Рыбаченко Олег Павлович : другие произведения.

गुलिवरः तृतीयः रेइचः च

Самиздат: [Регистрация] [Найти] [Рейтинги] [Обсуждения] [Новинки] [Обзоры] [Помощь|Техвопросы]
Ссылки:


 Ваша оценка:
  • Аннотация:
    गुलिवरः स्वप्ने समानान्तरब्रह्माण्डे गच्छति। तत्र सः अजगरं पश्यति, तस्मात् ज्ञातव्यं यत् तृतीयराईच्, हिटलरस्य जर्मनी च अस्ति, यस्य साहाय्यं परिकथा-गनोम्-इत्यनेन भवति । सोवियतसङ्घस्य साहाय्यार्थं एकः युवा हॉबिट् बालकः प्रेषितः अस्ति। परन्तु सः सोवियत-रूसस्य साहाय्यं कर्तुं असमर्थः बालश्रम-उपनिवेशे भवति । तथा च जर्मनीदेशिनः सोवियतसङ्घं गृहीतवन्तः!

  गुलिवरः तृतीयः रेइचः च
  ANNOTATION इति
  गुलिवरः स्वप्ने समानान्तरब्रह्माण्डे गच्छति। तत्र सः अजगरं पश्यति, तस्मात् ज्ञातव्यं यत् तृतीयराईच्, हिटलरस्य जर्मनी च अस्ति, यस्य साहाय्यं परिकथा-गनोम्-इत्यनेन भवति । सोवियतसङ्घस्य साहाय्यार्थं एकः युवा हॉबिट् बालकः प्रेषितः अस्ति। परन्तु सः सोवियत-रूसस्य साहाय्यं कर्तुं असमर्थः बालश्रम-उपनिवेशे भवति । तथा च जर्मनीदेशिनः सोवियतसङ्घं गृहीतवन्तः!
  . अध्याय सं० १.
  दासश्रमेण श्रान्तः सः वीरः यात्री सुप्तवान्, वास्तविकतायाः अपेक्षया बहु अधिकं रोचकं स्वप्नं च दृष्टवान् ।
  बालकः गुलिवरः अजगरस्य उपरि उड्डीयमानः आसीत्, तस्य पार्श्वे अपूर्वसौन्दर्यस्य बालिका आसीत् । पूर्वमेव अत्यन्तं प्रौढः, परन्तु अद्यापि युवा, अतीव स्नायुयुक्तः वक्रः च। तस्याः केशेषु च सुवर्णपत्रवर्णे हीरकाणां समृद्धः मुकुटः, केचन शिलाः च एतावन्तः उज्ज्वलाः, तारा इव, यत् ते बृहत्तमान् महत्तमान् च हीरकान् अपि अतिप्रकाशयन्ति स्म।
  बालकः पथिकः अपृच्छत् -
  - त्वं कः असि?
  बालिका स्मितेन उत्तरम् अददात् -
  - अहं राजकुमारी लेइया अस्मि! अस्मिन् क्षणे च अहं अजगरसेनायाः आज्ञां ददामि!
  गुलिवरः पश्चात् अवलोकितवान्। वस्तुतः च आकाशे अजगरानाम् एकः समग्रः समूहः आसीत्, एते सर्वे प्राणिनः सुन्दराः आसन्। तेषु च भव्याः बालिकाः उपविष्टाः आसन्।
  परन्तु अत्यन्तं सुन्दरी आनन्ददायका च अद्यापि राज्ञी आसीत्। यस्मिन् च अजगरः ते त्रयः उड्डीयन्ते स्म, सः अन्येन सौन्दर्येन सह, सः यथार्थतया अद्भुतः आसीत्। अत्र दलम् आसीत् । तथा च तत्सह सर्वाणि बालिकाः नग्नपदानि यद्यपि तेषां नग्नता बहुमूल्यशिलाभिः, मणिभिः च आवृता अस्ति।
  परन्तु ते उदरस्य अब्जस्य चॉकलेट्-पट्टिकाः, कांस्यत्वक्-अधः लुठन्तः स्नायु-कन्दुकाः वा न गोपयन्ति स्म । तस्मिन् एव काले पार्ष्णिभागे एकः भव्यः अद्वितीयः च मोचनः आसीत् ।
  सः योद्धा बालकः अवदत्।
  - कथं सुन्दरः असि। यूयं बालिकाः यथार्थतया चमत्कारः असि!
  लेया सुवर्णपत्रवर्णं केशान् कम्पयित्वा गायति स्म यत् -
  बालिकाः सर्वे सुन्दराः, नग्नपदाः,
  ते बलवन्तः, गोष्ठ्याः योद्धा च...
  सुन्दरीनां अतीव कठोररूपं भवति,
  हृदयं स्पष्टतया तेषां सह अधिकं प्रसन्नं भवति!
  गुलिवरः एतत् सहमतः अभवत् । सः खड्गं हस्तेषु विवर्त्य तेन अष्टमाकृतिं कृत्वा अवदत्।
  - निःसंदेहं भवता सह अधिकं मजा अस्ति!
  अजगरानाम् उपरि सुन्दरीनां दलं उड्डीयत । तेषां समस्तं सैन्यं भव्यं अद्वितीयं च अस्ति। अजगरानाम् च इन्द्रधनुषस्य सर्ववर्णैः चित्रितपक्षाः आसन्। बहुमूल्यैः पाषाणैः च अलङ्कृताः इव भासन्ते स्म।
  गुलिवरः अवलोकितवान् यत् -
  - प्रत्येकं कामुकः स्वकीयेन अजगरः भवति, परन्तु सप्तशिरः न, अपितु प्रायः शिरःहीनः!
  राजकुमारी लेइया हसन् उत्तरं दत्तवती यत् -
  - अजगरस्य विपरीतम् पुरुषस्य शिरःच्छेदनस्य आवश्यकता नास्ति, सः स्त्रियं दृष्ट्वा पूर्वमेव तान् नष्टं करोति!
  योद्धा बालकः स्वस्य नग्नपादाङ्गुलीः क्षिप्तवान् - सः प्रायः द्वादशवर्षीयः दृश्यते स्म, केवलं ह्रस्ववस्त्रं धारयति स्म, अतः सः सुईं क्षिप्तवान् । अतः सः उड्डीय एकं तुल्यविशालं मशकं विद्ध्य तं मृतवान् ।
  गुलिवरः स्मितेन टिप्पणीं कृतवान् यत् -
  - ये तन्तुवत् क्रुद्धाः कीटबुद्ध्या च तिलहिलतः तिलहिलं कुर्वन्ति!
  योद्धा राजकुमारी लेइया पुष्टिं कृतवती यत् -
  - यस्य मक्षिकायाः बुद्धिः अस्ति, तस्य कृते कोऽपि कीटः गजः एव भवति!
  ते च हसन्ति स्म। अतीव हास्यं दृश्यते स्म। तेषां पुरतः बकसमूहः उड्डीयत । पक्षिणः अत्यन्तं विशालाः स्थूलाः च आसन्, विशालपक्षविस्ताराः आसन् । समूहस्य नेतारस्य उपरि दम्पती उपविष्टः आसीत् - बालकः बालिका च, तेषां हस्तेषु रजतघण्टाः आसन्, येषां हर्षेण जङ्गमं कुर्वन्ति स्म।
  गुलिवरः अवलोकितवान् यत् -
  - प्रौढाः प्रायः मृषा वदन्ति, बालकाः वस्तूनि कल्पयन्ति, वृद्धाः च सामान्यतया शिशुवार्तालापपर्यन्तं मृषा वदन्ति!
  राजकुमारी बालिका शिरः न्यस्य अपि अवदत् यत् -
  - जरा न आनन्दः, परन्तु बाल्यकाले पतनं तस्मादपि महत्तरं विपत्तिः!
  लीडरहंसस्य उपरि बालकाः सहसा गायन्ति स्म-
  कथं जगति दुष्टस्य उत्पत्तिः अभवत् ?
  सत्यमेव यत् प्रजापतिः एव न स्मरति...
  सम्भवति नित्यत्वम्, २.
  पातालज्वाला इव न निर्गच्छति !
  
  आदमः पापं कृतवान् इति भवन्तः प्रथमं न जानन्ति,
  हव्वा प्रथमा न आसीत् या मांसेन दूषिता...
  "अग्दम" नगरात् यः मत्तः आकर्षयति, सः ।
  अवकाशकाले "योजना" धूम्रपानं कुर्वन् वयस्कः...
  
  अशुभं किम् इति सर्वे ये जानन्ति
  निर्भयेन नियमभङ्गस्य अभ्यस्तः...
  यस्य च केवलं भद्रं भारं भवति,
  कः केवलं स्वस्य कृते प्रणामं कर्तुम् इच्छति!
  
  अहम् अद्यापि तत् लंगोटात् हर्तुं इच्छामि,
  शिशुत्वेन अपि मम एतादृशं गडबडं कर्तुं आग्रहः अस्ति...
  दुष्टा माता बालकं किमर्थं शापयति ?
  कठिनसेनायुद्धे ते कुत्र गच्छन्ति?
  
  केवलं एकः चेरी ग्रीष्मकालीन उद्यानात् अपहृतवान्,
  अन्यः इस्पातक्षेत्रेण वणिक्न् हन्ति...
  कुटिलकुठारेण यस्य शिरः छिन्न्यते,
  यं जल्लादः चक्रं क्षिपति।
  
  गबकः चोरयति, अन्तःकरणं थूकयति,
  केन च याचकस्य मुद्राः अपहृताः...
  एकस्य अर्धखण्डस्य कृते अपि अहं प्रसन्नः अस्मि,
  अन्ये स्त्रियाः कर्लस्य आनन्दं लभन्ते।
  
  आम्, अनेकानि मुखानि, अनेकानि दुष्टानि पक्षाः,
  तस्य मुखं कस्यापि छायायां अद्भुतम् अस्ति।
  किन्तु तृष्णा अद्यापि आत्मायां साधु अस्ति,
  यद्यपि अस्माकं परितः जगत् हा, भयंकरं वन्यम् अस्ति!
  
  विधवा रोदिति, अनाथः कूजति - .
  अस्माकं जगत् नरकं प्रति गच्छति...
  किं वास्तवमेव सम्भवति यत् ईश्वरस्य हृदयं एकात्मकं भवति,
  किं परमेश्वरस्य स्वर्गे जनानां स्थानं नास्ति?
  
  उत्तरं त्वं केवलं स्वयमेव प्राप्स्यसि,
  यदा त्वं स्वविचारेषु क्रोधं छिन्दितुं समर्थः भवसि...
  यदा त्वं नीचतां सद्भिः प्रतिददासि,
  तथा भवतः गर्भं पूरयितुं त्यजतु!
  बालकाः अतीव प्रसन्नाः सुन्दराः च गायन्ति स्म, तदनन्तरं गुलिवेर्-नगरे जिह्वाः प्रसारितवन्तः । शूरः नाविकः प्रतिक्रियारूपेण तान् प्रति जिह्वाम् प्रसारितवान् ।
  तथा हास्यं पापं च...
  गुलिवरः स्मितेन टिप्पणीं कृतवान् यत् -
  - बालस्य मनः चमत्कारवत् भवति। अत्र च भवन्तः सहमताः भविष्यन्ति, भवतः आक्षेपाः न भविष्यन्ति!
  राजकुमारी लेइया खिन्नतां कृत्वा गायति स्म:
  श्वः अहं बालकः एव आसम्,
  अत्र किमपि कर्तुं न शक्यते...
  मूर्खगजवत्सात् सिंहशावकं श्रेयस्करम्
  अजगरः च कपुटः भविष्यति!
  ते च बम्पं कृतवन्तः: बालकः बालिका च नग्नपादाः। आम्, तेषां अत्र महत् साहसिककार्यक्रमाः सन्ति। तथा अनेकाः भिन्नाः सूक्ष्मताः। अतः जीवनं सम्यक् गच्छति।
  गुलिवरः अवलोकितवान् यत् अजगरानाम् उपरि स्थिताः बालिकाः नग्नपादाङ्गुलिभिः मध्यभागेषु किमपि क्षिप्तुं आरब्धवन्तः । एषा कीदृशी निगमशैली - मक्षिकाः गृहीत्वा मर्दयितुं। कूपः? यदि ते तदेव इच्छन्ति तर्हि तथैव भवतु। मुख्यं तु शिरः न हातुं।
  परन्तु गुलिवरः भीरुः योद्धा नास्ति । यद्यपि इदानीं सः बालकः एव अस्ति।
  राजकुमारी च लेया बालकं पृष्टवती।
  - भवतः मधु रोचते वा ?
  युवा योद्धा शिरः उन्नमयितवान् -
  - निश्चयेन!
  बालिका विनोदेन उत्तरं दत्तवती यत् -
  - मधुमक्खी मधु स्वास्थ्यं आनयति, राजनेतानां मधुभाषणं केवलं मधुमेहनिराशां जनयति!
  गुलिवरः विनोदेन अपि अवदत् यत् -
  - भृङ्गानाम् मधु तेषां हस्तान् चिपचिपान् करोति, राजनेतानां मधुना गुलगुलसाधारणजनानाम् मुद्राः पङ्गुषु लसन्ति!
  बालिका योद्धा एतत् सहमतवती यत् -
  - राजनेतुः भाषणं कियत् अपि मधुरं भवतु, मधुमेहं विहाय येषां बुद्धिः नास्ति तेषां कृते किमपि निराशां न जनयति!
  योद्धा बालकः तार्किकरूपेण टिप्पणीं कृतवान् यत् -
  - एकस्य व्यक्तिस्य एकादशाधिकः पिता कदापि न भवितुम् अर्हति, परन्तु देशे राष्ट्रस्य पितुः भूमिकायाः कृते एकदर्जनं अभ्यर्थिनः एकरूप्यकाणि सन्ति!
  तदनन्तरं उभौ योद्धौ: बालकः बालिका च, नग्नपादाङ्गुलीः मुखयोः स्थापयित्वा सीटीं वादयन्ति। वायुमण्डलस्य कम्पनस्य, प्राकृतिकविद्युत्स्य निर्वहनस्य च कारणं किम्। स्तब्धाः च मध्यमाः पतिताः, सद्यः पतिताः, ओर्क्-समूहानां क्षुद्रशिरसि, तान् वेधयन्, वेधयन् च।
  राजकुमारी लेइया उग्रतया गायति स्म यत् -
  - मम्मा, धारय, पिता, धारयतु।
  यदि प्रतिदिनं सायं स्यात् तर्हि एतत् जीवनं स्यात्!
  ओर्क्-जनाः अजगर-बालिकानां, तेषां नग्नपाद-दलस्य, अधः स्वं प्राप्नुवन् ।
  तथा च लक्षितं न तावत् लक्षितं बमप्रहारः आरब्धः, अङ्गारधूलिनिर्मितानि गृहनिर्मितानि ग्रेनेड्-प्रक्षेपणं, अथवा किमपि शीतलतरं विनाशकारीं च।
  विशेषतः अतीव तीक्ष्णाः विषयुक्ताः सुईः प्रयुक्ताः आसन्, येन अक्षरशः ओर्क्-गोब्लिन्-इत्येतत् विद्धं भवति स्म । एतत् एव बालिकाः वस्तुतः गृहीत्वा चालू कृतवन्तः।
  राजकुमारी लेइया अपि रोमकूपानां ओर्क्-समूहानां उपरि अतीव सटीकं गोलीकाण्डं कृत्वा गायति स्म ।
  - नोस्ट्राडमस, नोस्ट्राडमस, ९.
  श्वेतमायायाः राजा...
  नोस्ट्राडमस, नोस्ट्राडमस, ९.
  मम हृदयस्य पीडा न शाम्यति!
  नोस्ट्राडमस, नोस्ट्राडमस, ९.
  नग्नपदस्वप्नानां बालिकाः, २.
  नोस्ट्राडमस, नोस्ट्राडमस - ९.
  त्वमेव मोक्षः असि !
  योद्धा च तां दीर्घं घातकं जिह्वाम् अदर्शयत्।
  तदनन्तरं तं गृहीत्वा ज्वालाग्निपक्षिभिः उत्क्षिपेत्। एषा खलु प्रचण्डबलेन असाधारणप्रतिभायुक्ता बालिका अस्ति। यत् बहु कर्तुं समर्थम् अस्ति। यदि च भग्नं भवति तर्हि तस्य विरुद्धं किमपि स्थातुं न शक्नोति।
  बालकः यात्री गुलिवरः अपि स्वस्य अजगरात् ओर्क्-जनानाम् उपरि कठिनं आक्रामकं च अग्निम् अयच्छत् । सः अत्यन्तं सक्रियरूपेण प्रभावीरूपेण च कार्यं कृतवान् । बालयोद्धायाः च विजयस्य स्पष्टप्रतिभा आसीत्, सैन्यकलासु निपुणतां प्राप्तुं इच्छा च आसीत् ।
  न, सः अस्य विरुद्धः अस्ति, ओर्क्-जनाः प्रतिरोधं कर्तुं न शक्नुवन्ति। बालिकाः च अतीव प्रभावीरूपेण अग्निप्रहारं कृतवन्तः, शत्रुं किञ्चित् अपि अवसरं न दत्तवन्तः। एतत् खलु महाकाव्ययुद्धम् अस्ति।
  बालकः यात्री गुलिवरः अपि गायति स्म यत् -
  आनन्दय, आनन्दय, २.
  वाहकदिवसस्य शक्तिं प्रति...
  आनन्दय, आनन्दय, २.
  अहं किमर्थं मम अश्वं न आरुह्य ?
  एतत् सत्यमेव युद्धात्मकं, उल्लासपूर्णं च गीतम् अस्ति। तस्मिन् एव काले च ओर्क्-समूहानां सर्वथा विनाशः भवति। अजगरानाम् बालिकाः च तान् क्रॉस्बोभिः प्रहारं कर्तुं आरब्धवन्तः, नग्नपादाङ्गुलिभिः ढोलकं भ्रमन्तः।
  तथा च सर्वं एतावत् शीतलं विचित्रं च दृश्यते स्म, अक्षरशः नूतना अद्वितीया च कथा निर्मितवती आसीत्। यस्मिन् दुर्बलस्य दुर्बलस्य च स्थानं नासीत्।
  एतादृशानां बालिकानां समीपं गत्वा ते कस्यचित् केकस्य खण्डे विदारयिष्यन्ति ।
  यथा च वदन्ति उन्मत्तगोरोगः संक्रामकः। योद्धा च एतत् स्वाभाविकतया दर्शयितुं समर्थाः अभवन्। ते च शत्रून् महता उत्साहेन ताडयन्ति स्म। ते च बाणान् क्रॉसबोल्ट् च उत्क्षिपन्ति। अपि च सर्वं महता तीव्रतापूर्वकं क्रियते ।
  अतः भवन्तः तादृशसेनायाः विरुद्धं बहु कर्तुं न शक्ष्यन्ति । योद्धा च एतावन्तः ओर्क्-मध्ये प्रविष्टाः यत् ते पलायितुं न शक्तवन्तः । एषः एव बाणानां, क्रॉसबोल्ट्-इत्यस्य च यथार्थतः विनाशकारी प्रभावः ।
  गुलिवरः तत् गृहीत्वा गायति स्म-
  साहसेन शूटिंग् कृत्वा नाशयन्तु
  हृदयात् जीवनं भविष्यति !
  राजकुमारी लेइया टिप्पणीं कृतवती यत् -
  - बालकाः प्रौढानां अपेक्षया श्रेष्ठाः यतः तेषां वयः तेषां यौवनमूर्खतां न्याय्यं करोति!
  योद्धा बालकः टिप्पणीं कृतवान् -
  - यौवनं मूर्खताम् न्याय्यं करोति, परन्तु नीचतां न, कृष्णवर्णस्य श्वेतस्य च भेदं कर्तुं भवतः बहुवर्षस्य ज्ञानस्य च आवश्यकता नास्ति!
  टर्मिनेटर-बालकः च वीटीं कृतवान्, काकमेघाः च क्षीण-ओर्क्-शिरसि अश्मशिला इव पतितवन्तः।
  राजकुमारी लेइया ट्वीट् कृतवती यत् -
  - न बुद्धिः, अपंगं मन्यताम्, मनः शताब्दस्य आश्रितः न भवति! बुद्धिरहितं बलं भवति चेदपि भवन्तः सर्वे दुर्बलाः सन्ति!
  गुलिवरः तार्किकरूपेण अवलोकितवान् यत् -
  - इस्पातेन निर्मिताः मांसपेशयः ओक-शिरस्य क्षतिपूर्तिं न करिष्यन्ति!
  अन्यः बालिका हर्षेण अवलोकितवती यत् -
  - बालिकायाः समस्या नास्ति - यदि नग्नपादः अस्ति तर्हि बालिकायाः कृते दुर्बलतरम् - बूटस्य पार्ष्णिभागे!
  राजकुमारी लेइया तार्किकरूपेण अवदत् यत् -
  - यदि त्वं इक्काः भवितुम् इच्छसि तर्हि शिरसि विनोदकः भवतु!
  गुलिवरः विहसति स्म:
  - वृकः द्रुतपदैः, स्त्री सुकुमारपदैः, यदा बकाः चूषयन्ति!
  तदा पङ्क्तिषु हास्यं धावितम्। राजकुमारी च लेइया अवदत्।
  - पुरुषस्य बटुकात् मुद्राः बहिः आकर्षयितुं सर्वोत्तमः उपायः बालिकायाः पादयोः नग्नपादाङ्गुलिभिः एव भवति!
  काउण्टेस् बालिका अवलोकितवती यत् -
  - बालिकायाः नग्नपार्ष्णिः सर्वाधिकं फैशनयुक्तानि वस्त्राणि प्राप्स्यति यदि पुरुषस्य मूर्खः बूटः पूर्णः फील्ट् बूटः च भवति!
  गुलिवरः हास्यं कृत्वा ट्वीट् कृतवान् यत् -
  - नग्नपदाः बालिकाः न केवलं बूट्, फील्ट् बूट् च प्रेम्णा भवन्ति, अपितु जीवनस्य नग्नपार्ष्णिषु स्वं धक्कायन्ति!
  तदनन्तरं ते तत् गृहीत्वा कोरसरूपेण गायन्ति स्म ।
  अथ च महान् पर्वतात्,
  ईगल्स् गुलिवर् -नगरं प्रति उड्डीयत...
  अश्ववाहने गुलिवर उपविशतु - .
  वयं भवन्तं शीघ्रं तत्र प्राप्नुमः!
  
  गुलिवरः च गरुडस्य उपरि उपविष्टवान्,
  महत्तमं उदाहरणं दर्शितवान्...
  न च बालकस्य वहनं सुकरम्,
  लिम्पोपो शीघ्रमेव मार्गे भविष्यति!
  योद्धाः च स्वस्तनस्य रक्तस्तनौष्ठं गृहीत्वा प्रकाशयिष्यन्ति, ओर्कान् विद्युत्प्रहारं करिष्यन्ति च। एतेन च बहु orcs पूर्णतया दह्यते।
  एतत् सत्यमेव तेषां दलम् अस्ति।
  राजकुमारी लेइया गुलिवरं पृष्टवती यत् -
  - किं भवन्तः जानन्ति यत् भविष्ये द्वितीयविश्वयुद्धं भविष्यति तथा च हिटलर इव एतादृशः मस्तः वयस्कः भविष्यति!
  गुलिवरः विहसन् उत्तरितवान् ।
  - अहम् एतत् न जानामि स्म, परन्तु अधुना अहं जानामि!
  बालिका दन्तौ उदघाट्य अग्रे अवदत्-
  हिटलरस्य च समस्या आसीत् : एकः अतीव शीतलः टङ्कनिर्माता, एकः gnome, आविर्भूतः । तथा च सः मूषकस्य टङ्कं निर्मितवान्, यस्य भारः केवलं पञ्चाशत् टनः आसीत्, सार्धमीटर् ऊर्ध्वता च समानेन शस्त्रेण, कवचेन, इञ्जिनेण च!
  गुलिवरः पुनः स्कन्धौ संकुच्य प्रामाणिकतया उत्तरितवान् ।
  - अहं सर्वथा न जानामि यत् टङ्कः किम् अस्ति! किं च त्वं तत् खादसि ?
  राजकुमारी लेइया हसन् उत्तरं दत्तवती यत् -
  - साधु, दीर्घकथा अस्ति। सर्वथा अस्मिन् जगति जनानां पर्याप्तसमस्याः अभवन् । सर्वप्रथमं च सोवियतसङ्घः, यः तृतीयराईखस्य मुख्यसैनिकैः सह तस्य मित्रराष्ट्रैः सह युद्धं कृतवान् । इटलीदेशं विहाय। पञ्चाशत् टन मूषकः किम् ? इदं २४० मिलीमीटर् इत्यस्य अग्रकवचम्, २१० मिलीमीटर् इत्यस्य पार्श्वकवचम्, सानुषु च १२८ मि.मी., ७५ मि.मी. अनेन प्रतिघण्टां प्रायः सप्ततिकिलोमीटर् वेगः प्राप्तः, येन सर्वकोणात् यानं व्यावहारिकरूपेण अभेद्यं जातम् । १९४४ तमे वर्षस्य आरम्भादेव एतत् यन्त्रं सामूहिकं उत्पादनं प्रारब्धम् । फलतः १९४४ तमे वर्षे ग्रीष्मर्तौ नाजी-दलस्य प्रभावशालिनः कवचयुक्ताः मुष्टयः सञ्चिताः आसन् ।
  तथा च जूनमासस्य २० दिनाङ्के ते द्वौ शक्तिशालिनौ प्रहारौ कृतवन्तः, एकः मोल्दोवातः, अन्यः पश्चिमयुक्रेनदेशात्, अभिसरणदिशि। फलतः च सोवियतसैनिकानाम् रक्षणं खण्डितं, तत् च प्रहारकमेषेण इव विदारितम्। माउस्-२ इति टङ्कः सर्वप्रकारस्य सोवियतबन्दूकानां कृते अभेद्यः अभवत् । अपि च तदतिरिक्तं अयं अत्यन्तं चलः अस्ति, तस्य चालनस्य लक्षणं च उत्तमम् अस्ति । एतत् यानं वास्तविकं दण्डम् आसीत् ।
  मित्रराष्ट्राणि अपि निष्क्रियरूपेण वर्तन्ते स्म । इटलीदेशे आक्रमणं पराजयेन समाप्तं, नॉर्मण्डीदेशे पुनः अवरोहणं स्थगितम् ।
  तदतिरिक्तं जर्मनीदेशिनः भयंकरं ME-262 इति विमानं उत्पादनं कृतवन्तः, यस्य निपातनं अतीव कठिनम् आसीत् । एतत् जेट्-युद्धविमानम् आसीत्, यत्र चत्वारि ३० मि.मी.-कैलिबर्-वायुतोपाः आसन् । तथा च सः सोवियतविमानानि बहिः निष्कासितवान्, तानि शतशः पातितवान् । पाश्चात्यसङ्घटनम् अपि। हिटलरः अपि V-2 कार्यक्रमं किञ्चित् मन्दं कृतवान्, महत् मूल्यवान् न्यूनोपयोगी च बैलिस्टिक-क्रूज्-क्षेपणास्त्रस्य स्थाने आराडो-प्रकारस्य जेट्-बम्ब-प्रहारक-विमानानाम् उपरि अवलम्बितवान्
  चर्चिल-रूजवेल्ट्-योः पादयोः मध्ये पुच्छानि आसन्, तदतिरिक्तं जर्मन-पनडुब्बी-बेडैः ते बहुधा निपीडिताः आसन् । मित्रराष्ट्राणि च जर्मनी-जापानयोः युद्धविरामस्य प्रस्तावम् अयच्छन् । मित्रराष्ट्राणि सिसिली-सार्डिनिया-देशं त्यक्त्वा गच्छन्तु इति शर्तेन हिटलरः सहमतः । यत् सिद्धम् अभवत् ।
  तृतीयराईख-सङ्घस्य युद्धविरामस्य समये व्यापारसम्बन्धाः पुनः आरब्धाः । तत्र अमेरिका-ब्रिटेन-देशयोः तैलस्य आपूर्तिः आरब्धा । युक्रेनदेशे आक्रमणं कुर्वन्तः जर्मनीदेशिनः कीव्-नगरं गृहीत्वा पुनः ओडेस्सा-नगरे प्रविष्टवन्तः ।
  मूषक-२ टङ्कः अजेयः अभवत् । मूषकस्य कनिष्ठः मॉडलः अपि आविर्भूतः - टाइगर-३, यः एकेन ८८-मि.मी.
  अतः सोवियतसैनिकाः प्रवहन्ति स्म । तथा च एतत् एकं महत्त्वपूर्णं कदमम् आसीत्...
  गुलिवरः राजकुमारी लेइया इत्यस्याः व्यत्ययम् अकरोत् -
  - त्वं एतावन्तः दुर्बोधाः वचनानि वदसि। मा विस्मरन्तु अहं अष्टादशशताब्द्याः आरम्भस्य बालकः एव अस्मि। तथा च अस्माकं प्रौद्योगिकीविकासस्य स्तरः बहु उत्तमः नास्ति!
  राजकुमारी लेइया स्मितं कृत्वा शिरः उन्नमयितवान्।
  - अहं जानामि ! परन्तु अहं विंशतिशतकस्य मध्यभागस्य विषये वदामि। एतत् च एकेन वामनेन एव कृतम्। तथा च भवन्तः अवश्यमेव सहमताः यत् एतत् गम्भीरम् अस्ति!
  गुलिवरः आनन्देन गायति स्म यत् -
  - द्वयोः लोकयोः निर्माणेन पुरातनः संसारः निर्मितः... युद्धस्य सन्दर्भे अहं ते च सन्ति, एतत् च गम्भीरम्!
  राजकुमारी लेइया टिप्पणीं कृतवती यत् -
  - एकविंशतिशतकस्य आरम्भे एकः आसुरी व्लादिमीरः आविर्भूतः, गण्डस्थः, यः रूसदेशे सत्तां गृहीतवान् गुप्तचरः आसीत्, सः अपि बहु कष्टं कृतवान् परन्तु तस्य युद्धं पृथक् विषयः अस्ति। अत्र च gnome इत्यनेन एतादृशी स्थितिः निर्मितवती यत्र जर्मनीदेशिनः दक्षिणतटं युक्रेनदेशं पुनः गृहीतवन्तः, पतने च केन्द्रे आक्रमणं आरब्धवन्तः । तेषां टङ्काः च अभेद्याः दुर्जेयाः च इव आसन्। तथा च gnome विरुद्धं भवतः स्वस्य वैकल्पिकप्रतिभायाः आवश्यकता स्यात्। परन्तु सममितप्रतिक्रियारूपेण असममितरूपेण वा कः प्रेषणीयः ? एकः विचारः आसीत् - पिशाचः वा ट्रोल् वा? परन्तु ते प्रौद्योगिक्यां gnome इत्यस्मात् दुर्बलाः भविष्यन्ति।
  जर्मनीदेशिनः च अग्रे गतवन्तः, अतः स्मोलेन्स्कः पतितः, तदनन्तरं कालिनिन् व्याज्मा च। जर्मनीदेशिनः पूर्वमेव मास्कोनगरस्य समीपं गच्छन्ति स्म । स्टालिनः अवश्यं गतः । सः मृतः न इच्छति स्म। तथा च हिटलरः अवदत् यत् सोवियतसङ्घः जर्मन-उपनिवेशः भवेत् इति। केवलं शरणम् च तस्य अनुकूलं भविष्यति।
  खैर, ते प्रतिक्रियारूपेण हॉबिट् gnome प्रेषयितुं समाप्तवन्तः। अयं च बालकः अपि, सत्यं वक्तुं शक्यते यत् सः प्रतिभावान् इति वक्तुं शक्यते । परन्तु ते प्रायः दशवर्षीयं दृश्यमानं नग्नपदं बालकं गम्भीरतापूर्वकं न गृहीतवन्तः । ते च लघुजनानाम् कृते गुलागं प्रति विषं कृतवन्तः।
  एतस्मिन् समये जर्मनीदेशिनः मास्कोनगरं गृहीतवन्तः । तथैव अभवत् !
  मास्को पतितः लेनिनग्राड् अपि... शिशिरः आगतः जर्मनीदेशिनः नगरेषु रात्रौ व्यतीतवन्तः। तत्र ते निवसन्ति स्म।
  तथा च कोम्सोमोल् बालिकाः शीतस्य, वस्त्रस्य अभावस्य च अभावे अपि फासिस्टैः सह निराशतया युद्धं कृत्वा गीतानि गायितुं निश्चयं कृतवन्तः ।
  वयं सुन्दराः सोवियत बालिकाः,
  वयं बालकान् युद्धं कर्तुं गुदगुदीं च कर्तुं बहु रोचयामः...
  उज्ज्वलः, ध्वनितः अल्पः स्वरः श्रूयते,
  अस्माकं च क्राउट्सं मारयितुं आह्वानम् अस्ति!
  
