އެވެ.
  
  ޑްރޭކް އަވަސް އަވަހަށް ކަރު އަނބުރާލިއެވެ. "ކޯއްޗެއް?" - އަހަރެން އަހާލީމެވެ.
  
  "އެންމެންނަށް ވެސް ކޯޑިނޭޓްސް ލިބުނީ، މި މޯލް މިތަނުގައި މަސައްކަތް ކުރަމުންދާ ކަމަށް ގަބޫލުކޮށްގެން. ކޮންމެ މީހަކުވެސް އަމިއްލައަށް ސެޓެލައިޓް އުފެއްދުމުގެ މަސައްކަތެއް ކަނޑައެޅިއެވެ. އަޅުގަނޑުމެންގެ އިމޭޖިންގ ސޮފްޓްވެއާގައި ހުރިހާ ބާވަތެއްގެ ސެންސަރުތައް ބެހެއްޓިފައިވާއިރު، އޯޑިންގެ ވާހަކައާއި އޭގެ ފަހުން ދިމާވި މިސްތަކުގެ ވާހަކައިން ފެށިގެން މަހާނަތަކާއި ކަލާނގެތަކާ ގުޅުންހުރި މަދުން ނޫނީ ނުފެންނަ އެއްޗެއް އަޅުގަނޑުމެންނަށް ފާހަގަކުރެވޭނެއެވެ. އަޅުގަނޑުމެންގެ އާލާތްތަކުން އެ އެއްޗެއްގެ ގާތްގަނޑަކަށް ސައިޒާއި ބައްޓަން ދައްކާއިރު، އެއީ ގެއްލިފައިވާ ކަނޑިއާ އެއްގޮތް އެއްޗެކެވެ. އެ އެންމެންނަށްވެސް އެނގޭ އަޅުގަނޑުމެންނަށް ކަނޑި ހޯދައިގެން ނިއުކްލިއާ ޗާޖުތަކާ ދިމާއަށް މިސްރާބު ޖަހާފައިވާކަން. އަޅުގަނޑުމެން މިކަން ކުރަން ޖެހޭނެ."
  
  "ކަނޑި ޗޮޕަރުގައި ބާއްވާށެވެ." ސްމިތު ކޮނޑު އަރުވާލިއެވެ.
  
  ޑްރޭކް، ޑާލް އަދި ހޭޑަން އަށް ނަޒަރު ބަދަލުކުރިއެވެ. "ނަރަކައިގައި ފުރުސަތެއް ނޫން. ކަނޑި އަހަރެމެންގެ ގާތުގައި ހުރެއެވެ."
  
  ޑްރޭކް ބޯ ތިރިކޮށްލިއެވެ. "ޖެންގިސް ޚާން، އަޓިލާ، ޖެރޮނިމޯ އަދި ހަނީބަލް އެއްކޮށްލުމުން ލިބޭ އަގު ބޮޑު ހަމައެކަނި ލޭ އޮހޮރުވާލާ އެއްޗެއް،" އޭނާ ބުންޏެވެ. "އަދި އަޅުގަނޑުމެންނަށް މަޖުބޫރުވަނީ ނިއުކްލިއާ ހަތިޔާރަށް ބަދަލުވާން."
  
  "ކުރިން ވިސްނާލީ" މާއީ ބުންޏެވެ. "އަދި އެމީހުންނަށް އެކަން ބޭނުންވަނީ ވަރަށް ގިނަ ސަބަބުތަކާ ހުރެ. މުދާ."
  
  "އިނާމު" ސްމިތު ބުންޏެވެ.
  
  "ދަހިވެތިކަން" ކެންސީ ބުންޏެވެ.
  
  "ޓްރަބަލް ފްރީ" ހޭޑަން ޔަގީންކަމާއެކު ބުނެލިއެވެ. "މި ހުރިހާ ސަބަބުތަކެއް އެއްކޮށްލުމުން. ކޮބާ އެ ހަ ނިއުކްލިއާ ހަތިޔާރު؟"
  
  "ގުދަން 17 ގެ ތެރޭގައި ދެމީހުން އެބަހުރި،" ކޮމްޕިއުޓަރު މީހާ ބުންޏެވެ. "އެހެން ނިއުކްލިއާ އިންސްޓޯލޭޝަންތައް ހުންނަނީ އަށާރަ ވަނަ އާއި ނުވަދިހަ ވަނަ ގައި، އަދި އަޅުގަނޑު މިވަގުތު އެތަންތަނުގެ ސީދާ ތަން ކިޔައިދެމުން މިދަނީ. އެއީ ބޮޑު އަސާސެއް ކަމަށާއި އަޅުގަނޑުމެން މި ގުނަމުން މިދަނީ މަދުވެގެން ދެ ޑަޒަން ހަށިގަނޑަކުން ހޫނު ދޫކުރާ މިންވަރު ކަމުން ސަމާލުވާން ޖެހޭނެ."
  
  ފުރާޅަށް ބަލަހައްޓައިގެން ހުރެ ޑްރޭކް ފަހަތަށް ޖެހިލިއެވެ. "އަނެއްކާ?"
  
  ހައިޑަންއަށް އޭނާ ވިސްނަމުން ދިޔައީ ކޮންކަމެއްކަން އެނގުނެވެ. "މިއަށްފަހު ހުރިހާ ކަމެއް ބަދަލުވާނެ ކަމަށް ގަބޫލުކުރަންތަ؟"
  
  އޭނާ ދެރަވެފައި ހުރެ ހިނިތުންވެލިއެވެ. "އަހަރެން ގަބޫލުކުރަން".
  
  "ދެން ހިނގާ ބާރަށް ޖަހާލަން" ޑާލް ބުންޏެވެ. "ޓީމެއްގެ ގޮތުގައި، އެކުވެރިންގެ ގޮތުގައި. އެންމެ ފަހުން މިކަން ކުރަން ހިނގާ."
  
  
  ތިރީސް ހަތް ވަނަ ބާބު
  
  
  އެއީ ސްޕީއާރ ޓީމަށް ފަސޭހަ ކަމެއް ނޫނެވެ. މުސްކުޅި، ދޫކޮށްލާފައިވާ ބިންގަލަކީ ހަމައެކަނި ބޮޑެތި، ދިގު ގުދަންތަކުގެ ޖަމާވެފައިވާ ޖަމާއަތެއް ކަމަށާއި، އެ ގުދަންތަކުގެ މެދުގައި އޮމާން ކުނި މަގުތަކުގެ ނެޓްވޯކެއް ވެސް ހުރި ކަމަށެވެ. ބޮޑެތި ޓްރަކްތައް ޖައްސާލެވޭ ވަރަށް މަގުތައް ހުރީ ވަރަށް ފުޅާކޮށެވެ . ޑްރޭކް ތިއަރީ ކުރި ގޮތުގައި އެއީ އެއް ޒަމާނެއްގައި ކޮންމެވެސް ވައްތަރެއްގެ ގުދަނެއް ކަމަށާއި، އެއީ ބޮޑެތި އަދަދެއްގެ އަސްކަރީ ސާމާނު ރައްކާކުރެވޭނެ ތަނެއް ކަމަށެވެ. ހެލިކޮޕްޓަރުތައް ޖައްސާލީ ބޭރު ސަރަހައްދަށް، ދަގަނޑުވެފައިވާ، ފަނާވެފައިވާ ފެންސެއްގެ ފަހަތުގައި ކަމަށާއި، ގާތްގަނޑަކަށް ވަގުތުން އިންޖީނުތައް ނިއްވާލާފައިވާ ކަމަށެވެ.
  
  "ޓީމް ތައްޔާރަށް އެބަހުރި،" ހޭޑަން އޭނާގެ ކޮމިއުނިކޭޓަރުގެ ތެރެއަށް ބުންޏެވެ.
  
  "ދާ" ކޮންސްޓަބަލް ޑީސީ އޭނަ ގާތު ބުންޏެވެ. "ވޯހެޑްތައް ޑިސެބިލްކޮށްފައި ހުރިތޯއާއި އަނެއް އެއްޗެއް ރައްކާތެރިތޯ ބަލާށެވެ."
  
  ދާލް ބިންމައްޗަށް ގިސްލަމުން ދިޔައެވެ. "އަސް ފިލައިގެން ދިޔަ ފަހުން ސްޓޭބަލް ދޮރު ތަޅުލާ ވާހަކަ ދައްކަން."
  
  އެ ޓީމުން މީގެ ކުރިން ވެސް ސިކުނޑީގައި ތިން ގުދަނުގެ ލޮކޭޝަންތައް މެޕްކޮށް، ވަށައިގެންވާ މަގުތަކުގެ ނެޓްވޯކުގެ ރަނގަޅު ޚިޔާލެއް އޮތެވެ. މުހިންމު ގޮތެއްގައި ހުރިހާ ކަމެއް އެހެން ހުރިހާ އެއްޗަކާ ގުޅިފައި އޮތެވެ. އެއް މަގެއް ފިޔަވައި، ޑެޑް އެންޑެއް، ޑިޓޯރސްއެއް، ފިލައިގެންދާނެ މަގެއް ނެތެވެ. ޕެރިމިޓަރުގެ ހުރިހާ ގުދަނެއްގެ ވަށައިގެން ގަދަ ފަޅުތަކެއް ހުރި ނަމަވެސް އެތެރޭގެ ގުދަންތައް - މުހިންމު ތިން ގުދަންތައް - އެހެން ގުދަންތަކުގެ ތެރޭގައި ހުރީ ރެންޑަމް ތަރުތީބަކަށެވެ.
  
  ދެމީހުން އެކުގައި ދުއްވައިގަތެވެ.
  
  "އަހަރެމެން ޖެހޭނީ ބައިބައިވެ، ނިއުކްލިއާ ހަތިޔާރު ނިއުޓްރަލައިޒްކޮށް، ދެން މިތަނުން އެ ހަތިޔާރު ރީތި ތަނަކަށް ގެންދެވޭނެ ގޮތެއް ހޯދަން،" ހޭޑަން ވިދާޅުވި އެވެ. "ރޫމޭނިއާ މާދުރެއް ނޫން."
  
  މިހާރު ލޯރެން އެމީހުންނާއެކު ހުރީ، ވޮޝިންޓަންގައި ފުރިހަމައަށް ޕްލަގްކޮށްފައި، އަދި ޕްރެޝަރުގައި ވިސްނާލެވޭނެކަން ސާބިތުކޮށްދީފައި، ނިއުކްލިއާ ހަތިޔާރު ބެލެހެއްޓުމުގައި އެމީހުންނަށް އޭނާ ބޭނުންވެދާނެ އެވެ. ޗެނަލްތަކުގެ ތެރެއިން މައުލޫމާތު ފޯރުކޮށްދިނުމުގެ ގާބިލްކަން ހުރި ސްޓޭބަލް ބޮލެއް ކުޑަކޮށް ނުބެލެވޭނެ އެވެ. ތިރިއަށް ހިނގައިގަނެ، އަވަސް އަވަހަށް މިސްރާބު ޖެހީ ގުދަންތަކާ ދިމާއަށެވެ.
  
  އެމީހުންގެ ކުރިމަތީގައި ހުޅުވިގެން ދިޔައީ ކުނި މަގެއް، ފަޅުކޮށެވެ. މިއަށްވުރެ މާ ބޮޑަށް މުޅި ސަރަހައްދު ނިވާވެފައި އޮތީ ހުސް ބިމާއި ޝޭލް އިން ކަމަށާއި، އޭގެ ތެރޭގައި މަދު މުށިކުލައިގެ ގަސްގަހާގެހި ހުރި ކަމަށް ވެސް ވިދާޅުވި އެވެ. ޑްރޭކް އެ މަންޒަރު ބަލާލަމުން ކުރިއަށް ދިއުމުގެ އަމުރު ދިނެވެ. ހަތިޔާރު ތައްޔާރަށް ހިފައިގެން އެމީހުން ދުވެފައި ނުކުމެގެން ދިޔައެވެ. ނަޖިހާއި ތެލުގެ ވަސް އޭނާގެ ހިއްސުތަކަށް އަރައިގަތުމުން ފިނި ވައިރޯޅިއެއް އޭނާގެ މޫނުގައި ޖެހުނެވެ. އެމީހުންގެ ގިއާ ގުގުމާލުމުން އެމީހުންގެ ބޫޓު ބިންމަތީގައި ބާރަށް ޖެހުނެވެ.
  
  އެމީހުން ގުދަނުގެ ފުރަތަމަ ފާރާ ކައިރިވެ، އެއަށް ފުރަގަސްދީގެން މަޑުކޮށްލިއެވެ. ޑްރޭކް ލައިން އާއި ދިމާލަށް ނަޒަރު ހިންގާލިއެވެ.
  
  "ތައްޔާރު?" - އަހަރެން އަހާލީމެވެ.
  
  "ދޭ."
  
  އެމީހުންގެ ރޫޓުގެ ދެން އޮތް ލެގް ސްކޭން ކުރިއިރު، އެ ޑިވައިސްތަކުން ފޯނު ނޫން އެހެން އެއްވެސް ސިގްނަލެއް ބޭސްއިން ނުނަގާތީ ކަންބޮޑުވާން ޖެހޭ ސީސީޓީވީ ކެމެރާއެއް ނެތްކަން އެނގުނެވެ. ނިއުކްލިއާ ޗާޖުތަކުން ޚުދު ލޯ ފްރީކުއެންސީ ހޫމް އެއް ނިކުތެވެ. މިއަށްވުރެ މާ ބޮޑަށް އެތަން އޮތީ ފަޅުކޮށެވެ.
  
  އަނެއްކާވެސް ދުވެފައި ގޮސް އެމީހުންނަށް ދިމާވީ އެހެން ގުދަނެކެވެ. އެއިން ކޮންމެ މީހެއްގެ ވަށައިގެން ކަޅު ސްކްރޯލް އިން ނަންބަރެއް ލިޔެފައި ހުއްޓެވެ. އެއިން ކޮންމެ މީހަކުވެސް ފެންނަނީ ފަޅުވެފައި، ރަހައެއް ނެތް، ފުރާޅުން ފެށިގެން ތަޅުންގަނޑާ ހަމައަށް ދަގަނޑުގެ ކޯރުތައް ފައިބަމުން ދިޔަތަނެވެ. ގަޓަރުތައް މިނިވަންކަމާއެކު އުދުހިގެން ދިޔައިރު، ބިންމައްޗަށް އިޝާރާތްކޮށްފައި ހުރި ދަނޑިގަނޑުތަކެއް ހުރިއިރު، ހަޑި ފެން ތިކިތައް ފައިބަމުން ދިޔައެވެ.
  
  ޑްރޭކްއަށް މިހާރު ފެންނަނީ ކުރިއަށް ހުރި ވެއާހައުސް 17 ގެ ކަނާތްފަރާތު ކޮޅުގައި، "އަހަރެމެން މި ހުރަސްކުރަނީ މި މަގު،" އޭނާ ބުންޏެވެ. "އަޅުގަނޑުމެން މި ގުދަނުގެ ފަރާތުން ނިމުމާއި ހަމައަށް ވާސިލްވާންދެން މަގު ހަދަނީ. އެހެންވީމަ އަހަރެމެން މިތިބީ ސަތާރަ އާއި އެންމެ ވިހި ފޫޓު ދުރުގައެވެ."
  
  އޭނާ ކުރިއަށް ދިޔައީ، ދެން ހުއްޓުނެވެ. އެމީހުން ހުރަސްކުރި މަގުން ކުރިއަށް ދިޔަ މަގުން ސެކިއުރިޓީ ވެހިކަލެއް ދުއްވައިގަތެވެ. ނަމަވެސް އެއްވެސް ކަމެއް ނުވިއެވެ. ޑްރޭކް ލުއި ނޭވާއެއް ދޫކޮށްލިއެވެ.
  
  "މިތަނުގައި ރައްޓެހިން ނެތް" ޑާލް އެމީހުންނަށް ހަނދާންކޮށްދިނެވެ. "ޓީމުން ބޭރުގެ އެއްވެސް މީހަކަށް އިތުބާރު ނުކުރާތި." އޭނާ "އެމެރިކާ މީހުންވެސް" އިތުރުކުރާކަށް ނުޖެހުނެވެ.
  
  މިހާރު ޑްރޭކް އޭނާގެ ތަނުން ބަދަލުވެ، ގުދަނުގެ ފާރުގައި ފިއްތާލަމުން ކުރިއަށް ދިޔައެވެ. ގުދަން 17 ގައި ކުރިމައްޗަށް ވާގޮތަށް ކުދިކުދި ދެ ކުޑަދޮރު ހުއްޓެވެ. ޑްރޭކް މަޑުމަޑުން ލަޢުނަތް ދިން ނަމަވެސް އެނޫން ގޮތެއް ނެތްކަން ވިސްނުނެވެ.
  
  "ޙަރަކާތްތެރިވާ" އަވަސް އަވަހަށް އޭނާ ބުނެލިއެވެ. "މިހާރު ބަދަލުކުރޭ."
  
  
  ތިރީސް އަށެއްވަނަ ބާބު
  
  
  ތިން ބަޔަކަށް ބަހާލައިގެން ދުވެފައި ގޮސް ގުދަނުގެ ދޮރުމައްޗަށް ދިޔައެވެ. ޑްރޭކް، އެލިޝިއާ އަދި މޭ ކޮންމެ ކުޅުންތެރިއަކު ވެސް ސަތާރަ ޕޮއިންޓް ހޯދި އެވެ؛ ޑާލް، ކެންޒީ އަދި ހޭޑަން ކޮންމެ ކުޅުންތެރިއަކު އަށާރަ ލަނޑު ޖެހިއިރު، ސްމިތު، ލޯރެން، ކިނިމާކާ އަދި ޔޯގީ އަށް ކޮންމެ ކުޅުންތެރިއަކު ނުވަދިހަ ލަނޑު ޖެހި އެވެ. އެކަކުގެ ގޮތުގައި އެމީހުން ވެއްޓިގަތީ މައި ދޮރުތަކަށެވެ.
  
  ޑްރޭކް ދޮރުގައި ޖަހާލީ ދޮރުގެ ހީންޖްތަކުން ރިއްސާލަމުންނެވެ. އެމީހާ އޮފީހުން ނިކުމެގެން ދިޔައީ ހަމަ އެތެރެއަށެވެ. ޑްރޭކް އޭނާގެ އަތްދަށަށް ގެންގޮސް ބާރަށް ދަމައިގަނެ އޮފީހުގެ އިދިކޮޅު ފާރުގައި އެއްލާލިއެވެ. އެމީހުން ތިބި ހަނި މަގު ސީދާ ގުދަނަށް ހުޅުވިފައި އޮތުމުން އެލިޝިއާ އާއި މޭ އެ ވަށައިގެން ހިނގައިގަތެވެ.
  
  ޑްރޭކް އެމީހާ ނިންމާލުމަށްފަހު ކޮމާޓޯގައި ބާއްވާފައި، އަންހެނުންނާ ގުޅުމުގެ ކުރިން ކުދި އޮފީސްތައް ޗެކްކޮށްލިއެވެ. ނޭވާލާން ޖެހުނު މަންޒަރެއް އޭނާގެ ލޮލާއި ދިމާވިއެވެ. ގުދަން ހުރީ ބޮޑު، ދިގު އަދި އުސްކޮށެވެ. އޭގެ މެދުގައި، ރޯލާ ދޮރުތަކުގެ ބޭންކަކާ ކުރިމަތިލާފައި، ދިގު، ތިރި ފްލެޓްބެޑް ޓްރަކެއް ހުއްޓެވެ- ކުރިމަތީގައި ބޮޑު އިންޖީނެއް ހުރި ކެބެކެވެ. ޓްރަކްގެ ފަހަތުގައި ދެ ނިއުކްލިއާ ވޯހެޑް އޮތްއިރު، ދުވާލެއް ފަދައިން ސާފުވެފައި، ނޭފަތް ކުރިއަށް ވާގޮތަށް، ކަޅު ސްޓްރެޕްތަކުން ގަވާއިދުން ރައްކާތެރިކޮށްފައި ހުއްޓެވެ. މި ސްޓްރެޕްތަކުގެ ސަބަބުން މާބޮޑު ހަރަކާތެއް ނެތި ފްލެކްސިބިލިޓީ ލިބިގެންދާނެ- ދަތުރުފަތުރަށް ރަނގަޅު ޚިޔާލެއް ކަމަށް ޑްރޭކް ލަފާދެއްވީ، މަރުވާ މިސައިލެއް އެއްތަނެއްގައި ހުރި އެއްޗަކަށް ވެއްޓޭކަށް އެއްވެސް މީހަކު ބޭނުން ނުވާތީ އެވެ. ފުރުމުގެ ކުރިން ޖަހާފައި ހުރި ކަމަށް އޭނާ ހީކުރި ބޮޑު ޓްރަކެއްގެ އެއްފަރާތުގައި ސައިޑް ކަޓަންތަކުގެ ބޮޑު ބަންޑަލްއެއް އޮތެވެ.
  
  "ސެކިއުރިޓީއެއް ނެތް" މާއީ ބުންޏެވެ.
  
  އަލީޝާ އިޝާރާތްކުރީ ޓްރަކްގެ ވާތްފަރާތުގައި ހުރި އެހެން އޮފީހަކަށެވެ. "އަހަރެންގެ ހުށަހެޅުން".
  
  "ތި ހީކުރާނީ އެމީހުން މާ ކަންބޮޑުވާނެ ކަމަށް" މާއީ ބުނެލިއެވެ.
  
  ޑްރޭކް އަށް ސެކިއުރިޓީ ކެމެރާތައް ޗެކް ނުކުރެވިގެން އުޅެނިކޮށް، އެއާކޮންޑިޝަން ކޮށްފައިވާ އޮފީހެއްގައި އިށީނދެގެން ތިބި ސަޕޯޓަރުންގެ ގްރޫޕަކަށް މުޅިން ބަރޯސާވާން އުނދަގޫވި އެވެ. "އަހަރެމެންގެ ކުރީގެ އެކުވެރިޔާ، ކޮމްޕްލެސެންސީ އޮތީ މަސައްކަތުގައި ކަންނޭނގެ،" އޭނާ ބުންޏެވެ. "އެމީހުން އެކަން ސިއްރުކުރީ ވަރަށް ގިނަ ދުވަހު."
  
  މުވާސަލާތީ ޗެނަލްތަކުގެ ޒަރީއާއިން އެމީހުންނަށް ހަނގުރާމައިގެ އަޑުތައް އިވިގެން ދިޔައިރު، އެހެން ޓީމުތައް ތިބީ އަވަދިނެތިއެވެ.
  
  އަލީޝާ އަވަސްވެގަތީ ޓްރަކް ކައިރިއަށެވެ. "އަހަރެންގެ މައްޗަށް!"
  
  
  * * *
  
  
  އެންމެ ކައިރީގައި ހުރި މީހާ ހިފައިގެން ޑާލް ރާފްޓަރުތަކުގެ ތެރެއަށް ވައްޓާލިއިރު، އޭނާ ބިންމައްޗަށް އުނދަގޫ ގޮތަކަށް ވެއްޓުނުތަން ބަލަން ހުރުމުގެ ކުރިން ރަނގަޅު މިންވަރަކަށް އެއާޓައިމް ލިބުނެވެ. ކަށިތައް ވަނީ ފަޅައިގެން ގޮސްފައެވެ. ލޭ އޮހޮރެމުން ދިޔައެވެ. ކެންޒީ ފަހަތުން ދުވެފައި ގޮސް އޭނާގެ ސަބްމެޝިން ގަން ޖަހައި ފިލައިގެން ދިޔަ މީހުންގެ ގައިގައި ޖެހި، އެއަށްފަހު އެމީހުންގެ މޫނު ބިންމައްޗަށް ބާރަށް ޖަހާލިއެވެ. ހޭޑަން ފަރާތް ބަދަލުކޮށްލީ އޭނާގެ ގްލޮކް އަށް އިސްކަންދީގެންނެވެ. އެމީހުންނަށް ފެނުނު ބޮޑު ޓްރަކް ޕާކުކޮށްފައި އޮތީ ގުދަނުގެ މެދުގައި، ތިން އޮފީހަކާއި އެތައް ސަފެއްގެ ފޮށިތަކެއްގެ ކައިރީގަ އެވެ. އެތެރޭގައި އޮތީ ކޮން އެއްޗެއްކަން އެމީހުންނަށް އެއްވެސް ޚިޔާލެއް ނެތް ނަމަވެސް އެކަން އެނގުމަކީ ބުއްދިވެރި ކަމެއް ކަމަށް ހީކުރިއެވެ.
  
  ބޮލުގެ މަތީގައި ޖަހާފައިވާ ނިއުކްލިއާ ޗާޖުގެ ޖޯޑު ލޯ ސްކޭން ކުރަމުން ހައިޑަން ޓްރަކާއި ދިމާއަށް ހިނގައިގަތެވެ. ޑޭމް، އެ ދުރުމިނުގައި އެމީހުން ތިބީ ވަރަށް ބޮޑުކޮށް. ފަނާކުރުން ނޫން އެހެން ބޭނުމެއް ނެތް ޖަނަވާރުތަކެކެވެ. ދެން ޝައްކެއްވެސްނެތްގޮތުގައި އެއީ ޑެތު ކަމާއި ސާފުކޮށް ފެންނަނީ ހަތަރުވަނަ ހޯސްމަންގެ ބައެކެވެ. އައްޓިލާ އަކީ އެ ހަތަރު މީހުންގެ ތެރެއިން ދެވަނައަށް އެންމެ ދުވަސްވީ މީހާ ކަމަށާއި އޭނާ އުފަންވީ ހަނީބަލް އަށް ފަހު ހަތްސަތޭކަ އަހަރު ފަހުން ކަމަށާއި ކަންދިމާކުރި ގޮތުން ޖެންގިސް ޚާންގެ ހަތްސަތޭކަ އަހަރު ކުރިން އުފަންވި ކަމަށެވެ. ޖެރޮނިމޯ އުފަންވެވަޑައިގަތީ 1829 ވަނަ އަހަރު އެވެ. ހުރިހާ ސައިކަލު ދުއްވާ މީހުންވެސް ތިބީ އެމީހުންގެ އަމިއްލަ ގޮތުގައެވެ. ހުރިހާ ރަސްރަސްކަލުން، ޤާތިލުން، ޖެނެރަލުން، ވާދަވެރިކަމެއް ނެތް ސްޓްރެޓެޖިސްޓުން. އެންމެންވެސް ގޮންޖަހާލީ އެމީހުންގެ ހީވާގޮތުން އެންމެ ރަނގަޅު ގޮތެވެ.
  
  މިއީ އޯޑަރުން އެމީހުން ހޮވި ސަބަބެއް ހެއްޔެވެ؟
  
  ވޮޝިންޓަން މޯލް އެމީހުންނަށް ހުނަރުވެރިކަމާއެކު ޖެއްސުން ކުރަމުން ދިޔަކަން އޭނައަށް އެނގުނެވެ.
  
  މިހާރު އެއްވެސް ކަމެއް ބަދަލުކުރާނެ ވަގުތެއް ނެތެވެ. ޕްލެޓްފޯމްގެ ފަހަތުން ހިނގައިގަތީ ފޮށިތަކާ ދިމާއަށެވެ. ބައެއް ފުށްގަނޑުތައް ވައްޓާލާފައި ހުރިއިރު އަނެއްބައި ފުށްގަނޑުތައް ލަކުޑި ފާރުތަކަށް ލެނގިފައި ހުއްޓެވެ. މަތިން ސްޓްރޯ އާއި އެހެނިހެން ޕެކިން މެޓީރިއަލްސް ލީކުވެފައިވެ އެވެ. ހޭޑަން އެއް މީހަކަށް ބަޑިޖަހައި، ދެން އަނެއް މީހަކަށް ވަޒަން ބަދަލުކޮށް، ކަވަރު ހޯދުމަށް ބިންމައްޗަށް ފީނަން މަޖުބޫރުވި އެވެ.
  
  އޭނާއަށް ފެނުނީ ޓްރަކްގެ ފަހަތުގައި، ނިއުކްލިއާ ވޯހެޑެއްގެ ދޫނި އޭނާގެ މަތީގައި ތަޅުވާލައިގެންނެވެ.
  
  "މިއިން އެއްޗެއްގައި ވަޒަނެއް ޖެހިއްޖެއްޔާ ކޮންކަމެއް ވާނީ؟"
  
  "ހާސް ނުވޭ، އެއީ ކޯރުގައި ޖެހުމަށް ރަނގަޅު ޝޮޓަކަށް ވާންޖެހޭނެ ނުވަތަ ގޮވާ އެއްޗެއް" އެ އަޑު ކޮމް މެދުވެރިކޮށް އޭނައަށް ކިޔައިދިނެވެ. "އެކަމަކު އަހަރެންނަށް ހީވަނީ ލަކީ ބްރޭކެއްގެ ފުރުސަތު އަބަދުވެސް އޮންނާނެހެން."
  
  ހައިޑަން ދަތްކުނޑި ކޮށާލިއެވެ. "އޯހް، ތެންކްސް، ބަޑީ."
  
  "މައްސަލައެއް ނެތް. ހާސްނުވޭ، އެއީ ވާނެ ކަމަކަށް ނުބެލެވެނީ."
  
  މަޑުމައިތިރި، ޝައުގުވެރިކަމެއް ނެތް ކޮމެންޓަށް ހޭޑަން އަޅާނުލާ، ފާޅުކަން ބޮޑު ގޮތެއްގައި ރޯލް އައުޓްކޮށް، މުޅި މެގަޒިން އޭނާގެ އިދިކޮޅު ޓީމަށް ބަޑިޖަހާލިއެވެ. އެމީހާ ވެއްޓުނީ ލޭ އޮހޮރެމުންނެވެ. ދަބަސްތަކާ ދިމާއަށް ދުއްވައިގަންނަމުން ހައިޑަން އިތުރު މަޖައްލާއެއް ވައްދާލިއެވެ.
  
  އޭނަގެ ވަށައިގެން ބޮޑު ގުދަނެއް ހުރިއިރު، ބަޑިޖެހުމުގެ އަޑު ގުގުމާލާފައި، ހަމަނުޖެހުން އުފެދޭ ވަރަށް ތަނަވަސް، ރާފްޓަރުތައް އުސްކޮށް، އެކުވެރި ނޫން ދުޝްމަނަކަށް ފަސޭހައިން އެތަންތަނުގައި ފޮރުވޭނެއެވެ. ފޮށިތަކުގެ ފަހަތުން ބޭރަށް ބަލާލިއެވެ.
  
  "އަހަރެންނަށް ހީވަނީ އަހަރެމެންގެ ހާލަތު ރަނގަޅުހެން،" ޝިފާ ބުންޏެވެ. "ހީވަނީ އެމީހުންގެ މިތާ އެއް އޮޕަރޭޝަނަށް ވުރެ ގިނަ އޮޕަރޭޝަން ކުރިއަށްދާހެން."
  
  ކެންޒީ ދުވެފައި ގޮސް މާސްގެ ކަނޑި އުފުލާލިއެވެ. "މިއީ ކޮންއެއްޗެއް?" - އަހަރެން އަހާލީމެވެ.
  
  ޑާލް ޕްލެޓްފޯމްގެ ބޮޑު ފުރޮޅުލީ އުޅަނދުގައި ކޮށާލިއެވެ. "ކަލޭގެ ބުރަކަށީގައި ބަލަން." އަޅުގަނޑުމެން މިތާ އެއް ދުޝްމަނުންނަށްވުރެ ގިނަ ދުޝްމަނުން އެބަތިބި."
  
  ހައިޑަން ސްޓްރޯ ފޮޅާލިއެވެ. "ވަގަށް ނަގާފައިވާ މުދާ" ޝިފާ ބުންޏެވެ. "މިއީ ވޭޕޮއިންޓަކަށް ވާންޖެހޭނެ. މިތަނުގައި ބޮޑު ސެލެކްޝަނެއް އެބަހުރި."
  
  ކެންޒީ ނެގީ ރަން ފިގުރިންއެކެވެ. "އެމީހުންގެ ޓީމުތައް އެބަހުރި ގެއިން ގެއަށް ރެއިޑް ކުރާ. ވައްކަން ކުރުން. މިއީ ވަރަށް ބޮޑު ވިޔަފާރިއެކެވެ. ހުރިހާ އެއްޗެއް އެކްސްޕޯޓްކޮށް، ވިއްކަނީ ނުވަތަ ގިރާލައިގެންނެވެ. މި ޖަރީމާތަކުގެ ފަހަތުގައިވާ ހޭލުންތެރިކަމުގެ ފެންވަރު ސުމަކަށްވުރެ ދަށުގައި."
  
  ދާލް ހީނލަމުން ބުންޏެވެ: "ކަލޭގެ ކަނާތްފަރާތުގައި."
  
  ހޭޑަން ފޮށިގަނޑެއްގެ ފަހަތުގައި ޑަކްކޮށްލަމުން އޭނާގެ ޝިކާރައަކަށް ވެފައިވާތަން ފެނިގެން ބަޑިޖަހާފައިވެ އެވެ.
  
  
  * * *
  
  
  ލޯރެން ފޮކްސް ވަނީ މަނޯ ކިނިމާކާގެ ފަހަތުން ސިންގާގެ ވަޅުގަނޑަށް ވަދެފައެވެ. ސްމިތު ދުޝްމަނުންނާ މުއާމަލާތްކޮށް އޭނާ މަރުވެފައިވާ ކަމަށް ބުނެ ދޫކޮށްލި ގޮތް އޭނާއަށް ފެނުނެވެ. އޭނާއަށް ފެނުނީ ޔޯގީ އޮފީހުގެ ދޮރުގެ ތަޅު ނަގައިގެން ވަދެގެން އައިސް މިނިޓެއްހާއިރު ވެސް މުސްކުޅިވެފައިވާ ކަމަށް އިއުލާން ކުރިތަނެވެ. ކޮންމެ ދުވަހަކުވެސް އޭނަ ކުރިއަށް ދިއުމަށް ކެތްމަދުވެފައި މަސައްކަތް ކުރަމުން ދިޔައެވެ. ކޮންމެ ދުވަހަކުވެސް އޭނަ ކަންބޮޑުވަމުން ދިޔައީ ޓީމުގެ ޖާގަ ގެއްލިދާނެތީއެވެ. އެއީ ނިކޮލަސް ބެލް އާއި ކޯޓް ކުރި ސަބަބާއި، ގުޅުން ބަދަހިކޮށް، އެހީތެރިވެވޭނެ އެހެން ގޮތްތައް ހޯދި ސަބަބުގެ ބައެކެވެ.
  
  އެ ޓީމު ދެކެ ލޯބިވާތީ އެ ޓީމުގެ ބައެއްގެ ގޮތުގައި ދެމިހުރުމަށް ބޭނުންވި އެވެ.
  
  މިހާރު އޭނަ ފަހަތަށް މަޑުކޮށްލީ އަތުގައި ގްލޮކް ހިފައިގެން، އެ އެއްޗެއް ބޭނުން ކުރަން ނުޖެހޭނެ ކަމުގެ އުންމީދުގައެވެ. އެ ޕްލެޓޫތަކުން އޭނާގެ ތަޞައްވުރުގެ ބޮޑު ބައެއް ހިފާފައިވަނީ، ބޮޑެތި އަދި ބިރުވެރި ގޮތަކަށެވެ. އެ ވޯހެޑްތަކަކީ އަލި ނުފެންނަ ފެހިކުލައިގެ ފަނޑު ކުލައެއް ކަމަށާއި، ޝައްކެއްވެސްނެތްގޮތުގައި މިޒަމާނުގެ އިންސާނީ ސިކުނޑިއަށް ތަޞައްވުރު ކުރެވޭ އެންމެ ނުރައްކާތެރި އެއް ބައްޓަމެވެ. ސްމިތު ބޮޑު ގާޑަކާ ކުރިމަތިލާފައި، އެތައް ހިޓްތަކެއް ނަގައި، ދެން އެ ފިރިހެންމީހާ ނެގީ ހަމަ ލޯރެން އެހީތެރިވުމަށް ފޮރުވިގެން ދިޔަ ވަގުތުގަ އެވެ. ކަނާތްފަރާތުގައި ކިނިމާކާ އިތުރު ދެ ބަޑިޖަހާލިއެވެ. ގުދަނުގެ ވަށައިގެން ވަޒަންތައް އުދުހެން ފެށީ އެހެން މީހުންނަށް ހަމަލާދޭކަން އެނގުމުންނެވެ.
  
  ފަހަތުން އޭނައަށް ފެނުނީ ޓްރަކްގެ ކެބަށް ވަދެގެން ދިޔަ ބައެއް ގާޑުންތަކެކެވެ.
  
  "ކެއަރފުލް" ކަނެކްޝަން ޖައްސާލަމުން ޝަބާނާ ބުނީ، "އަހަންނަށް ފެންނަނީ ކުރިމައްޗަށް މިސްރާބު ޖަހާ މީހުން. އޯ މައި ގޯޑް، އެމީހުން މިތަނުން ނެރެން އުޅެނީތަ؟"
  
  "އޯ ނޯ" ޑީސީގެ ފަރާތުން ލިބުނު ޖަވާބަކީ އެންމެންނަށް ފެންނަން ހުރި ޖަވާބެކެވެ. "ތިޔަބޭފުޅުން މި ނިއުކްލިއާ ހަތިޔާރުތައް ނިއުޓްރަލައިޒް ކުރަން ޖެހޭނެ. މި ކުދިންގެ އަތުގައި ލޯންޗް ކޯޑްތައް ހުރިނަމަ، ދެން މިއިން އެއްޗެއް ދޫކޮށްލިޔަސް މުސީބާތަކަށް ވާނެއެވެ. ބަލަ ހައެއް ވެސް ނިއުޓްރަލައިޒް ކުރަން ޖެހޭނެ. މިހާރު!"
  
  
  * * *
  
  
  "އީޒީ އެސް ހެލް ފޯ ޔޫ ޓު ސޭ" އެލިޝިއާ މުމްބާއީ ކޮށްލިއެވެ. "އަހަރެންގެ ރޯބުގައި އޮޅާލައިގެން އަހަރެންގެ ފްރޮތީ ކެޕޫޗިނޯ ބޮއެގެން. މަޑުކޮށްބަލަ މިތާވެސް ޓެކްސީއާ ދިމާލަށް މިސްރާބު ޖަހާތަން ފެންނަނީ."
  
  އެއްވެސް ދެކޮޅުވެރިކަމެއް ކުރިމަތިނުވެ ޕްލެޓްފޯމްގެ މިފަރާތުން ދުއްވައިލެވޭނެކަން ފެނުމުން ޑްރޭކް މިސްރާބު ބަދަލުވިއެވެ. އޭނާ އަލީޝާއަށް އަތްޖަހާލަމުން އަވަސް އަވަހަށް ދަތުރު ފެށިއެވެ.
  
  މާއީގެ އަޑުން އޭނާގެ ސަމާލުކަން ފަޅައިގެން ދިޔައެވެ. "ތި ފިޔަވަޅު ބަލަން!"
  
  ކޯއްޗެއް...?
  
  ކަޅުކުލައިގެ ބޯ ހަމުގެ ޖެކެޓެއްގައި ހުރި މީހަކު ޕްލެޓްފޯމް ދަށަށް ފުންމާލީ ދެފައި ދިއްކޮށްލައިގެންނެވެ. ނަސީބު ނުވަތަ ހުޝިޔާރު ޑިޒައިންއަކުން އެމީހުން ޑްރޭކްގެ ޝިންސްގައި ޖެހި އޭނާ ޓަމްބްލިންގ ފޮނުވާލިއެވެ. ސަބްމެޝިންގަން ކުރިއަށް ޖެހިލިއެވެ. އަލަށް ލިބުނު ޒަހަމްތަކަށް ފަރުވާލެއް ނުބަހައްޓައި ޑްރޭކް ޓްރަކްގެ ދަށަށް ވަދެގެން ދިޔައީ ހަމަ ގާޑުން ބަޑިޖަހާލުމާއެކުގައެވެ. ފަހަތުގައި ހުރި ކޮންކްރީޓްގައި ވަޒަންތައް ވަދެގެން ދިޔައެވެ. ބަޑި ދަމައިގަންނަމުން ގާޑުން އޭނާގެ ފަހަތުން ދިޔައެވެ.
  
  ބޮލުގެ މަތީގައި ހުރި ބޮޑު ހަތިޔާރު އިހުސާސް ކުރެވެމުން ޑްރޭކް ޓްރަކްގެ ހަމަ ދަށަށް އެރިއެވެ. ގާޑު ޑަކް ކޮށްލުމަށްފަހު، ދެން ކޮޅަށް ޖެހިލިއެވެ. ޑްރޭކް އޭނާގެ ގްލޮކް ފޮނުވާލަމުން އެމީހާގެ ނިތްކުރި ކަނޑާލިއެވެ. ފަހަތުން ފިޔަވަޅުތަކުގެ އަޑު އިވުމުން، ދެން އެހެން މީހެއްގެ ބަރުދަން އޭނާގެ މައްޗަށް ފައިބައިގެން ދިޔައެވެ. ޑްރޭކްގެ ބުރަކަށި ބިންމަތީގައި ޖެހުމުން ލޮލުގެ ކުރިމަތީގައި ތަރިތަކާއި ކަޅުކަން އެނބުރެމުން ދިޔައެވެ. އޭނާގެ ދަތްތައް ކްލިކްކޮށްލަމުން ކުދިކުދި ކޮތަޅުތައް ފަޅައިގެން ދިޔައެވެ. ހުރިހާ ތަނެއްގައި ވޭން ގޮވާލިއެވެ. އޭނާ ފުރޮޅިގެން ގޮސް އޭނާގެ އުނަގަނޑު މީހެއްގެ މޫނަށް ޖައްސާލިއެވެ. ފިސްތޯލަ ތެދުވެ ބަޑިޖަހާލިއެވެ؛ އެ ވަޒަންތައް ޑްރޭކްގެ ބޮލުގެ ނާށިގަނޑުން އިންޗިއެއްހާ ދުރުގައި ގޮސް ސީދާ މައްޗަށް ގޮސް ނިއުކްލިއާ ޗާޖުގެ ބިންގަލަށް ވަދެގެން ދިޔައެވެ.
  
  ޑްރޭކްއަށް ހީވީ އެޑްރިނަލިންގެ ބާރު ސްޕީޑެއްގައެވެ. "މި..." އޭނާ އެމީހާގެ ބޮލުގައި ހިފާ ހުރިހާ ބާރަކުން ކޮންކްރީޓް މައްޗަށް ޖައްސާލިއެވެ."... ފަކް." ނިއުކްލިއަރ... ރޮކެޓް." ކޮންމެ ބަހަކީ ވެސް ވަޅިއެކެވެ. އެންމެ ފަހުން ބޯ ފަހަތަށް ވެއްޓުނެވެ. ޑްރޭކް އަނބުރާ ޓްރަކް ދަށުން ނުކުމެގެން ދިޔައިރު އިތުރަށް ދުވެފައި ދިޔަ އެލިޝިއާ އާއި ބައްދަލުވިއެވެ.
  
  "ނިދާކަށް ވަގުތެއް ނެތް ޑްރޭކްސް. މީ ކޮންމެވެސް ސީރިއަސް ޝިޓްއެއް."
  
  ޔޯކްޝަޔަރގެ މީހާ އޭނާގެ ސަބްމެޝިން ގަން ހިފައިގެން ކަންފަތުގައި ރިންގްވުން ހުއްޓުވަން މަސައްކަތް ކުރިއެވެ. އަލީޝާގެ އަޑުން އެހީތެރިވެދިނެވެ.
  
  "މައި؟ އޯކޭތަ؟"
  
  "ނޫން! އެކަކު އަނެކަކަށް ފިއްތާލައިގެން."
  
  ޕްލެޓްފޯމްގެ އިންޖީނުން ގިސްލުމުގެ އަޑު އިވުނެވެ.
  
  "ދުވެތި ބާރަށް ދުއްވާލާ" ޑްރޭކް ބުންޏެވެ. "އިތުރު ދެތިން ސިކުންތު ފަހުން މި ވޯހެޑްތައް މިތަނުން ނިކުމެގެން ދާނެ!"
  
  
  ތިރީސް ނުވަ ވަނަ ބާބު
  
  
  ޑްރޭކް އޭނާގެ ސްޕީޑް އިތުރުކޮށްލިއެވެ. މިދުވަސްވަރު އޭނާއަށް ސީދާ ފެނުމަކީ އާދަޔާ ހިލާފު ކަމެއް ކަމުން މިއަދު ހުރިހާ ކަމެއްވެސް ހުރީ އާދައިގެ މަތިންނެވެ. ކުރިމަތީގައި ހުރި ކެބިންގެ ދޮރު ބޮލުގެ އުސްމިނަށް އުފުލިގެން ދިޔައެވެ. ޑްރޭކް އަތް ދިއްކޮށްލަމުން ހޭންޑްލްގައި ހިފާ ދަމައިގަތެވެ. އެލިޝިއާ އޭނާގެ ގްލޮކް އާއި އެކު އަމާޒު ހިފާލިއެވެ.
  
  އަތް ބޮމެއް ގޮއްވާލިއެވެ.
  
  ޑްރޭކް އޭނާއަށް ބަލަހައްޓައިގެން ހުރީ އޭނާގެ ދެލޯ ގަބޫލެއް ނުކުރެވިގެންނެވެ. "ކޮންކަމެއް ތިއުޅެނީ، ފޮނި ކުއްޖަކު-"
  
  އެލިޝިއާ އޭނާގެ މޭގައި ޖެހުމުން އޭނާ ފޮނުވާލީ ފަހަތަށް އުދުހިގެން ގޮސް ޓްރަކްގެ ކުރިމަތީ ވަށައިގެންނެވެ. ބޮން ގޮއްވާލުމުން ގަދައަށް ގޮއްވާލުމުން ހުރިހާ ދިމާލަކަށް ޝްރެޕްނެލް އުދުހިގެން ދިޔަ އެވެ. އެލިޝިއާ އާއި އެކު ޑްރޭކް ސައިކަލުގައި ދުއްވައިގަތީ ދެމީހުން އެއްކޮށް ތަތްވެގެންނެވެ. ޓްރަކްގެ ދޮރު އެނބުރެމުން ވެއްޓެން ފެށީ އުޅަނދުގެ ކުރިމައްޗަށެވެ. ޑްރޭކް މޫނު މައްޗަށް ބަލާލިއިރު ކެބިންގައި އިށީނދެގެން އިން އެންމެ މީހަކު ހުރީ، މަތީގައި، އޭނާއަށް ބަލާލާފައި ތިރިއަށް ނުބައި ގޮތަކަށް ހީލަމުންނެވެ. އޭނާ ގޭސް ޕެޑަލް އަށް ފިތާލިއެވެ.
  
  އެމީހުންގެ މައްޗަށް ދުއްވާލެވޭ ވަރަށް އުޅަނދު ބާރަށް ދުއްވޭނެ ގޮތެއް ނަރަކައިގައި ނެތްކަން ޑްރޭކްއަށް އެނގުނެވެ. އެއްފަރާތަކަށް ބަލާލިއިރު އިތުރު ތިން ގާޑުން އެމީހުންނާ ދިމާއަށް ދުއްވައިގަތްތަން ފެނުނެވެ. ޓްރަކްގެ ފުރޮޅުތައް އެއްކޮށް ތަޅުލާފައި ކުރިއަށް ދުއްވަން ފެށުމުން ޓްރަކް ދިރުމެއް ނެތި ގޮވާލިއެވެ. ސްލައިޑިން ދޮރުތައް އެއްވެސް ވަރަކަށް ނުޖެހުނު ނަމަވެސް އެކަމުން އޭނާ ހުއްޓުވޭކަށް ނެތެވެ.
  
  މުވާސަލާތީ މީހާ ދިރުމެއް އައެވެ.
  
  "އެމީހުން މިތަނުން ބޭރަށް ޓްރަކްތައް ގެންދަނީ! ކެބިންތަކަކީ ބުލެޓްޕްރޫފް ކެބިންތަކެކެވެ. އަދި ޑޭމް ހާޑް ޓު ގެޓް ޓު." އެއީ ހޭޑަންގެ އަޑު."
  
  "ނޯ ވޭ އިން؟" - ކިނިމާކާ އަހާލިއެވެ.
  
  "ނޫން. އެއީ ސީލްކޮށްފައި. އަދި އަހަރެން ބޭނުމެއް ނޫން މާ ބާރެއް ބޭނުން ކުރާކަށް، އަހަރެން ބުނަން އުޅޭ އެއްޗެއް އެނގޭނަމަ."
  
  އަދި އެމީހުންގެ އަމިއްލަ ޓްރަކްގައި މިހާރު ސައިޑް ދޮރެއް ނެތްކަން ޑްރޭކްއަށް އެނގުނު ނަމަވެސް، އަދިވެސް ކަންބޮޑުވާން ޖެހޭ އިތުރު ދެ ދޮރެއް އެބަހުއްޓެވެ.
  
  "ޕްލެޓްފޯމަށް ފުންމާލާ" އޭނާ ބުންޏެވެ. "މި ނިއުކްލިއާ ޗާޖުތައް ކަނޑާލަން ފަށާށެވެ. އެމީހުން ހުއްޓުވަން މަޖުބޫރުވާނެ."
  
  "ރިސްކީ. ޑޭމް ރިސްކީ، ޑްރޭކް. އެއިން އެއް ވާހެޑް ނައްޓާލައިފިއްޔާ ކިހިނެއް ވާނީ؟"
  
  ޑްރޭކް ދުވެފައި ގޮސް ކެބިންގެ ފަހަތުން ނުކުމެ ހަމަލާދިން މީހުންނަށް ބަޑިޖަހާލިއެވެ. "އެއް ލަދުވެތި މައްސަލައެއް އެއްފަހަރާ. އަހަރެމެން ކޮންބައެއް- ޕްރޮޑިޖީސް؟"
  
  އެލިޝިއާ އޭނާގެ ފަހަތުން ދިޔަ މީހާއަށް ބަޑިޖަހާލިއެވެ. "އަހަރެން ބިރުގަނޭ މިދުވަސްވަރު އެމީހުން މާ ބޮޑަށް 'ޝެޑީ ބާސްޓާޑްސް' ހެން އުޅޭތީ."
  
  އެދެމީހުން އެކުގައި ޕްލެޓްފޯމަށް ފުންމާލައިގެން ނިއުކްލިއާ ބޮމެއް ކުރިމަތިލާން ޖެހުނެވެ.
  
  
  * * *
  
  
  "އެއީ ދެ ފްރަންޓެއްގައި މަސައްކަތް ކުރާ ކަމެއް،" ކޮމްސް މެދުވެރިކޮށް މިހާރު ޑްރޭކް ބުންޏެވެ. "އަޅުގަނޑުމެންނަށް ނިއުޓްރަލައިޒްކޮށް ޑިސްކަނެކްޓް ކުރެވޭނީ އެއްފަހަރާ."
  
  ހައިޑަން ހީނލިއެވެ. "އެކަމާ އެހާ ސްމާގް އަޑު އިވޭކަށް މަސައްކަތް ކުރާށެވެ."
  
  "ޔޯކްޝަޔަރ މީހުން ސްމާގް ގޮތަކަށް އަމަލު ނުކުރަން، އަހަރެންގެ ލޯބިވާ. އަހަރެމެން ހުރިހާ ކަމެއްވެސް އަޖައިބު ކުރުވަނިވި ގޮތަކަށް ކުރަނީ ހަމައެކަނި ކުޑަކޮށް ނިކަމެތިކަމާއެކު."
  
  "ޕްލަސް ދެތިން ހާސް ޝިޓް އެއްޗެހި." ދާހްލްގެ އަޑު އިވުނީ އޭނާ ދުވަމުން ދިޔަހެންނެވެ. "ޔޯކްޝަޔަރ ޕުޑިންގްސް. ޓެރިއަރސް އެވެ. ބިއަރު. ކުޅިވަރު ޓީމުތަކެވެ. އަދި އެ ލަފުޒު؟"
  
  ޑްރޭކްއަށް ހީވީ ޓްރަކް އޭނާގެ ދަށުގައި ހިނގަން ފެށިހެންނެވެ. "ކޮންޓްރޯލް ޕެނަލް ކޮބާ ރައްޔިތުން؟"
  
  ވަގުތުން ޓެކްނީޝަން ޖަވާބު ދިނެވެ. "ތިރީސް ވަރަކަށް ކައްސާލާފައިވާ ޕެނަލް އިން ވާރހެޑް އެކުލެވިގެންވާ ގޮތް ބަލާލަބަލަ؟ މިއީ ޕޮއިންޓް އެންޑް އިން އަށް ވަނަ."
  
  "އަހަރެންގެ ޚާއްޞަ ބަސް."
  
  އިތުރު ޝޮޓްތަކެއް ގުގުމާލިއެވެ. އަލީޝާ ކުރިންވެސް ހުރީ އެ ފަހަތުން ދުވުމަށެވެ. މައި ހަމަ ޕްލެޓްފޯމްގެ ފަހަތަށް ފުންމާލިއެވެ. މިހާރު ނިއުކްލިއާގެ ބެކްއެންޑަށް ބަލާލިއެވެ.
  
  "ނުބައި ޚަބަރެއް." އިނގިރޭސިން މިތިބީ."
  
  "އަހަރެންނަށް ހީވަނީ އަހަރެމެންގެ އަތުގައި ޗައިނީސް ތިބިހެން" ޑާލް ވާހަކަ ދެއްކިއެވެ.
  
  "ފްރެންޗް" ކިނިމާކާ ބުންޏެވެ. "އައު ޓީމް"
  
  ޑްރޭކް ކޮންޓްރޯލް ޕެނަލަށް ފުންމާލިއެވެ. އަހަރެމެންނަށް އެނގޭތަ މާސްގެ ކަނޑި އޮތީ ކޮންތާކުކަން؟"
  
  "އާނ މެޓް. އެކަމަކު އަހަންނަކަށް މިހާރު އަޑުގަދަކޮށް ނުބުނެވޭނެ ދޯ؟" - ޖަވާބު ދިނީ އެއަޑެވެ.
  
  "އާނ" ދާލް ބުންޏެވެ.
  
  ޑްރޭކް މޫނު ކުނިކޮށްލަމުން މަލްޓި ޕާޕަސް ބިޓެއް ޖަހާފައި ހުރި ކުޑަ އިލެކްޓްރިކް ސްކްރޫޑްރައިވަރެއް ނެގިއެވެ. އޭނާ އަވަސް އަވަހަށް އަށް ބޯލްޓް ނައްޓާލުމަށްފަހު ބޭރަށް ވެއްޓިގެން ދިޔައެވެ. އޭނާއަށް ފެނުނީ ކާރު ސެޓް-ނޭވް ސްކްރީން ސައިޒުގެ ކުދިކުދި ދެ ކޮންޓްރޯލް ޕެނަލް އާއި ކީޕެޑަކާއި ވަރަށް ގިނަ ވިދާ ހުދު ނިޝާންތަކެއްގެ ކުރިމަތީގަ އެވެ.
  
  "ސިރިލިކް" އޭނާ ބުންޏެވެ. "ހަމަ ޔަގީނުންވެސް އެއީ."
  
  "މި ދުވަސް އިތުރަށް ގޯސްވެދާނެތަ؟" އެލިޝާ މުޅި ދުނިޔޭގައި ހަޅޭއްލަވައިގަތެވެ.
  
  ޔޯކްޝަޔަރމަން ބޯ ތިރިކޮށްލިއެވެ. "މިހާރު ވާނީ ފޫހިކަމެއް."
  
  ޓްރަކް ސްޕީޑް ނަގައިގެން ދިޔައީ ސްލައިޑިން ދޮރާ ދިމާއަށެވެ. އިނގިރޭސިން ކުރިއަށް ދިޔައީ ގުދަނުގެ ފަހަތުން ގާތް ގުޅުމެއްގައެވެ. ގާޑުން ތިބީ އެމީހުންގެ ވަށައިގެން ފެތުރިފައެވެ.
  
  ނިއުކްލިއާ ބޮން ދިއްލާލީ، ފުރިހަމައަށް އެކްޓިވޭޓްވެ، ލޯންޗް ކޯޑެއް ނުވަތަ ކިލް ކޯޑެއްގެ އިންތިޒާރުގަ އެވެ.
  
  އެމީހުން ބަދަލުވާން ޖެހޭކަން ޑްރޭކްއަށް އެނގުނެވެ. އެމީހުންނަށް ހަރަކާތެއް ނުކުރެވޭނެކަން އޭނާއަށް އެނގެއެވެ. އޭނާއަށް ނޭނގުނު ހަމައެކަނި ކަމަކީ ފުރަތަމަ މަރުވާނީ ކާކު ހެއްޔެވެ؟
  
  
  * * *
  
  
  ގާޑުން ފުރަތަމަ އަވަސްވެގަތީ ބަޑިޖަހަމުންނެވެ. ޑްރޭކް އަކީ ބޮޑު އަމާޒަކަށް ވުމުން، ސްޓޭޝަނަރީ ބުލެޓްތައް އެލިޝިއާގެ ކައިރިން ޒިޕްކޮށް، ވާހެޑްގައި ޖެހުނެވެ. ސިކުންތުކޮޅަކަށް ޑްރޭކްގެ ދިރިއުޅުން އޭނާގެ ލޮލުގެ ކުރިމަތީގައި ވިދާލިއިރު، ދެން އެލިޝިއާ އެއް ގާޑުން ތިރިކޮށްލިއިރު، އަނެއް ގާޑު މައި ތިރިކޮށްލިއެވެ. އެމީހުންގެ ލޯފަން ފަރާތުން އިތުރު ކަމެއް އަންނަކަން އެނގުނު ނަމަވެސް އޭނާއަށް ފެނުނީ އިތުރު ކަމެއް އަންނަތަނެވެ. ހުދު ނިޝާންތައް ވިދާލިއިރު، ކަރސަރު ލޯމަރާލާފައި މަޑުކޮށްލިއެވެ.
  
  "ސެކިއުރިޓީ ގޮވައިފާނެ ކަމަށް ހީކުރަންތަ؟" ސްމިތު ކުއްލިއަކަށް މަޑުމަޑުން ބުނެލިއެވެ. "ފަހަރެއްގައި މިއީ އެމީހުންގެ އަމުރު ކަމަށް ވެދާނެތަ؟"
  
  "ކީއްވެ އެމީހުން މަރުވާން ޖެހުނީ؟" ކެންޒީ އަހާލިއެވެ.
  
  "އަހަރެމެންނަށް މިކަން ކުރިންވެސް ފެނިއްޖެ" ކިނިމާކާ ބުންޏެވެ. "ބޮޑެތި ފައިސާތަކެއް ލިބޭ އާއިލާތަކަށް ސިއްހީ އެހީތެރިކަން ނުވަތަ އާއިލާގެ ވެރިޔާ މަރުވުމުން މާޔޫސްކަމާއެކު ބަދަލުވާން ޖެހުނެވެ. އެމީހުން ނިސްބަތްވާނަމަ، މިސާލަކަށް މާފިޔާ ނުވަތަ ތިންބައިކުޅަ އެއްބައި މީހުންނަށް. އެއީ ވެދާނެ ކަމެއް."
  
  އެމީހުންނަށް ގިނަ ދުވަހު އުފަލުގައި ނުތިބެވޭނެކަން ޑްރޭކްއަށް އެނގުނެވެ. ޓްރަކް ރޯލް ވަމުން ދިޔައިރު އެލިޝިއާއަށް ބެލްޓް ލުއިކޮށްލެވުނެވެ. ޑްރައިވަރަށް ފެންނާނެ ކަމަށް އުންމީދު ކުރަން. އެހެނަސް ދެން އޭނާ އަޅާނުލާނެ ހެއްޔެވެ؟ ޑްރޭކްއަށް އެހެން ގޮތެއް ނުފެނުނެވެ.
  
  އޭނާ ޕްލެޓްފޯމް އާއި އެއްވަރަށް ދުވެފައި ގޮސް ފަހަތަށް ޖެހިލީ މޮޔަ ގޮތަކަށް އަތްތިލަ އުފުލާލަމުންނެވެ.
  
  "މަޑުކޮށްލާ! ހުއްޓާލާ، ހުއްޓާލާ. ބަޑި ނުޖަހާށެވެ. އަހަންނަކީ އިނގިރޭސި މީހެއް!"
  
  ޑާލްގެ ގިސްލުމުގެ އަޑުން ހުރިހާ އެއްޗެއް ބުނިއިރު، އެއްވެސް ބަހެއް ބޭނުން ނުވިއެވެ.
  
  ޑްރޭކް ޓްރަކްގެ ފަހަތުގައި ކަކޫ މައްޗަށް ވެއްޓުނީ، ނިއުކްލިއާގެ ދޫނީގެ ކަނާތްފަރާތުގައި، އަތް ވައިގެ ތެރޭގައި ހުރެ، ކައިރިވަމުން އަންނަ ފަސް މީހުންގެ ސާސް ޔުނިޓާ ދިމާއަށް، މުޅިން ހަތިޔާރު ނެތިއެވެ.
  
  "އަޅުގަނޑުމެންނަށް ތިޔަބޭފުޅުންގެ އެހީތެރިކަން ބޭނުންވޭ،" އޭނާ ވިދާޅުވި އެވެ. "އަޅުގަނޑުމެންނަށް ހަނގުރާމައެއް ކުރަން މާ ގިނަ ކަންތައްތަކެއް ދަތިވެފައި އެބަހުރި."
  
  އޭނާއަށް ފެނުނީ ޒުވާނާ ކޮމްސް އަށް ބަދަލުވިތަނުން، އުމުރުން ދުވަސްވީ ދެމީހުން އޭނާގެ މޫނަށް ބަލަހައްޓައިގެން ތިބިތަން ފެނުނެވެ. ފަހަރެއްގައި އެމީހުންނަށް އޭނާ ދެނެގަނެވޭނެއެވެ. ފަހަރެއްގައި އެމީހުންނަށް މައިކަލް ކްރައުޗްގެ ވާހަކަ އެނގިފައި ވެދާނެއެވެ. އޭނާ އަނެއްކާވެސް ވާހަކަ ދެއްކިއެވެ.
  
  "އަހަންނަކީ މެޓް ޑްރޭކް. ސާސްގެ ކުރީގެ ސިފައިންގެ... ކުރީގެ ސިފައިންގެ... އަޅުގަނޑު މަސައްކަތް ކުރަނީ ސްޕީއާރ ކިޔާ ބައިނަލްއަޤްވާމީ ސްޕެޝަލް ފޯސަސް ޓީމެއްގައެވެ. އަހަރެން ޓްރެއިނިން ހެދީ ހެރެފޯޑްގައެވެ. އަހަރެންނަށް ކޯޗުކޮށްދިނީ ކްރައުޗް."
  
  އަހަރެން ހަނދާން އެބަހުރި ނަން، އެ ހުރިހާ ކަމެއް. ފަސް ބަޑިގެ ތެރެއިން ދެ ބަޑި ތިރިކޮށްފައިވެ އެވެ. ކޮމްސް މަތިން އެލިޝިއާގެ އަޑު ޑްރޭކްއަށް އިވުނެވެ.
  
  "އަހަރެންގެ ނަންވެސް ކިޔާލެވުނީސް."
  
  އޭނާ ކުޑަކޮށް މޫނު ކުނިކޮށްލިއެވެ. "މިއީ އެންމެ ރަނގަޅު ޚިޔާލަކަށް ނުވެދާނެ ލޯބި."
  
  މާއީ އާއި އަލީޝާ ގާޑުން ދުރުގައި ބަހައްޓަމުން ދިޔައެވެ. ސިކުންތުކޮޅެއް ފާއިތުވެގެން ދިޔައެވެ. އިނގިރޭސި ސާސް ސިފައިން ބަޑިޖަހާފައި ވަނީ ފްލެޓް އެނދު ފުރިފައިވާ ތެޔޮ ބެރުތަކުގެ ފަހަތުގައި ޖައްސާލި ގާޑުން އިތުރަށް ކައިރިވަމުން ދިޔަ ގާޑަށެވެ. ޑްރޭކް ހުރީ އިންތިޒާރުގައެވެ. ރޭޑިއޯ މީހާ އެންމެ ފަހުން ނިންމާލިއެވެ.
  
  "މެޓް ޑްރޭކް؟ އަހަންނަކީ ކެމްބްރިޖްގެ މީހެކެވެ. މީގެ ކުރިންވެސް އަޅުގަނޑުމެން ބައްދަލުވެއްޖެ. ކޮންކަމެއް ބޭނުންވަނީ؟"
  
  އުފާވެރި ދުވަހެއްއޭ އޭނާގެ ހިތަށް އެރިއެވެ. ސާސް ބޯޓުގައި.
  
  "މި ގުދަން ރައްކާތެރި ކުރުމަށް އެހީތެރިވެދީ، މި ޓްރަކް ހުއްޓުވައި، މި ނިއުކްލިއާ ބޮން ހަތިޔާރު ނައްތާލުމަށް އެހީތެރިވެދެއްވާ،" އޭނާ ވިދާޅުވި އެވެ. "މި ތަރުތީބުން".
  
  އިނގިރޭސިން މިކަން އަތުލައިގަތެވެ.
  
  ބައިބައިވެ ޕްލެޓްފޯމްގެ ދެފަރާތުން ދުވެފައި ގޮސް ކައިރިވަމުން އަންނަ ގާޑުން ތިރިކޮށްލީ ޓީމެއްގެ ގޮތުގައި ރަނގަޅަށް މަސައްކަތް ކުރަމުންނެވެ. މިކަން ފެނިގެން ޑްރޭކްއަށް ކުރިން ޒަމާނުގެ ހަނދާންތަކުގައި އުފާވިއެވެ. ޓީމުގެ ހަރަކާތްތަކުގައި ފްލޫޑް ގްރޭސް އާއި ރީގަލް ބެރިންގް އަދި ނާދިރު އިތުބާރެއް ވެސް ހުއްޓެވެ. އޭނާ ހީކުރީ އެސްޕީއައިއާރު އަކީ ދުނިޔޭގެ އެންމެ މޮޅު ޓީމު ކަމަށް ނަމަވެސް މިހާރު...
  
  "ޑްރޭކް! މާއީ ރޮމުން ދިޔައެވެ. "ނިއުކްލިއާ ބޮން!"
  
  އޯ ޔެސް . ސްކްރީންތަކާއި ކީބޯޑާއި ނަންބަރުތަކަށް ބަލަހައްޓައިގެން ހުރެ އެނބުރި ކޮންޓްރޯލް ޕެނަލަށް ދުއްވައިގަތެވެ.
  
  "ގީކްސް؟" އޭނާ އަހާލިއެވެ. "އަހަރެމެންނަށް ކޯޑް އެނގޭތަ؟"
  
  "އެއީ އަކުރުން އަކުރަށް ކޮންމެ ކަމެއް ވެސް ވެދާނެ" މީހަކު ޖަވާބު ދިނެވެ.
  
  "މިއީ އަސްލު ފޮކް ހެލްޕިންގް އެއް ނޫން، ޔޫ ފަކިންގް ޑަމްބަސް."
  
  "މަޢާފަށް އެދެން. އަޅުގަނޑުމެންނަށް އޯޑަރުގެ މެންބަރުންގެ ނަންތައް އެނގޭނަމަ އެމީހުންގެ އުފަންދުވަސް ހޯދިދާނެތޯ؟"
  
  ޑްރޭކްއަށް އެނގުނީ އޭނާ ވާހަކަ ދައްކަނީ ފަރުވާލެއް ނެތް މީހަކާއެވެ. އެއީ ކުރިން އެމީހުން ވާހަކަ ދައްކަމުން ދިޔަ މީހާ، އެ ރުޅިވެރި ކަނދުރާއެވެ.
  
  ލޯރެން ހަޅޭއްލަވައިގަތީ، "ކަލޭ އޯޑަރުގެ ވާހަކަ ދެއްކީ. އެމީހުން މިތަނުގައި ތިބިނަމަ ނިއުކްލިއާ ހަތިޔާރު ޕްރޮގްރާމް ކުރި ކަމަށް ބެލެވޭނެއެވެ. އަހަންނަކަށް ގަބޫލެއް ނުކުރެވޭ އެމީހުން ކޯޑްތަކާއެކު ނޯޓެއް ނުބާއްވާ ކަމަށް."
  
  "ފަހަރެއްގައި މިތާ ކޯޑެއް ނެތުނީ ބޭބީ" ކަނދުރާ ބުރި ބުނެލިއެވެ. "ޖެރޮނިމޯގެ ގަބުރު ހުޅުވާލިއިރު ދިން ސިގްނަލް ހަނދާންވޭތަ؟ ފަހަރެއްގައި މިތަނަށްވެސް މިކަން ހިނގައިގެން ނިއުކްލިއަރ ވޯހެޑްތައް ފޮނުވާލަން މެދުވެރިވެދާނެ."
  
  ޑްރޭކް ފަހަތަށް ޖެހިލިއެވެ. "ޑޭމް، އެމީހުން ހަތިޔާރު އެޅިތަ؟"
  
  "ފުރިހަމައަށް." ފެންނަ ފެނުމުގައި ވިދާ ހުދު ނިޝާންތަކަކީ ކައުންޓްޑައުން ނަންބަރުތަކެއް."
  
  އެ ތޫނު، އައިސް ފެންގަނޑު އޭނާގެ ހަށިގަނޑަށް ފުރިގެން ދިޔައިރު އޭނާއަށް ނޭވާލެވުނީ ކިރިޔާއެވެ. "ކިހިނެއް... ކިހާ ދުވަހަކު؟"
  
  ކެއްސުން. "64 ސިކުންތު. އޭރުން ތިބާއާއި ތިބާގެ ނާޖާއިޒު އަޚުން ތާރީޚަކަށް ވެގެންދާނެއެވެ. އަބަދަށްޓަކައި އޯޑަރުގެ ވެރިކަން ކުރާނީ! އެމީހުން އުޅެނީ އަހަރެން މެދުވެރިކޮށް! އައި އެމް އޯޑަރ!"
  
  މާރާމާރީއަކާއި ވަރަށް ގިނައިން ހަޅޭއްލަވައިގަތެވެ. ޑްރޭކް އޭނާގެ އަތްތިލަ ގަޑިން ސިކުންތުތައް ބެލެހެއްޓިއެވެ.
  
  "އައްސަލާމް ޢަލައިކުމް? ތިބާ އެބަހުރިންތަ?" - ޒުވާން އަޑަކުން އަހާލިއެވެ.
  
  "ހޭއި ބަޑީ" ޑްރޭކް މުމްބާއީ ކޮށްލިއެވެ. "އަހަރެމެންނަށް ތިރީސް އެކެއް ސިކުންތު އެބައޮތް."
  
  "އަހަރެން ވިސްނާލީ އެކަމާ." ތިބާގެ އެކުވެރިޔާ ލޯރެން އޯޑަރުގެ ވާހަކަ ދެއްކިއެވެ. އާދެ، އެމީހުންގެ ކިލް ކޯޑެއް އޮންނަން ޖެހޭނެ. އަދި އެހެން ހުރިހާ އެއްޗަކީ ލިޔުމުގެ ބައެއް ކަމުން އަހަރެން ހަމަ ސްކިމް ކޮށްލީމެވެ. ހަނދާންވޭތަ؟ މިތަނުގައި ލިޔެފައިވަނީ: 'މަރާލަން ޖެހޭ ހަމައެކަނި ކޯޑަކީ ސައިކަލު ދުއްވާ މީހުން މައްޗަށް ތިބޭ ވަގުތު.' މިއީ ތިބާއަށް އެއްވެސް މާނައެއް ދޭހަވާ ކަމެއް ހެއްޔެވެ؟
  
  ޑްރޭކް އޭނާގެ ސިކުނޑި ރެކް ކޮށްލި ނަމަވެސް ސިކުންތުތަކުގެ އަދަދު މަދުވަމުން ދިޔަ ގޮތް ނޫން އެހެން އެއްޗެއް ވިސްނޭ ގޮތެއް ނުވިއެވެ. "ހެދިއްޖެތަ؟" - އޭނާ ތަކުރާރުކޮށްލިއެވެ. "ހޭލެވުނީތަ؟ ތެދުވެއްޖެތަ؟ އޯޑަރުން ވިސްނާ ގޮތާ މެދު ވިސްނާލަބަލަ؟ ނާޒީން މާނަކުރީ ކޮން އެއްޗެއް ހެއްޔެވެ؟ އަސްވެރިޔާ ފެނިއްޖެނަމަ އޭނާ-"
  
  "އުފަންވުމުން" ޒުވާން އަޑަކުން ބުނެލިއެވެ. "ފަހަރެއްގައި މިއީ އެމީހުންގެ އުފަން ތާރީޚުތަކެއް ކަމަށް ވެދާނެތަ؟ އެކަމަކު މިއީ ނުވެވޭނެ. އަށާރަ ވަނަ ޒަމާނުގެ މި ނިއުކްލިއަރ ބޮންތަކުގައި އާންމުކޮށް ހުންނަނީ ތިން އަދަދުގެ ކިލް ކޯޑެއް." އޭނާގެ އަޑުގައި ވަނީ މާޔޫސްކަމެވެ.
  
  ހަލާކުވާންދެން ނުވަދިހަ ސިކުންތު.
  
  ކެންސީ ވާހަކަ ދެއްކިއެވެ. "ތިން އަދަދު ތިބުނީ؟ އާންމުކޮށް?"
  
  "އާނ".
  
  ސޯޅަ.
  
  ޑްރޭކް ފަހަތަށް އެލިޝިއާއަށް ބަލާލިއިރު ބެލްޓްގެ މައްޗަށް ގުދުވެލައިގެން ހުރެ ބެލްޓް ނަގައި ގާޑަށް ބަޑިޖަހަން މަސައްކަތް ކުރަމުން ދިޔައީ ހަމަ އެވަގުތުގައެވެ. އަހަރެންނަށް ފެނުނީ އޭނާގެ އިސްތަށިގަނޑާއި، އޭނާގެ ހަށިގަނޑާއި، އޭނާގެ އަޖައިބު ކުރުވަނިވި ރޫޙެވެ. އެލިޝިއާ...
  
  ދިހަ ސިކުންތެވެ.
  
  ކެންޒީ ދެން ހަޅޭއްލަވައިގަތީ ޑާލް އޭނާއަށް ކުރާ އީމާންތެރިކަން ކަށަވަރުކޮށްދެމުންނެވެ. "އަހަރެންގެ އަތުގައި އެބައޮތް." ހަތްސަތޭކަ އުޅެބަލަ."
  
  "ހަތް-އޯ-އޯ. ކީއްވެ?"
  
  "އަހާނުލާ." ދެން އެކަން ކޮށްލާ!"
  
  ޒުވާން ޓެކްނީ ޑްރޭކް އަށް ސިރިލިކް ނަންބަރު ނިޝާންތައް ދިނުމުން ޔޯކްޝަޔަރމަން ވަނީ އެ ބަޓަންތައް ފިތާލާފައެވެ.
  
  ހަތަރު - ތިން - ދެ - .
  
  "އެކަން ކާމިޔާބު ނުވި،" އޭނާ ބުންޏެވެ.
  
  
  ސާޅީސް ބާބު
  
  
  "އާނ" ކެންސީ ޖަވާބު ދިނެވެ. "އެއީ ދިމާވި ކަމެއް".
  
  ހަމަގައިމުވެސް އޭނާގެ އަމިއްލަ ހަތިޔާރު ނައްތާލިއިރު، ލޯރެން އެމީހުންގެ ހަތިޔާރު ނައްތާލިއެވެ. ނިއުކްލިއާގެ ހަށިގަނޑުން ޑްރޭކް ބަލާލިއިރު މާއީ އެހެން ކީބޯޑެއްގެ ކުރިމަތީގައި ހުއްޓެވެ. ނިއުކްލިއާގެ ހަ ޗާޖު ވެސް ނިއުޓްރަލައިޒް ކުރެވުނެވެ.
  
  އޭނާ ގަޑިއަށް ބަލާލިއެވެ. "އަހަރެމެންނަށް ބާކީ އޮތީ ސިކުންތަކަށް ވުރެ މަދު ދުވަސްކޮޅެއް،" އޭނާ ބުންޏެވެ.
  
  ކޮންމެ ތަނެއްގައި ވެސް ސާސް އިން ގާޑުންގެ އަވަސް މަސައްކަތްތަކެއް ކުރިއެވެ. އެލިޝިއާ ދެވަނަ ސްޓްރެޕް ނައްޓާލުމުން ވޯހެޑް ކުޑަކޮށް ހަރަކާތްތެރިވިއެވެ. ރޯލާ ދޮރުތަކާ ކައިރިވަމުން ދިޔައިރު ޑްރޭކްއަށް އިހުސާސް ކުރެވުނީ އޭނާ ސްޕީޑް ނަގާހެންނެވެ.
  
  "އެމީހުންގެ ޓްރަކް އަދި މީހަކު ހުއްޓުވާފަތަ؟"
  
  "އަހަރެން ބަލަހައްޓާނަން!" - ކެންޒީ ހީނގަތެވެ. "ޙަޤީޤަތުގައި!"
  
  "ނޯ ވޭ" ކިނިމާކާ ބުންޏެވެ. "ފްރާންސް މީހުން ތިބީ ސެކިއުރިޓީ ނެތް ހުރިހާ ތަނެއްގައި. މިތަނުގައި ހަގީގީ ހަމަނުޖެހުމެއް އެބައޮތް."
  
  ސާސް އިން ގާޑުން ފޮނުވާލިތަން ޑްރޭކް ބަލަން ހުއްޓެވެ؛ އެލިޝިއާ އަނެއް ބެލްޓް ދަމައިގަންނަމުން މައި ގާޑު ޓްރަކްގެ ފަހަތު ޓައިރު ތެރެއަށް ވައްޓާލައެވެ.
  
  "އާނ، އަހަންނަށް އެނގޭ ތި ބުނަން އުޅޭ އެއްޗެއް." ސްޕީއާރ ޓީމަށް ގަބޫލުކުރަން ދަތި ވަރުގެ ސްޓްރެސްއެއް ލިބުނެވެ.
  
  "އަހަންނަށް ފެންނަނީ އެހެން ކަމެއް ހިނގަމުންދާތަން" ޒުވާން ޓެކްނީޝަން ފެށިއެވެ. "އަހަރެން-"
  
  އެމީހުންގެ ގުޅުން ވޮޝިންޓަންއާ ކެނޑިގެން ދިޔައެވެ.
  
  "އަނެއްކާ ބުނަންތަ؟" ޑްރޭކް މަސައްކަތް ކުރިއެވެ.
  
  ނުބައި ހިމޭންކަމަކީ އޭނާގެ ހަމައެކަނި ޖަވާބެވެ.
  
  "ޑޭމް، މިއީ ރަނގަޅަކަށް ނުވެވޭނެ." ޑްރޭކް މުޅި ގުދަން ކޮމްބް ކޮށްލިއެވެ.
  
  ސީލް ޓީމް 7 އެމީހުންގެ މައްޗަށް ފައިބައިގެން ދިޔައީ ހުރިހާ ނަރަކައެއް ގޮވި ފަދައިންނެވެ.
  
  
  * * *
  
  
  ވެއާހައުސް 18 ގެ ސްލައިޑިން ދޮރުތަކާ ކައިރިވަމުން ދިޔައިރު ޑަލް ދުވެފައި ގޮސް ޓްރަކް ފަހަތުން ދިޔައިރު، ޗައިނާ މީހާ ދުވެފައި ގޮސް ގުގުމާލި ޓްރަކްގެ ކުރިމަތިން ގޮސް ދުރު ފަރާތު ދޮރާ ދިމާއަށް ދިޔައެވެ. އެމީހުން ދުވަމުން ދިޔައިރު ހުރަސްކޮށް ބަޑިޖަހާލިއެވެ. ގާޑުން އެމީހުން ހުއްޓުވަން މަސައްކަތް ކުރިއެވެ. ޗައިނާގެ ސްޕެޝަލް ފޯސްތަކުން އެމީހުން ނައްތާލީ ވަޒަންތަކާއި އަތުން އަތަށް ހަނގުރާމަކޮށްގެންނެވެ. އެކްޝަން ފެށުނުއިރު ޕްލެޓްފޯމްގެ ކުރިމަތީގައި ހުރުމުގެ ބަދުނަސީބު ހޭޑަންއަށް ލިބުނެވެ.
  
  ގާޑުގެ ކަރު ފަޅާލުމަށްފަހު، ޗައިނާ މީހުން ތަފާތު ނުކޮށް ބަޑިޖަހަމުން ދިޔައިރު އޭނާގެ ހަށިގަނޑު ނިވާކޮށްލިއެވެ. ވަޒަންތައް ފަނޑު ތޫފާނަކުން އޭނާގެ ހަށިގަނޑު ވަށާލާފައި ފަހަތަށް އެއްލާލިއެވެ. އޭނާގެ ޝީލްޑް ވެއްޓިއްޖެއެވެ. އެ އެއްލާލަމުން ކުރިމަތީގައި ހުރި އެއް ޓައިރުގެ ފަހަތަށް ފުންމާލީ، ޓައިރު ގުގުމާލަމުން، ކުރިއަށް ރޯލްވަމުން ދިޔައިރު ފަހަތުން ފާއިތުވަމުން ދިޔައެވެ. ޗައިނާ މީހުން ޓްރަކްގެ ކުރިމަތި ހުރަސްކޮށްލިއެވެ.
  
  ޑަހްލް އަލިފާންގަނޑެއް ރޯކޮށްލީ އެމީހުން ބަށި ޕިންތަކެއް ފަދައިން އެތުރިގެންނެވެ. ބަލަން ގަބޫލުނުކުރެވޭފަދަ ގޮތަކަށް އެއީ އެމީހުންގެ ގާތްގަނޑަކަށް ލާއިންސާނީ ރިއެކްޝަންތައް ދައްކުވައިދިނުމެއްގެ ގޮތުގައި ޚިދުމަތްކުރި ފިލްމެކެވެ. ފަހަތަށް ފުންމާލުމަށްފަހުވެސް އެމީހުން ފަހަތަށް ބަޑިޖަހާލިއެވެ.
  
  ޑާލް އަވަސް އަވަހަށް ނިވާވެ، ޓްރަކްގެ ފަހަތުގައި ކޮޅަށް ހުރެ، ދެން ބޭރަށް ބަލާލާފައި އިތުރު ދެތިން ވަޒަން ޖަހާލިއެވެ. ފަހަތުން ގާޑުން އެމީހުންނާ ކައިރިވަމުން ދިޔައިރު ކުޑައިރުކޮޅަކު ޗައިނާ މީހުން ބިންމަތީގައި ފިރުމާލާފައި ތިއްބެވެ. ދާލް ކެންސީއަށް ބަލާލިއެވެ.
  
  އޭނަ ހުންނަން ޖެހޭ ތަނެއް ނޫނެވެ.
  
  "ކެންޒް؟ އޯކޭތަ؟"
  
  "އޯ ޔެސް، ހަމަ ކުރީގެ ރައްޓެއްސެއް ނަގައިގެން."
  
  ޑާލް ޣައިރު ޤާނޫނީ ގޮތުން އެނބުރިލިއިރު ދަބަސްތަކުގެ ތެރެއިން ބޯ ހޫރާލަމުން ދިޔައިރު، ބޯ އެތެރެ ފުންކޮށް، ބަނޑު ފުށްގަނޑުގެ އަރިމަތީގައި ޖައްސާލައިގެން، ފުއްޕާމޭ މައްޗަށް އުފުލިފައި ހުއްޓެވެ.
  
  "ކުޑަކޮށް އޮފް ޕުޓް ވެއްޖެ."
  
  "ކޯއްޗެއް? އަޅެ އަނބިމީހާގެ މަތިން ހަނދާންވޭތަ؟ އޭނައަށް ވުރެ ހޫނުވެދާނެ ޓޯރސްޓް، އެކަމަކު ހަނދާން ކުރާތި، އެއީ ހަމައެކަނި އޭނައަށް ވުރެ ހޫނުވާ ކަމެއް."
  
  އޭނާ ދުރަށް ބަލާލީ ފަޅައިގެން ގޮސްފައިވާ ކަމުގެ އިހުސާސް ކުރެވިގެންނެވެ. ކައިވެންޏާއި ވަރިއާ ދެމެދުގައި މި ޙާލަތުގައި އޭނާ އުޅުނު ނަމަވެސް، އެ ހުރިހާ ކަމެއްގެ ކަމެއް ކުރުމުގެ ފުރުޞަތު އޭނާއަށް ލިބުނެވެ. ކޮން ނަރަކައެއް އޭނަ މިތާ ކުރަމުން ދިޔައީ؟
  
  އަހަރެންގެ ވަޒީފާ.
  
  ޗައިނާ މީހުން އަނެއްކާވެސް އެންގޭޖްވެ، މެޝިންގަން ބަޑިޖަހައި ކައިރިވަމުން އަންނަ ގާޑުން ކަނޑާލައި، ޑާލް އާއި ހޭޑަން ބިންމައްޗަށް ޖައްސާލިއެވެ. ސްވިޑެންގެ މީހާ އެނބުރިލިއިރު ލަކުޑި ފޮށިގަނޑުން ކެންސީ ފުންމާލިތަން ފެނުނެވެ.
  
  "އަޅެ ބިސް. ހަޤީޤަތުގައި?"
  
  ލޮލުގެ ކުރިމަތީގައި އާ ވިދާ ކަޓަނާއެއް ހިފަހައްޓައިގެން ހުރީ ބްލޭޑް މައްޗަށް ޖަހާފައެވެ. "އަހަންނަށް ހަމަ އެނގުނީ ފުންކޮށް ކޮނެފިއްޔާ އެއްޗެއް ހޯދާނެކަން. ފޭރޭ މީހުންނަށް ކަނޑިއާ ދެކޮޅު ނުހެދޭނެ."
  
  "މާސްގެ ލޭއޮހޮރުވާލާ ކަނޑި ކޮބާ؟"
  
  "އަޅެ ދަބަހަށް އެއްލާލީ."
  
  "ޑޭމް އިޓް!"
  
  އެއް އަތުގައި ކަނޑިއެއް ހިފައިގެން އަނެއް އަތުގައި މެޝިންގަން ހިފައިގެން ދުވެފައި ގޮސް، ދެން އަނބުރާ ޓްރަކްގެ ފަހަތަށް ފުންމާލިއިރު، ޑާލްގެ ލޮލުގެ ކުރިމަތީގައި ބްލަރއެއްގެ ގޮތުގައި ވިދާލިއެވެ. ކަޓަނާ އެއްލާލަމުން ފިލައިގެން ދިޔަ ޗައިނާ މީހުންނަށް ބަޑިޖަހާލިއެވެ.
  
  "ކޮންތާކަށް އެމީހުން ދަނީ؟"
  
  "ގުދަން 17،" ޑާލް ބުންޏެވެ. "އަދި އެމީހުން ތަބާވާން ޖެހޭނެ."
  
  
  * * *
  
  
  ލޯރެންއަށް ފެނުނީ ފްރާންސްގެ ކޮންޓިންޖެންޓް ހަމަލާ ވެއަރހައުސް 19 ގެ ވާތްފަރާތުން ކަމަށާއި ކިނިމާކާ އާއި ސްމިތު ކުރިން ވެސް އެ ދިމާލުގައި ތިބި އިރު ވަގުތުން އެންގޭޖްވި ކަމަށެވެ. ޔޯގީ ފީފާތަކުގެ ފަހަތުގައި ކޮޅަށް ހުރެ ގާޑުންނަށް ބަޑިޖަހާލިއެވެ. ދެ ނިއުކްލިއާ ވޯހެޑް ހިފައިގެން ދިޔަ ޓްރަކް ކުރިއަށް ދިޔައިރު ލޯރެންއަށް އޭނާގެ ހިތް ތެޅިފޮޅެމުން ދިޔަހެން ހީވިއެވެ.
  
  ބުނި ހުރިހާ ވާހަކައެއް ހަނދާންވުމުން ޓްރަކްގެ ފުރާޅު މައްޗަށް ފުންމާލީ ފުރޮޅުލީ އުޅަނދުތައް ސަޕޯޓެއްގެ ގޮތުގައި ބޭނުންކޮށްގެންނެވެ. ދެން ފުރަތަމަ ސްޓްރެޕް ލުއިކުރަން ފެށިއެވެ. އެމީހުންނަށް ލޯޑު ވަރަށް ނުތަނަވަސްކޮށްލެވޭނަމަ ޓްރަކްތައް ހުއްޓުވަން މަޖުބޫރުވާނެއެވެ. ނިއުކްލިއާ ބޮމުގެ ފަހަތުން މޫނު މައްޗަށް ބަލާލިއިރު، ބޮޑެތި ލޮގުތަކުގެ ތެރެއިން އެއް ލަކުޑިއަށް ފިޔަވަޅު އަޅަމުން ދިޔައިރު، ސްމިތު ފްރާންސްގެ ފިރިހެނުންގެ ތެރެއިން އެކަކާ މުށުތެރެއަށް މާރާމާރީ ހިންގާތަން ފެނުނެވެ.
  
  ކޮންސްޓަބަލް ގުޅިއްޖެއެވެ. "ދެންމެ ޕެރިހުގައި ހުރި އޭޖެންޓެއް ކޮންފަރމް ކޮށްލީ. އާމަންޑް އާޖެންޓޯ ހަނދާން ނެތުނީތަ؟ އޭނާ ވަނީ މިދިޔަ އަހަރުތަކުގެ ތެރޭގައި ތިޔަ ކުދިންނަށް ދެތިން ފަހަރު އެހީތެރިވެދީފައެވެ. އާދެ، އޭނާ ވިދާޅުވަނީ ފްރާންސްގެ ކޮންޓިންޖެންޓް ތިބުމަކީ ހުއްދަ ކަމެއް ނޫން ކަމަށެވެ. ފުރިހަމައަށް. އެތެރޭގައި ކޮންމެވެސް ވަރެއްގެ އަނިޔާވެރި ހަނގުރާމައެއް ހިނގައިދާނެ."
  
  ލޯރެން ނިވާކޮށްލަމުން ބަލަން ހުރީ ސްމިތު ފަހަތަށް ވެއްޓި، އެއް ކަކުލަށް ވެއްޓިގެން ދިޔަތަނެވެ. އޭނާގެ މަތީގައި ހުރި ފްރާންސް މީހާ އޭނާގެ އިސްތަށިގަނޑުގައި ހިފާ މުރަކައިން ސްޓްރިޕް އެއް ފޮޅާލާފައި އެއްފަރާތަކަށް އެއްލާލިއެވެ. ސްމިތު ހަޅޭއްލަވައިގަތެވެ. ނޭފަތަށް ކަކުލެއް ޖެހުމުން އޭނާ ފޮނުވާލީ ސިއްސައިގެންނެވެ. ފްރާންސް ކުއްޖާ މައްޗަށް ފުންމާލިއެވެ. ސްމިތު އަށް އުނދަގޫވިއެވެ. ލޯރެން އޭނާގެ ފަރާތުން ކިނިމާކާއަށް ބަލާލިއިރު، ދެން ބަލާލީ ޔޯރގީ އާއި ނިއުކްލިއާ ވޯހެޑް އާއި ކައިރިވަމުން އަންނަ ސްވިންގް ދޮރުތަކަށެވެ.
  
  އަހަރެން ކުރާނީ ކީއްހެއްޔެވެ؟
  
  ކޮންމެވެސް ލަދުވެތި އަޑުތަކެއް ހަދާށެވެ.
  
  ދުޝްމަނުންގެ ބޮލުގެ މައްޗަށް އުސްކޮށް އޭނާގެ ގްލޮކްގެ މެގަޒިން ހުސްކޮށްލުމުން އެމީހުން ފިނިވެ ޑަކް ވެގެން ދިޔައެވެ.މިކަމުގެ ސަބަބުން ސްމިތު އާއި ކިނިމާކާއަށް އަގުހުރި ސިކުންތުތަކެއް ލިބުނެވެ , އަނެއް މީހެއްގެ މޫނާއި ޕޮއިންޓް ބްލެންކް ރޭންޖުގައި ޝޮޓް ޖަހާފައި.
  
  ބާކީ އޮތީ އެންމެ ފްރާންސް މީހެކެވެ.
  
  ލޯރެން ވެއްޓުނީ ނިއުކްލިއާ ޕްރޮޖެކްޓައިލްގެ ހަށިގަނޑުން ވަޒަން ޖެހުމުންނެވެ. އެކަމުން އޭނައަށް އުނދަގުލެއްވެސް ނުކުރެވުނީ ކިހާ ބިރުވެރިކަމެއް ހެއްޔެވެ؟ ކިހާ ހޭނިފައި ހެއްޔެވެ؟ އެކަމަކު މި ޓީމުގެ ބައެއްގެ ގޮތުގައި ހުރެ، އެމީހުންގެ އަތުގައި އޮތްހާ ހިނދަކު އެ ޓީމުގައި ހުރުމަށް އަޒުމް ކަނޑައެޅި އެވެ. މި އާއިލާ ހޯދި ކަމަށާއި އެ އާއިލާއަށް ތާއީދު ކުރާނެ ކަމަށް ވެސް ބުންޏެވެ.
  
  ބޮޑު ޓްރަކް އަވަސް އަވަހަށް ސްޕީޑް ނަގައި، ބާރު ސްޕީޑެއްގައި ދުއްވައިގަނެ، ސީދާ ރޯލާ ޝަޓަރު ދޮރަށް ވަދެ، އޭގެ ތެރެއަށް ވަދެ، ކުރިމަތީ ކެބް ކުޑަކޮށް ބައުންސްވެ، ސީދާ އޭގެ ތެރެއިން ވެއްޓުނެވެ.
  
  ލޯރެން އަމިއްލައަށް ޓްރަކްގެ ފަހަތަށް އެއްލާލިއެވެ.
  
  
  * * *
  
  
  ސީލްސް އިން ހަރަކާތްތެރިވާ ނިއުކްލިއާ ވޯހެޑެއްގެ ކައިރީގައި ސާސް އާއި ސްޕީއާ އާއި ކުރިމަތިލުމާއެކު ޑްރޭކް މޫނު ކުނިކޮށްލީ މިއަށްވުރެ އޮޅުން ބޮޅުން ބޮޑު ނުވަތަ މަރުވާ އެއްވެސް ހަނގުރާމައެއް ވެދާނެތޯއެވެ. މުވާސަލާތީ މީހާގެ ދެތިން ބަހަކުން އޭނާއަށް އެނގުނީ މިއީ ހަމަ ޔަގީނުންވެސް ކުރެވޭނެ ކަމެއް ކަމަށެވެ.
  
  ހަ ނިއުކްލިއާ ހަތިޔާރު ހިފައިގެން ދިޔަ ތިން ޓްރަކް ވެސް ރޯލާ ޝަޓަރުގެ ދޮރުތަކުން އެއްފަހަރާ ފަޅައިގެން ދިޔަ އެވެ. ފަޅައިގެން ގޮސްފައިވާ ދޮރުތައް އަޑިއަށް ދިޔަ ވަރަކަށް މެޓަލް ޝްރެޕްނެލްތައް ހުރިހާ ތަނަކަށް އުދުހިގެން ދިޔައެވެ. ޓްރަކްތައް ފާއިތުވެގެން ދިޔައެވެ. އެ މީހުން ޓްރަކްތަކަށް ހަމަލާދިނީ، އެތެރެއަށް ފުންމާލައިގެން، ހަމައެކަނި ސްޕީޑް އިތުރުވާނެ ކަމަށް ހީކޮށްގެންނެވެ. މިހާރު ޑްރޭކްއަށް ފެނުނީ ކައިރީގައި ދުވަމުން ދިޔަ ޗައިނާ ސިފައިންގެ ދެމީހުންނެވެ. އޭނާ ޕްލެޓްފޯމްގައި މަޑުކޮށްގެން ހުއްޓާ ފެނުނީ އެލިޝިއާ އާއި މޭ ތަންކޮޅެއް ދުރުގައި، ލަކުޑި ސަޕޯޓްތަކުގެ ތެރެއިން އެއް ސަޕޯޓްގެ ފަހަތުގައި ފޮރުވިފައި ތިބިތަނެވެ. ނިއުކްލިއާ ބޮން ދޫވީ ދުނިޔޭގެ އެންމެ ބޮޑު އެއް ވަޅުގަނޑަށް ޖެހުމުންނެވެ.
  
  ޑްރޭކް ކްރިންޖް ކޮށްލިއެވެ. އެ ބޮޑު، ބަރު ހަތިޔާރު އޭގެ އަރާމުތަކުން ދޫކޮށްލާފައި ތަޅުދަނޑިތައް ފަޅައިގެން ގޮސްފިނަމަ، އެ އެންމެންނަށް ވެސް އުނދަގޫވާނެ އެވެ.
  
  ދުވާލު އަލިކަމުގެ ތެރެއަށް ހިނގައިގަނެގެން ދުއްވައިގަތެވެ. ގަޑިއަކު ވިހި މޭލު، ދެން ތިރީސް މޭލު ދުއްވާފައި ދިޔައިރު، އެ ތިން ޕްލެޓްފޯމް ދިރުމަކަށް ހަޅޭއްލަވައިގަތީ، އެ ތިން ޕްލެޓްފޯމްގެ ޑްރައިވަރުން ގޭސް ޕެޑަލްގައި ފިޔަވަޅު އަޅަމުންނެވެ. ކުރިމަތީގައި ފުޅާ ހުޅުވިފައިވާ މަގެއް، ގާތްގަނޑަކަށް ސީދާ ބޭސް ނިކުމެވޭ ހިސާބާއި، ގާތްގަނޑަކަށް ދެ މޭލު ދުރުގައި އޮތެވެ. މިހާރު އެކަކު އަނެކަކުގެ ކައިރީގައި ހުރުމުން ޑްރޭކްއަށް އޭނާގެ ޓްރަކުން ޑާލްގެ ޓްރަކަށް ބަލާލެވުނުއިރު، ދެން ކިނިމާކާއަށް ބަލާލެވުނެވެ. ބޮޑެތި، ހަރަކާތްތެރިވާ ނިއުކްލިއާ މިސައިލްތަކާއި، އެއްފަރާތަކަށް ޖެހިގެން ހަނގުރާމަކުރާ މީހުންނާއި، މީހުން ފިސްތޯލަ ޖަހައި، ވަޅިއާއި އަތްތިލަ ބޭނުންކުރުމާއި، މީހުން އުކާލުމާއި، ކުއާޓަރެއް ނުދިނުމާއި، މަގު ކައްސާލުމާއި، ތިން ޓްރަކް ވެސް އެނބުރުމެއްގައި ޑައުންޝިފްޓް ކުރާ މަންޒަރު ފެނުމުން އޭނާ ސިއްސައިގެން ދިޔައެވެ އެ ކޯރ. އެއީ ދަހިވެތިކަމާއި އަނިޔާވެރިކަމުގެ ބެޑްލަމްއެއް، ނަރަކައިގެ ކުޑަކުޑަ ނަޒަރެކެވެ.
  
  އެކަމަކު މިހާރު އޭނާގެ ހުރިހާ ސަމާލުކަމެއް ހުރީ މޮހޮރުތަކުގެ މައްޗަށެވެ.
  
  ހަތަރު ވަރުގަދަ، އެމީހުން ފުރަތަމަ ސާސްއަށް ހަމަލާދީ، އެއްވެސް މައްސަލައެއް ނެތި އެކަކު މަރާލިއެވެ. އިނގިރޭސިން އެއްވެ ފަހަތަށް ޖެހުމުން ސީލްސް އަށް ކަވަރު ކުރަން މަޖުބޫރުވި އެވެ. އެ ހަތަރު މީހުން ދުވެފައި ދިޔައީ ޓްރަކްތަކުގެ ފަހަތުން ފުންމާލުމުގެ އުންމީދުގަ އެވެ. ކެމްބްރިޖްގެ އެސްއޭއެސްގެ ކޮމާންޑަރު ނޭވީ ސީލް އާއި އަތުން އަތަށް ކުރިމަތިލާން ޖެހުމުން ދެމީހުންނަށް ވެސް ޖެހުނެވެ. މައި އާއި އެލިޝިއާ އަވަދިނެތި ތިބީ ގާޑުންނާ ކުރިމަތިލާން ޖެހުމާއި މެލީގައި ހުޅުވޭނެ ތަނެއް ހޯދަން މަސައްކަތް ކުރުމުގައެވެ.
  
  ޑްރޭކް ކުރިމަތިލީ ސީލް ޓީމުގެ ލީޑަރާ އެވެ. "ކީއްވެ?" - އޭނާ އަހާލިއެވެ.
  
  "ސުވާލު ނުކުރާތި" އެމީހާ ގިސްލަމުން ޑްރޭކް ކައިރިއަށް ހިނގައިގަތެވެ. އެ ޒަހަމްތައް ހުރީ ސީދާ އަދި ގަބޫލުކުރަން ދަތި ވަރުގެ ބާރެއް ކަމުން އޭނާގެ ޒަހަމްތަކާ ވަރަށް ވައްތަރު ގޮތަކަށެވެ. އޭނާ ބްލޮކްކޮށް، އެ ބްލޮކްތަކުގެ ވޭން އިހުސާސްކޮށް ފަހަތަށް ޖެހިލިއެވެ. އޭނާ ބާރަށް ފައިން ޖަހާލިއެވެ. އަނެއް މީހާގެ އަތުން ވަޅިއެއް ފެނިގެން ދިޔައެވެ. ޑްރޭކް އޭނާގެ އަމިއްލަ ވަޒަނުން ޕެރީކޮށްލަމުން ދެ ހަތިޔާރު ވެސް އެއްފަރާތަކަށް އެއްލާލާފައި ޓްރަކާއި ދުރަށް އުދުހިގެން ދިޔައެވެ.
  
  "ކީއްވެ?" - އޭނާ ތަކުރާރުކޮށްލިއެވެ.
  
  "ކަލޭ ސްކްރޫ ކޮށްލީ. ތިބާއާއި ތިބާގެ ޓީމު."
  
  "ކިހިނެތް?" - އަހަރެން އަހާލީމެވެ. ކޮންމެވެސް ޖާގައެއް ހޯދުމަށްޓަކައި ޑްރޭކް ފަހަތަށް ޖެހިލިއެވެ.
  
  "އަދި ކީއްވެގެންތޯ މި ކުދިކުދި މީހުން އަހަރެމެން މަރާލަން ބޭނުންވާނީ؟" އެމީހާގެ ފަހަތުން ފެންނަމުން އަލީޝާ އަހާލިއެވެ.
  
  އޭނާ ވަގުތުން ވަޒަނެއް ދިނީ ފައްޅީގައި އޭނަގެ ގައިގައި ޖެހިގެންނެވެ. ޑްރޭކް އޭނާގެ ކިޑްނީގައި ފިރުމާލަމުން އޭނާ ވެއްޓޭތަން ބަލަން ހުއްޓެވެ. އެލީޝާ އޭނާގެ މޫނަށް ފައި ހަރަކާތްކޮށްލިއެވެ. އެދެމީހުން އެކުގައި އޭނާ އެއްލާލީ، އެނބުރެމުން، ކަނޑުގެ މައްޗަށެވެ.
  
  ކުރިމަތީގައި މަގު ފުޅާވެގެން ދިޔައެވެ.
  
  މައި ފޮނުވީ ދެ ގާޑުންނެވެ. އަނެއްކާވެސް ސާސް މީހަކު މަރާލިއިރު، މިހާރު އިނގިރޭސިންނާއި އެމެރިކާ މީހުންގެ ބާރު އެއްވަރެވެ. ތިން ޓީމާ ދެކޮޅަށް. ޑްރޭކްއަށް ފެނުނީ ކުރިން ފެނުނު ޗައިނާގެ ދެމީހުން ނިއުކްލިއާ ބޮމުގެ މައްޗަށް ކުޅަނދުރުތަކެއް ފަދައިން އުދުހިގެން ދިޔަތަނެވެ.
  
  "ބަލަ މިކަން!"
  
  މާ ލަސްވެއްޖެއެވެ. އެމީހުން އޭނާގެ މައްޗަށް ވެއްޓުނެވެ.
  
  
  * * *
  
  
  ޑާލްއަށް އެނގުނީ، މުހިންމު ގޮތެއްގައި، އެމީހުން މިސްރާބު ޖަހާފައިވަނީ ރޫމިނިއާއަށެވެ. ރަނގަޅެވެ. އެއީ އެމީހުން އެތަނަށް ދިއުމުގެ ކުރިން މަރުވެދާނެ ބައިގަޑިއިރުގެ ދަތުރެކެވެ.
  
  އޭނާ ޗައިނާ މީހުންނާއި ގާޑުންނާ ހަނގުރާމަކޮށް، އެމީހުން ފަހަތަށް ޖައްސާލިއިރު އެމީހުން ފުންމާލައިގެން ތިބިތަން ފެނުނީ، އިތުރަށް ބޭނުންވެގެންނެވެ. ޗައިނާ މީހުން އޭނާގެ ދިފާއުތައް ބައިޕާސްކޮށް، ބާރަށް ތަޅައި، ކިރިޔާވެސް އޭނާގެ ބިރުވެރި ބްލޭޑްތަކުން ދެފަހަރު ތަޅައިގަތެވެ. އިތުރު ގާޑުން އޭނާ ވަށާލިއެވެ. އެމީހުންގެ އަދަދު މަދުވާންދެން ޓްރަކުން ފައިބައިގެން އުކާލުމަށް ހޭޑަން ރިޒޯޓް ކުރިއެވެ.
  
  ފަހަތުގައި ކެންޒީ މުއާމަލާތް ކުރީ އޭނާގެ އެންމެ ފަހުގެ ދުޝްމަނުންނާއެވެ. މެޝިން ހުސްވެފައި އޮތްއިރު، ކަޓަނާއިން ރަތްކުލައިގެ ތިކިތައް ފައިބަމުން ދިޔައެވެ. އެނބުރި ޕްލެޓްފޯމުން ތިރިއަށް ސްޓޯލް ކޮށްލިއިރު، މިހާރު ލޯ ހަނިކޮށްލަމުން ދިޔައީ ޗައިނާގެ ދެމީހުން އެކުގައި ވަޅި އުފުލާލަމުން އޭނަގެ ދިމާއަށެވެ. އޭނަ ކައުންޓަރ ކޮށްލީ ވަށައިގެން ހިނގާލަ ހިނގާލައެވެ. ހަތިޔާރު ނެގިއެވެ. އެމީހުން ހައިރާންކޮށްލަމުން އެމީހުންގެ މޫނުމައްޗަށް އޭނާ އުކާލިއެވެ. އެ ބަޑި އޭނާގެ އަތުގެ ދަށުން ފާއިތުވެގެން ދިޔައީ ނިއުކްލިއާ ބޮމެއްގެ ތެރެއިން ފުންމާލައިގެންނެވެ. މޫނަށް ބަޑިޖަހާފައި ހުރި ފިރިހެނުންގެ ތެރެއިން އެކަކުގެ ކައިރީގައި އޭނައަށް ފެނުނެވެ.
  
  "ޝިޓް" އެވެ.
  
  ހަމައެކަނި މަގަކީ މައްޗަށް. ބަޑި ހިފައިގެން ހުރި އަތުގައި ފައިން ޖަހައި، އުދުހެން ފޮނުވާލުމަށްފަހު، ސަޕޯޓް މައްޗަށް އަރައިގެން ނިއުކްލިއާ ހަތިޔާރުގެ ކޮތަޅު މައްޗަށް ދިޔައެވެ. މައްޗަށް ދިޔައިރު، އެތަނުގައި މަތީގައި އެއީ ހަމައެކަނި މަޑުމައިތިރި ކަރުވައެއް ނަމަވެސް ބެލެންސް ކުރަން ނުރައްކާތެރި ކަމެއްކަން އެނގުނެވެ. އޭގެ ބަދަލުގައި އޭނާ އިށީނީ އަތުގައި ކަޓަނާއެއް ހިފައިގެން ނިއުކްލިއާ ބޮމެއްގެ މަތީގަ އެވެ.
  
  "އާދޭ ފޮކް ޓޭކް މީ!" - އޭނަ ހަޅޭއްލަވައިގަތެވެ. "ކެރިއްޖެއްޔާ."
  
  އެމީހުން އުދުހިގެން ދިޔައީ އަވަހަށް، ފުރިހަމަ ބެލެންސް ކޮށްގެންނެވެ. ކެންޒީ ވޯހެޑްގެ މަތީގައި ހުއްޓިލައިގެން ހުރީ ކަނޑި ވިއްސައިގެން ގޮސް، އެމީހުން ވަޅިތަކުން އޭނާއަށް ހަމަލާދިނުމުންނެވެ. ސްޓްރައިކް އެންޑް ސްވިންގް. އެކަމަނާ ކައުންޓަރ ކުރި ނަމަވެސް އެމީހުން ލޭ ނެގިއެވެ. އެކަމަނާ ޖެހީ ރޮކެޓްގައެވެ. ގަޑިއަކު ތިރީސް މޭލު ބާރުމިނުގައި ޓްރަކް ތެޅެމުން ދިޔައެވެ. ޗައިނާ މީހުން ވަނީ އެންމެ މަތީ ދަރަޖައަށް އެޑެޕްޓްވެފައެވެ. ކެންޒީގެ ބެލެންސް ގެއްލި، ފުނޑުފުނޑުވެގެން ގޮސް އަނބުރާ ރޮކެޓަށް ވެއްޓުނެވެ.
  
  "އޯހ".
  
  ފްރީޒާއެއް ފަދައިން ފިނި ވައިރޯޅިއެއް އިސްތަށިގަނޑުގެ ތެރެއަށް ވަދެގެން ދިޔައެވެ. ވަޅި ވެއްޓުނީ އޭނަގެ މައްޗަށެވެ. ކަޓަނާ އަނެއް އަތަށް ބަދަލުކޮށްލަމުން އިނގިލިތަކުން އަތްތިލަ ހިފާ ތޫނުކޮށް އެއްފަރާތަކަށް ޖައްސާލިއެވެ. އަތްތިލަ ފަޅައިގެން ގޮސް ވަޅި ބޭރަށް ވެއްޓުނެވެ. އަދި މިގޮތަށް ހަށިގަނޑު ވިއްސައިގެން ގޮސް ފުރަތަމަ ބޮލުން އުދުހިގެން ދިޔަތަން ފެނުނީ ޓްރަކުން ނުކުމެގެންނެވެ. ދެވަނަ މީހާ ކުރިންވެސް ވަނީ ހަމަލާދީފައެވެ. ކެންޒީ ކަޓަނާ އަނބުރާ ކަނާތް އަތަށް ބަދަލުކޮށްލުމަށްފަހު ސީދާ ޕޮއިންޓުގައި ޖެހުމަށް ދޫކޮށްލިއެވެ. އޭނާ އިރުކޮޅަކު އުދުހެމުން ދިޔައިރު ކެންޒީ އޭނާ އެއްފަރާތަކަށް ޖައްސާލިއެވެ.
  
  އެއަށްފަހު ނިއުކްލިއާ ބޮމުގެ މަތީގައި ހުރި ޕަރޗުން ތިރިއަށް ބަލާލިއިރު، އޭނާގެ ކަޓަނާގެ ބްލޭޑް ތިރީގައި ހަނގުރާމަ ކުރަމުން ދިޔަ މީހުންގެ މައްޗަށް ލޭ ތިކިތައް ފައިބަމުން ދިޔައެވެ.
  
  "ދެ ޗައިނާ މީހުން މަރުވީ. ތިން މީހުން ބާކީ އޮތީ."
  
  އެލިޝިއާ އޭނާގެ ކާމިޔާބު ޓްރަކުން އޭނާއަށް ބަލާލީ ވާހެޑްގެ މަތީގައި ހަނގުރާމަ ބަލަން ހުރެއެވެ. "އެއީ ވަރަށް ޑޭމް ކޫލް ކަމެއްހެން ހީވި،" ޝިފާ ބުންޏެވެ. "އަހަރެން ވަރަށް ގަބޫލުކުރަން އަހަރެންގެ އިރެކްޝަން ޖެހިއްޖެ ކަމަށް."
  
  ދާލް އޭނާގެ އަމިއްލަ ޓްރަކުން އޭނައަށް ބަލާލިއެވެ. "އަހަރެންވެސް".
  
  އެކަމަކު ދެން ވާހެޑް ހަރަކާތްތެރިވާން ފެށިއެވެ.
  
  
  ސާޅީސް އެކެއް ބާބު
  
  
  ޑާލްއަށް ވަގުތުން އެ ބަދަލު ފާހަގަވެ، ވައިގެ ތެރޭގައި ފަޅައިގެން ދިޔަ ދެ ސްޓްރެޕް ފެނި، ދެން ތިން ވަނަ ސްޓްރެޕް ދުނިޔޭގެ އެންމެ މޮޔަ ރަބަރު ބެންޑެއް ފަދައިން ވަކިވެގެން ދިޔައީ ނިއުކްލިއާ ޗާޖާއި ޕްލެޓްފޯމްގެ ތިރީގައި ރުޅިވެރިކަމާއެކު ތަޅަމުންނެވެ. ފުރަތަމަ ވަރުގަދަ ލުންގް އާއި އެކު ގާޑުގެ ބަނޑުގައި ޖެހި، އަތް އަކިމްބޯ، ސީދާ ޓްރަކްގެ އެއްފަރާތުން އުދުހިގެން ގޮސް ކައިރީގައި ދުއްވާ މީހާގެ ފަހަތު ޓައިރުތަކުގައި ޕޮއިންޓް ބްލެންކް ކޮށްލިއެވެ. ނަތީޖާ ފެނުމުން ޑާލް މޫނު ކުނިކޮށްލިއެވެ.
  
  ނިއުކްލިއާ ބޮން އަނެއްކާވެސް ހަރަކާތްތެރިވިއެވެ. ކެންޒީ މައްޗަށް އުނދަގޫވަމުން ދިޔައިރު ޑާލްއަށް އިހުސާސް ކުރެވުނީ އޭނާގެ މައްޗަށް ރަތްކުލައިގެ އުދަރެހެއް ފައިބައިގެން ދިޔަހެން ކަމަށާއި ހޭޑަން ސީދާ އޭނާގެ ހިޔަނި ދަށުގައި އުޅެނިކޮށް ދެން އަންނަނީ ކޮންކަމެއް ކަމެއް ނޭނގިގެންނެވެ. އޭނާ ހަޅޭއްލަވައިގަނެ ހަޅޭއްލަވައިގަތް ނަމަވެސް އެއްވެސް ނަތީޖާއެއް ނުފެނުނެވެ. ޓައިރުތަކުގެ ހަޅޭކުގެ އަޑު، ހަޅޭއްލަވައިގަތުމާއި، ހަނގުރާމަ ކުރުމަށް ބޭނުންވާ ކޮންސެންޓްރޭޝަން؛ މިހުރިހާ ކަމަކުން އެމީހުންގެ އަޑުއެހުމަށް ހުރަސްއެޅިއެވެ. އޭނާ ފުންމާލީ ކޮމިއުނިކޭޓަރު ކައިރިއަށެވެ.
  
  "ދިޔުން." ނިއުކްލިއަރ ބޮން ގޮވަން އުޅެނީ!"
  
  ކެންޒީ ތިރިއަށް ބަލަހައްޓައިގެން ހުއްޓެވެ. "ކޮންތާކަށް ދާންވީ؟" ޓެކް އޮފް އޭ ބުނަންތަ؟"
  
  "ނޫންއޯ!"
  
  އޭނާގެ ޓެދަރ ނިމުމުން ސްވިޑެންގެ މީހާ މޮޔައެއް ފަދައިން ދުވެފައި ގޮސް ހޭޑަން އާއި ކައިރިއަށް ގޮސް ޕްރޮޖެކްޓައިލްގެ ގަބޫލުނުކުރެވޭފަދަ މާސްގައި ކޮނޑު ފިއްތާލިއެވެ. "ނިއުކްލިއަރ ބޮމެއް ވެއްޓެނީ!"
  
  ހައިޑަން އަވަސް އަވަހަށް ރޯލް ކޮށްލިއިރު ގާޑުވެސް ރޯލް ކޮށްލިއެވެ. ވޯހެޑް އިތުރު އިންޗިއެއްހާ ދުއްވައިގަތެވެ. ޑާލް އޭނާ އުފުލާލީ އޭނާ މިހާތަނަށް ހޯދި ކޮންމެ އައުންސެއްގެ ބާރުން، ކޮންމެ މަސްގަނޑަކުން ހަޅޭއްލަވަމުންނެވެ.
  
  އޭނާގެ ކައިރީގައި ބާރު ޓަކި ޖަހާ އަޑު އިވުނެވެ.
  
  ޝިޓް.
  
  އެކަމަކު އެއީ އަދިވެސް ކަޓަނާ ހިފައިގެން ހުރި ކެންޒީ އާއި މޫނުމަތީގައި މަލާމާތުގެ ހިނިތުންވުމެކެވެ. "ޑޭމް އިޓް، ޔޫ އާ ޖަސްޓް ކްރޭޒީ ފަކިންގް ހީރޯ. ހަމަ ސިކުންތުކޮޅަކަށްވެސް މިކަން ހިފަހައްޓާލެވޭނެ ކަމަށް ހީކުރަންތަ؟"
  
  "އަމް، ނޫން. އަސްލު ނޫން."
  
  "ދެން ބަދަލުކުރޭ."
  
  މޮޔަ ސްވިޑެންގެ މީހާ ފީނައިގަތީ ޞަރީޙަކޮށެވެ.
  
  
  * * *
  
  
  ޑްރޭކް އާއި އެލިޝިއާ އަށް ސިކުންތެއް ނަގައިގެން އެ މަންޒަރުގައި ބައިވެރިވެވުނެވެ.
  
  "ދަލް ކީއްކުރަނީ؟" އަލީޝާ އަހާލިއެވެ. "އޭނާ ބައްދާލަނީ ލަދުވެތި ނިއުކްލިއާ ބޮމެއްތަ؟"
  
  "ޑޯންޓް ބީ އަ ފޫލް" ބޯ ހޫރާލަމުން ޑްރޭކް ސްނެޕް ކޮށްލިއެވެ. "ސާފުކޮށް އޭނަ ބޮސްދެނީ."
  
  އެއަށްފަހު ޑްރޭކް ވަނީ ސާސް ކުދިންނަށް އެހީތެރިވުމަށް އެއްފަރާތަކަށް ފުންމާލައި، އެ ޒުވާނާގެ އަތުން ސީލް ފޭރިގަނެ، ނިއުކްލިއާ ބޮމުގެ ދަށަށް އެއްލާލާފައެވެ. އެމީހާގެ މުޅި ހަށިގަނޑު ތެޅިގަތެވެ. އެމީހުން ތަޅާފޮޅުން ބަދަލުކޮށް، ދެން ސީލް އޮތީ ހޭނެތިފައި، މޫނު ތިރިކޮށްލައިގެން ނަމަވެސް ދިރިހުރެއެވެ. ޑްރޭކް ގަސްތުކުރީ އެކަން އެގޮތަށް ދޫކޮށްލުމަށެވެ.
  
  އަނެއްކާވެސް ސީލް މަރުވިއިރު، އޭގެ ފަހުން ސާސް ސިފައިންގެ މީހަކު މަރުވިއިރު، ދެމީހުންނަށް ވެސް ވަނީ ކައިރިން ވަޅިން ހަމަލާދީފައެވެ. ކެމްބްރިޖް އާއި އެ ޒުވާނާއަކީ ބާކީ އޮތް ހުރިހާ އެއްޗެކެވެ. އެމީހުން ޑްރޭކްއާ ގުޅިގެން ފައިނަލް ސީލްއާ ކުރިމަތިލި އެވެ. ހަމަ އެވަގުތު އެލީޝާ އާއި މޭ ވެސް އެމީހުންނާ ގުޅިއްޖެއެވެ. ކުނި މަގުގައި ޓްރަކް ގުގުމާލަމުން އެއްފަހަރު އަވަށްޓެރިޔާގެ ގައިގައި ޖެހި ދުއްވައިގަތެވެ. މި ޖެހުމުގެ ސަބަބުން ޑާލްގެ ނިއުކްލިއާ ބޮން އޭގެ ބޮޑު ސަޕޯޓްތަކުގައި ރައްކާތެރިކޮށްގެން ސްޓޭބަލް ކުރުމުގެ ފުރުސަތު ލިބުނެވެ. ތިން ކާރު ވެސް، އެއް ކާރެއްގެ ގޮތުގައި، އެގްޒިޓް ގޭޓް ފަޅާލައި، ދުއްވަމުން ދިޔައީ، ރޫމިނިއާއާ ދިމާއަށެވެ. ދަގަނޑާއި ކޮންކްރީޓް އެއްކޮށް ހަލާކުވެ، ކުރިއަށް ފަހަތަށް ފަޅައިގެން ގޮސްފައިވެ އެވެ. މިވަގުތު ހެލިކޮޕްޓަރުތައް އުދުހިގެން ގޮސް ޓްރަކްތަކާ އެއްފަރާތުގައި އުދުހެމުން ދިޔައިރު، ބޮޑެތި އާޓިލަރީތައް ހިފައިގެން ތިބި މީހުން ދޮރުތަކުން ބޭރަށް ލެނގިލައިގެން ޑްރައިވަރުންނަށް ފޯކަސް ކުރަމުން ދިޔައެވެ.
  
  ޑްރޭކް ވަނީ ސީލް އަށް ދިން ހަމަލާ ހުއްޓުވާފައެވެ. "މަޑުކޮށްލާ. ތިޔައީ ސްޕެޝަލް ފޯސަސް ސިފައިންގެ މީހެއް. އެމެރިކާގެ އަންހެނުންނެވެ. ކީއްވެ އަހަރެމެން މަރާލަން މަސައްކަތް ކުރާނީ؟"
  
  ހަގީގަތުގައި އޭނާ ދުވަހަކުވެސް ޖަވާބެއް ލިބޭނެ ކަމަށް އުންމީދު ނުކުރި ނަމަވެސް އެމީހާ ޖަވާބު ދިނީ ހަމަލާދީގެންނެވެ. އޭނާ ކެމްބްރިޖް ނަގައިގެން އޭގެ ފަހުން ނިންމާލީ ޑްރޭކް އެވެ. އެ ޒުވާނާ ސާސް މީހާ އޭނާގެ އެއްފަރާތަށް ވެއްޓުނެވެ. ސީލް އަކީ އަނިޔާވެރި އަދި ރަހުމުކުޑަ ތަނަކަށް ވާއިރު، ފުނޑުފުނޑުކޮށްލާ ވަޒަނަކަށް ފަހު ވަޅިއެއް ދިނެވެ. އެކަމަކު ދެން މާއީ އޭނާއާ ކުރިމަތިލާން އެނބުރިލިއެވެ.
  
  އަށް ސިކުންތު ފާއިތުވެގެން ގޮސް މާރާމާރީ ނިމިއްޖެއެވެ. އަނެއްކާވެސް އެމީހުން އޭނާ ދިރިހުއްޓާ ދޫކޮށްލީ، އުފުރާއެއްގައި ގިސްލަމުން، ހަތިޔާރު ނައްތާލާފައެވެ.
  
  ޑްރޭކް އެނބުރިލީ ކެމްބްރިޖް އަށެވެ. "އަޅުގަނޑަކަށް ހާމައެއް ނުކުރެވޭ ތިޔަބޭފުޅުންގެ އެހީތެރިކަމުގެ އަގުވަޒަންކުރާ މިންވަރު މޭޖަރ. ތިޔަ ރައްޔިތުން ގެއްލުނީމަ ވަރަށް ދެރަވޭ. އެކަމަކު ޕްލީޒް، ބޭނުންނަމަ މި މީހުން ދިރިތިއްބާ ދޫކޮށްލާ، އެމީހުން ތިބީ ހަމައެކަނި އަމުރުތަކަށް ތަބާވެގެން."
  
  ދިރިތިބި ދެ މޮހޮރު މޫނު މައްޗަށް ބަލާލީ ހައިރާންވެ ފަހަރެއްގައި ޙައިރާންވެފައެވެ.
  
  ކެމްބްރިޖް ބޯޖަހާލިއެވެ. "އަހަންނަށް ވިސްނޭ އަދި އެއްބަސްވޭ ކަލޭ ޑްރޭކް. ދުވަސް ނިމުމުން އަހަރެމެން އެންމެންނަކީ ޕޮއިންސް."
  
  ޑްރޭކް މޫނު ކުނިކޮށްލިއެވެ. "އާނ ދެން ނޫން. އެމެރިކާ ސަރުކާރުން ހަމަ އަޅުގަނޑުމެން މަރާލަން އުޅުނީ. އަހަންނަކަށް ނުފެނޭ މިކަމުން އަރައިގަނެވޭނެ އެއްވެސް މަގެއް."
  
  ކެމްބްރިޖް ކޮނޑު އަރުވާލިއެވެ. "ސްޓްރައިކް ބެކް."
  
  ޑްރޭކް ހިނިތުންވެލިއެވެ. "އަހަރެންގެ ހިތަށް ފަހު ފިރިހެނެއް. މެޖަރ ކެމްބްރިޖް އާއި ބައްދަލުވެވުނީމަ ވަރަށް އުފާވި."
  
  "އަދި ކަލޭ، މެޓް ޑްރޭކް."
  
  އޭނާ މާއީ އާއި އަލީޝާއަށް ބޯޖަހާލުމަށްފަހު ފަރުވާތެރިކަމާއެކު ޓްރަކްގެ ފަހަތާއި ދިމާއަށް ހިނގައިގަތެވެ. ޑްރޭކް އޭނާ ދިޔަތަން ބަލަން ހުއްޓެވެ، ހަމަ އެވަގުތު ވޯހެޑްގެ ސްޓެބިލިޓީ ޗެކް ކުރަމުން ދިޔައެވެ. ހުރިހާ ކަމެއްވެސް ފެންނަނީ ރަނގަޅަށެވެ.
  
  "އެނގޭތަ އެމީހުން އެނބުރި އައިސް ކަނޑި ނަގަން އުޅޭކަން؟" އެލިޝިއާ އޭނާއަށް ބާރުއެޅިއެވެ.
  
  "އާނ، އެކަމަކު އެނގޭތަ ކީކޭ؟ އަހަރެން ފޮއްޓެއް ނުދެމެވެ. މާސްގެ ކަނޑިއަކީ އަހަރެމެންނަށް ދިމާވާ އެންމެ ކުޑަ މައްސަލަ." އޭނާ ކަނެކްޝަން ޖައްސާލިއެވެ. "ހައިޑެން؟ ކިހާ ދުރަށް ހެއްޔެވެ؟ ކިހިނެއްތަ ތި އުޅެނީ؟"
  
  "އޯކޭ" ހައިޑަން ޖަވާބު ދިނެވެ. "ޗައިނީސްގެ އެންމެ ފަހު މީހާ ދެންމެ ފުންމާލީ. އަހަރެން މިދަނީ ކަނޑިއަށްޓަކައެވެ."
  
  ކެންޒީ ހީނލިއެވެ. "ނޫން، އެމީހުންނަށް އަހަރެން އަމަލުން ފެނުނީ."
  
  "އަހަރެމެން އެންމެން ނޫންތަ؟" ޑްރޭކް ހިނިތުންވެލިއެވެ. "މި މަންޒަރު ކުޑައިރުކޮޅަކަށް ހަނދާން ނައްތާނުލާނަން."
  
  އެލިޝާ އޭނާގެ ކޮނޑުގައި ސްކުއަރކޮށް ތަޅައިގަތެވެ. "ޗިލް އައުޓް ސޮލްޖަރ. ދެން ބޭނުން ފަހަރު އަހަރެންގެ ފައިތިލަ ދޭތެރޭގައި ނިއުކްލިއަރ ބޮމެއް ލާން."
  
  "ނޫން، ހާސްނުވޭ" ޑްރޭކް ފަހަތަށް އެނބުރިލަމުން ބުނެލިއެވެ. "ފަހުން ކަލެއަށް ކޮށްދޭނަން."
  
  
  * * *
  
  
  ހެލިކޮޕްޓަރުތަކުން ޖެއްސުންކޮށް، ބިރުދައްކައި، ޑްރައިވަރުންނަށް ވެހިކަލްތައް މަޑުޖައްސާލުމަށް ވިސްނައިދިނެވެ. ހަމަގައިމުވެސް ފުރަތަމަ އެކަން ކާމިޔާބު ނުވި ނަމަވެސް އެއް ވިންޑްޝީލްޑުގެ ތެރެއިން މީހަކު ހައި ކެލިބަރުގެ ވަޒަނެއް ވައްދާލުމަށްފަހު، އަތް ނުލެވޭ ކަމަށް ހީކުރި މީހުންނަށް ކުއްލިއަކަށް ޝައްކު އުފެދެން ފެށިއެވެ. އޭގެ ތިން މިނެޓް ފަހުން ޓްރަކްތަކުގެ ދުވެލި މަޑުވެ، ކުޑަދޮރުން އަތް ބޭރަށް ނިކުމެ، ހުރިހާ ޓްރެފިކެއް ހުއްޓުނެވެ.
  
  މެދުނުކެނޑި ކޮއްޕާލުމާއި ކުރިއަށް ދިއުމަށް ހޭނިފައިވާ ޑްރޭކްގެ ބެލެންސް އަލުން ލިބުނެވެ. އޭނާ ބިންމައްޗަށް ފުންމާލީ، މުވާސަލާތީ ނިޒާމުގައި ކުއްލިއަކަށް ދިރުމެއް އައިސްފައިވާކަން ވިސްނި، މިހާރު އޭނާގެ ޕައިލެޓުން ވަރަށް ގާތުން މޮނިޓަރ ކުރަމުން ދިޔައެވެ.
  
  ކޮމިއުނިކޭޓަރުގެ ފަރާތުން އެއްވެސް އަޑެއް ނީވެއެވެ. ވޮޝިންޓަން، މިފަހަރު އޮތީ ހިމޭނުންނެވެ.
  
  އެ ޓީމު އެއްވެފައިވަނީ އެމީހުންގެ ހެޑްފޯނު ހަލާކުކޮށްލުމަށްފަހުގައެވެ. އެމީހުން ތިން މިސައިލް ބޯޓަށް ބަލާލެވޭ ޗަސްބިމެއްގެ މަތީގައި އިށީނދެގެން ތިބީ ދުނިޔެއާއި އޭގެ މާ ނުބައި ކެރެކްޓަރުން ދެން އެމީހުންނަށް އުކާލާނީ ކޮން އެއްޗެއްތޯއެވެ.
  
  ޑްރޭކް ޕައިލެޓަށް ބަލާލިއެވެ. "އަހަރެމެން ރޫމިނިއާއަށް ފްލައިޓުން ގެންގޮސްދެވިދާނެތަ؟"
  
  މި މީހާގެ ދެލޯ ދުވަހަކުވެސް ފަޅައިގެން ނުދެއެވެ. "ހަމަ ޔަގީނުންވެސް" އޭނާ ބުންޏެވެ. "އަހަންނަކަށް ނުވިސްނޭ ކީއްވެކަމެއް. ކޮންމެ ހާލަތެއްގައި ވެސް ނިއުކްލިއާ ހަތިޔާރު އެތަނަށް ފޮނުވަނީ އެ މަރުކަޒުގައި ރައްކާކުރުމަށެވެ. އަޅުގަނޑުމެންނަށް ފައިދާއެއް ލިބޭނެ."
  
  އެދެމީހުން އެކުގައި އެހެން ހަނގުރާމަ މައިދާނެއް ދޫކޮށްލިއެވެ.
  
  އެކުގައި ދެމީހުން ތިބީ ވަރުގަދަ ގޮތަކަށެވެ.
  
  
  * * *
  
  
  އޭގެ ދެތިން ގަޑިއިރު ފަހުން އެ ޓީމު ރޫމިނިއާގެ ސޭފް ހައުސް ދޫކޮށް ޓްރާންސިލްވޭނިއާއަށް ދިޔަ ބަހަކަށް އަރައި، ކައުންޓް ޑްރެކިއުލާގެ ދިރިއުޅުން ކަމަށް ބެލެވޭ ބްރާން ކަސްޓަލް ކައިރިން ފޭބި އެވެ. މިތަނުގައި އުސް ގަސްތަކާއި އުސް ފަރުބަދަތަކުގެ ތެރެއިން އަނދިރި، ހަމަހިމޭން ގެސްޓް ހައުސްއެއް ހޯދައިގެން އެތަނުގައި ވަޒަންވެރިވިއެވެ. ލައިޓްތައް ހުރީ ފަނޑުވެފައެވެ. އެ ޓީމު މިހާރު ތިބީ ތިޖޫރީން ނަގާފައިވާ މަދަނީ ހެދުންތަކެއް ލައިގެން، އަދި ގެންގުޅެވޭ ހަތިޔާރާއި ވަޒަންތަކުގެ އިތުރުން ޔޯރގީ ގެންދިޔަ ތިޖޫރީން ރަނގަޅު ރައްކާކޮށްފައިވާ ފައިސާއެކެވެ. އެމީހުންގެ އަތުގައި ޕާސްޕޯޓެއް، ލިޔެކިޔުމެއް، އައިޑެންޓިފިކޭޝަން ކާޑެއް ނެތެވެ.
  
  އެއްކޮޓަރިއަކަށް އެއްވެ ތިއްބެވެ. ދިހަ މީހުން، ގުޅުމެއް ނެތް. އިތުބާރު ކުރެވޭނީ ކޮންބަޔަކަށް ކަމެއް ނޭނގިގެން އެމެރިކާ ސަރުކާރުން ފިލައިގެން އުޅެނީ ދިހަ މީހެކެވެ. އެނބުރޭނެ ސާފު ތަނެއް ނެތެވެ. އިތުރަށް SPEAR އަދި އިތުރު ސިއްރު ބޭސްއެއް ނެތެވެ. ޕެންޓަގަންގައި އޮފީހެއް، ވޮޝިންޓަންގައި ގެއެއް ނެތެވެ. އެމީހުންނަށް ލިބުނު ވައްތަރުގެ އާއިލާތައް ހުއްދަ ކުރެވުނު މިންވަރަށް ވުރެ މާ ބޮޑެވެ. އެމީހުންނަށް ބޭނުންކުރެވިދާނެ ކޮންޓެކްޓްތައް ކޮމްޕްރޮމައިޒް ވެދާނެއެވެ.
  
  މުޅި ދުނިޔެ ބަދަލުވެފައިވަނީ ކޮންމެވެސް ނޭނގޭ، ވިސްނޭނެ ފަދަ ތަރުތީބެއްގެ ސަބަބުންނެވެ.
  
  "ދެން ކޮންކަމެއް؟" ސްމިތު ފުރަތަމަ މައްސަލަ އުފުލާލީ ފަނޑު އަލިކަމެއް ހުރި ކޮޓަރީގައި އޭނާގެ އަޑު ދަށްކޮށެވެ.
  
  "ފުރަތަމަ އަހަރެމެން މިޝަން ފުރިހަމަ ކުރަން،" ހޭޑަން ބުންޏެވެ. "އެންމެ ފަހުގެ ޙުކުމްގެ ތަރުތީބުން މަސައްކަތް ކުރީ ބިރުވެރި ހަތަރު ހަތިޔާރު ފޮރުވައިގެން ދުނިޔެ ނައްތާލުމަށެވެ. ހަނގުރާމަ، ބޮޑު ހަތިޔާރެއްގެ ގޮތުގައި ހުރި ހަނީބަލްގެ ސަބަބުންނެވެ. އަޅުގަނޑުމެން ނައްތާލި މުހިއްމު ކޯޑެއް ކަމަށްވާ ޖެންގިސް ޚާންގެ އެހީގައި ފަތަޙަކުރުން. ބަނޑުހައިހޫނުކަން، ޖެރޮނިމޯ މެދުވެރިކޮށް، އެއީ ބަޔޮލޮޖިކަލް ހަތިޔާރެކެވެ. އަދި އެންމެ ފަހުން މަރު، ހަ ނިއުކްލިއަރ ވޯހެޑް ހުރި އަޓިލާ މެދުވެރިކޮށެވެ. މި ހަތިޔާރުތައް އެއްކޮށްލުމުން އަޅުގަނޑުމެންނަށް އެނގޭ ގޮތުގައި އަޅުގަނޑުމެންގެ މުޖުތަމަޢު ހަލާކުވެ ހަލަބޮލިކަމަށް ކުޑަވެގެންދާނެއެވެ. އަޅުގަނޑަށް ހީވަނީ އަޅުގަނޑުމެންނަށް އިތުބާރާއެކު ބުނަން ޖެހޭނީ އަޅުގަނޑުމެންނަށް އެ ނުރައްކާ ނިއުޓްރަލައިޒް ކުރެވިއްޖެ ކަމަށް."
  
  "އެކަނި ލުއި ކޮޅަކީ ސްވޯޑް އޮފް މާސް އާއި އެކު،" ލޯރެން ބުންޏެވެ. "މިހާރު ޗައިނާގެ ނުވަތަ އިނގިރޭސިންގެ އަތުގައި."
  
  "އަހަރެން ވަރަށް އުންމީދު ކުރަން އެއީ އަހަރެމެން ކަމަށް،" ޑްރޭކް ބުންޏެވެ. "އެސްއޭއެސް އިން އަހަރެމެން އެތަނުގައި ސަލާމަތްކޮށް، ބައެއް ރަނގަޅު މީހުން ގެއްލިގެން ދިޔައީ. އަޅުގަނޑު އުންމީދު ކުރަން ކެމްބްރިޖް އަށް ފާޑުކިޔާކަށް ނުޖެހޭނެ ކަމަށް."
  
  "ކުރިއަށް ދަނީ..." ދާހްލް ބުނެލިއެވެ. "އަހަރެމެންނަށްވެސް މިކަން އެކަނި ނުކުރެވޭނެ. ފުރަތަމަ ކަމަކަށް މިހާރު އަޅުގަނޑުމެން ކުރާނީ ކޮން ނަރަކައެއް ހެއްޔެވެ؟ އަދި ދެވަނަ ކަމަކަށް އަހަރެމެންނަށް މިކަން ކުރުމަށް އެހީތެރިވެދިނުމަށް އިތުބާރު ކުރެވޭނީ ކާކަށް ހެއްޔެވެ؟"
  
  "އާދެ، ފުރަތަމަ އަޅުގަނޑުމެންނަށް އެނގޭނީ އެމެރިކާ މީހުން އަހަރެމެންނާ ދިމާއަށް އެނބުރި އައީ ކޮން ސަބަބަކާ ހުރެ ކަމެއް،" ހޭޑަން ބުންޏެވެ. "އަޅުގަނޑަށް ލަފާކުރެވޭ ގޮތުގައި ޕެރޫގައި ހިނގި އޮޕަރޭޝަނާއި... އެހެނިހެން ކަންތައްތައް... އެކަން ހިނގި ކަމަށް. އެއީ ހަމައެކަނި ބާރުގަދަ މަދު ބަޔަކު އަޅުގަނޑުމެންނާ ދެކޮޅަށް ހެއްޔެވެ؟ އެހެން މީހުންނަށް ނުފޫޒު ފޯރުވާ ސްޕްލިންޓަރ ގްރޫޕެއް ހެއްޔެވެ؟ އަހަރެންނަށް ސިކުންތުކޮޅަކަށް ވެސް ގަބޫލެއް ނުކުރެވޭ ކޯބަން މިކަން ސަންސެންޝަން ދިން ކަމަކަށް."
  
  "ރައީސް އާއި ސިއްރު ޗެޓެއް ހަދަންވީއޭ ބުނަނީތަ؟" ޑްރޭކް އަހާލިއެވެ.
  
  ހައިޑަން ކޮނޑު އަރުވާލިއެވެ. "ކީއްވެ ނުވާންވީ?"
  
  "އަދި އެއީ ސްޕްލިންޓަރ ގްރޫޕެއް ނަމަ،" ޑާލް ބުންޏެވެ. "އަހަރެމެން އެމީހުން ހަލާކުކުރަމެވެ."
  
  "ދިރިހުރި" މާއީ ބުންޏެވެ. "މިކަމުން ސަލާމަތްވުމަށް އޮތް ހަމައެކަނި ގޮތަކީ އަހަރެމެންގެ ދުޝްމަނުން ދިރިތިބި ހިފެހެއްޓުން."
  
  އެކި މަޤާމުތަކުގައި ބޮޑު ކޮޓަރިއެއްގައި އިށީނދެގެން ތިބިއިރު، ފަރުދާތައް ވަރުގަދައަށް ކުރަހާފައި، ވަދެ ނުކުމެވޭ ރޭގަނޑުން ރައްކާތެރިކޮށްދެމުން ދިޔައެވެ. ރޫމިނިއާގެ ފުންމިނުގައި އެމީހުން ވާހަކަ ދެއްކިއެވެ. ރޭވިފައި. އެމީހުންގެ އަތުގައި ވަސީލަތްތައް ހުރިކަން ވަރަށް އަވަހަށް ސާފުވި ނަމަވެސް އެ ވަސީލަތްތައް ހުރީ ވަރަށް މަދު ވަސީލަތްތަކެކެވެ. ޑްރޭކްއަށް އެމީހުން އެއް އަތުން ގުނާލެވޭނެއެވެ.
  
  "ކޮންތާކަށް ދާންވީ؟" އަދިވެސް އޭނާގެ ކަޓަނާ ހިފަހައްޓައިގެން ހުރެ ކެންޒީ އަހާލީ ފަނޑު އަލިކަމުގައި ބްލޭޑް ބާސްކް ކޮށްލަން ދޫކޮށްލަމުންނެވެ.
  
  "ކުރިއަށް ދާންވީ" ޑްރޭކް ބުންޏެވެ. "އަޅުގަނޑުމެން އަބަދުވެސް މިދަނީ ކުރިއަށް."
  
  "އަހަރެމެން ދުވަހަކުވެސް ހުއްޓާލައިފިނަމަ،" ޑާލް ބުންޏެވެ. "އަހަރެމެން މި މަރުވަނީ."
  
  އެލިޝިއާ ޑްރޭކްގެ އަތުގައި ހިފާލިއެވެ. "އަދި އަހަރެން ހީކުރީ އަހަރެންގެ ފިލައިގެން އުޅުނު ދުވަސްތައް ނިމިއްޖެ ކަމަށް."
  
  "މިއީ ތަފާތު ކަމެއް" އެހެން ބުނެލުމަށްފަހު އޭނާ ފުންނޭވާއެއް ދޫކޮށްލިއެވެ. "ހަމަ ޔަގީނުންވެސް އެކަން އެނގޭ. މަޢާފަށް އެދެން."
  
  "ހުރިހާ ކަމެއް ރަނގަޅު." ސިއްރު ނަމަވެސް ކިއުޓް. އެންމެ ފަހުން އަހަންނަށް ވިސްނުނީ މިއީ އަހަރެންގެ ވައްތަރުކަން."
  
  "މީގެ މާނައަކީ އަހަރެމެން ފިލައިގެން އުޅެނީތަ؟" ކެންޒީ އަހާލިއެވެ. "އެހެން ކަމުން އަހަރެން ވަރަށް ބޭނުންވީ އެ ހުރިހާ ކަމަކާ ދުރަށް ދާން."
  
  "އަހަރެމެން އެކަމާ މުއާމަލާތް ކުރާނަން". ދާލް އޭނައާއި ކައިރިއަށް ލެނގިލިއެވެ. "އަހަރެން ވައުދުވަން." އަހަރެންގެ ދަރިންވެސް އެބަތިބި، ހަނދާން ނައްތާނުލާށެވެ. އެމީހުންނަށްޓަކައި އަހަރެން ކޮންމެ ކަމެއްގެ މައްޗަށް ކުރިހޯދާނަމެވެ."
  
  "އަނބިމީހާގެ ވާހަކައެއް ނުދައްކަނީ."
  
  ޑާލް ބަލަހައްޓައިގެން ހުރެފައި ދެން އަނބުރާ ގޮނޑީގައި އިށީނީ ވިސްނަމުންނެވެ. ޑްރޭކްއަށް ފެނުނީ ކެންސީ ބޮޑު ސްވިޑެން އާއި ތަންކޮޅެއް ކައިރިއަށް ޖެހިލިތަނެވެ. އެކަން ސިކުނޑިން ބޭރުކޮށްލަމުން ކޮޓަރި ވަށައިގެން ބަލާލިއެވެ.
  
  "މާދަމާ އަކީ އެހެން ދުވަހެއް،" އޭނާ ވިދާޅުވި އެވެ. "ފުރަތަމަ ކޮންތާކަށް ދާން ބޭނުންވަނީ؟"
  
  
  ނިމުން
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  ޑޭވިޑް ލީޑްބީޓަރ އެވެ
  އާމަގޭޑޯންގެ އައްސޭރީގައެވެ
  
  
  ފުރަތަމަ ބާބު
  
  
  ޖޫލިއަން މާޝް އަކީ އަބަދުވެސް ތަފާތު ކުލަތަކެއް ހުންނަ މީހެކެވެ. އެއްފަރާތުގައި ކަޅުކުލަ، އަނެއްފަރާތަކީ އަޅިކުލަ... އެޑް އިންފިނިޓަމް. އާދަޔާ ހިލާފަށް އޭނާ ދުވަހަކުވެސް ޝައުގުވެރިކަމެއް ނުދައްކާ، އެހެން މީހުންނަށް ވުރެ ތަންކޮޅެއް ތަފާތުކޮށް ތަރައްގީވީ ކީއްވެގެން ކަމެއް، ހަމައެކަނި އެކަން ގަބޫލުކޮށް، އެކަމާ އެކު އުޅެން ދަސްކޮށް، އެކަން އުފާކުރިއެވެ. ހުރިހާ މާނައެއްގައިވެސް މިކަމުގެ ސަބަބުން އޭނާއަކީ ޝައުޤުވެރިކަން ހުރި އެއްޗަކަށް ވެގެން ދިޔައެވެ؛ އެއީ އެކްސްޕްރެސިވް ލޮލާއި ލޮނުމިރުސް އިސްތަށިގަނޑުގެ ފަހަތުގައި ފޮރުވިފައިވާ މެޝިންތަކުން ސަމާލުކަން ދުރުކޮށްލި ކަމެކެވެ. މާރޗް މާރޗް އަބަދުވެސް ދިޔައީ ފާހަގަކޮށްލެވޭ ގޮތަށް - އެއްގޮތަކަށް ނުވަތަ އަނެއްގޮތަކަށް.
  
  އެތެރެއިން އޭނާއަކީ އަނެއްކާވެސް ތަފާތު މީހެކެވެ. އެތެރޭގެ ފޯކަސް އޭނާގެ ސަމާލުކަން އެއް ކޯރަކަށް ފޯކަސް ކުރިއެވެ. މި މަހު އެއީ ޕައިތީއަންސްގެ ސަބަބެއް، ނުވަތަ ރަނގަޅަށް ބުނާނަމަ އެމީހުންގެ ކިބައިން ބާކީ އޮތް ކަމެއް. އޭނާގެ ސަމާލުކަން ހޯދި އާދަޔާ ހިލާފު ގްރޫޕަކުން ދެން ފަސޭހައިން އޭނާގެ ވަށައިގެން ގިރައިގެން ދިޔައެވެ. ޓައިލަރ ވެބް އަކީ ކެބަލިސްޓް ލީޑަރަކަށްވުރެ ބޮޑަށް ސައިކޯޕެތީކް މެގަ ސްޓޯކަރެކެވެ. އެކަމަކު މާޝް އަށް ލިބުނީ އެކަނި ދިއުމުގެ ފުރުސަތު ލިބުމުން، ޕާސަނަލް، އެކްސެންޓްރިކް ޑިޒައިންތައް އުފައްދައިގެންނެވެ. ޒޯ ޝިއާރސް އާއި އަދިވެސް އެ މަޒުހަބުގެ ތެރޭގައި ހަރަކާތްތެރިވި އެންމެންނާ އެކު ނަރަކައަށް ދާން، އަދި ނިކޮލަސް ބެލް އާއި އެކު އެއަށްވުރެ ފުން ނަރަކައަކަށް ދާން. ބަނދެފައި، އަތް ކަނޑާލާފައި، ވޯޓާބޯޑް ޖަހައިގެން، ޝައްކެއްވެސްނެތްގޮތުގައި ކުރީގެ ކޮންސްޓްރަކްޝަން މަސައްކަތްތެރިޔާ އޭނާގެ ހުކުމުން ކުޑަވެސް ލުއިކަމެއް ހޯދުމަށްޓަކައި ކަމާބެހޭ ފަރާތްތަކަށް ހުރިހާ ކަމެއް ބެހެއްޓިދާނެއެވެ.
  
  މާޝްއަށް މުސްތަގުބަލު ފެނުނީ އުޖާލާ ގޮތަކަށް ނަމަވެސް ކުޑަކޮށް ޓިންޓެއް އެކުލެވިގެންނެވެ. ކޮންމެ ވާހަކައެއްގައި ވެސް ދެފަރާތެއް ހުރިއިރު، އޭނާއަކީ ވަރަށް ބޮޑަށް ދެފުށް ފެންނަ މީހެކެވެ. އަހަރެމެން ހިތާމައާއެކު ނަސީބު ގޯސް ރަމްސެސް ބާޒާރުން ނިކުތުމަށްފަހު - އަހަރެމެންނަށް ވަރަށް ކަމުދިޔަ ޕެވިލިއަންތަކުގެ ހުރިހާ ހުށަހެޅުންތަކާއެކު - މާޗް އުޑުމައްޗަށް ނިކުތީ ވަޅުގަނޑެއްގެ ކުލައިގެ ހެލިކޮޕްޓަރެއްގެ އެހީގައެވެ. ދުރަށް ޖެހިލަމުން އޭނާ އަވަސް އަވަހަށް ފޯކަސް ކޮށްލީ ކުރިއަށް އޮތް އާ އެޑްވެންޗަރ އަށެވެ.
  
  ނިއުޔޯކް އެވެ.
  
  މާޝް އެ ޑިވައިސް އޭގެ އެއްފަރާތުގައި ޓެސްޓްކޮށް، ކައިރިއަށް ގެންދިޔައިރު، އޭނާއަށް ފެނުނު އެއްޗެއް ޔަގީން ނުވި ނަމަވެސް އެ ޑިވައިސްއަށް ކުރެވޭނެ ކަމެއްގެ ޔަގީންކަން އޮތެވެ. މި ކުއްޖާއަކީ މުޢާމަލާތުގެ މައިގަނޑު ވަސީލަތެވެ. ބިގް ޑެޑީ އޮފް އެބްސޮލިއުޓް ކޮންވިކްޝަން. ނިއުކްލިއާ ބޮމެއް ޖަދަލު ކުރެވޭނީ ކާކަށް ހެއްޔެވެ؟ މާޝް އެ ޑިވައިސް އެކަނި ދޫކޮށްލާފައި ބޭރު ބެކްޕެކް ޗެކްކޮށް އޭނާގެ ބޮޑެތި ފްރޭމް އަށް ޖާގަ ދިނުމަށްޓަކައި ކޮނޑުގެ ތަޅުދަނޑިތައް ލުއިކޮށްލިއެވެ. ހަމަގައިމުވެސް އޭނާއަށް ޖެހޭނީ އެ އެއްޗެއް ޓެސްޓްކޮށް، އޭގެ ސައްހަކަން ކަށަވަރުކޮށްދިނުމަށެވެ. ކޮންމެއަކަސް ގިނަ ބޮންތައް ކައްކާލެވޭނީ އެއީ ނޫން އެއްޗެއް ފަދައިން- ކައްކާ މީހާ ރަނގަޅު ނަމައެވެ. ހަމައެކަނި އޭރުން ވައިޓް ހައުސް ބޯޖަހާނެއެވެ.
  
  ރިސްކީ ކަމަށް އޭނާގެ އެއްފަރާތުން ބުނެލިއެވެ. ރިސްކީ.
  
  އެކަމަކު މަޖާ! އަނެއް މީހާ ބާރުއެޅިއެވެ. އަދި އެއީ ކުޑަކޮށް ރޭޑިއޭޝަން ވިހަވުމުގެ އަގުހުރި ކަމެއް، އެކަމަށްޓަކައި.
  
  މާޗް އަމިއްލައަށް ހީލިއެވެ. އެފަދަ މުޑުދާރު ކުއްޖެކެވެ. އެކަމަކު އޭނާ ގެނައި މިނީ ގޭގަރ ކައުންޓަރު ހިމޭންވެފައި ހުރުމުން އޭނާގެ ހިތްވަރަށް ތެޔޮ ލިބުނެވެ.
  
  އެކަމަކު، މުޅިން ތެދު ބުނާނަމަ، އުދުހުމަކީ އޭނާގެ ކަމެއް ނޫނެވެ. އާދެ، ފޯރިއެއް އޮތް ނަމަވެސް ހޫނު މަރުގެ ފުރުސަތު ވެސް އޮތް - އަދި މިވަގުތު އެކަން އޭނާއަށް ހަގީގަތުގައި ވެސް ކަމުނުދިޔަ އެވެ. ފަހަރެއްގައި އެހެން ފަހަރަކުވެސް ވެދާނެއެވެ. މި މިޝަން ޕްލޭން ކުރުމަށް މާޝް ގިނަ ވޭންދެނިވި ގަޑިތަކެއް ހޭދަކޮށް، ހުރިހާ ވޭޕޮއިންޓްތަކެއް ތަނުގައި ހުރިތޯއާއި ވީހާވެސް ރައްކާތެރިކަން ޔަގީންކޮށްދިން ނަމަވެސް، އޭނާ މަޑުކުރާނެ ތަންތަނަށް ބަލާއިރު، އެ ޚިޔާލަކީ ގާތްގަނޑަކަށް ހެއްވާ ޚިޔާލެކެވެ.
  
  މިސާލަކަށް މިވަގުތު ނަގާލަމާ ހިނގާށެވެ. އެމީހުން މިސްރާބު ޖެހީ ކޮލަމްބިއާއަށް ދިޔަ މަގުމަތީގައި އެމެޒޯން ރެއިންފޯސްޓްގެ ކެނޮޕީ ދަށަށެވެ. އޭނާގެ އިންތިޒާރުގައި މީހަކު ހުއްޓެވެ - ހަގީގަތުގައި އެކަކަށް ވުރެ ގިނަ މީހުން، އަދި މާޝް އޭނާގެ ޝަޚުޞިއްޔަތުގައި އެ ބައްދަލުވުމުގައި ސްޓޭމްޕް ޖަހާލީ އެމީހުން ހުދު ހެދުމެއް ލައިގެން ކަމަށް ބުނަމުންނެވެ. ހަމައެކަނި ކުޑަކުޑަ ލުޔެއް ނަމަވެސް ޕައިތީއާއަށް މުހިންމު ލުޔެއް.
  
  މިހާރު އަހަރެން މިހުރިހާ ކަމެއްތަ؟
  
  މާޝް ބާރަށް ހީލުމާއެކު ހެލިކޮޕްޓަރުގެ ޕައިލެޓް ބިރުވެރިކަމާއެކު ވަށައިގެން ބަލާލިއެވެ.
  
  "ހުރިހާ ކަމެއް ރަނގަޅުތަ؟" - ޒަހަމްތަކެއް ހުރި ހަށިގަނޑު ކުޑަ މީހަކު އަހާލިއެވެ.
  
  "އާނ، އެކަން ބިނާވެފައި އޮންނަނީ ކަލޭގެ ނަޒަރިއްޔާތުގެ މައްޗަށް." މާރޗް ހީގަތެވެ. "އަދި ކިތައް ޕޮއިންޓް އޮފް ވިއުގަ އެބަހުރި. އަހަރެން އިސްކަންދެނީ އެކަކަށްވުރެ ގިނައިން މުނިފޫހިފިލުވުމަށެވެ. ތިބާ?"
  
  ވިސްނޭވަރުގެ އެއްޗެއް ގިސްލަމުން ޕައިލެޓް ފަހަތަށް އެނބުރިލިއެވެ. މާޗް ބޯ ހޫރާލިއެވެ. ދޮވެފައި ނުވާ އާންމުންނަށް އެނގޭނަމަ، އެމީހުންގެ ދަށުގައި ދުއްވާ، ޑަކްވެ، ސްކިރމް ކުރާ ބާރުތަކަކީ ކޮބައިކަން، އެ ބާރުތަކުން ކުރާ ގެއްލުންތަކަށް އަޅާނުލާ ނުވަތަ ފަރުވާލެއް ނުބަހައްޓައެވެ.
  
  މާޝް ތިރީގައިވާ މަންޒަރުތައް ބަލަން ހުރިއިރު، އެމެރިކާއަށް ވަނުމުގެ މި ހިސާބަކީ ރަނގަޅު މަގެއްތޯ މިލިޔަންވަނަ ފަހަރަށް ވިސްނަމުން ދިޔައެވެ. އެއަށް ނިކުތްއިރު، އޮތީ އެންމެ ހަގީގީ ދެ ގޮތެއް - ކެނެޑާ މެދުވެރިކޮށް ނުވަތަ މެކްސިކޯ މެދުވެރިކޮށް. ފަހުގެ ގައުމަކީ އެމެޒޯން އާއި މާ ކައިރި އަދި ކޮރަޕްޝަނުން ފުރިފައިވާ ގައުމެކެވެ؛ އެހީތެރިވެދީ އަނގަ ބަންދުކޮށް ބެހެއްޓުމަށް ފައިސާ ދެއްކޭނެ މީހުންނާއެކު ޖޭމް ޕެކްކޮށްފައި ހުއްޓެވެ. ކެނެޑާއިން މާޝް ފަދަ މީހުންނަށް ރައްކާތެރި މަދު ސަރަޙައްދެއް ހުށަހެޅި ނަމަވެސް އެތަންތަން ފުދޭވަރަކަށް ނުވެ، ދެކުނު އެމެރިކާގައި ހުރި ތަފާތުކަމާ އެއްވަރަށް ވެސް ނުދެވުނެވެ. ތިރީގައި މޮނޮޓޮނަސް ލޭންޑްސްކޭޕް ކުރިއަށް ދިޔައިރު މާޝްއަށް އޭނާގެ ސިކުނޑި ދަތުރުކުރަމުން ދިޔަތަން ފެނުނެވެ.
  
  އެ ކުއްޖާ ބޮޑުވީ އިމްތިޔާޒު ލިބިފައިވާ މަގާމެއްގައި، ރިހި ސަމުސާއަކަށް ވުރެ ގިނަ ކަންތައްތަކެއް އޭނާގެ އަނގައިގައި ހުއްޓެވެ؛ މާ ބޮޑަށް ހީވަނީ ގަދަ ރަން ދަނޑިއެއް ފަދައިންނެވެ. އެންމެ ރަނގަޅު ސްކޫލްތަކާއި އެންމެ މޮޅު ޓީޗަރުން- "އެންމެ ލޯބިވާ" ކަމަށް ކިޔާ "އެންމެ ލޯބިވާ" ކަމަށް މާޝް އަބަދުވެސް އިސްލާހު ކުރި- އޭނާ ރަނގަޅު މަގަށް ގެންދަން މަސައްކަތް ކުރި ނަމަވެސް ނާކާމިޔާބު ވެދާނެ އެވެ pillars ދެކުނު މުޖުތަމައު އަދި ހަގީގަތާ ގުޅުން ދުރުގައި ތިބި މާޝް ތަރުބިއްޔަތު ކުރީ ޚާދިމުން ކަމަށާއި މައިންބަފައިން މައިގަނޑު ގޮތެއްގައި ފެނުނީ ކެއުމާއި ލަގްޒަރީ ރިސެޕްޝަންތަކުގައި ކަމަށާއި އެތަނުގައި ވާހަކަ ނުދެއްކުމަށް އަމުރު ކުރި ކަމަށެވެ. އަދި އަބަދުވެސް އޭނާގެ ކުށްވެރި ހިނިތުންވުމަކީ ދަރިފުޅު ބޮޑުވީ ލޯބި ނެތި އެކަނިވެރިވިކަން އެނގޭ މަންމައެއް ނަމަވެސް އެއްވެސް ސިފައެއްގައި އަމިއްލައަށް ގޮންޖަހާލަން އަމިއްލައަށް ގެނައުމަށް މުޅިން ނުކުޅެދިފައިވާ މަންމައެކެވެ ބީރައްޓެހި ކުއްޖެއް."
  
  ޕައިލެޓް ވާހަކަ ދެއްކުމުން މާޝް އެކަމާ މުޅިން އަޅާނުލިއެވެ. "އަނެއްކާ ބުނަންތަ؟"
  
  "އަޅުގަނޑުމެން މިދަނީ ކާލީއާ ކައިރިވަމުން ސަރ. ކޮލަމްބިއާ."
  
  މާޝް ތިރިއަށް ލެނގިލައިގެން ހުރެ ތިރީގައި ފެނުނު އާ މަންޒަރު ބަލަން ހުއްޓެވެ. ކާލީ އަކީ އެމެރިކާގެ އެންމެ އަނިޔާވެރި އެއް ސިޓީގެ ގޮތުގައި މަޝްހޫރު އަދި ދުނިޔޭގެ އެންމެ ބޮޑު ކޮކެއިން ސަޕްލައި ކުރާ އެއް ކުންފުނި ކަމަށްވާ ކާލީ ކާޓޭލްގެ ގެކޮޅެވެ. ކޮންމެ އާދައިގެ ދުވަހެއްގައި ވެސް މާޝް ފަދަ މީހަކު އޭނާގެ ފުރާނަ އަމިއްލަ އަތަށް ނަގައި، އެލް ކަލްވާރިއޯގެ ފަހަތު މަގުތަކުގައި ހިނގާފައި ދާއިރު، ރެގަމަފިންސް އިން މަގުތަކުގައި ކުނި ހޯދައި، ފްލޮޕްހައުސްތަކުގައި ނިދާއިރު، އެތަނުގެ ރައްޔިތުންނަށް "ޓޮލަރެންސް ޒޯން" ގެ ލޭބަލް ޖެހުމުން ތަހައްމަލު ކުރަން ޖެހެ އެވެ. ވިޔަފާރި އުސޫލުން ބޭނުން ކުރުމަށް ހުއްދަ ދިނުމުން މަސްތުވާތަކެއްޗާއި ޖިންސީ ގުޅުން ފުރިހަމަ ކުރެވޭނީ އެންމެ ކުޑަމިނުން ފުލުހުންގެ ތަދައްޚުލުވުމަކުންނެވެ.
  
  މިއީ އޭނާއާއި އޭނާގެ ނިއުކްލިއަރ ބޮން ޖަހާނެ ތަނެއްކަން މާޝްއަށް އެނގުނެވެ.
  
  އިށީނދެގެން އިންއިރު ޕައިލެޓް މާޝްއަށް ދައްކާލީ ފިނި، މަރުވެފައިވާ ލޮލާއި މޫނުމަތިން މޫނުމަތިން މާބޮޑަށް ބަރުދަން އިތުރުވެފައިވާ ތިން ފިރިހެނުން އިށީނދެގެން ތިބި އަޅިކުލައިގެ ޕިކަޕެކެވެ. ފާޅުގައި ބަޑި ހިފައިގެން އެމީހުން މާޝް އެސްކޯޓްކޮށްގެން ޓްރަކް ތެރެއަށް ވައްދާލީ އެންމެ ކުރު ސަލާމަކުންނެވެ. އެއަށްފަހު އެމީހުން ދުއްވައިގަތީ ތެތް، ތަރުތީބުވެފައިވާ މަގުތަކާއި، ހަޑި އިމާރާތްތަކާއި، ދަގަނޑު އޯނިންގްތަކުގެ ތެރެއިން، އޭނާގެ ތަމްރީނު ލިބިފައިވާ ލޮލަށް ދުނިޔޭގެ އެހެން ބަދަލު މަންޒަރެއް ހުށަހަޅައިދިނުމެވެ. މާޗް ކުޑަކޮށް ފަހަތަށް ޖެހިލީ ދެން ވީ ގޮތާ މެދު ބުނާނެ އެއްޗެއް ނެތްކަން އެނގިހުރެއެވެ. ނަމަވެސް މި ހުއްޓުވުންތަކަކީ އެމެރިކާއަށް ކާމިޔާބުކަމާއެކު ނިއުކްލިއާ ހަތިޔާރު އެތެރެކުރަން ބޭނުންނަމަ ކޮންމެހެން ބޭނުންތެރި ހުއްޓުމެއް ކަމަށާއި، މިއީ އެއްވެސް ނުރައްކަލެއް ކުރިމަތިވާންޖެހޭ ކަމެއް ކަމަށެވެ. އަދި ހަމަގައިމުވެސް މާޝް ފެނުނީ ވީހާވެސް ނިއުޓްރަލްކޮށް، ކުލަކުލައިގެ އަތްތިލަ މައްޗަށް މަދު ޓްރިކްތަކެއް ޖަހައިގެންނެވެ.
  
  ފޮގް ޖަހާފައިވާ ބައެއް އުސް ފަރުބަދަތަކުގެ ތެރެއިން ކާރު ޒަޚަމްވެ، އެންމެ ފަހުން ބަދަލުވީ ކުރިމަތީގައި ބޮޑު ހަމަހިމޭން ގެއެއް ހުރި ތާރު އަޅާފައިވާ ޑްރައިވްވޭއަކަށެވެ. ދަތުރު ކުރީ ހަމަހިމޭންކަމުގައި ނަމަވެސް މިހާރު ގާޑުންގެ ތެރެއިން އެކަކު މާޝް އާއި ދިމާއަށް ފަސްނުޖެހޭ މޫނެއް އަނބުރާލިއެވެ.
  
  "އަހަރެމެން މިތިބީ މިތާ".
  
  "ޔަޤީނުންވެސް. އެކަމަކު ކޮބާ "މިތާ"؟"
  
  މާ އިޙްތިރާމް ކުޑައެއް ނޫނެވެ. މާ ވިންނީއެއް ނޫނެވެ. ހުރިހާ ކަމެއް އެއްކޮށް ބަހައްޓާށެވެ.
  
  "ބެކްޕެކް ނަގާ." ގާޑުން ފުންމައިގެން ނުކުމެ ދޮރު ހުޅުވާލިއެވެ. "މިސްޓަރ ނަވާރޯ ކަލޭގެ އިންތިޒާރުގައި އެބަހުރި."
  
  މާޗް ބޯޖަހާލިއެވެ. އެއީ ރަނގަޅު ނަމާއި ރަނގަޅު ތަނެކެވެ. އޭނާ މިތަނުގައި ގިނައިރު ނުހުންނާނެ، ހަމައެކަނި އޭނާގެ ދެން އޮތް ދަތުރުފަތުރުގެ ވަސީލަތާއި އެންމެ ފަހު މަންޒިލަކީ އޮމާން އަދި ރައްކާތެރި މަންޒިލެއްކަން ޔަގީން ކުރެވޭ ވަރަށް ގިނައިރު. އޭނާ ގާޑުގެ ފަހަތުން ދިޔައީ އުދަރެހުން ތިކިޖަހާފައިވާ ތިރި އާރކްވޭއެއްގެ ދަށުން ކަމަށާއި ދެން ވަދެގެން ދިޔައީ މުސްކުޅި ގެއެއްގެ އަނދިރި ދޮރުމައްޗަށެވެ. އެތެރޭގައި އެއްވެސް ލައިޓެއް ދިއްލާފައި ނުވާއިރު، އެއް ނުވަތަ ދެ މުސްކުޅި ޖިންނިއެއް ފެނުމަކީ ހައިރާންކަމެއް ނުވަތަ ކަންބޮޑުވުމަކަށް ނުވާނެއެވެ. މާޝްއަށް ގިނަ ފަހަރަށް އަނދިރީގައި މުސްކުޅި ޖިންނިތަކެއް ފެނިގެން އެމީހުންނާ ވާހަކަ ދައްކަމުން ދިޔައެވެ.
  
  ގާޑުން އިޝާރާތްކުރީ ކަނާތްފަރާތުގައި ހުރި ހުޅުވުމަކަށެވެ. "ތިޔަ ފައިސާ ދެއްކީ އަމިއްލައަށް ޕްރައިވެޓް ރޫމަކަށް ގިނަވެގެން ހަތަރު ގަޑިއިރު. ސީދާ އެތެރެއަށް އާދޭ."
  
  މާޗް ޝުކުރުވެރިކަމުގެ ގޮތުން ބޯ ޖަހާލަމުން ބަރު ދޮރު ކޮއްޕާލިއެވެ. "އަޅުގަނޑު ވެސް އެދުނީ ދެން އޮތް ދަތުރުފަތުރުގެ ވަސީލަތް ލޭންޑް ކުރުމުގެ ހުއްދައަށް. ހެލިކޮޕްޓަރުތަ؟"
  
  "އާނ. އެއީ ވެސް ރަނގަޅު ކަމެކެވެ. ވަގުތު ޖެހުމުން އިންޓަކޮމް އިން ގުޅާފަ އަހަރެން ގޭގެ ވަށައިގެން ދައްކާލާނަން."
  
  މާރޗް ހިތްހަމަޖެހުމާއެކު ބޯޖަހާލިއެވެ. އޭނާ ދައްކަން ޖެހުނު ފައިސާއަށްވުރެ ގިނައިން ދެއްކި ފައިސާއަކީ ރަނގަޅު ހިދުމަތެއް ކަށަވަރުކުރުމަށް ލިބުނު ފައިސާއެއް ކަމަށާއި، މިހާތަނަށް އައިއިރު، އެކަން އެބައޮތް ކަމަށެވެ. ހަމަގައިމުވެސް އެދުނު އަގަށްވުރެ ގިނައިން ފައިސާ ދެއްކުމުން ވެސް ޝައްކު އުފެދުނު ނަމަވެސް އެފަދަ ނުރައްކާތަކެއް ކުރިމަތިވި އެވެ.
  
  އަނެއްކާ ދެފަރާތް ހިތަށް އެރިއެވެ. އިން އާއި ޔަންގް އެވެ. ޗަސްބިމާއި ޗަސްބިމެވެ. ކަޅު އަދި... ކަޅު ކުލައާއި އެކު ކަޅުކުލައިގެ ފްލެޝްތަކެއް ދުވެފައި ގޮސް...
  
  ކޮޓަރީގެ އެތެރެ ހުރީ ލަގްޒަރީ ގޮތަކަށެވެ. ދުރު ފަރާތުގައި ހުރީ ކަޅު ހަމާއި ޑީޕް ޕްލަޝް އިން ހަދާފައިވާ ކަނެއްގައި ހުރި ސޯފާއެކެވެ. ކައިރީގައި ބުއިންތަކާއި ވައިން އަދި ސްޕިރިޓްސް އަށް ކެރެފެއް ޖަހާފައި ހުރި ބިއްލޫރި މޭޒެއް އިށީނދެގެން އިންއިރު އަނެއް ކަނެއްގައި މެޝިނަކުން ކޮފީ އާއި ސައި ލިބެން ހުއްޓެވެ. ބިއްލޫރި މޭޒެއްގެ މަތީގައި ލުއި ކާނާ ބެހެއްޓިފައި ހުރެއެވެ. މިހުރިހާ ވާހަކައެއް ފެނި މާޝް ހިނިތުންވެލިއެވެ.
  
  އަރާމު ނަމަވެސް ކުޑަ ދުވަސްކޮޅަކަށް. އެންމެ އެކަށޭނެ.
  
  އޭނާ އެންމެ ވަރުގަދަ ކޮފީގެ ޕޮޑެއް އަޅާފައި ކުޑަކޮށް މަޑުކޮށްލީ އެ ކޮފީ ތައްޔާރުވާންދެންނެވެ. އެއަށްފަހު ސޯފާގައި ހަމަޖެހިލައިގެން ލެޕްޓޮޕް ނަގައި ފަރުވާތެރިކަމާއެކު ބެކްޕެކް ކައިރީގައި ހުރި ހަމުގެ އަޕްހޯލްސްޓަރީގައި ބަހައްޓާލިއެވެ. މީގެ ކުރިން ދުވަހަކުވެސް ނިއުކްލިއާ ބޮމެއް މިހާ ލޯބިކޮށްފައެއް ނުވެއެވެ، އޭނާ ވިސްނާލީ، އެ ބޮމަށް އަމިއްލައަށް ބްރޫ ހަދަންވީތޯ ކުރުކޮށް ވިސްނާށެވެ. ހަމަގައިމުވެސް މާޝް ކަހަލަ މީހަކަށް މިއީ އުނދަގޫ ކަމެއް ނޫން ކަމަށާއި، މިނިޓްތަކެއްގެ ތެރޭގައި ބެކްޕެކްގައި ހޫނު ތަށިގަނޑަކާއި އެއްފަރާތުގައި ފްރޮސްޓިންގ ޖަހާފައިވާ ކުޑަ ކަޕްކޭކެއް ހުއްޓެވެ.
  
  މާރޗް ހިނިތުންވެލިއެވެ. ހުރިހާ ކަމެއްވެސް ރަނގަޅު.
  
  އަހަރެން އިންޓަނެޓް ސާރފް ކުރިން؛ ކޮންފަރމަޓަރީ އީމެއިލްތަކުން އޭނާއަށް އަންގާފައިވަނީ ފޯވާޑް ހެލިކޮޕްޓަރު މިހާރުވެސް ކޮލަމްބިއާއަށް ވަންނަމުންދާ ކަމަށެވެ. އަދި އެއްވެސް ތަނެއްގައި ދިދައެއް އުފުލާފައި ނުވި ނަމަވެސް ބާޒާރުން ފުރިހަމަ ބާރަށް ނުކުމެގެން ދިޔައީ މަދު ގަޑިއިރުކޮޅެކެވެ. މާޝް އޭނާގެ ބުއިން ނިންމާލުމަށްފަހު ދެން އަންނަ ފްލައިޓަށް ސެންޑްވިޗް ކޮތަޅެއް ޕެކްކޮށްލުމަށްފަހު އިންޓަކޮމްގެ ބަޓަން ފިއްތާލިއެވެ.
  
  "އަހަރެން މިހުރީ ފުރަން ތައްޔާރަށް."
  
  އޭގެ ވިހި މިނެޓް ފަހުން އޭނާ އަނެއްކާވެސް ވައިގެ ތެރޭގައި ހުއްޓާ ނިއުކްލިއާ ބެކްޕެކްގެ ފްލައިޓް ބުރިވި ނަމަވެސް އަރާމު ވެގެން ދިޔައެވެ. އެމީހުން މިސްރާބު ޖެހީ ޕެނަމާއަށް ކަމަށާއި އެތަނުގައި އޭނާގެ ބާރު ފްލައިޓްތައް ނިންމާލުމަށްފަހު ބިމުގެ މަގުން ދަތުރުގެ ބުރަ ފައި ފެށޭނެ ކަމަށެވެ. ޕައިލެޓް ވައިގެ ތެރޭގައި އަދި ކޮންމެ ޕެޓްރޯލެއްގެ ތެރެއިން ވެސް މަގު ފަހިކޮށްދިނީ، އޭނާ ކުރި ކަންކަމުގައި އެންމެ މޮޅު ކަމަށާއި، އެކަމަށް އޭނާއަށް މުސާރަ ލިބުނީ ރީތިކޮށް ކަމަށެވެ. ކަނާތު ކުޑަދޮރުން ޕެނަމާގެ އައުޓްލައިން ފެންނަން ފެށުމުން މާޝްއަށް އޭނާ މިހާރުވެސް އެމެރިކާއާ ކިހާ ގާތްކަން ވިސްނެން ފެށިއެވެ.
  
  ތޫފާނެއް އަންނަނީ ރައްޔިތުންނޭ، އަދި ފަސޭހައިން ފިލައިގެން ނުދާނެ...
  
  ޕެނަމާ ސިޓީގައި މަދު ގަޑިއިރުކޮޅަކަށް ވަޒަންވެރިވެ، ދެ ފަހަރު ހެދުން ބަދަލުކޮށް، ހަތަރު ފަހަރު ފެންވަރާފައިވާއިރު، ކޮންމެ ފަހަރަކު ވެސް ތަފާތު ވަސް ދުވާ ޝޭމްޕޫއެއް ޖަހާފައިވެ އެވެ. އެ މީރުވަސްތައް ހިތްގައިމު ގޮތަކަށް އެއްވެ ފޮތިގަނޑުގެ ފަނޑު މީރުވަހަށް ބާރުފޯރުވިއެވެ. ރޭގަނޑުގެ ކެއުމުގެ ވަގުތު ކަމުގައި ވިޔަސް ހެނދުނުގެ ނާސްތާއާއި މެންދުރުގެ ކެއުން ކައިގެން ތިން ބިއްލޫރި ވައިން ބޮއެފައި ވާއިރު، ކޮންމެ ބިއްލޫރިކޮޅެއް ވެސް ތަފާތު ފުޅިއަކާއި ތަފާތު ކުލައެއްގެ ވައިން ބޯލިއެވެ. ދިރިއުޅުން ރަނގަޅު. ކުޑަދޮރުން ބޭރުން ފެންނަ މަންޒަރު ބަދަލެއް ނާންނަ އަދި އިންސްޕަޔަރ ނުވާތީ މާޝް ހަމަ އެފަދަ މުނާސަބަތަކަށް ރައްކާކުރަމުން އައި ލިޕްސްޓިކް ފޮށި ނަގައި ބިއްލޫރިގަނޑުގައި ގަދަ ރަތްކުލައެއް ޖަހާލިއެވެ. މިކަމުން އެހީތެރިވެދިނީ، ކުޑަމިނުން ދުވަސްކޮޅަށެވެ. އެ ޕެނަލް ސާފުކޮށް ލިއްސާލުމަކީ ކިހިނެއް ވާނެ ކަމެއްކަން މާޝްއަށް ދެން ތަޞައްވުރު ކުރަން ފެށި ނަމަވެސް އެވަގުތު އަންނަ މެސެޖެއްގެ ޕިންގް އިން އޭނާގެ ހުވަފެންތައް މެދުކަނޑާލިއެވެ.
  
  ރާއްޖެ އަންނާނެ ކަމަށް ލަފާކުރެވޭ ވަގުތަކީ 15 މިނެޓެވެ.
  
  މާޗް މޫނުމަތިން މޫނު ކުނިކޮށްލަމުން އުފާވެރި ނަމަވެސް ކަންބޮޑުވެފައި ހުރީ ހަމަ އެވަގުތުގައެވެ. މި ސަރަހައްދުގެ އެންމެ ގޯސް ބައެއް މަގުތަކުގައި ކުރިއަށް އޮތީ ސާޅީސް ގަޑިއިރުގެ ދަތުރެކެވެ. މި ފިކުރަކީ އިންސްޕަޔަރ ކުރާނެ ފިކުރެއް ނޫނެވެ. ނަމަވެސް ނިމުމުން ދެން އޮތް މަރުހަލާ އިންތިހާއަށް ޝައުގުވެރިވާނެ އެވެ. މާޗް އޭނާގެ ތަކެތި އެއްކޮށް، ކޮފީ ޕޮޑްތަކާއި ވައިން ފުޅިތަކާއި ތަށިތައް ކުލައާއި ބައްޓަމާއި ސައިޒުގެ ތަރުތީބުން ތަރުތީބުކޮށްލުމަށްފަހު ނިކުމެގެން ދިޔައެވެ.
  
  އެސްޔޫވީ އިންތިޒާރު ކުރަމުން ދިޔައިރު މަގުމަތީގައި ޕަރރިންގް ކޮށްލަމުން ދިޔައިރު ހައިރާން ކުރުވަނިވި ގޮތަކަށް އަރާމު ގޮތަކަށް ފެނުނެވެ. މާޝް ނިއުކްލިއާ ބޮން ރޫޅާލައި، އޭގައި ސީޓް ބެލްޓް އަޅައި، ދެން އަމިއްލައަށް ބެލެހެއްޓި އެވެ. ޑްރައިވަރު ކުޑައިރުކޮޅަކު ޗެޓް ކޮށްލުމުގެ ކުރިން މާޝް އޭނާގެ އަމިއްލަ ޝިޓް ކުޑަ ދިރިއުޅުމާ މެދު ފަރުވާލެއް ނުބަހައްޓާކަން އެނގުމުން، ދެން ސައިކަލުގެ ފަހަތަށް ޖެހިލިއެވެ. މަގު ކުރިއަށް ދިޔައީ ނިމުމެއް ނެތް ގޮތަކަށެވެ.
  
  ގަޑިތަކެއް ފާއިތުވެގެން ދިޔައެވެ. އެސްޔޫވީ ސްލައިޑްކޮށް، ދެން ތެޅިގަނެ، ދެން އަނެއްކާވެސް ސްލައިޑްކޮށް، ގޭހާއި ސްޕޮޓް ޗެކް ކުރުމަށް އެތައް ފަހަރަކު ހުއްޓުނެވެ. ކުޑަ ކުށެއްގެ ސަބަބުން ޑްރައިވަރު ދަމައިގަތުމުގެ ނުރައްކަލެއް ނެތެވެ. ކޮންމެއަކަސް އެއީ ހަމައެކަނި ގިނަ ބައެއްގެ ތެރެއިން އަނެއްކާވެސް އުޅަނދެއް، ދިރިއުޅުމުގެ އަނެއް ސްޕާކެއް ދާއިމީ ހައިވޭގައި ދަތުރުކުރަމުން ދިޔައީ ނޭނގޭ މަންޒިލްތަކަށް ކަމަށާއި، އެއީ ފާހަގަކޮށްލެވޭ ކަމެއް ނޫން ނަމަ އެކަން ފާހަގަ ނުކުރެވި ފާއިތުވެގެންދާނެ ކަމަށެވެ.
  
  އަދި ދެން ކުރިއަށް އޮތީ މޮންޓެރީއެވެ. މާޗް ފުޅާކޮށް ހިނިތުންވެލީ، ވަރުބަލި ނަމަވެސް އުފާވެރިކަމާއެކު، ދިގު ދަތުރުގެ މެދުތެރެއަށް ވުރެ ގިނަ ދުވަސް ނިމިފައި އޮތުމުންނެވެ.
  
  ނިއުކްލިއާ ބްރީފްކޭސް އޭނާގެ ކައިރީގައި އޮތްއިރު، މިހާރު އެމެރިކާގެ ބޯޑަރާއި ދުރުގައި އޮތީ މަދު ގަޑިއިރުކޮޅެކެވެ.
  
  
  ދެވަނަ ބާބު
  
  
  މާޗް އޭނާގެ ދަތުރުގެ ދެން އޮތް ފައި ކުރިއަށް ދިޔައީ މުޅިން އަނދިރިކަމުގެ ނިވާވެގެންނެވެ. އެއީ ކޮންމެ ކަމެއް ކާމިޔާބު ނުވަތަ ބަލިކުރެވޭނެ ތަނެކެވެ؛ ލޯކަލް ކާޓޭލްގެ ވެރިން ލަފާނުކުރެވޭ މިންވަރަށް އުފުލިފައިވާ ނޭނގޭ ކަމެއް ތަސްވީރަށް ގެނެސްދިނެވެ. އެފަދަ މީހުންގެ ޚިޔާލުތައް ލަފާކުރެވޭނީ ކާކަށް ހެއްޔެވެ؟ ދެން އެމީހުން ކުރާނެ ކަމެއް އެނގުނީ ކާކަށް ހެއްޔެވެ؟
  
  ހަމަގައިމުވެސް އެމީހުންނެއް ނޫން... ނުވަތަ ޖޫލިއަން މާޝްއެއް ނޫނެވެ. އޭނާ ގެންދިޔައީ ލަދުވެތި ގޮތަކަށް ބޯޑަރަށް ދިޔަ ޓްރަކެއްގެ ފަހަތުގައި އިތުރު ދިހަވަރަކަށް މީހުންނާ އެކުގަ އެވެ. މަގުމަތީގައި ކޮންމެވެސް ތަނެއްގައި މި ޓްރަކް ހައިވޭ ނިއްވާލާފައި އަނދިރިކަމުގެ ތެރެއަށް ގެއްލިގެން ދިޔައެވެ. ލައިޓެއް ނެތް، ނިޝާނެއް ނެތް، ޑްރައިވަރަށް މި މަގު އެނގުނީ ލޯމަރާލައިގެން - އަދި އޭނާއަށް އެނގުމަކީ ރަނގަޅު ކަމެއް.
  
  އާއިލާތަކުގެ ވާހަކަތަކާއި ހިތްހަމަނުޖެހުންތައް އަޑުއަހަން މާޝް ފަހަތަށް ޓްރަކްގެ ފަހަތުގައި ހުއްޓެވެ. އޭނާގެ ރޭވުމުގެ މިންވަރު އޭނާގެ ކުރިމަތީގައި ފާޅުވެގެން ދިޔައެވެ. އޭނާ ނިއުޔޯކަށް އައި ވަގުތުކޮޅު މާ އަވަހަކަށް އަތުވެފައެއް ނުވެއެވެ. ޓްރަކް ބްރޭކް ޖަހައި ފަހަތު ދޮރުތައް ތެޔޮ ޖަހާފައިވާ ހީންޖްތަކެއްގެ މައްޗަށް ހުޅުވިގެން ދިޔައިރު، އޭނާ ފުރަތަމަ ނުކުތީ، ގާޑުގައި ތިބި ހަތިޔާރު އެޅި މީހުންގެ ލީޑަރު ހޯދަމުންނެވެ.
  
  "ޑައިބްލޯ" އޭނާ ބުނީ ވީއައިޕީ ޓްރެވަލަރެއްކަން އެނގޭ ކޯޑް ވޯޑެއް ބޭނުންކޮށްގެން ކަމަށާއި ފައިސާ ދައްކަން އެއްބަސްވެފައިވާ ކަމަށެވެ. އެމީހާ ބޯޖަހާލި ނަމަވެސް ދެން އޭނާއަށް ފަރުވާލެއް ނުބަހައްޓައި، އެންމެން ގިނަވެގެން ދިޔައީ އުސްކޮށް ހުރި ގަހެއްގެ ފުޅާކޮށް ފެތުރިފައިވާ ގޮފިތަކުގެ ދަށުގައެވެ.
  
  "މިހާރު ވަރަށް މުހިންމު،" ސްޕެނިޝް ބަހުން އޭނާ ބުންޏެވެ، "މަޑުމަޑުން ހަރަކާތްތެރިވެ، އެއްޗެއް ނުބުނެ، ބުނާ ގޮތަށް ކަންތައް ކުރުން. މިހެން ނުހަދާނަމަ އަހަރެން ކަލޭގެ ކަރު ކަނޑާލާނަމެވެ. ވިސްނޭތަ؟"
  
  އެމީހާ އޭނާގެ ނަޒަރު ހިމެނޭ ގޮތަށް އެންމެންގެ ނަޒަރާއި ބައްދަލުވާތަން މާޝް ބަލަން ހުއްޓެވެ. ހިނގާލުން ފެށުނީ އޭގެ އިރުކޮޅެއް ފަހުން، ގަނޑުފެންގަނޑެއްގެ ތެރެއިންނާއި ގަސްގަހާގެހިތަކުގެ ތެރެއިންނެވެ. ހަނދުގެ އަލި ބޮލުގެ މައްޗަށް ވިދާލިއިރު، ލީޑިން މެކްސިކޯގެ މީހާ ގިނަ ފަހަރަށް ކުރިއަށް ދިއުމުގެ ކުރިން ވިލާތަކުގެ އަލިކަން ފޮރުވާންދެން މަޑުކުރަމުން ދިޔައެވެ. ވަރަށް މަދު ބަސްތަކެއް ދެއްކިއިރު، އެ ބަސްތައް ދެއްކީ ހަމައެކަނި ބަޑި ހިފައިގެން ތިބި ފިރިހެނުން ނަމަވެސް ކުއްލިއަކަށް މާޝްއަށް ކުޑަކޮށް ސްޕެނިޝް ވާހަކަ ދައްކަން އެދެމުން ދިޔައީ- ނުވަތަ ފަހަރެއްގައި ވަރަށް ގިނައިން ވާހަކަ ދައްކާށެވެ.
  
  ވަށައިގެން ތިބި ބިރުވެރި މޫނުތަކަށް ސަމާލުކަމެއް ނުދީ އޭނާ ލައިންގެ މެދުގައި ދުވެފައި ދިޔައެވެ. ގަޑިއެއްހާއިރު ފަހުން އެމީހުންގެ ދުވެލި މަޑުކޮށްލިއިރު މާޝްއަށް ކުރިމަތީގައި ފެނުނީ މަދު ގަސްތަކާއި ކެކްޓިސް އަދި މަދު ގަސްގަހާގެހިތަކެއް ހުރި އުދުހެމުންދާ ވެލިގަނޑެކެވެ. މުޅި ގްރޫޕް ކޮށާލިއެވެ.
  
  "މިހާތަނަށް އެހާ ރަނގަޅު" ލީޑަރު ހީނލަމުން ބުންޏެވެ. "އެކަމަކު މިހާރު މިއޮތީ އެންމެ އުނދަގޫ ބައި. ބޯޑަރ ޕެޓްރޯލްއަށް މުޅި ބޯޑަރު ހުރިހާ ވަގުތެއްގައި މޮނިޓަރ ނުކުރެވުނު ނަމަވެސް ރެންޑަމް ޗެކްތައް ހަދައެވެ. ހުރިހާ ވަގުތެއްގައެވެ. އަދި ކަލޭ،" މާޗް މަހު އޭނާ ބޯޖަހާލަމުން ބުނީ، "ޑައިބްލޯ ހުރަސް ކުރަން އެދުނެވެ. މިކަމަށް ތައްޔާރަށް ތިބޭނެ ކަމަށް އުންމީދު ކުރަން."
  
  މާރޗް ހީނގަތެވެ. އެ ކުޑަކުއްޖާ ދައްކަނީ ކޮން ވާހަކައެއް ކަމެއް އޭނާއަކަށް ނޭނގުނެވެ. ނަމަވެސް މާގިނައިރުތަކެއް ނުވެ މީހުން ނެތިގެން ދާން ފެށިއިރު، ކޮންމެ މީހަކުވެސް ކުޑަ ގްރޫޕެއްގެ އިމިގްރޭޝަނުންނާއެކު، ބާކީ އޮތީ ހަމައެކަނި މާޝް، ލީޑަރާއި، އެއް ގާޑެކެވެ.
  
  "އަހަންނަކީ ގޯމޭޒް" ލީޑަރު ބުންޏެވެ. "މިއީ ލޮޕޭޒް. އަހަރެމެން ސަލާމަތުން ޓަނަލް ތެރެއިން މަގުދައްކައިދޭނަން."
  
  "އެ ކުދިންނަށް ކިހިނެއް ވާނީ؟" މާޝް ފުރަން އުޅޭ އިމިގްރޭޝަނުންނަށް ބޯޖަހާލީ އޭނާގެ އެންމެ ރަނގަޅު ފޭކް އެމެރިކަން އެކްސެންޓެއް ލައިގެންނެވެ.
  
  "އެމީހުން ބޮލަކަށް ދައްކަނީ އެންމެ ފަސްހާސް." ގޯމޭޒް ކުރި ފާޑުކިޔުމުގެ އިޝާރާތެކެވެ. "އެމީހުން ރިސްކް ކުރަނީ ވަޒަން. ހާސްނުވޭ އަހަރެމެންނަށް އިތުބާރު ކުރެވޭނެ."
  
  ގައިޑްގެ މޫނުމަތީގައި ވަރުގަދައަށް ޖައްސާފައި ހުރި މަކަރުވެރި ހިނިތުންވުން ފެނުމުން މާޝް ތުރުތުރު އަޅަމުން ދިޔައެވެ. ހަމަގައިމުވެސް މުޅި ދަތުރު ކުރިއަށް ދިޔައީ މާ އޮމާންކޮށް ކަމަށް ހީކޮށްގެންނެވެ. ސުވާލަކީ: އެމީހުން އޭނާއަށް ހަމަލާދޭނީ ކޮން އިރަކު ހެއްޔެވެ؟
  
  "ހިނގާ ޓަނަލްގެ ތެރެއަށް ވަންނަން" އޭނާ ބުންޏެވެ. "އަހަންނަށް މިތަނުން ކިއުރިއަސް ގްލާންސްތަކެއް އިހުސާސް ކުރެވެއެވެ."
  
  މޫނުމަތިން ފާޅުވަމުން ދިޔަ ކަންބޮޑުވުމުގެ ވިދުވަރަށް ގޯމޭޒްއަށް ކެތެއް ނުވުމުން ލޮޕޭޒް އޭނާގެ ވަށައިގެންވާ އަނދިރިކަން ސްކޭން ކުރިއެވެ. އެކަކުގެ ގޮތުގައި ދެމީހުން އޭނާ ގެންދިޔައީ އިރުމަތީ ދިމާލަކަށް، ކުޑަކޮށް އޭންގަލެއްގައި ނަމަވެސް ބޯޑަރާއި ދިމާއަށެވެ. މާޗް ކުރިއަށް ދިޔައީ ގަސްތުގައި ގޯސް ފިޔަވަޅުތަކެއް އަޅައި، އެކަށީގެން ނުވާ ގޮތަކަށް ފެނިގެންނެވެ. އެއް ހިސާބުން ލޮޕޭޒް އޭނާއަށް އެހީތެރިކަމުގެ އަތެއް ވެސް ދިނީ، މާޝް ފަހުން ކެޓަލޮގްކޮށް، އެއީ ބަލިކަށިކަމެއްގެ ގޮތުގައި ލިޔެގެންނެވެ. އޭނާއަކީ އެއްވެސް ހާލެއްގައި މާހިރެއް ނޫން ނަމަވެސް ފަށަލައެއް ނެތް ބޭންކް އެކައުންޓަކުން އެއް ޒަމާނެއްގައި ދުނިޔޭގެ މާޝަލް އާޓްސް ޗެމްޕިއަނުންނާއި އެމީހުންގެ ތެރޭގައި ތިބި ކުރީގެ ސްޕެޝަލް ފޯސަސް ސިފައިންގެ މާއްދީ ޓްރެޕިންގްތަކާއި ތަޖުރިބާއިން ވެސް މާ ބޮޑަށް ފުރުސަތު ލިބިފައިވެ އެވެ. ކިތަންމެ ފެންސީ ޓްރިކްތަކެއް ނަމަވެސް މާޝްއަށް އެނގުނީ މަދު ޓްރިކްތަކެކެވެ.
  
  އެމީހުން ހިނގާފައި ދިޔައިރު އިރުކޮޅަކު ހިނގައިގަތްއިރު، ފަޅު ވަށައިގެން ފޮޅިފައި އޮތީ، ގާތްގަނޑަކަށް ހިމޭންކަމާއެކުގައެވެ. ކުރިމަތީގައި ހުރި ފަރުބަދަ ފެނުމާއެކު މާޝް ފުރިހަމައަށް ތައްޔާރުވެފައި ހުރީ އުސްމިނަށް އެރުމަށް ފަށަން ނަމަވެސް ގޯމޭޒް ހުއްޓިފައި އެހެން ނޫންނަމަ ދުވަހަކުވެސް ނުފެންނާނެ ސިފައެއް ފާހަގަކޮށްލިއެވެ. ވެލިގަނޑު ފަސްގަނޑާއި މަޑުމަޑުން ތިރިވެފައިވާ ފަރުބަދަތަކާ ދިމާވި ތަނުގައި ކުދިކުދި ދެތިން ގަހެއް ދިމާވީ ބުރުސްގަނޑެއްގެ ގަސްގަހާގެހިންނެވެ. ނަމަވެސް ގޯމޭޒް މިތަނަށް ނުގޮސް ފަރުވާތެރިކަމާއެކު ތިރީސް ފިޔަވަޅު ކަނާތްފަރާތަށް އަޅައި، ދެން އިތުރު ދިހަ ފިޔަވަޅު އެންމެ އުސް ފަރުބަދަ މައްޗަށް އަރައިފިއެވެ. އެތަނަށް އާދެވުމުން ލޮޕޭޒް ވަނީ ނިމުމެއް ނެތް ފަރުވާތެރިކަމާއެކު އެ ސަރަހައްދު ބަލާފައެވެ.
  
  "ސާފު" އެންމެ ފަހުން އޭނާ ބުނެލިއެވެ.
  
  އެއަށްފަހު ގޯމޭޒް ވަޅުލާފައިވާ ރޯނެއް ފެނިގެން ދަމައިގަންނަން ފެށިއެވެ. މާޝްއަށް ފެނުނީ ފަރުބަދަމަތީގެ ކުޑަ ބައެއް މައްޗަށް އުފުލިގެން ގޮސް، ހިލަތަކާއި ބުރުސް ބަދަލުކޮށްގެން ދިރިހުރި ހިލަގަނޑުގެ ތެރޭގައި ވަޑާންކޮށްފައިވާ އިންސާނާ ސައިޒުގެ ވަޅެއް ހާމަވެގެން ދިޔަތަނެވެ. ގޯމޭޒް އެތެރެއަށް ފުންމާލިއިރު، ދެން ލޮޕޭޒް އޭނާގެ ބަޑި ފީފާ މާޝްއާ ދިމާއަށް ދައްކާލިއެވެ.
  
  "މިހާރު ތި." ތިބާވެސް."
  
  މާޗް އޭނާގެ ފަހަތުން ދިޔައީ ފަރުވާތެރިކަމާއެކު ބޯ ތިރިކޮށްލައިގެން ހުރެ، ސްޕްރިންގް ވާން މަދު ފިޔަވަޅުތަކެއް ދުރުގައި އޮތްކަން އެނގޭ މަޅިއަށް ފާރަލަމުންނެވެ. ދެން ކޮންމެވެސް ވަރަކަށް ވިސްނުމަށްފަހު ދެފަރާތެއް ހުރި މީހާ ޗެނަލް ބަދަލުކޮށްލީ އަނދިރިކަމުގެ ތެރެއަށް ފަހަތަށް ޖެހެން ނިންމިއެވެ.
  
  ބަޑި އުފުލާލައިގެން ހުރެ ލޮޕޭޒް މަޑުކޮށްލިއެވެ. މާޗް ފޭބިއިރު އޭނާގެ ބޫޓުތައް ހިލަ ފަރުބަދަމަތީގައި އުކާލިއެވެ. ލޮޕޭޒް އަތް ދިއްކޮށްލަމުން ހަތިޔާރު ވައްޓާލުމުން މާޝް ހަ އިންޗީގެ ބްލޭޑް އުފުލާލަމުން ޓިޕް އަނެއް މީހާގެ ކެރޮޓިޑް އާޓާރީއަށް ވައްޓާލިއެވެ. ލޮޕޭޒްގެ ދެލޯ ބޮޑުވެ އޭނާ އަތް އުފުލާލީ ފްލޯ ހުއްޓުވަން ނަމަވެސް މާޝްގެ އެއްވެސް ވިސްނުމެއް ނެތެވެ. އޭނާ ލޮޕޭޒްގެ ދެލޮލުގެ މެދުގައި ޖަހައި، އޭނާގެ އަތުން ބަޑި ފޭރިގަނެ، އޭގެ ފަހުން މަރުވަމުން ދިޔަ ހަށިގަނޑު ފަރުބަދަމަތިން ފައިބައިގެން ދިޔައެވެ.
  
  ފޮކް ޔޫ.
  
  މާޝް ރައިފަލް ވައްޓާލީ މާޝްގެ އަތުގައި އެ ރައިފަލް ފެނިއްޖެއްޔާ ގޯމޭޒްއަށް އެކަން ވިސްނޭ ވަރަށް ވުރެ އަވަހަށް އެކަން ވިސްނޭނެކަން އެނގިހުރެއެވެ. އެއަށްފަހު އަލުން ޓަނަލް ތެރެއަށް ވަދެ އަވަސް އަވަހަށް އަސްލު ޕެސޭޖުން ފައިބައިގެން ދިޔައެވެ. އެއީ ގަދަ ގަދަ އަދި ތައްޔާރަށް ހުރި ތަނެއް ކަމުން ތެޅިތެޅި އޮތް ބީމްތަކާއި ފުރާޅުން ތިކިތައް ފައިބަމުން ދިޔަ ދޮހާއި މޯޓަރުގެ ސަޕޯޓް ލިބުނެވެ. މާޝް ފުރިހަމައަށް އުންމީދު ކުރީ ކޮންމެ ވަގުތަކު ވެސް ވަޅުލެވޭނެ ކަމަށެވެ. ގޯމޭޒްގެ އަޑު އޭނާގެ ޓެންޝަން ވެފައިވާ ކަންފަތާއި ހަމައަށް ފޯރިއެވެ.
  
  "ކަންބޮޑު ނުވޭ. އެއީ ހަމައެކަނި މި ޓަނަލްގެ ތެރެއަށް ވެއްޓިދާނެ މީހަކު ބިރުގަންނަވާލުމަށް ދޮގު ވަދެވޭ ގޮތެކެވެ. އިތުރަށް ތިރިއަށް ދާންވީ އެކުވެރިޔާ."
  
  މާޝްއަށް "އިތުރަށް ތިރިއަށް" އިންތިޒާރު ކުރާނީ ކޮން އެއްޗެއްކަން ރަނގަޅަށް އެނގުނު ނަމަވެސް މިހާރު އޭނާގެ އަތުގައި ހައިރާންކަމުގެ ކުޑަ އުނިއިތުރެއް އުފެދިއްޖެއެވެ. އުނދަގޫ ބަޔަކީ ގޯމޭޒްގެ ހަތިޔާރު ނުކުޅެދުންތެރި ކުރުމަކަށް ވާނީ އޭނާއަށް ސީރިއަސް އަނިޔާއެއް ނުލިބި އެވެ. ނިއުޔޯކް އަދިވެސް އޮތީ އެތައް ހާސް މޭލެއް ދުރުގައެވެ.
  
  އަދި މެކްސިކޯގެ ފަޅުގެ ދަށުގައި ހުރެ، ބުރަކަށީގެ ތިރިއަށް ދުވެފައި ދިޔަ ނަޖިސް އިހުސާސް ކުރެވި، ފޮތިގަނޑާއި ގަސްގަހާގެހިތަކުގެ ވަސް ވަށާލެވިފައި ހުރިއިރު، ލޮލުގައި ދޮންވެލިގަނޑު ތެޅިފޮޅެމުން ދިޔައިރު، އެކަން މާ ދުރުގައި ހުރިހެން ހީވިއެވެ.
  
  މާޗް ކުރިއަށް ޖެހިލިއިރު އެއް ހިސާބުން ކުދިކުދިކޮށް ފަހަތަށް ދަމައިގަތީ ބެކްޕެކެއް ކަމަށާއި، އޭގެ ސްޓްރެޕް އޭނާގެ ފައިގެ ކަކުލުގައި އޮޅާލާފައިވާ ކަމަށެވެ. މިތަނުގައި ގިނައިން ހެދުން އެބަހުރި ކަމަށް އެއް ހިސާބުން އޭނާގެ ހިތަށް އެރިއެވެ. ހަމައެކަނި ހެދުންތަކާއި ފަހަރެއްގައި ދަތްއުނގުޅާ ބުރުހެއް ވެސް ވެދާނެ އެވެ. ސަޅި ކޮލޯން. ކޮފީ ކޮތަޅެއް... އެމެރިކާ މީހުން ރޭޑިއޭޝަން މިންކުރުމަށް އެމީހުންގެ ޑިވައިސްތައް ބަހައްޓާފައި ހުރީ ކޮންތާކު ހެއްޔެވެ؟ އަނެއްކާ.
  
  މިއީ ދިއުމުގެ ކުރިން ޗެކް ކުރަން ޖެހޭ ކަމެއް ކަމަށް ބެލެވޭނެއެވެ.
  
  އާދެ، ދިރިއުޅެން ޖެހޭނީ ދަސްކުރަން.
  
  ހަނި ޓަނަލުން ނުކުމެ އެއަށްވުރެ މާ ބޮޑު ޓަނަލަކަށް ވަދެގެން ދިޔައިރު މާޗް އަމިއްލައަށް ހޭން މަޖުބޫރުވިއެވެ. އެހީތެރިވުމަށް އަތް ދިއްކޮށްލަމުން ގޯމޭޒް ގުދުވެލިއެވެ.
  
  "މަޖާ ކަމެއްތަ؟"
  
  "އާނ، ކަލޭގެ ފޮނި ދަތްތައް."
  
  ގޯމޭޒް ބަލަން ހުރީ ސިއްސައިގެން ގޮސް ގަބޫލު ނުކުރެވިފައެވެ. މި ޖުމްލައަކީ އެމީހުންގެ ދަތުރުގެ މި މަރުހަލާގައި އޭނާ އަޑުއަހާނެ ކަމަށް އުންމީދުކުރި އެންމެ ފަހު އެއްޗެއް ކަމުގައި ހީވިއެވެ. އެއީ ކޮންކަމެއް ވެދާނެ ކަމެއް މާޝް ހިސާބު ކުރިއެވެ. ގޯމޭޒް އެކަން ހޯދަން އުޅުމުން މާޝް ތެދުވެ، ގޯމޭޒްގެ އަތުގައި އޮތް ބަޑި ވިއްސައިގެން ގޮސް ބުރަކަށި އަނެއް މީހާގެ އަނގައަށް ވައްދާލިއެވެ.
  
  "މިހާރު އަހަރެން ބުނަން އުޅޭ އެއްޗެއް ވިސްނިއްޖެތަ؟"
  
  ގޯމޭޒް އޭނާގެ ހުރިހާ ބާރަކާއެކު ހަނގުރާމަ ކުރަމުން މާޝް ދުރަށް ޖައްސާލަމުން ފީފާ އަމިއްލައަށް އަނބުރާލިއެވެ. އަނގައިން ލޭ އޮހޮރެމުން ދިޔައިރު އޭނާ ގިސްލަމުން ދަތްތައް ބިންމައްޗަށް ވެއްޓުނެވެ. ދިގު ފީފާ ދަށުގައި މާޝް ޑޯވް ކޮށްލަމުން ދަތްދޮޅީގައި ވަރުގަދަ ވަޒަނެއް ދީ ބޮލުގެ އެއްފަރާތަށް އަނެއްކާވެސް ވަޅިއެއް ދިނެވެ. ގޯމޭޒް ތެޅިފޮޅެމުން ދިޔައިރު އޭނާގެ ލޮލުން ހާމަވަމުން ދިޔައީ އަދިވެސް މި އާދަޔާ ހިލާފު ދޫނި އޭނާއަށް ވުރެ މޮޅުވެއްޖެ ކަމަށް ގަބޫލެއް ނުކުރެވޭ ކަމެވެ.
  
  އެމީހުން ގްރެޕްލް ކުރަމުން ދިޔައިރު މާޝް މެކްސިކޯގެ ފަރާތުގައި ހުރި ޝީޓުން ވަޅި ދަމައިގަތެވެ. ދެން ވާނެ ގޮތެއް އެނގިހުރެ ގޯމޭޒް ދުއްވައިގަތެވެ. އޭނާ ވެއްޓުނީ ހިލަ ފާރެއްގައި ކަމަށާއި، އޭނާގެ ކޮނޑާއި ބޮލުގެ ނާށިގަނޑު ފަޅައިގެން ދިޔައީ ބަރު ގިސްލުމަކުންނެވެ. މާޝް ޕަންޗެއް އުކާލިއިރު އެ ޕަންޗަކީ މެކްސިކޯގެ ކުޅުންތެރިޔާގެ އަތުން ބައުންސްކޮށްލުމަށްފަހު ރޮކާގައި ޖެހި ތަނެކެވެ. އަމިއްލަ ކަކުލުން ލޭ ފައިބަމުން ދިޔައެވެ. ބަޑި އަނެއްކާވެސް އުފުލިގެން ދިޔަ ނަމަވެސް މާޝް ސީދާކޮށްލީ އޭނާގެ ފައިތިލަ ދޭތެރޭގައި ވާގޮތަށް ކަމުން ވިޔަފާރީގެ ބައި މިހާރު ބޭކާރުވެއްޖެއެވެ.
  
  ގޯމޭޒް އޭނާގެ ބޮލުގައި ޖަހާލިއިރު އެމީހުންގެ ލޭ އެއްވެ ފާރުތަކުގައި އުނގުޅާފައި ހުއްޓެވެ. މާޗް ތެޅިގަތް ނަމަވެސް ދެން ޖެހުނު ވަޅިން ސަލާމަތްވެ، ދެން ހަނދާންވީ އަދިވެސް ކަނާތު އަތުގައި ހިފަހައްޓާފައި އޮތް ވަޅިއެވެ.
  
  ބާރުގަދަ ކޮއްޕަކުން، އަދި ވަޅިން ގޯމޭޒްގެ ރިބަންތައް ރޯކޮށްލި ނަމަވެސް މެކްސިކޯގެ މީހާ ބަޑި ވައްޓާލާފައި ވަޅިން މާޝްގެ އަތުގައި ދެއަތް ޖައްސާލުމުން، އެ ވަޅިން ޖެހުނު ބާރު ހުއްޓުވައި ބްލޭޑް ވަޅުލިއެވެ. ވޭނުން އޭނާގެ ސިފަތައް އޮޅުވާލި ނަމަވެސް އެމީހާއަށް ކޮންމެހެން ދިމާވާ މަރު ހުއްޓުވުމަށް ކާމިޔާބު ކުރެވުނެވެ.
  
  މާޗް ވަގުތުން އޭނާގެ މިނިވަން އަތަށް ސަމާލުކަން ދިނީ، އެ އަތުން ތަކުރާރުކޮށް ސްޓްރައިކް ކުރުމަށް ބޭނުންކޮށް، ބަލިކަށި ތަންތަން ހޯދަމުންނެވެ. އެކުގައި ފިރިހެނުން ވީހާވެސް ރަނގަޅަށް އުނދަގޫ ކުރަމުން ދިޔައިރު، ޓަނަލްގެ މައްޗަށް މަޑުމަޑުން މައްޗަށް ތިރިއަށް ހިނގައި، ލަކުޑި ބިންގަނޑުތަކުގައި ޖެހި، ފުންޏެއްގެ ތެރެއިން ދަތުރުކުރަމުން ދިޔައެވެ. ވެލިގަނޑުގެ ދަށުން ފޮތިގަނޑުގެ ކޯރުތައް ދުއްވައިގަތެވެ؛ ބިހުގެ ރޫޓިން އާއި އެއްފަދަ ބަރު ގިސްލުންތަކުން އާޓިފިޝަލް ޖާގަ ފުރިގެން ދިޔައެވެ. ރަޙްމަތެއް ނެތް ނަމަވެސް ބިމަކަށް ވާސިލްވެފައެއް ނުވެއެވެ. ގޯމޭޒް ކޮންމެ ޕަންޗެއް ވެސް ނަގަނީ އޭނާ ހުރި ސީޒަންޑް ސްޓްރީޓް ފައިޓަރެއް ފަދައިން ކަމަށާއި، މާޝް ފުރަތަމަ ބަލިކަށިވާން ފެށި ކަމަށެވެ.
  
  "ކެތްމަދުވެފައި...އަހަރެންގެ އިންތިޒާރުގައި...ކަނޑާލަން...ކަނޑާލަން..." ގޯމޭޒް ހުރީ ނޭވާ ހާސްކޮށްލަމުން ދެލޯ ވަލުވެފައި، ތުންފަތް ލޭއޮހޮރުވާލާފައި ފަހަތަށް އެއްލާލާފައެވެ.
  
  މި އެކަނިވެރި، ނަރަކައިގެ ތަނުގައި މަރުވާން މާޝް ދެކޮޅު ހެދިއެވެ. އޭނާ ވަޅި ފަހަތަށް ޖައްސާލަމުން ގޯމޭޒްގެ ހަށިގަނޑާ ދުރަށް ވިއްސައިލުމަށްފަހު ފަހަތަށް ޖެހިލީ އެ ދެމީހުންނަށް އެތައް ފޫޓެއްގެ ދުރުމިނެއް ދީގެންނެވެ. ފިސްތޯލަ ބިންމަތީގައި އޮތީ އެއްލާލާފައި.
  
  ގޯމޭޒް އޭނާއަށް ހަމަލާދިނީ ޝައިޠާނެއް ފަދައިން، ހަޅޭއްލަވައިގަންނަމުން، ގުގުރިގެންނެވެ. މާޝް ދަސްކޮށްދިން ގޮތަށް ހަމަލާ އެއްފަރާތްކޮށްލަމުން ކޮނޑު އަނބުރާލަމުން ގޯމޭޒްގެ އަމިއްލަ މޮމެންޓަމް އަށް ބޯ އިދިކޮޅު ފާރަށް ވައްޓާލުމަށް ފުރުސަތު ދިނެވެ. މާޝް ދެން އޭނާގެ ބުރަކަށީގައި ފިރުމާލިއެވެ. ނިމުމަކީ ކުރިން ނިންމާފައިވާ ނިންމުމަކަށް ވާންދެން އޭނާ އަނެއްކާވެސް ވަޅި ބޭނުން ނުކުރިއެވެ. އަދި އެންމެ ފާޅުކަން ބޮޑު ހަތިޔާރަކީ އަބަދުވެސް ބޭނުންކުރަން އެންމެ ރަނގަޅު ހަތިޔާރެއް ނޫންކަން ވެސް އޭނާއަށް ދަސްކޮށްދިނެވެ.
  
  ގޯމޭޒް އޭނާގެ ހަށިގަނޑު ފާރުގައި އުފުލާލަމުން ބޯ ތަޅުވާލަމުން އެނބުރިލިއެވެ. މާޗް ބަލަހައްޓައިގެން ހުރީ އެ ޖިންނިގެ ލޭ ރަތްވެފައިވާ މޫނަށެވެ. ހިނދުކޮޅަކަށް އެކަން އޭނާ ފޭސްކޮށްލިއިރު، ކަޅުކުލައިގެ މޫނާއި ހުދު ކަރުގެ ތަފާތު ކަމާއި، އެއްދުވަހަކު ރީނދޫ ދަތްތައް ވަޅުލާފައި ހުރި ކަޅުވަޅުތަކާއި، ދެފަރާތުން ގާތްގަނޑަކަށް ކޮމިކް ގޮތަކަށް ނިކުމެފައިވާ ފަނޑު ކަންފަތްތަކެވެ. އެ ވަޒަނުން ގޯމޭޒް ސްވިންގް ކޮށްލިއެވެ. މާޝްގެ ބޮލުގެ އެއްފަރާތުގައި ޖެހުނެވެ.
  
  މިހާރު ގޯމޭޒް ހުރީ ފުޅާކޮށް ހުޅުވާފައެވެ.
  
  ބޯ އެނބުރެމުން މާޝް ކުރިއަށް ފިޔަވަޅު އެޅި ނަމަވެސް އޭނާ ހުރީ ހަގީގަތުގައި ވަޅިން ވަޅި ހަރާވަރަށް ހޭލުންތެރިވެ، ބްލޭޑް އަނެއް މީހާގެ ހިތަށް އިޝާރާތްކޮށްފައެވެ. ގޯމޭޒް ތެޅިގަތްއިރު، ފަޅައިގެން ގޮސްފައިވާ އަނގައިން ނޭވާ ވިންދުޖަހަމުން ދިޔައިރު، ދެން މާޗްގެ ނަޒަރާއި ދިމާވިއެވެ.
  
  "އަހަރެން ކަލެއަށް ފައިސާ ދިނީ ހެޔޮ ނިޔަތުގައި" މާޗް ނޭވާއެއް ދޫކޮށްލިއެވެ. "ހަމަ ފައިސާ ނަގަންވީ."
  
  މިމީހުންނަކީ ޠަބީޢަތުގައި ޚިޔާނާތްތެރިންކަން އަދި ޝައްކެއްވެސްނެތްގޮތުގައި ތަޢުލީމީ ގޮތުންވެސް ޚިޔާނާތްތެރިންކަން އޭނާއަށް އެނގެއެވެ. ޚިޔާނާތަކީ އެމީހުންގެ ދުވަހުގެ ދެވަނަ ނުވަތަ ތިންވަނަ ވިސްނުމަކަށް ވާނެ، "އަހަރެންގެ އަތުގައި ލޭ އޮތީ ކީއްވެގެން ހެއްޔެވެ؟" އަދި "ކާކު ނަރަކައެއް އަހަރެން ރޭގަ މަރާލައިގެން ނިމުނީ؟" ފަހަރެއްގައި ކޮކެއިންގެ ޑޯޒެއްގެ ސަބަބުން ކުރިމަތިވާނެ ނަތީޖާތަކާ މެދު ވެސް ވިސްނުމެއް އޮވެދާނެ އެވެ. އެކަމަކު ގޯމޭޒް... އޭނާ ހަމަ އެކަނި ފައިސާ ނަގަންވީ.
  
  އެމީހާ ބިންމައްޗަށް ވެއްޓިގެން ދިޔަތަން މާޝް ބަލަން ހުރެފައި، ދެން ސްޓޮކް ނެގިއެވެ. އޭނާއަށް ރިއްސާތީ ރިއްސާފައިވީ ނަމަވެސް ނިސްބަތުން އެއްވެސް ގެއްލުމެއް ނުލިބެއެވެ. އޭނާގެ ބޯ ތެޅެމުން ދިޔައެވެ. ނަސީބަކުން އޭނާ ވިސްނާލީ ނިއުކްލިއާ ބޮމުގެ ކައިރީގައި ހުރި ބެކްޕެކްގައި ހުރި ކުދި ކޮތަޅުތަކުގެ ތެރެއިން އެއް ކޮތަޅަށް ޕެރަސިޓަމޯލް އަޅާށެވެ. އެހާ ފަސޭހަ އެ. އަދި އެތަނުގައި ބެބީ ވައިޕްސް ޕެކޭޖެއް ވެސް ހުއްޓެވެ.
  
  މާޗް އެ ފޮހެލާފައި ގިތެޔޮ ހިކި ނިވާކޮށްލިއެވެ. ފެން ގޮވައިގެން ދާން އޭނާ ހަނދާން ނެތުނެވެ. އެކަމަކު އަބަދުވެސް ކޮންމެވެސް ކަމެއް އެބައޮތް ނޫންހެއްޔެވެ؟
  
  މަރުވެފައިވާ ހަށިގަނޑަށް ފަހަތަށް ބަލާލުމެއް ނެތި ބޯ ތިރިކޮށްލަމުން ބިމުގެ އަޑީގެ ޓަނަލް ތެރެއިން ޓެކްސަސްއަށް ދާން ދިގު ދަތުރު ފެށިއެވެ.
  
  
  * * *
  
  
  ގަޑިތައް ދަމައިގަތެވެ. ޖޫލިއަން މާޝް އެމެރިކާގެ ދަށުގައި ދުއްވައިގަތީ ބުރަކަށީގައި ނިއުކްލިއާ ހަތިޔާރެއް ޖަހައިގެންނެވެ. އެ ޑިވައިސް އޭނާ ހީކުރި ވަރަށް ވުރެ ކުޑަ ކަމަށް ވެދާނެ - ބެކްޕެކް އަދިވެސް ފުއްޕާފައި ހުރި ނަމަވެސް - އެތެރޭގެ ކޮމްޕާޓްމަންޓްތައް ވެސް މާ ބަރު ނުވި އެވެ. އެ މަޚްލޫޤު އޭނާގެ ގައިގައި ހިފަހައްޓައިގެން ހުރީ ނޭދެވޭ އެކުވެރިއެއް ނުވަތަ ބޭބެއެއް ފަދައިން، އޭނާ ފަހަތަށް ދަމައިގަނެގެންނެވެ. ކޮންމެ ފިޔަވަޅަކީވެސް އުނދަގޫ ފިޔަވަޅެކެވެ.
  
  އަނދިރިކަން ވަށާލާފައި ކިރިޔާ ނިވާވެގެން ދިޔައީ ހަމައެކަނި ދޭތެރެ ދޭތެރެއިން ތަޅުވާފައި ހުންނަ އަލިންނެވެ. އެތައް ބަޔަކު ފަޅައިގެން ދިޔައީ، މާ ގިނައެވެ. މިތަނުގެ ތިރީގައި ތެތްވެފައި އޮތްއިރު، ފެންނަން ނެތް ޖަނަވާރުތަކުގެ ޕެކެއް އަބަދުވެސް އޭނާގެ ސިކުނޑީގައި ސިކުނޑިއަށް ޖައްސަމުން ދިޔައީ ދޭތެރެ ދޭތެރެއިން ކޮނޑުން މައްޗަށް ދުވެފައި ބުރަކަށީގެ ތިރިއަށް ދުއްވާ ހީވާގިކަމާއެކު ބިރުވެރި އެއްބައިވަންތަކަމާއެކު ކުޅެމުންނެވެ. ވައި މަދު މިންވަރަކަށް ހުރިއިރު، އެތަނުގައި ހުރި އެއްޗަކީ ކޮލިޓީ ދަށް އެއްޗެކެވެ.
  
  އޭނާއަށް އިންތިހާއަށް ވަރުބަލިކަން އިހުސާސްވާން ފެށުމުން ހޭލޫސިނޭޓްވާން ފެށިއެވެ. އެއްދުވަހަކު އޭނާގެ ފަހަތުން ދިޔައީ ޓައިލަރ ވެބް އާއި އޭގެ ފަހުން ނުބައި ޓްރޯލްއެކެވެ. ދެ ފަހަރެއްގެ މަތިން ވެއްޓުނު އިރު ކަކުލާއި އުނަގަނޑު އުނގުޅާލި ނަމަވެސް ފައިމައްޗަށް ތެދުވުމަށް އުނދަގޫވިއެވެ. އެ ޓްރޯލް ބަދަލުވީ ރުޅިގަދަ މެކްސިކޯ މީހުންނަށް އޭގެ ފަހުން ރަތް އަދި ފެހި މިރުހާއި ގުއަކަމޯލް ޖަހާފައިވާ ހިނގާ ޓޭކޯއަކަށެވެ.
  
  މޭލުތައް ފާއިތުވަމުން ދިޔަވަރަކަށް އޭނާއަށް ހީވާން ފެށީ އޭނާއަށް އެކަން ނުކުރެވިދާނެ ކަމާއި، ހަމައެކަނި އިރުކޮޅަކު އޮށޯވެއްޖެނަމަ ކަންތައްތައް ރަނގަޅުވާނެ ކަމެވެ. ކުޑަކޮށް ނިދާލާށެވެ. އޭނާ ހުއްޓުވި ހަމައެކަނި ކަމަކީ އޭނާގެ އުޖާލާ ފަރާތް- އެއް ދުވަހަކު އޭނާގެ ކުޑައިރުގެ ގަދަކަމުން ސަލާމަތްވި ބައި، އެހެން އެންމެން އޭނާ ނެތިގެން ދާން ބޭނުންވި ބައެވެ.
  
  އެންމެ ފަހުން ކުރިމަތީގައި ވިދާ ލައިޓްތަކެއް ފެނިގެން ގޮސް ޓަނަލްގެ އަނެއްކޮޅުން ހުރަސްކޮށްލުމަށްފަހު އެތައް މިނެޓެއް ހޭދަކުރީ އޭނާއަށް ލިބޭނެ ކަހަލަ ރިސެޕްޝަނެއް ވަޒަންކުރުމަށެވެ. ހަގީގަތުގައި އެއްވެސް އެޑްމިޝަން ކޮމިޓީއެއް އޭނާ އުންމީދު ނުކުރި- މިނިވަން މީހުންގެ ބިމަށް އޭނާ ވާސިލްވާނެ ކަމަށް ދުވަހަކުވެސް ހީކޮށްފައެއް ނުވެއެވެ.
  
  އޭނާގެ ރޭވުމާ އެއްގޮތަށް މި ނިމުމުގައި މުޅިން ވަކި ދަތުރުފަތުރުގެ ނިޒާމެއް އިންތިޒާމް ކުރެއްވި އެވެ. މާޝް ހުރީ ފަރުވާތެރިވެ މޮޔައެއް ނޫނެވެ. ހެލިކޮޕްޓަރު ބަހައްޓަން ޖެހޭނީ އެތައް މޭލެއް ދުރުގައި، އޭނާގެ ގޮވާލުމުގެ އިންތިޒާރުގަ އެވެ. މާޝް އޭނާގެ ހަށިގަނޑުގެ ވަށައިގެން އަދި ބެކްޕެކްގައި ހުރި އަނދާފައިވާ ތިން ގޮޅީގެ ތެރެއިން އެއް ގޮޅި ނަގައި ގުޅާލިއެވެ.
  
  އެ ބައްދަލުވުމުގައި އެއްވެސް ބަހެއް ނުބުނެ، މާޝްގެ މޫނާއި އިސްތަށިގަނޑު ނިވާކޮށްފައިވާ ލޭއާއި ނަޖިހާއި ގުޅޭގޮތުން އެއްވެސް އެއްޗެއް ބުނެފައެއް ނުވެއެވެ. ޕައިލެޓް ދޫނި ވައިގެ ތެރެއަށް އުފުލާލަމުން މިސްރާބު ޖެހީ މާޝްގެ ގްރޭންޑް އެޑްވެންޗާގެ ދެން އޮތް އަދި އެންމެ ފަހުގެ ހުއްޓުމެއް ކަމަށްވާ ކޯޕަސް ކްރިސްޓީއާ ދިމާއަށެވެ. އެއް ކަމަކީ އޭނާ ކިޔައިދޭން ވާހަކައެއް އޮންނާނެކަން ޔަގީނެވެ...
  
  އަދި އެވާހަކަ ބުނާނެ މީހަކުވެސް ނެތެވެ. ޕާޓީގެ މެހެމާނުންނާ ހިއްސާ ނުކުރި ހަމައެކަނި ކަމަކީ ބްރެޒިލުން އެމެރިކާގެ އިރުމަތީ އައްސޭރިފަށަށް ނިއުކްލިއާ ބްރީފްކޭސްއެއް ވަގަށް ގެންދެވުނު ގޮތެވެ.
  
  ކޯޕަސް ކްރިސްޓީ އިން ހުށަހެޅީ ކުރު ރެސްޕައިޓަކާއި ދިގު ޝަވަރ އާއި ކުރު ނިދިއެކެވެ. ދެން އޮންނާނީ ހަތަރު ވިހި ގަޑިއިރުގެ ދަތުރެއް ނިއުޔޯކަށް، އަދި އޭގެ ފަހުން...
  
  އާމަގޭޑޮން އެވެ. ނުވަތަ އެންމެ ކުޑަމިނުން އޭގެ އަރިމަތީގައެވެ.
  
  ބާލީހުގައި ބޯ ވަޅުލައިގެން އެނދުގައި މޫނު ތިރިކޮށްލައިގެން އޮށޯވެލަމުން މާޝް ހިނިތުންވެލިއެވެ. ކިރިޔާ ނޭވާލެވުނު ނަމަވެސް އެ އިހުސާސް އޭނާއަށް ފުދޭވަރަކަށް ކަމުދިޔައެވެ. އެ ޓްރިކަކަށް ވާނީ އޭނާއަކީ ސީރިއަސް މީހެއް ކަމަށާއި އެ ބޮމަކީ އަސްލު ބޮމެއް ކަމަށް ކަމާބެހޭ ފަރާތްތަކަށް ގަބޫލުކޮށްދިނުމެވެ. ހަރު ނޫން - އެއްފަހަރު ކެނިސްޓަރތަކާއި ފިޝަނަބަލް މެޓީރިއަލް އަށް ބަލާލުމުން އެމީހުން ތެދުވެ އާދޭސް ކުރާނެއެވެ. އެކަން ނިމުމުން... މާޝް ތަޞައްވުރު ކުރީ ލަސްވެގަސްގެ ކޮންމެވެސް ސްލޮޓް މެޝިނަކުން ގުޅައެއްގެ ރޭޓެއްގައި ފައިސާ އުކާލާ ފަދައިން ޑޮލަރުތައް އޮހޮރެމުންދާތަނެވެ. އެކަމަކު ހުރިހާ ކަމެއްވެސް އޮތީ ހެޔޮ މަޤްޞަދެއްގައެވެ. ވެބްގެ މައްސަލައެވެ.
  
  ފަހަރެއްގައި ނުވެސް ވެދާނެއެވެ. ޕައިތީއަންސްގެ އާދަޔާ ހިލާފު ލީޑަރު ވިލާގަނޑުގެ ފަހަތުން ދުވަމުން ދިޔައިރު މާޝްގެ އަމިއްލަ ރޭވުންތަކެއް ކުރިއަށް ގެންދިޔައެވެ.
  
  ކޮޅަށް ތެދުވުމުގެ ކުރިން ކަކުލުގައި ޖައްސާލަމުން އެނދުން ފުންމާލިއެވެ. އޭނާ ކޮންމެވެސް ވަރަކަށް ލިޕްސްޓިކެއް ޖަހާލިއެވެ. ކޮޓަރީގެ ފަރުނީޗަރުތައް މާނަ ކުރެވޭ ގޮތަށް އަލުން ތަރުތީބު ކުރިއެވެ. އޭނާ ފައިބައިގެން ގޮސް ލިފްޓުން ތިރިއަށް ގޮސް ބިންގަރާހަށް ދިޔައިރު، އެތަނުގައި ކުއްޔަށް ހިފާފައިވާ ކާރު އޭނާގެ އިންތިޒާރުގައި ހުއްޓެވެ.
  
  ކްރައިސްލާ 300. ބްލީޗް ކޮށްފައިވާ ވެލް އެއްގެ ސައިޒާއި ކުލަ.
  
  ދެން ހުއްޓުނީ... ދުވަހަކުވެސް ނުނިދާ މާލެ.
  
  
  * * *
  
  
  ދުނިޔޭގެ މަޝްހޫރު ސްކައިލައިން ފެންނަން ފެށުމުން މާޝް ކާރު ދުއްވީ މަސައްކަތެއް ނެތި އެވެ. މި ކާރު ނިއުޔޯކަށް ދުއްވަން މަލާމާތުގެ ގޮތުގައި ފަސޭހަ ކަމަކަށް ހީވި ނަމަވެސް ދެން އެނގުނީ މި ކާރު ތަފާތުވާނެކަން ކާކަށް ހެއްޔެވެ؟ އާދެ، މީހަކު ވެދާނެ. ރަމްސެސްގެ ބާޒާރުން ނިކުމެގެން ދިޔަތާ ތިން ދުވަހަށް ވުރެ ގިނަ ދުވަސް ވެއްޖެ އެވެ. އެ ޚަބަރު ލީކުވެއްޖެނަމަ ކިހިނެއް ވާނީ؟ ހިނގާލުން އެއްވެސް ބަދަލެއް ނާދެއެވެ. އޭނާއަކީ ހަމައެކަނި އަނެއްކާވެސް ދަތުރުވެރިއެއް، ވަށައިގެންވާ މަގެއްގައި ދިރިއުޅުމުގެ ތެރޭގައި އުޅެމުން ދިޔަ މީހެކެވެ. ކުޅުން ނިމިއްޖެނަމަ ވަރަށް އަވަހަށް އޭނާއަށް އެކަން އެނގޭނެއެވެ. އެހެން ނޫންނަމަ... ވެބް ވައުދުވީ މިކަމުގައި އެހީތެރިވާން ތައްޔާރަށް ތިބި މީހުން ރަމްސެސް ފޯރުކޮށްދޭނެ ކަމަށެވެ. މާރޗް ދިޔައީ އެމީހުންގެ މައްޗަށް ގުނަމުންނެވެ.
  
  މާޝް ލޯމަރާލައިގެން ދުއްވައިގަތީ ދެން ވާނެ ގޮތެއް ނޭނގި ނުވަތަ މާބޮޑު ފަރުވާލެއް ނެތިއެވެ. ބޮޑު ސިޓީއަށް ވަނުމުގެ ކުރިން ހުއްޓޭވަރަށް ފަރުވާތެރިވެ، އިރު އޮއްސެން ފެށުމުން ކޯރުގެ އަނެއް ފަރާތުގައި ރޭގަނޑަށް ހިމާޔަތް ހޯދައިގެން ދަތުރުގެ ތަފާތު މަގު އުނދަގޫވިއެވެ. އެނދުތައް ސްކްރެޗްކޮށް އިންކާރު ނުކުރެވޭހާ ހަޑިވެފައި ހުރި ނަމަވެސް، ކުޑަދޮރުތަކުގެ ފްރޭމްތަކާއި ތަޅުންގަނޑުގެ ކޮޅުތަކުގައި އެތައް އިންޗިއެއްހާ ކަޅު ފުންޏެއް ޖަހާފައި ހުރި ނަމަވެސް، އެލް ޝޭޕްގެ މޮޓޯލް ފުދޭވަރެވެ. ނަމަވެސް އެއީ ފާހަގަކޮށްލެވޭ ކަމެއް ނޫން، ރޭވިފައި ނުވާ އަދި ގާތްގަނޑަކަށް ފާހަގަ ނުކުރެވޭ ކަމެކެވެ.
  
  އެހެންވެ، ރޭގަނޑު ދަންވަރު ކައިރިން، ހިތް ތެޅެމުން ސީދާ ތެދުވެ އިށީނދެގެން އިނީ، އޭނާގެ ކޮޓަރީގެ ދޮރުގައި މީހަކު ޓަކި ޖަހާލުމުންނެވެ. ދޮރު ހުޅުވިގެން ދިޔައީ ޕާކިން ޒޯނަށް ކަމުން ހުރިހާ ތެދުވެރިކަމެއްގައި ބުނާނަމަ އެއީ މަގުފުރެދިފައިވާ މަސްތުވެފައިވާ މެހެމާނަކުން ފެށިގެން ޕްރެންކްސްޓަރަކަށް ވެސް ވެދާނެ އެވެ. އެކަމަކު އެއީ ފުލުހުންނަށް ވެސް ވެދާނެ އެވެ.
  
  ނުވަތަ ސީލް ޓީމް ސިކްސް އެވެ.
  
  މާޝް ވަޅިތަކާއި ސަމުސާތަކާއި ބިއްލޫރިތައް ބެހެއްޓި ފަހުން ފަރުދާ ފަހަތަށް ދަމައިގަނެގެން ބޭރަށް ބަލާލިއެވެ. އޭނާއަށް ފެނުނު އެއްޗަކުން ހިނދުކޮޅަކަށް ބަސްހުއްޓިއްޖެއެވެ.
  
  ކޮން އެއްޗެއް...؟
  
  އަނެއްކާވެސް ޓަކި ޖަހާ އަޑު އިވުނީ ލުއި ތާޒާ ގޮތަކަށެވެ. ދޮރު ހުޅުވާލާފައި އެމީހާއަށް ވަނުމުގެ ހުއްދަ ދޭން މާޝް ފަސްނުޖެހިއެވެ.
  
  "ކަލޭ އަހަރެން ހައިރާންކޮށްލީ" އޭނާ ބުންޏެވެ. "އަދި އެއީ މިދުވަސްވަރު މާގިނައިން ވާކަމެއް ނޫން."
  
  "އަހަރެންނަށް ހީވަނީ އެގޮތުގައި ރަނގަޅުހެން،" ޒިޔާރަތްކުރި މީހާ ބުންޏެވެ. "އަހަރެންގެ އެތައް ސިފައެއްގެ ތެރެއިން އެއް ސިފަ."
  
  މާޗް އެހެން މީހުންނާ މެދު ވިސްނާލި ނަމަވެސް މަދުވެގެން ދިހަވަރަކަށް މީހުން ފާހަގަ ކުރެވޭތޯ މާ ދުރަށް ބަލަން ނުޖެހުނެވެ. "އަހަރެމެން މީގެ ކުރިން ބައްދަލުވީ އެންމެ ފަހަރަކު."
  
  "އާނ. އަދި ވަގުތުން ގާތްތިމާގެކަމެއް އިހުސާސް ކުރެވުނެވެ."
  
  މާޗް ސީދާވީ، މިހާރު އެ ހަތަރުވަނަ ފެންވަރާލިނަމައޭ ހިތަށް އަރާފައެވެ. "އަހަރެން ހީކުރީ ހުރިހާ ޕައިތީއާ ވެސް މަރުވެފައި ނުވަތަ އަތުލައިގަނެވިއްޖެ ކަމަށް. ވެބް އާއި އަހަރެން ފިޔަވައި."
  
  "ފެންނަ ފަދައިން" ޒިޔާރަތްކުރި މީހާ އަތް ދިއްކޮށްލަމުން "ތިޔަ އުޅުނީ ގޯސްކޮށް."
  
  "އަހަރެން ހިތްހަމަޖެހިއްޖެ." މާޗް ފޭކް ކޮށްލީ ހިނިތުންވުމެކެވެ. "ވަރަށް ހިތްހަމަޖެހިއްޖެ."
  
  "އޯހް" އޭނާގެ ޒިޔާރަތްތެރިޔާ ވެސް ހިނިތުންވެލަމުން ބުންޏެވެ، "ކަލޭ އެއްބަޔަކަށް ވާން އުޅެނީ."
  
  އޭނާގެ ހުރިހާ އުފަންދުވަސްއެއް އެއްފަހަރާ އައިސްފައިވާ ކަމުގެ އިހުސާސް ދުރަށް ޖައްސަން މާޗް މަސައްކަތް ކުރިއެވެ. މި އަންހެންމީހާއަކީ އޭނާ ފަދައިން އާދަޔާ ހިލާފު މީހެއް ކަމަށް ވެދާނެ އެވެ. އޭނާގެ އިސްތަށިގަނޑު ސްޕައިކީ ސްޓައިލެއްގައި ކަނޑާފައި ހުއްޓެވެ؛ އޭނާގެ ދެލޯ ހުރީ ސީދާ އޭނާގެ ދެލޮލާއި އެއްފަދައިން ފެހިކުލައިގެ ކަޅުކުލައިގައެވެ. ކިހާ ފިނިފެންމަލެއް ހެއްޔެވެ؟ އޭނާގެ އައުޓްފިޓްގައި ހިމެނެނީ ފެހި ކުލައިގެ ވޫލް ޕުލޯވަރަކާއި ގަދަ ރަތް ކުލައިގެ ޖީންސާއި ނޭވީ ބްލޫ ކުލައިގެ ޑޮކް މާޓިންސް އެވެ. އެއް އަތުގައި ކިރު ބިއްލޫރިކޮޅެއް، އަނެއް އަތުގައި ވައިން ބިއްލޫރިކޮޅެއް ހިފައިގެން ހުއްޓެވެ.
  
  އޭނަ ކޮންތާކުން ލިބުނީ...؟
  
  އެކަމަކު އެއީ މާބޮޑު ކަމެއް ނޫނެވެ. އޭނާ ލޯބިވީ އޭނަ ތަފާތު ކަމާއި، ކޮންމެވެސް ގޮތަކުން އޭނައަށް އޭނަ ވިސްނޭ ކަމެވެ. އޭނައަށް ކަމުދިޔައީ އޭނަ ނުކުމެގެން އައީ އެއްވެސް ތަނަކުން ނޫނެވެ. އޭނާއަށް ކަމުދިޔައީ އޭނަ މުޅިން ތަފާތު ކަމެވެ. އަނދިރީގެ ބާރުތަކުން އެމީހުން އެކަކު އަނެކަކާ ދެކޮޅަށް ވަޅުލިއެވެ. ބްލަޑް ރެޑް ވައިން އާއި ބްލީޗިން ވައިޓް ކިރު އެއްވާން އުޅެނިކޮށެވެ.
  
  މާޗް އޭނަގެ އަތުން އައިނު ނަގާލިއެވެ. "މަތީގަ ނޫނީ ތިރީގައި ހުންނަން ބޭނުންތަ؟"
  
  "އަޅެ އަހަރެން ދެކޮޅެއް ނުހަދާ. މޫޑު އަހަރެމެން ގެންދަނީ ކޮންތާކަށްތޯ ބަލާލަމާ."
  
  އެހެންކަމުން މާޝް ނިއުކްލިއާ ބޮން އެނދުގެ ބޮލުގައި ދެމީހުންނަށް ވެސް ފެންނަ ތަނެއްގައި ބަހައްޓައިގެން ޒޯއީ ޝިއާރސްގެ ލޮލުން ކޮމެޓެއް ފަދަ އިތުރު ސްޕާކެއް ފެނުނެވެ. މި އަންހެނަކީ ބާރުގަދަ، މަރުވާ، އަދި ސީދާ ފްރީކީ އަންހެނެކެވެ. މޮޔައެއް ކަމަށް ވެދާނެއެވެ. ނިމުމެއް ނެތް ގޮތަކަށް އޭނާއަށް ކަމުދާ އެއްޗެކެވެ.
  
  ހެދުން ނަގަމުން ދިޔައިރު އޭނާގެ ފަޅައިގެން ގޮސްފައިވާ ސިކުނޑި ދަތުރުކުރަމުން ދިޔައީ ވާން އުޅޭ ގޮތާ މެދު ވިސްނާލުމަށެވެ. މާދަމާއާއި މާދަމާއަށް ވަޢުދުވި ހުރިހާ ފޯރިއެއް، އެމެރިކާ ކަކުލުގައި އަޅުވައިގެން ނިއުކްލިއަރ ބޮމާއިމެދު އުފާކުރާނެ ކަމުގެ ޚިޔާލުން، ފަޓުލޫނު ތިރިއަށް ދަމައިގަނެ، ބޯޓަށް އެރިއިރު، ޒޯއީއަށް އޭނާ މުޅިން ތައްޔާރުވިއެވެ.
  
  "ނޯ ފޯޕްލޭ؟" އޭނާ އަހާލިއެވެ.
  
  "އާނ، އެ ބެކްޕެކް ހަމަ އެގޮތަށް ބަހައްޓާލިއިރު" ނިއުކްލިއާ ބޮން ބަލަން ހުރެފައި ޝަބާނާ ބުންޏެވެ. "އަހަންނަށް ވިސްނުނީ އަހަރެން ބޭނުމެއް ނޫންކަން."
  
  މާޗް އުފާވެރި ހައިރާންކަމެއްގެ ތެރޭގައި ހިނިތުންވެލިއެވެ. "އަހަރެންވެސް".
  
  "ފެނޭތަ ލޯބި؟" ޒޯއީ އޭނާގެ މައްޗަށް ތިރިވެލިއެވެ. "އަހަރެމެން އުފެއްދީ އެކަކު އަނެކަކަށްޓަކައެވެ."
  
  ދެން މާޝްއަށް ވިސްނުނީ، ސީދާ މުސްކުޅި ދަބަހުގެ މަތީގައި ފާރުގައި ތަޅުވާފައި ހުރި ލޯގަނޑުގެ ރިފްލެކްޝަނުން، އަދި އޭގެ ފަހަތުގައި އެނދުގެ ބާލީސްތަކުގެ ތެރޭގައި ޖައްސާފައި އޮތް ޚުދު ބެކްޕެކް ވެސް ފެންނަނީ މަޑުމަޑުން ހަރަކާތްތެރިވަމުންދާ، އިންތިހާއަށް ފަނޑު ކަނދުރާއެވެ. އޭނާ ރަނގަޅަށް ޓޭންކޮށްފައިވާ މޫނަށް ބަލަހައްޓައިގެން ހުއްޓެވެ.
  
  "ޑޭމް" އޭނާ ބޮލުގައި ރިއްސާލިއެވެ. "އެއީ މާގިނަ ވަގުތެއް ނުނަގާ".
  
  
  ތިންވަނަ ބާބު
  
  
  މެޓް ޑްރޭކް ތައްޔާރުވަމުން އަންނަނީ ޓީމުގެ މިހާތަނަށް ކުޅުނު އެންމެ ވަލު ދުވުމަށެވެ. އަހަރެންގެ ބަނޑުގެ ވަޅުގަނޑުގައި ހިތްހަމަ ނުޖެހޭ، ބަލިކަށި އިހުސާސެއް ހަމަޖެހި، އެ އުދުހުމާ އެއްވެސް ގުޅުމެއް ނެތް، ހަމައެކަނި މިފަދަ ބިރުވެރި ޖަރީމާތައް ހިންގަން މަސައްކަތް ކުރެވޭ މީހުންނަށް ޓެންޝަނާއި ހާސްކަމާއި ނަފްރަތުގެ ނަތީޖާއެވެ. ޖާހިލު ނަމަވެސް ހިތްހަމަޖެހިގެން ދުވަހުން ދުވަހަށް ކަންތައްތައް ކުރަމުން ދިޔަ ދުނިޔޭގެ ރައްޔިތުންނަށް އޭނާ ހަމްދަރުދީވިއެވެ. އެއީ އޭނާ ހަނގުރާމަކުރި މީހުންނެވެ.
  
  އެ ހެލިކޮޕްޓަރުތައް ފުރިފައި އޮތީ ދުނިޔެ ދިރިއުޅެން ރަނގަޅު ތަނަކަށް ހަދައިދިން މީހުންނަށް އަޅާލާ، ގެއްލުންގެ މަގަށް ވައްޓާލި ސިފައިންނެވެ. ކެރިން ބްލޭކް އާއި ބިއުރެގާޑް އެލައިން އަދި ބްރިޖެޓް މެކެންޒީ - އެކަމަކު ކެންޒީ، ކަޓަނާ ގެންގުޅޭ، އާޓިފަކްޓް ސްމާގްލިން، ކުރީގެ މޮސާޑް އެޖެންޓް ފިޔަވައި މުޅި ސްޕީއާ ޓީމު ހާޒިރުވި އެވެ. ރަމްސެސްގެ ފަނާވެފައިވާ 'އެންމެ ފަހު ބާޒާރުން' ޓީމު ދޫކޮށްލީ އެހާ އަވަސް އަވަހަށް އެންމެން ގެންދަން މަޖުބޫރުވެގެންނެވެ ދުވުމެކެވެ.
  
  ހަގީގީ ޖަންގައްޔަކުން ފެށިގެން ކޮންކްރީޓް ޖަންގައްޔަކަށް ކަމަށް ޑްރޭކް ހީކުރިއެވެ. އަހަރެމެން ދުވަހަކުވެސް ގާތް ނުކުރަމެވެ.
  
  އޭނާގެ ވަށައިގެންވަނީ އޭނާގެ ހަޔާތުގެ އިތުބާރު ހުރި ގުޅިފައިވާ ރޮނގުތަކާއި ތޫފާނީ ރާޅުތަކެވެ. އެލިޝިއާ އާއި ބޯ، މޭ އާއި ކެންޒީ، އަދި ޓޯސްޓެން ޑާލް އެވެ. ދެވަނަ ހެލިކޮޕްޓަރުގައި ތިބީ ސްމިތު އާއި ލޯރެން، ހޭޑަން، ކިނިމާކާ އަދި ޔޯގީ އެވެ. އެ ޓީމު ދުވެފައި ގޮސް މިހާރުވެސް ރައީސް ކޯބަން ސާފުކޮށްފައިވާ ނިއުޔޯކްގެ ވައިގެ ސަރަހައްދަށް ވަދެ، ތޫނުކޮށް ބޭންކްކޮށް، އުސް އިމާރާތްތަކުގެ މެދުގައި ހުރި ވަކިތަކުގެ ތެރެއިން ދުވެފައި ގޮސް ވަށައިގެންވާ ފުރާޅަކާ ދިމާއަށް ފައިބައިގެން ދިޔައެވެ. އެ ހަލަބޮލިކަމުން އެމީހުންގެ ގައިގައި ޖެހުނެވެ. މައުލޫމާތު ވަދެގެން އައުމާއެކު ރޭޑިއޯ ޗިޗް ޖަހާލިއެވެ. ޑްރޭކްއަށް ހަމައެކަނި ތަޞައްވުރު ކުރެވުނީ ތިރީގައިވާ މަގުތަކުގެ ހަލަބޮލިކަމާއި، ދުވެފައި އަންނަ އޭޖެންޓުންނާއި ފޫހި ސްވަޓް ޓީމުތަކާއި، ނިއުޔޯކާއި އީސްޓް ކޯސްޓް ސަލާމަތް ކުރުމަށް ބޮލުގައި ރިއްސާ ކަމުގެ ނަރަކަ ޚިޔާލެވެ.
  
  ކުރިއަށް އޮތް ދެތިން ގަޑިއިރު ހަލަބޮލިވާނެ ކަމުގެ އިހުސާސް ކުރެވެމުން އޭނާ ފުންނޭވާއެއް ދޫކޮށްލިއެވެ.
  
  ދާލް އޭނާގެ ލޮލުގައި އަޅައިގަތެވެ. "މިއަށްފަހު އަހަރެން ޗުއްޓީއެއް ނަގަނީ."
  
  ޑްރޭކް ވަނީ ސްވިޑެންގެ އިތުބާރަށް ތައުރީފުކޮށްފަ އެވެ. "މިއަށްފަހު އަހަރެމެން އެންމެންނަށްވެސް ބޭނުންވާނެ އެއްޗެއް."
  
  "އާނ، ތި ނާންނަނީ އަހަންނާއެކު ޔޯކީ."
  
  "މައްސަލައެއް ނެތް. އަހަންނަށް މާ ޔަގީން ޖޯއާނާ ކޮންމެ ގޮތެއްވިޔަސް އިންޗާޖް ކުރާނެކަން."
  
  "އެއީ ކޮން މާނައެއް ހެއްޔެވެ؟"
  
  ހެލިކޮޕްޓަރު ހަލުވިކަމާއެކު ތިރިވެ، އެމީހުންގެ ބަނޑު ސްޓްރެޓޯސްފިއާއަށް ފޮނުވާލިއެވެ.
  
  އަލީޝާ ހީނގަތެވެ. "އެކަނި އަހަރެމެންނަށް އެނގޭނީ ޑޭލީގެ ގެ ހިންގަނީ ކާކުކަން، ޓޯރސްޓީ. އަހަރެމެންނަށް އެނގޭ".
  
  ސްވިޑެންގެ މީހާ މޫނު ކުނިކޮށްލި ނަމަވެސް އިތުރު އެއްޗެއް ނުބުނެ އެވެ. ޑްރޭކް އެލިޝިއާ އާއި ހިނިތުންވުމެއް ބަދަލުކޮށްލުމަށްފަހު ދެން ފާހަގަ ކުރެވުނީ މާއީ އެދެމީހުންނަށް ބަލަން ހުރި ކަމެވެ. ޑޭމް، އެއީ ކޮންމެ ގޮތެއްވިޔަސް އަހަރެމެން ކަންބޮޑުވާންޖެހޭ ކަމެއް ނެތް ކަހަލަ ކަމެއް.
  
  އަލީޝާ މާއީއަށް އަތް ދިއްކޮށްލިއެވެ. "ހަމަ ދާދިފަހުން ޝޭވް ކުރަމުން ދަނިކޮށް އަމިއްލައަށް ކަނޑާލުމަށްފަހު މި ކަހަލަ އެކްޝަން ހެންޑްލް ކުރެވޭނެކަން ޔަގީންތަ ސްޕްރައިޓް؟"
  
  މޭގެ މޫނުމަތީގެ ކުލަވަރަށް ބަދަލެއް ނާންނަ ނަމަވެސް ފަސްޖެހިފައި އަތް ދިއްކޮށްލީ މޫނުމަތީގައި ހުރި އާ ފާރުގައި އަތްލުމަށެވެ. "ފަހަކަށް އައިސް ހިނގި ކަންތައްތަކުގެ ސަބަބުން އަހަރެން އިތުބާރުކުރާ މީހުންނާ މެދު ވަރަށް ބޮޑަށް ސަމާލުކަން ދީފި. އަދި ޚިޔާނާތްތެރިވާ މީހުންނަށް ނަޒަރު ހިންގާށެވެ."
  
  ޑްރޭކް އެތެރެއަށް ކްރިންޖް ކޮށްލިއެވެ.
  
  އެއްވެސް ކަމެއް ނުވިއެވެ. އެކަމަށް ނިމުމެއް ގެނެސްދެމުން އަހަރެން ދޫކޮށްލީ! އެއްވެސް ކަމެއް ވައުދެއް ނުވިއެވެ. .
  
  ޖަޒުބާތުތަކާއި ޚިޔާލުތައް އެއްވެ، ފޮނި ބައިލަކަށް ބަދަލުވެ، އެއީ އެހެން ހާސް އިޙްސާސްތަކާ އެއްވެގެން ދިޔަ އެއްޗެކެވެ. ޑާލް، އޭނާއަށް ފާހަގަ ކުރެވުނު ގޮތުގައި، މަޑުމަޑުން ކެންޒީ އާއި ދުރަށް ޖެހިލިއިރު، ބޯ އެލިޝިއާގެ ކިބައިން ލޯ ނަގާލީ ކިރިޔާއެވެ. ކަލާނގެ، އޭނާ އުންމީދު ކުރީ ދެވަނަ ހެލިކޮޕްޓަރުގައި ކަންތައްތައް ތަންކޮޅެއް ހަމަޖެހިއްޖެ ކަމަށް.
  
  އާ ވައިރޯޅިތަކެއް އެމީހުންގެ ގައިގައި ޖެހުނީ ހެލިކޮޕްޓަރުގެ ސްކިޑް އިމާރާތުގެ ފުރާޅުގައި ޖެހުމުންނެވެ. ދޫނި ޖައްސާލުމުން، ދެން ދޮރުތައް ހުޅުވިގެން ދިޔައިރު، ފަސިންޖަރުން ތިރިއަށް ފުންމާލައިގެން ދުވެފައި ގޮސް ހުޅުވިފައިވާ ދޮރާ ދިމާއަށް ދިޔައެވެ. ބަޑި ހިފައިގެން ތިބި ފިރިހެނުން އެތެރެއަށް ވަންނަ ދޮރު ބަލަހައްޓައިގެން ތިބިއިރު، އެތެރޭގައި އިތުރު އެތައް ބަޔަކު ތިއްބެވެ. ޑްރޭކް ފުރަތަމަ ޑައިވް އިން ކޮށްލީ ފުރަތަމަ ފައި އުދުހިގެން ގޮސް ހަތިޔާރެއް ނެތި ތަންކޮޅެއް ތައްޔާރު ނުވާހެން ހީވި ނަމަވެސް ވަރަށް އަވަހަށް ހަތިޔާރު އެޅިގެންދާނެކަން ފުރިހަމައަށް އެނގުނެވެ. އެ ޓީމު އަވަސް އަވަހަށް އެއްބަޔަކު އަނެއްބަޔަކަށް ހަނި ސިޑިން ފައިބައިގެން ދިޔައީ ފުޅާ ކޮރިޑޯއެއްގައި ތިބި އިރު، އަނދިރިވެ، އިތުރަށް ގާޑުން ވަށާލެވިގެންނެވެ. މިތަނުގައި އެމީހުންނަށް ކުރިއަށް ދިއުމަށް އިރުޝާދު ލިބުމުގެ ކުރިން ކުޑައިރުކޮޅަކު މަޑުކޮށްލިއެވެ.
  
  ހުރިހާ ކަމެއް ސާފުވެއްޖެއެވެ.
  
  ޑްރޭކް ޖޮގް ކުރިއިރު، ބާޒާރުން މައުލޫމާތު ނެގުމަށްފަހު، އޭގެ ފަހުން ޝައްކު ކުރެވޭ އެޖެންޓުންނާއި، ހާއްސަކޮށް ސީއައިއޭ އިން ސުވާލު ކުރުމުން، މުހިންމު ދުވަސްތަކެއް ގެއްލިފައިވާކަން އެނގުނެވެ. އާޚިރުގައި ޚުދު ކޮބަރން ވެސް އޭގެ ތެރެއަށް ވަދެ، ސްޕީއާ ޓީމު ވަގުތުން މި ޕްލެނެޓްގެ އެންމެ ހޫނު ތަނަށް ފޮނުވުމަށް އަމުރު ކުރި އެވެ.
  
  ނިއުޔޯކް ސިޓީގައެވެ.
  
  މިހާރު އަނެއްކާވެސް ސިޑިން ފައިބައިގެން އެމީހުން ނުކުތީ 3 ވަނަ ގޯޅިއާއި 51 ވަނަ ގޯޅި ގުޅޭ ކަންމަތީގައި ހުރި ލޯކަލް ޕޮލިސް ސްޓޭޝަން ކަމަށް އޭނާއަށް ބުނި ތަނުގެ އެތެރެއަށް ބަލާލެވޭ ބެލްކަނީއަކަށެވެ. އާންމުންނަށް ނޭނގި ނަމަވެސް، އެތަނަކީ ގައުމީ ސަލާމަތާ ބެހޭ އޮފީހެއްގެ ގޮތުގައި ވެސް ހިދުމަތް ކުރި ތަނެކެވެ- ހަގީގަތުގައި އެއީ މާލޭގެ "ޑައުންޓައުން" ކަމަށް ކިޔާ ދެ ތަނެއްގެ ތެރެއިން އެއް ތަނެވެ. ޑްރޭކް މިހާރު ބަލަން ހުރީ ލޯކަލް ފުލުހުން ދުވަހުން ދުވަހަށް ވިޔަފާރި ކުރަމުން ދިޔައިރު، ސްޓޭޝަން ހަލަބޮލިވެ، އަޑުގަދަކޮށް، ތޮއްޖެހިފައި، ދުރު ކޮޅުން ކަޅު ސޫޓެއްގައި ހުރި މީހަކު ކައިރިއަށް އަންނަންދެނެވެ.
  
  "ހިނގާ ބަދަލުކުރަން" އޭނާ ބުންޏެވެ. "މިތާ ބޭކާރުކުރާނެ ވަގުތެއް ނެތް."
  
  ޑްރޭކްއަށް އިތުރަށް އެއްބަހެއް ނުވެވުނެވެ. އޭނާ އެލިޝިއާ ކުރިއަށް ކޮއްޕާލީ ބްލޮންޑްގެ ހިތްހަމަ ނުޖެހުމަކަށް ވުރެ ބޮޑަށް އޭނާގެ އުނދަގުލަށް ލޮލުގެ ކުލަވަރެއް ހޯދައިގެންނެވެ. އެހެން މީހުން އެތެރެއަށް ތޮއްޖެހިފައި ތިބިއިރު، ހައިޑަން އަލަށް އައި މީހާއާ ކައިރިވާން މަސައްކަތް ކުރި ނަމަވެސް ދުރު ދޮރުގެ ފަހަތުން ގެއްލިގެން ދިޔައިރު އޭނާގެ ވަގުތު ހުސްވިއެވެ. ހިނގާފައި ދަނިކޮށް އެމީހުން ވަދެގެން ދިޔައީ ހުދު ޓައިލްސް ޖަހާފައިވާ ތަޅުންގަނޑާއި ފާރުތަކާއި، އުސްކޮށްފައިވާ ކުޑަ ޕްލެޓްފޯމެއްގެ ކުރިމަތީގައި ސަފުތަކެއްގެ ގޮތުގައި ގޮނޑިތައް ޖަހާފައިވާ ވަށައިގެންވާ ކޮޓަރިއަކަށެވެ. އެމީހާއަށް ވީހާވެސް އަވަހަކަށް އެމީހުން ފުރައިގެން ދިޔައެވެ.
  
  "ޝުކުރިއްޔާ އައީތީ" ޝައުގުވެރިކަމެއް ނެތި އޭނާ ބުންޏެވެ. "ހަމައެކަނި އެނގިވަޑައިގަންނަވާނެ، ތިޔަބޭފުޅުން އަތުލައިގަތް ފިރިހެނުން- މަކަރުވެރި ރަމްސެސް އާއި ރޮބަޓް ޕްރައިސް- އަޅުގަނޑުމެންގެ... މެންހަންޓްގެ ނަތީޖާއަށް އިންތިޒާރު ކުރުމަށް އަޅުގަނޑުމެންގެ ތިރީގައިވާ ގޮޅިތަކަށް ގެންގޮސްފައި ވެއެވެ. އަހަރެމެން ހީކުރީ އެތަންތަނުގައި އަގުހުރި މައުލޫމާތުތަކެއް ހުރެދާނެ ކަމަށާއި ވަށައިގެން ތިބެން ޖެހޭނެ ކަމަށް."
  
  "ހާއްސަކޮށް އަހަރެމެންނަށް ނާކާމިޔާބު ވެއްޖެނަމަ" އަލީޝާ ހިތާމަވެރި ގޮތަކަށް ބުނެލިއެވެ.
  
  "ހަޤީޤަތުގައި. އަދި ހޯމްލޭންޑް ސެކިއުރިޓީ ޑިވިޝަންގެ ތެރޭގައި އިތުރު ސެކިއުރިޓީއެއް އޮންނަ މި ބިމުގެ އަޑީގެ ޖަލު ގޮޅިތަކުން ރަމްސެސްގެ ޙާޟިރީ ފާހަގަ ނުކުރެވި ބެހެއްޓޭނެކަން އަޅުގަނޑަށް ޔަޤީން ތިޔަބޭފުޅުންނަށް އަގުވަޒަން ކުރެވޭނެކަން."
  
  ޑްރޭކް ހަނދާންކޮށްދިން ގޮތުގައި ރަމްސެސްގެ ލޯކަލް ޔުނިޓްތަކުން، މާޝްގެ އަތުން ނިއުކްލިއާ ބޮމެއް ވަގަށް ނަގައިގެން ނުވަތަ ގަދަކަމުން ނެގުމަށް ފަހު، ގޮއްވާލުމަށް ރަމްސެސްގެ ހުއްދައަށް މަޑުކުރުމަށް އަމުރުކުރި އެވެ. އެމީހުންނަކަށް ނޭނގުނީ އޭނާ އަތުލައިގަނެވުނު ކަމެއް، ނުވަތަ އޭނާ މަރުވާން ކައިރިވެފައި އޮތް ކަމެއް ނޫނެވެ. ރަމްސެސްގެ ޖަމިއްޔާގެ ނިއުޔޯކް ގޮޅިތަކަށް އެއްވެސް ކަމެއް ނޭނގުނެވެ.
  
  އެންމެ ކުޑަމިނުން ސްޕީއާރ ޓީމުގެ ފަރާތުން ވާހަކަ ދެއްކި ހަމައެކަނި ވާހަކައަކީ އެއީއެވެ.
  
  "އޭނާ ބޭނުންތެރި ވާނެ" ހޭޑަން ބުންޏެވެ. "އަހަންނަށް މާ ޔަގީން."
  
  "އާނ" ސްމިތު އިތުރަށް ބުންޏެވެ. "އެހެންވީމަ މިވަގުތަށް ދޫނި ކޮއްޕާލުން ފަސްކޮށްލާށެވެ."
  
  ހޯމް އޮފީހުގެ އެޖެންޓް މޫނު ކުނިކޮށްލިއެވެ. "އަހަރެންގެ ނަމަކީ މޫރް. އަހަރެން މިތަނުގެ ލީޑް ފީލްޑް އެޖެންޓް. ހުރިހާ ބުއްދިއެއް އަހަރެންގެ ތެރެއިން ފާއިތުވެގެންދާނެއެވެ. އަޅުގަނޑުމެން މި އުފައްދަނީ އާ ޓާސްކްފޯހެއް، އެސިމިލޭޓްކޮށް، އެކްޓިވިޓީސް ބެހުމަށް. އަޅުގަނޑުމެންގެ މަރުކަޒެއް އޮވެގެން މިހާރު އަޅުގަނޑުމެން މިދަނީ ބްރާންޗްތައް އިންތިޒާމު ކުރަމުން. ކޮންމެ އޭޖެންޓަކާއި ފުލުހަކުވެސް - ލިބެން ހުރި ކަމުގައި ވިޔަސް ނުވިޔަސް- މި ނުރައްކަލާ ދެކޮޅަށް މަސައްކަތް ކުރަމުންދާއިރު، ނާކާމިޔާބީގެ ނަތީޖާ އަޅުގަނޑުމެންނަށް ފުރިހަމައަށް ވިސްނޭ. އިޓް ކެން"ޓް..." އާންމުކޮށް އަޑުއިވިފައި ނުވާ ސްޓްރެސްއެއް ދައްކަމުން އޭނާ ތަންކޮޅެއް ފަހަތަށް ޖެހިލިއެވެ. "މިތަނުގައި މިކަން ވާން ފުރުސަތެއް ނުދެވޭނެ."
  
  "ދުނިޔޭގެ ވެރިޔަކީ ކާކު؟" ހައިޑަން އަހާލިއެވެ. "މިތަނުގައި ނިންމުންތައް ނިންމަނީ ކާކު އަސްލު މުހިންމު ތަނެއްގައި؟"
  
  މޫރް ފަސްޖެހިލަމުން ބުރަކަށީގައި ރިއްސާލިއެވެ. "އާނ، އަހަރެމެންނަށް އެނގޭ. ވަޒަނެވެ. ކައުންޓަރ ޓެރަރިޒަމް ޔުނިޓާއި ތްރެޓް މެނޭޖްމަންޓް ޔުނިޓާ ގުޅިގެން."
  
  "އަދި "އަހަރެމެން" އޭ ބުނުމުން ތިޔަ މާނަކުރަނީ އަހަރެންނާއި ކަލޭ ހެއްޔެވެ؟"ނުވަތަ ހަމައެކަނި މާނަކުރަނީ މާދަމާ؟"
  
  "އަޅުގަނޑަށް ހީވަނީ ހާލަތު ޑިމާންޑް ކުރާ ގޮތަށް އެކަން ބަދަލުވެދާނެހެން،" މޫރް އެއްބަސްވި އެވެ.
  
  ހައިޑަންއަށް ފެންނަނީ ހިތްހަމަޖެހިފައެވެ. "މޯބައިލް ފޯނުގެ ބެޓެރީ ޗާޖުކޮށްފައި ހުރިތޯ ބަލާ."
  
  އެމީހުންގެ އަވަސްކަން އިހުސާސްވެ އެކަން ކަމުދިޔަ ފަދައިން މޫރް ގްރޫޕްގެ ވަށައިގެން ބަލާލިއެވެ. "އެނގިވަޑައިގަންނަވާނެ ފަދައިން އަޅުގަނޑުމެންގެ ކުޑަ ކުޑަދޮރެއް އެބައޮތް. ރަމްސެސް އެ އަމުރު ނުދޭކަން މި ބާސްޓަރުންނަށް ވިސްނޭކަށް މާގިނަ ދުވަހެއް ނުނަގާނެއެވެ. އެހެންވީމާ، ފުރަތަމަ ކަންތައްތައް ފުރަތަމަ. ޓެރަރިސްޓް ގޮޅިއެއް އަޅުގަނޑުމެން ޑިޓެކްޓް ކުރާނީ ކިހިނެއް؟"
  
  ޑްރޭކް އޭނާގެ ގަޑިއަށް ބަލާލިއެވެ. "އަދި ހިނގާލުން. އޭނާ ބޮމެއް ގެންގުޅޭނަމަ މާޗް މަހަކީ އިސްކަމެއް ދޭން ޖެހޭ ކަމެއް ނޫން ހެއްޔެވެ؟"
  
  "ޖާސޫސީ އިދާރާއިން ރިޕޯޓްކުރާ ގޮތުގައި މާޗް މަހު ލޯކަލް ސެލްތަކާ އެއްބައިވަންތަވާނެ. އަޅުގަނޑުމެންނަކަށް ނޭނގެ ކިތައް މީހުން ތިބޭނެ ކަމެއް. އެހެންވީމަ އަހަރެމެން ހަމަގައިމުވެސް މިދެންނެވި ދެ ކަންކަމަށްވެސް ފޯކަސް ކުރަން."
  
  ޑްރޭކް ހަނދާން ކޮށްދިނީ މާޝް އާއި ވެބް އާއި ދެމެދު ދެއްކި ވާހަކަތަކާ ބެހޭ ގޮތުން ބީއޯ ދެއްކި ވާހަކައެވެ. އޭރު އޭނާގެ ހިތަށް އެރީ، ލަސްޓް މޭން ސްޓޭންޑިންގ މުބާރާތަށް މަޖުބޫރުކޮށްގެން އުޅެނިކޮށް އެންމެ ފުރަތަމަ ބައްދަލުވި، އަދި އޭގެ ފަހުން ފުދޭވަރަކަށް ގިނައިން ހަނގުރާމަކުރި ސްލިމީ ފްރާންސް ކުޅުންތެރިޔާ، މުހިންމު ވަގުތުތަކުގައި ހެޔޮކަމުގެ އަލި ވިދާލިކަމެވެ. ތަރިއެއް ފަދައިން ވިދާލިއެވެ. އޭނާ ހަގީގަތުގައިވެސް އެ ފިރިހެންމީހާއަށް އިތުރު ނޭވާލާނެ ޖާގައެއް ދޭން ޖެހެއެވެ.
  
  ކޮންމެވެސް ތަނެއްގައި ޝިން...
  
  މޫރް އަނެއްކާވެސް ވާހަކަ ދެއްކިއެވެ. "ޑީޕް ސެލްއެއް ނުވަތަ ސްލީޕަރ ސެލްއެއް ވެސް ދެނެގަނެވޭނެ އެތައް ގޮތެއް އެބަހުރި. އަޅުގަނޑުމެން މި ހަނިކުރަނީ ޝައްކު ކުރެވޭ މީހުން. އަޅުގަނޑުމެން މިދަނީ މިހާރުވެސް ފާރަވެރިކަމުގެ ދަށުގައި ހުރި އެނގޭ އެހެން ސެލްތަކާ ގުޅުންތައް ހޯދަމުންނެވެ. މަޝްހޫރު ޖިހާދީން އެމީހުންގެ ވިހަ އުކާލާ އަނދަމުންދާ އަޅުކަންކުރާ ތަންތަން ބަލާލަމާ ހިނގާށެވެ. އަޅުގަނޑުމެން ބަލަނީ ފަހަކަށް އައިސް ރިޗުއަލްތަކަށް ޚާއްޞަވެފައިވާ މީހުންނަށް- ކުއްލިއަކަށް ދީނަށް ޝައުޤުވެރިކަން އުފެދި، މުޖުތަމަޢުން ދުރުވެ، ނުވަތަ އަންހެނުންގެ ހެދުންތަކާ ބެހޭގޮތުން ވާހަކަ ދައްކާ މީހުންނަށެވެ. އެންއެސްއޭ އިން ދަނީ އެތައް މިލިއަން ފޯނުތަކުން އެއްކުރާ މެޓަޑޭޓާ އަޑުއަހައި އެކަން ވަޒަން ކުރަމުންނެވެ. އެކަމަކު އެއަށްވުރެ މާ ފައިދާހުރި ކަމަކީ ހަފްތާގެ ކޮންމެ ދުވަހަކު އެކަން ރިސްކް ކުރާ އަންހެނުންނާއި ފިރިހެނުން- އަޅުގަނޑުމެން ގަވާއިދުން އާ ޖިހާދީން ހޯދާ އާބާދީގެ ތެރެއަށް ވަދެފައިވާ މީހުން."
  
  "އަންޑަރ ކަވަރ" އެވެ. ސްމިތު ބޯޖަހާލިއެވެ. "މިއީ ރަނގަޅު ކަމެއް".
  
  "މިއީ ތެދެއް." މި ހިސާބުން އަހަރެމެންގެ މައުލޫމާތު އިގީ ޕޮޕްގެ ބާބީއަށް ވުރެ ތުނިވެއްޖެއެވެ. އަޅުގަނޑުމެން މި މަސައްކަތް ކުރަނީ ކޮންމެ ގޮޅިއެއްގައި ތިބި މީހުންގެ އަދަދު ކަށަވަރު ކުރެވޭތޯ. ސެލް ސައިޒު. ޑިސްޓްރިކްޓްތަކެވެ. ފުރުސަތުތަކާއި ތައްޔާރީތައް. އަޅުގަނޑުމެން މިދަނީ ފަހުގެ ހުރިހާ ފޯނު ރެކޯޑްތަކެއް ރިވިއު ކުރަމުން. ރަމްސެސް ވާހަކަ ދައްކާނެ ކަމަށް ހީކުރަންތަ؟"
  
  މަސައްކަތަށް ނުކުންނަން ހައިޑަންއަށް ކެތެއް ނުކުރެވުނެވެ. "އަހަރެމެން މިދަނީ ޑޭމް ގޯޑް ޓްރައިއެއް ދޭން."
  
  "އިންޒާރު ވަރަށް ގާތް،" ކިނިމާކާ ވިދާޅުވި އެވެ. "ހިނގާ ޓީމުތައް ހަވާލުކޮށްގެން މިތަނުން ނަރަކަ ނެރެލަން."
  
  "އާނ، އާނ، އެއީ ރަނގަޅު ކަމެއް" މޫރް ކިޔައިދިނެވެ. "އެކަމަކު ކޮންތާކަށް ދާނީ؟ ނިއުޔޯކަކީ ވަރަށް ބޮޑު ސިޓީއެކެވެ. ދާނެ ތަނެއް ނެތިއްޔާ ފިލައިގެން އެއްވެސް ކަމެއް ހާސިލް ނުކުރެވޭނެއެވެ. އެ ބޮމަކީ ހަގީގީ ބޮމެއް ކަމެއް ވެސް އަޅުގަނޑުމެންނަކަށް ނޭނގެއެވެ. އެތައް ބަޔަކަށް ބޮމެއް ހަދާލެވޭނެ... ކަނާތްފަރާތަށް ބަލާށެވެ."
  
  އެލީޝާ އޭނާގެ ގޮނޑިއަށް ބަދަލުވެގެން ދިޔައެވެ. "އަހަންނަށް ވައުޗަރ ކުރެވޭނެ."
  
  "ވެހިކަލްތައް ހުރީ ސްޓޭންޑްބައިގައި،" މޫރް ވިދާޅުވި އެވެ. "ސްޕެޝަލް ފޯސަސްގެ ވެހިކަލްތައް. ހެލިކޮޕްޓަރުތަކެވެ. މާކިން ނެތް ބާރު ކާރުތަކެވެ. ގަބޫލު ކުރިޔަސް ނުކުރިޔަސް އަޅުގަނޑުމެން މިކަމަށް ޕްލޭންތަކެއް އެބަހުރި، މަގުތައް ސާފުކުރެވޭނެ ގޮތްތަކެއް. އޮފިޝަލުންނާއި އެމީހުންގެ އާއިލާތައް މިހާރުވެސް ދަނީ އެތަންތަނުން ނެރެމުންނެވެ. މިހާރު ބޭނުންވަނީ ފެށުމެއް."
  
  ހައިޑަން އޭނާގެ ޓީމަށް އެނބުރިލިއެވެ. "އެހެންވީމަ، އަވަހަށް ގްރޫޕްތައް ބަހާލައިގެން ރަމްސެސްއަށް އާދެވޭތޯ. އެމީހާ ބުނިހެން އަހަރެމެންގެ ކުޑަދޮރު ކުޑަ، އަދި މިހާރުވެސް ބަންދުވަމުން އެބަދޭ."
  
  
  ހަތަރުވަނަ ބާބު
  
  
  ޖޫލިއަން މާޝް މޮޓެލް ދޫކޮށް ދިޔައީ ތާޒާކަން އިހުސާސް ކުރެވި، ފޯރިގަދަ ކަމުގެ އިހުސާސް ވެސް ކުރެވިފައި ނަމަވެސް ކުޑަކޮށް ދެރަވެފައި ވެސް ހުރި ކަމުގެ އިހުސާސް ކުރެވިގެންނެވެ. އޭނާ ހުރީ ރަނގަޅަށް ހެދުން އަޅައިގެން: ބްލޫ ޖީންސް، އެއް ފައި އަނެއް ފައިއަށް ވުރެ ތަންކޮޅެއް އަނދިރި، ގަމީހުގެ އެތައް ފަށަލައެއް އަދި ބޮލުގެ އެއްފަރާތަށް ކޮއްޕާލާފައިވާ ޓޮޕެކެވެ. އެ މަންޒަރު ރަނގަޅުކަމުން އޭނާ ހީކުރީ ޒޯއީ ފަހަނައަޅައި ދިޔައީ ކަމަށެވެ. ކުޑަ ފާޚާނާއިން ނުކުމެގެން އައި އަންހެންމީހާ ނުކުތީ ކުޑަކޮށް ފަޅައިގެން ގޮސްފައި ހުރިއިރު އިސްތަށިގަނޑު އެންމެ ބައިކޮޅަށް ކޮށާލާފައި ލިޕްސްޓިކް ބައި ޖަހާފައި ހުރެއެވެ. އެތައް މިނެޓެއް ވަންދެން ވަޒަންކުރުމަށްފަހު މާޝްއަށް ވިސްނުނީ އޭނާ ގަސްތުގައި އޭނާއަށް ނަކަލު ކުރަން މަސައްކަތް ކުރަމުންދާކަމެވެ.
  
  ނޫނީ އޭނާއަށް ޝުކުރު އަދާކުރަން ހެއްޔެވެ؟
  
  ފަހަރެއްގައި އެއީ ފަހުގެ ކަމެއް ކަމަށް ވެދާނެ ނަމަވެސް އެކަމުގެ ސަބަބުން މާޝް ހަގީގަތުގައި ވެސް ކޮއްޕާލީ ފަޅުތެރެއަށެވެ. އެންމެ ފަހުން އޭނާ ބޭނުންވީ އޭނާގެ ޚާއްޞަ ސްޓައިލް ލިމިޓް ކުރުމަށްޓަކައި އޭނާގެ އަންހެން ވަރޝަނެކެވެ. ގާތްގަނޑަކަށް ފަހުގެ ވިސްނުމެއްގެ ގޮތުގައި އޭނާ އެނދުން ބެކްޕެކް ނަގައި، މެޓީރިއަލް ސްޓްރޯކް ކޮށްލަމުން އެތެރޭގައި ހުރި ދިރިހުރި ޖަނަވާރުގެ އައުޓްލައިން އިހުސާސް ކުރެވުނެވެ.
  
  އަހަރެންގެ .
  
  ހެނދުނު ރަނގަޅު، ތާޒާ، އުޖާލާ އަދި އުފާވެރި ދުވަހެކެވެ. މާޝް މަޑުކޮށްލީ ފަސް މީހުންގެ ޖާގައިގެ ކާރެއް ދަމައިގަނެގެން ދެ މީހަކު ފުންމާލައިގެން ނުކުމެގެން ދާންދެންނެވެ. ދެމީހުންނަކީ ވެސް ކަޅު ހަންގަނޑެއް ހުރި ދެމީހުންގެ ތުނބުޅި ބޯކޮށް ހުރި ދެމީހުންނެވެ. މާޗް ފައިނަލް ދަތުރުގެ ފައިނަލް ޕާސްވޯޑް ދައްކައި، ފަހަތު ދޮރު ހުޅުވުމުގެ ހުއްދަ ދިނެވެ. އެތެރެއަށް އަރައިގެން ދިޔައިރު ޒޯއީ ފެނިގެން ދިޔައެވެ.
  
  "މަޑުކޮށްލާ". އެ އަންހެން މީހާ ކައިރިއަށް އައުމާއެކު އެއިން އެކަކު ބަޑިއެއް ނެގިއެވެ. "އެކަނި ހުންނަން ޖެހޭނެ."
  
  މާޗް އެއްބަސްވާން ފަސްޖެހުނު ނަމަވެސް އޭނާގެ އަނެއް ފަރާތުން ބޭނުންވީ މި އަންހެންމީހާ އިތުރަށް ރަނގަޅަށް ދަންނަވާށެވެ. "އޭނާ އަކީ ލަސް އިތުރު ކުއްޖެއް. ޝީ އިޒް އޮލް ރައިޓް".
  
  ބަޑި ހިފައިގެން ހުރި އަތް އަދިވެސް ފަސްޖެހުނެވެ.
  
  "އަޑުއަހާބަލަ، އަހަރެން ކޮންޓެކްޓް ނުވާތާ ތިން ދުވަސް ވެއްޖެ، ހަތަރު ދުވަސް ވެދާނެ." މާޝްއަށް ސީދާ ހަނދާނެއް ނުވިއެވެ. "ޕްލޭންތައް ބަދަލުވަނީ. އަހަރެން ޕާސްވޯޑް ދިނީމެވެ، މިހާރު އަހަރެންގެ ވާހަކަ އަޑުއަހާށެވެ. އޭނަ ރަނގަޅު. ބޭނުންތެރިވެސް."
  
  "ވަރަށް ރަނގަޅު". ދެމީހުންކުރެ އެކަކުވެސް ޔަޤީންވެފައިވާ ކަމަކަށް ނުފެނެއެވެ.
  
  ފަހަތު ޓައިރުތަކުގެ ދަށުން ނަޖިސް ކޮލަމެއް އުފުލާލަމުން ކާރު އަވަސް އަވަހަށް އުދުހިގެން ގޮސް މާލެއާ ދިމާއަށް އެނބުރިލިއެވެ. އުސް އިމާރާތްތައް އިތުރަށް ބޮޑުވެ، ޓްރެފިކް ގަދަވުމުން ހިނގާލުން ފަހަތަށް ޖެހިލި އެވެ. ކާރުގެ ވަށައިގެން ވިދާ، ރިފްލެކްޓިވް ސަރަހައްދުތަކެއް ހުރިއިރު، އާޓިފިޝަލް އަލި ރީޑައިރެކްޓް ކުރުމުން ބައެއް ތަންތަނުގައި ލޯމަރާލާފައިވެ އެވެ. އެއްވެ ތިބި މީހުން ސައިޑްވޯކްތައް ފުރިފައިވާއިރު އިމާރާތްތައް ވެސް މައުލޫމާތުތަކުން ވިދާލާފައި ހުއްޓެވެ. މަގުމަތިން ފުލުހުންގެ ކާރުތައް ދުއްވައިގަތެވެ. ފުލުހުންގެ ސަމާލުކަން އިތުރުވުމުގެ އެއްވެސް އަލާމާތެއް މާޝްއަށް ފާހަގަ ނުކުރެވުނު ނަމަވެސް އެވަގުތު އޭނާއަށް ކާރުގެ ފުރާޅުގެ މަތިން ނުފެނެއެވެ. މިކަން އޭނާ ޑްރައިވަރަށް ފާހަގަކުރިއެވެ.
  
  "ހުރިހާ ކަމެއްވެސް ހީވަނީ އާދައިގެ ކަމެއްހެން" އެމީހާ ޖަވާބު ދިނެވެ. "އެކަމަކު ސްޕީޑް އަދިވެސް މުހިންމު. މާ މަޑުމަޑުން ހިނގައިފިއްޔާ ހުރިހާ ކަމެއް ފުނޑުފުނޑުވެގެން ދާނެ."
  
  "ރަމްސެސް؟" މާޝް އަހާލިއެވެ.
  
  "އަހަރެމެން މިތިބީ އޭނާގެ ބަހަށް އިންތިޒާރުކޮށްގެން."
  
  ޖަވާބުގައި ކޮންމެވެސް ވަރެއްގެ ކުޑަކުޑަކަމެއް އިހުސާސް ކުރެވުމުން މާޗް މޫނު ބުރުގާ އަޅާލިއެވެ. މި ރޭވުމަކީ މުޅިންވެސް އޭނާގެ ރޭވުމެއް ކަމަށާއި، ރަމްސެސްގެ މިނިއަންސް އޭނާގެ ރާގަށް ނަށަން ޖެހޭ ކަމަށެވެ. އެމީހުން މާޝް ހޮވައި ތައްޔާރުކުރި ތަނަށް އާދެވުމުން އެމީހުން ފެށުމުގެ މަސްތަކެއް ކުރިންނެވެ.
  
  "ރާޑަރުގެ ދަށުގައި ތިބޭށެވެ،" ކޮންޓްރޯލް ކަށަވަރު ކުރުމަށްޓަކައި އޭނާ ބުންޏެވެ. "އަދި ސްޕީޑް ލިމިޓްގެ ދަށުން ދޯ؟ އަހަރެމެން ބޭނުމެއް ނޫން ހުއްޓުވާކަށް."
  
  "އަހަރެމެން މިތިބީ ނިއުޔޯކުގައި" ޑްރައިވަރު ބުނުމުން ދެން ދެމީހުން ވެސް ހީގަތީ ރަތް ލައިޓެއް ދުއްވާލުމުންނެވެ. މާޝް އިޚްތިޔާރުކުރީ އެމީހުންނަށް އަޅާނުލުމެވެ.
  
  "އެކަމަކު" ޑްރައިވަރު ދެން އިތުރަށް ބުނެލިއެވެ. "ކަލޭގެ ބެކްޕެކްތަ؟ މި... ކޮންޓެންޓް ވެރިފައި ކުރަން ޖެހޭ."
  
  "އަހަންނަށް އެނގޭ" މާޝް ހީނލިއެވެ. "ތި ހީކުރަނީ އަހަންނަށް މިކަން ނޭނގެނީތަ؟"
  
  ވެބް އޭނާގެ މައްޗަށް ލޯޑްކުރީ ކޮންކަހަލަ މަކުނެއް ހެއްޔެވެ؟
  
  ފަހަރެއްގައި ބޮޑުވަމުން އަންނަ ޓެންޝަން އިހުސާސް ކުރެވުމުން ޒޯއީ އޭނާގެ ގާތަށް ސިޑްލް ކޮށްލިއެވެ. އެދެމެދުގައި އޮތީ ހަމައެކަނި ނިއުކްލިއަރ ބޮމެކެވެ. އޭނާގެ އަތް މަޑުމަޑުން ބެކްޕެކްގެ ތިރިއަށް ފޭބިއިރު، އެއް އިނގިލީގެ ނިޔަފަތިން އަނެއް އިނގިލީގެ ނިޔަފަތިން ތިރިވެ، އޭނާގެ އުނގަށް ތިރިވެ، އޭނާ ފިނިވެ، ދެން އޭނާއަށް ބަލަހައްޓައިގެން ހުއްޓެވެ.
  
  "ހަގީގަތުގައި މިއީ އެކަށީގެންވާ ކަމެއްތަ؟"
  
  "ނޭނގެ ޖޫލިއަން. އެހެންތަ؟"
  
  މާޝްއަށް މުޅިން ޔަގީން ނުވި ނަމަވެސް ރަނގަޅު އިހުސާސެއް ވުމުން އެކަން އެކަނި ދޫކޮށްލިއެވެ. ހިނދުކޮޅަކަށް އޭނާގެ ހިތަށް އެރީ ޝިއާރސް އަކީ ތަންކޮޅެއް ޝައުގުވެރި، ޝެޑޯ ޕޯޕް ފަދައިން ބާރުގަދަ، އަދި ޝައްކެއްވެސްނެތްގޮތުގައި އޭނާ ބޭނުންވާ ކޮންމެ ފިރިހެން ނަމޫނާއެއް ވެސް ހާޒިރު ކުރުމުގެ ގާބިލްކަން ހުރި މީހެކެވެ.
  
  ކީއްވެ އަހަރެން؟
  
  ނިއުކްލިއާ ބޮން އެހީތެރިވެދިނީ ކަންނޭނގެކަން އޭނާއަށް އެނގުނެވެ. ކޮންމެ އަންހެން ކުއްޖަކަށް ވެސް ކަމުދިޔައީ ނިއުކްލިއާ ހަތިޔާރު ގެންގުޅޭ ފިރިހެނެކެވެ. ބާރާއި ގުޅުން ހުރި ކަމެއް... އޯހް، ވެލް، ފަހަރެއްގައި އޭނައަށް ވުރެ އޭނަ ތަންކޮޅެއް ބޮޑަށް ފޯމިޑަބަލް ކަމުގެ ޚިޔާލު އޭނައަށް ކަމުދިޔައީ ކަމަށް ވެދާނެ. އޭނާގެ ކުޅަދާނަކަން؟ ޔަގީން، ކީއްވެ ނަރަކައެއް ނޫން؟ އޭނާގެ ފިކުރުގެ ރޭލު ރޭލު ދަނޑިން ކަނޑާލީ މަގުގެ އެއްފަރާތުގައި މަޑުކޮށްލުމުން، ޑްރައިވަރު ކުޑަކޮށް އިޝާރާތް ކުރަމުން ދިޔައީ މާޝް އޭނާގެ ކުރީގެ ޒިޔާރަތުގައި ޚިޔާރުކުރި އިމާރާތަށެވެ. ބޭރުގައި އުޅުނު ދުވަސް އަދިވެސް ހޫނުގަދަވެފައި މުޅިން ހީވެސް ނުކުރާ ދުވަހެކެވެ. މާޝް ތަޞައްވުރު ކުރީ ސަރުކާރުގެ ފަލަ ފުއްޕާމޭ، އެމީހުންގެ ޕްލަޝް ހަމުގެ ގޮނޑިތަކުގައި ވަރުގަދައަށް އިށީނދެގެން ތިބިއިރު، އެމީހުންގެ ދިރިއުޅުމުގެ ތަޅާފޮޅުން ލިބެން އުޅޭތަނެވެ.
  
  މިހާރު އަންނަނީ ވަރަށް އަވަހަށް. އެހެންކަމުން ވަރަށް އަވަހަށް އަހަރެންނަށް ހިފެހެއްޓޭނީ ކިރިޔާއެވެ.
  
  އޭނާ ޒޯއީގެ އަތުގައި ހިފައިގެން ކިރިޔާ ސައިޑްވޯކް އާއި އެކު ފުންމާލީ ބެކްޕެކް އޭނާގެ ބުރިވެފައިވާ އުނަގަނޑުގައި ވިއްސައިގެންނެވެ. ދޮރުވެރިޔާ ކައިރިން ފާއިތުވެގެން ގޮސް ކަނާތްފަރާތަށް އިރުޝާދު ލިބުމުން ހަތަރު މީހުންގެ ގްރޫޕުން ލިފްޓުން ހަތަރު ވަނަ ފަންގިފިލާއަށް ގޮސް ދެން ޗެކްކޮށްލީ ދެ ކޮޓަރީގެ ތަނަވަސް އެޕާޓްމަންޓެވެ. ހުރިހާ ކަމެއްވެސް ރަނގަޅު. މާރޗް ބެލްކަނީގެ ދޮރުތައް ހުޅުވާލަމުން މާލޭގެ ވައިގެ އަނެއް ނޭވާއެއް ދޫކޮށްލިއެވެ.
  
  އަހަރެންނަށް އަދިވެސް ކުރެވެން އޮތް އިރު ވެސް ރަނގަޅު ވެދާނެއެވެ.
  
  އެ އިރޮނީގެ ސަބަބުން އޭނާ އަމިއްލައަށް ހޭންފެށިއެވެ. މިއީ ދުވަހަކުވެސް ވާނެ ކަމެއް ނޫނެވެ. އެމެރިކާ މީހުން ކުރަން ޖެހުނީ ހަމައެކަނި ގަބޫލުކޮށް، ފައިސާ ދައްކައި، ދެން އޭނާއަށް ރޭވިފައިވާ ގޮތަށް ހަޑްސަންގައި ހުރި ނިއުކްލިއާ ބޮން ނައްތާލެވޭނެ ކަމެވެ. ދެން، އާ ޕްލޭނެއް. އާ ދިރިއުޅުމެކެވެ. އަދި ފޯރިގަދަ މުސްތަޤްބަލެކެވެ.
  
  ކޮނޑުގެ ފަހަތުން އަޑެއް އިވުނެވެ. "އަޅުގަނޑުމެންނަށް ފޮނުވަނީ ތިޔަބޭފުޅުންގެ ބެކްޕެކްގައި ހުރި އެއްޗެހި ޗެކް ކުރެވޭނެ މީހަކު. ގަޑިއެއްހާއިރުގެ ތެރޭގައި އޭނާ އާދެވޭނީ."
  
  މާރޗް ފަހަތަށް އެނބުރިނުލާ ބޯޖަހާލިއެވެ. "އުންމީދުކުރި ގޮތަށް." ވަރަށް ރަނގަޅު. އެކަމަކު އިތުރު ދެތިން ކަންތައްތަކެއް ވިސްނަން އެބަހުއްޓެވެ. އަހަރެން ބޭނުންވަނީ ވައިޓް ހައުސްއިން ފައިސާ ދެއްކިހާ އަވަހަކަށް ފައިސާ ޓްރާންސްފާ ކުރުމަށް އެހީތެރިވެދޭނެ މީހެކެވެ. އަހަރެން ބޭނުންވަނީ ޑިސްޓްރެކްޝަނެއް އުފެއްދުމަށްޓަކައި ޗޭސްއެއް ސެޓްއަޕް ކުރުމަށް އެހީތެރިވެދިނުމެވެ. އަދި އަޅުގަނޑުމެން ބޭނުންވަނީ ހުރިހާ ގޮޅިއެއް އެކްޓިވޭޓްކޮށް މި ބޮން ގޮއްވާލަން."
  
  ފަހަތުގައި ހުރި މީހާ ތެޅިގަތެވެ. "އެ ހުރިހާ ކަމެއް ވެސް އޮތީ ޕްލޭނިންގައި،" އޭނާ ބުންޏެވެ. "އަހަރެމެން މިތިބީ ތައްޔާރަށް." މިކަންތައްތައް ވަރަށް އަވަހަށް އެއްކޮށް އަންނާނެ."
  
  މާޗް އެނބުރިލާފައި އެނބުރި ހޮޓަލުގެ ކޮޓަރިއަށް ދާން ހިނގައިގަތެވެ. ޒޯއީ ޝެމްޕޭން ބޯން އިށީނދެގެން އިންއިރު އޭނާގެ ފަލަ ފައި އުފުލާލައިގެން ޗެއިޒް ލައުންޖެއްގައި އަރާމުކޮށްލިއެވެ. "އެހެންވީމަ މިހާރު ހަމަ މަޑުކޮށްލަންތަ؟" - އޭނާ އެ ފިރިހެންމީހާ ގާތު އަހާލިއެވެ.
  
  "ގިނަ ދުވަހަކު ނޫން".
  
  މާޝް ޒޯއީ އަށް ހިނިތުންވެލަމުން އަތް ދިއްކޮށްލިއެވެ. "އަހަރެމެން ތިބޭނީ ނިދާކޮޓަރީގަ."
  
  އެ ދެމަފިރިން ކޮންމެ ބެކްޕެކެއްގެ ތެރެއިން ސްޓްރެޕްއެއް ހިފައިގެން އެންމެ ބޮޑު ކޮޓަރިއަށް ގެންދިޔައެވެ. މިނިޓެއްގެ ތެރޭގައި ދެމީހުންވެސް ތިބީ ބަރަހަނާވެ ޝީޓްތަކުގެ މަތީގައި އެކަކު އަނެކެއްގެ މައްޗަށް ހޫރާލައިގެންނެވެ. މާޝް މިފަހަރު އޭނާއަށް ބޭނުންވާ ސްޓޭމިނާ ހުރިކަން ސާބިތުކޮށްދޭން މަސައްކަތް ކުރި ނަމަވެސް ޒޯއީ ހުރީ ހަމަ ކުޑަކޮށް މާ މަކަރުވެރިކޮށެވެ. އޭނާގެ ފުޅާ، އެއްވެސް އުނިކަމެއް ނެތް މޫނުމަތިން އޭނާގެ ޝަހުވަތްތެރިކަމަށް ހުރިހާ ކަމެއް ކުރިއެވެ. އާޚިރުގައި އެއީ ރަނގަޅު ކަމެއް މާޝް އަވަހަށް ނިންމާލީ، ސަބަބަކީ މާގިނައިރުތަކެއް ނުވެ ނިދާ ކޮޓަރީގެ ދޮރުގައި ޓަކި ޖަހާ އަޑު އިވުމުންނެވެ.
  
  "މި މީހާ މިތާ އެބަހުރި."
  
  މިހާރުވެސް? މާޝް އަވަސް އަވަހަށް ޒޯއީ އާއި އެކު ހެދުން އެޅުމަށްފަހު ދެމީހުން އެނބުރި ކޮޓަރިއަށް އައީ އަދިވެސް ރަތްވެފައި ކުޑަކޮށް ފޮނިވެފައި ތިބެގެންނެވެ. މާޝް އަލަށް އައި މީހާއާ އަތް ޖައްސާލިއިރު އޭނާގެ ތުނި އިސްތަށިގަނޑާއި ފަނޑު ކުލައާއި ފަޅައިގެން ގޮސްފައިވާ ހެދުންތައް ފާހަގަ ކުރެވުނެވެ.
  
  "ގިނައިން ނުނިކުންނަނީތަ؟"
  
  "އެމީހުން އަހަރެން ބަންދުކޮށްފައި ބަހައްޓަނީ."
  
  "އޯ ވެލް، ނެވަރ މައިންޑް. އަހަރެންގެ ބޮން ޗެކްކުރަންތަ މިއައީ؟"
  
  "އާނ ސަރ، އަހަރެން ކުރިން."
  
  މާޝް އޭނާގެ ބެކްޕެކް ބޮޑު ކޮޓަރީގެ މެދުގައި ހިފާފައިވާ ތިރި ބިއްލޫރި މޭޒުމަތީގައި ބަހައްޓާލިއެވެ. މީގެ ދެތިން މިނެޓް ކުރިން އޭނާގެ ބަރަހަނާ ސިފަ ކުޑައިރުކޮޅަކަށް ހަނދާންވުމުން އޭނާގެ ސަމާލުކަން ހޯދަމުން ޒޯއީ ހިނގައިގަތެވެ. އަލަށް އައި މީހާއާ ދިމާއަށް އެނބުރިލަމުން އޭނާ ދުރަށް ބަލާލިއެވެ.
  
  "ކޮން ނަމެއްތަ ދޯ؟"
  
  "އާދަމް ސަރ."
  
  "އާނ އާދަމް، އެއީ ކޮންކަމެއްކަން އެނގޭތަ، އެއީ ކޮންކަމެއް ކުރެވޭނެ ކަމެއްކަން. ހާސްވެއްޖެތަ؟"
  
  "ނޫން މިވަގުތު ނޫން."
  
  "ކަންތައް ބޮޑުވެފައި?"
  
  "އަހަރެންނަކަށް ހިއެއް ނުވޭ".
  
  "ހާސްވެއްޖެތަ؟ ކަންތައް ބޮޑުވެފައި? ފަހަރެއްގައި އޭނަ އޯވަރޓައިޑް ވެދާނެތަ؟"
  
  ބެކްޕެކް އަށް ބަލަހައްޓައިގެން ހުރެ އާދަމް ބޯ ހޫރާލިއެވެ.
  
  "އެހެން ނަމަ އަހަންނަށް ޔަގީން ޒޯއީއަށް އެހީތެރިވެދެވޭނެކަން." އޭނާ މިހެން ބުނީ ބައިވަރު ސަމާސާއަކުންނެވެ.
  
  ޕައިތީއަން އެނބުރިލީ މަކަރުވެރި ހިނިތުންވުމަކާއެކުގައެވެ. "އުފާވާށެވެ".
  
  އާދަމް ފަދައިން މާޝް ލޯ މަރާލި ނަމަވެސް އެ ޒުވާނާގެ ވިސްނުން ބަދަލުވުމުގެ ކުރިން އެމީހުންގެ ތުނބުޅި ދިގު ޑްރައިވަރު ވާހަކަ ދެއްކިއެވެ. "އަވަސްކޮށްބަލަ" އޭނާ ބުންޏެވެ. "އަހަރެމެން ތައްޔާރުވާން ޖެހޭނެ..." އޭނާ ޓްރެއިލް ކޮށްލިއެވެ.
  
  މާޗް ކޮނޑު އަރުވާލިއެވެ. "އޯކޭ، ފައިގައި ފިރުމާލަން ފެށުމުގެ ބޭނުމެއް ނެތް. ހިނގާ ތިރިއަށް ގޮސް ހަޑިކުރަން." އޭނާ އާދަމް އާއި ދިމާއަށް އެނބުރިލިއެވެ. "އަހަރެންގެ މާނައަކީ ބޮމެއް ގޮވައިގެން."
  
  އެ ޒުވާނާ ބެކްޕެކް އަށް ބަލާލަމުން ޙައިރާންވެ، ދެން އަނބުރާލީ ބުރަކަށިތައް އޭނާއާ ދިމާއަށް ހުރި ގޮތަށެވެ. މަޑުމަޑުން އެތަކެތި ނައްޓާލުމަށްފަހު ފުށްގަނޑު ހުޅުވާލިއެވެ. އެތެރޭގައި އޮތީ ހަގީގީ ޑިވައިސް، ވަށައިގެން މާ ދިގުދެމިގެންދާ އަދި ޖުމްލަކޮށް މޮޅު ބެކްޕެކެކެވެ.
  
  "އޯކޭ" އާދަމް ބުންޏެވެ. "އެހެންވީމަ އަޅުގަނޑުމެން އެންމެންނަށްވެސް އެނގޭ ނިއުކްލިއާ ހަތިޔާރާ ގުޅުންހުރި ރޭޑިއޭޝަން އަދި އެހެނިހެން ފިޒިކަލް ފީނޯމަންސްގެ ސޮއިތައް ސްކޭން ކުރާ މީސަރމަންޓް އެންޑް ސިގްނެޗާ އިންޓެލިޖެންސް ޕްރޮޓޮކޯލްއެއް ކަމަށްވާ މާސިންޓްގެ ވާހަކަ. މި ޑިވައިސްއާއި، އަދި މަދުވެގެން އަޅުގަނޑަށް އެނގޭ މިފަދަ އެހެން ޑިވައިސްއެއް ފަރުމާކޮށްފައިވަނީ މި ދާއިރާގެ ދަށަށް ފޭބުމަށްޓަކައެވެ. މިހާރު ދުނިޔޭގައި ނިއުކްލިއާ ޑިވައިސްތައް ހޯދުމާއި މޮނިޓަރިންގެ ގިނަ ނިޒާމުތަކެއް ހުރި ނަމަވެސް ހުރިހާ ނިޒާމުތަކަކީ ޒަމާނީ ނިޒާމުތަކެއް ނޫން، އަދި ހުރިހާ ނިޒާމުތަކެއްގައި ވެސް ފުރިހަމަ މުވައްޒަފުންތަކެއް ނެތް." އޭނާ ކޮނޑު އަރުވާލިއެވެ. "ފަހަކަށް އައިސް ތަހުޒީބު ގައުމުތަކުގައި ފެއިލްވެފައިވާ ގޮތް ބަލާބަލަ. އަޒުމް ވަރުގަދަ ފަރުދެއް ނުވަތަ ގާތް ގުޅުމެއް އޮންނަ ސެލްއެއް އެކަނި އަމަލުކުރުން ހަގީގަތުގައި އެއްވެސް މީހަކަށް ހުއްޓުވޭނެ ހެއްޔެވެ؟ ހަމަގައިމުވެސް ނޫން. އެކަމަށް ބޭނުންވަނީ އެންމެ ގްލިޗެއް ނުވަތަ އެތެރޭގެ މަސައްކަތް." އޭނާ ހިނިތުންވެލިއެވެ. "ހިތްހަމަނުޖެހޭ މުވައްޒަފަކު ނުވަތަ މަރުވެފައިވާ ވަރުބަލިކަމެއްވެސް. ގިނައިން ބޭނުންވަނީ ފައިސާ ނުވަތަ ލީވަރެވެ. މިއީ ބައިނަލްއަޤްވާމީ ޓެރަރިޒަމްގެ އެންމެ ރަނގަޅު ފައިސާ."
  
  މާޝް އެ ޒުވާނާގެ ވާހަކަ އަޑުއަހަމުން ދިޔައީ ރަމްސެސް އާއި ވެބް އަށް ދާން އޮތް މަގު ކިޔައިދެމުން ދިޔައިރު އިތުރު އެއް ނުވަތަ ދެ ސީރިއަސް ރައްކާތެރިކަމުގެ ފިޔަވަޅެއް އަޅާފައިވޭތޯއެވެ. އެއީ އެމީހުންގެ އަމިއްލަ މަސްލަހަތަށް ވާނެ ކަމެކެވެ. އޭނާއަށް ދުވަހަކުވެސް ނޭނގޭނެ، އަދި ތެދުވެރިކަމާއެކު ބުނާނަމަ އޭނާ އެކަމާ ފަރުވާލެއް ނުބަހައްޓައެވެ. މިހާރު އޭނާ ހަމަ މިތާ ހުރެ ނަރަކައިގެ ދޮރު ހުޅުވަން އުޅެނީއެވެ.
  
  "އެއީ މުހިންމު ގޮތެއްގައި އަޅުގަނޑުމެން ކިޔާ 'ހަޑި ބޮމެއް'،" އާދަމް ވިދާޅުވި އެވެ. "މި ލަފުޒު އަބަދުވެސް އޮތް ނަމަވެސް އަދިވެސް އެ ލަފުޒު ތަންފީޒު ކުރެވޭ. އަހަރެންގެ އަތުގައި އަލްފާ ސިންޓިލޭޓަރާއި، ޕޮލިއުޓެންޓް ޑިޓެކްޓަރާއި، އަދި އެހެނިހެން މަދު ގުޑީސްތަކެއް ހުރެއެވެ. އެކަމަކު އަސާސީ ގޮތުން" އާދަމް ޖީބުން ސްކްރޫޑްރައިވަރެއް ނެގި، "އަހަރެންގެ އަތުގައި މިއޮތީ."
  
  އޭނާ އަވަސް އަވަހަށް ވަރުގަދަ ޕެކޭޖިން ނަގައި ކުޑަ ޑިސްޕްލޭ އާއި މިނީ ކީބޯޑް ހާމަވާ ވެލްކްރޯ ސްޓްރިޕްތައް ނައްޓާލިއެވެ. އެ ޕެނަލް އެއްތަނެއްގައި ހިފަހައްޓާފައި ހުރީ ހަތަރު ސްކްރޫއަކުން ކަމަށާއި، އެ ސްކްރޫތައް އާދަމް އަވަސް އަވަހަށް ނަގާފައިވާ ކަމަށެވެ. މެޓަލް ޕެނަލް މިނިވަންވުމުން އޭގެ ފަހަތުގައި ސިލްސިލާ ވަޔަރެއް ފަޅައިގެން ގޮސް އަލަށް ހޯދި ޑިވައިސްގެ ހިތަށް ވަދެގެން ދިޔައެވެ.
  
  މާޗް އޭނާގެ ނޭވާ ހިފަހައްޓާލިއެވެ.
  
  އާދަމް ފުރަތަމަ ފަހަރަށް ހިނިތުންވެލިއެވެ. "ކަންބޮޑު ނުވޭ. މި އެއްޗެއްގައި މަލްޓިޕަލް ފިއުޒްތަކެއް ހުރިއިރު އަދި ހަތިޔާރުވެސް އެޅިފައެއް ނުވެއެވެ. މިތާ އެއްވެސް މީހަކު މިކަން ފަށާކަށް ނުޖެހޭނެ."
  
  މާރޗް ކުޑަކޮށް ހުސް ހެން ހީވިއެވެ.
  
  އާދަމް މެކޭނިޒަމާއި އޭގެ ތެރޭގައި ހުރި ތަފްސީލުތަކަށް ނަޒަރު ހިންގާލީ އެ ހުރިހާ ކަމެއް ވެސް ވައްދައިގެންނެވެ. އިރުކޮޅަކުން އޭނާ ކައިރީގައި ހުރި ލެޕްޓޮޕް ސްކްރީން ޗެކްކޮށްލިއެވެ. "އެއީ ލީކުވާ އެއްޗެއް،" އޭނާ އެއްބަސްވި އެވެ. "އެކަމަކު އެހާ ގޯހެއް ނޫން."
  
  މާޗް ފިޑިޖެހުނީ ހަމަޖެހުމެއް ނެތިއެވެ. "ހާދަ ދެރަތަ؟"
  
  "އަހަރެން ނަސޭހަތްތެރިވާނީ ދުވަހަކުވެސް ދަރިން ނުލިބުމަށް" އާދަމް ޖަޒުބާތެއް ނެތި ބުނެލިއެވެ. "އަދިވެސް ކުރެވެންޏާ. އަދި ދިރިއުޅުމުގެ ކުރިއަށް އޮތް ދެތިން އަހަރު އުފާކޮށްލަބަލަ."
  
  ކޮނޑު އަރުވާލަމުން މާޝް ޒޯއީއަށް ބަލަހައްޓައިގެން ހުއްޓެވެ. ކޮންމެ ގޮތެއްވިޔަސް އަމިއްލަ އެދުން ބޮޑު ބައްޕައަށް ނުވަތަ ކިބުރުވެރި އަޚުންނަށް ވުރެ ދިގު އުމުރެއް ހޭދަވާނެ ކަމަށް ދުވަހަކުވެސް ހީކޮށްފައެއް ނުވެއެވެ.
  
  "މިހާރު ރަނގަޅަށް ރައްކާތެރި ކުރެވޭނީ" އޭނާ ގެނައި ސޫޓްކޭސް ތެރެއިން ޕެކޭޖު ނަގައި އާދަމް ބުނެލިއެވެ. "މި ބާވަތުގެ ކޮންމެ ޑިވައިސްއަކާ އަހަރެން ކުރާ ފަދައިން."
  
  މާޗް އިރުކޮޅަކު ބަލަން ހުރެފައި ދެން އެނގުނީ އެމީހުން ގާތްގަނޑަކަށް ނިމިއްޖެކަން. އޭނާ ބައްދަލުވީ އެމީހުންގެ ޑްރައިވަރުގެ މަރުވެފައިވާ ދެލޮލެވެ. "ރަމްސެސް ދެއްކި މި ކެމެރާތައް. އެމީހުން ތައްޔާރު ހެއްޔެވެ؟ ޗޭސް ފެށެން އުޅޭތީ އެއްވެސް ލަސްވުމެއް ބޭނުމެއް ނޫން."
  
  ޖަވާބުގައި ހިކި ހިނިތުންވުމެއް ވިދާލިއެވެ. "އަދި އަހަރެމެންވެސް. މިހާރު ފަސް ސެލް ވެސް ހަރަކާތްތެރިވެފައިވާއިރު، އެމެރިކާ މީހުންނަށް ނޭނގިދާނެ ދެ ސްލީޕަރ ސެލް ވެސް ހިމެނެ އެވެ." އެމީހާ އޭނާގެ ގަޑިއަށް ބަލާލިއެވެ. "ހެނދުނު 6:45 ޖަހަނީ ހަތެއް ޖަހާއިރު ހުރިހާ އެއްޗެއް ތައްޔާރުވާނެ."
  
  "ވަރަށް ފުރިހަމަ". މާޝްއަށް އޭނާގެ ޝަހުވަތްތެރިކަން އަނެއްކާވެސް އުފުލިގެން ދިޔަހެން ހީވުމުން އަދިވެސް ކުރެވެން އޮތް އިރުވެސް މި ހަގީގަތުގެ ފައިދާ ނަގާފާނެ ކަމަށް ހީވިއެވެ. ޒޯއީ ދަންނަންޏާ، ދާދިފަހުން އޭނާ ކުރި ފަދައިން، އެދެމީހުން ކޮންމެ ގޮތެއްވިޔަސް އަވަހަށް ނިމުނީހެވެ. "އަދި މަނީ ޓްރާންސްފާގެ ޕްރޮޓޮކޯލްތައް؟"
  
  "އޭޑަމް ފޯކަސް ކުރާނީ އަޅުގަނޑުމެންގެ ލޮކޭޝަން ދުނިޔޭގެ އެކި ކަންކޮޅުތަކުގައި ނިމުމެއް ނެތް ލޫޕެއްގައި ބްރޯޑްކާސްޓް ކުރާނެ ޕްރޮގްރާމެއް ނިންމުމަށެވެ. އެމީހުން ދުވަހަކުވެސް މުއާމަލާތް ޓްރެކް ނުކުރާނެ."
  
  އާދަމްގެ މޫނުމަތިން ފެންނަމުން ދިޔަ ހައިރާންކަން މާޗްއަށް ފާހަގައެއް ނުކުރެވުނެވެ.
  
  އޭނާ މާ ބޮޑަށް ފޯކަސް ކޮށްފައި ހުރީ ޒޯއީއަށް، އަދި ޒޯއީއަށް ވެސް ފޯކަސް ކޮށްގެންނެވެ. އޭނާ އިތުރު ފަސް މިނެޓް ނަގައިގެން އާދަމް ބޮން ގޮއްވާލިތަން ބަލަން ހުރެ، އެ ލަދުވެތި އެއްޗެއް ހަތިޔާރު ނައްތާލާނެ ގޮތުގެ އިރުޝާދުތައް އަޑުއަހާފައި، ދެން ޔަގީންކޮށްލީ އެމީހާ އެ ޑިވައިސްގެ އެކަށީގެންވާ ފޮޓޯތައް އަމަލީ ގޮތުން ނަގާފައިވާ ކަމަށެވެ. އެ ފޮޓޯތަކުން ވައިޓް ހައުސްއަށް އެ ޑިވައިސްގެ ސައްހަކަން ގަބޫލުކޮށްދިނުމާއި، އޭނާއާ ދެކޮޅަށް ޖަމާވެފައިވާ ބާރުތައް ޑިސްޓްރެކްޝަން އުފެދި، ބައިބައިވާނެ ފަދަ ޕާސަޓެއް ގާއިމްކުރުމުގައި ވަރަށް މުހިންމު ދައުރެއް އަދާކުރި އެވެ. އުފާވެފައި ހުރެ އެންމެ ފަހުން އޭނާ އާދަމް އާއި ދިމާއަށް އެނބުރުނެވެ.
  
  "ރީނދޫ އެއްޗެއް. މިއީ ހަތިޔާރު ނައްތާލާ ވަޔަރެއްތަ؟"
  
  "އަމް، އާނ ސަރ، އެއީ."
  
  މާޝް ޑްރައިވަރަށް އިޚްލާޞްތެރިކަމާއެކު ހިނިތުންވެލިއެވެ. "އެހެންވީމަ، އަހަރެމެން ތައްޔާރުތަ؟"
  
  "އަހަރެމެން މިތިބީ ތައްޔާރަށް".
  
  "ދެން ދޫކޮށްލާ."
  
  މާޝް އަތް ދިއްކޮށްލަމުން ޒޯއީ ނިދާކޮޓަރިއަށް ވަދެގެން ދިޔައިރު ޖީންސާއި ޕެންޓީ ދަމައިގަނެގެން ދިޔައިރު އޭނާ ދިޔައީ ހީލަމުން ދިޔަ ހިނިތުންވުމެއް ފިއްތާލަން މަސައްކަތް ކުރަމުންނެވެ. އޭނާގެ ބާރާއި މުހިންމުކަމުގެ ހުރިހާ ހުވަފެންތަކެއް ހަގީގަތަކަށް ވާން އުޅޭކަން އެނގުމުން ޝައުގުވެރިކަމާއި ފޯރިއެއްގެ އުދައެރުމެއް ކިރިޔާވެސް އޭނާގެ މައްޗަށް ފުރިގެން ދިޔައެވެ. އޭނާގެ އާއިލާއަށް މިހާރު އޭނާ ފެނުނު ނަމައެވެ.
  
  
  ފަސްވަނަ ބާބު
  
  
  ޑްރޭކް ސީދާވަމުން ދިޔައިރު ހިނގަމުން ދިޔަ ކަންތައްތަކުގެ ފުރިހަމަ ބަރުދަން އޭނާގެ ގައިގައި ޖެހުނެވެ. އަވަސްކަން އޭނާގެ ނާރުތަކުގެ ތެރެއިން ދަތުރުކުރަމުން ދިޔައިރު، އޭނާގެ ނާރުތަކުގެ ނިމުންތައް ފަޅައިގެން ގޮސް، ޓީމުގެ ކުޅުންތެރިންނަށް އެއް ނަޒަރަކުން ބަލާލުމުން އެނގުނީ އެމީހުންނަށްވެސް އިހުސާސް ކުރެވެނީ ހަމަ އެގޮތަށެވެ- ކެންޒީއަށް ވެސް. އޭނާ ހަގީގަތުގައި ހީކުރީ ކުރީގެ މޮސާޑް އެޖެންޓް ކުރިން ވެސް އޭނާ ބަދަލުކޮށްދީފައިވާ ކަމަށް ނަމަވެސް ދެން ހަގީގަތުގައި ސިފައިންގެ ގުޅުމުގެ ސަބަބުން އެކަން ނުކުރީ ކީއްވެތޯ އަހާކަށް ވެސް ނުޖެހުނެވެ. ހަމަ އެކަމަނާ ހަނގުރާމަކުރި މައުސޫމް މީހުން، ހަމަ އާންމުން، ދަތިވެފައި ތިއްބެވެ. ބައި ހިތެއް ހުރި މީހަކު މިކަން ވާން ދޫކޮށްނުލާނެ ކަމަށާއި، ކިތަންމެ ފުންކޮށް ފޮރުވިފައި އޮތް ނަމަވެސް ބައި ހިތަކަށް ވުރެ ގިނަ ކަންތައްތަކެއް ކެންސީގައި ހުރެދާނެ ކަމަށް ޑްރޭކް ޝައްކު ކުރިއެވެ.
  
  ފާރު ގަޑިން ހަތް ސާޅީސް ފަސް ފެނުނުއިރު، މުޅި ޓީމުވެސް ދިޔައީ ހަރަކާތްތެރިވަމުންނެވެ. ފުލުސް އޮފީހުގައި ބިރުވެރި، ހަލަބޮލި ހަމަޖެހުމެއް ވެރިވެގެން ދިޔައީ؛ފުލުހުން ތިބީ އިސްކޮށް، އެކަމަކު ސާފުކޮށް ފެންނަނީ އެއްފަރާތުގައި ޖެހިފައެވެ. ޓީވީ ސްކްރީންތަކުގައި ނިއުސް ރިޕޯޓްތައް ވިދާލި ނަމަވެސް އެއިން އެއްވެސް ރިޕޯޓަކާ އެއްވެސް ގުޅުމެއް ނެތެވެ. މޫރް ހިނގާފައި ހިނގަމުން ދިޔައީ އަންޑަކަވަރ އެޖެންޓުންނާއި ސަވައިލެންސް ޓީމުތަކުން ނުވަތަ ދުއްވާ ކާރުތަކުގެ ޚަބަރެއްގެ އިންތިޒާރުގައެވެ. ޓީމުގެ ބާކީ ތިބި ކުޅުންތެރިންނާ ވެސް ހޭޑަން ވަނީ ކުރިއަށް ޖެހިލާފަ އެވެ.
  
  "މަނޯއާއި އަހަރެން މުއާމަލާތް ކުރާނީ ރަމްސެސްއާ. އަޅުގަނޑުމެންނަށް ބޭނުންވަނީ އިތުރު ދެ ގްރޫޕެއް، އެއް ގްރޫޕަކީ ނިއުކްލިއަރ ގޮވުމެއް ގޮވާ ވަރަކަށް އެ ގޮވުމާ ބެހޭ މައުލޫމާތު ވަޒަންކުރުމަށް، އަދި އަނެއް ގްރޫޕަކީ މި ސެލްތައް ހޯދުމަށް. މަޑުމައިތިރި ނަމަވެސް އެއްވެސް ގައިދީއަކު ނުނަގާށެވެ. މިއަދަކީ އަހަރެންގެ ރައްޓެހިން، މޮޔަވާންވީ ދުވަހެއް ނޫނެވެ. ބޭނުންވާ އެއްޗެއް ހޯދައިގެން އަވަހަށް އަދި ބުރަކޮށް ހޯދާށެވެ. ދޮގުހެދުމަކީ އަހަރެމެންނަށް ބޮޑު ޚަރަދެއް ކުރެވިދާނެ ކަމެއް."
  
  މޫރް އޭނަ ބުނި އެއްޗެއް ހިފައިގެން ފަހަތަށް ބަލާލިއެވެ. "މިއަދު،" އޭނާ ބުންޏެވެ، "ރަޙްމަތެއް ނޯންނާނެ."
  
  މީހެއްގެ ބޮލުގެ ނާށިގަނޑު ރެނދުލާފާނެ ފަދައިން ކަކުލުގައި ރިއްސާލަމުން ޑާލް ރުޅިވެރިކަމާއެކު ބޯޖަހާލިއެވެ. ޑްރޭކް ރިލެކްސް ވާން މަސައްކަތް ކުރިއެވެ. އެލިޝިއާ ވެސް ކޭޖް ކޮށްފައިވާ ޕެންތަރެއް ފަދައިން ހިނގާލަ ހިނގާލަ ހުއްޓެވެ.
  
  ދެން ހެނދުނު 8 ޖަހާއިރު މޮޔަކަން ފެށުނެވެ.
  
  ކޯލްތައް ވަންނަން ފެށުމުން ޚާއްޞަ ފޯނުތައް ތަކުރާރުކޮށް ރިންގުވަމުން ދިޔައިރު، އެމީހުންގެ އަޑު ކުޑަ ކޮޓަރިތެރެ ފުރިގެން ދިޔައެވެ. މޫރް އެމީހުންނާ އެއްބަޔަކު އަނެއް ބަޔަކަށް ފައިދާހުރި ގޮތެއްގައި ހަނގުރާމަކޮށް، އެހީތެރިވުމަށް ދެ އެހީތެރިން ދުވެފައި އައެވެ. ކިނިމާކާ ވެސް އެ ގޮންޖެހުން ގަބޫލުކުރި ނަމަވެސް އޭނާ އިށީނދެގެން އިން މޭޒު ވަކިން އުފާވާ ކަމަކަށް ނުފެނުނެވެ.
  
  މޫރް މައުލޫމާތާއި އަލިކަމުގެ ސްޕީޑާ އަޅާކިޔުނެވެ. "އަހަރެމެން މިތިބީ ތެރެސްހޯލްޑްގައި،" އޭނާ ބުންޏެވެ. "ހުރިހާ ޓީމެއް ތައްޔާރަށް. ސިއްރު ބައްދަލުވުންތަކާއި ވާހަކަ ދެއްކުމާ ބެހޭ ގޮތުން އެންމެ ފަހުން ދެއްކި ވާހަކަތައް އަންޑަކަވަރ އެޖެންޓުން ރިޕޯޓްކުރި އެވެ. މަޝްހޫރު މިސްކިތްތަކުގެ ވަށައިގެން ހަރަކާތްތައް ވަރުގަދަވިއެވެ. ވާނުވާ ނޭނގުނަސް އަހަރެމެން ކަންބޮޑުވާނެއެވެ. އެމީހުންގެ އާދައިގެ ދިރިއުޅޭ ތަންތަނުގައި އާ މޫނުތަކެއް ފެނިގެން ދިޔައީ، ހުރިހާ އެންމެންވެސް އަޒުމް ކަނޑައަޅައި، އަވަހަށް ހަރަކާތްތެރިވަމުން، މަޤްޞަދެއް އޮވެގެންނެވެ. އަޅުގަނޑުމެންނަށް އެނގޭ ގޮޅިތަކުގެ ތެރެއިން ދެ ގޮޅިއެއް ރާޑަރުން ގެއްލުނީ." މޫރް ބޯ ހޫރާލިއެވެ. "މިހާރު މިކަމާ މުއާމަލާތް ނުކުރާ ކަހަލަ ކަމެއް. އެކަމަކު އަޅުގަނޑުމެންނަށް ފިލާވަޅުތަކެއް އެބަހުރި. އެއް ޓީމެއް ބަނދަރުތަކަށް މިސްރާބު ޖަހަން ޖެހޭނެ - އެނގޭ އެއް ގޮޅި އޮޕަރޭޓް ކުރަނީ އެތަނުން."
  
  "މިއީ އަހަރެމެން" ޑާލް ރާސްޕް ކޮށްލިއެވެ. "ތެދުއްޗޭ ތި ދޮންމީހުން."
  
  "އަމިއްލައަށް ވާހަކަ ދައްކާ." ކެންސީ އޭނާގެ ގާތަށް ސިޑްލް ކޮށްލިއެވެ. "އޯހް، އެންޑް އައި އެމް ވިތް ޔޫ."
  
  "އަޅެ މިކަން ކުރަން ޖެހޭނެތަ؟"
  
  "ހޯދަން ބުރަކޮށް ކުޅުން ހުއްޓާލާ."
  
  ޖޯޑުޖޯޑަށް ބަހާލެވިފައިވާ ޓީމުތައް ޑްރޭކް ދިރާސާކުރީ ޝައުގުވެރި ގޮތަކަށެވެ. ޑާލް އާއި ކެންޒީގެ އެކުވެރިން - ލޯރެން، ސްމިތު އަދި ޔޯގީ އެވެ. އޭނާ ނިމުނީ އެލިޝިއާ، މޭ އަދި ބޯ އާއި އެކުގައެވެ. އެއީ އެއްޗެއްގެ ރެސިޕީއެކެވެ؛ އެއީ ޔަގީން ކަމެކެވެ.
  
  "ގުޑް ލަކް ބަޑީ" ޑްރޭކް ބުންޏެވެ.
  
  ޑަލް އެއްޗެއް ބުނަން އެނބުރިލީ ހަމަ މޫރް އަތް އުފުލާލުމާއެކުގައެވެ. "މަޑުކޮށްލާ!" އޭނާ އަތުން ރިސީވަރު ފޮރުވާލީ ސިކުންތުކޮޅަކަށެވެ. "މިކަން ދެންމެ އަޅުގަނޑުމެންގެ ހޮޓްލައިންގައި އިސްލާހު ކުރެވިއްޖެ."
  
  ހުރިހާ ބޯތަކެއް އަނބުރާލިއެވެ. މޫރް އަނެއްކާވެސް ކޯލެއް ގަބޫލުކޮށް މިހާރު އަތް ދިއްކޮށްލީ ސްޕީކަރފޯނުގެ ބަޓަން އަށް އިހުސާސް ކުރެވެމުންނެވެ.
  
  "ޔޫ އާ އިން" މޫރް ބުންޏެވެ.
  
  ހަށިގަނޑެއް ނެތް ރެނދެއް ކޮޓަރި ފުރިގެން ދިޔައިރު، އެ ބަސްތައް ނިކުމެގެން ދިޔައީ އެހާ ބާރަށް ކަހަލަ ގޮތަކަށް ޑްރޭކްގެ ފައިތަކުން ފަހަތުން ދުވަން ބޭނުންވާ ކަހަލަ ގޮތަކަށެވެ. "މިއީ ޖޫލިއަން މާޝް، އަދި އަހަންނަށް އެނގޭ ކަލެއަށް ގާތްގަނޑަކަށް ހުރިހާ ކަމެއް އެނގޭކަން. އާދެ އިނގޭ. ސުވާލަކީ ކިހިނެއްތޯ ކުޅެން ބޭނުންވަނީ؟"
  
  ހޭޑަން އާއި ހަވާލުވީ މޫރް ކުރިއަށް ދިއުމަށް އަތް އުފުލާލުމުންނެވެ. "މޮޔަވުން ހުއްޓާލާ މާޝް. ކޮބާތަ؟"
  
  "އާނ، އެއީ ގޮވާ ސުވާލެއް ނޫންހެއްޔެވެ؟ އަހަރެން މިކަން ކިޔައިދޭނަން، އަހަރެންގެ ލޯބިވާ، މިތާ މިއޮތީ. އެންވައިސީގައި."
  
  އެމީހުންގެ އެންމެ ނުބައި ބިރުވެރިކަން ޝައްކެއްވެސްނެތްގޮތުގައި ކަށަވަރުވުމުން ޑްރޭކްއަށް ނޭވާލާކަށް ނުކެރުނެވެ.
  
  "އެހެންވީމަ އަނެއް ސުވާލަކީ ދެން އަހަރެން ބޭނުންވަނީ ކޮންކަމެއް؟" މާޗް ގިނައިރު މަޑުކޮށްލިއެވެ.
  
  "މަސައްކަތަށް ދާންވީ، ކަނދުރާ" ސްމިތު ގިސްލަމުން ބުންޏެވެ.
  
  އަލީޝާ މޫނު ކުނިކޮށްލިއެވެ. "ހިނގާ މި ބީރައްޓެހިކަމާ ދެކޮޅު ނުހަދަން."
  
  މާރޗް ހީގަތެވެ. "ހިނގާ ނޫން، އަސްލުވެސް. އެހެންވީމާ، ނިއުކްލިއަރ ބޮން ލޯޑްކޮށްފައި، ހުރިހާ ކޯޑެއްވެސް ވަނީ ފަރުވާތެރިކަމާއެކު ޖަހާފައެވެ. އެމީހުން ބުނާ ފަދައިން ގަޑި ޖެހެނީއެވެ. މިހާރު ކުރަން ޖެހޭނީ އެއީ ހަގީގީ އެއްޗެއްކަން ޔަގީންކޮށް ބޭންކް އެކައުންޓް ނަންބަރެއް ފޯރުކޮށްދިނުމެވެ. އަހަރެން ތެދެއްތަ؟"
  
  "އާނ" ހައިޑަން ސާދާކޮށް ބުނެލިއެވެ.
  
  "ހެއްކެއް ބޭނުންތަ؟ އެކަމަށް މަސައްކަތް ކުރަން ޖެހޭނެ."
  
  ޑްރޭކް ކުރިއަށް ޖެހިލިއެވެ. "ތިބާ ތިބުނީ ކީކޭ?"
  
  "އަހަރެންގެ މާނައަކީ ޗޭސް އޮން."
  
  "އަވަހަށް އެ ޕޮއިންޓަށް އާދެވޭނީތަ؟" ހައިޑަން އަހާލިއެވެ.
  
  "އާނ އަހަރެމެން އެތަނަށް އާދެވޭނީ. ފުރަތަމަ ކަމަކަށް ތިޔަ ކުދިކުދި މަސައްކަތްތެރި ކުނިކޮޅު ތިމާގެ ވަޒީފާ އަދާކުރަން ޖެހެއެވެ. އަހަރެން ކަލޭގެ ގޮތުގައި ހުރިނަމަ އަހަރެން ދުރަށް ދާނަމެވެ. ފެންނަނީތަ...އަހަރެން މި ރައިމް އުފެއްދި ގޮތް ފެނޭތަ؟ އަހަރެން އުޅުނީ އެ ހުރިހާ ކަމެއް ރައިމް ކޮށްލަން، އެނގިވަޑައިގަންނަވާނެ، އެކަމަކު އާޚިރުގައި... އާދެ، އަހަންނަށް ވިސްނުނީ އަހަރެން ފަރުވާލެއް ނުބަހައްޓާކަން."
  
  ޑްރޭކް މާޔޫސްކަމުގެ ތެރޭގައި ބޯ ހޫރާލިއެވެ. "ޑޭމް މެޓް. ރަނގަޅު އިނގިރޭސި ބަހުން ވާހަކަ ދައްކާ."
  
  "ފުރަތަމަ ކްލޫ މިހާރުވެސް އެބައޮތް ގޭމްގައި. ކޮންފަރމަންސް ފޯމު. އެޑިސަން ހޮޓަލަށް ދިއުމަށް ވިހި މިނެޓް އެބައޮތް، ރޫމް 201. ދެން އިތުރު ހަތަރު ފިލާވަޅެއް ހުންނާނެ، އޭގެ ތެރެއިން ބައެއް ފިލާވަޅުތަކަކީ ކޮންފަރމަންސް އާއި ބައެއް ފިލާވަޅުތަކަކީ ޝަރުތުތަކާ ބެހޭ ފިލާވަޅުތަކެކެވެ. މިހާރު އަހަންނަށް ވިސްނިއްޖެތަ؟"
  
  ފުރަތަމަ އެނބުރި އައީ މޭއެވެ. "މޮޔަކަން".
  
  "އާނ، އަހަންނަކީ ދެ ވިސްނުމެއްގެ މީހެއް. އެއް ނީޑް އިން، އެއް ވައިސް އިން. ފަހަރެއްގައި އެމީހުން ގުޅޭ ހިސާބުގައި މޮޔަކަމުގެ ސްޕާކްތައް އުދުހިދާނެއެވެ."
  
  "ވިހި މިނެޓް؟" ޑްރޭކް އޭނާގެ ގަޑިއަށް ބަލާލިއެވެ. "އަހަރެމެންނަށް މިކަންވެސް ކުރެވިދާނެތަ؟"
  
  "ކަލޭ ލަސްވި ކޮންމެ މިނެޓަކަށް އަހަރެން އަމުރުކުރީ ރަމްސެސްގެ އެއް ގޮޅިން ދެ އާންމުން މަރާލަން."
  
  އަނެއްކާވެސް ޖޯ ޑްރޮޕް ކުރާ ޝޮކެއް، ބިރުވެރިކަމެއް، ބޮޑުވަމުން އަންނަ ޓެންޝަން. އެޑްރިނަލިން މައްޗަށް ދިޔަވަރަކަށް ޑްރޭކް އަތްތިލަ ޖައްސާލިއެވެ.
  
  "ވިހި މިނެޓް" މާޝް ތަކުރާރުކޮށްލިއެވެ. "ފްރޮމް... މިހާރު."
  
  ޑްރޭކް ދުވެފައި ގޮސް ދޮރުން ބޭރަށް ނުކުތެވެ.
  
  
  * * *
  
  
  ސިޑިން ފައިބައިގެން ދުވެފައި ގޮސް އިމާރާތުގެ ބިންގަރާހަށް ވަދެގެން ދިޔައީ ކިނިމާކާ ފަހަތުންނެވެ. ރުޅިވެރިކަން އޭނަގެ ގައިގައި ހިފާ ޝައިޠާނެއްގެ ފިޔަތަކެއް ފަދައިން އޭނަގެ ގައިގައި ތަޅައިގަތެވެ. ރުޅިއައިސްގެން އޭނަގެ ފައި ބާރަށް ހިނގައިގަތުމުން ކިރިޔާ ވެސް ވެއްޓިގަތެވެ. އޭނާގެ ހަވާއީ ބައިވެރިޔާ ގިސްލަމުން ފުންމައިގެން ގޮސް ގާތްގަނޑަކަށް ހުއްޓުމެއް ނެތި ތެދުވިއެވެ. އޭނަ ވިސްނާލީ އޭނަގެ ރައްޓެހިން، ބިރުވެރި ނުރައްކަލެއްގައި ތިބި، މާލޭގެ އެކި ހިސާބުތަކަށް އެކި ދިމަދިމާލަށް އެތުރިގެން، އުންމީދު ކުރާނެ ގޮތުގެ ކުޑަވެސް ޚިޔާލެއް ނެތި، ސުވާލެއް ނެތި ލައިނުގައި ތިބެގެންނެވެ. އެތަނުގައި ތިބި ހުރިހާ އާންމުންނާއި، މިވަގުތު ވައިޓް ހައުސްއިން ވިސްނަމުންދާ ކަންކަމާ މެދު އެކަމަނާ ވިސްނާލެއްވިއެވެ. ޕްރޮޓޮކޯލްތަކާއި ޕްލޭންތަކާއި މަސައްކަތް ކުރެވޭ ފޯމިއުލާތައް ހުރުމަކީ ރަނގަޅު ކަމެއް ނަމަވެސް ހަގީގީ، މަސައްކަތްތެރި ދުނިޔެ އިންތިހާއަށް ނުރައްކަލުގެ އަމާޒަކަށް ވެގެން ދިޔައިރު - ހުރިހާ ބެޓެއް ވެސް އޮތީ ނިއްވާލާފައެވެ. ސިޑިން ފައިބައިގެން ދުވެފައި ގޮސް ކޮރިޑޯއަށް ވަދެ ދުވަން ފެށިއެވެ. ދެފަރާތުން ދޮރުތައް ވިދާލިއިރު ގިނަ ދޮރުތައް އަލި ނުވިއެވެ. އެންމެ ދުރު ކޮޅުގައި ސަފެއްގެ ދަނޑިތައް އަވަސް އަވަހަށް އެއްފަރާތަކަށް ދަމައިގަނެވުނީ އޭނައަށްޓަކައެވެ.
  
  ހައިޑަން އަތް ދިއްކޮށްލިއެވެ. "ބަޑި" އެވެ.
  
  ގާޑުން ފިއްތާލި ނަމަވެސް ދެން ކިޔަމަންވީ މަތިން އައި އަމުރު ކުރިން ވެސް އޭނާގެ ކަންފަތާއި ހަމައަށް ފޯރާފައެވެ.
  
  ހޭޑަން ހަތިޔާރު ނަގައިގެން ލޯޑްކޮށްފައި ހުރިތޯއާއި ސޭފްޓީ ނިއްވާލާފައި ހުރިތޯ ބަލައި ކުޑަ ކޮޓަރިއަށް ވަދެގެން ދިޔައެވެ.
  
  "ރަމްސެސް!" - އޭނަ ހަޅޭއްލަވައިގަތެވެ. "ކޮންކަމެއްތަ ތިކުރީ؟"
  
  
  ހަވަނަ ބާބު
  
  
  ޑްރޭކް ދުވެފައި ގޮސް އިމާރާތުން ނުކުމެގެން ދިޔައީ އޭނާގެ ކައިރީގައި އެލިޝިއާ އާއި މޭ އަދި ބީއު އެވެ. އޭގެ ތެރެއިން ހަތަރު މީހަކު ކުރިންވެސް ތިބީ ފޮތިގަނޑުން ތެމިފައެވެ. ކަނޑައެޅުން ނިކުމެގެން ދިޔައީ ކޮންމެ ނަރުތަކުންނެވެ. ބޯ ޖީބުން އެންމެ ޒަމާނީ ޖީޕީއެސް ނެވިގޭޓަރެއް މަސް ނަގައިގެން އެޑިސަން ހުރި ތަން ފާހަގަ ކުރި އެވެ.
  
  "ޓައިމްސް ސްކުއަރ އޭރިއާ" ރޫޓް ދިރާސާ ކުރަމުން އޭނާ ބުންޏެވެ. "ހިނގާ ތިންވަނަ ހުރަސްކޮށްފައި ލެކްސިންޓަން އެވޭނޫ ހުރަސްކޮށްލަމާ. ވޯލްޑޯފް އެސްޓޯރިއާ އަށް މިސްރާބު ޖަހާށެވެ."
  
  ޑްރޭކް ފަޅައިގެން ދިޔައީ ކާރުތަކުގެ ގަދަ ކޯރަކަށެވެ. ނިއުޔޯކުގެ ޓެކްސީ ޑްރައިވަރެއްގެ ފުރާނަ ސަލާމަތް ކުރަން މަސައްކަތް ކުރުމާ އަޅާކިޔާއިރު އެއްވެސް ކަމެއް އަޅާނުކިޔާއިރު، އޭނާ ކަކުލުގައި ފައި ފަޅާލަން ކެތްމަދުވެފައި ހުރިއިރު، އޭނާގެ ހުރިހާ ބާރަކާއެކު ކުރިއަށް ޖެހިލާފައެއް ނުވެއެވެ. އެންމެ ފަހު ސިކުންތުގައި ޑްރޭކް ފުންމާލީ ކައިރީގައި ހުރި ރީނދޫ ކުލައިގެ ޓެކްސީއެއްގެ ކުރިމަތިން ފުންމާލައިގެން ފުލް ޓިލްޓެއްގައި ޖައްސާލަމުންނެވެ. ސޮރުތައް ހަޅޭއްލަވައިގަތެވެ. ޓީމުގެ ކޮންމެ މެމްބަރަކުވެސް ބޭރަށް ނުކުންނަ މަގުމަތީގައި ފިސްތޯލައެއް ކޮމާންޑް ކުރެވިފައި އޮތުމުން މިހާރު އެ ފިސްތޯލަ ވަށައިގެން އުފުލާލަމުން ދިޔައީ އިތުރު އެއްޗެއް ލިބުމުން އެދެމުންނެވެ. އެކަމަކު ވަގުތު ކުރިންވެސް ވަނީ ބޭކާރުވެފައެވެ. ސައިޑްވޯކް ކައިރިއަށް ވެއްޓުނު ވަގުތު ޑްރޭކް ގަޑިއަށް ބަލާލިއެވެ.
  
  ސަތާރަ މިނެޓެވެ.
  
  އެމީހުން ލެކްސިންޓަން ހުރަސްކޮށްލުމަށްފަހު ވޯލްޑޯފް އާއި ދިމާލުން ބާރު ސްޕީޑެއްގައި ދުއްވައިގަތްއިރު، ޕާކް އެވޭނޫއިން ކާރުތައް ދުއްވާފައި ދިޔައިރު ކިރިޔާވެސް ހުއްޓުނެވެ. ސްޓޮޕްލައިޓްގައި ތިބި މީހުންގެ ތެރެއިން ޑްރޭކް ހަނގުރާމަ ކުރިއިރު، އެންމެ ފަހުން ކުރިމަތިލީ ރުޅިގަދަ ރަތް މޫނަކާއެވެ.
  
  "އަޑުއަހާބަލަ އެކުވެރިޔާ، އަހަރެން މިތަނުން ފުރަތަމަ ހުރަސްކުރާނަން، އެއީ އަހަރެން މަރާލިޔަސް. ބޮސް ބެގްލްސް ފިނިވާނެ، އަދި ނަރަކައިގައި އެކަން ވާނެ ގޮތެއް ނެތް."
  
  އެލިޝިއާ އާއި މޭ ބޭރުން ދުއްވައިގަތް ވަގުތު ޑްރޭކް ރުޅިގަދަ މީހާގެ ވަށައިގެން ފިޔަވަޅު އެޅިއެވެ. ސިގްނަލްތައް ބަދަލުވެ މަގު ސާފުވިއެވެ. މިހާރު ހަތިޔާރު ފޮރުވައިގެން، އަޒުމް ކަނޑައަޅައިގެން މިސްރާބު ޖެހީ ދެން އޮތް މައި މަގު - މެޑިސަން އެވޭނޫއާ ދިމާއަށެވެ. އަނެއްކާވެސް އެއްވެ ތިބި މީހުން ސައިޑްވޯކް ފުރިގެން ދިޔައެވެ. ބޯ 49 ވަނަ އަށް ވެއްޓުނީ ކާރުތަކުގެ މެދުގައި މެނިއުވަރކޮށް އެޑްވާންޓޭޖެއް ހޯދައިގެންނެވެ. ނަސީބަކުން މިހާރު ޓްރެފިކް ލަސްވެ، ފަހަތު ބަމްޕަރުތަކާއި ކުރިމަތީ ފެންޑަރާއި ދެމެދު ކޮންމެވެސް ވަރެއްގެ ޖާގައެއް އޮތެވެ. އަންހެނުން ބީއޯގެ ފަހަތުން ދިޔައިރު ދެން ޑްރޭކް ލައިނަށް އެރިއެވެ.
  
  ޑްރައިވަރުން އެމީހުންނަށް ފުރައްސާރަކޮށް ހަޅޭއްލަވައިގަތެވެ.
  
  ބާރަ މިނެޓް ބާކީ އޮތީއެވެ.
  
  އެމީހުން މާ ލަސްވެއްޖެނަމަ ޓެރަރިސްޓް ގޮޅިތަކުން ހަމަލާދޭނީ ކޮންތާކު ހެއްޔެވެ؟ ޑްރޭކް ތަޞައްވުރު ކުރީ އެއީ އެޑިސަން ކައިރީގައި ވާނެ ކަމެއް ކަމަށެވެ. މާޝް ބޭނުންވަނީ އޭނާގެ އަމުރުތައް އަކުރުން އަކުރަށް ކުރިއަށް ގެންދިޔަކަން ފަޅުވެރިންނަށް އެނގުމަށެވެ. ކުރިމަތީގައި ކާރުގެ ދޮރެއް ހުޅުވިގެން ދިޔައީ- ހަމައެކަނި ޑްރައިވަރަށް ކުރެވުނު ސަބަބުން- އަދި ބީއު ފުރާޅުމަތިން ފުންމާލީ ހަމަ ވަގުތުންނެވެ. އަލީޝާ ފްރޭމްގެ އަރިމަތީގައި ހިފާ އަނބުރާ އެމީހާގެ މޫނަށް ޖައްސާލިއެވެ.
  
  މިހާރު އެމީހުން ކަނާތްފަރާތަށް އެނބުރި، 5 ވަނަ އެވޭނޫއާ ކައިރިވެ، އެއަށްވުރެ ގިނަ މީހުން އެއްވެ އުޅެއެވެ. ޕޮޕް ކޮންސެޓެއްގައި ޖީބުން ފޭރޭ މީހެއް ފަދައިން ބީއު އެންމެ ގޯސް ހާލަތުގައި ފުންމާލިއިރު، ދެން އޮތީ އެލިޝިއާ އާއި މޭ އެވެ. ޑްރޭކް ދެންމެ އެންމެންނަށް ހަޅޭއްލަވައިގަތްއިރު، އޭނާގެ ޔޯކްޝަޔަރމަންގެ ކެތްތެރިކަން އެންމެ ފަހުން ވަނީ ހުސްވެފައެވެ. އަންހެނުންނާއި ފިރިހެނުން ވެސް އޭނާގެ މަގު ބަންދުކޮށްލިއިރު، އޭނާގެ އަމިއްލަ ފުރާނަ ސަލާމަތް ކުރަން އަވަސްވެގަތް ކަމުގައި ވިޔަސް، ދަރިންގެ ތެރެއިން އެކަކުގެ ފުރާނަ ސަލާމަތް ކުރަން ކަމުގައި ވިޔަސް، އަމިއްލަ ނަފްސު ވެސް ސަލާމަތް ކުރަން ވެސް ފަރުވާލެއް ނުބަހައްޓާ އަންހެނުންނާއި ފިރިހެނުންނެވެ. ޑްރޭކް އޭނާގެ މަގު ކޮއްޕާލިއިރު އެއް މީހަކު ފޮޅިފައި ހުއްޓެވެ. ކުއްޖާއާއެކު ހުރި އަންހެންމީހާ އޭނާއަށް ކުށްވެރިވާވަރަށް ފަރުވާތެރިކަމާއެކު ބަލާލީ އޭނާ ދުވަމުން ދިޔައީ ކޮންކަމެއްތޯ ހަނދާންވާންދެންނެވެ.
  
  ފަހުން ޝުކުރު އަދާކުރާނެ.
  
  އެކަމަކު ހަމަގައިމުވެސް އޭނައަށް ދުވަހަކުވެސް ނޭނގޭނެ. ކޮންމެ ގޮތެއް ވިޔަސް.
  
  ބޯ މިހާރު ބަޑިޖަހާފައި ވަނީ ކަނާތް ފަރާތަށް، އެވޭނޫ އޮފް ދަ އެމެރިކާސް އިން ދުވެފައި ގޮސް 47 ވަނަ ގޯޅިއާ ދިމާއަށެވެ. މެގްނޯލިއާ ބެކަރީ ކަނާތްފަރާތަށް ފާއިތުވެގެން ދިޔައިރު، ޑްރޭކްގެ ހިތަށް އެރީ މަނޯ އާއި، ދެން ހަވާއީގެ މީހާއަށް ކުރިން ރަމްސެސްގެ ކިބައިން ދަސްވެފައި ހުރެދާނެ ކަންތައްތަކެވެ. އޭގެ ދެ މިނެޓް ފަހުން 47 ވަނަ ގޯޅީގައި އެމީހުން ގޮވަމުން ދިޔައިރު ކުއްލިއަކަށް އެމީހުންގެ ކަނާތްފަރާތުން ޓައިމްސް ސްކުއަރ ފެނިގެން ދިޔައެވެ. އެމީހުންގެ ކަނާތްފަރާތުގައި އާދައިގެ ސްޓާބަކްސް އެއް ހުރިއިރު، ދޮރުމަތީގައި ހަލަބޮލިކަމާއި ލައިންތައް ހުއްޓެވެ. ދުވެފައި ދިޔައިރު ޑްރޭކް މޫނުތައް ސްކޭން ކުރި ނަމަވެސް ޝައްކު ކުރެވޭ އެއްވެސް މީހަކާ ކުރިމަތިލާން ޖެހޭނެ ކަމަށް ހީކޮށްފައެއް ނުވެ އެވެ.
  
  ހަތަރު މިނެޓެވެ.
  
  ވަގުތު ފާއިތުވަމުން ދިޔައީ މަރުވަމުން ދިޔަ މުސްކުޅިއެއްގެ އެންމެ ފަހު ވަގުތުތަކަށް ވުރެ ވެސް އަގުބޮޑު ކަމަކަށެވެ. ކަނާތްފަރާތުގައި ސައިޑްވޯކް އާއި ދިމާއަށް ގިލްޑް ޖަހާފައިވާ ހޮޓަލުގެ އަޅި ކުލައިގެ ކުރިމަތިން ފެންނަން ހުރިއިރު، ކުރިމަތީ ދޮރުން އެންމެ ފުރަތަމަ ވަދެގެން ދިޔައީ ބީއޯ އެވެ. ޑްރޭކް ލަގެޖް ކާރޓަކާއި ނުރައްކާތެރި ގޮތަކަށް އެނބުރިފައިވާ ރީނދޫ ޓެކްސީއެއްގެ ފަހަތުން ގޮސް މައި ފަހަތުން އެތެރެއަށް ވަނެވެ. އެމީހުންނާ ސަލާމް ކުރީ ފަތްކޮޅު ޖަހާފައިވާ ރެޑް ކާޕެޓެއް ޖަހާފައިވާ ފުޅާ ފޯޔަރެކެވެ.
  
  ބީއޯ އާއި އެލިޝިއާ ކުރިންވެސް ވަކިވަކި ލިފްޓްތަކަށް ގޮވާލުމަށް ބަޓަންތަކަށް ފިތާލަމުން ދިޔައިރު، ގާޑުން އެމީހުންނަށް ފާރަލަމުން ދިޔައިރު، އެމީހުންގެ އަތް ފޮރުވިފައިވާ ހަތިޔާރުތަކާ ކައިރިކޮށް ބެހެއްޓިއެވެ. ޑްރޭކް އޭނާގެ ޓީމް ސްޕީއާ އައިޑީ ދައްކަން ވިސްނާފައިވީ ނަމަވެސް އެކަމުގެ ސަބަބުން އިތުރު ސުވާލުތަކެއް އުފެދިގެންދާނެ ކަމަށާއި ކައުންޓްޑައުން ކުރިން ވެސް އޮތީ ފަހު ތިން މިނެޓާ ހަމައަށެވެ. ބެލް ޖެހުމުން އެލިޝިޔާގެ ލިފްޓް އައިސްފައިވާ ކަމުގެ އިޝާރާތް ކުރުމުން ޓީމު އެރިއެވެ. ޑްރޭކް އެ ޒުވާނާ އެމީހުންނާ ގުޅެން ހުއްޓުވައި، ހުޅުވިފައިވާ އަތްތިލައަކުން އޭނާ ދުރަށް ކޮއްޕާލިއެވެ. މާތްالله އަށް ޝުކުރުވެރިވަން އެކަން ކުރެވުނީ ދެން ކުރި އިޝާރާތަކީ އަތްތިލަ ބާރުކޮށްލުމަކަށް ވާތީއެވެ.
  
  އުޅަނދު އުފުލިގެން ދިޔައިރު ހަތަރު މީހުންގެ ޓީމު އެއްވެ، އޭގެ ހަރަކާތް ހުއްޓުވައި، ހަތިޔާރު ދަމައިގަތެވެ. ދޮރު ހުޅުވުމާއެކު އެމީހުން ފުރިގެން ދިޔައީ 201 ވަނަ ކޮޓަރި ހޯދަމުންނެވެ.ވަގުތުން އެމީހުންގެ ތެރެއިން އަތްތިލައާއި ފައިގެ ތޫފާނެއް ފެނިގެން ގޮސް ބޯއަށް ވެސް ސިހުމެއް ލިބުނެވެ.
  
  އިންތިޒާރުގައި މީހަކު ހުއްޓެވެ.
  
  ލޮލުގެ ސޮކެޓްގެ މަތީގައި މުށިގަނޑެއް ގުޅިފައިވާ ގޮތަށް ޑްރޭކް ތެޅިގަތް ނަމަވެސް ވޭނުގެ ވިދުވަރަށް ފަރުވާލެއް ނުބަހައްޓައެވެ. މީހެއްގެ ފައި އޭނާގެ ފައިގައި ހިފާލަން އުޅުނު ނަމަވެސް އޭނާ އެއްފަރާތަކަށް ޖެހިލިއެވެ. ހަމަ އެ ސޫރަ ދުރަށް ޖެހިލާފައި އަލީޝާ ވަށާލީ އޭނާގެ ހަށިގަނޑު ޕްލާސްޓަރ ފާރުގައި ތަޅަމުންނެވެ. މައި އަތް އުފުލާލައިގެން ޖެހި ތަޅާފޮޅުންތައް ހުއްޓުވުމުން، ދެން ބޯ އަވަސް ވަން-ޓޫ ޕަންޗެއް ދޫކޮށްލުމުން ހުރިހާ މޮމެންޓަމްއެއް ހުއްޓުވައި ހަމަލާދިން މީހާ ކަކުލަށް ޖައްސާލިއެވެ.
  
  ޑްރޭކް ފުންމާލުމަށްފަހު ހުރިހާ ބާރަކާއެކު ޕަންޗް ޑައުން ކޮށްލިއެވެ. ވަގުތު ދިޔައީ ހުސްވަމުންނެވެ. ބޯ ޖެކެޓެއްގައި ހުރި ސްޓޮކީ މީހެއްގެ ސިފަ ޔޯކްޝަޔަރމަންގެ ވަޒަނުގެ ދަށުން ތުރުތުރު އަޅަމުން ދިޔަ ނަމަވެސް ކޮންމެވެސް ގޮތަކުން އޭގެ އެންމެ ވަރުގަދަ ބައި ފަހަތަށް ޖައްސަން އުޅުނެވެ. ޑްރޭކް އޭނާގެ އެއްފަރާތަށް ވެއްޓުނީ އޭނާގެ ބެލެންސް ގެއްލިގެންނެވެ.
  
  "ޕަންޗިން ބެގް" މާއީ ބުންޏެވެ. "އޭނާ އަކީ ޕަންޗިން ބެގެއް. އަހަރެމެން ލަސްކުރަން ޕޮޒިޝަން ކޮށްފައި."
  
  ބޯ ދުއްވައިގަތީ ކުރިއަށްވުރެ ބާރަށެވެ. "އޭނާ އަކީ އަހަރެންގެ މީހެއް." ދަނީތަ."
  
  ކޮޓަރީގެ ނަންބަރުތައް ޗެކް ކުރަމުން ޑްރޭކް ކަކުލުގައި ޖެހިފައި ހުރި ފިގުހުގެ މައްޗަށް ފުންމާލިއެވެ. އެމީހުންގެ މަންޒިލަށް ބާކީ އޮތީ އެންމެ ތިން ކޮޓަރި ކަމުން ބާކީ އޮތީ އެންމެ މިނެޓެކެވެ. އެމީހުން ތިބީ އެންމެ ފަހު ސިކުންތުކޮޅުގައެވެ. ޑްރޭކް ކޮޓަރީގެ ބޭރުގައި ހުއްޓިފައި ދޮރުގައި ޖަހާލިއެވެ. އެއްވެސް ކަމެއް ނުވިއެވެ.
  
  މާއީ އޭނާ އެއްފަރާތަކަށް ކޮއްޕާލިއެވެ. "ދިޔުން."
  
  އެއް އުސް ހަމަލާއާއި ގަސް ފަޅައިގެން ގޮސް ދެވަނަ ޖެހުމާއި ފްރޭމް ވެއްޓިގެން ދިޔައެވެ. ޑްރޭކް ކެއްސާލިއެވެ. "އެކަމުގެ ސަބަބުން ކަލެއަށް އެކަން ބަލިކަށިވެގެން ދިޔައީ ކަންނޭނގެ."
  
  އެތެރޭގައި އެމީހުން ފެތުރިގެން ދިޔައިރު ހަތިޔާރު ދަމައިގަނެ އަވަސް އަވަހަށް ހޯދަމުން ދިޔަ ނަމަވެސް އެމީހުން ހޯދަމުން ދިޔަ އެއްޗެއް ބިރުވެރި ގޮތަކަށް ފާހަގަ ކުރެވުނެވެ. އެއީ އެނދުގެ މެދުގައި އޮތް އެއްޗެއް - ގްލޮސީ އޭ4 ފޮޓޯއެކެވެ. ވަށައިގެން ބަލާލަމުން އެލިޝާ އެނދާއި ދިމާއަށް ހިނގައިގަތެވެ.
  
  "ކޮޓަރިއަކީ ކުލައެއް ނެތް ކޮޓަރިއެއް" މާއީ ބުންޏެވެ. "އަހަރެން ބެޓްކުރަން ލީޑްސް ނެތް ކަމަށް."
  
  އެނދުގެ އަރިމަތީގައި ހުރި އަލީޝާ ތިރިއަށް ބަލާލަމުން ފުންނޭވާއެއް ދޫކޮށްލިއެވެ. ބޯ ހޫރާލަމުން ގިސްލަމުން ދިޔައީ ޑްރޭކް އޭނާއާ ގުޅިގެންނެވެ.
  
  "އޯ މައި ގޯޑް." މިއީ ކޮންކަމެއް-"
  
  އޭނާގެ ވާހަކަ މެދުކަނޑާލީ ފޯނުކޯލަކުންނެވެ. ޑްރޭކް އެނދުގެ ވަށައިގެން ހިނގައިގަނެގެން ގޮސް ނައިޓްސްޓޭންޑް ކައިރިއަށް ގޮސް ލީވަރުން ފޯނު ހިފައިގެން ދިޔައެވެ.
  
  "އާނ!"
  
  "އާނ، އަހަންނަށް ފެންނަނީ ތި ކަންތައް ކުރިތަން. އެއީ ފަސޭހަ ކަމަކަށް ނުވެވޭނެ."
  
  "މާޗް! ތި މޮޔަ ބާސްޓަރ. އަހަރެމެންނަށް ބޮމުގެ ފޮޓޯއެއް ދޫކޮށްލީ ހެއްޔެވެ؟ ފޮކް ފޮޓޯއެއް؟"
  
  "އާނ. ތިބާގެ ފުރަތަމަ ފިލާވަޅެވެ. އަސްލު އެއްޗެއް އަހަރެން ކަލެއަށް ދޫކޮށްލާނަމޭ ހީކުރީ ކީއްވެގެން ހެއްޔެވެ؟ އެހާ މޮޔައެއްނު. މިކަން ތިޔަބޭފުޅުންގެ ލީޑަރުންނާއި ބިސް ބޮނޑިންނަށް ފޮނުއްވާށެވެ. އެމީހުން ސީރިއަލް ނަންބަރުތަކާއި މިހުރިހާ އެހެން ދޮގު ވާހަކަތަކެއް ޗެކް ކުރާނެއެވެ. ޕްލޫޓޯނިއަމް އީ.ފިސިލް މެޓީރިއަލްގެ ކެނިސްޓަރސް. އެއީ ފޫހި ކަމެއް، އަސްލުވެސް. ދެން އޮތް ފިލާވަޅަކީ އެއަށްވުރެ ވެސް ފަރިތަ ވާނެ ކަމެއް."
  
  އެވަގުތު ބޯ ކޮޓަރިއަށް ވަނެވެ. ޑްރޭކް އުންމީދު ކުރީ އޭނާއާއެކު ޕަންޗް މޭން ދަމާލާނެ ކަމަށް ނަމަވެސް ބީއު އޭނާގެ ކެރޮޓިޑް އާޓާރީ ތެރެއިން ޚިޔާލީ ރޮނގެއް ކުރަހާލިއެވެ. "އޭނާ އަމިއްލައަށް މަރުވީ" ސިއްސައިގެން ގޮސްފައިވާ އަޑަކުން ފްރާންސް މީހާ ބުންޏެވެ. "ސުއިސައިޑް ޕިލް."
  
  ބޭކާރު.
  
  "ފެނޭތަ؟" މާޝް ބުންޏެވެ. "އަހަރެމެން ވަރަށް ސީރިއަސް."
  
  "ޕްލީޒް މާޝް" ޑްރޭކް މަސައްކަތް ކުރިއެވެ. "ހަމަ ތިބޭނުންވާ އެއްޗެއް ބުނެބަލަ. އަހަރެމެން ހަމަ މިހާރު ކުރާނަން، ޑޭމް އިޓް."
  
  "އަޅެ އަހަންނަށް ޔަގީން ކަލޭ ކުރާނެކަން. އެކަމަކު އެކަން ފަހުން ދޫކޮށްލާނަން، އޯކޭތަ؟ މިކަން ކިހިނެއް ވާނީ؟ ދެ ނަންބަރު ކްލޫ ހޯދުމަށް ދުއްވާށެވެ. މި ފަހަތުން ދުވުން ރަނގަޅުވަމުން ދަނީ އުނދަގޫވަމުންނެވެ. މާރެއާ ރެސްޓޯރެންޓަށް ދިއުމަށް ވިހި މިނެޓް އެބައޮތެވެ. އާދެ މިއީ އިޓަލީގެ ކެއުމެއް ކަމަށާއި އެމީހުން ވަރަށް މީރު ންޑޫޔޫ ކަލްޒޯން އެއް ހަދާ ކަމަށް އިތުބާރު ކުރައްވާށެވެ. އެކަމަކު އެކަމާ ހުއްޓާނުލަމާ ހިނގާ، އަޅުގަނޑުގެ ރައްޓެހިން، ސަބަބަކީ ފާޚާނާގެ ދަށުން މި ފިލާވަޅު ފެންނާނެތީ. މަޖާ ކޮށްލާ."
  
  "ޗަސްބިން"-
  
  "ވިހި މިނެޓް" އެވެ.
  
  ލައިން ދިޔައީ މަރުވެފައެވެ.
  
  ޑްރޭކް ލަޢުނަތް ދީފައި އެނބުރިލާފައި ވީހާވެސް ބާރަށް ދުއްވައިގަތެވެ.
  
  
  ހަތްވަނަ ބާބު
  
  
  އެހެން ގޮތެއް ނެތުމުން ޓޯސްޓެން ޑާލް އާއި އޭނާގެ ޓީމުން ނިންމީ ކާރު ދޫކޮށްލާފައި ފުރައިގެން ދިއުމަށެވެ. ސްމިތު ބާރުގަދަ އެސްޔޫވީ ބައި ޑަޒަން އެނބުރުމެއް ވަށައިގެން އުކާލަމުން ދިޔައިރު، ޓައިރުތައް ހީނލާފައި، އެއްޗެހި ހަރަކާތްތެރިވަމުން ދިޔައިރު، ބާރަށް ހިފަހައްޓާލުން ނޫން އެހެން އެއްޗެއް އޭނާ ބޭނުން ނުވި ނަމަވެސް ނިއުޔޯކަކީ ރީނދޫ ކެބްތަކާއި ބަސްތަކާއި ކުއްޔަށް ކާރުތަކުގެ ރުޅިވެރި ގިސްލުމެއް ނޫން އެހެން އެއްޗެއް ނޫނެވެ. "ޑެޑްލޮކް" މި ލަފުޒު ޑާލްގެ ސިކުނޑިއަށް އައި ނަމަވެސް އެއީ ކޮންމެ ދުވަހަކު، ދުވަހުގެ ގިނަ ވަގުތު ދިމާވާ ކަމެއް ކަމަށާއި، އަދިވެސް ސޮރުތައް ގުގުމާލާއިރު، ތިރިއަށް ފޮޅިފައިވާ ކުޑަދޮރުތަކުން މީހުން ހަޅޭއްލަވަމުން ދިޔަ ކަމަށެވެ. އެމީހުން ދުއްވައިގަތީ ވީހާވެސް ބާރަށް، އިރުޝާދުތަކަށް ތަބާވެގެންނެވެ. ލޯރެން އާއި ޔޯގީ ބުލެޓްޕްރޫފް ވެސްޓް ދަމައިގަތެވެ. ކެންސީ ޑާލްގެ ކައިރީގައި ޖޮގް ކޮށްލީ ތުންފަތް ޕައުޓް ކުރަމުންނެވެ.
  
  "އަހަރެން ކަލެއަށް މާ ބޮޑަށް ބޭނުންތެރިވާނެ،" ޑާލް ގާތު ޝަބާނާ ބުންޏެވެ.
  
  "ނޫން".
  
  "އަޅެ އާދޭ، ކިހިނެތް ތަދުވާނީ؟"
  
  "ދުވަހަކުވެސް".
  
  "އޯހް، ޓޯރސްޓީ-"
  
  "ކެންޒީ، ތި ލަދުވެތި ކަޓަނާ އަނބުރާ ނުލިބޭ. އަދި އަހަންނަށް އެހެން ނުކިޔާތި. އެއް މޮޔަ އަންހެނަކު އަހަންނަށް ނިކްނޭމް ދިނުމަކީ ފުދޭވަރަކަށް ނުބައި ކަމެއް."
  
  "އޯ ޔެސް؟ ހަމަ ކަލެއާއި އެލިޝިއާ ދުވަހަކުވެސް... އެނގޭތަ؟"
  
  އެހެން އިންޓަސެކްޝަނެއް ހުރަސް ކުރަމުން ދިޔައިރު ސްމިތު ގިސްލަމުން ދިޔައިރު ފެހި ލައިޓްގައި ހިނގާ މީހުންނާއި ބައިސްކަލް ދުއްވާ މީހުން މަގުމަތީގައި ތޮއްޖެހިފައި ތިބިތަން ފެނުމުން އެ އެންމެންގެ ފުރާނަ އަތުގައި ހިފަހައްޓާފައި ތިބި ނަމަވެސް މިއަދު ތަހައްމަލު ކުރާނެ މީހުންނަކީ އެމީހުން ނޫންކަން ޔަގީންވިއެވެ. އެމީހުން ޖެހިގެން ހުރި މަގުން ބާރު ސްޕީޑެއްގައި ދުއްވައިގަތްއިރު، ސިފައިންނަށް ސްޕްރިންޓްގެ ހޫނުކަން ކިރިޔާވެސް އިހުސާސް ކުރެވުނީ، މަޑުމަޑުން ދުއްވާ ދެ ޕްރިއުސް ކައިރިން ފާއިތުވަމުން ދިޔައިރު، އެމީހުންގެ ސައިޑް ލޯގަނޑު ތަޅާލުމުންނެވެ. ޖީޕީއެސް ބީޕް ކޮށްލިއެވެ.
  
  "ޑޮކްތަކަށް ހަތަރު މިނެޓް،" ޔޯގީ ލަފާކުރި އެވެ. "އަހަރެމެން ލަސްކުރަންވީ."
  
  "ތިން ފަހުން ސްލޯ ޑައުން ކުރާނަން" ސްމިތު ސްނެޕް ކޮށްލިއެވެ. "އަހަރެންގެ މަސައްކަތް އަހަންނަށް އިޝާރާތް ނުކުރާތި."
  
  ޑާލް ކެންޒީއާ ހަވާލުކުރީ ގްލޮކް އާއި ހޮންކޮންގް ފިސްތޯލައެއް - އެއީ ފަސޭހަ މަސައްކަތެއް ނޫން، ނިއުޔޯކުގައި ސިއްރުން ފުރިހަމަ ކުރަން ފަސޭހަ ކަމެއް ނޫނެވެ. މިކަން ކުރަމުން ދިޔައިރު އޭނާ މޫނު ކުނިކޮށްލިއެވެ. އޭނާގެ ރަނގަޅު ވިސްނުމާ ޚިލާފަށް، އެމީހުންނަށް ޢަމަލީ ގޮތުން މަޖުބޫރުވީ، އެ ރޯގް އޭޖެންޓުގެ އެހީތެރިކަން ގަބޫލުކުރުމަށެވެ. އެއީ އާދަޔާ ހިލާފު ދުވަހެއް ކަމުން ހުރިހާ ފިޔަވަޅުތަކެއް، ނިކަމެތި ފިޔަވަޅުތަކެއް ވެސް އަޅަން ޖެހުނެވެ. އަދި، ހަގީގަތުގައި އަދިވެސް އޭނާއަށް ހީވީ އެމީހުންގެ ގާތްތިމާގެ ގުޅުމެއް، ޕެރެލަލް މިލިޓަރީ ސޯލްސް ފަދަ ކަމެއް ހުރެދާނެ ކަމާއި، އެކަމުގެ ސަބަބުން އޭނާގެ އިތުބާރުގެ މިންވަރު އިތުރުވެގެން ދިޔަ ކަމަށެވެ.
  
  އޭނާ ގަބޫލުކުރީ ބްރިޖެޓް މެކެންޒީ ކިތަންމެ ބުރަކޮށް ހަނގުރާމަ ކުރިޔަސް އެމީހުންނަށް ސަލާމަތް ކުރެވޭނެ ކަމަށެވެ.
  
  ސްމިތު މިހާރު ޓްރެފިކްގެ ދެ ލޭން ހުރަސްކޮށް، ހުއްޓިފައިވާ އެފް150 ގައި ކޮނޑު ބްރަޝް ކުރި ނަމަވެސް ފަހަތަށް ބަލާލުމެއް ނެތި ދުއްވަމުން ދިޔައެވެ. ވަގުތު ހުސްވުމުން އެމީހުންނަށް އެއްވެސް އުފާވެރިކަމެއް ނުލިބުނު އިރު، އެމީހުންގެ މައްޗަށް ވިއްދާފައި އޮތް ބިރުވެރި ވިލާގަނޑުގެ މާނައަކީ އެމީހުންނަށް މަޖުބޫރުވީ އޮލް އިން އަށް ދާން، ހުރިހާ ވަގުތެއްގައި ވެސް މެއެވެ.
  
  ޑާލް އޭނާގެ ހަތިޔާރުގެ ހޮޅިބުރި ކޮއްޕާލިއެވެ. "ގުދަން ހުންނަނީ މިނިޓެއް ވެސް ނުވަނީސް،" އޭނާ ވިދާޅުވި އެވެ. "ކީއްވެ ނަރަކައިން މިހުރިހާ ވަޅުގަނޑެއް ރަނގަޅު ނުކުރަނީ؟"
  
  ސްމިތު އޭނާއަށް ހަމްދަރުދީވިއެވެ. މަގުތަކަކީ ނިމުމެއް ނެތް، ރުޅިގަދަ، ޚިޔާނާތްތެރި ސަރަހައްދެއް ކަމުން ކާރުތައް މަޑުމަޑުން އެއްވަރެއް ނުވާ ވަޅުގަނޑުތަކުގެ ވަށައިގެން ދަތުރުކުރަމުން ދިޔައިރު މަގުމަތީގެ މަސައްކަތްތައް ކޮންމެ ވަގުތެއްގައި ވެސް ފާޅުވެ، ދުވާލުގެ ވަގުތާއި ނުވަތަ ޓްރެފިކް ޑެންސިޓީއާ މެދު ފަރުވާކުޑަ ކަހަލަ އެވެ. އެއީ ހަގީގަތުގައިވެސް ބުޅަލެއްގެ މައްޗަށް ބުޅަލެއް ކަމުން އެންމެ މީހަކުވެސް އެހެން މީހަކަށް އެހީތެރިވާން ބޭނުން ނުވިއެވެ.
  
  އެމީހުން އަވަސް އަވަހަށް ޖީޕީއެސް އަށް ވަދެ ތިރިއަށް އަމާޒުކޮށްލިއެވެ. ހެނދުނުގެ ތާޒާކަމުން އެމީހުންގެ ހުސް ހަންގަނޑުން ތުރުތުރު އަޅަމުން ދިޔައިރު، އަދިވެސް އަވަސްކަން ހަނދާންކޮށްދިނެވެ. ވިލާތަކުގެ ތެރޭގައި ހުރި ބްރޭކްތަކުގެ ތެރެއިން އިރުގެ އަލި ފިލްޓަރކޮށް، ބަނދަރުތަކާއި ކައިރީގައި ހުރި ކޯރު ފަނޑު ރަނަކަށް ބަދަލުވެގެން ދިޔައެވެ. ދާލްއަށް ފެންނަ އެ މީހުން ތިބީ އެމީހުންގެ އާދައިގެ ވިޔަފާރި ކުރަމުންނެވެ. އޭނާ ތަޞައްވުރު ކޮށްފައި އޮތީ ބަނދަރު ސަރަހައްދަކީ އަނދިރި އަދި ކުނި ސަރަހައްދެއް ކަމުގައި ވިޔަސް ގުދަންތައް ފިޔަވައި އެއީ ސާފުތާހިރު އަދި ވަކިން ތޮއްޖެހިފައިވާ ތަނެއް ނޫނެވެ. އަދި އެއީ ބިޒީ ކަމެއް ނޫން، ޝިޕިން ކުރާ މައިގަނޑު ސަރަހައްދުތައް ހުރީ ނިއު ޖާޒީގެ ފަޅު ހުރަސްކޮށް ކަމަށްވާތީ އެވެ. ނަމަވެސް ޑާލްއަށް ފެނުނީ ބޮޑެތި، ތަޅާފޮޅާފައިވާ ކޮންޓެއިނަރުތަކާއި ފެނުގެ މަތީގައި ހަރަކާތެއް ނެތި އިށީނދެގެން އިން ދިގު ފުޅާ ބޯޓަކާއި، ރޭލު ދަނޑިތަކުގައި ބަނދަރުމަތީގައި ދުއްވައި، ސްޕްރެޑަރ ބޭނުންކޮށްގެން ކޮންޓެއިނަރުތައް އެއްކުރެވޭ ބޮޑެތި ކޮންޓެއިނަރ ކްރޭންތަކާއި، ކަޅުކުލައިން ކުލަ ޖަހާފައިވާ ބޮޑެތި ކޮންޓެއިނަރ ކްރޭންތަކެކެވެ.
  
  ކަނާތްފަރާތުގައި ގުދަންތަކުގެ އިތުރުން މާ އަލިގަދަ ކޮންޓެއިނަރުތަކުން ފުރިފައިވާ ގޯތިތެރެއެއް ހުއްޓެވެ. ދާލް އިޝާރާތް ކުރީ ސަތޭކަ ފަންސާސް ފޫޓު ދުރުގައި ހުރި އިމާރާތަކަށެވެ.
  
  "މިއީ އަހަރެމެންގެ ފިރިހެން ކުއްޖާ. ސްމިތު، ކެންޒީ، ކުރިއަށް އަންނަންވީ. އަހަރެން ބޭނުންވަނީ ލޯރެން އާއި ޔޯގީ އަހަރެމެންގެ ފަހަތުން."
  
  އޭނާ ހިނގައިގަތީ، މިހާރު ފޯކަސްކޮށްފައި، އެމީހުންގެ ފަހަތުން އެއް ހަމަލާއާ ދެކޮޅަށް ހަނގުރާމަ ކުރުމުގެ ކުރިން އެމީހުން އަނެއް ހަމަލާއަށް ދިއުމުގެ ކުރިން... އަދި ދެން އަނެއް ހަމަލާއަށް، މި ހުވަފެން ނިމި އާއިލާއަށް އެނބުރި ދާންދެނެވެ. އިމާރާތުގެ އެއްފަރާތުގައި އަލަށް ކުލަ ޖަހާފައިވާ ދޮރުތައް ބަހައްޓާފައި ހުރިއިރު، ފުރަތަމަ ކުޑަދޮރު ފެނުމުން ޑާލް މޫނު މައްޗަށް ބަލާލިއެވެ.
  
  "ހުސް އޮފީސް. ދެން އޮތް އެއްޗެއް ޓްރައިކޮށްލަމާ ހިނގާށެވެ."
  
  އެތައް މިނެޓެއް ފާއިތުވެގެން ދިޔައިރު، ހަތިޔާރު ދަމައިގަނެ، ކުޑަދޮރަކަށްފަހު ކުޑަދޮރަކަށް، ދޮރަކަށްފަހު ދޮރެއް ޗެކްކުރަމުން ދިޔައިރު، އެ ގްރޫޕް އިމާރާތުގެ އެއްފަރާތުގައި ދުއްވައިގަތެވެ. އެމީހުންގެ ސަމާލުކަން ލޯކަލް މަސައްކަތްތެރިންގެ ސަމާލުކަން ހޯދަން ފަށާފައިވާކަން ޑާލް މާޔޫސްކަމާއެކު ފާހަގަކުރިއެވެ. އެމީހުންގެ ޝިކާރަ ބިރުގަންނަވާކަށް އޭނާ ބޭނުމެއް ނޫނެވެ.
  
  "ހިނގާ".
  
  އަވަސް އަވަހަށް ކުރިއަށް ޖެހިލާފައި އެންމެ ފަހުން ފަސްވަނަ ކުޑަދޮރާ ހަމައަށް އާދެވެ އަވަސް ނަޒަރެއް ދިނެވެ. ކާޑު ފޮށިތަކާއި ލަކުޑި ކްރޭޓްތަކުން ފުރިފައިވާ ފުޅާ ޖާގައެއް ޑާލްއަށް ފެނުނު ނަމަވެސް ކުޑަދޮރުގެ ކައިރީގައި އޭނާއަށް ވެސް ފެނުނީ ރެކްޓަންގްލަރ މޭޒެކެވެ. މޭޒު ވަށައިގެން ހަތަރު ފިރިހެނުން ބޯ ތިރިކޮށްލައިގެން އިށީނދެގެން ތިބީ ވާހަކަ ދައްކައި، ޕްލޭންކޮށް، ވިސްނާ ކަހަލަ ގޮތަކަށެވެ. ޑާލް ބިންމައްޗަށް ފުންމާލައިގެން އިށީނީ ފާރަށް ފުރަގަސްދީގެންނެވެ.
  
  "އަހަރެމެން ރަނގަޅުތަ؟" ސްމިތު އަހާލިއެވެ.
  
  "ފަހަރެއްގައި" ދާލް ބުންޏެވެ. "އެއީ އެއްވެސް ކަމެއް ނުވެދާނެ... އެކަމަކު-"
  
  "އައި ޓްރަސްޓް ޔޫ" ކެންޒީ މަލާމާތުގެ އަސަރެއް ކޮށްފައި ބުންޏެވެ. "ޔޫ ލީޑް، އައި ވިލް ފޮލޯ" ދެން ބޯ ހޫރާލިއެވެ. "ހަގީގަތުގައި ތި މީހުން ތިހާ މޮޔައެއްތަ؟ ހަމަ އަވަސް އަވަހަށް އެތަނަށް ވަދެ ފުރަތަމަ ބަޑިޖަހަން ފަށާތަ؟"
  
  އެމީހުންނާ ދިމާއަށް އެއްފަރާތަކަށް ބަލަހައްޓައިގެން މީހަކު ކައިރިވެލިއެވެ. ޑަހްލް އޭނާގެ އެޗްކޭ އުފުލާލުމުން އެމީހާ ފިނިވެގެން ދިޔައީ ވައިގެ ތެރެއަށް އަތް އުފުލާލަމުންނެވެ. އެ ނިންމުން މައިގަނޑު ގޮތެއްގައި ނިންމީ އެ ފިރިހެންމީހާ ގުދަނުގައި ތިބި އެންމެންގެ ސީދާ ލޮލުގައި އަޅައިގެން ހުރުމުންނެވެ. ސިކުންތުކޮޅެއްވެސް ނުވަނީސް ޑާލް ތެދުވެ ވަށައިގެން އެނބުރި ކޮނޑުގައި ކޮނޑުގައި ޖަހާލީ ބޭރު ދޮރުގައެވެ. ސްމިތު އާއި ކެންސީ އޭނާއާއެކު ތިބީ އޭނާގެ ޚިޔާލުތައް ކިޔަމުންނެވެ.
  
  ތަނަވަސް ގުދަނަށް ދާލް ވަނުމުން ހަތަރު މީހަކު ފުންމާލީ މޭޒުމަތިންނެވެ. އެ ހަތިޔާރުތައް އެމީހުންގެ އެއްފަރާތުގައި އޮއްވާ، މިހާރު އެމީހުން އެ ހަތިޔާރުތައް ދުރަށް ބާއްވާފައި، ކައިރިވަމުން އަންނަ ބީރައްޓެހިންނަށް ތަފާތުކުރުމެއް ނެތި ބަޑިޖަހަމުން ދިޔައެވެ. ހުރިހާ ތަނަކަށް ވަޒަންތައް އުދުހިގެން ގޮސް ކުޑަދޮރު ތަޅާލައި އެނބުރޭ ދޮރުން ވަދެގެން ދިޔައެވެ. ޑަހްލް ބޯޖަހާލައިގެން، ރޯލްކޮށް، އުފެދިގެން، ބަޑިޖަހައި، ޑޯވް ކޮށްލިއެވެ. މޭޒުދޮށުގައި ތިބި ފިރިހެނުން ފަހަތަށް ޖެހިލާފައި ފަހަތަށް ބަޑިޖަހައި، ދުވަމުން ދިޔައިރު ކޮނޑުގެ މައްޗަށް އަދި ފައިތިލަ ދޭތެރޭގައި ވެސް ބަޑިޖަހާލިއެވެ. އެއްވެސް ތަނެއް ސަލާމަތެއް ނެތެވެ. ރެންޑަމް ބަޑިޖެހުމުން ހޮހަޅައިގެ ޖާގަ ފުރިގެން ދިޔައެވެ. ޑާލް ދެ އުނަގަނޑުގައި ލެނގިލައިގެން މޭޒުމައްޗަށް ވާސިލްވެ، ޝީލްޑެއްގެ ގޮތުގައި ބޭނުންކޮށްގެން މޭޒު އަނބުރާލިއެވެ. އެއްކޮޅު ފުނޑުފުނޑުވެގެން ދިޔައީ ބޮޑު ކެލިބަރުގެ ވަޒަނެއް ހަމަ އެތަނުން ފާއިތުވެގެން ދިޔަ ވަގުތުގައެވެ.
  
  "ބޭކާރު".
  
  "އަހަރެން މަރާލަންތަ ތިއުޅެނީ؟" ކެންޒީ މުމްބާއީ ކޮށްލިއެވެ.
  
  ބޮޑު ސްވިޑެންގެ ކުޅުންތެރިޔާ އުކުޅު ބަދަލުކޮށް، ބޮޑު މޭޒެއް ނަގައި، އޭގެ ފަހުން ވައިގެ ތެރެއަށް ފޮނުވާލި އެވެ. ވެއްޓިފައިވާ ކޮޅުތަކުން އެއް މީހެއްގެ ފައިގެ ކަކުލުގައި ހިފާ، އޭނާ އުދުހެން ފޮނުވާލައި، އޭނާގެ ބަޑި އުދުހެން ފޮނުވާލި އެވެ. ދާލް އަވަސް އަވަހަށް ކައިރިވަމުން ދިޔަ ވަރަކަށް ކެންސީގެ އަޑުން އޭނާގެ ލަސްވެގެން ދިޔައެވެ.
  
  "އެ ކުދިކުދި ކުދިކުދި ކުދިންނާ މެދު ސަމާލުވާށެވެ. އަހަރެން މެދުއިރުމަތީގެ ހުރިހާ ހިސާބެއްގައި މަސައްކަތް ކުރިއިރު އެތައް ހާސް ބަޔަކު ވެސްޓް އަޅައިގެން ތިބިތަން ފެނިއްޖެ."
  
  ދަހުލް ފަސްޖެހުނެވެ. "އަހަރެން ހިއެއް ނުކުރަން ހަމައެކަނި-"
  
  ގޮވުމުގެ ސަބަބުން ގުދަނުގެ ފާރުތައް ތެޅިގަތެވެ. ސްވިޑެންގެ މީހާ ފައިން އުދުހިގެން ގޮސް ވައިގެ ތެރެއަށް އުދުހިގެން ގޮސް ކުރިން ވެސް ފަޅައިގެން ގޮސްފައިވާ ކުޑަދޮރަކަށް ވެއްޓުނެވެ. ހުދު އަޑުތަކެއް އޭނާގެ ބޮލުގައި ފުރިގެން ދިޔައިރު، ކަންފަތުގައި ގަދަ ބުރައެއް އުފެދި، ސިކުންތުކޮޅަކަށް ވެސް އޭނާއަށް އެއްވެސް އެއްޗެއް ނުފެނުނެވެ. އޭނާގެ ލޮލުގެ ފެނުން ސާފުވާން ފެށިއިރު ކެންސީ ކުރިމަތީގައި ކޮޅަށް ހުރެ ކޯތާފަތުގައި ފިރުމާލަމުން ދިޔަކަން އޭނާއަށް ވިސްނުނެވެ.
  
  "ހޭލާ މީސްމީހާ. އެއީ މުޅި ހަށިގަނޑެއް ނޫން، ހަމައެކަނި ބޮމެއް."
  
  "އޯހ. އާދެ، އެކަމުން އަހަރެންނަށް ރަނގަޅު ވެއެވެ."
  
  "މިއީ އަހަރެމެންގެ ފުރުސަތެއް،" ޝިފާ ބުންޏެވެ. "ކޮންކަޝަންގެ ސަބަބުން އޭނާގެ އެކުވެރި ބީރައްޓެހިން ވެސް އެމީހުންގެ ފައިން ވައްޓާލީ."
  
  ދާލް ފައިމައްޗަށް ތެދުވެ ގަދަވެގަތެވެ. ސްމިތު ފައިމައްޗަށް ތެދުވި ނަމަވެސް ލޯރެން އާއި ޔޯރގީ ތިބީ ކަކުލުގައި އިށީނދެގެން، އިނގިލިތައް ފަލަމަސްގަނޑަށް ފިތާލައިގެންނެވެ. ދާލްއަށް ފެނުނީ ޓެރަރިސްޓުންގެ ހޭވެރިކަން އަންނަން ފަށާފައިވާތަނެވެ. އަވަސްކަން އޭނާގެ ގައިގައި ތަޅައިގަތީ ތެތްވެފައިވާ މަސްކޮޅެއް ވަށާލާ ޕިނެއް ފަދައިންނެވެ. ފިސްތޯލަ އުފުލާލަމުން އަނެއްކާވެސް ބަޑިޖަހާފައި ދިޔަ ނަމަވެސް އުފެދެމުން ދިޔަ ޓެރަރިސްޓުންގެ ތެރެއިން އެކަކު ޒަޚަމްކޮށްލަން ކާމިޔާބު ވެގެން ދިޔައީ އެމީހާ ދެގުނައަށް ޖެހި ވެއްޓިގެން ދިޔަތަން ބަލަން ހުރެގެންނެވެ.
  
  ސްމިތު އަވަސް އަވަހަށް ފާއިތުވެގެން ދިޔައެވެ. "ހިފެހެއްޓީ."
  
  ޑާލް ލީޑު ނެގިއެވެ. ކައިރީގައި ހުރި ޝޮޓްތައް ކެންސީ ފިއްތާލިއެވެ. ބާކީ ތިބި ދެ ޓެރަރިސްޓުން ކަނެއް އަނބުރާލިއިރު، އެމީހުން މިސްރާބު ޖެހީ އެގްޒިޓް އަށްކަން ޑާލްއަށް ވިސްނުނެވެ. އޭނާ ކުޑައިރުކޮޅަކު މަޑުކޮށްލުމަށްފަހު ހަމަ އެ ކަނަށް އެނބުރި ފަރުވާތެރިކަމާއެކު ބަޑިޖަހާލި ނަމަވެސް އޭނާގެ ވަޒަންތައް ޖެހުނީ ހަމައެކަނި ހުސް ވައިރޯޅިއާއި ކޮންކްރީޓުންނެވެ. ދޮރު ހުރީ ވަރަށް ބޮޑަށް ހުޅުވިފައެވެ.
  
  ބޮން އަނބުރާ އެތެރެއަށް ބައުންސް ކޮށްލިއެވެ.
  
  މިހާރު ގޮވުން އޮތީ ދީފައި، އެސްޕީއައިއާރު ޓީމުން ނިވާވެ، ޝްރެޕްނެލް އެމީހުންގެ ކައިރިން ފާއިތުވާނެ އިރަކަށް އިންތިޒާރު ކުރަމުން ދިޔައެވެ. އެ ވަރުގަދަ އަސަރުގެ ދަށުން ފާރުތައް ތެޅި ރެނދުލައިފިއެވެ. ދެން އެމީހުން ތިބީ ފައިމައްޗަށް ތެދުވެ، ދޮރުން ފިއްތާލައިގެން ހިޔާގެ ތެރެއަށް ވަދެ، އަލިގަދަ ދުވަހުގެ ތެރެއަށް ވަދެގެންނެވެ.
  
  "ހެނދުނު އެއްގަޑިއިރު،" ސްމިތު ބުންޏެވެ.
  
  ޑާލް ދައްކާފައިވާ ދިމާލަށް ބަލާލިއިރު ދުވަމުން ދިޔަ ދެ ސިފައެއް ފެނުނުއިރު، އެމީހުންގެ ފަހަތުން މަތީ ފަޅުތެރެއަށް ދާ ހަޑްސަން ފެނުނެވެ. "ބުލްޝިޓް، އެމީހުންގެ އަތުގައި ސްޕީޑްބޯޓް ހުރެދާނެ."
  
  ފަރުވާތެރިކަމާއެކު އަމާޒު ހިފާލަމުން ކެންސީ އެއް ކަކުލަށް ވެއްޓުނެވެ. "ދެން އަޅުގަނޑުމެން ގެންދާނަން-"
  
  "ނޫން" ޑާލް އޭނާގެ ހަތިޔާރުގެ ފީފާ ތިރިއަށް ތިރިކޮށްލިއެވެ. "އެކޮޅުގައި ތިބި އާންމުން ނުފެނޭތަ؟"
  
  "ޒޫބީ" ޑާލްއަށް ނުވިސްނޭ ބަހެއް ކަމަށްވާ އިބްރާހީމީ ބަހުން ލަޢުނަތް ދިނެވެ. އެކުގައި ސްމިތު، ކެންޒީ އަދި ސްވިޑް ފަހަތުން ދުވަން ފެށިއެވެ. ޓެރަރިސްޓުން އަވަހަށް އަމަލުކުރީ؛އެމީހުން ތިބީ ގާތްގަނޑަކަށް ބަނދަރުގައެވެ. ކެންޒީ ކޮމްޕްރޮމައިޒްވީ އޭނާގެ އެޗްކޭ ވައިގެ ތެރެއަށް ބަޑިޖަހައި، އާންމުން ފިލައިގެން ނުވަތަ ފޮރުވިދާނެ ކަމަށް އުންމީދުކޮށްގެންނެވެ.
  
  "އަހަރެމެން ދުވަސް ސަލާމަތް ކުރުމަށްފަހު އަހަންނަށް ޝުކުރު އަދާކުރެވޭނެ" ޝަބާ ސްނެޕް ކޮށްލިއެވެ.
  
  ދާލްއަށް ފެނުނީ އޭނާގެ ކުރިމައްޗަށް ފުރުޞަތުގެ މަގެއް ހުޅުވިގެން ގޮސްފައިވާތަނެވެ. ދެ ޓެރަރިސްޓުން ވެސް ފެންގަނޑުގެ ފަހަތުގައި އުސްކޮށް ތިބެ، މޮޅު އަމާޒުތަކެއް ހޯދައި، ކެންޒީގެ ފުރުސަތު ހޯދައިދިން އަލިފާނުން އެމީހުންނަށް މަގުފަހިކޮށްދިނެވެ. އޭނާ މަޑުކޮށްލަމުން ބުރަކަށި ކޮނޑުގައި އަޅުވާލަމުން ފަރުވާތެރިކަމާއެކު އަމާޒު ހިފާލިއެވެ. އޭނާގެ ކައިރީގައި ހުރި ސްމިތު ވެސް އޭނާގެ ފަހަތުން ދިޔައެވެ.
  
  ޓެރަރިސްޓުން އެނބުރިލީ ޓެލެޕެތީ ޕްރެކްޓިސް ކުރާ ފަދައިން، މިހާރުވެސް ބަޑިޖަހަމުންނެވެ. ދަނޑި ޖަހާ މީހުންގެ މެދުގައި ލީޑު ވިސްލް ޖެހުމުން ޑާލް ފޯކަސް ކޮށްގެން ހުއްޓެވެ. އޭނާގެ ދެވަނަ ވަޒަން އަމާޒުގައި ޖެހުނީ މޭމަތީގައި، ތިންވަނަ ވަޒަން - ނިތްކުރިމަތީގައި، ސީދާ މެދުތެރެއަށެވެ. އެމީހާ ވެއްޓުނީ، ކުރިންވެސް މަރުވެފައެވެ.
  
  "އެކަކު ދިރިހުއްޓާ ދޫކޮށްލާ" ލޯރެންގެ އަޑު އޭނާގެ ކަންފަތް ދޮށުން ވަދެގެން ދިޔައެވެ.
  
  ސްމިތު ވަނީ ބަޑިޖަހާފައެވެ. އެންމެ ފަހުގެ ޓެރަރިސްޓް ކުރިން ވެސް އެއްފަރާތަކަށް ފުންމާލިއިރު، ވަޒަން އޭނާގެ ޖެކެޓް ގްރޭސް ކުރަމުން ދިޔައިރު ސްމިތު އަމިއްލައަށް އެޑްޖަސްޓް ވެފައި ހުއްޓެވެ. އަވަސް ހަރަކާތަކާއެކު ޓެރަރިސްޓް އިތުރު ބޮމެއް އުކާލީ - މިފަހަރު ޚުދު ބަނދަރު ކައިރިންނެވެ.
  
  "ނޫން!" ޑަހްލް ބަޑިޖެހި އެއްވެސް ނަތީޖާއެއް ނުފެނުނުއިރު އޭނާގެ ހިތް ކަރުތެރެއަށް ފުންމާލިއެވެ.
  
  ކުޑަ ބޮން ގޮއްވާލީ ބާރު އަޑަކާއެކު، ގޮވުމުގެ ރާޅު ބަނދަރުތަކުގެ ތެރެއިން ގުގުމާލަމުންނެވެ. ޑާލް ކުޑައިރުކޮޅަކު ކޮންޓެއިނަރުގެ ފަހަތުގައި ފޮރުވިފައި، ދެން އަނބުރާ ފުންމާލީ ބޭރަށް - އެކަމަކު މިހާރު އެއީ ހަމައެކަނި ބާކީ ހުރި ޓެރަރިސްޓެއް ނޫންކަން ފެނުމުން އޭނާގެ މޮމެންޓަމް ތެޅިގަތެވެ.
  
  އެ ގޮވުމުގެ ސަބަބުން ކޮންޓެއިނަރު ކްރޭންތަކުގެ ތެރެއިން އެއް ކްރޭން ބޭސްގައި ހަލާކުވެ ކޯރުގެ މައްޗަށް ނުރައްކާތެރި ގޮތަކަށް ތިރިވެފައިވެ އެވެ. ގިރާލާ، ފަޅައިގެންދާ ދަގަނޑުގެ އަޑުތަކުން ގާތްގަނޑަކަށް ވެއްޓުމުގެ ޚަބަރު ލިބުނެވެ. މީހުން ބަލަހައްޓައިގެން ހުރެ އުސް ފްރޭމް ކައިރިން ދުވަން ފެށިއެވެ.
  
  އެ ޓެރަރިސްޓް އިތުރު ބޮމެއް ނެގިއެވެ.
  
  "މިފަހަރު ނޫން، ބީރައްޓެހި." ސްމިތު ކުރިންވެސް ހުރީ އެއް ކަކުލުގައި ޖައްސާލައިގެން، އެ މަންޒަރު ފެންނަ ގޮތަށް ލޯ މަރާލަމުންނެވެ. އޭނާ ޓްރިގަރ ދަމައިގަތީ، ބޮމުގެ ޕިން ދަމައިގަތުމުގެ ކުރިން އެންމެ ފަހުން ޓެރަރިސްޓް ވެއްޓުނުތަން ބަލަން ހުރެއެވެ.
  
  އެކަމަކު ކްރޭން ހުއްޓުވޭ ގޮތެއް ނުވި އެވެ. ފްރޭމްގެ މުޅި ދިގުމިނުގައި ތިރިވެ ވެއްޓިގެން ގޮސް ދަގަނޑުގެ ބަރު ސްކެފޯލްޑިން ބަނދަރު މައްޗަށް ވެއްޓި ފްރޭމް ހަލާކުވެ، ވެއްޓުނު ކުޑަ ކޮޓަރި ދޮންވެލިގަނޑަކަށް ބަދަލުވެގެން ދިޔައެވެ. އެ ކޮންޓެއިނަރުތައް ހަލާކުވެ އެތައް ފޫޓެއް ފަހަތަށް ކޮއްޕާލާފައިވެ އެވެ. ދަގަނޑު ދަނޑިތަކާއި ކްރޮސްބާތައް ތިރިއަށް އުދުހިގެން ދިޔައީ މަރުގެ މެޗުތަކެއް ފަދައިން ބިމުން އުދުހިގެންނެވެ. ސްމިތު އާއި ޑާލް އާއި ދެމެދު މަގުމަތީ ލައިޓެއްގެ ސައިޒުގެ ގަދަ ނޫކުލައިގެ ދަނޑިއެއް - އެ ދަނޑި ޖެހިނަމަ ދެބައިކޮށްލެވޭނެ އެއްޗެއް - ލޯރެން އާއި ޔޯގީ ގުދަނަށް ފުރަގަސްދީގެން ތިބި ތަނާއި މަދު ފޫޓެއްހާ ދުރުގައި ހުއްޓިގެން ދިޔައެވެ.
  
  "ހަރަކާތެއް ނެތް." ކެންސީ ވަނީ ޓެރަރިސްޓަށް އަމާޒު ހިފާފައި، ޑަބަލް ޗެކްކޮށްފަ އެވެ. "އޭނަ ވަރަށް މަރުވެއްޖެ."
  
  ޑާލް އޭނާގެ ޚިޔާލުތައް އެއްކޮށް ބަނދަރުތަކުގެ ވަށައިގެން ބަލާލިއެވެ. އަވަސް ޗެކަކުން އެނގުނު ގޮތުގައި، ނަސީބަކުން ކޮންޓެއިނަރ ކްރޭންގެ ސަބަބުން އެއްވެސް މީހަކަށް އަނިޔާއެއް ނުވެއެވެ. އޭނާ އިނގިލި ކަރުތެރޭގެ މައިކް އަށް ޖައްސާލިއެވެ.
  
  "ކެމެރާ ނިއްވާލާފައި އޮތީ،" އޭނާ ބުންޏެވެ. "އެކަމަކު އެ އެންމެން މަރުވެއްޖެ."
  
  ލޯރެން އެނބުރި އަތުވެއްޖެއެވެ. "އޯކޭ، އަހަރެން ފާސްކޮށްދޭނަން."
  
  ކެންޒީގެ އަތް ޑާލްގެ ކޮނޑުގައި ޖައްސާލިއެވެ. "ކަލޭ އަހަންނަށް ޝޮޓް ނަގަން ދޫކޮށްލަންވީ. އަހަރެން އެ ބާސްޓަރުގެ ކަކުލު ހުޅުގައި ފިރުމާލާނަމެވެ؛ ދެން އަހަރެމެން އޭނަ ވާހަކަ ދައްކަން ހަދައިދޭނަން، އެއްގޮތަކަށް ނުވަތަ އަނެއްގޮތަކަށް."
  
  "މާ ރިސްކި." މިކަން ނުވިސްނުނީ ކީއްވެގެންކަން ދާލްއަށް ވިސްނުނެވެ. "އަދި އަހަރެމެންނަށް ލިބިފައިވާ ކުޑަ ވަގުތުކޮޅެއްގެ ތެރޭގައި އޭނާ ވާހަކަ ދައްކާލެވޭނެ ކަމާމެދު ޝައްކުވެސް އެބައޮތް."
  
  ކެންސީ ރުޅިއައިސްގެން ހޫފް ކޮށްލިއެވެ. "ތިޔަ ވާހަކަ ދައްކަވަނީ ޔޫރަޕާއި އެމެރިކާގެ ފަރާތުން. އަހަންނަކީ އިސްރާއީލުގެ މީހެކެވެ."
  
  ލޯރެން އެނބުރި އައީ ކޮމްސް މަތިންނެވެ. "އަހަރެމެން ދާން ޖެހޭނެ." އެތަނުން ފެނުނީ ކެމެރާއެކެވެ. ރަނގަޅެއް ނޫން."
  
  ޑާލް، ސްމިތު އަދި ކެންޒީ ކައިރީގައި ހުރި ކާރެއް ވަގަށް ނެގިއިރު، ހިނގުމަށް ވުރެ ފަސް މިނެޓް ގިނަ ވަގުތު ނަގާނަމަ ވަގުތު ސަލާމަތް ކުރުމަކީ ބޮޑު ކަމެއް ކަމަށް ހީކޮށްގެންނެވެ.
  
  
  އަށްވަނަ ބާބު
  
  
  ގަޑިއަށް ބާކީ އޮތީ އެންމެ އަށާރަ މިނެޓަށް ވެފައިވަނިކޮށް ވަރުބަލިވެފައި ހުރެ ޑްރޭކް 47 ވަނަ ގޯޅީގެ ކޮންކްރީޓަށް ތަޅައިގަތެވެ. އެމީހުން ވަގުތުން މައްސަލައެއް ދިމާވިއެވެ.
  
  "ހަތްވަނަ، އަށްވަނަ ނުވަތަ ބްރޯޑްވޭ؟" މާއީ ހަޅޭއްލަވައިގަތެވެ.
  
  ބޯ ޖީޕީއެސް އޭނައަށް ޖަހާލިއެވެ. "މަރެއާ އަކީ ސެންޓްރަލް ޕާކާއި ކައިރި ތަނެއް."
  
  "އާނ، އެކަމަކު ކޮން މަގެއް އަހަރެމެންނަށް ހަމަ އެ ކައިރިން ފާއިތުވެގެން ދާނީ؟"
  
  އެމީހުން ސައިޑްވޯކްގައި އުދުހިގެން ދިޔައީ ސިކުންތުތައް ފާއިތުވަމުން ދިޔައިރު، މާޗް ތައްޔާރުވަމުންދަނީ ހަމައެކަނި ނިއުކްލިއާ ބޮމެއް ނޫންކަން އެނގިގެންނެވެ.
  
  "ބްރޯޑްވޭ އަކީ އަބަދުވެސް ބިޒީ ތަނެއް،" ޑްރޭކް ބުންޏެވެ. "އަށެއް ހަދަން."
  
  އަލީޝާ އޭނާއަށް ބަލަހައްޓައިގެން ހުއްޓެވެ. "ކިހިނެއް ނަރަކައަށް އެނގޭނީ؟"
  
  "ބްރޯޑްވޭގެ ވާހަކަ އަޑުއެހިން. ދުވަހަކުވެސް އަޑުއަހާފައެއް ނުވޭ އަށެއް."
  
  "އޯހް، ފެއާ އެނަފް. ކޮންތާކު-"
  
  "ނޫން! މިއީ ބްރޯޑްވޭ!" ގާތްގަނޑަކަށް މިއުޒިކަލް ލަވައެއްގައި ބީއު ކުއްލިއަކަށް ހަޅޭއްލަވައިގަތެވެ. "ރެސްޓޯރެންޓް އޮތީ އެންމެ މަތީގައި... ކިރިޔާ."
  
  "ކިރިޔާ?"
  
  "އަހަންނާއި އެކު!"
  
  ސަތޭކަ މީޓަރު ދުއްވާ މީހެއް ފަދައިން ބޯ އުދުހިގެން ދިޔައީ ޕާކްކޮށްފައި އޮތް ކާރެއް ނެތް ފަދައިން ފުންމާލަމުންނެވެ. އޭނާގެ ފަހަތުން ޑްރޭކް، އެލިޝިއާ އަދި މޭ ފަހަތުން ގޮސް އިރުމައްޗަށް އެނބުރި ބްރޯޑްވޭ އާއި ޓައިމްސް ސްކޭއާ ވިދާ ވިދާ ވިދާލާ އަދި އޭގެ ވިދާ ޑިސްޕްލޭތަކަށް ފުރައްސާރަ ކުރާ އިންޓަސެކްޝަން އާއި ދިމާއަށް ދިޔައެވެ.
  
  އަނެއްކާވެސް އެއްވެ ތިބި މީހުންނަށް ފަތުރަން އުނދަގޫވުމުން އަނެއްކާވެސް ބީއު އެމީހުން ގެންދިޔައީ މަގުގެ އެއްފަރާތަށެވެ. މިތަނުގައިވެސް ފަތުރުވެރިން ތިބީ، ފަހަތަށް ލެނގިލައިގެން، އުސް އިމާރާތްތަކާއި ބިލްބޯޑްތަކަށް ބަލަހައްޓައިގެން، ނުވަތަ ފުރާނަ ނުރައްކަލަށް ހުށަހަޅައިގެން ބިޒީ މަގެއް ހުރަސްކޮށް ދުއްވައިގަންނަން މަސައްކަތް ކުރަމުންނެވެ. އެއްވެ ތިބި މީހުންނަށް ކެޓަރަރީ ކޮށްދިނީ ބްރޯޑްވޭގެ އެކި ޝޯތަކަށް އަގުހެޔޮކޮށް ޓިކެޓް ހުށަހަޅައިގެން ބާކަރުންނެވެ. ހުރިހާ ކުލައެއްގެ ބަސްތަކުން ވައި ފުރިގެން ދިޔައީ، ގާތްގަނޑަކަށް ފުރިހަމަ، ކޮމްޕްލެކްސް މިކްސްޗަރެކެވެ. ގެދޮރު ނެތް މީހުން މަދު ނަމަވެސް އެމީހުންގެ ފަރާތުން ވާހަކަ ދެއްކި މީހުން ވަރަށް އަޑުގަދަކޮށް ހަކަތަވެރިކަމާއެކު ހަދިޔާ ހޯދުމަށް ކެމްޕޭން ކުރިއެވެ.
  
  ކުރިމަތީގައި އޮތީ ނިއުޔޯކުގެ މީހުންނާއި ޒިޔާރަތްކުރާ މީހުން ފުރިފައިވާ، ކްރޮސްވޯކްތަކުން ފުރިފައިވާ، ކުލަކުލައިގެ ފިހާރަތަކާއި ރެސްޓޯރެންޓްތަކުން ފުރިފައިވާ، ތަޅުވާފައި ހުރި، އަލިކޮށްފައިވާ ނިޝާންތަކާއި އޭ ފްރޭމް ޑިސްޕްލޭތަކެވެ. ޑްރޭކް އާއި އޭނާގެ ފަރާތުން ސްޕީއާ ޓީމު ދުއްވައިގަތް ވަގުތު ފާއިތުވަމުން ދިޔަ މީހުން ތިބީ ފޮރުވިފައެވެ.
  
  ފަނަރަ މިނެޓެވެ.
  
  ބޯ ފަހަތަށް ބަލަހައްޓައިގެން ހުއްޓެވެ. "ޖީޕީއެސް އިން ބުނަނީ ބާވީސް މިނެޓްގެ ހިނގުމެއް ކަމަށް، އެކަމަކު ސައިޑްވޯކްތައް ތޮއްޖެހިފައި ހުރުމުން އެންމެން އެއް ސްޕީޑެއްގައި ހިނގާފައި ދާތީ."
  
  "ދެން ދުއްވާލާ" އަލީޝާ އޭނާއަށް ބާރުއެޅިއެވެ. "ތި ބޮޑު ދޫންޏެއް ވައްޓާލާށެވެ. ފަހަރެއްގައި އެކަމުގެ ސަބަބުން އަވަހަށް ހަރަކާތްތެރިވެވޭނެ."
  
  ބީއޯ އެއްޗެއް ބުނުމުގެ ކުރިން ޑްރޭކްއަށް އިހުސާސް ކުރެވުނީ އޭނާގެ މިހާރުވެސް ވެއްޓިފައިވާ ހިތް އިތުރަށް އަޑިއަށް ދިޔަހެންނެވެ. ކުރިމަތީގައި އޮތް މަގު ދެފަރާތުން މުޅިން ބަންދުވެފައި ވާއިރު ގިނައިން އޮތީ ރީނދޫ ކުލައިގެ ޓެކްސީތަކެވެ. ފެންޑާ ފަޅައިގެން ގޮސް، އެކަމުން ދުރުހެލިވާން މަސައްކަތް ނުކުރާ މީހުން މަޑުމަޑުން ކާރުތައް ދުއްވާލީ ރަނގަޅަށް ބަލާލުމަށެވެ. ދެފަރާތުގައި ހުރި ސައިޑްވޯކްގައި މީހުން ފުރިފައި ހުއްޓެވެ.
  
  "ލޭގެ ނަރަކަ."
  
  އެކަމަކު ބޯ މަޑުވެސް ނުކުރިއެވެ. ލުއި ފުންމާލަކުން އޭނާ ކައިރީގައި ހުރި ޓެކްސީއެއްގެ ޓްރަންކަށް އަރައިގެން ދިޔައިރު، ދެން އޭނާ ދުވެފައި ގޮސް އޭގެ ފުރާޅުމަތިން ގޮސް ހޫޑަށް ފުންމާލައިގެން ލައިނުގައި ހުރި ދެން ހުރި ޓެކްސީއާ ދިމާވިއެވެ. އަވަސް އަވަހަށް މޭ ފަހަތުން އައިސް އޭގެ ފަހުން އެލިޝިއާ ޑްރޭކް ދޫކޮށްލާފައި ގޮސް އުޅަނދުތަކުގެ ވެރިންގެ ފަރާތުން ހަޅޭއްލަވައި ހަމަލާދިނެވެ.
  
  ޑްރޭކް އަށް މަޖުބޫރުވީ އާންމު ހާލަތަށް ވުރެ ބޮޑަށް ސަމާލުކަން ދޭށެވެ. މި ހުރިހާ މެޝިންތަކަކީ އެއް މެޝިނެއް ނޫން ކަމަށާއި، އެ މެޝިންތަކުގެ މެޓަލް ބަދަލުވެ، ބައެއް މެޝިންތައް މަޑުމަޑުން ކުރިއަށް ވެސް ރޯލްވަމުން ދިޔަ ކަމަށެވެ. ރޭސް ގަދަ ނަމަވެސް ކުރިއަށް ދިއުމަށްޓަކައި ދިގު ލައިން ބޭނުންކޮށްގެން ކާރުން ކާރަށް ފުންމާލި އެވެ. އެއްވެ ތިބި މީހުން ދެފަރާތަށް ބަލަހައްޓައިގެން ތިއްބެވެ. މިތަނުގައި އެއްވެސް މީހަކު އެމީހުންނަށް އުނދަގޫ ނުކޮށް، ބްރޯޑްވޭ އާއި 54 ވަނަ، ދެން 57 ވަނަ ގޯޅި ކައިރިވަމުން އަންނަތަން ފެނުމަކީ ރަނގަޅު ކަމެކެވެ. ކާރުތަކުގެ ކްރަޝް ލުއިވުމުން ބޯ އެންމެ ފަހު ކާރުން ރޯލް އައުޓްވެ އަނެއްކާވެސް ދުވުން ފެށީ ޚުދު މަގުމަތީގައި ހުރެގެން މާއީ އޭނާގެ ކައިރީގައި ހުރެގެންނެވެ. އެލިޝިއާ ފަހަތަށް ބަލާލީ ޑްރޭކް އަށެވެ.
  
  "ހަމަ ފަހަތުގައި ހުރި އެ ހުޅުވިފައިވާ ހެޗް ތެރެއިން ވެއްޓުނީތޯ ބަލަން."
  
  "އާނ، އެއީ ރިސްކު ބޮޑު ގޮތެއް. އަހަރެން ހަމަ ޝުކުރުވެރިވަން އޭރު ކޮންވަރޓިބަލްސް ނެތް ކަމަށް."
  
  އަނެއް އިންޓަސެކްޝަން އާއި 57 ވަނަ ގޯޅިން ބޭރުގައި ސިމެންތި މިކްސަރާއި ޑެލިވަރީ ވެންތަކާއި ރަތް ހުދު ކުލައިގެ ހުރަސްތައް ލައިންކޮށްފައި ހުއްޓެވެ. އެ ޓީމުން ހީކުރީ ކާމިޔާބު ވެއްޖެ ކަމަށް ނަމަ، ނުވަތަ މި ދުވުން ކުރީގެ ދުވުން ފަދައިން ސީދާ ވާނެ ކަމަށް ހީކުރި ނަމަ، އެމީހުންގެ ވަހުމުތައް ކުއްލިއަކަށް ފުނޑުފުނޑުވެގެން ދިޔަ އެވެ.
  
  ޑެލިވަރީ ޓްރަކެއްގެ ފަހަތުން ދެ މީހަކު ނުކުތްއިރު، ބަޑިތައް ސީދާ ދުވުންތެރިންނަށް އަމާޒުކޮށްފައި ހުއްޓެވެ. ޑްރޭކް އަށް އެއްވެސް ބީޓެއް ގެއްލިފައެއް ނުވެއެވެ. މެދުނުކެނޑި ހަނގުރާމަ، އަހަރުތަކެއް ވަންދެން ކުރި ހަނގުރާމަތަކުން އޭނާގެ ހިއްސުތައް އެންމެ ފުރިހަމައަށް ތޫނުކޮށް، އެތަނުގައި ބެހެއްޓި - ދުވާލަކު ހަތަރު ވިހި ގަޑިއިރު. ވަގުތުން ބިރުވެރި ފޯމްތައް ފެނިގެން ދިޔައިރު، ފަސްޖެހުމެއް ނެތި އޭނާ ބޯޖަހާލައިގެން އެމީހުންނާ ދިމާއަށް ދުއްވައިގަތީ، ހަމަ ކައިރިވަމުން އަންނަ ސިމެންތި ޓްރަކް ކުރިމަތީގައެވެ. އޭގެ ތެރެއިން އެއް ފިސްތޯލަ ގިސްލުމަކާއެކު އެއްފަރާތަކަށް އުދުހިގެން ދިޔައިރު، އަނެއް ފިސްތޯލަ ތާށިވީ އެއިން އެކަކުގެ ހަށިގަނޑުގެ ދަށުގައެވެ. އެ ވަޒަން އޭނާގެ ބޮލުގެ ނާށިގަނޑުގެ އެއްފަރާތުގައި ޖެހުމާއެކު ޑްރޭކް ފަހަތަށް ޖެހިލިއެވެ. އެމީހުންގެ ފަހަތުން އޭނާއަށް އިވުނީ ސިމެންތި ޓްރަކެއްގެ ފުރޮޅުތައް ތޫނުކޮށް ބްރޭކް ޖަހާ އަޑު، އަދި އޭގެ ޑްރައިވަރުގެ ހުވާ...
  
  އޭނާއަށް ފެނުނީ ބޮޑު އަޅިކުލައިގެ ހަށިގަނޑެއް އޭނާއާ ދިމާއަށް އެނބުރިލިތަނެވެ...
  
  އަދި އަލީޝާގެ ބިރުވެރި ހަޅޭކުގެ އަޑު އިވުނެވެ.
  
  "މަޓް!"
  
  
  ނުވަވަނަ ބާބު
  
  
  ޑްރޭކްއަށް ހަމައެކަނި ބަލަން ހުރީ ކޮންޓްރޯލުން ބޭރުގައި އޮތް ޓްރަކް އޭނާއާ ދިމާއަށް އެނބުރިލިތަނެވެ. ހަމަލާދިން މީހުން ސިކުންތުކޮޅަކަށް ވެސް ފަހަތަށް ނުޖެހުނީ، އޭނާގެ އަމިއްލަ ސަލާމަތާ މެދު ކަންބޮޑު ނުވާތީ އެވެ. އޭނާގެ ކަރުތެރެއާއި މޭމައްޗާއި ސޯލާ ޕްލެކްސަސް އަށް ވަޅި ހަރާފައިވެ އެވެ. އޭނާ ހަށިގަނޑު އުދުހެމުން ދިޔައިރު ސީދާ ބޮލުގެ މައްޗަށް އުދުހެމުން ދިޔަތަން ބަލަން ހުއްޓެވެ.
  
  ފުރަތަމަ ޓެރަރިސްޓް ފަހަތަށް ވެއްޓި، ތަޅައިގަނެ، އެއް ފުރޮޅުލީ އުޅަނދުގައި ޖެހި، އެ އަސަރުން އޭނާގެ ބުރަކަށި ފަޅައިގެން ގޮސް އޭނާގެ އިންޒާރު ނިމުމަކަށް އައެވެ. ދެވަނަ މީހާ ލޯ މަރާލީ ޑްރޭކްގެ ހިތްވަރުން ސިއްސައިގެން ދިޔަ ފަދައިން، ދެން ބޯ އަނބުރާލީ ޓްރަކްގެ ފަހަތަށް ކައިރިވަމުން ދިޔަ ދިމާއަށެވެ.
  
  ތެތް ތަޅާ އަޑު ފުދިއްޖެއެވެ. ޑްރޭކްއަށް އޭނާގެ އަޑިން ބޭރުގައި ހުރިކަން އެނގުމުން، ދެން ފެނުނީ ފުރަތަމަ ޓެރަރިސްޓްގެ ބޮލުގެ ނާށިގަނޑު ސްލައިޑިން ފުރޮޅުލީ އުޅަނދުތަކުގެ ދަށުގައި ފުނޑުފުނޑުވެގެން ދިޔައީ ޓްރަކްގެ ހަށިގަނޑު އޭނާގެ މައްޗަށް ވަށައިގެން ވިއްސައިގެން ދިޔަތަނެވެ. ފްރޭމް ފަޅާލާފައި އޮތުމުން އޭނާއަށް ހަމައެކަނި އުއްމީދު ކުރެވުނެވެ. ސިކުންތުކޮޅަކަށް އަނދިރިކަމުން ހުރިހާ އެއްޗެއް ނިވާވެގެން ދިޔައީ އަޑު ވެސް ނިވާވެގެންނެވެ. ޓްރަކްގެ ތިރީ ފަރާތް އޭނާގެ މައްޗަށް ހަރަކާތްތެރިވެ، މަޑުމަޑުން، މަޑުމަޑުން، ދެން ކުއްލިއަކަށް ހުއްޓުމަކަށް އައެވެ.
  
  އަލީޝާގެ އަތް އޭގެ ދަށުގައި އަތް ދިއްކޮށްލިއެވެ. "އޯކޭތަ؟"
  
  ޑްރޭކް އޭނަގެ ގާތަށް ރޯލް ކޮށްލިއެވެ. "އެ ކުދިންނަށް ވުރެ ރަނގަޅު."
  
  ގަޑިއަށް ބަލަހައްޓައިގެން ހުރެ ކިރިޔާ ފައި ފަޅާލަމުން ބީއު މަޑުކޮށްލިއެވެ. "ބާކީ ހަތަރު މިނެޓް!"
  
  ވަރުބަލިވެ، ކަތިލާފައި، ސްކްރެޗްވެ، ތަޅައިގަނެ، ޑްރޭކް އޭނާގެ ހަށިގަނޑު ގަދަކަމުން ހަރަކާތަށް ނެގިއެވެ. މިފަހަރު އެލިޝިއާ އޭނާއާއެކު މަޑުކުރީ، ނިއަރ މިސްއަށްފަހު ކޮންމެވެސް ވަރަކަށް ޗުއްޓީ ނަގާފާނެކަން އިހުސާސް ކުރެވުނު ފަދައިންނެވެ. އެމީހުން ފަތުރުވެރިންގެ އެއްވެ ތިބި މީހުން ތަޅާލައި، ސެންޓްރަލް ޕާކް ސައުތާއި މާރެއާގެ އިތުރުން އެތައް ރެސްޓޯރެންޓެއް ހޯދި އެވެ.
  
  މޭ އިޝާރާތް ކުރީ ނިއުޔޯކަށް ނިސްބަތުން ޑިސްކްރީޓް ނިޝާނަކަށެވެ.
  
  ބޯ ކުރިއަށް ދުއްވައިގަތެވެ. ޑްރޭކް އާއި އެހެން މީހުން އޭނާ ދޮރުމަތީގައި ހިފެހެއްޓިއެވެ. ވެއިޓަރު އެމީހުންނަށް ބަލަހައްޓައިގެން ހުރެ، އެމީހުންގެ ފަޅައިގެން ގޮސްފައިވާ ސިފައަށް، އެމީހުންގެ ބަރު ޖެކެޓްތަކަށް ބަލަހައްޓައިގެން ހުރެ ފަހަތަށް ޖެހިލިއެވެ. ކުރިންވެސް ހަލާކާއި ތަކުލީފު ފެނިފައިވާކަން ދެލޮލުން ސާފުވިއެވެ.
  
  "ހާސްނުވޭ" ޑްރޭކް ބުންޏެވެ. "އަހަރެމެން އިނގިރޭސިން."
  
  މާއީ އޭނާގެ ދިމާލަށް ނަޒަރު ހިންގާލިއެވެ. "ޖަޕާނު" އެވެ.
  
  އަދި ބޯ ބުމަ އުފުލާލައިގެން ހުރެ ފިރިހެނުންގެ ކޮޓަރި ހޯދުމުގެ މަސައްކަތް މަޑުކޮށްލިއެވެ. "ކަނޑައެޅިގެން އިނގިރޭސިން ނޫން."
  
  އަދިވެސް ބަންދުކޮށްފައި އޮތް ރެސްޓޯރެންޓުގެ ތެރެއިން ވީހާވެސް ޝަރަފުވެރިކަމާއެކު ޑްރޭކް ދުވެފައި ގޮސް މަގުމަތީގައި ހުރި ގޮނޑިއަކާއި މޭޒެއްގައި ޖެހިލިއެވެ. ފިރިހެނުންގެ ފާޚާނާ ކުޑައިރު، އެތަނުގައި ހުރީ އެންމެ ދެ ކުޑަކަމުދާ ތަނާއި ފާޚާނާއެކެވެ. އޭނާ ތަށިދަށަށް ބަލާލިއެވެ.
  
  "މިތަނުގައި އެއްވެސް އެއްޗެއް ނެތް" އޭނާ ބުންޏެވެ.
  
  ބީއުރެގާޑްގެ މޫނުމަތިން ޓެންޝަން ފެނުނެވެ. އޭނާ ގަޑިގެ ބަޓަންތަކުގައި ޖަހާލިއެވެ. "ވަގުތު ނިމިއްޖެ".
  
  ކައިރީގައި ހުރި ވެއިޓަރު ފުންމާލީ ފޯނު ރިންގުވުމުންނެވެ. ޑްރޭކް އޭނައަށް އަތް ދިއްކޮށްލިއެވެ. "އަވަސްނުކުރާށެވެ." ޕްލީޒް ވަގުތު ނަގާ."
  
  އޭނާ ހީކުރީ ދުއްވައިގަނެވޭނެ ކަމަށް ނަމަވެސް އޭނާގެ އެތެރޭގެ އަޒުމުގެ ސަބަބުން ހޮޅިއަށް އަމާޒުވިއެވެ. އެވަގުތު އަލީޝާ އަންހެނުންގެ ފާޚާނާއިން ނުކުތީ މޫނުމަތިން ކަންބޮޑުވުމުގެ ކުލަވަރެކެވެ. "އޭނާ ނެތް." އަހަރެމެންނަކަށް އެކަމެއް ނެތް!"
  
  ޑްރޭކް ފިނިވެގެން ދިޔައީ އޭނާގެ ގައިގައި ޖެހިފައިވާ ފަދައިންނެވެ. އޭނާ ވަށައިގެން ބަލާލިއެވެ. މި ކުޑަކުޑަ ރެސްޓޯރެންޓުގައި އެހެން ފާޚާނާއެއް ހުރެދާނެ ހެއްޔެވެ؟ ފަހަރެއްގައި މުވައްޒަފުންނަށް ކިއުބިކް އެއް ކަމަށް ވެދާނެ ހެއްޔެވެ؟ އެމީހުން އަނެއްކާވެސް ޗެކްކުރަން ޖެހުނަސް ވެއިޓަރު ކުރިންވެސް ފޯނުގައި އިނެވެ. އޭނާގެ ލޯ ޑްރޭކް އާއި ދިމާއަށް ވިއްސައިގެން ދިޔައިރު ގުޅާ މީހާއަށް މަޑުކޮށްލަން އެދުނެވެ.
  
  "މިއީ މާޝް ކިޔާ މީހެއް. ތިބާއަށް."
  
  ޑްރޭކް މޫނު ކުނިކޮށްލިއެވެ. "ނަމުން ގޮވާލީތަ؟"
  
  "އޭނާ ބުނީ އިނގިރޭސި މީހާއޭ." ވެއިޓަރު ކޮނޑު އަރުވާލިއެވެ. "އެއީ ހުރިހާ ވާހަކައެއް."
  
  ބޯ އޭނާގެ ކައިރީގައި މަޑުކޮށްލިއެވެ. "އަދި ފަސޭހައިން އޮޅުން ބޮޅުން ވެގެން އުޅޭތީ އެކުވެރިޔާ، އެއީ ކަލޭ."
  
  "ތިބާގެ ސިއްހަތަށް".
  
  ޑްރޭކް އޭނާގެ ފޯނަށް އަތް ދިއްކޮށްލަމުން އެއް އަތުން ކޯތާފަތުގައި ފިރުމާލަމުން ދިޔައިރު ވަރުބަލިކަމާއި ޓެންޝަންގެ ރާޅެއް އޭނާގެ މައްޗަށް ދޮވެލިއެވެ. މިހާރު އެމީހުން ނާކާމިޔާބުވާނީ ކިހިނެއް ހެއްޔެވެ؟ އެމީހުންނަށް ހުރިހާ ހުރަސްތަކެއް ފަހަނައަޅައި ގޮސްފައިވާއިރު، އަދިވެސް މާޝް އަދިވެސް ކޮންމެވެސް ގޮތަކުން އެމީހުންނާ ކުޅެފާނެއެވެ.
  
  "އާނ?"
  
  "މިތާ މާޗް ކުރާށެވެ. މިހާރު ބުނެބަލަ ކޮން އެއްޗެއް ފެނުނީ؟"
  
  ޑްރޭކް އަނގަ ހުޅުވާލުމަށްފަހު އަވަހަށް އަނގަ ބަންދުކޮށްލިއެވެ. ރަނގަޅު ޖަވާބަކީ ކޮބައި ހެއްޔެވެ؟ ފަހަރެއްގައި މާޝް އުއްމީދު ކުރަމުން ދިޔައީ "އެއްވެސް ކަމެއް ނެތް" މި ލަފުޒަށް ކަމަށް ވެދާނެއެވެ. ފަހަރެއްގަ...
  
  އޭނާ މަޑުކޮށްލީ ޖަވާބަކުން ޖަވާބަށް ފަސްޖެހިފައެވެ.
  
  "ތި ފެނުނު އެއްޗެއް ބުނެބަލަ، ނޫނީ ކުރިއަށް އޮތް މިނިޓެއްގެ ތެރޭގައި ނިއުޔޯކުގެ ދެމީހަކު މަރާލުމުގެ އަމުރު ދޭނަން."
  
  ޑްރޭކް އަނގަ ހުޅުވާލިއެވެ. ލަދުގަނޭ! "އަހަރެމެންނަށް ފެނުނީ-"
  
  މާއީ ދެން ދުވެފައި ގޮސް އަންހެނުންގެ ފާޚާނާއިން ނުކުމެގެން ދިޔައީ ތެތް ޓައިލްސްތަކުގެ މައްޗަށް ފުންމައިގެން ގޮސް އެއްފަރާތަކަށް ވެއްޓިގެންނެވެ. އަތުގައި ހިފަހައްޓާލައިގެން އޮތީ ހުދުކުލައިގެ ކުޑަ ސިޓީއުރައެކެވެ. ސިކުންތުކޮޅެއްގެ ތެރޭގައި ބީއު އޭނާގެ ކައިރީގައި ހުރެ ސިޓީއުރަ ނަގައި ޑްރޭކްއާ ދިއްކޮށްލިއެވެ. މާއީ ބިންމަތީގައި އޮށޯވެލީ ނޭވާ ހާސްކޮށެވެ.
  
  އަލިޝާ އަނގަ ހުޅުވާލައިގެން ހުރެ އޭނައަށް ބަލަހައްޓައިގެން ހުއްޓެވެ. "މި ހޯދީ ކޮންތާކުންތަ ސްޕްރައިޓް؟"
  
  "ކަލޭ ތިކުރީ އެމީހުން ކިޔާ "ބޯއީ ލޫކް" ތާޒް. އަދި މިކަމުން އެއްވެސް މީހަކަށް ހައިރާންކަމެއް ލިބިގެން ނުވާނެ، ކޮންމެ ގޮތެއްވިޔަސް ތިއީ ތިންބައިކުޅަ އެއްބައި ފިރިހެނަކަށް ވާތީ."
  
  އަލީޝާ ހިމޭންކަމުގެ ތެރޭގައި ރުޅިވެރިކަމާއެކު ހޫނުވިއެވެ.
  
  ސިޓީއުރަ ހުޅުވާލުމާއެކު ޑްރޭކް ކެއްސާލިއެވެ. "އަހަރެމެން... ހޯދީ... މި... ޑޭމް ފްލެޝް ޑްރައިވް މާޝް. ޑޭމް، ޑޫޑް، މިއީ ކޮންކަމެއްތަ؟"
  
  "މޮޅު މަސައްކަތެއް. މޮޅު މަސައްކަތެކެވެ. އަހަރެން ކުޑަކޮށް މާޔޫސްވެއްޖެ، އެކަމަކު ހޭ، ފަހަރެއްގައި ދެން އަންނަ ފަހަރު. މިހާރު ހަމައެކަނި ޔޫއެސްބީ އަށް ގާތުން ބަލާލަމާ ހިނގާށެވެ. މިއީ ތިބާގެ އެންމެ ފަހުގެ އިމްތިހާނު، އަދި ކުރިއެކޭ އެއްފަދައިން ތިބާއަށް ނުވަތަ އެންވައިޕީޑީއަށް ވުރެ ބުއްދިވެރި މީހަކާ ހަވާލުކުރަން ބޭނުންވެދާނެ."
  
  "މިއީތަ... ކޭކުގެ އެތެރެ؟" ވެއިޓަރު އަދިވެސް ކައިރީގައި ހުރިކަން ޑްރޭކްއަށް ވިސްނުނެވެ.
  
  މާޝްއަށް ބާރަށް ހީލެވުނެވެ. "އޯ ރަނގަޅު، އަޅެ ވަރަށް ރަނގަޅު. ދަބަހުން ބަނޑޮސް ނުނެރެލަމާ ހިނގާ، ނޫންހެއްޔެވެ؟ އާދެ އެއީ. މިހާރު އަޑުއަހާބަލަ، އަހަރެން ދިހަ މިނެޓް ދޭނަން ފްލެޝް ޑްރައިވްގެ ކޮންޓެންޓްސް ކަލެއަށް ވުރެ މޮޅު މީހުންނަށް ފޮނުވަން، ދެން އަހަރެމެން އަލުން ހުރިހާ ކަމެއް ފަށާނަން."
  
  "ނޫން ނޫން އަހަރެމެންނަކަށް ނޭނގެ." އެމީހުން ކުޑަކުޑަ ލެޕްޓޮޕެއް ފޮރުވާފައި ހުރި ކުޑަ ބެކްޕެކެއް ހިފައިގެން ހުރި މޭއާ ދިމާއަށް ޑްރޭކް އިޝާރާތް ކުރިއެވެ. ޖަޕާނު އަންހެންމީހާ ބިންމަތިން އުފުލިގެން ގޮސް ކައިރިވެލިއެވެ.
  
  "އަހަރެމެން މިރަށުގެ ހުރިހާ ހިސާބެއްގައި އަހަރެމެންގެ ދޫނި ފަހަތުން ނުދާނަން މާޝް."
  
  "އަމްމް، ޔެސް ޔޫ ވިލް. އަހަރެން އެހެން ބުނަނީމައެވެ. އެހެންވީމާ، ވަގުތު ފާއިތުވެގެން ދެއެވެ. ލެޕްޓޮޕް ބޫޓްކޮށްލާފައި ދެން އަންނަން އޮތް ކަންތައްތަކުން އުފާކޮށްލަމާ ހިނގާށެވެ، ހެއްޔެވެ؟ ފަސް، ހަތަރެއް...."
  
  ފަޅައިގެން ދިޔަ ތަން މަރުވުމުން ޑްރޭކް މޭޒުމަތީގައި އަތް ޖަހާލިއެވެ. އޭނާގެ ލޭގައި ރުޅި ކައްކާލިއެވެ. "އަޑުއަހާބަލަ މާޝް-"
  
  ރެސްޓޯރެންޓުގެ ކުޑަދޮރު ގޮއްވާލީ ވޭންގެ ކުރިމަތީ ފެންޑަރު ކާކޮޓަރިއަށް ވެއްޓިގެންނެވެ. ބިއްލޫރިގަނޑު ފަޅައިގެން ގޮސް ކޮތަޅުތައް ވައިގެ ތެރެއަށް އުދުހިގެން ދިޔައެވެ. ލަކުޑިއާއި ޕްލާސްޓިކް އަދި މޯޓަރު ފަދަ ތަކެތިން ކޮޓަރި ތެރެއަށް ފަޅައިގެން ދިޔައެވެ. ކުޑަ ކޮޓަރި ތެރެއިން ބާރު ސްޕީޑެއްގައި ދުއްވާފައި ދިޔައިރު ޓައިރުތަކުގައި ތަޅައިގަނެ މަރުގެ ތަމްރީނު ކުއްޖެއް ފަދައިން ހަޅޭއްލަވައިގަތީ ވެން ހުއްޓިފައެއް ނުވެއެވެ.
  
  
  ދިހަވަނަ ބާބު
  
  
  ކަނާތްފަރާތަށް ރޯލްވަމުން ދިޔައިރު ޖޫލިއަން މާޝްގެ ބަނޑުގައި ތޫނު ރިހުމެއް އިހުސާސް ކުރެވުނެވެ. ޕިއްޒާ ކޮތަޅުތައް ބިންމައްޗަށް ވެއްޓުމުން ސަލާޑް ތަށި ސޯފާ މައްޗަށް ވެއްޓުނެވެ. އޭނާ އަވަސް އަވަހަށް ދެފަރާތުގައި ހިފާލީ ހޭން ހުއްޓާލަން މުޅިން ވެސް ނޭނގިފައެވެ.
  
  ކުރިމަތީގައި ހުރި ތިރި މޭޒުމައްޗާއި ޒޯއީ ތެޅިގަތީ މީހެއްގެ ވަލު ފައި އޮއްސާލައިގެން އެ މޭޒުމަތީގައި ޖަހާލުމުންނެވެ. އިތުރު ފޯރިގަދަ ހާދިސާއެއް ހިނގަން ފެށުމުން ޒޯއީ އޭނާއަށް ސަޕޯޓް ދިނުމަށް އަތް ދިއްކޮށްލީ އޭނާގެ ކޮނޑުގައި އަވަސް ފިޔަވަޅެއް އަޅައިގެންނެވެ. މިހާތަނަށް އެމީހުން ބަލާފައި އޮތީ ޑްރޭކް އާއި އޭނާގެ ކްރޫ އެޑިސަން އިން ބޭރަށް ފޭބިތަން - ފަތުރުވެރިއެއް ފަދައިން ހެދުން އަޅައިގެން ހުރި މީހަކު މަގު ހުރަސްކޮށް އިވެންޓް ފިލްމު ކުރަމުން ދިޔަތަން ފުދޭވަރަކަށް ފަސޭހައިން ބަލާފައި - ދެން ފެނުނީ މޮޔަ ޑޭޝް އަޕް ބްރޯޑްވޭ - މި ހިސްޓިރިކަލް މަންޒަރު މާ ސްޕޮރެޑިކް , އޭގެ ފަހުން ލޯކަލް ޓެރަރިސްޓަކު ހެކް ކުރެވޭނެ ގިނަ ސެކިއުރިޓީ ކެމެރާތަކެއް ނެތް - އަދި ދެން ބެޓްޑް ބްރެތް އާއި އެކު ބަލަން ހުރީ ކޮންމެވެސް ގޮތަކުން ސިމެންތި މިކްސަރެއްގެ ވަށައިގެން ހަމަލާ ތަރައްގީވަމުން ދިޔަތަނެވެ.
  
  މިހުރިހާ ކަމަކީ ހިތްގައިމު ޑިސްޓްރެކްޝަނެކެވެ. މާޝް އެއް އަތުން އެއްފަހަރު ބޭނުންކޮށްފައި އުކާލެވޭ ފޯނެއް ހިފައިގެން އަނެއް އަތުން ޒޯއީގެ އުނަގަނޑުގައި ހިފަހައްޓައިގެން ހުރެ ހެމް އާއި މަޝްރޫމްގެ ދެތިން ސްލައިސް ކައިގެން ފޭސްބުކްގައި ޗެޓް ކުރަމުން ދިޔައެވެ.
  
  ކުރިމަތީގައި ހުރީ ކޮންމެ ސްކްރީނެއްގައި އަށާރަ އިންޗި ހުންނަ ތިން ސްކްރީނެވެ. ޑްރޭކް އެންޑް ކޮމްޕެނީ އިޓަލީގެ ކުޑަ ރެސްޓޯރެންޓަށް ވަދެގެން ދިޔައިރު މިހާރު އެ ދެމީހުންގެ ގާތް ސަމާލުކަމެއް ދައްކަމުން ދިޔައެވެ. މާޝް ގަޑި ބެލުމަށްފަހު ކުލަކުލައިގެ ފަޔަރވޯކްސް އަށް ބަލާލިއެވެ.
  
  "ޑޭމް، މިއީ ގާތް ކަމެއް."
  
  "ފޯރިގަދަތަ؟"
  
  "އާނ ދޯ؟"
  
  "އޯކޭ ފިލްމެއް." ޒޯއީ ޕައުޓް ކޮށްލިއެވެ. "އެކަމަކު އަހަރެން އުއްމީދު ކުރަމުން ދިޔައީ އިތުރު ލޭ ލިބޭނެ ކަމަށް."
  
  "ހަމަ މިނިޓެއް މަޑުކޮށްބަލަ އަހަރެންގެ ލޯބިވާ. ރަނގަޅުވަމުން އަންނަނީ".
  
  އެ ދެމަފިރިން އިށީނދެ ކުޅެމުން ދިޔައީ ޓެރަރިސްޓް ގޮޅިތަކުގެ ތެރެއިން އެއް ގޮޅިއަށް ނިސްބަތްވާ ކުއްޔަށް ހިފާފައިވާ އެޕާޓްމަންޓެއްގަ އެވެ؛ މައިގަނޑު އެއްޗެކޭ މާޝްގެ ހިތަށް އެރިއެވެ. އެތަނުގައި ހަތަރު ޓެރަރިސްޓުން ތިބިއިރު، އޭގެ ތެރެއިން އެކަކު ވަނީ، ކުރިން އެދުމުގެ މަތިން، މާޝްއަށް ސިނަމާއެއް ފަދަ ބަލާނެ ތަނެއް ގާއިމްކޮށްފަ އެވެ. ޕައިތީއަން ދެމަފިރިންނަށް ބަލަން ކަމުދިޔައިރު، ފިރިހެނުން އެއްފަރާތުގައި އިށީނދެގެން ތިބެ، ކުޑަ ޓީވީއެއްގެ ވަށައިގެން ޖަމާވެ، އެހެން ދިހަވަރަކަށް ޗެނަލް ބްރައުޒްކޮށް، ޚަބަރުތަކުގެ ޓިޑްބިޓްތައް ހޯދަމުން ނުވަތަ ކޮންމެވެސް ކޯލަކަށް އިންތިޒާރު ކުރަމުން ދިޔައެވެ. މާޝްއަށް ނޭނގުނު އަދި އެކަމާ އަޅާނުލިއެވެ. އަދި އޭނާއަކީ އާދަޔާ ހިލާފު ޝަޚުޞިއްޔަތެއް ލިބިފައިވާ ރީތި މީހެއްކަން ފުރިހަމައަށް އެނގިހުރެ، އަދި ބައެއް މީހުން - އެހެން ފިރިހެނުންނަށް ވެސް - އެފަދަ ޝަޚުޞިއްޔަތެއްގެ އަގުވަޒަން ކުރަން ކަމުދާކަން ފުރިހަމައަށް އެނގިހުރެ، އެ އާދަޔާ ހިލާފު ފޮރުވިފައިވާ ނަޒަރުތަކަށް އަޅާނުލިއެވެ.
  
  ޒޯއީ އޭނާގެ ބޮކްސަރުގެ ކުރިމައްޗަށް އަތް ތިރިކޮށްލަމުން ތަންކޮޅެއް އިތުރު އަގުވަޒަން ކުރުމެއް ދެއްކިއެވެ. ޑޭމް، އޭނަގެ ހުރީ ތޫނު ނިޔަފަތިތަކެކެވެ.
  
  ސްޕައިސީ އަދި އެހެނަސް ކޮންމެވެސް ވަރަކަށް... އެންޖޯއިބަލް.
  
  އޭނާ ކުޑައިރުކޮޅަކު ނިއުކްލިއާ ބްރީފްކޭސްއަށް ބަލާލިއިރު - ކުޑަ ބޮން ބޮޑު ބެކްޕެކެއްގައި އޮތް ނަމަވެސް ބޮލުން މުޅިން ނިކުމެވޭ ޓާމްއެއް - އޭގެ ފަހުން އަނގައަށް ކެވިއާ ކޮޅެއް ޖަހާލިއެވެ. އެމީހުންގެ ކުރިމަތީގައި ހުރި މޭޒު، ހަމަގައިމުވެސް، ޝަރަފުވެރި، އަގުހުރި އަދި ރަހައެއް ނެތް އުފެއްދުންތަކުން އެކުލެވިގެންވި ނަމަވެސް، އެ ހުރިހާ އެއްޗެއްވެސް މީރުއެވެ.
  
  އެއީ އޭނާގެ ނަން ގޮވަމުން ދިޔަ ނިއުކްލިއާ ބޮމެއް ހެއްޔެވެ؟
  
  މާޝްއަށް އެކްޓް ކުރަންވީ ވަގުތު ޖެހިއްޖެކަން އެނގުމުން ގޮވާލީ ޝައުގުވެރި ވެއިޓަރަކާ ވާހަކަ ދައްކައިގެން ދެން ވަރަށް ބޮޑަށް ލަވަކިޔާ އިނގިރޭސި މީހަކާ ވާހަކަ ދައްކަމުންނެވެ. އެ ފިރިހެންމީހާގެ އަޑުގެ އެ އާދަޔާ ހިލާފު ޓިމްބަރސްތަކުގެ ތެރެއިން އެއް ޓިމްބަރސް - ދަނޑުވެރިންގެ ވަސް ދުވާ އެއްޗެއް - ހުރިއިރު މާޝް ކޮންޓޯރޓް މޫނުތަކެއް ހެދިއިރު، ވައަލް އިން ވައަލް ހޯދަން މަސައްކަތް ކުރިއެވެ. ފަސޭހަ މަސައްކަތެއް ނޫން، އަދި އަންހެނުންގެ އަތް ތިބާގެ ނަޓްކްރެކަރ ސެޓުގައި ހިފަހައްޓާފައި ހުންނައިރު ތަންކޮޅެއް އުނދަގޫ ވެއެވެ.
  
  "ތި ފެނުނު އެއްޗެއް ބުނެބަލަ، ނޫނީ ކުރިއަށް އޮތް މިނިޓެއްގެ ތެރޭގައި ނިއުޔޯކުގެ ދެމީހަކު މަރާލުމުގެ އަމުރު ދޭނަން." މިހެން ބުނުމުން މާޝް ހީނލީ އޭނާގެ ދަރިވަރުން ކޮޓަރި ހުރަސްކޮށް ފޮނުވަމުން ދިޔަ ރުޅިވެރި ނަޒަރުތަކަށް ފަރުވާލެއް ނުބަހައްޓަމުންނެވެ.
  
  އިނގިރޭސި މީހާ އިތުރަށް ތަންކޮޅެއް ފަސްޖެހުނެވެ. މާޝްއަށް ސެލެޑް ތަށިން ވެއްޓިފައި އޮތް ކިއުކަމްބާ ކޮޅެއް ހޯދައިގެން ޒޯއީގެ އިސްތަށިގަނޑުގެ ތެރެއަށް ފުންކޮށް ތަތްކޮށްލިއެވެ. ދުވަހަކުވެސް އޭނައަށް ފާހަގަ ކުރެވުނު ކަމަކަށް ނޫނެވެ. މިނެޓްތަކެއް ފާއިތުވެގެން ދިޔައިރު މާޝް ކޮމްބަސްޝަން ޗެމްބަރު ތެރެއިން ޗެޓް ކުރަމުން ދިޔައީ ދުވަހެއް ދުވަހަކަށް ހާސްވެފައެވެ. ކައިރީގައި ފިނި ބޮލިންގާ ފުޅިއެއް އޮތުމުން، ބޮޑު ބިއްލޫރިގަނޑެއް އޮއްސާލަން ބައި މިނެޓް ހޭދަވިއެވެ. އޭނާ މަސައްކަތް ކުރަމުން ދިޔައިރު ޒޯއީ އޭނާގެ ގާތަށް ޖައްސާލިއިރު، އެމީހުން އެއް ބިއްލޫރިގަނޑަކުން، އިދިކޮޅު ފަރާތްތަކުން ކޮންމެހެން ވެސް ބޯލިއެވެ.
  
  "ފަހެއް" މާޝް ފޯނަށް ވަދެގެން ބުނެލިއެވެ. "ހަތަރު، ތިނެއް...."
  
  ޒޯޔާގެ ދެއަތް ވަކިން ބޮޑަށް ބާރުއަޅަމުން ދިޔައެވެ.
  
  "ދޭއް".
  
  އިނގިރޭސި މީހާ އޭނާއާ މުއާމަލާތް ކުރަން އުޅުނީ ކޮން ނަރަކައެއް ހެއްޔެވެ؟ މާޝް ތަޞައްވުރު ކުރީ އޭނާ އޯކޭސްޓްރޭޓް ކުރި ކާރު ކުރިން ކަނޑައެޅިފައިވާ ވަގުތެއްގައި ކުރިމަތީ ކުޑަދޮރުން ވެއްޓި، މިހާރު އަމާޒުކޮށްގެން، ބާރު ސްޕީޑެއްގައި، ޝައްކު ނުކުރެވޭ ރެސްޓޯރެންޓާ ކައިރިވަމުންނެވެ.
  
  "އެކެއް".
  
  އަދި އެއަށްފަހު ހުރިހާ އެއްޗެއް ގޮވައިގެން ދިޔައެވެ.
  
  
  އެގާރަވަނަ ބާބު
  
  
  ޑްރޭކް ދުވެފައި ގޮސް ރެސްޓޯރެންޓްގެ ފާރާއި ދިމާއަށް ގޮސް ވެއިޓަރުގެ ކަކުލުގައި ހިފާ އޭނާއާއެކު ދަމައިގަތެވެ. އޭނާގެ އުދުހެމުން ދިޔަ ހަށިގަނޑުން ބިއްލޫރި ކޮތަޅާއި ބުރިކްގެ ކޮތަޅުތައް ވެއްޓުނެވެ. ކައިރިވަމުން އައި ވެން ޓްރެކްޝަން ހޯދުމަށް ހަޅޭއްލަވައިގަތް އިރު އޭގެ ޓައިރުތައް ރެސްޓޯރެންޓުގެ ތަޅުގައި ޖެހި ކާރުގެ މެދު ކުޑަދޮރުގެ ސިލް މައްޗަށް ދިޔައިރު ފަހަތު ކޮޅު މިހާރު އުފުލިގެން ގޮސް ބިއްލޫރި މަތީގައި ހުރި ލިންޓެލްގައި ޖެހުނެވެ. މެޓަލް ސްކްރޭޕް ކޮށްފައި ހުރެއެވެ. މޭޒުތައް ފުނޑުފުނޑުވެގެން ދިޔައެވެ. ކުރިމަތީގައި ކުނިކޮށިފަދަ ގޮނޑިތައް އެއްވެފައި ހުއްޓެވެ.
  
  އެލިޝިއާ ވެސް ވަގުތުން ރިއެކްޓްކޮށް، މޭޒުމަތީގައި ހިނގާފައި ގޮސް ދުރަށް ޖެހިލިއިރު، އޭނާގެ ހަމައެކަނި ޒަޚަމަކީ ބާރަށް އުދުހޭ ލަކުޑިގަނޑަކުން ފައިގެ ކަށިގަނޑުގައި ކުޑަ ކަނޑާލުމެވެ. މާއީއަށް ކޮންމެވެސް ގޮތަކުން އެއްވެސް ގެއްލުމެއް ނުނަގައި ހަރަކާތްތެރިވާ މޭޒުގެ މަތީގައި ރޯލް ކޮށްލެވުނު އިރު، ބޯ އެއް ފިޔަވަޅު އިތުރަށް ކުރިއަށް ގޮސް، އޭނާގެ މައްޗަށް ފުންމާލައިގެން ފަށަލައަކުން ފަށަލައަކަށް ފުންމާލައި، އެންމެ ފަހުން އޭނާގެ ފުންމާލުމުގެ ވަގުތު ކަނޑައެޅީ އޭނާގެ ފައިތަކާއި އަތްތިލަ އެއްފަރާތުގައި ޖެހި އެހީތެރިވެދިނުމަށެވެ އޭނާ ސަލާމަތުން ޖައްސާލައެވެ.
  
  ޑްރޭކް މޫނު މައްޗަށް ބަލާލިއިރު އޭނާގެ ކައިރީގައި ހުރި ވެއިޓަރު ހަޅޭއްލަވަމުން ދިޔައެވެ. އަލީޝާއަށް ބަލާލެވުނީ ތުހުމަތު ކުރާ ގޮތަކަށެވެ.
  
  "އެހެންވީމަ ހިފާގަތީ ދޯ؟"
  
  "ބައްލަވާތި!"
  
  ވެން އަދިވެސް ކުރިއަށް ދިޔައީ ސިކުންތުން ދުވެފައި ނަމަވެސް މިހާރު ބަޑިއެއްގެ ފީފާ ނިކުމެގެން ދިޔައީ ތިރިއަށް ފުރޮޅިފައިވާ ފަސިންޖަރުންގެ ކުޑަދޮރުންނެވެ. އެލިޝިއާ ޑަކް ކޮށްލަމުން ނިވާވެގެން ދިޔައެވެ. މޭ އިތުރަށް ތަންކޮޅެއް ފަހަތަށް ރޯލް ކޮށްލިއެވެ. ޑްރޭކް އޭނާގެ ފިސްތޯލަ ދަމައިގަނެ ހަށިގަނޑު ނެތް އަތަށް ހަ ވަޒަން ޖަހާލިއިރު، އެ އަޑުތައް ގަދަވެގެން ދިޔައީ ވެންގެ ކަންފަތް ކަނޑާލާ ގިސްލުމާ ވާދަކޮށްގެންނެވެ. ބޯ ކުރިންވެސް ހަރަކާތްތެރިވަމުން ދިޔައީ ކާރުގެ ފަހަތު ފަރާތް ވަށާލަމުންނެވެ. އެންމެ ފަހުން ފުރޮޅުތައް އެނބުރުން ހުއްޓި ހުއްޓުނެވެ. ހޫޑާއި ފުރާޅުން ވެސް ފަޅައިގެން ގޮސްފައިވާ މޭޒުތަކާއި ގޮނޑިތައް ފައިބަމުން ދިޔައެވެ. ކުރިއަށް ދިއުމުގެ ކުރިން ޑްރޭކް ވެއިޓަރަށް އަނިޔާއެއް ނުވާކަން ޔަގީން ކުރި ނަމަވެސް އޭރު ބޯ އާއި މޭ ތިބީ ކާރުގައި އެވެ.
  
  ބީއު ޑްރައިވަރުގެ ކުޑަދޮރު ތަޅާލާފައި އެ ސިފައާ ކުރިމަތިލާން ޖެހުނެވެ. މާއީ ފަޅައިގެން ގޮސްފައިވާ ވިންޑްޝީލްޑް ތެރެއިން ލޮކޭޝަން ޗެކްކޮށްލުމަށްފަހު ފަޅައިގެން ގޮސްފައިވާ ލަކުޑިކޮޅު ނަގާލިއެވެ.
  
  "ނޫން" ޑްރޭކް ވާހަކަ ފެށިއިރު އޭނާގެ އަޑު ތަންކޮޅެއް ގަދައެވެ. "އަހަރެމެން ބޭނުންވަނީ-"
  
  އެކަމަކު މާއީ އަޑުއަހާނެ މޫޑެއް ނެތެވެ. އޭގެ ބަދަލުގައި ވަގުތީ ހަތިޔާރު ވިންޑްޝީލްޑް ތެރެއިން އުކާލީ ޑްރައިވަރުގެ ނިތްކުރީގައި ވަރުގަދައަށް ޖައްސާލައިގެން ތަނުގައި ތެޅިފޮޅެމުންނެވެ. އެމީހާގެ ލޯ ފަހަތަށް ޖައްސާލުމުން އޭނާ ބީއު އާއި ކުރިމަތިލުން ހުއްޓާލިއިރު، ފްރާންސް މީހާގެ މޫނުމަތިން ފެންނަނީ ސިއްސައިގެން ގޮސްފައެވެ.
  
  "އަހަރެންނަށް އަސްލުވެސް ލިބުނީ."
  
  މައި ކޮނޑު އަރުވާލިއެވެ. "އަހަރެން ހީކުރީ އެހީވާންވީމަ."
  
  "އެހީވުން?" ޑްރޭކް ތަކުރާރުކޮށްލިއެވެ. "އަހަރެމެން ބޭނުންވަނީ މަދުވެގެން މި ބާސްޓަރުންގެ ތެރެއިން އެކަކު ދިރިހުރެގެން."
  
  "އަދި އެ ނޯޓުގައި" އެލިޝިއާ ޗައިމް ކޮށްލިއެވެ. "އަހަރެން ރަނގަޅު ތާ. ވެންޑީގެ ވެއިޓަރުގެ ފުއްޕާމޭ ސަލާމަތް ކުރާތަން ފެނުމުން އުފާވިޔަސް."
  
  އެލިޝިއާ ހަމައެކަނި އޭނާއަށް މަލާމާތް ކުރަނީކަން ކޮންމެވެސް ފުން ފެންވަރެއްގައި އެނގިހުރެ ޑްރޭކް އޭނާގެ ދުލުގައި ދަތްއެޅިއެވެ. ބިއުރެގާޑް ކުރިން ވެސް ކާރުން ޑްރައިވަރު ދަމައިގަނެގެން ޖީބުގައި ހޯދަމުން ދިޔައެވެ. އަލިޝާ ދިޔައީ އަޖައިބެއް ފަދައިން އަތްނުލާ ލެޕްޓޮޕް ކައިރިއަށެވެ. ޔޫއެސްބީ ޑްރައިވް ލޯޑްކޮށް ނިމުމުން ގިނަ ތަސްވީރުތަކެއް ގެނެސްދިނީ- ޑްރޭކްގެ ލޭ ފިނިވެގެން ދިޔަ ރިހި ކެނިސްޓަރތަކުގެ ހާސްކުރުވަނިވި ތަސްވީރުތަކެކެވެ.
  
  "އެއީ ބޮމެއްގެ އެތެރެ ކަހަލަ އެއްޗެއް،" ވަޔަރސް އާއި ރިލޭތައް ބެލަމުން އޭނާ ބުންޏެވެ. "އެހެން ކަމެއް ވުމުގެ ކުރިން މިކަން މޫރަށް ފޮނުވާލާ."
  
  އެލިޝިއާ މެޝިނުގެ މައްޗަށް ލެނގިލީ ދުރަށް ޓަކި ޖަހަމުންނެވެ.
  
  ޑްރޭކް އެހީތެރިވެދިނީ ވެއިޓަރު ފައިމައްޗަށް ތެދުވުމަށެވެ. "ރަނގަޅުތަ ލޯބި؟"
  
  "އަހަރެން... އަހަރެންނަށް ހީވަނީ އެހެންހެން."
  
  "މިންޓް." މިހާރު ކިހިނެއް ވާނީ އަހަރެމެންނަށް ލަޒާނާއެއް ހަދައިދީ؟"
  
  "ޝެފް... ޝެފް އަދި ނާދެއެވެ." އޭނާގެ ނަޒަރު ބިރުން އެ ހަލާކުގެ ތެރެއަށް ވަދެގެން ދިޔައެވެ.
  
  "ޑޭމް، އަހަރެން ހީކުރީ ހަމަ މައިކްރޯވޭވް އަށް އެއްލާލީ ކަމަށް."
  
  "ކަންބޮޑު ނުވޭ". މާއީ ހިނގައިގަނެގެން ގޮސް ވެއިޓަރުގެ ކޮނޑުގައި އަތް އަޅާލިއެވެ. "އެތަންތަން އަލުން ބިނާކުރާނެ. އިންޝުއަރެންސް ކުންފުނިން މިކަން ބަލަހައްޓަން ޖެހޭނެ."
  
  "އަަހަރެން އުންމީދުކުރަން".
  
  ޑްރޭކް އަނެއްކާވެސް ދުލުގައި ދަތްއެޅިއިރު، މިފަހަރު ހުވާ ނުކުރުމަށްޓަކައެވެ. އާދެ، އަދިވެސް އެންމެން ނޭވާލާން ޖެހުމަކީ ލިބުނު ނިޢުމަތެއް ނަމަވެސް މާޝް އާއި އޭނާގެ އެކުވެރިން އަދިވެސް މީހުންގެ ދިރިއުޅުން ހަލާކު ކުރަމުން ދިޔައެވެ. ޟަމީރުގެ ކުޑަކަމުދާ ހިސާބެއް ނެތިއެވެ. އެއްވެސް އަޚްލާޤެއް އަދި އެއްވެސް ކަންބޮޑުވުމެއް ނެތެވެ.
  
  ސައިކިކް ކަނެކްޝަނެއް މެދުވެރިކޮށް ފޯނު ރިންގުވި ކަހަލައެވެ. މިފަހަރު ޑްރޭކް ފޯނަށް ޖަވާބު ދިނެވެ.
  
  "އަދިވެސް ފިޔަޖަހަނީތަ؟"
  
  މާޝްގެ އަޑުން ކޮންމެވެސް އެއްޗެއްގައި ޖަހަން ބޭނުންވި ނަމަވެސް އޭނާ އެކަން ކުރީ ހަރުކަށި ޕްރޮފެޝަނަލް ގޮތަކަށެވެ. "އަޅުގަނޑުމެން ތިޔަބޭފުޅުންގެ ފޮޓޯތައް ފޯވާޑް ކޮށްފިން."
  
  "އަޅެ މޮޅު. އެހެންވީމާ، އަޅުގަނޑުމެން މިކަން ކުޑަކޮށް ތަރުތީބު ކުރިން. އަހަރެން އުންމީދު ކުރަން އިންތިޒާރު ކުރަމުން ދަނިކޮށް ލުއި ކާން އެއްޗެއް ހިފައިގެން ދިޔައީ ކަމަށް، ސަބަބަކީ މި ދެން އޮތް ބައި- އާދެ، ކަލޭ މަރާފާނެތީ."
  
  ޑްރޭކް ކެއްސާލިއެވެ. "އެނގޭތަ އަހަރެމެން އަދި ތި ބޮން ޓެސްޓް ނުކުރާކަން."
  
  "އަދި އެ އަޑު އިވުމުން އަޅުގަނޑަށް ފެންނަނީ ތިޔަބޭފުޅުން ކަންކަން މަޑުޖައްސާލަން ބޭނުންވާކަން ތިޔަބޭފުޅުން ކުރިއަށް ގެންދަން މަސައްކަތް ކުރައްވާއިރު. މިހެން ނުވާނެ އަހަރެންގެ އާ އެކުވެރިޔާ. މިއީ އެއްގޮތަކަށްވެސް ވާކަމެއް ނޫނެވެ. ތިބާގެ ފުލުހުންނާއި އޭޖެންޓުންނާއި، އަސްކަރިއްޔާއާއި ފަޔާ ފައިޓަރުންނަކީ ރަނގަޅަށް ތެޔޮ ޖަހާފައިވާ މެޝިނެއްގެ ބައެއް ކަމަށް ވެދާނެ ނަމަވެސް، އެއީ އަދިވެސް މެޝިނެއް ކަމުން، ސްޕީޑްގައި ތެދުވާން ވަގުތުކޮޅެއް ނަގާނެއެވެ. އެހެންވީމަ އަހަރެން މި ވަގުތު ބޭނުން ކުރަނީ ކަލޭ ފަޅާއަރުވަން. ފުދޭވަރަކަށް މަޖާ ކަމެއް އިތުބާރުކުރޭ."
  
  "މިހުރިހާ ކަމެއްގެ ތެރެއިން ޕައިތީއަށް ލިބެނީ ކޮން އެއްޗެއް؟"
  
  މާޝް ކެކް ކޮށްލިއެވެ. "އޯހް، އަހަރެންނަށް ހީވަނީ ކަލެއަށް އެނގޭހެން މި ބޭކާރު ގްރޫޕްގެ ރަގަމުފިންސް ދާދި ފަހުން ގޮއްވާލިކަން. މިއަށްވުރެ ކަނޑައެޅިގެން އެއްވެސް ކަމެއް ދުވަހަކުވެސް ދިމާވެފައިވޭތޯއެވެ؟ އެމީހުންގެ އިސްވެރިންގެ ގޮތުގައި ތިބީ ސީރިއަލް ކިލާއަކާއި ސައިކޯ ސްޓޯކަރަކާއި މެގަލޯމެނިއަކެއް އަދި ހަސަދަވެރި އޯވަރލޯޑެކެވެ. އެ އެންމެން ވެސް ވެގެން ދިޔައީ އެއް މީހެއްގެ ގޮތުގައެވެ."
  
  މި ހިސާބުން އެލިޝިއާ ޑްރޭކް އާއި ކައިރިއަށް ލެނގިލިއެވެ. "އެހެންވީމަ ބުނެބަލަ - ކޮބާތަ މި ބާތާ؟"
  
  "އަޅެ އާ އަންހެން ކުއްޖާ. ބްލޮންޑް ހެއްޔެވެ ނުވަތަ އޭޝިއަން މީހެއް ހެއްޔެވެ؟ އަޑު އިވޭ ގޮތަށް ބަލާއިރު ބްލޮންޑް ކަމަށް ވެދާނެއެވެ. ޑާލިންގ، އަހަންނަށް އޭނާ ހުރި ތަން އެނގޭނަމަ އަހަރެން ކަލޭ އޭނާގެ ހަންގަނޑު ދިރިހުއްޓާ ދޫކޮށްލާނަމެވެ. ޓައިލަރ ވެބް އަބަދުވެސް ބޭނުންވީ އެއް ކަމަކަށެވެ. އޭނާ ޕައިތީއަންސް ދޫކޮށް ދިޔައީ އެމީހުން ހޯދާނެ ތަނެއް ވިސްނުނު ހިސާބުން."
  
  "މާރުކޭޓުގަ ހުރީ ކޮން އެއްޗެއް؟" - ޑްރޭކް އަހާލީ މިހާރު ވަގުތާއި މައުލޫމާތު ވެސް ހޯދަމުންނެވެ.
  
  "މިތަނަކީ ނަފްރަތުގެ ހައިވްއެއް، އަހަރެން ތެދެއްތަ؟ ކުރިއަށް އޮތް ދިހަވަރަކަށް އަހަރު ދުނިޔެއަށް އަސަރުކުރާނެ ހުރިހާ ޑީލްތަކެއް އެތަނުގައި ކުރެވޭ ހުރިހާ ޑީލްތަކެއް ތަސައްވަރު ކޮށްލައްވާށެވެ."
  
  "ރަމްސެސް އޭނާއަށް އެއްޗެއް ވިއްކާލީ" ޑްރޭކް އެކަން ތަޖުރިބާ ކުރަމުން ބުންޏެވެ.
  
  "އާނ. އަދި އަޅުގަނޑަށް ޔަޤީން ޓްރިކް ފްރެންޗް ސޮސެޖް ޕޭޓޭ އިން ކުރިންވެސް ކިޔައިދީފައި އޮތީ އެއީ ކޮން އެއްޗެއްކަން. ނޫނީ އަބަދު މިވަގުތު އޭނާ ގާތު އަހާލެވިދާނެ."
  
  އެހެންކަމުން މިކަމުން އެކަން ކަށަވަރުވިއެވެ. ރެސްޓޯރެންޓުގައި އޭނާގެ ލޮލެއް ނެތް ނަމަވެސް މާޝް އެމީހުންނަށް ބަލަން ހުއްޓެވެ. ޑްރޭކް މޫރަށް ފޮނުވީ ކުރު މެސެޖެކެވެ. "ކިހިނެއްތަ ވެބް ދިޔައީ ކޮންތާކު ބުނަންތަ؟"
  
  "އާނ ސީރިއަސްކޮށް އަހަރެން މީ ކާކު ފޮކްސް ނިއުސް؟ ދެން އަހަރެންގެ ގާތުގައި ނަގުދު ފައިސާ ހޯދަން އެދޭނެ."
  
  "މި ޓެރަރިސްޓް ކަނދުރާއާ އަހަރެން ސެޓްލްވާނަން."
  
  "އަދި އަނބުރާ އަތުގައި އޮތް މަސައްކަތަށް." މާޝް މި ބަސްތައް ބުނުމުން ދެން ހީވީ ކުއްލިއަކަށް ހެވިފައި ހުރެ މަޖާކޮށްލިހެންނެވެ. "ސޮރީ، ޕާސަނަލް ޖޯކެއް. އެކަމަކު މިހާރު އަޅުގަނޑުމެންނަށް ނިމިއްޖެ ޗޭސްގެ ކޮންޓްރޯލް ބައި. މިހާރު އަހަރެންގެ ޑިމާންޑްތައް ކަލެއަށް ލޭއައުޓް ކުރަން ބޭނުން."
  
  "އެހެންވީމަ ހަމަ ބުނެބަލަ." އަލީޝާގެ އަޑު އިވުނީ ވަރުބަލިކޮށެވެ.
  
  "މިހާ މަޖާ ކަމެއް ކޮބާ؟ މިބޮން ގޮވާނީ އަހަރެން މުޅިން ހިތްހަމަ ނުޖެހިއްޖެއްޔާ. ކާކަށް އެނގޭ ޑާލިންގް، އަހަރެން ކަލޭގެ މިލްކުވެރިއަކަށް ވެސް ނިންމައިފާނެ."
  
  ވަގުތުކޮޅެއްގެ ތެރޭގައި އެލިޝިއާ ދާން ތައްޔާރަށް ހުރި ކަހަލަ ގޮތަކަށް ލޮލާއި މޫނުމަތީގެ ކުލަވަރު އަނދާ ހުލިވެފައިވާ ފަޅެއްގައި އަލިފާން ރޯވާވަރަށް ދިޔައެވެ.
  
  "އަހަރެން ބޭނުން ކަލޭއާއެކު އެކަނި އުޅެން" ޝަބާ ހީނލަމުން ބުނެލިއެވެ.
  
  މާޗް މަޑުކޮށްލުމަށްފަހު އަވަސް އަވަހަށް ކުރިއަށް ދިޔައެވެ. "ނެޗުރަލް ހީސްޓްރީ މިއުޒިއަމް، ވިހި މިނެޓް."
  
  ޑްރޭކް އޭނާގެ ގަޑި ސެޓްކޮށްލިއެވެ. "އަދި ދެން؟"
  
  "ހޫމްމް، ކޮންކަމެއް؟"
  
  "މިއީ އާކިޓެކްޗާގެ ގްރޭންޑް ޕިސްއެއް."
  
  "އޯހް، ވެލް، މިހާ ހިސާބަށް އާދެވިއްޖެ ނަމަ އަހަރެން ލަފާ ދޭނީ ހޯސޭ ގޮންޒާލޭޒް ކިޔާ ފިރިހެން ސެކިއުރިޓީ ގާޑެއްގެ ހެދުން ނަގަން. އަހަރެމެންގެ އެއް ބައިވެރިއަކު ރޭގަނޑު އޭނާގެ ޖެކެޓްގެ ލައިނިންގ އަށް އަހަރެންގެ ޑިމާންޑްތައް ފަހާލިއެވެ. ލިޔެކިޔުންތައް ގެންދިއުމުގެ އަސްލު ގޮތެއް، އާދެ، އަދި ފޮނުވި މީހާއަށް އެނބުރި ނުގޮސް."
  
  ޑްރޭކް ޖަވާބެއް ނުދިނީ ގިނައިން ޙައިރާންވެފައެވެ.
  
  "އަހަންނަށް އެނގޭ ތި ވިސްނަނީ ކިހިނެއްކަން" އަނެއްކާވެސް އަޖައިބު ކުރުވަނިވި ބުއްދިއެއް ދައްކަމުން މާޝް ބުންޏެވެ. "ކީއްވެތަ ހަމައެކަނި ފޮޓޯތައް މެއިލްކޮށްގެން ބޭނުން އެއްޗެއް އަހަންނަށް އަންގާކަށް ނުޖެހެނީ؟ އާދެ، އަހަންނަކީ އާދަޔާ ހިލާފު މީހެކެވެ. އެމީހުން ބުނީ އަހަރެންގެ ދެފަރާތާއި ދެ ސިކުނޑިއާއި ދެ މޫނެއް ހުރި ކަމަށާއި ނަމަވެސް އެއީ ވަކި ދެ ސިފައެއްގެ ގޮތުގައި ދެކެން އިސްކަންދޭ ކަމަށެވެ. އެއް ބައި ކައްސާލާފައި، އަނެއް ބައި ބުރިވެފައި ހުރެއެވެ. އެނގޭތަ އަހަރެން ބުނަން އުޅޭ އެއްޗެއް؟"
  
  ޑްރޭކް ކެއްސާލިއެވެ. "ހަމަ ޔަގީނުންވެސް އަހަންނަށް އެނގޭ ތިއީ ކާކުކަން."
  
  "މޮޅު، ދެން އަހަންނަށް އެނގޭ ކަލެއަށް ވިސްނޭނެ ކަލޭގެ ހަތަރު ފަޅައިގެން ގޮސްފައިވާ މަރުތައް ގާތްގަނޑަކަށް ސަތާރަ މިނެޓުގެ ތެރޭގައި ފެނުމުން އަހަރެންނަށް އަޖައިބު ކުރުވަނިވި އުފާވެރިކަމާއި ގަބޫލުކުރަން ދަތި ވަރުގެ ރުޅިވެރިކަން ވެސް އިހުސާސް ކުރެވޭނެކަން. ކަލޭމެންނާއެކު. އަދި މިހާރު ގުޑްބައި."
  
  ލައިން ދިޔައީ މަރުވެފައެވެ. ޑްރޭކް އޭނާގެ ގަޑިއަށް ކްލިކް ކޮށްލިއެވެ.
  
  ވިހި މިނެޓެވެ.
  
  
  ބާރަވަނަ ބާބު
  
  
  ހައިޑަން އާއި ކިނިމާކާ ވަގުތު ހޭދަކުރީ ރަމްސެސް އާއި އެކުގަ އެވެ. ޓެރަރިސްޓް ޕްރިންސް އޭނާގެ ހަ ފޫޓުގެ އަކަފޫޓުގެ ގޮޅީގައި ތަނުން ބޭރުގައި ހުރިހެން ހީވިއެވެ: ހަޑި، ފަޅައިގެން ގޮސްފައިވާ އަދި ސާފުކޮށް ވަރުބަލިވެފައި ހުރި ނަމަވެސް، ކޭޖްގައި ބަންދުކޮށްފައިވާ ސިންގާއެއް ފަދައިން ކުރިއަށް ފަހަތަށް ދުއްވައިގަތެވެ. ހޭޑަން އޭނާގެ ބޮޑީ އާމޯރ އަޅައިގެން އޭނާގެ ގްލޮކް އާއި ސްޕެއާ ބުލެޓްތައް ޗެކްކޮށް، މާނޯ ވެސް އެގޮތަށް ކަންތައް ކުރުމަށް އެދުނެވެ. މިހާރުން ފެށިގެން އެއްވެސް ފުރުސަތެއް ނޯންނާނެ. ރަމްސެސް އާއި މާޗް ވެސް ވެގެން ދިޔައީ މާ ސްމާޓް ވެގެން ކަމަށް ވާތީ އެވެ.
  
  ފަހަރެއްގައި ޓެރަރިސްޓް މިތު އޮތީ އޭނާ ހުންނަން ބޭނުންވި ތަނުގައި ކަމަށް ވެދާނެއެވެ.
  
  ހައިޑަން އެކަމާ ޝައްކު ކުރި، ވަރަށް ބޮޑަށް ޝައްކު ކުރިއެވެ. ގަނޑުވަރުގެ ތެރޭގައި ހިނގި ހަނގުރާމައާއި އޭނާގެ ބޮޑީގާޑުގެ ނިކަމެތި މަރުގެ ސަބަބުން އޭނާ ސަލާމަތްވާން ބޭނުންވާ މިންވަރު ހާމަވެގެން ދިޔައެވެ. ހަމައެހެންމެ، އޭނާގެ އަބުރު ހަލާކުވީ ހެއްޔެވެ؟ ލިބުނު ގެއްލުންތައް ރަނގަޅު ކުރަން އޭނާ މާޔޫސްވާންވީ ނޫންހެއްޔެވެ؟ ފަހަރެއްގައި، އެކަމަކު އިންސާނާ އަލުން ބިނާ ނުކުރެވޭ ވަރަށް ހަލާކުވެފައެއް ނުވެއެވެ. ކިނިމާކާ އެމީހުންނަށް ޕްލާސްޓިކް ގޮނޑި ޖޯޑެއް ގެނެސްދިނުމުން ހައިޑަން އޭނާގެ ދުވެލި ބަލަން ހުއްޓެވެ.
  
  "މި ސިޓީގައި ނިއުކްލިއާ ހަތިޔާރު އެބަހުރި،" ހައިޑަން ވިދާޅުވި އެވެ. "އެއީ އަހަންނަށް ޔަގީން ޓައިލަރ ވެބް އާއި ޖޫލިއަން މާޝް އާއި އެކު ޑީލް ހެދި ފަހުން އެނގޭނެ ކަމެއް. ތިޔަ އުޅެނީ މި ސިޓީގައި، އަދި ވަގުތު އައިސްފިނަމަ، އަޅުގަނޑުމެން ޑޭމް ޝުއަރ ކުރާނަން ތިޔައީ ބިމުގެ އަޑީގައި ނޫންކަން. ހަމަގައިމުވެސް ތި ފޮލޯވަރުންނަށް ނޭނގެ ވީ ހޭވް ޔޫ..." ޝީ ލެޓް އިޓް ހެންގް ރައިޓް ތެރެ.
  
  ވަރުބަލި ދެލޮލުން އޭނައަށް ބަލަހައްޓައިގެން ހުރެ ރަމްސެސް ހުއްޓުނެވެ. "ތިޔަ މާނައަކީ ހަމަގައިމުވެސް އަހަރެންގެ ރައްޔިތުން ވަރަށް އަވަހަށް މާޝް މަރާލާނެ، ބޮމުގެ ޒިންމާ ނަގައިގެން ގޮއްވާލާނެ އޮޅުވާލުމެއް. މިކަން އެނގެން ޖެހޭނީ ވެބް އާއި އޭނާގެ ބޮޑީގާޑުން ކަމުގައި ވާތީ، އެމީހުންނަށް އެނގުނީ ހަމައެކަނި އެމީހުންނަށް ކަމަށް ވާތީ އެވެ. އަދި އެމީހުން ހަމައެކަނި އިންތިޒާރު ކުރަނީ އަހަރެންގެ އަމުރަށްކަން ވެސް އެނގޭ." އޭނާ ބޯޖަހާލީ އަމިއްލަ ނަފްސަށް ކަހަލަ ގޮތަކަށެވެ.
  
  ހައިޑަން މަޑުކޮށްލިއެވެ. ރަމްސެސް ވިސްނުންތޫނު ނަމަވެސް އޭގެ މާނައަކީ އޭނާ ތަޅައި ނުގަންނާނެ ކަމަކަށް ނުވިއެވެ.
  
  "އެމީހުން ގޮވާނެ،" ރަމްސެސް ބުންޏެވެ. "އެމީހުން އަމިއްލައަށް ނިންމާނީ."
  
  "އަހަރެމެންނަށް ތިޔަބޭފުޅުންގެ ފަހު ގަޑިތައް ގާތްގަނޑަކަށް ކެތްނުކުރެވޭ ގޮތަށް ހެދިދާނެ،" ކިނިމާކާ ބުންޏެވެ.
  
  "އަހަރެންނަށް މިކަން ކެންސަލް ނުކުރެވޭނެ" ރަމްސެސް ބުންޏެވެ. "އަނިޔާގެ ތެރެއިން ވެސް. އަހަރެން މި ގޮވުން ހުއްޓުވާކަށް ނުޖެހޭނެ."
  
  "ތިބާ ބޭނުންވަނީ ކޯންޗެއް?" ހައިޑަން އަހާލިއެވެ.
  
  "މަޝްވަރާތައް އޮންނާނެ."
  
  އާ ދުނިޔޭގެ ދުޝްމަނުގެ މޫނަށް ފަރުވާތެރިކަމާއެކު ނަޒަރު ހިންގާލަމުން އޭނާ ދިރާސާކުރިއެވެ. މި މީހުން ބޭނުންވީ ބަދަލުގައި އެއްވެސް އެއްޗެއް ނޫން، މުއާމަލާތް ކުރަން ބޭނުން ނުވާ، އަދި މަރަކީ ހަމައެކަނި ސުވަރުގެ ކޮންމެވެސް ސިފައަކަށް އެޅި ފިޔަވަޅެއް ކަމަށް ގަބޫލުކުރިއެވެ. މިކަމުން އަހަރެމެން ދޫކޮށްލަނީ ކޮންތާކަށް ހެއްޔެވެ؟
  
  އަސްލު ކޮންތާކު ހެއްޔެވެ؟ އޭނާގެ ހަތިޔާރު ހޯދުމަށް ފޫހިވިއެވެ. "ގިނަ ބަޔަކު މަރާލުން ނޫން އެހެން ކަމެއް ބޭނުން ނުވާ މީހަކާ މުއާމަލާތް ކުރަން ފަސޭހަ،" ޝިދާތާ ވިދާޅުވި އެވެ. "ބޮލުގައި ވަޒަނެއް ހިފައިގެން."
  
  ރަމްސެސް އޭނާގެ މޫނު ދަނޑިތަކުގެ ތެރެއަށް ފިތާލިއެވެ. "ދެން ކުރިއަށް ދާންވީ ހުޅަނގު ބިޗް."
  
  އެ ފުރާނަ ނެތް ދެލޮލުގައި ވިދާލާފައިވާ މޮޔަކަމާއި ކެތްތެރިކަން ކިޔުމަށް ހޭޑަން މާހިރަކަށް ވާކަށް ނުޖެހުނެވެ. އިތުރު ބަހެއް ނުބުނެ މައުޟޫއު ބަދަލުކޮށްލަމުން ކޮޓަރިން ނިކުމެގެން ދިޔައީ ފަރުވާތެރިކަމާއެކު ބޭރު ދޮރު ތަޅުލަމުންނެވެ.
  
  ދުވަހަކުވެސް މާ ސަމާލުވެވޭކަށް ނެތެވެ.
  
  ޖެހިގެން ހުރި ކޮޓަރީގައި ހުރީ ރޮބަޓް ޕްރައިސްގެ ގޮޅިއެވެ. ސެކްރެޓަރީ މިތަނުގައި ބެހެއްޓުމުގެ ހުއްދަ ލިބިވަޑައިގެންފައި އޮތީ ކުރިމަތިވެދާނެ ނުރައްކަލާއި، އެކަމުގައި އޭނާގެ ދައުރު އަދާކުރެވިދާނެތީ އެވެ. އޭނައާއި ކިނިމާކާ ކޮޓަރިއަށް ވަނުމުން ޕްރައިސް އޭނައަށް ބޮޑާ ނަޒަރެއް ދިނެވެ.
  
  "ބޮމުގެ ވާހަކަ ކޮން އެއްޗެއް އެނގޭތަ؟" - އޭނަ އަހާލިއެވެ. "އަދި ކީއްވެތަ އެމެޒޯންގައި ތިހުރީ، ޓެރަރިސްޓް ބާޒާރަށް ޒިޔާރަތް ކުރަމުން؟"
  
  ޕްރައިސް އޭނާގެ ބާންކުގައި އިށީނެވެ. "އަހަރެން ބޭނުން ވަކީލަކު. އަދި ތިޔަ ބުނަނީ ކީކޭ ހެއްޔެވެ؟ ބޮން؟"
  
  "ނިއުކްލިއާ ބޮން" ހޭޑަން ބުންޏެވެ. "މިތާ ނިއުޔޯކުގައި. އަމިއްލައަށް އެހީތެރިވެދީ، ޔޫ ޕީސް އޮފް ޝިޓް. އެނގޭ އެއްޗެއް ކިޔައިދީގެން މިހާރު އަމިއްލަ ނަފްސަށް އެހީތެރިވެދީ."
  
  "ސީރިއަސްކޮށް". ޕްރައިސްގެ ދެލޯ ބޮޑުވިއެވެ. "އަހަންނަކަށް އެއްވެސް ކަމެއް ނޭނގެ".
  
  "ތިޔަ ޚިޔާނާތްތެރިވީ" ކިނިމާކާ އޭނާގެ ހަށިގަނޑު ކެމެރާއާ ކައިރިކޮށްލަމުން ބުނެލިއެވެ. "މިއީތަ ހަނދާން ނައްތާލަން ބޭނުންވާ ގޮތް؟ ކާފަދަރިންނަށް އެޕިޓާފް. ނޫނީ ނިއުޔޯކް ސަލާމަތް ކުރުމަށް އެހީތެރިވި ތައުބާވާ މީހާގެ ގޮތުގައި މަޝްހޫރުވުން ރަނގަޅު ހެއްޔެވެ؟"
  
  "ކިތަންމެ ފޮނިކޮށް ބުނި ނަމަވެސް" ޕްރައިސްގެ އަޑު ކޮއިލްޑް ސްނޭކެއް ފަދައިން ތެޅިގަތެވެ. "އަޅުގަނޑު "ބޮން" އާ ގުޅޭ އެއްވެސް މަޝްވަރާއެއްގައި ބައިވެރިއެއް ނުވޭ އަދި އެއްވެސް ކަމެއް ނޭނގެ. މިހާރު ޕްލީޒް އަހަރެންގެ ވަކީލު."
  
  "އަހަރެން ވަގުތުކޮޅެއް ދޭނަން" ހައިޑަން ބުނެލިއެވެ. "ދެން އަހަރެން މިދަނީ ރަމްސެސް އާއި ކަލޭ އެއްކޮށް، އެއް ގޮޅިއެއްގައި ބަހައްޓަން. މިކަމާ ހަނގުރާމަ ކުރެވިދާނެއެވެ. ފުރަތަމަ ވާހަކަ ދައްކަނީ ކާކުތޯ ބަލާލަމާ ހިނގާށެވެ. އޭނާ ދިރިހުރުމަށްވުރެ މަރުވުން ރަނގަޅުވާނެ ކަމަށާއި، އޭނާ ބޭނުންވަނީ ދިރިހުރި ކޮންމެ ފުރާނައެއް ވެސް ގެންދިއުމަށެވެ. ތިބާ? ހަމައެކަނި ޔަގީންކޮށްލަންވީ އަމިއްލައަށް މަރުނުވާކަން."
  
  ކުޑަމިނުން އޭނާގެ ބައެއް ބަސްތަކުން ޕްރައިސް ހާސްވެފައި ހުރި ކަހަލައެވެ. "ވަކީލަކާ ނުލައި؟"
  
  ހައިޑަން އެނބުރިލިއެވެ. "ފަކް ޔޫ."
  
  ސެކްރެޓަރީ އޭނަ ބަލަހައްޓައިގެން ހުއްޓެވެ. ހައިޑަން އޭނާ އެތެރެއަށް ތަޅުލާފައި ދެން އެނބުރިލީ މާނޯއާ ދިމާއަށެވެ. "އެއްވެސް ޚިޔާލެއްތަ؟"
  
  "އަހަރެން ހިތަށް އަރަނީ ވެބް މިކަމުގައި ބައިވެރިވޭތޯ. އޭނާ މިހުރިހާ ދުވަހު ފިގަރހެޑެއްގެ ގޮތުގައި އުޅެއެވެ."
  
  "މިފަހަރު ނޫން މާނޯ. ވެބް މިހާރު އަހަރެމެންގެ ފަހަތުން ވެސް ނުހުރެއެވެ. އަހަންނަށް ޔަގީން އެ ހުރިހާ ކަމެއް ވެސް ރަމްސެސް އާއި މާޗް ކަމަށް."
  
  "އެހެންވީމަ ދެން ކޮންކަމެއް؟"
  
  "އަހަންނަކަށް ނޭނގެ ޑްރޭކް އާއި ކުދިންނަށް އެހީތެރިވެދެވޭނީ އެހެން ގޮތެއް،" ހޭޑަން ބުންޏެވެ. "ޓީމު މިހާރުވެސް މިއޮތީ އެ ހުރިހާ ކަމެއްގެ މެދުގައި. ފުލުހުން ދޮރުތައް ވައްޓާލުމުން ފެށިގެން، އެމީހުންގެ ބުރަ މަސައްކަތުން ހޯދި ފައިސާގެ ފަހަތުގައި ފޮރުވިފައިވާ ޖާސޫސުންނާއި، ސިފައިން ބިނާކުރުމާއި، ނިއުކްލިއާ އިމަޖެންސީ ސަޕޯޓް ޓީމް ނެސްޓް އައުމާ ހަމައަށް ހޯމްލޭންޑުން ބެލެހެއްޓިއެވެ. ފުލުހުން ތިބީ ހުރިހާ ތަނެއްގައި، އެމީހުންގެ އަތުގައި ހުރި ހުރިހާ އެއްޗަކާއެކު. ސަޕާސް ތިބީ ހައި އެލާޓްގަ އެވެ. އަހަރެމެން ޖެހޭނީ ރަމްސެސް ފަޅާލާނެ ގޮތެއް ހޯދަން."
  
  "އޭނާ ފެނުނީތަ." ދިރިހުރެ މަރުވިޔަސް ފަރުވާލެއް ނުބަހައްޓާ މީހަކު ފަޅާލާނީ ކިހިނެއް؟"
  
  ހައިޑަން ހުއްޓުނީ ރުޅިވެރިކަމާއެކުގައެވެ. "އަހަރެމެން މަސައްކަތް ކުރަން ޖެހޭނެ. ނުވަތަ ހަމައެކަނި ދޫކޮށްލަން ރަނގަޅުވާނެ ހެއްޔެވެ؟ ކޮންމެ މީހެއްގެ ވެސް ޓްރިގަރެއް ހުރެއެވެ. މި ވޯމް ކޮންމެވެސް ކަމަކާ އަޅާލައެވެ. އޭނާގެ ނަސީބު، އޭނާގެ ދިރިއުޅުމުގެ ވައްޓަފާޅި، އޭނާގެ ފޮރުވިފައިވާ އާއިލާ؟ އެހީވާން އަހަރެމެންނަށް ކުރެވޭނެ ކަމެއް އޮންނަން ޖެހޭނެ."
  
  ކިނިމާކާ އެދެމުން ދިޔައީ ކެރިން ބްލޭކްގެ ކޮމްޕިއުޓަރުގެ ތަޖުރިބާއަށް ގޮވާލަން ނަމަވެސް އެ އަންހެންމީހާ އަދިވެސް ހުރީ އޭނާގެ ފޯޓް ބްރެގް ވެރިކަމުގައި ޖެހިފައެވެ. "ހިނގާ ވަޒީފާއެއް ހޯދަން ދާން."
  
  "އަދި ވަގުތު ލިބޭތޯ ދުޢާ ކުރާށެވެ."
  
  "އެމީހުން ތިބީ ރަމްސެސް އަށް ފުރުސަތު ދޭނެ އިރަކަށް އިންތިޒާރުކޮށްގެން. އަހަރެމެންނަށް ވަގުތުކޮޅެއް އެބައޮތް."
  
  "އަހަންނަށް އަޑުއިވުނު ވަރަކަށް ކަލޭވެސް އަޑުއެހީ މަނޯ. ލަސްނުކޮށް މާޝް މަރާލާފައި ގޮއްވާލާނެ."
  
  
  ތިރީސް ބާބު
  
  
  މެންހަޓަންގެ ތޮއްޖެހިފައިވާ މަގުތަކުގައި ސްމިތު އެމީހުންގެ ކާރު ދުއްވަމުން ދިޔައިރު ޑާލް އަޑުއަހަމުން ދިޔައީ ފުށުއަރާ މުވާސަލާތީ މެސެޖުތަކެކެވެ. ނަސީބަކުން އެމީހުން މާ ދުރަށް ދާން ނުޖެހުނު އިރު، ކޮންކްރީޓްގެ ހުރިހާ ލޭނާރުތަކެއް މުޅިން ތަތްވެފައި ނުވެއެވެ. ހީވީ ސްލަމްތަކުގައި ތިބި އެންމެ ދަށް ސްނިޗް އިން ފެށިގެން އެންމެ މުއްސަނދި، ކައްސާލާ ބިލިއަނަރާއި އެދެމެދުގައި ތިބި އެންމެންނާ ހަމައަށް މުޅި މައުލޫމާތު ދިން ޓީމް ވެސް ބައިވެރިވިހެންނެވެ. މިކަމުގެ ސަބަބުން ފުށުއަރާ ރިޕޯޓްތައް ގިނަވި ނަމަވެސް ގޭގައި އެމީހުން ވަނީ އިތުބާރު ހުރި ކަންކަމާއި އޮޅުވާލާފައިވާ ރިޕޯޓްތައް ވަކިކުރުމަށް ކުރެވެން ހުރި ހުރިހާ މަސައްކަތެއް ކޮށްފައެވެ.
  
  "އެނގޭ ގޮޅިތަކުގެ ތެރެއިން ދެ ގޮޅިއަކީ ކައިރީގައި ހުންނަ މިސްކިތަކާ ގާތް ގުޅުމެއް އޮންނަ ގޮޅިއެއް،" މޫރް އޭނާގެ އިއާޕީސް މެދުވެރިކޮށް ޑާލް އަށް ކިޔައިދިނެވެ. އެޑްރެސް ޑިކްޓޭޓް ކުރިއެވެ. "އަހަރެމެންނަށް އެތަނުގައި އަންޑަކަވަރ އޭޖެންޓެއް ހުރި ނަމަވެސް އޭނާއަކީ ފުދޭވަރަކަށް އައު ކުއްޖެއް. ބުނަނީ މިތަން މުޅި ދުވަހު އެކަހެރިކޮށްފައި އޮތީ."
  
  ޑާލް އަކީ ދުވަހަކުވެސް އެއްވެސް ކަމެއް ގަބޫލުކުރެވޭނެ ޤާބިލު މީހެއް ނޫނެވެ. "މިސްކިތުގެ ޓާމިނަލޮޖީގައި މިކަމުގެ އަސްލު މާނައަކީ ކޮބައި ހެއްޔެވެ؟"
  
  "އޭގެ މާނައަކީ ކޮބާ؟" މާނައަކީ، ޑޭމް އިޓް، އެތަނަށް ގޮސް މަދުވެގެން ރަމްސެސްގެ އެއް ގޮޅި ސާފުކޮށްލާށެވެ."
  
  "ސިވިކް އެންގޭޖްމަންޓް؟"
  
  "ދައްކާނެ މާބޮޑު ވާހަކައެއް ނެތް. އެކަމަކު ކޮންމެ މީހަކު ހުއްޓަސް ނަމާދު ކުރުމަކީ ގާތްކަމެއް ނޫނެވެ. ހުރިހާ ޔުޓިލިޓީ ރޫމްތަކާއި ބިމުގެ އަޑީގެ ޗެމްބަރުތައް ހޯދުން. އަދި ތައްޔާރުވާށެވެ. އަހަރެންގެ ލޯބިވެރިޔާއަށް ގިނައިން ގޯސްތަކެއް ނުހެދޭ، އަދި މިކަމުގައި އޭނާގެ އިންޓިއުޝަނަށް އިތުބާރު ކުރަން."
  
  ޑާލް އެ މައުލޫމާތު ރިލޭކޮށްލުމަށްފަހު ކޯޑިނޭޓްތައް ޖީޕީއެސްއަށް ވައްދާލިއެވެ. ނަސީބަކުން އެމީހުން ގާތްގަނޑަކަށް މިސްކިތުގެ އެންމެ މަތީގައި ތިބުމުން ސްމިތު ސްޓިއަރިން ކަރބް އާއި ދިމާއަށް އަނބުރާލިއެވެ.
  
  "ޕްރޮވިޑެންސް" ލޯރެން ބުންޏެވެ.
  
  "އަހަރެންގެ ކުރީގެ ކަޓަނާއަށް އަހަރެން ދިން ނަން." ހަނދާންވުމުން ކެންސީ ފުންނޭވާއެއް ދޫކޮށްލިއެވެ.
  
  ޑާލް އޭނާގެ ވެސްޓްގެ ބުރަކަށިތައް ބާރުކޮށްލިއެވެ. "އަހަރެމެން މިތިބީ ތައްޔާރަށް؟ ހަމަ ނިޒާމެވެ. އަޅުގަނޑުމެން ބާރަށް ބާރަށް ހަޅުތާލުކުރަން، ރައްޔިތުން. ރަޙްމަތެއް ނޯންނާނެ".
  
  ސްމިތު އިންޖީނު ނިއްވާލިއެވެ. "އަހަރެންގެ އެއްވެސް މައްސަލައެއް ނެތް."
  
  ކާރުން ފައިބައިގެން ގޮސް މަގު ހުރަސްކޮށް ހުރި މިސްކިތް ހޯދަމުން ދިޔައިރު ހެނދުނު އަދިވެސް ސަލާމް ކުރަމުން ދިޔައެވެ. ކައިރީގައި ރަތްކުލައިގެ ހުދުކުލައިގެ ވަޅުގަނޑެއް ހުއްޓެވެ. އިންޓަސެކްޝަނެއްގައި ހުންނަ މި އިމާރާތުގެ ދެ މަގު ވެސް ލައިންކޮށްފައި ހުރިއިރު، އޭގެ ކުލަކުލައިގެ ކުޑަދޮރުތަކާއި ދިގު ކުރިމަތީގައި ހުންނަ މުޖުތަމައުގެ ބައެކެވެ. އެ އިމާރާތުގެ ފުރާޅުގައި ވަށައިގެން ކޮންކްރީޓް ފާރުތަކުގެ ފަހަތުގައި އާދަޔާ ހިލާފު އަދި ކިރިޔާ ވެސް ރީތިކޮށް ހުރި ކުޑަ މުންނާރެއް ހުއްޓެވެ. މަގުމަތިން ވަދެވޭނީ ބިއްލޫރި ޖޯޑެއްގެ ތެރެއިންނެވެ.
  
  "އަހަރެމެން މި ވަންނަނީ" ޑާލް ބުންޏެވެ. "މިހާރު ބަދަލުކުރޭ."
  
  އެމީހުން ގަސްތުގައި މަގު ހުރަސްކުރީ އަތް ދިއްކޮށްގެން ޓްރެފިކް ހުއްޓުވައިގެންނެވެ. މިހާރު މަޑުޖެހުމަކުން އެމީހުންނަށް ހުރިހާ ކަމެއް ގެއްލިދާނެއެވެ.
  
  "މޮޅު ތަނެއް،" ސްމިތު ކޮމެންޓް ކުރި އެވެ. "އަޒުމް ވަރުގަދަ ގްރޫޕެއް ހޯދަން އުނދަގޫ."
  
  ޑާލް މޫރް އާއި ގުޅިއެވެ. "އަޅުގަނޑުމެން މިތިބީ ތަނުގައި." އަހަރެމެންނަށް އިތުރު ކަމެއް އެބައޮތްތަ؟"
  
  "އާނ. އަހަރެންގެ މީހާ އަހަންނަށް ޔަގީންކަން ދެނީ ކެމެރާތައް ހުރީ ބިމުގެ އަޑީގައެވެ. އޭނާ ބަލައިގަތުމާ ގާތް ނަމަވެސް މިއަދު އަހަރެމެންނަށް އެހީތެރިވެދެވޭ ވަރަށް ގާތް ނޫން."
  
  އެމީހުން އެހެން ސައިޑްވޯކެއް ހުރަސްކޮށް މިސްކިތުގެ ކުރިމަތީ ދޮރުތައް ކޮއްޕާލުމުން އެ ޚަބަރު ރިލޭ ކުރިއެވެ. ހިއްސުތައް އުފުލިގެން ގޮސް މަޑުމަޑުން އެތެރެއަށް ވަދެގެން ދިޔައީ ކުޑަކޮށް ފަނޑު އަލިކަމަށް ދެލޯ އެޑްޖަސްޓް ވަމުންނެވެ. ހުދު ފާރުތަކާއި ސީލިންގުން އަލިކަން ދައްކުވައިދޭއިރު، ރަން ކުލައިގެ ލައިޓް ފިކްސްޗަރތަކާއި ރަތް އަދި ރަން ފަރުމާކޮށްފައިވާ ކާޕެޓެއް ވެސް ހުއްޓެވެ. މި ހުރިހާ ކަމެއް ވެސް ހުރީ ރަޖިސްޓްރޭޝަން އޭރިއާގެ ފަހަތުގައި ކަމަށާއި، އެތަނުން އެމީހާ އެމީހުންނަށް ބަލާލީ އެއްވެސް ފޮރުވިފައި ނުވާ ޝައްކެއްގެ ތެރެއިން ކަމަށެވެ.
  
  "އަހަންނަށް އެހީތެރިވެދެވިދާނެތަ؟"
  
  ޑާލް އޭނާގެ ސްޕީއާރ އައިޑީ ދައްކާލިއެވެ. "އާނ ބަޑީ، ކުރެވޭނެ. ތި ސިއްރު ބިމުގެ އަޑީގެ ދޮރުމައްޗަށް އަހަރެމެން ގެންގޮސްދެވިދާނެ."
  
  ރިސެޕްޝަނިސްޓަށް އޮޅުން ބޮޅުން ވެފައި ހުރި ކަހަލައެވެ. "މިއީ ކޮން ސަމާސާއެއް؟"
  
  "އެއްފަރާތަކަށް ޖެހިލާ" ޑާލް އަތް ދިއްކޮށްލިއެވެ.
  
  "ހޭއި، އަހަންނަކަށް ނުދެވޭނެ-"
  
  ދާލް އެމީހާ ގަމީހުގައި ހިފާ އުފުލާލަމުން ކައުންޓަރުގައި ބަހައްޓާލިއެވެ. "އަހަރެންނަށް ހީވަނީ އަހަރެން ބުނީމެއްނު އެއްފަރާތަކަށް ޖެހިލާށެވެ."
  
  އެ ޓީމު އަވަސް އަވަހަށް ފާއިތުވެގެން ގޮސް މިސްކިތުގެ މައި އިމާރާތަށް ވަނެވެ. އެ ސަރަހައްދު ހުސްވެފައި ފަހަތުގައި ހުރި ދޮރުތައް ހުރީ ތަޅުލާފައި އެވެ. ޑާލް ސްމިތު އާއި ކެންޒީގެ ކަވަރަކަށް އިންތިޒާރު ކުރުމަށްފަހު ދެ ފަހަރެއްގެ މަތިން ޖަހާލިއެވެ. ލަކުޑިތައް ފަޅައިގެން ގޮސް ޕެނަލްތައް ބިންމައްޗަށް ވެއްޓުނެވެ. އެވަގުތު ފަހަތުގައި ހުރި ފޯޔަރ އިން އަޑުގަދަވެ ހަލަބޮލިކަމުގެ އަޑު އިވުނެވެ. އެ ޓީމުން މަގާމުތައް ނެގީ، ސަރަހައްދު ކަވަރުކޮށްގެންނެވެ. ތިން ސިކުންތު ފާއިތުވެގެން ދިޔައިރު، ސްޕެޝަލް ފޯސަސް ކޮމާންޑަރުގެ މޫނާއި ހެލްމެޓް ސައިޑް ވޯލްގެ ފަހަތުން ނިކުމެގެން ދިޔައެވެ.
  
  "ދަލްތަ؟"
  
  ސްވިޑެން މީހާ ހީނގަތެވެ. "އާނ?"
  
  "މޫރް އަހަރެމެން ފޮނުވީ. ޖެހުން. އަހަރެމެން މިތިބީ ތިޔަ ކުޅިވަރަށް ސަޕޯޓް ކުރަން."
  
  "އަހަރެމެންގެ ކުޅިވަރު؟"
  
  "އާނ. އާ މައުލޫމާތެއް. ތިޔަ އުޅެނީ ގޯސް ލަދުވެތި މިސްކިތެއްގައި، އަދި އެމީހުން ކޮނެފައިވަނީ ކިތަންމެހާވެސް ފުންމިނެއްގައެވެ. އެމީހުން ނޮކް އައުޓް ކުރުމަށް ފްރަންޓަލް އެޓޭކެއް ނަގާނެ އެވެ. އަދި އަހަރެމެން އަމާޒު ހިފާފައި މިތިބީ ފައިމައްޗަށް."
  
  ޑާލްއަށް އެކަން ކަމުނުދިޔަ ނަމަވެސް އޭނާއަށް ވިސްނުނީ ޕްރޮސީޖަރ، މިތަނުގައި މަސައްކަތް ކުރުމުގެ އަދަބު. ސްޕެޝަލް ފޯސްތަކަށް މިހާރުވެސް މިއަށްވުރެ ރަނގަޅު ތަނެއް ލިބިފައި އޮތުމުން އެއްވެސް ގެއްލުމެއް ނުލިބުނެވެ.
  
  "މަގު ދައްކާ" ޑާލް ބުންޏެވެ.
  
  "އަހަރެމެންނަކީ. ޞައްޙަ މިސްކިތް އޮތީ މަގު ހުރަސްކޮށް."
  
  "އަނެއްކޮޅުން..." ދާހްލް ހުވާ ކުރިއެވެ. "ޖީޕީއެސް ބުލްޝިޓް."
  
  "އެމީހުން ތިބީ ކިތަންމެހާވެސް ގާތްކޮށް." އޮފިސަރު ކޮނޑު އަރުވާލިއެވެ. "އަދި އެ އިނގިރޭސި ހުވާކުރާ ބަހަކީ ހިތްގައިމު އެއްޗެއް، އެކަމަކު އަހަރެމެންގެ ލަދުވެތި ކަނދުރާތައް ހަރަކާތްތެރި ކުރަންވީ ވަގުތު ނޫންތަ؟"
  
  މިނިޓްތައް ފާއިތުވަމުން ދިޔައީ ޓީމުތައް މިކްސްވެ ރެއިޑިން ޕާޓީއެއް އުފައްދައިގެން އަނެއްކާވެސް މަގު ހުރަސްކޮށްލުމުންނެވެ. އެއްފަހަރު އެއްކޮށްލުމުން އިތުރު ވަގުތުކޮޅެއް ބޭކާރު ނުވިއެވެ. ފުލް ސްކޭލް އެސޯލްޓެއް ފެށިއެވެ. އެ މީހުން ވަނީ އިމާރާތުގެ ކުރިމައްޗަށް ހަމަލާދީ ދޮރުތައް ތަޅާލައި ލޮބީ ފަޅާލާފައެވެ. އެމީހުންގެ ތެރެއިން ދެވަނަ ރާޅެއް ފާއިތުވެގެން ދިޔައީ، އެމީހުންނަށް ކިޔައިދިން ބިންގަނޑުތައް ހޯދުމަށްޓަކައި ފަނޑުވެގެންނެވެ. ކަޅުކުލައިގެ ދޮރު ފެނުމާއެކު އެމީހާ ވަނީ ގޮވާ ޗާޖެއް ޖަހައިގެން ގޮއްވާލާފައެވެ. ޑާލް ހީކުރި ވަރަށް ވުރެ ފުޅާ ނަމަވެސް ހާއްސަ ބާރުތަކުން ސާފުކޮށް ގުނަމުން ދިޔަ ރޭޑިއަސްއެއްގައި ގޮވުމެއް ހިނގި އެވެ.
  
  "ބޫބީ ޓްރެޕް" ލީޑަރު އޭނާއަށް ކިޔައިދިނެވެ. "އެމީހުން އިތުރުވާނެ."
  
  ސްވިޑެންގެ މީހާ ތަންކޮޅެއް ފަސޭހައިން ފުންނޭވާއެއް ދޫކޮށްލީ، މިހާރުވެސް އަންޑަކަވަރ އެޖެންޓުންގެ އަގު އެނގި، މިހާރު އެމީހުންނަށް ހައްގުވާ އެއްޗެއް ދޭން ހަނދާން ނެތިގެންނެވެ. އަންޑަރކަވަރ މަސައްކަތަކީ ފުލުހުންގެ އެންމެ މަކަރުވެރި އަދި ތަޤްދީރުގެ އެއް އުސޫލެވެ. މިއީ ދުޝްމަނުންގެ ތެރެއަށް ވަދެ، އެކަމުގެ ސަބަބުން ފުރާނަ ސަލާމަތް ކުރެވޭނެ މަދުން ނޫނީ ނުފެންނަ އަދި އަގުހުރި އޭޖެންޓެކެވެ.
  
  ޚާއްސަ ބާރުތައް ގާތްގަނޑަކަށް ހަލާކުވެފައިވާ ކޮޓަރިއަށް ވަދެ، ދެން އެނބުރިލީ ދުރު ދޮރާ ދިމާއަށެވެ. އެއީ ހުޅުވާފައި ހުރި ތަނެއް ކަމަށާއި ސާފުކޮށް ފެންނަ ގޮތުގައި ބިންގަރާހަށް ވަންނަ ދޮރު ނިވާކޮށްފައި ހުރި ތަނެކެވެ. ފުރަތަމަ މީހާ ކައިރިވަމުން ދިޔައިރު ތިރިން ބަޑިޖެހި ވަޒަނެއް ކޮޓަރި ހުރަސްކޮށް ރިކޯޝެޓް ވެގެން ދިޔައެވެ.
  
  ދާލް ކެންސީއަށް ބަލާލިއެވެ. "އެއްވެސް ޚިޔާލެއްތަ؟"
  
  "އަހަންނާ އަހާލަންތަ؟ ކީއްވެ?"
  
  "އަހަންނަށް ތަޞައްވުރު ކުރެވޭތީ ކަމަށް ވެދާނެ ކަލޭ އަމިއްލައަށް މިކަހަލަ ކޮޓަރިއެއް ހުންނަނީ."
  
  "ގަސްގަނޑު ވަށައިގެން ނުތަޅާތި، ޑޭމް އިޓް، ޑާލް، އޯކޭތަ؟ އަހަންނަކީ ކަލޭގެ ޕެޓް ސްމާގްލަރެއް ނޫނެވެ. އަހަރެން މިތަނަށް މިއައީ ހަމައެކަނި... ސަބަބަކީ-"
  
  "އާނ، ކީއްވެ މިތާ ތިއައީ؟"
  
  "އަހަރެން ވަރަށް ބޭނުން އެނގެން. ފަހަރެއްގައި އަހަރެން ދާންވީ ކަމަށް ވެދާނެ..." ޝަބާ ފަސްޖެހުމުން ދެން ފުންނޭވާއެއް ދޫކޮށްލިއެވެ. "އަޑުއަހާބަލަ، ފަހަރެއްގައި އެހެން ގޮތެއް އޮވެދާނެ. އިތުބާރު ހުރި ފިލައިގެން ދާނެ މަގެއް ނެތި ސްމާޓް ކުށްވެރިއަކު އެތަނަށް ފައިބައިގެން ނުދާނެއެވެ. އެކަމަކު ހަގީގީ ޓެރަރިސްޓް ގޮޅިތަކާ އެކު ހެއްޔެވެ؟ އެފަދަ ސުއިސައިޑަލް ބާސްޓާޑްސް އާއި އެކު ކާކަށް އެނގޭނީ؟"
  
  "އަހަރެމެންނަށް ވިސްނާކަށް ވަގުތެއް ނެތް" އޭނާގެ ކައިރީގައި އިށީނދެގެން އިން ސްޕެޝަލް ފޯސަސްގެ ކޮމާންޑަރު ބުންޏެވެ. "މި ކުދިންނަށް ރޯލާބޯލް."
  
  ކެންޒީގެ ބަސްތަކާ މެދު ވިސްނާލަމުން ޓީމުން ފްލެޝްބެންގް ގްރެނޭޑްތައް ނެގިތަން ޑާލް ބަލަން ހުއްޓެވެ. ގަސްތުގައި ހަރުކަށިކޮށް ހުރެ އޭނާ ގަބޫލުކުރީ އެމީހުންގެ ފަހަތުގައި އަޅާލާ ހިތެއް ނުވަތަ އެންމެ ކުޑަމިނުން އެކެއްގެ ފަޅައިގެން ގޮސްފައިވާ ބާވަތްތަކެއް ކަމަށެވެ. މި ތަންކޮޅުތައް އެއްކޮށްލުމަށް އެހީތެރިވެދޭނެ އެއްޗެއް ކެންސީއަށް ބޭނުންވި - އެކަމަކު ހުރިހާ އުންމީދެއް ގެއްލިގެން ނުގޮސް ހޯދޭނީ ކިހާ ދުވަހަކު ހެއްޔެވެ؟ ފަހަރެއްގައި މި ބޯޓު މިހާރުވެސް ފުނޑުފުނޑުވެފައި އޮވެދާނެއެވެ.
  
  ސްވަޓް ޓީމުން ތައްޔާރަށް ތިބި ކަމަށް އިޝާރާތް ކުރުމުން އޭގެ ފަހުން ލަކުޑި ސިޑިއެއް ބޭނުންކޮށްގެން އިންފަރނޯގެ މޮޔަ ގޮތެއް ދޫކޮށްލި އެވެ. ބޮންތައް ތިރިއަށް ފުންމާލުމަށްފަހު ގޮއްވާލުމުން ޓީމުތަކުން ލީޑު ނެގިއިރު، ޑާލް ވަނީ ކޮމާންޑަރު ޕޯލް ޕޮޒިޝަނަށް ކޮއްޕާލާފައެވެ.
  
  ސްމިތު ކުރިއަށް ކޮއްޕާލިއެވެ. "ކަލޭގެ ބުރަކަށި ހަރަކާތްތެރިވާ."
  
  ދުވެފައި ތިރިއަށް ދިޔައިރު ވަގުތުން އެމީހުންނާ ބައްދަލުވީ މެޝިންގަންގެ ބަޑިޖެހުމެވެ. ޑާލްއަށް ނަޖިސް ތަޅުންގަނޑާއި މޭޒުމަތީގެ ފައިތަކާއި ހަތިޔާރު ފޮށިތަކުގެ ކުޑަ ހިލަމެއް ފެނިގެން ގޮސް ގަސްތުގައި ޖެހިޖެހިގެން ހަތަރު ބުރިއަށް ވެއްޓި ފިސްތޯލަ ދަމައިގަނެ އަނބުރާ ބަޑިޖަހާފައިވެ އެވެ. ސްމިތު ކުރިމަތީގައި ވިއްސައިގެން ގޮސް ތިރިއަށް ފުންމާލައިގެން ގޮސް އެއްފަރާތަކަށް ޖެހިލިއެވެ. ސްވަޓް ޓީމު ފަހަތުން ކުރިއަށް ދިޔައީ، އަލިފާނުގެ ސަފުގައި ކޮޅަށް ހުރެ، ފަހަތަށް ނުޖެހިގެންނެވެ. ވަޒަންތައް އެނބުރި އައީ ބަޑިއަކަށް ފަހު ބަޑިއެއް ކަމަށާއި، މަރުގެ ވޮލީތަކުން ބިންގަރާސް ވަށާލައި، ބޯ ފާރުތަކުން ތަންތަންކޮޅު ފަޅާލާފައިވާ ކަމަށެވެ. ޑާލް ވަރަށް ތިރީގައި ބިންމައްޗަށް ޖެހުމުން ވަގުތުން ސްކްރިޕްޓްގެ އަގުވަޒަން ކުރި އެވެ.
  
  މިތަނުގައި ހަތަރު ގޮޅީގެ މެންބަރުން ތިބިއިރު، އެއީ ކުރިން ގޮޅިން ފެނުނު ގޮތާ އެއްގޮތެވެ. ތިން މީހަކު ކަކުލުގައި ޖެހި، ކަންފަތުން ލޭ އޮހޮރެމުން ދިޔައިރު، އަތް ނިތްކުރިއަށް ފިތާލައިގެން ތިބިއިރު، ހަތަރުވަނަ މީހާއަށް އެއްވެސް ގެއްލުމެއް ނުލިބި ފެންނަން ހުރިއިރު، އޭނާއަށް ހަމަލާދިން މީހުންނަށް ވަރަށް ބޮޑަށް ބަޑިޖަހަމުން ދިޔައެވެ. ފަހަރެއްގައި އިތުރު ތިން މީހަކު އޭނާ ނިވާކޮށްފައި ތިބި ނަމަވެސް ޑާލް ވަގުތުން ދިރިހުރި ގައިދީއަކު ހޯދުމަށް ގޮތެއް ހޯދައިގެން ބަޑިޖެހި މީހާއަށް އަމާޒު ހިފާލިއެވެ.
  
  "އޯ ނޯ!" ސްޕެޝަލް ފޯސަސްގެ ލީޑަރު ކިޔައިދޭން ނޭނގޭ ގޮތަކަށް އޭނާގެ ކައިރިން ދުއްވައިގަތެވެ.
  
  "އައްސަލާމް ޢަލައިކުމް!" ދަހުލް ގުޅިއެވެ. "ކޯއްޗެއް-"
  
  އެންމެ ނުބައި ބާވަތުގެ ނަރަކައިގެ ތެރޭގައި މަޑުޖެހުމެއް ނެތި ޢަމަލުކުރެވޭނީ ކުރިން އެކަން ތަޖުރިބާކޮށްފައިވާ މީހުންނަށް އެކަންޏެވެ. ޚާއްޞަ ބާރުތަކުގެ ލީޑަރަށް އެ ނިޝާން، އޭނާއަށް ފަރިތަ އެއްޗެއް ސާފުކޮށް ފާހަގަވެ، ވިސްނާލީ ހަމައެކަނި އޭނާގެ އެކުވެރިންގެ ދިރިއުޅުމާ މެދުގައެވެ. ޑާލް އަމިއްލަ ޓްރިގަރ ދަމައިގަތް ވަގުތު އޭނާއަށް ފެނުނީ ޓެރަރިސްޓް އެއް އަތުން ލޯޑް ގްރެނޭޑެއް ވައްޓާލާފައި އަނެއް އަތުން އޭނާގެ ހަތިޔާރު އުކާލިތަނެވެ.
  
  "ރަމްސެސްއަށްޓަކައި!" - އޭނާ ހަޅޭއްލަވައިގަތެވެ.
  
  ބިންގަރާހަކީ މަރުގެ މަޅިއެއް، މި މަޚްލޫޤުން އެމީހުންގެ ޝިކާރައަށް ލޯބި ޖައްސަވާ ކުޑަ ކޮޓަރިއެކެވެ. ކޮޓަރީގެ ވަށައިގެން އެކި ދިމަދިމާލުގައި އެތުރިފައި ހުރި އެހެން މަޅިތައް ވެސް ހުރެ އެވެ، ޝްރެޕްނެލް ގޮވުމުން ޓްރިގަރ ކުރާނެ މަޅިތަކެކެވެ. އެ އިޝާރާތަކީ ހަމައެކަނި އެކަޑަމިކް އިޝާރާތެއްކަން އެނގުނު ނަމަވެސް - އެއީ އެމީހުން ސަލާމަތް ނުކުރެވޭނެ ކަމެއްކަން އެނގުނު ނަމަވެސް ޓެރަރިސްޓްގެ ލޮލުގެ ދޭތެރޭގައި ޑާލް ބަޑިޖަހާލިއެވެ.
  
  ބޮން ގޮވުމުގެ ކުރިން އެންމެ ފަހު ސިކުންތުތައް ކައުންޓް ޑައުން ކުރާއިރު، ބުރިކް ފާރުތަކެއް ޖަހާފައިވާ މި ކުޑަކުޑަ ކޮޓަރީގައި ނޫން، ހަނި ހާލަތްތަކުގައި.
  
  
  ސަތާރަވަނަ ބާބު
  
  
  ދުނިޔެ އަނދިރިކަމުގެ ތެރެއަށް ވެއްޓިގެން ދިޔަތަން ދާލްއަށް ފެނުނެވެ. އޭނާއަށް ފެނުނީ ވަގުތު ކުދިކުދި ދުވެލީގައި މަޑުޖެހިގެން ދިޔަ ގޮތާއި، ދިރިހުރި ކޮންމެ ހިތެއްގެ ތެޅުން ނިމުމެއް ނެތް ވަގުތުކޮޅެއްގެ ތެރޭގައި މިންކުރެވުނު ގޮތެވެ. ކުޑަކުޑަ މަސް ވިލާގަނޑެއްގެ ތެރޭގައި ތަޅުންގަނޑުން ދޮހާއި ނަޖިސް އުފުލިގެން ދިޔަ ބޮން އުދުހެމުން ދިޔައިރު، އޭނާގެ ވަޒަން ޓެރަރިސްޓްގެ ބޮލުގެ ނާށިގަނޑަށް ވަދެ، ބުރަކަށިން ފަޅައިގެން ގޮސް ލޭގެ ފުޅާ ފޮއްޓެއްގެ ތެރޭގައި ފާރުގައި ޖެހުމުގެ ކުރިން ވަށައިގެން ތެޅިގަތެވެ. ހަށިގަނޑު ބަލިކަށިވެ، ދިރިއުޅުން މިހާރުވެސް ގެއްލިއްޖެއެވެ. ދެވަނަ ރިކޯޝެޓަކަށް ބޮން ވެއްޓުމުން ޑާލް އޭނާގެ މޫނާއި ދުރަށް ބަޑި ގެންދަން ފެށިއެވެ.
  
  އަގުހުރި ސިކުންތުތަކެއް ބާކީވިއެވެ.
  
  އެ ތިން ޓެރަރިސްޓުން އަދިވެސް ކަކޫ މައްޗަށް ތިރިވެ، ގިސްލަމުން ބަލިވެ، އަންނަން އޮތް ކަމެއް ނުފެނެއެވެ. ސްޕެޝަލް ފޯސަސްގެ ކުދިން މަސައްކަތް ކުރީ އެމީހުންގެ އިމްޕަލްސް ހިފެހެއްޓުމަށް ނުވަތަ އަނބުރާ ސިޑިން މައްޗަށް އަރަން.
  
  ސްމިތު އޭނާގެ ނަޒަރު އަނބުރާލީ އޭނާގެ ހަޔާތުގެ އެންމެ ފަހުގެ ތަޞައްވުރު ކަމަށްވާ ޑާލް އަށެވެ.
  
  ކެންސީ، ލޯރެން އަދި ޔޯރގީ ސިޑިން މަތީގައި ތިބިކަން ޑާލްއަށް އެނގުމުން، ކުޑައިރުކޮޅަކު އޭނާ އުންމީދުކުރީ އެދެމީހުން ތިބީ ބިންހެލުމުގެ މަރުކަޒާ ފުދޭވަރަކަށް ދުރުގައެވެ.
  
  އަދިވެސް މި ހުރިހާ ކަމެއް އަހަރެންގެ ދަރިންނަށް...
  
  ދެވަނަ ރިކޯޝެޓްގެ އެންމެ އުސްމިނުގައި ބޮން ގޮއްވާލިއިރު، އެ އަޑަކީ ވަގުތުކޮޅަކަށް ސްވިޑެންގެ މީހާއަށް އިވުނު އެންމެ ބާރެވެ. ދެން ހުރިހާ އަޑުތަކެއް ކުއްލިއަކަށް މަރުވެގެން ދިޔައީ އެ ޚިޔާލު ނެތިގެން ދިޔަ ވަރަކަށް...
  
  އޭނާގެ ދެލޯ ކުރިމައްޗަށް ހުއްޓިފައި ހުރުމުން އެދެމީހުންނަށް ފެންނަމުން ދިޔަ އެއްޗެއް އޭނާއަށް ގަބޫލެއް ނުކުރެވުނެވެ.
  
  ސްވަޓް ލީޑަރު ދުވެފައި ދިޔައީ ވީހާވެސް ބާރަށް، އަންނަން އޮތް ކަންތައްތައް އެނގި، ވީހާވެސް ގިނަ ބަޔަކު ސަލާމަތް ކުރަން އަޒުމް ކަނޑައަޅައި، އެކަން ކުރެވޭނެ ހަމައެކަނި މީހާކަން ވަގުތުން ވިސްނިގެންނެވެ. އޭނާގެ ދުވުންތެރިކަމުން އޭނާ ބޮމުގެ މައްޗަށް އުފުލިގެން ދިޔައިރު، ބޮން ގޮވުމުގެ ސިކުންތުކޮޅެއް ކުރިން ސީދާ އެ ބޮމުގެ މައްޗަށް ވެއްޓުނެވެ. ކެވްލާރ، މަހާއި ކަށި މެދުވެރިކޮށް ގޮއްވާލި ނަމަވެސް ކޮޓަރީގައި ތިބި ތަނަށް ޗޭނުޖަހާފައި ތިބި މީހުންގެ ގައިގައި ނުޖެހުނެވެ. އެ ގޮވުން ނިއްވާލުމަށްފަހު މަރުވި އެވެ.
  
  އަމިއްލަ ލޯ ގަބޫލު ނުކުރެވިގެން ޑާލް ކަރު ސާފުކޮށްލިއެވެ. އޭނާގެ އެކުވެރިންގެ ޚިދުމަތްތެރިކަމުން އަބަދުވެސް އޭނާ ނިކަމެތިކޮށްލި ނަމަވެސް މިއީ އެހެން ފެންވަރެއްގައެވެ.
  
  އަހަންނަކަށް ނު... އޭނާގެ ނަމެއްވެސް ނޭނގުނެވެ.
  
  އަދިވެސް ޓެރަރިސްޓުން އޭނާގެ ކުރިމަތީގައި ކުޑަކަކޫ ޖަހާލިއެވެ.
  
  ޑާލް އެންމެ ފަހު ފިޔަވަޅުން ތިރިއަށް ދުވެފައި ދިޔައިރު، އެ ތިން މީހުންގެ ބުރަކަށީގައި ޖަހާލިއިރުވެސް އޭނާގެ ލޯ ކަރުނަތައް ފޮހެލިއެވެ. ސްމިތު އެމީހުންގެ ޖެކެޓްތައް ފަޅާލިއެވެ. ގޮވާ ވެސްޓްތަކެއް ފެންނަން ނެތް ނަމަވެސް ސްމިތު އޭނާގެ ކައިރީގައި ކުޑަކަކޫ ޖަހާލިއިރު ވެސް އެއް މީހަކު އަނގައިގައި ފެން ފޮޅެމުން ދިޔައެވެ. އަނެއް މީހާ ހުރީ ވޭނުގައި ވިއްސައިގެން ގޮސްފައެވެ. ތިންވަނަ ބިންމަތީގައި ޕިންކޮށްފައި އޮތީ، ހަރަކާތެއް ނެތިއެވެ. ޕޯލާ ކެޕް އެއް ފަދައިން އެމީހާގެ ބިރުވެރި ނަޒަރާއި ޑާލް ބައްދަލުވީ އޭނާގެ އަމިއްލަ ނަފްރަތާއެވެ. ކެންޒީ ހިނގައިގަނެގެން ގޮސް ސްވިޑެންގެ ސަމާލުކަން ހޯދީ، ޑާލްއަށް ބަލާލަމުން، އޭނާގެ އައިސް ނޫކުލައިގެ ދެލޯ އެހާ ސާފުކޮށް، ފިނިވެ، ޖަޒުބާތުން ފުރިފައިވާތީ، ފުޅާ، ތެމިފައިވާ ބިމެއް ކަހަލަ ގޮތަކަށް، ބުނަން ޖެހޭ ހަމައެކަނި ބަސްތައް އަނގައިން ބުނެލިއެވެ.
  
  "އެކަލޭގެފާނު އަޅުގަނޑުމެން ސަލާމަތްކުރީ އަމިއްލަ ނަފްސު ގުރުބާންވެގެން. އަހަރެން... އަހަރެންނަށް ހީވަނީ އޭނާއާ އަޅާބަލާއިރު ހާދަ އުނިކަމެއް، އެހާ ހިތާމަވެރި ކަމެއް."
  
  ޑާލް، އޭނާގެ ހުރިހާ ދުވަސްވަރެއްގައިވެސް، ދުވަހަކުވެސް ކޮމެންޓެއް ކުރަން ނުކުޅެދިފައި ނުވިއެވެ. އޭނާ މިހާރު އެކަން ކުރީއެވެ.
  
  ސްމިތު ތިން މީހުން ވެސް ބަލައިފާސްކުރިއިރު، އިތުރު ބޮމާއި ވަޒަން އަދި ކުދި ހަތިޔާރުތައް ފެނިފައިވެ އެވެ. ޖީބުގައި ހުރި ކަރުދާސްތަކާއި ނޯޓްތައް ކުދިކުދިވެފައި ހުރުމުން އެއްވެފައި ތިބި މީހުން އެތަންތަނުގައި ހޯދަން ފެށިއެވެ.
  
  އަނެއް ބަޔަކު ބޯ ޖަހާލަމުން އެމީހުންގެ ވެއްޓިފައިވާ ލީޑަރާ ކައިރިވެލިއެވެ. އެކަކު ކަކޫ މައްޗަށް ތިރިވެ އޮފިސަރުގެ ބުރަކަށީގައި އަތްލުމަށް އަތް ދިއްކޮށްލިއެވެ.
  
  ތިންވަނަ ޓެރަރިސްޓް މަރުވިއިރު، ކޮންމެ ވިހައެއް ބޮއެގެން އުޅުނަސް، ހަމައެކަނި އެ ވިހައަށް އަމަލުކުރަން ނެގީ އޭނާގެ އެކުވެރިންނަށްވުރެ ގިނަ ދުވަސްތަކެކެވެ. ދާލް އެއްވެސް ފަރުވާލެއް ނެތި ބަލަން ހުއްޓެވެ. އޭނާގެ އިއާޕީސް ބީޕް ކޮށްލުމުން މޫރުގެ އަޑު އޭނާގެ ބޮލުގައި ފުރިގެން ދިޔައިރު އޭނާ އަޑުއަހާލި ނަމަވެސް ޖަވާބެއް ނުވިސްނުނެވެ.
  
  "ފަސް ކެމެރާ" މޫރް އޭނާއަށް ކިޔައިދިނެވެ. "އަޅުގަނޑުމެންގެ މަސްދަރުތަކަށް އެނގިފައިވާ ގޮތުގައި ރަމްސެސްގެ އަތުގައި ހުރީ އެންމެ ފަސް ކެމެރާ. ދެމީހުންނާ ކުރިމަތިލާން ޖެހުމުން ބާކީ ތިން މީހުން ތިބެއެވެ. އަހަންނަށް އާ މައުލޫމާތެއް ލިބިއްޖެތަ ދާލް؟ އައްސަލާމް ޢަލައިކުމް? ތިބާ އެބަހުރިންތަ? ކޮން ނަރަކައެއް ވެގެން އުޅެނީ؟"
  
  ކްރޭޒީ ސްވިޑެން ކުޑަ ބަޓަނަކަށް ފިތާލުމުން މޫރް ނިއްވާލިއެވެ. މަދުވެގެން ދެތިން ސިކުންތު ވަންދެން ހިމޭންކަމުގައި އޭނާގެ އިޙްތިރާމް ފާޅުކުރަން އޭނާ ބޭނުންވިއެވެ. ތިރީގައި ތިބި ހުރިހާ އަންހެނުންނާއި ފިރިހެނުން ފަދައިން އޭނާ ވެސް ސަލާމަތްވީ ހަމައެކަނި އެއް ފިރިހެނެއްގެ ބޮޑު ޤުރުބާނީގެ ސަބަބުންނެވެ. މިމީހާއަށް ދެން ދުވަހަކުވެސް ދުވާލު އަލިކަމެއް ނުވަތަ އޮއްސޭ އިރުއެއް ނުފެންނާނެ، ނުވަތަ މޫނުމަތީގައި ހޫނު ވައިރޯޅިއެއް ވައިޖެހެމުންދާ އިހުސާސެއް ނުކުރެވޭނެއެވެ. ޑާލް އޭނާއަށް އެކަން ތަޖުރިބާ ކުރާނެއެވެ.
  
  އޭނާ ދިރިހުރިހާ ހިނދަކު.
  
  
  ފަނަރަވަނަ ބާބު
  
  
  ސަތާރަ މިނެޓެވެ.
  
  ބޯގެ ލީޑަށް ފަހު ޑްރޭކް ވަނީ 59 ވަނަ މިނެޓުގައި ކަނާތް ފަރާތަށް ކަނޑާލާފައި ސީދާ ކޮލަމްބަސް ސާކަލްގެ ހަލަބޮލިކަމުގެ ތެރެއަށް ވަދެފައެވެ. އޭނާގެ ކަނާތްފަރާތުގައި ހުރި އިމާރާތްތަކުން ދިދަތައް އުފުލިގެން ދިޔައިރު، ކަނާތްފަރާތުގައި ގަސްތަކުން ފުރިފައިވާ ފެހި ފަށަލައެއް އޮތެވެ. އެމީހުންގެ ކުރިމަތީގައި ގިނައިން ބިއްލޫރިން ހަދާފައިވާ އެޕާޓްމަންޓް އިމާރާތެއް ހުއްޓެވެ، އޭގެ ކުޑަދޮރުތައް އަދިވެސް އަރަމުން އަންނަ އިރުގެ އަލިން މަރުހަބާ ކިޔާ ގޮތަށް ވިދާލާފައި ހުއްޓެވެ. ރީނދޫ ކުލައިގެ ޓެކްސީ މަގުގެ އެއްފަރާތަށް ދަމާލިއިރު، އޭގެ ޑްރައިވަރު ހީކުރީ ފަހަތުން ސައިޑްވޯކުން ދުއްވާފައި އަންނަ ރީތި ހެދުން އަޅައިގެން ތިބި ހަތަރު ސްޕްރިންޓަރުން ފެންނާނެ ކަމަށް ނަމަވެސް ބީއު އެމީހާއަށް ދެވަނަ ނަޒަރެއް ނުދިނެވެ. އެ ވަށައިގަނޑަކީ ވޯޓަރ ފޯލްތަކާއި ބުދުތަކާއި އިށީނދެވޭނެ ތަންތަން ހުރި ފުޅާ ކޮންކްރީޓް ޖާގައެކެވެ. ފަތުރުވެރިން އެތަން މިތަނަށް އުޅެމުން ދިޔައީ ބެކްޕެކް ރީޕެކްކޮށް ފެން ބޯށެވެ. ޑްރޭކް ފޮނިވެފައި ތިބި އެތުލީޓުންގެ ގްރޫޕްގެ މެދުން ކަނޑާލުމަށްފަހު، މަދުވެގެން ކުޑަކޮށް ހިޔަނި ލިބޭ ގަސްތަކުގެ ދަށަށް ދުއްވައިގަތެވެ.
  
  ފާރަވެރި ލޮލުގެ ލޮލުގެ ފެނުން ބޭރުގައެވެ.
  
  ހަރުކަށި، ބުރަ މަގުތަކުގެ އެތައް ހައްދުފަހަނަޅާފައިވާ މަގުތަކާއި - ގްރިޑްގައި ހުރި ސަގާފީ ޗާޗުތަކުގެ މެދުގައި ޖާގަ ހޯދުމަށް ވާދަކުރާ ޝަރަފުވެރި، ތަރުތީބުކޮށްފައިވާ އުސް އިމާރާތްތަކާއި، އޭނާގެ ކަނާތްފަރާތުގައި ހުރި ފެހިކަމުގައި ވެރިކަންކުރި މުޅިން އަމާންކަމާއި ހަމަޖެހުމުގެ ތަފާތުން ޑްރޭކްއަށް ޙަޤީޤަތާއި ޚިލާފު އިޙްސާސެއް ކުރެވުނެވެ. މިތަން ކިހާ މޮޔަވީ ހެއްޔެވެ؟ މިއީ ކިހާވަރެއްގެ ހުވަފެނެއް ހެއްޔެވެ؟ އެ ތަފާތުތައް ހުރީ ހީވެސް ނުކުރާހާ ހައްދުފަހަނަޅާފައިވާ ގޮތަކަށެވެ.
  
  މާޝް އެދެމީހުންނަށް ބަލަހައްޓައިގެން ހުރީ ކިހާ ގާތުން ބާވައޭ ހިތަށް އެރި ނަމަވެސް މާ ބޮޑަށް ދެކޮޅެއް ނުހަދައެވެ. މިކަމުގެ ސަބަބުން މީހަކު މަރުވެދާނެއެވެ. އެނބުރި ގެއަށް އައިސް މިހާރުވެސް އެމީހުން މަސައްކަތް ކުރަމުން ދިޔައީ އެ ޗެނަލް ހޯދުމަށް އޭގެ މަސްދަރު ހޯދުމަށްޓަކައެވެ.
  
  ގްރޫޕް ބާރު ސްޕީޑެއްގައި ދުއްވާލުމާއެކު އަލިގަދަ އޯބް މަޑުމަޑުން ކަނާތްފަރާތަށް އެނބުރިލިއެވެ. އެލިޝިއާ އާއި މޭ ފަހަތުން ކައިރިން ދުވަމުން ދިޔައިރު، ބަލަން ތިބި ނަމަވެސް މި ސްޕީޑުގައި އެމީހުންގެ ހުރިހާ ޤާބިލުކަމެއް ބޭނުން ނުކުރެވުނެވެ. ދުޝްމަނުން ކޮންމެ ތަނެއްގައި، ކޮންމެ މީހަކަށް ވެސް ހުރެވޭނެ. ޓިންޓް ޖަހާފައިވާ ކުޑަދޮރުތަކެއް ހުރި ފާއިތުވަމުން ދިޔަ ސެޑާނެއް ގާތުން ބަލަން ޖެހުނު ނަމަވެސް ދުރުމިނަށް ގެއްލިގެން ދިޔަ އެވެ.
  
  ޑްރޭކް ގަޑި ބެލިއެވެ. ބާކީ އެގާރަ މިނެޓެވެ.
  
  އަދިވެސް އެވަގުތުކޮޅުތައް ފާއިތުވަމުން ދިޔައީ، ސިކުންތަކުން ސިކުންތަކުންނެވެ. ބޯ މަޑުކޮށްލީ މަގުމަތިން ޑްރޭކްއަށް ވަގުތުން ދެނެގަނެވުނު ފަނޑު އަޅިކުލައިގެ އިމާރާތެއް ފެނުމުންނެވެ. އަދިވެސް ދުވަމުން ދިޔައިރު އޭނާ އެނބުރިލީ އެލިޝިއާ އާއި މޭ އާއި ދިމާއަށެވެ. "އޯޑިން އާއި ވާހަކަ ދެއްކި ދުވަސްވަރު އަހަރެމެން މާރާމާރީ ހިންގި ހަމަ އެ އިމާރާތުގައި. ޑޭމް، ހީވަނީ މުޅި އުމުރު ފާއިތުވެއްޖެހެން."
  
  "ހެލިކޮޕްޓަރު އެއްފަރާތުގައި ނުޖެހުނީތަ؟" އަލީޝާ އަހާލިއެވެ.
  
  "އޯ ޔެސް، އަދި އަހަރެމެންނަށް ހަމަލާދިނީ ޓައިރަނޯސޯރަސް ރެކްސް އެއް."
  
  މި އޭންގަލުން ބަލާއިރު ނެޗުރަލް ހީސްޓްރީ މިއުޒިއަމް އަޅާކިޔާއިރު ކުޑަ ކަމުގައި ހީވިއިރު، ދުވަހަކުވެސް އޮތްނަމަ އެއީ ގޯސް ވިސްނުމެކެވެ. ސައިޑްވޯކުން ކުރިމަތީ ދޮރާ ހަމައަށް މައްޗަށް އަރާ ފިޔަވަޅުތަކެއް ހުރިއިރު، މިވަގުތު ފުރިފައިވަނީ ފަތުރުވެރިންގެ ގްރޫޕަކުންނެވެ. މަގުގެ އެއްފަރާތުގައި މަޑުކޮށްލުމުން ޑީސަލާއި ގޭސް ވަސް މިކްސްޑް ވަސްތަކުން އެމީހުންނަށް ހަމަލާދިނެވެ. އިންޖީނުތަކުގެ އަޑުގަދަވުމާއި، ހޮޅިބުރިތަކުގެ އަޑުގަދަވުމާއި، ދޭތެރެ ދޭތެރެއިން ކުރާ ހަޅޭކުގެ އަޑު އަދިވެސް އެމީހުންގެ ހިއްސުތަކަށް އަނިޔާކުރި ނަމަވެސް އެންމެ ކުޑަމިނުން މި ވަށައިގެން ޓްރެފިކް ވަރަށް ގިނައިން ހުއްޓެވެ.
  
  "މިހާރު ހުއްޓާނުލާ" އަލީޝާ ބުނެލިއެވެ. "އަޅުގަނޑުމެންނަކަށް ނޭނގެ ސެކިއުރިޓީ އޮންނާނީ ކޮންތާކު ކަމެއް."
  
  ޑްރޭކް މަސައްކަތް ކުރީ ޓްރެފިކް ހުއްޓުވައި އެމީހުންނަށް ހުރަސް ކުރުމުގެ ހުއްދަ ދިނުމަށެވެ. "ހިނގާ އުއްމީދު ކުރަން އޭނަ ބަލިވީއޭ ނުބުނީ."
  
  ނަސީބަކުން ޓްރެފިކް މަދުކަމުން އެ ގްރޫޕަށް މަގު ހުރަސްކޮށް ފުދޭވަރަކަށް ފަސޭހަ ވެގެން ދިޔައެވެ. އެއްފަހަރަކު މިއުޒިއަމްގެ ސިޑިން ތިރިއަށް ދިޔައިރު އެމީހުން އަރަން ފެށި ނަމަވެސް ކުއްލިއަކަށް ހުއްޓުނީ ފަހަތުން ޓައިރުތަކުގެ ބާރު ގިސްލުމުގެ އަޑު އިވުމުންނެވެ.
  
  ޑްރޭކް ވިސްނާލީ: ހަތް މިނެޓް.
  
  އެމީހުން ވެގެން ދިޔައީ ކޮންޓްރޯލް ނުކުރެވޭ މޮޔަކަމުގެ މަންޒަރަކަށެވެ. ހަތަރު މީހަކު ކާރުން ފުންމާލީ ރައިފަލްތައް ތައްޔާރަށް ތިބެގެންނެވެ. ޑްރޭކް ފިލައިގެން ދާން މަސައްކަތް ކުރިއިރު، މިއުޒިއަމްގެ ދޮރުތަކާ ދުރަށް ފުންމާލައިގެން ޒިޔާރަތްކުރާ މީހުން އެކި ދިމަދިމާއަށް އެތުރިގެން ދިޔައެވެ. ބޯ އަވަސް އަވަހަށް ހަތިޔާރު ދަމައިގަނެ ދުޝްމަނުންނަށް އަމާޒު ހިފާލިއެވެ. ޝޮޓްތައް ގުގުމާލިއެވެ. ހަޅޭކުގެ އަޑުން ހެނދުނު ފަޅައިގެން ދިޔައެވެ.
  
  ޑްރޭކް މައްޗަށް ފުންމާލައިގެން ތިރި ޕަންޗެއް އުކާލީ ޕޭވްމަންޓުގައި ޖެހުނު ވަގުތު ރޯލްވެ، ކޮނޑުން އޭނާގެ ހަށިގަނޑުގެ ފުރިހަމަ ބާރު ނަގާފައިވާ ތަނުގައި ރިއްސާތީ އަޅާނުލަމުންނެވެ. ހަމަލާދިން މީހާ ސެޑާންގެ ހޫޑަށް ފުންމާލިއިރު ކުރިންވެސް ހުރީ ބަޑިޖަހައިގެން މާއީ ހިފަހައްޓައިގެންނެވެ. ޑްރޭކް ކާރާ ދިމާއަށް ރޯލް ކޮށްލުމަށްފަހު ދެން ތެދުވީ ނަސީބަކުން ރައިފަލްގެ އަތްފޯރާފަށުގައި ހުރުމުންނެވެ. އޭނާ އަތް ދިއްކޮށްލީ އިތުރަށް އިންޒާރަކަށް ވެގެން ސަމާލުކަން ހޯދުމަށް ޑިމާންޑް ކުރަމުންނެވެ.
  
  އެލިޝިއާ އަނެއް ދިމާލަށް ފުންމާލީ ސިޑިތައް ސާފުކޮށް، އޭނާ އާއި އޭނާއަށް ހަމަލާދިން މީހުންނާ ދެމެދު ތިއޯޑޯ ރޫޒްވެލްޓްގެ އިކުއެސްޓްރިއަން ބުދު ބަހައްޓައިގެންނެވެ. އެހެންނަމަވެސް އެމީހުން ބަޑިޖަހާ، ވަޒަންތައް ބްރޮންޒް ކަސްޓިންގ އަށް ވެއްޓުނެވެ. އަލީޝާ އޭނާގެ ހަތިޔާރު ދަމައިގަނެގެން އަނެއް ފަރާތުގައި ފޮރުވިގެން ދިޔައެވެ. އެ ދެމީހުން މިހާރު ތިބީ ކާރުތަކުގެ މަތީގައި ފުރިހަމަ އަމާޒުތަކެއް ހަދައިގެންނެވެ. އާންމުން ހުރިހާ ދިމާލަކަށް ދުވެފައި ގޮސް އެ ސަރަހައްދު ސާފުކުރި އެވެ. ކަކުލަށް ވެއްޓުނު ޓެރަރިސްޓަށް އަމާޒު ހިފާފައިވީ ނަމަވެސް އޭނާގެ އަލިފާނުގެ މެދުކެނޑުމެއްނެތި ކޯރެއް އޭނާއާ ދިމާއަށް ހިނގައިގަތުމުން އޭނާ ނިވާވާން މަޖުބޫރުވިއެވެ.
  
  މިއުޒިއަމްގެ މައި ދޮރު ކައިރީގައި ހުރި ކުޑަ އިންޑެންޓް އާރކެއްގެ ތެރެއަށް މޭ އާއި ބޯ ފިއްތާލައިގެން ތިބީ ހިލަގަނޑުގެ ތެރެއިން ރިއްސާފައިވާ ވަޒަންތަކުގެ ކޯރުން ސަލާމަތްވުމަށްޓަކައި ބާރަށް ޖަމާވެފައެވެ. ބީއު ފާރާ ދިމާއަށް ހުއްޓިފައި ހުރީ ހަރަކާތެއް ނުކުރެވިގެން ނަމަވެސް މޭ ބޭރަށް ބަލަހައްޓައިގެން ހުރީ ފްރާންސްގެ މީހާއާ ދިމާއަށް ފުރަގަސްދީފައެވެ.
  
  "މިއީ... އުނދަގޫ ކަމެއް" ބީއުރެގާޑް ޝަކުވާ ކުރިއެވެ.
  
  "އަދި ވަރަށް ނަސީބު ރަނގަޅު ކަލޭ ރީނދޫއެއްފަދަ ތުނިވެފައި ހުރުމަކީ" މާއީ ޖަވާބު ދިނެވެ. ބޯ ބޭރަށް ޖައްސާލަމުން ވޮލީއެއް ޖަހާލިއެވެ. "އެނގޭތަ، އަހަރެމެންނަށް ފުރަތަމަ ދިމާވިއިރު ހީވީ ގިނައިން ފާރުތަކުގައި ހުރި ރެނދުތަކުގެ މެދުގައި ކަލޭ ކުޅެން އުޅޭހެން."
  
  "އެއީ މިވަގުތު އެހީތެރިވެދޭނެ ކަމެއް."
  
  "ދުންގަނޑެއްފަދައިން." މާއީ އަނެއްކާވެސް ލެނގިލީ އަނބުރާ އަލިފާން ރޯކޮށްލަމުންނެވެ. އެ ވަޒަންތަކުން އޭނާގެ ބޮލުގެ މަތީގައިވާ މަގެއް ހޯދިއެވެ.
  
  "އަހަރެމެންނަށް ބަދަލުވެވޭނެތަ؟"
  
  "ޕަންޗެއް ޖަހަން ބޭނުންވެގެން ނޫނީ ނޫން."
  
  އަމިއްލަ ހަތިޔާރު ބޭނުން ކުރަން ވަގުތު ނުލިބޭކަން ޑްރޭކްއަށް ވިސްނުމުން އޭނާ މަސައްކަތް ކުރީ އިދިކޮޅު ޓީމުގެ ހަތިޔާރު ހުއްޓުވާށެވެ. އޭނާއަށް މާ ލަސްވެގެން ވިސްނުނީ އޭނާއާ ހަމައަށް ނުދެވޭކަން - އެ ފިރިހެންމީހާ މާ މަތީގައި ހުރިކަން - ދެން އޭނާއަށް ފެނުނީ ފީފާ އޭނާއާ ދިމާއަށް އެނބުރިލިތަނެވެ.
  
  ދާނެ ތަނެއް ނެތެވެ.
  
  އިންސްޓިންކްޓް އޭނާގެ ގައިގައި ވަށާލީ މިސައިލެއް ފަދައިންނެވެ. ފަހަތަށް ޖެހިލަމުން ކާރުގެ ކުޑަދޮރުގައި ފައިން ޖަހައި ބިއްލޫރި ތަޅާލުމަށްފަހު އެތެރެއަށް ފުންމާލީ ހަމަ ޓެރަރިސްޓް ބަޑިޖަހާލުމާއެކުގައެވެ. އޭނާގެ ފަހަތުން ޕޭވްމަންޓް ފެންގަނޑެއް ވެރިވެގެން ދިޔައެވެ. ޑްރޭކް ވަޅުގަނޑު ތެރެއިން ފިއްތާލައިގެން ޑްރައިވަރުގެ ގޮނޑިއަށް ވަދެގެން ދިޔައިރު، ހަމުގެ ކުލަ ކުދިކުދިވަމުން ދިޔައިރު، ގޮނޑިތަކުގެ ބައްޓަމުން އޭނާއަށް ފާސްވާން އުނދަގޫވިއެވެ. އަންނަން އޮތް ކަމެއް އޭނާއަށް އެނގުނެވެ. އެ ވަޒަން ވަނީ ކާރުގެ ފުރާޅާއި ގޮނޑި އަދި ތަޅުންގަނޑަށް ވަދެފައެވެ. ޑްރޭކް ޝަފްލް ކޮށްލީ މާ ބާރަށެވެ. ސެންޓަރ ކޮމްޕާޓްމަންޓްގައި ހުރީ އަތްދަބަސް ކޮމްޕާރޓްމަންޓަކާއި ބޮޑެތި ދެ ތަށި ހޯލްޑަރެއް ކަމުން އޭނާގެ ހަށިގަނޑު ފަސިންޖަރުންގެ ގޮނޑިއަށް އުފުލާލުމުން ހިފަހައްޓާނެ އެއްޗެއް ލިބިގެން ދިޔައެވެ. އިތުރު ވަޒަންތަކެއް ރަހުމުކުޑަ ގޮތަކަށް ފުރާޅު ފަޅައިގެން ދިޔައެވެ. ވަގުތު ގަންނަން މަސައްކަތް ކުރަމުން ޑްރޭކް ހަޅޭއްލަވައިގަތެވެ. ކުޑައިރުކޮޅަކު ފްލޯ ހުއްޓިގެން ދިޔަ ނަމަވެސް ދެން ޑްރޭކް ފަހަތަށް ޖެހިލާފައި ކުޑަދޮރަށް ލޯޑް ކުރުމާއެކު އަނެއްކާވެސް އެކަން ފެށުނީ އެއަށްވުރެ ބާރު ސްޕީޑެއްގައެވެ.
  
  ޑްރޭކް ފަހަތު ސީޓަށް އެރިއިރު، ވަޒަނެއްގެ ސަބަބުން އޭނާގެ ބުރަކަށީގެ މެދުން ތިރިއަށް ގޭސްއެއް އަނދާ ހުއްޓެވެ. އޭނާއަށް ފެނުނީ ނޭވާ ހާސްވެ، ޚިޔާލުތައް ގެއްލި، ބެލެހެއްޓިފައި ނުވާ އުފުރާއެއްގެ ތެރޭގައެވެ. ހިނދުކޮޅަކަށް ފަސްޖެހުމުގެ ސަބަބުން ބަޑިޖެހި މީހާވެސް ހުއްޓުނީ ކަންނޭނގެ، ދެން އެމީހާ އަލީޝާގެ އަލިފާނުގެ ދަށަށް އައެވެ. އެތެރެއިން ފަހަތު ދޮރުގެ ތަޅު ހުޅުވާލަމުން ޑްރޭކް ނިކުމެގެން ދިޔައީ މޫނު ކޮންކްރީޓްގައި ވަޅުލާފައި ހުރިއިރު ދާނެ ތަނެއް ނޭނގިގެންނެވެ.
  
  މެނުވީ...
  
  ކާރުގެ ދަށުންނެވެ. އޭނާ ރޯލް ކޮށްލީ ކިރިޔާ އުޅަނދުގެ ދަށަށް ވަދެގެންނެވެ. މިހާރު އޭނާއަށް ފެނުނީ ކަޅުކުލައިގެ ޗެސިސް އާއި ހޮޅިތަކާއި އެގްޒޯސްޓް ސިސްޓަމް އެވެ. އަނެއް ވަޒަނެއް މަތިން ފޮނުވާލިއިރު، އޭނާގެ ފައިގެ ފެތުރިފައިވާ ވީ ޝޭޕްގެ މަސްތަކުގެ މެދުގައި ހުރި ވަކި ތަނެއްގައި ތަޅައިގަތެވެ. މަޑުމަޑުން ވިސްލް ޖަހަމުން ޑްރޭކް ނޭވާ ދޫކޮށްލިއެވެ.
  
  މި ގޭމް ކުޅެވޭނީ ދެމީހަކަށެވެ.
  
  ފައި ބަދަލުކޮށްލަމުން އޭނާގެ ހަށިގަނޑު ބިންމަތީގައި ކާރުގެ ކުރިމައްޗަށް ދިއުމަށް މަޖުބޫރުކޮށްލަމުން ދިޔައިރު އޭނާގެ ގްލޮކް ދަމައިގަތެވެ. ދެން ކުރީގެ ވަޒަން ލޯވަޅުތަކުގެ ތެރެއިން އަމާޒުކޮށްލަމުން، އެމީހާ ހުރި ތަން ގާތްކުރިއެވެ. ޖެހިޖެހިގެން ހަ ބަޑިޖެހި، ކޮންމެ ފަހަރަކު ވެސް އޭނާގެ މަގާމު ކުޑަކޮށް ބަދަލުކޮށް، ދެން އަވަސް އަވަހަށް ކާރު ދަށުން ފޭބި އެވެ.
  
  އޭނާގެ ބަނޑުގައި ހިފަހައްޓައިގެން ހުރެ ޓެރަރިސްޓް އޭނާގެ ގާތަށް ވެއްޓުނެވެ. ރައިފަލް ވެއްޓުނީ އޭނާގެ ކައިރީގައި ޖެހިގެން ވެއްޓިގެންނެވެ. އޭނާ ނިކަމެތިކަމާއެކު އެއަށް އަތް ދިއްކޮށްލުމުގެ އިތުރުން އޭނާގެ ބެލްޓަށް ވެސް އަތް ދިއްކޮށްލި ވަގުތު ޑްރޭކް އޭނާއަށް ބަޑިޖަހާލީ ޕޮއިންޓް ބްލެންކް ރޭންޖުގަ އެވެ. ރިސްކްތައް މާ ބޮޑުވެގެން ރިސްކް ނަގަން، އާބާދީ މާ ނާޒުކު ވެފައި. މަސްތަކުގައި ރިއްސާތީ އޭނާއަށް އުނދަގޫވަމުން ދިޔައީ ދެން ކާރުގެ ހޫޑްގެ މައްޗަށް ނަޒަރު ހިންގާލަމުން ތެދުވެ ކޮޅަށް ހުންނަން އުނދަގޫވަމުންނެވެ.
  
  އެލިޝިއާ ރޫޒްވެލްޓްގެ ބުދު ފަހަތުން ފުންމާލައިގެން ނުކުމެ، އެތައް ވަޒަނެއް ޖަހާލުމަށްފަހު އަނެއްކާވެސް ގެއްލުނެވެ. އޭނާގެ އަމާޒު ހުރީ އަނެއް ކާރުގެ ކުރިމަތީ ކޮޅުގައެވެ. އިތުރު ދެ ޓެރަރިސްޓުން މޭ އާއި ބޯ އަށް އަމާޒު ކުރަން އުޅުނު އިރު، އެމީހުން ކޮންމެވެސް ގޮތަކުން ފާރަށް ފިއްތާލިހެން ހީވި ނަމަވެސް މޭގެ ޞައްޙަ ބަޑިޖެހުމުން ޓެރަރިސްޓުން ތިބީ ފަޅުތެރޭގަ އެވެ.
  
  ޑްރޭކް އޭނާގެ ގަޑިއަށް ބަލާލިއެވެ.
  
  ދެ މިނެޓެވެ.
  
  އެމީހުން ފޮކް ކުރެވުނީ ރަނގަޅަށް އަދި ހަގީގަތުގައިވެސް.
  
  
  ސަތާރަވަނަ ބާބު
  
  
  ޑްރޭކް ޓެރަރިސްޓުންނާ ކުރިމަތިލިއެވެ. އޭނާގެ އެޗްކޭ ދޫކޮށްލަމުން އޭނާ ފޯކަސް ކުރީ ބޯ އާއި މޭ އަށް އުނދަގޫ ކުރަމުން ދިޔަ ދެމީހުންނަށެވެ. އެކަކު ވަގުތުން ވެއްޓުނީ، އޭނާގެ ދިރިއުޅުން މުޅި ކޮންކްރީޓް ތެރެއަށް ފެތުރިގެން ގޮސް، ހަރުވެފައިވާ ހިތަކަށް އުނދަގޫ މަރެކެވެ. އަނެއް މީހާ އެންމެ ފަހު ވަގުތު އެނބުރިލީ ވަޒަނެއް ނަގައިގެން ނަމަވެސް އަދިވެސް އެނބުރި ބަޑިޖަހާލެވުނެވެ. ޑްރޭކް އެމީހާގެ ދައުވާއަށް ވަޒަނުން ތަބާވެ، އޭނާގެ ފަހަތުގައި މަރު ދޫކޮށްލިއެވެ. އެންމެ ފަހުން އެމީހާއަށް ދާނެ ތަނެއް ނެތިގެން ހުއްޓިލުމަށްފަހު އިށީނދެ މެއިގެ ދިމާލަށް އެންމެ ފަހު އެއް ފަޅައިގެން ދިޔައީ ޑްރޭކްގެ ބަޑިން އޭނާގެ އިންޒާރު ނިމުމަކަށް ގެނައުމުންނެވެ.
  
  މިކަން އަންނަތަން ފެނުމުން މޭއަށް ބޯ ޓެކްލް ކޮށްލީ ފްލޯއަށެވެ. ފްރާންސްގެ ކުޅުންތެރިޔާ މުޒާހަރާ ކުރިއިރު، އުނދަގޫ ހީޕެއްގައި ޖައްސާލި ނަމަވެސް މޭ އޭނާގެ އުނަގަނޑު މަތީގައި ބާއްވައިގެން ތިރިއަށް ޕިން ކޮށްލުމުން އޭނާއަށް ހަރަކާތް ނުކުރެވުނެވެ. އެމީހުންގެ ބޯ ހުރި ތަނުން ފާރުން ކޮތަޅުތައް ފައިބައިގެން ދިޔައެވެ.
  
  ބޯ ބަލަހައްޓައިގެން ހުއްޓެވެ. "މަރސީ، މައި."
  
  "ކި ނީ ސިނައްޔޭ."
  
  ޑްރޭކް މިހާރު ބާކީ ހުރި އެންމެ ފަހުގެ ޓެރަރިސްޓްގެ ސަމާލުކަން ހޯދި ނަމަވެސް އެއިން އެއްވެސް ކަމެއް މުހިންމެއް ނޫނެވެ. މުހިންމީ ހަމައެކަނި އޭނާގެ ނަފްސުގައިވާ ބިރުވެރި ބިރުވެރިކަމެވެ. މުހިންމީ ހަމައެކަނި އޭނާގެ ހިތުގެ ނިކަމެތި ތެޅުން.
  
  އެމީހުންނަށް ސުންގަޑި ގެއްލުނެވެ.
  
  މޭ އާއި ބޯ މިއުޒިއަމްއަށް ދުއްވައިގަތްތަން ފެނުމުން އޭނާގެ ރޫޙު ކުޑަކޮށް އުފުލިގެން ދިޔައިރު، ދެން އެލިޝިއާ ފޮރުވިފައި ހުރި ތަނުން ނުކުތީ އެންމެ ފަހުގެ ޓެރަރިސްޓް އޭނާއަށް ހައްގުވާ ގަދަ ނަރަކައަށް ފޮނުވާލުމަށެވެ. ސައިޑްވޯކްގައި އިތުރު މީހަކު ލޭ އަންނަނީއެވެ. އަނެއްކާ ފުރާނަ ގެއްލި ޤުރުބާން ވެއްޖެއެވެ.
  
  އެމީހުން ތިބީ ނިމުމެއް ނެތް، މި މީހުންނެވެ. އެއީ ތޫފާނީ ކަނޑެކެވެ.
  
  އެއަށްފަހު ޑްރޭކްއަށް ފެނުނީ އެންމެ ފަހުން މަރުވެފައިވާ ކަމަށް ބެލެވޭ ޓެރަރިސްޓް ތެދުވެ ދުރަށް ޖެހިލިތަނެވެ. ޑްރޭކް ހީކުރީ އޭނާ ލައިގެން ހުރީ ވެސްޓެއް ކަމަށް ވާނެ ކަމަށެވެ. އޭނާ ތެޅިފޮޅެމުން ދިޔަ ކޮނޑުތަކަށް އަމާޒުކޮށް ބަޑިޖަހާލި ނަމަވެސް ވަޒަން އަމާޒު ނުޖެހުނީ އެންމެ މިލިމީޓަރުކޮޅަކަށެވެ. މަޑުމަޑުން ނޭވާ ދޫކޮށްލަމުން ދެވަނަ ޝޮޓަށް އަމާޒު ހިފާލިއެވެ. މިހާރު އެމީހާ ކަކޫ މައްޗަށް ވެއްޓި ދެން އަނެއްކާވެސް ތެދުވެ، ޖެހިގެން އައި ވަގުތު އޭނާ ފަޅައިގެން ދިޔައީ ފޭސްބުކް ނުވަތަ އިންސްޓަގްރާމްގައި އެމީހުންގެ މަޝްހޫރުކަމުގެ ވަގުތުކޮޅު ނަގަން މަސައްކަތް ކުރަމުން ދިޔަ މީހުންނާއި ބަލަންތިބި މީހުންނާއި ލޯކަލް މީހުންނާއި ކެމެރާ ހިފައިގެން ތިބި ކުދިންގެ ތެރެއަށެވެ.
  
  ޑްރޭކް ސިއްސައިގެން ގޮސް އެލިޝިއާ އާއި ދިމާއަށް ދިޔައެވެ. "އެހެންވީމަ މިއީ ރަމްސެސްގެ އެއް ގޮޅިތަ؟"
  
  "ހަތަރު ފިރިހެނުން. ހަމަ ދާލް ސިފަކުރެއްވި ގޮތަށެވެ. މިއީ ޓީމެއްގެ ގޮތުގައި އަޅުގަނޑުމެން ކުރިމަތިލާން ޖެހުނު ތިންވަނަ ގޮޅިއަށް."
  
  "އަދި އަދިވެސް އަހަރެމެންނަކަށް ނޭނގެ މާޗް މަހުގެ ޝަރުތުތައް."
  
  މަގުމައްޗާއި މަގުމައްޗާއި ހުއްޓިފައި ހުރި، ދޫކޮށްލާފައި ހުރި ކާރުތަކަށް އަލީޝާ ބަލާލިއެވެ. އޭނަ ދެން އެނބުރިލީ މޭގެ ހަޅޭކުގެ އަޑު އެމީހުންގެ ސަމާލުކަން ހޯދިއެވެ.
  
  "އަހަރެމެންގެ ގާޑެއް އެބަހުރި!"
  
  ޑްރޭކް އަވަސް އަވަހަށް ސިޑިން މައްޗަށް އަރައި، ބޯ ތިރިކޮށްލީ، ހަތިޔާރު ދުރަށް ޖައްސަން ވެސް މަސައްކަތް ނުކުރެއެވެ. މިއީ ހުރިހާ ކަމެއް، މިއީ އެމީހުންގެ މުޅި ދުނިޔެއެވެ. މާޝް ގުޅިނަމަ އެމީހުންނަށް ގުޅިދާނެ-
  
  ހޯސޭ ގޮންޒާލޭޒް އޭނާގެ އަތުގައި ފޯނެއް ދިނެވެ. "ތިޔައީ ހަމަ އިނގިރޭސި މީހާތަ؟"
  
  ޑްރޭކް ލޯ މަރާލަމުން އެ ޑިވައިސް ކަންފަތުގައި ޖައްސާލިއެވެ. "ސްވަމްޕް." ތިޔަ ކިޔަނީ ސ-"
  
  ޕައިތީއާގެ ހީލުން އޭނާގެ ވާހަކަ މެދުކަނޑާލިއެވެ. "މިހާރު މިހާރު އާންމު ލަޢުނަތްތަކަށް ރިޒޯޓް ނުކުރާށެވެ. ލަޢުނަތްތަކަކީ ތަޢުލީމު ނުލިބި ތިބި މީހުންނަށް، ނޫނީ އަޅުގަނޑަށް ކިޔައިދިނީ އެހެންނެވެ. ނޫނީ އެއާ ޚިލާފަށް ހެއްޔެވެ؟ އެކަމަކު ސާބަސް އަހަރެންގެ އާ އެކުވެރިޔާ، ކަލޭ ދިރިހުރީ!"
  
  "އަހަރެމެން ބަލިކުރަން މަދު ޕަންޗަކަށް ވުރެ ގިނަ ޕަންޗެއް ނަގާނެ."
  
  "އަޅެ އަހަންނަށް ޔަގީން. ނިއުކްލިއަރ ބޮމެއް މިކަން ކުރެވޭނެ ހެއްޔެވެ؟
  
  ޑްރޭކްއަށް ހީވީ މުއްދަތެއް ނެތް ގޮތަށް އޭނާގެ ރުޅިވެރި ވާހަކަތައް ކުރިއަށް ގެންދެވޭނެހެން ނަމަވެސް އޭނާ އަނގަ ބަންދު ކުރަން ހޭލުންތެރިކަމާއެކު މަސައްކަތް ކުރިއެވެ. އެލިޝިއާ، މޭ އަދި ބީއު ފޯނުގެ ވަށައިގެން ޖަމާވެފައި ތިބިއިރު ހޯސޭ ގޮންޒާލޭޒް ކުރިން ލަފާކުރާ ކަމުގެ އިހުސާސެއް ކޮށްގެން ބަލަން ހުއްޓެވެ.
  
  "ބުޅަލުން ތި ދުލުން ނިވާކޮށްލީތަ؟ އަޅެ، އަދި ހޭ، ކީއްވެތަ ގޮންޒާލޭޒްގެ ކޯލްތަކަށް ޖަވާބު ނުދެވުނީ؟"
  
  ލޭ އޮހޮރެން ފެށެންދެން ޑްރޭކް އޭނާގެ މަތީ ތުންފަތުގައި ދަތްއަޅާލިއެވެ. "އަހަރެން މިހުރީ ހަމަ މިތާ."
  
  "އާނ އާނ އަހަންނަށް ފެންނަނީ. އެކަމަކު ކޮންތާކު ތިހުރީ... އަމް... މީގެ ހަތަރު މިނެޓް ކުރިން؟"
  
  ޑްރޭކް ހުރީ ހިމޭނުންނެވެ.
  
  "ނިކަމެތި މުސްކުޅި ޖޯޒޭއަށް ޖެހުނީ އަމިއްލައަށް ފޯނަށް ޖަވާބުދޭން. އަހަރެން މިދައްކަނީ ކޮން ވާހަކައެއް ކަމެއް ނޭނގުނު."
  
  ޑްރޭކް މާޝްގެ ސަމާލުކަން ނަގާލަން މަސައްކަތް ކުރިއެވެ. "އަހަރެމެންގެ އަތުގައި ޖެކެޓެއް އެބައޮތް. ކޮންތާކު-"
  
  "ތިޔަ އަޑުއަހަނީކީ ނޫން އިނގިރޭސި މީހާ. ކަލޭ ލަސްވެއްޖެ. ލަސްވުމުން ލިބުނު އަދަބު ހަނދާންވޭތަ؟"
  
  "ސްވަމްޕް." މޮޔަވުން ހުއްޓާލާށެވެ. ތިޔަބޭފުޅުންގެ ޑިމާންޑްތައް ފުއްދަން ބޭނުންތޯ ނުވަތަ ނޫންތޯ؟"
  
  "އަހަރެންގެ ޑިމާންޑްތައް؟ އާދެ، ހަމަގައިމުވެސް އެކަންކަން ނިމޭނީ އަޅުގަނޑު ރަނގަޅުވެ ތައްޔާރަށް ހުރި ކަމަށް ނިންމުމުން. މިހާރު ތިޔަ ތިން ބޭފުޅުން ރަނގަޅު ސިފައިންނަށް ވެގެން ހަމަ އެތަނުގައި މަޑުކޮށްލައްވާށެވެ. އަހަރެން ހަމަ ދެތިން ޓޭކްއަވޭ އޯޑަރު ކުރާނަން."
  
  ޑްރޭކް ހުވާ ކުރިއެވެ. "ތިހެން ނުހަދާށެވެ." ޑޯންޓް ޔޫ ފަކިންގް ޑޭއާ ޑޫ ދަތު!"
  
  "އަވަހަށް ވާހަކަ ދައްކާ."
  
  ލައިން ދިޔައީ މަރުވެފައެވެ. ޑްރޭކް ޖިންނި ޖޯޑު ލޮލުގެ ތެރެއަށް ބަލަހައްޓައިގެން ހުރިއިރު އެއީ ހަމައެކަނި އޭނާގެ އަމިއްލަ ލޮލުގެ ރިފްލެކްޝަންތަކެއްކަން ވިސްނުނެވެ. އެމީހުން ނާކާމިޔާބުވިއެވެ.
  
  ބޮޑު މަސައްކަތަކުން ފޯނު ފުނޑުފުނޑު ނުކޮށް ދޫކޮށްލެވުނެވެ. އެލިޝިއާ އަމިއްލަ ނަފްސުގެ މައްޗަށް ނެގީ ކުރިމަތިވެފައިވާ ނުރައްކާ ހޯމްލޭންޑަށް ރިޕޯޓް ކުރުމަށެވެ. މާއީ ގޮންޒާލޭސް އަށް ޖެކެޓް ނަގަން ހަދައިދިނެވެ.
  
  "ހިނގާ މިކަން ނިންމާލަން" ޝިފާ ބުންޏެވެ. "އަހަރެމެން ކުރިމަތީގައި ހުރި ކަންކަމާ މުއާމަލާތްކޮށް، ދެން އަތުވެދާނެ ކަންކަމަށް ތައްޔާރުވަނީ."
  
  ޑްރޭކް އުޑުމަތި ސްކޭން ކުރިއިރު، ކޮންކްރީޓާއި ގަސްތަކުން ފުރިފައިވާ، ސިކުނޑިއާއި ހިތުގައި ދުރު، މާޗްގެ ނިޔަތުގެ ހަމަ ޚިޔާލުން ފުނޑުފުނޑުވެފައި ހުއްޓެވެ. ކުރިއަށް އޮތް މަދު މިނިޓެއްގެ ތެރޭގައި މައުސޫމް މީހުން މަރުވެ، އަނެއްކާވެސް އޭނާ ނާކާމިޔާބުވެއްޖެނަމަ އިތުރު ކަންތައްތަކެއް ހުންނާނެއެވެ.
  
  "މާޗްގައި މި ބޮން ގޮއްވާލަން އުޅެނީ،" އޭނާ ވިދާޅުވި އެވެ. "އޭނާ ކޮންމެ ވާހަކައެއް ދެއްކިޔަސް. އަޅުގަނޑުމެންނަށް ނުފެނިއްޖެނަމަ މުޅި ދުނިޔެއަށް ތަކުލީފު ލިބޭނެއެވެ. އަހަރެމެން މިތިބީ ވަރަށް އަރިމަތީގަ...."
  
  
  ސަތާރަވަނަ ބާބު
  
  
  މާޗް ހީލަމުން ފޯނު ކަނޑާލީ ފުރިހަމަ ކަމާއެކުގައެވެ. ޒޯއީ އޭނާއާ އިތުރަށް ގާތަށް ފިތާލިއެވެ. "ޔޫ ޝުއަރ ޝޯޑް ހިމް" ޝަބާ ޕަރރޑް ކޮށްލިއެވެ.
  
  "އޯ ޔެސް، އަދި މިހާރު އަހަރެން އޭނައަށް އިތުރަށް ދައްކާލަން މިއުޅެނީ."
  
  މާޝް އަނެއްކާވެސް ބާނަރ ފޯނެއް ނެގިއިރު އޭނާގެ ހަނދާނުގައި ކުރިން ރައްކާކޮށްފައި ހުރި ނަންބަރު ޗެކް ކުރިއެވެ. މިއީ އޭނާ ބޭނުންވާ އެއްޗެއްކަން ޔަޤީންވެގެން އަވަސް އަވަހަށް ނަންބަރަށް ގުޅައި މަޑުކޮށްލިއެވެ. ޖަވާބު ދިން އަޑު، ގަދަފަދަ އަދި ގަދަކަމުން އޭނާގެ އުންމީދުތައް ކަށަވަރުކޮށްދިނެވެ.
  
  "އެނގޭތަ ކުރާނެ ކަމެއް" އޭނާ ބުންޏެވެ.
  
  "އެކެއް? ނޫނީ ދެމީހުން ހެއްޔެވެ؟
  
  "ދެ، އަހަރެމެން އެއްބަސްވި ގޮތަށް. ދެން މޫވް އޮން އިން ކޭސް އައި ނީޑް ޔޫ އަނެއްކާ."
  
  "ހަމަ ޔަގީނުންވެސް ބޮސް. އަހަރެންގެ މޯބައިލް ފޯނު އެޕް މެދުވެރިކޮށް އަހަރެންނަށް މައުލޫމާތު ފޯރުކޮށްދެމުން ދިޔައެވެ. އަހަރެންނަށް ކަނޑައެޅިގެން އެ އަމަލުގެ ބައެއް ކަމުދާނެ."
  
  މާރޗް ހީނގަތެވެ. "ޓެރަރިސްޓެއްތަ ސްޓީވަން؟"
  
  "އާނ ނޫން، އަހަރެން އަމިއްލައަށް އެ ކްލާހެއްގައި ނުލާނަން. އަސްލު ނޫން."
  
  "ތިޔައަށް މުސާރަ ދިން މަސައްކަތް ކުރާށެވެ. މިހާރު."
  
  މާޝް އެއް ސްކްރީން ބަދަލުކޮށްލީ ސިޓީ ކެމެރާއަކަށް ކަމަށާއި އެއީ ހަމައެކަނި އަވަށްޓެރި ވިޔަފާރިތަކުން ސައިޑްވޯކްގައި އަންނަ މީހުން ބަލަހައްޓަން ބޭނުންކުރާ މިނީ ސަވައިލެންސް ޑިވައިސްއެކެވެ. ސްޓެފަން މި ވަކި މަގުމަތީގައި ހަލަބޮލިކަން އުފެއްދުމަށްފަހު މާޝް ބަލަން ބޭނުންވިއެވެ.
  
  ޒޯއީ ރަނގަޅަށް ބަލާލަން މަސައްކަތް ކުރަމުން ގުދުވެލިއެވެ. "އެހެންވީމަ، މިއަދު ދެން ކޮންކަމެއް ކުރާނީ؟"
  
  މާޗްގެ ދެލޯ ބޮޑުވިއެވެ. "މިއީ ކަލެއަށް ނުފުދޭ ކަމެއްތަ؟ އަދި ކުއްލިއަކަށް ހީވަނީ ބޮޑު ނުބައި ޕައިތީއާސް، މިސް ޒޯ ޝިއާރސް އާއި ގުޅެން ދައުވަތު ލިބުނު އަންހެނަކަށް ކުޑަކޮށް މަޑުމައިތިރި، ކުޑަކޮށް ޕްލިއޭބަލްހެންނެވެ. މިއީ ކީއްވެގެން ހެއްޔެވެ؟ އަހަރެންގެ ތެރޭގައިވާ މޮޔަކަން ކަމުދާތީތަ؟"
  
  "އަހަރެންނަށް ހީވަނީ އެހެން." އަދި ކުޑަކުޑަ ކަމަކަށްވުރެ ވެސް ބޮޑެވެ. ފަހަރެއްގައި ޝެމްޕެއިން އަހަރެންގެ ބޮލަށް ދިޔައީ ކަމަށް ވެދާނެއެވެ."
  
  "ހިމުން. މިހާރު ދޮންވެބަލަ ބަލަން."
  
  ޖެހިގެން އައި މަދު ވަގުތުކޮޅުތައް ފަޅައިގެން ދިޔައީ ހަމަ މާޝް ބޭނުންވި ގޮތަށެވެ. އާދައިގެ އަންހެނުންނާއި ފިރިހެނުން ފެނުނު އެއްޗަކުން ތުރުތުރު އަޅަމުން ދިޔައީސް، ހަރުކަށި ކަންތައްތަކުން ވެސް ނަމަވެސް މާޝް އާއި ޝިއާރސް އެކަން ބަލާލީ ފިނި ޑިޓާޗްމަންޓަކުންނެވެ. އެއަށްފަހު މާޝްއަށް ނެގީ އެންމެ ފަސް މިނެޓް ފޫޓޭޖް ސޭވްކޮށް ވީޑިއޯ މެސެޖް މެދުވެރިކޮށް އިނގިރޭސި މީހާއަށް ފޮނުވުމަށް ނޯޓެއް އެޓޭޗްކޮށްފައި: މިކަން ހޯމްލެންޑަށް ފޮނުވުން. ވަރަށް އަވަހަށް ގުޅާނަން.
  
  އޭނާ އެއްއަތް ޒޯއީގައި އޮޅާލިއެވެ. އެދެމީހުން އެކުގައި ތިރީގައިވާ ޗޭސް ސީނަރީ ދިރާސާކުރިއިރު، އިނގިރޭސި މީހާއާއި އޭނާގެ ތިން ހެންޗްމަންއަށް ހަގީގަތުގައި އެނގުނީ އެމީހުން އާދެވޭނީ އެމީހުން ފެށުމުގެ ކުރިން ވެސް މާ ލަސްވެގެން ކަމަށެވެ. ބަރާބަރު. އަދި ނިމުމުގައި އުފެދޭ ހަލަބޮލިކަން... އަގު ނުކުރެވޭ ވަރުގެ އެއްޗެކެވެ.
  
  އެ ކޮޓަރީގައި އެހެން މީހުން ތިބިކަން މާޝް ހަނދާން ކޮށްދިނެވެ. މައި ރަމްސެސް ގޮޅިއާއި އޭގެ މެމްބަރުންނެވެ. އެޕާޓްމަންޓްގެ ދުރު ކަނެއްގައި އެމީހުން އިށީނދެގެން ތިބީ ކިރިޔާވެސް އެމީހުންގެ މޫނުމަތިން ހަނދާން ނެތުމުންނެވެ.
  
  "ހޭއި" އޭނާ ގޮވާލިއެވެ. "އެ ލޭޑީގެ ޝެމްޕޭން ހުސްވެއްޖެ. ތިޔައިން ޓްރެމްޕަކަށް އެތަން ސާފުކޮށްދެވިދާނެތަ؟"
  
  ފިރިހެނަކު ތެދުވިއިރު އޭނާގެ ދެލޯ ފުރައްސާރަ ކުރުމުން މާޝް ތުރުތުރު އަޅަމުން ދިޔައެވެ. އެކަމަކު އެ މޫނުމަތީގެ ކުލަވަރު އަވަސް އަވަހަށް މާސްކުކޮށްލާފައި އަވަސް އަވަހަށް ބޯ ހޫރާލުމަކަށް ބަދަލުވެގެން ދިޔައެވެ. "ޔަގީނުންވެސް ކުރެވޭނެ".
  
  "ބަރާބަރު. އިތުރު އެއް ފުޅި ފުދޭނެ."
  
  
  އަށާރަވަނަ ބާބު
  
  
  ޑިމާންޑްތަކުގެ ލިސްޓެއް ހޯދަމުން ދިޔައިރު މާއީ ގާޑުގެ ޖެކެޓްގެ ޒިޕް ނަގަމުން ދިޔަތަން ޑްރޭކް ބަލަން ހުއްޓެވެ. އެލިޝިއާ އާއި ބީއު އެއްވެ ތިބި މީހުން ސްކޭން ކުރިއިރު، ތިންވަނަ ގޮޅީގައި ބާކީ ހުރި އެންމެ ފަހު މެމްބަރު ކޮންމެވެސް ވަރެއްގެ ފިޔަވަޅެއް އަޅާނެކަން ގާތްގަނޑަކަށް ޔަގީންވިއެވެ. ހޯމްލޭންޑް ދަތުރު ކުރަމުން ދިޔައީ ބާކީ އެންމެ ދެ މިނެޓެވެ. ކައިރީގައި ފުލުހުން އެއްވެ ތިއްބާ ސައިރެންތައް ގުގުމާލިއެވެ. މިހާރު ކްލައިމެކްޓިކް ހާދިސާތަކުގެ ސަބަބުން ނިއުޔޯކުގެ ހުރިހާ ރައްޔިތުން ވެސް ކުރިމަތިލާން ޖެހޭނެކަން ޑްރޭކްއަށް އެނގުނެވެ. މަގުމަތިން މީހުން ދުރުހެލިވެއްޖެނަމަ ރަނގަޅު ގޮތަކަށް ވެދާނެ ނަމަވެސް ވައިޓް ހައުސްއަށް ހަގީގަތުގައި ކުރެވޭނީ އިތުރު ކޮންކަމެއް ހެއްޔެވެ؟
  
  ރޭޑިއޭޝަން ޑިޓެކްޓަރުތަކާއެކު ޑްރޯންތައް އުޑުމަތީގައި ވަށައިގެން ދައުރުވަމުން ދިޔައެވެ. މެޓަލް ޑިޓެކްޓަރުތަކުން ސަމާލުކަން ހައްގުވާ އެންމެން ހުއްޓުވި، އަދި އެކަން ނުކުރި އެތައް ބަޔަކު ހުއްޓުވިއެވެ. ސިފައިންނާއި ނެސްޓް މިތާ ތިއްބެވެ. މަގުމަތީގައި އުޅޭ އޭޖެންޓުން ގިނަކަމުން އެއީ ވެޓެރަންސްގެ ބައްދަލުވުމެއް ފަދަ ކަމެކެވެ. ޑިޕާޓްމަންޓް އޮފް އިންޓީރިއާ އާއި އެފްބީއައި އާއި ސީއައިއޭ އަދި އެންއެސްއޭ އިން އެމީހުންގެ މަސައްކަތް ރަނގަޅަށް ކުރިނަމަ މާޝް ހޯދިދާނެ ކަމަށް ބެލެވެ އެވެ.
  
  ޑްރޭކް އޭނާގެ ގަޑިއަށް ބަލާލިއެވެ. މި ހުވަފެން ފެށުނުތާ ގަޑިއިރަކަށްވުރެ ކުޑައިރުކޮޅެއް ވެއްޖެއެވެ.
  
  މިހުރިހާ ކަމެއް؟
  
  އަލީޝާ އޭނާއަށް ފިރުމާލިއެވެ. "އޭނާއަށް އެއްޗެއް ހޯދިއްޖެ."
  
  ގޮންޒާލޭޒްގެ ހަލާކުވެފައިވާ ޖެކެޓުން ފަޅާލާފައިވާ ކަރުދާސްކޮޅެއް މައި ނަގަމުން ދިޔަތަން ޑްރޭކް ބަލަން ހުއްޓެވެ.
  
  ނިއުޔޯކުގެ މީހާ އޭނާ ފެނުމުން މޫނު ކުނިކޮށްލަމުން ކޮންމެ އަތެއްގައި ފަޅައިގެން ގޮސްފައިވާ އަތްތިލައެއް ހިފައިގެން ދިޔައެވެ. "މާލެއިން އަހަންނަށް ބަދަލެއް... ބަދަލު-"
  
  "ސިޓީން ކޮންމެވެސް ނަސޭހަތެއް ދެވިދާނެ" އަލީޝާ ނިންމާލަމުން ބުނެލިއެވެ. "ދެން ފަހަރު ކުޑަކޮށް ހޫނު ތެޔޮ ބޭނުން ކުރާށެވެ. ނުބައި ކުންފުންޏަކަށް ފައިސާ ނުދައްކާތި."
  
  ގޮންޒާލޭސް ވާހަކަ ނުދައްކާ ހުރެ ފުންމައިގެން ދުރަށް ޖެހިލިއެވެ.
  
  ޑްރޭކް ހިނގައިގަތީ މޭ އާއި ދިމާއަށެވެ. މާޝްގެ ޑިމާންޑްތައް ޕްރިންޓްކޮށްފައިވަނީ ހުދުކުލައިގެ އޭ4 ޝީޓެއްގައި އެންމެ ބޮޑު ފޮންޓުންނެވެ. ޖުމްލަކޮށް ބަލާއިރު އެމީހުން ތިބީ ކިތަންމެހާވެސް ސީދާކޮށެވެ.
  
  "ފަސްސަތޭކަ މިލިއަން ޑޮލަރު" މާއީ ކިޔައިދިނެވެ. "އަދި އިތުރު ކަމެއް ނެތް".
  
  އެ ޑިމާންޑްގެ ދަށުގައި ހުރީ ތަފާތު ކުދިކުދި އަތްލިޔުމުން ލިޔެފައިވާ ޖުމްލައެކެވެ.
  
  "ތަފްސީލް ވަރަށް އަވަހަށް ފޮލޯ ކުރާނަން."
  
  އެއީ ކޮން މާނައެއްކަން ޑްރޭކްއަށް ރަނގަޅަށް އެނގުނެވެ. "އެމީހުން އަޅުގަނޑުމެން ފޮނުވަން އުޅެނީ މުސްތަޙީލު ކަންތައްތަކުގެ އިތުރު މަސައްކަތަކަށް."
  
  ބެއުރެގާޑް އެއްވެ ތިބި މީހުންނަށް ބަލަހައްޓައިގެން ހުއްޓެވެ. "އަދި އަޅުގަނޑުމެން، ޝައްކެއްވެސްނެތްގޮތުގައި، މިތިބީ ސަވައިލެންސްގެ ދަށުގައި. ހަމަކަށަވަރުން މިފަހަރު އަނެއްކާވެސް ފެއިލްވާނެ."
  
  އެއްވެފައި ތިބި މީހުންގެ ތެރެއިން އުފުލާ ފޯނުތަކުގެ އަދަދު ޑްރޭކް އަށް ގެއްލިގެން ދިޔައިރު، ދެން ފޯނުން މެސެޖެއްގެ ފޫހި ގުގުރި އަޑު އިވިގެން ސްކްރީން ޗެކް ކުރި އެވެ. ވީޑިއޯ ލިންކަށް ކްލިކް ކުރުމުގެ ކުރިން ވެސް އޭނާގެ ބޮލުގެ އިސްތަށިގަނޑުގައި ހީވާގިވާން ފެށި އެވެ. "ގައިސް" އެހެން ބުނެފައި އޭނާ ޑިވައިސްގައި އަތް ދިގުކޮށް ހިފަހައްޓާލީ އެމީހުން ވަށައިގެން ތޮއްޖެހިފައި ތިއްބާއެވެ.
  
  އެ ފޮޓޯ ދަނޑިކުލައިގެ ކަޅު ހުދު ކުލައެއް ނަމަވެސް ކެމެރާ ސްޓޭޑިއަމް ކަމުން ސާފުކޮށް ފެންނަނީ ޑްރޭކްގެ އެންމެ ނުބައި ހުވަފެންތަކުގެ ތެރެއިން އެއް ހުވަފެނެވެ. "އެއީ އެއްވެސް މާނައެއް ނެތް ކަމެއް،" އޭނާ ވިދާޅުވި އެވެ. "ހިނގާ ގޮތެއް ނޭނގޭ މީހުން މަރާލުން. މިއީ ބިރުދައްކާކަށް ނޫން، މިއީ ފައިދާއަށް ކުރާ ކަމެއް ނޫން. މިއީ..." އޭނާއަށް ކުރިއަށް ނުދެވުނެވެ.
  
  "ރަނގަޅު" މާއީ ނޭވާއެއް ދޫކޮށްލިއެވެ. "އަޅުގަނޑުމެން ކޮންމެ ދުވަހަކުވެސް މި ބޮޓޮމް ފީޑަރުތައް ގިނައިން ކޮނެގެން މިދަނީ. އަދި އެންމެ ދެރަ ކަމަކީ އެމީހުން ދިރިއުޅެނީ އަޅުގަނޑުމެންގެ މުޖުތަމަޢުތަކުގެ ވަރަށް ހިތުގައި."
  
  ޑްރޭކް އެންމެ މިނެޓެއްވެސް ބޭކާރު ނުކޮށް ހޯމްލެންޑަށް ލިންކެއް ފޮނުވިއެވެ. މާޝްއަށް އޭނާގެ ފޯނު ނަންބަރު ތުނި ވައިގެ ތެރެއިން ދަމައިގަނެވޭނެ ކަހަލަ ކަމީ މިހާތަނަށް ހާސިލްކުރި ހުރިހާ ކަމެއްގެ މައްޗަށް ބަލާއިރު ވަކިން ހައިރާންވާންޖެހޭ ކަމެއް ނޫނެވެ. އޭނާއަށް އެހީތެރިވެދިން ޓެރަރިސްޓުންނަކީ ޚަރަދުކުރެވޭ ފައިމަގުގައި ތިބި ސިފައިންނަށްވުރެ ގިނަ ބައެއްކަން ސާފުކޮށް އެނގެއެވެ.
  
  ފުލުހުން އެމީހުންގެ މަސައްކަތް ކުރާތަން ޑްރޭކް ބަލަން ހުއްޓެވެ. އެލިޝިއާ އޭނާއާ ކައިރިއަށް ޖެހިލުމަށްފަހު ރެންޑަމްކޮށް ފަޓުލޫނުގެ ފައި މައްޗަށް ދަމައިގަތެވެ. "މި ފެންނަނީތަ؟" - ލަވަކިޔާ އަޑަކުން ޝަބާނާ ބުންޏެވެ. "ގޯޓް އިޓް ވަން ޔޫ ޓްރައިޑް ޓު ކިކް މައި އެސް އެސް އިން ދަ ޑެސަރޓް. އަދި އަދިވެސް ޑޭމް ފްރެޝް. އެއީ ކިހާ ބާރަށް މިކަން ކުރިއަށް ދަނީ."
  
  އޭނާގެ ވާހަކަތަކުން ޑްރޭކް އަށް އެއް އަސަރަށް ވުރެ ގިނަ އަސަރު ކުރި އެވެ. އެމީހުންގެ ގުޅުމުގެ ހަނދާނެއް، އެމީހުންގެ އާ ޝައުގުވެރިކަމުގެ ހަނދާނެއް އޮތެވެ؛ މޭ އާއި ބޯއަށް ނިންމި ނިންމުމަކީ އެދެމީހުންގެ މެދުގައި ކަމެއް ހިނގާފައިވާ ކަމެވެ؛ އަދި މިހާތަނަށް އޭނާގެ އަމިއްލަ ދިރިއުޅުމަށް މާ ފާޅުކަން ބޮޑު އިޝާރާތެއް - އެއީ ކިހާ އަވަހަކަށް އެކަން ކުރިއަށް ދިޔަ ގޮތާއި ކަންކަން ލަސްކުރަން މަސައްކަތް ކުރި ގޮތެވެ.
  
  ސީދާ އަލިފާނުގެ ރޮނގުގައެވެ.
  
  "މިކަމުން ސަލާމަތްވެއްޖެނަމަ،" އޭނާ ވިދާޅުވި އެވެ. "ޓީމް ސްޕީއާ އިން ހަފްތާއެއްހާ ދުވަހުގެ ޗުއްޓީއެއް ނަގަނީ."
  
  "ޓޯސްޓީ މިހާރު ވަނީ ބާބަޑޯސް އަށް ޓިކެޓް ބުކްކޮށްފައި،" އެލިޝިއާ ބުންޏެވެ.
  
  "ފަޅުގަ ވީ ކިހިނެއް؟" މާއީ އެކަމާ ވިސްނާލިއެވެ.
  
  ޑްރޭކް އޭނާގެ ގަޑިއަށް ބަލާލިއިރު، ދެން އޭނާގެ ފޯނަށް ބަލާލިއިރު، އެ އާދަޔާ ހިލާފު، ސުރިއަލް ވަގުތުކޮޅުގެ ތެރޭގައި ޖެހިއްޖެއެވެ. ކޮންމެހެން ބޭނުން ނުވާ މަރާއި އިތުރުވަމުން އަންނަ ނުރައްކަލަކާ ކުރިމަތިލާން ޖެހުމުން، ނިމުމެއް ނެތް ފަހަތުން ދުވުމަކާއި އަނިޔާވެރި ހަނގުރާމައަކާ ކުރިމަތިލާން ޖެހުމުން، މިހާރު އެމީހުން ތިބީ ފައިތިލަ ފަހަތަށް ޖަހަމުން، މަދު މިނިޓެއްހާއިރު ވަގުތުކޮޅެއް ހޭދަކޮށްލަން މަޖުބޫރުވެފައެވެ. ހަމަގައިމުވެސް އެމީހުންނަށް ވަގުތު ބޭނުންވީ އެ ޓެންޝަނުން ސަލާމަތްވުމަށް، އާޚިރުގައި މަރުވެދާނެ ކަމަށް ބެލެވޭ ބޮޑުވަމުން އަންނަ ހާސްކަމުން... އެކަމަކު އެލިޝިއާ މިކަން ކުރާ ގޮތަކީ އަބަދުވެސް ކޮންމެވެސް ވަރަކަށް އާދަޔާ ހިލާފު ގޮތެކެވެ.
  
  "ބިކިނީ." އަތިރިމަތި. ބްލޫ ވޭވްސް" އަލީޝާ ބުންޏެވެ. "އެއީ އަހަރެން".
  
  "އައު ބެސްޓް ފްރެންޑް ގޮވައިގެންތަ؟" މާއީ ހިނިތުންވެލިއެވެ. "ކެންޒީ؟"
  
  "އެނގޭތަ އެލިޝިއާ، އަހަރެން ހިއެއް ނުކުރަން ޑާލް ޓީމް ޗުއްޓީއެއް ބުކް ކުރި ކަމަކަށް" ހަމައެކަނި ބައި ސަމާސާ ކޮށްލަމުން ޑްރޭކް ބުންޏެވެ. "މާ ބޮޑަށް ހީވަނީ އާއިލީ ޗުއްޓީއެއްހެން."
  
  އަލީޝާ ގިސްލަމުން ބުންޏެވެ. "ހާދަ ހާދަހާ ކުއްޖެއް. ވީ އާ ފެމިލީ".
  
  "އާނ، އެކަމަކު އޭނާ ބޭނުންވާ ގޮތަކަށް ނޫން. އެނގޭތަ ޖޯއާނާ އާއި ޑާލް އަށް ވަގުތުކޮޅެއް ބޭނުންވޭ."
  
  އެކަމަކު އަލީޝާ މިހާރު ހުރީ މޭއަށް ބަލަހައްޓައިގެންނެވެ. "އަދި އެ ފުރަތަމަ ޖެއްސުމުގެ ޖަވާބުގައި ސްޕްރައިޓް، ނޫން، އަހަރެން ވިސްނަމުން ދިޔައީ ޑްރޭކީ ނަގަން. ކަލެއަށް ކަމުދާތަ؟"
  
  ޑްރޭކް އަވަސް އަވަހަށް ދުރަށް ބަލާލީ ހިމޭން ވިސްލްއެއްގައި ތުންފަތް ފަޅާލަމުންނެވެ. އޭނާގެ ފަހަތުން ބޯ ކޮމެންޓް އަޑު އިވުނެވެ.
  
  "މީގެ މާނައަކީ އަހަރެންނާއި ކަލޭ މިހާރު ނިމިއްޖެތަ؟"
  
  މޭގެ އަޑުގައި މަޑުމައިތިރިކަން ހުއްޓެވެ. "އަހަރެންނަށް ހީވަނީ ގޮތެއް ނިންމާނީ މެޓްގެ ކަމެއްހެން."
  
  އަޅެ ތެންކްސް. ވަރަށް ބޮޑަށް ޝުކުރިއްޔާ، ލަދުގަނޭ.
  
  އޭނާގެ އަމިއްލަ ފޯނު ރިންގުވުމުން ކިރިޔާވެސް ލުއިކަމެއް ލިބުނު އަޑު އިވުނެވެ. "އާނ?"
  
  "މިތާ މާޗް ކުރާށެވެ. އަވަސް ދުވުމަކަށް އަހަރެންގެ ކުޑަކުޑަ ސިފައިން ތައްޔާރުތަ؟"
  
  "ތިޔަ މަރާލީ އެ މައުސޫމް މީހުން. އަޅުގަނޑުމެން ބައްދަލުވުމުން އަޅުގަނޑު ބަލާނަން މިކަމަށް އިޖާބަ ދެއްވާނެކަން."
  
  "ނޫން އެކުވެރިޔާ ޖަވާބު ދޭން މިއުޅެނީ. އަހަރެންގެ ޝަރުޠުތައް ކިޔާލީ ނޫންހެއްޔެވެ؟ ފަސްސަތޭކަ މިލިއަން އެވެ. އެއީ ފިރިހެނުންނާއި އަންހެނުންނާއި ކުދިކުދި ނޭރޑްސް އިން ފުރިފައިވާ ރަށަކަށް އިންސާފުވެރި އަދަދެކެވެ."
  
  ދަތްކުނޑި ވިކާލަމުން ޑްރޭކް ލޯ މަރާލިއެވެ. "ދެން ކޮންކަމެއް؟"
  
  "ޕޭމަންޓް ޑީޓެއިލްސް، ހަމަގައިމުވެސް. ސެންޓްރަލް ސްޓޭޝަނަށް ދާށެވެ. އެމީހުން މަޑުކޮށްގެން ތިބީ މަރުކަޒީ ކެފޭތަކުގެ ތެރެއިން ކެފޭއެއްގެ ތެރޭގައި." އޭނާ ނަމެއް ފާހަގަކުރިއެވެ. "ރީތިކޮށް ފަޅާލައިގެން ކޮންމެވެސް ހިތްހެޔޮ ފުރާނައަކު ކައުންޓަރުގެ އެންމެ ދުރު ކޮޅުގައި ހުރި އެންމެ ފަހު މޭޒުގެ ތިރީގައި ޓޭޕް ޖަހާފައިވާ ސިޓީއުރައެއްގެ ތެރެއަށް ވައްދާފައި. އިތުބާރު ކުރައްވާ، އެތަނަށް އާދެވުމުން ވިސްނޭނެ."
  
  "އަހަރެމެން މިކަން ނުކޮށްފިއްޔާ ކިހިނެއް ވާނީ؟" ފިލައިގެން ދިޔަ ގޮޅީގެ މެމްބަރުގެ މަތިން، މަދުވެގެން އިތުރު ދެ ގޮޅިއެއް ވެސް ޑްރޭކް ހަނދާން ނައްތާނުލައެވެ.
  
  "ދެން ދެން އޮތް ޙިމާރަށް ގޮވާލާނަން އަހަރެންގެ ލޯޑު އުފުލާލާފައި ޑޯނަޓް ފިހާރަ ގޮއްވާލާނަން. ކަލެއަށް ކަމުދާތަ؟"
  
  އެމީހުން މާޝް އަތުލައިގަތުމުން މާޝްއަށް ކުރެވޭނެ ކަންތައްތަކާ މެދު ޑްރޭކް ކުރުކޮށް ފެންޓަސީ ކުރިއެވެ. "ކިހާ ދުވަހަކު؟"
  
  "އަޅެ ދިހަ މިނެޓް ފުދޭނެ."
  
  "ދިހަ މިނެޓް؟ މިއީ ބުލްޝިޓް، މާރޗް، އަދި އެނގިވަޑައިގަންނަވާނެ. މިތަނުން ސެންޓްރަލް ސްޓޭޝަން ހުންނަނީ ވިހި މިނެޓަށް ވުރެ ގިނައިރު ދުއްވައިގެންނެވެ. ފަހަރެއްގައި ދެގުނަވެސް."
  
  "އަހަރެން ދުވަހަކުވެސް ނުބުނަން ދާންވީމަ."
  
  ޑްރޭކް އޭނާގެ އަތްތިލަ ޖައްސާލިއެވެ. އެމީހުން ސެޓްއަޕް ކުރަމުން ދިޔައީ ނާކާމިޔާބުވާން ކަމަށާއި، އެކަން އެންމެންނަށްވެސް އެނގުނު ކަމަށެވެ.
  
  "އަހަރެން ބުނާނަން ކީކޭ" މާޝް ބުންޏެވެ. "އަހަންނަށް އެކޮމޮޑޭޓް ވެވޭނެކަން ސާބިތުކޮށްދިނުމަށްޓަކައި މިކަން ބާރަ މިނެޓަށް ބަދަލުކުރާނަން. އަދި ގުނަނީ...."
  
  ޑްރޭކް ދުވަން ފެށިއެވެ.
  
  
  ނުވަދިހަ ވަނަ ބާބު
  
  
  ބީއު އޭނާގެ ޖީޕީއެސްއަށް ގްރޭންޑް ސެންޓްރަލް ސްޓޭޝަންގެ ކޯޑިނޭޓްތައް ޓައިޕް ކުރަމުން ދިޔައިރު ޑްރޭކް ދުވެފައި ގޮސް މަގުމައްޗަށް ނުކުތެވެ. އަލީޝާ އާއި މޭ ދުވެފައި ފިޔަވަޅެއް ފަހަތަށް ޖެހިލިއެވެ. ނަމަވެސް މިފަހަރު ޑްރޭކް ރާވާފައި އޮތީ ހޫވްސްގައި ދަތުރު ކުރާކަށް ނޫނެވެ. މާޝް ކަނޑައަޅާފައިވާ ޝެޑިއުލް ގަބޫލުކުރަން ދަތި ވަރުގެ ދަތި ނަމަވެސް، އެ މަސައްކަތް ކުރަން ޖެހުނެވެ. މިއުޒިއަމް ކައިރީގައި ތިން ކާރަކާއި ދެ ކޮރޯލާ އާއި ސިވިކް ކާރެއް ދޫކޮށްލާފައިވެ އެވެ. ޔޯކްޝަޔަރމަން އެމީހުންނަށް ދެވަނަ ނަޒަރެއް ނުދިނެވެ. އޭނާ ބޭނުންވި އެއްޗަކީ ކޮންމެވެސް...
  
  "ވަދެބަލަ!" ސިވިކްގެ ހުޅުވިފައިވާ ދޮރުމަތީގައި އަލީޝާ ހުއްޓެވެ.
  
  "އެއީ ފިނި ކަމެއް ނޫން،" އޭނާ ބުންޏެވެ.
  
  "އަހަރެމެންނަށް މިތާ މަޑުކޮށްގެން ތިބެގެން ވަގުތު ބޭކާރު ނުކުރެވޭނެ-"
  
  "އެއީ ފުދޭވަރުގެ ކަމެއް" ސެންޓްރަލް ޕާކުން ދެންމެ ދަމާފައި ދިޔަ މަޑުމަޑުން ދުއްވާފައި ދިޔަ އަސް އާއި ގާޑިޔާއެއްގެ ފަހަތުން ޑްރޭކް ފެނުނީ މަގުމަތީގައި ބާރުގަދަ އެފް150 ޕިކަޕެއް ފަހަތުން ދުއްވާފައި ދިޔަ ތަނެވެ.
  
  އޭނާ ދުއްވައިގަތީ އޭނާއާ ދިމާއަށެވެ.
  
  އެލިޝިއާ އާއި މޭ އަވަސްވެގަތީ ފަހަތުންނެވެ. "އޭނާ އަހަރެންނާ ސަކަރާތް ކުރަނީތަ؟" އެލިޝިއާ ވަނީ މެއި މަހު ޓިރޭޑް އެއް ފަށާފައެވެ. "އަހަރެން އަސް ދުއްވާނެ ގޮތެއް ނެތް. ދުވަހަކުވެސް!"
  
  އެމީހުން ޖަނަވާރުގެ ކައިރިން ފުންމާލައިގެން ގޮސް އަވަސް އަވަހަށް ޑްރައިވަރަށް އޭނާގެ ކާރު ލޯނު ދިނުމަށް އެދުނެވެ. ޑްރޭކް ގޭސް ޕެޑަލްގައި ފިރުމާލީ ކަރބް އާއި ދުރަށް ދަމައިގަންނަމުން ރަބަރު އަނދާ ހުލިވަމުންނެވެ. ބީއު ކަނާތްފަރާތަށް އިޝާރާތް ކުރިއެވެ.
  
  "ސެންޓްރަލް ޕާކް ތެރެއިން ސައިކަލުގައި ދުއްވާށެވެ. މިއީ 79 ވަނަ ގޯޅި ޓްރާންސްވަރސްކޮށް މެޑިސަން އެވޭނޫއަށް ދާ ތަނެއް."
  
  "ލަވް ދިސް ސޯންގް" އަލީޝާ ބާރަށް ގިސްލަމުން ބުނެލިއެވެ. "ކޮބާ ޓިފަނީގެ؟ އަހަރެން ބަނޑުހައިވެއްޖެ."
  
  ބީއު އޭނައަށް އާދަޔާ ހިލާފު ނަޒަރެއް ދިނެވެ. "މިއީ ރެސްޓޯރެންޓެއް ނޫން މައިލްސް."
  
  "އަދި މެޑިސަން އެވޭނޫ އަކީ ޕޮޕް ގްރޫޕެއް،" ޑްރޭކް ބުންޏެވެ. "ޗޭނީ ކޯޓްސްގެ ލީޑަޝިޕްގެ ދަށުން. ދުވަހަކުވެސް މީހަކަށް އޭނަގެ މަތިން ހަނދާން ނައްތާލެވިދާނެ ކަހަލަ ގޮތަކަށެވެ." އޭނާ ނިވާކޮށްލީ ކުއްލިއަކަށް ހަނދާންވުމުންނެވެ.
  
  އަލީޝާ ހީނލިއެވެ. "ބުލްޝިޓް." އަހަރެން ހަމަ މޫޑު ލުއިކޮށްލަން މަސައްކަތް ކުރުން ހުއްޓާލަން މިއުޅެނީ. މިކަމުގެ އެއްވެސް ސަބަބެއް ޑްރޭކްސް؟ އެއީ ހަށިވިއްކާ މީހެއްތަ؟"
  
  "ހޭއި، ހޭންގް އޮން!" އޭނާ ބާރު ސްޕީޑުގައި ދުއްވާފައި ދިޔަ ކާރު 79 ވަނަ ގޯޅިއަށް ޑައިރެކްޓް ކުރިއިރު، އެއީ އެއް ފުޅާ ލޭނެއްގެ ވަށައިގެން އުސް ފާރެއްގައި ގަސްތައް ވިއްދާފައި ހުރި ތަނެކެވެ. "ޕިނަޕް ވެދާނެ. އަދި އަޖައިބު ކުރުވަނިވި ޕްރެޒެންޓަރެއް."
  
  "ބައްލަވާތި!"
  
  މޭގެ އިންޒާރުން އެމީހުންގެ ކާރު ސަލާމަތްވީ ސިލްވަރޭޑޯ އިންޗިއެއްހާ އުސް ސެންޓަރ ރިޒާވްގެ މައްޗަށް ސްޓްރީކްކޮށް އެމީހުން ރެމް ކުރަން މަސައްކަތް ކުރުމުންނެވެ. ޑްރޭކްއަށް ފާހަގަ ކުރެވުނީ ސައިކަލުގެ ފަހަތުގައި ހުރި މޫނު - ތިންވަނަ ގޮޅީގެ އެންމެ ފަހު މެމްބަރެވެ. އޭނާ ގޭސް ޕެޑަލްގައި ފިޔަވަޅު އެޅިއިރު، އަނެއް ކާރު އެނބުރި ފަހަތުން ދުއްވައިގަތުމުން އެންމެން އަނބުރާ ގޮނޑިއަށް މަޖުބޫރު ކުރިއެވެ. ކުއްލިއަކަށް ސެންޓްރަލް ޕާކް ތެރެއިން އެމީހުންގެ ރޭސް އަށް ވުރެ މާ މަރުވާ ޠަބީޢަތެއް ލިބިގެން ދިޔައެވެ.
  
  ސިލްވަރޭޑޯގެ ޑްރައިވަރު ދުއްވީ ފަރުވާކުޑަކޮށް ދޫކޮށްލުމަކާ އެކުގަ އެވެ. އެތައް ޓެކްސީއެއް ކައިރިން ފާއިތުވާން ޑްރޭކް މަޑުކޮށްލި ނަމަވެސް އެ ޓެކްސީތަކުގެ ފަހަތުން ދިޔަ މީހާ ފުރުސަތުގެ ބޭނުން ހިފައިގެން ފަހަތުން ޖެހުނެވެ. އެފް150 ޖައްސާލައިގެން ފަހަތަށް ޖެހުނު ނަމަވެސް އޭގެ ފަހުން އެއްވެސް މައްސަލައެއް ނެތި އަމިއްލައަށް ރަނގަޅުވިއެވެ. ސިލްވަރޭޑޯ ޓެކްސީގައި ޖެހުމުން އެ ޓެކްސީ އެނބުރެމުން ދިޔައީ އެހެން މަގެއްގައި ކަމަށާއި އެތަނުން ވެއްޓުނީ ރިޓެއިން ވޯލް އެއްގައި ކަމަށެވެ. ޑްރޭކް ތޫނުކޮށް ކަނާތް ފަރާތަށް އެނބުރި، ދެން ކަނާތް ފަރާތަށް އެނބުރި ޓެކްސީތަކުގެ ލައިން ކައިރިން ފާއިތުވެ، ދެން ބާރު ސްޕީޑެއްގައި ދުއްވައިގަތީ ހުޅުވިފައިވާ މަގަކަށެވެ.
  
  އެމީހުންގެ ފަހަތުގައި ހުރި ޓެރަރިސްޓް އޭނާގެ ކުޑަދޮރުން ބޭރަށް ގުދުވެލީ އަތުގައި ބަޑިއެއް ހިފައިގެންނެވެ.
  
  "ތިރިއަށް ދާ!" ޑްރޭކް ހަޅޭއްލަވައިގަތެވެ.
  
  ވަޒަންތައް ވަދެގެން ދިޔައީ ކޮންމެ ފަށަލައަކަށް - ކާރާއި މަގާއި ފާރުތަކާއި ގަސްތަކަށެވެ. އެމީހާ ހުރީ ރުޅިވެރިކަމާއި ފޯރިއާއި ފަހަރެއްގައި ނަފްރަތުން ވެސް ސިއްސައިގެން ގޮސް، އޭނާ ދިން ގެއްލުމާ މެދު ފަރުވާލެއް ނުބަހައްޓައިގެންނެވެ. އެފް150 ގެ ފަހަތު ސީޓުގައި އިށީނދެގެން އިން ބީއު ވަނީ ގްލޮކް އެއް ނަގައި ފަހަތު ކުޑަދޮރުން ބޭރަށް ބަޑިޖަހާފައެވެ. ފިނި ވައިރޯޅިއެއް ކެބިންއަށް ވަދެއްޖެއެވެ.
  
  ކަނާތްފަރާތުން ސަފު އިމާރާތްތަކެއް ފެނިގެން ދިޔައިރު، ދެން ކުރިމަތީގައި ހުރި ސައިޑްވޯކްގައި ހިނގާފައި ދިޔަ ބައެއް މީހުންނެވެ. ޑްރޭކްއަށް މިހާރު ފެނުނީ ހަމައެކަނި ޝައިޠާނާގެ އިޚްތިޔާރު - މަގުމަތިން ދިޔަ މީހަކު އެކްސިޑެންޓްވެގެން މަރުވުމާއި ނުވަތަ ގްރޭންޑް ސެންޓްރަލް ސްޓޭޝަނަށް ލަސްވުމާއި އޭގެ ނަތީޖާއާ ކުރިމަތިލުމެވެ.
  
  ބާކީ އަށް މިނެޓެވެ.
  
  79 ވަނަ މަގަށް އެނބުރިލިއިރު ޑްރޭކްއަށް ފާހަގަ ކުރެވުނީ ކުރިމަތީގައި ފެހި ގޮފިތަކެއް ޖަހާފައި ހުރި ކުރު ޓަނަލެކެވެ. އެމީހުން ވަގުތީ އަނދިރިކަމުގެ ތެރެއަށް ވަދެގެން ދިޔައިރު، އެމީހުންގެ ފަހަތުން ދުއްވާ މީހާ ފާރެއްގައި ޖެހި ނުވަތަ އެންމެ ކުޑަމިނުން ހަލަބޮލިކަމުގެ ތެރޭގައި ބަޑި ގެއްލިދާނެ ކަމުގެ އުންމީދުގައި އޭނާ ބްރޭކް ޕެޑަލްގައި ޖަހާލިއެވެ. އޭގެ ބަދަލުގައި އޭނާ ދުއްވައިގަތީ އެމީހުންގެ ވަށައިގެން ބާރަށް ދުއްވަމުން، ފާއިތުވަމުން ދިޔައިރު ސައިޑް ވިންޑޯއިން ބޭރަށް ބަޑިޖަހަމުންނެވެ.
  
  އެ އެންމެން ވެސް ޑަކް ކޮށްލީ އަމިއްލަ ކުޑަދޮރު ނިކުމެގެން ދިޔައިރު، ވަޒަނުގެ ވިސްލް އަޑު އިވުމުގެ ކުރިން ކިރިޔާ މަރުވެގެން ދިޔައެވެ. މިހާރު އެލިޝިއާ އަމިއްލައަށް ބޯ ބޭރަށް ނެރެ، ބަޑި އަމާޒުކޮށް ސިލްވަރޭޑޯއަށް ބަޑިޖަހާލިއެވެ. ކުރިއަށް އޭނާ ބާރު ސްޕީޑެއްގައި ދުއްވާލުމަށްފަހު މަޑުކޮށްލިއެވެ. ޑްރޭކް އަވަސް އަވަހަށް އެ ފަރަގު ބަންދުކޮށްލިއެވެ. އެހެން ބްރިޖެއް ފެނިގެން ގޮސްފައިވާއިރު، ޑަބަލް ޔެލޯ ލައިންތަކުގެ ދެފަރާތުގައި މިހާރު ޓްރެފިކް ވަނީ ހަމަޖެހިފައެވެ. އެމީހުންގެ އަމިއްލަ ފިޔަގަނޑު އަނެއް ކާރުގެ ފަހަތުގައި ކިރިޔާ ވެސް ޖެހެންދެން ޑްރޭކް ވަނީ އެ ފަރަގު ބަންދުކޮށްފަ އެވެ.
  
  ޓެރަރިސްޓް އޭނާގެ ހަށިގަނޑު އަނބުރާލަމުން ފިސްތޯލަ އޭނާގެ ކޮނޑުގައި އަޅުވާލިއެވެ.
  
  އެލިޝިއާ ފުރަތަމަ ބަޑިޖަހާފައި ވަޒަނުން ސިލްވަރޭޑޯގެ ފަހަތު ކުޑަދޮރު ފަޅައިގެން ދިޔައެވެ. ޑްރައިވަރު ސިއްސައިގެން ދިޔައީ އޭނާގެ ކާރު ފަހަތަށް ޖެހި، ކުރިމަތިން އަންނަ ޓްރެފިކަށް ދުއްވާލުމާ ގާތްވެ، ހޯރންތައް ރާގުން ގޮވާލުމުންނެވެ. އަލީޝާ އިތުރަށް ލެނގިލިއެވެ.
  
  "މި ބްލޮންޑް އިސްތަށިގަނޑުގެ ކޮތަޅު ވަށައިގެން އުދުހެނީ،" މޭ ބުންޏެވެ. "ހަމަ ކަމެއް ހަނދާންކޮށްދެނީ. މިހާރު އެމީހުން ކިޔަނީ ކޮން ނަމެއް ހެއްޔެވެ؟ މީ... ކޮލިއެއްތަ؟"
  
  އިތުރު ޝޮޓްތަކެވެ. ޓެރަރިސްޓުން ބަޑިޖަހައި އަނބުރާ ދިނެވެ. ޑްރޭކް ވީހާވެސް ރައްކާތެރިކަމާއެކު ދުއްވުމުގެ އުކުޅުތައް ބޭނުންކުރިއެވެ. ކުރިމަތީގައި އޮތް ޓްރެފިކް އަނެއްކާވެސް ތުނިވެ، ފުރުސަތުގެ ބޭނުން ހިފައިގެން ސިލްވަރޭޑޯ ފަހަތަށް ޖެހި، މަގުގެ ކުރިމަތިން އަންނަ ލޭނަށް އެނބުރިލިއެވެ. އޭނާގެ ފަހަތުން މޭ ކުޑަދޮރުން ތިރިއަށް ފުރޮޅިގެން ގޮސް ކްލިޕް އެހެން ކާރަކަށް ބާލީއެވެ. ޑްރޭކް ފަހަތަށް ޖެހިލާފައި ފަހަތުން ފެންނަ މަންޒަރު ދިރާސާ ކުރިއެވެ.
  
  "އަދިވެސް އަންނަނީ."
  
  ކުއްލިއަކަށް ސެންޓްރަލް ޕާކް ނިމުނުއިރު ބިޒީ ފަސްވަނަ އެވޭނޫ ގުޅޭ ހިސާބު އެމީހުންގެ ގާތަށް ފުންމާލިހެން ހީވިއެވެ. ކާރުތަކުގެ ދުވެލި މަޑުވެ، ހުއްޓި، ހިނގާ މީހުން އިންޓަސެކްޝަންތަކުގައި ހިނގާފައި ގޮސް ސައިޑްވޯކްތަކުގައި ލައިންކޮށްފައި ތިއްބެވެ. މިވަގުތު ފެހިކުލައިގެ ރީނދޫ ކުލައެއް ޖަހާފައިވާ ބްރޭކް ލައިޓްތަކަށް ޑްރޭކް އަވަސް ނަޒަރެއް ދިނެވެ.
  
  ފަސްވަނަ އެވޭނޫގެ ދެފަރާތުގައި އިތުރު ދިގު ހުދު ބަސްތަކެއް ލައިންކޮށްފައި ހުއްޓެވެ. ޑްރޭކް ބްރޭކް ޖަހާލި ނަމަވެސް ޓެރަރިސްޓް އަނެއްކާވެސް އެމީހުންގެ ޓޭލްލައިޓްތަކުގައި ޖެހިއްޖެއެވެ. ހެންޑްލްބާސް ތެރެއިން އޭނާއަށް ފަހަތު ކޮޅުގައި ޖެއްސުން އިހުސާސް ކުރެވި، މުސީބާތެއް ކުރިމަތިވެދާނެކަން ފެނި، ކޮންޓްރޯލް އަލުން ހޯދުމަށްޓަކައި ސްޕިން އިން ނުކުމެގެން ދިޔައެވެ. ކާރު ސީދާވެގެން ދިޔައީ އިންޓަސެކްޝަން ތެރެއިން، ސިލްވަރޭޑޯ ފަހަތުން އެންމެ އިންޗިއެއްހާ ފަހަތުންނެވެ.
  
  ބަސް އެމީހުންގެ ކުރިމައްޗަށް ދަމައިގަންނަން މަސައްކަތް ކުރުމުން ޑްރޭކް އަށް އެއްވެސް ގޮތެއް ނެތިގެން ދިޔައީ އޭގެ ކަނާތްފަރާތުން ތިރިއަށް ގޮސް މަގުގެ މެދަށް ވަދެގެންނެވެ. މެޓަލް ސްކްރޭޕްވެ ބިއްލޫރިގަނޑު ފަޅައިގެން ގޮސް އޭނާގެ އުނގު ހުރަސްކޮށްލިއެވެ. ދެން ވެއްޓުނީ ސިލްވަރޭޑޯ އޭނާއާ ދިމާއަށެވެ.
  
  "ފަސް މިނެޓް" ބޯ މަޑުމަޑުން ބުނެލިއެވެ.
  
  އެއްވެސް ވަގުތެއް ބޭކާރު ނުކޮށް އޭނާގެ ދުވެލި އިތުރުކޮށްލިއެވެ. މެޑިސަން އެވޭނޫ ވަރަށް އަވަހަށް ފެންނަން ފެށިއިރު، ޗޭސް ބޭންކުގެ އަޅި ކުލައިގެ ފޭސްޑާއި ކުރިމަތީގައި ހުރި ތަޞައްވުރުގެ ދާއިރާ ފުރިގެން ދިޔައީ ކަޅުކުލައިގެ ޖޭ.ކްރޫ އެވެ.
  
  "އިތުރު ދެމީހުން" ބޯ ބުންޏެވެ.
  
  އެކުގައި ރޭސް ކާރުތައް ކުޑަ ގޭޕަކުން ކުޑަ ގޭޕަކަށް ދުވެ، ކާރުތައް އެއްފަރާތަކަށް ތަޅާލައި، މަޑު ހުރަސްތަކުގެ ވަށައިގެން ތަޅާލި އެވެ. ޑްރޭކް މެދުނުކެނޑި ހޯރން ފިއްތާލަމުން ދިޔައީ ކޮންމެވެސް ވަރެއްގެ ސައިރެންއެއް ލިބުމުން އެދެމުން ކަމަށާއި، އެލިޝިއާ ވައިގެ ތެރެއަށް ބަޑިޖަހާފައި ހިނގާ މީހުންނާއި ޑްރައިވަރުން އަވަހަށް ދުރަށް ދާން މަޖުބޫރު ކުރިއެވެ. އެންވައިޕީޑީގެ ކާރުތައް ކުރިން ވެސް ހަޅޭއްލަވަމުން ދިޔައިރު، އެ ކާރުތަކުގެ ފަހަތުގައި ފަނާކުރަނިވި ފިޔަވަޅެއް ދޫކޮށްލާފައިވެ އެވެ. އިޙްތިރާމާއެކު ކަންތައް ކުރެވޭ ކަހަލަ ހަމައެކަނި އުޅަނދުތަކަކީ ރަތްކުލައިގެ ބޮޑެތި ފަޔާ އިންޖީނުތައްކަން އޭނާއަށް ކުރިންވެސް ފާހަގަ ކުރެވިފައި އޮތެވެ.
  
  "ކުރިއަށް" ބޯ ބުންޏެވެ.
  
  "ގޮޓް އިޓް" ލެކްސިންޓަން އެވޭނޫއަށް ދާ މަގު ފެނުމުން ޑްރޭކް އެ ދިމާއަށް ދުއްވައިގަތެވެ. އިންޖީނު ސްޓާޓްކޮށްލަމުން އޭނާ އަވަސް އަވަހަށް ކާރު ދުއްވާލީ ކަނެއްގެ ވަށައިގެންނެވެ. ޓައިރުތަކުން ދުން އަރައި މުޅި ސައިޑްވޯކްގައި މީހުން ހަޅޭއްލަވައިގަތެވެ. މިތަނުގައި އާ މަގުގައި ދެފަރާތުގައި ކާރުތައް ގާތުން ޕާކުކޮށްފައި ހުރިއިރު، ޕްލެޓްފޯމްތަކާއި ވެންތަކާއި އެއްކޮޅު މަގުތަކުގެ ހަލަބޮލިކަމުން އެންމެ މޮޅު ޑްރައިވަރުން ވެސް ލަފާކުރަމުން ދިޔައެވެ.
  
  "އެއީ މާދުރެއް ނޫން" ބޯ ބުންޏެވެ.
  
  ޓްރެފިކް ތުނިވަމުން ދިޔައިރު ކުރިއަށް އޮތް ފުރުސަތު ޑްރޭކްއަށް ފެނުނެވެ. "މޭ" އޭނާ ބުންޏެވެ. "ބެންކޮކް ހަނދާންވޭތަ؟"
  
  ސުޕަކާރެއްގައި ގިއާ ބަދަލުކުރާ ފަދައިން އޮމާންކޮށް މާއީ އޭނާގެ ގްލޮކް އަށް އާ މެގަޒިނެއް ޖަހައި ސީޓްބެލްޓް ނަގައި ސީޓްގައި ޝިފްޓް ކުރަމުން ދިޔައެވެ. އެލިޝިއާ ޑްރޭކް އަށް ބަލަހައްޓައިގެން ހުރިއިރު ޑްރޭކް ބަލަހައްޓައިގެން ހުރީ ރިއަރވިއު ލޯގަނޑަށެވެ. ގްރޭންޑް ސެންޓްރަލް ސްޓޭޝަނާއި ގިނަ ބަޔަކު އެއްވެ ތިބި މީހުންނާ ކައިރިވަމުން ދިޔައިރު އެމީހުން ރެމް ކުރަން މަސައްކަތް ކުރަމުން ސިލްވަރޭޑޯ ހުރިހާ ބާރަކާއެކު ބަންދުވިއެވެ.
  
  މިހާރު ފަޅައިގެން ގޮސްފައިވާ ފަހަތު ކުޑަދޮރުން ބޭރަށް ލެނގިލައިގެން ހުރެ މާއީ ގޮނޑިއެއްގައި އިށީނދެ ކޮއްޕަން ފެށިއެވެ.
  
  އެލިޝިއާ ޑްރޭކް އަށް ފިރުމާލިއެވެ. "ބެންކޮކް؟"
  
  "ތި ހީކުރާ ގޮތެއް ނޫން."
  
  "އަޅެ އެއީ ދުވަހަކުވެސް ނުވާނެ ކަމެއް. ތައިލެންޑުގައި ހިނގި ކަންތައް ތައިލެންޑުގައި ވެސް ކުރިއަށް ދާނެ ކަމަށް ބުނަން."
  
  މާއީ ކުޑަ ވަޅުގަނޑުގެ ތެރެއިން ފުންމާލައިގެން ގޮސް ހެދުންތައް ފޮޅާލި ނަމަވެސް ހަށިގަނޑު ކުރިއަށް ދިއުމަށް މަޖުބޫރު ކުރިއެވެ. ޑްރޭކްއަށް ފެނުނީ ވައިރޯޅި ޖެހުނު ހިސާބުން، ވެލިގަނޑު އޭނާގެ ލޮލުގައި ރިއްސާތީއެވެ. އޭނާއަށް ފެނުނީ ފަހަތުން އައި ޓެރަރިސްޓް ސިހުމެއްގެ ތެރޭގައި ލޯ މަރާލި ވަގުތެވެ.
  
  ސިލްވަރޭޑޯ ކައިރިއަށް އައީ، ސިއްސުވާލާފަދަ ގާތަށް.
  
  މާއީ ޓްރަކްގެ ފަހަތަށް ފުންމާލައިގެން ފައި ފަތުރާލައިގެން ހުރެ ހަތިޔާރު އުފުލާލިއެވެ. އަމާޒު ހިފައިގެން އޭގެ ފަހުން ޓްރަކްގެ ފަހަތުން ބަޑިޖަހަން ފެށިއިރު، ވަޒަންތަކުން އެހެން ކާރެއްގެ ކުޑަދޮރުތައް ފަޅައިގެން ދިޔައެވެ. އިމާރާތްތަކާއި ބަސްތަކާއި ދިއްލާ ދަނޑިތައް ފަސޭހަކަމާއެކު ފާއިތުވަމުން ދިޔައެވެ. ވައިރޯޅިއާއި ކާރުގެ ހަރަކާތްތަކަށް ފަރުވާލެއް ނެތި މައި ތަކުރާރުކޮށް ޓްރިގަރ ދަމައިގަތީ ހަމައެކަނި އެހެން ނޫންނަމަ އެމީހުން މަރާލާނެ މީހާއަށެވެ.
  
  ޑްރޭކް ސްޓިއަރިން ވީހާވެސް އެއްވަރެއްގައި ބެހެއްޓިއިރު، ސްޕީޑް އެއްގޮތަކަށް ބެހެއްޓި އެވެ. މިފަހަރު ދުޢާކުރި ގޮތަށް އެމީހުންގެ ކުރިމައްޗަށް އެންމެ ކާރެއްވެސް ފާއިތުވެފައެއް ނުވެއެވެ. މޭ ވަރުގަދައަށް ފައިމައްޗަށް ތެދުވެ، އޭނާގެ ސަމާލުކަން ކޮންމެހެން ފޯކަސް ކުރެވުނީ އެއް ކަމަކަށް އެއް ކަމަކަށެވެ. ޑްރޭކް އަކީ އޭނާގެ ގައިޑެކެވެ.
  
  "މިހާރު!" - އޭނާ އަޑުގެ އެންމެ މަތީގައި ހަޅޭއްލަވައިގަތެވެ.
  
  އަލީޝާ އެނބުރިލީ ގޮނޑީގެ ފަހަތުން ކެންޑީ ވައްޓާލި ކުއްޖެއް ފަދައިންނެވެ. "އޭނާ ކީއްކުރަން އުޅެނީ؟"
  
  ޑްރޭކް ވަރަށް މަޑުމަޑުން ބްރޭކް ޖަހާލީ އެއް މިލިމީޓަރު އެއްފަހަރާ އެވެ. މައި ދެވަނަ ކްލިޕް ޖަހާލުމަށްފަހު ދުވެފައި ގޮސް ޓްރަކްގެ އެނދުގެ މައްޗަށް އަރައި، ސީދާ ފަހަތު ދޮރާ ދިމާއަށް ދިޔައެވެ. ސިލްވަރޭޑޯ ޑްރައިވަރުގެ ދެލޯ އިތުރަށް ބޮޑުވީ އަނެއްކާ ދުއްވާފައި ދިޔަ ވަލު ނިންޖާއެއް ސީދާ އޭނާގެ ބާރު ސްޕީޑްގައި ދުއްވާ ކާރާ ދިމާއަށް ދުއްވާފައި ދިޔަތަން ފެނުމުންނެވެ!
  
  މާއީ ފަހަތު ދޮރާ ހަމައަށް އާދެވެ ވައިގެ ތެރެއަށް ފުންމާލީ ފައި އުފުލާލަމުން އަތްތިލަ ފަޅާލަމުންނެވެ. ގްރެވިޓީން އޭނާ ތިރިއަށް ދަމައިގަތުމުގެ ކުރިން ވަގުތުކޮޅެއް ހޭދަވިއިރު، ވަގަށް ނެގުމާއި ހުނަރާއި ރީތިކަމުގެ މުއްސަނދި ތުނި ވައިގެ ތެރެއިން ޝަރަފުވެރިކަމާއެކު އާޗް ކުރި ނަމަވެސް ދެން އޭނާ ވަރަށް ބޮޑަށް އަޑިއަށް ދިޔައީ އެހެން މީހެއްގެ ކާރެއްގެ ހޫޑަށެވެ. ވަގުތުން ގުދުވެލަމުން ފައިތިލައާއި ކަކުލަށް އެ ތަޅާފޮޅުން ނަގައި ބެލެންސް ދަމަހައްޓަން ފުރުސަތު ދިނެވެ. ފަސްނުޖެހޭ ދަގަނޑުގެ މައްޗަށް ޖެއްސުމަކީ ފަސޭހަ ކަމެއް ނޫން ކަމުން މައި އަވަސް އަވަހަށް ކުރިއަށް އުދުހިގެން ދިޔައީ ދަގަނޑު ޖަހާފައިވާ ވިންޑްޝީލްޑާ ދިމާއަށެވެ.
  
  ސިލްވަރޭޑޯގެ ޑްރައިވަރު ބްރޭކް ޖަހާލި ނަމަވެސް އަދިވެސް ބަޑި އޭނާގެ މޫނަށް އިޝާރާތް ކުރަން ކާމިޔާބު ކުރެވުނެވެ.
  
  މާއީ ކަކުލު ހުޅުގައި ފަތުރާލީ ކުއްލިއަކަށް އެ އަސަރު އޭނާގެ ތެރެއަށް ވަދެގެން ދިޔައިރު ބުރަކަށީގެ ކޮނޑާއި ކޮނޑު ވަރުގަދަ ކުރުމަށެވެ. އޭނާގެ ހަތިޔާރު އަތުގައި އޮތީ ކުރިންވެސް ޓެރަރިސްޓަށް އިޝާރާތްކޮށްގެންނެވެ. ދެ ޝޮޓެއް ޖެހުމުން އޭނާ ހީނލަމުން ދިޔައިރު އޭނާގެ ފައި އަދިވެސް ބްރޭކް ޕެޑަލްގައި އޮތުމުން ގަމީހުގެ ކުރިމަތީގައި ލޭ ތެމިގެން ގޮސް އޭނާ ކުރިއަށް ވެއްޓިގަތެވެ.
  
  މާއީ ކާރުގެ ހޫޑް މައްޗަށް ކުދިކުދިކޮށްލަމުން ވިންޑްޝީލްޑްގެ ތެރެއަށް އަތް ދިއްކޮށްލަމުން ޑްރައިވަރު ދަމައިގަތެވެ. އޭނާގެ ބާރު އަނބުރާ ގެނައުމުގެ އިޙްތިރާމް އޭނައަށް ފުރުޞަތު ދޭނެ އެއްވެސް ގޮތެއް ނެތެވެ. އޭނާގެ ވޭނުން ފުރިފައިވާ ދެލޮލާއި އޭނާގެ ދެލޮލާ ބައްދަލުވެ ފިކްސް ވާން މަސައްކަތް ކުރިއެވެ.
  
  "ކިހިނެއް...ކިހިނެއްތަ ތި އުޅެނީ-"
  
  މާއީ އޭނާގެ މޫނަށް ތަޅައިގަތެވެ. އެއަށްފަހު ކާރު ޑްރޭކްގެ ފަހަތުގައި ޖެހުމުން އޭނާ ހިފަހައްޓާލިއެވެ. އިނގިރޭސި މީހާ ގަސްތުގައި އަމިއްލައަށް ދުއްވާ ކާރު ކޮންމެވެސް ނުރައްކާތެރި، ރެންޑަމް ދިމާލަކަށް އެނބުރުމުގެ ކުރިން 'ހިފެހެއްޓުމަށް' ދުއްވާލިއެވެ.
  
  "އެހެންވީމަ މިއީ ބެންކޮކުގަ ކުރި ކަމެއްތަ؟" އަލީޝާ އަހާލިއެވެ.
  
  "އެކަހަލަ ކަމެއް".
  
  "އަދި ދެން ވީ ކިހިނެއް؟"
  
  ޑްރޭކް ދުރަށް ބަލާލިއެވެ. "އަހަރެންގެ އެއްވެސް ޚިޔާލެއް ނެތް ލޯބި."
  
  އެމީހުން ދޮރުތައް ހުޅުވާލީ ޓެކްސީގެ ކައިރީގައި ޑަބަލް ޕާކިންކޮށްގެން، ގްރޭންޑް ސެންޓްރަލް ސްޓޭޝަނާ ވީހާވެސް ކައިރިއަށެވެ. އާންމުން ފަހަތަށް ޖެހިލީ އެމީހުންނަށް ބަލަހައްޓައިގެންނެވެ. ސްމާޓް މީހުން ދުވަން އެނބުރިލިއެވެ. އިތުރު ދިހަވަރަކަށް މީހުން ފޯނު ނަގައި ފޮޓޯ ނަގަން ފެށިއެވެ. ޑްރޭކް ފުންމާލައިގެން ސައިޑްވޯކަށް ނުކުމެ ވަގުތުން ދުވަން ފެށިއެވެ.
  
  "ވަގުތު ނިމިއްޖެ" އޭނާގެ ކައިރީގައި ހުރި ބީއުރެގާޑް ގިސްލަމުން ބުންޏެވެ.
  
  
  ވިހިވަނަ ބާބު
  
  
  ޑްރޭކް ސެންޓްރަލް ސްޓޭޝަންގެ މައި ހޯލަށް ވަދެގެން ދިޔައެވެ. ކަނާތްފަރާތާއި ވާތްފަރާތާއި މަތީގައި އުސްކޮށް ބޮޑު ޖާގައެއް ހޭންފެށިއެވެ. ވިދާ ސަރަހައްދުތަކާއި ޕޮލިޝްކޮށްފައިވާ ތަޅުންގަނޑުތަކުން ސިސްޓަމް ސިއްސައިގެން ދިޔައިރު، ޑިޕާޗާ އާއި އެރައިވަލް ބޯޑުތައް ހުރިހާ ތަނެއްގައި ވެސް ވިދާލިއިރު، މީހުންގެ ވަދެގަތުން ހުއްޓުމެއް ނެތް ކަހަލަ އެވެ. ބީއު އެމީހުންނަށް ކެފޭ އީ ގެ ނަން ހަނދާންކޮށްދީ ޓާމިނަލްގެ ފްލޯ ޕްލޭން ދައްކާލިއެވެ.
  
  "މައި ލޮބީ" މާއީ ބުންޏެވެ. "ކަނާތްފަރާތަށް އެނބުރި، އެސްކަލޭޓަރުތަކުގެ ކައިރިން ފާއިތުވެގެން."
  
  ރޭސް ޖަހައި، ޓްވިސްޓިން ކުރުމާއި، ހަމައެކަނި ޖެހިޖެހުމުން ސަލާމަތްވުމަށްޓަކައި އަޖައިބު ކުރުވަނިވި އެކްރޮބެޓިކް ފީޓްތައް ދެއްކުމުން، އެ ޓީމުން ވަނީ ސްޓޭޝަން ފަޅާލާފައެވެ. މިނެޓްތަކެއް ފާއިތުވެގެން ދިޔައެވެ. ކޮފީ ޝޮޕްތަކާއި، ބެލްޖިއަމްގެ ޗޮކްލެޓް ފިހާރަތަކާއި، ބެގްލް ސްޓޭންޑްތައް ވިޒްކޮށްފައި ހުރިއިރު، އެތަންތަނުގެ މީންގްލްޑް މީރުވަސްތަކުން ޑްރޭކްގެ ބޯ އެނބުރެމުން ދިޔައެވެ. އެމީހުން ލެކްސިންޓަން ޕެސޭޖް ކިޔާ ތަނަށް ވަދެ މަޑުކުރަން ފެށިއެވެ.
  
  "މިހެން!"
  
  އެލިޝިއާ ދުވެފައި ގޮސް ކުރިއަށް ދިޔައީ ޑްރޭކް އަށް ފެނުނު އެންމެ ކުޑަ އެއް ކެފޭގެ ހަނި ދޮރުން ފިއްތާލަމުންނެވެ. ގާތްގަނޑަކަށް ނޭނގިހުރެ އޭނާގެ ސިކުނޑި ދިޔައީ މޭޒުތައް ހިސާބުކުރަމުންނެވެ. އުނދަގުލެއް ނޫން، ތިބީ އެންމެ ތިން މީހުންނެވެ.
  
  އަލިޝާ އަޅިކުލައިގެ ކޯޓުގައި ހުރި މީހާ އެއްފަރާތަކަށް ކޮއްޕާލުމަށްފަހު ކަޅު ފަށަލަ ކައިރީގައި ކަކޫ މައްޗަށް ވެއްޓުނެވެ. މޭޒުމަތީގައި ކޮންމެހެން ބޭނުން ނުވާ ކުނިތައް ފުރިފައިވާއިރު، ގޮނޑިތައް ހުރީ ފަރުވާކުޑަކޮށް ތަރުތީބުކޮށްފައެވެ. އެލިޝިއާ ތިރީގައި ވަށައިގެން ހޯދަމުން ދިޔައިރު މާގިނައިރުތަކެއް ނުވެ މޫނުމައްޗަށް ނުކުމެގެން އައީ އަތުގައި ހުދު ސިޓީއުރައެއް ހިފައިގެން ކަމަށާއި އޭނާގެ ދެލޯ އުއްމީދުން ފުރިފައިވާ ކަމަށެވެ.
  
  ދެތިން ފިޔަވަޅު ދުރުގައި ހުރެގެން ޑްރޭކް ބަލަން ހުރި ނަމަވެސް އިނގިރޭސި އަންހެނާއެއް ނޫނެވެ. އޭގެ ބަދަލުގައި އޭނާ ފާހަގަކުރީ މުވައްޒަފުންނާއި ކަސްޓަމަރުންނާއި ބޭރުން ފާއިތުވާ މީހުންނާއި ވަކިން ހާއްސަކޮށް އެހެން އެއް ސަރަހައްދެކެވެ.
  
  ޔުޓިލިޓީ ރޫމަށް ވަދެވޭ ދޮރު.
  
  މިހާރު ހުޅުވިގެން ދިޔައިރު ޝައުގުވެރި އަންހެން ސިފައެއް ބޯ ބޭރަށް ނެގިއެވެ. ގާތްގަނޑަކަށް ވަގުތުން އޭނާ ލޮލުގެ ކޮންޓެކްޓް ކުރީ ސީދާ އޭނާއަށް ބަލަން ހުރި ހަމައެކަނި ފިރިހެނާ ކަމަށްވާ މެޓް ޑްރޭކް އާއެވެ.
  
  ނޫން...
  
  ޕޯޓަބަލް ފޯނު ނެގިއެވެ. "އަހަރެންނަށް ހީވަނީ މިއީ ކަލެއަށް ކަމަށް" ހަމައެކަނި ތުންފަތުން ޝަބާނާ ބުނެލިއެވެ.
  
  މުޅި ސަރަހައްދު ފާރަލަމުން ދިޔައިރު ޑްރޭކް ބޯޖަހާލިއެވެ. އަލީޝާ ސިޓީއުރަ ފަޅާލުމަށްފަހު ދެބުމަ ގޮށްޖަހާލިއެވެ.
  
  "މިއީ ތެދެއް ނޫން."
  
  މާއީ ދެލޯ ބޮޑުކޮށްލިއެވެ. "ކޯއްޗެއް? ކީއްވެ ނުވާންވީ?"
  
  "އޭ ބުނަނީ ބޫމް!"
  
  
  އެކާވީސް އެކެއް ބާބު
  
  
  ޑްރޭކް އަވަސް އަވަހަށް ފޯނަށް ގޮސް އެ އަންހެންމީހާގެ އަތުން ފޯނު ފޭރިގަތެވެ. "ކީކޭ ކުޅެނީ؟"
  
  ލައިން ނިމުމުން މާޝް ހީނލިއެވެ. "އަނެއް ދެ މޭޒު ދަށުގައި ޗެކްކުރީތަ؟"
  
  ދެން ލައިން ދިޔައީ މަރުވެގެންނެވެ. އޭނާގެ ނަފްސާއި ހިތް ފިނިވެގެން ދިޔައިރު އެތެރޭގެ ހުރިހާ އެއްޗެއް ވެއްޓިގެން ދިޔަހެން ޑްރޭކްއަށް ހީވި ނަމަވެސް އޭނާގެ ހަރަކާތް ހުއްޓާނުލައެވެ. "މޭޒުތަކަށް!" އޭނާ ހަޅޭއްލަވައިގަނެ ދުވަން ފެށީ ވެއްޓި އެންމެ ކައިރީގައި ހުރި ކަކުލުގެ ދަށުގައި ކަކުލުގައި ޖައްސާލައިގެންނެވެ.
  
  އެލިޝިއާ ހަޅޭއްލަވައިގަތީ ސްޓާފުންނާއި ޒިޔާރަތްކުރި މީހުންނަށް ނުކުމެ އެތަނުން ބޭރަށް ނުކުތުމަށްޓަކައެވެ. ބޯ އެހެން މޭޒެއް ދަށަށް ވެއްޓިގަތެވެ. ޝައްކެއްވެސްނެތްގޮތުގައި ޑްރޭކްއަށް ފެނުނީ ފްރާންސްގެ މީހާއަށް ފާހަގަކުރެވުނު އެއްޗެއްގެ ސީދާ ރެޕްލިކާއެއް - މޭޒުގެ ތިރީގައި ޓޭޕްކޮށްފައި ހުރި ކުޑަ ގޮވާ އެއްޗެއް. ފެންފުޅިއެއްގެ ސައިޒާއި ބައްޓަމަށް ހެދިފައިވާ މި އެއްޗެއް ގާތްގަނޑަކަށް މުސްކުޅި ކްރިސްމަސް ރެޕިން ޕޭޕަރެއްގައި އޮޅާފައި ހުއްޓެވެ. މެސެޖް ހޯ-ހޯ-ހޯ! ޑްރޭކް އަށް ފާހަގަ ނުކުރެވިގެން ނުދިޔައެވެ.
  
  އަލީޝާ އޭނާގެ ގާތުގައި އިށީނެވެ. "ކިހިނެއް އަހަރެމެން ސުކަރ ނިއުޓްރަލައިޒް ކުރާނީ؟ އަދި، އެއަށްވުރެ މުހިންމީ، ސުކާރު ހަތިޔާރު ނައްތާލެވޭނެ ހެއްޔެވެ؟"
  
  "އަހަންނަށް އެނގޭ އެއްޗެއް އެނގޭތަ މައިލްސް. ސިފައިންގެ ތެރޭގައި އަޅުގަނޑުމެން އެއް ބޮމަށްފަހު އަނެއް ބޮން ގޮއްވާލީމެވެ. އަސާސީ ގޮތުން މިއީ އެންމެ ރައްކާތެރި ގޮތެވެ. އެކަމަކު މި ފިރިހެންމީހާއަށް އޭނާ ކުރާ ކަންތައް އެނގުނެވެ. ގެއްލުމެއް ނެތް ޕެކޭޖިންގ ގައި ރަނގަޅަށް ޕެކްކޮށްފައި ހުރެއެވެ. ވަޔަރސް ފެނޭތަ؟ އެ އެންމެންގެ ކުލައަކީ އެއް ކުލައެކެވެ. ޑިޓޮނޭޓަރ ކެޕް. ރިމޯޓް ފިއުޒް. އުނދަގުލެއް ނޫން، އެކަމަކު ލަދުވެތި ނުރައްކާތެރި."
  
  "ސޯ ބިލްޑް ދަ ކިޓް އެންޑް ޑޯންޓް ލެޓް ދަ ޑޭމް ބްލާސްޓިން ކެޕް ގޯ އޮފް."
  
  "ސެޓެއް ބޮޑުކުރަންތަ؟ ޑޭމް، ވީ އާ ޓޯޓަލީ އޮން އަ ރޯލް ހިއާ." ޑްރޭކް މޫނު މައްޗަށް ބަލާލިއިރު ކާފަރު ދެލޮލަކުން ފެނުނީ ކެފޭގެ ކުޑަދޮރުތަކަށް މޫނު ފިތާލަމުން ދިޔަ ގިނަ ބަޔަކު ތިބިތަނެވެ. ބައެއް މީހުން ހުޅުވިފައި ހުރި ދޮރުން ވަންނަން ވެސް އުޅުނެވެ. އަސާސީ އެންޑްރޮއިޑް ފޯނުތަކުން ރެކޯޑް ކުރެވުނީ އެ ފޯނުތަކުގެ ވެރިންގެ މަރު ކަމަށް ވެދާނެ ކަމެއް އެންމެ މަދު މިނިޓެއްގެ ތެރޭގަ އެވެ.
  
  "ނިކުމެބަލަ!" - އޭނާ ހަޅޭއްލަވައިގަތުމުން، އެލިޝިއާ ވެސް އޭނާއާ ގުޅިއެވެ. "މި އިމާރާތް ވަގުތުން ހުސްކުރޭ!"
  
  އެންމެފަހުން ބިރުގަތް މޫނުތައް ފަހަތަށް އެނބުރުމުން އެ މެސެޖު އެމީހުންނާ ހަމައަށް ފޯރަން ފެށިއެވެ. މައި ހޯލުގެ ސައިޒާއި އެތެރޭގައި ތިބި މީހުންގެ ޖަމާއަތް ހަނދާންވުމުން ޑްރޭކް އޭނާގެ މުރަކަ ތަދުވާންދެން ދަތްތައް ހިފަހައްޓައިގެން ހުއްޓެވެ.
  
  "ކިހާ ދުވަހަކު ތި ހީކުރަނީ؟" އެލީޝާ އަނެއްކާވެސް އޭނާގެ ކައިރީގައި ކޮށާލިއެވެ.
  
  "މިނިޓް، އެހެން ނަމަ."
  
  ޑްރޭކް އެ ޑިވައިސްއަށް ބަލަހައްޓައިގެން ހުއްޓެވެ. ހަގީގަތުގައި އެއީ ސޮފިސްޓިކޭޓެޑް ގޮތަކަށް ނުފެނުނު، ހަމައެކަނި މެއިމް ކުރުމަށް ވުރެ ބިރުގަންނަވަން ފަރުމާކޮށްފައިވާ ސާދާ ބޮނެކެވެ. އޭނާއަށް މި ސައިޒުގެ ފަޔަރވޯކްސް ބޮންތަކެއް ފެނިފައި ވާއިރު، ފަހަރެއްގައިވެސް އެފަދަ އާދައިގެ ގޮއްވާލުމުގެ އާލާތެއް ޖަހާފައި ހުއްޓެވެ. އޭނާގެ ސިފައިންގެ ތަޖުރިބާ ތަންކޮޅެއް ފަނޑުވެފައި ހުރެދާނެ ނަމަވެސް ރަތް ވަޔަރ ބްލޫ ވަޔަރެއްގެ ހާލަތަކާ ކުރިމަތިލާން ޖެހުމުން ވަރަށް އަވަހަށް އޭނާ އެނބުރި އައެވެ.
  
  ހުރިހާ ވަޔަރސް އެއް ކުލައެއް ފިޔަވައި.
  
  އޭނާގެ ހިލޭސާބަހަށް އުފެއްދި ކޮށިގަނޑުގެ ވަށައިގެންވާ ހުރިހާ އެއްޗެއް ހަލަބޮލިކަން ވަށާލިއެވެ. ޚިޔާނާތްތެރި ހީނލުމެއް ފަދައިން ބޮމުގެ ޚަބަރު ބޮޑެތި ހޯލްތަކުގެ ތެރެއަށް ވަދެ، އެއް މީހެއްގެ މިނިވަންކަމަށް އޮތް އެދުން އަނެއް މީހަކަށް ވެސް އަދި އަނެއް މީހަކަށް ވެސް އިންފެކްޓް ކޮށް، އެންމެ ހަރުދަނާ - ނުވަތަ އެންމެ މޮޔަ - ފަސިންޖަރުން ފިޔަވައި އެހެން ހުރިހާ ފަސިންޖަރުން ނިކުތުމަށް މިސްރާބު ޖެހުނެވެ. އެ އަޑު ކަންފަތް ކަނޑާލާ، އުސް ރާފްޓަރުތަކާ ހަމައަށް ފޯރާފައި އަނބުރާ ފާރުތަކުން ތިރިއަށް ފޭބިއެވެ. އަންހެނުންނާއި ފިރިހެނުން އަވަސް އަވަހަށް ވެއްޓި، މަގުމަތިން ދިޔަ މީހުން އެމީހުން ތެދުވުމަށް އެހީތެރިވެދިނެވެ. އެއްބަޔަކު ބިރުގަތްއިރު އަނެއް ބަޔަކު ތިބީ ހަމަޖެހިލައިގެންނެވެ. ބޮސްތަކުން އެމީހުންގެ ސްޓާފުން ތަނުގައި ބަހައްޓަން މަސައްކަތް ކުރި ނަމަވެސް ޖަސްޓިފައިބަލް ގޮތެއްގައި ތިބީ ބަލިވާ ހަނގުރާމައެކެވެ. އެގްޒިޓްތަކުން އެއްވެ ތިބި މީހުން 42 ވަނަ ގޯޅި ފުރަން ފެށި އެވެ.
  
  ނިތްކުރިމަތީގައި ފޮތިގަނޑެއް ޖަހާލަމުން ޑްރޭކް ފަސްޖެހުނެވެ. މިތަނުގައި އެއް ގޯސް ފިޔަވަޅަކުން ގުނަވަނެއް ގެއްލި، ނުވަތަ އެއަށްވުރެ ގިނަ ގުނަވަން ގެއްލިދާނެ އެވެ. އަދި އެއަށްވުރެ ގޯސް ކަމަކީ މާޝް ނައްތާލުމަށް ކުރާ މަސައްކަތުން އޭނާ ނެރެވޭނެ ކަމެވެ. ޕައިތީއަންއަށް އެކަންކަން ތުނިކޮށްލެވޭނަމަ، ދެން އޭނާއަށް އޭނާގެ އެންމެ ފަހުގެ މަޤްޞަދު ޙާޞިލުކުރުމުގެ ފުރުޞަތު މާ ރަނގަޅުވާނެ - މި ނަރަކަ ކިތަންމެ ފާސިދު ނަމަވެސް.
  
  އެއަށްފަހު ބެއުރެގާޑް އޭނާގެ ކައިރީގައި ކޮށާލިއެވެ. "އޯކޭތަ؟"
  
  ޑްރޭކްގެ ދެލޯ ބޮޑުވިއެވެ. "ވަޓް ދަ ހެލް... އަހަރެންގެ މާނައަކީ، އެހެން މީހަކާ އެކު މެކިންގ އައުޓް ނުކުރަނީތަ-"
  
  ބޯ އެހެން ޑިވައިސްއެއް ދިއްކޮށްލިއިރު، އެ ޑިވައިސް އޭނާ ވަނީ ކުރިން ނިއްވާލާފައެވެ. "އެއީ ސާދާ މެކޭނިޒަމެއް ކަމަށާއި އެކަމަށް ނެގީ މަދު ސިކުންތުކޮޅެއް. އެހީތެރިކަން ބޭނުންތަ؟"
  
  ކުރިމަތީގައި ތަޅުވާފައި ހުރި އެތެރޭގެ މެކޭނިޒަމްތަކަށް ބަލަހައްޓައިގެން ހުރެ، ފްރާންސް މީހާގެ މޫނުމަތީގައި ހުރި ކުޑަކޮށް ސްމާގްކަން އަށް ޑްރޭކް ބަލަހައްޓައިގެން ހުރެ ބުނީ "ޑޭމް. އެއްވެސް މީހަކު ސްވިޑެން މީހާ ގާތު މިވީ ކަމެއް ނުބުނާކަށް ރަނގަޅެއް."
  
  އެއަށްފަހު އޭނާ ބްލާސްޓިން ކެޕް ދަމައިގަތެވެ.
  
  ހުރިހާ ކަމެއްވެސް އޮތީ ހަމަ އެގޮތަށެވެ. ލުއިކަމެއްގެ އިހުސާސެއް އޭނާގެ މައްޗަށް ދޮވެލުމުން އޭނާ ވަގުތުކޮޅެއް ހޭދަކޮށްލަމުން ހުއްޓި ނޭވާ ހިފަހައްޓާލިއެވެ. އަނެއްކާވެސް ކްރައިސިސްއެއް ހައްލުވެގެން ދިޔައީ، ރަނގަޅު ކުދިންނަށް އަނެއްކާވެސް ކުޑަ ކާމިޔާބީއެކެވެ. އެވަގުތު ކެފޭގެ ކައުންޓަރުން ނަޒަރު ނައްޓާލުމެއްނެތި އަލީޝާ ވަރަށް ވަކި ފަސް ބަހެއް ބުނެލިއެވެ.
  
  "އަނެއްކާވެސް ލަދުވެތި ފޯނު ރިންގުވަނީ."
  
  އަދި ގްރޭންޑް ސެންޓްރަލް ސްޓޭޝަންގެ ވަށައިގެން، މުޅި ނިއުޔޯކް ސިޓީގައި، ކުނިކޮށިތަކާއި ގަސްތަކުގެ ދަށުގައި - ރެއިލިންގައި ބަނދެފައި ވެސް އެންމެ ފަހުން ސައިކަލު ދުއްވާ މީހުން އުކާލި - ބޮން ގޮވަން ފެށި އެވެ.
  
  
  ބާވީސް ބާބު
  
  
  ޓީވީ މޮނިޓަރުތަކުގެ ސަފު ކުރިމަތީގައި ހައިޑަން ހުއްޓިލައިގެން ހުރީ އޭނާގެ ކައިރީގައި ކިނިމާކާއެވެ. ރަމްސެސް ފަޅާލުމުގެ އެމީހުންގެ ޚިޔާލުތައް ވަގުތީ ގޮތުން ހުއްޓުމަކަށް އައީ ސެންޓްރަލް ޕާކް ތެރެއިން ދުއްވައިގަތުމާއި ދެން ގްރޭންޑް ސެންޓްރަލް ސްޓޭޝަންގައި އުފެދުނު މޮޔަކަމުންނެވެ. އެމީހުން ބަލަން ތިއްބާ މޫރް އެމީހުންގެ ކައިރިއަށް ހިނގައިގަނެ ކޮންމެ މޮނިޓަރަކަށް ކޮމެންޓް ކުރަން ފެށިއިރު، ކެމެރާގެ ތަސްވީރުތަކުގައި ލޭބަލް ޖަހައި، ޒޫމް އިން ކޮށްލާފައި ފްރެކްލްޑް އަތެއްގައި އިންސާނެއްގެ އިސްތަށިގަނޑެއް ފާހަގަކޮށްލެވުނެވެ. ކަވަރޭޖް ފުރިހަމަވާން ޖެހޭ ވަރަށް ފުރިހަމަ ނުވި ނަމަވެސް ޑްރޭކް އާއި އޭނާގެ ޓީމު މަޝްހޫރު ރޭލު ސްޓޭޝަނާ ކައިރިވުމުން ރަނގަޅުވި އެވެ. އަނެއް މޮނިޓަރެއްގައި ރަމްސެސް އާއި ޕްރައިސް އެމީހުންގެ ގޮޅިތަކުގައި ތިބިތަން ފެނުނުއިރު، ކުރީގެ މީހާ ކެތްތެރިކަމެއް ނެތި ތަންތަނުގައި ހުންނަން ބޭނުންވާ ފަދައިން ދުއްވައިގަތްއިރު، ދެވަނަ މީހާ ޑިޕްރެޝަންގައި އިށީނދެގެން އިންނީ އޭނާ އަސްލު ބޭނުންވީ ހަމައެކަނި ނޫހެއްގެ ހުށަހެޅުމެއް ކަހަލަ ގޮތަކަށެވެ.
  
  މޫރުގެ ޓީމުން އެމީހުންގެ ވަށައިގެން ގަދައަޅައި މަސައްކަތްކޮށް، ފެނުނު ކަންތައްތައް ރިޕޯޓްކޮށް، ލަފާކޮށް، މަގުމަތީގައި ތިބި ފުލުހުންނާއި އެޖެންޓުންނަށް ވަކި ސަރަހައްދުތަކަށް ޒިޔާރަތް ކުރުމަށް އެދުނެވެ. އެ ހަމަލާތައް ނާކާމިޔާބުވީ ގްރޭންޑް ސެންޓްރަލްގައި ޑްރޭކް އާއި ބީއު ބޮންތައް ނިއްވާލަމުން ދިޔައިރު ވެސް ހޭޑަންގެ ކުރިމަތީގަ އެވެ. މިޑްޓައުން ބެލެހެއްޓިކަން މޫރަށް މުޅިން ޔަގީން ކުރެވޭނެ ހަމައެކަނި ގޮތަކީ މުހިންމު ގޮތެއްގައި މުޅި ސައިޓް ހުސްކުރުމެވެ.
  
  "އަހަރެން ފަރުވާލެއް ނުބަހައްޓަން އެއީ މުސްކުޅި ބީރު ކާފައެއް ކަމުގައި ވިޔަސް ދެންމެ އޭނާގެ ބަނޑޮސް ގެއްލުނު ކަމެއް،" އޭނާ ބުންޏެވެ. "އެންމެ ކުޑަމިނުން އެމީހުންނަށް ގަބޫލުކޮށްދީބަލަ."
  
  "ގްރޭންޑް ސެންޓްރަލް ސްޓޭޝަންގައި ހުރި މެޓަލް ޑިޓެކްޓަރުތަކުގެ ތެރެއިން ކެމެރާތަކަށް ބޮން ލިބޭނީ ކިހިނެއް ހެއްޔެވެ؟" ކިނިމާކާ އަހާލިއެވެ.
  
  "ޕްލާސްޓިކް ގޮވާތަކެތި؟" މޫރް ވެންޗަރ ކުރިއެވެ.
  
  "މިކަމަށް އެހެން ފިޔަވަޅުތަކެއް ނުގެންގުޅެނީތަ؟" ހައިޑަން އަހާލިއެވެ.
  