  वयं अतीव डैशिंग् कोम्सोमोल् बालिकाः स्मः,
  वयं वीरतया नग्नपदाः हिमस्य माध्यमेन त्वरितम्...
  न वयं पार्श्वे विनयेन स्थिताः अभ्यस्ताः,
  तथा च वयं मुष्टिभ्यां फासिस्ट्-जनानाम् पुरस्कारं दद्मः!
  
  विश्वासं कुरुत, बालिकानां महत् रहस्यं भवति,
  नाजी-दलस्य प्रभावीरूपेण कथं पराजयः करणीयः...
  विश्वासं च कुरुत, बालिकानां सफलता न आकस्मिकं,
  यतः रुसस्य सेना अतीव शूरः अस्ति!
  
  अस्माकं च नग्नपार्ष्णिभिः बालिकानां कृते,
  नववर्षस्य हिमपातः अतीव मधुरः अस्ति...
  खैर, फुहररः केवलं कूर्चा अस्ति,
  फासिस्टाः सफलतायाः उत्सवं न कुर्मः!
  
  वयं बालिकाः अतीव वन्यतया युक्तिं क्रीडामः,
  सैनिकानाम् पुरतः वयं स्तनौ नग्नवन्तः...
  तथा च वयं नाजी-जनानाम् आक्रोशं यथार्थतया कुर्मः,
  वयं पराक्रमी कोम्सोमोल् सदस्याः मर्दितुं न शक्नुमः!
  
  वयं बालिकाः बहु किमपि कर्तुं शक्नुमः,
  टङ्कतः हिटलरं गोलिकाभिः अपि...
  प्रतिद्वन्द्वस्य मध्याह्नभोजनाय समयः न भविष्यति,
  बालिकाः चोर इव आगमिष्यन्ति!
  
  वयं रूसस्य यथार्थतया सम्मानं कुर्मः,
  स्टालिनः एकः द्रुतगतिः पिता इव शक्तिशाली अस्ति, विश्वासं कुरुत...
  तथा च मम विश्वासः अस्ति यत् विजयः उष्णमे मासे, 2019 मासे आगमिष्यति।
  यः कोऽपि अस्मिन् विश्वासं करोति सः केवलं महान् एव!
  
  बालिकानां कृते न संशयः न च बाधकः,
  सर्वे केवलं हस्ते विवादं कर्तुं इच्छन्ति...
  अद्भुतानि फलानि आगच्छन्तु सुन्दरिभ्यः,
  कोम्सोमोल् बलं दृढमुष्टिषु भवति!
  
  वयं योद्धा अतीव शीघ्रं प्रौढाः भवेम,
  चपलबन्दूकानां हस्तेषु च पिपासा दहति...
  तथा च यत्किमपि कार्यं बालिकाः सम्भालितुं शक्नुवन्ति,
  अस्माकं मैत्री निःसंदेहं एकलम् अस्ति!
  
  वयं तादृशाः स्फुरद्भिः बालिकाः स्मः
  वयं हिमपातस्य वा हिमस्य वा चिन्तां न कुर्मः...
  नग्नपादाः शिशिरे अस्माकं पङ्गुः शीतलं न करिष्यति,
  सौन्दर्याणां च हृदयानि उदाराणि शुद्धानि च!
  
  यत् कर्तुं शक्नुमः, तत् वयं उन्नमयामः, .
  आवाम्, गुणी कंगारू इव सरपटाः...
  वयं च सफलतया फासिस्ट्-शिरः उड्डीयेम,
  तथा प्रातःकाले अपि व्यायामस्य प्रेम!
  
  सर्वाणि बालिकाः शीतलयोद्धाः, .
  ते केवलं क्राउट्-समूहं पिष्टं कृत्वा प्रहारं कर्तुं शक्नुवन्ति...
  साधु, किं फासिस्ट्-जनाः केवलं दुष्टाः इति ?
  कोम्सोमोल् सदस्याः महाशक्तिं न जानन्ति स्म!
  
  हिटलरः अपि किमपि कर्तुं न शक्नोति।
  वयं तं यष्ट्या अतीव कठिनतया ताडयामः,
  ते च दन्ताः भग्नाः, मुखात् चर्मं निपातयन्तः।
  ततः च अहं नग्नपदः अग्निना धावितवान्!
  
  केवलं स्टालिनः एव अस्मान् किं कर्तुं आदेशं दास्यति,
  तस्य कठोरः निष्कपटदृष्टिः दृश्यते...
  विश्वासं च कुरुत, बालिका न त्यक्ष्यति,
  एकं विशालं मशीनगनं लोडयन्!
  
  आवश्यके सति वयं मंगलग्रहं प्राप्नुमः,
  वयं च शुक्रं अतीव शीघ्रं जियेम...
  सैनिकानाम् बूटस्य कृते पालिशस्य आवश्यकता भवति,
  वयं बालिकाः नग्नपदाः धावन्तः स्मः!
  
  अस्माकं बालिकानां सह सर्वं सुन्दरम् अस्ति,
  वक्षःस्थलं नितम्बं च, कटिः च दृश्यते...
  सः अपि अग्रगामी, वृकशावक इव,
  अग्रगामी पूर्णतया शैतानः अस्ति!
  
  साधु, वयं बालिकाः - भवन्तः जानन्ति वयं शीतलाः स्मः,
  वयं सर्वान् फासिस्टान् झाडू इव व्याप्य गमिष्यामः...
  आकाशे च नीलतारकाः सन्ति,
  वयं इस्पातेन व्याघ्रान् खण्डखण्डं करिष्यामः!
  
  किं न कर्तव्यं, विश्वासः न सम्भवति,
  स्वीकुर्वन्तु, साम्यवादी एकः demiurge...
  कदाचित् च वयं दुर्बोधाः भवेम
  ते च तान् भयभीतान् कर्तुं सौन्दर्यं गृह्णन्ति!
  
  परन्तु भवन्तः जानन्ति, वयं द्रुतगत्या जर्मनी-देशस्य नाशं कुर्मः,
  ते च क्राउट्-जनानाम् खण्डखण्डं कर्तुं समर्थाः सन्ति...
  अस्माकं टाइटेनियम-आत्माः सन्ति चेदपि,
  वयं मैदानं गत्वा दलदलानि स्वच्छं करिष्यामः!
  
  वयं सर्वान् नखान् विना साम्यवादं निर्मास्यामः,
  तथा च वयं फासिस्ट्-जनानाम् निर्णायकरूपेण पराजयं करिष्यामः...
  कोम्सोमोल् सदस्याः गठने धावनं बहु रोचन्ते,
  तेषां उपरि च एकः करुबः उड्डीयते!
  
  शत्रुः कन्यायाः सहनशीलतां न करिष्यति,
  यतः बालिका गरुडः अस्ति...
  क्राउट्-जनानाम् अत्यधिकं दूषणस्य च आवश्यकता नास्ति,
  भवतः फुहररः च व्यर्थं क्रन्दति!
  
  नग्नपदयुक्तः कोम्सोमोल् सदस्यः, २.
  हिटलरं अण्डं दत्तवान्...
  शैतानेन सह व्यवहारं मा कुरुत
  अथवा केवलं महत्त्वं न भविष्यति!
  
  साम्यवादस्य चञ्चलमूर्तिः, २.
  ग्रहस्य उपरि रक्तध्वजः प्रकाशयिष्यति...
  हेरोदः नरके निक्षिप्तः।
  बालिकाः च पञ्च प्राप्तवन्तः!
  
  लेनिन्, स्टालिन - ग्रहस्य उपरि सूर्यः, २.
  गरुडद्वयं इव आकाशे परिभ्रमन्...
  साम्यवादस्य शोषणं गायन्ति, .
  पितृभूमिः इस्पातपक्षस्य बलं धारयति!
  
  विजयं द्रष्टुं वयं जीवितुं समर्थाः अभवम,
  तथा च वयं बर्लिन-नगरात् सर्वं मार्गं गतवन्तः...
  पालने शिशवः जाताः, २.
  अधुना च देशः महत्त्वे अस्ति!
  . अध्याय सं० २ ।
  गुलिवरः अजगरानाम् उपरि उड्डीय बहु श्रुतवान्। अस्मिन् सन्दर्भे वयं एकस्य युद्धस्य विषये वदन्तः आसन् यत् प्रायः मध्ययुगीनकालस्य व्यक्तिस्य कृते दुर्बोधम् आसीत् । यद्यपि नूतनः समयः पूर्वमेव आगतः इव दृश्यते। परन्तु राजकुमारी लेइया द्वितीयविश्वयुद्धस्य विषये निरन्तरं बकबकं कुर्वती आसीत्;
  मास्को-लेनिन्ग्राड्-नगरयोः पतनस्य अनन्तरं जापान-तुर्की-देशयोः सोवियतसङ्घस्य विरुद्धं युद्धे प्रवेशः अभवत् । सोवियतरूसस्य कृते विषयाः सर्वथा निराशाजनकाः अभवन् । तथा च बालश्रम-उपनिवेशे यः तेजस्वी हॉबिट्-इत्येतत् सः अपि तेषां साहाय्यं कर्तुं न शक्तवान् ।
  तथा च बालकाः आसन् ये अद्यापि षोडशवर्षीयाः न आसन्, नग्नपदाः, ओवरआल्-वस्त्रेषु च, नम्बर-प्लेट्-युक्ताः, साइबेरिया-देशे परिश्रमं कुर्वन्तः आसन्। किशोर-उपनिवेशस्य बालकानां शिरः मुण्डनं कृतम् आसीत् । ते मम जूतां हृत्वा नग्नपादं वनं छिन्दितुं बाध्यं कृतवन्तः । ग्रीष्मकाले अद्यापि किमपि नास्ति, किन्तु शिशिरे नग्नपार्ष्णिभिः शीतलकेशान् दंशति । हॉबिट् बालकः गृहीतः। ते तस्य प्रोफाइलरूपेण, पूर्णमुखेन, अङ्गुलिचिह्नानि गृहीत्वा, शिरः मुण्डनं च कृतवन्तः । बालकस्य गृहीतस्य अनन्तरं सः सम्यक् अन्वेषितः, रक्षकाणां दस्तानधारिणः हस्ताः सर्वेषु छिद्रेषु प्रविष्टाः, ते च अतीव अशिष्टतया तत् कृतवन्तः । तदनन्तरं बालकः सम्यक् प्रक्षालितः बालैः अतिसङ्कीर्णे कोष्ठके प्रेषितः ।
  यतः हॉबिट् बालकः प्रायः दशवर्षीयः दृश्यते स्म, तस्मात् स्थानीयकृषकाः तं लोटे समीपे स्थापयितुम् इच्छन्ति स्म । परन्तु परिकथानायकः सामान्यबालानां अपेक्षया बहु बलिष्ठः द्रुततरः च अभवत् । सः च देवपितरान् ताडयति स्म, तदनन्तरं सः स्वयमेव कोष्ठस्य प्रेक्षकः भूत्वा खिडक्यां स्थितवान्। युवानां कृते सुकरं भवति - तेषां बलं वर्तते, ते युद्धं जानन्ति, त्वं च राजा ।
  हॉबिट् बालकः तु स्वस्य पदस्य दुरुपयोगं न कृतवान् । सः शिबिरे अन्येभ्यः अपेक्षया अधिकं परिश्रमं कृतवान्, अन्येषां बालबन्दीनां कृते शीते फील्ट्-बूट् दत्ताः अपि सः नग्नपादः एव तिष्ठति स्म अत एव सः हॉबिट् अस्ति। यद्यपि बालकस्य नग्नपादाः हंसपादवत् रक्ताः सन्ति। परन्तु अन्यतरे भवन्तः फील्ट् बूट् विना अधिकं चपलाः सन्ति।
  अतः नग्नपदः बालकः साइबेरियादेशे हिमे कार्यं करोति स्म । जर्मनीदेशिनः च शिशिरे काजान्-नगरं प्राप्तवन्तः, परन्तु तत्रैव स्थगितवन्तः । वयं वसन्तस्य प्रतीक्षां कुर्वन्तः आसन्। पङ्कश्च अस्ति। तथा च १९४५ तमे वर्षे मेमासे एव ते उराल्-पर्वतं अधिकं गतवन्तः ।
  तस्मिन् एव काले शीतऋतौ काकेशस-मध्य-एशिया-देशयोः ग्रहणं जातम् ।
  सोवियतसैनिकाः अत्यन्तं हठपूर्वकं प्रतिरोधं न कृतवन्तः । अहं स्टालिनस्य कृते मृतुं न इच्छामि स्म । तथापि सोवियतसङ्घदेशे नूतनं IS-3-टङ्कं प्रादुर्भूतम्, यत् अल्पमात्रायां अग्रे आगतं । अस्य यानस्य अग्रभागस्य रक्षणं सुष्ठु आसीत्, अनेकेषां बन्दूकानां प्रहारं च सहते स्म । यद्यपि अहं मौस्-२ बन्दुकस्य प्रतिरोधं कर्तुं न शक्तवान् ।
  पालीनगराणि : चेल्याबिन्स्क्, स्वेर्द्लोव्स्क् च । तथा च अतीव उत्तमम् आसीत् तथा च द्रुतगतिः आक्रमणम् अभवत्।
  पूर्वमेव ग्रीष्मकालः अस्ति। बालकाः कैदिनः नग्नपदाः शॉर्ट्स्, नग्नकण्ठाः च कार्यं कुर्वन्ति। यदि च उष्णं भवति तर्हि तेषां कूपं सम्पूर्णतया नग्नेन सह। बालकाः च कृशाः भवन्ति। परन्तु हॉबिट् बालकः अतीव विदारितः, पम्पितः च दृश्यते। यद्यपि सः लघुबालक इव दृश्यते तथापि प्रायः दशवर्षीयः । अवश्यं च न वर्धते न परिपक्वं भवति ।
  बालकाः प्रौढानां अपेक्षया मशकैः न्यूनाः दष्टाः भवन्ति, परन्तु हॉबिट्-पक्षिणः सर्वथा न दष्टाः भवन्ति ।
  जर्मनसैनिकाः च तेषां समीपं समीपं गच्छन्ति, नाजीसैनिकाः प्रायः प्रतिरोधस्य सम्मुखीभवन्ति न। आम्, स्टालिनः च कुत्रचित् अन्तर्धानं जातः। स्पष्टतया धूर्तः जॉर्जियादेशीयः न म्रियते। अधिकतया सः अमेरिकादेशं प्रति पलायितवान् । जर्मनीदेशिनः अद्यापि तत् न कब्जाकृतवन्तः ।
  हॉबिट्-बालकः अन्ये च बन्दिनः गर्विताः, देशभक्ताः च गायितुं आरब्धवन्तः । यद्यपि अन्यतरे देशभक्तिः यदा भवन्तं चाबुकेन ताडयन्ति, बालश्रमवसने गदवत् कार्यं कर्तुं बाध्यन्ते तदा न शापं ददाति यद्यपि अस्मिन् किमपि सद्भावः अस्ति। यथा - भवन्तः मित्राणि कुर्वन्ति - अन्ये बालकाः। हॉबिट् बालकः वस्तुतः शतवर्षाधिकः अस्ति, परन्तु सः बालकः इव दृश्यते, अतः एव तस्य प्रति द्विविधा मनोवृत्तिः अस्ति ।
  बालबन्दिनः च महता उत्साहेन गायन्ति;
  अहं नित्यतरुणः अग्रगामी बालकः अस्मि,
  अहं एकस्य उन्मत्तस्य फासिस्टस्य विरुद्धं युद्धं कर्तुं आगतः...
  महत्त्वस्य उदाहरणं स्थापयितुं ।
  अहं मम पृष्ठपुटे उत्तमं सहितं डायरीं वहति!
  
  युद्धम् आगतं, अहं अग्रे धावितवान्,
  सः च नग्नपदः मार्गेषु भ्रमति स्म...
  सः च फ्रिट्ज्स्-जनानाम् उपरि मशीनगनं प्रहारितवान्,
  न्यूनातिन्यूनं ईश्वरस्य समक्षं हृदये शुद्धः बालकः!
  
  अहं प्रहारात् एकं फ्रिट्जं विस्फोटितवान्,
  अहं हरामीतः ग्रेनेड् सहितं मशीनगनं गृहीतवान्...
  किन्तु बालकस्य बहु बलं वर्तते,
  अस्माभिः अस्माकं मातृभूमिं कृते वीरतया युद्धं कर्तव्यम्!
  
  बालकः पिशाचात् योद्धा अस्ति, विश्वासं कुरुत,
  सः फ्रिट्ज्...
  सङ्ग्रामे सः शबरदंष्ट्रा इव, ।
  यत् किमपि शीतलतरं न प्राप्नोति!
  
  हिटलरेण सह किं कर्तुं शक्यते ?
  बालकाः तं वन्यगर्जनेन दफनयिष्यन्ति...
  यथा घातकः परशुना न प्रहरति,
  तस्य शुद्धस्वर्गे स्थानं न भविष्यति!
  
  यत्किमपि भवन्तः तत्क्षणमेव प्राप्तुं शक्नुवन्ति
  शिकारी फुहररः कुमारीयुक्तं देशवासीं इच्छति स्म...
  परन्तु अयं लुब्धकः क्रीडारूपेण परिणतः,
  आम्, सत्यम्, एडोल्फ् इत्यस्य उपरि गोलिकानां विषये मम दयां भवति!
  
  पूर्वमेव हिमवत् अस्ति, अहं च सम्पूर्णतया नग्नपदः अस्मि,
  एकः चपलः क्रुद्धः च भंवरबालकः...
  बालिका च मां उद्घोषयति - तिष्ठतु, .
  परन्तु भवन्तः द्रष्टुं शक्नुवन्ति यत् अतीव द्रुतम् अस्ति!
  
  मुष्टिभ्यां पुलिसं प्रहरतु, .
  हरामीं पातितवान्, तस्य शिरःपृष्ठे प्रहारं कृतवान्...
  अहं क्षीरेण सह एतत् शॉट् न प्रेषयिष्यामि,
  अहं च मम पितृभूमिं एकस्य पुटस्य कृते न विक्रीणीयम्!
  
  अहं अग्रगामी अस्मि, तस्य विषये अहं बहु गर्वितः अस्मि,
  यतः टाई अपि अतीव रक्ता अस्ति...
  अहं पवित्रस्य रुसस्य कृते युद्धं करिष्यामि',
  यद्यपि एडोल्फः एतादृशः भयंकरः डाकू अस्ति!
  
  परन्तु मम विश्वासः अस्ति यत् वयं वीरमाक्ट्-नगरं वीरतया पराजयिष्यामः,
  बालकः एतत् सम्यक् जानाति...
  वयं सुवर्णपक्षः करुबः,
  तथा बहुमूल्यः नेता, कामरेड् स्टालिनः!
  
  वयं वीरतया वेर्माक्ट्-नगरं पराजयिष्यामः,
  यद्यपि मास्कोनगरस्य समीपे नाजी-दलस्य युद्धं भवति...
  परन्तु अहं ठोस ए, 1000 इत्यनेन परीक्षां उत्तीर्णः भविष्यामि।
  अहं च मम पिस्तौलं नायकाय न्यस्यामि!
  
  किं अहं अग्रगामी बालकं कर्तुं शक्नोमि,
  किञ्चित् यत् नाजी-दलस्य जनाः कदापि स्वप्नं न दृष्टवन्तः...
  तत्र अस्माकं सत्कर्मणां कृते, .
  फुहररः च दयां अपि न प्राप्स्यति!
  
  यत्किमपि कर्तुं शक्नोमि तत् सर्वदा कर्तुं शक्नोमि,
  पुनः पितृभूमिस्य उपरि मेघाः भ्रमन्तु...
  अग्रगामी तु शत्रुं न त्यक्ष्यति,
  रूसीसैनिकः वीरः शक्तिशाली च अस्ति!
  
  आम्, अहं पूर्वं गृहीतः भवति स्म,
  ते च तं नग्नपदं हिमपातेन नीतवन्तः...
  व्रणेषु पुलिस अश्वमूलं प्रयुक्तम्,
  ते च बालकं तारेन ताडयन्ति स्म!
  
  मम पार्ष्णिश्च रक्तोष्णाग्निना दग्धाः,
  ते च पोकरेण स्वपादं दग्धवन्तः...
  परन्तु क्राउट्-जनाः केवलं शून्यानि एव प्राप्तवन्तः,
  यद्यपि बालकस्य पादे अग्निः !
  
  अङ्गुलीः भग्नाः, ललाटाः दग्धाः, ।
  ते च बालकस्य स्कन्धेभ्यः सन्धिं विदारयन्ति स्म...
  ईश्वरः अग्रगामिनः विषये विस्मृतवान् इति भाति
  यदा जल्लादः व्रणेषु मरिचं सिञ्चति स्म!
  
  परन्तु सः फासिस्ट्-जनानाम् कृते किमपि न अवदत्,
  तथा सुईः, नखानां अधः उष्णाः...
  किन्तु मम कृते स्टालिनः एव आदर्शः अस्ति,
  तथा च नीचः फुहररः पीडायां मृतः भवेत्!
  
  अतः ते मां हिमे वधं प्रति नेतवन्तः,
  एकः बालकः क्रूररूपेण ताडितः, नग्नपदः...
  परन्तु अहं पूर्वमेव भग्नः इति न विश्वसिमि
  नाजी-दलेन पराजयं परिहरितुं न शक्नोषि!
  
  फ्रिट्ज् मम वक्षसि तारकं स्थापयति स्म,
  खैर, एतेन अहं गर्वितः अस्मि...
  उग्रशत्रुं न त्यक्ष्यामि, .
  अहं च भयस्य दुष्टतायाः च आश्रयं न करिष्यामि!
  
  अहं चितायां पदं ग्रहीतुं शक्नोमि,
  तथा च एतादृशेन ध्वनितस्य अग्रगामीगीतेन...
  किन्तु फुहररः केवलं उन्मत्तः गदः एव,
  अहं च एडेन्-नगरे एकां बालिकां मिलिष्यामि, भवन्तः जानन्ति!
  
  परन्तु अन्तिमे क्षणे तत् ध्वनितम्,
  अस्माकं मशीनगनानाम् घड़ीकार्यस्य ट्रिलः...
  गोलीकाण्डदलः निवसति,
  नाजीः काकविष्ठा अभवन् !
  
  अधुना च मम वीरबालकाय,
  सः यातनां दुःखं च गत्वा आगतः...
  महता समूहेन सह युद्धं कृतवान्, .
  एतादृशानि दुष्टपरीक्षाणि गत्वा!
  
  बालकः पुनः क्राउट् हन्ति, .
  एकः नग्नपदः बालकः हिमवाहनानां माध्यमेन त्वरितम्...
  सः च अतीव शूरं चालनं करोति,
  मित्रस्य केशान् वेणीं कर्तुं निःशङ्कं भवन्तु!
  
  बर्लिनः शीघ्रमेव बालकस्य प्रतीक्षां करोति इति भाति,
  जर्मनीदेशः रूसीनां कृते शिरः अधः कटयिष्यति...
  एकः शक्तिशाली करुबः खड्गं क्षोभयति,
  सः च सर्वान् चतुष्कं प्रति बहिः आगन्तुं वीरतया वदति!
  
  अहं मन्ये वयं शीघ्रमेव मृतान् पुनरुत्थापयिष्यामः,
  यः दफनः भवति सः दूतः इव भविष्यति...
  अस्माकं प्रभुः अत्यन्तं बलवान् अस्ति, एकः,
  न्यूनतया शैतानः कदाचित् अति अभिमानी भवति!
  
  विश्वं सदा भवतु
  पवित्र साम्यवादस्य बैनरस्य अधः...
  सहचरः लेनिन् एकः उज्ज्वलः तारा अस्ति,
  तथा च स्टालिनः विजेता अस्ति : दुष्टः, फासिज्मः!
  अत्र सत्यं तु तस्य विपरीतम् एव अस्ति यत् नाजी-दलः तत् गृहीत्वा विजयं प्राप्तवान् । परन्तु गीते बालकाः उत्तमस्य आशां कुर्वन्ति। यद्यपि अन्यतरे विचाराः ज्वलन्ति तथापि नूतनसर्वकारस्य अधीनं तेषां कृते स्थानं भविष्यति वा?
  हॉबिट् बालकः स्टालिनवादी-शासनस्य कृते अनावश्यकः अभवत् । एतेन च तस्य मनोदशायाः प्रभावः स्पष्टतया अभवत् ।
  किन्तु बालकाः स्वस्य उत्साहवर्धनार्थं पुनः महता उत्साहेन नग्नपादं स्तम्भयन् गायितुं आरब्धवन्तः;
  अन्तरिक्षयुगात् बालकः आगतः,
  यदा सर्वं शान्तम् आसीत् - शान्तम्...
  स्वप्नेषु बालकः शीतलगरुडः ।
  एतेन तस्य किमपि क्षतिः न भवति!
  
  युद्धकालः, उद्विग्नकालः, २.
  बालकः सुनामी इव अभिभूतः आसीत्...
  महाबलः समूहः रुस्',
  तथा च फ्रिट्ज् टङ्कस्य इस्पातस्य पिपासा अटत्!
  
  अहं शीते नग्नपदः बालकः,
  नीचाः फासिस्टाः मां दूरं कृतवन्तः...
  ते बलात् जिर्फाल्कन इव गृहीताः,
  दूरतः साम्यवादं द्रष्टुम् इच्छामि स्म!
  
  ते मां हिमस्य माध्यमेन चिरकालं यावत् वाहयन्ति स्म,
  अहं प्रायः सर्वं जमेन कृतवान्...
  लोहेन मम नग्नपादं दग्धवन्तः,
  ते तं नग्नं पाइन-वृक्षाणां मध्ये लम्बयितुम् इच्छन्ति स्म!
  
  परन्तु एकः सुन्दरी बालिका आगता
  तथा च सा स्वयमेव सर्वान् फासिस्टान् अपसारितवती...
  किन्तु तस्याः नेत्रं तीक्ष्णसूची इव अस्ति,
  वयं एकदा एव बहु कटयित्वा पुलिसं कुर्मः!
  
  बालकः प्रायः मृतः आसीत्
  बालकस्य नाडीषु रक्तं जमेन...
  परन्तु इदानीं समाप्तं न भविष्यति
  इव बालिका जीविता अभवत्!
  
  घोरदाहात् अहं पुनः स्वस्थः अभवम्,
  किन्तु हिमस्य अनन्तरं ते मां तदा दग्धवन्तः...
  अहृदयहीनं जल्लादं खदं विद्धि किम् ।
  परन्तु सः अपि दण्डं दास्यति!
  
  बालिका अतीव स्मार्टः अस्ति, विश्वासं कुरुत,
  अग्रगामी च शीघ्रमेव तया सह मित्रतां कृतवती...
  इदानीं त्वं वास्तविकः पशुबालकः भविष्यसि,
  तथा करुबानां मुखानि अस्मान् समर्थयिष्यन्ति!
  
  ते तया सह अतीव सुष्ठु युद्धं कर्तुं प्रवृत्ताः,
  वयं फासिस्ट्-जनानाम् अनन्तं नाशं कृतवन्तः...
  परीक्षां उत्तीर्णं कुर्मः, A's प्राप्तवन्तः,
  साम्यवादं प्रति माइलपर्यन्तं सरपटाः!
  
  बालिका च अहं च हिमे नग्नपदाः,
  द्वे द्वे भये, अज्ञात्वा, वयं त्वरितम्...
  अहं मुष्टिना शत्रुं प्रहरिष्यामि, .
  पितृभूमिं च सदा सूर्यः प्रकाशते!
  
  क्राउट्-जनाः मां पराजयितुं न शक्ष्यन्ति,
  तथा च बालिकायाः सह मिलित्वा वयं दुर्जेयाः स्मः...
  अहं क्रुद्धः ऋक्षः इव बलवान् अस्मि
  यदा वयं कोम्सोमोल् इत्यनेन सह एकीकृताः भवेम!
  
  अत्र च बालिका नग्नपदाः धावति,
  सः च फासिस्ट्-जनानाम् उपरि एतावत् निपुणतया शूटिंग् करोति...
  मातृभूमिं कृते वयं महान् कवचं कल्पयिष्यामः,
  दुष्टः कैनः नष्टः भवतु!
  
  रूसदेशः अतीव बलवान् देशः अस्ति,
  तस्याः च बन्दुकस्य पिपासा अस्ति...
  शैतानः अस्मान् पराजयितुं न शक्नोति,
  तस्य रक्तरंजितः प्रतिशोधः आगमिष्यति!
  
  अतः सुन्दरी बालिका गायति,
  यदा नग्नपादः हिमपातस्य माध्यमेन त्वरितम्...
  अग्रगामिनः च सह सरीसृपान् ताडयति,
  वयं तत् साधयिष्यामः, परन्तु अस्माकं प्रत्येकं समाप्तं करिष्यामः!
  
  अहमपि न दुर्बलः बालकः सर्वथा,
  अहं तीव्रक्रोधेन फासिस्टान् मर्दयामि...
  फुहररः मम एकं निकेलं प्राप्स्यति,
  तथा च वयं विशालं नूतनं जगत् निर्मास्यामः!
  
  अस्मिन् शीतले क्रोधे वयं युद्धं कुर्मः,
  वेर्माक्ट् अस्मान् जानुभ्यां न आनयिष्यति...
  नाजी कृते हुर्रे तस्य साहसे,
  यः कोऽपि लेनिन् भविष्यति सः अस्माभिः सह सम्मिलितः भविष्यति!
  
  त्वं अतीव शीतलं सौन्दर्यं भविष्यसि,
  बालकः भवतः प्रेम्णि उन्मत्तः अस्ति...
  अहं भवतः कृते, देशस्य कृते शूटिंग् करिष्यामि
  अतीव दीप्तिमत्नगरस्य च कृते !
  
  अहं मन्ये यत् अहं बर्लिन-नगराय समये आगमिष्यामि,
  तदा क्रूरं युद्धं शान्तं भविष्यति...
  विश्वस्य विशालतां जयेम,
  ज्वालाः उज्ज्वलतया क्रुद्धाः कुर्वन्तु!
  
  यदि च वयं मृत्योः नियताः स्मः।
  अहं केवलं तत् प्राधान्यं ददामि...
  बालिका मम इष्टं करोतु, .
  दास्यति मे पुत्रः कन्यामपि!
  
  त्वं उत्तमः बालिका भविष्यसि
  भवन्तः एतत् जगत् निर्मास्यन्ति यस्मिन् स्वर्गः भविष्यति...
  अत्र अस्माकं सुन्दराणि पुष्पाणि वर्धन्ते,
  तथा च विश्वासं कुरुत, प्रकाशः सर्वथा कोष्ठः नास्ति!
  
  अहं बालिकायाः सह व्याघ्रं निपातितवान्,
  तदनन्तरं च सः पैन्थरं समाप्तवान्।
  योद्धा क्षेत्रं शूटिंग्-गैलरीरूपेण परिणमयति,
  यद्यपि कदाचित् वयं विस्तारमपि न जानीमः!
  