  "ހަމަ ޔަގީނުންވެސް އެކަމަކު ވަށައިގެން ބަލާބަލަ. އަޅުގަނޑުމެންގެ ނުވަދިހަ އިންސައްތަ ރައްޔިތުން ހޯދަނީ ލަދުވެތި ނިއުކްލިއަރ ބޮމެއް. މިހާ ހުސް ސަރަހައްދެއް ދުވަހަކުވެސް ނުދެކެން."
  
  މާޝް މިކަން ރޭވިތާ ކިހާ ދުވަހެއް ވެއްޖެ ބާއޭ ހައިޑަންގެ ހިތަށް އެރިއެވެ. އަދި ރަމްސެސް ހެއްޔެވެ؟ ޓެރަރިސްޓް ޕްރިންސްގެ ނިއުޔޯކުގައި ގާތްގަނޑަކަށް ފަސް ގޮޅި ހުރިއިރު، އެއަށްވުރެ ގިނަ ގޮޅި ހުރެދާނެ ކަމަށާއި އޭގެ ތެރެއިން ބައެއް ގޮޅިތަކަކީ ނިދާ ގޮޅިތަކެއް ކަމަށެވެ. ކޮންމެ ބާވަތެއްގެ ގޮވާތަކެތި ކޮންމެ ވަގުތެއްގައި ވެސް ވަގަށް ގެނެސް، ފަސޭހައިން ވަޅުލައި، ވަލުތެރޭގައި ނުވަތަ ބިންގަރާހެއްގައި ފޮރުވައިގެން އަހަރުތަކެއް ވަންދެން ބެހެއްޓިދާނެ އެވެ. ރަޝިޔާ މީހުންނާއި އެމީހުންގެ ގެއްލިފައިވާ ނިއުކްލިއާ ސޫޓްކޭސްތަކާ ބެހޭ ސާބިތު ވާހަކައަށް ބަލާލަމާ - އެއީ އެމެރިކާ މީހަކު ގެއްލިފައިވާ އަދަދަކީ އެމެރިކާ ނައްތާލުމަށް ބޭނުންވާ ސީދާ އަދަދެވެ. އެއީ އެމީހުން މިހާރުވެސް އެމެރިކާގައި ތިބިކަން ކަށަވަރުކޮށްދިން ރަޝިޔާގެ ޑިފެކްޓަރެކެވެ.
  
  މުޅި ތަސްވީރު ނަގަން މަސައްކަތް ކުރަމުން ފަހަތަށް ފިޔަވަޅެއް އަޅާލިއެވެ. ބޮޑެތި މީހުންގެ އުމުރުގެ ބޮޑު ބައެއްގައި ހޭޑަން އަކީ ގާނޫނު ތަންފީޒުކުރާ އޮފިސަރެކެވެ؛ އޭނައަށް ހީވީ ތަޞައްވުރު ކުރެވޭ ކޮންމެ ހާލަތެއް އޭނައަށް ހެކިވެފައިވާހެންނެވެ. އެކަމަކު މިހާރު... މިއީ ކުރިން ނުފެންނަ ކަމެއް. މީގެ ކުރިން ވެސް ޑްރޭކް ވަނީ ޓައިމްސް ސްކުއަރ އިން ގްރޭންޑް ސެންޓްރަލް އަށް ދުއްވައިގެން ކޮންމެ މިނެޓަކުން ފުރާނަ ސަލާމަތްކޮށް، އޭގެ ފަހުން ދެ މީހަކު ގެއްލިފަ އެވެ. ޑާލް ކޮންމެ ފަހަރަކު ވެސް ރަމްސެސްގެ ކެމެރާތައް ރޫޅާލިއެވެ. އެކަމަކު އޭނާގެ ހިތުގައި ޖެހުނީ މި ހާދިސާގެ ޝީރް، ބިރުވެރި ދާއިރާއެވެ.
  
  އަދި ދުނިޔެ ގޯސްވީއެވެ. ޚަބަރު ބަލަން ދެން އުނދަގޫ ނުކުރާ މީހުންނާއި، ފެންނަ ހުރިހާ އެއްޗަކީ ނަފްރަތު އުފެދޭ އެއްޗަކަށް ވާތީއާއި އެއްވެސް ކަމެއް ނުކުރެވޭނެހެން ހީވާތީ ފޯނުން އެޕްތައް ޑިލީޓްކޮށްފައިވާ މީހުންނެވެ. ޚާއްޞަކޮށް އައިއެސް އުފެދުމާއެކު، ވަރަށް ކުރީއްސުރެ ސާފު އަދި ސާފުކޮށް ފެންނަ ނިންމުންތަކަކީ، ސިޔާސީ ކަންކަމާއި، ފައިދާއާއި ދަހިވެތިކަމާއި، އިންސާނުންގެ ތަކުލީފުގެ އަޑި ކުޑަކޮށް ލަފާކޮށް، ދުވަހަކުވެސް ނިންމި ނިންމުންތަކެއް ނޫނެވެ. އާންމުން މިހާރު ބޭނުންވީ ތެދުވެރިކަމާއި، އިތުބާރު ކުރެވޭ ފަރާތެއް، ވެރިކަން ކުރަން ރައްކާތެރި ވަރުގެ ހާމަކަން ބޮޑު ގޮތެއްގައި އައިސްފައިވާ މީހެކެވެ.
  
  ހައިޑަން އެ ހުރިހާ ކަމެއް ގަބޫލުކުރިއެވެ. އޭނާއަށް ލިބުނު އެއްވެސް އެހީތެރިކަމެއް ނެތް ކަމުގެ އިހުސާސް ފަހަކަށް އައިސް ޓައިލަރ ވެބް އޭނާއަށް ކުރިމަތިވަމުން ދިޔަ ޖަޒުބާތުތަކާ އެއްގޮތެވެ. އެހާ ހުޝިޔާރުކަމާއެކު ގޯނާ ކުރަމުންދާ ކަމުގެ އިހުސާސް ކުރެވި، އެކަމާ އެއްވެސް ކަމެއް ކުރުމުގެ ބާރެއް ނެތް ކަމުގެ އިހުސާސެވެ. މިހާރު އޭނާއަށް ވެސް އިހުސާސް ކުރެވުނީ ހަމަ އެ ޖަޒުބާތުތައް، ޑްރޭކް އާއި ޑާލް ނިއުޔޯކާއި ދުނިޔޭގެ އެހެން ގައުމުތައް ފަޅުތެރެއިން އަނބުރާ ގެނައުމަށް މަސައްކަތް ކުރާތަން ބަލަން ހުރެގެންނެވެ.
  
  "މިކަމަށްޓަކައި އަހަރެން ރަމްސެސް މަރާލާނަން،" ޝިފާ ބުންޏެވެ.
  
  ކިނިމާކާ އޭނާގެ ކޮނޑުގައި ބޮޑު ފިޔަވަޅެއް އަޅާލިއެވެ. "އަޅުގަނޑަށް ދޫކޮށްލާ." އަހަރެން ކަލެއަށް ވުރެ މާ ރީތި، އަދި ޖަލުގައި އުޅެން ރަނގަޅުވާނެ."
  
  މޫރް ވަކި ސްކްރީނަކަށް އިޝާރާތް ކުރިއެވެ. "އެކޮޅަށް ބަލާބަލަ ކުދިން. އެމީހުން ބޮން ޑިފޫސް ކުރި."
  
  ކެފޭއިން ނުކުންނަ މެޓް ޑްރޭކް ފެނުމުން ޑިލައިޓް ހޭޑަން ތެރެއިން ޝޫޓް ކުރި &# 233; މޫނުމަތިން ލުއިފަސޭހަ އަދި ކާމިޔާބީގެ ކުލަވަރެއް ފާޅުވެގެން ދިޔައެވެ. އެއްވެ ތިބި ޓީމުން އުފާފާޅުކޮށްލުމަށްފަހު ކުއްލިއަކަށް މަޑުކޮށްލީ ކަންތައްތައް ކޮންޓްރޯލުން ބޭރަށް ދަތުރުކުރަން ފެށުމުންނެވެ.
  
  ގިނަ މޮނިޓަރުތަކުން ހޭޑަންއަށް ފެނުނީ ކުނިކޮށިތައް ގޮވަމުން ދިޔައިރު، މެންހޯލް ކަވަރުތައް ގޮއްވާނުލުމަށްޓަކައި ކާރުތައް ފަހަތަށް ޖެހިގެން ދިޔަތަނެވެ. އޭނާއަށް ފެނުނީ ސައިކަލު ދުއްވާ މީހުން މަގުމައްޗަށް އަރައި އިމާރާތްތަކާއި ކުޑަދޮރުތަކަށް ބިއްލޫރިގަނޑެއްގެ ބައްޓަމަށް އެއްޗެހި އުކާލާތަނެވެ. އޭގެ ސިކުންތުކޮޅެއް ފަހުން އަނެއްކާވެސް ގޮވުމެއް ގޮވިއެވެ. އޭނާއަށް ފެނުނީ ކާރު ތަޅުންގަނޑުން އެތައް ފޫޓެއް އުފުލިގެން ދިޔައިރު އޭގެ ދަށުން ބޮމެއް ގޮވައި، ދެފަރާތުން ދުންގަނޑާއި އަލިފާންގަނޑު ނިކުމެގެން ދިޔަތަނެވެ. ގްރޭންޑް ސެންޓްރަލް ސްޓޭޝަންގެ ހުރިހާ ހިސާބެއްގައި ވެސް ފިލައިގެން ދިޔަ ފަސިންޖަރުންގެ ތެރޭގައި ކުނިކޮށިތަކުގައި އަލިފާން ރޯވެފައިވެ އެވެ. އަމާޒަކީ ޓެރަރިޒަމް، ގެއްލުންތަކެއް ނޫނެވެ. ދެ ބްރިޖެއްގައި އަލިފާން ރޯވެ، ޓްރެފިކް ޖަމް ބޮޑުވެ، ސައިކަލަށް ވެސް އެތަން ހުރަސް ނުކުރެވުނެވެ.
  
  މޫރް ބަލަހައްޓައިގެން ހުރިއިރު، މޫނުމަތީގައި އެންމެ ސިކުންތުކޮޅަކަށް ރިލެކްސްވެ، އަމުރުތަކަށް ގޮވަން ފެށިއެވެ. ހައިޑަން އޭނާގެ ވަރުގަދަ ނަޒަރިއްޔާތު ދެމެހެއްޓުމަށް މަސައްކަތް ކުރިއިރު މާނޯގެ ކޮނޑުގައި އޭނާގެ ކޮނޑުގައި ޖެހުނުހެން ހީވިއެވެ.
  
  އަޅުގަނޑުމެން ކުރިއަށް ދާނަން.
  
  އޮޕަރޭޝަންސް ސެންޓަރުގައި އޮޕަރޭޝަންތައް ކުރިއަށް ގޮސް، ކުއްލި ހާލަތުގައި ހިދުމަތްތައް ފޮނުވައި، ގާނޫނު ތަންފީޒުކުރާ ފަރާތްތައް އެންމެ ބޮޑަށް ގެއްލުން ލިބުނު ސަރަހައްދުތަކަށް ރީޑައިރެކްޓް ކުރި އެވެ. ފަޔާ ބްރިގޭޑް އާއި ސެޕަރުން ހުރިހާ ހައްދެއްގެ ބޭރުން ވެސް މިކަމުގައި ބައިވެރިވި އެވެ. މަގުތަކުގައި ޕެޓްރޯލް ކުރުމަށް ހެލިކޮޕްޓަރު ބޭނުން ކުރުމަށް މޫރް އަމުރު ކުރެއްވި އެވެ. އެހެން ކުޑަ ޑިވައިސްއެއް މެސީސް އަށް ޖައްސާލުމުން ހޭޑަންއަށް އިތުރަށް އެ ޑިވައިސް ބަލާކަށް ކެތް ނުކުރެވުނެވެ.
  
  އޭނަ ފަހަތަށް ޖެހިލީ، ދެން ކުރާނެ ކަމެއްގެ އެއްވެސް ހެއްކެއް ހޯދުމަށް މުޅި ތަޖުރިބާއިން ހޯދަމުން، ފާއިތުވި އަހަރުތަކުގައި ހަވާއީ އާއި ވޮޝިންޓަން ޑީ.ސީ ހަނދާންކޮށް، ކޮންސެންޓްރޭޓް ވެގެން... އެކަމަކު ދެން ބިރުވެރި އަޑަކުން، ބިރުވެރި ދިގުދެމިގެންދާ އަޑެއް، އޭނާގެ ސަމާލުކަން އަނބުރާ ގެނެސްދިނެވެ ސްކްރީންތަކެވެ.
  
  "ނޫން!"
  
  
  ތިރީސް ތިންވަނަ ބާބު
  
  
  ވަށައިގެން ތިބި މީހުން ފަޅާލައިގެން ހައިޑަން ދުވެފައި ގޮސް ކޮޓަރިން ބޭރަށް ނުކުތެވެ. ރުޅިއައިސްގެން ކިރިޔާ ވެސް ގިސްލަމުން ސިޑިން ފައިބައިގެން ދިޔައީ އަތްތިލަ ޖައްސާލައިގެން މަހާއި ކަށިގަނޑުގެ ހަރު ކޮތަޅުތަކަކަށެވެ. ކިނިމާކާ އިންޒާރެއް ގޮވާލި ނަމަވެސް ހައިޑަން އޭނާއަށް އަޅާނުލިއެވެ. އެކަމަނާ މިކަން ކުރާނެ ކަމަށާއި، ދުނިޔެ ވާނީ ރަނގަޅު، ރައްކާތެރި ތަނަކަށް ކަމަށް ވެސް ވިދާޅުވި އެވެ.
  
  އެތަނުގެ ދަށުން ދުއްވާފައި ދިޔަ ކޮރިޑޯއިން މަގު ހަދައިގެން އެންމެ ފަހުން ރަމްސެސްގެ ގޮޅިއާ ހަމައަށް އާދެވުނެވެ. އެ ބާސްޓަރ އަދިވެސް ހޭންފެށިއިރު، އެ އަޑަކީ ޖަނަވާރެއްގެ ބިރުވެރި ގިސްލުމެއް ފިޔަވައި އިތުރު އެއްޗެއް ނޫނެވެ. ކޮންމެވެސް ގޮތަކުން އޭނާއަށް ވެގެން އުޅޭގޮތް އެނގުނެވެ. ޕްރީ ޕްލޭނިންގ ފާހަގަ ކުރެވުނު ނަމަވެސް އިންސާނާގެ ހެޔޮ ދުޅަހެޔޮކަމަށް މުޅިން ނަފްރަތު ކުރުމަކީ އޭނާއަށް ފަސޭހައިން ޙައްލުކުރެވޭނެ ކަމެއް ނޫނެވެ.
  
  ހައިޑަން އޭނާގެ ކޮޓަރީގެ ދޮރު ހުޅުވާލިއެވެ. ގާޑުން ފުންމާލުމަށްފަހު އޭނާގެ އަމުރަށް ރައްދުދީގެން ބޭރަށް ބަޑިޖަހާލިއެވެ. ހައިޑަން ހިނގައިގަތީ ސީދާ ދަގަނޑު ދަނޑިތަކާ ދިމާއަށެވެ.
  
  "ބުނޭ ވެގެން އުޅޭ ގޮތެއް. މިހާރު ބުނެބަލަ އަހަރެން ކަލެއާ މެދު މަޑުމައިތިރި ވާނެ."
  
  ރަމްސެސް ހީގަތެވެ. "ކީއް ވެގެން މިއުޅެނީ؟" އޭނާ ފޭކްކުރީ އެމެރިކާގެ ލަވައެކެވެ. "ޕޮއިންޓަކީ ތިޔަ މީހުން ކަކޫ މައްޗަށް ގެންނަނީ. އަދި އެތަނުގައި މަޑުކުރާނަން" ބޮޑު މީހާ ތިރިއަށް ޖެހިލީ އެތައް މިލިމީޓަރެއްގެ ދުރުމިނުން ސީދާ ހައިޑަންގެ ލޮލަށް ބަލާލުމަށެވެ. "ދުލުން ހޭންގްކޮށްގެން. އަހަރެން ބުނާ ހުރިހާ ކަމެއް ކަލޭ ކުރާނީ."
  
  ހައިޑަން ގޮޅީގެ ދޮރު ހުޅުވާލިއެވެ. ރަމްސެސް، އެންމެ ސިކުންތެއްވެސް ބޭކާރު ނުކޮށް، އޭނަގެ ގާތަށް އަވަސްވެގަނެ، އޭނަ ބިންމައްޗަށް އެއްލާލަން މަސައްކަތް ކުރިއެވެ. އެމީހާގެ އަތުގައި އަތް ކަނޑާލާފައި އޮތް ނަމަވެސް އެކަމުގެ ސަބަބުން އޭނާގެ އިންތިހާއަށް ބޮޑު މާސް ބޭނުން ކުރަން ހުރަހެއް ނާޅައެވެ. ހޭޑަން ފަންނުވެރިކަމާއެކު ދުވެފައި ގޮސް ބޮލުގައި އަޅުވާލާފައި ވަށައިގެންވާ ދަގަނޑު ދަނޑިތަކުގެ ތެރެއިން އެއް ދަނޑިއަށް ވައްޓާލިއިރު، އެ އަސަރުން އޭނާގެ ކަރު ފަހަތަށް ޖެހިލިއެވެ. އެއަށްފަހު އޭނާގެ ކިޑްނީއާއި ބުރަކަށީގައި ބާރަށް ޖަހާލުމުން އޭނާ މޫނު ކުނިކޮށް ގިސްލަމުން ދިޔައެވެ.
  
  އިތުރަށް މޮޔަ ހެއްވާކަށް ނެތެވެ.
  
  ހައިޑަން އޭނާ ބޭނުންކުރީ ޕަންޗިން ބެގެއް ފަދައިން، ހަށިގަނޑުގެ ވަށައިގެން ހަރަކާތްތެރިވެ، އެކި ސަރަހައްދުތަކުގައި ޖެހިގެންނެވެ. ރަމްސެސް ހަޅޭއްލަވައިގަނެ އެނބުރިލިއިރު، ފުރަތަމަ ތިން ވަޒަނެއް ގުނާލީ - ނޭފަތުން ލޭއައުން، ދަތްދޮޅިއާއި ކަރުތެރެ ރިއްސާތީ އެވެ. ރަމްސެސް ހޮޑުލެވެން ފެށިއެވެ. ކިނިމާކާ ކައިރިވެލާފައި ތަންކޮޅެއް ބޮޑަށް ސަމާލުވުމަށް އިލްތިމާސް ކުރިއިރުވެސް ހައިޑަން ދޫނުދިނެވެ.
  
  "ސްޓޮޕް ޔޫ ފަކިންގ ބްލީޓިންގ، މަނޯ" ހޭޑަން އޭނާއަށް ސްނެޕް ކޮށްލިއެވެ. "އެތަނުން ބޭރުގައި މީހުން މަރުވަނީ."
  
  ރަމްސެސް ހޭން އުޅުނު ނަމަވެސް ކަރުތެރޭގައި ރިއްސާތީ އޭނާ ހުއްޓުނެވެ. މިއަށްފަހު ހޭޑަން އަވަސް ބަނީ ކިކެއް ޖަހައިދިނެވެ. "ހެވޭ މިހާރު."
  
  ކިނިމާކާ އޭނާ ދަމައިގަތެވެ. ހައިޑަން އޭނާއާ ދިމާއަށް އެނބުރިލި ނަމަވެސް އޭގެ ފަހުން ހަލާކުވެފައިވާހެން ހީވާ ރަމްސެސް އެދެމީހުންގެ ގައިގައި ފުއްޕާމޭގައި ޖެހިއެވެ. އޭނާއަކީ ބޮޑު މީހެއް، ކިނިމާކީއަށް ވުރެ ވެސް ދިގު މީހެއް، އެމީހުންގެ މަސްތަކުގެ ބޮޑުމިން ގާތްގަނޑަކަށް އެއްވަރު ނަމަވެސް ހަވާއީ މީހާ ޓެރަރިސްޓަށް ވުރެ މުހިންމު އެއް ދާއިރާއަކުން މޮޅުވިއެވެ.
  
  ކޮމްބަޓް ތަޖުރިބާ ލިބިފައިވުން.
  
  ރަމްސެސް ކިނިމާކާ އާއި ޖެހިލުމަށްފަހު ވަރުގަދައަށް ބައުންސްވެ، ސިއްސައިގެން ގޮސް އަނބުރާ އޭނާގެ ގޮޅިއަށް ވަދެގެން ދިޔައެވެ. "ކޮން ނަރަކައަކުން ތިއުޅެނީ؟" އޭނާ ގިސްލަމުން ބުންޏެވެ.
  
  "އެ މެޓީރިއަލް ކަލެއަށް ވުރެ ވަރުގަދަ" އިމްޕެކްޓް އޭރިއާގައި ފިރުމާލަމުން ކިނިމާކާ ބުންޏެވެ.
  
  "އަހަރެމެން ބޭނުންވަނީ ދެން ވާނީ ކިހިނެއްކަން އެނގެން،" ރަމްސެސްގެ ފަހަތުން އެނބުރި އޭނާގެ ގޮޅިއަށް ވަދެގެން އައި ހޭޑަން ބުނަމުން ދިޔައެވެ. "އަޅުގަނޑުމެން ބޭނުންވަނީ ނިއުކްލިއާ ބޮމުގެ ވާހަކަ އެނގެން. ކޮބާތަ؟ ކޮންޓްރޯލް އޮތީ ކާކު ހެއްޔެވެ؟ އެމީހުންގެ އަމުރުތަކަކީ ކޮބައި ހެއްޔެވެ؟ އަދި، މާތްالله އަށްޓަކައި، ތިބާގެ އަސްލު ނިޔަތަކީ ކޮބައިތޯއެވެ؟"
  
  ރަމްސެސް ތެދުވެ ހުންނަން އުނދަގޫވިއިރު، ސާފުކޮށް ފެންނަނީ ކަކުލަށް ވެއްޓިގަންނަން ބޭނުން ނުވާ ކަމެވެ. އެ ޓެންޝަން ކޮންމެ ޓެންޑަނެއްގައި ވެސް އިހުސާސް ކުރެވުނެވެ. ނަމަވެސް އެންމެ ފަހުން ތެދުވުމުން އޭނާގެ ބޯ ތިރިވިއެވެ. ޒަޚަމްވެފައިވާ ހަރުފައަކާ މެދު ފަރުވާތެރިވާނެ ފަދައިން ހައިޑަން ހުރީ ފަރުވާތެރިވެފައެވެ.
  
  "ކަލެއަށް ކުރެވޭނެ ކަމެއް ނެތް. ތިބާގެ މީހާއާ އަހާށެވެ، ޕްރައިސް. އޭނާއަށް މިކަން މިހާރުވެސް އެނގެއެވެ. އޭނާއަށް ހުރިހާ ކަމެއް އެނގެއެވެ. ނިއުޔޯކް އަނދާނީ ލޭޑީ، އަދި އަހަރެންގެ ރައްޔިތުން އަހަރެމެންގެ ކާމިޔާބީ ޖިގް ނަށާނީ ދުން އަރާ އަޅިތަކުގެ ތެރޭގައި."
  
  އަގު? ކޮންމެ ފަހަރަކުވެސް ހައިޑަންއަށް ފެނުނީ ޚިޔާނާތެވެ. މީހަކު ދޮގުހަދަމުން ދިޔައިރު އެކަމުގެ ސަބަބުން އޭނަގެ ރުޅިގަނޑު އިތުރަށް ކައްކާލިއެވެ. އެމީހާގެ ތުންފަތުން ތިކިޖެހި ވިހައަށް ބޯނުލަނބާ މާނޯއަށް އަތް ދިއްކޮށްލިއެވެ.
  
  "ގޮސް އަހަންނަށް ސްޓަން ގަން އެއް ގެނެސްދޭން."
  
  "ހައިޑެން-"
  
  "ދެން އެކަން ކޮށްލާ!" ކޮންމެ ނަރުދަނޑިއަކުން ރުޅިވެރިކަން ފާޅުވަމުން ދިޔައިރު އޭނަ އެނބުރިލިއެވެ. "އަހަންނަށް ސްޓަން ގަން އެއް ގެނެސްދީ ފަކް އައުޓް ކޮށްލަން."
  
  އޭނާގެ މާޒީގައި ހޭޑަން ވަނީ އޭނާގެ ބައިވެރިޔާ މާ ބަލިކަށި ކަމަށް ދެކޭ ގުޅުންތައް ހަލާކުކޮށްލާފައެވެ. ހާއްސަކޮށް އޭގެ މަދު މަސްކޮޅެއް ފަހުން ބްލަޑް ކިންގްގެ މީހުންގެ އަތުން މަރުވި ބެން ބްލޭކް އާއި ހިއްސާކުރި އެވެ. ބެން އަކީ މާ ޒުވާން، ތަޖުރިބާ ނެތް، ކޮންމެވެސް ވަރަކަށް ފުރިހަމަ ނުވާ މީހެއް ކަމަށް ހީކުރި ނަމަވެސް ކިނިމާކާ އާއި އެކު ވެސް މިހާރު އޭނާގެ ނަޒަރިއްޔާތު އެޑްޖަސްޓް ކުރަން ފަށައިފި އެވެ. އޭނާއަށް ފެނުނީ އޭނާއަކީ ބަލިކަށި، ނެތް، އަދި ކަނޑައެޅިގެން އަލުން ބިނާކުރަން ބޭނުންވާ މީހެއްގެ ގޮތުގައެވެ.
  
  "އަހަންނާ ޒުވާބު ނުކުރާތި މަނޯ. ދެން އެކަން ކޮށްލާ".
  
  ހީނލުމެއް ނަމަވެސް އެ ހަވާއީގެ ކަންފަތާއި ހަމައަށް ފޯރިއެވެ. ބޮޑު މީހާ ދުއްވައިގަތީ އޭނާގެ މޫނާއި އޭނާގެ ޖަޒުބާތުތައް އޭނައަށް ފޮރުވަމުންނެވެ. ހައިޑަން އޭނާގެ ނަޒަރު އަނބުރާ ރަމްސެސްއަށް އަނބުރާލިއެވެ.
  
  "މިހާރު ތިޔައީ ހަމަ އަހަރެން ފަދައިން" އޭނާ ބުންޏެވެ. "އަހަންނަށް އިތުރު ދަރިވަރެއް ލިބިއްޖެ."
  
  "ތި ހީކުރަނީތަ؟" ހައިޑަން އޭނާގެ ކަކުލު ހުޅުގައި އަނެކާގެ ބަނޑުގައި ޖަހާލިއިރު، ދެން އޭނާގެ އުނަގަނޑު ރަހުމުކުޑަ ގޮތަކަށް އޭނާގެ ކަރުގެ ފަހަތަށް ޖައްސާލިއެވެ. "ދަރިވަރަކު ކަލޭގެ ތެރެއިން ކުނި ތަޅާނެތަ؟"
  
  "އަހަރެންގެ އަތް މިނިވަންވިނަމަ..."
  
  "ހަޤީޤަތުގައި?" ހައިޑަން ހުރީ ރުޅިވެރިކަމުން ލޯފަންވެފައެވެ. "ހިނގާ ބަލާލަމާތޯ ކުރެވޭނީ ކޮންކަމެއްތޯ؟"
  
  ރަމްސެސްގެ އަތްދަބަހަށް އަތް ދިއްކޮށްލުމާއެކު ކިނިމާކާ އެނބުރި އައީ ސިނގިރޭޓެއްގެ ބައްޓަމަށް ސްޓަން ބަޑިއެއް ހިފަހައްޓައިގެން ހުރި އަތްތިލައެއްގައެވެ. އޭނާއަށް އޭނަގެ ނިޔަތް ވިސްނިގެން ފަހަތަށް ޖެހިލިއެވެ.
  
  "ކޯއްޗެއް?" - އޭނަ ހަޅޭއްލަވައިގަތެވެ.
  
  "ކަލޭ ކުރަން ޖެހޭ ކަމެއް ކުރާށެވެ."
  
  ހައިޑަން އެމީހާއަށް ލަޢުނަތް ދިނުމަށްފަހު ރަމްސެސްގެ މޫނުމަތީގައި އިތުރަށް ބާރަށް ލަޢުނަތް ދިނުމުން އޭނާ ފަޅާނުލެވުނީތީ ވަރަށް ބޮޑަށް މާޔޫސްވިއެވެ.
  
  މަޑުމައިތިރި މަޑުމައިތިރި އަޑަކުން އޭނާގެ ރުޅިވެރިކަން ކަނޑާލިއެވެ: އެހެންނަމަވެސް ފަހަރެއްގައި އޭނާ ތިބާއަށް ފިލާވަޅެއް ދީފާނެއެވެ.
  
  ފަހަރެއްގަ.
  
  ހައިޑަން ރަމްސެސް ކޮއްޕާލީ އޭނާގެ ބާންކަށް ވެއްޓިގެން ދިޔައިރު، އޭނާގެ ބޮލުގައި އާ ޚިޔާލެއް އުފެދުނެވެ. އާދެ، ފަހަރެއްގައި ގޮތެއް އޮވެދާނެ. ކިނިމާކާއަށް ނަޒަރު ހިންގާލަމުން ގޮޅިން ނުކުމެ ތަޅުލާފައި ދެން މިސްރާބު ޖެހީ ބޭރު ދޮރާ ދިމާއަށެވެ.
  
  "މަތީ ބުރީގައި އާ ކަމެއް ހިނގަނީތަ؟"
  
  "ކުނި ބޮން އިތުރުވި ނަމަވެސް މިހާރު މަދުވެއްޖެ. އަނެއްކާ މޮޓޯސައިކަލް ދުއްވި ނަމަވެސް އެމީހުން ހިފެހެއްޓީ."
  
  ހައިޑަންގެ ވިސްނުމުގެ ޕްރޮސެސް އިތުރަށް ސާފުވެގެން ދިޔައެވެ. ހޯލްވޭއަށް ނުކުތުމަށްފަހު އެހެން ދޮރާ ދިމާއަށް ހިނގައިގަތެވެ. ހުއްޓުމެއް ނެތި އެއްވެ ތިބި މީހުންގެ ތެރެއިން ކޮއްޕާލީ ރޮބަޓް ޕްރައިސް އަށް ރަމްސެސްގެ ގޮޅިން އަންނަ އަޑު އިވިދާނެ ކަމުގެ ޔަގީންކަން އޮތުމުންނެވެ. އެ ދެލޮލުން ފެންނަމުން ދިޔަ ނަޒަރުން އެއީ އެހެން ކަން އެނގުނެވެ.
  
  "އަހަންނަކަށް ނޭނގެ އެއްވެސް ކަމެއް" އޭނާ ރުޅިއައިސްގެން ދިޔައެވެ. "ޕްލީޒް ބިލީވް މީ." އަހަރެންނަށް ނިއުކްލިއާ ބޮމެއްގެ ވާހަކައެއް، އެއްވެސް އެއްޗެއް އެނގޭ ކަމަށް ބުނިނަމަ، ދެން އޭނާ ދޮގުހަދައެވެ."
  
  ހައިޑަން އޭނާގެ ސްޓަން ބަޑިއަށް އަތް ދިއްކޮށްލިއެވެ. "ކާކު ގަބޫލުކުރާނީ؟ މޮޔަ ޓެރަރިސްޓެއް ނުވަތަ ޚިޔާނާތްތެރި ސިޔާސީ މީހެކެވެ. ހަގީގަތުގައި ޓޭސަރ ބުނާ އެއްޗެއް ބަލާލަމާ ހިނގާށެވެ."
  
  "ނޫން!" އަގު ދެއަތް އުފުލާލިއެވެ.
  
  ހައިޑަން އަމާޒު ހިފާލިއެވެ. "ނިއުޔޯކުގައި ހިނގާ ކަންތައްތައް ނޭނގިދާނެ ރޮބަޓް، އެހެންވީމަ އަހަރެން ހުރިހާ ވާހަކައެއް ކިޔައިދޭނަން. އެންމެ ފަހަރަކުއެވެ. ޓެރަރިސްޓް ސެލްތަކުން ނިއުކްލިއާ ހަތިޔާރު ކޮންޓްރޯލް ކުރާއިރު، އެއީ ކޮންމެ ވަގުތެއްގައި ވެސް ގޮއްވާލެވޭނެ ހަތިޔާރުތަކެއް ކަމަށް އަޅުގަނޑުމެން ގަބޫލުކުރަމެވެ. މިހާރު މޮޔަ ޕައިތީއަން ހީކުރަނީ އޭނާ އަސްލު ހާލަތު ކޮންޓްރޯލް ކުރަނީ ކަމަށެވެ. މުޅި މެންހަޓަންގައި ކުދިކުދި ގޮވުންތައް ހިނގައެވެ. ސެންޓްރަލް ސްޓޭޝަންގައި ބޮން ޖަހާފައިވެ އެވެ. އަދި، ރޮބަޓް، މިއީ ނިމުމެއް ނޫން."
  
  ކުރީގެ ސެކްރެޓަރީ އޮފް ސްޓޭޓް ލޯ ހުޅުވާލީ އެއްވެސް ބަހެއް ބުނަން މުޅިން ނޭނގިގެންނެވެ. އަލަށް ހޯދި ސާފުކަމުގައި ހޭޑަންއަށް ކިރިޔާވެސް ޔަގީންވީ އޭނާ ބުނަނީ ތެދު ވާހަކައެވެ. އެކަމަކު ޝައްކުގެ މި އެންމެ ކުޑަކުޑަ ކުޑަކުއްޖެއް ފަދައިން މެދުނުކެނޑި އަނިޔާ ކުރަމުން ދިޔައެވެ.
  
  މި މީހާއަކީ ކާމިޔާބު ސިޔާސީ ބޭފުޅެކެވެ.
  
  ސްޓަން ބަޑިއެއް ޖަހާލިއެވެ. އެއީ އެއްފަރާތަކަށް ބަޑިޖަހާފައި، އެމީހާގެ އިންޗިއެއްހާ ގެއްލިގެން ދިޔަ ތަނެކެވެ. ބޫޓުގައި ޕްރައިސް ތުރުތުރު އަޅަން ފެށިއެވެ.
  
  "ދެން ޖެހޭނީ ބެލްޓްގެ ތިރީގައި" ހޭޑަން ވައުދުވިއެވެ.
  
  ދެން، ޕްރައިސް ކަރުނަ އަޅައިގެން ދިޔައިރު، މަނޯ ގިސްލުމާއެކު، އަދި ރަމްސެސްގެ ޝައިޠާނީ ހެއްވާ ވާހަކަ ހަނދާންވުމުން، މިހާރު މެންހަޓަންގައި ހުރި ހުރިހާ ބިރުވެރިކަމަކާ މެދު ވިސްނާލުމުން، އަދި އެކަމުގެ ބޯމިނުގައި، ޖިއޮޕާޑީގެ ހިތުގައި ތިބި އޭނާގެ އެކުވެރިންނާ މެދު ވިސްނާލުމުން، އެއީ އެވެ ހެއިޑަން ޖޭ އަށް ވީ ބްރޭކް ޑައުން އެވެ.
  
  އިތުރަށް ނޫން. މިކަމަށް އިތުރު މިނިޓަކަށްވެސް ކެތްނުކުރާނަމެވެ.
  
  ޕްރައިސްގައި ހިފާލަމުން ފާރުގައި އެއްލާލިއިރު، އެ ތަޅާ ބާރުގެ ސަބަބުން އޭނާ ކަކުލަށް ވެއްޓުނެވެ. ކިނިމާކާ ސުވާލު އުފެދޭ ނަޒަރެއް ދިއްކޮށްލަމުން އެ ނަގާލިއެވެ.
  
  "ހަމަ މަގޭ މަގުން ދުރަށް ދާން."
  
  އަނެއްކާވެސް ޕްރައިސް އެއްލާލީ، މިފަހަރު ބޭރު ދޮރަށް ވަދެގެންނެވެ. އޭނާ ފަހަތަށް ފުންމާލީ ހީނލަމުން، ވެއްޓިފައި، ދެން އޭނަ އަނެއްކާވެސް އޭނާގެ ގައިގައި ހިފާ ކޮރިޑޯއަށް ވަދެ ރަމްސެސްގެ ގޮޅިއާ ދިމާއަށް ގެންދިޔައެވެ. ޕްރައިސްއަށް އޭނާގެ ގޮޅީގައި ތަޅުލާފައި އޮތް ޓެރަރިސްޓް ފެނުމުން އޭނާ ހޭންފެށިއެވެ. ހައިޑަން އޭނާ ކުރިއަށް ކޮއްޕާލިއެވެ.
  
  "ޕްލީޒް، ޕްލީޒް، ތިކަމެއް ނުކުރެވޭނެ."
  
  "އަސްލު" ކިނިމާކާ ބުންޏެވެ. "މިއީ އަޅުގަނޑުމެންނަށް ކުރެވޭނެ ކަމެއް."
  
  "ނޫންއޯ!"
  
  ހޭޑަން ޕްރައިސް ދަނޑިތަކުގެ މައްޗަށް އެއްލާލާފައި ގޮޅީގެ ތަޅު ހުޅުވާލިއެވެ. އަދިވެސް އެނދުގައި އިށީނދެގެން ހުރެ އޭނާގެ ބަންދުވެފައިވާ ލޮލުގެ ކަޅި ދަށުން ހިނގަމުންދާ ކަންތައްތައް ބަލަން ހުރި ރަމްސެސް އެއްވެސް ހަރަކާތެއް ނުކުރިއެވެ. ކިނިމާކާ އޭނާގެ ގްލޮކް ނަގައި ދެމީހުންނަށް ވެސް އަމާޒު ހިފާލީ ހޭޑަން އެމީހުންގެ ގުޅުންތައް ފަޅާއަރުވާލުމުންނެވެ.
  
  "އެއް ފުރުސަތު" ޝިފާ ބުންޏެވެ. "އެއް ޖަލު ގޮޅި. ދެ ފިރިހެނުންނެވެ. ޗެޓް ކުރަން ފުރަތަމަ ގުޅާ މީހާއަށް ރަނގަޅު ވެއެވެ. ވިސްނޭތަ؟"
  
  ޕްރައިސް ބްލީޓް ކޮށްލީ ބައި ކާފައި ހުރި ކަނބުލޮއެއް ފަދައިންނެވެ. ރަމްސެސް އަދިވެސް ހަރަކާތެއް ނުކުރެއެވެ. ހޭޑަންއަށް އޭނާ ފެނުމުން ހާސްވެ ކަންބޮޑުވިއެވެ. އޭނާގެ ހިތަށް އައި ކުއްލި ބަދަލަކީ މުޑުދާރު ބަދަލެކެވެ. އޭނަ ހިނގައިގަނެގެން ގޮސް ގޮޅި ތަޅުލާފައި ދެމީހުން އެއްކޮށް ދޫކޮށްލާފައި ފޯނު ރިންގުވާން ފެށުމުން އޭޖެންޓް މޫރުގެ އަޑު ލައިނަށް އައެވެ.
  
  "މިތަނަށް އާދޭ ޖޭ. މިކަން ބަލަން ޖެހޭނެ."
  
  "މިއީ ކޮންއެއްޗެއް?" ކިނިމާކާއާއެކު ދުވެފައި ގޮސް އެމީހުންގެ ހިޔަނިތައް ގޮޅި ބްލޮކްތަކުން ބޭރަށް ނުކުމެ ސިޑިން ފަހަތަށް އަރައިގެން ދިޔައެވެ.
  
  "އިތުރު ބޮން" އޭނާ ދެރަވެފައި ހުރެ ބުނެލިއެވެ. "އަހަރެން އެންމެން ފޮނުވީ ގޯސްތައް ސާފުކުރަން. އަދި މި އެންމެ ފަހުގެ ޝަރުތަކީ އަޅުގަނޑުމެން ހީކުރި ގޮތެއް ނޫން. އަޅެ، އަދި ތިޔަ މީހާ ޑާލް އަށް ސެލް ހަތަރެއްގައި ލީޑެއް ލިބިއްޖެ. އޭނާ މިވަގުތު އެ ފަހަތުން ދުވަނީ."
  
  "ހިނގާ މަގުމައްޗަށް ޖެހެން!" ހައިޑަން އަވަސްވެގަތީ ސްޓޭޝަން އިމާރާތަށެވެ.
  
  
  ހަތަރުވަނަ ބާބު
  
  
  ޑާލް އަމިއްލައަށް ފަސިންޖަރުންގެ ގޮނޑިއަށް އެއްލާލާފައި ސްމިތު އަށް ދުއްވަން ހުއްދަ ދިނެވެ؛ ކެންޒީ، ލޯރެން އަދި ޔޯގީ އަނެއްކާވެސް ފަހަތު ސީޓުގައި އެބަތިއްބެވެ. އެމީހުން އެނބުރި ސްޓޭޝަނަށް ދިޔަ މަގުމަތީގައި ވެސް ޑްރޭކް ގްރޭންޑް ސެންޓްރަލް ސްޓޭޝަނަށް ހަމަލާދިން ކަމުގެ ރިޕޯޓްތައް ފެތުރިފައިވީ ނަމަވެސް އިތުރު އެއްޗެއް އަޑު އިވިފައެއް ނުވެއެވެ. މޫރަށް ދެންމެ މައުލޫމާތު ދިން މީހަކު ލިބުނު އިތުރު ޓިޕް އެއް - ސެންޓްރަލް ޕާކް ކައިރީގައި ހުރި ލަގްޒަރީ އެޕާޓްމަންޓް އިމާރާތަކުން ހަތަރު ވަނަ ޓެރަރިސްޓް ގޮޅިއެއް ހިންގަމުން ދިޔަ އިރު، މިހާރު ޑާލް އެކަމާ ވިސްނާލި އިރު، މި ގޮޅިތަކުގެ ތެރެއިން ބައެއް ގޮޅިތަކަށް ފައިސާ ލިބުނީ އެހެން ގޮޅިތަކާ ތަފާތު ކަމަށް ބުނުމަކީ ބުއްދިވެރި ކަމެކެވެ އެމީހުންނަށް އެއްވެ ތިބި މީހުންނާ ގުޅިގެން އުޅެން އެހީތެރިވެދިނީ- އެކަމަކު ސިކުނޑި ދޮވުމުގެ ތެރެއިން އެމީހުންގެ އިންޑޮކްޓްރިނޭޝަން ހަނދާން ނެތި ވަކި މުޖުތަމަޢެއްގައި އެހާ ފަސޭހައިން ގިނަ ބަޔަކު އުޅެވޭނީ ކިހިނެއްތޯ ޑާލް ވިސްނާލިއެވެ. ސިކުނޑި ދޮވުމަކީ ހާއްސަ ފަންނެއް ކަމުން އާދައިގެ ޓެރަރިސްޓަށް އަދި އެކަމަށް މޭސްތިރިވެފައިވާ ކަމާމެދު އޭނާ ޝައްކު ކުރި އެވެ.
  
  އެހާ ނޭއިވް ނުވާށެވެ.
  
  މި ފިލާވަޅުތައް ހޯދުމަށްޓަކައި މޫރުގެ އޭޖެންޓުންނަށް ހަމައެކަނި އެކްސްޕޯޒްވުމަށްވުރެ މާ ބޮޑު ރިސްކެއް ކުރިމަތިވިއެވެ. މި ދުވަހުގެ ނަތީޖާ ނިމުމެއް ނެތް ގޮތަކަށް ގުގުމާލާނެ ކަމަށާއި، އެ ހުރިހާ ކަމެއް ފުނޑުފުނޑުވާނެ ގޮތް ހޯމްލޭންޑަށް އެނގޭނެ ކަމަށް އޭނާ އުންމީދު ކުރި ކަމަށެވެ. މިއަދު އަންޑަކަވަރ އޭޖެންޓެއް އަނދާ ހުލިވެއްޖެނަމަ އޭނާގެ އުނދަގޫތައް ފެށުނީ ހަމައެވެ.
  
  އަބަދުވެސް އިންޓަސެކްޝަންތަކުގައި ވެރިކަންކުރާ ޓްރެފިކް ފުލުހުން ޓްރެފިކް ފިލްޓަރ ކުރަން ކުރެވެން އޮތް ހުރިހާ މަސައްކަތެއް ކުރިއިރު، ބޮޑެތި އަދި ފަހަރެއްގައި ވެސް ހައްލު ނުކުރެވޭނެ މައްސަލަތަކެއް ކުރިމަތިވި ނަމަވެސް ހޭލުންތެރި ކުއްލި ހާލަތުގައި ދުއްވާ އުޅަނދުތަކަށް އިސްކަން ދޭން ޖެހުނެވެ. ޑާލްއަށް ފެނުނީ ކުދިކުދި ވިއުވިން ޕްލެޓްފޯމްތަކެއް - ގާތްގަނޑަކަށް މިނީ ޗެރީ ޕިކަރުން ފަދައިން - ފުލުހުންގެ އޮފިސަރުން އެމީހުންގެ އެކުވެރިންނަށް މަތީ ވެންޓޭޖް ޕޮއިންޓަކުން އިރުޝާދު ދެމުން ދިޔަތަނެވެ.
  
  ޑާލް ކާރުގެ ޖީޕީއެސް ޗެކް ކުރިއެވެ. "އަށް މިނެޓް" އޭނާ ބުންޏެވެ. "އަހަރެމެން ތައްޔާރުތަ؟"
  
  "ރެޑީ" މުޅި ޓީމު އެނބުރި އައެވެ.
  
  "ލޯރެން، ޔޯގީ، މިފަހަރު ކާރު ކައިރީގައި މަޑުކޮށްބަލަ. އަހަރެމެންނަށް ދެން ރިސްކެއް ނުކުރެވޭނެ."
  
  "އަހަރެން މިއަންނަނީ" ލޯރެން ބުނެލިއެވެ. "އެހީ ބޭނުންވޭ."
  
  ޑާލް ވަނީ ބިންގަރާހުގެ ތަސްވީރުތަކާއި ސްޕެޝަލް ފޯސަސްގެ ލީޑަރުގެ މަރުގެ ތަސްވީރުތައް ފޮނުވާލާފައެވެ. "އަޅުގަނޑުމެންނަށް ކޮންމެހެން ބޭނުން ނުވާ ފުރާނައެއް ނުރައްކަލެއް ނުކުރެވޭނެ. ލޯރެން، ޔޯގީ، ތިބާގެ އަމިއްލަ އަގު އެކި ދާއިރާތަކުން އެބައޮތެވެ. ހަމަ ފެންނަން ހުރި ގޮތް ބަލާށެވެ. އަހަރެމެންނަށް އެތަނުންވެސް ލޯ ބޭނުންވޭ."
  
  "އަހަރެންގެ ހުނަރު ބޭނުންވެދާނެ،" ޔޯގީ ބުންޏެވެ.
  
  "އަހަރެން ޝައްކުކުރަން އަހަރެމެން ބެލްކަނީތަކަށް ފުންމާލާނެ ކަމާމެދު ޔޯގީ. ނުވަތަ ޑްރެއިންޕައިޕް ބޭނުންކޮށްގެންނެވެ. ހަމަ..." އޭނާ ފުންނޭވާއެއް ދޫކޮށްލިއެވެ. "ޕްލީޒް އަހަރެން އެދޭ ގޮތަށް ކަންތައް ކޮށްލާފައި ލޭ އޮހޮރުވާލާ ސިފައަށް ބަލާލަބަލަ. އަހަރެން މިކަން އަމުރަކަށް ހަދަން ނުހަދާތި."
  
  އޭރު އޮތީ އުނދަގޫ ހިމޭންކަމެވެ. ކުރިން ދިން ހަމަލާގެ ހާދިސާތައް ޓީމުގެ ކޮންމެ މެމްބަރަކަށް ވެސް ވިސްނުނީ މުޅިން ތަފާތު ގޮތަކަށް ނަމަވެސް މި ހުރިހާ ކަމެއް ހިނގާފައިވަނީ މީގެ ބައިގަޑިއިރު ކުރިން ކަމަށްވާތީ ގިނަ މީހުން އަދިވެސް ތިބީ ޝޮކެއްގަ އެވެ. އެ އޮބްޒަރވޭޝަންތައް ނިމުމެއް ނެތް - އެއީ ގޮވުމާ ކިހާ ގާތް ކަމެއް. އެމީހުންގެ ފުރާނަ ސަލާމަތް ކުރުމަށްޓަކައި އެހާ އަމިއްލަ އެދުން ކުޑަ މީހަކު އަމިއްލައަށް ޤުރުބާންވީ ކިހިނެއް ހެއްޔެވެ؟ މި ޓެރަރިސްޓުން ދިރިއުޅުމުގެ ހުރިހާ ބާވަތަކާ މެދު ކަންތައް ކުރީ ކިހާ އަގުހެޔޮކޮށް ހެއްޔެވެ؟
  
  ޑާލްއަށް އޭނާގެ ޚިޔާލުތައް އެނބުރި އެ މުސްކުޅި ސޯއަށް ފެނުނީ- ބޮޑެތި މީހަކު ކުޑަ ކުއްޖަކަށް މިފަދަ ނަފްރަތު އުފެދޭ ސިފަތައް އާލާކުރާނީ ކިހިނެއް ހެއްޔެވެ؟ އެންމެ މައުސޫމް ސިކުނޑި؟ މިފަދަ ނާޒުކު ސިކުނޑިތައް ވައްޓާލުމަކީ، އުއްމީދީ ދިރިއުޅުމެއްގެ ދަތުރު އަބަދަށްޓަކައި ބަދަލުކުރުމަކީ ރަނގަޅު ކަމެއް ކަމަށް ބޮޑެތި މީހުން، ޒިންމާދާރު މީހަކު ގަބޫލުކުރާނީ ކިހިނެއް ހެއްޔެވެ؟ އޭގެ ބަދަލުގައި... ކޮންކަމެއް؟... ނަފްރަތު، އިންފްލެކްސިބިލިޓީ، ފޭނަޓިޒަމް.
  
  އަޅުގަނޑުމެން ކިތަންމެ ވަރަކަށް ބަލާލިޔަސް، ދީނާމެދު އަޅުގަނޑުމެންގެ ނަޒަރިއްޔާތު ކޮންމެ ގޮތަކަށް ހުއްޓަސް، ޑާލް ހީކުރީ، ޝައިޠާނާ ހަގީގަތުގައިވެސް އަޅުގަނޑުމެންގެ ތެރޭގައި ހިނގާ ކަމަށެވެ.
  
  އެމީހުން އުސް އިމާރާތަކާ ކައިރިވަމުން ދިޔައިރު ސްމިތު ބްރޭކް ޖަހާލިއެވެ. ތައްޔާރުވެ ކާރުން ފައިބައިގެން ދާން ސިކުންތުކޮޅެއް ނަގާފައިވާއިރު، އެ އެންމެން ވެސް ތިބީ ސައިޑްވޯކްގައި ދިފާއު ނުވެފައެވެ. ހަތަރުވަނަ ގޮޅި ގާތްގަނޑަކަށް ޔަގީނުންވެސް އެތެރޭގައި އޮތްކަން އެނގި، އެމީހުން ކިހާ ޤާބިލުހެން ހީވާކަން އެނގިހުރެ ޑާލްއަށް އުނދަގޫވިއެވެ. އޭނާގެ ނަޒަރު ވެއްޓުނީ ލޯރެން އާއި ޔޯގީ އަށެވެ.
  
  "ކޮން ނަރަކައެއް ތި ކުރަނީ؟ އަނބުރާ ކާރަށް އަރާ."
  
  އެމީހުން ދޮރު ބަލަހައްޓާ މީހާއާ ކައިރިވެ، އައިޑީ ދައްކައި ހަތަރު ވަނަ ފަންގިފިލާގައި ހުރި ދެ އެޕާޓްމަންޓާ ބެހޭ ގޮތުން ސުވާލު ކުރި އެވެ. ދެމީހުންނަކީވެސް އަމިއްލަ ނަފްސު ހިފެހެއްޓި އަބަދުވެސް އަދަބުވެރި ޒުވާން ދެމަފިރިއަކަށް ނިސްބަތްވާ ދެމީހުންނެވެ. ދޮރުވެރިޔާއަށް ދުވަހަކުވެސް ދެމަފިރިން އެކުގައި ވެސް ނުފެނުނު ނަމަވެސް އާދެ، އެއިން އެޕާޓްމަންޓަކަށް ގަވާއިދުން ޒިޔާރަތްކުރިއެވެ. އޭނާ ހީކުރީ އެއީ ކޮންމެވެސް ވަރެއްގެ އިޖުތިމާޢީ ހަވީރެއް ކަމުގައި ވިޔަސް ދެން އޭނާއަށް މުސާރައެއް ނުލިބުނީ މާ ޝައުޤުވެރިވެގެންނެވެ.
  
  ދާލް މަޑުމަޑުން އޭނާ އެއްފަރާތަކަށް ޖައްސާލަމުން ސިޑިއާއި ދިމާއަށް މިސްރާބުޖެހިއެވެ. ދޮރު ބަލަހައްޓާ މީހާ އެމީހުން ތަޅުދަނޑި ބޭނުންވޭތޯ އަހާލިއެވެ.
  
  ދަހުލް މަޑުމަޑުން ހިނިތުންވެލިއެވެ. "އެއީ ކޮންމެހެން ކުރަންޖެހޭ ކަމެއް ނޫން."
  
  ހަތަރު ބުރި ފަސޭހައިން ފަހަތަށް ޖައްސާލެވުނު އިރު، ދެން ތިން ސިފައިން ފަރުވާތެރިކަމާއެކު ކޮރިޑޯގައި ހިނގައިގަތެވެ. އެޕާޓްމަންޓްގެ ރަނގަޅު ނަންބަރެއް ފެންނަން ހުރިތަން ފެނުމުން ދާލްގެ ފޯނު ވައިބްރޭޓްވާން ފެށިއެވެ.
  
  "ކޯއްޗެއް?" ސްމިތު އާއި ކެންޒީ މަޑުކޮށްލީ އެމީހުންގެ ވަށައިގެންވާ ސަރަހައްދު ނިވާކޮށްގެންނެވެ.
  
  މޫރުގެ ވަރުބަލި އަޑުން ޑާލްގެ ބޮލުގައި ފުރިގެން ދިޔައެވެ. "އެ މައުލޫމާތަކީ ދޮގެއް. ބައެއް މައުލޫމާތު ދިން މީހަކު ގޯސް މީހުން ފްރޭމް ކުރަނީ ކުޑަކޮށް ބަދަލު ހިފުމަށްޓަކައެވެ. ސޮރީ، ދެންމެ އެނގުނީ."
  
  "ދޮގު" ޑާލް ނޭވާ ދޫކޮށްލިއެވެ. "އަހަންނާ ސަމާސާ ކުރަނީތަ؟" އަހަރެމެން ތިބީ އެމީހުންގެ ފޮނި ދޮރުގެ ބޭރުގައި އެޗްކޭސް އާއި އެކު."
  
  "ދެން ދޫކޮށްލާ. މައުލޫމާތު ދިން މީހާ ލޯބިވަނީ އެ އަންހެނުންގެ ތެރެއިން އެކަކު ދެކެއެވެ. އެއްވެސް ކަމެއް ނުވޭ ހަމަ އެނބުރި މަގުމައްޗަށް ނިކުމެބަލަ ދާލް. ތިރީގައި މިވާ މައުލޫމާތަކީ ރެޑް ހޮޓް."
  
  ސްވިޑެންގެ މީހާ ލަޢުނަތް ދީގެން އޭނާގެ ޓީމަށް އަނބުރާ ގޮވާލައި، އެމީހުންގެ ހަތިޔާރު ފޮރުވާލުމަށްފަހު، ހައިރާންވެފައި ހުރި ޕޯޓަރުގެ ކައިރިން އަވަސް އަވަހަށް ދިޔައެވެ. ޑާލް ހަގީގަތުގައި ވިސްނާފައި އޮތީ ހަތަރު ވަނަ ފަންގިފިލާއަށް ދިއުމުގެ ކުރިން ދޮރުވެރިޔާއަށް މަޑުމަޑުން ގެއިން ބޭރަށް ނުކުތުމަށް އެދުމަށް- އެތަނުގައި ވެދާނެ ގޮތް އެނގިހުރެ- އަދި މިހާރު އޭނާގެ ޓިޕް އަކީ އޮޅުވާލުމެއްކަން އެނގުމުން ރައްޔިތުން ކަންތައް ކުރި ގޮތަކާ މެދު ވިސްނާފައެވެ.
  
  ޝައުގުވެރި އިޖުތިމާޢީ ސުވާލެކެވެ. ފުލުހުން ޓެރަރިސްޓުން ހޯދަމުން ދަނިކޮށް ގެއިން ބޭރަށް އެއްލާލި ކަމުގެ ޝަކުވާ ކުރާނީ ކޮންކަހަލަ މީހަކު ހެއްޔެވެ... އެ ހޯދުން ނިމުނީ ދޮގެއްގެ މައްޗަށް ބިނާކޮށް ކަމަށް ވާނަމަ؟
  
  ދާލް ކޮނޑު އަރުވާލިއެވެ. މޫރް އަދި ސީދާ އޭނާގެ ޝިޓް ލިސްޓުގައި ނުހިމެނޭ ނަމަވެސް އެމީހާ ހުރީ ހިލަ ބިމެއްގައި ތެޅިފޮޅެމުންނެވެ. "މި ދެން އޮތް ފިލާވަޅު ރަނގަޅުވާނެ ދޯ؟" އަދިވެސް ހުޅުވާފައި ހުރި ލައިންގެ ތެރެއަށް އޭނާ ވާހަކަ ދެއްކިއެވެ.
  
  "އެހެން ވާންޖެހޭނީ. ތިންވަނަ ކެމެރާގައި އަތްލި ހަމަ އެ ފިރިހެންމީހާއެވެ. ހަމަ ޓައިމްސް ސްކުއަރ އަށް ގޮސް ފަސްޓް."
  
  "ޓައިމްސް ސްކޭއާ އަށް ނުރައްކާ އެބައޮތްތަ؟ މިހާރުވެސް ކޮން ސަލާމަތީ ބާރުތަކެއް އެބަހުރި؟"
  
  "އެ ހުރިހާ އެންމެން".
  
  "އޯކޭ، އަހަރެމެންނަށް ބާކީ ދިހަ މިނެޓް."
  
  "ފަހެއް ތިބޭ."
  
  ސްމިތު ދުއްވީ ޖިންނިއެއް ފަދައިން، ކަނެއް ކަނޑައި، ރަނގަޅަށް ޕާކުކޮށްފައި ހުރި ކާރުތަކުގެ މެދުގައި ފިއްތާލަމުން، ބުރުސް ވެސް ޖަހައިގެންނެވެ. އެމީހުން 50 ވަނަ ގޯޅީގައި ކާރު ދޫކޮށްލާފައި ދުއްވައިގަތީ، މިހާރު ޓައިމްސް ސްކޭއާ އާއި ދުރަށް ބާރު ސްޕީޑެއްގައި ދުއްވާ މީހުންނާ ދިމާއަށެވެ. އިންސާނުންގެ ސައިޒުގެ ބޮޑެތި ބިލްބޯޑްތަކުން މަގުމަތީގައި އެތައް ހާސް ކުލަކުލައިގެ ތަސްވީރުތަކެއް އަލިކޮށްފައިވާއިރު، ކޮންމެ ތަސްވީރަކުން ސަމާލުކަމަށް ވާދަކޮށް، ދިރިހުރި، ތެޅިތެޅި އޮތް ހަނގުރާމައެއްގައި ބައިވެރިވިއެވެ. ގާތްގަނޑަކަށް އެހެން ހުރިހާ ފިހާރައެއްގައި ކޮންމެވެސް ވަރެއްގެ މަރާމާތެއް ކުރިއަށްދާހެން ހީވުމުން ކްރޫއިން ސްކެފޯލްޑިންގް ފަޅެއް ދަމައިގަތެވެ. ލޯރެން އާއި ޔޯރގީ ސަލާމަތުން ބެހެއްޓޭނެ ގޮތެއް ވިސްނަން ޑާލް މަސައްކަތް ކުރި ނަމަވެސް ދަތުރާއި ފިލައިގެން ދިއުމުން އެކަން ގާތްގަނޑަކަށް ނުކުރެވުނެވެ. ކަމުދިޔަޔަސް ނުދިޔަޔަސް މިހާރު އެ އެންމެންނަކީ ސިފައިންގެ މީހުން، އެމީހުންގެ ހާޒިރީން ޓީމު ވަރުގަދަވި.
  
  ކުރިމަތީގައި ފުލުހުން ދިޔައީ މައިދާނުގެ ވަށައިގެން ކޯޑަން ވަރުގަދަ ކުރަމުންނެވެ. ނިއުޔޯކުގެ މީހުން ގަބޫލު ނުކުރެވިގެން ބަލަން ތިބިއިރު، ޒިޔާރަތްކުރާ މީހުންނަށް އެނބުރި އެމީހުންގެ ހޮޓަލަށް ދިއުމަށް ކިޔައިދިނެވެ.
  
  "އެއީ ހަމައެކަނި ރައްކާތެރިކަމުގެ ފިޔަވަޅެއް މެމް" ޔުނީފޯމްގައި ތިބި ފުލުހުންގެ ތެރެއިން އެކަކު ބުނި އަޑު ޑާލްއަށް އިވުނެވެ.
  
  އަދި ދެން ދުނިޔެ އަނެއްކާވެސް ނަރަކައަށް ބަދަލުވިއެވެ. ލެވިސް އާއި ބުއްބާ ގަމްޕް ވަށައިގެން ވިންޑޯ ޝޮޕިން ކުރަމުން ދިޔަ ހަތަރު ފަތުރުވެރިއަކު ބެކްޕެކް ވައްޓާލައި، އެތެރެ ހޯދައި އޮޓޮމެޓިކް ހަތިޔާރު ނެގި އެވެ. އަމިއްލަ ހަތިޔާރު ނަގައިގެން މަގުމަތީގައި ހުރި ކިއޮސްކެއްގެ ފަހަތުގައި ޑަލް ޑަކް ކޮށްލިއެވެ.
  
  ޓައިމްސް ސްކޭއާ ހުރަސްކޮށް ބަޑިޖެހުމުގެ އަޑުތައް ގުގުމާލިއެވެ. ފަޅައިގެން ގޮސްފައިވާ ކުޑަދޮރުތަކާއި ބިލްބޯޑުތައް ވެލިގަނޑުން ނިވާވެ، ހަލާކުވެފައިވަނީ، އޭގެ ތެރެއިން ގިނައީ މިހާރު ދުނިޔޭގައި ހުރި އެންމެ ބޮޑު ސްކްރީންތަކާއި، ކެޕިޓަލިޒަމްގެ ޖާދޫއަކަށް ވާތީއެވެ. މޯޓަރ ވާރޭ ވެހިގެން ދިޔައީ ސައިޑްވޯކް މައްޗަށެވެ. ބާކީ ތިބި މީހުންނާއި ސަލާމަތީ ބާރުތައް ދުއްވައިގަތީ ނިވާވާށެވެ. ޑާލް ބޯ ބޭރަށް ނެރެ ފަހަތަށް ބަޑިޖަހާފައި؛އޭނާގެ ބަޑިތައް އަމާޒުކޮށްފައި ނުވި ނަމަވެސް ޓެރަރިސްޓުންނަށް އަޑުގަދަކޮށް ލަޢުނަތްދީ އަމިއްލަ ކަވަރެއް ހޯދައިދިނެވެ.
  
  މިފަހަރު ސީދާ ކަލެއަށް ދާލް ވިސްނާލީ ކަޅު ހިތްހަމަޖެހުމަކާއެކުގައެވެ. ތިބާއަށް އެއްވެސް އުއްމީދެއް ނެތެވެ.
  
  ޕާކްކޮށްފައި އޮތް ޓެކްސީއެއްގެ ފަހަތުގައި ކޭޖް ޑައިވް ކުރިތަން ފެނުމުން ޑާލްއަށް ފާހަގަ ކުރެވުނީ ކައިރީގައި ބަހެއް ދޫކޮށްލާފައި އޮތްތަނެވެ. މީގެ ކުރިން ޓައިމްސް ސްކުއަރއަށް ގޮސްފައި ނުވާއިރު، ޓީވީން އެކަން ފެނިފައިވީ ނަމަވެސް، ހީވާގޮތުން ހިނގާބިނގާވެ އުޅޭ މީހުންނަށް ފަސޭހަ ސަރަހައްދެއް އެހާ ހުސްކޮށް ފެނުމަކީ އުނދަގޫ ކަމެކެވެ. އިތުރު ޝޮޓްތައް ގުގުމާލީ ޝައްކެއްވެސްނެތްގޮތުގައި ފިހާރަތަކާއި އޮފީސް އިމާރާތްތަކުގެ ތެރޭގައި މީހުން ހަރަކާތްތެރިވަމުން ދިޔަތަން ގޮޅީގެ މެމްބަރުންނަށް ފެނުމުންނެވެ. ދާހްލް މަޑުމަޑުން މަގުމައްޗަށް ނުކުތެވެ.
  
  ބަހުގެ ފަހަތުގައި އަދި ދުރު ސައިޑްވޯކްގައި ސަލާމަތީ އެހެން ބާރުތަކުން ތިބީ އެމީހުންގެ މަގާމުތައް ނަގަމުންނެވެ. އިތުރު ސްވަޓް ސިފައިންނާއި ކަޅު ސޫޓު ލައިގެން ތިބި އޭޖެންޓުންނާއި އެންވައިޕީޑީގެ ފުލުހުން ވަށައިގެން މެނިއުވަރ ކޮށްލީ ހަމަހިމޭން، ކޮރިއޮގްރަފް ރިތްމަކަށް ކަމަށް ވެއެވެ. އެމީހުން ލައިންގައި ތިބުމަށް ޑާލް އިޝާރާތް ކުރިއެވެ. މިތަނުގައި ނިޝާނެއްގެ ގޮތުގައި ފާސްކުރި އެއްޗެއް ސާފުކޮށް ތަރުޖަމާ ނުކުރެވުނީ، މޮޔަ ސްވިޑެންގެ މީހަކަށް އެއްވެސް މީހަކު ކުޑަވެސް ސަމާލުކަމެއް ނުދިނުމުންނެވެ.
  
  "އަހަރެމެން އިންތިޒާރު ކުރަނީ މި ތިން ހަތަރު އަކުރުގެ ފުއްޕާމޭއަށްތަ، ނޫނީ މި މަންމަ ދޫނިތައް އަނދާ ހަދަންތަ؟" ކެންސީ އޭނާގެ އެއްފަރާތުގައި ފިރުމާލިއެވެ.
  
  ޑާލް އެމެރިކާގެ އެޖެންޓުންނާ ދުރަށް ޖެހިލިއެވެ. "އަހަންނަށް ވަރަށް ކަމުދޭ ކަލޭގެ ކުލަގަދަ ޓާމިނަލޮޖީ" ބަހުގެ ހިޔަނި ތެރެއަށް ވަދެގެން ގޮސް އޭނާ ބުންޏެވެ. "އެކަމަކު އިޤްތިޞާދީ ގޮތުން."
  
  "އެހެންވީމަ މިހާރު އަހަރެން މިތާ ބޭނުން. އަހަންނަށް ފަހުމް ވޭ."
  
  "އަހަރެން އެހެން ނުބުނަން".
  
  ކާރުތަކުގެ ދަށަށް ނަޒަރު ހިންގާލަމުން ސްމިތު ބިންމަތީގައި އޮށޯވެލައިގެން ހުއްޓެވެ. "އަހަންނަށް ފެންނަނީ ފައި."
  
  "މިއީ ޓެރަރިސްޓުންގެ ފައިކަން ޔަގީން ކުރެވޭނެތަ؟" ދަހުލް އަހާލިއެވެ.
  
  "އަހަރެންނަށް ހީވަނީ އެހެންހެން، އެކަމަކު އެއީ ޔަގީން ނަރަކައެއް ފަދައިން އެމީހުން މާކް ޖަހާފައި ހުރި ކަހަލަ ކަމެއް ނޫން."
  
  "އެމީހުން ވަރަށް އަވަހަށް މިތަނަށް އަންނާނެ" ކެންޒީ އޭނާ ކެތްމަދުވެފައިވާ ކަނޑިއެއް ފަދައިން ރައިފަލް އުފުލާލަމުން ޖަޔަންޓް ބަހުގެ އެއް ފުރޮޅުލީ އުޅަނދުގެ ފަހަތުގައި ހުއްޓިލިއެވެ. އެ ޓީމުން ޖަމާޢަތުގައި އެއް ނޭވާއެއް ދޫކޮށްލިއެވެ.
  
  ދާހްލް ބޭރަށް ބަލާލިއެވެ. "އަހަރެން ވަރަށް ގަބޫލުކުރަން އަނެއްކާވެސް އެވަގުތު ކަމަށް."
  
  ކެންޒީ ފުރަތަމަ ދިޔައީ ބަހުގެ ފަހަތު ފަރާތް ވަށާލާފައި ރީނދޫ ޓެކްސީއަށް ހަމަލާދީގެންނެވެ. މެޝިންގަން ބަޑިޖެހުމުގެ އަޑު އިވުނު ނަމަވެސް އެއީ ކުޑަދޮރުތަކާއި ބަސް ސްޓޮޕްތަކާއި ޓެރަރިސްޓުންގެ ނަޒަރުގައި ދިފާޢީ ބާރު ނެތް މީހުން ފޮރުވިދާނެ އެހެން ހުރިހާ ތަނަކަށެވެ. ޑާލް އޭނާގެ ނަސީބުވެރި ތަރިންނަށް ޝުކުރު އަދާކުރީ އެއްވެސް ލޫކައުޓެއް ޕޯސްޓްކޮށްފައި ނުވާތީ، އެ ގޮޅި ހަލާކުކުރުމުގައި ސްޕީޑަކީ އެމީހުންގެ އެކުވެރިއެއްކަން އެނގިހުރެ، އެކަން ކުރަން ޖެހުނީ ބޮންތަކަށް ބަދަލުވުމުގެ ކުރިން ނުވަތަ އެއަށްވުރެ ގޯސްކޮށް ކަމަށެވެ. އޭނާއާއި ކެންސީ ޓެކްސީ ވަށައިގެން ވަށައިގެން ތިބި ހަތަރު މީހުންނަށް ބަލަން ތިބިއިރު، އެމީހުން ހައިރާން ކުރުވަނިވި ގޮތަކަށް އަވަސް އަވަހަށް ރިއެކްޓް ކުރިއެވެ. ހަތިޔާރު އުފުލުމުގެ ބަދަލުގައި ފަސޭހައިން ހަމަލާދީ، ޑާލް އާއި ކެންޒީގެ ގައިގައި ޖެހި ބިންމައްޗަށް ވައްޓާލި އެވެ. މަގު ހުރަސްކޮށް ހަށިގަނޑުތައް ފޮޅިފައި ހުއްޓެވެ. ޑަހްލް ތިރިއަށް އަންނަ އަތްތިލަ ހިފައިގެން އެއްފަރާތްކޮށްލީ އޭނާގެ ކަކުލުގެ ކަށިގަނޑު ކޯރުގައި ބާރަށް ޖެހުނު އަޑު އިވުމުންނެވެ. ނަމަވެސް ދެވަނަ އަތުން ތިރިއަށް އައީ، މިފަހަރު ރައިފަލްގެ ބުރަކަށި އުފުލާލައިގެންނެވެ. ޑާލްއަށް އެކަން މަޅިއަކަށް ނުޖެހި، ދުރަށް ބަލާލެވޭކަށްވެސް ނެތުމުން އޭނާ އެނބުރި ދިޔައީ އޭނާއަށް ލިބިފައިވާ ހަމައެކަނި ފިޔަވަޅަށެވެ.
  
  ނިތްކުރި ތިރިކޮށްލަމުން ބޮލުގެ ނާށިގަނޑަށް ލިބުނު ތަޅައިގަތެވެ.
  
  ލޮލުގެ ކުރިމަތީގައި ކަޅުކަން ވިއްސައިގެން ދިޔައިރު، ނާރުތަކުން ނާރުތަކަށް ތަދު ރިކޯޝެޓް ކުރި ނަމަވެސް، މިއިން އެއްވެސް ކަމެއް އޭނާގެ މަސައްކަތަށް ހުރަސް އެޅޭކަށް ސްވިޑެންގެ މީހާ ނުދިނެވެ. އެ ހަތިޔާރު ޖެހުމަށްފަހު އަނބުރާ ދިޔައީ، ނާޒުކު ގޮތަކަށެވެ. ޑާލް އޭނާ ހިފާލަމުން އޭނާ ދަމައިގަތީ އޭނާ ހިފަހައްޓާފައި ހުރި މީހާއާ ދިމާއަށެވެ. މޫނުގެ ދެފަރާތުން ލޭ އޮހޮރެމުން ދިޔައެވެ. އެމީހާ އަނެއްކާވެސް އަތްތިލަ އުފުލާލީ، މިފަހަރު ތަންކޮޅެއް ބޮޑަށް ބިރުގަނެގެން، ދާލް އަމިއްލަ އަތްތިލައަކުން ހިފާ ފިއްތާލަން ފެށިއެވެ.
  
  އޭނާގެ ވުޖޫދުގެ ކޮންމެ ފައިބަރެއް، ކޮންމެ ހުޅުއެއްގެ ކޮންމެ ލޭނާރެއް، ޓެންޝަން ވެފައި ހުރެއެވެ.
  
  ކަށިތައް ފަޅައިގެން ދިޔައީ ގޮފިތައް ފަޅައިގެންދާ ފަދައިންނެވެ. ޓެރަރިސްޓް ހަޅޭއްލަވައިގަނެ އަތް ދުރަށް ދަމައިގަންނަން އުޅުނު ނަމަވެސް ދާލް އެވާހަކަ އަޑުއަހާކަށް ބޭނުމެއް ނުވިއެވެ. އެމީހުން ބޭނުންވީ މި ކެމެރާ ޑިސެބިލް ކުރުމަށެވެ. އަވަސް. އިތުރަށް ބާރަށް ފިއްތާލަމުން އޭނާ އެމީހާގެ ސަމާލުކަން މުޅިން ވެސް އޭނާގެ އަތްތިލައަށް ވަދެފައިވާ ވޭނުން ޖަހައިގަނެވިފައިވާކަން ޔަގީންކޮށްދީ، އޭނާގެ ގްލޮކް ދަމައިގަތެވެ.
  
  އެކަކު މަރާލާފައިވެ އެވެ.
  
  އެ ބަޑިން ތިން ވަޒަން ޖަހާފައި ވަނީ ޓެރަރިސްޓްގެ ލޯ ވިދާލުމުގެ ކުރިންނެވެ. ޑާލް އޭނާ އެއްފަރާތަކަށް އެއްލާލުމަށްފަހު ބަދަލު ހިފުމުގެ މަލާއިކަތެއް ފަދައިން ތެދުވެ، ބޮލުގެ ނާށިގަނޑުން ލޭ އޮހޮރެމުން ދިޔައިރު، އަޒުމުގެ ނަޒަރަކުން އޭނާގެ ސިފަތައް ގެއްލިގެން ދިޔައެވެ.
  
  ކެންޒީ ބޮޑު މީހަކާ ހަނގުރާމަ ކުރަމުން ދިޔައިރު، އެމީހުންގެ ބަޑިތައް ހަށިގަނޑުގެ މެދުގައި ސެންޑްވިޗްކޮށްފައި ހުރިއިރު، އެމީހުންގެ މޫނު ގާތްގަނޑަކަށް އެއްކޮށް ގުޅިފައި ހުއްޓެވެ. ތިން ވަނަ ހާފުގައި ސްމިތު ތިރިއަށް އައިސް، ގާތްގަނޑަކަށް ފުރިހަމަ، ސީދާ ރުޅިވެރިކަމެއްގައި ޖެހި ކުއްޖާ ކަކުލުގައި ޖައްސަން މަޖުބޫރު ކުރި އެވެ. ފައިނަލް ޓެރަރިސްޓް ލޯރެންގެ މައްޗަށް ކުރި ހޯދައި، ބިންމައްޗަށް ވެއްޓި، އަމާޒު ހިފަން އުޅެނިކޮށް ޔޯގީ ފީފާ ކުރިމައްޗަށް އެއްލާލިއެވެ.
  
  ދާލްގެ ނޭވާ ހިފެހެއްޓިއެވެ.
  
  ބަޑިޖަހާލިއެވެ. ޔޯރގީ ވެއްޓިގަތީ އޭނާގެ ހަށިގަނޑުގެ ޒީނަތްތެރިކަމުގެ ސަބަބުންނެވެ. އެއަށްފަހު ޑަހްލްއަށް ފެނުނީ ފުރަތަމަ ކިޔާލިއިރު ހާލަތު ތަންކޮޅެއް ތަފާތު ކަމެވެ. ޔޯގީ ވަޒަނުގެ ކުރިމަތީގައި އެތުލެޓިކަލީ ފުންމާނުލާ، އޭނާ ޓެރަރިސްޓްގެ ބަޑިޖަހާ އަތުން މުޅި ހަށިގަނޑާއެކު ތަޅާލި އެވެ.
  
  ތަފާތު ނަމަވެސް އަދިވެސް އެފެކްޓިވް.
  
  ޑާލް ރަޝިޔާގެ އެހީތެރިކަމަށް އަވަސްވެގަތީ ހަނގުރާމަވެރިޔާގެ ކަނާތު އަތުގެ ދަށުގައި ޖެހި އޭނާގެ ފައި ބިމުން އުފުލާލަމުންނެވެ. ސްވިޑެންގެ ކުޅުންތެރިޔާ މޮމެންޓަމް އާއި ސްޕީޑް ބިނާކޮށް، މަސްތައް ފަޅާލައި، ނުރުހުމުން އުފަންވި ވަރުގަދަކަމާއެކު އޭނާގެ ލޯޑު އުފުލިއެވެ. ތިން ފޫޓު، ދެން ހަ ފޫޓު، އަދި ޓެރަރިސްޓް އަވަހަށް ފަހަތަށް އެއްލާލީ އެންމެ ފަހުން ހާޑް ރޮކް ކެފޭގެ މެނޫ ބޯޑަށް ބޯ ޖަހާލުމުންނެވެ. ލޭގައި ތެމިފައިވާ ޕްލާސްޓިކް ރެނދުލީ ޑާލްގެ މޮޔަ އިމްޕަލްސް އިން އޭނާގެ އިދިކޮޅު ޓީމުގެ ބޮލުގެ ނާށިގަނޑުގައި ރެނދުލައި މަސް ފަޅާލުމުންނެވެ. ކިނިމާކާއަށް އެކަން ކަމުނުދިޔަ ނަމަވެސް ސްވިޑެންގެ މީހާ ވަނީ އެމެރިކާގެ އައިކޮން ބޭނުންކޮށްގެން ޓެރަރިސްޓް ނިއުޓްރަލައިޒްކޮށްފަ އެވެ.
  
  ކަރްމާ އެވެ.
  
  ޑާލް އަނެއްކާވެސް ވަށައިގެން އެނބުރިލިއިރު މިހާރު ކަންފަތާއި ބުރަކަށިން ލޭ ފައިބަމުން ދިޔައެވެ. ކެންޒީ އާއި އޭނާގެ އިދިކޮޅު ޓީމު އަދިވެސް ތިބީ ފަނާވަނިވި ހަނގުރާމައިގައި ތަޅުލާފައި ނަމަވެސް ސްމިތު އަށް ކާމިޔާބު ކުރެވުނީ އޭނާ އާއި ސިފައިންގެ މީހާއާ ދެމެދު އޮތް ފަރަގު މަދު އުކާލުމަކުންނެވެ. އެންމެ ފަހު ޓާންގައި އޭނާއަށް ހަތިޔާރު ވަށައިގެން އުފުލާލަން އުނދަގޫވެ، ނަސީބު ރަނގަޅުވެ، ނިމުނީ ތޫނު ކޮޅު ސީދާ ސްމިތު އަށް އިޝާރާތްކޮށްގެންނެވެ.
  
  ކުރިއަށް ދުވެފައި ގޮސް ޑާލް ހަޅޭއްލަވައިގަތް ނަމަވެސް އެ ޝޮޓާ މެދު އޭނާއަށް އެއްވެސް ކަމެއް ނުކުރެވުނެވެ. ލޮލުގެ ފެނުމުގެ ތެރޭގައި ޓެރަރިސްޓް ބަޑިޖަހާލުމުން، ހަމަލާދިން ސްމިތު އަށް ވަޒަނެއް އައިސް އޭނާގެ ޓްރެކްތަކުގައި ހުއްޓުވައި، ކަކޫ މައްޗަށް ފޮނުވާލި އެވެ.
  
  އަހަރެން އޭނާގެ ނިތްކުރި ދެން އަންނަ ޝޮޓްގެ ލައިނާ ކައިރިކޮށްލަމެވެ.
  
  ޓެރަރިސްޓް ޓްރިގަރ ދަމައިގަތް ނަމަވެސް އެވަގުތު ޑާލް ފެނިގެން ދިޔައީ - ހޫނުވަމުން އަންނަ، ހަރަކާތްތެރިވާ ފަރުބަދައެއް - އަދި ޓެރަރިސްޓް އޭނާއާއި ފާރާއި ދެމެދުގައި ޖައްސާލިއެވެ. ކަށިތައް ފަޅައިގެން ގޮސް އެކަކު އަނެކަކާ ގިރާވެ، ލޭ ފައިބަމުން ދިޔައިރު، ރައިފަލް އެއްފަރާތަކަށް އުދުހިގެން ދިޔައީ ގިސްލުމަކާއެކުގައެވެ. ސިއްސައިގެން ގޮސްފައިވާ ޑާލް ސްމިތު އާއި ދިމާއަށް ހިނގައިގަތްއިރު، ރުޅިގަދަވެފައިވާ ސިފައިންގެ މީހާ ބާރަށް ހުވާކުރާތަން ފެނުމާއި އަޑު އިވުނެވެ.
  
  ދެން އޭނަ އޯކޭ.
  
  ކެވްލާ ވެސްޓުން ސަލާމަތްވި ސްމިތު އަދިވެސް ކައިރިން ބަޑިޖަހާފައި ވާއިރު، ކޮންޓިއުޝަންގެ ސަބަބުން މަރުވާން ކައިރިވެފައިވީ ނަމަވެސް އެމީހުންގެ އާ ވެންގާޑް ބޮޑީ އާމަރ އިން އެ ވަޒަން މަޑުކޮށްލި އެވެ. ޑާލް މޫނު ފޮހެލިއިރު، މިހާރު ސްޕެޝަލް ފޯސަސްގެ ޓީމު ކައިރިވަމުން ދިޔަ ގޮތް ފާހަގަ ކުރެވުނެވެ.
  
  ކެންސީ އޭނާގެ އިދިކޮޅު ޓީމާ މިގޮތަށް އެގޮތަށް ހަނގުރާމަ ކުރިއިރު، ބޮޑު މީހާ އޭނާގެ ފަރިކަމާއި ހަގީގީ މަސްގަނޑާ އެއްވަރު ކުރަން އުނދަގޫވިއެވެ. ދާލް ފަހަތަށް ޖެހިލީ މޫނުމަތީގައި ފަނޑު ހިނިތުންވުމަކާއެކުގައެވެ.
  
  ސްޕެޝަލް ފޯސަސްގެ ފިރިހެން ކުދިންގެ ތެރެއިން އެކަކު ދުވެފައި އައިސް އަރައިގަތެވެ. "އޭނާއަށް އެހީތެރިކަން ބޭނުންތަ؟"
  
  "ނޫން، ޝީ އިޒް ޖަސްޓް ފޫލިންގް އަރައުންޑް. ލީވް ހާރ އަލޯން".
  
  ކެންސީ ލޮލުގެ ކަނެއްގައި ހުރި އެކްސްޗޭންޖް ހިފައިގެން ކުރިން ވެސް ޖައްސާފައި ހުރި ދަތްތައް ގްރައުންޑް ކޮށްލިއެވެ. އެ ދެ ކުޅުންތެރިން ހަމަހަމަކަން ސާފުވި ނަމަވެސް ސްވިޑެންގެ ކުޅުންތެރިޔާ ދިޔައީ އޭނާ ޓެސްޓް ކުރަމުން، ޓީމަށް އަދި އަމިއްލައަށް ވެސް އޭނާގެ ޚިދުމަތްތެރިކަން ވަޒަން ކުރަމުންނެވެ. އޭނަ ޝަރަފުވެރިވީ ހެއްޔެވެ؟
  
  ބަޑި ހިފައިގެން އޭގެ ފަހުން ދޫކޮށްލީ އިދިކޮޅު ޓީމު ފަހަތަށް ޖައްސާލުމުން ކަކުލު ހުޅުން ރިބަން އާއި ނޭފަތަށް އުނަގަނޑެއް ޖަހައިގެން ބެލެންސް ގެއްލިގެންނެވެ. އޭނާގެ ދެން ޖެހި ސްޓްރައިކަކީ އަތްތިލައަށް ސްލޭޝް ޖަހައި، އޭގެ ފަހުން ވިލާގަނޑެއް ފަދަ ބާރު ސްޕީޑެއްގައި ހިފާލުމެވެ. އެމީހާ އުނދަގޫވެ ގިސްލަމުން ދިޔައިރު އޭނަގެ އަތްތިލަ ބާރަށް ފަހަތަށް ވައްޓާލަމުން ކްލިކް އެއްގެ އަޑު އިވުމުން ބަޑި ބިންމައްޗަށް ވެއްޓުނުތަން ފެނުނެވެ. އަދިވެސް އުނދަގޫ ކުރަމުން ދިޔައީ ވަޅި ދަމައިގަނެގެން ޝަބާގެ މޭގައި ވަޅި ހަރާފައެވެ. ކެންސީ އެ ހުރިހާ އެއްޗެއް ފިއްތާލަމުން، ރިބަންގެ މަތީގައިވާ މަސްގަނޑުގެ ތެރެއިން ބްލޭޑް ކޮށާފައިވާހެން ހީވެ، ވަށައިގެން އެނބުރި، އޭނާއާއެކު ދަމައިގަތެވެ. ދެވަނަ ފަހަރަށް ވަޅި ފަހަތަށް ޖެހިލި ނަމަވެސް މިފަހަރު އޭނަ ހުރީ ތައްޔާރަށެވެ. ނަގާފައިވާ އަތްގަނޑުގައި ހިފާ އޭގެ ދަށުގައި އެނބުރިލާފައި އެމީހާގެ ބުރަކަށީގެ ފަހަތަށް ބުރިކޮށްލިއެވެ. ރަހުމުކުޑަ ގޮތަކަށް އޭނަ ފިއްތާލީ އޭނާ ވެސް ފަޅައިގެން ގޮސް ޓެރަރިސްޓް އެއްވެސް އެހީތެރިކަމެއް ނެތި ދޫކޮށްލާށެވެ. އަވަސް އަވަހަށް އޭނާގެ ބެލްޓުން ދެ ބޮން ފޮޅާލުމަށްފަހު އޭގެ ތެރެއިން އެއް ބޮމެއް އޭނާގެ ފަޓުލޫނުގެ ކުރިމަތިން ތިރިކޮށް ބޮކްސަރ ޝޯޓްގެ ތެރެއަށް ޖައްސާލިއެވެ.
  
  ބަލަން ހުރި ދާލްއަށް އެނގުނީ އެ ހަޅޭކުގެ އަޑުން އޭނާގެ ކަރު ފޮހެލަމުން ދިޔަތަނެވެ. "ނޫންއޯ!"
  
  ކެންޒީގެ އިނގިލިތަކުން ފޯވާޑް ދޫކޮށްލިއެވެ.
  
  "އަހަރެމެން އެކަމެއް ނުކުރަން ކަލޭ-"
  
  "މިހާރު ކީއްކުރަން ތިއުޅެނީ" ކެންޒީ ވަރަށް ގާތުން ހީލަމުން ބުންޏެވެ، "އަތްތިލަ ފަޅައިގެން ގޮސް ހުރިހާ ކަމެއް ވެސް ކޮށްގެން؟" މިހާރު އެއްވެސް މީހަކަށް ދެރައެއް ނުދޭނަން ތި ބީރައްޓެހި؟"
  
  ޑާލްއަށް ނޭނގުނީ ހިފަހައްޓާނެ ކަމެއް ނުވަތަ ދުއްވާލުމާއި، ދުވެފައި ނުވަތަ ބޯޖަހާކަށް، ކެންޒީގައި ހިފާނެ ކަމެއް ނުވަތަ ކަވަރަކަށް ފުންމާލާނެ ކަމެއް ކަމަށެވެ. ނިމުމުގައި ސިކުންތުތައް ފާއިތުވެގެން ދިޔައިރު ސްމިތު ވަކިން ކުރު ފިއުޒް ފިޔަވައި އެހެން އެއްޗެއް ގޮވާފައެއް ނުވެއެވެ.
  
  "އަހަންނާ ސަމާސާ ކުރަނީތަ؟" އޭނާ ހަޅޭއްލަވައިގަތެވެ. "ވަޓް ދަ ހެލް-"
  
  "ފޭކް" ކެންޒީ ފޯވާޑް ޑާލްގެ ލޭ އޮހޮރިގެން ދިޔަ ބޮލަށް އުކާލިއެވެ. "އަހަރެން ހީކުރީ އެ ފުރިހަމަ އީގަލް ލޮލަށް މައްސަލަ ފާހަގަ ކުރެވުނީސް ކަމަށް."
  
  "އަހަރެން ނުކުރީ." ސްވިޑެންގެ މީހާ ލުއި ފުން ނޭވާއެއް ދޫކޮށްލިއެވެ. "ޑޭމް، ކެންޒް، ޔޫ އާ ވަން ވޯލްޑް ކްލާސް ފަކިންގް ކްރޭޒީ ވުމެން."
  
  "ހަމަ އަހަރެންގެ ކަޓަނާ އަނބުރާ ދީބަލަ. އަބަދުވެސް ހަމަޖެހުނީ."
  
  "އޯ ޔެސް." އަހަރެން ބެޓްކުރަން،"
  
  "އަދި ތިހެން ބުނަނީ، މެޑް ސްވިޑެން."
  
  ދަހުލް ބޯ ޖަހާލިއެވެ. އަތްލުން. އެކަމަކު ޑޭމް، އަހަރެންނަށް ހީވަނީ އަހަރެންގެ މެޗާ ބައްދަލުވެއްޖެހެން.
  
  މިވަގުތު ސްވަޓް ޓީމުތަކާއި އެސެމްބްލްޑް އޭޖެންޓުން ވެސް އޭގެ ތެރޭގައި ހިމެނޭއިރު، ޓައިމްސް ސްކޭއާގެ ވަށައިގެންވާ ސަރަހައްދުތައް ރައްކާތެރިކޮށްދެ އެވެ. ޓީމު ރީގްރޫޕްވެ ނޭވާ ހިފަހައްޓަން ދެތިން މިނެޓެއް ހޭދަވި އެވެ.
  
  "ހަތަރު ގޮޅި ތިރިއަށް" ލޯރެން ބުންޏެވެ. "ބާކީ އޮތީ އެންމެ މީހެކެވެ."
  
  "އަހަރެމެންނަށް ހީވަނީ،" ޑާލް ބުންޏެވެ. "އަމިއްލައަށް ކުރިއަށް ނުދިއުން ރަނގަޅު. އަދި ހަނދާން ކުރާތި، މި އެންމެ ފަހު ޗެމްބަރު މާޝް ސަލާމަތުން ބަހައްޓައިގެން ކޮންޓްރޯލް ކުރަނީ ކަންނޭނގެ..." އޭނާ "ނިއުކްލިއާ ބޮން" މި ލަފުޒު އަޑުގަދަކޮށް ނުބުނެއެވެ. މިތާކު ނޫން. މިއީ މެންހަޓަންގެ ހިތެވެ. ކޮންކަހަލަ ޕެރަބޮލިކް މައިކްރޯފޯންތަކެއް ވަށައިގެން އެތުރިފައި ހުރެދާނެކަން ކާކަށް އެނގުނީ؟
  
  "ގްރޭޓް ޖޮބް، ގައިސް" އޭނާ ސާދާކޮށް ބުނެލިއެވެ. "މި ނަރަކަ ދުވަސް ގާތްގަނޑަކަށް ނިމިއްޖެ."
  
  އެކަމަކު ހަގީގަތުގައި ދެންމެ ފެށުނީ.
  
  
  ފަސްވަނަ ބާބު
  
  
  ޖޫލިއަން މާޝް ގަބޫލުކުރި ގޮތުގައި، ޝައްކެއްވެސްނެތްގޮތުގައި، އޭނާއަކީ ދުނިޔޭގައި ހުރި އެންމެ އުފާވެރި މީހާއެވެ. ހަމަ އޭނާގެ ކުރިމަތީގައި އޮތީ ލޯޑްކޮށްފައިވާ، ބަނދެފައިވާ ނިއުކްލިއާ ހަތިޔާރެއް، އަތްލެވޭ ވަރަށް ކައިރިން، ޝައުގުވެރިކަމެއްގެ މައްޗަށް ކުޅެވޭނެ ހަތިޔާރެކެވެ. ކަނާތްފަރާތުގައި ކަރުވާލައިގެން ހުރީ އިލާހީ ރީތި އަންހެނެކެވެ. އަދި އޭނަ، ހަމަގައިމުވެސް، އޭނާއާއެކު ކުޅުނު ނަމަވެސް، ވަކި ސަރަހައްދެއްގައި ހުރިހާ ސަމާލުކަމެއް ކުޑަކޮށް ތަދުވާން ފެށިއެވެ. ފަހަރެއްގައި އެ ވިޕް ކްރީމް އިން ކުޑަކޮށް ވެސް ވެދާނެ...
  
  އެކަމަކު އޭނާގެ ކުރީގެ އަދި އެންމެ މުހިންމު ފިކުރު ރޭލު ކުރިއަށް ގެންދަމުން - ކުޑަދޮރު ކައިރީގައި އިށީނދެގެން އިން ޕެސިވް ޓެރަރިސްޓް ގޮޅިއެއް، އަދި އަނެއްކާވެސް އޭނާ އެކަމާ ކުޅެމުން ދިޔައީ އޭނާގެ އިޚްތިޔާރުގައެވެ. އަދި ދެން އޮތީ އެމެރިކާ ސަރުކާރު، މުޅި މާލޭގައި ދޫނި ފަހަތުން ދުވަމުން، ކުޅެން ބިރުގަނެ ލޯމަރާލައިގެން ދުވަމުން-
  
  "ޖޫލިއަން؟" ޒޯއީ އޭނާގެ ކަނާތު ކަންފަތާއި އެންމެ އިސްތަށިގަނޑެއްހާ ދުރުމިނުގައި ނޭވާލަމުންނެވެ. "އަނެއްކާ ދެކުނަށް ދާން ބޭނުންތަ؟"
  
  "ޔަގީން، އެކަމަކު މިދިޔަ ފަހަރު ފަދައިން ބާސްޓަޑް ނޭވާ ނުލާތި. ކުޑަ ބްރޭކެއް ދީބަލަ؟"
  
  "އޯ، ޔަގީން".
  
  މާރޗް އޭނައަށް މަޖާކޮށްލަން ދޫކޮށްލުމަށްފަހު ދެން ވާނެ ގޮތަކާމެދު ވިސްނާލިއެވެ. އޭރު ހެނދުނުގެ ވަގުތެއް ކަމުން ސުންގަޑިތައް ކައިރިވަމުން ދިޔައެވެ. އެއްފަހަރު ބޭނުންކޮށްފައި އުކާލެވޭ އެހެން ފޯނެއް ހުޅުވާލައިގެން އަވަސް ޑިމާންޑްތަކަކާއެކު އޭނާގެ ވަޒަނަށް ގުޅަން ޖެހުނު ވަގުތު ކިރިޔާވެސް އައެވެ. ހަމަގައިމުވެސް، އޭނާއަށް އެނގޭ، ހަގީގީ "ފޮރުވުމެއް" ނުހުންނާނެކަން، އެންމެ ކުޑަމިނުން ފަސްސަތޭކަ މިލިއަން ބަދަލުކުރުމަކުން ނޫން، އެކަމަކު އެ އުސޫލަކީ ހަމަ އެ އުސޫލެއް، އަދި މިފަދަ ގޮތަކަށް ކުރިއަށް ގެންދެވޭނެ އުސޫލެކެވެ. މާރޗް ޝުކުރު އަދާކުރީ ފާފައާއި ފާފަވެރިކަމުގެ ކަލާނގެތަކަށެވެ. މި ކުދިން ތިޔަބޭފުޅުންގެ ފަރާތުގައި ތިއްބަވައިގެން ހާސިލް ނުކުރެވުނީ ކޮން ކަމެއް ހެއްޔެވެ؟
  
  ހުރިހާ ރަނގަޅު ހުވަފެންތަކެކޭ އެއްފަދައިން މި ހުވަފެން ވެސް އެންމެ ފަހުން ނިމޭނެ ކަމަށާއި ނަމަވެސް މާޝް ނިންމީ އެ ހުވަފެން ދެމިއޮތް އިރު ވެސް އުފާކުރާނެ ކަމަށެވެ.
  
  ޒޯއީގެ ބޮލުގައި ފިރުމާލުމަށްފަހު ކޮޅަށް ތެދުވެލަމުން ބޫޓުގެ އެއް ފޮތިގަނޑު ނަގައި ކުޑަދޮރާ ދިމާއަށް ހިނގައިގަތެވެ. ދެ ސިކުނޑިއަކާއެކު ގިނަ ފަހަރަށް ތަފާތު ދެ ނަޒަރިއްޔާތެއް ހުރި ނަމަވެސް މާޝްގެ ދެ ޝަޚުޞިއްޔަތު ވެސް ހުރީ އެ މަންޒަރަށް ތެދުވެފައެވެ. އެއިން އެއްވެސް މީހަކަށް ބަލިވާނީ ކިހިނެއް ހެއްޔެވެ؟ އޭނާ ޒޯއީގެ އެއް ކޮންޑަމް ފޭރިގަނެގެން މިހާރު އުޅުނީ އެ ކޮންޑަމް އޭނާގެ އަތަށް ވައްޓާލުމަށެވެ. އެންމެ ފަހުން އޭނާ ދޫކޮށްލާފައި ދެ އިނގިލިން ފުއްދައިދިނެވެ. ނަރަކަ، އަދިވެސް އެކަމުން އޭނާގެ އެތެރޭގެ ކުޅަދާނަކަން ހިތްހަމަޖެހުނެވެ.
  
  ސްޕެއާ ލޭނިއާޑް އާއި މެދު ކުރާނީ ކީއްތޯ މާޝް ވިސްނަމުން ދިޔައިރު ގޮޅީގެ ލީޑަރު ތެދުވެ އޭނާއަށް ބަލަހައްޓައިގެން ހުސް ހިނިތުންވުމެއް ދިނެވެ. އެއީ އެލިގޭޓަރެއް، ނުވަތަ މާޝް އަމިއްލައަށް ކިޔާ ގޮތުގައި - އެލިގޭޓަރެއް - އަދި އެއީ ހަމަހިމޭން އަދި ސާފުކޮށް ފެންނަން އޮތް ލަސް އެއްޗެއް ނަމަވެސް، އެކަމުގައި ހަގީގީ ނުރައްކާތެރި އިހުސާސެއް ކުރެވުނެވެ. މާޝް ލަފާ ދިނީ އޭނާއަކީ ވެސްޓް އަޅާ މީހުންގެ ތެރެއިން އެކަކު ކަމަށް ބެލެވޭ ކަމަށެވެ. ޕޯން. ދިގު މުއްދަތަކަށް ކުޑަކަމުދާން ޖެހޭ ގޮތަށް ބޭނުންކުރެވޭ އެއްޗެއް. މާޝް ބާރަށް ހީގަތީ ހަމަ ރަނގަޅު ވަގުތެއްގައި އެލިގަޓަރ އާއި ލޮލުގެ ގުޅުން ކަނޑާލަމުންނެވެ.
  
  ކުޑަދޮރުން ބޭރަށް ބަލަހައްޓައިގެން ހުރެ ޒޯއީ އޭނާގެ ފިޔަވަޅުތަކުގެ ފަހަތުން ހިނގައިގަތެވެ.
  
  "އެއްވެސް ކަމެއް ނުފެނޭ" މާޝް ބުނެލިއެވެ. "އިންސާނިއްޔަތުގެ އުދަނގޫތައް ދިރާސާ ކުރަން ކަމުނުދާނެތީ."
  
  "އަޅެ އެމީހުން ބައެއް ފަހަރު މަޖާ ވެދާނެ."
  
  މާޗް ވަށައިގެން ބަލާލީ އޭނާގެ ޓޮޕު، އޭންގަލެއްގައި ލައިގެން އުޅެން ކަމުދާ ޓޮޕެވެ. ހަމަގައިމުވެސް އެކަން ނެތިގެން ދިޔައީ، ފަހަރެއްގައި އޭނާ ނިއުޔޯކަށް ދިއުމުގެ ކުރިންވެސް ކަމަށް ވެދާނެއެވެ. މިދިޔަ ހަފްތާ ފާއިތުވެގެން ދިޔައީ އޭނާއަށް ފޮރުވިގެންނެވެ. އެލިގަޓަރު ކައިރިވެލަމުން އަދަބުވެރިކަމާއެކު އެއްވެސް ކަމެއް ބޭނުންވޭތޯ އަހާލިއެވެ.
  
  "މިވަގުތު ނޫން." އެކަމަކު ވަރަށް އަވަހަށް ގުޅައިގެން ފައިސާ ޓްރާންސްފާ ކުރުމުގެ ތަފްސީލް ދޭނަން."
  
  "ކަލޭ މިކަން ކުރާނަންތަ؟"
  
  "އާނ. ތިމީހުންނަށް ރޫޓު ނުދިނީތަ؟" އެ ސުވާލަކީ ރިޓޮރިކަލް ސުވާލެކެވެ.
  
  "އޯހް މި ކްރެޕް ކޮޅެއް. އަހަރެން ބޭނުންކުރީ ފްލައި ސްވޮޓަރެއްގެ ގޮތުގައި."
  
  މާޝް އަކީ އެކްސެންޓްރިކް، މޮޔަ، އަދި ލޭގެ ޝަހުވަތުގެ ސަބަބުން ދުއްވާފައިވާ މީހަކަށް ވެދާނެ ނަމަވެސް އޭނާގެ ކުޑަ ބައި ވެސް ހުރީ ސްމާޓް، ހިސާބު ޖަހާ، އަދި ފުރިހަމައަށް ޝާމިލުވެފައެވެ. އެއީ މެކްސިކޯގެ ޓަނަލްތަކުގެ ތެރެއިން ސަލާމަތްވި ފަދައިން އޭނާ ސަލާމަތްވި ސަބަބެވެ. އިރުކޮޅަކުން އޭނާއަށް ވިސްނުނީ އޭނާ އެލިގޭޓަރާއި ހާލަތު ގޯސްކޮށް ނިންމިކަން. މިތަނުގައި މައިގަނޑު މީހަކީ އޭނާއެއް ނޫން - އެމީހުން ތިބީ.
  
  އަދި ވަގުތުކޮޅެއް މާ ލަސްވިއެވެ.
  
  މާޝް އެލިގޭޓަރަށް ހަމަލާދިނީ އޭނާ ބަޑިއާއި ވަޅިއާއި ބޭނުން ނުކުރާ ސްޓަން ބަޑި ބާއްވާފައި ހުރި ތަން ސީދާ އެނގިހުރެއެވެ. ކާމިޔާބެއް ލިބޭނެ ކަމަށް އުންމީދު ކުރަމުން އޭނާ ހައިރާންވީ ގޭޓަރ އެ ބޯޅަތައް ބްލޮކްކޮށް އޭނާގެ އަމިއްލަ އެއް ވަޒަނެއް އަނބުރާ ދިނުމުންނެވެ. މާޗް މަޑުމައިތިރިކަމާއެކު އެ ވޭނަށް އަޅާނުލާ ނަގައި އަނެއްކާވެސް މަސައްކަތް ކުރިއެވެ. ޒޯއީ އޭނާއަށް ބަލަހައްޓައިގެން ހުރިކަން އެނގޭތީ، އެ ލަސް ބިޗް އޭނާގެ އެހީތެރިކަމަށް އަވަސް ނުކުރީ ކީއްވެގެން ބާވައޭ އޭނާގެ ހިތަށް އެރިއެވެ.
  
  އެލިގަޓަރު އަނެއްކާވެސް އޭނާގެ ޒަހަމް ފަސޭހަކަމާއެކު ޕެރި ކޮށްލިއެވެ. ދެން މާޝްއަށް ފަހަތުން އަޑު އިވުނީ - އެޕާޓްމަންޓެއްގެ ދޮރު ހުޅުވިގެން ދިޔަ އަޑެވެ. އެލިގޭޓަރު އޭނާއަށް ހުއްދަ ދިނުމުން ހައިރާންވެ ފަހަތަށް ފުންމާލަމުން އެނބުރިލިއެވެ.
  
  ސިހުމުގެ ނޭވާއެއް އޭނާގެ ކަރުތެރެއިން ފިލައިގެން ދިޔައެވެ.
  
  އެޕާޓްމަންޓަށް ވަދެގެން އައީ އެންމެން ކަޅު ހެދުމުގައި، އެންމެން ކޮތަޅު ހިފައިގެން، ކުކުޅު ގެއެއްގައި ކުއްތާތަކެއް ފަދައިން ރުޅިއައިސްފައި ތިބިތަނެވެ. މާޝް ބަލަހައްޓައިގެން ހުރެފައި ދެން ގޭޓަރ އާއި ދިމާއަށް އެނބުރިލިއިރު އޭނާގެ ލޮލަށް މިހާރުވެސް ފެންނަން ހުރި ކަންތައްތައް މުޅިން ގަބޫލެއް ނުކުރެވެއެވެ.
  
  "ކީއް ވެގެން މިއުޅެނީ؟"
  
  "ކޯއްޗެއް? ޓެއިލަރޑް ސޫޓުގައި ތިބި މުއްސަނދިން އެމީހުންގެ ހަނގުރާމަތަކަށް ފައިނޭންސް ކުރާއިރު އަހަރެމެން އެންމެން މަޑުމަޑުން އިށީނދެގެން ތިބޭނެ ކަމަށް ހީކުރީ ހެއްޔެވެ؟ އާދެ، އަހަރެން ކަލެއަށް ޚަބަރެއް ލިބިއްޖެ، ބޮޑުމީހާ. އަހަރެމެން ދެން ކަލޭގެ އިންތިޒާރެއް ނުކުރަން. އަހަރެމެން އަމިއްލައަށް ފަންޑުކުރަން."
  
  މޫނަށް ޖެހުނު ޑަބަލް ބްލޯ އިން މާޗް ތެޅިގަތެވެ. ފަހަތަށް ވެއްޓުމާއެކު އޭނާ ހިފަހައްޓާނެ ކަމަށް އުންމީދުކޮށްގެން ޒޯއީގައި ހިފަހައްޓާލިއިރު، ނުހިފެހެއްޓުމުން ދެމީހުން ވެސް ބިންމައްޗަށް ވެއްޓުނެވެ. އެ ހުރިހާ ކަމެއްގެ ޝޮކުން އޭނާގެ ހަށިގަނޑު އޯވަޑްރައިވް އަށް ފޮނުވާލައި، ފޮތިގަނޑުތަކާއި ނާރުތަކުގެ ނިމުންތައް އޯވަޑްރައިވް އަށް ގޮސް، އެއް ލޮލުގެ ކަނެއްގައި އުނދަގޫ ޓިކް އެއް ފެށިއެވެ. އޭނާ ގެންދިޔައީ ހަމަ ކުޑައިރުގެ ނުބައި ދުވަސްވަރަށް ކަމަށާއި އޭނާއާ މެދު އެއްވެސް މީހަކު ފަރުވާލެއް ނުބަހައްޓާ ކަމަށެވެ.
  
  އެލިގަޓަރު އެޕާޓްމަންޓްގެ ވަށައިގެން ހިނގާފައި ދިޔައީ ބާރަ މީހުންގެ ގޮޅިއެއް އިންތިޒާމުކޮށްގެންނެވެ. ޒޯއީ ވީހާވެސް ކުޑަވެ، ޢަމަލީ ގޮތުން ފަރުނީޗަރަކަށް ވެގެން ދިޔައީ، ފިސްތޯލައާއި އެހެނިހެން އަސްކަރީ ހަތިޔާރުތައް ފެނުމުންނެވެ. މިއީ ކޮންމެވެސް ވަރަކަށް އުނދަގޫ ކަމެކެވެ.
  
  މާޗް އޭނާގެ ކަރު ސާފުކޮށްލިއިރު، އަދިވެސް އޭނާއަކީ މި ކޮޓަރީގައި ހުރި ޝައިޠާނާގެ އެންމެ ބޮޑު ކަނޑި ޖަހާފައިވާ ބަކަރިކަން ކަށަވަރުކޮށްދޭ ކަރާމާތާއި އަމިއްލަ އެދުން ބޮޑުކަމުގެ އެންމެ ފަހުގެ ނިޝާންތަކުގައި ތަތްވެފައި ހުރެއެވެ.
  
  "ބަލަ" އޭނާ ބުންޏެވެ. "އަހަރެންގެ ނިއުކްލިއާ ބޮމުން ކަލޭގެ ހަޑި އަތްތައް ނަގާށެވެ. މިއީ ކޮންކަމެއްކަން ވެސް އެނގޭތަ ފިރިހެން ކުއްޖާ؟ އެލިގޭޓަރ އެވެ. އެލިގޭޓަރ! ސުންގަޑި ހަމަކުރަން އެބަޖެހޭ."
  
  ފަސްވަނަ ގޮޅީގެ ލީޑަރު އެންމެ ފަހުން ލެޕްޓޮޕް އެއްފަރާތަކަށް އެއްލާލާފައި މާޝް އާއި ކައިރިވެލިއެވެ. މިހާރު ސަޕޯޓެއް ނެތި އަދި ހަގީގަތުގައި އަތްދަބަހެއް ނެތި އެލިގަޓަރަކީ ތަފާތު މީހެކެވެ. "ޔޫ ތިންކް އައި އޯވް ޔޫ ސަމްތަން އޫ؟" އެންމެ ފަހު ބަހަކީ ގިސްލުމެވެ. "އަހަރެންގެ އަތް ސާފު! އަހަރެންގެ ބޫޓު ފިނި! އެކަމަކު އެމީހުން ލޭއާއި އަނދުން ފޮރުވިގެން ދާނީ ސޫއޫއޫ އަވަހަށް!"
  
  މާރޗް ލޯ މަރާލީ ހަލުވިކަމާއެކުގައެވެ. "ކޮން ވާހަކައެއް ތި ދައްކަނީ؟"
  
  "އެއްވެސް ފައިސާއެއް ނޯންނާނެ. އެއްވެސް ފައިސާއެއް ބާކީއެއް! އަހަރެން މަސައްކަތް ކުރަނީ ބޮޑު، އިޙްތިރާމް ލިބިގެންވާ އަދި ހަމައެކަނި ރަމްސެސް އަށް ކަމަށާއި، އެމީހުން އަހަންނަށް ކިޔަނީ ބޮން އުފައްދާ މީހާ ކަމަށެވެ. އެކަމަކު މިއަދު އަޅުގަނޑު ވާނީ އިސްނަގައިގެން. އަހަރެން އޭނާއަށް ދިރުމެއް ދޭނަން!"
  
  މާޗް ނިމުމުގައި ކޮންމެހެން ޖެހޭ ގިސްލުމަކަށް އިންތިޒާރު ކުރި ނަމަވެސް މިފަހަރު އެއްވެސް އެއްޗެއް ނުފެނުނެވެ. އެލިގޭޓަރ ސާފުކޮށް ބާރުގެ ޙަމަލާ އޭނާގެ ބޮލަށް ދޫކޮށްލާފައި އޮތްއިރު، މާޝްއަށް އަދިވެސް މި މީހުން އޭނާގެ ބޮން ގެންގުޅެނީ ކީއްވެގެން ކަމެއް ނުވިސްނެއެވެ. "ގިސް، މިއީ އަހަރެންގެ ނިއުކްލިއާ ބޮން. އަހަރެން މި ގަނެގެން ކަލޭގެ ގާތަށް ގެނެސްދިނީމެވެ. އަޅުގަނޑުމެން މިތިބީ ރަނގަޅު ފައިސާއެއްގެ އިންތިޒާރުގައި. މިހާރު، ރަނގަޅު ފިރިހެން ކުދިންނަށް ވެގެން ނިއުކްލިއަރ ބޮން މޭޒުމަތީގައި ބަހައްޓާށެވެ."
  
  އެލިގޭޓަރ އޭނާގެ ގައިގައި ލޭ ނެގިވަރަށް ބާރަށް ޖެހުމުން މާޝްއަށް މިތަނުގައި ބިރުވެރި ގޮތަކަށް ކަމެއް ގޯސްވެފައިވާކަން ހަގީގަތުގައި ވިސްނެން ފެށިއެވެ. އޭނާގެ ހިތަށް އެރީ އޭނާގެ މާޒީގެ ހުރިހާ އަމަލުތަކުން އޭނާގެ ހަޔާތުގެ މި ހިސާބަށް، ކޮންމެ ރަނގަޅަކާއި ނުރަނގަޅަކަށް، ކޮންމެ ރަނގަޅު ނުބައި ބަހަކާއި ކޮމެންޓަކަށް ދިއުމެވެ. އޭނާގެ ހުރިހާ ތަޖުރިބާތަކެއްގެ ޖުމްލައަކުން އޭނާ މިވަގުތު ސީދާ މި ކޮޓަރިއަށް ގެނައެވެ.
  
  "މި ބޮން ގޮވައިގެން ކީއްކުރަން ތިއުޅެނީ؟" ބިރުވެރިކަން ތިރިވެ އަޑު ގަދަވެގެން ދިޔައީ ޗީޒް ފަދަ ގްރޭޓަރެއްގެ ތެރެއިން ފިއްތާލާހެންނެވެ.
  
  "އަޅުގަނޑުމެން މިދަނީ ބޮޑު ރަމްސެސްގެ ވާހަކަ އަޑުއިވޭހާ އަވަހަކަށް ތިޔަބޭފުޅުންގެ ނިއުކްލިއާ ބޮން ގޮއްވާލަން."
  
  މާރޗް ނޭވާއެއް ނުލާ ނޭވާ ހޫރާލިއެވެ. "އެކަމަކު އެތައް މިލިއަން ބަޔަކު މަރާލާނެ."
  
  "އަދި އެގޮތަށް އަހަރެމެންގެ ހަނގުރާމަ ފެށޭނެ."
  
  "އެއީ ފައިސާއާ ބެހޭ ކަމެއް،" މާޝް ބުންޏެވެ. "ފައިސާ ދެއްކުން. ކުޑަކޮށް މަޖާކޮށްލައެވެ. އެމެރިކާގެ ޔުނައިޓެޑް ޑޮންކީސް އޮފް އެމެރިކާ އެމީހުންގެ ދޫނި ފަހަތުން ދުއްވައިގަތުން. އެއީ ފަންޑިންގ އާއި ބެހޭ ކަމެއް، މާސް މާރޑަރ އެއް ނޫން."
  
  "ޔޫއުއު... އު... މަރާލީ!" އެލިގޭޓަރގެ ފޭނަޓިކަލް ޓިރޭޑް އެއް ދަރަޖަ މައްޗަށް ދިޔައެވެ.
  
  "އާނ އާނ، އެކަމަކު އެހާވަރެއް ނޫން."
  
  އެލިގަޓަރު އޭނާގެ ގައިގައި ޖަހާލީ އޭނާ ހަރަކާތެއް ނެތް ބޯޅައަކަށް ކަރުވާލާ ވަރަކަށް؛ އަހަރެންގެ ރިބަން، ފުއްޕާމޭ، ބުރަކަށި އަދި ފައި ތަދުވެއެވެ. "އަހަރެމެން މި އިންތިޒާރު ކުރަނީ ހަމައެކަނި ރަމްސެސްގެ ޚަބަރަކަށް. މިހާރު، ކޮންމެވެސް މީހަކު އަހަންނަށް ފޯނު ޕާސްކޮށްދީފި."
  
  
  ހަވަނަ ބާބު
  
  
  ގްރޭންޑް ސެންޓްރަލް ޓާމިނަލްގެ ތެރޭގައި މާޝްގެ ޕަޒްލްގެ އެންމެ ފަހު ކޮތަޅުތައް ލައިން ޖަހަން ފެށިއެވެ. ޑްރޭކްއަށް ކުރިން އެކަން ނޭނގުނު ނަމަވެސް މި ހުރިހާ ކަމެއް ވެސް ވީ މީހެއްގެ މާސްޓަރ ޕްލޭންގެ ބައެއް، އެމީހުން ހީކުރި ގޮތުގައި އެމީހުން ކުރިން ނިއުޓްރަލައިޒް ކޮށްފައިވާ މީހެކެވެ. އެމީހުން ގުނާ ނުލެވުނު ދުޝްމަނަކީ ވަގުތު- އަދި އެ ވަގުތު ފާއިތުވެގެން ދިޔައީ ކިހާ އަވަހަކަށް ހެއްޔެވެ؟
  
  އެ ޕްރިސިންކްޓަކީ ރައްކާތެރި ތަނެއް ކަމަށް އިއުލާންކޮށް، ގިނައިން ފުލުހުންގެ އޮފިސަރުން ދިރިއުޅޭ ތަނަކަށް ވުމުން، ޑްރޭކް އާއި އޭނާގެ ޓީމަށް ހަތަރު ވަނަ ދައުވާ ބެލުމުގެ ފުރުސަތު ލިބުނު އިރު، އެންމެ ފަހުން ކެފޭ މޭޒެއްގެ ތިރީގައި ޓޭޕް ޖަހާފައި ހުރިތަން ފެނުނެވެ. ބޮޑެތި ފޮންޓުން ލިޔެފައިވާ ސިލްސިލާ ނަންބަރުތަކެއް، އާންމުކޮށް ލިބެން ހުރި އެންމެ ކުޑަ ފޮންޓުން ލިޔެފައިވާ ސުރުޚީއަށް ލޯމަރާލައިގެން ނޫނީ އެއީ ކޮން އެއްޗެއްކަން ހޯދުމަކީ ކުރެވޭނެ ކަމެއް ނޫނެވެ.
  
  ނިއުކްލިއަރ އެކްޓިވޭޝަން ކޯޑްތަކެވެ.
  
  ޑްރޭކް ގަބޫލު ނުކުރެވިގެން ލޯ ހަނިކޮށްލަމުން އަނެއްކާވެސް ބެލެންސް ގެއްލިގެން ގޮސް އެލިޝިއާއަށް ލޯ މަރާލިއެވެ. "ހަޤީޤަތުގައި? ކީއްވެ އަހަރެމެންނަށް މި ފޮނުއްވާނީ؟"
  
  "އަހަރެން ލަފާކުރާ ގޮތުގައި އެއީ ގޭމް ކުޅުމުގެ ގާބިލްކަން. އޭނާއަށް އެކަން ކަމުދަނީ ޑްރޭކް. އަނެއްކޮޅުން އެއީ ފޭކް އެއްޗެހި ކަމަށް ވެދާނެ."
  
  "ނުވަތަ އެކްސެލެރޭޝަން ކޯޑްސް،" މޭ އިތުރަށް ބުންޏެވެ.
  
  "ނުވަތަ ވެސް،" ބީއު އިތުރަށް މައުޟޫއު އޮޅުންފިލުވައިދިނީ، "އެހެން ވައްތަރެއްގެ ފޮރުވިފައިވާ ހަތިޔާރެއް ފޮނުވާލުމަށް ބޭނުންކުރެވޭނެ ކޯޑްތަކެވެ."
  
  ޑްރޭކް ކުޑައިރުކޮޅަކު ފްރާންސް މީހާއަށް ބަލާލަމުން، އޭނާގެ މިފަދަ ފާސިދު ޚިޔާލުތައް ހުރީ ކޮންތާކުތޯ ސުވާލުކޮށްލުމަށްފަހު، މޫރަށް ގޮވާލުމުގެ ކުރިންނެވެ. "އަޅުގަނޑުމެންނަށް އާ ޝަރުތެއް އެބައޮތް،" އޭނާ ވިދާޅުވި އެވެ. "ފިޔަވައި އެއީ ނިއުކްލިއާ ހަތިޔާރުގެ ޑިއެކްޓިވޭޝަން ކޯޑްތަކުގެ ސެޓެއް ކަމަށް ފެންނަނީ އޭގެ ބަދަލުގައި."
  
  "ކީއްވެ?" މޫރް ސިއްސައިގެން ދިޔައެވެ. "ކޯއްޗެއް? މިކަމުގެ އެއްވެސް މާނައެއް ނެތެވެ. މިއީ އޭނަ ބުނި އެއްޗެއްތަ؟"
  
  އެ ހުރިހާ ކަމެއް ކިހާ މަލާމާތެއް ކަމުގައި ޑްރޭކްއަށް ވިސްނުނެވެ. "މިހާރު ފޮނުވަނީ." ސްޕޭސްސޫޓްތަކުން އެ ހުރިހާ ކަމެއް ތަރުތީބު ކޮށްލަން ދޫކޮށްލާށެވެ.
  
  "ހިމުން. އަޅުގަނޑުމެން އެމީހުންނަށް ޑިއު ޑިލިޖެންސް ދޭނަން."
  
  ޑްރޭކް ފޯނު ޖީބަށް ލުމަށް ފަހު އެލިޝިއާ ބްރަޝް ކޮށްލާފައި ވަށައިގެން ބަލާލިއިރު ގިނައިރުތަކެއް ވަންދެން ހުއްޓެވެ. "އަހަރެމެން މިތަނުގައި ނަސީބު ރަނގަޅު،" ޝިފާ ބުންޏެވެ. "އެއްވެސް ގެއްލުމެއް ނުލިބޭ. އަދި މާޗް މަހުން ފެށިގެން އެއްވެސް ޚަބަރެއް، އަޅުގަނޑުމެން ލަސްވި ނަމަވެސް. އެހެންވީމަ މިއީ އެންމެ ފަހު ޝަރުޠު ކަމަށް ހީކުރަންތަ؟"
  
  "އަހަންނަށް ޔަގީން ނުވޭ އެއީ ކިހިނެއް ވެދާނެ ކަމެއް،" މޭ ބުންޏެވެ. "ފައިސާ ބޭނުންވާ ވާހަކަ ބުނި ނަމަވެސް ކޮން އިރަކު ކޮންތާކު ކަމެއް އަދި ނުބުނޭ."
  
  "އެހެންވީމަ މަދުވެގެން އިތުރު އެއްޗެއް" ޑްރޭކް ބުންޏެވެ. "ދެން ކަމަށް ވެދާނެ. އަޅުގަނޑުމެން ބޭނުންވަނީ ހަތިޔާރު ޗެކްކޮށްފައި އަނެއްކާވެސް ލޯޑްކުރަން. ކޮންމެ ގޮތެއްވިޔަސް، މި ހުރިހާ މިނީ ބޮމެއް މުޅި މާލޭގައި ގޮވާފައި އޮތުމުން، އަޅުގަނޑަށް ހީވަނީ އަޅުގަނޑުމެންނަށް މިކަން ނިމުމާ މާ ދުރުގައި އޮތްހެން."
  
  ކުދި ބޮންތަކުގެ ބޭނުމާއި މެދު އޭނާގެ ހިތަށް އެރިއެވެ. މަރާނުލާ ނުވަތަ ނިކަމެތި ނުކުރާށެވެ. އާދެ، އެމީހުން މުޖުތަމަޢުގެ ފުރާނައަށް ބިރުވެރިކަން ޖަހާފައިވީނަމަވެސް، ނިއުކްލިއަރ ބޮމުގެ އަލީގައި، ޖޫލިއަން މާޝްއާއި، އެމީހުން ނައްތާލަމުން ދިޔަ ކެމެރާތަކުގެ އަލީގައި، ފަހަރެއްގައި އެހެން އެޖެންޑާއެއް އޮވެދާނެ ކަމަށް ހީނުކުރެވުނެވެ. ސެކަންޑަރީ ބޮންތަކަކީ ސަމާލުކަން ނަގާލާ އަދި އުނދަގޫ ބޮންތަކެކެވެ. އެންމެ ބޮޑު މައްސަލައަކަށް ދިމާވީ މޮޓޯސައިކަލްތަކުގައި ތިބި މަދު ބަޔަކު ގޭގައި ހަދާ ފަޔަރވޯކްސް ބޮންތައް ވޯލް ސްޓްރީޓަށް އުކާލުމުންނެވެ.
  
  ދުރު ކަނެއްގައި ފޮރުވިފައި އޮތް ކިއޮސްކެއް އަލީޝާއަށް ފާހަގަ ކުރެވުނެވެ. "ހަކުރު މިކްސްޗަރ" ޝިފާ ބުންޏެވެ. "އެއްވެސް މީހަކު ބޭނުންތަ ކެންޑީ ބާ؟"
  
  "އަހަންނަށް ދެ ސްނިކަރ ގެނެސްދީބަލަ" ޑްރޭކް ފުންނޭވާއެއް ދޫކޮށްލިއެވެ. "އެހެނީ އަށްޑިހަ ފަސް ގްރާމް ހުރީ ހަމައެކަނި ނުވަދިހަ ވަނަ އަހަރަށް."
  
  އަލީޝާ ބޯ ހޫރާލިއެވެ. "ޔޫ އެންޑް ޔޫއާ ޑޭމް ކެންޑީ ބާސް."
  
  "ދެން ކޮންކަމެއް؟" ބީއޯ ކައިރިއަށް އައިސް ފްރާންސްގެ މީހާ އޭނާގެ ހަށިގަނޑުގެ ރިހުން ފިލުވައިދިނީ މަދު ސްޓްރެޗްތަކަކުންނެވެ.
  
  "މޫރް ބޭނުންވަނީ އޭނާގެ ކުޅުން ވަރުގަދަ ކުރަން،" ޑްރޭކް ބުންޏެވެ. "ޕްރޮއެކްޓިވް ވާށެވެ. އަހަރެން، އެއް ކަމަކަށް، މުޅި ދުވަހު މާޝްގެ ރާގަށް ނަށަން ނޫޅެން."
  
  "އެއީ ސްޓްރެޗްޑް ކަމެއް" މާއީ އޭނާއަށް ހަނދާންކޮށްދިނެވެ. "އޭނާގެ ގިނަ އޭޖެންޓުންނާއި ފުލުހުން ތިބީ މަގުމަތީގައި ފުލުހުންގެ މަސައްކަތް ކުރަމުން."
  
  "އަހަންނަށް އެނގޭ" ޑްރޭކް ނޭވާލިއެވެ. "އައި ނޯ ޑޭމް ވެލް."
  
  އަދި ދުނިޔެއިން އެމީހުންނަށް އުކާލެވޭނެ ގިނަ ކަންތައްތައް ތަޖުރިބާކޮށްފައިވާ ދެމީހުންނަށް ވެސް ރައީސަށް ތަގުރީރު ކޮށްފައިވާ ހޭޑަން އާއި ކިނިމާކާއަށް ވުރެ ރަނގަޅު ތާއީދެއް މޫރަށް ނުލިބޭނެކަން ވެސް އޭނާއަށް އެނގެ އެވެ. ނިސްބަތުން ހަމަޖެހޭ މި ވަގުތުކޮޅުގައި އޭނާ ސްޓޮކް ނަގައި، އެމީހުންގެ މައްސަލައާ މެދު ވިސްނާލުމަށްފަހު، އަނެއް ޓީމާ މެދު ކަންބޮޑުވާން ޖެހުނީ ކަމަށްވާ ޑާލްގެ ޓީމާ މެދުގައެވެ.
  
  މި މޮޔަ ސްވިޑެންގެ ބާސްޓަޑް މަރަބޫ ބާރަކާ ކުރިމަތިލާން ޖެހުނީ އެލެގްޒެންޑަރ ސްކާރސްގާގެ އެންމެ ބަރަހަނާ ވަގުތުތައް ބަލަން ހުރެ ކަމަށް ބެލެވޭނެއެވެ.
  
  އެނބުރި އައިސް އެލިޝިއާއަށް ޝުކުރު އަދާކުރުމަށް ބޯޖަހާލަމުން ޑްރޭކް އޭނާގެ އަތަށް ދެ ޗޮކްލެޓް ކޮޅެއް ދިނެވެ. ހިނދުކޮޅަކަށް ޓީމު ހަމަ އެތަނުގައި މަޑުކޮށްލީ، ވިސްނަމުން، ހޭނެތިގެންނެވެ. އަހަރެން މަސައްކަތް ކުރަނީ ދެން ވެދާނެ ގޮތަކާ މެދު ނުވިސްނާށެވެ. އެމީހުންގެ ފަހަތުގައި ކެފޭއެއް &# 233; ދޫކޮށްލާފައިވާ މުސްކުޅި ވިޔަފާރިއެއް ފަދައިން ހުއްޓިފައި ހުރީ، އޭގެ ކުޑަދޮރުތައް ފަޅައިގެން ގޮސް، މޭޒުތައް ފުނޑުފުނޑުވެ، ދޮރުތައް ފަޅައިގެން ގޮސް، ހީންގްތަކުގައި ތަޅުވާފައެވެ. މިހާރުވެސް ޓީމުތަކުން ދިޔައީ އާ ޑިވައިސްތައް ހޯދުމަށް އެ ސަރަހައްދު ވަރަށް ފަރުވާތެރިކަމާއެކު ކޮމްޕް ކުރަމުންނެވެ.
  
  ޑްރޭކް ބޯ އާއި ދިމާއަށް އެނބުރިލިއެވެ. "މާޝް އާއި ދިމާވީ ނޫންހެއްޔެވެ؟ މިކަން ނިމުމާއި ހަމައަށް އޭނާއަށް ފެންނާނެ ކަމަށް ގަބޫލުކުރަންތަ؟"
  
  ފްރާންސް މީހާ ކުރި އުނދަގޫ އިޝާރާތެކެވެ. "ހޫމް، ކާކަށް އެނގޭތަ؟ ހިނގާލުމަކީ އާދަޔާ ހިލާފު، އެއް ހިނދުކޮޅު ސްޓޭބަލް ކަމާއި އަނެއް ހިނދުކޮޅު މޮޔަ ކަހަލަ ހިނގާލުމެކެވެ. ފަހަރެއްގައި އެއީ ހުރިހާ ކަމެއް ވެސް ދޮގު ވާހަކައަކަށް ވެދާނެއެވެ. ވެބް އޭނާއަށް އިތުބާރު ނުކުރި ނަމަވެސް އެއީ ހައިރާންވާން ޖެހޭ ކަމެއް ނޫނެވެ. އަޅުގަނޑަށް ހީވަނީ ވެބް އަދިވެސް ޕައިތީއާ މައްސަލައަށް ޝައުގުވެރިވިނަމަ، ދެން މާޝްއަށް އެ މައްސަލައިގައި ބައިވެރިވާ ކަމަށް ހަދައިގެން ވެސް ހުއްދައެއް ނުދެވޭނެހެން."
  
  "އެއީ މާޝާއެއް ނޫން އަހަރެމެން ކަންބޮޑުވާން ޖެހޭ" މާއީ ފޯރިއާއެކު މެދުކަނޑާލިއެވެ. "މި..."
  
  އަދި ކުއްލިއަކަށް އެ ހުރިހާ ކަމެއްގެ މާނަ ކުރެވުނެވެ.
  
  މިކަން ޑްރޭކްއަށް ވިސްނުނީ ހަމަ އެވަގުތު އޭނާ ގުޅަން އުޅުނު މީހާގެ ނަން ވިސްނުމުންނެވެ. އޭނާގެ ދެލޯ ހޫނު ހޯދާ މިސައިލްތަކެއް ފަދައިން އޭނާގެ ލޮލާއި ބައްދަލުވި ނަމަވެސް ހިނދުކޮޅަކަށް ވެސް އެ ދެލޮލަށް އެއްޗެއް ނުބުނެވުނެވެ.
  
  އަހަރެން ވިސްނަމުން މިދަނީ. އިވެލުއޭޓަރ. ބިރުވެރި ނިމުމަކަށެވެ.
  
  "ޑޭމް" ޑްރޭކް ބުންޏެވެ. "އަހަރެމެން ކުޅުނީ ވަރަށް ކުރީއްސުރެ."
  
  އެލީޝާ އެމީހުންނަށް ބަލަން ހުއްޓެވެ. "އާންމުކޮށް އަހަރެން ބުނާނަން "ކޮޓަރިއެއް ހޯދާ"، އެކަމަކު..."
  
  "އޭނާއަށް ދުވަހަކުވެސް މިގައުމަށް ނުވަދެވޭނެ" މާއީ ރޮމުން ބުންޏެވެ. "އަހަރެމެންނާ ނުލައި ނޫން."
  
  "މިހާރު" ޑްރޭކް ބުންޏެވެ. "އޭނާ ހުންނަން ބޭނުންވާ ތަނުގައި ހަމަ އެހުރީ."
  
  އަދި އެވަގުތު ފޯނު ރިންގުވިއެވެ.
  
  
  * * *
  
  
  ޑްރޭކް ކިރިޔާ ވެސް ސިހުމެއްގެ ތެރޭގައި އޭނާގެ ޗޮކްލެޓް ބާ ވައްޓާލީ، އޭނާ އެހާ ބޮޑަށް ފިކުރުގެ ބަދަލު ރޭލުގައި ފީނައިގަތެވެ. ސްކްރީނަށް ބަލާލިއިރު ނޭނގޭ ނަންބަރެއް ފެނުމުން ބޮލުގެ ވަށައިގެން ފުށުއަރާ ޚިޔާލުތަކުގެ ޕައިރޯޓެކްނިކް ގޮވުމެއް ރިކޯޗެޓް ވެގެން ދިޔައެވެ.
  
  ކީކޭ ބުނާނީ؟
  
  އެއީ މާޝް އޭނާގެ އާ އެއްފަހަރު ބޭނުންކޮށްފައި އުކާލެވޭ ފޯނުން ގުޅާފައި ކަމަށް ވާންޖެހެއެވެ. އޭނާ ކުޅެނީ، ހަމައެކަނި ބޮޑު ރޭވުމެއްގައި މޮޔަވެފައި ހުރިކަން އޭނާއަށް ވިސްނައިދިނުމުގެ ޝައުގުވެރިކަމާ ދެކޮޅު ހަދަންވީ ހެއްޔެވެ؟ އެމީހުން ބޭނުންވީ ސެލްތަކާއި ނިއުކްލިއާ ހަތިޔާރުތައް ވީހާވެސް ގިނަ ދުވަހު ނިއުޓްރަލް ގޮތެއްގައި ތިބުމަށެވެ. އެ ހުރިހާ ކަމެއް ހޯދުމަށް މަދުވެގެން އިތުރު ގަޑިއެއްހާއިރު އެންމެންނަށް ފުރުސަތު ދޭށެވެ. މިހާރު ނަމަވެސް...މިހާރު ކުޅިވަރު ބަދަލުވެއްޖެ.
  
  ކުރާނީ ކީއްހެއްޔެވެ؟
  
  "މާޗް?" އޭނާ ޖަވާބު ދިނީ ހަތަރުވަނަ ރިންގަށް ފަހުގައެވެ.
  
  އާދަޔާ ޚިލާފު އަޑެއް އޭނާއާ މުޚާޠަބު ކުރިއެވެ. "ނޫންއޫއޫ! އެއީ ގަޓޯރރރ!"
  
  ޑްރޭކް ފޯނު ކަންފަތާއި ދުރަށް ދަމައިގަތްއިރު، ކޮންމެ ބަހެއްގެ ފަހުކޮޅުގެ އަޑު އުފުލިގެން ދިޔައީ އޭނާގެ ކަންފަތުގެ ތެރެއަށް ފުރައްސާރަ ކުރަމުންނެވެ.
  
  "މިއީ ކާކު? ކޮބާ މާޝް؟
  
  "އަހަރެން ބުނީމެއްނު - ގަޓޯރރރ! އެ ބުލްޝިޓް މިހާރުވެސް ދަނީ މައްޗަށް ފޭބިގެންނެވެ. އޭނާ ހުންނަންވީ ތަނެކެވެ. އެކަމަކު އަހަރެންގެ އިތުރު އެއް ޑިމާންޑެއް ކަލެއަށް އެބައޮތް، އުހްހް. އިތުރު އެއްޗެއް، ދެން ބޮން ގޮވާނެ ނުވަތަ ނުގޮސް. އެކަން ޑިޕެންޑް ކުރަނީ ކަލެއަށް!"
  
  "ފަކް މީ." ރެންޑަމްކޮށް ހަޅޭއްލަވައިގަތުމުގެ ސަބަބުން ޑްރޭކްއަށް އެ ބަސްތަކަށް ސަމާލުކަން ދޭން އުނދަގޫވިއެވެ. "ކުޑަކޮށް ހަމަޖެހިލަން ޖެހޭ ބަޑީ."
  
  "ދުވެބަލަ، ކަޅުކުކުޅު، ދުއްވާ، ދުއްވާ، ދުއްވާ. ގޮސް 3 ވަނަ އާއި 51 ވަނަ ކަނެއްގައި ހުރި ޕޮލިސް ސްޓޭޝަން ހޯދައިގެން އަހަރެމެން ކަލެއަށް ދޫކޮށްލީ ކޮން މަސްކޮތަޅުތަކެއްތޯ ބަލާށެވެ އޫއޫއޫއޫއޫ. ފައިނަލް ޝަރުޠު ވިސްނޭނީ އެތަނަށް އާދެވުމުން."
  
  ހަނދާން ހޯދަމުން ޑްރޭކް މޫނު ކުނިކޮށްލިއެވެ. މި އެޑްރެހުގައި ވަރަށް ފަރިތަ ކަމެއް އެބައޮތް...
  
  އެކަމަކު އެއަޑުން އަނެއްކާވެސް އޭނާގެ ޚިޔާލުތަކުގެ ރޭލު މެދުކަނޑާލިއެވެ. "މިހާރު ދުއްވާ! ދުވުން! ކަޅުކުކުޅު ދުވެފައި ގޮސް ފަހަތަށް ނުބަލާ! މިނިޓެއް ނުވަތަ ގަޑިއެއްހާއިރު ތެރޭގައި ގޮވާނެ، ރރރ! އަދި އޭރުން އަހަރެމެންގެ ހަނގުރާމަ ފެށޭނެ!"
  
  "މާޝް ބޭނުންވީ ހަމައެކަނި ފިދާއެއް. ބޮމުގެ ފައިސާއަކީ ކަލޭގެ އެއްޗެއް."
  
  "އަހަރެމެން ތި ފައިސާއެއް ބޭނުމެއް ނޫން، ޔައި! އަޅުގަނޑުމެންނަށް އެހީތެރިވާ އެއްވެސް ޖަމިއްޔާއެއް- ތިޔަބޭފުޅުންގެ އަމިއްލަ ޖަމިއްޔާތަކެއް ވެސް- ނެތް ކަމަށް ހީކުރައްވަނީ ހެއްޔެވެ؟ އަޅުގަނޑުމެންނަށް އެހީތެރިވާ މުއްސަނދިން ނެތް ކަމަށް ހީކުރައްވަނީ ހެއްޔެވެ؟ އަޅުގަނޑުމެންގެ މަސައްކަތަށް ސިއްރުން ފައިސާ ދޭ އެއްވެސް ރޭވުންތެރިންނެއް ބޭރުގައި ނެތް ކަމަށް ހީކުރައްވަނީ ހެއްޔެވެ؟ ހާ ހާ، ހާ ހާ ހާ!"
  
  ޑްރޭކް ބޭނުންވީ އަތް ދިއްކޮށްލާފައި މޮޔަމީހާގެ ކަރުގައި ޖަހާލަން ނަމަވެސް އެކަން ނުކުރެވޭތީ- އަދިވެސް- އޭނާ ދެން އެންމެ ރަނގަޅު ކަމެއް ކުރިއެވެ.
  
  ކޯލް މެދުކަނޑާލިއެވެ.
  
  އަދި އެންމެ ފަހުން އޭނާގެ ސިކުނޑިން ކޮންމެ މައުލޫމާތެއް ޕްރޮސެސް ކުރިއެވެ. އެހެން މީހުންނަށް ކުރިންވެސް އެނގުނެވެ. ބިރުން މޫނު ހުދުވެފައި ވާއިރު، ހަށިގަނޑު ޓެންޝަންގެ ސަބަބުން ޓެންޝަން ވެފައި ހުއްޓެވެ.
  
  "މިއީ އަހަރެމެންގެ ސައިޓެއް ނޫންތަ؟" ޑްރޭކް ބުންޏެވެ. "ހެއިޑަން، ކިނިމާކާ އަދި މޫރް މިހާރު ތިބި ތަން."
  
  "އަދި ރަމްސެސް" މާއީ ބުންޏެވެ.
  
  ހަމަ އެވަގުތު ބޮން ގޮއްވާލިނަމަ އެ ޓީމަށް މިއަށްވުރެ ބާރަށް ދުވެވޭ ގޮތެއް ނުވީހެވެ.
  
  
  ހަތްދިހަ ހަތްވަނަ ބާބު
  
  
  ހައިޑަން މޮނިޓަރުތައް ދިރާސާކުރިއެވެ. ސްޓޭޝަންގެ ބޮޑު ބައެއް ހުސްވެ، އަދި މޫރްއާ އަމިއްލައަށް ހަވާލުކުރި އޭޖެންޓުން ވެސް އެހީތެރިވުމަށް މަގުމައްޗަށް ފޮނުވާލުމުން، ލޯކަލް ހޯމްލޭންޑް ސެކިއުރިޓީ ސެންޓަރު ފަޅައިގެން ދިޔަ ހިސާބަށް ހީވި އެވެ. މުޅި ސިޓީގައި ހިނގަމުންދާ ހާދިސާތަކަށް މިވަގުތު ރަމްސެސް އާއި ޕްރައިސް އަލުން ގުޅުމަށް ވުރެ އިސްކަން ލިބުނު ނަމަވެސް، އެދެމީހުންގެ މެދުގައި ގުޅުން ނެތްކަން ހޭޑަންއަށް ފާހަގަ ކުރެވި، އެދެމީހުންގެ މެދުގައި ހަގީގަތުގައި ވެސް ބުނާނެ އެއްޗެއް ނެތް ބާއޭ ހިތަށް އެރިއެވެ. ރަމްސެސް އަކީ ހުރިހާ ޖަވާބެއް ލިބިފައިވާ ޢިލްމުވެރިއެކެވެ. ޕްރައިސް އަކީ ހަމައެކަނި ޑޮލަރު ފަހަތުން ދުވަމުން ދިޔަ އަނެއްކާވެސް ސްކޭމަރެކެވެ.
  
  ކިނިމާކާ ވަނީ މޮނިޓަރުތައް އޮޕަރޭޓް ކުރުމަށް އެހީތެރިވެދީފަ އެވެ. މީގެ ކުރިން އެދެމީހުންގެ މެދުގައި ހިނގި ކަންތައްތަކުގެ މައްޗަށް ހޭޑަން ދިޔައީ، ހަވާއީގެ މީހާ ދެމީހުންގެ ކިބައިން ވެސް މައުލޫމާތު ނެގުމަށް ނަސޭހަތްތެރިވި އިރު، މިހާރު އޭނާގެ ރިއެކްޝަނާ މެދު ވިސްނާލަމުންނެވެ.
  
  އޭނަ ބުނީ ތެދެއް ހެއްޔެވެ؟ އޭނާ ހިތާމަވެރި ހެއްޔެވެ؟
  
  ފަހުން ވިސްނަންވީ ކަމެއް.
  
  އޭނާގެ ކުރިމަތީގައި ތަސްވީރުތައް ވިދާލިއިރު، ހުރިހާ ތަސްވީރުތަކެއް ވެސް ޒޫމް އައުޓްކޮށްފައި ހުރި ދިހަވަރަކަށް ސްކުއެއާ ސްކްރީންތަކުގައި، ކަޅު ހުދު އަދި ކުލަތަކުން ފެންނަ މަންޒަރުތަކާއި، ފެންޑަރ ބެންޑަރތަކާއި އަލިފާންގަނޑުތަކާއި، ވިދާ އެމްބިއުލާންސްތަކާއި ބިރުގަނެފައިވާ އެއްވެ ތިބި މީހުންގެ މަންޒަރުތައް ފެނެއެވެ. ނިއުޔޯކުގެ ރައްޔިތުންގެ މެދުގައި ބިރުވެރިކަން މުޅިން އެންމެ ކުޑަމިނުން ބެހެއްޓިއެވެ؛ ނަމަވެސް 9-11 ގެ ހާދިސާތަކަކީ އަދިވެސް އެމީހުންގެ ސިކުނޑީގައި ތާޒާ ބިރުވެރިކަމެއް އުފެދި ކޮންމެ ނިންމުމަކަށް ނުފޫޒު ފޯރުވާ ކަންތައްތަކެކެވެ. 9-11 އިން ސަލާމަތްވި ވާހަކައެއް އޮތް އެތައް ބަޔަކަށް، އެދުވަހު މަސައްކަތަށް ނުދިޔަ މީހުންގެ ފަރާތުން ފެށިގެން ލަސްވެގެން ނުވަތަ ކަންކަން ދުއްވާ މީހުންނާ ހަމައަށް، ބިރުވެރިކަމެއް ދުވަހަކުވެސް އެމީހުންގެ ޚިޔާލުތަކުން ވަކިވެފައެއް ނުވެއެވެ. ފަތުރުވެރިން ބިރުވެރިކަމުގެ ތެރޭގައި ފިލައިގެން ދިޔައީ، ގިނަ ފަހަރަށް ދެން އަންނަ ހީވެސް ނުކުރާ ފަދަ ގެއްލުމަކާ ކުރިމަތިލާން ޖެހިގެންނެވެ. ފުލުހުން ގަދައަޅައި މަގުތައް ސާފުކުރަން ފެށިއިރު، އަބަދުވެސް ރުޅިގަދަވާ ދިވެހިންގެ ދެކޮޅުވެރިކަމެއް ނެތެވެ.
  
  ހޭޑަން ގަޑި ބެލިއިރު...ހެނދުނު 11 ޖަހަނީ ކިރިޔާއެވެ. އިޙްސާސް ކުރެވުނީ ފަހުންނެވެ. ޓީމުގެ ބާކީ ތިބި މީހުން އޭނަގެ ސިކުނޑީގައި ތިބިއިރު، މިއަދު އެމީހުންގެ ފުރާނަ ގެއްލިދާނެ ކަމުގެ ބިރުން ބަނޑު ތެޅެމުން ދިޔައެވެ. ކީއްވެ ނަރަކައެއް އަހަރެމެން މިކަން ކުރަމުން ގެންދަނީ؟ ދުވަހަކަށް ފަހު ދުވަހެއް، ހަފްތާއަކަށް ފަހު ހަފްތާ؟ އަހަރެމެން މާރާމާރީ ހިންގާ ކޮންމެ ފަހަރަކު އޮޑްސް ދަށްވެއެވެ.
  
  އަދި ޚާއްޞަކޮށް ޑާލް؛ މި މީހާ މިކަމުގައި މަޑުކުރީ ކިހިނެއް ހެއްޔެވެ؟ އަނބިމީހާއަކާއި ދެ ކުދިންނާއެކު ފިރިހެނެއްގެ މަސައްކަތުގެ އަޚްލާޤު މައުންޓް އެވަރެސްޓް އާއި އެއްވަރަށް ހުންނަން ޖެހެއެވެ. ސިފައިންގެ މީހާއަށް އޭނަގެ އިޙްތިރާމް ދުވަހަކުވެސް މިހާ ބޮޑުވެފައެއް ނުވެއެވެ.
  
  ކިނިމާކާ އެއް މޮނިޓަރަށް ޓަޕް ކޮށްލިއެވެ. "ނުބައި ކަމަކަށް ވެދާނެ."
  
  ހައިޑަން އޭނާއަށް ބަލަހައްޓައިގެން ހުއްޓެވެ. "މިއީ ކޮންކަމެއް... އަޅެ ޝިޓް."
  
  ސިއްސައިގެން ގޮސް ރަމްސެސް ފިޔަވަޅު އަޅަމުން ދިޔައިރު ޕްރައިސް އާއި ދިމާއަށް ދުވެފައި ގޮސް ބޯ ބިންމައްޗަށް ވައްޓާލިތަން ބަލަން ހުއްޓެވެ. އެއަށްފަހު ޓެރަރިސްޓް ޕްރިންސް އުނދަގުލުން ކުރިމަތިވަމުން ދިޔަ ހަށިގަނޑުގެ މަތީގައި ހުރެ ރަހުމެއް ނެތި އެ ހަށިގަނޑުގައި ފައިން ޖަހަން ފެށިއިރު، ކޮންމެ ވަޒަނަކުން ވެސް ވޭނުގެ ރުއިމެއް އުފެދިގެން ދިޔައެވެ. ހައިޑަން އަނެއްކާވެސް ފަސްޖެހުނު އިރު، ދެން ފެނުނީ ލޭގެ ޕޫލެއް ތަޅުގައި ފެތުރެން ފެށިތަނެވެ.
  
  "އަހަރެން ތިރިއަށް މިދަނީ."
  
  "އަހަރެން ވެސް ދާނަން". ކިނިމާކާ ތެދުވާން ފެށި ނަމަވެސް ހައިޑަން އޭނާ ހުއްޓުވީ އިޝާރާތަކުންނެވެ.
  
  "ނޫން. މިތާ ބޭނުންވެއްޖެ."
  
  އެ ނަޒަރުތަކަށް އަޅާނުލާ އެނބުރި ބިންގަރާހަށް ދުއްވައިގަނެ، ހޯލުގައި ތިބި ދެ ގާޑުންނަށް އިޝާރާތްކޮށް، ރަމްސެސްގެ ގޮޅީގެ ބޭރު ދޮރު ހުޅުވާލިއެވެ. އެމީހުން އެކުގައި އަވަސްވެގަންނަނީ ބަޑި ދަމާލައިގެންނެވެ.
  
  ރަމްސެސްގެ ކަނާތު ފައި ޕްރައިސްގެ ކޯތާފަތުގައި ޖެހި ކަށިގަނޑު ފަޅައިގެން ދިޔައެވެ.
  
  "ހުއްޓުން!" ހައިޑަން ރުޅިއައިސްގެން ހަޅޭއްލަވައިގަތެވެ. "ކަލޭ އޭނަ މަރާލަނީ."
  
  "ޔޫ ޑޯންޓް ކެއަރ" ރަމްސެސް އަނެއްކާވެސް އޭނާގެ ހަތިޔާރު ބޭނުންކޮށްލަމުން ޕްރައިސްގެ ދަތްދޮޅި ފަޅައިގެން ދިޔައެވެ. "ކީއްކުރަންވީ؟" ތި މަޖުބޫރު ކުރަނީ މި ސްކަމް އާއި އެކު ގޮޅިއެއް ހިއްސާ ކުރަން. އަހަރެމެން ވާހަކަ ދައްކަން ބޭނުންތަ؟ އާދެ، މިއީ އަޅުގަނޑުގެ ދަގަނޑު ވަޞިއްޔަތް ކުރިއަށް ގެންދާ ގޮތެވެ. ފަހަރެއްގައި މިހާރު އެނގިދާނެ."
  
  ތަޅުދަނޑި ތަޅުދަނޑި ތެރެއަށް ވައްދާލަމުން ހައިޑަން ދުވެފައި ގޮސް ބާރުތަކުގެ ކައިރިއަށް ދިޔައެވެ. ރަމްސެސް އަމިއްލައަށް ތާއީދުކޮށް، ދެން ޕްރައިސްގެ ބޮލުގެ ނާށިގަނޑާއި ކޮނޑުގައި ފިޔަވަޅު އަޅަން ފެށީ، ބަލިކަށި ތަންތަން ހޯދައި އެ ޕްރޮސެސް އިން އުފާކުރާ ފަދައިންނެވެ. ޕްރައިސް ހަޅޭއްލަވައިގަތުން ހުއްޓިފައި އޮތީ ހަމައެކަނި ދަށް ގިސްލުމެކެވެ.
  
  ހޭޑަން ދޮރު ފުޅާކޮށް ހުޅުވާލީ ދެ ގާޑުންގެ އެހީތެރިކަމާއެކުގައެވެ. އެކަމަނާ ހަމަލާދިނީ ރަސްމިއްޔާތެއް ނެތި، ފިސްތޯލައިން ރަމްސެސްގެ ކަންފަތުގެ ފަހަތުގައި ޖަހައި ރޮބަޓް ޕްރައިސް އާއި ދުރަށް ޖައްސައިގެންނެވެ. އެއަށްފަހު ގިސްލަމުން ދިޔަ މީހާގެ ކައިރީގައި ކަކޫ މައްޗަށް ވެއްޓުނެވެ.
  
  "ތި އުޅެނީ؟" މާ ކަންބޮޑުވެފައި ހުރި ގޮތަކަށް ފެންނަން އޭނަ ބޭނުމެއް ނުވިކަން ޔަގީނެވެ. އޭނާ ފަދަ މީހުންނަށް ދެކެމުން ދިޔައީ ކަންބޮޑުވުމަކީ އޭގެ ބޭނުން ހިފޭނެ ބަލިކަށިކަމެއްގެ ގޮތުގައެވެ.
  
  "ތަދުވޭތަ؟" ޕްރައިސްގެ ރިބަންގައި ފިތާލިއެވެ.
  
  އެ ގިސްލުމުގެ އަޑުން އޭނައަށް ބުނީ "އާނ، އެކަން ވީ" ކަމަށެވެ.
  
  "އޯކޭ އޯކޭ، ހޭން ހުއްޓާލާ. އެނބުރެބަލަ އަހަންނަށް ފެންނަން."
  
  ޕްރައިސް ރޯލްއޮވަރ ވާން އުނދަގޫވި ނަމަވެސް އެކަން ކުރިއިރު ލޭގެ މާސްކާއި ދަތްތައް ފަޅައިގެން ގޮސް ތުންފަތް ފަޅައިގެން ގޮސްފައިވާތަން ފެނުމުން ހޭޑަން މޫނު ކުނިކޮށްލިއެވެ. އޭނައަށް ފެނުނީ ކަންފަތް ރަތްވެފައި ދެލޯ ދުޅަވެފައި ހުރުމުން ދެން ދުވަހަކުވެސް އެކަން ނުކުރެވިދާނެތީއެވެ. ހެޔޮއެދުންތަކާއެކުވެސް އޭނަ މޫނު ކުނިކޮށްލިއެވެ.
  
  "ބޭކާރު".
  
  އޭނަ މިސްރާބު ޖެހީ ރަމްސެސް އާއި ދިމާއަށެވެ. "ޑޫޑް، އަހަރެން މޮޔަވީތޯ އަހާކަށް ވެސް ނުޖެހޭނެ ދޯ؟ ތިބާ ކުރާ ކަންތައް ކުރާނީ ހަމައެކަނި މޮޔައެކެވެ. ސަބަބު? މޮޓިވް؟ އަމާޒު? ކަލޭގެ ސިކުނޑިއަށް ވެސް ހުރަސް އެޅި ކަމާމެދު އަހަރެން ޝައްކުކުރަން."
  
  އޭނަ ގްލޮކް އުފުލާލީ، ހަގީގަތުގައި ފުރިހަމައަށް ފަޔަރ ކުރަން ތައްޔާރެއް ނޫނެވެ. އޭނަގެ ކައިރީގައި ތިބި ގާޑުން ރަމްސެސް އަށް ހަމަލާދީފާނެތީ ރަމްސެސް ނިވާކޮށްލިއެވެ.
  
  "ޝޫޓް" ރަމްސެސް ބުންޏެވެ. "ވޭނުން ފުރިފައިވާ ދުނިޔެއަކުން އަމިއްލަ ނަފްސު ސަލާމަތް ކުރާށެވެ."
  
  "މިއީ ކަލޭގެ ޤައުމު، ކަލޭގެ ގެ ނަމަ މިހާރު އަހަރެން މަރާލާނެ ނޫންހެއްޔެވެ؟ ތި ހުރިހާ ކަމެއް ނިންމާލާނެ."
  
  "ނޫން. އެހާ އަވަހަށް މަރާލުމަކީ ކޮން މަޖާ ކަމެއް ހެއްޔެވެ؟ ފުރަތަމަ އަހަރެން ކަލޭގެފާނުގެ ކަރާމާތް ނައްތާލާނީ ކަލޭގެފާނުގެ އަތްތިލަ ބަނދެގެންނެވެ. ދެން އަޅުގަނޑު ރެންޑަމް މެތޯޑެއް ބޭނުންކޮށްގެން ތިޔަބޭފުޅުންގެ އިޚްތިޔާރު މުގުރާލާނަން، އެވަގުތު ރަނގަޅު ކަމަށް ހީވި ކޮންމެ ކަމެއް ވެސް މެއެވެ. ދެން އަހަރެން ކަލޭ މަރާލާފައި އަނބުރާ ގެނައުމަށް ގޮތެއް ހޯދިދާނެ، ތަކުރާރުކޮށް، އެންމެ ފަހުން ކަލޭގެ ދިރިއުޅުން ނިންމާލަން ސަތޭކަވަނަ ފަހަރަށް އަހަރެންގެ ގާތުގައި އާދޭސް ކުރިއިރު ވެސް ދޫކޮށްލާފައި."
  
  ރަމްސެސްގެ ލޮލުން ހަގީގަތް ފެނިގެން ގޮސް ތުރުތުރު އަޅަމުން ދިޔަ ގޮތް ހުއްޓުވޭ ގޮތެއް ނުވުމުން ހައިޑަން ބަލަން ހުއްޓެވެ. މިއޮތީ ދެވަނަ ވިސްނުމެއް ނެތި ނިއުޔޯކުގައި ނިއުކްލިއާ ބޮމެއް ގޮއްވާލާނެ މީހެކެވެ. އޭނާގެ ސަމާލުކަން ރަމްސެސްގެ އިތުރުން އޭނާގެ ގާޑުންގެ ފަރާތުން ވެސް އެހާ ބޮޑަށް ޖައްސާލެވުނު އިރު، ފަހަތުން އަންނަ ޝަފްލް ފިޔަވަޅުތަކާއި ފަޅައިގެން ގޮސްފައިވާ ނޭވާތަކަށް އެމީހުން އެއްވެސް ކަމެއް ނުކުރި އެވެ.
  
  ރަމްސެސްގެ ދެލޯ ވިދާލިއެވެ. އެމީހުން އޮޅުވާލާފައިވާކަން ހައިޑަންއަށް އެނގުނެވެ. އެނބުރިލި ނަމަވެސް އެކަށީގެންވާ ބާރެއް ނޫނެވެ. ޕްރައިސް އަކީ ޑިފެންސް ސެކްރެޓަރީ ކަމަށް ވެދާނެ ނަމަވެސް އޭނާގެ ވެސް ފާހަގަކޮށްލެވޭ އަސްކަރީ ކެރިއަރެއް އޮތް އިރު، މިހާރު އޭނާ ދިރިއުޅެމުން ދިޔައީ އެކަމާ ހަނދާން ހުރި ކަންތައްތަކެވެ. އޭނާ ދެއަތް ގާޑުގެ ދިއްކޮށްފައިވާ އަތުގައި ޖަހާލުމުން އޭނާގެ ފިސްތޯލަ ބިންމައްޗަށް ތެޅިގަތުމަށްފަހު، އެމީހާގެ ބަނޑުގައި އަތްތިލަ ޖަހާލުމުން އޭނާ ދެބައިކޮށްލިއެވެ. މިކަން ކުރަމުން ދަނިކޮށް އޭނާ ވެއްޓުނީ، ހޭޑަން އާއި އަނެއް ގާޑުން އޭނާއަށް ބަޑި ނުޖަހާނެ ކަމަށް ބެޓްކޮށް، އޭނާގެ މަގާމަށް އެތައް ގޮތަކުން ބެޓްކޮށް، ބަޑިއަށް ވެއްޓިގެންނެވެ.
  
  އަދި އޭނާގެ ކަކުލުގެ ދަށަށް ބަޑިޖަހާލިއިރު، ވަޒަން ޖެހުނީ ސިއްސައިގެން ގޮސްފައިވާ ގާޑުގެ ލޮލުގައި އެވެ. ހޭޑަން އޭނާގެ ޖަޒުބާތުތައް އެއްފަރާތްކޮށްލަމުން ގްލޮކް ޕްރައިސްއަށް އިޝާރާތް ކުރި ނަމަވެސް ޓްރެކްޓަރެއްގައި ހުރި ބުޅަލެއް ފަދައިން ރަމްސެސް އޭނާގެ ގައިގައި ޗާޖުކޮށް، އޭނާގެ ހަށިގަނޑުގެ ފުރިހަމަ ބާރު ޕެރެލައިޒްވެ، އޭނާގެ ފައިން ވައްޓާލިއެވެ. ރަމްސެސް އާއި ހޭޑަން ގޮޅި ތެރެއިން ތެޅިފޮޅެމުން ދިޔައިރު، ޕްރައިސްއަށް ލިބުނީ ދެވަނަ ގާޑަށް ސާފު ހިޓެއް ލޭންޑް ކުރުމުގެ ފުރުސަތު ލިބިގެންނެވެ.
  
  މިކަމުގެ ފައިދާ އޭނާ ނެގީ، އެ އޮޅުންބޮޅުން އޭނާގެ ފައިދާއަށް ބޭނުން ކުރަމުންނެވެ. ދެވަނަ ގާޑުން މަރުވީ އޭނާ މަރުވި ވަޒަނުގެ އަޑު އިވުމުގެ ކުރިންނެވެ. އޭނާގެ ހަށިގަނޑު ޕްރައިސްގެ ފައިމަތީގައި ބިންމަތީގައި ޖެހުނުއިރު، ސެކްރެޓަރީގެ ހަމައެކަނި ޙަރަކާތްތެރި ލޮލުން ބަލަން ހުއްޓެވެ. ހެއިޑަން ރަމްސެސްގެ ބޮޑު ހަށިގަނޑުގެ ދަށުން ނުކުމެގެން ދިޔައީ އަދިވެސް އޭނާގެ ގްލޮކްގައި ހިފަހައްޓައިގެން ހުރެ، ވަލު ލޮލުގައި ޕްރައިސް ބަޑިޖަހައިގެންނެވެ.
  
  "ކީއްވެ?"
  
  "އަހަރެން މަރުވުމުން އުފާވެއްޖެ" ޕްރައިސް ނިކަމެތި ގޮތަކަށް ބުނެލިއެވެ. "އަހަރެން ބޭނުންވަނީ މަރުވާން".
  
  "މި ކުނިކޮޅު ސަލާމަތް ކުރުމަށް އެހީތެރިވާންތަ؟" ތަޅުންގަނޑު ހުރަސްކޮށް ތަޅައިގަތީ އުނދަގޫތަކެއް ކުރިމަތިވަމުންނެވެ.
  
  "އަހަރެންނަށް އިތުރު އެއް ކުޅުން ބާކީ އެބައޮތް،" ރަމްސެސް ގިސްލަމުން ބުންޏެވެ.
  
  ހޭޑަންއަށް އިހުސާސް ކުރެވުނީ އޭނާގެ ދަށުގައި ބިން ތުރުތުރު އަޅަމުން ދިޔައިރު، ބިންގަރާހުގެ ފާރުތައް ތުރުތުރު އަޅަމުން ގޮސް މޮޓޯގެ ވިލާތައް ބޭރަށް އުކާލާހެންނެވެ. ކޭޖްގެ ހަމަ ދަނޑިތައް ތުރުތުރު އަޅަން ފެށިއެވެ. އަތާއި ކަކުލު ހުޅުގައި އަލުން ތަރުތީބުކޮށްލަމުން ހަމަޖެހިލައިގެން ހުރެ މައްޗަށް ތިރިއަށް، ކަނާތްފަރާތާއި ވާތްފަރާތަށް ބަލާލިއެވެ. ލައިޓްތައް ތަކުރާރުކޮށް ވިއްސައިގެން ދިޔައިރު ހައިޑަން ބަލަހައްޓައިގެން ހުއްޓެވެ.
  
  މިހާރު ކީއްހެއްޔެވެ؟ ކޮން ނަރަކައެއް މިއީ...
  
  އެކަމަކު އޭނައަށް ކުރިންވެސް އެނގެއެވެ.
  
  އެތަނަށް ވަނީ ބިމުން ހަމަލާދީފަ އެވެ.
  
  
  އަށާވީސް ބާބު
  
  
  ފާރުތައް ތެޅެމުން ދިޔައިރު ހައިޑަން ނޭވާ ހާސްވިއެވެ. ރަމްސެސް ތެދުވާން އުޅުނު ނަމަވެސް ކޮޓަރި ވަށައިގެން ތެޅިގަތެވެ. ޓެރަރިސްޓް ކަކޫ މައްޗަށް ވެއްޓުނެވެ. ކޮޓަރީގެ ވަރަށް ކަނެއް ބަދަލުވެ، ޖޮއިންޓްތައް ހަރަކާތްތެރިވެ އަލުން ތަރުތީބުވެ، ކޮންމެ ސިކުންތަކާއެކު ފަރުބަދަތައް އޮޅުވާލަމުން ދިޔަތަން ޕްރައިސް ބިރުގަނެގެން ބަލަން ހުއްޓެވެ. ސީލިންގުގެ ބައެއް ވެއްޓުމުން ވެއްޓޭ މޯޓަރު ކޮޅެއް ހެއިޑަން ސަލާމަތްވިއެވެ. ފުރާޅުގައި ވަޔަރސް އާއި ވައި ޑަކްޓްތައް ތަޅުވާފައި ހުރިއިރު، އެތައް ކުލައެއްގެ ޕެންޑަލަމްތަކެއް ފަދައިން އުދުހިފައި ހުއްޓެވެ.
  
  ހޭޑަން މިސްރާބު ޖެހީ ގޮޅީގެ ދޮރާ ދިމާއަށް ނަމަވެސް ރަމްސެސް ސްމާޓް ކަމުން އޭނާގެ މަގު ބަންދުކޮށްލިއެވެ. އަދިވެސް ގްލޮކް ހިފަހައްޓާފައި ހުރިކަން އެނގުމަށް ވަގުތުކޮޅެއް ނެގިއިރު، އޭރު ސީލިންގްގެ ބޮޑު ބައެއް ވެއްޓި، ޚުދު ދަނޑިތައް ވެސް އެތެރެއަށް ބޯލަނބާ، ގާތްގަނޑަކަށް ވެއްޓިގެން ދިޔައެވެ.
  
  "އައި ތިންކް... ޔޫ އޯވަރޑިޑް އިޓް" ޕްރައިސް ނޭވާ ހާސްވެފައި ހުރެ ބުނެލިއެވެ.
  
  "މި މުޅި ލަދުވެތި ތަން ވެއްޓިގެން ދަނީ" ރަމްސެސްގެ މޫނުމަތީގައި ހޭޑަން ހަޅޭއްލަވައިގަތެވެ.
  
  "އަދި ނޫން".
  
  ޓެރަރިސްޓް ތެދުވެ ދުރު ފާރާ ދިމާއަށް ދުއްވައިގަތްއިރު، ވަށައިގެން މޯޓަރުގެ ވިލާތަކާއި ކޮންކްރީޓާއި ޕްލާސްޓަރުގެ ކޮތަޅުތައް އުދުހި ވެއްޓިފައި ހުއްޓެވެ. ބޭރު ދޮރު ފަޅައިގެން ގޮސް ދެން ހުޅުވިގެން ދިޔައެވެ. ހޭޑަން ބާރުގައި ހިފާ ދަމައިގަނެ، މޮޔަމީހާއާ ދިމާވެ، ޕްރައިސް ފަހަތުން ހޮބްލް ކޮށްލިއެވެ. އެމީހުންގެ އެންމެ މަތީގައި މީހުން ތިއްބެވެ. ރަމްސެސްއަށް ދިޔައީ ހަމައެކަނި އެހާ ދުރަށެވެ.
  
  އެ ވިސްނުމާއެކު ހައިޑަން އޭނާގެ ފޯނު ހޯދި ނަމަވެސް ރަމްސެސް އާއި އެއްވަރަށް ކުރިއަށް ދިޔައީ ކިރިޔާއެވެ. މި މީހާއަކީ ބާރުގަދަ، ހަރުކަށި އަދި ރަހުމުކުޑަ މީހެކެވެ. އޭނާ ސިޑިން ފައިބައިގެން ގޮސް އެއް ފުލުހެއްގެ ގޮންޖެހުން އެއްފަރާތްކޮށްލާފައި ފުރަތަމަ ބޯ އުކާލީ ހޭޑަންއާ ދިމާއަށެވެ. އެ ފިރިހެންމީހާ ހިފައިގެން ހިފަހައްޓާލިއިރު، އެވަގުތު ރަމްސެސް ހުރީ މަތީ ދޮރުން ފިއްތާލަމުންނެވެ.
  
  ހޫނު ފަހަތުން ހޭޑަން އަވަސްވެގަތެވެ. މަތީ ދޮރު ފުޅާކޮށް ހުޅުވާފައި ހުރިއިރު، އޭގެ ބިއްލޫރި ރެނދުލާފައި، ފްރޭމްތައް ފަޅައިގެން ގޮސްފައި ހުއްޓެވެ. ފުރަތަމަ މޮނިޓަރ ރޫމުން ފެންނަނީ ތަޅުންގަނޑުން ތެދުވެ، ވައްޓާލެވިފައިވާ އެތައް ސްކްރީނެއް ސީދާ ކުރަން އަތް ދިއްކުރަމުން ދިޔަ މޫރެވެ. އަނެއް ބަޔަކު މޫރިންގްތަކުން ފަޅައިގެން ގޮސް، ފާރުން ވަކިވެ، ޖެއްސުމުން ވެއްޓިފައިވެ އެވެ. ކިނިމާކާ މިހާރު ތެދުވީ އޭނާގެ ކޮނޑުން ސްކްރީން ވެއްޓި، ބިއްލޫރި އާއި ޕްލާސްޓިކް އިސްތަށިގަނޑުގައި ޖައްސާލައިގެންނެވެ. ކޮޓަރީގައި ތިބި އަނެއް ދެ އޭޖެންޓުން ތިބީ އަމިއްލައަށް ދަމައިގަންނަން މަސައްކަތް ކުރަމުންނެވެ.
  
  "އަހަރެމެންނަށް ޖެހުނީ ކޮން އެއްޗެއް؟" މޫރް ދުވެފައި ގޮސް ކޮޓަރިން ބޭރަށް ދިޔައީ ހޭޑަން އަށް ފާހަގަ ކުރެވުމުންނެވެ.
  
  "ކޮބާ ނަރަކަ ރަމްސެސް؟" އޭނަ ހަޅޭއްލަވައިގަތެވެ. "އޭނާ ނުފެނުނީތަ؟"
  
  މޫރުގެ އަނގަ ފަޅައިގެން ދިޔައެވެ. "އޭނާ ހުންނަންވާނީ ގޮޅި ބްލޮކުގަ."
  
  ކިނިމާކާ އޭނާގެ ކޮނޑުން ބިއްލޫރި އާއި އެހެނިހެން ކުނިތައް ބުރުސްކޮށްލިއެވެ. "ބަލަން... ދެން ހުރިހާ ނަރަކައެއް ފަޅައިގެން ދިޔައީ."
  
  ކަނާތްފަރާތުގައި ހުރި ސިޑިއާއި، ދެން ކުރިމަތީގައި ހުރި ޕްރިސިންކްޓުގެ މައި އޮފީހަށް ބަލާލެވޭ ބެލްކަނީ ފާހަގަވުމުން ހައިޑަން ބާރަށް ލަޢުނަތް ދިނެވެ. އެ އިމާރާތް ހުރަސްކުރުން ނޫން އެހެން މަގެއް އެ އިމާރާތުން ބޭރަށް ނުކުމެވޭނެ ގޮތެއް ނެތެވެ. ދުވެފައި ގޮސް ރެއިލިންގ އާއި ދިމާއަށް ގޮސް އޭގައި ހިފާ ތިރީގައި ހުރި ކޮޓަރި ބެލިއެވެ. ޓެރަރިސްޓުން ރޭވި ގޮތަށް މުވައްޒަފުން މަދުވި ނަމަވެސް ގްރައުންޑް ފްލޯގައި ހުރި ބައެއް ވަޒީފާތައް ވަނީ ހިފާފައެވެ. އަންހެނުންނާއި ފިރިހެނުން ވެސް ތަކެތި އެއްކުރަމުން ދިޔަ ނަމަވެސް ގިނަ މީހުން ތިބީ ހަމަލާއެއް އަންނާނެ ކަމަށް އުންމީދު ކުރާ ފަދައިން ހަތިޔާރު ދަމައިގަނެގެން މައި ދޮރާ ދިމާއަށެވެ. އެމީހުންގެ ތެރޭގައި ރަމްސެސް ވެސް ހިމެނިގެން ނުވާނެއެވެ.
  
  ދެން ކޮންތާކު ހެއްޔެވެ؟
  
  އުންމީދެއް. އަހަރެން މިހުރީ ބަލަން. އެއީކީ ނޫން...
  
  "މިއީ ނިމުމެއް ނޫން!" - އޭނަ ހަޅޭއްލަވައިގަތެވެ. "ކުޑަދޮރުތަކުން ދުރަށް ދާން!"
  
  މާ ލަސްވެއްޖެއެވެ. ބްލިޓްޒްކްރިގް ފެށުނީ ބޮޑު ގޮވުމަކުންނެވެ؛ ކުރިމަތީ ކުޑަދޮރުތައް ގޮވައި ފާރުގެ ބައެއް ވެއްޓިފައިވެ އެވެ. ހައިޑަންގެ މުޅި ނަޒަރިއްޔާތު ބަދަލުވެ، ފުރާޅުގެ ރޮނގު ވެއްޓިގެން ދިޔައެވެ. ފުލުހުން ވެއްޓުމާއެކު މުޅި ސްޓޭޝަންގައި ކުނި ގޮއްވާލި އެވެ. ބައެއް މީހުން ކަކުލަށް ތެދުވެ ނުވަތަ ދުރަށް ޖެހިލިއެވެ. އަނެއް ބަޔަކަށް އަނިޔާވެފައި ނުވަތަ ތާށިވެފައި ތިބި ކަމަށް ވެސް ރިޕޯޓްތައް ބުނެ އެވެ. އާރުޕީޖީ ފަޅައިގެން ގޮސްފައިވާ ކުރިމަތިން ހީހީފައި އެޓެންޑެންޓްގެ ކޮންސޯލަށް ވެއްޓި، ކައިރީގައި ހުރި ސަރަހައްދު ހުރަސްކޮށް އަލިފާންގަނޑާއި ދުން އަދި ކުނިކޮޅުތައް ފޮނުވާލި އެވެ. އެއަށްފަހު ހޭޑަންއަށް ފެނުނީ ދުވަމުން ދިޔަ ފައިތިލަ މޫނު ނިވާކޮށްގެން ތިބި އެތައް ފިރިހެނުންނެއް ފެނިގެން ދިޔައިރު، އެ އެންމެންގެ ވެސް ކޮނޑުގައި ބަޑި ޖަހާފައި ހުއްޓެވެ. ކޮންމެ ފަރާތަކަށް ފެތުރިގެން ގޮސް ހަރަކާތްތެރިވާ ކޮންމެ އެއްޗަކަށް އަމާޒު ހިފާފައި، ދެން ރަނގަޅަށް ވިސްނާލުމަށްފަހު ބަޑިޖަހާލިއެވެ. ހޭޑަން، ކިނިމާކާ އަދި މޫރް ވަގުތުން ބަޑިޖަހާފައިވެ އެވެ.
  
  ވަޒަނުން ވަނީ ހަލާކުވެފައިވާ ސްޓޭޝަން ވަށާލާފައެވެ. ހޭޑަން ތިރީގައި އެގާރަ މީހުން ގުނާލުމުގެ ކުރިން އޭނާ ރައްކާތެރިކޮށްދޭ ލަކުޑި ބެލްކަނީ ކޮށާލަން ފެށުމުންނެވެ. ކޮތަޅުތައް ދިޔައީ ހަމަ އެތެރެއަށެވެ. އެ ކޮތަޅުތައް ފަޅައިގެން ގޮސް ނުރައްކާތެރި ފަޅިތަކަކަށް ބަދަލުވެގެން ދިޔައެވެ. ފަހަތުން ފަހަތަށް ޖެހިގެން އޭނަގެ މައްޗަށް ހޭޑަން ވެއްޓުމަށްފަހު ފުރޮޅިގެން ދިޔައެވެ. އޭނާގެ ވެސްޓްގައި ވަޒަންތަކުން ނޫން ކުދިކުދި ދެ ފަހަރު ޖެހިފައިވާއިރު، ތިރީ ކަކުލުގައި ރިއްސާތީ ލަކުޑި ސްޕައިކެއް ފާޅުވެފައިވާ މަސްގަނޑެއްގައި ޖެހިފައިވާކަން އެނގުނެވެ. ކިނިމާކާ ވެސް ނޭވާ ހާސްވުމުން މޫރް ތެދުވީ ޖެކެޓް ނަގައި ކޮނޑުގައި ހުރި ޝޭވިންގްސް ސާފުކުރުމަށެވެ.
  
  ހައިޑަން އެނބުރި ބެލްކަނީއަށް ވަދެގެން ދިޔައެވެ. އެ ވަކިތަކުގެ ތެރެއިން އެސޯލްޓް ގްރޫޕްގެ ކުރިއެރުން ބަލަން ހުރިއިރު، އެމީހުންގެ ލީޑަރަށް ގޮވާލުމުން ގުޓަރަލް ގްރަމްބްލިންގ އަޑު އިވުނެވެ. ރަމްސެސް ދުއްވައިގަތީ ޝިކާރަކުރާ ސިންގާއެއް ފަދައިން، ސިކުންތެއް ވެސް ނުވަނީސް ހޭޑަންގެ ލޮލުގެ ފެނުން ބޭރުވެގެންނެވެ. ބަޑިޖަހަން ލިބުނު ފުރުސަތު ފިއްތާލި ނަމަވެސް ވަޒަން ކައިރިއަށް ނުއުދުވާނެކަން ކުރިންވެސް އެނގެއެވެ.
  
  "ބޭކާރު!"
  
  ހައިޑަން ތެދުވެ ކިނިމާކާއަށް ކަޅިއަޅާލަމުން ސިޑިއާއި ދިމާއަށް ދުއްވައިގަތެވެ. އެމީހުންނަށް ޓެރަރިސްޓް ޕްރިންސް ފިލަން ނުދެވުނެވެ. އޭނާގެ ބަހަށް ބޮން ގޮއްވާލެވުނީހެވެ. މާގިނައިރު މަޑުނުކުރާނެ ކަމުގެ އިހުސާސެއް ހައިޑަންއަށް ކުރެވުނެވެ.
  
  "ދުރަށް ގޮސް، ދުރަށް ދާން!" - ޝީ ހޯލްޑް އެޓް މަނޯ. "އަހަރެމެން ވަގުތުން ރަމްސެސް އަނބުރާ ގެންނަން ޖެހޭނެ!"
  
  
  ނުވަދިހަ ނުވަވަނަ ބާބު
  
  
  އެތަނުގެ ވަކިން ބޭރުގައި އޮންނަ އިންޓަސެކްޝަންގައި އާންމުކޮށް މީހުން ފުރިފައިވާއިރު، ހުރަސްކުރާ ސަރަހައްދުގައި ހިނގާ މީހުން ގިނަވެ، މަގުތައް ގުގުމާލީ ފާއިތުވަމުންދާ ކާރުތަކުގެ މެދުނުކެނޑި ރިތްމަށެވެ. ގިނަ ކުޑަދޮރުތަކެއް ހުންނަ އުސް އިމާރާތްތަކުން އާންމުކޮށް ފެންނަނީ އެދެމެދުގައި ހޮޅިބުރި ޖަހާ އަޑުތަކާއި ހެއްވާ އަޑުތަކުން އިންސާނުންގެ މުއާމަލާތް ކުރިއަރާފައިވާ ކަމުގެ އިޝާރާތެއް ނަމަވެސް މިއަދު މަންޒަރު ވަރަށް ތަފާތެވެ.
  
  މަގު ހުރަސްކޮށް ދުން ވިއްސައިގެން ގޮސް އުޑުމައްޗަށް އުފުލިގެން ދިޔައެވެ. ފަޅައިގެން ގޮސްފައިވާ ކުޑަދޮރުތަކުން ސައިޑްވޯކްތަކުގައި ކުނި އުކާލާފައި ހުއްޓެވެ. ޝެލް ޝޮކް ވެފައިވާ އަދި ޒަޚަމްވެފައިވާ މީހުންނަށް ހޭވެރިކަން ލިބުމުން ނުވަތަ ފޮރުވިފައި ތިބި މީހުން ނުކުތް ވަގުތު ހަބްގެ ވަށައިގެން ހީނލާފައި އަޑުތައް އިވިގެން ދިޔައެވެ. ކައިރިން ދުރުގައި ސައިރެންސް ރޮމުން ދިޔައެވެ. އެމީހުންގެ އިމާރާތުގެ 3 ވަނަ އެވޭނޫ ފަރާތް ހީވަނީ ޖަޔަންޓް މައުސް އަކަށް އެއީ އަޅި ކުލައިގެ ޗީޒް ކޮޅެއް ކަމަށް އޮޅިގެން އޭގެ ތެރެއިން ބޮޑެތި ދަތްތަކެއް ނެގިހެންނެވެ.
  
  މިކަން ހައިޑަންއަށް ފާހަގަ ނުކުރެވުނީ، ސްޓޭޝަނުން ދުވެފައި ނުކުމެގެން ގޮސް، ފިލައިގެން ދިޔަ މީހުން ހޯދުމަށް ވަށައިގެން ބަލަމުން ދިޔައިރު މަޑުޖެހިގެންނެވެ. ސީދާ ކުރިމަތީގައި، 51 ވަނަ ގޯޅީގައި، ދުވަމުން ދިޔައީ ހަމައެކަނި އެމީހުން- ކަޅު ހެދުމުގައި ތިބި އެގާރަ ފިރިހެނުން، އޮޅުން ފިލުވައި ނުލެވޭ ރަމްސެސް ބާކީ ތިބި މީހުންގެ މަތީގައި އުސްވެފައި ތިއްބެވެ. ވަށައިގެންވާ ހިމޭންކަމާއި، ހިމޭންކަމުގެ ހަޅޭކާއި، ލޯމަރާލަން މަސައްކަތްކުރި ދޮންވެލިގަނޑުގެ ވިލާގަނޑުތަކުން ސިއްސައިގެން ގޮސް ހައިޑަން ދުވެފައި ދިޔައީ ކޮތަޅުތަކުގެ ތެރެއިންނެވެ. މަތީގައި އޮފީސް އިމާރާތްތަކުގެ ފުރާޅުތަކުގެ މެދުގައިވާ ވަކިތަކުގައި - ގްރިޑެއްގައި ރޮނގުތަކެއް ފަދައިން ވަށައިގެންވާ މަގެއް ފާހަގަކޮށްފައިވާ ސީދާ ކޮންކްރީޓް ތަނބުތަކުގައި - ހެނދުނުގެ އިރުގެ އަލި ވާދަކުރަން އުނދަގޫވިއެވެ. މެންދުރުގެ ކުރިން މަގުތަކުން މަދުން ނަމަވެސް އިރު ފެންނައިރު، މީގެ ދުވަސްކޮޅެއް ކުރިން ކުޑަދޮރުން ރިފްލެކްޓްވެ، ބޮލުގެ މައްޗަށް އުފުލިގެން ގޮސް އިމާރާތްތަކުގެ މެދުގައި ތިރިއަށް ނުދެވޭހާ ހިނދަކު ހަމައެކަނި އިންޓަސެކްޝަންތައް އަލިކޮށްދިނެވެ.
  
  ކިނިމާކާ، ވަފާތެރި މުސްކުޅި ބުޅަލެއް ވެސް އަވަސް އަވަހަށް އޭނާގެ ކައިރީގައި ހިނގައިގަތެވެ. "އެއީ އެންމެ ބާރަ މީހުން،" އޭނާ ވިދާޅުވި އެވެ. "މޫރް އަޅުގަނޑުމެންގެ މަގާމު މޮނިޓަރ ކުރަމުން އެބަދޭ. އަހަރެމެން ރިއިންފޯސްމަންޓް ލިބެންދެން އެމީހުންގެ ފަހަތުން ދާނަން، އޯކޭތަ؟"
  
  "ރަމްސެސް" ޝަބާނާ ބުންޏެވެ. "މިއީ އަޅުގަނޑުމެންގެ އިސްކަންދޭ ކަމެއް. ކޮންމެ އަގެއް ދެއްކިޔަސް އަޅުގަނޑުމެން އޭނާ އަނބުރާ ހޯދާނަން."
  
  "ހައިޑެން" ކިނިމާކާ ޕާކްކޮށްފައި އޮތް ވެންގަނޑަކާ ކިރިޔާ ޖެހިއްޖެއެވެ. "ކަލޭ މިކަމާ ވިސްނާކަށް ނުޖެހޭ. ރަމްސެސް ހުރިހާ ކަމެއް ރޭވިއެވެ. އަދި އޭނާ ނުކުރިޔަސް - އޭނާގެ ލޮކޭޝަން ކޮންމެވެސް ގޮތަކުން ފަސްވަނަ ޗެމްބަރުގެ ތެރެއަށް ލީކުވި ނަމަވެސް - މިހާރު މުހިންމެއް ނޫނެވެ. މިއީ އަހަރެމެން ހޯދަން ޖެހޭ ބޮން."
  
  "ރަމްސެސް އަތުލައިގަންނަން ޖެހޭ އަނެއް ސަބަބެއް."
  
  "އޭނާ ދުވަހަކުވެސް ނުބުނާނެ" ކިނިމާކާ ބުންޏެވެ. "އެކަމަކު ފަހަރެއްގައި އޭނާގެ ދަރިވަރަކު އެކަން ކޮށްފާނެ."
  
  "ރަމްސެސް އޮފް ބެލެންސްގައި ބެހެއްޓޭނެ ގިނަ ދުވަހު،" ހޭޑަން ބުންޏެވެ. "މި ހުރިހާ ކަމަކުން ސަލާމަތްވުމުގެ ފުރުސަތު މި ސިޓީއަށް ލިބުނު ރަނގަޅު."
  
  އެމީހުން ދުވެފައި ދިޔައީ ސައިޑްވޯކްގައި، އުސް އިމާރާތްތަކުން ކުރާ މަދު ހިޔަނިތަކުގެ ތެރޭގައި ތިބެ، އެއްވެސް އަޑުގަދަ ނުކުރުމަށް މަސައްކަތް ކުރަމުންނެވެ. ރަމްސެސް ހުރީ އޭނާގެ ޕެކުގެ މެދުގައި އޯޑަރު ދެއްވަމުން ކަމަށާއި، މިހާރު ހޭޑަން ހަނދާންވީ ބާޒާރަށް އައިސް މި މީހުންނަށް އޭނާގެ "ލެޖިއަނަރުން" އޭ ކިޔާފައިވާ ކަމެވެ. އެއިން ކޮންމެ މީހަކީވެސް އާދައިގެ ކުލީ ސިފައިންނަށް އެތައް ފިޔަވަޅެއް މަތީގައި މަރުވާ އަދި އެމީހުންގެ މަސައްކަތަށް ވަފާތެރި މީހެކެވެ. ފުރަތަމަ މާބޮޑު ވިސްނުމެއް ނެތި ބާރަ މީހުން އަވަސްވެގަތީ، އެމީހުންނާއި ސައިޓާ ދެމެދު ކުޑަ ދުރުމިނެއް ބަހައްޓައިގެން ނަމަވެސް މިނިޓެއްހާއިރު ފަހުން އެމީހުންގެ ދުވެލި މަޑުވާން ފެށުމުން ދެމީހުން ފަހަތަށް ބަލާލީ ފަހަތުން ދުވާ މީހުން ތިބިތޯއެވެ.
  
  ހައިޑަން ބަޑިޖަހާލީ އޭނާގެ ގްލޮކް އިން ރުޅިވެރިކަމާއެކު ބާރުބާރަށް ބާރުބާރަށް ބާރުބާރަށް ބާރުބާރަށް ބާރުބާރަށް ބާރުބާރަށް ބާރުބާރަށް ބާރުބާރަށް ބާރުބާރަށް ބާރުބާރަށް ބާރުބާރަށް ބާރުބާރަށް ބާރުބާރަށް ބާރުބާރަށް ބާރުބާރަށް ބާރުބާރަށް ބާރުބާރަށް ބާރުބާރަށް ބާރުބާރަށް ބާރުބާރަށް ބާރުބާރަށް ބާރުބާރަށް ބާރުބާރަށް ބާރުބާރަށް ބާރުބާރަށް ބާރުބާރަށް ބާރުބާރަށް ބާރުބާރަށް ބާރުބާރަށް ބާރުބާރަށް ބާރުބާރަށް ބާރުބާރަށް ބާރުބާރަށް ބާރުބާރަށް ބާރުބާރަށް ބާރުބާރަށް ބާރުބާރަށް ބާރުބާރަށް ބާރުބާރަށް ބާރުބާރަށް ބާރުބާރަށް ބާރުބާރަށް ބާރުބާރަށް ބާރުބާރަށް ބާރުބާރަށް ބާރުބާރަށް ބާރުބާރަށް ބާރުބާރަށް ބާރުބާރަށް ބާރުބާރަށް ހޭންފެށިއެވެ. އެއް މީހަކު ވެއްޓި، ބާކީ ތިބި މީހުން އެނބުރި، ފަހަތަށް ބަޑިޖަހާލިއެވެ. ސީއައިއޭގެ ކުރީގެ ދެ އެޖެންޓުން ކޮންކްރީޓް ފްލާވަރބެޑެއްގެ ފަހަތުގައި ޑަކް ކޮށްލި އެވެ. ހޭޑަން އޭގެ ވަށައިގެންވާ ފަރާތުގައި ނަޒަރު ހިންގާލީ އޭނާގެ ދުޝްމަނުންގެ ލޮލުން ގެއްލިގެން ދާން ބޭނުން ނުވާތީއެވެ. ރަމްސެސް ހުރީ ބްރޭކްޑައުންއެއްގެ މަގުމަތީގައި، އޭނާގެ ރައްޔިތުން ނިވާކޮށްގެންނެވެ. މިހާރު އޭނާއަށް ފެނުނީ ރޮބަޓް ޕްރައިސް އޭނާގެ ނަސީބަށް ދޫކޮށްލާފައިވާ ކަމާއި، ކިރިޔާ ކޮޅަށް ހުރެވޭ ކަމާއި، ނަމަވެސް އަދިވެސް ތަޅާފައިވާ، މުސްކުޅި މީހަކަށް ރަނގަޅަށް ކުޅެމުންދާ ކަމެވެ. އޭނާގެ ސަމާލުކަން އަނބުރާ ރަމްސެސްއަށް އައެވެ.
  
  "އޭނާ ހަމަ އެބަހުރި މަނޯ. މިކަން ނިންމާލަމާ ހިނގާށެވެ. އޭނާ މަރުވެއްޖެއްޔާ އަދިވެސް އެމީހުން ގޮވާނެ ކަމަށް ހީކުރަންތަ؟"
  
  "ޑޭމް، އަހަންނަކަށް ނޭނގެ. އޭނާ ދިރިހުއްޓާ ގެންދިއުމުން ރަނގަޅުވީސް. ފަހަރެއްގައި އަހަރެމެންނަށް އޭނާ ފިދާއެއް ހިފަހައްޓާލެވިދާނެ."
  
  "އާނ އޯކޭ ފުރަތަމަ ފުދޭވަރަކަށް ގާތްވާން ޖެހޭނެ."
  
  އަނެއްކާވެސް ކެމެރާ ޒޫމް ކޮށްލިއިރު، މިފަހަރު އެމީހުން ފިލައިގެން ދިޔަ ގޮތް ކަވަރުކޮށްލިއެވެ. މަގުމަތިން އެމީހުން ފަހަތުން ދުވަމުން ހައިޑަން މާ އެނދުން މާ އެނދަށް ދުއްވައިގަތެވެ. ދެ ގްރޫޕްގެ މެދުގައި ވަޒަންތައް ވިއްސައިގެން ގޮސް ކުޑަދޮރުތައް ތަޅާލައި ޕާކްކޮށްފައި ހުރި ކާރުތަކުގައި ޖެހުނެވެ. އެކި ދިމަދިމާލުގައި ހުރި ރީނދޫ ކުލައިގެ ޓެކްސީތަކުގެ ލައިނަކުން ހޭޑަންއަށް ރަނގަޅު ކަވަރެއް ލިބި، ކައިރިއަށް ދިއުމުގެ ފުރުސަތު ލިބުނުއިރު، އެ ޓެކްސީ ނަގަން ފަސްނުޖެހުނެވެ.
  
  "ހިނގާ!"
  
  ފުރަތަމަ ޓެކްސީއަށް އަރައިގެން އެއްފަރާތަކަށް ފުންމާލައިގެން ގޮސް މަގުގެ އެއްފަރާތުގައި ބާކީ އޮތް އެހެން ޓެކްސީއެއް ބޭނުންކޮށްގެން ނިވާވެގެން ޖެހިގެން އައި ޓެކްސީއަށް ދުއްވައިގަތެވެ. އޭނާގެ ޖަލުގައި ތިބި މީހުން އެތަންތަން ނަގަން އުޅުނު ވަގުތު އޭނާގެ ވަށައިގެން ވިންޑޯތައް ގޮވި ނަމަވެސް ކަވަރުގެ މާނައަކީ ރަމްސެސްގެ އާ ލެޖިއަނަރުންނަށް އެމީހުން ތިބި ތަނެއް ހަގީގަތުގައި ދުވަހަކުވެސް ނޭނގުނެވެ. ހަތަރު ޓެކްސީ ފަހުން އަދި އެމީހުން ދުވުންތެރިން ފޮރުވަން މަޖުބޫރު ކުރަމުން ދިޔައީ، ދުވުންތެރިންގެ ދުވެލި މަޑުކުރުމަށެވެ.
  
  ކިނިމާކީގެ ކަންފަތް ގަނޑުގައި ކުދިކުދި ކުދިކުދިވާން ފެށިއެވެ. "އެހީވާން ފަސް މިނެޓް ބާކީ އޮތީ."
  
  އެކަމަކު މިކަމުގައިވެސް ޔަގީންކަމެއް ނެތެވެ.
  
  އަނެއްކާވެސް އެ ސެލް އޮޕަރޭޓް ކުރީ ކޮމްޕެކްޓް ގްރޫޕެއްގެ ގޮތުގައެވެ. ހޭޑަން ޗޭސް ދިނީ، ރައްކާތެރިކަމާއެކު ގޭޕް ބަންދު ނުކުރެވި، ވަޒަން ރައްކާތެރި ކުރަން ވެސް މަޖުބޫރުވެގެންނެވެ. އެމީހުންގެ ހަރަކާތްތައް ފޫހިވެ، ސަމާލުކަން ކުޑަވަމުން ދިޔަ ވަރަކަށް ރިއިންފޯސްމަންޓްތައް އަތުވެދާނެ ކަމާމެދު ވެސް ގޮޅީގައި ކަންބޮޑުވާން ފެށިކަން ފާހަގަ ކުރެވުނެވެ. ހޭޑަން ފަހަތު ގާޑުންގެ ތެރެއިން އެކަކު އަމާޒުކޮށްލިއިރު ހަމައެކަނި ގެއްލުނީ އޭނާ ބަޑިޖަހަމުން ދިޔައިރު ސްކަލްޕްޗަރ ކޮށްފައިވާ ގަހުގެ ކައިރިން ހިނގައިގަތުމުންނެވެ.
  
  ސާފު ނުބައި ނަސީބެވެ.
  
  "މާނޯ" ކުއްލިއަކަށް ޝަބާނާ ބުނެލިއެވެ. "އަހަރެމެންނަށް ކޮންމެވެސް ތަނަކުން އެކަކު ގެއްލިއްޖެތަ؟"
  
  "އަނެއްކާ ގުނާބަލަ."
  
  އޭނައަށް ގުނާލެވުނީ އެންމެ ދިހަ ނަންބަރު!
  
  އޭނާ ފެނިގެން ދިޔައީ އެއްވެސް ތަނަކުން ނުކުމެ، ޕާކްކޮށްފައި އޮތް ކާރެއްގެ ދަށުން ސްޓައިލްގައި ރޯލް އައުޓް ވަމުންނެވެ. އޭނާގެ ފުރަތަމަ ހަމަލާ ގުޅިފައިވަނީ ކިނިމާކީގެ ކަކުލުގެ ފަހަތަށް ކަމުން ބޮޑު މީހާ ގުދުވެލިއެވެ. އޭނާ ފައިން ޖަހާލުމާއެކު ކަނާތު އަތުން ކުޑަ ޕީޕީކޭއެއް ގެނެސްދިންއިރު، އޭގެ ސައިޒުން އެއީ މަރުވާ މިންވަރު ކުޑައެއް ނޫނެވެ. ހޭޑަން ކިނިމާކާ އެއްފަރާތަކަށް ޖައްސާލިއިރު، އޭނާގެ ނިސްބަތުން ކުޑަ ހަށިގަނޑަކީ ދުނިޔޭގެ ފެންވަރުގެ އެއްވެސް އެތުލީޓެއް ފަދައިން ބާރުގަދަ އަދި ހަކަތަވެރި ހަށިގަނޑެއް ނަމަވެސް އެކަމުން ވެސް ބޮޑުމީހާ ކުޑަކޮށް ހަރަކާތްތެރިކޮށްލެވުނެވެ.
  
  އެމީހުންގެ މެދުގައި ވަޒަން އުދުހިގެން ދިޔައީ، ސިއްސުވާލާފަދަ، ނޭވާލާން އުނދަގޫ، ސާފު ނަރަކައިގެ އެންމެ ކުރު ވަގުތުކޮޅު، ދެން ލެޖިއޮނޭއަރ އަނެއްކާވެސް ހަރަކާތްތެރިވިއެވެ. އަނެއްކާވެސް ޖެހުނީ ހޭޑަންގެ ކަކުލާއި، މަނޯ އޭނާގެ ވެއްޓުން ކުރިއަށް ގެންގޮސް، މޭމަތިން ފުރަތަމަ ވެއްޓިގަތީ ހަމަ އެމީހުންގެ ދުޝްމަނުން ނިވާވުމަށް ބޭނުންކުރި ޕާކްކޮށްފައި އޮތް ކާރަށެވެ. ކަކުލުގައި އެނބުރެން އުޅެނިކޮށް ނިކަމެތިކަމާއެކު އުޅެނިކޮށް ގިސްލުމެއް އޭނާގެ ކިބައިން ސަލާމަތްވިއެވެ.
  
  ހޭޑަންގެ ކަކުލުގައި ރިއްސާތީ ކުޑަކޮށް ރިއްސާތީ، އަދި އެއަށްވުރެ މުހިންމު ކަމަކީ ކުއްލިއަކަށް ބެލެންސް ގެއްލިގެން ދިއުމެވެ. މާރާމާރީ ހިންގާ ލެޖިއޮނަރަށްވުރެ ބޮޑަށް ރަމްސެސްގެ ފިލުމާއި އޭގެ ފަހުން އައި ބިރުވެރި ބުފޭއާ ބެހޭ ގޮތުން މާ ބޮޑަށް އެނގުނު އިރު، އޭނާގެ ކޮންމެ ފައިބަރެއް ވެސް ބޭނުންވީ މިކަން އަވަހަށް ނިންމާލުމަށެވެ. އެކަމަކު މި މީހާއަކީ ހަނގުރާމަވެރިއެއް، ހަގީގީ ހަނގުރާމަވެރިއެއް، އަދި ސާފުކޮށް ފެންނަން އޮތީ ސަލާމަތްވާން ބޭނުންވި މީހެކެވެ.
  
  އޭނާ އަނެއްކާވެސް ފިސްތޯލަ ޖަހާލިއެވެ. މިހާރު ހޭޑަން އުފާވީ އޭނާގެ ބެލެންސް ގެއްލިގެން ދިޔައީ އޭނާ ހީކުރި ތަނުގައި ނެތުމުންނެވެ. ނަމަވެސް އެ ވަޒަން އޭނާގެ ކޮނޑުގައި ހިފާލިއެވެ. ކިނިމާކާ ފިސްތޯލަ ހިފައިގެން އަތަށް އެއްލާލީ މަސްތަކުގެ ފަރުބަދައެއްގެ ދަށުގައި ވަޅުލަމުންނެވެ.
  
  ހަވާއީ މީހުންނާ ހަނގުރާމަ ކުރުމުގެ ބޭކާރުކަން ފެނިގެން ލެޖިއޮނަރ ވަގުތުން އޭނާ ދޫކޮށްލިއެވެ. އެއަށްފަހު އޭނާ ވަނީ ބިރުވެރި އަށް އިންޗީގެ ބްލޭޑެއް ނަގައި ހޭޑަން އަށް ފުއްޕާމޭ ޖަހާފައެވެ. މަރުވާން ކައިރިވެފައިވާ ވަޒަނުން ސަލާމަތްވުމަށްޓަކައި ކޮންމެވެސް ވަރެއްގެ ޖާގައެއް ހޯދައިގެން އޭނަ އުނދަގޫ ގޮތަކަށް ވިއްސައިގެން ދިޔައެވެ. ކިނިމާކާ އޭނާގެ ފިސްތޯލަ އުފުލާލި ނަމަވެސް ލެޖިއޮނަރު މިކަން ކުރިން ލަފާކޮށްފައި މާ ބާރަށް އުފުލާލިއިރު، ވަޅިން ހަވާއީގެ މޭމަތީގައި ވަރަށް ބޮޑަށް ކަނޑާލިއިރު، އެމީހާގެ ވެސްޓްގެ ސަބަބުން އެކަން ކުޑަވެގެން ދިޔަ ނަމަވެސް އަދިވެސް އޭނާ އުކާލީ ކަށިގަނޑަށެވެ.
  
  އެ ބަދަލުކުރުމުގެ ސަބަބުން ހައިޑަންއަށް އޭނާ ބޭނުންވާ ފުރުޞަތު ލިބުނެވެ. ފިސްތޯލަ ދަމައިގަންނަމުން ދިޔައިރު، ލެޖިއޮނަރ ކުރާނީ ކޮންކަމެއްކަން ލަފާކުރެވުނީ- އެނބުރިލާފައި ސްލައިއަށް ވަޅިއެއް އުކާލުމަށެވެ- އެހެންކަމުން ޓްރިގަރ ދަމައިގަންނަމުން އެއްފަރާތަކަށް ފިޔަވަޅު އެޅިއެވެ.
  
  ކާރުގެ ދޮރުން ވަޅި ފުންމާލައިގެން ބިންމައްޗަށް ތެޅިގަތުމުން ތިން ވަޒަން އެމީހާގެ މޭމައްޗަށް ފަޅައިގެން ގޮސް އެއްވެސް ގެއްލުމެއް ނުލިބުނެވެ.
  
  "ޓޭކް ހީ ވޯލްޓަރ" ކިނިމަކޭ ގާތު ހައިޑަން ބުންޏެވެ."އަހަރެމެންނަށް ކޮންމެ ވަޒަނެއް ބޭނުންވާނެ."
  
  ތެދުވި ވަގުތު އޭނާއަށް ފެނުނީ ސަތޭކައެއްހާ ގިޔާސް ދުރުގައި ހުރި މަގުމަތިން އަވަސް އަވަހަށް ދުއްވާފައި ދިޔަ ހަތިޔާރު އެޅި ބަޔަކު އޮޅުން ފިލުވައި ނުލެވޭ ގޮތަށެވެ. މިހާރު އެކަން އިތުރަށް ކޮމްޕްލިކޭޓްވަމުން ދިޔައީ - މީހުންގެ ގްރޫޕްތައް ފެނިގެން މަގުމަތީގައި އުޅެމުން، ގެއަށް ދިއުމަށް ނުވަތަ ގެއްލުންތައް ޗެކްކޮށް، ނުވަތަ ސާފުކޮށް ފެންނަ ހިސާބުގައި ހުރެގެން އެންޑްރޮއިޑް ޑިވައިސްތަކަށް ކްލިކް ކުރަމުން ދިޔަ މަންޒަރު - ނަމަވެސް ކޮންމެ މަދު ފޫޓަކުން ރަމްސެސްގެ ބޯ ފެންނަ މަންޒަރު ވަގުތުން ދެނެގަނެވުނެވެ .
  
  "މިހާރު ހަރަކާތްތެރިވާ" ރިއްސާ، ރިއްސާފައިވާ އަތްފައިތައް އެމީހުންގެ ގާބިލްކަމުން ބޭރުގައި މަސައްކަތް ކުރަން މަޖުބޫރު ކުރަމުން ޝަބާނާ ބުންޏެވެ.
  
  ކެމެރާ ގެއްލުނެވެ.
  
  "ވަޓް ދަ-"
  
  ކިނިމާކާ ކާރުގެ ވަށައިގެން ހިނގައިގަތީ ހޫޑްގެ މައްޗަށް ފުންމާލަމުންނެވެ.
  
  "ބޮޑު ކުޅިވަރު ފިހާރައެއް" ހަވާއީގެ މީހާ ނޭވާ ހާސްވެފައި ބުންޏެވެ. "އެމީހުން ޑޯވް އިން."
  
  "މަގު ނިމޭ ޕްރިންސް ރަމްސެސް" ހޭޑަން އެންމެ ފަހު ދެ ބަސް ފުރައްސާރަކޮށް ތެތްފިލުވާލިއެވެ. "އަވަސްކޮށްބަލަ މާނޯ. އަޅުގަނޑު ބުނިހެން، އަޅުގަނޑުމެން ޖެހޭނީ، އެ ބާސްޓަރ ބިޒީކޮށް، އޭނާގެ ސަމާލުކަން މި ނިއުކްލިއަރ ބޮމާއި ދުރަށް ގެންދަން. ކޮންމެ މިނެޓެއް، ކޮންމެ ސިކުންތެއް ގުނާނީ."
  
  
  ތިރީސް ބާބު
  
  
  އެދެމީހުން އެކުގައި ސްޕޯޓްސް ސްޓޯރުގެ އަދިވެސް އުދުހެމުންދާ ކުރިމަތީ ދޮރުތަކުން ވަދެ، އޭގެ ފުޅާ، ހިމޭން އެތެރެއަށް ވަދެގެން ދިޔައެވެ. ޑިސްޕްލޭ ކޭސްތަކާއި ރެކްތަކާއި ހެދުން ތަޅުވާ ތަންތަން ހުރިހާ ތަނެއްގައި، ކޮންމެ ގޯޅިގަނޑެއްގައި ހުއްޓެވެ. އޯޕަން ފްރޭމް ސީލިންގުގައި ހަރުކޮށްފައިވާ މި ތަނުގައި އަލިކަން ފޯރުކޮށްދިނީ ދިއްލާފައިވާ ޓައިލްސްތަކުންނެވެ. ރިފްލެކްޓިވް ހުދު ތަޅުންގަނޑަށް ބަލަހައްޓައިގެން ހުރި ހައިޑަންއަށް ފެނުނީ ފިހާރައިގެ ހިތަށް ވަދެގެންދާ ފޮތިގަނޑެއް ފަދަ ފައިތިލަތަކެކެވެ. އަވަސް އަވަހަށް އޭނާގެ ފިހާރަ ޗެކްކޮށްލުމަށްފަހު ވެސްޓް އެޖެސްޓް ކޮށްލިއެވެ. ހެދުން އަޅާ ރެކް ދަށުން ފާޅުވަމުން ދިޔަ މޫނުން އޭނަ ފިނިވެގެން ދިޔަ ނަމަވެސް އޭގެ ސިފަތަކުގައި ލިޔެވިފައިވާ ބިރުވެރިކަމުން އޭނަ މަޑުވެގެން ދިޔައެވެ.
  
  "ހާސްނުވޭ" ޝަބާނާ ބުންޏެވެ. "ތިރިއަށް ގޮސް މަޑުން ތިބޭ."
  
  އޭނައަށް މިސްރާބު އަހާކަށް ނުޖެހުނެވެ. އެމީހުން ފޮތިގަނޑުގެ ފަހަތުން ދިޔައީ ކަމަށް ވެދާނެ ނަމަވެސް، ކުރިމަތީގައި ހުރި އަޑުގަދަކަމުން އެމީހުންގެ އަމާޒުތަކުގެ މަޤާމުތައް ދޫކޮށްލިއެވެ. ޕްރައިސްގެ މެދުނުކެނޑި ގިސްލުމަކީ އިތުރު ފައިދާއެކެވެ. ލެގިންސް ފުރިފައިވާ މެޓަލް އަރމްރެސްޓެއްގެ ދަށުން ހޭޑަން ފުންމާލައިގެން ގޮސް ނައިކް ވޯކްއައުޓް ޔުނީފޯމެއްގައި ހުރި ބޯ މެނޭކިންއެއްގެ ކައިރިން ކުޅިވަރު ސާމާނަށް ހާއްސަކޮށްފައިވާ ސަރަހައްދަށް ކޮއްޕާލިއެވެ. ބާބެލް ރެކްތަކާއި ވެއިޓް ޓްރޭތަކާއި ޓްރެމްޕޮލިންތަކާއި ޓްރެޑްމިލްތައް އެއްވަރަކަށް ސަފުތަކެއްގައި ލައިންކޮށްފައި ހުއްޓެވެ. ހަމަ އެހެން ބަޔަކަށް ބަދަލުވުމުން، ޓެރަރިސްޓް ޖަމާއަތެއް އޮތެވެ.
  
  އެކަކު އޭނާއަށް ފެނިގެން އެލާމް ޖަހައި ބަޑިޖަހާލިއެވެ. ހޭޑަން ބާރަށް ދުވެފައި ގޮސް އޭންގަލެއްގައި ދުއްވައިގަތް އަޑު އިވުނީ ކަނާތްފަރާތުގައި އިންޗިތަކެއްހާ ދުރުގައި ހުރި ރޯވާގެ ދަގަނޑު އަތުން ވަޒަން އަރައިގެން ދިޔަ އަޑެވެ. ކިނިމާކާ އެއްފަރާތަކަށް ފުންމާލަމުން ޓްރެޑްމިލްގެ ކޮންވެޔަރ ސެކްޝަންގައި ވަރަށް ބޮޑަށް ޖައްސާފައި ގޭޕް ތެރެއިން ރޯލް ކޮށްލިއެވެ. ބޮލުގެ މަތީގައި ހުރި ސްނީކަރސްގެ ޝެލްފްގައި ލޯވަޅެއް ހަދައިގެން ހެއިޑަން ލެޖިއޮނަރީއަށް އެ ތައުރީފު އަނބުރާ ދިނެވެ.
  
  އެމީހާ މަޑުމަޑުން ފަހަތަށް ޖެހިލީ އޭނާގެ އެކުވެރިން ފަތުރާލުމުންނެވެ. އެމީހުންގެ ނަންބަރު ބެލުމަށް ޕިންކް ކުލައިގެ ޑަފަލް ކޮތަޅު ވައިގެ ތެރެއަށް ވައްޓާލުމަށްފަހު ވަކިވަކިން ހަތަރު ޝޮޓެއް ބާރަށް ޖެހުމުން ހޭޑަން މޫނު ކުނިކޮށްލިއެވެ.
  
  "ފަހަރެއްގައި ރަމްސެސްގެ ފިލައިގެން ދިއުން ނިވާކޮށްގެން ކަމަށް ވެދާނެ" ކިނިމާކާ ނޭވާލިއެވެ.
  
  "އަހަރެމެން ދުވަހަކުވެސް ޓޯސްޓެން ޑާލް ބޭނުންވިނަމަ" ހޭޑަން ނޭވާލިއެވެ.
  
  "ކަލޭ ބޭނުމީ އަހަރެން ކްރޭޒީ މޯޑް ޓްރައި ކުރަން؟"
  
  ހައިދަންއަށް އޭނާގެ ހިނިގަނޑު ފިއްތާލެވޭ ގޮތެއް ނުވިއެވެ. "އަހަރެންނަށް ހީވަނީ ގިއާ ބަދަލުކުރުމަށް ވުރެ ބޮޑަށް ލައިފްސްޓައިލް ޗޮއިސްއެއްހެން،" ޝިފާ ބުންޏެވެ.
  
  "ކޮންމެ ގޮތެއް ވިޔަސް" ކިނިމާކާ ބުންޏެވެ. "އަވަހަށް ހިނގާ."
  
  ހޭޑަން އޭނާގެ ގައިގައި ތަޅާލީ ކަވަރުން ބޭރަށް ފުންމާލައިގެން އަވަހަށް ބަޑިޖަހާފައެވެ. އެއިން އެއް ސިފަ ހީނލާފައި އެއްފަރާތަކަށް ވެއްޓުމުން ބާކީ ތިބި މީހުން ތިރިއަށް ޑަކް ކޮށްލިއެވެ. ހޭޑަން އެމީހުންނަށް ހަމަލާދީ އެމީހުންގެ މަގުގައި ހުރަސްތަކެއް ދޫކޮށްލި ނަމަވެސް ވީހާވެސް އަވަހަކަށް އެ ފަރަގު ބަންދުކުރިއެވެ. ލެޖިއަނަރުން ފަހަތަށް ޖެހި، އުސްކޮށް ބަޑިޖަހައި، ސީލިންގާއި ހަމައަށް އުސްކޮށް ހުރި ކޮންމެ ބްރޭންޑެއްގެ ސްނީކަރެއްގެ ރެކެއްގެ ފަހަތުން ގެއްލިގެން ދިޔައެވެ. ހައިޑަން އާއި ކިނިމާކާ އެއްފަރާތުގައި އިށީނދެ ސިކުންތުކޮޅަކަށް މަޑުކޮށްލިއެވެ.
  
  "ތައްޔާރު?" - އަހަރެން އަހާލީމެވެ. ވެއްޓިފައިވާ ގޮޅީގެ މެމްބަރު އޭނާގެ ހަތިޔާރުން މިނިވަން ކުރަމުން ހައިޑަން ފުންނޭވާއެއް ދޫކޮށްލިއެވެ.
  
  "ދާ" ކިނިމަކާ ބުންޏެވެ.
  
  އެމީހުން ތެދުވަމުން ދިޔައިރު މެޝިންގަންގެ ބަޑިޖެހުމުގެ ސަބަބުން އެމީހުންގެ ބޮލުގެ މަތީގައިވާ ޓްރެއިނިންގ ރެކް ކުޑަކޮށް ފުނޑުފުނޑުވެގެން ދިޔައެވެ. އެމީހުންގެ މައްޗަށް ދަގަނޑާއި ކާޑުބޯޑު ކޮތަޅުތަކާއި ކެންވަސް އަދި ޕްލާސްޓިކް ވާރޭ ވެހިގެން ދިޔައެވެ. މުޅި ސްޓްރަކްޗަރ ތެޅިފޮޅެމުން ދިޔައިރުވެސް ހޭޑަން އަރިމައްޗަށް އެރިއެވެ.
  
  "އޯހް..." ކިނިމާކާ ފެށިއެވެ.
  
  "ބޭކާރު!" ހައިޑަން ނިންމާލަމުން ފުންމާލިއެވެ.
  
  ފުޅާ ކައުންޓަރުގެ މުޅި މަތީ ބައި ވެއްޓި، ފަޅައިގެން ގޮސް އެމީހުންގެ މައްޗަށް ވެއްޓުނެވެ. އަލަމާރިތަކުގެ ބޮޑު، މައްޗަށް އުފުލިފައި ހުރި ފާރެއް، އެއީ ދަގަނޑު ސްޓްރަޓްތަކާއި، ކާޑު ފޮށިތަކާއި، އާ ކެންވަސް ބޫޓުތަކުގެ އުފުރާތައް އެއްފަރާތަކަށް ޖައްސާލި އެއްޗެކެވެ. ކިނިމާކާ އިމާރާތުން ދިފާއުވާން އުޅޭ ފަދައިން އަތް އުފުލާލައިގެން އިތުބާރާއެކު ހަރަކާތްތެރިވަމުން ދިޔަ ނަމަވެސް އޭނާގެ މާސްގެ ސަބަބުން އޭނާ ފިލައިގެން ދިޔަ ހޭޑަންގެ ފަހަތަށް ވެއްޓުނެވެ. ވެއްޓިފައިވާ މާސް އާއި ދުރަށް ރޯލްވަމުން ދިޔައިރު، ދަމައިގަންނަ ފައި ދަގަނޑު ސަޕޯޓެއްގައި ޖެހިގެން ދިޔައިރު، ކިނިމާކާ އޭނާގެ ބޯ އަތްތިލަ ދަށުގައި ވަޅުލައި، އޭނާގެ މައްޗަށް ވެއްޓުނު ވަގުތު ބްރޭސް ކޮށްލިއެވެ.
  
  އަތުގައި އޮތް ބަޑި ހިފައިގެން ހައިޑަން އުކާލުން ނިންމާލަމުން ފަހަތަށް ބަލާލިއެވެ. "މަނޯ!"
  
  އެކަމަކު އޭނަގެ މައްސަލަތައް ފެށުނީ ހަމައެވެ.
  
  ހަތަރު ލެޖިއަނަރުން އޭނާއަށް ހަމަލާދީ ފިސްތޯލަ ދުރަށް ޖައްސާލައި، އެމީހުންގެ ރައިފަލްގެ ބުރަކަށިތަކުން އޭނާގެ ހަށިގަނޑުގައި ތަޅައިގަތެވެ. ހައިޑަން ނިވާވެލުމަށްފަހު އިތުރު ކޮންމެވެސް ވަރަކަށް ރޯލް ކޮށްލިއެވެ. ބާސްކެޓްބޯޅަ ރެކެއް ވެއްޓި ހުރިހާ ދިމާލަކަށް އޮރެންޖު ކުލައިގެ ބޯޅަތައް އުދުހެމުން ދިޔައެވެ. ހޭޑަން އޭނާގެ ކޮނޑުގެ މައްޗަށް ބަލާލިއިރު ހިޔަނިތައް ހަރަކާތްތެރިވަމުން ދިޔަތަން ފެނިގެން ވަށައިގެން ބަލާލީ އޭނާގެ ގްލޮކް ހޯދުމަށެވެ.
  
  ބަޑިއެއް ގުގުމާލިއެވެ. ބޮލުގެ ކައިރީގައި ހުރި އެއްޗެއްގައި ވަޒަނެއް ޖެހި އަޑު އިވުނެވެ.
  
  "ހަމަ މިތާ ހުއްޓާލާ" އެ އަޑުން ބުނެލިއެވެ.
  
  ރަމްސެސްގެ މީހުންގެ ހިޔަނިތައް އޭނާގެ މައްޗަށް ފައިބަމުން ދިޔައިރު ހައިޑަން ފިނިވެ މޫނު މައްޗަށް ބަލާލިއެވެ.
  
  "މިހާރު ތިހުރީ އަހަރެމެންނާއެކު."
  
  
  ތިރީސް އެކެއް ބާބު
  
  
  ޑްރޭކް ފަޅައިގެން ގޮސް ހަލާކުވެފައިވާ ސަރަހައްދަށް ވަދެގެން ދިޔައީ އޭނާގެ ކައިރީގައި އެލިޝިއާ އެވެ. އެމީހުންނަށް ފުރަތަމަ ފެނުނު ހަރަކާތަކީ މަތީ ބުރީގެ ބެލްކަނީގައި އެނބުރި ގޮސް އެމީހުންނަށް ބަޑިއެއް ދައްކާލި ވަގުތު މޫރުގެ ފަރާތުންނެވެ. ބައި މިނެޓް ފަހުން އޭނާގެ މޫނުމަތިން ލުއިކަމެއް ފެނިގެން ދިޔައެވެ.
  
  "އެންމެ ފަހުން" އޭނާ ނޭވާއެއް ދޫކޮށްލިއެވެ. "އަހަރެންނަށް ހީވަނީ ތި ކުދިންނަށް ފުރަތަމަ މިތަނަށް އާދެވުނީހެން."
  
  "އަހަރެމެންނަށް ލިބުނީ ކުޑަކޮށް އެޑްވާންސް އިންޒާރެއް،" ޑްރޭކް ބުންޏެވެ. "އެލިގަޓަރ ކިޔާ ކޮންމެވެސް ކްލޯންއެއް؟"
  
  މޫރް އަށް ޙައިރާންވެފައި ހުރެ އެމީހުންނަށް މައްޗަށް އިޝާރާތް ކުރިއެވެ. "އަހަރެން ދުވަހަކުވެސް އަޑުއަހާފައެއް ނެތް އޭނަގެ ވާހަކައެއް. ފަސްވަނަ ގޮޅީގެ ލީޑަރުތަ؟"
  
  "އަހަރެމެންނަށް ހީވަނީ އެހެންހެން، އާނ. އޭނާއަކީ ފޮނި ވަޒޯކެއް ކަމުގައި ވިޔަސް ކަނދުރާ ފުރިފައިވާ ކުދިކުދި ނަމަވެސް މިހާރު އޭނާ މި ނިއުކްލިއާ ބޮމުގެ ޒިންމާ އުފުލަނީ."
  
  އަނގަ ހުޅުވާލައިގެން ހުރެ މޫރް ބަލަން ހުއްޓެވެ.
  
  އަލީޝާ ތަރުޖަމާ ކުރިއެވެ. "އެލިގޭޓަރ އަށް ވުރެ ޖޫލިއަން މާޝް އަށް ވުރެ މޮޔަ އަޑު އިވޭނީ ދިހަ ގޭލޯން ކޮފީ އަށް ފަހު، އަދި އޭނާ ބުނަން ޖެހޭ އެއްޗެއް އަޑު އިވޭހާ ހިނދަކު އަހަރެން ބުނާނަން އެއީ ކުރެވޭނެ ކަމެއް ނޫން ކަމަށް. އެހެންވީމަ، ހައިޑަން ކޮބާތަ އަދި މިތާ ވީ ކިހިނެއް؟"
  
  އެމީހުންނަށްޓަކައި މޫރް އެ ހުރިހާ ކަމެއް ކަނޑައަޅައި، ރަމްސެސް އާއި ޕްރައިސް އާއި ދެމެދު ހިނގި މާރާމާރީއާއި އޭގެ ފަހުން ފިލައިގެން ދިޔަ ގޮތާ ބެހޭ ގޮތުން ކޮމެންޓް ކުރި އެވެ. ސްޓޭޝަންގެ ހާލަތާއި އެޖެންޓުން އެކަށީގެންވާ ވަރަށް ބެހިފައި ނުވާތީ ޑްރޭކް ބޯ ހޫރާލިއެވެ.
  
  "އޭނާއަށް މިކަން ރޭވިދާނެތަ؟ ޕެރޫގެ އެ ލަދުވެތި ކަސްޓަލް އިން ހުރިހާ މަގެއް އަންނަނީ ހެއްޔެވެ؟ ބާޒާރު އެކްސްޕްލޯރ ކުރަމުން ދިޔައިރުވެސް؟"
  
  މާއީ ޝައްކު ކުރެވިފައި ހުރި ކަހަލައެވެ. "ތިޔަ ތިއަރީތަކުގެ ތެރެއިން އެއް ތިއަރީއަކަށް ވެސް ތަންކޮޅެއް ދުރު ވާހަކައެއް އަޑު އިވޭ."
  
  "އަދި އެއްވެސް ކަމެއް ނުވާނެ" އަލީޝާ ބުނެލިއެވެ. "ހަޤީޤަތުގައި? އަހަރެންގެ މާނައަކީ ކާކު ކަންބޮޑުވަނީ؟ އަމިއްލައަށް ގޭސް ޖެހުން ހުއްޓާލާފައި ހޯދަން ފަށަން ޖެހޭނެ."
  
  "މިފަހަރު" މޭ ބުންޏެވެ. "އަހަރެން ތާޒް އާއި އެއްބަސްވަން. ފަހަރެއްގައި އޭނާގެ އެންމެ ފަހު ލޯބިވެރިޔާ ކޮންމެވެސް ޙިއްސެއް އޭނަގެ ތެރެއަށް ވައްދާލީ ކަމަށް ވެދާނެއެވެ." ބޯއަށް ޝަރަފުވެރި ނަޒަރެއް ދިނެވެ.
  
  މޫރް އޭނާއަށް ބަލާލުމާއެކު ޑްރޭކް ކްރިންޖް ވެގެން ދިޔައިރު އޭނާގެ ދެލޯ މިހާރު އިތުރަށް ބޮޑުވެގެން ދިޔައެވެ. ހޯމް އޮފީހުގެ އެޖެންޓް ހަތަރު މީހުންނަށް ބަލަހައްޓައިގެން ހުއްޓެވެ.
  
  "އަޑުއަހަން ހީވަނީ މޮޅު ޕާޓީއެއްހެން ކުދިން."
  
  ޑްރޭކް އެކަން ކޮނޑު އަރުވާލިއެވެ. "އެމީހުން ދިޔައީ ކޮންތާކަށް؟" ހައިޑަން އާއި ކިނިމާކާ؟"
  
  މޫރް އިޝާރާތް ކުރިއެވެ. "51 ވަނަ. ރަމްސެސް އާއި އޭނާގެ އެގާރަ ފޮލޯވަރުންނާއި އެ ބީރައްޓެހި ޕްރައިސް ފަހަތުން ދުންގަނޑަށް ވަދެގެން ދިޔައެވެ. މަދު މިނިޓެއްހާއިރު ފަހުން އަހަރެންގެ ލޮލުން އެމީހުންނާ ދިމާއަށް ގެއްލުނީ."
  
  އެލިޝާ އިޝާރާތް ކުރީ ސަފު ސްކްރީންތަކަކަށެވެ. "އެމީހުން ހޯދިދާނެތަ؟"
  
  "ގިނަ ޗެނަލްތައް ޑިސެބިލްކޮށްފައި ހުންނަނީ. ސްކްރީންތައް ހަލާކުވެއްޖެއެވެ. މިވަގުތު ބެޓެރީ ޕާކް ހޯދަން އަހަރެމެންނަށް އުނދަގޫވާނެ."
  
  ޑްރޭކް ހިނގައިގަނެގެން ގޮސް ފަޅައިގެން ގޮސްފައިވާ ބެލްކަނީގެ ރެއިލިން ކައިރިއަށް ގޮސް ސްޓޭޝަން ވަށައިގެންނާއި ބޭރުގައި ހުރި މަގު ބަލާލިއެވެ. އެއީ އޭނާގެ ކުރިމަތީގައި އޮތް އާދަޔާ ހިލާފު ދުނިޔެއެއް، އޭނާ ތަޞައްވުރުކުރި ސިޓީއާ ޚިލާފު، އަނބުރާ އޭގެ ފަހަތުގައި، އެންމެ ކުޑަމިނުން މިއަދަށް ވެސް. މިމީހުން ރަނގަޅުވުމަށް އެހީތެރިވެދެވޭނެ އެންމެ ގޮތެއް އޭނާއަށް އެނގުނެވެ.
  
  އެމީހުން ސަލާމަތުން ބަހައްޓާށެވެ.
  
  "އެހެން ޚަބަރެއް އެބައޮތްތަ؟" މޫރް އަހާލިއެވެ. "އަހަރެން ގަބޫލުކުރާ ގޮތުގައި މާޝް އާއި މި އެލިގޭޓަރ ކުއްޖާއާ ވާހަކަ ދައްކަމުން ދިޔައީ."
  
  "ހަމަ އަހަރެމެން ބުނި އެއްޗެއް" އަލީޝާ ބުނެލިއެވެ. "ޑިއެކްޓިވޭޝަން ކޯޑްތައް ޗެކްކޮށްފިންތަ؟"
  
  މޫރް އިޝާރާތް ކުރީ ދިރިހުރި ސްކްރީންތަކުގެ ތެރެއިން އެއް ސްކްރީނުގައި ދެންމެ ވިދާލަން ފެށި ލޯމަރާލާ އައިކޮނަކަށެވެ. "ހިނގާ ބަލަން".
  
  ޑްރޭކް އެނބުރި އައީ ބީއު ބޯން ބޯން ފެން ފިނިކުރާ ތަނަށް މިސްރާބު ޖެހިލުމުންނެވެ. މޫރް އަޑުގަދަކޮށް އީމެއިލް ކިޔައި، އަވަހަށް ޕޮއިންޓަށް ވަދެ، ޑިއެކްޓިވޭޝަން ކޯޑްތަކުގެ ސައްހަކަން ކަށަވަރުކޮށްދިނެވެ.
  
  "އެހެންވީމަ" މޫރް ރަނގަޅަށް ކިޔާލިއެވެ. "ކޯޑްތައް އަސްލު ކޮޝަރ. އަޅުގަނޑު ދަންނަވާލަން އޮތީ މިއީ އަޖައިބު ކުރުވަނިވި ކަމެއް. މާޝްއަށް އެނގޭތަ އޭނާ އަތުލައިގަންނަން އުޅޭކަން؟"
  
  "ކޮންމެ އަދަދެއްގެ ސަބަބުތަކެއް ވެސް ހުރެދާނެ،" ޑްރޭކް ބުންޏެވެ. "އަމިއްލައަށް ރައްކާތެރިކަން. ބެލެންސިންގ އޮން ދަ ބްރިންކް. ސާދާ ހަގީގަތަކީ އެމީހާ ފުލް ކްލިޕަކަށް ހަ ބުރު މަދުވުމެވެ. އެ އެލިގޭޓަރ އެހާ ޕްރެޓެންޝަލް ގޮތަކަށް ނުފެނުނު ނަމަ އަސްލު މިވަގުތު އަހަރެންނަށް ރައްކާތެރިކަން އިހުސާސް ކުރެވޭނީ."
  
  "ވަޕީ؟"
  
  "ނަޓްސް؟" ޑްރޭކް މަސައްކަތް ކުރިއެވެ. "އަހަންނަކަށް ނޭނގެ. ހައިޑަން އަހަންނަށް ވުރެ ރަނގަޅަށް ކަލޭގެ ބަހުން ވާހަކަ ދައްކަނީ."
  
  "އިނގިރޭސި". މޫރް ބޯޖަހާލިއެވެ. "އަހަރެމެންގެ ބަހަކީ އިނގިރޭސި ބަހެވެ."
  
  "ތިހެން ބުނެފިއްޔާ." އެކަމަކު މިއީ ރަނގަޅު ކަމެއް ކުދިންނޭ. އަސްލު ޑިއެކްޓިވޭޝަން ކޯޑްތަކަކީ ރަނގަޅު ކަމެއް."
  
  "ނިއުކްލިއާ ޗާޖުގެ އަސްލު ސައިންސްވެރިން ކަނޑައެޅުމުން ކޮންމެ ގޮތެއްވިޔަސް އެމީހުންނާ ގުޅިދާނެކަން ވިސްނޭތަ؟" އެނބުރި އައިސް ޕްލާސްޓިކް ތަށިން ފޮދެއް ބޯލަމުން ބީއު ބުންޏެވެ.
  
  "އަމް އާނ، އެކަމަކު އަދި ނުވޭ. އަދި އަޅުގަނޑުމެންނަށް އެނގޭ ގޮތުގައި އެމީހުން ކޯޑްތައް ބަދަލުކޮށް ނުވަތަ އާ ޓްރިގަރެއް އިތުރުކުރި."
  
  ކުޑަކޮށް ބޯޖަހާލަމުން ބީއު މިކަން ގަބޫލުކުރިއެވެ.
  
  ޑްރޭކް އޭނާގެ ގަޑިއަށް ބަލާލިއެވެ. އެމީހުން ސްޓޭޝަންގައި ތިބިތާ ގާތްގަނޑަކަށް ދިހަ މިނެޓް ވެފައިވާއިރު، ހޭޑަން ނުވަތަ ޑާލްގެ ބަހެއް ވެސް ނެތެވެ. މިއަދު ދިހަ މިނެޓް ހީވީ ޒަމާންވީ ދުވަސްވަރެއްހެންނެވެ.
  
  "ހައިޑެންއަށް ގުޅަނީ." އޭނާ މޯބައިލް ފޯނު ނެގިއެވެ.
  
  "ހާސްނުވޭ" މާއީ ބުނެލިއެވެ. "މިއީ ކިނިމަކާއެއް ނޫންތަ؟"
  
  ޑްރޭކް ތޫނުކޮށް އެނބުރިލީ އޭނަ އިޝާރާތް ކުރި ތަނަށެވެ. މަނޯ ކިނިމާކީގެ އޮޅުން ފިލުވައިނުލެވޭ ސިފަ މަގުމަތިން އެއްވަރަކަށް ހޮބްލްކޮށްލަމުން، ގުދުވެ، ސާފުކޮށް ވޭނުގައި ހުރި ނަމަވެސް، ގަދަކަމުން ސްޓޭޝަނާ ދިމާއަށް ދުއްވައިގަތެވެ. ޑްރޭކް ދިހަވަރަކަށް ސުވާލު ނިވާކޮށްލުމަށްފަހު އޭގެ ބަދަލުގައި ސީދާ އެ ސުވާލުތަކަށް ޖަވާބު ދެވޭނެ މީހާ ކައިރިއަށް އަވަސްވެގަތެވެ. ބޭރަށް ނުކުމެގެން ދިޔަ ވަގުތު ޓީމުން މާނޯ ހިފެހެއްޓީ ކޮތަޅުތަކުން ފުރިފައިވާ އިންޓަސެކްޝަނަކުންނެވެ.
  
  "ކޮންކަމެއް ބާޑީ؟"
  
  އެމީހުންނާ ބައްދަލުވުމުން ހަވާއީ މީހާއަށް ލިބުނު ލުއިގެ ހިޔަނި އެޅިފައިވަނީ ބިމުގެ ހަމަ ތިރީގައި ފޮރުވިފައި އޮތް ކޮންމެވެސް ބިރުވެރި ނަފްސާނީ ވޭނެކެވެ. "އެމީހުންގެ އަތުގައި ހޭޑަން އެބަހުރި" އޭނާ ހީނގަތެވެ. "އަހަރެމެން އޭގެ ތެރެއިން ތިން ކުޅުންތެރިން ތިރިކުރި ނަމަވެސް ރަމްސެސް އާއި ޕްރައިސް އާއި ގާތް ނުވި. އަދި އެއަށްފަހު ނިމުމުގައި އަހަރެމެންނަށް ވަދެގަތެވެ. އަހަރެން ގޭމް އިން ބޭރަށް ނެރުނީ، އަދި ޓަނެއްހާ ކޮތަޅުތަކުގެ ދަށުން ނިކުތްއިރު ހޭޑަން ނެތެވެ."
  
  "ކިހިނެއް އެނގޭނީ އެމީހުންނަށް އޭނަ ލިބުނުކަން؟" ބީއު އަހާލިއެވެ. "ފަހަރެއްގައި އަދިވެސް ސްޓޯލް ކުރަނީ ކަމަށް ވެދާނެތަ؟"
  
  "އަހަރެންގެ އަތާއި ފައި އަށް އަނިޔާވެފައި ހުރެދާނެ،" ކިނިމާކާ ބުންޏެވެ. "އެކަމަކު އަހަރެންގެ ކަންފަތުން އަޑު އިވުނީ ހަމަ ރަނގަޅަށް. އެމީހުން ހަތިޔާރު ނައްތާލައި ދަމައިގަތެވެ. އެންމެ ފަހުން އެމީހުން ބުނި އެއްޗަކީ..." ކިނިމާކާ ނިވާކޮށްލީ ބަރު ހިތަކާއެކު ކުރިއަށް ދާން ނުކުޅެދިގެންނެވެ.
  
  ޑްރޭކް އެމީހާގެ ނަޒަރު ހިފެހެއްޓިއެވެ. "އަހަރެމެން އޭނަ ސަލާމަތް ކުރާނަން. އަހަރެމެން އަބަދުވެސް މިކަން ކުރަނީ."
  
  ކިނިމާކާ މޫނު ކުނިކޮށްލިއެވެ. "އަބަދު ނޫން".
  
  "އެމީހުން އޭނައަށް ކީކޭ ބުނީ؟" އަލީޝާ ބާރުއެޅިއެވެ.
  
  އިރުގެ އަލިން އިންސްޕިރޭޝަން ހޯދަމުންދާ ފަދައިން ކިނިމާކާ އުޑުމައްޗަށް ބަލާލިއެވެ. "އެމީހުން ބުނީ މި ނިއުކްލިއާ ބޮމުގެ ގާތުން ބަލާލާނަމޭ. އެމީހުން ބުނީ އޭނަގެ ބުރަކަށީގައި ތަޅުވާލަން އުޅޭ ވާހަކަ."
  
  
  ތިރީސް ދެ ބާބު
  
  
  ޓައިމްސް ސްކޭއާގެ ވަށައިގެންވާ ސަރަހައްދު ސާފުކުރުމަށް ތޯސްޓެން ޑާލް ބައެއް ކްރޫން ދޫކޮށްލާފައި އޭނާގެ ޓީމު ގެންދިޔައީ ހަނި ގޯޅިގަނޑަކުން އުފެއްދި ހިޔަނިތަކުގެ ފުންމިނަށެވެ. އެއީ ހަމަހިމޭން އަދި ފަރުވާކުޑަ ތަނެއް ކަމުން މުހިންމު ފޯން ކޯލެއް ކުރަން ފުރިހަމަ ތަނެކެވެ. އޭނާ ފުރަތަމަ ހޭޑަންއަށް ގުޅި ނަމަވެސް ޖަވާބެއް ނުދިނުމުން ޑްރޭކް އާއި ގުޅަން މަސައްކަތް ކުރިއެވެ.
  
  "ދުރުމިން މިއޮތީ. އެންމެ ފަހުގެ ޚަބަރަކީ ކޮބާ؟
  
  "އަހަރެމެން މިތިބީ ޝިޓްގަ، ބަޑީ-"
  
  "އަނެއްކާ ތި ބޯޅަތަކާ ހަމައަށް؟" ދަހުލް ވާހަކަ މެދުކަނޑާލިއެވެ. "އައު ކޮންކަމެއް؟"
  
  "މިފަހަރު އަހަރެންގެ ކަރާއި ހަމައަށް ނޫން. އެ މޮޔަ ބާސްޓަރުން ފަޅައިގެން ދިޔައީ، ނުވަތަ ފަޅައިގެން ގޮސް، އެމީހުންގެ ގޮޅިތަކުން ބޭރަށް ނުކުމެގެންނެވެ. ރަމްސެސް އާއި ޕްރައިސް މިހާރު ނެތެވެ. ފަސްވަނަ ގޮޅި އެކުލެވިގެންވަނީ - ނުވަތަ ތިބީ - ބާރަ މީހުންގެ މައްޗަށެވެ. މަނޯ ބުނަނީ އެމީހުންގެ ތިން މީހުން އެބަހުރި."
  
  ޑާލް އިންޓޯނޭޝަން ހިފެހެއްޓިއެވެ. "މަނޯ ވާހަކަ ދައްކަނީ؟"
  
  "އާނ އެކުވެރިޔާ. އެމީހުން ހައިޑަންގައި ހިފާލިއެވެ. އެމީހުން އޭނަ ގޮވައިގެން ދިޔައީ."
  
  ދާހްލް ދެލޯ މަރާލިއެވެ.
  
  "އެކަމަކު އަދިވެސް ވަގުތުކޮޅެއް އެބައޮތް." ޑްރޭކް ޕޮޒިޓިވް ފަރާތަށް މަސައްކަތް ކުރިއެވެ. "ވަގުތުން ގޮއްވާލަން ބޭނުން ނަމަ އެއްގޮތަކަށްވެސް ނުނަގާނެ."
  
  ޔޯކީސް އިން ބުނީ ތެދެއް ކަމަށް ޑާލް ގަބޫލުކުރަން ޖެހުނެވެ. އޭނާ އަޑުއަހަމުން ދިޔައީ ޑްރޭކް ކިޔައިދެމުން ދިޔައިރު މާޝް މިހާރު ޕްރިންސް އޮފް ޑާކްނެސްގެ ރޯލުން ވަކިކޮށް، ވަގުތީ ގޮތުން އޭނާގެ ބަދަލުގައި އެލިގޭޓަރ ކިޔާ ރޯލެއް ގެނެސްދީފައިވާ ކަމަށެވެ. ހޯމްލޭންޑަށް ހަމަ މި މީހާއަކީ އެމެރިކާގެ ސަޕޯޓަރެއްކަން ދެނެގަނެވުނެވެ.
  
  "ހަޤީޤަތުގައި?" ދަހުލް ބުންޏެވެ. "ކޮން ކަމަކަށް؟"
  
  "ގާތްގަނޑަކަށް ކޮންމެ ކަމެއް ވެސް ނާމާންކަން އުފެދިދާނެ،" ޑްރޭކް ބުންޏެވެ. "އެއީ ކުލީ މީހެއް، ހަމައެކަނި މިފަހަރު އޭނަގެ ރުޅިގަނޑު ގެއްލުނީ."
  
  "އަހަރެން ހީކުރީ ރަމްސެސް އަބަދުވެސް އޭނާގެ ވިޔަފާރި ހިންގަނީ 'ގޭގައި' ކަމަށް."
  
  "އެލިގަޓަރަކީ ނިއުޔޯކަށް އުފަން މީހެއް. އޭނާއަށް އެ އޮޕަރޭޝަނަށް އަގުހުރި ލޮޖިސްޓިކްސް ނޮލެޖް ފޯރުކޮށްދެވިދާނެ."
  
  "އާނ، އެއީ ބުއްދިވެރި ކަމެއް." ދާހްލް ފުންނޭވާއެއް ދޫކޮށްލަމުން ވަރުބަލިކަމާއެކު ދެލޮލުގައި ފިރުމާލިއެވެ. "އެހެންވީމަ ދެން ކޮންކަމެއް؟ އަހަރެމެންގެ އަތުގައި ހައިޑަންގެ ކޯޑިނޭޓްސް އެބަހުރިތަ؟"
  
  "އެމީހުން އޭނަގެ ކެމެރާ ނެގީ. އެމީހުން މަދުވެގެން ބައެއް ހެދުންތައް ނަގާފައި އޮތީ އޭނާގެ ގަމީހުގައި ފަހާފައިވާ ޓެގުގައި ޗިޕޮޓްލް މެކްސިކަން ގްރިލްގެ މޭޒު ދަށުގައި ހުރި ކަމަށް ލިޔެފައި އޮތުމުން ކަމަށާއި އެއީ އަހަރެމެން ދެންމެ ކަށަވަރުކޮށްދިން ގޮތުގައި ބުލްޝިޓް ކަމެއް ކަމަށެވެ. ސެކިއުރިޓީ ކެމެރާތައް މަސައްކަތް ކުރަމުން ދިޔަ ނަމަވެސް އަޅުގަނޑުމެންގެ ފަރާތުން ރިސީވަރުތައް ގިނައިން ނޮކްއައުޓް ކޮށްފައިވަނީ އެ ސައިޓަށް ދިން ހަމަލާގެ ސަބަބުންނެވެ. އެމީހުންނަށް ކުރެވެން އޮތް ހުރިހާ ކަމެއް އެއްކޮށް ކޮށާލަނީއެވެ. އަދި އެމީހުންގެ ކިބައިގައި ހަމައެކަނި އެކަށީގެންވާ މެންޕަވަރެއް ނެތެވެ. މިތަނުން ކަންތައްތައް ވަރަށް ގޯސްވެދާނެ މެޓް."
  
  "ވެދާނެ?" ދަހުލް ތަކުރާރުކޮށްލިއެވެ. "އަހަރެން ބުނާނަން އަހަރެމެން ނުބައި މީހުން ފަހަނައަޅައި ގޮސް ނުބައި މީހުންގެ މަގުމައްޗަށް މިސްރާބު ޖަހާފައި ދާނީ ނޫންހެއްޔެވެ؟"
  
  ޑްރޭކް އިރުކޮޅަކު މަޑުކޮށްލުމަށްފަހު ބުނީ، "އަހަރެމެން އުންމީދު ކުރަނީ އެމީހުން ޑިމާންޑްތައް ކުރަމުން ގެންދާނެ ކަމަށް،" އޭނާ ބުންޏެވެ. "އައު ކޮންމެ ޝަރުޠަކުން އަޅުގަނޑުމެންނަށް އިތުރު ވަގުތު ލިބެއެވެ."
  
  އެމީހުންނަށް އަދި އެއްވެސް ކުރިއެރުމެއް ނުލިބޭ ވާހަކަ ބުނަން ދާލް ބޭނުމެއް ނުވިއެވެ. ހަގީގަތަކީ އަމިއްލައަށް ސާބިތުވި ހަގީގަތެކެވެ. މިތަނުގައި އެމީހުން ނިއުކްލިއާ ބޮން ހުރި ތަން ހޯދުމަށް ހޯމްލެންޑަށް ބަރޯސާވެ، ކުރިން އިންޒާރު ދިން ކްރިސްމަސް ޓާކީތަކެއް ފަދައިން ދުވެފައި ދިޔައީ، ހަމައެކަނި މޫރަށް އެތަން ފާހަގަކުރެވުނު ނަމަވެސް މުޅި ވިޔަފާރި ނާކާމިޔާބުވި އެވެ.
  
  "އަޅުގަނޑުމެން ކުރިހާވެސް ކަމަކީ މަދު ކޮންސިއުމަބަލްތަކެއް ނިއުޓްރަލައިޒް ކުރުން،" އޭނާ ވިދާޅުވި އެވެ. "އަހަރެމެން މިތިބީ ރަމްސެސްގެ އަސްލު ޕްލޭނާ ގާތްވެސް ނޫން، އަދި ހާއްސަކޮށް އޭނާގެ އެންޑްގޭމްއާ ވެސް ގާތެއް ނޫން."
  
  "ކީއްވެތަ ތި ކުދިން ސްޓޭޝަނަށް ފައިބައިގެން ނުދަނީ؟ ދެން ލީޑް އައުމުން އަހަރެމެން ވެސް އެކުގައި ތިބެދާނެ."
  
  "އާނ އަހަރެމެން ކުރާނަން." ޑާލް އޭނާގެ ޓީމުގެ ބާކީ ތިބި މީހުންނަށް ބޯޖަހާލަމުން 3 ވަނަ އެވޭނޫއަށް ގެންދިއުމަށް ރަނގަޅު މިސްރާބެއް ކަނޑައެޅިއެވެ. "ހައި، މަނޯ ކިހިނެއް ހިފަހައްޓަނީ؟"
  
  "އެ ފިރިހެންމީހާ ވަރަށް ބޮޑަށް ޖެހުނީ އަލަމާރިތަކެއް ޖަހާފައިވާ ފާރެއްގައި. އަހާނުލާށެވެ. އެކަމަކު އޭނަ މާރާމާރީ ހިންގަން ކެތްމަދުވެފައި، ހަމައެކަނި އިންތިޒާރު ކުރަނީ މީހަކު އޭނައަށް ޓާގެޓެއް ދޭން."
  
  ދާހްލް ދުވަން ފެށީ ދެމީހުންގެ ވާހަކަ ނިންމާލުމުންނެވެ. ގާތުގައި މަޑުކޮށްލަމުން ކެންސީ ބޯޖަހާލިއެވެ. "ނުބައި ފިޔަވަޅެއް؟"
  
  "އަހަރެމެންގެ ހާލަތަށް ބަލާއިރު އަހަރެން ހީކުރަނީ މިއަށްވުރެ ގޯސް ވެދާނެ ކަމަށް، އެކަމަކު، އާދެ، އެއީ ނުބައި ޗޮއިސްއެއް. އެމީހުން ހައިޑަން ރަހީނުކުރިއެވެ. ބޮން އޮތް ތަނަށް ގެންދިޔައީ."
  
  "އާނ، އެއީ މޮޅު ކަމެއް! އަހަރެންގެ މާނައަކީ ތިޔަ ހުރިހާ ކުދިންގެ އަތުގައި ފޮރުވިފައިވާ ބިއްލޫރިގަނޑެއް ނެތްތަ؟"
  
  "އަހަރެމެން ކުރާ." އަދި އެކަމަނާގެ ހެދުމާއި އެކު އެއްލާލިއެވެ."
  
  "މޮސާޑް ދިޔައީ ކަލޭގެ ހަމުގެ ދަށަށް" ކެންސީ މަޑުމަޑުން ބުނެލިއެވެ. "އެމީހުންނަށް ރަނގަޅު، އެކަމަކު އަހަންނަށް ނޫން. އަހަރެން ނިސްބަތްވާ ކަމުގެ އިހުސާސް ކޮށްދިނެވެ."
  
  "އެއީ ވާނެ ކަމެއް". ދަހުލް ބޯޖަހާލިއެވެ. "އަހަރެމެން އެންމެންނަށް ވެސް އިހުސާސް ކުރަން ޖެހޭނީ އަހަރެމެންގެ އަމިއްލަ ތަގުދީރުގެ ކޮންޓްރޯލް އޮތް ކަމާއި، ކޮންމެ ނިންމުމަކީ ވެސް މުހިންމު ނިންމުމެއް ކަމަށް. މިއީ މެނިޕިއުލޭޝަނެއް ނޫން."
  
  "މިދުވަސްވަރު" ކެންސީގެ އިނގިލިތައް ކޮށާލުމަށްފަހު އަތްތިލައަށް ޖައްސާލިއިރު، "ޔޫ މެނިޕިއުލޭޓް މީ އެޓް ޔޫއާ ޕެރިލް" ޝީ ދެން އޭނާއަށް ކުޑަ ހިނިތުންވުމެއް ދިނެވެ. "ކަލޭ ފިޔަވައި، އަހަރެންގެ އެކުވެރިޔާ، ބޭނުން ވަގުތެއްގައި އަދި ބޭނުން ތަނެއްގައި އަހަރެން މެނިޕުލޭޓް ކުރެވިދާނެ."
  
  ދާލް ދުރަށް ބަލާލިއެވެ. ބްރިޖެޓް މެކެންޒީ އަށް ހުއްޓުވޭ ގޮތެއް ނުވި އެވެ. އެ އަންހެންމީހާއަށް އެނގުނީ އޭނާއަކީ ކައިވެނިކޮށްގެން އުޅޭ ފިރިހެނެއްކަން، ބައްޕައެއްކަން، ނަމަވެސް އަދިވެސް ވަސްވާހަށް ދޫކޮށްލައެވެ. ހަމަގައިމުވެސް އެއްގޮތަކަށްވެސް އޭނަ މިތާ މާގިނައިރު ނުހުރެވޭނެއެވެ.
  
  މައްސަލަ ހައްލުވެއްޖެއެވެ.
  
  ސްމިތު އާއި ލޯރެން ވެސް އެކުގައި ޖޮގް ކުރަމުން ދިޔައީ މަޑުމައިތިރި ކޮމެންޓްތަކެއް ބަދަލުކޮށްގެންނެވެ. ޔޯރގީ ފަހަތު ފަރާތް ގެނެސްދިނީ ވަރުބަލިވެ ކުނިކޮޅުތަކުން ފުރިފައި ހުރި ނަމަވެސް ކުޅޭކުޅޭ އަޒުމަކާއެކު ލޮޕްކޮށްގެންނެވެ. މިއީ އޭނާގެ ފުރަތަމަ ހަގީގީ ތަޖުރިބާ ކަމަށްވާ ފްރެންޓިކް، ހެޕަޒާޑް ކޮމްބަޓް އެއްކަން ޑާލްއަށް އެނގުމުން އޭނާ ހީކުރީ އޭނާ އެކަން ރަނގަޅަށް ހެންޑްލް ކުރި ކަމަށެވެ. މަގުތައް ވިދާލާފައި ދެން ކަނާތްފަރާތަށް އެނބުރި 3 ވަނަ އެވޭނޫއަށް ވަދެ، މިސްރާބު ޖެހީ 51 ވަނަ އާއި ގުޅޭ ދިމާއަށެވެ.
  
  އެއީ ޑާލްއަށް އާދަޔާ ހިލާފު މަދު މިނެޓެކެވެ. މާލޭގެ ބައެއް ސަރަހައްދުތަކުގައި އެއްވެސް ގެއްލުމެއް ނުލިބި، ގިނަ ފިހާރަތައް ހުޅުވާފައި ހުރެ، މީހުން ބިރުގަނެގެން އެތެރެއަށް ވަދެގެން ދިޔައިރު، އަނެއްބައި ސަރަހައްދުތައް ހުރީ ފަޅުވެ، ގާތްގަނޑަކަށް ދިރިއުޅުމުން އެއްކިބާވެފައެވެ. ބައެއް މަގުތައް ވަށާލާފައިވަނީ ރިއަޓް ޕޮލިސް ވެހިކަލްތަކާއި ހަތަރު ފުރޮޅުލީ ސިފައިންގެ ވެހިކަލްތައް މުޅި ސަރަހައްދުގައި އެކި ދިމަދިމާލަށް އެތުރިގެންނެވެ. ބައެއް ސަރަހައްދުތައް ލޫޓުވާލި މީހުންގެ ހާޒިރުގައި ލަދުގަނެގެން ސިއްސައިގެން ދިޔައެވެ. ގިނަ ފަހަރަށް އޭނާއަށް ފެނުނު މީހުންނަށް ހަދާނެ ގޮތެއް ނުވިސްނުމުން އޭނާ ގަބޫލުކުރާ ގޮތުގައި ކަމާބެހޭ ފަރާތްތަކުގެ ތެރެއަށް އޭނާގެ އަޑު އިތުރުކޮށް، އެމީހުންނަށް ލިބުނު ކޮންމެ ތަނެއްގައި ހިމާޔަތް ހޯދުމަށް ދައުވަތު ދިނެވެ.
  
  އަދި އެއަށްފަހު އެމީހުން އާދެވުނީ ޑްރޭކް އާއި އެހެން މީހުން އިންތިޒާރު ކުރަމުން، އުންމީދުކޮށްގެން، އަދި ހޭޑަން ޖޭ ސަލާމަތް ކުރަން ރާވަމުން ދިޔަ ތަނަށެވެ.
  
  މިދުވަސް ފެށުނުތާ މަދު ގަޑިއިރެއް ވެއްޖެއެވެ. އަދި މިހާރު އެމީހުން ތިބީ ނިއުކްލިއާ ބޮމެއް ހޯދޭނެ ގޮތެއް ހޯދަން ކެތްމަދުވެފައެވެ. ފަހަތަށް އެނބުރޭނެ ގޮތެއް ނޯންނާނެކަން ޑާލްއަށް އެނގުނެވެ؛އޭނާއަށް ފިލައިގެން ނުވަތަ ބަންކަރުތަކުގައި ފޮރުވިގެން ނުހުރެވޭނެއެވެ. ނިމުމާއި ހަމައަށް ސްޕީއާރ ޓީމު އޮތީ އޭގައެވެ. މިއަދު މާލެ މަރުވެއްޖެނަމަ އެއީ ސަލާމަތްކުރަން މަސައްކަތްކުރާ ބަޠަލުން ނެތުމަކަށް ނުވާނެ.
  
  
  ތިރީސް ތިރީސް ބާބު
  
  
  ރަމްސެސް އެކްޝަން އާއި ރިއެކްޝަން ޑައިރެކްޓް ކުރަމުން ދިޔައިރު ހޭޑަން ހިމޭންވެފައި ހުރީ، އޭނާގެ މީހުންނަށް ވެރިކަމުގައި ހުރި މީހުން ހަނދާންކޮށްދީ، އެމީހުންގެ މުޅިން ވަފާތެރިކަން އިމްތިހާނުކޮށްގެންނެވެ. ކުޅިވަރު ސާމާނު ވިއްކާ ފިހާރައިން ދުރަށް ދަމައިގަތުމަށްފަހު 3 ވަނަ އެވޭނޫގައި އެމީހުންގެ ތެރޭގައި ދުވަން މަޖުބޫރުކޮށް، ދެން ވަގުތު ނަގައިގެން ފޯނު ހޯދައި އުކާލައި ބުލެޓްޕްރޫފް ވެސްޓް ފޮޅާލި އެވެ. ޓްރެކިން ޑިވައިސްތަކާއި އެ ޑިވައިސްތައް ހުންނަ ތަންތަނާ ބެހޭ ގޮތުން ކޮންމެވެސް ވަރެއްގެ މައުލޫމާތެއް ލިބިފައިވާ ކަހަލަ ގޮތަކަށް ރަމްސެސް އޭނާގެ މީހުންނަށް އޭނާގެ ގަމީސް ނަގަން އަމުރު ކުރި އެވެ. އެ ކުޑަކުޑަ ޑިވައިސް އަވަހަށް ހޯދައި އުކާލި އިރު، އޭގެ ފަހުން އެ ގްރޫޕުން ދުވުން ކުރިއަށް ގެންދިޔައީ މުޅިން ރެންޑަމް ގޮތަކަށް ދުއްވާ މަގެއްގެ މަތިންނެވެ.
  
  މިއީ އެއްގޮތަކަށްވެސް ވާގޮތެއް ނޫން ކަމުގެ ތަސައްވުރު ހޭޑަންއަށް ލިބުނެވެ.
  
  އިރުކޮޅެއް ނެގިއެވެ. އެ ގްރޫޕުން ބޮޑެތި ހަތިޔާރާއި ކަޅު ބޭރު ހެދުންތައް އުކާލުމުން އޭގެ ދަށުން އެމީހުންގެ އާދައިގެ ޓޫރިސްޓް ޔުނީފޯމް ހާމަވެގެން ދިޔަ އެވެ. ކުއްލިއަކަށް އެމީހުން ތިބީ އުޖާލާ، ގެއްލުމެއް ނެތް، މާލޭގެ މަގުތަކުގައި އުޅެމުން ދިޔަ އެތައް ސަތޭކަ ހާސްވެފައިވާ މީހުންގެ ބައެކެވެ. ބައެއް މަގުތަކުގައި ފުލުހުންނާއި ސިފައިންގެ ޕެޓްރޯލްތައް ލައިންކޮށްފައި ތިބި ނަމަވެސް ކެމެރާތައް ފަސޭހައިން އެއް އަނދިރި ގޯޅިން ތިރިއަށް އަނބުރާލާފައި ދެން އަނެއް ގޯޅިން ތިރިއަށް އަނބުރާލީ ސާފުވާންދެންނެވެ. ހައިޑަންއަށް ދިނީ ލާން ސްޕެއާ ޖެކެޓެކެވެ. ކޮންމެވެސް ހިސާބަކުން އެމީހުން ކުރިން ތައްޔާރުކޮށްފައިވާ ސައިކަލުތަކަށް އަރައިގެން މަޑުމަޑުން ޑައުންޓައުން މެންހަޓަން އިން ނުކުމެގެން ދިޔައެވެ.
  
  އެކަމަކު މާ ދުރެއް ނޫނެވެ. ބޮން ގޮއްވާލި ތަން އެނގިގެން މިހާރު އެ މެސެޖު މީހަކަށް - ކޮންމެ މީހަކަށް - ފޯރުކޮށްދިނުމަށް ހޭޑަން އޭނާގެ ހުރިހާ ބާރަކާއެކު އެދެމުން ދިޔައެވެ. އެމީހުންނަށް އޭނާ މަރާލެވޭނެ ކަމުގައި ވިޔަސް މުހިންމެއް ނޫން - މުހިންމީ ހަމައެކަނި މި ފޭނަޓިކްސް ހުއްޓުވުމެވެ.
  
  ބައިސްކަލްތައް ގޯޅިގަނޑުގެ ބައެއް މަގުން ދުއްވާފައި ދިޔައިރު، ދެން ދިހަ މީހަކު - ބާކީ ތިބި އަށް ލެޖިއަނަރުން ކަމަށްވާ ރަމްސެސް އާއި ޕްރައިސް - ދަގަނޑު ދަގަނޑު ފަރާތު ދޮރަކުން އެކަކު އަނެކެއްގެ ފަހަތުން ދިޔައެވެ. އެމީހުންގެ މެދުގައި، ހަނގުރާމައިގެ އިނާމެއް ކަމަށްވާ ހޭޑަންއަށް އޭނާގެ ނަސީބު ކުރިން އެނގުނު ނަމަވެސް، ކޮންމެ ނަޒަރަކުންނާއި، މިސްރާބު ބަދަލުވާ ކޮންމެ ބަހަކާއި، ހީހީފައި ބުނާ ކޮންމެ ބަހެއް ހިފަހައްޓަން މަސައްކަތް ކުރިއެވެ.
  
  ފަޅައިގެން ގޮސްފައިވާ ބޭރު ދޮރުގެ ބޭރުން ވަސް ދުވާ އެތެރޭގެ ހޯލެއް ކޮންކްރީޓް ސިޑިއަކަށް ވަދެގެން ދިޔައެވެ. މިތަނުގައި އެއިން އެކަކު ހޭޑަން އާއި ދިމާއަށް އެނބުރި އޭނާގެ ވަޅި އޭނާގެ ކަރުތެރޭގައި ހިފަހައްޓާލިއެވެ.
  
  "ހިމޭންކަން" ރަމްސެސް އެނބުރި ނުލާ ބުނެލިއެވެ. "އަހަރެން މިވަގުތަށް ކަލޭ މަރާނުލާން އިސްކަންދޭނަން."
  
  ހަތަރު ބުރިއަށް އަރައިގެން ގޮސް ދެން މަޑުކޮށްލީ އެންމެ ހިނދުކޮޅަކަށް އެޕާޓްމަންޓް ދޮރު ކުރިމަތީގައެވެ. ހުޅުވިގެން ދިޔައިރު ގްރޫޕް އެތެރެއަށް ތޮއްޖެހިގެން ދިޔައީ ވީހާވެސް އަވަހަކަށް ހޯލުން ބޭރަށް ދުވަމުންނެވެ. ރަމްސެސް ކޮޓަރީގެ މެދުގައި މަޑުކޮށްލީ އަތް ދިއްކޮށްލައިގެންނެވެ.
  
  "އަދި މިހިރީ އަހަރެމެން މިތިބީ،" އޭނާ ބުންޏެވެ. "މިލިއަން ނިމުމަކާއި މަދުވެގެން އެއް ފެށުމަކާއެކު. މިއީ އަޅުގަނޑުމެންގެ އާ މަގު، އަޅުގަނޑުމެންގެ މާތް ހަނގުރާމައިގެ ފެށުންކަން ނޭނގި މި ސިޓީގެ އަހުލުވެރިން މި ޙަޔާތް ދޫކޮށްލާނެ. މި-"
  
  "ހަޤީޤަތުގައި?" ހިކި އަޑަކުން ޓިރޭޑް މެދުކަނޑާލިއެވެ. "އަހަރެންގެ ބައެއް ބޭނުންވަނީ ކަލޭ ގަބޫލުކުރަން ރަމްސެސް، އެކަމަކު އަނެއް ބައި، އެއަށްވުރެ ގޯސް ބައި ހީކުރަނީ ކަލޭ ފުރިފައިވާ ކަމަށް."
  
  ހޭޑަންއަށް ފުރަތަމަ ރަނގަޅު ނަޒަރެއް ލިބުނީ ޖޫލިއަން މާޝް އަށެވެ. ޕައިތީއަން ފެންނަނީ އާދަޔާ ހިލާފު، އޮޅުވާލާފައި، އޭނާގެ ބައެއް އަނެއް ބަޔަކަށް ފަޅައިގެން ގޮސްފައިވާ ކަހަލަ ގޮތަކަށެވެ. އޭނާ ލައިގެން ހުރީ އަހަރެއް ކަމުގައި ވިޔަސް އަދި މިހާރުގެ ޓްރެންޑެއް ކަމުގައި ވިޔަސް ދުވަހަކުވެސް ފިޓް ނުވާނެ ހެދުމެކެވެ. އެއް ލޯ ކަޅުވެ، އަނެއް ލޯ ފުޅާކޮށް ހުޅުވިފައި ނުވާއިރު، އެއް ބޫޓު ވަނީ ވެއްޓިފައެވެ. އޭނާގެ ކަނާތްފަރާތުގައި އިށީނދެގެން އިން ހޭޑަންއަށް ނޭނގޭ ސްޓްރައިކިން ބްރޫނެޓް އެއް ނަމަވެސް އެކަކު އަނެކަކަށް ފިއްތާލި ގޮތަކުން އެނގުނީ އެދެމީހުން ގުޅިފައިވަނީ އެއް ގޮތަކަށް ވުރެ ގިނަ ގޮތަކުން ކަމަށެވެ.
  
  އެހެންވީމާ، އެކުވެރިއެއް ނޫނެވެ.
  
  މާޗްގެ ޖެއްސުންތަކަށް ރަމްސެސް ރިއެކްޓް ކުރިތަން ހޭޑަން ބަލަން ހުރީ ފުރައްސާރަ ގޮތަކަށެވެ. "އެނގުނުތަ؟" - ޓެރަރިސްޓް ޕްރިންސް އަހާލިއެވެ. "ކަލޭމެންނާ ބައްދަލުވުމުގެ ކުރިން އަހަރެމެން ކަލެއަށް އޮޅުވާލީ ކަމަށް. އަޅުގަނޑުމެންގެ ދާއިމީ އަލިފާންގަނޑު އެމެރިކާގެ ހިތަށް ގެންދާނެ މޮޔަމީހާގެ ނަންވެސް އަޅުގަނޑުމެންނަށް އެނގުމުގެ ކުރިންނެވެ. ކަލޭގެ އަމިއްލަ ޓައިލަރ ވެބް ވެސް ކަލެއަށް ޚިޔާނާތްތެރިވީ."
  
  "ފަކް ވެބް" މާޝް ބުންޏެވެ. "އަދި އޮފް ޔޫ ގޯ."
  
  ރަމްސެސް ހޭން ފަހަތަށް އެނބުރިލިއެވެ. "ހިނގާ އަހަރެން ބުނަމުން ދިޔަ ވާހަކައަށް އަނބުރާ ދާން. މިތަނުގައި މަސައްކަތްކުރާ މީހުންވެސް މި ސިޓީއަށް ނަފްރަތުކުރެއެވެ. އެއީ މާ އަގުބޮޑު، މާ ގިނަ ފަތުރުވެރިން. އާދައިގެ އަންހެނުންނާއި ފިރިހެނުންނަށް މިތަނުގައި ދިރިއުޅެވޭނެ ގޮތެއް ނެތިގެން މަސައްކަތަށް ނުކުތުމަށް އުނދަގޫތަކެއް ކުރިމަތިވެ އެވެ. ނިޒާމާއި އެ ނިޒާމަށް ތާއީދު ކުރަމުންދާ ރައްޔިތުންނާ ދެކޮޅަށް އުފެދިފައިވާ ހިތިކަން ތަޞައްވުރު ކުރެވޭނެ ހެއްޔެވެ؟ ބްރިޖުތަކާއި ޓަނަލްތަކުން ޓޯލް ނަގަ އެވެ. ފައިސާ ނެތިއްޔާ ތިޔައީ އެއްވެސް އެއްޗެއް ނޫނެވެ. ދަހިވެތިކަމާއި، ދަހިވެތިކަމާއި، ދަހިވެތިކަން ހުރިހާ ތަނެއްގައިވެސް އެބަހުއްޓެވެ. އަދި އެކަމުން އަހަރެން ބަލިވެއެވެ."
  
  ހައިޑަން ހިމޭންވެފައި ހުރިއިރު އަދިވެސް އޭނާގެ ދެން އަޅާނެ ފިޔަވަޅެއް ހިސާބު ކުރަމުން ދިޔައިރު އަދިވެސް މާޝްގެ ރިއެކްޝަން ބަލަން ހުއްޓެވެ.
  
  ރަމްސެސް އެއްފަރާތަކަށް ފިޔަވަޅެއް އަޅާލިއެވެ. "އަދި އެލިގަޓަރ، އަހަރެންގެ ކުރީގެ އެކުވެރިޔާ. އަނެއްކާ ފެނުމުން އުފާވެއްޖެ."
  
  އެލިގަޓަރ ކިޔާ މީހާ އޭނާގެ ވެރިޔާގައި ބައްދާލިތަން ހޭޑަން ބަލަން ހުއްޓެވެ. ކުޑަކުޑަ، މަޑުމައިތިރި އަދި ފަހަރެއްގައި ފާހަގަ ނުކުރެވި ހުރެގެން އުޅެން މަސައްކަތް ކުރަމުން ދޮރާ ހަމައަށް ދިއުމަށް ކިތައް ފިޔަވަޅު އަޅަން ޖެހޭނެކަން ޙިސާބުކުރިއެވެ. މިވަގުތަށް މާ ބޮޑެވެ. މަޑުކޮށްބަލަ، ހަމަ މަޑުކޮށްބަލަ.
  
  އެކަމަކު ކިހާ ދުވަހެއް ވަންދެން އޭނައަށް އެކަން ކުރެވޭނެ ހެއްޔެވެ؟ ރަމްސެސް މިހެން ބުނި ނަމަވެސް ނިއުކްލިއާ ގޮވުމަކުން ސަލާމަތްވާން ވެސް އޭނާ ބޭނުން ހެއްޔެވެ؟ އުފާވެރި ޚަބަރަކީ ކަމާބެހޭ ފަރާތްތަކުން ވައިގެ ސަރަހައްދު ބަންދުކޮށްފައި އޮތުމުން އެމީހާ އެއްވެސް އަވަސްކަމެއް ނެތެވެ.
  
  ރޮބަޓް ޕްރައިސް ގިސްލަމުން ގޮނޑިއަކަށް ވައްޓާލިއެވެ. އޭނާ އެންމެ ކައިރީގައި ހުރި ލެޖިއޮނަރުގެ ގާތުގައި އެސްޕިރިން ފުޅިއެއް ހޯދުމަށް އެދުނު ނަމަވެސް ފާހަގަކޮށް އަޅާނުލެވުނެވެ. މާޝްގެ ދެލޯ ހަނިކޮށްލީ މިނިސްޓަރ އޮފް ޑިފެންސް އާއި ދިމާއަށެވެ.
  
  "އަހަންނަށް އެނގޭތަ؟"
  
  ޕްރައިސް ބާލީހުގެ ތެރެއަށް އިތުރަށް ފުންކޮށް ޖައްސާލިއެވެ.
  
  ހޭޑަން ކޮޓަރީގެ އެހެން ތަންތަނަށް ނަޒަރު ހިންގާލިއިރު، ހަމައެކަނި މިހާރު ފާހަގަ ކުރެވުނީ ދުރު ފަރުދާ ޖަހާފައިވާ ކުޑަދޮރު ކައިރީގައި ހުރި ކާމޭޒު އަށެވެ.
  
  ޑޭމް، މިއީ ކޮންކަމެއް...؟
  
  އެއީ އޭނަ ހީކުރި ވަރަށް ވުރެ ކުޑަ އެއްޗެކެވެ. ބެކްޕެކް ސްޓޭންޑަޑް މޮޑެލްއަށް ވުރެ ބޮޑު، މަތިންދާބޯޓެއްގެ އޯވަހެޑް ކޮމްޕާޓްމަންޓަށް ވަންނަން މާ ބޮޑު ނަމަވެސް ބޮޑު މީހެއްގެ ބުރަކަށީގައި މާ އުނދަގޫ ގޮތަކަށް ނުފެންނާނެ އެވެ.
  
  "އަހަރެން ކަލެއަށް ވިއްކާލީ މާޗް" ރަމްސެސް ބުންޏެވެ. "މިކަން ނިއުޔޯކަށް ގެނެސްދޭނެ ކަމުގެ އުންމީދުތަކާ އެކު. މިކަމަށްޓަކައި އަޅުގަނޑު އަބަދަށްޓަކައި ޝުކުރުވެރިވާނަމެވެ. ތިމާއާއި ތިމާގެ އެކުވެރިޔާއަށް ހުރިހާ ކަމެއް ނައްތާލާ އަލިފާންގަނޑު އިހުސާސް ކުރެވޭނެ ކަމަށް ބުނުމުން އެއީ ހަދިޔާއެއް ކަމަށް ބަލާށެވެ. މިއީ އަހަރެންނަށް ކަލެއަށް ހުށަހެޅޭނެ އެންމެ ރަނގަޅު އެއްޗެއް، އަދި ކަލޭގެ ކަރު ހުރަސްކޮށް ވަޅިއެއް ޖަހާލުމަށްވުރެ މާ ރަނގަޅު އެއްޗެއް."
  
  ހޭޑަން ނިއުކްލިއާ ބޮން - އޭގެ ސައިޒާއި ބައްޓަމާއި ބެކްޕެކްގެ ސިފަ - ހިތުދަސްކޮށްލީ އޭނާއަށް ބޭނުންވެދާނެތީ އެވެ. މިއަދު މިތާ މަރުވާންވީ އެއްވެސް ގޮތެއް ނެތެވެ.
  
  ރަމްސެސް ދެން އެނބުރިލީ އޭނާގެ މީހުންނާ ދިމާއަށެވެ. "އޭނާ ތައްޔާރުކޮށްދީބަލަ" އޭނާ ބުންޏެވެ. "އަދި އެމެރިކަން ބިޗް އަށް އެއްވެސް އައުންސެއް ވޭން ދޫކޮށްނުލާ."
  
  އެއީ އަންނަން އޮތް ކަމެއްކަން ހައިޑަންއަށް އެނގުނެވެ. މިތަނަށް ދިޔަ މަގުމަތީގައި އެމީހުންނަށް އޭނަގެ އަތް ބަނދެލަން ނާކާމިޔާބުވެފައި އޮތުމުން މިހާރު އޭނަ އެކަމުގެ ފުރިހަމަ ފައިދާ ނެގިއެވެ. އެހާ ގިނަ ކަންތައްތައް ބަރޯސާވެފައި އޮތީ ހަމަ އެކަމަނާގެ މައްޗަށް - ސިޓީގެ ނަސީބު، ޤައުމު، ތަހުޒީބު ދުނިޔޭގެ ބޮޑު ބައެއް. ކަނާތްފަރާތުގައި ހުރި ވަޒީ ވަރަށް ބޭނުންވިއިރު، އޭގެ ކަރު އަތަށް ފުރިހަމަ ފުޅާމިނެއްގައި ހުރިއިރު، ކޮންމެވެސް ގެއްލުމެއް ދިނުމަށް ހަމަ ރަނގަޅު ބަރުދަނެއްގައި ހުއްޓެވެ. އެއީ އެންމެ ކައިރީގައި ހުރި މީހާގެ ފައްޅިއަށް ފަޅައިގެން ގޮސް، ބިންމައްޗަށް ވެއްޓިފައިވާ ދަނޑިގަނޑުތަކެކެވެ. އަތް އުފުލާލުމާއެކު ހޭޑަން ބަޑި ހިފާލި ނަމަވެސް ކޮނޑުގައި ރައްކާތެރިކަމާއެކު އޮޅާލާފައި އޮތްތަން ފެނުމުން ވަގުތުން ދޫކޮށްލިއިރު، އޭގެ ބަދަލުގައި ފީފާގައި ހިފަހައްޓާފައި ހުރި ބާރު ބޭނުންކޮށްގެން އޭނާ އިތުރަށް ބެލެންސް ނުވެ އުކާލިއެވެ. ހަތިޔާރުތައް އަމާޒުކޮށްފައި ހުރި ނަމަވެސް ހޭޑަން އެ ހުރިހާ ކަމަކަށް އަޅާނުލިއެވެ. އެއީ މިހާރު ޚުދުމުޚުތާރު ލާސްޓް ޗާންސް ސެލޫނެއް... އިތުރަށް އޭނާގެ ފުރާނައަށްޓަކައި ހަނގުރާމައެއް ނުކުރުން - މާ ބޮޑަށް ހީވަނީ ރަށުގެ ދިރިހުރުމަށް ކުރާ ހަނގުރާމައެއްހެންނެވެ. އަދި އެމީހުން ހަމައެކަނި އޭނަ މިތަނަށް ސްމާގްލް ކޮށްލީ ސިއްރުން ނޫން ހެއްޔެވެ؟ މިކަމުން އެނގުނީ ބަޑިއަށް މޫނު ބުރުގާ އަޅާނެ ކަމެވެ.
  
  އެލިގޭޓަރު އެއްފަރާތުން އޭނާއާ ކައިރިވި ނަމަވެސް ރަމްސެސް އޭނާ ހިފަހައްޓާލިއެވެ. އަނެއްކާވެސް ޝައުގުވެރި ހޯދުމެކެވެ. އެލިގަޓަރަކީ ރަމްސެސްއަށް މުހިންމު އެއްޗެކެވެ. ޖެހިގެން އައި ވަގުތު އޭނަ ކޮންސިއުމް ވެގެން ދިޔައީ އޭނަގެ ގައިގައި ޖެހެމުން ދިޔަ އަތާއި ފައިގެ ބޭރުން ފޯކަސް ނުކުރެވިގެންނެވެ. އަހަރެން އެއް ނުވަތަ ދެ ވަޅިން ކުރިމަތިލާން ޖެހުނު ނަމަވެސް އަބަދުވެސް އޮތީ އަނެއް ވަޒަނެކެވެ. މިއީ ޓީވީ ވިލަންތަކެއް ނޫން - އަދަބުވެރިކަމާއެކު އެކަކުގެ ގައިގައި ޖެހިދާނެ ދުވަހަކަށް އިންތިޒާރުކޮށްގެން އަނެއް މީހަކަށް ވަދެވޭތޯ. ނޫން، މިމީހުން އޭނަ ވަށާލައިގެން އެއްފަހަރާ ހަމަލާދިނީމަ ކިތަންމެ ވަރަކަށް ހުއްޓިފައި ޖެހުނަސް އިތުރު ދެމީހަކު އޭނަގެ ގައިގައި ޖެހެމުން ދިޔައެވެ. ގުނާލެވޭ ވަރަށް ވުރެ ގިނަ ތަންތަނުގައި ވޭން ގޮވާލި ނަމަވެސް ތަޅައިގަތުމުގެ ފައިދާ ނަގައިގެން ވަޒީގެ ދަނޑިކޮޅެއް ނަގައި ދެމީހުންގެ މޫނާއި އަތްތިލަ ހުރަސްކޮށްލިއެވެ. އެމީހުން ފަހަތަށް ޖެހިލީ ލޭ އަންނަމުންނެވެ. ފައި ޖޯޑެއްގެ މައްޗަށް ރޯލް ކޮށްލުމުން އެމީހުންގެ ވެރިމީހާ ވެއްޓިގަތެވެ. ސަމާލުކަން ހޯދާނެ ކަމަށް ހީކޮށް ކުޑަދޮރަށް ބަރު މޮގެއް އުކާލަން އުޅުނު ނަމަވެސް ކުޑަދޮރުން ގާތްގަނޑަކަށް ބައި މީޓަރު ދުރުގައި އެ ލަދުވެތި އެއްޗެއް އުދުހިގެން ދިޔައެވެ.
  
  ޑްރޭކް ކުރާނީ ކީއްހެއްޔެވެ؟
  
  އެކަން އޭނައަށް އެނގުނެވެ. ހަމަ މިހެންނެވެ. އެންމެ ފަހު ނޭވާއާ ހަމައަށް އޭނާ ހަނގުރާމަކުރާނެއެވެ. ފައިގެ ފަޅުތެރެއިން ހަތިޔާރެއް ހޯދީއެވެ. އޭނާގެ ދެލޯ މާޗް އާއި އެ އަންހެންމީހާގެ ލޮލާ ދިމާވި ނަމަވެސް އެދެމީހުން އެކަކު އަނެކަކުގައި ހަމައެކަނި އިތުރަށް ބާރަށް ތާށިވީ، އެ އާދަޔާ ހިލާފު މުވާސަލާތުން ތަސައްލީއެއް ހޯދަމުންނެވެ. ކިރިޔާ ފިއްތާލެވުނު ކޮންމެ ހަޅޭކަށް އުފާފާޅުކުރަމުން ހައިޑަން ފައިން ޖަހައި ވިއްސައިގެން ގޮސް، ދެން އޭނާގެ ފަހަތުގައި ހުރި ސޯފާ ހޯދިއެވެ. މިކަން ފުލްކްރަމްއެއްގެ ގޮތުގައި ބޭނުންކޮށްގެން ގަދަކަމުން ފައިމައްޗަށް ތެދުވެވުނެވެ.
  
  މޫނުގައި އަތްތިލައެއް ޖަހާލުމާއެކު ތަރިތައް ގޮވައިގެން ދިޔައެވެ. ހެއިޑަން ބޯ ހޫރާލަމުން ލޭ ސާފުކޮށްލަމުން ފަހަތަށް ޖެހިލުމުން އިދިކޮޅު ޓީމު ވެއްޓުނެވެ. އަނެއްކާ ބޮލުގެ އެއްފަރާތުގައި ޖެހި ފިޔަވަޅެއް އެޅުމަށްފަހު އެމީހާ އޭނާގެ ކަކުލުގައި ހިފާ ފައިން ވައްޓާލައި ފަހަތަށް ސޯފާގައި ބަހައްޓާލިއެވެ. ހައިޑަން އޭނާ ބުރަކަށީގެ މައްޗަށް އެއްލާލީ އޭނާގެ އަމިއްލަ މޮމެންޓަމް ބޭނުންކޮށްގެންނެވެ. ސިކުންތުކޮޅެއްގެ ތެރޭގައި އަނބުރާ ފައިމައްޗަށް ތެދުވެ، ބޯ ތިރިކޮށް، ރިބްސް، ކަރ، ގްރޮއިން އަދި ކަކުލަށް ޕަންޗް އުކާލަމުން، ބްލޯއަކަށް ފަހު ބްލޯއެއް، ކިކްއަކަށް ފަހު ބްލޯއެއް އުކާލިއެވެ.
  
  ރަމްސެސް އެމީހުންނާ ދިމާއަށް ފިޔަވަޅު އެޅިތަން އޭނާއަށް ފެނުނެވެ. "އަށެއް މީހުން!" - އޭނާ ހަޅޭއްލަވައިގަތެވެ. "އަށެއް ފިރިހެނުންނާއި އެއް ކުޑަ އަންހެން ކުއްޖެއް. ކޮބާތަ ކަލޭގެ ފަޚުރުވެރިކަން؟
  
  "އެމީހުންގެ ބިސްތަކާ އެއްތަނެއްގައި" ނޭވާ ނުލާ ހޭޑަން ބުނެލީ އެމީހުންނަށް ގެއްލުން ދީ، ވަރުބަލިކަން އިހުސާސް ކުރެވި، އެތައް ތަޅާފޮޅުންތަކެއްގެ ވޭން، ހަނގުރާމަވެރި ރުޅި ފިލައިގެން ދިޔަ ކަމެވެ. މިއީ އަބަދަށް ދެމިގެންދާނެ ކަމެއް ނޫން ކަމަށާއި، ސަލާމަތްވާނެ ކަމުގެ އެއްވެސް އުންމީދެއް އޭނަގެ ނެތެވެ.
  
  އެކަމަކު ދުވަހަކުވެސް އޭނަ މަސައްކަތް ހުއްޓާނުލައެވެ. ދުވަހަކުވެސް ދޫކޮށެއް ނުލައެވެ. ދިރިއުޅުމަކީ އަކުރުން އަކުރަށް ވިޔަސް ނުވިޔަސް ދުވަހުން ދުވަހަށް ކުރިމަތިވި ހަނގުރާމައެކެވެ. އޭނާގެ ސްޓްރައިކްތަކުން ބާރު ކެނޑި، ގުނަވަންތަކުން ހަކަތަ ކެނޑިގެން ދިޔަ ވަރަކަށް، ހޭޑަން އަދިވެސް ސްޓްރައިކް ކުރި ނަމަވެސް، އޭނާގެ ސްޓްރައިކްތައް ދެން ފުދޭވަރަކަށް ނުވިއެވެ.
  
  އެ ފިރިހެނުން އޭނަ ފައިމައްޗަށް އުފުލާލަމުން ކޮޓަރި ހުރަސްކޮށް ދަމާލިއެވެ. ކޮންމެވެސް ވަރެއްގެ ބާރެއް އަނބުރާ ލިބުނުހެން ހީވުމުން ބޫޓު ފައިގެ ފަލަމަސްގަނޑު ހުރަސްކޮށް ދުއްވާލުމުން އޭނައަށް ގިސްލެވުނެވެ. އަތްތިލަ މަސްތަކުގެ ވަށައިގެން ބާރުވެ، ދުރު ކުޑަދޮރާ ދިމާއަށް ކޮއްޕާލިއެވެ.
  
  ނިއުކްލިއާ ބްރީފްކޭސް އަޅާފައި އޮތް މޭޒުމަތީގައި ރަމްސެސް ހުއްޓެވެ.
  
  "އެހާ ކުޑަކުޑަ" އޭނާ ވިސްނާލަމުން ބުނެލިއެވެ. "އެހާ ނާޖާއިޒު. އަދިވެސް އެހާ ހަނދާން އާވެއެވެ. އެއްބަސްވޭތަ؟"
  
  ހައިޑަން އަނގައިން ލޭ ތެޅިގަތެވެ. "އަހަރެން އެއްބަސްވަން ތިއީ ގަރުނުގެ މޮޔަ މަސައްކަތެއް ކަމަށް."
  
  ރަމްސެސް އޭނައަށް ދިނީ އުނދަގޫ ނަޒަރެކެވެ. "ތިކުރަނީ؟ ޔޫ ރިއަލައިޒް އިޓްސް ޖޫލިއަން މާޝް އާއި ޒޯއީ ޝިއާރސް ފްރޮމް ދަ ޕައިތީއަންސް ހަގްންގް ޑައުން ދޭތެރޭ، ނޫންހެއްޔެވެ؟ އަދި އެމީހުންގެ ލީޑަރު - ވެބް - އޭނާ ހުރީ ކޮންތާކު ހެއްޔެވެ؟ ޤަދީމީ އާސާރީ ޚަޒާނާއެއް ހޯދުމަށް ދުނިޔެ ހޯދުމަށް ފުރައިފި ކަމަށް އަޅުގަނޑަށް ލަފާކުރެވެއެވެ. އަޅުގަނޑު މިދަނީ ގިނަ ދުވަސްތަކެއް ވަންދެން މަރުވެފައިވާ އާރިސްޓޮކްރެޓެއްގެ ގިނަ ދުވަސްތަކެއް ވަންދެން މަރުވެފައިވާ ފިޔަވަޅަށެވެ. ދުނިޔެ އަނދާ ހުލިވަމުން ދަނިކޮށް އޭނާގެ އަމިއްލަ މޮޔަ ފިޔަވަޅުތަކަށް ތަބާވެއެވެ. އަހަރެން ގަރުނުގެ މޮޔަ ވަޒީފާއާ ގާތަށް ނާދެން މިސް ޖޭ."
  
  އަދި ހޭޑަން އެތެރެއިން އެއްބަސްވީ ކަމެއްގައި އޭނާ ބުނީ ތެދެއް ކަމަށް ނަމަވެސް އޭނާ ހުރީ ހިމޭންވެފައެވެ. ދުވަސް ނިމުމުން ފެލްޓް ޖަހާފައިވާ ޗެމްބަރެއް އެ އެންމެންގެ އިންތިޒާރުގައި ހުންނަން ޖެހެއެވެ.
  
  "އެހެންވީމަ ދެން ވާނީ ކޮންކަމެއް، އެނގެން ޝައުގުވެރިވަނީ؟" ހިނިތުންވެލަމުން ރަމްސެސް އޭނައާއި ސުވާލުކުރިއެވެ. "އާނ، އެހާ ގިނައިން ނޫން، ތެދު ބުނާނަމަ. އަޅުގަނޑުމެން އެންމެން މިތިބީ އަޅުގަނޑުމެން ތިބެން ބޭނުންވާ ތަނުގައި. ތިޔަ އުޅެނީ ނިއުކްލިއާ ބޮމެއް ގޮވައިގެން. އަހަރެން މިހުރީ އަހަރެންގެ ބޮމުގެ މާހިރު އެލިގޭޓަރ އާއި އެކުގައެވެ. އަހަރެންގެ ރައްޔިތުން ތިބީ އަހަރެންގެ ފަރާތުގައެވެ. ނިއުކްލިއާ ބޮމެއް؟ އެއީ ގާތްގަނޑަކަށް ތައްޔާރަށް... - އޭނާ މަޑުކޮށްލީ - ދުނިޔެއާ އެއްބައިވަންތަ ވާން. ބުނަންވީތަ...މިހާރުން އެއްގަޑިއިރު ފަހުން؟"
  
  ހައިޑަންގެ ދެލޮލުން އޭނައަށް ޚިޔާނާތްތެރިވިއެވެ.
  
  "އޯ ހާހަ. މިހާރު ތިޔަ ވިސްނަނީ. މިއީ ތިބާއަށް މާ ގިނަ ވަގުތު ހެއްޔެވެ؟ އެހެންވީމަ ދިހަ މިނެޓް؟"
  
  "ނޫން" ހައިޑަން ނޭވާއެއް ދޫކޮށްލިއެވެ. "ނުކުރެވޭނެ." ޕްލީޒް. ބޭނުންވާ ކަމެއް އޮންނަން ޖެހޭނެއެވެ. އަޅުގަނޑުމެންނަށް އެއްބަސްވެވޭނެ ކަމެއް."
  
  ރަމްސެސް އޭނައަށް ބަލަހައްޓައިގެން ހުރީ އޭނާގެ އިޚްތިޔާރާއި ޚިލާފަށް ކުއްލިއަކަށް އޭނައަށް ރަޙުމް ކުރި ފަދައިންނެވެ. "އަހަރެން ބޭނުންވާ ހުރިހާ އެއްޗެއްގެ ޖުމްލަ މި ކޮޓަރީގައި އެބަހުރި. ފުރަތަމަ ދުނިޔެ ކަމަށް ކިޔާ ހަލާކު."
  
  "އެކަނި މަރާލަން ބޭނުންވާ މީހުންނާ ނުވަތަ މަރުވާން އުޅޭ މީހުންނާ ކިހިނެއް ޑީލް ހަދާނީ؟" ހައިޑަން އަޑުގަދަކޮށް ބުނެލިއެވެ. "ނުވަތަ އަމިއްލައަށް ލޭ އޮހޮރުވުމުގެ ރިޒޯޓް ނުކޮށް އެކަންކަން ހުއްޓުވާށެވެ. ދަ އަލްޓިމޭޓް ޑައިލެމާ ފޯ ދަ ނިއު ވޯލްޑް."
  
  ރަމްސެސް ހީގަތެވެ. "ތި މީހުން ހާދަ މޮޔަ." އޭނާ ހީލިއެވެ. "ޖަވާބަކީ: 'ތިޔަބޭފުޅުން ނުވާނެ'. އަޅުގަނޑުމެން މަރާ ނުވަތަ އަޅުކަން ކުރައްވާ. އަޅުގަނޑުމެން ހުއްޓުވާ ނުވަތަ ތިޔަބޭފުޅުންގެ ބޯޑަރުތައް ހުރަސްކުރާތަން ބަލަން. އެއީ ތިޔަބޭފުޅުންގެ ހަމައެކަނި މައްސަލަ."
  
  އެ ފިރިހެނުން އޭނާގެ އާ ގަމީސް ދަމައިގަނެގެން ދެން ބޮން ޕޮޒިޝަން ކޮށްފައި އޮތުމުން ހޭޑަން އަނެއްކާވެސް އުނދަގޫ ކުރިއެވެ. އެއީ އެލިގޭޓަރ ކުރިއަށް އައިސް ބެކްޕެކްގެ ބުރުގާ ނަގައި އެތެރެއިން އެތައް ވަޔަރެއް ކަނޑާލި މީހާއެވެ. އެމީހުން ޖެހުނީ ޓައިމަރ މެކޭނިޒަމެއްގައި ޖައްސަންކަން ހޭޑަންއަށް ޔަގީންވިއެވެ. މިފަދަ މޮޔަ ޓެރަރިސްޓުންނަށް ވެސް ހަގީގީ ގޮވާތަކެތި ކަނޑާލުމުގެ ނުރައްކަލެއް ނެތެވެ.
  
  އޭނަ އުއްމީދުކުރިއެވެ.
  
  އެލިގަޓަރު ވަޔަރތައް ދަމައިގަތުމަށްފަހު ކުރިއަށް ގެންދިއުމުގެ ހުއްދައަށް އިންތިޒާރު ކުރަމުން ރަމްސެސްއަށް ބަލާލިއެވެ. ޖަޔަންޓް ބޯޖަހާލިއެވެ. އެ ފިރިހެނުން ހޭޑަންގެ އަތުގައި ހިފާ މޭޒު ހުރަސްކޮށް ކުރިއަށް ކޮއްޕާލަމުން ނިއުކްލިއާ ބޮން އޭނާގެ ބަނޑުގައި ފިތާލާ ވަރަކަށް ހަށިގަނޑު ވައްޓާލިއެވެ. އެއަށްފަހު އެމީހުން އޭނާ ތަނުގައި ހިފަހައްޓާލިއިރު އެލިގޭޓަރ ފުރަތަމަ ވަޔަރސް ވަށާލީ އޭނާގެ ބުރަކަށީއާއި މޭމަތީގައި، ދެން ތިރިއަށް ފައިތިލަ ދޭތެރޭގައި އަދި އެންމެ ފަހުން މައްޗަށް އުފުލާލީ ބުރަކަށީގެ ތިރީގައި ދިމާވާވަރަށެވެ. ވަޔަރސް ތަކުގައި ދަމައިގަތް ކޮންމެ ފަހަރަކު، ބެކްޕެކްގެ ކޮންމެ ހަރަކާތެއް ހައިޑަންއަށް އިހުސާސް ކުރެވުނެވެ. އެންމެ ފަހުން އެމީހުން ބޭނުންކުރީ މެދުމިނުގެ ބާރުމިނުގެ ބެލްޓާއި ޑަކްޓް ޓޭޕް ބޭނުންކޮށްގެން ނިއުކްލިއާ ބޮން އޭނާގެ ހަށިގަނޑުގައި ވަރުގަދައަށް ތާށިވެފައި ހުރިތޯއާއި އޭގެ ވަށައިގެން އޮޅާލާފައިވާތޯއެވެ. ހޭޑަން އޭނާގެ ބޮންޑްތައް ޓެސްޓް ކުރިއިރު އޭނާއަށް ކިރިޔާ ވެސް ހަރަކާތްތެރިވެވޭކަން އެނގުނެވެ.
  
  އެލިގޭޓަރުގެ އަތުގެ މަސައްކަތްތަކަށް ތައުރީފު ކުރަން ރަމްސެސް ފަހަތަށް ހުއްޓެވެ. "ޕާފެކްޓް" އޭނާ ބުންޏެވެ. "އެމެރިކާގެ ޝައިޠާނާ ވަނީ އޭނާގެ ގައުމު ހަލާކުކޮށްލުމަށް އުންމީދީ މަގާމެއް ނަގާފައެވެ. އެއީ، މި ފާފަވެރި ސިޓީ ފަދައިން، އެމީހުންގެ ތެރެއިން ބާކީ ތިބި މީހުންނަށް ވެސް އެކަށީގެންވާ މުޤައްދަސް ތަނެކެވެ. މިހާރު އެލިގޭޓަރ، ޓައިމަރ ސެޓްކޮށްލާފައި ޒޫއަށް ދާން ފުދޭވަރަކަށް ވަގުތު ދީބަލަ."
  
  މޭޒުދޮށުގައި ހުރި ހައިޑަން ނޭވާ ހާސްކޮށްލަމުން ފުރަތަމަ ސިއްސައިގެން ގޮސް ދެން އޮޅުން ބޮޅުން ވެގެން ދިޔައީ ޓެރަރިސްޓްގެ ވާހަކަތަކުންނެވެ. "ޕްލީޒް. ތިކަމެއް ނުކުރެވޭނެ. ނުކުރެވޭނެ. އަޅުގަނޑުމެންނަށް އެނގޭ ތިޔަބޭފުޅުން ތިއްބެވި ތަނާއި، ތިޔަބޭފުޅުން ކުރަން ރާވާފައިވާ ކަންތައްތައް. އަހަރެމެންނަށް އަބަދުވެސް ކަލޭ ހޯދިދާނެ ރަމްސެސް."
  
  "ތި މާނަކުރަނީ ރައްޓެހިން!" އެލިގޭޓަރު އޭނާގެ ކަންފަތުގައި ހަޅޭއްލަވައިގަތުމުން ފުންމާލައިގެން ނިއުކްލިއާ ތެޅިގަތެވެ. "އިނގިރޭސި... ޚްމަންންން! ކަންބޮޑު ނުވޭ. އަނެއްކާވެސް އޭނާ ފެންނާނެއެވެ. މާޝް އޭނައާ އެކު ކޮންމެވެސް މަޖާ ކަމެއް ކުރިން، އެމްއެމްއެމް، އެކަމަކު އަހަރެމެން ވެސް ކުރާނަން!"
  
  ރަމްސެސް އޭނާގެ އަނެއް ކަންފަތާ ކައިރިއަށް ލެނގިލިއެވެ. "އަހަރެން ބާޒާރުން ހުރިހާ އެންމެން ހަނދާން އެބަހުރި. އަޅުގަނޑު ގަބޫލުކުރާ ގޮތުގައި ކަލޭ އެކަން ހަލާކުކޮށްލީ، މަދުވެގެން ދެ އަހަރު ވަންދެން އަހަރެންގެ އަބުރު ހަލާކުކޮށްލީ. އަހަންނަށް އެނގޭ ތިޔަ އެންމެން އަހަރެންގެ ގަނޑުވަރަށް ހަމަލާދީ، އަހަރެންގެ ބޮޑީގާޑް އަކަތާޝް މަރާލައި، އަހަރެންގެ ލެޖިއަނަރުން މަރާލައި، އަހަރެން ޗޭނުޖަހައިގެން ގެންދިޔަކަން. އެމެރިކާއަށްޓަކައެވެ. މޮޔައިންގެ ޤައުމެވެ. އެތަނުގައި ހުރި މިސްޓަރ ޕްރައިސް އަޅުގަނޑަށް ކިޔައިދެނީ ތިޔަ އެންމެންނަކީ ޓީމުގެ ބައެއް ކަމަށް، އެކަމަކު ހަމައެކަނި އެކަން ނޫން. ތިމާ ކިޔަނީ އާއިލާއެވެ. އާދެ، އެންމެ ފަހުކޮޅު އެންމެން އެކުގައި ތިބުމަކީ ފިޓިން ކަމެއް ނޫންތަ؟"
  
  "ޑޭމް" ހެއިޑަން އޭނާގެ ބެކްޕެކްގެ މައްޗަށް ނޭވާއެއް ދޫކޮށްލިއެވެ. "ތިބާ. ކަނދުރާ ހޮޅި."
  
  "އަޅެ ނޫން." އެއީ ތިބާއާއި ތިބާގެ އާއިލާއަށް ހަގީގަތުގައި ވެސް ސްކްރޫ އަޕް ކުރި މީހުންނެވެ. ހަމަ ހަނދާން ކުރާތި - ރަމްސެސް އެކަން ކުރިއެވެ. އަދި މިއީވެސް އަހަރެންގެ އެންޑްގޭމްއެއް ނޫންކަމެވެ. އަހަރެންގެ އިތުބާރު ކުރެވޭ މިންވަރު އެއަށްވުރެ ބޮޑަށް ތަސައްރަފު ފުދިގެންދެއެވެ. އެކަމަކު އެނގޭ އަހަރެން ހުންނާނީ ރައްކާތެރި ތަނެއްގައި، ހޭން، އެމެރިކާއާއި ހުޅަނގުގެ އެހެން އެކުވެރިން ގޮވާލާއިރު."
  
  އޭނާ ގުދުވެލީ އޭނާގެ ހަށިގަނޑުން އޭނާއާއި ބެކްޕެކްތަކުގައި ހުރި ތަކެތި ވެސް ފުނޑުފުނޑުކޮށްލާ ގޮތަށެވެ. "މިހާރު ޒޫއަށް އެންމެ ފަހުން ޒިޔާރަތް ކުރާ ވަގުތު ޖެހިއްޖެ. އަހަރެން މެޓް ޑްރޭކް އަށް ކަލޭ ހޯދުމުގެ ޝަރަފު ދޭނަން،" އޭނާ ވިސްނައިދިނެވެ. "ބޮން ގޮއްވާލާއިރު."
  
  އެ ބަސްތައް، އެ ބަސްތަކުގެ ތެރޭގައި ފޮރުވިފައިވާ މާނަތައް ހޭޑަންއަށް އަޑުއިވި ނަމަވެސް، އޭނާ ކުރިން ރާވާފައިވާ ކަންކަމަށް ވުރެ ބޮޑަށް ތަސައްރަފު ފުދިގެންދާނީ ކޮން ޔަގީން ފިޔަވަޅެއް ހެއްޔެވެ؟
  
  
  ތިރީސް ހަތަރުވަނަ ބާބު
  
  
  ހައިޑަން ފުންމައިގެން ގޮސް ކުޑަ ޓްރަކެއްގެ ފަހަތަށް ދުއްވައިގަތެވެ. އަދިވެސް ބޮމުގައި ބަނދެފައި އޮތް ލެޖިއަނަރުން އޭނަ ބާއްވާލީ ދެފަރާތުގައި ހުރި ބެންޗުތައް ހިފާފައި ތިއްބާ ފަހަތުގައި ފައިތިލަ ކައިރީގައެވެ. މުޅި ދަތުރުގެ އެންމެ އުނދަގޫ ކަމަކީ އެޕާޓްމަންޓް އިމާރާތުން އޭނަ ނެރުމެވެ. ލެޖިއަނަރުން ވަގުތު ބޭކާރު ނުކުރީ އޭނާ މޫނު ފޮރުވަން މަސައްކަތް ކުރަމުންނެވެ؛ އެމީހުން ބޭނުން ތަނަކަށް ކޮއްޕާލާފައި ތައްޔާރަށް ހަތިޔާރު ހިފައިގެން ދިޔައެވެ. އެކަންތައްތައް ފެނުނު މީހަކު މަރާލާނެއެވެ. އެމީހުންގެ ނަސީބު ރަނގަޅުކަމުން ގިނަ މީހުން ހީވީ އިންޒާރުތަކަށް ބޯލަނބާ ގޭގައި ތިބެގެން ޓީވީ ނުވަތަ ލެޕްޓޮޕް ކުރިމަތީގައެވެ. ރަމްސެސް ޔަގީންކޮށްދިނީ މުޅި ވަގުތު ހިނިތުންވެލަމުން އަނދިރި ގޯޅިގަނޑެއްގެ ކައިރީގައި ހުރި މަގުގެ އެއްފަރާތަށް ޓްރަކް ދަމައިގަތްތަން ހޭޑަންއަށް ފެނުނެވެ.
  
  ކަޅުކުލައިގެ ސްޕެޝަލް ފޯސަސް މާކިންގްސް ޖަހާފައި ހުރެއެވެ.
  
  އެމީހުން ހުއްޓުވާނީ ކާކު ހެއްޔެވެ؟ އެމީހުންނާ ސުވާލު ކުރަން ހެއްޔެވެ؟ ފަހަރެއްގައި ވަގުތު ފާއިތުވަމުންދާ ވަރަކަށް. އެކަމަކު މިހާތަނަށް ހިނގި ހުރިހާ ކަމެއްގެ މުޅި ޕޮއިންޓަކީ އެއީއެވެ. އެ ޕްލޭންގެ ކޮންމެ ބައެއްގެ ސްޕީޑާއި ތަންފީޒު ކުރުމުން އެމެރިކާއިން އޭގެ ހައްދުތަކަށް ދޭ ޖަވާބު ޓެސްޓް ކުރި އެވެ. އެ ރިއެކްޝަންތައް އުންމީދު ކުރެވުނު އިރު، އަސްލު މައްސަލައަކީ ޓެރަރިސްޓުން ފަސޭހައިން ފަރުވާލެއް ނުބަހައްޓާތީ އެވެ. އެމީހުންގެ ހަމައެކަނި އަމާޒަކީ ޤައުމުގެ މަރުވުމެވެ.
  
  އެމީހުން 57 ވަނަ ގޯޅި ބޭނުންކޮށްގެން އިރުމައްޗަށް މިސްރާބު ޖެހީ، ކުރެވެން އޮތް ތަންތަނުގައި ޕެޓްރޯލް ކުރުމާއި ކޯޑަން ހެދުމުން ދުރުހެލިވެގެންނެވެ. އެތަނުގައި ކޮތަޅުތަކާއި، ދޫކޮށްލާފައިވާ އާދަޔާ ހިލާފު ކާރާއި، ބަލަން ތިބި މީހުންގެ ގްރޫޕްތައް ހުރި ނަމަވެސް، އެލިގޭޓަރަކީ ޚުދު ނިއުޔޯކުގެ ރައްޔިތެއް ކަމުން، އެއަށްވުރެ ހަމަހިމޭން، ފެންނަ ފެނުމުގައި ފަޅު ހުރިހާ މަގުތަކެއް އެނގޭ މީހެކެވެ. މާލޭގެ ކަރަންޓް ސަޕްލައި ސިސްޓަމްގެ އެހީގައި ޑްރައިވަރަށް ފަސޭހަކަމާއެކު ކުރިން ރާވާފައިވާ މަގަށް އެނބުރި ދެވޭނެ އެވެ. އެމީހުން އަމަލުކުރީ މަޑުމަޑުން، ފަރުވާތެރިކަމާއެކު، އެމެރިކާ މީހުން އަދިވެސް ރިއެކްޓް ކުރަމުންދާކަން އެނގިހުރެ، އަދިވެސް އިންތިޒާރު ކުރަމުންދާކަން އެނގި، އެތައް ގަޑިއިރެއް ފަހުން ބޮން މިހާރުވެސް ހުރެދާނެކަން އެނގުނެވެ.
  
  މިހާރުވެސް ވައިޓް ހައުސްގެ އޮފިޝަލުން ސަމާލުވުމަށް ލަފާދޭނެކަން ހޭޑަންއަށް އެނގުނީ، އެމީހުންގެ ވަކި ޙައްދުތަކާ ޚިލާފުވެފައިވާކަން ޤަބޫލުކުރަން މުޅިން ނުކުޅެދިގެންނެވެ. އެ ހާލަތުގެ ނާޖާއިޒު ފައިދާ ނަގަން މަސައްކަތް ކުރާ އެހެން ބަޔަކު ވެސް ތިބޭނެ އެވެ. ޑޮޖް އިން އިތުރަށް ސަލާމަތްވެ ޓެކްސް ދައްކާ މީހުން ސްކްރޫ ކޮށްލަމާ ހިނގާށެވެ. ނަމަވެސް ކޯބަން ދަންނަ ކަމަށާއި އޭނާގެ އެންމެ ގާތް ލަފާދޭ މީހުންނަކީ އޭނާ ފަދައިން އިތުބާރު ކުރެވޭ އަދި ވިސްނުންތޫނު ބައެއް ކަމަށް އުންމީދު ކުރި ކަމަށެވެ.
  
  އެ ދަތުރުގައި އޭނައަށް ލިބުނީ ޒަހަމްތަކެކެވެ. ލެޖިއަނަރުން ފައިން ސަޕޯޓް ދިނެވެ. ކުއްލިއަކަށް ހުއްޓުމާއި ބޮޑެތި ވަޅުގަނޑުތަކުގެ ސަބަބުން އޭނައަށް މޭނުބައި ކުރެވުނެވެ. ބެކްޕެކް އޭނަގެ ދަށުގައި ހަރަކާތްތެރިވަމުން ދިޔައިރު، އޭގެ ހަރު އެތެރެ އަބަދުވެސް އުނދަގޫވިއެވެ. މިއީ ރަމްސެސް ބޭނުންވާ ގޮތްކަން ހޭޑަންއަށް އެނގުނީ- ޓައިމަރ ޓިކް ޑައުން ވުމުން އޭނާގެ އެންމެ ފަހު ވަގުތުތަކުގައި ބިރުވެރިކަމުން ފުރިގެން ދިއުމަށެވެ.
  
  ބައިގަޑިއިރުވެސް ނުވަނީއެވެ. މަގުތައް ހުރީ ހުސްކޮށް ނޫންނަމަ ހަމަހިމޭންކޮށެވެ. ހައިދަންއަށް ޔަގީނުންވެސް ބުނެވޭކަށް ނެތެވެ. އޭނާގެ ޕްލޭނަށް އަނެއްކާވެސް އާ ޓްވިސްޓެއްގެ ގޮތުގައި ރަމްސެސް ވަނީ ގޭޓަރ އަށް އަމުރުކޮށް، ހޭޑަން އާއި އެކު މާޝް އާއި ޝިއާރސް ބޮން ގޮއްވާލުމަށެވެ. އެ ދެމީހުން ޝަކުވާކޮށް، މާރާމާރީ ހިންގައި، ހަޅޭއްލަވަން ވެސް ފެށުމުން އެލިގަޓަރ އަނގައާއި ނޭފަތް ޓޭޕް ޖަހައި، ހަމަޖެހިގެންދާންދެން އިށީނދެ، ނޭފަތުގެ ވަޅުގަނޑުން ކޮންމެވެސް ވަރަކަށް ވައި ބޯލަން ދޫކޮށްލިއެވެ. މާޝް އާއި ޝިއާރސް ދެން ގާތްގަނޑަކަށް އެއް އަޑަކުން ރޯން ފެށިއެވެ. ފަހަރެއްގައި އެމީހުން ތިބީ މިނިވަންކަމުގެ ހުވަފެންތަކެއް ކަމަށް ވެދާނެއެވެ. މާޝް އަލަށް އުފަން ކުއްޖަކު ފަދައިން ހަޅޭއްލަވައިގަތްއިރު، ޝިއާރސް ހީލީ މެން ފްލޫ ޖެހިފައިވާ ކުއްޖަކު ފަދައިންނެވެ. އެދެމީހުންނަށް ވެސް އަދަބެއްގެ ގޮތުން - އަދި ހިތާމައަކީ ހޭޑަންއަށް ވެސް - ރަމްސެސް ވަނީ އެމީހުން ނިއުކްލިއާ ބޮމެއްގައި ބަރަހަނާކޮށް ބަނދެފައި، އެކަމުގެ ސަބަބުން ހުރިހާ ބާވަތެއްގެ މައްސަލަތަކާއި، ކޮންޓޯރޝަންތަކާއި، އިތުރު ހީނލުންތަކެއް ކުރިމަތިވި އެވެ. މިހާރު އެމީހުން ވައްތަރުވެދާނެ ލަވްކްރާފްޓިއަން ބިރުވެރިކަން ތަޞައްވުރުކޮށް، ޒޫ ތެރެއިން އެމީހުން ދާނީ ކިހިނެއް ހެއްޔެވެ؟
  
  "އަހަރެމެން ނިންމާލާނީ އެތެރެއިން" އެލިގޭޓަރ މާސްއަށް ފާޑުކިޔައި ބަލާލިއެވެ. "ގިނަވެގެން ފަސް މިނެޓް."
  
  ބޮން އުފެއްދި މީހާ އޭނާގެ ވެރިމީހާއާ މުއާމަލާތް ކުރާއިރު ރަނގަޅަށް ވާހަކަ ދައްކާކަން ހޭޑަންއަށް ފާހަގަ ކުރެވުނެވެ. ފަހަރެއްގައި ހާސްކަމުގެ ސަބަބުން އޭނާގެ އަޑު ކުއްލިއަކަށް އުފުލިގެން ދިޔައީ ކަމަށް ވެދާނެއެވެ. ފޯރިއެއް ކަމަށް ވެދާނެއެވެ. އޭނަގެ ސަމާލުކަން އަނބުރާލީ ޓްރަކް ހުއްޓި ޑްރައިވަރު އިންޖީނު އައިޑަލްކޮށްލީ މަދު މިނިޓެއްހާއިރު އެވެ. ރަމްސެސް ޓެކްސީން ފޭބިއިރު، ހޭޑަން ލަފާ ދިނީ އެމީހުން ތިބީ ޒޫގެ އެންޓްރެންސްގައި ކަމަށް ވެދާނެ ކަމަށެވެ.
  
  އެންމެ ފަހު ފުރުސަތެވެ.
  
  އެއްފަރާތުން އަނެއް ފަރާތަށް ތެޅިގަނެ އަނގައިން ޑަކްޓް ޓޭޕް އުނގުޅަން މަސައްކަތް ކުރަމުން މާޔޫސްކަމާއެކު އުޅެމުން ދިޔައެވެ. މާޝް އާއި ޝިއާރސް ގިސްލަމުން ދިޔައިރު ލެޖިއަނަރުން ބޫޓުން އޭނާގެ މައްޗަށް ފިޔަވަޅު އެޅުމުން ހަރަކާތްތެރިވާން އުނދަގޫވި ނަމަވެސް ހޭޑަން އެކަމާ ދެކޮޅު ހެދިއެވެ. އެކަމަށް ޖެހުނީ އާދަޔާ ހިލާފު ގުގުރިއަކާއި، އެކަށީގެން ނުވާ ވޮބްލްއަކާއި، ދިދަތައް އުފުލާލުމެވެ.
  
  އެ ލެޖިއަނަރުންގެ ތެރެއިން އެކަކު ލަޢުނަތް ދީގެން އޭނާގެ މައްޗަށް ފުންމާލައި، ނިއުކްލިއާ ޗާޖާއި އުޅަނދުގެ ފަހަތުގައި އިތުރަށް ތަތްކޮށްލިއެވެ. ޑަކްޓް ޓޭޕްގެ ތެރެއަށް އޭނަ ރޮމުން ދިޔައެވެ. އޭނާގެ އަތްތިލަ އޭނަގެ ހަށިގަނޑުގައި އޮޅާލައިގެން ހުރުމުން އޭނައަށް ހަރަކާތްތެރިވާން ހުރަސް އެޅިއިރު، ރަމްސެސް އެނބުރި އައިއިރު އޭނައަށް ނޭވާއެއް ނުލެވުނެވެ.
  
  އިންޖީނުން ކުޑަކޮށް ހަޅޭއްލަވައިގަތުމާއެކު އަނެއްކާވެސް ޓްރަކް ކުރިއަށް ޖެހިލިއެވެ. ކާރު ދުއްވާފައި ދިޔައީ މަޑުމަޑުން ކަމުން ލެޖިއޮނަރ ނިކުމެގެން ދިޔައެވެ. ހައިޑަން ފުން ނޭވާއެއް ދޫކޮށްލީ އޭނާގެ ނަސީބާއި ވަށައިގެން ތިބި އެންމެންގެ މޫނަށް ލަދުގަންނަމުންނެވެ. މާގިނައިރުތަކެއް ނުވެ ވެހިކަލް ހުއްޓުނު އިރު ޑްރައިވަރު އިންޖީނު ނިއްވާލިއެވެ. މިހާރު ސްޕެޝަލް ފޯސަސްގެ އާދައިގެ ޔުނީފޯމެއްގައި ހުރި ރަމްސެސް ފަހަތު ގޮނޑިއަށް ބޯ ވައްޓާލުމާއެކު ހިމޭންކަން އުފެދުނެވެ.
  
  "ލަނޑު ހާސިލްވެއްޖެ،" ޝައުގުވެރިކަމެއް ނެތި އޭނާ ބުންޏެވެ. "އަހަރެންގެ ސިގްނަލަށް މަޑުކޮށްލާފައި ތިދެމެދުގައި އެމީހުން ގެންދަން ތައްޔާރަށް ތިބޭ."
  
  އެއްވެސް އެހީތެރިކަމެއް ނެތި ހޭޑަންއަށް ނޭވާލެވުނީ ހަމައެކަނި ފަސް ލެޖިއަނަރުން ބިޒީ ބަންޑަލްގެ ވަށައިގެން ޕޮޒިޝަންވެ އެ ބަންޑަލް އުފުލަން ތައްޔާރުވުމުންނެވެ. ރަމްސެސް ދޮރުގައި ޓަކި ޖަހާލުމުން ހުރިހާ ކަމެއް ސާފުވެ، އެއް މީހަކު ދޮރު ހުޅުވާލިއެވެ. އެއަށްފަހު ލެޖިއަނަރުން ބަންޑަލް ވައިގެ ތެރެއަށް އުފުލާ، ވެން އިން ނެރެ، ގަސްގަހާގެހި ގިނަ މަގެއްގައި ގެންދިޔަ އެވެ. ދުވާލު އަލި ލޮލުގައި ޖެހުމުން ހައިޑަން ލޯ މަރާލިއިރު، ދެން އޭނާ ހުރި ތަނުގެ ކުޑަ ހިލަމެއް ލިބުނެވެ.
  
  ބޮލުގެ މައްޗަށް ދިގުވެފައިވާ ބޯ ބުރިކް ތަނބުތަކުން ތާއީދުކޮށްފައިވާ ލަކުޑި ކެނޮޕީއެއް ކަމަށާއި، އޭގެ ވަށައިގެން ފެހިކަން ވެސް ހުރި ކަމަށެވެ. ރަނގަޅަށް ތަރުތީބުކޮށްފައިވާ އަދި ތާރު އަޅާފައިވާ ސަންޓްރެޕެއްގެ ގޮތުގައި ހުރި މިތަން މިވަގުތު އޮތީ ފަޅުވެފައި ކަމަށާއި، ޒޫގެ އެހެން ބައިތައް ވެސް ހޭޑަން ހީކުރި ގޮތަށް ފަޅުވެފައިވެ އެވެ. މަދު ކެރޭ ފަތުރުވެރިންތަކެއް އާބާދީ މަދު ތަންތަނުގެ ފައިދާ ނަގާފައި ވެދާނެ ނަމަވެސް ކުރިއަށް އޮތް މަދު ގަޑިއިރުތަކެއްގެ ތެރޭގައި ޒޫއަށް އެއްވެސް މީހަކު ވަނުމުގެ ހުއްދަ ދޭނެ ކަމާމެދު ހޭޑަން ޝައްކު ކުރި އެވެ. ބޮޑަށް ބެލެވޭ ގޮތުގައި ރަމްސެސް ޒޫގެ ސެކިއުރިޓީއަށް ގަބޫލުކޮށްދިނީ އެ ސަރަހައްދުގެ ފުރިހަމަ ރައްކާތެރިކަން ކަށަވަރު ކުރުމަށް ހާއްސަ ބާރުތަކެއް ތިބި ކަމަށެވެ. އެމީހުން ގެންދިޔައީ އާރކްސް އާއި ތަޅުވާފައި ހުރި ފެހި ކުލަތަކުން ފުރިފައިވާ މަގެއްގެ ތެރެއިން އެއްފަރާތުގެ ދޮރެއްގެ ކައިރިން ހުއްޓުމަކަށް ދާންދެންނެވެ. އެލިގޭޓަރަށް ވަދެވުނީ ގަދަކަމުން ކަމަށާއި، ދެން އެމީހުން ތިބީ ލަކުޑި މަގުތަކާއި ބްރިޖްތަކާއި ގިނަ ގަސްތަކުން އެކުލެވޭ އުސް ސީލިންގް ކޮޓަރިއެއްގެ ތެރޭގައެވެ.
  
  "ޓްރޮޕިކަލް ޒޯން" ރަމްސެސް ބޯޖަހާލިއެވެ. "މިހާރު އެލިގޭޓަރ، ޕެކޭޖް ނަގައިގެން އިތުރަށް އަންޑަރބްރަޝްގެ ތެރެއަށް ލާ. އަހަރެމެންނަށް އަވަސް ޗާންސް އޮބްޒަވޭޝަންތަކެއް ނުޖެހޭ."
  
  ހޭޑަން އާއި އޭނާގެ ނުރައްކާތެރި ކުންފުނީގެ ބާކީ ތިބި މީހުން ނިމުނީ ލަކުޑި ތަޅުންގަނޑަށެވެ. އެލިގޭޓަރު މަދު ސްޓްރެޕްތަކެއް އެޖެސްޓްކޮށް، ސްޓެބިލިޓީއަށް އިތުރު ޑަކްޓް ޓޭޕް އިތުރުކޮށް، ދެން އިތުރު ވަޔަރ ރޯލެއް ޖަހައިގެން ޑިޓޮނޭޓަރު ގައިދީންގެ ވަށައިގެން ރައްކާތެރިކަމާއެކު އޮޅާލާފައިވާކަން އިއުލާން ކުރެވެމުން ދިޔައެވެ.
  
  "އަދި ރޮޓޭރީ ސްވިޗް؟" ރަމްސެސް އަހާލިއެވެ.
  
  "ޔަގީންތަ މި އިތުރުކުރަން ބޭނުންތަ؟" އެލިގަޓަރ ސުވާލު ކުރިއެވެ. "މާޝް އާއި ޝިއާރސް މިކަން ވަގުތުން ފަށައިފާނެ."
  
  ރަމްސެސް ވިސްނުންތެރިކަމާއެކު އެމީހާއަށް ބޯޖަހާލިއެވެ. "ތިޔަ ބުނީ ތެދެއް". އޭނާ ޕެކޭޖުގެ ކައިރީގައި ކޮށާލައިގެން ހުރެ ބެކްޕެކް ތަޅުގައި އޮއްވާ، ސީދާ މަތީގައި ހޭޑަން ބަނދެފައި، ދެން މާޝް އާއި ޒޯއީ އޭނާގެ މަތީގައި ބަނދެލިއެވެ. ރަމްސެސްގެ ދެލޯ ޖޫލިއަން މާޝްގެ ބޮލާއި އެއްވަރެވެ.
  
  "އަހަރެމެން ސެންސިޓިވިޓީ ސްވިޗެއް އިތުރުކުރާނަން" މަޑުމަޑުން އޭނާ ބުނެލިއެވެ. "އެނބުރޭ ޑިވައިސްއެއް، އުފުލާލައިފިނަމަ ނުވަތަ ބޮޑު ހަރަކާތެއް ކޮށްފިނަމަ، ބޮން ގޮއްވާލާ. އަޅުގަނޑު ނަސޭހަތްތެރިވަނީ ތިޔަބޭފުޅުންނަށް ތިއްބަވައިގެން މިސް ޖޭގެ ޓީމުގެ ކުޅުންތެރިން އަންނާނެ އިރަކަށް އިންތިޒާރު ކުރައްވާށެވެ. ހާސްނުވޭ، މާގިނަ ދުވަހެއް ނުހުރެވޭނެ."
  
  އޭނާގެ ވާހަކަތަކުން ހައިޑަންގެ ހަށިގަނޑުން ތުރުތުރު އަޅަމުން ދިޔައެވެ. "ކިހާ ދުވަހަކު؟" އޭނައަށް ނޭވާ ދޫކޮށްލެވުނެވެ.
  
  "ޓައިމަރ ސެޓް ކުރާނީ އެއް ގަޑިއިރު،" ރަމްސެސް ބުންޏެވެ. "ހަމައެކަނި އެލިގޭޓަރާއި އަހަރެންނަށް ސަލާމަތަށް ދިއުމަށް ފުރުސަތު ދޭންވީ ވަގުތު. އަހަރެންގެ މީހުން ތިބޭނީ ބޮން ގޮވައިގެން، ކަލޭ ހޯދަން އުޅެފިއްޔާ ކަލޭގެ ރައްޓެހިންނަށް އެންމެ ފަހުގެ އެއް ސަޕްރައިޒެއް."
  
  ނަމަ?
  
  ރަމްސެސް ތެދުވެ، އޭނާ ތައްޔާރުކުރި ޕެކޭޖަށް، އިންސާނީ މަހާއި އޭގެ ދަށުގައިވާ އަލިފާންގަނޑުގެ ތޫފާނަށް، އެމީހުންގެ މޫނުމަތިން ފެންނަ ބިރުވެރި އަސަރުތަކާއި، އެ އެންމެންގެ މައްޗަށް އޭނާ ދެއްކި ބާރަށް އެންމެ ފަހުގެ ނަޒަރު ހިންގާލިއެވެ.
  
  މިހާރު ހަރަކާތްތެރިވާން ނުކުޅެދިފައިވާ ހޭޑަން އަމިއްލަ ލޯ މަރާލިއިރު، އެ ބިރުވެރި ޕްރެޝަރުގެ ސަބަބުން އޭނާގެ މޭމަތި ފިއްތާލައިގެން ހުރެ ނޭވާލާން އުނދަގޫވިއެވެ. މިއީ އޭނާގެ އެންމެ ފަހު ވަގުތުތަކަކަށް ވެދާނެ ކަމަށާއި ސެންސިޓިވިޓީ ސްވިޗް ސެޓްކުރުމާ ބެހޭ ގޮތުން އެލިގޭޓަރ ގްލޯޓް ކުރާ އަޑު އިވުމުން ކުރެވޭނެ ކަމެއް ނެތް ނަމަވެސް ނިއުޔޯކުގެ ސެންޓްރަލް ޕާކް ޒޫގެ ޓްރޮޕިކަލް ޒޯންގައި ހޭދަކުރަން އުޅޭނަމަ ލަދުވެތިވާނެ ކަމަށެވެ. އޭގެ ބަދަލުގައި އޭނާ ދަތުރުކުރާނީ އޭނާގެ ހަޔާތުގެ އެންމެ ރަނގަޅު ދުވަސްވަރާއި، މަނޯސް އާއި އެމީހުން ހަވާއީގައި ހޭދަކުރި ދުވަސްވަރާއި، ޑައިމަންޑް ހެޑްގެ ޓްރެއިލްތަކާއި، ނޯތު ބީޗްގެ ރާޅުތަކާއި، މައުއީގެ އަލިފާންގަނޑު ފަރުބަދަތަކަށެވެ. ހަރަކާތްތެރި އަލިފާންގަނޑެއްގެ މަތީގައި ރެސްޓޯރެންޓެއް. ވިލާތަކުގެ މަތީގައިވާ ތަނެކެވެ. މަގުތަކުގެ ފަހަތުގައި ހުރި ރަތް ކުނި. ކަޕިއޮލާނީ އާއި ދެން ހުރިހާ ގޮނޑުދޮށްތަކެއްގެ ފަހުކޮޅުގައިވާ ގޮނޑުދޮށުގައި ވިދާ ދިއްލާފައިވާ ލައިޓްތަކާއި، އިރުއޮއްސޭ ވަގުތުތަކާއި ފަރުވާކުޑަކަމުގެ ފެތުރިފައިވާ ރަތް ލައިޓްތަކުގެ ދަށުން ފެން އުފެދި، ދިރިއުޅުމުގެ ހުރިހާ ސްޓްރެސްތަކާއި ކަންބޮޑުވުންތަކުން ސަލާމަތްވެވޭނެ ހަމައެކަނި ހަގީގީ ތަނެވެ.
  
  ގަޑި ޖެހެމުން ދިޔައިރު ހައިޑަން މިހާރު އެތަނަށް ދިޔައެވެ.
  
  
  ތިރީސް ފަސްވަނަ ބާބު
  
  
  ޑްރޭކް ޕޮލިސް ސްޓޭޝަންގައި މަޑުކޮށްލީ، ރަމްސެސް، ހޭޑަން ނުވަތަ ނިއުކްލިއާ ބޮމާ ބެހޭ ކޮންމެ ޓިޕެއްގައި، ކޮންމެ ފެނުމެއްގައި، ކޮންމެ ކުޑަކުޑަ އިޝާރާތެއްގައި ތަޅުވާފައި ތިއްބާ މުޅިން އެއްވެސް އެހީތެރިކަމެއް ނެތް ކަމުގެ އިހުސާސް ކުރެވިގެންނެވެ. ހަގީގަތަކީ ނިއުޔޯކް މާ ބޮޑު ކަމުން ގަޑިއެއްހާއިރުގެ ތެރޭގައި ކަވަރު ނުކުރެވޭ ވަރަށް ފޯނުތައް ރިންގުވަމުން ދިޔައެވެ. އޭގެ އާބާދީ މާ ގިނަވެ، ޒިޔާރަތްކުރާ މީހުން މާ ގިނައެވެ. ވައިޓް ހައުސްއާ ހަމައަށް ސިފައިންނަށް ދިހަ މިނެޓް ނަގާފާނެ ނަމަވެސް، ހުރިހާ ގާޑުންނާއި ސަލާމަތީ ފިޔަވަޅުތަކެއް އެޅި ނަމަވެސް، ނިސްބަތުން ކުޑަ މިތަން ބަލައިފާސްކުރަން ކިހާ ވަގުތެއް ނަގާނެ ހެއްޔެވެ؟ މިހާރު، ޑްރޭކް ހީކުރީ، މި މަންޒަރު ނިއުޔޯކަށް ގެންގޮސް، ލިބޭނީ ކޮން އެއްޗެއް ހެއްޔެވެ؟ އެއީ ސަލާމަތީ ބާރުތަކުން ހަގީގަތުގައި އެމީހުންގެ އަނިޔާވެރިކަން ހިންގި ޓެރަރިސްޓުން އަތުލައިގަތް މަދުން ނޫނީ ނުފެންނަ ހާދިސާއެކެވެ. ހަގީގީ ދުނިޔޭގައި ޓެރަރިސްޓުންގެ ފަހަތުން ދުވެ، ހަމަނުޖެހުން ހިންގުމަށް ފަހު ހޯދަމުން ދިޔަ އެވެ.
  