  वयं देशे मुख्यं कार्यं सम्पन्नं करिष्यामः,
  साम्यवादस्य निर्माणं कुर्मः तर्हि डॉलरः अन्तर्धानं भविष्यति...
  तत्र च शैतानं पराजयिष्यामः,
  अस्माकं भाग्यं दीप्तिमत् भवतु!
  
  बालिका सर्वं शिशिरं कर्षति स्म,
  शीतस्य मध्ये नग्नपदाः गतः...
  साधु, किमर्थं वयं युद्धे स्मः - किमर्थं, .
  वयं अधिकं भव्यं गुलाबं वर्धयिष्यामः!
  
  एतादृशः अतीव शीतलः मार्गः, २.
  एकः नग्नपदः बालिका च अहं च प्रतीक्षामहे...
  तथा च सोवियतसङ्घस्य पराजयः असम्भवः,
  वयं आशाजनकमेमासे मार्गं गमिष्यामः!
  
  मे न आगच्छति चेदपि .
  अद्यापि वयं विजयेन सह गमिष्यामः...
  अतः बालक, साहसी भवतु, साहसं च कुरुत -
  अस्माकं उपरि सूर्यः स्वर्गे स्फुरति!
  
  अथ मा भीत, वयं मृतान् उत्थापयिष्यामः,
  विज्ञानस्य अतीव दृढः सल्लाहः अस्ति...
  अस्माकं प्रभुः एकः, न तु एकः,
  तथा च वयं फुहररं उत्तरदायित्वं आह्वयेम!
  इति नग्नपादाः बालकाः मुण्डितकेशाः ह्रस्ववस्त्रधारिणः । तेषु च बहवः स्वशरीरे गोदनानि अपि आसन्। हॉबिट् बालकः अपि स्वस्य वक्षसि स्टालिनस्य चित्रं उत्कीर्णवान् ।
  परन्तु तदा जर्मन-टङ्काः प्रादुर्भूताः, ते एव बालकाः बन्दिनः तान् महता उत्साहेन अभिवादयित्वा तेषां नग्न-बाल्य-पादयोः मुद्रणं कृतवन्तः ।
  १९४५ तमे वर्षे जर्मनी-जापानी-सैनिकाः सोवियतसङ्घस्य प्रायः सर्वाणि प्रमुखाणि जनसङ्ख्यायुक्तानि क्षेत्राणि कब्जितवन्तः । तथा च केषुचित् ग्रामेषु, ग्रामेषु च अद्यापि युद्धानि, पक्षपातपूर्णाक्रमणानि च प्रचलन्ति स्म । स्तालिन् वस्तुतः पलायितवान्, न च दर्शितवान्, ब्राजील्-देशे, यत्र सः निगूढः आसीत् । परन्तु मोलोटोवः तस्य स्थाने एव स्थितवान् । परन्तु मेमासे एकसहस्रं नवशतं षट्चत्वारिंशत् मासे मोलोटोवः एसएस-आक्रमणविशेषसेनैः गृहीतः । तदनन्तरं मोलोटोवस्य स्थाने बेरिया गौरवपूर्णशर्तैः आत्मसमर्पणं प्रस्तावितवान् ।
  हिटलरः तदनुमोदितवान्, बेरिया इत्यस्याः प्राणाः मुक्ताः, सीमितस्वतन्त्रता च दत्ता । सोवियतसङ्घदेशे च पक्षपातपूर्णयुद्धं प्रायः स्थगितम् । तत्र निःश्वासः आसीत् ।
  तृतीयराईखः यत् जितवान् तत् पचति स्म । परन्तु अमेरिका-ब्रिटेन-देशयोः सह संघर्षः अनिवार्यः आसीत् । विशेषतः हिटलरः इटली-देशयोः, फ्रान्स्-देशयोः, बेल्जियम-देशस्य, हॉलैण्ड्-देशयोः च औपनिवेशिकसम्पत्त्याः पुनरागमनस्य आग्रहं कृतवान् । मुख्यतया आफ्रिकादेशे । तथा जर्मन-देशेभ्यः विधिपूर्वकं ददातु। इदानीं तृतीयराईखस्य मुक्तहस्तः आसीत् । तथा यदि किमपि...
  परन्तु अमेरिकादेशे परमाणुबम्बः अवश्यमेव आसीत् । सत्यं, तृतीय-राईख-सङ्घस्य न केवलं टङ्काः सन्ति, अपितु विकसिताः जेट्-विमानाः अपि सन्ति । तथा च यूरोपीयक्षेत्रे बम्बनिक्षेपणं न अनुमन्यते।
  अतः जगति विरामः अभवत् । जर्मनीदेशिनः द्रुतगत्या विमानवाहकानि, युद्धपोतानि, बृहत्पृष्ठनौकाः च निर्मान्ति स्म । परन्तु तेषां पनडुब्बी-बेडाः पूर्वमेव प्रबलाः आसन्, तेषां पनडुब्बयः हाइड्रोजन-पेरोक्साइड्-इत्यनेन चालिताः आसन् । अतः...
  हॉबिट् बालकः तृतीय-राईच्-देशे स्वस्य कृते स्थानं प्राप्तवान् । सा उड्डयनतश्तरीषु - बेलोन्स्-चक्रस्य - सुधारं कर्तुं आरब्धा । वास्तविक-इतिहासस्य मध्ये एतत् चक्रं उड्डीय ध्वनि-बाधद्वयस्य वेगं प्राप्तवान् । तथापि सः युद्धेषु भागं न गृहीतवान् । अतीव दुर्बलम् आसीत्, विशालं महत् च आसीत् । वास्तविक-इतिहासस्य मध्ये : न सोवियत-सङ्घः न च अमेरिका-देशः उड्डयन-तश्तरीम् अङ्गीकृतवान् । यतः क्रीडा मोमबत्तीयाः मूल्यं नासीत्। एकं मोटरं क्षतिं कुर्वन्तु तत्क्षणमेव Belonce डिस्क नियन्त्रणं त्यक्त्वा उल्टावस्थायां पतति।
  परन्तु हॉबिट् बालकः एतादृशं कृतवान् यत् उड्डयनतश्तरीणां परितः लमिनारप्रवाहः प्रवहति, ते च लघुबाहूनां कृते अभेद्याः भवन्ति। अधुना च विमानविरोधीबन्दूकाः, वायुतोपाः, मशीनगनाः च तान् वास्तवतः निपातयितुं न शक्नुवन्ति। परन्तु शाश्वतः नग्नपादः बालकः एवम् अकरोत् यत्, पश्यन्तु, तेषु लेसराः स्थापिताः आसन्। एते च लेजराः अक्षरशः सर्वं अग्निना, तापकिरणैः च दग्धवन्तः। अस्य विरुद्धं च युद्धं कर्तुं प्रयतध्वम्।
  अतः जर्मनी-देशस्य वस्तुतः सैन्य-ट्रम्पकार्ड्-पत्राणि दृढानि आसन् । तस्मिन् एव काले टङ्कयोः उन्नततरं सक्रियकवचं स्थापितं, ते प्लास्टिकतः वाहनानि अपि निर्मातुम् आरब्धवन्तः ।
  आम्, अत्यन्तं हास्यं, स्वरीत्या च अत्यन्तं आक्रामकं च दृश्यते स्म ।
  अमेरिकादेशे अवश्यमेव ते जर्मनीदेशस्य प्रतिक्रियां दातुम् इच्छन्ति स्म, परन्तु उड्डयनतश्तरीविरुद्धं तेषां केवलं परमाणुप्रभाराः एव सन्ति ये सैद्धान्तिकरूपेण तेषां नाशं कर्तुं शक्नुवन्ति । परन्तु नाजी-दलस्य पूर्वमेव सहस्राणि डिस्क-विमानानि आसन् । १९४९ तमे वर्षे एप्रिल-मासस्य २० दिनाङ्के स्वस्य षष्टि-जन्मदिने फुहररः युद्धं कर्तुं निश्चयं कृतवान् । यत् वक्तुं शक्यते तत् मूर्खतमः विचारः नास्ति।
  अपि च, यदि अमेरिकादेशे क्षेपणास्त्रप्रौद्योगिकी विकसिता स्यात् तर्हि नाजी-दलस्य अप्रियं आश्चर्यं प्राप्तुं शक्यते ।
  आक्रमणात् पूर्वं हिटलरः ग्लेडिएटर्-युद्धैः सह विनोदं कर्तुं निश्चितवान् । एषः च उन्मत्तः विचारः अपि नास्ति।
  परन्तु सा अन्यत् कथा...
  
  जासूसीक्रीडा - रूसस्य विनाशः
  ANNOTATION इति
  विभिन्नप्रकारस्य कार्याणि गुप्तचरसेवाभिः, मुख्यतया सी.आय.ए., एन.एस.ए., एम.आइ., मोसाड्, इत्यादिभिः क्रियन्ते, येन सम्पूर्णे विश्वे विशेषा स्थितिः निर्मीयते, या प्रायः अप्रत्याशितरूपेण भवति आतङ्कवादविरुद्धं प्रभावक्षेत्राणां कृते च संघर्षः भवति । अस्य कृते समर्पिताः अतीव रोचकाः उपन्यासाः सन्ति, तथैव मिखाइलगोर्बाचेवस्य विश्वासघाताय अपि।
  
  प्रथमः अध्यायः
  
  
  तस्य हृदये द्वेषः गलित इस्पातात् अधिकं उज्ज्वलः आसीत् ।
  
  म्याट् ड्रेकः उत्थाय भित्तिं आरुह्य मौनेन अवतरत् । सः डुलन्तगुल्मानां मध्ये कुञ्चितः शृणोति स्म, परन्तु परितः मौने परिवर्तनं न अनुभवति स्म । सः क्षणं विरामं कृत्वा पुनः ग्लोक् उपसंकुचितं परीक्षितवान् ।
  
  सर्वं सज्जम् आसीत् । अद्य रात्रौ रक्तराजस्य दासानाम् कठिनः समयः भविष्यति।
  
  तस्य पुरतः गृहं सन्ध्याकाले आसीत् । प्रथमतलस्य पाकशाला, वासगृहं च ज्वालाभिः आक्रान्तम् आसीत् । शेषं स्थानं अन्धकारे निमग्नम् आसीत् । सः पूर्वस्य इदानीं मृतस्य गुलामस्य प्राप्तस्य चित्रस्य सावधानीपूर्वकं समीक्षां कृत्वा मौनेन अग्रे गन्तुम् अपरं सेकण्डं यावत् विरामं कृतवान् ।
  
  तस्य पुरातनं प्रशिक्षणं तस्य सुसेवाम् अकरोत्, पुनः तस्य नाडीभिः मथनं कुर्वन् आसीत्, अधुना तस्य केवलं व्यक्तिगतं कारणं, तस्य आग्रहः च आसीत् । रक्तराजस्य त्रयः सप्ताहत्रयेषु एव घोररूपेण मृताः ।
  
  सः किमपि न कथयति स्म, रोड्रीग्जः चतुर्थः क्रमाङ्कः स्यात् ।
  
  ड्रेकः पृष्ठद्वारं प्राप्य तालं परीक्षितवान् । कतिपयनिमेषेभ्यः अनन्तरं सः हस्तकं परिवर्त्य अन्तः स्खलितवान् । सः दूरदर्शनात् विस्फोटं श्रुत्वा निरुद्धं जयजयकारं च श्रुतवान् । रोड्रीग्जः, ईश्वरः वृद्धः सामूहिकहत्याराः आशीर्वादं ददातु, सः क्रीडां पश्यति स्म ।
  
  सः पाकशालां परितः गच्छति स्म, अग्रे मुख्यकक्षात् आगच्छन्तः कान्तिः इति कारणेन स्वस्य संकुचितस्य टॉर्चस्य प्रकाशस्य आवश्यकता नासीत् । सः सम्यक् श्रोतुं गलियारे स्थगितवान्।
  
  तत्र एकादशाधिकाः वयस्काः आसन् वा ? शापितटीवीतः कोलाहलस्य कारणात् इदं ज्ञातुं कठिनम्। न महत्त्वम्। सः तान् सर्वान् हन्ति स्म।
  
  केनेडी इत्यस्य मृत्योः अनन्तरं गतत्रिसप्ताहेषु सः यत् निराशां अनुभवति स्म तत् तस्य उपरि अभिभूतस्य समीपे एव अभवत् । सः केवलं द्वौ रियायतौ कृत्वा स्वमित्रान् त्यक्तवान् । सः प्रथमं टोर्स्टेन् डाल् इत्यस्मै स्वीडिशदेशीयं रक्तराज्ञः प्रतिशोधस्य विषये चेतयितुं, स्वपरिवारं सुरक्षितस्थानं प्राप्तुं च सल्लाहं दातुं टोर्स्टेन् डाल् इत्यस्मै आहूतवान् । द्वितीयं च सः स्वस्य पुरातन-एसएएस-मित्राणां साहाय्यं कृतवान् । सः तेषु विश्वासं कृतवान् यत् ते बेन् ब्लेक् इत्यस्य परिवारस्य पालनं कुर्वन्ति यतः सः स्वयमेव तत् कर्तुं न शक्नोति स्म ।
  
  इदानीं ड्रेकः एकः एव युद्धं कृतवान् ।
  
  सः दुर्लभतया एव वदति स्म। सः पिबति स्म। हिंसा तमः च तस्य एकमात्रं मित्रम् आसीत् । तस्य हृदये आशा वा दया वा अवशिष्टा नासीत्
  
  सः मौनेन गल्ल्याः अधः गतः। तत्र आर्द्रस्वेदस्य, तप्तभोजनस्य च दुर्गन्धः आसीत् । बीयरस्य धूमाः प्रायः दृश्यन्ते स्म । ड्रेकः कठिनं मुखं कृतवान् ।
  
  मम कृते इदं सुकरम् अस्ति।
  
  तस्य बुद्धिः अवदत् यत् अत्र एकः पुरुषः निवसति, एकः पुरुषः यः रक्तराजस्य कुख्यातानां 'बन्दीनां' न्यूनातिन्यूनं त्रीणां अपहरणे साहाय्यं कृतवान् । तस्य जहाजस्य दुर्घटनायाः अनन्तरं तस्य पुरुषस्य सुनियोजितप्रतीतस्य पलायनस्य अनन्तरं न्यूनातिन्यूनं एकदर्जनं उच्चपदस्थाः जनाः सावधानीपूर्वकं गुप्तरूपेण च अग्रे गत्वा व्याख्यातवन्तः यत् तेषां परिवारस्य कश्चन सदस्यः पाताललोकस्य आकृतयः धारितः अस्ति इति रक्तराजः अमेरिकादेशस्य निर्णयेषु, कार्येषु च परिवर्तनं कृतवान्, तेषां आकृतिशिरस्य प्रेम्णः, करुणायाः च लाभं प्राप्य ।
  
  तस्य योजना यथार्थतया उत्तमः आसीत् । एकः अपि जनः न जानाति स्म यत् अन्येषां प्रियजनानाम् संकटः अस्ति, रक्तराजः च तान् सर्वान् लोह-रक्तदण्डेन प्रभावितवान् यत्किमपि आवश्यकम् आसीत् । यत्किमपि कार्यं करोति।
  
  ड्रेकः मन्यते स्म यत् ते अपहृतस्य अपहरणं अपि न स्पृष्टवन्तः । रक्तराजस्य दुष्टनियन्त्रणं कियत् दूरं गतः इति ते अवगन्तुं न शक्तवन्तः ।
  
  तस्य वामे एकं द्वारं उद्घाटितं तदा एकः अमुण्डितः स्थूलः पुरुषः बहिः आगतः । ड्रेकः तत्क्षणमेव घातकबलेन च कार्यं कृतवान् । सः तस्य पुरुषस्य समीपं त्वरितम् आगत्य छूरीम् आकृष्य तस्य उदरस्य गभीरं निमज्जितवान्, ततः जडतायाः कारणात् तं मुक्तद्वारेण गृहं प्रति धक्कायितवान्
  
  स्थूलस्य पुरुषस्य नेत्राणि अविश्वासेन, आघातेन च उदग्रतां प्राप्तवन्तः। ड्रेकः तत् दृढतया धारितवान्, विस्तृतं, क्रन्दितं कवचम्, मुक्तुं पूर्वं कट्यां कठिनतया निपीड्य ग्लोक् आकर्षितवान्।
  
  ड्रेकस्य रूपस्य आघातं प्राप्य अपि रोड्रीग्जः शीघ्रमेव कार्यं कृतवान् । सः पूर्वमेव क्षुण्णसोफातः तलम् आवर्त्य मेखलाया सह भ्रमति स्म । परन्तु ड्रेकस्य ध्यानं कक्षे स्थितस्य तृतीयस्य पुरुषस्य प्रति आकृष्टम् आसीत् ।
  
  एकः स्थूलः दीर्घकेशः कर्णयोः निपीडितानि बृहत् कृष्णानि हेडफोनानि कृत्वा कोणे क्रीडति स्म । परन्तु तनावग्रस्तः अपि पङ्कयुक्ताङ्गुलीभिः गीतस्य शलाकाः बहिः टङ्कयन् अपि सः कटितशूटबन्दूकं प्रापत्
  
  ड्रेकः स्वं लघु कृतवान् । घातकः शूटः स्थूलं पुरुषं विदारितवान्। ड्रेकः आकुञ्चितं शरीरं पार्श्वे धृत्वा उत्तिष्ठति स्म, गोलीं मारयन् । त्रयः शॉट् सङ्गीतकारस्य अधिकांशं शिरः उद्धृत्य तस्य शरीरं भित्तिं प्रति क्षिप्तवन्तः । हेडफोन्स् स्वयमेव पार्श्वे उड्डीय वायुतले चापस्य वर्णनं कृत्वा धारात् सुन्दरं लम्बमानं विशाले टीवी-मध्ये स्थगितवन्तः
  
  समतलपर्दे अधः रक्तं धावितम्।
  
  रोड्रीग्जः अद्यापि तलस्य उपरि क्रन्दति स्म । परित्यक्ताः चिप्सः, बीयरः च तस्य परितः उच्छिष्टाः, स्फुटन्ति च। ड्रेकः क्षणमात्रेण तस्य पार्श्वे आसीत्, सः ग्लोक् इत्यस्य मुखस्य छतौ कठिनतया प्रहारं कृतवान् ।
  
  "स्वादिष्ट?"
  
  रोड्रीग्जः गलाघोषं कृतवान्, परन्तु तदपि लघुछुरीं प्राप्तुं स्वमेखलायां हस्तं प्रसारितवान् । ड्रेकः अवमाननापूर्वकं पश्यति स्म, यदा रक्तराजस्य मिनियनः तान् क्रूरं प्रहारं करोति स्म, तदा पूर्वः एसएएस-सैनिकः तत् गृहीत्वा आक्रमणकर्तुः द्विचक्रिकायां कठिनतया क्षिप्तवान्
  
  "मूर्खः मा भवतु"।
  
  रोड्रीग्जः शूकरस्य वधः इव ध्वनितवान् । ड्रेकः तं परिवर्त्य सोफे अवलम्बितवान्। सः तस्य पुरुषस्य नेत्रे, वेदनाया: मेघयुक्तं च मिलितवान्।
  
  "भवता यत् किमपि ज्ञातं तत् सर्वं कथयतु" इति ड्रेकः कुहूकुहू कृतवान्, "रक्तराजस्य विषये । सः एकं ग्लोक् बहिः आकर्षितवान् परन्तु तत् स्पष्टदृष्ट्या एव स्थापयति स्म।
  
  "कस्मिन्?" रोड्रीग्जस्य उच्चारणं स्थूलं आसीत्, तस्य जातिः, वेदना च इति कारणेन तस्य व्याख्यानं कठिनम् आसीत् ।
  
  ड्रेकः ग्लोक्-इत्येतत् रोड्रीग्जस्य मुखं पातितवान् । न्यूनातिन्यूनम् एकः दन्तः बहिः पातितः भवति।
  
  "मा मां उपहासयतु।" तस्य स्वरस्य विषः केवलं द्वेषस्य निराशायाः च अपेक्षया अधिकं द्रोहं कृतवान् । अनेन रक्तराजस्य पुरुषः अवगच्छत् यत् क्रूरः मृत्युः खलु अनिवार्यः अस्ति ।
  
  "साधु भद्रम्।" अहं बौड्रोविषये जानामि। किं भवन्तः इच्छन्ति यत् अहं भवन्तं बौड्रो इत्यस्य विषये वदामि? एतत् कर्तुं शक्नोमि" इति ।
  
  ड्रेकः तस्य पुरुषस्य ललाटे ग्लोक् इत्यस्य मुखरं लघुतया टङ्कितवान् । "भवन्तः इच्छन्ति चेत् तत्र आरभुं शक्नुमः।"
  
  "दण्डः। शान्त भव "। रोड्रीग्जः स्पष्टवेदनायाः माध्यमेन अग्रे गतः। भग्नदन्तात् तस्य हनुमत्स्य अधः रक्तं प्रवहति स्म । "बौड्रेक्सः एकः चोदनीयः गदः अस्ति, मनुष्य। रक्तराजः तं जीवितं त्यक्तवान् इति एकमेव कारणं जानासि वा?"
  
  ड्रेकः बन्दुकं तस्य पुरुषस्य नेत्रे निदर्शितवान् । "किं अहं प्रश्नानाम् उत्तरं ददाति तादृशः व्यक्तिः इव दृश्यते?" तस्य स्वरः इस्पातस्य उपरि इस्पात इव कर्षितः आसीत्। "किं मया कर्तव्यम्?"
  
  "आम्। साधु भद्रम्। अद्यापि बहवः मृत्योः अग्रे सन्ति। तदेव रक्तराजः उक्तवान् मनुष्य। अग्रे बहु मृत्युः अस्ति, तस्य स्थूलतायां स्थित्वा बौड्रो प्रसन्नः भविष्यति। " इति ।
  
  "अतः सः स्वच्छतायै बौड्रो इत्यस्य उपयोगं करोति। न आश्चर्यम्। सः सम्भवतः सम्पूर्णं पशुपालनक्षेत्रं नाशयति।"
  
  रोड्रीग्जः निमिषं कृतवान्। "किं त्वं पशुपालनक्षेत्रस्य विषये जानासि?"
  
  "सः कुत्र अस्ति?" ड्रेकः द्वेषः तस्य उपरि अतिक्रान्तः इति अनुभवति स्म । "कुत्र?" - अहं पृष्टवान्। अग्रिमे सेकेण्डे सः मुक्तः भूत्वा रोड्रीग्जं पल्पं यावत् ताडयितुं आरभमाणः आसीत् ।
  
  हानिः न भवन्ति। गन्धस्य खण्डः तथापि किमपि न जानाति। अन्येषां इव । यदि रक्तराजस्य विषये एकं वक्तुं शक्यते स्म तर्हि सः कियत् सम्यक् पन्थान् गोपयति स्म इति ।
  
  तस्मिन् क्षणे रोड्रीग्जस्य नेत्रेषु स्फुलिङ्गः प्रज्वलितः । यत्र तस्य शिरः आसीत् तत्र किमपि गुरुं गच्छति स्म तदा ड्रेकः लुठितवान् ।
  
  चतुर्थः पुरुषः, सम्भवतः परस्मिन् कक्षे मूर्च्छितः, कोलाहलेन जागरितः, आक्रमणं कृतवान् ।
  
  ड्रेकः परितः भ्रमति स्म, स्वस्य पादं बहिः क्षिपन्, स्वस्य नूतनस्य प्रतिद्वन्द्वस्य शिरः प्रायः हृत्वा । यदा सः पुरुषः भूमौ पतितः तदा ड्रेकः शीघ्रमेव तस्य मूल्याङ्कनं कृतवान् - कठिनदृष्टिः, हस्तद्वये ट्रामरेलः, मलिनः टी-शर्टः - तस्य शिरसि द्विवारं गोलिकापातं च कृतवान्
  
  रोड्रीग्जस्य नेत्राणि उदग्रतां प्राप्तवन्तः। "नहि!"
  
  ड्रेकः तस्य बाहौ विस्फोटितवान् । "भवतः मम कोऽपि उपयोगः नासीत्।"
  
  अन्यः शॉट्। तस्य जानु विस्फोटितम्।
  
  "त्वं किमपि न जानासि"।
  
  तृतीया गोली। रोड्रीग्जः उदरं धारयन् द्विगुणः अभवत् ।
  
  "शेषाः सर्वे इव" ।
  
  अन्तिमः शूटः। नेत्रयोः मध्ये एव ।
  
  ड्रेकः स्वस्य परितः मृत्युं सर्वेक्षणं कृतवान्, तत् पिबन्, स्वस्य आत्मानं क्षणमात्रं यावत् प्रतिशोधस्य अमृतं पिबितुं अनुमन्यते स्म ।
  
  सः उद्यानं त्यक्त्वा गभीरं तमः तं भक्षयितुम् अनुमन्यते स्म ।
  
  
  द्वितीयोऽध्यायः
  
  
  स्वेदेन आवृतः ड्रेकः रात्रौ विलम्बेन जागरितः । आंशिकरूपेण प्रक्षिप्ताश्रुपातात् नेत्राणि निमीलितानि आसन्। स्वप्नः सर्वदा समानः एव आसीत् ।
  
  सः एव व्यक्तिः आसीत् यः तान् सर्वदा तारयति स्म । विश्वासं कुरु इति वचनं यः सर्वदा प्रथमं वदति । परन्तु तदा तस्य किमपि कार्यं न अभवत् ।
  
  तौ अधः स्थापयतु।
  
  द्विवारं पूर्वमेव। एलिसन प्रथमं। अधुना केनेडी।
  
  सः शयनाद् स्खलितवान्, रात्रौ स्थापनस्थाने बन्दुकस्य पार्श्वे स्थापितं पुटं प्राप्य । सः ढक्कनं उद्घाटितं कृत्वा पुटतः एकं घूंटं गृहीतवान्। सस्तो व्हिस्की तस्य कण्ठात् अधः तस्य आन्तरेषु च मार्गं दहति स्म । दुर्बलानां शापितानां च औषधम्।
  
  यदा अपराधबोधः तं पुनः जानुभ्यां आनेतुं तर्जयति स्म तदा सः त्रीणि शीघ्रं आह्वानं कृतवान् । आइसलैण्ड्देशे प्रथमः । सः थोर्स्टेन् डाल् इत्यनेन सह संक्षेपेण भाषितवान्, बृहत् स्वीडिशस्य स्वरे सहानुभूतिम् अपि श्रुतवान्, यदा सः तस्मै प्रतिरात्रं आह्वानं त्यक्तुम् अवदत्, तस्य पत्नी बालकाः च सुरक्षिताः सन्ति, तेषां कोऽपि हानिः न भविष्यति इति।
  
  द्वितीयः जो शेपर्ड् इत्यस्य कृते आसीत्, यस्य पुरुषस्य पार्श्वे सः पुरातनरेजिमेण्ट् इत्यनेन सह स्वसमये अनेकेषु युद्धेषु युद्धं कृतवान् आसीत् । शेपर्डः विनयेन डाहल् इत्यस्य समानं परिदृश्यं वर्णितवान्, परन्तु ड्रेकस्य धुन्धुमारशब्दानां वा तस्य स्वरस्य रूक्षस्य क्रौञ्चस्य वा विषये कोऽपि टिप्पणीं न कृतवान् । सः ड्रेकं आश्वासितवान् यत् बेन् ब्लेकस्य परिवारः सुरक्षितः अस्ति, सः तस्य कतिपयैः मित्रैः सह छायायां उपविश्य निपुणतया तस्य स्थानस्य रक्षणं कुर्वन्ति इति ।
  
  अन्तिमं आह्वानं कुर्वन् ड्रेकः नेत्रे निमीलितवान् । तस्य शिरः भ्रमति स्म, अन्तः च नरकस्य अधमस्तरः इव प्रज्वलितः आसीत् । एतत् सर्वं स्वागतयोग्यम् आसीत् । केनेडी मूर् इत्यस्मात् तस्य ध्यानं दूरीकर्तुं किमपि ।
  
  त्वं तस्याः शापित अन्त्येष्टिम् अपि त्यक्तवान्...
  
  "नमस्ते?" एलिसिया इत्यस्याः स्वरः शान्तः आत्मविश्वासयुक्तः च आसीत् । सा अपि अधुना एव स्वस्य समीपस्थं कञ्चित् नष्टवती यद्यपि सा बाह्यचिह्नानि न दर्शितवती ।
  
  "अहम्" इति । कथं सन्ति?"
  
  "सर्वं सुष्ठु अस्ति।" हेडन् सम्यक् स्वस्थः भवति। केवलं कतिपयानि सप्ताहाणि अपि सा स्वस्य संतस्य CIA प्रतिबिम्बं प्रति आगमिष्यति। ब्लेकः कुशलः अस्ति, परन्तु सः भवन्तं स्मरति। तस्य भगिनी एव दर्शितवती। एकः वास्तविकः पारिवारिकः समागमः। मे AWOL अस्ति, ईश्वरस्य धन्यवादः। अहं तान् पश्यामि, ड्रेक। कुत्र नरकं त्वं?"
  
  ड्रेकः कासयित्वा नेत्राणि मार्जितवान्। "धन्यवादः" इति सः सम्पर्कं छिन्दितुं पूर्वं वक्तुं समर्थः अभवत् । हास्यं यत् सा नरकस्य उल्लेखं कृतवती।
  
  एतेभ्यः एव द्वारेभ्यः बहिः शिबिरं स्थापितवान् इति सः अनुभवति स्म ।
  
  
  तृतीयोऽध्यायः
  
  
  हेडन् जे अटलाण्टिकमहासागरस्य उपरि सूर्यस्य उदयं पश्यति स्म । तस्याः दिवसस्य प्रियः भागः आसीत्, यः तस्याः एकान्ते व्यतीतुं रोचते स्म । सा सावधानतया शयनाद् स्खलितवती, नितम्बवेदनायाम् विस्मयम्, सावधानतया च खिडकीं प्रति गता ।
  
  तस्याः उपरि सापेक्षिकः शान्तिः अवतरत् । सरसः अग्निः तरङ्गं स्पृशति स्म, कतिपयानि निमेषाणि यावत् तस्याः सर्वाणि वेदनाः चिन्ताः च द्रविताः अभवन् । कालः निश्चलः आसीत् सा च अमरः आसीत्, ततः पृष्ठतः द्वारं उद्घाटितम् ।
  
  बेनस्य स्वरः। "सुन्दरं दृश्यम्"।
  
  सा सूर्योदयं प्रति शीर्षं न्यस्य ततः तं पश्यन्तं द्रष्टुं व्यावृत्ता । "भवता ताजां प्राप्तुं न प्रयोजनम्, बेन् ब्लेक्। केवलं काफी, घृतयुक्तं बैगेल् च" इति ।
  
  तस्याः सखा पेयपत्रं, कागदपुटं च शस्त्रवत् आक्षेपयति स्म । "शयने मां मिलतु।"
  
  हेडन् न्यू डॉन् इत्यस्य अन्तिमं दृष्टिपातं कृत्वा ततः शनैः शनैः शय्यायाः प्रति अगच्छत्। बेन् काफीं बैगेल् च सुलभं प्राप्य तस्याः कुक्कुरकुक्कुरस्य नेत्राणि दत्तवान् ।
  
  "कथम्-"
  
  "गतरात्रौ यथा आसीत् तथा एव" इति हेडन् शीघ्रं अवदत् । "अष्टघण्टाः पङ्गुत्वं न गमिष्यन्ति।" ततः सा किञ्चित् मृदुतां प्राप्तवती। "ड्रेकस्य किमपि?"
  
  बेन् शय्यायाः उपरि अवलम्ब्य शिरः कम्पितवान्। "नहि। मया मम पित्रा सह वार्तालापः कृतः ते सर्वे कुशलाः सन्ति। न चिह्नम्-" सः विरमति स्म । "इत्यस्मात्..."
  