  އެންމެ ފަހުން ޑާލް އައީ ފަހަތުގައި ސްޕީއާރ ޓީމުގެ ބާކީ ތިބި މީހުންނާއެކު ފަޅައިގެން ގޮސް ދުނިޔެ ވަރުބަލިވެފައި ހުރި ގޮތަކަށެވެ. ކެންޒީ ވިސްނައިދޭން ނޭނގޭ ގޮތަކަށް ވަށައިގެން ބަލަން ފެށުމުން ހެކި ރައްކާކުރާ ތަނަކީ ކޮބައިތޯ އަހާލިއެވެ. ޑާލް ފަސޭހައިން އޭނައަށް ލޯ ހުޅުވާލަމުން ބުނީ "އޭނާ ދޫކޮށްލާ، ނޫނީ އޭނަ ދުވަހަކުވެސް ހިތްހަމަ ނުޖެހޭނެ" ކަމަށެވެ. ޓީމުގެ ބާކީ މީހުން ތޮއްޖެހިގެން ޑްރޭކް ބުނަން އުޅުނު ވާހަކަ އަޑުއަހަމުން ދިޔައިރު، އެއީ ހޭޑަންއާ މެދު ކަންބޮޑުވުން ފިޔަވައި މާބޮޑު ކަމެއް ނޫނެވެ.
  
  މޫރް އެކަން ފަސޭހަކޮށްދިނެވެ. "ރައްޔިތުންނަށް އެނގޭ މާލެއަށް ޓެރަރިސްޓް ނުރައްކަލުގެ ވާހަކަ. އަޅުގަނޑުމެންނަށް އެތަނުން ބޭރަށް ނުކުމެވޭކަށް ނެތް، ފުރަން އުޅޭ މީހުން ނުހުއްޓުނަސް. ބޮން ގޮއްވާލައިފިނަމަ ވާނީ ކިހިނެއް ހެއްޔެވެ؟ އަޅުގަނޑަކަށް ނޭނގެ، އެކަމަކު މިހާރު އެއްބަޔަކު އަނެއްބަޔަކަށް ތުހުމަތު ކުރުމާ މެދު ވިސްނުމަކީ އަޅުގަނޑުމެންނެއް ނޫން. އަޅުގަނޑުމެންގެ ނިޒާމުތައް ޑައުންވެފައިވީނަމަވެސް، އެހެން އިދާރާތަކަށާއި ސައިޓްތަކަށް އެހެން ޗެނަލްތަކަށް ވަދެވޭނެ. އަޅުގަނޑުމެން ވާހަކަ ދައްކާ ގޮތަށް އެމީހުން އަޅާކިޔަމެވެ. ގިނަ ސިސްޓަމްތައް ހިނގަމުންދެއެވެ. ނިއުޔޯކުގެ މަގުތަކަކީ ހަމަހިމޭން ނަމަވެސް ގިނަ ސިޓީތަކާ އަޅާބަލާއިރު އަދިވެސް ބިޒީ ތަނެކެވެ. މަގުތައްވެސް."
  
  "އެކަމަކު އަދި އެއްވެސް ކަމެއް ނުވޭތަ؟" ހައިރާންވެފައި ހުރެ ސްމިތު އަހާލިއެވެ.
  
  މޫރް ފުންނޭވާއެއް ދޫކޮށްލިއެވެ. "އަހަރެންގެ އެކުވެރިޔާ، އަހަރެމެން މިނިޓަކަށް އެތައް ސަތޭކަ ކޯލަކަށް ޖަވާބު ދެމެވެ. އަހަރެމެން މުއާމަލާތް ކުރަނީ ކޮންމެ ސައިކޯއަކާ، ކޮންމެ ޕްރެންކްސްޓަރަކާއި، އަދި ރަށުގެ ކޮންމެ ޑައުންރައިޓް ބިރުގަންނަ ރަނގަޅު ރައްޔިތަކާއެވެ. ވައިގެ ސަރަހައްދު އަޅުގަނޑުމެން ފިޔަވައި އެންމެންނަށް ބަންދުވެފައި އޮވެއެވެ. އަޅުގަނޑުމެން އުޅުނީ ވައިފައި، އިންޓަނެޓާ އަދި ފޯނު ލައިންތައް ވެސް ނިއްވާލަން، އެކަމަކު ވިސްނާލައްވާ، މަގުމަތީ ފުލުހަކުން، އެފްބީއައިގެ އޭޖެންޓަކުން ނުވަތަ، ބޮޑަށް ބެލެވޭ ގޮތުގައި، އާންމުންގެ މެމްބަރެއް."
  
  "އަންޑަރ ކަވަރ؟" ދަހުލް އަހާލިއެވެ.
  
  "އަޅުގަނޑުމެންނަށް އެނގިފައިވާ ގޮތުގައި ބާކީ އެންމެ ގޮޅިއެއްވެސް ނެތް. އަޅުގަނޑުމެންނަށް ހަމައެކަނި ގަބޫލުކުރެވޭނީ މިހާރު ރަމްސެސް ހިމާޔަތްކުރާ ގޮޅިއަކީ ގައުމީ ފެންވަރުގައި އަދި ލޯކަލް ގޮތުން ވެސް ރިކްރޫޓް ކުރި ގޮޅިއެއް ކަމަށެވެ. އަހަރެމެން ގަބޫލެއް ނުކުރަން އަހަރެމެންގެ އަންޑަކަވަރ އޭޖެންޓުންނަށް އެހީތެރިވެދެވޭނެ ކަމަކަށް، އެކަމަކު އެމީހުން ދަނީ ކުރެވެން އޮތް ހުރިހާ ގޮތެއް ހޯދަމުން."
  
  "އެހެންވީމަ މި ދޫކޮށްލަނީ ކޮންތާކު؟" ލޯރެން އަހާލިއެވެ. "އަހަރެމެންނަށް ކެމެރާއެއް، ރަމްސެސްއެއް، ޕްރައިސްއެއް ނުވަތަ ހޭޑަންއެއް ނުފެނޭ. އަހަރެމެންނަށް ނިއުކްލިއާ ބޮމެއް ނުފެނޭ،" ކޮންމެ މޫނެއް ދިރާސާ ކުރިއިރު، އަދިވެސް ހިތުގައި ހުރިހާ ޕަޒްލް ޕިސްތަކެއް ފައިނަލް އެކްޓަށް ލައިންކޮށްފައި ހުރި ސިންޑިކޭޓެޑް ޝޯތަކުގައި ބޮޑުވި އާންމު މީހެކެވެ.
  
  "ޓިޕިން އަކީ އާންމުކޮށް ކުރާ ކަމެއް،" މޫރް ބުންޏެވެ. "މީހަކު ކަމެއް ފެނިގެން އެކަން މެދުވެރިކުރުވަނީ. މިތަނުގައި އެމީހުން ކިޔާ ހޮޓް ޓިޕް ސީރީޒް އަށް އެނގޭތަ؟ ސުވަރުގެއަށް ދެ ޓިކެޓް، ކުރީގެ އެޑީ މަނީ ލަވައަށް ފަހު."
  
  "އެހެންވީމަ، ކޯލަކަށް އިންތިޒާރު ކުރަނީތަ؟"
  
  ޑްރޭކް ލޯރެން ގެންގޮސް ބެލްކަނީއަށް ނުކުތެވެ. ތިރީގައިވާ މަންޒަރަކީ ފޫހި މަންޒަރެއް ކަމަށާއި، އަދިވެސް ދިރިތިބި މަދު ފުލުހުންނާއި އޭޖެންޓުން ކޮތަޅުތަކާއި ފަޅައިގެން ގޮސްފައިވާ ބިއްލޫރިތަކުގެ ތެރެއިން މަގު ހޮވައި، ކޯލްތަކަށް ޖަވާބުދީ ތަޅުދަނޑިތައް ޖަހާ، ބައެއް މީހުންގެ އަތްތިލައާއި ބޮލުގައި ލޭއޮހޮރުވާލާ ބެންޑޭޖްތަކެއް އޮޅާލައިގެން، އަނެއް ބަޔަކު ފައިތިލަ ޖަހައިގެން ޝެލް ޝޮކާއި ކުރިމަތިލާން ޖެހުނު މަންޒަރެވެ މައްޗަށް، ވޭނުން މޫނު ކުނިކޮށްލަމުންނެވެ.
  
  "އަހަރެމެން ޖެހޭނީ އެތަނަށް ތިރިއަށް ދާން،" ލޯރެން ބުންޏެވެ. "އެމީހުންނަށް އެހީތެރިވެދީ."
  
  ޑްރޭކް ބޯޖަހާލިއެވެ. "އެމީހުން ހަނގުރާމަ ކުރަނީ ބަލިވާ ހަނގުރާމައެއް ކަމަށާއި އެއީ މިހާރު ހަބެއް ވެސް ނޫން. މި ކުދިން ފަސޭހައިން ފުރަން ދެކޮޅު ހެދިއެވެ. މިއީ އެމީހުންނަށް ހޮސްޕިޓަލަށް ކުރާ ދަތުރަކަށްވުރެ މާ ބޮޑު މާނައެއް ދޭހަވާ ކަމެކެވެ. މިއީ ރަނގަޅު ފުލުހުން ކުރާ ކަމެއް ކަމަށާއި އާންމުންނަށް ފެންނަނީ މަދުން ނަމަވެސް ކަމަށެވެ. ޕްރެސްއިން ތަކުރާރުކޮށް ނެރެނީ ހަމައެކަނި ނުބައި ޚަބަރުތަކެއް، އާންމު ރައުޔުގައި ކުލަ ޖައްސައިގެންނެވެ. އަހަރެން ބުނަން އަހަރެމެން މިދަނީ އެމީހުންނަށްވެސް އެހީވާން."
  
  އެމީހުން ލިފްޓާ ދިމާއަށް މިސްރާބު ޖެހުމުން ދެން ޑްރޭކް އެނބުރިލީ ފަހަތުގައި ތިބި މުޅި ޓީމު ފެނުމުން ހައިރާންވެފައެވެ. "ކޯއްޗެއް?" - އޭނާ އަހާލިއެވެ. "އަހަރެންގެ އަތުގައި ފައިސާއެއް ނެތް".
  
  އަލީޝާ ވަރުބަލިވެފައި ހުރެ ހިނިތުންވެލިއެވެ. ބީއޯ ވެސް ހިނިތުންވުމެއް މެނޭޖް ކުރެވުނެވެ. ސްޕީއާ ޓީމުން މިއަދު އަމިއްލައަށް ގިނަ ކަންތައްތަކެއް ތަހައްމަލު ކުރި ނަމަވެސް އަދިވެސް ތިބީ ވަރުގަދަކޮށް، އިތުރު ކަންތައްތަކަކަށް ތައްޔާރަށެވެ. ޑްރޭކްއަށް ފެނުނީ ރަނގަޅަށް ފޮރުވިފައި ހުރި އެތައް ޒަހަމްތަކަކާއި އެހެނިހެން ޒަޚަމްތަކެކެވެ.
  
  "ކީއްވެތަ ތި ކުދިން ރީޗާޖް ނުކުރަނީ؟ އަދި އިތުރު އެމްއޯ ވެސް ގެންދާށެވެ. އެންމެ ފަހުން މިކަން ނިންމާލަން އުޅެނިކޮށް އަހަރެމެންނަށް އުނދަގޫ ވަގުތުތަކެއް ކުރިމަތިވާނެ."
  
  "އަހަރެން ފިގުރ ކޮށްލާނަން" ކިނިމާކާ ބުންޏެވެ. "އެއީ ޑިސްޓްރެކްޝަނެއް ފޯރުކޮށްދޭނެ ކަމެއް."
  
  "އަދި އަހަރެން އެހީތެރިވެދޭނަން" ޔޯގީ ބުންޏެވެ. "އަހަންނަށް ޑްރޭކްގެ ލަވަކިޔުން ވެސް ވިސްނަން އުނދަގޫވާތީ އެމެރިކާގެ ލަވައެއް ކިޔާލުމުން އެކަން ގެއްލިގެން ދާނެ."
  
  ލިފްޓުގައި ޑްރޭކް އާއި ގުޅިގެން ދިޔައިރު ޑާލް ހީލިއެވެ. "އަހަރެންގެ ރަޝިޔާގެ ރަހުމަތްތެރިޔާ، ކަލޭގެ އަތުގައި އެކަން އޮތީ މުޅިން ފަހަތަށް."
  
  ޑްރޭކް ސްވިޑެންގެ މީހާއަށް ޕަންޗެއް ޖަހައި އިތުރު ރިއްސުންތަކެއް ކުރިމަތިވެ، ލިފްޓުން ފުރަތަމަ ފަންގިފިލާއަށް ފައިބައިގެން ދިޔައެވެ. އެއަށްފަހު ސްޕީއާ ޓީމުން ކުރެވުނު ތަނުގައި އިންޓަވެންޓްކޮށް، އާ ކޯލްތަކަށް ޖަވާބުދީ މައުލޫމާތު ރެކޯޑްކޮށް، ރައްޔިތުންނާ އިންޓަވިއުކޮށް ސުވާލުކޮށް، ކުއްލި ހާލަތާ ގުޅުން ނެތް ކޯލްތައް ހަވާލުކޮށްފައިވާ އެހެން ސްޓޭޝަންތަކަށް ޑައިވަރޓް ކުރި އެވެ. އަދި އެމީހުން ބޭނުންވާކަން އެނގި އެހީތެރިވެދިންކަން އެނގުނު ނަމަވެސް، އެއިން އެއްވެސް މީހަކު އެކަމާ އުފާ ނުވީ ހަމައެކަނި ހޭޑަން އަދިވެސް ގެއްލިފައި ހުރުމުންނާއި ރަމްސެސް ދޫކޮށްލާފައި ހުރުމުންނެވެ. މިހާތަނަށް އޭނާ ވަނީ އެމީހުން ބަލިކޮށްފައެވެ.
  
  އޭނާގެ އަތްތިލަ މައްޗަށް ގެންގުޅުނީ އިތުރު ކޮން އުކުޅުތަކެއް ހެއްޔެވެ؟
  
  ގެއްލިފައިވާ ގާތްތިމާގެ މީހެއްގެ ވާހަކަ ޑްރޭކް ފޯވާޑްކޮށް، އެއްވަރެއް ނުވާ ޕޭވްމަންޓާ ގުޅޭ ގޮތުން އިތުރު މީހަކު ފޮނުވި އެވެ. ސްވިޗްބޯޑް ހަރަކާތްތެރިވަމުން ދިޔައިރު، މޫރް އަދިވެސް ގުނަމުން ދިޔައީ ޓިޕް، ސުވަރުގެއަށް ދިއުމުގެ ޓިކެޓެވެ. އެކަމަކު ވަރަށް އަވަހަށް ޑްރޭކްއަށް ސާފުވީ ފަޅައިގެން ގޮސްފައިވާ ކޮންޓެއިނަރަކުން ކިރު އުކާލާ ވަރަށް ވުރެ ވަގުތު ހުސްވަމުންދާ ކަމެވެ. އޭނާ ކުރިއަށް ގެންދިޔަ ހަމައެކަނި ކަމަކީ ރަމްސެސް މަދުވެގެން އެއްފަހަރު ގުޅާނެ ކަމަށް އުންމީދު ކުރުމެވެ. މިމީހާ އަދިވެސް ދައްކަމުން ދިޔައެވެ. ކުޑަމިނުން ތަންކޮޅެއް ތިއޭޓަރަކަށް ވާން މަސައްކަތް ނުކޮށް ބަޓަން ފިއްތާލާނެ ކަމާމެދު ޑްރޭކް ޝައްކު ކުރިއެވެ.
  
  ފުލުހުން ސްޓޭޝަން ހިންގި ނަމަވެސް އެ ޓީމުން އެހީތެރިވެދިނީ މޭޒުތަކުގައި އިށީނދެ މެސެޖުތައް ފޮނުވައިގެންނެވެ. ދަހުލް ދިޔައީ ކޮފީ ހަދަން. މައުލޫމާތު ހޯދުމަށް އިންތިޒާރު ކުރަމުން ދިޔައިރު އިންތިހާއަށް އެއްވެސް އެހީތެރިކަމެއް ނެތް އަދި ތަނުން ބޭރުގައި ހުރި ކަމުގެ އިހުސާސް ކުރެވިގެން ކެޓަލް ކުރިމަތީގައި ޑްރޭކް އޭނާއާ ގުޅިއްޖެއެވެ.
  
  "ފުރަތަމަ ވާހަކަ ދައްކާލަމާ" ޑްރޭކް ބުންޏެވެ. "މީގެ ކުރިން ދުވަހަކުވެސް ކަލެއަށް މިހެން ދިމާވެފައިވޭތަ؟"
  
  "ނޫން. މިހުރިހާ އަހަރެއް ވަންދެން ރަމްސެސް ފޮރުވަން އުޅުނު ގޮތް އަހަންނަށް ވިސްނޭ. އަދި އަޅުގަނޑަށް ލަފާކުރެވޭ ގޮތުގައި އެ ޑިވައިސް އިން ރޭޑިއޭޝަން ސިގްނެޗާއެއް ނުއުފެދެނީ އެމީހުންނަށް އަދި އެކަން ފާހަގަ ނުކުރެވިގެންނެވެ. އެ ބޮން ރީޕެކޭޖް ކުރި މީހާއަށް އޭނާ ކުރާ ކަންތައް ކަނޑައެޅިގެން އެނގުނެވެ. އަހަރެންގެ ލަފާއަކީ ކުރީގެ އެމެރިކާގެ އަސްކަރިއްޔާ."
  
  "އެކަމަކު ކީއްވެ؟ ރޭޑިއޭޝަން ޝީލްޑް ކުރެވޭ މީހުން ގިނަ."
  
  "މިއީ އެހެން ކަންކަމަށް ވެސް އަމަލުކުރާ ކަމެއް. ލޯކަލް ނޮލެޖް. އޭނާ އެއްކުރި ސިއްރު ޓީމެވެ. އަހަރެންގެ ބަސްތައް މާކް ކުރާށެވެ، މުސްކުޅި ޑްރޭކް، އެއީ ކުރީގެ ސީލްސް. ހާއްސަ އޮޕަރޭޝަނެއް."
  
  ޑްރޭކް ފެން އުކާލިއިރު ޑާލް ގްރެނިއުލްސް ސްޕޫން ކޮށްލިއެވެ. "ވަރުގަދަ ކޮށްދީ. ހަގީގަތުގައި އެއީ ކޮންކަމެއްކަން ވެސް އެނގޭ ހެއްޔެވެ؟ "އިންސްޓޭންޓް" ނޯތު ޕޯލްއަށް އަދި އާދެވިއްޖެ ހެއްޔެވެ؟
  
  ދަހުލް ފުންނޭވާއެއް ދޫކޮށްލިއެވެ. "އިންސްޓޭންޓް ކޮފީ އަކީ އިބިލީހުގެ މަސައްކަތެއް. އަދި އަހަރެން ދުވަހަކުވެސް ނޯތު ޕޯލަށް ގޮސްފައެއް ނުވެއެވެ."
  
  ކޮޓަރީގެ ހުޅުވިފައި ހުރި ދޮރުން އަލީޝާ ފުންމާލިއެވެ. "ކޮންކަމެއް ވީ؟" ދަނޑިގަނޑާ ބެހޭ ގޮތުން އެއްޗެއް އަޑުއިވިފައި ހަމަ އެނގުނީ އޭގައި އަހަރެންގެ ނަން އޮތްކަން."
  
  ޑްރޭކްއަށް އޭނާގެ ހިނިތުންވުން ފޮރުވޭ ގޮތެއް ނުވިއެވެ. "ކިހިނެއްތަ ތި އުޅެނީ އަލީޝާ؟"
  
  "ފައި ރިއްސާ." އަހަރެންގެ ބޮލުގައި ރިއްސާތީއެވެ. ހިތުގައި ރިއްސާތީއެވެ. އެނޫން ގޮތަކަށް އަހަރެން ހަމަ ރަނގަޅު."
  
  "އަހަރެން މާނަކުރީ-"
  
  އެކްސް-އެމްބެސެޑަރުންގެ ކޯލުން އޭނާގެ ދެން އޮތް ބަސްތައް ޣަރަޤުވެގެން ދިޔައީ އޭނާގެ ފޯނުގެ ސްޕީކަރުންނެވެ. އަދިވެސް ކެޓަލްގައި ހިފަހައްޓައިގެން ހުރެ އެ ޑިވައިސް އޭނާގެ ބުރަކަށީގެ ކައިރިއަށް ގެނެސްދިނެވެ.
  
  "އައްސަލާމް ޢަލައިކުމް?"
  
  "އަހަރެން ހަނދާންވޭތަ؟"
  
  ޑްރޭކް ކެޓަލް އަޅާލީ އެހާ ބާރަށް ކަމުން ދާދިފަހުން ކައްކާފައި ހުރި ފެން އޭނާގެ އަތަށް ވެއްޓިގެން ދިޔައެވެ. އޭނާއަށް ދުވަހަކުވެސް ފާހަގައެއް ނުކުރެވެއެވެ.
  
  "ކޮބާ ބާސްޓަރ؟"
  
  "މިހާރު. ތިބާގެ ފުރަތަމަ ސުވާލަކީ "ނިއުކްލިއާ ހަތިޔާރުތައް ކޮބައިތޯ" ނުވަތަ "އަހަރެން ގޮވާލާނީ ކިހާ އަވަހަކަށް" އަކަށް ނޫން ހެއްޔެވެ؟ ފުން ހައިރާން ވެފައިވާ ގިސްލުމެއް ލައިން ތެރެއިން ދުއްވައިގަތެވެ.
  
  "ރަމްސެސް" ސްޕީކަރފޯން ޖައްސަން ހަނދާން ކޮށްލަމުން ޑްރޭކް ބުނެލިއެވެ. "ކީއްވެ ސީދާ ޕޮއިންޓަށް ނުދަނީ؟"
  
  "އަޅެ ތިހާ މަޖާ ކަމެއް ކޮބާ؟ އަދި ހަދަންވީ ގޮތެއްވެސް ނުބުނަނީ. އަހަންނަކީ ރަސްގެފާނެއް، ރަސްކަމުގެ ވެރިއެކެވެ. އެތައް އަހަރެއް ވަންދެން ވެރިކަން ކުރިއިރު އިތުރު އެތައް އަހަރެއް ވަންދެން ވެރިކަން ކުރާނަން. ގިނަ ދުވަސްތަކެއް ފަހުން ތިބާ ކްރިސްޕީ ވެގެން ދިޔައެވެ. ވިސްނާލަބަލަ".
  
  "އެހެންވީމަ އަހަރެމެންނަށް ފުންމާލެވޭނެ އިތުރު ހޫޕްތަކެއް އެބަހުރިތަ؟"
  
  "އަހަންނެއް ނޫން. އެއީ ޖޫލިއަން މާޝް އެވެ. މި މީހާއަކީ ކުޑަކޮށް ބުނާނަމަ މޮޔައެއް ކަމުން އަހަރެން އޭނަ ކަލޭގެ އޭޖެންޓް ޖޭ އާއި ގުޅުވައިލީ."
  
  ޑާލްއަށް ނަޒަރު ހިންގާލަމުން ޑްރޭކް ސިހިގެން ދިޔައެވެ. "އޭނާ ރަނގަޅުތަ؟"
  
  "މިވަގުތަށް." ކުޑަކޮށް ހަރުކަށިވެފައި ތަދުވާހެން ހީވި ނަމަވެސް. މުޅިން ހަމަޖެހިލައިގެން ހުންނަން އޭނަ ކުރެވެން އޮތް ހުރިހާ މަސައްކަތެއް ކުރެއެވެ."
  
  ޑްރޭކްގެ ބަނޑުގައި ކުރިން ބުނިކަމުގެ އިހުސާސެއް ވިއްސައިގެން ދިޔައެވެ. "އަދި މިއީ ކީއްވެ؟"
  
  "އެހެންވީމަ ހަމަގައިމުވެސް މޯޝަން ސެންސަރަށް ގެއްލުމެއް ނުލިބޭނެ."
  
  މައި ގޯޑް، ޑްރޭކް ހީކުރިއެވެ. "ޔޫ ބާސްޓަޑް. ބޮމެއްގައި ބަނދެލީތަ؟"
  
  "އެއީ ބޮން އަހަރެންގެ އެކުވެރިޔާ."
  
  "ކޮބާތަ؟"
  
  "އަހަރެމެން އެތަނަށް އާދެވޭނީ. އެކަމަކު ތިބާއާއި ތިބާގެ ރައްޓެހިންނަށް ރަނގަޅު ދުވުމެއް އުފާކުރާތީ، އަދި ތިބާ މިހާރުވެސް ހޫނުވެފައި ހުރުމުން، އަހަރެން ހީކުރީ ކީއްވެގެންތޯ ތިބާއަށް ފުރުސަތު ނުދެނީ؟ ރިޑްލްސް ކަމުދާނެ ކަމަށް އުންމީދު ކުރަން."
  
  "މިއީ މޮޔަކަމެއް." ތިޔައީ މޮޔައެއް، އެތައް ދިރިއުޅުމަކާ ކުޅެން އުޅޭ މީހެއް. ޕަޒްލްސް ހެއްޔެވެ؟ އަހަންނަށް ހައްލު ކޮށްދީ، ކަނދުރާ. އަހަރެން އަލިފާން ރޯކޮށްލުމުން ކަލޭގެ ގައިގައި ކުޑަކަމުދާނީ ކާކު؟"
  
  ރަމްސެސް ހިނދުކޮޅަކަށް ހިމޭންވެފައި ހުރީ ވިސްނާލާފަދައެވެ. "އެހެންވީމަ އަތްދަބަސް އަސްލުވެސް ނިވިއްޖެ. މިއީ ރަނގަޅު ކަމެއް. އަޅުގަނޑަށް ޙަޤީޤަތުގައިވެސް ދާންޖެހޭ ތަންތަން އެބަހުރި، ބައްދަލުވުންތަކަށް ހާޒިރުވާން، ޤައުމުތަކަށް ނުފޫޒު ފޯރުވަން. އެހެންވީމަ އަޑުއަހާ-"
  
  "އައި ރިއަލީ ހޯޕް ޔޫ"ލް ބީ ދަ ވެއިޓިންގ" ޑްރޭކް ވާހަކަ މެދުކަނޑާލަމުން އަވަސް އަވަހަށް މަސްވެރިކަން ކުރަމުން ދިޔައީ "ވެން ވީ ގެޓް ދޭތެރެ" އެވެ.
  
  "ހިތާމައަކީ ނޫން." މިތާ އަޅުގަނޑުމެން އަލްވަދާޢު ކިޔަން. އެނގިވަޑައިގަންނަވާނެ ފަދައިން، އަހަރެންގެ ފިލައިގެން ދިއުމަށްޓަކައި އަހަރެން ކަލޭ ބޭނުން ކުރަނީ. އެހެންވީމާ، ތިޔަ މީހުން ބުނާ ފަދައިން - މިކަމަށްޓަކައި ޝުކުރިއްޔާ."
  
  "އުހް-"
  
  "އާނ އާނ." އަހަރެންނާއި މައިންބަފައިންނާއި އަހަރެންގެ ހުރިހާ ބޭބެއިން ފޮކް ކޮށްލާށެވެ. އެކަމަކު ނިމޭނީ ތިބާއާއި މި ސިޓީއެވެ. އަދި އަޅުގަނޑު، ކުރިއަށް ގެންދާނަން. އެހެންކަމުން ވަގުތު މިހާރު މައްސަލައަކަށް ވެގެންދެއެވެ. ތި ޗާންސަށް އާދޭސް ކުރަން ތައްޔާރަށްތަ ކުޑަ އިނގިރޭސި މީހާ؟"
  
  ޑްރޭކް އޭނާގެ ޕްރޮފެޝަނަލިޒަމް ހޯދީ މިއީ އެމީހުންގެ ހަމައެކަނި ގޮތްކަން އެނގިހުރެއެވެ. "އަހަރެން ކައިރީ ބުނެބަ".
  
  "އަހަރެންގެ އެންޓިސެޕްޓިކް އިން ހުޅަނގުގެ އިންފެކްޝަން ދުނިޔެ ސާފުކޮށްދޭނެ. ވިއްސާރަ ފަޅުތަކުން ފެށިގެން ވާރޭ ފަޅުތަކާ ހަމައަށް މިއީ ކެނޮޕީ ފްލޯރގެ ބައެކެވެ. އެއީ ހުރިހާ ކަމެއް ".
  
  ޑްރޭކް މޫނު ކުނިކޮށްލިއެވެ. "އަދި އެ ހުރިހާ ކަމެއްތަ؟"
  
  "އާނ، އަދި ތަހުޒީބު ކަމަށް ބުނާ ދުނިޔޭގައި ކުރާ ހުރިހާ ކަމެއް މިނިޓް، ގަޑިން މިންކުރެވޭތީ، އަޅުގަނޑު ޓައިމަރު ސެޓް ކުރާނީ އަށްޑިހަ މިނެޓަށް. ސަޅި، މަޝްހޫރު ރައުންޑް ނަންބަރެއް ކަލެއަށް."
  
  "އަހަރެމެން މިކަން ހަތިޔާރު ނައްތާލާނީ ކިހިނެއް؟" ޑްރޭކް އުންމީދު ކުރީ މާޝް ޑިއެކްޓިވޭޝަން ކޯޑްތަކުގެ ވާހަކަ ނުދައްކާ ކަމަށެވެ.
  
  "އޯ ޑޭމް، ނޭނގެނީތަ؟ ދެން ހަމަ މިކަން ހަނދާން ކުރާށެވެ - ނިއުކްލިއަރ ބޮމަކީ، ޚާއްޞަކޮށް ސޫޓްކޭސް ނިއުކްލިއަރ ބޮމަކީ، ސީދާ އަދި ފުރިހަމައަށް ބެލެންސް ކުރެވިފައިވާ މެކޭނިޒަމެކެވެ. ހުރިހާ ކަމެއްވެސް މިނިއޭޗަރައިޒްކޮށް، މާ ޕްރިސިސްކޮށް، އަޅުގަނޑަށް ޔަޤީން ތިޔަބޭފުޅުންނަށް އަގުވަޒަން ކުރެވޭނެކަން. މިކަމަށް ބޭނުންވާނީ... ސޮފިސްޓިކޭޝަން."
  
  "ސޮފިސްޓިކޭޝަން؟"
  
  "ސޮފިސްޓިކޭޝަން. މިކަން ބައްލަވާށެވެ".
  
  މި ބަސްތަކާއެކު ރަމްސެސް ކޯލް ކަނޑާލުމުން ލައިން މަރުވެފައި އޮތެވެ. ޑްރޭކް އަވަސް އަވަހަށް އެނބުރި އޮފީހަށް ގޮސް މުޅި ސްޓޭޝަނަށް ހަޅޭއްލަވައިގަތީ ހުއްޓުމަށެވެ. އޭނާގެ ބަސްތަކާއި، އޭނާގެ އަޑުގެ ރާގުން ބޮލާއި ދެލޮލާއި ހަށިގަނޑު އޭނާއާ ދިމާއަށް އެނބުރުނެވެ. ފޯނުތައް ސްޓޭންޑްތަކަށް ބަހައްޓައި، ކޯލްތަކަށް އަޅާނުލާ، ވާހަކަތައް ހުއްޓާލިއެވެ.
  
  މޫރް ޑްރޭކްސްގެ މޫނަށް ބަލާލުމަށްފަހު "ފޯނުތައް ނިއްވާލާ" އޭ ބުނެލިއެވެ.
  
  "އަހަރެންގެ އަތުގައި އެބަހުރި" ޑްރޭކް ހަޅޭއްލަވައިގަތެވެ. "އެކަމަކު ކޮންމެވެސް ވަރެއްގެ މާނައެއް ދޭހަން ޖެހޭނެ..." އޭނާ އެ ފިތުނަ ބަހުން ލަފުޒަށް ތަކުރާރު ކުރަމުން ދިޔައެވެ. "އަވަސްކޮށްބަލަ" އޭނާ ބުންޏެވެ. "ރަމްސެސް އަހަރެމެންނަށް ދިނީ އަށްޑިހަ މިނެޓް."
  
  މޫރް ރިކެޓީ ބެލްކަނީގެ މައްޗަށް ލެނގިލިއިރު، ކިނިމާކާ އާއި ޔޯގީ ވެސް ތިއްބެވެ. އެހެން އެންމެން އޭނާއާ ކުރިމަތިލާން އެނބުރިލިއެވެ. އޭނާގެ ބަސްތައް ރައްޔިތުންނާ ހަމައަށް ފޯރަން ފެށުމުން އެމީހުން ހަޅޭއްލަވަން ފެށިއެވެ.
  
  "އާނ އެންޓިސެޕްޓިކް އަކީ ބޮމެއް. އެއީ ފާހަގަ ކުރެވޭ ކަމެކެވެ ".
  
  "އަދި އޭނާ ގަސްތުކުރަނީ އެ އެއްޗެއް ގޮއްވާލަން" މީހަކު ހީނލިއެވެ. "އެއީ ބްލަފްއެއް ނޫން."
  
  "ރެއިންފޯރސް އިން ރެއިންފޯރސް އަށް؟" މާއީ ބުންޏެވެ. "އަހަންނަކަށް ނުވިސްނުނު".
  
  ޑްރޭކް އެ ބޮލުގައި އޮޅާލިއެވެ. "މިއީ އަޅުގަނޑުމެންނަށް ލިބުނު މެސެޖެއް،" އޭނާ ވިދާޅުވި އެވެ. "މި ހުރިހާ ކަމެއް ފެށިގެން އައީ އެމެޒޯން ރެއިންފޯސްޓުން. އަޅުގަނޑުމެންނަށް އެންމެ ފުރަތަމަ ފެނުނީ ބާޒާރުންނެވެ. އެކަމަކު އަހަންނަކަށް ނުވިސްނޭ ނިއުޔޯކަށް އެކަން ކުރާ ގޮތެއް."
  
  "އެކަމަކު އެހެންތަ؟" ސްމިތު ބުންޏެވެ. "ކެނޮޕީ ދަށުގައި ހުރި ތަޅުންގަނޑުގެ ބައެއް؟ އަހަރެން ނުކުރަން-"
  
  "މިއީ އަނެއްކާވެސް ރެއިންފޯސްޓް ރެފަރެންސެއް،" މޫރް ތިރިއަށް ހަޅޭއްލަވައިގަތެވެ. "ކެނޮޕީ އަކީ އެމީހުން ކިޔާ ސޮލިޑް ޓްރީ ކަވަރެއް ނޫންތަ؟ ތަޅުންގަނޑު އޮތީ އަންޑަރބްރަޝް ޖަހައިގެން."
  
  ޑްރޭކް ކުރިންވެސް ހުއްޓެވެ. "މިއީ ތެދެއް." އެކަމަކު މިކަން ގަބޫލުކުރާނަމަ ދެން އޭނާ ބުނަނީ ބޮން ފޮރުވާފައިވަނީ ވާރޭ ފަޅުތެރޭގައި ކަމަށެވެ. ނިއުޔޯކުގައި،" އޭނާ މޫނު ކުނިކޮށްލިއެވެ. "ބުއްދިއެއް ނެތް."
  
  ސްޓޭޝަންގައި ވެރިވެގަތީ ހިމޭންކަން، މީހަކު އެއްވެސް އެހީތެރިކަމެއް ނެތް ހިސާބަށް ސިއްސައިގެން ނުވަތަ ވިދާލާ ހިސާބަށް ކަރަންޓް ޖައްސާލާ ކަހަލަ ހިމޭންކަމެވެ.
  
  ކޮންމެ ސިކުންތަކު ވެސް ފުރިފައިވަނީ ޤިޔާމަތް ދުވަހުގެ ބެލްގެ ތަޤްދީރުގެ ބެލް ޖެހުމުން ވަގުތު ފާއިތުވަމުން ދިޔަކަން މިއަށްވުރެ ވަރުގަދައަށް ދުވަހަކުވެސް ޑްރޭކްއަށް އެނގިފައެއް ނުވެއެވެ.
  
  "އެކަމަކު ނިއުޔޯކުގައި ވާރޭ ފަޅެއް އެބައޮތް،" އެންމެ ފަހުން މޫރް ބުންޏެވެ. "ސެންޓްރަލް ޕާކް ޒޫގަ. އެއީ ކުޑަ އެއްޗެއް، ކިޔަނީ "ޓްރޮޕިކަލް ޒޯން" ނަމަވެސް އެއީ އަސްލު އެއްޗެއްގެ މިނީ ވާޝަނެކެވެ."
  
  "ކެނޮޕީގެ ދަށުގައި؟" ދަހުލް ފިއްތާލިއެވެ.
  
  "އާނ، އެތަނުގައި ގަސްގަހާގެހި އެބަހުރި."
  
  މިކަމުން ވެސް އެމީހުންގެ އެތައް ފުރާނައެއް ގެއްލިދާނެކަން ވޭންދެނިވި ގޮތަކަށް ޑްރޭކް އިތުރު ސިކުންތުކޮޅަކަށް ފަސްޖެހުނެވެ. "އެހެން ކަމެއްތަ؟ އެހެން އެއްވެސް ހުށަހެޅުމެއް އޮތްތޯ؟
  
  ހަމައެކަނި ހިމޭންކަމާއި ހުސް ނަޒަރުތަކުން އޭނާގެ ސުވާލަށް ސަލާމް ކުރިއެވެ.
  
  "ދެން އަހަރެމެން އެންމެން މިތިބީ،" އޭނާ ބުންޏެވެ. "ނޯ ކޮމްޕްރޮމައިޒް. ސަމާސާއެއް ނޫނެވެ. މި މީތިކަލް ބާސްޓަރޑް އަށް ނިމުމެއް އަންނަންވީ ވަގުތު ޖެހިއްޖެއެވެ. ހަމަ މިދިޔަ ފަހަރު ކުރި ފަދައިން."
  
  ކިނިމާކާ އާއި ޔޯގީ ދުވެފައި ގޮސް ސިޑިއާއި ދިމާއަށް ދިޔައެވެ.
  
  ޑްރޭކް ވަނީ މުޅި ޓީމު ލީޑްކޮށްގެން ނިއުޔޯކުގެ ބިރުވެރިކަމުން ފުރިފައިވާ މަގުތަކަށް ވަދެފައެވެ.
  
  
  ތިރީސް ހަވަނަ ބާބު
  
  
  މޫރުގެ އިރުޝާދަށް ތަބާވެ، ދިހަ މީހުންގެ ޓީމުން ފުލުހުންގެ ދެތިން ކާރެއް ކޮމާންޑް ކުރުމަށް ގޯޅިގަނޑަކަށް ބަދަލުވެ، އިތުރު އަގުހުރި މިނެޓްތަކެއް ބޭކާރު ކުރި އެވެ. އެމީހުން އެތަނަށް ދިޔައިރު އެ ކޯލް ޖަހާފައި އޮތުމުން ފުލުހުން ތިބީ މަގުތައް ސާފުކުރުމަށް ކުރާ މަސައްކަތުން މޭވާ ލިބެން ފަށާފައެވެ. ސްމިތު އެއް ފުރޮޅުލީ އުޅަނދުގައި އިށީނދެ، އަނެއް ފުރޮޅުލީ އުޅަނދުގައި އިށީނދެގެން އިނދެ، ކާރުތަކުގެ ސައިރެން އާއި ދިއްލާ ލައިޓްތައް ދިއްލާފައި 3 ވަނަ އެވޭނޫގެ ކަނެއްގައި ރަބަރު އަނދާފައި ސީދާ ޒޫއަށް ދުއްވައިގަތެވެ. އިމާރާތްތަކާއި ބިރުވެރި މޫނުތައް ދުވެފައި ދިޔައީ ސާޅީސް ގަޑިއިރު، ދެން ގަޑިއަކު ފަންސާސް މޭލެވެ. ސްމިތު ދޫކޮށްލާފައި އޮތް ޓެކްސީ އެއްފަރާތަކަށް އެއްލާލާފައި، އޭގެ ކުރިމަތީގައި ޖެހި، ސީދާ ފޮނުވާލިއެވެ. އެމީހުންގެ މަގުމަތީގައި އޮތީ އެންމެ ފުލުހުންގެ ކޯޑަންއެއް ކަމަށާއި، އެމީހުން ވަދެވޭތޯ ކުރިންވެސް އަމުރުތައް ލިބިފައިވާ ކަމަށެވެ. އެމީހުން ދުވެފައި ދިޔައީ އަވަސް އަވަހަށް ސާފުކޮށްފައިވާ އިންޓަސެކްޝަނެއްގެ ތެރެއިން، އަށްޑިހަ އާއި ކައިރިވަމުންނެވެ.
  
  ޑްރޭކް އޭނާގެ ފޯނުން އަލަށް ގުޅުނު އާ ކޯލަށް ކިރިޔާވެސް އަޅާނުލީ އެއީ ރަމްސެސް އަނބުރާ ގުޅާފައި ގްލޯޓް ކޮށްލަން ކަމަށް ހީކޮށްގެންނެވެ. އެކަމަކު ދެން އޭނާ ވިސްނާލީ: މިކަމުން ވެސް އަޅުގަނޑުމެންނަށް ކޮންމެވެސް ވަރެއްގެ ފިލާވަޅެއް ލިބިދާނެ އެވެ.
  
  "ކޯއްޗެއް?" - އޭނާ ކުރުކޮށް ކިނބިހި އެޅިއެވެ.
  
  "ޑްރޭކް؟ މިއީ ރައީސް ކޯބަރެވެ. މިނިޓެއް އެބައޮތްތަ؟"
  
  ޔޯކްޝަޔަރމަން ހައިރާންކަމާއެކު ފުންމާލިއިރު، ދެން އޭނާގެ ޖީޕީއެސް ޗެކްކުރިއެވެ. "ހަތަރު މިނެޓް ސަރ."
  
  "ދެން އަޑުއަހާބަލަ. އަޅުގަނޑަށް އެނގޭ މި ބޮން ގޮއްވާލަން ދޫކޮށްލައިފިނަމަ ކިހާ ދެރަ ކަމެއް ވާނެކަން ކިޔައިދޭން ނުޖެހޭނެކަން. ބަދަލު ހިފުމަކީ ކޮންމެހެން ވާންޖެހޭ ކަމެކެވެ. އަދި މި ކެރެކްޓަރ ރަމްސެސްގެ ހަގީގީ ގައުމިއްޔަތެއް ނުވަތަ ސިޔާސީ ލެނިންގްސްއެއް ވެސް އަޅުގަނޑުމެންނަކަށް ނޭނގެއެވެ. ދިމާވާ ބޮޑު އެއް މައްސަލައަކީ އެހެން ކެރެކްޓަރެއް ކަމަށްވާ އެލިގޭޓަރ މިއަހަރު ހަތަރު ފަހަރު ރަޝިޔާއަށް ޒިޔާރަތް ކުރުމެވެ."
  
  ޑްރޭކްގެ އަނގަ ވެލިގަނޑަކަށް ބަދަލުވިއެވެ. "ރަޝިޔާ؟"
  
  "އާނ. މިއީ ނިންމާ ކަމެއް ނޫން ނަމަވެސް..."
  
  އެ މަޑުޖެހުމުގެ މާނައަކީ ކޮބައިކަން ޑްރޭކްއަށް ރަނގަޅަށް އެނގުނެވެ. ނިއުސް ޗެނަލްތަކާއި ސޯޝަލް މީޑިއާ އިން މެނިޕިއުލޭޓް ކުރާ ދުނިޔޭގައި އެއްވެސް ކަމެއް ނިންމާލަން ނުޖެހުނެވެ. "މި މައުލޫމާތު ނިކުމެއްޖެނަމަ-"
  
  "އާނ. އަޅުގަނޑުމެން މި ބަލަނީ މަތީ ފެންވަރުގެ އިވެންޓެއް."
  
  ޑްރޭކް، ހަމަގައިމުވެސް، އެކަމުގެ މާނައަކީ ކޮބައިކަން އެނގެން ބޭނުން ނުވިއެވެ. މިވަގުތު ފުޅާ ދުނިޔޭގައި ނިއުކްލިއަރ ހަނގުރާމައަކުން ސަލާމަތްވުމުގެ ވަސީލަތްތައް ހުރި، އިންތިހާއަށް ބާރުގަދަ ބަޔަކު ތިބިކަން އޭނާއަށް އެނގޭތީ، މުޅިން އައު، ކިރިޔާ މީހުން ދިރިއުޅޭ ދުނިޔެއެއްގައި އުޅެވޭނަމަ ކިހިނެއް ވާނެކަން ގިނަ ފަހަރަށް ތަޞައްވުރު ކުރެއެވެ. މީގެ ތެރެއިން ބައެއް މީހުންނަކީ ކުރިންވެސް ލީޑަރުންނެވެ.
  
  "ބޮން ޑިފޫޒް ކުރަން ޖެހިއްޖެއްޔާ ޑްރޭކް. އަޅުގަނޑަށް ކިޔައިދިނީ ނެސްޓް ދަތުރުކުރަމުންދާ ކަމަށާއި، އެކަމަކު ތިޔަބޭފުޅުންގެ ފަހަތުން އަންނާނެ ކަމަށް. އެހެން މީހުން ފަދައިންނެވެ. ހުރިހާ. މިއީ އަހަރެމެންގެ އާ އެންމެ އަނދިރި ގަޑި."
  
  "އަޅުގަނޑުމެން މިކަން ހުއްޓުވާނަން ސަރ. މި ސިޓީ މާދަމާ ފެންނަން އުޅޭނެ."
  
  ޑްރޭކް ކޯލް ނިންމާލުމުން އެލިޝިއާ އޭނާގެ ކޮނޑުގައި އަތް ޖައްސާލިއެވެ. "އެހެންވީމަ" ޝިފާ ބުންޏެވެ. "މޫރް ބުނި އިރު އެއީ ރެއިންފޯރެސްޓެއް އަދި މިނީ ރެއިންފޯރެސްޓެއް ކަމަށް ބުނުމުން އޭނަ ބުނަން އުޅުނީ އެތަނުގައި ވެސް ހަރުފައެއް ހުންނާނެ ކަމަށްތަ؟"
  
  ޑްރޭކް އޭނާގެ އަތް އޭނާގެ އަތުން ފޮރުވާލިއެވެ. "އަބަދުވެސް ހަރުފަ ހުންނަނީ އަލީޝާ."
  
  މާއީ ކެއްސާލިއެވެ. "ބައެއް މީހުން އަނެއް ބަޔަކަށް ވުރެ ބޮޑެތި."
  
  ސްމިތު އެމީހުންގެ ކާރު ޓްރެފިކް ޖޭމް ވަށައިގެން އަނބުރާލާފައި، ދޮރުތައް ހުޅުވާފައި، ހާދިސާގައި ބައިވެރިވި މީހުންގެ މައްޗަށް މަސައްކަތްކުރާ ޕެރަމެޑިކްސް އިން ވިދާ އެމްބިއުލާންސެއްގެ ކައިރިން ފާއިތުވެ، އަނެއްކާވެސް ގޭސް ޕެޑަލްގައި ފައި ޖައްސާލިއެވެ.
  
  "މައީ ހޯދަމުން ދިޔަ އެއްޗެއް ހޯދިއްޖެތަ؟" އަލީޝާ އެއްވަރަކަށް އަދަބުވެރިކަމާއެކު ބުނެލިއެވެ. "ޓީމް ދޫކޮށްލީ ކޮން އިރަކު؟"
  
  މި ހުރިހާ ކަމެއް ހިނގީ މީގެ އެހާ ގިނަ ދުވަސްތަކެއް ކުރިން ނަމަވެސް ޑްރޭކް އަށް ވަރަށް ސާފުކޮށް ހަނދާންވީ މައި ކިޓާނޯ ފުރައިގެން ދިޔައިރު، ގަސްތުގައި އޭނާ ކުރި މަރުތަކުގެ ކުށްވެރިކަމުގެ ބޮލުގައި ބޮލުގައި ރިއްސާތީއެވެ. މައިންބަފައިން ހޯދުމުގެ ތެރޭގައި ހިނގި އެ އެއް ހާދިސާއަށް ފަހު - ޔަކުޒާ މަނީ ލޯންޑަރެއް މަރާލި ހާދިސާއަށް ފަހު - ވަރަށް ބޮޑަށް ބަދަލުވެއްޖެ އެވެ.
  
  "އަހަރެންގެ މައިންބަފައިން މިހާރު ތިބީ ސަލާމަތުން" މާއީ ބުންޏެވެ. "ގްރޭސް ފަދައިން. އަހަރެން ގިންތި ބަލިކުރީމެވެ. ޗިކާ އެވެ. ދިނުން. އަހަރެން ހޯދަމުން ދިޔަ ވަރަށް ގިނަ އެއްޗެހި ހޯދިއްޖެ."
  
  "އެހެންވީމަ ކީއްވެ އެނބުރި އައީ؟"
  
  ޑްރޭކްއަށް ފެނުނީ އޭނާގެ ލޯ މަގުމަތީގައި ވަރުގަދައަށް ގްލޫކޮށްފައި ހުރިއިރު ކަންފަތް ފަހަތު ސީޓުގައި ފިތާލާފައި ހުރިތަނެވެ. އެއީ ނަތީޖާތަކާ މެދު މަޝްވަރާކޮށް ނިންމުންތަކަށް ގޮންޖަހާ އާދަޔާ ހިލާފު ވަގުތެއް ނަމަވެސް އެއީ އެލިޝިއާއަށް ކިތަންމެހާވެސް އާދައިގެ ވަގުތެއް ކަމަށާއި، އެއީ އެމީހުންނަށް ކަންކަން ރަނގަޅު ކުރުމަށް ލިބުނު އެންމެ ފަހު ފުރުސަތަކަށް ވެދާނެ ކަމަށެވެ.
  
  "ކީއްވެ އަހަރެން އެނބުރި އައީ؟" - ކޯއްޗެއް? - މޭ ރިޕީޓް ބްލިތްލީ. "އަހަރެން އަޅާލާތީ. އަހަރެން މި ޓީމަށް ފަރުވާތެރިވަން."
  
  އަލީޝާ ވިސްލް ޖަހާލިއެވެ. "ރަނގަޅު ޖަވާބެއް." މިއީ ހަމައެކަނި ސަބަބެއްތަ؟"
  
  "ކަލޭ އަހަނީ އަހަރެން އެނބުރި އަންނަނީ ޑްރޭކް އަށް ހެއްޔެވެ. އަޅުގަނޑު އުންމީދު ކުރިނަމަ، ތިޔަ ދެމީހުންނަށް ކޮންމެވެސް އާ ވިސްނުމެއް ބިނާކުރެވޭނެ ކަމަށް. އަހަރެން ސިކުންތުކޮޅަކަށް ވެސް ވިސްނާލިނަމަ އޭނާ ކުރިއަށް ދިޔައީސް ކަމަށް. އަހަންނަށް ދެވަނަ ފުރުސަތެއް ދެވިދާނެ ކަމުގައި ވިޔަސްމެއެވެ. އާދެ، ޖަވާބު ސާދާ - އަހަންނަކަށް ނޭނގެ."
  
  "ތިންވަނަ ފުރުސަތެއް" އަލީޝާ ފާހަގަކޮށްލިއެވެ. "އޭނާ ކަލޭ އަނބުރާ ގެނެވޭވަރަށް މޮޔަވިނަމަ މިއީ ކަލޭގެ ތިންވަނަ ފުރުސަތަކަށް ވާނެ."
  
  ޒޫއަށް ވަންނަ ދޮރު ކައިރިވަމުން އަންނަތަން ފެނުމުން ފަހަތު ސީޓުގައި ބޮޑުވަމުން އަންނަ ޓެންޝަންތަކާއި، އޭނާގެ ތެރޭގައި އުފެދިފައިވާ ތޫނު އަދި އިތުބާރު ނުކުރެވޭ ޖަޒުބާތުތައް ޑްރޭކްއަށް އިހުސާސް ކުރެވުނެވެ. މި ހުރިހާ ކަމަކަށް އެމީހުންނަށް ބޭނުންވީ ކޮޓަރިއެއް، ރަނގަޅުވާނީ މަޑު އަޕްހޯލްސްޓަރީއެއް އެކުލެވޭ ކޮޓަރިއެކެވެ.
  
  "ވަޅާލަބަލަ ކުދިން" އޭނާ ބުންޏެވެ. "އަހަރެމެން މިތިބީ މިތާ".
  
  "އަދި ނުނިމޭ ސްޕްރައިޓް. މި އެލިޝިއާ އަކީ އާ މޮޑެލްއެކެވެ. އިތުރަށް އިރުއޮއްސޭ ސަރަހައްދަށް ދުވެފައި ނުދާން އޭނަ ނިންމިއެވެ. މިހާރު އަޅުގަނޑުމެން މިތިބީ، އަޅުގަނޑުމެން ދަސްކުރަން އަދި އަޅުގަނޑުމެންނަށް މިކަން ތަހައްމަލު ކުރަން."
  
  "އަހަރެންނަށް ފެންނަނީ އަދި ތައުރީފު ކުރަން" މާއީ ބުންޏެވެ. "އަހަންނަށް ވަރަށް ކަމުދޭ އާ ކަލޭ، އެލިޝިއާ، ތި ހީވިޔަސް."
  
  ޑްރޭކް ފަހަތަށް އެނބުރިލީ، އެކަކު އަނެކަކަށް އިޙްތިރާމް ކުރުމުން ފުރިފައި، މި މަންޒަރު އެންމެ ފަހުން ކުޅެފާނެ ގޮތަކާ މެދު މުޅިން އޮޅުން ބޮޅުން ވެފައި ހުރެއެވެ. އެކަމަކު މިހާރު އެ ހުރިހާ ކަމެއް ބާއްވަން ވަގުތު ޖެހުނީ، ޝެލްފްގައި ބަހައްޓަންވީ ވަގުތު، ސަބަބަކީ އެމީހުން ތިބީ ވަރަށް ނިމުމާއި ހަމައަށް އަނެއްކާވެސް އާމަގޭޑޯން، ސިފައިންނާއި، ސަލާމަތްތެރިންނާއި، ބަޠަލުންނާ ކައިރިވަމުންނެވެ.
  
  އަދި އެމީހުން ބަލަން ތިބިނަމަ، ފަހަރެއްގައި ޗެސް ކުޅެން ތިބިނަމަ، ކަލާނގެއާއި އިބިލީހުގެ ވެސް ނޭވާ ގެއްލިދާނެއެވެ.
  
  
  ތިރީސް ހަތް ވަނަ ބާބު
  
  
  އެންމެ ފަހު އެނބުރުމުގައި ސްމިތު ޓައިރުތައް ޗިކް ކޮށްލުމަށްފަހު އޭގެ ފަހުން ބަރު ފައިން ބްރޭކް ޕެޑަލްގައި ފިރުމާލިއެވެ. ކާރު ހުއްޓުމުގެ ކުރިން ޑްރޭކް ދޮރު ހުޅުވާލަމުން ފައިތައް ބޭރަށް ޖައްސާލިއެވެ. މާއީ ކުރިންވެސް ފަހަތު ދޮރުން ބޭރަށް ނުކުމެފައި ހުރިއިރު، އެލިޝާ ފަހަތުން ފިޔަވަޅެއް އެޅިއެވެ. ސްމިތު އިންތިޒާރުގައި ތިބި ފުލުހުންނަށް ބޯޖަހާލިއެވެ.
  
  "އެމީހުން ބުނީ ޓްރޮޕިކަލް ޒޯނަށް ދާން އެންމެ އަވަސް މަގު އެނގެން ޖެހޭނެ ކަމަށް؟" ފުލުހުންގެ ތެރެއިން އެކަކު އަހާލިއެވެ. "ރަނގަޅު، މިމަގުން ސީދާ ތިރިއަށް ދާށެވެ." އޭނާ އިޝާރާތް ކުރިއެވެ. "އޮންނާނެ ކަނާތްފަރާތުގައި."
  
  "ޝުކުރިއްޔާ". ސްމިތު ގައިޑް މެޕް ނަގައިގެން އެހެން މީހުންނަށް ދައްކާލިއެވެ. ޑަހުލް ދުވެފައި އައިސް ޖޮގެއް ކޮށްލިއެވެ.
  
  "އަހަރެމެން ތައްޔާރުތަ؟"
  
  "އަހަރެމެންނަށް ވެވޭނެ ގޮތް" އަލީޝާ ބުންޏެވެ. "އޯ ބަލަ" މެޕަށް އިޝާރާތް ކޮށްލިއެވެ. "ސައިޓްގައި ހުންނަ ހަދިޔާ ފިހާރައަށް ކިޔަނީ ޒޫއެއް."
  
  "ދެން ހިނގާ ދާން."
  
  ޑްރޭކް ޒޫއަށް ވަދެގެން އައީ އޭނާގެ ހިއްސުތައް އުފުލިގެން ގޮސް، އެންމެ ގޯސް ކަމެއް ކަމަށް އުންމީދުކޮށް، ރަމްސެސްގެ އަތްތިލައަށް އެއްވެސް ގުޅުމެއް ނެތް އެއް ނުބައި އުކުޅަށް ވުރެ ގިނަ ޓްރިކް ހުރިކަން އެނގިގެންނެވެ. އެ ގްރޫޕް ފެތުރި ތުނިވެގެން ދިޔައީ، މިހާރުވެސް ކުރިއަށް ދާން ޖެހޭ ވަރަށް ވުރެ ބާރަށް އަދި ސަމާލުކަމެއް ނެތި ކުރިއަށް ދިޔަ ނަމަވެސް ފާއިތުވި ކޮންމެ ސިކުންތަކީ އާ މަރުގެ ނިޝާނެއްކަން އެނގިގެންނެވެ. ޑްރޭކް އެ ނިޝާންތަކަށް ސަމާލުކަން ދިނުމުން މާގިނައިރުތަކެއް ނުވެ ކުރިއަށް އޮތް ޓްރޮޕިކަލް ޒޯން ފެނުނެވެ. އެމީހުން ކައިރިވަމުން ދިޔަވަރަކަށް ވަށައިގެންވާ މަންޒަރު ހަރަކާތްތެރިވާން ފެށިއެވެ.
  
  ސަލާމަތް ކުރި މީހުންގެ އެންމެ ފަހު ހަނގުރާމަ ވޭންދެނިވި އަދި އިންތިހާއަށް ލޭއޮހޮރުވާލާ ގޮތަށް ހެދުމަށް އަމުރު ކުރުމުން އަށް މީހަކު ފޮރުވިފައި ތިބި ތަނުން ނުކުމެގެން ދިޔަ އެވެ. ޑްރޭކް ސްވިންގްގެ ދަށުގައި ޑޯވްކޮށް އޭގެ ވެރިމީހާ އޭނާގެ ބުރަކަށީގެ މައްޗަށް އުކާލުމަށްފަހު ދެން ކުރިމަތިވި ހަމަލާއާ ބައްދަލުކުރީ ބޮލުންނެވެ. ބޯ އާއި މޭ ކުރިމައްޗަށް އައިސްފައިވާއިރު، އެމީހުންގެ މާރާމާރީގެ ހުނަރު މިއަދު ބޭނުންވެއްޖެއެވެ.
  
  އެ އަށް ހަމަލާދިން މީހުން ވެސް ތިބީ ބޮޑީ އާމަރ އާއި މާސްކް އަޅައިގެން ކަމަށާއި، އެމީހުން ހަނގުރާމަކުރީ ޑްރޭކް ހީކުރި ވަރަށް ގާބިލް ގޮތަކަށެވެ. ރަމްސެސް ދުވަހަކުވެސް ޕައިލްގެ ތިރިން އިޚްތިޔާރު ނުކުރެއެވެ. މާއީ އަވަސް ޖަބެއް ޕެރިކޮށްލަމުން އަތް ފަޅާލަން އުޅުނު ނަމަވެސް ފެނުނީ އެ އަތް ވިއްސައިގެން ގޮސް އަމިއްލަ ބެލެންސް އުކާލާފައި އޮތުމުންނެވެ. ދެން ޖެހުނު ވަޒަނުން ކޮނޑުގައި ޖެހުނީ އަމިއްލަ ވެސްޓެއްގެ ތެރެއަށް ވަދެގެން ދިޔަ ނަމަވެސް ކުޑައިރުކޮޅަކު މަޑުޖެހުމެއް ލިބުނެވެ. އެ އެންމެންގެ ތެރޭގައި ބީއު ހިނގައިގަތީ، މަރުގެ ހަގީގީ ހިޔަނިގަނޑެކެވެ. ރަމްސެސްގެ ލެޖިއަނަރުން ފަހަތަށް ޖެހި ނުވަތަ ފުންމާލީ ފްރާންސްގެ މީހާއާ ދުރުހެލިވުމަށްޓަކައެވެ.
  
  ޑްރޭކް އަތް އުފުލާލަމުން ހުރަހަށް ފަހަތަށް ލެނގިލިއެވެ. އޭނާގެ ފަހަތުގައި ހުރި ފެންސް ރެނދުލީ އޭނާގެ އިދިކޮޅު ޓީމު ބިމުން ދެފައިން ޖަހާލުމުންނެވެ. ދެމީހުންވެސް ރޯލްވަމުން ދިޔައިރު އުނދަގޫތަކެއް ކުރިމަތިވަމުން ދިޔައީ އެހެން މަގަކަށެވެ. އިނގިރޭސި ކުޅުންތެރިޔާ ލެޖިއޮނޭއާގެ ބޮލުގައި އަތްތިލައެއް ޖެހި ނަމަވެސް ކާމިޔާބުވީ ހަމައެކަނި ޑިފެންސްގައި އުފުލާލި އަތުގައި ޖެހުމެވެ. އޭނާ ބޭނުން ތަނަކަށް ހަށިގަނޑު އުފުލާލަމުން ކަކޫ މައްޗަށް ތެދުވެ އަތްތިލަ ތިރިއަށް ޖައްސާލިއެވެ. ވަޅި އުފުލިގެން ގޮސް އޭނާގެ ރިބަން ވަށާލިއިރު، އޭނާގެ ދިފާއުގައި ހުރި ނަމަވެސް އަދިވެސް ތަދުވަމުން ދިޔައެވެ. ޑްރޭކް އޭނާގެ ހަމަލާ ދެގުނަ ކުރިއެވެ.
  
  ޓްރޮޕިކަލް ޒޯންގެ އެންޓްރެންސްގައި ގާތް ހަނގުރާމައެއް ވަނީ ވަރުގަދަވެފަ އެވެ. މޭ އާއި ބޯ އަށް އިދިކޮޅު ޓީމުގެ މޫނުތައް ފެނުނެވެ. މުޅި ގްރޫޕްގައި ލޭ އޮހޮރިގެން ދިޔައެވެ. ލެޖިއަނަރުން ވެއްޓުނީ އަތްފައި ފަޅައިގެން ގޮސް ކޮންކަޝަންސް އާއި އެކު ކަމަށާއި، މައިގަނޑު ކުށްވެރިއަކީ މަނޯ ކިނިމާކާ ކަމަށެވެ. ބޮޑު ހަވާއީ މީހާ އޭނާގެ ހަމަލާދޭ މީހުން ބުލްޑޯޒަރަކުން ފުނޑުފުނޑުކޮށްލީ، އަމިއްލައަށް ރާޅުތަކަށް ފުރައްސާރަކޮށް، އެތަންތަން ތަޅާލަން މަސައްކަތް ކުރާ ފަދައިންނެވެ. ލެޖިއަނަރީއަކު އޭނާގެ މަގުގައި ހުއްޓިއްޖެނަމަ، ކިނިމާކާ ރަހުމެއް ނެތި ޖަހާލީ، ސުޕަރހީމަން މިޑްފީލްޑަރެއް، ނައްތާނުލެވޭ ނަލައެކެވެ. އޭނާގެ މަގު މުޅިން ގޯސް ކަމުން އެލިޝިއާ އާއި ސްމިތު ވެސް ތިބީ އޭނާގެ މަގުން ދުރަށް ފީނުމުގެ މަގުމަތީގަ އެވެ. ލެޖިއަނަރުން އެމީހުންގެ ކައިރީގައި ޖައްސާލީ ގިސްލަމުން ނަމަވެސް އެމީހުން ނިންމާލަން ފަސޭހައެވެ.
  
  ޑާލް ކޮންމެވެސް ހުނަރަކާއެކު އަތުން އަތަށް ތަޅާފޮޅުން ބަދަލުކުރިއެވެ. ވަޅިން ޖެހުނީ ބާރަށް ބާރަށް، ފުރަތަމަ ތިރިއަށް، ދެން މައްޗަށް، ދެން މޭމައްޗާއި މޫނަށް؛ ސްވިޑެންގެ މީހާ އެ އެންމެން ބްލޮކްކުރީ ވިލާގަނޑެއް ފަދަ ބާރު ރިފްލެކްސްތަކާއި ބުރަ މަސައްކަތުން ހޯދި ހުނަރުންނެވެ. އޭނާގެ އިދިކޮޅު ކުޅުންތެރިޔާ ދޫނުދީ، އޭނާގެ ކުޅުމުގައި ކްލިނިކަލް ކަމުން، އޭނާގެ އެއްވަރުގެ ކުޅުންތެރިޔާއާ ބައްދަލުވެ، ތަފާތު ގެންނަން ޖެހޭކަން ވަރަށް އަވަހަށް އިހުސާސް ކުރެވުނެވެ.
  
  ވަޅިން ހަމަލާތައް ކުރިއަށް ގެންދިއުމުގެ ގޮތުން ލެޖިއޮނަރު އޭނާގެ ފައި އާއި އުނަގަނޑު ބޭނުން ކުރުމުން ޑާލް އެއްފަރާތަކަށް ޖެހިލި އެވެ. ފުރަތަމަ އުނަގަނޑު އޭނާގެ ފައްޅީގައި ޖެހުމުން އޭނާގެ ހޭލުންތެރިކަން އިތުރުވެ، އެތައް ހަމަލާތަކެއް ކުރިމަތިވާނެ ކަމަށް ލަފާކުރުމަށް އެހީތެރިވެދިނެވެ. އޭނާ އެއް ކަކުލަށް ވެއްޓި، ކޮނޑުގެ ދަށުގައި ސީދާ އެތަނުގައި ހުރި ވަޅުގަނޑާއި ނާރުތަކުގެ ގުރޫޕަށް ޖެހި، ލެޖިއޮނަރުގެ ބްލޭޑް ވޭނުން ވެއްޓުނެވެ. ނަމަވެސް އާޚިރުގައި މާރާމާރީ ހިންގާ މީހާ ވައްޓާލައި، މަސްތައް ސާފުކޮށް ޗާޖުކޮށް، ކަށިތައް ފަޅައިގެން ގޮސް، ޓެންޑަންސް ފަޅައިގެން ދިޔައީ ހަނގުރާމަވެރި ކިނިމާކާ އެވެ. މާނޯގެ ދަތްދޮޅިއާއި ކޯތާފަތުގެ ކަށިގަނޑުގައި ކަޅުވެފައިވާ ޒަހަމްތަކެއް ހުރެފައި ހިނގަމުން ދިޔައީ ލިމްޕް ވެފައި ނަމަވެސް އެއްވެސް އެއްޗަކުން އޭނާ ހުއްޓުވޭ ގޮތެއް ނުވިއެވެ. ދޮރު ތަޅުލާފައި ހުރިނަމަ ހަވާއީގެ ހަލްކް ފަދައިން އިމާރާތުގެ އެއްފަރާތުން ވެއްޓިދާނެ ކަމަށް ޑާލް ހީކުރި އެވެ.
  
  ކެންޒީއަށް ފަސޭހަވީ މާރާމާރީގެ ކަންކޮޅުތަކުގައި އުދުހިގެން އުޅެން ކަމަށާއި، އޭނާއަށް ކުރެވެން އޮތް ކޮންމެ މީހަކަށް ގެއްލުންދީ، އަދިވެސް އޭނާގެ ކަޓަނާ ނެތުމުން ހިތާމަކުރި ކަމަށެވެ. ޑާލްއަށް އެނގޭ ގޮތުގައި އޭނާގެ ކިބައިގައި ދަސްކޮށްފައިވާ ޚާއްޞަ ހުނަރެއް ހުރި ކަމާއި، އެއް ލެޖިއަނަރަކަށް ފަހު އަނެއް ލެޖިއަނަރަކަށް ހަމަލާދީ، ކޮންމެ ލެޖިއަނަރެއް އެއް ވަޒަނަކުން މަރާލައި، ޓީމުގެ އަގުހުރި ވަގުތު ސަލާމަތް ކުރެވޭނެ ކަމެވެ. އެކަމަކު ދުވަސް ގާތްގަނޑަކަށް ނިމިގެން ދިޔައެވެ.
  
  ކޮންމެ ގޮތެއްވިޔަސް.
  
  ޑްރޭކްއަށް ފެނުނީ އޭނާގެ ފްލަރީ އަތްތިލަ އެ ޒަހަމް ފަހަތަށް ޖައްސަމުން ދިޔަތަނެވެ. އޭނާ އެއްފަރާތަކަށް ވެއްޓުނީ ލެޖިއޮނަރަކު އޭނާގެ އަތްތިލަ ހިފައިގެން ބުރިކޮށްލުމުންނެވެ. ވޭނުން އޭނާގެ ސިފަތައް އޮޅުވާލިއެވެ. އޭނާ އާދަޔާ ހިލާފު ޓިލްޓަކާއެކު ރޯލްވެ، ޕްރެޝަރު ދޫކޮށްލާފައި ވާދަވެރިޔާއާ ކުރިމަތިލާން ޖެހުނެވެ.
  
  "ކީއްވެ?" އޭނާ އަހާލިއެވެ.
  
  "ހަމަ މިތާ ތި ސްލޯ ޑައުން ކުރަން" ލެޖިއަން ހީލަމުން ބުންޏެވެ. "ޓިކް ޓޮކް. ޓިކް ޓޮކް."
  
  ޑްރޭކް ބާރަށް ކޮއްޕާލީ މިހާރު ފައިމައްޗަށް ތެދުވެގެންނެވެ. "ކަލޭވެސް މަރުވާނެ."
  
  "އަހަރެމެން އެންމެން މަރުވާން މިއުޅެނީ މޮޔަ."
  
  މިފަދަ ފޭނަޓިސިޒަމާ ކުރިމަތިލާން ޖެހުމުން ޑްރޭކް ރަހުމެއް ނެތި ތަޅައި، އެމީހާގެ ނޭފަތާއި ދަތްދޮޅީގެ އިތުރުން ރިބަން ވެސް ފަޅައިގެން ދިޔައެވެ. މި މީހުންނަށް އެމީހުން ކުރާ ކަންތައްތައް ސީދާ އެނގިފައިވީނަމަވެސް އެމީހުން ކުރިއަށް ދިޔައީ ހަނގުރާމަ ކުރަމުންނެވެ. އެމީހުންގެ ތެރެއިން އެންމެ ފިރިހެނަކަށްވެސް އިތުރު ނޭވާއެއް ހައްގު ނުވިއެވެ.
  
  ނޭވާ ހާސްވެފައި ހުރެ ލެޖިއޮނަރ އޭނާގެ ވަޅި ޑްރޭކް އާއި ދިމާއަށް ދިއްކޮށްލިއެވެ. ޔޯކްޝަޔަރމަން އެ އެއްޗެއް ހިފައިގެން ވިއްސައިގެން ގޮސް އަނބުރާލީ އެ ބްލޭޑް އަނެއް މީހާގެ ބޮލުގެ ނާށިގަނޑާ ހަމައަށް ވަދެގެން ދިޔަ ގޮތަށެވެ. ހަށިގަނޑު ޗަސްބިމުގައި ޖެހުމުގެ ކުރިން ޑްރޭކް ވަނީ މައިގަނޑު މާރާމާރީގައި ބައިވެރިވެފައެވެ.
  
  އެއީ އާދަޔާ ހިލާފު މޮޔަ ހަނގުރާމައެކެވެ. ބްލޯއަކަށް ފަހު ބްލޯ އަދި ޑިފެންސް އަށް ފަހު ޑިފެންސް، ނިމުމެއް ނެތް ރޮޓޭޝަން އިން ޕޮޒިޝަން. ލޮލުން ލޭ ފޮހެވި، އުނަގަނޑާއި ކަކުލުގެ ބުރަކަށިތައް މެޗުގެ މެދުތެރެއިން ނައްތާލެވި، އެއް ކޮނޑު ވެސް ފަޅައިގެން ގޮސްފައި ވަނީ ސްމިތުގެ އަމިއްލަ ބަރުދަނުގެ ސަބަބުންނެވެ. އެއީ ރޯ، ލިބޭހާ ހަގީގީ އެއްޗެކެވެ.
  
  އަދި ދެން ކިނިމާކާ އެ ހުރިހާ ކަމެއްގެ ވަށައިގެން ދިޔައީ، ހަމަލާދީ، އަވަސް އަވަހަށް ވަދެ، ކުރެވެން އޮތް ކޮންމެ ތަނެއްގައި ނައްތާލަމުންނެވެ. ވެއްޓިފައިވާ، ފަޅައިގެން ގޮސްފައިވާ ލެޖިއަނަރުންގެ ތެރެއިން މަދުވެގެން ތިން ލެޖިއަނަރަކީ އޭނާގެ މަސައްކަތެކެވެ. ބީއު އިތުރު ދެ އެއްޗެއް ނެގިއިރު، ދެން މޭ އާއި އެލިޝިއާ ގުޅިގެން އެންމެ ފަހުން ނިންމާލީއެވެ. އޭނާ ވެއްޓުމާއެކު އެމީހުން ކުރިމަތިލާން ޖެހުނީ އަތްތިލަ އުފުލާލައިގެން، ހަނގުރާމައިގެ ރުޅިވެރިކަމާއި ލޭގެ ޝަހުވަތްތެރިކަން އެދެމެދުގައި ރޯވެ، ލޮލުގައި ލޭޒަރެއް ފަދައިން ވިދާލި ނަމަވެސް އެމީހުން ވަކިކުރީ ބީއު އެވެ.
  
  "ބޮން" އޭނާ ބުންޏެވެ.
  
  އަދި ދެން ކުއްލިއަކަށް ހުރިހާ މޫނެއް އެނބުރިލީ ޑްރޭކް އާއި ދިމާއަށެވެ.
  
  "އަހަރެމެންނަށް ބާކީ އޮތީ ކިހާ ދުވަހެއް؟" ދަހުލް އަހާލިއެވެ.
  
  ޑްރޭކް އަށް ވެސް ނޭނގުނެވެ. އެ ހަނގުރާމައިން އަހަރެންގެ އަތުން ބާކީ ހުރި ހުރިހާ ކޮންސެންޓްރޭޝަނެއް ނަގާލިއެވެ. މިހާރު އޭނާ ތިރިއަށް ބަލާލީ ފެންނާނެ އެއްޗަކާ މެދު ބިރުގަނެގެން އަތްތިލަ ފަހަތަށް ދަމައިގަނެގެން ގަޑިއަށް ބަލާލިއެވެ.
  
  "އަހަރެމެންނަށް އަދި ބޮން ވެސް ނުފެނޭ،" ކެންސީ ބުންޏެވެ.
  
  "ފަނަރަ މިނެޓް" ޑްރޭކް ބުންޏެވެ.
  
  އަދި އެއަށްފަހު ޝޮޓްތައް ގުގުމާލިއެވެ.
  
  
  ތިރީސް އަށެއްވަނަ ބާބު
  
  
  ކެންސީއަށް މިސައިލް ހަމަލާއެއް ފަދަ އަސަރެއް އިހުސާސް ކުރެވުނެވެ. އެއީ އޭނާގެ ފައިން ވައްޓާލައި، ފުއްޕާމޭގައި ޖެހި، ވަގުތުކޮޅަކަށް ސިކުނޑިން ހުރިހާ ހޭވެރިކަމެއް ނަގާލި ކަމެކެވެ. ޑްރޭކްއަށް ފެނުނީ ވަޒަން ޖެހި ކަކުލަށް ވެއްޓުމުން އޭނާގެ ކޮންމެހެން ވެއްޓުން ހުއްޓުވުމެވެ. މިކަން އަންނަތަން ދުވަހަކުވެސް އޭނައަށް ނުފެނުނު ނަމަވެސް އެހެން މީހަކަށްވެސް ނުފެނެއެވެ. ސްމިތު ވެސް ވަނީ ހިޓް އެއް ނަގާފައެވެ. ނަސީބަކުން ދެ ވަޒަން ވެސް ޖެހުނީ ވެސްޓްތަކުގަ އެވެ.
  
  އެންމެ އަވަހަށް ރިއެކްޓް ކުރީ ތޯސްޓެން ޑާލް ކަމަށާއި އަދިވެސް އޭނާގެ ސިކުނޑިއަށް "ފަނަރަ މިނެޓް" މި ބަސްތައް ބޮން ގޮއްވާލާފައިވާ ކަމަށެވެ. ދެ ލެޖިއަނަރުން ބިމުން އުފުލިގެން ދިޔައިރު ވަޒަންތައް އަވަސް އަވަހަށް ޖެހި، މިހާރު ރަނގަޅު އަމާޒަކާއެކު، ނަރަކައިގެ ލޭ ތެމިފައިވާ އަޑިން ގެއްލިފައިވާ ފުރާނަތައް އުފުލާ ރޭލެއް ފަދައިން ހަޅޭއްލަވައިގަންނަމުން، އަތްތިލަ ދިގުކޮށް، އެމީހުންނަށް ހަމަލާދިނެވެ. އެމީހުން ހައިރާންކަމާއެކު ފަސްޖެހުމަށްފަހު، ދެން ސްވިޑެންގެ މީހާ އެމީހުންގެ ގައިގައި ތަޅައި، ކޮންމެ އަތުން އެކަކު އަނެކަކާއި، ދެމީހުންވެސް އަނބުރާ ލަކުޑި ކޮޓަރީގެ ފާރުގައި އެއްލާލިއެވެ.
  
  މީހުންގެ ވަށައިގެން އެ ސްޓްރަކްޗަރ ފަޅައިގެން ގޮސް، ލަކުޑި ފަށަލަތައް ފަޅައިގެން ގޮސް، ފަޅައިގެން ގޮސް ވައިގެ ތެރެއިން ވެއްޓިގެން ދިޔައެވެ. އެ ފިރިހެނުން އޭގެ ތެރޭގައި ހުރި ތަކެތީގެ ތެރޭގައި ބުރަކަށީގައި ވެއްޓުނު އިރު، އެއީ މޮޔަ ސްވިޑެންގެ މީހާއަށް އެންމެ ބޭނުންތެރި ކަމެއްކަން ސާބިތުވި އެވެ.
  
  އެއީ ވޯކް ޝެޑެއް، އާލާތްތަކުން ފުރިފައިވާ ތަނެކެވެ. ލެޖިއަނަރުން ހަތިޔާރު އުފުލަން އުނދަގޫވަމުން ދިޔައިރު، އެކަކު ގިސްލަމުން ދިޔައިރު، އަނެއް މީހަކު ދަތް އުނގުޅަމުން ދިޔައިރު، ޑާލް ވަނީ ރަނގަޅަށް ޕްރެކްޓިސްކޮށްފައިވާ ސްލޭޖްހެމަރެއް އުފުލާފައެވެ. ވެއްޓިފައިވާ މީހުންނަށް އޭނާ ލޮލުގެ ކަނުން ނިކުމެގެން އަންނަތަން ފެނިގެން ފިނިވެ، ކުފުރުގެ ސަބަބުން އެމީހުންގެ ހިތްވަރުން މަހުރޫމްވިއެވެ.
  
  ބޯ އޭނާ ކައިރިއަށް ހިނގައިގަތުމުން އެމީހުންގެ ރިއެކްޝަން ފެނުނެވެ. "އެމީހުން ނިންމާލާ. އެއީ ކޮންބައެއްކަން ހަނދާން ކުރާށެވެ."
  
  ކިނިމާކާ ވެސް މަޑުކޮށްލީ، އެ ރޭވުމުގައި ހީލަމުން، އެމީހުން ދޮންވެލިގަނޑަކަށް ފިރުމާލަން ބޭނުންވާ ފަދައިންނެވެ. "އެމީހުން ކެންސީއަށް ބަޑިޖަހާފައި. އަދި ސްމިތު."
  
  "އަހަންނަށް އެނގޭ" ޑާލް ސްލޭޖްހެމަރު އެއްލާލަމުން އޭގެ ހޭންޑްލްގައި ލެނގިލަމުން ބުނެލިއެވެ. "އަހަންނަށް އެނގޭ".
  
  ދެމީހުންވެސް އެ މަޑުޖެހުމަކީ ބަލިކަށިކަމުގެ ނިޝާނެއްގެ ގޮތުގައި ނަގައިގެން ހަތިޔާރު ހޯދުމަށް އަތް ދިއްކޮށްލިއެވެ. ޑާލް ވައިގެ ތެރެއަށް އުދުހިގެން ދިޔައީ އެއްފަހަރާ ސްލޭޖްހެމަރ އުފުލާލަމުން، އަދި އޭނާގެ ހަށިގަނޑު ތިރިއަށް ފައިބަމުން ދިޔަ ވަރަކަށް ތިރިއަށް ގެނައެވެ. އެއް ޒަހަމް އޭނާގެ ނިތްކުރި މެދުތެރޭގައި ހުރި ލެޖިއޮނަރުގެ ގައިގައި ޖެހުނުއިރު، އަދިވެސް އޭނާގެ އަތުގައި ބާކީ އޮތީ އެނބުރި، ޝަފްޓް އުފުލައި، އަނެއް މީހާގެ ފައްޅި ފުނޑުފުނޑުކޮށްލުމަށެވެ. އެކަން ނިމުމުން ދަތްކުނޑި ވިކާލަމުން ކަކުލަށް ތެދުވެ ކޮނޑުގެ މައްޗަށް ސްލޭޖްހެމަރު އެއްލާލިއެވެ.
  
  ދެން އަނެއް ލެޖިއަނަރު ތެދުވެ އިށީނދެގެން އިނީ ގިސްލަމުން، ވޭނުގައި ހުރި ފަދައިން ބޯ އެއްފަރާތަކަށް ޖައްސާލަމުން، ތެޅިފޮޅެމުން ދިޔަ އަތުގައި ހިފަހައްޓާފައި ހުރި ފިސްތޯލަ ނަގައިގެންނެވެ. އެ ސްޕްލިޓް ސިކުންތުގައި ކެންސީ ވަނީ އެއްވެސް މީހަކަށް ވުރެ އަވަހަށް ރިއެކްޓްކޮށް އަމިއްލަ ނަފްސު ވަރަށް ބޮޑު ޒާތީ ނުރައްކަލަކަށް ވައްޓާލާފައެވެ. މަޑުޖެހުމެއް ނެތި ކުރީގެ ރިއްސުންތައް ތެޅިގަނެ، އެމީހާގެ އަމާޒު ހުއްޓުވައި، އޭނާގެ ގައިގައި ފުއްޕާމޭ ޖަހާލިއެވެ. އަތުގައި ހިފަހައްޓާފައި އޮތް ފިސްތޯލަ މޫނުގެ މެދުގައި ޖެހުނު އިރު ކޮޅުން ކޮޅަށް ބުރިކެއް ފަދައިން ފޮނުވާލި އެވެ. އޭނާ ބަޑިޖަހާލީ ފަހަތަށް ވެއްޓިގެން، ވަޒަން ބޮލުގެ މަތިން ފާއިތުވަމުންނެވެ. އޭނާއާ ހަމައަށް އާދެވުމުން ކެންޒީ އޭނާގެ ހަތިޔާރު ހޯދި ނަމަވެސް އޭނާގެ މޭމައްޗަށް ހުސްކުރުމުގެ ކުރިން ނޫނެވެ.
  
  "ކިހާ ދުވަހަކު؟" ޑާލް ނޭވާ ހާސްކޮށްލަމުން ދުވެފައި ދިޔައީ ޓްރޮޕިކަލް ޒޯނަށް ވަންނަ ދޮރާ ދިމާއަށެވެ.
  
  ޑްރޭކް އަވަސް އަވަހަށް ފާއިތުވެގެން ދިޔައެވެ.
  
  "ހަތް މިނެޓް."
  
  މިއީ އާދަޔާ ހިލާފު ނިއުކްލިއާ ހަތިޔާރުތައް ނައްތާލުމަށް ފުދޭވަރުގެ ކަމެއް ނޫނެވެ.
  
  
  ތިރީސް ނުވަ ވަނަ ބާބު
  
  
  ހަ މިނެޓެވެ.
  
  ޑްރޭކް އަވަސްވެގަތީ ޓްރޮޕިކަލް ޒޯނަށް ވަދެ، ކަރުތެރެ ރިއްސާންދެން ހަޅޭއްލަވަމުން، ބޮން ހޯދުމަށް ކެތްމަދުވެފައި ހުރެއެވެ. ޖަވާބެއްގެ ގޮތުގައި އޮތް ދަށް ރުއިމުގެ އަޑު ހައިޑަންގެ ފަރާތުން ނުލިބުނު ނަމަވެސް އޭނާއަށް ވީހާވެސް ރަނގަޅަކަށް އެއަށް ތަބާވިއެވެ. މުޅި ނިތްކުރިމަތީގައި ލޭނާރުތައް ފަޅައިގެން ދިޔައެވެ. ޓެންޝަންގެ ސަބަބުން އޭނާގެ އަތްތިލަ މުށުތެރެއަށް ޖައްސާލިއެވެ. މުޅި ޓީމު އިމާރާތަށް ވަދެގެން ދިޔައިރު، ވަށައިގެންވާ ލަކުޑި ހިނގާ މަގުތަކާއި ގަސްގަހާގެހި ގިނަ ދިރިއުޅޭ ތަންތަނާ ކުރިމަތިލާން ޖެހުމުން، އެމީހުންގެ އަދަދުގެ ފައިދާ ނަގަން ފެތުރިގެން ދިޔައެވެ.
  
  "ބޭކާރު!" ކިނިމާކާ ރޮމުން ދިޔައިރު، އެ ސްޓްރެސް މިހާރު އޭނާ ހަލާކުވާން ކައިރިވެއްޖެއެވެ. "ހައިޑެން!"
  
  އަނެއްކާވެސް ފޫހި ހަޅޭއްލަވައިގަތެވެ. ޑްރޭކް އިންތިހާއަށް މާޔޫސްވެފައި ހުރެ އަތް މައްޗަށް އުކާލީ ސީދާ ތަން ކަނޑައެޅޭ ގޮތެއް ނުވުމުންނެވެ. ސިކުންތުކޮޅެއް ފާއިތުވެގެން ދިޔައެވެ. ގަދަ ކުލައެއްގެ ޕެރޮޓެއް އެމީހުންގެ ގަޔަށް ޗާޖުކޮށްލުމުން އެލިޝިއާ ފަހަތަށް ފިޔަވަޅެއް އަޅާލިއެވެ. އަނެއްކާވެސް ގަޑިއަށް ބަލާލުމެއް ނެތި ޑްރޭކްއަށް ނުހުރެވުނެވެ.
  
  ފަސް މިނެޓެވެ.
  
  ވައިޓް ހައުސް މިހާރު ކެޕިޓަލް ހިލްގެ ކައިރިން ދޮވެލާނެ ފަދަ ހާސްކަމެއް އުފެދިގެންދާނެ އެވެ. ކައިރިވަމުން އަންނަ ނެސްޓް ޓީމާއި ބޮން ސްކޮޑާއި ފުލުހުންނާއި އެޖެންޓުންނާއި ފަޔާ ފައިޓަރުން ހޭލުންތެރިވެފައި ތިބި މީހުން ދުވެފައި ގޮސް ފައި ދޫކޮށް ނުވަތަ ކަކުލަށް ވެއްޓި އުޑުމަތި ސްކޭންކޮށް ފުރާނައަށް ދުއާ ކުރާނެ އެވެ. ދުނިޔޭގެ އެއްވެސް ލީޑަރަކަށް އެކަން އަންގާފައި އޮތްނަމަ އެބޭފުޅުންވެސް ތިއްބެވީ ފައިމައްޗަށް ތެދުވެ، ގަޑިތަކަށް ބަލައިގެން މަދު ޕްރޮޕޯސަލްތަކެއް ތައްޔާރުކޮށްގެންނެވެ.
  
  ދުނިޔެ ވެރިކަން ހިފެހެއްޓިއެވެ.
  
  މައިގެ ހަޅޭކުގެ އަޑު އިވުމުން ޑްރޭކް ލުއިވެގެން މޫނު ކުނިކޮށްލިއިރު، އޭގެ މަސްދަރު ހޯދުމަށް އިތުރު ދެތިން ސިކުންތު ނެގިއެވެ. އެ ޓީމު އެއްބައިވަންތަ ގޮތުގައި އެއްވެ އުޅުނު ނަމަވެސް އެމީހުންނަށް ހޯދި އެއްޗަކީ އެމީހުން ހީކުރި ވަރަށް ވުރެ މާ ބޮޑު ކަމެއް ކަމަށް ވެސް ބުންޏެވެ. ޔޯރގީ އޭނާގެ ފަހަތުގައި ލޯރެންގެ ކައިރީގައި ހުއްޓެވެ؛ ބޯ އާއި ކެންޒީ ދުރުން އެކަން ހޯދަން މަސައްކަތް ކުރިއިރު ޓީމުގެ ބާކީ ތިބި މީހުން ކަކުލަށް ވެއްޓި ނުވަތަ މާސް އާއި އެއްވަރަށް ކުޅެން ތިއްބެވެ.
  
  ޑްރޭކްގެ ދެލޯ ބޮޑުވިއެވެ. އެންމެ ފުރަތަމަ ފެނުނީ ޑަކްޓް ޓޭޕާއި ކަޅު ވަޔަރުގައި އޮޅާލައިގެން ހުރި ބަރަހަނާ އަންހެނެއްގެ ހަށިގަނޑެވެ. އަދިވެސް އޮޅުން ބޮޅުން ވެފައި ހުއްޓާ އޭނާއަށް ފެނުނީ އޭނާގެ ފައިގެ ފަލަމަސްގަނޑުގެ ދަށުގައި ފިރިހެނަކަށް ނިސްބަތްވާ އިތުރު ފައި ޖޯޑެއް ހުރި ކަމެވެ.
  
  ހޭޑަން އަކީ ބޮން ކަމަށް ރަމްސެސް އޭނާއަށް ކިޔައިދިނެވެ.
  
  އެކަމަކު... ކޮން ނަރަކައެއް...
  
  ބަރަހަނާ މީހާގެ ދަށުން އޭނާއަށް މިހާރު ފެނުނީ އޭނާއަށް ދެނެގަނެވުނު ބޫޓެވެ. ހައިޑަން ހީވީ ޕައިލްގެ ތިރީގައި ހުރިހެންނެވެ.
  
  ދެން ކޮބާ ނަރަކައަކީ ނިއުކްލިއާ ބޮން؟
  
  ނޭނގޭ އަންހެންމީހާގެ ކައިރީގައި ހުރި ގޮނޑިން އަލިޝާ އިސްއުފުލާ ބަލާލިއެވެ. "ރަނގަޅަށް އަޑުއަހާ." ޒޯއީ ބުނާ ގޮތުގައި ބޮން ރައްކާތެރިކޮށްފައި ވަނީ ހޭޑަންގެ ދަށުން، މި ފީޗާގެ ތިރީގައި އެވެ. އޭނާ އަކީ ހަތިޔާރު އެޅި، ފުދޭވަރަކަށް އިތުބާރު ހުރި މޯޝަން ސެންސަރެއް ލިބިފައިވާ އަދި ބެކްޕެކެއްގެ އެހީގައި ރައްކާތެރިކޮށްފައިވާ މީހެކެވެ. އެމީހުންގެ ހަށިގަނޑުގައި އޮޅާލާފައިވާ ވަޔަރުތައް ލޭއޮހޮރުވާލާ ޓްރިގަރެއްގައި ޖައްސާފައި ހުރެއެވެ." އޭނަ ބޯ ހޫރާލިއެވެ. "އަހަންނަކަށް ނުފެނޭ ނިކުމެވޭނެ ގޮތެއް. މިއީ ބައެއް އުޖާލާ ޚިޔާލުތަކެއް ހޯދަން ވަގުތު ޖެހިއްޖެ ކުދިން."
  
  ޑްރޭކް ހަށިގަނޑުތަކަށް ބަލަހައްޓައިގެން ހުރީ، ނިމުމެއް ނެތް ވަޔަރެއްގެ ފިޔަވަޅެއް، އަދިވެސް ހަމަ އެ ނޫކުލައެވެ. އޭނާގެ ފުރަތަމަ ރިއެކްޝަނަކީ އެއްބަސްވުމެވެ.
  
  "ކޮލަޕްސިންގ އައުޓްލައިނެއް އެބައޮތްތަ؟" ކިނިމާކާ އަހާލިއެވެ.
  
  "އަހަރެންގެ އެންމެ ރަނގަޅު ލަފާއަކީ 'ނޫން'،" ޑާލް ބުންޏެވެ ، އަދި ބޫމް."
  
  "އެހެން ނުބުނާށެވެ". އެލިޝިއާ ކްރިންޖް ކޮށްލިއެވެ.
  
  ޑްރޭކް ވެއްޓުނީ ހައިޑަންގެ ބޯ އޮތް ކަމަށް ހީކުރި ތަނުގެ ކައިރިއަށެވެ. "ދެން ހަމަ އެ އުސޫލުން މޯޝަން ޑިޓެކްޓަރު ފުދޭވަރަކަށް ލުއިވާނެ. އަނެއްކާ ގައިދީންނަށް ކުޑަކޮށް ހަރަކާތްތެރިވުމުގެ ފުރުސަތު ދިނުން."
  
  "އާނ".
  
  ސްޓްރެސް އޯވަރލޯޑްގެ ސަބަބުން އޭނާގެ ބޮލުގައި ރިއްސާލިއެވެ. "އަޅުގަނޑުމެންގެ ޑިއެކްޓިވޭޝަން ކޯޑްތައް އެބަހުރި،" އޭނާ ވިދާޅުވި އެވެ.
  
  "އެއީ އަދިވެސް ފޭކް އެއްޗަކަށް ވެދާނެ. އަދި ކަންތައް އިތުރަށް ގޯސްވާން ޖެހޭނީ ހޭޑަންގެ ދަށުގައި ޓްރިގަރ ގައި ހަރުކޮށްފައިވާ ކީޕެޑެއްގައި އެތަކެތި ވައްދަން."
  
  "ޔޫ ގައިސް ބެޓަރ ހަރޑް" ކެންސީ މަޑުމަޑުން ބުނެލިއެވެ. "އަހަރެމެންނަށް ބާކީ ތިން މިނެޓް."
  
  ޑްރޭކް ރުޅިވެރިކަމާއެކު ބޮލުގައި ފިރުމާލިއެވެ. މިހާރަކީ ޝައްކުތައް މުނިފޫހިފިލުވަންވީ ވަގުތެއް ނޫނެވެ. އޭނާ ދާލް އާއި އެކު ނަޒަރު ބަދަލުކުރިއެވެ.
  
  ދެން ވާނީ ކޮންކަމެއް އެކުވެރިޔާ؟ އެންމެ ފަހުން މަގުގެ ނިމުމާއި ހަމައަށް އައީ ހެއްޔެވެ؟
  
  ޖޫލިއަން މާޝް ވާހަކަ ދެއްކިއެވެ. "އަހަންނަށް ފެނުނީ އެމީހުން އޭނާއަށް ހަތިޔާރު ހަތިޔާރުކުރާތަން،" އޭނާ ބުންޏެވެ. "އަހަންނަށް ޑިފޫސް ކުރެވޭނެ. މިއީ ދުވަހަކުވެސް ވާންޖެހޭ ކަމެއް ނޫނެވެ. ފައިސާއަކީ ހަމައެކަނި ލަނޑުދަނޑި... މިލިއަނުންގެ މަރު، ދުނިޔެ ނިމުމާ ބެހޭ ގޮތުން މި ދޮގު ވާހަކައެއް ނޫން."
  
  "ވެބްއަށް އެނގުނު" ލޯރެން ބުންޏެވެ. "ކަލޭގެ ބޮސް. އޭނާއަށް އިނގުނީ ހުރިހާ ދުވަހަކު."
  
  މާޝް ހަމަ ކެއްސާލިއެވެ. "ހަމަ އަހަރެން މިތަނުން ނެރެދީ."
  
  ޑްރޭކް އެއްވެސް ހަރަކާތެއް ނުކުރިއެވެ. އެ ބޮން ހޯދުމަށްޓަކައި އެމީހުން ޖެހޭނީ އިންސާނުންގެ އުފުރާއެއް އަނބުރާލާށެވެ. ހުރިހާ ޓޭޕެއް ކަނޑާލާކަށް އެމީހުންނަށް ވަގުތެއް ނުލިބުނެވެ. އެކަމަކު އަބަދުވެސް ބޮން ނިއްވާލުމަށް މިއަށްވުރެ އަވަސް ގޮތެއް އޮތެވެ. އެމީހުން ޓީވީން ނުދެއްކީ އެއީ އެޖް އޮފް ވިއު އަށް ކިރިޔާ ވެސް އެކަށީގެންވާ އެއްޗަކަށް ވާތީ އެވެ.
  
  ކަލޭ ވަޔަރ ނުކަނޑާލީ. ހަމަ އެހުރިހާ އެއްޗެއް ދަމައިގަތީ.
  
  އެކަމަކު އެއީ ގޯސް ވަޔަރ ކަނޑާލުމާ އެއްވަރަށް ރިސްކު ބޮޑު ކަމެކެވެ. މާޝްގެ ދެލޮލާ އެއްވަރުވާންދެން އޭނާ ކުޑަކަކޫ ޖަހާލިއެވެ.
  
  "ޖޫލިއަން." މަރުވާން ބޭނުންތަ؟"
  
  "ނޫން!"
  
  "އަހަންނަކަށް ނުފެނޭ އެހެން ގޮތެއް" އޭނާ ނޭވާލިއެވެ. "ގިސް، ހިނގާ އެމީހުން ބަދަލުކުރަން."
  
  ޓީމު ލީޑް ކުރަމުން އޭނާ މަޑުމަޑުން، ގަސްތުގައި، ހަށިގަނޑުތަކުގެ އުފުރާ އުފުލާލި އިރު، ހޭޑަންގެ ބަނޑު ތަޅުންގަނޑުން އުފުލިގެން ގޮސް ބެކްޕެކެއް ފެނުނެވެ. އެ އެންމެން އެއްފަރާތަކަށް ފުރޮޅިގެން ދިޔައިރު ޒޯއީ، މާޝް އަދި ހޭޑަން އަށް ވެސް މޮންސް ސަލާމަތްވެ، ކިނިމާކާ އެ އެންމެން އެއްގޮތަކަށް ވެސް ތިބުމަށް އިލްތިމާސް ކުރި އެވެ. ޒޯއީ މިހެން ބުނި ނަމަވެސް، މޯޝަން ޑިޓެކްޓަރަކީ ހަގީގަތުގައި ކިހާ ނާޒުކު އެއްޗެއްކަން އެއްވެސް މީހަކަށް ނޭނގުނު ނަމަވެސް، އެހާ ގިނަ ދުވަހު ދުއްވާފައި އޮތްނަމަ ޓްރިގަރަކާ ގާތް އެއްވެސް އެއްޗަކަށް ސެޓްކޮށްފައި ނުވާކަން ސާފުވި އެވެ. ހަމަ ގައިމުވެސް، ގޮވުމުގެ ކުރިން ޑްރޭކް އައުން ކަށަވަރު ކުރުމަށްޓަކައި، ގާތްގަނޑަކަށް ވަދެ ނުކުމެވޭ ގޮތަށް ޕްރޮގްރާމް ކުރަން ޖެހުނެވެ.
  
  މާޝްގެ ހަށިގަނޑުން ވަޔަރުތައް ކަނޑާލައި ޒޯއީގެ ގުނަވަންތަކުން ނަގަން ޖެހުނުއިރު، މިއީ ޓީމަށް ކިރިޔާވެސް ފާހަގަ ކުރެވުނު ގޯސް މަސައްކަތެކެވެ. ހެއިޑަންގެ ހަށިގަނޑުގައި އޮޅާލައިގެން ތިބި ތަކެތި ފަސޭހައިން ނައްޓާލީ އޭނަގެ ހެދުމުގެ މަގުގައި ތިބި ގޮތަށެވެ. މިހާރު އިރުޝާދުތަކަށް ކިޔަމަންވެ އަދިވެސް ޑަކްޓް ޓޭޕްގައި ހިފަހައްޓައިގެން ހުރެ މާޝް އޭނާގެ އަތްތިލަ އުފުލާލީ ހޭޑަންގެ ކަނާތްފަރާތުގައި އޮޅާލައިގެން ބެކްޕެކްގެ މައްޗަށް އުދުހިގެން ދިޔަ ގޮތަށެވެ. ޕައިތީއަން އޭނާގެ އިނގިލިތައް ފަޅާލިއެވެ.
  
  "ޕިން އާއި ނިޑަލްސް."
  
  މައި ދެއަތް ބެކްޕެކްގައި، ނިއުކްލިއާ ބޮމުގެ މަތީގައި ބަހައްޓާލިއެވެ. ހުނަރުވެރި އިނގިލިތަކުން ބުރަކަށިތައް ނަގައި މަތީ ފްލެޕް ފަހަތަށް ދަމައިގަތެވެ. ދެން ބޮޑު އަދި ހުނަރުވެރި ބާރެއް ބޭނުންކޮށްގެން ބެކްޕެކްގެ ކޮޅުތަކުގައި ހިފާ ބޮން، އޭގެ މެޓަލް ކޭސިންގ އާއި އެކު ސީދާ ބޭރަށް ދަމައިގަތެވެ.
  
  ކަޅުކުލައިގެ ކޮތަޅެއް އޭނާ ވަށާލިއެވެ. މައި ބެކްޕެކް އެއްފަރާތަކަށް އެއްލާލާފައި ވަރަށް މަޑުމަޑުން ބޮން އެނބުރުވާލީ ސިކުންތުތައް ފާއިތުވަމުން ދިޔަވަރަކަށް ފޮނިތޮށި ފޮތިގަނޑެއް ފޮހެލަމުންނެވެ. ބޮމަށް ބަލާލުމާއެކު ހައިޑަންގެ ދެލޯ ވިދާލިއިރު ކިނިމާކާ ކުރިންވެސް އޭނަގެ އަތުގައި ފިރުމާލަމުން އޭނަގެ ކައިރީގައި ކުޑަކަކޫ ޖަހާލައިގެން ހުއްޓެވެ.
  
  ބޮމުގެ ބޭރުގައި ހަތަރު ސްކްރޫއަކުން ޖަހާފައިވާ ކައުންޓްޑައުން ޕެނަލެއް ފެންނަން ފެށި އެވެ. އޭނާގެ ދަށުން ބްލޫ ވަޔަރސް ހަރުފައެއް ފަދައިން މުޅިން މުސީބާތެއްގެ ހިތަށް ވަދެގެން ދިޔައެވެ. މާޝް ބަލަހައްޓައިގެން ހުރީ ވަޔަރސް ތަކުގެ ތެރެއިން ހަތަރު ވަޔަރސް ގުޅިފައި އެއްކޮށް ޒަޚަމްވެފައެވެ.
  
  "ޕެނަލް ނަގާ. އަހަރެން ބޭނުންވަނީ ކާކު ކާކުތޯ ބަލަން."
  
  ގަޑިއަށް ނަޒަރު ހިންގާލަމުން ޑްރޭކް ދުލުގައި ދަތްއެޅިއެވެ.
  
  ބާކީ ސިކުންތުކޮޅެކެވެ.
  
  ފަންސާސް ނުވަ، ފަންސާސް އަށް...
  
  ސްމިތު އެމީހުންގެ ކައިރީގައި ކަކޫ މައްޗަށް ވެއްޓުނުއިރު، ސިފައިންގެ މީހާ މިހާރުވެސް އޭނާގެ ޔުޓިލިޓީ ބްލޭޑް ދަމައިގަތެވެ. އެންމެންގެ ފުރާނަ އަމިއްލަ އަތަށް ގެންގޮސް، އުނިކަންތައްތައް ނައްތާލުމުގެ ޒިންމާ އުފުއްލެވިއެވެ. އެއް ސްކްރެޗް، އެއް ގަދަފަދަ ތެޔޮ، އެއް ކޮންސެންޓްރޭޝަން ނެތުމުން، އެމީހުން ވަގުތު ބޭކާރުކޮށް ނުވަތަ ބިރުވެރި ގޮވުމެއް އުފެދިގެންދާނެއެވެ. އެމީހާ މަސައްކަތް ކުރަމުން ދިޔައިރު ޑްރޭކް ކުޑައިރުކޮޅަކު ލޯ މަރާލިއެވެ. އޭނާގެ ފަހަތުން ދާލް ނޭވާ ހާސްވެފައި ހުރިއިރު ކެންސީ ވެސް ފިރުމާލެވުނެވެ.
  
  އެންމެ ފަހު ސްކްރޫގައި ސްމިތު މަސައްކަތް ކުރަމުން ދިޔައިރު އެލިޝިއާ ކުއްލިއަކަށް ހަޅޭއްލަވައިގަތެވެ. މުޅި ގްރޫޕް ތުރުތުރު އަޅަމުން ދިޔައިރު އެމީހުންގެ ހިތްތައް އަނގަމައްޗަށް ފުންމާލިއެވެ.
  
  ޑްރޭކް ތޫނުކޮށް އެނބުރިލިއެވެ. "މިއީ ކޮންއެއްޗެއް?"
  
  "ހަރުފަ! އަހަންނަށް ފެނުނީ ހަރުފައެއް! އެއީ ބޮޑު ރީނދޫ ކުއްތާއެއް."
  
  ސްމިތު ރުޅިވެރިކަމާއެކު ގިސްލަމުން ރެކޯޑް އުފުލާލަމުން ފަރުވާތެރިކަމާއެކު ކައުންޓްޑައުން ޕެނަލް އޭގެ ވިދާ ރަތް ޑައިލް އާއި އެކު ނައްޓާލިއެވެ. "ކޮން ވަޔަރެއް؟"
  
  އެމީހުންނަށް ބާކީ އޮތީ ތިރީސް ހަތް ސިކުންތެވެ.
  
  މާޗް ކައިރިއަށް ވަދެގެން ދިޔައިރު، އޭނާގެ ލޯ ސްކޭން ކުރަމުން ދިޔައީ އެލިގޭޓަރ ޑިވައިސް ޖައްސާލި ހަނދާން ހުރި ތަން ހޯދަމުންނެވެ.
  
  "އަހަންނަކަށް ނުފެނޭ! އައި ޑޯންޓް ފަކިންގް ސީ އިޓް!"
  
  "އެއީ ހުރިހާ ކަމެއް" ޑްރޭކް އޭނާ އެއްފަރާތަކަށް އެއްލާލިއެވެ. "ހުރިހާ ވަޔަރެއް ދަމައިގަންނަނީ!"
  
  "ނޫން" ޑާލް އޭނާގެ ކައިރީގައި ބާރަށް ޖައްސާލިއެވެ. "މިހެން ކޮށްފިއްޔާ މި ބޮން ގޮއްވާލާނެ."
  
  "ދެން އަހަރެމެން ކީއްކުރަންވީ ޓޯސްޓެން؟ އަހަރެމެން ކީއްކުރަންވީ؟"
  
  ނުވަދިހަ... އަށާވީސް... ހަތްދިހަ...
  
  
  ސާޅީސް ބާބު
  
  
  ޑްރޭކްގެ ހަނދާން ކުރިމައްޗަށް އަވަސްވެގަތެވެ. ރަމްސެސް ގަސްތުގައި އޭނާ ގާތު ބުނީ ހޭޑަން އަކީ ބޮން ކަމަށެވެ. އެކަމަކު އޭގެ އަސްލު މާނައަކީ ކޮބައި ހެއްޔެވެ؟
  
  މިހާރު ބަލާލިއިރު އޭނާއަށް ފެނުނީ އޭގެ ވަށައިގެން ތިން ވަޔަރ އޮޅާލައިގެން ހުރިތަނެވެ. އެކަން ޓްރިގަރ ކުރީ ކޮން އެއްޗެއް ހެއްޔެވެ؟ ދާލް ޖީބުން ކަރުދާސްކޮޅެއް ނެގިއެވެ.
  
  "ކޯޑްސް" އޭނާ ބުންޏެވެ. "މިހާރު އެހެން ގޮތެއް ނެތް."
  
  "އަނެއްކާވެސް މާޝް އަށް މަސައްކަތް ކޮށްލަބަލަ. ރަމްސެސް ހާއްސަކޮށް ފާހަގަކުރީ ހައިޑަންގެ ވާހަކަ."
  
  "އަހަރެމެން ބޭނުންކުރަނީ ކޯޑްތައް."
  
  "އެމީހުންނަށް ޑޭމް ފޭކް ވެދާނެ! އެމީހުންގެ އަމިއްލަ ޓްރިގަރ!"
  
  މާޗް ކުރިންވެސް ހުރީ ހައިޑަންގެ ހަށިގަނޑަށް ބަލަހައްޓައިގެންނެވެ. އޭގެ މައްޗަށް ޑްރޭކް އަރައިގެން ގޮސް ކިނިމާކީގެ ސަމާލުކަން ހޯދިއެވެ. "އޭނާ އަނބުރާލާ."
  
  ހޭޑަން ވީހާވެސް އެހީތެރިވެދިންއިރު، މަސްތަކާއި ޓެންޑަންސްތައް ތަދުވެގެން ހަޅޭއްލަވަމުން ދިޔަ ނަމަވެސް އެމީހުންނަށް އެއްވެސް ލުޔެއް ނުލިބެއެވެ. ގަޑި ޖެހެމުން ދިޔައެވެ. ބޮން ގޮއްވާލުމުގެ މަސައްކަތް ނިމުމާ ގާތްވެފައި އޮތެވެ. އަދި ދުނިޔެ އިންތިޒާރު ކުރިއެވެ.
  
  މާޝް ތިރިއަށް ލެނގިލީ ހަށިގަނޑުގެ ވަށައިގެންވާ ވަޔަރތަކުގެ ފަހަތުން ޑްރޭކް އެއް އަތް އުފުލާލުމަށްފަހު ފައި އުފުލާލުމަށްފަހު އެންމެ ފަހުން ދެ ވަޔަރ ހުރަސްވި ތަނުގައި ބެލްޓް ނައްޓާލުމުންނެވެ. އަނެއްކާ ވެސް ގުޅައިލި ޖޯޑު އޭނަގެ އުނގު ތެރެއިން ފާއިތުވަމުން ދިޔަތަން ފެނުމުން ކިނިމާކާއަށް އިޝާރާތް ކުރިއެވެ. "މިހެން".
  
  ޓްވިސްޓާގެ ނައިޓްމޭރ ގޭމެއްގެ ތަހައްމަލު ކުރަމުން ދިޔަ ހޭޑަން ބަލަން ހުރީ މާޝް ކޮންމެ ވަޔަރެއްގެ މަގު އަނބުރާ ޓައިމަރާއި ހަމައަށް ޓްރޭސް ކުރަމުން ދިޔަތަނެވެ.
  
  "ޔަގީނުންވެސް" އެއް ލޯ ބޮޑުކޮށްލައިގެން އަނެއް ލޯ މަރާލަމުން ބާރަށް ލޯ މަރާލަމުން އޭނާ ބުނެލިއެވެ. "އެއީ ކަނާތްފަރާތުގައި ހުރި މީހާ."
  
  ޑްރޭކް ނިއުކްލިއާ ބްރީފްކޭސް އަށް ނަޒަރު ހިންގާލިއެވެ. ކެންސީ އޭނާއާއި ޑާލްއާ ގުޅިގެން ދިޔައީ އޭނާގެ ކައިރީގައި ހުރި ތަޅުގައިއެވެ. "މި އެއްޗެއް ގޮއްވާލަން ބޭނުންވަނީ ބައިތަކާއި މެކޭނިޒަމްތަކުގެ ހާއްސަ ކޮންފިގްރޭޝަނެއް. އެއީ... އެހާ ނާޒުކު އެއްޗެކެވެ. އަޅުގަނޑުމެން މިދަނޑިވަޅުގައި ރާއްޖެއަށް މިކަން ގެނައި މީހާއަށް އަޅުގަނޑުމެން ހަގީގަތުގައި އިތުބާރު ކުރަންތަ؟"
  
  ޑްރޭކް އޭނާގެ ހަޔާތުގެ އެންމެ ފުން ނޭވާއެއް ދޫކޮށްލިއެވެ.
  
  "ނޯ ޗޮއިސް".
  
  އޭނާ ވަޔަރ ދަމައިގަތެވެ.
  
  
  ސާޅީސް އެކެއް ބާބު
  
  
  ޑްރޭކް އަވަސް އަވަހަށް ދަމައިގަތުމުން އޭނާގެ އަތުން ވަޔަރ ފަޅައިގެން ގޮސް ކޮޕަރ ކޮޅު ހާމަވެގެން ދިޔައެވެ. ވަޅިއެއްގެ އަރިމަތީގައި ތިބި އެންމެން ކުރިއަށް ޖެހިލައިގެން ތިބީ ކައުންޓްޑައުން ޗެކްކުރުމަށެވެ.
  
  ބާރަ... އެގާރަ... ދިހަ...
  
  "އޭނާ އަދިވެސް ހަތިޔާރު އެޅި!" އޭރު އަލީޝާ ރޮމުން ދިޔައެވެ.
  
  ޑްރޭކް އޭނާގެ ބުރަކަށީގައި ވެއްޓުނީ، ސިއްސައިގެން ގޮސް، އަދިވެސް ވަޔަރ ހިފަހައްޓައިގެން ހުރެ މިހާރުވެސް ސްޕާކެއް ރޯކޮށްލައިގެން ބޮން ނައްތާލެވޭނެ ފަދައިންނެވެ. "މި... މި...."
  
  "އަދިވެސް ޓިކް އެޅެނީ!" އޭރު އަލީޝާ ރޮމުން ދިޔައެވެ.
  
  ޑާލް ޑޯވް ކޮށްލީ ޔޯކްޝަޔަރމަން ދުރަށް ކޮއްޕާލަމުން ނިތްކުރިއަށް އަތްތިލައެއް ޖަހައިގެންނެވެ. "އަހަރެންނަށް ހީވަނީ" އޭނާ ބުންޏެވެ. "އަހަރެމެންގެ ނަސީބު ރަނގަޅުވާނީ މިހާރު ވަގުތު ލިބިއްޖެއްޔާ."
  
  އަށެއް...
  
  ޒޯއީ ރޯން ފެށިއެވެ. މާޝްއަށް ރޮމުން ދިޔައީ އޭނާ ކުރި ކޮންމެ ގޯހަކަށް މައާފަށް އެދެމުންނެވެ. ހޭޑަން އާއި ކިނިމާކާ ތިބީ ޖަޒުބާތު ނެތި ޓީމު މަސައްކަތް ކުރަމުންދާތަން ބަލަން، ހުދު އަތްތިލަ ހިފަހައްޓައިގެން، އެމީހުންނަށް ކުރެވޭނެ އެއްވެސް ކަމެއް ނެތް ކަމަށް ގަބޫލުކޮށްގެންނެވެ. ސްމިތު ވަޅި ދޫކޮށްލާފައި ލޯރެންއަށް ބަލާލަމުން ތުރުތުރު އަޅަމުން ދިޔަ އިނގިލިތައް ދިއްކޮށްލީ ލޯރެންގެ ގައިގައި އަތްލާށެވެ. ޔޯރގީ ބިންމައްޗަށް އަޑިއަށް ދިޔައެވެ. ޑްރޭކް އެލިޝިއާއަށް ބަލާލިއިރު އެލިޝިއާ މޭއަށް ބަލަހައްޓައިގެން ހުރީ ލޯ ނަގަން ނޭނގިފައެވެ. ބޯ އެމީހުންގެ މެދުގައި ހުއްޓިލައިގެން ހުރީ ޑާލް މަސައްކަތް ކުރަމުން ދިޔަތަން ބަލަން ހުރެ އޭނާގެ މޫނުމަތީގެ ކުލަވަރު ސާފުވަމުންނެވެ.
  
  ސްވިޑެންގެ މީހާ ވަނީ ޕެނަލަށް ޑިއެކްޓިވޭޝަން ކޯޑްތައް ޖަހާފައެވެ. އެއިން ކޮންމެ އެއްޗެއް ރަޖިސްޓްރީކޮށްފައިވަނީ އޯޑިއޯ ސިގްނަލަކުންނެވެ. ފައިނަލް ނަންބަރު ޖަހަން ބާކީ އޮތީ އެންމެ ސިކުންތުކޮޅެކެވެ.
  
  ފަހެއް...
  
  ޑާލް "އެންޓަރ" ބަޓަން ފިއްތާލަމުން ނޭވާލުން ހުއްޓާލިއެވެ.
  
  ނަމަވެސް ގަޑިން އަދިވެސް ދިޔައީ ޓިކް ޓޮކް ކޮށްގެންނެވެ.
  
  ތިން ދެ އެއް...
  
  
  * * *
  
  
  އެންމެ ފަހު ސިކުންތުގައި ތޯސްޓެން ޑާލް އަށް މާޔޫސްކަމެއް ނުލިބުނެވެ. އޭނާ މަރުވާން ދޫކޮށްނުލާ ނުވަތަ ފަހަތަށް ޖެހިފައެއް ނުވެއެވެ. އޭނާއަށް އެނބުރި ދާންވީ އާއިލާއެއް - އަނބިމީހާއަކާއި ދެ ކުދިން - ހުރިއިރު، މިރޭ އެމީހުންގެ ސަލާމަތަށް ޔަގީންކަން ދިނުމަށް އެއްވެސް ކަމެއް ހުރަހެއް ނާޅާނެ އެވެ.
  
  އަބަދުވެސް ޕްލޭން ބީ އެއް އޮވެއެވެ.ޑްރޭކް އޭނާއަށް އެކަން ދަސްކޮށްދިނެވެ.
  
  އޭނާ ހުރީ ތައްޔާރަށެވެ.
  
  މެޑްނެސް މޯޑް ކިކް އިން ކޮށްލުމުން، ކަލަންޑަރ ކުރެވިފައިވާ މޮޔަކަމެއް އޭނާގެ ގައިގައި ހިފަހައްޓައި، އާދައިގެ ބާރަށް ވުރެ ބާރެއް ލިބުނެވެ. އެންމެ ފަހު ގަޑިއިރު އޭނާ އަޑުއަހަމުން ދިޔައީ އެއް މީހަކު ނުވަތަ އަނެއް މީހަކު ނިއުކްލިއާ ބްރީފްކޭސް އެކުލެވޭ ފުރިހަމަ، ސީދާ އަދި ގޯހެއް ނެތް ސާމާނު ފިއްތާލަމުންނެވެ. އެ ހުރިހާ ކަމެއް ކިހާ ޞައްޙަކަން އޭނާއަށް އިވުނެވެ.
  
  އާދެ، އެއީ ކުޑަކޮށް ޑާލް މޮޔައެއް ނަމަ ކިހިނެއް ވާނީ. އެކަން ވާނީ ކިހިނެއް ހެއްޔެވެ؟
  
  ޑިސްޕްލޭއިން އެއްޗެއް ފެނުމުން ސްވިޑެންގެ މީހާ ކުރިންވެސް އަތުގައި ހިފައިގެން ހުރީ ސްލޭޖްހެމަރެކެވެ. އޭނާ އެކަން ތިރިކޮށްލީ އޭނާގެ އެންމެ ފަހު ނޭވާއިން، އޭނާގެ އެންމެ ފަހު ހަރަކާތުން، ހުރިހާ ބާރަކާއެކު އުދުހެމުންނެވެ. އެ ސްލޭޖްހެމަރ ނިއުކްލިއަރ ބޮމުގެ ހިތަށް ވަދެގެން ދިޔައިރު، އެ ނިމުމެއް ނެތް ސިކުންތުގައިވެސް އޭނާއަށް ފެނުނީ ޑްރޭކްގެ ބިރުވެރިކަން، އެލިޝިއާގެ އެއްބަސްވުމެވެ. އަދި ދެން އޭނާއަށް އެއްވެސް ކަމެއް ނުފެނުނެވެ.
  
  ގަޑި ޖެހެމުން ދިޔައެވެ
  
  ސުމެއް.
  
  
  ސާޅީސް ދެ ބާބު
  
  
  އެއްވެސް މީހަކަށް ވަގުތު ހުއްޓިފައި ނުވާއިރު، އަދި ހާއްސަކޮށް މި ނިންމާ ގަޑިއަށް ވެސް ވަގުތު ހުއްޓިފައެއް ނުވެ އެވެ.
  
  ޑްރޭކްއަށް ފެނުނީ ޑާލް ބޮމުގެ މަތީގައި ދިގުވެފައި ހުރިތަން، އޭނާގެ ރައްޓެހިންނާއި މުޅި ދުނިޔެ ބިރުވެރި އަލިފާނުން ރައްކާތެރި ކުރެވޭނެ ކަހަލަ ގޮތަކަށެވެ. އޭނާއަށް ފެނުނީ ބުރިވެފައިވާ ދަގަނޑު ފްރޭމް، ސްލޭޖްހެމަރ ވަށައިގެން ޑެންޓެޑް އިންނާޑްސް؛ އަދި ދެން ފެނުނީ ކައުންޓްޑައުން ޓައިމަރެވެ.
  
  ސުމެއްގައި ތާށިވެއްޖެއެވެ.
  
  "އޯހް، ޑޭމް" ވީހާވެސް އެކުވެރިކަމާއެކު އޭނާ ބުންޏެވެ. "އޯ މައި ގޯޝް."
  
  އެއްބަޔަކު އަނެއްބަޔަކަށް އެ ޓީމަށް ވިސްނުނެވެ. ޑްރޭކް ނޭވާލީ ދެން ދުވަހަކުވެސް ރަހަ ލިބޭނެ ކަމަށް ހީނުކުރާ ތާޒާ ވައިގެ ނޭވާއެކެވެ. އޭނާ ކުދިކުދިކޮށް ޑާލް ކައިރިއަށް ގޮސް ސްވިޑެންގެ މީހާގެ ފުޅާ ބުރަކަށީގައި ތަޅައިގަތެވެ. "ރަނގަޅު ކުއްޖެއް" އޭނާ ބުންޏެވެ. "ބޮޑު ހޮޅިބުރިއަކުން ޖަހާ. ކީއްވެ އަހަރެން އެހެން ނުވިސްނުނީ؟"
  
  "ޔޯކްޝަޔަރމަންއަކަށް ވުމުން" ބޮމުގެ ހިތަށް ޑާލް ވާހަކަ ދެއްކިއެވެ. "އަހަރެންވެސް މިކަމާ ހިތަށް އެރި."
  
  ޑްރޭކް އޭނާ ފަހަތަށް ދަމައިގަތެވެ. "އަޑުއަހާބަލަ" އޭނާ ބުންޏެވެ. "މި އެއްޗެއް ތާށިވެފައި އޮތީ ދޯ؟ އެތެރެ ފަޅައިގެން ގޮސްފައި ހުރެދާނެއެވެ. އެކަމަކު އަލުން ފެށުން ހުއްޓުވާނީ ކޮންކަމެއް ހެއްޔެވެ؟"
  
  "އަހަރެމެން" ފަހަތުން އަޑެއް އިވުނެވެ.
  
  ޑްރޭކް އެނބުރިލިއިރު ނެސްޓް އާއި ބޮމްބް ސްކޮޑް އެމީހުންނާ ކައިރިވަމުން އަންނަނީ ބެކްޕެކްތަކާއި އަތުގައި ހުޅުވާފައިވާ ލެޕްޓޮޕްތަކެއް ހިފައިގެންނެވެ. "ތި ކުދިން ލަސްވެއްޖެ" އޭނާ ނޭވާ ހާސްކޮށްލިއެވެ.
  
  "އާނ ޑޫޑް." އެއީ އާންމުކޮށް ކަން އޮންނަ ގޮތެވެ."
  
  ކިނިމާކާ، ޔޯގީ އަދި ލޯރެން ހޭޑަން ޒޯއީ ޝިއާސް އާއި ޖޫލިއަން މާޝް އާއި ހިއްސާކުރި ބިޒީ ވެބް އިން ހޭޑަން އަށް ވައްޓާލަން ފެށި އެވެ. ދެ ޕައިތީއާ ވީހާވެސް ގިނައިން ނިވާކޮށްފައި ތިބި ނަމަވެސް އެމީހުންގެ ބަރަހަނާކަމާ މެދު މާ ކަންބޮޑުވާހެނެއް ހިޔެއް ނުވެއެވެ.
  
  "އަހަރެން އެހީތެރިވެދިނީ" މާޝް ތަކުރާރުކޮށް ތަކުރާރުކޮށްލިއެވެ. "އަހަރެން އެހީތެރިވެދިން ވާހަކަ ބުނަން ހަނދާން ނައްތާނުލާ."
  
  ހޭޑަން އަށް ކަކުލުގައި ޖެހި، ލޭދައުރުވުން އަލުން ހޯދުމަށްޓަކައި ކޮންމެ އަތްތިލައެއް ރޯލްކޮށް، ހުޅުތަކުގައި ރިއްސުން ޖަމާވެފައިވާ ސަރަހައްދުތަކުގައި އުނގުޅަމުން ދިޔައެވެ. ކިނިމާކާ އޭނާގެ ޖެކެޓް ދިނުމުން އޭނާ ޝުކުރުވެރިކަމާއެކު ގަބޫލުކުރިއެވެ.
  
  އެލިޝިއާ ޑްރޭކްގެ ކޮނޑުގައި ހިފާލަމުން ލޮލުން ކަރުނަ ފައިބަމުން ދިޔައެވެ. "އަހަރެމެން ދިރިތިބީ!" - އޭނަ ހަޅޭއްލަވައިގަތެވެ.
  
  އަދި ދެން އޭނާ ކައިރިއަށް ދަމައިގަނެ، ތުންފަތުން އޭނާގެ ތުންފަތް ހޯދައި، ވީހާވެސް ބާރަށް ބޮސްދެމުން ދިޔައެވެ. ޑްރޭކް ފުރަތަމަ ދުރަށް ޖެހިލި ނަމަވެސް ދެން ވިސްނުނީ އޭނާ ހުރީ ހަމަ އޭނާ ހުންނަން ބޭނުންވާ ތަނެވެ. އޭނާ އޭނަގެ ބުރަކަށީގައި ބޮސްދިނެވެ. އޭނާގެ ދުލުން ދުވެފައި ނުކުމެ އޭނާ ހޯދިއިރު އެމީހުންގެ ޓެންޝަން ލުއިވެގެން ދިޔައެވެ.
  
  "މިއީ އަހަރެމެން ގިނަ ދުވަސްތަކެއް ވަންދެން ދިޔަ ތަން،" ސްމިތު ބުންޏެވެ. ސޮރީ، މޭ."
  
  "އޯ މޭން، އައި މިސް މައި ވައިފް" ޑާލް ބުންޏެވެ.
  
  ބޯ އޭނާއަށް ބަލަހައްޓައިގެން ހުރީ އޭނާގެ މޫނު ގްރޭނައިޓް ފަދަ ހިލައެއް ނަމަވެސް އެހެން ގޮތަކަށް ކިޔަން ނޭނގޭ ގޮތަކަށެވެ.
  
  މާއީ ބަލިކަށި ހިނިތުންވުމެއް ފިއްތާލިއެވެ. "ރޯލްތައް ރިވަރސް ކުރެވުނު ނަމަ އެލިޝިއާ މިހާރު ޖޮއިން ކުރުމާ ބެހޭ ގޮތުން ކޮންމެވެސް އެއްޗެއް މުމްބާއީ ކުރާނެ."
  
  "ލަދުނުގަންނަވާށެވެ". އެލިޝިއާ ކަރުތެރެއިން ހީލަމުން ޑްރޭކް އާއި ދުރަށް ޖެހިލިއެވެ. "އަހަރެން މީގެ ކުރިން ފިލްމީ ތަރިއަކަށް ބޮސްދީފައެއް ނުވޭ."
  
  ކުރީގެ ޒަމާނުގެ ވާހަކަ ދެއްކުމުން ސްމިތު ރަތްވެގެން ދިޔައެވެ. "އާނ، މިހާރު އަހަރެންނަށް އެއްބަސްވެއްޖެ މޭ އަކީ ހަގީގަތުގައި މޮޅު މެގީ ކިއު ނޫން ކަމުގެ ހަގީގަތް. ސޮރީ އެބައުޓް އިޓް ".
  
  "އަހަރެން މެގީ ކިއުއަށް ވުރެ މޮޅު" މައި ހީލަމުން ބުންޏެވެ.
  
  ސްމިތު ފަޅައިގެން ގޮސް ފައި ދޫކޮށްލިއެވެ. ލޯރެން އޭނާއަށް ތާއީދު ކުރުމަށްޓަކައި އަތް ދިއްކޮށްލިއެވެ.
  
  އަލީޝާ ބޯ އެއްފަރާތަކަށް ޖައްސާލިއެވެ. "އޯ ވެއިޓް، އަހަރެން ފިލްމީ ތަރިއަކަށް ބޮސްދިނީ. ކޮންމެވެސް ވައްތަރެއްގެ ޖެކްއެކެވެ. ނޫނީ އެއީ އޭނާގެ ސްކްރީން ނަމެއް ހެއްޔެވެ؟ އަޅެ ދެމީހުން އަސްލު. ނޫނީ ތިން ވެދާނެ...."
  
  އެމީހުންގެ ތެރޭގައި ކެންސީ ހަރަކާތްތެރިވިއެވެ. "ނައިސް ކިސް" ޝަބާނާ ބުންޏެވެ. "ދުވަހަކުވެސް ތިހެން ބޮސްދީފައެއް ނުވޭ."
  
  "އެއީ ހަމައެކަނި ބިއްލޫރިގަނޑަކަށް ވީމަ."
  
  "އޯ ތެންކްސް".
  
  "މަޑުކޮށްބަލަ" ޑްރޭކް ބުންޏެވެ. "ކެންސީއަށް ބޮސްދިނީތަ؟ ކޮންއިރަކު?"
  
  "މިއީ މުސްކުޅި ވާހަކައެއް" އަލީޝާ ބުންޏެވެ. "ހަނދާންވަނީ ކިރިޔާ."
  
  އޭނާގެ ހުރިހާ ސަމާލުކަމެއް އޭނާގެ ލޮލުން ދަމައިގަތުމަށް އޭނާ އެކަން ފާހަގަކުރިއެވެ. "އެހެންވީމަ އެއީ 'ގްލޭޑް ވީ އާލައިވް' ކިސްއެއްތަ؟ ނޫނީ އިތުރު ކަމެއް ހެއްޔެވެ؟
  
  "ކީކޭ ހީކުރަނީ؟" އަލީޝާ ހުރީ ސަމާލުވެފައެވެ.
  
  "އަހަރެންނަށް ހީވަނީ އަނެއްކާ އެކަން ކުރަން ކަމުދާނެހެން."
  
  "އެންމެ ރަނގަޅު..."
  
  "ފަހުން".
  
  "ޔަޤީނުންވެސް. އަޅުގަނޑުމެންނަށް ކުރަންޖެހޭ މަސައްކަތްތަކެއް އެބައޮތްތީ."
  
  ޑްރޭކް މިހާރު ބަލާލީ އެމީހުންގެ ޓީމުގެ ލީޑަރު ހޭޑަން އަށެވެ. "ރަމްސެސް އާއި އެލިގޭޓަރު އަދިވެސް ތިބީ ބޭރުގައި،" އޭނާ ވިދާޅުވި އެވެ. "އަހަރެމެންނަށް އެމީހުން ފިލާކަށް ނުދެވޭނެ."
  
  "އަމް، އެކްސްކިއުޒް މީ؟" - ސެޕަރ ޓީމުގެ އެއް ކުއްޖަކު ބުންޏެވެ.
  
  ހައިޑަން މާޝް އާއި ޝިއާރސް އަށް ބަލާލިއެވެ. "ތި ދެމީހުންނަށް އިތުރު ޕޮއިންޓް ލިބިދާނެ މައުލޫމާތެއް ލިބިއްޖެއްޔާ."
  
  "ރަމްސެސް އަހަންނާ ވާހަކަ ދެއްކީ ކިރިޔާ،" ޝިއާސް ބުންޏެވެ. "އަދި އެލިގަޓަރަކީ އަހަރެން މިހާތަނަށް ދިމާވި އެންމެ ބޮޑު މޮޔަ މީހާ. އެމީހުން ތިބީ ކޮންތާކުކަން އެނގޭނަމައޭ ހިތަށް އަރައެވެ."
  
  ޑްރޭކް އޭނާއަށް ބަލަހައްޓައިގެން ހުއްޓެވެ. "އެލިގަޓަރަކީ އެންމެ ބޮޑު މޮޔައެއް-"
  
  "ސޮރީ. ފިރިހެނުން?" ނެސްޓްގެ ލީޑަރު ވިދާޅުވި އެވެ.
  
  މާޗްގެ ދެލޯ ވިދާލިއެވެ. "ރަމްސެސް އަކީ ބަގެއް،" އޭނާ ބުންޏެވެ. "ފުރުސަތު ލިބުނު އިރު އެއަށް ފިޔަވަޅު އަޅަންވީ. މިހުރިހާ ފައިސާއެއް ނެތިއްޖެއެވެ. ބާރު، ޝަރަފު - ނެތިގެން ދިޔައެވެ. އަހަރެން ކީއްކުރަންވީ؟"
  
  "އަހަރެން އުންމީދު ކުރަން ޖަލުގައި ރޯވާނެ ކަމަށް،" ސްމިތު ބުންޏެވެ. "ޤާތިލެއްގެ އެކުވެރިކަމުގައި."
  
  "އަޑުއެހުން!" - ނެސްޓުން މީހުން ހަޅޭއްލަވައިގަތެވެ.
  
  ހައިޑަން އެމީހުންނަށް ބަލާލިއިރު، ދެން ޑާލްއަށް ބަލާލިއެވެ. ޑްރޭކް އެލިޝާގެ ކޮނޑުގެ މައްޗަށް ބަލާލިއެވެ. ޓީމް ނެސްޓްގެ ލީޑަރު ފައިމައްޗަށް ތެދުވެ މޫނުމަތި ފަނޑުވެފައި، މުޅިން ބިރުވެރިކަމުގެ ކުލަވަރެވެ.
  
  "މި ބޮމަކީ ބޭކާރު ބޮމެއް."
  
  "ކޯއްޗެއް?"
  
  "ކަރަންޓު ޑިޓޮނޭޓަރުތަކެއް ނެތް. ލެންސްތައް ރެނދުލީ ކަމަށް އަޅުގަނޑަށް ހީވަނީ ހޮޅިބުރިއަކުން ޖެހުމުން ކަމަށް ވެދާނެ ކަމަށެވެ. އެކަމަކު ޔޫރޭނިއަމް؟ އެއްދުވަހަކު މިތާ ހުރިކަން އަންގައިދޭ އަސަރުތަކެއް ފެނިދާނެ ކަމުގައި ވިޔަސް، އެއީ... ގެއްލިއްޖެ."
  
  "ނޫން". ޑްރޭކްއަށް ހީވީ އޭނާގެ މަސްތައް ތުރުތުރު އަޅާހެންނެވެ. "ނޯ ވޭ، ތި ވާހަކައެއް ނުބުނެވޭނެ. ތިބުނަނީ އެ ބޮމަކީ ފޮނި ފޭކެއް ކަމަށްތަ؟"
  
  "ނޫން" ލެޕްޓޮޕްގައި ޖަހާލަމުން ލީޑަރު ބުންޏެވެ. "އަހަރެން މިބުނަނީ އެއީ އެ ބޮމެއް ނޫނޭ. އެއީ ޑިއެކްޓިވޭޓް ކޮށްފައިވަނީ އެ އެއްޗެއް މަސައްކަތް ކުރާ ހުރިހާ ބައިތަކެއް ނަގައިގެންނެވެ. އެހެންވީމާ، މިއީ ފޭކެއް. މި މީހާ- ރަމްސެސް- އަށް އަސްލު މީހާ ހުރި ކަމަށް ބެލެވޭ."
  
  އެ ޓީމުން އެންމެ ސިކުންތެއްވެސް ފަސްނުޖެހިއެވެ.
  
  ހޭޑަން ފޯނަށް އަތް ދިއްކޮށްލަމުން މޫރުގެ ނަންބަރަށް ގުޅާލިއެވެ. ޑްރޭކް ހަޅޭއްލަވައިގަތީ ހެލިކޮޕްޓަރުތަކަށް ގުޅަން ޖެހޭނެ ކަމަށެވެ.
  
  "އަހަރެމެން ބޭނުންވަނީ ކިހާވަރެއް؟"
  
  "ފިލް ދަ ފަކް ސްކައިސް" އޭނާ ބުންޏެވެ.
  
  ޝަކުވާއެއް ނެތި އެމީހުން ރިއްސާ ހަށިގަނޑު އުފުލާލަމުން ބާރަށް ހިނގައިގަތީ ދޮރާ ދިމާއަށެވެ. ދުވަމުން ދިޔައިރު ހައިޑަން އަވަސް އަވަހަށް ވާހަކަ ދެއްކިއިރު، ފަރުވާގެ ސަބަބުން އެއްވެސް ޖިސްމާނީ އަސަރެއް ނުފެނެއެވެ. މިއީ އޭނައަށް އަބަދަށްޓަކައި ޒަހަމްކޮށްލުމުގެ ބާރު ލިބިފައިވާ ނަފްސާނީ އަސަރުތަކެވެ.
  
  "މޫރް، ސެންޓްރަލް ޕާކުގައި ބޮން ގޮއްވާލީ ފޭކް. ސާފުކޮށް، ބަންދުކޮށްފައި. އަޅުގަނޑުމެންނަށް ހީވަނީ އެތެރެއާއި ޑިޓޮނޭޓަރުތައް ނަގައިގެން ދެން އެހެން ޑިވައިސްއަކަށް ވައްދާފައި ހުރިހެން."
  
  ތިން ފޫޓު ދުރުން މޫރް ނޭވާއެއް ދިން އަޑު ޑްރޭކްއަށް އިވުނެވެ.
  
  "އަދި އަހަރެމެން ހީކުރީ އެ ހުވަފެން ނިމިއްޖެ ކަމަށް."
  
  "މިއީ އެންމެ ކުރީއްސުރެ ރަމްސެސްގެ ޕްލޭން." ހޭޑަން ސްޓްރައިޑް ފަޅައިގެން ނުގޮސް ބޭރު ދޮރު އޭގެ ހީންޖްތަކުން ފޮޅާލިއެވެ. "މިހާރު އޭނާގެ އަމިއްލަ ވަގުތުގައި ގޮވައިގެން ފިލައިގެން ދަނީ. ނިއުޔޯކުން ބޭރަށް އެއްވެސް ހެލިކޮޕްޓަރުތަކެއް އުދުހެނީތަ؟"
  
  "ހެވިކަން. ޕޮލިސް. ސްޕެޝަލް އޮޕަރޭޝަން، އަޅުގަނޑަށް ލަފާކުރެވޭ."
  
  "މިކަމުން ފެށޭ. އޭނާގެ ޕްލޭނެއް އެބައޮތް މޫރް، އަދި އަހަރެމެން ގަބޫލުކުރާ ގޮތުގައި އެލިގޭޓަރަކީ ކުރީގެ ކޮމާންޑޯއެއް. ސީސީޓީވީ ކެމެރާތައް ކިހިނެއް ހެއްޔެވެ؟"
  
  "އަހަރެމެން ކޮންމެ މޫނެއް، ކޮންމެ ފިގަރއެއް އެއްކުރަން. އަހަރެމެން ގަޑިތަކެއް ވަންދެން އަރިމަތީގައި ތިބޭތާ. ރަމްސެސް މާލެ ތެރެއިން ދުއްވައިފިއްޔާ އަހަރެމެން އޭނާ ހިފާނަން."
  
  ޑްރޭކް ކުނިކޮށި މަތިން ފުންމާލިއިރު، ޑާލް އޭނާގެ ކައިރީގައި ހުއްޓެވެ. ހެލިކޮޕްޓަރުތައް ބޯމަތިން ގުގުމާލިއިރު، އޭގެ ތެރެއިން ދެ ހެލިކޮޕްޓަރު ޒޫގެ އެންޓްރެންސްގައި ހުރި މަގުމައްޗަށް ޖައްސާލި އެވެ. މައްޗަށް ބަލާލިއިރު ޑްރޭކްއަށް ފެނުނީ އޮފީސް އިމާރާތްތަކުގެ އެނބުރޭ ރޯޓަރުތަކުގެ ފަހަތުން ކަމަށާއި އެތަނުގައި ހުދު ބްލައިންޑްތަކުގެ ތެރެއިން ގިނަ މޫނުތަކެއް ކުޑަދޮރުތަކުގައި ފިއްތާލާފައިވާ ކަމަށެވެ. ސޯޝަލް މީޑިއާ މިއަދު ގޮވާލާނެ ކަމަށާއި، އެކަން ކުރިއަށްދާނަމަ ނަތީޖާ ސުމަކަށް ވާނެ ކަމަށެވެ. ހަގީގަތުގައި އެކަމުގެ ސަބަބުން އެމީހުންގެ މަސައްކަތަށް ހުރަސްއެޅި ކަމަށް ބެލެވެއެވެ.
  
  ރޯޓަރ ވޮޝްގެ ވަކިން ބޭރުގައި މަޑުކޮށްލަމުން ހައިޑަން އަވަސްވެގަތީ އެންމެ ކައިރީގައި ހުރި ހެލިކޮޕްޓަރަށެވެ. "މިފަހަރު" މޫރް ގާތު ބުންޏެވެ. "ރަމްސެސް ދައްކާކަށް ނުޖެހޭނެ. އެ ހުރިހާ ކަމެއް ވެސް ވީ އޭނާ ދިރިހުރުމަށް އެހީތެރިވުމަށް ޑިސްޓްރެކްޝަނެކެވެ. އެއީ އޭނާގެ އަބުރާ ބެހޭ ގޮތުން - ޓެރަރގެ ވަލީއަހުދު އޭނާގެ މަގާމު އަލުން ހޯދައި ތާރީހެއް ލިޔެފި އެވެ. އޭނާ ނިއުޔޯކަށް ނިއުކްލިއާ ހަތިޔާރު ގެނެސް، ގޮއްވާލައި، އަދަބު ނުލިބި ސަލާމަތްވެއެވެ. މިހާރު އޭނާ ދޫކޮށްލައިފިނަމަ މޫރް ދެން ދުވަހަކުވެސް އޭނާ ނުފެންނާނެއެވެ. އަދި ކުޅުން ނިމޭނެ."
  
  "އަހަންނަށް އެނގޭ އެޖެންޓް ޖޭ. އަހަންނަށް އެނގޭ".
  
  ޑްރޭކް ހޭޑަންގެ ކޮނޑުގެ މަތީގައި އުދުހިގެން ހުރެ އަޑުއަހަން ހުރިއިރު ޓީމުގެ އެހެން މީހުން ކައިރީގައި ރުޅިވެރިކަމާއެކު ތެޅިގަތެވެ. ޑާލް ވަށައިގެންވާ ސަރަހައްދު ދިރާސާކޮށް، އެންމެ ރަނގަޅު އެންބަޝް ސްޕޮޓްތައް ހޮވައި، ދެން ކޮންމެ ތަނެއް ވެސް އޭނާގެ ފީލްޑް ގްލާސް އިން ޗެކް ކުރި އެވެ. އާދަޔާ ހިލާފު ނަމަވެސް އެންމެ ކުޑަމިނުން އެކަމުގެ ސަބަބުން އޭނާ ބިޒީކޮށް ބެހެއްޓިއެވެ. ޑްރޭކް އޭނާގެ އުނަގަނޑުގައި ޖަހާލިއެވެ.
  
  "ކޮބާ ސްލޭ؟"
  
  "ދޫކޮއްލީ." ދާހްލް އަސްލު ފެންނަނީ ކުޑަކޮށް ހިތްހަމަ ނުޖެހިފައެވެ. "އެއީ ލަދުވެތި ރަނގަޅު ހަތިޔާރެއް."
  
  ކެންސީ ތަދައްޚުލްވިއެވެ. "އަހަރެން ހަނދާންކޮށްދިނީ އަދިވެސް އަހަރެންގެ އަތުގައި އެންމެ ގަޔާވާ ހަތިޔާރު ނެތްކަން. އޭނާއަށް ސްލޭޖްހެމަރު ލިބިއްޖެއްޔާ އަހަރެން ޖެހޭނީ ކަޓަނާ ހޯދަން."
  
  ޑްރޭކް ސްވިޑެންގެ މީހާއަށް ބަލަން ހުއްޓެވެ. "ހީވަނީ ޑީލެއްހެން."
  
  "އަޅެ އާދެބަލަ އޭނައަށް ސަބަބެއް ދިނުން ހުއްޓާލާ. މިތަނުން ކަޓަނާއެއްވެސް ހޯދާނީ ކޮންތާކުން؟"
  
  އަޑަކުން ބުނީ "އެމީހުން ސްޓޭޓެން އައިލެންޑާ މާދުރެއް ނޫން، ހޭޑަން."
  
  ޑްރޭކްގެ ބޯ އެހާ އަވަހަށް އެނބުރެމުން ދިޔައިރު އޭނާ މޫނު ކުނިކޮށްލިއެވެ. "ކޮންކަމެއް ވީ؟"
  
  ހޭޑަން މޫރް އަށް ތަކުރާރު ކުރުމަށް އެދުމުން ދެން ޓީމާ ދިމާއަށް އެނބުރިލިއެވެ. "އަހަރެމެންގެ ޓާގެޓެއް އެބައޮތް ކުދިން. މޫރް ލަފާކުރި ގޮތަށް އާންމު މީހަކު ގުޅައިގެން ކެމެރާއަކުން ކަށަވަރުކޮށްދިނެވެ. ކަލޭގެ ބުރަކަށިތައް ހަރަކާތްތެރިކޮށްދީބަލަ!"
  
  ބޯ ތިރިކޮށްލައިގެން ހުރެ ޓީމު ދުވެފައި ގޮސް ސައިޑްވޯކް ހުރަސްކޮށް ސާފު ބެރިކޭޑް މަގަކަށް އަރައި ހެލިކޮޕްޓަރުގެ ހުޅުވިފައިވާ ދޮރުތަކުން ފުންމާލައިގެން ގޮނޑިތަކުގައި ތަޅުވާލިއެވެ. މި ދެ ދޫނި ވައިގެ ތެރެއަށް ނިކުންނައިރު، ރޯޓަރުތަކުން ކައިރީގައި ހުރި ގަސްތަކުގެ ފަތްތައް ކަނޑައި، މަގު ހުރަސްކޮށް ކުނިތައް އުކާލަ އެވެ. ޑްރޭކް ފިސްތޯލައަކާއި ރައިފަލަކާއި އަސްކަރީ ބްލޭޑަކާއި ސްޓަން ގަން އެއް ނެގީ ހުރިހާ ކަމެއް ވެސް ރަނގަޅަށް ތައްޔާރުވެފައި ހުރިތޯ ބެލުމަށެވެ. ޑާލް ކޮމިއުނިކޭޝަން ޗެކް ކުރިއެވެ.
  
  ޕައިލެޓް ފުރާޅުތައް ސާފުކޮށްލުމަށްފަހު ތޫނުކޮށް ދެކުނަށް އެނބުރި ދުވެލި އިތުރުކޮށްލިއެވެ. އެލިޝިއާ އަމިއްލަ ހަތިޔާރުތައް ޗެކްކޮށް، ލެޖިއޮނަރުގެ އަތުން ނަގާފައިވާ ހަތިޔާރު އުކާލާފައި އަނެއް ހަތިޔާރު އަމިއްލައަށް ބެހެއްޓިއެވެ. ކިނިމާކާ ވަގަށް ނަޒަރު ހިންގާލީ ހޭޑަން އަށް ކަމަށާއި، އެކަން ފަރުވާކުޑަ ކުރަން މަސައްކަތް ކުރިއިރު، އަދިވެސް މޫރާއި އޭނާގެ އެޖެންޓުންގެ މައުލޫމާތު ލިބެމުން ދިޔަ ކަމަށެވެ. ބީއު މަޑުމަޑުން ދިޔައީ ޑްރޭކް އާއި އެލިޝިއާ ބޮސްދިން ފަހުން ހުރި ގޮތަށް ކަނެއްގައި ޖައްސައިގެންނެވެ. އޭނާގެ ފަރާތުން މައި އިށީނީ ހަމަހިމޭންކަމާއެކު، އޭނާގެ ޖަޕާނު ސިފަތައް ވަދެ ނުކުމެވޭ ގޮތަށް، ވަރުގަދައަށް އޭނާގެ އަމާޒަށް ފޯކަސްކޮށްގެންނެވެ. ޓީމުގެ ބާކީ ތިބި މީހުން ހުރިހާ ކަމެއް ޑަބަލް ޗެކް ކުރިއިރު، ހެލިކޮޕްޓަރުގައި ދުއްވުމާއި، ދަތްއަޅާ ވައިރޯޅިއާއި، ފޮތިގަނޑުގެ ވަހާއި، ދުވަހަކުވެސް ސްޕީއާރ ޓީމު ފެނިފައިވާ ކަމުގެ ޝަކުވާ ކެންޒީ ފިޔަވައި އެހެން އެންމެން ވެސް ޗެކްކުރިއެވެ.
  
  "އަހަރެމެން ގާތުގައި މަޑުކުރަން އެކަކުވެސް އެދުނީކީ ނޫން" އަލީޝާ މަޑުމަޑުން ބުނެލިއެވެ.
  
  "އަހަންނަށް އިތުރު ކޮންކަމެއް ކުރެވޭނީ؟ ބިރުގަތް ޗާޗް މައުސްއެއް ފަދައިން ފިލައިގެން ދާނީ؟"
  
  "އެހެންވީމަ މިއީ ހިތްވަރުގަދަ މީހެއްކަން ސާބިތުކޮށްދޭން؟"
  
  ކެންޒީގެ ދެލޯ ވިދާލިއެވެ. "އަހަރެން ބޭނުމެއް ނޫން އާމަގޭޑޯން ދެކެން. އަދި ތިބާ?"
  
  "މިކަން ކުރިންވެސް ފެނިއްޖެ. ބެން އަފްލެކް އަކީ ހައިރާން ކުރުވަނިވި ގޭއީއެއް ކަމަށާއި، ބްރޫސް ވިލިސް އަކީ ލަދުވެތި އެސްޓްރޮއިޑަކަށް ވުރެ މާ ސިއްސުވާލާ މީހެއް ކަމަށެވެ. އެކަމަކު ޑޭމް، އަސްލު ހިތެއް އޮތް ވާހަކަ ބުނަންތަ ތިއުޅެނީ؟"
  
  ކެންސީ ކުޑަދޮރުން ބޭރަށް ބަލަހައްޓައިގެން ހުއްޓެވެ.
  
  "އާސާރީ ތަކެތި ވަގަށް ނަގާ މީހާގެ ހިތެއް ހުރެއެވެ. އެނގޭނީ ކާކަށް ހެއްޔެވެ؟
  
  "އަހަރެން ހަމަ މަސައްކަތް ކުރަނީ މެދުއިރުމަތީގައި އަހަރެންގެ ވިޔަފާރިއަށް އަނބުރާ ދާން. އެކެއް. ތިޔަ މޮޔައިންނަށް އެހީތެރިވުމަކީ މިކަން ހާސިލް ކުރުމަށް ވަރަށް ބޮޑު ކުރިއެރުމެއް ލިބިގެންދާނެ ކަމެކެވެ. ފޮކް ޔޫ ޑޭމް ހާޓް."
  
  ހެލިކޮޕްޓަރު މެންހަޓަންގެ ފުރާޅުތަކުގެ މައްޗަށް އުދުހިގެން ދިޔައީ ސްޓޭޓެން އައިލެންޑް ފެރީ ކައިރިން ފެނިފައިވާތީ، ރަމްސެސް އާއި ގޭޓާ އަދި ޖަޒީރާއިން ނުނިކުމެފައިވާ ކަމުގެ ސާފުކަން ހޭޑަންއަށް ލިބުމުންނެވެ.
  
  "ތަރުޖަމާގައި ގެއްލިގެންދާ ބިޓްތަކުން އަހަރެމެން އެންމެން މަރުވެދާނެ" ހޭޑަން ފުންނޭވާއެއް ދޫކޮށްލުމުން ޑްރޭކް އެއީ ތެދެއް ކަމަށް އެއްބަސްވިއެވެ. ސްކޫލް ގޯތިތެރޭގައި ހިނގި އެންމެ ކުޑަކުޑަ ޒުވާބުން ފެށިގެން ރައީސުންނާއި ބޮޑުވަޒީރުންގެ ހަނގުރާމައާ ހަމައަށް ނިއުއަންސް އަކީ ހުރިހާ ކަމެއް.
  
  އެމީހުންގެ މަންޒިލް ގާތްވަމުން ދިޔައީ އިމާރާތްތައް ފާއިތުވަމުން ދިޔަ ވަރަކަށް ވިދާލުމުންނެވެ. ޕައިލެޓް އޭނާގެ އަމާޒާ ދިމާއަށް މިސްރާބު ޖަހަމުން ދިޔައިރު ސްޕީޑް ދެމެހެއްޓުމަށްޓަކައި ދެ އުސް އިމާރާތެއްގެ ދޭތެރޭގައި ފީނައިގަތެވެ. ޑްރޭކް އަމިއްލައަށް ގެންދިޔައީ ކަޅު މަޤްޞަދެއްގައެވެ. ކުރިމަތީގައި އޮތީ ފަޅުގެ ވިއްސައިގެން ދިޔަ އަޅިކުލައިގެ ފެންގަނޑެވެ. ތިރީގައި އެމީހުންނަށް ފެންނަމުން ދިޔައީ ޖައްސާ ހެލިކޮޕްޓަރުތަކުގެ ގްރޫޕެއް ކަމަށާއި، އެ ހުރިހާ އެންމެންވެސް މަޤާމަށްޓަކައި ހަނގުރާމަ ކުރަމުން ދިޔަތަނެވެ.
  
  "މިހެން!" އޭރު ހައިޑަން ރޮމުން ދިޔައެވެ.
  
  އެކަމަކު ޕައިލެޓް ކުރިން ވެސް ތޫނުކޮށް ތިރިވަމުން ދިޔައިރު، ހެލިކޮޕްޓަރު ޖައްސަން އުނދަގޫވެ، މާ ތަށިތަކުގެ ސަފުތަކާއި ބަސް ސްޓޮޕެއްގެ ކުރިމަތީގައި ޕްރައިމް ޕޮޒިޝަން ނަގަން ޖެހުނެވެ. ޑްރޭކްއަށް އިހުސާސް ކުރެވުނީ އޭނާގެ ބަނޑު އަނގައިން ވަދެގެން ދިޔަހެންނެވެ. ހައިޑަން ހަޅޭއްލަވައިގަތީ އޭނާގެ ގޮޅިއަށެވެ.
  
  "ހަމަ ޔަގީނުން ވެސް ޓާމިނަލް އޮތީ ބަންދުކޮށްފައި،" ޝިދާތާ ވިދާޅުވި އެވެ. "ރަމްސެސް މިތާ ހުރިނަމަ ހާސިލް ކުރަން އުއްމީދު ކުރަނީ ކޮންކަމެއް ހެއްޔެވެ؟"
  
  "ފަހަތުގައި ފެންސެއް ޖަހައި ގަސްތަކުގެ ދަށުގައި ކާރުތަކުގެ ސަފު ޕާކްކޮށްފައި ހުންނަން ޖެހޭނެ. ފުލުހުންނަށް އެތަނުގައި އަންހެނަކު އެބަހުރި އޭނާ އެންމެ ފަހުން ފެނުނު މީހާ."
  
  "ބޮޑު. އެހެންވީމަ މިހާރު އަހަރެމެން-"
  
  "މަޑުކޮށްލާ!" އެލިޝާގެ ކަންފަތުގައި އެހެން މީހެއްގެ ކަންފަތަށްވުރެ ކުރިން އެ އަޑުތައް އުފުލިގެން ދިޔައެވެ. "ބަޑިޖަހާ އަޑު އިވޭ."
  
  "ދޭ."
  
  ކާރުން ފައިބައިގެން ގޮސް ޓީމު މިސްރާބުޖެހީ ޓާމިނަލަށް، އިމާރާތުގެ ތެރެއިން ދުވަމުންނެވެ. ޑްރޭކްއަށް ފާހަގަ ކުރެވުނީ މައި ދޮރުގެ ފުޅާ ކަރުވަ ވަށައިގެން ކޮންކްރީޓްގެ ދިގު ރެމްޕެއް ޑޮކިން އޭރިއާއަށް ވަދެފައިވާ ކަމެވެ. އެ ބަޑިތައް އައީ އެތަނުން، ހުޅުވިފައިވާ ޖާގަ ހުރަސްކޮށް ޖަހާފައި، ފާރުތަކުން ކަހަލަ ގޮތަކަށް ނިކަމެތިކޮށްފައި ނޫނެވެ.
  
  "އެނބުރި އެތަނަށް" އޭނާ ބުންޏެވެ. "އެ އަންނަނީ ސްލިޕްވޭއިން."
  
  ފަހަތުން ހެލިކޮޕްޓަރުތަކުން އުޑުމަތި ފުރިގެން ދިޔައެވެ. އެމީހުންގެ މަގުގައި އޮތީ ފުލުހެއްގެ ގިސްލަމުން ދިޔަ ހަށިގަނޑު ނަމަވެސް އޭނާ އެމީހުން ކުރިއަށް ދިއުމަށްޓަކައި އަތް އުފުލާލީ އަނިޔާއެއްގެ އެއްވެސް އަލާމާތެއް ނުފެނިގެންނެވެ. އިތުރު ބަޑިތައް ވައިގެ ތެރޭގައި ގުގުމާލިއެވެ. އެ ޓީމުން ހަތިޔާރު ދަމައިގަނެ، ޓެންޑަމްކޮށް ދުވެފައި ކުރިމަތީގައި ހުރި ސަރަހައްދު ބަލައިފާސްކުރި އެވެ. އެމީހުންގެ ކުރިމަތީގައި އެހެން ފުލުހަކު ބޯ ތިރިކޮށްލައިގެން ހުރެ އޭނާގެ އަތުގައި ހިފަހައްޓާލިއެވެ.
  
  "އޯކޭ" އޭނާ ބުންޏެވެ. "ދޭ. ހަމައެކަނި މަސްގަނޑުގައި ހުރި ޒަޚަމެކެވެ. އަހަރެމެން ބޭނުންވަނީ ތިޔަ ކުދިން. އެމީހުން... އެމީހުން ފުރަނީ."
  
  "މިއަދު ނޫން" ހައިޑަން އެހެން ބުނެފައި ދުވެފައި ގޮސް ކައިރިން ދުއްވައިގަތެވެ.
  
  ޑްރޭކްއަށް ފާހަގަ ކުރެވުނީ ސްލިޕްވޭގެ ނިމުމާއި އޭގެ ކަނާތްފަރާތުގައި ހުރި ޕްރޮޖެކްޝަންތައް - ހުރިހާ ކޮންކްރީޓް ސްލިޕްވޭތަކަކީ ފެރީތަކަށް ބޭނުންކުރާ ކޮންކްރީޓް ސްލިޕްވޭތަކެކެވެ. އެމީހުންގެ ބިންގަލަށް ރާޅުތައް ވިއްސައިގެން ދިޔައެވެ. "އެ އަޑު އިވޭތަ؟" އަނެއްކާވެސް ބަޑިޖެހުން ފެށުމާއެކު އޭނާ ބުންޏެވެ. "ރަމްސެސް ހޯދީ އޮޓޮމެޓިކް ޕްލެޓޫނެއް."
  
  ލޯރެން އެކަނި ބޯ ހޫރާލިއެވެ. "އެއިން ކޮން އެއްޗެއް؟"
  
  "އޭކޭ އަށް ވުރެ މިނިޓަކަށް ގިނަ ބުރު. ހަސަތޭކަ ބުރުން އަށްސަތޭކަ ބުރަށް ކްލިޕް ކުރާށެވެ. މާ ހޫނުވެދާނެ ހާލަތެއްގައި ބަދަލުކުރެވޭ ފީފާތަކެވެ. ސީދާ ޞައްޙައެއް ނޫން، އެކަމަކު ޑޭމް ސްކޭރީ."
  
  "އަހަރެން އުންމީދު ކުރަން އެ ބާސްޓަޑް އޭނާގެ އަތުގައި ގިރާލާނެ ކަމަށް" އެލިޝިއާ ބުންޏެވެ.
  
  ފުލުހުންގެ ގްރޫޕަކުން ކުރިމަތީގައި ކަކޫޖަހާލައިގެން ތިބިއިރު، ސާވްގެ ވަޒަންތައް ތެޅިގަތް އިރު، މެދުނުކެނޑި ނިވާވާން ޑަކް ކުރަމުން ދިޔައެވެ. ބޮލުގެ މައްޗަށް ވަޒަނުގެ ސަފުހާއެއް ވިދާލިއެވެ. ދެ ފުލުހަކު އެނބުރި ބަޑިޖަހާފައި ވަނީ ފެރީ ބަނދަރުކޮށްފައިވާ ސްލިޕްވޭގެ އެންމެ ދުރު ކޮޅަށް އަމާޒުކޮށްގެންނެވެ.
  
  "ނުބުނޭ..." ދަހުލް ބުނެލިއެވެ.
  
  "އަޅުގަނޑުމެންނަށް ހީވަނީ ހަމަ އެތަނުގައި ފެރީއަށް އަރަނީ މެއިންޓެނަންސް ޓިކެޓްތަކުގެ ތެރެއިން އެއް ޓިކެޓާއެކު ކަމަށް،" ފުލުހުންގެ ތެރެއިން އެކަކު ބުންޏެވެ. "ދެ ފިރިހެން ކުދިން." އެކަކު އަހަރެމެންނަށް އަމާޒުކޮށްގެން، އަނެއް މީހާ ދޯނި ސްޓާޓް ކުރަމުން ދިޔައީ."
  
  "އޭނާއަށް އެގޮތަށް ސަލާމަތް ނުވެވޭނެ" ހައިޑަން މުޒާހަރާ ކުރިއެވެ. "އެއީ... އެއީ... ގޭމް އޯވަރ." އޭނާގެ ދެލޮލުގައި ބިރުވެރިކަމުގެ ވިދުމެއް ހުއްޓެވެ.
  
  "އޭނާއަށްޓަކައި" އަލީޝާ ފަޚުރުވެރިކަމާއެކު ބުނެލިއެވެ.
  
  "ނޫން ނޫން" ހައިޑަން ހީނލަމުން ބުނެލިއެވެ. "އަހަރެމެންނަށްޓަކައި." އަޅުގަނޑުމެންނަށް އެ ހުރިހާ ކަމެއް ގޯސްވީ. ރަމްސެސް އަކުރުން އަކުރަށް ބޭރަށް ނުކުމެގެން ދަނީ ބެންގް އަކާ އެކުގަ އެވެ. އަހަރެން އޭނާގެ ލެގަސީގައި މުއްދަތު ޖަހަމެވެ. ގައިސް، އޭނާ މި ނިއުކްލިއާ ބޮން ގޮއްވާލަން އުޅެނީ."
  
  "ކޮންއިރަކު?"
  
  "އަހަންނަކަށް ނޭނގެ. އެންމެ ރަނގަޅު ލަފާތަ؟ އޭނާ މިސްރާބު ޖަހާފައިވަނީ ލިބަރޓީ އައިލެންޑާއި ބުދު އަށް ކަމަށާއި، އެ ބުދު މުޅި ސޯޝަލް މީޑިއާގައި ޕޯސްޓް ކުރަން އުޅޭ ކަމަށެވެ. އޯ ގޯޑް، އޯ ގޯޑް، އިމޭޖިން-" ޝަބާ ނޭވާ ހާސްކޮށްލިއެވެ. "އަހަންނަކަށް ނުކުރެވޭނެ... ހަމަ ނުކުރެވޭނެ...."
  
  ކިނިމާކާ އޭނާ ފައިމައްޗަށް ޖައްސާލިއިރު ބޮޑު މީހާ ގަސްތުގައި ގިސްލަމުން ދިޔައެވެ. "އަޅުގަނޑުމެން މިކަން ވާކަށް ނުދޭނަން. އަޅުގަނޑުމެން ކޮންމެވެސް ކަމެއް ކުރަން އެބަޖެހޭ. މިހާރު."
  
  އަދި ޑްރޭކްއަށް ފެނުނީ ގާތްގަނޑަކަށް ފަންސާސް ފޫޓު ދުރުގައި ހުރި ސާވްގެ ފްލެޝްއާއި، އޭގެ ޝޮޓްތަކުގެ މަރުވާ ކަމާއި، އެމީހުންނާއި ރަމްސެސްގެ މެދުގައި ހުރި ހަމައެކަނި އެއްޗަކާއި، ނިއުކްލިއަރ ބޮމެވެ.
  
  "އަބަދަށް ދިރިއުޅެން ބޭނުންވަނީ ކާކު ދޯ؟"
  
  "ނޫން" އަލީޝާ މަޑުމަޑުން ބުނެލިއެވެ. "އަބަދުވެސް ނަރަކައެއް ފަދައިން ފޫހިވާނެ."
  
  އަދި ޑާލް ޓީމަށް އެންމެ ފަހު ނަޒަރު ހިންގާލިއެވެ. "އަހަރެން އިސްކޮށް ނަގާނަން."
  
  އެ އެންމެ ފަހުގެ ސްޕްލިޓް ސިކުންތުގައި ނިއުޔޯކުގެ ބަޠަލުން ތައްޔާރުވިއެވެ؛ SPEARERS ގެ ޓީމެއް، އަދި ދެން ކޮންމެ ފުލުހަކާއި އޭޖެންޓެއް ކަންފަތް ކައިރިން. އެންމެން ތެދުވެ، ތެތްފިލުވާ ހަތިޔާރާ ކުރިމަތިލާ، ދިރިއުޅުމުގެ އެންމެ ފަހުގެ އިޚްތިޔާރު ކުރިއެވެ.
  
  ދަހުލް އެކަން ފެށީއެވެ. "ހަމަލާ ދިނުން!"
  
  
  ސާޅީސް ތިރީސް ބާބު
  
  
  ޑްރޭކް ދުވެފައި ގޮސް އޭނާގެ ރައްޓެހިންގެ މެދުގައި، ހަމަ އޭނާ ހުންނަން ބޭނުންވާ ތަނުގައި، ބަޑި އުފުލާލަމުން ބާރަށް ބަޑިޖަހާލިއެވެ. ދުވާ ކޮންމެ ބަޑިއަކުން ސިކުންތަކަށް ދެހާސް ފަސްސަތޭކަ ފޫޓުގެ ބާރުމިނުގައި ވަޒަންތައް ޖަހާއިރު، ސްޓޮކްތަކުގެ ތެރެއިން އެތައް ގޮވުންތަކެއް ގުގުމާލައެވެ. މުޅި ފެރީގެ ކުޑަދޮރުތައް ފަޅައިގެން ދިޔައެވެ.
  
  ސިކުންތުކޮޅެއްގެ ތެރޭގައި އެމީހުން އެ ފަރަގު ދެބައިކޮށް، ވަރުގަދަ ބަޑިޖަހަމުން ދިޔައެވެ. އެ ހަމަލާގެ އަނިޔާވެރިކަމުން ސިއްސައިގެން ގޮސް ވަގުތުން ސާވް ޔޫޒަރ ވަނީ އޭނާގެ ސެޓިންގްސް ބަދަލުކޮށްފައެވެ. އެއީ އޭނާ ބަޑިޖެހުން ހުއްޓާލި ކަމަކަށް ނޫނެވެ؛ އޭނާގެ ވަޒަންތަކުން ސްޓޮކްތަކުގައި ހުރި ފިޔަވަޅެއް ހޯދައިގެން ކަނޑަށް ނުކުމެގެން ދިޔައީ އޭނާ ފަހަތަށް ޖެހިލުންވުމުންނެވެ. ޑްރޭކް ޓެލެސްކޯޕިކް މަންޒަރު އޭނާގެ ލޮލަށް ގެނެސް، ޓްރިގަރުގައި އިނގިލި ޖައްސާލަމުން ސޯ ހިފައިގެން ހުރި މީހާގެ ސިފަތައް ފާހަގަކޮށްލިއެވެ.
  
  "މިއީ އެލިގޭޓަރ،" ކޮމިއުނިކޭޓަރުގެ މައްޗަށް ހޭޑަން ބުންޏެވެ. "މިސްނުކުރޭ."
  
  ސޯ އެނބުރި އެމީހުންނާ ދިމާއަށް މިސްރާބު ޖެހިއިރު އަދިވެސް ލީޑް ތެޅެމުން ދިޔައެވެ. ޑްރޭކް ތަޞައްވުރު ކުރީ މިހާރު ކެގް ހޫނުވެފައި ހުންނަ ވަރަކަށް ގިރާވާނެ ކަމަށާއި ނަމަވެސް އެކަށީގެންވާ ވަރަށް ބާރަށް ނޫން ކަމަށެވެ. ބުލެޓްޕްރޫފް ވެސްޓްގައި ހުރި ފުލުސް މީހާގެ ގައިގައި ވަޒަނެއް ޖެހި، ދެން ދެވަނަ ވަޒަނެއް އަނެކަކުގެ އަތް ފަޅައިގެން ގޮސްފައިވެ އެވެ. މިވަގުތު އެމީހުންގެ ހިތްތައް މޭމަތިން ފުންމާލަން ތައްޔާރަށް ހުރި ނަމަވެސް އެމީހުން އެ ހަމަލާ ހުއްޓުވައި ނުވަތަ ބަޑިޖެހުން ކުޑައެއް ނުކުރެއެވެ. ފެރީގެ ތިރީ ބުރަކަށި ވެއްޓި، ފަޅައިގެން ގޮސް، ހުޅުވިފައިވާ ބުރަކަށީގައި ލޯވަޅު އަޅާފައި ހުރުމުން ޗީޒް ގްރޭޓަރެއް ފަދައެވެ. އެލިގޭޓަރު ސާވް ބާރަށް ހޫރާލީ، ބަދަލު ދިނުމަށް މަސައްކަތް ކުރަމުންނެވެ. އެމީހުންގެ ބޮލުގެ މަތީގައިވާ ޖާގަ ވަޒަނުން ވަޅިއެވެ.
  
  ފެރީގެ އިންޖީނުގެ ފަނޑު އަޑު މަޑުމަޑުން ހަޅޭއްލަވައިގަތުމަށް ބަދަލުވެ، އެކަމުގެ ސަބަބުން ހުރިހާ ކަމެއް ބަދަލުވެގެން ދިޔައެވެ. އެލިގަޓަރު ބޯޓަށް ފުންމާލީ ވަލު ގޮތަކަށް ބަޑިޖަހަމުން ދިޔައެވެ. ފަހަތުން ފެން ތެޅެން ފެށުމުން ބޯޓު ކުރިއަށް ޖެހިލިއެވެ. އެމީހުން އަދިވެސް ފަހަތުން ވިހި ފޫޓު ދުރުގައި ތިބިތަން ފެނުމުން، ކަނާތްފަރާތާއި އެއްފަރާތަށް އެނބުރިފައިވާތަން ފެނުމުން، ވަގުތުން ދުވަހަކުވެސް އެކަން ނުކުރެވޭނެކަން އެނގުނެވެ.
  
  ވެއްޓުމުން ހަޅޭއްލަވަމުން އޭނާ އެއްފަރާތަކަށް ވެއްޓިގަތީ ކުއްލިއަކަށް ހުއްޓުނެވެ. ކައިރިން ދަހުލް ވެއްޓުނެވެ. ހޭޑަން ރޯލް ކޮށްލިއިރު، އެ ހުރިހާ ކަމަކުން އެލިގޭޓަރުގެ އަމާޒު އިތުރަށް އުނދަގޫވި ނަމަވެސް އެމީހާ އެކަމާ އަޅާލާހެނެއް ހިޔެއް ނުވެއެވެ. އޭނާގެ ސިފަ ފަހަތަށް ޖެހެމުން ދިޔައިރު، ފެރީގެ ފުންމިނަށް މިސްރާބު ޖެހިތަން ފެނުނެވެ.
  
  ޑްރޭކް ހޭޑަންއަށް އިޝާރާތް ކުރުމުން ހޭޑަން ގޮވާލީ ހެލިކޮޕްޓަރުތަކަށެވެ.
  
  ކަޅު ދޫނިތައް ދުވެފައި ގޮސް ސްލިޕްވޭއާ ދިމާއަށް ގޮސް، ބާރަށް ތިރިވެ، ބިމުން ތިން ފޫޓު މައްޗަށް އުދުހިގެން ދިޔައީ ސްޕީއާރްގެ ފަޅުވެރިން ބޯޓަށް އެރުމުންނެވެ. ފުލުހުންނާއި އެޖެންޓުން ސަލާމް ކުރި ވަރަކަށް ދުވަހަކުވެސް ކެނޑޭނެ އާ ގުޅުމެއް އުފެދި، އެމީހުންނަށް ވީހާވެސް ރަނގަޅަށް ސަލާމް ކޮށްލުމަށްފަހު، ހެލިކޮޕްޓަރުތައް ޢަމަލީ ގޮތުން ވައިގެ ތެރެއަށް އުދުހިގެން ދިޔައެވެ. ޕައިލެޓުން ކާރުތައް ލިމިޓަށް ކޮއްޕާލަމުން، ހޫނުވަމުން ދިޔަ ފެރީގެ ފަހަތުން ދުވެފައި ގޮސް، ވަރަށް އަވަހަށް ނިމުނީ ބޮލުގެ މަތިންނެވެ. އެއީ ޑްރޭކް ދުވަހަކުވެސް ހީވެސް ނުކުރާ މަންޒަރެއް: ނިއުޔޯކުގެ އުޑުމަތީގައި މަރުވާ ކަޅު ޝިކާރަކުރާ ޖަނަވާރުތަކެއް ފަދައިން ތަޅުވާފައި ތިބި ދޫނިތައް، ބެކްޑްރޯޕްގެ ގޮތުގައި މަޝްހޫރު އުޑުމަތި، ސްޓޭޓެން އައިލެންޑް ފެރީގައި އުދުހެން ތައްޔާރުވަމުން ދިޔަ މަންޒަރެކެވެ.
  
  "އެމީހުންގެ ގައިގައި ބާރަށް ޖަހާ" ހެލިކޮޕްޓަރުގެ ރޭޑިއޯއަށް ވަދެގެން އައި ހޭޑަން ބުނެލިއެވެ. "އަދި އަވަހަށް".
  
  ފައިބައިގެން އައިސް ދެ ހެލިކޮޕްޓަރު ދުއްވައިގަތީ ފެރީގެ ފަހަތްފަރާތާ ދިމާއަށެވެ. ގާތްގަނޑަކަށް ވަގުތުން ހަމަޖެހުމެއް ނެތް އެލިގޭޓަރ ސައިޑް ވިންޑޯއިން ބޯ ވައްދައިގެން ރުޅިގަދަ ވޮލީއެއް ޖަހާލިއެވެ. އޭގެ ތިންވަނަ ފަޅައިގެން ދިއުން ހެލިކޮޕްޓަރުތަކުގެ ބޭރު ހަންގަނޑަށް ވެއްޓި ބައެއް ހިސާބުތަކަށް ވަދެ އަނެއްބައި ހިސާބުތަކުން ފުންމާލި އެވެ. އުޑުމަތިން ހެލިކޮޕްޓަރުތައް ވެއްޓުނީ ގަލެއް ފަދައިންނެވެ. ޑާލް ދޮރު ތަޅާލާފައި އަނބުރާ ބަޑިޖަހާލިއިރު، ވަޒަންތައް ގެއްލުނީ އުއްމީދު ގެއްލިފައެވެ.
  
  "ޝޫޓްސް ލައިކް ހީ އިޒް ފަކިންގް" ޑްރޭކް ގިސްލަމުން ބުންޏެވެ. "ދުވަހަކުވެސް ރަނގަޅު އަމާޒަކަށް ނުޖެހޭނެ."
  
  "ބެކް އޮފް" އެވެ. އެލިގޭޓަރުގައި ޖަހަން މަސައްކަތް ކުރުން ދޫކޮށްލާފައި ޑާލް ވަނީ ކުރިމަތިން އަންނަ ވަޒަނަށް ތައްޔާރުވެފަ އެވެ.
  
  ތިން ސިކުންތު ފަހުން އެކަން ހިނގިއިރު، ހަމައެކަނި އެއީ ވަޅިއެއް ނޫން ނަމަވެސް ހަމައެކަނި ކުއްލިއަކަށް ހުއްޓުމަކަށް ވެގެން ދިޔައެވެ. ފުރަތަމަ ހެލިކޮޕްޓަރު ފެރީގެ މަތީ ޑެކްގެ މަތީގައި އުދުހެމުން ދިޔައިރު، ދެވަނަ ހެލިކޮޕްޓަރު އުދުހެމުން ދިޔައީ ބަނދަރު ފަރާތު ކައިރީގައި ކަމަށްވާއިރު، އެސްޕީއައިއާރްގެ ފަޅުވެރިންގެ ބާކީ ތިބި މީހުން ވެސް ތިބީ ބޯޓުގަ އެވެ. އެމީހުން އަވަސް އަވަހަށް ނިކުމެގެން ދިޔައީ ޑެކްގައި ބޫޓުތައް ޖަހާފައި ގްރޫޕްތަކަކަށް އެއްވެފައެވެ. އެއަށްފަހު ހެލިކޮޕްޓަރުތައް އުފުލިގެން ދިޔައީ ފެރީ ޓްރެކް ކުރަމުން ދިޔަ ވައިގެ ތެރޭގައި އެކުވެރިންނާ ގުޅިގެންނެވެ.
  
  ހޭޑަން އަށް ޓީމާ ކުރިމަތިލާން ޖެހުނީ މަދު ސިކުންތުކޮޅަކަށެވެ. "އަހަރެމެންނަށް އެނގޭ އޭނަ ހުރިތަން. އިންޖީނު ކޮޓަރިއެވެ. މިހާރު މިކަން ނިންމާލަމާ ހިނގާ."
  
  އެމީހުން ދުއްވައިގަތީ، އެޑްރިނަލިން ޕަމްޕްކޮށްގެން ހުރިހާ މިންވަރަކަށް ވުރެ ބޮޑަށް، ދެން އެލިގޭޓަރ އިން ސާފުކޮށް ތިރީގައިވާ ޑެކްގައި އުކުޅުތައް ބަދަލުކޮށްލިއެވެ.
  
  އާރުޕީޖީ ވައިގެ ތެރެއިން ވިސްލް ޖަހައި، ހެލިކޮޕްޓަރުގައި ޖެހި، ގޮއްވާލި އެވެ. އެ ދޫނި ކޮންޓްރޯލް ގެއްލި، ހުރިހާ ދިމާލަކަށް ދަގަނޑު އެކި ދިމަދިމާލަށް އެތުރި، ކަޅު ފަޅުތެރޭގައި އަލިފާން ރޯވެ، ދޫނި ހުސްވެ ފެރީގެ މަތީ ޑެކް އަށް ވެއްޓުނެވެ.
  
  "ރަންނިންގ SPEAR" ކޮމާންޑަށް.
  
  
  ސާޅީސް ހަތަރު ވަނަ ބާބު
  
  
  ހެލިކޮޕްޓަރުގެ އިންޖީނުގެ އަޑަށް ބަދަލެއް އައި އަޑު ޑްރޭކްއަށް އިވުމުން ކާރު އެމީހުންނާ ދިމާއަށް ބާރު ސްޕީޑެއްގައި ދުއްވާފައި ދިޔަކަން ޗެކް ނުކޮށް އެނގުނެވެ. އެއީ ފުދޭވަރުގެ ކަމެއް ނޫން ނަމަ، ޑެކް ހުރަސްކޮށް ފެތުރިގެން ދިޔަ ދިގުވަމުން އަންނަ، ޝިކާރަވެރި ހިޔަނި އޮތީ ހަމަ އަމާޒަށް ކަމަށް ވެސް ވިދާޅުވި އެވެ.
  
  ދުވެ ނުވަތަ މަރުވާށެވެ.
  
  އޭނާ ކޮނޑު ބޭރު ދޮރުގައި ޖައްސާލަމުން މުޅި ފްރޭމް އޭގެ ހީންޖުތަކުން ފޮޅާލާފައި އެތަނުން ބޭރުގައި ހުރި ޖާގައަށް ވެއްޓުނެވެ. ހަށިގަނޑުތައް އޭނާގެ ފަހަތުން ދުވެފައި ގޮސް، ރޯލްވެ، ސްޓްރެޗްކޮށް، އަރައިގެން ގޮސް ކޮއްޕާލިއެވެ. ހެލިކޮޕްޓަރު ވަރަށް ބޮޑަށް ޖައްސާ، ރޯޓަރުތައް ފޭބިއިރު، މެޓަލް ބޮޑީ ރޫޅިގެން ދިޔައެވެ. ޝްރެޕްނެލް އިން ފެށިގެން އަތް ދިގު ވަޅިތަކާއި ހަމައަށް ހުރިހާ އެއްޗެއް ވައިގެ ތެރެއިން ކަނޑާލާފައި، ކޮށާލާފައި ކޮށާލައެވެ. ފެރީ ތެޅިގަނެ ގިސްލަމުން ދިޔައިރު ފެންގަނޑު ކަނާތާއި ވާތް ފަރާތަށް ފެން ފޮޅިގެން ދިޔައެވެ.
  
  އަލިފާން ބޯޅަ ބަޑިޖަހާފައި ވަނީ އެހެން ހެލިކޮޕްޓަރުތަކާ ދިމާއަށް ކަމަށާއި، އެ ހެލިކޮޕްޓަރުތަކުން ވަގުތުން ފިލައިގެން ދިއުމަށް ފިޔަވަޅު އެޅިއިރު، ޝީރް ނަސީބުގެ ސަބަބުން އެ ހެލިކޮޕްޓަރުތައް ޖެހުމުން ހުރަސް އެޅި ކަމަށެވެ. މަތީ ޑެކްގައި އަލިފާނުގެ ކޯރުތައް ލިއްސާލުމުން އާ އަލިފާން ރޯވެ، ކުލައާއި ދަގަނޑު ތަނބުތައް އަނދާ ހުލިވެ، ކުލަ ގިރާލިއެވެ. ޑްރޭކްގެ ކަނާތްފަރާތުގައި ހުރި ޕޯސްޓުގައި ޖެހުމާއެކު ރޯޓަރ ބުރިވެ، ކުއްލިއަކަށް ހުރިހާ މޮމެންޓަމްއެއް ހުއްޓުމަކަށް އައިސް ތަޅުންގަނޑާ ދިމާއަށް ފުންމާލިއެވެ. އެހެން އުދުހޭ ކޮތަޅުތަކުން ކުޑަދޮރުތައް ތަޅާލައި ފްރޭމް ވަށާލައި، ބިރުވެރި އެއް ސްޕައިކް ދޯނީގެ ސީދާ އެއްފަރާތުން ވަދެ ކަނޑަށް ނުކުތެވެ. ހޫނު އޭނާގެ ތެރެއިން ފާއިތުވަމުން ދިޔައިރު ޑްރޭކްއަށް އަލިފާންގަނޑުގެ އަސަރު އިހުސާސް ކުރެވި، ކޮނޑުގެ ދަށަށް ބަލާލިއިރު މުޅި ޓީމު ފަޅައިގެން ގޮސްފައި އޮތްތަން ފެނުނުއިރު، ސްމިތު ވެސް ލޯރެންގެ މަތީގައި އޮށޯވެގެން އޮތެވެ. ގޮވުން ފާއިތުވެގެން ގޮސް އެމީހުން ގަތުލުއާންމު ބަލަން ތިއްބާ ދެން އެލިގަޓަރ ކަންކަން މުޅިން މޮޔަކަމުގެ ފެންވަރަށް ގެންދިޔައެވެ.
  
  މޮޔަކަމެވެ.
  
  ދެން އޮތް އާރުޕީޖީ ދިޔައީ ހަމަ ދޯނީގެ ތެރެއިން ކަމަށާއި، މިސައިލް ލޯންޗު ދޫކޮށްލާފައި، އުދުހެމުން ދިޔައިރު ޑެކްތައް ތަޅާލި ކަމަށެވެ. ގޮވުމެއްގެ އަޑު އިވުނީ ޑެކް ތެރެއިން ކޮތަޅެއް ފަޅައިގެން ގޮސް، އިތުރު ގައުޓްތަކެއްގެ އަލިފާނާއި މަރުވާން ކައިރިވެފައިވާ ކުނިތައް އެމީހުންގެ މަގަށް ފޮނުވާލުމުންނެވެ. ޑްރޭކް ގިސްލަމުން ދިޔައިރު ޝްރެޕްނެލް އޭނާގެ ބޮލާއި ކޮނޑުގައި ވަދެގެން ދިޔައިރު، އެ ވޭނުން އޭނާއަށް އަދިވެސް ދިރިހުރިކަން އެނގުމުން ލުއި ލިބުނެވެ. ނޭވާ ހިފަހައްޓަން ވަގުތުކޮޅެއް ހޭދަކޮށްލަމުން ކުރިއަށް އޮތް އާ ވަށައިގެންވާ މާހައުލު ބަލާލިއެވެ.
  
  ޑެކްގައި އޮތީ ފަޅައިގެން ގޮސްފައިވާ ވަޅެކެވެ. ހުރިހާ ތަނެއްގައި ލަކުޑި އުފުލިފައި ހުއްޓެވެ. އެއް ދުވަހަކު ބަންދުކޮށްފައި އޮތް މެދު-މަތީ-ޑެކް ތެރެއިން ދުންގަނޑާއި އަލިފާންގަނޑު ފޭބިއެވެ.
  
  "މަގު ސާފު،" އޭނާ ވިދާޅުވި އެވެ.
  
  "އެކަނި ކަލެއަށް!" ލޯރެން ކިރިޔާ ހަޅޭއްލަވައިގަތެވެ.
  
  "ދެން މަޑުކޮށްބަލަ" ޑާލްގެ ކޮނޑުގައި ދަމައިގަންނަމުން ކެންޒީ ތެތްފިލުވާލިއެވެ. "ރަނގަޅުތަ ތޯރސްޓް؟"
  
  "އާނ އާނ އަހަރެން ރަނގަޅު. އަހަރެން ދާން ދޫކޮށްލާށެވެ".
  
  ޑްރޭކް ހިނގައިގަތީ ބައި ހިތުގެ ސްޕީޑެއްގައި، މުޅި އުމުރުގައި ހަނދާން ނެތޭ ވަރަށް ވުރެ ބޮޑަށް ފަރުވާތެރިކަމާއެކުގައެވެ. ފަހަތުގައި ތިބި ގްރޫޕް އެއްކޮށް ޖަމާވެފައި ތިބީ އޭނާ ދާންވީ ތަން ރަނގަޅަށް އެނގިފައެވެ. އެންމެ ފަހު ވަގުތު އޭނާ ހީކުރި ގޮތަށް ދާލް ފެނިގެން ދިޔައީ ހަމަ އޭނާގެ ކޮނޑުގައި ޖެހިގެންނެވެ.
  
  "އަހަރެމެން މިކަން ކުރަނީތަ މެޓް؟"
  
  "ވީ އާ ޑޭމް ރައިޓް."
  
  އަދި އާ ވަޅަކުން ތިރިއަށް ފުންމާލީ ފުރަތަމަ ފައިތިލައާއި ދެލޯ ދުޝްމަނުން ހޯދަމުންނެވެ. އެމީހުން ތިރީ ޑެކްގައި ބާރަށް ވެއްޓި، ރޯލްވެ، އަތްނުލާ، ބަޑި ތަމްރީނުކޮށްގެން ތެދުވިއެވެ.
  
  "ޚުދުމުޚުތާރުކޮށް!" ޑްރޭކް ރޮމުން ދިޔައެވެ.
  
  އެމީހުންގެ ބޫޓު ޖެހުނީ ފަހަތުގައި ހުރި ހަރު ޑެކްގައެވެ.
  
  އެންމެ ފަހުން ކެންސީ އައިއިރު، ޑްރޭކްއަށް ފުރަތަމަ ފެނުނީ، އޭނާގެ އެތެރޭގެ ބަރު ޖެކެޓް ނަގައި، ދެވަނައަށް، ހެލިކޮޕްޓަރުގެ ރޯޓަރުގެ ތިން ފޫޓުގެ ފަޅައިގެން ގޮސްފައިވާ ބައިގެ ބިންގަލުގައި އޮޅާލާފައިވާތަނެވެ. ސްވިޑެންގެ މީހާއާ ދިމާއަށް އެނބުރިލިއިރު އޭނާގެ މޫނުމަތިން ފެންނަނީ ފޫހިކަމެވެ.
  
  "މިހާރު" ޝަބާނާ ބުންޏެވެ، "އަހަރެންގެ ހަތިޔާރު އެބައޮތެވެ."
  
  "ކަލާނގެތަކުން އަހަރެމެންނަށް އެހީތެރިވެދެއްވާށި."
  
  އެމީހުން އެއްބައެއްގެ ގޮތުގައި ބޯޓަށް އަރައި، ހަނގުރާމައިގައި ރަމްސެސް އާއި ގޭޓަރ އާއި ކުރިމަތިލިއެވެ. ފާއިތުވަމުން ދިޔަ ކޮންމެ ހިނދުކޮޅަކާއި އެކު ފެރީގެ ބާރު ސްޕީޑް ބޮޑުވަމުން ދިޔައެވެ. ލިބަރޓީ އައިލެންޑް ވެސް ބޮޑުވެ، އުޑުމަތީގައި ބޮޑުވަމުން ދިޔައީ ބޮޑުވަމުންނެވެ.
  
  "މަނިޔާއަށް ނުވިސްނޭތަ ބުދު ކައިރިއަށް ނުދެވޭނެކަން؟" ކިނިމާކާ ހުރީ ބާރަށް ނޭވާލާފައެވެ.
  
  "އެހެން ނުބުނާތި" ހޭޑަން ފަހަތަށް ޖައްސާލިއެވެ. "ތިހެން ނުބުނާތި."
  
  "އޯ ޔެސް އަހަންނަށް ވިސްނޭ."
  
  "އެމީހުން މި ފެރީ އަޑިއަށް ނުޖެހޭނެ" ޑާލް އެމީހުންނަށް ޔަގީންކަން ދިނެވެ. "އެ ފަޅު ފުންކޮށް ޖަހައިގަންނަވަރެއް ނޫން... އާދެ، އިނގޭތަ ކީކޭ."
  
  ދެން އޮތް ޑެކް ތިރިއަށް އެންމެ ފަހުން އެމީހުންނަށް އެމީހުންގެ ޝިކާރަ ހޯދިއެވެ. އެލިގޭޓަރު ދޮރު ބަލަހައްޓަމުން ދިޔައިރު ރަމްސެސް ފެރީ އޮޕަރޭޓް ކުރަމުން ދިޔައެވެ. މިހާރުވެސް ޤާއިމުވެފައިވާ މޮޔަކަމުގެ ޝައުގުވެރިކަމާ އެއްގޮތަށް، ބޮން އުފައްދާ މީހާ ވަނީ ހަމަ އެފަދަ ހިނދުކޮޅަކަށް ތައްޔާރުކޮށްފައިވާ އާރުޕީޖީއެއް ނެރެފައެވެ. ޑްރޭކް އަށް ނޭވާ ހާސްވެ އެންމެން ނިވާވާން ގޮވާލުމާއެކު ބޮލުގެ އުސްމިނުގައި ފެރީގެ މެދުތެރެއިން މިސައިލް ސްޓްރީކްކޮށް، އެލިގޭޓަރުގެ މެނިއަކަލް ހޭން ދުއްވާލި ދުމުގެ ނިޝާނެއް އޭގެ ފަހަތުގައި ދޫކޮށްލިއެވެ.
  
  "ޔޫ ލައިކް އިޓް ސޫއޫއޫއޫ މޫޗް؟ އެކަން ހިފީތަ؟ އަހަރެމެން މިހާރުވެސް މަރުވަމުން މިދަނީ!"
  
  ޑްރޭކް މޫނު މައްޗަށް ބަލާލިއިރު ގާތްގަނޑަކަށް އޭނާގެ މަތީގައި ހުރި އެލިގޭޓަރ ރޮކެޓްގެ ފަހަތުން ދުވަމުން ދިޔައިރު އޭނާގެ ރޮކެޓް ލޯންޗަރ ވެސް ހިފައިގެން ދިޔައެވެ. ޚުދު ރޮކެޓް ވެސް ފެރީ ތެރެއިން އުދުހިގެން ގޮސް ފަހަތުން ނުކުމެ ވައިގެ ތެރޭގައި ގޮވައިގެން ދިޔަ އެވެ. އެލިގޭޓަރު ރޮކެޓް ލޯންޗު ޑްރޭކްގެ ބޮލުގައި އުފުލާލިއެވެ.
  
  އެންމެ ފަހުން ރަމްސެސް އެނބުރިލި ވަގުތު ޔޯކްޝަޔަރމަން ޑަކް ކޮށްލިއިރު، އޭނާގެ އަތް ކެޝުއަލްކޮށް ސްޓިއަރިންގައި ޖައްސާލިއެވެ.
  
  "މިހާރުވެސް ލަސްވެއްޖެ" އޭނާ ބުންޏެވެ.
  
  ޑްރޭކް އެލިގޭޓަރގެ ބަނޑުގައި ޖެހުނު ނަމަވެސް އޭނާ ފަހަތަށް ފުންމާލީ އަދިވެސް އޭނާގެ ބޮޑު ހަތިޔާރު އުފުލާލަމުންނެވެ. އިންސާފުވެރިކަމާއެކު ބުނާނަމަ އެކަމުގެ ސަބަބުން ޓީމަށް އިތުރު ވަގުތުކޮޅެއް ލަސްވި އެވެ. މިފަދަ މަސްގަނޑު ދަނޑިއެއްގެ ގައިގައި ޖެހެން އެއްވެސް މީހަކު ބޭނުން ނުވި ނަމަވެސް ފެރީގެ ތެރޭގައި ވަރަށް ގިނަ ޖާގަ ހުރުމުން ޑާލް އާއި އެހެން މީހުންނަށް މާ ބޮޑު މެނިއުވަރބިލިޓީއެއް ލިބުނެވެ. އެލިގޭޓަރު ގިސްލަމުން އެނބުރިލުމަށްފަހު ސީދާ ދުވެފައި ދިޔައީ މިހާރު ސެމީ އޮޓޮމެޓިކް ފިސްތޯލައެއް ހިފައިގެން ހުރި ޓެރަރިސްޓް ޕްރިންސް ރަމްސެސް އާއި ދިމާއަށެވެ. އެލިގޭޓަރުގެ ބުރަކަށީގައި ތަޅުވާފައި އޮތް ބެކްޕެކެއް ޑްރޭކްއަށް ފާހަގަ ކުރެވުނެވެ.
  
  "ތިޔަ އުޅެނީ ހަމައެކަނި ކޮންމެހެން ކުރަންޖެހޭ ކަންތައްތައް ލަސްކުރަނީ" ރަމްސެސް އިންޓޯން ކޮށްލިއެވެ.
  
  އެއް އަތުން އެތެރެއިން ހޫނު ސްޕްރޭ ކުރަމުން ދިޔައިރު އަނެއް އަތުން އޭނާ ކުޑަކޮށް ކޯސް ބަދަލުކޮށްލީ ލިބަރޓީ އައިލެންޑަށް އަމާޒުކޮށްގެންނެވެ.
  
  "ދުވަހަކުވެސް އުޅޭނެ ގޮތަކާމެދު ކަންބޮޑުވެފައިވޭތަ؟" ކައުންޓަރުގެ ފަހަތުން ޑްރޭކް ބުންޏެވެ. "ބާޒާރުތަ؟ ތަޅު? ތަފްސީލީ ފިލައިގެން ދިއުމުގެ ޕްލޭނެއް ހެއްޔެވެ؟ އެ ހުރިހާ ކަމެއް ވީ ކޮން ނަރަކައެއްތަ؟"
  
  "އާނ، ބާޒާރަކީ ހަމަ - ކިހިނެއް ޖައްސާނީ - ޓޭކްއަވޭ ސޭލެއް؟ އަހަރެންގެ ހުރިހާ ދުނިޔަވީ މުދަލުން ސަލާމަތްވުމެވެ. އެ ގަނޑުވަރަކީ އަލްވަދާއު ކިޔާ އެއްޗެއް ކަމުން އޭގެ މާނައަކީ ނިމުމެވެ. ކޮންމެއަކަސް ކަލޭ އަހަރެން ގެންދިޔައީ ސީދާ ނިއުޔޯކަށް. އަދި ފިލައިގެން ދިއުމުގެ ޕްލޭނަކީ، އާދެ، ތަންކޮޅެއް ކޮމްޕްލިކޭޓެޑް ޕްލޭނެއް، އަޅުގަނޑު އެކަން ގަބޫލުކުރަން. އެކަމަކު މިހާރު ފެނޭތަ؟ މިހާރުވެސް ލަސްވެއްޖެ. ގަޑި ޖެހެނީ."
  
  ޑްރޭކްއަށް ރަމްސެސް ބުނަން އުޅުނު އެއްޗެއް ސީދާ ނޭނގުނު ނަމަވެސް އޭގެ މާނަ ސާފުވިއެވެ. ކަވަރުން ނުކުމެގެން އައިސް ފުރޮޅުލީ ގެއަށް ވަޒަނުން ޝަވަރކޮށްލުމަށްފަހު ދުވެފައި ގޮސް އެމީހުންގެ ފަހަތުން ދުއްވައިގަތީ އޭނާގެ ޓީމު ކައިރިންނެވެ. އިތުރަށް ވާހަކަ ނުދައްކާ؛ މިއީ އޭނާގެ އެންޑްގޭމް އެވެ. ރަމްސެސް ފަހަތަށް ޖެހިލަމުން ދިޔައިރު އޭނާގެ ކޮނޑުން ލޭ ފައިބަމުން ދިޔައީ ފޮއްޓެއް ފަދައިންނެވެ. އެލިގޭޓަރުގެ ހަށިގަނޑަށް ވަޒަންތައް ވަދެގެން ދިޔައިރު ހަޅޭއްލަވައިގަތެވެ. ބިއްލޫރިގަނޑުން ދެ ޓެރަރިސްޓުން ވެސް ނިވާކޮށްފައި ވަނީ ޖަގް ސްޕްލެޝްތަކެއްގެ ގޮތުގަ އެވެ.
  
  ޑްރޭކް ދޮރު ތަޅާލުމަށްފަހު އޭގެ ފަހުން ފްރޭމް އިން ފުންމާލައިގެން ފުންމާލައިގެން ހުއްޓުމަކަށް އައިސް އޭނާގެ ނަސީބަށް ލަޢުނަތް ކިޔަމުން ދިޔައެވެ. ޑާލް އޭނާގެ މައްޗަށް ފުންމާލިއިރު، ކެންޒީ އޭނާގެ ކައިރީގައި ހުއްޓެވެ. އެ ދެމީހުން ފުރޮޅުލީ ގެއަށް ވަދެ މަރާލުމަށްޓަކައި ހަތިޔާރު އުފުލާލިއެވެ. ރަމްސެސް އެމީހުންނާ ބައްދަލުވީ ވަލު ބުޅަލެއް ފަދައިން ހީލަމުން ހަތް ފޫޓުގެ މަސްގަނޑު ބަނދެފައިވާ މޮޔައެއްގެ ހުރިހާ ބާރަކާއެކުގައެވެ؛ އޭނާ އަވަސް އަވަހަށް ވަދެ އެމީހުން ވަށައިގެން އެތުރިލަން މަސައްކަތް ކުރިއެވެ.
  
  މިއިން އެއްވެސް ކަމަކަށް ޑާލް ތަޙައްމަލު ނުކުރައްވައި، ބްރޫޓް ފޯސް އާއި ދެކޮޅު ހައްދަވައި، ހުރިހާ ވަޒަނެއް ނަގައިގެންނެވެ. ކެންސީ އެދެމީހުންގެ ވަށައިގެން ނަށަމުން ދިޔައީ ނުރައްކާތެރި ވަލު ދޫންޏެއް ފަދައިން ރަމްސެސްގެ ފަރާތްތަކުގައި ތަޅަމުންނެވެ. ރެޑިކަލް ޕްރިންސް ސްވިޑެންގެ މީހާ ތަޅާލިއެވެ. ކޮނޑުގައި އޮތް ބާޖުން ދަހުލް ތުރުތުރު އަޅަމުން ދިޔައެވެ. ގަބޫލުކުރަން ދަތި ވަރުގެ ވަރުގަދަ އަތްތަކެއް ސްވިޑެންގެ ކަރުގައި ހިފާ ފިއްތާލަން ފެށިއެވެ. އަތް އުފުލާލަމުން ޑާލް އޭނާގެ ހިފަހައްޓާފައި ހުރި ގޮތް މެދުތެރެއިން ލުއިކޮށްލުމަށްފަހު އަމިއްލައަށް އެއްޗެއް ނެގިއެވެ؛ ދެމީހުން ވެސް ތެޅިގަނެ އެކަކު އަނެކަކު ފިއްތާލީ ދެމީހުންނަށް ވެސް ނޭވާ ނުލެވޭހާ ހިނދަކު އެވެ. ރަމްސެސް ޑާލް އަނބުރާލާފައި އަނބުރާ ފާރުގައި ޖަހާލި ނަމަވެސް ސްވިޑެންގެ ކުޅުންތެރިޔާގެ ހަމައެކަނި ރިއެކްޝަނަކީ ފުޅާ ހިނިތުންވުމެކެވެ.
  
  ކެންސީ ވައިގެ ތެރެއަށް ފުންމާލީ، ފުނޑުފުނޑުކޮށްލާ ބާރަކުން ތިރިއަށް ގެނައި އުނަގަނޑު ސީދާ ރަމްސެސްގެ ލޭ އަންނަ ވަޒަނުގެ ޒަޚަމްގެ މައްޗަށް އުފުލާލަމުންނެވެ. އެފަދަ މާރާމާރީއެއް އެއް ޕަންޗުން ނިމުމަކަށް އަންނާނެ ކަމަށް ދުވަހަކުވެސް ހީނުކޮށް، ދެން އެމީހާ ހަޅޭއްލަވަމުން ދިޔައިރުވެސް އެމީހާގެ ކަރުތެރެއަށް ވަޅި ހަރައި، އޭނާގެ ލޯ ބޮޑުވެގެން ދިޔައެވެ.
  
  ދެން ރަމްސެސް ދުރަށް ޖެހިލީ ލޭ ފޮރުވިފައި ހުރެ ހޮޑުލަމުންނެވެ. ނިމުމެއް އިހުސާސް ކުރެވެމުން ދަލް އޭނާ ދޫކޮށްލިއެވެ. ޓެރަރިސްޓްގެ ލޯ ސްވިޑެންގެ ލޮލުގައި ތަޅުވާލިއިރު، އެމީހުންގެ ކިބައިން ބަލިވުމުގެ އެއްވެސް އަލާމާތެއް ނުފެނެއެވެ.
  
  "އަހަރެން މި ވަގުތުކޮޅު ނަގާނީ ކާމިޔާބީގެ ހިނދުކޮޅެއްގެ ގޮތުގައި،" އޭނާ ކުދިކުދިކޮށްލިއެވެ. "އަދި ކެޕިޓަލިޒަމްގެ ހިތް ފުނޑުފުނޑުކޮށްލާށެވެ."
  
  އޭނާ އަތް ދިއްކޮށްލީ އެލިގަޓަރުގައި އަތްލާން ބޭނުންވާ ފަދައިންނެވެ.
  
  ޑަހުލް ޖަވާބުގައި ބަޑިޖަހާލިއެވެ. އެ ވަޒަން ރަމްސެސްގެ ބަނޑުގައި ޖެހި، އޭނާ ފަހަތަށް ވައްޓާލި އެވެ.
  
  އެލިގަޓަރު ފުންމާލައިގެން ރަމްސެސްގެ މައްޗަށް ވެއްޓުނެވެ.
  
  ވެއްޓިފައިވާ އެލިގޭޓަރުގެ ފަހަތުގައި ތަޅުވާފައި އޮތް ބެކްޕެކްގައި ޓެރަރިސްޓް ޕްރިންސްއަށް ކާމިޔާބު ކުރެވުނީ، ދެމީހުން ވެސް ވެއްޓިގެން ދިޔައިރު އޭނާގެ ދިއްކޮށްފައިވާ އަތް ހާމަވެފައިވާ ކަޅު ވަޔަރުގައި ހިފަހައްޓައިގެންނެވެ.
  
  ކެންޒީ ކުރިއަށް ދުއްވައިގަތީ އަތުގައި އޮތް ހަމައެކަނި ހަތިޔާރާއި، އަތުގައި ހުރި އެންމެ ރަނގަޅު ހަތިޔާރު ކަމަށްވާ ކަޅު ކަޓަނާއަކުން ވަޔަރ ހިފަހައްޓާފައިވާ އަތަށް އަމާޒުކޮށްގެންނެވެ. އޭނާގެ ބްލޭޑް އަވަހަށް ކަނޑާލުމުން ރަމްސެސްގެ ކޮނޑުގައި އޮތް އަތް ކަނޑާލުމުން ޓެރަރިސްޓް އިންތިހާއަށް ހައިރާންކަމުގެ އިޝާރާތެއް ފާޅުކުރި އެވެ.
  
  އެލިގޭޓަރ އާއި އެއްވަގުތެއްގައި އަތް ތަޅުގައި ޖެހުނު ނަމަވެސް އިނގިލިތައް އަދިވެސް ހުރީ މިހާރު ހުޅުވިފައިވާ ކަޅު ވަޔަރުގެ ކޮޅުގައި ހިފަހައްޓައިގެންނެވެ.
  
  "ޓްރަބަލް ފްރީ" ރަމްސެސް ކެއްސާލިއެވެ. "އަހަންނަށް އެގޮތަށް ހަމަލާދިނީ ރަނގަޅަށް. ގަޑި ޖެހެނީކީ ނޫނެވެ. އެކަމަކު..." ސްޕަސްމެއް އޭނާ ވިއްސައިގެން ދިޔައިރު، ބަނޑާއި އަތާއި ކަނާތު ކޮނޑުން އަވަސް އަވަހަށް ލޭ އޮހޮރެމުން ދިޔައެވެ.
  
  "މި... މިވަނީ... މިހާރު."
  
  
  ސާޅީސް ފަސްވަނަ ބާބު
  
  
  ޑްރޭކް ތަޅުންގަނޑު ހުރަސްކޮށް ކުދިކުދިކޮށްލަމުން އެލިގޭޓަރ އޭނާގެ ބަނޑުގައި ރޯލްކޮށްލިއިރު މޮޔަ މީހާ ލޭ އޮހޮރިފައިވާ ޑެކް ތެރެއަށް ހީނގަތެވެ. ޑާލް އޭނާގެ ކައިރީގައި ވެއްޓުނުއިރު އޭނާގެ މޫނުމަތީގައި ވޭނާއި ބިރުވެރިކަމާއި ކުރިން ލަފާ ލިޔެވިފައި ހުއްޓެވެ. އެ ސްޓްރެޕް ތަޅުވާފައި އޮތް ނަމަވެސް ޑްރޭކް ވަގުތުން އެ ސްޓްރެޕް ފަޅާލުމަށްފަހު، އޭގެ ފަހުން މެޓަލް ކޭސް ގަދަ މެޓީރިއަލް އިން މިނިވަން ކުރި އެވެ.
  
  ކައުންޓްޑައުން ޓައިމަރ އެމީހުންގެ ކުރިމަތީގައި ހުއްޓެވެ، އޭގެ ވިދާ ރަތް ނަންބަރުތައް އެމީހުންގެ ކަކުލުގެ ދަށުގައި ތަޅުގައި ފެތުރިފައިވާ ލޭ ފަދައިން ބިރުވެރި އަދި ބިރުވެރި ގޮތަކަށެވެ.
  
  "ސާޅީސް މިނެޓް" ފުރަތަމަ ވާހަކަ ދެއްކީ ހައިޑަން އަޑު ކެނޑިގެންނެވެ. "އެކަމާ ނުކުޅެބަލަ ޑްރޭކް. މިހާރު މި އެއްޗެއް ހަތިޔާރު ނައްތާލާ."
  
  ޑްރޭކް ކުރިންވެސް ބޮން އެނބުރެމުން ދިޔައީ ހަމަ މިދިޔަ ފަހަރު ފަދައިންނެވެ. ކިނިމާކާ އޭނާއާ ހަވާލުކުރީ އޯޕަން ޔުޓިލިޓީ ވަޅިއެއް ކަމަށާއި، ގޭޓަރ ފަދަ ބޮން އުފައްދާ މީހަކު ދޫކޮށްފާނެ އެތައް ބޫބީ ޓްރެޕްތަކަކަށް ސަމާލުކަންދީގެން ފަރުވާތެރިކަމާއެކު ހަރަކާތްތެރިވަމުން އޭނާ އެ ވަޅި އެތިކޮޅަށް ވަކިކޮށްލިއެވެ. އެ ޑިވައިސް މޮޔަ ޓެރަރިސްޓާ ދުރަށް ގެންދިއުމާއެކު އޭނާ އެލިޝިއާއަށް ނަޒަރު ހިންގާލިއެވެ.
  
  "އިތުރަށް ނުބުނޭ" އެމީހާގެ އަތްދަށުގައި ހިފާ ދަމާލަމުން ޝަބާނާ ބުންޏެވެ. އެފަދަ ޤާތިލަކަށް އެއްވެސް ރަޙްމަތެއް ނޯންނާނެއެވެ.
  
  ވަރުގަދަ އަތެއްގައި ބޮމުގެ ކުރިމަތީ ޕެނަލް ނައްޓާލިއެވެ. އެއާ ގުޅިފައި ހުރީ ބިރުވެރި ގޮތަކަށް ފޮޅިފައިވާ ކޮއިލްޑް ބްލޫ ވަޔަރސްތަކެކެވެ.
  
  "މިއީ ގޭގައި ހަދާ ބޮމެއް ނޫން" ޑާލް ވިސްނައިދިނެވެ. "ބަލައިގެން އުޅޭތި".
  
  ޑްރޭކް މަޑުކޮށްލީ އޭނާގެ އެކުވެރިޔާއަށް ނަޒަރު ހިންގާލުމަށެވެ. "މިކަން ކުރަން ބޭނުންތަ؟"
  
  "އަދި ލޯންޗު ކުރުމުގެ ޒިންމާ ނަގަންވީތަ؟ އަސްލު ނޫން. ނޫން."
  
  އެކަމުގައި ހިމެނޭ ހުރިހާ ކަމެއް ފުރިހަމައަށް އެނގިހުރެ ޑްރޭކް އޭނާގެ ތިރީ ތުންފަތުގައި ދަތްއެޅިއެވެ. ވިދާ ކައުންޓްޑައުން އަކީ އެމީހުންނަށް ބާކީ އޮތް ވަގުތު ކިހާ މަދުކަން މެދުނުކެނޑި ހަނދާންކޮށްދޭ ކަމެކެވެ.
  
  ހައިޑަން މޫރަށް ގުޅިއެވެ. ކިނިމާކާ ސަޕަރސް އަށް ގޮވާލިއެވެ. އެހެން މީހަކު ނެސްޓަށް ގުޅިއެވެ. ޑްރޭކް އެ ޑިވައިސްއަށް ބަލާލިއިރު ކޮންމެ ކަމަކަށް ވެސް ބެލުމަށްފަހު މައުލޫމާތު އަވަހަށް އޮހޮރިގެން ދިޔައެވެ.
  
  "އަނެއްކާވެސް ވަޔަރސް ދަމައިގަންނަވާ" ޑާލް ލަފާ ދިނެވެ.
  
  "މާ ރިސްކި."
  
  "އަހަރެން ލަފާކުރާ ގޮތުގައި މިފަހަރު މޯޝަން ސެންސަރެއް ނެތް ކަމަށް، އެލިގޭޓަރ ދުއްވަމުން ދިޔަ ގޮތަށް ބަލާއިރު."
  
  "ކަނާތް. އަދި އަހަރެމެންނަށް ކަލޭގެ ސްލޭޖްހެމަރ އައިޑިއާ އަލުން ބޭނުން ނުކުރެވޭނެ."
  
  "ކޮލަޕްސްޑް ސާރކިއުޓް؟"
  
  "އެއީ މައްސަލަ. އެމީހުން ކުރިންވެސް ބޭނުންކުރަމުން ދިޔައީ އާ އެއްޗެއް - ފޭލް ސޭފް ވަޔަރ އެވެ. އަދި މި ބާސްޓަރަކީ ހަގީގީ ކުއްޖެކެވެ. އަޅުގަނޑު މިކަމުގައި ބައިވެރިވެއްޖެނަމަ ރަނގަޅުވެދާނެ."
  
  އެލިގަޓަރު ޖެހިގެން ހުރި ކޮޓަރިން ބޭރުފުށުގެ އަޑުތައް އިވެމުން ދިޔައިރު އަލީޝާ މަސައްކަތް ކުރަމުން ދިޔައެވެ. މާގިނައިރުތަކެއް ނުވެ އޭނަ ބޯ ޖަހާލީ ފަޅައިގެން ގޮސްފައިވާ ދޮރުންނެވެ. "އޭނާ ބުނަނީ ބޮމުގެ އަސްލުގައި އެންޓި ޓެމްޕަރ ސްވިޗެއް ހުންނަ ކަމަށް." އޭނަ ކޮނޑު އަރުވާލިއެވެ. "އެކަމަކު ދެން އަހަރެންނަށް ހީވަނީ އޭނަ އެކަން ކޮށްފާނެހެން."
  
  "ވަގުތެއް ނެތް" ޑާލް ބުންޏެވެ. "މިކަމަށް އެއްވެސް ލަދުވެތި ވަގުތެއް ނެތް."
  
  ޑްރޭކް ޓައިމަރަށް ނަޒަރު ހިންގާލިއެވެ. އެމީހުންނަށް ކުރިންވެސް ބާކީ އޮތީ ތިރީސް ފަސް މިނެޓެވެ. އޭނާ ފަހަތަށް އިށީނީ ކޮނޑުގައި އަޅުވާލައިގެންނެވެ. "ޑޭމް، އަހަރެމެންނަށް އެ ރިސްކެއް ނުނެގޭނެ. ކިހާ އަވަހަކަށް ބޮމްބް ސްކޮޑް މިތަނަށް އާދެވޭނީ؟"
  
  "ގިނަވެގެން ފަސް މިނެޓް،" ހެލިކޮޕްޓަރުތައް ފެރީ ޑެކްތަކުގައި ޖެހުނު ކޮންމެ ތަނެއްގައި ޖެހުމުން ކިނިމާކާ ބުންޏެވެ. އަނެއް ބަޔަކު ތަންކޮޅެއް މައްޗަށް އުދުހިގެން ދިޔައީ ސަލާމަތް ކުރާ މީހުން ފުންމާލުމުންނެވެ. "އެކަމަކު ހަތިޔާރު ނައްތާލެވޭކަށް ނެތް ނަމަ ކިހިނެއް ވާނީ؟"
  
  "ކިހިނެއްތަ އަހަރެމެން ފަޅުތެރެއަށް އެއްލާލާނީ؟" ލޯރެން ލަފާ ދިނެވެ.
  
  "އެއީ ރަނގަޅު ޚިޔާލެއް، އެކަމަކު މާ ކުޑަ ކަމެއް،" ހޭޑަން ކުރިން ވެސް މޫރް އާއި ސުވާލުކޮށްފައިވެ އެވެ. "ތަޣައްޔަރުވެފައިވާ ފެން މާލެ ސެޗުރޭޓް ވާނެ."
  
  މޮޔަކަމާ މެދު ވިސްނާލަމުން ޑްރޭކް ކުރިއަށް ފަހަތަށް ތެޅެމުން ދިޔައިރު، ދެން ޑާލްގެ ލޮލުގައި އަޅައިގަތެވެ. ސްވިޑެންގެ މީހާގެ ވެސް ހިޔާލު އޮތީ ހަމަ އެގޮތްކަން އޭނާއަށް އެނގުނެވެ. އެމީހުންގެ ނަޒަރުގެ ސަބަބުން ސީދާ ފަސޭހަކަމާއެކު މުއާމަލާތް ކުރެވުނެވެ.
  
  އަޅުގަނޑުމެންނަށް ކުރެވޭނެ. މިއީ ހަމައެކަނި މަގެވެ.
  
  އަހަރެމެން ލޯފަންވާނެ. ނަތީޖާއެއް ނޭނގެ އެވެ. އެއްފަހަރު ފެށުނީމަ ފަހަތަށް ދެވޭނެ ގޮތެއް ނެތެވެ. އަހަރެމެން ދާނީ އެއްކޮޅަށް ކުރާ ދަތުރަކަށެވެ.
  
  އެހެންވީމާ ކޮން ނަރަކައަކަށް ތި އިންތިޒާރު ކުރަނީ؟ ތެދުވޭ މަންމަ ފޮނި.
  
  ޑާލްގެ ލޮލުގައިވާ ގޮންޖެހުމަށް ރައްދުދީ ޑްރޭކް ސީދާވެލިއެވެ. ފުންނޭވާއެއް ދޫކޮށްލަމުން އޭނާ ރައިފަލްގައި ތަޅުވާލަމުން ފިސްތޯލަތައް ހޯލްސްޓަރކޮށް ބެކްޕެކް އިން ނިއުކްލިއާ ބޮން ދަމައިގަތެވެ. ހައިޑަން އޭނާއަށް ބަލަހައްޓައިގެން ހުރީ ފުޅާ ދެލޮލަކުންނެވެ.
  
  "ކޮން ނަރަކައެއް ތި ކުރަނީ؟"
  
  "އަހަރެމެން މިކުރާ ކަންތައް ރަނގަޅަށް އެނގޭތަ."
  
  "ރައްކާތެރި ދުރުމިންތައް އެއްގޮތަކަށް ނުވެދާނެ. ކަލެއަށްޓަކައި އަހަރެންގެ މާނައަކީ."
  
  "ދެން އެމީހުން ނުކުރާނެ." ޑްރޭކް ކޮނޑު އަރުވާލިއެވެ. "އެކަމަކު އަޅުގަނޑުމެން އެންމެންނަށްވެސް އެނގޭ މި ސިޓީ ސަލާމަތް ކުރެވޭނެ އެންމެ މަގެއް އޮތްކަން."
  
  ޑްރޭކް ނިއުކްލިއާ ބޮން ނަގައިގެން ޑާލް ކުރިއަށް ހިނގައިގަތެވެ. އަލީޝާ އޭނާ ހުއްޓުވީ އިތުރު އަގުހުރި ވަގުތުކޮޅަކަށެވެ.
  
  "ކަލޭ ފުރަނީ އެންމެ ބޮސްދިނުމަށްފަހުތަ؟ މިއީ އަހަރެންގެ ހަޔާތުގެ އެންމެ ކުރު ގުޅުމަކަށް ނުދޭތި."
  
  "އަހަރެން ހައިރާންވޭ ތިއަށްވުރެ ކުރު އެއްޗެހި ނުލިބުނީމަ."
  
  "އަހަރެން ގަސްތުގައި ޑިސްކައުންޓް ކުރަނީ އަހަރެންނަށް ކަމުދާ ކަމަށް ނިންމި، އަހަރެން ފޮކްކޮށްފައި ދެން ގާތްގަނޑަކަށް އަށް މިނެޓް ފަހުން ފޫހިވި ފިރިހެނެއް."
  
  "އޯ ގޯޑް." ދެތިން ފަހުން ފެންނާނެ ދެން."
  
  އެލިޝިއާ އޭނާ ހިފަހައްޓާލީ ހަމައެކަނި ދެލޮލުން، ހަށިގަނޑުގެ ބާކީ ބައި މުޅިން ހަމަޖެހިލައިގެންނެވެ. "އަވަހަށް އެނބުރި އަންނަންވީ".
  
  ހޭޑަން ޑްރޭކް އާއި ޑާލް އާއި ދެމެދު ފިއްތާލަމުން އަވަސް އަވަހަށް ވާހަކަ ދައްކަމުން މޫރުގެ މައުލޫމާތު ރިލޭކޮށް ފަސްޓް އެއިޑް ފޯރުކޮށްދެވޭނެ މީހުންނަށް ފާރަލަމުން ދިޔައެވެ.
  
  "އެމީހުން ބުނަނީ ބޮމުގެ ޕޭލޯޑަކީ ފަސް ކިލޯޓަނާއި އަށް ކިލޯޓަނާއި ދެމެދުގެ އަދަދެއް ކަމަށެވެ. އޭގެ ވޮލިއުމް، ވެއިޓް އަދި އަޑިއަށް ދާނެ ސްޕީޑަށް ބަލާއިރު..." ޝަބާ މަޑުކޮށްލިއެވެ. "ރައްކާތެރި އަޑިއަކީ އެއްހާސް އަށްސަތޭކަ ފޫޓު...."
  
  ޑްރޭކް ކިޔަމަންތެރިވި ނަމަވެސް ކައިރީގައި ހުރި ސިޑިން މައްޗަށް މިސްރާބު ޖެހީ މަތީ ޑެކް އަށެވެ. "އަޅުގަނޑުމެން ބޭނުންވަނީ ތިޔަބޭފުޅުންގެ އަތުގައި ހުރި އެންމެ ބާރު ހެލިކޮޕްޓަރު،" ކައިރިވަމުން އަންނަ ޕައިލެޓަށް ވިދާޅުވި އެވެ. "ނޯ ޝިޓް. ނޯ ވިންނިންގް. ހަމަ އަހަރެމެންނަށް ލަދުވެތި ތަޅުދަނޑިތައް ދީބަލަ."
  
  "އަހަރެމެން ނޫން-"
  
  ހައިޑަން ވާހަކަ މެދުކަނޑާލިއެވެ. "އާދެ، އަށާރަސަތޭކަ ފޫޓު، މި ހުރިހާ ރޭޑިއޭޝަނެއް ނިއުޓްރަލައިޒް ކުރުމަށް، ނެސްޓް ކޮމާންޑާ އެއްގޮތަށް. ޑޭމް، ޔޫ ނީޑް ޓު ބީ އަށްޑިހަ މޭލު އޮފްޝޯރ."
  
  ޑްރޭކްއަށް އިހުސާސް ކުރެވުނީ ބޮމުގެ ދަގަނޑު ހަށިގަނޑު އޭނާގެ އިނގިލިތަކުގައި ޖަހާފައިވާ ފޮތިގަނޑުގެ ތެރެއިން ކުޑަކޮށް ފޭބިހެންނެވެ. "ތިރީސް މިނެޓުގެ ތެރޭގައި؟ މިހެން ނުވާނެ. އިތުރު ކޮންކަމެއް ތިއޮތީ؟"
  
  ހައިޑަން ފަނޑުވެގެން ދިޔައެވެ. "އެއްވެސް ކަމެއް ނެތް ޑްރޭކް. އެމީހުންގެ އަތުގައި އެއްވެސް އެއްޗެއް ނެތެވެ."
  
  "މިހާރު މި ސްލޭޖްހެމަރ ރަނގަޅަށް ފެންނަން ފަށައިފި،" ޑާލް ކޮމެންޓް ކުރި އެވެ.
  
  ޑްރޭކްއަށް ފެނުނީ އެލިޝިއާ ދުވެފައި ގޮސް މަތީ ޑެކް އަށް މިސްރާބު ޖަހަމުން މޫދަށް ބަލާލިތަނެވެ. އެތަނުގައި، ބޭރުގައި އޭނަ ހޯދަމުން ދިޔައީ ކޮން އެއްޗެއް ހެއްޔެވެ؟
  
  ޕައިލެޓް ކައިރިވެލިއިރު ހެލްމެޓްގެ ބިންގަލުގައި ބްލޫޓޫތު ޑިވައިސް ލޯމަރާލިއެވެ. "އަޅުގަނޑުމެންގެ އަތުގައި ސިފައިންގެ އެންމެ ބާރު ޑޭމް ހެލިކޮޕްޓަރު އެބަހުރި،" އޭނާ ދަމައިގަތެވެ. "ބެލް ސުޕަރކޮބްރާ. އޭނަ ކޮއްޕާލައިފިއްޔާ ގަޑިއަކު ދެސަތޭކަ މޭލު."
  
  ޑްރޭކް އެނބުރިލީ ހޭޑަން އާއި ދިމާއަށެވެ. "މިކަން ކުރެވޭނެތަ؟"
  
  "އަހަރެންނަށް ހީވަނީ އާނއެކޭހެން". ބޮލުގައި ނަފްސާނީ ހިސާބުގެ ބައެއް ހިސާބުތައް ހެދިއެވެ. "މަޑުކޮށްބަލަ މިއީ ތެދެއް ނުވެވޭނެ."
  
  ޑްރޭކް ނިއުކްލިއާ ބޮމުގައި ހިފާލިއިރު، ރަތް ނަންބަރުތައް އަދިވެސް ވިދާލާފައި ހުރިއިރު، ޑާލް އޭނާގެ ކައިރީގައި ހުއްޓެވެ. "ހިނގާ!"
  
  "އަށްޑިހަ މޭލު" ދުވަމުން ދިޔައިރު ޝަބާނާ ބުންޏެވެ. "އާނ ކުރެވޭނެ. އެކަމަކު އެކަމުން ހަމައެކަނި ދޫކޮށްލާނީ... ތިން މިނެޓް އެތަނުން ނަރަކަ ނެރެލަން. ބްލާސްޓް ޒޯނުން ސަލާމަތެއް ނުވާނެ!"
  
  ޑްރޭކް ސުޕަ ކޮބްރާއާ ކައިރިވީ ދުވެލި މަޑުނުކޮށް، ރީތި އަޅިކުލައިގެ ބައްޓަންތަކާއި، ޓަރެޓްތަކާއި، ޓްރައި ބެރެލް ކެނަންތަކާއި، މިސައިލް ބޭތަކާއި، ހެލްފަޔަރ ލޯންޗަރުތަކަށް ބަލާލަމުންނެވެ.
  
  "އެކަށީގެންވޭ" އޭނާ ބުންޏެވެ.
  
  "ޑްރޭކް" ހައިޑަން އޭނާ ހުއްޓުވިއެވެ. "ރައްކާތެރިކަމާއެކު ނިއުކްލިއަރ ބޮމެއް ވައްޓާލިޔަސް އެ ގޮވުމުގެ ސަބަބުން ތިބާ ހަލާކުވެގެންދާނެއެވެ."
  
  "ދެން އަހަރެމެންގެ ވަގުތު ބޭކާރުކުރުން ހުއްޓާލާ،" ޔޯކްޝަޔަރމަން ބުންޏެވެ. "ތިޔަ ނޫނީ މޫރު ނުވަތަ ބޮލުގައި ހުރި އެހެން މީހަކަށް އެހެން ގޮތެއް އެނގޭހާ ހިނދަކު ނޫނީ؟"
  
  މޫރް މެދުނުކެނޑި ރިލޭ ކުރަމުން ދިޔަ ޑޭޓާއާއި ލަފާއާއި އިންޓެލިޖެންސް ހޭޑަން އަޑުއަހަމުން ދިޔައެވެ. ޑްރޭކްއަށް ފެރީ ތެޅިފޮޅެމުން ދިޔަހެން ހީވިއިރު، ކައިރިން މެންހަޓަންގެ އުޑުމަތި ފެނުމުން، މިހާރުވެސް ދިރިއުޅުމަށް އެނބުރި އަންނަ މީހުންގެ ކިނބޫ ކަހަލަ ހަލަބޮލިކަން ވެސް ފާހަގަ ކުރެވުނެވެ. އަސްކަރީ އުޅަނދުތަކާއި ސްޕީޑްބޯޓުތަކާއި ހެލިކޮޕްޓަރުތައް ހުރިހާ ތަނެއްގައި ހުރިއިރު، މި ދުވަސް ސަލާމަތް ކުރުމަށް ފުރާނަ ދޭނެ އެތައް ބަޔަކު ޕައިލެޓް ކުރަމުން ދިޔައެވެ.
  
  އެކަމަކު އެ ހުރިހާ ކަމެއް ތިރިވީ އެންމެ ދެމީހުންނަށެވެ.
  
  ޑްރޭކް އާއި ޑާލް ސުޕަ ކޮބްރާ އަށް އެރިއިރު، ފުރާ ޕައިލެޓުގެ ފަރާތުން ކޮންޓްރޯލްތަކުގެ ކްރެޝް ކޯހެއް ލިބުނެވެ.
  
  "ހެވް އަ ނައިސް ޓްރިޕް" ފުރަން އުޅެނިކޮށް އޭނާ ބުނެލިއެވެ. "އަދި ނަސީބު ރަނގަޅު".
  
  
  ސާޅީސް ހަ ވަނަ ބާބު
  
  
  ޑްރޭކް ނިއުކްލިއާ ބޮން ޑާލްއާ ހަވާލުކުރީ މޫނުމަތީގައި ކުޑަކޮށް ހިނިތުންވުމަކާއެކުގައެވެ. "ހީކުރީ ޝަރަފުތައް ކުރަން ބޭނުންވެދާނެ ކަމަށް، މެޓް."
  
  ސްވިޑެންގެ މީހާ ބޮން ނަގައިގެން ހެލިކޮޕްޓަރުގެ ފަހަތަށް އެރިއެވެ. "ސީދާ ރޮނގެއްގައި ދުއްވާކަށް އިތުބާރު ކުރެވޭނެ ކަމަކަށް ޔަގީނެއް ނުވޭ."
  
  "މިއީ ކާރެއް ނޫން. އަދި އަޅުގަނޑު ހަގީގަތުގައިވެސް ގަބޫލުކުރާ ގޮތުގައި އަޅުގަނޑުމެންނަށް ތިޔަބޭފުޅުންނަށްވުރެ ރަނގަޅަށް ދުއްވޭނެކަން އަޅުގަނޑުމެންނަށް މިހާރުވެސް ޤާއިމުކުރެވިއްޖެ."
  
  "މިއީ ކީއްވެ؟" އެގޮތަކަށް ހަނދާނެއް ނެތް."
  
  "އަހަންނަކީ އިނގިރޭސިން." ތިހެންނެއްނު."
  
  "އަދި ގައުމިއްޔަތާއި މިކަމާ ސީދާ ކޮން ގުޅުމެއް ހެއްޔެވެ؟" ދާހްލް ގޮނޑިއެއްގައި ފުންމާލިއެވެ.
  
  "ޕެޑިގްރީ" ޑްރޭކް ބުންޏެވެ. "ސްޓޫއާޓް. ހެމިލްޓަން އެވެ. ޝިކާރަކުރުން. ގޮށް. ފަރުބަދަ. އަދި އެއަށްވުރެ ގިނަ ކަންތައްތަކެވެ. ފޯމިއުލާ 1 ކާމިޔާބުކުރުމާ އެންމެ ގާތަށް ސްވިޑެން އައީ ފިންލޭންޑުން އެއްވަނަ ހޯދައިގެން."
  
  ޑާލް ހީލަމުން ބުރަކަށި ޖަހާލަމުން ކަޅު މެޓަލް ކޭސް ކަކުލުގައި ބަހައްޓައިގެން ދޮރު ލައްޕާލިއެވެ. "އެހާ ބާރަށް ވާހަކަ ނުދައްކާ ޑްރޭކް. އެ ބޮމުގައި 'ބުލްޝިޓް' ސެންސަރެއް ޖަހާފައި ހުރެދާނެ."
  
  "ދެން އަހަރެމެން މިހާރު ސްކްރޫ ވެއްޖެ."
  
  ގިއާ ސްޓިކް ދަމާލަމުން އޭނާ ހެލިކޮޕްޓަރު ފެރީއާ ދުރަށް އުފުލާލީ، މަތީގެ އުޑުމަތި ސާފުތޯ ޔަގީން ކުރުމަށްފަހުގައެވެ. ފަހަތުން އިރުގެ އަލި ވިދާލާފައި މާލޭގެ އެތައް މިލިއަން ރިފްލެކްޓިވް ސަރަހައްދުތަކުން އުދުހިގެން ދިޔައިރު، އެމީހުން މިކަން ކުރަނީ ކީއްވެގެންކަން ކުޑަކޮށް ހަނދާން ކޮށްދިނެވެ. އެ މޫނުތަކުން ޑެކްގެ ތިރިން އޭނާއަށް ބަލާލިއިރު، އޭގެ ތެރެއިން ގިނައީ އޭނާގެ ރައްޓެހިންނާއި އާއިލާ، އޭނާގެ ޓީމުގެ ކުޅުންތެރިންނެވެ. ކެންޒީ އާއި މައި ކޮނޑުގައި ކޮނޑުގައި ޖެހިގެން ތިބިއިރު މޫނުމަތިން އެއްވެސް ކުލަވަރެއް ނެތް ނަމަވެސް އެންމެ ފަހުން އޭނާ ހިނިތުންވެލީ އިސްރާއީލުގެ މީހާއެވެ.
  
  ގަޑިއަށް ޓަޕްކޮށްލަމުން ހަމައެކަނި ތުންފަތުން ބުނީ: މޫވް ދަ ފަކް އިތުރަށް.
  
  އެލިޝިއާ އެއްވެސް ތަނެއްގައި ނުފެނުނުއިރު، ބީއު ވެސް ނުފެނެއެވެ. ޑްރޭކް ވަނީ އެޓްލާންޓިކް ކަނޑު ހުރަސްކޮށް ސީދާ ކޯހެއްގައި ރާޅުތަކުގެ މައްޗަށް ތިރިއަށް ފޮނުވާލީ އަސްކަރީ ހެލިކޮޕްޓަރެކެވެ. އެމީހުންގެ މަގު ހުރަސްކޮށް ވައިގަދަވެ، ކޮންމެ ރޯލް ސްވެލްއެއްގައި އިރުގެ އަލި ވިދާލިއެވެ. ހުރިހާ ދިމާލަކަށް އުޑުމަތި ދިގުވެފައި އޮތްއިރު، ކަނޑުތަކުގެ ބިރުވެރި ފުޅާމިންތަކާ ވާދަކޮށް ފަނޑު ނޫކުލައިގެ އުޑުމަތީގެ އާރކްތަކެއް ހުއްޓެވެ. އެމީހުންގެ ފަހަތުގައި އޮތް މަހާނަ އުޑުމަތި ގެއްލިގެން ދިޔައީ މިނިޓްތަކާއި ސިކުންތުތައް މަޑުމަޑުން ސުމަކަށް ކައިރިވަމުން ދިޔަވަރަކަށެވެ.
  
  "ފަނަރަ މިނެޓް" ޑާލް ބުންޏެވެ.
  
  ޑްރޭކް އޯޑޯމީޓަރަށް ބަލާލިއެވެ. "ހަމަ ޝެޑިއުލްގައި."
  
  "އަހަރެމެންނަށް ބާކީވާނީ ކިހާ ވަގުތެއް؟"
  
  "ތިން މިނެޓް" ޑްރޭކް އަތް އުފުލާލިއެވެ. "ޕްލަސް ނުވަތަ މައިންސް."
  
  "މިއީ ކިހާވަރެއް މޭލުގަ؟"
  
  "ގަޑިއަކު ދެސަތޭކަ މޭލު ދުއްވައިގެން؟ ހަތް ވަރަކަށް."
  
  ދާހްލްގެ މޫނުމަތިން އުއްމީދެއް ފެނިގެން ދިޔައެވެ. "ގޯހެއްނޫން".
  
  "އައިޑިއަލް ވޯލްޑްއެއްގައި" ޑްރޭކް ކޮނޑު އަރުވާލިއެވެ. "ޓާނިން މެނިއުވަރސް، އެކްސެލެރޭޝަން، ޝާކް އެޓޭކް ނުހިމެނޭ. އެހެން ކޮންމެ ނަރަކައެއް ވިޔަސް އެމީހުން އަހަރެމެންނާ ދިމާއަށް އެތަނަށް އުކާލީ."
  
  "މި އެއްޗެއްގައި އިންފްލެޓެބަލް އެބަހުރިތަ؟" ނިއުކްލިއާ ބޮންގަނޑުގައި އިނގިލިތައް ބާރަށް ހިފަހައްޓައިގެން ހުރެ ޑާލް ވަށައިގެން ބަލާލިއެވެ.
  
  "އެހެން ވެއްޖެއްޔާ ނޭނގެ ކޮންތާކު ކަމެއް." ޑްރޭކް އޭނާގެ ގަޑިއަށް ބަލާލިއެވެ.
  
  ގޮވުމާ ހަމައަށް ބާރަ މިނެޓެވެ.
  
  "ތައްޔާރަށް ތިބޭ".
  
  "އަބަދުވެސް މިހެން."
  
  "އަޅުގަނޑު ބެޓްކުރަން މިއަދު ހޭލެވުނު އިރު މިހެން ކަންތައް ކުރާނެ ކަމަށް ހީނުކުރަން."
  
  "ކޯއްޗެއް? ނިއުޔޯކް ސަލާމަތް ކުރުމަށް އެޓްލާންޓިކް ކަނޑަށް ނިއުކްލިއާ ބޮމެއް ވައްޓާލަން ހެއްޔެވެ؟ ނޫނީ މެރިން ހެލިކޮޕްޓަރެއްގައި ތިއްބާ މޫނުމަތިން ވާހަކަ ދައްކާ؟"
  
  "އާނ ދެމީހުންވެސް."
  
  "ފުރަތަމަ ބައި އަހަރެންގެ ސިކުނޑިއަށް އައީ."
  
  ޑްރޭކް ބޯ ހޫރާލީ އޭނާގެ ހިނިތުންވުން ފޮރުވަން ނޭނގިގެންނެވެ. "ހަމަ ޔަގީނުންވެސް އެކަން ވީ. ތިޔައީ ތޯސްޓެން ޑާލް، މޮޅު ބަޠަލު."
  
  ސްވިޑެންގެ ކުޅުންތެރިޔާ ނިއުކްލިއާ ބޮމުގައި ހިފަހައްޓާފައި އޮތް ހިފަހައްޓާފައި ހުރި މިންވަރު އެންމެ ސިކުންތަކަށް ލުއިކޮށްލީ ޑްރޭކްގެ ކޮނޑުގައި އަތް ޖައްސާލުމަށެވެ. "އަދި ތިއީ ޑްރޭކް، މެޓް ޑްރޭކް، އަހަރެން މިހާތަނަށް ދަންނަ އެންމެ އަޅާލާ މީހާ. ކިތަންމެ ވަރަކަށް ފޮރުވަން މަސައްކަތް ކުރިޔަސް މުހިންމެއް ނޫން."
  
  "މި ނިއުކްލިއަރ ބޮން ވައްޓާލަން ތައްޔާރުތަ؟"
  
  "ހަމަ ޔަގީނުންވެސް އެއީ، ޔޫ އިޑިއަޓް ފްރޮމް ދަ ނޯތު."
  
  ޑްރޭކް ހެލިކޮޕްޓަރު ފީނަން މަޖުބޫރުކޮށްލީ ނޭފަތް ފުރަތަމަ އަޅިކުލައިގެ ދުޅަތަކުގެ ތެރެއަށް ވަދެގެންނެވެ. ޑާލް ފަހަތު ދޮރު ހުޅުވިގެން ދިޔައީ ރަނގަޅު މަގާމެއް ހޯދުމަށް އެނބުރިލަމުންނެވެ. ސުޕަރ ކޮބްރާ ތެރެއިން ވައިގެ ކޯރެއް ދުއްވައިގަތެވެ. ޑްރޭކް ކޮންޓްރޯލް ލީވަރުގައި ހިފާ ބާރުކޮށްލަމުން ޕެޑަލްތަކަށް ފިތާލަމުން ބާރު ސްޕީޑެއްގައި ވެއްޓިގެން ދިޔައެވެ. ނިއުކްލިއާ ބޮން އެންމެ ފަހު ފަހަރަށް ބަދަލުކުރީ ޑާލް އެވެ. ރާޅުތައް އުފުލި، ޖެހި، އެމީހުންނާ ދިމާއަށް ހަލަބޮލި ސްޕްލެޝްތައް ފޮނުވާލިއިރު، އިރުގެ އަލިން ޑައިމަންޑް ސްޕާކްލްސް ތަކުން ފުރިފައިވާ ހުދު ފޯމެއް ވިދާލިއެވެ. ކޮންމެ މަސްގަނޑެއް ޓެންޝަން ކުރަމުން އެންމެ ފަހުން ޑްރޭކް އަމިއްލައަށް ބާރަށް ދަމައިގަނެ، އޭނާގެ ހެލޯ ސީދާކޮށް، ބޯ އަނބުރާލީ ޑާލް ދޮރުން ބޭރަށް މެޓަލް ކޭސް ޖަހާފައިވާ ހަތިޔާރު އުކާލާތަން ބަލަންށެވެ.
  
  އެއީ ރާޅުތަކުގެ ތެރެއަށް ވެއްޓުނު، އެނބުރޭ ބޮމެއް ދޫކޮށްލި އުސްމިނުގެ ދަށްކަމުން ފަސޭހައިން ފެނަށް ވަދެގެން ދިޔަ ބޮމެއް ކަމަށާއި، މިއީ ޓެމްޕަރ ޕްރޫފް ސެންސަރު ނިއުޓްރަލް ގޮތެއްގައި ހުންނަކަން ޔަގީން ކުރުމަށް އޮތް އަނެއް ޔަގީން ގޮތެވެ. ޑްރޭކް ވަގުތުން އެމީހުން ޖެހުނު ތަނުން ދުރަށް ދަމައިގަނެ، ރާޅުތަކުގެ މައްޗަށް ދުއްވައިގަނެ، އޭނާގެ ސްކިޑް ފުނޑުފުނޑުކޮށްލި ވަރަކަށް، އުސްމިން ހޯދުމަށް ވަގުތު ބޭކާރު ނުކޮށް، ކާރިސާއެއް ދިމާވެއްޖެ ނަމަ ހެލިކޮޕްޓަރަށް ވެއްޓޭނެ ޖާގަ މަދުކޮށްދިނެވެ.
  
  ދާލް އަމިއްލަ ގަޑި ޗެކް ކުރިއެވެ.
  
  ދެ މިނެޓެވެ.
  
  "ފައި ތިރިކޮށްލަބަލަ."
  
  ޑްރޭކް ކިރިޔާވެސް ތަކުރާރުކޮށް ބުނީ އޭނާ ހަގީގަތުގައި ކާރު ދުއްވަނީ ނޫން ކަމަށާއި، އޭގެ ބަދަލުގައި ފޯކަސް ކުރީ ސްވިޑެންގެ މީހާ ހަމައެކަނި ޕްރެޝަރު ނަގާކަން އެނގިހުރެ ވީހާވެސް އަވަހަކަށް ދޫނި ހޯދުމަށެވެ. މިހާރު އެ ހުރިހާ ކަމެއް ނިމިގެން ދިޔައީ ސިކުންތުކޮޅަކަށް- ނިއުކްލިއާ ގޮވުމުގެ ކުރިން ދުވަސްވަރު، ގޮވުމުގެ ރޭޑިއަސް އިން އެމީހުން ދުރުކުރި މޭލުތަކާއި، އެމީހުންގެ އުމުރުގެ ދިގުމިނެވެ.
  
  "އަށާރަ ސިކުންތު" ޑާލް ބުންޏެވެ.
  
  ޑްރޭކް ތައްޔާރުވީ ނަރަކައަށެވެ. "ސަޅި ވީ މެޓް."
  
  ދިހަ... ނުވަ...
  
  "އަވަހަށް ބައްދަލުވާނެ ޔޯކީ."
  
  ހަ... ފަސް... ހަތަރު...
  
  "ކަލޭގެ މޮޔައެއް އަހަންނަށް ފެނިއްޖެއްޔާ ނޫން-"
  
  ސުމެއް.
  
  
  ސާޅީސް ހަތް ވަނަ ބާބު
  
  
  ޑްރޭކް އާއި ޑާލް އަށް ފެނުގެ އަޑީގައި ފުރަތަމަ ގޮވި ގޮތުގެ އެއްވެސް އެއްޗެއް ނުފެނުނު ނަމަވެސް ފަހަތުން ކަނޑުން ގޮވި ބޮޑު ފެނުގެ ފާރަކީ އެމީހުންގެ ހިތްތައް ތެޅިފޮޅެން ފުދޭވަރުގެ އެއްޗެކެވެ. އެތައް ހާސް ފޫޓެއް ވައިގެ ތެރެއަށް އުފުލިގެން ގޮސް، އެހެން ހުރިހާ އެއްޗެއް ކޭތަކޮށް، ޖައްވާ ދިމާއަށް ދުވެފައި ގޮސް، ޚުދު އިރު ޣަރަގު ކުރަން މަސައްކަތް ކުރާ ފަދައިން ދައުރުވާ މަސް ވިލާގަނޑެކެވެ. ސްޕްރޭ ރޯޒްގެ ޑޯމް އެއް، ޝޮކް ވޭވްސްގެ ޕްރިކަސަރެއް، ސްފެރިކަލް ކްލައުޑަކާއި، މަތީ ސަރަހައްދުގެ ރާޅުތަކާއި، ފަސްސަތޭކަ މީޓަރަށް ވުރެ އުސްމިނަށް އަރާނެ ބޭސް ވޭވްއެކެވެ.
  
  އެ ގޮވުމުގެ ރާޅު ހުއްޓުވޭ ގޮތެއް ނުވި، އެއީ އިންސާނުން އުފެއްދި ގުދުރަތުގެ ބާރެއް، ހަކަތަވެރި ޑިކޮމްޕޮޒިޝަނެކެވެ. އެއީ ހޮޅިބުރިއެއް ފަދައިން ހެލިކޮޕްޓަރުގެ ފަހަތުގައި ޖެހުމުން ޑްރޭކް އަށް ހީވީ އޭނާ ކޮއްޕާލަނީ ނުބައި ޖަޔަންޓެއްގެ އަތުން ކަމަށެވެ. ގާތްގަނޑަކަށް ވަގުތުން ހެލިކޮޕްޓަރު ފީނައިގެން ތެދުވެ، ދެން އެއްފަރާތަކަށް އެނބުރިލިއެވެ. ޑްރޭކްގެ ބޯ ޖެހުނީ ދަގަނޑުގައެވެ. ޑާލް ތަތްވެފައި ހުރީ ނުބައި ބުޅަލަކުން ވަށައިގެން އުކާލާ ފޮތި ބޮނޑިއެއް ފަދައިންނެވެ.
  
  ހެލިކޮޕްޓަރު ތެޅިފޮޅިގެން ދިޔައިރު، އެ ހެލިކޮޕްޓަރު ތެޅިގަތީ ނިމުމެއް ނެތް ގޮވުމަކުން، ޑައިނަމިކް ރާޅަކުންނެވެ. އެއީ ތަކުރާރުކޮށް އެނބުރެމުން ދިޔައިރު، އޭގެ ޕްރޮޕެލަރތައް މަޑުޖެހި، ހަށިގަނޑު ތެޅިގަތެވެ. އޭނާގެ ފަހަތުން ޓައިޓެނިކް ބާރެއްގެ ސަބަބުން ދުއްވާލި ފެނުގެ ބޮޑު ފަރުދާއެއް ކުރިއަށް ދިޔައެވެ. ޑްރޭކް ހޭވެރިކަމުގައި ހުންނަން އުނދަގޫވިއިރު، އޭނާގެ ތަޤްދީރުގެ މައްޗަށް އޮތް ހުރިހާ ކޮންޓްރޯލެއް ދޫކޮށްލާފައި، ހަމައެކަނި ހިފަހައްޓަން މަސައްކަތް ކުރީ، ސަމާލުވެ މުޅިން ފުރިހަމައަށް ހުރުމަށެވެ.
  
  ވަގުތަކީ އޭގެ ޖާދޫއެއް ނޫން ކަމަށާއި، ގޮވުމުގެ ރާޅުގެ ތެރޭގައި ގަޑިތަކެއް ވަންދެން ހީލް އާއި ކިކް ކުރެވޭ ނަމަވެސް، އެ ރާޅު ފާއިތުވެގެން ގޮސް، އޭގެ ފަނާކުރަނިވި ބާރުގެ ހަގީގީ ނަތީޖާ ސާފުވީ ވަގުތެވެ.
  
  ގާތްގަނޑަކަށް އުފުލިފައި އޮތް ހެލިކޮޕްޓަރު ދުވެފައި ދިޔައީ އެޓްލާންޓިކް ކަނޑާ ދިމާއަށެވެ.
  
  ކޮންޓްރޯލް ގެއްލިގެން ޑްރޭކް އަސަރަށް ތައްޔާރުވީ، ކާރިސާއިން ސަލާމަތްވި ނަމަވެސް، ލައިފް ރާފްޓެއް، ލައިފް ޖެކެޓެއް ނެތް، އަދި ސަލާމަތް ކުރުމުގެ އުއްމީދެއް ނެތްކަން އެނގިހުރެއެވެ. ކޮންމެވެސް ގޮތަކުން ލޯބިވާ ދިރިއުޅުމަށް ހޭންގް ކުރެވޭ ވަރަށް ހޭލުންތެރިކަން ދަމަހައްޓައިގެން، އެމީހުން ކަނޑަށް ފީނައިގަންނަމުން ދިޔަތަން އޭނާ ބަލަން ހުއްޓެވެ.
  
  
  ސާޅީސް އަށެއްވަނަ ބާބު
  
  
  އެލިޝިއާއަށް ފެނުނީ ޑްރޭކް އޭނާގެ ބޮލުގައި އެ ގުޅުން ހެދިތަން ގާތްގަނޑަކަށް ތިން ސިކުންތު ފަހުންނެވެ. ދަހުލް ވެސް. ފިރިހެނުން މަޑުމަޑުން އުޅުނު ނަމަވެސް އޭނަ ދުވަހަކުވެސް ނުބުނާނެއެވެ. ބައެއް ކަންކަން ރިޒާވްގައި ބެހެއްޓުމަކީ މާ ރަނގަޅު ކަމެކެވެ. އެހެން މީހުންނަށް ވިސްނުނު ގޮތުގައި، އަދި ހޭޑަން ލަފާ ހޯދުމަށް މޫރާއި އޭނާގެ ސަރުކާރުގެ އެކުވެރިންނާ ދިމާއަށް އެނބުރިލުމުން، ރައްކާތެރި ދުރުމިންތަކުގެ ޤާނޫނުން ކުރިއަށް އޮތް ބައިގަޑިއިރުގެ ތެރޭގައި އެ އެންމެންނަށް ވަރަށް ބޮޑަށް ތަކުލީފު އުފުލާނެ ކަމުގެ ތަޤްދީރުގެ ޢިލްމު އެލިޝިއާއަށް ލިބުނެވެ. ޑްރޭކް ހެލިކޮޕްޓަރު ކޮމާންޑް ކުރަން މަސައްކަތް ކުރަމުން ދިޔައިރު އެލިޝިއާ އޭނާގެ ނަޒަރާއި ސަމާލުކަން އެހެން ތަނަކަށް އަނބުރާލިއެވެ.
  
  ހެލިކޮޕްޓަރު ވެއްޓޭނެކަން އޭނާއަށް އެނގޭތީ، އެހެން ދޫންޏަކާއެކު އެ ހެލިކޮޕްޓަރު ޓްރެކް ކުރުމަށް ފާޅުކަން ބޮޑު ގޮތެއްގައި އިޚްތިޔާރު ކުރުމުން އެއްވެސް މާނައެއް ނެތެވެ. އެކަމަކު އޭނާގެ ހެލިކޮޕްޓަރު ގަޑިއަކު ދެސަތޭކަ މޭލު ދުއްވަމުން ދިޔަނަމަ...
  
  އެލިޝިއާ ބީއޯ އެއްފަރާތަކަށް ގެންގޮސް، އޭނާގެ ޕްލޭން ކިޔައިދިނުމަށްފަހު، ސިފައިންގެ މީހަކު ހޯދައި، އެމެރިކާ ކޯސްޓްގާޑްގެ މަންދޫބަކަށް އެމީހުން ތައާރަފްކޮށްދިނެވެ.
  
  "ކަލޭގެ އެންމެ ބާރު ބޯޓަކީ ކޮބާ؟"
  
  ޑްރޭކް ދުރަށް ޖެހިލިއިރު އެލިޝިއާ ހުރީ ޑެކްގެ ތިރީގައި ކަމަށާއި އަވަސް އަވަހަށް ބަދަލުކުރި ޑިފެންޑަރ ކްލާސް ކަޓަރެއްގެ މައްޗަށް ފުންމާލައިގެން ގަޑިއަކު އަށްޑިހަ މޭލަށް ވުރެ ބާރު ސްޕީޑެއްގައި ދުއްވާލާފައެވެ. ޝީޕިޝް ފަޅުވެރިންގެ ތެރެއިން އެކަކު ހެކިބަސް ދިން ފަދައިން، އެމީހުން ގެނައި ބައެއް ބަދަލުތަކުގެ ސަބަބުން ދޯނީގެ ސްޕީޑް ސަތޭކައަށް ވުރެ އިތުރުވެދާނެ ނުވަތަ ނުވެދާނެ އެވެ. އެލިޝިއާ ކުރަން ބޭނުންވާ ކަންތައްތައް އެންމެ ކުރު ބަސްކޮޅަކުން ކިޔައިދިނުމުން، އެތަނުގައި ތިބި ކޮންމެ ފިރިހެނަކުވެސް މަޑުކޮށްލައިގެން އެހީތެރިވުމަށް ބާރުއެޅިއެވެ.
  
  އޭގެ ދެތިން މިނެޓެއް ފަހުން ޑިފެންޑަރު ގިސްލަމުން ދުރަށް ދިޔައީ، އޭގެ ހަރުކަށި ހާލް އިން ރާޅުތައް ކަނޑާލަމުން، ކޮންމެހެން ގޮވުމަކާއި އެމީހުން އަންނަ ވަގުތާ ދެމެދު އޮތް ފަރަގު ކުޑަކުރަން މަސައްކަތް ކުރަމުންނެވެ.
  
  އެލިޝިއާ އެމީހުންނަށް ބުނި ފަދައިން، "އަހަރެމެން މިދަނީ ނިއުކްލިއާ ގޮވުމަކާ ދިމާއަށް، ކުދިން. ތި އަނބުގައި ހިފަހައްޓާށެވެ."
  
  އަދި އެމީހުންނަށް އެކަން ވިސްނުނު ކަމުގައި ވިޔަސް ނުވިޔަސް ފަޅުވެރިން ދިޔައީ އެންމެ ބާރު ސްޕީޑެއްގައި ދޯނިން ބޭރަށް ކޮއްޕާލަމުންނެވެ. ރާޅުތަކަށް އަރައި، އެ ރާޅުތަކަށް ގޮންޖަހާ، ޑިފެންޑަރ ކްލާހުގެ ދޯނި އޭނާގެ އަތުގައި ހުރި ހުރިހާ އެއްޗެއް ދިނެވެ. ހުދު ކަށިގަނޑަކާއި ހުދު މޫނެއް ހުރި އެލިޝިއާ ސެލޫންގެ ތެރޭގައި ހުރި ރެއިލިންގައި ހިފަހައްޓައިގެން ހުރެ ކުޑަދޮރުތަކުން ބަލަން ހުއްޓެވެ. ޖީޕީއެސް އިން ހެލިކޮޕްޓަރުގެ ކޯސް ޕްލޮޓް ކުރީ އޭގެ ޓްރާންސްޕޯންޑަރ ސިގްނަލް ރެކޯޑްކޮށްގެންނެވެ. ބޯޓުގެ ފަޅުވެރިން ވަގުތުގެ ތަފާތަށް މެދުނުކެނޑި ރިއާޔަތް ކުރަމުން ދިޔައީ ވިހި މިނެޓަށް، ދެން އަށާރަ މިނެޓަށް ފަރަގު ބަންދުކޮށްފައިވާ ކަމަށް ބުނެއެވެ.
  
  ސަތާރަ.
  
  އަދިވެސް މާ ދިގު. އެލިޝިއާ ރޭލްގައި ހިފާ ފިނިވެގެން ދިޔައީ ބީއު އޭނާގެ ކޮނޑުގައި ހިފާލުމުންނެވެ.
  
  "އެކަން ކުރެވޭނެ،" އޭނާ ވިދާޅުވި އެވެ. "އަހަރެމެން މިދުވަސް ސަލާމަތް ކުރާނަން."
  
  ބާރު ދުވެލީގައި ދުއްވާފައި ދިޔަ ހެލިކޮޕްޓަރުގެ ފަހަތުން ދުވަމުން ދިޔައިރު، ދެމީހުންވެސް އާދަޔާ ހިލާފަށް ކައިރިވަމުން އަންނަ ގޮވުމުގެ ފަހަތުން ދުވަމުން ދިޔައެވެ. އުޑުމަތި އޮތީ އަބަދުވެސް ބަދަލުވަމުން އަންނަ ރޮނގެއް، ދުވަހަކުވެސް ސީދާ ނޫނެވެ. އެ ޓީމު ފޮނިވެ، އުނދަގޫތަކެއް ކުރިމަތިވެ، އެމީހުންގެ ޢިލްމުގެ އަޑިއަށް ފުންމާލިއެވެ. ދޯނި ޗާޓު ނުކުރެވި ހުރި ސަރަހައްދަކަށް ވަންނަމުން ދިޔައިރު، އިންޖީނުތައް ވަރުގަދަ ކަމުން ހީވަނީ ދިރިހުރިހެންނެވެ.
  
  ކެޕްޓަން އެލިޝިއާއާ ދިމާއަށް އެނބުރިލިއިރު، މާ ދުރުގައި ނޫން ނަމަވެސް ޑްރޭކް އާއި ޑާލްގެ ހެލިކޮޕްޓަރަށް ވުރެ މާ ދުރުގައި ކުރިން ވެސް އުޑުމަތިން ސްޕައިރަލް ވިލާގަނޑެއް ފެނުނެވެ. އަވަސްވަމުން ދިޔަ ޑިފެންޑަރު އެއް ބޮޑު ފެން ފޮދެއްގެ މައްޗަށް ސްޓްރީކްކޮށް، ކައިރިވަމުން އަންނަ ގޮވުމުގެ ރާޅު ފެނި، އެ ރާޅުގައި ޖެހި، ފަޅައިގެން ގޮސް، އޭގެ ސްޓްރަކްޗާ ހިފަހައްޓާފައިވާ ކޮންމެ ބޯލްޓެއް ތެޅިގަތެވެ. ދުރުން ހުދު ފެނުގެ ބޮޑު އަނގޮޓިއެއް ފެންނަމުން ދިޔަ މަންޒަރުން ސިކުންތުކޮޅަކަށް އަލީޝާގެ ނޭވާވެސް ދުރަށް ޖައްސާލިއެވެ.
  
  އެކަމަކު އެންމެ ސިކުންތުކޮޅަކަށެވެ.
  
  "މޫވް" ޑްރޭކް އާއި ޑާލް މިހާރު ގާތްގަނޑަކަށް ޔަގީނުންވެސް ޢަދާވާތްތެރި ފެންގަނޑަކަށް ވެއްޓިގެން އުޅޭކަން އެނގިހުރެ ޝަބާ ނޭވާލިއެވެ. "ޙަރަކާތްތެރިވާ، ހަރަކާތްތެރިވާ، ހަރަކާތްތެރިވާ!"
  
  
  * * *
  
  
  ބޯޓު ވެއްޓުނު ތަނަށް ދިއުމަށް އިތުރު ތިރީސް މިނެޓް ހޭދަވި އެވެ. އެލިޝާ ހުރީ ތައްޔާރަށް، ގައިގައި ލައިފް ޖެކެޓެއް ބަނދެފައި އޮތްއިރު އަނެއް ޖެކެޓެއް އަތުގައި ހިފައިގެންނެވެ. ބޯ އޭނާގެ ކައިރީގައި ބައި ޑަޒަނަށް ވުރެ ގިނަ ކްރޫ މެމްބަރުންނާއެކު ލޮލުން ފެންގަނޑު ސްކޭން ކުރަމުން ދިޔައެވެ. އެމީހުންނަށް ފެނުނު ފުރަތަމަ ކުނިކޮޅަކީ ޕްރޮޕެލަރ ބްލޭޑެއްގެ ފްލޯޓިން ކޮތަޅެއް ކަމަށާއި ދެވަނަ ކަމަކީ ފުލް ލެންގް ސްކިޑެއް ކަމަށް ވެސް ވިދާޅުވި އެވެ. މިއަށްފަހު، އަޑިއަށް ނުދާ އެ ބައިތައް ގިނައިން ފެނިގެން ދިޔައީ، ގުރޫޕެއްގެ ގޮތުގައި ފާއިތުވަމުންނެވެ.
  
  އެކަމަކު ޑްރޭކް ވެސް އަދި ޑާލް ވެސް ނޫނެވެ.
  
  ގަދަ އަވިގަނޑުގައި ހުއްޓިފައި އޮތް ނަމަވެސް އެންމެ އަނދިރި ނަރަކައިގައި އުޅެމުން ދިޔަ އަލީޝާ ބޭރަށް ބަލާލީ ރާޅުތަކަށެވެ. މި ދެ ބަޠަލުންނަށް ނިއުޔޯކް ސަލާމަތްކޮށް، ގޮވުންތަކުން ސަލާމަތްވެވޭނެ ކަމަށް ތަޤްދީރު ކަނޑައަޅައި، ހަމައެކަނި އެޓްލާންޓިކް ކަނޑުގައި ގެއްލިގެން ދިޔަނަމަ، އެކަން ޙައްލުކުރެވޭނެ ކަމުގެ ޔަޤީންކަމެއް އޭނައަކަށް ނެތެވެ. މިނެޓްތަކެއް ފާއިތުވެގެން ދިޔައެވެ. ކޮތަޅުތައް ފާއިތުވެގެން ދިޔައެވެ. އެއްވެސް މީހަކު ބަހެއް ނުބުނެ އިންޗިއެއްވެސް ހަރަކާތެއް ނުކުރެއެވެ. ބޭނުން ނަމަ ރޭގަނޑު ވަންދެން ތިބޭނެ އެވެ.
  
  ރޭޑިއޯގައި މެދުނުކެނޑި ކުދިކުދި ކުދިކުދިވަމުން ދިޔައެވެ. ހައިޑަންގެ ސުވާލު އުފެދޭ އަޑެވެ. ދެން މޫރާއި ސްމިތު ތިބީ އަނެއް ލައިނެވެ. ކެންސީ ވެސް ވާހަކަ ދެއްކިއެވެ. ވަގުތުތަކެއް ފާއިތުވަމުން ދިޔައީ ހަލަބޮލިކަމާއި ބޮޑުވަމުން އަންނަ ބިރުވެރިކަމުގެ މަޑުމަޑުންނެވެ. މިކަން ކުރިއަށް ދިޔަ ވަރަކަށް...
  
  ރާޅުގެ އެއްފަރާތުން މައްޗަށް އެއްޗެއް އުފުލިގެން ދިޔަކަން ފާހަގަ ކުރެވުމުން ބީއު ފައިގެ ނިޔަފަތިމަތީގައި ހުއްޓެވެ. މިކަމަށް އިޝާރާތްކޮށް ސުވާލުގެ އަޑު އުފުއްލަވައިފިއެވެ. ދެން އެލިޝާއަށް ވެސް ފެނުނީ، އާދަޔާ ހިލާފު ކަޅު ޖަމާއަތެއް މަޑުމަޑުން ހަރަކާތްތެރިވަމުންނެވެ.
  
  "އެއީ ކްރެކެން ނަމަ" އަސްލު ހީނލަމުން ބުނީ އޭނަ ބުނި އެއްޗެއް ވެސް ނޭނގިގެންނެވެ. "މިތަނުން ފުރަން މިދަނީ."
  
  އެ ދިމާލަށް ކެޕްޓަން ދޯނި ދުއްވާލުމުން ފޯމް ފޯކަސް ކުރުމަށް އެހީތެރިވެދިނެވެ. ދެތިން މިނެޓް ނަގާފައި ތަންކޮޅެއް ދުއްވައިގަތް ނަމަވެސް އެލިޝިއާ ލޯ މަރާލުމުން ފެނުނީ އެއީ ދެ ހަށިގަނޑެއް ކަމަށާއި، އެ ހަށިގަނޑުތައް ފޮރުވިފައި ނުވާ ގޮތަށް ބަނދެފައި، އަދިވެސް އޮޔާދާ ޕައިލެޓްގެ ގޮނޑިއަށް ބަނދެފައި ހުރި ކަމަށެވެ. ފެނަށް ފިޔަވަޅު އެޅުމާއި ޑައިވިންގ އާއި ދެމެދު ކުރިއަށް ދިޔަ ހަނގުރާމަ ފަހުގެ ފަރާތަށް ލެނގިލިހެން ހީވުމުން އެލިޝިއާ ޕްރޮޓެކްޓަރަށް އަވަސްވެގަތުމަށް އިލްތިމާސް ކުރިއެވެ.
  
  އަދި ފަރަށް ފުންމާލިއެވެ.
  
  އެއްގޮތަކަށްވެސް ފަތާފައި ދިޔައިރު، ބައުންސް ކުރަމުން ދިޔަ މާސްގައި ހިފާ ރޮކް ކޮށްލީ، އޭގެ މާނަ ދޭހަވާން މަސައްކަތް ކުރަމުންނެވެ. މީހެއްގެ މޫނު އަނބުރާލިއެވެ.
  
  "ދާލް. ރަނގަޅުތަ؟ ކޮބާ ޑްރޭކް؟
  
  "އަހަރެންގެ ކޯޓްޓޭލްސްގައި ހިފަހައްޓައިގެން. އަބަދުވެސް ވާގޮތަށް."
  
  ފެންގަނޑުގައި ކަރަންޓް ދާލް އަނބުރާލުމާއެކު، އަނެއް މީހާގެ ޖެކެޓްގެ ފަހަތަށް ލެނގިލައިގެން ހުރި ދެވަނަ މޫނެއް ފެންނަން ފެށިއެވެ.
  
  "އާނ، ތި ދެމީހުން އެކުގައި ޑޭމް ކޮމްފޯޓަބަލް" އެލިޝިއާ ފޭކް ޕްރޮޓެސްޓް ކުރިއެވެ. "އަޖައިބެއް ނޫން އެހީއަށް ނުގުޅީމަ. އިތުރު ދިހަ މިނެޓް ވަރު ދޭނަންތަ؟"
  
  ޑްރޭކްގެ ތުރުތުރު އަޅަމުން ދިޔަ އަތް ފެނުން އުފުލިގެން ދިޔައެވެ. "އެކަނިވެސް ނޫން. އަހަރެންނަށް ހީވަނީ ލޭއޮހޮރުވާފައިވާ ކަނޑުގެ ދެބައިކުޅަ އެއްބައި ނިވާވެއްޖެހެން."
  
  "އަދި އަހަރެންނަށް ހީވަނީ އަހަރެމެން ތިރިއަށް ދާން އުޅޭހެން" ޕައިލެޓްގެ ގޮނޑި ފަހަތަށް ޖެހި، ފެންގަނޑުގެ ދަށުން ބޯ ގެއްލުމުގެ ކުޑައިރުކޮޅެއް ކުރިން ޑާލް ނޭވާލިއެވެ.
  
  ކޯސްޓްގާޑް ކަޓަރު ކެރިގެން އައިސް ކައިރިއަށް އައެވެ. "އެމީހުންނާ ހުރިހާ ކަމެއް ރަނގަޅުތަ؟" އަޑުތައް ހަޅޭއްލަވައިގަތެވެ.
  
  އަލީޝާ އަތް ދިއްކޮށްލިއެވެ. "އެމީހުންނާ ހުރިހާ ކަމެއް ރަނގަޅު." ބާސާރުން ހަމަ މޮޔަވެގެން އުޅެނީ."
  
  ދެން ޑްރޭކް ވެސް ފެންގަނޑު ދަށަށް ވެއްޓިގަތެވެ.
  
  "އެމްމްމް" އަލީޝާ އޭނާއަށް ބަލަހައްޓައިގެން ހުއްޓެވެ. "ހަމަ އެއާއެކު..."
  
  
  ސާޅީސް ނުވަ ވަނަ ބާބު
  
  
  އޭގެ ފަހުން ދުނިޔެ އެޑްޖަސްޓްވެ، ކަން ހިނގި ގޮތުގެ ބިރުވެރިކަމުން ސިއްސައިގެން ދިޔަ ނަމަވެސް، ހިތާމައަކީ، އެކަމަށް ވެސް ހޭނިގެން ދިޔައެވެ. އެމެރިކާއިން 1960 ގެ އަހަރުތަކުގައި ތަފްސީލުކޮށްފައިވާ ފަދައިން، ދުނިޔޭގެ އެންމެ ބޮޑު އެއް ސިޓީގައި ކޮންމެވެސް ޓެރަރިސްޓަކު ނިއުކްލިއާ ބޮމެއް ގޮއްވާލުމަކީ ވަގުތުގެ ކަމެކެވެ. އެމީހުން ލިޔުމަކާއި އެއަށް ދޭ ޖަވާބެއް ވެސް އެކުލަވާލި - ގައުމީ ރައްދު ދިނުމުގެ މަންޒަރު އެއް ނަންބަރު.
  
  މިއަށްވުރެ ޒަޚަމްވެފައިވާ، ޒަޚަމްވެފައިވާ، ރިއްސާ އަދި ޝަކުވާކުރާ މީހުންގެ ގްރޫޕެއް އެއްވެ، ނަތީޖާއާ ބެހޭގޮތުން މަޝްވަރާކޮށް، ނިއުޔޯކުގެ ނާކާމިޔާބީތަކުގެ މައްޗަށް ގްލޯސް ކުރިނަމަ، އެކަން ދުވަހަކުވެސް ގަބޫލު ނުކުރެވުނީހެވެ. ނަމަވެސް މި ޓީމް ކަމަށްވާ އެސްޕީއައިއާރް އާއި އެހެނިހެން ބައެއް ބޭފުޅުންނާ ގުޅުއްވީ ރައީސުލްޖުމްހޫރިއްޔާ އާއި ޑިރެކްޓަރ އޮފް ހޯމްލޭންޑް ސެކިއުރިޓީ އަދި ނިއުޔޯކުގެ މޭޔަރެވެ.
  
  އަލީޝާ އަބަދުވެސް ހުރީ އެކަމާ ޝަކުވާ ކުރާށެވެ. "އަދި އަހަރެން ވަރަށް ބޭނުންވީ ލޯރެންސްގެ ކޯލެއް."
  
  "ފިޝްބަރން؟" ޑްރޭކް އަހާލިއެވެ.
  
  "ސިއްރުނުވާށެވެ." ޖެނިފާ ހަމަގައިމުވެސް."
  
  "އަހަރެންގެ އަތުން ވަގަށް ނަގާފާނަންތަ؟"
  
  އަލީޝާ ހީލިއެވެ. "ލޮލުގެ ހިނދުކޮޅެއްގެ ތެރޭގައި."
  
  "އާނ، އަބަދުވެސް ކަލޭމެން ތިބީ ކާކުގެ ފަރާތުގައިކަން އެނގުމަކީ ސަޅި ކަމެއް."
  
  "ބޭނުން ނަމަ އެންމެ މަތީ ވާދަވެރިންގެ ލިސްޓެއް ލިޔެވިދާނެ."
  
  ޑްރޭކް އަތް އުފުލާލީ އަދިވެސް އެމީހުން ހިއްސާކުރި ބޮސްދިނުމުން ރަނގަޅުވާން މަސައްކަތް ކުރަމުންނެވެ. މިކަން ދިމާވީ ވަރަށް ބޮޑު ސްޓްރެސްއަކަށް ފަހު، ދިރިއުޅުމުގެ އުފާފާޅުކުރުމަކަށް ފަހު، އެކަމަކު އެކަމުގެ ސަބަބުން އޭނާގެ ތެރޭގައި ޖަޒުބާތުތައް އުފެދި، ގިނަ ދުވަސްތަކެއް ވަންދެން މަރުވެފައިވާ ކަމަށް އޭނާ ހީކުރި މުސްކުޅި ޖަޒުބާތުތަކެކެވެ. މިވަގުތު ކަންތައްތައް ހުރި ގޮތުން ވިސްނާލަން ޖެހޭ އިތުރު އެތައް ކަމެއް ހުއްޓެވެ - އޭގެ ތެރޭގައި މައި އާއި ބޯ ޗީފް ހިމެނެއެވެ.
  
  އެކަމަކު ދިރިއުޅުން މަޑުޖެހުނީ ހަމައެކަނި ކަލެއަށް ނޫން ކަމަށް އޭނާ ހީކުރިއެވެ. ގިނަ ބަޔަކު މިކަން އުންމީދު ކުރި ނަމަވެސް، އަދި މޮޅު ފުރުސަތުތައް ގިނައިން ލިބުނީ އެންމެ ފަހަރަކު އެވެ. އެމީހުން ގެއްލިގެން ދިއުމަކީ އާންމުކޮށް މުޅި އުމުރު ދުވަހުގެ ހިތާމައެއް، ދުވަހަކުވެސް ނޭނގުމެވެ. ގެއްލުނު ފުރުސަތަކީ ދުވަހަކުވެސް ގެއްލިފައިވާ ފުރުސަތެއް ނޫނެވެ.
  
  ދުވަހަކުވެސް އެއްގޮތަކަށްވެސް މަސައްކަތް ނުކުރުމަށްވުރެ މަސައްކަތްކޮށް ނާކާމިޔާބުވުން ރަނގަޅެވެ.
  
  އެލިޝިއާ އަކީ ސޯލާ ސިސްޓަމެއް ފަދައިން ކޮމްޕްލެކްސް ކުއްޖެއް ނަމަވެސް އޭނާއަށް ވެސް ދަތުރުކުރެވޭނެ އެވެ. އޭނާގެ ޚިޔާލުތައް ކުޑައިރުކޮޅަކު ނިއްވާލީ، އަދިވެސް ޖިސްމާނީ ގޮތުންނާއި ނަފްސާނީ ގޮތުން ބަލިކަށިވެފައި، މި ދުވަހުގެ ހުރިހާ ސްޓްރެސްއަކުންނާއި، ހަގީގަތުގައި، މިދިޔަ ހަފްތާތަކުގެ ހުރިހާ ސްޓްރެސްއަކުންނެވެ. އޭނާގެ ރައްޓެހިން އޭނާގެ ވަށައިގެން އިށީނދެގެން ތިބެ، ނިއުޔޯކުގެ އެންމެ މޮޅު އިޓަލީ ރެސްޓޯރެންޓްތަކުގެ ތެރެއިން ރެސްޓޯރެންޓެއްގައި ކެއުމުގެ އުފާ ހޯދަމުން ދިޔައެވެ. އޭޖެންޓް މޫރް މުޅި ތަން ކުއްޔަށް ހިފައިގެން ހޯމްލޭންޑްގެ ހަރަދުގައި، ޓީމަށް ޝުކުރު އަދާކުރުމުގެ ނިޝާނެއްގެ ގޮތުގައި، އެތަންތަން ތަޅުލާފައި ބެހެއްޓި އެވެ.
  
  "ކޮންމެ ގޮތެއް ވިޔަސް،" އޭނާ ބުންޏެވެ. "އަހަރެން ބޭނުމެއް ނޫން ތިޔަ މީހުން މިކަން ހުއްޓުވަން އަވަސްވެގަންނަން."
  
  ޑްރޭކް އެކަމުގެ އަގުވަޒަން ކުރިއެވެ.
  
  އަދި އެ ޓީމުން ވަނީ އަޖައިބު ކުރުވަނިވި ކާނާއާއި، ރިލެކްސް މާހައުލާއި، އެހާ ގިނަ ސްޓްރެސްއަކަށްފަހު ދިގު ބްރޭކެއްގެ އަގުވަޒަންކޮށްފައެވެ. ގޮނޑިތައް ޕްލަޝްކޮށް، ކޮޓަރި ހޫނުވެފައި، ސްޓާފުންނަށް ކިރިޔާވެސް ފާހަގަ ކުރެވުނެވެ. ޑާލް ލައިގެން ހުރީ ހުދު ގަމީހަކާއި ކަޅު ފަޓުލޫނެއް ކަމުން އޭނާ ކޮމްބަޓް ގިއާގައި ހުރިތަން ފެންނަން އާދަވެފައިވާ ޑްރޭކް އަށް ކިރިޔާ ވެސް ދެނެގަނެވޭނެ އެވެ. އެކަމަކު ދެން އޭނާ ވެސް ހުރީ ހަމަ އެގޮތަށް ހެދުން އަޅައިގެން، ފަޓުލޫނުގެ ބަދަލުގައި އިތުބާރު ހުރި ލެވީގެ ޖީންސް ލައިގެންނެވެ.
  
  "އެއީ ބޮންޑް އާއި ވައްތަރު ކަމެއް ނޫން،" ޑާލް ފާހަގަކުރި އެވެ.
  
  "އަހަންނަކީ ޖޭމްސް ބޮންޑެއް ނޫން."
  
  "ދެން މާބޮޑަށް ވިސްނުން ހުއްޓާލާ އަދި އެލިޝިއާ ހިނގާ ކޮންމެ ފަހަރަކު އިތުރަށް ސޮފިސްޓިކޭޓްކޮށް ފެންނަން މަސައްކަތް ކުރުން. ޝީ އަލްރެޑީ ނޯ ޔޫ އާ ޖަސްޓް ޔޯކްޝަޔަރ ޑީވީ-"
  
  "އަހަރެންނަށް ހީވަނީ ޗުއްޓީއަށް ދާންވީ ވަގުތު ޖެހިއްޖެހެން މެޓް. ދާންވީ ތަނެއް ނުނިންމޭނަމަ އަންނަ ހަފްތާގައި ދައުވަތު ދޭން ވަރަށް އުފާވާނެ." އޭނާ އަތްތިލަ އުފުލާލިއެވެ.
  
  "އަދި މިއޮތީ ކަލޭގެ ފުރާނަ ސަލާމަތް ކޮށްދިނީތީ އަހަރެންގެ ޝުކުރު."
  
  "މިކަމެއް ހަނދާނެއް ނުވޭ. އަދި ހަނދާނެއް ނުހުންނަ ނަމަ ދެން ދުވަހަކުވެސް އެކަމެއް ނުވޭ."
  
  "ބޮޑުވީމާ ވަރަށް ވައްތަރު."
  
  ބޯ އާއި މޭ އެއްކައިރީގައި އިށީނދެގެން ތިބިއިރު، ފްރާންސް މީހާ އޭނާގެ ކެއުމުގެ އުފާ ހޯދަމުން ދިޔައިރު، ވާހަކަ ދެއްކުމުން ވާހަކަ ދައްކަމުން ދިޔައެވެ؛ ޖަޕާނު އަންހެންމީހާ ބަލާލީ ތަނުން ބޭރަށް، ދެ ދުނިޔެއެއްގެ މެދުގައި ޖެހިފައި ހުރެއެވެ. ޑްރޭކް ވިސްނަމުން ދިޔައީ އޭނާ އަސްލު ބޭނުންވަނީ ކޮންކަމެއްތޯއާއި އޭނާގެ އަސްލު ތަން ކޮބައިތޯއެވެ. ބައެއް ވަގުތުތަކުގައި އޭނާއަށް ފެނުނީ އޭނާއަށްޓަކައި ހަނގުރާމަ ކުރުމަށް ހިތްވަރު ލިބުނު އަލިފާނެއް އޭނާގެ ކިބައިގައި، އަނެއްބައި ވަގުތުތަކުގައި - ޝައްކުގެ ސަބަބުން އޭނާ ހިމޭނުން ހުންނަން މަޖުބޫރުވެ، އަމިއްލަ ނަފްސުގެ ތެރެއަށް ފީނައިގަތެވެ. ހަމަގައިމުވެސް އެ ހަތަރު މީހުންނަށް އެއްދުވަހެއްގެ ތެރޭގައި އެއްވެސް ކަމެއް ހައްލު ނުކުރެވުނު ނަމަވެސް އޭނާއަށް ފެނުނީ ކުރިމަތީގައި އޮތް އުޑުމަތި ވިލާގަނޑަކަށް ވެގެން ގޮސް ކައިރިވަމުން އަންނަ އެއްޗެކެވެ.
  
  އިއްޔެ އޭނާއަށް ފެނުނު ނިއުކްލިއާ ގޮވުމާ ވަރަށް ވައްތަރު.
  
  ސްމިތު އާއި ލޯރެން މިހާރު ތިބީ އެއް ކުއްޖެކެވެ. ފަހަރެއްގައި އެމީހުންނަށް ބާރުއެޅީ ޑްރޭކް އާއި އެލިޝިއާގެ ބޮސްދިނުމުން ކަމަށް ވެދާނެ ނުވަތަ ފަހަރެއްގައި ނައްތާލުމާއެކު އެމީހުންގެ ބުރުސް ޖަހާލުމުން ކަމަށް ވެދާނެ އެވެ. ކޮންމެ ގޮތެއްވިޔަސް އެމީހުން އެކަމާ ވިސްނަން އިތުރު ދުވަހެއް ބޭކާރު ނުކުރިއެވެ. ހޭޑަން އާއި ކިނިމާކާ އެކުގައި އިށީނދެގެން ތިބިއިރު، އެދެމެދުގައި ހުރި ޖާގަ މީޓަރަށްވުރެ ބޮޑު އެއްޗެއް، މާ މާނަހުރި އެއްޗެއް ފެނޭތޯ ޑްރޭކް ވިސްނާލިއެވެ. އެއީ އެހެން އެއްޗަކަށް ވުރެ ބޮޑަށް ހަށިގަނޑުގެ ބަހާއި ގުޅުން ހުރި ކަމެއް ނަމަވެސް އޭނާ އޭރު ނަފްސާނީ ގޮތުން ވަރުބަލިވެފައި ހުރުމުން ވަރުބަލިކަމާ ހަމައަށް ޗޮކް ޖަހާފައި ހުއްޓެވެ.
  
  "މާދަމާއަށް" އޭނާ ބިއްލޫރި އުފުލާލިއެވެ، "އަދި ދެން އޮތް ހަނގުރާމައަށް."
  
  ބުއިންތައް ހިއްކައިގެން ކެއުން ކުރިއަށް ދިޔައެވެ. އެއީ މައި ކޯސް ކެއުމަށްފަހު ގިނަ މީހުން ގޮނޑިތަކުގައި ފަހަތަށް ޖެހިލައިގެން ތިބެގެން ފުންކޮށް ހިތްހަމަޖެހޭ ނިދިއެއްގައި ކެންޒީ މުޅި ގްރޫޕާ ވާހަކަ ދައްކަން ނިންމި ދުވަހެވެ.
  
  "އަހަންނަށް ކޮބާ؟" - އޭނަ އަހާލިއެވެ. "ހަގީގަތުގައި އަހަރެންގެ ނަސީބު އެހާ ޔަގީން ނުވޭތަ؟"
  
  ލީޑަރޝިޕްގެ މެންޓްލް އަނެއްކާވެސް އޭނާގެ ވަށާލާފައި ހޭޑަން ބަދަލުވިއެވެ. "އާނ، އަހަރެން ކަލެއަށް ތެދުވެރިވާނަން، އެއީ އަހަރެންނަށް ޔަގީން ކަލޭގެ އަގުވަޒަން ކުރާނެ ކަމެއް. ޖަލު ގޮޅިއަކުން ބޭރުގައި ބެހެއްޓުމަށްވުރެ ބޮޑަށް އަހަރެން ބޭނުންވާ ކަމެއް ނެތް ކެންސީ، އެކަމަކު އަހަރެން ބުނަން ޖެހޭ- އެކަން ވާނެ ކަމަކަށް އަހަންނަކަށް ތަޞައްވުރެއް ނުކުރެވެއެވެ."
  
  "އަހަންނަށް ދޫކޮށްލެވުނީ."
  
  "އަހަންނަށް ކަލޭ ހުއްޓުވޭ ގޮތެއް ނުވި" ހައިޑަން އެއްބަސްވިއެވެ. "އަދި އަހަރެން ބޭނުމެއް ނުވާނެ. އެކަމަކު މެދުއިރުމަތީގައި ތިޔަ ކުރި ޖަރީމާތަކުން،" ޝިފާނާ ހީލަމުން ބުންޏެވެ، "ކުޑަކޮށް ބުނާނަމަ، ވަރަށް ގިނަ ބާރުގަދަ ބަޔަކު ކަންބޮޑުވެއްޖެ." އޭގެ ތެރެއިން ބައެއް މީހުންނަކީ އެމެރިކާ މީހުން."
  
  "ބޮޑަށް ބެލެވޭ ގޮތުގައި ހަމަ އަހަރެން އެހެން ތަކެތި ގަތް އަންހެނުންނާއި ފިރިހެނުން."
  
  "ރަނގަޅު ނުކުތާއެއް. އެކަމަކު އެހީއެއް ނުވި ".
  
  "ދެން އަހަރެން ތިޔަ ޓީމާ ގުޅޭނަން. ސާފު ސްލޭޓަކުން ފަށާށެވެ. ދުއްވައިގަންނަނީ ބްލޮންޑް ގަޒެލް އާއި ޖެހިގެން ކަމަށާއި، އޭގެ ނަމަކީ ތޯރސްޓެން ޑާލް އެވެ. އަހަރެން މިހާރު ކަލޭގެ މީހެއް، ހޭޑަން، އަހަރެންގެ ދަރަނި ފިލުވާލަން ފުރުސަތު ދީފިއްޔާ."
  
  ކެންޒީގެ އިޚްލާސްތެރި ބަޔާން އޭނާއަށް ފަތިސްވުމާއެކު ސްޕީއާރ ޓީމް ލީޑަރު ހަލުވިކަމާއެކު ލޯ މަރާލިއެވެ. ދެ ދުވަހުގެ ތެރޭގައި ދެވަނަ ފަހަރަށް ޑްރޭކް ފެނުން ނޭވާ ހާސްވިއެވެ. "އަހަރެން ދުވަހަކުވެސް ދާލް އަކީ ގަޒެލްއެއްގެ ގޮތުގައި ނުދެކެން. އެއަށްވުރެ ބޮޑަށް-"
  
  "ތިހެން ނުބުނާތި" ކުޑަކޮށް ލަދުގަނެފައިވާ ކަހަލަ ގޮތަކަށް ސްވިޑެންގެ މީހާ އިންޒާރު ދިނެވެ.
  
  އަލީޝާ ރަނގަޅަށް އިސްރާއީލުގެ މީހާއަށް ބަލަހައްޓައިގެން ހުއްޓެވެ. "އަހަންނަށް ޔަގީނެއް ނުވޭ މި ބިއްލޫރި އާއި އެކު މަސައްކަތް ކުރަން ބޭނުން."
  
  "އަޅެ އަހަރެން ކަލެއަށް ރަނގަޅުވާނެ މައިލްސް. އަމިއްލަ ނަފްސު ފައިގެ އިނގިލިތަކުގައި ބަހައްޓާށެވެ. އަހަރެންނަށް ދަސްކޮށްދެވިދާނެ އަސްލު ތަދުވާ ޕަންޗެއް އުކާލަން."
  
  "އަހަރެން ވެސް މިވަގުތު ކަލޭގެ ކައިރީގައި ހުންނަން ޖެހިދާނެ" ބޯ ވާހަކަ ދެއްކިއެވެ. "ވައިގެ ތެރޭގައި ޓައިލަރ ވެބް އާއި ޓޮމްބް ރެއިޑަރ އާއި އެކު އަހަރެންނަށް އެހެން ތަނެއް ނެތް."
  
  "ތެންކްސް" ޑްރޭކް ގިސްލަމުން ބުންޏެވެ. "އަޅުގަނޑުމެން ވިސްނައިގެން ވަރަށް ކުރު ޖަވާބު ސިޓީއެއް ފޮނުވާނަން."
  
  "ރަނގަޅު މީހުންނަށް އަބަދުވެސް މި ޓީމުގައި މަރުހަބާ ކިޔަން،" ހޭޑަން އޭނާއަށް ކިޔައިދިނެވެ. "އެމީހުން އަހަރެމެންގެ ބާކީ ތިބި ކުޅުންތެރިންނާ އެކު ރަނގަޅަށް ކުޅޭހާ ހިނދަކު. އަހަރެންނަށް ޔަގީން ބީއު ވާނީ މޮޅު އިތުރުވުމަކަށް."
  
  "އާނ، އައި ފޯރ ވަން ނޯ އޭނައަށް ބޮޑު އެޑްވާންޓޭޖެއް އޮތްކަން" އަލީޝާ ވިސްނުންތެރިކަމާއެކު ބުނެލިއެވެ. "ޓީމާ އެކު ރަނގަޅަށް ކުޅޭނެ ކަމުގެ ޔަގީންކަމެއް ނެތް ނަމަވެސް."
  
  އެއްބަޔަކު ހޭން އުޅުނުއިރު، ބައެއް މީހުން ނުހެދިއެވެ. ރޭގަނޑު ވެކްސްވެ ކުޑަވަމުން ދިޔައިރު، އަދިވެސް ނިއުޔޯކް ސަލާމަތްކުރި ސިފައިން ރަނގަޅު އެކުވެރިކަމެއްގައި އަދި ރަނގަޅު ވާހަކަތަކުގެ ތެރޭގައި ޕްރެޝަރު ދަށްވިއެވެ. އެ ސިޓީގެ ގިނަ ރައްޔިތުންނަށް ދުވަހަކުވެސް ނޭނގުނު ނަމަވެސް އެމީހުންނާއެކު ޚުދު އެ ސިޓީވެސް އުފާފާޅުކުރިއެވެ. ކާނިވަލްގެ އިހުސާސެއް ވައިގެ ތެރެއަށް ވަދެގެން ދިޔައެވެ. އަނދިރީގައި އަދި ދެން އިރުއަރާ ވަގުތު ދިރިއުޅުން ކުރިއަށް ދިޔައެވެ.
  
  އާ ދުވަސް ފަތިސްވުމާއެކު ޓީމު ވަކިވަކިން ގޮސް އެނބުރި ހޮޓަލުގެ ކޮޓަރިތަކަށް ގޮސް މެންދުރު ފަހު ބައްދަލުކުރަން އެއްބަސްވިއެވެ.
  
  "އެހެން ފަހަރަކު މާރާމާރީ ހިންގަން ތައްޔާރުތަ؟" އެމީހުން ތާޒާ، އާ ހެނދުނުގެ ތެރެއަށް ނުކުމެގެން ދިޔައިރު ޑާލް ޑްރޭކްއަށް ހޭންފެށިއެވެ.
  
  "ކައިރީގަ؟" ޑްރޭކް ވިސްނާލީ ސްވިޑެންގެ މީހާއަށް މަލާމާތް ކުރުމަށްފަހު ދެން އެމީހުން ކުރިމަތިލާން ޖެހުނު ހުރިހާ ކަމެއް ހަނދާންވިއެވެ. ހަމައެކަނި މިއަދު ނޫން، ބައްދަލުވި ދުވަހުން ފެށިގެންނެވެ.
  
  "އަބަދުވެސް" އޭނާ ބުންޏެވެ.
  
  
  ނިމުން
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  ޑޭވިޑް ލީޑްބީޓަރ އެވެ
  އޮޑިންގެ ކަށިތަކެވެ
  
  
  އިޚްލާސްތެރިކަން
  
  
  އަޅުގަނޑު މިފޮތް ޚާއްޞަކުރަން ބޭނުންވަނީ އަޅުގަނޑުގެ އަންހެން ދަރިފުޅަށް،
  
  ކިރާ، 1999 އެވެ.
  
  ފުއްދައިދޭނެ ވައުދުތަކެވެ
  
  އަދި ކުރިއަށް އިތުރު އެތައް މޭލެއް...
  
  އަދި އަޅުގަނޑުގެ ލިޔުމުގައި ދުވަހަކުވެސް އަޅުގަނޑަށް ތާއީދުކޮށްފައިވާ އެންމެންނަށް.
  
  
  1 ވަނަ ބައި
  އަހަރެން ދުވަހަކުވެސް ބޭނުމެއް ނުވި ހަނގުރާމައެއް ފަށަން...
  
  
  އެކެއް
  
  
  
  އިނގިރޭސިވިލާތުގެ ޔޯކް އެވެ
  
  
  އަނދިރިކަން ގޮވާލިއެވެ.
  
  "މިއީ އެއީ". މެޓް ޑްރޭކް ވިއުފައިންޑަރަށް ނަޒަރު ހިންގާލަމުން އެ މަންޒަރަށް އަޅާނުލާ އެ ތަސްވީރު ނަގަން މަސައްކަތް ކުރިއިރު، އާދަޔާ ހިލާފު ހެދުން އަޅައިގެން ހުރި މޮޑެލް ކެޓްވޯކުން ފައިބައިގެން އޭނާއާ ދިމާއަށް ދުއްވައިގަތެވެ.
  
  ފަސޭހައެއް ނޫނެވެ. އެކަމަކު އޭނާއަކީ ޕްރޮފެޝަނަލް މީހެއް، ނުވަތަ އެންމެ ކުޑަމިނުން އޭނާ ވާން މަސައްކަތް ކުރި މީހެކެވެ. އެއްވެސް މީހަކު ދުވަހަކުވެސް ސާސް ސިފައިންގެ ސިފައިންގެ މީހަކަށް ބަދަލުވުން ފަސޭހަވާނެ ކަމަށް ނުބުނި، އަދި ފާއިތުވި ހަތް އަހަރު ވެސް އޭނާއަށް އުނދަގޫތަކެއް ކުރިމަތިވި ނަމަވެސް އެ ފޮޓޯ އޭނާގެ ތެރޭގައި ރަނގަޅު ކޯޑެއް ޖެހުނު ކަހަލަ އެވެ.
  
  ހާއްސަކޮށް މިރޭ. ފުރަތަމަ މޮޑެލް ބޯޖަހާލަމުން ކުޑަކޮށް ބޮޑާކަމާއެކު ހިނިތުންވެލުމަށްފަހު، މިއުޒިކާއި އުފާފާޅުކުރުމުގެ އަޑާއި އެކު އޮމާންކަމާއެކު ހިނގައިގަތެވެ. ޑްރޭކް ކެމެރާއަށް ކްލިކް ކުރަމުން ދިޔައިރު އޭނާގެ ވިހި އަހަރުގެ ލޮޖަރު ބެން އޭނާގެ ކަންފަތުގައި ހަޅޭއްލަވަން ފެށިއެވެ.
  
  "ޕްރޮގްރާމްގައި ބުނަނީ އެއީ މިލާ ޔަންކޮވިޗް ކަމަށް. އަހަރެންނަށް ހީވަނީ އޭނަގެ ވާހަކަ އަޑުއަހާފައިވާހެން! އަޅުގަނޑު ކޯޓްކުރަނީ: 'ޝިކް ޑިޒައިނަރ މޮޑެލް ފްރޭޔާ'. ވާއު، އެއީ ބްރިޖެޓް ހޯލް ހެއްޔެވެ؟ އެ ހުރިހާ ވައިކިން ގިއާއެއްގެ ދަށުން ބުނަން ދަތި."
  
  ޑްރޭކް އެ ކޮމެންޓަށް އަޅާނުލާ އޭނާގެ ކުޅުން ކުރިއަށް ގެންދިޔައީ ބައެއް ގޮތްގޮތުން އޭނާގެ ޒުވާން އެކުވެރިޔާ އޭނާގެ ދަނޑި ދަމައިގަންނަކަން ޔަގީން ނުވާތީ ކަމަށް ބުނާށެވެ. އޭނާ ވަނީ ބަނޑޮހުގެ ހިނގުމާއި އެއްވެ ތިބި މީހުންގެ ތެރޭގައި އެކި ދިމަދިމާލަށް ފެންނަ އަލިކަމުގެ ކުޅިވަރުގެ ދިރުމެއް ހުރި ތަސްވީރުތައް ނަގާފައެވެ. މޮޑެލްތައް ލައިގެން ތިބީ ވައިކިން ކޮސްޓިއުމްތަކުގައި، ކަނޑިއާއި ޝީލްޑް، ހެލްމެޓާއި ސޮރު ފުރިހަމައަށް - ދުނިޔޭގެ މަޝްހޫރު ޑިޒައިނަރު އެބެލް ފްރޭ ޑިޒައިންކޮށްފައިވާ ރެޓްރޯ ކޮސްޓިއުމްތަކެވެ.
  
  ޑްރޭކް އޭނާގެ ސަމާލުކަން އަނބުރާލީ ކެޓް ވޯކްގެ ބޮލާއި މިއަދުގެ އުފާފާޅުކުރުމުގެ އެއްޗަކަށް - ދާދި ފަހުން ފެނުނު ރެލިކް އެއް، ބޮޑު އަމާޒެއްގެ ގޮތުގައި ނަން ދީފައިވަނީ 'ޝީލްޑް އޮފް އޮޑިން' އަށެވެ. މުޅި ދުނިޔޭގައި ވެސް ގިނަ ބައެއްގެ ތައުރީފު ލިބިފައިވާ އަލަށް ހޯދި މި ޝީލްޑަކީ މިހާރު ވެސް ނޯރސް މައިތޮލޮޖީގައި ހޯދި އެންމެ ބޮޑު ހޯދުން ކަމަށް ތައުރީފުކޮށްފައިވާ ޝީލްޑެކެވެ.
  
  އާދަޔާ ހިލާފު ކަމަށް ތަޖުރިބާކާރުން ބުންޏެވެ.
  
  އޭގެ ފަހުން އުފެދުނު ސިއްރަކީ ބޮޑު އަދި ޝައުގުވެރި ސިއްރެއް ކަމަށާއި މުޅި ދުނިޔޭގެ ސަމާލުކަން ލިބުނު ސިއްރެކެވެ. ޝީލްޑްގެ އަގު އިތުރުވީ ހަމައެކަނި ސައިންސްވެރިން ޕަބްލިސިޓީ ސަރކަސްއާ ގުޅުނީ އޭގެ އެކުލެވުންތަކުން ގިންތި ނުކުރެވޭ އެއްޗެއް ފެނުމުންނެވެ.
  
  ފަނަރަ މިނެޓްގެ މަޝްހޫރުކަމަށް ބަނޑުހައިވެފައި ތިބި ނެރޑްސް، އޭނާގެ ޝަޚުޞިއްޔަތުގެ ސިނިކަލް ފަރާތް ވާހަކަ ދެއްކިއެވެ. އޭނާ އެ ތެޅިގަތެވެ. ކިތަންމެ ވަރަކަށް އެކަމާ ހަނގުރާމަ ކުރިޔަސް، ވިހެއުމަށްފަހު އޭނާގެ ބަޔަކަށް ވެފައިވާ ސިނިސިޒަމް، އޭނާގެ ގާޑުން ދޫކޮށްލި ކޮންމެ ފަހަރަކު ވިހަ ރޯޒްއެއް ފަދައިން މާ ފޮޅެމުން ދިޔައެވެ.
  
  ބެން ޑްރޭކްގެ އަތުގައި ދަމައިގަނެ، ކުއްލިއަކަށް އޭނާގެ ފަންނުވެރި ކޮމްޕޮޒިޝަން ފުރިހަމަ ހަނދުގެ ޝޮޓަކަށް ބަދަލުކޮށްލިއެވެ.
  
  "އޫޕްސް" އެވެ. އޭނާ ހީލިއެވެ. "ސޮރީ މެޓް. ކިތަންމެހާވެސް މީރު. މިއުޒިކް ފިޔަވައި... އެއީ ކްރެޕް. އެމީހުންނަށް އަހަރެންގެ ބޭންޑް ކުއްޔަށް ހިފޭނީ މަދު ސަތޭކަ ޕައުންޑަށެވެ. މިކަހަލަ އަޖައިބު ކުރުވަނިވި ކަމެއްގައި ޔޯކްގެ އަތް ޖައްސާލެވުނީ ކަމަށް ގަބޫލު ކުރެވޭނެތަ؟"
  
  ޑްރޭކް އޭނާގެ ކެމެރާ ވައިގެ ތެރޭގައި އުފުލާލިއެވެ. "ޙަޤީޤަތުގައި? ނޫން." އޭނާއަށް ސިޓީ އޮފް ޔޯކް ކައުންސިލް އެނގުނީ އެމީހުންގެ ކޮރަޕްޓް ޚިޔާލުތަކުންނެވެ. މުސްތަޤްބަލަކީ މާޒީގައި އޮތް ކަމެއް ކަމަށް އެމީހުން ބުނެއެވެ. "އެކަމަކު ބަލަ ޔޯކް ތިޔަ ގެދޮރުވެރިޔާއަށް ދެތިން ކުއިޑް ދީގެން މޮޑެލްތައް ފޮޓޯ ނަގަނީ، ސެޕްޓެމްބަރު މަހުގެ ރޭގަނޑު އުޑުމައްޗަށް ނޫން. އަދި ތިޔަ ބޭންޑަކީ ކްރެޕް އެއްޗެކެވެ. އެހެންވީމަ ފިނިކޮށްލަބަލަ."
  
  ބެން ދެލޯ ބޮޑުކޮށްލިއެވެ. "ޝިޓް؟ ދަ ވޯލް އޮފް ސްލީޕް އިން މިހާރުވެސް ވިސްނަނީ އުހް... އެތައް ޕްރޮޕޯސަލްތަކެއް، އަހަރެންގެ އެކުވެރިޔާ."
  
  "ހަމައެކަނި ރަނގަޅު މޮޑެލްތަކަށް ފޯކަސް ކުރަން މަސައްކަތް ކުރަނީ." ޑްރޭކް ހަގީގަތުގައި ފޯކަސް ކުރީ ޝީލްޑް އަށް ކަމަށާއި، އެ ޝީލްޑް އަށް އަލިވެފައި ހުރީ ބަނޑޮހުގެ ހިނގާލުމުގެ އަލިތަކުން ކަމަށެވެ. އެއީ ދެ ވަށައިގަނޑެއްގެ މައްޗަށް އެކުލެވިގެންވާ ވަށައިގަނޑެއް ކަމަށާއި، އެތެރޭގެ ވަށައިގަނޑުގައި ޤަދީމީ ޖަނަވާރުގެ ތަސްވީރުތަކެއް ފަދަ އެއްޗެއް ޖަހާފައި ހުރިއިރު، ބޭރު ވަށައިގަނޑަކީ ޖަނަވާރުތަކުގެ ރަމްޒުތައް އެއްކޮށްފައިވާ ވަށައިގަނޑެކެވެ.
  
  ވަރަށް މިސްޓިކަލް ކަމަށް އޭނާ ހީކުރިއެވެ. ކިއުރޑް ފްރޫޓްސް އަދި ނަޓްސް އަށް ވެސް ރަނގަޅެވެ.
  
  "ކިއުޓް" މޮޑެލްއެއް ހިނގާފައި ދިޔައިރު އޭނާ ހީނލަމުން ދިޔައިރު، ޒުވާންކަމާއި އުމުރުގެ ތަފާތު ޑިޖިޓަލް ފިލްމުން އޭނާއަށް ހޯދިއެވެ.
  
  ސްވިޑެންގެ މިއުޒިއަމް އޮފް ނޭޝަނަލް އެންޓިކިއުޓީސް އިން ސެޕްޓެމްބަރު މަހުގެ ކުރީކޮޅު ކުރު ލޯނެއް ދިނުމުން ޔޯކްގެ މަޝްހޫރު ޖޯރވިކް ސެންޓަރ - ވައިކިންގެ ތާރީޚުގެ މިއުޒިއަމެއް - ކައިރީގައި ވަރަށް އަވަހަށް ކެޓް ރަން އިންސްޓޯލް ކުރި އެވެ. މި އިވެންޓުގެ މުހިންމުކަން ވަރަށް ބޮޑަށް ބޮޑުވީ ސުޕަސްޓާ ޑިޒައިނަރު އެބެލް ފްރޭ މައުރަޒު ހުޅުވުން ފާހަގަކުރުމަށް ކެޓް ވޯކިން އިވެންޓެއް ސްޕޮންސަރ ކުރަން ހުށަހެޅުމުންނެވެ.
  
  އަނެއް މޮޑެލް ވަގުތީ ޓައިލްސް ޕޭސް ކޮށްލީ ރޭގަނޑުގެ ކްރީމް ތަށި ހޯދަން އުޅޭ ބަނޑޮހެއްގެ މޫނުމަތިންނެވެ. ޔޫ އިޑިއަޓް، ސިނިސިޒަމް އަނެއްކާވެސް އުފެދިއްޖެ. މިއީ ކުރިއަށް އޮތް ރިއަލިޓީ ޓީވީގެ "ސެލެބްރިޓީ" ޕްރޮގްރާމަކުން ފެނިގެން ޓްވިޓާ އާއި ފޭސްބުކްގައި ދުވާލަކު ދިހަވަރަކަށް ބިޔަރު ބޯ، ދުންފަތުގެ އިސްތިއުމާލު ކުރާ މިލިއަނެއްހާ މީހުން ޓްވީޓް ކުރާ ތަރިއެއްގެ ފޮކް ޕެރެޑައިމް އެވެ.
  
  ޑްރޭކް ލޯ މަރާލިއެވެ. އަދިވެސް އެއީ މީހެއްގެ ދަރިއެއް...
  
  ރޭގަނޑުގެ އުޑުމަތީގައި ސްޕޮޓްލައިޓްތައް އެނބުރެމުން ދިޔައެވެ. އެ ވިދާ އަލި ސްޓޯރފްރަންޓުން ސްޓޯރފްރަންޓަށް ރިފްލެކްޓްވެ، ޑްރޭކް އަށް އުފެއްދި ކުޑަކުޑަ ފަންނުވެރި އޯރާ ހަލާކުވެގެން ދިޔައެވެ. ކަސްކާޑާގެ ވިސްނުން ފޭރިގަންނަ ޑާންސް މިއުޒިކުން އޭނާގެ ކަންފަތަށް ހަމަލާދިނެވެ. މާތްރަސްކަލާނގެ އޭނާ ހީކުރިއެވެ. ބޮސްނިއާގައި މިކަމަށްވުރެ އިހުސާސްތައް ފަސޭހަވިއެވެ.
  
  އެއްވެ ތިބި މީހުން އިތުރުވިއެވެ. މަސައްކަތެއް ކުރި ނަމަވެސް ވަގުތުކޮޅެއް ނަގައިގެން ވަށައިގެންވާ މޫނަށް ބަލާލިއެވެ. ދެމަފިރިންނާއި އާއިލާތަކެވެ. ސްޓްރެއިޓް އަދި ގޭ ޑިޒައިނަރުން އެމީހުންގެ ބުދުގެ ކުޑަ ހިލަމެއް ފެނުމުގެ އުންމީދުގައެވެ. ފެންސީ ހެދުމުގައި މީހުން، ކާނިވަލްގެ މާހައުލަށް އިތުރު ކަމެއް ގެނެސްދެއެވެ. އޭނާ ހިނިތުންވެލިއެވެ. ގަބޫލުކުރަންޖެހޭ ކަމަކީ، މިދުވަސްވަރު ފާރަވެރިވުމުގެ ޝައުގުވެރިކަން ފިލައިގެން ދިޔައީ- ސިފައިންގެ ހަނގުރާމައަށް ތައްޔާރުކަން ފާއިތުވެގެން ދިޔައީ- އެކަމަކު އަދިވެސް އޭނާއަށް އިހުސާސް ކުރެވުނީ ކުރީގެ ބައެއް އިހުސާސްތަކެވެ. ވިއްސައިގެން ގޮސްފައިވާ މާނައެއްގައި އެމީހުންނަށް ބާރު ލިބިފައިވަނީ މީގެ ދެ އަހަރު ކުރިން އޭނާގެ އަންހެނުން އެލިސަން އޭނާ ދޫކޮށް ދިޔަ ފަހުން ރުޅިއައިސްގެން، ހިތްދަތިވެ، އޭނާ ސާސް ދޫކޮށްލާފައި ވެދާނެ ކަމަށް އިއުލާން ކުރި ފަހުންނެވެ. އޭގެ މާނައަކީ ވެސް ކޮން ނަރަކައެއް ހެއްޔެވެ؟
  
  ވަގުތު އެ ވޭނުގައި އަތްލާފައިވަނީ ކިރިޔާއެވެ.
  
  އޭނަ ވެއްޓުނީ ކީއްވެގެން ހެއްޔެވެ؟ އެއީ މަގުމަތީގައި ނުބައި ރިފްލެކްޝަނެއް ހެއްޔެވެ؟ ނުބައި ޙުކުމެއް ހެއްޔެވެ؟ ލޮލުން ކަރުނަ އަންނަނީ ހެއްޔެވެ؟ ގަސްތުގައި? އޭނާއަށް އަބަދަށްޓަކައި ސަލާމަތްވެވޭނެ ޖަވާބެއް؛ އޭނާއަށް ދުވަހަކުވެސް ނޭނގޭނެ ބިރުވެރި ހަގީގަތެކެވެ.
  
  ޤަދީމީ ލާޒިމުކަމެއްގެ ސަބަބުން ޑްރޭކް މިހާރުގެ ޙާލަތަށް ގެނެސްދިނެވެ. އޭނާގެ ސިފައިންގެ ދުވަސްވަރުން ހަނދާންވީ ކޮންމެވެސް ކަމެއް - ދުރުގައި ތަޅައި ތަޅައި، މާގިނަ ދުވަސްތަކެއް ވަންދެން ހަނދާން ނެތިގެން... މިހާރު މުސްކުޅި ހަނދާންތަކެއް... ޓަކި....
  
  ޑްރޭކް ފޮގް ތެޅިގަނެގެން ފޯކަސް ކޮށްލީ ކެޓް ވޯކް ޝޯ އަށެވެ. ދެ މޮޑެލްއަކުން އޮޑިންގެ ޝީލްޑްގެ ދަށުން މޮކް ބަޓްލްއެއް ކުރިއަށް ގެންދިޔައީ: އެއްވެސް ވަރަކަށް ބެލުންތެރިންނަށް ކަމުނުދާ، ހަމައެކަނި ޕްރޮމޯޝަނަލް މެޓީރިއަލް އެވެ. އެއްވެ ތިބި މީހުން އުފާފާޅުކޮށް، ޓީވީ ކެމެރާތައް ވިއްސައިގެން ދިޔައިރު، ޑްރޭކް ކްލިކް ކުރީ ޑަރވިޝް އެއް ފަދައިންނެވެ.
  
  އަދި އެއަށްފަހު ދެބުމަ ގޮށްޖަހާލިއެވެ. އޭނާ ކެމެރާ ތިރިކޮށްލިއެވެ. އޭނާގެ ސިފައިންގެ ސިކުނޑި، ލަސް ނަމަވެސް ހަލާކުވެފައި ނުވާ، އެ ދުރު ޓަކި ހިފައި، އަނެއްކާވެސް ޓަކި ޖަހާ، ނަރަކައިން ސިފައިންގެ ދެ ހެލިކޮޕްޓަރު އެ މަންޒަރާއި ކައިރިވަމުން ދިޔައީ ކީއްވެގެން ބާވައޭ ހިތަށް އެރިއެވެ.
  
  "ބެން" ސިކުނޑިއަށް އައި ހަމައެކަނި ސުވާލާއި އެކު އޭނާ ފަރުވާތެރިކަމާއެކު ބުނެލިއެވެ، "ތިޔަ ދިރާސާގެ ތެރޭގައި މިރޭ ހީވެސް ނުކުރާ މެހެމާނެއްގެ ވާހަކަ އަޑުއިވިއްޖެތަ؟"
  
  "އާޗާ. އަހަރެން ހިއެއް ނުކުރަން ކަލެއަށް ފާހަގަ ކުރެވުނު ކަމަކަށް. އާދެ، އެމީހުން ޓްވީޓް ކުރަމުން ދިޔައީ ކޭޓް މޯސް ފެނިދާނެ ކަމަށް."
  
  "ކޭޓް މޯސް؟"
  
  ދެ ހެލިކޮޕްޓަރު، ތަމްރީނު ލިބިފައިވާ ކަންފަތަކަށް އޮޅިގެން ދެނެގަނެވޭ އަޑެކެވެ. އަދި ހަމައެކަނި ހެލިކޮޕްޓަރުތަކެއް ނޫނެވެ. މިއީ އަޕަޗޭ އެޓޭކް ހެލިކޮޕްޓަރުތަކެކެވެ.
  
  ދެން ހުރިހާ ނަރަކައެއް ފަޅައިގެން ދިޔައެވެ.
  
  ހެލިކޮޕްޓަރުތައް އުދުހިގެން ގޮސް އުދުހިގެން ގޮސް ވަށައިގަނޑެއް ހަދައިގެން އެއް އަޑަކުން އުދުހެން ފެށިއެވެ. އެއްވެ ތިބި މީހުން ފޯރިއާއެކު އުފާފާޅުކުރީ ހާއްސަ ކަމެއްގެ އުންމީދުގަ އެވެ. ހުރިހާ ލޮލާއި ކެމެރާތައް އެނބުރުނީ ރޭގަނޑުގެ އުޑުމައްޗަށެވެ.
  
  ބެން ހަޅޭއްލަވައިގަތީ "ވާއު..." އެކަމަކު އެވަގުތު އޭނާގެ ފޯނު ރިންގުވިއެވެ. އޭނާގެ މައިންބަފައިންނާއި ކޮއްކޮ މެދުނުކެނޑި ގުޅަމުން ދިޔައިރު، އޭނާ، ރަން ހިތެއް ހުރި އާއިލީ ފިރިހެނަކު އަބަދުވެސް ޖަވާބުދެއެވެ.
  
  ޑްރޭކް އާދަވެފައި ވަނީ އާއިލީ ބްރޭކްތައް ކުރު ކުރުމަށެވެ. އޭނާ ފަރުވާތެރިކަމާއެކު ހެލިކޮޕްޓަރުގެ މަޤާމުތަކާއި، ފުރިހަމައަށް ލޯޑްކޮށްފައިވާ މިސައިލް ބެއިތަކާއި، ބެލެވޭ ގޮތުގައި މަތިންދާބޯޓުގެ ކުރިމަތީ ފިއުޒޭޖްގެ ދަށުގައި ހުރި 30 އެމްއެމް ޗޭން ގަން ބަލައި، ހާލަތު ވަޒަންކުރިއެވެ. ބޭކާރު...
  
  މުޅިން ހަލަބޮލިވުމުގެ ފުރުސަތު އޮތް ފޯރިގަދަ އެއްވެ ތިބި މީހުން ތިބީ ހަނި ތިން އެގްޒިޓް ޖަހާފައިވާ ފިހާރަތަކުން ވަށާލެވިފައިވާ ކުޑަ މައިދާނެއްގައެވެ. ބެން އާއި އޭނާއަށް އޮތީ އެންމެ ޗޮއިސްއެއް ނަމަ... ކޮން އިރަކު... ސްޓެމްޕެޑް ފެށުނީ ނަމައެވެ.
  
  ސީދާ ކެޓް ވޯކަކަށް ބޯ ދިއްކޮށްލާށެވެ.
  
  އިންޒާރެއް ނެތި ދެވަނަ ހެލިކޮޕްޓަރުން ދިހަވަރަކަށް ރޯނު ފޭބިއިރު، މިހާރު ޑްރޭކްއަށް ވިސްނުނީ އެއީ އަޕަޗޭ ހައިބްރިޑް އެއް ކަމަށް ވާންޖެހޭނެ ކަމަށް ވެސް ވިދާޅުވި އެވެ.
  
  މޫނު ނިވާކޮށްގެން ތިބި މީހުން ތެޅިތެޅި އޮތް ސަފުތަކުން ފައިބައިގެން ދިޔައީ، ބަނޑޮހުގެ ހިނގުމުގެ ފަހަތުން ގެއްލިގެންނެވެ. އެމީހުންގެ މޭމަތީގައި ބަޑިތައް ތަޅުވާފައި ހުރިކަން ޑްރޭކްއަށް ފާހަގަ ކުރެވުނީ އެއްވެ ތިބި މީހުންގެ ތެރޭގައި ސަމާލު ހިމޭންކަމެއް ފެތުރެން ފެށުމުންނެވެ. އެންމެ ފަހު އަޑުތަކަކީ ކީއްވެގެންތޯ އަހާ ކުޑަކުދިންގެ އަޑުތަކެއް ނަމަވެސް މާގިނައިރުތަކެއް ނުވެ އެމީހުންވެސް މަރުވިއެވެ.
  
  އެއަށްފަހު ލީޑް އަޕަޗޭ އިން ވަނީ ހުސް މެގަޒިންތަކުގެ ތެރެއިން އެއް މެގަޒިން އަށް ހެލްފަޔަރ މިސައިލެއް ޖަހާފައެވެ. މިލިއަނެއްހާ ގޭލޯންގެ ހޫނު ފިލައިގެން ދިޔަ ފަދައިން ހީހީފައި އަޑު އިވުނު އިރު، ދެން ދެ ޑައިނަސޯއެއް ބައްދަލުވާ ކަހަލަ ގިސްލުމެއް އިވުނެވެ. އަލިފާނާއި ބިއްލޫރި އަދި ބިއްލޫރި ކޮތަޅުތައް އެ ސަރަހައްދުގައި އުސްކޮށް އެތުރިފައި ހުއްޓެވެ.
  
  ސިހިފައި ބެން ފޯނު ވައްޓާލުމަށްފަހު ދުވެފައި ގޮސް ފަހަތުން ދުއްވައިގަތެވެ. ޑްރޭކްއަށް ޓައިޑަލް ވޭވްއެއް ފަދައިން އުފުލިގެން ދިޔަ ހަޅޭކުގެ އަޑު އިވުމުން މޮބް އިންސްޓިންކްޓް އެއްވެ ތިބި މީހުންގެ މައްޗަށް ބާރު ފޯރުވާހެން ހީވިއެވެ. ސިކުންތުކޮޅަކަށްވެސް ވިސްނުމެއްނެތި ބެން ހިފައިގެން ރެއިލިންގެ މައްޗަށް އެއްލާލުމަށްފަހު އަމިއްލަ ނަފްސުގެ މައްޗަށް ފުންމާލިއެވެ. އެމީހުން ޖައްސާލީ ބަނޑޮހުގެ މަގުގެ ކައިރީގައެވެ.
  
  އަޕަޗޭ ޗޭން ގަންގެ އަޑު ގުގުމާލީ، ފުން އަދި މަރުވާ ގޮތަކަށް، އޭގެ ބަޑިތައް އެއްވެ ތިބި މީހުންގެ މައްޗަށް އުދުހިގެން ދިޔަ ނަމަވެސް އަދިވެސް ސާފު ބިރުވެރިކަމެއް އުފެދިގެން ދިޔައެވެ.
  
  "ބެން! އަހަންނާ ގާތުގައި ހުރެބަލަ." ޑްރޭކް ދުވެފައި ދިޔައީ ކެޓް ޓްރެކްގެ ތިރީގައި ވަށައިގެންނެވެ. އެހީތެރިވުމަށްޓަކައި އެތައް މޮޑެލްތަކެއް ލެނގިލިއެވެ. ޑްރޭކް ފައިމައްޗަށް ތެދުވެ ފަހަތަށް ބަލާލީ ބިރުގަނެގެން ނިކުމެވޭ ތަންތަނާ ދިމާއަށް ދުވަމުން ދިޔަ ހޫނުގަދަ ޖަމާއަތަކަށެވެ. މޮޑެލްތަކާއި މުވައްޒަފުންގެ އެހީތެރިކަމާއެކު ދިހަވަރަކަށް މީހުން ކެޓްވޯކަށް އަރައިގެން ދިޔައެވެ. ބިރުވެރި ހަޅޭކުގެ އަޑުތައް ވައިގެ ތެރެއަށް ވަދެ ބިރުވެރިކަން ފެތުރިގެން ދިޔައެވެ. އަލިފާނުގެ ސަބަބުން އަނދިރިކަން އަލިވެ، ހެލިކޮޕްޓަރުގެ ރޯޓަރުތަކުގެ ބާރުގަދަ ކުދިކުދި އަޑުތަކުން ގިނަ އަޑުތައް ޣަރަޤުވެގެން ދިޔައެވެ.
  
  އަނެއްކާވެސް ޗޭން ގަން ގުގުމާލުމުން އެއްވެސް އާންމު މީހަކަށް ދުވަހަކުވެސް އެއްވެސް ތަނަކުން އަޑުއިވިގެން ނުވާނެ ފަދަ ހުވަފެނެއްގެ އަޑަކާއެކު ވައިގެ ތެރެއަށް ބަރު ލީޑް ފޮނުވާލިއެވެ.
  
  ޑްރޭކް އެނބުރިލިއެވެ. މޮޑެލްތައް އޭނާގެ ފަހަތުން ސިއްސައިގެން ދިޔައެވެ. ކުރިމަތީގައި އޮޑިންގެ ޝީލްޑް ހުއްޓެވެ. އިމްޕަލްޝަނަކަށް ކިޔަމަންތެރިވެ، ހަމައެކަނި ބުލެޓްޕްރޫފް ޖެކެޓްގައި ތިބި ސިފައިން މަންޒަރު ފަހަތުން ފެންނަ ވަގުތުކޮޅު މަދު ފޮޓޯތަކެއް ނެގުމުގެ ނުރައްކާ ކުރިމަތިވި އެވެ. ޑްރޭކްގެ ފުރަތަމަ ކަންބޮޑުވުމަކީ ބެން އާއި މޮޑެލްތަކާއި ސިފައިންގެ މެދުގައި ޕޮޒިޝަން ވުމެވެ، ނަމަވެސް އޭނާ ކްލިކް ކުރަމުން ދިޔައީ ވިއުފައިންޑަރ ހަނިކޮށްލަމުންނެވެ....
  
  އަނެއް އަތުން އޭނާގެ ޒުވާން ކުއްޔަށް ދިރިއުޅޭ މީހާ އިތުރަށް ދުރަށް ކޮއްޕާލިއެވެ.
  
  "އައްސަލާމް ޢަލައިކުމް!"
  
  ސިފައިންގެ ތެރެއިން އެކަކު އޭނާއަށް ބަލަހައްޓައިގެން ހުރެ އިންޒާރުދޭ ގޮތަށް މެޝިންގަން އުފުލާލިއެވެ. ޑްރޭކް ކުފުރުގެ އިހުސާސެއް ފިއްތާލިއެވެ. މިކަހަލަ ކަމެއް ޔޯކްގައި، މި ދުނިޔޭގައި ހިނގާފައެއް ނުވެއެވެ. ޔޯކް އަކީ ފަތުރުވެރިންނާއި އައިސްކްރީމް ލޯބިކުރާ މީހުންނާއި އެމެރިކާގެ ޑޭ ޓްރިޕަރުން ދިރިއުޅޭ ތަނެކެވެ. އެއީ ރޯމްގެ ވެރިކަން ކުރިއިރުވެސް ދުވަހަކުވެސް ގިސްލުމުގެ ހުއްދަ ނުލިބޭ ސިންގާއެކެވެ. އެކަމަކު އެއީ ރައްކާތެރި ކަމެއް ކަމަށާއި، އެއީ ވިސްނުންތެރި ކަމެއް ކަމަށް ވެސް ވިދާޅުވި އެވެ. މިއީ ފުރަތަމަ ފަހަރަށް ލަދުވެތި ސާސް އިން ސަލާމަތްވުމަށް ޑްރޭކް އިޚްތިޔާރުކުރި ތަނެވެ.
  
  އަހަރެންގެ އަންހެނުންނާއެކު އުޅެން. ދުރުހެލިވުމަށްޓަކައި... ކްރެޕް!
  
  ސިފައިންގެ މީހާ ކުއްލިއަކަށް އޭނާގެ މޫނުމަތިން ފެނިގެން ދިޔައެވެ. "އަހަންނަށް އެކަން ދޭ!" އޭނާ ޖަރުމަނު ލަވައަކުން ހަޅޭއްލަވައިގަތެވެ. "އަހަންނަށް ދޭ!"
  
  ސިފައިންގެ މީހާ އަވަސްވެގަތީ ކެމެރާ ކައިރިއަށެވެ. ޑްރޭކް އޭނާގެ ކުރިއަތްގަނޑުގައި ކަނޑާލަމުން މެޝިންގަން ބުރިކޮށްލިއެވެ. ސިފައިންގެ މީހާގެ މޫނުމަތިން ހައިރާންކަން ފާޅުވިއެވެ. ޑްރޭކް މަޑުމަޑުން ކެމެރާ ބެންއާ ހަވާލުކުރީ ނިއުޔޯކުގެ އެއްވެސް ހެޑް ވެއިޓަރަކު ފަޚުރުވެރިވާނެ ފަދަ ފިޔަވަޅަކަށެވެ. ބާރު ދުވެލީގައި ދުއްވައިގަތް އަޑު އިވުނެވެ.
  
  އިތުރު ތިން ސިފައިން އޭނާއާ ދިމާއަށް ކުރިއަށް ދިޔައިރު ޑްރޭކް މެޝިންގަން ތަޅުންގަނޑަށް އިޝާރާތް ކުރިއެވެ.
  
  "ތި!" ސިފައިންގެ ތެރެއިން އެކަކު ހަތިޔާރު އުފުލާލިއެވެ. ޑްރޭކް ދެލޯ ބައިކޮށް މަރާލި ނަމަވެސް އޭގެ ފަހުން އަޑު އިވުނީ ގަދަ ރުއިމެކެވެ.
  
  "މަޑުކޮށްލާ! މިނިމަލް ލޮސްސް، އިޑިއަޓް. އަސްލުވެސް ބޭނުންވަނީ ގައުމީ ޓީވީން ފިނި ލޭގައި މީހަކަށް ބަޑިޖަހަން؟"
  
  އާ ސިފައިންގެ މީހާ ޑްރޭކް އަށް ބޯޖަހާލިއެވެ. "އަހަންނަށް ކެމެރާ ދީ." އޭނާގެ ޖަރުމަނު ލަފުޒުގައި ލަސް ނޭފަތުގެ ސިފައެއް ހުއްޓެވެ.
  
  ޑްރޭކް ޕްލޭން ބީ އެއް ވިސްނާފައި ބަޑި ތަޅުގައި ޖަހަން ދޫކޮށްލިއެވެ. "އަހަރެންގެ އަތުގައި އެތަކެތި ނެތް".
  
  ކޮމާންޑަރު އޭނާގެ ދަށުގައި ތިބި މީހުންނަށް ބޯޖަހާލިއެވެ. "އޭނާ ޗެކް ކޮށްބަލަ."
  
  "އެތަނުގައި އެހެން މީހަކު ހުއްޓެވެ..." ފުރަތަމަ ސިފައިންގެ މީހާ ބަޑި އުފުލާލީ އޮޅުން ބޮޅުން ވެފައި ހުރި ގޮތަކަށެވެ. "އޭނާ... އޭނަ ދިޔައީ."
  