  "अस्माकं परिवाराः सुरक्षिताः सन्ति।" हेडन् जानुनि हस्तं स्थापयति स्म। "रक्तवान् राजा तत्र असफलः अभवत् । इदानीं अस्माभिः केवलं तं अन्विष्य प्रतिशोधं निराकर्तव्यम्" इति ।
  
  "विफलः" इति बेन् प्रतिध्वनितवान् । "कथं त्वं तत् वक्तुं शक्नोषि?"
  
  हेडन् गभीरं निःश्वासं गृहीतवान् । "भवन्तः जानन्ति मम अभिप्रायः किम् आसीत्।"
  
  "केनेडी मृतः । ड्रेकः च... सः तस्याः अन्त्येष्टिम् अपि न गतः।
  
  "अहं जानामि"।
  
  "सः गतः, भवन्तः जानन्ति।" बेन् स्वस्य बैगेल् श्वसन् सर्पः इव प्रेक्षते स्म। "सः न आगमिष्यति" इति ।
  
  "तस्मै समयं ददातु।"
  
  "तस्य सप्ताहत्रयं आसीत्।"
  
  "ततः तस्मै त्रीणि अपि ददातु।"
  
  "किं मन्यसे सः करोति?"
  
  हेडन् किञ्चित् स्मितं कृतवान्। "ड्रेकस्य विषये यत् जानामि तस्मात्... प्रथमं अस्माकं पृष्ठं आच्छादयन्तु। ततः सः दिमित्री कोवालेन्को इत्यस्य अन्वेषणं कर्तुं प्रयतते" इति ।
  
  "रक्तराजः पुनः कदापि न दृश्यते" इति । बेनस्य मनोभावः एतावत् विषादजनकः आसीत् यत् नूतनप्रभातस्य उज्ज्वलप्रतिज्ञा अपि अन्तर्धानं जातम् ।
  
  "सः करिष्यति" इति । हेडन् युवकं प्रति दृष्टिपातं कृतवान्। "तस्य योजना अस्ति, स्मर्यते वा ? सः पूर्ववत् भूमौ न शयनं करिष्यति। कालयात्रायन्त्राणि आरम्भमात्रम् एव आसन् । कोवालेन्को इत्यस्य बहु बृहत्तरः क्रीडा योजना अस्ति" इति ।
  
  "नरकद्वारम्?" बेन् तस्य विषये चिन्तितवान्। "किं त्वं एतत् गन्धं विश्वसिषि?"
  
  "न महत्त्वम्।" सः तत् मन्यते। सी.आय.ए.-संस्थायाः केवलं ज्ञातव्यम् अस्ति" इति ।
  
  बेन् स्वस्य काफीयाः दीर्घं घूंटं गृहीतवान्। "तत् एव, किम्?"
  
  "अच्छा..." हेडन् तं दृष्ट्वा धूर्ततया स्मितं कृतवान् । "अधुना अस्माकं गीकशक्तयः द्विगुणाः अभवन्।"
  
  "करिन् मस्तिष्काः एव" इति बेन् स्वीकृतवान् । "किन्तु ड्रेकः एकस्मिन् निमेषे बौड्रोस् भग्नवान् स्यात्।"
  
  "अति निश्चितं मा कुरु। किनिमका एतत् न अकरोत् । सः च सम्यक् पूडलः नास्ति" इति ।
  
  द्वारे ठोकना अभवत् तदा बेन् स्थगितवान्। तस्य नेत्रेषु भयानकतायाः द्रोहः अभवत् ।
  
  हेडन् तं शान्तं कर्तुं क्षणं यावत् समयं गृहीतवान् । "वयं सी.आय.ए.-इत्यस्य सुरक्षितस्य चिकित्सालये अन्तः स्मः, बेन्। स्थलस्य परितः सुरक्षायाः स्तराः राष्ट्रपतिपदस्य उद्घाटनपरेडं लज्जां जनयिष्यन्ति स्म । शीतलं कुरुत" इति ।
  
  वैद्यः द्वारेण शिरः निक्षिप्तवान्। "सर्वं कुशलम् अस्ति?" सः कक्षं प्रविश्य हेडन् इत्यस्य चार्ट्स्, महत्त्वपूर्णचिह्नानि च परीक्षितुं आरब्धवान् ।
  
  बहिः गच्छन् द्वारं पिधाय बेन् पुनः उक्तवान् । "किं भवन्तः मन्यन्ते यत् रक्तराजः पुनः यन्त्राणि ग्रहीतुं प्रयतते?"
  
  हेडन् स्कन्धं संकुचितवान्। "भवन्तः सूचयन्ति यत् मया प्रथमं नष्टं वस्तु सः न प्राप्तवान्। सम्भवतः तत् एव अभवत्। यथा द्वितीयं तस्य नौकायाः वयं प्राप्नुमः?" सा स्मितं कृतवती। "कीलकेन पातितम्।"
  
  "तुष्टः मा भवतु।"
  
  "सीआयए स्वस्य पुरस्कारेषु न विश्रामं करोति बेन्" इति हेडन् तत्क्षणमेव अवदत् । "न पुनः।" वयं तस्य सङ्गमे सज्जाः स्मः" इति ।
  
  "अपहरणपीडितानां विषये किम्?"
  
  "किं तेषां?"
  
  "ते निश्चितरूपेण उच्चस्तरीयाः सन्ति। हैरिसनस्य भगिनी । अन्ये भवता उक्ताः। सः तान् उपयुज्यते" इति ।
  
  "अवश्यं सः तत् करिष्यति। वयं च तस्य सङ्गमे सज्जाः स्मः" इति ।
  
  बेन् स्वस्य बैगेल् समाप्तं कृत्वा अङ्गुलीः लेहयति स्म। "अद्यापि मम विश्वासः न भवति यत् समग्रं समूहं भूमिगतं गन्तुम् अभवत्" इति सः विस्मितः अवदत् । "यदा वयं प्रसिद्धाः भवितुम् आरब्धाः आसन्।"
  
  हेडन् कूटनीतिकरूपेण विहसति स्म । "आम्। दुःखदम्" इति ।
  
  "अच्छा, कदाचित् अस्मान् अधिकं कुख्यातं करिष्यति।"
  
  अन्यः मृदुः ठोकना अभवत् ततः करिन् किनिमाका च कक्षं प्रविष्टवन्तौ। हवाईदेशीयः विषादितः दृश्यते स्म ।
  
  "अयं हरामी न कूजति। वयं यत्किमपि कुर्मः तथापि सः अस्माकं कृते वीणां अपि न वादयिष्यति" इति ।
  
  बेन् जानुभ्यां हनुमत्पादं कृत्वा क्रूरं मुखं कृतवान् । "धिक्, अहं कामये यत् मट्टः अत्र आसीत्।"
  
  
  चतुर्थोऽध्यायः
  
  
  हेरेफोर्ड-पुरुषः निकटतया पश्यति स्म । तृणयुक्तस्य पर्वतशिखरस्य वृक्षस्य स्थूलस्थानस्य दक्षिणदिशि स्थितस्य स्वस्य दृश्यस्थानात् सः स्वस्य बन्दुकस्य उपरि आरूढस्य दूरदर्शनस्य उपयोगेन बेन् ब्लेक्-परिवारस्य सदस्यान् ज्ञातुं शक्नोति स्म सैन्य-श्रेणी-व्याप्तेः मध्ये प्रकाशितः रेटिकलः अन्तर्भवति स्म, एषः विकल्पः यः प्रतिकूलप्रकाश-स्थितौ व्यापक-उपयोगस्य अनुमतिं ददाति स्म तथा च बीडीसी (Bullet Drop Compensation) अपि अन्तर्भवति स्म
  
  सत्यतः, राइफलं कल्पनीयेन प्रत्येकेन उच्चप्रौद्योगिकीयुक्तेन स्नाइपर-उपकरणेन सह हिल्ट्-पर्यन्तं सुसज्जितम् आसीत्, परन्तु व्याप्तेः पृष्ठतः स्थितस्य पुरुषस्य, अवश्यं, तेषां आवश्यकता नासीत् सः उच्चतमस्तरपर्यन्तं प्रशिक्षितः आसीत् । इदानीं सः पश्यति स्म यत् बेन् ब्लेक् इत्यस्य पिता दूरदर्शनस्य समीपं गत्वा दूरदर्शनं चालू करोति स्म । किञ्चित् समायोजनं कृत्वा सः बेन् ब्लेक् इत्यस्य माता लघु रिमोट् कण्ट्रोल् इत्यनेन स्वपितरं इशारान् कुर्वतीं दृष्टवान् । तस्य दृष्टिस्य क्रॉसहेयराः एकं मिलीमीटर् अपि न चलन्ति स्म ।
  
  अभ्यासितेन गतिना सः गृहं परितः क्षेत्रं परितः दृष्टिम् आकर्षयति स्म । वृक्षैः, उच्चभित्तिना च निगूढं मार्गात् पश्चात् स्थापितं, हेरेफोर्ड-पुरुषः गुल्मानां मध्ये निगूढानाम् रक्षकान् मौनेन गणयन् आसीत्
  
  एकं द्वौ त्रीणि। सर्वं गृह्यते। सः जानाति स्म यत् गृहे चत्वारः अपि सन्ति, द्वौ अपि पूर्णतया निगूढौ स्तः । तेषां सर्वेषां पापानाम् अभावे अपि सी.आय.ए.-संस्थायाः ब्लेक-वंशस्य रक्षणं उत्तमं कार्यं कृतम् ।
  
  सः पुरुषः भ्रूभङ्गं कृतवान्। सः गतिं अवलोकितवान्। उच्चभित्तिमूले प्रसृतं रात्रौ अपेक्षया कृष्णतरं तमः । पशुः भवितुम् अतिविशालः। अतिगुप्तं यत् निर्दोषः भवितुम् अर्हति।
  
  किं जनाः ब्लेकस्य रक्तरंजितं राजानं प्राप्तवन्तः ? यदि च भवति तर्हि ते कियत् उत्तमाः आसन् ?
  
  वामतः सीधा आङ्ग्लचैनलतः लघुवायुः प्रवहति स्म, समुद्रस्य लवणरसं स्वेन सह आनयति स्म । हेरेफोर्ड-पुरुषः मानसिकरूपेण गोलिकायाः परिवर्तितस्य मार्गस्य क्षतिपूर्तिं कृत्वा किञ्चित् समीपं जूम् अकरोत् ।
  
  सः पुरुषः सर्वं कृष्णवेषं धारयति स्म, परन्तु उपकरणं स्पष्टतया गृहनिर्मितम् आसीत् । अयं वयस्कः व्यावसायिकः नासीत्, केवलं भाडेकर्त्ता आसीत् ।
  
  गोलीभोजनम्।
  
  तस्य पुरुषस्य अङ्गुली क्षणं यावत् कठिनं कृत्वा ततः मुक्तवती। अवश्यं वास्तविकः प्रश्नः आसीत् यत् सः कति स्वेन सह आनयत्?
  
  सः स्वस्य लक्ष्यं क्रॉसहेयर्-मध्ये स्थापयन् शीघ्रं गृहस्य परितः च मूल्याङ्कनं कृतवान् । एकसेकेण्ड् अनन्तरं सः निश्चितः अभवत् । परिवेशः स्वच्छः आसीत् । अयं कृष्णवर्णीयः पुरुषः एकः एव अभिनयं कृतवान्, हेरेफोर्ड-पुरुषः स्वयमेव विश्वसिति स्म ।
  
  वेतनार्थं हन्ति यः भाडेकर्त्ता ।
  
  कदापि गोलीस्य योग्यं न भवति।
  
  सः मन्दं शूलं आकृष्य प्रतिगमनं अवशोषितवान्। पिपासां त्यक्त्वा गच्छन्त्याः गोलिकायाः शब्दः कष्टेन एव लक्ष्यते । सः भाडेकर्त्तां विना कोलाहलेन पतन्तं दृष्टवान्, अतिवृद्धगुल्मानां मध्ये पतन्तं।
  
  ब्लेक्-परिवारस्य रक्षकाः किमपि न अवलोकितवन्तः । कतिपयेषु निमेषेषु सः गुप्तरूपेण सी.आय.ए.-सङ्घं आह्वयति स्म, तेषां नूतनं सुरक्षितगृहं भग्नम् इति सूचयति स्म ।
  
  हेरेफोर्ड-पुरुषः, मैट् ड्रेकस्य पुरातनः एसएएस-मित्रः, रक्षकाणां रक्षणं कुर्वन् आसीत् ।
  
  
  पञ्चमः अध्यायः
  
  
  मैट् ड्रेकः मोर्गनस्य स्पाइसड् इत्यस्य नूतनस्य शीशकस्य टोपीं विमोचयन् स्वस्य सेलफोने स्पीड् डायल् इत्यत्र सङ्ख्यां डायलं कृतवान् ।
  
  मे इत्यस्याः स्वरः उत्तरं दत्त्वा उत्साहितः ध्वनितवान्। "ड्रेक ? त्वया किं वांक्षयते?"
  
  ड्रेकः भ्रूभङ्गं कृत्वा पुटतः एकं घूंटं गृहीतवान् । मे-मासस्य कृते भावप्रदर्शनं तावत् अचारित्रिकं आसीत् यथा राजनेता स्वस्य निर्वाचनव्रतानां सम्मानं करोति । "भवन्तः कुशलाः सन्ति वा?"
  
  "अवश्यं अहं कुशलः अस्मि। अहं किमर्थं न भवेयम् ? इदं किं?"
  
  सः अपरं दीर्घं घूंटं गृहीत्वा अग्रे अगच्छत्। "मया भवतः दत्तं यन्त्रम्। सुरक्षितम् अस्ति?"
  
  क्षणस्य संकोचः अभवत् । "न मम अस्ति।" परन्तु सुरक्षितं मित्रम्।" माई इत्यस्याः शान्ताः स्वराः पुनः आगताः। "एतत् यथाशक्ति सुरक्षितम् अस्ति।" ड्रेकः अन्यं घूंटं गृहीतवान् । माई अपृच्छत्, "एतत् एव ?"
  
  "नहि। अहं मन्ये अहम् अस्मिन् अन्ते मम लीड्स् प्रायः क्षीणः अस्मि। परन्तु मम अन्यः विचारः अस्ति। एकः ... गृहस्य समीपे एव अस्ति।"
  
  प्रतीक्षमाणा मौनं क्लिक् कृत्वा क्रकचम् अकरोत्। एषः कोऽपि साधारणः मे-मासः नासीत् । कदाचित् सा कस्यचित् सह आसीत्।
  
  "मम आवश्यकता अस्ति यत् भवान् स्वस्य जापानी-सम्पर्कस्य उपयोगं करोतु। चीनीजनाः च। विशेषतः च रूसीजनाः। कोवालेन्को इत्यस्य परिवारः अस्ति वा इति अहं ज्ञातुम् इच्छामि" इति ।
  
  एकः तीक्ष्णः निःश्वासः श्रूयते स्म । "किं त्वं गम्भीरः असि?"
  
  "अवश्यं अहं शापितः गम्भीरः अस्मि।" सः अभिप्रेतात् अधिकं कठोररूपेण उक्तवान्, परन्तु क्षमायाचनां न कृतवान् । "अहं च बौड्रो इत्यस्य विषये अपि ज्ञातुम् इच्छामि। तस्य कुटुम्बं च" इति ।
  
  प्रतिक्रियां दातुं मै पूर्णनिमेषं यावत् समयः अभवत् । "ठीकम्, ड्रेक। अहं यथाशक्ति उत्तमं करिष्यामि।"
  
  सम्बन्धः मृतः जातः तदा ड्रेकः गभीरं निःश्वासं गृहीतवान् । एकनिमेषानन्तरं सः मसालेदारस्य रमस्य पुटं प्रेक्षते स्म । केनचित् कारणेन अर्धशून्यम् आसीत् । सः खिडकीं दृष्ट्वा मियामीनगरं द्रष्टुं प्रयत्नं कृतवान्, परन्तु काचः एतावत् मलिनः आसीत् यत् सः काचम् कष्टेन एव पश्यति स्म ।
  
  तस्य हृदयं पीडितम्।
  
  सः पुनः पुटं प्रतिपातितवान्। सः अधिकं चिन्तनं विना कार्यं कृत्वा अन्यं स्पीड् डायल नम्बरं निपीडितवान् । कर्मणा सः शोकं पार्श्वे स्थापयितुं उपायं प्राप्नोत् । कर्मणा सः अग्रे गन्तुं मार्गं प्राप्नोत् ।
  
  सेलफोनः ध्वनितवान्, ध्वनितवान् च। अन्ते स्वरः उत्तरं दत्तवान्। "फक्, ड्रेक!किम्?"
  
  "त्वं सुचारुतया वदसि कुत्सि" इति सः आकर्षितवान्, ततः विरमति स्म । "कथं... कथं दलम् अस्ति?"
  
  "दल? ख्रीष्टः। ठीकम्, एकं शापितम् फुटबॉल उपमा इच्छति? अस्मिन् क्षणे भवन्तः यः एकमात्रः व्यक्तिः युक्तिपूर्वकं स्ट्राइकररूपेण उपयोक्तुं शक्नुवन्ति सः किनिमाका अस्ति । हेडन्, ब्लेक्, तस्य भगिनी च पीठिकाम् अपि न निर्मास्यन्ति स्म" इति । सा विरमति स्म। "न एकाग्रता। तव दोषः" इति ।
  
  सः विरामं कृतवान्। "अहम्? किं भवन्तः वदन्ति यत् यदि तेषु प्रयासः कृतः स्यात् तर्हि सफलः स्यात्?" किञ्चित् नीहारयुक्तं शिरः स्फुरितुं आरब्धवान् । "यतो हि प्रयत्नः भविष्यति।"
  
  "चिकित्सालये सुरक्षितः अस्ति। रक्षकाः अत्यन्तं सक्षमाः सन्ति। परन्तु भवता मां स्थातुं पृष्टं इति साधु। अहं च हाँ इति उक्तवान् इति साधु।
  
  "अथ च बौड्रो? किम् अस्य हरामस्य?"
  
  "तप्तस्य अण्डस्य इव मजेयम् । न भग्नं भविष्यति। परन्तु स्मर्यतां ड्रेक, सम्पूर्णं अमेरिकीसर्वकारम् अधुना अस्मिन् विषये कार्यं कुर्वन् अस्ति। न केवलं अस्माकम्" इति ।
  
  "मा मां स्मारयतु।" ड्रेकः विस्मितः अभवत्। "एकं सर्वकारं यत् गभीरं सम्झौतां कृतवान् अस्ति। सूचना सर्वकारीयसञ्चाररेखासु उपरि अधः च गच्छति, एलिसिया। सर्वं पूरयितुं केवलं एकं प्रमुखं तालाबन्दी आवश्यकम्" इति ।
  
  एलिसिया मौनम् अभवत् ।
  
  ड्रेकः उपविश्य तस्य विषये चिन्तितवान्। यावत् रक्तराजः भौतिकरूपेण न आविष्कृतः तावत् तेषां यत्किमपि सूचना आसीत् तत् अविश्वसनीयं गणनीयम् आसीत् । अस्मिन् नरकद्वाराणां विषये सूचनाः, हवाई-देशस्य सम्बन्धः, चतुर्णां मृतानां गुलामानां कृते सः यत्किमपि ज्ञापनं संगृहीतवान् तत् च अन्तर्भवति स्म ।
  
  कदाचित् एकं वस्तु अपि साहाय्यं करिष्यति।
  
  "मम एकः अपि लीड् अस्ति। तथा मे कोवालेन्को-बौड्रो-योः पारिवारिकसम्बन्धं परीक्षते । कदाचित् भवन्तः हेडन् इत्यस्मै अपि तथैव कर्तुं वक्तुं शक्नुवन्ति?"
  
  "अहं अनुग्रहरूपेण अत्र अस्मि, ड्रेक। अहं तव शापितः मेषकुक्कुरः नास्मि" इति ।
  
  अस्मिन् समये ड्रेकः मौनम् अभवत् ।
  
  एलिसिया निःश्वसति स्म। "पश्यतु, अहं तस्य उल्लेखं करिष्यामि। मे इत्यस्याः च विषये यावत् क्षिप्तुं शक्नोषि तावत् तस्याः उन्मत्तपरीयां विश्वासं मा कुरु" इति ।
  
  ड्रेकः वीडियो गेम सन्दर्भं दृष्ट्वा स्मितं कृतवान्। "अहम् एतत् सहमतः भविष्यामि यदा भवन्तः मां वदिष्यन्ति यत् भवद्भिः कः उन्मत्तः कुत्सितः वेल्सं मारितवान्। किमर्थं च" इति ।
  
  सः दीर्घकालं मौनं अपेक्षितवान्, तत् च प्राप्तवान्। सः अवसरं स्वीकृत्य अम्बरस्य औषधस्य कतिपयानि अपि घूंटानि गृहीतवान् ।
  
  "अहं हेडन् इत्यनेन सह वार्तालापं करिष्यामि" इति अन्ततः एलिसिया कुहूकुहू कृतवती । "यदि बौड्रो वा कोवालेन्को वा कुटुम्बं भवति तर्हि वयं तान् प्राप्नुमः।"
  
  सम्पर्कः व्यत्यस्तः अभवत् । सहसा मौने ड्रेकस्य शिरः जैकमुद्गर इव स्पन्दितवान् । एकस्मिन् दिने ते तस्मै सत्यं वक्ष्यन्ति। परन्तु इदानीं कृते पर्याप्तम् आसीत् यत् सः केनेडी इत्यस्य हानिम् अकरोत् ।
  
  पर्याप्तं यत् सः कदाचित् किमपि इदानीं चन्द्रवत् दूरं, भस्म परिणतं उज्ज्वलं भविष्यं विश्वासितवान् आसीत् । तस्य अन्तः निराशा तस्य हृदयं विवर्तयति स्म । दुर्बलाङ्गुलीभ्यः पतितः, न भग्नः, अपितु मलिनतलस्य उपरि स्वस्य उग्रसामग्रीः प्रक्षिप्तः ।
  
  क्षणं यावत् ड्रेकः तत् काचस्य अन्तः पातयितुम् विचारितवान् । प्रक्षिप्तद्रवः तस्य प्रतिज्ञाः, व्रतानि, आश्वासनानि च स्मारयति स्म यत् एकस्मिन् सेकेण्ड्-खण्डे वाष्पितम् अभवत्, येन जीवनानि अपव्ययितानि, तलस्य उपरि प्रक्षिप्तं जलं इव अपव्ययितानि, नष्टानि च अभवन्
  
  कथं पुनः एतत् कर्तुं शक्नोति स्म ? तस्य मित्राणि सुरक्षितानि स्थापयितुं प्रतिज्ञां कुर्वन्तु। इदानीं केवलं यावन्तः शत्रून् मारयितुं शक्नोति स्म ।
  
  अशुभलोकं पराजय, भद्रं च जीवतु।
  
  सः शय्यायाः धारायाम् उपविष्टवान्। भंजित। न किमपि अवशिष्टम्। तस्य अन्तः मृत्युं विना सर्वं मृतम्, अवशिष्टः भग्नः शंखः अस्मात् संसारात् अधिकं किमपि न इच्छति स्म ।
  
  
  षष्ठोऽध्यायः
  
  
  हेडन् यावत् बेन्, करिन् च एकस्मिन् सेवाकक्षे निवृत्तौ न भवतः तावत् प्रतीक्षते स्म । भ्राता भगिनी च दलेन हवाई, डायमण्ड् हेड्, नरकस्य द्वारम् इत्यादीनां आख्यायिकानां विषये शोधं कृतम्, यत् रक्तराजेन सह सम्बद्धानि आख्यायिकाः, एकं सिद्धान्तं एकत्र स्थापयितुं आशां कृतवन्तः
  
  स्थितिः स्वच्छा अभवत् तदा हेडन् ताजाः वस्त्राणि उपधाय तस्मिन् लघुकार्यालये प्रविष्टवान् यत्र मनो किनिमाका लघुकार्यस्थानकं स्थापितवान् आसीत् । बृहत् हवाईदेशीयः किञ्चित् दुःखितः इव कुञ्जीषु दूरं टैपं कुर्वन् आसीत्।
  
  "अद्यापि सॉसेज-अङ्गुलीभिः एकदा एव द्वौ कीलौ गृह्णाति?" हेडन् प्रमादपूर्वकं पृष्टवान् किनिमाका च स्मितं कृत्वा परिवृत्तः।
  
  "अलोहा ननि वाहिने" इति उक्त्वा ततः सा शब्दार्थज्ञानं दर्शितवती तदा प्रायः लज्जितः अभवत् ।
  
  "किं त्वं मां सुन्दरं मन्यसे ? किं मया उन्मत्तेन छूरेण हतत्वात्?"
  
  "यतो हि अहं प्रसन्नः अस्मि। अहं बहु प्रसन्नः अस्मि यत् त्वं अद्यापि अस्माभिः सह असि" इति ।
  
  हेडन् किनिमाकी इत्यस्य स्कन्धे हस्तं स्थापयति स्म । "धन्यवादः मनो।" सा कतिपयानि क्षणानि प्रतीक्षितवती, ततः अवदत्, "किन्तु इदानीं बौड्रो इत्यनेन सह अस्माकं अवसरः, दुविधा च अस्ति । सः किं जानाति इति अस्माभिः अवश्यं ज्ञातव्यम्। किन्तु कथं तं भङ्गयिष्यामः?"
  
  "किं भवन्तः मन्यन्ते यत् अयं उन्मत्तः हरामी जानाति यत् रक्तराजः कुत्र निगूढः अस्ति" इति कोवालेन्को इत्यादिः सावधानः व्यक्तिः वास्तवमेव तस्मै वक्ष्यति वा?"
  
  "बौड्रो उन्मत्तस्य दुष्टतमः प्रकारः अस्ति । चतुरः पुरुषः। अनुमानं करोमि यत् सः किमपि जानाति" इति ।
  
  हेडन् इत्यस्य पृष्ठतः एकः सार्डोनिकः स्वरः आगतः । "ड्रेके मन्यते यत् अस्माभिः तस्य परिवारं पीडयितव्यम्।" हेडन् परिवर्तत। एलिसिया तस्याः कृते एकं निन्दनीयं स्मितं दत्तवती। "किं त्वं एतेन कुशलः असि, सी.आय.ए.?"
  
  "किं त्वं पुनः मट्टेन सह वार्तालापं कृतवान्?" हेडन् अवदत्। "कथं सः?"
  
  "तस्य पुरातनः आत्मनः इव दृश्यते" इति एलिसिया स्पष्टतया न अभिप्रेतवती विडम्बनापूर्वकम् अवदत् । "एकदा मम यथा रोचते स्म।"
  
  "निराश? पीत्वा? एकम्?" हेडन् तस्याः स्वरे अवमाननाम् गोपयितुं न शक्तवती ।
  
  एलिसिया स्कन्धं संकुचितवान्। "अधीरः। रूक्षः। घातकः।" सा सी.आय.ए.-एजेण्टस्य दृष्टिम् अमिलत् । "विश्वासं कुरु मधु, एषः एवम् एव भवेत् । एषः एव एकमात्रः उपायः यत् सः अस्मात् प्रकरणात् जीवितः बहिः गमिष्यति। तथा च..." सा विरमति स्म, अग्रे गन्तुं वा इति चिन्तयन्त्याः इव । "अथ च... एषः एव एकमात्रः उपायः भवेत् यत् भवन्तः सर्वे अस्मात् जीविताः स्वपरिवाराः अक्षुण्णाः च बहिः आगमिष्यन्ति।"
  
  "अहं पश्यामि यत् बौड्रेक्सस्य परिवारः अस्ति वा।" हेडन् पुनः किनिमाका प्रति गतवान् । "किन्तु CIA sure as hell कस्यचित् पीडनं न करिष्यति।"
  
  "किं भवतः पासः सुविधायां प्रवेशाय वैधः अस्ति?" किनिमाका ब्रिटिशसेनायाः पूर्वसैनिकं पश्यति स्म ।
  
  "ददातु वा गृहाण वा बृहद्बालक।" एलिसिया एकं दुष्टं स्मितं ज्वलति स्म, हेडन् इत्यस्य अतीत्य जानी-बुझकर किनिमाकी इत्यस्य शरीरेण अधिकतया आक्रान्तस्य लघुकक्षस्य अन्तः धक्कायति स्म । "भवान् किं करोति?"
  
  "कार्य"। किनिमाका पटलं निष्क्रियं कृत्वा एकस्मिन् कोणे निगूढः अभवत्, एलिसियातः यथाशक्ति दूरम्।
  
  हेडन् तस्य साहाय्यार्थं आगतः । "त्वं यदा मानवः आसीः तदा सैनिकः आसीः, एलिसिया। किं भवतः किमपि सुझावः अस्ति यत् अस्मान् बौड्रो-भङ्गं कर्तुं साहाय्यं कर्तुं शक्नोति?"
  
  एलिसिया नेत्रयोः आव्हानं कृत्वा हेडन् प्रति मुखं कृतवती । "किमर्थं न गत्वा तस्य सह वार्तालापं कुर्मः?"
  
  हेडन् स्मितं कृतवान्। "अहं केवलं सज्जतां कुर्वन् आसीत्।"
  
  
  * * * ९.
  
  
  हेडन् अस्मान् धारणक्षेत्रं प्रति अधः नेतवान्। पञ्चनिमेषपर्यन्तं पादयात्रा, लिफ्टयात्रा च तस्याः किमपि दुःखं न जनयति स्म, यद्यपि सा शान्ततया तत् गृहीतवती, तस्याः मनोदशा च सुधरति स्म । सा अवगच्छत् यत् छूरेण घातः अन्येषां रोगानाम् सदृशं भवति यत् भवतः कार्यात् अवकाशं गृह्णाति । शीघ्रं वा पश्चात् वा भवन्तः केवलं नरकवत् बोरं कृत्वा पुनः नरकं युद्धे कर्षयितुम् इच्छन्ति स्म।
  
  परीक्षणपूर्वनिरोधक्षेत्रे कोष्ठपङ्क्तिद्वयं भवति स्म । ते सावधानीपूर्वकं पालिशिततलं यावत् गच्छन्ति स्म, यावत् ते एकमात्रं कोष्ठं न प्राप्नुवन्ति स्म यस्मिन् बन्दी आसीत्, वामे अन्तिमः कोष्ठः । कोष्ठस्य अग्रभागः विस्तृतः आसीत्, तस्य निवासी च तलतः छतपर्यन्तं प्रसृतैः शलाकापङ्क्तौ परितः आसीत् ।
  
  वायुः प्रक्षालकस्य गन्धेन पूरितः आसीत् । हेडन् बौड्रो इत्यस्य कोष्ठकस्य बहिः स्थितानां सशस्त्रानाम् रक्षकाणां कृते शीर्षं न्यस्य यदा सा सप्ताहत्रयपूर्वं बहुवारं तां मारयितुं प्रयतमानस्य पुरुषस्य सम्मुखीकरणाय आगता
  
  एड् बौड्रोः स्वस्य शयनागारे विहरति स्म । सः तां दृष्ट्वा विस्मितः अभवत्। "कथं तव ऊरुः गोरा?"
  
  "किम्?" हेडन् जानाति स्म यत् सा तं न प्रेरयितव्यम्, परन्तु सा स्वस्य सहायं कर्तुं न शक्नोति स्म । "भवतः स्वरः किञ्चित् कर्कशः ध्वन्यते। किं त्वं अद्यैव गले गले गले गतवान्?" सप्ताहत्रयस्य लङ्गः, छूरेण व्रणस्य आघातः च तस्याः प्रमादं त्यक्तवान् आसीत् ।
  
  किनिमाका तस्याः पृष्ठतः विस्मितः सन् उपरि गतः। बौड्रो उग्रक्षुधायाः दृष्टिम् अमिलत् । "कदाचित्" इति सः कुहूकुहूम् अकरोत् । "मेजं परिवर्तयामः।"
  
  किनिमकः स्वस्य विशालस्कन्धान् अप्रत्युत्तरं ऋजुं कृतवान्। ततः एलिसिया बृहत्पुरुषस्य शरीरं परितः गत्वा सीधा शलाकासु अगच्छत्। "किं सः कृशः हरामी भवतः लघुजाघियाः गड़बड़ं कृतवान्?" सा हेडन् प्रति उपहासं निर्देशितवती, परन्तु बौड्रोस् इत्यस्मात् दृष्टिम् न हृतवती । "एकनिमेषाधिकं न स्यात्।"
  
  बौड्रो शय्यायाः उत्थाय बार-स्थानानां समीपं गतः । "सुन्दरनेत्रम्" इति सः अवदत् । "मलिनं मुखम् । किं त्वं न असि यः तं स्थूलं दाढ्या सह चोदितवान्? यं मम प्रजाः हतवन्तः?"
  