  ކޮމާންޑަރު ފިޔަވަޅު އެޅީ ހަމަ ޑްރޭކްގެ މޫނަށެވެ. "ނުބައި ފިޔަވަޅެއް."
  
  އެ ފީފާ އޭނާގެ ނިތްކުރީގައި ފިރުމާލިއެވެ. އޭނާގެ ތަޞައްވުރު ފުރިފައިވަނީ ރުޅިގަދަ ޖަރުމަނު މީހުންނާއި އުދުހޭ ތެތްފިލުވާލުމުންނެވެ. "ޗެކް ހިމް އައުޓް!"
  
  އެމީހުން އޭނާ ބަލައިފާސްކުރިއިރު، ހުދު ސޫޓެއް ލައިގެން އަލަށް އައި މޫނު ނިވާކޮށްގެން ހުރި މީހަކު އިސްކޮށް ހުރެގެން އޯޑިންސް ޝީލްޑް އިންތިޒާމުކޮށްގެން ވައްކަން ކުރިކަން އޭނާއަށް ފެނުނެވެ. ކޮންމެވެސް ވަރަކަށް މުޒާހަރާގެ ގޮތުގައި އަތް އުފުލާލަމުން ބޯ ހޫރާލި ނަމަވެސް އެއްވެސް އެއްޗެއް ނުބުނެއެވެ. ޝީލްޑް ސަލާމަތުން ފޮރުވިފައި އޮތުމާއެކު، އެމީހާ ރޭޑިއޯ ޑްރޭކްގެ ދިމާލަށް އުފުލާލުމުން، ކޮމާންޑަރުގެ ސަމާލުކަން ސާފުކޮށް ދަމައިގަތެވެ.
  
  ކޮމާންޑަރު އޭނާގެ ރޭޑިއޯ ކަންފަތުގައި ޖައްސާލި ނަމަވެސް ޑްރޭކް އޭނާގެ ލޯ ހުދު ހެދުމުގައި ހުރި މީހާގެ އަތުން ނައްތާނުލައެވެ.
  
  "ޕެރިހަށް" އެމީހާ ހަމައެކަނި ތުންފަތުން ބުނެލިއެވެ. "މާދަމާ ހައެއް ޖަހާއިރު."
  
  އެސްއޭއެސްގެ ތަމްރީނުތަކަކީ، ޑްރޭކް ރިފްލެކްޓް ކުރި ގޮތުގައި، އަދިވެސް ބޭނުންތެރި ތަމްރީނުތަކެކެވެ.
  
  ކޮމާންޑަރު "އާނ" ބުންޏެވެ. އަނެއްކާވެސް އޭނާއަށް ފެނުނީ ޑްރޭކްގެ މޫނުމަތީގައި އޭނާގެ ކްރެޑިޓް ކާޑާއި ފޮޓޯގްރާފަރުގެ އައިޑީތައް އުފުލާލަމުންނެވެ. "ލަކީ ނަޓްކްރެކަރ" އޭނާ ލަސްލަހުން ދަމައިގަތެވެ. "ބޮސް ބުނަނީ ގެއްލުންތައް އެންމެ ކުޑަ ކަމަށް، އެހެންވެ ދިރިހުރީ. "އެކަމަކު،" ޑްރޭކްގެ ވޮލެޓަށް ޖައްސާލަމުން އޭނާ ބުނީ، "އަހަރެމެންގެ އަތުގައި ކަލޭގެ އެޑްރެސް އެބައޮތް، އަދި ބިސް އުކާލައިފިނަމަ،" ޕޯލާ ބެއާއެއްގެ ސްކްރޮޓަމްއަށް ވުރެ ފިނި ހިނިތުންވުމެއް ވިދާލަމުން އޭނާ އިތުރަށް ބުންޏެވެ، "މައްސަލަ ކަލޭ ހޯދާނެ."
  
  
  ދޭއް
  
  
  
  އިނގިރޭސިވިލާތުގެ ޔޯކް އެވެ
  
  
  ފަހުން ގޭގައި ޑްރޭކް ބެން އަށް ޑީކެފް ފިލްޓަރ ކޮފީ ދީގެން ބެން އާއި ގުޅިގެން ރޭގެ އިވެންޓްތަކުގެ ކަވަރޭޖް ބަލާލިއެވެ.
  
  އޮޑިންސް ޝީލްޑް ވަގަށް ނެގީ ޔޯކް ސިޓީ ހަމައެކަނި އެހާ އަނިޔާވެރި ހަމަލާއަކަށް ތައްޔާރުވެފައި ނުވާތީ އެވެ. އަސްލު މުޢުޖިޒާތަކީ އެއްވެސް މީހަކު މަރުނުވުމެވެ. އަނދަމުން ދިޔަ ހެލިކޮޕްޓަރުތައް ފެނިފައިވަނީ މޭލުތަކެއް ދުރުގައި، ތިން ހައިވޭ އެއްވެފައިވާ ތަނުން ދޫކޮށްލާފައި، އެތަންތަނުގައި ތިބި މީހުން ގިނަ ދުވަސްތަކެއް ވަންދެން ނެތިގެންނެވެ.
  
  "ރޫއިން އަޕް ފްރޭގެ ޝޯ" ބެން ބައި ސީރިއަސްކޮށް ބުނެލިއެވެ. "މިހާރުވެސް މޮޑެލްތައް ޕެކްކޮށްފައި ގޮސްފި."
  
  "ޑޭމް، އަހަރެން ވެސް އެނދު ބަދަލުކޮށްލީ. އާދެ، އަހަންނަށް ޔަގީން ފްރޭ، ޕްރާޑާ އަދި ގުޗީ ސަލާމަތްވާނެކަން."
  
  "ދަ ވޯލް އޮފް ސްލީޕް ކުޅެނީ އެ ހުރިހާ ކަމެއްގެ ތެރެއިން."
  
  "އަނެއްކާވެސް ފެމިލީ ފިލްމު ޓައިޓެނިކް އިން ފެށީތަ؟"
  
  "އެއީ އަހަރެން ހަނދާންކޮށްދޭ ކަމެއް- އެމީހުން އަހަރެންގެ ޑޭޑް ކަނޑާލީ މީޑްސްޓްރީމްގައި."
  
  ޑްރޭކް އޭނާގެ މޮގް ފުރާލިއެވެ. "ކަންބޮޑު ނުވޭ. ތިން މިނެޓް ވަރަކަށް ފަހުން އޭނަ ގުޅާނެ."
  
  "އަހަންނާ ސަމާސާ ކުރަނީތަ ކްރަސްޓީ؟"
  
  ޑްރޭކް ބޯ ހޫރާލަމުން ހީލިއެވެ. "ނޫން. ހަމަ މާ ޅަފަ ތިއުޅެނީ ވިސްނޭކަށް."
  
  ބެން ޑްރޭކް އާއި އެކު އުޅޭތާ ގާތްގަނޑަކަށް ނުވަ މަސް ވެއްޖެއެވެ. އެންމެ މަދު މަސްކޮޅެއްގެ ތެރޭގައި އެމީހުން ބީރައްޓެހިންގެ ތެރެއިން ރަނގަޅު ރަހުމަތްތެރިންނަށް ބަދަލުވިއެވެ. ޑްރޭކް ބެންގެ ކުލި ސަބްސިޑީ ދިނީ ފޮޓޯގްރަފީގެ ޢިލްމުގެ ބަދަލުގައި - އެ ޒުވާނާ ގްރެޖުއޭޓްވާން އުޅެނިކޮށް - އަދި ބެން އެހީތެރިވެދިނީ ހުރިހާ ކަމެއް ހިއްސާކޮށްގެންނެވެ ވެސް ޝުކުރުވެރިވާން ޖެހޭ ކަމެކެވެ.
  
  ބެން އޭނާގެ މޮގް ބާއްވާލިއެވެ. "ގުޑް ނައިޓް ބާޑީ. އަހަރެން ހީކުރަނީ ދޮންތައަށް ގޮވާލަން ދާނަމޭ."
  
  "ރޭގަނޑު".
  
  ދޮރު ބަންދުވުމުން ޑްރޭކް ކުޑައިރުކޮޅަކު ސްކައި ނިއުސްއަށް ހުސްކޮށް ބަލަހައްޓައިގެން ހުއްޓެވެ. އޯޑިންގެ ޝީލްޑްގެ ސޫރަ ފެނުމުން އޭނާ އެނބުރި އައީ މިހާރުގެ ހާލަތަށެވެ.
  
  އޭނާގެ ދިރިއުޅުން ލިބުނު ކެމެރާ ނަގައި، މާދަމާ ތަސްވީރުތައް ރިވިއު ކުރުމުގެ ނިޔަތުގައި މެމޮރީ ކާޑު ޖީބުގައި ޖައްސާލުމަށްފަހު، ވިއްސައިގެން ދިޔަ ކޮމްޕިއުޓަރަށް މިސްރާބު ޖެހީއެވެ. ވިސްނުން ބަދަލުކޮށްލަމުން އޭނާ ހުއްޓުނީ ދޮރާއި ކުޑަދޮރުތައް ޑަބަލް ޗެކްކުރުމަށެވެ. މިގެއަކީ މީގެ އެތައް އަހަރެއް ކުރިން ސިފައިންގެ ތެރޭގައި ހިންގަވަމުން ގެންދެވިއިރު ވަރަށް ބޮޑަށް ހިމާޔަތް ކުރެވިފައިވާ ގެއެކެވެ. އޭނާ ކޮންމެ އިންސާނެއްގެ އަސާސީ ހެޔޮކަން ގަބޫލުކުރަން ކަމުދިޔަ ނަމަވެސް ހަނގުރާމައިން ދަސްވީ އެއް ކަމެއް - ދުވަހަކުވެސް އެއްވެސް ކަމަކަށް ލޯމަރާލައިގެން އިތުބާރު ނުކުރުމެވެ. އަބަދުވެސް ޕްލޭނަކާއި ބެކަޕް އޮޕްޝަނެއް އޮންނަންވާނެ - ޕްލޭން ބީ.
  
  ހަތް އަހަރު ފާއިތުވެގެން ދިޔައިރު، ސިފައިންގެ މީހާގެ ވިސްނުން ދުވަހަކުވެސް އޭނާ ދޫކޮށްނުލާނެކަން މިހާރު އޭނާއަށް އެނގިއްޖެއެވެ.
  
  އޭނާ ގޫގުލް ކޮށްލީ 'އޮޑިން' އާއި 'ޝީލްޑް އޮފް އޮޑިން' އެވެ.ގޭގެ ބޭރުގައި ވައިގަދަވެ، އީވްސް ހުރަސްކޮށް ދުވެފައި ގޮސް ހަތަރު މިލިއަނަށް ބޯނަސް ކަނޑައެޅިފައިވާ އިންވެސްޓްމަންޓް ބޭންކަރެއް ފަދައިން ހަޅޭއްލަވައިގަތެވެ ބޮޑު އާސާރީ ހޯދުންތަކެއް، މުޅި އައިސްލޭންޑްގެ ތާރީޚުގައި ވެސް އެންމެ ބޮޑު ހޯދުން.ބައެއް އިންޑިއާނާ ޖޯންސް ވައްތަރުތައް ތަޅާފައިވާ މަގުން ދުރަށް ގޮސް ގަދީމީ އައިސް ކޯރެއް ހޯދިއެވެ އެކްސްޕްލޯރޭޝަން ހުއްޓާލަން ޖެހުނެވެ.
  
  ހަމަ އެ އަލިފާންގަނޑު، ޑްރޭކް ވިސްނާލީ، ދާދިފަހުން މުޅި ޔޫރަޕަށް އަނދުން ވިލާގަނޑެއް ފޮނުވައިގެން، ވައިގެ ދަތުރުފަތުރާއި މީހުންގެ ޗުއްޓީއަށް ބުރޫއަރާފައިވާ އަލިފާންގަނޑެވެ.
  
  ޑްރޭކް އޭނާގެ ކޮފީ ބޯލަމުން ވައިގެ ހަޅޭކުގެ އަޑު އަޑުއަހަން ހުއްޓެވެ. މެންޓެލް ގަޑި ޖެހުނީ ރޭގަނޑު ދަންވަރު އެވެ. އިންޓަނެޓުން ފޯރުކޮށްދޭ ގިނަ އަދަދެއްގެ މައުލޫމާތަށް ނަޒަރު ހިންގާލުމުން ބެންއަށް އެކަން ކުރެވޭ ވަރަށް ވުރެ ބޮޑަށް އެކަމުގެ މާނަ ދޭހަވާނެކަން އެނގުނެވެ. ބެން އަކީ ކޮންމެ ދަރިވަރެއް ފަދައިން - ޓެކްނޮލޮޖީއާއެކު ފެނުނު ގޯސްތައް އަވަހަށް ވިސްނޭ މީހެކެވެ. އޭނާ ކިޔައިދިން ގޮތުގައި އޮޑިންގެ ޝީލްޑް ޒީނަތްތެރިކޮށްފައިވަނީ ގިނަ މުއްސަނދި ޑިޒައިންތަކެއް ކަމަށާއި، އެ ހުރިހާ ޑިޒައިންތަކެއް ވެސް ދިރާސާކޮށްފައިވަނީ ސެލަރގެ ތަޖުރިބާކާރުން ކަމަށާއި، ޖޭ.އާރް.އާރް. ޓޯލްކިން އޭނާގެ ދަތުރުވެރި ވިޒަރޑް ގަންޑަލްފް ބިނާކުރީ އޮޑިންގެ މައްޗަށެވެ.
  
  ރެންޑަމް އެއްޗެހި. ޝީލްޑްގެ ބޭރު ވަށައިގެންވާ ރަމްޒު ނުވަތަ ހައިރޮގްލިފްތަކަކީ އޮޑިންގެ ލަޢުނަތުގެ ޤަދީމީ ގޮތެއް ކަމަށް ބެލެވުނެވެ:
  
  
  ސުވަރުގެއާއި ނަރަކައަކީ ހަމައެކަނި ވަގުތީ ޖާހިލުކަމެއް،
  
  އެއީ ރަނގަޅު ނުވަތަ ނުރަނގަޅަށް ލެނގިފައިވާ އަމަރު ނަފްސެވެ.
  
  
  އެ ލަޢުނަތް ބަޔާންކޮށްދޭނެ ސްކްރިޕްޓެއް ނެތަސް އަދިވެސް އެންމެން ގަބޫލުކުރީ އޭގެ ސައްހަކަމެވެ. އެންމެ ކުޑަމިނުން މިކަން ނިސްބަތްކުރެވުނީ ވައިކިންގްސް އަށް، އަދި އޮޑިން އަށް ނޫނެވެ.
  
  ޑްރޭކް އަނބުރާ ގޮނޑީގައި އިށީނދެ ރޭގަނޑުގެ އިވެންޓްތައް ދުއްވައިގަތެވެ.
  
  އެއް ކަމަކުން އޭނާއަށް ގޮވާލި ނަމަވެސް ހަމަ އެއާއެކު އޭނާ ވިސްނައިދިނެވެ. ހުދު ހެދުމުގައި ހުރި ފިރިހެންމީހާ އަނގައިން ބުނީ: "ޕެރިހަށް، މާދަމާ ހައެއް ޖަހާއިރު" ޑްރޭކް މި މަގުން ފައިބައިފިނަމަ، އޭނާގެ ފުރާނަގެ ވާހަކަ ނުދައްކާ، ބެންގެ ފުރާނައަށް ނުރައްކާވެދާނެ އެވެ.
  
  އާންމު މީހަކު މިކަމަށް އަޅާނުލާނެ. ސިފައިންގެ މީހާ ވިސްނާނީ އެމީހުންނަށް ކުރިންވެސް ނުރައްކާވެފައިވާ ކަމަށާއި، އެމީހުންގެ ފުރާނަ މިހާރުވެސް ނުރައްކަލުގެ ތެރެއަށް ވެއްޓިފައިވާ ކަމަށާއި، އެއްވެސް މައުލޫމާތަކީ ރަނގަޅު މައުލޫމާތެއް ކަމަށެވެ.
  
  އޭނާ ގޫގުލް ކޮށްލީ: ވަން + ޕެރިސް އެވެ.
  
  އެއް ކެރިގެން އެންޓްރީ އޭނާގެ ލޮލުގައި އަޅައިގަތެވެ.
  
  އޮޑިންގެ އަސް ސްލައިޕްނިރް ވަނީ ލޫވަރގައި ދައްކާލާފައެވެ.
  
  އޮޑިންގެ އަސް؟ޑްރޭކް އޭނާގެ ބޮލުގެ ފަހަތުގައި ރިއްސާލިއެވެ. މާތްالله އަށްޓަކައި މި ފިރިހެންމީހާ ދަޢުވާ ކުރަމުން ދިޔައީ ވަރަށް މާއްދީ ބައެއް ކަންކަމަށެވެ. ޑްރޭކް ލޫވަރގެ ހޯމް ޕޭޖް ހުޅުވާލިއެވެ. ހީވީ މީގެ އެތައް އަހަރެއް ކުރިން ނޯވޭގެ ފަރުބަދަތަކުން ލެޖެންޑަރީ އަސް އޮޑިންގެ ސްކަލްޕްޗަރއެއް ފެނިފައިވާހެންނެވެ. އޭގެ ފަހުން އިތުރު ވާހަކަތަކެއް ދެއްކިއެވެ. އޮޑިންއާ ބެހޭ އެތައް ވާހަކަތަކެއްގެ ސަބަބުން ޑްރޭކް ވަރަށް އަވަހަށް ގެންދެވިގެން ދިޔައިރު، އޭނާއަކީ ހަގީގަތުގައި ވައިކިން ކަލާނގެކަން ކިރިޔާވެސް ހަނދާން ނެތިގެން ދިޔައީ، ހަމައެކަނި މީތުއެކެވެ.
  
  ލޫވަރ؟ ޑްރޭކް އެ ކައްކާލިއެވެ. ވަރުބަލިކަން އިހުސާސް ކުރެވެމުން ކޮފީ ނިންމާލުމަށްފަހު ކޮމްޕިއުޓަރާއި ދުރަށް ޖެހިލިއެވެ.
  
  ޖެހިގެން އައި ވަގުތު އޭނާ އޮތީ ކުރިންވެސް ނިދާފައެވެ.
  
  
  * * *
  
  
  އޭނާ ހޭލެވުނީ ކުކުޅު ކޮނޑުގެ އަޑަށެވެ. އޭނާގެ ކުޑަކުޑަ ސެންޓްރީއެވެ. ދުޝްމަނުން އުންމީދު ކުރަމުން ދިޔައީ އެލާމް ނުވަތަ ބުޅަލެއް ފެންނާނެ ކަމަށް ވެދާނެ ނަމަވެސް ވީލީ ބިން ކައިރީގައި ޖަހާފައިވާ ފެހިކުލައިގެ ކުޑަކުޑަ ޒީނަތްތެރިކަމާ މެދު އޭނާއަށް ދުވަހަކުވެސް ޝައްކެއް ނުކުރެވޭނެ ކަމަށާއި، ޑްރޭކް ތަމްރީނު ކޮށްފައިވަނީ ލުއި ނިދާ މީހަކަށް ވުމަށެވެ.
  
  އޭނާ ނިދިގެން ދިޔައީ ކޮމްޕިއުޓަރު މޭޒުމަތީގައި ބޯ އަތުގައި ހިފައިގެންނެވެ؛ މިހާރު އޭނާ ވަގުތުން ހޭލައިގެން އަނދިރި ކޮރިޑޯގެ ތެރެއަށް ފުންމާލިއެވެ. ފަހަތު ދޮރު ތެޅިގަތެވެ. ބިއްލޫރިގަނޑު ފަޅައިގެން ދިޔައެވެ. ކަނޑުމަހުގެ ކުކުޅު ޖަހާލިތާ މަދު ސިކުންތުކޮޅެއް ފާއިތުވެގެން ދިޔައެވެ.
  
  އެމީހުން ތިބީ އެތެރޭގައެވެ.
  
  ޑްރޭކް ލޮލުގެ ފެންވަރަށް ވުރެ ތިރިއަށް ގުދުވެލިއިރު، މެޝިންގަންތައް ހިފައިގެން ޤާބިލު ނަމަވެސް ތަންކޮޅެއް ފަލަކޮށް ދެ މީހަކު ވަދެގެން ދިޔަތަން ފެނުނެވެ. އެމީހުންގެ ހަރަކާތްތައް ސާފު ނަމަވެސް ޝަރަފުވެރިއެއް ނޫނެވެ.
  
  މައްސަލައެއް ނެތް.
  
  ޑްރޭކް ހިޔަނިތަކުގެ ތެރޭގައި މަޑުކޮށްލީ އޭނާގެ ތެރޭގައި ހުރި މުސްކުޅި ސިފައިންގެ މީހާ އޭނާ މާޔޫސް ނުކުރާނެ ކަމުގެ އުންމީދުގައެވެ.
  
  ދެމީހަކު ވަދެގެން އައީ، އެޑްވާންސް ގްރޫޕުންނެވެ. މިކަމުން އެނގުނީ އެމީހުން ކުރާ ކަންތައް ކޮންމެވެސް މީހަކަށް އެނގޭކަމެވެ. މި ހާލަތަށް ޑްރޭކްގެ ފުރިހަމަ ސްޓްރެޓެޖީ ރާވާފައި އޮތީ މީގެ އެތައް އަހަރެއް ކުރިން، ސިފައިންގެ މީހާގެ ވިސްނުން އަދިވެސް ވަރުގަދަ އަދި ތަޖުރިބާކާރު ކަމުން، އޭނާއަށް ފަސޭހައިން ދުވަހަކުވެސް އެކަން ބަދަލުކުރަން ނުޖެހުނެވެ. މިހާރު އެކަން އޭނާގެ ސިކުނޑީގައި ރީއޮރިއެންޓް ވެއްޖެއެވެ. ފުރަތަމަ ސިފައިންގެ މީހާގެ މޫނު ބަދިގެއިން ބޭރަށް ނިކުތުމުން ޑްރޭކް އެ މޫނުގައި ހިފާ އޭނާއާ ދިމާއަށް ދަމާލުމަށްފަހު ފަހަތަށް އަނބުރާލިއެވެ. ހަމައެއާއެކު އޭނާ އިދިކޮޅު ޓީމާ ދިމާއަށް ފިޔަވަޅު އަޅައި ވަށައިގެން އެނބުރި، ފައިދާހުރި ގޮތެއްގައި ބަޑި ފޭރިގަނެ، ނިމުނީ އެމީހާގެ ފަހަތުންނެވެ.
  
  ދެވަނަ ސިފައިންގެ މީހާއަށް ލިބުނީ ހައިރާންކަމެކެވެ. އެއީ ހުރިހާ ކަމެއް. މިލިސެކަންޑެއްގެ މަޑުޖެހުމެއް ނެތި ޑްރޭކް ބަޑިޖަހާފައި، ދެން އެނބުރި ފުރަތަމަ ސިފައިންގެ މީހާއަށް ބަޑިޖަހާލީ ދެވަނަ ސިފައިންގެ މީހާ ކަކުލަށް ވެއްޓުމުގެ ކުރިންނެވެ.
  
  ދުއްވާބަލަ!އޭނާގެ ހިތަށް އެރިއެވެ. ސްޕީޑް ވީ މިހާރު ހުރިހާ ކަމެއް.
  
  އޭނާ ދުވެފައި ގޮސް ސިޑިން މައްޗަށް އަރައި ބެންގެ ނަން ގޮވަމުން ދިޔައިރު، ދެން އޭނާގެ ކޮނޑުގެ މައްޗަށް މެޝިންގަންގެ ބަޑިއެއް ޖަހާލިއެވެ. އޭނާ ލޭންޑިން އާއި ހަމައަށް އާދެވުމުން އަނެއްކާވެސް ހަޅޭއްލަވައިގަތުމަށްފަހު ދުވެފައި ގޮސް ބެންގެ ދޮރަށް ވަދެއްޖެއެވެ. ފަޅައިގެން ދިޔައެވެ. ބެން ހުރީ ބޮކްސަރ ޝޯޓްސް ލައިގެން، އަތުގައި ފޯނު ހިފައިގެން، މޫނުމަތީގައި އަސްލު ބިރުވެރިކަން ލިޔެވިފައެވެ.
  
  "ހާސް ނުވޭ" ޑްރޭކް ލޯ މަރާލިއެވެ. "އަހަންނަށް އިތުބާރުކުރޭ." މިއީ އަހަރެންގެ އަނެއް ވަޒީފާ."
  
  އޭނާގެ ކްރެޑިޓަށް ބެން ސުވާލެއް ނުކުރިއެވެ. ޑްރޭކް އޭނާގެ ހުރިހާ ބާރަކާއެކު ކޮންސެންޓްރޭޓް ކޮށްލިއެވެ. އޭނާ ގޭގެ އަސްލު އެޓިކް ހެޗް ޑިސެބިލްކޮށްލުމަށްފަހު އެ ކޮޓަރީގައި ދެވަނަ ހެޗް އިންސްޓޯލް ކުރި އެވެ. އެއަށްފަހު ނިދާ ކޮޓަރީގެ ދޮރު ވަރުގަދަކޮށްލިއެވެ. އެއީ ސާބިތު ދުޝްމަނަކަށް ހުއްޓުވޭނެ ކަމެއް ނޫން ނަމަވެސް އެކަމުގެ ސަބަބުން އޭނާގެ ދުޝްމަނުން ލަސްވާނެކަން ޔަގީނެވެ.
  
  އެ ހުރިހާ ކަމެއްވެސް ޕްލޭންގެ ބައެކެވެ.
  
  އޭނާ ދޮރު ބޯލްޓްކޮށް، ބިލްޓް-އިން ލަކުޑިތައް ރިއިންފޯސްޑް ފްރޭމްގައި ރައްކާތެރިކޮށްފައި ހުރިތޯ ޔަގީންކޮށް، ދެން ސިޑިން ތިރިކޮށްލީ އެޓިކް އަށް ވަދެގެންނެވެ. ބެން ފުރަތަމަ ޝޫޓް ކުރިއިރު، އޭގެ ސިކުންތެއް ފަހުން ޑްރޭކް ޝޫޓް ކުރިއެވެ. ލޮފްޓް ޖާގަ ބޮޑުވެފައި ކާޕެޓް ޖަހާފައި ހުއްޓެވެ. ބެން ހަމަ ހުއްޓިފައި ހުރީ އަނގަ އަގަޕޭވެފައެވެ. ބޮޑެތި ކަސްޓަމް ފޮތް އަލަމާރިތަކުން އިރުމަތިން ހުޅަނގަށް ފާރުގެ މުޅި ޖާގަ ފުރިފައިވާއިރު، ސީޑީތަކާއި މުސްކުޅި ކެސެޓް ކޭސްތަކުން ފުރިފައި ހުއްޓެވެ.
  
  "މި ހުރިހާ ކަމެއްތަ މެޓް؟"
  
  ޑްރޭކް ޖަވާބެއް ނުދިނެވެ. އޭނާ ހިނގައިގަތީ ފޮށިތަކެއްގެ ތެރެއަށް ވަދެވޭ ވަރަށް އުސްކޮށް ދޮރެއް ފޮރުވާފައި ހުރި ތަނަކަށެވެ؛ ފުރާޅަށް ވަދެވޭ ދޮރެކެވެ.
  
  ޑްރޭކް ކާޕެޓް މަތީގައި ހުރި ފޮށި އަނބުރާލިއެވެ. ކޮނޑުގައި ރައްކާތެރިކޮށްފައި އޮތް ފުރިހަމައަށް ޕެކްކޮށްފައި ހުރި ބެކްޕެކް ވެއްޓުނީ ބޭރަށެވެ.
  
  "ފޮތި?" ބެން ހީނލިއެވެ.
  
  އޭނާ ބެކްޕެކްގައި ފިރުމާލިއެވެ. "އަހަންނަށް ލިބުނީ އެމީހުން."
  
  ބެން ހުސްކޮށް ފެނުމުން ޑްރޭކްއަށް އޭނާ ބިރުގަތްކަން ވިސްނުނެވެ. އޭނާއަށް ވިސްނުނީ އޭނާ މާ ފަސޭހައިން އެނބުރި އެ ސާސް ކުއްޖާއަށް ބަދަލުވެއްޖެ ކަމެވެ. "ފޮތި. ފޯނުތަކެވެ. ފައިސާ. ޕާސްޕޯޓް. އައި-ޕެޑް. އައިޑެންޓިފިކޭޝަން".
  
  ބަޑިގެ ވާހަކައެއް ނުދައްކައެވެ. ބުލެޓްސް އެވެ. ވަޅި...
  
  "މިކަން ކުރަނީ ކާކު މެޓް؟"
  
  ތިރިން ބޯޓު ވެއްޓުނެވެ. އެމީހުންގެ ނޭނގޭ ދުޝްމަނުން ބެންގެ ކޮޓަރީގެ ދޮރުގައި ޓަކިޖަހަނީ، ފަހަރެއްގައި މިހާރު އެމީހުން ޑްރޭކް ކުޑަކޮށް ބަލާކަން ވިސްނިގެންނެވެ.
  
  "ދާންވީ ވަގުތު ޖެހިއްޖެ".
  
  އެއްވެސް އިޝާރާތެއް ނެތި ބެން އެނބުރިލާފައި ވައިޖެހިފައިވާ ރޭގަނޑުގެ ތެރެއަށް ވަދެ ނިކުމެގެން ދިޔައެވެ. ޑްރޭކް އޭނާގެ ފަހަތުން ދުވެފައި ގޮސް ސީޑީ އާއި ޓޭޕް ޖަހާފައިވާ ފާރުތަކަށް އެންމެ ފަހު ފަހަރަށް ބަލާލަމުން ދޮރު ތަޅާލިއެވެ.
  
  މީހުންގެ ސަމާލުކަން ދަމައިގަތުމެއް ނެތި ފުރާޅު ވީހާވެސް ރަނގަޅަކަށް އެޖެސްޓް ކުރިއެވެ. އާ ގަޓަރެއް ހަރުކުރުމުގެ ބަހަނާގައި އޭނާގެ ފުރާޅުގެ މުޅި ދިގުމިނަށް ދުއްވާ ތިން ފޫޓު ފުޅާ ވޯކްވޭއެއް ހަރުކޮށްދިނެވެ. މައްސަލަ އޮންނާނީ އޭނާގެ އަވަށްޓެރިޔާގެ ފަރާތުންނެވެ.
  
  ނުރައްކާތެރި ފުރާޅު ހުރަސްކުރަމުން ދިޔައިރު ކެތްތެރިކަމެއް ނެތް އިނގިލިތަކުން ވައިރޯޅި އެމީހުންގެ ގައިގައި ދަމައިގަތެވެ. ބެން ފަރުވާތެރިކަމާއެކު ހިނގައިގަތްއިރު އޭނާގެ ހުސްފައި ކޮންކްރީޓް ޓައިލްސްތަކުގެ މަތީގައި ލިސްވެ ތެޅެމުން ދިޔައެވެ. ޑްރޭކް އޭނާގެ އަތުގައި ބާރަށް ހިފަހައްޓާލީ އެމީހުންނަށް އޭނާގެ ސްނީކަރސް ހޯދުމަށް ވަގުތު ލިބުމުން އެދެމުންނެވެ.
  
  ދެން ބާރު ވައިރޯޅިއެއް ޗިމްނީގެ މައްޗަށް ހަޅޭއްލަވައިގަނެ، ބެން ސްކުއަރގެ މޫނުގައި ޖެހި، ފަޅުތެރެއަށް ތަޅައިގަނެގެން ދިޔައެވެ. ޑްރޭކް ގަދަކަމުން ދުރަށް ޖެހިލިއިރު، ވޭނުގެ ރުއިމެއް އަޑު އިވުނު ނަމަވެސް އޭނާގެ ހިފަހައްޓާލުން ލުއިކޮށްފައެއް ނުވެއެވެ. އޭގެ ސިކުންތުކޮޅެއް ފަހުން އޭނާގެ އެކުވެރިޔާގެ މައްޗަށް ހިފަހައްޓާލިއެވެ.
  
  "މާދުރެއް ނޫން" އޭނާ ހީނލިއެވެ. "ގާތްގަނޑަކަށް އެބައޮތް އެކުވެރިޔާ."
  
  ބެން ބިރުގަތްކަން ޑްރޭކްއަށް ފެނުނެވެ. އޭނާގެ ނަޒަރު ދުއްވައިގަތީ އޭޓީއެމް ދޮރާއި ފުރާޅުގެ އަރިމައްޗާ ދެމެދު، ދެން ބަގީޗާއާއި ފަހަތަށް. ބިރުވެރިކަމުން އޭނާގެ ސިފަތައް ކޮންޓޯރޓް ކޮށްލިއެވެ. އޭނާގެ ނޭވާ އަވަސްވެގެން ދިޔައެވެ؛ އެމީހުން ދުވަހަކުވެސް މި ރޭޓުން އެކަން ނުކުރާނެއެވެ.
  
  ޑްރޭކް ވަގަށް ނަޒަރު ހިންގާލަމުން ދޮރާ ދިމާއަށް ނަޒަރު ހިންގާލަމުން ހިތްވަރު އެއްކޮށްލަމުން އެތަނަށް ފުރަގަސް ދިނެވެ. އެއްވެސް މީހަކު ފާސްވިނަމަ ފުރަތަމަ ފެނުނީހެވެ. އޭނާ ބެންގެ ކޮނޑުގައި ހިފާ އޭނާގެ ނަޒަރު ދިމާވިއެވެ.
  
  "ބެން، އަހަންނަށް އިތުބާރު ކުރަން ޖެހޭނެ. އިތުބާރު ކުރައްވާ. އަހަރެން ވައުދުވަން މިކަމުން ސަލާމަތްވުމަށް އެހީތެރިވެދޭނަމޭ."
  
  ބެންގެ ލޯ ފޯކަސް ވުމުން އޭނާ ބޯޖަހާލިއިރު އަދިވެސް ބިރުގަތް ނަމަވެސް އޭނާގެ ފުރާނަ ޑްރޭކްގެ އަތަށް ޖައްސާލިއެވެ. އެނބުރިލާފައި ފަރުވާތެރިކަމާއެކު ކުރިއަށް ފިޔަވަޅު އެޅިއެވެ. ޑްރޭކްއަށް ފާހަގަ ކުރެވުނީ އޭނާގެ ފައިތަކުން ލޭ ތިކިޖަހާފައި، ވަޅުގަނޑުގެ ތެރެއަށް ފައިބަމުން ދިޔަތަނެވެ. އެމީހުން އަވަށްޓެރިޔާގެ ފުރާޅު ހުރަސްކޮށް، އޭނާގެ ގްރީންހައުސްއަށް ފައިބައިގެން ގޮސް ބިންމައްޗަށް ފުންމާލިއެވެ. ބެން ފުންމާލައިގެން ގޮސް މެދުތެރެއިން ވެއްޓުނު ނަމަވެސް ފުރަތަމަ ހުރީ ޑްރޭކް ކަމަށާއި އޭނާގެ ވެއްޓުމުގެ ބޮޑު ބައެއް ކުޝަން ކޮށްދިނެވެ.
  
  އެމީހުން އޭރު ތިބީ ހަރުދަނާ ބިމެއްގައެވެ. ޖެހިގެން ހުރި ކޮޓަރީގައި ލައިޓް ދިއްލާފައި އޮތް ނަމަވެސް ވަށައިގެން މީހަކު ނެތެވެ. އެމީހުންނަށް މެޝިންގަންގެ ބަޑިޖެހުމުގެ އަޑު އިވުނީ ކަންނޭނގެއެވެ. އިރާދަކުރެއްވިއްޔާ ފުލުހުން މަގުމަތީގައި ތިބޭނެ ކަމަށް.
  
  ޑްރޭކް ބެންގެ ގައިގައި ބާރަށް ބައްދާލަމުން ބުނީ "ފެންޓަސްޓިކް ސްޓަފް. ކުރިއަށް ގެންދާއިރު އަހަރެން އާ ކްލައިމްބިންގ ފްރޭމެއް ގެނެސްދޭނަމެވެ. މިހާރު ހިނގާ ދާން."
  
  އެއީ ދުވަމުން ދިޔަ ސަމާސާއެކެވެ. އެމީހުންނަށް ޕިކް މީ އަޕް ބޭނުންވާ ކޮންމެ ފަހަރަކު ބެން ޑްރޭކް އަށް އޭނާގެ އުމުރާ ބެހޭ ގޮތުން ވާހަކަ ދައްކާއިރު، ޑްރޭކް ބެންގެ ޒުވާން ދުވަސްވަރަށް މަލާމާތް ކުރާނެ އެވެ. އެކުވެރިކަމުގެ ވާދަވެރިކަމެވެ.
  
  ބެން ހީނގަތެވެ. "ކާކުތަ މަތީގައި އޮތީ؟"
  
  ޑްރޭކް ބަލާލީ އޭޓީއެމް އާއި އޭގެ ސިއްރު ދޮރާ ދިމާއަށެވެ. އެތަނުން އަދި އެއްވެސް މީހަކު އެއްވެސް އެއްޗެއް ދަމައިގަނެފައެއް ނުވެއެވެ.
  
  "ޖަރުމަނު މީހުން" އެވެ.
  
  "ހޫމް؟ ދެވަނަ ބޮޑު ހަނގުރާމައިގެ ޖަރުމަނުން ކުވައި ކޯރުގެ މައްޗަށް ހެދި ބްރިޖް ފަދައިން؟"
  
  "އަހަރެންނަށް ހީވަނީ އެއީ ޖަޕާނު މީހުންހެން. އަދި ނޫން، އަޅުގަނޑަކަށް ހިއެއް ނުވޭ އެއީ ދެވަނަ ބޮޑު ހަނގުރާމައިގެ ޖަރުމަނު މީހުން ކަހަލަ ކަމެއް ކަމަކަށް."
  
  އެމީހުން ކުރިންވެސް ތިބީ އަވަށްޓެރިޔާގެ ބަގީޗާގެ ފަހަތުގައެވެ. އެމީހުން ހެޖް ތެރެއިން ޑަކްކޮށްލާފައި ސްވިފްޓްގެ އަހަރީ އެއް ސެލެބްރޭޝަންގައި ޑްރޭކް ހަދާފައިވާ ފެންސިންގެ ޑަމީ ސެކްޝަން ތެރެއިން ފިއްތާލި އެވެ.
  
  އަހަރެމެން ސީދާ ނުކުމެގެން ދަނީ ބިޒީ މަގަކަށެވެ.
  
  ސީދާ ޓެކްސީ ރޭންކާއި ދިމާއަށެވެ.
  
  ޑްރޭކް ހިނގައިގަތީ އިންތިޒާރުގައި ތިބި ކާރުތަކާ ދިމާއަށް ޤަތުލުކުރުމުގެ ވިސްނުމެއް އޮވެގެންނެވެ. އޭނާގެ ސިފައިންގެ ވިސްނުން އަނެއްކާވެސް ފެނިގެން ދިޔައެވެ. މިކީ ރޫކް ފަދައިން، ކައިލީ ފަދައިން، ހަވާއީ ފައިވް-އޯ ފަދައިން... އެއީ ހަމަ ނިދާފައި އޮތް ތަނެއް، އޭގެ ޝަރަފުވެރި ކަމްބޭކް ހެދުމަށް ރަނގަޅު ވަގުތަކަށް އިންތިޒާރު ކުރަމުން ދިޔަ ތަނެކެވެ.
  
  ދެމީހުންނަށް ރައްކާތެރިކަން ލިބޭނެ ހަމައެކަނި ގޮތަކީ ފުރަތަމަ ނުބައި މީހާ ކައިރިއަށް ދިއުންކަން އޭނާއަށް ޔަގީންވިއެވެ.
  
  
  ތިނެއް
  
  
  
  ޕެރިސް، ފްރާންސް އެވެ
  
  
  ޗާލްސް ޑިގޯލްއަށް ދިޔަ ފްލައިޓް ޖެއްސީ އެދުވަހުގެ ހެނދުނު 9 ޖަހާ އެހާކަންހާއިރު އެވެ. ޑްރޭކް އާއި ބެން ޖައްސާލީ ބެކްޕެކާއި އޭގެ އަސްލު ކޮންޓެންޓްތަކުން މަދު އެއްޗެހިތަކެއް ފިޔަވައި އެހެން އެއްޗެއް ނެތި އެވެ. އެމީހުން ތިބީ އާ ހެދުމެއް ލައިގެން، އާ މޯބައިލް ފޯނުތައް ތައްޔާރުވެފައެވެ. އައި-ޕެޑުން ޗާޖު ކުރިއެވެ. ގިނަ ފައިސާ ގެއްލިފައި އޮތީ - އެއީ ދަތުރުފަތުރަށް ޚަރަދުކޮށްގެންނެވެ. އެ ހަތިޔާރު އުކާލީ ޑްރޭކް އޭގެ މަގުސަދު ކަނޑައެޅިހާ އަވަހަށެވެ.
  
  ފްލައިޓުގެ ތެރޭގައި ޑްރޭކް ވަނީ ޖަރުމަނާއި ވައިކިންގްސްގެ ހުރިހާ ކަމެއް ބެން އަށް އަންގައިދީ ދިރާސާތަކުގައި އެހީތެރިވުމަށް އެދިފައެވެ. ބެންގެ މަލާމާތުގެ ކޮމެންޓަކީ "ބެންގް ބެންގް، އެއީ އަހަރެންގެ ޑިގްރީ" އެވެ.
  
  މި ވިސްނުމަށް ޑްރޭކް ރުހުން ދިނެވެ. ގްރިފިންސް ފަޅައިގެން ނުދިޔައީ، މާތްالله އަށް ޝުކުރުވެރިވަން.
  
  އެމީހުން އެއާޕޯޓުން ނުކުމެގެން ދިޔައީ ޕެރިހުގެ ފިނި ވިއްސާރައިގެ ތެރެއަށެވެ. ބެން ޓެކްސީއެއް ހޯދައިގެން އޭނާ ގަތް ގައިޑްބުކް އޭނާއަށް އުފުލާލިއެވެ. އެއްފަހަރަކު އެމީހުން އެތެރެއަށް ވަދެވުމުން އޭނާ ބުނީ "އަމްމް... ރޫ... ކްރޮއިސް؟ ލޫވަރ އާއި ދިމާލުގައި ހުރި ހޮޓަލެއް؟"
  
  ޓެކްސީ ހަރަކާތްތެރިވާން ފެށީ، އެއްވެސް އެއްޗެއް ހަރަކާތް ނުކުރާކަން މޫނުމަތިން ފެންނަން ހުރި މީހެކެވެ. އެ ހޮޓަލަކީ، ސާޅީސް މިނެޓް ފަހުން އޭނާ އައިއިރު، ޕެރިހަށް ތާޒާ ގޮތަކަށް އާދަޔާ ހިލާފު ހޮޓަލެކެވެ. އެތަނުގައި ބޮޑު ލޮބީއަކާއި، އެކަކަށްވުރެ ގިނަ މީހުންނަށް ޖާގަ ލިބޭ ލިފްޓްތަކާއި، ކޮޓަރިތަކާއެކު އެތައް ކޮރިޑޯއެއް ހުއްޓެވެ.
  
  އެމީހުން ޗެކް އިން ކުރުމުގެ ކުރިން ޑްރޭކް ވަނީ ލޮބީގައި ހުރި އޭޓީއެމް ބޭނުންކޮށްގެން ބާކީ ހުރި ފައިސާ - ގާތްގަނޑަކަށް ފަސްސަތޭކަ ޔޫރޯ - ނެގިފައެވެ. ބެން މޫނު ކުނިކޮށްލި ނަމަވެސް ޑްރޭކް ލޯ މަރާލަމުން އޭނާއަށް ޔަގީންކަން ދިނެވެ. އޭނާގެ ސްމާޓް އެކުވެރިޔާ ވިސްނަނީ ކިހިނެއްކަން އޭނާއަށް އެނގުނެވެ.
  
  އިލެކްޓްރޯނިކް ސަވައިލެންސް އާއި މަނީ ޓްރޭލްސް.
  
  ކްރެޑިޓް ކާޑަކުން އެއް ކޮޓަރިއަށް ފައިސާ ދެއްކުމަށްފަހު މަގު ހުރަސްކޮށް ހުރި ކޮޓަރި ނަގުދު ފައިސާއިން ގަތެވެ. މައްޗަށް އަރާފައި ދެމީހުން ވެސް "ކޭޝް" ރޫމަށް ވަދެ ޑްރޭކް ވަނީ ސަވައިލެންސް ގާއިމްކޮށްފަ އެވެ.
  
  "މިއީ އަހަރެމެންނަށް އެއް ހިލައަކުން އެތައް ދޫންޏެއް މަރާލުމުގެ ފުރުސަތު" ބެން ކޮޓަރި ވަށައިގެން ނަޒަރު ހިންގާލަމުން ފާޑުކިޔާ ލޮލަކުން ބަލަން ހުރެ އޭނާ ބުންޏެވެ.
  
  "އޭ؟" - އަހަރެން އަހާލީމެވެ.
  
  "އަޅުގަނޑުމެންނަށް ފެންނަނީ އެމީހުން ކިހާ މޮޅު ކަމެއް. އެމީހުން އަވަހަށް އައިސްފިނަމަ އެއީ ރަނގަޅު ކަމެއް، އަދި ފަހަރެއްގައި އުނދަގުލެއް ވެސް މެއެވެ. އެމީހުން ނުކުރާނަމަ، އާދެ، އެއީވެސް އެނގެން މުހިންމު ކަމެއް. އަދި އާ ކުޅޭ އެއްޗެއް ދަމައިގަތުމުގެ ފުރުސަތު ވެސް އެބައޮތް."
  
  ބެން އައި-ޕެޑް ޖައްސާލިއެވެ. "ހަގީގަތުގައި މިއަދު ހައެއް ޖަހާއިރު މިހެން ވާނެތަ؟"
  
  "އެއީ ތައުލީމީ ލަފާއެއް." ޑްރޭކް ފުންނޭވާއެއް ދޫކޮށްލިއެވެ. "އެކަމަކު އެއީ އަހަރެމެންނަށް އެނގޭ މަދު ހަގީގަތްތަކާ ގުޅޭ ކަމެއް."
  
  "ހޫމް، ދެން އެއްފަރާތަކަށް ޖެހިލާ، ކްރަސްޓީ..." ބެން ޑެމޮންސްޓްރޭޓިވް ގޮތަކަށް އިނގިލިތައް ރެނދުލިއެވެ. އޭނާގެ އިތުބާރު މިހާރު ވިދާލީ ސަލާމަތް ކުރުމަށްވުރެ އެހީތެރިވަމުން ދިޔަ ނަމަވެސް އޭރު އޭނާއަކީ ދުވަހަކުވެސް 'އެކްޝަން' ކުއްޖެއް ނޫނެވެ. އޭގެ ބަދަލުގައި އޭނާގެ ނަމުން ނުވަތަ ލަޤަބުން ދެނެގަނެވޭ ޝަޚުޞިއްޔަތުގެ ބާވަތަކީ - ގިނައިން ބްލޭކީ - ދުވަހަކުވެސް އެ ނަން ހައްގުވާ ވަރަށް ޑައިނަމިކް އެއްޗެއް ނޫނެވެ.
  
  ޑްރޭކް ޕީޕްހޯލް ތެރެއިން ބަލަހައްޓައިގެން ހުއްޓެވެ. "އެއަށްވުރެ ގިނައިރު ނަގާނެ" އޭނާ ގިސްލަމުން ބުންޏެވެ. "އަހަރެމެންނަށް ފުރުސަތު ބޮޑުވިވަރަކަށް."
  
  މާގިނަ ދުވަހެއް ނުނެގިއެވެ. ބެން އޭނާގެ އައި-ޕެޑްގައި ދުރަށް ޓަޕް ކުރަމުން ދިޔައިރު، ޑްރޭކްއަށް ފެނުނީ މަގު ހުރަސްކޮށް ހުރި ދޮރުގައި ބައި ޑަޒަން ބޮޑެތި ކުދިން ޖަމާވެފައި ތިބިތަނެވެ. ތަޅުދަނޑި ތަޅާލައި ކޮޓަރިތެރެ ފަޅާލައިފިއެވެ. ތިރީސް ސިކުންތު ފަހުން ޓީމު އަލުން ފެނިގެން ގޮސް ރުޅިވެރިކަމާއެކު ވަށައިގެން ބަލާލާފައި ފަތުރާލިއެވެ.
  
  ޑްރޭކް އޭނާގެ ދަތްދޮޅީގައި ހިފާލިއެވެ.
  
  ބެން ބުންޏެވެ. "މިއީ ވަރަށް ޝައުގުވެރި ކަމެއް މެޓް. ބެލެވޭ ގޮތުގައި ހަގީގަތުގައި ދުނިޔޭގެ އެކި ކަންކޮޅުތަކުގައި އެކި ދިމަދިމާލުގައި އޮޑިންގެ ހަށިގަނޑުގެ ނުވަ ކޮތަޅެއް އެބަހުއްޓެވެ. ޝީލްޑަކީ އެއް ކަމެއް، އަސް އަކީ އަނެއް އެއްޗެކެވެ. އަހަންނަކަށް ދުވަހަކުވެސް މިކަން ނޭނގެ."
  
  ޑްރޭކްއަށް އޭނާގެ އަޑު އިވުނީ ކިރިޔާއެވެ. އޭނާގެ ސިކުނޑި ހަލާކުކޮށްލިއެވެ. މިއީ އެމީހުންނަށް މައްސަލަތައް ދިމާވި ތަނެވެ.
  
  ބަހެއް ނުބުނެ އޭނާ ދޮރުން ދުރަށް ޖެހިލަމުން ފޯނުން ނަންބަރަކަށް ގުޅާލިއެވެ. ގާތްގަނޑަކަށް ވަގުތުން ކޯލަށް ޖަވާބު ދިނެވެ.
  
  "އާނ?"
  
  "މިއީ ޑްރޭކް."
  
  "އަހަރެން ސިހުނީ. ލޯންގް ޓައިމް ނޯ ސީ، ބަޑީ."
  
  "އަހަންނަށް އިނގޭ".
  
  "އަބަދުވެސް އެނގޭ ގުޅާނެކަން."
  
  "ތި ހީކުރާ ގޮތެއް ނޫން ވެލްސް. ކޮންމެވެސް އެއްޗެއް ބޭނުން."
  
  "ހަމަ ޔަގީނުންވެސް އެނގޭ. މާއީގެ ވާހަކަ ބުނެބަލަ."
  
  ޑޭމް ވެލްސް އޭނާ ޓެސްޓް ކުރަމުން ދިޔައީ ހަމައެކަނި އޭނާއަށް އެނގޭނެ އެއްޗަކުންނެވެ. މައްސަލައަކީ ތައިލެންޑްގައި ޑައުންޓައިމް ކުރި ދުވަހުން ފެށިގެން، އެލިސަންއާ ކައިވެނި ކުރުމުގެ ކުރިން، މައި އަކީ އެމީހުންގެ ކުރީގެ އަލިފާންގަނޑަކަށް ވުމެވެ - އަދި ބެން އަށް ވެސް އެ ހަޑި ތަފްސީލުތައް އަޑުއަހަން ނުޖެހުނެވެ.
  
  "މެދު ނަމަކީ ޝީރަން. ލޮކޭޝަން - ފުވައްމުލަކު. ޓައިޕް - ހޫމް... އެކްޒޮޓިކް...."
  
  ބެންގެ ކަންފަތް ތެޅިގަތެވެ. ސިޔާސީ މީހެއްގެ ދޮގު ކިޔައިލެވޭ ވަރަށް ސާފުކޮށް އޭނާގެ ހަށިގަނޑުގެ ބަހުން ޑްރޭކް ކިޔައިދިނެވެ. ހުޅުވިފައިވާ އަނގައަކީ ފިލާވަޅެއް...
  
  ވެލްސްގެ އަޑުގައި ހުރި ހެއްވާ އަޑު ޑްރޭކްއަށް ކިރިޔާވެސް އިވުނެވެ. "އެކްޒޮޓިކް؟ މިއީ އެންމެ ރަނގަޅު ގޮތްތަ؟"
  
  "މިވަގުތު އާނ."
  
  "އެތަނުގައި މީހަކު އެބަހުރިތަ؟"
  
  "ރިއަލީ ލައިކް".
  
  "ގޮއްޗާ. އޯކޭ ބަޑީ، ކޮންކަމެއް ބޭނުންވަނީ؟"
  
  "އަހަރެން ބޭނުންވަނީ ހަގީގަތް ވެލްސް. އަޅުގަނޑު ބޭނުންވަނީ ޚަބަރުތަކުގައި ނުވަތަ އިންޓަރނެޓްގައި ބްރޯޑްކާސްޓް ކުރުމުގެ ހުއްދަ ނުދޭ ރޯ މަޢުލޫމާތެވެ. އެ އޮޑިންގެ ޝީލްޑް ވަގަށް ނެގިއެވެ. އެ ވަގަށް ނެގި ޖަރުމަނު މީހުންނާ ބެހޭ ގޮތުންނެވެ. ހާއްސަކޮށް ޖަރުމަނު މީހުންނެވެ. ހަގީގީ ސާސް މައުލޫމާތު. އަހަރެންނަށް އެނގެން ޖެހޭނީ އަސްލު ވެގެން އުޅޭ ގޮތެއް، ބަޑީ، ޕަބްލިކް ލީކެއް ނޫން."
  
  "އުނދަގޫތަ؟"
  
  "ބޮޑު." ކުރީގެ ކޮމާންޑަރަކަށް ދޮގެއް ނުހަދައެވެ.
  
  "އެހީ ބޭނުންތަ؟"
  
  "އަދި ނޫން".
  
  "ކަލޭގެ އަތް ހޯދީ ޑްރޭކް. ހަމަ އެބަސް ކިޔާފަ ސާސް އަކީ ކަލޭގެ އެއްޗެއް."
  
  "އަހަރެން ކުރާނަން".
  
  "ހިމުން. އަހަންނަށް ކޮންމެވެސް އެއްޗެއް ދީބަލަ. އަދި އާދެ، އަދިވެސް އަމިއްލަ ނަފްސަށް ބުނަނީތަ ތިއީ ހަމައެކަނި ސާދާ މުސްކުޅި ސާސްއެއް ކަމަށް؟"
  
  ޑްރޭކް ފަސްޖެހުނެވެ. "ރަނގަޅު މުސްކުޅި ސާސް" މި ލަފުޒު ވެސް އުފެދިގެން ނުވާނެ އެވެ. "އެއީ ވިސްނައިދިނުމަށް ގަބޫލުކުރެވޭ ލަފުޒެއް، އެއީ ހުރިހާ ކަމެއް."
  
  ޑްރޭކް ހޭނެތިގެން ދިޔައެވެ. އޭނާގެ ކުރީގެ ކޮމާންޑަރުގެ އެހީތެރިކަމަށް އެދުމަކީ ފަސޭހަ ކަމެއް ނޫން ނަމަވެސް ބެންގެ ސަލާމަތުން އެއްވެސް ފަޚުރެއްގެ އިހުސާސެއް ފަހަތަށް ޖައްސާލިއެވެ. އަނެއްކާވެސް ޕީޕްހޯލް ޗެކްކޮށްލުމަށްފަހު ހުސް ހޯލެއް ފެނިފައި ދެން ހިނގައިގަނެގެން ގޮސް ބެން ކައިރީގައި އިށީނެވެ.
  
  "ތި ބުނަނީ އޯޑިންގެ ނުވަ ބައިތަ؟ އޭގެ މާނައަކީ ކޮބައި ހެއްޔެވެ؟
  
  ބެން އަވަސް އަވަހަށް އޭނާގެ ގްރޫޕްގެ ފޭސްބުކް ޕޭޖުން ނުކުމެގެން ދިޔައީ އެމީހުންގެ އާ ދެ ފްރެންޑް ރިކުއެސްޓެއް އައިސްފައިވާ ކަމަށް ބުނެ މުމްބާއީ ކުރަމުންނެވެ.
  
  އޭނާ އިރުކޮޅަކު ޑްރޭކް ދިރާސާ ކުރިއެވެ. "އެހެންވީމަ ތިއީ ކުރީގެ ސާސްގެ ކެޕްޓަނެއް އަދި ޓޭޕް ފޭނަޓިކްއެއް. އިޓްސް ވީއާރޑް، މެޓް، އިފް ޔޫ ޑޯންޓް މައިންޑް މީ ސޭއިންގް."
  
  "ފޯކަސް ބެން. ކޮން އެއްޗެއް ތިއޮތީ؟"
  
  "އާނ... އަހަރެން މި ތަބާވަނީ އޯޑިންގެ މި ނުވަ ބައިގެ ފިޔަވަޅު.. ހީވަނީ ނުވައަކީ ނޯރސް މައިތޮލޮޖީގައި ޚާއްޞަ ނަންބަރެއްހެން. އެކަކު ދުނިޔޭގެ ގަސް ކިޔާ އެއްޗެއްގައި އަމިއްލައަށް ޞަލީބަށް އަރުވާފައި، ނުވަ ދުވަހާއި ނުވަ ރޭ، ރޯދަ ހިފައިގެން، އެއްފަރާތުގައި ވަޅިއެއް ހިފައިގެން، ހަމަ އީސާގެފާނު ފަދައިން، އަދި އީސާގެފާނުގެ އެތައް އަހަރެއް ކުރިންނެވެ. މިއީ ހަގީގީ ކަމެއް މެޓް. ހަގީގީ ސައިންސްވެރިން ވަނީ އެކަން ކެޓަލޮގްކޮށްފައެވެ. އެއީ އީސާގެފާނުގެ ވާހަކައަށް އިންސްޕަޔަރ ކުރި ވާހަކައަކަށް ވެސް ވެދާނެއެވެ. އޮޑިންގެ ނުވަ ބައެކެވެ. މި ދަނޑިއަކީ ތިންވަނަ ކޮތަޅު ކަމަށާއި، ވޯލްޑް ޓްރީއާ ގުޅިފައިވާ އެއްޗެއް ކަމުގައި ވިޔަސް، އޭގެ ލޮކޭޝަންގެ އެއްވެސް ވާހަކައެއް އަޅުގަނޑަކަށް ނުފެނެއެވެ. މި ގަހުގެ ލެޖެންޑަރީ ލޮކޭޝަން ހުންނަނީ ސްވިޑެންގަ އެވެ. އަޕްސައްލާ ކިޔާ ތަނެއް."
  
  "މަޑުމަޑުކޮށްލާ، މަޑުކޮށްލާ. އޯޑިންގެ ޝީލްޑާ ނުވަތަ އޭނާގެ އަސް އާއި ބެހޭ ގޮތުން އެއްޗެއް ބުނަނީތަ؟"
  
  ބެން ކޮނޑު އަރުވާލިއެވެ. "އެކަނި އެއީ ޝީލްޑަކީ ހުރިހާ ޒަމާނެއްގެ އެންމެ ބޮޑު އެއް އާސާރީ ހޯދުން ކަމަށް. އަދި އޭގެ އަރިމަތީގައި ބަސްތަކެއް ހުރި ކަމެވެ: ސުވަރުގެއާއި ނަރަކައަކީ ހަމައެކަނި ވަގުތީ ޖާހިލުކަމެވެ. އެއީ ރަނގަޅު ނުވަތަ ނުރަނގަޅަށް ލެނގިފައިވާ އަމަރު ނަފްސެވެ. މިއީ އޮޑިންގެ ލަޢުނަތްކަން ސާފުވި ނަމަވެސް ދިރިހުރި ހަނދާނުގައި އެއްވެސް މީހަކަށް މިކަމުގެ އަމާޒު ހިފާފައިވާ ކަމެއް ދުވަހަކުވެސް ވިސްނޭފައެއް ނުވެއެވެ."
  
  "ފަހަރެއްގައި އެއީ ހަމައެކަނި އެތަނުގައި ހުންނަން ޖެހޭ ލަޢުނަތްތަކުގެ ތެރެއިން ލަޢުނަތެއް ކަމަށް ވެދާނެ" ޑްރޭކް ހިނިތުންވެލިއެވެ.
  
  ބެން އޭނާއަށް އަޅާނުލިއެވެ. "މިތަނުގައި ލިޔެފައި އޮތީ ހޯސް އަކީ ސްކަލްޕްޗަރެއް ކަމަށް. އަނެއް ސްކަލްޕްޗަރެއް ކަމަށްވާ "ދަ ވޯލްވްސް އޮފް އޮޑިން" މިހާރު ނިއުޔޯކުގައި ދައްކާލާފައިވެ އެވެ.
  
  "އޭނާގެ ވަލު ދޫނިތަކެއްތަ؟ މިހާރު?" ޑްރޭކްގެ ސިކުނޑި ފިހެލަން ފަށައިފިއެވެ.
  
  "އޭނާ ދެ ދޫނި ދުއްވައިގެން ހަނގުރާމައަށް ދިޔައެވެ. ޔަޤީނުންވެސް."
  
  ޑްރޭކް މޫނު ކުނިކޮށްލިއެވެ. "ނުވަ ބައިވެސް ޙިސާބު ކުރެވެނީތަ؟"
  
  ބެން ބޯ ހޫރާލިއެވެ. "ދެތިން މީހަކު ގެއްލިފައި އެބަހުރި، އެކަމަކު..."
  
  ޑްރޭކް މަޑުކޮށްލިއެވެ. "ކޯއްޗެއް?" - އަހަރެން އަހާލީމެވެ.
  
  "އާނ، ހީވަނީ މޮޔައެއްހެން، އެކަމަކު މިތަނުގައި ލެޖެންޑެއްގެ ކޮތަޅުތަކެއް އެބަހުރި ބައްޓަންވަމުންދާ. އޯޑިންގެ ހުރިހާ ކޮތަޅުތަކެއް އެއްކޮށްލައިގެން ދުނިޔެ ނިމުމަކަށް އަންނާނެ ޗޭން ރިއެކްޝަނެއް ފެށުމާ ބެހޭ ކަމެއް."
  
  "ސްޓޭންޑަޑް އެއްޗެހި" ޑްރޭކް ބުންޏެވެ. "މި ހުރިހާ ޤަދީމީ ކަލާނގެތަކަކާ ގުޅިފައިވާ ކޮންމެވެސް ވައްތަރެއްގެ "ދުނިޔޭގެ ނިމުމެއް" ގެ ވާހަކައެއް ހުރެއެވެ."
  
  ބެން ބޯޖަހާލަމުން ގަޑިއަށް ބަލާލިއެވެ. "ކަނާތް. ބެލުން. އަހަރެމެން އިންޓަނެޓް ވިޒަރޑްސް ބޭނުންވަނީ ކާނާ،" ސިކުންތުކޮޅަކަށް އޭނާ ވިސްނާލިއެވެ. "އަދި އަޅުގަނޑަށް ހީވަނީ، އަޅުގަނޑަށް ހީވަނީ ބޭންޑުގެ އާ ލަވަތަކެއް ވަރަށް އަވަހަށް އަންނަހެން. ކްރޮސެންޓްސް އާއި ބްރީ ބްރަންޗަށް؟"
  
  "ޕެރިހުގައި ހުންނައިރު..."
  
  ޑްރޭކް ދޮރު ރެނދުލާފައި ހުޅުވާލުމަށްފަހު ވަށައިގެން ބަލާލުމަށްފަހު ބެން ނުކުންނަން އިޝާރާތް ކުރިއެވެ. އޭނާގެ އެކުވެރިޔާގެ މޫނުމަތިން ފެންނަމުން ދިޔަ ހިނިތުންވުން ފެނުނު ނަމަވެސް އޭނާގެ ލޮލުގައިވާ ބިރުވެރި ޓެންޝަން ވެސް ކިޔާލިއެވެ. ބެން ރަނގަޅަށް ފޮރުވި ނަމަވެސް އޭނާ ވަރަށް ބޮޑަށް ފަޅައިގެން ދިޔައެވެ.
  
  ޑްރޭކް އެނބުރި ކޮޓަރިއަށް ވަދެ އެމީހުންގެ ހުރިހާ އެއްޗެއް ބެކްޕެކެއްގެ ތެރެއަށް ލިއެވެ. ބަރު ބެލްޓް ރައްކާތެރި ކުރަމުން ދިޔައިރު ބެން ފޮރުވިގެން ސަލާމް ކުރި އަޑު އިވުމުން އޭނާގެ ހިތް ބިރުން ހުއްޓުނު ކަމުގެ އިހުސާސް ކުރެވުނީ އޭނާގެ ހަޔާތުގައި އެންމެ ދެވަނަ ފަހަރަށެވެ.
  
  ފުރަތަމަ ކަމަކީ އެލިސަން އޭނާ ދޫކޮށްލި ވަގުތު، އެ ސުލްހަ ނުކުރެވޭ ތަފާތަށް ނަމޫނާ ދައްކައިގެން - ޔޫ އާ މޯރ އޮފް އަ ސޮލްޖަރ ދަން އަ ޑޭމް ބޫޓް ކޭމްޕެކެވެ.
  
  އެރޭ. ނިމުމެއް ނެތް ވާރޭ އޭނާގެ ލޮލުން ކުރިން ދުވަހަކުވެސް ނުފެންނަ ވަރުގެ ކަރުނަތަކެއް ފުރިގެން ދިޔަ ފަދައިންނެވެ.
  
  އޭނާ ދުވެފައި ގޮސް ދޮރާ ދިމާއަށް ދިޔައިރު ހަށިގަނޑުގެ ކޮންމެ މަސްގަނޑެއް ޓެންޝަންވެފައި ތައްޔާރަށް ހުރިއިރު، ދެން ފެނުނީ އުމުރުން ދުވަސްވީ ދެމަފިރިއަކު ހޯލުން ފައިބައިގެން އުޅެނިކޮށެވެ.
  
  އަދި ކުރީގެ ސިފައިންގެ މީހާއަށް އެކަން ފޮރުވަން ފުރުސަތު ލިބުމުގެ ކުރިން ޑްރޭކްގެ ލޮލުގައި ޖައްސާލި މުޅިން ބިރުވެރިކަން ބެންއަށް ފާހަގަ ކުރެވުނެވެ. މޮޔަ ގޯހެއް.
  
  "ކަންބޮޑު ނުވޭ". ފަނޑު ހިނިތުންވުމަކާއެކު ބެން ބުންޏެވެ. "އަހަރެން ހެޔޮ ޙާލުގައި".
  
  ޑްރޭކް ތެޅިތެޅި އޮތް ނޭވާއެއް ދޫކޮށްލަމުން އެމީހުން ސިޑިން ފައިބައިގެން ދިޔައީ އަބަދުވެސް ފާރަވެރިވެފައެވެ. އޭނާ ލޮބީ ޗެކްކޮށްލުމުން އެއްވެސް އިންޒާރެއް ނުފެނުމުން ބޭރަށް ނުކުތެވެ.
  
  އެންމެ ކައިރީގައި ހުރި ރެސްޓޯރެންޓް ހުރީ ކޮންތާކު ހެއްޔެވެ؟ އޭނާ ލަފާކޮށްލަމުން މިސްރާބުޖެހީ ލޫވަރާއި ދިމާއަށެވެ.
  
  
  * * *
  
  
  ނިއުރޯސާޖަންގެ ހުނަރު ހުރި މިއުނިކްގެ ފަލަ މީހަކު ވަގުތުން އެމީހުން ފެނުނެވެ. އޭނާގެ ފޮޓޯގްރަފިކް ލައިކްނެސް ޗެކްކޮށް ދެ ހިތުގެ ތެޅުމުގެ ތެރޭގައި ރަނގަޅަށް ބިނާވެފައިވާ، ގާބިލް ޔޯކްޝަޔަރމަން އާއި އޭނާގެ ދިގު އިސްތަށިގަނޑެއް ހުރި، ބީރައްޓެހި އެކުވެރިޔާ ދެނެގަނެ، ކްރޮސްހެއާސްގައި ތަޅުލިއެވެ.
  
  އޭނާގެ މަޤާމު ބަދަލުކުރީ، މަތީ ވެންޓޭޖް ޕޮއިންޓެއް ނުވަތަ އޭނާގެ މަސްގަނޑު ގުނަވަންތަކުގެ ތެރެއަށް ކޮނެފައިވާ ހުދު ފަށަލަތައް ކަމުނުދާތީއެވެ.
  
  އޭނާ ކޮނޑުގެ މައިކް ތެރެއަށް ހީނލަމުން ބުންޏެވެ: "އަހަރެން އެމީހުން ހިފަހައްޓައިގެން މިހުރީ ތެޔޮގަނޑަކުން."
  
  ލިބުނު ރައްދު ހައިރާން ކުރުވަނިވި ގޮތަކަށް ވަގުތުން ލިބުނެވެ. "މިހާރު އެމީހުން މަރާލާ."
  
  
  ހަތަރު...
  
  
  
  ޕެރިސް، ފްރާންސް އެވެ
  
  
  އަވަސް އަވަހަށް ޖެހިޖެހިގެން ތިން ވަޒަން ޖަހާފައިވެ އެވެ.
  
  ފުރަތަމަ ވަޒަން ޑްރޭކްގެ ބޮލުގެ ކައިރީގައި ހުރި ދަގަނޑު ދޮރު ފްރޭމް އިން ފަހަތަށް ޖެހި، ދެން މަގުމަތިން ރިކޯޝެޓްވެ، މުސްކުޅި އަންހެނެއްގެ އަތުގައި ޖެހުނެވެ. ސުވާލު ނިޝާނެއްގެ ސިފައިގައި ވައިގެ ތެރެއަށް ލޭ ސްޕްރޭ ކުރަމުން ވިއްސައިގެން ގޮސް ވެއްޓުނެވެ.
  
  ދެވަނަ ފަހަރަށް ޖެހުމުން ބެންގެ ބޮލުގައި ހުރި އިސްތަށިތައް ކޮޅަށް ހުއްޓިގެން ދިޔައެވެ.
  
  ތިންވަނަ މީހާ ޖެހުނީ އޭނާ ހުރި ކޮންކްރީޓުގައި ނޭނޯސެކަންޑް ފަހުން ޑްރޭކް ގާތްގަނޑަކަށް އޭނާގެ ކަކުލުގައި ހިފާލުމުންނެވެ. ވަޒަން ޕޭވްމަންޓުން ފައިބައިގެން ގޮސް އެމީހުންގެ ފަހަތުގައި ހުރި ހޮޓަލުގެ ކުޑަދޮރު ފަޅައިގެން ދިޔައެވެ.
  
  ޑްރޭކް ރޯލްކޮށްލާފައި ގާތްގަނޑަކަށް ބެން ހިނގައިގަތީ ޕާކްކޮށްފައި ހުރި ކާރުތަކުގެ ސަފެއްގެ ފަހަތުންނެވެ. "އަހަރެން ކަލޭ ހިފަހައްޓައިގެން މިހުރީ". އޭނާ ރުޅިވެރިކަމާއެކު ހީނލިއެވެ. "ހަމަ ކުރިއަށް ދާން." ކޮޅަށް ހުރެ ކާރުގެ ކުޑަދޮރުން ބޭރަށް ބަލާލުމުގެ ނުރައްކާ ކުރިމަތިކޮށްލިއިރު ފުރާޅުގައި ހަރަކާތްތަކެއް ފެނުނީ ހަމަ ކުޑަދޮރު ފަޅައިގެން ދިޔަ ވަގުތުގައެވެ.
  
  "ޝިޓީ ޝޫޓިންގް!" އޭނާގެ ޔޯކްޝަޔަރ އެކްސެންޓާއި އާމީ ސްލޭންގް އިން އެޑްރިނަލިން ބޮޑުވަމުން ދިޔަވަރަކަށް އޭނާގެ އަޑު ހަސްކީ ވެގެން ދިޔައެވެ. އޭނާ އެ ސަރަހައްދު ސްކޭން ކުރިއެވެ. އާންމުން ދުވެފައި، ހަޅޭއްލަވައިގަނެ، ހުރިހާ ބާވަތެއްގެ ވިސްނުން ފޭރިގަންނަމުން ދިޔަ ނަމަވެސް މައްސަލައަކީ ބަޑިޖެހި މީހާއަށް އެމީހުން ތިބި ތަން ސީދާ އެނގޭތީ އެވެ.
  
  އަދި އޭނާ އެކަނިވެސް ނުހުންނާނެއެވެ.
  
  މިހާރުވެސް ޑްރޭކްއަށް ލޮކްޕިކް ކުރުމުގެ ތެރޭގައި ކުރިން ފެނުނު ތިން ކުދިން ދެނެގަނެ، އަނދިރި މޮންޑިއޯއިން ނުކުމެ ގަސްތުގައި އެމީހުންނާ ދިމާއަށް ހިނގައިގަތެވެ.
  
  "ވަގުތު ބަދަލުވާން."
  
  ޑްރޭކް އެމީހުން ދެ ކާރެއްގައި ގެންދިޔައީ އޭނާގެ ކާރުގައި ހިސްޓިރިކް ގޮތަކަށް ރޮމުން ދިޔަ ޒުވާން އަންހެނަކު ކުރިން ވެސް ފާހަގަ ކުރެވިފައިވާ ތަނަށެވެ. އޭނަ ހައިރާންވީ އޭނަގެ ދޮރު ރެނދުލާފައި ހުޅުވާލުމުން އޭނަގެ ބިރުގަނެފައިވާ މޫނުމަތި ފެނުމުން ކުށްހީގެ އަވަސް ދުވެލިގަނޑެއް އިހުސާސް ކުރެވުނެވެ.
  
  އޭނާގެ މޫނުމަތީގައި އެއްވެސް ފަރުވާކުޑަ އަސަރެއް ގެންގުޅެއެވެ. "ބޭރުކުރުން."
  
  އަދިވެސް ބަޑިއެއް ނުޖަހާ. އެ އަންހެންމީހާ ކުދިކުދިވެގެން ނުކުމެގެން ދިޔައީ ބިރުން އޭނާގެ މަސްތައް ފިނިވެ، މަރުވެފައިވާ ސްލެބްތަކަކަށް ބަދަލުވެގެންނެވެ. ހަށިގަނޑުގެ ބަރުދަން ވީހާވެސް ދަށްކޮށްލަމުން ބެން ފުންމާލިއެވެ. ޑްރޭކް އަވަސް އަވަހަށް އޭނާގެ ފަހަތުން ގޮސް ތަޅުދަނޑި އަނބުރާލިއެވެ.
  
  ނޭވާއެއް ލަމުން ކާރު ރިވަރސް ކޮށްލުމަށްފަހު ޕާކިން ޖާގައިން ކުރިއަށް ދަމައިގަތެވެ. އެމީހުންގެ ފަހަތުން މަގު ހުރަސްކޮށް ރަބަރު ދުން އަރަމުން ދިޔައެވެ.
  
  ބެން ހަޅޭއްލަވައިގަތީ: "ރޫ ރިޗެލިއު!"
  
  ޑްރޭކް ފަހަތަށް ޖެހިލީ، ވަޒަނަށް އިންތިޒާރު ކުރަމުން، އިންޖީނުން ފައިބައިގެން ދިޔަ މެޓަލިކް އަޑު އިވުމުން، ދެން އެކްސެލެރޭޓަރުގައި ޖެހުނެވެ. އެމީހުން ސައިޑްވޯކްގައި ހައިރާންވެފައި ތިބި ވަގުންގެ ކައިރިން ފާއިތުވެގެން ދިޔައިރު އެމީހުން ދުވެފައި ގޮސް އެނބުރި ކާރަށް އަރާތަން ފެނުނެވެ.
  
  ޑްރޭކް ފުރޮޅުލީ އުޅަނދު ކަނާތްފަރާތަށް އެނބުރި، ދެން ކަނާތްފަރާތަށް، އަދި އަނެއްކާވެސް ކަނާތްފަރާތަށް އެނބުރުވިއެވެ.
  
  "ރޫ ސެއިންޓް އޮނޯރޭ" މަގުގެ ނަން ފެނުމުން ކަރު ކްރޭން ކުރަމުން ބެން ހަޅޭއްލަވައިގަތެވެ.
  
  އެމީހުން ވަނީ ޓްރެފިކްގެ ދައުރާ ގުޅިފައެވެ. ޑްރޭކް ވީހާވެސް އަވަހަކަށް އަވަސްވެގަތީ، ކާރު ވިޔަފާރި ކުރަމުން - އޭނާގެ އުފަލަށް ބަލާއިރު، މިނީ ކޫޕަރަކަށް ވެގެން ދިޔައީ- ގޯޅިތަކުގެ ތެރެއަށް ވަދެ ނުކުމެ ފަހަތުން ފެންނަ ގޮތަށް ގާތުން ބަލަހައްޓައިގެންނެވެ.
  
  ފުރާޅުމަތީގައި ބަޑިޖަހާ މީހާ ގެއްލިގެން ދިޔަތާ މާގިނަ ދުވަސްތަކެއް ނުވެ ނަމަވެސް މޮންޑިއޯ އޮތީ އެނބުރި އެތަނަށް، މާ ފަހަތުގައި ނޫނެވެ.
  
  އޭނާ ކަނާތްފަރާތަށް އެނބުރި ދެން އަނެއްކާވެސް ކަނާތްފަރާތަށް އެނބުރިލީ ޓްރެފިކް ލައިޓްތަކުގައި ނަސީބު ރަނގަޅުވެގެންނެވެ. ކަނާތްފަރާތުން ނަގާފައިވާ ލޫވަރ މިއުޒިއަމް އެވެ. އެއީ އެއްވެސް ފައިދާއެއް ނެތް ކަމެއް: މަގުތައް މާ ތޮއްޖެހިފައި، ޓްރެފިކް ލައިޓްތައް މާ ގިނައިން ޖަހާފައި ހުއްޓެވެ. އެމީހުން ބޭނުންވީ ޕެރިހުގެ މެދުތެރެއިން ދުރަށް ދާށެވެ.
  
  "ރޫ ޑި ރިވޮލީ!"
  
  ޑްރޭކް ބެން އާއި ދިމާއަށް ހަރުކަށި ގޮތަކަށް މޫނު ކުނިކޮށްލިއެވެ. "ކީއްވެތަ މަގުމަތީގެ ނަންތައް ގޮވަމުން ގެންދަނީ؟"
  
  ބެން އޭނާއަށް ބަލަހައްޓައިގެން ހުއްޓެވެ. "އަހަންނަކަށް ނޭނގެ! އެމީހުން... ޓީވީން ދައްކަނީ! އެހީތެރިވެދެނީތަ؟"
  
  
  * * *
  
  
  "ނޫން!" - އޭނާ ފަހަތަށް ހަޅޭއްލަވައިގަތީ، ރޫ ޑި ރިވޯލީ އާއި ދުރުގައި ލިބުނު ލިބުނު ލިބުނު މަގުން ބާރު ސްޕީޑެއްގައި ދުއްވަމުން ދިޔައިރު އިންޖީނުގެ ހަޅޭކުގެ މައްޗަށެވެ.
  
  ވަޒަން ރިކޯޝެޓް ކޮށްލީ ބޫޓުން ފައިބައިގެންނެވެ. ޑްރޭކްއަށް ފެނުނީ މަގުމަތިން ދިޔަ މީހަކު ވޭނުގައި ވެއްޓިގެން ދިޔަތަނެވެ. އެއީ ނުބައި ކަމެއް؛ އެއީ ސީރިއަސް ކަމެކެވެ. މި މީހުންނަކީ ކިބުރުވެރި އަދި ބާރުގަދަ ބައެއް ކަމުން އެމީހުން އަނިޔާކުރާ މީހުންނަށް ފަރުވާލެއް ނުބަހައްޓާ، އަދި އޭގެ ނަތީޖާއާ އެކު އުޅެވޭނެކަން ސާފުކޮށް އެނގެއެވެ.
  
  އެމީހުންނަށް އޯޑިންގެ ނުވަ ބައި އެހާ މުހިންމުވީ ކީއްވެގެން ހެއްޔެވެ؟
  
  އެ ވަޒަންތައް ކޮންކްރީޓާއި މެޓަލް ތެރެއަށް ވަދެ މިނީގެ ވަށައިގެން ޕެޓަންތައް ދޫކޮށްލާފައިވެ އެވެ.
  
  އެވަގުތު ބެންގެ ފޯނު ރިންގުވިއެވެ. އޭނާ ޖީބުން ނެރުމަށް ކޮމްޕްލެކްސް ޝޯލްޑަރ ޓްވިސްޓިންގ މެނިއުވަރ އެއް ކުރިއެވެ. "މަންމަ?"
  
  "އޯ މައި ގޯޑް!"ޑްރޭކް މަޑުމަޑުން ލަޢުނަތް ދިނެވެ.
  
  "އަހަރެން ރަނގަޅު ތާ. ތިބާ? ލައިކް ޑޭޑް؟"
  
  މޮންޑިއޯ ވަނީ މިނީގެ ބޫޓަށް ވަދެފައެވެ. ފަހަތުން ފެންނަ މަންޒަރު ލޯމަރާލާ ހެޑްލައިޓްތަކުން ފުރިގެން ދިޔައިރު، ޖެއްސުން ކުރަމުން ދިޔަ ތިން ޖަރުމަނުގެ މޫނުމަތިން ފެނުނެވެ. ބާސާރުން އެކަމަށް ވަރަށް ލޯބިކުރިއެވެ.
  
  ބެން ބޯޖަހާލިއެވެ. "އަދި ކުޑަ ކޮއްކޮ؟"
  
  ޖަރުމަނު މީހުން ބަޑިން ޑޭޝްބޯޑުގައި ތަޅަމުން ދިޔަތަން ޑްރޭކް ބަލަން ހުއްޓެވެ.
  
  "ނޫން. ހާއްސަ ކަމެއް ނެތެވެ. އަމް...އެއީ ކޮން އަޑެއް؟" އޭނާ މަޑުޖެހިލިއެވެ. "އޯހް... އެކްސްބޮކްސް."
  
  ޑްރޭކް އެކްސެލެރޭޓަރު ތަޅުގައި ފިތާލިއެވެ. އިންޖީނު އަވަސް އަވަހަށް ރައްދު ދިނެވެ. ގަޑިއަކު އަށްޑިހަ މޭލު ބާރުމިނުގައި ވެސް ޓައިރުތައް ކިޔަމުން ދިޔައެވެ.
  
  ދެން ޖެހި ބަޑިން ފަހަތު ކުޑަދޮރު ފުނޑުފުނޑުވެގެން ދިޔައެވެ. ދައުވަތަކަށް އިންތިޒާރު ނުކޮށް ބެން ކުރިމަތީ ކްލައިމްބިން އޭރިއާއަށް ފައިބައިގެން ދިޔައެވެ. ޑްރޭކް ވަގުތުކޮޅަކު ވަޒަންކުރުމަށް ހުއްދަ ދިނުމަށްފަހު، ޕާކްކޮށްފައި ހުރި ކާރުތަކުގެ ދިގު ސަފުގެ ކުރިމަތީގައި ހުސް ސައިޑްވޯކަށް މިނީ ސްޓިއަރ ކޮށްލިއެވެ.
  
  މޮންޑިއޯގައި ތިބި ފަސިންޖަރުން ފަރުވާކުޑަކޮށް ބަޑިޖަހާފައިވާއިރު، ޕާކްކޮށްފައި ހުރި ކާރުތަކުގެ ކުޑަދޮރުތަކުގައި ވަޒަންތައް ތަޅައި، މިނީގައި ޖެހި، އޭގެ ތެރެއިން ފުންމާލި އެވެ. ސިކުންތުކޮޅެއްގެ ތެރޭގައި އޭނާ ބްރޭކް ޖަހައި، ގިސްލުމަކާއެކު ވަށައިގެން އެނބުރި، ކުޑަކުޑަ ކާރު 180 ޑިގްރީއަށް އުކާލުމަށްފަހު، އެމީހުން އައި މަގުން ފަހަތަށް ބާރު ސްޕީޑެއްގައި ދުއްވައިގަތެވެ.
  
  މޮންޑިއޯގެ ފަސިންޖަރުންނަށް ވީގޮތް ވިސްނޭނެ އަގުހުރި ސިކުންތުކޮޅެއް ނެގިއެވެ. 180 ޑިގްރީގެ އެނބުރުން ފަރުވާކުޑަ އަދި ނުރައްކާތެރި ގޮތަކަށް ކުރިއަށް ދިޔައިރު، ޕާކްކޮށްފައި އޮތް ދެ ކާރު ނެގީ ބިރުވެރި ކްރަންޗަކާ އެކުގަ އެވެ. މާތް ހުރިހާ ކަމެއްގެ ނަމުގައި ފުލުހުން ތިބީ ކޮންތާކު ހެއްޔެވެ؟
  
  މިހާރު އިތުރު ގޮތެއް ނެތެވެ. ޑްރޭކް ދުއްވައިގަތީ ވީހާވެސް ގިނަ ކަނެއްގައެވެ. "ތައްޔާރަށް ހުރޭ ބެން. އަހަރެމެން ދުވަން މިއުޅެނީ."
  
  ބެން ނެތްނަމަ އޭނާ ކޮޅަށް ހުރެ ހަނގުރާމަ ކުރި ނަމަވެސް އޭނާގެ އެކުވެރިޔާގެ ސަލާމަތަށް އިސްކަން ދިނެވެ. އަދި ގެއްލިގެން ދިއުމަކީ މިހާރު ސްމާޓް ފިޔަވަޅެކެވެ.
  
  "އޯކޭ މަންމާ ފަހުން ބައްދަލުވާނެ." ބެން ފޯނު ބަންދުކޮށްލަމުން ކޮނޑު އަރުވާލިއެވެ. "މައިންބަފައިން".
  
  ޑްރޭކް މިނީ އަނބުރާ ކަރބް އަށް ދަމައިގަނެގެން ކުއްލިއަކަށް މެނިކިއުރަޑް ލޯން ހުރަސްކޮށް މެދުތެރެއިން ބްރޭކް ކޮށްލިއެވެ. ކާރު ހުއްޓުމުގެ ކުރިން ދޮރުތައް ފުޅާކޮށް ހުޅުވާލާފައި ފުންމާލައިގެން ނިކުމެގެން ދިޔައީ ކައިރީގައި ހުރި މަގުތަކާ ދިމާއަށެވެ. އެމީހުން ގޭގައި އުޅޭ ޕެރިހުގެ މީހުންނާ ގުޅިގެން ދިޔައީ މޮންޑިއޯ ލޮލަށް ވެސް އައުމުގެ ކުރިންނެވެ.
  
  ބެންއަށް ކޮންމެވެސް އެއްޗެއް ކްރޯކް ކޮށްލަން އުޅެނިކޮށް ޑްރޭކް އަށް ލޯ މަރާލިއެވެ. "އަހަރެންގެ ބަޠަލެއް".
  
  
  * * *
  
  
  އެމީހުން ފޮރުވިފައި ތިބީ ހެރީސް ނިއުޔޯކް ބާ ކިޔާ ތަނެއްގެ ކައިރީގައި ހުރި ކުޑަ އިންޓަނެޓް ކެފޭއެއްގައެވެ. މިއީ ޑްރޭކްއަށް އެޅި އެންމެ ބުއްދިވެރި ފިޔަވަޅެވެ. ފާހަގަ ނުކުރެވޭ އަދި އަގުހެޔޮ، އެއީ އެމީހުންގެ ދިރާސާތައް ކުރިއަށް ގެންގޮސް، ކަންބޮޑުވުމެއް ނުވަތަ މެދުކެނޑުމެއް ނެތި ލޫވަރަށް އަރައިގަންނަން ކައިރިވެފައިވާތީ ކުރާނެ ކަމެއް ނިންމޭނެ ތަނެކެވެ.
  
  ޑްރޭކް މާފިންސް އާއި ކޮފީ ތައްޔާރުކުރިއިރު ބެން ލޮގްއިން ކުރިއެވެ. ޑްރޭކްއަށް އަދި އެއްވެސް އަނިޔާއެއް ނުލިބުނު ނަމަވެސް އޭނާއަށް ލަފާކުރެވުނީ ބެން ކުޑަކޮށް ކަންބޮޑުވެފައި ހުންނަން ޖެހޭނެ ކަމަށެވެ. އޭނާގެ ތެރޭގައި ހުރި ސިފައިންގެ މީހާއަށް އޭނާއާ މެދު ކަންތައް ކުރާނެ ގޮތެއްގެ އެއްވެސް ޚިޔާލެއް ނެތެވެ. އެ އެކުވެރިޔާއަށް އެދެމީހުން ވާހަކަ ދައްކަން ޖެހޭކަން އެނގުނެވެ. އެހެންކަމުން ކާއެއްޗެހި ބުއިންތައް ޒުވާނާއާ ދިމާއަށް ކޮއްޕާލަމުން ހިތްގައިމު ޖަގަހައެއްގައި ހަމަޖެހިލަމުން އޭނާގެ ނަޒަރު ހިފަހައްޓާލިއެވެ.
  
  "މިހުރިހާ ކުދިކުދި ކަމަކާ ކިހިނެއްތަ ތި އުޅެނީ؟"
  
  "އަހަންނަކަށް ނޭނގެ". ބެން ބުނީ ތެދެކެވެ. "އަހަންނަށް އަދި ވިސްނޭކަށް ވަގުތެއް ނުލިބޭ."
  
  ޑްރޭކް ބޯޖަހާލިއެވެ. "މިއީ ރަނގަޅު ކަމެއް." އާދެ، ތިހެން ކުރާއިރު..." އޭނާ ކޮމްޕިއުޓަރަށް އިޝާރާތް ކުރިއެވެ. "ކަލޭގެ އަތުގައި ކޮން އެއްޗެއް؟"
  
  "އަހަރެން އެނބުރި ދިޔައީ ކުރިން ވެސް ވީ ވެބްސައިޓަށް. އަޖައިބު ކުރުވަނިވި އާސާރީ ހޯދުންތަކެއް... ނުވަ ފޮތިކޮޅެއް... ޔާދާ، ޔާދާ، ޔާދާ... އޯ ޔެސް - އަހަރެން ކިޔާލީ އޯޑިންގެ ތަފާތު 'ދުނިޔޭގެ ނިމުން' ކޮންސްޕިރޭޝަން ތިއަރީގެ ވާހަކަ."
  
  "އަދި އަހަރެން ބުނީމެއްނު...."
  
  "އެއީ ބުލްޝިޓް ކަމެއް. އެކަމަކު ކޮންމެހެން ނޫން، މެޓް. މިކަން އަޑުއަހާށެވެ. އަޅުގަނޑު ބުނިހެން ލެޖެންޑެއް އެބައޮތް ކަމަށާއި އެއީ އެތައް ބަހަކަށް ތަރުޖަމާކޮށްފައިވާ ވާހަކައެއް ކަމަށެވެ. ހަމައެކަނި ސްކެންޑިނޭވިއާގެ މީހުންނެއް ނޫނެވެ. އެއީ ފުދޭވަރަކަށް ޔުނިވާސަލް ކަމެއް ކަމުގައި ހީވާއިރު، މިއީ މި ބާވަތުގެ ކަމެއް ދިރާސާކުރާ ދަނޑުވެރިންނަށް ވަރަށް އާދަޔާ ހިލާފު ކަމެކެވެ. މިތަނުގައި ބުނަނީ ރަގްނާރޮކް ދުވަސްވަރު ދުވަހަކުވެސް އޯޑިންގެ ނުވަ ކޮތަޅު އެއްކޮށްފިނަމަ، އެއީ ކަލާނގެތަކުގެ މަހާނައަށް ދިއުމުގެ މަގު ހުޅުވާލާނެ އެއްޗެކެވެ. އަދި މި މަހާނަ ދުވަހަކުވެސް ހަޑިވެއްޖެނަމަ... އާދެ، ބްރިމްސްޓޯން އާއި ހުރިހާ ނަރަކައެއް ދޫކޮށްލުމަކީ ހަމައެކަނި އަޅުގަނޑުމެންގެ މައްސަލަތަކުގެ ފެށުމެވެ. ނޯޓިސް އައި ސެއިޑް ގޯޑްސް؟"
  
  ޑްރޭކް މޫނު ކުނިކޮށްލިއެވެ. "ނޫން. މިތަނުގައި ކަލާނގެތަކުގެ މަހާނައެއް ހުންނަނީ ކިހިނެއް ހެއްޔެވެ؟ އެމީހުން ދުވަހަކުވެސް އުޅެފައެއް ނުވެއެވެ.ރަގްނާރޮކް ދުވަހަކުވެސް އުފެދިފައެއް ނުވެއެވެ. އެއީ ހަމައެކަނި ނޯވޭގެ އާމަގޭޑޯން އަށް ލިބުނު ތަނެއް."
  
  "ކަނޑައެޅިގެން. އަދި ހަގީގަތުގައި ވެސް އޮތްނަމަ ކިހިނެއް ވާނީ؟"
  
  "އެހެންވީމަ މިކަހަލަ ހޯދުމެއްގެ އަގު ތަޞައްވުރު ކޮށްލައްވާށެވެ."
  
  "ޓޮމްބް އޮފް ދަ ގޯޑްސް؟ އެއީ ހުރިހާ ކަމެއްގެ ބޭރުން ވާނެ ކަމެކެވެ. އެޓްލާންޓިސް އެވެ. ކެމެލޮޓް އެވެ. އީޑަން އެވެ. މިއާ އަޅާބަލާއިރު އެއީ އެއްވެސް އެއްޗަކަށް ނުވާނެއެވެ. އެހެންވީމަ ތިޔަ ބުނަނީ އޯޑިންގެ ޝީލްޑަކީ ހަމައެކަނި ފެށުމެއް ކަމަށްތަ؟"
  
  ބެން އޭނާގެ މާފިންގެ މަތީގައި ދަތްއެޅިއެވެ. "އަހަރެންނަށް ހީވަނީ އަހަރެމެންނަށް ފެންނާނެހެން. އަދިވެސް ދާން ޖެހޭ އަށް ޕިސް އެބަހުރި، އެހެންވީމަ އެތަކެތި ނެތިގެން ދާން ފަށައިފިއްޔާ،" އޭނާ މަޑުކޮށްލިއެވެ. "އެނގޭތަ، ކަރީން އަކީ އާއިލާގެ ސިކުނޑި، އަދި ސިސް ބޭނުންވާނީ މި ހުރިހާ އިންޓަނެޓް ކްރެޕް އެއް ހޯދަން. އެ ހުރިހާ ކަމެއް ކޮށާފައި."
  
  "ބެން، އަހަރެންނަށް ހީވަނީ ކަލޭ ޝާމިލްކޮށްގެން ފުދޭވަރަކަށް ކުށްވެރިވާހެން. އަދި ތިޔަބޭފުޅުންނަށް އެއްވެސް ކަމެއް ނުވާނެ ކަމަށް ވަޢުދުވަން، އެކަމަކު އަޅުގަނޑަކަށް މިކަމުގައި އިތުރު މީހަކު ބައިވެރި ނުކުރެވޭނެ. ޑްރޭކް މޫނު ކުނިކޮށްލިއެވެ. "އަހަރެން ހިތަށް އަރަނީ ކީއްވެގެންތޯ ލަދުވެތި ޖަރުމަނު މީހުން މިހާރު މިކަން ކުރަން ފެށީ. ޝައްކެއްވެސްނެތްގޮތުގައި އަނެއް އަށް ބައި އުފެދިފައި އޮންނަތާ ދުވަސްކޮޅެއް ވެއްޖެ."
  
  "ފުޓްބޯޅައާ އެކު އެނަލޮޖީތައް މަދު. އަދި އެބައިމީހުންނަށްވެސް އެބައޮތެވެ. ފަހަރެއްގައި ޝީލްޑްގައި ހާއްސަ ކަމެއް އޮވެދާނެ ހެއްޔެވެ؟ އެކަމުގެ ކޮންމެވެސް ކަމަކުން އެހެން ހުރިހާ ކަމެއްގެ އަގު ވަޒަން ކުރެވުނެވެ."
  
  ޑްރޭކް ހަނދާންވީ ޝީލްޑްގެ ކްލޯޒް އަޕް ފޮޓޯތަކެއް ނެގި ނަމަވެސް އެމީހުންނަށް އެ ތަހުގީގު ފަހުން ހުއްޓާލެވިދާނެ އެވެ. އޭނާ ސްކްރީނަށް ޓަކި ޖަހާލިއެވެ. "މިތަނުގައި ލިޔެފައި އޮތީ އޮޑިންސް ހޯސް ސްކަލްޕްޗާ ފެނުނީ ވައިކިން ލޯންގްބޯޓެއްގައި ކަމަށް، އެއީ ހަގީގަތުގައި ލޫވަރުގެ މައިގަނޑު މައުރަޒު. ގިނަ މީހުންނަށް ލޫވަރ ތެރެއިން ހިނގާފައި ދާއިރު ޚުދު ހޯސް ސްކަލްޕްޗަރ ވެސް ފާހަގައެއް ނުކުރެވޭނެ."
  
  "ލޯންގްބޯޓް" ބެން އަޑުގަދަކޮށް ކިޔާލިއެވެ. "އެއީ އޭގެ ޒާތުގައި ސިއްރެއް - މިއީ ވައިކިންގެ ތާރީޚުގެ ކުރިން އުފެދުނު ލޮގްތަކުން ބިނާކޮށްފައިވާ އެއްޗެކެވެ."
  
  "ހަމަ ޝީލްޑް ފަދައިން" ޑްރޭކް ހީލިއެވެ.
  
  "ޑެންމާކުން ފެނިއްޖެ" ބެން އިތުރަށް ކިޔައިދިނެވެ. "އަދި މިތަނުން ބަލާލަން" އޭނާ ސްކްރީނަށް އިޝާރާތް ކުރިއިރު، "މި ފޯކަސް ކުރަނީ އަހަރެން ކުރިން ބުނި އޯޑިންގެ އެހެން ބައިތަކަށެވެ؟ ވޯލްވްސް އޮތީ ނިއުޔޯކުގައި، އަދި އެންމެ ރަނގަޅު ލަފާއަކީ ސްޕީއާ ހުރީ ސްވިޑެންގެ ހުޅުމާލޭގައި، ވޯލްޑް ޓްރީން ފައިބައިގެން ދިޔައިރު އޮޑިންގެ ހަށިގަނޑުން ވެއްޓިގެން ކަމަށް ވުމެވެ."
  
  "އެހެންވީމަ އެއީ ފަހެއް." ޑްރޭކް އޭނާގެ އަރާމު ގޮނޑިއެއްގައި ފަހަތަށް ޖެހިލަމުން ކޮފީގެ ފޮދެއް ބޯލިއެވެ. އެމީހުންގެ ވަށައިގެން އިންޓަނެޓް ކެފޭ ހޫމް ކުރަމުން ދިޔައީ ލޯ ކީ އެކްޓިވިޓީތަކުންނެވެ. ބޭރުގައި ހުރި ސައިޑްވޯކްތައް ފުރިފައި ހުރީ ދިރިއުޅުމުގެ ތެރެއިން ޒިގްޒެގްކޮށް ދުއްވާ މީހުންނެވެ.
  
  ބެން އުފަންވީ ދަގަނޑުގެ އަނގައެއް ކަމުން އޭނާގެ ހޫނު ކޮފީގެ ދެބައިކުޅަ އެއްބައި އެއްފަހަރު ބޮއެގެން އުޅުނެވެ. "މިތަނުގައި އެހެން ކަމެއް އެބައޮތް" އޭނާ ރެޕް ކުރިއެވެ. "ކަލާނގެ އަހަންނަކަށް ނޭނގެ. އެއީ ކޮމްޕްލިކޭޓެޑް ކަމެއް ކަމަށް ފެނެއެވެ. ވޮލްވާ ކިޔާ އެއްޗަކާ ބެހޭ ގޮތުންނެވެ. ސީރުގެ މާނައަކީ ކޮބައި ހެއްޔެވެ؟ "
  
  "ފަހަރެއްގައި ކާރަށް ނަން ދިނީ އޭނަގެ ނަމުން ކަމަށް ވެދާނެ."
  
  "މަޖާ. ނޫން، ހީވަނީ އޯޑިން އަށް ހާއްސަ ވެލްވާއެއް ހުރިހެން މަޑުކޮށްބަލަ - މިކަމަށް ވަގުތުކޮޅެއް ނަގާފާނެ."
  
  ޑްރޭކް ބެން އާއި ކޮމްޕިއުޓަރާއި މައުލޫމާތު ދައުރުވުމާއި ބޭރުގައި ބިޒީ ސައިޑްވޯކް އާއި ދެމެދު ސަމާލުކަން ބަދަލުކުރުމުގައި އަވަދިނެތި އުޅުނު ވަރަކަށް އެ އަންހެންމީހާ ކައިރިވަމުން އަންނަކަން ފާހަގަ ނުކުރެވުނީ އެމީހުންގެ މޭޒު ކައިރީގައި ހުއްޓިގެންނެވެ.
  
  އޭނާ ހަރަކާތްތެރިވުމުގެ ކުރިން ޝަބާ އަތް އުފުލާލިއެވެ.
  
  "ނުތެދުވޭ ފިރިހެން ކުދިން" އެމެރިކާގެ ލަވައަކުން ޝަބާނާ ބުންޏެވެ. "އަހަރެމެން ވާހަކަ ދައްކަން ޖެހޭ".
  
  
  ފަހެއް
  
  
  
  ޕެރިސް، ފްރާންސް އެވެ
  
  
  ކެނެޑީ މޫރް ވަނީ އެ ދެމަފިރިން ވަޒަންކުރުމުގައި ވަގުތުކޮޅެއް ހޭދަކޮށްފަ އެވެ.
  
  ފުރަތަމަ ހީކުރީ އެއީ ގެއްލުމެއް ނެތް ކަމެއް ކަމަށެވެ. ދުވަސްކޮޅަކުން އެ ޒުވާނާގެ ބިރުވެރި ނަމަވެސް އަޒުމް ވަރުގަދަ ހަށިގަނޑުގެ ބަހާއި އުމުރުން ދުވަސްވީ ޑޫޑްގެ ފާރަވެރި އުޅުން ތަހުލީލު ކުރުމަށްފަހު ނިންމީ އުނދަގުލާއި ހާލަތާއި އިބިލީހުގެ ސަބަބުން އެދެމީހުން ނުރައްކަލުގެ މާތް ނޫން ތިންކައުވަންތަ ކަމަކަށް ދަމައިގަތް ކަމަށެވެ.
  
  އޭނައަކީ މިތާ ފުލުހެއް ނޫނެވެ. އެކަމަކު ނިއުޔޯކުގައި ފުލުހެއް ކަމުން ކޮންކްރީޓްގެ ބޮޑެތި ޓަވަރުތަކެއް ހުރި ނިސްބަތުން ކުޑަ މި ޖަޒީރާގައި ބޮޑުވުމަކީ ފަސޭހަ ކަމެއް ނޫނެވެ. އެންވައިޕީޑީއާ ގުޅުމަކީ ތިބާގެ ތަޤްދީރުކަން އެނގުމުގެ ކުރިން ތިބާއަށް ފުލުހެއްގެ ލޮލެއް އޮތެވެ. ފަހުން ތިޔަ ހޯންކޮށް އަލުން ހިސާބު ކުރި ނަމަވެސް އަބަދުވެސް ތިޔަ ދެލޯ ހުއްޓެވެ. އެ ޓަފް، ކަލަންޑަރ ލޫކް.
  
  ޗުއްޓީގައިވެސް އޭނަ ހިތި ގޮތަކަށް ވިސްނާލިއެވެ.
  
  ގަޑިއެއްހާއިރު ކޮފީ ބޮއެގެން އަމާޒެއް ނެތި ރާޅާއެޅުމަށްފަހު އޭނައަށް ކެތެއް ނުކުރެވުނެވެ. އޭނާ ޗުއްޓީއަށް ދިޔައީ ކަމަށް ވެދާނެ- އެއީ އޭނާއަށް މަޖުބޫރުކޮށްގެން ޗުއްޓީއަކަށް ވުރެ ރަނގަޅު ކަމެއް- އެކަމަކު އޭގެ މާނައަކީ އޭނާގެ ތެރޭގައި ހުރި ފުލުސް މީހާ ފަސޭހައިން ދޫކޮށްލީ ވެގަސްގައި ފުރަތަމަ ރޭ އިނގިރޭސި މީހާ އޭނާގެ ހެޔޮ ސިފަ ދޫކޮށްލި ވަރަށް ވުރެ އަވަހަށް ނޫނެވެ.
  
  އެމީހުންގެ މޭޒު ކައިރިއަށް އޭނަ ސިޑްލް ކޮށްލިއެވެ. މަޖުބޫރުކޮށްގެން ޗުއްޓީ ހޭދަކޮށްލަން އަނެއްކާވެސް އޭނަގެ ހިތަށް އެރިއެވެ. މިކަމުގެ ސަބަބުން އޭނާގެ މަޝްހޫރު އެންވައިޕީޑީ ކެރިއަރު ޕާސްޕެކްޓިވް އަކަށް ވެގެން ދިޔައެވެ.
  
  އުމުރުން ދުވަސްވީ ފިރިހެންމީހާ އަވަހަށް އޭނަ ވަޒަންކޮށްލީ އޭނާގެ އެންޓެނާތައް އުފުލާލަމުންނެވެ. އެމެރިކާގެ މެރިން މީހަކު ބެންކޮކްގެ ކަސްބީ ގެއެއް ވަޒަންކުރާ ވަރަށް ވުރެ އަވަހަށް އޭނާ އޭނާ ވަޒަންކުރި އެވެ.
  
  "ނުތެދުވާތި ފިރިހެން ކުދިން" ހަތިޔާރު ނައްތާލާފައި ޝަބާނާ ބުންޏެވެ. "އަހަރެމެން ވާހަކަ ދައްކަން ޖެހޭ".
  
  "އެމެރިކަން؟" ހައިރާންކަމުގެ ކުޑަ ހިލަމަކާއެކު އުމުރުން ދުވަސްވީ ފިރިހެންމީހާ ބުންޏެވެ. "ތިބާ ބޭނުންވަނީ ކޯންޗެއް?"
  
  އޭނައަށް އަޅާނުލިއެވެ. "ރަނގަޅުތަ ބޭބީ؟" އޭނަ ޝީލްޑް ފްލެޝް ކޮށްލިއެވެ. "އަހަންނަކީ ފުލުހެއް." މިހާރު އަހަންނަށް ތެދުވެރިވާނެ."
  
  އުމުރުން ދުވަސްވީ ފިރިހެންމީހާ ވަގުތުން ކްލިކްކޮށްލާފައި ލުއި ހިނިތުންވުމަކާއެކު ހިނިތުންވެލިއިރު އެއީ އާދަޔާ ހިލާފު ކަމެކެވެ. އަނެއް މީހާ އޮޅުން ބޮޅުން ވެގެން ލޯ މަރާލިއެވެ.
  
  "އޭ؟" - އަހަރެން އަހާލީމެވެ.
  
  ކެނެޑީގައި ހުރި ފުލުސް އޮފިސަރު އެ މައްސަލައަށް ޕްރެޝަރު ކުރި އެވެ. "ތިޔަ މިތަނަށް އައީ އަމިއްލަ އިހުތިޔާރުގައިތަ؟" އެމީހުން ކައިރީގައި ހުރުމަކީ އޭނައަށް ވިސްނުނު ހުރިހާ އެއްޗެކެވެ.
  
  އެ ޒުވާނާގެ މޫނުމަތިން ފެންނަނީ ދެރަވެފައެވެ. "އާނ، ސިޓީ ބަލާލުން ރަނގަޅު، އެކަމަކު ރަފް ސެކްސް އަކީ މާ މަޖާ ކަމެއް ނޫން."
  
  އުމުރުން ދުވަސްވީ ފިރިހެން މީހާ ހައިރާން ކުރުވަނިވި ގޮތަކަށް ޝުކުރުވެރިވެފައި ހުރިތަން ފެނުނެވެ. "އަހަންނަށް އިތުބާރުކުރޭ." މިތަނުގައި އެއްވެސް މައްސަލައެއް ނެތެވެ. ގާނޫނު ތަންފީޒުކުރާ މުޖުތަމައުގެ ބައެއް މީހުން އަދިވެސް މި މަސައްކަތަށް އިހުތިރާމް ކުރާތަން ފެނުމަކީ ރަނގަޅު ކަމެކެވެ. އަހަންނަކީ މެޓް ޑްރޭކް."
  
  އޭނާ އަތް ދިއްކޮށްލިއެވެ.
  
  ކެނެޑީ މިކަމަށް އަޅާނުލީ، އަދިވެސް ގަބޫލު ނުކުރެވިގެންނެވެ. އަދިވެސް އެ މަސައްކަތަށް އިޙްތިރާމް ކުރަމުން އެ ޢިބާރާތުގައި އޭނާގެ ސިކުނޑި ލެޗްވެ، މިދިޔަ މަހު ސްކްރޯލް ކޮށްލިއެވެ. އަބަދުވެސް މަޑުކުރާ ތަނުގައި މަޑުކޮށްލިއެވެ. ކެލެބްގައެވެ. އޭނާގެ އަނިޔާވެރި ޝިކާރައަކަށް ވެފައިވާ މީހުންގެ މައްޗަށެވެ. ޝަރުތުތަކާ ނުލައި ދޫކޮށްލުމަށްޓަކައެވެ.
  
  ހަމައެކަނި ނަމައެވެ.
  
  "އާނ...ތެންކްސް، އައި ގެސް."
  
  "އެހެންވީމަ، ތިއީ ނިއުޔޯކުގެ ފުލުހެއްތަ؟ " އެ ޒުވާނާ އެ ނިއުއަންސް ފުރިހަމަކޮށްދިނީ އުފުލިފައިވާ ބުމަތަކުން، އެ ބުމަތައް އޭނާ އަމާޒުކޮށްލީ އުމުރުން ދުވަސްވީ މީހާއަށެވެ.
  
  "ޑޭމް ކަނިންގް." މެޓް ޑްރޭކް ލުއި ގޮތަކަށް ހީލިއެވެ. އޭނާއަށް އިތުބާރު ހުރިހެން ހީވިއިރު، ފަސޭހަކަމާއެކު އިށީނދެގެން އިން ނަމަވެސް، ސިކުންތެއްގެ ތެރޭގައި ރިއެކްޓް ކުރުމުގެ ގާބިލްކަން އޭނާގެ ކިބައިގައި ހުރިކަން ކެނެޑީއަށް އެނގުނެވެ. އަދި އޭނާގެ ވަށައިގެންވާ މާހައުލު މެދުނުކެނޑި ސްކޭން ކުރަމުން ދިޔަ ގޮތުގެ ސަބަބުން ފުލުހެއްގެ ހިތަށް އެރިއެވެ. ނޫނީ ސިފައިންނެވެ.
  
  އިށީންނަން ދައުވަތު ދޭންވީ ބާއޭ ހިތަށް އަރުވާލަމުން ބޯޖަހާލިއެވެ.
  
  ޑްރޭކް ހުސް ގޮނޑިއަކަށް އިޝާރާތް ކުރަމުން ދިޔައިރު އޭނާއަށް ސާފު އެގްޒިޓް އެއް ދޫކޮށްލިއެވެ. "އަދި އަދަބުވެރިވެސް. އަހަރެން އަޑުއެހިން ނިއުޔޯކުގެ މީހުންނަކީ ދުނިޔޭގައި ތިބި އެންމެ އިތުބާރު ހުރި މީހުން ކަމަށް."
  
  "މެޓް!"އެ ފިރިހެންމީހާ މޫނު ކުނިކޮށްލިއެވެ.
  
  "އޯވަރކޮންފިޑެންސް އިން މާނަކުރަނީ އަމިއްލަ އެދުން ބޮޑު އަދި ކިބުރުވެރި ކަމަށް ނަމަ އަހަރެން ވެސް އަޑުއަހާފައި އެބަހުރި." ކެނެޑީ ޖަގަހައަށް ފުންމާލީ ކުޑަކޮށް އުނދަގޫ ވެގެންނެވެ. "ދެން އަހަރެން ޕެރިހަށް އައިސް ފްރާންސް މީހުންނާ ބައްދަލުކުރީ."
  
  "ޗުއްޓީގައިތަ؟"
  
  "އެއީ އެމީހުން ބުނި އެއްޗެއް."
  
  އެ ފިރިހެންމީހާ ބާރު ނުދީ، ފަސޭހައިން އަނެއްކާވެސް އަތް ދިއްކޮށްލިއެވެ. "އަހަރެން އަދިވެސް މިހުރީ މެޓް ޑްރޭކް. އަދި މިއީ އަހަރެންގެ ލޮޖަރ ބެން."
  
  "ހައި، އަހަރެން މީ ކެނެޑީ. އަޅުގަނޑަށް އަޑުއިވިގެން ދިޔައީ ތިޔަ ވިދާޅުވާ އެއްޗެއް، އެންމެ ކުޑަމިނުން ސުރުޚީތަކުގައި ވެސް، އަޅުގަނޑު ބިރުގަނޭ. މިއީ އަހަރެން ހައިރާންވި ކަމެކެވެ. އަދި ނިއުޔޯކުގައި އުޅޭ ވޯލްވްސް އަށް ކިހިނެއް ވާނީ؟" ބެން އަށް ނަމޫނާ ދައްކަމުން އޭނަ ބުމަ އުފުލާލިއެވެ.
  
  "އެކެއް". ޑްރޭކް އޭނާ ރަނގަޅަށް ދިރާސާކުރީ ރިއެކްޝަނެއްގެ އިންތިޒާރުގައެވެ. "އޭނާގެ އެއްވެސް އެއްޗެއް އެނގޭތަ؟"
  
  "އެއީ ތޯރގެ ބައްޕައެއް ނޫންތަ؟ އެނގިވަޑައިގަންނަވާނެ، މާވެލް ކޮމިކްސްގައި."
  
  "އޭނާ ހުރިހާ ޚަބަރެއްގައި އެބަހުރި." ބެން ކޮމްޕިއުޓަރަށް ބޯޖަހާލިއެވެ.
  
  "ފަހަކަށް އައިސް ސުރުޚީތަކުން ބޭރުގައި ހުންނަން މަސައްކަތް ކުރަނީ." ކެނެޑީގެ ބަސްތައް އަވަސް އަވަހަށް އައީ ވޭނާއި މާޔޫސްކަމުން ޓެންޝަން ވެގެންނެވެ. އޭނައަށް ކުރިއަށް ނުދެވެނީސް ވަގުތުކޮޅެއް ފާއިތުވެގެން ދިޔައެވެ. "އެހެންވީމަ، މާބޮޑު ކަމެއް ނޫން. ހަމަ ފުދޭވަރަކަށް."
  
  "އަޑުއަހަން ތި ހެދީ މަދު އެއްޗެއްހެން."
  
  "އަހަރެންގެ ކެރިއަރަށް ރަނގަޅު ކަމަށް ވުރެ ބޮޑަށް." އެނބުރި އައިސް ދެން ކެފޭގެ ހަޑި ކުޑަދޮރުތަކުން މަގުމައްޗަށް ބަލާލިއެވެ.
  
  
  * * *
  
  
  ޑްރޭކް އޭނަގެ ނަޒަރު ފަހަތުން ގޮސް އޭނަ ކޮއްޕާލަންވީ ބާއޭ ހިތަށް އެރިއިރު، އޭނާގެ ލޮލާއި ދިމާވީ ބިއްލޫރިގަނޑު ތެރެއިން ބަލަހައްޓައިގެން ހުރި ކުރީގެ ވަގުންގެ ތެރެއިން އެކަކުގެ ލޮލެވެ.
  
  "ޝިޓް." މި ކުދިންނަކީ އިންޑިއާގެ ކޯލް ސެންޓަރަކަށްވުރެ ބޮޑަށް ގަދައަޅައި މަސައްކަތްކުރާ ބައެއް."
  
  ޑްރޭކް ހަރަކާތްތެރިވުމުން އެ ފިރިހެންމީހާގެ މޫނުމަތިން ދެނެގަތުމުން އަލިވި ނަމަވެސް މިހާރު ޑްރޭކް ނިންމީ އޭނާ އިތުރަށް ފޮކް ކުރަން ނުޖެހޭ ކަމަށެވެ. އަތްދަބަސް ހަގީގަތުގައި ވެސް ނިވާވެފައި ހުރުމުން ސާސްގެ ކެޕްޓަން އެނބުރި އައެވެ. އޭނާ އަވަސް އަވަހަށް ހަރަކާތްތެރިވެ، ގޮނޑިތަކުގެ ތެރެއިން އެއް ގޮނޑިގައި ހިފާ ބިރުވެރި ކްރެޝްއަކާއެކު ކުޑަދޮރުން ބޭރަށް އެއްލާލިއެވެ. ޖަރުމަނު މީހާ ފަހަތަށް އުދުހިގެން ދިޔައީ މަރުވެފައިވާ މަސް ފަދައިން ޕޭވްމަންޓް މަތީގައި ވެއްޓިގެންނެވެ.
  
  ޑްރޭކް ބެން އެއްފަރާތަކަށް ޖަހާލިއެވެ. "އަހަރެމެންނާއެކު އާދޭ ނުވަތަ ނޫން" ދުވަމުން ދިޔައިރު ކެނެޑީއަށް ގޮވާލިއެވެ. "އެކަމަކު އަހަރެންގެ މަގުން ދުރަށް ހުންނާތި."
  
  އަވަސް އަވަހަށް ދޮރާ ދިމާއަށް ހިނގައިގަނެ، ދޮރު ހުޅުވާލުމަށްފަހު ބަޑިޖަހާފާނެތީ ހުއްޓުނެވެ. ސިއްސައިގެން ގޮސްފައިވާ ޕެރިހުގެ މީހުން ވަށައިގެން ތިއްބެވެ. ހުރިހާ ދިމާލަކަށް ފަތުރުވެރިން ދުއްވައިގަތެވެ. ޑްރޭކް މަގުމައްޗަށް ހޯދުމުގެ ނަޒަރެއް ދިނެވެ.
  
  "އަމިއްލައަށް މަރުވުން". އޭނާ ފަހަތަށް ޑޯވް ކޮށްލިއެވެ.
  
  "ފަހަތު ދޮރު". އޭނާ ބެންގެ ކޮނޑުގައި ފިރުމާލުމުން އެމީހުން މިސްރާބު ޖެހީ ކައުންޓަރާއި ދިމާއަށެވެ. ކެނެޑީ އަދި ހަރަކާތްތެރިވާން ނުޖެހުނު ނަމަވެސް މިމީހުން ތިބީ ހަގީގީ އުނދަގުލެއްގައިކަން ވިސްނުމަށް ފުލުހެއްގެ ތަހުލީލީ ސިކުނޑިއެއް ނުޖެހުނެވެ.
  
  "އަހަރެން ކަވަރު ކުރާނަން."
  
  ބިރުގަނެފައިވާ ސޭލްސްމަންގެ ކައިރިން ޑްރޭކް ހިނގައިގަތީ ކޮފީއާއި ހަކުރު އަދި ސްޓާރ ސްޓިކްސް ފޮށިތަކުން ފުރިފައިވާ އަނދިރި ހޯލަކަށް ވަދެގެންނެވެ. ނިމުމުގައި އަލިފާން ނިއްވާ ތަނެއް ހުއްޓެވެ. ޑްރޭކް ބާރުގައި ޖެހި، ދެން ފަރުވާތެރިކަމާއެކު ބޭރަށް ބަލާލިއެވެ. މެންދުރުގެ އިރު އަހަރެންގެ ދެލޯ އަންދާލި ނަމަވެސް އައްސޭރިފަށު އޮތީ ސާފުކޮށެވެ. އޭގެ މާނައަކީ އޭނާއަށް ކޮންމެވެސް ތަނެއްގައި ބޭރުގައި ހުރީ އެންމެ ދުޝްމަނެކެވެ.
  
  ޑްރޭކް އެހެން މީހުންނަށް މަޑުކުރުމަށް އިޝާރާތްކޮށްލުމަށްފަހު، ގަސްތުގައި މަޑުކޮށްގެން ހުރި ޖަރުމަނު މީހާއާ ދިމާއަށް ހިނގައިގަތެވެ. އޭނާ އެމީހާގެ ވަޒަނުން ދުރުނުވެ، ފިނި ނުޖެހި ސޯލާ ޕްލެކްސަސްގެ ތެރެއަށް ބާރަށް ގެންދިޔައެވެ. އިދިކޮޅު ކުޅުންތެރިޔާގެ މޫނުމަތިން ލިބުނު ޝޮކުން އޭނާއަށް ވަގުތުން ހިތްހަމަޖެހުން ލިބުނެވެ.
  
  "ޕުސީސް އަމާޒުކުރަނީ ޕްލެކްސަސް އަށް." އޭނާ ހީނލިއެވެ. ތަޖުރިބާއިން އޭނާއަށް ދަސްވެފައި އޮތީ ތަމްރީނު ލިބިފައިވާ މީހަކު ހަށިގަނޑުގައި ހުންނަ ފާޅުކަން ބޮޑު ޕްރެޝަރ ޕޮއިންޓްތަކުގެ ތެރެއިން އެއް ޕޮއިންޓްގައި ޖެހި އަސަރު ކުރުމަށް މަޑުކޮށްލާނެ ކަމެވެ. އޭނާ އެ ފިރިހެން މީހާގެ ނޭފަތް ފަޅާލައި، ދަތްދޮޅި ފަޅައިގެން ގޮސް ދެ ވަޒަނަކުން ގާތްގަނޑަކަށް ކަރު ތަޅާލުމަށްފަހު، ފިޔަވަޅު ފަޅާނުލާ ސައިޑްވޯކްގައި ފަޅައިގެން ގޮސް ދޫކޮށްލިއެވެ. އޭނާ އެހެން މީހުންނަށް ކުރިއަށް ހޫރާލިއެވެ.
  
  އެމީހުން ކެފޭއިން ނުކުމެ ވަށައިގެން ބަލާލިއެވެ.
  
  ކެނެޑީ ބުނީ "އަހަރެންގެ ހޮޓަލަކީ މިތަނުން ތިން ބްލޮކް ދުރުގައި ހުންނަ ހޮޓަލެއް" ކަމަށެވެ.
  
  ޑްރޭކް ބޯޖަހާލިއެވެ. "ޑޭމް ކޫލް. ދޭ."
  
  
  ހައެއް
  
  
  
  ޕެރިސް، ފްރާންސް އެވެ
  
  
  މިނިޓެއްހާއިރު ފަހުން ބެން ބުނީ "މަޑުކޮށްބަލަ."
  
  "ފާޚާނާއަށް ދާން ޖެހޭ ކަމަށް ނުބުނޭ ބަޑީ، ނޫނީ ޑައިޕަރ ގަންނަން ޖެހޭނެ."
  
  ބެން ރަތްވެގެން ދިޔައިރު ކެނެޑީ އޭނާގެ ހިނިތުންވުން ފޮރުވާލިއެވެ.
  
  "އަހަންނަށް އެނގޭ ކަލޭ ނިދާލަންވީ ވަގުތު ޖެހިއްޖެކަން މުސްކުޅިޔާ، އެކަމަކު ގާތްގަނޑަކަށް ވަގުތު ޖެހިއްޖެ... އަމް... ލޫވަރަށް ޒިޔާރަތް ކުރަން."
  
  ޑޭމް، ޑްރޭކް އަށް ވަގުތު ގެއްލިއްޖެއެވެ. "ބުލްޝިޓް" އެވެ.
  
  "ލޫވަރުގަ؟"
  
  "އެނބުރުމުގެ ވާހަކަ." ޑްރޭކް އަތް ދިއްކޮށްލީ ފާއިތުވަމުން ދިޔަ ޓެކްސީއަކަށެވެ. "ކެނެޑީ، އަހަރެން ވިސްނައިދޭނަން."
  
  "ކަލޭ ރަނގަޅު ވެއްޖެ. މިއަދުވެސް ލޫވަރަށް ގޮސްފިން."
  
  "މިކަމަކަށް ނޫން..." އެމީހުން ޓެކްސީއަށް އެރުމާއެކު ބެން މުމްބާއީ ކޮށްލިއެވެ. ޑްރޭކް އެ ސިހުރު ބަސް ބުނުމުން ކާރު ބާރު ސްޕީޑެއްގައި ދުއްވައިގަތެވެ. ހިމޭންކަމާއެކު ކުރިއަށް ގެންދިޔަ މި ދަތުރުގައި ޓްރެފިކް ތޮއްޖެހިފައިވާ މަގުތަކުން ދިހަ މިނެޓް ކުރިއަށް ދިޔައެވެ. ތިން މީހުން ހޫނު ފަހަތުން މިއުޒިއަމްއަށް ދާން އުޅެނިކޮށް ސައިޑްވޯކްތައް ރަނގަޅެއް ނޫނެވެ.
  
  އެމީހުން ހިނގަމުން ދިޔައިރު ބެން ކެނެޑީ އަށް ތާރީޚާ އެއްގޮތަށް ގެނެސްދިނެވެ. "އޮޑިންގެ ޝީލްޑް ކޮންމެވެސް މީހަކަށް އައިސްލޭންޑުން ފެނުނީ. ޔޯކް މައުރަޒުން މީހަކު އެތަކެތި ވަގަށް ނަގައި، ފްރޭގެ އަޖައިބު ކުރުވަނިވި ކެޓް ވޯކް ޝޯ މުޅިން ހަލާކުކޮށްލި އެވެ."
  
  "ފްރޭ؟"
  
  "ފޭޝަން ޑިޒައިނަރެއް. ނިއުޔޯކުގެ މީހެއް ނޫންތަ؟"
  
  "އަހަންނަކީ ނިއުޔޯކުގެ މީހެއް ނަމަވެސް އަހަންނަކީ މާ ބޮޑު ފެޝަން މީހެއް ނޫން. އަދި އަހަރެންނަކީ ލޯމަރާލައިގެން ކޮންމެވެސް ވައްތަރެއްގެ ކޯޅުންގަނޑަކަށް ދަމައިގަތުމުގެ މާބޮޑު ފޭނެއް ނޫނެވެ. އަސްލުވެސް މިވަގުތު އިތުރު މައްސަލައެއް ބޭނުމެއް ނޫން."
  
  ޑްރޭކް ކިރިޔާ "ދޮރެއް އެބައޮތް" އޭ ބުނި ނަމަވެސް އެންމެ ފަހު ސިކުންތުގައި އަމިއްލައަށް ހުއްޓުނެވެ. ފުލުހަކު މިރޭ ބޭނުންތެރިވެދާނެ އެތައް ސަބަބަކާހުރެ، ޚާއްޞަކޮށް އެމެރިކާއިން. ލޫވަރަށް ވަންނަ ދޮރު ފާހަގަކޮށްފައިވާ ބިއްލޫރި ޕިރަމިޑާ ކައިރިވަމުން ދިޔައިރު އޭނާ ބުނީ، "ކެނެޑީ، މި މީހުން މަދުވެގެން ތިން ފަހަރު އަހަރެމެން މަރާލަން މަސައްކަތް ކުރި. މިކަން ނުވާނެކަން ޔަޤީން ކުރުމުގެ ޒިންމާ އަޅުގަނޑާ. މިހާރު މިތަނުގައި ހިނގަމުންދާ ކަންކަމާ ބެހޭ އިތުރު މައުލޫމާތު ބޭނުންވާއިރު، ކޮންމެވެސް ސަބަބަކާހުރެ އެމީހުން ޝައުގުވެރިވަނީ ބެންއަށް އެނގުނު ގޮތުގައި 'ނައިން ޕީސް އޮފް އޮޑިން' ކިޔާ އެއްޗަކަށް. އަހަރެމެންނަށް ޙަޤީޤަތުގައިވެސް ނޭނގެ ކީއްވެގެން ކަމެއް، އެކަމަކު މިތަނުގައި،" ބިއްލޫރި ޕިރަމިޑްގެ ފަހަތަށް އޭނާ އިޝާރާތް ކުރިއިރު، "އެއީ ދެވަނަ ބައި."
  
  "އެމީހުން މިރޭ ވަގަށް ނަގަން އުޅެނީ" ބެން އެހެން ބުނެލުމަށްފަހު އިތުރަށް ބުނީ "ފަހަރެއްގައި."
  
  "އަދި މިއީ ކޮން ނިއުޔޯކް އެންގްލެއް؟"
  
  "އެތަނުގައި އޮޑިންގެ އިތުރު އެއްޗެއް ދައްކާލާފައި އެބަހުރި. ވޯލްވްސް އެވެ. ނެޗުރަލް ހީސްޓްރީ މިއުޒިއަމްގައި."
  
  ޑްރޭކް މެޕް ދިރާސާ ކުރިއެވެ. "ހީވަނީ އާންމުކޮށް ލޫވަރގައި ވައިކިންގެ ކަލެކްޝަންތައް ނުދައްކާހެން. މިއީ ވެސް ޔޯކްގައި ހުރި ފަދައިން ކުއްޔަށް ދޫކުރާ ތަނެކެވެ. މިތަނުގައި ބުނަނީ އެންމެ ޝައުގުވެރި ކަމަކީ މިހާތަނަށް ހޯދިފައިވާ އެންމެ ރީތި އެއް ބޯޓު ކަމަށްވާ ވައިކިން ލޯންގްބޯޓާއި އޭގެ ބަދުނާމު ކަމަށް."
  
  "އޭގެ މާނައަކީ ކޮބާ؟" ކެނެޑީ ސިޑިތަކުގެ މަތީގައި ހުއްޓިފައި ހުރީ ތޫފާނެއްގެ ކުރިމަތީގައި ރިއްގަނޑެއް ފަދައިންނެވެ.
  
  "އޭނާގެ އުމުރުން ތަމްސީލުކުރާ އެނޮމަލީއެއް. މިއީ ވައިކިންގް ތާރީޚުގެ ކުރިން އޮތް ކަމެއް."
  
  "އާނ، އެއީ ޝައުގުވެރި ކަމެއް."
  
  "އަހަންނަށް އިނގޭ. އެއީ ޑެނޮން ވިންގްގެ ތިރީ ފަންގިފިލާގައި، ކޮންމެވެސް މިޞްރުގެ... އޮޕްޓިކް... ޓޮލެމެއިކް... ބުލްޝިޓްގެ ކައިރީގައި ޑިސްޕްލޭކޮށްފައި ހުރި ތަކެތި. .ބުލްޝިޓް...ނެވަރ މައިންޑް. މިއޮތީ ކަންތައް."
  
  އެމީހުންގެ ވަށައިގެން ފުޅާ ޕޮލިޝް ކޮރިޑޯތަކެއް ވިދާލާފައި ހުރިއިރު އެމީހުން އެއްވެ ތިބި މީހުންގެ ތެރެއަށް ވަދެގެން ދިޔައެވެ. ހުރިހާ އުމުރެއްގެ ލޯކަލް މީހުންނާއި ފަތުރުވެރިން ވަނީ އެ ގްރޭންޑް އޯލްޑް ސްޕޭސް ފުރައިގެން މުޅި ދުވަހު ދިރުމެއް ގެނެސްދީފަ އެވެ. ރޭގަނޑު ވަގުތު އޭގެ މަހާނަ ފަދަ ބިރުވެރި ޠަބީޢަތް ލަފާކުރެވޭނެއެވެ.
  
  އެވަގުތު ކޮންކްރީޓް ފާރެއް ވެއްޓިގެން އުޅޭ ކަހަލަ ގޮތަކަށް ކަންފަތް ކަނޑާލާ ގިސްލުމުގެ އަޑު އިވުނެވެ. އެ އެންމެން ހުއްޓުނެވެ. ޑްރޭކް ބެން އާއި ދިމާއަށް އެނބުރިލިއެވެ.
  
  "މިތާ މަޑުކޮށްބަލަ ބެން. އަޅުގަނޑުމެންނަށް ބައިގަޑިއިރު ދެއްވާ. އަހަރެމެން ކަލޭ ހޯދާނަން." އޭނާ މަޑުކޮށްލަމުން ދެން އިތުރަށް ބުނީ "އެމީހުން ހުސްކޮށްފިނަމަ ދެން މަޑުކޮށްލާނީ ބިއްލޫރި ޕިރަމިޑާ ވީހާވެސް ކައިރިން" ކަމަށެވެ.
  
  އޭނާ ޖަވާބަކަށް އިންތިޒާރު ނުކުރިއެވެ. ބެންއަށް އެ ނުރައްކާ ފުރިހަމައަށް އެނގުނެވެ. ފޯނު ނަގައި ސްޕީޑް ޑައިލްގައި ނަންބަރަކަށް ގުޅާލިތަން ޑްރޭކް ބަލަން ހުއްޓެވެ. އެއީ މަންމަ، ނުވަތަ ބައްޕަ، ނުވަތަ ކޮއްކޮ ކަމަށް ވާނެއެވެ. އޭނާ ކެނެޑީއަށް އިޝާރާތް ކުރުމުން އެމީހުން ފަރުވާތެރިކަމާއެކު ސްޕައިރަލް ސިޑިން ތިރި ބުރިއަށް ފައިބައިގެން ދިޔައެވެ. ވައިކިން މައުރަޒު ބަހައްޓާފައިވާ ހޯލާ ދިމާއަށް މިސްރާބު ޖެހުމާއެކު މީހުން ދުވެފައި ނުކުމެގެން ދާން ފެށިއެވެ. އެމީހުންގެ ފަހަތުން ބޯ ވިލާގަނޑެއް އެނބުރެމުން ދިޔައެވެ.
  
  "ދުވުން!" ހޮލިސްޓާ މޮޑެލްއެއް ކަހަލަ ފިރިހެންމީހާ ހަޅޭއްލަވައިގަތެވެ. "އެތެރޭގައި ބަޑި ހިފައިގެން ތިބި ފިރިހެނުން އެބަތިބި!"
  
  ޑްރޭކް ދޮރުމަތީގައި މަޑުކޮށްލަމުން އެތެރެއަށް ބަލާލުމުގެ ނުރައްކާ ކުރިމަތިވިއެވެ. އޭނާއާ ބައްދަލުވީ މުޅިން ހަލަބޮލިކަމެވެ. މައިކަލް ބޭ އެކްޝަން ފިލްމެއްގެ މަންޒަރެއް، ހަމައެކަނި ވީއާރޑް. އޭނާ ގުނާލީ ކެމޮފްލޭޖް ޔުނީފޯމްގައި ތިބި އަށް ފިރިހެނުން، މޫނު މާސްކާއި މެޝިންގަން އަޅައިގެން، އޭނާއަށް މިހާތަނަށް ފެނުނު އެންމެ ބޮޑު ވައިކިން ލޯންގްބޯޓަށް އަރަމުންނެވެ. އެމީހުންގެ ފަހަތުގައި ގަބޫލުކުރަން ދަތި ފަރުވާކުޑަކަމުގެ އަމަލެއްގައި ދުންފަތުގެ އިސްތިއުމާލު ކުރަމުން ދިޔަ ވަޅެއް މިއުޒިއަމްގެ ފާރުގައި ވަނީ ގޮއްވާލާފައެވެ.
  
  މި ކުދިން ތިބީ މޮޔަވެފައެވެ. އެމީހުންނަށް އެމީހުންގެ ކުރިއެރުން ލިބުނު ކަމަކީ އެމީހުންގެ ކިބައިގައި ސިއްސުވާލާފަދަ ސީދާ ފޭނަޓިސިޒަމްއެއް އޮތުމެވެ. އިމާރާތުގެ އެންޓްރެންސްތައް ގޮއްވާލުމާއި އެއްވެ ތިބި މީހުންގެ ތެރެއަށް ރޮކެޓް ޖެހުމަކީ އެމީހުންގެ އާދައެއް ކަމުގައި ހީވިއެވެ. އެމީހުން ކުރިން މުޅި ޕެރިހުގައި ބެން އާއި އޭނާ ފަހަތުން ދުއްވައިގަތީ އަޖައިބެއް ނޫނެވެ. ކާރު ދުއްވާލުމަކީ ހަމައެކަނި ނިދުމުގެ ކުރިން ކުރާ މުނިފޫހިފިލުވުން ކަމަށް ބެލެވޭނެ އެވެ.
  
  ކެނެޑީ އޭނާގެ ކޮނޑުގައި އަތް އަޅާލަމުން ވަށައިގެން ބަލާލިއެވެ. "ﷲ".
  
  "އަޅުގަނޑުމެން މިތިބީ ރަނގަޅު މަގުގައިކަން ސާބިތުކޮށްދެނީ. މިހާރު ހަމައެކަނި ބޭނުންވަނީ އެމީހުންގެ ކޮމާންޑަރާއި ގާތްވާން."
  
  "އަހަރެން މިއިން އެއްވެސް ބީރައްޓެހިންގެ ކައިރިއަށް އެއްވެސް ތަނަކަށް ނުދާނަން. " ހައިރާން ކުރުވަނިވި ރަނގަޅު އިނގިރޭސި ލަވައަކުން ހުވާ ކުރިއެވެ.
  
  "ލޯބިވެތި. އެކަމަކު އަހަރެން ޖެހޭނީ އެމީހުންގެ ޝިޓް ލިސްޓުން އަހަރެމެން ނަގާނެ ގޮތެއް ހޯދަން."
  
  ޑްރޭކްއަށް ފާހަގަ ކުރެވުނީ އިތުރު އާންމުންނެއް އެގްޒިޓް އާއި ދިމާއަށް ދުވަމުން ދިޔަތަނެވެ. ޖަރުމަނު މީހުން އެމީހުންނަށް ބަލަހައްޓައިގެން ވެސް ނުތިބެ، އެމީހުން ހަމައެކަނި އިތުބާރާއެކު އެމީހުންގެ ޕްލޭން ކުރިއަށް ގެންދިޔައެވެ.
  
  "ހިނގާ". ޑްރޭކް ދޮރުފަތުގެ ތެރެއިން ފުންމާލައިގެން ގޮސް ކޮޓަރިއަށް ވަނެވެ. އެމީހުން ޕެރިމިޓަރުގެ މައުރަޒުތައް ކަވަރު ކުރުމަށް ބޭނުންކޮށް، ރައްކާތެރިކަމާއެކު އަޑުއެހުމާ ކައިރިއަށް ދިއުމަށް މަގުފަހިކޮށްދިނެވެ.
  
  "ބީޓް ދިކް!" މީހަކު ގަދައަޅައި ހަޅޭއްލަވައިގަތެވެ.
  
  "'ރަޝް' އާ ބެހޭ ކަމެއް. ޑްރޭކް ބުންޏެވެ. "ލޭ އޮހޮރުވާލާ މީހުން އަވަހަށް އަމަލުކުރަން ޖެހޭނެ. ފްރާންސްގެ ޖަވާބުތަކުގެ ލިސްޓުގައި ލޫވަރ މަތީގައި އޮންނަން ޖެހޭނެ."
  
  ޖަރުމަނު މީހުންގެ ތެރެއިން އެކަކު އެހެން އެއްޗެއް ހަޅޭއްލަވައިގަތުމަށްފަހު ޑިނަރ ޓްރޭއެއް ސައިޒުގެ ހިލަ ސްލެބެއް ނަގައިފިއެވެ. އެމީހުން ފެންނަނީ ބަރުވެފައެވެ. ސިފައިންގެ މީހާ އިތުރު ދެމީހަކަށް ގޮވާލީ ލޯންގްބޯޓުން ބާލަން އެހީތެރިވެދިނުމަށެވެ.
  
  "ސާފުކޮށް އެނގޭ ސާސްއެއް ނޫން،" ޑްރޭކް ކޮމެންޓް ކުރި އެވެ.
  
  "ނުވަތަ އެމެރިކާގެ،" ކެނެޑީ ފާހަގަކުރެއްވި އެވެ. "އަހަރެންގެ ކުރިން މެރިން ކުއްޖެއް ހުރި އިރު އޭނާގެ ކުރިމަތީ ހަންގަނޑުގެ ދަށުގައި މި ޓްރިންކެޓް ތަތްކޮށްލެވޭނެ."
  
  ޑްރޭކް ކުޑަކޮށް ހޮޑުލެވުނެވެ. "ރަނގަޅު ތަސްވީރެއް." ތިޔަބޭފުޅުންގެ އިންޕުޓަށް ޝުކުރިއްޔާ. ބެލުން." އޭނާ ބޯޖަހާލީ ފާރުގައި ހުރި ހުޅުވިފައިވާ ފަރާތާއި ދިމާލަށް ކަމަށާއި އެތަނުން މާސްކު އަޅާފައި ހުރި މީހަކު ހުރިހާ ހެދުމެއް ހުދު ހެދުމެއްގައި ދެންމެ ފެނިގެން ދިޔަ ކަމަށެވެ.
  
  "ހަމަ ޔޯކްގައި ހުރި ޝީލްޑް ފޭރިގަތް ކުއްޖާ. ޔަޤީނާ ގާތަށް."
  
  އެމީހާ ކުރު މުއްދަތަކަށް ސްކަލްޕްޗަރ ބެލުމަށްފަހު، ރުހުން ދިނުމުގެ ގޮތުން ބޯޖަހާލަމުން އޭނާގެ ކޮމާންޑަރާއި ދިމާއަށް އެނބުރިލިއެވެ. "އެއީ ވަގުތު ޖެހިއްޖެ..."
  
  ބޭރުން ބަޑިޖެހުމުގެ އަޑު އިވުނެވެ. ޖަރުމަނު މީހުން ސިކުންތުކޮޅަކަށް ފިނިވެފައި ތިބިއިރު، ހީވާގޮތުން އެކަކު އަނެކަކަށް ބަލަހައްޓައިގެން ތިބީ އޮޅުން ބޮޅުން ވެގެންނެވެ. ދެން ކޮޓަރިތެރެ ވަޒަނުން ފުރިގެން ދިޔައިރު އެންމެން ނިވާވާން ޑޯވް ކޮށްލިއެވެ.
  
  ދާދި ފަހުން ގޮއްވާލި އެންޓްރެންސް އިން އިތުރު މޫނު ނިވާކޮށްގެން ތިބި ފިރިހެނުން ފެނިގެން ދިޔަ އެވެ. އާ ބާރެއް، ޖަރުމަނު މީހުންނަށް ވުރެ ތަފާތު ހެދުން އަޅައިގެންނެވެ.
  
  ޑްރޭކް ވިސްނާލީ: ފްރާންސްގެ ފުލުހުން؟
  
  "ކެނެޑާ މީހުން!"ޖަރުމަނު މީހުންގެ ތެރެއިން އެކަކު ފުރައްސާރަކޮށް ހަޅޭއްލަވައިގަތެވެ. "މެރުން! މެރުން!"
  
  އެއްފަހަރާ ދިހަވަރަކަށް މެޝިންގަން ބަޑިޖަހާލުމާއެކު ޑްރޭކް ކަންފަތް ފޮރުވާލިއެވެ. އިންސާނެއްގެ ހަށިގަނޑަކުން، ލަކުޑި މައުރަޒެއްގެ މަތިން، ޕްލާސްޓަރ ފާރެއްގެ ތެރެއިން ވަޒަންތައް ރިކޯޝެޓް ވެގެން ދިޔައެވެ. ބިއްލޫރިގަނޑު ފަޅައިގެން ގޮސް، އަގުހުރި މައުރަޒުތައް ފަޅައިގެން ގޮސް ބިންމައްޗަށް ވެއްޓުނީ ވެއްޓިގެންނެވެ. ކެނެޑީ އަޑުގަދަކޮށް ހުވާކުރިއިރު، އެއީ އޭނާއަށް ސީދާ "ތާޒާ ބިންގަލެއް" ނޫންކަން ޑްރޭކްއަށް ވިސްނެން ފެށިއެވެ. "ކޮބާ ފޮކް ފްރާންސް މީހުން، ޑޭމް އިޓް!"
  
  ޑްރޭކްއަށް ބޯއެނބުރުން އިހުސާސް ކުރެވުނެވެ. ކެނެޑާ މީހުން؟އެމީހުން މިތަނުގައި ތިބީ ކޮންކަހަލަ ޓްވިސްޓްޑް ހެލްއެއް ހެއްޔެވެ؟
  
  އެމީހުންގެ ކައިރީގައި ހުރި މައުރަޒު ހާސް ތަނަކަށް ފަޅައިގެން ދިޔައެވެ. ބިއްލޫރިގަނޑާއި ލަކުޑި ކޮތަޅުތައް އެމީހުންގެ ބުރަކަށީގައި ވާރޭ ވެހެމުން ދިޔައެވެ. ކެނެޑީ އާއި އެކު ދަމާލަމުން ޑްރޭކް ފަހަތަށް ޖެހިލަން ފެށިއެވެ. ލޯންގްބޯޓުގައި އޮތީ ލީޑް ފުރިފައެވެ. މިވަގުތު ކެނެޑާ މީހުން ކޮޓަރިއަށް ވަދެގެން ދިޔައިރު ޖަރުމަނުގެ ބައެއް މީހުން މަރުވެފައި ނުވަތަ ތެޅިފޮޅެމުން އޮތެވެ. ޑްރޭކް ބަލަން ހުއްޓާ ކެނެޑާގެ އެކަކު ޖަރުމަނު މީހާގެ ބޮލުގައި ޕޮއިންޓް ބްލެންކް ރޭންޖުގައި ބަޑިޖަހައި، 3،000 އަހަރުގެ މިސްރުގެ ޓެރަކޮޓާ ވަޒީއެއްގެ ތެރެއިން އޭނާގެ ސިކުނޑި ތަޅާލި އެވެ.
  
  "މޮޔަ ރެލިކް ޝިކާރަކުރާ މީހުންގެ މެދުގައި ގެއްލިފައިވާ ލޯތްބެއް ނެތެވެ." ޑްރޭކް މޫނު ކުނިކޮށްލިއެވެ. "އަދި ޓޮމްބް ރެއިޑާ ކުޅެން ހޭދަކުރި ހުރިހާ ވަގުތެއްގައިވެސް އެއީ ދުވަހަކުވެސް ނުވާ ކަމެއް."
  
  "އާނ" ކެނެޑީ އިސްތަށިގަނޑުން ބިއްލޫރި ކޮތަޅުތައް ތެޅިގަތެވެ. "އެކަމަކު އަސްލު ގޭމް ކުޅުނު ނަމަ، ސަތާރަ ގަޑިއިރު ވަންދެން އޭނަގެ ފުއްޕާމޭއަށް ބަލަހައްޓައިގެން ހުރުމުގެ ބަދަލުގައި، އަސްލުވެސް އެނގިދާނެ ކަންތައް ވެގެން އުޅޭ ގޮތް."
  
  "ބެންގެ ފޯޓޭ. އަހަރެންގެ ނޫން. ގޭމެއް ކުޅެން، އެއީ." އޭނާ ރިސްކް ކޮށްލީ މައްޗަށް ނަޒަރު ހިންގާލުމެވެ.
  
  ޖަރުމަނު މީހުންގެ ތެރެއިން އެކަކު ފިލަން މަސައްކަތް ކުރިއެވެ. އޭނާ އަށް ފާހަގަ ނުކުރެވި ސީދާ ޑްރޭކް އާއި ދިމާއަށް ދުވެފައި ގޮސް، ދެން އޭނާގެ މަގު ބަންދުވުމުން ހައިރާންކަމާއެކު ފުންމާލިއެވެ. "ބެވޭގޭން!"އޭނާ ފިސްތޯލަ އުފުލާލިއެވެ.
  
  "އާނ ކަލޭގެވެސް." ޑްރޭކް ދެއަތް އުފުލާލިއެވެ.
  
  އެމީހާގެ އިނގިލި ޓްރިގަރ ގައި ޓެންޝަން ވެގެން ދިޔައެވެ.
  
  ކެނެޑީ ކުއްލިއަކަށް އެއްފަރާތަކަށް ހަރަކާތެއް ކުރުމުން ޖަރުމަނުގެ ސަމާލުކަން ތެޅިގަތެވެ. ޑްރޭކް ކައިރިވެލަމުން އޭނާގެ މޫނުގައި އުނަގަނޑެއް ޖަހާލިއެވެ. އަތްތިލަ ޑްރޭކްގެ ބޮލުގައި ޖައްސާލި ނަމަވެސް އޭނާ އެއްފަރާތަކަށް ޖެހިލީ އެއްފަހަރާ ސިފައިންގެ މީހާގެ ކަކުލުގައި ޖަހާފައެވެ. އެ ހަޅޭކުގެ އަޑުން ކަށިގަނޑު ފަޅައިގެން ދިޔަ އަޑު ނިވާވެގެން ދިޔައީ ކިރިޔާއެވެ. ސިކުންތެއްގެ ތެރޭގައި ޑްރޭކް އޭނާގެ މައްޗަށް ޖައްސާލީ ކަކުލު ހުޅުން އޭނާގެ އުފުލިފައިވާ މޭމަތީގައި ބާރަށް ފިއްތާލަމުންނެވެ. އަވަސް ހަރަކާތަކާއެކު ސިފައިންގެ މީހާގެ މާސްކު ފޮޅާލިއެވެ.
  
  އަދި ގިސްލަމުން ބުންޏެވެ. "އުހް. އަސްލު އަހަރެން އުއްމީދުކުރި ގޮތެއް ނޭނގެ."
  
  ބްލޮންޑް އިސްތަށިގަނޑެކެވެ. ކަޅު ލޮލެވެ. ސޮލިޑް މޫނުގެ ސިފަތަކެވެ. އޮޅުން ބޮޅުން ވެފައި ހުރި މޫނުމަތީގެ ކުލަވަރެވެ.
  
  "ފަހުން". ޑްރޭކް އޭނާ ހޭނެތިގެން ޗޮކްހޯލްޑަކުން ތަޅާލީ ކެނެޑީއަށް އިތުބާރުކޮށްގެން އޭނާގެ އެކުވެރިންނަށް ފާރަވެރިވުމަށެވެ. ޑްރޭކް މޫނު މައްޗަށް ބަލާލިއިރު ހަނގުރާމަ ކުރިއަށް ދިޔައެވެ. އެވަގުތު އެހެން ޖަރުމަނު މީހަކު ވެއްޓޭ މައުރަޒު ވަށައިގެން ހިނގާލަ ހިނގާލަ ހުއްޓެވެ. ޑްރޭކް އޭނާ ކޮނޑުގައި އަޅުވާލަމުން އެއްފަރާތަކަށް ޖައްސާލުމުން ކެނެޑީ އޭނާ ސޯލާ ޕްލެކްސަސްގައި ކަކުލުގައި ޖައްސާލިއެވެ. މި މީހާ ދޫކޮށްލީ އެކްސް ފެކްޓަރ ގައި އާ ބޯއީ ބޭންޑަށް ވުރެ އަވަހަށްނެވެ.
  
  މިހާރު ކެނެޑާގެ މީހަކު ދިޔައީ އޭނާގެ ދުޝްމަނުންގެ މަރުވެފައިވާ އަދި ލޭއޮހޮރުވާލާފައިވާ އިނގިލިތަކާ ދުރަށް އޯޑިންގެ ސްކަލްޕްޗާ ދަމައިގަމުންނެވެ. އެހެން ޖަރުމަނު މީހަކު އޭނާގެ ފަހަތުން ގޮސް އެއްފަރާތުން ހަމަލާދިން ނަމަވެސް ކެނެޑާގެ ކުޅުންތެރިޔާ ރަނގަޅު، ތިން މަރާލުމުގެ ވަޒަނެއް ބުރިކޮށް ލޭންޑްކޮށް، ދެން ފަލަ ހަށިގަނޑު ކޮނޑުގެ މައްޗަށް އެއްލާލައި ބިންމައްޗަށް ވައްޓާލި އެވެ. ކެނެޑާގެ މީހާ ގާތުން ތިން ފަހަރު ބަޑިޖަހާފައި ވަނީ އިތުރު ޔަގީންކަމެއް ހޯދުމަށް ކަމަށާއި، އޭގެ ފަހުން ކުރިއަށް ދިޔައީ ސްކަލްޕްޗާ ދަމާފައި ނިކުންނަ ދިމާއަށެވެ. ޑްރޭކް ވެސް އެކަމާ ތައުރީފުވިއެވެ. ކެނެޑާގެ މީހާ އޭނާގެ އެކުވެރިންނާ ހަމައަށް ދިޔައިރު، އެމީހުން ހަޅޭއްލަވައިގަނެ، ބަޑިޖަހައި، އަދިވެސް ދުން އަރަމުން ދިޔަ ކޮތަޅުތަކުގެ ތެރެއިން ފަހަތަށް ޖެހިލިއެވެ.
  
  "އުޕްސަލާ!"، ކެނެޑާގެ ފުރަތަމަ ދަރަޖައިގެ މީހާ ރޯން ފެށުމުން ދިރިތިބި ޖަރުމަނު މީހުންނާ ދިމާއަށް އަތްތިލަ އުފުލާލިއެވެ. އެ ކިބުރުވެރިކަމާއި، ފުރައްސާރައާއި، ފޯރި ޑްރޭކް އެ އެންމެ ބަހުން އަތުލައިގަތެވެ. ހައިރާން ކުރުވަނިވި އަޑަކީ އަންހެންކުދިންގެ އަޑެކެވެ.
  
  އެއަށްފަހު އެ އަންހެންމީހާ މަޑުކޮށްލައިގެން މާސްކު ނަގާލީ މުޅިން ވެސް ފުރައްސާރަ ކުރުމުގެ އިޝާރާތަކަށެވެ. "އުޕްސަލާ!"ޖަރުމަނު މީހުންނާ ދިމާއަށް އަނެއްކާވެސް ރޮއެގަތެވެ. "ހުރީ އެތާ!"
  
  މިހާރުވެސް ކަކުލުގައި ނުޖެހި ހުރިނަމަ ޑްރޭކް ސިއްސައިގެން ދިޔައީސް. އޭނާ ހީކުރީ ވަޒަނެއް ޖެހުނީ ކަމަށް، އެފަދަ ޝޮކެއް ވެސް ލިބުނެވެ. އޭނާ ދެނެގަތީ މި ކިޔާ ކެނެޑާ މީހެކެވެ. އޭނާއަށް އޭނަ ރަނގަޅަށް އެނގެއެވެ. އެއީ ކުރިން އެސްއާރުޓީގައި އޭނާއާ އެއްވަރުގެ ކުޅުންތެރިއެއް ކަމަށްވާ ލަންޑަންގެ އެލިޝިއާ މައިލްސް އެވެ.
  
  ސާސްގެ ތެރޭގައި ސިއްރު ކުންފުންޏެކެވެ.
  
  ވެލްސްގެ ކުރީގެ ކޮމެންޓުން ސިޔާސީ މީހެއްގެ ޚަރަދުތަކުގެ ތާރީހަށް ވުރެ ފުންކޮށް ވަޅުލާފައި ހުންނަން ޖެހޭ މުސްކުޅި ހަނދާންތަކެއް އުފެދުނެވެ. ތިޔައީ ސާސްއަށް ވުރެ މާ ބޮޑު ބައެއް. އެކަން ހަނދާން ނައްތާލަން ބޭނުންވަނީ ކީއްވެގެން ހެއްޔެވެ؟
  
  އަޅުގަނޑުމެން ކުރި ކަންތައްތަކުގެ ސަބަބުން.
  
  އެލިޝިއާ މައިލްސް އަކީ އޭނާއަށް ފެނުނު އެންމެ މޮޅު ސިފައިންގެ ތެރެއިން އެއް ސިފައިންގެ މީހެކެވެ. ސްޕެޝަލް ފޯސްތަކުގައި ތިބި އަންހެނުން ފިރިހެނުންނަށް ވުރެ ރަނގަޅުވާން ޖެހޭނީ އެމީހުންނަށް ލިބުނު މިންވަރަށް ވުރެ ދެބައިކުޅަ އެއްބައި ދުރަށް ދިއުމަށްޓަކައެވެ. އަދި އަލީޝާ ސީދާ މައްޗަށް ތެދުވިއެވެ.
  
  މިހުރިހާ ކަމެއްގައި ބައިވެރިވެ، އަދި ބިގޯޓެއް ފަދައިން އަޑު އިވޭތޯ އޭނަ ކުރަމުން ދިޔައީ ކޮންކަމެއް ހެއްޔެވެ؟ އެލިޝިއާ މޮޓިވޭޓް ކުރި އެއް ކަމަކީ ފައިސާ އެވެ.
  
  ފަހަރެއްގައި އެއީ ކެނެޑާގެ މީހުންނަށް މަސައްކަތް ކުރި ސަބަބަކަށް ވެދާނެ ހެއްޔެވެ؟
  
  ޑްރޭކް ކޮޓަރިން ނުކުންނަ ހަގީގީ ނިކުތުމާ ދިމާއަށް ދުއްވައިގަންނަން ފެށިއެވެ. "އެހެންވީމަ ކިލް ލިސްޓުން އަހަރެމެން ފޮހެލައި އަހަރެމެންގެ ދުޝްމަނުން ފަޅާއަރުވާލުމުގެ ބަދަލުގައި،" އޭނާ ނޭވާ ހާސްކޮށްލަމުން ބުންޏެވެ، "މިހާރު އަހަރެމެންނަށް އިތުރު ދުޝްމަނުންތަކެއް ލިބިއްޖެ، އަދި އަހަރެމެންނަށް އިތުރަށް އޮޅުން ބޮޅުން ވުން ފިޔަވައި އެއްވެސް ކަމެއް ހާސިލް ނުކުރެވެއެވެ."
  
  ފަހަތުން ކުދިކުދިކޮށްލަމުން ކެނެޑީ އިތުރަށް ބުނީ "އަހަރެންގެ ދިރިއުޅުން... ދެ ލަދުވެތި ބަހެއްގައި."
  
  
  ހަތް
  
  
  
  ޕެރިސް، ފްރާންސް އެވެ
  
  
  ކެނެޑީގެ ހޮޓަލުގެ ކޮޓަރި ޑްރޭކް އާއި ބެން ދެތިން ގަޑިއިރު ހޭދަކުރި ކޮޓަރިއަށް ވުރެ ތަންކޮޅެއް ރަނގަޅެވެ.
  
  "ތިއުޓް އޮލް ޔޫ ކޮޕްސް ވޯރޑް ބްރޯކް" އެންޓްރީ އާއި އެގްޒިޓް ޕޮއިންޓް ޗެކް ކުރަމުން ޑްރޭކް ގިސްލަމުން ބުންޏެވެ.
  
  "އަހަރެމެންނަކީ. އެކަމަކު ތިބާގެ ޗުއްޓީ ވަގުތު ގާތްގަނޑަކަށް ދިހަ އަހަރު ވަންދެން ނެތް އިރު، ދެން އަހަރެންނަށް ހީވަނީ ތިބާގެ ޗެކިން އެކައުންޓް ފުލްވާން ފަށާނެހެން."
  
  "މިއީ ލެޕްޓޮޕެއްތަ؟" އެ ރިޓޮރިކަލް ސުވާލަށް ޖަވާބު ލިބުމުގެ ކުރިން ބެން އޭނާއާ ހަމައަށް އާދެވުނެވެ. އެމީހުންނަށް ފެނުނީ މިއުޒިއަމް އިން ނުކުތުމަށްފަހު ބިއްލޫރި ޕިރަމިޑް ކައިރީގައި ފޮރުވިފައި އޮއްވާ، ބިރުގަތް އިތުރު ދެ ފަތުރުވެރިން ފަދައިން އަމަލު ކުރަމުން، އެއްވެސް ތަފްސީލެއް ހަނދާން ނެތިގެން މާ ބިރުގަނެގެންނެވެ.
  
  "އަހަރެމެންނަށް އެނގޭ އެއްޗެއް ފަރަންސޭސިންނަށް ނުބުނަނީ ކީއްވެ؟" ބެން ލެޕްޓޮޕް ހުޅުވާލުމާއެކު ކެނެޑީ އަހާލިއެވެ.
  
  "އެމީހުން ފްރެންޗް ކަމުން" ޑްރޭކް ހީލަމުން ބުންޏެވެ، ދެން ސީރިއަސް ވެގެން ދިޔައީ އެއްވެސް މީހަކު ބައިވެރި ނުވުމުންނެވެ. އޭނާ ކެނެޑީގެ އެނދުގެ އަރިމަތީގައި އިށީނދެގެން އިނީ އޭނާގެ އެކުވެރިޔާ މަސައްކަތް ކުރާތަން ބަލަންނެވެ. "މަޢާފަށް އެދެން. ފަރަންސޭސިންނަށް އެއްވެސް ކަމެއް ނޭނގޭނެ. އެމީހުންނާއެކު މިހާރު މިކަން ތަހައްމަލު ކުރުމަކީ އަޅުގަނޑުމެން ލަސްވާނެ ކަމެއް. އަދި އަޅުގަނޑަށް ހީވަނީ ވަގުތަކީ މައްސަލައެއްހެން. އަޅުގަނޑުމެން ގުޅަންވީ ސްވިޑެން މީހުންނާ."
  
  "ސްވިޑެންގެ ސިއްރު ޚިދުމަތުގައި އުޅޭ މީހަކު އެނގޭތަ؟" ކެނެޑީ އޭނާއަށް ބުމަ އުފުލާލިއެވެ.
  
  "ނޫން. ނަމަވެސް އަހަރެންގެ ކުރީގެ ކޮމާންޑަރަށް ގުޅަން ބޭނުން."
  
  "ސާސް ދޫކޮށްލީ ކޮން އިރަކު؟"
  
  "ކަލޭ ދުވަހަކުވެސް ސާސް ދޫކޮށްފައެއް ނުވޭ." ބެން މޫނު މައްޗަށް ބަލާލިއިރު އޭނާ އިތުރަށް ބުނީ "މެޓަފޯރިކަލީ" ކަމަށެވެ.
  
  "ތިން ބޮލަށް ވުރެ ރަނގަޅުވާނެ." ބެން ސިކުންތުކޮޅަކަށް ކެނެޑީއަށް ބަލާލިއެވެ. "އަދިވެސް ވިޔަފާރީގައި އުޅޭނަމަ ކިހިނެއް ވާނީ؟"
  
  ކުޑަކޮށް ބޯޖަހާލިއެވެ. ކެނެޑީގެ އިސްތަށިގަނޑު ދެލޮލަށް ވެއްޓުމުން ފަހަތަށް ކޮއްޕާލަން ވަގުތުކޮޅެއް ނެގިއެވެ. "އަހަންނަށް ވިސްނޭ އޯޑިންގެ ނުވަ ބައި ހުންނަކަން، އެހެންވީމަ އަހަރެންގެ ފުރަތަމަ ސުވާލަކީ ކީއްވެގެންތޯ؟ ދެވަނަ ސުވާލަކީ އެއީ ކޮންކަމެއްތޯ؟"
  
  "އަހަރެމެން ހަމަ ކެފޭގައި އެކަން ހޯދައިގެން އުޅުނީ." ބެން ރުޅިވެރިކަމާއެކު ކީބޯޑުގައި ޖަހާލިއެވެ. "މިސްޓަރ ކްރަސްޓީ މިތަނުގައި ދޮގުކުރާ ލެޖެންޑެއް އެބައޮތް، އެއީ ހަގީގީ ޓޮމްބް އޮފް ދަ ގޯޑްސް އެއް އޮތް ކަމަށް ބުނާ ވާހަކައެއް - އަކުރުން އަކުރަށް، ހުރިހާ ގަދީމީ ކަލާނގެތަކެއް ވަޅުލާފައިވާ ތަން. އަދި މިއީ ހަމައެކަނި މުސްކުޅި ލެޖެންޑެއް ނޫނެވެ؛ ގިނަ އަދަދެއްގެ ސައިންސްވެރިން އެކަމާ ބެހޭގޮތުން މަޝްވަރާކޮށްފައިވާއިރު، މިދިޔަ އަހަރުތަކުގެ ތެރޭގައި ގިނަ ކަރުދާސްތަކެއް ވަނީ ޝާއިއުކޮށްފައެވެ. މައްސަލައަކީ،" ލޮލުގައި ފިރުމާލަމުން ބެން ބުންޏެވެ، "ކިޔަން އުނދަގޫ. ސައިންސްވެރިންނަކީ ޕްރޮސައިކް ބަހުން މަޝްހޫރު ބައެއް ނޫނެވެ."
  
  "ޕްރޮސައިކް؟ " ކެނެޑީ ހިނިތުންވެލަމުން ތަކުރާރުކޮށްލިއެވެ. "ކޮލެޖަށް ދަނީތަ؟"
  
  "އޭނާ އަކީ ބޭންޑްގެ ލީޑް ވޮކަލިސްޓެއް،" ޑްރޭކް ޑެޑްޕެން ކޮށްލިއެވެ.
  
  ކެނެޑީ ބުމަ އުފުލާލިއެވެ. "އެހެންވީމަ ތިބާގެ އަތުގައި ދުވަހަކުވެސް ނެތް ކަލާނގެތަކުގެ މަހާނަ އެބައޮތެވެ. އެންމެ ރަނގަޅު. އެހެންވީމަ ކޮންކަމެއް؟"
  
  "ދުވަހަކުވެސް ހަޑިވެއްޖެނަމަ ދުނިޔެ އަލިފާނުގައި ޣަރަޤުވާނެ...އެހެން. އަދި މިހެންގޮސް."
  
  "އަހަންނަށް ފަހުމް ވޭ. ނުވަ ބައި ކިހިނެއް ވާނީ؟
  
  "ރަނގަޅު، ރަގްނާރޮކް ގަޑީގައި އެއްވެފައި ތިބުމުން، އެމީހުން ގަބުރަށް ދާ މަގު ދައްކަނީ."
  
  "ކޮބާ ރަގްނާރޮކް؟"
  
  ޑްރޭކް ކާޕެޓްގައި ޖަހާލިއެވެ. "އަނެއްކާވެސް ރެޑް ހެރިންގް. މިއީ އެތަނެއް ނޫނެވެ. ހަގީގަތުގައި އެއީ ސިލްސިލާ ހާދިސާތަކެއް، ބޮޑު ހަނގުރާމައެއް، އަލިފާނުގެ ކޯރަކުން ޠާހިރުވެފައިވާ ދުނިޔެއެކެވެ. ގުދުރަތީ ކާރިސާތަކެވެ. ޕްރިޓީ މޫޗް އާމަގޭޑޯން."
  
  ކެނެޑީ މޫނު ކުނިކޮށްލިއެވެ. "އެހެންވީމަ ޑައި ހާޑް ވައިކިންގްސް ވެސް ބިރުގަތީ އެޕޯކަލިޕްސް ދެކެ."
  
  ތިރިއަށް ބަލާލިއިރު ޑްރޭކްއަށް ފާހަގަ ކުރެވުނީ ތަޅުގައި ހުރި ޔޫއެސްއޭ ޓުޑޭގެ ތާޒާ ނަމަވެސް ވަރަށް ބޮޑަށް ރިއްސާފައިވާ ކޮޕީއެކެވެ. އެއީ 'ރިލީޒްޑް ސީރިއަލް ކިލަރ ޑިމާންޑްސް ޓޫ މޯރ' ގެ ސުރުޚީގެ ވަށައިގެން އޮޅާލާފައިވާ ފޮތެކެވެ.
  
  ހިތްހަމަ ނުޖެހޭ ނަމަވެސް ނޫހެއްގެ ފުރަތަމަ ޞަފްޙާއަށް އެހާ އާދަޔާ ހިލާފު ކަމެއް ނޫނެވެ. ލޯ އަނދާފައިވާ ފަދައިން އަނެއްކާވެސް ނަޒަރު ހިންގާލަން ޖެހުނު ކަމަކީ އެ ލިޔުމުގައި ފުލުހުންގެ ޔުނީފޯމްގައި ހުރި ކެނެޑީގެ ފޮޓޯއެވެ. އަދި އޭނާގެ ފޮޓޯގެ ކައިރީގައި ހުރި ކުޑަ ސުރުޚީއެއް - ފުލުސް ބްރޭކް ޑައުން - ދަނީ AWOL އެވެ.
  
  އޭނާ ސުރުޚީތައް ގުޅުވައިދިނީ ޑްރެސިން ޓޭބަލްގައި ގާތްގަނޑަކަށް ހުސްވެފައި ހުރި ވޮޑްކާ ފުޅިއާއި، އެނދުގެ ކައިރީގައި ހުރި ތަދުކެނޑޭ ބޭސްތަކާއި، ލަގެޖާއި ޓޫރިސްޓް މެޕްތަކާއި ހަނދާނީ ތަކެތި އަދި މަންޒިލް ނެތުމެވެ.
  
  ބޭކާރު.
  
  ކެނެޑީ ވިދާޅުވީ، "އެހެންވީމާ މި ޖަރުމަނު މީހުންނާއި ކެނެޑާ މީހުން ބޭނުންވަނީ މި ނެތް ގަބުރު ހޯދަން، ފަހަރެއްގައި ޝަރަފަށް ކަމަށް ވެދާނެ ހެއްޔެވެ؟ އެކަމުގެ ސަބަބުން ލިބިދާނެ މުއްސަނދިކަމަށްޓަކައެވެ؟ އަދި މިކަން ކުރުމަށްޓަކައި އެމީހުން އޯޑިންގެ ނުވަ ކޮތަޅު އެއްކުރަން ޖެހެނީ ތަނެއް ނޫން ތަނެއްގައެވެ. ތެދެއްތަ؟"
  
  ބެން މޫނު ކުނިކޮށްލިއެވެ. "އާނ، ލަވައަކީ ވައިނައިލް އަށް ފިތާލާހާ ހިނދަކު ލަވައެއް ނޫން" ބައްޕަ ބުނިހެން އިނގިރޭސި ބަހުން އަދިވެސް ވަރަށް ގިނަ މަސައްކަތްތަކެއް އެބަހުރި."
  
  "އެއީ ސްޓްރެޗެއް. "
  
  "އެއީ މާ ކަހަލަ ކަމެއް." ބެން ލެޕްޓޮޕްގެ ސްކްރީން އަނބުރާލިއެވެ. "އޯޑިންގެ ނުވަ ފިގަރ އަކީ އައިސް، ވޯލްވްސް، ވެލްކިރީސް، ހޯސް، ޝީލްޑް އަދި ސްޕީއާ."
  
  ޑްރޭކް ގުނާލިއެވެ. "އެއީ އެންމެ ހައެއް ބޭބީ."
  
  "ދެލޮލެވެ." ދެ ދޫންޏެވެ. ދެ ވެލްކިރީ އެވެ. އާނ."
  
  "އަޕްސަލާގައި ހުރީ ކޮން އެއްޗެއް؟" ޑްރޭކް ކެނެޑީއަށް ލޯ މަރާލިއެވެ.
  
  ބެން ކުޑައިރުކޮޅަކު ސްކްރޯލް ކޮށްލުމަށްފަހު ބުނީ، "މިތަނުގައި ލިޔެފައިވަނީ ވޯލްޑް ޓްރީގައި ތަޅުވާފައި ހުއްޓާ ރޯދައަށް ހުރެ އޮޑިންގެ ފަރާތުގައި ސްޕީއާ ވަޅި ހަރާފައި، އޭނާގެ އެތައް ސިއްރެއް އޭނާގެ ވޮލްވާއަށް - އޭނާގެ ސީއާއަށް - ހާމަކޮށްދިން ކަމަށެވެ. އެހެން ނަކަލެއް އަޑުއަހާށެވެ: "އުޕްސަލާގެ ފައްޅީގެ ކައިރީގައި ވަރަށް ބޮޑު ގަހެއް ހުރެއެވެ ދުވަހަކުވެސް ފެނިފައިވޭ.އެއީ އެތައް ސަތޭކަ އަހަރު ވެފައިވާ ގަހެއް. އަނެއް ޙަވާލާ - 'ހުޅުމާލޭގެ މުޤައްދަސް ގަހެވެ. އެކަކު އެތަނަށް ގިނައިން ޒިޔާރަތްކުރި، ލޯކަލް މީހުން މުޤައްދަސް ކަމަށް ދެކޭ ޔިގްދްރަސިލް ކިޔާ ބޮޑު އަޅިގަނޑެއްގެ ކައިރީގައި. އެކަމަކު މިހާރު އެ ގަސް ނެތެވެ.'
  
  އޭނާ އިތުރަށް ކިޔައިދިނީ: 'ސްކެންޑިނޭވިއާގެ ތާރީޚީ ލިޔުންތެރިން ގިނަ ދުވަސްތަކެއް ވަންދެން ގަމްލާ އުޕްސަލާ އަކީ އުތުރު ޔޫރަޕްގެ ތާރީޚުގައި އެންމެ ދުވަސްވީ އަދި އެންމެ މުހިންމު އެއް ތަނުގެ ގޮތުގައި ދެކެމުން އަންނަ ތަނެކެވެ.'
  
  "އަދި އެ ހުރިހާ ކަމެއް އެބަހުރި،" ކެނެޑީ ބުންޏެވެ. "ކޮންމެ މީހަކަށްވެސް ހޯދިދާނެ ތަނެއް."
  
  "އާނ،" ބެން ބުންޏެވެ، "އެ ހުރިހާ ކަމެއް އެއްކޮށް ބަނދެލަން ޖެހެއެވެ. އަހަރެންގެ ގާބިލްކަން ކުޑަކޮށް ނުބަލާ މިސް، އަހަރެން ކުރާ ކަންތައްތަކަށް މޮޅު."
  
  ޑްރޭކް އިއުތިރާފުވުމުގެ ގޮތުން ބޯޖަހާލިއެވެ. "އެއީ ތެދެއް، ގަބޫލުކުރައްވާ. ފާއިތުވި ހަ މަސް ދުވަހު އޭނާ އަކީ އަހަރެންގެ ފޮޓޯގްރަފީ ކެރިއަރުގައި ދަތުރުކުރުމުގައި އެހީތެރިވަމުން އަންނަ މީހެކެވެ."
  
  "ތިޔަ ބޭނުންވަނީ ތަފާތު ވަރަށް ގިނަ ޅެންތަކާއި ތާރީޚީ ސާގާތައް އެއްކޮށް ކޮށާލަން. މި ސާގާ އަކީ ހައި އެޑްވެންޗާގެ ވައިކިން ޅެމެކެވެ. އަދި އެޒަމާނުގެ ތާރީޚް ލިޔުންތެރިން ދަންނަ މީހުން ދަންނަ މީހުންގެ ދަރިކޮޅުން ލިޔުނު ޅެންވެރި އެއްޑާ ކިޔާ އެއްޗެއް ވެސް އެބަހުއްޓެވެ. އެތަނުގައި ވަރަށް ގިނަ މައުލޫމާތު އެބަހުރި."
  
  "އަދި އަހަރެމެންނަކަށް ޖަރުމަނު މީހުންނާ ބެހޭ އެއްވެސް ކަމެއް ނޭނގެ. ކެނެޑާ މީހުންގެ ވާހަކައެއް ނުދައްކަމެވެ. ނުވަތަ ކީއްވެ އެލިޝިއާ މައިލްސް-" ޑްރޭކްގެ ފޯނު ރިންގުވިއެވެ. "ސޮރީ... ހޫމް؟"
  
  "އަހަރެން".
  
  "ހެލޯ ވެލްސް."
  
  "ގޭޓް އޮން އިޓް، ޑްރޭކް." ވެލްސް ނޭވާއެއް ދޫކޮށްލިއެވެ. "އެސްޖީޖީ އަކީ ސްވިޑެންގެ ސްޕެޝަލް ފޯސަސް ކަމަށާއި ސްވިޑެން ސިފައިންގެ އުނިއިތުރުތައް ދުނިޔޭގެ އެކި ކަންކޮޅުތަކުން އަނބުރާ ގެންގޮސްފައިވާ ކަމަށެވެ."
  
  ޑްރޭކް ހުރީ ހިނދުކޮޅަކަށް ބަސްހުއްޓިފައެވެ. "ސަމާސާ ކުރަނީތަ؟"
  
  "އަހަރެން މަސައްކަތާ މެދު ސަމާސާއެއް ނުކުރަން ޑްރޭކް. ހަމައެކަނި އަންހެނުން."
  
  "މީގެ ކުރިން ދުވަހަކުވެސް މިހެން ވެފައިވޭތަ؟"
  
  "ހަނދާން އޮތް މިންވަރަކުން ނޫން."
  
  "އެމީހުން ސަބަބު އިޝާރާތް ކުރަނީތަ؟"
  
  "އާދައިގެ ދޮގު ވާހަކަތައް، އަހަރެން ބިރުގަނޭ. ކޮންކްރީޓް އެއްޗެއް ނެތް."
  
  "އެހެން ކަމެއްތަ؟"
  
  އޭރު އިނީ ފުންނޭވާއެކެވެ. "ޑްރޭކް، ޔޫ ރިއަލީ އޯވް މީ ސޮމް މޭ ސްޓޯރީސް، ބަޑީ. ބެން އަދިވެސް އެބަހުރިތަ؟"
  
  "އާނ، އަދި އެލިޝިއާ މައިލްސް ހަނދާންވޭތަ؟"
  
  "އީސާގެފާނު." ކާކު ނުކުރާނީ؟ އޭނަ ކަލޭމެންނާއެކު ހެއްޔެވެ؟
  
  "އަސްލު ނޫން." އަހަރެން ހަމަ މީގެ ގަޑިއެއްހާއިރު ކުރިން ލޫވަރ އިން އޭނައާ ދިމާވީ."
  
  ދިހަ ސިކުންތުގެ ހިމޭންކަމެއް، ދެން: "އޭނާ މިކަމުގެ ބައެއް ހެއްޔެވެ؟ މުސްތަޙީލު." ދުވަހަކުވެސް އަމިއްލަ ރައްޔިތުންނަށް ޚިޔާނާތެއް ނުކުރާނެ."
  
  "އަހަރެމެން ދުވަހަކުވެސް 'އޭނާގެ އަމިއްލަ' ބައެއް ނޫން، ނުވަތަ އެގޮތަށް ހީވަނީ."
  
  "ބަލަ ޑްރޭކް، މިއުޒިއަމް ފޭރިގަތުމަށް އެހީތެރިވެދިނީއޭ ބުނަނީތަ؟"
  
  "އެއީ އަހަރެން ސަރ. އެއީ އަހަރެން. ޑްރޭކް ހިނގައިގަނެގެން ގޮސް ކުޑަދޮރާ ދިމާއަށް ގޮސް ތިރީގައި ވިދާ ހުރި ކާރުގެ ލައިޓްތަކަށް ބަލަހައްޓައިގެން ހުއްޓެވެ. "ހަޖަމުކުރަން އުނދަގޫ ދޯ؟ އޭނަގެ އައު ކޯލިންގް އިން ފައިސާ ހޯދިދާނެ."
  
  އޭނާގެ ފަހަތުން ބެން އާއި ކެނެޑީ އޯޑިންގެ ނުވަ ޕިސްތަކުގެ މަޝްހޫރު އަދި ނޭނގޭ ތަންތަނުގެ ނޯޓް ނަގާ އަޑު އިވެމުން ދިޔައެވެ.
  
  ވެލްސް ހުރީ ނޭވާ ހާސްވެފައެވެ. "އެލިޝިއާ ފޮކް މައިލްސް! ދުޝްމަނުންނާއެކު ސައިކަލުގައި ދުއްވައިގެން ހެއްޔެވެ؟ ދުވަހަކުވެސް. ނޯ ވޭ، ޑްރޭކް."
  
  "އަހަންނަށް ފެނުނީ އޭނަގެ މޫނު ސަރ. އެއީ އޭނަ."
  
  "ޖީސަސް ސްޓްރޯލާއެއްގައި. ކޮބާ ތި ޕްލޭން؟"
  
  ޑްރޭކް ލޯ މަރާލަމުން ބޯ ހޫރާލިއެވެ. "އަހަންނަކީ މިހާރު ޓީމުގެ ބައެއް ނޫން ވެލްސް، އަހަރެންގެ ޕްލޭނެއް ނެތް، ޑޭމް އިޓް. ޕްލޭނެއް ބޭނުންވެގެން ނުވާނެ."
  
  "އަހަންނަށް އިނގޭ. އަހަރެން ޓީމެއް އެއްކޮށް، އެކުވެރިޔާ، އަދި މިކޮޅުން އެކަން ތަހުގީގު ކުރަން ފަށާނަން. ކަންކަން ހިނގަމުންދާ ގޮތަށް ބަލާއިރު، އަޅުގަނޑުމެންނަށް ބޮޑެތި ބައެއް ސްޓްރެޓެޖީތައް އެކުލަވާލަން ބޭނުންވެދާނެ. ގުޅުން ބަހައްޓާށެވެ ".
  
  ލައިން ދިޔައީ މަރުވެފައެވެ. ޑްރޭކް އެނބުރިލިއެވެ. ބެން އާއި ކެނެޑީ ވެސް އޭނާއަށް ބަލަހައްޓައިގެން ތިއްބެވެ. "ހާސްނުވޭ" އޭނާ ބުންޏެވެ. "އަހަރެން މޮޔައެއް ނޫން. ކޮން އެއްޗެއް ތިއޮތީ؟"
  
  ކެނެޑީ ސަމުސާއެއް ބޭނުންކޮށްގެން ފުލުހުންގެ ޝޯޓްހެންޑް އިން ކަވަރުކޮށްފައިވާ އެތައް ކަރުދާސް ޝީޓެއް ފަޅާލި އެވެ. "ސްޕިއާ - ހުޅުމާލެ. ވޯލްވްސް - ނިއުޔޯކް. އެއަށްފަހު ކުޑަވެސް ފިލާވަޅެއްވެސް ނުލިބޭ."
  
  "އަހަރެމެން އެންމެން ވާހަކައެއް ނުދައްކާ އަހަރެމެން އުފަންވި ކަހަލަ ގޮތަކަށް އަހަރެމެންގެ ފުއްޕާމޭގެ މައްޗަށް ރިހި ސަމުސާތަކެއް ޖަހާފައި" ޑްރޭކް އަމިއްލައަށް ހުއްޓުވުމުގެ ކުރިން ސްނެޕް ކޮށްލިއެވެ. "އޯކޭ އޯކޭ." އަހަރެމެންނަށް މުއާމަލާތް ކުރެވޭނީ ހަމައެކަނި އަހަރެމެންނަށް އެނގޭ އެއްޗަކާ."
  
  ކެނެޑީ އޭނާއަށް އާދަޔާ ހިލާފު ހިނިތުންވުމެއް ދިނެވެ. "އަހަންނަށް ކަލޭގެ ސްޓައިލް ކަމުދޭ".
  
  "އަހަރެމެންނަށް އެނގޭ އެއްޗަކީ،" ބެން ތަކުރާރުކޮށް ބުނީ، "ދެން އަޕްސަލާ ވާނެ ކަމެވެ."
  
  "ސުވާލަކީ،" ޑްރޭކް ގިސްލަމުން ބުންޏެވެ، "އަހަރެންގެ ގޯލްޑް ކާޑަށް މިކަން ޙައްލުކުރެވޭނެތަ؟"
  
  
  އަށެއް
  
  
  
  އުޕްސަލާ، ސްވިޑެން އެވެ
  
  
  ސްޓޮކްހޯމްއަށް ދަތުރުކުރި ފްލައިޓުގައި ޑްރޭކް ނިންމީ ކެނެޑީގެ ފައިދާ ނަގަން ކަމަށް ވެސް ބުންޏެވެ.
  
  ޑްރޭކް އާއި ބެންގެ މެދުގައި ސިލްސިލާކޮށް ރުޅިވެރިކަމާއެކު އަތް ދިއްކުރުމަށްފަހު، ނިއުޔޯކްގެ ފުލުސް މީހާ ނިމުނީ ކުޑަދޮރު ކައިރީގައި އިށީނދެގެން ޑްރޭކް ކައިރީގައި ހުރެގެންނެވެ. މިގޮތަށް ފިލައިގެން ދިއުމުގެ ފުރުސަތު ކުޑަވެއެވެ.
  
  "އެހެންވީމަ" އެންމެ ފަހުން ބޯޓު އެއްވަރުވެ ބެން ކެނެޑީގެ ލެޕްޓޮޕް ހުޅުވާލުމާއެކު އޭނާ ބުންޏެވެ. "އަހަންނަށް އިހުސާސް ކުރެވެނީ ވަކި މާހައުލެއް. އަހަރެންގެ އަމިއްލަ ވިޔަފާރިއަށް މައްސަލައެއް ނެތް ކެނެޑީ، އަހަރެންގެ ހަމަ އުސޫލެއް އެބައޮތް. އަހަރެން މަސައްކަތް ކުރާ މީހުންގެ ވާހަކަ އެނގެން ޖެހޭ."
  
  "އަހަންނަށް އެނގެންވީ... އަބަދުވެސް ކުޑަދޮރު ސީޓަކަށް ފައިސާ ދައްކަން ޖެހޭނެ ދޯ؟ ފުރަތަމަ ކިޔައިދީބަލަ އެލިޝިއާ މައިލްސް އާއި އެކު މި ވައިބް މަސައްކަތް ކުރި ގޮތް؟"
  
  "ވަރަށް ރަނގަޅު" ޑްރޭކް އެއްބަސްވިއެވެ.
  
  "ކެން އިޓް. އެނގެން ބޭނުންވަނީ ކޮންކަމެއް ހެއްޔެވެ؟"
  
  "އަމިއްލަ މައްސަލައެއް ނަމަ ނޯ ޑޭމް ތިންގް. މިއީ ވަޒީފާއެއް ނަމަ އަވަސް އޯވަރވިއުއެއް."
  
  "ދެން ނަމަ ކިހިނެއް ވާނީ؟"
  
  "ބޭކާރު. އަހަރެން ބޭނުމެއް ނޫން އެހެން މީހުންގެ ވިޔަފާރިއަށް ވަދެގަންނަން، އަހަރެން ހަގީގަތުގައިވެސް ނުކުރަން، އެކަމަކު އަހަރެން ޖެހޭނީ ބެން އިސްކުރަން. އަޅުގަނޑު ވަޢުދުވީ، އަޅުގަނޑުމެންނަށް މިކަން ތަހައްމަލު ކުރާނެ ކަމަށް، އަދި އަޅުގަނޑު ތިޔަބޭފުޅުންނަށްވެސް ހަމަ އެގޮތަށް ދަންނަވާނަން. އަހަރެމެން މަރާލުމުގެ އަމުރުތައް އަހަރެމެންނަށް ލިބުނެވެ. ހަމައެކަނި ކަލޭ މޮޔައެއް ނޫން ކަމަކީ ކެނެޑީ، އެހެންވީމަ އިނގޭ އަހަރެން މިކަމުގައި އަހަރެންނާއެކު މަސައްކަތް ކުރަން ކަލެއަށް އިތުބާރު ކުރެވޭން ޖެހޭނެކަން."
  
  ފްލައިޓް އެޓެންޑެންޓް ލެނގިލައިގެން ހުރެ 'ވީ ޕްރައުޑްލީ ބްރޫ ސްޓާބަކްސް ކޮފީ' ލިޔެފައިވާ ކަރުދާސް ތަށި ހުށަހެޅި އެވެ.
  
  "ކެފެއިން" އެވެ. ކެނެޑީ މިކަން ގަބޫލުކުރީ ފާޅުކަން ބޮޑު އުފަލަކާއެކުގައެވެ. އެ ޕްރޮސެސްގައި ޑްރޭކްގެ ކޯތާފަތުގައި އަތް ޖައްސާލަމުން އޭނަ އަތް ދިއްކޮށްލިއެވެ. އޭނާއަށް ފާހަގަ ކުރެވުނީ އޭނާއާ ބައްދަލުވި ފަހުން ތިންވަނަ ނޮންޑެސްކްރިޕްޓް ޕެންޓްސޫޓެއް ލައިގެން ހުރިތަނެވެ. މިކަމުން އޭނާއަށް އެނގުނީ އެއީ ގޯސް ސަބަބުތަކާހުރެ ސަމާލުކަން ދެމުންދާ އަންހެނެއް ކަމެވެ؛ ސީރިއަސްކޮށް ނިސްބަތްވާން ބޭނުންވާ ތަނަށް ފިޓްވާ ގޮތަށް ހެދުން އަޅައިގެން އުޅުނު އަންހެނެކެވެ.
  
  ޑްރޭކް އަމިއްލައަށް އެއްޗެއް ހިފާލިއެވެ. ކެނެޑީ މިނިޓެއްހާއިރު ބޯލުމަށްފަހު، ޑްރޭކްގެ ސަމާލުކަން ހޯދި މަޑުމައިތިރި އިޝާރާތެއްގެ ގޮތުގައި ކަންފަތުގެ ފަހަތުގައި އިސްތަށިގަނޑެއް ޖައްސާލިއެވެ. ދެން އެނބުރުނީ އޭނާއާ ދިމާއަށެވެ.
  
  "ނޮން އޮފް ޔޫ ޑޭމް ބިޒްނަސް، ރިއަލީ، އެކަމަކު އަހަރެން... އަހަރެން ނިންމާލީ ހަޑި ފުލުހެއް. ފޮރެންސިކް މާހިރެއް. އެމީހުން ކުށް ހިނގި ތަނުން އަތްތިލަބަޑިއެއް ޖީބަށް އަރުވާފައި ދަނިކޮށް ހިފައިގެން އައި.އޭ އަށް އެވާހަކަ ކިޔައިދިނެވެ. ނަތީޖާއެއްގެ ގޮތުން އޭނާއަށް ލިބުނީ ސްޓްރެޗް މާކެވެ. ބައެއް އަހަރުތަކެވެ."
  
  "އެއްވެސް ގޯހެއް ނެތް." އޭނާގެ އެކުވެރިން ކަލެއަށް ޝިޓް ކުރިތަ؟"
  
  "ޑޫޑް، ޑޭމް، އަހަންނަށް މިކަން ހެންޑްލް ކުރެވޭނެ. އަހަރެން މި ނަގަނީ އުމުރުން ފަސް އަހަރުން ފެށިގެންނެވެ. ގޯސް ކަމަކީ، ފޮކް ޑްރިލްއެއް ފަދައިން އަހަރެންގެ ސިކުނޑިއަށް ތަޅަމުންދާ އެއްޗަކީ، ތިބާ ނުވިސްނާ ހަގީގަތް - މި ވަގު ބާސްޓަރުގެ ކުރީގެ ކޮންމެ އަމަލަކާ ދެން ސުވާލު އުފެދޭ ކަމެވެ. ކޮންމެ. އެކަނިވެރި. އެކެއް."
  
  "ރަސްމީކޮށްތަ؟ ކާކުގެ ފަރާތުން؟"
  
  "ޝިޓް ކާ ވަކީލުން. ޝިޓް ކާ ސިޔާސީ މީހުން. ކުރިއަށް އޮތް މޭޔަރުން. މަޝްހޫރުކަން ހޯދުމަށް ލޯބިކުރާ އިޝްތިހާރު ކުރާ މީހުން އަމިއްލަ ޖާހިލުކަމުން މާ ބޮޑަށް ލޯމަރާލާފައި ތިބެގެން ރަނގަޅާއި ނުރަނގަޅު އެނގޭކަށް ނެތެވެ. ބިއުރޯކްރެޓުން."
  
  "އެއީ ތިބާގެ ކުށެއް ނޫން".
  
  "އޯ ޔެސް! އެކަން ނިއުޔޯކް ސްޓޭޓަށް އެނގިފައިވާ އެންމެ ނުބައި ސީރިއަލް ކިލާގެ އާއިލާތަކަށް ކިޔައިދީބަލަ. ތިރީސް މަންމައަކާއި ތިރީސް ބައްޕައަކަށް ކިޔައިދީބަލަ، ތޯމަސް ކެލެބް އެމީހުންގެ ކުޑަ އަންހެން ދަރިން މަރާލި ގޮތުގެ ކޮންމެ ބިރުވެރި ތަފްސީލެއް އެންމެންނަށްވެސް އެނގޭ، ސަބަބަކީ އޭނާގެ މުޅި ޝަރީއަތުގެ މަޖިލީހުގައި ކޯޓުގައި އެމީހުން ތިބި ކަމަށްޓަކައި."
  
  ޑްރޭކް ރުޅިއައިސްގެން އަތްތިލަ ޖައްސާލިއެވެ. "މި ކުއްޖާ ދޫކޮށްލަންތަ؟"
  
  ކެނެޑީގެ ދެލޮލުގައި ހުރީ ހުސް ވަޅުގަނޑެކެވެ. "އެމީހުން އޭނާ ދޫކޮށްލީ މީގެ ދެ މަސް ކުރިން. އޭގެ ފަހުން އަނެއްކާވެސް އޭނާ މަރާލާފައި މިހާރު ވަނީ ގެއްލިފައެވެ."
  
  "ނޫން".
  
  "އެ ހުރިހާ ކަމެއް އަހަރެންގެ މައްޗަށް."
  
  "ނޫން އެއީ ތެދެއް ނޫން. އެއޮތީ ނިޒާމުގަ."
  
  "އަޅުގަނޑަކީ ނިޒާމު. އަޅުގަނޑު މަސައްކަތް ކުރަނީ ނިޒާމަށް. މިއީ އަހަރެންގެ ދިރިއުޅުން".
  
  "އެހެންވީމަ ޗުއްޓީއަށް ފޮނުވީތަ؟"
  
  ކެނެޑީ އޭނާގެ ލޯ ފޮހެލިއެވެ. "މަޖުބޫރުކޮށްގެން ޗުއްޓީ. އަހަރެންގެ ސިކުނޑި މިހާރު ނެތް... އެއީ ކޮންކަމެއް ހެއްޔެވެ. އެ ވަޒީފާއަށް ބޭނުންވަނީ ކޮންމެ ދުވަހެއްގެ ކޮންމެ މިނެޓަކުން ސާފުކަން. އަޅުގަނޑަށް ފަސޭހައިން އިތުރަށް ހާސިލް ނުކުރެވޭނެ ސާފުކަމެއް."
  
  އޭނާގެ ރުޅިވެރި ނަޒަރިއްޔާތު ފުރިހަމައަށް ދައްކާލިއެވެ. "އަދި ކޮންކަމެއް؟ މިހާރު އުފާވޭތަ؟ މިހާރު އަހަންނާއެކު މަސައްކަތް ކުރެވޭނެތަ؟"
  
  އެކަމަކު ޑްރޭކް ޖަވާބެއް ނުދިނެވެ. އޭނާއަށް އޭނަގެ ވޭން އެނގުނެވެ.
  
  އެމީހުންގެ މަންޒިލާއި ތިރީސް މިނެޓް ދުރުގައި ތިބިކަން ވިސްނައިދެމުން ދިޔަ ކެޕްޓަންގެ އަޑު އެމީހުންނަށް އިވުނެވެ.
  
  ބެން ބުންޏެވެ: "މޮޔަ. އަހަރެން ދެންމެ ކިޔާލީ އޯޑިންގެ ވެލްކިރީސް އަކީ އަމިއްލަ ކަލެކްޝަނެއްގެ ބައެއް ކަމަށް، ލޮކޭޝަން ނޭނގޭ." އޭނާ ނޯޓްޕެޑެއް ނެގިއެވެ. "މި ޝިޓް ލިޔަން ފަށަން މިއުޅެނީ."
  
  ޑްރޭކްއަށް އެއިން އެއްވެސް އަޑެއް އިވުނީ ކިރިޔާއެވެ. ކެނެޑީގެ ވާހަކައަކީ ހިތާމަވެރި ވާހަކައެއް ކަމަށާއި، އޭނާ އަޑުއަހަން ބޭނުންވާ ވާހަކައެއް ނޫން ކަމަށެވެ. އޭނާގެ ޝައްކުތައް ވަޅުލާފައި، ފަސްޖެހުމެއް ނެތި، އޭނާގެ ތުރުތުރު އަޅަމުން ދިޔަ އަތުން އޭނާގެ އަތުން ފޮރުވާލިއެވެ.
  
  "އަހަރެމެންނަށް މިކަމުގައި ކަލޭގެ އެހީތެރިކަން ބޭނުންވޭ" އޭނާ ހީނލަމުން ބުނި އިރު، ބެންއަށް އަޑު އިވި ފަހުން އޭނާއާ ސުވާލު ނުކުރެވޭނެއެވެ. "އަހަރެން ގަބޫލުކުރަން." ކޮންމެ އޮޕަރޭޝަނެއްގައިވެސް ރަނގަޅު ސަޕޯޓަކީ ކޮންމެހެން ބޭނުންތެރި ކަމެއް."
  
  ކެނެޑީއަށް ވާހަކަ ނުދެއްކި ނަމަވެސް އޭނާގެ ކުރު ހިނިތުންވުމުން ވާހަކަ ދެއްކިއެވެ.
  
  
  * * *
  
  
  ބޯޓަކާއި ފަސްޓް ރޭލެއް ފަހުން އަދި އެމީހުން ދިޔައީ އަޕްސަލާއާ ކައިރިވަމުންނެވެ. ޑްރޭކް މަސައްކަތް ކުރީ އޭނާގެ ސިކުނޑިއަށް ވިލާގަނޑެއް އުފެދިފައިވާ ދަތުރުގެ ވަރުބަލިކަން ތެޅިފޮޅާލާށެވެ.
  
  ބޭރުގައި މެންދުރުގެ ފިނިކަމުން އޭނާގެ ހޭވެރިކަން ވެރިވިއެވެ. އެމީހުން ޓެކްސީއެއް ހުއްޓުވައި އެތެރެއަށް އެރިއެވެ. ބެން ވަރުބަލިކަމުގެ ފޮގް ސާފުކޮށްދިނީ މިހެން ބުނެއެވެ.
  
  ގަމު ހުޅުމާލެ. މިއީ މުސްކުޅި ހުޅުމާލެ. މިތަނަކީ،" މުޅި ހުޅުމާލެއަށް އިޝާރާތް ކުރައްވައި، "ގަމު ހުޅުމާލޭގެ ކެތެޑްރަލް މީގެ މާގިނަ ދުވަސްތަކެއް ކުރިން އަނދާފައި އޮތުމަށްފަހު ހަދާފައިވާ ތަނެކެވެ. މިއީ އޭގެ ޒާތުގައި އާ ހުޅުމާލެ، އެތައް ސަތޭކަ އަހަރެއް ވީނަމަވެސް."
  
  "ވާއު" ކެނެޑީ ބުންޏެވެ. "އެހެންކަމުން ހުޅުމާލެ މުސްކުޅިވީ ކިހާ އަހަރެއް؟"
  
  "ކަނޑައެޅިގެން."
  
  ޓެކްސީ ހަރަކާތެއް ނުކުރިއެވެ. ޑްރައިވަރު މިހާރު ވަނީ ބައި އެނބުރިފައެވެ. "މައުންޑްސް؟"
  
  "އަހަންނަށް މާފު ކުރާނަންތަ؟" ކެނެޑީގެ އަޑު އިވުނީ ރުޅިވެރިކަމެވެ.
  
  "މައުންޑްސް ފެނޭތަ؟ ޝާހީ ވަޅުގަނޑުތަކެއްތަ؟" ތެޅިތެޅި އޮތް އިނގިރޭސި ބަހުން އެއްވެސް އެހީތެރިކަމެއް ނުލިބުނެވެ.
  
  "އާނ". ބެން ބޯޖަހާލިއެވެ. "ޝާހީ ވަޅުގަނޑުތަކެއް. ރަނގަޅު ތަނެއްގަ."
  
  އެމީހުން ނިމުނީ ހުޅުމާލޭގެ މިނީ ޓުއާއަކަށް ގޮސްގެންނެވެ. ޓޫރިސްޓެއްގެ ގޮތުގައި ކުޅެމުން ދިޔަ ޑްރޭކް އަށް ސަރކިއުޓަސް ރޫޓް ގަބޫލެއް ނުކުރެވުނެވެ. އަނެއްކޮޅުން ސާބް އަރާމުކޮށް މާލެ ވެސް ތަސައްރަފު ފުދިގެން ދިޔައެވެ. އެދުވަސްވަރު އަޕްސައްލައަކީ ޔުނިވާސިޓީ ރަށަކަށް ވުމުން މަގުތައް ވަނީ ސައިކަލުތަކުން ތޮއްޖެހިފައެވެ. އެއް ހިސާބުން އެމީހުންގެ ވާހަކަ ދައްކާ ނަމަވެސް ޑިސިފަރ ކުރަން އުނދަގޫ ޑްރައިވަރު ކިޔައިދިނީ މަގުމަތީގައި ތިބާއަށް ސައިކަލު ނުހުއްޓޭނެ ކަމަށެވެ. ދެވަނަ ވިސްނުމެއް ނެތި ތިރިކޮށްލާނެއެވެ.
  
  "އެކްސިޑެންޓްތައް". އޭނާ ދެއަތް އިޝާރާތްކޮށްލީ ސައިޑްވޯކްތައް ޒީނަތްތެރިކޮށްފައިވާ މާތަކަށެވެ. "ގިނަ އެކްސިޑެންޓްތަކެއް."
  
  ދެފަރާތުން ވެސް މުސްކުޅި އިމާރާތްތައް އުދުހިގެން ދިޔައެވެ. އެންމެ ފަހުން މާލެ ދޫކޮށްލާފައި ރަށްރަށުގެ ބިންގަނޑުގެ ތެރެއަށް ވަދެގެން ދާން ފެށިއެވެ.
  
  "އޯކޭ، އެހެންވީމަ ގަމްލާ އަޕްސައްލައަކީ މިހާރު ކުޑަ ރަށެއް، އެކަމަކު ކުރީގެ އިޝްތިހާރުތަކުގައި އެއީ ބޮޑު ރަށެއް،" ހަނދާނުން ބެން ބުންޏެވެ. "މުހިންމު ރަސްރަސްކަލުން އެތަނުގައި ވަޅުލެވުނެވެ. އަދި އޯޑިން އެތަނުގައި ދުވަސްކޮޅަކު އުޅުނީ."
  
  "މިއީ އޭނާ ދަންޖައްސާލި ތަން،" ޑްރޭކް އެ ލެޖެންޑް ހަނދާން ކޮށްދިނެވެ.
  
  "އާނ. އޭނާ ދުނިޔޭގެ ގަހުގައި ޤުރުބާން ވެގެން ދިޔައިރު އޭނާގެ ސީރު އޭނާ ދުވަހަކުވެސް ރައްކާކޮށްފައިވާ ކޮންމެ ސިއްރެއް ބަލަހައްޓައި އަޑުއަހަމުން ދިޔައެވެ. އޭނައަށް ވަރަށް ބޮޑު މާނައެއް ދޭހަވީ ކަންނޭނގެ." އޭނާ މޫނު ކުނިކޮށްލަމުން ވިސްނާލީ: އެދެމީހުން ތިބީ ގަބޫލުކުރަން ދަތި ވަރުގެ ގާތް ގުޅުމެއްގައެވެ.
  
  "މި ހުރިހާ ކަމެއް ވެސް ހީވަނީ ކްރިސްޓިއަން އިއުތިރާފެއްހެން،" ޑްރޭކް ވެންޗަރ ކޮށްލިއެވެ.
  
  "އެކަމަކު އޯޑިން މިތާ މަރެއްނުވޭތަ؟" ކެނެޑީ ސުވާލު ކުރިއެވެ.
  
  "ނޫން. އޭނާ މަރުވީ ރަގްނާރޮކްގައި އޭނާގެ ދަރިން ތޯރ އާއި ފްރޭ އާއި އެކު."
  
  ޓެކްސީ ހުއްޓުމުގެ ކުރިން ފުޅާ ޕާކިން އޭރިއާއެއް ވަށައިގެން ވަށައިގެން ދިޔައެވެ. ކަނާތްފަރާތުގައި ރަނގަޅަށް ފަޅައިގެން ގޮސްފައިވާ ކުނި މަގެއް ވަދެގެން ދިޔައީ މަދު ގަސްތަކުގެ ތެރެއިންނެވެ. "މައުންޑްސް އަށް" އެމީހުންގެ ޑްރައިވަރު ބުންޏެވެ.
  
  އެމީހުން އޭނާއަށް ޝުކުރު އަދާކޮށް ސާބުން ނުކުމެ ގަދަ އަވިގަނޑަކާއި ތާޒާ ވައިރޯޅިއެއްގެ ތެރެއަށް ފިޔަވަޅު އެޅިއެވެ. ޑްރޭކްގެ ޚިޔާލަކީ ވަށައިގެންވާ ސަރަހައްދާއި ޚުދު ރަށުގެ ވެސް ސްކައުޓްކޮށް ލަކުޑިން އެއްވެސް އެއްޗެއް ފުންމާލާފައިވާތޯ ބަލާލުމެވެ. ކޮންމެއަކަސް، މިހާ ގިނަ ބައިނަލްއަޤްވާމީ ކަނދުރާވެރިން އެމީހުންގެ ރަނގަޅަށް އިންޑަލްޑް އިގޯސް ފަހަތަށް ޖައްސަމުންދާއިރު، ހަމައެކަނި ސިފަކުރެވޭނީ އެންމެންނަށް ގްލޯބަލް ފްރީޑަމްގެ ގޮތުގައި، ކޮންމެވެސް ކަމެއް ފާހަގަކޮށްލަން ޖެހެއެވެ.
  
  ގަސްތަކުގެ ބޭރުން ބިންގަނޑު ވެގެން ދިޔައީ ހުޅުވިފައިވާ ދަނޑަކަށް ކަމަށާއި، ފަޅައިގެން ދިޔައީ ހަމައެކަނި ސީދާ ކުރިމަތީގައި އޮތް ދިހަވަރަކަށް ކުދި ގަނޑުވަރާއި ބޮޑެތި ތިން ގަނޑުފެނުން ކަމަށެވެ. މިއަށްވުރެ މާ ދުރުގައި، ދުރުގައި، އެމީހުންނަށް ފާހަގަ ކުރެވުނީ، ފަނޑު ފުރާޅަކާއި، އޭގެ ވާތްފަރާތުގައި ހުރި އެހެން އިމާރާތެއް ކަމަށާއި، އެއީ ރަށުގެ ފެށުން ފާހަގަކުރެވުނު ތަނެއް ކަމަށެވެ.
  
  ކެނެޑީ މަޑުކޮށްލިއެވެ. "އެއްވެސް ތަނެއްގަ ގަހެއް ނެތް ކުދިން."
  
  ބެން ހުރީ އޭނާގެ ނޯޓްފޮތުގައި ޣަރަޤުވެފައެވެ. "އެމީހުން މިހާރު ނިޝާނެއް ނުޖަހަނީ ދޯ؟"
  
  "ޚިޔާލެއް އެބައޮތްތަ؟" ޑްރޭކް ހުރީ ފުޅާ ހުޅުވިފައިވާ ދަނޑުތަކުގައި އެއްވެސް ހަރަކާތެއްގެ އަލާމާތެއް ފެންނަން ހުރިތޯއެވެ.
  
  "އަޅުގަނޑު ހަނދާން އެބަހުރި ކިޔާފައި އެއް ޒަމާނެއްގައި މިތަނުގައި ތިންހާސް މައުންޑް ހުރި ވާހަކަ. މިއަދު އެތައް ސަތޭކައެއް އެބަހުއްޓެވެ. އޭގެ މާނައަކީ ކޮބައިކަން އެނގޭތަ؟"
  
  "އެމީހުން އެތަންތަން މާ ރަނގަޅަކަށް ނުހެދިނީތަ؟" ކެނެޑީ ހިނިތުންވެލިއެވެ. އަތުގައި އޮތް ވަޒީފާއަށް މުޅިން ފޯކަސް ވެފައި ހުރިހެން ހީވުމުން ޑްރޭކްއަށް ލުއި ލިބުނެވެ.
  
  "ޤަދީމީ ޒަމާނުގައި ބިމުގެ އަޑީގައި ވަރަށް ގިނައިން ހަރަކާތްތެރިވި. އަދި ދެން މި ތިން 'ޝާހީ' މައުންޑެވެ. ނުވަދިހަ ވަނަ ގަރުނުގައި އެމީހުންނަށް ނަން ދީފައިވަނީ ސްކެންޑިނޭވިއާގެ އެންމެ މަޝްހޫރު އެއް ޝާހީ އާއިލާ ކަމަށްވާ ހައުސް އޮފް އިންގްލިންގ ގެ ތިން ލެޖެންޑަރީ ރަސްރަސްކަލުން ކަމަށްވާ އައުން، އަދީލް އަދި އެގިލް ގެ ނަމުންނެވެ. އެކަމަކު..." އޭނާ މަޑުކޮށްލަމުން އުފާކޮށްލިއެވެ، "އެއިން ވެސް ބުނަނީ އެންމެ ކުރީގެ މައިތޮލޮޖީއާއި ފޯކްލޯރގައި ވަޅުލުންތައް ކުރިންވެސް ހުރިކަން - އަދި އެއީ އެންމެ ކުރީގެ - އަސްލު - ތިން ރަސްރަސްކަލުންނަށް - ނުވަތަ އަޅުގަނޑުމެންނަށް އެނގޭ ގޮތުގައި ކަލާނގެތަކަށް ދިން ޤަދީމީ ޝުކުރެއް ކަމަށެވެ އެމީހުން މިހާރު. މިއީ ފްރޭއާ، ތޯރ އަދި އޮޑިން އެވެ."
  
  "މިތަނުގައި ރެންޑަމް އިންޕުޓެއް އެބަހުރި،" ކެނެޑީ ބުންޏެވެ. "އެކަމަކު މި ހުރިހާ ޤަދީމީ ވާހަކަތަކުން އަޅުގަނޑުމެންނަށް ލިބެމުންދާ ބައިބަލް ވާހަކަތަކަށް ކިތައް ރިފަރެންސް ލިބެމުންދާކަން ފާހަގަ ކުރެވިއްޖެތަ."
  
  "މިއީ ސާގީ. " ބެން އޭނަ އިސްލާހު ކޮށްލިއެވެ. "ޅެން. އެކަޑަމިކް ޑޫޑްލްސް އެވެ. މުހިންމު ކަމެއް ކަމަށް ވެދާނެ ކަމެއް - ސްވިޑެން ބަހުގެ ފަލާ، އަދި މާންގާ ފަލޯރ އަށް މޮއުންޑްތަކާ ގުޅިފައިވާ ދިހަވަރަކަށް ރިފަރެންސް އެބަހުރި - އެއީ ކޮން މާނައެއް ކަމެއް ޔަގީނެއް ނުވެއެވެ. އަދި، ކެނެޑީ، ކްރައިސްޓްގެ ވާހަކައަކީ ޒިއުސްއާ ގުޅޭ ވާހަކައާ ވަރަށް ވައްތަރު ވާހަކައެއް ކަމަށް އަހަރެން ތަނަކުން ނުކިޔަންތަ؟"
  
  ޑްރޭކް ބޯޖަހާލިއެވެ. "އަދި މިޞްރުގެ ކަލާނގެ ހޯރަސް އަކީ އަނެއްކާވެސް ކުރިއަރާފައިވާ ކަލާނގެއެކެވެ. ދެމީހުންނަކީވެސް ދުވަހަކުވެސް ނެތް ކަމަށް ބުނާ ކަލާނގެތަކެކެވެ." ޑްރޭކް ބޯޖަހާލީ ފަށަލަ ފަށަލައާ އެއްވަރަށް ފާހަގަކޮށްލެވޭ ތިން ޝާހީ ގަނޑުވަރާއި ދިމާއަށެވެ. "ފްރޭ، ތޯރ އަދި އޮޑިން ދޯ؟ އެހެންވީމާ ކާކު ކާކު ދެން ބްލޭކީ؟ އޭ؟"
  
  "އަހަރެންގެ އެއްވެސް ޚިޔާލެއް ނެތް އެކުވެރިޔާ."
  
  "ހާސްނުވޭ މަންޗްކިން. އަޅުގަނޑުމެންނަށް މިރަށުގެ މީހުންގެ ތެރެއިން މައުލޫމާތު ޓޯޗަރ ކޮށްލަން ޖެހިއްޖެއްޔާ ނެރެވިދާނެ."
  
  އެމީހުން ހިނގައިގަތީ ގަނޑުވަރުތަކުގެ ކައިރިން، ޑައިވަރޝަނެއްގެ ގޮތުގައި ވަރުބަލިވެފައިވާ ތިން ފަތުރުވެރިންގެ ރޯލެވެ. އެމީހުންގެ ބޮލުގައި އިރު ތެޅެމުން ދިޔައިރު، ކެނެޑީ އޭނާގެ އަވިއައިނު ތަޅާލިތަން ޑްރޭކްއަށް ފެނުނެވެ.
  
  އޭނާ ބޯ ހޫރާލިއެވެ. އެމެރިކާ މީހުންނެވެ.
  
  އެވަގުތު ބެންގެ ފޯނު ރިންގުވިއެވެ. އާއިލީ ގުޅުންތަކުގެ ގިނަކަމުން މިހާރުވެސް ފޫހިވެފައި ހުރި ކެނެޑީ ބޯ ހޫރާލިއެވެ. ޑްރޭކް ހަމަ ހީނލިއެވެ.
  
  "ކަރީން" ބެން އުފަލުން ބުނެލިއެވެ. "ދޮންބެގެ ހާލު ކިހިނެއް؟"
  
  ކެނެޑީ ޑްރޭކްގެ ކޮނޑުގައި ފިރުމާލިއެވެ. "ގްރޫޕްގައި ލީޑް ސިންގަރ؟" - އޭނަ އަހާލިއެވެ.
  
  ޑްރޭކް ކޮނޑު އަރުވާލިއެވެ. "ހިތް ރަން، އެއީ ހުރިހާ ކަމެއް. ޝަކުވާއެއް ނެތި ތިބާއަށް ކޮންމެ ކަމެއްވެސް ކޮށްދޭނެއެވެ. މިކަހަލަ ކިތައް ރައްޓެހިން ނުވަތަ އެކުވެރިން ތިބޭނީ؟"
  
  ގަމްލާ ހުޅުމާލެ އަވަށަކީ ރީތި އަދި ސާފުތާހިރު ރަށެއް ކަމަށާއި، އެތައް މަގުތަކެއްގައި އެތައް ސަތޭކަ އަހަރެއް ވެފައިވާ، ރަނގަޅަށް ރައްކާތެރިކޮށްފައިވާ، އާބާދީ މަދު، ބިން ހިއްކާފައިވާ، އުސް ފުރާޅު އަޅާފައިވާ އިމާރާތްތަކެއް ހުރި ކަމަށެވެ. ރެންޑަމް ރަށެއްގެ މީހަކު އެމީހުންނާ ދިމާއަށް ބަލާލީ ޝައުގުވެރިކަމާއެކުގައެވެ.
  
  ޑްރޭކް މިސްރާބު ޖެހީ ޗާޗާ ދިމާއަށެވެ. "ލޯކަލް ވައިކަރސް އަބަދުވެސް އެހީތެރިވެދެއެވެ."
  
  އެމީހުން ވަށައިގެންވާ ފާހާނާ ކައިރިއަށް ދިޔައިރު ޗާޗުގެ ހެދުން އަޅައިގެން ހުރި މުސްކުޅިއަކު ކިރިޔާ އެމީހުންގެ ފައިން ވައްޓާލިއެވެ. ހައިރާންވެފައި ހުރެ އޭނާ ހުއްޓުނެވެ.
  
  "އައްސަލާމް ޢަލައިކުމް. ކާން ޖަގް ހްޖަލްޕާ ޑިގް؟"
  
  "އެކަން ޔަގީން ނުވޭ މެޓް." ޑްރޭކް އޭނާގެ އެންމެ ރަނގަޅު ހިނިތުންވުމެއް ޖައްސާލިއެވެ. "އެކަމަކު މިކޮޅުގައި ހުރި މި މޮއުންޑްތަކުގެ ތެރެއިން ކޮން ގަނޑުވަރެއް އޯޑިންއަށް ނިސްބަތްވަނީ؟"
  
  "އިނގިރޭސި ބަހުން؟" ފައްޅީގެ މީހާ ދުނިޔެއާ ބެހޭގޮތުން ރަނގަޅަށް ވާހަކަ ދެއްކި ނަމަވެސް ވިސްނަން އުނދަގޫވިއެވެ. "ވަދު؟ ކޯއްޗެއް? އެކެއް?"
  
  ބެން ކުރިއަށް ޖެހިލާފައި ވައިކަރުގެ ސަމާލުކަން ޝާހީ ގަނޑުވަރުތަކަށް ގޮވާލިއެވެ. "އެކެއް?"
  
  "ތި ފެންނަނީ." މުސްކުޅިޔާ ބޯޖަހާލިއެވެ. "އާނ. ހއ. ސްޓޯރސްޓާ..." އޭނާ އެ ލަފުޒު ހޯދަން އުނދަގޫވިއެވެ. "ބޮޑެތި މީހުން."
  
  "އެންމެ ބޮޑުތަ؟" ބެން ދެއަތް ފުޅާކޮށްލިއެވެ.
  
  ޑްރޭކް އޭނާއަށް ބަލާލަމުން ހިނިތުންވެލީ ތަސައްރަފު ފުދިގެންނެވެ.
  
  "ފިގަރސް." ކެނެޑީ ފަހަތަށް އެނބުރެން ފެށި ނަމަވެސް ބެންގެ އެންމެ ފަހު ސުވާލެއް އުފެދުނެވެ.
  
  "ފައްލާ؟" ހައިރާންކަމާއެކު ހަމައެކަނި ތުންފަތް ޖައްސާލަމުން ވައިކަރަށް ބަލާލަމުން އޭނާ މާބޮޑަށް ކޮނޑު އަރުވާލިއެވެ. "ނުވަތަ މާންގާ ފަލޯރ؟"
  
  އެކަމަށް ވަގުތުކޮޅެއް ނެގި ނަމަވެސް އެ ޖަވާބު އައުމުން ޑްރޭކް ކަށިގަނޑާ ހަމައަށް ފިނިވެގެން ދިޔައެވެ.
  
  "މަޅި... ވަރަށް މަޅި."
  
  
  ނުވައެއް
  
  
  
  ގަމްލާ އުޕްސަލާ، ސްވިޑެން އެވެ
  
  
  ޑްރޭކް ބެން އާއި ކެނެޑީގެ ފަހަތުން ޝާހީ ގަނޑުވަރުތަކުގެ ތެރެއިން އެންމެ ބޮޑު ތަނަށް ދިޔައިރު، ބެކްޕެކްގައި ހުރި ސްޓްރެޕްތަކާ ކުޅެމުން ދިޔައީ އޭނާއަށް ސުލްހަވެރިކަމާއެކު އެ ސަރަހައްދު ހޯދައިލެވޭނެ ގޮތަކަށެވެ. ހަމައެކަނި ކަވަރ އޮތީ އެންމެ ކުޑަ ގަނޑުވަރުގެ ފަހަތުގައި ގާތްގަނޑަކަށް މޭލެއްހާ ދުރުގައި ކަމުން ސިކުންތުކޮޅަކަށް ވެސް އޭނާއަށް ހީވީ އެތަނުން ހަރަކާތެއް ފެނުނު ކަމަށެވެ. އަވަސް ހަރަކާތެއް. އެކަމަކު އިތުރު ދިރާސާއަކުން އިތުރު ކަމެއް ހާމައެއް ނުވި އެވެ.
  
  އެމީހުން މަޑުކޮށްލީ އޯޑިންގެ ގަނޑުވަރުގެ ފައިމައްޗަށެވެ. ބެން ނޭވާއެއް ދޫކޮށްލިއެވެ. "އެންމެ ފަހުން މައްޗަށް ވާސިލްވާ މީހާއަށް އަހަރެންގެ ފޭސްބުކް ޕޭޖުން ކޮންމެވެސް ވަރަކަށް ޝިޓް ލިބޭނެ!" - އަވަސް އަވަހަށް ފުރައިގެން ގޮސް އޭނާ ހަޅޭއްލަވައިގަތެވެ. ޑްރޭކް އިތުރަށް މަޑުމައިތިރިކަމާއެކު ފަހަތުން ގޮސް އޭނާއަށް ވުރެ ތަންކޮޅެއް ބާރަށް ހިނގަމުން ދިޔަ ކެނެޑީއަށް ހިނިތުންވެލިއެވެ.
  
  ހިތުގެ އަޑިން އޭނާ ދުވަހެއް ދުވަހަކަށް ހަލަބޮލިވާން ފެށިއެވެ. އޭނާއަށް އެކަން ކަމުނުދިޔައެވެ. އެމީހުން ތިބީ އުއްމީދު ގެއްލިފައި ބަރަހަނާވެފައެވެ. ކޮންމެ އަދަދެއްގެ ބާރުގަދަ ރައިފަލްތަކެއް ވެސް އެމީހުންގެ ފަހަތުން ގޮސް، ބަޑިޖަހައިގެން ތިބެ، ހަމައެކަނި އަމުރުގެ އިންތިޒާރުގައި ތިބެވޭނެ އެވެ. ބާރަށް ވައިޖެހި ކަންފަތުގައި ތެޅިގަތުމުން ރައްކާތެރިކަމެއް ނެތްކަމުގެ އިހުސާސް އިތުރުވެގެން ދިޔައެވެ.
  
  ޗަސްބިމުގެ ފަރުބަދަ މައްޗަށް އަރަން ގާތްގަނޑަކަށް ވިހި މިނެޓް ހޭދަވިއެވެ. ޑްރޭކް އެތަނަށް ދިޔައިރު ބެން ކުރިންވެސް އިނީ ޗަސްބިމުގައި އިށީނދެގެންނެވެ.
  
  "ކޮބާ ޕިކްނިކް ބާސްކެޓް ކްރަސްޓީ؟"
  
  "މި ދޫކޮށްލީ ތި ސްޓްރޯލާގަ." އޭނާ ވަށައިގެން ބަލާލިއެވެ. މިތަނުން މަތިން ފެންނަ މަންޒަރު ނޭވާލާން އުނދަގޫ: ނިމުމެއް ނެތް ފެހި ރޯލިންގ ދަނޑުތަކާއި، ހުރިހާ ތަނެއްގައި ހުރި ފަރުބަދަތަކާއި ކޯރުތަކާއި، ދުރުގައި މާމުއި ކުލައިގެ ފަރުބަދަތަކެވެ. އެމީހުންނަށް ފެންނަމުން ދިޔައީ ނިއު ހުޅުމާލޭގެ ބޯޑަރުތަކާ ހަމައަށް ފޯރާފައިވާ ގަމު ހުޅުމާލެ އަވަށެވެ.
  
  ކެނެޑީ ހާމަކުރެއްވީ ފާހަގަ ކުރެވޭ ކަންކަމެވެ. "އެހެންވީމަ އަހަރެން ހަމަ ބުނަން މިއުޅެނީ މިހާރު ދުވަސްކޮޅަކުން އުނދަގޫވާ ވާހަކައެއް. މިއީ އޮޑިންސް މައުންޑް ނަމަ، އަދި އޭގައި ވޯލްޑް ޓްރީ ފޮރުވިފައި އޮތް ނަމަ - މިއީ ލަދުވެތި ހޯދުމަކަށް ވާނެ - މީގެ ކުރިން އެއްވެސް މީހަކަށް މި އެއްޗެއް ނުފެނުނީ ކީއްވެގެން ހެއްޔެވެ؟ މިހާރު ކީއްވެތޯ ބަލަންވީ؟"
  
  "އެއީ ސާދާ ކަމެއް". ބެން ދިޔައީ އޭނާގެ ގަވާއިދާ ހިލާފު ކަރުތައް ތަރުތީބު ކުރަމުންނެވެ. "ކުރިން އެއްވެސް މީހަކު ބަލާކަށް ވިސްނާފައެއް ނެތް. މީގެ މަހެއްހާ ދުވަސް ކުރިން ޝީލްޑް ފެނުނު އިރު އެ ހުރިހާ ކަމެއް ވެސް ވީ ފޮތިގަނޑެއް ފަދަ ލެޖެންޑެކެވެ. ތެދު ކަމަށް ޤަބޫލުކުރެވިފައި ހުންނަ ދޮގު. އަދި ސްޕީއާރ އާއި މިހާރު ގާތްގަނޑަކަށް އާންމުކޮށް ކިޔާ ޔިގްޑްރަސިލް ކިޔާ ވޯލްޑް ޓްރީ އާއި ގުޅުވައި، ދެން އޮޑިން އެތަނުގައި ހޭދަކުރި ކުރު ނުވަ ދުވަހު ގުޅުވައިލުމަކީ ފަސޭހަ ކަމެއް ނޫނެވެ."
  
  އަދި-" ޑްރޭކް ޗައިމް ކޮށްލީ، "އެ ގަސް ހުރިނަމަ ހޯދަން ފަސޭހައެއް ނުވާނެ އެވެ. އެމީހުން ބޭނުމެއް ނުވާނެ ކޮންމެވެސް މުސްކުޅި ކުއްތާއެއް މިކަމުގައި ތަޅައިގަންނަން."
  
  މިހާރު ޑްރޭކްގެ ފޯނު ރިންގުވިއެވެ. އޭނާ ބެކްޕެކް ތެރެއިން ދަމައިގަންނަމުން މޮކް ސީރިއަސްކަމާއެކު ބެންއަށް ބަލާލިއެވެ. "އީސާގެފާނު." އަހަރެންނަށް ކަލޭ ކަހަލަ އިހުސާސެއް ކުރެވެން ފަށައިފި."
  
  "ވެލްސް؟"
  
  "ދިހަ މީހުންގެ ޓީމެއް ތިޔަބޭފުޅުންގެ އަތްމަތީގައި އެބައޮތް. ހަމަ އެބަސް ބުނެބަލަ."
  
  ޑްރޭކް އޭނާގެ ހައިރާންކަން ގިރުވާލިއެވެ. "ދިހަ މީހުން. މިއީ ބޮޑު ޓީމެއް." ދިހަ މީހުންގެ ސާސް ޓީމަކުން ރައީސް އޭނާގެ އޯވަލް އޮފީހަށް ފޮނުވައި، އަދިވެސް ސައިބޯން ގެއަށް ދިއުމުގެ ކުރިން ލޭޑީ ގާގާގެ އާ ވީޑިއޯއިން ފެންނަން ވަގުތު ހޯދައިދެވިދާނެ އެވެ.
  
  "ބޮޑެތި ސްޓޭކްތަކެއް، އަޑުއަހަން. ކޮންމެ ގަޑިއިރަކު ހާލަތު ދަނީ ގޯސްވަމުން."
  
  "މިއީ ތެދެއްތަ؟"
  
  "ސަރުކާރުތައް ދުވަހަކުވެސް ބަދަލެއް ނުވޭ ޑްރޭކް. އެމީހުން މަޑުމަޑުން ފެށި ފަހުން ބުލްޑޯޒް ޖަހައިގެން ވަދެވޭތޯ މަސައްކަތް ކުރި ނަމަވެސް ނިންމާލަން ބިރުގަތެވެ. އެއީ އެއްވެސް ތަސައްލީއެއް ނަމަ މިއީ މިވަގުތު ދުނިޔޭގައި ހިނގަމުންދާ އެންމެ ބޮޑު ކަމެއް ނޫން."
  
  ވެލްސްގެ ބަޔާނަކީ ސިންގާއެއް ޒީބްރާއާ މެދު ކަންތައް ކުރާ ގޮތަށް ކަންތައް ކުރުމަށް ފަރުމާކޮށްފައިވާ ބަޔާނެއް ކަމަށާއި، ޑްރޭކް މާޔޫސް ނުކުރި ކަމަށެވެ. "ލައިކް ވަޓް؟"
  
  "ނާސާގެ ސައިންސްވެރިން ދެންމެ ވަނީ އާ ސުޕަވޮލްކޭނޯއެއް އުފެދިފައިވާކަން ކަށަވަރުކޮށްދީފަ. އަދި..." ވެލްސް އަސްލު ހީވީ ބިރުގަތްހެން: "އިޓްސް އެކްޓިވް."
  
  "ކޯއްޗެއް?"
  
  "ކުޑަކޮށް ހަރަކާތްތެރި. ކުޑަކޮށް.އެކަމަކު ވިސްނާލަބަލަ، ސުޕަރވޮލްކޭނޯއެއްގެ ވާހަކަ ދައްކާއިރު ފުރަތަމަ ތަޞައްވުރު ކުރެވޭ ކަމަކީ...
  
  "...ޕްލެނެޓްގެ ނިމުމެއް" ކުއްލިއަކަށް ކަރު ހިކިފައި ހުރެ ޑްރޭކް ނިންމާލިއެވެ. އެއީ އިއްތިފާގުން ޑްރޭކްއަށް މިހާރު މި ޢިބާރާތް އެހާ ގިނަ ދުވަސްތަކެއްގެ ތެރޭގައި ދެފަހަރު އަޑުއިވިފައި އޮތުމަކީ އިއްތިފާޤެކެވެ. ބެން އާއި ކެނެޑީ ފަޅުތެރޭގައި ވަށައިގެން ޗަސްބިމުގައި ފައިން ޖަހާތަން ބަލަން ހުރިއިރު، އޭނާއަށް ދުވަހަކުވެސް އިހުސާސް ނުކުރެވޭ ފަދަ ފުން ބިރެއް އުފެދިގެން ދިޔައެވެ.
  
  "ކޮބާތަ؟" އޭނާ އަހާލިއެވެ.
  
  ވެލްސް ހީގަތެވެ. "މާދުރެއް ނޫން ޑްރޭކް. އެމީހުންނަށް ތިބާގެ ޝީލްޑް ފެނުނު ތަނާއި މާ ދުރުގައި ނޫނެވެ. މިއީ އައިސްލޭންޑްގަ."
  
  ޑްރޭކް ދެވަނަ ފަހަރަށް ދަތްއަޅަން އުޅެނިކޮށް ބެން ހަޅޭއްލަވައިގަތީ "އެއްޗެއް ފެނިއްޖެ!" މުޅި ތަނަށް ފެތުރިގެން ދިޔައިރު އޭނާގެ ނޭއިވްކަން ދައްކުވައިދޭ މަތީ އަޑަކުންނެވެ.
  
  "އަހަރެން ދާން ޖެހޭނެ". ޑްރޭކް ދުވެފައި ގޮސް ބެން އާއި ދިމާއަށް ދިޔައީ އޭނާއަށް ކުރެވެން އޮތް އެންމެ ރަނގަޅަކަށް ސްޕެލް ޖަހަމުންނެވެ. ކެނެޑީ ވެސް ވަށައިގެން ބަލާލި ނަމަވެސް އެމީހުންނަށް ފެނުނު ހަމައެކަނި އެއްޗަކީ ރަށުގެ ތެރެއިންނެވެ.
  
  "ކީޕް އިޓް ޑައުން، ބަޑީ. ކޮން އެއްޗެއް ތިއޮތީ؟"
  
  "މި އެއްޗެހި". ބެން ކަކޫ މައްޗަށް ތިރިވެ ތަޅާފޮޅާފައިވާ ގަސްތައް ބްރަޝް ކޮށްލުމުން އޭ4 ކަރުދާސްކޮޅެއްގެ ސައިޒުގެ ހިލަ ސްލެބެއް ފެނުނެވެ. "އެމީހުން ލައިން ކުރަނީ މުޅި މޮއުންޑްގެ ޕެރިމިޓަރ، ކޮންމެ ދެތިން ފޫޓަކުން، ސަފުތަކެއްގެ ގޮތުގައި މަތިން ފެށިގެން ގާތްގަނޑަކަށް ދެބައިކުޅަ އެއްބައި ތިރިއަށް. އެތައް ސަތޭކަ ބަޔަކު ތިބޭނެ."
  
  ޑްރޭކް ގާތުން ބަލާލިއެވެ. މޫސުމުގެ ސަބަބުން އެ ހިލަގަނޑުގެ މަތީގައި ވަރަށް ބޮޑަށް ހަލާކުވެފައިވީ ނަމަވެސް ބައެއް ގޮތްގޮތުން ހިމާޔަތްކޮށްފައި ވަނީ ގިނައިން ހެދިފައިވާ ގަސްގަހާގެހިންނެވެ. އެމީހުންގެ މަތީގައި ބައެއް ނިޝާންތައް ހުއްޓެވެ.
  
  "ރޫނިކް އިންސްކްރިޕްޝަންސް، އަހަރެންނަށް ހީވަނީ އެއީ ކިޔާ އެއްޗެއްހެން" ބެން ބުންޏެވެ. "ވައިކިން ސިމްބަލްސް" އެވެ.
  
  "ކިހިނެއްތަ އިނގޭތަ؟"
  
  އޭނާ ހީނލިއެވެ. "ބޯޓުގައި އަހަރެން ޝީލްޑް މާކިންގްސް ޗެކް ކުރިން. އެއީ އެއްގޮތެވެ. ހަމަ ގޫގުލް ގާތު އަހާބަލަ."
  
  "ކުއްޖާ ބުނަނީ އެތައް ސަތޭކަ ބަޔަކު ތިބި ކަމަށް" ކެނެޑީ ދަމައިގަތީ އުސް، ޗަސްބިން ގިނަ ފަރުބަދަ މައްޗަށް ތިރިއަށް ބަލާލަމުންނެވެ. "އެހެންވީމަ ކޮންކަމެއް؟ އެހީއެއް ނުވޭ."
  
  "ކުއްޖާ ބުނަނީ ރަނގަޅުވެދާނެ ކަމަށް" ބެން ބުންޏެވެ. "އަޅުގަނޑުމެން ހޯދަން ޖެހޭ އެއްޗަކާ ގުޅުން ހުރި ރޫންސް ހޯދަން. ވަޅިއެއް ތަމްސީލުކުރާ ރޫން. ގަހެއް ތަމްސީލުކުރާ ރޫން. އަދި ރޫން އަށް -"
  
  "އެއް" ކެނެޑީ ނިންމާލިއެވެ.
  
  ޑްރޭކް އަށް ޚިޔާލެއް ލިބުނެވެ. "އަހަރެން ބެޓްކުރަން އަހަރެމެންނަށް ލައިން އޮފް ސައިޓް ބޭނުން ކުރެވޭނެ ކަމަށް. އަހަރެމެން އެންމެން އެކަކު އަނެކަކު ފެންނަން ޖެހޭނީ އެކަން ކުރެވުނުކަން އެނގޭކަށް ނޫންހެއްޔެވެ؟"
  
  "ސޮލްޖަރ ލޮޖިކް" ކެނެޑީ ހީލަމުން ބުންޏެވެ. "އެކަމަކު އަހަރެންނަށް ހީވަނީ ޓްރައިކޮށްލަން ރަނގަޅު ކަމެއްހެން."
  
  ފުލުސް މީހާގެ ލޮޖިކް އާއި ބެހޭ ގޮތުން ސުވާލު ކުރަން ޑްރޭކް ކެތްމަދުވެފައި ހުރި ނަމަވެސް ވަގުތު ދިޔައީ ފޭދިގެންނެވެ. އެހެން ފެކްޝަންތައް ކުރިއަށް ގޮސް ހައިރާން ކުރުވަނިވި ގޮތަކަށް ނެތް، މިހާރުވެސް. އެ އެންމެން ފެހި ފަރުބަދަ ވަށައިގެން ދުވެފައި ގޮސް ކޮންމެ ހިލައަކުން ޗަސްބިން ސާފުކުރަން ފެށިއެވެ. ފުރަތަމަ އެއީ ޝުކުރުވެރިކަމެއް ނެތް މަސައްކަތެކެވެ. ޑްރޭކް އުފެއްދީ ޝީލްޑް، ކްރޮސްބޯ، ޙިމާރު، ދިގު ދޯންޏެއް، ދެން ވަޅިއެއް ފަދަ ރަމްޒުތަކެކެވެ!
  
  "އެކަކު އެބައޮތް". އޭނާގެ ފުން އަޑު އަނެއް ދެމީހުންނާ ހަމައަށް ގެންދިޔަ ނަމަވެސް އިތުރަށް ކުރިއަށް ނުދިޔައެވެ. އޭނާ ބެކްޕެކް ހިފައިގެން އިށީނދެ، އަޕްސަލާ ތެރެއިން ޓެކްސީ ދަތުރުގައި އެމީހުން ގަތް ސާމާނު ބެހެއްޓިއެވެ. ޓޯޗުތަކާއި، ބޮޑު ޓޯޗެއް، މާޗްތަކާއި، ފެންއާއި، ބެން ގާތު ބުނި ދެތިން ވަޅިއަކީ ކުނި ސާފުކުރުމަށް ބޭނުންކުރާ ވަޅިތަކެކެވެ. އޭނާއަށް ފަހަތަށް ބަލާލެވުނީ، އަހަރެން އެހާ ޑޭމް ގިލިބަލްއެއް ނޫން، އެކަމަކު އެމީހުންގެ ބޭނުން މިވަގުތު ބެންގެ ކަންބޮޑުވުމަށްވުރެ މާ ޕްރެޝަރ ވިއެވެ.
  
  "ގަސް". ކެނެޑީ ކަކުލަށް ވެއްޓިގަތީ އެ ހިލަގަނޑުގައި ރިއްސާލަމުންނެވެ.
  
  ބެންއަށް އެއްޗެއް ހޯދަން އިތުރު ދިހަ މިނެޓް ނެގިއެވެ. އޭނާ މަޑުކޮށްލުމަށްފަހު ފަހުގެ ފިޔަވަޅުތައް ތަކުރާރުކޮށްލިއެވެ. "ޓޮލްކިން ގަންޑަލްފް އޯޑިންގެ މައްޗަށް ބިނާކޮށް ބުނި އެއްޗެއް ހަނދާންވޭތަ؟" އޭނާ ފައިން ހިލަގަނޑުގައި ތަޅައިގަތެވެ. "އާނ، މިއީ ގަންޑަލްފް. އޭނާގެ ސްޓާފެއްވެސް އެބަހުއްޓެވެ. އައްސަލާމް ޢަލައިކުމް!"
  
  
  * * *
  
  
  ޑްރޭކް އޭނާއަށް ފަރުވާތެރިކަމާއެކު ބަލަން ހުއްޓެވެ. އޭނާއަށް ގިރާ އަޑެއް އިވުނީ، ގިރާ އަޑަކާއެކު ބަރު ޝަޓަރުތައް ހުޅުވޭހެންނެވެ.
  
  "ހިލަގަނޑެއްގެ މައްޗަށް ފިޔަވަޅު އަޅައިގެންތަ އެކަން މެދުވެރިވީ؟" - އޭނާ ފަރުވާތެރިކަމާއެކު އަހާލިއެވެ.
  
  "އަހަރެންނަށް ހީވަނީ އާނއެކޭހެން".
  
  އެ އެންމެން އެކަކު އަނެކަކަށް ބަލާލިއިރު، އެމީހުންގެ މޫނުމަތީގެ ކުލަވަރު ފޯރިއިން ކަންބޮޑުވުމުން ބިރަށް ބަދަލުވެ، ދެން އެކަކުގެ ގޮތުގައި ކުރިއަށް ފިޔަވަޅު އެޅިއެވެ.
  
  ޑްރޭކްގެ ހިލަ ކުޑަކޮށް ޖާގަ ދިނެވެ. އޭނާއަށް އިވުނީ ހަމަ އެ ގިރާ އަޑެވެ. އެ ހިލަ ކުރިމަތީގައި ހުރި ބިންގަނޑު އަޑިއަށް ދިޔައިރު، ދެން ޑިޕްރެޝަން ދުއްވައިގަތީ ޓާބޯޗާޖް ކޮށްފައިވާ ހަރުފައެއް ފަދައިން ތަނބު ވަށައިގެންނެވެ.
  
  ބެން ހަޅޭއްލަވައިގަތީ "މިތާ ކޮންމެވެސް އެއްޗެއް އެބައޮތް."
  
  ޑްރޭކް އާއި ކެނެޑީ އަޑިއަށް ގޮސްފައިވާ ބިން ހުރަސްކޮށް އޭނާ ހުރި ތަނަށް ހިނގައިގަތެވެ. ބިންމަތީގައި ހުރި ރެނދެއްގެ ތެރެއަށް ނަޒަރު ހިންގާލަމުން އޭނާ ކޮށާލިއެވެ. "ކޮންމެވެސް ވައްތަރެއްގެ ޓަނަލެއް."
  
  ޑްރޭކް ޓޯޗެއް އުފުލާލިއެވެ. "މިއީ ޖޯޑެއް ބޮޑުކުރަންވީ ވަގުތު، ރައްޔިތުންނޭ،" އޭނާ ބުންޏެވެ. "އަހަރެންގެ ފަހަތުން".
  
  
  * * *
  
  
  އެމީހުން ފެންނަން ނެތް ހިސާބުން މުޅިން ތަފާތު ދެ ބާރެއް ޖަމާވާން ފެށިއެވެ. މިހާތަނަށް ނިދި ގަދަ ރަށެއް ކަމަށްވާ ގަމްލާ އަޕްސަލާގައި ތިރިއަށް އޮށޯވެގެން ތިބި ޖަރުމަނު މީހުން ތައްޔާރުވެ ޑްރޭކްގެ ފިޔަވަޅުމަތީގައި ދާން ފެށިއެވެ.
  
  އަނެއް ސްކޮޑަކީ ސްވިޑެން ސިފައިންގެ އެލައިޓް ސިފައިންގެ ކޮންޓިންޖެންޓެއް ކަމަށްވާ ސާސްކިލްޑާ ސްކައިޑްސްގްރޫޕެން ނުވަތަ އެސްއެސްޖީ ޖަރުމަނު މީހުންނަށް ފާރަލަމުން ގޮސް ވަޅުގަނޑަށް ދެންމެ ފޭބި ތިން އާންމުން ހުށަހެޅި އާދަޔާ ހިލާފު ކޮމްޕްލިކޭޝަނާ ބެހޭ ގޮތުން މަޝްވަރާ ކުރި އެވެ.
  
  އެމީހުންނާ ފުރިހަމައަށް ސުވާލު އުފައްދަން ޖެހެއެވެ. ކޮންމެ ގޮތަކުންވެސް ބޭނުންވެއެވެ.
  
  އެއީ، ވާން އުޅުނު ކަންތައްތަކުން ސަލާމަތްވެއްޖެނަމައެވެ.
  
  
  ދިހައެއް
  
  
  
  ވޯލްޑް ޓްރީ ޕިޓް، ސްވިޑެން
  
  
  ޑްރޭކް ލެނގިލިއެވެ. އަނދިރި ޕޭސޭޖް ފެށިގެން އައީ ކްރޯލް ސްޕޭސްއެއްގެ ގޮތުގައި ކަމަށާއި މިހާރު އުސްމިނަކީ ހަ ފޫޓަށް ވުރެ މަދު ތަނެއް ކަމަށެވެ. ސީލިންގަކީ ހިލައާއި ނަޖިހުން ހަދާފައިވާ ތަނަކަށް ވާއިރު، އޭގެ ތެރޭގައި ބޮޑެތި ތަޅުވާފައި ހުރި ގަސްގަހާގެހިތަކުގެ ލޫޕްތައް ޖަހާފައި ހުރުމުން އެމީހުން މަގުން ކަނޑާލަން ޖެހުނެވެ.
  
  އެއީ ޖަންގައްޔެއްގެ ތެރެއަށް ހިނގައިގަތް ކަހަލަ ކަމެއް ކަމަށް ޑްރޭކް ހީކުރިއެވެ. ހަމައެކަނި ބިމުގެ އަޑީގައެވެ.
  
  އޭނާއަށް ފާހަގަ ކުރެވުނީ ކުރިން ވެސް ވަރުގަދަ ބައެއް ވައިންތައް ކަނޑާލާފައިވާ ކަމެވެ. ހާސްކަމުގެ ރާޅެއް އޭނާގެ ތެރެއަށް ދުއްވައިގަތެވެ.
  
  އެމީހުން އައީ މުރަކަތައް ގަދަވެފައި އަނެއްކާވެސް ކުދިކުދިކޮށްލަން ޖެހުނު ސަރަހައްދަކަށެވެ. އެ ހަނގުރާމައަކީ ބުރަ އަދި ހަޑި ހަނގުރާމައެއް ނަމަވެސް ޑްރޭކް ވަނީ އުނަގަނޑުގެ ކުރިން އުނަގަނޑު، ކަކުލުގެ ކުރިން ކަކުލު ހުޅުގައި ޖައްސައި، އެހެން މީހުންނަށް އޭނާގެ ފަހަތުން ދިއުމަށް އިލްތިމާސްކޮށްފައެވެ. ކޮންމެވެސް ހިސާބަކުން ގަބޫލުކޮށްދިނުމުން ވެސް ބެންއަށް އެހީތެރިކަމެއް ނުލިބުމުން ޑްރޭކް ބުލީ ކުރުމަށެވެ.
  
  "ކުޑަމިނުން ފިނިހޫނުމިން ދަށްވަމުން އެބަދޭ،" ކެނެޑީ ގިސްލަމުން ބުންޏެވެ. "އަހަރެމެން ތިރިއަށް ދާން ޖެހޭނެ."
  
  ސްޓޭންޑަރޑް ސިފައިންގެ ޖަވާބަކުން ޑްރޭކް ދުރުވެލިއިރު، އޭނާގެ ނަޒަރު ކުއްލިއަކަށް ޖައްސާލީ އޭނާގެ ޓޯޗުގެ އަލީގައި ފާޅުވި އެއްޗަކުންނެވެ.
  
  "ބަލާބަލަ".
  
  ފާރުގައި ވަޑާންކޮށްފައިވާ ރޫންސް އެވެ. އޯޑިންގެ ޝީލްޑް ޒީނަތްތެރިކޮށްފައިވާ ތަކެތި ޑްރޭކް ހަނދާންކޮށްދޭ އާދަޔާ ހިލާފު ރަމްޒުތަކެކެވެ. ބެންގެ ނޭވާ ހާސްވެފައިވާ އަޑު ހޯލުން ގުގުމާލިއެވެ.
  
  "ސްކެންޑިނޭވިއާގެ ރޫންސް. ހެޔޮ ނިޝާނެއް."
  
  ޑްރޭކް އޭނާގެ އަލި އެމީހުންނާ ދުރަށް އަނބުރާލީ ހިތާމައާއެކުގައެވެ. އެތަކެތި ކިޔައިލެވުނު ނަމައެވެ. ސާސްގައި، އޭނާ ކުރުކޮށް ވިސްނާލީ، އިތުރު ވަސީލަތްތައް ހުންނާނެ ކަމަށެވެ. ފަހަރެއްގައި އެމީހުން މިތަނަށް ގެންނަންވީ ވަގުތު ޖެހިދާނެއެވެ.
  
  އަނެއްކާ ފަންސާސް ފޫޓު އަދި އޭނާ ހުރީ ފޮތިގަނޑުން ތިކިޖަހަމުންނެވެ. އޭނާއަށް އިވުނީ ކެނެޑީ ނޭވާ ހާސްވެ، އޭނާގެ އެންމެ މޮޅު ޕެންޓްސޫޓެއް ލައިގެން ހުރި ކަމަށް ލަދުގަންނަ އަޑެވެ. އޭނާއަށް ބެންގެ އެއްވެސް ވާހަކައެއް އެއްގޮތަކަށްވެސް އަޑުއިވިފައެއް ނުވެއެވެ.
  
  "އޯކޭތަ ބެން؟ އިސްތަށިގަނޑު މުރަކައެއްގެ މައްޗަށް ތާށިވެފައިވޭތަ؟"
  
  "ހާ، ޑޭމް އިޓް، ހާ. ކެރީ އޮން، އެސްޝޯލް."
  
  ޑްރޭކް ކުރިއަށް ދިޔައީ ފުންޏެއްގެ ތެރެއިން ކުދިކުދިވަމުންނެވެ. "އަހަރެންނަށް އުނދަގޫވާ އެއްކަމަކީ،" ނޭވާތަކުގެ މެދުގައި އޭނާ ނޭވާ ހާސްކޮށްލަމުން ބުންޏެވެ، "އެއީ "ގިނަ މަޅިތަކެއް" ހުރުމެވެ.
  
  "އަހަންނަކަށް ތަސައްވަރު ނުކުރެވޭ ވައިކިންގް އިން މަޅިއާ މެދު މާ ބޮޑަށް ވިސްނާނެ ކަމަކަށް،" ޖަވާބުގައި ކެނެޑީ ހީނގަތެވެ.
  
  "ނޭނގެ" ލައިނުން ތިރިއަށް ބެން ހަޅޭއްލަވައިގަތެވެ. "އެކަމަކު ވައިކިންގްސް އަށް ވެސް މޮޅު ވިސްނުންތެރިން ތިބިކަން އެނގޭ. ހަމަ ޔޫނާނީންނާއި ރޯމަނުން ފަދައިންނެވެ. އެ އެންމެންނަކީ ބާބަރީންނެއް ނޫނެވެ."
  
  ދެތިން އެނބުރުމާއިއެކު އެ މަގު ފުޅާވާން ފެށިއެވެ. އިތުރު ދިހަ ފޫޓާއި އެމީހުންގެ މަތީގައި ހުރި ފުރާޅު ނެތިގެން ދިޔައެވެ. މިވަގުތު އެމީހުން ފޮޅިގެން ގޮސް ބްރޭކެއް ނެގިއެވެ. ޑްރޭކްގެ ޓޯޗުން ކުރިމަތީގައި ހުރި ޕެސޭޖް އަލިކޮށްލިއެވެ. ކެނެޑީ އާއި ބެން އަށް އިޝާރާތް ކުރުމުން އޭނާ ހީލިއެވެ.
  
  "ޑޭމް، ތި ދެމީހުން ހީވަނީ ދެންމެ ގަބުރުން އައިސް އުޅޭހެން!"
  
  "އަދި އަހަރެންނަށް ހީވަނީ މި ދޮގު ވާހަކައަށް ހޭނިއްޖެހެންތަ؟" ކެނެޑީ އަތް އުފުލާލިއެވެ. "ބީންގް ސާސް އާއި އެ ހުރިހާ ކަމެއް؟"
  
  ސާސް ނޫން، ޑްރޭކް އަށް ވިހަ ބަސްތައް ތެޅިގަނެވޭ ގޮތެއް ނުވިއެވެ. "ކުރިން އުޅުނީ." އެހެން ބުނެފައި މިހާރު ބާރަށް ކުރިއަށް ހިނގައިގަތެވެ.
  
  އަނެއްކާވެސް ތޫނު އެނބުރުމެއް ލިބުމުން، ޑްރޭކްއަށް އޭނާގެ މޫނުމަތީގައި ވައިރޯޅި ޖެހުނުކަން އިހުސާސް ކުރެވުނެވެ. ކުއްލިއަކަށް ގުގުރިއެއް ޖަހާލި ފަދައިން ބޯއެނބުރުމުގެ އިހުސާސެއް ކުރެވުނުއިރު، ސިކުންތުކޮޅެއް ފާއިތުވެގެން ދިޔައިރު، އޭނާ ހުރީ ތިރީގައި ހޮހަޅައެއް ފަދަ ފަރުބަދައެއްގެ މަތީގައި ހުރި ލެޖެއްގެ މަތީގައިކަން އެނގުމުންނެވެ.
  
  ގަބޫލުނުކުރެވޭފަދަ މަންޒަރެއް އޭނާގެ ލޮލާއި ދިމާވިއެވެ.
  
  އޭނާ ހުއްޓުނީ ކުއްލިއަކަށް ކެނެޑީ އާއި ބެން އޭނާގެ ގައިގައި ޖެހިގެންނެވެ. ދެން އެމީހުންނަށްވެސް މި މަންޒަރު ފެނުނެވެ.
  
  "އޯއެމްއެފްޖީ." ބެން ޑިކްޓޭޓް ކުރީ ސިގްނެޗާ ޓްރެކްގެ ސުރުޚީ ވޯލް އޮފް ސްލީޕް އެވެ.
  
  ދުނިޔޭގެ ގަސް އެމީހުންގެ ކުރިމަތީގައި ހުރިހާ ޝަރަފެއްގައި ހުއްޓެވެ. އެއީ ދުވަހަކުވެސް ބިމުގެ މަތީގައި ނޫނެވެ. ގަސް އުފުލިފައި ހުރިއިރު، އޭގެ ވަރުގަދަ މުރަކަތައް އެމީހުންގެ މަތީގައިވާ ބިމުގެ ފަރުބަދައަށް ދިގުވެފައި، އުމުރާއި ވަށައިގެންވާ ހިލަތަކުގެ ސަބަބުން ވަރުގަދައަށް ހިފަހައްޓާފައި، ގޮފިތައް ރަންކުލައިގެ މުށިކުލައިގެ، ފަތްތައް ދިގުދެމިގެންދާ ފެހިކުލައެއް، ފަތްކޮޅު ސަތޭކަ ފޫޓު ތިރިއަށް އަޑިއަށް ދިގުވެފައި ހުއްޓެވެ ޖަޔަންޓް ވަޅެއްގެ އެވެ.
  
  އެމީހުންގެ މަގު ބަދަލުވީ ހިލަ ފާރުތަކުގައި ވަޑާންކޮށްފައިވާ ހަނި ސިޑިއަކަށެވެ.
  
  "ޓްރެޕްސް" ބެން ނޭވާލިއެވެ. "މަޅިތަކުގެ މަތިން ހަނދާން ނައްތާނުލާށެވެ."
  
  "ޓޫ ހެލް ވިތު ދަ ޓްރެޕްސް" ކެނެޑީ ޑްރޭކްގެ ވަރަށް ޚިޔާލު އަޑުއަހާލިއެވެ. "ކޮބާ ނަރަކައިން އަލި އަންނަނީ؟"
  
  ބެން ވަށައިގެން ބަލާލިއެވެ. "އެއީ އޮރެންޖް."
  
  "ގްލޯ ސްޓިކްސް" ޑްރޭކް ބުންޏެވެ. "ކްރައިސްޓް." މިތަން މިވަނީ ތައްޔާރުކޮށްފައި."
  
  އޭނާގެ ސާސް ދުވަސްވަރު އެމީހުން ފޮނުވީ މިކަހަލަ ސަރަހައްދެއް ތައްޔާރު ކުރަން؛ ޓީމަށް ނުރައްކާ ވަޒަންކޮށް ނިއުޓްރަލައިޒް ނުވަތަ ކެޓަލަގް ކުރުމަށް އެނބުރި ބޭސްއަށް ދިއުމުގެ ކުރިން.
  
  "އަޅުގަނޑުމެންނަށް މާގިނަ ވަގުތެއް ނެތް،" އޭނާ ވިދާޅުވި އެވެ. ކެނެޑީއާ މެދު އޭނާގެ އީމާންތެރިކަން އިތުރުވެގެން ދިޔައީ ދެންމެއެވެ. "ހިނގާ".
  
  އެމީހުން ހިނގައިގަތީ ފޭދިފައިވާ އަދި ފުނޑުފުނޑުވެފައިވާ ފިޔަވަޅުތަކުން، ކުއްލިއަކަށް ވެއްޓުނު ތިކި އަބަދުވެސް އެމީހުންގެ ކަނާތްފަރާތަށެވެ. ދިހަ ފޫޓު ތިރިއަށް ގޮސް ސިޑިން ތޫނުކޮށް އަރިއަޅަން ފެށިއެވެ. ޑްރޭކް ހުއްޓުނީ ތިން ފޫޓުގެ ފަރަގެއް ހުޅުވުމުންނެވެ. ބެލުންތެރިންނަށް ކަމުދާ އެއްވެސް ކަމެއް ނޫން، އެކަމަކު އޭނާއަށް މަޑުޖެހުމެއް ލިބޭ ވަރަށް- ތިރީގައި ހުރި ގޭޕް ހޯލް އިތުރަށް ފާޅުވަމުން ދިޔަ ވަރަކަށް.
  
  "ބޭކާރު".
  
  އޭނާ ފުންމާލިއެވެ. ހިލަ ސިޑިން ފުޅާމިނުގައި ގާތްގަނޑަކަށް ތިން ފޫޓު ހުރިއިރު، ދަތުރުކުރަން ފަސޭހަ، އެއްވެސް ގޯސް ފިޔަވަޅެއް އަޅައިފިނަމަ ޔަގީން މަރުވުމެއް ކުރިމަތިވެއްޖެ ނަމަ ބިރުވެރި ގޮތަކަށެވެ.
  
  އޭނާ ތެދުވެ ބިންމައްޗަށް ފޭބިއިރު ވަގުތުން އެނބުރިލީ ބެން ކަރުނައިގެ މަގުމަތީގައި ހުންނާނެ ކަމުގެ އިހުސާސް ކުރެވިގެންނެވެ. "ހާސް ނުވޭ" ކެނެޑީއަށް އަޅާނުލާ އޭނާގެ އެކުވެރިޔާއަށް ފޯކަސް ކުރިއެވެ. "ޓްރަސްޓް މީ ބެން. ބެން. އަހަރެން ކަލޭ ހިފާނަން."
  
  އޭނާއަށް ފެނުނީ ބެންގެ ލޮލުގައިވާ އީމާންތެރިކަމެވެ. މުޅިން ކުޑަކުއްޖެއް ފަދަ އިތުބާރެވެ. އަނެއްކާވެސް އެކަން ހޯދަންވީ ވަގުތު ޖެހުމުން ބެން ފުންމާލުމަށްފަހު ތެޅިގަތް ވަގުތު ޑްރޭކް އޭނާގެ އުނަގަނޑުގައި އަތެއް އަޅައިގެން ސަޕޯޓް ދިނެވެ.
  
  ޑްރޭކް ލޯ މަރާލިއެވެ. "ފަސޭހަ ދޯ؟"
  
  ކެނެޑީ ފުންމާލިއެވެ. ފާހަގަ ނުވާ ކަމަށް ހަދައިގެން ޑްރޭކް ފަރުވާތެރިކަމާއެކު ބަލަން ހުއްޓެވެ. އެއްވެސް މައްސަލައެއް ނެތި ޖައްސާލިއިރު އޭނާގެ ކަންބޮޑުވުން ފެނި މޫނު ކުނިކޮށްލިއެވެ.
  
  "އެއީ ތިން ފޫޓެއް ޑްރޭކް. ގްރޭންޑް ކެނިއޯނެއް ނޫން."
  
  ޑްރޭކް ބެންއަށް ލޯ މަރާލިއެވެ. "ރެޑީ ބާޑީ؟"
  
  އިތުރު ވިހި ފޫޓު، އަދި ސިޑިން ދެން ހުޅުވިފައިވާ ދޮރު ފުޅާވެފައި، މިފަހަރު ތިރީސް ފޫޓު، އަދި ޑްރޭކް އެތަނުން ހިނގާފައި ދިޔައިރު ތެޅިފޮޅެމުން ދިޔަ ބޯ ލަކުޑި ފަށަލައަކުން ތަތްވެފައި ހުއްޓެވެ. ކެނެޑީ ފަހަތުން އައިސް، ދެން ނިކަމެތި ބެން، ޑްރޭކް މަޖުބޫރުކޮށްގެން މައްޗަށް ބަލާ، ތިރިއަށް ބަލާލުމުގެ ބަދަލުގައި ކުރިއަށް ބަލާ، ފައިގެ ބަދަލުގައި މަންޒިލް ދިރާސާ ކުރަން. ޒުވާނާ ވަރުގަދަ ބިމަކަށް ވާސިލްވިއިރު ތެޅިފޮޅެމުން ދިޔައިރު ޑްރޭކް ގޮވާލީ ކުޑައިރުކޮޅަކު ބްރޭކަކަށް ދިނުމަށެވެ.
  
  އެމީހުން ހުއްޓުނު ވަގުތު ޑްރޭކްއަށް ފެނުނީ ވޯލްޑް ޓްރީ މިތަނުގައި ފެތުރިފައިވާ ވަރަކަށް އޭގެ ބޯ ގޮފިތައް ސިޑިން ކިރިޔާވެސް އަތްލާތަނެވެ. ބެން އިޙްތިރާމާއެކު އަތް ދިއްކޮށްލީ އޭނާގެ އަތްލުމުން ތުރުތުރު އަޅަމުން ދިޔަ އަތްފައިގައި ފިރުމާލުމަށެވެ.
  
  "މި... މިއީ ފޫހިވާ ކަމެއް" އޭނާ ނޭވާއެއް ދޫކޮށްލިއެވެ.
  
  ކެނެޑީ މި ވަގުތު ބޭނުންކޮށްގެން އިސްތަށިގަނޑު ސްޓައިލްކޮށް، އޭގެ މަތީގައިވާ އެންޓްރެންސް ބެލިއެވެ. "މިހާތަނަށް ހުރިހާ ކަމެއް ސާފުވެއްޖެ،" ޝިދާތާ ވިދާޅުވި އެވެ. "އަހަރެން ބުނަން ޖެހޭނީ މިއޮތް ގޮތަށް، އެއީ ޔަގީން ނަރަކައެއް ނޫން މިތަން ތައްޔާރުކުރި ޖަރުމަނު މީހުން ނޫން. އެމީހުން ލޫޓުވައިގެން އަލިފާންގަނޑެއް ޖަހައިގެން ބިންމައްޗަށް އަންދާލީހެވެ."
  
  އިތުރު ދެތިން ބްރޭކެއް ޖަހައިގެން އެމީހުން ފަންސާސް ފޫޓު ވެއްޓުނީ، ގާތްގަނޑަކަށް މެދުތެރެއިންނެވެ. ޑްރޭކް އެންމެ ފަހުން ހުއްދަ ދިނީ ޤަދީމީ ވައިކިންގްސް އަކީ ކޮންމެ ގޮތެއްވިޔަސް މިޞްރުގެ މީހުންނާ އެއްވަރު ބައެއް ނޫން ކަމަށާއި، ގޭޕްސް އަކީ އެމީހުންނަށް ކުރެވޭނެ އެންމެ ރަނގަޅު ކަމެއް ކަމަށް ހީކޮށް ހިލަ ސިޑިން މައްޗަށް އަރައިގެން ދިޔައިރު، އެއީ ހަގީގަތުގައި ހެމްޕް، ޓްވައިން އަދި ޕިގްމެންޓްގެ ތަފްސީލީ ބައެއް ކަމަށެވެ. އޭނާ ވެއްޓި، ނިމުމެއް ނެތް ވެއްޓުން ފެނި އޭނާގެ އިނގިލީގެ ނިޔަފަތިތަކުގައި ހިފެހެއްޓިއެވެ.
  
  ކެނެޑީ އޭނާ މައްޗަށް ދަމައިގަތެވެ. "ކަނދުރާ ވައިގެ ތެރޭގައި ތެޅެނީ، ސާސް ކުއްޖާ؟"
  
  އޭނާ އަނބުރާ ގަދަ ބިމަކަށް ކުދިކުދިކޮށްލާފައި ކަތިލާފައިވާ އިނގިލިތައް ދިއްކޮށްލިއެވެ. "ޝުކުރިއްޔާ".
  
  އެމީހުން ހަރަކާތްތެރިވީ މާ ފަރުވާތެރިކަމާއެކު، މިހާރު މެދުތެރެއަށް ވުރެ ގިނައިންނެވެ. އެމީހުންގެ ކަނާތްފަރާތުގައި ހުރި ހުސް ޖާގަގެ ބޭރުގައި، ވައިރޯޅިއާއި އިރުގެ އަލިން އަތްނުލާ، ފާއިތުވި ޒަމާނުގެ ހަނދާން ނެތިފައިވާ އަޖައިބެއް، އަބަދަށްޓަކައި ހުއްޓިފައި ހުއްޓެވެ.
  
  އެމީހުން ގިނައިން ވައިކިންގެ ރަމްޒުތައް ފޯރުކޮށްދިނެވެ. ބެންއަށް ލަފާކުރެވުނީ އާދަޔާ ހިލާފު ގޮތަކަށެވެ. "އެއީ އަސްލު ގްރެފިޓީ ފާރު ފަދަ އެއްޗެއް،" އޭނާ ބުންޏެވެ. "މީހުން ހަމައެކަނި ނަން ކަނޑާލާފައި މެސެޖުތައް ދޫކޮށްލާނެ- 'ޖޯން މިތާ ހުރީ!'
  
  "ފަހަރެއްގައި ހޮހަޅަ އުފެއްދި މީހުން ކަމަށް ވެދާނެ،" ކެނެޑީ ވިދާޅުވި އެވެ.
  
  ފިނި ހިލަ ފާރުގައި ހިފަހައްޓައިގެން ހުރެ ޑްރޭކް އިތުރު ފިޔަވަޅެއް އަޅަން މަސައްކަތް ކުރިއިރު، ހޮހަޅައިގެ ތެރެއިން ފުން، ގިރާލާ އަޑު އިވިގެން ދިޔައެވެ. މަތިން ވެއްޓުނީ ކޮތަޅުތަކުގެ ކޯރެކެވެ.
  
  "ދުވުން!" - ޑްރޭކް ހަޅޭއްލަވައިގަތެވެ. "މިހާރު!"
  
  އެމީހުން އަވަސް އަވަހަށް ސިޑިން ފައިބައިގެން ދިޔައީ އެހެން މަޅިތަކަށް ފަރުވާލެއް ނުބަހައްޓައިގެންނެވެ. ޖަޔަންޓް ބޮލްޑަރެއް މަތިން ވެއްޓުނީ ބާރު ވެއްޓުމަކާއެކު، ވެއްޓުނު ވަގުތު ދުވަސްވީ ހިލަތައް ފަޅައިގެން ގޮސްގެންނެވެ. އެމީހުން ތިބި ސިޑިން ގަލެއް ވެއްޓި، ގާތްގަނޑަކަށް ވިހި ފޫޓުގެ އަގުހުރި ފިޔަވަޅުތައް އެޅިއިރު، ޑްރޭކް ބެންގެ ހަށިގަނޑު އޭނާގެ ހަށިގަނޑުން ނިވާކޮށްލިއެވެ.
  
  ކެނެޑީ އޭނާގެ ކޮނޑުން ހިލަ ޗިޕްސް ބްރަޝްކޮށްލަމުން ހިކި ހިނިތުންވުމަކާއެކު ޑްރޭކްއަށް ބަލާލިއެވެ. "ޝުކުރިއްޔާ".
  
  "ހޭއި، އަހަންނަށް އެނގުނީ ސާސް ކުއްޖާގެ ފުއްޕާމޭ ސަލާމަތްކުރި އަންހެންމީހާއަށް ސާދާ ބޯލްޑަރެއް ފަހަތަށް ދުއްވައިގަނެވޭނެކަން. "
  
  "އެއީ މަޖާ ކަމެއް މީސްމީހާ. ސޯ ފަނި."
  
  އެކަމަކު އަދި ނުނިމެއެވެ. ތޫނު ގުގުރިއަޑެއް އިވުމުން ބެން އާއި ކެނެޑީ ވަކިކުރާ ފިޔަވަޅުމަތީގައި ހުރި ތުނި ނަމަވެސް ވަރުގަދަ ތަނޑި ފަޅައިގެން ދިޔައެވެ.
  
  "ފޫއުކް!"ކެނެޑީ ހަޅޭއްލަވައިގަތެވެ. އެ ދަނޑިކޮޅު ނުކުތީ އެހާ ބާރަށް ކަމުން ފަސޭހައިން ފައިގެ ކަކުލާއި ހަށިގަނޑުގެ އެހެން ބައިތަކުން ވަކިކުރެވޭނެއެވެ.
  
  އަނެއްކާވެސް ދެ ފިޔަވަޅު ތިރިއަށް ކްލިކް ކޮށްލާށެވެ. އެތަނުން ޑްރޭކް ނަށާލިއެވެ. "ޝިޓް!"
  
  މަތިން އަނެއްކާވެސް ހަޅޭއްލަވައިގަތުމުގެ މާނައަކީ ދެން އޮތް ހިލަ ވެއްޓުމެވެ.
  
  "އެއީ ތަކުރާރުވާ މަޅިއެއް" ބެން އެމީހުންނަށް ކިޔައިދިނެވެ. "އެއް ކަމެއް ތަކުރާރުކޮށް ހިނގަމުން ދަނީ. މި ސެކްޝަނަށް ދާން އެބަޖެހޭ."
  
  ޑްރޭކްއަށް އޮޅުން ބޮޅުން ބޮޑު ފިޔަވަޅުތަކާއި ކޮން ފިޔަވަޅުތަކެއް ނޫންކަން ނޭނގުމުން ނަސީބާއި ސްޕީޑަށް އިތުބާރު ކުރިއެވެ. އެމީހުން ބޯޖަހާލައިގެން ތިރީސް ވަރަކަށް ފިޔަވަޅު ތިރިއަށް ދުވެފައި ދިޔައީ ވީހާވެސް ގިނައިރު ވައިގެ ތެރޭގައި ތިބެން މަސައްކަތް ކުރަމުންނެވެ. ސިޑިތަކުގެ ފާރުތައް ފުނޑުފުނޑުވެގެން ދިޔައީ ގަދީމީ މަގު ހުރަސްކޮށް، ހިލަ ހޮހަޅައިގެ އަޑިއަށް ވަދެގެންނެވެ.
  
  ތިރިއަށް ވެއްޓިފައިވާ ކުނިތަކުގެ އަޑު އިތުރަށް ގަދަވާން ފެށިއެވެ.
  
  އެމީހުންގެ އުދުހުމުގެ ފަހަތުން ދިޔައީ ހަރު ދަނޑިއެއްގެ ރެނދުލުމެވެ.
  
  ޑްރޭކް އަނެއްކާވެސް ދޮގު ސިޑިއަކަށް ފިޔަވަޅު އެޅި ނަމަވެސް އޭނާގެ މޮމެންޓަމް އޭނާ ގެންދިޔައީ ކުރު ހުސްތަން ހުރަސްކޮށެވެ. ކެނެޑީ އޭނާގެ މައްޗަށް ފުންމާލިއިރު، ފުރިހަމަ އުދުހުމުގައި ގަޒެލްއެއް ފަދައިން ޝަރަފުވެރި ނަމަވެސް ބެން އޭނާގެ ފަހަތަށް ވެއްޓުނީ، މިހާރު ވަޅުގަނޑުގެ ތެރެއަށް ވެއްޓިފައެވެ.
  
  "ފައިތިލަ!" ޑްރޭކް ހަޅޭއްލަވައިގަތުމަށްފަހު ފަހަތަށް ވެއްޓި ހުސްތަނަށް ވެއްޓި ބިމަށް ވެގެން ދިޔައެވެ. ކެނެޑީ އޭނާގެ ފައި އަނބުރާ ތަނުގައި ދަމާލުމާއެކު ލުއި ސިކުނޑިން ޓެންޝަން ދޮވެލިއެވެ. އޭނާއަށް ހީވީ ބެން އޭނާގެ ހަށިގަނޑުގައި ޖެހިފައި ދެން އޭނާގެ މޭމައްޗަށް ވެއްޓުނުހެންނެވެ. ޑްރޭކް އަތުން އެ ކުއްޖާގެ މޮމެންޓަމް ޑައިރެކްޓް ކުރިއިރު، ދެން އިތުރަށް އޭނާ ކޮއްޕާލީ ވަރުގަދަ ބިމަށެވެ.
  
  އޭނާ އަވަސް އަވަހަށް އިށީނީ، ކްރަންޗަކުންނެވެ.
  
  "ކުރިއަށް ގެންދަވާ!"
  
  ވައިގެ ތެރެއަށް ވަނީ ހިލަ ކޮތަޅުތަކެކެވެ. އެކަކު ކެނެޑީގެ ބޮލުން ފުންމާލިއިރު، ކަނޑައިގެން ގޮސް ލޭގެ ފޮއްޓެއް ދޫކޮށްލިއެވެ. އަނެއްކާ ޑްރޭކްގެ ފައިގެ ކަކުލުގައި ޖެހުނެވެ. އެ ވޭނުގެ ސަބަބުން ދަތްކުނޑި ވިކާލާފައި ބާރަށް ދުވަން ބާރުއެޅިއެވެ.
  
  އެމީހުންގެ ބޮލުގެ މަތީގައިވާ ފާރުގައި ވަޒަންތައް ވަދެގެން ދިޔައެވެ. ޑްރޭކް ކޮޅަށް ހުރެފައި ކުޑައިރުކޮޅަކު އެތެރެއަށް ބަލާލިއެވެ.
  
  އަހަރެންނަށް ފެނުނީ ދަންނަ ބާރެއް އެތަނަށް ޖަމާވެފައި އޮތްތަނެވެ. ޖަރުމަނު މީހުންނެވެ.
  
  މިހާރު އެމީހުން ދުވަމުން ދިޔައީ ފުލް ސްޕީޑްގައި، ފަރުވާކުޑަކަމުން ބޭރުގައެވެ. ފަހަތަށް ފުންމާލަން ޑްރޭކް އަށް އަގުހުރި ސިކުންތުތަކެއް ނެގިއެވެ. ބޮލުގެ ކައިރީގައި ހުރި ހިލަގަނޑުގައި އަނެއްކާވެސް ވަޒަނުގެ ވޮލީއެއް ވަދެގެން ދިޔައިރު، އޭނާ ކުރިއަށް ޖެހި، ސިޑިން ފައިބައިގެން ގޮސް، ފުރިހަމަ ވަށައިގަނޑެއް ހަދައި، އަތް ޖައްސާލައިގެން، އެއްވެސް އައުންސެއް ވެސް ގެއްލުމެއް ނެތި ފުރިހަމަ އުސްމިނަށް ތެދުވިއެވެ.
  
  އާނ، ކުރީގެ ރަނގަޅު ދުވަސްތައް އެނބުރި އައީ.
  
  އިތުރު ވަޒަންތަކެއް. ދެން އެހެން މީހުންވެސް އޭނާގެ ކުރިމައްޗަށް ވެއްޓިގަތެވެ. ބިރުވެރިކަމުން އޭނާގެ ހިތުގައި ލޯވަޅެއް ފަޅާލާފައި ދިޔައީ ދުވަމުން ދަނިކޮށް އެމީހުން ފަސޭހައިން ހޮހަޅައިގެ ތިރިއަށް ވާސިލްވެ، ތައްޔާރު ނުވެ ސީދާ ބިމަށް ވެއްޓުނުކަން އެނގުމުންނެވެ.
  
  ޑްރޭކް މަޑުކޮށްލިއެވެ. ހޮހަޅައިގެ ތިރީގައި އޮތީ ހިލައާއި ދޮންވެލިގަނޑާއި ލަކުޑި ކޮތަޅުތަކުގެ ބޯ ގަނޑުފެންގަނޑެކެވެ. އެމީހުން ތެދުވިއިރު ކެނެޑީ އާއި ބެން ތިބީ ބަލާލަން ޖެހޭ މަންޒަރެކެވެ. ހަމައެކަނި ނަޖިސް އިން ފޮރުވިފައި ހުރުމެއް ނޫން، މިހާރު ކޭކު ޖަހާފައިވާ ދޮހާއި ފަތް މޮލްޑުން ނިވާވެފައި ހުރެއެވެ.
  
  "އާނ، އަހަރެންގެ އިތުބާރު ހުރި ކެމެރާއަށްޓަކައި" އޭނާ އިންޓޯން ކޮށްލިއެވެ. "އަހަރުތަކެއްގެ ބްލެކްމެއިލް އަހަންނާ ކުރިމަތިލާން ޖެހިއްޖެ."
  
  ޑްރޭކް ގްލޯ ސްޓިކް ނަގައިގެން ހަތިޔާރު އެޅި މީހުންގެ ކިބައިން ދުވެފައި ދިޔަ ހޮހަޅައިގެ ކަރުވަޅުގައި ބައްދާލިއެވެ. ގަހުގެ ބޭރު ސަރަހައްދާއި ހަމައަށް ވާސިލްވާން ފަސް މިނެޓް ހޭދަވިއެވެ. އެމީހުން ތިބީ އޭނާގެ ގަދަ ހަމަހިމޭންކަމުގެ ހިޔަލުގައި މެދުނުކެނޑިއެވެ.
  
  ޑްރޭކް ބެންގެ ކޮނޑުގައި ފިރުމާލިއެވެ. "އެނީ ފްރައިޑޭ ނައިޓް ސެޝް އަށް ވުރެ ރަނގަޅު، އޭ މެޓް؟"
  
  ކެނެޑީ އާ ދެލޮލަކުން އެ ޒުވާނާއަށް ބަލާލިއެވެ. "ތިޔަބޭފުޅުންގެ ސަޕޯޓަރުން އެބަތިބިތަ؟ ތިޔަ ގްރޫޕްގައި ސަޕޯޓަރުން ތިބޭ ހެއްޔެވެ؟ އަހަރެމެން ވަރަށް އަވަހަށް މި ވާހަކަ ދައްކާނަން ބްރޯ. އެކަމަށް އިތުބާރު ކުރާށެވެ".
  
  "އެކަނި ދެމީހުން-" ފައިނަލް ބެންޑްގެ ބައެއް ވަށާލަމުން ދިޔައިރު ބެން ހޭންފެށިއެވެ.
  
  އެ އެންމެން ހުއްޓުނެވެ.
  
  އެމީހުންގެ ކުރިމައްޗަށް ހައިރާންކަމުގެ ޤަދީމީ ހުވަފެންތައް ފެނިގެން ގޮސް، ބަސްހުއްޓި، ގާތްގަނޑަކަށް ބައި މިނެޓް ވަންދެން ޢަމަލީ ގޮތުން ސިކުނޑި ނިއްވާލިއެވެ.
  
  "މިހާރު މި... މި...."
  
  "ސްޓަނިންގް" ޑްރޭކް ނޭވާލިއެވެ.
  
  އެމީހުން ތަޞައްވުރުކުރި އެންމެ ބޮޑު ވައިކިންގ ލޯންގްބޯޓްތަކުގެ ސަފުތައް އެއް ފައިލެއްގައި އެމީހުންނާ ދުރަށް ދިގުވެފައި، އާސާރީ ޓްރެފިކް ޖޭމެއްގެ މެދުގައި ތާށިވެފައި ހުރި ފަދައިން ކޮޅަށް ކޮޅަށް ހުއްޓެވެ. އެމީހުންގެ ދެފަރާތުގައި ރިހި ރަނުން ޒީނަތްތެރިކޮށްފައިވާއިރު، ފަޅުތެރެ ޒީނަތްތެރިކޮށްފައިވަނީ ސިލްކާއި އަގުހުރި ހިލަތަކުންނެވެ.
  
  "ދިގު ދޯނިތައް" ކެނެޑީ މޮޔަކަމާއެކު ބުންޏެވެ.
  
  "ދިގު ދުރުމިނުގެ ބޯޓުތައް" ބެންއަށް އަދިވެސް އޭނަ އިސްލާހު ކުރެވޭ ވަރަށް ބުއްދި ހުއްޓެވެ. "ޑޭމް، މިކަންކަން ބެލެވުނީ އެމީހުންގެ ޒަމާނުގެ އެންމެ ބޮޑު ޚަޒާނާތަކެއްގެ ގޮތުގައެވެ. އެއީ ކަންނޭނގެ... ކޮންކަމެއް؟ މިތާ ވިހި މީހުންތަ؟"
  
  "ޕްރިޓީ ކޫލް" ޑްރޭކް ބުންޏެވެ. "އެކަމަކު މިއީ އަހަރެމެން އައި ސްޕީއާ. އެއްވެސް ޚިޔާލެއް ހެއްޔެވެ؟"
  
  ބެން މިހާރު ބަލަމުން ދިޔައީ ވޯލްޑް ޓްރީއަށެވެ. "އޯ މައި ގޯޑް، ގައިސް. ތަޞައްވުރު ކުރެވޭނެ ހެއްޔެވެ؟ އެކަކު އެގަހުގައި ތަޅުވާލައިގެން ހުއްޓެވެ. ފޮކް ވަން."
  
  "އެހެންވީމަ މިހާރު ކަލާނގެ ގަބޫލުކުރަނީ، ހޫމް؟ ފަންކާ?" ކެނެޑީ ތަންކޮޅެއް ކޯތާފަތުގައި ބެންއާ ދިމާއަށް ފަރާތް ގެންގޮސްދިނުމުން އޭނާ ރަތްވެގެން ދިޔައެވެ.
  
  ޑްރޭކް އަރައިގެން ދިޔައީ ދިގު ބޯޓުގެ ދޫނީގެ މުޅި ދިގުމިނުގައި ދުއްވާ ހަނި ފަށަލައެއްގެ މައްޗަށެވެ. އެ ހިލަ ވަރުގަދަ ހެން ހީވިއެވެ. އޭނާ ލަކުޑި ކޮޅުގައި ހިފާ ގުދުވެލިއެވެ. "މި އެއްޗެހި ފުރިފައި ހުންނަނީ ލޫޓުވައިގެން. މިއަދުގެ ކުރިން މިތަނަށް އެއްވެސް މީހަކު އައިސްފައެއް ނެތް ކަމަށް ބުނަން ރައްކާތެރި."
  
  އަނެއްކާވެސް ބޯޓުފަހަރުގެ ލައިން ދިރާސާ ކުރިއެވެ. ތަސައްވަރު ނުކުރެވޭ މުއްސަނދިކަމުގެ ޑިސްޕްލޭއެއް ނަމަވެސް އަސްލު ޚަޒާނާ އޮތީ ކޮންތާކު ހެއްޔެވެ؟ ނިމުމުގައި ހެއްޔެވެ؟ ވިލާގަނޑު ނިމުނީ ހެއްޔެވެ؟ ހޮހަޅައިގެ ފާރުތައް ޒީނަތްތެރިކޮށްފައި ވަނީ ޤަދީމީ ކުރެހުންތަކުންނެވެ. އޭނާއަށް ފެނުނީ ވޯލްޑް ޓްރީގައި ތަޅުވާފައި އޮތް އޮޑިންގެ ސޫރައާއި އޭނާގެ ކުރިމަތީގައި ކަކޫޖަހާލައިގެން ހުރި އަންހެނެކެވެ.
  
  "މިދައްކަނީ ކޮން ވާހަކައެއް؟" އޭނާ ބެން އާއި ދިމާއަށް އިޝާރާތް ކުރިއެވެ. "އަވަހަށް އާދޭ. އެ ސްނީކީ ބާސްޓަރޑްސް ސޮސެޖްތައް ކަރުތެރެއިން ތިރިއަށް ޖައްސާފައެއް ނުވެއެވެ. ހިނގާ ބަދަލުވާން."
  
  އޭނާ އިޝާރާތްކުރީ އާދޭސްކުރާ އަންހެނެއްގެ ސިފަ ދަށުގައި ހުރި ޓެކްސްޓްގެ ގަދަ ވިއްސާރައަށެވެ. ބެން ބޯ ހޫރާލިއެވެ. "އެކަމަކު ޓެކްނޮލޮޖީން ގޮތެއް ހޯދާނެ. " އޭނާގެ އިތުބާރު ހުރި އައިފޯނަށް ކްލިކް ކުރިއިރު، ނަސީބަކުން މިތަނުގެ ތިރީގައި އެއްވެސް ސިގްނަލެއް ނެތްކަން އެނގުނެވެ.
  
  ޑްރޭކް ވަގުތުކޮޅެއް ނަގައިގެން ކެނެޑީއާ ދިމާއަށް އެނބުރިލިއެވެ. "އަހަރެންގެ ހަމައެކަނި ޚިޔާލަކީ މި ލޯންގްބޯޓުތަކުގެ ފަހަތުން ދިއުން،" އޭނާ ބުންޏެވެ. "ކަލެއަށް ކަމުދާތަ؟"
  
  "ފުޓްބޯޅަ ޓީމުގެ ސަޕޯޓަރަކު ބުނިހެން އަހަރެން މިހުރީ ގޭމްގައި، ކުދިން. މަގު ދައްކާ."
  
  އޭނާ ކުރިއަށް ދިޔައީ މި ސުޕަރ ޓަނަލް ޑެޑް އެންޑަކަށް އައިސްފިނަމަ އެމީހުން ތާށިވާނެކަން އެނގިހުރެއެވެ. ޖަރުމަނު މީހުން އެމީހުންގެ ލޯރެލްގައި އަރާމުކުރުމަށްވުރެ ބޮޑަށް ދޫންޏުގައި ބާރަށް ހިފަހައްޓާލެވުނީހެވެ. ޑްރޭކް އެ ޚިޔާލު ބައިތަކަށް ބަހާލައިގެން ފޯކަސް ކުރީ ހިލަގަނޑުގެ ތެރޭގައި ވަޑާންކޮށްފައިވާ ލެޖަކަށެވެ. ދޭތެރެ ދޭތެރެއިން އެމީހުންނަށް ދިމާވީ އެހެން ގްލޯ ސްޓިކްއެކެވެ. ކުރިއަށް އޮތް މާރާމާރީއަށް ތައްޔާރުވުމުގެ ގޮތުން ޑްރޭކް އެމީހުން މޫނު ފޮރުވައިގެން ނުވަތަ ހަރަކާތްތެރިކޮށްލީ އަނދިރި މާހައުލެއް އުފެއްދުމަށެވެ. ދިގު ބޯޓުތަކުގެ ތެރެއިން މެދުނުކެނޑި ހޯދަމުން ދިޔައިރު އެންމެ ފަހުން ފެނުނީ އެ ބޯޓުތަކުގެ މެދުގައި ވަށައިގެން ވަށައިގެންވާ ހަނި މަގެވެ.
  
  ޕްލޭން ބ.
  
  ދެ، ހަތަރު، ދެން ދިހަ ދިގު ބޯޓު އެތަނުން ފާއިތުވެގެން ދިޔައެވެ. ހަނި މަގުގައި ވާހަކަ ދައްކަން ކުރި މަސައްކަތުން ޑްރޭކްގެ ފައި ތަދުވާން ފެށިއެވެ.
  
  ވެއްޓިފައިވާ ގަލެއްގެ ފަނޑު އަޑަކާއި ދެން އިތުރަށް ބާރު ހަޅޭކެއްގެ އަޑު ޖަޔަންޓް ހޮހަޅައިގެ ތެރެއިން ގުގުމާލިއިރު، އޭގެ މާނަ ސާފުވެގެން ދިޔައެވެ. އަޑެއް ނުނެރެ އެމީހުން އިތުރަށް ބާރަށް ލެނގިލީ އެމީހުންގެ މަސައްކަތާ ދިމާއަށެވެ.
  
  އެންމެ ފަހުން ޑްރޭކް އައީ ސަފުގެ ނިމުމަށެވެ. އެކަލޭގެފާނު ގުނާފައިވަނީ ކޮންމެ ބޯޓެއްގައި އަތްނުލާ، ޣަނީމާ އުފުލާފައިވާ ތިރީސް ބޯޓެވެ. އެމީހުން ޓަނަލްގެ ފަހަތަށް ކައިރިވަމުން ދިޔައިރު އަނދިރިކަން ފުންވާން ފެށިއެވެ.
  
  "އަޅުގަނޑަކަށް ހިއެއް ނުވޭ އެމީހުން ދުވަހަކުވެސް އެހާ ދުރަށް ދިޔަހެން،" ކެނެޑީ ފާހަގަކުރެއްވި އެވެ.
  
  ޑްރޭކް ވަށައިގެން ހޯދަމުން ދިޔައީ ބޮޑު ފަންކާއެއް ހޯދުމަށެވެ. "ރިސްކީ" އޭނާ ބުންޏެވެ. "އެކަމަކު އެނގެން ޖެހޭ."
  
  އެ އަލިކޮށްލުމަށްފަހު ބީމް އެއްފަރާތުން އަނެއް ފަރާތަށް ގެންދިޔައެވެ. އެ ޕެސޭޖް ވަރަށް ބޮޑަށް ހަނިވެގެން ދިޔައީ ކުރިމަތީގައި ސާދާ އާރކްވޭއަކަށް ވެގެންނެވެ.
  
  އަދި އާރކްގެ ފަހަތުގައި ހުރީ އެންމެ ސިޑިއެކެވެ.
  
  ބެން ކުއްލިއަކަށް ހަޅޭއްލަވައިގަތުމެއް ފިއްތާލުމަށްފަހު، ތިއޭޓަރެއްގެ ގޮތުގައި ހީނލަމުން ބުނީ، "އެމީހުން ތިބީ ލެޖްގައި!"
  
  މިއީ ޑްރޭކް ފިޔަވަޅު އެޅިއެވެ. "އަޅުގަނޑުމެން މިތިބީ ބައިބައިވެފައި،" އޭނާ ވިދާޅުވި އެވެ. "އަހަރެން ދާނީ ސިޑިން އަރާ. ތި ދެމީހުން އެތަނަށް ފައިބައިގެން ބޯޓުތަކަށް ގޮސް އަހަރެމެން އައި މަގުން އެނބުރި ދާށެވެ."
  
  ކެނެޑީ މުޒާހަރާ ކުރަން ފެށި ނަމަވެސް ޑްރޭކް ބޯ ހޫރާލިއެވެ. "ނޫން. ކުރާށެވެ. ބެންއަށް ރައްކާތެރިކަން ބޭނުންވޭ، އަހަންނަކަށް ނުޖެހެއެވެ. އަދި އަހަރެމެން ބޭނުންވަނީ ސްޕީއާރ."
  
  "އަދި ބޯޓުތަކުގެ ނިމުމާއި ހަމައަށް އާދެވޭނީ ކޮން އިރަކުން ހެއްޔެވެ؟"
  
  "ދެން އަންނާނަން."
  
  ޑްރޭކް އިތުރު ބަހެއް ނުބުނެ ފަހަތަށް ފުންމާލަމުން ލެޖުން ފުންމާލަމުން ލޯފަން ސިޑިއާ ދިމާއަށް މިސްރާބު ޖެހިއެވެ. އެއްފަހަރު ފަހަތަށް ބަލާލިއިރު ލެޖް އާއި އެއްވަރަށް ހިޔަނިތައް ކައިރިވަމުން ދިޔަތަން ފެނުނެވެ. ބެން ކެނެޑީގެ ފަހަތުން ކޮތަޅުތައް ގިނަވެފައިވާ ފަރުބަދަމަތިން ފައިބައިގެން ގޮސް އެންމެ ފަހުގެ ވައިކިން ބޯޓުގެ ބިންގަލަށް ދިޔައެވެ. ޑްރޭކް އުއްމީދުގެ ދުޢާއެއް ކޮށްލުމަށްފަހު ދުވެފައި ގޮސް ސިޑިން މައްޗަށް އަރައި ވީހާވެސް އަވަހަކަށް އެއްފަހަރާ ދެ ފިޔަވަޅު ފުންމާލިއެވެ.
  
  އާދެބަލަ ކަކުލުގައި ރިއްސާ ފުއްޕާމޭ އަނދާ ނިމެންދެން އޭނާ އެރިއެވެ. އެކަމަކު ދެން އޭނާ ދިޔައީ ފުޅާކޮށެވެ. އެމީހުންގެ ފަހަތުން ގަދަ ކޯރެއް ގަދަ ކޯރެއް ފައިބަމުން ދިޔައިރު، އިތުރަށް އަދިވެސް އުފުލިގެން ދިޔައީ ގާތްގަނޑަކަށް އާސާރީ ބާބަކިއުއެއް ފަދައިން ގަދަ ކަނޑާފައިވާ ހިލައެއްގެ ޤުރުބާންކުރާ ތަނެކެވެ.
  
  އެކަމަކު ޑްރޭކްގެ ސަމާލުކަން ހޯދި އެއްޗަކީ ޤުރުބާންކުރާ ތަނުގެ ފަހަތުގައި ހުރި ފާރުގައި ކޮށާފައިވާ ބޮޑު ރަމްޒެކެވެ. އެކަކު އަނެކަކާ ޖެހިފައިވާ ތިން ތިންހަތަރު ކަށިގަނޑެވެ. ވަޑާމުގެ ތެރޭގައި ހުރި ކޮންމެވެސް މަޢުދަނެއް އާޓިފިޝަލް އަލި ހިފާ ކަޅު ހެދުމެއްގައި ހުރި ސެކިއުންތަކެއް ފަދައިން ވިދާލިއެވެ.
  
  ބޭކާރު ކުރާނެ ވަގުތެއް ނެތެވެ. އައިސް ފެން އުނަގަނޑާ ހަމައަށް އުފުލިގެން ދިޔައިރު ވައި ހޯދުމަށް ނޭވާ ހާސްވަމުން އޭނާ ކޯރު ފަހަނައަޅައި ދިޔައެވެ. ޤުރުބާންކުރާ ތަނާ ކައިރިވަމުން ދިޔައިރު، އޭގެ މަތީގައި އެއްޗެއް އޮށޯވެގެން އޮތްތަން ފެނުނެވެ. ހައިރާން ނުވަތަ ތަސައްރަފު ފުދިގެން ނުވާ ކުރު، ޕޮއިންޓީ އާޓިފަކްޓެކެވެ. ހަގީގަތުގައި ދުނިޔެވީ...
  
  ... އޮޑިންގެ ވަޅިއެވެ.
  
  މާތްالله ގެ އެއްފަރާތުގައި ވަޅި ޖަހާލި އެއްޗެވެ.
  
  އޭނާގެ ތެރެއިން ފޯރިއާއި ކުރިމަގުގެ ރާޅެއް ފާއިތުވެގެން ދިޔައެވެ. މިއީ އެ ހުރިހާ ކަމެއް ހަގީގަތަކަށް ވެގެން ދިޔަ ހާދިސާއެވެ. މިހާތަނަށް ގިނަ ލަފާތަކެއް ކުރެވިފައި، ހަމައެކަނި ސްމާޓް ލަފާތަކެއް. އެކަމަކު އެވަގުތުކޮޅުގެ ބޭރުން އެއީ ބިރުވެރި ހަގީގަތެކެވެ.
  
  ބިރުވެރި ޙަޤީޤީ އެއްޗެކެވެ. އެމީހުން ތިބީ ދުނިޔެ ނިމުމަކަށް އަންނަ ކައުންޓްޑައުންގެ ކުރިމަތީގައެވެ.
  
  
  އެގާރަ
  
  
  
  ވޯލްޑް ޓްރީ ޕިޓް، ސްވިޑެން
  
  
  ޑްރޭކް ރަސްމިއްޔާތެއްގައި ކޮޅަށް ނުހުރެއެވެ. އޭނާ ސްޕީއާރ ގައި ހިފާ އެނބުރި އައި މަގަށް މިސްރާބު ޖެހީއެވެ. އައިސް ކޯރު ތެރެއިން، ފުނޑުފުނޑުވެފައިވާ ސިޑިން ތިރިއަށެވެ. އޭނާ ޓާޗްލައިޓް މެދުތެރެއިން ނިއްވާލާފައި މަޑުކޮށްލީ ގަދަ އަނދިރިކަމެއް އޭނާގެ ވަށައިގެން ވަށާލުމުންނެވެ.
  
  އަލިކަމުގެ ފަނޑު ރޭތަކުން ތިރީގައިވާ އެންޓްރެންސް އަލިކޮށްލިއެވެ.
  
  އޭނާ ހިނގަމުން ދިޔައެވެ. އަދި ނުނިމެއެވެ. އޭނާއަށް މާކުރިން އެނގިފައި އޮތީ ގިނަ ފަހަރަށް ހަނގުރާމައިގައި މާގިނައިރު ވިސްނާ މީހަކު ދުވަހަކުވެސް ގެއަށް ނުދެއެވެ.
  
  އެންމެ ފަހު ފިޔަވަޅުގައި މަރުވެފައި ހުއްޓިފައި، ދެން ވަދެގެން ދިޔައީ އެ ޕެސޭޖްގެ ފުން އަނދިރިކަމުގެ ތެރެއަށެވެ. ޖަރުމަނު މީހުން ކުރިންވެސް ތިބީ ކައިރީގައި، ގާތްގަނޑަކަށް ލެޖްގެ ނިމުމުގައި ނަމަވެސް، އެހާ ދުރުގައި ތިބި އެމީހުންގެ ޓާޗްލައިޓްތަކުން އޭނާ ވަކިކޮށްލެވުނީސް ހަމައެކަނި އެހެން ހިޔަނިއެއްގެ ގޮތުގައެވެ. އޭނާ ޕޭސޭޖް މަތިން ފުންމާލައިގެން ފާރުގައި ފިތާލަމުން ވައިކިން ބޯޓުތަކުގެ އަސާސަށް ދާ ފަރުބަދައާ ދިމާއަށް މިސްރާބު ޖެހިއެވެ.
  
  ފިރިހެން އަޑަކުން ކިނބިހި އަޅާލިއިރު، "ބަލަ މިކަން! ލޯ ފޮހެލާފައި ބަހައްޓާ ސްޓީވީ ވަންޑަރ!" އެ އަޑުން އޭނާ ހައިރާންކޮށްލި؛އެ އަޑުގައި އެމެރިކާގެ ދެކުނުގެ ފުން ލަވައެއް ހުއްޓެވެ.
  
  ޑޭމް އިޓް.. އީގަލް އައިޑް ބާސްޓަރޑް އަށް އޭނާ ފެނުނީ - ނުވަތަ އެންމެ ކުޑަމިނުން ހަރަކާތްތެރިވާ ހިޔަނިއެއް - މި އަނދިރީގައި އޭނާއަށް ކުރެވޭނެ ކަމަށް ނުދެކޭ ކަމެއް. އޭނާ ދުއްވައިގަތީ މާ ބާރަށެވެ. ބަޑިއެއް ގުގުމާލީ އޭނާ ދެންމެ ހުރި ތަނުގެ ކައިރީގައި ހުރި ހިލަގަނޑުގައި ޖެހިގެންނެވެ.
  
  ލެޖްގެ މައްޗަށް ލެނގިލައިގެން ހުރީ ކަޅު ކުލައިގެ ސިފައެއް - ފަހަރެއްގައި އެމެރިކާ މީހެއް ކަމަށް ވެދާނެއެވެ. "އެތަނުން ތިރިއަށް ބޯޓުތަކުގެ ތެރޭގައި މަގެއް އެބައޮތް. އަހަރެން ކަލޭގެ ލަސް ކަރުތެރެއަށް ވައްޓާލުމުގެ ކުރިން ކަލޭގެ ނިއްކުރިތައް ހަރަކާތްތެރިކޮށްދީބަލަ."
  
  ބޭކާރު. ޔަންކީސް އަށް ފެނުނީ ފޮރުވިފައިވާ މަގެވެ.
  
  ސްޓަރން، ކިބުރުވެރި، ކިބުރުވެރި. ޖަރުމަނު މީހުންގެ ތެރެއިން އެކަކު "ފަކް ޔޫ، މިލޯ" އޭ ބުނުމަށްފަހު ގާތްގަނޑަކަށް ފަރުބަދަމަތިން ދަމައިގަނެގެން ދިޔައިރު ހޭންފެށިއެވެ.
  
  ޑްރޭކް ވަނީ އޭނާގެ ނަސީބުވެރި ތަރިންނަށް ޝުކުރު އަދާކޮށްފައެވެ. ސިކުންތުކޮޅެއްގެ ތެރޭގައި އެއީ އެމީހާގެ މައްޗަށެވެ، އޭނާގެ އަޑު ކޯޑްތައް ފަޅައިގެން ގޮސް، އެހެން މީހަކު ފަހަތުން ނުދެވުމުގެ ކުރިން އަޑުއިވޭ ކްރަންޗަކުން ކަރު ސްނެޕް ކޮށްލިއެވެ.
  
  ޑްރޭކް ވަނީ ޖަރުމަނުގެ ފިސްތޯލަ - ހެކްލަރ އަދި ކޮޗް އެމްޖީ4 އެއް - ނަގައި އެތައް ބަޑިއެއް ޖަހާފައެވެ. އެއް މީހެއްގެ ބޯ ގޮއްވާލިއެވެ.
  
  އަޅެ އާނއެކޭ އޭނާ ހިތަށް އެރިއެވެ. އަދިވެސް ކެމެރާއަށް ވުރެ ފިސްތޯލައަކުން ރަނގަޅަށް ބަޑިޖަހައެވެ.
  
  "ކެނެޑާ މީހުން!" އޭގެ ފަހުން އެއްފަހަރާ ސިލްސިލާ ހީސްތަކެއް ޖަހާލައެވެ.
  
  އެ ރުޅިވެރި ހީނލުމާއެކު ޑްރޭކް ހިނިތުންވެލިއެވެ. އެމީހުން އެގޮތަށް ވިސްނަން ދޫކޮށްލާށެވެ.
  
  އިތުރު މަޖާކަމެއް ނެތުމުން ކެރިގެން ދިޔަހާ ބާރަށް އެމަގުން ދުއްވައިގަތެވެ. ބެން އާއި ކެނެޑީ ކުރިމަތީގައި ތިބި ކަމުން އޭނާގެ ރައްކާތެރިކަން ބޭނުންވިއެވެ. އެމީހުން ދިރިތިބި މިތަނުން ނެރުމަށް އޭނާ ވައުދުވެ، އެމީހުން މާޔޫސް ނުކުރާނެ ކަމަށް ވެސް ވިދާޅުވި އެވެ.
  
  އޭނާގެ ފަހަތުން ޖަރުމަނު މީހުން ފަރުވާތެރިކަމާއެކު ފަރުބަދަމަތިން ފައިބައިގެން ދިޔައެވެ. އެމީހުން ހިފެހެއްޓުމަށްޓަކައި ދެތިން ބަޑިޖަހައި ބޯޓުތައް ގުނަން ފެށިއެވެ.
  
  ހަތަރު، ހަ، އެގާރަ.
  
  ޓްރެއިލް ޕްރިކެރިއަސް ވެގެން ދިޔަ ނަމަވެސް އެންމެ ފަހުން ލެވަލް އައުޓް ވެގެން ދިޔައެވެ. އެއް ހިސާބުން ފަނަރަ ހިލައަށްވުރެ މަތީގެ ކޮންމެ މީހަކު ވެސް ލަކުޑިތަކުގެ މެދުގައި ފިއްތާފައި ހުރި ރިބެއް ފަޅައިގެން ދިޔައީ ކަމަށް ބެލެވޭ ނަމަވެސް ސަތާރަވަނަ ބޯޓު ގުނާލުމުން އަނެއްކާވެސް އެ ބޯޓު ފުޅާވިއެވެ.
  
  އޭނާގެ މަތީގައި ޓަވަރު ޖަހާފައި ހުރި އުޅަނދުތައް، ގަދީމީ، ބިރުވެރި، މުސްކުޅި ގަސްގަހާގެހި އާއި މޮލްޑްގެ ވަސް ދުވާ އެއްޗެކެވެ. ފަސްދާނުލެވޭ ހަރަކާތަކުން އޭނާގެ ސަމާލުކަން ހޯދައިގެން ކަނާތްފަރާތަށް ބަލާލިއިރު ގިނަ މީހުންނަށް ކިރިޔާ ހިނގާލެވޭ ހަނި ލެޖުން ފަހަތަށް ދުވެފައި އަންނަ އެ ނިއުބީ މިލޯ ކަމަށް ވެދާނެ ސިފައެކެވެ. ޑްރޭކް އަށް ބަޑިޖަހަން ވެސް ވަގުތު ނުލިބުނު - އެމެރިކާ މީހާ ދިޔައީ އެހާ ބާރަށް ކުރިއަށް.
  
  ލަދުގަނޭ! އޭނާ އެހާ މޮޅުވާން ޖެހުނީ ކީއްވެ ހެއްޔެވެ؟ މިފަދަ ކާމިޔާބީއެއް ހާސިލްކުރެވޭނެ ހަމައެކަނި މީހަކީ - އޭނާގެ އަމިއްލަ ނަފްސުގެ އިތުރުން - އެލިޝިއާ މައިލްސް އެވެ.
  
  އަހަރެން މިތަނުން ކުރިއަށް އޮތް ގްލެޑިއޭޓޯރިއަލް ކޮންޓެސްޓެއްގެ މެދުތެރެއަށް ވަދެވުނެވެ...
  
  އޭނާ ކުރިއަށް ފުންމާލީ، މިހާރު ބޯޓުތަކުގެ ކައިރިން ފާއިތުވެގެން، އޭނާގެ މޮމެންޓަމް ބޭނުންކޮށްގެން ފިޔަވަޅަކުން ފިޔަވަޅަކަށް ފުންމާލައިގެން، ރެންޑަމް މޮއުންޑްތަކުން ފުން ވަޅުގަނޑުތަކަށް ގާތްގަނޑަކަށް މިނިވަންކަމާއެކު ދުވެ، ވެލި ފާރުތަކުން އެންގޭލްތަކެއްގައި ފުންމާލަމުންނެވެ. ފުންމާލުމުގެ މެދުގައި މޮމެންޓަމް ހޯދުމަށް ބޯޓުތަކުގެ ފްލެކްސިބަލް ލަކުޑިތައް ބޭނުންކޮށްގެން ވެސް މެއެވެ.
  
  "މަޑުކޮށްލާ!"
  
  ކުރިމަތީގައި ހުރި ތަނަކުން ހަށިގަނޑެއް ނެތް އަޑެއް އިވުނެވެ. އެމެރިކާގެ އެ ޓްވާންގް އަޑު އިވުމުން ލުއި ލިބުނު ކެނެޑީގެ ފޮރުވިފައިވާ ސިފަ ފެނުމުން އޭނާ މަޑުކޮށްލިއެވެ. "އަހަރެންގެ ފަހަތުން އާދޭ" އޭނާ ހަޅޭއްލަވައިގަތީ ގޯޅިގަނޑުގެ ނިމުމާއި ހަމައަށް މިލޯ ތަޅަން ދޫކޮށްނުލެވޭނެކަން އެނގިހުރެއެވެ. އެއީ ގަޑިތަކެއް ވަންދެން ފިއްތާލެވިދާނެ އެއްޗެހިތަކެކެވެ.
  
  އޭނާ އެންމެ ފަހު ބޯޓު ކައިރިން ބްރޭކްނެކް ސްޕީޑުގައި ޗާޖުކޮށްލިއިރު، ބެން އާއި ކެނެޑީ އޭނާގެ ފަހަތަށް ވެއްޓުނީ، ހަމަ މިލޯ ލެޖަކުން ފުންމާލައިގެން ހަމަ އެ ބޯޓުގެ ކުރިމަތި ކަނޑާލި ވަގުތުގައެވެ. ޑްރޭކް އޭނާގެ ކަކުލުގައި ހިފާލަމުން އޭނާގެ ސްޓާނަމްގައި ބާރަށް ޖައްސާލިކަން ޔަގީންކޮށްލިއެވެ.
  
  އޭނާ ސިކުންތުކޮޅެއް ހޭދަކުރީ ކެނެޑީއާ ދިމާއަށް ބަޑި އުކާލުމަށެވެ.
  
  ބަޑި އަދިވެސް އުދުހެމުން ދިޔައިރު މިލޯ ކައްޓަލަގައި ޖެހި އަމިއްލައަށް މިނިވަންވެ، އަތަށް ފުރޮޅިގެން ގޮސް ކުއްލިއަކަށް އޭނާއާ ކުރިމަތިލިއެވެ.
  
  އޭނާ ގިސްލަމުން ބުންޏެވެ، "މެޓް ޑްރޭކް، އެ މީހާ. ވީ ލޫކިންގ ފޯވާޑް ޓު ދިސް، މެޓް."
  
  އޭނާ ޕަންޗާއި އުނަގަނޑު އުކާލިއެވެ. ޑްރޭކް އޭނާގެ އަތްތިލައަށް އެތައް ފަހަރަކު ޖަހާލީ ފަހަތަށް ޖެހެމުން ދިޔައިރު މޫނު ކުނިކޮށްލަމުންނެވެ. މި ފިރިހެންމީހާ އޭނާ ދަންނަ ނަމަވެސް ކާކު ހެއްޔެވެ؟ މުސްކުޅި މޫނު ނެތް ދުޝްމަނެއް ހެއްޔެވެ؟ ސާސްގެ އަނދިރި މާޒީގެ ހިޔަނި ޖިންނިއެއް ހެއްޔެވެ؟ މިލޯ ހުރީ ގާތްކޮށް އެތަނުގައި މަޑުކޮށްގެން އުފާވެފައެވެ. އޭނާގެ ޕެރިފެރަލް ވިޝަން އިން ބޭރަށް ނުކުމެ، ޑްރޭކްއަށް ފާހަގަ ކުރެވުނީ އެމެރިކާގެ ބެލްޓުގައި ހުރި ވަޅި، ހަމައެކަނި ވިސްނުން ފޭރިގަންނަން އިންތިޒާރުކޮށްގެންނެވެ.
  
  އޭނާގެ އަމިއްލަ ފިޔަވަޅަށް އަނިޔާވެރި ލަނޑެއް ލިބުނެވެ.
  
  އޭނާގެ ފަހަތުން ކުރިއަށް ދިޔަ ޖަރުމަނު ސިފައިންގެ ފުރަތަމަ ކުޅަދާނަ ހަރަކާތްތައް އޭނާއަށް އިވެމުން ދިޔައެވެ. އެމީހުން ތިބީ މަދު ބޯޓުތަކެއް ދުރުގައެވެ.
  
  ބެން އާއި ކެނެޑީ ހައިރާންވެފައި ބަލަން ތިއްބެވެ. ކެނެޑީ އޭނާގެ ބަޑި އުފުލާލިއެވެ.
  
  ޑްރޭކް އެއްކޮޅަށް ފޭއިންޓް ކޮށްލުމަށްފަހު އަނެއް ދިމާލަށް އަނބުރާލީ މިލޯގެ އަނިޔާވެރި ލަނޑެއް ފައިގައި ޖެހުމުން ސަލާމަތްވެފައެވެ. ކެނެޑީ ބަޑިޖަހާލީ މިލޯގެ ފައިން އިންޗިތަކެއް ދުރުގައި ނަޖިސް ޖަހާލަމުންނެވެ.
  
  ޑްރޭކް ހީލަމުން ބުޅަލަށް ޕެޓް ކުރާ ކަމަށް ހަދައިގެން ހިނގައިގަތެވެ. "ހުރީ" މަލާމާތުގެ ރާގަކަށް އޭނާ ބުނެލިއެވެ. "އެއީ ރަނގަޅު ކުއްޖެއް."
  
  ކެނެޑީ ވަނީ އިތުރު އިންޒާރުގެ ބަޑިއެއް ޖަހާފައެވެ. ޑްރޭކް އެނބުރި އެމީހުންގެ ކައިރިން ދުވެފައި ގޮސް ބެންގެ އަތުގައި ހިފާ ދަމައިގަތް ވަގުތު އެ ޒުވާނާ އޮޓޮމެޓިކުން ވެއްޓިފައިވާ ސިޑިއާ ދިމާއަށް އެނބުރިލިއެވެ.
  
  "ނޫން!" - ޑްރޭކް ހަޅޭއްލަވައިގަތެވެ. "އެމީހުން އަހަރެމެން އެއްބަޔަކު އަނެއްބަޔަކަށް ނެރެދޭނެ."
  
  ބެން ހުރީ ސިއްސައިގެން ގޮސްފައެވެ. "އަނެއްކާ ކޮންތާކު؟"
  
  ޑްރޭކް ހަތިޔާރު ނައްތާލާ ގޮތަށް ކޮނޑު އަރުވާލިއެވެ. "ކީކޭ ހީކުރީ؟"
  
  އޭނާ މިސްރާބުޖެހީ ސީދާ ވޯލްޑް ޓްރީއާ ދިމާއަށެވެ.
  
  
  ބާރަ
  
  
  
  ވޯލްޑް ޓްރީ، ސްވިޑެން
  
  
  އަދި އެމީހުން ތެދުވިއެވެ. ޑްރޭކް ބެޓް ކުރި ގޮތުގައި ވޯލްޑް ޓްރީ އަކީ މުސްކުޅި އަދި ވަރުގަދަ ގަހެއް ކަމުން އޭގެ ގޮފިތައް ގިނަވެ ވަރުގަދަ ކަމަށް ވާން ޖެހެ އެވެ. އަކުރުން އަކުރަށް އުފުލިފައި އޮތް ގަހަކަށް އަރަނީ ކަމަށް ގަބޫލު ކުރުމުން ފިޒިކްސް އެއްގޮތަކަށް ވެސް މުހިންމެއް ނުވި އެވެ.
  
  "ހަމަ އަނެއްކާވެސް ފިރިހެން ކުއްޖަކަށް ވީ ފަދައިން" ޑްރޭކް ބެން އަށް ހިތްވަރު ދިނީ އޭނާ ބިރު ނުގަންނަ ގޮތަށް އަވަހަށް އިލްތިމާސް ކުރަމުންނެވެ. "ކަލެއަށް މައްސަލައެއް ވެގެން ނުވާނެ ބްލޭކީ. އޯކޭތަ ކެނެޑީ؟
  
  ނިއުޔޯކުގެ މީހާ އެންމެ ފަހުން މައްޗަށް އަރާފައިވަނީ އޭނާގެ ތިރިއަށް އިޝާރާތްކޮށްފައިވާ ބަޑި ހިފައިގެންނެވެ. ނަސީބަކުން ދުނިޔޭގެ ގަހުގެ ގޮފިތަކާއި ފަތްތަކުގެ ފުޅާ ސިމެޓްރީން އެމީހުންގެ ކުރިއެރުން ފޮރުވިގެން ދިޔައެވެ.
  
  "އަހަރެންގެ ޒަމާނުގައި ދެތިން ދަނޑިކޮޅަކަށް އަރައިފިން" ލުއި ގޮތަކަށް ޝަބާނާ ބުންޏެވެ.
  
  ބެން ހީގަތެވެ. ރަނގަޅު ނިޝާނެއް. ޑްރޭކް ހިމޭންކަމާއެކު ކެނެޑީއަށް ޝުކުރު އަދާކުރިއިރު، އޭނާ އެތަނުގައި ހުރިކަން އިތުރަށް ރަނގަޅުވާން ފެށިއެވެ.
  
  ލަދުގަނޭ، އޭނާގެ ހިތަށް އެރިއެވެ. އޭނާ ކިރިޔާވެސް އިތުރަށް ވިދާޅުވީ: މި މިޝަންގައި.އަޅުގަނޑުމެން ހަފްތާއެއް ނުވަނީސް ކުރީގެ ބަހުރުވައަށް އެނބުރި އަންނާނަމެވެ.
  
  ޑްރޭކް އެއް ގޮފިން ގޮފިގަނޑަކަށް އަރައި، މައްޗަށް ގޮސް، އެއް ގޮފިގަނޑެއްގެ މައްޗަށް އިށީނދެގެން ނުވަތަ ކޮޅަށް ހުރެ، ހަމަ އެވަގުތު އަނެއް ގޮފިގަނޑަށް އަތް ދިއްކޮށްލިއެވެ. ކުރިއެރުން ލިބުނީ ހަލުވިކަމާއެކު ކަމުން އެމީހުންގެ ހަށިގަނޑުގެ މަތީ ފަރާތުގެ ބާރު ހީކުރި ވަރަށް ވުރެ ގިނަ ދުވަހު ދެމިގެން ދިޔައެވެ. ނަމަވެސް ގާތްގަނޑަކަށް މެދުތެރެއިން ބެން ބަލިކަށިވަމުން ދިޔަކަން ޑްރޭކްއަށް ފާހަގަ ކުރެވުނެވެ.
  
  "ޓްވީނީ ވަރުބަލިވަނީތަ؟" - އޭނާ އެދުމުން ވަގުތުން މަސައްކަތްތައް ދެގުނައަށް އިތުރުވެގެން ދިޔަތަން ފެނުނެވެ. ދޭތެރެ ދޭތެރެއިން ކެނެޑީ ގޮފިތަކުގެ ތެރެއިން ވަޒަނެއް ޖަހަމުން ދިޔައެވެ. ދެފަހަރެއްގެ މަތިން އެމީހުންގެ ކައިރީގައި ހިލަ ސިޑިއެއް އުފުލިގެން ދިޔަތަން ފެނިގެން ދިޔަ ނަމަވެސް އެމީހުންގެ ފަހަތުން ދުއްވާ މީހުންގެ އެއްވެސް އަލާމާތެއް ނުފެނެއެވެ.
  
  އަޑުތައް އެމީހުންނަށް ގުގުމާލައެވެ. "އިނގިރޭސި މީހާއަކީ މެޓް ޑްރޭކް" ސާސްގެ ކުރީގެ ސިފައިންގެ މީހާއަށް އެއްފަހަރަކު އިވުނީ ވަރުގަދަ ޖަރުމަނު ލަވައަކުން ޑިސްޓޯރޓްކޮށްފައިވާ އަޑެކެވެ. މީގެ ކުރިން ދެފަހަރު ފެނިފައިވާ މީހާ ވަގަށް ނަގާފައިވާ ތަކެތި ގަބޫލުކުރެއެވެ.
  
  އަނެއް ފަހަރު އޭނާއަށް އިވުނީ "އެސްއާރުޓީ ނައްތާލަނީ" ދަމައިގަންނަ އަޑަކީ މިލޯގެ، އޭނާގެ މާޒީ ހާމަކޮށް، ސާސްގެ ތެރޭގައި ވެސް އެމީހުން ސިއްރުކޮށްފައިވާ ޔުނިޓެއް ހާމަކޮށްދޭ އަޑެކެވެ. މާތް ހުރިހާ ކަމެއްގެ ނަމުގައި މި ފިރިހެންމީހާއަކީ ކާކު ހެއްޔެވެ؟
  
  އެ ޝޮޓްތަކުން ބަރު ގޮފިތައް ފަޅައިގެން ދިޔައެވެ. އެތެރޭގައި ހުރި ހަރަކާތްތެރި ޚަޒާނާތައް ހުރި ބެކްޕެކް އެޖެސްޓް ކުރަން ޑްރޭކް މަޑުކޮށްލިއިރު، ދެން ފާހަގަ ކުރެވުނީ އޭނާ އަމާޒުކޮށްގެން ހުރި ފުޅާ ގޮފިގަނޑެވެ. ކުރިން އެމީހުން އަރާމުކޮށްލި ސިޑިން މަތީގައި ހުރި ތަނަށް ގާތްގަނޑަކަށް ފޯރާ އެއްޗެކެވެ.
  
  "އެކޮޅުން" އޭނާ ބެންއަށް އިޝާރާތް ކުރިއެވެ. "ބްރާންޗަށް އަރައި ހިނގާފަ... ބާރަށް!"
  
  ދެމިނެޓް ވަރަކަށް ބަރަހަނާކޮށް ތިބޭނެއެވެ. މައިންސް ސަޕްރައިޒް އާއި ރިއެކްޝަން ޓައިމް، އަދިވެސް ދޫކޮށްލީ މިނިޓަކަށް ވުރެ ގިނަ އިންތިހާއަށް ނުރައްކާތެރިކަމެވެ.
  
  ހިޔާއިން އެންމެ ފުރަތަމަ ނުކުތީ ބެން ކަމަށާއި، އޭގެ ސިކުންތުކޮޅެއް ފަހުން ޑްރޭކް އާއި ކެނެޑީ އެންމެންވެސް އަތަށް ފުންމާލައިގެން ގޮފިގަނޑުގައި ސިޑިއާ ދިމާއަށް ނިކުމެގެން ތިބި ކަމަށެވެ. އެމީހުން ފެނުމުން ކެނެޑީ އެމީހުންނަށް އަގުހުރި ސިކުންތުތައް ގަނެދިނީ ލީޑް ފަޅައިގެން ގޮސް، މަދުވެގެން އެއް ނަސީބު ގޯސް މަހާނަ ރެއިޑަރަކަށް ލޯވަޅު ޖަހައިގެންނެވެ.
  
  އަދި މިހާރު އެމީހުންނަށް ފެނުނީ ހަމަ ހަގީގަތުގައިވެސް މިލޯ ސިޑިން މައްޗަށް ދުއްވައިގަތުމަށް އަމުރު ފޮނުވިކަމެވެ. ފަސް ފިރިހެނުންނެވެ. އަދި ޓީމު ބާރު ދުވެލީގައެވެ. އެމީހުން ބެންގެ ކުރިން ގޮފި ނިމުމާއި ހަމައަށް ވާސިލްވާނެ!
  
  ބޭކާރު! އެމީހުންނަށް ފުރުސަތެއް ނުލިބުނެވެ.
  
  ބެންއަށްވެސް މިކަން ފެނިގެން ތުރުތުރު އަޅަމުން ދިޔައެވެ. ޑްރޭކް ކަންފަތުގައި ހަޅޭއްލަވައިގަތީ: "ދުވަހަކުވެސް ދޫނުދޭށެވެ! ދުވަހަކުވެސް!"
  
  ކެނެޑީ އަނެއްކާވެސް ޓްރިގަރ ދަމައިގަތެވެ. ދެމީހަކު ވެއްޓުނީ: އެކަކު ވަޅުގަނޑަށް އުދުހިގެން ދިޔައިރު، އަނެއް މީހާ އޭނާގެ ފަރާތުގައި ހިފާ ހަޅޭއްލަވައިގަތެވެ. އަނެއްކާވެސް ފިއްތާލުމުން، ދެން ޑްރޭކްއަށް އިވުނީ މަޖައްލާ ނިމިގެން ދިޔަ އަޑެވެ.
  
  ޖަރުމަނުގެ ދެމީހަކު ތިއްބެވި ނަމަވެސް މިހާރު އެމީހުންނާ ކުރިމަތިލާން ތިބީ ހަތިޔާރުތައް ތައްޔާރަށް ހިފަހައްޓައިގެންނެވެ. ޑްރޭކް ހަރުކަށި މޫނެއް ހަދާލިއެވެ. ރޭހުން ބަލިވީ އެވެ.
  
  "އެމީހުންނަށް ބަޑިޖަހާ!" މިލޯގެ އަޑު ގުގުމާލިއެވެ. "އަހަރެމެން މިތަނުގެ ތިރީގައި ހުރި ސްކްރެޕްތައް ބަލާނަން."
  
  "ނޭއިން!" ޖަރުމަނުގެ ވަރުގަދަ ލަވައެއް އަނެއްކާވެސް ފެށުނެވެ. "ޑަރ ސްޕީއާރ! "ޑަރ ސްޕީއާރ!"
  
  ފިސްތޯލަތަކުގެ ފީފާތައް އެއްވެސް ވަރަކަށް ތެޅިގަނެފައެއް ނުވެއެވެ. ޖަރުމަނު މީހުންގެ ތެރެއިން އެކަކު ޖެއްސުން ކުރިއެވެ: "ކްރޯލް، ކުދިކުދި ދޫނިތަކެވެ. މިތަނަށްއާދޭ."
  
  ބެން މަޑުމަޑުން ހަރަކާތްތެރިވިއެވެ. ޑްރޭކްއަށް ފެންނަމުން ދިޔައީ އޭނާގެ ކޮނޑު ތެޅިގަތްތަނެވެ. "ޓްރަސްޓް މީ" އެކުވެރިޔާގެ ކަންފަތުގައި ހީނލަމުން ކޮންމެ މަސްގަނޑެއް ޓެންޝަން ކޮށްލިއެވެ. އޭނާ ފުންމާލާނީ ބެން ގޮފި ނިމުމާ ހަމައަށް ދިޔަހާ އަވަހަކަށް، އޭނާގެ ހަމައެކަނި މެޗަކީ ހަމަލާދީ އޭނާގެ ހުނަރު ސެޓް ބޭނުން ކުރުމެވެ.
  
  "އަހަރެންގެ އަތުގައި އަދިވެސް ވަޅި އެބައޮތް" ކެނެޑީ ގިސްލަމުން ބުންޏެވެ.
  
  ޑްރޭކް ބޯޖަހާލިއެވެ.
  
  ބެން ގޮފި ނިމުމާއި ހަމައަށް އާދެވުނެވެ. ޖަރުމަނު މީހުން މަޑުމައިތިރިކަމާއެކު މަޑުކޮށްލިއެވެ.
  
  ޑްރޭކް ތެދުވާން ފެށިއެވެ.
  
  ދެން ފޮގެއްގެ ތެރޭގައި އުޅޭ ފަދައިން ޖަރުމަނު މީހުން އެއްފަރާތަކަށް އުދުހިގެން ދިޔައީ ޓޯޕީޑޯއެއް ޖެހި ފަދައިންނެވެ. ފަޅައިގެން ގޮސް ލޭ އޮހޮރިފައިވާ އެމީހުންގެ ހަށިގަނޑު ފާރުން ކޮއްޕާލާފައި، ތެމިގެން ގޮސް، ގާޑިޔާއެއް ފަދައިން ވަޅުގަނޑަށް ތިރިއަށް ފުރޮޅިގެން ދިޔައެވެ.
  
  ސިޑިތައް ކައްސާލާފައިވާ ގޮފިން މަދު މީޓަރުތަކެއް މަތީގައި، ބޮޑެތި ހަތިޔާރު ހިފައިގެން ތިބި ފިރިހެނުންގެ ބޮޑު ޖަމާއަތެއް ހުއްޓެވެ. އޭގެ ތެރެއިން އެކަކު ހިފައިގެން ހުރީ އަދިވެސް ދުންފަތުގެ އިސްތިއުމާލު ކުރަމުންދާ އޭކޭ-5 އެސޯލްޓް ރައިފަލެކެވެ.
  
  "ސްވިޑެން" ޑްރޭކް އަށް އެ ހަތިޔާރަކީ ސްވިޑެންގެ އަސްކަރިއްޔާއިން އާންމުކޮށް ބޭނުންކުރާ ހަތިޔާރެއްކަން ދެނެގަތެވެ.
  
  އަޑުގަދަކޮށް އޭނާ ބުނީ "ޑޭމް ޓައިމިންގް" ކަމަށެވެ.
  
  
  ތޭރަ
  
  
  
  މިލިޓަރީ ބޭސް، ސްވިޑެން
  
  
  އެމީހުން ފެނުނު ކޮޓަރި - މޭޒާއި އައިސް ރިމް ޖަހާފައިވާ ކުޑަދޮރެއް ހުރި ސްޕާޓަން ބާރަ ބައި ބާރަ ކޮޓަރި - ޑްރޭކް ދިޔައީ އެތައް އަހަރެއް ފަހަތަށް ޖައްސާލިއެވެ.
  
  "ރިލެކްސް" އޭނާ ބެންގެ ހުދު ކަކުލުގައި ޖަހާލިއެވެ. "މިތަނަކީ ސްޓޭންޑަޑް މިލިޓަރީ ބަންކަރެއް. މިއަށްވުރެ ގޯސް ހޮޓަލް ރޫމްތައް ފެނިއްޖެ ބަޑީ އިތުބާރު ކުރައްވާ."
  
  "އަހަރެން މި އުޅެނީ އެއަށްވުރެ ގޯސް އެޕާޓްމަންޓްތަކުގަ." ކެނެޑީ ހީވީ ފަސޭހަކަމާއެކު، އެ ވަޒީފާގައި ފުލުހެއް ތަމްރީނުކޮށްގެންނެވެ.
  
  "އަނެއް ފިރިހެން މީހާގެ ކަށި؟" ޑްރޭކް ބުމަ އުފުލާލިއެވެ.
  
  "ޔަޤީނުންވެސް. ކީއްވެ?"
  
  "އަޅެ އެއްވެސް ކަމެއް ނުވޭ." ޑްރޭކް އިނގިލިތަކުން ދިހަ ވަރަކަށް ގުނާލުމަށްފަހު ތިރިއަށް ބަލާލީ ފައިގެ އިނގިލިތަކުން މަސައްކަތް ފަށަން އުޅޭ ފަދައިންނެވެ.
  
  ބެން މަޖުބޫރުކޮށްލީ ބަލިކަށި ހިނިތުންވުމެކެވެ.
  
  "ބަލަ ބެން، އަހަރެން ގަބޫލުކުރަން ފުރަތަމަ ފަސޭހައެއް ނޫން، އެކަމަކު ފެނުނީ އެ ސްވިޑެންގެ ފިރިހެންމީހާ ކޯލް ކުރި ގޮތް. އަހަރެމެން ރަނގަޅު. ކޮންމެ ގޮތެއްވިޔަސް ކުޑަކޮށް ޗެޓް ކުރަން ޖެހެއެވެ. އަހަރެމެން ވަރުބަލިވެއްޖެ."
  
  ދޮރު ހުޅުވިގެން ދިޔައިރު އެމީހުންގެ ވެރިމީހާ، މުށިކުލައިގެ އިސްތަށިގަނޑަކާއި ނިޔަފަތި ފަދަ ހަރު ނަޒަރަކުން ބަލާއިރު، ކޮންކްރީޓް ތަޅުންގަނޑު ހުރަސްކޮށް ހޮޅިބުރި ޖަހާލިއެވެ. އެމީހުން އަތުލައިގަނެ، ޑްރޭކް ފަރުވާތެރިކަމާއެކު އެމީހުންނަކީ ކޮންބައެއްކަން އަދި އެމީހުން ކުރާ ކަންތައްތައް ކިޔައިދިނުމުން، އެމީހާ ތައާރަފްކޮށްދިނީ ތޯސްޓެން ޑާލްގެ ނަމުން ކަމަށާއި، ދެން ހިނގައިގަތީ އޭނާގެ ހެލިކޮޕްޓަރުގެ އެންމެ ދުރު ފަރާތަށް ގޮސް ބައެއް ކޯލްތައް ކުރުމަށެވެ.
  