  "अहमेव" इति ।
  
  बौड्रोः शलाकाः गृहीतवान् । "एतत् भवतः कथं भवति?"
  
  हेडन् इत्यनेन ज्ञातं यत् रक्षकाः घबराहटाः भवितुम् आरब्धाः सन्ति । एतादृशेन टकरावात्मकेन तौलनेन तेषां कुत्रापि न प्राप्ताः।
  
  किनिमाका पूर्वमेव भाडेकर्तुः एकदर्जनं भिन्नरूपेण वार्तालापं कर्तुं प्रयतितवान् आसीत्, अतः हेडन् किमपि सरलं पृष्टवान् । "किं इच्छसि बौड्रो ? कोवालेन्कोविषये यत् जानासि तत् अस्मान् वक्तुं किं भवन्तं प्रत्यययिष्यति?"
  
  "कः?" बौड्रो एलिसिया इत्यस्मात् नेत्राणि न हृतवान् । तयोः मध्ये जालविस्तारेण विभक्ताः आसन्।
  
  "भवन्तः जानन्ति मम अभिप्रायः कः। रक्तरंजितः राजा" इति ।
  
  "अहो, तस्मै । सः केवलं मिथ्या एव। चिन्तितम् सी.आय.ए.-संस्थायाः एतत् अवश्यमेव ज्ञातव्यम्" इति ।
  
  "भवतः मूल्यं नामकरोतु।"
  
  अन्ततः बौड्रो एलिसिया इत्यनेन सह नेत्रसम्पर्कं भङ्गं कृतवान् । "निराशा आङ्ग्लमार्गः अस्ति।" पिङ्क् फ्लोयड् इत्यस्य वचने" इति ।
  
  "वयं कुत्रापि न प्राप्नुमः" इति तया हेडन् इत्यस्मै ड्रेक-बेन्-योः डायनोरोक्-विडम्बन-प्रतियोगितायाः असहजतया स्मरणं जातम्, सः च आशासितवान् यत् बौड्रेउ केवलं निरर्थक-टिप्पण्यानि एव करोति इति "वयम्-"
  
  "अहं तां नेष्यामि" इति बौड्रो सहसा श्वसितवान् । हेडन् पुनः एलिसिया इत्यनेन सह सम्मुखं स्थितं दृष्ट्वा व्यावृत्तः । "एकैकम्।" यदि सा मां ताडयति तर्हि अहं वदिष्यामि" इति ।
  
  "निर्मिता"। एलिसिया व्यावहारिकरूपेण शलाकासु निपीडितवती। रक्षकाः अग्रे त्वरितम् अगच्छन्। हेडन् तस्याः रक्तं क्वाथं अनुभवति स्म ।
  
  "निवर्तयतु" इति सा हस्तं प्रसारयित्वा एलिसियां प्रतिकर्षितवती । "किं त्वं उन्मत्तः असि ? अयं गदः कदापि न वदिष्यति। इदं जोखिमस्य योग्यं नास्ति।"
  
  "कोऽपि जोखिमः नास्ति" इति एलिसिया कुहूकुहू कृतवती । "किमपि जोखिमः नास्ति।"
  
  "वयं गच्छामः" इति हेडन् अवदत् । "किन्तु-" सा चिन्तितवती यत् ड्रेकः किं पृष्टवान् । "वयं शीघ्रमेव पुनः आगमिष्यामः"।
  
  
  * * * ९.
  
  
  बेन् ब्लेक् उपविश्य तस्य भगिनी परिवर्तितं सी.आय.ए.-सङ्गणकं सहजतया चालयति इति पश्यति स्म । सर्वकारीयसंस्थायाः अपेक्षितस्य विशेषस्य प्रचालनतन्त्रस्य अभ्यस्ततां प्राप्तुं तस्याः बहुकालं न व्यतीतवान्, परन्तु तदा सा परिवारस्य मस्तिष्कम् आसीत् ।
  
  करिन् एकः sassy, black belt, strip bar slacker आसीत् यस्य जीवनं षड्वर्षाणां वयसि तस्याः किशोरावस्थायाः अन्ते ठोकितवान्, सा स्वमस्तिष्कं स्वस्य डिग्री च समायोजयति स्म तथा च सर्वथा किमपि न कर्तुं योजनां कृतवती। तस्याः लक्ष्यं जीवनं यत् कृतं तस्य दुःखं द्वेष्टि च आसीत् । तस्याः उपहारानाम् अपव्ययः एकः उपायः आसीत् यत् सा इतः परं चिन्तां न करोति इति दर्शयितुं ।
  
  सा इदानीं तं पश्यितुं व्यावृत्ता। "पश्यन्तु, ब्लेकस्त्रीणां शक्तिं पूजयन्तु। डायमण्ड् हेड् विषये यत् किमपि ज्ञातुम् इच्छति स्म तत् सर्वं एकस्मिन् द्रुतपठने एव ज्ञातुम् इच्छति स्म" इति ।
  
  बेन् सूचनां अवलोकितवान्। ते कतिपयान् दिनानि यावत् एतत् कुर्वन्ति स्म - हवाई-डायमण्ड्-हेड् - ओआहु-नगरस्य प्रसिद्धस्य ज्वालामुख्याः - अन्वेषणं कृत्वा - १७७८ तमे वर्षे हवाई-द्वीपानां पौराणिकस्य आविष्कारकस्य कप्तान-कुक्-इत्यस्य यात्रायाः विषये पठन्ति स्म तौ यथासम्भवं सूचनां स्कैन कृत्वा रक्षितुं महत्त्वपूर्णम् आसीत् यतोहि यदा भङ्गः अभवत् तदा अधिकारिणः अपेक्षितवन्तः यत् घटनाः खलु अतीव शीघ्रं गमिष्यन्ति इति
  
  परन्तु रक्तराज्ञः नरकद्वाराणां विषये सन्दर्भः रहस्यरूपेण एव अभवत्, विशेषतः हवाई-देशस्य सम्बन्धे । इदं प्रतीयते स्म यत् अधिकांशः हवाईदेशीयाः नरकस्य पारम्परिकसंस्करणं अपि न विश्वसन्ति स्म ।
  
  डायमण्ड् हेड् स्वयं होनोलुलुज्वालामुखीश्रृङ्खला इति नाम्ना प्रसिद्धस्य शङ्कु-वेण्ट्-इत्यस्य जटिल-श्रृङ्खलायाः भागः आसीत्, एषा घटना-शृङ्खला ओआहु-नगरस्य अधिकांशं कुख्यातं स्थलचिह्नं निर्मितवती डायमण्ड् हेड् स्वयं, सम्भवतः सर्वाधिकं प्रसिद्धं स्थलचिह्नं, प्रायः १५०,००० वर्षपूर्वं एकवारमेव विस्फोटितम्, परन्तु एतादृशेन एकवारं विस्फोटकबलेन यत् सः स्वस्य अविश्वसनीयसममितशङ्कुस्य निर्वाहं कर्तुं समर्थः अभवत्
  
  बेन् अग्रिमटिप्पणीं दृष्ट्वा किञ्चित् स्मितं कृतवान्। हीरकशिरः पुनः कदापि न विस्फोटयिष्यति इति विश्वासः अस्ति । हम्...
  
  "डायमण्ड् हेड इत्यस्य विषये यः भागः शङ्कुच्छिद्रयोः श्रृङ्खला इति भवता स्मर्यते वा?" करिनस्य उच्चारणं दोषं यावत् यॉर्कशायरः आसीत् । सा पूर्वमेव मियामीनगरस्य स्थानीयैः सीआईए-जनैः सह एतस्य विषये बहु मज्जितवती अस्ति तथा च एकादशाधिकं दुःखिता अस्ति इति न संशयः।
  
  न तु करिन् चिन्तयति स्म इति। "किं त्वं बधिरो असि सखा?"
  
  "मा मां मित्रं वदतु" इति सः विलपत् । "इदं यत् पुरुषाः अन्यपुरुषान् वदन्ति। बालिकाः एवम् न वक्तव्याः। विशेषतः मम भगिनी" इति ।
  
  "ठीकम्, शोषः। युद्धविरामः, इदानीं कृते। परन्तु वेण्ट् इत्यस्य अर्थः किम् इति भवन्तः जानन्ति वा ? न्यूनातिन्यूनं भवतः जगति?"
  
  बेन् इव अनुभूतवान् यत् सः पुनः विद्यालये अस्ति। "लावा नलिकां?"
  
  "विदित। हे, त्वं द्वारस्य ग्रन्थिवत् मूकः नासि यथा पिता वदति स्म।"
  
  "पिता कदापि न उक्तवान्-"
  
  "चिल्, कुत्सिता। सरलतया वक्तुं शक्यते यत् लावा-नलिकानां अर्थः सुरङ्गाः।सर्वत्र ओआहु-नगरे।"
  
  बेन् तां पश्यन् शिरः कम्पितवान्। "अहं जानामि।" तेषु एकस्य पृष्ठतः रक्तराजः निगूढः इति वदसि?"
  
  "को जानाति ? परन्तु वयं संशोधनं कर्तुं अत्र स्मः, किम्?" सा सीआयए बेन् इत्यस्य स्वस्य सङ्गणके कीलानि ट्याप् कृतवती । "तत् प्राप्नुत" इति ।
  
  बेन् निःश्वस्य तस्याः विमुखः अभवत् । शेषपरिवारस्य इव सः अपि तान् पृथक् स्थित्वा त्यक्तवान् आसीत्, परन्तु एकघण्टायाः ग्रहणानन्तरं पुरातनः व्याकुलः पुनः आगतः । तथापि सा साहाय्यार्थं बहुदूरं गता ।
  
  सः द लेजेण्ड्स् आफ् कप्तान कुक् इत्यत्र अन्वेषणं उद्घाट्य पुनः स्वकुर्सिषु उपविष्टवान् यत् किं आगतं इति द्रष्टुं, तस्य विचाराः मैट् ड्रेकस्य तस्य परममित्रस्य च विचारैः सह बहु सदृशाः आसन् मनसः स्थितिः ।
  
  
  सप्तमोऽध्यायः
  
  
  रक्तराजा स्वक्षेत्रं तलपर्यन्तं दर्पणजालकद्वारा अवलोकयति स्म, यत् केवलं लसत्, आवर्तमानं द्रोणीं दृष्ट्वा विहङ्गमदृश्यं निर्मातुं निर्मितम् आसीत्, यत्र स्वर्गं विहाय कोऽपि मनुष्यः कदापि पादं न स्थापितवान्
  
  प्रायः स्थिरं केन्द्रितं च तस्य मनः अद्यत्वे अनेकविषयेषु दौडं कुर्वन् आसीत् । तस्य पोतस्य हानिः---दशकैः गृहं---यद्यपि अपेक्षितं तथापि तत् अधिकं दुर्गतिम् अकरोत् । कदाचित् तस्य पोतस्य क्षयस्य आकस्मिकस्वभावः एव आसीत् । तस्य विदां कर्तुं समयः नासीत्। परन्तु तदा तस्य कृते विदां पूर्वं कदापि महत्त्वपूर्णं भावुकं वा नासीत् ।
  
  सः कठोरः, भावहीनः पुरुषः आसीत् यः रूसस्य केषुचित् कठिनसमयेषु, देशस्य अनेकेषु कठिनतमेषु क्षेत्रेषु च वर्धितः । तदपि सः सापेक्षतया सहजतया समृद्धः अभवत्, रक्तमृत्यु-वोड्का-साम्राज्यं निर्मितवान्, कोटि-कोटि-रूप्यकाणि च अर्जितवान् ।
  
  सः सम्यक् जानाति स्म यत् स्टॉर्मक्लोकस्य हानिः किमर्थं तस्य क्रुद्धः अभवत् । अस्पृश्यं मन्यते स्म नराधिपम् | अमेरिकी-सर्वकारेण क्षुद्र-सर्वकारेण एवं अपमानितः निराशः च भवितुं तस्य नेत्रे एकं ब्लिप् इत्यस्मात् अधिकं किमपि नासीत् । परन्तु तदपि दुःखं ददाति स्म।
  
  पूर्वसैनिकः ड्रेकः तस्य पार्श्वे कण्टकविशेषः सिद्धः अभवत् । कोवालेन्को इत्यस्य मनसि आसीत् यत् आङ्ग्लः स्वयमेव स्वस्य सुनिर्दिष्टानां योजनानां विफलतां कर्तुं प्रयतितवान्, यत् कतिपयवर्षेभ्यः प्रचलति स्म, तस्य पुरुषस्य सहभागितायाः व्यक्तिगतः अपमानः इति च गृहीतवान्
  
  अतः रक्ताभं वेण्डेट्टा । तस्य व्यक्तिगतः उपायः आसीत् यत् प्रथमं ड्रेकस्य सखीयाः सह व्यवहारः करणीयः; सः शेषं लार्वा स्वस्य वैश्विकभाडेकर्तृसम्बन्धेभ्यः त्यक्ष्यति। सः प्रथमस्य दूरभाषस्य पूर्वमेव प्रतीक्षां कुर्वन् आसीत् । अन्यः शीघ्रमेव म्रियते।
  
  दूरस्थस्य हरितपर्वतस्य पृष्ठतः निहितस्य द्रोणिकायाः धारायाम् उपरि तस्य त्रयाणां पशुपालनक्षेत्राणां मध्ये एकः स्थितः आसीत् । सः केवलं छद्मच्छादनानि एव ज्ञातुं शक्नोति स्म, केवलं तस्य दृश्यमानानि यतः सः सम्यक् जानाति स्म यत् कुत्र द्रष्टव्यम् इति । अस्मिन् द्वीपे पशुपालनक्षेत्रं बृहत्तमम् आसीत् । अन्ये द्वौ पृथक् पृथक् द्वीपौ आस्ताम्, लघुतरौ, बहुधा रक्षितौ च, केवलं शत्रु-आक्रमणं यदि कदापि आगच्छति तर्हि त्रिदिक्षु विभक्तुं निर्मितौ
  
  विभिन्नेषु स्थानेषु बन्धकान् स्थापयितुं मूल्यं आसीत् यत् शत्रुणां प्रत्येकं जीवितं उद्धारयितुं स्वसैनिकाः विभक्ताः भवेयुः इति ।
  
  रक्तराज्ञः अस्य द्वीपस्य अनिर्दिष्टं त्यक्तुं एकदर्जनं भिन्नाः उपायाः आसन्, परन्तु यदि सर्वं योजनानुसारं गतं स्यात् तर्हि सः कुत्रापि न गमिष्यति स्म सः कुक् नरकद्वारेभ्यः परं यत् प्राप्नोत् तत् प्राप्स्यति, प्रकाशनानि च अवश्यमेव राजानं देवं परिणमयिष्यन्ति।
  
  एतत् कर्तुं द्वारमेव पर्याप्तम् इति सः तर्कयति स्म ।
  
  परन्तु द्वारस्य विषये यत्किमपि विचारं भवति स्म तत् अनिवार्यतया गभीरं दह्यमानानि स्मृतयः उत्पन्नवन्तः - परिवहनयन्त्रद्वयस्य हानिः, प्रतिशोधः भविष्यति इति अनादरः। तस्य जालपुटेन शीघ्रमेव एकस्य यन्त्रस्य स्थानं ज्ञातम्-एकं यत् सी.आय.ए. सः परस्य स्थानं पूर्वमेव जानाति स्म ।
  
  ताभ्यां पुनः आनेतुं समयः अस्ति।
  
  सः अन्तिमे निमेषे दृश्ये आनन्दितवान्। उष्णकटिबंधीयवायुना सह लयेन स्थूलपर्णानि डुलन्ति स्म । गहनशान्तिः तस्य ध्यानं क्षणं यावत् आकर्षितवान्, परन्तु तं न चालयति स्म । यत् तस्य कदापि नासीत्, तत् सः कदापि न त्यक्ष्यति।
  
  संकेते एव तस्य कार्यालयस्य द्वारे सावधानतया ठोकना अभवत् । रक्तराजः व्यावृत्तः प्राह गच्छामः इति । तस्य स्वरः ग्रेवलगर्तस्य उपरि चालितस्य टङ्कस्य शब्दः इव प्रतिध्वनितवान् ।
  
  द्वारं उद्घाटितम्। द्वौ रक्षकौ प्रविष्टौ, स्वैः सह भयभीतां किन्तु सुशिष्टां जापानीवंशीयां बालिकां कर्षन्तौ । "चिका कितानो" इति रक्ताधिः राजा क्षुब्धः अभवत् । "आशासे भवतः पालनं क्रियते?"
  
  बालिका हठपूर्वकं भूमौ अवलोकितवती, नेत्रे उत्थापयितुं न साहसं कृतवती । रक्तराजः अनुमोदितवान् । "किं त्वं मम अनुमतिं प्रतीक्षसे?" सः न अङ्गीकृतवान्। "मया उक्तं यत् भवतः भगिनी एव सर्वाधिकं भयङ्करः प्रतिद्वन्द्वी चिका" इति सः अग्रे अवदत् । "अधुना च सा मम कृते अन्यत् संसाधनमेव अस्ति, यथा पृथिवीमाता । कथयतु... किं सा त्वां चिका, तव भगिनी, माई प्रेम करोति?"
  
  बालिका श्वसितुमपि न कृतवती। एकः रक्षकः रक्तराजं प्रश्नपूर्वकं पश्यति स्म, परन्तु सः तस्य पुरुषस्य अवहेलनां कृतवान् । "न च वार्तालापस्य आवश्यकता वर्तते। अहं भवद्भिः यत् कल्पयितुं न शक्यते तस्मात् अधिकं एतत् अवगच्छामि। भवतः व्यापारः मम कृते केवलं व्यापारः एव। व्यापारव्यवहारकाले च सावधानतया मौनस्य मूल्यं सम्यक् जानामि" इति ।
  
  सः उपग्रहदूरभाषं क्षोभयति स्म । "भवतः भगिनी - माई - सा मया सह सम्पर्कं कृतवती। अतीव चतुरः, अवाच्य तर्जनार्थे च। सा भयङ्करः अस्ति, भवतः भगिनी।" सः द्वितीयवारं उक्तवान्, प्रायः साक्षात्कारस्य आशां आनन्दयन् ।
  
  परन्तु एतत् केवलं भवितुं न शक्तम् । न इदानीं यदा सः स्वजीवनस्य लक्ष्यस्य एतावत् समीपे आसीत्।
  
  "सा भवतः प्राणानां व्यापारं कर्तुं प्रस्तावम् अयच्छत् । पश्यन्तु, तस्याः मम निधिः अस्ति। अतीव विशेषं यन्त्रं यस्य स्थाने भवतः कृते स्थास्यति। एतत् साधु । मम सदृशानां निर्दयानां पुरस्कृते जगति भवतः मूल्यं दर्शयति" इति ।
  
  जापानी बालिका भीरुतया नेत्राणि उत्थापितवती। रक्तराजः मुखं स्मितं इव किमपि कृत्वा कुञ्चितवान् । "अधुना वयं पश्यामः यत् सा भवतः कृते किं त्यागं कर्तुम् इच्छति।"
  
  सः सङ्ख्यां डायलं कृतवान्। एकवारं दूरभाषः ध्वनितवान्, तस्य उत्तरं शान्तस्त्रीस्वरेण दत्तम्।
  
  "आम्?"
  
  "मै कितानो । किं त्वं जानासि कः अस्ति। भवन्तः जानन्ति यत् एतस्य आह्वानस्य अनुसन्धानस्य सम्भावना नास्ति, किम्?"
  
  "प्रयत्नस्य मम अभिप्रायः नास्ति।"
  
  "अति उत्तम"। सः निःश्वसति स्म। "अहो, यदि अस्माकं अधिकः समयः स्यात्, भवतः अहं च। परन्तु किमपि न। तव सुन्दरी भगिनी चिका अत्र अस्ति" इति । रक्तराजः तां अग्रे आनेतुं रक्षकान् इशारितवान् । "भगिनीं नमस्कारं कुरुत चिका।"
  
  मे इत्यस्य स्वरः दूरभाषेण प्रतिध्वनितवान्। "चिका ? भवान् कथमसि?" आरक्षित। रक्तराजः यत् भयं क्रोधं च जानाति स्म तत् अवश्यमेव अधः उष्णं भवति इति द्रोहं विना।
  
  क्षणं यावत् समयः अभवत्, परन्तु चिका अन्ते अवदत्, "कोन्निचिवा, शिमाइ" इति ।
  
  रक्तराजः हसति स्म । "मम आश्चर्यं यत् जापानीजनाः कदापि भवतः इव क्रूरं युद्धयन्त्रं निर्मितवन्तः, माई कितानो । तव जातिः मम इव विपत्तिं न जानाति। भवन्तः सर्वे एतावन्तः शापितरूपेण आरक्षिताः सन्ति। " इति ।
  
  "अस्माकं क्रोधः, रागः च तस्मात् एव आगच्छति यत् अस्मान् अनुभूयते" इति माई शान्ततया अवदत् । "अस्माकं क्रियमाणात् च" ।
  
  "मम प्रचारं कर्तुं मा चिन्तय । अथवा त्वं मां तर्जयसि ?
  
  "तेषु द्वयोः अपि कार्ययोः मम आवश्यकता नास्ति। यथा भविष्यति तथा भविष्यति" इति ।
  
  "तर्हि अहं वदामि यत् कथं भविष्यति।भवन्तः श्वः सायं मम जनान् कोकोनट् ग्रोव् इत्यत्र, कोकोवाक् इत्यत्र मिलिष्यन्ति। सायं अष्टवादने ते भोजनालयस्य अन्तः, जनसमूहे भविष्यन्ति। त्वं यन्त्रं समर्प्य गच्छसि" इति ।
  
  "कथं मां ज्ञास्यन्ति?"
  
  "ते त्वां ज्ञास्यन्ति माई कितानो मम इव । तत् एव भवता ज्ञातव्यम्। सायंकाले अष्टवादने भवतः बुद्धिः स्यात् यत् भवतः विलम्बः न भवति" इति ।
  
  मे-स्वरस्य सहसा हर्षः आसीत्, येन रक्तराजः स्मितं कृतवान् । "भगिनी।" तस्याः किम् ?
  
  "यदा तेषां कृते यन्त्रं भविष्यति तदा मम जनाः भवन्तं निर्देशं दास्यन्ति।" रक्तराजः आव्हानं समाप्तं कृत्वा क्षणं यावत् विजयं आनन्दितवान् । तस्य सर्वाणि योजनानि एकत्र सङ्गच्छन्ति।
  
  "कन्यायाः यात्रायाः सज्जीकरणं कुरुत" इति सः भावहीनस्वरं स्वपुरुषान् अवदत् । "कितानो कृते च दावं उच्चं कुरुत। अहं मनोरञ्जनं इच्छामि। अहं द्रष्टुम् इच्छामि यत् अयं पौराणिकः योद्धा वस्तुतः कियत् उत्तमः अस्ति" इति ।
  
  
  अष्टमः अध्यायः
  
  
  माई कितानो हस्तेषु मृतं दूरभाषं प्रेक्षमाणा अवगच्छत् यत् तस्याः लक्ष्यं प्राप्तुं दूरम् अस्ति। दिमित्री कोवालेन्को तेषु अन्यतमः नासीत् यः स्वस्य स्वामित्वेन सहजतया विच्छिद्यमानः आसीत् ।
  
  तस्याः भगिनी चिका टोक्यो-नगरस्य एकस्मात् अपार्टमेण्ट्-तः अपहृता आसीत्, ततः सप्ताहान् पूर्वं मेट् ड्रेक् इत्यनेन प्रथमवारं बर्मुडा-त्रिकोणस्य विषये स्वस्य वन्यसिद्धान्तैः सह सम्पर्कः कृतः, रक्तराजा इति पौराणिकः पाताललोकस्य व्यक्तिः च तावत्पर्यन्तं माई पर्याप्तं ज्ञातवती यत् अयं पुरुषः अतीव वास्तविकः अतीव अतीव घातकः च अस्ति ।
  
  परन्तु तया स्वस्य यथार्थं अभिप्रायं गोपनीयं, स्वस्य रहस्यं च स्वयमेव स्थापयितव्यम् आसीत् । सत्यतः जापानी-महिलायाः कृते एतत् कठिनं कार्यं न भवति, परन्तु मैट् ड्रेकस्य स्पष्टनिष्ठया, स्वमित्राणां रक्षणार्थं च अविचल-प्रत्ययेन च एतत् अधिकं कठिनं भवति
  
  बहुवारं सा तस्मै प्रायः अवदत्।
  
  परन्तु चिका तस्याः प्राथमिकता आसीत् । तस्याः स्वकीयः सर्वकारः अपि मे कुत्र अस्ति इति न जानाति स्म ।
  
  सा मियामी-नगरस्य गल्ल्याः बहिः गत्वा यत्र सा एकं कालम् आदाय व्यस्तमार्गं पारं कृत्वा स्वस्य प्रियं स्टारबक्स्-नगरं प्रति प्रस्थितवती । एकं आरामदायकं लघुस्थानं यत्र ते चषकेषु भवतः नाम लिखितुं समयं गृहीत्वा भवतः प्रियं पेयं सर्वदा स्मरन्ति स्म। सा किञ्चित्कालं उपविष्टवती। सा कोकोवाक्-नगरं सम्यक् जानाति स्म, परन्तु तदपि तत्र शीघ्रमेव टैक्सी-यानं ग्रहीतुं अभिप्रायः आसीत् ।
  
  किमर्थं अर्धभागे गमनम् ?
  
  तस्याः कृते तस्याः विरुद्धं च स्थानीयाः पर्यटकाः च विशालाः जनाः कार्यं करिष्यन्ति । परन्तु यथा यथा चिन्तयति स्म तथा तथा रक्तराजेन अतीव बुद्धिमान् निर्णयः कृतः इति विश्वासः आसीत् । अन्ते सर्वं कस्य विजयः भविष्यति इति अवलम्बितम् आसीत् ।
  
  कोवालेन्को इत्यनेन कृतम् यतः सः मे भगिनीं धारयति स्म ।
  
  अतः, जनसमूहस्य मध्ये, तस्याः कृते केभ्यः वयस्केभ्यः पुटं प्रसारयितुं स्थानात् बहिः न प्रतीयते स्म। परन्तु यदि सा तदा तान् वयस्कान आव्हानं कृत्वा स्वभगिन्याः विषये वक्तुं बाध्यं करोति स्म तर्हि तत् ध्यानं प्राप्नुयात्।
  
  एकं च अपि - सा इदानीं कोवालेन्को इत्येतत् किञ्चित् अधिकं जानाति इति अनुभूतवती। जानाति स्म यत् तस्य मनः कस्यां दिशि कार्यं करोति स्म।
  
  सः पश्यति स्म।
  
  
  * * * ९.
  
  
  तस्मिन् दिने पश्चात् हेडेन् जे इत्यनेन स्वस्य प्रमुखं जोनाथन् गेट्स् इत्यस्मै निजीरूपेण दूरभाषः कृतः । सा तत्क्षणमेव अवगच्छत् यत् सः मार्गे अस्ति ।
  
  "आम्। किं जातम् हेडन्?"
  
  "महोदयः?" तेषां व्यावसायिकसम्बन्धः एतावत् उत्तमः आसीत् यत् कदाचित् सा तत् व्यक्तिगतरूपेण परिणतुं शक्नोति स्म । "सर्वं कुशलम् अस्ति?"
  
  रेखायाः परे अन्ते संकोचः आसीत्, अन्यत् किमपि गेट्स् इत्यस्य अलक्षणम् । "एतत् यथा अपेक्षितं तथा उत्तमम्" इति अन्ततः रक्षासचिवः गुञ्जितवान् । "भवतः पादः कथं अस्ति?"
  
  "आम् महोदय।" चिकित्सा सुष्ठु गच्छति" इति । हेडन् यत् प्रश्नं पृच्छितुम् इच्छति स्म तत् पृच्छितुं स्वयमेव निवारितवती । सहसा घबराहटः सा विषयं परिहरति स्म । "किं हैरिसनस्य विषये महोदय ? तस्य स्थितिः का?"
  
  "हैरिसनः कारागारं गमिष्यति, कोवालेन्को इत्यस्य सर्वेषां सूचनादातृणां इव । हेरफेरः वा न वा। किं तत् एव, मिस् जे?"
  
  शीतलस्वरैः दष्टा हेडन् कुर्सिषु पतित्वा नेत्रे दृढतया निमीलितवती । "न महोदय। मया भवन्तं किमपि पृच्छितव्यम्। भवतु नाम पूर्वमेव सी.आय.ए.
  
  "कृपया हेडन्, केवलं पृच्छतु।"
  
  "बौड्रेक्सस्य किमपि परिवारः अस्ति वा महोदय?"
  
  "किं नरकं तस्य अर्थः?"
  
  हेडन् निःश्वसति स्म। "भवता यत् अर्थं मन्यते तत् एव तस्य अर्थः सचिवमहोदय। वयम् अत्र कुत्रापि न प्राप्नुमः, समयः च समाप्तः भवति। बौड्रोः किमपि जानाति" इति ।
  
  "धिक्, जे, वयं अमेरिकनसर्वकारः, त्वं च सी.आय.ए., न तु मोसाड्। एतावत् मुक्ततया वक्तुं भवता अधिकं ज्ञातव्यम् आसीत्" इति ।
  
  हेडन् अधिकं जानाति स्म । परन्तु निराशा तां भग्नवती। "मैट् ड्रेकः तत् कर्तुं शक्नोति स्म" इति सा शान्ततया अवदत् ।
  
  "दूत। एतेन कार्यं न भविष्यति" इति । सचिवः किञ्चित्कालं मौनम् अभवत् ततः उक्तवान्। "एजेण्ट् जे, भवतः मौखिकं भर्त्सनं कृतम् अस्ति। किञ्चित्कालं यावत् शिरः अधः स्थापयतु इति मम उपदेशः" इति ।
  
  सम्पर्कः व्यत्यस्तः अभवत् ।
  
  हेडन् भित्तिं प्रेक्षते स्म, परन्तु प्रेरणायै रिक्तं कैनवासं पश्यन् इव आसीत् । किञ्चित् कालानन्तरं सा व्यावृत्ता मियामी-नगरस्य उपरि सूर्यास्तं पतनं पश्यति स्म ।
  
  
  * * * ९.
  
  
  दीर्घविलम्बः मे इत्यस्य आत्मानं खादति स्म। दृढनिश्चया सक्रिया च स्त्रियाः अकर्मण्यः कोऽपि अवधिः तां क्रोधयति स्म, परन्तु यदा तस्याः भगिन्याः जीवनं तुलायां भवति स्म तदा तस्याः आत्मानं व्यावहारिकरूपेण विदारयति स्म ।
  
  परन्तु अधुना प्रतीक्षा समाप्तवती। माई कितानो कोकोनट् ग्रोव् इत्यस्मिन् नारिकेले मार्गस्य समीपं गत्वा शीघ्रमेव पूर्वदिने निर्धारितं अवलोकनस्थानम् अगच्छत् । आदानप्रदानं अद्यापि घण्टाभिः दूरं भवति स्म, माई मन्दप्रकाशयुक्ते चीज़केक् फैक्ट्री-पट्टिकायां निवसति, तस्याः पुरतः काउण्टरे उपकरणैः पूर्णं पृष्ठपुटं स्थापयति स्म
  
  तस्याः शिरः साक्षात् उपरि दूरदर्शनपट्टिकानां पङ्क्तिः ध्वनितवती, यत्र विविधाः क्रीडाचैनलाः प्रसारिताः आसन् । बारः उच्चैः व्यस्तः च आसीत्, परन्तु भोजनालयस्य प्रवेशद्वारं स्वागतक्षेत्रं च पूरितस्य जनसमूहस्य तुलने किमपि नासीत् । एतावत् वन्यरूपेण लोकप्रियं भोजनालयं सा कदापि न दृष्टवती आसीत् ।
  
  बारवेटरः आगत्य बारस्य उपरि नैपकिनं स्थापयति स्म। "पुनः नमस्कारः" इति सः नेत्रे स्फुरणं कृत्वा अवदत् । "अन्यः गोलः?"
  
  गतरात्रौ इव एव वयस्कः। माई इत्यस्याः किमपि विक्षेपस्य आवश्यकता नासीत्। "तत् रक्षतु। अहं शीशीजलं चायं च गृह्णामि। मया सह त्रीणि निमेषाणि यावत् स्थातुं न शक्तवान् मित्र" इति ।
  
  बारवेटरस्य दृष्टिम् उपेक्ष्य सा प्रवेशद्वारस्य अध्ययनं कुर्वती आसीत् । एकदा एव दशकशः जनानां परीक्षणं तस्याः कृते कदापि कठिनं नासीत् । जनाः आदतेः प्राणिनः सन्ति। ते स्वमण्डलस्य अन्तः एव तिष्ठन्ति । एते नवीनाः आगताः आसन् येषां समीक्षा तया निरन्तरं कर्तव्या आसीत् ।
  
  माई चायस्य घूंटं गृहीत्वा पश्यति स्म। सुखदं वातावरणं, स्वादिष्टभोजनस्य स्वादिष्टगन्धः च आसीत् । प्रत्येकं समये कश्चन परिचारकः विशालैः थालीभिः, पेयैः च पूरितं विशालं अण्डाकारं ट्रे गृहीत्वा गच्छति स्म, तदा तस्याः द्वारेषु ध्यानं स्थापयितुं कष्टं भवति स्म हास्यं कक्षं पूरितवान्।
  
  एकघण्टा व्यतीता अस्ति। बारस्य अन्ते एकः वृद्धः एकः एव उपविष्टः, शिरः अधः, एकं पिण्टं बीयरं पिबन् आसीत् । एकान्तता तं कूपस्तर इव परितः आसीत्, सर्वान् संकटं चेतयति स्म । अस्मिन् समग्रे स्थाने सः एव कीटः आसीत् । तस्य पृष्ठतः एव तस्य विशेषतां बोधयितुं इव एकः ब्रिटिशदम्पती एकं गच्छन्तं परिचारकं पृष्टवान् यत् सः एकत्र उपविष्टस्य, परस्परं बाहुयुग्मस्य फोटोग्राफं गृह्णातु इति माई एकस्य पुरुषस्य उत्साहितस्वरं श्रुतवती यत्, "वयं अधुना एव ज्ञातवन्तः यत् वयं गर्भवतीः स्मः।"
  
  तस्याः नेत्राणि कदापि भ्रमणं न त्यक्तवन्तः । बारवेटरः तस्याः समीपं बहुवारं गतः, परन्तु अन्यत् किमपि न आनयत् । टीवी-पर्देषु केनचित् प्रकारेण फुटबॉल-क्रीडायाः क्रीडाः क्रियमाणाः आसन् ।
  
  मै पृष्ठपुटं दृढतया धारितवती। यदा तस्याः दूरभाषे अष्टवादनम् इति सूचकं दृश्यते स्म तदा सा दृष्टवती यत् कृष्णसूटधारिणः त्रयः पुरुषाः भोजनालयं प्रविष्टवन्तः । ते चर्चमध्ये मरीन इव उत्तिष्ठन्ति स्म। बृहत्, विस्तृतस्कन्धः। कण्ठस्य गोदना। मुण्डितं शिरः । कठोर, अस्मितमुखाः।
  
  कोवालेन्को इत्यस्य जनाः अत्र आसन् ।
  
  मै तेषां कौशलस्य प्रशंसाम् अकरोत् तेषां गतिं पश्यति स्म । सर्वे सक्षमाः आसन्, परन्तु तस्याः पृष्ठतः अनेकाः लीगाः आसन् । सा चायस्य एकं अन्तिमं घूंटं गृहीत्वा चिकायाः मुखं मनसि दृढतया उत्कीर्णं कृत्वा बार-मलात् स्खलितवती । सा तेषां पृष्ठतः पृष्ठपुटं पादयोः गृहीत्वा उपरि सरति स्म ।
  
  सा प्रतीक्षते स्म।
  
  एकसेकेण्ड् अनन्तरं तेषु एकः तां अवलोकितवान् । तस्य मुखस्य आघातः प्रसादजनकः आसीत् । ते तस्याः प्रतिष्ठां जानन्ति स्म।
  
  "कुत्र मम भगिनी?"
  
  तेषां कठोरव्यवहारं पुनः प्राप्तुं क्षणं यावत् समयः अभवत् । एकः पृष्टवान् - "किं भवतः यन्त्रम् अस्ति?"
  
  तेषां मेजं ग्रहीतुं आहूयमानानाम् आगमनस्य गमनस्य च कोलाहलस्य उपरि परस्परं श्रोतुं तेषां उच्चैः वक्तव्यम् आसीत् ।
  
  "आम्, मम अस्ति। मम भगिनीं दर्शयतु" इति ।
  
  इदानीं एकः दोषी बाध्यं स्मितं कृतवान् । "अधुना एतत्" इति सः विस्मितः अभवत्, "अहं कर्तुं शक्नोमि" इति ।
  
  जनसमूहे स्थातुं प्रयतमानो कोवालेन्को इत्यस्य एकः गुण्डः एकं नूतनं आईफोन् मत्स्यं कृत्वा एकं सङ्ख्यां डायलं कृतवान् । माई अन्यौ द्वौ तां प्रेक्षमाणौ अनुभवति स्म, सम्भवतः तस्याः प्रतिक्रिया किं रूपं भवेत् इति मापयति स्म ।
  
  यदि ते चिकाम् आहतं कुर्वन्ति स्म तर्हि सा जनसमूहस्य चिन्तां न करिष्यति स्म।
  
  तनावपूर्णाः क्षणाः समाप्ताः। माई एकां सुन्दरीं बालिकां हर्षेण पनीरकेकस्य विशालं प्रदर्शनं प्रति त्वरितम् अपश्यत्, तस्याः मातापितरौ शीघ्रं तथैव सुखेन च अनुसृत्य। ते मृत्युस्य अराजकतायाः च कियत् समीपे आसन्, ते केवलं ज्ञातुं न शक्तवन्तः, माई च तान् दर्शयितुं इच्छा नासीत् ।
  
  आईफोन्-इत्येतत् एकेन धमाकेन जीवन्तं जातम् । सा लघुपटलं द्रष्टुं तनावम् अकरोत्। तत् ध्यानात् बहिः आसीत् । कतिपयसेकेण्ड् अनन्तरं तस्याः भगिन्याः मुखस्य निकटचित्रं दर्शयितुं धुन्धलं चित्रं एकत्र आगतं । चिका जीविता श्वसति स्म, परन्तु सा मनःतः बहिः भीता दृश्यते स्म ।
  
  "यदि भवद्भिः कश्चन हरामी तां आहतं करोति..."
  
  "मात्रं पश्यन् एव तिष्ठतु।"
  
  चित्रं निरन्तरं अन्तर्धानं भवति स्म । चिका इत्यस्याः सम्पूर्णं शरीरं विशाले ओक-कुर्सिषु एतावत् दृढतया बद्धं यत् सा कष्टेन एव चलितुं शक्नोति स्म । मै दन्तं क्षुण्णति स्म। कॅमेरा दूरं गच्छति स्म । उपयोक्ता चिकातः दूरं विशालं सुप्रकाशितं गोदामं गत्वा गतः । कस्मिन्चित् समये ते खिडक्यां स्थगित्वा बहिः दृश्यं तां दर्शितवन्तः । सा तत्क्षणमेव मियामी-नगरस्य एकं प्रतिष्ठितं भवनं मियामी-गोपुरं ज्ञातवती, यत् नित्यं परिवर्तनशीलवर्णप्रदर्शनार्थं प्रसिद्धं त्रिमहलं गगनचुंबीभवनं कतिपयसेकेण्ड् अपि अनन्तरं दूरभाषः तस्याः भगिन्याः समीपं प्रत्यागतवान्, स्वामिना पुनः निवृत्तिः आरब्धा यावत् सः अन्ते न निवृत्तः ।
  
  "सः द्वारे अस्ति" इति जनानां अधिकं वाक्पटुः कोवालेन्को तां अवदत् । "यदा भवन्तः अस्मान् यन्त्रं ददति तदा तत् बहिः आगमिष्यति। तदा भवन्तः सम्यक् द्रष्टुं शक्नुवन्ति यत् एतत् कुत्र अस्ति" इति ।
  
  माई स्वस्य iPhone इत्यस्य अध्ययनं कुर्वती आसीत्। आह्वानं वर्तमानं भवितुम् अर्हति स्म। सा न मन्यते स्म यत् एतत् रिकार्डिङ्ग् इति। तदतिरिक्तं सा तं सङ्ख्यां डायलं कृत्वा दृष्टवती। तस्याः भगिनी च निश्चितरूपेण मियामीनगरे आसीत्।
  
  अवश्यं ते तां मारयित्वा पलायितुं शक्नुवन्ति स्म, माई कोकोशनिकतः पलायितुं समर्था भवितुं पूर्वमपि ।
  
  "यन्त्रम्, मिस् कितानो।" डाकूयाः स्वरः यद्यपि कठोरः तथापि बहु आदरः आसीत् ।
  
  यथा भवितव्यम् ।
  
  माई कितानो चतुरः कार्यकर्ता आसीत्, जापानीयानां गुप्तचरानाम् एकः उत्तमः आसीत् । कोवालेन्को इत्ययं यन्त्रं कियत् दुष्टतया इच्छति इति तया चिन्तनीयम् आसीत् । किं सा यथा भगिनीं पुनः इच्छति तथा दुष्टम् आसीत् ?
  
  त्वं परिवारेण सह रूलेट् न क्रीडसि। त्वं तान् पुनः प्राप्स्यसि पश्चात् अपि प्राप्स्यसि।
  
  माई स्वस्य पृष्ठपुटम् उद्धृतवती। "अहं भवतः कृते दास्यामि यदा सः द्वारात् बहिः गमिष्यति।"
  
  यदि अन्यः कश्चित् आसीत् तर्हि ते तत् हर्तुं प्रयतन्ते स्म । ते तां किञ्चित् अधिकं उत्पीडयितुं शक्नुवन्ति स्म। परन्तु ते स्वप्राणानां, एतेषां गुण्डानां, मूल्यं ददति स्म, ते सर्वे एकत्वेन शिरः उन्नमयन्ति स्म ।
  
  iPhone इत्यनेन सह यः आसीत् सः माइक्रोफोने उक्तवान्। "कुरु" इति । बहिः गच्छतु" इति ।
  
  माई चित्रं वृत्तरूपेण परितः कूर्दति स्म, भगिन्याः ध्यानं दूरं आकर्षयति स्म, यावत् भग्नधातुद्वारचतुष्कोणं दृष्टिगोचरं न आगच्छति स्म ततः, एकस्य जर्जररूपस्य गोदामस्य बहिः कुत्रचित् रङ्गस्य, पत्रधातुकर्मचारिणः च अत्यन्तं आवश्यकता अस्ति।
  
  कॅमेरा अपि अधिकं पश्चात् गतः। वीथिपार्किङ्गस्थानानि, "गैरेज" इति लिखितं विशालं श्वेतवर्णीयं चिह्नं च दृष्टिगोचरम् अभवत् । एकस्य कारस्य रक्तः धूमिलः अतीतः ज्वलितः। माई इत्यस्याः अधीरता क्वथितुं आरब्धा इति अनुभवति स्म, ततः कॅमेरा सहसा पुनः भवने विशेषतया च द्वारस्य दक्षिणभागे एकं चीर्णं पुरातनं चिह्नं प्रकाशयितुं केन्द्रीकृतवान्
  
  भवनसङ्ख्या ततः शब्दाः : दक्षिणपूर्वः प्रथममार्गः ।तस्याः पत्तनं आसीत् ।
  
  माई पृष्ठपुटं त्यक्त्वा क्षुधार्तं चीता इव पलायितवती। तस्याः पुरतः जनसमूहः द्रवितः अभवत् । बहिः गत्वा सा समीपस्थं एस्केलेटरं प्रति धावित्वा रेलिंग् उपरि प्लवमाना, प्रायः अर्धमार्गेण अधः आत्मविश्वासयुक्तेन पादेन अवतरति स्म । सा क्रन्दितवती, जनाः पार्श्वे उत्प्लुत्य च। सा भूतलस्तरं यावत् द्रुतं गत्वा ग्राण्ड् एवेन्यू इत्यत्र सुव्यवस्थितरूपेण निरुद्धं कारं प्रति मार्गं कृतवती ।
  
  इग्निशन कीलम् परिवर्तयति। अहं मैनुअल् गियरं गीयर् मध्ये स्थापयित्वा त्वरकं तलपर्यन्तं निपीडितवान्। टाइगरटेल एवेन्यू इत्यत्र यातायातस्य किञ्चित् रबरं दग्धवान् तथा च जोखिमं ग्रहीतुं न संकोचम् अकरोत्। चक्रं परिवर्त्य सा सत्-नवस्य प्रति चतुर्थांशं ध्यानं कृतवान्, सम्बोधनं टङ्कयन्ती, हृदयं धड़कति स्म।
  
  नाविकः तां २७ दक्षिणदिशि आनयत् । तस्याः पुरतः उत्तरदिशि ऋजुमार्गः आसीत्, सा च अक्षरशः पेडलं कालीनपर्यन्तं निपीडयति स्म । सा एतावता एकाग्रता आसीत् यत् गोदामम् आगत्य किं करिष्यति इति अपि न चिन्तयति स्म । अग्रे स्थितस्य यानस्य तस्याः व्यङ्ग्यं न रोचते स्म। सः तस्याः पुरतः बहिः आकर्षितवान्, तस्य पुच्छप्रकाशाः ज्वलन्तः। माई पृष्ठभागस्य फेण्डरं मारितवान्, येन चालकः नियन्त्रणं त्यक्त्वा स्वकारं निरुद्धानां मोटरसाइकिलपङ्क्तौ प्रेषितवान् । द्विचक्रिकाः, शिरस्त्राणाः, धातुखण्डाः च सर्वदिशः उड्डीयन्ते स्म ।
  
  माई स्वस्य ध्यानं संकुचितवती। भण्डारमुखाः, काराः च सुरङ्गदृष्टेः धुन्धलभित्तिवत् ज्वलन्ति स्म । राहगीराः तां उद्घोषयन्ति स्म । तस्याः उच्चवेगयुक्तैः द्विचक्रिका एतावत् स्तब्धः अभवत् यत् सः स्तब्धः भूत्वा यातायातप्रकाशे पतितः ।
  
  नाविकः तां पूर्वदिशि, फ्लैग्लरं प्रति नीतवान् । सूचकः तां अवदत् यत् सा पञ्चनिमेषेभ्यः परं तत्र भविष्यति। मत्स्यविपण्यं वामे वर्णस्य धुन्धले आसीत् । द्रुतं टग् कृत्वा सा "SW1st Street" इति चिह्नं दृष्टवती।
  
  पञ्चाशत् सेकेण्ड् अनन्तरं नाविकस्य आयरिश-उच्चारणं घोषितवान् यत् भवन्तः गन्तव्यस्थानं प्राप्तवन्तः ।
  
  
  * * * ९.
  
  
  इदानीं अपि माई गम्भीरं सावधानतां न कृतवती आसीत् । सा यानस्य तालं कृत्वा यात्रिकपक्षे अग्रचक्रस्य पृष्ठतः कीलानि त्यक्तुं स्मरति स्म । सा मार्गं पारं धावित्वा किञ्चित्कालपूर्वं कम्पितकैमरे दृष्टं चिह्नं प्राप्नोत् ।
  
  इदानीं सा यत् आविष्करोति तदर्थं आत्मनः इस्पातं कर्तुं निःश्वासं गृहीतवती । सा नेत्रे निमील्य पुनः संतुलनं प्राप्य भयं क्रोधं च शान्तवती ।
  
  हस्तकं स्वतन्त्रतया परिवृत्तम्। सा दहलीजं गत्वा शीघ्रं वामभागे स्खलितवती । किमपि परिवर्तनं न जातम्। द्वारतः पृष्ठभित्तिं यावत् प्रायः पञ्चाशत् पादपरिमितं विस्तारं च प्रायः त्रिंशत्पादं यावत् आसीत् । तत्र फर्निचरं नासीत् । भित्तिषु चित्राणि नास्ति। खिडकीषु पर्दाः न सन्ति। तस्याः उपरि अनेकाः उज्ज्वलाः, उष्णाः प्रकाशपङ्क्तयः आसन् ।
  
  चिका अद्यापि कक्षस्य पृष्ठभागे कुर्सिषु बद्धा आसीत्, तस्याः नेत्राणि विस्तृतानि, चलितुं प्रयतमाना च आसीत् । सः च संघर्षं कृतवान्, स्पष्टम् आसीत्, माई इत्यस्मै किमपि वक्तुं।
  
  परन्तु जापानीगुप्तचरः किं अन्वेष्टव्यमिति जानाति स्म । सा सम्पूर्णे स्थाने स्थितानि अर्धदर्जनं सुरक्षाकॅमेराणि अवलोकितवती, तत्क्षणमेव ज्ञातवती यत् को पश्यति इति ।
  
  कोवालेन्को ।
  
  सा यत् न जानाति स्म तत् किमर्थम् इति ? किं सः केनचित् प्रकारेण शो अपेक्षते स्म ? यत्किमपि आसीत्, सा रक्तराजस्य कीर्तिं जानाति स्म । द्रुतं सुलभं वा न स्यात्, यत् गुप्तं बम्बं वा गैस-सिलिण्डरं वा न गृह्णाति स्म ।
  
  कक्षस्य अन्ते स्थितः श्वपादः, भगिन्याः कुर्सीयाः पुरतः एव, न संशयः एकं वा द्वौ वा आश्चर्यं गोपितवान् ।
  
  माई शनैः शनैः अग्रे अगच्छत्, चिका अद्यापि जीवति इति निश्चिन्तः, परन्तु कोवालेन्को इत्यनेन कियत्कालं यावत् एतत् स्थातुं अभिप्रेतम् इति कोऽपि भ्रमः नासीत् ।
  
  प्रतिक्रियारूपेण इव गुप्तवक्तृभ्यः स्वरः गुञ्जति स्म । "मै कितानो ! अप्रतिमं तव यशः" इति । कोवालेन्को आसीत् । "अर्हति वा इति पश्यामः।"
  
  अन्धस्य श्वः पादस्य पृष्ठतः चत्वारि आकृतयः बहिः स्खलिताः। माई एकं द्वितीयं यावत् प्रेक्षमाणा, कष्टेन एव स्वनेत्रेषु विश्वासं कर्तुं समर्था, परन्तु ततः प्रथमः हत्याराः तस्याः प्रति त्वरितम् आगत्य स्थितिं स्थापयितुं बाध्यः अभवत् ।
  
  सः शीघ्रं धावितवान्, उड्डयनपदकस्य सज्जतां कुर्वन्, यावत् माई सहजतया पार्श्वे स्खलितः, सम्यक् स्पिनिंग् किकं च कृतवान् । प्रथमः योद्धा स्तब्धः भूमौ पतितः । रक्तराजस्य हास्यं वक्तृभ्यः आगतं।
  
  इदानीं द्वितीयः योद्धा तां आक्रमितवान्, प्रथमं समाप्तुं अवसरं न दत्तवान् । सः पुरुषः चक्रं-क्षुर-तीक्ष्ण-बाह्य-धारयुक्तं इस्पात-वलयम्-अङ्गुलीय-अग्रभागे विवर्त्य समीपं गच्छन् स्मितं कृतवान् ।
  
  माई विरमति स्म। अयं पुरुषः निपुणः आसीत् । घातकः । एतादृशं भयानकं शस्त्रं आत्मविश्वासेन सहजतया प्रयोक्तुं क्षमता वर्षाणां कठिन-अभ्यासस्य विषये वदति स्म । सः कटिबन्धस्य सरलेन झटके चक्रं क्षिप्तुं शक्नोति स्म । सा शीघ्रं विषमताम् समं कृतवती।
  
  सा तस्य परिधिं पिधाय तस्य प्रति धावितवती। तस्य कटिबन्धस्य संकोचनं दृष्ट्वा सा स्खलने कपोतवती, शस्त्रस्य चापस्य अधः स्खलितवती, यथाशक्ति पृष्ठतः शिरः क्षिपन्ती, यथा दुष्टाः कटकाः तस्याः उपरि वायुमार्गेण विच्छिन्नाः आसन्
  
  तस्याः केशानां एकः कुण्डलः भूमौ पतितः ।
  
  माई प्रथमं निपुणं प्रति पादं क्षिप्तवती, तस्य जानुभ्यां सर्वशक्त्या पादं पातयति स्म । इदानीं बन्दीग्रहणस्य समयः नासीत् । सा श्रुत्वा अनुभूतेन च क्रन्दनेन तस्य पुरुषस्य जानुनि बद्धानि अभवन् । तस्य क्रन्दनः भूमौ पतने पूर्वं आसीत् ।
  
  एतावन्तः वर्षाणि प्रशिक्षणं क्षणमात्रेण नष्टम्।
  
  अस्य पुरुषस्य नेत्रेषु व्यक्तिगतवेदनायाः अपेक्षया बहु अधिकं प्रकाशितम् आसीत् । माई क्षणं यावत् चिन्तितवती यत् कोवालेन्को इत्यस्य उपरि किं स्यात्, परन्तु तदा तृतीयः योद्धा युद्धे प्रविष्टः, प्रथमः पूर्वमेव पादयोः उत्तिष्ठति इति सा अनुभवति स्म
  
  तृतीयः बृहत् पुरुषः आसीत् । सः तां प्रति तलम् अतिक्रम्य पदाति स्म यथा बृहत् ऋक्षः स्वशिकारं स्तम्भयति, नग्नपादः कंक्रीटं प्रति थप्पड़ं मारयति स्म । रक्तराजः तं कुरुकुरुमालाभिः चोदयति स्म, ततः तस्य तत्त्वे उन्मत्तः इति हास्यं कृतवान् ।
  
  माई तं ऋजुं नेत्रयोः अवलोकितवती। "भवता एतत् कर्तुं न प्रयोजनम्। वयं कोवालेन्को इत्यस्य ग्रहणस्य समीपे स्मः। बन्धकानां च विमोचनम्" इति ।
  
  सः पुरुषः क्षणं यावत् संकोचम् अकरोत्। कोवालेन्कोः शिरः उपरि उच्चैः श्वासम् अयच्छत् । "त्वं मां कम्पयसि माई कितानो भयेन कम्पयसि। विंशतिवर्षं यावत् अहं पौराणिकं एव आसम्, अधुना स्वशर्तैः मौनं भङ्गयन् अस्मि । कथं त्वं..." इति सः विरमति स्म । "भवतः सदृशः कश्चित् कदापि मम समं कृतवान् वा?"
  
  माई बृहत् योद्धायाः नेत्रेषु निरन्तरं पश्यति स्म। तस्याः पृष्ठतः यः अपि अस्ति सः अपि मानसिकसङ्घर्षस्य परिणामं प्रतीक्षमाणः इव निवृत्तः इति अनुभवति स्म ।
  
  "युध्!" रक्तराजः सहसा उद्घोषितवान्। "युद्धं कुरु, अन्यथा भवतः प्रियजनानाम् चर्मकृत्य मकराणां भोजनं करिष्यामि!"
  
  तर्जनं वास्तविकम् आसीत् । माई अपि तत् द्रष्टुं शक्नोति स्म । सः विशालः पुरुषः कर्मणि प्रवृत्तः, प्रसारितबाहुः तस्याः प्रति त्वरितम् । मे स्वस्य रणनीत्याः पुनर्विचारं कृतवती । प्रहरन्तु धावन्तु, द्रुतं मर्दनात्मकं च प्रहारं कुर्वन्तु, ततः मार्गाद् बहिः गच्छन्तु। यदि सम्भवं तर्हि तस्य आकारस्य उपयोगं तस्य विरुद्धं कुर्वन्तु। माई तं समीपं गन्तुं अनुमन्यते स्म, यतः सः तस्याः किञ्चित् परिहारकं चालनं अपेक्षते इति ज्ञात्वा । प्राप्य तां शरीरं गृहीतवान् तदा सा तस्य प्राप्यतायां पादयोः वेष्टितवती ।
  
  तस्य तलप्रहारस्य शब्दः रक्तराजस्य उन्मत्तस्य खिन्नं अपि मज्जितवान् ।
  
  प्रथमा योद्धा इदानीं तां कठिनतया प्रहारं कृतवान्, तस्याः पृष्ठस्य लघुभागं लक्ष्यं कृत्वा, माई विकृष्य लुठितुं पूर्वं कष्टप्रदं प्रहारं कृतवान्, पतितस्य पुरुषस्य पृष्ठतः उपरि आगत्य स्वयमेव किञ्चित् स्थानं दत्तवान्।
  
  इदानीं रक्तराजः आक्रोशं मुक्तवान् । "तस्याः भगिन्याः चोदनशिरः छिनत्तु!"
  
  अथ चतुर्थः पुरुषः सामुराईखड्गसंयुतः । सः तस्याः जीवनस्य समाप्त्यर्थं षड्पदं दूरं चिकां प्रति सीधा गतः ।
  
  माई कितानो च जानाति स्म यत् इदानीं एव तस्याः जीवनस्य उत्तमं नाटकं कर्तुं समयः अस्ति। तस्याः सर्वं प्रशिक्षणं, तस्याः सर्वः अनुभवः तस्याः भगिनीं उद्धारयितुं अन्तिमे निराशप्रयासे एकत्र आगतः - जीवनस्य मृत्युस्य च विषयः।
  
  दश सेकण्ड् घातकप्रसादस्य सौन्दर्यस्य वा आजीवनं ज्वलन्तं खेदं वा।
  
  माई प्रथमयोद्धायाः उड्डयनपदकं प्रदातुं तं स्प्रिंगबोर्डरूपेण उपयुज्य बृहत्पुरुषस्य भारितपृष्ठे कूर्दति स्म । मे इत्यस्य प्रबलः पादः तस्य मुखस्य अनेकाः अस्थिभङ्गं कृतवान् इति कारणेन सः कष्टेन एव आघातं अनुभवति स्म, परन्तु सः मृतभार इव पतितः । माई तत्क्षणमेव शिरः निवृत्ता, मेरुदण्डे कठिनतया अवतरितवती, परन्तु तस्याः कूर्दनस्य गतिः तां न्यूनतमसमये एव कंक्रीटतलं दूरं नीतवती
  
  सा स्वभगिन्याः खड्गधारिणः पुरुषस्य च दूरतरं अवतरत् ।
  
  परन्तु चक्रणस्य पार्श्वे एव।
  
  मिलीसेकेण्ड्-विरामेन सा स्वस्य सत्तां केन्द्रीकृत्य आत्मानं शान्तं कृत्वा घातकं शस्त्रं मुक्त्वा व्यावृत्ता । सः वायुमार्गेण रेखां कृतवान्, तस्य घातकः कटः स्फुरति स्म, पूर्वमेव मे इत्यस्य स्वस्य रक्तात् रक्तेन रेखाकृतः।
  
  चक्रणः खड्गधारकस्य कण्ठे कम्पमानः आक्षिप्तवान्। सः पुरुषः शब्दं विना, सर्वथा किमपि न अनुभूय पतितः । सः अद्यापि न अवगच्छति स्म यत् तस्य उपरि किं प्रहारः अभवत्। खड्गः तलपर्यन्तं कूजति स्म ।
  
  बृहत्पुरुषः एव एकमात्रः योद्धा आसीत् यः इदानीं तस्याः विरुद्धं स्वस्य धारयितुं शक्नोति स्म, परन्तु तस्य पादः स्थातुं प्रयतमानोऽपि कूजति स्म । सा सम्भवतः एकं वा द्वौ वा कण्डरां क्षतिं कृतवती । न तु स्वस्य कृते, अपितु प्रियजनानाम् कृते तस्य मुखात् पीडा-असहायतायाः अश्रुपाताः प्रवहन्ति स्म । माई चिकाम् अवलोक्य भगिन्याः समीपं धावितुं बाध्यतां कृतवती ।
  
  सा खड्गेन पाशान् छिन्दति स्म, नित्यसङ्घर्षजन्य बैंगनीकटिबन्धान्, रक्ताभघर्षणान् च दृष्ट्वा दन्ताः संकुचति स्म अन्ते सा भगिन्याः मुखात् गगं बहिः आकर्षितवती ।
  
  "लङ्गं गच्छतु। अहं त्वां वहिष्यामि" इति ।
  
  रक्तराजः हसितुं त्यक्तवान् । "तां निवारयतु!" सः बृहत् योद्धुं आक्रोशितवान्। "कुरु" इति । अथ वा तव भार्यां स्वहस्तेन हन्ति!"
  
  सः बृहत्पुरुषः तस्याः प्रति बाहुप्रसारणं कृत्वा क्रन्दितवान् । मै तस्य पार्श्वे एव स्थगितवती। सा अवदत्, "अस्माभिः सह आगच्छतु । "अस्माभिः सह सम्मिलितः भवतु।" अस्य राक्षसस्य नाशं कर्तुं अस्मान् साहाय्यं कुरु" इति ।
  
  क्षणं यावत् तस्य पुरुषस्य मुखं आशायाः प्रकाशम् अभवत् । सः निमिषं कृत्वा स्कन्धात् जगतः भारः उद्धृतः इव दृश्यते स्म ।
  
  "त्वं तेषां सह गच्छ, सा म्रियते" इति रक्तराजः क्षुब्धः ।
  
  मै शिरः कम्पितवती। "सा अद्यापि मृता अस्ति, मनुष्य। केवलं भवतः प्रतिशोधः मम अनुसरणं भविष्यति" इति ।
  
  तस्य पुरुषस्य नेत्राणि याचन्ते स्म। क्षणं यावत् माई चिन्तितवती यत् सः तया सह वास्तवतः आत्मानं बहिः आकर्षयिष्यति, परन्तु तदा संशयस्य मेघाः पुनः आगत्य तस्य दृष्टिः पतिता ।
  
  "अहं न शक्नोमि। यदा सा अद्यापि जीविता अस्ति। अहं केवलं न शक्नोमि "।
  
  माई तं तत्र शयानं त्यक्त्वा निवृत्ता। तस्याः स्वकीयाः युद्धानि आसन् ।
  
  रक्तराजः तस्याः कृते विदाईशूटं प्रेषितवान्। "धावतु माई कितानो। मम युद्धं घोषितं भवितुं प्रवृत्तम् अस्ति। द्वाराणि च मां प्रतीक्षन्ते" इति ।
  
  
  नवमध्यायः
  
  
  रक्तराजस्य हस्ताः तस्य छूरीम् प्रति द्रुतं गतवन्तः। शस्त्रं प्रथमं तस्य पुरतः मेजस्य अन्तः बिन्दुरूपेण अटत्। सः रक्तसिक्तं कटं परीक्ष्य नेत्रसमीपम् आनयत् । अनेन छूरेण सः कति प्राणान् समाप्तवान् ?
  