  "މެޓް ޑްރޭކް" އޭނާ ބުންޏެވެ. "ކެނެޑީ މޫރް. އަދި ބެން ބްލޭކް އެވެ. ސްވިޑެން ސަރުކާރުން ކަލޭގެ މައްޗަށް އެއްވެސް ދައުވާއެއް ނެތް...."
  
  އެއްގޮތަކަށްވެސް ސްވިޑެންގެ ލަވައެއް ނޫން ލަވަކިޔުމުން ޑްރޭކް ބިރުގަތެވެ. "ތި ދަނީ އެ ވިދާ ކަނދުރާ ސްކޫލުތަކުގެ ތެރެއިން އެއް ސްކޫލަކަށް ދާލް؟ އީޓަން ނޫނީ އެކަހަލަ ކަމެއްތަ؟"
  
  "ޝައިނީ ކަނދުރާ؟"
  
  "ޕެޑިގްރީއާއި ފައިސާއާއި ތަރުބިއްޔަތުގެ ތެރެއިން އޮފިސަރުން ޕްރޮމޯޓްކުރާ ސްކޫލްތައް. ހަމައެއާއެކު ހުނަރާއި ކުޅަދާނަކަމާއި ޖޯޝާއި ފޯރިއަށް ވެސް ދިޔައީ."
  
  "އަހަރެން ހީކުރަނީ އެހެންހެން." ދަހުލްގެ ރާގު ހުރީ ހަމަހަމަކޮށެވެ.
  
  "ބޮޑު. އާދެ... އެ ހުރިހާ ކަމެއް ވެއްޖެއްޔާ...."
  
  ޑާލް އަތް އުފުލާލިއިރު ބެން ޑްރޭކްއަށް ރުޅިވެރި ނަޒަރެއް ދިނެވެ. "ކަތިލާ ބަކަރިއަކަށް ވުން ހުއްޓާލާ މެޓް. ހަމައެކަނި ތިޔައީ ރަފް ޔޯކްޝަޔަރ ދަނޑުވެރިއަކަށް ވުމުން އެހެން އެންމެންނަކީ ޝާހީ ދަރިކޮޅުގެ ބައެއް ނޫން ހެއްޔެވެ؟"
  
  ޑްރޭކް ސިހުމެއްގެ ތެރޭގައި އޭނާގެ ކުއްޔަށް ހިފާ މީހާއަށް ބަލަހައްޓައިގެން ހުއްޓެވެ. ކެނެޑީ 'ޑްރޮޕް އިޓް' ހުށަހެޅުން ކުރިއަށް ގެންދިޔަ އެވެ. ދެން އޭނާގެ ހިތަށް އެރީ ބެންއަށް މި މިޝަންގައި ޙަޤީޤަތުގައިވެސް ހޫކް ކޮށްލި އެއްޗެއް ފެނިފައިވާ ކަމާއި، އޭނާ ބޭނުންވަނީ އިތުރަށް ކަމެވެ.
  
  ޑާލް ބުނީ، ރައްޓެހިން، ޢިލްމު ހިއްސާކުރުމަކީ އަޅުގަނޑު ވަރަށް ބޮޑަށް ފާހަގަކުރާނެ ކަމެއް ކަމަށެވެ. އަހަރެން ވަރަށް ބޭނުން."
  
  ޑްރޭކް ހުރީ ހުރިހާ ކަމެއް ހިއްސާކުރުމަށް ނަމަވެސް އެމީހުން ބުނާ ގޮތުގައި ޢިލްމަކީ ބާރެއް ކަމުން އޭނާ މަސައްކަތް ކުރަމުން ދިޔައީ މިތަނުގައި ސްވިޑެން ސަރުކާރުގެ ތާއީދު ލިބޭނެ ގޮތެއް ހޯދުމަށެވެ.
  
  ބެން ކުރިން ވެސް ތައްޔާރުވަމުން ދިޔައިރު އޭނާގެ ވާހަކައަށް ތައްޔާރުވަމުން ދިޔައީ ނައިން ޕީސް އޮފް އޮޑިން އާއި ޓޮމްބް އޮފް ދަ ގޯޑްސް އާއި ބެހޭ ގޮތުން ޑްރޭކް އޭނާގެ ވާހަކަ މެދުކަނޑާލި އެވެ.
  
  "ބަލަ" އޭނާ ބުންޏެވެ. "އަހަރެންނާއި މި ކުއްޖާ، އަދި މިހާރު ފަހަރެއްގައި ގްރޮންކް ވެސް ކޮންމެވެސް ކިލް ލިސްޓެއްގައި އަށް އިންޗީގެ ސުރުޚީތަކެއް..."
  
  "އަހަންނަކީ ގްރޮންކެއް ނޫން، ޔޫ އިނގިރޭސި ކަނދުރާ." ކެނެޑީ ބައި ކޮޅަށް ތެދުވިއެވެ.
  
  "އައި އެމް އިންޕްރެސްޑް ޔޫ ނޯ ދިސް ވޯޑް." ޑްރޭކް ލޯ ތިރިކޮށްލިއެވެ. "މަޢާފަށް އެދެން. އެއީ ޖަރގަން އެވެ. ދުވަހަކުވެސް ދޫކޮށްނުލާ." އޭނާ ހަނދާންވީ އެލިސަންގެ ވަކިވުމުގެ ބަސްތަކެވެ: ތިބާ އަބަދުވެސް ހުންނާނީ ސާސް އަށެވެ.
  
  އަދިވެސް މިލޯއާ އެކު ކުރި މާރާމާރީއާއި ވޯލްޑް ޓްރީއަށް އެރުމުން ލިބުނު ޒަހަމްތަކުން ނިވާވެފައިވާ އަތްތައް ދިރާސާކޮށް، ފާއިތުވި ދުވަސްތަކުގައި އޭނާގެ އަވަސް އަދި ޞައްޙަ ރިއެކްޝަންތަކާ މެދު ވިސްނާލިއެވެ.
  
  ހާދަ ރަނގަޅަކަށް އޭނަ ބުނީ.
  
  "ގްރޮންކް އަކީ ކޮބާ؟" - ބެން ހައިރާންވިއެވެ.
  
  ޑާލް ހަރު ދަގަނޑު ގޮނޑިއެއްގައި އިށީނދެ މޭޒުމަތީގައި ހުރި އޭނާގެ ބަރު ބޫޓު ފިއްތާލިއެވެ. "އަސްކަރިއްޔާގެ މުވައްޒަފުންގެ އެކުވެރިކަމުގައި...އުހް...' އުފާކުރާ އަންހެނަކު." - އޭނާ ޖަވާބު ދިނީ ޑިޕްލޮމެޓިކް ގޮތަކަށެވެ.
  
  "އަހަރެންގެ އަމިއްލަ ސިފަ ތަންކޮޅެއް ގަދަވާނެ" ޑްރޭކް ބެންއަށް ނަޒަރު ހިންގާލުމަށްފަހު ދެން ބުނީ "ކިލް ލިސްޓް. ޖަރުމަނު މީހުން ބޭނުންވަނީ އަހަރެމެން މަރުވެފައި އޮންނަން ނުހިނގާ ޖަރީމާތަކަށެވެ. ދަހުލް ކިހިނެއް އެހީތެރިވެދެވޭނީ؟"
  
  ސްވިޑެންގެ މީހާ ކުޑައިރުކޮޅަކު ޖަވާބެއް ނުދީ، ހަމައެކަނި އައިސް ކުޑަދޮރުން ބޭރަށް ބަލާލީ ސްނޯ ފޮރުވިފައިވާ ބިމާއި އެއަށްވުރެ މާ ދުރަށް، ގަދަ ކަނޑުގެ ފަހަތުގައި އެކަނި އުފުލިގެން ދިޔަ ފުނޑުފުނޑުވެފައިވާ ހިލަތަކަށެވެ.
  
  ކެނެޑީ ބުނީ ދާލް އަހަންނަކީ ފުލުހެއް. މިދެމީހުން މީގެ ދެތިން ދުވަސް ކުރިންވެސް ނޭނގުނު ނަމަވެސް އެދެމީހުންގެ ހިތްހެޔޮ ހިތްތަކެއް އެބަހުއްޓެވެ. އެމީހުންނަށް އިތުބާރު ކުރާށެވެ."
  
  ދަހުލް ބޯޖަހާލިއެވެ. "ކަލޭގެ އަބުރު ކުރިން އޮތީ ޑްރޭކް. އެކަމުގެ ރަނގަޅު ނުރަނގަޅު ކަންތައްތަކެވެ. އަހަރެމެން އެހީތެރިވެދޭނަން، އެކަމަކު ފުރަތަމަ-" އޭނާ ބެންއަށް ބޯޖަހާލިއެވެ. "ކުރިއަށްގެންދިޔުން".
  
  ދުވަހަކުވެސް މެދުކެނޑުމެއް ނެތް ފަދައިން ބެން ކުރިއަށް ގެންދިޔައެވެ. ޑްރޭކް ވަގަށް ކެނެޑީއަށް ނަޒަރު ހިންގާލިއިރު އޭނާގެ ހިނިތުންވުން ފެނުނެވެ. އޭނާ ދުރަށް ބަލާލީ ދެ ސަބަބަކާހުރެ ސިހުމުންނެވެ. ފުރަތަމަ ކަމަކީ ޑާލް އޭނާގެ އަބުރަށް އިޝާރާތް ކުރުމާއި ދެވަނަ ކަމަކަށް ކެނެޑީގެ އިޚްލާޞްތެރި އެންޑޯސްމަންޓެވެ.
  
  ބެން ނިންމާލިއެވެ. ޑާލް ވިދާޅުވީ ޖަރުމަނު މީހުންނަކީ މި ހުރިހާ ކަމެއްގައި ވެސް އާ ޖަމާއަތެއް ކަމަށާއި އެއީ ޔޯކްގައި ހިނގި އެ ހާދިސާއާ ހަމައަށް އަޅުގަނޑުމެންގެ ސަމާލުކަމަށް އައިސްފައި ނުވާ ޖަމާއަތެއް ކަމަށެވެ.
  
  "އާ?" ޑްރޭކް ބުންޏެވެ. "އެމީހުން ރަނގަޅު." އަދި ވަރަށް ރަނގަޅަށް އިންތިޒާމުކޮށްފައި؛ ބިރުވެރިކަމާއި ދަގަނޑު ޑިސިޕްލިންގެ ކޮންޓްރޯލްގައެވެ. އަދި އެމީހުންގެ އަތުގައި ބޮޑު ޓްރަމްޕް ކާޑެއް އޮތީ މިލޯ ކިޔާ ފިރިހެނަކު - އެމެރިކަން ސްޕެޝަލް ފޯސަސް، ބެލެވޭ ގޮތުގައި. ސުރުޚީ ޗެކް ކުރާށެވެ."
  
  "އަޅުގަނޑުމެން ކުރާނަން." އުފާވެރި ޚަބަރަކީ ކެނެޑާގެ މީހުންނާ ބެހޭ މައުލޫމާތު އަޅުގަނޑުމެންގެ އަތުގައި އެބަހުރި."
  
  "އެކަމަށް ލޯ އަޅައިގެންތަ؟"
  
  "އާނ، އެކަމަކު އެއްފަރާތްވެ، ތަޖުރިބާ ނެތް އަދި އެކަނިވެރި" ޑާލް ކެނެޑީއާ ދިމާއަށް ފޮރުވިގެން ނަޒަރު ހިންގާލިއެވެ. "ސްވިޑެން ސަރުކާރުން ތިޔަބޭފުޅުންގެ އާ އޮބާމާ ވެރިކަމާ އޮންނަ ގުޅުމަކީ އަޅުގަނޑު ފުރަތަމަ ދަރަޖައިގެ ގުޅުމެއް ނޫން. "
  
  "ސޮރީ އެބައުޓް ދަ ތަޓް" ކެނެޑީ ފޭކް ކޮށްލަމުން ހިނިތުންވުމެއް ފޭކް ކޮށްލުމަށްފަހު ފާހަގަކޮށްލެވުނީ ވަށައިގެންނެވެ. "އަޑުއަހާބަލަ ޑޫޑް، އަހަރެމެން މިތާ އިރުކޮޅަކު ތިބެންޏާ އަހަރެމެންނަށް ކާން އެއްޗެއް ލިބިދާނެ ކަމަށް ހީކުރަންތަ؟"
  
  "މިހާރުވެސް ތައްޔާރު ކުރަމުން މިދަނީ އަހަރެމެންގެ ސޫސް ޝެފް" ޖަވާބުގައި ޑާލް ފޭކް ހިނިތުންވުމެއް ޖައްސާލިއެވެ. "އެކަމަކު ސީރިއަސްކޮށް ވަރަށް އަވަހަށް ބަރގަރސް އެންޑް ޗިޕްސް ހުންނާނެ."
  
  ޑްރޭކްގެ އަނގައަށް ފެން ވަދެއްޖެއެވެ. އެންމެ ފަހުން ކެއީ ކޮން ދުވަހެއްކަން ހަނދާނެއް ނުވިއެވެ.
  
  "އަހަންނަށް ކުރެވެން އޮތް އެއްޗެއް ބުނެދޭނަން. ކެނެޑާގެ މީހުން ދިރިއުޅުން ފެށީ ވައިކިން - އެރިކް ދަ ރެޑް އަށް ޚާއްސަ ސިއްރު ކަލްޓެއްގެ ގޮތުގަ އެވެ. ހޭން ނުތިބޭ، މިކަންކަން ހަގީގަތުގައިވެސް އެބަހުރި. މި މީހުން ކޮސްޕްލޭ ބޭނުންކޮށްގެން އިވެންޓްތަކާއި ހަނގުރާމަތަކާއި ކަނޑު ދަތުރުތައް ވެސް ގަވާއިދުން ރީއެކްޓް ކުރެ އެވެ."
  
  "އެކަމުގައި ހަގީގީ ގެއްލުމެއް ނެތް" ބެން ކުޑަކޮށް ދިފާއުކޮށް އަޑު އިވުނެވެ. ޑްރޭކް މި އަޖައިބު ކުރުވަނިވި ނަގެޓް ފަހުން ރައްކާކުރިއެވެ.
  
  "އެއްގޮތަކަށްވެސް ނޫން މިސްޓަރ ބްލޭކް. ކޮސްޕްލޭ އަކީ އާންމު، ދުނިޔޭގެ އެކި ކަންކޮޅުތަކުގައި ބާއްވާ ކޮންވެންޝަންތަކުގައި ގިނަ ބަޔަކަށް ކަމުދާ، އަދި އަހަރުތަކުގެ ތެރޭގައި އާންމުވެފައިވާ އެއްޗެކެވެ. އެކަމަކު ހަގީގީ ގެއްލުން ފެށެނީ ބިލިއަނަރ ވިޔަފާރިވެރިއަކު މި ކަލްޓްގެ މިޒަމާނުގެ ލީޑަރަކަށް ވެ، ދެން އެތައް މިލިއަން ޑޮލަރެއް ރިންގަށް އުކާލުމުން."
  
  "އެއީ އެހާ ފަރުވާކުޑަ މަޖާ ކަމަކަށް ވެގެން ދަނީ-"
  
  "އޮބްސެޝަން". ދޮރު ހުޅުވާލުމާއެކު ދަހުލް ނިންމާލިއެވެ. ސްޓޭންޑަރޑް ބާގަރ އެންޑް ޗިޕްސް ޑިޝް ކުރިމަތީގައި ބަހައްޓާފައި އޮތުމުން ޑްރޭކް ގިސްލަމުން ދިޔައެވެ. ފިޔާގެ ވަސް އޭނާގެ ބަނޑުހައިވެފައިވާ ބަނޑަށް އިލާހީ ވަހެވެ.
  
  އެމީހުން ކާން ތިއްބާ ޑާލް ކުރިއަށް ގެންދިޔައީ: "ކެނެޑާގެ ވިޔަފާރިވެރިއަކު ކަމަށްވާ ކޮލްބީ ޓޭލަރ އޭނާގެ ދިރިއުޅުން ޚާއްސަކުރީ މަޝްހޫރު ވައިކިން އެރިކް ދަ ރެޑް އަށެވެ. މި ދިރާސާއިން ނޯރސް މައިތޮލޮޖީއަށް މެނިކް ފޭސިނޭޝަނެއް އުފެދުނެވެ. ދިރާސާތަކާއި، ކޮނެވުންތަކާއި، ހޯދުންތަކެވެ. ނިމުމެއް ނެތް ހޯދުމެވެ. މިމީހާ އަމިއްލަ ލައިބްރަރީއެއް ހޯދައިގެން މިހާރު ހުރި ސްކެންޑިނޭވިއާގެ ހުރިހާ ލިޔުންތަކެއް ގަންނަން މަސައްކަތް ކުރިއެވެ."
  
  "އެއީ މޮޔަ ވަޒީފާއެއް،" ކެނެޑީ ބުންޏެވެ.
  
  "އެއްބަސް. އެކަމަކު އަމިއްލަ "ސަލާމަތީ ބާރުތަކަށް" ފައިސާ ހޯދާ "ނަޓް" އެއް - އެއީ ސިފައިންގެ ގޮތުގައި ކިޔާށެވެ. އަދި ގިނަ ބައެއްގެ ރާޑަރުގެ ދަށުގައި ހުންނަވަރަށް އޭނާ އަމިއްލައަށް ހުރެއެވެ. އޭނާގެ ނަން ތަކުރާރުކޮށް އަންނަނީ އަހަރުތަކުގެ ތެރޭގައި އޮޑިންގެ ނުވަ ކޮތަޅުތަކާ ގުޅިގެން ކަމުން ގުދުރަތީ ގޮތުން ސްވިޑެންގެ ޖާސޫސީ އިދާރާތަކުން އަބަދުވެސް އޭނާއަކީ 'ޝައުގުވެރިވާ މީހެއް' ގެ ގޮތުގައި ދިދަ ޖަހާފައިވެ އެވެ.
  
  "އޭނާ ވަގަށް ނެގީ ހޯސް" ޑްރޭކް ބުންޏެވެ. "ކަލެއަށް މިކަން އިނގޭތަ؟"
  
  ޑާލްގެ ފުޅާ ދެލޮލުން އޭނާ މިކަން ނުކުރާކަން އިޝާރާތް ކުރެވުނެވެ. "މިހާރު އެނގިއްޖެ."
  
  "އޭނާ ހައްޔަރު ނުކުރެވޭނެތަ؟" ކެނެޑީ ސުވާލު ކުރިއެވެ. "ވައްކަމުގެ ޝައްކެއް ނުވަތަ އެކަހަލަ ކަމެއްގެ މައްޗަށް؟"
  
  "އެއީ ކަލޭގެ... ގޭންގްސްޓަރުންގެ ތެރެއިން އެކަކުގެ ގޮތުގައި ތަޞައްވުރު ކޮށްލައްވާށެވެ. ތިޔަބޭފުޅުންގެ މާފިޔާ ނުވަތަ ޓްރައިއަޑް ލީޑަރުން. އޭނައަކީ އަތްނުލެވޭ މީހެއް- އެންމެ މަތީގައި ހުރި މީހާ- މިވަގުތު."
  
  އެ ދޭހަވާ ޝުޢޫރު ޑްރޭކްއަށް ކަމުދިޔައެވެ. އޭނާ އެލިޝިއާ މައިލްސްގެ ބައިވެރިވުމުގެ ވާހަކަ ޑާލްއަށް ކިޔައިދީ، ހާމަކުރަން ހުއްދަ ލިބުނު ވަރަކަށް ބެކްސްޓޯރީ ޑާލްއަށް ކިޔައިދިނެވެ.
  
  "އެހެންވީމަ" ނިމުމުން އޭނާ ބުނެލިއެވެ. "އަހަރެމެން ބޭނުންތެރިތަ ނޫނީ ކޮންކަމެއް؟"
  
  "ގޯހެއް ނޫން" އަނެއްކާވެސް ދޮރު ހުޅުވާލުމާއެކު ހައިރާން ކުރުވަނިވި ގޮތަކަށް ބޯ ދިގު އިސްތަށިގަނޑަކާއި ބުޅި ތުނބުޅިއެއް ހުރި އުމުރުން ދުވަސްވީ މީހަކު ވަދެގެން އައެވެ. ޑްރޭކްއަށް އޭނާ ހީވީ ޒަމާނީ، މުސްކުޅި ވައިކިންއެއްހެންނެވެ.
  
  ދަހުލް ބޯޖަހާލިއެވެ. "އަޅެ އަހަރެން އިންތިޒާރު ކުރަމުން ދިޔައީ ޕްރޮފެސަރ. ޕްރޮފެސަރ ރޯލަންޑް ޕާނޭވިކް ތަޢާރަފްކޮށްލަން،" އޭނާ ހިނިތުންވެލިއެވެ. "އަހަރެމެންގެ ނޯރސް މައިތޮލޮޖީގެ މާހިރު."
  
  ޑްރޭކް ބޯޖަހާލިއިރު، ދެން ފެނުނީ ބެން ލޯބީގެ ވާދަވެރިއެއް ފަދައިން އާ މީހާ ސައިޒް ކުރަމުން ދިޔަތަނެވެ. މިހާރު އޭނާއަށް ވިސްނުނީ ބެން ސިއްރުން މި މިޝަނަށް ލޯބިކުރާ ސަބަބެވެ. އޭނާގެ ޒުވާން އެކުވެރިޔާގެ ކޮނޑުގައި ފިރުމާލިއެވެ.
  
  "އާނ، އަހަރެމެންގެ އާއިލީ ފިރިހެން މިތާ ޕްރޮފެސަރަކަށް ނުވެދާނެ، އެކަމަކު އޭނާއަށް ޔަގީން އިންޓަނެޓް ވަށައިގެން އޭނާގެ މަގު އެނގޭނެ- ސޯރޓް އޮފް މޮޑަން މެޑިސިން ވަރސަސް ދަ އޯލްޑް ސްޓަފް، ހޫ؟"
  
  "ނުވަތަ ދެ ދުނިޔޭގެ އެންމެ ރަނގަޅު ގޮތް" ސުވާލު އުފެދޭ ދެފަރާތަށް ކެނެޑީ ފޯކުން އިޝާރާތް ކުރިއެވެ.
  
  ޑްރޭކްގެ ސިނިކަލް ފަރާތުން ހިސާބު ކުރި ގޮތުގައި ކެނެޑީ މޫރަށް މި މިޝަން ޑައިރެކްޓް ކުރެވޭނީ އޭނާގެ ކެރިއަރު ސަލާމަތް ކުރެވޭނެ ގޮތަކަށެވެ. ހައިރާން ކުރުވަނިވި ގޮތަކަށް މަޑުމައިތިރި ފަރާތުން ހިނިތުންވެލުމުން އަނގައިގެ ކަނެއް މައްޗަށް އަރާތަން ބަލަން ވަރަށް ލޯބިވިއެވެ.
  
  އެ ކުއްޖާ ކޮޓަރިއަށް ވަދެގެން ދިޔައީ އަތް ފުރިފައިވާ ސްކްރޯލްތަކެއް ހިފަހައްޓައިގެން ހުރެ ޕައިލްގެ މަތީގައި އެތައް ނޯޓްފޮތެއް ބެލެންސްކޮށްގެންނެވެ. އޭނާ ވަށައިގެން ބަލާލަމުން ސިފައިންގެ މީހާގެ ނަން ހަނދާން ނެތް ފަދައިން ޑާލްއަށް ބަލަހައްޓައިގެން ހުރެ، ދެން އޭނާގެ ބުރަ މޭޒުމަތީގައި އެއްލާލިއެވެ.
  
  "އެބަހުރި" އެއް ސްކްރޯލްއަށް އިޝާރާތް ކުރަމުން އޭނާ ބުންޏެވެ. "ހަމަ އެކައްޗެއް. ލެޖެންޑް ރިއަލް... ހަމަ މީގެ މަސްތަކެއް ކުރިން ބުނިހެން."
  
  ޑާލް ފްލޯރިޝް އެއް އެކުގައި ދައްކާފައިވާ ސްކްރޯލް ދަމައިގަތެވެ. "އަހަރެމެންނާއެކު ހަފްތާއެއްހާ ދުވަހު ތި އުޅުނީ ޕްރޮފެސަރު. ހަމަ ހަފްތާއެއް."
  
  "ތި... ޔަގީންތަ؟"
  
  "އަޅެ އަހަންނަށް ޔަގީން." ޑާލްގެ ރާގުން ގަބޫލުކުރަން ދަތި ކެތްތެރިކަމެއް ހާމަވެގެން ދިޔައެވެ.
  
  ދޮރުން ވަދެގެން އައީ އިތުރު ސިފައިންގެ މީހެކެވެ. "ސަރ. "މި އެއްޗެއް" އޭނާ ބެން އާއި ދިމާއަށް ބޯޖަހާލަމުން ދިޔައީ، "އެއީ މެދުކެނޑުމެއްނެތި ރިންގުވަމުންނެވެ. ހެލާ ޓައިޑެން...އެމްއެމް...ނޮން ސްޓޮޕް." އޭގެ ފަހުން ހިނިތުންވުމެކެވެ. "މިއީ އޭނާގެ މަންމަ."
  
  އޭގެ ސިކުންތުކޮޅެއް ފަހުން ބެން ފުންމާލަމުން ސްޕީޑް ޑައިލް ބަޓަން ފިއްތާލިއެވެ. ޑްރޭކް ލޯބިން ހިނިތުންވެލިއިރު ކެނެޑީ ފެނުނީ މުޑުދާރު ގޮތަކަށެވެ. "ކަލާނގެ، މި ކުއްޖާ ފަސާދަކުރާނެ އެތައް ގޮތެއް އަހަންނަށް ވިސްނޭނެ."
  
  ދަލް ސްކްރޯލް އިން ކިޔަން ފެށިއެވެ:
  
  "އަހަރެން އަޑުއެހިން އޭނާ މަރުވީ ރަގްނާރޮކްގައި، އޭނާގެ ނަސީބު މުޅިން ފިލައިގެން ގޮސްފައި. ވަލު މީހާ ފެންރިރް ގެ ފަރާތުން - އެއްފަހަރަކު ހަނދުން އެނބުރިފައި.
  
  އަދި ފަހުން ތޯރ އާއި ލޯކީ އޭނާގެ ކައިރީގައި ފިނިކޮށް އޮށޯތެވެ. ގުނާ ނުލެވޭ ގިނަ ކަލާނގެތަކުގެ ތެރޭގައި ބޮޑު ކަލާނގެތަކެއް، އަހަރެމެންގެ ހިލަތައް އުދައެރުމާ ދެކޮޅަށް.
  
  ވަން ޓްރޫ ވޯލްވާގެ މަގުތަކުގައި ވައިގެ ތެރެއަށް ނުވަ ކޮތަޅު އެތުރިފައި ހުއްޓެވެ. މި ބައިތައް ރަގްނާރޮކް އަށް ނުގެނެސް ނުވަތަ ދުނިޔެ ނިމުމަކަށް އައުމުގެ ނުރައްކާ ނުކުރައްވާށެވެ.
  
  އަބަދަށްޓަކައި ތިޔަބައިމީހުން މިކަމަށް ބިރުގަންނަވާނެ، އިންސާނުންގެ ދަރިންނޭވެ އަހަރެންގެ ވާހަކަ އަޑުއަހާށެވެ.
  
  ދާލް ކޮނޑު އަރުވާލިއެވެ. "އަދި މިހެން." އަދި މިހެންނެވެ. އަދި މިހެންނެވެ. އަހަރެންނަށް ކުރިންވެސް އެކަމުގެ މުހިންމުކަން ލިބިފައިވަނީ އެކޮޅުގައި ހުރި މަންމަގެ ފިރިހެން ކުއްޖާ ޕްރޮފެސަރުގެ އަތުންނެވެ. ހީވަނީ ހަގީގަތުގައިވެސް ސްކްރޯލްއަށްވުރެ ވެބް މާ ބާރުގަދަހެންނެވެ. އަދި އަވަހަށް."
  
  "އެބައޮތްތަ؟ އާދެ، އަޅުގަނޑު ބުނިހެން... މަސްތަކެއް، ޓޯސްޓެން، މަސްތަކެއް. އަދި އަހަރުތަކެއް ވަންދެން އަހަރެންނަށް އަޅާނުލެވުނެވެ. އިންސްޓިޓިއުޝަނަލައިޒް ކޮށްގެން ވެސް މެއެވެ. އެ މަހާނަ އަބަދުވެސް އޮތީ، އެނގިވަޑައިގަންނަވާނެ، ހަމައެކަނި މިދިޔަ މަހު ޙަޤީޤަތަކަށް ވެގެން ދިޔައީކީ ނޫން. އަގްނެތާ އަހަންނަށް މި ސްކްރޯލް ދިނީ މީގެ ތިރީސް އަހަރު ކުރިން، އަދި މިހާރު އަހަރެމެން މިތިބީ ކޮންތާކު ހެއްޔެވެ؟ ހޫމް؟ އަހަރެމެން މިތިބީ ކޮންމެވެސް ތަނެއްގައި ހެއްޔެވެ؟
  
  ދާލް ހަމަޖެހިލައިގެން ހުންނަން ކުރެވެން އޮތް ހުރިހާ މަސައްކަތެއް ކުރިއެވެ. ޑްރޭކް އޭގެ ތެރެއަށް ވަދެގެން ދިޔައެވެ. "ތިޔަ ދައްކަނީ ރަގްނާރޮކްގެ ވާހަކަ، ޕްރޮފެސަރ ޕާނޭވިކް. ނެތް ތަނެއް."
  
  "މިހާރު ނޫން ސަރ. އެކަމަކު ކޮންމެވެސް ދުވަހަކުން - އާދެ. މިއީ ކަނޑައެޅިގެން އެއް ޒަމާނެއްގައި އޮތް ކަމެއް. އެހެން ނޫނީ އޯޑިން، ތޯރ އަދި އެހެން ހުރިހާ ކަލާނގެއެއް މަރުވީ ކޮންތާކު ހެއްޔެވެ؟"
  
  "އެމީހުން އޭރު އުޅުނު ކަމަށް ގަބޫލުކުރަންތަ؟"
  
  "ހަމަ ޔަގީނުންވެސް!"އެ ފިރިހެންމީހާ ޢަމަލީ ގޮތުން ހަޅޭއްލަވައިގަތެވެ.
  
  ދާހްލްގެ އަޑު މަޑުޖެހިލިއެވެ. "މިވަގުތަށް" އޭނާ ވިދާޅުވި އެވެ، "އަހަރެމެން ކުފުރު ސަސްޕެންޑް ކުރަނީ."
  
  ފޯނު ޖީބަށް ލަމުން ބެން އެނބުރި މޭޒުދޮށަށް ދިޔައެވެ. "އެހެންވީމަ ވަލްކިރީސްގެ ވާހަކަ އެނގޭތަ؟" އޭނާ ސިއްރުވެރި ގޮތަކަށް އަހާލީ ޑްރޭކް އާއި ކެނެޑީއަށް މަކަރުވެރިކަމާއެކު ބަލާލަމުންނެވެ. "އެނގޭތަ އެމީހުންނަކީ އޮޑިންގެ ތާޖުގައި ޖަވާހިރު ވާންވީ ސަބަބު؟"
  
  ދާލް ހަމަ ރުޅިއައިސްފައި ހުރިތަން ފެނުނެވެ. އެ ފިރިހެންމީހާ ލޯ މަރާލަމުން ފަސްޖެހުނެވެ. "މި... މި... ޖެމް އިން... މި... ކޮންކަމެއް؟"
  
  
  ސާދަ
  
  
  
  މިލިޓަރީ ބޭސް، ސްވިޑެން
  
  
  ކޮޓަރި ހަމަހިމޭން ވުމުން ބެން ހިނިތުންވެލިއެވެ. "މިއީ އަޅުގަނޑުމެންގެ އެންޓްރީގެ ޓިކެޓް،" އޭނާ ވިދާޅުވި އެވެ. "އަދި އަހަރެންގެ އިހުތިރާމްގެ ޔަގީންކަން. ނޯރސް މައިތޮލޮޖީގައި ތަކުރާރުކޮށް ބުނަނީ ވެލްކިރީސް "ގޯޑްސް އޮފް ދަ ރީލްމްސް" އަށް ދާ ކަމަށެވެ.
  
  ކެނެޑީ އޭނާގެ ފޯކު ތަށީގައި ޖަހާލިއެވެ. "އޭގެ މާނައަކީ ކޮބާ؟"
  
  "އެމީހުން މަގު ދައްކަނީ" ބެން ބުންޏެވެ. "ރަގްނާރޮކް ދުވަސްވަރު މުޅި މަހެއްހާ ދުވަހު އޯޑިންގެ ނުވަ ކޮތަޅު އެއްކުރެވޭނެ ނަމަވެސް ކަލާނގެތަކުގެ މަހާނައަށް ދާ މަގު ދައްކަނީ ވެލްކިރީސް އިންނެވެ."
  
  ޑްރޭކް މޫނު ކުނިކޮށްލިއެވެ. "އަދި އަމިއްލަ ނަފްސަށް ގެންގުޅުނީ ދޯ؟"
  
  "ވެލްކިރީސް ތިބީ ކޮންތާކު ކަމެއް އެއްވެސް މީހަކަށް ނޭނގެ މެޓް. އެއީ އަމިއްލަ ކަލެކްޝަނެއްގައި، ކޮންތާކުކަން އެނގޭނީ ހަމައެކަނި މާތްالله އެވެ. ނިއުޔޯކުގައި ތިބި ވޯލްވްސް އަކީ އަހަރެމެންނަށް ލޮކޭޝަނެއް ލިބިފައިވާ އެންމެ ފަހު ޕިސް."
  
  ޕާނޭވިކް އޭނާގެ ސްކްރޯލްތަކަށް ޢަމަލީ ގޮތުން ހަމަލާދިނުމުން ޑާލް ހިނިތުންވެލިއެވެ. މުމްބާއީގެ ތޫފާނުގެ ތެރޭގައި ހުރިހާ ތަނެއްގައި ހުދު ހޮޅިތައް އުދުހިގެން ދިޔައެވެ. "ވެލްކިރީސް. ވެލްކިރީސް އެވެ. ނެތް. އެތަނުގައި - ފަހަރެއްގައި. އާނ، މިހިރީ މިދަނީ. ހޫމް."
  
  ޑްރޭކް ޑާލްގެ ސަމާލުކަން ހޯދިއެވެ. "އަދި އެޕޯކަލިޕްސްގެ ތިއަރީ؟ ދުނިޔޭގައި ނަރަކަ އަލިފާން ރޯވެ ހުރިހާ ދިރޭތަކެތި ހަލާކުވެ، ފަދަ ކަންކަމެވެ. އަދި މިހެންގޮސް."
  
  "އަހަރެންނަށް ޕެންތިއަންގައި ތިބި ގާތްގަނޑަކަށް ކޮންމެ ކަލާނގެއަކަށް ވެސް މިފަދަ ލެޖެންޑެއް ކިޔައިދެވިދާނެ. ޝިވާ އެވެ. ޒިއުސް އެވެ. ސެޓް. އެކަމަކު، ޑްރޭކް، ކެނެޑާގެ މީހުންނަށް މި މަހާނަ ފެނިއްޖެނަމަ، އެހެން ނަތީޖާތަކަށް ބެލުމެއްނެތި، އެމީހުން މި މަހާނަ ހަޑިކުރާނެއެވެ."
  
  ޑްރޭކް އެނބުރި ދިޔައީ މޮޔަ ޖަރުމަނު މީހުންގެ ގާތަށެވެ. "އަހަރެމެންގެ އައު ރައްޓެހިން ފަދައިން" ބޯޖަހާލަމުން ދާލްއަށް ކުޑަކޮށް ހިނިތުންވެލިއެވެ. "އަހަންނަށް އިތުރު ގޮތެއް ނެތް..."
  
  "ފާރުގައި ޖެހި ބޯޅަތައް." ޑާލް ކުޑަކޮށް އަސްކަރީ މަންޓްރާއެއް ނިންމާލާފައި ދެމީހުން އެކަކު އަނެކަކަށް ބަލާލިއެވެ.
  
  ޑާލްގެ ސަމާލުކަން ހޯދުމަށްޓަކައި ބެން މޭޒު ހުރަސްކޮށް ލެނގިލިއެވެ. "ސޮރީ ބަޑީ، އެކަމަކު އަހަރެމެން މިތާ ވަގުތު ބޭކާރު ކުރަނީ. އަހަންނަށް ލެޕްޓޮޕް ދީބަލަ. އަހަރެން ރާޅާއެޅުމަށް ދާން ދޫކޮށްލާށެވެ. ނުވަތަ ރަނގަޅުވާނީ ބިގް އެޕަލް އަށް ދާ މަގުމަތީގައި ފޮނުވާލާފައި ވައިގެ ތެރޭގައި ރާޅާ އަޅާނަން."
  
  ކެނެޑީ ބޯޖަހާލިއެވެ. "އޭނާ ބުނަނީ ތެދެއް." އަހަންނަށް އެހީތެރިވެދެވިދާނެ. ދެން އޮތް ލޮޖިކަލް ޓާގެޓަކީ ނޭޝަނަލް ހީސްޓްރީ މިއުޒިއަމް، އަދި ލޭޓްސް އިޓް، އެމެރިކާ ތައްޔާރެއް ނޫން."
  
  "އެއީ ދަންނަ ވާހަކައެއް،" ޑާލް ބުންޏެވެ. "މޮބިލައިޒޭޝަން މިހާރު ވަނީ ފަށާފައި." އޭނާ ބެންއަށް ބަލާލީ ފަރުވާތެރިކަމާއެކުގައެވެ. "އެހީތެރިވާން ހުށަހަޅަނީތަ ޒުވާނާ؟"
  
  ބެން އަނގަ ހުޅުވާލި ނަމަވެސް ދެން މަޑުކޮށްލީ އޭނާގެ ޖަވާބުގެ މުހިންމުކަން އިހުސާސް ކުރެވުނު ފަދައިންނެވެ. "އާނ، އަހަރެމެން އަދިވެސް މިތިބީ ކިލް ލިސްޓުގައި ދޯ؟ އަދި ދަ ވޯލް އޮފް ސްލީޕް މިމަހު ހޭއަޓަސްގައި އެބައޮތް."
  
  "މަންމަ އަހަރެމެންގެ ޒުވާން ދަރިވަރަށް ކާފިއުއެއް އޮތީ؟" ޑްރޭކް ކޮއްޕާލިއެވެ.
  
  "ވޯލް އޮފް- ?" ދަހުލް މޫނު ކުނިކޮށްލިއެވެ. "މިއީ ނިދި މަދުވުމުގެ ޓްރެއިނިން ކްލާހެއްތަ؟"
  
  "މުހިންމެއް ނޫން." މިހާތަނަށް އަހަރެންނަށް ހޯދިފައިވާ އެއްޗެއް ބަލަ. އަދި މެޓްގެ ސާސް އެވެ. ކެނެޑީ އަކީ ނިއުޔޯކުގެ ފުލުހެކެވެ. އަހަރެމެން ޢަމަލީ ގޮތުން ފުރިހަމަ ޓީމެއް!"
  
  ދާހްލްގެ ދެލޯ ހަނިވެގެން ދިޔައީ އޭނާގެ ނިންމުން ވަޒަންކުރާ ކަހަލަ ގޮތަކަށެވެ. އޭނާ ހިމޭންކަމާއެކު ޑްރޭކްގެ ފޯނު މޭޒުމަތީގައި ޖައްސާލަމުން ސްކްރީނަށް އިޝާރާތް ކުރިއެވެ. "މި ފޮޓޯގައިވާ ރޫންތައް ކޮންތާކުން ފޮޓޯ ނެގީ؟"
  
  "އިން ދަ ޕިޓް. ދިގު ބޯޓުތަކުގެ ކައިރީގައި އެތައް ސަތޭކަ ވަޑާންތަކެއް ޖަހާފައިވާ ފާރެއް ހުއްޓެވެ. މި އަންހެންމީހާ،" އޭނާ ސްކްރީނަށް ޓަޕް ކުރިއިރު، "ވޯލްޑް ޓްރީގައި ތަކުލީފު އުފުލަން ޖެހުނު އިރު އޯޑިންގެ ކައިރީގައި ކުޑަކަކޫ ޖަހާލިއެވެ. އެ ލިޔުން ތަރުޖަމާ ކުރެވޭނެތަ؟"
  
  "އާންނާ ބެހޭ ގޮތުން." މިތަނުގައި ލިޔެފައި އޮތީ - އޮޑިން އާއި ވެލްވާ - ހައިޑީއާ ހަވާލުކޮށްފައިވަނީ މާތްރަސްކަލާނގެ ސިއްރުތަކެވެ.ޕްރޮފެސަރު މިހާރު މިކަން ތަހުގީގު ކުރަމުން އެބަދޭ...." ޑާލް ޕާނޭވިކްއަށް ބަލާލީ އޭނާގެ ހުރިހާ ސްކްރޯލްތަކެއް އެއްފަހަރާ އެއްކުރަން މަސައްކަތް ކުރަމުންނެވެ.
  
  "މާތްރަސްކަލާނގެ ސިއްރުތައް" އެ ފިރިހެންމީހާ އެނބުރިލީ އޭނާގެ ބުރަކަށީގައި ހެލްހައުންޑެއް ޖައްސާލި ފަދައިންނެވެ. "ނުވަތަ ކަލާނގެތަކުގެ ސިއްރުތަކެވެ. ނިއުއަންސް އަޑު އިވޭތަ؟ ފަހުމްވުން? ލެޓް މީ ތްރޫ." ހުސް ދޮރުމައްޗަށް އެނބުރިލާފައި އޭނާ ގެއްލުނެވެ.
  
  "އަހަރެމެން ގެންދާނަން" ޑާލް އެމީހުންނަށް ބުންޏެވެ. "އެކަމަކު މިކަން އިނގޭ. ތިޔަބޭފުޅުންގެ ސަރުކާރާއެކު މަޝްވަރާތައް އަދި ނުފެށެއެވެ. އިރާދަކުރެއްވިއްޔާ އަޅުގަނޑުމެންގެ ފްލައިޓް ތެރޭގައި މިކަން ބެލެހެއްޓޭނެ. އެކަމަކު މިހާރު އަޅުގަނޑުމެން މިދަނީ ނިއުޔޯކަށް ސްޕެޝަލް ފޯސަސްގެ ދިހަވަރަކަށް ސިފައިންނާއި ސެކިއުރިޓީ ކްލިއަރެންސް ނެތިގެން. އަޅުގަނޑުމެން މި ގެންދަނީ ހަތިޔާރު ނޭޝަނަލް ހީސްޓްރީ މިއުޒިއަމްއަށް." އޭނާ މަޑުޖެހިލިއެވެ. "އަދިވެސް އަންނަން ބޭނުންތަ؟"
  
  "އެސްއޭއެސް އިން އެހީތެރިވެދޭނެ،" ޑްރޭކް ބުންޏެވެ. "އެމީހުންގެ ކައިރީގައި ޓީމެއް އެބަހުރި."
  
  "އަޅުގަނޑަށް ހީވަނީ ސައިޓްގެ ކެޕްޓަނާ ގުޅަން މަސައްކަތް ކުރާނަން، ބައެއް ފުރޮޅުލީ އުޅަނދުތަކުގައި ތެޔޮ ޖަހާލެވޭތޯ ބަލާނަން." އެނބުރި ގައުމަށް ދިއުމުގެ ޚިޔާލުން ކެނެޑީގެ ސުލޫކަށް އައި ބިރުވެރި ބަދަލު ފާހަގަ ކުރެވުނެވެ. ޑްރޭކް ވަގުތުން އަމިއްލަ ނަފްސަށް ވައުދުވީ އޭނާއަށް ކުރެވެން އޮތް ނަމަ އެހީތެރިވެދޭނެ ކަމަށެވެ.
  
  އިތުބާރު ކުރައްވާ، އޭނާ ބުނަން ބޭނުންވިއެވެ. އަހަރެން މިކަމުން ސަލާމަތްވުމަށް އެހީތެރިވެދޭނަން.އެކަމަކު އެ ބަސްތައް އޭނާގެ ކަރުތެރޭގައި މަރުވިއެވެ.
  
  ބެން އިނގިލިތައް ފަޅާލިއެވެ. "ހަމަ އައި-ޕެޑެއް ނުވަތަ ކޮންމެވެސް އެއްޗެއް ދީބަލަ. އަވަހަށް."
  
  
  ފަނަރަ
  
  
  
  އެއާ ސްޕޭސް އެވެ
  
  
  އެމީހުންގެ ބޯޓުގައި ޕިކޯސެލް ކިޔާ ޑިވައިސްއެއް ޖަހާފައި ވާއިރު، މިއީ ބޯޓުތަކުގައި ހުރިހާ ފޯނެއް ބޭނުންކުރެވޭނެ ފޯނު ޓަވަރެކެވެ. ސަރުކާރުގެ އަސްކަރިއްޔާއަށް ކޮންމެހެން ބޭނުންވާ ނަމަވެސް ބެން ބްލޭކްއަށް ދެގުނައަށް ބޭނުންވާ އެއްޗެކެވެ.
  
  "ހޭ ސިސް، އަހަރެންގެ ވަޒީފާއެއް އެބައޮތް ކަލެއަށް. އަހާނުލާށެވެ. އަޑުއަހާ ކަރީން އަޑުއަހާ! އަޅުގަނޑު ބޭނުންވަނީ ޤައުމީ ތާރީޚުގެ މިއުޒިއަމްއާ ބެހޭ މަޢުލޫމާތު. މައުރަޒުތައް، ވައިކިންގ އެއްޗެހި. ބްލޫޕްރިންޓްސް. މުވައްޒަފުން. ހާއްސަކޮށް ވެރިންނެވެ. އަދި..." އޭނާގެ އަޑުން ދެތިން އޮކްޓޭވް ވެއްޓުނީ، "... ފޯނު ނަންބަރުތައް."
  
  ޑްރޭކްއަށް އިވުނީ ހިމޭންކަމުގެ މަދު ވަގުތުކޮޅެއް، ދެން: "އާނ، ނިއުޔޯކުގައި ހުރި މީހާ! އޭގެ ތެރެއިން ކިތައް މީހުން؟... އަޅެ... އަސްލުވެސް؟ އާދެ އޯކޭ ކުޑަ ކޮއްކޮ. މިކަން ކަވަރު ކުރަން ކޮންމެވެސް ވަރަކަށް ފައިސާ ޓްރާންސްފާ ކުރާނަން. ތިބާދެކެ ލޯބިވޭ".
  
  އޭނާގެ އެކުވެރިޔާ ފޯނު ކަނޑާލުމުން ޑްރޭކް އަހާލިއެވެ، "އަދިވެސް ވަޒީފާއިން ބޭރުގައި ހުރީތަ؟"
  
  "މުޅި ދުވަހު ގޭގައި އިށީންނަނީ ބަޑީ. ޝައްކު އުފެދޭ ބާރެއްގައި 'ލަސްޓް ގައި' ގެ ގޮތުގައި މަސައްކަތް ކުރެއެވެ. މުސްކުޅި ލޭބަރ ޕޮލިޓިކްސްގެ މުޢުޖިޒާތް."
  
  ކޮމްޕިއުޓަރ ޕްރޮގްރާމިންގ އިން ޑިގްރީއެއް ހޯދުމަށް ކަރީން ވަނީ ހަތް އަހަރު ވަންދެން އުނދަގޫކޮށްފައެވެ. ބްލޭއާގެ ވެރިކަން ނިމުނުއިރު ލޭބަރ ސަރުކާރު ވެއްޓުމުން، ނޮޓިންހަމް ޔުނިވާސިޓީ ދޫކޮށް - އިތުބާރު ހުރި، ވަރަށް ހުނަރުވެރި މަސައްކަތްތެރިއެއް - ހަމައެކަނި އެނގުނީ އޭނާ ބޭނުން ނުވާ ކަމެވެ. ރިސެޝަނެއް އުފެދިއްޖެ އެވެ.
  
  ޔުނިވަރސިޓީ ރޯއިން ނުކުތުން - ކަނާތްފަރާތަށް އެނބުރި ކުނިކޮށިން ވަދެ، ކަނާތްފަރާތަށް އެނބުރި ބަލިވެ އިނުމާއި ސަރުކާރުގެ އެހީތެރިކަން ފޯރުކޮށްދިނުން. ސީދާ ފަޅައިގެން ގޮސްފައިވާ ހުވަފެންތަކުގެ މަގުން ކުރިއަށް ދާށެވެ.
  
  ކާރިން ދިރިއުޅެމުން ދިޔައީ ނޮޓިންހަމްގެ މެދުތެރެ ކައިރީގައި ހުރި ފްލެޓެއްގައެވެ. މަސްތުވާތަކެތީގެ ވަބާގައި ޖެހިފައިވާ މީހުންނާއި ބަނގުރާ ބޯ މީހުން އޭގެ ވަށައިގެންވާ ތަންތަން ކުއްޔަށް ހިފާފައިވެ އެވެ. ދުވާލު ގަޑީގައި ގެއިން ނުކުންނަނީ މަދުން ނަމަވެސް އިތުބާރު ހުރި ޓެކްސީއެއްގައި ބާއަށް ގޮސް އަށް ރޭގަނޑުގެ ޝިފްޓްގައި މަސައްކަތް ކުރާ ބާއަށެވެ. އޭނާގެ ހަޔާތުގައި އެންމެ ބިރުވެރި ވަގުތުތަކަކީ އެނބުރި އެޕާޓްމަންޓަށް ދިޔައިރު، ވަށައިގެންވާ އަނދިރިކަމާއި، މުސްކުޅި ފޮތިގަނޑާއި، އެހެނިހެން ހިތްހަމަ ނުޖެހޭ ވަސްތައް، ހިނގާބިނގާވެ އުޅުމުގެ ކުށެކެވެ.
  
  ލަދުވެތިވެ އަޅާނުލާ އުޅޭ ބިމެއްގައި ހިޔަލުގައި އުޅޭ މީހާއަކީ ރަސްގެފާނެވެ.
  
  "އަސްލުވެސް މިކަމަށް އޭނަ ބޭނުންތަ؟" ބޯޓުގެ އަނެއް ފަރާތުގައި އިށީނދެގެން އިން ދާލް އަހާލިއެވެ. "ނުވަތަ..."
  
  "ބަލަ މިއީ ޗެރިޓީއެއް ނޫން މެޓް. އަހަރެން ފޯކަސް ކުރަން ޖެހެނީ އޯޑިން އާއި ބެހޭ ކަންކަމަށެވެ. ކަރީން އަށް މިއުޒިއަމްގެ މަސައްކަތް ނަގައިދެވިދާނެ އެވެ. ފުރިހަމަ މާނައެއް ދޭހަވޭ."
  
  ޑްރޭކް އަމިއްލައަށް ސްޕީޑް ޑައިލް ކޯލެއް ކުރިއެވެ. "އޭނާ މަސައްކަތް ކުރަން ދޫކޮށްލާ ދާލް. އިތުބާރު ކުރައްވާ. އަހަރެމެން މިތިބީ އެހީތެރިވާން."
  
  ވެލްސް ވަގުތުން ޖަވާބު ދިނެވެ. "ޒެޑްސް ކެޗިންގް ޑްރޭކް؟ ކޮން ނަރަކައެއް ވެގެން އުޅެނީ؟"
  
  ޑްރޭކް އޭނާ ގެނެސްދިނީ ތާރީޚާ އެއްވަރަށެވެ.
  
  "އާނ، މިއޮތީ ސާފު ރަން ނަގެއް. އަހަރެމެން ޗެކް އިން ކޮށްލީ އެލިޝިއާ މައިލްސް އާއެވެ. އެއީ ކޮންކަމެއްކަން އެނގޭ މެޓް. ދުވަހަކުވެސް ހަގީގަތުގައި ސާސް ދޫކޮށް ނުދާނެ،" އޭނާ މަޑުކޮށްލިއެވެ. "އެންމެ ފަހުން އެނގުނު އެޑްރެސް: މިއުނިކް، ހިލްޑެގާޑްސްޓްރާސް 111."
  
  "ޖަރުމަނު؟ އެކަމަކު އޭނަ ހުރީ ކެނެޑާ މީހުންނާ އެކު."
  
  "އާނ. އެއީ ހުރިހާ ކަމެއް ނޫނެވެ. އޭނާ ދިރިއުޅުނީ މިއުނިކްގައި އޭނާގެ ލޯބިވެރިޔާ - ވަކި މިލޯ ނޮކްސަން - އެމެރިކާގެ ލަސްވެގަސްގެ ތަންކޮޅެއް ހިތްހަމަ ނުޖެހޭ ރައްޔިތެކެވެ. އަދި އޭނާއަކީ ކުރީގެ މެރިން އިންޓެލިޖެންސް އޮފިސަރެކެވެ. ޔަންކީސް އިން ހުށަހަޅަން ހުރި އެންމެ ރަނގަޅު އެއްޗެހި."
  
  ޑްރޭކް ކުޑައިރުކޮޅަކު ވިސްނާލިއެވެ. "އެއީ އޭރު އޭނާ އަހަރެން ދަންނަ ގޮތް، މައިލްސް މެދުވެރިކޮށް. ސުވާލަކީ އޭނަ ރުޅިއަރުވަންތަ ނޫނީ އެހީވާން އޭނަ ފަރާތް ބަދަލުކުރީތަ؟"
  
  "ޖަވާބެއް ނޭނގެ. ފަހަރެއްގައި އޭނައާއި އަހާލެވިދާނެ."
  
  "އަޅުގަނޑު މަސައްކަތް ކުރާނަން." ބަލަ އަހަރެމެން މިތާ ބޯޅަތަކުގައި ހިފަހައްޓައިގެން މިތިބީ ވެލްސް. އެމެރިކާގައި ތިބި ދުވަސްވީ އެކުވެރިންނާ ގުޅިދާނެ ކަމަށް ހީކުރަނީ ހެއްޔެވެ؟ ޑާލް މިހާރު ވެސް އެފްބީއައިއާ ގުޅި ނަމަވެސް އެމީހުން ކުޅެނީ ވަގުތަށެވެ. އަހަރެމެން މިވަނީ ފްލައިޓަށް ހަތް ގަޑިއިރު... އަދި ލޯމަރާލައިގެން ކައިރިވެފަ."
  
  "އެމީހުންނަށް އިތުބާރު ކުރަންތަ؟ މި ޓާނިޕްސް ހެއްޔެވެ؟ އަހަރެމެންގެ ކުދިން ކޮންމެހެން ޖެހޭ ކްލަސްޓަރ ފޮކް ސާފުކުރަންތަ؟"
  
  "އެއީ ސްވިޑެންގެ މީހުން. އަދި އާދެ، އަހަރެން އެމީހުންނަށް އިތުބާރު ކުރަމެވެ. އަދި އާދެ، އަހަރެން ބޭނުންވަނީ އަހަރެމެންގެ ކުދިން ބައިވެރިވާން."
  
  "އެއީ ސާފު". ވެލްސް ގުޅުން މެދުކަނޑާލިއެވެ.
  
  ޑްރޭކް ވަށައިގެން ބަލާލިއެވެ. ބޯޓު ކުޑަ ނަމަވެސް ޖާގަ ބޮޑުވިއެވެ. ސްޕެޝަލް ފޯސަސްގެ އެގާރަ މެރިން ފަހަތުގައި އިށީނދެގެން ތިބެ، ލޯންޖްކޮށް، ނިދާފައި އަދި އާންމުކޮށް ސްވިޑެން ބަހުން އެކަކު އަނެކަކަށް ހެކް ކުރަމުން ދިޔައެވެ. ޕްރޮފެސަރު ކުރިމަތީގައި ސްކްރޯލަކަށް ފަހު ސްކްރޯލް ފަޅާލަމުން، ކޮންމެ އެއްޗެއް ވެސް ފަރުވާތެރިކަމާއެކު ގޮނޑީގެ ފަހަތުގައި ބަހައްޓައިގެން، ހަގީގަތާއި ފިކްޝަންގެ ގަދީމީ ތަފާތުތަކުގެ މައްޗަށް ދާލް މެދުނުކެނޑި ފޯނުން ވާހަކަ ދައްކަމުން ދިޔައެވެ.
  
  އޭނާގެ ކަނާތްފަރާތުގައި އަނެއްކާވެސް ބައްޓަން ނެތް އެއް ނަމްބަރު ޕެންޓްސޫޓުގައި ހުރި ކެނެޑީ ފުރަތަމަ ގުޅިއެވެ. "ކެޕްޓަން ލިޕްކިންޑް އެބަހުރިތަ؟... އާނ، ބުނެބަލަ އެއީ ކެނެޑީ މޫރްއޭ."
  
  ދިހަ ސިކުންތު ފާއިތުވެގެން ދިޔައީ، ދެން: "ނޫން. އަހަންނަށް އަނބުރާ ގުޅާކަށް ނުކެރޭނެއޭ ބުނެބަލަ. މިއީ މުހިއްމު ކަމެއް ބުނެބަލަ އެއީ ގައުމީ ސަލާމަތާ ބެހޭ ވާހަކައެއް، ބޭނުން ނަމަ ހަމަ ގުޅާލާ."
  
  އިތުރު ދިހަ ސިކުންތު، ދެން: "މޫރް!"، ޑްރޭކް އިށީނދެގެން އިން ތަނުން ވެސް ކިނބިހި އަޅާ އަޑު އިވުނެވެ. "މިއަށް އިންތިޒާރު ނުކުރެވޭނެތަ؟"
  
  "އަހަރެންގެ ވާހަކަ އަޑުއަހާ ކެޕްޓަން، ހާލަތެއް އުފެދިއްޖެ. ފުރަތަމަ އެފްބީއައިގެ އޮފިސަރ ސްވައިން އާއި މަޝްވަރާ ކުރާށެވެ. އަހަރެން މިހުރީ ސްވިޑެންގެ އެސްޖީޖީގެ ޓޯސްޓެން ޑާލް އާއި ސާސް އޮފިސަރަކާ އެކުގައެވެ. ނޭޝަނަލް ހީސްޓްރީ މިއުޒިއަމް އަށް ވަނީ ސީދާ ނުރައްކާ ކުރިމަތިވެފަ އެވެ. ތަފްސީލު ޗެކްކޮށް ވަގުތުން އަނބުރާ ގުޅާށެވެ. އަހަރެން ބޭނުން ކަލޭގެ އެހީތެރިކަން."
  
  ކެނެޑީ ފޯނު ބަންދުކޮށްލަމުން ފުން ނޭވާއެއް ދޫކޮށްލިއެވެ. "ބެންގް - އަދި އަހަރެންގެ ޕެންޝަން ވެސް ފިލައިގެން ދާނެ."
  
  ޑްރޭކް އޭނާގެ ގަޑިއަށް ބަލާލިއެވެ. ޖައްސަން ޖެހެންދެން ހަ ގަޑިއިރު.
  
  ބެންގެ ފޯނު ޗިޗް ޖަހާލުމާއެކު އޭނާ އަތުގައި ހިފާލިއެވެ. "ދައްތަ?"
  
  ޕްރޮފެސަރ ޕާނޭވިކް ޖެހިޖެހިގެން ގޮސް ވެއްޓިފައިވާ ސްކްރޯލްގައި އޭނާގެ ސިންކު އަތުން ހިފާލިއެވެ. "ކުއްޖާއަށް އެނގޭ އޭނާގެ ވެލްކިރީސް." ވަކި ފަރާތަކާ މުހާތަބު ނުކުރައްވައި އޭނާ ވިދާޅުވި އެވެ. "އެކަމަކު ކޮބާތަ އެމީހުން؟ އަދި ލޯތައް - އާދެ، އަހަރެން ލޯ ހޯދާނަން."
  
  ބެން ވާހަކަ ދެއްކިއެވެ. "ބޮޑު ޕޮއިންޓެއް ކަރީން. މިއުޒިއަމްގެ ކުރެހުންތައް އަޅުގަނޑަށް އީމެއިލްކޮށް އަޅުގަނޑަށް މި ކޮޓަރި ދޫކުރައްވާށެވެ. ދެން ކިއުރެޓަރުގެ މައުލޫމާތު ވަކި ސިޓީއަކުން ފޮނުވުން. ހޭ ކުޑަ ކޮއްކޮ، މަންމައާއި ބައްޕައަށް ހައި ކިޔާށެވެ. ތިބާދެކެ ލޯބިވޭ".
  
  ބެން އަލުން ކްލިކް ކުރަން ފެށުމުން، ދެން އިތުރު ބައެއް ނޯޓްތައް ނަގަން ފެށިއެވެ. "މިއުޒިއަމް ކިއުރެޓަރުގެ ނަންބަރު ލިބުނީ" އޭނާ ހަޅޭއްލަވައިގަތެވެ. "ދާލް؟ ބޭނުންތަ އަހަރެން އޭނަގެ ކިބައިން ބިރުގަންނަވާލަންތަ؟"
  
  ސްވިޑެންގެ ޖާސޫސީ އޮފިސަރު އެއްވެސް ވައަލްއެއް ވެސް ގެއްލިގެން ނުގޮސް ފޫހިކަމާއެކު އަތް ނޮ! ބެން އެފަދަ އިތުބާރެއް ދައްކަމުން ދިޔަތަން ފެނުމުން އުފާވިއެވެ. ކޮންމެވެސް ކޮޓަރިއެއްގައި ހުރި މީހާއަށް ނޭވާލާން ފުރުސަތު ދިނުމަށްޓަކައި ގީކް ކުޑަކޮށް ފަހަތަށް ޖެހިލިއެވެ.
  
  ކެނެޑީގެ ފޯނު ފަޅައިގެން ދިޔައީ ލަވައަށެވެ. އަވަސް އަވަހަށް އެ ހުޅުވާލި ނަމަވެސް މުޅި ބޯޓަށް ގޯއިން ޑައުންގެ ތަންކޮޅެއް ފަރުވާކުޑަ ގޭމެއްގެ ކޮޅަކަށް ފަރުވާ ދިނުމުގެ ކުރިން ނޫނެވެ.
  
  ބެން ވަގުތުން ބޯޖަހާލިއެވެ. "ލޯބިވެތި. އަހަރެމެންގެ ދެން އަންނަ ކަވަރ ވާޝަން ޔަގީނުންވެސް."
  
  "މޫރު." ކެނެޑީ އޭނާގެ ފޯނު ސްޕީކަރަށް ޖައްސާލިއެވެ.
  
  "ކޮން ނަރަކައެއް ވެގެން އުޅެނީ؟ ބައި ޑަޒަން ކަނދުރާ އަހަރެންގެ މަގު ބަންދުކޮށްފައި ދެން ބުނީ، މާ އަދަބުވެރިކަމާއެކު ނޫން، އަހަރެންގެ ނޭފަތް ނިސްބަތްވާ ތަނުގައި ވަޅުގަނޑުން ބޭރުކޮށްލާށެވެ. ކޮންމެވެސް އެއްޗަކުން ހުރިހާ ބޮޑެތި ބުޅަލުން ވެސް ކިނބިހި އެޅީ މޫރް، އަދި އަހަރެން ބެޓްކުރަން އެއީ ކަލޭ ކަމަށް." އޭނާ މަޑުކޮށްލަމުން ދެން ވިސްނުންތެރިކަމާއެކު ބުންޏެވެ، "ފުރަތަމަ ފަހަރެއް ނޫން، އަހަރެންނަށް ހީވަނީ."
  
  ކެނެޑީ އޭނާއަށް ކުރުކޮށްފައިވާ ވަރޝަނެއް ދިންއިރު، އެ ވަރޝަން ނިމުނީ ސްވިޑެންގެ މެރިންސް އިން ފުރިފައިވާ ބޯޓަކާއި ދަތުރުމަތީގައި ނޭނގޭ ސާސްގެ ކްރޫއަކުން ކަމަށާއި މިހާރު އެމެރިކާގެ ބިމުން ފަސް ގަޑިއިރުގެ ދަތުރެއް ކަމަށެވެ.
  
  ޑްރޭކްއަށް ބިރުވެރިކަން އިހުސާސް ކުރެވުނެވެ. ފަސް ގަޑިއިރު.
  
  މިވަގުތު ޑާލް ހަޅޭއްލަވައިގަތީ: "އާ މައުލޫމާތެއް! އަޅުގަނޑަށް ދެންމެ އަޑުއިވުނީ ކެނެޑާ މީހުން ސްވިޑެންގައި ވެސް ނެތް ވާހަކަ. ހީވަނީ އެމީހުން ވޯލްކިރީސް އަށް ފޯކަސް ކުރަން ވޯލްޑް ޓްރީ އެންޑް ސްޕީއާ ގުރުބާން ކުރިހެން." އޭނާ ޝުކުރު އަދާކުރުމަށް ބޯޖަހާލީ ބެންގެ ދިމާލަށް، މޫނު ކުނިކޮށްލަމުން ދިޔަ ޕްރޮފެސަރު ފާހަގަކޮށް ބާކީކޮށްލަމުންނެވެ. "އެކަމަކު... އެމީހުން އެނބުރި އައީ ހުސްއަތާ. މި ޕްރައިވެޓް ކަލެކްޓަރަކީ ހަގީގީ ރެކްލޫސްއަކަށް ވާންޖެހޭނެ... ނުވަތަ..." ޑްރޭކް ކޮނޑު އަރުވާލަމުން "އޭނާއަކީ ކުށްވެރިއަކަށް ވެދާނެއެވެ.
  
  "ރަނގަޅު އޮފާއެއް." ފިރިހެނުންނަކީ ކޮންމެ ގޮތެއްވިޔަސް ހުތުރުވާ ތަނެވެ. ކެނެޑާ މީހުން ތައްޔާރުވަމުން މިދަނީ މިއަދު ހެނދުނުގެ ވަގުތެއްގައި ނިއުޔޯކް ގަޑިން މިއުޒިއަމްގައި ހަޅުތާލު ކުރަން."
  
  ކެނެޑީގެ މޫނުމަތިން ޤަތުލުވެރިކަމުގެ ކުލަވަރެއް އުފެދިގެން ދިޔައީ އޭނާގެ ވެރިމީހާއާއި ޑާލްގެ ވާހަކަ އެއްފަހަރާ އަޑުއަހަމުންނެވެ. "އެމީހުން ޑޭޓް ބޭނުން ކުރަނީ" ކުއްލިއަކަށް ދެ ފަރާތަށް ވެސް ހީނގަތީ ފަތިސް ވުމުންނެވެ. "މި އެބްސޮލިއުޓް ބާސްޓަރޑްސް - އަދި ޖަރުމަނު މީހުން، ޝައްކެއްވެސްނެތްގޮތުގައި - އެމީހުންގެ އަސްލު ނިޔަތް ފޮރުވަނީ ފޮކް ޑޭޓްގެ ފަހަތުގައި."
  
  ބެން އިސްއުފުލާ ބަލާލިއެވެ. "އަހަރެންގެ ޓްރެކް ގެއްލުނީ."
  
  ޑްރޭކް އޭނާގެ އަޑު ގުގުމާލިއެވެ. "ކޮން ތާރީހެއް؟"
  
  "އަހަރެމެން ނިއުޔޯކަށް ޖައްސާއިރު،" ޑާލް ވިދާޅުވި ގޮތުގައި، "ސެޕްޓެމްބަރު މަހުގެ 11 ވަނަ ދުވަހުގެ ހެނދުނު އަށެއް ޖަހާކަންހާއިރު ވާނެ އެވެ."
  
  
  ސޯޅަ
  
  
  
  އެއާ ސްޕޭސް އެވެ
  
  
  ބާކީ އޮތީ ހަތަރު ގަޑިއިރެވެ. ވިލާގަނޑެއްގެ ތެރޭގައި އޮތް އުޑުމަތީގައި ބޯޓު ގުގުމާލަމުން ދިޔައެވެ.
  
  ޑާލް ބުނީ، "އަހަރެން އަނެއްކާވެސް އެފްބީއައި އަށް ޓްރައި ކުރާނަން. އެކަމަކު އެއީ އާދަޔާ ހިލާފު ކަމެކެވެ. އަޅުގަނޑަކަށް މި ފެންވަރުގެ ވެރިފިކޭޝަން ފާސް ނުކުރެވޭނެ. އެއީ ލަދުވެތި ހިލަ ފާރެކެވެ. ބެން - ސުޕަވައިޒަރަށް ގުޅާށެވެ. ޑްރޭކް އަކީ ތިބާގެ މުސްކުޅި ވެރިޔާއެވެ. ގަޑި ޓިކް ޓޮކް ކުރަނީ ފިރިހެނުން، އަދި އަހަރެމެން އެއްވެސް ތަނެއްގައި ނެތް. މި ގަޑި ޑިމާންޑް ކުރަނީ ކުރިއެރުމެވެ. ދޭ."
  
  ކެނެޑީ އޭނާގެ ވެރިޔާ ގާތު އާދޭސް ކުރީ: "ޝިޓް އޮން ތޯމަސް ކެލެބް، ލިޕްކިންޑް،" އޭނާ ބުންޏެވެ. "މިއީ އޭނާއާ ނުވަތަ އަހަރެންގެ ޑޭމް ކެރިއަރާއި ގުޅުމެއް ނެތް ކަމެއް. އަޅުގަނޑު މި ދަންނަވަނީ އެފްބީއައި، ސީއައިއޭ، އަދި އެހެން ހުރިހާ ތިން އަކުރުގެ ބީރައްޓެހިންނަށް ނޭނގޭ އެއްޗެކެވެ. އަހަރެން މިއަހަނީ..." ޝަބާ މަޑުކޮށްލަމުން "އަހަރެންނަށް ހީވަނީ އަހަރެންނަށް އިތުބާރު ކުރަން އެދެނީ."
  
  "ތިން އަކުރުގެ ކަނދުރާ ބުރި" ބެން ގިސްލަމުން ބުންޏެވެ. "ބްރިލިއަންޓްލީ" އެވެ.
  
  ޑްރޭކް ބޭނުންވީ ކެނެޑީ މޫރާއި ގާތްވެ ހިތްވަރު ދިނުމުގެ ބައެއް ބަސްތައް ހުށަހަޅަން. އޭނާގެ ތެރޭގައި ހުރި އާންމު މީހާ އޭނަގެ ގައިގައި ބައްދާލަން ބޭނުންވި ނަމަވެސް ސިފައިންގެ މީހާ އޭނައަށް މަޖުބޫރުކޮށް ދުރުގައި މަޑުކޮށްލިއެވެ.
  
  އެކަމަކު އާންމު އާބާދީ މި ހަނގުރާމަ ކާމިޔާބު ކުރަން ފެށިއެވެ. މީގެ ކުރިން އޭނާ "ގްރޮންކް" މި ލަފުޒު ބޭނުންކޮށްފައި ވަނީ އޭނާ "ޓޭމް" ކުރުމަށް، އޭނާއަށް ދެނެގަނެވުނު އިހުސާސްގެ ބޮޑުވަމުން އަންނަ ސްޕާކް އާއި ދެކޮޅަށް ހަނގުރާމަ ކުރުމަށް ނަމަވެސް އެކަން ކާމިޔާބު ނުވި އެވެ.
  
  ވެލްސް އޭނާގެ ކޯލަށް ޖަވާބު ދިނެވެ. "މިހާރު ވާހަކަ ދައްކާ".
  
  "އަނެއްކާވެސް ޓޭލާގެ ވާހަކަ އަޑުއަހަންތަ؟ އަހަރެމެން މިތިބީ ކޮންތާކުތޯ ބަލާބަލަ އެކުވެރިޔާ؟ އަދިވެސް އެމެރިކާ ވައިގެ ސަރަހައްދަށް ވަނުމަށް އަޅުގަނޑުމެން ގަބޫލުކޮށްދީފިތަ؟"
  
  "އާނ... އާނ... އަދި ނޫން.... އަހަރެން މި މުއާމަލާތް ކުރަނީ ބިއުރޯކްރެޓިކް ރެޑް ޓޭޕްގެ ރީމްތަކަކާ، ޑްރޭކް، އަދި އެއީ އަހަރެންގެ އުނގަށް ނުޖެހޭ ކަމެއް-" އޭނާ އިރުކޮޅަކު މަޑުކޮށްލުމަށްފަހު މާޔޫސްކަމާއެކު ހީލިއެވެ. "އެއީ މެއި މަހުގެ ރެފަރެންސެއް މެޓް. ކުރިއަށް ދާން މަސައްކަތް ކުރާށެވެ."
  
  ޑްރޭކް ބޭއިޚްތިޔާރުގައި ހިނިތުންވެލިއެވެ. "ޑޭމް ޔޫ، ވެލްސް. އަޑުއަހާ، މި މިޝަނަށް ތިޔަބޭފުޅުންގެ އެކްޓް އެއްކޮށްލައްވާ - އަޅުގަނޑުމެންނަށް އެހީތެރިވެދެއްވާ - އަދި އަޅުގަނޑު ކިޔައިދޭނަން ހޮންކޮންގުގެ އެންމެ ހަޑި ކްލަބުގައި މައި މިހާތަނަށް އަންޑަކަވަރކޮށް މަސައްކަތްކުރި، ސްޕިނިންގ ޓޮޕްގެ ވާހަކަ.
  
  "ފަކް މީ، އެއީ އިންޓްރިގިއުސް އަޑެއް. ޔޫ އާ އޮން އިޓް، ބަޑީ. ބަލަ އަހަރެމެން މިތިބީ މަގުމަތީގައި، ހުރިހާ އުސޫލެއްގެ މަތިން ހުރިހާ ކަމެއް ތައްޔާރުވެފައި، ފޮއްޓެއް ހުރަސްކޮށް ތިބި އަހަރެންގެ މީހުންނަށް މިކަމުގައި އެއްވެސް މައްސަލައެއް ނެތް."
  
  ޑްރޭކްއަށް އިހުސާސް ކުރެވުނީ 'އެކަމަކު' އެކެވެ. "އާނ?"
  
  "ވެރިކަމުގައި ހުރި މީހަކު ލޭންޑިން އިމްތިޔާޒުތަކަށް އިންކާރު ކުރަމުންދާއިރު ތިޔަބޭފުޅުންގެ ބޯޓުގެ ވާހަކަ އެއްވެސް މީހަކަށް އަޑުއިވިފައެއް ނުވޭ، އަދި އެއީ، އަޅުގަނޑުގެ އެކުވެރިޔާ، އެތެރޭގެ ކޮރަޕްޝަންގެ ވަސް ދުވާ ކަމެއް."
  
  ޑްރޭކްއަށް އޭނާގެ އަޑު އިވުނެވެ. "އޯކޭ، ކީޕް މީ ޕޯސްޓް." މަޑުމަޑުން ބަޓަން ފިއްތާލުމުން ކޯލް ނިމުނީއެވެ.
  
  އޭނާއަށް އިވުނީ ކެނެޑީ ބުނި އަޑު، "ލޯ އިޒް އައިޑިއަލް، ކެޕްޓަން. އަޅުގަނޑަށް މިތަނުގައި އަޑުއިވޭ ރޭވުމެއްގެ ވާހަކަ ދައްކާ ވާހަކަތަކެވެ. ބީ... ސަމާލުވާންވީ ލިޕްކިންޑް."
  
  ފޯނު ލައްޕާލިއެވެ. "އާނ، އޭނަ ތޫނުފިލި ނަމަވެސް އޭނަ އަހަރެން ގެންދަނީ އަހަރެންގެ ބަހަށް. އޭނާ ވީހާވެސް ގިނަ ކަޅު ހުދު ކެރެކްޓަރުތަކެއް ސްޓޭޖަށް ފޮނުވަނީ، ހިފެހެއްޓުމާއެކުގައެވެ. އަދި އޭނާއަށް އެނގޭ މީހަކު ލޯކަލް ހޯމްލޭންޑް ސެކިއުރިޓީ އޮފީހުގައި،" މަޑު ބްލޫސް އޮމާންކޮށްލަމުން ޝަބާނާ ބުންޏެވެ. "ބިސް އޮހޮރެނީ."
  
  ކަލާނގެ، ޑްރޭކް ހީކުރިއެވެ. މި މިއުޒިއަމްގެ ތެރެއަށް ޝިޓްލޯޑް ފަޔަރޕަވަރެއް މިސްރާބު ޖަހާފައި އެބަހުރި، ލަދުވެތި ހަނގުރާމައެއް ފެށުމަށް ފުދޭވަރަކަށް. އަޑުގަދަކޮށް އެއްޗެއް ނުބުނި ނަމަވެސް ގަޑިއަށް ބަލާލިއެވެ.
  
  ބާކީ އޮތީ ތިން ގަޑިއިރެވެ.
  
  ބެން އަދިވެސް ކިއުރެޓަރާއި ގުޅިގެން އުޅުނީ: "ބަލަ، އަހަރެމެން މިދައްކަނީ މިތަނުގައި ބޮޑު މަރާމާތެއްގެ ވާހަކައެއް ނޫން، ހަމައެކަނި މައުރަޒު ބަދަލުކުރުމުގެ ވާހަކަ. މިއުޒިއަމް ކިހާ ބޮޑު ކަމެއް ކިޔައިދޭކަށް ނުޖެހޭ ސަރ. ހަމަ ބަދަލުކޮށްލާފަ ހުރިހާ ކަމެއް ރަނގަޅުވާނެ. އާދެ... އެސްޖީޖީ... ސްވިޑެންގެ ސްޕެޝަލް ފޯސަސް. އެފްބީއައިއަށް އެކަން އަންގަނީ އަހަރެމެން ވާހަކަ ދައްކާތީ...ނޫން ! އެމީހުން ގުޅާނެ އިރަކަށް މަޑުނުކުރާށެވެ. ފަސްޖެހުމަކަށް ނުކެރޭނެ."
  
  ފަނަރަ ސިކުންތުގެ ހިމޭންކަމެއް، ދެން: "އެސްޖީޖީގެ ވާހަކަ ދުވަހަކުވެސް އަޑުއަހާފައެއް ނުވޭތަ؟ އާދެ، ގޫގުލް އިޓް!" މާޔޫސްކަމާއެކު ބެން އޭނާގެ ފޯނަށް އިޝާރާތް ކުރިއެވެ. "އޭނާ ސްޓޯލް ވެއްޖެ" ބެން ބުންޏެވެ. "އަހަންނަށް ހަމަ އެނގޭ. އޭނާ ވާހަކަ ދެއްކީ ދުރުހެލިވެ، އެކަށީގެންވާ ބަހަނާއެއް ނުދެކޭފަދައިން."
  
  "އަނެއްކާ ރެޑް ޓޭޕެއް." ޑްރޭކް ޑާލްއަށް އިޝާރާތް ކުރިއެވެ. "މިއީ ވަރަށް އަވަހަށް ބަލިމަޑުކަމަކަށް ވެގެންދާ ކަމެއް."
  
  ގަދަ ހިމޭންކަމެއް އިނުމުން ދާހްލްގެ މޯބައިލް ފޯނު ރިންގުވިއެވެ. "އޯ މައި ގޯޑް" ޖަވާބުގައި އޭނާ ބުންޏެވެ. "ޑެން ސްޓެޓްސްމިނިސްޓަރ."
  
  ޑްރޭކް ކެނެޑީ އާއި ބެން އަށް މޫނު ޖައްސާލިއެވެ. "ޕްރައިމް މިނިސްޓަރު" އެވެ.
  
  އިޙްތިރާމް ލިބިގެންވާ، އަދިވެސް ތެދުވެރި އެތައް ބަސްތަކެއް ދެއްކި އިރު، އެ ބަސްތަކުން ޑްރޭކް ތޯރސްޓެން ޑާލްއަށް ކުރާ އިޙްތިރާމް ފުންވެގެން ދިޔައެވެ. ސްޕެޝަލް ފޯސަސް އޮފިސަރު އޭނާގެ ވެރިޔާއަށް ވީގޮތް ކިޔައިދިނެވެ. ޑްރޭކްއަށް ގްރިމްލީ ޔަގީންވީ ނިމުމުގައި މި ފިރިހެންމީހާ ކަމުދާނެ ކަމެވެ.
  
  ޑާލް ކޯލް ނިންމާލުމަށްފަހު ވަގުތުކޮޅެއް ނަގައިގެން އޭނާގެ ޚިޔާލުތައް އެއްކުރިއެވެ. އެންމެ ފަހުން އިސްއުފުލާ ބަލައިލުމަށްފަހު ބޯޓާއި ދިމާލަށް އެނބުރިލިއެވެ.
  
  "ސީދާ ރައީސްގެ ކެބިނެޓްގެ މެމްބަރެއްގެ ފަރާތުން، އޭނާގެ އެންމެ ގާތް މުޝީރުންގެ ފަރާތުން،" ޑާލް އެމީހުންނަށް ވިދާޅުވި އެވެ. "މި ފްލައިޓް ޖައްސަން ހުއްދައެއް ނުދެވޭނެ."
  
  
  * * *
  
  
  ބާކީ އޮތީ ތިން ގަޑިއިރެވެ.
  
  "ރައީސަށް އެކަން އަންގާކަށް ނުޖެހޭނެ،" ދާލް ވިދާޅުވި އެވެ. "ވޮޝިންޓަން، ޑީ.ސީ އަދި ކެޕިޓަލް ހިލް މިކަމުގެ ފުންމިން، އަޅުގަނޑުގެ ރައްޓެހިން. ސްޓޭޓް މިނިސްޓަރު ވިދާޅުވަނީ މިހާރު އެއީ ގްލޯބަލް ވެފައި، ބައިނަލްއަގްވާމީ ފެންވަރުގައި ރޭވުމަކަށް ވެފައިވާ ކަމަށާއި، ކާކު ކާކަށް ތާއީދު ކުރަނީ އެއްވެސް މީހަކަށް ނޭނގޭ ކަމަށެވެ. މިއީ އެކަނިވެސް،" މޫނު ބުރުގާ އަޅާލަމުން އޭނާ ބުންޏެވެ، "އަޅުގަނޑުމެންގެ މިޝަންގެ ސީރިއަސްކަމުގެ ވާހަކަ ދައްކައެވެ."
  
  "ކްލަސްޓާ ސްކްރޫ ކޮށްލާ" ޑްރޭކް ބުންޏެވެ. "މިއީ އަޅުގަނޑުމެން ކުރިން ކިޔާ ބޮޑު ނާކާމިޔާބީއެއް."
  
  އޭގެ އިތުރުން ބެން އަނެއްކާވެސް މަސައްކަތް ކުރީ ނޭޝަނަލް ހީސްޓްރީ މިއުޒިއަމްގެ ކިއުރެޓަރާއި ގުޅުމަށެވެ. އޭނާއަށް ލިބުނީ ހަމައެކަނި ވޮއިސްމެއިލްއެކެވެ. "ގޯސް" އޭނާ ބުންޏެވެ. " މިހާރު ކޮންމެވެސް އެއްޗެއް ޗެކްކުރަންވީ." ބެންގެ ނިމްބަލް އިނގިލިތައް ވަގުތުން ވާޗުއަލް ކީބޯޑްގެ މައްޗަށް އުދުހެން ފެށިއެވެ.
  
  "އަހަރެންގެ ހިޔާލެއް އެބައޮތް" ބާރަށް ބުނެލިއެވެ. "އަހަރެން ގޯސްވީމަ މާތްالله އަށް ދުޢާކުރަން."
  
  އެއަށްފަހު ވެލްސް އަނބުރާ ގުޅައިގެން އޭނާގެ ސާސް ޓީމުން ނިއު ޖާޒީގެ ދޫކޮށްލާފައިވާ އެއާފީލްޑެއްގައި ސިއްރު ލޭންޑިންއެއް ކުރި ކަމަށް ކިޔައިދިނެވެ. އެ ޓީމު މިސްރާބު ޖެހީ ނިއުޔޯކްގެ ޑައުންޓައުން އަށެވެ.
  
  ޑްރޭކް ގަޑި ބެލިއެވެ. ޖެއްސުމުގެ ދެ ގަޑިއިރު ކުރިންނެވެ.
  
  އަދި އެއަށްފަހު ބެން ހަޅޭއްލަވައިގަތީ: "މާކް ޖަހާ!" އެންމެން ފުންމާލިއެވެ. ސްވިޑެންގެ މެރިންސް އިން ވެސް އޭނާއަށް ފުރިހަމަ ސަމާލުކަން ދިނެވެ.
  
  "މިތާ މިއޮތީ!" - އޭނާ ހަޅޭއްލަވައިގަތެވެ. "މުޅި އިންޓަނެޓްގައި އެތުރިފައި ބަލަން ވަގުތު ލިބިއްޖެއްޔާ." އޭނާ ރުޅިވެރިކަމާއެކު ސްކްރީނަށް އިޝާރާތް ކުރިއެވެ.
  
  "ކޮލްބީ ޓޭލަރ" އޭނާ ބުންޏެވެ. "ކެނެޑާގެ ބިލިއަނަރަކީ ނޭޝަނަލް ހީސްޓްރީ މިއުޒިއަމްއަށް އެންމެ ބޮޑު އެއްބާރުލުމެއް ދިން އަދި ނިއުޔޯކުގެ އެންމެ ބޮޑު އެއް ފައިނޭންސަރެވެ. އަހަރެން ބެޓްކުރަން އޭނަ ދެތިން ކޯލެއް ކުރިތަ؟"
  
  ޑަހުލް މޫނު ކުނިކޮށްލިއެވެ. "މިއީ އަހަރެމެންގެ ހުރަހެއް" އޭނާ ގިސްލަމުން ބުންޏެވެ. "އެމީހުން މިދައްކާ މީހާގެ މިލްކުވެރިޔަކީ މާފިޔާއަށް ވުރެ ގިނަ މީހުން." ފުރަތަމަ ފަހަރަށް ސްވިޑެންގެ އޮފިސަރު ގޮނޑީގައި ޖައްސާލި ކަހަލައެވެ.
  
  ކެނެޑީއަށް އޭނާގެ ނަފްރަތު ފޮރުވޭ ގޮތެއް ނުވިއެވެ. "މަނީބެގްތަކުގެ ސޫޓްތައް އަނެއްކާވެސް މޮޅުވަނީ" ޝަބާ ހީނގަތެވެ. "އަހަރެން ބެޓްކުރަން އެ ބާސްޓަޑަކީ ވެސް ބޭންކަރެއް."
  
  "ފަހަރެއްގައި، ނުވެދާނެ" ޑްރޭކް ބުންޏެވެ. "އަހަރެންގެ އަބަދުވެސް ޕްލޭން ބީ."
  
  ބާކީ އޮތީ އެއްގަޑިއިރުއެވެ.
  
  
  ސަތާރަ
  
  
  
  އެމެރިކާގެ ނިއުޔޯކް އެވެ
  
  
  ނިއުޔޯކް ޕޮލިސް ޑިޕާޓްމަންޓުގެ ޕޯޓް އޮތޯރިޓީ އެންމެ ބޮޑަށް މަޝްހޫރުވެފައިވަނީ ފަހަރެއްގައި 9/11 ގެ ހާދިސާތަކުގައި ލިބުނު ނިކަމެތި ހިތްވަރާއި ގެއްލުންތަކުގެ ސަބަބުންނެވެ. އެ ކުންފުނިން މަދު ބަޔަކަށް އެނގޭ ކަމަކީ ޔޫރަޕުން ފުރާ ގިނަ ސާސްގެ ފްލައިޓްތައް ސިއްރުން ބެލެހެއްޓުމެވެ. އެމީހުންގެ މަސައްކަތުގެ މި އުނިއިތުރު ބެލެހެއްޓުމަށް ޚާއްޞަ ޓީމެއް ނެތް ނަމަވެސް، މިކަމުގައި ބައިވެރިވާ އިންޓަރކޮންޓިނެންޓަލް ސްޓާފުންނަކީ އެހާ ކުޑަ މައިނޯރިޓީއެއް ކަމުން، މިދިޔަ އަހަރުތަކުގެ ތެރޭގައި ގިނަ ބަޔަކު ވަނީ ގާތް ރަޙްމަތްތެރިންނަށް ވެފައެވެ.
  
  ޑްރޭކް އަނެއްކާވެސް ގޮވާލިއެވެ. "މިރޭ ހޫނުގަދަވާނެ،" ސީއޭޕީޑީގެ އިންސްޕެކްޓަރު ޖެކް ޝްވާޓްޒް އަށް ވިދާޅުވި އެވެ. "އަހަރެން މިސްވީތަ ބަޑީ؟"
  
  "ކަލާނގެ، ޑްރޭކް ވީ... ކޮންކަމެއް؟ ދެ އަހަރު؟"
  
  "ތިނެއް. އައު އަހަރުގެ އީދު، '07."
  
  "އަނބިމީހާ ރަނގަޅުތަ؟"
  
  "އެލިސަން އާއި އަހަރެން ބްރޭކް އަޕް ވީ މެޓް. މިއީ އަހަރެންގެ އައިޑެންޓިޓީ ކަނޑައަޅަން ފުދޭވަރުގެ ކަމެއް ހެއްޔެވެ؟"
  
  "އަހަރެން ހީކުރީ ސާވިސް ދޫކޮށްލީމަ."
  
  "އަހަރެން ކުރިން." ވެލްސް އަހަންނަށް އަނބުރާ ގުޅީ އެންމެ ފަހު ވަޒީފާއަށްޓަކައެވެ. އޭނަ ގުޅީތަ؟"
  
  "އޭނާ ކުރި." އޭނާ ބުނީ ކުޑަކޮށް މަޑުކޮށްލަން ވައުދުވީމައޭ."
  
  "މިހާރު އޭނަ ކުރީތަ؟ ޝްވާޓްޒް، އަހަރެންގެ ވާހަކަ އަޑުއަހާބަލަ. މިއީ ތިބާގެ ގޮވާލުމެވެ. މި ޝިޓް ސަޕޯޓަރުންނަށް އުދުހިގެން ނުކުންނަން އުޅޭކަން އަދި އަހަރެމެންގެ އެންޓްރީން އެންމެ ފަހުން ތިޔަބޭފުޅުންނަށް އެނގެން ޖެހޭނެކަން. އަހަންނަށް ޔަގީން އޭރުން އަހަރެމެން އެންމެން ބަޠަލުންނަށް ވާނެކަން އަދި މިއީ ހެޔޮ ޢަމަލެއްގެ ގޮތުގައި ބަލާނެ ކަމެއްކަން، އެކަމަކު..."
  
  "ވެލްސް އަހަރެން ސްޕީޑަށް ގެނައީ،" ޝްވާޓްޒް ބުނި ނަމަވެސް ޑްރޭކްއަށް ކަންބޮޑުވުމުގެ އިޝާރާތެއް އިވުނެވެ. "ބޮޑެތި ހާސްނުވޭ. އަދިވެސް އަހަރެންގެ އަތުގައި ޖައްސަން ހުއްދަ ލިބޭވަރަށް ބާރު އެބައޮތް."
  
  އެމީހުންގެ ބޯޓު އެމެރިކާގެ ވައިގެ ސަރަހައްދަށް އަރައިގަތެވެ.
  
  
  * * *
  
  
  ދުވާލު އަލިކަން ދަށްކޮށް ބޯޓު ޖެއްސުމަށްފަހު ސީދާ ކުޑަ ޓާމިނަލް އިމާރާތަށް ޓެކްސީ ކޮށްލިއެވެ. ދޮރު ކުޑަކޮށް ހުޅުވި މިނިޓުން ސްވިޑެންގެ އެސްޖީޖީގެ ފުލް ލޯޑް ކޮށްފައިވާ ބާރަ މެމްބަރުން ރިކެޓީ މެޓަލް ސިޑިން ފައިބައިގެން ގޮސް އިންތިޒާރު ކުރަމުން ދިޔަ ތިން ކާރަކަށް އަރައިގަތެވެ. ޑްރޭކް، ބެން، ކެނެޑީ އަދި ޕްރޮފެސަރު އޭނާގެ ފަހަތުން ދިޔައިރު، އެމީހުންގެ ޓްރާންސްޕޯޓް ފެނުމުން ބެން ކިރިޔާ ވެސް ކުޑަކަމުދާން ޖެހުނެވެ.
  
  "އެމީހުން ހީވަނީ ހުމްވީއެއްހެން!"
  
  އޭގެ މިނިޓެއް ފަހުން ހުސް ރަންވޭއިން ދުވެފައި ގޮސް، ސްޕީޑް ނަގައިގެން ދިޔައީ، ނޮންޑެސްކްރިޕްޓް އެއާފީލްޑްގެ ފަހަތުގައި ހުރި ފޮރުވިފައިވާ ރެމްޕަކާ ދިމާއަށެވެ.
  
  އެމީހުންގެ ކުރިމަތީގައި ނިއުޔޯކް ފެތުރިގެން ދިޔައީ އޭގެ ހުރިހާ ޝަރަފެއްގައެވެ. ޒަމާނީ އުސް އިމާރާތްތަކާއި، މުސްކުޅި ބްރިޖްތަކާއި، ކްލާސިކަލް އާކިޓެކްޗަރ އެވެ. އެމީހުންގެ ކޮންވޯއީ ސީދާ ސިޓީ ސެންޓަރަށް ޝޯޓްކަޓެއް ނަގައި، އެމީހުންގެ ލޯކަލް ޑްރައިވަރުންނަށް އެނގޭ ކޮންމެ އުނދަގޫ ޝޯޓްކަޓެއް ބޭނުންކޮށްގެން ރިސްކް ނަގައިގެން ދިޔައެވެ. ސޮރުތައް ޖަހާ، ލަޢުނަތްތައް ވައި ފުރި، ކަރުބުރިތަކާއި ކުނިކޮށިތައް ކަނޑާލިއެވެ. އެއް ހިސާބުން އެއް ދިމާލަކަށް ދުއްވާ މަގެއް ޖެހި، އެމީހުންގެ ދަތުރު ހަތް މިނެޓް ކަނޑާލައި، ތިން ފެންޑަރެއް ފޭލްވި އެވެ.
  
  ކާރުތަކުގެ ތެރޭގައި އެކްޝަން ވެސް ހުރީ ގާތްގަނޑަކަށް އެހާމެ ބުރަކޮށެވެ. އެންމެ ފަހުން ޑާލްއަށް ސްވިޑެންގެ ބޮޑުވަޒީރުގެ ކޯލެއް އައީ އެންމެ ފަހުން އެފްބީއައިގެ ހެޔޮއެދުމާއި ފުރަތަމަ އެތަނަށް އާދެވިއްޖެ ނަމަ މިއުޒިއަމްއަށް ވަނުމުގެ ހުއްދަ ހޯދައިގެންނެވެ.
  
  ދާލް އެމީހުންގެ ޑްރައިވަރާއި ދިމާއަށް އެނބުރިލިއެވެ. "އަވަސް!"
  
  ބެން ޑާލްއާ ހަވާލުކުރީ ވުލްވްސް އުޅޭ ތަން ދައްކުވައިދޭ މިއުޒިއަމްގެ މެޕެކެވެ.
  
  އިތުރު މައުލޫމާތު ވަނީ ލީކުވެފައެވެ. ކަޅު ހުދު މީހުން އަތުވެއްޖެއެވެ. ރެޕިޑް ރެސްޕޮންސް ޓީމުތަކަށް ވަނީ އެކަން އަންގާފައެވެ.
  
  ޑްރޭކް ވެލްސް އާއި ހަމައަށް އާދެވުނެވެ. "ސިއްތަ؟"
  
  "އަހަރެމެން މިތިބީ ބޭރުގަ. ފުލުހުންގެ ކެވެލްރީ އައީ މީގެ ދެ މިނެޓް ކުރިންނެވެ. ތިބާ?"
  
  "ވިހި ފިޔަވަޅު ދުރުގައި. އެއްވެސް ކަމެއް ވެއްޖެއްޔާ އަހަރެމެންނަށް ހަޅޭއްލަވާ." ކޮންމެވެސް އެއްޗަކުން އޭނާގެ ސަމާލުކަން ދަމައިގަތުމުން ކުޑައިރުކޮޅަކު ކުޑަދޮރުން ބޭރުގައި ހުރި އެއްޗަކަށް ސަމާލުކަން ދިނެވެ. ފެޝަން ޑިޒައިނަރު އެބެލް ފްރޭ އޭނާގެ އަޖައިބު ކުރުވަނިވި ކެޓް ވޯކިން ޝޯއާއެކު ނިއުޔޯކަށް އައުމުގެ އިއުލާން ކުރާ ބޮޑު ބިލްބޯޑެއް ފެނުމުން ޑެޖް އަ ވޫގެ ވަރުގަދަ އިހުސާސެއް އޭނާގެ ރިބަންތައް ތިރިއަށް ތެޅިގަތެވެ.
  
  މިއީ މޮޔަކަމެއް ކަމަށް ޑްރޭކް ހީކުރިއެވެ. އަސްލުވެސް މޮޔައެއްނު.
  
  އިނގިރޭސިވިލާތުގައި ހުރި އޭނާގެ ކޮއްކޮ ހޭލައްވާލިއިރު، އެމީހުންގެ ދަތުރުފަތުރުގެ މަންޒަރު ފެނުމުން އަދިވެސް ނޭވާ ނުލެވޭތީ، ޕްރޮޖެކްޓް ވެލްކިރީގައި - އޭނާ ކިޔާ ގޮތަށް - ނަންނޯޓް ކުރަން ކާމިޔާބު ކުރެވުނެވެ. "ވަގުތު ސަލާމަތް ކުރެވޭ،" އޭނާ ޑާލް އަށް ކިޔައިދިނެވެ. "އަހަރެމެން މި ވަލު ދޫނިތައް ސަލާމަތް ކުރަމުން ބޭރުގައި ތިއްބާ އޭނައަށް އޭނާގެ ދިރާސާ ކުރިއަށް ގެންދެވޭނެ. ޑޯންޓް ވޮރީ، ޝީ ތިންކްސް އިޓް"ސް ދިސް އައި ވޯންޓް ފޮޓޯގްރަފް ދިސް ފޯ މައި ޑިގްރީ."
  
  "ދޮންތައަށް ދޮގުހަދަނީތަ؟" ޑްރޭކް މޫނު ކުނިކޮށްލިއެވެ.
  
  "އޭނަ ބޮޑުވަނީ." ކެނެޑީ ބްލޭކްގެ އަތުގައި ފިރުމާލިއެވެ. "ކުއްޖާއަށް ކޮންމެވެސް ޖާގައެއް ދީބަލަ."
  
  ޑްރޭކްގެ ފޯނު ޗިޗް ޖަހާލިއެވެ. އެއީ ވެލްސްކަން އެނގޭތޯ އޭނާ ކޯލަރ އައިޑީ ޗެކް ކުރަން ނުޖެހުނެވެ. "ބުނެނުބަލަ ބަޑީ. ކެނެޑާ މީހުން ހެއްޔެވެ؟
  
  ވެލްސް މަޑުމަޑުން ހީލިއެވެ. "ތި އެދެނީ."
  
  "އޭ؟" - އަހަރެން އަހާލީމެވެ.
  
  "ކެނެޑާ މީހުންނާއި ޖަރުމަނު މީހުން ވެސް ތަފާތު މަގުތައް ބޭނުންކޮށްގެން. ކަލޭމެންނާ ނުލައި މިހަނގުރާމަ ފެށެން ކައިރިވެއްޖެ."
  
  ޑާލް ބުނީ ސްވަޓް ޓީމަށް ތިން މިނެޓް ބާކީ އޮތް ކަމަށެވެ. ފްރީކުއެންސީ އަކީ 68."
  
  ޑްރޭކް ފުޅާ ކުޑަދޮރުން ބޭރަށް ބަލާލިއެވެ. "އަހަރެމެން މިތިބީ މިތާ".
  
  
  * * *
  
  
  "ސެންޓްރަލް ޕާކް ވެސްޓް އެންޓްރެންސް" ކާރުން ފައިބައިގެން ދިޔައިރު ބެން ބުންޏެވެ. "ތިރީ ފަންގިފިލާއިން ފެށިގެން ހަތަރުވަނަ ފަންގިފިލާއާ ހަމައަށް މައްޗަށް ދާ ހަމައެކަނި ދެ ސިޑިއަށް ވަދެވޭ."
  
  ހެނދުނުގެ ހޫނުކަމުގެ ތެރެއަށް ކެނެޑީ ފިޔަވަޅު އެޅިއެވެ. "ވަލު ދޫނިތައް އުޅެނީ ކޮން ފަންގިފިލާއެއްގައި؟"
  
  "ހަތަރުވަނަ" އެވެ.
  
  "ފިގަރސް." ކެނެޑީ ކޮނޑު އަރުވާލަމުން ބަނޑުގައި ފިރުމާލިއެވެ. "އެނގުނު އަހަރެން ނިމޭނީ މި ޗުއްޓީ ކޭކުތަކާ މެދު ހިތާމަކޮށްގެން."
  
  ސްވިޑެންގެ ސިފައިން މިއުޒިއަމްގެ ސިޑިން ފައިބައިގެން ދުއްވާލެވުނުހާ ބާރަށް ދުވަމުން ދިޔައިރު ޑްރޭކް ފަހަތުގައި ހުއްޓެވެ. އެތަނަށް އާދެވުމުން އެމީހުންގެ ހަތިޔާރު ނަގަން ފެށިއެވެ. ޑާލް އެމީހުން ހުއްޓުވީ އުސް އެންޓްރެންސެއްގެ ހިޔަލުގައި، ޓީމުގެ ދެފަރާތުގައި ވަށައިގެން ކޮލަމްތަކެއް ޖަހާފައި ހުއްޓެވެ.
  
  "ޓްވިޓަރުތައް އޮން. "
  
  ދިހަވަރަކަށް "ޗެކްސް!" "އަހަރެމެން ފުރަތަމަ ދާނީ" އޭނާ ޑްރޭކްއަށް ކަޅިއަޅާލިއެވެ. "ތި ފަހަތުން. ހިފާ."
  
  އޭނާ ޑްރޭކްގެ އަތަށް ލައިޓަރުގެ ސައިޒުގެ ސިލިންޑްރިކަލް ދެ އެއްޗަކާއި ދެ ހެޑްފޯނެއް ދިނެވެ. ޑްރޭކް ސިލިންޑްރިކަލް ޓްރަންކްސް 68 އަނބުރާލާފައި މަޑުކޮށްލީ ދެމީހުންގެ ބިންގަލުން ފެހި އަލި ނިކުންނަން ފެށެންދެންނެވެ. އެއް ކެނެޑީއަށް ދީފައި އަނެއް އެއްޗެއް އަމިއްލައަށް ބެހެއްޓިއެވެ.
  
  "ޓްވިޓަރސް" ހުސް ނަޒަރަކުން އޭނާ ބުންޏެވެ. "މިއީ އާ އެކުވެރި ފަޔަރ އެސިސްޓެންސް. އެކުވެރިކަމުގެ ހުރިހާ މެޗެއް ވެސް ޓިއުން ކުރެވެނީ އެއް ފްރީކުއެންސީއަކަށެވެ. ބަލަ އެކުވެރިއަކަށް ބަލާލާއިރު ކަންފަތުގައި ރުޅިގަދަ ޗިރްޕިންގް އަޑެއް އިވޭ، ނުބައި މީހަކަށް ބަލާލާއިރު އެއްވެސް އެއްޗެއް ނީވޭ..." އޭނާ ކަންފަތުގައި ޖަހާލިއެވެ. "އަހަންނަށް އެނގޭ އެއީ އިތުބާރު ކުރެވޭ ކަމެއް ނޫންކަން، އެކަމަކު އެއީ ގިނަ ކަންތައްތަކެއް ކުރަން ޖެހޭ ހާލަތްތަކުގައި އެހީތެރިވެދޭ ކަމެއްކަން. މިހެން."
  
  ބެން ބުނީ "އަނެއްކާ ފްރީކުއެންސީ އާއި ޖެހިއްޖެއްޔާ ކިހިނެއް ވާނީ؟"
  
  "ނުވާނެ." މިއީ އެންމެ ފަހުގެ ބްލޫޓޫތު ޓެކްނޮލޮޖީ - ފްރީކުއެންސީ އެޑެޕްޓިވް ސްޕްރެޑް ސްޕެކްޓްރަމް އެވެ. މި ޑިވައިސްތައް 'ހޮޕް' ކުރަނީ ކުރިން ކަނޑައެޅިފައިވާ ބޭންޑްތަކުގައި ރެންޑަމްކޮށް ހޮވާފައިވާ ހަތްދިހަ ނުވަ ފްރީކުއެންސީތަކުގެ ތެރެއިން - އެއްކޮށް.ގާތްގަނޑަކަށް ދެސަތޭކަ ފޫޓުގެ ރޭންޖެއް ހުރެއެވެ."
  
  "ކޫލް" ބެން ބުންޏެވެ. "ކޮބާ މަގޭ؟"
  
  "ތިބާއާއި ޕްރޮފެސަރު ސެންޓްރަލް ޕާކުގައި ވަގުތުކޮޅެއް ހޭދަކުރާނެ" ޑްރޭކް އޭނާއަށް ކިޔައިދިނެވެ. "ޓޫރިސްޓް އެއްޗެހި. ޗިލް މެޓް، މިއީ ހިތްހަމަ ނުޖެހޭ ކަމެއް."
  
  އިތުރު ބަހެއް ނުބުނެ ޑްރޭކް އެނބުރިލީ އެންމެ ފަހުގެ ސްވިޑެން ސިފައިންގެ ފަހަތުން އުސް އާރކްވޭ ތެރެއިން ވަދެ މިއުޒިއަމްގެ އަނދިރި އެތެރެއަށެވެ. ކެނެޑީ ގާތުން ބަލަން ހުއްޓެވެ.
  
  "ބަޑިއެއް ރަނގަޅުވާނެ" ޝަބާ ގިސްލަމުން ބުންޏެވެ.
  
  "އެމެރިކާ މީހުން" ޑްރޭކް އިންޓޯން ކުރި ނަމަވެސް ދެން އަވަހަށް ހިނިތުންވެލިއެވެ. "ހަމަޖެހިލުން. ސްވިޑެން މީހުން ޖެހޭނީ ކެނެޑާ މީހުން ނައްތާލަން، އަދި ދެގުނަ އަވަހަށް."
  
  އެމީހުން އާރކް ކުޑަދޮރުތަކާއި ވޯލްޓް ސީލިންގެއް ވެރިވެފައިވާ ވައި ޝޭޕްގެ ބޮޑު ސިޑިއަކަށް ވާސިލްވެ، ހުއްޓުމެއް ނެތި އަވަސް އަވަހަށް މައްޗަށް ދިޔައެވެ. އާންމުކޮށް މި ސިޑިން ފުރިގެން ދާނީ ލޯ ބޮޑު ފަތުރުވެރިން ނަމަވެސް މިއަދު މުޅި ތަން އޮތީ ބިރުވެރި ހަމަހިމޭން ގޮތަކަށެވެ.
  
  ޑްރޭކް އަމިއްލައަށް ދުވެފައި ގޮސް ހޭލުންތެރިވެ ހުއްޓެވެ. މިވަގުތު ނުރައްކާތެރި ދިހަވަރަކަށް މީހުން ދުވެފައި ދިޔައީ މި ބޮޑު މުސްކުޅި ޖާގަ ތެރެއިންނެވެ. ދެމީހުން އެއްވެ އުޅެން ޖެހުނީ ވަގުތުގެ ވާހަކައެވެ.
  
  އެމީހުން ދުވެފައި ގޮސް އުސް ފާރުތަކުން ބޫޓުތައް އަޑުގަދަކޮށް ގުގުމާލަމުން ދިޔައިރު، ކަރުތެރޭގެ މައިކްރޯފޯނުން ސްޓޭޓިކް އަންނަމުން ދިޔައިރު، އިމާރާތުގެ ގުދުރަތީ އަޑުތަކާ ގުގުމާލިއެވެ. ޑްރޭކް އޭނާގެ ތަމްރީނު ހަނދާން ހުރެ ބާރަށް ކޮންސެންޓްރޭޓް ކުރި ނަމަވެސް އެކަން ދައްކަން ނުދީ ކެނެޑީއަށް ގާތުން ފާރަލަން މަސައްކަތް ކުރި އެވެ. އޭނާގެ ތެރޭގައި އާންމު މީހާއާއި ސިފައިންގެ މީހާގެ ކޯޅުން ކުރިއަށް ދިޔައެވެ.
  
  ތިންވަނަ ފަންގިފިލާއާ ކައިރިވަމުން ދާލް 'ކުރިއަށް މަޑުމަޑުން' އިޝާރާތެއް ކުރިއެވެ. ކެނެޑީ ޑްރޭކް އާއި ކައިރިއަށް ޖެހިލިއެވެ. "ކޮބާ ތި ސާސް ބަޑީސް؟"
  
  "ދުރުގައި ހުރެގެން" ޑްރޭކް ބުންޏެވެ. "ކޮންމެއަކަސް މިހާރު އަހަރެމެން ބޭނުމެއް ނޫން ކޮންމެހެން ބޭނުން ނުވާ މަރާލުންތައް ހިންގަން ނޫންހެއްޔެވެ؟"
  
  ކެނެޑީ ހީނލުމެއް ފިއްތާލިއެވެ. "ތިއީ ކޮމެޑީ ކުޅުންތެރިއެއް ޑްރޭކް. އަސްލު މަޖާ ކުއްޖެއް."
  
  "އަހަރެން ޑޭޓަކަށް ބަލަންވީ."
  
  ކެނެޑީއަށް ޝޮޓް ގެއްލުނު އިރު، ދެން ބުނީ "ޑޯންޓް ތިންކް އައި"ލް އެގްރީ." އާދަޔާ ޚިލާފަށް ކަނާތު އަތް ދިއްކޮށްލީ ބްލޫސްގެ ކުރިމަތީ ފަރާތް އޮމާން ކުރުމަށެވެ.
  
  "އަހަރެން އެދުނީ ކަމަށް ހީނުކުރޭ."
  
  އެންމެ ފަހު ސިޑިން އަރަން ފެށިއެވެ. ލީޑިން ސިފައިންގެ މީހާ ފައިނަލް ބެންޑާ ކައިރިވަމުން ދިޔައިރު ބަޑިއެއް ގުގުމާލުމުން ބޮލުން އިންޗިތަކެއް ދުރުގައި ޕްލާސްޓަރެއް ގޮވައިގެން ދިޔައެވެ.
  
  "ތިރިއަށް ދާ!"
  
  ބަޑިތަކުގެ އުދަރެހެއް ފާރުތަކުގެ ތެރެއަށް ވަދެގެން ދިޔައެވެ. ޑާލް ބަނޑުގައި ކުރިއަށް ޖެހިލަމުން އަތްތިލަ ސިލްސިލާ ހަރަކާތްތަކެއް ކުރަމުން ދިޔައެވެ.
  
  ޑްރޭކް ބުނީ "ދަ ސްކޭރެކްރޯ މެތޯޑް" ކަމަށެވެ.
  
  އެއް ސިފައިންގެ މީހަކު އަވަސް ވޮލީއެއް ޖަހާލީ އޭނާގެ ދުޝްމަނުން އަވަދިނެތި ބެހެއްޓުމަށެވެ. އަނެއް މީހާ ހެލްމެޓް ނަގައި ރައިފަލް ބެލްޓަށް ހޫކްކޮށްލަމުން މަޑުމަޑުން ކުރިއަށް ގެންދިޔައީ އަލިފާނުގެ ރޮނގުގެ ތެރެއަށް ވަދެގެންނެވެ. އެމީހުންނަށް އިވުނީ ހަރަކާތުގެ ފަނޑު ގުގުރިއެކެވެ. ތިންވަނަ ސިފައިންގެ މީހާ ސިޑި ދަށުން ނިވާވެގެން ފުންމާލައިގެން ނުކުމެ ސެންޓްރީގެ ލޮލުގެ މެދުގައި ޖެހުނެވެ. ބަޑިޖެހުމުގެ ކުރިން އެމީހާ ވެއްޓުނީ މަރުވެފައެވެ.
  
  "ކިއުޓް" ޑްރޭކްއަށް ކަމުދިޔައީ ރަނގަޅަށް ޕްލޭންކޮށްފައިވާ ހަރަކާތްތަކެވެ.
  
  ހަތިޔާރު ދަމައިގަނެގެން ސިޑިން އަރައިގެން ގޮސް ހަތަރުވަނަ ފަންގިފިލާއަށް ވަންނަ އާރކް އެންޓްރެންސްގެ ވަށައިގެން ފަންކާ ޖަހައިގެން ނިކުމެ، ދެން ފަރުވާތެރިކަމާއެކު އެތަނުން ބޭރުގައި ހުރި ކޮޓަރިއަށް ނަޒަރު ހިންގާލިއެވެ.
  
  ޑްރޭކް ކިޔާލީ ނިޝާންތަކެވެ. މިއީ ލިޒަރޑް ޑައިނަސޯތަކުގެ ހޯލެވެ. މާތްރަސްކަލާނގެ އޭނާ ހީކުރިއެވެ. އެއީ ލަދުވެތި ޓައިރަނޯސޯރަސް ބެހެއްޓި ތަނެއް ނޫން ހެއްޔެވެ؟
  
  އޭނާ ސިއްރުން ކޮޓަރިއަށް ނަޒަރު ހިންގާލިއެވެ. ސިވިލް ހެދުމުގައި ޕްރޮފެޝަނަލް ގޮތަކަށް ފެންނަ ބައެއް ފިރިހެނުން ބިޒީ ގޮތަކަށް ފެންނައިރު، އެ އެންމެން ވެސް ތިބީ ކޮންމެވެސް ވައްތަރެއްގެ ބަރު މެޝިންގަން އެއް ހިފައިގެން ކަމަށާއި، ބޮޑަށް ބެލެވޭ ގޮތުގައި މެކް-10 ގެ 'ސްޕްރޭ އެންޑް ޕްރޭ' އެއް ކަމަށެވެ. ނަމަވެސް ޓައިރަނޯސޯރަސް އޭނާގެ ކުރިމަތީގައި ހުއްޓެވެ، ހުވަފެނެއްގެ ޝަރަފުގައި އުސްވެފައި، ގެއްލިގެން ދިޔަތާ އެތައް މިލިއަން އަހަރެއް ފަހުން ވެސް ބިރުވެރި ހުވަފެނެއްގެ ދިގުދެމިގެންދާ ޖާސޫސެވެ.
  
  އަދި ހަމަ އޭނާގެ ކައިރިން - ފަންނުވެރިކަމާއެކު އޭނާގެ ދަތްދޮޅި ކައިރިން ފުންމާލައިގެން - ހިނގައިގަތީ އެލިޝިއާ މައިލްސް، އަނެއްކާވެސް މަރުވާ ޝިކާރަވެރިއެކެވެ. ސޮއިކުރާ ގޮތަށް ހަޅޭއްލަވައިގަތީ: "ވަގުތު ބަލާބަލަ ފިރިހެން ކުދިން! އެއް ސްލިޕް މިތަނުގައި އަދި އަޅުގަނޑު އަމިއްލައަށް ތިޔަ ހުރިހާ ބަގަރސް ގޭމް އިން ނެރެލާނަން! އަވަސް ކުރޭ!"
  
  "މިހާރު އެތަނުގައި ލޭޑީއެއް އެބަހުރި" މިލިމީޓަރެއްހާ ދުރުގައި ހުރެގެން ކެނެޑީ މަލާމާތުގެ ގޮތަކަށް ހީނލިއެވެ. ޑްރޭކްއަށް އިހުސާސް ކުރެވުނީ އޭނާގެ ޑިސްކްރީޓް ސެންޓުގެ ވަހާއި ލުއި ނޭވާލުމެވެ. "މުސްކުޅި އެކުވެރިޔާ ޑްރޭކް؟"
  
  "އޭނާއަށް އެނގޭ ހުރިހާ އެއްޗެއް ދަސްކޮށްދިނީ،" އޭނާ ބުންޏެވެ. "އަކުރުން އަކުރަށް ފުރަތަމަ ކޮޅު. ދެން އަހަރެންގެ ކައިރިން ހިނގައިގަތެވެ. ވީއާރޑް ނިންޖާ-ޝައޮލިން ޝިޓް. އަދި ދުވަހަކުވެސް ލޭޑީއެއް ނޫންކަން ޔަގީން."
  
  "ކަނާތްފަރާތުގައި ހަތަރު މީހުން ތިބި" ސިފައިންގެ މީހާ ރިޕޯޓް ކުރިއެވެ. "ކަނާތްފަރާތުގައި ފަސް މީހުން. ޕްލަސް އަންހެނެކެވެ. އޯޑިންގެ މައުރަޒު ކޮޓަރީގެ ފަހަތުގައި ހުންނަން ޖެހޭނެ، ފަހަރެއްގައި ވަކި އަލްކޮވްއެއްގައި ވެސް ހުރެދާނެ ކަމެއް ނޭނގެ."
  
  ދާހްލް ނޭވާއެއް ދޫކޮށްލިއެވެ. "ވަގުތު ބަދަލުވާން."
  
  
  އަށާރަ
  
  
  
  ނިއުޔޯކް ނޭޝަނަލް ހީސްޓްރީ މިއުޒިއަމް
  
  
  ސްވިޑެންގެ މީހުން ކަވަރުން ބޭރަށް ފުންމާލަނީ، ޞަރީޙަކޮށް ބަޑިޖަހަމުންނެވެ. ކެނެޑާގެ ހަތަރު މީހަކު ވެއްޓުނު، ދެން އަނެއް މީހަކު ވެއްޓުނު އިރު، އޭގެ ތެރެއިން ތިން މީހަކު ބިއްލޫރި މައުރަޒެއްގެ ތެރެއަށް ވެއްޓުނު އިރު، އެ މައުރަޒު އަނެއްކާވެސް ވެއްޓި ތަޅުންގަނޑަށް ވެއްޓުނީ ގޮވުމެއް ފަދަ އަޑަކުންނެވެ.
  
  ބާކީ ތިބި ކެނެޑާ މީހުން އެނބުރި ގޮސް އެތަނުން ބަޑިޖަހާފައިވެ އެވެ. ސްވިޑެންގެ ދެމީހުން ހަޅޭއްލަވައިގަތެވެ. އެކަކު ވެއްޓި ބޮލުގައި ޖެހި ޒަޚަމަކުން ލޭ އޮހޮރެމުން ދިޔައެވެ. އަނެއް މީހާ ވެއްޓިގަތީ ވިއްސައިގެން ގޮސް އުނަގަނޑުގައި ހިފާލައިގެންނެވެ.
  
  ޕޮލިޝްކޮށްފައިވާ ތަޅުންގަނޑު ހުރަސްކޮށް ކޮޓަރިއަށް ވަދެ ޑްރޭކް ފުންމާލައިގެން ގޮސް ޖަޔަންޓް އާމަޑިލޯސް ޖަހާފައިވާ ބިއްލޫރި ބޮޑު ޑިސްޕްލޭއެއްގެ ފަހަތުން ދުއްވައިގަތެވެ. ކެނެޑީ ސަލާމަތުން ހުރިކަން ޔަގީންވުމުން އޭނާ ބޯ އުފުލާލީ ބިއްލޫރިގަނޑު ތެރެއިން ބަލާށެވެ.
  
  އަހަރެންނަށް ފެނުނީ އެލިޝިއާ ފިލައިގެން ދިޔަ ސްވިޑެންގެ ދެ މީހަކު ފުރިހަމަ ދެ ޝޮޓުން މަރާލިތަނެވެ.
  
  ޓައިރަނޯސޯރަސްގެ ފަހަތުން އިތުރު ހަތަރު ކެނެޑާ މީހަކު ފެނިގެން ދިޔައެވެ. އެމީހުން ތިބީ ވުލްވްސް ދައްކާލާފައިވާ އަލްކޯވްގައި ކަމަށް ވާން ޖެހެ އެވެ. އެމީހުންގެ ހަށިގަނޑުގައި އާދަޔާ ހިލާފު ހަމުގެ ބެލްޓްތަކެއް ޖަހާފައި ހުރިއިރު ބުރަކަށީގައި ހެވީ ޑިއުޓީ ބެކްޕެކްތަކެއް ޖަހާފައި ހުއްޓެވެ.
  
  އަދި މެކް-10 ވެސް މެއެވެ. އެމީހުން ކޮޓަރި ފުރާލީ ވަޒަންތަކުންނެވެ.
  
  ސްވިޑެންގެ މީހުން ޑައިވް ކުރީ ކަވަރ އަށްޓަކައެވެ. ޑްރޭކް ބިންމައްޗަށް ވެއްޓުނީ ކެނެޑީގެ ބޮލުގައި އަތް އޮޅާލައިގެން ވީހާވެސް ތިރިކޮށް ބެހެއްޓުމަށް ޔަގީން ކުރަމުންނެވެ. އޭނާގެ މަތީގައި ހުރި ބިއްލޫރިގަނޑު ފުނޑުފުނޑުވެ، ބިއްލޫރި ކޮތަޅުތައް އެކި ދިމަދިމާއަށް އެކި ދިމަދިމާލަށް އެތުރިގެން ގޮސް އެތަންތަނަށް ވާރޭ ވެހެމުން ދިޔައެވެ. އާމަޑިލޯ ފޮސިލްތަކާއި ރެޕްލިކާތައް ފަޅައިގެން ގޮސް އެމީހުންގެ ވަށައިގެން ފަޅައިގެން ދިޔައެވެ.
  
  "ކްލީން އަޕް ރިއަލް ކުއިކް، އޯކޭ؟" ކެނެޑީ ގިސްލަމުން ބުންޏެވެ. "އާނ ތެދެއް."
  
  ޑްރޭކް އަމިއްލައަށް ތެޅިގަނެ، ބިއްލޫރި ކޮތަޅުތައް ހުރިހާ ތަނަކަށް އުކާލަމުން، މިއުޒިއަމްގެ ބޭރު ފަރާތު ފާރު ޗެކް ކުރިއެވެ. އެތަނުން ކެނެޑާ މީހަކު ވެއްޓުމުން ޑްރޭކް ވަގުތުން އޭނާ ޓެގް ކޮށްލިއެވެ.
  
  "މިހާރުވެސް މިކުރަނީ."
  
  ފަޅައިގެން ގޮސްފައިވާ ޑިސްޕްލޭ ކަވަރެއްގެ ގޮތުގައި ބޭނުންކޮށްގެން އޭނާ ދޮގުހަދާ ފިރިހެނާއާ ކައިރިވެލިއެވެ. އޭނާ މެޝިންގަން އަށް އަތް ދިއްކޮށްލި ނަމަވެސް އެމީހާގެ ދެލޯ ކުއްލިއަކަށް ހުޅުވިގެން ދިޔައެވެ!
  
  "އީސާގެފާނު!" ބޯޓު ހަދަމުން ދިޔައިރު ޑްރޭކްގެ ހިތް ނޯޔާގެ އަތަށް ވުރެ ބާރަށް ތެޅިގަތެވެ.
  
  އެމީހާ ގިސްލަމުން ދިޔައިރު ދެލޯ ބޮޑުވެގެން ދިޔައީ ވޭނުންނެވެ. ޑްރޭކް އަވަސް އަވަހަށް ހޭވެރިކަން ވެގެން ގޮސް ހަތިޔާރު ނަގައިގެން ގޮސް އޭނާގެ ހަނދާން ނެތިގެން ދިޔަ ގޮތަށް ތަޅައިގަތެވެ. "ބްލަޑީ ޒޮމްބީ."
  
  އޭނާ އެއް ކަކުލުގައި އެނބުރެމުން ދިޔައިރު، ހަމަލާދޭން ތައްޔާރަށް ހުރި ނަމަވެސް ކެނެޑާ މީހުން ފަހަތަށް ޖެހިލީ ޓީ ރެކްސްގެ ރިބްޑް ބަނޑުގެ ފަހަތުންނެވެ. ލަދުގަނޭ! އެމީހުން ދާދިފަހުން އޭނާގެ ޕޯސްޗަރ ބަދަލު ނުކޮށް، ކުރިއަށްވުރެ ތެދުވެ ހިނގާލުން މަދު ނުވިނަމައެވެ. އޭނާއަށް ފެންނަމުން ދިޔައީ ކަނޑާލާފައިވާ މަދު ފައިތަކެކެވެ.
  
  ކެނެޑީ އޭނާއާ ދިމާއަށް ހިނގައިގަތީ އޭނާގެ ކައިރީގައި ހުންނަން ފުންމާލަމުންނެވެ.
  
  "ނައިސް ސްލައިޑް" ކެނެޑާ މީހުން ތިބީ ކޮންކަމެއްތޯ ބަލަން މަސައްކަތް ކުރަމުން ކަނާތާއި ވާތް ފަރާތަށް ތެޅެމުން އޭނާ ބުންޏެވެ.
  
  އެންމެ ފަހުން ފަޅައިގެން ގޮސްފައިވާ ތިން ރިބަންގެ މެދުގައި ހަރަކާތެއް ފެނިގެން ގަބޫލު ނުކުރެވިގެން ނޭވާ ހާސްވިއެވެ. "އެމީހުންގެ އަތުގައި ވޯލްވްސް އެބަހުރި" އޭނާ ނޭވާ ދޫކޮށްލިއެވެ. "އަދި އެމީހުން ކޮށާލަނީ!"
  
  ކެނެޑީ ބޯ ހޫރާލިއެވެ. "ނޫން. އެމީހުން އެތަކެތި ކޮށާލަނީ،" ޝިފާ ފާހަގަކުރެއްވި އެވެ. "ބެލުން. ބެކްޕެކްތަކަށް ބަލާށެވެ. އެއްވެސް މީހަކު ނުބުނޭ އޯޑިންގެ ހުރިހާ ބައިތަކެއް މުޅިން ފުރިހަމަވާން ޖެހޭނެ ނޫންހެއްޔެވެ؟"
  
  "އަދި ބައިބަޔަށް ބަހާލައިގެން ނެރެން ފަސޭހަ" ޑްރޭކް ބޯޖަހާލިއެވެ.
  
  އޭނާ ދެން އޮތް މައުރަޒުގެ ކަވަރަށް ދާން އުޅެނިކޮށް ހުރިހާ ނަރަކައެއް ފަޅައިގެން ދިޔައެވެ. ކޮޓަރީގެ އެންމެ ދުރު ކަނުން 'ވަރޓެބްރޭޓް އޮރިޖިންސް' ޖަހާފައިވާ ދޮރެއްގެ ތެރެއިން ހަޅޭއްލަވަމުން ދިޔަ ދިހަވަރަކަށް ބަންޝީ ފަޅައިގެން ދިޔައެވެ. އެމީހުން ހޫޓް ކުރިއިރު، ވަލު ގޮތަކަށް ބަޑިޖަހާފައި، ސްޕްރިންގް ބްރޭކުގައި މަލްޓި ޑަބަލް ޔެގަރ އަށް އޯވަޑޯޒް ކުރާ ސަޕޯޓަރުން ފަދައިން ހީހީފައި ތިއްބެވެ.
  
  "ޖަރުމަނު މީހުން މިތިބީ." ބިންމައްޗަށް ވެއްޓުމުގެ ކުރިން ޑްރޭކް ހިކި ގޮތަކަށް ބުނެލިއެވެ.
  
  ޓައިރަނޯސޯރަސް ވަލު ގޮތަކަށް ތެޅިގަތީ ލީޑް ޕްރޮޖެކްޓައިލް އޭގެ ތެރެއަށް ވަދެގެން ދިޔަ ވަގުތުގައެވެ. އޭނާގެ ބޯ ތަޅުވާލައިގެން، ދަތްތައް ބިންދައިގެން ގޮސް، ވަށައިގެންވާ އަނިޔާވެރިކަމުން އޭނާ ރުޅިއައިސްގެން އޭނާ އަލުން ދިރިއުޅުން ގެނެސްދިން ކަހަލައެވެ. ކެނެޑާގެ މީހާ އެނބުރި އުދުހިގެން ދިޔައީ ގޯރުގެ ވިލާގަނޑެއްގެ ތެރޭގައެވެ. ޑައިނަސޯގެ މުޅި ދަތްދޮޅީގައި ލޭ އޮހޮރިގެން ދިޔައެވެ. ސްވިޑެން ސިފައިންގެ މީހާގެ އަތް އުނަގަނޑާ ހަމައަށް ގެއްލިގެން ދުވަމުން ދިޔައީ ހަޅޭއްލަވަމުންނެވެ.
  
  ޖަރުމަނު މީހުން މޮޔަވެގެން ވަދެގެން ދިޔައެވެ.
  
  ޑްރޭކް އާއި އެންމެ ކައިރީގައި ހުރި ކުޑަދޮރުގެ ފަހަތުން އައީ ހެލިކޮޕްޓަރުގެ ރޯޓަރ ބްލޭޑްތަކުގެ އާދަޔާ ޚިލާފު ބޫމް-ބޫމް-ބޫމް އެވެ.
  
  ދެން ނޫން!
  
  އޭނާގެ ޕެރިފެރަލް ވިޝަން އިން ނުކުމެގެން ދިޔައިރު، ޑްރޭކްއަށް ފާހަގަ ކުރެވުނީ އަނދިރި ހެދުމެއްގައި ތިބި ސްޕެޝަލް ފޯސަސްގެ ފިގަރސްތަކެއް އޭނާއާ ދިމާއަށް ފޮރުވިގެން ދިޔަތަނެވެ. ޑްރޭކް އެދިމާލަށް ބަލާލިއިރު އޭނާގެ ކަންފަތުގައި ޖަހާފައިވާ ޓްވީޓަރުތައް މޮޔަވެގެން ދިޔައެވެ.
  
  ރަނގަޅު ކުދިން.
  
  ކެނެޑާ މީހުން އެކަމަށްޓަކައި ގޮސް ހަލަބޮލިކަން އުފެދުނެވެ. އެމީހުން ޓީ ރެކްސްގެ ޖަޔަންޓް ބަނޑުގެ ދަށުން ފަޅައިގެން ގޮސް ރުޅިވެރިކަމާއެކު ބަޑިޖަހާލިއެވެ. ޑްރޭކް ކެނެޑީގެ ކޮނޑުގައި ހިފާލިއެވެ.
  
  "ދިޔުން!" އެމީހުން ތިބީ ފްލައިޓް ލައިންގައެވެ. އޭނާ ކެނެޑީ ދުރަށް ޖައްސާލީ ހަމަ އެލިޝިއާ މައިލްސް ލޮލުގައި އަޅައިގަތެވެ. ޑްރޭކް އޭނާގެ ހަތިޔާރު އުފުލާލިއިރު، ދެން ފެނުނީ ކަނާތްފަރާތުން ކައިރިވަމުން އަންނަ ޖަރުމަނުގެ ބޮޑު މިލޯއެވެ.
  
  ހިއްސާކުރި އެއް ސިކުންތުގެ މަޑުޖެހުމެއްގެ ތެރޭގައި ތިން މީހުންވެސް ހަތިޔާރު ތިރިކޮށްލިއެވެ.
  
  އަލީޝާ ހައިރާންވެފައި ހުރި ކަހަލައެވެ. "އަހަންނަށް އެނގުނު މިކަމުގެ ތެރެއަށް ވަދެވޭނެކަން، ޑްރޭކް، ޔޫ އޯލްޑް ބާސްޓާޑް!"
  
  މިލޯ އޭނާގެ ޓްރެކްތަކުގައި މަރުވެފައި ހުއްޓެވެ. ޑްރޭކް އެއްބަޔަކު އަނެއް ބަޔަކަށް ބަލާލިއެވެ. "އަހަރެން ސްވިޑެންގައި މަޑުކުރަންވީ، ބުޅާގެ ނޭވާ." ޑްރޭކް އުޅުނީ ބޮޑު ފިރިހެންމީހާ ބިސް ޖަހަން. "މިސް ޔޫ ބިޗް، ހޫމް؟"
  
  ވަޒަންތައް ވަށައިގެންވާ ވައި ވަށާލީ އެމީހުންގެ ޓެންޝަން ވެފައިވާ ކޮށިގަނޑަށް ނުވަދެ އެވެ.
  
  "ކަލޭގެ ވަގުތު އަންނާނެ" މީލޯ ހީނލަމުން ބުންޏެވެ. "އެތަނުގައި ތި ކުޑަކުއްޖާ ފަދައިން، އަދި އޭނާގެ ކޮއްކޮ ފަދައިން. އަދި ޕާނޭވިކްގެ ކަށިތައް."
  
  އަދި ދެން ދުނިޔެ އެނބުރި އައުމުން، އެލިޝިއާ ކިޔައިދޭން ނޭނގޭ ގޮތަކަށް ބިންމައްޗަށް ވެއްޓުނުތަން ފެނުމުން ޑްރޭކް އިންސްޓިންކްޓިވްކޮށް މިލިސެކަންޑެއް ވަންދެން ޑަކް ކޮށްލިއެވެ.
  
  އާރުޕީޖީ ރޮކެޓެއް ޓީ-ރެކްސްގެ ބަނޑުގައި ވަދެ، ކަށީގެ ވަޅިތައް ހުރިހާ ދިމާލަކަށް އުދުހިގެން ދިޔައެވެ. އޭނާ އަވަސް އަވަހަށް ހޯލް ހުރަސްކޮށް، ސީދާ އެއްފަރާތުގެ ކުޑަދޮރުން ވަދެގެން ދިޔައެވެ. ބޮޑު މަޑުޖެހުމަކަށްފަހު ކޮޓަރި ތެޅިގަތް ބޮޑު ގޮވުމެއް އިވި، އޭގެ ފަހުން ވެއްޓިފައިވާ މެޓަލް އާއި ސްކިލް ޖޮއިންޓްތަކުގެ ވޭންދެނިވި އަޑެކެވެ.
  
  މެޓަލް ޑެތު ވެއްޓިފައިވަނީ ނޭޝަނަލް ހީސްޓްރީ މިއުޒިއަމްގެ ފާރުގައެވެ.
  
  ހެލިކޮޕްޓަރުގެ މޮމެންޓަމްގެ ސަބަބުން މިއުޒިއަމްގެ ފާރަށް ވެއްޓި ބޮޑެތި ކުނިތަކެއް ވެއްޓިގެން ދިޔަ ވަގުތު ކެނެޑީގެ މަތީގައި ޑްރޭކް އޮތީ ފަޅައިގެން ގޮސްފަ އެވެ. ނޭފަތް ފަޅައިގެން ގޮސް، ރާޅުގަނޑު އުފުލިފައިވާ އުފުރާތަކެއްގެ ގޮތުގައި ކުރިއަށް ކުނިތައް އުކާލިއެވެ. އެއަށްފަހު ކޮކްޕިޓް ގާތްގަނޑަކަށް ވަށައިގެން ވެއްޓިގެން ދިޔަ ފާރުގެ ތެރެއަށް ވެއްޓުނުއިރު، ޕައިލެޓް ގިއާ ސްޓިކް ޖައްސާފައި ހުރިތަން ފެނިފައި ވަނީ އޭނާގެ އަމިއްލަ ވިންޑްޝީލްޑް ހުރަސްކޮށް މަދިރިއެއް ފަދައިން އުނގުޅުމުގެ ކުރިން ބިރުވެރި ބިރުވެރިކަމެއްގެ ތެރޭގަ އެވެ.
  
  ދެން ޕްރޮޕެލަރ ބްލޭޑްތައް ޖެހުނީ... އަދި ފޭބިގެން ދިޔައީ!
  
  އުދުހޭ މެޓަލް ސްޕީއާރސް އިން ކޮޓަރީގެ ތެރޭގައި ކިލް ޒޯނެއް އުފެއްދިއެވެ. ހަ ފޫޓުގެ ސްޕައިކް ޑްރޭކް އާއި ކެނެޑީއާ ދިމާއަށް އުދުހިގެން ދިޔައިރު ގުގުމާލި އަޑެއް އިވުނެވެ. ކުރީގެ ސާސް ސިފައިންގެ މީހާ ވީހާވެސް ފަހަތަށް އޮށޯވެގެން އޮއްވާ ދެން ކަންފަތުގެ މަތީ ފަރާތް ކަނޑާލާފައިވާ ކަމުގެ އިހުސާސް ކުރެވުނު އިރު، އޭގެ ކުރިން ކަށިގަނޑު ކެނެޑީގެ ބޮލުގެ އިސްތަށިގަނޑުގެ ކޮޅެއް ކޮށާލާފައި އެންމެ ދުރު ފާރަށް ތިން ފޫޓު ވެއްޓުނެވެ.
  
  އޭނާ އިރުކޮޅަކު ސިއްސައިގެން ގޮސް އޮށޯވެލުމަށްފަހު ކުއްލިއަކަށް ބޯ އަނބުރާލިއެވެ. ހެލިކޮޕްޓަރު ހުއްޓި ސްޕީޑް ވެސް ގެއްލިއްޖެ އެވެ. ޖެހިގެން އައި ވަގުތު އޭނާ މިއުޒިއަމްގެ އެއްފަރާތުން ތިރިއަށް ފުންމާލީ، ވައިލް އީ ކޮޔޯޓް އޭނާ ދެންމެ ޖެހުނު ފަރުބަދަ އެއްފަރާތުން ފައިބައިގެން ދިޔަ ފަދައިންނެވެ.
  
  ހެވީ މެޓަލްގެ ކަންފަތް ކަނޑާލާ ފަދަ ކްރަންޗެއް ކުރިމަތިވުމުގެ ކުރިން ޑްރޭކް ވަނީ ހަތަރު ސިކުންތު ކައުންޓް ޑައުން ކޮށްފަ އެވެ. އޭނާ ކުޑައިރުކޮޅަކު ނަގައިގެން ކޮޓަރި ވަށައިގެން ބަލާލިއެވެ. ކެނެޑާގެ މީހުން ސްޓްރައިޑް ފަޅާނުލާ، އެމީހުންގެ އަމިއްލަ އެއް ރޯޓަރ ބްލޭޑަކުން ކޮށާލި ނަމަވެސް. އެމީހުން ކޮޓަރީގެ އެއްފަރާތަށް އާދެވުނީ ބަރު ބެކްޕެކްތަކާއެކު ހަތަރު ފިރިހެނުންގެ އިތުރުން އެލިޝިއާ އާއި އެއް ކަވަރ ފައިޓަރެވެ. އެމީހުން އެނބުރެމުން ދިޔައީ ތިރިއަށް އަންނަ ޔުނިޓްތަކެއް ކަހަލަ އެއްޗެހިތަކެކެވެ.
  
  ޖަރުމަނު މީހުންގެ މޫނުމަތީގައި ބިރުވެރިކަން ލިޔެވިފައި އޮތީ، މާސްކު ޖަހައިގެން ނޫނެވެ. ހުދު ހެދުމުގައި ހުރި މީހާއަށް ޑްރޭކް ފާހަގަ ނުވުމުން މި މިޝަނަކީ އޭނާއަށް މާ ރިސްކު ބޮޑު މިޝަނެއް ހެއްޔެވެ؟ އޭނާއަށް ފެނުނީ ޚާއްޞަ ބާރުތައް ހަލުވިކަމާއެކު އެމީހުންނާ ކައިރިވަމުން ދިޔަތަނެވެ؛އެމެރިކާ މީހުން އައުމުން ސްވިޑެންގެ މީހުން ވެރިކަން ހަވާލުކުރިއެވެ.
  
  ކެނެޑާ މީހުން އަމިއްލައަށް ސަލާމަތްވީ ވުލްވްސް އާއި އެކު! ޑްރޭކް ތެދުވާން އުޅުނު ނަމަވެސް ނިއަރ މިސް އާއި ހައިރާން ކުރުވަނިވި މަންޒަރުން ވަރަށް ބޮޑަށް ތެޅިގަނެގެން ހަށިގަނޑު އުފުލާލަން އުނދަގޫވިއެވެ.
  
  ކެނެޑީ އެހީތެރިވެދިނީ އޭނާގެ ދަށުން ރިއްސައިގެން ނުކުތުމުގެ ކުރިން ބާރަށް އުނަގަނޑުގައި ޖަހައިގެން، ތެދުވެ އިށީނދެ ބޮލުން ލޭ ފޮހެލުމުންނެވެ.
  
  "ހުރަސްއެޅުން". - މަލާމާތުގެ ރުޅިވެރިކަމެއްގައި އޭނަ މުމްބާއީ ކޮށްލިއެވެ.
  
  ލޭއައުން ހުއްޓުވުމަށްޓަކައި ޑްރޭކް އޭނާގެ އަތް ކަންފަތުގައި ފިތާލިއެވެ. އޭނާ ބަލަން ހުއްޓާ ސްވިޑެންގެ ބާކީ ތިބި ފަސް ސްޕެޝަލް ފޯސްގެ ތެރެއިން ތިން ސިފައިން ކެނެޑާ މީހުންނާ ދެކޮޅަށް ހަނގުރާމަ ކުރަން މަސައްކަތް ކުރިއިރު، ފުރަތަމަ ފޯސް އޭނާގެ ލޯންޗު ބޭނުންކޮށްގެން ހަލާކުވެފައިވާ ކުޑަދޮރަކުން ފުންމާލި އެވެ.
  
  އެކަމަކު އެލިޝިއާ އެނބުރިލިއިރު ކުޅޭކުޅޭ ހިނިތުންވުމެއް މޫނުމަތިން ފެންނަމުން ދިޔައިރު ޑްރޭކް އެތެރެހަށީގައި ރިއްސާލިއެވެ. ކުރިއަށް ފުންމާލައިގެން އެމީހުންގެ ތެރެއިން ފޮޅިގެން ދިޔައީ، އަނިޔާވެރި މަރުގެ ކަޅު ވިހެއުމެއް، މަތީ ހުނަރުވެރި ސިފައިންގެ ކަށިތައް ފަޅައިގެންދާ ގޮތަށް ވައްޓާލައިގެންނެވެ.
  
  އެވަގުތު ކެނެޑާގެ ތިން މީހަކު ހިމޭންކަމާއި ހުނަރުވެރިކަމާއެކު އެ އިމާރާތުން ފުންމާލިއެވެ.
  
  ބާކީ ހުރި ކެނެޑާ ސިފައިންގެ މީހާ ވަނީ ނިވާކޮށްގެން ބަޑިޖަހާފައެވެ.
  
  ނިއުޔޯކްގެ ސްވޮޓް ޓީމުން ޖަރުމަނު މީހުންނަށް ޗާޖުކޮށް، ކޮޓަރީގެ ފަހަތަށް ކޮއްޕާލުމުން، ތިން މީހުން ފިޔަވައި އެހެން ހުރިހާ އެންމެން ވެސް ތިބީ އެމީހުން ތިބި ތަނުގަ އެވެ. މިލޯ ހިމެނޭ ގޮތަށް ބާކީ ތިބި ތިން މީހުން ހަތިޔާރު ވައްޓާލާފައި ދުއްވައިގަތެވެ.
  
  އެންމެ ފަހުން ޓައިރަނޯސޯރަސް ޖިންނި ދޫކޮށްލާފައި މުސްކުޅި ކަށިތަކާއި ދޮންވެލިގަނޑެއްގެ ތެރެއަށް ވެއްޓިގަތުމުން ޑްރޭކް މޫނު ކުނިކޮށްލިއެވެ.
  
  ހަތަރުވަނަ ކެނެޑާގެ މީހާ ފުންމާލުމާއެކު ކެނެޑީ ލަޢުނަތް ދިނީ، އަވަސް އަވަހަށް އެލިޝިއާގެ ފަހަތުންނެވެ. އެންމެ ފަހުން ސިފައިންގެ މީހާގެ ބޮލުގެ ނާށިގަނޑަށް ބަޑިޖަހާފައިވަނީ ފުންމާލަން ތައްޔާރުވަމުން ދަނިކޮށެވެ. އޭނާ އަނބުރާ ކޮޓަރިއަށް ވެއްޓި އަނދަމުންދާ ކޮތަޅުތަކުގެ ތެރޭގައި ފަޅައިގެން ގޮސް އޮށޯވެލީ މޮޔަމީހާގެ ހަނގުރާމައާއި އެޕޯކަލިޕްސްއަށް ދުއްވައިގަތުމުގެ އިތުރު ގެއްލުމެކެވެ.
  
  
  ނަވާރަ
  
  
  
  ނިއުޔޯކް އެވެ
  
  
  ގާތްގަނޑަކަށް ވަގުތުން ޑްރޭކްގެ ސިކުނޑި ވަޒަންކޮށް ތަހުލީލު ކުރަން ފެށިއެވެ. މިލޯ ވަނީ ބެން އާއި ޕްރޮފެސަރ ޕާނޭވިކް އާއި ބެހޭގޮތުން ބައެއް ނިންމުންތައް ނިންމާފައެވެ.
  
  އޭނާގެ ފޯނު ފިޝްކޮށްލުމަށްފަހު ސްޕީޑް ޑައިލް އަށް ފިތާލުމުގެ ކުރިން ފޯނު ހަލާކުވެފައިވޭތޯ ބެލިއެވެ.
  
  ފޯނު ރިންގުވެ ރިންގުވިއެވެ. ބެން އެހާ ގިނައިރު ދޫކޮށްނުލާނެ، ބެން ނޫން...
  
  އޭނާގެ ހިތް ފުނޑުފުނޑުވެގެން ދިޔައެވެ. އޭނާ ބެން ރައްކާތެރި ކުރަން މަސައްކަތް ކުރިއިރު، އެ ފިރިހެންމީހާއަށް ވައުދުވީ އޭނާ އޯކޭ ވާނެ ކަމަށެވެ. އެއްވެސް ކަމެއް ވެއްޖެނަމަ...
  
  އެ އަޑުން ޖަވާބު ދިނީ: "އާނ؟" ނޭވާ އަޑުން ވާހަކަ ދެއްކުން.
  
  "ބެން؟ އޯކޭތަ؟ ކީއްވެ ތި ވިސްނަނީ؟"
  
  "މަޓް، މާތްالله އަށް ޝުކުރުވެރިވަން. ޑޭޑް އަހަންނަށް ގުޅާފައި، އަހަރެން ދުރަށް ދިޔައީ ވާހަކަ ދައްކަން، ދެން ފަހަތަށް ބަލާލިއިރު މި ދެ ގަދަކަމުން ޕްރޮފެސަރުގެ ގައިގައި ތަޅަމުން ދިޔަތަން ފެނުނެވެ. އަހަރެން އެމީހުންނާ ދިމާއަށް ދުވެފައި ގޮސް އެމީހުން ސައިކަލުގައި ދުއްވައިގަތީ އިތުރު ދެތިން މީހުންނާއެކު."
  
  "އެމީހުން ޕްރޮފެސަރު ގެންދިޔައީތަ؟"
  
  "ސޮރީ ބަޑީ. އަހަންނަށް ކުރެވެން އޮތް ނަމަ އޭނާއަށް އެހީވާނަމެވެ. ލަދުގަނޭ ބައްޕަ!"
  
  "ނޫން! އޭރުވެސް ޑްރޭކްގެ ހިތް ރަނގަޅުވަމުން ދިޔައެވެ. "އެއީ ކަލޭގެ ކުށެއް ނޫން ބްލޭކީ. އެއްގޮތަކަށްވެސް ނޫން. މި ބައިސްކަލް ދުއްވާ މީހުންގެ ބުރަކަށީގައި ބޮޑެތި ބެކްޕެކްތަކެއް ތަޅުވާފައި ހުރީތަ؟"
  
  "ބައެއް މީހުން ކުރި."
  
  "އެންމެ ރަނގަޅު. އެތަނުގައި މަޑުކުރޭ."
  
  ޑްރޭކް ފުންނޭވާއެއް ދޫކޮށްލަމުން އޭނާގެ ނާރުތައް ހަމައަކަށް އެޅުވުމަށް މަސައްކަތް ކުރިއެވެ. ކެނެޑާ މީހުން އަވަސްކޮށްލާނެއެވެ. ބެން އެ ނުބައި ވަޒަނުން ދުރަށް ޖެހިލީ، ބައްޕަގެ ސަބަބުން ނަމަވެސް ޕްރޮފެސަރު ހުރީ ފުން ޝިޓް ގައެވެ. "އެމީހުންގެ ޕްލޭނަކީ މިތަނުން ފިލައިގެން އިންތިޒާރު ކުރަމުން ދިޔަ ސައިކަލްތަކުގައި،" ކެނެޑީ ގާތު ބުނުމަށްފަހު ކުނިކޮށި ވަށައިގެން ބަލާލި އެވެ. "އަހަރެމެން ބޭނުންވަނީ ޑާލް ހޯދަން. އަހަރެމެންނަށް މައްސަލައެއް އެބައޮތް."
  
  "އެކަނި އެއްތަ؟"
  
  އެމީހުން މިއުޒިއަމްގައި ކުރި ފަނާކުރުންތައް ޑްރޭކް ސާވޭ ކުރިއެވެ. "މި އެއްޗެއް ހަމަ ބޮޑު ވަގުތު ގޮއްވާލީ."
  
  
  * * *
  
  
  ޑްރޭކް މިއުޒިއަމް ދޫކޮށް ދިޔައީ ސަރުކާރުގެ މުވައްޒަފުން ވަށާލައިގެންނެވެ. އެމީހުން ސެންޓްރަލް ޕާކުގެ ހުޅަނގު ދޮރުމަތީގައި ސްޓޭޖިން ޕޯސްޓެއް ހަދަމުން ދިޔައިރު، އޭނާ ގަސްތުގައި އަޅާނުލީ އޭނާއާ ދިމާލުގައި ބެންޗުގައި އިށީނދެގެން އިންތަން ފެނުމުންނެވެ. އެކުއްޖާ ހިފެހެއްޓުމެއްނެތި ރޮވުނެވެ. މިހާރު ކީއްހެއްޔެވެ؟ ކެނެޑީ ދުއްވައިގަތީ އޭނާގެ ކައިރީގައި ހުރި ޗަސްބިން ސްޓްރިޕް އާއި އެކުގައެވެ.
  
  "މިއީ ކަރީން" ބެންގެ ލޮލުގައި ނައިގަރާ ފޯލްސް ފަދައިން ތޮއްޖެހިފައި ހުއްޓެވެ. "އަހަރެން އީމެއިލް ކޮށްގެން ވެލްކިރީސް އާއި ގުޅެނީ ކިހިނެއްތޯ އަހާލީމަ... މި އެމްޕީއީޖީ ވަދެއްޖެ... ޖަވާބުގައި."
  
  އެމީހުންނަށް ފެންނަ ގޮތަށް ލެޕްޓޮޕް އެނބުރުވާލިއެވެ. ރިޕީޓް ކުޅެމުން ދިޔަ ކުޑަކުޑަ ވީޑިއޯ ފައިލެއް ސްކްރީނުން ފެނުނެވެ. އެ ކްލިޕް ދިގުދެމިގެން ދިޔައީ ގާތްގަނޑަކަށް ތިރީސް ސިކުންތެވެ.
  
  ކަޅު ހުދު ކުލައިގެ ފްރީޒް ފްރޭމްގައި ބެންގެ ކޮއްކޮ ކަރިން މޫނު ނިވާކޮށްގެން ތިބި ދެ ފިރިހެނުންގެ އަތްދަށުގައި ފަލަކޮށް ތަޅުވާފައި ހުރި ފޮރުވިފައިވާ ތަސްވީރުތައް ފެނެ އެވެ. ހަމައެކަނި ލޭއަކަށް ވެދާނެ ކަޅު ކުލަތަކެއް ނިތްކުރިއާއި އަނގައިގެ ވަށައިގެން އުނގުޅާފައި ހުއްޓެވެ. ތިންވަނަ މީހާ ކެމެރާއަށް މޫނު އުފުލާލީ ޖަރުމަނުގެ ބޯ ލަފުޒެއްގައި ހަޅޭއްލަވަމުންނެވެ.
  
  "ޝީ ރެސިސްޓްޑް، ދަ ލިޓްލް މިންކްސް، ބެޓް ރެސްޓް އެޝުއަރޑް ވީ ވިލް ބީ ޓީޗްޑް ޝީ ދިސް ކިހާ ސްޓޫޕިޑް ދިސް އިޒް ކުރިއަށް އޮތް ހަފްތާތަކުގައި!" އަނގައިން ލޭ އޮހޮރުވަމުން އެމީހާ އިނގިލި ހޫރާލިއެވެ. "އެމީހުންނަށް އެހީތެރިވުން ހުއްޓާލާ ކުޑަކުއްޖާ. އެމީހުންނަށް ހަމަލާދިނުން ހުއްޓާލާ.... އިސްސްސްސް.... އެގޮތަށް ކަންތައް ކޮށްފިނަމަ އޭނަގެ ފަހަތުން ސަލާމަތުން ރަނގަޅުވާނެ" - ހިތްހަމަ ނުޖެހޭ ހިނިގަނޑެކެވެ. "ގިނައިން ނުވަތަ މަދުކޮށް".
  
  އެ ކޮތަޅު ތަކުރާރުވާން ފެށިއެވެ.
  
  "ޝީ އިޒް އަ ސެކަންޑް ޑޭން" ބެން ބޮބްލް ކޮށްލިއެވެ. "ބޭނުންވަނީ އަމިއްލަ މާޝަލް އާޓްސް ސްކޫލެއް ހުޅުވަން. އަހަރެން ހިއެއް ނުކުރަން އެއްވެސް މީހަކަށް ބީ-ބީ-ބީޓް ކުރެވޭނެ ކަމަކަށް، އަހަރެންގެ-އަހަރެންގެ ދޮށީ ކޮއްކޮ."
  
  އޭނާގެ ޒުވާން އެކުވެރިޔާ ރޫޅިގެން ދިޔައިރު ޑްރޭކް ބެންގެ ގައިގައި ބައްދާލިއެވެ. ކެނެޑީއަށް ފާހަގަކުރެވުނު ނަމަވެސް އޭނާއަށް ގަސްތުކޮށްފައި ނުވާ އޭނާގެ ނަޒަރު ހަނގުރާމައިގެ މައިދާނުގައި ނަފްރަތުން ފުރިގެން ދިޔައެވެ.
  
  
  ވިހި
  
  
  
  ނިއުޔޯކް އެވެ
  
  
  ދުނިޔޭގެ މަޝްހޫރު ފެޝަން ޑިޒައިނަރު، މަލްޓިމިލިއަނަރު އަދި 24 ގަޑިއިރުގެ މަޝްހޫރު ޕާޓީ ޝެޓޯ ލާ ވެރެއިންގެ ވެރިޔާ އެބެލް ފްރޭ މެޑިސަން ސްކުއަރ ގާޑަންގެ ބެކްސްޓޭޖުގައި އިށީނދެގެން އިނދެ އޭނާގެ މިނިއަންސް ހަގީގަތުގައި ތިބި ފްރީ ލޯޑިން ޕެރަސައިޓްތަކެއް ފަދައިން ދުވެފައި ދިޔަތަން ބަލަން ހުއްޓެވެ.
  
  ސޮލްސްޓިސް ނުވަތަ ޑައުން ޕީރިއަޑްތަކުގައި އޭނާ އެކަންކަން ފޯރުކޮށްދިނީ އޭނާގެ ފުޅާ އަލްޕައިން ގެއެއްގެ ތެރޭގައި ކަމަށްވާ ދުނިޔޭގެ މަޝްހޫރު މޮޑެލްތަކުން ފެށިގެން ލައިޓިން ކްރޫންނާއި ސެކިއުރިޓީ މުވައްޒަފުންނާ ހަމައަށް ހުރިހާ އެންމެންނަށް ވެސް ޕާޓީތައް ހުއްޓާނުލާ ހަފްތާތަކެއް ވަންދެންނެވެ. އެކަމަކު ޓުއާ ކުރިއަށް ދިޔައިރު ފްރޭގެ ނަން ސްޕޮޓްލައިޓްގައި އޮތުމުން އެމީހުން ފޫހިވެ ކަންބޮޑުވެ އޭނާގެ ކޮންމެ ވިސްނުމަކަށް ވެސް ކެޓަރަރީ ކުރި އެވެ.
  
  އެމަންޒަރު ބައްޓަންވަމުން ދިޔައެވެ. ކެޓް ރަން ވަނީ ބައި ނިމިފައެވެ. އޭނާގެ ލައިޓިން ޑިޒައިނަރު ދަ ގާޑަން ޓީމާ ގުޅިގެން އެއްބަޔަކު އަނެއްބަޔަކަށް އިހުތިރާމް ކުރާ ޖާދޫގެ ޕްލޭނެއް އެކުލަވާލި އެވެ: ދެ ގަޑިއިރުގެ ޝޯއަށް ސިންކްރޮނައިޒްޑް ލައިޓިން އާއި ސައުންޑް ޝެޑިއުލެކެވެ.
  
  ފްރޭ ގަސްތުކުރީ އެކަމަށް ނަފްރަތުކޮށް ބާސްޓަރޑްސް ފޮނިކޮށް އަލުން ފެށުމަށެވެ.
  
  ސުޕަމޮޑެލްތައް ހެދުން ނެގުމުގެ އެކި މަރުހަލާތަކުގައި ކުރިއަށް ފަހަތަށް ހިނގައިގަތެވެ. ފެޝަން ޝޯއެއްގެ ބެކްސްޓޭޖުގައި ސްޓޭޖް ޝޯއެއްގެ އިދިކޮޅަކީ- ތިބާއަށް ބޭނުންވަނީ މަދު މެޓީރިއަލްއެއް، އިތުރަށް ނޫން- އަދި މި މޮޑެލްތަކަށް- އެންމެ ކުޑަމިނުން އޭނާއާއެކު ލާ ވެރެއިނާގައި އުޅުނު މީހުންނަށް- އެނގުނީ ކޮންމެ ގޮތެއްވިޔަސް އޭނާއަށް އެ ހުރިހާ ކަމެއް ކުރިން ފެނިފައިވާކަން.
  
  މައުރަޒުވެރިކަމަށް ހިތްވަރު ދެއްވިއެވެ. ހަގީގަތުގައި އޭނާ އެކަމަށް ޑިމާންޑް ކުރިއެވެ. ބިރުވެރިކަމުން އެމީހުން ހުއްޓުވީ، މި ޖަނަވާރުތަކެވެ. ބިރުވެރިކަމާއި ދަހިވެތިކަމާއި ކެއުމަށް ލޯބިކުރާ މީހުންނާއި އާންމު އަންހެނުންނާއި ފިރިހެނުން ބާރާއި މުއްސަނދިކަން ލިބިފައިވާ މީހުންނާ ހަމައަށް ޗޭނުޖަހާލި އެހެން ހުރިހާ އަޖައިބު ކުރުވަނިވި އާންމު ފާފަތަކެއް - ވިކްޓޯރިއާ ސީކްރެޓްގެ ކެންޑީ ވިއްކާ މީހުންނާއި އިރުމަތީ ޔޫރަޕްގެ އައިސް ސްކަލްޕްޗަރތަކާއި އޭނާގެ ނަސީބުވެރި ޚާދިމުން - އެއިން ކޮންމެ މީހަކު ވެސް ހޭންފެށިއެވެ ލޭ ބޯ މީހުންނެވެ.
  
  ފްރޭއަށް ފެނުނީ މިލޯ ކައިވެނީގެ ހަށިގަނޑުތަކުގެ ތެރެއަށް ވަދެގެން ދިޔަތަނެވެ. އަހަރެންނަށް ފެނުނީ މޮޑެލްތަކުން އެ އަނިޔާވެރި ބޮޑާ މީހާއާ ދުރުހެލިވި ގޮތެވެ. އެމީހުންގެ ފާޅުކަން ބޮޑު ވާހަކައަށް އަހަރެން އެތެރެފުށުން ހިނިތުންވެލީމެވެ.
  
  މިލޯ އުފާވާ ކަމަކަށް ނުފެނުނެވެ. "އެނބުރި އެތަނަށް!" އޭނާ ބޯޖަހާލީ ފްރޭގެ ވަގުތީ މޮބައިލް އޮފީހާ ދިމާއަށެވެ.
  
  އެމީހުން އެކަނި ތިއްބާ ފްރޭގެ މޫނު ހަރުވެގެން ދިޔައެވެ. "ކޮންކަމެއް ވީ؟"
  
  "ކޮންކަމެއް ނުވީ؟ އަހަރެމެންނަށް ހެލިކޮޕްޓަރު ގެއްލުނީ. އަހަރެން ދެ ފިރިހެނުންނާއެކު އެތަނުން ކްރިކް ކޮށްލީމެވެ. އެމީހުންގެ އަތުގައި ސްވަޓް، އެސްޖީޖީ، އެ ބާސްޓަރޑް ޑްރޭކް އަދި އެހެން ކޮންމެވެސް ބިޗެއް ހުއްޓެވެ. އެއީ ބޭރުގައި ނަރަކައެއް ދޯ މީސްމީހާ." މިލޯގެ އެމެރިކާ އިންޓޮނޭޝަންތަކުން އަކުރުން އަކުރަށް ފްރޭގެ މާ ސަގާފީ ކަންފަތަށް އަނިޔާ ލިބުނެވެ. އެ ޖަނަވާރު އޭނާއަށް ދެންމެ ކިޔާފައި އޮތީ "އިންސާނާ" އެވެ.
  
  "ސްޕްލިންޓަރ؟"
  
  "ލޮސްޓް ޓު ދަ ބެއާބެކް ހޯރ، މައިލްސް." މިލޯ ހީނލިއެވެ.
  
  "ކެނެޑާ މީހުންނަށް ލިބުނީތަ؟" ފްރޭ ރުޅިއައިސްގެން ގޮނޑީގެ އަތްތިލަ ހިފާލުމުން އެ އަތްތިލަ ޑިސްޓޯރޓް ވެގެން ދިޔައެވެ.
  
  އެތެރޭގެ ހާސްކަމަށް ޚިޔާނާތްތެރިވަމުން މިލޯ ފާހަގަ ނުކުރެވޭ ކަމަށް ހަދައިގެން ހުއްޓެވެ. ފްރޭގެ އަމިއްލަ އެދުން ބޮޑުކަމުން އޭނާގެ މޭ ދުޅަވެގެން ދިޔައެވެ. "ފަކިންގ ޔޫސްލެސް ބާސްޓަރޑްސް!"އޭނާ ހަޅޭއްލަވައިގަތީ މިލޯ ފިނިވެގެންނެވެ. "ތިބޭ ބޭކާރު ބާސްޓަރސް ގެއްލިގެން ދިޔައީ ފޮނި އަސްވެރިންގެ ޖަމާއަތަކަށް!"
  
  ފްރޭގެ ތުންފަތުން ލޭ އުދުހިގެން ދިޔައީ އެމީހުން ވަކިކޮށްދޭ މޭޒުމަތީގައި އުދުހިގެންނެވެ. "އެނގޭތަ އަހަރެން މިވަގުތަށް އިންތިޒާރު ކުރަމުން އައިތާ ކިހާ ދުވަހެއް ވެއްޖެކަން؟ މިފަހަރު؟ އަދި ތިބާ?"
  
  އަމިއްލަ ނަފްސު ކޮންޓްރޯލް ނުކުރެވިގެން އެމެރިކާގެ ކޮމާންޑޯގެ މޫނުގައި ޖެހިއެވެ. މިލޯ ތޫނުކޮށް ބޯ އަނބުރާލިއިރު ކޯތާފަތް ރަތްވެގެން ދިޔަ ނަމަވެސް އޭނާ އެހެން އެއްވެސް ގޮތަކަށް ރިއެކްޓް ނުކުރެއެވެ.
  
  ފްރޭ އޭނާ ވަށާލަން މަޑުމައިތިރިކަމުގެ އެންމެ މަތީ ކޮށިގަނޑެއް މަޖުބޫރު ކުރިއެވެ. "އަހަރެންގެ ދިރިއުޅުން،" ހަމައެކަނި މަތީ އުފަން ފިރިހެނުންނަށް ކުރެވޭނެކަން އެނގޭ އެންމެ ބޮޑު މަސައްކަތުން އޭނާ ބުނީ، "ޚާއްޞަވެފައި އޮތީ- ނޫން، ޚާއްޞަވެފައި- މި މަހާނަ ހޯދުމަށެވެ... މި ކަލާނގެތަކުގެ މަހާނައެވެ. އަހަރެން އެމީހުން ގެންދާނަން - އެތިކޮޅަކުން - އަހަރެންގެ ގަނޑުވަރަށެވެ. "އަހަންނަކީ ވެރިމީހާ" ދޮރާ ދިމާއަށް އަތް އުފުލާލަމުން އޭނާ ބުންޏެވެ، "އަދި އަހަރެން މާނައެއް ނުކުރަން މި ބީރައްޓެހިންގެ ވެރިއެއް ނޫނެވެ. އަހަރެންގެ އެންމެ ކުރު ސެކިއުރިޓީ ގާޑަށް ފަސް ސުޕަމޮޑެލް ހޯދައިދެވޭނީ ހަމައެކަނި އަހަރެންގެ ހިޔާލެއް އޮތުމުންނެވެ. އަހަރެންގެ ހަނގުރާމައިގެ މައިދާނުގައި ރަނގަޅު މީހަކު މަރުވާންދެން ހަނގުރާމަ ކުރެވޭނެ ކަމަށާއި، ނަމަވެސް އެކަމުގެ ސަބަބުން އަހަރެން ވެރިއަކަށް ނުހެދޭނެ ކަމަށެވެ. ވިސްނޭތަ؟"
  
  ފްރޭގެ އަޑުން ފިކުރީ ގޮތުން މޮޅުކަން ފާޅުވިއެވެ. މިލޯ ބޯޖަހާލި ނަމަވެސް އޭނާގެ ދެލޯ ހުރީ ހުސްކޮށެވެ. ފްރޭ މިކަން ނެގީ މޮޔަކަމެއްގެ ގޮތުގައެވެ. އޭނާ ފުންނޭވާއެއް ދޫކޮށްލިއެވެ.
  
  "އާނ، އަހަންނަށް އިތުރަށް ކޮން އެއްޗެއް ބާއްވަނީ؟"
  
  "މި". މިލޯ ތެދުވެ ފްރޭގެ ލެޕްޓޮޕްގެ ކީބޯޑުގައި ދެތިން ސިކުންތު ވަންދެން ފިރުމާލިއެވެ. ނޭޝަނަލް ހީސްޓްރީ މިއުޒިއަމް ކައިރީގައި އޮންނަ ސަރަހައްދަށް ފޯކަސްކޮށްގެން ލައިވް ބްރޯޑްކާސްޓެއް ވަނީ ދައްކާލާފަ އެވެ.
  
  "އަޅުގަނޑުމެންގެ ތެރޭގައި ޓީވީ ކްރޫއެއްގެ ގޮތުގައި ހެދިގެން އުޅޭ މީހުން އެބަތިބި. އެމީހުންގެ ލޯ ހުރީ ޑްރޭކް އާއި އަންހެނަކާއި ފިރިހެން ކުއްޖަކު - ބެން ބްލޭކް އަށެވެ. އެއީ ވެސް ސްޕެޝަލް އާއި އެސްޖީޖީގެ ބާކީ ހުރިހާ ކުޅުންތެރިން ދޫކޮށްލާ ކަމެއް، އަދި ބަލަ، އަހަރެން މިކަން ގަބޫލުކުރަން،" އޭނާ ސްކްރީންގައި ލުއިކޮށް ޓަޕްކޮށްލަމުން، ނޭދެވޭ ފޮތިގަނޑެއްގެ ކުލަތައް ދޫކޮށްލާފައި މާތްالله އެނގިވަޑައިގަންނަވާނެ އިތުރު އެއްޗެއް، "މިއީ ސާސް ޓީމެވެ."
  
  "ޔޫ ބިލީވް..." ފްރޭ ބުންޏެވެ. "އަޅުގަނޑަށް ބުނަން އުޅެނީ މިހާރު އަޅުގަނޑުމެންގެ އަތުގައި މަލްޓިރޭޝަލް ރޭހެއް އޮތް ވާހަކަ؟ އަދި އަޅުގަނޑުމެންގެ އަތުގައި މިހާރު އެންމެ ބޮޑު ވަސީލަތްތައް ނެތް." އޭނާ ފުންނޭވާއެއް ދޫކޮށްލިއެވެ. "މިހާތަނަށް އެހީއެއްވީއެއް ނޫން."
  
  މިލޯ އޭނާގެ ވެރިމީހާއާއި އެކު ސިއްރު ހިނިތުންވުމެއް ހިއްސާކުރިއެވެ. "އެނގޭތަ އެއީ."
  
  "އާނ. ތިބާގެ ލޯބިވެރިޔާއެވެ. އެކަމަނާއަކީ އަހަރެމެންގެ އެންމެ ރަނގަޅު އެސެޓް ކަމަށާއި އޭނާގެ ވަގުތު ކައިރިވަމުން އަންނަ ކަމަށެވެ. އާދެ، ލެޓްސް ހޯޕް ޝީ ރިމެންޓްސް ހޫ ޝީ ރިޕޯޓް ޓު ހޭ."
  
  "އެއީ މާ ބޮޑަށް އޭނަ ހަނދާން ހުންނާނެ ފައިސާގެ ވާހަކަ" މިލޯ ވަރަށް ވިސްނުންތެރިކަމާއެކު ބުނެލިއެވެ.
  
  ފްރޭގެ ދެލޯ އަލިވެ ލޮލުން ލެޗަރސް ޓްވިންކްލެއް ފެނިގެން ދިޔައެވެ. "ހޫމް." މިކަން ހަނދާނެއް ނުނެތޭނެ."
  
  "އަހަރެމެންގެ ބެން ބްލޭކްގެ ކޮއްކޮ ވެސް އެބަހުރި. ފެންނަ ފެނުމުގައި ވަލު ބަނޑޮހެއް."
  
  "ހިމުން. އޭނާ ކަސްޓަލްއަށް ފޮނުވާލާށެވެ. އަހަރެމެން ވަރަށް އަވަހަށް އެނބުރި އެތަނަށް އަންނާނަން." އޭނާ މަޑުޖެހިލިއެވެ. "މަޑުކޮށްބަލަ... މަޑުކޮށްބަލަ... އެ އަންހެންމީހާ ހުރީ ޑްރޭކް އާއި އެކު. އެއީ ކާކު ހެއްޔެވެ؟"
  
  މިލޯ އޭނާގެ މޫނު ދިރާސާކޮށްލަމުން ކޮނޑު އަރުވާލިއެވެ. "އަހަރެންގެ އެއްވެސް ޚިޔާލެއް ނެތް".
  
  "އާނ، ހޯދާބަލަ!"
  
  މިލޯ ޓީވީ ކްރޫއަށް ގުޅައިގެން "ޑްރޭކްގެ އަންހެންމީހާގެ މައްޗަށް ފޭޝަލް ރިކޮގްނިޝަން ސޮފްޓްވެއާ ބޭނުން ކުރާށެވެ" އޭނާ ގިސްލަމުން ބުންޏެވެ.
  
  ހަތަރު މިނިޓްގެ ހިމޭންކަމުގެ ފަހުން އޭނާއަށް ޖަވާބެއް ލިބުނެވެ. "ކެނެޑީ މޫރް" އޭނާ ފްރޭ ގާތު ބުންޏެވެ. "ނިއުޔޯކް ކޮޕް" އެވެ.
  
  "އާނ. އާދެ އަހަރެން ދުވަހަކުވެސް ހަނދާނެއް ނުނެތޭ ފާޙިޝް ކަންތައްތަކެވެ. އެއްފަރާތަކަށް ޖެހިލާ މިލޯ. އަހަރެން މަސައްކަތް ކޮށްދީބަލަ."
  
  ފްރޭ ވަނީ ސުރުޚީ ގޫގުލްކޮށް އެތައް ލިންކްތަކެއް ފޮލޯކޮށްފައެވެ. ދިހަ މިނެޓަށް ވުރެ ކުޑައިރުކޮޅެއްގެ ތެރޭގައި އޭނާއަށް ހުރިހާ ކަމެއް އެނގުމުން އޭނާގެ ހިނިތުންވުން ފުޅާވެ އިތުރަށް ފަސާދަވެގެން ދިޔައެވެ. ބޮޑު ޚިޔާލެއްގެ ޖަރާސީމުތައް އޭނާގެ ސިކުނޑީގައި ބޮޑުވީ ފުރާވަރަށް ފަހުގައެވެ.
  
  "ކެނެޑީ މޫރ،" އޭނާއަށް ދެކޮޅު ނުހެދި އިންފެންޓްރީމަންއަށް ވިސްނައިދިނުމަކީ، "ނިއުޔޯކުގައި ހުރި އެންމެ މޮޅު އެއް ކުޅުންތެރިޔާއެވެ. އެކަމަނާ މިހާރު ހުންނެވީ މަޖުބޫރުކޮށްގެން ޗުއްޓީގައެވެ. އެ ހަޑި ފުލުސް މީހާ ހައްޔަރުކޮށް ޖަލަށް ފޮނުވާލިއެވެ. އޭނާގެ މައްޗަށް ސާބިތުވުމުން ކުށް ސާބިތު ކުރުމަށް އެހީތެރިވި ބައެއް މީހުން ދޫކޮށްލީ، ހެކިތަކުގެ ޗޭނު ފަޅައިގެން ގޮސްފައިވާ ގޮތާ ގުޅުން ހުރި ކަމެއް." ފްރޭ މަޑުކޮށްލިއެވެ. "މިލޯ މިކަހަލަ ނިޒާމެއް ތަންފީޒު ކުރާނީ ކޮންފަދަ ފަހަތަށް ޖެހިފައިވާ ގައުމަކުން؟"
  
  "ޔޫއެސްއޭ" އޭނާގެ ގަދަކަމުން އޭނާއަށް އުންމީދު ކުރެވޭ ކަންތައްތައް އެނގުނެވެ.
  
  "އާދެ، މިތަނުގައި ބުނާ ފަދައިން، "އުތުރު އެމެރިކާގެ ތާރީޚުގައި ވެސް އެންމެ ނުބައި ސީރިއަލް ކިލާ" ކަމަށްވާ ތޯމަސް ކެލެބް ކިޔާ މީހަކު ދޫކޮށްލުން ކަށަވަރުކޮށްދިނީ އަޖައިބު ކުރުވަނިވި ވަކީލެކެވެ. އަހަރެންގެ، އަހަރެންގެ... މީރުކޮށް ނަފްރަތު އުފެދޭ އެއްޗެކެވެ. އަޑުއެހުން!
  
  'ކެލެބް އޭނާގެ ޝިކާރައަކަށް ވެފައިވާ މީހާގެ ލޯ ހުޅުވާލައި، ސްޓޭޕްލަރެއް ބޭނުންކޮށްގެން ލޮލުގެ ކަޅިއާއި ނިތްކުރި ތެރެއިން ކްލިޕްތައް ޖަހައި، ދެން ދިރިހުރި ސޫފިތައް ކަރުތެރެއިން ތިރިއަށް މަޖުބޫރުކޮށް، ނޭވާ ހާސްވާންދެން ކައްކައި ނިވާކުރަން މަޖުބޫރުކުރެއެވެ.' ފްރޭ ދެލޯ ބޮޑުކޮށްލައިގެން މިލޯއަށް ބަލާލިއެވެ. "އަހަރެން ބުނާނަން ތަންކޮޅެއް މެކްޑޮނަލްޑްސްގައި ކާހެން."
  
  މިލޯ ހިނިތުންވެލިއެވެ. "އޭނާއަކީ ކުށެއްނެތް މީހުންގެ ޤާތިލެއް،" އޭނާ ވިދާޅުވި އެވެ. "މަރުކުރުމަކާ ކޮމެޑީ ރަނގަޅަކަށް ނުދާ."
  
  ފްރޭ އޭނާއަށް ބަލާލަމުން ހިނިތުންވެލިއެވެ. "ކަލޭ މައުސޫމް މީހުން މަރާލީ ނޫންހެއްޔެވެ؟"
  
  "އެކަނި އަހަރެންގެ ވަޒީފާ އަދާކުރަމުން. އަހަންނަކީ ސިފައިންގެ މީހެއް."
  
  "ހޫމް، އާދެ، އެއީ ފައިން ލައިނެއް ނޫންހެއްޔެވެ؟ މުހިންމެއް ނޫނެވެ. މިހާރު ހިނގަމުންދާ މަސައްކަތަށް އެނބުރި ދާންވީއެވެ. މި ކެލެބް ވަނީ އޭނާ ދޫކޮށްލިފަހުން އިތުރު ދެ މައުސޫމް މީހަކު މަރާލާފައެވެ. އަޅުގަނޑު ދަންނަވާނީ އަޚްލާޤީ ޢަޤީދާގެ ސާފު ނަތީޖާއަކާއި އަޚްލާޤީ އަގުތަކެއްގެ ސެޓެއް ކަމަށް، އެހް، މިލޯ؟ ކޮންމެ ގޮތެއްވިޔަސް މި ކާލެބް މިހާރު މިވަނީ ގެއްލިފަ."
  
  މިލޯގެ ބޯ ހޫރާލީ ލެޕްޓޮޕް ސްކްރީނާ ދިމާއަށް، ކެނެޑީ މޫރާ ދިމާއަށެވެ. "އިތުރު ދެމީހުން؟"
  
  މިހާރު ފްރޭ ހީލިއެވެ. "ހާ ހާ. ތިހާ މޮޔައެއް ނޫންތަ މިކަން ނުވިސްނޭ ދޯ؟ އޭނާގެ ހިތާމަ ތަޞައްވުރު ކޮށްލައްވާށެވެ. އޭނަގެ ވޭން ތަޞައްވުރު ކޮށްލައްވާ!"
  
  މިލޯ ހިފާލައިގެން ހުރެ، އަމިއްލައަށް ހުރި ނަމަވެސް، ދުވަހުގެ ފުރަތަމަ ކެޗް ފަޅާލާ ޕޯލާ ބެއާއެއް ފަދައިން ދަތްތައް ހާމަކޮށްލިއެވެ.
  
  "އަހަރެންގެ ޕްލޭނެއް އެބައޮތް". ފްރޭ އުފަލުން ހީނގަތެވެ. "އޯ ޝިޓް... އަހަރެންގެ ޕްލޭނެއް އެބައޮތް."
  
  
  އެކާވީސް
  
  
  
  ނިއުޔޯކް އެވެ
  
  
  މޮބައިލް މައި މަރުކަޒު އޮތީ ހަލަބޮލިވެފައެވެ. ޑްރޭކް، ކެނެޑީ އަދި ބެން ތޯރސްޓެން ޑާލް އާއި ރުޅިގަދަވެފައިވާ ސްޕެޝަލް ފޯސަސް ކޮމާންޑަރުގެ ފަހަތުން ސިޑިން މައްޗަށް އަރައި ހަލަބޮލިކަން ފާއިތުވެގެން ދިޔައެވެ. އެމީހުން ދެ ކޮމްޕާޓްމަންޓެއްގެ ތެރެއިން ހިނގައިގަތުމުގެ ކުރިން ދަގަނޑު ޝެޑްގެ ކޮޅުގައި ހުރި އަލްކޯވް އިން ފޯރުކޮށްދޭ ނިސްބަތުން ހިމޭންކަމުގައި މަޑުކޮށްލިއެވެ.
  
  "އަހަރެމެންނަށް ގުޅާފައި އޮތީ" ސްޕެޝަލް ފޯސަސްގެ ކޮމާންޑަރު ރުޅިވެރިކަމާއެކު އޭނާގެ ހަތިޔާރު އެއްލާލިއެވެ. "އަހަރެމެންނަށް ލިބުނީ ޑޭމް ކޯލް އަދި ފަނަރަ މިނެޓް ފަހުން އަހަރެންގެ ތިން މީހަކު މަރުވެއްޖެ! ވަޓް ދަ...؟"
  
  "އެކަނި ތިން؟" ދަހުލް އަހާލިއެވެ. "އަހަރެމެން ބަލިވީ ހަ ހައެއް. އިޙްތިރާމް ކުރަން ބޭނުންވަނީ އަހަރެމެން ވަގުތު ނަގަން...."
  
  "ފަކް ރިސްޕެކްޓް" ސްވަޓް ކުއްޖާ ރުޅިގަދަވެގެން ދިޔައެވެ. "ޔޫ އާ ޓްރެސްޕޭސް އޮން މައި ޓެރިޓަރީ، ޔޫ އިނގިރޭސި ކަނދުރާ. ތިޔައީ ލަދުވެތި ޓެރަރިސްޓުން ފަދައިން ނުބައި މީހެއް!"
  
  ޑްރޭކް އަތް އުފުލާލިއެވެ. "އަސްލު އަހަންނަކީ އިނގިރޭސި ކަނދުރާއެއް. މި ބީރައްޓެހިއަކީ ސްވިޑެން މީހެއް."
  
  އެމެރިކާ މީހާގެ މޫނުމަތިން ފެންނަނީ ޙައިރާންވެފައެވެ. ޑްރޭކް ބެންގެ ކޮނޑުގައި ހިފާ ބާރުކޮށްލިއެވެ. އެ ފިރިހެންމީހާ ތުރުތުރު އަޅަމުން ދިޔަހެން އޭނާއަށް އިހުސާސް ކުރެވުނެވެ. "އަހަރެމެން އެހީތެރިވެދިނީ،" ސްޕެޝަލް ފޯސަސްގެ ކުއްޖާ ގާތު ބުންޏެވެ. "އެމީހުން އެހީތެރިވެދިނީ. އެއަށްވުރެ މާ ގޯސްވެދާނެ."
  
  އަދި ދެން ތަޤްދީރު އޭގެ އިރޮނިކް ހޮޅިބުރި ތިރިކޮށްލުމާއެކު، މައި މަރުކަޒަށް ވާރޭ ވެހޭ ވަޒަންތަކުގެ ސިއްސުވާލާފަދަ އަޑެއް އިވުނެވެ. އެންމެން ބިންމައްޗަށް ވެއްޓުނެވެ. އިރުމަތީ ފާރުން މެޓަލިކް އަޑެއް ފުންމާލިއެވެ. ބަޑިޖެހުން ނިމުމުގެ ކުރިން ސްޕެޝަލް ފޯސަސްގެ ކޮމާންޑަރު ތެދުވިއެވެ. "އެއީ ބުލެޓްޕްރޫފް އެއްޗެއް" ކުޑަކޮށް ލަދުގަނެގެން އޭނާ ބުންޏެވެ.
  
  "އަހަރެމެން ދާން ޖެހޭނެ" ޑްރޭކް ކެނެޑީ ހޯދި ނަމަވެސް ކެނެޑީ ހޯދިފައެއް ނުވެއެވެ.
  
  "އަލިފާނުގެ ލައިނުގައި؟" ސްޕެޝަލް ފޯސަސްގެ ފިރިހެންމީހާ ބުންޏެވެ. "ކާކުތަ ތިއީ؟"
  
  "އަހަރެން ކަންބޮޑުވަނީ ކުންފުނި ނުވަތަ ވަޒަންތަކެއް ނޫން،" ޑްރޭކް ބުންޏެވެ. "މިއީ ވަރަށް އަވަހަށް އޭގެ ފަހުން އަތުވެދާނެ ރޮކެޓުން ދުއްވާ ބޮމެއް."
  
  ޕްރޫޑެންސް ޑިކްޓޭޓް ކުރީ ގެއިން ބޭރަށް ނުކުތުމަށެވެ. ޑްރޭކް ނުކުތީ ހަމަ ވަގުތުން ކަޅު ހުދު މީހުން ދުވެފައި ދިޔަތަން ފެނުމުން ވަޒަންތައް އައި ދިމާލަށް ހަޅޭއްލަވަމުންނެވެ.
  
  އޭނާ އަނެއްކާވެސް ކެނެޑީ ހޯދުމަށް ވަށައިގެން ބަލާލި ނަމަވެސް ކެނެޑީ ގެއްލުނު ކަހަލައެވެ.
  
  އެވަގުތު ކުއްލިއަކަށް އެމީހުންގެ ތެރެއިން އާ މޫނެއް ފެނިގެން ދިޔައެވެ. ބިއުރޯ ޗީފް، އޭނާގެ ތިން ތަރީގެ ނިޝާންތަކުން ނިންމާއިރު، އެކަން ނުފުދޭ ފަދައިން، އޭނާގެ ކައިރިން ކޮއްޕާލަމުން ދިޔައީ، ޕޮލިސް ކޮމިޝަނަރެއްގެ މަދުން ނޫނީ ނުފެންނަ ފަސް ތަރި ލައިގެން ހުރި މީހެކެވެ. މިއީ އެމީހުން ވާހަކަ ދައްކަންވީ ފިރިހެންމީހާކަން ވަގުތުން ޑްރޭކްއަށް އެނގުނެވެ. ޓެރަރިޒަމާ ދެކޮޅަށް ކުރަމުންދާ މަސައްކަތުގައި ޕޮލިސް ކޮމިޝަނަރުން ބައިވެރިވި އެވެ.
  
  ސްޕެޝަލް ފޯސަސް ކޮމާންޑަރުގެ ރޭޑިއޯއިން ހަޅޭއްލަވައިގަތީ: "ހުރިހާ ކަމެއް ސާފު. މިތާ ފުރާޅުގައި ރިމޯޓް ކޮންޓްރޯލް ހަތިޔާރެއް އެބަހުއްޓެވެ. މިއީ ރެޑް ހެރިންގް އެއް."
  
  "ބާސްޓަރޑްސް!" ޑްރޭކް ހީކުރީ ކެނެޑާއާއި ޖަރުމަނު މީހުން އެމީހުންގެ ގައިދީންނާއެކު ދުވަހެއް ދުވަހަކަށް ކުރިއަށްދާ ކަމަށެވެ.
  
  ތޯސްޓެން ޑާލް ވަނީ އަލަށް އައި މީހާއާ މުހާތަބުކޮށްފަ އެވެ. "އަސްލުވެސް ވާހަކަ ދައްކަންވީ އަޅުގަނޑުގެ މިނިސްޓަރ އޮފް ސްޓޭޓް އާ."
  
  "މަސައްކަތް ނިމިއްޖެ،" ކޮމިޝަނަރު ވިދާޅުވި އެވެ. "ކަލޭ މިތަނުން ނިކުންނަނީ."
  
  "ނޫން، މަޑުކޮށްބަލަ" ބެން ކުރިއަށް ދުއްވައިގަތުމަށް ޖިސްމާނީ ގޮތުން ހިފެހެއްޓި ޑްރޭކް ފެށިއެވެ. "ކަލެއަށް ނުވިސްނޭ...."
  
  "ނޫން ނޫން" ކޮމިޝަނަރު ދަތްކުނޑި ޖަހައިގެން ބުންޏެވެ. "އަހަންނަކަށް ނޭނގެ. އަދި އަޅުގަނޑުގެ މާނައަކީ މިތަނުން ފުރައިގެން، ވޮޝިންޓަން ޑީސީއަށް މިސްރާބު ޖަހާފައި. ކެޕިޓަލް ހިލް ބޭނުންވަނީ ތިޔަ ކުދިންގެ ކޮޅެއް، އަދި އަޅުގަނޑު އުންމީދު ކުރަން އެމީހުން އެކަން ބޮޑެތި ޗަންކްތަކަކަށް ނަގާނެ ކަމަށް. "
  
  
  * * *
  
  
  އެ ފްލައިޓް ނުވަދިހަ މިނެޓަށް ދެމިގެން ދިޔައެވެ. ކެނެޑީގެ ސިއްރުވެރި ގެއްލުމާ މެދު ޑްރޭކް ކަންބޮޑުވެފައި ހުރީ ހަމަ ބޯޓު އުދުހެން ކައިރިވެފައި ވަނިކޮށް ކެނެޑީ އަލުން ފެންނަންދެނެވެ.
  
  ދުވެފައި ގޮސް ގޯޅިގަނޑުން ފައިބައިގެން އައީ ނޭވާ ހާސްވެފައެވެ.
  
  "އަހަރެން ހީކުރީ އަހަރެމެންނަށް ކަލޭ ގެއްލުނީ ކަމަށް" ޑްރޭކް ބުންޏެވެ. އޭނާއަށް ވަރަށް ބޮޑު ލުޔެއް ލިބުނު ނަމަވެސް އެކަން ލުއިކޮށް ބެހެއްޓުމަށް މަސައްކަތް ކުރިއެވެ.
  
  ކެނެޑީ ޖަވާބެއް ނުދިނެވެ. އޭގެ ބަދަލުގައި ކުޑަދޮރު ސީޓުގައި އިށީނީ، ވާހަކައާއި ދުރުގައެވެ. ޑްރޭކް ތަހުގީގު ކުރަން ތެދުވި ނަމަވެސް ހުއްޓުނީ އޭނާ އާއި ދުރަށް ޖެހިލުމާއެކު މޫނުމަތީގައި އަލަބާސްޓާ އެއްފަދަ ހުދު ކުލައެއް ހުއްޓެވެ.
  
  އޭނަ ހުރީ ކޮންތާކު ހެއްޔެވެ އަދި އެތަނުގައި ވީ ކިހިނެއް ހެއްޔެވެ؟
  
  ފްލައިޓުގެ ތެރޭގައި އެއްވެސް ކޯލެއް ނުވަތަ އީމެއިލްއެއް ވެސް ހުއްދައެއް ނުދެ އެވެ. ޓީވީއެއް ނެތެވެ. އެމީހުން އުދުހިގެން ދިޔައީ ހިމޭންކަމާއެކުގައެވެ. އެތައް ގާޑުންނެއް ހުރަސް ނާޅައި އެމީހުންނަށް ފާރަލަމުން ދިޔައެވެ.
  
  ޑްރޭކްއަށް އެކަން އޭނާގެ މައްޗަށް ފޭބުމަށް ދޫކޮށްލެވުނެވެ. ސާސް ޓްރެއިނިންގ އަށް ގަޑިތަކާއި ދުވަސްތަކާއި މަސްތަކެއް ވަންދެން މަޑުކުރަން ޖެހުނެވެ. ތައްޔާރުވުމަށްޓަކައެވެ. އޮބްޒަރވޭޝަން އަށްޓަކައެވެ. އޭނާއަށް މިލިސެކަންޑެއްގެ ތެރޭގައި ގަޑިއެއް އުދުހިގެން ހިނގައިދާނެ އެވެ. އެއް ހިސާބުން އެމީހުންނަށް މި ކުދިކުދި ޕްލާސްޓިކް ފުޅިތަކުގައި ބަނގުރާ ހުށަހެޅި އިރު ޑްރޭކް އިރުކޮޅަކަށް ވުރެ ގިނައިރު ފަސްޖެހުނެވެ.
  
  ވިސްކީ ވިދާލިއިރު، މުސީބާތެއްގެ އަމްބަރު ތަވީދެއް، އެންމެ ފަހުން ކަންކަން އުނދަގޫވިއިރު އޭނާ އިޚްތިޔާރުކުރި ހަތިޔާރު- އެލިސަން ދިޔަ ވަގުތު. އެ ވޭނާއި މާޔޫސްކަން ހަނދާން ވުމުން ނަމަވެސް އޭނާގެ ނަޒަރު އޭނައަށް ދިގުދެމިގެން ދިޔައެވެ.
  
  "މިތާއެއް ނޫން، ތެންކްސް." ބެން ހުރީ އޭނާގެ ލޯބިވެރިޔާ ދުރަށް ފޮނުވާލެވޭ ވަރަށް ސަމާލުވެފައެވެ. "އަހަރެމެން މިތިބީ މައުންޓް ޑިއު ކުދިން. ގެންނަވާ."
  
  ބެން ވެސް ޑްރޭކް މި ހާލަތުން ނެރެން މަސައްކަތް ކުރީ ގީކެއް ކަމަށް ހަދައިގެންނެވެ. އޭނާ ގޯޅިގަނޑަށް ލެނގިލައިގެން ހުރެ ޕްރެޒެންޓަރު ތެޅިފޮޅެމުން އެނބުރި އޭނާގެ ތަނަށް އަންނަތަން ބަލަން ހުއްޓެވެ. "އަހަރެމެންގެ އެމެރިކާގެ އަޚުންގެ ޖާގަންގައި އަހަރެން އެކަމުގެ ތެރެއަށް ވަދެވުނީސް!"
  
  އޭނާގެ މޫނު ރަތްވެގެން ދިޔައީ އޭނާގެ ހޯސްޓެސް ހައިރާންކަމާއެކު ފަހަތަށް ބަލާލުމުންނެވެ. ސިކުންތުކޮޅަކަށްފަހު އޭނަ ބުނީ "މިއީ ހޫޓަރސް އެއާއެއް ނޫން، ބޭބީ."
  
  ބެން އަނބުރާ ގޮނޑިއަށް ފީނައިގަތެވެ. "ބޭކާރު".
  
  ޑްރޭކް ބޯ ހޫރާލިއެވެ. "ތި ސިއްހަތު އެކުވެރިޔާ. ކަލޭގެ މެދުނުކެނޑި ނިކަމެތިވުމަކީ އަހަރެން ދުވަހަކުވެސް ކަލޭގެ އުމުރުގެ މީހެއް ނޫންކަން އުފާވެރި ހަނދާންތަކެއްގެ ގޮތުގައި ވެގެންދެއެވެ."
  
  "ބުލްޝިޓް" އެވެ.
  
  "ސީރިއަސްކޮށް- ޝުކުރިއްޔާ."
  
  "ކަންބޮޑު ނުވޭ".
  
  "އަދި ކަރީން - ރަނގަޅުވާނެ. އަހަރެން ވަޢުދުވަން."
  
  "ކިހިނެއް ތި ވައުދުވާނީ މެޓް؟"
  
  ޑްރޭކް މަޑުކޮށްލިއެވެ. ފާޅުކުރެވުނު އެއްޗަކީ ސިފައިންގެ މީހެއްގެ ސާފު ޙުކުމެއް ނޫން، ހާލުގައި ޖެހިފައިވާ މީހުންނަށް އެހީތެރިވުމަށް އޭނާގެ ޠަބީޢީ ވަޢުދެއް ނޫނެވެ.
  
  "އެމީހުން އަދި އޭނައަށް އަނިޔާއެއް ނުކުރާނެ" އޭނާ ބުންޏެވެ. "އަދި ވަރަށް އަވަހަށް އަޅުގަނޑުމެންނަށް ތިޔަ ހީކުރާ ވަރަށް ވުރެ ގިނަ އެހީތެރިކަން ލިބޭނެ."
  
  "ކިހިނެއް އެނގޭނީ އެމީހުން އޭނައަށް ދެރައެއް ނުކުރާނެކަން؟"
  
  ޑްރޭކް ފުންނޭވާއެއް ދޫކޮށްލިއެވެ. "އޯކޭ އޯކޭ، އެއީ ތައުލީމީ ލަފާއެއް. އެމީހުން އޭނަ މަރުވާން ބޭނުން ނަމަ ހަމަ އެވަގުތު އޭނަ މަރާލީސް ނޫންހެއްޔެވެ؟ ޕެމްޕަރިންގ އެއް ނެތެވެ. އެކަމަކު އެކަން ނުކުރިއެވެ. އެހެންކަމުން..."
  
  "އާނ?"
  
  "ޖަރުމަނު މީހުންނަށް އޭނަ ބޭނުންވަނީ ކޮންމެވެސް ކަމަކަށް. އެމީހުން އޭނަ ދިރިހުއްޓާނެ." ޑްރޭކްއަށް އެނގޭ އެމީހުން އޭނާ ވަކިން ސުވާލުކުރުމަކަށް ނުވަތަ އެއަށްވުރެ ވެސް ކޮންވެންޝަނަލް ކަމެއް - ކޮންމެ އިވެންޓެއްގައި ވެސް ޑޮމިނޭޓް ކުރަން ކަމުދާ ހުދުމުހުތާރު ވެރިއެއް ފަދަ ވެރިއަކަށް ގެންދެވޭނެކަން. އަހަރުތަކުގެ ތެރޭގައި ޑްރޭކް ލޯބިވީ މި ބާވަތުގެ އަނިޔާވެރި މީހަކާއެވެ. އެމީހުންގެ ޚުދުމުޚުތާރު ވެރިކަމުން އަބަދުވެސް ރަނގަޅު ކުދިންނަށް ދެވަނަ ފުރުސަތެއް ލިބެމުން ދިޔައެވެ.
  
  ބެން ގަދަކަމުން ހިނިތުންވެލިއެވެ. ޑްރޭކްއަށް ބޯޓު ތިރިވާން ފެށިހެން ހީވުމުން ބޮލުގައި ހުރި ހަގީގަތްތައް މުރާޖައާ ކުރަން ފެށިއެވެ. އޭނާގެ ކުޑަކުޑަ ޓީމު ރޫޅިގެން ދިއުމާއެކު އޭނާއަށް ޖެހުނީ ފިޔަވަޅު އަޅައި އެމީހުން އިތުރަށް ރައްކާތެރި ކުރަން.
  
  
  * * *
  
  
  ބޯޓުން ނުކުތްތާ ދެ މިނެޓުގެ ތެރޭގައި ޑްރޭކް، ބެން، ކެނެޑީ އަދި ޑާލް އަށް ވަދެގެން ދިޔައީ އެތައް ދޮރަކުން، ހަމަހިމޭން އެސްކަލޭޓަރަކުން އަރައި، ބޯ ނޫކުލައިގެ ޕެނަލްތަކުން ފުރިފައިވާ ޕްލަޝް ހޯލަކުން ފައިބައި، އެންމެ ފަހުން ޑްރޭކްއަށް ފާހަގަ ކުރެވުނު ގޮތުގައި ވިސްނުންތެރިކަމާއެކު ތަޅުލާފައި ހުރި ބަރު ދޮރަކުންނެވެ އެމީހުން.
  
  އެމީހުންނަށް ފެނުނީ ފުރަތަމަ ދަރަޖައިގެ، ފުރަތަމަ ދަރަޖައިގެ ލައުންޖެއްގައި، އެމީހުންނާއި އިތުރު އަށް މީހުން ފިޔަވައި ހުސްކޮށް: ހަތިޔާރު އެޅި ފަސް ގާޑުންނާއި ތިން ސޫޓެއް ކަމަށްވާ ދެ އަންހެނުންނާއި އުމުރުން ދުވަސްވީ ފިރިހެނެކެވެ.
  
  އެމީހާ ކުރިއަށް ފިޔަވަޅު އެޅިއެވެ. "ޖޮނަތަން ގޭޓްސް" އޭނާ މަޑުމަޑުން ބުނެލިއެވެ. "މިނިސްޓަރ އޮފް ޑިފެންސް."
  
  ޑްރޭކްއަށް ހީވީ ކުއްލިއަކަށް ބިރުވެރިކަމުގެ ދުވެލިގަނޑެއް ވެރިވެގެން ދިޔަހެންނެވެ. ކަލާނގެ، މި ފިރިހެންމީހާއަކީ މެގަ ޕަވަރފޫލް، ފަހަރެއްގައި ރިޔާސީ އިންތިޚާބުގެ ލައިނުގައި ފަސްވަނަ ނުވަތަ ހަވަނައަށް ވެދާނެ. އޭނާ ފުންނޭވާއެއް ދޫކޮށްލަމުން ކުރިއަށް ފިޔަވަޅު އަޅަމުން ގާޑުންގެ ކުރިއަރަމުން ދިޔަ ހަރަކާތްތައް ފާހަގަކޮށްލުމަށްފަހު ދެއަތްތިލަ ފަތުރާލިއެވެ.
  
  "ހުރިހާ ރައްޓެހިން މިތާ އެބަތިބި،" އޭނާ ބުންޏެވެ. "އެންމެ ކުޑަމިނުން... އަހަރެންނަށް ހީވަނީ އެހެންހެން."
  
  "އަހަރެން ގަބޫލުކުރަން ތިބުނީ ތެދެއް." ޑިފެންސް މިނިސްޓަރު ކުރިއަށް ޖެހިވަޑައިގެން އަތް ދިއްކޮށްލިއެވެ. "ވަގުތު ސަލާމަތް ކުރުމަށްޓަކައި އަހަރެން ކުރިންވެސް ހުރީ އަޕް ޓު ޑޭޓް. އެމެރިކާއަކީ އެހީތެރިކަން ފޯރުކޮށްދިނުމަށް ތައްޔާރަށް އޮތް އަދި ގާބިލް ގައުމެކެވެ. އަހަރެން މިހުރީ... މި އެހީއަށް... މަގުފަހިކޮށްދިނުމަށް."
  
  އެއިން އަންހެނަކު އެންމެންނަށް ބުއިމެއް ހުށަހެޅިއެވެ. ކަޅު އިސްތަށިގަނޑަކާއި، ވަޅިގަދަ ނަޒަރެއް ހުރިއިރު، އުމުރުން ފަންސާސް އަހަރުގެ މެދުތެރޭގައި ހުރިއިރު، ދައުލަތުގެ ސިއްރުތައް ފޮރުވޭ ވަރަށް ބޮޑަށް ކަންބޮޑުވުމުގެ ރޮނގުތަކެއް ހުރިއިރު، އެމީހުންނާ މެދު އޭނާގެ ނުތަނަވަސްކަމުގެ ވާހަކަ ދައްކާ ގާޑުންނަށް އަޅާނުލާ ގޮތަކަށެވެ.
  
  އެ ބުއިންތަކުން އައިސް ތަންކޮޅެއް ގިރާލިއެވެ. ޑްރޭކް އާއި ބެން ގޭޓްސް ކައިރީގައި ތިބީ ޑައިޓް ޑްރިންކްސް ބޮއެގެންނެވެ. ކެނެޑީ ކުޑަދޮރާ ދިމާއަށް ހިނގައިގަތީ އޭނާގެ ވައިން ވިއްސައިގެން ގޮސް ޓެކްސީ ބޯޓުތަކަށް ބަލަހައްޓައިގެން ހުރިއިރު، ހީވަނީ ވިސްނުމަކަށް ގެއްލިފައި ހުރިހެންނެވެ. ތޯރސްޓެން ޑާލް ފީނައިގަތީ އެވިއަން އާއި އެކު އަރާމު ގޮނޑިއެއްގައި ކަމަށާއި، އޭނާގެ ހަށިގަނޑުގެ ބަސް ޚިޔާރުކޮށްފައިވަނީ އިންޒާރު ނުދޭ ގޮތަށް ކަމަށެވެ.
  
  "އަހަރެންގެ ކޮއްކޮ" ބެން ވާހަކަ ދެއްކިއެވެ. "އޭނާއަށް އެހީތެރިވެދެވިދާނެތަ؟"
  
  "ސީއައިއޭ އިން އިންޓަޕޯލްއާ ގުޅި ނަމަވެސް ޖަރުމަނު މީހުންނާ ބެހޭ އެއްވެސް ލީޑެއް އަދި ނުލިބޭ." އިރުކޮޅަކުން ބެންގެ ހާސްކަމާއި ކޮންގްރެސްގެ މެމްބަރަކާ ގުޅުމަށް ކުރި މަސައްކަތަށް ފާހަގަކޮށް ސެކްރެޓަރީ އިތުރަށް ބުނީ، "އަހަރެމެން މި މަސައްކަތް ކުރަނީ ދަރިފުޅާ. އަހަރެމެން އެމީހުން ހޯދާނަން."
  
  "އަހަރެންގެ މައިންބަފައިންނަށް އަދި ނޭނގެ." ބެން ބޭއިޚްތިޔާރުގައި މޯބައިލް ފޯނަށް ތިރިއަށް ބަލާލިއެވެ. "އެކަމަކު މާގިނަ ދުވަހެއް ނުނަގާނެ-"
  
  މިހާރު ކުރިއަށް ފިޔަވަޅު އެޅީ އެހެން އަންހެނަކު - ހިތްހަމަޖެހޭ، އިތުބާރު ހުރި، މާ ޒުވާން ފަރުދެއް، ހުރިހާ ގޮތަކުން ވެސް މުސްތަގުބަލުގެ ކުރީގެ މިސިސް ސެކްރެޓަރީ އޮފް ސްޓޭޓް ހަނދާންކޮށްދޭ، ހަގީގީ ޝިކާރަވެރިއެއް ނުވަތަ ޑްރޭކް އަމިއްލައަށް ބުނި ގޮތުގައި އެލިޝިއާ މައިލްސްގެ ސިޔާސީ ވާޝަނެކެވެ.
  
  "އަހަރެންގެ ޤައުމަކީ ޙަޤީޤަތާއި ޚިލާފު ޤައުމެއް ނޫން، މިސްޓަރ ޑާލް، މިސްޓަރ ޑްރޭކް. އަޅުގަނޑުމެންނަށް އެނގޭ އަޅުގަނޑުމެން މިކަމުގައި މާ ފަހަތުގައި ތިބިކަން، އަދި އަޅުގަނޑުމެންނަށް އެނގޭ ސްޓޭކްތަކަކީ ކޮބައިކަން. ތިޔަބޭފުޅުންގެ ސާސް ޓީމު އޮޕަރޭޝަނަށް ކްލިއަރ ކުރެވިއްޖެއެވެ. އެސްޖީޖީ ވެސް. އަޅުގަނޑުމެންގެ ޑެލްޓާ ޓީމެއް އެހީތެރިވާން ތައްޔާރަށް އެބަހުރި. ހަމަ ނަންބަރުތައް އެއްކޮށްލާ..." ޝަބާ އިނގިލިތައް ވިއްސައިލިއެވެ. "ކޯޑިނޭޓްސް" އެވެ.
  
  "އަދި ޕްރޮފެސަރ ޕާނޭވިކް؟" ފުރަތަމަ ފަހަރަށް ދަހުލް ވާހަކަ ދެއްކިއެވެ. "ކެނެޑާ މީހުންނާ ބެހޭގޮތުން ކޮން ޚަބަރެއް؟"
  
  "ވޮރެންޓް ދޫކުރަމުން މިދަނީ" ސެކްރެޓަރީ ތަންކޮޅެއް ހަރުކަށިކަމާއެކު ބުންޏެވެ. "މިއީ ޑިޕްލޮމެޓިކް ހާލަތެއް-"
  
  "ނޫން!" ޑްރޭކް ހަޅޭއްލަވައިގަތުމަށްފަހު ނޭވާ ދޫކޮށްލީ ހަމަޖެހިލުމަށެވެ. "ނޫން ސަރ. މިއީ ގޯސް އުސޫލެވެ. މި އެއްޗެއް ލޯންޗުކުރީ... ކޮންކަމެއް؟... މީގެ ތިން ދުވަސް ކުރިން؟ ވަގުތަކީ މިތާ ހުރިހާ ކަމެއް، ހާއްސަކޮށް މިހާރު. ކުރިއަށް އޮތް ދެތިން ދުވަސް،" އޭނާ ބުންޏެވެ، "އަހަރެމެން މޮޅުވާ ނުވަތަ ބަލިވާ ދުވަސްތަކެވެ."
  
  ސެކްރެޓަރީ ގޭޓްސް އޭނާއަށް ހައިރާން ނަޒަރެއް ދިނެވެ. "އަހަރެން އަޑުއަހަން އަދިވެސް ކަލޭގެ ތެރޭގައި ސިފައިންގެ ބައެއް އެބަހުރި، ޑްރޭކް. އެކަމަކު މި ރިއެކްޝަންގެ ސަބަބުން ނޫން."
  
  "އަހަރެން ސިފައިންނާއި މަދަނީ މީހަކާ ދެމެދު ބަދަލުވަނީ އެކަށީގެންވާ ވަގުތެއްގައި" ޑްރޭކް ކޮނޑު އަރުވާލިއެވެ. "ކުރިން ސިފައިންގެ މީހަކަށް ވުމުން ލިބޭ ފައިދާ."
  
  "އާނ. އާދެ، އެކަމުގެ ސަބަބުން ތިބާއަށް އެއްވެސް ރަނގަޅު އިހުސާސެއް ކުރެވޭނަމަ، ވޯރެންޓްތަކުން އެއްވެސް އެހީތެރިކަމެއް ނުލިބޭނެއެވެ. ކޮލްބީ ޓޭލަރ ގެއްލުނީ އޭނާގެ ގިނަ މުވައްޒަފުންނާއެކު އޭނާގެ ކެނެޑާގެ ގެކޮޅުންނެވެ. އަޅުގަނޑުގެ ލަފާއަކީ، އޭނާ މިކަން ރާވަމުން އަންނަތާ ވަރަށް ގިނަ ދުވަސްތަކެއް ވެފައި، ކުރިން ހަމަޖައްސާފައިވާ ބައެއް ކޮންޓިންޖެންސީތަކަށް ބަދަލުވި ކަމެވެ. މުހިންމު ގޮތެއްގައި - އޭނަ ހުރީ ގްރިޑުން ބޭރުގައި."
  
  ޑްރޭކް ލޯ މަރާލިއެވެ. "އެއްވެސް އުފާވެރި ޚަބަރެއްތަ؟"
  
  ޒުވާން އަންހެނަކު ވާހަކަ ދެއްކިއެވެ. "އާދެ، ތިޔަބޭފުޅުންގެ ދިރާސާއަށް އެހީތެރިވުމަށް ލައިބްރަރީ އޮފް ކޮންގްރެސްގެ ހުރިހާ ވަސީލަތްތަކެއް އަޅުގަނޑުމެން ހުށަހަޅަމެވެ." ދެލޯ ވިދާލިއެވެ. "ދުނިޔޭގެ އެންމެ ބޮޑު ލައިބްރަރީ. ތިރީސް ދެ މިލިއަން ފޮތް. މަދުން ނޫނީ ނުފެންނަ ޕްރިންޓްތަކެވެ. އަދި ވޯލްޑް ޑިޖިޓަލް ލައިބްރަރީ."
  
  ބެން އޭނާއަށް ބަލާލީ ޕްރިންސެސް ލެއިއާ ކޮސްޕްލޭ ކޮންޓެސްޓެއްގައި ބައިވެރިވާން ދެންމެ އެއްބަސްވި ފަދައިންނެވެ. "ހުރިހާ ވަސީލަތްތަކެއް؟ އެހެންވީމާ - ތިއަރީ ގޮތުން - ނޯރސް މައިތޮލޮޖީއަށް އޯބްސެސްޑް ޖަރުމަނު މީހުންނަކީ ކޮން ޖަރުމަނެއްކަން ހޯދިދާނެ ހެއްޔެވެ؟ އޯޑިން އާއި މި ކަލާނގެތަކުގެ މަހާނައާ ބެހޭ ލިޔުންތައް ފެނިދާނެއެވެ. އިންޓަރނެޓްގައި ނެތް އެއްޗެހިތަ؟"
  
  "ކަލެއަށް ކުރެވޭނެ، ހަމައެކަނި ބަޓަނެއްގެ އަތްލުމުން" އަންހެންމީހާ ބުންޏެވެ. "އަދި، އެކަން ނާކާމިޔާބު ވުމުން، އަޅުގަނޑުމެންނަށް ވަރަށް ދުވަސްވީ ބައެއް ލައިބްރަރީވެރިން ތިބޭ."
  
  ބެންގެ ދެލޯ އުއްމީދުން އަލިވެގެން ދިޔައީ މެޓް އަށް ބަލާލުމުންނެވެ. "އަހަރެމެން އެތަނަށް ގެންގޮސްދީ."
  
  
  * * *
  
  
  އެމީހުންނަށް ލައިބްރަރީ އޮފް ކޮންގްރެސް ހުޅުވާފައި އޮތީ ހުކުރު ދުވަހުގެ ހެނދުނުގެ ވަރަށް ކުރީކޮޅު އެވެ. ލައިޓްތައް ދިއްލާފައި، މުވައްޒަފުން ސަމާލުކަންދީގެން، ދުނިޔޭގެ އެންމެ ބޮޑު ލައިބްރަރީން ހަމަ ޔަގީނުންވެސް ތަސައްރަފު ފުދިގެން ދިޔައެވެ. ފުރަތަމަ އެތަނުގެ އާކިޓެކްޗަރާއި އިހުސާސް ޑްރޭކްއަށް މިއުޒިއަމެއްގެ ހަނދާން އާވި ނަމަވެސް ފޮތް އަލަމާރިތަކާއި ވަށައިގެން ކިޔެވުމުގެ ބެލްކަނީތަކުގެ ސަފުތަކަށް ބަލާލިއިރު، ވަރަށް އަވަހަށް އޭނާއަށް އިހުސާސް ކުރެވުނީ ގަދީމީ ޢިލްމުގެ އިޙްތިރާމުގެ މާހައުލެވެ.
  
  ޑްރޭކް ކޮރިޑޯތަކުގައި އުޅެން ވަގުތުކޮޅެއް ހޭދަކުރިއިރު، ބެން ދިރާސާތަކުގެ ތެރެއަށް ފީނުމަށް ވަގުތު ބޭކާރު ނުކުރި އެވެ. އޭނާ ފޮރުވައިގެން ބެލްކަނީއަށް ވަދެ ލެޕްޓޮޕް ލޯޑްކޮށް އެމީހުންގެ ސްވިޑެންގެ ސްޕެޝަލް ފޯސަސްގެ ކޮމާންޑަރު ކޮފީ އާއި ކުކީސް ހޯދުމަށް ކުރާ މަސައްކަތަކަށް ފޮނުވި އެވެ.
  
  "ސަޅި ތަނެއް" ވަށައިގެން ވަށައިގެން ދައުރުވަމުން ޑްރޭކް ބުނެލިއެވެ. "އަހަންނަށް ހީވަނީ ނިކޮލަސް ކޭޖް ކޮންމެ މިނެޓަކު ވެސް ޕޮޕް އައުޓް ވެދާނެހެން."
  
  ބެން އޭނާގެ ނޭފަތުގެ ބްރިޖް ފިއްތާލިއެވެ. "އަހަންނަކަށް ނޭނގެ ކޮންތާކުން ފަށަންވީ ކަމެއް،" އޭނާ އެއްބަސްވި އެވެ. "އަހަރެންގެ ބޮލަކީ ބާން އެއް އެކުވެރިޔާ."
  
  ތޯރސްޓެން ޑާލް ބެލްކަނީ ވަށައިގެން ހުރި ރެއިލިންތަކުގައި ޓަޕް ޖަހާލިއެވެ. "އެނގޭ އެއްޗަކުން ފެށޭ" އެ ދިރާސާ ކުރި އޮކްސްފޯޑް ރާގުގައި އޭނާ ބުންޏެވެ. "ލެޖެންޑަކުން ފެށޭ."
  
  "ކަނާތް. އާދެ، އަޅުގަނޑުމެންނަށް މި ޅެން އެނގޭ. އެއީ ކިތަންމެހާވެސް ބޮޑަށް ބުނަނީ ކަލާނގެތަކުގެ މަހާނަ ހަޑިކުރާ މީހަކު ދުނިޔެއަށް ނަރަކައިގެ އަލިފާންގަނޑު ވައްޓާލާނެ ކަމަށެވެ. އަދި އެއީ އަލިފާން، އަކުރުން އަކުރަށް. އަހަރެމެންގެ ޕްލެނެޓް އަނދާނެއެވެ. އަދި މި ލެޖެންޑަކީ އެހެން ކަލާނގެތަކާ ބެހޭގޮތުން ލިޔެފައިވާ ގުޅުންހުރި އެހެން ލެޖެންޑްތަކާ ތަފާތު ތާރީޚީ ތަފާތުތަކެއްކަން އަޅުގަނޑުމެންނަށް އެނގޭ."
  
  "އަހަރެމެންނަށް ނޭނގޭ ކަމަކީ،" ޑާލް ބުންޏެވެ، "އެއީ ކީއްވެގެން ހެއްޔެވެ؟ ނޫނީ ކިހިނެއް؟"
  
  "ފަޔަރ" ޑްރޭކް ތޫނު ގޮތަކަށް ބުނެލިއެވެ. "އެ ފިރިހެން މީހާ ދެންމެ އެހެން ބުނީ."
  
  ބެން ދެލޯ މަރާލިއެވެ. ޑާލް ޑްރޭކް އާއި ދިމާއަށް އެނބުރިލީ ބާރު ހިނިތުންވުމަކާއެކުގައެވެ. "އެއަށް ކިޔަނީ ބްރޭންސްޓޯމިން،" އޭނާ ބުންޏެވެ. "ހަގީގަތްތައް ތަހުލީލު ކުރުމަކީ ގިނަ ފަހަރަށް ހަގީގަތް ހާމަކުރުމަށް އެހީތެރިވެދޭ ކަމެކެވެ. އަޅުގަނޑު މާނަކުރީ ކާރިސާއެއް ދިމާވާ ގޮތެވެ. ޕްލީޒް އެހީއެއް ނޫނީ ދޫކޮށްލާ."
  
  ޑްރޭކް އޭނާގެ ކޮފީ ބޯލަމުން ހިމޭންވެލިއެވެ. މި ދެމީހުންނަށްވެސް މީހުން ގެއްލި ޖާގަ ހައްގުވިއެވެ. އޭނާ ރެއިލިންގ އާއި ދިމާއަށް ހިނގައިގަނެގެން ފަހަތަށް ބަލާލިއިރު، ވަށައިގެންވާ ކޮޓަރީގެ ވަށައިގެން ލޯ ދުއްވާލަމުން ދިޔައިރު، ސްޓާފުންނާއި އެމެރިކާގެ އެޖެންޓުންގެ މަޤާމުތައް ފާހަގަ ކުރެވުނެވެ. ކެނެޑީ އިށީނދެގެން އިނީ ދެ ބުރި ތިރީގައި، ރުޅިވެރިކަމާއެކު އޭނާގެ ލެޕްޓޮޕްގައި ދުރަށް ޓަޕް ކުރަމުން، އޭނާގެ އަމިއްލަ ނަފްސުން އެކަހެރިކޮށްފައި... ކޮންކަމެއް؟ޑްރޭކް ވިސްނާލިއެވެ. ކުށްހީތަ؟ ބިރު? ފިކުރުބޮޑުވުން? އެ ހުރިހާ ކަމެއް އޭނާއަށް އެނގޭތީ، އޭނާ ދަރުސް ދޭން ފަށާކަށް ނެތެވެ.
  
  "ލިޖެންޑުން،" ބެން ބުންޏެވެ، "އޮޑިންގެ ގަބުރު އެއް ފާޙިޝް ކުރުމުން އަލިފާނުގެ ކޯރުތަކުގެ ދައުރު ފެށޭނެ ކަމެވެ. އަޅުގަނޑު ދަންނަވާނީ މިއީ މިތަނުގެ އެހެން އެއްވެސް ކަމެއް ފަދައިން އެނގެން މުހިންމު ކަމެއް ކަމަށް."
  
  ފަހުގެ ހަނދާންތައް ފާޅުވުމުން ޑްރޭކް މޫނު ކުނިކޮށްލިއެވެ. އަލިފާނުގެ ކޯރުތަކެއް ހެއްޔެވެ؟އޭނާއަށް އެކަން ފެނުނެވެ.
  
  އެކަމަކު ކޮންތާކު ހެއްޔެވެ؟
  
  "ކީއްވެ ތިހެން ބުނީ؟" އޭނާ އަހާލިއެވެ. "ރިވަރސް އޮފް ފައިރ؟"
  
  "ނޭނގެ." ފަހަރެއްގައި 'ނަރަކަ އަލިފާންގަނޑު ރޯވެއްޖެ' އަދި 'ނިމުމެއް ކައިރިވެއްޖެ' ކަމަށް ބުނަން ވަރުބަލިވެފައި ހުރުމުން ކަމަށް ވެދާނެއެވެ. އަހަރެންނަށް ހީވަނީ ހޮލީވުޑް ފިލްމެއްގެ ޓްރެއިލާއެއްހެން."
  
  "އެހެންވީމަ އަލިފާނުގެ ކޯރުތަކުގެ ފަހަތުން ދިޔައީތަ؟" ދާލް ބުމަ އުފުލާލިއެވެ."ލާވާ ފަދައިން؟"
  
  "ނޫން، މަޑުކޮށްބަލަ" ޑްރޭކް އިނގިލިތައް ޖައްސާލިއެވެ. "އާނ! ސުޕަރވޮލްކޭނޯ! އިން... އައިސްލޭންޑްގައި ދޯ؟" އޭނާ ކޮންފަރމަންސް ހޯދުމަށް ސްވިޑެންގެ މީހާއަށް ބަލާލިއެވެ.
  
  "ބަލަ، ހަމައެކަނި އަހަރެން ސްކެންޑިނޭވިއަން ވީމަ އޭގެ މާނައަކީ އަހަރެން ވާނެ ކަމަކަށް ނުވާނެ"
  
  "އާނ". އެވަގުތު ކައިރީގައި ހުރި ފޮތް އަލަމާރިއެއްގެ ފަހަތުން ޖޫނިއާ އެސިސްޓެންޓް ސެކްރެޓަރީ އޮފް ޑިފެންސް މެޓީރިއަލް ވެގެން ދިޔައެވެ. "އައިސްލޭންޑްގެ އިރުދެކުނު ފަރާތުގައި. މިކަން މުޅި ދުނިޔެއަށްވެސް އެނގެއެވެ. ސަރުކާރުގެ އާ ދިރާސާ ކިޔުމަށްފަހު އަޅުގަނޑަށް ހީވަނީ މިއީ މިހާރު ހުރި ހަތްވަނަ ސުޕަރވޮލްކޭނޯ ކަމަށް."
  
  "އެންމެ މަޝްހޫރު އެއްޗަކީ ޔެލޯސްޓޯން ޕާކުގައި،" ބެން ބުންޏެވެ.
  
  "އެކަމަކު ސުޕަރވޯލްކޭނޯ އިން އެފަދަ ނުރައްކަލެއް އެބައޮތްތަ؟" ޑްރޭކް އަހާލިއެވެ. "ނުވަތަ މިއީ ހޮލީވުޑްގެ އަނެއް މީތުއެއްތަ؟"
  
  ބެން އާއި އެސިސްޓެންޓް ސެކްރެޓަރީ ވެސް ބޯޖަހާލިއެވެ. "މި މާނައިގައި 'ސްޕެޝީސް އެކްސްޓިންކްޝަން' މި ލަފުޒު މާ ބޮޑު ނޫން،" އެއިޑް ވިދާޅުވި އެވެ. "ދިރާސާތަކުން އެނގޭ ގޮތުގައި މީގެ ކުރިން ސުޕަވޯލްކޭނިކް ގޮވުމުގެ ދެ ހާދިސާ ދިމާވަނީ އަހަރެމެންގެ ޕްލެނެޓްގައި މިހާތަނަށް ހިނގާފައިވާ އެންމެ ބޮޑު ދެ މާސް އެކްސްޓިންކްޝަން އިވެންޓާ އެވެ. ދެވަނަ ކަމަކީ ހަމަގައިމުވެސް ޑައިނަސޯސް."
  
  "ކިހާ އިއްތިފާޤެއްތަ؟" ޑްރޭކް އަހާލިއެވެ.
  
  "އެހާ ކައިރިން އެއްފަހަރު ދިމާވި ނަމަ އެކަމާ ހައިރާން ވާނެ. އެކަމަކު ދެފަހަރު ހެއްޔެވެ؟ ހިނގާ..."
  
  "ބޭކާރު".
  
  ބެން ވައިގެ ތެރެއަށް ދެއަތް އުފުލާލިއެވެ. "ބަލަ އަހަރެމެން މިތާ އެއްފަރާތްވެގެން މިއުޅެނީ. އަހަރެމެން ބޭނުންވަނީ އޯޑިން އަށް ކްރެޕް ލޯޑް ކުރުން." އޭނާ ވަނީ ސްކްރީނުން އެތައް ސުރުޚީއެއް އަލިއަޅުވާލާފައެވެ. "މި، މި އަދި ވާއު ̧ ކަނޑައެޅިގެން މި. ވޮލޫސްޕާ - އޯޑިން ސީރާ އާއި ބައްދަލުކުރާ ވާހަކަ ދައްކާ ތަނުގައި."
  
  "ޒިޔާރަތްތަކެއްތަ؟" ޑްރޭކް މޫނު ކުނިކޮށްލިއެވެ. "ވައިކިންގ ޕޯން، ހޫމް؟"
  
  އެސިސްޓެންޓް ބެންގެ މައްޗަށް ލެނގިލަމުން ދެތިން ބަޓަން ފިއްތާލަމުން ޕާސްވޯޑެއް ޖަހައި ލައިނެއް ޓައިޕް ކުރިއެވެ. އޭނާގެ ޕެންޓްސޫޓަކީ ކެނެޑީގެ ސޫޓާ އިދިކޮޅު ސޫޓެއް ކަމަށާއި، ރަހަ ރަނގަޅަށް ފަރުމާކޮށްފައިވަނީ އޭނާގެ ސިފަ ފޮރުވުމަށްވުރެ ބޮޑަށް ފާހަގަކޮށްލުމަށެވެ. ބެންގެ ދެލޯ ބޮޑުވެގެން ދިޔައިރު އޭނާގެ މައްސަލަތައް ހިނދުކޮޅަކަށް ހަނދާން ނެތިގެން ދިޔައެވެ.
  
  ޑްރޭކް އަނގައިން ބުނަމުން ދިޔައީ "ވޭސްޓްޑް ޓެލެންޓެވެ."
  
  ބެން އޭނާއަށް މެދު އިނގިލި ދިނީ ހަމަ އެސިސްޓެންޓް ތެދުވި ވަގުތުގައެވެ. ނަސީބަކުން އޭނައަށް އޭނާ ނުފެނުނެވެ. "ފަސް މިނެޓުގެ ތެރޭގައި އެމީހުން ތިޔަބޭފުޅުންގެ ގާތަށް ގެނެސްދެވޭނެ،" ޝިދާތާ ވިދާޅުވި އެވެ.
  
  "ތެންކިއު މިސް." ޑްރޭކް ފަސްޖެހުނެވެ. "ސޮރީ، އަހަންނަކަށް ނޭނގެ ކަލޭގެ ނަން."
  
  "އަހަންނަށް ކިޔާލަބަލަ ހޭޑަން" ޝަބާނާ ބުންޏެވެ.
  
  އެ ފޮތްތައް ބެންގެ ކައިރީގައި ބަހައްޓާފައި އޭގެ ދެތިން މިނެޓް ފަހުން އޭނާ ވަގުތުން ވޮލޫސްޕާ ކިޔާ ފޮތް ހޮވައިގެންނެވެ. ލޭގެ ވަސް ދުވާ ޖަނަވާރެއް ފަދައިންނެވެ. ޑާލް ހޮވީ އެހެން ވޮލިއުމްއެއް ކަމަށްވާ ޑްރޭކް - ތިންވަނަ ވޮލިއުމް އެވެ. ހެއިޑަން ބެންގެ ކައިރީގައި އިށީނދެގެން އިނީ އޭނާއާ އެކު އެ ލިޔުން ދިރާސާ ކުރަމުންނެވެ.
  
  އަދި އެވަގުތު ބެން ހަޅޭއްލަވައިގަތީ "ޔޫރެކާ! އަހަރެންގެ އަތުގައި އެބައޮތް!" ގެއްލިފައިވާ ލިންކެއް. އެއީ ހައިޑީ! ޑޭމް ހައިޑީ! މި ފޮތުގައި ލިޔެފައިވަނީ، އަދި އަޅުގަނޑު ނަކަލުކުރަނީ، "އޯޑިންގެ އެންމެ ގަޔާވާ ސީއަރ، ހައިޑީގެ ދަތުރުތަކެވެ."
  
  "ކުޑަކުދިންގެ ފޮތެއްގައި ކަހަލަ؟" ޑާލްގެ ސްކޫލް ދުވަސްވަރު ހަނދާން ހުރިކަން ޔަގީނެވެ.
  
  ޑްރޭކް ހަމަ އޮޅުން ބޮޅުން ވެފައި ހުރިތަން ފެނުނެވެ. "އޭ؟ އަހަންނަކީ މާ ބޮޑަށް ހައިޑީ ކްލަމް ޓައިޕްގެ ކުއްޖެއް."
  
  "އާނ، ކުޑަކުދިންގެ ފޮތެއް! އަޅުގަނޑު ގަބޫލުކުރާ ގޮތުގައި ހައިޑީގެ ލެޖެންޑާއި އޭނާގެ ދަތުރުތަކުގެ ވާހަކަ އަހަރުތަކުގެ ތެރޭގައި ނޯރސް ސާގާއަކުން ނޯރސް މީތުއަކަށް ބަދަލުވެ، ދެން ސްވިޒަލޭންޑްގެ ލިޔުންތެރިއަކު ނިންމީ އެ ވާހަކަ ކުޑަކުދިންގެ ފޮތެއްގެ އަސާސެއްގެ ގޮތުގައި ބޭނުންކުރުމަށެވެ."
  
  "އާނ، ކީކޭ ބުނަނީ؟" ޑްރޭކްއަށް ހީވީ އޭނާގެ ހިތުގެ ތެޅުން އަވަސްވެގެން ދިޔަހެންނެވެ.
  
  ބެން ސިކުންތުކޮޅަކަށް ކިޔާލިއެވެ. "އޯހް، އެއީ ވަރަށް ގިނަ ވާހަކައެއް" އޭނާ އަވަސް އަވަހަށް ކުރިއަށް ގެންދިޔައެވެ. "ދަޓް ޕްރިޓީ ޑޭމް ވެލް ސޭސް އިޓް އޮލް."
  
  
  22 އެވެ
  
  
  
  ވޮޝިންޓަން، ޑީ.ސީ
  
  
  ކެނެޑީ މޫރް އިށީނދެގެން އިނީ އޭނާގެ ކޮމްޕިއުޓަރު ސްކްރީނަށް ބަލަހައްޓައިގެން، އެއްވެސް އެއްޗެއް ނުފެނި، އިނގިލީގެ އިނގިލީގެ ދަށުގައި ދިރިއުޅުން ގިރާލާއިރު، އެއީ މުހިންމު ގޮތެއްގައި ހަމައެކަނި މާސްޓަރަކު މެނިޕިއުލޭޓް ކުރާ ޓެނިސް ބޯޅައެއް ކިހިނެއްތޯ ވިސްނަމުންނެވެ. ކުޑަކުޑަ ފަހަތަށް ޖެހިލުމަކުން ތިބާގެ ތަޤްދީރު ބަދަލުވެ، ހީވެސް ނުކުރާ ކޮންމެވެސް ޓާރންއަކުން ތިބާ އަމިއްލައަށް ނައްތާލުމުގެ ސްޕައިރަލްއަކަށް ފޮނުވާލި، ދެން މަދު ދުވަސްކޮޅެއްގެ ބާރު ސްޕީޑެއްގައި ކުރިއަށް ގެންދިޔަ އެކްޝަނަކުން ތިބާ އަނބުރާ ކުޅިވަރަށް ގެނައެވެ.
  
  ނިއުޔޯކަށް ދާ މަގުމަތީގައި އޭނާއަށް ހަކަތަ ލިބުނު ކަމުގެ އިހުސާސް ކުރެވުނު އިރު، މިއުޒިއަމްގެ މޮޔަކަމަށް ފަހު އެއަށްވުރެ ވެސް ރަނގަޅެވެ. އަމިއްލަ ނަފްސާއި މެދު ހިތްހަމަޖެހުނު އިރު ފަހަރެއްގައި މެޓް ޑްރޭކް އާއި މެދު ކުޑަކޮށް ވެސް ހިތްހަމަޖެހުނެވެ.
  
  ކިހާ ޕަރވަރސް ކަމެއް އޭނަ އަމިއްލަ ނަފްސަށް ކިޔައިދިނެވެ. އެކަމަކު ދެން، ބޮޑު ދަތިތަކުން ބޮޑު ކުރިއެރުމެއް އަންނަ ކަމަށް އެއްފަހަރަކު މީހަކު ނުބުނެ ހެއްޔެވެ؟ އެކަހަލަ ކަމެއް.
  
  އެއަށްފަހު ޕްރޮފެސަރު ރަހީނުކުރިއެވެ. ބެން ބްލޭކްގެ ކޮއްކޮ ރަހީނުކޮށްފި އެވެ. އަދި ކެނެޑީ އަޒުމް ކަނޑައަޅައިގެން މި މޮބައިލް މައި މަރުކަޒާ ދިމާއަށް ހިނގައިގަތީ، ބޯ ސީދާކޮށް އަނެއްކާވެސް މުޅިން ގޭމްގެ ތެރެއަށް ޣަރަޤުވެ، އޭނާގެ ޚިޔާލުތައް ފޯކަސްކޮށްފައިވަނީ އެ އޮޅުންބޮޅުން ބޮޑުކަމުގެ މާނަ ހޯދުމަށެވެ.
  
  ދެން ސިޑިން މައްޗަށް އަރަން ފެށުމުން ލިޕްކިންޑް އެއްވެ ތިބި މީހުންގެ ތެރެއިން މެޓީރިއަލައިޒްވެ ކުއްލިއަކަށް އޭނާ ހުއްޓުވިއެވެ.
  
  "ކެޕްޓަން؟"
  
  "ހައި މޫރް. އަހަރެމެން ވާހަކަ ދައްކަން ޖެހޭ ".
  
  "އެތެރެއަށް ވަދެބަލަ" ކެނެޑީ މައި އޮފީހާ ދިމާއަށް އަތް ދިއްކޮށްލިއެވެ، "އަހަރެމެންނަށް ތިޔަބޭފުޅުންގެ އެހީތެރިކަން ބޭނުންކުރެވިދާނެ."
  
  "އުހް، އުހް. ނޫން. އެއީ މިއުޒިއަމްގެ ސަބަބުން ނޫން، މޫރް. ކްރޫޒާ އޮތީ އެ ދިމާލަށް."
  
  އޭނާ އެއްވެ ތިބި މީހުންގެ ތެރެއިން ހަރަކާތްތެރިވަމުން ދިޔައިރު، އޭނާގެ ޓެންޝަން ބޮޑު ބުރަކަށި މިހާރު ބަލަމުން ދިޔައީ ހިމޭން ތުހުމަތެއް ފަދައިންނެވެ. ކެނެޑީއަށް ޖެހުނީ އަވަސް އަވަހަށް ކުރިއަށް ދާން.
  
  "ކޮންކަމެއް... ކިހިނެއްވީ ކެޕްޓަން؟"
  
  "ވަދެބަލަ."
  
  އެ ދެމީހުން ފިޔަވައި ކްރޫޒާ އޮތީ ހުސްކޮށެވެ. މަގުމަތީގެ އަޑު ފަނޑުވެ، ބޭރުގައި ދުނިޔެ ތެޅިފޮޅާލާ ހާދިސާތައް މިހާރު ވަނީ ޕާޓީއަށް ދާ ސޯޝަލައިޓެއްގެ ހެޔޮ ސިފައަށް ވުރެ މާ ދުރަށް ތަޅުލާފައެވެ.
  
  ކެނެޑީ ބައި އެނބުރި ގޮނޑިއަށް އައީ ލިޕްކިންޑާ ކުރިމަތިލާށެވެ. "ނުބުނާތި...ޕްލީޒް ނުބުނާތި..." ކަރުތެރޭގައި އުފެދުނު ލޮނުގަނޑަކުން ލިޕްކިންޑްގެ ހަރުކަށި ކުލަވަރު ގެއްލިގެން ދިޔައީ އެ ބަސްތައް ތުންފަތުން ނުކުތުމުގެ ކުރިން ހުރިހާ ވާހަކައެއް ކިޔައިދެމުންނެވެ.
  
  އެކަމަކު އެމީހުން ވެއްޓުމުން ކޮންމެ ބަހަކީ ކުރިން ކަޅުވެފައިވާ ނަފްސުގައި ވިހަ ތިކިއެކެވެ.
  
  "ކަލޭބް އަނެއްކާވެސް ޖެހީ. އަޅުގަނޑުމެންނަށް މަހެއްހާ ދުވަހުގެ ލަސްވި - ދެން އިއްޔެ މެންދުރު ފަހު އަޅުގަނޑުމެންނަށް ކޯލެއް އައެވެ. އެ އަންހެން ކުއްޖާ... އަހް... ނެވާޑާގެ އަންހެން ކުއްޖާ" އޭނާގެ އަޑު ގަދަވެގެން ދިޔައެވެ. "ރަށުގައި އަލަށް. ދަރިވަރު."
  
  "ނޫން. ޕްލީޒް..."
  
  "އަހަރެން ބޭނުންވީ މިހާރު އެނގެން، އެއްވެސް ރެޓް ޝިޓެއް އަޑު އިވުމުގެ ކުރިން."
  
  "ނޫން".
  
  "އަހަންނަށް މާފުކުރޭ މޫރު."
  
  "އަހަރެން ބޭނުމީ އެނބުރި އަންނަން." އަހަރެން އެނބުރި ދާން ދޫކޮށްލާ ލިޕްކިންޑް. އަހަރެން ވައްދަން. "
  
  "ސޮރީ".
  
  "އަހަންނަށް އެހީތެރިވެދެވިދާނެ." މިއީ އަހަރެންގެ ވަޒީފާއެވެ. އަހަރެންގެ ދިރިއުޅުން."
  
  ލިޕްކިންޑް އޭނާގެ ތިރީ ތުންފަތުގައި ދަތްއަޅަމުން ދިޔައިރު، އެއީ ސްޓްރެސްގެ ޔަގީން ނިޝާނެކެވެ. "އަދި ނޫން. އަހަރެން ބޭނުންވިޔަސް ކަމާބެހޭ ފަރާތްތަކުން ރުހުން ނުދޭނެއެވެ. އެނގޭތަ."
  
  "އަޅުގަނޑު ކުރަންވީތަ؟ ކޮން އިރަކުން ފެށިގެން އަޅުގަނޑަށް ސިޔާސީ މީހުންގެ ވިސްނުން އެނގޭނީ؟ ސިޔާސީ ދާއިރާގައި އުޅޭ ކޮންމެ މީހަކީ ވެސް ބާސްޓަރެއް، ލިޕްކިންޑް، އަދި ކޮން އިރަކުން ފެށިގެން އެމީހުން ރަނގަޅު ކަމެއް ކުރަން ފެށީ؟ "
  
  "ކަލޭ އަހަރެން ހިފީ" ލިޕްކިންޑްގެ ގިސްލުން އޭނާގެ ހިތަށް ޚިޔާނާތްތެރިވިއެވެ. "އެކަމަކު އަމުރުތަކަކީ، އެމީހުން ބުނާ ފަދައިން، އަމުރުތަކެއް. އަދި މައިން ވެސް ބަދަލެއް ނުވި."
  
  "ލިޕްކައިންޑް، މި... އަހަރެން ހަލާކުކޮށްލަނީ."
  
  އޭނާ ހިކި ގޮތަކަށް ނިވާކޮށްލިއެވެ. "ވަގުތު ދީބަލަ. ވިލް ޔޫ ކަމް ބެކް".
  
  "އެއީ އަހަރެން ނޫން އަހަރެން ކަންބޮޑުވާ ކަމެއް، ޑޭމް އިޓް! މިއީ އޭނާގެ ފޮނި ޝިކާރައަކަށް ވެފައިވާ މީހުން! އެމީހުންގެ އާއިލާތައް!"
  
  "އަހަރެންނަށް ވެސް ހީވަނީ މޫރް. އިތުބާރު ކުރައްވާ."
  
  އިރުކޮޅަކުން އޭނަ "ކޮންތާކު؟" އެއީ އޭނައަށް ކުރެވޭނެ ހުރިހާ ކަމެއް، އޭނައަށް އެދެވުނު ހުރިހާ ކަމެއް، އޭނައަށް ވިސްނޭ ހުރިހާ ކަމެއް.
  
  "މޫރު. މިތަނުގައި އެއްވެސް ތައުބާއެއް ދައްކަން ނުޖެހޭނެ. މި ސައިކޯއަކީ ފޮކް ސައިކޯއެއް ކަމީ ކަލޭގެ ކުށެއް ނޫން."
  
  "ކޮންތާކު?" - އަހަރެން އަހާލީމެވެ.
  
  ލިޕްކިންދަށް އޭނާ ބޭނުންވާ ކަންތައްތައް އެނގިގެން އެތަން ކިޔައިދިނެވެ.
  
  
  * * *
  
  
  ހުޅުވާފައި ހުންނަ ކޮންސްޓްރަކްޝަން ސައިޓް. ގްރައުންޑް ޒީރޯގެ ދެކުނުން ތިން ބްލޮކް ދުރުގަ އެވެ. އެ ޑިވެލޮޕަރަށް ކިޔަނީ ސިލްކޭ ހޯލްޑިންގްސް އެވެ.
  
  ކެނެޑީއަށް ކުށުގެ މަންޒަރު ފެނިގެން ދިޔައީ ވިހި މިނެޓުގެ ތެރޭގައި، ހުޅުވިފައިވާ އިމާރާތުގެ ހަތަރު ވަނަ ފަންގިފިލާގައި ހުރި ޓޭޕް ފަޅައިގެން ގޮސްފައިވާކަން ފާހަގަވެ، ޓެކްސީއެއް ފޮނުވި އެވެ. ފުރާނައެއް ނެތް ދެލޮލުން އިސްއުފުލާލަމުން އިމާރާތުގެ ކުރިމަތީގައި ހުއްޓެވެ. އެތަން އޮތީ ފަޅުކޮށް- އަދިވެސް ކުށުގެ ހަރަކާތްތެރި މަންޒަރެއް- އެކަމަކު ހޮނިހިރު ދުވަހުގެ ރޭ ދަންވަރު ކަމުން އެ ހާދިސާ ހިނގާފައިވަނީ މީގެ 24 ގަޑިއިރަށް ވުރެ ގިނައިރު ކުރިންނެވެ.
  
  ކެނެޑީ ކޮތަޅުތަކުގައި ފައިން ޖަހާފައި، ދެން ހިނގައިގަތީ ކޮންސްޓްރަކްޝަން ސައިޓަށް ވަދެގެންނެވެ. ހުޅުވިފައިވާ ކޮންކްރީޓް ސިޑިން މައްޗަށް ގޮސް އިމާރާތުގެ އެއްފަރާތުން މައްޗަށް ގޮސް ހަތަރުވަނަ ފަންގިފިލާއަށް ގޮސް ކޮންކްރީޓް ސްލެބެއްގެ މައްޗަށް އަރައިގަތެވެ.
  
  ބާރު ވައިރޯޅިއެއް އޭނާގެ ލުއި ބްލޫސް ދަމައިގަތެވެ. ވަރުގަދަ ރިބަނަކުން އިސްތަށިގަނޑު ފަހަތަށް ކޮށާފައި ނުވިނަމަ، ޖިންނި އުޅޭ އެއްޗެއް ފަދައިން އުދުހިގެން ދިޔައީހެވެ. ނިއުޔޯކުގެ ތިން މަންޒަރެއް އޭނާގެ ކުރިމައްޗަށް ހުޅުވިގެން ދިޔައިރު، ބޯއެނބުރުން އިހުސާސް ކުރެވުނު - މުޅި އުމުރު ދުވަހު އޭނާއަށް ކުރިމަތިވި ނަމަވެސް، އާދަޔާ ހިލާފަށް ހަނދާންވީ މިހާރު އެކަންޏެވެ.
  
  އަދިވެސް އޭނާ ދުނިޔޭގެ ގަހަށް އަރައިގެން ދިޔައީ ޔިގްޑްރަސިލް އަށެވެ.
  
  ދެން ބޯއެނބުރުން ނެތެވެ.
  
  އެކަމުގެ ސަބަބުން އޯޑިން މައްސަލައާއި ޚާއްސަކޮށް މެޓް ޑްރޭކް ހަނދާންކޮށްދިނެވެ. އެނބުރި މިކަމަށް، އޭނާގެ ގާތަށް ދާން ބޭނުންވި ނަމަވެސް އޭނައަށް އެ ހިތްވަރު ލިބިފައިވާކަން ޔަގީން ނުވިއެވެ.
  
  ފޮތިގަނޑު ގިނަ ސްލެބް ހުރަސްކޮށް ދަތުރުކުރީ ކޮތަޅުތަކުގެ އުފުރާތަކާއި ކޮންޓްރެކްޓަރުންގެ އާލާތްތަކުން ދުރުހެލިވެގެންނެވެ. ވައިރޯޅި ދަމައިގަތީ އަތްތިލައާއި ފަޓުލޫނުގައި މާގިނައިން މެޓީރިއަލްގެ ސަބަބުން ދުޅަވެގެންނެވެ. އޭނާ ހުއްޓުނީ ލިޕްކިންޑް ހަށިގަނޑު އޮތް ތަން ސިފަކޮށްފައިވާ ތަނާއި މާ ދުރުގައި ނޫނެވެ. މަޝްހޫރު ޓީވީއާ ހިލާފަށް ހަށިގަނޑުތަކުގައި ޗޮކް ޖަހާފައި ނުވާ - އެ ހަށިގަނޑުތައް ފޮޓޯ ނަގައި، ދެން އެ ހަށިގަނޑުތަކުގެ ސީދާ ތަން މިންކުރަނީ އެކި ފިކްސްޑް ޕޮއިންޓްތަކުންނެވެ.
  
  ކޮންމެ ގޮތެއްވިޔަސް އޭނަ ހަމައެކަނި ބޭނުންވީ އެތަނުގައި ހުންނަން. ގުދުވެ، ކަކޫ މައްޗަށް ވެއްޓި، ލޯ މަރާލާފައި ނަމާދު ކުރާށެވެ.
  
  އަދި އެ ހުރިހާ ކަމެއް ފަހަތަށް އަވަސްވެގަތެވެ. ސުވަރުގެއިން ވެއްޓޭ އިބިލީސް ފަދައިންނެވެ. ބޮޑު މަލާއިކަތެއްގެ އުފެއްދުމެއް ފަދައިން އޭނާގެ ސިކުނޑީގައި ހުރިހާ ކަމެއް ވިދާލިއެވެ. އެވަގުތު ޗަކް ވޯކާ ޖީބަށް ޓަނެއްހާ ހަޑި ފައިސާ ޖީބަށް ވައްދާތަން ފެނުނެވެ. އޭނާގެ ކުށް އިއުލާން ކުރާ ގާޒީގެ ގަވާއިދުގެ އަޑެވެ. އޭނާގެ އެކުގައި މަސައްކަތްކުރާ މީހުންގެ ފަރާތުން ފެންނަ މަރުވެފައިވާ މަންޒަރުތަކާއި، އޭނާގެ އެޕާޓްމަންޓްގެ ދޮރުގައި ހަރުކޮށްފައި ހުރި އޭނާގެ ކާރުގެ ހޫޑުގައި ހަރުކޮށްފައި ހުރި ލޮކަރުގައި ފެންނަން ފެށި ފާޙިޝް ކުރެހުންތަކެވެ.
  
  ސީރިއަލް ކިލާގެ ފަރާތުން ލިބުނު ސިޓީގައި، އޭނާގެ ހުރިހާ އެހީތެރިކަމަކަށް ޝުކުރު އަދާކުރި ސިޓީއެކެވެ.
  
  އޭނާ ބޭނުންވީ ތޯމަސް ކެލެބް އަށް އެހީތެރިވި އެހެން މަރުގެ މައްސަލައަކަށް ތައުބާވާށެވެ.
  
  މަރުވެފައިވާ މީހުންގެ ކިބައިން މައާފަށް އެދެން ޖެހުނު އިރު، ހިތާމައިގައި ވެސް އޭނަ ބޭނުންވިއެވެ.
  
  
  ތިރީސް ތިރީސް އެވެ
  
  
  
  ވޮޝިންޓަން، ޑީ.ސީ
  
  
  "މި ކަމެއް ބްރިޓްނީއަށް ވުރެ ބޮޑަށް ހާމަވާ ކަމެއް" ބެން އޭނާގެ ފޯރި ހިފަހައްޓާލަމުން އަވަސް އަވަހަށް ވާހަކަ ދެއްކިއެވެ. "މިތަނުގައި ލިޔެފައި އޮތީ- 'އޭނާ ވޯލްޑް ޓްރީގައި ހުއްޓާ، ވޮލްވާ އޯޑިންއަށް ހާމަކުރަނީ އޭނާގެ ގިނަ ސިއްރުތައް އެނގޭ ކަމަށެވެ. އެއީ އޭނާ ޢިލްމު ހޯދުމަށްޓަކައި ޔިގްޑްރަސިލްގެ މައްޗަށް ޤުރުބާންވި ކަމެވެ. އެއީ ހަމަ އެ މަޤްޞަދުގައި ނުވަ ދުވަހާއި ނުވަރޭ ރޯދަ ހިފުމެވެ. އޭނާގެ ލޯ ފޮރުވިފައި ހުރި ތަނާއި އިތުރު ޢިލްމުގެ ބަދަލުގައި އެ ދެލޯ ދިނީ ކިހިނެއްކަން އެނގޭ ކަމަށް ބުނެއެވެ."
  
  "ވަން ވައިސް ވަން" ޑާލް ވާހަކަ މެދުކަނޑާލިއެވެ. "ޕާނޭވިކް ބުނި ގޮތުގައި އޭނާއަކީ އަބަދުވެސް ހުރިހާ ކަލާނގެތަކުގެ ތެރެއިން އެންމެ ޙިކުމަތްތެރި ކަލާނގެ ކަމުގައި ބެލެވެއެވެ."
  
  ޑްރޭކް މުމްބާއީ ކޮށްލަމުން "ތިމާގެ ސިއްރުތައް އަންހެނަކަށް ކިޔައިދިނުމަކީ ދުވަހަކުވެސް ބުއްދިވެރި ކަމެއް ނޫނެވެ."
  
  ބެން އޭނާއަށް ލޯ އަޅަމުން ދިޔައެވެ. "އޮޑިން ދުނިޔޭގެ ގަހުގައި ނުވަ ދުވަހާއި ނުވަ ރޭ ރޯދަ ހިފައިގެން ހުރީ، ސަލީބުގައި ހުރި ކްރައިސްޓް ފަދައިން، އެއްފަރާތުގައި ވަޅިއެއް ޖަހައިގެންނެވެ. ހައިޑީ ބުނާ ގޮތުގައި އޭނާގެ ޑެލިރިއަމްގައި އޮޑިން އޭނާގެ އެކުވެރިން ފޮރުވިފައި ތިބި ތަންތަން ކިޔައިދިނެވެ. އަދި އޭނާގެ ޝީލްޑް ފޮރުވިފައި އޮތީ ކޮންތާކު ހެއްޔެވެ؟ އަދި އެކަލޭގެފާނުގެ ވަޅި އެތާގައި ހުންނަން ޖެހޭނެ ކަމެވެ. އަދި އޭނާގެ އެކުވެރިން - އޭނާގެ ބައިތައް - އެތުރިކޮށް، އޭނާގެ ހަށިގަނޑު މަހާނައަށް ލުމަށް އޭނާ ބޭނުންވި ކަމެވެ."
  
  ދެލޯ ބޮޑުކޮށްލަމުން ބެން ޑްރޭކްއަށް ބަލާލަމުން ހީލިއެވެ. "އަހަރެންގެ ލެޖެންޑަރީ ކްލިޓޮރިސް ހޯދުމަށް ކުރި ހޯދުން ނުނިމި ހުރެދާނެ، އަހަރެންގެ އެކުވެރިޔާ، އެކަމަކު މިތަނުގައި އަހަރެންގެ މަސައްކަތް ފުރިހަމަވެއްޖެ."
  
  ބެންއަށް ދެން ހަނދާންވީ އޭނާ ހުރި ތަނާއި އޭނާގެ ކައިރީގައި ހުރި އަންހެންމީހާއެވެ. އޭނާ ނޭފަތުގެ ބުރިޖުގައި ހިފާލިއެވެ. "ޑޭމް އެންޑް ބުލްޝިޓް."
  
  ދާހްލް ލޮލެއް ނުޖަހައެވެ. "އަހަންނަށް އެނގޭ ގޮތުގައި - އަދި މިއީ ހަމައެކަނި ޕާނެވިކްގެ ދަރުސްގައި އަޑުއަހަން އުނދަގޫވި ކަންތައްތަކަށް - މިޞްރުގެ ފިރުޢައުނުން ފަދައިން ވޮލްވާސް ވެސް އަބަދުވެސް ވަޅުލާފައި ތިބީ އެންމެ މުއްސަނދި ގަބުރުތަކުގައެވެ. އަސް، ގާޑިޔާ، ދުރު ބިންތަކުން ލިބޭ ހަދިޔާ."
  
  ހައިޑަން ހީވީ ހިނިތުންވުމެއް ފޮރުވައިގެން ހުރިހެންނެވެ. "އަހަރެމެން ތިޔަ މުޅި ވާހަކަ ލޮޖިކަލީ ފޮލޯ ކުރާނަމަ މިސްޓަރ ބްލޭކް، ދެން އަހަރެން ގަބޫލުކުރާ ގޮތުގައި ހައިޑީގެ އެ ބުނާ ދަތުރުތަކަކީ ހަގީގަތުގައި އޮޑިންގެ ހުރިހާ ކޮތަޅުތަކެއް އެތުރިފައި ހުރި ތަންތަނުގެ ބަޔާނެއް... ނުވަތަ ފޮރުވިފައި ހުރި ތަންތަން."
  
  "އަހަންނަށް ގުޅާ... ބެން. އާދެ ބެން. އަދި އާދެ، ތިޔަ ބުނަނީ ތެދެކެވެ. ޔަޤީނުންވެސް."
  
  ޑްރޭކް އޭނާގެ އެކުވެރިޔާއަށް ބޭރަށް ނުކުތުމަށް އެހީތެރިވެދިނެވެ. "މިހާރު މުހިއްމު ކަމަކަށް ނޫން. ވެލްކިރީސް އާއި..." ފިޔަވައި ހުރިހާ އެތިކޮޅުތަކެއް ފެނިއްޖެއެވެ.
  
  "ލޯ" ޓެންޝަން ވެފައިވާ ހިނިތުންވުމަކާއެކު ބެން ބުނެލިއެވެ. "އަހަރެމެންނަށް އައިސް ހޯދިއްޖެއްޔާ މިކަން ހުއްޓުވައިގެން ކަރީންއަށް ބާގޭނިންގ ޗިޕްސް އެއް ހޯދައިދެވިދާނެ."
  
  ޑްރޭކް، ޑާލް އަދި ހޭޑަން ތިބީ ހިމޭންވެފައެވެ. ޑްރޭކް އެންމެ ފަހުން ބުނީ، "ވެލްކިރީސް ވެސް ކޮންމެވެސް ތަނެއްގައި ބޭރުގައި ހުންނަން ޖެހޭނެ ބްލޭކީ. އެމީހުން ފެނުނު ތަންތަން ހޯދިދާނެ ހެއްޔެވެ؟ ކޮންމެވެސް މުސްކުޅި ނޫހެއްގެ ރިޕޯޓެއް ނުވަތަ ކޮންމެވެސް އެއްޗެއް އޮންނަން ޖެހޭނެ."
  
  "ހައިޑީ އައީ ރަގްނާރޮކްގެ ލެޖެންޑް" ބެން އަދިވެސް ވިސްނަމުން ދިޔައީ އޭނާގެ ދިރާސާގެ ތެރެއަށް ޣަރަޤުވެފައެވެ. "ރަގްނާރޮކްގައި މަރުވުމުގެ ކުރިން އޮޑިން އޭނައަށް ތަމްރީނު ދީފައި އޮންނާނެ."
  
  ޑްރޭކް ބޯޖަހާލަމުން ޑާލް އާއި ހޭޑަން އެއްފަރާތަކަށް ފޮނުވާލިއެވެ. "ވެލްކިރީސް" އޭނާ އެމީހުންނަށް ކިޔައިދިނެވެ. "މައުލޫމާތު މުޅިން ނެތުމާއި އެހެންކަމުން ޖިނާއީ ގޮތުން ކުރިމަތިވެދާނެ ކަންތައް ހަނދާން އެބަހުރިތަ؟ އިންޓަޕޯލް އިން ސީއައިއޭ އާއި ގުޅިގެން އޭނާއަށް ފުރުސަތު ދިނުމުގެ ފުރުސަތު އެބައޮތްތަ؟"
  
  "އަހަރެން މިހާރު ދާނަން އޮތޯރައިޒް ކޮށްލަން" ހޭޑަން ބުންޏެވެ. "އަދި އަޅުގަނޑުމެންގެ އައިޓީ ސްޕެޝަލިސްޓުން ޖަރުމަނު މީހުންނާ ދެކޮޅަށް ކުރި ތަހުގީގު އަޅުގަނޑު ކުރިއަށް ގެންދާނަން. ތިބާގެ ފޮނި ކުޑަ އެކުވެރިޔާ ގާތްގަނޑަކަށް ބުނާ ފަދައިން - އިލެކްޓްރޯނިކް ޓްރޭސްތަކުން އަހަރެމެން އެމީހުންނާ ހަމައަށް ގެންދަން ޖެހޭނެ."
  
  "ލޯބިވެތި?" ޑްރޭކް އޭނައަށް ބަލާލަމުން ހިނިތުންވެލިއެވެ. "އޭނާ އެއަށްވުރެ މާ ބޮޑެވެ. ފޮޓޯގްރަފީގެ ތެރެއަށް ޣަރަޤުވާށެވެ. ގްރޫޕްގައި ވޮކަލިސްޓެވެ. އާއިލީ މީހެއް، އަދި..." އޭނާ ކޮނޑު އަރުވާލަމުން، "އާނ... އަހަރެންގެ އެކުވެރިޔާ."
  
  ކައިރިއަށް ޖެހިލަމުން "އޭނާއަށް އަހަރެންގެ ފޮޓޯ ކޮންމެ ވަގުތަކުވެސް ނަގާލެވޭނެ" އޭ ބުނެލުމަށްފަހު ލުއިކޮށް ހީލަމުން ހިނގައިގަތެވެ. ޑްރޭކް އޭނަގެ ފަހަތުން ދިޔައީ ޙައިރާންކަމާއި އުފާވެރި ހައިރާންކަމެއް ލިބިގެންނެވެ. އޭނާ އޭނައާއި މެދު ގޯސްވިއެވެ. ކަލާނގެ، ކެނެޑީއަށް ވުރެ ކިޔަން އުނދަގޫވިއެވެ.
  
  ޑްރޭކް ފަޚުރުވެރިވީ އޭނާއަށް މީހުން ކިޔުމުގެ ގާބިލްކަމާ މެދުގައެވެ. އޭނާ ފުނޑުފުނޑުވީ ހެއްޔެވެ؟ ސިވިލް ޚިދުމަތުގައި ހޭދަކުރި އަހަރުތަކުގެ ސަބަބުން އޭނާ މަޑުމައިތިރި ވެއްޖެ ހެއްޔެވެ؟
  
  އޭނާގެ ކަންފަތުގައި ވާހަކަ ދެއްކި އަޑަކުން އޭނާގެ ހިތް ފުންމައިގެން ދިޔައެވެ. "މިއީ ކޮންއެއްޗެއް?" - އަހަރެން އަހާލީމެވެ.
  
  ކެނެޑީ!
  
  "ޝިޓް!" އޭނާ ފުންމާލައިގެން ވައިގެ ތެރޭގައި ކުރި ކުޑަކުޑަ ފުންމާލުމަކީ އާންމުކޮށް އޭނާގެ އަތްފައި ފޮޅިފައިވާ ގޮތަށް ފޮރުވަން މަސައްކަތް ކުރިއެވެ.
  
  ނިއުޔޯކް ފުލުސް މީހާ ފޮތެއް ފަދައިން ކިޔާލިއެވެ. "އަޅުގަނޑު އަޑުއަހާފައި އޮތީ ދުވަހަކުވެސް ދުޝްމަނުންގެ ސަރަހައްދުގައި ސާސް އަށް ވަދެފައި ނުވާ ވާހަކަ. އަހަރެންނަށް ހީވަނީ ދުވަހަކުވެސް މި ޓީމުގެ ބައެއް ނޫންހެން، ހޫމް؟"
  
  "ކޮންކަމެއް ކޮބާ؟" އޭނަގެ ސުވާލަށް ޖަވާބު ދެމުން ބެން ވިސްނުންތެރިކަމެއް ނެތި އަހާލިއެވެ.
  
  "މި?" ކެނެޑީ ކުރިއަށް ޖެހިލާފައި މޮނިޓަރުގެ އެއްފަރާތުގައި ޖަހާލީ މެނުސްކްރިޕްޓްގައިވާ ރަމްޒުތަކުގެ ޖަމްބަލްތަކުގެ ތެރޭގައި ފޮރުވިފައިވާ ކުޑަކުޑަ އައިކޮނަކަށް އިޝާރާތް ކުރަމުންނެވެ.
  
  ބެން މޫނު ކުނިކޮށްލިއެވެ. "ނޭނގެ." ހީވަނީ ތަސްވީރުގައިވާ އައިކޮންހެން."
  
  ކެނެޑީ ސީދާ ވުމުން އިސްތަށިގަނޑު އޭގެ ގުޅުންތަކުން މިނިވަންވެ ކޮނޑުގެ މައްޗަށް ވެއްޓުނެވެ. އެމީހުން އޭނާގެ ބުރަކަށީގެ ކުޑަ ފަރާތަށް ތިރިއަށް ފޭބިތަން ޑްރޭކް ބަލަން ހުއްޓެވެ.
  
  "އާޗާ. އެއީ މާ ގިނައިން އިސްތަށިގަނޑެއް."
  
  "ޔޫ ކެން ޑޫ އިޓް، ފްރީކް."
  
  ބެން އިމޭޖް އައިކޮން އަށް ޑަބަލް ކްލިކް ކޮށްލިއެވެ. ސްކްރީން ޓެކްސްޓަކަށް ބަދަލުވެ، އޭގެ ބޮލްޑް ސުރުޚީ ލޮލުގައި އަޅައިގަތެވެ. އޮޑިން އާއި ސީރް، ރަގްނާރޮކް ގެ ތެރޭގައި ލައިން ކޮށްފައި ތިއްބެވެ. އަދި އޭގެ ދަށުގައި ބަޔާންކުރާ ލިޔުމުގެ މުސްކުޅި މަދު ސަފުހާތަކެއް ހުރެއެވެ.
  
  1795 ވަނަ އަހަރު ލޮރެންޒޯ ބާޗޭ ކުރަހާފައިވާ އަދި 1934 ވަނަ އަހަރު ޖޯން ޑިލިންގާގެ އަމިއްލަ ކަލެކްޝަނުން އަތުލައިގަތް މި ކުރެހުމަކީ ދުވަސްވީ ތަސްވީރެއްގެ މައްޗަށް ބިނާކޮށްފައިވާ ތަސްވީރެއް ކަމަށް ބެލެވެ އެވެ - ރަގްނާރޮކްގެ މިތުކަލް ހަނގުރާމައިގެ މައިދާން . އޭނާގެ ލޯބިވާ ސީރު މިކަން ބަލާލާފައި ރޮއެވެ.
  
  ބަހެއް ނުބުނެ ބެން އަނެއްކާވެސް ފިތާލުމުން އެމީހުންގެ ކުރިމަތީގައި އެ ތަސްވީރު މެޓީރިއަލް ވެގެން ދިޔައެވެ.
  
  "އަހަރެންގެ ކަލާނގެ!" ބެން ގިސްލަމުން ބުންޏެވެ. "މޮޅު ވަޒީފާއެއް."
  
  ކެނެޑީ ބުނީ "މިއީ ޕްލޭނެއް... އެ ތަންކޮޅުތައް ތަރުތީބު ކުރާނެ ގޮތުގެ" ކަމަށެވެ.
  
  
  ހަތަރު ވިހި
  
  
  
  ވޮޝިންޓަން، ޑީ.ސީ
  
  
  "ހިނގާ ކޮންމެވެސް ކޮޕީއެއް ހަދަން." އަބަދުވެސް ސަމާލުކަންދޭ ޑްރޭކް އޭނާގެ ފޯނުން އަވަސް ދެތިން ފޮޓޯއެއް ނެގިއެވެ. ބެން އޭނާއަށް ދަސްކޮށްދިނީ އަބަދުވެސް ރަނގަޅު، މަސައްކަތްކުރާ ކެމެރާއެއް އަތުގައި ބެހެއްޓުމަށް ކަމަށާއި، މިއީ ހީވެސް ނުކުރާފަދަ ފައިސާގެ ގެއްލުމެކެވެ. "މިހާރު ބޭނުންވަނީ ވެލްކިރީސް، އައިސް އަދި ރަގްނާރޮކްގެ މެޕް." އޭނާ ކުއްލިއަކަށް ހުއްޓުނީ ހަނދާނުގެ ކޮތަޅެއްގެ ތެރެއަށް ވަދެގެންނެވެ.
  
  ބެން އަހާލީ "ކޮންކަމެއް؟"
  
  "ޔަގީނެއް ނޫން." ބޭކާރު. ހަނދާން. ފަހަރެއްގައި މިދިޔަ ދެތިން ދުވަހު އަހަރެމެންނަށް ފެނުނު ކަމެއް ކަމަށް ވެދާނެ، އެކަމަކު އަހަރެންނަށް އެކަން ހަނި ނުކުރެވޭ ވަރަށް އަހަރެމެންނަށް ފެނިފައި."
  
  ޑާލް ބުނީ "އާނ ޑްރޭކް. ފަހަރެއްގައި ތިޔަ ބުނީ ތެދެއް ކަމަށް ވެދާނެއެވެ. ފަހަރެއްގައި މިޒަމާނުގެ ޑިލިންގާގެ އަމިއްލަ ޝައުގުވެރި ޕްރައިވެޓް ކަލެކްޝަނެއް ހުރެދާނެ."
  
  "މިތަނަށް ބަލަ" ބެން ކުރިއަށް ގެންދިޔައީ ކިޔަމުންނެވެ. "މިތަނުގައި ބުނަނީ މި ކުރެހުމަކީ ތަފާތު ކުރެހުމެއް ކަމަށާއި، 1960 ގެ އަހަރުތަކުގެ ކުރީކޮޅު ވެސް ޙަޤީޤަތަކަށް ނުވި، އޭގެ ފަހުން ނޯރސް މައިތޮލޮޖީގެ މައުރަޒެއްގައި ހިމަނައިގެން ދުނިޔޭގެ ކުރު ދަތުރަކަށް ފޮނުވާލި ކަމަށެވެ. މިއަށްފަހު، އަދި ޝައުގުވެރިކަން ކުޑަވުމުގެ ސަބަބުން، އެ ކުރެހުން މިއުޒިއަމްގެ ވޯލްޓެއްގައި ތަޅުލާފައި... އާދެ، ހަނދާން ނެތިގެން ދިޔައެވެ. މިއަދާ ހަމައަށް ވެސް".
  
  "ރަނގަޅު ވަޒީފާއެއް އަހަރެމެން ގޮވައިގެން ފުލުހެއް ގެނައީ." ޑްރޭކް މަސައްކަތް ކުރީ ކެނެޑީގެ އަމިއްލަ ނަފްސުގެ އިހުތިރާމް ބޮޑު ކުރަން ކަމަށާއި، އަދިވެސް ނިއުޔޯކަށް ފަހު އޭނާގެ ބޯ އޮތީ ކޮންތާކު ކަމެއް ޔަގީން ނުވާ ކަމަށެވެ.
  
  ކެނެޑީ އޭނާގެ އިސްތަށިގަނޑު ފަހަތަށް ބަނދެން ފެށުމުން، ދެން ފަސްޖެހުނެވެ. އިރުކޮޅަކުން ދެއަތް ޖީބަށް ވައްދާލީ އެ ދެއަތް މަޅީގައި ޖައްސަން އުޅޭ ކަހަލައެވެ. ޑްރޭކް އޭނަގެ ކޮނޑުގައި ފިރުމާލިއެވެ. "އެހެންވީމަ ކިހިނެއް ވާނީ ތިޔަ ގޮސް މި ކުރެހުން ހިފައިގެން މިތަނަށް ގެންނަން. ފޮޓޯއިން ނުފެންނަ އެއްޗެއް އެތަނުގައި ހުރެދާނެއެވެ. އަހަރެންގެ މުސްކުޅި އެކުވެރިޔާ ޑާލް އާއި އަހަރެން މިދަނީ އާޓް ކަލެކްޓިންގެ ހިޔަނި ފަރާތް ބަލާށެވެ. ބައެއް ގަސްތައް ތެޅިގަންނަވާ." ހީލަމުން އޭނާ މަޑުކޮށްލިއެވެ. "އިތުރު ގަސް."
  
  ކެނެޑީ ދުރަށް ދިއުމުގެ ކުރިން ގިސްލަމުން ދިޔައެވެ.
  
  ދާލް އޭނާއަށް ބަލަހައްޓައިގެން ހުރީ ދެލޯ ހަނިކޮށްގެންނެވެ. "އެހެންކަމުން. އަޅުގަނޑުމެން ފަށަންވީ ކޮންތާކުން ހެއްޔެވެ؟
  
  "އަހަރެމެން ފަށާނީ ވެލްކިރީސް އިން،" ޑްރޭކް ބުންޏެވެ. "އަހަރެމެންގެ އެކުވެރި މަންޗްކިންން އެމީހުން ފެނުނު ތަނާއި ކޮން އިރަކު ފެނުނު ވަގުތު ކިޔައިދިނުމުން އެމީހުން ހޯދުމަށް މަސައްކަތް ކުރެވިދާނެ."
  
  "ޑިޓެކްޓިވް ވޯކް؟" ދަހުލް އަހާލިއެވެ. "އެކަމަކު ތި ހަމަ އަހަރެމެންގެ އެންމެ މޮޅު ޑިޓެކްޓިވް ފޮނުވާލީ."
  
  "މިވަގުތު އޭނާއަށް ބޭނުންވަނީ ނަފްސާނީ ގޮތުން ނޫން ޖިސްމާނީ ގޮތުން ޑިސްޓްރެކްޝަނެއް. ޝީ އިޒް ޕްރިޓީ ޝޭބީ."
  
  ބެން ވާހަކަ ދެއްކިއެވެ. "ރަނގަޅު ލަފާއެއް މެޓް. ވެލްކިރީސް ފެނިފައިވަނީ އެހެން ބޮޑެތި ޚަޒާނާތަކުގެ ތެރެއިން ވައިކިންގ ސީއާރ ވޮލްވާގެ މަހާނައިން 1945 ވަނަ އަހަރު ސްވިޑެންގައެވެ."
  
  "ހައިދީގެ ގަބުރު؟" ޑްރޭކް ފުރުސަތެއް ނެގިއެވެ.
  
  "އެހެން ވާން ޖެހުނީ. ޑޭމް ގޯޑް ވޭ ޓު ފޮރުވަން އެއް އެތިކޮޅު. މަރުވުމަށްފަހު ކަލޭމެންނާއެކު ވަޅުލުމަށް ކަލޭގެ މިނިއަންސް ގާތު އެދެން."
  
  "މި ލިޔުން އެހެން ކޮމްޕިއުޓަރަކަށް ޓްރާންސްފާ ކުރާށެވެ." ޑްރޭކް އާއި ޑާލް އެކަކު އަނެކަކުގެ ކައިރީގައި އިށީނދެގެން ތިބީ އުނދަގުލުންނެވެ.
  
  ގަޑި އަދިވެސް ޓިކް ޓޮކް ކުރަނީކަން ޑްރޭކްއަށް އެނގުނެވެ. ކާރިންއަށްޓަކައެވެ. ޕާނޭވިކް އަށްޓަކައެވެ. އެމީހުންގެ ދުޝްމަނުންނަށާއި މުޅި ދުނިޔެއަށްޓަކައެވެ. އޭނާ ރުޅިވެރިކަމާއެކު މެޝިނުގައި ތަޅައިގަތީ، މިއުޒިއަމްގެ އަރުޝީފް ތެރެއަށް ވަދެ، ވެލްކިރީސް އިންވެންޓްރީން ގެއްލުނީ ކޮން އިރަކުތޯ ހޯދަން މަސައްކަތް ކުރަމުންނެވެ.
  
  "އެތެރެއިން މީހަކު މަސައްކަތް ކުރާކަމަށް ޝައްކު ކުރެވޭތަ؟" ދާހްލްއަށް ވަގުތުން އޭނާ ދާންވީ ތަން ވިސްނުނެވެ.
  
  "ބެސްޓް ގެސް އަކީ އަންޑަރޕޭޑް މިއުޒިއަމް ސެކިއުރިޓީ ގާޑެއް ނުވަތަ ޓްރެޕްޑް ކިއުރޭޓަރެއް... އެކަހަލަ ކަމެއް. އެމީހުން މަޑުކޮށްލީ ވެލްކިރީސް ވޯލްޓަށް ވެއްޓިދާނެ ކަމަށް ބެލެވޭ އިރު، ދެން މަޑުމަޑުން އެމީހުން ފޮނުވާލާނެ އެވެ. މިކަން އެއްވެސް މީހަކަށް ނޭނގެ އަހަރުތަކެއް ވެއްޖެ، އެއްގޮތަކަށްވެސް ވިސްނިއްޖެއްޔާ."
  
  "ނުވަތަ ފޭރުމެއް" ޑާލް ކޮނޑު އަރުވާލިއެވެ. "އީސާގެފާނު، މީސްމީހާ، އަޅުގަނޑުމެންނަށް މިކަން ހޯދުމަށް އަށްޑިހަ އަހަރަށްވުރެ ގިނަ ދުވަސް އެބައޮތް." އެމީހުން ލައިބްރަރީއަށް ވަދެގެން އައިފަހުން އަނެއްކާވެސް އޭނާ ލައިގެން ހުރި ކައިވެނީގެ އަނގޮޓިގައި އަތް ޖައްސާލިއެވެ. ޑްރޭކް ސިކުންތުކޮޅަކަށް ހުއްޓުނެވެ. "އަންހެނުން?"
  
  "އަދި ކުޑަކުދިން".
  
  "އެމީހުން މިސްވޭތަ؟"
  
  "ކޮންމެ ސިކުންތަކު".
  
  "ހިމުން. ފަހަރެއްގައި ތިއީ އަހަރެން ހީކުރި ފަދަ ޖަރކް އެއް ނޫން ކަމަށް ވެދާނެ."
  
  "ފަކް ޔޫ، ޑްރޭކް."
  
  "މޯރ ލައިކް އިޓް. އަހަންނަކަށް ނުފެނޭ އެއްވެސް ފޭރުމެއް. އެކަމަކު މިތަނަށް ބަލާލަމާ - ވެލްކިރީސް ދަތުރަށް ދިޔައީ 1991 ވަނަ އަހަރު ސްވިޑެންގެ ހެރިޓޭޖް ފައުންޑޭޝަންގެ ޕަބްލިކް ރިލޭޝަންސް ކެމްޕޭނެއްގެ ތެރެއިންނެވެ. 1992 ވަނަ އަހަރު އެތަކެތި މިއުޒިއަމްގެ ކެޓަލަގުން ގެއްލިގެން ދިޔައީ، އެކަމުން އެނގޭނީ ކޮން އެއްޗެއް ހެއްޔެވެ؟"
  
  ޑަހުލް ތުންފަތް ފުނޑުފުނޑުކޮށްލިއެވެ. "އެ ޓުއާ އާއި ގުޅުން ހުރި މީހަކު އެމީހުން ވަގަށް ނަގަން ނިންމީތަ؟"
  
  "ނުވަތަ... އެމީހުން ޓުއާގައި ބަލަން ހުރި މީހަކު ނިންމީ!"
  
  "އޯކޭ، އެއީ މާ ގާތް ކަމެއް." ދަހުލްގެ ބޯ ހޫރާލިއެވެ. "އެހެންވީމަ ކޮންތާކަށް ޓުއާ ދިޔައީ؟" އޭނާގެ އިނގިލިތަކުން ސްކްރީނުގައި ހަތަރު ފަހަރު ޓަކި ޖަހާލިއެވެ. "އިންގްލެންޑް." ނިއުޔޯކް އެވެ. ހަވާއީ އެވެ. އޮސްޓްރޭލިއާ."
  
  "އެއީ ވަރަށް ހަނި ކަމެއް" ޑްރޭކް މަލާމާތުގެ ރާގެއްގައި ބުންޏެވެ. "ބޭކާރު".
  
  "ނޫން، މަޑުކޮށްބަލަ" ޑާލް ހީލިއެވެ. "މިއީ ތެދެއް." ވެލްކިރީ ރަހީނުކުރުން އޮމާންކަމާއެކު ދާންވީ ނޫންހެއްޔެވެ؟ ރަނގަޅަށް ޕްލޭންކޮށްފައި، ރަނގަޅަށް އެގްޒެކެޓްކޮށްފައި. އެންމެ އެކަށޭނެ. އަދިވެސް ކުށެއްގައި ބައިވެރިވުމުގެ ވަސް ދުވާ."
  
  "ކުޑަކޮށް ސްމާޓް ވީނަމަ..."
  
  "އަޑުއަހާބަލަ!90 ގެ އަހަރުތަކުގެ ކުރީކޮޅު ސާބިއާގެ މާފިޔާއިން ސްވިޑެންގެ ބަނޑުގެ އަޑީގައި ނިޔަފަތި ކޮނެލަން ފެށިއެވެ. ވައްކަން ކުރުމާ ގުޅުން ހުރި ޖަރީމާތައް ދިހަ އަހަރު ނުވަނީސް ދެގުނައަށް އިތުރުވެފައިވާއިރު، މިހާރު މުޅި ރާއްޖޭގައި ހަރަކާތްތެރިވަނީ ދިހަވަރަކަށް އޯގަނައިޒްޑް ގޭންގްތަކެކެވެ. ބައެއް މީހުން އަމިއްލައަށް ކިޔަނީ ބަންޑިޑޯސް އެވެ. އަނެއް ބަޔަކު، ހެލްސް އެންޖެލްސް ފަދައިން، ހަމައެކަނި ބައިކަރ ގޭންގުތަކެއް."
  
  "ސާބިޔާގެ މާފިއާގައި ވެލްކިރީސް ހުންނަ ކަމަށްތަ ތިބުނަނީ؟"
  
  "ނޫން. އަޅުގަނޑު މިބުނަނީ އެމީހުން ރާވާފައި އޮތީ އެތަކެތި ވަގަށް ނަގައިގެން ދެން ފައިސާއަށް ވިއްކާލަން. މިކަން ދަމައިގަންނަން ކަނެކްޝަންތައް ލިބިފައިވަނީ ހަމައެކަނި އެމީހުންނަށް. މިމީހުން ކުރާ ހުރިހާ ކަމެއް، ހަމައެކަނި ވައްކަން ކުރުމެއް ނޫން. ބައިނަލްއަޤްވާމީ ސްމާގްލިންގ އެބޭފުޅުން ފަހަނައަޅައި ނުދާނެ."
  
  "އެންމެ ރަނގަޅު. އެހެންވީމަ އެމީހުން އެތަކެތި ވިއްކާލީ ކާކަށްތޯ އަހަރެމެން ހޯދާނީ؟"
  
  ދާލް އޭނާގެ ފޯނު ނެގިއެވެ. "އަހަރެމެން އެކަމެއް ނުކުރަން. އެކަމަކު ސީނިއާ ރިންގްލީޑަރުންގެ ތެރެއިން މަދުވެގެން ތިން ކުޅުންތެރިން މިހާރު ތިބީ އޮސްލޯ ކައިރީގައި ޖަލުގެ ތަޅުދަނޑި ފަހަތުގަ އެވެ." އޭނާ ހިނގައިގަތީ ގުޅާލުމަށެވެ.
  
  ޑްރޭކް ދެލޯ ފިރުމާލަމުން ފަހަތަށް ޖެހިލިއެވެ. ގަޑިއަށް ބަލާލިއިރު ސިއްސައިގެން ދިޔައީ ހެނދުނު 6 ޖަހަން ކައިރިވެފައި ވަނިކޮށެވެ.އެންމެ ފަހުން ނިދުނީ ކޮން އިރަކު ހެއްޔެވެ؟ އޭނާ ވަށައިގެން ބަލާލީ ހައިޑަން އެނބުރި އައުމުންނެވެ.
  
  ރީތި އެސިސްޓެންޓް ސެކްރެޓަރީ އޮފް ޑިފެންސް ފެނުނީ ޑިޕްރެޝަން ވެފައި ހުރިތަނެވެ. "ސޮރީ ގައިސް." ޖަރުމަނު މީހުންގެ ނަސީބެއް ނެތް."
  
  ބެންގެ ބޯ ވަށައިގެން ވިއްސައިގެން ދިޔައިރު ޓެންޝަން ދައްކަމުން ދިޔައެވެ. "އެއްވެސް މީހަކު ނެތްތަ؟"
  
  "އަދި ނޫން. އައި އެމް ރިއަލީ ސޮރީ."
  
  "އެކަމަކު ކިހިނެއް؟ މި ފިރިހެންމީހާ ކޮންމެވެސް ތަނެއްގައި ހުންނަން ޖެހޭނެ." ލޮލުން ކަރުނަތައް ފުރިގެން ދިޔައިރު އޭނާ އެ ކަރުނަތައް ޑްރޭކް އަށް ޖައްސާލިއެވެ. "އެއީ ނޫންތަ؟"
  
  "އާނ ބަޑީ، ތެދެއް. އިތުބާރު ކުރައްވާ، އަހަރެމެން އޭނާ ހޯދާނަން." އޭނާ ބުޅަލެއްގެ ބައްދާލުމެއްގައި އޭނާގެ އެކުވެރިޔާގައި ހިފާލީ އޭނާގެ ދެލޯ ހޭޑަން އަށް އާދޭސް ކުރަމުން ދިޔައީ ކުރިއެރުމެއް ހޯދައިދިނުމަށެވެ. "އަހަރެމެން ބޭނުންވަނީ ބްރޭކެއް ނަގައިގެން ރަނގަޅު ނާސްތާއެއް ކާން،" ޔޯކްޝަޔަރ އެކްސެންޓް ވިދާލަމުން އޭނާ ބުންޏެވެ.
  
  ހައިޑަން ބޯ ހޫރާލީ ދެންމެ ޖަޕާނު ބަހުން ވާހަކަ ދެއްކި ފަދައިން އޭނާއަށް ބަލަން ހުރެއެވެ.
  
  
  ފަންސަވީސް އެވެ
  
  
  
  ލާސް ވެގަސް އެވެ
  
  
  އެލިޝިއާ މައިލްސް ބަލަން ހުރީ މަލްޓި ބިލިއަނަރު ކޮލްބީ ޓޭލަރ އޭނާގެ އެތައް އެޕާޓްމަންޓެއްގެ ތެރެއިން އެއް އެޕާޓްމަންޓްގެ ތަނަވަސް ފަންގިފިލާގައި އިށީނދެގެން އިންތަނެވެ. އެއް ފާރަކީ މުޅިން ބިއްލޫރި ފާރެއް ކަމުން ބެލާޖިއޯ ފައުންޓެއިންތަކާއި އޭފަލް ޓަވަރުގެ ރަން ލައިޓްތަކުގެ ފޭސްޓިކް މަންޒަރު ފެނެއެވެ.
  
  ކޮލްބީ ޓޭލަރ އެކަމާ ދެވަނަ ވިސްނުމެއް ނުދެއެވެ. އޭނާ ފީނައިގަތީ އޭނާ އެންމެ ފަހުން ހޯދި ފިލްމު "ދަ ވޯލްވްސް އޮފް އޮޑިން" ގައި ފަރުވާތެރިކަމާއެކު ކޮތަޅު ކޮށާލުމަށް ދެ ގަޑިއިރު ހޭދަކޮށްގެންނެވެ. އެލިޝިއާ އޭނާ ކައިރިއަށް ހިނގައިގަނެ، ބަރަހަނާ ވާންދެން އެއްބަޔަކު އަނެއްބަޔަކަށް ހެދުން ފޮޅާލުމަށްފަހު، ބިމުން ފޫޓެއް ދުރުގައި ހުރެ، ހަތަރު ފައިގައި ތިރިއަށް ފޭބިއެވެ.
  
  ބާރާއި ނުރައްކަލަކީ އޭނަ އޯން ކޮށްލި ދެ ކަމެކެވެ. ކޮލްބީ ޓޭލަރ - މެގަލޯމެނިއަކް އެކްސްޓްރާއޮޑިނޭއަރ - ގެ ބާރާއި، އޭނާގެ ލޯބިވެރިޔާ މިލޯ، ވެގަސްގެ އެ ބޮޑު، ބާރުގަދަ ބްރޫޒާ، ހަގީގަތުގައި އޭނާދެކެ ލޯބިވާކަން މީރުކޮށް ވިސްނުމުން ކުރިމަތިވާ ނުރައްކަލެވެ.
  
  "ބްރޭކެއް ނަގަންތަ ބޮސް؟" ނޭވާ ހާސްވެފައި ހުރެ ޝަބާ އަހާލިއެވެ. "އަހަރެން މިހުރީ ބެއާބެކް. އިތުރު ފީއެއް ނެތް."
  
  ޓޭލާ އޭނައަށް މައްޗަށް ތިރިއަށް ބަލާލިއެވެ. "އަލިޝިޔާ" ވޮލެޓުން ދިހަ ޑޮލަރު ނަގަމުން އޭނާ ބުނެލިއެވެ. "އަހަރެމެން ދެމީހުންނަށްވެސް އެނގޭ އަހަރެން ފައިސާ ދީފިއްޔާ އިތުރަށް ކަލޭ އޮން ވާނެކަން." އޭނާ ފަހަތުން މަގާމެއް ނެގުމުގެ ކުރިން ބިލް ދަތްދޮޅީގެ ދޭތެރޭގައި ފިތާލިއެވެ.
  
  އެލިޝިއާ ބޯ މައްޗަށް އުފުލާލީ ގާތްގަނޑަކަށް ލޭ އޮހޮރެމުން ދިޔައިރު އޭނާގެ ކުރިމަތީގައި ދިގުވެފައި ހުރި ސްޓްރިޕްގެ ވިދާ އަލިތަކަށް ޝުކުރުވެރިވަމުންނެވެ. "އަވަސްނުކުރާށެވެ." ކުރެވެން އޮތް ނަމަ."
  
  "ޕާނޭވިކްގެ ކަންތައްތައް ދަނީ ކިހިނެއް؟" ޓޭލާ އޭނާގެ ސުވާލު ޢިބާރާތް ކުރީ ގިސްލުމެއްގެ ގޮތުގައެވެ.
  
  "ނިމުނުހާ އަވަހަކަށް" އަލީޝާ ޖަވާބު ދިނީ އޭނާގެ ފަޅައިގެން ގޮސްފައިވާ އިނގިރޭސި ބަހުންނެވެ. "އަހަރެން މިދަނީ ދެބަޔަށް ފަޅާލަން."
  
  "މައުލޫމާތަކީ ބާރު މައިލްސް. އަހަރެމެން... އެމީހުންނަށް އެނގޭ އެއްޗެއް އެނގެން ޖެހޭނެ. ... ވަޅިއެކެވެ. ބާކީ ހުރިހާ... މިވަގުތު އަޅުގަނޑުމެން މިތިބީ ކުރިއަށް. އެކަމަކު ވެލްކިރީސް އާއި އައިސް އަކީ... އަސްލު އިނާމުތައް."
  
  އެލިޝިއާ ޓިއުން އައުޓް ކޮށްލިއެވެ. ގުގުމާލައެވެ. ގްރަންޓް އެވެ. އޮބްސެޝަން. އެކަމަނާ ދިރިއުޅުއްވީ ދެ ކަމަކަށް - ނުރައްކަލާއި ފައިސާ އެވެ. ބޭނުން އެއްޗެއް ނަގަން ހުނަރާއި ޝައުގުވެރިކަން ހުރި އިރު، އެއީ ކޮންމެ ދުވަހަކު ވެސް ދެވަނަ ވިސްނުމެއް އަދި ހިތާމައެއް ނެތި ކުރާ ކަމެކެވެ. ސާސްގައި ހޭދަކުރި ދުވަސްތަކަކީ ހަމައެކަނި ތަމްރީނުތަކެކެވެ. އަފްޣާނިސްތާނާއި ލުބުނާނުގައި އޭނާގެ މިޝަންތަކަކީ ސާދާ ހޯމްވޯކްތަކެކެވެ.
  
  މިއީ އޭނާގެ ކުޅިވަރު، އަމިއްލައަށް ދިރިއުޅެވޭނެ ވަސީލަތްތަކެވެ. މިފަހަރު ކޮލްބީ ޓޭލަރ އާއި އޭނާގެ ލަޝްކަރާއެކު މަޖާ ނަމަވެސް ޖަރުމަނުން ވަރަށް އަވަހަށް މިއަށްވުރެ ބޮޑު މުސާރަ ދުވަހެއް ހުށަހަޅަން ޖެހުނީ - ކޮލްބީ ޓޭލަރ ނޫން، ހަގީގީ ބާރު ތަމްސީލުކުރީ އެބެލް ފްރޭ އެވެ. އެކަން ކައިރީގައި އަބަދުވެސް ލޯބިވާ މިލޯ ހުރުމުގެ ބޮލުގައި ރިއްސާ ނުރައްކަލާ އެއްކޮށްލުމުން، އޭނާގެ އުޑުމަތިން ފެބްލިއުސް ފަޔަރވޯކްސް ނޫން އެހެން އެއްޗެއް ނުފެނުނެވެ.
  
  އެ ވިދާ ލައިޓްތަކާއި ގްރޭންޑް ކެސިނޯތަކުގައި ހުރި މުޅިން ބާރު ދެނެގަނެ، ކޮލްބީ ޓޭލަރ އަށް ލިބެންޖެހޭ ކުޑަކުޑަ މުނިފޫހިފިލުވުމުގެ ފައިދާ ނަގައި، އެ ހުރިހާ ވަގުތެއްގައި ވިސްނަމުން ދިޔައީ މެޓް ޑްރޭކް އާއި އޭނާއާއެކު ފެނުނު އަންހެންމީހާއާ މެދުގައެވެ.
  
  
  * * *
  
  
  އެޕާޓްމަންޓްގެ ގެސްޓް ބެޑްރޫމަށް ވަދެގެން އައިއިރު ޕްރޮފެސަރ ރޯލަންޑް ޕާނެވިކް ފެނުނީ އޭނާ ދޫކޮށްލާފައި ދިޔަ ގޮތަށް އެނދުގައި ބަނދެފައި، ދިގުކޮށްލައިގެން ހުއްޓެވެ. ޓޭލާގެ ހޫނުކަން އަދިވެސް އުނަގަނޑުގެ ދެމެދުގައި އަނދަމުން ދިޔައިރު ކޯތާފަތުގައި ރަތްވެފައި ހުރުމުން އޭނާ ޖެރޮނިމޯއަށް ހަޅޭއްލަވައިގަތެވެ! އަދި މެޓްރެސް މައްޗަށް ފުންމާލަމުން މުސްކުޅިޔާގެ ކައިރީގައި ޖައްސާލިއެވެ.
  
  ކަކުލުގައި ފުންމާލަމުން އޭނާގެ ތުންފަތުން ރިހި ކުލައިގެ ޑަކްޓް ޓޭޕް ފޮޅާލިއެވެ. "އަހަރެމެންގެ އަޑު އިވިއްޖެ ނޫންހެއްޔެވެ ޕްރޮފެސަރ؟ ހަމަގައިމުވެސް ތިކުރީ." އޭނާގެ ނަޒަރު އޭނާގެ ކަކުލުގައި ޖެހިލިއެވެ. "ތިރީގައި އަދިވެސް ކޮންމެވެސް ދިރިއުޅުމެއް އެބައޮތްތަ މުސްކުޅިޔާ؟ އެހީތެރިކަން ބޭނުންތަ؟"
  
  މެނިކަލީ ހީލަމުން އެނދުން ފުންމާލިއެވެ. ޕްރޮފެސަރުގެ ބިރުގަނެފައިވާ ދެލޮލުން ބާރުގެ ބަނޑުހައިވެފައިވާ ކޮންމެ ހަރަކާތަކަށް ތަބާވެ، އޭނާގެ އިގޯ ރޯކޮށް، އިތުރަށް ވަލު ފާޅުވުންތަކަށް ބާރުއަޅަމުން ދިޔައެވެ. ނަށައި، ވިއްސައިގެން ގޮސް، ލަދުގަންނަން ފެށިއެވެ.
  
  އެކަމަކު އާޚިރުގައި މުސްކުޅިޔާގެ މޭމަތީގައި އިށީނދެ، ނޭވާ ހާސްކޮށްލަމުން، ރޯޒް ކައްޓަލައެއް އުފުލާލިއެވެ.
  
  "ވަގުތު އިނގިލިތައް ކޮށާލަން" އުފާވެރިކަމާއެކު ޝަބާނާ ބުންޏެވެ. "އަހަރެންގެ ޖިންސީ ގުޅުން އުފާކުރާވަރަށް އަހަރެންގެ އަނިޔާ އުފާކުރަން، އިންޗިއަކުން އިންޗިއަކަށް. އަދި ދިގުދެމިގެންދާވަރަކަށް ރަނގަޅުވާނެއެވެ. ސީރިއަސްކޮށް ބަޑީ، އަހަރެން މިހުރީ ހަމަ ލޭ އާއި މެހެމް އަށްޓަކައެވެ."
  
  "ކޮންކަމެއް... ކޮންކަމެއް... އެނގެން ބޭނުންވަނީ؟" ޕާނޭވިކްގެ ސްވިޑެން ލަވަކިޔުން ބިރުވެރިކަމުން ފުރިފައި ހުއްޓެވެ.
  
  "މެޓް ޑްރޭކް އާއި އޭނާއަށް އެހީތެރިވާ ހަށިވިއްކާ ކުއްޖާގެ ވާހަކަ ކިޔައިދީބަލަ."
  
  "ޑްރޭކް؟ އަހަންނަށް... އަހަންނަކަށް ނުވިސްނޭ... ބޭނުމެއް ނޫންތަ - އޯޑިން؟"
  
  "އައި ޑޯންޓް ގިވް އަ ފަކް އަބައުޓް އޯލް ދިސް ނޯވޭޖިއަން ކްރެޕް. އަހަރެން މިހުރީ އެ ހުރިހާ ކަމެއްގެ ސާފު ފްރެންޓިކް ފޯރިއެއްގެ ސަބަބުން." އަވަސް އަވަހަށް އޭނާގެ ނޭފަތުގެ ނިޔަފަތި ކައިރީގައި ހުރި ރޯޒް ކައްޓަލަ ތަޅާލިއެވެ.
  
  "އަމްމް... ޑްރޭކް ވީ - ސާސް، އަހަރެންނަށް އަޑުއިވިއްޖެ. އޭނާ މިކަމުގައި ޖެހުނީ...އެކްސިޑެންޓެއްގައި."
  
  އަލީޝާގެ މައްޗަށް އައިސް ރާޅެއް ދޮވެލިހެން ހީވިއެވެ. ފަރުވާތެރިކަމާއެކު ޕާނޭވިކްގެ ހަށިގަނޑަށް އަރައިގެން ގޮސް އޭނާގެ ނޭފަތުގެ ވަށައިގެން ދެ ބްލޭޑް ބަހައްޓައިގެން ލޭގެ ތޮށިގަނޑެއް ފެންނަންދެން ފިއްތާލިއެވެ.
  
  "އަހަރެންނަށް ހީވަނީ މުސްކުޅިޔާ ސްޓޯލް ވެގެން އުޅޭހެން."
  
  "ނޫން! ނޫން! ޕްލީޒް!" މިހާރު އޭނާގެ ލަވަކިޔުން އެހާ ބޯވެފައި ނޭފަތަށް ކުރާ ޕްރެޝަރުގެ ސަބަބުން ޑިސްޓޯރޓް ވެފައި ހުރުމުން ކިރިޔާވެސް އެ ބަސްތައް ވިސްނޭނެއެވެ. އޭނަ ހީނލިއެވެ. "ޔޫ ސައުންޑް ލައިކް ދަ މަޕެޓްސް ފްރޮމް ދަ ޝެފް." ބްލާ ބްލާ ބްލާ، ބްލާ ބްލާ ބްލާ، ބްލާ ބްލާ ބްލާ."
  
  "އޭނާގެ އަންހެނުން- އޭނާ ދޫކޮށްލީ. ބްލޭމް ސާސް!" - ޕާނޭވިކް ބޮލުގައި ރިއްސާލަމުން ބިރުވެރިކަމުގެ ތެރޭގައި ލޯ ފޮހެލިއެވެ. "އޭނާގެ އެކުވެރިޔާގެ ކޮއްކޮއެއް އެބަހުރި އަހަރެމެންނަށް އެހީތެރިވާ! އެ އަންހެން މީހާއަކީ ނިއުޔޯކުގެ ފުލުހެއް ކަމަށްވާ ކެނެޑީ މޫރެވެ. ޝީ ރިލީޒްޑް އަ ސީރިއަލް ކިލާ!"
  
  އަލީޝާ ރުޅިވެރިކަމާއެކު އޭނާގެ ބްލޭޑްތައް ހަރަކާތްތެރިކޮށްލިއެވެ. "ރަނގަޅު. މާ ރަނގަޅު ޕްރޮފެސަރ. ދެން ކޮންކަމެއް؟"
  
  "ޝީ... ޝީ އިޒް އޮން... އަމް... ހޮލިޑޭ. މަޖުބޫރުކޮށްގެން ބަންދު ދުވަހެއް ނެތެވެ. ފެންނަނީ، ސީރިއަލް ކިލާ- އޭނާ އަނެއްކާވެސް މަރާލީ."
  
  "ކަލާނގެ، ޕްރޮފެސަރ، އަހަރެން އޮން ކުރަން ފަށައިފި."
  
  "ޕްލީޒް. އަހަންނަށް ބުނެވިދާނެ ޑްރޭކް އަކީ ރަނގަޅު މީހެއް!"
  
  އެލިޝާ އޭނާގެ ރޯޒް ކަޓަރުތައް ދަމައިގަތެވެ. "އާނ، އޭނަ ކަނޑައެޅިގެން އެ އުޅެނީ. އެކަމަކު އަހަރެން އޭނާއާ ދިމާވީ އެސްއާރުޓީގައި، ކަލެއެއް ނޫނެވެ. އަހަންނަށް އެނގޭ އެ ބާސްޓަރޑް އަށް ވަސްވާސް ލިބެނީ ކޮންކަމެއްކަން."
  
  ހަޅޭއްލަވައިގަތުމާއި ކްރެޝް އެއް އިވުމުން ކޮލްބީ ޓޭލަރ ދޮރުން ބޯ ވައްދާލިއެވެ. "މައިލްސް! އަޅުގަނޑަށް ދެންމެ ފޯނެއް އައީ ސްވިޑެން ސަރުކާރުގައި ތިބި އަޅުގަނޑުމެންގެ އެކުވެރިއެއްގެ ފަރާތުން. އެމީހުންނަށް އެނގުނީ ވެލްކިރީސް ތިބީ ކޮންތާކުކަން. އަވަސްކުރަން އެބަޖެހޭ. މިހާރު!"
  
  އަލީޝާ ރޯޒް ކަޓަރުތައް ހިފައިގެން މުސްކުޅިޔާގެ އިނގިލީގެ ނިޔަފަތި ކަނޑާލިއެވެ.
  
  ހަމައެކަނި އޭނައަށް ކުރެވެން އޮތީމައެވެ.
  
  އަދި އޭނާ ހަޅޭއްލަވައިގަނެ ވިއްސައިގެން ދިޔައިރު އޭނާގެ ބުރަކަށީގައި ޖައްސާލައިގެން ޖެޓް އިންޖެކްޓަރެއް، އިންޖެކްޝަން ނެތް ސިރިންޖަކުން އޭނާގެ ހަމުގެ ހަމަ ދަށަށް ކުޑަކުޑަ ސެންސަރެއް ވައްދާލިއެވެ.
  
  ޕްލޭން ބީ، އެލިޝިއާ ހީކުރީ، އޭނާގެ ސިފައިންގެ ތަމްރީނު އަދިވެސް އޮތީ އެއްވަރަށެވެ.
  
  
  ހަ ވިހި
  
  
  
  ވޮޝިންޓަން، ޑީ.ސީ
  
  
  ތޯސްޓެން ޑާލްގެ ފޯނު ރިންގުވި ވަގުތު ޑްރޭކްގެ އަނގައިގައި ބްލޫބެރީ މާފިން ފުރިފައި ހުއްޓެވެ. އޭނާ ތާޒާ ކޮފީއަކުން ތިރިއަށް ދޮވެލީ އުންމީދު ކޮށްގެން އަޑުއަހަމުންނެވެ.
  
  "އާނ، މިނިސްޓަރ އޮފް ސްޓޭޓް" މި ހައިރާންކަމަށްފަހު ޑާލްގެ ފަރާތުން ދެއްކި ވާހަކަތަކުގެ ބާކީ ބައި ލަސްވެ، "އަހަންނަށް ފެންނަނީ" ސިލްސިލާކޮށް، ބަޔާންތަކާއި، އިޙްތިރާމްގެ ހިމޭންކަމެވެ. އެކަން ނިމުނީ 'އައި ވޮންޓް ލެޓް ޔޫ ޑައުން، ސަރ' އިން ކަމަށާއި، އެއީ ޑްރޭކްއަށް ކުޑަކޮށް ނުބައި ކަމެއް ކަމުގައި ހީވިއެވެ.
  
  "ވަޅު?" - އަހަރެން އަހާލީމެވެ.
  
  "އަޅުގަނޑުގެ ސަރުކާރުން ޖެހުނީ މި ސާބިއާގެ ސްކަމްބަގްތަކުގެ ތެރެއިން އެކަކަށް އެހީތެރިކަމުގެ ބަދަލުގައި ޖަލު ހުކުމް ކުޑަކުރާނެ ކަމަށް ވައުދުވާން، އެކަމަކު އަޅުގަނޑުމެންނަށް ކޮންފަރމަންސް އެބައޮތް." ޑްރޭކްއަށް އެނގޭ ގޮތުގައި ޑާލްގެ ކޮންޒަވޭޓިވް އެކްސްޓިރިއަލްގެ ދަށުގައި ހުރީ އުފާވެރިވާން ބޭނުންވާ މީހެކެވެ.
  
  "އަދި ކޮންކަމެއް؟"
  
  "އަދި ނޫން. ހިނގާ އެންމެން އެއްކޮށްލަން." އޭގެ އިރުކޮޅެއް ފަހުން ބެން ލެޕްޓޮޕް ސްކްރީނުން ދުރަށް ދަމައިގަނެ، ހޭޑަން އުނަގަނޑުން އިންޗިއެއްހާ ދުރުގައި އިށީނދެ، ކެނެޑީ ޑްރޭކްގެ ކައިރީގައި އުއްމީދީ ގޮތަކަށް ހުއްޓިފައި ހުރިއިރު، އޭނާގެ ދިގު އިސްތަށިގަނޑު އަދިވެސް ތިރިއަށް ހުއްޓެވެ.
  
  ދާހްލް ނޭވާއެއް ދޫކޮށްލިއެވެ. "ކުރު ވާޝަނަކީ ނުވަދިހަ ވަނަ އަހަރު ސްވިޑެންގެ ސާބިއާގެ މާފިއާގެ ލީޑަރު - މިހާރު އަޅުގަނޑުމެންގެ ބެލުމުގެ ދަށުގައި ހުރި މީހަކު - ހެޔޮއެދުމުގެ އިޝާރާތެއްގެ ގޮތުން އޭނާގެ އެމެރިކާގެ ކައުންޓަރޕާޓަށް ވެލްކިރީސް ދިނީ. އެހެންކަމުން، ޑޭވަރ ބާބިކް އަށް ވެލްކިރީސް ލިބުނީ 1994 ވަނަ އަހަރު އެވެ. 1999 ވަނަ އަހަރު ޑޭވަރ މާފިއާގެ ލީޑަރުގެ މަގާމުން ވަކިވެ، އޭނާގެ ދަރިފުޅު ބްލާންކާއާ ކޮންޓްރޯލް ހަވާލުކޮށް، ދުނިޔޭގައި އޭނާ އެންމެ ލޯބިވާ ތަނަށް - އޭނާގެ ވަޒަނަށް ވެސް ރިޓަޔާ ކުރި އެވެ."
  
  ދާލް އިރުކޮޅަކު މަޑުކޮށްލިއެވެ. "ހަވާއީ" އެވެ.
  
  
  ހަތްދިހަ ސަތޭކަ އެވެ
  
  
  
  އެމެރިކާގެ ނިއުޔޯކް އެވެ
  
  
  އެބެލް ފްރޭ އޭނާގެ މަތީ ބުރީގެ އެޕާޓްމަންޓުގެ ކުޑަދޮރުން ތިރިއަށް ބަލާލީ ތިރީގައިވާ ސައިޑްވޯކްތަކުގައި ދުވެފައި ދިޔަ އެތައް މިލިއަން ކުދިކުދި ކުނިތަކެކެވެ. ނަމަވެސް ކުނިކޮށިތަކާ ޚިލާފަށް މިމީހުންނަކީ ވިސްނުމެއް ނެތް، އަމާޒެއް ނެތް، އަދި އެމީހުންގެ ނިކަމެތި ދިރިއުޅުމުން ބޭރަށް ބަލާލުމުގެ ޚިޔާލެއް ނެތް ބައެކެވެ. އޭނާ ލަފާދެއްވި ގޮތުގައި 'ބޮލެއް ނެތް ކުކުޅުތައް' މި ލަފުޒު އުފެއްދީ އިންސާނިއްޔަތު ކަމުގައިވާ މާޔޫސްވެފައިވާ ސެސްޕޫލް ސާވޭ ކުރަމުން ދިޔައިރު ހަމަ މި އުސްމިނުގައި ހުރި މީހެކެވެ.
  
  ފްރޭ އަކީ ގިނަ ދުވަސްތަކެއް ވަންދެން އޭނާގެ ފެންޓަސީތަކަށް މިނިވަންކަން ދީފައިވާ މީހެކެވެ. އޭނާގެ މާ ޒުވާން ވަރޝަނަކަށް ވިސްނުނީ ކޮންމެ ކަމެއް ވެސް ކުރެވޭތީ ހުރިހާ ކަމެއް ފޫހިވާ ކަމެވެ. އާ، ތަފާތު އަދި މުނިފޫހިފިލުވުމުގެ ހަރަކާތްތަކެއް ވިސްނަން ޖެހުނެވެ.
  
  އެހެންކަމުން ހަނގުރާމައިގެ މައިދާނެވެ. މިހެންވެ ފެޝަން ވިޔަފާރި - ފުރަތަމަ ރީތި އަންހެނުންގެ މިލްކުވެރިކަމުގެ ގޮތެއް، ދެން ބައިނަލްއަގްވާމީ ސްމާގްލިން އަނގޮޓިއެއްގެ ފްރަންޓެއް، އަދި މިހާރު ޓޮމްބް އޮފް ދަ ގޯޑްސް އަށް އޭނާގެ ޝައުގުވެރިކަން ފޮރުވޭނެ ގޮތެކެވެ.
  
  އޭނާގެ ހަޔާތުގެ މަސައްކަތެވެ.
  
  އެ ޝީލްޑަކީ އެއްވެސް އުނިކަމެއް ނެތް، ހަގީގީ އާޓް ވޯކެއް ކަމަށާއި، އޭގެ ކޮންވެކްސް ސަރަހައްދުގައި ވަޑާންކޮށްފައިވާ އެންކްރިޕްޓް މެޕްގެ އިތުރުން، އޭގެ މަތީ ފަރާތުގައި ލިޔެފައިވާ ސިއްރު ޖުމްލައެއް ދާދި ފަހުން އޭނާއަށް ފެނިފައިވާ ކަމަށެވެ. އޭނާ އެންމެ ގަޔާވާ އާސާރީ ތަކެތި ދިރާސާކުރާ މީހާ ދިޔައީ އެކަމުގައި ބުރަކޮށް މަސައްކަތް ކުރަމުންނެވެ. އަދި އޭނާ އެންމެ ގަޔާވާ ސައިންސްވެރިޔާ ދާދިފަހުން ލިބުނު އިތުރު ހައިރާންކަމެއް ހޯދުމަށް މަސައްކަތް ކުރި - ޝީލްޑް ހެދީ ޝައުގުވެރި މާއްދާއަކުން، އާދައިގެ ލޭޒާއެއް ނޫން، އެކަމަކު އެއަށްވުރެ މާ ބޮޑު އެއްޗަކުން، އެކަމަކު ހަމަ އެއާއެކު އަޖައިބު ކުރުވަނިވި ގޮތަކަށް ލުއި އެއްޗެކެވެ. އޮޑިންގެ ސިއްރުގައި އޭނާ ފުރަތަމަ ހީކުރި ވަރަށް ވުރެ ވެސް ގިނަ ކަންތައްތަކެއް ހުރިކަން އެނގުމުން ފްރޭ އުފާވެ މާޔޫސްވިއެވެ.
  
  އޭނާގެ މާޔޫސްކަން ކުރިމަތިވީ އެކަންކަން ދިރާސާ ކުރަން ވަގުތު ނެތުމުންނެވެ. ހާއްސަކޮށް މިހާރު އޭނާ މި ބައިނަލްއަގްވާމީ ރޭހުގައި ބައިވެރިވުމުންނެވެ. އޭނާ ކިހާ އެދެނީ އެންމެން އަނބުރާ ލާ ވެރެއިންއަށް ފޮނުވާލުމަށެވެ، އަދި އެކަށީގެން ނުވާ ސޯޝަލައިޓުން އެމީހުންގެ މަޖާ ކުރަމުން ދިޔައިރު، އޭނާއާއި ޚިޔާރުކުރެވޭ މަދު ބަޔަކު ކަލާނގެތަކުގެ ސިއްރުތައް ތަޙުލީލުކުރާނެއެވެ.
  
  އޭނާ ދެން ހިނިތުންވެލީ ހުސް ކޮޓަރިއަށެވެ. ތަޙުލީލުކުރުމާއެކު އަބަދުވެސް ޖެހެނީ ގަދަފަދަ ރެސްޕައިޓެއްގެ އަގުހުރި މަދު ވަގުތުކޮޅެކެވެ. ފަހަރެއްގައި މައިދާނެއްގައި ދެތިން ފިރިހެން މޮޑެލް އެކަކު އަނެކަކާ ދެކޮޅަށް ޕިޓްކޮށް، އެމީހުންނަށް ނިކުމެވޭނެ މަގެއް ހުށަހަޅައިފާނެ އެވެ. އަދި މާ ރަނގަޅީ އޭނާގެ އަސީރުންގެ ތެރެއިން ބައެއް މީހުން އެކަކު އަނެކަކާ ދެކޮޅަށް ވަޅުލުމެވެ. އެމީހުންގެ ޖާހިލުކަމާއި މާޔޫސްކަން އަބަދުވެސް ހުށަހަޅަމުން ދިޔައީ އެންމެ ރަނގަޅު މަންޒަރެވެ.
  
  އޭނާގެ އީމެއިލް ދަނީ ޕިންގް ކުރަމުންނެވެ. ސްކްރީނުން ވީޑިއޯއެއް ފެނިގެންދިޔައިރު، އާ އަންހެން ކުއްޖާ، ކަރިން ބްލޭކް ޗޭނުޖަހައިގެން އެނދުގައި އިށީނދެގެން އިން މަންޒަރު ފެނެއެވެ.
  
  "އެންމެފަހުން". ފްރޭ ފުރަތަމަ ފަހަރަށް އޭނައަށް ބަލާލިއެވެ. ބްލޭކް އަންހެންމީހާ ވަނީ އޭނާ ރަހީނު ކުރަން ފޮނުވި ތިން ކުލީ ސިފައިންގެ ތެރެއިން ކޮންމެ ކުލީ ސިފައިންގެ ތެރެއިން އެކަކު ވެސް ތަންކޮޅެއް ވަރުގަދަކޮށް ފާހަގަކޮށްފަ އެވެ. އޭނާއަކީ ވަރަށް ސްމާޓް، ހަގީގީ އެސެޓެއް، އަދި ދެންމެ ފްރޭ އައުމުގެ އިންތިޒާރުގައި ލާ ވެރެއިނާގައި ހުންނަ އޭނާގެ ކުޑަކުޑަ ޖަލުގައި ބަންދުކޮށްފައި ހުއްޓެވެ.
  
  އޭނާގެ އުފާވެރިކަމަށްޓަކައި ތާޒާ މަހެވެ. މައުސޫމް މީހާގެ ލޭން އޭނާގެ ދާއިމީ ނިޢުމަތް ލިބެއެވެ. މިހާރު އެކަމަނާއަކީ އޭނާގެ މިލްކެކެވެ. ކްރޮޕްކޮށްފައިވާ ބްލޮންޑް އިސްތަށިގަނޑާއި، ރީތި ބޮލުގެ އިސްތަށިގަނޑާއި، ފުޅާ ލޯ ޖޯޑެއް ހުރި ނަމަވެސް، ފޮޓޯގެ ފެންވަރަށް ބަލާއިރު ފްރޭއަށް ކުލަ ޔަގީން ނުކުރެވުނެވެ. ރީތި ހަށިގަނޑެއް - މޮޑެލްއެއް ފަދައިން ހަށިގަނޑު ކުޑައެއް ނޫން؛ މާ ފަސާދަވެރި، ޝައްކެއްވެސްނެތްގޮތުގައި، އިންސާފުވެރި ޖިންސަށް ކަމުދާނެ ކަމެކެވެ.
  
  އޭނާ ޑިޖިޓަލައިޒް ކޮށްފައިވާ މޫނުގައި އަތް ޖައްސާލިއެވެ. "އަވަހަށް ގެއަށް އާދެވޭނީ އަހަރެންގެ ކުޑަކުޑަ...."
  
  އެވަގުތު ދޮރު ހުޅުވިގެން ގޮސް އެއް އަތުން ފޯނު އުފުލާލަމުން ވަދެގެން އައީ ބޮޑާ މީލޯއެކެވެ. "އެއީ އޭނަ" އޭނާ ހަޅޭއްލަވައިގަތެވެ. "އަލިޝާ!" އޭނާގެ ބީރައްޓެހި މޫނުމަތީގައި މޮޔަ ހިނިތުންވުމެއް ހުއްޓެވެ.
  
  ފްރޭ އޭނާގެ ޖަޒުބާތުތައް ފޮރުވާލިއެވެ. "ޖާ؟ ހަލޯ؟އާނ ބުނެބަލަ. ނިއުޔޯކުގައި ހުރި އެ އެންމެ ފަހު ކޮތަޅު، އެއީ އަހަރެންގެ އެއްޗަކަށް ވާންޖެހޭނެ." އޭނާ އިނގިރޭސި ބިޗަށް އެއްވެސް ވަރަކަށް އިތުބާރެއް ނުކުރިއެވެ.
  
  ދެން ދާންވީ ތަން ކިޔައިދެމުން ހިނިތުންވެލަމުން އޭނާ އަޑުއަހަމުން ދިޔައިރު، ސްވިޑެން މީހުންނާއި އެމީހުންގެ އެކުވެރިން ދަތުރުކުރަމުންދާ ވާހަކަ އަޑު އިވުމުން މޫނު ބުރުގާ އަޅާފައި، ދެން ވަރަށް އަވަހަށް ދެ ކެނެޑާ މީހުން ވެސް ހިފަހައްޓާނެ ކަމަށް ވައުދުވުމުން ބީމް ނުކުރެވުނެވެ އަދަދުތަކެވެ.
  
  ދެން އޭނާއަށް ޝީލްޑްގެ ކޮޅުތަކުގައިވާ މި އާދަޔާ ހިލާފު ލިޔުން ޑިސިފަރކޮށް، އެހެން ބައިތައް ހެދިފައިވަނީ ހަމަ އެ މަދުން ނޫނީ ނުފެންނަ އެއްޗަކުންތޯ ބަލާލެވޭނެއެވެ. އޭރުން އޭނާއަށް ތިން ޕިސް އާއި އެޑްވާންޓޭޖެއް ލިބޭނެއެވެ.
  
  "އެންމެ ކުޑަމިނުން ޔޫ އާ ރިސޯސްފުލް" ފޯނަށް ވަދެގެން އައިސް މީލޯއަށް ފުންކޮށް ބަލާލަމުން އޭނާ ބުނެލިއެވެ. "އަޅުގަނޑު އިންތިޒާރު ކުރަނީ ވަރަށް އަވަހަށް އަލުން ބައްދަލުވާއިރު މި ވަސީލަތްތެރިކަން ބޭނުން ކުރަން." އިނގިރޭސި ރޯޒްއެއް ވަޅިން ވަދެގެން ދިޔަތާ މާގިނަ ދުވަސްތަކެއް ވެއްޖެއެވެ.
  
  ލޯބިވެރިޔާއާ އަލުން ގުޅޭނެ ކަމުގެ ޚިޔާލުން މިލޯގެ ދެލޯ އަލިވުމުން ފްރޭ އެތެރެއަށް ހީލިއެވެ. އަލީޝާގެ ޖަވާބު އަދިވެސް އޭނާގެ ސިކުނޑީގައި ގުގުމާލިއެވެ.
  
  ބޭނުން ގޮތަކަށް ސަރ.
  
  
  އަށާވީސް އެވެ
  
  
  
  އޯއޭއެޗްޔޫ، ހަވާއީ އެވެ
  
  
  th ސެޕްޓެމްބަރު މަހުގެ 12 ވަނަ ދުވަހު ހަވާއީގެ މައްޗަށް މެންދުރުގެ އިރު އަނދިރިކޮށްލީ އެމެރިކާގެ އަސްކަރިއްޔާގެ ސޮއި ޕެރަޝޫޓް ކަމަށްވާ ޖެލީފިޝް ޕެރަޝޫޓްތަކުގެ އަނދިރި ވާރޭއަކުންނެވެ. ތަފާތު އޮޕަރޭޝަނެއްގައި ޑެލްޓާ ކޮމަންޑޯސް ޖެއްސީ ސްވިޑެންގެ އެސްޖީޖީ އާއި އިނގިރޭސި ސާސް - އަދި ނިއުޔޯކްގެ އެއް ފުލުހަކު - ވަށައިގެން ޖަޒީރާގެ އުތުރު ފަރާތުގައި އޮންނަ ދުރު ގޮނޑުދޮށަކަށެވެ.
  
  ޑްރޭކް ދުވުމުގެ ފެށުމެއް މޫދަށް އެރިއިރު، ވެލިގަނޑުން އޭނާގެ ލޭންޑިން މަޑުވެ، ޕެރަޝޫޓް ދޫކޮށްލާފައި އަވަހަށް އެނބުރި ކެނެޑީގެ ކުރިއެރުންތައް ބަލާލިއެވެ. ޑެލްޓާގެ ދެތިން ފިރިހެން ކުދިންގެ ތެރޭގައި ޖައްސާލައިގެން އެއް ކަކުލަށް ވެއްޓުނު ނަމަވެސް މާގިނައިރުތަކެއް ނުވެ ފައިމައްޗަށް ތެދުވިއެވެ.
  
  ބެން ބޯޓުގައި ހުންނަން ޖެހުނީ އޭނާގެ ދިރާސާތައް ކުރިއަށް ގެންދާއިރު، އެ މިޝަންގައި އެމެރިކާއަށް "އެޑްވައިޒަރެއްގެ" ގޮތުގައި ފޮނުވި ހޭޑަންގެ އެހީގަ އެވެ.
  
  ޑްރޭކްގެ ތަޖުރިބާއިން ބަލާއިރު، އެޑްވައިޒަރުންނަކީ އާންމުކޮށް އެމީހުންގެ ވެރިންގެ ތެރެއިން ރަނގަޅަށް ތަމްރީނު ލިބިފައިވާ ވަރޝަންތަކެއް ކަމަށްވާ، ބުނާނަމަ، ބިކަރު ހެދުމުގައި ތިބި ޖާސޫސުންނެވެ.
  
  އެމީހުން ހަވާއީގެ ހޫނު އަވިގަނޑުގައި ގޮނޑުދޮށުގައި ދުވެފައި ދިޔައިރު، ސްޕެޝަލް ފޯސަސްގެ މަތީ ތަމްރީނު ލިބިފައިވާ ތިރީސް ސިފައިން، ގަސްތަކުގެ ކެނޮޕީއަކުން ހިޔާކޮށްފައިވާ މަޑުމައިތިރި ފަރުބަދައަކަށް އާދެވުނެވެ.
  
  މިތަނުގައި ތޯރސްޓެން ޑާލް އެމީހުން ހުއްޓުވިއެވެ. "ގަވާއިދު އެނގޭތަ. މަޑުމައިތިރި އަދި ގަދައެވެ. އަމާޒަކީ ސްޓޯރޭޖް ރޫމެކެވެ. ކުރިޔަށް!"
  
  އެގޮތަށް ނިންމީ ސާބިއާގެ މާފިއާގެ ކުރީގެ ލީޑަރުގެ ގެކޮޅުގައި އެންމެ ބާރަށް ހަމަލާދިނުމަށެވެ. ވަގުތު އެމީހުންނާ ދެކޮޅަށް ބިރުވެރި ގޮތަކަށް ދިޔައީ - އެމީހުންގެ ވާދަވެރިންނަށް ވެސް ވެލްކިރީސްގެ ތަން މިހާރު އެނގިދާނެ ކަމަށާއި، މި ރޭހުގައި ކުރި ހޯދުމަކީ މުހިންމު ކަމެއް ކަމަށެވެ.
  
  އަދި އޭނާގެ ވެރިކަމުގައި ދަވޯރ ބާބިކް އަކީ ރަޙްމަތްތެރި މީހެއް ނޫނެވެ.
  
  އެމީހުން ފަރުބަދަ މައްޗަށް އަރައިގެން ގޮސް މަގު ހުރަސްކޮށް ދުވެފައި ގޮސް ސީދާ ބާބިޗްގެ އަމިއްލަ ގޭޓާ ހަމައަށް ދިޔައެވެ. ވައިރޯޅިވެސް އެމީހުންގެ ގައިގައި އަތްލާފައެއް ނުވެއެވެ. އެ ހަމަލާ ދިނުމުން މިނިޓެއް ވެސް ނުވަނީސް ދަގަނޑުން ހަދާފައިވާ އުސް ގޭޓްތައް ދަގަނޑު ކޮތަޅުތަކަކަށް ކުޑަވެގެން ދިޔައެވެ. އެމީހުން ގޭޓުން ފަޅައިގެން ގޮސް މުޅި ސަރަހައްދުގައި ފަތުރާލިއެވެ. ޑްރޭކް ބޯ އާފަލު ގަހެއްގެ ފަހަތުން ނިވާވެ، މާބަލް ބޮޑު ފިޔަވަޅުތަކާ ހަމައަށް ދާ ހުޅުވިފައިވާ ލޯން ދިރާސާ ކުރަމުން ދިޔައެވެ. އެމީހުންގެ އެންމެ މަތީގައި އޮތީ ބާބިޗްގެ ގެއަށް ވަންނަ ދޮރެވެ. ދެފަރާތުގައި ހުރީ ހަވާއީގެ ސަގާފަތުގެ ވިމްސިކަލް ބުދުތަކާއި ޚަޒާނާތަކެއް ކަމަށާއި، އީސްޓަރ އައިލެންޑުގެ މޮއައި ފިގުރިންއެއް ވެސް ހުއްޓެވެ.
  
  އަދި އެއްވެސް ހަރަކާތެއް ނެތެވެ.
  
  ސާބިއާގެ މާފިއާ ރިޓަޔާ ކުރި މީހާއަކީ މަރުވާވަރުގެ އަމިއްލަ ނަފްސަށް އިތުބާރު ކުރި މީހެކެވެ.
  
  މޫނު ބައި ފޮރުވިފައި ހުރި ސާސް މީހާ ޑްރޭކްގެ ކައިރީގައި ފުންމާލިއެވެ.
  
  "ސަލާމް މުސްކުޅި އެކުވެރިޔާ. ސަޅި ދުވަހެއް ނޫންހެއްޔެވެ؟ ސީދާ އިރުގެ އަލި ލެންސްތަކުގައި ޖެހުމުން އަހަރެން ވަރަށް ލޯބިވޭ. ވެލްސް ފޮނުވަނީ އޭނާގެ ހެޔޮއެދުންތައް."
  
  "ކޮބާ އެ މުސްކުޅި މޮޔަ؟" ޑްރޭކް އޭނާގެ ލޯ ބަގީޗާއިން ނައްޓާނުލިއެވެ.
  
  "އޭނާ ބުނަނީ ފަހުން ގުޅާނަމޭ. ކޮންމެވެސް ވަގުތުކޮޅެއް އޭނައަށް ދަރަނިވެރިވުމާ ބެހޭ ގޮތުން."
  
  "ޑާރޓީ އޯލްޑް ބާސްޓަރޑް."
  
  "މާއީ ކާކު؟" - ކެނެޑީ އަހާލިއެވެ. އަނެއްކާވެސް އިސްތަށިގަނޑު ފަހަތަށް ކޮމްބްކޮށްލަމުން ޕެންޓްސޫޓެއްގެ މައްޗަށް ބައްޓަން ނެތް ސިފައިންގެ ޔުނީފޯމެއް ލައިގެން ހުއްޓެވެ. އޭނާގެ އަތުގައި ދެތިން ގްލޮކްސް ހުއްޓެވެ.
  
  ޑްރޭކް، އާދައިގެ މަތިން، އޭނާގެ ޚާއްޞަ ބޭނުމަކަށް ބޭނުންކުރާ ވަޅި ފިޔަވައި، އެއްވެސް ހަތިޔާރެއް ގެންގުޅެފައެއް ނުވެއެވެ.
  
  އާ ސާސް ކުއްޖާ ބުނީ، "އޯލްޑް ޑްރޭކް ފްލޭމް މިއޮތީ. އަދި އެއަށްވުރެ މުހިންމީ ކާކު؟"
  
  "އާދޭ ކުދިން. މިކަމަށް ފޯކަސް ކުރާށެވެ. އަޅުގަނޑުމެން މިތިބީ ތާރީޚުގައި އާންމުންނަށް ދޭ އެންމެ ބޮޑު އެއް ހަމަލާ ދޭން."
  
  "ސިވިލް؟" ކެނެޑީ މޫނު ކުނިކޮށްލިއެވެ. "މި ކުއްޖާއަކީ ސިވިލް މީހެއް ނަމަ ދެން އަހަރެންނަކީ ކްލޯޑިއާ ޝިފަރުގެ ފުއްޕާމޭ."
  
  ޑެލްޓާ ޓީމް ކުރިންވެސް އޮތީ ފިޔަވަޅުމަތީގައެވެ. އެމީހުން ފެށި ހިސާބުން ޑްރޭކް ފޮރުވިފައި ހުރި ތަނުން ނުކުމެ، ހުޅުވިފައިވާ ބިން ހުރަސްކޮށް ދުއްވައިގަތެވެ. މެދުތެރެއަށް ދިޔައިރު ހަޅޭކުގެ އަޑު ފެށުނެވެ.
  
  ސިޑިން މަތީގައި އެކި ވައްތަރުގެ ހެދުން އަޅައިގެން ތިބި ފިގުހަތަކާއި ބޮކްސަރ ޝޯޓާއި ކަނޑާލާފައިވާ ޓީޝާޓްތައް ފެނިގެން ދިޔައެވެ.
  
  ކުރު ހަ ޝޮޓެއް ގުގުމާލިއެވެ. ހަ ހަށިގަނޑު ސިޑިން ފައިބައިގެން ދިރުމެއް ނެތި ވެއްޓުނެވެ. ޑެލްޓާ ޓީމް އޮތީ މެދުތެރެއިންނެވެ. އަވަސް ހަޅޭކުގެ އަޑުތައް މިހާރު ކުރިމަތީގައި ހުރި ތަނަކުން އައީ ޑްރޭކް ސިޑިތަކުގެ ތިރިއަށް ވާސިލްވެ ކަނާތްފަރާތަށް ކުދިކުދިކޮށްލިއިރު، އެތަނުގައި ކައްސާލާފައިވާ ހިލަ ރެއިލިން އިން ތަންކޮޅެއް އިތުރު ނިވާކަމެއް ލިބުނެވެ.
  
  ޝޮޓެއް ގުގުމާލީ، އަޑުގަދަކޮށް، މާނައަކީ އެއީ ސާބު މީހުންގެ ފަރާތުން އައިސްފައިވާ ބަޑިއެކެވެ. ޑްރޭކް އަނެއްކާވެސް ކެނެޑީގެ ހާލު ބަލާލުމަށް އެނބުރިލުމަށްފަހު މައްޗަށް ދެ ފިޔަވަޅު އަޅާލިއެވެ.
  