  एकैकं प्रतिदिनं पञ्चविंशतिवर्षपर्यन्तम्। न्यूनतम।
  
  यदि केवलं आख्यायिकां, आदरं, भयं च ताजां स्थापयितुं।
  
  "एतादृशः योग्यः प्रतिद्वन्द्वी" इति सः मनसि अवदत् । "पुनः प्रयासं कर्तुं मम समयः नास्ति इति लज्जाजनकम्।" सः शनैः शनैः छूरीम् आवर्तयन् पादयोः उत्थितः, तस्याः कटः गच्छन् प्रकाशं प्रतिबिम्बयति स्म ।
  
  "किन्तु मम अभिनयस्य समयः प्रायः आगतः।"
  
  सः मेजस्य विपरीतान्ते स्थगितवान्, यत्र कृष्णकेशायाः स्त्रियाः कुर्सीयां बद्धा आसीत् । तस्याः संयमः पूर्वमेव नष्टः आसीत् । तस्याः रक्तनेत्रं, उच्छ्रितं शरीरं, वेपमानं अधरं च दृष्ट्वा विरक्तः अभवत् ।
  
  रक्तरंजितः राजा स्कन्धं संकुचितवान् । "चिंता मास्तु। इदानीं मम प्रथमं यन्त्रम् अस्ति, यद्यपि मया कितानो त्यक्तम्। भवतः पतिः इदानीं विषये द्वितीयं यन्त्रं प्रदातुम् अर्हति। यदि गच्छति तर्हि मुक्तं गमिष्यसि" इति ।
  
  "कथं-कथं वयं भवतः विश्वासं कर्तुं शक्नुमः?"
  
  "अहं गौरवपूर्णः पुरुषः अस्मि। एवं मम यौवनं जीवितम्। यदि च मानस्य प्रश्नः करणीयः स्यात्..." इति सः तां कलङ्कितं कटं दर्शितवान्। "सदैव अधिकं रक्तम् आसीत्।"
  
  तस्य सङ्गणकपट्टिकातः एकः निरुद्धः पिङ्गः आगतः । सः गत्वा कतिपयानि बटनानि निपीडितवान्। वाशिङ्गटन-नगरस्य तस्य सेनापतिस्य मुखं प्रादुर्भूतम् ।
  
  "वयं स्थाने स्मः महोदय। दशनिमेषेभ्यः परं लक्ष्यं सज्जं भविष्यति" इति ।
  
  "यन्त्रं प्राथमिकता अस्ति। सर्वेभ्यः अपि उपरि । एतत् स्मर्यताम्" इति ।
  
  "महोदयः"। उन्नतदृश्यं प्रकाशयितुं मुखं पुनः गतः। ते कचराभिः आच्छादितं, प्रायः परित्यक्तं च पार्किङ्गस्थानं अधः पश्यन्ति स्म । कणिकायुक्ते चित्रे पटलस्य उपरि एकः आवारा, स्वचालितद्वारयुग्मद्वारा चालयन् नीलवर्णीयः निसानः च दृश्यते स्म ।
  
  "तत् बोरं मुक्तं कुरुत। सः पुलिसः भवितुम् अर्हति स्म" इति ।
  
  "वयं तं परीक्षितवन्तः महोदय। सः केवलं आवारा एव अस्ति।"
  
  रक्तराजः स्वस्य अन्तः शनैः शनैः क्रोधः निर्मितः इति अनुभवति स्म । "तस्मात् मुक्तिं कुरु । पुनः मां पृच्छतु अहं भवतः कुटुम्बं जीवितं दफनयिष्यामि" इति ।
  
  अयं पुरुषः केवलं तस्य कृते कार्यं कृतवान् । परन्तु अयं पुरुषः जानाति स्म यत् दिमित्री कोवालेन्को किं कर्तुं समर्थः अस्ति । अन्यं वचनं विना सः लक्ष्यं कृत्वा निराश्रयस्य शिरसि विस्फोटितवान् । रक्तराजः स्मितं कृतवान् यदा सः एकं कृष्णबिन्दुं रूक्षेण कंक्रीटयुक्ते क्षेत्रे प्रसारितुं आरब्धवान् इति दृष्ट्वा ।
  
  "चिह्नपर्यन्तं पञ्च निमेषाः अवशिष्टाः।"
  
  रक्तराजः तां स्त्रियं कटाक्षं कृतवान् । सा कतिपयान् मासान् यावत् तस्य अतिथिः आसीत् । रक्षासचिवस्य पत्नी अल्पं पुरस्कारं नासीत् । तस्याः सुरक्षायाः कृते जोनाथन् गेट्स् महत् मूल्यं दातुं गच्छति स्म ।
  
  "महोदय, गेट्स् स्वस्य समयसीमा अतिक्रान्तवान्।"
  
  अन्यस्मिन् कस्मिन् अपि परिस्थितौ रक्तराजः इदानीं स्वस्य छूरीम् उपयुज्यते स्म । न विरामः। परन्तु द्वितीयं यन्त्रं तस्य योजनानां कृते महत्त्वपूर्णम् आसीत्, यद्यपि अत्यावश्यकं नासीत् । सः सङ्गणकस्य पार्श्वे स्थितं उपग्रह-फोनम् उद्धृत्य एकं सङ्ख्यां डायलं कृतवान् ।
  
  अहं तस्य ध्वनिं ध्वनिं च श्रुतवान्। "भवतः पतिः भवतः अभयस्य चिन्तां न करोति इव गेट्स् महोदया।" रक्तराजः अधरं किमपि स्मितवत् कुञ्चितवान् । "अथवा कदाचित् सः भवतः स्थाने पूर्वमेव स्थापितः अस्ति, हम्? एते अमेरिकनराजनेतारः..."
  
  तत्र क्लिक् अभवत्, अन्ततः भयभीता वाणी उत्तरं दत्तवती । "आम्?"
  
  "आशासे त्वं समीपस्थः असि, भवतः समीपे यन्त्रं अस्ति मित्र । अन्यथा..."
  
  रक्षामन्त्रिणः स्वरः सीमापर्यन्तं तनावग्रस्तः आसीत् । "अमेरिकादेशः अत्याचारिणः न नमति" इति सः अवदत्, तानि वचनानि स्पष्टतया तस्य हृदयस्य, आत्मायाः च बहु व्ययम् अकरोत् । "भवतः आग्रहः न पूरितः भविष्यति।"
  
  रक्तराजः नरकद्वाराणि, तेभ्यः परं किमस्ति इति च चिन्तितवान् । "ततः शृणु तव भार्यायाः पीडितायाः म्रियमाणं गेट्स्। अहं कुत्र गच्छामि तदर्थं द्वितीयस्य यन्त्रस्य आवश्यकता नास्ति" इति ।
  
  चैनलः उद्घाटितः एव तिष्ठति इति निश्चयं कृत्वा रक्तराजा स्वस्य छूरीम् उत्थाप्य स्वस्य प्रत्येकं घातककाल्पनिकं पूर्णं कर्तुं आरब्धवान् ।
  
  
  दशोऽध्यायः
  
  
  हेडन् जे स्वसङ्गणकात् दूरं गता यदा तस्याः सेलफोनस्य ध्वनिः अभवत् । बेन्, करिन् च कप्तानकुक् इत्यस्य समुद्रयात्राणां, विशेषतः हवाईद्वीपानां विषये च पुनरुत्थाने व्यस्तौ आस्ताम् । कुक् यद्यपि प्रसिद्धः अन्वेषकः इति बहुधा प्रसिद्धः तथापि बहुप्रतिभायुक्तः आसीत् इति भासते स्म । सः प्रसिद्धः नाविकः, निपुणः मानचित्रकारः अपि आसीत् । यः पुरुषः सर्वं नक्शाङ्कनं कृतवान्, सः न्यूजीलैण्डतः हवाईपर्यन्तं भूमिः अभिलेखितवान् तथा च हवाईदेशे प्रथमं अवरोहणं कृतवान् इति अधिकतया प्रसिद्धः आसीत्, तस्य स्थानस्य नाम सः सैण्डविच् द्वीपान् इति दत्तवान् १७७८ तमे वर्षे प्रथमवारं यस्य स्थानस्य साक्षात्कारः अभवत् तस्य प्रमाणरूपेण अद्यापि एषा प्रतिमा काउआइ-नगरस्य वाइमेआ-नगरे स्थिता अस्ति ।
  
  हेडन् पश्चात्तापं कृतवती यदा सा दृष्टवती यत् आह्वानकर्त्ता तस्याः प्रमुखः जोनाथन् गेट्स् अस्ति ।
  
  "आम्, महोदय?"
  
  परतः केवलं व्यत्यस्तं श्वसनं श्रूयते स्म । सा खिडकीं प्रति अगच्छत्। "किं त्वं मां श्रोतुं शक्नोषि ? महोदयः?"
  
  यदा सः तां वाचिकरूपेण भर्त्सितवान् तदा आरभ्य ते न उक्तवन्तः। हेडन् किञ्चित् अनिश्चितः अभवत् ।
  
  अन्ततः गेट्स् इत्यस्य स्वरः श्रूयते स्म । "ते तां मारितवन्तः। ताः हरामकाः तां हन्ति स्म" इति ।
  
  हेडन् खिडक्याः बहिः प्रेक्षमाणः आसीत्, किमपि न दृष्टवान् । "किं कृतवन्तः?"
  
  तस्याः पृष्ठतः बेन्, करिन् च तस्याः स्वरेण आतङ्कितौ परिवृत्तौ ।
  
  "ते मम पत्नीं हेडन् नीतवन्तः। मासाः पूर्वं। गतरात्रौ च तां मारितवन्तः। यतः अहं तेषां आदेशं न गृह्णामि स्म" इति ।
  
  "नहि। न शक्तवान्-"
  
  "आम्"। गेट्स् इत्यस्य स्वरः स्फुटितः यदा तस्य व्हिस्की-इन्धनयुक्तः एड्रेनालिन-धावनः स्पष्टतया विसर्जितः भवितुम् आरब्धवान् । "तत् भवतः चिन्ता नास्ति, जय, मम भार्या। अहं-अहं सर्वदा देशभक्तः अभवम्, अतः राष्ट्रपतिना तस्याः अपहरणस्य घण्टाभिः अन्तः एव ज्ञातम्। अहं तिष्ठामि..." इति सः विरमति स्म । "देशभक्त"।
  
  हेडन् किं वक्तव्यमिति कष्टेन एव जानाति स्म । "किमर्थम् इदानीं कथयतु?"
  
  "मम अग्रिमपदं व्याख्यातुं।"
  
  "नहि!" हेडन् आकस्मिक आतङ्केन खिडकीं प्रहारयन् क्रन्दितवान्। "भवन्तः एतत् कर्तुं न शक्नुवन्ति! कृपया!"
  
  "विनोदयन। मम आत्महत्यायाः अभिप्रायः नास्ति। प्रथमं अहं सारा प्रतिशोधं कर्तुं साहाय्यं करिष्यामि। विडम्बना, किं न ?
  
  "किम्?"
  
  "अधुना अहं जानामि यत् मैट् ड्रेकः कथं अनुभवति।"
  
  हेडन् नेत्राणि निमीलितवती, परन्तु तस्याः मुखात् अश्रुपातः अद्यापि आसीत् । केनेडी इत्यस्य स्मृतिः पूर्वमेव जगतः अन्तर्धानं भवति स्म, एकदा अग्निना पूर्णं हृदयं इदानीं शाश्वतरात्रौ परिणतम्।
  
  "किमर्थम् इदानीं कथयतु?" हेडन् अन्ते पुनः पुनः अवदत्।
  
  "तस्य व्याख्यानार्थम्" इति । गेट्स् विरमति स्म, ततः अवदत्, "एड् बौड्रोक्स् इत्यस्याः किञ्चित् भगिनी अस्ति । अहं भवद्भ्यः विवरणं प्रेषयामि। करोतु-"।
  
  हेडन् एतावत् स्तब्धा अभवत् यत् सा सचिवं निरन्तरं कर्तुं न शक्नोति स्म तस्मात् पूर्वं तस्य व्यत्ययम् अकरोत् । "त्वं निश्चिन्तः असि?"
  
  "अस्य हरामीं समाप्तुं सर्वं स्वशक्त्या कुरु।"
  
  रेखा मृता गता। हेडन् स्वस्य दूरभाषे ईमेल-ध्वनिं श्रुतवती । सा अविरामं तीक्ष्णतया परिवर्त्य बेन् ब्लेक् तस्य भगिन्याः च चिन्तितदृष्टिकोणं उपेक्ष्य कक्षं त्यक्तवती । सा किनिमाकी इत्यस्य लघु अलमारीयाः समीपं गत्वा तं चोरिजो-चटनीयुक्तं कुक्कुटं सज्जीकरोति स्म ।
  
  "अलिसिया कुत्र अस्ति?"
  
  "श्वः तस्याः पासः निरस्तः अभवत्।" बृहत् हवाईयनस्य वचनं विकृतम् आसीत्।
  
  हेडन् समीपं झुकति स्म । "मा चोदनात्मकः मूर्खः भवतु। वयं द्वौ जानीमः यत् तस्याः पासस्य आवश्यकता नास्ति। अतः, एलिसिया कुत्र अस्ति?"
  
  किनिमाकी इत्यस्याः नेत्राणि विस्तारितानि, थालीः प्रेक्षमाणाः। "हम्म्, एकं निमेषम्। अहं तां अन्विष्यामि। न, सा तदर्थम् अति बोधिनी अस्ति। अहं करिष्यामि-"
  
  "मात्रं तां आह्वयन्तु।" तानि वचनानि उक्तमात्रेण हेडन् इत्यस्याः उदरं संकुचितं जातम्, तस्याः आत्मानं कृष्णवर्णः आवृतवान् । "तस्याः कृते ड्रेक इत्यनेन सह सम्पर्कं कर्तुं कथयतु। सः यत् याचितवान् तत् प्राप्तवान्। सूचनां प्राप्तुं वयं निर्दोषं व्यक्तिं आहतं कर्तुं गच्छामः" इति ।
  
  "भगिनी बौड्रो?" किनिमाका सामान्यतः तीक्ष्णतरः इव आसीत् । "किं तस्य वास्तवमेव एकः अस्ति ? गेट्स् च तस्मिन् हस्ताक्षरं कृतवान्?"
  
  "भवन्तः अपि करिष्यन्ति" इति हेडन् तस्याः नेत्रे शुष्कं मार्जयति स्म, "यदि कश्चन केवलं भवतः भार्यायाः पीडनं कृत्वा मारयति स्म ।"
  
  किनिमका मौनेन एतत् पचति स्म। "एतेन च अमेरिकननागरिकस्य प्रति सी.आय.ए.-संस्था अपि तथैव कर्तुं शक्नोति?"
  
  "अधुना कृते तदेव" इति हेडन् अवदत् । "वयं युद्धे स्मः।"
  
  
  एकादशोऽध्यायः
  
  
  मैट् ड्रेकः महता वस्तूनि आरब्धवान् । जॉनी वाकर ब्ल्याक् इत्यस्य शीशी आमन्त्रयति स्म, अत्यन्तं जर्जरं न दृश्यते स्म ।
  
  कदाचित् तस्याः मुखस्य स्मृतिं शीघ्रं किमपि श्रेष्ठं विस्थापयिष्यति? अस्मिन् समये स्वप्ने किं सः तां यथा सर्वदा प्रतिज्ञातं तथैव तारयिष्यति?
  
  अन्वेषणं निरन्तरं भवति स्म ।
  
  व्हिस्की दग्धवती। सः तत्क्षणमेव काचस्य निष्कासनं कृतवान्। सः पुनः तत् पूरितवान्। सः एकाग्रतां प्राप्तुं संघर्षं कृतवान् । सः अन्येषां साहाय्यं कुर्वन्, तेषां विश्वासं अर्जयन्, गणनीयः स्थितः, कदापि कस्यचित् निराशः नासीत् ।
  
  परन्तु सः केनेडी मूर् इत्यस्मै असफलः अभवत् । ततः पूर्वं च सः एलिसनं असफलं कृतवान् । सः च तेषां अजन्मं बालकं विफलं कृतवान्, यः शिशुः तस्य जीवनस्य अवसरात् अपि पूर्वं मृतः।
  
  जॉनी वाकरः पूर्वं प्रयतितवान् अन्येषां सर्वेषां पुटस्य इव स्वस्य निराशां गभीरं कृतवान् । सः जानाति स्म यत् एतत् भविष्यति। सः इच्छति स्म यत् एतत् दुःखं प्राप्नुयात्। सः इच्छति स्म यत् एतत् तस्य आत्मायाः पीडाखण्डं छिनत्ति।
  
  वेदना तस्य पश्चात्तापः आसीत् ।
  
  सः खिडक्याः बहिः प्रेक्षते स्म। तत् पृष्ठतः प्रेक्षते स्म, शून्यं, अदृष्टं, भावहीनं च - कृष्णवर्णं, तस्य इव। मे-एलिसिया-नगरयोः अपडेट् अधिकाधिकं दुर्लभाः अभवन् । तस्य एसएएस-मित्राणां कालः समये एव आगच्छति स्म ।
  
  रक्तराज्ञः कतिपयदिनानि पूर्वं बेन्-मातापितरौ हत्यां कृतवान् । ते सुरक्षिताः आसन्। ते कदापि संकटं न जानन्ति स्म, बेन् च कदापि न ज्ञास्यति यत् ते रक्तराजस्य प्रतिशोधस्य शिकाराः भवितुं कियत् समीपे आगताः।
  
  ये च सी.आय.ए.-एजेण्ट्-जनाः ब्लेक-वंशस्य रक्षणं कुर्वन्ति स्म ते अपि न जानन्ति स्म । एसएएस-सङ्घस्य ज्ञापनस्य, पृष्ठे थपथपस्य वा आवश्यकता नासीत् । ते केवलं कार्यं सम्पन्नं कृत्वा परं कार्यं गतवन्तः ।
  
  एकः व्याकुलः रागः वादयितुं आरब्धवान् । गीतं यथा भावपूर्णं तथा सुन्दरम् आसीत् - इवेनेसेन्सस्य 'मम अमरः' - तस्य सर्वं स्मरणं च कृतवान् यत् सः कदापि नष्टः आसीत् ।
  
  तस्य रिंगटोन् आसीत् । सः किञ्चित् भ्रान्ता पत्रिकाः परितः भ्रमति स्म, परन्तु अन्ते दूरभाषेण माध्यमेन गतः ।
  
  "आम्?"
  
  "एषः हेडन्, म्याट्।"
  
  सः किञ्चित् ऋजुतरः उपविष्टवान्। हेडन् स्वस्य हाले कृतानां कारनामानां विषये अवगतः आसीत् किन्तु तान् उपेक्षितुं चितवान् । एलिसिया तेषां मध्यस्थः आसीत् । "किं जातम् ? बेन-?" सः तानि वचनानि वक्तुं स्वं अपि आनेतुं न शक्तवान्।
  
  "सः ठीकः अस्ति।" वयं कुशलाः स्मः। परन्तु किमपि घटितम्" इति ।
  
  "किं त्वया कोवालेन्को प्राप्तः?" अधीरः मद्यस्य धुन्धं उज्ज्वलप्रकाश इव छिनत्ति स्म।
  
  "न, अद्यापि न।" परन्तु एड् बौड्रो इत्यस्य भगिनी अस्ति एव । तां च अत्र आनेतुं अनुमतिः प्राप्ता" इति ।
  
  ड्रेकः व्हिस्की-विषये विस्मृत्य उपविष्टवान् । द्वेषः नरकाग्निः च तस्य हृदये चिह्नद्वयं दहति स्म । "किं कर्तव्यमिति सम्यक् जानामि।"
  
  
  द्वादशोऽध्यायः
  
  
  हेडन् आगमिष्यमाणस्य कृते स्वं सज्जीकृतवती । तस्याः सम्पूर्णं सी.आय.ए. रक्षामन्त्रिणः पत्नी हता । एकः अन्तर्राष्ट्रीयः आतङ्कवादी यः शक्तिशालिनः जनानां अज्ञातसङ्ख्यां बन्धुजनं बन्धकरूपेण धारयति।
  
  किं सर्वकारः तत्र सम्बद्धानां सर्वेषां परिचयं जानाति स्म ? कदापि न। परन्तु भवन्तः शापितरूपेण निश्चयं कर्तुं शक्नुवन्ति यत् ते कदापि न त्यक्तवन्तः अपेक्षया बहु अधिकं जानन्ति स्म।
  
  यदा सा प्रथमवारं नामाङ्कनं कृतवती तदा बहु सुकरं दृश्यते स्म । कदाचित् तदा, सेप्टेम्बर्-मासस्य ११ दिनाङ्कात् पूर्वं, विषयाः सरलतराः आसन्, सम्भवतः तस्याः पितुः जेम्स् जे इत्यस्य, यस्य पौराणिकस्य एजेण्टस्य अनुकरणं कर्तुं सा आकांक्षति स्म, तस्य काले वस्तुनि कृष्णशुक्लानि आसन्
  
  निर्दयी च।
  
  तीक्ष्णधारः आसीत् । रक्तराजविरुद्धं युद्धं बहुस्तरं कृतम् अस्ति, परन्तु तस्याः युद्धम् अद्यापि सर्वाधिकं भयंकरं सफलं च सिद्धं भवेत् ।
  
  तस्याः पक्षे ये जनाः आसन् तेषां विविधाः व्यक्तित्वाः तस्याः लाभं दत्तवन्तः । गेट्स् प्रथमं एतत् अवलोकितवान् । अत एव सः तान् बर्मुडात्रिकोणं परितः रहस्यस्य विषये स्वकीयं अन्वेषणं कर्तुं अनुमतिं दत्तवान् । गेट्स् तया यत् चिन्तितम् आसीत् तस्मात् अपि चतुरः आसीत् । सः तत्क्षणमेव तत् लाभं दृष्टवान् यत् मैट् ड्रेक, बेन् ब्लेक्, मे किटानो, एलिसिया माइल्स इत्यादीनां विपरीतव्यक्तित्वैः प्रदत्तम् । सः तस्याः दलस्य सामर्थ्यं दृष्टवान् । स च तान् सर्वान् एकत्र आनयत्।
  
  मेधावी।
  
  भविष्यस्य दलम्?
  
  इदानीं यः पुरुषः सर्वं नष्टवान् सः इच्छति स्म यत् तस्य पुरुषस्य न्यायः भवतु यः एतावत् क्रूररूपेण स्वपत्न्याः वधं कृतवान् ।
  
  हेडन् बौड्रोस् इत्यस्य कोष्ठकस्य समीपं गतः । लाकोनी भाडेकर्त्ता आलस्येन तां स्वस्य कृतहस्तयोः उपरि पश्यति स्म ।
  
  "किं अहं भवतः साहाय्यं कर्तुं शक्नोमि एजेण्ट् जे?"
  
  हेडन् कदापि आत्मानं न क्षमिष्यति स्म यदि सा पुनः प्रयासं न कृतवती। "कोवालेन्को इत्यस्य स्थानं कथयतु, बौड्रो। केवलं ददातु सर्वं समाप्तं भविष्यति" इति । सा बाहून् प्रसारितवती। "अर्थात् भवतः विषये सः गन्धं ददाति इव न भवति।"
  
  "कदाचित् सः जानाति।" बौड्रो स्वशरीरं परिवर्त्य शय्यायाः उपरि स्खलितवान् । "कदाचित् सः न जानाति । भवतु नाम अतीव प्राक् एव, हुम्?"
  
  "तस्य योजनाः काः सन्ति ? किम् एतत् नरकद्वारं ?
  
  "यदि अहं जानामि स्म..." इति बौड्रेक्सस्य मुखेन भोज्यमकरस्य स्मितं दृश्यते स्म ।
  
  "भवन्तः वास्तवमेव कुर्वन्ति।" हेडन् अतीव वस्तुतः एव अभवत् । "अहं भवद्भ्यः एतत् अन्तिमम् अवसरं ददामि।"
  
  "अन्तिमः अवसरः? किं त्वं मां गोलिकाप्रहारं कर्तुं गच्छसि ? किं सी.आय.ए.-संस्थायाः अन्ते अवगतम् यत् तेषां क्रीडायां स्थातुं के के कृष्णपापाः कर्तव्याः?"
  
  हेडन् स्कन्धं संकुचितवान्। "अस्य कालः स्थानं च अस्ति" इति ।
  
  "निश्चयेन। अनेकस्थानानां नामकरणं कर्तुं शक्नोमि स्म" इति । बौड्रो तां उपहासितवान्, लारस्य स्प्रेद्वारा उन्मादः प्रकाशमानः। "न किमपि भवता मम कृते कर्तुं शक्यते एजेण्ट् जे, यत् अहं रक्तराज इव शक्तिशालिनः कस्यचित् द्रोहं कर्तुं प्रेरयिष्यति।"
  
  "अच्छा..." हेडन् स्वयमेव स्मितं कर्तुं बाध्यः अभवत् । "तदेव अस्मान् चिन्तयितुं प्रेरितवान् एड्।" सा स्वस्वरे हर्षं योजितवती। "भवतः अत्र किमपि नास्ति मनुष्य। किमपि न। तथापि त्वं न प्रक्षिपसि। त्वं तत्र उपविशसि, अपव्ययमानः, सुखेन निष्कर्षं स्वीकृत्य। यथा सम्पूर्णः हरामी। यथा हारिणी । दक्षिणस्य बकवासस्य खण्डः इव" इति । हेडन् तत् सर्वं दत्तवान्।
  
  बौड्रोस् इत्यस्य मुखेन तनावपूर्णा श्वेतरेखा निर्मितवती ।
  
  "त्वं त्यक्तवान् पुरुषः असि । विचित्रता । बलिदानं। नपुंसकम्।"
  
  बौड्रो तस्याः प्रति अगच्छत् ।
  
  हेडन् तं विडम्बयन् शलाकासु मुखं निपीडयति स्म । "चोदना फ्लेक्सिड डिक्।"
  
  बौड्रो एकं मुष्टिप्रहारं क्षिप्तवान्, परन्तु हेडन् शीघ्रं निवृत्तः, अद्यापि स्मितं कर्तुं बाध्यः । इस्पातस्य मुष्टिप्रहारस्य शब्दः आर्द्रप्रहार इव आसीत् ।
  
  "अतः वयं चिन्तितवन्तः। भवद्विधः सैनिकः किं दुर्बल-इच्छा-सदस्यः भवति?"
  
  इदानीं बौड्रो तां शनैः अवगत्य नेत्रैः अवलोकितवान् ।
  
  "तत् एव" इति । हेडन् तस्य अनुकरणं कृतवान् । "त्वं तत्र आगतवान् किम् ? तस्याः नाम मारिया, किम्?"
  
  बौड्रो अवाच्यक्रोधेन शलाकाः निरुद्धाः अभवन् ।
  
  हेडन् इत्यस्य विस्मयस्य वारः आसीत् । "यथा मया पूर्वमेव उक्तम्।" नपुंसकम्।"
  
  सा निवृत्ता अभवत्। बीजानि रोपितानि आसन्। वेगस्य क्रूरतायाः च विषये आसीत् । एड् बौड्रो सामान्यस्थितौ कदापि क्रैकं न करिष्यति स्म । परन्तु अधुना...
  
  किनिमाका टीवीं आवर्त्य, यत् ते कुर्सिषु बद्धवन्तः यथा भाडेकर्त्ता तत् द्रष्टुं शक्नोति। तस्य पुरुषस्य स्वरे चिन्ता स्पष्टा आसीत् यद्यपि सः तत् गोपनं कर्तुं प्रयतते स्म ।
  
  "किं नरकं यूयं जनाः उद्धर्तुं प्रयतन्ते?"
  
  "पश्यतु हरामी।" हेडन् तस्याः स्वरं इव ध्वनयति स्म यत् सा केवलं इतः परं चिन्तां न करोति। किनिमाका टीवी चालू कृतवान्।
  
  बौड्रोस् इत्यस्य नेत्राणि विस्तारितानि अभवन् । "न" इति सः केवलं अधरेण शान्ततया अवदत् । "अहो न" इति ।
  
  हेडन् पूर्णतया विश्वासनीयेन विस्मयेन स्वस्य दृष्टिम् अमिलत् । "वयं युद्धे स्मः, बौड्रो। त्वम् अद्यापि वक्तुं न इच्छसि? एकं चोदनीयं उपांगं चिनोतु।"
  
  
  * * * ९.
  
  
  मेट् ड्रेकः फ्रेममध्ये प्रवेशात् पूर्वं कॅमेरा सुरक्षितरूपेण स्थाने अस्ति इति सुनिश्चितवान् । कृष्णवर्णीयः बालाक्लावाः तस्य मुखस्य उपरि अधिकं प्रभावाय छद्मरूपस्य अपेक्षया अधः आकृष्यते स्म, परन्तु तस्य धारितं गोलीरोधकं वेस्ट्, तस्य वहितं शस्त्रं च बालिकायाः स्थितिः गम्भीरतां सर्वथा स्पष्टं करोति स्म
  
  बालिकायाः नेत्राणि निराशायाः भयस्य च सरोवराणि आसन्। तस्याः किं कृतम् इति कल्पना नासीत् । तेषां किमर्थं तस्य आवश्यकता आसीत् इति मम कल्पना नास्ति। सा न जानाति स्म यत् तस्याः भ्राता जीवनयापनार्थं किं करोति।
  
  मारिया फेडाक् निर्दोषः आसीत् इति ड्रेकः चिन्तितवान् यत् यदि अद्यकाले कोऽपि निर्दोषः अस्ति। यदृच्छया गृहीतः, दुर्भाग्येन गृहीतः, सम्पूर्णे जगति प्रसारितजाले यत् मृत्युहृदयेन, द्वेषेण च श्वसति, क्रन्दति च।
  
  ड्रेकः तस्याः पार्श्वे एव स्थगितवान्, दक्षिणहस्ते छूरीम् आकर्षयन्, अन्यः बन्दुकस्य उपरि लघुतया अवलम्बितवान् । तस्याः निर्दोषः इति तस्य महत्त्वं नासीत् । प्रतिशोधः एव आसीत्, न्यूनः नासीत् । एकस्य जीवनस्य कृते जीवनम्।
  
  सः धैर्यपूर्वकं प्रतीक्षते स्म।
  
  
  * * * ९.
  
  
  "मारिया फेडक्" इति हेडन् अवदत् । "सा भवतः भगिनी अस्ति, विवाहिता, बौड्रोमहोदय। भगिनी, विस्मृति, भाडेकर्तृमहोदय। भवतः भगिनी आतङ्किता अस्ति, किलरमहोदय। सा न जानाति यत् तस्याः भ्राता कोऽस्ति, सः नियमितरूपेण किं करोति वा। परन्तु सा भवन्तं यथार्थतया जानाति। सा एकं प्रेम्णः भ्रातरं जानाति यः वर्षे एकवारं द्वौ वा नकलीकथाः, बालकानां कृते विचारणीयानि उपहाराः च गृहीत्वा तस्याः समीपं गच्छति । कथयतु एड्, किं त्वं इच्छसि यत् ते मातरं विना वर्धन्ते?"
  
  बौड्रो इत्यस्य नेत्राणि उदग्रानि आसन् । तस्य नग्नभयम् एतावत् प्रबलम् आसीत् यत् हेडन् वस्तुतः तस्य विषये दयां अनुभवति स्म । परन्तु इदानीं समयः नासीत् । तस्य भगिन्याः जीवनं यथार्थतया तुलायां आसीत् । अत एव ते आतिथ्यं कर्तुं मैट् ड्रेकं, एकं चिनोति स्म ।
  
  "मारिया"। तस्य वचनं कृपणं निराशं च निर्गतम्।
  
  
  * * * ९.
  