  އެމީހުންގެ ފަހަތުން ކުޑަ ގްރެވިލް ސްޓްރިޕް އެއް ވަދެގެން ދިޔައީ އެޗް ޝޭޕްގެ އިމާރާތުގެ ދެ ބައިގެ މެދުގައި ހުރި މެންޝަންގެ ދޮރާށެވެ. ހުޅުވިފައިވާ ދޮރުތަކުންނާއި އެތެރެއަށް ވަންނަ ދޮރުގެ ދެފަރާތުގައި ހުރި ފަރަންސޭސި ދޮރުތައް ތަޅާލުމުން ހަތިޔާރު އެޅި މީހުން ނުކުތެވެ.
  
  އޭގެ ތެރެއިން ދިހަވަރަކަށް މީހުން އެބަތިއްބެވެ.
  
  އެމީހުން ނަގަނީ ހައިރާންކަމާއެކު - އެކަމަކު އަވަހަށް ރީގްރޫޕް ވެގެންނެވެ. ފަހަރެއްގައި އެހާ ސްމާގް ނުވެދާނެ ކޮންމެ ގޮތެއްވިޔަސް. އަންނަން އޮތް އެއްޗެއް ފެނިގެން ޑްރޭކް ހިމާޔަތް ހޯދީ އާދަޔާ ހިލާފު ބުދުތަކެއްގެ ތެރެއަށް ވަދެގެންނެވެ. އޭނާ ނިމުނީ އީސްޓާ އައިލެންޑުން ކެނެޑީ ދަމާފައި އެ އެތިކޮޅުންނެވެ.
  
  އޭގެ ދެވަނަ ފަހުން މެޝިންގަންގެ ބަޑިޖެހުމުގެ އަޑު އިވުނެވެ. ސިއްސައިގެން ގޮސްފައިވާ ގާޑުން ހުރިހާ ދިމާލަކަށް ލީޑް ފަރުދާތައް ބެހެއްޓިއެވެ. ޑްރޭކް އޭނާގެ ބަނޑަށް ވެއްޓުނީ އެތައް ވަޒަނެއް ބުދު ތެޅިގަތް ވަގުތުތަކުގަ އެވެ.
  
  ގާޑުން ކުރިއަށް ދުއްވައިގަތެވެ. އެއީ ކުއްޔަށް ހިފާފައިވާ މަސްތަކެއް، އެމީހުންގެ ފިކުރީ ކުޅަދާނަކަމަށްވުރެ ބޮޑަށް އެމީހުންގެ ބުރަ މޮޔަކަމުން ހޮވިފައިވާ ބައެކެވެ. އެމީހުން ސީދާ ޑެލްޓާ ފިރިހެން ކުދިންގެ ފަރާތުން ލިބުނު ފަރުވާތެރި އަލިފާން ރޮނގުތަކުގެ ތެރެއަށް ދުވެފައި ގޮސް ލޭގެ ކޯރުތަކުގެ ތެރޭގައި ވިއްސައިގެން ގޮސް ވެއްޓުނެވެ.
  
  އެމީހުންގެ ފަހަތުން ބިއްލޫރި ފަޅައިގެން ދިޔައެވެ.
  
  އެ ގެކޮޅުގެ ކުޑަދޮރުން އިތުރު ބަޑިޖެހުމުގެ އަޑު އިވުނެވެ. ނަސީބު ގޯސް ޑެލްޓާ ސިފައިންގެ މީހާގެ ކަރުގައި ވަޒަނެއް ޖެހި ވަގުތުން ވެއްޓުނީ މަރުވެފައެވެ.
  
  ދެ ގާޑުން ބުދުތަކުގެ މައްޗަށް ތަޅައިގަތުމުން އޭގެ ތެރެއިން އެކަކު ވަނީ ކުޑަކޮށް އަނިޔާވެފަ އެވެ. ޑްރޭކް ހިމޭންކަމާއެކު އޭނާގެ ބްލޭޑް ދަމައިގަނެގެން އިންތިޒާރު ކުރަމުން ދިޔައީ އެއިން އެކަކު ބުދު ވަށައިގެން ހިނގާލާނެ އިރަކަށެވެ.
  
  އެންމެ ފަހުން ޒަޚަމްވި ސާބް މީހާއަށް ފެނުނީ ޑްރޭކް ކަރު ކަނޑާލުމާއެކު އޭނާގެ އަމިއްލަ ލޭ ފައިބަމުން ދިޔަތަނެވެ. ކެނެޑީ ދެވަނަ ސާބް މީހާއަށް ބަޑިޖަހާ، ގެއްލިގެން ދިޔައީ، ދެން ހަތިޔާރު އުފުލާލަމުން ކަވަރު ހޯދުމަށް ޑޯވް ކޮށްލިއެވެ.
  
  ހޮޅިބުރި ކްލިކް ކޮށްލީ ހުސްކޮށެވެ.
  
  ކެނެޑީ ތެދުވިއެވެ. ހަތިޔާރު ބާލިޔަސް ނުދިޔަޔަސް އަދިވެސް ކުރިމަތިލީ ރުޅިގަދަ އިދިކޮޅު ފަރާތަކާއެވެ. ގާޑުން މަސްތައް ފަޅާލަމުން މޮވަރ އުފުލާލިއެވެ.
  
  ކެނެޑީ ރޭންޖުން ބޭރަށް ފިޔަވަޅު އަޅައި، ދެން ކުރިއަށް ފުންމާލީ އޭނާގެ މޮމެންޓަމް އޭނާ ހާމަވެފައި އޮތުމުންނެވެ. އަވަސް އަވަހަށް ކަރުގެ ފަހަތަށް ޖެހި އުނަގަނޑަކުން އޭނާ ބިންމައްޗަށް ވެއްޓުނެވެ. އޭނާ ރޯލް ކޮށްލީ، ބްލޭޑް ކުއްލިއަކަށް އަތުގައި ހިފައިގެން، ފުޅާ އާކެއްގެ ގޮތުގައި ކަނޑާލިއެވެ. ކެނެޑީ ފަހަތަށް ޖެހިލީ ހަމަ އެހާމެ މަރުވާ ޓިޕް އޭނާގެ ކޯތާފަތުން ފާއިތުވެގެން ދިއުމުގެ ކުރިން އޭނާގެ ހޭނެތިފައިވާ އިނގިލިތައް އޭނާގެ ވައި ހޮޅިއަށް ވައްޓާލުމަށެވެ.
  
  މަޑު ކާޓިލޭޖް ފަޅައިގެން ދިޔަ އަޑު އޭނާއަށް އިވުނީ، އޭނާ ހޮޑުލަން ފެށި އަޑު އިވުނެވެ.
  
  އޭނަ ފަހަތަށް އެނބުރުނެވެ. އޭނާ ނިމިއްޖެއެވެ. އޭނާ މަރުވާތަން ބަލަން އޭނަގެ އެއްވެސް އެދުމެއް ނެތެވެ.
  
  ޑްރޭކް ހުއްޓިފައި ބަލަން ހުއްޓެވެ. "ގޯހެއްނޫން".
  
  "ފަހަރެއްގައި މިހާރު އަހަރެން ބެބީ ކުރުން ހުއްޓާލަފާނެ."
  
  "އަހަރެން ނުކުރާނަން..." ކުއްލިއަކަށް އޭނާ ހުއްޓުނެވެ. އެއީ ހެއްޔެވެ؟އޭނާ އޭނާގެ ލަދުވެތިކަން ފޮރުވާލީ ހިތްވަރުގަދަ ބޮޑާކަމުންނެވެ. "ބަޑި ހިފައިގެން އަންހެނަކު ބަލަން ހުރުމަށްވުރެ ރަނގަޅު ކަމެއް ނެތް."
  
  "މުހިންމެއް ނޫން". ކެނެޑީ މެންޝަންގެ ތަނުން ބޭރުގައި ހުރި އަނެއް ސިފަ ކަމަށްވާ ޓޯޓެމް ޕޯލްގެ ފަހަތުން ވަދެ އެ މަންޒަރު ސާވޭ ކުރި އެވެ.
  
  "އަހަރެމެން މިދަނީ އަހަރެމެންގެ ވަކިވަކިން،" ޝަބާނާ އޭނާ ގާތު ބުންޏެވެ. "ތިއުޅެނީ ސްޓޯރޭޖް ރޫމެއް ހޯދަން. އަހަރެން އެނބުރި ދަނީ."
  
  އޭނާގެ ފަސްޖެހުން ފޮރުވުމުގެ ބުއްދިވެރި މަސައްކަތެއް އޭނާ ކުރިއެވެ. "ޔަގީންތަ؟"
  
  "ހޭ މޭން، އަހަރެން މިތާ ފުލުހެއް، ހަނދާންވޭތަ؟ ތިޔައީ މަދަނީ މީހެކެވެ. ބުނާ ގޮތަށް ކަންތައް ކުރާށެވެ."
  
  
  * * *
  
  
  ސެޓެލައިޓް ސަވައިލެންސް އިން ހެލިޕެޑަކާއި ތިރި ބައެއް އިމާރާތްތައް ފެނުނު މެންޝަންގެ ފަހަތަށް ކެނެޑީ ކަނާތްފަރާތަށް ކުދިކުދިވަމުން ދިޔަތަން ޑްރޭކް ބަލަން ހުއްޓެވެ. އެތަނުގައި ކުރިން ވެސް ސާސް ޓީމު ޑިޕްލޮއިކޮށްފައި އޮތުމުން ހަމަ އެވަގުތު ވަދެގަންނަން ޖެހުނެވެ.
  
  އޭނާގެ ނަޒަރު އޭނަގެ ސިފައަށް ދިގުދެމިގެންދާތަން ފެނުނުއިރު، އޭނަގެ ސިކުނޑި ކުއްލިއަކަށް އެދެމުން ދިޔައީ އޭނަ ލައިގެން ހުރި ހެދުންތަކުން އޭނަގެ ފުއްޕާމޭ ދައްކާލުމަށެވެ.
  
  އެ ސިހުމުން އޭނާ ތެޅިގަތެވެ. ނިކަމެތިކަމާއި ޔަގީންކަން ނެތުމުން އޭނާގެ ބޮލުގައި ބާރުތަކެއް އުފެދި، އަމިއްލަ ނަފްސަށް ޝައްކު ކުރުމުގެ ވިއްސާރައެއް އުފެދުނެވެ. އެލިސަން ދިޔަތާ ދެ އަހަރު، ހަތްސަތޭކައަށް ވުރެ ގިނަ ދުވަހުގެ ނުތަނަވަސްކަމެވެ. އާދަޔާ ހިލާފު އަޑިތަކެއްގައި މެދުނުކެނޑި މަސްތުވެފައި ހުރުމާއި، އޭގެ ފަހުން ބަނގުރޫޓުވުމާއި، ދެން މަޑުމަޑުން ވަރަށް މަޑުމަޑުން އާދައިގެ ދިރިއުޅުމަށް އަރައިގަތުމެވެ.
  
  އެމީހުން އަދި ނުތިބެއެވެ. އެއްވެސް ތަނެއް ކައިރިއެއް ނޫނެވެ.
  
  އެއީ އޭނާގެ ވަލްނަރެބިލިޓީ ވާހަކަ ދެއްކުން ހެއްޔެވެ؟
  
  ޕްލޭން ބ.
  
  އަތުގައި މަސައްކަތް ކުރާށެވެ. ތިމާގެ އަސްކަރީ ފޯކަސް އަނބުރާ ހޯދައިގެން ދުވަސްކޮޅަކަށް ލަދުވެތި މަދަނީ އެއްޗެހި ދޫކޮށްލަން މަސައްކަތް ކުރާށެވެ. ދެ ގާޑުންގެ ބަޑިތައް ހިފައިގެން ބުދުތަކުގެ ދޭތެރެއަށް ވަދެ ގްރެވިލް ޑްރައިވްވޭގެ އަރިމަތީގައި ހުއްޓިގެން ދިޔައެވެ. އޭނާއަށް ތަފާތު ތިން ކުޑަދޮރެއްގައި ތިން އަމާޒެއް ފެނި، އަވަސް އަވަހަށް ޖެހިޖެހިގެން ތިން ފަޅައިގެން ދިޔަ އެވެ.
  
  ދެ ހަޅޭކާއި ހަޅޭކެއް. ގޯހެއްނޫން. ބާކީ އޮތް ބޯ އަނބުރާ ބޭރަށް ނިކުމެ، އޭގެ ތަން ހޯދަމުން ދިޔައިރު، ޑްރޭކް އެ ބޯ ރަތް އުދަރެހަކަށް ބަދަލުކޮށްލިއެވެ.
  
  އެއަށްފަހު އޭނާ ދުވެފައި ދިޔައީ، ހަމައެކަނި ކަކުލުގައި ޖައްސާލައިގެން ހުރެ މެންޝަންގެ ކުރިމަތީގެ ވަކިން ބޭރުގައި ހުއްޓި، ބޯ ޖެހުނީ ގަދަ ހިލަގަނޑުގެ ތެރޭގައެވެ. އޭނާ ފަހަތަށް ބަލާލީ ޑެލްޓާ ޓީމަށް ކަމަށާއި އެމީހުން އަވަސްވެގަތީ އޭނާއާ ދިމާއަށެވެ. އެމީހުންގެ ލީޑަރަށް ބޯޖަހާލިއެވެ.
  
  "ތެރެއިން". ޑްރޭކް ބޯޖަހާލީ ދޮރާ ދިމާއަށް، ދެން ކަނާތްފަރާތަށެވެ. "ސްޓޯރޭޖް ރޫމް."
  
  އެމީހުން އެތެރެއަށް ވަދެގެން ދިޔައީ، އެންމެ ފަހުން ޑްރޭކް، ފާރުގެ ކަރުވައަށް ފިތާލަމުންނެވެ. އެމީހުންގެ ކުރިމައްޗަށް ފުޅާ ދަގަނޑު ސިޑިއެއް ވަދެގެން ގޮސް މެންޝަންގެ ދެވަނަ ފަންގިފިލާއަށް ވަދެގެން ދިޔައެވެ.
  
  އެމީހުން ފާރުގައި އުޅެމުން ދިޔައިރު، ސީދާ އެމީހުންގެ މަތީ ބުރީގެ ބެލްކަނީން އިތުރު ސާބް މީހުން ފެނިގެން ދިޔައެވެ. ވަގުތުކޮޅެއްގެ ތެރޭގައި ޑެލްޓާ ޓީމު ފަސޭހަ ޝިކާރައަކަށް ވެގެން ދިޔައެވެ.
  
  ދާނެ ތަނެއް ނެތުމުން ޑްރޭކް ކަކޫ މައްޗަށް ވެއްޓި ބަޑިޖަހާލިއެވެ.
  
  
  * * *
  
  
  ކެނެޑީ ދުވެފައި ގޮސް މެންޝަންގެ ބޭރު ފާރާއި ބޯޑަރުކޮށްފައިވާ ގަސް ރޮނގަށް ގޮސް ބާރަށް ހިނގަން ފެށިއެވެ. ލޮލުގެ ފެނުމުގެ ތެރޭގައި އޭނަ ގޭގެ ފަހަތަށް ވާސިލްވުމުގެ ކުރިން މޫނު ނެތް ސާސް ސިފައިންގެ މީހާ އޭނަގެ ކުރިމަތީގައި ބަނޑަށް ވެއްޓުނެވެ.
  
  ކަޅުކުކުޅެއް ފަދައިން ރައިފަލްގެ ފީފާއިން ހިޕްނޮޓައިޒް ވެފައި ހުރެ ހަރަކާތެއް ނެތި ހުއްޓެވެ. މަސްތަކެއް ފަހުން ފުރަތަމަ ފަހަރަށް ތޯމަސް ކެލެބްގެ ހުރިހާ ޚިޔާލުތަކެއް އޭނަ ދޫކޮށްލިއެވެ.
  
  "ބޭކާރު!"
  
  "އޯކޭ" ކަނާތު ކަންފަތް ކައިރީގައި ހުރި އަޑަކުން ބުނެލިއެވެ. އޭނާއަށް އިހުސާސް ކުރެވުނީ އޭނާއާ އެންމެ މިލިމީޓަރު ދުރުގައި ހުރި ފިނި ބްލޭޑެވެ. "މިއީ ޑްރޭކްގެ ދޫންޏެއް."
  
  އެ ކޮމެންޓުން އޭނާގެ ބިރުވެރިކަން ފިލައިގެން ދިޔައެވެ. "ޑްރޭކްގެ ދޫންޏެއްތަ؟ އަހަރެން ދިޔައީ!"
  
  އެމީހާ އޭނަގެ ކުރިމައްޗަށް ހިނގައިގަތީ ހިނިތުންވެލައިގެންނެވެ. "އާނ، ދެން ތިޔަބޭފުޅުންގެ ރައީސް ވިދާޅުވާ ގޮތުގައި މިސް މޫރަކީ މުހިއްމު މީހެއް ނޫން، އަޅުގަނޑު އިސްކަންދޭނީ ރަނގަޅަށް ތަޢާރަފްވާން، އެކަމަކު މިހާރު މިއީ ވަގުތެއް ނުވަތަ ތަނެއް ނޫން. އަހަންނަށް ވެލްސް ކިޔާ."
  
  ކެނެޑީއަށް އެ ނަން ދެނެގަތް ނަމަވެސް އިނގިރޭސި ސިފައިންގެ ބޮޑު ޓީމެއް އޭނާގެ ވަށައިގެން މެޓީރިއަލައިޒްވެ ނިޝާންތައް ދޫކޮށްލަން ފެށުމުން އިތުރު އެއްޗެއް ނުބުނެ އެވެ. ބާބިޗްގެ ޕްރޮޕަޓީގެ ފަހަތުގައި އިންޑިއާގެ ހިލަތަކުން ފުރިފައިވާ ބޮޑު ޕެޓިއޯއަކާއި، ލައުންޖް ގޮނޑިތަކާއި ހުދު ކެބަނާތަކުން ވަށާލެވިފައިވާ އޮލިމްޕިކް ސައިޒުގެ ސްވިމިން ޕޫލަކާއި، ޑެކޯރުގެ އެހެން ތަންތަނާ ނުގުޅޭ ސްކޮޓް، ހުތުރު އިމާރާތްތަކެއް ހުއްޓެވެ. އެންމެ ބޮޑު އިމާރާތުގެ ކައިރީގައި އޮތީ ސިވިލް ހެލިކޮޕްޓަރެއް ޖަހާފައިވާ ވަށައިގެންވާ ހެލިޕެޑެކެވެ.
  
  ނިއުޔޯކުގެ މަގުތަކުގައި އަހަރުތަކެއް ވަންދެން ހިނގުމަށްފަހު ކެނެޑީއަށް ޖެހުނީ ކުށްކުރުމުގެ ފައިދާ ހަގީގަތުގައި ލިބޭތޯއެވެ. މި ކުދިންނާއި ކަލޭބް އެކަމަށް ފައިސާ ދެއްކިއެވެ. ޗަކް ވޯކާ އެކަމަށް ފައިސާ ދެއްކީސް ކެނެޑީއަށް އޭނާ ސްޓޭކް ޖީބަށް ވައްދާތަން ނުފެނުނު ނަމަ އެވެ.
  
  ސަން ލައުންޖަރުތައް ފުރިފައި ހުއްޓެވެ. ބައިބަޔަށް ބަރަހަނާވެފައިވާ ބައެއް އަންހެނުންނާއި ފިރިހެނުން މިހާރު ސިހުމެއްގެ ތެރޭގައި ވަށައިގެން ތިބެ، ހެދުންތަކުގައި ހިފާލައިގެން، އިތުރު މަސް ފޮރުވަން މަސައްކަތް ކުރަމުން ދިޔައެވެ. ކެނެޑީ ފާހަގަކުރެއްވި ގޮތުގައި އުމުރުން ދުވަސްވީ ބައެއް ފިރިހެނުންނަށް ހިޕޮޕޮޓަމަސް ހަންގަނޑު ބެލެހެއްޓޭކަށް ނެތް ކަމަށާއި ގިނަ ޒުވާން އަންހެނުންނަށް އެކަން ކުރެވޭނީ އެންމެ ދެ އަތާއި ކަނާތްފަރާތަށް އެނބުރި ދިއުމުންނެވެ.
  
  "މި މީހުން... ހިނގާ މެހެމާނުންނަށް ކިޔާލަމާ... އެއީ ސާބިއާ ގްރޫޕްގެ ބައެއް ނޫން ކަންނޭނގެ" ވެލްސް މަޑުމަޑުން ކަރުތެރޭގެ މައިކް ތެރެއަށް ވަދެގެން ދިޔައެވެ. "އެމީހުން ގެންގޮސްދޭ" އޭނާ އިސްތިރި ތިން މީހުންނަށް ބޯޖަހާލިއެވެ. "ބާކީ ތިބި މީހުން މިސްރާބު ޖަހާފައި މިތިބީ މި އިމާރާތްތަކުގެ ކަނޑާ ދިމާލަށް."
  
  ގްރޫޕް ބައިބައިވާން ފެށުމާއެކު އެއްފަހަރާ އެތައް ކަމެއް ހިނގައިގަތެވެ. ހެލިކޮޕްޓަރުގެ ބްލޭޑްތައް އެނބުރެން ފެށިއެވެ؛ އޭގެ އިންޖީނުތަކުގެ އަޑުތަކުން ވަގުތުން ކައިރީގައި ތިބި މީހުންގެ ހަޅޭކުގެ އަޑު ޣަރަޤުވެގެން ދިޔައެވެ. ދެން ރޯލާ ޝަޓަރ ދޮރު ހުޅުވޭ އަޑެއް ފަދައިން ފުން ގުގުރިއެއް، ކުއްލިއަކަށް ބާރުގަދަ ކާރެއްގެ ހަޅޭކުގެ އަޑު އިވުނެވެ. ހުތުރު އިމާރާތްތަކުގެ ކަނޑާ ދިމާލުން ހުރި ފަރާތުގެ ފަހަތުން ހުދުކުލައިގެ ދަގަނޑު ސްޓްރިޕްއެއް ފެނިގެން ދިޔައީ - އެންމެ ބާރު ސްޕީޑުގައި ބާރު ސްޕީޑެއްގައި ދުއްވާ އޯޑީ އާރް8 އެވެ.
  
  ޕެޓިއޯއާ ހަމައަށް ދިޔައިރު އެއީ މަރުވާވަރުގެ ޓަނެއްހާ ވަޒަންތަކެކެވެ. އެއީ ސިއްސައިގެން ގޮސްފައިވާ ސާސް ސިފައިންގެ ތެރެއަށް ވެއްޓި، އެމީހުން ވައިގެ ތެރެއިން ފަޅައިގެން ގޮސް ވެއްޓިގެން ދިޔަ ތަނެކެވެ. އޭނާގެ ފަހަތުން އަނެއްކާވެސް ކާރެއް ދުއްވައިގަތީ މިފަހަރު ކަޅުކުލައިގެ ބޮޑު ކާރެކެވެ.
  
  ހެލިކޮޕްޓަރުގެ ބްލޭޑްތައް ބާރަށް އެނބުރެން ފެށުމުން އޭގެ އިންޖީނުތައް ހަޅޭއްލަވަން ފެށިއެވެ. މުޅި މެޝިން ތެޅިގަތީ އުދުހެން ތައްޔާރުވަމުންނެވެ.
  
  ކެނެޑީއަށް ސިއްސައިގެން ގޮސް އަޑުއަހަނީ ހަމައެކަނި ވެލްސް އަމުރުތައް ގޮވާލުމުންނެވެ. ބާކީ ތިބި ސާސް ސިފައިން ބަޑިޖަހާލުމާއެކު އޭނަ ފިނިވެގެން ދިޔައެވެ.
  
  ހުރިހާ ނަރަކައެއް ފަޅައިގެން ދިޔައީ ބަގީޗާގައެވެ.
  
  ސިފައިން ބާރު ސްޕީޑުގައި ދުއްވާފައި ދިޔަ އޯޑީ އާރް8 އަށް ބަޑިޖަހާފައިވާއިރު، ވަޒަންތަކުން އޭގެ މެޓަލް ހަށިގަނޑަށް ވަދެ، ފެންޑާގެ ހަންގަނޑާއި ދޮރުތައް ވަޅި ހަރާފައިވެ އެވެ. ކާރު ބާރު ސްޕީޑެއްގައި ގޭގެ ކަނާތްފަރާތާ ދިމާއަށް ދިޔައީ އެންމެ ފަހު ވަގުތު އެނބުރެމުން ތޫނު އެނބުރުމެއް ހެދުމަށެވެ.
  
  ކުދިކުދި ރޮކެޓްތަކެއް ފަދައިން އޭނާގެ ޓައިރުތަކުގެ ދަށުން ގްރެވިލް ނިކުތެވެ.
  
  ވަޒަނުން ވިންޑްޝީލްޑް ފަޅައިގެން ގޮސް، ވިންޑްޝީލްޑް ވަނީ ހަލާކުވެފައެވެ. ކާރު އަކުރުން އަކުރަށް މަރުވީ ފްލައިޓްގެ މެދުތެރެއިން ކަމަށާއި، އޭގެ އިންޖީނު ހުއްޓިފައި ވަނީ ޑްރައިވަރު ސައިކަލުގެ ފަހަތުން ވަރަށް ބޮޑަށް ވެއްޓިގެންނެވެ.
  
  ކެނެޑީ ފިސްތޯލަ އުފުލާލަމުން ކުރިއަށް ދުއްވައިގަތެވެ. "ހަރަކާތެއް ނުކުރައްވާ!"
  
  ކާރާއި ހަމައަށް ދިއުމުގެ ކުރިން ޑްރައިވަރަކީ އޭނާގެ ހަމައެކަނި ފަސިންޖަރުކަން ފާހަގަ ކުރެވުނެވެ.
  
  އެން.
  
  ހެލިކޮޕްޓަރު އޮތީ ބިމުން ދެ ފޫޓު މަތީގައި މަޑުމަޑުން އެނބުރެމުންނެވެ. ސާސް ސިފައިންގެ މީހާ ހަޅޭއްލަވައިގަތް ނަމަވެސް އޭނާގެ އަޑުގައި އެއްވެސް ހަގީގީ ރުޅިވެރިކަމެއް ނެތެވެ. ދެވަނަ ކާރު ކަމަށްވާ ކަޅުކުލައިގެ ހަތަރު ދޮރު ހުންނަ ކެޑިލެކް މިހާރު ބޮޑު ޕޫލް އާއި އެކު ބާރު ސްޕީޑެއްގައި ދުއްވާފައި ދިޔައިރު، އޭގެ ޓައިރުތަކުން ހުރިހާ ދިމާލަކަށް ފެނުގެ ރާޅުތައް އުކާލަމުން ދިޔައެވެ. ކުޑަދޮރުތައް ވަނީ އަނދިރިވެފައެވެ. އެތެރޭގައި ހުރީ ކޮންބައެއްކަން ކަނޑައެޅުމަކީ ކުރެވޭނެ ކަމެއް ނޫނެވެ.
  
  ތިންވަނަ އިންޖީނު ސްޓާޓް ކޮށްލީ މިވަގުތު ފެންނަން ނެތް ގޮތަކަށެވެ.
  
  ސިފައިން ކެޑިލެކް އަށް ބަޑިޖަހައި ތިން ބަޑިޖަހައި ޓައިރުތަކާއި ޑްރައިވަރަށް ގެއްލުން ދީފައިވެ އެވެ. ކާރު ސްކިޑްވެ ފަހަތު ކޮޅު ޕޫލަށް ވެއްޓުނެވެ. ވެލްސް އާއި އިތުރު ތިން ސިފައިން އޭނާއާ ދިމާއަށް ދުވެފައި ދިޔައީ ހަޅޭއްލަވަމުންނެވެ. ކެނެޑީގެ ނަޒަރު ހެލިކޮޕްޓަރުގައި ހުރި ނަމަވެސް ކެޑީ ފަދައިން އޭގެ ކުޑަދޮރުތައް ވެސް ހުރީ އޮޕެކް ގޮތަކަށެވެ.
  
  ކެނެޑީ ތިއަރީ ކުރި ގޮތުގައި މިއީ ހުރިހާ ކަމެއް ވެސް ކޮންމެވެސް ވަރަކަށް ތަފްސީލުކޮށް ފިލައިގެން ދިއުމުގެ ޕްލޭނެއްގެ ބައެކެވެ. އެކަމަކު އަސްލު ޑޭވަރ ބާބިކް ހުރީ ކޮންތާކު ހެއްޔެވެ؟
  
  ހެލިކޮޕްޓަރު މައްޗަށް އަރަން ފެށިއެވެ. އެންމެ ފަހުން ސާސް އިން އިންޒާރުތަކުން ވަރުބަލިވެ ފަހަތު ރޯޓަރަށް ބަޑިޖަހާލިއެވެ. އެ ޖަނަވާރު މެޝިން އެނބުރެން ފެށުމުން، އޭގެ ދަށުގައި މީހަކު ކަކޫޖަހާލީ ގްރެނޭޑް ލޯންޗަރެއް ތައްޔާރުވެގެންނެވެ.
  
  ވެލްސް ކެޑީއާ ހަމައަށް އާދެވުނެވެ. ދެ ބަޑިޖަހާފައިވެ އެވެ. މައިކް މެދުވެރިކޮށް ކެނެޑީއަށް އިވުނީ ބާބިޗް އަދިވެސް ހުރީ ދޫކޮށްލާފައެވެ. މިހާރު ތިންވަނަ ކާރު އައިސް ވަށައިގެން ފޯމިއުލާ 1 ރޭސަރެއް ފަދައިން އިންޖީނު ގިސްލަމުން ދިޔަ ނަމަވެސް އެއީ ބެންޓްލީއެއް، ބޮޑު އަދި ކެރިގެން، އޭގެ ޙާޟިރީ ހަޅޭއްލަވައިގަތީ އަހަރެންގެ މަގުން ނަރަކަ ނައްތާލާށެވެ!
  
  ކެނެޑީ ގަސްތަކުގެ ތެރެއަށް ފުންމާލިއެވެ. އެތައް ސިފައިންނެއް އޭނަގެ ފަހަތުން ދިޔައެވެ. ވެލްސް އެނބުރިލާފައި އަވަސް ތިން ޝޮޓެއް ފޮނުވާލި އިރު އެ ޝޮޓް ދިޔައީ ސީދާ ސައިޑް ވިންޑޯތަކުންނެވެ.
  
  ބުލެޓްޕްރޫފް ބިއްލޫރި!
  
  "މިއީ ކަނދުރާއެއް!"
  
  އެ ބަސްތައް ދެއްކީ ހެލިކޮޕްޓަރު ސަލާމަތް ކުރަން ސިކުންތެއްގެ ކުޑަ އިންސައްތައެއް މާ ލަސްވެގެން - ބޮން ދޫކޮށްލި - އޭގެ ގޮވާ ޗާޖު ހެލިކޮޕްޓަރުގެ ތިރީގައި ގޮއްވާލި އެވެ. ހެލިކޮޕްޓަރު ފަޅައިގެން ގޮސް ހުރިހާ ތަނެއްގައި ދަގަނޑުގެ ކޮތަޅުތައް އެތުރިގެން ދިޔައެވެ. ފަޅައިގެން ގޮސްފައިވާ ދަގަނޑުކޮޅެއް ސީދާ ޕޫލަށް ވެއްޓި، އެތައް ހާސް ގޭލޯނެއްގެ ފެން ބޮޑު ބާރަކާއެކު ޑިސްޕްލޭސް ކޮށްލިއެވެ.
  
  ކެނެޑީ މަޑުކޮށްލީ މޮންސްޓްރަސް ބެންޓްލީ އޭނާގެ ކައިރިން ދުއްވައިގަންނަންދެން، ދެން ފަހަތުން ދުއްވައިގަތެވެ. އަވަސް ޑިޑަކްޝަނުން ބުނީ ފިލައިގެން އުޅޭ ސާބް މީހާ ހިފުމުގެ ފުރުސަތު އޮތީ އެންމެ ފުރުސަތަކަށެވެ.
  
  ވެލްސްއަށް މިކަން ފެނިގެން ދިޔައީ ހަމަ އެވަގުތު ކަމަށާއި އޭނާ ޙަރަކާތަށް ފުންމާލި ކަމަށެވެ. އާރް8 މުޅިން ފަޅައިގެން ދިޔަ ނަމަވެސް ކެޑީ އަދިވެސް އޮތީ އެއްވެސް ގެއްލުމެއް ނުލިބި، އޭގެ ފުރޮޅުލީ އުޅަނދު ޕޫލްގެ މާބަލް ސިޑިތަކުގައި ފެންގަނޑު ދަށުގައި އެންމެ އިންޗިއެއްހާ ދުރުގަ އެވެ.
  
  ވެލްސް އާއި އޭނާގެ ދެ ސިފައިން ކެޑީއާ ދިމާއަށް ދުއްވައިގަތެވެ. ކެނެޑީ ހޫނު ފަހަތުން ދުއްވައިގަތީ، ވެރިކަމާ ހަވާލުވާން އަޒުމް ކަނޑައަޅައިގެންނެވެ. އެވަގުތު ވައިރޯޅިއެއް ފާއިތުވެގެން ދިޔަ ފަދައިން އާދަޔާ ހިލާފު ވައިރޯޅިއެއް އިވިގެން ދިޔައިރު ކުއްލިއަކަށް ބަބިޗްގެ ގޭގެ ކަނެއް ގޮވައިގެން ދިޔައެވެ.
  
  "އޯ މައި ގޯޑް!"ވެލްސް ފުންޏެއްގެ ތެރެއަށް ވެއްޓުނީ އޭނާގެ ހަމަޖެހުން ވެސް ފުނޑުފުނޑުވެގެން ދިޔަ ވަގުތުގައެވެ. ހުރިހާ ދިމާލަކަށް ކުނި އުދުހި، ޕޫލާއި ޕެޓިއޯއަށް ވާރޭ ވެހެމުން ދިޔައެވެ. ކެނެޑީ ރީލް ކޮށްލިއެވެ. އޭނަ ބޯ އަނބުރާލީ ފަރުބަދަތަކާ ދިމާއަށެވެ.
  
  އެތަނުގައި ކަޅުކުލައިގެ ހެލިކޮޕްޓަރެއް އުދުހެމުން ދިޔައިރު، އޭގެ ހުޅުވިފައިވާ ދޮރުން ސިފައެއް ރާޅު އަޅަމުން ދިޔައެވެ.
  
  "ކަމުދާތަ؟"
  
  ވެލްސް ބޯ އުފުލާލިއެވެ. "އެލިޝިއާ މައިލްސް؟ މާތް ހުރިހާ ކަމެއްގެ ނަމުގައި ކޮންކަމެއް ތިކުރަނީ؟"
  
  "އެ ޝޮޓުން ތި ކުދިކުދި ބޯޅަތައް ވެސް ރިޕް ކޮށްލެވޭނެ، ޔޫ އޯލްޑް ފަކަރ. ކަލޭ އަހަންނަށް ދަރަނިވެރިވެއެވެ. އެލިޝިއާ ހީގަތީ ހެލިކޮޕްޓަރު ކުޑައިރުކޮޅަކު ތެދުވުމުގެ ކުރިން ބެންޓްލީ ފަހަތުން ދުވަން އެނބުރިލުމުންނެވެ.
  
  ކެނެޑާ މީހުން މިތާ ތިއްބެވެ.
  
  
  * * *
  
  
  ފަހަތުގައި ހުރި ފާރު ސްވިސް ޗީޒަކަށް ބަދަލުވުމުގެ ކުރިން ޑްރޭކް ކުރިއަށް ރޯލް ކޮށްލިއެވެ. މަދުވެގެން އެއް ވަޒަން އެހާ ކައިރިއަށް އުދުހިގެން ދިޔައީ އޭގެ ސޮނިކް ވިންން އަޑު އިވުނެވެ. އޭނާ ވަނީ ޑެލްޓާ ޓީމުގެ ގިނަ ކުޅުންތެރިންނާ އެއް ވަގުތެއްގައި ބެލްކަނީގެ ތިރީގައި ހުރި ޕްލެޓްފޯމަށް އެރުމަށް ފްރަންޓް ފްލިޕް އެއް ކޮށްފަ އެވެ. އެތަނަށް އާދެވުމުން މައްޗަށް އަމާޒުކޮށްލަމުން ބަޑިޖަހާލިއެވެ.
  
  ހީކުރި ގޮތަށް ބެލްކަނީގެ ތަޅުންގަނޑު ހުރީ ނިސްބަތުން ބަލިކަށިކޮށެވެ. މަތީގައިވާ ބަޑިޖެހުން ހުއްޓި ހަޅޭކުގެ އަޑު ފެށުނެވެ.
  
  ޑެލްޓާގެ ކޮމާންޑަރު ކަނާތްފަރާތަށް އަތް އުފުލާލީ ސްޓޯރޭޖް ފެސިލިޓީއާ ދިމާއަށެވެ. އެމީހުން އަވަސް އަވަހަށް ދުވެފައި ދިޔައީ ރީތިކޮށް ފަރުނީޗަރު ޖަހާފައި ހުރި ނަމަވެސް ހުސް ކޮޓަރިއެއްގެ ތެރެއިންނެވެ. ކޮމާންޑަރު އިޝާރާތް ކުރެއްވީ އެމީހުންގެ ސެޓެލައިޓް ސަވައިލެންސް އިން އިންޒާރު ދިން ތަނެއްގެ ކައިރީގައި މަޑުކުރުމަށެވެ - ބިމުގެ އަޑީގައި ފޮރުވިފައިވާ ކޮޓަރިއެކެވެ.
  
  އެތެރެއަށް ސްޓަން ގްރެނޭޑް އުކާލިއިރު، އޭގެ ފަހުން އެމެރިކާ ސިފައިން ފޫހިކަމާއެކު ހަޅޭއްލަވައިގަނެ، ޑިސޮރިއެންޓޭޝަން އިފެކްޓަށް އިތުރު ކުރިއެރުމެއް ލިބުނެވެ. ނަމަވެސް އެމީހުން ވަގުތުން އަތުން އަތަށް ހަނގުރާމައިގައި ބައިވެރިވީ ސާބިއާގެ ބައި ޑަޒަން ގާޑުންނެވެ. ޑްރޭކް ފުންނޭވާއެއް ދޫކޮށްލަމުން އެތެރެއަށް ފިޔަވަޅު އެޅިއެވެ. ހަލަބޮލިކަމާއި އޮޅުންބޮޅުން ކޮޓަރީގެ ކޮޅުން ކޮޅަށް ފުރިގެން ދިޔައެވެ. އޭނާ ލޯ މަރާލިއިރު ބޮޑު ގާޑަކާ ކުރިމަތިލާން ޖެހުނު އިރު، އޭނާ ހީލަމުން ބުރިކޮށްލުމަށްފަހު ކުރިއަށް ޖެހިލާފައި ބުޅަލެއްގެ ބައްދާލުމަށެވެ.
  
  ޑްރޭކް އަވަސް އަވަހަށް ދުވެފައި ގޮސް ކިޑްނީގައި ތަޅައި ސޯލާ ޕްލެކްސަސްގައި ހަރު އަތުން ޚަންޖަރެއް ޖަހާލިއެވެ. އެ އިންސާނާ-ޖަނަވާރު ވެސް ފިނިވެފައެއް ނުވެއެވެ.
  
  ދެން އޭނާ ހަނދާންވީ ބާ މާރާމާރީތަކާ ބެހޭ ގޮތުން މުސްކުޅިން ބުނާ ވާހަކަ - ތިބާގެ އިދިކޮޅު ޓީމު ވިންސިން ނުކޮށް ޕްލެކްސަސްއަށް ހިޓް ނަގާނަމަ، ދެން ރަނގަޅުވާނީ ދުވަން ފެށުން، މީސްމީހާ، ތިބާ ހުރީ ޑީޕް ޝިޓްގައި ކަމަށް ވާތީ...
  
  ޑްރޭކް ފަހަތަށް ޖެހިލީ އޭނާގެ ހަރަކާތެއް ނެތް ދުޝްމަނުގެ ވަށައިގެން ފަރުވާތެރިކަމާއެކު ހިނގަމުންނެވެ. ސާބިއާގެ ކުޅުންތެރިޔާއަކީ ބޮޑު، ސޮލިޑް މަސްގަނޑެއްގެ މައްޗަށް ލަސް ސަރުބީ ހުރި، އަދި ހަ އިންޗީގެ ކޮންކްރީޓް ބްލޮކްތައް ތަޅާލާ ވަރަށް ބޮޑު ނިތްކުރިއެއް ހުރި ކުއްޖެކެވެ. އަތްތިލަ ފުޅާކޮށްލައިގެން ހުރެ އެމީހާ ކުރިއަށް ޖެހިލީ އުނދަގުލުންނެވެ. އެއް ސްލިޕް އާއި ޑްރޭކް މަރުވާވަރަށް ފުނޑުފުނޑުކޮށްލާފައި، ފިއްތާލައިގެން އަނބު ފަދައިން ކޮށާލާފައި އޮންނާނެއެވެ. އޭނާ އަވަސް އަވަހަށް އެއްފަރާތަކަށް ޖެހި، ކަނާތް ފަރާތަށް ފޭއިންޓްކޮށް، ކުރިއަށް އައީ އަވަސް ތިން ޖަބް ޖަހައިގެންނެވެ.
  
  ލޯ. ކަންފަތް. ކަރު.
  
  އެ ތިން މީހުން ވެސް ގުޅިފައިވެ އެވެ. ސާބިއާގެ ކުޅުންތެރިޔާ ވޭނުން ލޯ މަރާލި ވަގުތު ޑްރޭކް ރިސްކި ޑަމީ ތްރޯއެއް ފްލައިން ކިކެއްގެ ތެރެއަށް އެގްޒެކެޓް ކުރިއިރު، މި ބްރޮންޓޯސޯރަސް ވެސް އޭނާގެ ފުޅާ ފައިތަކުން ނައްޓާލެވޭ ވަރަށް މޮމެންޓަމް އުފެއްދި އެވެ.
  
  އެމީހާ ބިންމައްޗަށް ވެއްޓުނީ ފަރުބަދައެއް ވެއްޓޭ ފަދަ އަޑަކުންނެވެ. އެ ކުރެހުންތައް ފާރުން ވެއްޓުނެވެ. އޭނާގެ އަމިއްލަ ފަހަތަށް ފުންމާލުމުން އުފެދުނު ބާރު އޭނާގެ ބޯ ޑެކްގައި ޖެހުމުން އޭނާ ހޭނެތިގެން ދިޔައެވެ.
  
  ޑްރޭކް އިތުރަށް ކޮޓަރިއަށް ވަދެގެން ދިޔައެވެ. ޑެލްޓާގެ ދެ ކުދިން މަރާލި ނަމަވެސް ހުރިހާ ސާބް މީހުން ނިއުޓްރަލައިޒް ކުރެވުނެވެ. އިރުމަތީ ފާރުގެ ބައެއް ހުޅުވިގެން ދިޔައިރު، އެމެރިކާގެ ގިނަ މީހުން އެ ހުޅުވުމުގެ ވަށައިގެން ތިބި ނަމަވެސް، މިހާރު ތިބީ މަޑުމަޑުން ފަހަތަށް ޖެހިލާފައި، ބިރުވެރިކަމަށް ލަޢުނަތް ދީފައެވެ.
  
  ޑްރޭކް އަވަސްވެގަތީ އެމީހުންނާ ގުޅެން، ޑެލްޓާގެ ސިފައިންގެ މީހާ ބިރުގަންނަން މެދުވެރިވެދާނެ ސަބަބެއް ތަޞައްވުރު ނުކުރެވިގެންނެވެ. އޭނާއަށް އެންމެ ފުރަތަމަ ފެނުނީ ބިމުގެ އަޑީގައި ރަނގަޅަށް އަލިކޮށްފައިވާ ކޮޓަރިއަކަށް ތިރިއަށް ވަންނަ ހިލަ ފިޔަވަޅުތަކެކެވެ.
  
  ދެވަނަ އެއްޗަކީ ކަޅުކުލައިގެ ޕެންތަރެއް، މަޑުމަޑުން ސިޑިން މައްޗަށް އަރަމުން ދިޔައިރު، އޭގެ ފުޅާ އަނގައިން ރޭޒަރެއް ފަދަ ތޫނު ދަތްތަކެއްގެ ސަފުތަކެއް ފެނެއެވެ.
  
  "ފޫއުކް..." އެމެރިކާގެ މީހަކު ދަމައިގަތެވެ. ޑްރޭކްއަށް އިތުރަށް އެއްބަހެއް ނުވެވުނެވެ.
  
  ޕެންތަރ ހީނގަތީ، ހަމަލާދޭން ޑަކް ކޮށްލަމުންނެވެ. ޑްރޭކް ފަހަތަށް ޖެހިލީ ޖަނަވާރު ވައިގެ ތެރެއަށް ފުންމާލުމާއެކު، ރުޅިވެރިކަމުގައި 100 ޕައުންޑްގެ މަރުގެ މަސްގަނޑެކެވެ. އޭނާ މަތީ ފިޔަވަހީގައި ޖައްސާލައިގެން ތަޅުވާލަން މަސައްކަތް ކުރިއިރު، އެ ހުރިހާ ވަގުތެއްގައި ވެސް އޭނާގެ ހިޕްނޮޓިކް ފެހި ލޯތައް ފަހަތަށް ޖެހެމުން ދިޔަ ސިފައިންނަށް ބަހައްޓަމުން ދިޔައެވެ.
  
  "އަހަރެން މިކަން ކުރަން ނަފްރަތު ކުރަން،" ރައިފަލުން އަމާޒު ހިފައިގެން ޑެލްޓާގެ ކޮމާންޑަރު ބުންޏެވެ.
  
  "މަޑުކޮށްލާ!" ބޮކިތަކުގެ އަލީގައި އެއްޗެއް ވިދާލިތަން ޑްރޭކްއަށް ފެނުނެވެ. "ހަމަ މަޑުކޮށްބަލަ. ހަރަކާތް ނުކުރާށެވެ."
  
  ޕެންތަރ ކުރިއަށް ޖެހިލިއެވެ. އެދެމެދުން ފާއިތުވަމުން ދިޔައިރު ޑެލްޓާ ޓީމުން އޭނާ ބަޑިޖަހައިގެން ހިފަހައްޓައިގެން ހުރެ، ކޮޓަރިން ނުކުތްއިރު ނާގާބިލް ސާބިއާގެ ގާޑުންނަށް ފުރައްސާރަކޮށް ނޭވާ ހާސްކޮށްލިއެވެ.
  
  "ވަޓް ދަ- ؟" އެމެރިކާގެ އެކަކު ޑްރޭކް އަށް މޫނު ކުނިކޮށްލިއެވެ.
  
  "ނުފެނުނީތަ؟ އޭނާ ލައިގެން ހުރީ ޖަވާހިރު ޖަހާފައިވާ ކަރުދާސްގަނޑެކެވެ. އަހަރެން ހީކުރަނީ މިފަދަ ބަނޑޮހެއް، މިކަހަލަ ގެއެއްގައި އުޅޭއިރު، ހަމަލާދޭން ތަމްރީނު ކުރެވިފައިވަނީ ހަމައެކަނި އޭގެ ވެރިމީހާގެ އަޑު އިވުމުން ކަމަށް."
  
  "ރަނގަޅު ކޯލެއް. އަހަރެން ބޭނުމެއް ނުވާނެ އެކަހަލަ ޖަނަވާރެއް މަރާކަށް." ޑެލްޓާގެ ކޮމާންޑަރު ސާބުންނަށް އަތް ދިއްކޮށްލިއެވެ. "އަހަރެން މުޅި ދުވަސް ހޭދަކުރާނީ މި ބާޒާރުންނާއެކު މަޖާކޮށް."
  
  އެމީހުން ސިޑިން ފައިބައިގެން ހިނގަން ފެށީ ފާރަވެރިކަމުގައި ދެމީހަކު ބާއްވާފައެވެ. ވޯލްޓް ފްލޯރ އާއި ހަމައަށް ދިޔަ ތިންވަނަ މީހާއަކީ ޑްރޭކް ކަމުން އޭނާއަށް ފެނުނު އެއްޗަކުން އޭނާ ހައިރާންކަމާއެކު ބޯ ހޫރާލިއެވެ.
  
  "ކިހާ ޕަރވަރޓް ވެފައި މިތިބީ މޮޔަ ބާސްޓަރސް؟"
  
  އެ ކޮޓަރި ފުރިފައި ހުރީ އޭނާއަށް ހަމައެކަނި 'ޓްރޮފީ' ގެ ގޮތުގައި ސިފަކުރެވޭނެ އެއްޗެހިތަކެކެވެ. ޑޭވަރ ބާބިކް އަގުހުރި ކަމަށް ބެލި ތަކެތި - އޭނާގެ ފާސިދުކަމުގައި - އެއީ އެހެން މީހުންނަށް އަގުހުރި އެއްޗެހި ކަމުގައި ވާތީއެވެ.
  
  ޓައިރަނޯސޯރަސް ރެކްސް ޖޯބޯން އެވެ. އޭގެ ކައިރީގައި ލިޔެފައި އޮތީ 'ފްރޮމް ދަ އެޑްގާ ފިލިއަން ކަލެކްޝަން - ލައިފްޓައިމް އެވޯޑް' އެވެ.މީގެ އިތުރުން މަޝްހޫރު ބަތަލާގެ ހާމަކުރަނިވި ފޮޓޯއެއްގައި 'ޝީ ވޯންޓް ޓު ލައިވް' ލިޔެފައި އޮތް ފޮޓޯއެއް ވެސް ލިޔެފައިވެ އެވެ އަތް 'ޑިސްޓްރިކްޓް އެޓާނީ ނަންބަރު 3' ގެ ގޮތުގައި ދެނެގަނެވިފައިވެއެވެ.
  
  އަދި އެއަށްވުރެ ގިނަ ކަންތައްތަކެވެ. ޑްރޭކް ޑިސްޕްލޭ ކޭސްތަކުގެ ވަށައިގެން ހިނގަމުން ދިޔައިރު، އޭނާގެ މޮރބިޑް ފޭސްސިނޭޝަން އާއި ކޮންސެންޓްރޭޓް ކުރަން މަސައްކަތް ކުރަމުން ދިޔައިރު، އެންމެ ފަހުން އޭނާއަށް ފާހަގަ ކުރެވުނީ އެމީހުން ހޯދަމުން ދިޔަ ފެންޓަސްޓިކް ތަކެތި ކަމަށެވެ.
  
  ވެލްކިރީސް: ބޯ ވަށައިގެން ބްލޮކެއްގެ މައްޗަށް ޖައްސާފައި ހުންނަ ސްނޯ ހުދުކުލައިގެ ބުދު ޖޯޑެކެވެ. ދެ ސްކަލްޕްޗާގެ އުސްމިނަކީ ގާތްގަނޑަކަށް ފަސް ފޫޓު ނަމަވެސް އެ ސްކަލްޕްޗަރުގައި ހުރި އަޖައިބު ކުރުވަނިވި ތަފްސީލުން ޑްރޭކްގެ ނޭވާ ދޫކޮށްލި އެވެ. ދެ ބުސްޓީ އަންހެނުން، ބަރަހަނާ އަދި ގަދީމީ ޒަމާނުގެ ބާރުގަދަ އެމެޒޯންސް ތަކެއް ފަދައިން، ދެމީހުންވެސް ފައި ފަތުރާލައިގެން، އެއްޗެއްގެ މައްޗަށް އިށީނދެގެން ތިބި ފަދައިންނެވެ. ފަހަރެއްގައި ފިޔަގަނޑެއް ހުރި އަސް ކަމަށް ޑްރޭކް ހީކުރިއެވެ. ބެން އެދުނީ އޭނާއަށް އިތުރަށް އެނގޭނެ ކަމަށާއި ނަމަވެސް އޭނާ ހަނދާންވީ ވެލްކިރީސް އިން އެމީހުން ބޭނުންކޮށްގެން ހަނގުރާމައަކުން އަނެއް ހަނގުރާމައަކަށް އުދުހުމަށް ކަމަށެވެ. އޭނާއަށް ފާހަގަ ކުރެވުނީ މަސްތަކުގެ ގުނަވަންތަކާއި، މޫނުގެ ކްލާސިކް ސިފަތަކާއި، ކަންބޮޑުވާ ގޮތަށް ސޮރު ޖަހާފައިވާ ހެލްމެޓްތަކެވެ.
  
  "އާޗާ!" - ޑެލްޓާގެ ފިރިހެންމީހާ ހަޅޭއްލަވައިގަތެވެ. "މިގެ ހަ ޕެކް އެއް ލިބުނުނަމައޭ ހިތަށް އެރި."
  
  އަދި އެއަށްވުރެ ބޮޑަށް ކިޔައިދޭ ގޮތުގައި ދެ ވެލްކިރީ ވެސް ކަނާތު އަތުން މައްޗަށް އިޝާރާތް ކުރަމުން ދިޔައީ ނޭނގޭ އެއްޗެކެވެ. މިހާރު ޑްރޭކް ހީކުރި ގޮތަށް ސީދާ ކަލާނގެތަކުގެ މަހާނައަށް އިޝާރާތް ކުރަމުންނެވެ.
  
  އެމީހުންނަށް ރަގްނާރޮކް ހޯދިދާނެ ނަމައެވެ.
  
  އެވަގުތު ސިފައިންގެ ތެރެއިން އެކަކު ޑިސްޕްލޭ ކޭސްއިން އެއްޗެއް ހޯދަން މަސައްކަތް ކުރިއެވެ. އަޑުގަދަ ބެލްއެއް ޖެހުމުން ސިޑިތަކުގެ ބިންގަލުގައި ހުރި ދަގަނޑު ގޭޓް ވެއްޓި އެމީހުންގެ ނިކުންނަން ހުއްޓުނެވެ.
  
  އެމެރިކާ މީހުން ވަގުތުން ގޭސް މާސްކް ހޯދުމަށް އަތް ދިއްކޮށްލިއެވެ. ޑްރޭކް ބޯ ހޫރާލިއެވެ. "ކަންބޮޑު ނުވޭ. ކޮންމެވެސް އެއްޗަކުން ބުނަނީ ބާބިޗް އަކީ ވަގު ދިރިހުއްޓާ ހިފައިގެން ފިއްތާލަން އިސްކަންދޭނެ ކަހަލަ ކުއްތާއެއްކަން."
  
  ޑެލްޓާގެ ކޮމާންޑަރު އަދިވެސް ތެޅެމުން ދިޔަ ބާރުތަކަށް ބަލާލިއެވެ. "މި ދަނޑިތައް ކޮށާލާ."
  
  
  * * *
  
  
  ކެނެޑީ ހައިރާންކަމާއެކު ހެލިކޮޕްޓަރާއި ފަހަތަށް ޖެހެމުން ދިޔަ ބެންޓްލީއަށް ބަލާލިއެވެ. ވެލްސް ވެސް އުޑުމައްޗަށް ބަލަހައްޓައިގެން ހުރެ އޮޅުން ބޮޅުން ވެފައި ހުރި ކަހަލައެވެ.
  
  "ބިޗް" ކެނެޑީއަށް ނޭވާލާ އަޑު އިވުނެވެ. "އަހަރެން އޭނަ ޓްރެއިން ކުރިން ޑޭމް ވެލް. ޚިޔާނާތްތެރިއަކަށް ބަދަލުވާން ކެރޭނީ ކިހިނެއް؟"
  
  "ރަނގަޅު ކަމެއް ޝީ ގޯން" ކެނެޑީ އެ ހުރިހާ ފުންމާލުމަކުން އަދިވެސް އިސްތަށިގަނޑު ފަހަތަށް ބަނދެފައި އޮތްކަން ޔަގީންކޮށްލަމުން ދުރަށް ބަލާލިއިރު ސާސްގެ ދެތިން ފިރިހެނުން އޭނާ ސައިޒް ކުރިކަން ފާހަގަ ކުރެވުނެވެ. "އޭނާގެ އޮތީ އުސް ބިންގަލެއް. މިހާރު ޑްރޭކް އާއި ޑެލްޓާ ޓީމް ވެލްކިރީސް އަތުލައިގަނެފިނަމަ އެލިޝިއާ ބާބިޗް އާއި އެކު ބިޒީ ވެފައި ހުއްޓާ އަހަރެމެންނަށް ފޮރުވިދާނެ."
  
  ވެލްސް ހީވީ މުހިންމު ދެ ގޮތެއްގެ މެދުގައި ފަޅައިގެން ގޮސްފައިވާހެން ނަމަވެސް ގޭތެރޭގައި ދުވެފައި ގޮސް މައި ދޮރާ ދިމާއަށް ދިޔައިރު އެއްވެސް އެއްޗެއް ނުބުނެ އެވެ. އެމީހުންނަށް ފެނުނީ ހެލިކޮޕްޓަރު އެނބުރި ބެންޓްލީ އާއި ބޮލުގައި ޖެހިގެންނެވެ. ޝޮޓްތައް ގުގުމާލާފައި ފިލައިގެން ދިޔަ ކާރުން ފައިބައިގެން ދިޔައެވެ. އެވަގުތު ކުއްލިއަކަށް ކާރު ތޫނުކޮށް ބްރޭކް ޖަހައިގެން އައިސް ހުއްޓުނީ ގްރެވިލް ވިލާގަނޑެއްގެ ތެރޭގައެވެ.
  
  ކުޑަދޮރުން ބޭރަށް އެއްޗެއް ތާށިވެފައި އޮތެވެ.
  
  ހެލިކޮޕްޓަރު އުޑުމަތިން ވެއްޓުނުއިރު، އޭގެ އޮޕަރޭޓަރުގެ ކިބައިގައި ގާތްގަނޑަކަށް ސުޕަނެޗުރަލް ސެންސްއެއް ހުރިއިރު، އާރްޕީޖީއެއް ބޮލުގެ މައްޗަށް ވިއްސައިގެން ދިޔައެވެ. އޭނާގެ ސްލޭޑް ބިންމަތީގައި ޖެހުނުތަނާހެން ކެނެޑާގެ ކުލީ ސިފައިން ދޮރުތަކުން ނިކުމެގެން ދިޔައެވެ. ބަޑިޖެހުމުގެ ހާދިސާއެއް ހިނގައިފި އެވެ.
  
  ކެނެޑީ ހީކުރީ ފޯމް ފިޓިން ބޮޑީ އާމޯރެއް ލައިގެން ހުރި ލުއި ސިފައެއް ކަމަށްވާ އެލިޝިއާ މައިލްސް ވެސް މާނަވީ ސިންގާ ފަދައިން ހަނގުރާމައިގެ ތެރެއަށް ފުންމާލިތަން ފެނުނު ކަމަށެވެ. ހަނގުރާމައަށް ބިނާކޮށްފައިވާ ޖަނަވާރެއް، އެ ހުރިހާ ކަމެއްގެ އަނިޔާވެރިކަމާއި ރުޅިވެރިކަމުގެ ތެރެއަށް ގެއްލިފައިވާ ޖަނަވާރެކެވެ. އަމިއްލައަށް ނަމަވެސް ކެނެޑީއަށް ހީވީ އޭނާގެ ލޭ ފިނިވެގެން ދިޔަހެންނެވެ.
  
  މިއީ އޭނައަށް އިހުސާސް ކުރެވުނު ބިރުވެރިކަން ހެއްޔެވެ؟
  
  ވިސްނާލުމުގެ ކުރިން ހެލިކޮޕްޓަރުގެ އިދިކޮޅު ފަރާތުން ތުނި ސިފައެއް ވެއްޓުނެވެ. ވަގުތުކޮޅެއްގެ ތެރޭގައި އޭނައަށް ދެނެގަނެވުނެވެ.
  
  ޕްރޮފެސަރ ޕާނޭވިކް!
  
  އޭނާ ކުރިއަށް ޖެހިލީ، ފުރަތަމަ ފަސްޖެހިފައި ނަމަވެސް، ދެން އާ އަޒުމަކާއެކު، އަދި އެންމެ ފަހުން ބޮލުގެ މަތީގައި ވައިގެ ތެރެއަށް ވަޒަނެއް ވަދެގެން ދިޔައިރު، ބޮލުގެ ނާށިގަނޑުގެ އަތެއްގެ ފުޅާމިނުގެ ތެރެއިން އެއް ވަޒަން ފާއިތުވެގެން ދިޔައެވެ.
  
  އެންމެ ފަހުން ޕާނެވިކް ގާތަށް ދިޔައީ ސާސް އާއި ކެނެޑީ އަށް ސަލާމަތުން ދަމައިގަނެވޭ ވަރަށް، ކެނެޑާ މީހުންނަށް ނޭނގި، ފުރިހަމައަށް ހަނގުރާމައިގައި ބައިވެރިވެގެންނެވެ
  
  "އެއީ ތެދެއް" ގެއަށް އިޝާރާތް ކުރަމުން ވެލްސް ބުންޏެވެ. "ހިނގާ މިކަން ނިންމާލަން."
  
  
  * * *
  
  
  ޑްރޭކް ވެލްކިރީސް ކުރިއަށް ދަމައިގަތުމަށް އެހީތެރިވެދިންއިރު ދެތިން ފިރިހެނުން ވަނީ ގްރޭޓްގައި ކުޑަ މިންވަރަކަށް ގޮވާތަކެތި ޖައްސާފައެވެ. ބިރުވެރި މައުރަޒުތަކުގެ މެދުގައިވާ ހަނި މަގުން އެމީހުން ދަތުރުކުރީ މާ ގާތުން ނުބަލާން މަސައްކަތް ކުރަމުންނެވެ. މީގެ ދެތިން މިނެޓް ކުރިން ޑެލްޓާގެ އެއް ކުއްޖަކު ސްޕޫކީ ޗެކެއް ނަގައިގެން އައިސް ރިޕޯޓް ކުރި ގޮތުގައި ކޮޓަރީގެ ފަހަތުގައި އިށީނދެގެން އިން ކަޅު ސަންދޯކެއް ހުއްޓެވެ.
  
  އިންތިޒާރުގެ މާހައުލު ފުރިހަމަ ދިހަ ސިކުންތު ވަންދެން ދެމިގެން ދިޔައެވެ. މިކަން ހުއްޓުވަން ސިފައިންގެ ލޮޖިކް ބޭނުންވިއެވެ. އެނގޭ މިންވަރު މަދުވިވަރަކަށް...
  
  މިއީ މިހާރު ޑްރޭކްގެ ލޮޖިކެއް ނޫނެވެ. އެކަމަކު އޭނާ ސީރިއަސްކޮށް އެނގެން ބޭނުމެއް ނުވިއެވެ. އާދައިގެ އާންމު މީހަކު ފަދައިން އޭނާ ވެސް ފިނިވެގެން ދިޔައީ ދަނޑިތައް ފުނޑުފުނޑުކޮށްލުމުންނެވެ.
  
  މަތީ ބުރީގެ ކޮޓަރިން ބަޑިޖެހުމުގެ އަޑު އިވުނެވެ. ޑެލްޓާ ގާޑްސް ސިޑިން ފައިބައިގެން ދިޔައީ ލޭ އޮހޮރުވާލާފައިވާ ވަޅުގަނޑުތަކެއްގެ ތެރޭގައި މަރުވެފައެވެ. ޖެހިގެން އައި ސިކުންތުގައި ސިޑިން މަތީގައި މެޝިންގަން ހިފައިގެން ތިބި ދިހަވަރަކަށް މީހުން ފެނިގެން ދިޔައެވެ.
  
  އައުޓްފްލެންކްޑް އަދި އައުޓްގަންޑް، މަތީ ވެންޓޭޖް ޕޮއިންޓަކުން ކަވަރުކޮށްފައިވާ ޑެލްޓާ ޓީމް ވަނީ ނާކާމިޔާބުވެ، މިހާރު ނާޒުކު ޓީމެކެވެ. ޑްރޭކް މަޑުމަޑުން އަލަމާރިއާއި އޭގެ ނިސްބަތުން ސަލާމަތާ ދިމާއަށް މަގުފަހިކޮށްލީ، އެގޮތަށް ހިފެހެއްޓުމުގެ މޮޔަކަމާއި، އެސްއޭއެސްއަށް މިކަން ނުވާނެ ގޮތާ މެދު ނުވިސްނަން މަސައްކަތްކޮށް، މި އާ ދުޝްމަނުން ނުވާނެ ކަމަށް ނަސީބަށް އިތުބާރުކޮށްގެންނެވެ ވެލްކިރީސް އަށް ބަޑިޖަހާވަރަށް މޮޔައެވެ.
  
  ސިޑިން ފައިބައިގެން ދިޔައީ ފިގުހަކުން ފައިބައިގެން އަންނަންދެން، ހިމޭންކަން ފިލުވައިދޭ ހިމޭންކަމުގައި ތަޖުރިބާ ކުރެވުނު ކެތްތެރިކަމެއް ނެތް ޓެންޝަންގެ އެތައް ހިނދުކޮޅެކެވެ. ހުދު ހެދުމެއް ލައިގެން ހުދު މާސްކެއް އަޅައިގެން ހުރި ސިފައެކެވެ.
  
  ޑްރޭކްއަށް ވަގުތުން އޭނާ ދެނެގަނެވުނެވެ. ޔޯކް ކެޓް ވޯކްގައި ޝީލްޑް ކާމިޔާބުކުރި ހަމަ އެމީހާއެވެ. އެޕްސަލްގައި އޭނާއަށް ފެނުނު މީހާއެވެ.
  
  "އައި ނޯ ޔޫ" އަމިއްލަ ނަފްސަށް ނޭވާއެއް ލަމުން ދެން އިތުރަށް ބާރަށް ނޭވާލިއެވެ. "އެ ލަދުވެތި ޖަރުމަނު މީހުން މިތިބީ."
  
  އެމީހާ .45 ކެލިބަރުގެ ފިސްތޯލައެއް ނަގައި ވަށައިގެން އުފުލާލިއެވެ. "ތި ހަތިޔާރު ވައްޓާލާ. ހުރިހާ ބޭފުޅުން. މިހާރު!"
  
  ކިބުރުވެރި އަޑެކެވެ. އޮމާން އަތަކަށް ނިސްބަތްވާ އަޑެއް، އޭގެ ވެރިފަރާތުގައި ޙަޤީޤީ ބާރެއް އޮތް، ކަރުދާހުގައި ލިޔެ، ހަމައެކަނި މެމްބަރުންނަށް ޚާއްޞަ ކްލަބްތަކުގައި ދޭ ބާވަތެވެ. ހަގީގީ ދުނިޔޭގެ މަސައްކަތާއި ބުރަކަމަކީ ކޮބައިކަން އެއްވެސް ޚިޔާލެއް ނެތް ކަހަލަ މީހެކެވެ. ފަހަރެއްގައި ބޭންކިންގ އިންޑަސްޓްރީއަށް އުފަން ބޭންކަރެއް، ނުވަތަ ސިޔާސީ މީހުންގެ ދަރިއެއް ކަމަށް ވެދާނެ.
  
  ޑެލްޓާގެ މީހުން ހަތިޔާރުތައް ވަރުގަދައަށް ހިފަހައްޓައިގެން ތިއްބެވެ. އެއްވެސް މީހަކު ބަހެއް ނުބުނެއެވެ. ކުރިމަތިލުންތައް ދިޔައީ އިންޒާރު ކުރުވަނިވި ގޮތަކަށެވެ.
  
  އެމީހާ އަނެއްކާވެސް ހަޅޭއްލަވައިގަތީ އޭނާގެ ތަރުބިއްޔަތުން އެ ނުރައްކާތެރިކަން އެނގުމުގެ ފުރުސަތު ނުލިބުމުންނެވެ.
  
  "ކަލޭ ބީރު ކަމެއްތަ؟ އަހަރެން މިހާރު ބުނީމެއްނު!"
  
  ޓެކްސަސްގެ އަޑުން ދަމައިގަންނަ އަޑަކުން ބުންޏެވެ: "އެއީ ނުވާނެ ކަމެއް ބާސްޓަރޑް."
  
  "އެކަމަކު... އެކަމަކު..." ހައިރާންވެފައި ހުރެ އެމީހާ މަޑުކޮށްލުމަށްފަހު ކުއްލިއަކަށް މާސްކު ފޮޅާލިއެވެ."ތިޔަ ކުރާނެ!"
  
  ޑްރޭކް ކިރިޔާ ވެސް ވެއްޓުނެވެ. އައި ނޯ ޔޫ!ޖަރުމަނުގެ ފެޝަން ޑިޒައިނަރެއް ކަމަށްވާ އެބެލް ފްރޭ. ވިހަ ރާޅެއް ފަދައިން ޑްރޭކްގެ މައްޗަށް ޝޮކް ދޮވެލިއެވެ. އެއީ މުސްތަޙީލު ކަމެކެވެ. އެއީ މަތީގައި ޓޭލާ އާއި މައިލީ ދުނިޔެއާ ހަވާލުވާން އުޅޭ ކަމަށް ހީހީފައި ތިބިތަން ފެނުނު ކަހަލަ ކަމެކެވެ.
  
  ފްރޭ އާއި ޑްރޭކްގެ ނަޒަރު ދިމާވިއެވެ. "އަދި ކަލޭ، މެޓް ޑްރޭކް!" ފިސްތޯލަ ހިފައިގެން ހުރި އޭނާގެ އަތް ތުރުތުރު އަޅަމުން ދިޔައެވެ. "ކަލޭ އަހަންނަށް ގާތްގަނޑަކަށް ހުރިހާ އެއްޗެއް ޚަރަދުވި! އަހަރެން ކަލޭގެ އަތުން އޭނަ ނަގާނަން. އަހަރެން ކުރާނަން! އަދި ފައިސާ ދައްކާނެއެވެ. އަޅެ ހާދަ ފައިސާ ދައްކާނީ!"
  
  
  އެކަން ނޭނގުމުގެ ކުރިން ފްރޭ ޑްރޭކްގެ ދެލޮލުގެ ދޭތެރެއަށް ބަޑި ދައްކާލަމުން ބަޑިޖަހާލިއެވެ.
  
  
  * * *
  
  
  ކެނެޑީ ދުވެފައި ގޮސް ކޮޓަރިއަށް ވަދެގެން އައިއިރު ސާސްގެ މީހުން ކަކޫ މައްޗަށް ވެއްޓިފައި ތިބިތަން ފެނުނީ ހިމޭންކަމަށް ގޮވާލަމުންނެވެ. އޭނާގެ ކުރިމަތީގައި ފެނުނީ މޫނު ނިވާކޮށްގެން ތިބި ފިރިހެނުންގެ ގްރޫޕެއް، ބޮޑީ އާމަރ އަޅައިގެން، އެމީހުންގެ ހަތިޔާރުތައް އިޝާރާތް ކުރަމުން ދިޔައީ، އޭނާއަށް ހަމައެކަނި ހީކުރެވޭ ގޮތުގައި ޑަވޯރ ބާބިކްގެ ސިއްރު ވަލްޓަށެވެ.
  
  ނަސީބަކުން އެ ފިރިހެނުންނަށް އެކަންކަން ފާހަގައެއް ނުކުރެވުނެވެ.
  
  ވެލްސް ފަހަތަށް ބަލާލަމުން އަނގަމަތީގައި ބުނީ "ކާކު؟"
  
  ކެނެޑީ އޮޅުން ބޮޅުން މޫނެއް ދެއްކިއެވެ. އޭނައަށް މީހަކު ރަންޓިންގ ކުރާ އަޑު އިވިފައި، އޭނަގެ ސައިޑް ޕްރޮފައިލް ފެނުނު، .45 އޭނަ ކުރިއަށް ދިޔައީ ކުޅަދާނަކަމާއެކު އަތް އުފުލާލަމުންނެވެ. އޭނާ މެޓް ޑްރޭކްގެ ނަން ގޮވާ އަޑު އިވުމުން އޭނާއަށް އެނގުނު އިރު، ވެލްސްއަށް ވެސް އެނގުނު އިރު، އޭގެ ސިކުންތުކޮޅެއް ފަހުން އެމީހުން ބަޑިޖަހާފައިވެ އެވެ.
  
  އޭގެ ފަހުން ހިނގި އަލިފާނުގެ ހާދިސާގެ އަށްޑިހަ ސިކުންތުގެ ތެރޭގައި ކެނެޑީއަށް އެ ހުރިހާ ކަމެއް ފެނުނީ މަޑުމަޑުންނެވެ. ހުދު ކުލައިގެ މީހާ އޭނާގެ .45 ޖަހާއިރު، އޭނާގެ ޝޮޓް ސިކުންތުކޮޅެއް ފަހުން އައިސް، ތަޅުވާފައިވާ މެޓީރިއަލް ތެރެއިން ފާއިތުވަމުން ދިޔައިރު އޭނާގެ ކޯޓުގެ ފަހަތުގައި ދަމައިގަނެއެވެ. އެނބުރިލި ވަގުތު އޭނާގެ ސިއްސައިގެން ދިޔަ މޫނެވެ. އެމީހުންގެ ފަލަ، ލިމްޕް މަޑުމައިތިރިކަމެވެ.
  
  ހަލާކުވެފައިވާ މީހެކެވެ.
  
  ދެން މޫނު ނިވާކޮށްގެން ތިބި މީހުން އެނބުރެމުން ބަޑިޖަހަމުން ދިޔައެވެ. ސާސް ސިފައިން ރަނގަޅަށް ބެހެއްޓިފައިވާ ވަޒަންތައް ޕްރެސިޝަން އާއި ކޮމްޕޯޝަރ އާއި އެކު އަނބުރާ ދެއެވެ. އިތުރު އަލިފާންގަނޑެއް އަންނަނީ ވޯލްޓުންނެވެ. އެމެރިކާގެ އަޑުތަކެވެ. ޖަރުމަނު އަޑުތަކެވެ. އިނގިރޭސި ބަހުން އަޑުތައް.
  
  ޓޭލާ ސްވިފްޓްގެ ޅެންވެރިކަމުގެ އިންޓޮނޭޝަންތަކާ އެއްގޮތް ލަސް ހަލަބޮލިކަމެއް، މެޓަލިކާގެ އާސާރީ ހިލައާ އެއްކޮށްލާފައިވެ އެވެ. އެކަމަނާ ޖެހުނީ މަދުވެގެން ޖަރުމަނުގެ ދެ މީހެއްގެ ގައިގައި - ބާކީ ތިބި މީހުން ވެއްޓުނެވެ. ހުދު ހެދުމުގައި ހުރި ފިރިހެންމީހާ ހަޅޭއްލަވައިގަނެ އަތް އުފުލާލަމުން، އޭނާގެ ޓީމު އަވަސް އަވަހަށް ފަހަތަށް ޖެހެން މަޖުބޫރު ކުރިއެވެ. އެމީހުން އޭނާ ނިވާވެ، އެ ޕްރޮސެސްގައި މަރުވެ، ޒަޚަމަކުން ރޯވެފައިވާ ފަދައިން ވެއްޓިގެން ދިޔަތަން ކެނެޑީއަށް ފެނުނު ނަމަވެސް އެ ޒަޚަމް ދިރިހުއްޓެވެ. އެންމެ ފަހުން އޭނާ ފިލައިގެން ގޮސް ފަހަތު ކޮޓަރިއަކަށް ވަދެ އޭނާގެ މީހުންގެ ތެރެއިން ދިރިތިބި އެންމެ ހަތަރު މީހުން ތިއްބެވެ.
  
  ކެނެޑީ މާޔޫސްކަމާއެކު ހޯލުން ފައިބައިގެން ދިޔައީ ކަރުތެރޭގައި އާދަޔާ ހިލާފު ލޮނުގަނޑަކާއި ހިތުގައި އައިސް ޕިކެއް ޖަހާފައި، ޑްރޭކް ދިރިހުރިތަން ފެނުމުން އުފާވެރިކަމުގެ ފިނި ކަރަންޓެއް އޭނާގެ މައްޗަށް ދޮވެލިހެން ހީވާންދެން އޭނާ ކަންބޮޑުވިކަން ވެސް ނޭނގުނެވެ.
  
  
  * * *
  
  
  ޑްރޭކް ތަޅުންގަނޑުން ތެދުވީ އެބެލް ފްރޭގެ އަމާޒު ވެސް އޭނާގެ ހަގީގަތް ހިފެހެއްޓުމާ އެއްވަރަށް ފޮރުވިފައި އޮތުމުން ޝުކުރުވެރިވެފައެވެ. އެންމެ ފުރަތަމަ ފެނުނީ ކެނެޑީ ސިޑިން ފައިބައިގެން ދުވަމުން ދިޔައިރު، ދެވަނަ ކަމަކީ އޭނާ ކައިރިއަށް ދުއްވައިގަތް ވަގުތު އޭނާގެ މޫނެވެ.
  
  "ތެންކް ގޯޑް ޔޫ އާ އޯކޭ!" - އޭނަ ހީލަމުން އޭނަގެ ހިފެހެއްޓުން ހަނދާންވުމުގެ ކުރިން އޭނަގެ ގައިގައި ބައްދާލިއެވެ.
  
  ޑްރޭކް އޭނާގެ ލޮލުގެ ލޯ ބަންދު ކުރުމުގެ ކުރިން ވެލްސްގެ އެނގޭ ލޮލަށް ބަލަހައްޓައިގެން ހުއްޓެވެ. އޭނާ ކުޑައިރުކޮޅަކު ބައްދާލީ އޭނާގެ ފަލަ ހަށިގަނޑާއި، ބާރުގަދަ ސިފައާއި، އޭނާގެ އަމިއްލަ ހިތުގެ ކައިރީގައި ތެޅެމުން ދިޔަ ނާޒުކު ހިތުގެ އިހުސާސް ކުރެވެމުންނެވެ. އޭނާގެ ބޯ އޭނާގެ ކަރުގައި ފިރުމާލާފައި އޮތްއިރު، އެ އިހުސާސް އޭނާގެ ސިނެޕްސްތައް ޓިންގްލް ކުރާ ވަރަށް އަޖައިބު ކުރުވަނިވި ކަމަކަށެވެ.
  
  "ހޭއި އަހަރެން ރަނގަޅު. ތިބާ?"
  
  ހިނިތުންވެލަމުން އޭނަ ދުރަށް ޖެހިލިއެވެ.
  
  ވެލްސް އެމީހުން ކައިރިއަށް ހިނގައިގަނެ އޭނާގެ މަކަރުވެރި ހިނިތުންވުން މިނިޓެއްހާއިރު ފޮރުވާލިއެވެ. "ޑްރޭކް. އަނެއްކާވެސް ބައްދަލުވާނެ އާދަޔާ ހިލާފު ތަނެއް، މުސްކުޅި ޗެޕް، އާލްސް ކޯޓުގެ ކޯނަރ ޕަބް ނޫން އަހަރެންގެ ވިސްނުމުގައި ހުއްޓެވެ. އަހަރެން އެއްޗެއް ބުނަން ބޭނުން މެޓް. މާއީގެ ވާހަކައެއް."
  
  ޑްރޭކް ވަގުތުން ފަހަތަށް އެއްލާލިއެވެ. ވެލްސް ބުނީ އޭނާ އުންމީދުކުރި އެންމެ ފަހު ވާހަކައެވެ. ސިކުންތުކޮޅެއް ފަހުން އޭނާއަށް ކެނެޑީގެ ފަނޑުވަމުން ދިޔަ ހިނިތުންވުން ފާހަގަ ކުރެވިގެން އޭނާ އަމިއްލައަށް ދަމައިގަތެވެ. "ވެލްކިރީސް" އޭނާ ފާހަގަކުރި އެވެ. "އަހަރެމެންނަށް ފުރުސަތު އޮއްވާ އާދޭ."
  
  އެކަމަކު ޑެލްޓާގެ ކޮމާންޑަރު ކުރިންވެސް މިކަން އިންތިޒާމުކޮށް އެމީހުންނަށް ގޮވާލަމުން ދިޔައެވެ. "މިއީ އިނގިރޭސިވިލާތެއް ނޫން ކުދިންނޭ. ހިނގާބަލަ. މި ޗުއްޓީގައި އަހަރެންނަށް ހެންޑްލް ކުރެވޭ ހުރިހާ ހަވާއީއެއް ގާތްގަނޑަކަށް ކެއީ."
  
  
  ނުވަދިހަ ނުވަ އެވެ
  
  
  
  އެއާ ސްޕޭސް އެވެ
  
  
  ޑްރޭކް، ކެނެޑީ އަދި އެސޯލްޓް ޓީމުގެ ބާކީ ތިބި މީހުން ބެން އާއި ހޭޑަން އާއި ބައްދަލުކުރީ އޭގެ އެތައް ގަޑިއިރެއް ފަހުން ހޮނޮލޫލޫ ކައިރީގައި ހުރި އަސްކަރީ މަރުކަޒެއްގަ އެވެ.
  
  ވަގުތު ފާއިތުވަމުން ދިޔަ ވަރަކަށް. ބިއުރޯކްރެޓިކް ރެޑް ޓޭޕް ކަނޑާލި އެވެ. އުދަނގޫ މަގުތައް ވަނީ އޮމާންކޮށްފަ އެވެ. ސަރުކާރުތައް ޒުވާބުކޮށް، ދެން ރުޅިގަދަވެ، ދެން އެންމެ ފަހުން ވާހަކަ ދައްކަން ފެށިއެވެ. ގަތުލުއާންމު ބިއުރޯކްރެޓުންނަށް ކިރު އާއި ހަވާދުގެ ސިޔާސީ އެއްވަރުގެ އެއްޗަކުން ހިތްހަމަޖެހުން ލިބުނެވެ.
  
  އަދި ދުނިޔޭގެ ނިމުމާއި ގާތްވަމުން ދިޔައެވެ.
  
  ހަގީގީ ކުޅުންތެރިން ވާހަކަ ދައްކައި، ކަންބޮޑުވެ، ލަފާކޮށް، ޕާލް ހާބަރު ކައިރީގައި ހުރި ވައި ނުފެންނަ އިމާރާތްތަކުގައި ނިދާފައިވެ އެވެ. ޑްރޭކް ވަގުތުން ހީކުރީ ބެންގެ ވިސްނުންތެރި ސަލާމްގެ މާނައަކީ އޮޑިންގެ ދެން އޮތް އެއްޗެއް - އޭނާގެ ލޯ - ހޯދުމުގައި ރިޕޯޓް ކުރަން ލިބުނު ކުރިއެރުމެއް މަދު ކަމަށެވެ. ޑްރޭކް އޭނާގެ ހައިރާންކަން ފޮރުވާލިއެވެ؛ އޭނާ ހަގީގަތުގައި ގަބޫލުކުރީ ބެންގެ ތަޖުރިބާއާއި މޮޓިވޭޝަންގެ ސަބަބުން މިހާރު ހުރިހާ ފިލާވަޅެއް ހައްލުވެގެން ދިޔައީސް ކަމަށެވެ.
  
  ވިސްނުންތޫނު އެސިސްޓެންޓް ސެކްރެޓަރީ އޮފް ޑިފެންސް ހޭޑަން އޭނާއަށް އެހީތެރިވި ނަމަވެސް އެމީހުންނަށް ލިބުނު ކުރިއެރުމެއް ނެތެވެ.
  
  އެމީހުންގެ ހަމައެކަނި އުންމީދަކީ އެޕޯކަލިޕްޓިކްގެ އެހެން ބައިވެރިން ކަމަށްވާ ކެނެޑާ މީހުންނާއި ޖަރުމަނު މީހުން ތަންކޮޅެއް ރަނގަޅު ކަމެވެ.
  
  ބެންގެ ސަމާލުކަން ފުރަތަމަ އެއްފަރާތްވީ ޑްރޭކްގެ ހާމަވުމުންނެވެ.
  
  "އޭބެލް ފްރޭ؟ޖަރުމަނުގެ މާސްޓަރމައިންޑް؟ ގެއްލިގެން ދާންވީ ކަނދުރާ ބުރި."
  
  "ސީރިއަސްކޮށް ބަޑީ. އަހަރެން ދޮގުހަދާނަންތަ؟"
  
  "އަހަރެންގެ ކުރިމަތީގައި ވައިޓްސްނޭކް ކޯޓް ނުކުރާތި މެޓް. އެނގިވަޑައިގަންނަވާނެ، އަޅުގަނޑުމެންގެ ބޭންޑުން އެމީހުންގެ މިއުޒިކް ޕާފޯމްކުރުމުގައި މައްސަލަތައް ދިމާވާ، އަދި އެއީ މަޖާ ކަމެއްވެސް ނޫން. އައި ޖަސްޓް ކާންޓް ބިލީވް އިޓް... އެބެލް ފްރޭ؟"
  
  ޑްރޭކް ފުންނޭވާއެއް ދޫކޮށްލިއެވެ. "އާނ، އަހަރެން އަނެއްކާވެސް މި ފަށަނީ. އާނ. އަބެލް ފްރޭ."
  
  ކެނެޑީ އޭނާއަށް ތާއީދު ކުރެއްވިއެވެ. "އަހަންނަށް ފެނުނީ އަދިވެސް އަހަރެން ބޭނުންވަނީ ޑްރޭކް ގާތު ބުނަން ދޮގު ވާހަކަ ދެއްކުން ހުއްޓާލަން. މި ފިރިހެނަކީ ރެކްލޫސް މީހެކެވެ. ޖަރުމަނުގެ އަލްޕްސްގައި ސެޓްކޮށްފައިވާ - "ޕާޓީ ކަސްޓަލް". ސުޕަމޮޑެލްސް. ފައިސާ. ލައިފް އޮފް އަ ސުޕަސްޓާ."
  
  "ވައިން، އަންހެނުން އަދި ލަވަ،" ޑްރޭކް ބުންޏެވެ.
  
  "ހުއްޓާބަލަ!"ބެން ބުނެލިއެވެ. "އެއްގޮތަކަށް ބުނާނަމަ،" އޭނާ ވިސްނާލިއެވެ، "އެއީ ފުރިހަމަ ކަވަރެއް."
  
  "މަޝްހޫރު ވެފައި ހުންނައިރު ޖާހިލު މީހުން މޮޔަކޮށްލުމަކީ ފަސޭހަ ކަމެއް" ޑްރޭކް އެއްބަސްވިއެވެ. "ތިމާގެ މަންޒިލް އިޚްތިޔާރު ކުރެވޭނެ- ތިބާ ދާން ބޭނުން ތަނަކަށް. ސްމާގްލިންގ އަކީ މިމީހުންނަށް ފަސޭހަ ކަމަކަށް ވާންޖެހެއެވެ. ފަސޭހައިން ތިބާގެ ގަދީމީ އާޓިފަކްޓް ހޯދައި، ތިބާގެ ޑިޕްލޮމެޓިކް ބްރީފްކޭސް ހޮވައިގެން..."
  
  "...މި ވައްދާށެވެ." ކެނެޑީ އޮމާންކަމާއެކު ނިންމާލަމުން ހޭންފެށި ލޯ ބެން އާއި ދިމާއަށް އަނބުރާލިއެވެ.
  
  "ތި ދެމީހުންނަށް ޖެހޭނީ..." އޭނާ ހީނގަތެވެ. "...ތި ދެމީހުންނަށް ފޮކް ރޫމެއް ލިބެން ޖެހޭނެ."
  
  އެވަގުތު ވެލްސް ކައިރިވެލިއެވެ. "އަބެލް ފްރޭ އާއި އެކު މި ކަންތައް... މިވަގުތަށް ސިއްރު ކުރަން ނިންމާފައި މިއޮތީ. ބަލަހައްޓައިގެން މަޑުކޮށްލާށެވެ. އަހަރެމެން އޭނާގެ ކަސްޓަލް ވަށައިގެން ލަޝްކަރެއް ސްޓޭޝަން ކުރާނަން، އެކަމަކު އަހަރެމެންނަށް ނުދަސްވާ ކަމެއް ދަސްވެއްޖެ ހާލަތެއްގައި އޭނާއަށް މިނިވަންކަން ދޭން."
  
  "ފުރަތަމަ ނަޒަރުން ބަލާއިރު މިއީ ބުއްދިވެރި ކަމެއްހެން ހީވޭ" ޑްރޭކް ފެށިއިރު "އެކަމަކު..."
  
  "އެކަމަކު އޭނާގެ ކޮއްކޮ އެބަހުރި" ބެން ހީނލިއެވެ. ހައިޑަން އޭނާ ހަމައަކަށް އެޅުވުމަށްޓަކައި އަތް އުފުލާލިއެވެ. "އެމީހުން ބުނީ ތެދެއް ބެން. ކަރީން ސަލާމަތުން... މިވަގުތަށް. ދުނިޔެއެއް ނޫން."
  
  ޑްރޭކް ލޯ ހަނިކުރި ނަމަވެސް ދުލުގައި ހިފަހައްޓާލިއެވެ. މުޒާހަރާކޮށްގެން އެއްވެސް ކަމެއް ހާސިލެއް ނުވާނެ. އެއީ ހަމައެކަނި އޭނާގެ އެކުވެރިޔާގެ ސަމާލުކަން އިތުރަށް ނައްތާލުމަށް ޚިދުމަތް ކުރާނެ ކަމެކެވެ. އަނެއްކާވެސް އޭނާއަށް ހޭޑަން ވިސްނަން އުނދަގޫވަމުން ދިޔައެވެ. އެއީ އޭނާއަށް އަލަށް ހޯދި ސިނިސިޒަމް އޭނާ ކެއުމަށް ދާތީ ހެއްޔެވެ؟ ބެންއަށްޓަކައި އަވަހަށް ވިސްނާލީ ހެއްޔެވެ، ނުވަތަ އޭނާގެ ސަރުކާރަށްޓަކައި ބުއްދިވެރިކަމާއެކު ވިސްނާލީ ހެއްޔެވެ؟
  
  ކޮންމެ ގޮތެއްވިޔަސް ޖަވާބަކީ އެއްގޮތެވެ. މަޑުކޮށްލާ.
  
  ޑްރޭކް މައުޟޫއު ބަދަލުކޮށްލިއެވެ. އޭނާ ބެންގެ ހިތުގެ ކައިރިން އިތުރު އެއްޗެއް ވަޅިއަރުވާލިއެވެ. "މަންމަ އާއި ބައްޕަ ކިހިނެއްތަ؟" - އޭނާ ފަރުވާތެރިކަމާއެކު އަހާލިއެވެ. "އެމީހުން އަދި ހަމަޖެހުނީތަ؟"
  
  ބެން ވޭންދެނިވި ގޮތަކަށް ފުންނޭވާއެއް ދޫކޮށްލިއެވެ. "ނޫން ބަޑީ. އެންމެ ފަހުން ގުޅިއިރު އެމީހުން އޭނަގެ ވާހަކަ ދެއްކި ނަމަވެސް އަހަރެން ބުނީމެވެ އޭނައަށް ދެވަނަ ވަޒީފާއެއް ހޯދާފައިވާ ވާހަކައެވެ. އެހީތެރިވެދޭނެ މެޓް، އެކަމަކު މާގިނަ ދުވަހެއް ނޫން."
  
  "އަހަންނަށް އިނގޭ". ޑްރޭކް ވެލްސް އާއި ހޭޑަން އަށް ބަލާލިއެވެ. "މިތަނުގެ ލީޑަރުންގެ ހައިސިއްޔަތުން ތިޔަ ދެމީހުން އެހީތެރިވާންވީ." ދެން ޖަވާބަކަށް އިންތިޒާރު ނުކޮށް އޭނާ ބުންޏެވެ: "ހައިޑީ އާއި އޯޑިންގެ ލޮލާއި ބެހޭ ގޮތުން ކޮން ޚަބަރެއް ހެއްޔެވެ؟"
  
  ބެން ނަފްރަތުގެ ތެރޭގައި ބޯ ހޫރާލިއެވެ. "ގިނައެއް" އޭނާ ޝަކުވާ ކުރިއެވެ. "ހުރިހާ ތަނެއްގައި ވެސް ކޮތަޅުތަކެއް ހުރެއެވެ. މިތަނުގައި - މިކަން އަޑުއަހާށެވެ: މިމީރުގެ ވަޅުގަނޑުން - ވަލްހަލާގައި ހުންނަ ޙިކުމަތުގެ ފޮތިގަނޑުން ބޯން - ކޮންމެ މީހަކުވެސް މުހިންމު ޤުރުބާނީއެއް ވާންޖެހެއެވެ. އެކަކު އޭނާގެ ލޯ ގުރުބާންކޮށްލީ، މިހާރުގެ ކަންކަމާއި ކުރިއަށް އޮތް ތަނުގައި ވެސް ހިނގާ ކަންކަމާ ބެހޭ ގޮތުން ޢިލްމު ހޯދުމަށް އޭނާ ބޭނުންވާކަން ރަމްޒުކޮށްދިނުމަށެވެ. މަސްތުވެފައި ހުރުމުން، މުޅި ޒަމާންތަކުގައި މީހުންނާއި ކަލާނގެތަކާ ގުޅޭނެ ހުރިހާ އިމްތިޙާނެއް އޭނާއަށް ކުރިން ފެނުނެވެ. މިމީރު އޯޑިންގެ ލޯތައް ގަބޫލުކުރިއިރު، އޭގެ ފަހުން އެ ލޯތައް އެތަނުގައި އޮތީ، އެއަށްވުރެ މަތީ ޙިކުމަތެއްގެ ކުޑަ ހިލަމެއް ހޯދުމަށްޓަކައި މާތްރަސްކަލާނގެވެސް ފައިސާ ދައްކަންޖެހޭ ރަމްޒެކެވެ."
  
  "އޯކޭ" ޑްރޭކް ކޮނޑު އަރުވާލިއެވެ. "ސްޓޭންޑަރޑް ތާރީޚީ އެއްޗެހި، ހޫމް؟"
  
  "ކަނާތް. އެކަމަކު އެއީ ހަމަ އެގޮތެވެ. ފްލެންރިޗްގެ ސާގާ ކަމަށްވާ ޕޮއެޓިކް އެޑާ އަކީ އަޅުގަނޑު ތަރުޖަމާކުރި އަނެއް ފިލްމަކީ "ހައިޑީގެ އެތައް މަގުތަކެއް" ކަމަށް ވެސް ވިދާޅުވި އެވެ.
  
  "ވަލްހަލާގައި" ކެނެޑީ މޫނު ކުނިކޮށްލިއެވެ.
  
  "އެއީ ނޯވޭ ބަހުން ހެވަން އަށް ކިޔާ ލަފުޒެއް."
  
  "ދެން އަހަންނަކަށް ދުވަހަކުވެސް އެމީހުން ހޯދުމުގެ ފުރުސަތެއް ނުލިބޭނެ."
  
  ޑްރޭކް ވިސްނާލިއެވެ. "އަދި އިތުރު ކަމެއް ނެތްތަ؟ ޖީސަސް، ބަޑީ، މިއީ އެންމެ ފަހު ކޮތަޅު!"
  
  "އަހަރެން ހައިޑީގެ ދަތުރު ތަބާވީ- އޭނާގެ ދަތުރުތައް. އަހަރެމެންނަށް އެނގޭ ތަންތަނަށް ޒިޔާރަތްކޮށްލުމަށްފަހު އެނބުރި ގެއަށް ދެއެވެ. މިއީ ޕްލޭސްޓޭޝަނެއް ނޫން މެޓް. އެއްވެސް ސައިޑް އިފެކްޓެއް، ފޮރުވިފައިވާ ކާމިޔާބީތަކެއް، ބަދަލު މަގުތަކެއް، ޒިލްޗެއް."
  
  ކެނެޑީ ބެންގެ ކައިރީގައި އިށީނދެ އިސްތަށިގަނޑު އުފުލާލިއެވެ. "އޭނާއަށް އެއްތަނަކަށް ދެތިލަ އަޅާފާނެތަ؟"
  
  "އެއީ ކުރެވޭނެ ކަމެއް، އެކަމަކު މިވަގުތު އަހަރެމެންނަށް އެނގޭ އެއްޗަކާ ރަނގަޅަށް ނުގުޅޭނެ. އަހަރުތަކުގެ ތެރޭގައި ތަބާވި އެހެން ފިލާވަޅުތަކުން ހުރިހާ ކަމެއް ވެސް އިޝާރާތް ކުރީ ކޮންމެ ތަނެއްގައި ހުރި އެއް ފޮތިގަނޑަކަށެވެ."
  
  "އެހެންވީމަ ތިބުނަނީ މިއީ އަހަރެމެންގެ ފިލާވަޅެއްތަ؟"
  
  "ތަޅުދަނޑި ވާންޖެހޭނީ ވަލްހަލާ" ޑްރޭކް އަވަސް އަވަހަށް ބުނެލިއެވެ. "މިއީ ހަމައެކަނި ތަނެއް އިޝާރާތްކުރާ އިބާރާތް. އަދި އަހަރެން ހަނދާންވޭ ކުރިން އެއްޗެއް ބުނި ވާހަކައެއް ހައިޑީ އޯޑިން ގާތު ބުނި ވާހަކަ އޭނައަށް އެނގޭ އޭނަގެ ލޯ ފޮރުވިފައި އޮތީ އޭނަ ސަލީބުގައި ތަޅުވާފައި ހުއްޓާ އޭނަގެ ހުރިހާ ސިއްރެއް ދޫކޮށްލީމަ."
  
  "ގަސް،" - އެވަގުތު ތޯރސްޓެން ޑާލް ކޮޓަރިއަށް ވަދެއްޖެއެވެ. ސްވިޑެންގެ މީހާ ފެނުނީ ވަރުބަލިވެފައި، ޖިސްމާނީ ވަޒީފާއަށް ވުރެ ވަޒީފާގެ އިދާރީ ފަރާތުން ވަރުބަލިވެފައި ހުރި ގޮތަކަށެވެ. "އެކަކު ވޯލްޑް ޓްރީގައި ތަޅުވާފައި އޮތީ."
  
  "އޫޕްސް" ޑްރޭކް މުމްބާއީ ކޮށްލިއެވެ. "ހަމަ ވާހަކައެއް." އެއީ ކޮފީތަ؟"
  
  "މެކަޑޭމިއާ" ޑާލް އަށް ހީވަނީ ސްމާގް ހެންނެވެ. "ހަވާއީ އިން ލިބެން ހުރި އެންމެ ރަނގަޅު."
  
  "އަހަރެން ހީކުރީ އެއީ ސްޕޭމްއެއް ކަމަށް،" ނިއުޔޯކަރާއި މެދު އޭނާގެ ކޮންޑެސްސެންޝަން ދައްކަމުން ކެނެޑީ ބުންޏެވެ.
  
  "ސްޕޭމް އަކީ ހަވާއީގައި ވަރަށް ބޮޑަށް ލޯބިކުރާ އެއްޗެއް،" ޑާލް އެއްބަސްވި އެވެ. "އެކަމަކު ކޮފީ ހުރިހާ ކަމެއްގައި ވެރިކަން ކުރަނީ. އަދި ކޮނާ މަކަޑޭމިއާ ނަޓަކީ ރަސްގެފާނެވެ."
  
  "އެހެންވީމަ ތިބުނަނީ ހައިޑީއަށް ވަލްހައްލާ ވީ ތަން އިނގުނީއޭ؟" ޑްރޭކް އެމީހުންނަށް އިތުރު ކޮފީއެއް ގެނައުމަށް މީހަކަށް އިޝާރާތް ކުރުމުން ޝައްކު އުފެދޭ ވަރަށް ވުރެ ބޮޑަށް އޮޅުން ބޮޅުން ވެފައި ހުރި ގޮތަކަށް ފެންނަން ހެއިޑަން ކުރެވެން އޮތް ހުރިހާ މަސައްކަތެއް ކުރިއެވެ.
  
  "އާނ، އެކަމަކު ހައިޑީ ވީ އިންސާނެއް. ކަލާނގެއެއް ނޫނެވެ. އެހެންވީމަ އޭނަ ތަޖުރިބާ ކުރާނެ އެއްޗަކީ ދުނިޔޭގެ ސުވަރުގެއަކަށް ވާނީ؟"
  
  "ސޮރީ މޭން" ކެނެޑީ ސަމާސާ ކޮށްލިއެވެ. "ވެގަސް އުފެދުނީ 1905 ވަނަ އަހަރާ ހަމައަށް."
  
  "ނޯވޭއަށް" ހިނިތުންވުމެއް ނުދޭން މަސައްކަތް ކުރަމުން ޑްރޭކް އިތުރަށް ބުނެލިއެވެ.
  
  އޭގެ ފަހުން ހިމޭންކަން އުފެދުނެވެ. މިހާތަނަށް ދަސްވި ހުރިހާ އެއްޗެއް ބެން ނަފްސާނީ ގޮތުން މުރާޖައާ ކުރަމުން ދިޔަތަން ޑްރޭކް ބަލަން ހުއްޓެވެ. ކެނެޑީ ތުންފަތް ފަޅާލިއެވެ. ކޮފީ މޮގްތަކުގެ ޓްރޭ ހައިޑަން ގަބޫލުކުރިއެވެ. ވެލްސް ވަނީ ނިދާފައި އޮތް ކަމަށް ހަދައިގެން ކަނެއްގައި ރިޓަޔާ ކުރިތާ މާގިނަ ދުވަސްތަކެއް ވެފައެވެ. ޑްރޭކް ހަނދާންވީ އޭނާގެ ޝައުގުވެރި ބަސްތައް - އަހަރެން އެއްޗެއް ބުނަން ބޭނުން. މޭ އާއި ބެހޭ ކޮންމެވެސް އެއްޗެކެވެ.
  
  މިކަމަށް ފަހުން ވަގުތު އޮންނާނެ، އެއްގޮތަކަށްވެސް ވެއްޖެނަމަ.
  
  ބެން ހީލަމުން ބޯ ހޫރާލިއެވެ. "އެއީ ސާދާ ކަމެއް." ކަލާނގެ، އެއީ އެހާ ސާދާ ކަމެއް. މީހަކަށް ސުވަރުގެއަކީ... އެމީހެއްގެ ގެ."
  
  "ކަނޑައެޅިގެން. އޭނަ އުޅުނު ތަނެވެ. އޭނާގެ ރަށެވެ. އޭނާގެ ކެބިން،" ޑްރޭކް ކަށަވަރުކޮށްދިނެވެ. "އަހަރެންގެ ޚިޔާލުތައްވެސް."
  
  "މިމީރުގެ ވަޅު ހުންނަނީ ހައިޑީ އަވަށުގެ ތެރޭގައި!" ކެނެޑީ ވަށައިގެން ބަލާލިއިރު ލޮލުގައި ފޯރި ވިދާލާފައި ދެން ކުޅޭކުޅޭ ގޮތަކަށް ޑްރޭކް އަށް އަތްތިލަ ޖަހާލިއެވެ. "އިންފެންޓްރީމަނަކަށް ގޯހެއް ނޫން."
  
  "އަހަރެން ވަޒީފާ ދޫކޮށްލިފަހުން އަސްލު ސިކުނޑިއެއް ބޮޑުވެއްޖެ." ޑްރޭކްއަށް ފާހަގަ ކުރެވުނީ ވެލްސް ކުޑަކޮށް ފިނިވެގެން ދިޔަތަނެވެ. "އަހަރެންގެ ހަޔާތުގެ އެންމެ ރަނގަޅު މޫވް."
  
  ތޯރސްޓެން ޑާލް ފައިމައްޗަށް ތެދުވިއެވެ. "ދެން ސްވިޑެންއަށް ދިޔައީ ފައިނަލް ބަޔަށް." އޭނާގެ ވަޒަނަށް އެނބުރި އައުމުން އޭނާ ފެންނަނީ އުފަލުންނެވެ. "އަމްމް... ކޮބާ ހައިދީގެ ގެ؟"
  
  "އޮސްޓަރގޮޓްލެންޑް" ބެން ޗެކް ނުކޮށް ބުނެލިއެވެ. "އެހެންމެ ބިއޯވުލްފް އާއި ގްރެންޑަލްގެ ގެއަކީ އަދިވެސް ރޭގަނޑު ބިންތަކުގައި އުޅޭ ޖަނަވާރުތަކުގެ ވާހަކަ ދައްކާ ތަނެކެވެ."
  
  
  ތިރީސް
  
  
  
  ޖަރުމަނުގެ ލާ ވެރެއިން އެވެ
  
  
  ޕާޓީ ކަސްޓަލް ކަމަށްވާ ލާ ވެރެއިން އޮތީ މިއުނިކްގެ ދެކުނުގައި، ބަވަރިއާގެ ބޯޑަރު ކައިރީގަ އެވެ.
  
  ކިއްލާއެއް ފަދައިން މަޑުމައިތިރި ފަރުބަދައެއްގެ ދެބައިކުޅަ އެއްބައި މައްޗަށް ހުއްޓިފައި ހުރިއިރު، އޭގެ ފާރުތަކުގައި ތޮށިގަނޑު ޖަހާފައި ހުރިއިރު، އެކި ތަންތަނުގައި ތިރިއަށް ޖަހާފައިވާ ތިރިން ވެސް ޖަހާފައި ހުއްޓެވެ. އާޗް ގޭޓްތަކުގެ ދެފަރާތުގައި އުފުލިފައިވާ ވަށައިގެންވާ ޓަވަރުތަކާއި ފުޅާ ޑްރައިވްވޭއަކުން އަގުބޮޑު ކާރުތައް ސްޓައިލްގައި ދަމައިގަނެ އެންމެ ފަހުގެ ކާމިޔާބީތައް ދައްކާލުމުގެ ފުރުސަތު ލިބުނުއިރު އަތުން ހޮވާފައިވާ ޕަޕަރާޒީން ވަނީ އެ ކާރުތަކުގެ ފޮޓޯ ނަގަން ކުޑަކަކޫ ޖަހާފައެވެ.
  
  އެބެލް ފްރޭ އެއްބަޔަކު އަނެއްބަޔަކަށް ޕާޓީ ލީޑްކޮށް، އެންމެ މުހިންމު ބައެއް މެހެމާނުންނަށް މަރުހަބާ ކިޔައި، އޭނާގެ މޮޑެލްތައް އެމީހުންގެ ކިބައިން އުންމީދުކުރާ ގޮތަށް ކަންތައް ކުރާކަން ޔަގީންކޮށްދިނެވެ. މިތަނުގައި ޕިންޗެއް، އެތަނުގައި މުރުތައްދުވުމެއް، ދޭތެރެ ދޭތެރެއިން ކުރާ ސަމާސާއަކުން ވެސް އެ އެންމެން އޭނާގެ އުންމީދުތަކާ އެއްވަރަށް އުޅެން ޖެހުނެވެ.
  
  އަމިއްލަ އަލްކޯވްތަކުގައި އޭނާ ފާހަގަ ނުކުރެވޭ ކަމަށް ހަދައިގެން ކަކުލާ ހަމައަށް އަރާ ބިއްލޫރި މޭޒުތަކެއްގެ މަތީގައި ނިދާފައި ތިބި ހުދު ދުވުންތެރިން، އެގްޒެކެޓިވުން ނޭފަތުގައި ސްޓްރޯ ޖަހައިގެން ގުދުވެފައި ތިއްބެވެ. ސެޓިން، ސިލްކް އަދި ލޭސް އިން ހަދާފައިވާ ބެބީ ޑޯލްގެ ހެދުން އަޅައިގެން ތިބި މޮޑެލްތަކާއި މަޝްހޫރު ޒުވާން ބަތަލާއިންނެވެ. ޕިންކް ކުލައިގެ މަހާއި، ގިސްލުމާއި، ޝަހުވަތުގެ ބޮލުގައި ރިއްސާ މީރުވަހެވެ. އެމްޓީވީ އާއި ހާޑްކޯރ ޕޯން ދައްކުވައިދޭ ފަންސާސް އިންޗީގެ ޕްލާސްމާ ޕެނަލްތަކުންނެވެ.
  
  ޝެޓޯގައި ލައިވް މިއުޒިކުން ފުރިފައިވާއިރު، ސްލޭޝް އާއި ފަރގީ ވަނީ ޑިކޭޑެންޓް ވެނިއުތަކާ ދުރު ސްޓޭޖެއްގައި 'ބިއުޓިފުލް ޑޭންޖަރަސް' ކުޅެފައި - އުފާވެރި ރޮކް މިއުޒިކުން ފްރޭގެ މިހާރުވެސް ޑައިނަމިކް ޕާޓީއަށް އިތުރު ދިރުމެއް ގެނެސްދިނެވެ.
  
  ފެޝަން ޑިޒައިނަރު ނިކުމެގެން ދިޔައީ އެއްވެސް މީހަކަށް ފާހަގަ ނުކުރެވިގެން މައި ސިޑިން މައްޗަށް އަރައި ގަނޑުވަރުގެ ހަމަހިމޭން ފިޔަގަނޑަކަށެވެ. އިތުރު އެއް ފްލައިޓާއި އޭނާގެ ގާޑުން ވަނީ އޭނާގެ ފަހަތުން ރައްކާތެރި ދޮރެއް ބަންދުކޮށްފައި ކަމަށާއި، އެ ދޮރަށް ވަދެވޭނީ ހަމައެކަނި ކީ ކޮމްބިނޭޝަނަކާއި އަޑު ދެނެގަތުމުންނެވެ. އޭނާ ވަދެގެން ދިޔައީ މުވާސަލާތީ ސާމާނާއި ހައި ޑެފިނިޝަން ޓީވީ ސްކްރީންތަކުގެ ސަފުތަކުން ފުރިފައިވާ ކޮޓަރިއަކަށެވެ.
  
  އޭނާގެ އެންމެ އިތުބާރު ހުރި އެއް ފޭނުން ބުނީ، "ހަމަ ވަގުތުން ސަރ. އެލިޝިއާ މައިލްސް ވާހަކަ ދައްކަނީ ސެޓެލައިޓް ފޯނެއްގައި."
  
  "އެކްސެލެންޓް، ހަޑްސަން. އެންކްރިޕްޓް ކޮށްފައިވޭތަ؟"
  
  "ހަމަ ޔަގީނުންވެސް ސަރ."
  
  ފްރޭ ހުށަހެޅި ޑިވައިސް ގަބޫލުކުރީ، އޭނާގެ ލަކީ ކުރިން ވެސް ލޭ ސްޕްރޭ ކުރަމުން ދިޔަ ތަނާ އެހާ ކައިރިއަށް އަނގަ ގެނައުމަށް މަޖުބޫރުވުމުން ތުންފަތް ޖައްސާލަމުންނެވެ.
  
  "މައިލްސް، މި ރަނގަޅުވާނީ މީރު ވާން. އަހަރެން ބަލަހައްޓަން މެހެމާނުން ފުރިފައިވާ ގެއެއް އެބައޮތް." ފަސޭހަކަމާ ބެހޭ ދޮގު އޭނާއަށް އީޖާދެއް ކަމަކަށް ނުފެނުނެވެ. އެއީ ހަމަ މި އެއްވެސް މީހަކު އަޑުއަހަން ބޭނުން ނުވާ އެއްޗެކެވެ.
  
  "ވަރޑި ބޯނަސްއެއް، އަހަރެން ބުނާނަން" ރަނގަޅަށް ބެހެއްޓިފައިވާ އިނގިރޭސި ރާގު ހީވީ އިރޮނިކް ގޮތަކަށެވެ. "ޕާނޭވިކް ހޯދުމަށް އަހަރެންގެ އަތުގައި ވެބް އެޑްރެހަކާއި ޕާސްވޯޑެއް އެބައޮތް."
  
  "އެ ހުރިހާ ކަމެއް ވެސް ޑީލްގެ ބައެއް މައިލްސް. އަދި ބޯނަސް ލިބޭނީ އެންމެ ގޮތެއްކަން މިހާރުވެސް އެނގޭ."
  
  "މިލޯ ވަށައިގެންތަ؟" މިހާރު ރާގު ބަދަލުވެއްޖެއެވެ. ކަރު ކަނޑާ އެއްޗެކެވެ. ނުލަފާ...
  
  "ހަމައެކަނި އަހަރެންނާއި އަހަރެންގެ އެންމެ މޮޅު ފޭން."
  
  "އެމްމްމް... ބޭނުން ނަމަ އޭނާއަށް ވެސް ދައުވަތު ދީބަލަ" އޭނަގެ އަޑު ބަދަލުވިއެވެ. "އެކަމަކު ހިތާމައަކީ އަހަރެން އަވަސްވާން ޖެހޭ. www.locatethepro.co.uk އަށް ލޮގިންވެ ޕާސްވޯޑް ކުޑަ އަކުރުން ލިޔެލާށެވެ: bonusmyles007,"lol. "ހީކުރީ ކަލޭގެ އަގުވަޒަން ކުރެވިދާނެ ކަމަށް ފްރޭ. ސްޓޭންޑަރޑް ޓްރެކަރ ފޯމެޓް ފެންނަންވާނެއެވެ. ޕަރްނޭވިކް ޕްރޮގްރާމް ކޮށްފައިވަނީ ހަތަރު ވަނަ ކުޅުންތެރިޔާގެ ގޮތުގައެވެ. ކޮންމެ ތަނެއްގައި ވެސް އޭނާ ޓްރެކް ކުރެވޭނެ ގޮތް ހަދަން ޖެހޭނެ."
  
  އެބެލް ފްރޭ ހިމޭންކަމާއެކު ސަލާމް ކޮށްލިއެވެ. އެލިޝިއާ މައިލްސް އަކީ އޭނާ މިހާތަނަށް ބޭނުންކުރި އެންމެ މޮޅު އޮޕަރޭޓިވް އެވެ. "ރަނގަޅު ވަރަކަށް މައިލްސް. ލޯ ކޮންޓްރޯލް ކުރެވިއްޖެ ނަމަ ލީޝް އިން ނައްޓާލެވޭނެ އެވެ. ދެން އަނބުރާ އަޅުގަނޑުމެންގެ ގާތަށް އައިސް ކެނެޑާ މީހުންގެ ކޮތަޅުތައް ގެނެސްދޭށެވެ. ދެން އަހަރެމެން... ވާހަކަ ދައްކާނަން."
  
  ލައިން ދިޔައީ މަރުވެފައެވެ. ފްރޭ މޯބައިލް ފޯނު ބާއްވާލީ މިވަގުތު އުފާވެފައެވެ. "އޯކޭ ހަޑްސަން" އޭނާ ބުންޏެވެ. "ކާރު ސްޓާޓް ކޮށްބަލަ. ވަގުތުން އެންމެން އޮސްޓަރގޮޓްލެންޑަށް ފޮނުވާ." އެންމެ ފަހު ޕިސް އޭނާގެ އަތްފޯރާފަށުގައި ހުރިއިރު، ފައިނަލް މެޗުތައް ރަނގަޅަށް ކުޅެފިނަމަ އެހެން ހުރިހާ ޕިސްތަކެއް ވެސް ހުއްޓެވެ. "މިލޯއަށް ހަދާނެ ގޮތެއް އެނގޭ."
  
  އޭނާ ދިރާސާކުރީ ޓީވީ މޮނިޓަރުތަކުގެ ސަފުތަކެކެވެ.
  
  "އެއިން ކޮން ކެޕްޓިވް 6 - ކަރިން ބްލޭކް؟"
  
  ހަޑްސަން އަތްތިލަބަޑި ޖަހާލުމުގެ ކުރިން އޭނާގެ ބެލެހެއްޓިފައި ނުވާ ތުނބުޅި ރިއްސާލިއެވެ. އެނދުގެ މެދުގައި އިށީނދެގެން އިން ބްލޮންޑް އަންހެން ކުއްޖާ ދިރާސާ ކުރަން ފްރޭ ކުރިއަށް ޖެހިލީ، ފައި ބުރަކަށީގައި ދަމާލައިގެން،
  
  ނުވަތަ މާ ރަނގަޅަށް ބުނާނަމަ ފްރޭއަށް ނިސްބަތްވާ އެނދުގައި އިށީނދެގެން ތިބުމެވެ. އަދި ފްރޭ އޯޑަރު ކުރި ތަޅުލާފައި ބެލެހެއްޓިފައިވާ ކޮޓަރިއެއްގައި ފްރޭގެ ކާނާ ކެއުމެވެ. ފްރޭ ފައިސާ ދެއްކި ކަރަންޓް ބޭނުންކޮށްގެންނެވެ.
  
  ފައިގެ ކަކުލުގައި އޭނާ ފަރުމާކުރި ޗޭނެކެވެ.
  
  މިހާރު އޭނަ ނިސްބަތްވީ އޭނައަށެވެ.
  
  "ވަގުތުން ބޮޑު ސްކްރީނުން ވީޑިއޯ އަހަރެންގެ ކޮޓަރިއަށް ފޮނުވާލާ. ދެން ޝެފް ގާތު ބުނާނީ އެތަނުން ރޭގަނޑުގެ ކެއުން ސާރވް ކުރުމަށެވެ. މީގެ ދިހަ މިނެޓް ފަހުން އަހަރެން ބޭނުންވަނީ އަހަރެންގެ މާޝަލް އާޓްސްގެ މާހިރު." އޭނާ ވިސްނާލަމުން މަޑުކޮށްލިއެވެ.
  
  "ކެން؟"
  
  "އާނ ހަމަ އެކައްޗެއް. އަހަރެން ބޭނުންވަނީ އޭނާ އެތަނަށް ގޮސް އޭނަގެ ބޫޓު ނަގަން. މިވަގުތަށް އިތުރު ކަމެއް ނެތެވެ. އަހަރެން ބޭނުންވަނީ މި އެއްޗެއް ފުނޑުފުނޑުކޮށްލާންދެން ނަފްސާނީ އަނިޔާ މީރުކޮށް ދިގުވާން. ދުވަހެއް މަޑުކޮށްލާފަ ދެން އޭނަ ގޮވައިގެން ދާނީ އެއަށްވުރެ މުހިއްމު ކަމެއް."
  
  "އަދި ގައިދީ 7؟"
  
  "ލޮބުވެތި ކަލާނގެ، ހަޑްސަން، އޭނާއާ މެދު ރަނގަޅަށް ކަންތައް ކުރާށެވެ، ތިބާ އަމިއްލައަށް ކަންތައް ކުރާ ފަދައިން. ހުރިހާ ކަމެއްގެ ތެރެއިން އެންމެ ރަނގަޅެވެ. އަހަރެމެންނަށް އިންޕްރެސް ކުރަން އޭނާގެ ވަގުތު ކައިރިވަމުން މިދަނީ...."
  
  
  ތިރީސް އެކެއް
  
  
  
  އެއާސްޕޭސް އޮވަރ ސްވިޑެން
  
  
  ބޯޓު ތިރިކޮށްލިއެވެ. ކެނެޑީ މޫރް ހޭއެރީ ފެށުމަކާއެކު، ހަލަބޮލިކަމުން ހޭލެވުނު ކަމުގެ ލުއި ލިބިގެން، އާ ދުވަހު އޭނާގެ އަމިއްލަ ޑާކް ޗޭސަރ ދުއްވާލިއެވެ.
  
  ހަގީގީ ދުނިޔޭގައި ވެސް އުޅުނު ފަދައިން ކެލެބް ހުވަފެނުގައި ވެސް އުޅުނު ނަމަވެސް ރޭގަނޑު ތަކުރާރުކޮށް އޭނާ މަރާލީ ދިރިހުރި ކޮކްރޯޗްތައް ކަރުތެރެއަށް ވައްދައިގެންނެވެ , އެންމެ ފަހު ސްޕާކް ނިވޭންދެން ކޮންސްޓަންޓް.
  
  ކުއްލިއަކަށް ހޭލައިގެން ނަރަކައިގެ ބަނޑުގެ ދަށުން ފަޅައިގެން ގޮސްފައިވާ ޝަބާ ވަލު ދެލޮލަކުން ކެބިންގެ ވަށައިގެން ބަލާލިއެވެ. އެއީ ހަމަހިމޭން ތަނެކެވެ؛ އާންމުންނާއި ސިފައިން ތިބީ ނިދާފައި ނުވަތަ މަޑުމަޑުން ވާހަކަ ދައްކަމުންނެވެ. ބެން ބްލޭކް ވެސް ނިދުނީ ލެޕްޓޮޕްގައި ހިފަހައްޓައިގެން ހުރެ، ނިދުމުގެ ސަބަބުން ކަންބޮޑުވުމުގެ ރޮނގުތައް އޮމާން ނުވެ، އޭނާގެ ފިރިހެންވަންތަ މޫނުމަތިން ހިތާމަވެރި ގޮތަކަށް ތަނުން ބޭރުވެގެންނެވެ.
  
  ދެން ޑްރޭކް ފެނުމުން އޭނާ އޭނައަށް ބަލަހައްޓައިގެން ހުއްޓެވެ. މިހާރު އޭނާގެ ކަންބޮޑުވުމުގެ ރޮނގުތަކުން ހަމައެކަނި އޭނާގެ މިހާރުވެސް ފާހަގަކޮށްލެވޭ މޫނު އިތުރަށް ފުރިހަމަކޮށްލިއެވެ. އޭނާގެ ތެދުވެރިކަމާއި އަމިއްލަ އެދުން ކުޑަކަން ފާހަގަކޮށްލެވުނީ، ފޮރުވުމަކީ މުސްތަޙީލު ކަމެއް ނަމަވެސް އޭނާގެ ހަމަޖެހުމުގެ ފަހަތުގައި ފޮރުވިފައިވާ ވޭނުން އޭނާއަށް ހިތްހަމަޖެހުން ދޭން ބޭނުންވީ... މުޅި ރޭއެވެ.
  
  އަމިއްލަ ނަފްސަށް ހިނިތުންވެލިއެވެ. އިތުރު ޑައިނަސޯ ރޮކް ރެފަރެންސް. ޑްރޭކްގެ ވަގުތު ވަރަށް މަޖާވިއެވެ. ވަގުތުކޮޅެއް ފާއިތުވެގެން ދިޔައީ އޭނާގެ އެތެރޭގެ ހިނިތުންވުން ލޮލާއި ހަމައަށް ފޯރާފާނެކަން އެނގުނީ، ސަބަބަކީ އޭނާ އޭނައަށް އަނބުރާ ހިނިތުންވެލިއެވެ.
  
  އަދި ދެން، އެކަޑަމީއަށް ވަދެވުނު ފަހުން ހުރިހާ އަހަރެއްގެ ތެރޭގައި ފުރަތަމަ ފަހަރަށް، އޭނާގެ ގޮވާލުމާ ގުޅިގެން އޭނާގެ ޝަޚުޞިއްޔަތު ޑިސެކްޝަލައިޒް ކުރަން ޖެހުނު ކަމާމެދު ހިތާމަކުރިއެވެ. އެގޮތަށް އިސްތަށިގަނޑު ސްޓައިލް ކުރަން އެނގޭނަމައޭ ހިތަށް އެރިއެވެ. އޭނާ އެދެނީ އޭނާ ތަންކޮޅެއް ބޮޑަށް ސެލްމާ ބްލޭއާ އާއި ތަންކޮޅެއް މަދު ސަންޑްރާ ބުލޮކް އަކަށް ވުމަށެވެ.
  
  އެހުރިހާ އެއްޗެއް ބުނި ނަމަވެސް ޑްރޭކް އަށް އޭނާ ކަމުދާކަން މުޅިން ސާފުވިއެވެ.
  
  އޭނައަށް އަނބުރާ ހިނިތުންވެލި ނަމަވެސް އެވަގުތު ބޯޓު އަނެއްކާވެސް ތިރިވެ އެންމެން ހޭލެވުނެވެ. ޕައިލެޓް އިއުލާން ކުރި ގޮތުގައި އެމީހުން ތިބީ މަންޒިލާއި ގަޑިއެއްހާއިރުގެ ފްލައިޓެއްގައެވެ. ބެން ހޭލައިގެން ޒޮމްބީއެއް ފަދައިން ހިނގައިގަތީ ބާކީ ހުރި ކޮނާ ކޮފީއެއް ނަގަން ކަމަށް ވެސް ބުންޏެވެ. ތޯރސްޓެން ޑާލް ތެދުވެ ވަށައިގެން ބަލާލިއެވެ.
  
  "ވަގުތު ބިންމައްޗަށް ވަދެވޭ ރާޑަރު އަޅަން" ބައިވަރު ހިނިތުންވުމަކާއެކު އޭނާ ބުންޏެވެ.
  
  އެމީހުން ފޮނުވާލީ އޮސްޓަރގޮޓްލޭންޑްގެ މައްޗަށް އުދުހުމަށް ކަމަށާއި، އެއީ ޕްރޮފެސަރ ޕާނެވިކް އާއި ބެން ގަބޫލުކުރާ ގޮތުގައި ހައިޑީގެ ރަށް އޮންނާނެ ސަރަހައްދުތަކަށް އަމާޒުކޮށްގެން ކަމަށެވެ. ނިކަމެތި ޕްރޮފެސަރަށް އިނގިލީގެ ކަނޑާލާފައިވާ ނިޔަފަތިން ތަދުވާކަން ސާފުކޮށް ފެންނައިރު، އޭނާއަށް އަނިޔާކުރި މީހާ ކިހާ ހިތްދަތިކަން ބޮޑުކަމުން ފުން ސިހުމެއް ލިބުނު ނަމަވެސް، ޝީލްޑް އޮފް އޮޑިންގައި ކޮށާފައިވާ މެޕް ކިޔައިދިން ފަދައިން ކުއްތާ ކުއްޖެއް ފަދައިން އުފާވިއެވެ.
  
  ރަގްނާރޮކް އަށް ދާން އޮތް މަގެވެ.
  
  ލަފާކުރެވޭ ގޮތުގައި.
  
  މިހާތަނަށް އެއްވެސް މީހަކަށް ތަރުޖަމާ ކުރެވޭ ގޮތެއް ނުވެ އެވެ. މިއީ އެލިޝިއާ މައިލްސް އާއި އޭނާގެ އޮޅުން ބޮޅުން ބޮޑު ޓީމުގެ ފަރާތުން ލިބުނު އަނެއްކާވެސް ގޯސް މިސްރާބެއް ހެއްޔެވެ؟
  
  އެއްފަހަރަކު ބޯޓު ޑާލްގެ ގަދަ ޕެރިމިޓަރު ފަޅާލުމުން އޭނާ އިޝާރާތް ކުރީ ބޯޓުގެ ޓީވީން ފެންނަ ތަސްވީރަށެވެ. ބިމަށް ވަދެގެން ދިޔަ ރާޑަރުން ބިމުގެ ތެރެއަށް ރޭޑިއޯ ރާޅުތަކުގެ ކުރު ޕަލްސްތައް ފޮނުވި އެވެ. ވަޅުލެވިފައިވާ އެއްޗެއް، ބައުންޑަރީއެއް ނުވަތަ ވޮއިޑެއްގައި ޖެހުމުން، އޭގެ ރިޓަރން ސިގްނަލްގައި ތަސްވީރެއް ރިފްލެކްޓް ވެއެވެ. ފުރަތަމަ އެމީހުން ދެނެގަންނަން އުނދަގޫ ނަމަވެސް ތަޖުރިބާއާއެކު އެކަން ފަސޭހަވެގެންދެއެވެ.
  
  ކެނެޑީ ޑާލް އާއި ދިމާއަށް ބޯ ހޫރާލިއެވެ. "ސްވިޑެން ސިފައިންގެ އަތުގައި ހުރިހާ އެއްޗެއް އެބަހުރިތަ؟"
  
  "މި ކަހަލަ ކަމެއް ކޮންމެހެން ކުރަން ޖެހޭ" ޑާލް ސީރިއަސްކޮށް އޭނައަށް ކިޔައިދިނެވެ. "އަޅުގަނޑުމެންގެ އަތުގައި މި މެޝިނުގެ ހައިބްރިޑް ވާޝަނެއް އެބައޮތް، މައިންތަކާއި ފޮރުވިފައިވާ ހޮޅިތައް ފާހަގަކުރެވޭ. ވަރަށް ހައި ޓެކް."
  
  ފަތިސް އުޑުމަތިން ފަޅައިގެން ގޮސް، ދެން ޕާނޭވިކް ރޮއިގަތުމުން އެ ވިލާގަނޑު ދުއްވާލީ ފަޅައިގެން ގޮސްފައިވާ އަޅި ވިލާތަކުންނެވެ. "މިތަނުގަ! މި ތަސްވީރު ހީވަނީ ވައިކިންގެ މުސްކުޅި އާބާދީއެއްހެންނެވެ. ވަށައިގެންވާ ބޭރު ރިމް - މިއީ ރައްކާތެރި ފާރުތައް - އަދި އެތެރޭގައި ހުންނަ ރެކްޓަންގްލަރ ތަކެތި ފެނޭ ހެއްޔެވެ؟ މިއީ ކުދިކުދި ގެދޮރުތަކެއް."
  
  "އެހެންވީމަ، ހިނގާ އެންމެ ބޮޑު ގެ ކަނޑައަޅަން..." ބެން އަވަސް އަވަހަށް ފެށިއެވެ.
  
  "ނޫން" ޕާނޭވިކް ބުންޏެވެ. "މިއީ ކޮމިއުނިޓީ ލޯންގްހައުސްއަކަށް ވާންޖެހޭނެ - ބައްދަލުވާ ތަނެއް ނުވަތަ ޖާފަތެއް. ހައިޑީ، އަސްލު މިތާ ހުރިނަމަ ދެވަނައަށް އެންމެ ބޮޑު ގެއެއް އޮންނާނެ."
  
  ބޯޓު މަޑުމަޑުން ފައިބައިގެން ދިޔަ ވަރަކަށް ސާފު ތަސްވީރުތަކެއް ފެނިގެން ދިޔައެވެ. މާގިނައިރުތަކެއް ނުވެ އެ އާބާދީ ބިމުގެ އެތައް ފޫޓެއްގެ އަޑީގައި ސާފުކޮށް ފާހަގަކުރެވި، ދެވަނައަށް އެންމެ ބޮޑު ގެ ވަރަށް އަވަހަށް ފެންނަން ފެށިއެވެ.
  
  "ތި ފެންނަނީ މިކަން" ޑާލް އިޝާރާތް ކުރީ، މީހަކު ހޯދަމުން ނޫނީ ފާހަގަ ނުކުރެވިދާނެ ފަދަ ފުން ކުލައަކަށެވެ. "މީގެ މާނައަކީ ހުސްކަމެއް އޮތް ކަމާއި، އެއީ ސީދާ ހައިޑީގެ ގެ ދަށުގައި ހުރި ތަނެއް. "ޑޭމް" އޭނާ އެނބުރިލަމުން ބުނެލިއެވެ. "އޭނާގެ ގެ ހަދައިދިނީ މިމީރުގެ ވަޅުގަނޑުގެ ހަމަ މަތީގައި!"
  
  
  ތިރީސް ދެ
  
  
  
  އޮސްޓަރގޮޓްލެންޑް، ސްވިޑެން އެވެ
  
  
  އެއްފަހަރަކު އެމީހުން ބިންމަތީގައި ތިބެ، ތެތް މޫދުތަކުގެ ތެރެއިން އެތައް މޭލެއް ހިނގާފައި ދިޔައިރު، ޑާލް ހުއްޓުވުމަށް އަމުރުކުރިއެވެ. ޑްރޭކް ވަށައިގެން ބަލާލީ އޭނާއަށް ހަމައެކަނި ސިފަކުރެވޭ އެއްޗަކީ، އޭނާ އާއި ކެނެޑީ ހިއްސާކުރި އާ ޑައިނޯ-ރޮކް ރޫހުގައި، މޮޓްލީ ކްރޫއެކެވެ. ސްވިޑެން އާއި އެސްޖީޖީ ތަމްސީލު ކުރެއްވީ ތޯރސްޓެން ޑާލް އާއި އޭނާގެ ތިން މީހުންނާއި، އެސްއޭއެސް އިން ވެލްސް އާއި ދިހަ ސިފައިންނެވެ. އެކަކު ވަނީ ހަވާއީގައި ދޫކޮށްލާފައި، ޒަޚަމްވެފައެވެ. ޑެލްޓާ ޓީމް ހަ މީހުންނަށް ކުޑަކުރި؛ ދެން ތިބީ ބެން، ޕާނޭވިކް، ކެނެޑީ އަދި އޭނާ އެވެ. ބޯޓާއެކު ހައިޑަން މަޑުކޮށްލިއެވެ.
  
  އެމީހުންގެ ތެރޭގައި އެމީހުންގެ މަސައްކަތުގެ ދަތިކަމުން އުނދަގޫ ނުވާ އެންމެ މީހަކުވެސް ނެތެވެ. ބޯޓު އިންތިޒާރު ކުރަމުން ދިޔައިރު، ފުރިހަމައަށް ތެޔޮ ޖަހާފައި، ހަތިޔާރު އެޅިފައި، ބޯޓުގައި ތިބި ފިގަރސް އާއި އެކު، ދުނިޔޭގެ ކޮންމެ ތަނަކަށް ގެންދަން ތައްޔާރަށް ތިބި ކަމުން، ހާލަތުގެ ސީރިއަސްކަން އިތުރަށް ފާހަގަކޮށްލެވުނެވެ.
  
  "އެހީތެރިވެވޭނަމަ،" އެންމެން އުންމީދުކޮށްގެން ބަލަމުން ދިޔައިރު ޑާލް ބުންޏެވެ، "އަހަންނަކަށް ނުފެނޭ މިފަހަރު އަހަރެމެން ހޯދާނެ ގޮތެއް،" އޭނާ ފާހަގަކުރި އެވެ. "ފަށަންވީ ލުއި ގޮވާތަކެތި ބޭނުންކޮށްގެން މަދު ފޫޓެއް ތިރިއަށް ސާފުކޮށްލަން، ދެން ރޭކް ކުރަންވީ ވަގުތު."
  
  "ސަމާލުވާންވީ" ޕާނޭވިކް ދެއަތް ފިއްތާލިއެވެ. "އަހަރެމެން ބޭނުމެއް ނޫން ކޮލަޕްސްއެއް."
  
  "ޑޯންޓް ވޮރީ" ދާލް ހިތްހަމަޖެހިފައި ބުންޏެވެ. "މިތަނުގެ އެކި ބާރުތަކުގެ މެދުގައި އަޅުގަނޑަށް ހީވަނީ އަޅުގަނޑުމެންގެ ތެރޭގައި ތަޖުރިބާކާރު ޓީމެއް އެބަހުރިހެން، ޕްރޮފެސަރު."
  
  އޭރު ރުޅިގަދަ ހެއްވާ އަޑު އިވުނެވެ. ޑްރޭކް އެމީހުންގެ ވަށައިގެންވާ މާހައުލު ސާވޭ ކުރިއެވެ. އެމީހުން ފުޅާ ޕެރިމިޓަރެއް ގާއިމްކޮށް، ބިމުން ވަދެގެންދާ ރާޑަރުން ދައްކާ ގޮތުގައި އެއް ދުވަހަކު މުސްކުޅި ގާޑްހައުސްއެއް ހުރި ތަން ވަށައިގެންވާ ބައެއް ފަރުބަދަތަކުގެ މަތީގައި ފިރިހެނުން ތިއްބެވެ. ވައިކިންގްސް އާއި ހުރިހާ...
  
  ފަޅުތެރެއަކީ ޗަސްބިމާއި ހަމަޖެހުމެއް ކަމުން، ލުއި ވައިރޯޅިން އެމީހުންގެ މަޤާމުގެ އިރުމައްޗަށް ހެދިފައިވާ ގަސްތައް ކިރިޔާވެސް ހޫނުކުރަމުން ދިޔައެވެ. ލުއިކޮށް ވިއްސާރަވާން ފެށުމުން އަނެއްކާވެސް މަސައްކަތް ކުރުމުގެ ކުރިން ހުއްޓާލިއެވެ.
  
  ބެންގެ ފޯނު ރިންގުވިއެވެ. އޭނާގެ ދެލޮލަށް ޖިންނި އުޅޭ ނަޒަރެއް ވެރިވިއެވެ. "ބައްޕަ? ހަމަ ބިޒީ. އަހަރެން އަނބުރާ ސްޓަރންގައި ގުޅާނަން. " ޑްރޭކް އަށް ބަލާލަމުން އޭނާ ޑިވައިސް ލައްޕާލިއެވެ. "އަހަރެންގެ ވަގުތެއް ނެތް" އޭނާ ގިސްލަމުން ބުންޏެވެ. "އެމީހުންނަށް މިހާރުވެސް އެނގޭ ކަމެއް ހިނގަމުންދާކަން، އެމީހުންނަށް ހަމަ ނޭނގެ އެއީ ކޮންކަމެއްކަން."
  
  ޑްރޭކް ބޯޖަހާލަމުން ފުރަތަމަ ގޮވުން ބަލަން ހުއްޓެވެ. ޗަސްބިމާއި ޓާފް އަދި ނަޖިސް ވައިގެ ތެރެއަށް އުދުހިގެން ދިޔައެވެ. މިއަށްފަހު ވަގުތުން އަނެއްކާވެސް ތަންކޮޅެއް ފުން ހަމަލާއެއް ޖެހި، ބިމުން ދެވަނަ ވިލާގަނޑެއް އުފުލިގެން ދިޔައެވެ.
  
  ހަތިޔާރު ހިފައިގެން ތިބިއިރު ފޮތިގަނޑު ހިފައިގެން ކުރިއަށް ގުގުމާލަމުން އެތައް ފިރިހެނުންނެއް އައެވެ. ސުރިއަލް މަންޒަރެވެ.
  
  "ސަމާލުވާންވީ" ޕާނޭވިކް ގިސްލަމުން ބުންޏެވެ. "އަހަރެމެން ބޭނުމެއް ނުވާނެ އެއްވެސް މީހެއްގެ ފައި ތެމިގެންދާކަށް." އޭނާ ހީލީ ތާރީޚުގައި ވެސް ކުރި އެންމެ ބޮޑު ސަމާސާ ކަހަލަ ގޮތަކަށެވެ.
  
  މިއަށްވުރެ ސާފު އޯވަރވިއު އިމޭޖަކުން ފެންނަނީ ހައިޑީގެ ލޯންގްހައުސްގެ ދަށުގައި ހުރި ވަޅެއް އެތަނުން ބޮޑު ހޮހަޅައަކަށް ވަދެގެން ދިޔަތަނެވެ. ސާފުކޮށް އެނގޭ ގޮތުގައި އެތަނުގައި އޮތީ ހަމައެކަނި ވަޅެއް ނޫން ކަމަށާއި، ޓީމުން ގޯސްވީ ސަމާލުކަމުގެ ފަރާތުން ކަމަށެވެ. އެކަމަށް ފަރުވާތެރިކަމާއެކު ކޮނެގެން އިތުރު ގަޑިއެއްހާއިރު ހޭދަވެ، އެތައް މަޑުޖެހުމެއް ހޭދަވިއިރު ޕާނޭވިކް ކަކުލުގައި ރިއްސާ، ހޯދިފައިވާ ތަކެތި ތުނި ވައިގެ ތެރެއަށް ގެއްލުމުގެ ކުރިން ދިރާސާ ކުރި އެވެ.
  
  މި ވަގުތު ޑްރޭކް ބޭނުންކުރީ އޭނާގެ ޚިޔާލުތައް އިންތިޒާމުކުރުމަށެވެ. މިއަދާ ހަމައަށް އޭނާއަށް ހީވީ އެއްވެސް ބްރޭކެއް ނެތި ރޯލާ ކޯސްޓަރެއްގައި ހުރިހެންނެވެ. މިހުރިހާ އަހަރެއް ފަހުންވެސް އޭނާއަކީ ޕްލޭން އޮފް އެކްޝަން ތަންފީޒުކުރުމަށްވުރެ އަމުރުތަކަށް ތަބާވުމަށް މާ ހޭނިފައިވާ މީހެއް ކަމުން، ބުނަމާ ހިނގާ ބެން ބްލޭކްއަށްވުރެ ވިސްނަން ގިނަ ވަގުތު ބޭނުންވިއެވެ. އޭނާއަށް ޔަގީނުންވެސް ދެކަމެއް އެނގޭ - އެމީހުން އަބަދުވެސް ތިބީ ފަހަތުގައި، އަދި އެމީހުންގެ ދުޝްމަނުން އެމީހުންނަށް މަޖުބޫރުކުރީ ހާލަތްތަކަށް ރިއެކްޓް ކުރުމަށްވުރެ އެކަންކަން އުފެއްދުމަށެވެ؛ ޝައްކެއްވެސްނެތްގޮތުގައި މިއީ އެމީހުން މި ރޭހަށް ވަދެފައިވަނީ އިދިކޮޅު ޓީމުތަކުގެ ފަހަތުން ކަމުގެ ނަތީޖާއެވެ.
  
  މިހާރު މި ރޭސް ކާމިޔާބު ކުރަން ފަށަންވީ ވަގުތެވެ. މީގެ އިތުރުން ދުނިޔެ ރިސްކު ކުރުމަށްވުރެ ދުނިޔެ ސަލާމަތް ކުރުމަށް ޚާއްޞަވެފައިވާ ހަމައެކަނި ފެކްޝަން ކަމުގައި ހީވިއެވެ.
  
  އެހެންވީމަ ޖިންނި ވާހަކަތައް ގަބޫލުކުރަންތަ؟އޭނާގެ ސިކުނޑީގައި ޤަދީމީ އަޑެއް ހީނގަތެވެ.
  
  ނޫނެކޭ އޭނާ ޖަވާބު ދިނީ އޭރުވެސް ޖަވާބު ދިނީ ހަމަ އެގޮތަށެވެ. އެކަމަކު އަހަރެން ގަބޫލުކުރަނީ ބިރުވެރި ވާހަކަތަކެއް...
  
  ސާސްގެ ހާއްސަ ޔުނިޓެއް ކަމަށްވާ ސިއްރު އެސްއާރުޓީގެ މެމްބަރެއްގެ ގޮތުގައި އެންމެ ފަހުން އޭނާ ކުރި މިޝަންގައި އޭނާ އާއި އެލިޝިއާ މައިލްސް ހިމެނޭ ގޮތަށް އޭނާގެ ޓީމުގެ އިތުރު ތިން މެމްބަރަކު އުތުރު އިރާގުގެ ދުރު ރަށަކަށް ޖެހި، އެ ރަށުގެ ރައްޔިތުންނަށް އަނިޔާކޮށް މަރާލި އެވެ. ސާފުކޮށް ގަބޫލުކުރާ ގޮތުގައި، އެމީހުން ތަހުގީގު ކުރަމުން ދިޔަ ކަމަކީ... އަދިވެސް އެމީހުންގެ ސުވާލުކުރުމުގެ ތެރޭގައި ތިބި އިނގިރޭސިންނާއި ފްރާންސް ސިފައިން ފެނުމެވެ.
  
  އޭގެ ފަހުން ހިނގި ކަންތައްތަކުގެ ސަބަބުން މެޓް ޑްރޭކް ދުނިޔޭގައި ހޭދަކުރި ދުވަސްތަކުގެ ބާކީ އޮތްބައި އަނދިރިވެގެން ދިޔައެވެ. ރުޅިވެރިކަމުން ލޯމަރާލައިގެން އޭނާ އާއި ޓީމްގެ އަނެއް ދެ މެމްބަރުން ވަނީ އެ އަނިޔާ ހުއްޓުވާފައެވެ.
  
  އެތައް ބައެއްގެ ތެރޭގައި ހިނގި އަނެއް 'ރަހުމަތްތެރި އަލިފާން' ހާދިސާއެކެވެ.
  
  އެލިޝިއާ މައިލްސް ހުއްޓިލައިގެން ބަލަން ހުރީ އެއްގޮތަކަށް ނުވަތަ އަނެއްކޮޅުން އެއްވެސް ކުޅަދާނަކަމެއް ނެތިއެވެ. އެ އަނިޔާ ހުއްޓުވޭ ގޮތެއް ނުވި، އަދި އަނިޔާ ކުރި މީހުންގެ މަރު ވެސް ހުއްޓުވޭ ގޮތެއް ނުވި އެވެ. އެކަމަކު އޭނާގެ ކޮމާންޑަރުގެ އަމުރަށް ތަބާވިއެވެ.
  
  މެޓް ޑްރޭކް އެވެ.
  
  މިއަށްފަހު ސިފައިންގެ މީހާގެ ދިރިއުޅުން އޭނާއަށް ނިމުމަކަށް އައިސް، އޭނާ ތާއީދުކުރި ހުރިހާ ލޯބީގެ ގުޅުންތަކެއް ފުނޑުފުނޑުވެގެން ދިޔައެވެ. އެކަމަކު ޚިދުމަތް ދޫކޮށްލުމުގެ މާނައަކީ ހަނދާންތައް ފަނޑުވެގެން ދިޔަ ކަމަކަށް ނުވިއެވެ. ރޭގަނޑަކަށްފަހު ރެއަކު އޭނާގެ އަންހެނުން އޭނާ ހޭލައްވާލުމަށްފަހު ފޮތިގަނޑަކުން ތެމިފައިވާ އެނދުން ފުންމާލައިގެން ނިކުމެގެން ދިޔައީ އޭނާ އިއުތިރާފުވާން ދެކޮޅު ހެދުމުން ތިރިއަށް ރޮމުންނެވެ.
  
  މިހާރު އޭނާއަށް ފާހަގަ ކުރެވުނީ އޭނާއާ ދިމާލުގައި ހުރި ކެނެޑީ މަތިންދާބޯޓެއްގައި ހުރި ފަދައިން ހިނިތުންވެލައިގެން ހުރިތަނެވެ. އިސްތަށިގަނޑު ލުއިކޮށް ވިއްސައިގެން ދިޔައިރު މޫނުމަތީގައި ދިރުމާއި ނުބައި ވެގެން ދިޔައީ ހިނިތުންވުމަކުންނެވެ. މަރުކަޒީ ލޮލާއި ވިކްޓޯރިއާ ސީކްރެޓްގެ ހަށިގަނޑާއި ސްކޫލް ޓީޗަރުންގެ އަދަބުވެރިކަމާއި ވިޔަފާރީގެ ހިފެހެއްޓުން ގުޅިގެންނެވެ. ފުދޭވަރަކަށް މިކްސްޑް.
  
  އޭނާ ފަހަތަށް ހީނލިއެވެ. ތޯރސްޓެން ޑާލް ހަޅޭއްލަވައިގަތީ "ކިޔެވުމުގެ ތެރެއަށް ފުންކޮށް ވަދެލައްވާ! އަހަރެމެން ބޭނުންވަނީ ޑިސެންޑެންޓްސް އަށް ގައިޑެއް."
  
  ބެން ޑެސެންޑަރަކީ ކޮބައިތޯ އަހާލުމުން އޭނާ ހަމައެކަނި ހީލިއެވެ. "ސީދާ ހޮލީވުޑްގެ ލެޖެންޑަކުން، އަހަރެންގެ އެކުވެރިޔާ. ވަގެއް އިމާރާތަކުން ފުންމާލައިގެން ވެއްޓުން ހުއްޓުވުމުގެ ކުރިން އޭނާގެ ފުންމާލުން މިލިމީޓަރަށް އެޖެސްޓް ކުރި ގޮތް ހަނދާން ނެތުނީ ހެއްޔެވެ؟ އާދެ، ބްލޫ ޑައިމަންޑް ލެންޑަރަކީ އެމީހުން ބޭނުންކުރާ ޑިވައިސް."
  
  "ފިނި".
  
  ޑްރޭކްއަށް އޭނާގެ މުސްކުޅި ކޮމާންޑަރ މަޑުމަޑުން ވަށައިގެން ހިނގާލަ ހިނގާލަ ހުރިކަން ފާހަގަ ކުރެވުމުން ހުށަހެޅި ކޮފީ ފްލާސްކް ނެގިއެވެ. މި ޗެޓް ތައްޔާރުވަމުން އަންނަތާ ދުވަސްކޮޅެއް ވެއްޖެއެވެ. ޑްރޭކް ބޭނުންވީ އެކަން ނިންމާލާށެވެ.
  
  "މައި؟" އޭނާގެ ސުވާލު އެއްވެސް މީހަކަށް ނުވިސްނޭނެހެން ބާރަށް ތުންފަތް ބިންމައްޗަށް ތިރިކޮށްލަމުން އޭނާ އަހާލިއެވެ.
  
  "ހޫމް؟" - އަހަރެން އަހާލީމެވެ.
  
  "ހަމަ ބުނެބަލަ".
  
  "ގުޑްނެސް ގްރޭޝިއަސް، ޑޫޑް، ތިޔަބޭފުޅުންގެ ކުރީގެ ހޮބީއާ ގުޅޭގޮތުން ތިޔަ ފޯރުކޮށްދޭ މައުލޫމާތު ސާފުނުވުމަށްފަހު، އަހަރެންނަށް މިހާރު ފްރީބީސް ދިނުމުގައި ކިރިޔާވެސް ގުނާލެވޭނެ، ދޯ؟"
  
  ޑްރޭކްއަށް ހިނިތުންވުމެއް ފިއްތާނުލެވުނެވެ. "ތިއީ ހަޑި މުސްކުޅިއެއް، އެކަން އެނގޭތަ؟"
  
  "މިއީ އަހަރެންގެ ކުޅުމުގެ އެންމެ ކުރީގައި ބެހެއްޓޭ ސަބަބު. މިހާރު އަހަރެންނަށް ކިޔައިދީބަލަ އޭނާގެ އެއް ސިއްރު މިޝަން- އޭގެ ތެރެއިން ކޮންމެ މިޝަނެއްގެ ވާހަކައެއް."
  
  "އާނ... އަހަރެން މިތާ ތި ޗާންސް ބްލޯކޮށްލާފައި ޓޭމް އެއްޗެއް ދީފާނެ" ޑްރޭކް ބުންޏެވެ. "ނުވަތަ މިހުރިހާ ކަމެއް ނިމެންދެން މަޑުކޮށްލައިގެން އަހަރެން ރަން ދޭނަން...އެނގޭ ހަމައެކަނި އެއްޗެއް."
  
  "ޓޯކިޔޯ ކޮސް-ކޮން؟"
  
  "ޓޯކިއޯ ކޮސް-ކޮން. އޭރު ޕޯން އިންޑަސްޓްރީ ހިންގަމުން ދިޔަ ފުޗޫ ޓްރައިއަޑްސް އަށް ވަދެ ހައްޔަރު ކުރަން ޖަޕާނުގެ އެންމެ ބޮޑު ކޮސްޕްލޭ ކޮންވެންޝަންގައި މައި އަންޑަކަވަރ އަށް ދިޔަ އިރު."
  
  ވެލްސް އަށް ހީވަނީ ސިޒޭރިއަން ޖެހެން އުޅޭހެންނެވެ. "ޖީސަސް، ޑްރޭކް. ތިއީ ބީރައްޓެހި މީހެކެވެ. އޯކޭ ދެން، އެކަމަކު އިތުބާރު ކުރައްވާ، މިހާރު އަހަންނަށް ދައްކަން ޖެހޭ" އޭނާ ނޭވާއެއް ދޫކޮށްލިއެވެ. "ޖަޕާނު މީހުން ހަމަ ހޮންކޮންގުން ދަމާފައި ނެރެލީ، ހަމަ ދޮގު އައިޑެންޓިޓީއެއްގެ ދަށުން، އިންޒާރެއް ނެތި، ދެ އަހަރު ވަންދެން އޭނާ ހަދަމުން އައި ކަވަރު މުޅިން ހަލާކުކޮށްލީ."
  
  ޑްރޭކް އޭނާއަށް އަނގަ ހުޅުވިފައިވާ، ގަބޫލުނުކުރެވޭ ފަދަ ނަޒަރެއް ދިނެވެ. "ދުވަހަކުވެސް".
  
  "އަހަރެންގެ ބަސްތައްވެސް."
  
  "ކީއްވެ?"
  
  "އެހެންމެ އަހަރެންގެ ދެން އޮތް ސުވާލެއް. އެކަމަކު، ޑްރޭކް، އެއީ ސާފު ކަމެއް ނޫން ހެއްޔެވެ؟"
  
  ޑްރޭކް އެކަމާ ވިސްނާލިއެވެ. "އެކަނި އެއީ ޝީ އިޒް ދަ ބެސްޓް ދިސް ހޭވް. އެމީހުންނަށް މިހާތަނަށް ލިބުނު އެންމެ ރަނގަޅު އެއްޗެކެވެ. އަދި އެކަމަށް ކެތްމަދުވެފައި ތިބެން ޖެހޭނެ."
  
  "އަޅުގަނޑުމެން އެމީހުންގެ ޖަސްޓިސް ޑިޕާޓްމަންޓާއި ބޮޑުވަޒީރުންގެ ކޯލްތައް ނަގަމުން އަންނަތާ މިހާރު ގާތްގަނޑަކަށް ފަނަރަ ގަޑިއިރު ވެއްޖެ، ހަމަ ޔަންކީސް ފަދައިން. އެމީހުން އަހަރެމެންނަށް ހުރިހާ ކަމެއް ގަބޫލުކުރާނެ - އެމީހުން އޭނާ ފޮނުވީ ލާ ވެރެއިން ސްކައުޓް އައުޓް ކުރަން ސަބަބަކީ އެއީ މިހާރު މި ޕްލެނެޓްގައި ހިނގަމުންދާ އެންމެ ބޮޑު އިވެންޓަށް މިހާރު ވެސް ބޮޑުވެފައިވާ މި ގޯސްކަމާ އެމީހުންނަށް ހޯދި ހަމައެކަނި ގުޅުމެވެ. އެމީހުންނަށް އިއުތިރާފުވާން މަޖުބޫރުވާން ޖެހެނީ އެންމެ ގަޑިއެއްހާއިރު."
  
  ޑްރޭކް މޫނު ކުނިކޮށްލިއެވެ. "މިވަގުތު އިއުތިރާފު ނުވާންވީ ސަބަބެއް އެބައޮތްތަ؟ މޭ ވާނީ ފެންޓަސްޓިކް އެކްވިޒިޝަނަކަށް."
  
  "އަހަރެން އެއްބަސްވޭ މެޓް، އެކަމަކު ސަރުކާރުތަކަކީ ސަރުކާރުތަކެއް، އަދި ދުނިޔެއަށް ނުރައްކަލެއް ކުރިމަތިވިޔަސް ނުވިޔަސް އެމީހުންގެ ކުދިކުދި ކުޅިވަރުތައް ކުޅެން ކަމުދާ ކަމެއް ނޫންތޯ؟"
  
  ޑްރޭކް އިޝާރާތް ކުރީ ބިންމަތީގައި ހުރި ވަޅަކަށެވެ. "ހީވަނީ އެމީހުން ތައްޔާރަށް ތިބިހެން."
  
  
  * * *
  
  
  ޑްރޭކްގެ ޑެސްސެންޓް ރޭޓް ކަނޑައެޅީ 126 ފޫޓެވެ. ކުއިކް ރިލީޒް މުޒްލް ކިޔާ ޑިވައިސްއެއް އޭނާގެ އަތުގައި ބަހައްޓައިގެން ބެކްޕެކެއް ދިނެވެ. އޭނާ ބޮލުގައި ޓާޗްލައިޓެއް ހަރުކޮށްގެން ހުރި ފަޔާމަނެއްގެ ހެލްމެޓް ދަމައިގަނެގެން ބެކްޕެކް ތެރެއިން ހޯދިއެވެ. ބޮޑު ޓޯޗެއް، އޮކްސިޖަން ޓޭންކެއް، ހަތިޔާރެއް، ކާނާ، ފެން، ރޭޑިއޯ، ފަސްޓް އެއިޑް ސާމާނު - ހޮހަޅައަށް ބޭނުންވާ ހުރިހާ އެއްޗެއް. ހެވީ ޑިއުޓީ އަތްދަބަހެއް ދަމައިގަނެގެން އޭނާ ހިނގައިގަތީ ވަޅުގެ އަރިމައްޗަށެވެ.
  
  "ޖެރޮނިމޯ؟" އޭނާ އެދުނީ ބެން އާއި ޕްރޮފެސަރާއި އެކު މަތީގައި ހުރި ކެނެޑީ އަށް އެމީހުންގެ ޕެރިމިޓަރު މޮނިޓަރ ކުރުމަށް އެހީތެރިވުމަށެވެ.
  
  "ނުވަތަ ފައިގެ ކަކުލުގައި ހިފާ، ބުރަކަށި ބޭރަށް ނެރެގެން އުއްމީދު ކުރާށެވެ،" ޝިފާ ބުންޏެވެ.
  
  ޑްރޭކް އޭނައަށް ބަލާލަމުން ނުބައި ގޮތަކަށް ހީލަމުން "އަހަރެމެން މިކަމަށް ފަހުން އަންނާނަން" އެހެން ބުނެ އަނދިރީގެ ތެރެއަށް ފުންމާލިއެވެ.
  
  އޭނާއަށް ވަގުތުން އިހުސާސް ކުރެވުނީ ރެޑް ޑައިމަންޑް ރިލީޒް ޓްރިގަރ އެވެ. ވެއްޓުމާއެކު ވެއްޓުމުގެ ސްޕީޑް ދަށްވެ، އޭނާގެ ކުޑަކުޑަ ފުރޮޅުލީ އުޅަނދު ސިކުންތަކަށް ސަތޭކަ ފަހަރު ޓިކް ޓޮކް ކުރިއެވެ. ވަޅުގެ ފާރުތައް - ނަސީބަކުން މިހާރު ހިކިފައި - މުސްކުޅި ކަޅު ހުދު ފިލްމެއްގައި ވާ ފަދައިން ކެލިޑޯސްކޯޕިކް ވިދުވަރުތަކެއްގެ ގޮތުގައި ފާއިތުވެގެން ދިޔައެވެ. އެންމެ ފަހުން ތިރިއަށް ފޭބުން މަޑުމަޑުން ކްރޯލް އަކަށް ދިޔައިރު، ޑްރޭކްއަށް އިހުސާސް ކުރެވުނީ އޭނާގެ ބޫޓު ހަރު ހިލަގަނޑުން މަޑުމަޑުން ފުންމާލިހެންނެވެ. އޭނާ މޫނުމަތީގައި ފިރުމާލިއިރު ސީޓް ބެލްޓުން ޓްރިގަރ ދޫވެފައިވާހެން ހީވިއެވެ. ޑްރޭކް އޭނާ އެސެންޑެންޓަކަށް ބަދަލުކުރުމުގެ ޕްރޮސެސް ރިވިއު ކުރުމުގެ ކުރިން ޑާލް އާއި ބައި ޑަޒަން މީހުން މަޑުކޮށްގެން ތިބި ތަނަށް ދިޔައެވެ.
  
  ތަޅުންގަނޑު ބިރުވެރި ގޮތަކަށް ކުދިކުދިވި ނަމަވެސް އޭނާ އެކަން ނިސްބަތްކުރީ މޫމިފައިޑް ޑެބްރިސް އަށެވެ.
  
  "މި ހޮހަޅައަކީ ބިމަށް ވަދެގެންދާ ރާޑަރުން ފެނުނު ގޮތާ އަޅާބަލާއިރު އާދަޔާ ހިލާފު ކުޑަ ހޮހަޅައެއް،" ޑާލް ވިދާޅުވި އެވެ. "އޭނާއަށް ގޯސް ހިސާބު ހެދިދާނެ. ފަތުރާލާފައި ބަލާބަލަ... ޓަނަލްއެއް... ނޫނީ އެކަހަލަ އެއްޗެއް."
  
  އަމިއްލަ ޖާހިލުކަމުން މަޖާވެފައި ހުރެ ސްވިޑެންގެ މީހާ ކޮނޑު އަރުވާލިއެވެ. ޑްރޭކްއަށް ކަމުދިޔައެވެ. އޭނާ މަޑުމަޑުން ހޮހަޅައިގެ ވަށައިގެން ހިނގަމުން ދިޔައީ، ނުހަނު ހަމަހަމަ ފާރުތައް ދިރާސާކޮށް، ތުރުތުރު އަޅަމުން، އޭނާއަށް ދިން ބޯ ހެދުމުގައި ވެސް ހުއްޓައެވެ. އެތައް ހާސް ޓަނެއްގެ ހިލައާއި ބިން އޭނާގެ މައްޗަށް ފިއްތާލަމުން ދިޔައިރު، މިއޮތީ އޭނާ ފުންކޮށް ވަންނަން މަސައްކަތް ކުރަމުންނެވެ. އޭނާއަށް އެއީ ސިފައިންގެ މީހެއްގެ ދިރިއުޅުން ކަހަލަ އަޑެކެވެ.
  
  ޑާލް ޕާނޭވިކް އާއި މުއާމަލާތް ކުރީ ޓޫ ވޭ ވީޑިއޯފޯން މެދުވެރިކޮށެވެ. ޕްރޮފެސަރު އެތައް 'ސަޖެސްޝަންތަކެއް' ގޮވާލުމުން ދެ މިނެޓު ފަހުން ޑާލް އަޑު ނިއްވާލިއެވެ. ސިފައިން ހޮހަޅައިގެ ވަށައިގެން ފިޔަވަޅު އަޅަމުން ދިޔައިރު ޑެލްޓާގެ ފިރިހެނުންގެ ތެރެއިން އެކަކު ހަޅޭއްލަވައިގަތީ: "އަހަރެންގެ މިތަނުގައި ވަޑާންތައް އެބަހުއްޓެވެ. ކުޑަކުޑަ ކަމެއް ނަމަވެސް."
  
  ދާލް ވީޑިއޯފޯނު ނިއްވާލިއެވެ. ޕާނޭވިކްގެ އަޑު ބާރަށް ސާފުކޮށް އިވިގެން ދިޔައިރު، ދެން ހުއްޓުނީ ޑާލް ފޯނު ފާރު ކައިރިއަށް ގެނައުމުންނެވެ.
  
  "މި ފެންނަނީތަ؟"
  
  "ޖާ! ޑެޓް އާ ބްރޭ! ބްރޭ!" ފޯރިގަދަކަމުން ޕާނޭވިކްގެ އިނގިރޭސި ބަސް ގެއްލުނެވެ. "ވޯކްނޮޓް... އެމްއެމްއެމް... މަރާލާފައިވާ ހަނގުރާމަވެރިންގެ ގުޅައެއް. މިއީ ހަނގުރާމައިގައި ޝަރަފުވެރި މަރުގެ ޚިޔާލާ ގުޅިފައިވާ އޮޑިންގެ ރަމްޒު ކަމަށްވާ ޓްރިޕްލް ޓްރައިއެންގަލް ނުވަތަ ބޮރޯމިއަން ޓްރައިއެންގަލް އެވެ."
  
  ޑްރޭކް ބޯ ހޫރާލިއެވެ. "ބްލަޑީ ވައިކިންގްސް."
  
  "މި ރަމްޒު ގިނައިން ފެންނަނީ ދޯންޏެއްގައި ނުވަތަ އަސްމަތީގައި ވަލްހަލާ - އޮޑިންގެ ގަނޑުވަރަށް ދަތުރުކުރާ ބަޠަލާ ހަނގުރާމަވެރިންގެ މަރުތައް ދައްކުވައިދޭ 'ތަސްވީރު ހިލަތަކުން'. މިކަމުން އަޅުގަނޑުމެންނަށް ދުނިޔޭގެ ވަލްހަލާއެއް ހޯދިއްޖެ ކަމުގެ ޚިޔާލު އިތުރަށް ވަރުގަދަވެގެންދެއެވެ."
  
  "ސޮރީ ޓު ސްޕޮއިލް ޔޫ ޕެރޭޑް، މެޓް" ސީދާ ސާސް މީހާ ބުންޏެވެ، "އެކަމަކު މި ފާރަކީ އަހަރެންގެ ކާފަ ފަދައިން ބޯ ފާރެއް."
  
  އެ އެންމެން ވެސް ފަހަތަށް ފިޔަވަޅެއް އަޅާލީ، އަތްނުލާ ސަރަހައްދުގައި ހެލްމެޓްގެ ލައިޓްތައް ޖައްސައިގެންނެވެ.
  
  "ދޮގު ފާރަކަށް ވާން ޖެހޭނެ." އެ ފިރިހެންމީހާ ކިރިޔާވެސް ފޯރިއާއެކު ހަޅޭއްލަވައިގަތެވެ. "އެއީ ކަންނޭނގެ!"
  
  "މަޑުކޮށްބަލަ" ބެންގެ ޒުވާން އަޑު ޑްރޭކްއަށް އިވުނެވެ. "އަދި ވަލްކްނޮތު އަށް ވެސް ކިޔަނީ ޑެތު ނޮޓް ކަމަށް ވެސް ބުނެފައިވެ އެވެ. އަހަރެން ވަރަށް ގަބޫލުކުރަން މިއީ އިންޒާރަކަށް ވެދާނެ ކަމެއް."
  
  "ބުލްޝިޓް" އެވެ. ޑްރޭކްގެ ނޭވާއެއް އިޚްލާޞްތެރިކަމާއެކު ހުއްޓެވެ.
  
  "މިއޮތީ ޚިޔާލެއް ކުދިން" ކެނެޑީގެ އަޑު އިވުނެވެ. "ކިހިނެއްތޯ މިއަށްވުރެ ފުރިހަމައަށް ހުރިހާ ފާރެއް އިންސްޕެކްޓް ކޮށްފިއްޔާ. އިތުރު ވޯކްނޮޓްސް ލިބުނު ނަމަވެސް ދެން ހުސް ފާރެއް ހޯދިއްޖެއްޔާ އަހަރެން މި އެއްޗެއް ހޮވާނަން."
  
  "އީޒީ ފޯ ޔޫ ޓު ސޭ" ޑްރޭކް މުމްބާއީ ކޮށްލިއެވެ. "މަތީގައި ހުރެގެން ހުރިހާ ކަމެއް."
  
  އެމީހުން ބައިބައިވެގެން ދިޔައީ ހިލަ ފާރުތައް އިންޗިއަކުން އިންޗިއަކަށް ކޮމްބް ކުރަމުންނެވެ. އެމީހުން ގަރުނުތަކެއް ވަންދެން ހުރި ދޮންވެލި އުކާލައި، ކޮބްވެބް ބްރަޝްކޮށް، މޮލްޑް ދުއްވާލި އެވެ. އެންމެ ފަހުން އެމީހުންނަށް އިތުރު ތިން ވަލްކްނޮޓް ލިބުނެވެ.
  
  "މޮޅު" ޑްރޭކް ބުންޏެވެ. "އެއީ ހަތަރު ފާރު، ހަތަރު ގުޅަ އެއްޗެހި. މިހާރު އަހަރެމެން ކޮންކަމެއް ކުރާނީ؟"
  
  "އެ އެންމެން އެއްގޮތެއްތަ؟" - ޕްރޮފެސަރ ހައިރާންކަމާއެކު އަހާލިއެވެ.
  
  ސިފައިންގެ ތެރެއިން އެކަކު ވީޑިއޯފޯނުގެ ސްކްރީނުގައި ޕާނޭވިކްގެ ތަސްވީރެއް ދައްކާލިއެވެ. "އާނ، އަހަންނަކަށް ނޭނގެ ތި ކުދިންގެ ވާހަކައެއް، އެކަމަކު އަހަންނަށް ޔަގީން އަހަރެން އޭނާގެ ވާހަކަ އަޑުއަހަން ވަރުބަލިވެއްޖެކަން.. ދަ ޑޭމް ސްވިޑެން އަހަރެމެން ނިންމާލާނީ މާގިނަ ދުވަސްތަކެއް ކުރިން."
  
  "މަޑުކޮށްބަލަ" ބެންގެ އަޑުން ބުނެވުނެވެ. "ލޯ މިމީރުގެ ވަޅުގައެއް ނޫން..." ސްޓޭޓިކްގެ ހީލުމުގެ ފަހަތަށް އޭނާގެ އަޑު ގެއްލި، ދެން ސްކްރީން އަނދިރިވެގެން ދިޔައެވެ. ޑާލް އެ ތެޅިގަނެ، އޯންކޮށް ނިއްވާލި ނަމަވެސް އެއްވެސް ފައިދާއެއް ނުވިއެވެ.
  
  "ބޭކާރު. އޭނާ ބުނަން އުޅުނީ ކީކޭ ހެއްޔެވެ؟
  
  ޑްރޭކް ލަފާކުރަން އުޅެނިކޮށް ވީޑިއޯފޯނަށް ދިރުމެއް އައިސް ބެންގެ މޫނުމަތިން ސްކްރީން ފުރިގެން ދިޔައެވެ. "ނޭނގެ ވީ ގޮތެއް. އެކަމަކު އަޑުއަހާށެވެ - ލޯތައް ހުރީ މިމީރުގެ ވަޅުގަނޑުގައި، އޭގެ ތިރީގައި ހުރި ހޮހަޅައެއްގައި ނޫނެވެ. ފަހުމްވުން?"
  
  "އާނ. އެހެންވީމަ އަހަރެމެން ތިރިއަށް ދިޔަ މަގުމަތީގައި އެމީހުން ފަހަނައަޅައި ދިޔައީ؟"
  
  "އަހަރެންނަށް ހީވަނީ އާނއެކޭހެން".
  
  "އެކަމަކު ކީއްވެ؟" ގަބޫލުނުކުރެވޭފަދަ ގޮތަކަށް ދަހުލް އަހާލިއެވެ. "ދެން މި ހޮހަޅައެއް އެއްގޮތަކަށްވެސް އުފެއްދީ ކީއްވެގެން ހެއްޔެވެ؟ އަދި ބިމަށް ވަދެގެން ދިޔަ ރާޑަރުން ސާފުކޮށް އެނގުނީ އޭގެ ދަށުގައި ބޮޑު ޖާގައެއް އޮތްކަމެވެ. ހަމަގައިމުވެސް ޕީސް ޖެހުނީ ތިރީގައި ހުންނަން."
  
  "ނޫނީ-" ޑްރޭކްއަށް ބިރުވެރި ފިނިކަމެއް އިހުސާސް ކުރެވުނެވެ. "މިތަނަކީ މަޅިއަކަށް ނޫނީ."
  
  ދާހްލްއަށް ކުއްލިއަކަށް ޔަޤީންކަމެއް ނެތް ގޮތަކަށް ފެނުނެވެ. "ކިހިނެއްތަ؟"
  
  "މި ޖާގަ އަހަރެމެންގެ ތިރީގައި ހެއްޔެވެ؟ ފަށަލައެއް ނެތް ވަޅުގަނޑެއް ނަމަ ކިހިނެއް ވާނީ؟"
  
  "މީގެ މާނައަކީ ކުނި ބާލީހެއްގެ މަތީގައި ކޮޅަށް ހުއްޓެވެ!" އެ ފިރިހެންމީހާ ބިރުން ހަޅޭއްލަވައިގަތެވެ. "ދަންމަޅި! ކޮންމެ ހިނދުކޮޅެއްގައި ވެސް ވެއްޓިދާނެ އެވެ. މިހާރު އެތަނުން ނިކުމެބަލަ!"
  
  އެމީހުން އެކަކު އަނެކަކަށް ބަލަހައްޓައިގެން ތިބީ ނިކަމެތި މަރުގެ ނިމުމެއް ނެތް އެއް ވަގުތުކޮޅަކަށެވެ. އެ އެންމެންވެސް އުޅެން ބޭނުންވީ އެހާ ދެރަގޮތަކަށެވެ. އަދި ދެން ހުރިހާ ކަމެއް ބަދަލުވީއެވެ. އެއްދުވަހަކު ކޮންކްރީޓް ފްލޯރގައި ރެނދުލާފައި އޮތް އެއްޗަކީ މިހާރު ރެނދުލާފައިވާ ހަރު ޕެނަލެކެވެ. މި އާދަޔާ ހިލާފު ކަރުނަ އަޑަކީ ހިލަ ޑިސްޕްލޭސް ވުމުން ނޫން ކަމަށާއި، ތަޅުންގަނޑު މަޑުމަޑުން ކޮޅުން ކޮޅަށް ފަޅައިގެން ދިއުމުންނެވެ.
  
  އެމީހުންގެ ދަށުގައި ނިމުމެއް ނެތް ވަޅުގަނޑަކާއެކު....
  
  އެ ހަ މީހުން ރުޅިވެރިކަމާއެކު ދެ އެސެންޑެންޓުންނަށް ހަމަލާދިނެވެ. އެމީހުން އެތަނަށް ދިޔައިރު، އަދިވެސް ދިރިތިބި، ދާލް ހަޅޭއްލަވައިގަތީ ހަމަޖެހުން އަލުން ގާއިމް ކުރުމަށެވެ.
  
  "ތި ދެމީހުން ފުރަތަމަ ދާނީ. މާތްالله އަށްޓަކައި ހަރުކަށިވާށެވެ."
  
  "އަދި މައްޗަށް އަރާ މަގުމަތީގައި،" ޕާނޭވިކް ކޮމެންޓް ކުރިއިރު، "ޚާއްޞަކޮށް ތިމާގެ ވަށައިގެންވާ މާހައުލަށް ސަމާލުކަން ދޭށެވެ. އަހަރެމެން ބޭނުމެއް ނޫން އެ އާޓިފަކްޓް ގެއްލިގެންދާކަށް."
  
  "ޑޯންޓް ބީ އަ އިޑިއަޓް، ޕާނޭވިކް." ޑާލް ހުރީ ކުރިއަށް އޮތް ތަނުގައި ވެސް ސިއްސައިގެން ގޮސްފައެވެ. މީގެ ކުރިން ޑްރޭކް މިގޮތަށް އޭނާ ފެނިފައެއް ނުވެއެވެ. "އަހަރެމެން އެންމެ ފަހު ދެމީހުން ދާ ވަރަކަށް ޗެކް ކުރާނަން" ޑްރޭކް އަށް ބަލަހައްޓައިގެން ހުރެ އޭނާ ބުންޏެވެ. "އެއީ އަހަރެންނާއި ކަލޭ".
  
  އަނެއްކާވެސް ވީޑިއޯފޯނު ބީޕް ކޮށްލާފައި ނިއްވާލިއެވެ. ޑަހްލް އެ ތެޅިގަތީ އޭނާގެ ނޭވާ ހާސްކުރަން އުޅޭ ކަހަލަ ގޮތަކަށެވެ. "ޑޭމްޑް ބައި ދަ ޔަންކީސް، ޝައްކެއްވެސްނެތްގޮތުގައި."
  
  ފުރަތަމަ ދެތިން ތިން މިނެޓު ގްރައުންޑް ލެވެލް އަށް އަރަން ނެގި އެވެ. ދެން އިތުރު ތިން ދެވަނަ ޖޯޑަށެވެ. ޑްރޭކް ވިސްނާލީ ހަ މިނެޓުގެ ތެރޭގައި ދިމާވެދާނެ ހުރިހާ ކަމެއް- އުމުރު ދުވަހުގެ ތަޖުރިބާއެއް، ނުވަތަ އެއްގޮތަކަށްވެސް ނުފެންނަ ކަމަކާ މެދުގައެވެ. އޭނާއަށް އެއީ އެންމެ ފަހު ދުވަހެވެ. ލޮނުގަނޑުގެ ގިސްލުމާއި، ބަދަލުވަމުންދާ ހިލަގަނޑުގެ ގިސްލުމާއި، ޗާންސްގެ ކްރިކިންގް ފިޔަވައި އެހެން އެއްޗެއް ނެތެވެ.
  
  އެމީހުންނަށް ފެނުނު ފުރަތަމަ ރަމްޒުގެ ދަށުގައިވާ ތަޅުންގަނޑު ވަނީ ވެއްޓިފައެވެ. އެއްވެސް އިންޒާރެއް ނެތެވެ؛ ހީވަނީ ތަޅުންގަނޑު ފަސޭހައިން ޖިންނި ދޫކޮށްލާފައި ހަނދާން ނެތިގެން ދިޔަހެންނެވެ. ޑްރޭކް އަށް ވީހާވެސް ދުރަށް ވަޅުގެ މައްޗަށް އަރައިގެން ދިޔައެވެ. އެއީ ހޮހަޅައިގެ ނާޒުކު ތަޅުގައި ބެލެންސް ކުރުމަށްވުރެ ދެފަރާތުގައި ބެލެންސް ކުރި އެއްޗެކެވެ . ދެއަތުން ފެހި ކުލައިގެ ޓްވައިން ކޮޅެއް ހިފަހައްޓައިގެން ހުރެ ޑާލް ވަޅުގެ އަނެއް ފަރާތުގައި ބައްދާލިއިރު، އޭނާގެ ކައިވެނީގެ އިނގިލީގައި ހުރި އަނގޮޓިއިން ޑްރޭކްގެ ހެލްމެޓުގައި ހުރި ފަންކާ ދައްކުވައިދެއެވެ.
  
  އެމީހުންގެ ހާރނެސްތަކުގައި ޖަހާލެވޭނެ ވަރުގަދަ ދަނޑިކޮޅެއް ހޯދަމުން ޑްރޭކް މޫނު މައްޗަށް ބަލާލިއެވެ. ދެން އޭނާއަށް އިވުނީ ދާލް ހަޅޭއްލަވައިގަތް އަޑު: "ޝިޓް!" އަދި ހަމަ ވަގުތުން ތިރިއަށް ބަލާލިއިރު ވީޑިއޯފޯން ހޮހަޅައިގެ ތަޅުންގަނޑަށް ކްރަންޗަކާއެކު ވެއްޓުމުގެ ކުރިން ނުބައި ސްލޯ މޯޝަނެއްގައި ކޮޅުން ކޮޅަށް އެނބުރެމުން ދިޔައެވެ.
  
  ބަލިކަށިވެ ހާޑް ޑްރައިވް ޖާގަ ދިނީ، ޑްރޭކް އާއިލާއެއް އުފެއްދުމުގެ ކުރީގެ ހުވަފެންތައް ފަދައިން ކަޅުވަޅަކަށް ވެއްޓިގެންނެވެ. އެމީހުންނާ ދިމާއަށް ތޫފާނެއް އައިސް، ލޯފަން މަޚްލޫޤުން ފޮރުވިފައި ތިބި ތަނުން ބުނަން ނޭނގޭ އަނދިރިކަމުން ފުރިފައިވާ ހޫނު ވައި ދޫކޮށްލިއެވެ.
  
  އަދި، ނަން ނެތް ހިޔަނި އެ ވަޅުގަނޑަށް ތިރިއަށް ބަލާލިއިރު، ޑްރޭކްއަށް އޭނާގެ ކުޑައިރުގެ އީމާންތެރިކަން މޮންސްޓަރސް އަށް އަލުން ހޯދިއެވެ.
  
  ފަނޑު ސްލައިޑް އަޑެއް އިވުމުން މަތިން ރޯނެއް ތިރިއަށް އައީ ފަޅައިގެން ގޮސްފައެވެ. ޑްރޭކް ޝުކުރުވެރިކަމާއެކު އެ އެއްޗެއް ހިފައިގެން އޭނާގެ ހާރނެސްގައި ޖައްސާލިއެވެ. ޑަހްލް ވެސް ހަމަ އެގޮތަށް ކަންތައް ކުރިއިރު، އެއްގޮތަކަށް ހުދު ކުލައިން ފެންނައިރު، ދެމީހުންވެސް އެމީހުންގެ ބަޓަންތަކަށް ފިތާލިއެވެ.
  
  ޑްރޭކް ބަލަމުން ދިޔައީ އަލްޓިމީޓަރަށެވެ. އޭނާގެ ވަޅުގަނޑުގެ ދެބައިކުޅަ އެއްބައި ދިރާސާ ކުރިއިރު ދާލް އަނެއް ފަރާތުގައި ކޮޕީ ކުރިއެވެ. އެތައް ފަހަރަކު މަޑުކޮށްލައިގެން ކުރިއަށް ޖެހިލާފައި ގާތުން ބަލާލި ނަމަވެސް ކޮންމެ ފަހަރަކު ވެސް އެއްވެސް އެއްޗެއް ނުފެނުނެވެ. ސަތޭކަ ފޫޓު ދިޔައީ، ދެން ނުވަދިހަ ފޫޓެވެ. ޑްރޭކް ލޭ އޮހޮރުވާލާފައި އަތް ފޮޅާލި ނަމަވެސް އެއްވެސް އެއްޗެއް ނުފެނުނެވެ. އެމީހުން ހިނގައިގަތްއިރު، މިހާރު ފަންސާސް ފޫޓު، ދެން ޑްރޭކްއަށް ފެނުނީ އަލިކަމެއް ނެތް ތަން، އޭނާ އޭނާގެ މައްޗަށް އުކާލި އަލި ފަސޭހައިން ޖަހައިގަތް ފަނޑުކަމެވެ.
  
  ފުޅާ ލަކުޑި ބޯޑެއް، ކޮޅުތަކުގައި ދަނޑި ޖަހާފައި ހުންނަ، ތެތްކަމެއް ނުވަތަ މޮލްޑެއްގެ އަތް ނުލާ ބޯޑެކެވެ. އޭގެ މަތީގައި ހުރި ވަޑާންތައް ޑްރޭކްއަށް ފެނުމުން ހެލްމެޓް ރަނގަޅަށް ބެހެއްޓުމަށް ވަގުތުކޮޅެއް ނެގިއެވެ.
  
  އެކަމަކު އޭނާ އެކަން ކުރިއިރު...
  
  ލޯ. ލަކުޑިން ވަޑާންކޮށްފައި މިތާ ދޫކޮށްލާފައި އޮޑިންގެ ލޮލުގެ ރަމްޒީ ތަސްވީރެއް... ކާކު ހެއްޔެވެ؟
  
  ޚުދު އޮޑިންގެ ފަރާތުން ހެއްޔެވެ؟ މީގެ އެތައް ހާސް އަހަރެއް ކުރިން؟ ލިޔުންތެރިޔާ: ހައިޑީ؟ އެއީ ކޮންމެވެސް ވަރަކަށް ޕްލޭޒިބަލް ކަމެއް ހެއްޔެވެ؟
  
  ޑާލް ހާސްކަމާއެކު ތިރިއަށް ނަޒަރު ހިންގާލިއެވެ. "އަހަރެމެން އެންމެންގެ ހައްގުގައި ޑްރޭކް، މިކަން ނުވައްޓާތި."
  
  
  ތިރީސް ތިރީސް
  
  
  
  އޮސްޓަރގޮޓްލެންޑް، ސްވިޑެން އެވެ
  
  
  ޓްރޮފީއެއް ފަދައިން ލަކުޑި ޓެބްލެޓް އުސްކޮށް ހިފަހައްޓައިގެން ހުރެ މިމީރުގެ ވަޅުގަނޑުން ޑްރޭކް ނުކުތެވެ. ބަހެއް ބުނުމުގެ ކުރިން ގާތްގަނޑަކަށް ހާރނެސް އިން ނަގައި ބިންމައްޗަށް އެއްލާލިއެވެ.
  
  "ހޭއި، ހަމަޖެހިބަލަ..." އަލަށް ގެނައި އެއް މެޝިން ކަމަށްވާ ހޮންކޮންގުން އައި ހުވަފެނީ މެޝިނުގެ ޓްރަންކް ތިރިއަށް ބަލާލިއެވެ. އޭނާ ކުޑަކޮށް ރޯލްކޮށްލުމުން ފެނުނީ މަރުވެފައިވާ އަދި މަރުވަމުންދާ ސިފައިން ޗަސްބިމުގައި އޮށޯވެގެން ތިބި - ޑެލްޓާ، އެސްޖީޖީ، ސާސް - އަދި އެމީހުންގެ ފަހަތުގައި ކެނެޑީ ބޮލަށް ބަޑިއެއް ދައްކާލައިގެން ކަކޫޖަހާލައިގެން ތިބިތަނެވެ.
  
  ޗޮކްހޯލްޑެއްގައި ބެން ތެދުވާން މަޖުބޫރުވިތަން ފެނުނުއިރު، އެލިޝިއާ މައިލްސްގެ ރަހުމުކުޑަ އަތްތަކުން އޭނާގެ ކަރުގައި ބާރަށް ހިފަހައްޓާފައި ހުއްޓެވެ. ޑްރޭކްގެ ހިތް ކިރިޔާ ވެސް ފަޅައިގެން ދިޔައީ ބެން އަދިވެސް އަތުގައި އޮތް ފޯނު ހިފަހައްޓައިގެން ހުރިތަން ފެނުމުންނެވެ. އަހަރެންގެ އެންމެ ފަހު ނޭވާއާ ހަމައަށް ހިފަހައްޓައިގެން ހުރެ...
  
  "ލެޓް ދަ ބްރިޓް ސްޓޭންޑް" ކެނެޑާގެ ކޮލްބީ ޓޭލަރ ޑްރޭކްގެ ލޮލުގައި އަޅައިގަތެވެ. "އޭނާގެ ރައްޓެހިން މަރުވާތަން ބަލަން ދޫކޮށްލާށެވެ- އޭނާގެ ފުރާނަ ނެގުމުގެ ކުރިން އަހަރެންނަށް އޭނާގެ ކޮންމެ ބައެއް ނަގާލެވޭނެ ކަމުގެ ހެއްކެއް."
  
  ޑްރޭކް ހުއްދަ ދިނީ ހަނގުރާމައިގެ އަލިފާންގަނޑުތައް އޭނާގެ ގުނަވަންތަކުގެ ތެރެއަށް ވަދެގެން ދިއުމަށެވެ. "ތިޔަ ސާބިތުކޮށްދެނީ މިތަން ދިރިއުޅެނީ ލަދުވެތި ގައިޑްބުކްގައި ލިޔެފައިވާ އެއްޗަކާ އެއްގޮތަށް ކަމެވެ - މިއީ ޖަނަވާރުތަކުގެ ބިމެއްކަން."
  
  "ހާދަ ޅެންވެރިކަމެއް" ބިލިއަނަރު ހީލަމުން ބުންޏެވެ. "އަދި އެއީ ތެދެއް." އަހަންނަށް ލޯ ދީބަލަ." އޭނާ ދެއަތް ދިއްކޮށްލީ ކުޑަކުއްޖަކު އިތުރަށް އެދޭ ފަދައިންނެވެ. ކުލީ ސިފައިންގެ މީހާ އޮޑިންގެ ލޮލުގެ ތަސްވީރެއް ޓްރާންސްމިޓް ކުރިއެވެ. "ހިމުން. ފުދޭވަރެވެ. އެހެންވީމާ ކޮބާތަ ތި ބޯޓު ޑްރޭކް؟ އަހަރެން ބޭނުން ކަލޭގެ ކޮތަޅުތަކެއް ދެން މި ޝިޓް ހޯލް އިން ނިކުމެބަލަ."
  
  "ޝީލްޑް ނެތި އެއްވެސް ކަމެއް ހާސިލް ނުކުރެވޭނެ" ޑްރޭކް ބުނެލިއެވެ... އެންމެ ފުރަތަމަވެސް އޭނާގެ ސިކުނޑިއަށް އައީއެވެ. "އަދި ދެން ރަގްނާރޮކް އަށް މެޕަކަށް ވާނީ ކިހިނެއްތޯ ހޯދާށެވެ."
  
  "ފޫލް" ޓޭލާ ނަފްރަތު އުފެދޭ ގޮތަކަށް ހީލިއެވެ. "މިއަދު އަޅުގަނޑުމެން މިތާ މިތިބީ މީގެ ވިހި އަހަރު ކުރިން ނޫން ހަމައެކަނި ސަބަބަކީ ޝީލްޑް ފެނުނީ ވަރަށް ފަހުން. އަޅުގަނޑަށް ޔަޤީން ތިޔަބޭފުޅުންނަށް މިކަން މިހާރުވެސް އެނގިވަޑައިގަންނަވާނެކަން، ނަމަވެސް. އަހަރެން މަޑުކޮށްލަންތަ ތިއުޅެނީ؟ އަހަރެން ފުންމައިގެން ގޮސް އިތުރު ފުރުސަތެއް ދޭނަމޭ ހިތަށް އަރަނީ ހެއްޔެވެ؟ އާދެ، މިސްޓަރ ޑްރޭކް، އަޅުގަނޑު ދަންނަވާލަން. ޝީ..." އޭނާ އަލީޝާއަށް އިޝާރާތްކޮށްލަމުން، "ޝީ ޑޯންޓް ސްލިޕް އަޕް. އޭނާ. . ހަރު ރަން ފުއްޕާމޭ، އެއީ އޭނަ ހުންނަ ގޮތް!"
  
  ކުރީގެ އެކުވެރިޔާ ބެން ނޭވާ ހާސްކޮށް މަރާލިތަން ޑްރޭކް ބަލަން ހުއްޓެވެ. "އޭނާ ވިއްކާނީ އެންމެ ބޮޑު އަގެއް ހުށަހަޅާ ފަރާތަކަށް."
  
  "އަހަންނަކީ އެންމެ ބޮޑު އަގެއް ދިން މީހާ، ޔޫ ކޮމްޕްލީޓް ޕީސް އޮފް ޝިޓް."
  
  އަދި ޕްރޮވިޑެންސްގެ އިރާދަފުޅުން މި ވަގުތުކޮޅުގެ ބޭނުން ހިފައިގެން މީހަކު ވަޒަނެއް ޖަހާލިއެވެ. އެ ޝޮޓް ވަލުތެރެއިން ބާރަށް ގުގުމާލިއެވެ. ޓޭލަރގެ ކުލީ ސިފައިންގެ ތެރެއިން އެކަކު އާ ތިންވަނަ ލޮލަކާއެކު ވެއްޓި، ވަގުތުން މަރުވިއެވެ.
  
  ކޮލްބީ ޓޭލަރ ސިކުންތުކޮޅަކަށް ވެސް ފެނުނީ ގަބޫލު ނުކުރެވޭ ގޮތަކަށެވެ. އޭނާ ހީވަނީ ބްރައިއަން އެޑަމްސް ދެންމެ ވަލުތެރެއިން ފުންމާލައިގެން "ސަމަރ އޮފް '69" ކުޅެން ފެށިހެންނެވެ. އޭނާގެ ދެލޯ ތަށިތަކަކަށް ބަދަލުވިއެވެ. ދެން އޭނާގެ ކުލީ ސިފައިންގެ ތެރެއިން އެކަކު އޭނާގެ ގައިގައި ޖެހި، އޭނާ ބިންމައްޗަށް ވައްޓާލިއިރު، ކުލީ ސިފައިންގެ މީހާ ލޭ އޮހޮރުވައި، ހަޅޭއްލަވައިގަނެ، އުނދަގޫވެ، މަރުވަމުން ދިޔައެވެ. ޑްރޭކް ވަގުތުކޮޅެއްގެ ތެރޭގައި އެމީހުންގެ އަރިހުގައި ހުރީ ލީޑުން އެމީހުންގެ މަތީގައިވާ ވައި ފަޅާލުމުންނެވެ.
  
  ހުރިހާ ކަމެއް ހިނގީ އެއް ވަގުތެއްގައެވެ. ކެނެޑީ އޭނާގެ ހަށިގަނޑު މައްޗަށް އެއްލާލިއެވެ. ބޮލުގެ ނާށިގަނޑުގެ މަތީ ފަރާތް ނިވާކޮށްފައި ހުރި ގާޑުގެ ބުރަކަށީގެ ބުރަކަށީގައި އެހާ ވަރުގަދައަށް ގުޅިފައި އޮތުމުން ވީ ގޮތެއް ވެސް އޭނާއަށް ނޭނގުނެވެ. ވަގުތުން ފޯނު ކަނޑާލާށެވެ.
  
  ވަޒަންތަކުގެ ތޫފާނެއް ކުރިއަށް ފަހަތަށް އުދުހިގެން ދިޔައެވެ؛ ފާޅުކަން ބޮޑު ގޮތެއްގައި ހިފެހެއްޓި ކުލީ ސިފައިން ނައްތާލެވުނެވެ.
  
  ތޯސްޓެން ޑާލް މިނިވަންވީ އޭނާ ހިފަހައްޓާފައި ހުރި ކުލީ ސިފައިންގެ މީހާގެ ބޮލުގެ ތިންބައިކުޅަ އެއްބައި ގެއްލިގެން ދިޔައީ ރައިފަލުން ގުގުމާލި ތިން ވަނަ ބަޑިންނެވެ. އެސްޖީޖީގެ ކޮމާންޑަރު ޕްރޮފެސަރ ޕާނޭވިކް އާއި ކައިރިވެލަމުން ކަނބުލޮއެއް ފަދައިން މުސްކުޅި މީހާ ދަމައިގަންނަން ފެށިއެވެ.
  
  ޑްރޭކްގެ ފުރަތަމަ ޚިޔާލަކީ ބެންއާ މެދުގައެވެ. ނިކަމެތި ބެޓެއް ޖަހަން ތައްޔާރުވަމުން ދިޔައިރު، ކުފުރުން އޭނާ ތެޅިގަތީ ހާސް ވޮޓްގެ އިލެކްޓްރޯމެގްނެޓިކް ޕަލްސްއެއް ފަދައިންނެވެ. އެލިޝިއާ އެ ކުއްޖާ އެއްފަރާތަކަށް އެއްލާލާފައި އަމިއްލައަށް ޑްރޭކްގެ މައްޗަށް ކުރިއަށް ދިޔައެވެ. ކުއްލިއަކަށް އޭނާގެ އަތުގައި ބަޑިއެއް ފެނިގެން ދިޔައެވެ؛ އެއީ ކޮން އެއްޗެއް ކަމެއް މުހިންމެއް ނޫނެވެ. ދެމީހުންނާ އެކު ވެސް އޭނަ ހުރީ ހަމަހަމަ ގޮތެއްގައި މަރުވެފައެވެ.
  
  އެއަށް ފޯކަސް ކުރަމުން ޝަބާ އެ ނަގާލިއެވެ.
  
  ލަދުވެތި އިޝާރާތެއްގެ ގޮތުން ޑްރޭކް ދެއަތް ދެފަރާތަށް ދިއްކޮށްލިއެވެ. ކީއްވެ?
  
  އޭނަގެ ހިނިތުންވުމަކީ އުފާވެރި ހިނިތުންވުމެއް ކަމުގައި ވިޔަސް، އޭނަ ހީކުރި ގޮތުގައި ގިނަ ދުވަސްތަކެއް ވަންދެން ބޭނުން ކުރެވިފައިވާ ވަޅުގަނޑަކުން އަތްނުލާ މަސް ހޯދި ޖިންނިއެއްގެ ހިނިތުންވުމެކެވެ.
  
  އޭނަ ޓްރިގަރ ދަމައިގަތެވެ. ޑްރޭކް މޫނު ކުނިކޮށްލީ ހޫނުކަމާއި ދެން ހޭނެތިގެން ދިއުމާއި ދެން ވޭން ލިބޭނެ ކަމަށް އުންމީދު ކުރި ނަމަވެސް އޭނާގެ ސިކުނޑީގެ ލޯ އޭނާގެ ސިކުނޑިއަށް ޖެހިލުމުން އޭނާއަށް ފެނުނީ އެންމެ ފަހު ވަގުތު އޭނާގެ އަމާޒު ބަދަލުކޮށްލިތަނެވެ... އަދި ކޮލްބީގެ ރުޅިގަދަ ސިފަ ނިވާކޮށް ކުލީ ސިފައިންގެ ތެރެއަށް ތިން ވަޒަން ޖައްސާލިއެވެ ޓޭލާ އެވެ. ރިސްކް ނުނަމާ ހިނގާށެވެ.
  
  ސަލާމަތްވީ ސާސްގެ ދެ ސިފައިންނާއި ޑެލްޓާ މެރިންގެ ދެ ސިފައިންނެވެ. އެސްއޭއެސް އިން ބެން ހިފައިގެން ދަމައިގަތެވެ. ޑެލްޓާ ޓީމްގެ ބާކީ އޮތް އެއްޗެއް ތައްޔާރުވީ ކައިރީގައި ހުރި ގަސްގަހާގެހިން އަނބުރާ ބަޑިޖަހާށެވެ.
  
  އިތުރު ޝޮޓްތަކެއް ގުގުމާލިއެވެ. ޑެލްޓާ ފިރިހެންމީހާ އެނބުރި ވެއްޓިއްޖެއެވެ. އަނެއް މީހާ ހުރީ ބަނޑުގައި ވެލްސް ވެއްޓިފައިވާ ތަނަށް، މިމީރުގެ ވަޅުގެ އަނެއް ފަރާތުގައެވެ. އެމެރިކާ މީހާ އޭނާ ދުރަށް ދަމައިގަތުމުން ވެލްސްގެ ފަޅައިގެން ގޮސްފައިވާ ހަށިގަނޑު ތެޅިގަތީ، އޭނާ ދިރިހުރިކަމުގެ ހެއްކެކެވެ.
  
  ޖެހިގެން އައި މަދު މިނެޓްތައް ފާއިތުވެގެން ދިޔައީ ފޮރުވިގެންނެވެ. އެލިޝިއާ ރުޅިއައިސްގެން ހަޅޭއްލަވައިގަނެ އެމެރިކާ ސިފައިންގެ މީހާގެ ފަހަތުން ފުންމާލިއެވެ. އެނބުރިލާފައި އަތްތިލަ ޖަހާލުމުން އޭނަ ސިކުންތުކޮޅަކަށް މަޑުކޮށްލިއެވެ.
  
  "އެނބުރިބަލަ" ޑްރޭކްއަށް އޭނަ ބުނި އަޑު އިވުނެވެ. "ހަމަ ދުރަށް ދާން."
  
  "އަހަރެން މިމީހާ ދޫކޮށްނުލާނަން."
  
  "ޔޫ އެމެރިކަންސް، ޖަސްޓް ގިވް އިޓް އަ ރެސްޓް" ހުރިހާ ނަރަކައެއް ދޫކޮށްލުމުގެ ކުރިން ޝަބާނާ ބުންޏެވެ. އެމެރިކާގެ އެންމެ މޮޅު ކުޅުންތެރިޔާ ފަހަތަށް ޖެހި، ބޯ ޗަސްބިމުގެ ތެރެއިން ތަޅައިގަނެ، ފުރަތަމަ އެއް އަތުގައި ހިފަހައްޓައިގެން ހުރެ، ދެން ފަޅައިގެން ދިޔަ ވަރަކަށް ސިއްސައިގެން ގޮސް އެއް ލޮލުން ފެނުން ގެއްލި އެންމެ ފަހުން ވެސް ވެއްޓިގަތެވެ.
  
  ޑްރޭކް ހަޅޭއްލަވައިގަތީ އެލިޝިއާ އާއި ދިމާއަށް ދުވެފައި ގޮސް ވެލްސްގެ ކަނާތު ކޮލުގައި ހިފާލުމުންނެވެ.
  
  "މޮޔަވީތަ؟" - އޭނާ ހަޅޭއްލަވައިގަތެވެ. "މުޅިން މޮޔަވީތަ؟"
  
  "އޭނަ ވަޅަށް ވަންނަނީ" އަލީޝާގެ ދެލޮލުގައި ވަނީ ޤަތުލުވެރިކަމެވެ. "އޭނާއާ ގުޅިދާނެ ނުވަތަ ނުގުޅެވޭނެ ޑްރޭކް. ތިޔަ ނިންމުން."
  
  "ކީއްވެ މާތްالله ގެ ނަމުގައި؟ ކީއްވެ?"
  
  "އެއްދުވަހަކު ޑްރޭކް. އެއްދުވަހަކު މިކަމުން ސަލާމަތްވެއްޖެނަމަ އެނގޭނެ."
  
  ޑްރޭކް ނޭވާ ހިފަހައްޓަން މަޑުކޮށްލިއެވެ. އޭނަ ބުނަން އުޅުނީ ކޮން އެއްޗެއް ހެއްޔެވެ؟ އެކަމަކު މިހާރު ކޮންސެންޓްރޭޝަން ގެއްލުމަކީ އޭނާ އަމިއްލައަށް މަރުވި ފަދައިން ޔަގީނުންވެސް މަރަށް ދައުވަތު ދިނުމެވެ. އޭނާގެ ޓްރެއިނިންގ ހަނދާންތަކާއި، އޭނާގެ ސިކުނޑިތަކާއި، އޭނާގެ ހުރިހާ ސާސް ހުނަރަކަށް ގޮވާލިއެވެ. އޭނާ އޭނާގެ ގައިގައި ޖެހީ ސީދާ ބޮކްސިން ޕަންޗަކުން، ޖަބެއް، ކްރޮސްއަކުންނެވެ. ކޮންމެ ފަހަރަކު ވެސް ކްރަޝިން ފޯސް އިން އޭނާގެ އަތްތިލަ ޖަހާނެކަން ޔަގީން ކުރަމުން ކައުންޓަރ ކުރި ނަމަވެސް މިހާރު އޭނާ ހުރީ ވަރަށް ގާތުގައި އެވެ.
  
  އޭނާ ހުންނަން ބޭނުންވި ތަނެކެވެ.
  
  އޭނާ އިނގިލި ދިއްކޮށްލީ އޭނަގެ ކަރަށެވެ. އޭނަ އެއްފަރާތަކަށް ފިޔަވަޅެއް އަޅާލީ، ސީދާ އޭނާގެ އުފުލިގެން ދިޔަ ކަކުލުގެ ތެރެއަށް، މަދު ރިބަންތަކެއް ފަޅައިގެން ގޮސް ވެއްޓުން މަޑުޖައްސާލުމަށެވެ.
  
  އެކަމަކު އޭނާގެ ކަކުލުގެ ދެމެދުގައި ސިއްސުވާލާފަދަ ގޮތަކަށް ކައިރިވެފައި، އިންޗިތަކެއް ދުރުގައި، ލޮލާއި ލޮލަށް ވަދެގެން ދިޔައެވެ.
  
  ބޮޑެތި ދެލޮލެވެ. އަޖައިބު ކުރުވަނިވި ދެލޮލެވެ.
  
  އެއީ ދުނިޔޭގެ އެންމެ ބޮޑު އެއް ޝިކާރައަކަށް ނިސްބަތްވާ ޖަނަވާރުތަކެކެވެ.
  
  "ތިއީ ވިކާ ބެބީއެއް ފަދައިން ބަލިކަށި މީހެއް، މެޓް."
  
  އޭނާގެ ހީހީފައި އޭނާގެ ކަށިތައް ފިނިވެގެން ދިޔައީ ކުރިއަށް ފިޔަވަޅު އަޅައި އަތް ދިގުކޮށްލާފައި ވައިގެ ތެރެއަށް ވައްޓާލުމުންނެވެ. އޭނާ ބުރަކަށީގައި ޖައްސާލީ ނޭވާ ހާސްވެގެންނެވެ. އޭގެ ސިކުންތުކޮޅެއްވެސް ނުވަނީސް އޭނަ ހުރީ އޭނާގެ މަތީގައި، ކަކުލު ހުޅުން އޭނާގެ ސޯލާ ޕްލެކްސަސްގައި ޖެހިފައި، ނިތްކުރި އޭނާގެ ނިތްކުރިމަތީގައި ތަޅަމުން، އޭނާއަށް ތަރިތައް ފެންނަން ހުއްޓެވެ.
  
  އަނެއްކާވެސް އެކަކު އަނެކެއްގެ ލޮލަށް ބަލާލަމުން ޝަބާ ހީނލަމުން ބުނީ "އޮށޯވެ" ކަމަށެވެ.
  
  އެކަމަކު އެ އިޚްތިޔާރު ކުރަން ޖެހުނީ އޭނާއެއް ނޫނެވެ. އެއީ އޭނާއަށް ކުރެވުނުހާވެސް ކަމަކީ އަތް އުފުލާލުމަށެވެ، އެއްފަރާތަކަށް ރޯލްވެގެން ބަލަން އޭނަ ސެމީ ހޭލުންތެރި ވެލްސް ބައިބައިކޮށް ދަމާލީ މިމިރުގެ ވަޅުގެ ނަމުން މަޝްހޫރު ފަށަލައެއް ނެތް ވަޅުގަނޑުގެ އަރިމައްޗަށެވެ.
  
  ޑްރޭކް ހަޅޭއްލަވައިގަތީ ކަކުލާއި ހަމައަށް އުނދަގޫވަމުންނެވެ. ބަލިވުމުން ލަދުގަނެ، އިންސާނީ ނަސްލާ ގުޅުނު ފަހުން ގެއްލިފައިވާ ކިތައް ފައިދާއަށް ސިހުމެއް ލިބި، އޭނާއަށް ހަމައެކަނި ބަލާލެވުނެވެ.
  
  އެލިޝިއާ ވެލްސް ވަޅުގެ އަރިމަތިން ރޯލް ކޮށްލިއެވެ. ސާސްގެ ކޮމާންޑަރު ހަޅޭއްލަވައިވެސް ނުލައެވެ.
  
  ޑްރޭކް ފައިމައްޗަށް ތެދުވަމުން ދިޔައިރު ބޮލާއި ހަށިގަނޑު ހަޅޭއްލަވަމުން ދިޔައެވެ. އަދިވެސް ސްޕްރިންގް ލެމްބެއް ފަދައިން ތާޒާ އަދި ފަރިތަ ކޮލްބީ ޓޭލަރ އާއި ގާތްވި އެލިޝިއާ އެވެ. ޖަރުމަނު މީހުންނަށް ފުރަގަސްދީގެން ހުރި ޑްރޭކް އަށް ހީވީ ތާރީޚުގެ ކުރީގެ ކްރެކެން އާއި ކުރިމަތިލާން ޖެހިފައިވާ ރާފްޓެއްގައި ކެޔޮޅެއް ފަދައިން ދިފާޢު ނުކުރެވޭ ވަރުގެ ކަމެއް ކަމުގައި ވިޔަސް އޭނާ ފިނިވެފައެއް ނުވެއެވެ.
  
  އެލިޝިއާ މަރުވެފައިވާ ކުލީ ސިފައިންގެ ހަށިގަނޑު ޓޭލާ އާއި ދުރަށް ދަމައިގަތެވެ. މައިލްސް އިން ފެށިގެން ޑްރޭކް އާއި ހަމައަށް ގަސްތަކަށް ބަލާލަމުން ދެލޯ ބޮޑުކޮށްލައިގެން ބިލިއަނަރު ތެދުވިއެވެ.
  
  ފޮގުން ފޮރުވިފައިވާ ގަސްގަހާގެހިތަކުގެ ފަހަތުން، މި ލެޖެންޑަރީ ގައުމުގައި ގޭގައި ތިބިހެން ހީވާ ޖިންނިތަކާ އެއްފަދަ ސިފަތަކެއް ފެންނަން ފެށިއެވެ. އެ ވަހުމް ފުނޑުފުނޑުވެގެން ދިޔައީ އެމީހުންގެ ހަތިޔާރު ފެންނަ ވަރަށް ކައިރިވުމުންނެވެ.
  
  ޑްރޭކް މިހާރުވެސް ވަނީ ހިނގާލަ ހިނގާލާފައެވެ. އޭނާއަށް ފެންނަމުން ދިޔައީ މީހުން ކައިރިވަމުން އަންނަތަން، އެއީ ހުރިހާ ޣަނީމާއެއް ނަގަން އައިސް ތިބި ދޫނި ކަހަލަ ޖަރުމަނު މީހުންކަން އެނގުނެވެ.
  
  އެމީހުންގެ ކާމިޔާބީގެ ހަތިޔާރަށް ޑްރޭކް ޙައިރާންކަމާއެކު ބަލާލިއެވެ. އެލިޝިއާ ފަސޭހައިން ކެނެޑާގެ ބިލިއަނަރުގެ ކަކުލުގައި ހިފާލަމުން އޭނާގެ ލޯ ބޮލުން ނިކުމެގެން ދާންދެން ފިއްތާލިއެވެ. އޭނާގެ އޮޅުންބޮޅުން ބޮޑުކަމުން ހިނިތުންވެލުމުގެ ކުރިން އޭނާ މިމީރުގެ ވަޅުގަނޑާ ދިމާއަށް ގެންގޮސް ބޯ އަރިމައްޗަށް ލެނގިލިއެވެ.
  
  ޑްރޭކްއަށް ވިސްނުނީ އޭނާއަށް އިސްކަންދޭ އެހެން ކަންތައްތަކެއް ހުރިކަން. އޭނާ އެ އަމަލު އެއްފަރާތްކޮށްލީ އެލިޝިއާ އާއި ޓޭލާ ޝީލްޑެއްގެ ގޮތުގައި ބޭނުންކޮށްގެންނެވެ. ގަސްގަހާގެހި އާއި ހަމައަށް ދެވެމުން ހިނގަމުން ދިޔައީ މަޑުމަޑުން ޗަސްބިން ގިނަ ފަރުބަދައެއްގެ މައްޗަށް އަރަމުންނެވެ.
  
  އެލިޝިއާ ވަޅުގަނޑަށް އިޝާރާތްކޮށްލަމުން ޓޭލާ ރަޙްމަތަށް އެދި އާދޭސް ކުރަމުން ދާންދެން ތެޅިގަތެވެ. އޭނާގެ ހަޅޭކުގެ އަޑު އިރުކޮޅަކު ގުގުމާލުމަށްފަހު ހުއްޓުނީއެވެ. ޑްރޭކް ވިސްނާލީ ފަށަލައެއް ނެތް ވަޅަކަށް ވެއްޓުނު މީހަކު އަބަދަށްޓަކައި ހަޅޭއްލަވައިގަންނަނީ ހެއްޔެވެ، އަދި އޭނާގެ އަޑު އަހާނެ މީހަކު ވަށައިގެން ނެތް ނަމަ އެއީ ހަގީގަތުގައި ގުނާލެވޭނެ ކަމެއް ހެއްޔެވެ؟
  
  މިވަގުތު މިލޯ އޭނާގެ ލޯބިވެރިޔާއާ ހަމައަށް އާދެވިއްޖެއެވެ. ޑްރޭކްއަށް އޭނާ ބުނި އަޑު އިވުނެވެ، "ކީއްވެތަ ތިހެން ހެދީ؟ ބޮސް މި ކަނދުރާ ދިރިހުއްޓާ ވަރަށް ލޯބިވާނެ."
  
  އަދި އެލިޝިއާގެ ޖަވާބު: "ކަނބަލުން މީލޯ. އަހަރެން އިންތިޒާރު ކުރަމުން ދިޔައީ އަބެލް ފްރޭ އާއި ބައްދަލު ކުރުމަށެވެ. ދާން ތައްޔާރުތަ؟"
  
  މިލޯ ނުބައި ގޮތަކަށް ހީލީ ފަރުބަދަ މައްޗަށެވެ. "އަހަރެމެން އެމީހުން ނިންމާލާކަށް ނޫޅެން؟"
  
  "ކަނދުރާއަކަށް ނުވާތި. މިހާރުވެސް އެމީހުން ތިބީ ހަތިޔާރު އެޅި އުސްބިމުގައި ހިފަހައްޓައިގެންނެވެ. އަހަރެމެން އައި އެއްޗެއް އެބައޮތްތަ؟"
  
  "އޯޑިންގެ ނުވަ ބަޔަކީ ވެސް ޕްރެޒެންޓް އަދި ފަންކްޝަނަލް ބައިތަކެއް. ތި ބޯޓު ފިހެފި!" - އޭނާ ހަޅޭއްލަވައިގަތެވެ. "މި މަރުވެފައިވާ ބިމުގައި ރޭގަނޑު މަޖާކޮށްލަބަލަ!"
  
  ޖަރުމަނު މީހުން ފަރުވާތެރިކަމާއެކު ފަހަތަށް ޖެހެމުން ދިޔަތަން ޑްރޭކް ބަލަން ހުއްޓެވެ. ދުނިޔެ ހަމަ ތެޅިގަތީ ފަޅުތެރެއަށެވެ. މިހުރިހާ މަގެއްގައި އައިސް އެތައް ގުރުބާނީތަކެއް ވެވުނެވެ. އެމީހުން އަމިއްލައަށް ބިންމައްޗަށް ދުއްވާލިއެވެ.
  
  ހަމައެކަނި އެންމެ ފަހު ސަފުގައި ޖަރުމަނު ކުޅުންތެރިންނަށް ހުރިހާ ކަމެއް ގެއްލުމެވެ.
  
  "އާނ" އޭނާގެ ޚިޔާލުތައް ކިޔަމުން ދިޔަ ފަދައިން އުފާވެރިކަމެއް ނެތް ހިނިތުންވުމަކާއެކު ބެން އޭނާގެ ލޮލުގައި އަޅައިގަތެވެ. "ދިރިއުޅުން ފުޓްބޯޅަ އިމިޓޭޓް ކުރާހެން، ހޫމް؟"
  
  
  ތިރީސް ހަތަރު
  
  
  
  އޮސްޓަރގޮޓްލެންޑް، ސްވިޑެން އެވެ
  
  
  ޔޫރަޕުގެ މީހުންނާއި އެމީހުންގެ ހަމައެކަނި އެމެރިކާގެ އެކުވެރިޔާ އުސް ބިމަކަށް ފުންމާލަމުން ދިޔައިރު އިރު އޮއްސެމުން ދިޔައީ ސާފު އުޑުމައްޗަށެވެ. އޭރު ވައިޖެހެމުން ދިޔައީ ބަލިކަށި ފިނި ވައިރޯޅިއެކެވެ. އަވަސް ވަޒަންކުރުމަކުން އެނގުނު ގޮތުގައި ސާސްގެ ސިފައިންގެ ތެރެއިން އެކަކު އަނިޔާވެފައިވާއިރު ޕްރޮފެސަރު ޕާނޭވިކް އަށް ލިބުނީ ޝޮކެކެވެ. މިއީ އޭނާ ކުރިމަތިލާން ޖެހުނު ކަންތައްތަކަށް ބަލާއިރު ހައިރާންވާން ޖެހޭ ކަމެއް ނޫނެވެ.
  
  ޑާލް އެމީހުން ތިބި ތަނާ ގުޅީ ސެޓެލައިޓް ފޯނު މެދުވެރިކޮށެވެ. އެހީތެރިކަން ލިބޭނީ ގާތްގަނޑަކަށް ދެގަޑިއިރުއެވެ.
  
  ވަށައިގެން ހުޅުވިފައިވާ ފަޅުރަށެއް ހުރި ހުސް ގަސްތަކުގެ ކުޑަކުޑަ ގަސްގަހާގެހިއެއްގެ ތެރޭގައި މަޑުކޮށްލި ވަގުތު ޑްރޭކް ބެންގެ ކައިރީގައި ވެއްޓިގަތެވެ.
  
  ބެންގެ ފުރަތަމަ ބަސް: "އަހަންނަށް އެނގޭ އެހެން މީހުން މަރުވިކަން، މެޓް، އެކަމަކު އަހަރެން ހަމައެކަނި އުންމީދު ކުރަނީ ކަރީން އާއި ހޭޑަން އޯކޭ ކަމަށް. އައި އެމް ރިއަލީ ސޮރީ."
  
  ޑްރޭކް ލަދުގަތީ ހޭޑަން އަދިވެސް ބޯޓާއެކު ހުރިކަން ހަނދާން ނައްތާލެވުނުކަން ގަބޫލުކުރުމަށެވެ. "ކަންބޮޑު ނުވޭ. އެއީ ގުދުރަތީ ގޮތުންނެވެ. ކެރިންއަށް އޮޑްސް އިންތިހާއަށް ރަނގަޅު، ހޭޑަންއަށް ވެސް އިންސާފުވެރި،" މިޝަންގެ ކޮންމެވެސް ތަނެއްގައި ޒީނަތްތެރި ކުރުމުގެ ގާބިލްކަން ގެއްލިފައިވާ ކަމަށް އޭނާ އެއްބަސްވި އެވެ. "ކިހިނެއް ހިފަހައްޓަނީ ބާޑީ؟"
  
  ބެން އޭނާގެ ފޯނު ނެގިއެވެ. "އަދިވެސް ދިރިހުރި".
  
  "ފެޝަން ޝޯ އަށް ފަހު އަހަރެމެން މިވަނީ ވަރަށް ދުރަށް ގޮސްފަ."
  
  "އަހަރެން ކިރިޔާ ހަނދާން އެބަހުރި" ބެން ސީރިއަސްކޮށް ބުނެލިއެވެ. "މެޓް، މިކަން ފެށުމުގެ ކުރިން އަހަރެންގެ ދިރިއުޅުން ވީ ކިހިނެއްކަން ހަނދާން ނެތުނީ ކިރިޔާ. އަދި މިހާރުވެސް... ދުވަސްތަކެއް ވެއްޖެތަ؟"
  
  "އަހަރެން ބޭނުންނަމަ ހަނދާންކޮށްދެވިދާނެ. ދަ ވޯލް އޮފް ސްލީޕްގެ ފްރޮންޓްމަން އެވެ . ޓޭލާ މޮމްސަންގެ މައްޗަށް ސްވޫނިންގް. މޯބައިލް ފޯނު އޯވަރލޯޑް ވެއްޖެއެވެ. ކުލި ދައްކަން ޖެހޭ ފައިސާ. އަހަރެން ޓޭލާގެ މައްޗަށް ހޭނެތިގެން މިދަނީ.
  
  "އަހަރެމެންނަށް ހުރިހާ އެއްޗެއް ގެއްލިއްޖެ."
  
  "މިތާ ދޮގެއް ނޫން، ބެން- ކަލޭ ނެތި އަހަރެމެންނަށް މިހާ ހިސާބަކަށް ނުދެވުނީސް."
  
  "ކަލެއަށް އެނގޭތަ ބަޑީ. އަހަރެން ކޮންމެ މީހަކަށްވެސް އެހީވާނަން." އެއީ ސްޓޭންޑަޑް ޖަވާބެއް ނަމަވެސް އެ ތައުރީފާއި މެދު އޭނާ ހިތްހަމަޖެހޭކަން ޑްރޭކްއަށް އެނގުނެވެ. ބެން ސޫޓްތަކާއި ސްކެންޑިނޭވިއާގެ ޕްރޮފެސަރަށް ވެސް މޮޅުވި އިރު އޭނާ މިކަން ހަނދާނެއް ނުނެގި އެވެ.
  
  ޝައްކެއްވެސްނެތްގޮތުގައި އެއީ ހައިޑަންއަށް އޭނާގެ ކިބައިން ފެނުނު ކަމެކެވެ. އެތެރޭގައި ހުރި މީހާ ވިދާލަން ފެށިތަން އޭނައަށް ފެނުނެވެ. ޑްރޭކް އޭނާގެ ސަލާމަތަށް ދުއާ ކުރި ނަމަވެސް މިވަގުތު އޭނާއަށް ކޮށްދެވޭނެ އެއްވެސް ކަމެއް ނެތެވެ.
  
  އެމީހުންގެ ގާތަށް ކެނެޑީ ވެއްޓުނެވެ. "އުންމީދު ކުރަން އަހަރެން ތިޔަ ކުދިންނަށް އުނދަގޫ ނުކުރީ ކަމަށް. ޔޫ ލޫކް ޕްރިޓީ ފިޓް."
  
  "ތިޔައެއް ނޫން" ޑްރޭކް އެހެން ބުނުމުން ބެން ބޯޖަހާލިއެވެ. "މިހާރު ތިއީ އަހަރެމެންގެ ތެރެއިން މީހެއް."
  
  "ހޫމް، ތެންކްސް، އަހަރެންނަށް ހީވަނީ. އެއީ ތައުރީފެއްތަ؟"
  
  ޑްރޭކް މޫޑު އުފުލާލިއެވެ. "އަހަރެންނާއެކު މަދު ޑައިނޯ ރޮކް ގޭމްތަކެއް ކުޅެވޭނެ ކޮންމެ މީހަކީ އުމުރަށް އަހަރެންގެ ބޭބެ."
  
  "މުޅި ރެއެއް، މީސްމީހާ، މުޅި ރޭ."
  
  ބެން ގިސްލަމުން ބުންޏެވެ. "އެހެންވީމަ" އޭނާ ވަށައިގެން ބަލާލިއެވެ. "ހަމަ އަނދިރިވީ."
  
  ޑްރޭކް ބަލާލީ ނިމުމެއް ނެތް މޫދުތަކަށެވެ. ގަދަ ރަތްކުލައިގެ އެންމެ ފަހުގެ ސިލްސިލާ އެންމެ ދުރު އުޑުމަތިން ހަމައެކަނި ތިކިޖަހަމުން ދިޔައެވެ. "ޑޭމް، އަހަރެން ބެޓްކުރަން މިތާ ރޭގަނޑު ފިނިވާނެ ކަމަށް."
  
  ދަހުލް އެމީހުންނާ ކައިރިވެލިއެވެ. "އެހެންވީމަ މިއީ ނިމުމެއް ފިރިހެނުން؟ އަހަރުމެން ނިމުނީތަ؟ ދުނިޔެ އަހަރެމެން ބޭނުންވަނީ."
  
  ވަޅިގަދަ ވައިރޯޅިން އޭނާގެ ބަސްތައް ފަޅައިގެން ގޮސް ފަޅުތެރޭގައި އެތުރިގެން ދިޔައެވެ.
  
  ޕާނޭވިކް އަރާމުކޮށްލައިގެން ހުރި ތަނުން ވާހަކަ ދެއްކީ ގަހަކަށް ފުރަގަސްދީގެންނެވެ. "އަޑުއަހާބަލަ އަމްމް، ކަލޭ ބުނީމެއްނު ބައިތަކުގެ އަސްލު ތަރުތީބުގައި ހުރި ހަމައެކަނި އެނގޭ ތަސްވީރެއް ފެނުނު ވާހަކަ. އެއް ޒަމާނެއްގައި ޖޯން ޑިލިންގާ އަށް ނިސްބަތްވާ ކުރެހުމެއް."
  
  "އާނ، އެކަމަކު އެ އެއްޗެއް ޓުއާއަށް ދިޔައީ 60 ގެ އަހަރުތަކުގައި،" ޑާލް ކިޔައިދިނެވެ. "އަހަރެމެންނަށް ޔަގީން ނުކުރެވޭ އެއީ ކޮޕީއެއް ނޫން ކަމެއް، ހާއްސަކޮށް އެ ތާރީޚަށް ލޯބިކުރާ ވައިކިންސްގެ ތެރެއިން އެކަކު."
  
  ޕްރޮފެސަރު ރަނގަޅަށް ހުރެފައި ގިސްލަމުން ދިޔައީ "އޯހް. ޝުކުރިއްޔާ."
  
  މުޅިން އަނދިރިކަމާއި، ބޮލުގެ މައްޗަށް މިލިއަނެއްހާ ތަރި ވިދާލިއެވެ. ގޮފިތައް ތެޅިގަނެ ފަތްތައް ގުގުމާލިއެވެ. ބެން ޣައިރު ޤާނޫނީ ގޮތުން ޑްރޭކްގެ އެއްފަރާތާ ކައިރިއަށް ޖެހިލިއެވެ. ކެނެޑީ އަނެއް މީހާއާ މެދު ވެސް ކުރީ ހަމަ އެގޮތަށެވެ.
  
  ކެނެޑީގެ އުނަގަނޑު އޭނާގެ އުނަގަނޑުގައި ޖެހުނު ތަނުގައި ޑްރޭކްއަށް އަލިފާންގަނޑެއް އިހުސާސް ކުރެވުނެވެ. އެއީ ޑާލް ދައްކަމުން ދިޔަ ވާހަކަތަކަށް ފޯކަސް ކުރުމަށްޓަކައި އޭނާއަށް ކުރެވުނުހާވެސް ކަމެކެވެ.
  
  "ޝީލްޑަކީ،" ސްވިޑެންގެ މީހާ ބުންޏެވެ، "އަހަރެމެންގެ އެންމެ ފަހުގެ އުންމީދެވެ."
  
  އެހާ ގާތުގައި އިށީނދެގެން އިނީ ގަސްތުގައި ހެއްޔެވެ؟ ޑްރޭކް އެކަމާ ވިސްނާލިއެވެ. އަތްލުން....
  
  ކަލާނގެ، އޭނާއަށް މިހެން ހީވިތާ މާގިނަ ދުވަސްތަކެއް ވެއްޖެއެވެ. އެއީ އަންހެން ކުދިން އަންހެން ކުދިންނާއި ފިރިހެން ކުދިން ހާސްވެ، ސްނޯގައި ޓީޝާޓް އަޅައިގެން ހޮނިހިރު ދުވަހެއްގެ މެންދުރު ފަހު ލޯބިވެރިންނަށް ރަށުގައި ގެންގޮސްގެން އެމީހުން އެންމެ ގަޔާވާ ސީޑީ ގަނެ ސިނަމާގައި ޕޮޕްކޯން އާއި ސްޓްރޯ އެއް ކެއުމަށް ގެންދިޔަ ދުވަސްވަރަށެވެ .
  
  މައުސޫމް ދުވަސްތަކެއް، މާގިނަ ދުވަސްތަކެއް ނުވެ. ގިނަ ދުވަސްތަކެއް ވަންދެން ހަނދާން ނެތި، ހިތާމައަކީ ގެއްލިގެން ދިޔައެވެ.
  
  "ޝީލްޑް?" އެވާހަކަތަކުގެ ތެރެއަށް އޭނާ ވަދެގަތެވެ. "ކޯއްޗެއް?"
  
  ދާލް އޭނާއަށް ބަލާލަމުން މޫނު ކުނިކޮށްލިއެވެ. "ކީޕް އަޕް، ޔޫ ފަލަ ޔޯކްޝަޔަރ ބާސްޓަރޑް. އަޅުގަނޑުމެން ބުނީ މިތަނުގައި މައިގަނޑު ތަފްސީލަކީ ޝީލްޑް ކަމަށް. އެއާ ނުލައި އެއްވެސް ކަމެއް ހާސިލް ނުކުރެވޭނެ ކަމަށާއި އެއީ ރަގްނާރޮކް ހުންނަ ތަން ކަނޑައަޅާ އެއްޗެއް ކަމަށެވެ. އަދި އެހެން ބައިތަކާ ތަފާތު މެޓީރިއަލްއަކުން ވެސް ހަދާފައި ހުންނަ އެއްޗެއް - ހީވަނީ އެއީ ތަފާތު ދައުރެއް އަދާކުރާ އެއްޗެއްހެންނެވެ. އަމާޒު. "
  
  "ލައިކް ވަޓް؟"
  
  "ފޫއުއުކް" ޑާލް އޭނާގެ އެންމެ މޮޅު އޮކްސްފޯޑް އެކްސެންޓެއްގައި ބުންޏެވެ. "ކުޅިވަރާ ބެހޭ ގޮތުން އެއްޗެއް އަހާބަލަ."
  
  "އެންމެ ރަނގަޅު. ކޮންމެ ގޮތެއްވިޔަސް ލީޑްސް ޔުނައިޓެޑުން ތޯމަސް ބްރޮލިން ގެނައީ ކީއްވެގެން ހެއްޔެވެ؟
  
  ދާލްގެ މޫނު ދިގުވެލުމަށްފަހު ހަރުވެގެން ދިޔައެވެ. އޭނާ މުޒާހަރާ ކުރަން އުޅެނިކޮށް އާދަޔާ ހިލާފު އަޑަކުން އެ ހިމޭންކަން ފަޅާލައިފިއެވެ.
  
  ހަޅޭއްލެވުން. އަނދިރީގެ ތެރެއިން ގިސްލުމެކެވެ.
  
  ޕްރައިމަލް ބިރުވެރިކަން އުފެދޭ އަޑެކެވެ. "ކްރައިސްޓް ދިރިއުޅެނީ" ޑްރޭކް ވިސްނައިދިނެވެ. "ކޯއްޗެއް- ?"
  
  އަނެއްކާ ވެސް ވީއެވެ. ޖަނަވާރަކާ ވައްތަރު ނަމަވެސް ގުޓަރަލް، ބޮޑު އެއްޗަކުން ކަހަލަ ގޮތަކަށް ހަޅޭއްލަވައިގަތުމެވެ. އެކަމުގެ ސަބަބުން ރޭގަނޑު ކުދިކުދިވެގެން ދިޔައެވެ.
  
  "ހަނދާންވޭތަ؟" ބިރުވެރިކަމާއެކު ގުދުރަތީ ނޫން ގޮތަކަށް ހީނލަމުން ބެން ބުނީ، "މިއީ ގްރެންޑެލްގެ ގައުމު. ބިއޯވުލްފް އިން ލިބުނު ޖަނަވާރެވެ. މި ބައިތަކުގައި ޖަނަވާރުތައް އުޅޭ ކަމަށް ބުނާ ވާހަކަތައް އަދިވެސް އެބަހުއްޓެވެ."
  
  "ބިއޯވުލްފްގެ ފަރާތުން އަހަރެން ހަނދާން ހުރި ހަމައެކަނި އެއްޗަކީ އެންޖެލީނާ ޖޯލީގެ ފުއްޕާމޭ" ޑްރޭކް ލޯބިން ބުނެލިއެވެ. "އެކަމަކު ދެން، އަހަރެންނަށް ހީވަނީ އޭނާގެ ގިނަ ފިލްމުތަކާ މެދު ވެސް ހަމަ އެގޮތަށް ބުނަން ޖެހޭނެހެން."
  
  "އެސްއެޗްއެޗް!" - ކެނެޑީ ހީނލިއެވެ. "ކޮން ނަރަކައެއްތަ އެ އަޑު؟"
  
  އެ ހަޅޭކުގެ އަޑު އަނެއްކާވެސް އައީ، މިހާރު ގާތްވެފައެވެ. ޑްރޭކް އަނދިރީގައި އެއްވެސް އެއްޗެއް ހޯދުމަށް ކެތްމަދުވެފައި މަސައްކަތް ކުރިއިރު، ތަޞައްވުރު ކުރަމުން ދިޔައީ ހުސް ދަތްތައް އޭނާއާ ދިމާއަށް ދުއްވައިގަންނައިރު، ލޭހޮޅިތައް ތިކިތައް ތިކިޖަހާފައި، ދަތްދޮޅީގެ ދަތްތަކުގެ މެދުގައި ތާށިވެފައި ހުރި ފުނޑުފުނޑު މަސްތަކެކެވެ.
  
  އޭނާ ބަޑި އުފުލާލީ އެހެން މީހުން ބިރުގަންނަން ބޭނުން ނުވި ނަމަވެސް ރިސްކް ނަގަން މާ ޔަގީން ނުވެގެންނެވެ.
  
  ޓޯސްޓެން ޑާލް އަމާޒުކުރީ އޭނާގެ އަމިއްލަ ރައިފަލަކަށެވެ. ފިޓް ސާސް ސިފައިންގެ މީހާ ވަޅިއެއް ނެގިއެވެ. ގޯޑަން ބްރައުން އިނގިރޭސިވިލާތުގެ އިގްތިސާދު ހިއްކައިގެން ފިއްތާލި ވަރަށް ވުރެ ބޮޑަށް ހިމޭންކަމުން ރޭގަނޑު ޝޭކްލް ކުރި އެވެ.
  
  ފަނޑު އަޑެކެވެ. ކްލެންކް.. ލުއި ފިޔަވަޅުތަކެއް ފަދައިން އަޑު އިވުނު އެއްޗެއް....
  
  އެކަމަކު މިއީ ކޮންކަހަލަ ފައިތަކެއް ހެއްޔެވެ؟ ޑްރޭކް އެކަމާ ވިސްނާލިއެވެ. ފިރިހެންމީހާ ނޫނީ...؟
  
  ނިޔަފަތިތަކުގެ ކްލިކް އަޑު އިވިއްޖެނަމަ، ބިރުވެރިކަމުގެ ތެރޭގައި އޭނާގެ މުޅި މަޖައްލާ ނެރެވުނީސް ކަމަށް ވެދާނެއެވެ.
  
  ލަދުގަނޭ މި މުސްކުޅި ފަރީއްކޮޅުތަކެވެ.
  
  އޭނާގެ ހިތުގެ ހަމަ ވެންޓްރިކަލްތައް ގޮއްވާލަން ކައިރިވީ ބެންގެ ފޯނަށް ކުއްލިއަކަށް ދިރުމެއް ލިބުމުންނެވެ. ބެން ހައިރާންކަމާއެކު ވައިގެ ތެރެއަށް އެއްލާލި ނަމަވެސް ދެން ތައުރީފު ކުރަންޖެހޭ ގޮތަށް ތިރިއަށް ދިޔަ މަގުމަތީގައި އެ އެއްޗެއް ހިފީއެވެ.
  
  "ބުލްޝިޓް!"އޭނާ ދިން ޖަވާބު ވިސްނުމުގެ ކުރިން ހީނލިއެވެ. "އަޅެ ހައި މަންމާ."
  
  ޑްރޭކް މަސައްކަތް ކުރީ އޭނާގެ ސިކުނޑީގައި ލޭ ތެޅެމުން ދިޔަތަން ހުއްޓުވާށެވެ. "ކަނޑާލާ. ކަނޑާލާ!"
  
  ބެން ބުންޏެވެ: "ފާޚާނާގައި. ފަހުން ގުޅާނަން!"
  
  "ލޯބިވެތި". ކެނެޑީގެ އަޑުގައި ހައިރާން ކުރުވަނިވި ހަމަޖެހުމެއް ހުއްޓެވެ.
  
  ޑްރޭކް އަޑުއެހިއެވެ. އެ ގިސްލުމުގެ އަޑު އަނެއްކާވެސް އައީ ތުނިކޮށް ވޭންދެނިވި ގޮތަކަށެވެ. މިއަށްފަހު ދުރުން ޓަކި ޖަހާފައި، އަޑުގަދަކުރާ މީހާ ގަލެއް އުކާލި ފަދައިންނެވެ. އަނެއްކާވެސް ރުއިމުގެ އަޑު، އަދި ދެން ހަޅޭއްލަވައިގަތުމެއް....
  
  ކަނޑައެޅިގެން އިންސާނެއް މިފަހަރު! އަދި ޑްރޭކް އަވަސްވެގަތީ ހަނގުރާމައަށެވެ. "އެއީ ވެލްސް!" އޭނާ އަވަސްވެގަތީ އަނދިރިކަމުގެ ތެރެއަށް ޣައިރު އިންސިންކްޓް އޭނާ ސީދާ މިމީރުގެ ވަޅަށް ގެންގޮސް އަރިމަތީގައި އޭނާ ހުއްޓުވައިގެންނެވެ.
  
  "ހެލްޕް މީ" ރެނދުލާފައިވާ އަދި ލޭއޮހޮރުވާލާފައިވާ އިނގިލިތަކުން ފަރުބަދަމަތީގެ ދަނޑިގަނޑު ކޮޅަށް އަތް ދިއްކޮށްލަމުން ވެލްސް ގިސްލަމުން ބުންޏެވެ. "އަހަރެން ޖެހުނީ އެއް ރޯނެއްގައި... ތިރިއަށް ދިޔަ މަގުމަތީގައި. ކިރިޔާ އަހަރެންގެ އަތް ފަޅައިގެން ދިޔައެވެ. މި ބިއްޗާ އަށް... އިތުރު ކަމެއް ކުރަން ޖެހޭނީ މަރާލަން... އަހަރެން."
  
  ޑްރޭކް އޭނާގެ ބަރުދަން ނަގައި، ނިމުމެއް ނެތް ރެއަށް އަނބުރާ މިނިވަންކަމާއެކު ވެއްޓުމުން ސަލާމަތްކޮށްދިނެވެ.
  
  
  * * *
  
  
  ވެލްސް ހޫނުކަމާއެކު ވަށާލައިގެން އަރާމުކޮށްލަމުން ދިޔައިރު ޑްރޭކް ފަސޭހައިން އޭނާއާ ދިމާއަށް ބޯ ހޫރާލިއެވެ.
  
  ވެލްސް ކްރޯކް ކޮށްލަމުން ބުނީ "އަހަރެން ދުވަހަކުވެސް ބޭނުމެއް ނޫން ހަނގުރާމައެއް ފަށަން...އެސްއޭއެސްގެ ތެރޭގައި."
  
  "ދެން އޯކޭ، ސަބަބަކީ އަހަރެންނާއި އެލިޝިއާ މިހާރު ސާސްގެ ބައެއް ނޫން."
  
  އޭނާގެ ކައިރީގައި ހުރި ބެން ޕާނޭވިކް އާއި ސުވާލުކުރީ އެއްވެސް ކަމެއް ނުވާ ފަދައިންނެވެ. "ޝީލްޑަކީ ކޮންމެވެސް ވައްތަރެއްގެ ތަޅުދަނޑިއެއް ކަމަށް ހީކުރަންތަ؟"
  
  "ޝީލްޑަކީ ހުރިހާ ކަމެއް. މިއީ ތަޅުދަނޑިއަކަށް ވެދާނެ ނަމަވެސް ކަނޑައެޅިގެން މިއީ އަހަރެމެންނަށް ބާކީ އޮތް ހުރިހާ ކަމެއް."
  
  "ގޮއްސި?" ޑްރޭކް ބުމަ އުފުލާލަމުން ތަކުރާރުކޮށްލިއެވެ. އޭނާ ފޯކަސްކުރީ ބެންގެ އައިފޯނަށެވެ. "ހަމަ ޔަގީނުންވެސް އަހަރެމެންނަށް އެނގޭ!"
  
  ބެން އެއް ފިޔަވަޅު ކުރިއަށް ދިޔައީ ގީކް ސްޕީޑުގައި 'ޝީލްޑް އޮފް އޮޑިން' ގޫގުލް ކުރަމުންނެވެ. ފެނުނު ތަސްވީރު ކުޑަ ނަމަވެސް ބެން ޒޫމް ކޮށްލީ ޑްރޭކް އަށް ވެސް ވިސްނޭ ވަރަށް ވުރެ ބާރަށެވެ. އޭނާ މަސައްކަތް ކުރީ ޝީލްޑް ވީ ކިހިނެއްކަން ހަނދާން ކުރާށެވެ. ވަށައިގެންވާ، އުފުލިފައިވާ ވަށައިގެންވާ މަރުކަޒެއް ހުންނަ، ބޭރު ރިމް ބަހާލެވިފައިވަނީ ހަމަހަމަ ހަތަރު ބަޔަކަށް ބަހާލައިގެންނެވެ.
  
  ބެން އައިފޯނު އަތް ދިގުކޮށް ހިފަހައްޓައިގެން ހުރުމުން އެންމެން ވަށައިގެން އެއްވެ އުޅެވޭނެއެވެ.
  
  "އެއީ ސާދާ ކަމެއް،" ކެނެޑީ ބުންޏެވެ. "ވެގަސްގައި ހުންނަ ރަގްނާރޮކް. އެންމެން ތިބީ ވެގަސްގަ."
  
  އެ ފިރިހެންމީހާ ބުރަކަށީގައި ފިރުމާލިއެވެ. "ޝީލްޑް ބެހެއްޓުމުން ދޭހަވަނީ މެދުތެރޭގައި ޖަވާބު ވަށައިގެން ވަކި ހަތަރު ބައެއް ހުރިކަން. ފެންނަނީތަ؟ އަޅުގަނޑުމެންނަށް އެނގޭނެ ނޯތު، އީސްޓް، ސައުތު އަދި ވެސްޓް ލޭބަލް ކޮށްލަމާ ހިނގާށެވެ."
  
  "މޮޅު" ބެން ބުންޏެވެ. "އާނ، ހުޅަނގަށް ފާހަގަ ކުރެވޭ. އަހަންނަށް ފެންނަނީ ސްޕީއަރ އާއި ދެ އައިސް."
  
  "ސައުތު އިޒް އަ ހޯސް އެންޑް ޓޫ، އަމް، ވޯލްވްސް، އައި ތިންކް." ޑްރޭކް އަށް ކުރެވެން އޮތް އެންމެ ރަނގަޅަކަށް ދެލޯ ހަނިކޮށްލިއެވެ.
  
  "ޔަޤީނުންވެސް!" އެ ފިރިހެންމީހާ ރޮމުން ދިޔައެވެ. "ތިބުނީ ތެދެއް." އެހެނީ އިރުމަތީގައި ދެ ވެލްކިރީ ހުންނަން ޖެހޭނެއެވެ. އާނ? ފެންނަނީތަ؟"
  
  ޑްރޭކް ފޯކަސް ކުރަން ބާރަށް ލޯ މަރާލިއިރު، ފިޔަޖަހާ އަސް ޖޯޑެއްގެ މައްޗަށް އަރައިގެން ތިބި އަންހެން ހަނގުރާމަވެރިންގެ ގޮތުގައި ބެލެވޭ އެއްޗެއް އޭނާއަށް ފެނުނެވެ. "ޑޭމް ސްޓާބަކްސް!" އޭނާ ހުވާކުރިއެވެ. "މި ކެފޭއެއް ފިޔަވައި ދުނިޔޭގެ ކޮންމެ ތަނެއްގައި ވެސް ހިލޭ ވައިފައި ލިބޭ ކެފޭއެއް!"
  
  "އެހެންވީމަ..." ކެނެޑީ ހީނލަމުން ބުންޏެވެ، "ދަ އުހް، ޝީލްޑް ޑޯސްޓް ހޭވް އަ ޝީލްޑް އޮން އިޓް؟"
  
  "ހޫމްމް...!" ޕްރޮފެސަރު ބުރަކޮށް ކިޔަވަމުން ދިޔައިރު ބެންގެ ލޮލުގެ ފެނުމުގެ ރޮނގަށް އައިސް އެކުވެރިކަމުގެ ސްޕެންކެއް ލިބުނެވެ. "އަދި ތަންކޮޅެއް އިތުރަށް ޒޫމް ކޮށްލަންތަ؟"
  
  "ނޫން. މިއީ އޭނާގެ ޙައްދެއް."
  
  "އީސްޓް ސައިޑުން އެހެން އެއްވެސް ނިޝާނެއް އަޅުގަނޑަކަށް ނުފެނޭ،" ގޮނޑިން އިށީނދެގެން އިން ޑާލް ބުންޏެވެ. "އެކަމަކު އުތުރު ފުދޭވަރަކަށް ޝައުގުވެރި."
  
  ޑްރޭކް އޭނާގެ ސަމާލުކަން ބަދަލުކޮށްލުމުން ސިހުމުގެ ބާރު ދުވެލިގަނޑެއް އިހުސާސް ކުރެވުނެވެ. "ރަސްކަލާނގެ މިއީ އޯޑިންގެ ރަމްޒެވެ. ގުޅިފައިވާ ތިން ތިންހަތަރު ކަށިގަނޑެވެ. ވަޅުގަނޑުން ފެނުނު އެއްޗެއް."
  
  "އެކަމަކު މިއީ ކޮންކަމެއް؟ ޑާލް އިޝާރާތް ކުރީ ތިންހަތަރު ކަށިތަކުގެ ތެރެއިން އެއް ކަނާތު ކަނާތްފަރާތުގެ ތިރީ ކޮޅުގައި ހުރި ކުޑަކުޑަ ނިޝާނަކަށެވެ. ބެން ކައިރިވަމުން ދިޔައިރު އެ އެންމެން ވެސް ގޮވާލީ "އެއީ ޝީލްޑް!"
  
  ލަދުވެތި ހިމޭންކަމެއް ވެރިވެގެން ދިޔައެވެ. ޑްރޭކް އޭނާގެ ސިކުނޑި ހަލާކުކޮށްލިއެވެ. ތިންހަތަރު ކަށިގަނޑުގެ ތެރޭގައި ޝީލްޑް ނިޝާން ބެހެއްޓީ ކީއްވެގެން ހެއްޔެވެ؟ ސާފުކޮށް އެނގޭ މިއީ ފިލާވަޅެއް، ހަމައެކަނި އޮޅުން ބޮޅުން ބޮޑު ފިލާވަޅެކެވެ.
  
  "ބޮޑު ސްކްރީނުން ހާދަ ފަސޭހަވާނެ!" ޕްރޮފެސަރު ހީނގަތެވެ.
  
  "ހޭން ހުއްޓާލާ" ބެން ބުންޏެވެ. "ކަލޭ ބަލިކުރާކަށް ނުދޭތި."
  
  "މިއޮތީ ފިކުރެއް،" ކެނެޑީ ބުންޏެވެ. "މި 'އޮޑިންގެ ގުޅަ' ނޫން އެހެން އެއްޗެއް ނުވަތަ އެހެން އެއްޗެއް ތިންހަތަރު ކަށިތައް ތަމްސީލު ކުރެވިދާނެ ހެއްޔެވެ؟"
  
  "ކުރިން ހަމައެކަނި ލެޖެންޑެއްގެ ގޮތުގައި ބެލެވުނު ކަލާނގެއާ ގުޅިފައިވާ ސިއްރު ރަމްޒެއްގެ ސިއްރު މަގުސަދު؟" އެ ފިރިހެންމީހާ ހީނލިއެވެ. "ހަމަ ޔަގީނުންވެސް ނޫން".
  
  އެލިޝިއާ މައިލްސް ދަސްކޮށްދިން ތަނުގައި ޑްރޭކް އޭނާގެ ރިބަންތަކުގައި އުނގުޅާލީ ތަމްރީނު ނުލިބި ހަތް އަހަރު ހޭދަކުރުމުން ތިބާގެ މާރާމާރީގެ ފެންވަރަށް ގެއްލުން ލިބުނު ކަމަށެވެ. އެކަމަނާ އޭނާ ނިކަމެތިކޮށްލި ނަމަވެސް އޭނާއަށް ތަސައްލީއެއް ލިބުނީ އޭނާ ދިރިހުރި ކަމާއި އެމީހުން އަދިވެސް - ހަމައެކަނި - ކުޅިވަރުގައި ތިބި ކަމެވެ.
  
  "ހެލިކޮޕްޓަރުގައި އިންޓަނެޓެއް ހުންނާނެ،" އެންމެންނަށް ޔަގީންކަން ދޭން ޑާލް މަސައްކަތް ކުރި އެވެ. "ގާތްގަނޑަކަށް... އަޅެ ތިރީސް މިނެޓް ތެރޭގައި."
  
  "އޯކޭ އޯކޭ، ސެންޓަރޕީސް އަށް ކިހިނެއް ވާނީ؟" ޑްރޭކް އޭނާގެ ބައި އަދާކުރިއެވެ. "ކުޑަކުއްޖެއްގެ ކުރެހުމެއް ފަދަ ދެ އައުޓްލައިން ތިން އުރަމައްޗާއި ޖެލީފިޝް އެއް ޖަހާފައި."
  
  "އަދި ޝީލްޑް އަނެއްކާވެސް" ބެން 'ޖެލީފިޝް' ލޮލަށް ޒޫމް ކޮށްލިއެވެ. "އުތުރު ބައިގައި ހުރި ތަސްވީރެއް. އެހެންވީމާ އަޅުގަނޑުމެންނަށް މިއޮތީ ޚުދު ޝީލްޑް އޮން ދަ ޝީލްޑްގެ ދެ ތަސްވީރެވެ. ދެ ފްރީފޯމް އާއި ތިން ސިންގަލް ޓްރައިއެންގަލް އިން އެކުލެވޭ މެދު ބައި،" ކެނެޑީއަށް ބޯޖަހާލަމުން އޭނާ ބުންޏެވެ. "ފަހަރެއްގައި މިއީ އެއްގޮތަކަށްވެސް ތިންހަތަރު ކަނެއް ނޫން ކަމަށް ވެދާނެ."
  
  "އާދެ، އެންމެ ކުޑަމިނުން މިކަމުން އަހަރެންގެ ތިއަރީ ކަށަވަރުވެގެން ދަނީ ޝީލްޑަކީ މައިގަނޑު ބައި ކަމަށް،" ޕާނޭވިކް ފާހަގަކުރި އެވެ.
  
  "މި އައުޓްލައިންތަކުން އަހަރެންނަށް ކަމެއް ހަނދާންކޮށްދެއެވެ،" ޑާލް ރިފްލެކްޓް ކުރިއެވެ. "އަހަންނަށް ހަމަ ނުބުނެވޭނެ ކީކޭ."
  
  ޑްރޭކް އަށް ބައެއް ނުބައި ޒާތީ ހަމަލާތަކެއް ގެނެސްދެވިދާނެ ނަމަވެސް އޭނާ އަމިއްލައަށް ކޮންޓްރޯލް ކޮށްގެން ހުއްޓެވެ. ކުރިއެރުން ކަމަށް އޭނާ ހީކުރިއެވެ. އެމީހުންނާއެކު ޕޮމްޕަސް ސްވިޑެންގެ މި ކުޅުންތެރިޔާ ވަނީ މިހާރު ކުޑަކޮށް އިހުތިރާމް ހޯދާފައެވެ.
  
  "ބެލުން!" ބެން ހަޅޭއްލަވައިގަތުމުން އެ އެންމެން ފުންމާލިއެވެ. "ޝީލްޑްގެ ދެ ތަސްވީރު ގުޅުވައިދޭ ތުނި، ގާތްގަނޑަކަށް ގުޅުން ނެތް ރޮނގެއް އެބައޮތް!"
  
  "ވިޗް ޑޯންޓް ރިއަލީ ޓެލް އަސް އެނީތިންގް" ޕާނޭވިކް ގިސްލަމުން ބުންޏެވެ.
  
  "ނުވަތަ..." ސިފައިންގެ މެޕްތައް ކިޔާ ދުވަސްތައް ހަނދާންކޮށްލަމުން ޑްރޭކް ވިސްނާލިއެވެ، "ނުވަތަ... އަނެއްކޮޅަށް އައިސްފިނަމަ އަހަރެމެންނަށް އެނގޭ ޝީލްޑަކީ ރަގްނާރޮކްގެ ކާޑެއްކަން. މި ދެ ތަސްވީރަކީ ތަފާތު ދެ ތަސްވީރެއްގައި އެއް ފޯކަލް ޕޮއިންޓަކަށް ވެދާނެ... ހަމައެކަނި އެއް ވިއުގައަކީ އުސްމިން، އަދި އަނެއް ވިއު..."
  
  "އެއީ ޕްލޭން!"ބެން ބުނެލިއެވެ.
  
  އެވަގުތު ކައިރިވަމުން އަންނަ ހެލިކޮޕްޓަރެއްގެ އަޑު އިވުނެވެ. މިކަމާ ބެހޭގޮތުން ޑާލް ވާހަކަ ދެއްކެވީ ޖީޕީއާރުއެސް ނިއްވާލައިގެން އޭނާގެ ކުރީގެ ސްކޫލް އެޑިކްޝަން ދައްކުވައިދީގެންނެވެ. ކަޅުކުލައިގެ ބޮޑު ސިފައެއް ކައިރިވަމުން ދިޔައިރު އޭނާ އެހެން އެންމެންނާއެކު އަނދިރީގައި ލޯ މަރާލިއެވެ.
  
  "އާނ، އަހަރެމެންނަށް މާބޮޑު ޗޮއިސްއެއް ނެތް" ބައިވަރު ހިނިތުންވުމަކާއެކު އޭނާ ބުންޏެވެ. "އަހަރެމެން ޖެހޭނީ، އުހް، މި މައްސަލަ ނަގަން."
  
  
  * * *
  
  
  ބޯޓަށް އަރައި ސެޓްލްވުމުން ޑާލް ވަނީ 20 އިންޗީގެ ސޮނީ ވައިއޯ ލެޕްޓޮޕެއް ބޫޓްކޮށް، އައިފޯނަކާ އެއްގޮތް އަމިއްލަ ޕޯޓަބަލް މޮޑެމްއެއް ބޭނުންކޮށްފަ އެވެ. މޯބައިލް ނެޓްވޯކް ކަވަރޭޖަށް ބަލާއިރު އެމީހުންނަށް އިންޓަނެޓް ލިބޭނެ އެވެ.
  
  "މިއީ މެޕެއް" ޑްރޭކް އޭނާގެ ވިސްނުމުގެ ރޭލު ކުރިއަށް ގެންދިޔައެވެ. "އެހެންވީމަ ހިނގާ އެގޮތަށް ކަންތައް ކުރަން. ސާފުކޮށް އެނގޭ ގޮތުގައި މެދުތެރެ، މެދުތެރޭގެ ތަފްސީލަކީ ޕްލޭން ވިއު އެވެ. އެހެންކަމުން، ޑައިގްރާމް ކޮޕީކޮށް، ކޮންމެވެސް ޖިއޮގްރަފިކް ރިކޮގްނިޝަން ސޮފްޓްވެއާއެއް ބޭނުންކޮށް، ވާގޮތް ބަލާށެވެ."
  
  "ހޫމް" ޕާނޭވިކް ޝައްކުގެ ތެރޭގައި ބޮޑުވެފައިވާ މަންޒަރު ބަލާލިއެވެ. "ކީއްވެ ޝީލްޑް ސިމްބަލް ޖަހާފައި ހުންނައިރު އުރަމަތީގެ އެހެން ތަސްވީރެއް ހިމަނަންވީ، އުހް، މެޑޫސާ. "
  
  "ސްޓާޓިން ޕޮއިންޓްތަ؟" ކެނެޑީ ފުރުސަތެއް ނެގިއެވެ.
  
  ގަދަ ވައިރޯޅިން ދުއްވާފައި ދިޔަ ހެލިކޮޕްޓަރު ތެޅެމުން ދިޔައެވެ. ޕައިލެޓަށް އިތުރު އިރުޝާދުތަކެއް ލިބެންދެން އޮސްލޯއަށް ފުރުމަށް އަންގާފައިވެ އެވެ. ދެވަނަ އެސްޖީޖީ ޓީމު އެތަނުގައި އެމީހުންގެ އިންތިޒާރުގައި ހުއްޓެވެ.
  
  "ޕްރޮގްރާމް ޓްރައިކޮށްބަލަ ތޯރސްޓެން."
  
  "އަހަރެންގެ އަތުގައި މިހާރުވެސް އެބަހުރި، އެކަމަކު އަހަރެން ބޭނުމެއް ނޫން" ކުއްލި ހައިރާންކަމާއެކު ޑާލް ޖަވާބު ދިނެވެ. "އަހަންނަށް އެނގުނު މި ބައްޓަންތައް ފެންނަނީ އާދަޔާ ޚިލާފަށް. މިއީ މެޕްގައިވާ ސްކެންޑިނޭވިއާ! އުރަމަތިއަކީ ނޯވޭ، ސްވިޑެން އަދި ފިންލޭންޑެވެ. މެޑޫސާ އަކީ އައިސްލޭންޑެވެ. ވަރަށް ފުރިހަމަ."
  
  އޭގެ ސިކުންތުކޮޅެއް ފަހުން ލެޕްޓޮޕް ޕިންގް ކޮށްލީ ވެދާނެ ތިން މެޗުންނެވެ. ރިކޮގްނިޝަން ސޮފްޓްވެއާ އެލްގޮރިޒަމްތަކުގެ ބަރުދަން އެންމެ ގާތުގައި ނުވަދިހަ އަށް ޕަސެންޓް - އެއީ ސްކެންޑިނޭވިއާ އެވެ.
  
  ޑްރޭކް އިޙްތިރާމާއެކު ބޯޖަހާލީ ޑާލް އާއި ދިމާއަށެވެ.
  
  "އައިސްލޭންޑްގައި ރަގްނާރޮކް؟" އެ ފިރިހެންމީހާ އެކަމާ ވިސްނާލިއެވެ. "އެކަމަކު ކީއްވެ؟"
  
  "މި ކޯޑިނޭޓްތައް ޕައިލެޓަށް ދީބަލަ" އައިސްލޭންޑްގެ އައްސޭރިފަށާއި ޝީލްޑް ނިޝާން ހުރި ތަނަށް ޑްރޭކް އިނގިލި ދިއްކޮށްލިއެވެ. "އެހެންކަމުން. މިހާރުވެސް އެތައް ގަޑިއިރެއް ފަހަތަށް މިތިބީ."
  
  "އެކަމަކު އަހަރެމެންގެ އަތުގައި އެ ލަދުވެތި ކޮތަޅުތަކެއް ނެތް" ބެން ޝަކުވާގެ ގޮތުގައި ބުނެލިއެވެ. "ޖަރުމަނު މީހުންނަށް އެމީހުން އެބަހުރި. އަދި ހަމައެކަނި އެމީހުންނަށް ޝާރޑްސް ބޭނުންކޮށްގެން ކަލާނގެތަކުގެ މަހާނަ ހޯދިދާނެއެވެ."
  
  އަދި މިހާރު ތޯރސްޓެން ޑާލް ހަގީގަތުގައި ހީލަމުން ޑްރޭކް ވިސްނާލިއެވެ. "އޯހް، ނޫން" ސްވިޑެންގެ މީހާ އެހެން ބުނުމުން އޭނާގެ ހީލުން ކިރިޔާ ވިލަން ހެން ހީވިއެވެ. "މި ލަދުވެތި ކޮތަޅުތަކާ އެކު ގޯސްކޮށް އުޅެން ވުރެ މާ ރަނގަޅު ޚިޔާލެއް އަހަރެންގެ އަތުގައި އެބައޮތް. އަބަދުވެސް ތިއްބެވެ. އެމީހުން ސޯރކްރައުޓްގައި މަޑުކޮށްލަން ދޫކޮށްލާށެވެ!"
  
  "ތިކުރަނީ؟ އަހަރެން ވިސްނަންވީ - އައިސްލޭންޑުން ޝީލްޑް ނުފެނުނީ ހެއްޔެވެ؟" ޕްރެޝަރުގައި ހުރި ސާފު ވިސްނުމުން އަނެއްކާވެސް ޑްރޭކް އަށް ތަސައްރަފު ފުދިގެން ބެން އަހާލިއެވެ.
  
  "އާދެ، އަދި މިއީ ރަގްނާރޮކްގެ ގަދީމީ ތަން ނަމަ،" ޕާނޭވިކް ބުންޏެވެ، "އެއީ މާނައެއް އޮތް ކަމެއް. އޮޑިންގެ ޝީލްޑް ވެއްޓުނީސް އޭނާ މަރުވި ތަނުން."
  
  "އޯހް، މިހާރު އެއީ މާނައެއް އޮތް ކަމެއް ޕްރޮފެސަރ" ކެނެޑީ ޖެއްސުން ކުރިއެވެ. "މިހާރު މި ކުދިން ކަލެއަށް ހުރިހާ ކަމެއް ނިންމައިފި."
  
  "އާނ، އެހީތެރިވެދޭނަމަ އަދިވެސް އަހަރެމެންނަށް ހައްލުކުރަންޖެހޭ އެންމެ ބޮޑު ސިއްރު އެބައޮތް" ކުޑަކޮށް ހިނިތުންވެލަމުން ބެން ބުންޏެވެ. "އޮޑިންގެ ޤަދީމީ ރަމްޒުގެ މާނަ - ތިން ތިންބައިކުޅަ އެއްބައި."
  
  
  ތިރީސް ފަހެއް
  
  
  
  އައިސްލޭންޑެވެ
  
  
  އައިސްލޭންޑްގެ އައްސޭރިފަށަކީ އައިސް، ގަދަ އަދި ކުލަގަދަ، ބައެއް ތަންތަނުގައި ބޮޑެތި ގްލޭޝިއަރތަކުން ވަޑާންކޮށްފައިވާ، އަދި އަނެއްބައި ތަންތަނުގައި ގަދަ ރާޅުތަކާއި ވަޅި ވައިރޯޅިތަކުގެ ސަބަބުން އޮމާންކޮށްފައިވާ ތަނެކެވެ. ލާވާ ކޯސްޓްލައިންތަކާއި ކަޅު ފަރުބަދަތަކާއި މާތް އައިސްބަރގްތަކާއި ޖުމްލަކޮށް ވައްތަރެއްގެ ޒެން ހަމަޖެހުމެއް އެބަހުއްޓެވެ. ނުރައްކަލާއި ރީތިކަން އަތުގުޅާލައިގެން ދާއިރު، ސަމާލުކަން ނެތް ދަތުރުވެރިޔާ ލޫލްކޮށް، ވަގުތު ނުޖެހި ނިމުމަކަށް ގެނައުމަށް ތައްޔާރަށް ތިބެއެވެ.
  
  ރެއިކްޖަވިކް އެމީހުންގެ ކައިރިން ފާއިތުވެގެން ދިޔައީ މިނިޓްތަކެއްގެ ތެރޭގައި ކަމަށާއި، އޭގެ ވިދާ ރަތް ފުރާޅުތަކާއި، ހުދު އިމާރާތްތަކާއި، ވަށައިގެންވާ ސްނޯ ފޮރުވިފައިވާ ފަރުބަދަތަކުން އެންމެ ފޫހިވެފައިވާ ހިތްތައް ވެސް ފޯރިގަދަވާނެ ކަމުގެ ޔަގީންކަން ލިބިފައިވާ ކަމަށެވެ.
  
  އެމީހުން ތާށިވެފައި ތިބި ދިހަ މިނެޓުގެ ތެރޭގައި ވިންޓަރ ސޫޓާއި ވަޒަނާއި ރޭޝަން އަދި ޑާލްއަށް ވިސްނޭ އެހެން ކޮންމެ އެއްޗެއް ތެޔޮ ޖަހައި ލޯޑް ކުރުމަށް އާބާދީ މަދު އަސްކަރީ މަރުކަޒެއްގައި ކުޑައިރުކޮޅަކު މަޑުކޮށްލިއެވެ.
  
  އެކަމަކު ކަޅު ކުލައިގެ އަސްކަރީ ހެލިކޮޕްޓަރުގައި ތިބި މީހުންނަށް މިއިން އެއްވެސް ކަމެއް ނުފެނުނެވެ. އެމީހުން ގްރޫޕްކޮށްފައި ތިބީ- އެއް މަޤްޞަދެއްގެ މައްޗަށް މަޝްވަރާކޮށްގެން- އެކަމަކު އެމީހުންގެ އެތެރޭގެ ޚިޔާލުތައް ހުރީ އެމީހުންގެ އަމިއްލަ މަރުވުމާއި ދުނިޔޭގެ މަރުވުމާ ބެހޭގޮތުން- އެމީހުން ކިހާ ބިރުގަނެ ބިރުގަނެ، އަދި އެހެން މީހުންނަށް ކިހާ ބިރުގަންނަ ކަމެވެ.
  
  ޑްރޭކް ހުރީ ބިރުގަނެފައެވެ. އެންމެން ސަލާމަތުން ބަހައްޓާނެ ގޮތެއް އޭނާއަކަށް ނުވިސްނުނެވެ. އެއީ އެމީހުންނަށް ފެނުނު ރަގްނާރޮކް ނަމަ، ދެން އޮތީ ފޭބަލްޑް ޓޮމްބް އޮފް ދަ ގޯޑްސް، އަދި އެމީހުންގެ ދިރިއުޅުން ދެންމެ ވެގެން ދިޔައީ ރޫލެޓްގެ ކުޅިވަރަކަށް - ކެނެޑީ އެންމެ ގަޔާވާ އެލެގޯރީ ވެގަސްގައި ކުޅޭ ވައްތަރު - މޭޒު ރިގްކޮށްފައި ހުރި ގޭމަކަށެވެ.
  
  މި ވަކި އިޝާރާތެއްގައި ބިނާކޮށްފައިވަނީ ކޮންމެ ސިއްރު ކުޅުންތެރިއެއްގެ ސިއްރު ރޭވުންތަކާއި އެމީހުންގެ އެތައް ދުޝްމަނުންގެ ނޭނގޭ ރޭވުންތަކުންނެވެ.
  
  އަދި މިހާރު ބެން އާއި ކެނެޑީގެ އިތުރުން - އޭނާގެ ފުރާނައިން ރައްކާތެރިކުރާނެ ދެ މީހުން - ޑްރޭކް އަށް ޖެހުނީ ހޭޑަން އާއި ކެރިން އާއި މެދު ވިސްނާށެވެ.
  
  މިހުރިހާ ބިރުވެރިކަމެއް ދުނިޔެ ސަލާމަތް ކުރުމުގެ މަގަށް ހުރަސް އެޅޭނެ ހެއްޔެވެ؟ އެކަން އެނގޭނީ ވަގުތުންނެވެ.
  
  ކޮންމެ ކަނެއްގައި ވެސް އެންޑްގޭމްސް ކުޅުނެވެ. އެބެލް ފްރޭ ވަނީ އޭނާގެ... އެލިޝިއާ އާއި މިލޯގެ އަމިއްލަ އެއްޗެއް ހުރެދާނެ ކަމަށާއި ނަމަވެސް ޑްރޭކް ޝައްކުކުރީ އޭނާގެ ކުރީގެ އެސްއާރުޓީ އެކުވެރިޔާގެ ލޯބިވެރިޔާ ވެސް ހީނުކުރާ ކިލަރ ސަޕްރައިޒެއް ތައްޔާރުކޮށްފައި ހުރި ކަމަށެވެ.
  
  އައިސްލޭންޑްގެ އައްސޭރިފަށު ހުރަސްކުރި ފަހުން ޓޯސްޓެން ޑާލް އާއި ވެލްސް ފޯނުން ވާހަކަ ދެއްކީ މަދުން ނަމަވެސް، އެމީހުންގެ ސަރުކާރުތަކުން އަމުރުތަކާއި އިޝާރާތްތަކާއި ހީހީފައި ލަފާ ލިބުނެވެ. އެންމެ ފަހުން ކެނެޑީ ކޯލަށް ޖަވާބު ދިނުމުން ސީދާ ދެތިން މިނެޓެއްހާއިރު އިށީނދެ ސިހުމެއްގެ ތެރޭގައި ވަރުބަލިކަމާއެކު ބޯ ހޫރާލިއެވެ.
  
  އޭނާ ހަމައެކަނި މުޚާޠަބުކުރީ ޑްރޭކް އަށެވެ. "ހައިޑެން ހަނދާންވޭތަ؟ ސެކްރެޓަރީ؟އާނ، އޭނަ ހަމަ އޭނަގެ ވަޒީފާ ރަނގަޅަށް ކުރަނީ."
  
  "އޭގެ މާނައަކީ ކޮބާ؟"
  
  "ޝީ އިޒް ފްރޮމް ސީއައިއޭ، ޑޭމް އިޓް. އަދި ހަމަ އޭނަ ހުންނަން ބޭނުންވާ ތަނެވެ. މިހުރިހާ ކުޅުމެއްގެ ތެރޭގައި."
  
  "ބުލްޝިޓް" އެވެ. ޑްރޭކް ބެންއަށް ކަންބޮޑުވެފައި ހުރި ނަޒަރެއް ދިން ނަމަވެސް އަދިވެސް ގަބޫލުކުރީ އޭނާގެ އެކުވެރިޔާއަށް މަޑުމައިތިރި ތަނެއް ހުރި ކަމަށެވެ. ހަމައެކަނި ޑްރޭކްގެ ހިތް އޭނާއަށް ރޮމޭންޓިކް ނަޒަރިއްޔާތައް ކާންދިނުމުން ހޭޑަންގެ އިހުސާސްތަކަކީ ތެދެއް ކަމަށް ބުނަމުން ދިޔައީ ހެއްޔެވެ، ނުވަތަ އޭނާއަކީ ހަގީގީ އިހުސާސްތަކެއް ހެއްޔެވެ؟
  
  "އެއީ ޑިފެންސް ސެކްރެޓަރީ،" އެއްވެސް ކަމެއް ނުވާ ފަދައިން ކެނެޑީ ކުރިއަށް ގެންދިޔަ އެވެ. "ވާންޓިންގ ޓު ބީ، އަމް، 'އިން ދަ ނޯ'."
  
  "ހަޤީޤަތުގައި". ޑްރޭކް ޑާލް އާއި ވެލްސް އަށް ބޯޖަހާލިއެވެ. "އަދި އެކޮޅުގައި، އެއީ ހަމަ ތާރީޚު ތަކުރާރުވަމުންދާ ކަމެއް." އޭނާ ވަރުބަލިވެފައި ހުރެ އެންމެ ކައިރީގައި ހުރި ކުޑަދޮރުން ބޭރަށް ބަލާލިއެވެ. "ގަބޫލު ކުރެވޭނެތަ ކެނެޑީ، މިދިޔަ ހަފްތާއެއްހާ ދުވަސް ފަހުން އަހަރެމެން އަދިވެސް މިތިބީ ގޭމްގައި ކަމަށް؟"
  
  "ގަބޫލުކުރެވޭނެތަ،" ކެނެޑީ ވިދާޅުވި އެވެ، "އެންމެން ވެސް ގަބޫލުކުރާ ގޮތުގައި 'އަލިފާންގަނޑު އަހަރެމެން ފިހެލާނެ' ޤިޔާމަތުގެ ނަޒަރިއްޔާތު؟"
  
  ޑްރޭކް ވަރުބަލި ގަދަކަމުން ޖަވާބު ދޭން އުޅެނިކޮށް އޭނާގެ ދުނިޔެއިން ތިރި ވެއްޓުނެވެ. އޭނާގެ ނާރުތަކުގައި ލޭ ފިނިވެގެން ދިޔައީ ކުޑަދޮރުން ބޭރުގައި ޖަޔަންޓިކް އެއްޗެއް އުފެދިގެން ދިޔަ ވަގުތުގައެވެ.
  
  އެހާ ބޮޑު ކަމެއް...
  
  "މިހާރު އެނގިއްޖެ" އޭނާ ލޯބިވާ ހުރިހާ އެއްޗެއް މިއަދު މަރުވެދާނެކަން ކުއްލިއަކަށް ވިސްނުނު ބިރުވެރިކަމުން ފުރިފައިވާ އަޑުން އޭނާ ހީނލިއެވެ. "ޑޭމް އިޓް... ކެނެޑީ... މިހާރު އިނގޭ."
  
  
  * * *
  
  
  އޭނާގެ ވަޙީއަށް އިޝާރާތްކޮށްލަމުން ކެނެޑީ ބަލާލަން ލެނގިލި ވަގުތު އޭނާއަށް އިހުސާސް ކުރެވުނީ އޭނާގެ މުޅި ހަށިގަނޑު ޓެންޝަން ވެފައިވާ ކަމެވެ.
  
  "އޯ މައި ގޯޑް!" - އޭނަ ބުންޏެވެ. "މި...'
  
  "އަހަންނަށް އެނގޭ" ޑްރޭކް ވާހަކަ މެދުކަނޑާލިއެވެ. "ދާލް! މި ބަލަބަލަ. ބެލުން!"
  
  ސްވިޑެންގެ މީހާ ބިރުވެރިކަމުގެ ސިފައެއް ނެތް ޑިސްޕްލޭއެއް ހިފައިގެން އަވަހަށް ވާހަކަ ނިންމާލިއެވެ. ކުޑަދޮރުން ބޭރަށް ކުރު ނަޒަރަކުން ބަލާލުމުން އޮޅުން ބޮޅުން ވެގެން މޫނު ކުނިކޮށްލިއެވެ. "އެއީ ހަމަ އެއިޖަފްޖަލަޖޮކުލް. އަދި އާނ އާނ ޑްރޭކް އަހަންނަށް އެނގޭ އަހަންނަށް ބުނަން ފަސޭހަ، އަދި އާނ އާނ މިއީ 2010 ވަނަ އަހަރު ހުރިހާ ޚަބަރެއް ހެދި މީހާ..." އޭނާ މަޑުކޮށްލީ، ޓްރާންސްފިކްސް ވެފައި، އުންމީދުކޮށްގެންނެވެ.
  
  ޕަރްނޭވިކްގެ ދެލޯ ބޮޑުވިއެވެ. ސްވިޑެންގެ ލަޢުނަތްތައް އޭނާގެ ތެރެއިން އުދުހިގެން ދިޔައީ ވިހަ ޖަހާފައިވާ ދަނޑިތަކެއް ފަދައިންނެވެ.
  
  މިހާރު ބެން ކުޑަދޮރާ ކައިރިއަށް ޖެހިލިއެވެ. "އާޗާ. މިއީ އައިސްލޭންޑްގެ އެންމެ މަޝްހޫރު އަލިފާންގަނޑު ކަމަށާއި އަދިވެސް ފެންނަނީ މަޑުމަޑުން ނަމަވެސް ގޮވާހެން."
  
  "އާނ!" ޑްރޭކް ރޮމުން ދިޔައެވެ. "އަލިފާންގަނޑު އަހަރެމެން ނިވާކޮށްލާނެ. ޑޭމް ސުޕަރވޮލްކެނޯ. "
  
  "އެކަމަކު އެއަށްވުރެ މުހިންމު ކަމަކީ،" ކެނެޑީއަށް މިހާރު ކުރިއަށް ގެންދެވުނީ، "ޝީލްޑްގެ ދޫނީގެ ލޮލުން ފެންނަ ގޮތަށް ބަލާށެވެ، މެޓް. ބަލާބަލަ!"
  
  މިހާރު ޕާނޭވިކްއަށް އޭނާގެ ނަޒަރިއްޔާތު ހޯދުމަށް ކާމިޔާބު ކުރެވުނީ: "ތިން ފަރުބަދައަކީ އަބަދުވެސް ގަބޫލުކުރި ގޮތަށް ތިން ތިންހަތަރު ކަށިގަނޑެއް ނޫނެވެ. ޤަދީމީ ސައިންސްވެރިން ގޯސްވިއެވެ. އޮޑިންގެ އެންމެ މަޝްހޫރު ރަމްޒު ވަނީ ގޯސްކޮށް ޑިސިފަރ ކޮށްފައެވެ. އޯ މައި ގޯޑް!"
  
  ޑްރޭކް ފަޅައިގެންދާ އަލިފާންގަނޑުގެ ބޭރަށް ބަލާލިއިރު، އޭގެ ދެފަރާތުގައި އެއަށްވުރެ އުސް ދެ ފަރުބަދައެއް ފެނުނުއިރު، އެ ފަރުބަދަ މަތިން ބަލާއިރު، އޮޑިންގެ ރަމްޒާ ވަރަށް ވައްތަރު ވެއެވެ.
  
  "އޯ މައި ގޯޑް" ޕާނޭވިކް ބުންޏެވެ. "މިއީ އަހަރެމެންގެ ލޯ ހަގީގަތުގައި އަހަރެމެންނަށް ޓްރިކް ކުޅޭ ތަން، ސަބަބަކީ މި ފަރުބަދަތައް އެއިޖަފްޖައްލާޖޮކުލްއާ ކައިރި ކަމަށް ފެނުނު ނަމަވެސް، ހަގީގަތުގައި އެއީ އެތައް ސަތޭކަ މޭލެއް ދުރުގައި ހުންނަ ފަރުބަދަތަކެއް. އެކަމަކު އެއީ އައިސްލޭންޑްގެ އަލިފާންގަނޑުތަކުގެ ސިލްސިލާގެ ބައެކެވެ. ހުރިހާ ކަމެއްވެސް ގުޅިފައި ހުރެއެވެ".
  
  "އެހެންވީމަ އެކަކު އެކަށީގެންވާ ބާރަކުން ތެދުވެ އަނެއް ދެމީހުންނާ ސީދާ ގުޅިއްޖެއްޔާ..." ކެނެޑީ ކުރިއަށް ގެންދިޔައެވެ.
  
  "ތިބާއަށް ސުޕަރވޯލްކޭނޯއެއްގެ ފެށުންތައް ލިބިއްޖެ،" ޑްރޭކް ނިންމާލިއެވެ.
  
  "ކަލާނގެތަކުގެ މަހާނަ،" ޑާލް ނޭވާ ދޫކޮށްލަމުން ބުނީ، "އެއީ ފަޅައިގެންދާ އަލިފާންގަނޑެއްގެ ތެރޭގައެވެ."
  
  "އަދި އޮޑިންގެ ކަށިތައް ނައްޓާލުމުން ބޫމް ވެގެން ދާނީ!" އިސްތަށިގަނޑު އޮހޮރެމުން ކެނެޑީ ބޯ ހޫރާލިއެވެ. "އެއަށްވުރެ ކުޑަ ކަމެއް އުންމީދު ކުރާނަންތަ؟"
  
  "މަޑުކޮށްލާ!" ޑާލް މިހާރު ބަލަމުން ދިޔައީ ސެޓެލައިޓް ފޮޓޯއިން މެޑޫސާގެ ލޮލަށް ވާސިލްވާނީ ކޮން އިރަކުކަން އެނގޭ ތަސްވީރެވެ. "އަހަރެމެން އަދިވެސް ބޭނުންވަނީ މިސްރާބު ދިނުމުގައި ކުޑަ އެހީތެރިކަމެއް، އަދި އެއީ އަބަދުވެސް އަހަރެންގެ ޕްލޭން ބީ.
  
  "ކިހިނެތް?" މަދުވެގެން ދެއަޑެއް އަހާލިއެވެ.
  
  ޑާލް ލޯ މަރާލަމުން ޕައިލެޓާ ވާހަކަ ދެއްކިއެވެ. "އަހަރެމެން މައްޗަށް އުފުލާ."
  
  
  * * *
  
  
  މިހާރު އެމީހުން ތިބީ ވިލާގަނޑުގެ ތެރެއިން ފަރުބަދަތައް ވެސް ޑްރޭކްއަށް ނުފެންނަ ވަރަށް އުސްކޮށެވެ. އެސްޖީޖީގެ ކޮމާންޑަރަށް އޭނާއަށް އަލަށް ލިބުނު އިހުތިރާމަށް ތާއީދު ވަރަށް ބޭނުންވި އެވެ.
  
  "އޯކޭ، ޓޯރވިލް، ދަނޑުވެރިން އެމީހުންގެ ނިކަމެތިކަމުން ސަލާމަތްކޮށްދީބަލަ، ދޯ؟"
  
  "ތޯސްޓެން" ޑާލް އިސްލާހުކޮށްލީ އޭނާއަށް ބިސް ޖަހަމުންދާކަން އެނގުމުގެ ކުރިންނެވެ. "އަޅެ އަހަންނަށް ވިސްނޭ." އޯކޭ ދެން ކުރެވެން އޮތް ނަމަ ކުރިއަށް ދާން މަސައްކަތް ކުރާށެވެ. މިއީ އަހަރެންގެ ސިފައިންގެ ސްޕެޝަލިޓީ، ނުވަތަ އެންމެ ކުޑަމިނުން އެސްޖީޖީއާ ގުޅުމުގެ ކުރިން. ވައިގެ މަގުން ފޮޓޯގްރަފީ، ޚާއްޞަކޮށް އޯރތޯފޮޓޯސް. "
  
  "މިއީ މޮޅު ކަމެއް،" ޑްރޭކް ބުންޏެވެ. "އަހަރެމެން ވާހަކަ ދައްކާއިރު އަހަރެން މިހުރީ ސީދާ. މިއީ ކޮން ނަރަކައެއް؟"
  
  "މިއީ 'އިންފިނިޓް' ދުރުމިނުން ނަގާފައިވާ ފޮޓޯތަކެއް، ސީދާ ތިރިއަށް ބަލާފައި، އެއަށްފަހު ޖިއޮމެޓްރިކަލީ މޮޑިފައިކޮށްގެން ގަބޫލުކުރާ މެޕް ސްޓޭންޑަޑަކަށް ފިޓްވާ ފޮޓޯތަކެއް. ފޮޓޯ އަޕްލޯޑް ވުމުން އަހަރެމެން ކުރަން ޖެހޭނީ 'ރިއަލް ވޯލްޑް' ކޯޑިނޭޓްސް އަށް އެލައިން ކޮށްލުމެވެ، ދެން..." އޭނާ ކޮނޑު އަރުވާލިއެވެ.
  
  "ބޫމް!" ކެނެޑީ ހީގަތެވެ. "ތިޔަ ބުނަނީ ގޫގުލް އާރތް ކަހަލަ އެއްޗެއް ނޫންހެއްޔެވެ؟ ހަމައެކަނި 3ޑީ ނެތި؟"
  
  "ހަޤީޤަތުގައި". ޑްރޭކް މޫނު ކުނިކޮށްލިއެވެ. "އަހަރެން އުންމީދު ކުރަން މިކަން ރަނގަޅުވާނެ ކަމަށް ދާލް. މިއީ އަހަރެމެންނަށް އެންޑްގޭމްގައި ކުރިއަށް ދިއުމަށް އޮތް ހަމައެކަނި ފުރުސަތެވެ."
  
  "އެހެންވީމަ ވާނެ. ހަމައެކަނި އެކަންޏެއް ނޫން، ކޮމްޕިއުޓަރުން ކޯޑިނޭޓްތައް ހިސާބުކުރުމުން، ކަލާނގެތަކުގެ މަހާނައަށް ވަންނަ ދޮރު ހުންނަނީ ސީދާ ކޮންތާކުކަން އަޅުގަނޑުމެންނަށް އެނގޭނެއެވެ. ނުވަ ފޮތިކޮޅުގެ ފުރިހަމަ މިލްކުވެރިކަމުގައި ތިބި ޖަރުމަނު މީހުންނަށް ވެސް އެކަން އަގުވަޒަން ކުރަން ޖެހޭނެ."
  
  "ޝަރުތުގަ ޖަރުމަނު މީހުން ހުރިހާ އެތިކޮޅުތައް ރަނގަޅަށް ބަހައްޓާފައި" ބެން ހިތާމަވެރި ހިނިތުންވުމަކާއެކު ބުނެލިއެވެ.
  
  "އާނ، އެއީ ތެދެއް. އަހަރެމެންނަށް ހަމައެކަނި އުންމީދު ކުރެވޭނީ އަބެލް ފްރޭއަށް އޭނާ ކުރާ ކަންތައްތައް އެނގޭނެ ކަމަށް. ކަނޑައެޅިގެން އޭނާއަށް ޕްރެކްޓިސް ކުރަން ގިނަ ވަގުތު ލިބުނު."
  
  ޑްރޭކް ގޮނޑިން ފުންމާލަމުން ވެލްސް ހޯދިއެވެ. އަހަރެންނަށް ފެނުނީ މާޔޫސްވެފައި ހުރެ ފޯނު ކުޑަދޮރުގައި ތަޅަމުން ދިޔަތަނެވެ.
  
  "ފްރޭގެ ގަނޑުވަރާއި ބެހޭ އެއްވެސް ޚަބަރެއް ލިބިއްޖެތަ، މެޓް؟"
  
  ސާސްގެ ކޮމާންޑަރު ހީނގަތެވެ. "ވަށާލައިގެން. އެކަމަކު ސިއްރުން - ކަސްޓަލް އަށް އޭގެ އަލަށް ލިބުނު ސަމާލުކަން ނޭނގެއެވެ. އެތަނުގައި ޖަރުމަނު ފުލުހުން އެބަތިއްބެވެ. އިންޓަޕޯލް އެވެ. ދުނިޔޭގެ ގިނަ ސަރުކާރުތަކުގެ މަންދޫބުން. އެކަމަކު މައި ނޫން، ކޮންމެވެސް ސަބަބަކާހުރެއެވެ. އަހަރެން ދޮގެއް ނުހަދާނަން މެޓް، މިއީ ޓަނެއްހާ ގެއްލުމެއް ނެތި ފަޅާލަން ހަރު ހިލައަކަށް ވާނެ."
  
  ކާރިން އާއި މެދު ވިސްނަމުން ޑްރޭކް ބޯޖަހާލިއެވެ. އެތައް ފަހަރަކު ކުޅެފައިވާތީ އޭނާއަށް އޮޑްސް އެނގުނެވެ. "އެހެންވީމަ، ފުރަތަމަ މަހާނަ ހަދާނަން... އަދި ދެން ބަލާނީ ކޮންތާކު ނިމޭތޯ."
  
  ހަމަ މިވަގުތު ކޮންމެވެސް ވަރެއްގެ ފޯރިއެއް އުފެދިގެން ދިޔައީ ހަނިވެފައިވާ ހެލިކޮޕްޓަރުގެ ކުރިމަތީ ބައިގައެވެ. ދާލް އެނބުރިލީ މޫނުމަތީގައި އުފާވެރި ހިނިތުންވުމަކާއެކުގައެވެ. "ފްރޭ މިހާރު ތިރީގައި އެބަހުރި! އަހަރެމެން ކޮށާލީމެވެ. މި ތުއްތު ކުއްޖާ ފުލް ބްލާސްޓެއްގައި އަނބުރާލާފައި ސިކުންތަކަށް އެއް ފްރޭމްގައި ބަޑިޖަހާނަމަ ގަޑިއެއްހާއިރުގެ ތެރޭގައި އަހަރެމެން މި މަހާނަގެ ތެރޭގައި ތިބޭނެ! "
  
  "ކުޑަކޮށް އިޙްތިރާމް ކޮށްބަލަ" ޕާނޭވިކް އިޙްތިރާމާއެކު ނޭވާއެއް ދޫކޮށްލިއެވެ. "އެއީ ތިރީގައި ހުންނަ ރަގްނާރޮކް. އެނގޭ ތާރީޚުގައިވެސް އެންމެ ބޮޑު އެއް ހަނގުރާމަ މައިދާނާއި މަދުވެގެން އެއް އާމަގޭޑޮން ހިނގި ތަނެވެ. ކަލާނގެތައް މަރުވީ މި އައިސްގައި ހަޅޭއްލަވަމުންނެވެ. ކަލާނގެތަކެވެ. "
  
  "އަދި އެބެލް ފްރޭ ވެސް" ބެން ބްލޭކް މަޑުމަޑުން ބުނެލިއެވެ. "ކޮއްކޮއަށް ދެރައެއް ދީފިއްޔާ."
  
  
  
  2 ވަނަ ބައި
  ތިބާގެ ޒީނަތްތެރިކަން އަޅާށެވެ...
  
  
  ތިރީސް ހަ އެވެ
  
  
  
  ޓޮމްބް އޮފް ދަ ގޯޑްސް
  
  
  މެޗު ނިމިއްޖެއެވެ.
  
  ޑްރޭކް އާއި އޭނާގެ އެކުވެރިން ރަގްނާރޮކް އާއި އެބެލް ފްރޭގެ ފަޅުވެރިންގެ މައްޗަށް އުދުހިގެން ދިޔައިރު، ދުންފަތުގެ އިސްތިއުމާލު ކުރަމުން ދިޔަ ފަރުބަދައާ ދިމާއަށް މިސްރާބު ޖެހިއިރު، ޖަރުމަނު މީހުން ހޫނު ފަހަތުން ދުވާނެކަން އެނގުނެވެ. ދޭތެރެ ދޭތެރެއިން ވައިގަދަވުމާއި އިތުރުވަމުން އަންނަ ޑްރާފްޓެއްގެ ސަބަބުން ގަދައަށް ތެޅިފޮޅިފައިވާ މަޑު ސްނޯ ބެސިންއަކާ ދިމާއަށް ހެލިކޮޕްޓަރު އަވަސް އަވަހަށް ފައިބައިގެން ދިޔައެވެ. ޕައިލެޓް ގްރޫޕް ކޮންޓްރޯލް ކުރަމުން ދިޔައީ ހެލިކޮޕްޓަރު ބިމުން ހަ ފޫޓު ދުރުގައި ވީހާވެސް ކައިރިއަށް އުދުހެންދެން، ދެން އެންމެންނަށް ހަޅޭއްލަވައިގަތީ ނަރަކައިން ބޭރަށް ނެރުމަށެވެ.
  
  "ގަޑި ޖެހެނީ!" - ޑާލް ހަޅޭއްލަވައިގަތީ އޭނާގެ ބޫޓު ސްނޯގައި ޖެހުމާއެކުގައެވެ. "ހިނގާ ބަދަލުކުރަން!"
  
  
  * * *
  
  
  އެމީހުންގެ ވަށައިގެންވާ މާހައުލަށް ބަލާލުމުގެ ކުރިން ޑްރޭކް ބެންއަށް ސަޕޯޓް ދިނުމަށް އަތް ދިއްކޮށްލިއެވެ. އެ ކުޑަކުޑަ ޑިޕްރެޝަން ހީވީ އެންމެ ރަނގަޅު ލޭންޑިން ޕޮއިންޓެއްހެން، އެމީހުން ހޯދަމުން ދިޔަ ކުޑަ އެންޓްރެންސް އާއި އެންމެ މޭލެއްހާ ދުރުގައި، އަދި މާ ބޮޑަށް ހިލަ ނުވަތަ ޕޮޓެންޝަލް މެގްމާ ހޮޅިއެއް ނޫން އެކަށީގެންވާ ދުރުމިނެއްގައި ހުރި ހަމައެކަނި ބިމެވެ . އިތުރު ބޯނަހަކީ ފްރޭއަށް މަހާނަ ހުރި ސީދާ ތަނެއް އޮޅުންފިލުވައިދިނުމަށް އެހީތެރިވެދެވޭނެ ކަމެވެ.
  
  އެއީ ދުނިޔޭގެ ނިމުން ކިހިނެއް ވެދާނެ ގޮތަކާ ޚިލާފު ކަޅު މަންޒަރެއް ނޫން ކަމަށް ޑްރޭކް ހީކުރިއެވެ. އަޅިކުލައިގެ އަޅިގަނޑުގެ ފަށަލަތަކާއި ފަރުބަދަތަކުގެ ފަށަލަތަކާއި ކަޅުވެފައިވާ ލާވާ ޑިޕޮސިޓްތަކުން އޭނާއަށް އިތުބާރެއް ނުލިބުނީ ޑާލް އޭނާގެ ޖީޕީއާރުއެސް ޑިވައިސްގައި އެތެރެއަށް ވަންނަ ދޮރު ދައްކާނެ އިރަކަށް އިންތިޒާރު ކުރަމުންނެވެ. އޭނާ ބައިވަރު ހީކުރީ ފަނޑު ފޮގުން ފަނޑު ހޮބިޓެއް ނިކުމެގެންދާނެ ކަމަށާއި، މޯޑޯރަށް ވާސިލްވެއްޖެ ކަމަށް ބުނެ އެވެ. ވައިގަދައެއް ނުވި ނަމަވެސް އޭގެ ދޭތެރެ ދޭތެރެއިން ވައިޖެހެމުން ދިޔައިރު ޕިޓް ބުލްއެއް ފަދައިން އޭނާގެ މޫނުގައި ދަތްއެޅިއެވެ.
  
  "މިތަނުގަ". ޑާލް ދުވެފައި ދިޔައީ އެޝް ޑްރިފްޓްތަކުގެ ތެރެއިންނެވެ. އެމީހުންގެ މައްޗަށް މަތީގައި މަޝްރޫމް ވިލާގަނޑެއް އުޑުމައްޗަށް އުފުލިގެން ދިޔައީ ހަމަޖެހޭ ހަމަޖެހުމަކާއެކުގައެވެ. ކުރިމަތީގައި ހުރި ފަރުބަދަމަތީގައި ހުރި ކަޅު ގަދަ ވަޅުގަނޑަށް ޑާލް އަމާޒު ހިފާލިއެވެ.
  
  "އެހާ މުހިއްމު އަދި މާތް ތަނެއް އަލިފާން ފަރުބަދައެއްގެ ތެރޭގައި އެއްވެސް މީހަކު ބަހައްޓާނީ ކީއްވެގެން ހެއްޔެވެ؟" ޑްރޭކްގެ ކައިރީގައި ދުވެފައި ދިޔައިރު ކެނެޑީ އަހާލިއެވެ.
  
  "ފަހަރެއްގައި އެއީ އަބަދަށް ދެމިގެންދާނެ ކަމެއް ނޫން ކަމަށް ވެދާނެ" އޭނާ ކޮނޑު އަރުވާލިއެވެ. "އައިސްލޭންޑަކީ ގަރުނުތަކެއް ވަންދެން ގޮވަމުން އަންނަ ގައުމެއް. މި އަލިފާންގަނޑު ފުރިހަމަ ކެޕޭސިޓީއަށް ނުފޯރާ މިހާ ގިނައިން ގޮވާލާނެ ކަމަށް ހީކުރާނީ ކާކު ހެއްޔެވެ؟"
  
  "ނޫނީ... އޯޑިންގެ ކަށިތަކުން ރަނގަޅަށް ފަޅައިގެން ނުދާހާ ހިނދަކު. އެމީހުންނަށް އެކަން ކޮންޓްރޯލް ކުރެވިދާނެތަ؟"
  
  "ހިނގާ އުއްމީދު ކުރަން ނޫން."
  
  ބޮލުގެ މަތީގައިވާ އުޑުމަތި ސްނޯ އާއި ދުއްވާ އަނދުންތަކުން ފުރިފައިވާއިރު، ވަގުތުން އިރުއޮއްސޭ ވަގުތު އިތުރުވެގެން ދިޔައެވެ. މިތަނަށް އިރު އަރާފައެއް ނުވެއެވެ؛ އެއީ ނަރަކަ ފުރަތަމަ ފަހަރަށް ދުނިޔޭގެ ސަރަޙައްދުގައި ހިފަހައްޓައިގެން އެތަނުގައި ބާރަށް ހިފަހައްޓާލި ކަހަލަ ކަމެކެވެ.
  
  ޑާލް އެއްވަރެއް ނުވާ ބިމުގައި ދަތުރުކުރަމުން ދިޔައިރު، ބައެއް ފަހަރު ހީވެސް ނުކުރާހާ ފުންކޮށް އަޅިކުލައިގެ ޕައުޑަރުގެ ޑްރިފްޓްތަކެއްގެ މައްޗަށް ތަޅައިގަތެވެ. ޑާލް ހުސް ހިލަތަކާ ހަމައަށް ދިޔައިރު، މި މޮޓްލީ ގްރޫޕްގެ ހުރިހާ ވާހަކައެއް ހުއްޓިގެން ދިޔައީ - އެމީހުން ތިބީ ފޫހި ޖަންގަލީގެ ތެރެއިން ތޮއްޖެހިފައެވެ.
  
  "މިތާ މަތީގައި" ސްވިޑެންގެ މީހާ އޭނާގެ ފިސްތޯލައިން އިޝާރާތް ކުރިއެވެ. "ގާތްގަނޑަކަށް ވިހި ފޫޓު." އޭނާ ދެލޯ ހަނިކޮށްލިއެވެ. "އަހަންނަށް ފާހަގަ ކުރެވޭ އެއްވެސް ކަމެއް ނުފެނޭ."
  
  "މިހާރު ހަވާއީގެ އައްސޭރީގައި ކޫކް އެހެން ބުނިނަމަ އަހަރެމެންނަށް ދުވަހަކުވެސް އަނަންތަރާ ބަތް ނުލިބޭނެ" ޑްރޭކް މަޑުމަޑުން ފާޑުކިޔައި ހީނލުމުގެ އުންމީދުގައި ބުނެލިއެވެ.
  
  "ނުވަތަ ކޮނާ ކޮފީ" ކެނެޑީ އޭނާއަށް ބަލަހައްޓައިގެން ހުރެ ތުންފަތުގައި ފިރުމާލަމުން ދެން ތޫނުކޮށް ރަތްވެގެން ދިޔައީ ފަހަތަށް ލޯ މަރާލުމުންނެވެ.
  
  "ތިޔައަށް ފަހު" ތިރީސް ޑިގްރީގެ ފަރުބަދައަށް ފުރިހަމަ ކަމާއެކު އިޝާރާތް ކުރަމުން އޭނާ ބުންޏެވެ.
  
  "ނޯ ވޭ، ޕަރވަރޓް." ހަމައެކަނި މިހާރު އޭނައަށް ހިނިތުންވެލެވުނެވެ.
  
  "އާނ، އަހަރެންގެ ފުއްޕާމޭއަށް ބަލަހައްޓައިގެން ނުވާނެ ކަމަށް ވައުދު ވެއްޖެނަމަ." ޑްރޭކް ވަނީ ހިލަގަނޑު ފަރުބަދައަށް އުފާވެރިކަމާއެކު ޗާޖުކޮށް، އޭނާގެ ބަރުދަން ބަހާލުމުގެ ކުރިން ކޮންމެ ހިފަހައްޓެއް ޓެސްޓްކޮށް، ޑާލް އާއި އޭނާގެ މަތީގައި ހުރި އެކަނިވެރި ސާސް ސިފައިންގެ މީހާއަށް ގާތުން ފާރަލާފައެވެ. ދެން އޮތީ ކެނެޑީ، ދެން ބެން އަދި އެންމެ ފަހުން ޕްރޮފެސަރާއި ވެލްސް އެވެ.
  
  މި ވަކި މިޝަނުން ވަކިވާކަށް އެއްވެސް މީހަކު ބޭނުމެއް ނުވިއެވެ.
  
  ދުވަސްކޮޅަކު ޑާލް ކުރިއަށް ދިޔައީ ގިސްލުމަކާއެކުގައެވެ. ޑްރޭކް ފަހަތަށް ނަޒަރު ހިންގާލި ނަމަވެސް ބޮޑުވަޒީރުގެ ވާހަކަފުޅަށް ވުރެ އެއްވެސް ގެއްލުމެއް ނެތް އުޑުމަތިން ފަހަތުން ދުވުމުގެ އެއްވެސް އަލާމާތެއް ނުފެނުނެވެ. އޭގެ އިރުކޮޅެއް ފަހުން ޑާލްގެ އަޑު ހިމޭންކަމުގެ ފަރުދާގެ ތެރެއަށް ވަދެގެން ދިޔައެވެ.
  
  "ވާއު، މިތާ ކޮންމެވެސް ކަމެއް އެބައޮތް ކުދިން. އެބައޮތް ހިލަގަނޑެއް އުފެދިފައި، ދެން އޭގެ ފަހަތުގައި ކަނާތްފަރާތަށް އެނބުރެނީ..." އޭނާގެ އަޑު ފަހަތަށް ޖެހިލިއެވެ. "ވަރޓިކަލް ޝަފްޓެއްގައި... އާދެ، ހިލަގަނޑުގެ ތެރެއަށް ވަޑާންކޮށްފައިވާ ފިޔަވަޅުތަކެއް. ވަރަށް ތޫނު. ހެލްވައިޓް!އެ މުސްކުޅި ކަލާނގެތަކަކީ ހަށިގަނޑު ކުޑަ ކަލާނގެތަކެއް ކަންނޭނގެ!"
  
  ޑްރޭކް އައުޓްކްރޮޕް އާއި ހަމައަށް ވާސިލްވެ އޭގެ ފަހަތަށް ފުންމާލިއެވެ. "ހަމަ ލަޢުނަތް ދީގެންތަ ޑާލް، ސަމާސާއެއް ހެދީތަ؟ ނުވަތަ ކޮންމެ ގޮތެއްވިޔަސް މަސައްކަތް ކުރާށެވެ. އެހެންވީމާ ފަހަރެއްގައި ތިޔައީ ކޮންމެ ގޮތެއްވިޔަސް އިންސާނަކަށް ވެދާނެއެވެ. ޑޭމް، ކޮންފަދަ ތަތް ވަޅެއް ހެއްޔެވެ. އަހަރެން އުއްމީދު ކުރަން އަހަރެމެން ފުރަން އަވަސްވެގަންނާނެ ކަމަށް."
  
  މި ނުތަނަވަސް ފިކުރަކާއެކު އޭނާ ވަނީ ސްވިޑެންގެ ކުޅުންތެރިޔާ ކަޅުވަޅަށް ކޮއްޕާލުމުގެ ކުރިން ސޭފްޓީ ލައިން ރައްކާތެރި ކުރުމަށް ޑާލްއަށް އެހީތެރިވެދީފައެވެ. ބަދަލު ހިފުމުގެ އެތައް ހަމަލާއެއް ސިކުނޑިއަށް އައި ނަމަވެސް މިހާރު އެއީ ވަގުތެއް އަދި ތަނެއް ނޫނެވެ. ޓޯޗު ތިރިއަށް ޑައިރެކްޓް ނުކުރެވިގެން ނިކަމެތި ޓޯސްޓެން ޑާލް ލޯމަރާލައިގެން ތިރިއަށް ދިޔައީ ފިޔަވަޅަކުން ފިޔަވަޅަކަށެވެ.
  
  "ސަލްފަރުގެ ވަސް ދުވާނަމަ" ޑްރޭކް އަށް ކެތް ނުކުރެވުނެވެ. "ހުއްޓުން."
  
  ކޮންމެ ފައިއެއް ފަރުވާތެރިކަމާއެކު ބަހައްޓަމުން ދާލް އޭނާގެ ވަގުތު ނެގިއެވެ. މަދު މިނިޓެއްހާއިރު ފަހުން އޭނާ ގެއްލިގެން ދިޔައިރު ޑްރޭކްއަށް ފެނުނީ އޭނާގެ ފަޔާމަންގެ ހެލްމެޓުން ފެންނަ ފަނޑު އަލިކަން ދުވަހެއް ދުވަހަކަށް ފަނޑުވަމުން ދިޔަތަނެވެ.
  
  "އޯކޭތަ؟"
  
  "އަހަރެން ރޮކް ބޮޓޮމްގައި ޖެހިއްޖެ!" ދާހްލްގެ އަޑު ގުގުމާލިއެވެ.
  
  ކެނެޑީ ވަށައިގެން ބަލާލިއެވެ. "މިއީ އަނެއްކާ ސަމާސާއެއްތަ؟"
  
  "އާނ، ހިނގާ މި ފިނިކަމުން ނިކުމެގެން ދާން" ޑްރޭކް ކަޅު ހިލަގަނޑުގެ އަރިމަތީގައި ހިފާ ފަރުވާތެރިކަމާއެކު އަރިމަތީގައި ތިރިކޮށްލިއެވެ. ފުރަތަމަ ފައިތިލަ ހޯދުމަށްޓަކައި ފައި ބޭނުންކޮށްގެން ފަރުވާތެރިކަމާއެކު އިންޗިއަކުން ނުރައްކާތެރި އިންޗިއަކަށް ތިރިކޮށްލިއެވެ. ހުޅުވުން ހަނިކަމުން ކޮންމެ ހަރަކާތަކާއެކު ނޭފަތާއި ކޯތާފަތުގައި އުނގުޅަމުން ދިޔައެވެ. "ބޭކާރު! ހަމަ ވަގުތު ނަގާ" އޭނާ އެހެން މީހުންނަށް ބުންޏެވެ. "ތިމާގެ މަތީ ހަށިގަނޑު ވީހާވެސް މަދުކޮށް ހަރަކާތްތެރިވާން މަސައްކަތް ކުރާށެވެ."
  
  އޭގެ ދެތިން މިނެޓް ފަހުން އޭނާއަށް ޑާލް "ހަ ފޫޓް" އޭ ބުނި އަޑު އިވުމުން ފަހަތުގައި ހުރި ހިލަ ހުސް ޖާގައަކަށް ބަދަލުވިހެން ހީވިއެވެ.
  
  "ސަމާލުވާންވީ" ޑާލް އިންޒާރު ދިނެވެ. "މިހާރު އަހަރެމެން މިތިބީ ވަޅުގަނޑުގެ އަރިމަތީގައި. ފުޅާމިނުގައި ގާތްގަނޑަކަށް ދެ ފޫޓެވެ. އަހަރެމެންގެ ކަނާތްފަރާތުގައި ޝީރް ހިލަ ފާރެއް، ކަނާތްފަރާތުގައި ގަވާއިދުން ފަށަލައެއް ނެތް ވަޅެއް. ބާކީ އޮތީ އެންމެ މަގެއް."
  
  ޑްރޭކް އޭނާގެ އަމިއްލަ އަލި ބޭނުންކޮށްގެން ސްވިޑެންގެ ހޯދުންތައް ޓެސްޓް ކުރިއިރު އެހެން މީހުން ދިގު ފޭބުންތަކެއް ކުރި އެވެ. އެންމެން އެލާޓްކޮށް ތައްޔާރުވުމުން ދާލް މަޑުމަޑުން ލެޖް އާއި އެކު ކުރިއަށް ދާން ފެށިއެވެ. އެމީހުން ތިބީ ގަދަ އަނދިރީގައި ވަށާލެވިފައި، އަލިކޮށްދެނީ ހަމައެކަނި ކޯރެއްގައި އަލިފާންގަނޑެއް ފަދައިން ނަށަމުން ދިޔަ ހެލްމެޓްގައި ހުރި ޓޯޗުތަކުންނެވެ. އެ މުޅިން ހުސްކަމުން ކަނާތްފަރާތުގައި ހުރި ސައިރެންއެއްގެ ޓެލްޓޭލް ކޯލެއް ފަދައިން އެމީހުން ލޫލް ކޮށްލުމުން ކަނާތްފަރާތުގައި ހުރި ބަރު ހިލަ އިތުރަށް މަރުހަބާ ކިޔާލިއެވެ.
  
  "އެއީ އަހަރެން ހަނދާންކޮށްދެނީ އެ ދުވަސްވީ ޑައިނަސޯ ފިލްމުތަކުގެ ތެރެއިން އެއް ފިލްމު،" ޕްރޮފެސަރު ޕާނެވިކް ބުންޏެވެ. "ހަނދާންވޭތަ؟ ޓައިމް ހަނދާން ނެތިގެން ދިޔަ ބިން، އަޅުގަނޑަށް ލަފާކުރެވޭ ގޮތުގައި؟ އެމީހުން ދަތުރުކުރަނީ ހޮހަޅަތަކުގެ ތެރެއިން، ވަށައިގެން މަރުވާ މަޚްލޫޤުންނެވެ. މޮޅު ފިލްމެއް ".
  
  "ރަކިލް ވެލްޗް އާއި އެކު މީހާ؟" - ވެލްސް އަހާލިއެވެ. "ނޫން? އާދެ، އަހަރެންގެ ޒަމާނުގެ މީހުން، އެމީހުން ހީކުރަނީ ޑައިނަސޯއެއް ކަމަށް - އެމީހުން ހީކުރަނީ ރެކެލް ވެލްޗް ކަމަށެވެ. މުހިންމެއް ނޫން."
  
  ޑްރޭކް އޭނާގެ ބުރަކަށި ހިލަގަނޑުގައި ފިއްތާލަމުން އަތް ދިއްކޮށްގެން ކުރިއަށް ޖެހިލީ، ރަނގަޅަށް ދުރަށް ދިއުމުގެ ކުރިން ބެން އާއި ކެނެޑީ ވެސް އޭނާގެ ފަހަތުން ދިޔަކަން ޔަގީން ކުރަމުންނެވެ. އެމީހުންގެ ކުރިމައްޗަށް ކަޅު ހުސްކަމެއް ފެނިގެން ދިޔައިރު، މިހާރު ފުން އަދި ދުރުގައިވާ ފަނޑު ގުގުރިއެއް އެމީހުންގެ ކަންފަތާއި ހަމައަށް ފޯރިއެވެ.
  
  "މިއީ އޭޖަފްޖަލަޖޮކުލް ކަމަށް ވާންޖެހޭނެ، ފަރުބަދަ މަޑުމަޑުން ގޮވަމުން" ޕްރޮފެސަރ ޕާނެވިކް ލައިންގައި ހީނލަމުން ބުންޏެވެ. "އަޅުގަނޑުގެ އެންމެ ރަނގަޅު ލަފާއަކީ އަޅުގަނޑުމެން މިތިބީ ސައިޑް ޗެމްބަރެއްގައި، މެގްމާ ޗެމްބަރުން ރަނގަޅަށް އެކަހެރިކޮށް، ގޮވުންތަކަށް ކާނާ ފޯރުކޮށްދޭ ކޮންޑަކްޓުން. އަޅުގަނޑުމެންނާއި އުފުލިގެންދާ މެގްމާއާ ދެމެދު އަޅިއާއި ލާވާގެ ދިހަވަރަކަށް ފަށަލަ ހުރެ، އަޅުގަނޑުމެންނާއި މަހާނަ ރައްކާތެރިކޮށްދީފާނެއެވެ. ފަރުބަދަ ދެފަރާތަށް ވުރެ އުސް އޭންގަލެއްގައި އުފުލިގެންދާ ހިލަ އެނޮމަލީއެއްގެ ތެރޭގައި ވެސް އަހަރެމެން ތިބެދާނެ."
  
  އަނދިރިކަމުގެ ތެރެއަށް ދާލް ހަޅޭއްލަވައިގަތެވެ. "ގެލްވިޓް!ހެލް އެންޑް ޑޭމްނޭޝަން! ނުވަދިހަ ޑިގްރީގެ އޭންގަލެއްގައި އަހަރެމެންގެ މަގު ހުރަސްކޮށް ތިރި ފާރެއް އަހަރެމެންނާ ކައިރިވެއެވެ. އެއީ މަތި ކަމެއް ނޫން، އެހެންވީމަ ހާސްނުވޭ، ހަމައެކަނި ސަމާލުވާންވީ."
  
  "ކޮންމެވެސް ކަހަލަ މަޅިއެއް؟" އެ ފިރިހެންމީހާ ރިސްކެއް ނެގިއެވެ.
  
  ޑްރޭކްއަށް އެ ހުރަސް ފެނިފައި ވިސްނާލީ ހަމަ އެގޮތަށެވެ. ވަރަށް ސަމާލުކަމާއެކު އެސްޖީޖީގެ ކޮމާންޑަރުގެ ފަހަތުން ކަކުލާއި ހަމައަށް ހުރި ހުރަސް ތެރެއިން އޭނާ ދިޔައެވެ. ދެމީހުންނަށްވެސް ފުރަތަމަ މަހާނަ ފެނުނީ އެއްގަޑިއަކުންނެވެ.
  
  "އޫއޫ" ދާހްލްގެ އަތުގައި އެކަންކަން ވިސްނޭވަރުގެ ބަސްތަކެއް ނެތެވެ.
  
  ޑްރޭކް ހަމަ ވިސްލް ޖަހާލީ، އެ މަންޒަރު ފެނުމުން ހައިރާންވެފައެވެ.
  
  ފަރުބަދަ ފަރާތުގައި ބޮޑު ނިޝްއެއް ވަޑާންކޮށްފައި އޮތީ، ފަހަރެއްގައި ސަތޭކަ ފޫޓު ވަންދެން އަލިފާންގަނޑުގެ ތެރެއަށް - މެގްމާ ޗެމްބަރާއި ދިމާއަށެވެ. އެއީ ފަހަރެއްގައި ސަތޭކަ ފޫޓު އުސްމިނުގައި އާރކެއްގެ ބައްޓަމަށް އުފެދިފައިވާ އެއްޗެކެވެ. އެންމެން އެއްވެ، ބޮޑެތި ޓޯޗުތައް ނެގިއިރު، ފުރަތަމަ މަހާނަގެ ރީތި މަންޒަރު ފާޅުވެގެން ދިޔައެވެ.
  
  "އާޗާ!" - ކެނެޑީ ބުންޏެވެ. އޭގެ އަލިން އެއް ޝެލްފަކަށް ފަހު އަނެއް ޝެލްފް އަލިކޮށްލިއިރު، ހިލަ ފްރޭމްގައި ވަޑާންކޮށްފައި ހުރިއިރު، ކޮންމެ ޝެލްފެއް ޒީނަތްތެރިކޮށް ޚަޒާނާތަކުން ފުރިފައި ހުރެއެވެ: ކަރުދާސްތަކާއި ވަޅިތަކާއި އުރަމަތީގެ ތަށިތަކާއި ހެލްމެޓްތަކެވެ. ކަނޑިތަކެއް....
  
  "ކާކުތަ މި ފިރިހެން މީހާ؟"
  
  ޕާނެވިކް، ހީކުރާ ފަދައިން، ދިރާސާކުރީ ދުރު ފާރު، އެމީހުންނާ ކުރިމަތިލާފައިވާ ފާރު، ހަގީގަތުގައި މާތްރަސްކަލާނގެ އާރކްޑް މަހާނަގަލެވެ. ސާފު ރިލީފްގައި ފެންޓަސްޓިކް ވަޑާންތަކެއް ހުއްޓެވެ، ހުނަރުވެރިކަމުގައި މިޒަމާނުގެ ރެނެސަންސް ޒަމާނުގެ އެއްވެސް ފިރިހެނަކާ އެއްވަރު، މައިކަލް އެންޖެލޯ ވެސް ހުއްޓެވެ.
  
  "މިއީ މާސް" ޕްރޮފެސަރު ބުންޏެވެ. "ރޯމަން ގޯޑް އޮފް ވާރ"
  
  ޑްރޭކްއަށް ފެނުނީ އުރަމަތީގެ ފަށަލައަކާއި ސްކާޓެއްގައި ހުރި މަސްގަނޑެއް ހުރި ސިފައެއް، އެއް ބޮޑު ކޮނޑުގައި ބޮޑު ވަޅިއެއް ހިފައިގެން، އަނެއް ކޮނޑުގެ މައްޗަށް ބަލަހައްޓައިގެން ހުރިތަނެވެ. ފަހަތުގައި ހުރީ މާތް އަސްއަކާއި ރޯމްގެ ކޮލޮސިއަމް ވަރަށް ހަނދާންކޮށްދޭ ވަށައިގެންވާ އިމާރާތެކެވެ.
  
  "މިތަނުގައި ވަޅުލާނީ ކާކުތޯ އެމީހުން ނިންމީ ކިހިނެއްތޯ އަހަރެން ހައިރާންވޭ،" ކެނެޑީ މުމްބާއީ ކޮށްލިއެވެ. "ރޯމަން ކަލާނގެތަކެވެ. ސްކެންޑިނޭވިއާގެ ކަލާނގެ..."
  
  "އަހަރެން ވެސް" ޕާނޭވިކް ބުންޏެވެ. "ފަހަރެއްގައި އެއީ ހަމައެކަނި ޒިއުސްގެ ވިމްއެއް ކަމަށް ވެދާނެ."
  
  ކުއްލިއަކަށް ހުރިހާ ލޮލެއް ދަމައިގަތީ ވަޑާންކޮށްފައިވާ ފްރެސްކޯގެ ދަށުގައި ހުރި ބޮޑު ސާކޯފޭގަސް އަށެވެ. ޑްރޭކްގެ ޚިޔާލު ވެރިވެގަތެވެ. އެތެރެއަށް ބަލާލިނަމަ މާތްރަސްކަލާނގެ ކަށިތައް ފެންނާނެ ހެއްޔެވެ؟
  
  "ޑޭމް އިޓް، އެކަމަކު އަހަރެމެންނަކަށް ވަގުތެއް ނެތް!" ޑާލްގެ އަޑު އިވުނީ މާޔޫސްވެ، ވަރުބަލިވެ، ވަރުބަލިވެފައި ހުރި ގޮތަކަށެވެ. "ހިނގާ ދާން." މިތަނުގައި ވަޅުލެވިދާނެ ކިތައް ކަލާނގެއެއްކަން އަޅުގަނޑުމެންނަކަށް ނޭނގެ."
  
  ކެނެޑީ ޑްރޭކް އަށް މޫނު ކުނިކޮށްލަމުން ލެޖް އާއި ދިމާލަށް ބަލާލިއިރު އޭނާ އަނދިރިކަމުގެ ތެރެއަށް ގެއްލިގެން ދިޔައެވެ. "އެއީ އަހަރެމެން މި ތަބާވަނީ ނާޒުކު ހިލަ ފިޔަވަޅެއް، މެޓް. އަދި އަހަރެންގެ 401 ހާސް ބެޓް ކުރަން ތައްޔާރަށް މިހުރީ ކަލާނގެތަކުގެ އަދަދަކީ ހަމައެކަނި އެއް ނުވަތަ ދެ ކަލާނގެއެއް ނޫން ކަމަށް."
  
  "މިހާރު އެއްވެސް ކަމަކަށް އިތުބާރެއް ނުކުރެވޭނެ،" އޭނާ ވިދާޅުވި އެވެ. "އެކަނި އެކަކު އަނެކަކު. ހިނގާ. ޖަރުމަނު މީހުން އަވަހަށް އަންނާނެ."
  
  އެމީހުން މާސްގެ ވަޅުގަނޑުން ނުކުމެގެން ދިޔައިރު، ކޮންމެ މީހަކުވެސް އޭގެ ނިސްބަތުން ރައްކާތެރިކަމާއި ގުނާ ނުލެވޭ މުހިންމުކަމަށް ފަހަތަށް ވިސްޓްފުލް ނަޒަރެއް ވަގަށް ނަގައިގެން ދިޔައެވެ. އެ ހުސްކަން އަނެއްކާވެސް އިޝާރާތް ކުރުމުން މިހާރު ޑްރޭކްގެ ފައިގެ ކަކުލާއި ކަކުލުގައި ފަނޑު ރިހުމެއް އިހުސާސްވާން ފެށިއިރު، އެއީ ލެޖް އާއި އެކު އެމީހުން މަޑުމަޑުން ހަރަކާތްތެރިވުމުގެ ބައިޕްރޮޑަކްޓެކެވެ. ނިކަމެތި ޕްރޮފެސަރު ޕާނޭވިކް އާއި ޒުވާން ބެން އަށް ލިބުނީ ހަގީގީ ވޭނެއް ކަމަށް ވާން ޖެހެ އެވެ.
  
  އަނެއްކާވެސް ބޮޑު ހޮހަޅައެއް ތެޅިގަނެ، އެމީހުންގެ މުޅި ހޮހަޅައިގައި ގުގުމާލިއެވެ. ޑްރޭކް މޫނު މައްޗަށް ބަލާލިއިރު ހީކުރީ އޭނާގެ މާ މަތީގައި ވެސް މިފަދަ ލެޖެއް ފެނުނު ކަމަށެވެ. ބުލްޝިޓް.މި ލަދުވެތި އެއްޗެއް މުޅި ރޭ އެނބުރެވިދާނެ!
  
  ޕްލަސް ސައިޑްގައި އެމީހުންނަށް އަދި ގޯނާގެ އެއްވެސް އަލާމާތެއް އަޑުއިވިފައެއް ނުވެއެވެ. އެމީހުން ޖަރުމަނު މީހުންނަށް ވުރެ ރަނގަޅު ގަޑިއެއްހާއިރު ކުރިއަށް ކަމަށް ޑްރޭކް ހީކުރި ނަމަވެސް ކުރިމަތިލުމަކީ ގާތްގަނޑަކަށް ކޮންމެހެން ވާންޖެހޭ ކަމެއްކަން އެނގުނެވެ. އޭނާ ހަމައެކަނި އުންމީދު ކުރެއްވީ އެކަން ދިމާވުމުގެ ކުރިން ދުނިޔޭގެ ނުރައްކާ ނިއުޓްރަލައިޒް ކުރެވޭނެ ކަމަށެވެ.
  
  ކުރިމަތީގައި ދެވަނަ ލެޖެއް ފެނިގެން ދިޔައިރު، އޭގެ ފަހަތުން ދެވަނަ ޝަރަފުވެރި ނިޝްއެއް ފެނިގެން ދިޔައީ، ފަރުބަދަ އަޑިންނެވެ. މި އެއްޗެއް ޒީނަތްތެރިކޮށްފައިވަނީ ރަން ގިނަ ތަކެތިން ކަމަށާއި، ފަރާތު ފާރުތަކުގައި އަކުރުން އަކުރަށް ރަން އަލިން ދިއްލާފައިވާ ކަމަށެވެ.
  
  "އޯ ގޯޑް!"ކެނެޑީ ފުންނޭވާއެއް ދޫކޮށްލިއެވެ. "އަހަރެން ދުވަހަކުވެސް މިކަހަލަ ކަމެއް ނުދެކެން. މިއީ ކާކު? ޚަޒާނާ ކަލާނގެ ހެއްޔެވެ؟
  
  ޕާނެވިކް ލޯ މަރާލީ ބޮޑު ސާކޯފޭގަސްގައި ވެރިވެފައިވާ ހިލަ ވަޑާންތަކަށެވެ. މޫނު ކުނިކޮށްލަމުން އިރުކޮޅަކު ބޯ ހޫރާލިއެވެ. "މަޑުކޮށްބަލަ، މިއީ ފިޔަތަކެއްތަ؟"މިއީ ފިޔަގަނޑެއް ލައިގެން ހުރި ކަލާނގެ ހެއްޔެވެ؟"
  
  "ފަހަރެއްގައި ޕްރޮފެސަރ" ބެން ކުރިންވެސް ބަލަމުން ދިޔައީ ނިޝް ކައިރިން އެމީހުންނަށް އިންތިޒާރު ކުރަމުން ދިޔަ ކަޅު ރޭގަނޑުގެ ފުޅާމިނަށެވެ. "މުހިންމެއްތަ؟ މިއީ އެކައްކަކު ނޫނެވެ."
  
  އެ ފިރިހެންމީހާ އޭނާއަށް އަޅާނުލިއެވެ. "އެއީ ކުއެޓްޒަލްކޯޓްލް! އެޒްޓެކްސްގެ ކަލާނގެ!މިހުރިހާ ކަމެއް ކޮބާ..." ވިދާ ފާރުތަކަށް އޭނާ އިޝާރާތް ކުރިއެވެ.
  
  "އެޒްޓެކް ގޯލްޑް" ވެލްސް ފުންނޭވާއެއް ދޫކޮށްލީ އަމިއްލައަށް ވެސް ބިރުގަނެފައެވެ. "އާޗާ".
  
  "މިތަނަކީ..." ކެނެޑީ ގާތްގަނޑަކަށް މުޅިން ވައި ވަދެގެން ދިޔައީ ކޮޓަރިއަށް، "އެއީ ހުރިހާ ޒަމާނެއްގެ އެންމެ ބޮޑު އާސާރީ ހޯދުން.. އެކަން ވިސްނޭތަ؟ މިތަނުގައި އެ ކަލާނގެއަކީ ހަމައެކަނި އެއް ޙަޟާރަތެއްގެ ނޫން ކަމަށާއި، އެތައް ބައެއްގެ ކަލާނގެއެކެވެ. އަދި އެއާއެކު އަންނަ ހުރިހާ ސަގާފަތްތަކާއި ޚަޒާނާތަކެވެ. އެއީ... އޯވަރވޯލްޑް."
  
  ޑްރޭކް ދުރަށް ބަލާލީ ފިޔަތަކުން ޒީނަތްތެރިކޮށްފައިވާ ކުއެޓްޒަލްކޯޓްލްގެ ސޫރައާއި ކަތިވަޅިއެއް އުފުލާލައިގެންނެވެ. ޕާނެވިކް ވިދާޅުވީ އެޒްޓެކް ކަލާނގެ މަޝްހޫރުވެފައިވަނީ - ޗާޗުގެ އާންމު މަސްދަރުތަކުން ދައްކާ ގޮތުގައި - ވެރި ކަލާނގެގެ ގޮތުގައި ކަމަށާއި، މިއީ އޭނާއަކީ ހަގީގަތުގައި ވެސް ހަގީގީ ކަލާނގެއެއް ކަމުގެ އިޝާރާތެއް ކަމަށެވެ.
  
  "ކުއެޓްޒަލްކޯޓްލް" ގެ މާނައަކީ "ފްލައިންގ ރެޕްޓައިލް" ނުވަތަ "ފެތެޑް ސަރޕެންޓް".. ކޮން..." ޕާނޭވިކް ޑްރާމާ ގޮތަކަށް މަޑުކޮށްލިއިރު، ދެން ހީވީ އެހެން އެންމެން ލެޖަށް ފަހަތަށް ޖެހިފައިވާކަން ވިސްނުނުހެން، "ޑްރެގަން" ހިތްހަމަޖެހިފައި އޭނާ އަމިއްލަ ނަފްސަށް ބުންޏެވެ.
  
  "މާސް އާއި އެއްގޮތް ކަމެއް އެބައޮތްތަ؟" އެކަނިވެރި ސާސް ސިފައިންގެ މީހަކު ކަމަށްވާ ޖިމް މާސްޓަރސް އަހާލިއެވެ.
  
  ޑްރޭކް ބަލަން ހުރީ ޕާނޭވިކް ތުންފަތް ފަޅާލައިގެން ލެޖް މައްޗަށް ފިޔަވަޅު އަޅަމުންނެވެ. "ހޫމް" އޭނާގެ ނޭވާލާ ހީކުރުން ލެޖްގައި ތިބި އެންމެންނާ ހަމައަށް ފޯރިއެވެ. "އެކަނި އެމީހުންނަށް މާނަ ކުރެވޭނީ މަރު އަދި އެއްފަހަރު ކުރި ކަމަށް."
  
  
  * * *
  
  
  ތިންވަނަ ނިޝް، އަދި މި އެއްޗަކީ ވެސް ކުރީގެ ނިޝް އާއި އެއްވަރަށް ނޭވާލާން އުނދަގޫ އެއްޗެކެވެ. ޑްރޭކް އަށް ފެނުނީ ލަކުޑިން ވަޑާންކޮށްފައިވާ ރީތި ބަރަހަނާ އަންހެނަކަށް ބަލަހައްޓައިގެން ހުރިތަނެވެ.
  
  ފާރުތަކުގައި ވަނީ ނަސީބުގެ އަގުހުރި ފިގުރިންތަކެއް ޖަހާފައެވެ. ޑޮލްފިން، ލޯގަނޑު، ސްވާން. ސްޓޭޗު އޮފް ލިބަރޓީގެ ކަރު ވަށާލެވޭ ވަރަށް ބޮޑު ސްކަލްޕްޓް ޑޯވްތަކެއްގެ ކަރުދާހެއް.
  
  "އާނ" ޑްރޭކް ބުންޏެވެ. "އަހަންނަށްވެސް އެނގޭ އެއީ ކާކުކަން."
  
  ކެނެޑީ މޫނު ކުނިކޮށްލިއެވެ. "އާނ، ތިކުރާނީ."
  
  "ހަގީގީ ހަށިވިއްކާ މީހެއް" ޕާނޭވިކް ތޫނު ގޮތަކަށް ބުނެލިއެވެ. "އެފްރޮޑައިޓް" އެވެ.
  
  "ހައި" ވެލްސް ބުންޏެވެ. "ކަލާނގެ އެފްރޮޑައިޓް ކިޔަނީ ހަށިވިއްކާ މީހެއްތަ؟ މިތާ ތިރިއަށް؟ އެހާ ކައިރިން އޭނަގެ ގަބުރާ؟"
  
  ޕާނެވިކް ކުރިއަށް ގެންދިޔައީ އާދައިގެ އެލިމެންޓަރީ ސްކޫލް ހޫލިގަނިޒަމް އާއި އެކު: "އޭނާއަކީ އެޑޮނިސް ހިމެނޭ ގޮތަށް ކަލާނގެތަކާއި ފިރިހެނުންނާ އެކު ނިދާ މީހެއްކަން އެނގިފައިވެ އެވެ. އޭނާ ޓްރޮއިގެ ހެލެން ޕެރިހަށް ހުށަހެޅުމަށްފަހު، ޕެރިހުގެ މައްޗަށް ނަޒަރު ހިންގާލި ހިސާބުން ޕެރިހުގެ ހޫނުކަން އަލިކޮށްދީގެން ޑީލް ސީލް ކުރިއެވެ. ޕަފޯސް ކައިރީގައި އުފަންވީ ދާދިފަހުން ކަސްޓަރޭޓް ކުރި ޔޫރޭނިއަސްގެ ބިސްގަނޑުންނެވެ. އަހަރެން ބުނަން ޖެހޭނީ ޝީ...."
  
  "އަހަރެމެންނަށް މެސެޖު ލިބުނީ" އަދިވެސް ވަޑާންގަނޑަށް ބަލަހައްޓައިގެން ހުރެ ޑްރޭކް ހިކި ގޮތަކަށް ބުނެލިއެވެ. ކެނެޑީ އޭނާއަށް ބޯ ހޫރާލިކަން ފާހަގަ ކުރެވުމުން އޭނާ ހިނިތުންވެލިއެވެ.
  
  "ހަސަދަވެރިވަނީ ޑާލިންގް؟"
  
  "ވަރަށް މާޔޫސްވީ ޖިންސީ ގޮތުން؟" އޭނާގެ ފަހަތުން ކޮއްޕާލީ ޑާލްއަށް ފަހު ލައިންގެ ދެވަނައަށް ދިއުމަށެވެ.
  
  އޭނާ އޭނަގެ ފަހަތުން ބަލަހައްޓައިގެން ހުއްޓެވެ. "އާނ، މިހާރު ތިބުނާތީ...."
  
  "އާދޭ މެޓް" ބެން ވެސް އޭނާގެ ކައިރިން ބްރަޝް ކޮށްލިއެވެ. "އާޗާ!"
  
  އޭނާގެ ހޭންފެށުމުން އެ އެންމެން ފުންމާލިއެވެ. އެމީހުން އެނބުރިލިއިރު ހަތަރު ފައިގައި ފަހަތަށް ޖެހިލާފައި ދިޔައިރު މުޅި މޫނުމަތީގައި ބިރުވެރިކަން ލިޔެވިފައި ހުއްޓެވެ. ޑްރޭކް ވިސްނާލީ ސީދާ ނަރަކައިގެ ބަދިގެއިން ޖިންނިތަކުގެ ފިޔަތަކުގެ މައްޗަށް އުފުލިގެން އަންނަ ޚުދު ޝައިޠާނާ ދެންމެ ފެނުނީ ހެއްޔެވެ؟
  
  "މި ނިޝް-" އޭނާ ނޭވާ ދޫކޮށްލިއެވެ. "ޕްލެޓްފޯމެއްގައި... ވައިގެ ތެރޭގައި އޮޔާދާ... އަނެއްކޮޅުން އެއްވެސް އެއްޗެއް ނެތް! "
  
  ޑްރޭކްއަށް ހީވީ އޭނާގެ ހިތުގެ ތެޅުން އެއް ދޫކޮށްލިހެންނެވެ. އޭނާ ހަނދާންވީ މިމީރުގެ ވަޅުގަނޑާއި އޭގެ ދޮގު ތަޅުންގަނޑެވެ.
  
  ދާލް އެތައް ފަހަރަކު ފުންމާލިއެވެ. "ލަޢުނަތް ލިބިފައިވާ ހިލަ ހީވަނީ ފުދޭވަރަކަށް ވަރުގަދަހެން. މިއީ ލައިންގެ ނިމުމަކަށް ނުވެވޭނެ."
  
  "މިހެން ނުހަދާތި!"ބެން ހީނގަތެވެ. "އެ ފަޅައިގެން ގޮސްފިއްޔާ ކިހިނެއް ވާނީ؟"
  
  ހިމޭންކަން ވެރިވިއެވެ. އެންމެން އެކަކު އަނެކަކަށް ބަލަހައްޓައިގެން ތިބީ ދެލޯ ބޮޑުކޮށެވެ. ބައެއް މީހުން ކުރިއަށް ދިޔައީ އެމީހުން ކުރި މަގަށް، ވަޅުތަކާއި މާސްޓަރސް ހިމެނޭ ރައްކާތެރި މަގަށް ފަހަތަށް ބަލާލުމަށެވެ.
  
  އެވަގުތު އެންމެ ދުރުގައި އަޑުއިވޭ ދުރުމިނުގައި ފަނޑު ގުގުރިއަޑެއް އިވުނެވެ. ވަޅެއްގެ ތެރެއަށް ހިލައެއް ވެއްޓޭ އަޑެވެ.
  
  "މިއީ ޖަރުމަނު މީހުން" ޔަގީންކަމާއެކު ޑާލް ބުންޏެވެ. "ޝަފްޓްގެ އަޑި ޗެކްކުރުން. މިހާރު އަޅުގަނޑުމެން މި ޕްލެޓްފޯމް ދޫކޮށްލާނެ ގޮތެއް ހޯދާނަން ނުވަތަ ކޮންމެ ގޮތެއްވިޔަސް މަރުވާނެ."
  
  ޑްރޭކް ކެނެޑީއަށް އުނަގަނޑުގައި ޖަހާލިއެވެ. "އެކޮޅަށް ބަލާބަލަ" އެމީހުންގެ މައްޗަށް އިޝާރާތް ކުރިއެވެ. "އަހަރެން ކަންފަތް ހުޅުވާލައިގެން ހުރީ. އަޅުގަނޑަށް ހީވަނީ އަޅުގަނޑުމެންގެ މަތީގައި އެހެން ސެޓެއްގެ ނިޝް ނުވަތަ ހޮހަޅައެއް ހުންނަން ޖެހޭނެހެން. އެކަމަކު ބަލަ... ބަލަ ފަރުބަދަގެ އަރިމަތި ކައްސާލާހެން ހީވާގޮތް.
  
  "ކަނާތް". ކެނެޑީ އަވަސް އަވަހަށް އެފްރޮޑައިޓްގެ ނިޝްގެ އަރިމައްޗަށް ދިޔައެވެ. ދެން ދަތްދޮޅި ޖަހާފައިވާ ހިލަގަނޑުގައި ފިތާލަމުން ކޮޅަށް ނަޒަރު ހިންގާލިއެވެ. "މިތާ ކޮންމެވެސް ވައްތަރެއްގެ ސްޓްރަކްޗަރއެއް އެބައޮތް... ކަލާނގެ! އޯ މައި ގޯޑް."
  
  ޑްރޭކް އޭނާގެ ކޮނޑުގައި ހިފަހައްޓައިގެން ހުރެ އަނދިރިކަމުގެ ތެރެއަށް ނަޒަރު ހިންގާލިއެވެ. "އައި ތިންކް ޔޫ މީން ފޮކް މީ!"
  
  އެތަނުގައި، އެމީހުންގެ ލައިޓްތަކުގެ ރޭންޖުން މާ ދުރަށް ދިގުވެފައި، އެއަށްވުރެ ތުނި ސްޕައިރަލް ސިޑިއަކަށް ބަދަލުވެފައިވާ ތުނި ލެޖެއް ހުއްޓެވެ. އެމީހުންގެ މައްޗަށް މައްޗަށް ދިގުވެފައި ހުރި ސިޑިން ދެން އޮތް ލެވެލްއަށް މިސްރާބު ޖެހިއެވެ.
  
  "ބޯއެނބުރުމުގެ ވާހަކަ ދައްކާ" ޑްރޭކް ބުންޏެވެ. "ހަމަ ކުކީއަކާއި ޖަރާސީމެއް ނެގީ."
  
  
  ތިރީސް ހަތް
  
  
  
  ޓޮމްބް އޮފް ދަ ގޯޑްސް
  
  
  ސްޕައިރަލް ސިޑި ފުދޭވަރަކަށް ވަރުގަދަ ހެން ހީވި ނަމަވެސް ނިމުމެއް ނެތް ވަޅެއްގެ މަތީގައިވާ ހުސްތަނުން ވަޅުލެވުނު ސާދާ ހަގީގަތުން، އޭގެ އާކިޓެކްޓުންނަށް އެއްވެސް ރެއިލިންއެއް އިންސްޓޯލް ނުކުރެވުނު ކަމުގެ ވާހަކަ ނުދައްކާތީ، ޑްރޭކްގެ ރަނގަޅަށް ތަމްރީނު ކުރެވިފައިވާ ނާރުތައް ވެސް ފްލީއަކަށް ވުރެ އަވަހަށް ތެޅިގަތެވެ ވައިބަރޭޓަރެއް .
  
  އެއް ފުރިހަމަ ވަށައިގަނޑަކުން އެމީހުން އެފްރޮޑައިޓްގެ އަލްކޯވްއަށް ދިޔަ މަގުގެ ގާތްގަނޑަކަށް ތިންބައިކުޅަ އެއްބައި ކަމުން ޑްރޭކް ލަފާކުރީ އެމީހުން ހަތަރު ފަސް ވަށައިގަނޑެއް ހަދަން ޖެހޭނެ ކަމަށެވެ. އޭނާ ފިޔަވަޅުން ފިޔަވަޅަކަށް ކުރިއަށް ދިޔައީ ބެންގެ ފަހަތުން ގޮސް ބިރުވެރިކަން ފިއްތާލަން މަސައްކަތް ކުރަމުން ފުން ނޭވާތަކެއް ލަމުން އަބަދުވެސް އެމީހުންގެ އަމާޒަށް އިންތިޒާރު ކުރަމުންނެވެ.
  
  އަށްޑިހަ ފޫޓު މައްޗަށް. ފަންސާސް. ސާޅީސް...
  
  ތިރީސް ފޫޓާ ކައިރިވަމުން ދިޔައިރު ބެން ހުއްޓި ކުޑައިރުކޮޅަކު އިށީނދެގެން އިންތަން ފެނުނެވެ. އެ ކުއްޖާގެ ދެލޮލުން ވަނީ ބިރުވެރިކަމުން ގަނޑުވެފައެވެ. ޑްރޭކް ފަރުވާތެރިކަމާއެކު އޭނާގެ ތިރީގައި ހުރި ފިޔަވަޅުގައި އިށީނދެ އޭނާގެ ކަކުލުގައި ފިރުމާލިއެވެ.
  
  "ޑޫޑް، އާ ޓްރެކެއް ލިޔަން ފެށޭނެ ވަގުތެއް ނެތް، ވޯލް އޮފް ސްލީޕް. ނޫނީ ޓޭލާ މޮމްސަންގެ ހުވަފެން ދެކެން."
  
  ދެން އެމީހުންގެ ގާތަށް ގުގުމާލީ ސާސް ސިފައިންގެ މީހެއްގެ އަޑެވެ. "އެތަނުން މަތީގައި ކޮންކަމެއް ވެގެން މިއުޅެނީ؟ އަހަރެމެން މިތާ ކުޅެނީ އަމިއްލައަށް. ދިޔުން."
  
  އެސްއޭއެސް ސިފައިން، ޑްރޭކް ހީކުރިއެވެ. އަހަރެން އެމީހުން ކުރިން ތަފާތު ގޮތަކަށް ހެދީމެވެ.
  
  "ބްރޭކެއް ނަގާ" އޭނާ ޖަވާބުގައި ހަޅޭއްލަވައިގަތެވެ. "ހަމަ މޯ ވާން."
  
  "ހަލާކުވުން! އުހް..." ޑްރޭކްއަށް އިވުނީ ވެލްސްގެ ފުން އަޑު، ދެން ހިމޭންކަމެވެ. އޭނާއަށް އިހުސާސް ކުރެވުނީ ކެނެޑީ އޭނާގެ ފައިމަތީގައި އިށީނދެގެން އިން ކަމާއި، އޭނާގެ ބާރު ހިނިތުންވުމެއް ފެނުމާއި، އޭނާގެ ފައިގެ އިނގިލިތަކުން އޭނާގެ ތުރުތުރު އަޅަމުން ދިޔަ ހަށިގަނޑު އިހުސާސް ކުރެވުނު ކަމެވެ.
  
  "ދަރިފުޅުގެ ހާލު ކިހިނެއް؟"
  
  "ކޮލެޖް ދޫކޮށްލާފައި" ޑްރޭކް ގަދަކަމުން ހޭންފެށިއެވެ. "ބޭންޑް މެޓްސް. ޕަބްސް އޮފް ޔޯކް އެވެ. ހިލޭ ފިލްމު ނައިޓް. ކޭއެފްސީ އެވެ. ކޯލް އޮފް ޑިއުޓީ. އެނގޭތަ ސްޓޫޑެންޓް އެއްޗެހި."
  
  ކެނެޑީ ގާތުން ބަލާލިއެވެ. "އަހަރެންގެ ތަޖުރިބާއިން މިއީ ކޮލެޖް ފިރިހެން ކުދިންނާއި އަންހެން ކުދިން ކުރާ ކަމެއް ނޫން."
  
  މިހާރު ބެން ލޯ ހުޅުވާލަމުން ބާރަށް ހިނިތުންވެލަން މަސައްކަތް ކުރިއެވެ. އަތާއި ކަކުލުގައި މަޑުމަޑުން ހިނގައިގަތެވެ. އަނެއްކާވެސް މޫނު މައްޗަށް އުފުލާލައިގެން، އަދިވެސް އަތާއި ކަކުލުގައި ހުރެ، އެއް ބުރަ ފިޔަވަޅަކަށް ފަހު އަނެއް ފިޔަވަޅަކަށް އަރައިގެން ދިޔައެވެ.
  
  އިންޗިއަކުން އިންޗިއަކަށް، ފިޔަވަޅަކުން ނުރައްކާތެރި ފިޔަވަޅަކަށް، އެމީހުން އުފުލިގެން ދިޔައެވެ. އެ ޓެންޝަންގެ ސަބަބުން ޑްރޭކްއަށް އޭނާގެ ބޮލާއި ހިތުގައި ރިއްސާކަން އިހުސާސް ކުރެވުނެވެ. ބެން ވެއްޓުނު ނަމަ، އޭނާ ސަލާމަތް ކުރުމަށްޓަކައި ނަމަ، އޭނާގެ އަމިއްލަ ހަށިގަނޑަކުން އެ ކުއްޖާގެ ވެއްޓުން ހުއްޓުވީސް ހިތުންނެވެ.
  
  ސުވާލެއް ފަސްޖެހުމެއްވެސް ނެތެވެ.
  
  އަނެއްކާވެސް ފުރިހަމަ ވަށައިގަނޑަކާއި އެމީހުން ތިބީ އެމީހުންގެ އަމާޒު ދުރުގައި ގާތްގަނޑަކަށް ވިހި ފޫޓު ދުރުގައި، އެމީހުން ދެންމެ ހުރަސްކުރި ލޭޖެއްގެ ލޯގަނޑުންނެވެ. ޑްރޭކް އޭނާ ދިރާސާކުރީ ވިދާ ޓޯޗްލައިޓްގައެވެ. އެއީ އަނބުރާ އެންޓްރެންސް ޝަފްޓަށް ދިޔަ ނަމަވެސް ސާފުކޮށް ފެންނަން އޮތީ އެއް ލެވެލް މަތީގައި ކަމަށް ވެސް ވިދާޅުވި އެވެ.
  
  ލެވެލް އަޕް؟އޭނާ ވިސްނާލިއެވެ. ގޯޑް، އޭނާ މިކަން މާ ބޮޑަށް 'މޮޑަރނައިޒް' ކޮށްލީ ސޮނިކް ދަ ޑޭމް ހެޖްހޮގް އާއެކުގައެވެ.
  
  އޭނާގެ މަތީގައި ދާލް ފަސްޖެހިފައި ހުރިތަން ފެނުނެވެ. ސްވިޑެންގެ ކުޅުންތެރިޔާ މާ އަވަހަށް ތެދުވެ، ބެލެންސް ގެއްލި، މިހާރު ފަހަތު ފައިގައި މާ ބޮޑަށް ބަރުދަން އަޅާފައިވެ އެވެ. އަޑުތަކެއް ނުފެނުނީ ހަމައެކަނި މަޑުމައިތިރި މަސައްކަތެކެވެ. ޑާލްގެ ސިކުނޑިއަށް ވެރިވެގަތް އަނިޔާ އޭނާއަށް ތަޞައްވުރު ކުރެވުނެވެ. ފަހަތުގައި ޖާގަ، ކުރިމަތީގައި ރައްކާތެރިކަން، ދިގު، ވޭންދެނިވި ވެއްޓުމެއްގެ ޚިޔާލު.
  
  އެއަށްފަހު ސްވިޑެންގެ މީހާ ކުރިއަށް ދުވެފައި ގޮސް ފިޔަވަޅުތަކުގައި ޖެހި ލޯބި ފުރާނައަށް ހިފަހައްޓާލިއެވެ. ދިހަ ފޫޓު މައްޗަށް ޑްރޭކްއަށް އޭނާގެ ބަރު ނޭވާ އަޑު އިވުނެވެ.
  
  އެތައް މިނެޓެއް ފާއިތުވެގެން ދިޔައިރު އުނދަގޫ އުސްމިން ކުރިއަށް ދިޔައެވެ. އެންމެ ފަހުން ޑާލް ސިޑިން ފައިބައިގެން ލެޖަށް އަރައި، ދެން ޖާގަ ހޯދުމަށްޓަކައި އަތާއި ކަކުލުގައި ކުރިއަށް ޖެހިލިއެވެ. ޑްރޭކް ވަރަށް އަވަހަށް ފަހަތުން އައީ، ކެނެޑީ އޭނާއާއެކު ދަމާލަމުން، އެމީހުން އަނބުރާ ހަނި ލެޖްގައި ތިބި ކަމުގެ އިހުސާސް ކުރެވުނީ، ހަޅޭއްލަވައިގަންނަން މަރަށް އަދިވެސް އެންމެ ފިޔަވަޅެއް ދުރުގައެވެ.
  
  އެ އެންމެންގެ ޙިސާބު ލިބުމުން ދާލް ފުންނޭވާއެއް ދޫކޮށްލިއެވެ. "ދެން އޮތް ނިޝްއަށް ގޮސް ބްރޭކަކަށް ގޮވާލަމާ ހިނގާ،" އޭނާ ބުންޏެވެ. "އަހަރެން، އެއްބަޔަކަށްޓަކައި، މުޅިން ހަލާކުވެއްޖެ."
  
  އިތުރު ފަސް މިނެޓް ވަންދެން ވަރުބަލިވެފައިވާ ހަށިގަނޑު ޝަފްލްކޮށް، މަސްތަކުގެ ސްޕަސްމް އިތުރުވުމާ ކުރިމަތިލާން ޖެހުމުން، ހަތަރު ވަނަ ނިޝް އަށް ތަޅައިގަތީ، އެއީ ސީދާ އެފްރޮޑައިޓްގެ މަހާނަގެ މަތީގައި ހުރި ނިޝް އަށެވެ.
  
  ފުރަތަމަ އެއްވެސް މީހަކަށް ދާއިމީ ކަލާނގެއެއް ނުފެނުނެވެ. އެ އެންމެން ތިބީ ކަކުލުގައި އަޅުވާލައިގެން އަރާމުކޮށް ނޭވާ ހާސްވެފައެވެ. ޑްރޭކް ހީލަމުން ހީލީ އޭނާގެ މަދަނީ ދިރިއުޅުން އޭނާ ގެންދިޔައީ ހަމަ މިއީ ކަމުގައެވެ.
  
  "ވޫފް!"
  
  "ކޯއްޗެއް?" - އަހަރެން އަހާލީމެވެ.
  
  "ވޫފް! ބުޅާ ބޮލެވެ. މިއީ އަނޫބިސް."
  
  "ހަމަ ޖަކަލުތަ؟" ވެލްސް ގޮނޑީގައި ފަހަތަށް ޖެހިލަމުން ކަކުލު ހުޅުގައި ދަމާލީ މޭމައްޗަށެވެ. "ވަޅު. އަހަރެން ކުރާނަން....."
  
  "މިސްރުގެ ކަލާނގެއެއް،" ޕާނޭވިކް ބުންޏެވެ. "އަދި ހަމަ ޔަގީނުންވެސް މަރާއި ގުޅުމެއް އެބައޮތް."
  
  ޑްރޭކް ބަލާލީ މޫމީތަކާއި ޗާކޯލް ޖެކަލް ބުދުތަކުގެ ސަފުތަކަށެވެ. ރަން ޖަހާފައިވާ ސަންދޯކާއި ޖަމަލު ޖަހާފައިވާ އަންޚްތަކެއް. އޭގެ އިރުކޮޅެއް ފަހުން ކެނެޑީ އޭނާގެ ކައިރީގައި އިށީނެވެ.
  
  "އެހެންވީމަ" ކާއެއްޗެހި ބުއިން އޮޅާލަމުން ޝަބާނާ ބުނެލިއެވެ.
  
  "ޑޭމް، ތި ވާހަކަ ދައްކަން މޮޅު" ޑްރޭކް ހީލަމުން ބުނެލިއެވެ. "އަހަރެން މިހާރުވެސް ފޯރިގަދަ ވެއްޖެ."
  
  "އަޑުއަހާބަލަ ބަޑީ، އަހަރެން ކަލޭ އޮން ކުރަން ބޭނުން ނަމަ އަހަރެންގެ އަތުގައި ޕުޓީ ވާނެ." ކެނެޑީ އޭނާއަށް ދިނީ ކޮކީ އާއި ރުޅިވެރި ވެސް ހިނިތުންވުމެކެވެ. "ޑޭމް، ތި ކުދިންނަށް މިނިޓަކަށްވެސް ނުހުއްޓޭނެތަ؟"
  
  "އޯކޭ އޯކޭ، އަހަރެންނަށް މާފުކުރޭ. ހަމަ ކުޅެނީ. ކިހިނެއްވީ؟"
  
  ކެނެޑީ ޖައްވަށް ބަލަހައްޓައިގެން ހުރިތަން އޭނާ ބަލަން ހުއްޓެވެ. އަހަރެންނަށް ފެނުނީ ފްރޭ ސިފައިން އެމީހުންނާ ކުރިމަތިލާން ޖެހުނު ފަނޑު އަޑު ފެނުމުން އޭނާގެ ދެލޯ ބޮޑުވެގެން ދިޔަތަނެވެ. "މި... ކަމެއް... އަހަރެމެން ގަސްގަހުގެ ވަށައިގެން ތަޅަން އުޅޭތާ ދުވަސްކޮޅެއް ވެއްޖެ. ތި ހީކުރަނީތަ، އަހް، އަހަރެމެންނަށް އަސްލު ކޮންމެވެސް އެއްޗެއް އެބައޮތް ޑްރޭކް؟"
  
  "އަހަރެންނަށް ކަނޑައެޅިގެން ހީވަނީ އޯޑިން މިތާ ތިރީގައި ހުރިހެން."
  
  ކެނެޑީ ދާން ތެދުވި ނަމަވެސް ޑްރޭކް އޭނާގެ ކަކުލުގައި އަތް ޖައްސާލީ އޭނާ ހުއްޓުވުމަށެވެ. އެ އަތްލުމުން ކިރިޔާ ސްޕާކްތަކެއް އުފެދުނެވެ.
  
  "މިތާ" އޭނާ ބުންޏެވެ. "ކީކޭ ހީކުރަނީ؟"
  
  "އަހަރެމެން އެނބުރި އައުމުން މާބޮޑު މަސައްކަތެއް ކުރާނެހެނެއް ހިއެއް ނުވޭ" ޝަބާ ހީނލަމުން ބުނެލިއެވެ. "ސީރިއަލް ކިލާ ތޯމަސް ކެލެބް އާއި އެހެނިހެން ހުރިހާ ކަމަކާ ގުޅޭ ގޮތުން. އެ ބާސްޓަރ އަނެއްކާވެސް މަރާލީ، އެނގޭތަ، އަހަރެމެން މެންހަޓަންއަށް ދިއުމުގެ ކުރިން ދުވަހު."
  
  "ކޯއްޗެއް? ނޫން."
  
  "އާނ. އެއީ އަހަރެން މަރުގެ މަންޒަރު ވަށައިގެން ހިނގާލަން ދިޔަ ތަނެވެ. އަދި އިޙްތިރާމް ކުރައްވާށެވެ."
  
  "އައި އެމް ސޯ ސޮރީ". މިވަގުތު އޭނާ ބޭނުންވާ އެންމެ ފަހު އެއްޗަކީ މިއީކަން އެނގިހުރެ ޑްރޭކް ބައްދާލުމަކުން ދުރުހެލިވިއެވެ.
  
  "ޝުކުރިއްޔާ އަހަންނަށް އެނގޭ. ތިއީ އަހަރެން ދަންނަ އެންމެ ތެދުވެރި އެއް މީހާ، ޑްރޭކް. އަދި އެންމެ އަމިއްލަ އެދުން ކުޑަ މީހުންނެވެ. ވެދާނެ އެހެންވީމަ އަހަރެން ތިހާ ކަމުދާ ސަބަބެއް."
  
  "އަހަރެންގެ ރުޅިވެރި ކޮމެންޓްތަކެއް ކުރިޔަސް؟"
  
  "ވަރަށް ވަރުގަދަކޮށް، މިހެން ވިޔަސް."
  
  ޑްރޭކް އޭނާގެ ޗޮކްލެޓްގެ ބާކީ ބައި ނިންމާލުމަށްފަހު ކިޓްކެޓް ރެޕަރު ހުސްތަނަށް ނުއުކާލަން ނިންމިއެވެ. އޭނާގެ ނަސީބު އެނގިހުރެ އޭނާ ޤަދީމީ ކުނި މަޅިއެއް ނުވަތަ އެކަހަލަ އެއްޗެއް ފަށައިފާނެއެވެ.
  
  "އެކަމަކު މަސައްކަތެއް ނުކުރުމުގެ މާނައަކީ ގުޅުންތަކެއް ނެތް،" ކެނެޑީ ކުރިއަށް ގެންދެވި އެވެ. "އަހަރެންގެ ހަގީގީ ރައްޓެހިން ނިއުޔޯކުގައި ނެތް. އާއިލާއެއް ނެތެވެ. އަހަރެން ހީކުރަނީ ކޮންމެ ގޮތެއްވިޔަސް އާންމުންގެ ލޮލުން ގެއްލިގެން ދާން ޖެހިދާނެހެން."
  
  "އާނ" ޑްރޭކް ވިސްނުންތެރިކަމާއެކު ބުނެލިއެވެ، "އަހަންނަށް ފެންނަނީ ތިއީ ޓެމްޕިންގ ޕްރޮސްޕެކްޓެއްކަން." އޭނާ އޭނައަށް ދިނީ މޮޔަ ދެލޮލެވެ. "ފަހަރެއްގައި ޖޮލީ އޯލްޑް ޕެރިހަށް ބޮލޮކްސް ކިޔައިގެން އައިސް ޖޮލީ އޯލްޑް ޔޯކް އަށް ޒިޔާރަތް ކުރެވިދާނެ."
  
  "އެކަމަކު އަހަރެން ކޮންތާކު މަޑުކުރާނީ؟"
  
  ޑްރޭކްއަށް އިވުނީ ޑާލް އޭނާގެ ސިފައިން އެއްކުރަމުން ދިޔަ އަޑެވެ. "އާނ، އަހަރެމެންނަށް ހަމައެކަނި ބޭނުންވަނީ ކަލޭގެ ކީޕް ހޯދޭނެ ގޮތެއް ހޯދަން." އޭނާ އޭނަގެ ފައިމައްޗަށް ތެދުވާންދެން މަޑުކޮށްލުމަށްފަހު އޭނަގެ ކޮނޑުގައި ހިފާ އޭނަގެ ވިދާ ވިދާ ލޮލަށް ބަލާލިއެވެ.
  
  "ސީރިއަސްކޮށް ކެނެޑީ ތިޔަ ހުރިހާ ސުވާލެއްގެ ޖަވާބަކީ އާނއެކޭ. އެކަމަކު މިވަގުތު މިހުރިހާ ކަމެއް އަހަންނަކަށް ވިސްނޭކަށް ނެތެވެ. އަހަރެންގެ އަމިއްލަ ބެގޭޖެއް އެބައޮތް އެކަމާ ބެހޭގޮތުން މަޝްވަރާ ކުރަން ޖެހޭ އަދި އަހަރެން އެހާ ބޮޑަށް ފޯކަސް ކުރަން ޖެހޭ." އޭނާ ބޯޖަހާލީ ހުސްތަނާ ދިމާއަށެވެ. "ތިރީގައި އެބަހުރި އެލިޝިއާ މައިލްސް. އަހަރެމެންގެ މިހާ ހިސާބަށް ކުރި ދަތުރަކީ ނުރައްކާތެރި ދަތުރެއް ކަމަށް، މި މަހާނައަކީ ނުރައްކާތެރި ދަތުރެއް ކަމަށް ހީވެދާނެ، އެކަމަކު ގަބޫލުކުރައްވާ، އެއީ އެ ބިޗްއާ އަޅާބަލާއިރު އެއްވެސް އެއްޗެއް ނޫން."
  
  "އޭނާ ބުނީ ތެދެއް" ވެލްސް ހިނގައިގަނެގެން ގޮސް އެންމެ ފަހު ކޮމެންޓްގައި ހިފާލިއެވެ. "އަދި މިތަނުން ނިކުމެވޭނެ އިތުރު ގޮތެއް އަހަންނަކަށް ނުފެނޭ ޑްރޭކް. އެކަމުން ދުރުވެވޭނެ ގޮތެއް ނެތް."
  
  "އަދި އަހަރެމެންނަށް ރޫޓް ބްލޮކް ނުކުރެވޭނީ އަހަރެމެންނަށް ނިކުންނަން މަގެއް ބޭނުންވާތީ" ޑްރޭކް ބޯޖަހާލިއެވެ. "އާނ، ހުރިހާ ސްކްރިޕްޓެއްވެސް ބަލާލީ."
  
  "އެނގުނު ތިކަން ކުރާނެކަން." ވެލްސް ހިނިތުންވެލީ ހުރިހާ ވަގުތެއްގައި ވެސް ޑްރޭކް އަކީ އަދިވެސް އޭނާގެ އެއް ކުއްޖެއްކަން އެނގޭ ކަހަލަ ގޮތަކަށެވެ. "އާދޭ، ޓާނިޕްތައް ގިސްލަނީ."
  
  ޑްރޭކް އޭނާގެ މުސްކުޅި ވެރިޔާގެ ފަހަތުން ލެޖަށް ދިޔައިރު، ދެން ބެން އާއި ޑާލްގެ ފަހަތުން އޭނާގެ ޖާގަ ލިބުނެވެ. އެއް އެޕްރައިޒިންގ ނަޒަރަކުން ފެނުނީ އެންމެން އަރާމުކޮށްފައި ތިބި ނަމަވެސް ކުރިއަށް އޮތް ކަންކަމާ މެދު ހާސްވެފައި ތިބިތަނެވެ.
  
  "ހަތަރު މީހުން މަރުވެއްޖެ" ޑާލް އެހެން ބުނެފައި ފަރުބަދަ ފަހަތުގައި ހުރި ލެޖް އާއި އެކު ޝަފްލް ކޮށްލިއެވެ.
  
  ދެން އޮތް ނިޝް އަކީ ސަޕްރައިޒެއް ކަމުން އެ އެންމެންނަށް ވެސް ކުރިއެރުމެއް ލިބުނެވެ. މިއީ އޮޑިންގެ ދަރިކަލުން ތޯރުގެ މަހާނައެވެ.
  
  އެ ފިރިހެންމީހާ ބްލީޓް ކޮށްލީ ޑެތު ވެލީގައި ކޭމްޕްކޮށްފައި ހުރި ޔެޓީއެއް ފެނުނު ފަދައިންނެވެ. އަދި، އޭނާއަށްޓަކައި، އޭނާއަށް ލިބިފައިވެއެވެ. ނޯރސް މައިތޮލޮޖީގެ ޕްރޮފެސަރަކަށް ފަހަރެއްގައި ހުރިހާ ޒަމާނެއްގެ އެންމެ މަޝްހޫރު ނޯރސް ފިގުހަރަކަށް ވެދާނެ ތޯރގެ މަހާނަ ހޯދިފައިވަނީ މާވެލް ކޮމިކްސްގެ ބައެއް ގޮތްގޮތުންނެވެ.
  
  ސާފު އުފަލެވެ.
  
  އަދި ޑްރޭކްއަށް ތޯރގެ ޙާޟިރީން ކުއްލިއަކަށް އެކަން އިތުރަށް ހަގީގަތަކަށް ވެގެން ދިޔައެވެ.
  
  އިޙްތިރާމްގެ ހިމޭންކަމެވެ. ތޯރ ނުވަތަ އެންމެ ކުޑަމިނުން ވައިކިންގ ގޯޑް އޮފް ތަންޑަރ އެންޑް ލައިޓްނިންގ ގެ ކޮންމެވެސް ޖާސޫސެއްގެ ވާހަކަ އެންމެންނަށްވެސް އެނގެއެވެ. ޕާނޭވިކް ދެއްވީ ތޯސްޑޭ ނުވަތަ މިހާރު އަޅުގަނޑުމެންނަށް އެނގޭ ގޮތުގައި ބުރާސްފަތި ދުވަހާ ބެހޭ ގޮތުން ލެކްޗަރެކެވެ . މިއީ ބުދަ ދުވަހާ - ނުވަތަ ފެން ދުވަހާއި، ނުވަތަ އޮޑިންސް ދުވަހާ ގުޅިފައިވާ ކަމެކެވެ. ތޯރ އަކީ އިންސާނާއަށް އެނގޭ އެންމެ ބޮޑު ހަނގުރާމަވެރި ކަލާނގެ ކަމުގައި ވިޔަސް، ހޮޅިބުރިއެއް ހިފައިގެން، ޓޫ ޑި ފޯސް އިން އޭނާގެ ދުޝްމަނުން ފުނޑުފުނޑުކޮށްލިއެވެ. ވައިކިންގ ފިރިހެންވަންތަކަމުގެ ސާފު ޖާސޫސެކެވެ.
  
  އެއީ އެމީހުންނަށް ކުރެވުނުހާވެސް ކަމަކީ ޕާނޭވިކް ދުރަށް ދަމައިގަނެ، ހަމަ އެވަގުތު އެތަނުން ތޯރގެ ކަށިތައް ބަލަން މަސައްކަތް ކުރުން ހުއްޓުވުމެވެ. ދެން އޮތް ނިޝް ކަމަށްވާ ހަ ވަނަ ނިޝްގައި ތިބީ ލޯކީ އާއި ތޯރުގެ ބޭބެ އާއި އޮޑިންގެ އިތުރު ދަރިއެކެވެ.
  
  "ޓްރެއިލް ހޫނުވަމުން އެބަދޭ،" ފަރުބަދަ އެއްފަރާތުގައި ނިމުނު ލެޖް އާއި އެކު ކުރިއަށް ދިއުމުގެ ކުރިން ކިރިޔާ ވެސް އަލްކޯވްގެ ތެރެއަށް ނަޒަރު ހިންގާލަމުން ޑާލް ބުންޏެވެ.
  
  ޑްރޭކް ސްވިޑެންގެ މީހުންނާއި ބެން އަދި ކެނެޑީއާ ގުޅިގެން ހިލަގަނޑުގެ ތެރެއިން ޓޯޗުތައް ފާއިތުވަމުން ދިޔައެވެ.
  
  "ފޫޓްހޯލްޑްސް" ބެން ބުންޏެވެ. "އަދި އަތް އަރާމުކޮށްލަނީ. ހީވަނީ އަހަރެމެން މައްޗަށް ދާހެން."
  
  ޑްރޭކް ކަރު ކްރޭން ކޮށްލީ މައްޗަށް ބަލާށެވެ. ހިލަ ސިޑިން ނިމުމެއް ނެތް އަނދިރިކަމުގެ ތެރެއަށް އަރައިގެން ދިޔައިރު، އެމީހުންގެ ފަހަތުގައި ވައި ނޫން އެހެން އެއްޗެއް ނުހުންނާނެއެވެ.
  
  ފުރަތަމަ ނާރުތަކުގެ ޓެސްޓެއް، މިހާރު ކިހިނެއް ހެއްޔެވެ؟ މަޖުބޫރުކުރުން? ވައިއޭބިލިޓީ؟
  
  އަދި އަނެއްކާވެސް ފުރަތަމަ ދިޔައީ ދާލްއެވެ. ހަލުވިކަމާއެކު ވިހި ފޫޓު ވަރަކަށް މައްޗަށް އަރައިގަތުމުގެ ކުރިން ކަޅުކަން އޭނާ ވަށާލުމާއެކު ލަސްވިހެން ހީވިއެވެ. ބެން ނިންމީ ދެން ދާން، ދެން ކެނެޑީ އެވެ.
  
  "އަހަރެންނަށް ހީވަނީ މިހާރު އަހަރެންގެ ފުއްޕާމޭއަށް ފާރަވެރިވެވޭނެހެން" ބައި ހިނިތުންވުމަކާއެކު ޝަބާނާ ބުންޏެވެ.
  
  އޭނާ ލޯ މަރާލިއެވެ. "އަހަންނަށް މިކަމުން ދެލޯ ނަގާކަށް ނުކެރޭނެ."
  
  ދެން ދިޔައީ ޑްރޭކް، ހަތަރު ވަނަ އެޕެންޑެޖް ބަދަލު ކުރުމުގެ ކުރިން ފުރިހަމަ ތިން ހޯލްޑް ހާސިލްކޮށްގެންނެވެ. މިގޮތަށް އުފުލިގެން އައިސް އޭނާ މަޑުމަޑުން އަލިފާންގަނޑުގެ ވައިގެ ތެރެއަށް ޝީރު ފަރުބަދައަށް އަރައިގެން ދިޔައެވެ.
  
  އެމީހުންގެ ވަށައިގެން ގުގުމާލުން ކުރިއަށް ދިޔައީ: ދުރު ފަރުބަދަމަތީގެ ރުއިމެވެ. ޑްރޭކް ތަޞައްވުރު ކުރީ ކައިރީގައި ހުރި މެގްމާ ޗެމްބަރެއް ހޫނުވަމުން ގޮސް، ފާރުތަކުގެ ތެރެއިން ނަރަކައިގެ އަލިފާންގަނޑު އުކާލާފައި، ދުރު އައިސްލޭންޑްގެ އުޑުމައްޗަށް ފަޅައިގެންދާތަނެވެ.
  
  އޭނާގެ މައްޗަށް ފައިއެއް ގުގުމާލިއިރު، އޭގެ ކުޑަކުޑަ ފަށަލައިން ފޭބިއެވެ. އޭނާ ހިފަހައްޓައިގެން ހުރީ، އޭނާގެ ކައިރިން މީހަކު އަވަސްވެގަނެފިނަމަ ކުރެވޭނެ މާބޮޑު ކަމެއް ނެތްކަން އެނގިހުރެ، ނަމަވެސް އޭނާ ހުރީ ތައްޔާރަށް، ކޮންމެ ހާލަތެއްގައި ވެސް ކަމަށް ވެދާނެ އެވެ.
  
  ކެނެޑީގެ ފައި ބޮލުގެ މަތީން ގާތްގަނޑަކަށް މީޓަރެއްހާ ދުރުގައި ޖައްވުގައި ވިއްސައިގެން ދިޔައެވެ.
  
  އޭނާ އަތް ދިއްކޮށްލީ ކުޑަކޮށް ނުތަނަވަސްވެފައި ހުރެ ނަމަވެސް ބޫޓުގެ ތަޅުގައި ހިފާ އަނބުރާ ލެޖް މައްޗަށް ދަމައިގަނެވުނެވެ. ޝުކުރުގެ ކުރު ހީނލުމެއް އަހަރެމެންނާ ހަމައަށް ފޯރިއެވެ.
  
  އޭނާ ހިނގައިގަތީ ބައިސެޕްސް އަނދާ ހުލިވެފައި، ކޮންމެ ހުޅުގަނޑެއްގައި އިނގިލިތައް ރިއްސާތީއެވެ. ފައިގެ އިނގިލިތަކުގެ ނިޔަފަތިތަކުން ކޮންމެ ކުޑަކުޑަ އުސްމިނަކާއެކު އޭނާގެ ހަށިގަނޑުގެ ބަރުދަން ނަގަމުން ދިޔައެވެ. އޭނާގެ ކޮންމެ ނަރުދަނޑިއެއްގެ ތިރިއަށް ފޮތިގަނޑު ފޭބިއެވެ.
  
  އޭނާ ލަފާކުރި ގޮތުގައި ދެސަތޭކަ ފޫޓުގެ ރައްކާތެރި ނަމަވެސް ބިރުވެރި އަތްދަބަހާއި ފައިތިލަތައް އެހެން ލެޖެއްގެ އަޅާކިޔާއިރު ރައްކާތެރިކަމާ ހަމައަށް ދިއުމުގެ ކުރިންނެވެ.
  
  ވަރުބަލި މަސައްކަތެކެވެ. އެންޑް އޮފް ދަ ވޯލްޑް، އެޕޮކަލިޕްސް އަކީ ފަހުގެ މަސައްކަތެކެވެ. ކުރިއަށް ކޮންމެ އަދަބުވެރި ފިޔަވަޅަކާއެކު އިންސާނިއްޔަތު ސަލާމަތްކުރުން.
  
  "މިހާރު ކޮންކަމެއް؟" ވެލްސް އޮތީ ބުރަކަށީގައި ގިސްލަމުންނެވެ. "އަނެއްކާ ވެސް ލޭ އޮހޮރުވާލާ ހިނގުމެއްގަ؟"
  
  "ނޫން" ދާހްލް އަށް ސަމާސާ ކުރާނެ ބާރެއްވެސް ނެތެވެ. "ޓަނަލް" އެވެ.
  
  "ބިސް" އެވެ.
  
  ކަކުލުގައި އަޅައިގެން އެމީހުން ކުރިއަށް ޖެހިލިއެވެ. ޓަނަލް ވަދެގެން ދިޔައީ ސިންކު ފަދަ އަނދިރިކަމެއްގެ ތެރެއަށް ކަމުން ޑްރޭކް އަށް ހުވަފެން ދެކެމުން އަންނަ ކަމަށް ގަބޫލު ކުރަން ފެށުމުން ކުއްލިއަކަށް ފަހަތުން ހަރަކާތެއް ނެތް ކެނެޑީއާ ޖެހިއްޖެ އެވެ.
  
  ކުރިމައްޗަށް މޫނު އަނބުރާލާށެވެ.
  
  "އޯހ! އަހަންނަށް އިންޒާރު ދެވިދާނެ."
  
  "އަހަންނަށް ވެސް ހަމަ އެ ނަސީބު ޖެހުނީމަ އުނދަގޫ" ޖަވާބުގައި ހިކި އަޑު އިވުނެވެ. "އަހަރެންނަށް ހީވަނީ ނޭފަތް ފަޅައިގެން ނުގޮސް މި ޕައިލް އިން ނިކުތީ ހަމައެކަނި ދާލް."
  
  "އަހަރެން ކަންބޮޑުވަނީ އަހަރެންގެ ލަދުވެތި ހިތާއި މެދު" ޑަހުލް ޖަވާބު ދިނީ ވަރުބަލިކަމާއެކުގައެވެ. "ޓަނަލް ނިމޭނީ ސީދާ އެހެން ސިޑިއެއްގެ ފުރަތަމަ ފިޔަވަޅާ ދިމާލަށް، އަމް، އަހަރެން ލަފާކުރާނީ ސާޅީސް ފަސް ޑިގްރީ އެންގްލެއްގައި. ކަނާތްފަރާތާއި ވާތު އެއްވެސް އެއްޗެއް، އެންމެ ކުޑަމިނުން އަހަންނަށް ފެންނަ އެއްވެސް އެއްޗެއް ނެތެވެ. ތައްޔާރުވާ."
  
  "މި އެއްޗެހި ކޮންމެވެސް ތަނެއްގައި ޖައްސާލަން ޖެހޭނެ" ޑްރޭކް މުމްބާއީ ކޮށްލަމުން އޭނާގެ ކަކުލުގައި ރިއްސާތީއެވެ. "މާތްالله އަށްޓަކައި އެމީހުން ހަމައެކަނި ވައިގެ ތެރޭގައި ތަޅުވާކަށް ނުތިބެވޭނެ."
  
  "ފަހަރެއްގައި އެމީހުންނަށް ކުރެވިދާނެ" ޕާނޭވިކް ބުންޏެވެ. "ސުވަރުގެއަށްޓަކައެވެ." ހާ ހާ. އަހަރެން ސަމާސާ ކުރަމުން ދިޔަ ނަމަވެސް ސީރިއަސްކޮށް އަހަރެންގެ އެންމެ ރަނގަޅު ލަފާއަކީ އުދުހޭ ބަޓްރެސްތަކުގެ ސިލްސިލާއެއް."
  
  "އަހަރެމެންގެ ދަށުގައި ފޮރުވިފައި" ޑްރޭކް ބުންޏެވެ. "ޔަޤީނުންވެސް. އެކަމަށް ނަރަކައެއް ނަގާފައި އޮތީ ވަރަށް ގިނަ އިންސާނީ ބާރު. ނުވަތަ ހަގީގަތުގައިވެސް ބާރުގަދަ ދެތިން ކަލާނގެއެއް."
  
  "ފަހަރެއްގައި އެމީހުން ހަރކިއުލަސް އާއި އެޓްލާސް އާއި އެހީއަށް އެދުނީ ކަމަށް ވެދާނެ."
  
  ޑްރޭކް ފަރުވާތެރިކަމާއެކު ފުރަތަމަ ފިޔަވަޅަށް ފިޔަވަޅު އަޅައި، ހައިރާން ކުރުވަނިވި ބިރުވެރި އިހުސާސެއް އޭނާގެ ސިކުނޑިއަށް ވަދެގެން ދިޔައިރު، ގަދަ ހިލަގަނޑުގެ މައްޗަށް އަރައިގެން ދިޔައެވެ. އެމީހުން ދުވަސްކޮޅަކު މައްޗަށް އަރައި، އެންމެ ފަހުން ނިކުމެގެން ދިޔައީ ތަޅުވާފައިވާ ޕްލެޓްފޯމެއްގެ ވަށައިގެން ހުރި އެހެން އަލްކޯވް އަކަށެވެ.
  
  ޑަހުލް އޭނާއާ ސަލާމް ކޮށްލީ ވަރުބަލިވެފައިވާ ބޯ ހޫރާލުމަކުންނެވެ. "ޕޮސެއިޑޮން" އެވެ.
  
  "ވަރަށް ފުރިހަމަ."
  
  ޑްރޭކް އަނެއްކާވެސް ކަކޫ ޖަހާލިއެވެ. މާތްރަސްކަލާނގެ އޭނާ ހީކުރިއެވެ. އަޅުގަނޑު އުންމީދު ކުރަން ޖަރުމަނު މީހުންނަށްވެސް ހަމަ އެހާ ބުރަކޮށް އެކަން ކުރެވޭނެ ކަމަށް. އާޚިރުގައި ފަހަރެއްގައި މާރާމާރީ ހިންގުމުގެ ބަދަލުގައި އެމީހުންނަށް އެކަން ތަރުތީބު ކުރެވުނީ ހިލަ، ކަރުދާސް، ކައްޓަލައަކުން ކަމަށް ވެދާނެއެވެ.
  
  ކަނޑުގެ ޔޫނާނީ ކަލާނގެ ގެންގުޅުނީ އޭނާގެ އާދައިގެ ޓްރައިޑެންޓާއި ފޭބަލަސް މުއްސަނދިކަމުން ފުރިފައިވާ ކޮޓަރިއެކެވެ. މިއީ އެމީހުން ފާއިތުވި ހަތްވަނަ ކަލާނގެއެވެ. ނުވަ ނަންބަރު އޭނާގެ ސިކުނޑީގައި ގިސްލަން ފެށިއެވެ.
  
  ވައިކިންގެ މައިތޮލޮޖީގައި އެންމެ މުޤައްދަސް ނަންބަރަކީ ނުވައެއް ނޫން ހެއްޔެވެ؟
  
  އެމީހުން އަރާމު ކުރަމުން ދަނިކޮށް އޭނާ ޕާނޭވިކްއަށް މިކަން ފާހަގަކުރިއެވެ.
  
  "އާނ، އެކަމަކު މިތަނަކީ ސާފުކޮށް އެނގޭ ހަމައެކަނި ނޯޑިކް ތަނެއް ނޫންކަން" ޕްރޮފެސަރު އިނގިލި ދިއްކޮށްލީ ފަހަތުގައި ޓްރައިޑެންޓް ހުރި މީހާއާ ދިމާއަށެވެ. "އެމީހުންގެ ސަތޭކައެއް ވެސް ތިބެދާނެ."
  
  "އާނ، އަހަރެމެންނަށް ސާފުކޮށް އެނގޭ އެއިން ސަތޭކައެއް ސަލާމަތް ނުވާނެ،" ކެނެޑީ އޭނާއާ ޖަދަލު ކުރި އެވެ. "ކުރިން މީހަކު ހޯ-ޖޯއެއް ހަދައިގެން ނޫނީ."
  
  "ނުވަތަ، އަދި މާ ރަނގަޅު، ބެކަން ސެންޑްވިޗް ފިހާރައެއް" ޑްރޭކް ތުންފަތުގައި ޖަހާލިއެވެ. "އަހަންނަށް ކަނޑައެޅިގެން މިވަގުތު މި ނުބައި މީހުންގެ ތެރެއިން އެކަކު މަރާލެވޭނެ."
  
  "ކްރަންޗީ" ބެން ހީލަމުން ފައިގައި ތަޅައިގަތެވެ. "ތިޔަ ދައްކަނީ ދިހަ އަހަރު ދުވަސްވީ ވާހަކައެއް. އެކަމަކު ކަންބޮޑު ނުވޭ- އަދިވެސް ތިބާގެ މުނިފޫހިފިލުވުމުގެ އަގު އެބައޮތް."
  
  އިތުރު ފަސް މިނެޓް ފާއިތުވެގެން ދިޔައިރު އެމީހުންނަށް ކުރިއަށް ދާން ފުދޭވަރަކަށް އަރާމު ލިބުނުހެން ހީވިއެވެ. ޑާލް، ވެލްސް އަދި މާސްޓަރސް އެމީހުންގެ ފަހަތުން ދުއްވާ މީހުންގެ ވާހަކަ އަޑުއަހަން އެތައް މިނެޓެއް ހޭދަކުރި ނަމަވެސް އެންމެ އަޑަކުން ވެސް އަބަދުގެ އަބަދަށް ރޭގަނޑަށް އުނދަގޫ ނުވިއެވެ.
  
  "ފަހަރެއްގައި އެ އެންމެން ވެއްޓިދާނެ" ކެނެޑީ ކޮނޑު އަރުވާލިއެވެ. "އެކަން ވެދާނެ. މިއީ މައިކަލް ބޭ ފިލްމެއް ނަމަ މިހާރުވެސް މީހަކު ވެއްޓުނީސް."
  
  "ހަޤީޤަތުގައި". ޑާލް އަހަރެމެން ގެންދިޔައީ އަނެއްކާވެސް ތަޅުވާފައި ހުރި ސިޑިއަކުންނެވެ. ތަޤްދީރު ބުނާ ފަދައިން، މިތަނުން ވެލްސްގެ ހިފަހައްޓާލުން ގެއްލި، ލިބުނު ދެ ފިޔަވަޅަކުން ތިރިއަށް ވެއްޓި، ކޮންމެ ފަހަރަކު ވެސް ބުރަކަށީގައި ހިލަގަނޑުގައި ޖެހުނެވެ.
  
  ދަތްއެޅި ދުލުން އޭނާގެ ތުންފަތުން ލޭ ފައިބަމުން ދިޔައެވެ.
  
  ޑްރޭކް އޭނާގެ ބޮޑު ކޯޓުގެ ކޮނޑުގައި ހިފާލިއެވެ. އޭނާގެ ދަށުގައި ހުރި މީހާ- މާސްޓަރސް- އޭނާގެ އުނަގަނޑުގައި ހިފާލީ އިންސާނުންގެ މައްޗަށް މާތް ބާރެކެވެ.
  
  "ސަލާމަތެއް ނެތް މުސްކުޅިޔާ. އަދި ނޫން."
  
  އުމުރުން ފަންސާސް ފަސް އަހަރުގެ މީހާ ގާތްގަނޑަކަށް ދަމާފައި އަނބުރާ ސިޑިން މައްޗަށް އަރާފައިވާއިރު، ކެނެޑީ ޑްރޭކްގެ ބުރަކަށީގައި ހިފަހައްޓައިގެން ހުރިއިރު މާސްޓަރސް ވަނީ އޭނާ އިތުރު ފިޔަވަޅެއް އަޅަން ނުޖެހޭނެކަން ޔަގީންކޮށްފައެވެ. އެމީހުން އަށް ވަނަ އަލްކޯވް އަށް ދިޔައިރު ވެލްސްގެ ރޫހު އަނެއްކާވެސް ރަނގަޅުވިއެވެ.
  
  "އާނ، އެމީހުން އެކަން ކުރީ ގަސްތުގައި، ކުދިން. އަހަރެން ހަމައެކަނި ބޭނުންވީ ބާކީ ހުރި އެއްޗެހި."
  
  އެކަމަކު އޭނާ މާސްޓަރސްގެ އަތުގައި ފިރުމާލަމުން އެއްވެސް މީހަކު ނުބަލާ ހުއްޓާ ޑްރޭކްއަށް ހިތުގެ އަޑިން ޝުކުރު އަދާކުރަމުން ދިޔައެވެ.
  
  "ހާސްނުވޭ މުސްކުޅިޔާ. ހަމަ އެތަނުގައި ހޭންގް އިން ކޮށްލާށެވެ. ތި މެއި ޓައިމް އަދި ނުލިބޭ."
  
  އަށްވަނަ ނިޝްއަކީ ވައްތަރެއްގެ މުޒާހަރާއެކެވެ.
  
  "އޯ މައި ގޯޑް". ޕާނޭވިކްގެ މުޢުޖިޒާތުން އެ އެންމެންނަށް ވެސް ބަލި ޖެހުނެވެ. "މިއީ ޒިއުސް. އިންސާނާގެ ބައްޕައެވެ. ކަލާނގެތަކުން ވެސް އޭނާއަށް އިޝާރާތް ކުރަނީ ކަލާނގެއެއްގެ ގޮތުގައި - ބައްޕައެއްގެ ސިފައެއްގެ ގޮތުގައެވެ. އެއީ...އޮޑިން އަށް ވުރެ މާ ދުރަށް... އަދި އެއީ ނޯރސް ބަހުން އަންނަ އެއްޗެއް."
  
  "ޖަރުމަނުގެ ކުރީގެ ގަބީލާތަކުގެ ތެރެއިން އޯޑިން އަކީ ޒިއުސް ކަމަށް ދެނެގަނެވުނީކީ ނޫން ހެއްޔެވެ؟" އޭނާގެ ދިރާސާ ހަނދާންކޮށްލަމުން ބެން އަހާލިއެވެ.
  
  "އޭނާ ވީ، މީސްމީހާ، އެކަމަކު އަހަރެންގެ މާނައަކީ، އާދޭ. މިއީ ޒިއުސް އެވެ. "
  
  މިމީހާ ބުނީ ތެދެކެވެ. ކަލާނގެތަކުގެ ރަސްގެފާނު އުސްކޮށް ހުރިއިރު ބައިބައިނުވެ ހުއްޓެވެ، އޭނާގެ ބޮޑު އަތުގައި ވިލާގަނޑެއް ހިފަހައްޓައިގެންނެވެ. އޭނާގެ ނިޝްގައި ހުރީ މިއަދު އެއް މީހަކަށް އެއްކުރެވޭނެ އެއްވެސް އެއްޗަކަށްވުރެ ބޮޑަށް ޓްރިބިއުޓްތަކުން ފުރިފައިވާ ގިނަ އަދަދެއްގެ ވިދާ ޚަޒާނާތަކެކެވެ.
  
  އަދި އެވަގުތު ޑްރޭކްއަށް އިވުނީ ލަޢުނަތެއް، އަޑުގަދަކޮށް، ޖަރުމަނު ބަހުންނެވެ. ތިރިން ގުގުމާލިއެވެ.
  
  "އެމީހުން ހަމަ ޓަނަލެއް ފަޅާލީ" ޑާލް ރުޅިއައިސްގެން ލޯ މަރާލިއެވެ. "އަހަރެމެންގެ ފަހަތުން އޮތީ އެންމެ ފަނަރަ މިނެޓް. ޑޭމް އިޓް، އަހަރެމެންގެ ނަސީބު ގެއްލިއްޖެ! ފޮލޯ މީ!"
  
  އަނެއްކާވެސް ސިޑިން އިޝާރާތްކޮށްލިއިރު، މިފަހަރު ޒިއުސްގެ މަހާނައިން ބޭރަށް ނުކުމެގެން ގޮސް އެންމެ ފަހު ދިހަ ފިޔަވަހީގައި ވަށައިގެންވާ ސިޑިން ނިކުމެގެން ދިޔައެވެ. އެމީހުންނަށް ކުރެވެން އޮތް އެންމެ ރަނގަޅަކަށް އެކަމާ ހަނގުރާމަ ކުރިއިރު، އެމީހުންގެ ހިތްވަރު އަނދުންތަކަށް ބަދަލުވީ އުދުހެމުން ދިޔަ އަނދިރިކަމުންނެވެ. އެއީ އަލިކަމެއް ނެތުމުން ތެޅިތެޅި އޮތް ރޫޙު ފިއްތާލި ކަހަލައެވެ. އެ ކޯލަށް ބިރުވެރިކަން އައިސް އިށީންނަން ނިންމިއެވެ.
  
  ބޯއެނބުރޭ ވާހަކަ ދައްކާށޭ ޑްރޭކް ވިސްނާލިއެވެ. ތިބާގެ ބޯޅަތައް ޕީނަޓް ސައިޒަށް ކުޑަވާ ގޮތުގެ ވާހަކަ ދައްކާށެވެ. ގަދަ އަނދިރިކަމުގެ މަތީގައި ވިއްސައިގެން ގޮސް، ކުދިކުދި ރޭގަނޑުގެ ތެރެއިން މައްޗަށް އަރަމުން ދިޔަ އެ އެންމެ ފަހު ދިހަ ފިޔަވަޅު އޭނާގެ މައްޗަށް ކިރިޔާ ވެސް ފޫހިވިއެވެ. އެހެން މީހުން އެކަން މެނޭޖް ކުރި ގޮތެއް އޭނާއަށް އެއްވެސް ޚިޔާލެއް ނެތް - އޭނާއަށް ކުރެވޭނެ ކަމަކީ އޭނާގެ މާޒީގެ ގޯސްތައް އަލުން ދިރިއުޅެ، އެ ގޯސްތަކުގައި ވަރުގަދައަށް ހިފަހައްޓައިގެން ހުރުމެވެ - އެލިސަން، އެމީހުންނަށް ދުވަހަކުވެސް ނުލިބުނު އަދި ދުވަހަކުވެސް ނުލިބޭނެ ކުއްޖާ؛ އިރާގުގައި ހުރިހާ ކަމެއް ގޯސްކޮށްލި އެސްއާރުޓީ ކެމްޕޭން - ވެއްޓުމުގެ ވަރުގަދަ ބިރުވެރިކަން ނައްތާލުމަށްޓަކައި އޭނާގެ ސިކުނޑީގެ އެންމެ ކުރީގައި ހެދި ކޮންމެ ގޯހެއް.
  
  އަދި އެއްއަތް އަނެއްއަތުގެ މައްޗަށް ޖައްސާލިއެވެ. އެއް ފައި އަނެއް ފައި އަށް ވުރެ އުސްވެފައި ހުރެއެވެ. އޭނާ ވަށައިގެން ތެދުވެ، ފަހަތުގައި އިންފިނިޓީއެއް ހުރެ، ނަން ނެތް ކޮންމެވެސް ވައިރޯޅިތަކެއް އޭނާގެ ހެދުންތައް ފުނޑުފުނޑުކޮށްލިއެވެ. ދުރުން ގުގުމާލާ ގުގުރިއަކީ އަލިފާންގަނޑެއްގެ ލަވައަކަށް ވެދާނެ ނަމަވެސް އެއީ އެހެން ކަންތައްތަކަކަށް ވެދާނެ އެވެ. ބުނަން ނޭނގޭ ބިރުވެރިކަން، ދުވަހަކުވެސް ދުވާލުގެ އަލި ނުފެންނާނެ ވަރުގެ ބިރުވެރި ކަމެކެވެ. ހިލަތަކާއި ފުންޏާއި ކުނިތަކުގެ މައްޗަށް ފޭބި ބިރުވެރި މަޚްލޫޤުން، މޮޔަކަމުގެ ލޭ ރަތް ތަޞައްވުރުތައް އުފެދޭ ބިރުވެރި ރާގުތައް ދޫކުރެއެވެ.
  
  ކިރިޔާ ރޮމުން ދިޔަ ޑްރޭކް އެންމެ ފަހު ހިލަ ފިޔަވަޅުގެ މައްޗަށް ކުދިކުދިވެ އެއްވަރެއްގެ ސަރަހައްދަކަށް ދިޔައެވެ. އެ ގަދަ ހިލަ އޭނާގެ ކުދިކުދި އަތްތިލަ ހޫރާލިއެވެ. އެންމެ ފަހުގެ ވޭންދެނިވި އެއް މަސައްކަތުން ބޯ އުފުލާލުމުން އޭނާގެ ވަށައިގެން އެހެން އެންމެން ސަޖިދަ ޖަހާފައި ތިބިތަން ފެނުނު ނަމަވެސް އެމީހުންގެ ފަހަތުން ފެނުނީ ޓޯސްޓެން ޑާލް - މޮޔަ ސްވިޑެން - އަކުރުން އަކުރަށް ބަނޑުގައި ކުރިއަށް ޖެހިލާފައި އެމީހުންނަށް ފެނުނު އެއްވެސް އެއްޗަކަށް ވުރެ ބޮޑު ނިޝަކަށެވެ ދުރުގައި .
  
  މޮޔަ ސްވިޑެން. އެކަމަކު ކަލާނގެ، އެ ފިރިހެންމީހާ ރަނގަޅު.
  
  އެ ނިޝް އެއްފަރާތުގައި ތަޅުވާފައި އޮތް ނަމަވެސް އަނެއްފަރާތުން ފަރުބަދަ ހިތުގައި ގުޅިފައި ހުއްޓެވެ.
  
  "ޝުކުރިއްޔާ މާތްالله" ދާލް ބަލިކަށި ގޮތަކަށް ބުނެލިއެވެ. "އެއީ އެއް." އަހަރެމެންނަށް އޮޑިންގެ މަހާނަ ފެނިއްޖެއެވެ."
  
  ދެން އޭނާ ވެއްޓުނީ ވަރުބަލިކަމާއެކުގައެވެ.
  
  
  ތިރީސް އަށެއް
  
  
  
  ޓޮމްބް އޮފް ދަ ގޯޑްސް
  
  
  އޭނާގެ މޮޔަކަމުން ހަޅޭއްލަވައިގަތެވެ.
  
  ނޫން ހަޅޭއްލަވާ. ސާފު ބިރުވެރިކަމުގެ ވާހަކަ ދެއްކި ލޭ އޮހޮރުވާލާ ހަޅޭކެއް. ޑްރޭކް ލޯ ހުޅުވާލި ނަމަވެސް ހިލަ ފަށަލަ މާ ކައިރިވެފައި ހުރުމުން ފޯކަސް ނުކުރެވުނެވެ. އޭނާ ބިންމައްޗަށް ތެތްފިލުވާލަމުން ގިސްލަމުން ދިޔައެވެ.
  
  އަދި އަހަރެންގެ އަމިއްލަ ނަފްސު ވިސްނަމުން ދިޔައީ: މީހަކު މަރުވުމުގެ ކުރިން އިންފިނިޓީއަކަށް ވެއްޓޭނީ ކިހާ ހިސާބަކުން ހެއްޔެވެ؟
  
  ޖަރުމަނު މީހުން މިތާ ތިއްބެވެ. އެމީހުންގެ ތެރެއިން އެކަކު ސިޑިން ފައިބައިގެން ދިޔައީ ދެންމެއެވެ.
  
  ޑްރޭކް ތެދުވެ ކޮޅަށް ހުންނަން އުނދަގޫވި ނަމަވެސް ކޮންމެ މަސްގަނޑެއްގައި ރިއްސާ ނަމަވެސް އެޑްރިނަލިން އޭނާގެ ލޭ އަލިކޮށްދީ އޭނާގެ ޚިޔާލުތައް ސާފުވާން ފެށިއެވެ. އޭނާ މަޑުމަޑުން ހިނގައިގަތީ ބެން އާއި ދިމާއަށެވެ. އޭނާގެ އެކުވެރިޔާ އޮތީ ޕްލެޓްފޯމްގެ އެއްފަރާތުގައި މޫނު ތިރިކޮށްލައިގެންނެވެ. ޑްރޭކް އޭނާ ދަމާލީ އޯޑިންގެ ނިޝާއަށެވެ. ފަހަތަށް އަވަސް ނަޒަރަކުން ބަލާލުމުން ޖަރުމަނު މީހުން އަދި އައިސްފައި ނުވާކަން އެނގުނު ނަމަވެސް ކަންފަތުން އެނގުނީ އެމީހުން ތިބީ މިނިޓެއްހާއިރު ދުރުގައެވެ.
  
  އޭނާއަށް އިވުނީ އަބެލް ފްރޭ ލަޢުނަތް ދިނުމުގެ އަޑެވެ. ޕްރޮޓެކްޓިވް ގިއާގެ ކްލެންގް އެވެ. މިލޯ ހަޅޭއްލަވަމުން ލޭއޮހޮރުވާލާ މަރުގެ އެއް ސިފައިންގެ މީހަކަށް.
  
  އޭނާގެ ކުޅަދާނަކަން ދައްކާލުމުގެ ފުރުސަތެއް ކަމަށް އޭނާ ހީކުރީ އެމީހުންގެ ސާސް ޓްރެއިނިންގައި ވެލްސް ހޮވި އެއް ވާހަކަ ހަނދާންވުމުންނެވެ.
  
  އޭނާ ބެން ވަށައިގެން ދަމާލީ އޮޑިންގެ ބޮޑު ސާކޯފޭގަސް އަށް ފުރަގަސްދީގެންނެވެ. އެ ކުއްޖާގެ ލޮލުގެ ކަޅި ފަޅައިގެން ދިޔައެވެ. ކެނެޑީ ތަޅައިގަތީ: "ތިޔަ ތިބޭނީ އެމީހުންނަށް ތައްޔާރަށް. އަހަރެން އޭނައާ މުޢާމަލާތް ކުރާނަން." އޭނާގެ ކޯތާފަތުގައި ލުއިކޮށް ތަޅައިގަތެވެ.
  
  ޑްރޭކް މަޑުކޮށްލީ ސިކުންތުކޮޅަކަށް އޭނަގެ ނަޒަރު ދިމާވުމުންނެވެ. "ފަހުން".
  
  ޖަރުމަނު މީހުންގެ ތެރެއިން އެންމެ ފުރަތަމަ ޕީކުން އަރައިގަތެވެ. އަވަސް އަވަހަށް ވަރުބަލިކަމުގެ ތެރޭގައި ވެއްޓިގެން ދިޔަ ސިފައިންގެ މީހަކު، އޭގެ ފަހުން ވަގުތުން ދެވަނަ މީހަކު ވެސް ވެއްޓުނެވެ. ޑްރޭކް ކުރަން ޖެހޭކަން އެނގޭ ކަމެއް ކުރަން ފަސްޖެހުނު ނަމަވެސް ޓޯސްޓެން ޑާލް އޭނާގެ ކައިރިން ފޮޅިގެން ދިޔައީ އެފަދަ އެއްވެސް ނަފްރަތެއް ނުދައްކައިގެންނެވެ. ވެލްސް އާއި މާސްޓާސް ވެސް ކުރިއަށް ޝަފްލް ކުރި އެވެ.
  
  ތިންވަނަ ދުޝްމަނުންގެ ހަނގުރާމަވެރި މަތިންދާބޯޓެއް މަތިން ދުއްވައިގަތްއިރު، މިފަހަރު ބޮޑު، ލަކުޑި ގިނަ ފިރިހެން މަސްގަނޑެކެވެ. ލޯބިވެތި. ލޭއާއި ފޮތިގަނޑާއި ހަގީގީ ކަރުނަތަކުން އޭނާގެ މިހާރުވެސް ހާސްކުރުވަނިވި މޫނުމަތީގައި ގްރޮޓެސްކް މާސްކެއް އަނބުރާލިއެވެ. އެކަމަކު އޭނާއަކީ މަތިން ފުންމާލައިގެން، ރޯލްކޮށް، ކުޑަކުޑަ ފިސްތޯލަ ނަގާ ވަރަށް ހަރުކަށި އަދި ބާރުގަދަ މީހެކެވެ.
  
  އެއް ބަޑި ފީފާއިން ބޭރަށް އުދުހިގެން ދިޔައެވެ. ޑްރޭކް އާއި އޭނާގެ އެކުވެރިން އިންސްޓިންކްޓިވްކޮށް ޑަކް ކުރި ނަމަވެސް އެ ޝޮޓް އަމާޒު ނުވި އެވެ.
  
  އެބެލް ފްރޭގެ ގަދަ އަޑުން ޝޮޓަށް ފަހު އައި ހިމޭންކަން ފުނޑުފުނޑުވެގެން ދިޔައެވެ. "ހަތިޔާރެއް ނެތް، ޑަމްބަސް. ނާރ! ނާރ! އަހަރެންގެ ވާހަކަ އަޑުއަހާ!"
  
  މިލޯ މޫނެއް ހަދާލަމުން ޑްރޭކް އަށް ނުބައި ހިނިތުންވުމެއް ދިނެވެ. "ފަކިންގ ކްރައުޓް އެސްހޯލްސް. ހޭ ބަޑީ؟
  
  އެ ބަޑި ނިވާކޮށްފައި ވަނީ ބޯ އަތްތިލައަކުން ކަމަށާއި އޭގެ ބަދަލުގައި ބަޑި ޖަހާފައި ވަނީ ދަނޑި ޖަހާފައިވާ ބްލޭޑެކެވެ. އެއީ ސްޕެޝަލް ފޯސަސްގެ ވަޅިއެއްގެ ގޮތުގައި ޑްރޭކް ދެނެގަތެވެ. އޭނާ ޖަޔަންޓާ ދިމާއަށް އެއްފަރާތްވެ، ވެއްޓިފައިވާ ސިފައިންގެ ތެރެއިން އެކަކު ޖައްވަށް ވައްޓާލުމުގެ ފުރުސަތު ޑާލްއަށް ލިބުނެވެ.
  
  ދެވަނަ ސިފައިންގެ މީހާ ކަކުލާއި ހަމައަށް ތަޅައިގަތެވެ. މާސްޓަރސް އޭނާއަށް އަނެއްކާވެސް ހިނިތުންވުމެއް ދިނުމަށްފަހު، އެ ލުއިވެފައިވާ ހަށިގަނޑު އެއްފަރާތަކަށް އެއްލާލިއެވެ. މިވަގުތު އިތުރު ތިން ސިފައިންގެ މީހުން އެއްވަރު ބިމަށް އާދެވުނު އިރު، ދެން އެލިޝިއާ ތިރިން ފުންމާލައިގެން ނުކުމެ ކޮންމެ އަތެއްގައި ވަޅިއެއް ހިފައިގެން ބަނޑޮހެއް ފަދައިން ޖައްސާލިއެވެ. ޑްރޭކް ދުވަހަކުވެސް އޭނާ އެހާ ވަރުބަލިވެފައި ހުރިތަން ފެނިފައި ނުވާއިރު އަދިވެސް އޭނާ ހީވަނީ ނިންޖާ އެލައިޓް އާއި ކުރިމަތިލާން ޖެހޭނެހެންނެވެ.
  
  "ނޫން... ހަތިޔާރު؟" ޑާލްއަށް ބުނަން އުޅުނު ނޭވާތަކުގެ މެދުގައި ބުނަން އުޅުނެވެ. "އެންމެ ފަހުން... އާމަގޭޑަން ތިއަރީ ގަބޫލުކުރަންތަ ފްރޭ؟"
  
  ޖަރުމަނުގެ ބޮޑު ޑިޒައިނަރަކު މިހާރު ވަނީ ފަހަތަށް ގޮސްފައެވެ. "މޮޔައަކަށް ނުވާތި ސިފައިންގެ ފިރިހެން ކުއްޖެއް" ނޭވާ ނުލާ ހުރެ އޭނާ ބުނެލިއެވެ. "އަހަރެން ހަމަ ބޭނުމެއް ނޫން މި ސަންދޯއް ފާހަގަ ކުރާކަށް. އަހަރެންގެ ކަލެކްޝަންގައި ހުރީ ހަމައެކަނި ފުރިހަމަ ކަމުގެ ޖާގަ."
  
  "އެއީ ތިމާގެ އަމިއްލަ ނަފްސުގެ ރިފްލެކްޝަނެއްގެ ގޮތުގައި ފެންނަ ކަމެއް ކަމަށް އަހަރެން ހީކުރަނީ،" އޭނާގެ ޓީމުން ނޭވާ ހާސްކޮށްލަމުން މަޑުކޮށްލަމުން ޑާލް ބުންޏެވެ.
  
  ކޮންމެ އިދިކޮޅު ކުޅުންތެރިއަކުވެސް އޭނާގެ ވަގުތީ އަމާޒު ވަޒަން ކުރަމުން ދިޔައިރު މަޑުޖެހުމެއް، ބިރުވެރި ޓެންޝަނެއްގެ ވަގުތުކޮޅެއް އުފެދުނެވެ. ޑްރޭކް މިލޯ އާއި ދުރަށް ޖެހިލާފައި ނޭނގި ނަމަވެސް އޮޑިންގެ މަހާނައާ ދިމާއަށް މިސްރާބު ޖެހިއިރު، ބެން އާއި ޕްރޮފެސަރ އަދިވެސް އިށީނދެގެން ތިބީ ހަމައެކަނި ކެނެޑީ އެވެ. އޭނާ އިންތިޒާރު ކުރަމުން ދިޔައީ އިތުރު އެއް...
  
  ...އުންމީދުކޮށްގެން...
  
  އަދި އެވަގުތު ސިޑިން ނިވާވެފައިވާ ގިސްލުމެއް އައީ، އެހީއަށް އެދި ބަލިކަށި އާދޭހެކެވެ. ފްރޭ ތިރިއަށް ބަލާލިއެވެ. "ތިއީ ބަލިކަށި މީހެއް!" އޭނާ މީހަކަށް ތެތްފިލުވާލިއެވެ. "ޝީލްޑް ނުވިނަމަ އަހަރެން..."
  
  ފްރޭ އެލިޝިއާއަށް އިޝާރާތް ކުރިއެވެ. "ހެލްޕް ހާރ". އަންހެން ހަނގުރާމަވެރިޔާ ބޮޑާކަމާއެކު ހީލަމުން ދެން އެއްފަރާތުގައި އަތް ދިއްކޮށްލިއެވެ. އެއް ޖައްސާލުމުން އޭނަ ހޭޑަން މައްޗަށް ދަމައިގަތެވެ. އެމެރިކާގެ ސީއައިއޭގެ އެޖެންޓް ދިގު އުސްމިނުން ވަރުބަލިވެފައިވީ ނަމަވެސް އެއަށްވުރެ ބޮޑަށް ޖަރުމަނު މީހުން އޭނާގެ ބުރަކަށީގައި އަޅުވާފައިވާ ބަރު ލޯޑު އުފުލުމުންނެވެ.
  
  ކެންވަސް އެއްގައި އޮޅާލާފައި އޮޑިންގެ ޝީލްޑް.
  
  ޕަރްނޭވިކްގެ އަޑު އިވުނެވެ. "އޭނާ ގެނައީ ޝީލްޑް! މައިގަނޑު ބައި! އެކަމަކު ކީއްވެ؟"
  
  "އެއީ މައިގަނޑު ބައި ކަމަށް ވާތީ، ޔޫ އިޑިއަޓް." ފްރޭ އޭނާއަށް ބަޑިޖަހާލިއެވެ. "މި މައިގަނޑު އެއްޗަކީ އެހެން މަޤްޞަދެއް ނެތް އެއްޗެއް ނަމަ ވުޖޫދުގައި ނުހުންނާނެ." ފެޝަން ޑިޒައިނަރު ފުރައްސާރަކޮށް ބޯ ހޫރާލަމުން އެލިޝިއާ އާއި ދިމާއަށް އެނބުރިލިއެވެ. "މި ހިތާމަވެރި ކްރެޓިންތައް ނިންމާލާ. އަހަރެން ބޭނުން އޯޑިން ހިތްހަމަޖައްސައިގެން އަނބުރާ ޕާޓީއަށް ދާން."
  
  އެލިޝިއާ މެނިކަލީ ހީލިއެވެ. "އަހަރެންގެ ނަންބަރު!" ރިވަރ ޓެމްއަށްވުރެ މަރުވާ ގޮތަކަށް ހަޅޭއްލަވައިގަނެ، އޭނާގެ ރައްކާތެރިކަމުގެ ސާމާނު ހިލަގަނޑުގެ ޕްލެޓްފޯމްގެ މެދަށް އެއްލާލިއެވެ. އެ އޮޅުން ބޮޅުން ބޮޑުވެ، ވެލްސްގެ ހާޒިރުގައި އެއްވެސް ހައިރާންކަމެއް ނުދައްކާ އޭނަ އަވަސްވެގަތެވެ. ޑްރޭކް އަމިއްލަ މާރާމާރީއަށް ފޯކަސްކޮށް، އޭނާ ހައިރާން ކުރުވަން މިލޯއާ ދިމާއަށް ފުންމާލަމުން ދިޔައިރު، އޭނާގެ ބްލޭޑްގެ ހުނަރުވެރި ސްވިންގް އަކުން އެއްފަރާތަކަށް ޖެހިލުމަށްފަހު، މިލޯގެ ދަތްދޮޅީގައި ހަރު އުނަގަނޑެއް ދިނެވެ.
  
  ކަށިގަނޑު ވަނީ ރެނދުލާފައެވެ. ޑްރޭކް ނަށަމުން ދިޔައީ ތެޅިތެޅި އޮތް އިރު ފައިގައި ލުއިކޮށް ހުރެއެވެ. ދެން މިއީ އޭނާގެ ސްޓްރެޓެޖީއަކަށް ވާނެ - ޖެހުމާއި ދުވުމާއި، ހަށިގަނޑުގެ އެންމެ ހަރު ތަންތަނުގައި ޖަހާ، ކަށިތަކާއި ކާޓިލޭޖް ފަޅާލުމަށް އަމާޒު ހިފާށެވެ. އޭނާ މީލޯއަށް ވުރެ ބާރު ނަމަވެސް އެހާ ވަރުގަދައެއް ނޫން ކަމުން ޖަޔަންޓް އޭނާއާ ޖެހިއްޖެ ނަމަ...
  
  ފަރުބަދަ ހުރަސްކޮށް ގުގުރި ގުގުމާލިއިރު، އުފުލިގެންދާ މެގްމާއާއި ބަދަލުވަމުންދާ ހިލަތަކުގެ ގިސްލުމާއި ރެނދުތަކެވެ.
  
  މިލޯ ވޭނުން ވިއްސައިގެން ދިޔައެވެ. ޑްރޭކް ލީޑު ނެގީ ޑަބަލް ސައިޑް ކިކެއް، ދެ ޓެޕް ޖަހައިގެން - ޓީވީން ވެން ޑޭމް ފަންނުވެރިކަމާއެކު ކުރާތަން ފެނިދާނެ ކަމަކީ ހަގީގީ ދިރިއުޅުމުގައި މަގުމަތީގައި މާރާމާރީ ހިންގުމަށް މުޅިން ބޭކާރު ކަމެކެވެ. މިލޯއަށް މިކަން އެނގިގެން ގިސްލުމަކުން ހަމަލާ އެއްފަރާތްކޮށްލިއެވެ. އެކަމަކު ޑްރޭކްއަށް ވެސް އެކަން އެނގުމުން، މިލޯ އޭނާގެ މުޅި ހަށިގަނޑު ކުރިއަށް އެއްލާލުމާއެކު، ޑްރޭކް އަނެއްކާވެސް ވަރުގަދަ އުނަގަނޑުގެ ހަމަލާއެއް ސީދާ އިދިކޮޅު ޓީމުގެ މޫނަށް ދިނުމުން، ނޭފަތާއި ލޮލުގެ ސޮކެޓް ފުނޑުފުނޑުކޮށްލައި، ބާރަށް ތަޅުންގަނޑަށް ވައްޓާލިއެވެ.
  
  މިލޯ ބިންމައްޗަށް ވެއްޓިގަތީ ކަނޑާލާފައިވާ ރައިނޯސެރޯއެއް ފަދައިންނެވެ. އެއްފަހަރަކު ޑްރޭކްގެ ކެލިބަރުގެ އިދިކޮޅު ޓީމަކުން ބަލިވުމުން ފަހަތަށް ދާނެ ގޮތެއް ނެތެވެ. ޑްރޭކް އޭނާގެ އަތްތިލައާއި ކަކުލުގައި ފިރުމާލަމުން ބޮޑެތި ދެ ކަށިގަނޑު ފަޅައިގެން ގޮސް، ދެން ރަނގަޅު މިންވަރަކަށް އޭނާގެ ބޯޅަތައް ފަޅައިގެން ގޮސް، ދެން އުކާލާފައިވާ ސިފައިންގެ ވަޅި ނަގާލިއެވެ.
  
  އެ ހާދިސާ ހިނގި ސަރަހައްދު ބަލައި ފާސްކުރި އެވެ.
  
  ސާސް ސިފައިންގެ މީހެއް ކަމަށްވާ މާސްޓަރސް ވަނީ ޖަރުމަނުގެ ދެ ސިފައިންގެ ތެރެއިން ކުރު މަސައްކަތެއް ކޮށް، މިހާރު ތިންވަނަ ސިފައިންނާ ހަނގުރާމަ ކުރަމުންނެވެ. މަދު މިނެޓެއްގެ ތެރޭގައި ތިން މީހަކު މަރާލުމަކީ އެއްވެސް މީހަކަށް، ސާސް ސިފައިންގެ މީހަކަށް ވެސް ފަސޭހަ ކަމެއް ނޫން ކަމަށާއި، މާސްޓަރސް އަށް ލިބުނީ ކުޑަކޮށް ޒަޚަމް ކަމަށެވެ. ވެލްސް ޕްލެޓްފޯމްގެ އަރިމަތީގައި އެލިޝިއާއާ އެކު ނަށަމުން ދިޔައިރު، ހަގީގަތުގައި ނަށަން ވުރެ ބޮޑަށް ދުވެފައި ދިޔަ ނަމަވެސް އޭނާގެ ސަމާލުކަން ގެއްލިގެން ދިޔަ އެވެ. އޭނާގެ ސްޓްރެޓެޖީއަކީ ސްމާޓް ސްޓްރެޓެޖީއެކެވެ. ކައިރިން ބަލާއިރު ސިކުންތުކޮޅެއްގެ ތެރޭގައި އޭނަ އޭނަގެ ގޮހޮރު ވައްޓާލެވުނީހެވެ.
  
  ކެނެޑީ ހޭޑަންގެ ވަރުބަލިވެފައިވާ ހަށިގަނޑު ހަނގުރާމައިގެ މަރުކަޒާ ދުރަށް ދަމައިގަތެވެ. ބެން ދުވެފައި ގޮސް އޭނައަށް އެހީތެރިވެދިނެވެ. ޕާނޭވިކް ނުނިދާ، އޮޑިންގެ މަހާނަ ދިރާސާ ކުރި - ބީރައްޓެހި މީހެކެވެ.
  
  އެބެލް ފްރޭ އާއި ކުރިމަތިލީ ތޯސްޓެން ޑާލް އެވެ. ސްވިޑެންގެ މީހާއަކީ ހުރިހާ ގޮތަކުން ވެސް ޖަރުމަނު މީހާއަށް ވުރެ މޮޅު ކުޅުންތެރިއެއް ކަމަށާއި، އޭނާގެ ހަރަކާތްތައް ސިކުންތުން އިތުރަށް ސާފުވަމުން ދިޔައީ އޭނާގެ ރިއްސާ ގުނަވަންތަކަށް ބާރު އަނބުރާ އައުމުންނެވެ.
  
  ލޯޑް!ޑްރޭކް ވިސްނާލިއެވެ. އަހަރެމެން މިތާ ކަނދުރާގައި ޖަހާލަނީ! ނުވަތަ ޑިނޯ ރޮކްގެ ރަނގަޅު މުސްކުޅި ރޫހުގައި... އަހަރެން ކަލޭގެ މުނިފޫހިފިލުވައިދޭން!
  
  އެލިޝިއާއާ ކުރިމަތިވި ކުރިމަތިލުންތަކުގެ އުފާ ނުލިބި، އެހެނަސް އޭނާ މިސްރާބު ޖެހީ ފަންސާސް އަހަރުގެ އަންހެންމީހާއަށް އެންމެ އެހީތެރިކަން ބޭނުންވާ ކަމަށް ގަބޫލުކޮށްގެންނެވެ. އޭނާގެ ކުރީގެ ޓީމުގެ ކުޅުންތެރިޔާ އޭނާ ފެނުމުން މާރާމާރީއިން ފަހަތަށް ޖެހިލިއެވެ.
  
  "އަހަރެން މިހާރުވެސް މި ހަފްތާގައި އެއްފަހަރު ކަލޭގެ ބޯޅަތައް ޖަހާލީ ޑްރޭކް. ތިހާ ސޭޑިސްޓިކްތަ އަނެއްކާ މިކަން ބޭނުންވޭތަ؟"
  
  "ކަލޭގެ ނަސީބު ރަނގަޅު އަލީޝާ. އާދެ، ލޯބިވެރިޔާ ތަމްރީނު ކުރަނީތަ؟" ކިރިޔާ ހަރަކާތްތެރިވަމުން ދިޔަ އެމެރިކާ މީހާއަށް ޖަވާބު ދިނުމުގެ ގޮތުން އޭނާ ބޯޖަހާލިއެވެ.
  
  "އެކަނި ކިޔަމަންތެރިކަމުގައި" ދެ ވަޅި ވެސް މައްޗަށް އުކާލަމުން އެއް ހަރަކާތެއްގައި ހިފާލިއެވެ. "ހިނގާ! އައި ޖަސްޓް ލަވް ތްރީސަމްސް!"
  
  އޭނާގެ ޠަބީޢަތަކީ ވަލު އެއްޗަކަށް ވެދާނެ ނަމަވެސް އޭނާގެ އަމަލުތައް ކޮންޓްރޯލްކޮށް ހިސާބު ކުރެވިފައި ހުއްޓެވެ. އޭނަ ޑްރޭކް އަށް ވައްޓާލިއިރު، ނިމުމެއް ނެތް ހުސްތަނަށް ފުރަގަސްދީގެން ވެލްސް ކޮޅަށް ޖައްސަން މަސައްކަތް ކުރަމުން ދިޔައެވެ. އެންމެ ފަހު ސިކުންތުގައި ކޮމާންޑަރަށް އޭނާގެ ނިޔަތް ވިސްނިގެން އަވަސްވެގަތީ އޭނާގެ ކައިރިންނެވެ.
  
  ޑްރޭކް އޭނާގެ ދެ ވަޅި ވެސް އެއްފަރާތްކޮށްލަމުން ކޮންމެ ބްލޭޑެއް އެއްފަރާތަކަށް ގެންދިޔައިރު އޭނާގެ އަތްތިލަ ފަޅައިގެން ނުދިއުމަށް ސަމާލުކަން ދިނެވެ. އެއީ ހަމައެކަނި ޝީ ރަނގަޅު ކަމަކަށް ނޫން... އެއީ ކޮންސިސްޓެންޓްކޮށް ރަނގަޅު ވުމެވެ.
  
  އެބެލް ފްރޭ ކުއްލިއަކަށް އެމީހުންގެ ކައިރިން ދުއްވައިގަތެވެ. ހީވީ ޑާލް ފަހަނައަޅައި ނުދެވުމުން، އޮޑިންގެ ގަބުރު ހޯދުމަށް ކުރި އަވަސް ހޯދުމުގައި ސްވިޑެންގެ ކައިރިން ދުއްވައިގަތުމަށް ރިޒޯޓް ކުރިހެންނެވެ.
  
  އަދި އެ ސްޕްލިޓް ސިކުންތުގައި ޑްރޭކްއަށް ފެނުނީ މާސްޓަރސް އާއި އެންމެ ފަހުގެ ޖަރުމަނު ސިފައިންގެ މީހާ ފަނާވަނިވި ހަނގުރާމައިގައި ތަޅުލާފައި ތިބިތަން ހަމަ ޕްލެޓްފޯމްގެ ފޮތިގަނޑުން ފުރިފައިވާ ފަރާތުގައެވެ. ދެން ސިއްސުވާލާފަދަ ކުއްލިއަކަށް ދެމީހުން ވެސް ތަޅައިގަނެ ފަސޭހައިން ވެއްޓުނެވެ.
  
  މަރުގެ ރުއިމުގެ އަޑުތައް އެ ހުސްތަނުން ގުގުމާލިއެވެ.
  
  ޑްރޭކް އެކަން ބައިބައިކޮށްލުމަށްފަހު ވެލްސްއަށްޓަކައި ދުޢާކޮށްލުމަށްފަހު އޭނާގެ ހަށިގަނޑު އަނބުރާލާފައި ފްރޭގެ ފަހަތުން ދުއްވައިގަތެވެ. އޭނާއަށް ބެން އެތަނުގައި ދިފާޢު ނުކުރެވި ދޫކޮށްލެވޭކަށް ނެތެވެ. ކެނެޑީ ޑިޒައިނަރުގެ މަގު ބަންދުކޮށްލަމުން އޭނާގެ ހިތްވަރު އެއްކުރި ނަމަވެސް ކުރިއަށް ދުއްވައިގަތް ވަގުތު ޑްރޭކްއަށް ފާހަގަ ކުރެވުނީ ފްރޭގެ އަތުގައި ހިފާފައި އޮތް ކުޑަ ކަޅު އެއްޗެކެވެ.
  
  ރޭޑިއޯ ނުވަތަ މޯބައިލް. ކޮންމެވެސް ވައްތަރެއްގެ ޓްރާންސްމިޓަރެކެވެ.
  
  ކޮން ނަރަކައެއް ހެއްޔެވެ؟
  
  ދެން ވީގޮތަކީ ވިސްނޭވަރުގެ ކަމެއް ނޫނެވެ. ފަރުވާކުޑަކަމުގެ ސިއްރު އަމަލެއްގައި ކުއްލިއަކަށް ފަރުބަދަމަތީގައި ގޮއްވާލިއެވެ! ބާރަށް ތަޅައިގަނެ، ދެން ޖަޔަންޓް ބޮލްޑަރސް އާއި ފަރުބަދަ ޝޭލް ކޮތަޅުތައް ހުރިހާ ތަނެއްގައި އެތުރިގެން ދިޔައެވެ. ހުރިހާ ބައްޓަމަކާއި ސައިޒެއްގެ ހިލަތައް ވަޒަނެއް ފަދައިން ހުސްތަނުގެ ތެރެއިން ދުވެފައި ވިސްލް ޖަހަމުން ދިޔައެވެ.
  
  އަލިފާންގަނޑުގެ އެއްފަރާތުން ބޮޑު ވަޅެއް ފެނިގެން ދިޔައީ ތުނި ޑްރައިވޯލް ތެރެއިން ހޮޅިބުރިއެއް ވަދެފައިވާ ފަދައިންނެވެ. ފަނޑު ދުވާލު އަލި ރެނދު ތެރެއިން ފިލްޓަރ ވެގެން ދިޔައެވެ. އަނެއްކާވެސް ވަޅިއެއް ޖަހައި، ވަޅުގަނޑު އިތުރަށް ފުޅާވެގެން ދިޔައެވެ. ބިރުވެރި، ފުން ހިމޭންކަމެއްގެ ތެރޭގައި ފަށަލައެއް ނެތް ވަޅުގަނޑެއްގެ ތެރެއަށް ކޮތަޅު ފަރުބަދައެއް ފޭބިއެވެ.
  
  ޑްރޭކް ބިންމައްޗަށް ވެއްޓުނީ ބޯ އަތުގައި ހިފައިގެންނެވެ. މި ގޮވާ ހިލައިން ބައެއް އެހެން އަގުހުރި މަހާނަތަކަށް ގެއްލުން ލިބިފައި ވާނެއެވެ. ކޮން ނަރަކައެއް ހެއްޔެވެ؟
  
  
  ތިރީސް ނުވައެއް
  
  
  
  ޓޮމްބް އޮފް ދަ ގޯޑްސް
  
  
  އަލަށް ހެދި ވަޅުގަނޑުން ހެލިކޮޕްޓަރެއް ފެނިގެން ދިޔައީ، އެ ވަޅުގަނޑުގެ ތެރެއިން އުދުހުމުގެ ކުރިން ސިކުންތުކޮޅަކަށް އުދުހެމުންނެވެ!
  
  މެޝިނުގެ ބިންގަލުގައި ބޯ ހަތަރު ކޭބަލާއި އެތައް ރޯނެއް ތަޅުވާފައި ހުއްޓެވެ.
  
  ގަބޫލް ކުރުމަކީ މުސްތަޙީލު ކަމެކެވެ. އެބެލް ފްރޭ ވަނީ ދެންމެ އަމުރުކޮށްފައި ވަނީ ފަރުބަދަ ފަރާތް ބައިބައިކޮށްލުމަށެވެ. އެކްޓިވް އަލިފާންގަނޑެއްގެ ބައެއްގެ ގޮތުގައި އޮތް އަދި ކޮންމެވެސް ގޮތަކުން ސުޕަރވޮލްކޭނޯއެއްގެ ނަމުން މަޝްހޫރު ގިނަ ބަޔަކު ނެތިދިއުމަށް މެދުވެރިވެދާނެ ފަރުބަދަ ސަރަހައްދެކެވެ.
  
  އޭނާގެ ކަލެކްޝަން ފުރިހަމަ ކުރުމަށްޓަކައެވެ.
  
  މި މީހާއަކީ ޑްރޭކް އާއި އިންސާނީ ނަސްލުގެ އެހެން މީހުން އޭނާއަށް ކްރެޑިޓް ދިން ފަދައިން ކޮންމެ ތަންކޮޅެއް ވެސް މޮޔަ މީހެކެވެ. މިހާރުވެސް އޭނާ މޮޔަ ގޮތަކަށް ހޭންފެށިއިރު، ޑްރޭކް މޫނު މައްޗަށް ބަލާލިއިރު، ފްރޭ އިންޗިއެއްވެސް ހަރަކާތެއް ނުކޮށް، ގޮވަމުން ދިޔަ ފަރުބަދަ އޭނާގެ ވަށައިގެން ހީހީފައި ދިޔައިރު، ވަރުގަދައަށް ސީދާކޮށް ހުއްޓެވެ.
  
  އެލިޝިއާ ވެލްސް ދޫކޮށްލާފައި ފްރޭއާ ދިމާއަށް ތަޅައިގަތްއިރު، އޭނާގެ މޮޔަ އަމިއްލަ ނަފްސު ކޮންޓްރޯލް ކުރުން ވެސް ކުޑަކޮށް ފަޅައިގެން ދިޔައެވެ. އެމީހުންގެ ފަހަތުގައި ޕްރޮފެސަރ ޕާނޭވިކް، ބެން އަދި ކެނެޑީ ރައްކާތެރިކޮށްފައިވަނީ އޮޑިންގެ އަލްކޯވްގެ ފާރުތަކުންނެވެ. ހޭޑަން ހުރީ ފަހަތަށް ޖެހިލާފައި، ހަރަކާތެއް ނެތިއެވެ. ހަގީގަތުގައިވެސް މިހުރިހާ މަގެއްގައި އޭނަ އައީ އަލިފާންގަދަ މޮޔަކަމެއްގައި މަރުވާން ހެއްޔެވެ؟ ވެލްސް އޭނާގެ ބަނޑުގައި ހިފަހައްޓައިގެން ހުރެ އޭނާގެ އެއްފަރާތުގައި ކުޑަކަކޫ ޖަހާލިއެވެ.
  
  ހެލިކޮޕްޓަރު ކައިރިއަށް އުދުހިގެން ދިޔައީ އޭގެ އިންޖީނު ހަޅޭއްލަވަމުންނެވެ. ފްރޭ އޭނާގެ ސަބްމެޝިން ގަން އުފުލާލަމުން އެންމެން އޯޑިންގެ ބޮޑު ސާކޯފޭގަސް އާއި ދުރަށް ދިއުމަށް އިޝާރާތް ކުރިއެވެ. ކުރު އަލިފާންގަނޑަކުން އޭނާގެ އެދުން ވަރުގަދަވެގެން ދިޔައިރު، ވަޒަންތައް ގުގުމާލިއިރު، ޝީލްޑާއި ކަނޑިއާއި އުރަމަތީގެ ހެލްމެޓްތަކުގެ ސިފައިގައި ހުރި އަގުހުރި ރަން ވައިކިންގެ އާސާރީ ތަކެތި ޖެހުނެވެ. ސިލްސިލާ ހާދިސާތަކެއްގެ ސަބަބުން ހަރަކާތްތެރިވާ ރަން ފައިސާ ފޮތިތައް ޓައިމްސް ސްކޭއާގައި ހުންނަ ކޮންފެޓީ ފަދައިން އަލަމާރިތަކުން ވެއްޓެން ފެށި އެވެ.
  
  ފްރޭ ހެލިކޮޕްޓަރު އުފުލާލިއެވެ.
  
  ޑްރޭކް ކުޑަކަކޫ ޖަހާލިއެވެ. "ކަލޭ މި ސަންދޯއް ބަދަލުކޮށްލަނީ، މުޅި ދުނިޔެ ރިސްކް ކުރަނީ!" - އޭނާ ހަޅޭއްލަވައިގަތީ، ޕްރޮޕެލަރ ބްލޭޑްތަކުގެ ބަރު އަޑުގެ މައްޗަށް އޭނާގެ އަޑު ކިރިޔާވެސް އިވެމުންނެވެ.
  
  "ވިމްޕަކަށް ނުވޭ!" ފްރޭ ޖަވާބުގައި ހަޅޭއްލަވައިގަތީ ހެރޮއިންއަށް އެޑިކްޓްވެފައިވާ ނުބައި ކްލޯންއެއް ފަދައިން މޫނު ކޮންޓޯރޓް ވެފައި ހުރެއެވެ. "ގަބޫލުކުރޭ ޑްރޭކް. އަހަރެން ކަލޭ ބަލިކުރީ!"
  
  "އެއީ މޮޅުވުމެއް ނޫން!" ޑްރޭކް ޖަވާބުގައި ހަޅޭއްލަވައިގަތް ނަމަވެސް މިހާރު ހެލިކޮޕްޓަރު ސީދާ ބޮލުގެ މަތީގައި އޮތުމުން އޭނާގެ އަމިއްލަ އަޑުވެސް އިވޭ ގޮތެއް ނުވިއެވެ. އޭނާ ބަލަން ހުރީ ފްރޭ އޭނާއަށް އިރުޝާދު ދިނުމުން، އަތްތިލަ އުފުލާލަމުން ވިމްއެއްގެ ގޮތުގައި އޭނާއަށް ވަޒަން ސްޕްރޭ ކުރަމުންނެވެ. ޑްރޭކް ދުއާކުރީ އޭނާގެ ރައްޓެހިން ގެއްލިގެން އުޅޭ ޕްރޮޖެކްޓައިލްއެއްގައި ނުހިފެހެއްޓުމަށެވެ.
  
  ޖަރުމަނު މީހާއަށް ގެއްލުނެވެ. އުމުރު ދުވަހުގެ އޯބްސެޝަން އާއި އެހާ ގާތުގައި ހުރުމުން އޭނާ ފަސޭހައިން ރޫޅިގެން ދިޔައެވެ.
  
  މިހާރު ދާހްލް އޭނާގެ ކައިރީގައި ހުއްޓެވެ. އެމީހުން ބަލަން ތިބީ ފްރޭ އާއި އެލިޝިއާ ބަރު ޗޭނުތައް ތިރިއަށް ތިރިއަށް ތިރިކުރަމުން ދިޔައިރު އެންމެ ފަހުން ސާކޯފޭގަސްގެ ދެކޮޅުގައި ލޫޕް ޖަހާފައި ހުރިތަނެވެ. އެމީހުން ސަލާމަތުން ތިބިކަން ފްރޭ ޔަގީންކޮށްދިނެވެ.
  
  ހެލިކޮޕްޓަރުގެ ބަރުދަން ނެގިއެވެ. އެއްވެސް ކަމެއް ނުވިއެވެ.
  
  ފްރޭ އޭނާގެ ފޯނު ރިސީވަރަށް ހަޅޭއްލަވައިގަތެވެ. ހެލިކޮޕްޓަރު އަނެއްކާވެސް މަސައްކަތް ކުރިއިރު، މިފަހަރު އޭގެ އިންޖީނުތައް ރުޅިގަދަ ޑައިނަސޯއެއް ފަދައިން ހަޅޭއްލަވައިގަތެވެ. ޗޭނުތަކުގެ ބަރުދަން ނަގައިގެން ވަކިން ފެންނަ ރެނދެއް، ހިލަ ފަޅައިގެންދާ އަޑު އިވުނެވެ.
  
  އޯޑިންގެ ސަންދޯއް ހަރަކާތްތެރިވިއެވެ.
  
  "މިއީ އަހަރެމެންގެ އެންމެ ފަހު ފުރުސަތު!" - ޑާލް ޑްރޭކްގެ ކަންފަތުގައި ހަޅޭއްލަވައިގަތެވެ. "އަހަރެމެން މިދަނީ ގްރައިންޑަރަށް! މިލޯގެ ބަޑިން!"
  
  ޑްރޭކް ސްކްރިޕްޓް ހިންގިއެވެ. އެމީހުންނަށް ހެލިކޮޕްޓަރު ހަލާކުކޮށް މަހާނަ ސަލާމަތް ކުރެވިދާނެ އެވެ. އެކަމަކު ބެން އާއި ކެނެޑީ އާއި އެކު ހޭޑަން އާއި ޕާނެވިކް ވެސް މަރުވާނެ ކަމަށް ބެލެވެ އެވެ.
  
  "ވަގުތެއް ނެތް!"ދާލް ހަޅޭއްލަވައިގަތެވެ. "މިޔަސް ނުވަތަ އެޕޯކަލިޕްސް ވިޔަސް!"
  
  ސްވިޑެންގެ މީހާ ފުންމާލީ މިލޯގެ ހަތިޔާރަށްޓަކައެވެ. ޑްރޭކް ލޯ މަރާލީ ވޭނުން އޭނާގެ ހިތަށް ވަދެގެން ދިޔަ ވަގުތުގައެވެ. އޭނާގެ ނަޒަރު ބެން އާއި ކެނެޑީއަށް ވެއްޓުނުއިރު، ނިންމުމުގެ ވޭނުން އޭނާގެ އެތެރެއަށް ވަޅިއެއް ފަދައިން ވިއްސައިގެން ދިޔައެވެ. އެއްއަތުން ބަލިވެއްޖެނަމަ އަނެއް އަތުން ބަލިވާނެއެވެ. އަދި ދެން އޭނާ ނިންމީ ހަމައެކަނި ޑާލްއަށް މިކަން ކުރުމުގެ ފުރުސަތު ނުދެވޭނެ ކަމަށެވެ. ދުނިޔެ ސަލާމަތް ކުރުމަށްޓަކައި އޭނާއަށް ދެ ރަހުމަތްތެރިން ގުރުބާން ކުރެވިދާނެ ހެއްޔެވެ؟
  
  ނޫން.
  
  އޭނާ ކުރިއަށް ފުންމާލީ ކަނޑުމަހެއް ފަދައިން ޑާލް މިލޯގެ ހެދުންތައް ހޯދަން ފެށުމުންނެވެ. މިލޯ އޭނާގެ ހަށިގަނޑު ސީދާކޮށްލުމާއެކު ސްވިޑެންގެ މީހާ ހައިރާންކަމާއެކު ފަހަތަށް ޖެހިލިއިރު، އެމެރިކާ މީހާ ވޭނުގައި ކޮށާލި ނަމަވެސް މޮބައިލްވެ ޕްލެޓްފޯމްގެ އަރިމައްޗަށް ފުންމާލިއެވެ. ތިރިއަށް ދާ އެއް ރޮނގަކަށް.
  
  ސިހުމެއްގެ ތެރޭގައި ޑްރޭކް ހުއްޓުނެވެ. ހެލިކޮޕްޓަރުގެ އިންޖީނުތައް އަނެއްކާވެސް ހޭންފެށިއިރު މާތް ނޫން ކްރެޝްއަކުން ހޮހަޅަ ފުރިގެން ދިޔައެވެ. ޖެހިގެން އައި ވަގުތު އޮޑިންގެ ބޮޑު ސާކޯފޭގަސް ބަދަލުވެ، އޭގެ މޫރިންގްސް އިން މިނިވަންވެ، ބިރުވެރިކަމާއެކު ޑްރޭކް އާއި ޕްލެޓްފޯމްގެ އަރިމައްޗާ ދިމާއަށް އުދުހިގެން ދިޔައީ، ޓަނެއްހާ އުދުހިގެން ދިޔަ މަރުގެ ގޮތުގައެވެ.
  
  "ނޫން!"ޑާލްގެ ރުއިމުގެ އަޑު ތަކުރާރުކޮށް ޕަރްނޭވިކްގެ ރުއިމުގެ އަޑު އިވުނެވެ.
  
  އިވެމުން ދިޔައީ ހަޅޭކެއް، ވަޅުގަނޑެއް ހޫނުވެގެން ދިޔަ ކަހަލަ ފޫހި ހަޅޭކެއް، ނަރަކައިގެ ހުރިހާ ޖިންނިތަކެއް ދިރިހުރެ އަނދާ ކަހަލަ އަޑެކެވެ. އޮޑިންގެ މަހާނަ ދަށުގައި އަލަށް ހުޅުވި ވަޅަކުން ސަލްފަރަސް ވައިގެ ކޯރެއް ނިކުމެގެން ދިޔައެވެ.
  
  ފްރޭ އާއި އެލިޝިއާ ދުއްވައިގަތީ، އުދުހެމުން ދިޔަ ސަންދޯކުގެ މައްޗަށް އަރައިގެން ދިޔައިރު ގާތްގަނޑަކަށް ދިރިހުއްޓާ އަނދާ ހުލިވެގެން ދިޔައެވެ. ފްރޭ ހަޅޭއްލަވައިގަތީ: "އަހަރެމެންގެ ފަހަތުން ނުދާތި ޑްރޭކް!" އަހަރެންގެ އިންޝުއަރެންސް އެބައޮތް!" ދެން އަހަރެންގެ ހިތަށް ޚިޔާލެއް އައިހެން ހީވީ، ސަލާމަތުގެ ޔަގީންކަމެއް. އޭނާ ޑްރޭކްގެ އެކުވެރިންނަށް ގޮވާލިއެވެ: "މިހާރު! ސަންދޯކުގެ ފަހަތުން ދާނީ ނޫނީ މަރުވާނެ!" ފްރޭ އެމީހުންނަށް ހިތްވަރު ދިނުމުން އޭނާގެ ސަބްމެޝިންގަން އުފުލާލުމުން އެމީހުންނަށް ސްޓީމްގެ ކޮލަމް ވަށައިގެން ދިއުން ނޫން ގޮތެއް ނެތެވެ.
  
  ޑާލް އޭނާގެ ހޯންޓެޑް ނަޒަރު ޑްރޭކް އާއި ދިމާއަށް އަނބުރާލިއެވެ. "އަޅުގަނޑުމެން މިކަން ހުއްޓުވަން ޖެހޭނެ،" އާދޭހުގެ ރާގަކަށް އޭނާ ވިދާޅުވި އެވެ. "ފޯ... އަހަރެންގެ ދަރިންނަށްޓަކައެވެ."
  
  ބޯޖަހާލުން ނޫން އެހެން ޖަވާބެއް ޑްރޭކް އަށް ނުލިބުނެވެ. ޔަޤީނުންވެސް. އޭނާ އެސްޖީޖީ ކޮމާންޑަރުގެ ފަހަތުން ދިޔައީ، އެމީހުންގެ މައްޗަށް އުދުހެމުން ދިޔައިރު، އުދުހެމުން ދިޔަ ސާކޯފޭގަސް ފަރުވާތެރިކަމާއެކު އެއްފަރާތަކަށް ޖައްސާލައިގެން، އެމީހުންގެ ހިނިތުންވެލަމުން ދިޔަ ދުޝްމަނުން ސަލާމަތުން މަތީގައި ތިބިއިރު އޭނާގެ އެކުވެރިން އޭނާގެ ޓްރެޖެކްޓަރީގެ ފަހަތުން އަނެއް ފަރާތުގައި ދިޔައެވެ.
  
  ހަތިޔާރާއި މޮޔައެއްގެ ވިމް އިން ނިވާވެފައި ހުރެއެވެ.
  
  ޑްރޭކް އާދެވުނީ ހިލަ ތަޅުގައި ހުރި ވަޅަކަށެވެ. އެ ސްޓީމް އަކީ ރޯވަމުން ދިޔަ، ވިއްސައިގެން ދިޔަ ޓަވަރެކެވެ. އިންވައިނަބަލް. ދުޝްމަނުން ކުރިއަށްދާތަން ބަލަން އެނބުރިލުމުގެ ކުރިން ޑްރޭކް ވީހާވެސް ކައިރިއަށް ޖެހިލިއެވެ.
  
  ހޭނެތިފައި ހުރި ކަމަށް ހަދައިގެން ހައިޑަން ބިންމަތީގައި ހުއްޓެވެ. މިހާރު ތެދުވެ އިށީނދެގެން އޮޑިންގެ ޝީލްޑް ބުރަކަށީގައި ރައްކާތެރިކޮށްފައިވާ ސްޓްރެޕްތައް ނަގާލިއެވެ. "އަހަރެން ކީއްކުރާނީ؟"
  
  ޑްރޭކް ކުޑައިރުކޮޅަކު އޭނައަށް ނަޒަރު ހިންގާލިއެވެ. "ސުޕަރވޯލްކޭނޯ ބަންދުކުރުމަށް ސީއައިއޭ އިން ކޮންޓިންޖެންސީ ޕްލޭންތަކެއް އެބައޮތްތަ؟"
  
  އެ ރީތި 'ސެކްރެޓަރީ' ބޯ ހޫރާލުމުގެ ކުރިން އިރުކޮޅަކު އޮޅުން ބޮޅުން ވެފައި ހުއްޓެވެ. "އެކަނި ފާޅުކަން ބޮޑު ގޮތެއްގައި. ޖަރުމަނު މީހާ ވެންޓިލޭޝަން ހޮޅިއަށް ލާ." ލުއިކަމުގެ ގޮވުމަކާއެކު ޝީލްޑް އެއްލާލިއެވެ. ތިންމީހުންވެސް ބަލަން ތިބީ ފައިސާ ފޮއްޗެއް ފަދައިން ރިމް އާއި އެކު ރޯލްވަމުން ދިޔަތަނެވެ.
  
  އެމީހުން ހަގީގަތުގައިވެސް ނާކާމިޔާބުވެއްޖެ ހެއްޔެވެ؟
  
  އަލިފާންގަނޑު ވަރުގަދަވަމުން ދިޔަވަރަކަށް ހޮޅިން ނުކުންނަ ޕްރެޝަރު އިތުރުވަމުން ދިޔައެވެ. "ޗެއިން ރިއެކްޝަން ފެށުމުން،" ޑާލް ބުންޏެވެ. "އަޅުގަނޑުމެންނަށް މިކަން ބަންދު ނުކުރެވޭނެ. އަހަރެމެން މިހާރު މިކަން ކުރަން ޖެހޭނެ!"
  
  ޑްރޭކްގެ ނަޒަރު ވަގުތުކޮޅަކަށް ދަމައިގަތީ ޝީލްޑްގެ ވަށައިގެން އަޑުގަދަކޮށް ރޯލްވަމުން ދިޔަ ވަގުތުގައެވެ. އޭނާގެ ރިމް.އެ ބަސްތައް އޭނާގެ ތެރެއިން ނުކުތީ އަލިފާނުގައި ލިޔެފައިވާ ފަދައިންނެވެ.
  
  
  ސުވަރުގެއާއި ނަރަކައަކީ ހަމައެކަނި ވަގުތީ ޖާހިލުކަމެއް،
  
  އެއީ ރަނގަޅު ނުވަތަ ނުރަނގަޅަށް ލެނގިފައިވާ އަމަރު ނަފްސެވެ.
  
  
  "ޕްލޭން ބީ" އޭނާ ބުންޏެވެ. "އޮޑިންގެ ލަޢުނަތް ހަނދާންވޭތަ؟ އެކަށީގެންވާ ކަމަކަށް ނުފެނުނީ ނޫންހެއްޔެވެ؟ މި ބަހައްޓާނެ ތަނެއް ނެތް ދޯ؟ އާދެ، ފަހަރެއްގައި އެއީ ކަމަށް ވެދާނެ."
  
  "އޮޑިންގެ ލަޢުނަތަކީ ދުނިޔެ ސަލާމަތް ކުރެވޭނެ ގޮތެއްތަ؟" ދާހްލް އެކަމާ ޝައްކު ކުރިއެވެ.
  
  "ނުވަތަ ނަރަކައެއް" ޑްރޭކް ބުންޏެވެ. "ޑިސިޝަން ނިންމާނީ ކާކުތޯ ބަރޯސާވެގެން. މިއީ ޖަވާބެވެ. ޝީލްޑް އަޅާ މީހާގެ ކިބައިގައި ޠާހިރު ނަފްސެއް ހުންނަން ޖެހެއެވެ. އެއީ މަޅިތަކުގެ މަޅިއެކެވެ. އަޅުގަނޑުމެންނަށް ދެން އެއްވެސް ކަމެއް ނޭނގެނީ އަޅުގަނޑުމެން ގަބުރު ނަގާލީމަ. އަހަރެމެން ނާކާމިޔާބުވެއްޖެނަމަ ދުނިޔެ ފަނާވެދާނެއެވެ."
  
  "ކިހިނެތް ލަޢުނަތް ދިޔައީ؟" ދުޝްމަނުންގެ އަތުގައި ކުރިމަތިވި އުނދަގުލަށްފަހު ލިބުނު އުނދަގުލަށްވުރެ ގޯސް ގޮތަކަށް ނުފެނުނު ހޭޑަން، ދިރިހުއްޓާ ކާލެވޭނެ ފަދައިން ވެންޓް ތެރެއަށް ބަލަހައްޓައިގެން ހުއްޓެވެ.
  
  ޝީލްޑް އުފުލާލާފައި ކުރިމަތީގައި ހިފަހައްޓާލަމުން ޑްރޭކް ލަޢުނަތް ދިނެވެ. ޑާލް ހުއްޓިލައިގެން ހުރެ އޭނާ ހީހީފައި ހުރި ވެންޓާ ދިމާއަށް ހިނގައިގަތްތަން ބަލަން ހުއްޓެވެ. "މި ޝީލްޑުން އެ ސްޓީމްގައި އަތްލާ ހިސާބުން، އެ ސްޓީމް އެއް އަތުން ފޮޅިގެން ދާނެ."
  
  ދެން އަނދަމުންދާ ފަޅެއްގައި ތާށިވެފައި ތިބި ޖަނަވާރު ޖަމާއަތެއްގެ ގިސްލުމުގެ އަޑު ފަދަ އަޑަކާއެކު ތިރިން އިތުރު ހޫނު ގަދަވެ، އޭގެ ގޮވުމުގެ މަތީ އަޑުން ކިރިޔާ ވެސް ކަންފަތް ކަނޑާލިއެވެ. ސަލްފަރުގެ ވަސް މިހާރު ވައި ގަދަވެ، ވިހަ މިއާސްމާއަކަށް ބަދަލުވާން ފެށިއެވެ. އެހާ ގިނަ ދުވަހު އެމީހުންގެ ދާއިމީ އެކުވެރިޔާގެ ގޮތުގައި ހުރި ފަރުބަދަގެ ފަނޑު ގުގުރި މިހާރު ގުގުރިއެއް ފަދަ ވެއްޖެއެވެ. ޑްރޭކްއަށް ހީވީ ޚުދު ފާރުތައް ވެސް ތެޅެމުން ދިޔަހެންނެވެ.
  
  "އައު ޚަބަރެއް، ދާލް. ޕްލޭން ބީ އަމަލީ ގޮތުން. ކުރިއަށް އޮތް ތަނުގައި ރިފަރެންސް ކުރުމަށްޓަކައި، މި މާނައަކީ އަހަންނަކަށް ނޭނގެ ދެން ކުރާނެ ކަމެއް ނެތް."
  
  "ޔޫ ހޭވް ނޯ ފިއުޗަރ" ޝީލްޑްގެ އަނެއް ފަރާތުގައި ހުއްޓިފައި ހުއްޓެވެ. "ނުވަތަ އަހަރެން."
  
  ދެމީހުން އެކުގައި ވެންޓާ ދިމާއަށް ދުއްވައިގަތެވެ. އެމީހުން ކައިރީގައި ހުރި ހިލަގަނޑުން ތިރިއަށް ޝޭލް ފުންމާލަން ފެށިއެވެ. ވަޅުގަނޑުގެ ނިމުމެއް ނެތް އަޑިން ޑްރޭކް އަށް ދުވަހަކުވެސް އަޑުއިވިފައި ނުވާ ފަދަ ހަޅޭކާއި ގިސްލުމެއް އައެވެ.
  
  "ސުޕަރވޮލްކޭނޯ ކައިރިވަނީ!" ހައިޑަން ހަޅޭއްލަވައިގަތެވެ. "ނިއްވާލަބަލަ!"
  
  
  * * *
  
  
  ޑްރޭކް، ޑާލް ނުވަތަ އެބެލް ފްރޭ އަށް ވެސް ނުފެންނަ އައިސްލޭންޑްގެ މަޝްހޫރު ފަރުބަދަ ކަމަށްވާ އެއިޖަފްޖަލަޖޮކުލް، މިހާތަނަށް އައިއިރު މަޑުމައިތިރި އަޅި ކުލައިގެ ކޯރުތައް ދޫކޮށް، ވައިގެ ދަތުރުފަތުރަށް ބިރުދައްކައިގެން އުޅެނިކޮށް، ކުއްލިއަކަށް ގޮވައިގެން ދިޔައީ އޭގެ އަރިމަތީގަ އެވެ. ވަރަށް އަވަހަށް ސްކައި ނިއުސް އާއި ބީބީސީން އަދި ފަހުން ޔޫ ޓިއުބް އިން ވެސް ސިއްސައިގެން ގޮސްފައިވާ އެތައް މިލިއަން ބަޔަކު ފެންނާނެ - އުޑުމަތީގައި އަލިފާންގަނޑެއް ރޯކޮށްލާ ހާސް ޑްރެގަންތަކެއްގެ އަލިފާން ދުލުންނެވެ. ހަމަ އެއާއެކު އައިސްލޭންޑްގެ އިތުރު ދެ އަލިފާންގަނޑު ގޮއްވާލިއިރު، އެ އަލިފާންގަނޑުތަކުގެ މަތީގައި ޕްރެޝަރުގައި ޝެމްޕޭން ކޯކްތަކެއް ފަދައިން އުދުހިގެން ދިޔައެވެ. ރިޕޯޓް ކުރެވުނީ، ކޮންމެވެސް ވަރަކަށް ދުލުން ބަނދެފައި، އާމަގޭޑޯން އައިސްފައިވާ ކަމެވެ.
  
  އެއީ ހަގީގަތުގައި ކިހާ ގާތް ކަމެއްކަން އެނގުނީ ހަމައެކަނި ޚިޔާރުކުރެވޭ މަދު ބަޔަކަށެވެ.
  
  
  * * *
  
  
  ނުފެންނަ އަދި ދުވަހަކުވެސް ނޭނގޭ ބަޠަލުން ހަނގުރާމަކުރީ ފަރުބަދަގެ އަނދިރި އަޑިގައެވެ. ޑްރޭކް އާއި ޑާލް ޝީލްޑް އިން ސްޓީމް އައުޓްލެޓަށް ހަމަލާދިނީ، އޮޑިންގެ މަހާނަ ތަޅާލުމުން ދޫކޮށްލި ވަޅުގަނޑުގެ ސީދާ މަތީގައި ސްޓީމް ބެހެއްޓުމުން، ވަށައިގެންވާ އެއްޗެއް ބޭނުންކޮށްގެން ކައިރީގައި ހުރި ހުސްތަނަކަށް ސްޓީމް ޑިފްލެކްޓް ކުރުމަށެވެ.
  
  "އަވަސް ކުރޭ!" ޝީލްޑް އޭގެ ތަނުގައި ބެހެއްޓުމަށް ޑާލް އަށް އުނދަގޫތަކެއް ކުރިމަތިވި އެވެ. ފަރުބަދަމަތީގެ އާދަޔާ ހިލާފު ބާރުން އަރައިގަތުމަށް ކުރި މަސައްކަތުން އޭނާގެ އަތް ތުރުތުރު އަޅަމުން ދިޔަހެން ޑްރޭކްއަށް އިހުސާސް ކުރެވުނެވެ. "އަހަރެން ހަމައެކަނި އެނގެން ބޭނުން މި އެއްޗަކީ ކޮން ނަރަކައަކުން ހަދާފައިވާ އެއްޗެއްކަން!"
  
  "ކާކު އަޅާލަނީ!" އެމީހުންގެ ފައިގައި ހިފަހައްޓައިގެން ހުރެ ވީހާވެސް ބާރަށް ކޮއްޕާލަމުން ހައިޑަން އެމީހުން ހިފަހައްޓަން މަސައްކަތް ކުރިއެވެ. "ހަމައެކައްޗެއް އެތެރެއަށް ވައްދާބަލަ!"
  
  ވަޅުގަނޑަށް ފުންމާލަމުން ޑާލް ފުންމާލިއެވެ. ޝީލްޑް ގެއްލިފައި ނުވަތަ ކުޑަކޮށް ވެސް ހަރަކާތްތެރިވިނަމަ ވަގުތުން ހޫނުވެގެން ދިޔަ ނަމަވެސް އެމީހުންގެ އަމާޒު ރަނގަޅު ކަމުން މައިގަނޑު ބައި ފަރުވާތެރިކަމާއެކު އޯޑިންގެ މަހާނަ ދަށުގައި ހުރި އާޓިފިޝަލް ރެނދު ތެރެއަށް ވަދެގެން ދިޔައެވެ.
  
  މީގެ އެތައް ސަތޭކަ އަދި އެތައް ހާސް ގަރުނެއް ކުރިން އީޖާދުކުރި ތަފްޞީލީ މަޅިއެކެވެ. ކަލާނގެތަކަށް ހުވާކުރަން.
  
  މަޅިތަކުގެ މަޅިއެއް!
  
  "މިޒަމާނުގެ ދުނިޔެއަށް މިހާތަނަށް އެނގިފައިވާ އެންމެ ބޮޑު ޤަދީމީ މަޅި." ދަހުލް ކަކޫ މައްޗަށް ވެއްޓުނެވެ. "މިކަމަށް ނިމުމެއް ގެނެވިދާނެ މީހާ."
  
  ތިރިން މައްޗަށް އަރަމުން ދިޔަ ބޮޑު ޕްރެޝަރު ޖަހައިގަންނަމުން ޝީލްޑް ތުނިވާހެން ހީވުމުން ޑްރޭކް ބަލަން ހުއްޓެވެ. އެއީ ފަށަލަ ފަޅައިގެން ގޮސް ރެނދުގެ ކޮޅުތަކުގައި އުފެދި، އޮބްސިޑިއަން ކުލައެއް ލިބިގެން ދިޔަ އެއްޗެކެވެ. އަބަދަށް. ދުވަހަކުވެސް ޑިލީޓް ނުވާނެ.
  
  "މާތްالله ރަޙްމަތް ލައްވާށި".
  
  ޖޮބް ނިމުމުން ކުޑައިރުކޮޅަކު މަޑުކޮށްލުމަށްފަހު އޭނާގެ ސަމާލުކަން އަނބުރާ ފްރޭއަށް އަނބުރާލިއެވެ. އޭނާ ހީކުރިވަރަށްވުރެ ބޮޑަށް އޭނާގެ ހިތުގައި ބިރުވެރިކަން ފުރިގެން ދިޔައީ، މިހާރުވެސް.
  
  ހެލިކޮޕްޓަރު އުފުލިގެން ދިޔައީ، އޭގެ ދަށުގައި މަޑުމަޑުން ތެޅިފޮޅެމުން ދިޔަ އޮޑިންގެ ސަންދޯކުގެ ބަރުދަނަށް ތާއީދު ކުރަން ބުރަކޮށްލަމުންނެވެ. ފްރޭ އާއި އެލިޝިއާ ވެސް ތިބީ ސަންދޯކުގެ ފުށްގަނޑުގައި އިށީނދެގެން، ހެލިކޮޕްޓަރުގައި ޖަހާފައިވާ ސްޓްރެޕްތަކުގެ ވަށައިގެން އަތް ބާރަށް އޮޅާލައިގެންނެވެ.
  
  އެކަމަކު ބެން، ކެނެޑީ އަދި ޕްރޮފެސަރ ޕާނެވިކް ހެލިކޮޕްޓަރުގެ ތިރީގައި ވިއްދާފައި އޮތް އިތުރު ތިން ރޯނެއްގައި ތަޅުވާފައި ތިބިއިރު، ޝައްކެއްވެސްނެތްގޮތުގައި ބަޑިޖަހައިގެން އެތަނުގައި ހިފަހައްޓާފައި ތިބިއިރު، ޑްރޭކް ޕްލެނެޓް ސަލާމަތް ކުރުމަށް ހަނގުރާމަ ކުރަމުން ދިޔައެވެ.
  
  އެމީހުން ހުސްތަނުގެ މަތީގައި ތަޅުވާފައި ތިބީ، ހެލިކޮޕްޓަރު މައްޗަށް އަރަމުން ދިޔައިރު، ޑްރޭކްގެ ނޭފަތުގެ ދަށުން ރަހީނުކޮށްގެންނެވެ.
  
  "ނޫންއޯ!"
  
  އަދި، ގަބޫލުކުރަން ދަތި ގޮތަކަށް، އޭނާ ދުއްވައިގަތީ - އެކަނިވެރި މީހަކު، ރުޅިވެރިކަމާއި ގެއްލުމާއި ލޯތްބުން އުފަންވާ ހަކަތައަކާއެކު ދުވަމުން ދިޔަ މީހެއް - ފަށަލައެއް ނެތް ވަޅެއް ހުރަސްކޮށް ކަޅު ޖާގައަކަށް އެއްލާލި މީހަކު، އޭނާގެ އަތުން ނަގާފައިވާ އެއްޗެއް ޑިމާންޑް ކުރަމުން، އުދުހޭ ކޭބަލްތަކުގެ ތެރެއިން އެއް ކޭބަލްގައި ނިކަމެތިކަމާއެކު ހިފަހައްޓައިގެންނެވެ ، ވެއްޓުނީމައެވެ.
  
  
  ސާޅީސް...
  
  
  
  ޓޮމްބް އޮފް ދަ ގޯޑްސް
  
  
  ޑްރޭކްގެ ދުނިޔެ ހުއްޓުނީ އަނދިރިކަމުގެ ތެރެއަށް އޭނާ ފުންމާލުމާއެކު - މަތީގައި ނިމުމެއް ނެތް ހުސްކަމެއް، ތިރީގައި ފަށަލައެއް ނެތް ވަޅެއް - ތިން އިންޗީގެ އުދުހޭ ރޯޕަކުން، އޭނާގެ ހަމައެކަނި ސަލާމަތެވެ. އޭނާގެ ސިކުނޑިއަށް ހަމަޖެހުން ލިބުނެވެ؛ އޭނާ އެކަން ކުރީ އޭނާގެ ރައްޓެހިންނަށްޓަކައެވެ. އެމީހުން ސަލާމަތްކުރުން ނޫން އެހެން ސަބަބެއް ނެތެވެ.
  
  އަމިއްލަ އެދުން ކުޑައެވެ.
  
  އޭނާގެ އިނގިލިތައް ރޯނުގައި އަތްލުމުން ބަންދު ނުކުރެވުނެވެ!
  
  އެންމެ ފަހުން ގްރެވިޓީއަށް ހުށަހެޅިފައިވާ އޭނާގެ ހަށިގަނޑު ހަލުވިކަމާއެކު ވެއްޓެން ފެށިއެވެ. އެންމެ ފަހު ސިކުންތުގައި އޭނާގެ އުދުހޭ ކަނާތު އަތް ބާކީ ހުރި މީހުންނަށް ވުރެ ދިގު ރޯނެއްގައި ބަންދުވެ ރިފްލެކްސިވް މެލިސް އިން ޖައްސާލިއެވެ.
  
  އޭނާގެ ވެއްޓުން ހުއްޓުނީ ދެއަތުން ހިފާ ދެލޯ މަރާލުމާއެކު ހަލުވިކަމާއެކު ތެޅެމުން ދިޔަ އޭނާގެ ހިތް ހަމައަކަށް އެޅުވުމަށްޓަކައެވެ. މަތީ ތަނަކުން އަޑުގަދަ އަތްތިލަބަޑި ޖަހާ އަޑު އިވުނެވެ. އެލިޝިއާ އޭނާގެ މަލާމާތް އުކާލައެވެ.
  
  "މިއީ ވެލްސް 'ޝޯ ޔޫއާ މެޓްލް' އޭ ބުނި އެއްޗެއް ހެއްޔެވެ؟ އަބަދުވެސް ވިސްނަމުން ދިޔައީ އެ މޮޔަ ފޮސިލްގެ މާނައަކީ ކޮބައިތޯ!"#
  
  ޑްރޭކް މޫނު މައްޗަށް ބަލާލިއިރު، ތިރީގައިވާ ވަޅުގަނޑަށް ވަރަށް ބޮޑަށް ހޭލުންތެރިވެ، ކުރިން ދުވަހަކުވެސް ނުފެންނަ ގޮތަށް ބޯއެނބުރުން އިޙްސާސް ކުރެވުނެވެ. އެކަމަކު އަލަށް ލިބުނު ބާރާއި އެޑްރިނަލިން އިން އޭނާގެ މަސްތަކުގައި އަލިފާން ރޯވެ، މުސްކުޅި އަލިފާނުގެ ބޮޑު ބައެއް މިހާރު އަނބުރާ އޭނާގެ އެތެރެއަށް ވަދެ، ނިކުންނަން މަރުވަމުން ދިޔައެވެ.
  
  އަތުން އަތަށް ރޯނު މައްޗަށް އަރައިގެން ގޮސް ކަކުލުގައި ހިފާލަމުން އަވަސް އަވަހަށް ހަރަކާތްތެރިވަމުން ދިޔައެވެ. ފްރޭ އޭނާގެ ސަބްމެޝިން ގަން އުފުލާލަމުން ހީލަމުން ފަރުވާތެރިކަމާއެކު އަމާޒު ހިފާލި ނަމަވެސް ދެން އޮޑިންގެ ގަބުރުން ހޭޑަން ހަޅޭއްލަވައިގަތެވެ. ޑްރޭކްއަށް ފެނުނީ އެތަނުގައި ހުރެގެން ވެލްސްގެ ފިސްތޯލަ ފްރޭއަށް އަމާޒުކޮށްގެން ހުރިތަނެވެ - މުސްކުޅި ކޮމާންޑަރު އޭނާގެ ކައިރީގައި ވެއްޓިފައި އޮތް ނަމަވެސް، މާތްالله އަށް ޝުކުރުވެރިވަން، އަދިވެސް ނޭވާލައެވެ.
  
  ހޭޑަން ބަޑި މެދުތެރެއަށް ދައްކާލީ ފްރޭ އާއި ދިމާއަށެވެ. "އޭނާ ތެދުވެބަލަ!"
  
  ހެލިކޮޕްޓަރު އަދިވެސް ވައިގެ ތެރޭގައި އޮތްއިރު، އޭގެ ޕައިލެޓަށް އޭނާގެ އަމުރުތަކާ މެދު ޔަގީންކަމެއް ނެތެވެ. ފްރޭ ފަސްޖެހުނީ އޭނާ އެންމެ ގަޔާވާ ކުޅޭ އެއްޗަކުން ވަކިވެފައިވާ ކުއްޖެއް ފަދައިން ގިސްލަމުންނެވެ. "އެންމެ ރަނގަޅު. ހަންދީން!ބިޗް! އަހަރެން ތި ލަދުވެތި ބޯޓުން ފޭބުންވީ!"
  
  ހައިޑަންގެ ޖަވާބު އަޑު އިވުމުން ޑްރޭކް ހީނލިއެވެ. "އާނ، ވަރަށް ގިނައިން މިކަން ވިސްނޭ."
  
  ކެނެޑީ އާއި ބެން އަދި ޕާނޭވިކް ލޯ ބޮޑުކޮށްގެން ބަލަން ތިބީ ކިރިޔާ ނޭވާލާން ކެރިގެންނެވެ.
  
  "ގޮސް ހޯދާ!" - ފްރޭ ދެން ހަޅޭއްލަވައިގަތީ އެލިޝިއާ އާއި ދިމާއަށެވެ. "އަތުން އަތަށް. އޭނާ ގޮވައިގެން ހިނގާ ދާން. މި ބިޗް ކަލެއަށް ބަޑިއެއް ނުޖަހާނެ. އެކަމަނާއަކީ ސަރުކާރުގެ މައްސަލަ. "
  
  އެލިޝިއާ ސާކޯފޭގަސް އިން ފުންމާލައިގެން ޑްރޭކްގެ ޕެރެލަލް ރޯޕްގައި ހިފާލުމާއެކު ޑްރޭކް ގިސްލި ނަމަވެސް އެހެނަސް އޭނާ ވަގުތު ނަގައިގެން ބެންއަށް ނަޒަރު ހިންގާލީ ހޭޑަންގެ ހާލަތު ހާމަވުމުން އެ ކުއްޖާ ކުރި ރިއެކްޝަން ވަޒަން ކުރަމުންނެވެ.
  
  ބެން، އެއްވެސް ކަމެއް ވާނަމަ، އިތުރު އޯގާތެރިކަމާއެކު އޭނައަށް ބަލާލިއެވެ.
  
  އެލިޝިއާ މަކުނެއް ފަދައިން ރޯޕުން ތިރިއަށް ފުންމާލިއިރު މާގިނައިރުތަކެއް ނުވެ ޑްރޭކް އާއި އެއްވަރުވިއެވެ. ރުޅިވެރިކަމުން ފުރިފައިވާ ފުރިހަމަ މޫނަކާއެކު އޭނައަށް ބަލާލެވުނެވެ.
  
  "އަހަންނަށް ދެފަރާތަށް ވެސް ސްވިންގް ކުރެވޭނެ." ވައިގެ ތެރެއަށް ފުންމާލީ، ފައި ފުރަތަމަ، އަނދިރިކަމުގެ ތެރެއިން ޝަރަފުވެރި އާކެއްގެ ގޮތުގައި، ވަގުތުކޮޅަކަށް މުޅިން ވައިގެ ތެރޭގައި ތަޅުވާލައިގެންނެވެ. ދެން އޭނާގެ ފައިތައް ޑްރޭކްގެ ސްޓާނަމް އާއި ވަރުގަދައަށް ގުޅިފައި އޮތުމުން އޭނާގެ ހަށިގަނޑު ކުރިއަށް ޖައްސާލަމުން، ކުރު މުއްދަތަކަށް އޭނާގެ އަމިއްލަ ރޯޕުގައި ހިފާލުމަށްފަހު ދެން އޮތް ރޯޕަށް އުފުލާލިއެވެ.
  
  "ފަކިންގ ބެބޫން" މޭގައި އަނދާ ހުލިވެ، ހިފަހައްޓާފައި ހުރި ޑްރޭކް މުމްބާއީ ކޮށްލިއެވެ.
  
  އެލިޝިއާ އޭނާގެ މޮމެންޓަމް ބޭނުންކޮށްގެން ރޯނުގެ ވަށައިގެން އުދުހި، ފައި މޭމަތީގެ ފެންވަރަށް ފަތުރާލާފައި އޭނާގެ ބަނޑުގައި ޖެހިލިއެވެ. ޑްރޭކް އަށް ކަނާތް ފަރާތަށް ސްވިންގް ކޮށްލެވުނު ނަމަވެސް އަދިވެސް އޭނާގެ ރިބަންތައް ރިއްސާފައިވާހެން ހީވިއެވެ.
  
  އޭނާ އޭނައަށް ގިސްލަމުން ވޭން ހިއްސާކޮށްލަމުން އިތުރަށް މައްޗަށް ތެދުވިއެވެ. އާ އިޙްތިރާމަކާއެކު ދެލޮލުން ވިދުވަރެއް ފާޅުވިއެވެ.
  
  "އެންމެ ފަހުން" ޝަބާ ނޭވާލިއެވެ. "އެނބުރި އައީ. މިހާރު ބަލާނަން އެންމެ ރަނގަޅީ ކާކުތޯ."
  
  ކޮންމެ ހަރަކާތަކާއެކު އިތުބާރު ވިދާލަމުން ރޯނު ޝަފްލް ކޮށްލިއެވެ. އެއް ފުންމާލުމެއްގައި އޭނާ ޑްރޭކްގެ އަމިއްލަ ރޯނު ބައިޕާސްކޮށް އަނެއްކާވެސް އޭނާގެ މޮމެންޓަމް ބޭނުންކޮށްގެން ފަހަތަށް ޖެހި، މިފަހަރު އޭނާގެ ފައިތައް އަމާޒުކުރީ އޭނާގެ ބޮލަށެވެ.
  
  އެކަމަކު ޑްރޭކް އެނބުރި އައިސް އޭނާ ހުރީ ތައްޔާރަށެވެ. އެންމެ ހުނަރުވެރިކަމާއެކު އޭނާގެ ރޯނު ދޫކޮށްލައި، ގަދަ ބޯއެނބުރުން ފިއްތާލައި، ދެ ފޫޓު އަޑިން ރޯނު ހިފެހެއްޓިއެވެ. އޭނާގެ ހަރަކާތުން ސިއްސައިގެން ގޮސް އެލިޝިއާ އޭނާގެ މައްޗަށް ގެއްލުމެއް ނެތި އުދުހިގެން ދިޔައީ އަދިވެސް އަތްތިލަ ތެޅިފޮޅެމުންނެވެ.
  
  ޑްރޭކް އެއްފަހަރާ ފޫޓެއްހާ ރޯޕުން މައްޗަށް ބައުންސް ކޮށްލިއެވެ. އޭނާ ކުރި ކަންތައް އޭނާގެ އިދިކޮޅު މީހާއަށް ވިސްނުނު އިރު އޭނާ ހުރީ އޭނާގެ މައްޗަށްނެވެ. އޭނާ އޭނަގެ ބޮލުގައި ބާރަށް ފިރުމާލިއެވެ.
  
  އަހަންނަށް ފެނުނީ އޭނަގެ އިނގިލިތަކުން ރޯނު ދޫކޮށްލިތަނެވެ. ވެއްޓުނު ނަމަވެސް ވެއްޓުނީ މަދު އިންޗިތަކެކެވެ. އެތެރޭގައި ހުރި ހަރު ނަޓް މަސައްކަތް ކުރުމުން އޭނަގެ ހިފަހައްޓާ އަލުން އޭނަގެ ހިފަހައްޓާލެވުނެވެ.
  
  ފްރޭ މަތިން ހަޅޭއްލަވައިގަތެވެ. "ރަނގަޅު ކަމެއް ނެތް! މަރުވޭ، ތި އިނގިރޭސި ކާފަރު!"
  
  ދެން ލޮލުގެ ފެނުން ކުޑަ ވަގުތުކޮޅެއްގެ ތެރޭގައި ޖަރުމަނު މީހާ ވަޅިއެއް ނަގައި ޑްރޭކްގެ ރޯނު ކަނޑާލިއެވެ!
  
  
  * * *
  
  
  ޑްރޭކްއަށް އެ ހުރިހާ ކަމެއް ފެނުނީ ސްލޯ މޯޝަންގައެވެ. ބްލޭޑްގެ ވިދާ، ކަނޑާ ސަރަހައްދުގެ ނުބައި ވިދާ. އޭނާގެ ދިރިއުޅުމުގެ ރޮނގު ކުއްލިއަކަށް ފަޅައިގެން ދިއުން- އެއީ އޭނާގެ މައްޗަށް އުފުލިގެން ގޮސް ވިއްސައިގެން ދާން ފެށި ގޮތެވެ.
  
  ވަގުތުން އޭނާގެ ހަށިގަނޑުގެ ބަރުދަން ކުޑަވުމެވެ. ބިރުވެރިކަމާއި ކުފުރުގެ ފިނިވެފައިވާ ވަގުތެކެވެ. އޭނާއަށް ދުވަހަކުވެސް އިހުސާސް ކުރެވުނު ހުރިހާ އެއްޗަކާއި ކުރިއަށް އޮތްތަނުގައި ކުރެވޭނެ ހުރިހާ ކަމެއް ދެންމެ ހަލާކުވެގެން ދިޔައީކަން އެނގިހުރެއެވެ.
  
  އަދި ދެން ވެއްޓުން... އޭނާގެ ނޭމެސިސް އެލިޝިއާ އަނބުރާ ސާކޯފޭގަސްގެ މައްޗަށް ދިއުމަށްޓަކައި އަތްތިލައަށް އަރާތަން ފެނުމުން... ހަޅޭކެއްގެ ތެރޭގައި ބެންގެ އަނގަ ވިއްސައިގެން ދިޔަތަން ފެނުމުން... ކެނެޑީގެ މޫނު މަރުގެ މާސްކަކަށް ބަދަލުވެގެން ދިޔައީ... އަދި އޭނާގެ ޕެރިފެރަލް ވިޝަން މެދުވެރިކޮށް... ދުރުމިން... .ކޮންކަމެއް ދަ. ?
  
  ޓޯސްޓެން ޑާލް، މޮޔަ ސްވިޑެން، ދުވެފައި، ނޫން، ދުވަމުން، ޕްލެޓްފޯމް ހުރަސްކޮށް ހަށިގަނޑުގައި ސީޓް ބެލްޓެއް ޖަހައިގެން، އަކުރުން އަކުރަށް ކަޅު ވަޅަކަށް ވައްޓާލާފައި، ހަމަ މީގެ ވަގުތުކޮޅެއް ކުރިން ޑްރޭކް އަމިއްލައަށް ކުރި ފަދައިންނެވެ.
  
  އޭނާގެ ފަހަތުން ފަޅައިގެން ގޮސްފައިވާ ސޭފްޓީ ހާނެސްއެއް، އޮޑިންގެ އަލްކޯވްގައި ހުރި ތަނބެއްގެ ވަށައިގެން ރައްކާތެރިކޮށްފައި އޮތްއިރު، ހޭޑަން އާއި ވެލްސް ބާރަށް ހިފަހައްޓައިގެން ތިބިއިރު، އެމީހުން ތިބީ އެންމެ ބޮޑު މަސައްކަތަކަށް ތައްޔާރުވެފައެވެ.
  
  ޑާލްގެ މޮޔަ ފުންމާލުން...ޑްރޭކްގެ އަތުގައި ހިފާ ބާރަށް ހިފަހައްޓާލެވޭ ވަރަށް ގާތަށް ގެނައުމެވެ.
  
  ޑްރޭކްގެ އުއްމީދު ފަޅައިގެން ދިޔައީ އޭނާ އާއި ޑާލް އެކުގައި ވެއްޓުމުން، ސޭފްޓީ ލައިން ތަތްވެފައި...ދެން ކުއްލިއަކަށް ވޭންދެނިވި ދަމައިގަތުން ހޭޑަން އާއި ވެލްސް އެ ޓެންޝަން ގަބޫލު ކުރި ވަގުތުގައެވެ.
  
  ދެން އުއްމީދު. ސަލާމަތަށް ކުރާ މަޑުމަޑުން، ވޭންދެނިވި މަސައްކަތްތަކެވެ. ޑްރޭކް ޑާލްގެ ލޮލަށް ބަލާލީ އެއްވެސް ބަހެއް ނުބުނެ، އިންޗިއަކުން އިންޗިއަކުން ސަލާމަތަށް ދަމައިގަނެގެން ދިޔައިރު ޖަޒުބާތުގެ އައުންސެއް ވެސް ނުފެނުމުންނެވެ.
  
  ހެލިކޮޕްޓަރު ޕައިލެޓަށް އެ އަމުރު ލިބިފައި އޮންނަން ޖެހޭނެ، ސަބަބަކީ އޭނާ އަރަން ފެށީ ތިން ވަނަ މިސައިލެއް ޖަހަން ތައްޔާރުވާންދެން، މިފަހަރު ފަރުބަދައިން، ގެއްލުމުގެ ނުރައްކަލެއް ނެތި ސާކޯފޭގަސް ވަދެވޭ ވަރަށް ފަރަގު ފުޅާކުރުމަށެވެ.
  
  ތިން މިނެޓުގެ ތެރޭގައި އޮޑިންގެ ސަންދޯއް ގެއްލުނެވެ. ހެލިކޮޕްޓަރުގެ ބްލޭޑްތަކުގެ ތޫފާނަކީ ދުރު ހަނދާނެކެވެ. ބެން، ކެނެޑީ އަދި ޕާނޭވިކް ވެސް ތިބީ މިހާރު ހުރި ގޮތަށެވެ.
  
  އެންމެ ފަހުން ޑާލް އާއި ޑްރޭކް ދަމާލީ ވަޅުގަނޑުގެ ހިލަގަނޑުތަކުގެ މަތިންނެވެ. ޑްރޭކް ޗޭސް ދޭން ބޭނުންވި ނަމަވެސް އޭނާގެ ހަށިގަނޑަށް އެއްވެސް ރިއެކްޝަނެއް ނުދެއެވެ. އެއީ އޭނާއަށް ކުރެވެން އޮތް ހުރިހާ ކަމެއް، އެތަނުގައި އޮށޯވެ، ޓްރޮމާ އަޑިއަށް ދާން ދޫކޮށްލާފައި، ރިހުން ސިކުނޑީގެ އެކަހެރި ބަޔަކަށް ރީޑައިރެކްޓް ކުރުމަށެވެ.
  
  އަދި އޭނާ އޮށޯވެލުމާއެކު ހެލިކޮޕްޓަރުގެ އަޑު އެނބުރި އައެވެ. ހަމައެކަނި މިފަހަރު އެއީ ޑަހުލް ޗޮޕަރެކެވެ. އަދި މިއީ ހަމަ އެއާއެކު އެމީހުންގެ ސަލާމަތާއި ފިތުނަވެރިކަމުގެ ވަސީލަތެވެ.
  
  ޑްރޭކްއަށް ބަލާލެވުނީ ހަމައެކަނި ޓޯސްޓެން ޑާލްގެ އަނިޔާވެރި ދެލޮލެވެ. "ޔޫ އާ ގޯޑް، ބަޑީ" އާއި އެމީހުން ތިބި ތަނުގެ މުހިންމުކަން އޭނާގެ މައްޗަށް ގެއްލިފައެއް ނުވެއެވެ. "ޙަޤީޤީ ކަލާނގެ"
  
  
  ސާޅީސް އެކެއް
  
  
  
  ޖަރުމަނުވިލާތެވެ
  
  
  ކެނެޑީ މޫރް އެހާ ބޮޑަށް ހަރު ސީޓުގައި ފުއްޕާމޭ އަނބުރާލި ކޮންމެ ފަހަރަކު އެލިޝިއާ މައިލްސްގެ ތޫނު ދެލޮލުން ފާހަގަ ކުރެވުނެވެ. އިނގިރޭސި ބިޗް އަކީ އުބާ ހަނގުރާމަވެރިއެއް، ފުލުހެއްގެ ހަވަނަ ހިއްސު - މެދުނުކެނޑި އިންތިޒާރު ކުރުން - ލިބިފައިވާ މީހެކެވެ.
  
  އައިސްލޭންޑުން ޖަރުމަނަށް ދަތުރުކުރި ތިން ގަޑިއިރުގެ ފްލައިޓުގައި އެމީހުން މަޑުކުރީ އެންމެ ފަހަރަކުއެވެ. ފުރަތަމަ އަލިފާންގަނޑުން ނުކުތްތާ އެންމެ ދިހަ މިނެޓް ފަހުން ސަންދޯއް ވިންޗްކޮށް ރައްކާތެރިކޮށް އެންމެން ބޯޓަށް ގެނައެވެ.
  
  އެބެލް ފްރޭ ވަގުތުން ދިޔައީ ފަހަތު ކޮމްޕާޓްމަންޓަށެވެ. އޭގެ ފަހުން އޭނައަށް އޭނާއެއް ނުފެނެއެވެ. ފަހަރެއްގައި ވައްކަމާއި ސިނާއަތުގެ ފުރޮޅުލީ އުޅަނދުތަކުގައި ގްރީސް ކޮށްލަނީ ކަމަށް ވެދާނެއެވެ. އެލިޝިއާ ޢަމަލީ ގޮތުން ކެނެޑީ، ބެން އަދި ޕާނޭވިކް އެމީހުންގެ ގޮނޑިތަކަށް ވައްޓާލުމަށްފަހު، އޭނާގެ ލޯބިވެރިޔާ، އަނިޔާވި މިލޯގެ ކައިރީގައި އިށީނެވެ. ސްޓޮކީ އެމެރިކާ މީހާ އޭނާގެ ހަށިގަނޑުގެ ކޮންމެ ބައެއްގައި ހިފަހައްޓާފައި ހުރިހެން ހީވި ނަމަވެސް ގިނައިން އޭނާގެ ބޯޅަތަކުގައި ހިފަހައްޓާފައި ހުރިއިރު، މިއީ އެލިޝިއާއަށް ބަދަލު ބަދަލަށް މަޖާ އަދި ބިރުވެރި ހަގީގަތެއް ކަމަށް ހީވި އެވެ.
  
  އިތުރު ތިން ގާޑުން ހެލިކޮޕްޓަރުގައި ތިބިއިރު، ގައިދީންގެ ފަރާތުން ސަމާލު ނަޒަރުތައް އަނބުރާލަމުން ދިޔައީ އެލިޝިއާ އާއި މިލޯއާ ދެމެދު އޮތް އާދަޔާ ހިލާފު މުވާސަލާތަށް - ބަދަލު ބަދަލުން ހިތާމަވެރި، ދެން މާނަހުރި، އަދި ދެން ރުޅިވެރިކަމުން ފުރިގެންނެވެ.
  
  ހެލިކޮޕްޓަރު ތިރިވާން ފެށުމުން އެމީހުން ތިބީ ކޮންތާކު ކަމެއް ކެނެޑީއަށް ނޭނގުނެވެ. އޭނާގެ ސިކުނޑި އެންމެ ފަހު ގަޑިއިރު ވަންދެން ދަތުރުކުރަމުން ދިޔައީ، ޑްރޭކް އާއި ޕެރިހާއި ސްވިޑެން އަދި އަލިފާންގަނޑުގައި ކުރި އެޑްވެންޗަރތަކުން ފެށިގެން، އެންވައިޕީޑީއާއެކު އޭނާގެ ކުރީގެ ދިރިއުޅުމާއި، އެތަނުން، ކޮންމެހެން ވެސް، ތޯމަސް ކެލެބްއާ ހަމައަށެވެ.
  
  ކެލެބް އަކީ އަނެއްކާވެސް މަރާލަން މިނިވަންކުރި ސީރިއަލް ކިލާއެކެވެ. އޭނާގެ ޝިކާރައަކަށް ވެފައިވާ މީހުންގެ ހަނދާންތަކުން އޭނާއަށް ހަމަލާދިނެވެ. މީގެ ދެތިން ދުވަސް ކުރިން އޭނާ ހިނގާފައި ދިޔަ ކުށުގެ މަންޒަރު - އޭނާގެ ކުށުގެ މަންޒަރު - އޭނާގެ ސިކުނޑީގައި ތާޒާކޮށް އޮތީ، ތާޒާ ލޭ އޮހޮރިފައިވާ ފަދައިންނެވެ. އޭގެ ފަހުން އެންމެ ޚަބަރު ރިޕޯޓެއްވެސް ނުފެންނަކަން އޭނައަށް ވިސްނުނެވެ.
  
  ފަހަރެއްގައި އެމީހުން އޭނާ ހިފެހެއްޓިދާނެއެވެ.
  
  ހުވަފެނުގައި....
  
  ނޫން. އަހަރެންގެ ހުވަފެނުގައި އެމީހުން ދުވަހަކުވެސް އޭނާ ނުހިފާ، ދުވަހަކުވެސް އޭނާއާ ގާތް ނުވެއެވެ. އޭނާ އަހަރެން މަރާލާފައި އަނިޔާކުރާއިރު، އަހަރެންގެ ކުށްހީ އަހަރެން އެ ހުރިހާ ކަމެއް ދޫކޮށްލާންދެން ލަދުވެތި ޖިންނިއެއް ފަދައިން އަހަރެންގެ ގައިގައި އުޅެއެވެ.
  
  ހެލިކޮޕްޓަރު އަވަސް އަވަހަށް ފައިބައިގެން ދިޔައީ އޭނައަށް ކުރިމަތި ނުލެވޭ ތަޞައްވުރުން އޭނަ ޖައްސާލަމުންނެވެ. ހެލިކޮޕްޓަރުގެ ފަހަތުގައި ހުރި ޕާސަނަލް ކޮމްޕާޓްމަންޓް ހުޅުވިގެން ދިޔައިރު އެބެލް ފްރޭ ނިކުމެގެން ދިޔައީ އަމުރުތައް ގޮވަމުންނެވެ.
  
  "އަލިޝިޔާ، މިލޯ، އަހަރެންނާއެކު ހުންނާނީ. ގައިދީން ގެންނަވާށެވެ. ގާޑިއަންސް، ތިޔަބޭފުޅުން ސަންދޯއް އެސްކޯޓްކޮށްގެން އަޅުގަނޑުގެ ވިއުވިންގ ރޫމަށް ގެންދެވޭނެ. އެތަނުގައި ހުރި ކަސްޓޯޑިއަންއަށް ހުރިހާ އެއްޗެއް ބަލާލުމަށް ތައްޔާރުވިހާ އަވަހަކަށް އަޅުގަނޑާ ގުޅުމަށް އިރުޝާދުތަކެއް އެބަހުއްޓެވެ. އަދި އަޅުގަނޑު ބޭނުންވަނީ މިކަން އަވަހަށް ވާން، ގާޑުން، އެހެންވީމާ ފަސްނުޖެހޭށެވެ. އޯޑިން ފްރޭގެ އިންތިޒާރުގައި އެތައް ހާސް އަހަރެއް ވެދާނެ، އެކަމަކު ފްރޭ އޯޑިން އަށް އިންތިޒާރު ކުރަނީކީ ނޫން."
  
  "މުޅި ދުނިޔެއަށް އެނގޭ ތި ކުރި ކަމެއް، ފްރޭ، ތިއީ މޮޔައެއް" ކެނެޑީ ބުންޏެވެ. "ފޭޝަން ޑިޒައިނަރ، ޑޭމް އިޓް. ޖަލުން ބޭރުގައި ހުންނަނީ ކިހާ ދުވަހަކު ހެއްޔެވެ؟"
  
  "އެމެރިކާގެ އަމިއްލަ ނަފްސަށް މުހިންމުކަމުގެ އިހުސާސް" ފްރޭ ސްނެޕް ކޮށްލިއެވެ. "އަދި ބީރައްޓެހިކަމުން ގަބޫލުކުރެވެނީ އަޑުގަދަކޮށް ވާހަކަ ދެއްކޭނެ ކަމަށް، ހޫމް؟ މަތީ ސިކުނޑި އަބަދުވެސް ކާމިޔާބު ކުރެއެވެ. ހަގީގަތުގައިވެސް ތިބާގެ ރައްޓެހިން ނިކުމެގެން ދިޔައީ ކަމަށް ހީކުރަން ހެއްޔެވެ؟ އަހަރެމެން އެތަނުގައި މަޅިތައް ޖައްސާލީ، ޔޫ ސްޓޫޕިޑް ބިޗް. އެމީހުން ޕޮސެއިޑަން ކައިރިން ފާއިތު ނުވާނެ."
  
  ކެނެޑީ މުޒާހަރާ ކުރަން އަނގަ ހުޅުވާލި ނަމަވެސް ބެން ކުރުކޮށް ބޯ ހޫރާލަމުން އަވަސް އަވަހަށް އަނގަ ބަންދު ކުރިތަން ފެނުނެވެ. ދޫކޮށްލާށެވެ. ފުރަތަމަ ދިރިހުރެ، ފަހުން މާރާމާރީ ހިންގާށެވެ.އެކަމަނާ ނަފްސާނީ ގޮތުން ވަނާ ބޮންޓާއާ ހަވާލާދީ ބުންޏެވެ.
  
  އެމީހުންގެ ހެލިކޮޕްޓަރު އޮތީ އެއަށްވުރެ އުސްމިނެއްގައި ފޮރުވިފައިކަން އެނގޭނެ ގޮތެއް ފްރޭއަށް ނެތެވެ. އަދި ބޮޑާކަމުން އޭނާގެ ބުއްދި އެމީހުންނަށްވުރެ މާ މޮޅުކަން އޭނާއަށް ޤަބޫލުކުރެވުނެވެ.
  
  އޭނާ އެހެން ހީކުރާށެވެ. އެ ހައިރާންކަން އިތުރަށް ފޮނިވީހެވެ.
  
  
  * * *
  
  
  ހެލިކޮޕްޓަރު ޖައްސާލީ ޖޯލިގަނޑަކާއެކުގައެވެ. ފްރޭ ކުރިއަށް ޖެހިލާފައި ފުރަތަމަ ފުންމާލީ ބިންމަތީގައި ތިބި މީހުންނަށް އަމުރުތަކެއް ގޮވަމުންނެވެ. އަލީޝާ ފައިމައްޗަށް ތެދުވެ ޝަހާދަތް އިނގިލިން ހަރަކާތެއް ކޮށްލިއެވެ. "ފުރަތަމަ ތި ތިން މީހުން. ބޯ ތިރިވެއްޖެއެވެ. އަހަރެން އެހެން ބުނާހާ ހިނދަކު ހަރަކާތްތެރިވަމުން."
  
  ކެނެޑީ ބެންގެ ފަހަތުން ހެލިކޮޕްޓަރުން ފުންމާލީ ކޮންމެ މަސްގަނޑެއްގައި ވެސް ވަރުބަލިކަމުގެ ވޭން އިހުސާސް ކުރެވެމުންނެވެ. ވަށައިގެން ބަލާލިއިރު އެ އަޖައިބު ކުރުވަނިވި މަންޒަރުން އޭނާގެ ވަރުބަލިކަމުގެ މަތިން މިނިޓެއްހާއިރު ހަނދާން ނައްތާލެވުނެވެ، ހަގީގަތުގައި އެކަމުގެ ސަބަބުން ނޭވާ ދުއްވައިގަތެވެ.
  
  އެއްފަހަރު ބަލާލުމުން އޭނާއަށް ވިސްނުނީ އެއީ ޖަރުމަނުގައި ހުންނަ ފްރޭގެ ކަސްޓަލްކަން؛ މަޖާ ދުވަހަކުވެސް ހުއްޓާނުލާ ޑިޒައިނަރ ޑެން އޮފް އިންއިކުއިޓީއެކެވެ. އެމީހުންގެ ލޭންޑިން އޭރިއާ މައި އެންޓްރެންސްއާ ދިމާއަށް ހުރިއިރު، ރަން ސްޓަޑް ޖަހާފައިވާ ޑަބަލް އޯކް ދޮރުތަކާއި، އިޓަލީގެ މާބަލް ކޮލަމްތަކުން ފްރޭމްކޮށްފައި ހުރިއިރު، އެ ދޮރުތައް ގްރޭންޑް އެންޓްރެންސް ހޯލަކަށް ވަދެއެވެ. ކެނެޑީ ބަލަން ހުއްޓާ އަގުބޮޑު ދެ ކާރެއް ކަމަށްވާ ލަމްބޮރްގީނީ އާއި މަސެރާޓީ ދުއްވައިގަތްއިރު، އެތަނުން ފޯރިގަދަ ހަތަރު ވިހި އަހަރުގެ ފިރިހެނުން ރޯލް އައުޓްވެ ސިޑިން ތެޅިގަނެގެން ކަސްޓަލް އަށް އަރައިގަތެވެ. ޑާންސް މިއުޒިކުގެ ބަރު ރިތްމްތައް ދޮރުގެ ފަހަތުން އައެވެ.
  
  ދޮރުތަކުގެ މަތީގައި ހިލަ ޖަހާފައިވާ ކުރިމަތީގައި ހުރިއިރު، އޭގެ މަތީގައި ތިންކޮޅު ޓަރެޓްތަކެއް ހުރިއިރު، ދެކޮޅުގައި އުސް ދެ ޓަވަރު ހުރިއިރު، މި ބޮޑު ސްޓްރަކްޗަރަށް ގޯތިކް ރިވައިވަލްގެ ސިފައެއް ލިބިގެން ދިޔައެވެ. އިންޕްރެސް ކުރާ، ކެނެޑީ ހީކުރީ، އަދި ކުޑަކޮށް އޯވަރވޯލް ހެންނެވެ. މިތަނުން ޕާޓީއަކަށް ދައުވަތު ލިބުމަކީ ކުރިއަށް އޮތް މޮޑެލްއެއްގެ ހުވަފެނަކަށް ވާނެ ކަމަށް އޭނަ ތަޞައްވުރު ކުރިއެވެ.
  
  އަދި އެގޮތަށް އެބެލް ފްރޭއަށް އެމީހުންގެ ހުވަފެންތަކުން ފައިދާ ލިބުނެވެ.
  
  ދޮރުތަކާ ދިމާއަށް ކޮއްޕާލިއިރު، އެމީހުން ގުގުމާލި ސުޕަކާރުތަކުގެ ކައިރިން ފާއިތުވެގެން ގޮސް މާބަލް ސިޑިން މައްޗަށް އަރަމުން ދިޔައިރު އެލިޝިއާ ރަނގަޅަށް ބަލަން ހުއްޓެވެ. ދޮރުތަކުން ވަދެ ގުގުމާލާ ލޮބީގެ ތެރެއަށް ވަދެގެން ދިޔައެވެ. ކަނާތްފަރާތުގައި ހުޅުވިފައިވާ ހަމުގެ ނިވާކޮށްފައިވާ ގޭޓެއް ވަދެގެން ދިޔައީ އުފާވެރި މިއުޒިކާއި ކުލަކުލައިގެ ލައިޓްތަކާއި އެއްވެ ތިބި މީހުންގެ މައްޗަށް އުފުލިފައިވާ ޖަގަހަތަކުން ފުރިފައިވާ ނައިޓް ކްލަބަކަށް ކަމަށާއި އެތަނުން އެންމެންނަށް ވެސް ނަށަން އެނގޭ މިންވަރު ސާބިތު ކުރެވޭނެ ކަމަށެވެ. ކެނެޑީ ވަގުތުން ހުއްޓި ހަޅޭއްލަވައިގަތެވެ.
  
  "އެހީވުން!" ސީދާ ޒިޔާރަތްކުރި މީހުންނަށް ބަލަން ހުރެ ރޮމުން ދިޔައެވެ. "އަހަރެމެންނަށް އެހީތެރިވެދީ!"
  
  އެތައް ބަޔަކު އެވަގުތުކޮޅު ނަގައިގެން ބައި ފުރިފައިވާ އައިނު ތިރިކޮށްލާފައި އަހަންނަށް ބަލަހައްޓައިގެން ތިއްބެވެ. ސިކުންތުކޮޅެއް ފަހުން ދެމީހުން ހޭން ފެށިއެވެ. ކްލާސިކް ސްވިޑެންގެ ބްލޮންޑް ސަލާމް ކުރުމުގެ ގޮތުން ފުޅި އުފުލާލުމުން ކަޅު ހަމުގެ އިޓަލީ ފިރިހެން މީހާ އޭނާއަށް ބަލަން ފެށިއެވެ. އަނެއް ބަޔަކު އެނބުރި އެމީހުންގެ ޑިސްކޯ ނަރަކައަށް ދިޔައެވެ.
  
  އެލިޝިއާ އޭނާގެ އިސްތަށިގަނޑުގައި ހިފާ މާބަލް ފްލޯރ ހުރަސްކޮށް ދަމާލުމުން ކެނެޑީ ރޮމުން ދިޔައެވެ. މުޒާހަރާގެ ގޮތުން ބެން ހަޅޭއްލަވައިގަތް ނަމަވެސް އެ ތަޅާލުމުން އޭނާ ވައްޓާލަން ކައިރިވިއެވެ. ޕާޓީގެ މެހެމާނުންގެ މެދުގައި އިތުރު ހެއްވާ ވާހަކަތަކެއް ފެނިގެން ދިޔައިރު، އޭގެ ފަހުން ފާޙިޝް ވާހަކަތަކެއް ދެއްކިއެވެ. އެލިޝިއާ ކެނެޑީގެ ރިބަންގައި ބާރަށް ޖަހާލަމުން ބޮޑު ސިޑިން ވައްޓާލިއެވެ.
  
  "މޮޔަ އަންހެނެއް" ޝަބާ ހީނލިއެވެ. "އެމީހުންގެ ވެރިމީހާދެކެ ލޯބިވާކަން ނުފެނޭތަ؟ އެމީހުން ދުވަހަކުވެސް އޭނާއާ މެދު ނުބައިކޮށް ނުވިސްނާނެއެވެ. މިހާރު...ދާ."
  
  އަތުން ފާޅުވި ކުޑަ ފިސްތޯލައަކުން މައްޗަށް އިޝާރާތް ކުރިއެވެ. ކެނެޑީ ބޭނުންވީ ދެކޮޅު ހަދަން ނަމަވެސް ދެންމެ ހިނގި ކަންތައްތަކަށް ބަލާއިރު، ކެނެޑީ ނިންމީ ހަމައެކަނި އެކަމާ އެކު ދާށެވެ. އެމީހުން ގެންދިޔައީ ސިޑިން މައްޗަށް އަރައި ކަނާތްފަރާތަށް، ކަސްޓަލްގެ އަނެއް ފިޔަގަނޑަށެވެ. އެމީހުން ސިޑިން ނުކުމެ ދިގު، ފަރުނީޗަރު ނެތް ކޮރިޑޯއަށް ވަދެގެން ދިޔަހާ އަވަހަކަށް - ފިޔަތަކުގެ މެދުގައިވާ ބްރިޖް - ނެށުމުގެ މިއުޒިކް ހުއްޓި، ވަގުތުގެ އެވަގުތު ދިރިތިބި ހަމައެކަނި މީހުން ކަމަށް ވެދާނެ އެވެ.
  
  ކޮރިޑޯއަކުން ހިނގަމުން ދިޔައިރު އެމީހުން ތިބީ އެއް ޒަމާނެއްގައި ތަނަވަސް ބޯލްރޫމަކަށް ވެދާނެ ކޮޓަރިއެކެވެ. އެކަމަކު މިހާރު އެ ސަރަހައްދު ބަހާލެވިފައި ވަނީ ބައި ޑަޒަން ވަކި ކޮޓަރިތަކަކަށެވެ - ފާރުތަކުގެ ބަދަލުގައި ބޭރުގައި ބާރު ޖަހާފައިވާ ކޮޓަރިތަކެކެވެ.
  
  ސެލްތަކެވެ.
  
  ކެނެޑީ އާއި ބެން އާއި ޕާނޭވިކް ވެސް ކޮއްޕާލީ އެންމެ ކައިރީގައި ހުރި ގޮޅިއަށެވެ. ބާރަށް ގުގުމާލުމުގެ މާނައަކީ ދޮރު ބަންދުވުމެވެ. އަލީޝާ އަތް ދިއްކޮށްލިއެވެ. "ތިޔަ ބަލަން ތިބޭ. މަޖާ ކޮށްލާ."
  
  އޭގެ ފަހުން އުފެދުނު ކަންފަތް ކަނޑާލާ ހިމޭންކަމުގައި ކެނެޑީ އޭނާގެ ދިގު ކަޅު އިސްތަށިގަނޑުގެ ތެރެއިން އިނގިލިތައް ދުއްވާލަމުން ޕެންޓްސޫޓް ވީހާވެސް ރަނގަޅަށް އޮމާންކޮށްލަމުން ފުން ނޭވާއެއް ދޫކޮށްލިއެވެ.
  
  "ރަނގަޅު..." އޭނަ ބުނަން ފެށިއެވެ.
  
  "ހޭއި، ބިޗްސް!"އެބެލް ފްރޭ އެމީހުންގެ ކެމެރާ ކުރިމައްޗަށް ފެނިގެން ދިޔައީ ހެލްފަޔަރގެ ކަލާނގެ ފަދައިން ހީލަމުންނެވެ. "އަހަރެންގެ ޕާޓީ ކަސްޓަލްއަށް މަރުހަބާ. ކޮންމެވެސް ގޮތަކުން އަހަރެންގެ، އުހު، މުއްސަނދި މެހެމާނުންނަށް ލިބޭވަރަށް ކަލެއަށް ވެސް ކަމުދާނެ ކަމާމެދު އަހަރެން ޝައްކުކުރަން."
  
  އެމީހުން ޖަވާބު ދިނުމުގެ ކުރިން އޭނާ އެ ހުށަހެޅުން ދުރަށް ޖައްސާލިއެވެ. "މުހިންމެއް ނޫން." ވާހަކަ ދައްކާކަށް ނުޖެހޭނެ. ކަލޭގެ ބަސްތަކުން އަހަރެންނަށް ޝައުގުވެރިކަން ކުޑައެވެ. އެހެންވީމާ،" އޭނާ ވިސްނާލާ ކަމަށް ހަދައިގެން ބުނީ، "އަހަރެމެންގެ އަތުގައި ކާކު ހެއްޔެވެ... އާދެ، އާދެ، ހަމަގައިމުވެސް، އެއީ ބެން ބްލޭކް. އަހަންނަށް ޔަގީން އެކަމުން ކަލެއަށް ވަރަށް ބޮޑު އުފަލެއް ލިބޭނެކަން."
  
  ބެން ދުވެފައި ގޮސް ބާރުތަކުގެ ކައިރިއަށް ގޮސް ވީހާވެސް ބާރަށް ދަމާލިއެވެ. "ކޮބާ އަހަރެންގެ ދޮންތަ ދޮންތަ؟"
  
  "ހޫމް؟ ޔޫ މީން ދަ ސޯސީ ބްލޮންޑް ވިތް..." އޭނާ ވަލު ގޮތަކަށް ފައި ބޭރަށް އެއްލާލިއެވެ. "ޑްރެގަން ފައިޓިން ސްޓައިލް ތައާރަފް ކުރަންތަ؟ ތަފްސީލު ބޭނުން ހެއްޔެވެ؟ އާދެ، އޯކޭ، އެއީ ކަލޭ ކަމުން، ބެން. ފުރަތަމަ ރޭ އަހަރެންގެ ބެސްޓް މޭން އެތަނަށް ފޮނުވީ އޭނަގެ ބޫޓު ނަގަން، އެނގިވަޑައިގަންނަވާނެ، އޭނަ ކުޑަކޮށް މަޑުކޮށްލަން. ޝީ ޓެގް ކޮށްފައި، ދެތިން ރިބްތަކެއް ތަދުވި ނަމަވެސް އަހަރެން ބޭނުންވި އެއްޗެއް އޭނާއަށް ލިބުނެވެ."
  
  ފްރޭ ވަގުތުކޮޅެއް ހޭދަކޮށްލީ އޭނާ ލައިގެން ހުރި އާދަޔާ ހިލާފު ސިލްކް ރޯބުގެ ޖީބުން ރިމޯޓް ކޮންޓްރޯލް މަސްވެރިކަން ކޮށްލުމަށެވެ. އޭނާ އެކަން ބަދަލުކޮށްލީ ޕޯޓަބަލް ޓީވީއަކަށް ކަމަށާއި އެކަން ކެނެޑީއަށް ފާހަގަ ވެސް ނުކުރެވުނެވެ. ވައިގެ މަގުން ފެނުނު ފޮޓޯއެއް - ސްކައި ނިއުސް - އިނގިރޭސިވިލާތުގެ ގައުމީ ދަރަނި ބޮޑުވަމުންދާ ގޮތާ ބެހޭ ގޮތުން ވާހަކަ ދައްކަމުން ދިޔަ އެވެ.
  
  "ދެވަނަ ރޭ؟" ފްރޭ މަޑުކޮށްލިއެވެ. "އަސްލު ކޮއްކޮ އެނގެން ބޭނުންތަ؟"
  
  ބެން ހަޅޭއްލަވައިގަތްއިރު އޭނާގެ ބަނޑުގެ ފުންމިނުން ފިލައިގެން ދިޔައީ ގުޓަރަލް އަޑެކެވެ. "ޝީ އިޒް އޯލް ރައިޓް؟ ޝީ އިޒް އޯލް ރައިޓް؟"
  
  ފްރޭ އަނެއްކާވެސް ރިމޯޓް ކޮންޓްރޯލް އަށް ކްލިކް ކޮށްލިއެވެ. ސްކްރީން ބަދަލުވީ އެހެން، ގްރޭނިއަރ ތަސްވީރަކަށެވެ. ކެނެޑީއަށް ވިސްނުނީ އޭނާ ބަލަމުން ދިޔައީ އެނދެއްގައި ބަނދެފައި ހުރި އަންހެން ކުއްޖަކާ އެކު ކުޑަކުޑަ ކޮޓަރިއަކަށެވެ.
  
  "ކީކޭ ހީކުރަނީ؟" ފްރޭ އިންސައިޓް ކުރިއެވެ. "އެންމެ ކުޑަމިނުން އޭނަ ދިރިހުރި. މިވަގުތު."
  
  "ކަރީން!" ބެން ދުވެފައި ގޮސް ޓީވީއާ ދިމާއަށް ދިޔަ ނަމަވެސް ދެން ހުއްޓުނީ ކުއްލިއަކަށް އަރައިގަނެގެންނެވެ. ގިސްލަމުން އޭނާގެ މުޅި ހަށިގަނޑު ތެޅިގަތެވެ.
  
  ފްރޭ ހީގަތެވެ. "އަނެއްކާ ކޮންކަމެއް ބޭނުންވަނީ؟" އަނެއްކާވެސް ވިސްނުންތޫނު ކަމަށް ހެދިގެން ދެން އަނެއްކާވެސް ޗެނަލް ބަދަލުކޮށް، މިފަހަރު ސީއެންއެންއަށް ބަދަލުކުރިއެވެ. ވަގުތުން ޚަބަރުގައި ނިއުޔޯކުގެ ސީރިއަލް ކިލާއެއް ކަމަށްވާ ތޯމަސް ކެލެބް އާއި ބެހޭ މެސެޖެއް ލިބުނެވެ.
  
  "ކުރިން ކަލެއަށް މިކަން ލިޔެދިނީ" މޮޔަ ކެނެޑީ އުފާވެރިކަމާއެކު ބުނެލިއެވެ. "ހީކުރީ ބަލާލަން ބޭނުންވެދާނެ ކަމަށް."
  
  ބޭއިޚްތިޔާރުގައި އޭނަ އަޑުއެހިއެވެ. އަޑުއެހި ބިރުވެރި ޚަބަރު ކެލެބް ނިއުޔޯކުގެ މަގުތަކުގައި އުޅެމުން ދިޔައީ، މިނިވަންވެ، ޖިންނިއެއްގެ ގޮތުގައެވެ.
  
  "އަހަރެން ގަބޫލުކުރާ ގޮތުގައި ކަލޭ އޭނާ މިނިވަންކުރީ" ކެނެޑީގެ ބުރަކަށީގައި މާނަހުރި ގޮތަކަށް ފްރޭ ބުންޏެވެ. "މޮޅު މަސައްކަތެއް. ޝިކާރަކުރާ ޖަނަވާރު އަނބުރާ ނިސްބަތްވާ ތަނަށް، މިހާރު ސިޓީ ޒޫގައި ކޭޖްކޮށްފައި ހުރި ޖަނަވާރެއް ނޫން."
  
  އެ ރިޕޯޓް ކުޅެފައިވަނީ މައްސަލައިގެ އަރުޝީފް ފޫޓޭޖް މެދުވެރިކޮށް- ސްޓޭންޑަޑް އެއްޗެހި- އޭނާގެ މޫނާއި، ހަޑި ފުލުހުގެ މޫނާއި، ޝިކާރައަކަށް ވެފައިވާ މީހުންގެ މޫނުތަކެވެ. އަބަދުވެސް ޝިކާރައަކަށް ވެފައިވާ މީހުންގެ މޫނުތަކެވެ.
  
  ކޮންމެ ދުވަހަކުވެސް އޭނަގެ ބިރުވެރި ހުވަފެންތަކަށް ވަސްވާސް ދިން ހަމަ އެ ހުވަފެންތަކެވެ.
  
  "އަހަރެން ބެޓްކުރަން އެމީހުންގެ ހުރިހާ ނަންތަކެއް އެނގޭތަ؟" ފްރޭ މަލާމާތް ކުރިއެވެ. "އެމީހުންގެ އާއިލާތަކުގެ އެޑްރެސްތައް. ވޭ... އެމީހުން މަރުވީ."
  
  "ޝަޓް އަޕް!"ކެނެޑީ އޭނާގެ އަތުގައި ބޯ ޖައްސާލިއެވެ. އެކަން ހުއްޓުވާ! ޕްލީޒް!
  
  "އަދި ކަލޭ" ފްރޭ ހީނލި އަޑު އިވުނެވެ. "ޕްރޮފެސަރ ޕާނޭވިކް" އޭނާ އެ ބަސްތައް ތެތްފިލުވާލީ އޭނާގެ އަނގައަށް ވެއްޓިފައިވާ ފުނޑުފުނޑު މަހެއް ފަދައިންނެވެ. "ކަލޭ މަޑުކޮށްލައިގެން އަހަންނަށް މަސައްކަތް ކުރަންވީނު."
  
  ބަޑިއެއް ގުގުމާލިއެވެ. ކެނެޑީ ސިހިފައި ހަޅޭއްލަވައިގަތެވެ. ޖެހިގެން އައި ސިކުންތުގައި ހަށިގަނޑު ވެއްޓުނު އަޑު އިވުމުން، އެނބުރި ބަލާލިއިރު، މުސްކުޅިޔާ ބިންމައްޗަށް ވެއްޓި، މޭމަތީގައި ވަޅެއް ފަޅައިގެން ގޮސް، ލޭ ބޭރަށް ގޮސް ގޮޅީގެ ފާރުތަކުގައި އުކާލާފައިވާތަން ފެނުނެވެ.
  
  އޭނާގެ ދަތްދޮޅި ވެއްޓިގެން ދިޔައިރު، ކުފުރުކަމުން ސިކުނޑި ބަންދުވެގެން ދިޔައެވެ. ފްރޭ އިތުރު ފަހަރަކު އޭނާއާ ދިމާއަށް އެނބުރިލިތަން އޭނާއަށް ބަލަން ހުރެވުނެވެ.
  
  "އަދި ކަލޭ ކެނެޑީ މޫރް. ތިޔަ ވަގުތު އަންނަނީ. އަޅުގަނޑުމެން ވަރަށް އަވަހަށް ތިޔަބޭފުޅުން ފޭބުމުގެ ގާބިލްކަން ހުރި އަޑިތައް ހޯދާނަން."
  
  ހީލްގައި އެނބުރި ހިނިތުންވެލަމުން އޭނާ ހިނގައިގަތެވެ.
  
  
  ސާލީސް ދޭއް
  
  
  
  ޖަރުމަނުގެ ލާ ވެރެއިން އެވެ
  
  
  އޭނާގެ ސެކިއުރިޓީ ޑިޕާޓްމަންޓަށް ދިއުމަށް މިސްރާބު ޖެހިއިރު އެބެލް ފްރޭ އަމިއްލަ ނަފްސަށް ހީނލިއެވެ. މަދު އީޖާދީ ވަގުތުކޮޅަކުން އޭނާ މި ބީރައްޓެހިން ބިންމައްޗަށް ވައްޓާލިއެވެ. ދެމީހުންވެސް ތިބީ ފަޅައިގެން ގޮސްފައެވެ. އަދި އެންމެ ފަހުން އޭނާ އެ މުސްކުޅި ބީރައްޓެހި ޕާނެވިކް ސްޓޯން މަރާލިއެވެ.
  
  ހައިރާން ކުރުވަނިވި. މިހާރު މިވަނީ އިތުރު އުފާވެރި ހަރަކާތްތަކަކަށެވެ.
  
  އޭނާގެ އަމިއްލަ ކުއާޓަރުގެ ދޮރު ހުޅުވާލިއިރު ފެނުނީ މިލޯ އާއި އެލިޝިއާ އޭނާގެ ސޯފާގައި ޖައްސާލައިގެން ތިބިތަނެވެ. އެމެރިކާގެ ބޮޑު ކުޅުންތެރިޔާ އަދިވެސް އަނިޔާގެ ތަހައްމަލު ކުރަމުން ދިޔައީ، ކޮންމެ ހަރަކާތަކާއެކު މޫނު ކުނިކޮށްލަމުން، އެ ސްވިޑެންގެ ޓޯސްޓެން ޑާލްގެ ސަބަބުންނެވެ.
  
  "ކައިރީގެ ގެއިން އެއްވެސް ޚަބަރެއް؟" - ފްރޭ ވަގުތުން އަހާލިއެވެ. "ހަޑްސަން ގުޅީތަ؟"
  
  ޖެހިގެން ހުރީ ސީސީޓީވީ ކޮންޓްރޯލް ސެންޓަރެއް ކަމަށާއި، މިހާރު ފްރޭގެ އެންމެ ރެޑިކަލް ސަޕޯޓަރުންގެ ތެރެއިން އެއް ސަޕޯޓަރު ޓިމް ހަޑްސަންގެ ފާރަވެރިކަމުގެ ދަށުގައި ހުރި ކަމަށެވެ. ކޮމްޕިއުޓަރުގެ ފުޅާ ދާއިރާއެއްގައި ޢިލްމު ލިބިފައިވާތީ ގަނޑުވަރުގެ ވަށައިގެން "ހަނދާން ހުރި މީހާ" ގެ ނަމުން މަޝްހޫރު ހަޑްސަން އަކީ ފްރޭގެ ފުރަތަމަ ދަރިވަރުންގެ ތެރެއިން އެކަކެވެ. ގިނައިން އެމީހުން ތިބީ އޮޑިންގެ މަހާނަ އިންސްޓޯލް ކުރުމުގެ މަސައްކަތް ކުރިއަށްދާ ގޮތް މޮނިޓަރ ކުރަމުން ކަމަށާއި، ހަޑްސަން ހުންނެވީ ހެލްމްގައި - ލަޢުނަތް ކިޔަމުން، ފޮނިވެ، ނާރުތަކުގެ ތެރޭގައި ޔީގަރސް ކިރު ފަދައިން ގިސްލަމުން ކަމަށެވެ. ފްރޭ ކެތްމަދުވެފައި ހުރީ މަހާނަ އޭގެ ހައްގު ތަނުގައި ބަހައްޓާފައި ހުރިތަން ދެކެން ކަމަށާއި، އޭނާގެ ފުރަތަމަ ފާހަގަކޮށްލެވޭ ޒިޔާރަތަށް ފުރިހަމަ ތައްޔާރީތަކެއް ވެގެން ދިޔަ ކަމަށެވެ. އަދި އޭނާގެ ގައިދީންނާއި، ކަރީންގެ ކުއާޓަރާއި، އޭނާގެ އަލަށް ގައިދީންގެ ގޮޅިތައް ވެސް ބަލާފައިވެއެވެ.
  
  އަދި ޕާޓީއެއްވެސް ހަމަގައިމުވެސް. ހަޑްސަން އިންފްރާރެޑް ނުވަތަ ސްޓޭންޑަޑް ޕިޗް ވިޔަސް ކްލަބުގެ ކޮންމެ އިންޗިއެއް ކޮންމެވެސް ކޮންޓްރޯލަކަށް ލާ ނިޒާމެއް ގާއިމްކޮށް، ފްރޭގެ އެލައިޓް ގެސްޓުންގެ ކޮންމެ ހަރަކާތެއް ރެކޯޑްކޮށް ލީވަރޭޖްގައި އޭގެ ބަރުދަން ޗެކްކުރި އެވެ.
  
  އޭނާއަށް ވިސްނުނީ ބާރަކީ ކޮންމެ ގޮތެއްވިޔަސް ޢިލްމެއް ނޫންކަމެވެ. ވަރުގަދަކަމަކީ ސަލާމަތީ ހެއްކެކެވެ. ޑިސްކްރީޓް ފޮޓޯގްރަފީ. ހައި ޑެފިނިޝަން ވީޑިއޯ. އަތުލައިގަތީ ގާނޫނާ ހިލާފު ކަމެއް ކަމަށް ވެދާނެ ނަމަވެސް ޝިކާރައަކަށް ވެފައިވާ މީހާ ބިރުގަތް ވަރުގެ ގެއްލުމެއް ނުލިބުނެވެ.
  
  އެބެލް ފްރޭއަށް ފަސޭހަވާ ކޮންމެ ވަގުތެއްގައި ސްޓާލެޓެއް ނުވަތަ ރޮކް ޗިކްއަކާއެކު "ޑޭޓް ނައިޓް" އެއް ހަމަޖައްސައިދެވޭނެއެވެ އޭނާ ބޭނުންވިއެވެ.
  
  "އެއްވެސް ކަމެއް އަދި ނުވޭ. ހަޑްސަން އަނެއްކާވެސް ސޯފާގައި ހޭނެތިގެން ދިޔައީ ކަންނޭނގެ،" ބޯ އަތުގައި ހިފައިގެން ހުރެ އޭނާގެ ސޯފާގެ އަރިމަތީގައި ފައި ޖައްސާލައިގެން ހުރެ އެލިޝިއާ ބުންޏެވެ. ފްރޭ އޭނައަށް ބަލާލިއިރު އޭނަގެ ކަކުލު ހުޅުގައި ކުޑަކޮށް ފަތުރާލިއެވެ.
  
  ޔަޤީނުންވެސް. ޤުދުރަތީ ގޮތުން ފްރޭ އަމިއްލަ ނަފްސަށް ފުންނޭވާއެއް ދޫކޮށްލިއެވެ. އޭނާ ބަލަން ހުރީ މިލޯ ގިސްލަމުން އޭނާގެ ރިބަންގައި ހިފަހައްޓާލުމަށެވެ. ޖިންސީ ގުޅުން ހިންގުމުގެ ޚިޔާލު ނުރައްކަލާ ގުޅިގެން ދިޔަ ވަގުތު ކަރަންޓުގެ ތެޅުން އޭނާގެ ހިތުގެ ތެޅުން އަވަސްވެގެން ދިޔަހެން ހީވިއެވެ. އޭނާ އެލިޝިއާގެ ދިމާލަށް ބުމަ އުފުލާލިއިރު، އޭނާއަށް ޔުނިވާސަލް 'ފައިސާ' ގެ ނިޝާން ލިބުނެވެ.
  
  އަލީޝާ ދެފައި ތިރިކޮށްލިއެވެ. "ދެވަނަ ވިސްނުމެއްގައި މިލޯ ކީއްވެތަ އަނެއްކާ ގޮސް ޗެކް ނުކުރަނީ. އަދި އެ ބީރައްޓެހި ހަޑްސަންގެ އަތުން ފުރިހަމަ ރިޕޯޓެއް ހޯއްދަވާ، ހޫމް؟ ބޮސް" އެޕެޓައިޒާތަކުގެ ރިހި ޕްލެޓާއާ ދިމާއަށް ބޯޖަހާލިއެވެ. "އާދަޔާ ހިލާފު ކަމެއްތަ؟"
  
  ފްރޭ ޕްލޭޓް ދިރާސާ ކުރަމުން ދިޔައިރު މިލޯ، ކަން ހިނގާ ގޮތް ނޭނގި ހުރެ، އޭނާގެ މޮޔަކަމުގެ މައްޗަށް ސިޔާސީ މީހެއް ފަދައިން، އޭނާގެ ލޯބިވެރިޔާއާ ދިމާއަށް ފޭންޑް ނަޒަރެއް ފޮނުވައި، ދެން ގިސްލަމުން ކޮޓަރިން ނިކުމެގެން ދިޔައެވެ.
  
  ފްރޭ ބުނީ "ބިސްކޮޓީ ލޫކް މީރު."
  
  ދޮރު ކްލިކް ކުރުމާއެކު އެލިޝިއާ ފްރޭއަށް ބިސްކޯދު ތަށި ދިއްކޮށްލަމުން އޭނާގެ މޭޒުމައްޗަށް އެރިއެވެ. ހަތަރު ފައިމައްޗަށް ހުއްޓިލައިގެން ހުރެ އޭނައާއި ދިމާލަށް ބޯ އަނބުރާލިއެވެ.
  
  "މި ބިސްކޯދާއި އެކު ސަޅި އިނގިރޭސި ކަނދުރާއެއް ބޭނުންތަ؟"
  
  ފްރޭ އޭނާގެ މޭޒު ދަށުގައި ހުރި ސިއްރު ބަޓަނަކަށް ފިތާލިއެވެ. ވަގުތުން ފޭކް ކުރެހުން އެއްފަރާތަކަށް ބަދަލުވުމުން ވީޑިއޯ ސްކްރީންތަކުގެ ސަފުތައް ފެނިގެން ދިޔައެވެ. އޭނާ "ހަ" އޭ ބުނުމުން އެއް ސްކްރީނަށް ދިރުމެއް ލިބުނެވެ.
  
  އޭނާ ބަލަން ހުއްޓާ ކުކީގެ ރަހަ ބެލީ، ވިސްނުމެއް ނެތި އެލިޝިއާގެ ވަށައިގެންވާ ބުރަކަށީގައި ފިރުމާލަމުންނެވެ.
  
  "އަހަރެންގެ ހަނގުރާމަ މައިދާން" އޭނާ ނޭވާލިއެވެ. "މިހާރުވެސް ކައްކާފައި އެބަހުރި. އާނ?"
  
  އެލިޝިއާ ފަސާދަވެރި ގޮތަކަށް ހީނލިއެވެ. "އާނ".
  
  ފްރޭ އޭނާގެ ފައިތިލަ ދޭތެރޭގައި ހުރި ޑިޕްރެޝަންގައި ފިރުމާލަން ފެށިއެވެ. "ދެން ދިހަވަރަކަށް މިނެޓް އެބައޮތް. މިވަގުތު ޖެހޭނީ އެއް އަވަސް އެއްޗަކުން ފުއްދައިދޭން."
  
  "އަހަރެންގެ ދިރިއުޅުމުގެ ވާހަކަ".
  
  ފްރޭ އޭނާގެ ސަމާލުކަން އޭނައަށް އަނބުރާލީ، ތަޅުނުލާ ދޮރުގެ ފަހަތުން އެންމެ ވިހި ފޫޓު ދުރުގައި ހުރި މިލޯއަށް އަބަދުވެސް ވިސްނަމުން ނަމަވެސް، އެއާއެކުވެސް، އަދި އެލިޝިއާ މައިލްސްގެ ޝަހުވަތްތެރި ޙާޟިރީއާއެކުވެސް، އޭނާއަށް އަދިވެސް އޭނާގެ އަލަށް އައި އެއް ގޮޅީގެ ލަގްޒަރީ ގޮޅިން ލޯ ނައްތާނުލެވުނެވެ ހޯދާފައިވާ އަސީރުން .
  
  ސީރިއަލް ކިލާ - ތޯމަސް ކެލެބް.
  
  އެންމެ ފަހުގެ ކުރިމަތިލުން ކޮންމެހެން ކުރިމަތިވިއެވެ.
  
  
  
  3 ވަނަ ބައި
  ހަނގުރާމަ މައިދާނުގައި...
  
  
  ސާޅީސް ތިނެއް
  
  
  
  ޖަރުމަނުގެ ލާ ވެރެއިން އެވެ
  
  
  ކެނެޑީ ދުވެފައި ގޮސް ބާރުތަކާ ދިމާއަށް ދިޔައީ އެބެލް ފްރޭ އާއި އޭނާގެ ގާޑުން އެމީހުންގެ ގޮޅީގެ ބޭރުން ފެނުމުންނެވެ. ޕްރޮފެސަރުގެ ހަށިގަނޑު ނަގަން ނުވަތަ މިނިވަންކޮށް ދޫކޮށްލަން އެމީހުންނަށް ހަޅޭއްލަވައިގަތް އިރު، ދެން ހަމަ އެކަން ކުރުމުން ބިރުދެއްކުމުގެ ރާޅުގަނޑެއް އިހުސާސް ކުރެވުނެވެ.
  
  ހަދާނެ ގޮތެއް ނޭނގި ހުރެ ގޮޅީގެ އެތެރެއަށް މަޑުކޮށްލިއެވެ. ގާޑުންގެ ތެރެއިން އެކަކު އޭނާގެ ފިސްތޯލައިން އިޝާރާތް ކުރިއެވެ. އެމީހުން ޖަލު ކޮމްޕްލެކްސްގެ ފުންމިނަށް ހިނގައިގަތީ، އިތުރު އެތައް ގޮޅިއެއްގެ ކައިރިން ފާއިތުވެގެން ދިޔައިރު، އެ ހުރިހާ ގޮޅިއެއް ވެސް މީހަކު ނެތެވެ. އެކަމަކު އެ ހުރިހާ ކަމެއްގެ ބޮޑުކަމުން ކަށިގަނޑާ ހަމައަށް ފިނިވެގެން ދިޔައެވެ. މި ފިރިހެންމީހާއަށް ކުޅަދާނަވަނީ ކޮންކަހަލަ ފާޙިޝް ފާފަވެރިކަމެއް ހެއްޔެވެ؟
  
  އެއީ ކާލިބްއަށް ވުރެ އޭނާ ގޯސްވެދާނެކަން އޭނައަށް ވިސްނުނު ވަގުތެވެ. އެ ހުރިހާ އެންމެންނަށްވުރެ ގޯސް. ޑްރޭކް، ޑާލް އަދި ސަޕޯޓިން ލަޝްކަރު ކައިރިވަމުން އަންނަ ކަމަށް އުންމީދު ކުރި ނަމަވެސް، އެމީހުން އަމިއްލައަށް ތިބި ކަމަށް ގަބޫލުކޮށް، މި މައްސަލައާ ކުރިމަތިލާން ޖެހުނެވެ. ޑްރޭކް ކުރި ގޮތަށް ބެން ރައްކާތެރި ކުރަން އުންމީދު ކުރާނީ ކިހިނެއް ހެއްޔެވެ؟ އޭނަގެ ކައިރީގައި ޒުވާން ފިރިހެނަކު ހިނގައިގަތެވެ. ޕާނޭވިކް މަރުވިފަހުން އޭނާ މާގިނަ ވާހަކައެއް ނުދައްކައެވެ. ހަގީގަތުގައި ކެނެޑީ ހީކުރީ އެމީހުން މަހާނަގައި އަތުލައިގަތް ފަހުން އެ ކުއްޖާ ދެއްކީ މަދު ބަސްކޮޅެކެވެ.
  
  އޭނާއަށް ފެނުނީ ކަރީން ސަލާމަތް ކުރަން ލިބުނު ފުރުޞަތު ފުނޑުފުނޑުވެގެން ދިޔަތަނެވެ. އޭނާގެ ފޯނު އަދިވެސް ރައްކާތެރިކަމާއެކު ޖީބުގައި އޮތްކަން، ވައިބްރޭޓް ކުރަން ސެޓްކޮށްފައިވާކަން، އަދި ޖަވާބު ނުދޭ މައިންބަފައިންގެ ފަރާތުން ބައި ޑަޒަން ކޯލްތަކެއް އައިސްފައިވާކަން އޭނައަށް އެނގުނެވެ.
  
  "އަހަރެމެން މިތިބީ ރަނގަޅު ތަނެއްގައި" ކެނެޑީ އޭނާގެ އަނގައިގެ ކަނުން ހީނލަމުން ބުނެލިއެވެ. "ތިމާގެ ސިކުނޑި އަމިއްލަ ނަފްސަށް ބަހައްޓާށެވެ."
  
  "އަނގަބަސްތި އެމެރިކާ!" ފްރޭ އެންމެ ފަހު ބަސް ތެތްފިލުވާލީ ލަޢުނަތެއް ފަދައިންނެވެ. އޭނާއަށްޓަކައި، ބޮޑަށް ބެލެވޭ ގޮތުގައި އެއީ ވާނެ ކަމެއް ކަމަށް އޭނަ ހީކުރިއެވެ. "އަމިއްލަ ތަޤްދީރާމެދު ކަންބޮޑުވާންވީ."
  
  ކެނެޑީ ފަހަތަށް ނަޒަރު ހިންގާލިއެވެ. "މީގެ މާނައަކީ ކޮބައި ހެއްޔެވެ؟ ކަލޭ ހަދާފައިވާ ކުޑަކުޑަ ހެދުންތަކުގެ ތެރެއިން އެއް ހެދުމެއް އަހަރެން ލައިގެން އުޅެންތަ؟" އޭނާ ނަކަލުކުރީ ކަނޑާ ތަތްކުރުމަށެވެ.
  
  ޖަރުމަނު މީހާ ބުމަ އުފުލާލިއެވެ. "ލޯބިވެތި. ފީސްޓީގައި ހުންނަނީ ކިހާ ދުވަހަކުތޯ ބަލާލަމާ ހިނގާށެވެ."
  
  ގޮޅިތަކުގެ ކޮމްޕްލެކްސްގެ ބޭރުން އެމީހުން ވަދެގެން ދިޔައީ ގޭގެ އެހެން، މާ އަނދިރި ބަޔަކަށެވެ. މިހާރު އެމީހުން ދިޔައީ ތިރިއަށް ތޫނު އޭންގަލެއްގައި، އޭނަގެ ވަށައިގެންވާ ކޮޓަރިތަކާއި ކޮރިޑޯތައް ހުރީ ހާސްވެފައެވެ. ނަމަވެސް، ފްރޭ އެނގިހުރެ، އެ ހުރިހާ ކަމެއް ވެސް ވީ ބްލަޑްހައުންޑްސް އަށް އޮޅުންފިލުވައިދިނުމަށް ރެޑް ހެރިންގް އެކެވެ.
  
  އެމީހުން ހިނގައިގަތީ އެންމެ ފަހު ހޯލުން ފައިބައިގެން ދިޔައިރު، އޭގެ ތެރެއިން ވަދެގެން ދިޔައީ އާރކް ކޮށްފައިވާ ލަކުޑި ދޮރަކަށް ކަމަށާއި، އޭގެ ހީންގްތަކުގައި ބޮޑެތި ދަގަނޑު ޕްލޭޓްތައް ޖަހާފައި ހުރި ކަމަށެވެ. އެ ގާޑުންގެ ތެރެއިން އެކަކު ވަޔަލެސް ނިއުމެރިކް ކީޕެޑެއްގައި އަށް އަދަދުގެ ނަންބަރެއް ޖަހާލުމުން ބަރު ދޮރުތައް ކްރިކް ކްރީކް ކޮށް ހުޅުވަން ފެށި އެވެ.
  
  ވަގުތުން އޭނައަށް ފެނުނީ އާ ކޮޓަރި ވަށައިގެން މޭމައްޗަށް އަރާ ދަގަނޑު ރެއިލިންގްތަކެކެވެ. ގާތްގަނޑަކަށް ތިރީސް ސާޅީސް މީހުން އަތުގައި ބުއިންތަކެއް ހިފައިގެން ވަށައިގެން ތިބެގެން ހީހީފައި ތިއްބެވެ. ޕްލޭބޯއީސް އާއި ޑްރަގް ލޯޑްސް އާއި މަތީ ދަރަޖައިގެ ފިރިހެން އަދި އަންހެން ހަށިވިއްކާ މީހުންނާއި ޝާހީ އާއިލާއާއި ފޯޗުއަން 500 ގެ ޗެއާމަނުންނާއި ބޮޑެތި ވާރުތަވެރިންނާއި ތެޔޮ މުއްސަނދި ޝެއިޚުންނާއި މިލިއަނަރުންގެ އަންހެން ދަރިންނެވެ.
  
  އެންމެން ވެސް ހުރަހުގެ ވަށައިގެން ތިބެ، ބޮލިންގާ އާއި ރޯމާނީ ކޮންޓީ ބޮއެގެން، މީރު ކާނާ ނިބްލްކޮށް، އެމީހުންގެ ސަގާފަތާއި ކްލާސް ފާޅުކުރަމުން ދިޔައެވެ.
  
  ކެނެޑީ ހިނގައިގަތުމުން އެ އެންމެން ހުއްޓި ކުޑައިރުކޮޅަކު އޭނައަށް ބަލަހައްޓައިގެން ތިއްބެވެ. އޭނާގެ ފިނި ޚިޔާލަކީ އޭނާ އިވެލުއޭޓް ކުރުމެވެ.ދޮންވެލިގަނޑު ފާރުތަކުގެ ތެރެއިން ދުވެފައި ގޮސް ކަންފަތް ތެޅިގަތެވެ.
  
  އެއީ އޭނަ ހެއްޔެވެ؟ ފުލުސް އޮފިސަރެއްތަ؟
  
  އޭނާ އޭނަ ހަލާކު ކުރަން އުޅެނީ، އޯ، ހަތަރު މިނެޓް ޓޮޕްސް އިންނެވެ.
  
  އަހަރެން ނަގާނަމެވެ. އަހަރެން އިތުރު ދިހައެއް ދޭނަން ޕިއެރޭ. ކީކޭ ބުނަން ތިއުޅެނީ؟
  
  ހަތް... އައި ބެޓް ޝީ އިޒް ސްޓްރޯންގް ދަން ޝީ ލޫކްސް. އަދި، އާދެ، ޝީ ވިލް ބީ ލިޓްލް ޕިސްޑް، ޑޯންޓް ޔޫ ތިންކް؟
  
  އެމީހުން ދައްކަމުން ދިޔައީ ކޮން ވާހަކައެއް ހެއްޔެވެ؟
  
  ކެނެޑީއަށް ބުރަކަށީގައި ގަދަ ފިޔަވަޅެއް އެޅިހެން ހީވެގެން ކޮޓަރިއަށް ވަދެއްޖެއެވެ. ޖަމާޢަތުގައި ތިބި މީހުން ހީގަތެވެ. ފްރޭ އަވަސް އަވަހަށް އޭނާގެ ފަހަތުން ދުއްވައިގަތެވެ.
  
  "މީހުން!" އޭނާ ހީލިއެވެ. "އަހަރެންގެ ރައްޓެހިން! މިއީ އަޖައިބު ކުރުވަނިވި ހުށަހެޅުމެއް، ތިހެން ހީނުވޭތަ؟ އަދި ޝީ ގޯއިން ގިވް އަސް ވަން ވަންޑަރޑް ނައިޓް!"
  
  ކޮންޓްރޯލެއް ނެތި ބިރުގަނެގެން ކެނެޑީ ވަށައިގެން ބަލާލިއެވެ. އެމީހުން ދައްކަމުން ދިޔައީ ކޮން ވާހަކައެއް ހެއްޔެވެ؟ ސްޓޭ ޕްރިކްލީ، އޭނަ ހަނދާންވީ ކެޕްޓަން ލިޕްކިންޑްގެ އެންމެ ގަޔާވާ ވާހަކައެވެ. ތިމާގެ ކުޅުން ކުރިއަށް ގެންދާށެވެ. އޭނަ ސަމާލުކަން ދޭން އުޅުނު ނަމަވެސް ޝޮކާއި ސުރިއަލް ވަށައިގެންވާ މާހައުލުން އޭނަ މޮޔަވުމުގެ ބިރު އޮތެވެ.
  
  "އަހަރެން ކުރިމަތީގައި ޕާފޯމް ނުކުރާނަން" ފްރޭގެ ބުރަކަށީގައި ޝަބާ މުމްބާއީ ކޮށްލިއެވެ. "ތިޔަ އުންމީދު ކުރާ ކޮންމެ ގޮތަކުންވެސް."
  
  ފްރޭ އޭނާއާ ދިމާއަށް އެނބުރިލިއިރު އޭނާގެ އެނގޭ ހިނިތުންވުމަކީ އަޖައިބު ކުރުވަނިވި ކަމެކެވެ. "ނޫންތަ؟" އަގުހުރި އެއްޗެއްގެ ބޭނުމުގައި؟އަޅުގަނޑަށް ހީވަނީ ތިމާއާއި ތިމާގެ އެކުވެރިން މާބޮޑަށް ވަޒަންކުރާހެން. އެކަމަކު އެއީ އާދައިގެ ކަމެކެވެ. އެހެން ގޮތަކަށް ވިސްނާފާނެ، އެކަމަކު އަޅުގަނޑަށް ހީވަނީ ތިޔަބޭފުޅުން އެކަން ކުރައްވާނެހެން، ލޮބުވެތި ކެނެޑީ. އަހަރެންނަށް ހީވަނީ ކަލެއަށް ކުރެވޭނެހެން. އާދޭ." އޭނާ ގާތަށް އައުމަށް އިޝާރާތް ކުރިއެވެ.
  
  ކެނެޑީ ރިންގް ރޭލް އާއި ދިމާއަށް ފިޔަވަޅު އެޅިއެވެ. ގާތްގަނޑަކަށް ބާރަ ފޫޓު ތިރިން ބިމުގެ ތެރެއަށް ނުހަނު ހަމަހަމަކޮށް ކޮނެފައިވާ ވަށައިގެންވާ ވަޅެއް ހުރިއިރު، އޭގެ ތަޅުގައި ހިލަތައް ޖަހާފައި ހުރިއިރު، ފާރުތަކުގައި ނަޖިހާއި ހިލަ ޖަހާފައި ހުއްޓެވެ.
  
  މުސްކުޅި ޒަމާނުގެ ގްލެޑިއޭޓަރ އެރީނާއެކެވެ. މާރާމާރީގެ ވަޅުގަނޑެކެވެ.
  
  އޭނަގެ ކައިރީގައި ދަގަނޑު ސިޑިތައް ދަމައިގަނެ ރެއިލިންގްތަކުގެ މައްޗަށް އުފުލާލައިގެން ވަޅުގަނޑަށް ވަދެގެން ދިޔައެވެ. ފްރޭ އިޝާރާތް ކުރީ އޭނާ ތިރިއަށް އަންނަން ޖެހޭނެ ކަމަށެވެ.
  
  "ނޯ ވޭ" ކެނެޑީ ވިސްނައިދިނެވެ. އޭނައާއި ބެންއަށް ތިން ބަޑި ޖަހާފައި ހުއްޓެވެ.
  
  ފްރޭ ކޮނޑު އަރުވާލިއެވެ. "އައި ނީޑް ޔޫ، ބެޓް އައި ސީރިއަސްލީ ޑޯންޓް ނީޑް އަ ބޯއީ. އަޅުގަނޑުމެންނަށް ފަށައިގަނެވޭނީ ކަކުލަށް ވަޒަނެއް ޖަހައިގެން، ދެން އުނަގަނޑާ ހަމައަށް. މަސައްކަތްކޮށްބަލަ އަހަރެންގެ އެދުން ފުއްދަން ކިހާ ދުވަހެއް ނަގާނެތޯ." އޭނާގެ ނަރަކަ ފަދަ ހިނިތުންވުމުން އޭނާގެ ވާހަކަތައް ކަށަވަރުކޮށްދިނުމުން އުފާވާނެކަން ޔަގީންވިއެވެ.
  
  ދަތްކުނޑި ވިކާލަމުން ސިކުންތުކޮޅެއް ހޭދަކުރީ ޕެންޓްސޫޓް އޮމާންކުރުމަށެވެ. މުއްސަނދި އެއްވެ ތިބި މީހުން ޝައުޤުވެރިކަމާއެކު ބަލާލީ ކޭޖެއްގައި އޮތް ޖަނަވާރެއް ފަދައިންނެވެ. ބިއްލޫރިތައް ހުސްވެފައި ހުރިއިރު އެޕެޓައިޒަރުތައް ވެސް ކެވިފައި ހުއްޓެވެ. އެމީހުންގެ ތެރޭގައި ވެއިޓަރުންނާއި ވެއިޓަރުން އުދުހެމުން ދިޔައީ އެމީހުންނަށް ނުފެނި، ފުރިގެން ގޮސް ތާޒާވެފައެވެ.
  
  "ކޮން ކަހަލަ ވަޅުގަނޑެއް؟" ވަގުތަށް މުއާމަލާތް ކުރަމުން ދިޔައިރު، އެކަމުން ނިކުމެވޭނެ ގޮތެއް ނުފެނި، ޑްރޭކްއަށް އިތުރު އަގުހުރި ކޮންމެ ސިކުންތެއް ދޭން މަސައްކަތް ކުރަމުން ދިޔައެވެ.
  
  "މިއީ އަހަރެންގެ ހަނގުރާމަ މައިދާން" ފްރޭ އޯގާތެރިކަމާއެކު ބުންޏެވެ. "ތިބާ އުޅެނީ ޝަރަފުވެރި ހަނދާނުގައި ނުވަތަ ފަޟީޙަތުގައި މަރުވެގެން. އިޚްތިޔާރު، އަޅުގަނޑުގެ ލޮބުވެތި ކެނެޑީ، ތިޔަބޭފުޅުންގެ އަތުގައި އެބައޮތް. "
  
  ތޫނުކޮށް ތިބޭށެވެ.
  
  ގާޑުންގެ ތެރެއިން އެކަކު އޭނާގެ ފިސްތޯލަގެ މޫނުމަތިން ކޮއްޕާލިއެވެ. ކޮންމެވެސް ގޮތަކުން ބެންއަށް ޕޮޒިޓިވް ލޫކެއް ޕްރޮޖެކްޓް ކުރެވިގެން ސިޑިން އަރާ ގޮތަށް އަތް ދިއްކޮށްލިއެވެ.
  
  "މަޑުކޮށްބަލަ" ފްރޭގެ ދެލޯ ރުޅިވެރިކަމާއެކު ވިދާލިއެވެ. "އޭނާގެ ބޫޓު ނަގާ. މިކަމުން އޭނާގެ ލޭގެ ޝަހުވަތަށް ތަންކޮޅެއް އިތުރަށް ތެޔޮ ޖަހާނެ."
  
  ކެނެޑީ ހުރީ ނިކަމެތިވެ ރުޅިއައިސްފައި ކަމަށާއި ކުޑަކޮށް މޮޔަވެފައި ހުރި ގާޑުންގެ ތެރެއިން އެކަކު ކުރިމަތީގައި ކަކޫޖަހާލައިގެން ބޫޓު ނަގައިގެންނެވެ. ސިޑިން އަރައިގެން ދިޔައީ ދުނިޔޭގެ ދުރު ކަނެއްގައި އެހެން ކެނެޑީއަކާ މި އާދަޔާ ހިލާފު ބައްދަލުވުން ހިނގަމުންދާ ކަހަލަ އިހުސާސެއް ކުރެވިގެންނެވެ. އެންމެން އިޝާރާތް ކުރަމުން ދިޔަ މިއީ ކާކު ބާވައޭ އޭނަ ހިތަށް އެރިއެވެ.
  
  މާ ރަނގަޅަކަށް އަޑު އިވިފައެއް ނުވެއެވެ. ހީވީ އޭނަގެ ފުރާނައަށްޓަކައި ހަނގުރާމަ ކުރަން ޖެހޭނެހެންނެވެ.
  
  ސިޑިން ފައިބަމުން ދިޔައިރު އެއްވެ ތިބި މީހުންގެ ތެރެއިން ވިސްލްއެއް އިވުމުން ލޭގެ ޝަހުވަތުގެ ވަރުގަދަ ރާޅެއް ވައިގެ ތެރޭގައި ފުރިގެން ދިޔައެވެ.
  
  ހުރިހާ ކަހަލަ ފާޙިޝް ވާހަކަތަކެއް ގޮވާލިއެވެ. ބެޓްތައް ޖަހާފައި އޮތީ، އެއްބަޔަކު މިނިޓެއް ނުވަނީސް މަރުވާނެ ކަމަށާއި އަނެއް ބަޔަކު ތިރީސް ސިކުންތަށް ވުރެ ކުޑަ ވަގުތުކޮޅެއްގެ ތެރޭގައި ތޮންގް ގެއްލޭނެ ކަމަށެވެ. އެކަކު ނުވަތަ ދެމީހަކު އޭނައަށް ތާއީދު ވެސް ހުށަހެޅިއެވެ. އެކަމަކު އެއަށްވުރެ ބޮޑު ނުރައްކަލަކީ ޕައުޑަރަކަށް ބަދަލުކުރުމަށްފަހު އޭނާގެ މަރުވެފައިވާ ހަށިގަނޑު ހަޑިކޮށްލުމެވެ.
  
  މުއްސަނދިންގެ ތެރެއިން އެންމެ މުއްސަނދި، ދުނިޔޭގައި ހުރި އެންމެ ބާރުގަދަ ކުނި. މިއީ މުއްސަނދިކަމާއި ބާރު ދިން އެއްޗެއް ނަމަ، ޙަޤީޤަތުގައި ދުނިޔެ ހަލާކުވެގެން ދިޔައީއެވެ.
  
  މާ އަވަހަށް އޭނާގެ ހުސްފައި ހަރު ބިމުގައި އަތް ޖައްސާލިއެވެ. ފިނިކަމާއި ހާމަކަން އިހުސާސް ކުރެވެމުން ސައިކަލުން ފައިބައިގެން ގޮސް ވަށައިގެން ބަލާލިއެވެ. އޭނައާއި އިދިކޮޅަށް ފާރުގައި ވަޅެއް ވަނީ ކަނޑާފައެވެ. އެއީ މިވަގުތު ބޯ ދަނޑިތަކެއްގެ ސެޓަކުން ނިވާކޮށްފައި އޮތް ތަނެކެވެ.
  
  މި ދަނޑިތަކުގެ އަނެއް ފަރާތުގައި ތާށިވެފައި އޮތް ސިފަ ކުއްލިއަކަށް ކުރިއަށް ދުއްވައިގަތީ ލޭ އޮހޮރުވާލާފައިވާ ރުޅިވެރިކަމުގެ ހަޅޭކެއްގެ އަޑަކުން އެތަންތަނަށް ޖައްސާލަމުންނެވެ. އޭނާ އެމީހުން ތެޅިގަތީ އެހާ ބާރަށް އެމީހުން ބައުންސް ކޮށްލިއިރު، އޭނާގެ މޫނުމަތީގައި އޮޅުވާލާފައިވާ ގިސްލުމަކަށްވުރެ ކުޑަކޮށް ވެސް ބޮޑެވެ.
  
  އެކަމަކު މިހެން ކަންތައް ކުރި ނަމަވެސް، އަދި އޭނާގެ އާދަޔާ ހިލާފު މާހައުލެއްގައި ވެސް، ކެނެޑީއަށް އޭނާ ދެނެގަތީ އޭނާގެ ނަން ހަނދާން ކުރަން ޖެހުނު ވަރަށް ވުރެ އަވަހަށެވެ.
  
  ތޯމަސް ކެލެބް، ސީރިއަލް ކިލާ އެވެ. މިތާ ޖަރުމަނުގައި، އޭނާއާއެކު. ހަނގުރާމައިގެ މައިދާނަށް ވަދެގެން ދިޔައީ ފަނާވަނިވި ދެ ދުޝްމަނުންނެވެ.
  
  އަނބުރާ ނިއުޔޯކުގައި އެކުލަވާލި އެބެލް ފްރޭގެ ޕްލޭން ދަނީ ތަންފީޒު ކުރަމުންނެވެ.
  
  ކެނެޑީގެ ހިތް ފުންމާލިއިރު، ނަފްރަތުގެ ސާފު ދުވެލި އޭނާގެ ފައިގެ އިނގިލިތަކުން ފެށިގެން ސިކުނޑިއާއި ބުރަކަށީގައި ތިރިއެއް ފަދައިން ޖަހާލިއެވެ.
  
  "ޔޫ ބާސްޓަރޑް!" ރުޅިވެރިކަމުން ހޫނުވަމުން ޝަބާ ރޮއެގަތެވެ. "ތިޔައީ އެބްސޮލިއުޓް ބާސްޓަޑްއެއް!"
  
  އެވަގުތު ދަނޑިތައް އުފުލިގެން ގޮސް ކާލިބް ފުންމާލީ އޭނާއާ ދިމާއަށެވެ.
  
  
  * * *
  
  
  ޑްރޭކް ހެލިކޮޕްޓަރު ބިމުގައި ޖެހުމުގެ ކުރިން ނުކުމެ، އަދިވެސް ޓޯސްޓެން ޑާލްގެ ފަހަތުން ފިޔަވަޅެއް ފަހަތުގައި ހުރެ، ބައިނަލްއަގްވާމީ ބާރުތަކުގެ ޖޮއިންޓް ކޯލިޝަނަކުން ނަގާފައިވާ ބިޒީ ހޮޓަލާ ދިމާއަށް ދުއްވައިގަތެވެ. ސިފައިންނަކީ ހަމަ ޔަގީނުންވެސް މިކްސްޑް ނަމަވެސް ނިންމާލަދޭ އަދި ހަނގުރާމައަށް ތައްޔާރަށް ތިބި ބައެކެވެ.
  
  އެއީ ލާ ވެރެއިނާގެ އުތުރުން 1.2 މޭލު ދުރުގައި ހުރި ތަންތަނެވެ.
  
  ސިފައިންނާއި އާންމުންގެ އުޅަނދުތައް ލައިންކޮށްފައި، އިންޖީނުތައް ގުގުމާލަމުން، ތައްޔާރަށް ހުއްޓެވެ.
  
  ފޯޔަރަކީ ހަރަކާތްތެރިކަމުގެ ބާރުގަދަ ތަނެއް: ކޮމާންޑޯތަކާއި ސްޕެޝަލް ފޯސަސްތަކާއި ޖާސޫސީ އެޖެންޓުންނާއި ސިފައިން އެންމެން އެއްވެ، ތަރުތީބުކޮށް ތައްޔާރުވަމުން ދިޔައެވެ.
  
  ޑާލް އޭނާގެ ހާޒިރުކަން އިއުލާން ކުރީ ހޮޓަލުގެ ރިސެޕްޝަނަށް ފުންމާލައިގެން އެންމެން އެނބުރިލި ވަރަށް ބާރަށް ހަޅޭއްލަވައިގަނެގެންނެވެ. އޭރު އިޙްތިރާމްގެ ހިމޭންކަމެއް ހުއްޓެވެ.
  
  އެމީހުންނަށް ކުރިންވެސް އޭނާއާއި، ޑްރޭކްއާއި، އަދި އެހެން މީހުންވެސް އެނގޭތީ، އައިސްލޭންޑްގައި އެމީހުން ހާސިލްކުރި ކަންތައްތައް ރަނގަޅަށް އެނގެއެވެ. މިތަނުގެ ކޮންމެ މީހަކަށްވެސް އެކަން އަންގާފައިވަނީ ހޮޓަލާއި ހެލިކޮޕްޓަރާއި ދެމެދު ބްރޯޑްކާސްޓް ކުރި ވީޑިއޯ ލިންކް މެދުވެރިކޮށެވެ.
  
  "އަހަރެމެން ތައްޔާރުތަ؟" ދަހުލް ހަޅޭއްލަވައިގަތެވެ. "މި ކުއްތާ ނައްތާލަންތަ؟"
  
  "އިކުއިޕްމަންޓް ތައްޔާރުވެއްޖެ" ކޮމާންޑަރު ހަޅޭއްލަވައިގަތެވެ. އެ އެންމެންވެސް މި އޮޕަރޭޝަންގެ ޒިންމާ އުފުލީ ދާލް އެވެ. "ސްނައިޕަރުން ތިބީ ތަނުގައި. ވީ އާ ސޯ ހޮޓް ވީ މީޓް އެސް ވެލް ރީސްޓާޓް ދިސް ވޯލްކެނޯ، ސަރ!"
  
  ދަހުލް ބޯޖަހާލިއެވެ. "ދެން އަހަރެމެން އިންތިޒާރު ކުރަނީ ކޮން ކަމަކަށް؟"
  
  އަޑުގަދަވުމުގެ މިންވަރު ސަތޭކަ ދަރަޖަ މައްޗަށް ދިޔައެވެ. ސިފައިން ދޮރުތަކުން ފައިލްކޮށް، އެކަކު އަނެކެއްގެ ބުރަކަށީގައި ތަޅައި، ހަނގުރާމައަށް ފަހު ބިޔަރު ބޯން ބައްދަލުވުމުގެ އިންތިޒާމު ހަމަޖައްސައި، ހިތްވަރު ކުރިއަށް ގެންދިޔައެވެ. އެއްވެފައި ހުރި އުޅަނދުތައް ދުރަށް ޖެހިލުމާއެކު އިންޖީނުތައް ހަޅޭއްލަވަން ފެށިއެވެ.
  
  ޑްރޭކް ޑާލް އާއި ގުޅިގެން ދިޔައީ ތިން ވަނަ ހަރަކާތްތެރިވާ އުޅަނދު ކަމަށްވާ އަސްކަރީ ހަމްވީގަ އެވެ. އެންމެ ފަހު ގަޑިއިރުގެ ބްރީފިންގްތަކުގެ ތެރޭގައި އޭނާއަށް އެނގުނީ އެމީހުންގެ އަތުގައި ގާތްގަނޑަކަށް 500 މީހުން ތިބިކަން، ފްރޭގެ 200 މީހުންގެ ކުޑަ ލަޝްކަރު އަޑިއަށް ގެންދިއުމަށް ފުދޭވަރުގެ ކަމެއް ނަމަވެސް ޖަރުމަނު މީހާ ހުރީ އެއަށްވުރެ މަތީ މަގާމެއްގައި ކަމުން ގިނަ އުކުޅުތަކެއް ހުންނާނެ ކަމަށް ބެލެވުނެވެ.
  
  އެކަމަކު އޭނާގެ އަތުގައި ނެތް އެއްކަމަކީ ހައިރާންކަމުގެ އުނިއިތުރެވެ.
  
  ޑްރޭކް ކުރިމަތީ ސީޓުގައި ބައުންސް ކޮށްލީ އޭނާގެ ރައިފަލްގައި ހިފަހައްޓައިގެން ހުރެ، އޭނާގެ ޚިޔާލުތައް ފޯކަސް ކުރެވުނީ ބެން އާއި ކެނެޑީ އަށެވެ. އެމީހުންގެ ފަހަތުގައި ހުރި ގޮނޑީގައި ހޭޑަން ހުރީ ހަނގުރާމައަށް ތައްޔާރުވެފައެވެ. ވެލްސް ހޮޓަލުގައި ބާއްވާފައި ވަނީ ބަނޑަށް ސީރިއަސް ޒަހަމްތަކަކާ އެކުގަ އެވެ.
  
  ކޮންވޯއީ ވަށައިގެން ތޫނު ބުރިއެއް ވަށައިގެން ދިޔައިރު، ދެން ލާ ވެރެއިން ފެންނަން އައީ، ވަށައިގެންވާ އަނދިރިކަމުގެ ކުރިމަތީގައި، އަދި އޭގެ މަތީގައި އުސްވެފައިވާ ފަރުބަދަގެ ކަޅު ފަރުބަދަގެ ކުރިމަތީގައި ކްރިސްމަސް ގަހެއް ފަދައިން އަލިވެގެންނެވެ. އޭގެ ދޮރުތައް ފުޅާކޮށް ހުޅުވާފައި ހުރުމުން އެމީހުން ވައްޓާލަން އައި މީހާގެ ބްރޭޒެން ކެރޭކަން ދައްކުވައިދެއެވެ.
  
  ދާލް މައިކް ޖައްސާލިއެވެ. "އެންމެ ފަހު ކޯލް." އަހަރެމެން މި ފަށަނީ ހޫނުގަދަކޮށް. ސްޕީޑުން މިތަނުން ފުރާނަ ސަލާމަތް ކުރެވޭނެ، ރައްޔިތުން. ލަނޑުދަނޑިތައް އެނގޭ، އަދި އޯޑިންގެ ސަންދޯއް އޮންނާނީ ކޮންތާކުތޯ އަހަރެމެންގެ އެންމެ ރަނގަޅު ލަފާ ވެސް އެނގޭ. ހިނގާ މި ޕިގް އާއި މުއާމަލާތް ކުރަން ސިފައިން."
  
  އެ ލިންކުގައި އޮތީ ޕޮލިޓް އިންޓެލިޖެންޓް ޖެންޓަލްމަން އެވެ. މާ ބޮޑަށް އިރޮނީ. ޑްރޭކް ހުރީ ހުދު ކުލައެއް ޖަހާފައި ކަމަށާއި ދެފަރާތުން ކިރިޔާ އިންޗިއެއް ބާކީ އޮއްވާ ހަމަރ ފްރޭގެ ގާޑްހައުސް ތެރެއިން ބެރެލް ކުރި ކަމަށެވެ. ޖަރުމަނުގެ ގާޑުން އެމީހުންގެ އުސް ޓަވަރުތަކުން އެލާމް ޖަހަން ފެށިއެވެ.
  
  ފުރަތަމަ ބަޑިޖަހާފައި ވަނީ ލީޑް ވެހިކަލްތަކުން ފުންމާލައިގެންނެވެ. ކުއްލިއަކަށް ކޮންވޯއީ ހުއްޓުމުން ޑްރޭކް އޭނާގެ ދޮރު ހުޅުވާލާފައި ދުއްވައިގަތެވެ. އެމީހުން އެއާ ސަޕޯޓް ބޭނުން ނުކުރީ ފްރޭ އަށް އާރްޖީޕީއެސް ހުރެދާނެތީ އެވެ. އެމީހުން އަވަހަށް ކާރުތަކާ ދުރަށް ޖެހެން ޖެހުނީ ހަމަ އެ ސަބަބާހުރެއެވެ.
  
  ފިޔަވަޅު އަޅައި ޕިގްސްގެ ބިން ބެކަން ފެކްޓްރީއަކަށް ބަދަލުކޮށްލާށެވެ.
  
  ފުރަތަމަ ފަންގިފިލާގެ ކުޑަދޮރުގެ ދަށުން ހެދިފައިވާ ބޯ ގަސްތަކުގެ ކައިރިއަށް ޑްރޭކް ދުއްވައިގަތެވެ. މީގެ ތިރީސް މިނެޓް ކުރިން އެމީހުން ފޮނުވި ސާސް ޓީމުން ކުރިން ވެސް ނައިޓް ކްލަބުގެ ސަރަހައްދާއި އޭގެ 'މަދަނީ' މެހެމާނުން ވަށާލަން ޖެހުނެވެ. ކަސްޓަލްގެ ކުޑަދޮރުން ވަޒަންތައް އުދުހި، ގޭޓްހައުސްގެ ފާރުތަކަށް ވާރޭ ވެހެމުން ދިޔައީ ކާރުތައް އެތެރެއަށް އޮއްސާލުމުންނެވެ. އިއްތިހާދުގެ ބާރުތަކުން ބަދަލު ހިފުމުގެ ގޮތުން ބަޑިޖަހައި، ބިއްލޫރި ތަޅާލައި، މަހާއި ކަށިގަނޑުގައި ޖެހި، ހިލަ ކުރިމަތިން މުޝް އަށް ބަދަލުކުރި އެވެ. ހަޅޭއްލަވައިގަތުމާއި ހަޅޭއްލަވައިގަތުމާއި ބާރުގަދަ ކުރުމަށް ގޮވާލުންތައް ވެސް ކުރިއަށް ދިޔައެވެ.
  
  ގަނޑުވަރުގެ ތެރޭގައި ހަލަބޮލިކަން އުފެދުނެވެ. މަތީ ބުރީގެ ކުޑަދޮރަކުން އާރުޕީޖީ ގޮވުމެއް ގޮވައި، ފްރޭގެ ގާޑްހައުސްއަށް ވެއްޓި ފާރުގެ ބައެއް ހަލާކުވެފައިވެ އެވެ. ކޮތަޅުތައް ތިރިއަށް ވެއްޓުނީ ވަދެގަތް ސިފައިންގެ މައްޗަށެވެ. މެޝިންގަންގެ ބަޑިތައް އަނބުރާ އައިސް ޖަރުމަނުގެ ކުލީ ސިފައިންގެ މީހަކު މަތީ ބުރިން ވެއްޓި، ހަޅޭއްލަވައިގަނެ ވެއްޓިގެން ދިޔައީ ބިރުވެރި ކްރެޝްއަކާއެކު ބިންމައްޗަށް ވެއްޓިގެންނެވެ.
  
  ޑާލް އާއި އިތުރު ސިފައިންގެ މީހަކު ކުރިމަތީ ދޮރުތަކުގައި ބަޑިޖަހާފައިވެ އެވެ. އެމީހުންގެ ވަޒަން ނުވަތަ ރިކޯޗެޓްތަކުން ދެ މީހަކު މަރުވި އެވެ. ދަހުލް ކުރިއަށް ދުއްވައިގަތެވެ. އޭނަގެ ފަހަތުން ކޮންމެވެސް ތަނެއްގައި ހޭޑެން ހުއްޓެވެ.
  
  "އަހަރެމެން މި ނަރަކަ ވަޅަށް ވަންނަން ޖެހޭނެ! މިހާރު!"
  
  އާ ގޮވުންތަކެއް ރޭގަނޑު ތެޅިގަތެވެ. ދެވަނަ އާރުޕީޖީން ޕަންޗް ކޮށްލީ ޑްރޭކްގެ ހަމަރުގެ އިރުމަތީގައި އެތައް ފޫޓެއް ދުރުގައި ހުރި ބޮޑު ކްރޭޓަރަކަށެވެ. އުޑުމައްޗަށް ވެއްޓުނީ ނަޖިހާއި ހިލަތަކުގެ ވިއްސާރައެކެވެ
  
  ޑްރޭކް ދުވެފައި ދިޔައީ، ކޮޅަށް ހުރެ، ބޮލުގެ މަތީގައިވާ ވައި ވަށާލާފައިވާ ވަޒަންތަކުގެ ކްރިސް ކްރޮސިންގ ޕެޓަރންގެ ދަށުގައެވެ.
  
  ހަގީގަތުގައިވެސް ހަނގުރާމަ ފެށިއްޖެއެވެ.
  
  
  * * *
  
  
  ކެނެޑީ އާއި ކެލެބް އަތްލުމުގެ ކުރިން ވެސް އެއްވެ ތިބި މީހުންގެ ލޭގެ ޝަހުވަތް ދައްކާލި އެވެ. ކެނެޑީ ފަރުވާތެރިކަމާއެކު ވަށައިގެން ދައުރުވަމުން ދިޔައިރު، އިނގިލިތައް ނަޖިހުގައި ހިފާލަމުން، ފައިތަކުން ހިލައާއި ބިން ޓެސްޓް ކުރަމުން ދިޔައިރު، ލަފާނުކުރެވޭ ވަރަށް ނާތަހުޒީބު ގޮތަކަށް ހަރަކާތްތެރިވަމުން ދިޔައެވެ. އެ ހުރިހާ ކަމެއްގެ މާނަ ދޭހަވާން ސިކުނޑިއަށް އުނދަގޫވި ނަމަވެސް އިދިކޮޅު ޓީމުގެ ކިބައިގައި ބަލިކަށިކަމެއް ކުރިންވެސް ފާހަގަ ކުރެވިފައި ވެއެވެ- އޭނާގެ ލޮލުން އޭނާގެ ބައްޓަން ނެތް ޕެންޓްސޫޓުން ކޮންޒަވޭޓިވްކޮށް ނިވާކޮށްފައިވާ ސިފައަށް ވަދެގެން ދިޔަ ގޮތެވެ.
  
  އެހެންކަމުން މިއީ ޤާތިލު މަރާލުމުގެ އެއް ގޮތެވެ. އޭނަ ފޯކަސް ކުރީ އެހެން މީހަކު ހޯދުމަށެވެ.
  
  ކަލޭބް ފުރަތަމަ ފިޔަވަޅު އެޅިއެވެ. އަތްތިލަ ފަޅައިގެން ދިޔައިރު އޭނާގެ ތުންފަތުން ލޭ އުދުހިގެން ދިޔައެވެ. ކެނެޑީ އޭނާއާ ހަނގުރާމަކޮށް އެއްފަރާތަކަށް ޖެހިލިއެވެ. އެއްވެ ތިބި މީހުން ތިބީ ލޭ ހޯދަން ނުކުމެފައެވެ. މީހަކު ބިންމައްޗަށް ރަތް ރަހަ އުކާލިއިރު، އެއީ އެމީހުން އޮހޮރެން ބޭނުންވި ލޭގެ ރަމްޒީ އިޝާރާތެކެވެ. ބަލިކަށި ފްރޭ، ހިތްވަރު ނެތް ސައިކޯޕޭތު ކެލެބް މިކަން ކުރުމަށް ބާރުއަޅާ އަޑު އޭނާއަށް އިވުނެވެ.
  
  މިހާރު ކެލެބް އަނެއްކާވެސް ފުއްޕާމޭގައި ޖެހިލިއެވެ. ކެނެޑީއަށް ފެނުނީ އޭނާ ފާރުގައި ލެނގިލައިގެން ހުރިތަނެވެ. އެއްވެ ތިބި މީހުންގެ ސަމާލުކަން ގެއްލިގެން އޭނަގެ ސަމާލުކަން ގެއްލިގެން ދިޔައެވެ.
  
  ދެން ކެލެބް ހުރީ އޭނާގެ މަތީގައި، އޭނާގެ ހުސް އަތްތިލަ ކަރުގައި އޮޅާލައިގެން - އޭނާގެ ފިނިފެންމަލެއް، ނަފްރަތު ބޮޑު... ހުސް އަތްތަކެވެ.ޤާތިލެއްގެ އަތް...
  
  ... އަނިޔާވެރިކަމާއި މަރު...
  
  ...އޭނާގެ ފަޅައިގެން ގޮސްފައިވާ ނަޖިސް މުޅި ހަންގަނޑުގައި އުނގުޅަމުން ދިޔައެވެ. އިންޒާރުގެ ބެލްތައް އޭނަގެ ބޮލުގައި ގުގުމާލިއެވެ. ތިހެން ވިސްނުން ހުއްޓާލަން ޖެހޭނެ! ފޯކަސްކޮށް ހަނގުރާމަ ކުރަން ޖެހޭނެ! ތިބާ އުފެއްދި ލެޖެންޑަކާ ނޫން، ހަގީގީ ހަނގުރާމަވެރިއަކާ ހަނގުރާމަ ކުރާށެވެ.
  
  ކެތްތެރިކަމެއް ނެތް އެއްވެ ތިބި މީހުން އަނެއްކާވެސް ހަޅޭއްލަވައިގަތެވެ. އެމީހުން ފުޅިތަކާއި ބިއްލޫރިތައް ފެންސުގައި ތަޅާލީ މަރާލަން ކެތްމަދުވެފައިވާ ޖަނަވާރުތަކެއް ފަދައިން ހަޅޭއްލަވަމުންނެވެ.
  
  އަދި ކާލެބް، އެހާ ގާތުގައި ވީ ހުރިހާ ކަމެއްގެ ފަހުން. އޭނާގެ ސެންޓަރ އޮފް ކޮންސެންޓްރޭޝަން އަށް ބަޑިޖަހާފައި، ނަރަކައަށް ވަދެގެން ދިޔައެވެ. އެ ޖަނަވާރު އޭނާގެ އެއްފަރާތުގައި ޖަހާލިއިރު، އެއްފަހަރާ އޭނާގެ ބޯ އޭނާގެ މޭމައްޗަށް ފިތާލިއެވެ. އޭނާގެ ހަޑި ފޮތިގަނޑެއް ފަދަ ހުސް މޭލެވެ. ދެން އަނެއްކާވެސް އޭނަގެ ގައިގައި ޖަހާލިއެވެ. މޭގައި ރިހުން ގޮވާލިއެވެ. އޭނަ ތެޅިގަތެވެ. މަތިން ފައިބަމުން ދިޔަ ރަތް ރަހަ އޭނާގެ މައްޗަށް އުފުލިގެން ދިޔައެވެ.
  
  "އެއީ" ކަލޭބް އޭނައަށް ޖެއްސުން ކުރިއެވެ. "ތިބާ ނިސްބަތްވާ ތަނަށް ތިރިއަށް ދާށެވެ."
  
  އެއްވެ ތިބި މީހުން ހަޅޭއްލަވައިގަތެވެ. ކެލެބް އޭނާގެ ދިގު އިސްތަށިގަނޑުގައި އޭނާގެ ނަފްރަތު އުފެދޭ އަތްތައް ފޮހެލަމުން މަޑުމައިތިރި، މަރުވާ ފަދަ ނުބައި ނަޒަރަކުން ހީލިއެވެ.
  
  "ގޯނާ ޕިސް އޮން ޔޫ ޑެޑް ބޮޑީ، ބިޗް."
  
  ކެނެޑީ ކަކުލަށް ވެއްޓިގެން ދިޔައީ ކެލެބްގެ އަތުން ކުޑައިރުކޮޅަކު ސަލާމަތްވެގެންނެވެ. އޭނާ ދުރަށް ދާން އުޅުނު ނަމަވެސް އޭނާ ފަޓުލޫނުގައި ބާރަށް ހިފަހައްޓާލިއެވެ. މަރުގެ ބޮލެއް އޮތް ވަލު ޖަނަވާރެއް ފަދައިން ހީލަމުން އޭނާ ފަހަތަށް ދަމައިގަތެވެ. އޭނައަށް އިތުރު ގޮތެއް ނެތެވެ. ފަޓުލޫނާއި، ބައްޓަން ނެތް، ސިފަ ފޮރުވާ ފަޓުލޫނުގެ ބުރަކަށި ނަގައި، ފައިތިލަ ތިރިއަށް ފޭބުމަށް ދޫކޮށްލިއެވެ. އޭނާގެ ވަގުތީ ހައިރާންކަމުގެ ފައިދާ ނަގައިގެން އޭނަގެ ބުރަކަށީގައި ދުރަށް ޖެހިލިއެވެ. އެ ހިލަތަކުން އޭނަގެ ހަންގަނޑުގައި ރިއްސާލިއެވެ. އެއްވެ ތިބި މީހުން ހަޅޭއްލަވައިގަތެވެ. ކެލެބް ކުރިއަށް ޖެހިލާފައި އަންޑަރވޭއާރގެ ކަކުލުގެ ތެރެއަށް އަތް ދިއްކޮށްލި ނަމަވެސް، ލޭއޮހޮރުވާލާފައިވާ އަދި ފަޅައިގެން ގޮސްފައިވާ ނޭފަތް އެއްފަރާތަކަށް ވިއްސައިގެން ދިޔައިރު، އަންޑަރވޭއާ ފަހަތަށް ޖައްސާލިއެވެ. ކުޑައިރުކޮޅަކު އިށީނދެގެން އިނދެ އޭނާގެ ނޭމެސިސްއަށް ބަލާލަމުން އޭނާގެ ލޭއޮހޮރުވާލާފައިވާ މަސް ކާ ލޮލުން ދުރަށް ބަލާލެވޭ ގޮތެއް ނުވިއެވެ.
  
  
  * * *
  
  
  ޑްރޭކް ފެންސީ ދޮރުން ވަދެގެން ގޮސް ބޮޑު ލޮބީއަށް ވަދެއްޖެއެވެ. ސާސް އިން ހަގީގަތުގައި ނައިޓް ކްލަބް ސަރަހައްދު ވަށާލައި މައި ސިޑި ނިވާކޮށްފައިވެ އެވެ. ބާކީ ތިބި ގަނޑުވަރު އެހާ އެކުވެރިއެއް ނުވާނެއެވެ.
  
  ދާލް އޭނާގެ އުރަމަތީގެ ޖީބުގައި ފިރުމާލިއެވެ. "ކުރެހުންތަކުން ފެންނަނީ އަހަރެމެންގެ ކަނާތްފަރާތުގައި އަދި ދުރު އިރުމަތީ ފިޔަގަނޑުގައި ސްޓޯރޭޖް ރޫމެއް. މިހާރު އެއްވެސް ކަމަކާ ޝައްކު ނުކުރައްވާ ޑްރޭކް. ހައިޑަން އެވެ. އަހަރެމެން އެއްބަސްވީ މިއީ ފްރޭ އާއި އަހަރެމެންގެ ރައްޓެހިންނާއި ގަބުރަށް އެންމެ ލޮޖިކަލް ތަނެއް ކަމަށް."
  
  "އަހަރެން ހުވަފެނެއްވެސް ނުދެކެން" ހައިޑަން ނިންމާލަމުން ބުނެލިއެވެ.
  
  ފަހަތުން ދުވެފައި ދިޔަ ފިރިހެނުންގެ ގްރޫޕަކާއެކު ޑްރޭކް ޑާލްގެ ފަހަތުން ގޮސް އިރުމަތީ ފިޔައަށް ދިޔަ ދޮރުން ވަދެގެން ދިޔައެވެ. ދޮރު ހުޅުވުމާއެކު އިތުރު ވަޒަންތަކެއް ވައިގެ ތެރެއަށް ވަދެގެން ދިޔައެވެ. ޑްރޭކް ރޯލްކޮށްލަމުން ތެދުވެލީ ބަޑިޖަހަމުންނެވެ.
  
  އަދި ކުއްލިއަކަށް ފްރޭގެ މީހުން އެމީހުންގެ ތެރޭގައި ތިއްބެވެ!
  
  ވަޅިތައް ވިދާލިއެވެ. އަތް ފިސްތޯލަ ޖަހާފައި. ކަނާތާއި ވާތު ފަރާތުން ސިފައިން ފައިބައިގެން ދިޔައެވެ. ޑްރޭކް އޭނާގެ ފިސްތޯލަގެ މޫނުމަތިން ފްރޭގެ ގާޑުންގެ ތެރެއިން އެކަކުގެ ފައްޅިއަށް ފިތާލުމަށްފަހު، ހަމަ ވަގުތުން ހަތިޔާރު ބަޑިޖަހާ މަގާމަށް ވައްޓާލީ ހަމަލާދިން މީހާގެ މޫނަށް ވަޒަނެއް ޖައްސާލުމަށެވެ. ގާޑުން އޭނާއަށް ހަމަލާދިނީ ކަނާތްފަރާތުންނެވެ. ޑްރޭކް ލުންގް ދުއްވާލަމުން އެ ފިރިހެން މީހާގެ މޫނުގައި އުނަގަނޑުގައި ޖަހާލިއެވެ. އޭނާ ހޭނެތިފައި އޮތް މީހާގެ މައްޗަށް ގުދުވެ، ވަޅި ނަގައި އޭގެ ނިޔަފަތި ޑެލްޓާ ކޮމަންޑޯސްގެ ކަރު ކަނޑަން އުޅުނު އެހެން މީހެއްގެ ބޮލަށް ވައްދާލިއެވެ.
  
  އޭނާގެ ކަންފަތުގެ ކައިރީގައި ފިސްތޯލައެއްގެ ބަޑިއެއް ގުގުމާލިއެވެ؛ އެސްޖީޖީގެ އެންމެ ގަޔާވާ ހަތިޔާރެވެ. ހޭޑަން ބޭނުންކުރީ ގްލޮކް އާއި ސިފައިންގެ ވަޅިއެކެވެ. މަލްޓިނޭޝަނަލް ފޯސް އެއް މަލްޓިނޭޝަނަލް އިންސިޑެންޓަކަށް ކަމަށް ޑްރޭކް ހީކުރިއެވެ. އިތުރު ޝޮޓްތަކެއް ކޮޓަރީގެ އެންމެ ދުރު ކޮޅުގައި ގުގުމާލިއެވެ. އިޓަލީ މީހުން ޝާމިލުކޮށްލާށެވެ.
  
  ދުޝްމަނުންގެ ފަރާތުން ޖެހުނު ވަޒަނުގެ ދަށުން ޑްރޭކް ފްލެޓްކޮށް ރޯލް ކޮށްލިއެވެ. އޭނާ މުޅި ހަށިގަނޑު އަނބުރާލީ، ފުރަތަމަ ފައި، އެ ފިރިހެންމީހާ އޭނާގެ ފައިން ވައްޓާލަމުންނެވެ. އެމީހާ ބުރަކަށީގައި ބާރަށް ޖައްސާލުމުން ޑްރޭކް ވަނީ އަމިއްލައަށް މަރުވެފައެވެ.
  
  ކުރީގެ ސާސް އޮފިސަރު ތެދުވެވަޑައިގަތުމުން ކުރިއަށް ދިހަވަރަކަށް ފިޔަވަޅު ދުއްވާފައި ދިޔަ ޑާލް ފެނުނެވެ. އެމީހުންގެ ދުޝްމަނުން މަދުވަމުން ދިޔައީ މަދުވަމުން - ފަހަރެއްގައި ބާކީ ތިބީ މަދު ދިހަވަރަކަށް ޝަހީދުން، ވަޒަންވެރިން ވަރުބަލިކޮށްލުމަށް ފޮނުވި މީހުންނެވެ. އަސްލު ސިފައިން ތިބޭނީ އެހެން ތަނެއްގައެވެ.
  
  "ވޯމް އަޕް އަކަށް ގޯހެއް ނޫން" ސްވިޑެންގެ މީހާ ހިނިތުންވެލަމުން އަނގަ ވަށައިގެން ލޭ އޮހޮރެމުން ދިޔައެވެ. "މިހާރު ކުރިއަށް ދާންވީ!"
  
  އެމީހުން އެހެން ދޮރަކުން ވަދެ، ބޫބީ ޓްރެޕްތަކުން ކޮޓަރިއެއް ސާފުކޮށް، ދެން އެހެން ކޮޓަރިއެއްގައި ސްނައިޕަރުން ރަނގަޅު ކުދިންގެ ތެރެއިން ހަ ކުދިން ކަޓާލުމުގެ ކުރިން ހޮވިގެން ދިޔައެވެ. އެންމެ ފަހުން އެމީހުންނަށް ފެނުނީ މެޝިންގަންތައް ޖަހަމުން ދިޔަ ލޫޕްހޯލްތަކެއް ހުރި އުސް ހިލަ ފާރެއްގެ ކުރިމަތީގައެވެ. ހިލަ ފާރުގެ މެދުގައި ހުރީ ބޭންކް ވޯލްޓެއް ހަނދާންކޮށްދޭ އެއަށްވުރެ ވެސް ތަސައްރަފު ފުދިފައިވާ ދަގަނޑު ދޮރެކެވެ.
  
  "އެއީ" ފަހަތަށް ގުދުވެލަމުން ޑާލް ބުންޏެވެ. "ފްރޭގެ އޮބްޒަވޭޝަން ރޫމް."
  
  "ލޫކްސް ލައިކް އަ ޓަފް މަދަރފޫކަރ" ޑްރޭކް އޭނާގެ ކައިރީގައި ނިވާވެލަމުން އަތް އުފުލާލަމުން ދިހަވަރަކަށް ސިފައިން އޭނާގެ ކައިރިއަށް ދުއްވައިގަތެވެ. އޭނާ ވަށައިގެން ބަލާލިއިރު ވެސް ފިރިހެނުންގެ ތެރެއިން ހައިޑަންގެ ފަލަ ސިފައެއް ނޭނގުނެވެ. ކޮންތާކަށް އޭނަ ދިޔައީ ހެއްޔެވެ؟ އޯ ޕްލީޒް، ޕްލީޒް އަނެއްކާވެސް އޭނަ އެތާ އޮށޯވެލަން ނުދޭތި... ލޭ އަންނަނީ...
  
  "ފޯޓް ނޮކްސް އަކީ ރެނދުލަން އުނދަގޫ ނަޓެއް،" ޑެލްޓާ ކޮމާންޑޯ ދަތްއެޅި ވަގުތު ބުންޏެވެ.
  
  ޑްރޭކް އާއި ޑާލް އެކަކު އަނެކަކަށް ބަލާލިއެވެ. "ރެސްލިން ކުޅުންތެރިން!" - އެދެމީހުން ވެސް އެއްފަހަރާ ބުނީ، 'ސްޕީޑް އެންޑް ޑޯންޓް ފޫލް އަރައުންޑް' ގެ ސިޔާސަތުގައި ހިފަހައްޓައިގެންނެވެ.
  
  ބޮޑު ދެ ބަޑި ފަރުވާތެރިކަމާއެކު ލައިން ތެރެއިން ފާއިތުވަމުން ދިޔައިރު، ސިފައިން ބަލަން ތިއްބާ ހީނލާފައި ތިއްބެވެ. ރޮކެޓް ލޯންޗާތަކާ އެއްގޮތަށް ވަރުގަދަ ކެނަންތަކުގެ ފީފާތަކުގައި ވަރުގަދަ ދަގަނޑު ގްރެޕްލިން ހޫކްތަކެއް ޖަހާފައި ހުއްޓެވެ.
  
  ދެ ސިފައިން އައި މަގުން ފަހަތަށް ދުއްވައިގަތީ އަތުގައި އިތުރު ދަގަނޑު ކޭބަލްތަކެއް ހިފައިގެންނެވެ. ލޯންޗުތަކުގެ ފަހަތުގައި ހުންނަ ހޮޅި ކޮޓަރިއެއްގައި ޖަހާފައިވާ ދަގަނޑު ކޭބަލްތަކެވެ.
  
  ޑާލް އޭނާގެ ބްލޫޓޫތު ކަނެކްޝަން އަށް ޑަބަލް ކްލިކް ކޮށްލިއެވެ. "އަހަރެމެންނަށް ފަށައިގަނެވޭނީ ކޮން އިރަކު ބުނެބަލަ."
  
  ދެތިން ސިކުންތު ފާއިތުވެގެން ދިޔައިރުވެސް ޖަވާބު އައެވެ. "ކުރިޔަށް!"
  
  ބެރެޖެއް ބެހެއްޓިއެވެ. ޑްރޭކް އާއި ޑާލް ކޮނޑުގައި ބޮން ލޯންޗު ޖަހައިގެން ނުކުމެ އަމާޒު ހިފައިގެން ޓްރިގަރސް ދަމައިގަތެވެ.
  
  ރޮކެޓެއްގެ ބާރުމިނުގައި ދަގަނޑުގެ ދެ ގްރެޕްލިން ހޫކެއް އުދުހިގެން ނުކުމެ، ފްރޭގެ ވޯލްޓްގެ ހިލަ ފާރުގެ ތެރެއަށް ފުންކޮށް ކޮނެލުމުގެ ކުރިން އަނެއް ފަރާތުން ފަޅައިގެން ދިޔައެވެ. އެމީހުންނަށް ޖާގައާ ދިމާވިހާ އަވަހަކަށް ސެންސަރު އެކްޓިވޭޓް ކުރި ޑިވައިސްއަކުން އަމިއްލައަށް ހޫކްތައް އެނބުރުވައި، އަނެއް ފަރާތުގައި ހުރި ފާރުގައި ވަރުގަދައަށް ޖައްސަން މަޖުބޫރު ކުރި އެވެ.
  
  ޑާލް އަމިއްލައަށް ކަންފަތުގައި ޖަހާލިއެވެ. "ޑޫ އިޓް".
  
  އަދި ތިރިން ވެސް ޑްރޭކްއަށް އިވެމުން ދިޔައީ ދެ ހަމަރ ރިވަރސް އަށް ބަދަލުވާ އަޑު، އެމީހުންގެ ރިއިންފޯސްޑް ބަމްޕަރުތަކުގައި ކޭބަލްތައް ޖަހާފައި ހުރި އަޑެވެ.
  
  ފްރޭގެ ވަދެވޭނެ ގޮތެއް ނެތް ފާރު ގޮވައިގެން ދިޔައެވެ.
  
  
  * * *
  
  
  ކެނެޑީ އިންޒާރެއްގެ ގޮތުގައި ކިކް އައުޓް ކޮށްލީ ކެލެބް އޭނާއާ ދިމާއަށް ހޮބްލް ކޮށްލަމުން އޭނާގެ ކަކުލުގައި ހިފާ ސިއްސައިގެން ގޮސް ފޮނުވާލުމުންނެވެ. އެވަގުތުކޮޅުގެ އަރާމުގެ ފައިދާ ނަގައިގެން އޭނަ ފުންމާލީ ފައިމައްޗަށެވެ. އަނެއްކާވެސް ކަލޭބް އައިސް އޭނަގެ ކަންފަތުގައި އަތުގެ ފުރަގަހުން ތަޅައިގަތެވެ.
  
  އޭނާގެ މަތީގައި ތިބި މީހުން އުފަލުން ގިސްލަމުން ދިޔައެވެ. އެތައް ހާސް ޑޮލަރެއްގެ މަދުން ނޫނީ ނުފެންނަ ވައިން އާއި ރީތި ވިސްކީ މައިދާނުގެ ނަޖިހުގެ މައްޗަށް އުކާލިއެވެ. އަންހެނުންގެ ލޭސް ޕެންޓީ ޖޯޑެއް ތިރިއަށް އުދުހިގެން ދިޔައެވެ. ފިރިހެނުންގެ ޓައި އެވެ. ގުޗީ ކަފްލިންކްސް ޖޯޑެއް، އޭގެ ތެރެއިން އެއް ކަފްލިންކް ކެލެބްގެ އިސްތަށިގަނޑު ގިނަ ބުރަކަށީގައި ބޮންސް ކޮށްލައެވެ.
  
  "އޭނާ މަރާލާ!" ފްރޭ ހަޅޭއްލަވައިގަތެވެ.
  
  މުދާ އުފުލާ ރޭލެއް ފަދައިން ކެލެބް އޭނައާ ދިމާއަށް ބާރު ސްޕީޑެއްގައި ދުއްވާލަމުން ދިޔައިރު، އަތްތިލަ ދިއްކޮށްލައިގެން، ބަނޑުގެ ފުންމިނުން ގުޓަރަލް އަޑުތައް އަންނަމުން ދިޔައެވެ. ކެނެޑީ ދުރަށް ފުންމާލަން އުޅުނު ނަމަވެސް އޭނާ ހިފާ ބިންމަތިން އުފުލާލަމުން ތަޅުންގަނޑުން އުފުލާލިއެވެ.
  
  ވައިގެ ތެރޭގައި ހުއްޓާ ކެނެޑީއަށް ބިރުގަނެވުނީ ހަމައެކަނި ލޭންޑިން އަށް އިންތިޒާރު ކުރަމުން ދަނިކޮށެވެ. އަދި އެއީ ހަރުކަށި، ހިލައާއި ބިން ބުރަކަށީގައި ޖެހި، ފުއްޕާމޭގެ ވައި ބޭރަށް ވައްޓާލި ކަމެކެވެ. އޭނާގެ ފައިތައް މައްޗަށް ޖަހާލި ނަމަވެސް ކެލެބް އެ ދެފައިގެ ތެރެއަށް ފިޔަވަޅު އަޅައި އޭނާގެ މަތީގައި އިށީނދެގެން އިނދެ އޭނާގެ އުނަގަނޑު ކުރިއަށް އަރާމުކޮށްލިއެވެ.
  
  "މޯރ ލައިކް އިޓް" ޤާތިލު މުމްބާއީ ކޮށްލިއެވެ. "މިހާރު ހަޅޭއްލަވަން މިއުޅެނީ. އީއީއީއީ!" އޭނާގެ އަޑުގައި މެނިކް ވެފައި، ކަތިވަޅިއެއްގައި ހުރި ބިހެއްގެ ގިސްލުމެއް ފަދައިން އޭނާގެ ކަންފަތުގައި ހުއްޓެވެ. "އީއީއީއީއީ!"
  
  އަނދާ ވޭނުގެ ސަބަބުން ކެނެޑީގެ ހަށިގަނޑު ތެޅިގަތެވެ. އެ ބާސްޓަރޑް މިހާރު ހުރީ އޭނައާއި އިންޗިއެއްހާ ދުރުގައި، އޭނާގެ ހަށިގަނޑު އޭނަގެ މަތީގައި އޮށޯވެލައިގެން، ތުންފަތުން ލޭހޮޅިތައް ކޯތާފަތަށް ފައިބަމުން ދިޔައިރު، ލޯ ނަރަކައިގެ އަލިފާނުން އަނދަމުން ދިޔައިރު، އޭނާގެ ކަކުލުގައި އޭނަގެ ކަކުލުގައި ފިތާލިއެވެ.
  
  ހިނދުކޮޅަކަށް ވެސް އޭނަގެ ނޭވާ ހިފަހައްޓަން މަސައްކަތް ކުރަމުން ދިޔައެވެ. އޭނާގެ އަތްތިލަ އޭނަގެ ބަނޑުގައި ޖެހުނެވެ. އޭނާގެ ކަނާތް އަތުންވެސް ހަމަ އެގޮތަށް ހަދަން އުޅެނިކޮށް ހުއްޓިއްޖެއެވެ. ހިތްދަތި ޚިޔާލެއް، ދެން އެ ޚިޔާލެއް އޭނަގެ ކަރުތެރެއާ ހަމައަށް ހިނގައިގަނެ ފިއްތާލަން ފެށިއެވެ.
  
  ވައި ހޯދުމަށް ނޭވާ ހާސްކޮށްލަމުން ކެނެޑީ ނޭވާ ހާސްވިއެވެ. ކެލެބް ހުރީ މޮޔައެއް ފަދައިން ހީހީފައިއެވެ. އޭނާ އިތުރަށް ފިއްތާލިއެވެ. އޭނާ އޭނަގެ ދެލޯ ދިރާސާކުރިއެވެ. އޭނާގެ ބަރުދަނުން އޭނަ ފުނޑުފުނޑުކޮށްލަމުން އޭނަގެ ހަށިގަނޑަށް ލެނގިލިއެވެ.
  
  އޭނަ އެއްފަރާތަކަށް ވައްޓާލަމުން ވީހާވެސް ބާރަށް ފައިން ޖަހާލިއެވެ. ދެންމެ ޕާހެއް ލިބުނުކަން އޭނައަށް ފުރިހަމައަށް ވިސްނުނެވެ. އެ ބާސްޓަރގެ ވިއްސައިގެން ގޮސްފައިވާ ބޭނުންތަކުން އޭނާގެ ފުރާނަ ސަލާމަތްވިއެވެ.
  
  އަނެއްކާ ވެސް އޭނަ ދުރަށް ޖެހިލިއެވެ. އެއްވެ ތިބި މީހުން އޭނާއަށް ޖެއްސުން ކުރި- އޭނާގެ ޕާފޯމަންސަށް، އޭނާގެ ހަޑި ހެދުންތަކަށް، އޭނާގެ ރިއްސާފައިވާ ކަނދުރާއަށް، ލޭ އަންނަ ފައިތަކަށް. ކެލެބް، ރޮކީ ކަހަލަ ގޮތަކަށް، ބަލިވުމުގެ އައްސޭރިފަށުން ތެދުވެ، ހޭން ހުރެ އަތްތިލަ ފަތުރާލިއެވެ.
  
  އަދި އެވަގުތު އޭނާއަށް އިވުނީ ބަލިކަށި ނަމަވެސް އަޑުގަދަ ކެކޯފޯނީ ކަނޑާލާ އަޑެކެވެ.
  
  ބެންގެ އަޑު: "ޑްރޭކް ކައިރިވަނީ ކެނެޑީ. އޭނާ ގާތްވަމުން އެބަދެއެވެ. މެސެޖެއް އައީ!"
  
  ލަދުގަނޭ... އޭނާ މިތަނުން އެމީހުން ނުފެންނާނެ. ގަނޑުވަރުގެ ހުރިހާ ތަނެއްގެ ތެރެއިން މިތަން އޭނާ ހޯދާނެ ކަމަކަށް އޭނައަށް ތަޞައްވުރެއް ނުކުރެވުނެވެ. އޭގެ އެންމެ ބޮޑަށް އަމާޒުވާނީ ސްޓޯރޭޖް ނުވަތަ ސެލްތަކަށެވެ. މިކަމަށް ގަޑިތަކެއް ނަގާފާނެ....
  
  ބެން އަދިވެސް ބޭނުންވީ އޭނައެވެ. ކަލޭބްގެ ޝިކާރައަކަށް ވެފައިވާ މީހުންނަށް އަދިވެސް އޭނާ ބޭނުންވިއެވެ.
  
  އެމީހުންނަށް ނުކުޅެވުނު އިރު ތެދުވެ ހަޅޭއްލަވާށެވެ.
  
  އަމިއްލަ އެދުން ބޮޑުކަމުން ފަރުވާކުޑަކޮށް ކާލަބް އޭނައާއި ދިމާއަށް އަވަސްވެގަތެވެ. ކެނެޑީ ބިރުވެރި ކަމަށް ހެދިގެން ހުރެ، ދެން ފައި އުފުލާލަމުން އޭނާގެ އުނަގަނޑު ސީދާ އޭނާގެ ކައިރިވަމުން އަންނަ މޫނަށް ޖަހާލިއެވެ.
  
  މުޅި އަތަށް ލޭ އޮހޮރިގެން ދިޔައެވެ. ކަލޭބް ހުއްޓުނީ ކުނި ފާރެއްގައި ދުއްވައިގަތް ފަދައިންނެވެ. ކެނެޑީ އޭނާގެ ފައިދާއަށް ފިތާލަމުން އޭނާގެ މޭގައި ތަޅައި، މިހާރުވެސް ފަޅައިގެން ގޮސްފައިވާ ނޭފަތުގައި ތަޅައި، ކަކުލުގައި ޖަހާލިއެވެ. ޖަލާލީ މީހާ ނާޤާބިލު ކުރުމަށް ކުރެވެން އޮތް ހުރިހާ ގޮތެއް ބޭނުން ކުރެއްވިއެވެ.
  
  އެއްވެ ތިބި މީހުންގެ ހަޅޭކުގެ އަޑު އިތުރުވި ނަމަވެސް އޭނައަށް އެ އަޑު އިވުނީ ކިރިޔާއެވެ. އެއް އަވަސް ވަޒަނެއް ބޯޅަތަކަށް ފޮނުވާލީ ކަނދުރާގެ ކަކުލަށް ފޮނުވާލިއިރު، އަނެއް ވަޒަނުން ބުރަކަށީގައި ޖެހުމުން އޭނާ ބުރަކަށީގައި އަނބުރާލިއެވެ. ކެނެޑީ އޭނާގެ ކައިރީގައި ހުރި ނަޖިސް ތެރެއަށް ވެއްޓިގަތީ ވަރުބަލިކަމުން ނޭވާ ހާސްވެ، އޭނާގެ ގަބޫލުނުކުރެވޭ ދެލޮލަށް ބަލަހައްޓައިގެންނެވެ.
  
  ކަނާތު ކަކުލުގެ ކައިރިން ތޫފާނެއްގެ އަޑު އިވުނެވެ. ކެނެޑީ ފަހަތަށް ބަލާލިއިރު ފަޅައިގެން ގޮސްފައިވާ ވައިން ފުޅިއެއް ނަޖިހުގައި އުފުލާލައިގެން ތާށިވެފައި އޮތްތަން ފެނުނެވެ. އަދިވެސް ލިކުއިޑް ރެޑް ޕްރޮމިސް އެއް އުފެދޭ މެރލޮޓެކެވެ.
  
  ކެލެބް އޭނައާއި ދިމާއަށް ހޫރާލިއެވެ. އެ ޒަހަމް މޫނަށް ނަގައިގެން ދިޔައީ އެއްވެސް ޖެހިލުންވުމެއް ނެތިއެވެ. "ކަލޭ މަރުވާން ޖެހޭނެ" ޝަބާ ހީނގަތެވެ. "އޮލިވިއާ ޑަންއަށްޓަކައި" ބިމުން ފަޅައިގެން ގޮސްފައިވާ ފުޅި ދަމައިގަތެވެ. "ސެލީނާ ޓައިލަރ އަށްޓަކައި" އޭނާގެ ބޮލުގެ މައްޗަށް އުފުލާލިއެވެ. "މިރަންޑާ ޑްރޫރީ،" އޭނާ އިތުރަށް ބުނީ، "އޭނާގެ ފުރަތަމަ ވަޅިން ދަތްތަކާއި ކާޓިލޭޖް އަދި ކަށިގަނޑު ފަޅައިގެން ގޮސްފައިވާ ކަމަށެވެ. "އަދި އެމާ ސިލްކޭއަށްޓަކައި" އޭނާގެ ދެވަނަ ވަޒަނުން އޭނާގެ ލޯ ނަގާލިއެވެ. "އެމިލީ ޖޭން ވިންޓަރސް އަށް" އޭނާގެ އެންމެ ފަހުގެ ވަޒަނުން އޭނާގެ ކަރު މިންސްމީޓަކަށް ބަދަލުވިއެވެ.
  
  އަދި އެތަނުގައި ލޭއޮހޮރުވާލާފައިވާ ބިމުގައި ކަކޫ މައްޗަށް ތިރިވެ، ކާމިޔާބު ހޯދައިގެން، ނާރުތަކުގެ ތެރެއިން އެޑްރިނަލިން ޕަމްޕްކޮށް، ސިކުނޑީގެ ތެރެއިން ތެޅިފޮޅެމުން، ވަގުތުކޮޅަކަށް އޭނާ ދޫކޮށްލާފައިވާ އިންސާނިއްޔަތު އަލުން ހޯދުމަށް މަސައްކަތް ކުރިއެވެ.
  
  
  ސާޅީސް ހަތަރު އެވެ
  
  
  
  ޖަރުމަނުގެ ލާ ވެރެއިން އެވެ
  
  
  ކެނެޑީ އަނބުރާ ސިޑިން މައްޗަށް އަރަން އަމުރުކުރީ ބަޑިޖަހައިގެންނެވެ. ތޯމަސް ކެލެބްގެ ހަށިގަނޑު މަރުވާން ޖެހޭ ތަނުގައި ތެޅިފޮޅެމުން ދިޔައެވެ.
  
  ފޯނުން ވާހަކަ ދައްކަމުން ފްރޭ ފެންނަނީ ހިތްހަމަނުޖެހިފައެވެ. "ވޯލްޓް" އޭނާ ހީނގަތެވެ. "ކޮންމެ އަގެއްގައި ވެސް ވޯލްޓް ސަލާމަތް ކޮށްބަލަ ހަޑްސަން. އަހަރެން އެހެން އެއްވެސް ކަމަކާ ފަރުވާލެއް ނުބަހައްޓަން ތި ބީރައްޓެހި. މި ލަދުވެތި ސޯފާއިން ފައިބައިގެން އަހަރެން ކަލެއަށް ފައިސާ ދީގެން ކުރާ ކަމެއް ކޮށްބަލަ!"
  
  އޭނާ ކަނެކްޝަން ނިއްވާލަމުން ކެނެޑީއަށް ބަލަހައްޓައިގެން ހުއްޓެވެ. "ހީވަނީ ކަލޭގެ ރައްޓެހިން އަހަރެންގެ ގެއަށް ވަދެގެން ދިޔަހެން."
  
  އެސެމްބްލްޑް އެލައިޓް އަށް އަނބުރާލުމުގެ ކުރިން ކެނެޑީ އޭނާއަށް މަކަރުވެރި ނަޒަރެއް ދިނެވެ. "ހީވަނީ ތި މޮޔައިންނަށް ހައްގުވާ އެއްޗެއް ލިބޭނެހެން."
  
  މަޑުމައިތިރި ހިނިގަނޑަކާއި ބިއްލޫރިގަނޑުގެ ކުދިކުދި އަޑު އިވުނެވެ. ފްރޭ ކުޑައިރުކޮޅަކު ޖޮއިން ކުރުމުގެ ކުރިން ބުނީ "ޑްރިންކް އަޕް، މައި ފްރެންޑްސް. ދެން އާދައިގެ މަތިން ދޫކޮށްލާ."
  
  ކެނެޑީ ކޮންމެވެސް ވަރަކަށް ހިތްވަރުގަދަ ކަމަށް ހެދިގެން އުޅުނީ، ބެންއަށް ލޯ މަރާލަން ފުދޭވަރަކަށެވެ. ލަދުގަނޭ އޭނަގެ ހަށިގަނޑުގައި ބިޗެއް ފަދައިން ތަދު ނުވިނަމަ. އޭނާގެ ފުއްޕާމޭ އަނދާފައި ފައި ތެޅިގަތެވެ؛ ބޮލުގައި ރިއްސާތީ އަތްތިލަ ތާށިވެފައި ހުރި ލޭތަކުން ފޮރުވިފައި ހުއްޓެވެ.
  
  އެތަކެތި ފްރޭއާ ހަވާލުކޮށްލިއެވެ. "މިކަން ސާފުކޮށްދެވިދާނެތަ؟"
  
  "ތި ގަމީސް ބޭނުން ކުރާށެވެ" އޭނާ ހީލަމުން ބުނެލިއެވެ. "ކޮންމެ ގޮތެއްވިޔަސް މިއީ ފޮތިގަނޑެއް ނޫން ކަމެއް ނޫން. ޝައްކެއްވެސްނެތްގޮތުގައި އެއީ ތިބާގެ އަލަމާރީގެ ބާކީ ބައިތައް ލޯގަނޑުން ފެންނަ އެއްޗެކެވެ."
  
  އޭނާ ޝާހީ ގޮތަކަށް އަތް އުފުލާލިއެވެ. "އޭނާ ގެނެސްދީ. އަދި ފިރިހެން ކުއްޖެއް."
  
  އެމީހުން މައިދާނުން ނުކުމެގެން ދިޔައީ ކެނެޑީއަށް ވަރުބަލިކަން އިހުސާސްވެ، އެނބުރެމުން ދިޔަ ބޯ ހަމައަކަށް އެޅުވުމަށް މަސައްކަތް ކުރަމުންނެވެ. އޭނަ ކުރި ކަންތައްތަކުގެ ނަތީޖާ އޭނައާއި އެކު ދިގު ޒަމާންތަކެއް ވަންދެން އުޅެން ޖެހުނު ނަމަވެސް މިހާރު އެއީ ދިރިއުޅެންވީ ވަގުތެއް ނޫނެވެ. ބެން އޭނަގެ ކައިރީގައި ހުރިއިރު، މޫނުމަތިން ފެންނަ ކުލަވަރުން ނިންމާއިރު، ސާފުކޮށް ފެންނަނީ ޓެލެޕެތީ ގޮތަކަށް އޭނައަށް ޔަގީންކަން ދޭން މަސައްކަތް ކުރަމުންނެވެ.
  
  "ތެންކްސް، ގައި" ގާޑުންނަށް އަޅާނުލާ ޝަބާނާ ބުންޏެވެ. "އެއީ ކޭކްވޯކް އެއް."
  
  ކަނާތު ފޯކުގެ ފަހަތުން އެމީހުން މިސްރާބު ޖެހީ އެމީހުންގެ ގޮޅި ބްލޮކުން ގޮފިވެފައިވާ އެހެން ކޮރިޑޯއަކުންނެވެ. ކެނެޑީ އޭނާގެ ޚިޔާލުތައް އެއްކުރިއެވެ.
  
  ހަމަ ސަލާމަތްވީއޭ އޭނަގެ ހިތަށް އެރިއެވެ. ހަމައެކަނި ދިރިހުރެވޭށެވެ.
  
  ފްރޭއަށް އަނެއްކާވެސް ކޯލެއް އައެވެ. "ކޯއްޗެއް? އެއީ ސްޓޯރޭޖްގައި ހެއްޔެވެ؟ މޮޔަ! ޔޫ... ޔޫ..." އޭނާ ރުޅިވެރިކަމާއެކު މުމްބާއީ ކޮށްލިއެވެ. "ހަދުސަން، ތި... މުޅި ލަޝްކަރު މިތަނަށް ފޮނުވާލާ!"
  
  އިލެކްޓްރޯނިކް ސްކްރީޗަކުން ފްރާންސްގެ ރާނީއެއްގެ ބޯ ގިލޮޓިން ކަނޑާލާ ފަދައިން ކުއްލިއަކަށް ގުޅުން ކަނޑާލި އެވެ.
  
  "އެމީހުން ގެންދާ!" ފްރޭ އޭނާގެ ގާޑުންނާ ދިމާއަށް އެނބުރިލިއެވެ. "އެމީހުން ދިރިއުޅޭ ތަނަށް ގެންގޮސްދޭ. ހީވަނީ އަޅުގަނޑުމެން ފުރަތަމަ ހީކުރި ވަރަށް ވުރެ ތިޔަބޭފުޅުންގެ ރައްޓެހިން ގިނަހެން، ލޮބުވެތި ކެނެޑީ. އަހަރެން ފަހުން އަންނާނަން ތި ޒަޚަމްތަކަށް ފަރުވާދޭން."
  
  މި ބަސްތަކާއެކު ޑިރެންޖްޑް ޖަރުމަނު މީހާ އަވަސް އަވަހަށް ހިނގައިގަތެވެ. ކެނެޑީއަށް ވަރަށް ބޮޑަށް އެނގުނީ އޭނާއާއި ބެން މިހާރު އެކަނިވެރިވެފައިވަނީ ހަތަރު ގާޑުންނާއެކުގައެވެ. "ކުރިއަށް ގެންދަވާ" އެއިން އެކަކު ކޮރިޑޯގެ ކޮޅުގައި ހުރި ދޮރާ ދިމާއަށް ކޮއްޕާލިއެވެ.
  
  އެމީހުން މިކަމުގެ ތެރެއިން ކުރިއަށް ދިޔައިރު ކެނެޑީ ހައިރާންކަމާއެކު ލޯ މަރާލިއެވެ.
  
  ގަނޑުވަރުގެ މި ބައި މުޅިން ތަޅާލައި، މަތީގައި އާ އާރކް ފުރާޅެއް ހަދައި، ޖާގަގެ ދެފަރާތުގައި ކުދި ކުދި ކުދި 'ގެތައް' ޖަހާފައިވެ އެވެ. ބޮޑެތި ކޮށިތަކަށް ވުރެ މާ ބޮޑު ނޫން، ގާތްގަނޑަކަށް އަށް ވަރަކަށް ގޯތި ހުއްޓެވެ. ކެނެޑީއަށް ވަގުތުން ވިސްނުނީ އެއް ޒަމާނެއްގައި މިތަނުން މަދު ގައިދީންނަށް ވުރެ ގިނަ މީހުން ފާއިތުވެފައިވާ ކަމެވެ.
  
  ތޯމަސް ކެލެބް އަށް ވުރެ ގޯސް މީހެއް ހެއްޔެވެ؟
  
  އަބެލް ފްރޭ އާއި ބައްދަލުކޮށްލައްވާށެވެ.
  
  ކޮންމެ ސިކުންތަކު އޭނަގެ ހާލަތު ދިޔައީ ގޯސްވަމުންނެވެ. ގާޑުން އޭނާ އާއި ބެން އެއް ގެއާ ދިމާއަށް ކޮއްޕާލަމުން ދިޔައެވެ. އެތެރެއަށް ވަދެވުމުން ގޭމް އޯވަރ ވެއްޖެއެވެ. ކަލޭ ގެއްލޭ.
  
  އޭނައަށް އެއްޗެއް ނެރެވިދާނެ، ފަހަރެއްގައި ދެމީހުން ވެސް ނެރެވިދާނެއެވެ. އެކަމަކު ހަތަރު؟ އޭނައަށް ފުރުސަތެއް ނުލިބުނެވެ.
  
  ހަމައެކަނި....
  
  އެންމެ ކައިރީގައި ހުރި ގާޑަށް ފަހަތަށް ބަލާލިއިރު އޭނާ އޭނައަށް ބަލަމުން ދިޔައީ އަގުވަޒަންކޮށްކަން ފާހަގަ ކުރެވުނެވެ. "ހޭއި، މީތަ؟ އަހަރެމެން އެތާ ބަހައްޓަންތަ؟"
  
  "މިއީ އަހަރެންގެ އަމުރުތަކެއް."
  
  "ބެލުން. މި ފިރިހެންމީހާ މިތާ މިހުރީ - އޭނާ މިހުރިހާ މަގެއް އައީ އޭނާގެ ކޮއްކޮ ސަލާމަތް ކުރަން. ތިޔަ ހީކުރަނީ، އަމް، ފަހަރެއްގައި އޭނާއަށް އޭނަ ފެނިދާނެހެން. ހަމަ އެންމެ ފަހަރަކު."
  
  "ފްރޭގެ އޯޑަރުތައް. އަޅުގަނޑުމެންނަކަށް ހުއްދައެއްނުވޭ."
  
  ކެނެޑީ އެއް ގާޑުން އަނެއް ގާޑަށް ބަލާލިއެވެ. "އަދި ކޮންކަމެއް؟ އެނގެން ޖެހޭނީ ކާކަށް ހެއްޔެވެ؟ ފަރުވާކުޑަކަމަކީ ދިރިއުޅުމުގެ ރަހައެއް ދޯ؟"
  
  ގާޑުން އޭނައަށް ކިނބިހި އަޅާލިއެވެ. "ކަލޭ ލޯފަންތަ؟ މި ލަދުވެތި ތަނުގައި ކެމެރާތައް ނުފެނޭތަ؟"
  
  "ފްރޭ އަވަދިނެތި އުޅެނީ ސިފައިންނާ ހަނގުރާމަ ކުރަން،" ކެނެޑީ ހިނިތުންވެލަމުން ބުންޏެވެ. "ކީއްވެތަ ހީކުރަނީ އެހާ އަވަހަށް ދުއްވައިގަތީ" ގައިސް، ބެންއަށް ދޮންބެ ފެންނަން ދޫކޮށްލާ، ދެން ފަހަރެއްގައި އާ ބޮސްތައް އައުމުން ކުޑަކޮށް ސްލެކް ކޮށްލާފާނަން."
  
  ގާޑުން ސިއްރުން އެކަކު އަނެކަކަށް ނަޒަރު ހިންގާލިއެވެ. ކެނެޑީ އޭނާގެ އަޑަށް އިތުރު ޔަގީންކަމެއް ގެނެސްދީ، ހަށިގަނޑުގެ ބަހަށް ތަންކޮޅެއް އިތުރު ފްލާރޓް ކުރުމެއް ގެނެސްދިނުމުން، މާގިނައިރުތަކެއް ނުވެ ދެމީހުން ކަރީންގެ ދޮރުގެ ތަޅު ހުޅުވަން ފެށިއެވެ.
  
  ދެ މިނެޓް ފަހުން އޭނަ ނެރެލީއެވެ. އެދެމެދުގައި ތެޅިފޮޅެމުން ދިޔައިރު، ވަރުބަލިވެފައިވާ ކަހަލަ ގޮތަކަށް، މުށިކުލައިގެ އިސްތަށިގަނޑު ފަޅައިގެން ގޮސް، މޫނު ކުރަހާފައި ހުއްޓެވެ.
  
  އެކަމަކު ދެން ފެނުނީ ބެން އާއި އޭނާގެ ދެލޯ ތޫފާނެއްގައި ވިލާގަނޑެއް ފަދައިން އަލިވެގެން ދިޔަތަނެވެ. ހީވީ އެ ބާރު އަނބުރާ އޭނާގެ ހަށިގަނޑަށް އައިސްފައިވާހެންނެވެ.
  
  ދެ ގްރޫޕް ބައްދަލުވުމުން ކެނެޑީ އޭނާގެ ލޮލުގައި އަޅައިގަތީ، އޭނާގެ މޮޔަ ޚިޔާލުގެ އަވަސްކަމާއި، ނުރައްކާތެރިކަމާއި، އެންމެ ފަހުގެ ޗާންސް މަންޒަރު އަވަހަށް ފޯރުކޮށްދޭން މަސައްކަތް ކުރަމުންނެވެ.
  
  ކަރީން ގާޑުންނަށް އަތް އުފުލާލަމުން ގިސްލަމުން ގިސްލިއެވެ. "ކުރިއަށް ގޮސް ކޮންމެވެސް އެއްޗެއް ހޯދައިގެން ތި ބާސްޓަރޑްސް. "
  
  
  * * *
  
  
  ތޯސްޓެން ޑާލް ޗާޖު ލީޑް ކުރަމުން ދިޔައީ އުފުލިފައިވާ ކަނޑިއެއް ފަދައިން ފިސްތޯލަ ބޭރަށް ނެރެ، ފުއްޕާމޭގެ މަތީގައި ހަޅޭއްލަވަމުންނެވެ. ޑްރޭކް ހުރީ ހަމަ އޭނާގެ ކައިރީގައި، ވޯލްޓްގެ މުޅި ފާރު ވެއްޓުމުގެ ކުރިންވެސް ފުރިހަމަ ސްޕީޑެއްގައި ދުވަމުންނެވެ. އެ ކުޑަ ސަރަހައްދުގައި ދުންގަނޑާއި ކުނިކޮޅުތައް އެކި ދިމަދިމާލަށް އެތުރިފައި ހުއްޓެވެ. ޑްރޭކް ދުއްވައިގަތް ވަގުތު އޭނާއަށް އިހުސާސް ކުރެވުނީ ކޯލިޝަންގެ އެހެން ސިފައިން ދެފަރާތުން ވެސް ފަން އައުޓް ވަމުން ދިޔަތަނެވެ. އެއީ މަރުގެ ދުޝްމަނުންގެ މައްޗަށް ކުރިއަށް ދިޔައީ މަރުގެ ދުޝްމަނުންގެ ނިޔަތުގައި ކުރިއަށް ދިޔަ ފަލަންކްސްއެކެވެ.
  
  ދުންތައް ވިއްސައި ތުނިވަމުން ދިޔައިރު ޑްރޭކްގެ ޣައިރު އިންސިންކްޓްތައް ވަދެގެން ދިޔައެވެ. ކަނާތްފަރާތުގައި ތިބީ ބިރުވެރިކަމުގެ ތެރޭގައި ފިނިވެފައި ތިބި ގާޑުންގެ ޖަމާއަތެކެވެ. އޭނާ އެމީހުންގެ ތެރެއަށް ފަޅައިގެން ގޮސް މަދުވެގެން ތިން ހަށިގަނޑެއް ހަލާކުކޮށްލި އެވެ. ކުރިމަތީގައި ރިޓަރން ފައިރގެ އަޑު އިވުނެވެ. ސިފައިން އޭނާގެ ކަނާތްފަރާތާއި ވާތްފަރާތަށް ވެއްޓި، ވެއްޓުނު ފާރުގައި ބާރަށް ޖެހުނީ އެމީހުންގެ މޮމެންޓަމްގައެވެ.
  
  ލޮލުގެ ކުރިމަތީގައި ލޭ ސްޕްރޭ ވެގެން ދިޔައީ އިޓަލީ މީހާގެ ބޯ ސްޓީމް އަށް ބަދަލުވުމުން، އެމީހާ ވަޒަން ދުއްވާލެވޭ ވަރަށް ބާރަށް ނޫނެވެ.
  
  ޑްރޭކް ޑޯވް ފޯ ކަވަރ އެވެ. ބިންމައްޗަށް ވެއްޓުނު ވަގުތު ތޫނު ހިލަތަކާއި ކޮންކްރީޓުން އޭނާގެ އަތުގެ މަސް ފަޅައިގެން ދިޔައެވެ. ރޯލް އޯވަރ ކޮށްލަމުން އޭނާ ވަނީ ކޮޅުތަކުގައި އެތައް ފަހަރަކު ފަޅައިގެން ގޮސްފައެވެ. މީހުން ހަޅޭއްލަވައިގަތެވެ. އެ މައުރަޒު ގޮވާލީ ގަދަ އަލިފާނުގެ ދަށުންނެވެ. މުސްކުޅި ކަށިތައް ވައިގެ ތެރޭގައި ދުންފަތުގެ އިސްތިއުމާލުތަކެއް ފަދައިން މަޑުމަޑުން ވިއްސައިގެން ދިޔައެވެ.
  
  ކުރިއަށް އަނެއްކާވެސް ޝޮޓްތައް ގުގުމާލުމުން ޑްރޭކްއަށް ފެނުނީ ގިނަ އަދަދެއްގެ ބަޔަކު ހަރަކާތްތެރިވަމުން ދިޔަތަނެވެ. ޖީސަސް!ފްރޭގެ ލަޝްކަރު ހަމަ އެތަނުގައި، އެމީހުންގެ މަރުވާ ފޯމޭޝަންގައި ދަމާލެވިފައި، އެމީހުންނަށް ފައިދާ ހުރި ކަމަށް ހީވާ ވަރަކަށް ކުރިއަށް ދިޔައީ ބާރަށް ބާރަށް.
  
  
  * * *
  
  
  ކާރިން ވަނީ މާޝަލް އާޓްސްގެ ތަމްރީނުތައް ބޭނުންކޮށްގެން އޭނާގެ ގާޑުން ސިކުންތުކޮޅެއްގެ ތެރޭގައި ނާގާބިލްކޮށްފަ އެވެ. ކެނެޑީ އޭނާގެ ގާޑުގެ ބުރަކަށީގައި ތޫނު ބެކްހެންޑެއް ދިނުމަށްފަހު ކުރިއަށް ޖެހިލާފައި ބޮލުގައި ބާރަށް ޖަހާލުމުން ލޮލުގެ ކުރިމަތީގައި ތަރިތައް ވިދާލި އެވެ. އޭގެ ސިކުންތުކޮޅެއް ފަހުން އޭނާއަށް ފެނުނީ އޭނާގެ ދެވަނަ ވާދަވެރިޔާ ހަތަރު ވަނަ ގާޑުން އެއްފަރާތަކަށް ފުންމާލައިގެން އެދެމީހުންގެ މެދުގައި ކޮންމެވެސް ވަރެއްގެ ޖާގައެއް އުފެއްދުމަށެވެ.
  
  އޭނާގެ ހިތް ފުނޑުފުނޑުވެގެން ދިޔައެވެ. އެހެންކަމުން ހަތަރުވަނަ ގާޑަކީ މާ ދުރުގައި ހުރި ބްރިޖެއް. އޭގެ ތެރެއިން ދެމީހުންނަށް ވެސް މެއެވެ.
  
  ރައިފަލް އުފުލާލުމާއެކު ގާޑުގެ މޫނުމަތިން ފެންނަމުން ދިޔައީ ގަނޑުވެފައެވެ. ތުރުތުރު އަޅަމުން ދިޔަ އިނގިލިތަކާއެކު އޭނާ އެ ސަރަހައްދު ސްކޭންކޮށް އެހީއަށް އެދިއެވެ. ކެނެޑީ އަތްތިލަ ދިގުކޮށްލީ އަތްތިލަ ބޭރަށް ނެރެގެންނެވެ.
  
  "ހަމަޖެހިބަލަ ޑޫޑް. ހަމަ ހަމަޖެހިލައިގެން ހުރެބަލަ."
  
  އޭނާގެ ޓްރިގަރ އިނގިލި ބިރުން ކޮށާލިއެވެ. ޝޮޓެއް ގުގުމާލާފައި ސީލިންގުން ފުންމާލިއެވެ.
  
  ކެނެޑީ ކްރިންޖް ކޮށްލިއެވެ. ޓެންޝަންގެ ސަބަބުން ވައި ގަދަވެ، ނާރުތަކުގެ ބްރޯތްއަކަށް ބަދަލުވެގެން ދިޔައެވެ.
  
  ބެން ކިރިޔާ ހަޅޭއްލަވައިގަތީ އޭނާގެ ހާސްކަމުގެ ތެރެއިން ފޯނުން ރަސްޕީ ރިންގްޓޯނެއް ކުޅެން ފެށުމުންނެވެ. ސައިޒަރގެ އިމޭޖް މެކްސިމަމް އަށް ކްރެންކް ކޮށްފައި ހުއްޓެވެ.
  
  ގާޑުން ވެސް ފުންމާލީ، އިހުތިޔާރަކާ ނުލައި އަނެއްކާވެސް ޖެހި ޝޮޓެއް ފަހަތަށް ޖައްސައިގެންނެވެ. ކެނެޑީއަށް އިހުސާސް ކުރެވުނީ ވަޒަނުން ވައިރޯޅި އޭނާގެ ބޮލުގެ ނާށިގަނޑުން ފާއިތުވެގެން ދިޔަހެންނެވެ. ސާފު ބިރުވެރިކަމުން އޭނަ އެތަނަށް ފިނިވެގެން ދިޔައެވެ.
  
  ޕްލީޒް، އޭނަގެ ހިތަށް އެރިއެވެ. ބީރައްޓެހި މީހަކަށް ނުވާށެވެ. ތިމާގެ ތަމްރީނުތަކަށް ސަމާލުކަން ދޭށެވެ.
  
  އެއަށްފަހު ބެން އޭނާގެ ފޯނު ގާޑާ ދިމާއަށް އެއްލާލިއެވެ. ކެނެޑީއަށް އޭނާ ފިނިވެގެން ދިޔަތަން ފެނުމުން އަވަހަށް ބިންމައްޗަށް ވެއްޓިގެން ދިޔައީ އިތުރަށް ޑިސްޓްރެކްޝަނެއް އުފެއްދުމަށެވެ. ގާޑުން ފޯނު ވައްޓާލައި އޭނާގެ ސަމާލުކަން އަނބުރާލިއިރު ކެނެޑީ ވަނީ ތިންވަނަ ގާޑުގެ ހަތިޔާރު ކޮނޑުގައި އަޅުވާފައެވެ.
  
  ކަރީން ނަމަވެސް އޭނާ މިތާ އުޅުނީ ދުވަސްކޮޅަށެވެ. އެކަމަނާއަށް ވަނީ އުނދަގޫތައް ފެނި ތަޖުރިބާ ކުރެވިފައެވެ. ވަގުތުން ބަޑިޖަހާލިއެވެ. ޖެކެޓުން ރަތް ވިލާގަނޑެއް ގޮވާލުމާއެކު ގާޑު ފަހަތަށް ޖެހިލިއެވެ. އެވަގުތު ކޮނޑުގައި ކަޅުކުލައެއް ފެތުރިގެން ދިޔައިރު އޭނާ ފެންނަނީ އޮޅުން ބޮޅުން ވެފައި، ދެން ރުޅިއައިސްފައެވެ.
  
  އޭނާ ޕޮއިންޓް ބްލެންކްކޮށް ބެން އަށް ބަޑިޖަހާލިއެވެ.
  
  އެކަމަކު އެ ޝޮޓް ކާމިޔާބު ނުވިއިރު، ޝައްކެއްވެސްނެތްގޮތުގައި މިސް އަށް އެހީތެރިވެދިނީ ޓްރިގަރ ދަމައިގަތުމުގެ ކުރިން މިލިސެކަންޑެއްހާއިރު އޭނާގެ ބޯ ގޮއްވާލުމުންނެވެ.
  
  އޭނާގެ ފަހަތުގައި ލޭގެ ފޮތިގަނޑުތަކުން ފްރޭމްކޮށްފައިވާ ހޭޑަން ހުރީ އަތުގައި ގްލޮކެއް ހިފައިގެންނެވެ.
  
  ކެނެޑީ ބެން އާއި ކަރީން އަށް ބަލާލިއެވެ. އެދެމީހުން އެކަކު އަނެކަކަށް ބަލާލި ގޮތް އަހަންނަށް ފެނުނީ އުފަލާއި ލޯތްބާއި ހިތާމައާއެކުގައެވެ. އެމީހުންނަށް މިނިޓެއް ދިނުމަކީ ބުއްދިވެރި ކަމެއް ކަމުގައި ހީވިއެވެ. ދެން އޭނަގެ ކައިރީގައި ހުރީ ހައިޑަން ލުއިކަމެއްގެ ގޮތުގައި ބެންއަށް ބޯޖަހާލަމުންނެވެ.
  
  "އޭނާގެ ހާލު ކިހިނެއް؟"
  
  ކެނެޑީ ލޯ މަރާލިއެވެ. "އޭނާއަށް އުފާވާނެ މިހާރު ކަލޭ އާދެވުނީމަ."
  
  ދެން އޭނައަށް ހޭވެރިކަން ލިބުނެވެ. "އަހަރެމެން މިތާ ތިބި އެހެން ގައިދީން ސަލާމަތް ކުރަން ޖެހޭ، ހޭޑަން. އެމީހުން ނަގައިގެން މި ނަރަކަ ވަޅު ދޫކޮށްލަމާ ހިނގާށެވެ."
  
  
  * * *
  
  
  ދެ ލަޝްކަރު ކުރިމަތިލުމާއި، ކޯލިޝަންގެ ބާރުތަކުން އެތަނުން އިދިކޮޅު ފަރާތްތަކަށް ބަޑިޖަހައި، ޖަރުމަނުން ވަޅި އުފުލާލައި، އަވަހަށް ކައިރިވާން މަސައްކަތް ކުރި އެވެ.
  
  ހިނދުކޮޅަކަށް ޑްރޭކް ހީކުރީ މި ވަޅި ކުޅޭ ކުޅިވަރަކީ ބޭކާރު، މުޅިން މޮޔަ ކުޅިވަރެއް ކަމަށާއި، ނަމަވެސް ދެން ހަނދާންވީ އެމީހުންގެ ވެރިޔާއަކީ ކާކުކަން. އެބެލް ފްރޭ އެވެ. އެ މޮޔަމީހާ ބޭނުމެއް ނުވާނެ އޭނާގެ އަގުހުރި އާޓިފަކްޗަރތަކަށް ގެއްލުން ލިބިދާނެތީ އޭނާގެ އަމިއްލަ ޕާޓީން ވަޒަން ބޭނުންކުރުމަށެވެ.
  
  އޭގެ ތެރޭގައި ޑްރޭކް ވަނީ ދުޝްމަނަކަށް ފަހު ދުޝްމަނުން ކަނޑާލާފައެވެ. ސިފައިން ގިސްލަމުން އޭނާގެ ވަށައިގެން އެކަކު އަނެކަކަށް ތަޅައި، ކަށިތައް ފަޅައިގެން ދިޔަ ބާރުގެ ބޭނުން ކުރަމުން ދިޔައެވެ. މީހުން ހަޅޭއްލަވައިގަތެވެ. އެ ހަނގުރާމައަކީ ހުރިހާ ގޮތަކުން ވެސް އަތުން އަތަށް ކުރި މާރާމާރީއެކެވެ. ދިރިހުރުން ބިނާވެފައި އޮތީ އެއްވެސް ހުނަރަކަށްވުރެ ބޮޑަށް ސާފު ނަސީބާއި ޣައިރު ޤާނޫނީ މައްޗަށެވެ.
  
  ބަޑިޖަހައި ޕަންޗް ޖަހައި މަގު ހަދަމުން ދިޔައިރު ކުރިމަތީގައި ހުރި ސިފައެއް އޭނާއަށް ފާހަގަ ކުރެވުނެވެ. މަރުގެ ވިއްސައިގެންދާ ޑަރވިޝް އެވެ.
  
  އެލިޝިއާ މައިލްސް ހަނގުރާމަ ކުރަނީ ބައިނަލްއަގްވާމީ ސުޕަ ޓްރޫޕްތަކުގެ ސަފުތަކުގެ ތެރެއިންނެވެ.
  
  ޑްރޭކް އޭނައާއި ދިމާއަށް އެނބުރިލިއެވެ. ހަނގުރާމައިގެ އަޑު މަރުވެގެން ދިޔައެވެ. އެމީހުން ތިބީ ވޯލްޓްގެ ފަހަތުގައި، އެމީހުންގެ ކައިރީގައި އޮޑިންގެ ސާކޯފޭގަސް، މިހާރު ހުޅުވާފައި، އޭގެ މަތީގައި ސްޕޮޓްލައިޓްތަކުގެ ރެކެއް ޖަހާފައި ހުރެއެވެ.
  
  "އާނ ރަނގަޅު" ޝަބާ ހީލިއެވެ. "ޑްރޭކްސްޓަރ. ކިހިނެއްތަ ބާޑީ؟"
  
  "އަބަދުވެސް ހަމަ އެގޮތަށް."
  
  "އެމްއެމް، ހަނދާންވޭ. މާގިނައިރު ތަޅުވާލި ކަމަށް ނުބުނެވުނު ނަމަވެސް، ހޫމް؟ އާދެ، މޮޅު ބުޅަލެއް ރޯޕުތަކުގައި މާރާމާރީ ހިންގާށެވެ. ކުރީގެ ސިފައިންގެ މީހަކު މަދަނީ މީހަކަށް ބަދަލުވީމަ ގޯހެއް ނޫން."
  
  "ތިބާވެސް. ކޮބާތަ ތި ބީބީއެފް؟"
  
  "ޑަބްލިޔުޑަބްލިޔުއެފް؟"
  
  ހަނގުރާމަވެރި ދެ ސިފައިން ވެއްޓުނީ ޑްރޭކް އާއި ދިމާއަށެވެ. އޭނާ އެލީޝާގެ އެހީގައި އެމީހުން ދުރަށް ކޮއްޕާލީ ދެމީހުންނަށް ވެސް ވާން އުޅޭ ކަންތައްތަކުން އުފާކުރަމުންނެވެ.
  
  "ބެސްޓް ބޯއީފްރެންޑް އަބަދަށްޓަކައި؟ އޭނާގެ މަތިން ހަނދާންވޭތަ؟ ލޯބިވެތި?"
  
  "އޯ ޔެސް." އަހަރެން ޖެހުނީ އޭނާ މަރާލާށެވެ. އަހަރެންނާއި ފްރޭ ފަހަތު ގޯތިތެރޭގައި ޝަފްލް ކުރަމުން ދިޔައިރު ބާސްޓަޑް ހިފީ." އޭނަ ހީނލިއެވެ. "އަހަރެން ރުޅިއައީ. އެމީހުން މަރުވީ." މޫނެއް ހަދާލިއެވެ. "ހަމަ އަނެއްކާވެސް މަރުވެފައިވާ މޮޔައެއް."
  
  "ކާކު ހީކުރީ އޭނައަށް ކަލޭ ތަމްރީނު ކުރެވޭނެ ކަމަށް" ޑްރޭކް ބޯޖަހާލިއެވެ. "އަހަރެން ހަނދާން އެބަހުރި".
  
  "ކީއްވެ މިހާރު މިތާ ހުންނަން ޖެހުނީ ޑްރޭކް؟ އަހަރެން އަސްލު ބޭނުމެއް ނޫން ކަލޭ މަރާލާކަށް."
  
  ޑްރޭކް ބޯ ހޫރާލީ ސިއްސައިގެން ގޮސްފައެވެ. "ރީތި ދޮގުވެރިޔާ ކިޔާ ލަފުޒެއް އެބައޮތް. އެ ދެބަހުން ކަލޭގެ ހުރިހާ ކަމެއް ޚުލާޞާކޮށްދެނީ މައިލްސް، އެއްވެސް ޝޭކްސްޕީއަރަކަށް ވުރެ ރަނގަޅަށް."
  
  "އަދި ކޮންކަމެއް؟" އެލިޝިއާ ހިނިތުންވުމަކާއެކު އަތްތިލަ ރޯލްކޮށްލަމުން ބޫޓު ނައްޓާލިއެވެ. "ކަލޭގެ ބޯޅަތައް ހަވާލުކުރަން ތައްޔާރަށްތަ؟"
  
  ލޮލުގެ ކަނުން ނިކުމެގެން ދިޔައިރު ޑްރޭކްއަށް ފެނުނީ އެބެލް ފްރޭ އެމީހުންނާ ދުރަށް ޖެހިލާފައި ހަޑްސަން ކިޔާ މީހަކަށް ހަޅޭއްލަވަމުން ދިޔަތަނެވެ. ސާފުކޮށް އެނގޭ ގޮތުގައި މައިލްސް އެމީހުންގެ ބާރުތައް ޗެނަލް ކުރިއިރު އެމީހުން ހިމާޔަތް ކުރަމުން ދިޔަ ނަމަވެސް މިހާރު އޭނާއަށް އިސްކަންދޭ އެހެން ކަންތައްތަކެއް އެބަހުއްޓެވެ. އަބަދުވެސް އިތުބާރު ކުރެވޭ ޓޯސްޓެން ޑާލް މޮޔަ ޖަރުމަނުގެ ކުރިމަތީގައި ހުރެ ހަމަލާދޭން ފެށިއެވެ.
  
  ޑްރޭކް އޭނާގެ އަތްތިލަ ޖައްސާލިއެވެ. "ނުވާނެ މައިލްސް."
  
  
  ސާޅީސް ފަހެއް
  
  
  
  ލާ ވެރެއިން އެވެ
  
  
  އެލިޝިއާ އޭނާ ސިއްސައިގެން ދިޔައީ ޓީޝާޓް ފޮޅާލައި، ރޯނެއް ފަދައިން ތަތްވާންދެން އަމިއްލައަށް އޮޅާލުމަށްފަހު، ދެން ދެއަތުން އޭނާގެ ކަރުގައި އޮޅާލުމުންނެވެ. އޭނާ އުނދަގޫ ކުރި ނަމަވެސް އޭނާގެ ވަގުތީ ހާރނެސް އޭނާ އެތެރެއަށް ދަމައިގަތެވެ.
  
  ހަމަ އޭނާގެ އުފުލިގެން އަންނަ ކަކުލުގެ ތެރެއަށް - މުއޭ ތައި ސްޓައިލް. އެކެއް. ދޭއް. ތިނެއް.
  
  އޭނާ ފުރަތަމަ ފަހަރަށް އެނބުރިލިއެވެ. އަހަރެމެން އަނެއްކާވެސް އެނބުރިލީމެވެ. ދެވަނަ މީހާ އޭނާގެ ރިބަން ދަށުގައި ކުދިކުދިވެގެން ދިޔައެވެ. ތިންވަނަ ވަޒަނުން އޭނާ ޖެހުނީ ބޯޅަތަކުގައި ސްކުއަރ ގޮތަކަށެވެ. ބަނޑުގައި ރިއްސާތީ މޭނުބައިކޮށް ބުރަކަށީގައި ވެއްޓުނެވެ.
  
  ހިނިތުންވެލަމުން އެލިޝިއާ އޭނާގެ މަތީގައި ހުއްޓެވެ. "އަހަރެން ކީކޭ ބުނީ؟" ބުނޭ ޑްރޭކީ އަހަރެން ބުނި އެއްޗެއް ސީދާ." އޭނައަށް އެއްޗެއް ދިނުމަށް ހުށަހެޅިއެވެ.
  
  "ކަލޭގެ ބޯޅަތައް."
  
  އުނަގަނޑު ތިރިކޮށްލަމުން ބުރިކޮށްލީ އޭނާގެ ނޭފަތަށް އަމާޒުކޮށްގެން ސައިޑް ކިކެއް ދިނުމަށެވެ. ޑްރޭކް ދެއަތް އުފުލާލަމުން އެ ތަޅާފޮޅުން ހުއްޓުވިއެވެ. އަހަރެންގެ އެއް އިނގިލި ފަޅައިގެން ދިޔަހެން ހީވިއެވެ. އޭނާއާ ކުރިމަތިލާން ޖެހޭ ގޮތަށް އެނބުރި، އެއް ފައި އާކެއްގެ ގޮތުގައި މައްޗަށް އުފުލާލުމަށްފަހު، އޭނާގެ ފައިތިލަ ތިރިކޮށް އޭނާގެ ނިތްކުރި މައްޗަށް ގެނައެވެ.
  
  ކަތިވަޅި ޖަހާ.
  
  ޑްރޭކް ފަހަތަށް ރޯލްވި ނަމަވެސް އެ ވަޒަނުން އަދިވެސް އޭނާގެ މޭމަތީގައި ޖެހުނެވެ. އަދި މައިލްސްއަށް ލިބުނުހާ ބާރަކާއެކު އެކަމުގެ ސަބަބުން ކެތްނުކުރެވޭ ވަރުގެ ވޭނެއް ލިބުނެވެ.
  
  އޭނާގެ ފައިގެ ކަކުލުގައި ފިޔަވަޅު އެޅިއެވެ.
  
  ޑްރޭކް ހަޅޭއްލަވައިގަތެވެ. އޭނާގެ ހަށިގަނޑު ވަނީ ނިޒާމީ ގޮތެއްގައި ފަޅައިގެން ގޮސް، ބިންދައިގެން ގޮސް، ކަށިގަނޑު ކަނޑާލާފައެވެ. އެ ފަޅާލީ އެތިކޮޅަކުން އެތިކޮޅަކަށެވެ. މަދަނީ އަހަރުތައް ލަދުވެތިވާށެވެ. އެކަމަކު ދެން، ވަޒީފާއިން ވަކިކުރުމުގެ ކުށްވެސް އޭނާއަށް އުފުލޭނެ ހެއްޔެވެ؟ އަބަދުވެސް ރަނގަޅު ކުއްޖެކެވެ. އަބަދުވެސް އޭނަ މިހާ ރަނގަޅު ހެއްޔެވެ؟
  
  ފަޅައިގެން ގޮސްފައިވާ ސިވިލް ވިޔަސް ނުވިޔަސް އޭނާ އަދިވެސް ހުރީ ސާސް ވެފައި، އޭނާގެ ލޭން ތަޅުގައި ކުލަ ޖައްސާލިއެވެ.
  
  އޭނާ ފަހަތަށް ޖެހިލިއެވެ. ތިން ހަނގުރާމަވެރިން އޭނާގެ މައްޗަށް ވެއްޓި ވަށައިގެން ހުރި ހުރިހާ އެއްޗެއް ތަޅާލިއެވެ. ޖަރުމަނު މީހާގެ ކަރުގައި އުނަގަނޑުގައި ޖަހާލުމުން ލިބުނު ރެސްޕައިޓް ޑްރޭކް އަށް ލިބެމުން ދިޔައެވެ. އޭނާއަށް ކާޓިލޭޖް ކްރަންޗް އަޑު އިވުމުން ތަންކޮޅެއް ރަނގަޅު ވެއްޖެއެވެ.
  
  އޭނަ އޭނައަށް ހުއްދަ ދިންކަން ވިސްނިގެން ތެދުވިއެވެ. ފައިން ފަޔަށް ބަދަލުވަމުން ނަށަމުން ދިޔައިރު، އެތެރެއިން ދެލޯ ޝައިޠާނީކަމާއި އަޅިކުލައިން ދިއްލާފައި ހުއްޓެވެ. އޭނާގެ ފަހަތުގައި ޑާލް، ފްރޭ އަދި ހަޑްސަން އެއްކޮށް ތަޅުލާފައި ތިއްބެވެ، އޯޑިންގެ ސަންދޯކުގެ އަރިމަތީގައި އުޅެމުން ދިޔައިރު، އެމީހުންގެ މޫނުތައް ވޭނުން ވިއްސައިގެން ދިޔައެވެ.
  
  އަލީޝާ އޭނާގެ ޓީޝާޓް އޭނާއާ ދިމާއަށް އެއްލާލިއެވެ. ވަޅިއެއް ފަދައިން ޖެހުމުން އޭނާގެ މޫނުގެ ކަނާތްފަރާތު އަނދާ ހުލިވިއެވެ. އަނެއްކާވެސް އޭނަ ތަޅައިގަތުމުން އޭނަ އޭނަ ހިފެހެއްޓިއެވެ. އޭނާ ދަމައިގަތީ ގަބޫލުކުރަން ދަތި ބާރަކުންނެވެ. ތަޅައިގަނެ އޭނާގެ އަތުތެރެއަށް ވައްޓާލިއެވެ.
  
  "އައްސަލާމް ޢަލައިކުމް".
  
  އޭނާ ދެ އިނގިލި ވެސް އޭނަގެ ކަންފަތުގެ ތިރީގައި ބާއްވާލީ ބާރަށް ފިތާލަމުންނެވެ. ވަގުތުން އޭނަ ވިއްސައިގެން ދާން ފެށީ، ޑިފެއަންސްގެ ހުރިހާ ސިފައެއް ނެތިގެންނެވެ. އެއީ ނާރު ނޯޑަށް ބާރަށް ފިތާލުމުން އާދައިގެ އެއްވެސް މީހަކު ހޭނެތިގެން ދިޔައީއެވެ.
  
  މައިލްސް ބުކް ކޮށްލީ ރޯޑިއޯ ބުޅަލެއް ފަދައިންނެވެ.
  
  އޭނާ އިތުރަށް ފިއްތާލިއެވެ. އެންމެ ފަހުން އޭނާގެ ބާރު ބައްދާލުމުގައި ފަހަތަށް ޖެހިލަމުން، އޭނާގެ ބަރުދަން ނަގަން ދޫކޮށްލަމުން، ލިމްޕް ކޮށްލަމުން، ވޭން ހިއްސާ ކުރަން މަސައްކަތް ކުރިއެވެ. ދެން ސީދާ ތެދުވެ ދެ އިނގިލި އޭނާގެ ކަކުލުގެ ދަށުގައި ޖައްސާލިއެވެ.
  
  ސީދާ އޭނާގެ އަމިއްލަ ނާރު ބަންޑަލްގެ ތެރެއަށް ވަދެގެން ދިޔައެވެ. އޭނާގެ ހަށިގަނޑުގެ ތެރެއިން ވޭން ދުއްވައިގަތެވެ.
  
  އަދި އެމީހުން ތަޅުލާފައި އޮތީ އެހެންވެއެވެ. ވޭނުގެ ރާޅުތަކުގެ ތެރެއިން ހަނގުރާމަ ކުރަމުން، ކިރިޔާ ހަރަކާތްތެރިވަމުން، މަރު ވަކިވާންދެން ގިނަ ދުވަސްތަކެއް ވަންދެން ގެއްލިފައިވާ ލޯބިވެރިން ފަދައިން އެކަކު އަނެކެއްގެ ލޮލަށް ބަލަހައްޓައިގެން ތިބި ބިރުވެރި ދެ ދުޝްމަނުންނެވެ.
  
  ޑްރޭކް ގިސްލަމުން ދިޔައީ އޭނާގެ ނިކަމެތިކަން ފޮރުވަން ނޭނގިފައެވެ. "މޮޔަ... ބިޗް. ކީއްވެ...ކީއްވެ މިކަމަށް މަސައްކަތް ކުރަންވީ...މި މީހާ؟"
  
  "މީސް... ޓު... ވާސިލް... ނިމުމަކަށް."
  
  ޑްރޭކް ވެސް އަދި މައިލްސް ވެސް ފަހަތަށް ނުޖެހޭނެ އެވެ. އެމީހުންގެ ވަށައިގެން ހަނގުރާމަ ނިމުމަކަށް އަންނަން ފެށިއެވެ. ޖަރުމަނު ސިފައިންނަށް ވުރެ ގިނަ ކޯލިޝަން ސިފައިން ފައިމައްޗަށް ތިއްބެވެ. އެކަމަކު އެމީހުން ކުރިއަށް ދިޔައީ ހަނގުރާމަ ކުރަމުންނެވެ. އަދި ޑްރޭކްއަށް ފެނުނީ ޑާލް އާއި ފްރޭ ވެސް މިފަދަ މަރުގެ ބައްދާލުމެއްގައި ތަޅުލާފައި، ނިމުމާއި ހަމައަށް ހަނގުރާމަ ކުރަމުން ދިޔަތަނެވެ.
  
  އެންމެ ސިފައިންގެ މީހަކުވެސް އެމީހުންގެ ވާހަކަ މެދުކަނޑާނުލައެވެ. އެ އިޙްތިރާމް މާ ބޮޑެވެ. ޕްރައިވެސީގައި އަދި އެއްވެސް ފަރާތަކަށް ނުބަލާ މި ހަނގުރާމަތައް ނިންމާނެއެވެ.
  
  ޑްރޭކް ކަކުލަށް ވެއްޓިގަތީ އެލިޝިއާ ވެސް އޭނާއާއެކު ދަމައިގަތެވެ. ލޮލުގެ ކުރިމަތީގައި ކަޅު ކުލަތަކެއް ނަށަމުން ދިޔައެވެ. އޭނާގެ ހިފަހައްޓާފައި ހުރި ގޮތް ފަޅާލާނެ ގޮތެއް ހޯދައިފިނަމަ ހަގީގަތުގައިވެސް އޭނާ ނިމިގެންދާނެކަން އޭނާއަށް ވިސްނުނެވެ. އެ ހަކަތަ ކޮންމެ ސިކުންތަކާއެކު އޭނާ ދޫކޮށްލަމުން ދިޔައެވެ.
  
  އޭނާ ވެއްޓުނެވެ. އޭނަ ބާރަށް ފިތާލީ، އެ އެބްސޮލިއުޓް ކިލަރ އިންސްޓިންކްޓް އޭނަގެ ތެރެއަށް ވަޅި ހަރާލުމުންނެވެ. އޭނާގެ އިނގިލިތައް ފަޅައިގެން ދިޔައެވެ. އުނަގަނޑުން އޭނާގެ ބުރަކަށީގައި ޖަހާލަމުން އަލީޝާ ކުރިއަށް ވެއްޓުނެވެ. އެކަން އަންނަތަން ޑްރޭކްއަށް ފެނުނު ނަމަވެސް އެކަން ހުއްޓުވޭނެ ބާރެއް އޭނާގެ ކިބައިގައި ނެތެވެ.
  
  އޭނާގެ ލޮލުގެ ކުރިމަތީގައި ސްޕާކްސް ގޮވާލިއެވެ. އޭނާ ބުރަކަށީގައި ފަޅައިގެން ގޮސް ފްރޭގެ ގޯތިކް ސީލިންގަށް ބަލަހައްޓައިގެން ހުއްޓެވެ. އެލިޝިއާ ކުދިކުދިވެގެން އައިސް އޭނާގެ ނަޒަރު ވޭނުން އޮޅުވާލާފައި ހުރި މޫނުން ހުއްޓުވާލިއެވެ.
  
  އެމީހުންގެ ވަށައިގެން ތިބި ސިފައިންގެ ތެރެއިން އެއްވެސް މީހަކު އޭނަ ހުއްޓުވަން މަސައްކަތް ނުކުރެއެވެ. އެއީ ހަނގުރާމަވެރިންގެ ތެރެއިން އެކަކު ހަނގުރާމަ ހުއްޓާލުމުގެ އެއްބަސްވުމެއް އިއުލާން ނުކުރާހާ ހިނދަކު ނުވަތަ މަރުވާންދެން ނިމުމަކަށް ނާންނާނެ އެވެ.
  
  "ގޯހެއް ނޫން" ޝަބާ ކެއްސާލިއެވެ. "އަދިވެސް ލިބިއްޖެ ޑްރޭކް. އެކަމަކު އަހަރެން އަދިވެސް ކަލެއަށް ވުރެ ރަނގަޅު."
  
  އޭނާ ލޯމަރާލިއެވެ. "އަހަންނަށް އިނގޭ".
  
  "ކޯއްޗެއް?" - އަހަރެން އަހާލީމެވެ.
  
  "ޔޫ ހޭވް... އެ އެޖް. އެ ކިލަރ އިންސްޓިންކްޓް. ހަނގުރާމައިގެ ރުޅިވެރިކަމެވެ. މުހިންމެއް ނޫނެވެ. މުހިންމެވެ. މި... މިހެންވެ އަހަރެން ވަޒީފާ ދޫކޮށްލީ."
  
  "ކީއްވެ ތިކަން ހުއްޓުވަންވީ؟"
  
  "މަސައްކަތުން ބޭރުގައި ކަމަކާ މެދު ކަންބޮޑުވި،" އޭނާ ބުންޏެވެ. "އެއީ ހުރިހާ ކަމެއް ބަދަލުކޮށްދޭ ކަމެއް".
  
  އޭނާގެ އަތްތިލަ އުފުލާލައިގެން ހުރީ އޭނާގެ ކަރު ފުނޑުފުނޑުކޮށްލަން ތައްޔާރަށެވެ. ވަގުތުކޮޅެއް ފާއިތުވެގެން ދިޔައެވެ. ދެން އެކަމަނާ ވިދާޅުވީ، "ދިރިއުޅުމަކަށް ދިރިއުޅުމެއް؟"
  
  އެ ހަކަތަ މަޑުމަޑުން އޭނާގެ ގުނަވަންތަކަށް އަނބުރާ އަންނަކަން ޑްރޭކްއަށް އިހުސާސްވާން ފެށިއެވެ. "މިއަދު އަހަރެން ކުރި ހުރިހާ ކަމަކަށްފަހު އަހަރެންނަށް ހީވަނީ އެމީހުން އަހަންނަށް ވަރަށް ބޮޑަށް ދަރަނިވެރިވާހެން."
  
  އަލީޝާ ފަހަތަށް ޖެހިލާފައި އަތް ދިއްކޮށްލީ އޭނާގެ ފައިމައްޗަށް ތެދުވުމަށް އެހީތެރިވެދިނުމަށެވެ. "އަހަރެން ވެލްސް އުކާލީ މިމީރުގެ ވަޅުގައި ހުރި ރޯނުތަކާ ދިމާއަށް. އަހަރެން އޭނާ މަރާލީ އޯޑިންގެ ގަބުރުގައި ނޫނެވެ. އަހަރެން ފްރޭގެ ސަމާލުކަން ބެން ބްލޭކް އާއި ދުރަށް ދަމައިގަތީމެވެ. އަހަރެން މިތަނަށް މިއައީ ދުނިޔެ ހަލާކުކޮށްލަން ނޫން ޑްރޭކް، އަހަރެން މިއައީ ހަމައެކަނި މަޖާ ކުރަން."
  
  "އައި ކޮންފަރމް." ޑްރޭކްގެ ބެލެންސް އަނބުރާ ލިބުނީ ހަމަ ތޯރސްޓެން ޑާލް އޮޑިންގެ ސަންދޯކުގެ ފުޅާ އަރިމަތިން އެބެލް ފްރޭގެ ލިމްޕް ހަށިގަނޑު އުފުލާލުމުންނެވެ. އޭނާ ތެތް ކްރަންޗަކުން ބިންމައްޗަށް ވެއްޓުނީ، އިޓަލީގެ މާބަލް ޕޭވިންގ ހިލަތަކުގެ މައްޗަށް ދިރުމެއް ނެތި ޕްލޮޕްކޮށްގެންނެވެ.
  
  މުޅި ކޯލިޝަން ސިފައިންގެ ތެރޭގައި އުފާފާޅުކުރުމުގެ އަޑުތައް ގުގުމާލިއެވެ.
  
  ސަންދޯކުގެ ތެރެއަށް ބަލަހައްޓައިގެން ހުރެ ޑާލް އަތްތިލަ ޖައްސާލިއެވެ.
  
  "އެ ބާސްޓަރ ދުވަހަކުވެސް އެ އިނާމު ނުދެކެން" އޭނާ ހީލިއެވެ. "އޭނާގެ ހަޔާތުގެ މަސައްކަތެއް. އީސާގެފާނު، ތިޔަ ކުދިންނަށް މިކަން ބަލަން ޖެހޭނެ."
  
  
  ސާޅީސް ހަ އެވެ
  
  
  
  ސްޓޮކްހޯމް
  
  
  އޭގެ އެއް ދުވަސް ފަހުން ޑްރޭކް އަށް ނިމުމެއް ނެތް ސުވާލުތަކުގެ ބުރުން ސަލާމަތްވެ، ސްޓޮކްހޯމްގެ އެންމެ ދުވަސްވީ އަދި އެންމެ ރީތި އެއް ހޮޓަލުގައި ހުރި ކައިރީގައި ހުރި ހޮޓަލެއްގައި މަދު ގަޑިއިރުކޮޅަކަށް ނިދާލެވުނެވެ.
  
  ލޮބީގައި އޭނާ ލިފްޓަށް އިންތިޒާރު ކުރަމުން ދިޔައިރު އޭނާގެ ހުރިހާ ވިސްނުމުގެ ޕްރޮސެސްތަކެއް ފިލްމު ކުރެވުނީ ކީއްވެގެން ބާވައޭ ހިތަށް އެރިއެވެ. އެމީހުން މޮޔަވީ ނިދި ނުލިބުމާއި މެދުނުކެނޑި ތަޅާލުމާއި ވަރުގަދަ ޕްރެޝަރުގެ ސަބަބުންނެވެ. ރަނގަޅުވާން އެތައް ދުވަހެއް ހޭދަވިއެވެ.
  
  ލިފްޓް ރިންގުވިއެވެ. އޭނާގެ ކައިރިން ސިފައެއް ފެނިގެން ދިޔައެވެ.
  
  ކެޝުއަލް ސެޓަރޑޭ ޕެންޓްސޫޓެއްގައި ހުރި، އިސްތަށިގަނޑު ފަހަތަށް ބާރަށް ކޮށާފައި ހުރި ކެނެޑީ އޭނާ ދިރާސާކުރަނީ ވަރުބަލިވެފައިވާ ލޮލަކުންނެވެ.
  
  "އައްސަލާމް ޢަލައިކުމް".
  
  ބަސްތަކުން ފުދޭވަރެއް ނުވިއެވެ. އޯކޭތޯ އަހާލުމަކީ ހަމައެކަނި ލޭމައްޗަށް ދިއުމެއް ނޫން، އެއީ ސީދާ މޮޔަކަމެކެވެ.
  
  "ހަލޯ ޓު ޔޫ ޓޫ."
  
  "އެއް ފަންގިފިލާގަ؟"
  
  "ޔަޤީނުންވެސް. އެމީހުން އަހަރެމެން އެންމެން އެކަހެރިކޮށް، އެކަމަކު އެކުގައި ބަހައްޓަނީ."
  
  އެމީހުން އެތެރެއަށް ވަދެއްޖެއެވެ. ލޯގަނޑުން އެމީހުންގެ ފަޅައިގެން ގޮސްފައިވާ ރިފްލެކްޝަނަށް ބަލަހައްޓައިގެން ހުއްޓެވެ. ބޭނުންވާ ވީޑިއޯ ކެމެރާއާ ކޮންޓެކްޓް ވުމުން ދުރުހެލިވުން. ޑްރޭކް ނުވަދިހަ ބަޓަން ފިއްތާލިއެވެ.
  
  "އަހަރެން ފަދައިން މިކަމުގައި މޮޅުތަ ކެނެޑީ؟"
  
  ހިތުން ހީލިއެވެ. "މޮޔަ ހަފްތާއެއް، ނުވަތަ ހަފްތާތަކެއް. ޔަގީނެއް ނޫނެވެ. އެއީ އަހަރެން މޮޔަކޮށްލާ ކަމެއް އަހަރެން ނިމުނީ އަހަރެންގެ ނޭމެސިސް އާއި ކުރިމަތިލާފައި އަހަރެންގެ ނަން ސާފުކޮށް އެ ހުރިހާ ކަމެއް ނިމުމުން."
  
  ޑްރޭކް ކޮނޑު އަރުވާލިއެވެ. "އަހަރެންގެ ގޮތުގައި." އައިރޮނިކް ދޯ؟"
  
  "ކޮންތާކަށް ދިޔައީ؟ އަލީޝާ."
  
  "އިންޓޯ ދަ ނައިޓް ވޯރ އޮލް ދަ ބެސްޓް ސީކްރެޓްސް ގޯ، ހެއާ އެންޑް ދަ ގީކް ހަޑްސަން" ޑްރޭކް ކޮނޑު އަރުވާލިއެވެ. "ހަގީގަތުގައި މުހިންމު އެއްވެސް މީހަކަށް އެމީހުން ފާހަގަ ކުރުމުގެ ކުރިން ދިޔައީ. ފަހަރެއްގައި އަހަރެމެން ވާހަކަ ދައްކަމުން ދަނިކޮށް އެކަކު އަނެކެއްގެ ސިކުނޑި ފުނޑުފުނޑުކޮށްލުން ކަމަށް ވެދާނެ."
  
  "ތިކުރީ ރަނގަޅު ކަމެއް. މިތަނުގައި މައިގަނޑު އިންސްޕަޔަރުންނަކީ އެމީހުންނެއް ނޫނެވެ. އަލީޝާއަކީ ނުރައްކާތެރި މީހެއް ނަމަވެސް މޮޔައެއް ނޫނެވެ. އަޅެ، އަދި ތިޔަ މާނަކުރަނީ "ރޭގަނޑުގެ ސްޓިލްގައި" ނޫން ހެއްޔެވެ؟
  
  އޭނާ ވަގުތުކޮޅެއް ނަގައިގެން އޭނާގެ ޑައިނަސޯ ރޮކް ރެފަރެންސް ޕްރޮސެސް ކުރިއެވެ. އޭނާ ހީލިއެވެ. އަވިގަދަ ދުވަހެއްގައި މާކިއުރީއަށްވުރެ އަވަހަށް އޭނާގެ މޫޑު އުފުލިގެން ދިޔައެވެ.
  
  "ހޭދަން ކިހިނެއް؟" ލިފްޓްގެ ދޮރުތައް ބަންދުވެ މުސްކުޅި ކާރު މަޑުމަޑުން މައްޗަށް އަރަން ފެށުމުން ކެނެޑީ ބުންޏެވެ. "ބެން ގާތު އޭނަ މަޑުކުރާނެ ކަމަށްތަ؟"
  
  "އަހަރެން ވަރަށް އުންމީދު ކުރަން އެހެންވާނެ ކަމަށް. ނުވާނަމަ ދެން އެންމެ ކުޑަމިނުން އަހަރެންނަށް ހީވަނީ މިހާރު އޭނާ ޖިންސީ ގުޅުން ހިންގަމުން ދިޔައީހެން."
  
  ކެނެޑީ އޭނާގެ ކޮނޑުގައި ޖަހާލިއެވެ. "އެ ކުކުޅުތައް ނުގުނާ ބަޑީ. ފަހަރެއްގައި އޭނައަށް ލަވައެއް ލިޔެފާނެ."
  
  "ތި ނަން ކިޔާ-ތިން މިނެޓް ބައި ކަލޭމެންނާއެކު!"
  
  އެމީހުން މަޑުމަޑުން އުދުހިގެން ދިޔައީ ހަތްވަނަ ފަންގިފިލާ ކައިރިންނެވެ. "ހަނދާންކޮށްލަނީ." އެތަނުގައި، އޯޑިންގެ މަހާނަގައި، އެތަނުގައި ތިބުނީ ކީކޭ ހެއްޔެވެ؟ އަހަރެން ޔޯކްގައި މަޑުކޮށްގެން ހުރެ، އުހު، އަމިއްލައަށް ދިރިއުޅުން ހޯދައިދިނުމާ ބެހޭ ކަމެއް."
  
  ޑްރޭކް އޭނައަށް ބަލަހައްޓައިގެން ހުއްޓެވެ. އޭނަ އޭނައަށް ފަސާދަވެރި ހިނިތުންވުމެއް ދިނެވެ.
  
  "އާނ... އަހަރެން... އަހަރެން..." އޭނާ ފުންނޭވާއެއް ދޫކޮށްލަމުން މަޑުޖެހިލިއެވެ. "އަހަރެން މިކަމުގައި އުއްމީދު ނެތި ޕްރެކްޓިސް އިން ބޭރުގައި މިހުރީ."
  
  "ކޯއްޗެއް?" ކެނެޑީގެ ދެލޯ ވިދާލީ ނުބައި ކަމެވެ.
  
  "މުސްކުޅި ޑައިނޯ-ރޮކް ބޭންޑުން ހާޓް ކިޔާފައިވަނީ އަލްޓިމޭޓް ސެޑަކްޝަން. ޔޯކްޝަޔަރގައި އަހަރެމެން ހަމައެކަނި ބުނަނީ 'ޗެޓް ޓު ދަ ބާޑް'. އަހަރެމެންނަކީ ސާދާ ބައެއް."
  
  ސަތާރަވަނަ ފަންގިފިލާ ކައިރިން ލިފްޓް ކްލިކް ކޮށްލުމާއެކު ކެނެޑީ އޭނާގެ ގަމީހުގެ ބުރަކަށި ނަގައި ތަޅުންގަނޑަށް ވެއްޓިގެން ދިޔައެވެ. އޭގެ ދަށުގައި އޭނާ ލައިގެން ހުރީ ރަތްކުލައިގެ ޓްރާންސްޕޭރެންޓް ބްރޭއެކެވެ.
  
  "ތިބާ ކީއްކުރަނީ?" ޑްރޭކްއަށް އިހުސާސް ކުރެވުނީ ކަރަންޓު ޖެހިފައިވާ ފަދައިން އޭނާގެ ހިތް ފުންމާލިހެންނެވެ.
  
  "އަހަރެން ދިރިއުޅުން ހޯދަނީ."
  
  ކެނެޑީ ފަޓުލޫނުގެ ޒިޕް ނަގައި ބިންމައްޗަށް ވެއްޓުމަށް ދޫކޮށްލިއެވެ. އޭނާ ލައިގެން ހުރީ މެޗިން ޖޯޑެއްގެ ރަތްކުލައިގެ ޕެންޓީއެކެވެ. އެމީހުންގެ ފްލޯއަށް ލިފްޓް ޑިންގީ ކޮށްލިއެވެ. ޑްރޭކްއަށް އިހުސާސް ކުރެވުނީ އޭނާގެ ރޫޙާއި އެހެން ހުރިހާ ކަމެއް އުފުލިގެން ދިޔަހެންނެވެ. ދޮރު ހުޅުވިގެން ގޮސް އެއްފަރާތަކަށް ޖެހިލިއެވެ.
  
  ޒުވާން ދެމަފިރިން ތިބީ އިންތިޒާރުގައެވެ. އަންހެންމީހާ ހީނގަތެވެ. އެ ފިރިހެންމީހާ ޑްރޭކް އަށް ހީނލިއެވެ. ކެނެޑީ ޑްރޭކް ލިފްޓުން ނެރެ ހޯލްވޭއަށް ވަދެގެން ދިޔައީ އޭނާގެ ޕެންޓްސޫޓް ދޫކޮށްލަމުންނެވެ.
  
  ޑްރޭކް ފަހަތަށް ބަލާލިއެވެ. "ތި ބޭނުމެއް ނޫންތަ މި؟"
  
  "އަހަރެން ދެން މިކަމެއް ބޭނުމެއް ނޫން."
  
  ޑްރޭކް އޭނާ ނަގައިލިއެވެ. "ރަނގަޅު ވަޒީފާއެއް، އަވަސް ހިނގުމެއް އަހަރެންގެ ކޮޓަރިއަށް."
  
  ކެނެޑީ އޭނާގެ އިސްތަށިގަނޑު ތިރިކޮށްލިއެވެ.
  
  
  ނިމުން
  
  
 Ваша оценка:

Связаться с программистом сайта.

Новые книги авторов СИ, вышедшие из печати:
О.Болдырева "Крадуш. Чужие души" М.Николаев "Вторжение на Землю"

Как попасть в этoт список
Сайт - "Художники" .. || .. Доска об'явлений "Книги"