  
  ड्रेकः भयभीतां बालिकां कष्टेन एव दृष्टवान् । सः केनेडी इत्यस्य बाहुयुग्मे मृतं दृष्टवान् । सः बेन् इत्यस्य रक्ताभं हस्तं दृष्टवान्। सः हैरिसनस्य दोषपूर्णं मुखं दृष्टवान् ।
  
  परन्तु सर्वाधिकं सः कोवालेन्कों दृष्टवान् । रक्तराजा, मास्टरमाइण्ड्, एतावत् शून्यः, भावहीनः च पुरुषः अस्ति यत् सः पुनर्जीवितशवात् अधिकं किमपि न भवितुम् अर्हति स्म । ज़ॉम्बी। सः तस्य पुरुषस्य मुखं दृष्ट्वा तस्य परितः यत् किमपि आसीत् तत् सर्वं जीवनं गले गलितुं इच्छति स्म ।
  
  तस्य हस्ताः बालिकायाः कृते प्रसार्य तस्याः कण्ठं परितः निमीलिताः ।
  
  
  * * * ९.
  
  
  हेडन् मॉनिटरं दृष्ट्वा निमिषं कृतवान्। ड्रेकः वस्तूनि त्वरितम् आसीत् । बौड्रो इत्यस्य मन्दतायाः समयः कदापि नासीत् । किनिमाका तस्याः प्रति पदानि अगच्छत्, सर्वदा दयालुः मध्यस्थः, परन्तु एलिसिया माइल्सः तं प्रतिकर्षति स्म ।
  
  "न कथञ्चित्, बृहत् वयस्क। एते हरामीः स्वेदं कुर्वन्तु। तेषां हस्ते मृत्युं विना किमपि नास्ति" इति ।
  
  हेडन् बौड्रोस् इत्यस्य उपहासं कर्तुं बाध्यतां कृतवती यथा सा स्मरति स्म यत् सः स्वस्य पुरुषान् मारयितुं आदेशं दत्तवान् तदा तस्य उपहासं करोति स्म ।
  
  "किं त्वं चीत्कारं करोषि एड्, अथवा त्वं ज्ञातुम् इच्छसि यत् ते यूके-देशे कथं सुशीं निर्मान्ति?"
  
  बौड्रोः तां घातकदृष्ट्या अवलोकितवान् । तस्य मुखकोणात् कृशं लारं प्रवहति स्म । तस्य भावाः तस्य उपरि आक्रमणं कुर्वन्ति स्म, यथा सः समीपे वधं अनुभवति स्म । हेडन् न इच्छति स्म यत् सः तस्याः कृते स्वं निमीलतु इति ।
  
  एलिसिया पूर्वमेव बार-समीपे आसीत् । "भवता मम प्रेमिकायाः वधस्य आदेशः दत्तः । भवन्तः प्रसन्नाः भवेयुः यत् ड्रेकः एव डाइसिंग् करोति न तु अहं। अहं तां कुत्सिकं द्विगुणं दीर्घकालं यावत् दुःखं प्राप्नुयाम्" इति ।
  
  बौड्रो एकस्मात् अन्यतमं प्रति अवलोकितवान् । "भवन्तः द्वौ अपि श्रेयस्करं यत् अहं कदापि इतः बहिः न गच्छामि। शपथं करोमि भवन्तौ खण्डखण्डं करिष्यामि" इति ।
  
  "तत् रक्षतु" इति । हेडन् पश्यति स्म यत् ड्रेकः मारिया फेडाक् इत्यस्याः कण्ठं निपीडयति स्म । "तस्याः बहुकालः नास्ति।"
  
  बौड्रो कठोरः पुरुषः आसीत्, तस्य मुखं निमीलितम् आसीत् । "सीआयए मम भगिन्याः हानिं न करिष्यति। सा अमेरिकादेशस्य नागरिका अस्ति" इति ।
  
  इदानीं हेडन् यथार्थतया विश्वासं कृतवान् यत् उन्मत्तः वास्तवतः तत् न प्राप्तवान् इति। "शृणु मां उन्मत्तः हरामी" इति सा श्वसितवती । "वयं युद्धे स्मः। रक्तराजः अमेरिकनभूमौ अमेरिकनजनानाम् वधं कृतवान् । सः दशकशः अपहरणं कृतवान् । दशकशः।सः एतत् देशं मोचनार्थं धारयितुम् इच्छति। स त्वां वा दुर्गन्धितां भगिनीं वा न शापं ददाति!"
  
  एलिसिया स्वस्य कर्णपुटे किमपि गुञ्जितवती। हेडन् निर्देशान् श्रुतवान्। किनिमका अपि तथैव अकरोत् ।
  
  तथैव ड्रेकः अपि करोति ।
  
  सः स्त्रियाः कण्ठं मुक्त्वा तस्य पिस्तौलात् बन्दुकं बहिः आकर्षितवान् ।
  
  हेडन् इत्येव दन्तं संकुचितवती यत् तस्याः कपालस्य परितः तंत्रिकाः क्रन्दन्ति स्म । तस्याः आतङ्कप्रवृत्तिः प्रायः तां क्रन्दितवती, तं निवर्तयतु इति च अवदत् । तस्याः ध्यानं एकं सेकण्डं यावत् धुन्धलं जातम्, परन्तु ततः तस्याः प्रशिक्षणं प्रारब्धम्, यत् कोवालेन्को इत्यस्य अन्वेषणस्य एषः एव सर्वोत्तमः अवसरः इति ।
  
  शतशः वा अधिकानि वा तारयितुं एकं प्राणम्।
  
  बौड्रो तस्याः मुखस्य भावक्रीडां दृष्ट्वा सहसा शलाकासु प्रत्ययः हस्तं प्रसारयन् गुर्गुरन् च अभवत् ।
  
  "तत् मा कुरु" इति । किं त्वं मम लघुभगिन्याम् एतत् कर्तुं न साहसं करोषि!"
  
  हेडन् इत्यस्य मुखं पाषाणस्य मुखौटम् आसीत् । "अन्तिमः अवसरः, घातकः।"
  
  "रक्तवान् राजा भूतः अस्ति। अहं सर्वं जानामि यत् एतत् रक्तं हेरिंग् भवितुम् अर्हति। सः एतादृशं वस्तु प्रेम करोति" इति ।
  
  "विदित। अस्मान् परीक्ष्यताम्।"
  
  परन्तु बौड्रो अतिदीर्घकालं यावत् भाडेकर्त्ता, अतिदीर्घकालं यावत् घातकः अस्ति। अधिकारिणां च द्वेषः तस्य न्यायं अन्धं कृतवान्। "नरकं गच्छ कुत्सिता।"
  
  हेडन् इत्यस्याः हृदयं डुबत्, परन्तु सा स्वस्य कटिबन्धे माइक्रोफोन-निरीक्षकं ट्याप् कृतवती । "तां विदारयतु।"
  
  ड्रेकः बन्दुकं उत्थाप्य तस्याः शिरसि निपीडितवान् । तस्य अङ्गुली शूलं निपीडितवती।
  
  बौड्रोः भयभीतः गर्जति स्म । "नहि! रक्ताधिपतेः-"
  
  ड्रेकः बन्दुकस्य घोरः शब्दः अन्येषां सर्वेषां शब्दानां मज्जनं कृतवान् । सः मारिया फेडक् इत्यस्याः शिरस्य पार्श्वे रक्तस्य सिञ्चनं भवति स्म इति पश्यति स्म ।
  
  "उत्तर ओआहु!" बौड्रोः समाप्तवान् । "तस्य बृहत्तमः पशुपालनक्षेत्रः तत्र अस्ति..." तस्य वचनं तलम् अवगाहन् मृतां भगिनीं कुर्सिषु पतितं पश्यन् पृष्ठतः रक्तसिक्तं भित्तिं पश्यन् अनुसृत्य गतम् सः आघातेन पश्यति स्म यत् बालाक्लावा-वस्त्रधारी आकृतिः पटलस्य समीपं गच्छति स्म यावत् तत् सम्पूर्णतया पूरयति स्म । ततः सः मुखौटं उद्धृतवान्।
  
  म्याट् ड्रेकस्य मुखं शीतं, दूरं, एकस्य जल्लादस्य मुखं आसीत् यः स्वकार्यं प्रेम्णा पश्यति स्म ।
  
  हेडन् कम्पितः अभवत्।
  
  
  त्रयोदशोऽध्यायः
  
  
  म्याट् ड्रेकः टैक्सीतः बहिः गत्वा तस्य पुरतः आविर्भूतस्य उच्छ्रितभवनस्य अध्ययनार्थं नेत्राणि निमीलितवान् । धूसरवर्णीयः अवर्णनीयः च, सी.आय.ए.-गुप्तकार्यक्रमस्य सम्यक् आवरणम् आसीत् । स्थानीय एजेण्ट्-जनाः भूमिगत-गराज-मध्ये घुसपैठं कर्तुं प्रवृत्ताः आसन्, सुरक्षायाः बहुस्तरं गत्वा । अन्ये सर्वे, एजेण्ट् वा नागरिकाः वा, मुखद्वारेण प्रविश्य, जानीतेव सहजलक्ष्यरूपेण स्वं प्रस्तुतवन्तः ।
  
  सः गभीरं निःश्वासं गृहीत्वा यावत्कालं यावत् स्मर्तुं शक्नोति तावत् प्रथमवारं प्रायः धीरो भूत्वा एकव्यक्तिं परिभ्रमणं द्वारं उद्घाटितवान् । न्यूनातिन्यूनं एषा स्थापना स्वस्य सुरक्षां गम्भीरतापूर्वकं गृह्णाति इव आसीत् । तस्य पुरतः सरलं मेजं आसीत्, यस्मिन् अर्धदर्जनं कठोररूपिणः जनाः उपविष्टाः आसन् । न संशयः अन्ये बहवः पश्यन्ति स्म ।
  
  सः पालिशितस्य टाइल्-तलस्य पारं गतः। "हेडेन् जे मां मिलितुं प्रतीक्षते।"
  
  "भवतः नाम किमस्ति?"
  
  "ड्रेक" इति ।
  
  "मैट् ड्रेक?" रक्षकस्य स्थिररूपं किञ्चित् डुलति स्म ।
  
  "निश्चयेन"।
  
  सः पुरुषः तस्मै एकं दृष्टिपातं दत्तवान् यत् कश्चन व्यक्तिः प्रसिद्धं व्यक्तिं वा बन्दीं वा दृष्ट्वा उपयोक्तुं शक्नोति। ततः सः आह्वानं कृतवान्। एकसेकेण्ड् अनन्तरं सः ड्रेकं विवेकपूर्णं लिफ्टं प्रति अनुसृत्य अगच्छत् । सः कीलं प्रविष्ट्वा बटनं नुदति स्म।
  
  ड्रेकः लिफ्टं वायुकुशनस्य उपरि इव ऊर्ध्वं उड्डीयमानं अनुभवति स्म । सः निश्चयं कृतवान् यत् किं भविष्यति इति विषये अधिकं न चिन्तयतु, सः घटनाः स्वस्य पालनं कर्तुं दत्तवान्। यदा द्वारं उद्घाटितम् तदा सः गलियारस्य सम्मुखः अभवत् ।
  
  गलियारस्य अन्ते तस्य अभिवादनार्थं समितिः स्थिता आसीत् ।
  
  बेन् ब्लेक् तस्य भगिनी करिन् च । हेडन्। किनिमाका । एलिसिया माइल्सः कुत्रचित् पृष्ठतः स्थिता आसीत् । सः मे-मासं न दृष्टवान्, परन्तु तदा सः अपि तत् वस्तुतः न अपेक्षितवान् ।
  
  दृश्यं तथापि गलतम् आसीत्। अस्मिन् केनेडी इत्यस्य समावेशः करणीयः आसीत् । तया विना सर्वं विचित्रं दृश्यते स्म। सः लिफ्टात् बहिः गत्वा स्मर्तुं प्रयत्नं कृतवान् यत् सम्भवतः तेषां मनसि अपि तथैव भावः आसीत् । परन्तु किं ते प्रतिरात्रं शयने शयनं कुर्वन्ति स्म, तस्याः नेत्रेषु पश्यन्तः, चिन्तयन्ति स्म यत् ड्रेकः तस्याः उद्धाराय किमर्थं तत्र नास्ति इति?
  
  ततः बेन् तस्य पुरतः स्थित्वा ड्रेकः किमपि न वदन् युवकं बाहुयुग्मे आकर्षितवान् । करिन् भ्रातुः स्कन्धस्य उपरि मेषवत् स्मितं कृतवती, हेडन् च तस्य स्कन्धे हस्तं स्थापयितुं समीपं गतः।
  
  "वयं भवन्तं त्यक्तवन्तः"।
  
  सः निराशः सन् धारितवान्। "धन्यवाद"।
  
  "भवता एकान्ते भवितुं न प्रयोजनम्" इति बेन् अवदत् ।
  
  ड्रेकः एकं पदं पश्चात् गतः। "पश्यतु" इति सः अवदत्, "एकं वस्तु ऋजुं कर्तुं महत्त्वपूर्णम् अस्ति । अहं परिवर्तितः व्यक्तिः अस्मि। त्वं मयि अवलम्बितुं न शक्नोषि, विशेषतः त्वं बेन्। यदि भवान् एतत् अवगच्छति, भवान् सर्वः, तर्हि वयं मिलित्वा कार्यं कर्तुं शक्नुमः इति संभावना अस्ति" इति ।
  
  "भवतः न आसीत्-" बेन् सीधा समस्यां प्रति अगच्छत्, यथा ड्रेकः जानाति स्म यत् सः करिष्यति इति । करिन्, आश्चर्यवत्, तर्कस्य हस्तः आसीत् । सा तं गृहीत्वा पार्श्वे आकर्षितवती, ड्रेकं पृष्ठतः कार्यालयं प्रति स्पष्टमार्गं त्यक्त्वा ।
  
  सः तान् मार्गे किनिमाकं प्रति शीर्षं न्यस्य गतः। एलिसिया माइल्सः गम्भीरदृष्ट्या तं पश्यति स्म । तस्याः प्रियस्य कस्यचित् हानिः अपि अभवत् ।
  
  ड्रेकः स्थगितवान् । "अद्यापि न समाप्तम्, एलिसिया, कथमपि। अयं हरामी अवश्यमेव निराकरणीयः। न चेत् स जगत् दहति भूमौ" इति ।
  
  "कोवालेन्को क्रन्दन् म्रियते।"
  
  "हलेलुयाह"।
  
  ड्रेकः तस्याः समीपं गत्वा कक्षं प्रविष्टवान् । तस्य दक्षिणभागे द्वौ विशालौ सङ्गणकौ उपविष्टौ, हार्डड्राइव्-इत्येतत् अन्वेषणं कृत्वा दत्तांशं लोड्-करणं कुर्वन्तः कूजन्ति, क्लिक् च कुर्वन्ति स्म । तस्य पुरतः मियामी-समुद्रतटं दृष्ट्वा तल-उच्च-गोलीरोधक-जालकयुगलम् आसीत् । सहसा सः वेल्सस्य विकृतस्य अभिनयं कृत्वा स्नाइपर-स्कोपं याचमानस्य प्रतिबिम्बेन आहतः अभवत् यत् सः तत्र अधः चर्मकृतानि शरीराणि द्रष्टुं शक्नोति स्म
  
  एतेन विचारेण सः चिन्तनं कृतवान्। केनेडी इत्यस्य हत्यायाः अनन्तरं प्रथमवारं सः वेल्स इत्यस्य विषये सुसंगतरूपेण चिन्तितवान् । वेल्स् एलिसिया अथवा मे इत्यस्य हस्तेन घोरं मृत्युं प्राप्नोत् । सः न जानाति स्म यत् के, किमर्थं च न जानाति स्म।
  
  सः अन्येषां अनुसरणं श्रुतवान्। "तथा..." सः दृश्ये एव ध्यानं दत्तवान् । "वयं कदा हवाईदेशं गच्छामः?"
  
  "प्रातःकाले" इति हेडन् अवदत् । "अस्माकं बहवः सम्पत्तिः अधुना ओआहु-नगरे केन्द्रीकृताः सन्ति । अन्यद्वीपान् अपि पश्यामः यतोहि कोवालेन्को-नगरे एकादशाधिकाः पशुपालनक्षेत्राणि सन्ति इति ज्ञायते । अवश्यं इदानीं अपि ज्ञायते यत् सः वञ्चनस्य स्वामी अस्ति, अतः वयं विश्वस्य विभिन्नेषु प्रदेशेषु अन्येषां लीडानां अनुसरणं निरन्तरं कुर्मः" इति ।
  
  "दण्डः। कप्तानकुक्, डायमण्ड् हेड्, हेल्स् गेट् इत्यादीनां सन्दर्भाः स्मरामि। किम् एतत् भवता लक्ष्यं कृतम् आसीत्?"
  
  बेन् तत् गृहीतवान्। "प्रायः, आम्। परन्तु कुक् काउआइ इत्यत्र अवतरत्, न तु ओआहु इत्यत्र । तस्य-" एकालापः अकस्मात् समाप्तः । "हम्, संक्षेपेण । वयं किमपि असामान्यं न प्राप्नुमः। पुनर्मिलामः।"
  
  "कुक्-डायमण्ड्-हेड्-योः प्रत्यक्षसम्बन्धः नास्ति?"
  
  "वयं तस्मिन् कार्यं कुर्मः"। करिन् किञ्चित् रक्षात्मकरूपेण उक्तवान्।
  
  "किन्तु सः यॉर्कशायर-नगरे जातः" इति बेन् ड्रेकस्य नूतनस्य बाधकस्य परीक्षणं कुर्वन् अपि अवदत् । "भवन्तः जानन्ति, ईश्वरस्य पृथिवी।"
  
  इदं इव आसीत् यत् ड्रेकः स्वमित्रस्य वचनं अपि न श्रुतवान्। "हवाईदेशे सः कियत्कालं यावत् व्यतीतवान्?"
  
  "मासाः" इति करिन् अवदत् । "सः न्यूनातिन्यूनं द्विवारं तत्र गतः।"
  
  "कदाचित् सः तदा प्रत्येकं द्वीपं गतवान् । भवता किं कर्तव्यं तस्य लॉग्स् पश्यतु, न तु तस्य इतिहासः उपलब्धयः वा। तेषु विषयेषु अस्माभिः ज्ञातव्यं यत् सः प्रसिद्धः नास्ति" इति ।
  
  "एतत्..." करिन् विरमति स्म । "तत्त्वतः तस्य अर्थः अस्ति।"
  
  बेन् किमपि न अवदत्। करिन् समाप्तः नासीत्। "वयं यत् जानीमः तत् अस्ति यत् हवाई-देशस्य अग्नि-विद्युत्-ज्वालामुखीनां देवः पेले-नामिका महिला अस्ति । हवाई-देशस्य अनेकेषु प्राचीनकथासु सा लोकप्रियः व्यक्तिः अस्ति । तस्याः गृहं विश्वस्य एकस्य सक्रियतमस्य ज्वालामुख्याः उपरि अस्ति इति कथ्यते, परन्तु तत् बृहत्द्वीपे अस्ति, न तु ओआहु-नगरे" इति ।
  
  "एतत् सर्वं?" ड्रेकः संक्षेपेण पृष्टवान्।
  
  "नहि। यद्यपि अधिकांशः कथाः तस्याः भगिनीनां विषये सन्ति तथापि केचन आख्यायिकाः पेले-द्वारस्य विषये कथयन्ति । द्वारं अग्निं ज्वालामुख्याः हृदयं च गच्छति-किं तत् भवतः कृते नरकं इव ध्वन्यते?"
  
  "कदाचित् एतत् रूपकम्" इति किनिमका अचिन्तयन् अवदत्, ततः लज्जितः अभवत् । "अच्छा, भवितुम् अर्हति। भवत् जानसि..."
  
  एलिसिया प्रथमं हसति स्म । "ईश्वरस्य धन्यवादः न्यूनातिन्यूनं अन्यस्य कस्यचित् हास्यभावः अस्ति।" सा श्वासं गृहीतवती, ततः "न अपराधः" इति अपि अवदत्, एतादृशेन स्वरेण यत् सा दर्शयति स्म यत् जनाः तया सह कथं व्यवहारं कुर्वन्ति इति सा वास्तवतः चिन्तां न करोति ।
  
  "पेलेस् गेट् उपयोगी भवितुम् अर्हति" इति ड्रेकः अवदत् । "सत्कार्यं कुर्वन्तु। प्रातः पश्यामः" इति ।
  
  "किं त्वं न तिष्ठसि?" बेन् स्पष्टतया आशां कुर्वन् आसीत् यत् तस्य मित्रेण सह वार्तालापस्य अवसरः भविष्यति इति।
  
  "नहि"। समुद्रस्य उपरि सूर्यः अस्तं गन्तुं आरब्धवान् तदा ड्रेकः खिडक्याः बहिः प्रेक्षते स्म । "अद्य रात्रौ मम कुत्रचित् भवितव्यम् अस्ति।"
  
  
  चतुर्दशोऽध्यायः
  
  
  ड्रेकः पश्चात् न पश्यन् कक्षं त्यक्तवान् । यथा अपेक्षितं, हेडन् तं लिफ्टं प्रविष्टुं प्रवृत्तः एव गृहीतवान् ।
  
  "ड्रेक, मन्दं कुरु । सा कुशलम् अस्ति?"
  
  "भवन्तः जानन्ति यत् सा कुशलम् अस्ति। भवन्तः तां वीडियोधारायां दृष्टवन्तः" इति ।
  
  हेडन् तस्य हस्तं गृहीतवान्। "भवन्तः जानन्ति मम अभिप्रायः।"
  
  "सा कुशलं भविष्यति। तत् उत्तमं दृश्यते स्म, भवन्तः तत् जानन्ति। बौड्रोः अवश्यमेव तत् वास्तविकरूपेण एव चिन्तितवान्" इति ।
  
  "आम्"।
  
  "अहं तं भग्नं दृष्टुं शक्नोमि स्म।"
  
  "अच्छा, अहमेव सः छूरेण हतवान् अतः मया तत् सुखं प्राप्तम्, भवतः धन्यवादः।"
  
  ड्रेकः प्रथमतलस्य बटनं निपीडितवान् । "तस्य भगिनी भवतः एजेण्ट्-सहितं पूर्वमेव भवेत् । ते तां चिकित्सालयं नीत्वा स्वच्छतां करिष्यन्ति। नकली रक्तं स्वव्यापारं चिन्तयन् पिशाचः अस्ति, भवन्तः जानन्ति।"
  
  "बौड्रो केवलं उन्मत्तः अभवत्, यदि तत् सम्भवम्। यदा तस्य भगिनी उत्तिष्ठति स्म, जीविता-" हेडन् शिरः कम्पयति स्म । "अन्तिमः पतनम्" इति ।
  
  "योजना कार्यं कृतवती । सः ध्वनिविचारः आसीत्" इति ड्रेकः तां अवदत् । "अस्माभिः सूचना प्राप्ता। तस्य मूल्यम् आसीत् "।
  
  हेडन् शिरः उन्नमयितवान्। "अहं जानामि। अहं केवलं प्रसन्नः अस्मि यत् उन्मत्तः सलाखयोः पृष्ठतः अस्ति" इति ।
  
  ड्रेकः लिफ्टं प्रविश्य द्वाराणि पिधातुं प्रतीक्षते स्म । "यदि मम विषयः स्यात्" इति सः अवदत् यदा हेडन् दृष्ट्या अन्तर्धानं जातः । "अहं तस्य कोष्ठके हरामीं गोलिकाभिः मारयामि स्म।"
  
  
  * * * ९.
  
  
  ड्रेकः बिस्केन्-बौलेवार्ड्-नगरं प्रति टैक्सी-यानेन गत्वा बेसाइड्-शॉपिङ्ग्-प्लाजा-नगरं प्रति प्रस्थितवान् । यः पुरुषः तं आहूतवान्, सः निःशब्दः, अनिश्चितः, सर्वथा चरित्रहीनः च ध्वनिं कुर्वन् बुब्बा गम्पस्य बहिः मिलितुम् इच्छति स्म । ड्रेकः एकं क्षणं हास्यं कृत्वा हूटर्स् इति स्थानं सूचितवान् यत् सम्भवतः तेषां कृते अधिकं उपयुक्तम् आसीत्, परन्तु मे इव अभिनयं कृतवती यत् सा तं अपि न श्रुतवती ।
  
  ड्रेकः जनसमूहे सम्मिलितः, परितः कोलाहलपूर्णं विनोदं श्रुत्वा, सर्वथा स्थानात् बहिः इति अनुभवति स्म । एतावता प्रियं किमपि नष्टं कृत्वा कथं सुखिनः स्युः । कथं ते चिन्तां न कर्तुं शक्नुवन्ति स्म ?
  
  तस्य कण्ठः शुष्कः, अधरः च विदीर्णः आसीत् । बुब्बा गम्प इत्यत्र स्थितः बारः इशारान् कृतवान् । कदाचित् सः तस्याः आगमनात् पूर्वं कतिपयान् मज्जयितुं शक्नोति स्म। तथापि तस्य भ्रमः नासीत्; एतत् स्थगितव्यम् आसीत् । यदि सः स्वस्य प्रियस्य स्त्रियाः हत्यारस्य मृगयायै हवाईदेशं गच्छति स्म, यदि सः शिकारः न भवितुं प्रतिशोधं प्राप्तुं गच्छति स्म तर्हि एतत् अन्तिमवारं भवितुम् अर्हति स्म
  
  भवितुमर्हति स्म ।
  
  सः द्वारं धक्कायितुं प्रवृत्तः आसीत् यदा माई तं क्रन्दितवती। सा तत्रैव मम षड्पाददूरे स्थितं स्तम्भं अवलम्ब्य आसीत् । यदि सा शत्रुः स्यात् तर्हि सः इदानीं एव मृतः स्यात्।
  
  क्रूरतायाः प्रतिशोधस्य च तस्य दृढनिश्चयः ध्यानं अनुभवं च विना व्यर्थः आसीत् ।
  
  माई भोजनालयं प्रति अगच्छत्, ड्रेकः तस्याः अनुसरणं कृतवान्। ते बार-स्थाने आसनं कृत्वा हवाई-देशस्य आगामि-यात्रायाः सम्मानार्थं लावा-फ्लोस्-इत्यस्य आदेशं दत्तवन्तः ।
  
  ड्रेकः मौनम् अभवत् । सः पूर्वं कदापि माई कितानो घबराहटं न दृष्टवान् आसीत् । सः तां पूर्वं कदापि भीता न दृष्टवान् आसीत् । सः एतादृशं परिदृश्यं कल्पयितुं न शक्तवान् यत् तां प्रस्थापयिष्यति।
  
  ततः च तस्य जगत् पुनः पतितम्।
  
  "कोवालेन्को मम भगिनीं चिकां टोक्योतः अपहृतवान् । अनेकाः मासाः व्यतीताः। ततः परं तां बद्धं कृतवान्" इति । मै गभीरं निःश्वासं गृहीतवती।
  
  "अहम् अवगच्छामि। भवता किं कृतम् इति अहं अवगच्छामि" इति ड्रेकः कुहूकुहू कृत्वा अवदत् । स्पष्टम् आसीत् । परिवारः सर्वदा प्रथमः आसीत् ।
  
  "तस्य यन्त्रम् अस्ति।"
  
  "आम्"।
  
  "अहं तां अन्वेष्टुं अमेरिकादेशम् आगतः। कोवालेन्को इत्यस्य अन्वेषणार्थम् । परन्तु यावत् भवता भवतः मित्रैः सह मया सह सम्पर्कः न कृतः तावत् अहं असफलः अभवम्। अहं भवतः ऋणी अस्मि"।
  
  "वयं तां न तारितवन्तः। त्वं कृतवान्" इति ।
  
  "भवन्तः आशां दत्तवन्तः, मां दलस्य भागं कृतवन्तः।"
  
  "त्वं अद्यापि दलस्य भागः असि। तथा च मा विस्मरन्तु यत् सर्वकारस्य अन्यः उपायः अस्ति। ते न त्यक्तुं गच्छन्ति" इति ।
  
  "यावत् तेषु कस्यचित् प्रियजनः बन्धने नासीत्।"
  
  गेट्स्-पत्न्याः किं जातम् इति ड्रेकः जानाति स्म, परन्तु किमपि न अवदत् । "हवाईनगरे भवतः आवश्यकता भविष्यति, माई। यदि वयम् अस्य पुरुषस्य ताडयितुम् इच्छामः तर्हि अस्माकं सर्वोत्तमस्य आवश्यकता भविष्यति। सर्वकारः एतत् जानाति। अत एव भवतः, एलिसिया च अन्ये च गन्तुं अनुमतिः आसीत्।"
  
  "त्वं अपि?"
  
  "अहं च"।
  
  "किं भवतः प्रियजनानाम्, ड्रेक ? किं रक्तराजा स्वस्य प्रतिशोधं कर्तुं प्रयतते स्म?"
  
  ड्रेकः स्कन्धं संकुचितवान्। "सः असफलः अभवत् ।"
  
  "तथापि सः प्रयत्नशीलः भविष्यति।"
  
  "किं भवतः भगिनी सुरक्षिता अस्ति" किं तस्याः अतिरिक्तरक्षणस्य आवश्यकता अस्ति?अहं केचन जनान् जानामि-"
  
  "तस्य पालनं कृतम्, धन्यवादः।"
  
  ड्रेकः अस्पृष्टस्य पेयस्य अध्ययनं कृतवान् । "तर्हि एतत् सर्वं हवाई-देशे एव समाप्तं भविष्यति" इति सः अवदत् । "अधुना च वयं प्रायः प्राप्तवन्तः, शीघ्रमेव भविष्यति।"
  
  माई स्वस्य पेयस्य दीर्घं घूंटं गृहीतवती। "सः सज्जः भविष्यति, ड्रेक। सः दशकं यावत् एतस्य योजनां कुर्वन् अस्ति।"
  
  "एषा अग्निभूमिः" इति सः अवदत् । "कोवालेन्को अस्मान् शेषान् च तस्मिन् समीकरणे योजयन्तु, तर्हि एतत् सर्वं स्थानं केवलं विस्फोटं कर्तुं शक्नोति।"
  
  
  * * * ९.
  
  
  सः मे इत्यस्य पार्किङ्गस्थानं प्रति गच्छन्तं पश्यन् यत्र सः चिन्तयति स्म यत् टैक्सी अस्ति तत्र गच्छति स्म । मियामी-नगरस्य रात्रौ जीवनं पूर्णतया प्रचलति स्म । मद्यं केवलं मद्यस्य साधनं नासीत्, अनन्तसुखदरात्रयः, सुन्दराः स्त्रीपुरुषाः, गतिशीलरागाः च तस्य ध्वजप्रधानं मनोबलमपि उत्थापयितुं बहु परिश्रमं कृतवन्तः
  
  सः कोणं परिवर्त्य तस्य पुरतः मरीना उद्घाटिता - स्थानस्य गौरवं ग्रहीतुं नौकाः भ्रष्टाः, पादमार्गान् पूरयन्तः जनसमूहाः, सुन्दरैः जनानां पूर्णं मुक्तवायुभोजनागारं ये जगति किमपि विषये किमपि न ददति स्म।
  
  धन्यवादः बहुधा मैट् ड्रेक इत्यादीनां जनानां कृते।
  
  सः पश्चात् गतवान्। तस्य सेलफोनः तया भूतप्रवेशपूर्णेन, सुरीलेन रागेण ध्वनितवान् ।
  
  शीघ्रं बटनं नुदन्तु। "आम्?"
  
  "मट्ट्? नमस्कारः। नमस्ते।" आक्सफोर्ड-शिक्षायाः सूक्ष्मस्वरः तं आश्चर्यचकितं कृतवान् ।
  
  "दल?" - उवाच । "टोर्स्टेन् डाहल्?"
  
  "निश्चयेन। कः अन्यः एवम् उत्तमः ध्वन्यते?"
  
  ड्रेकः आतङ्कितः अभवत् । "सर्वं कुशलम् अस्ति?"
  
  "चिन्ता मा कुरु मित्र। जगतः अस्मिन् पार्श्वे सर्वं कुशलम् अस्ति। आइसलैण्ड् महान् अस्ति। बालकाः विलक्षणाः सन्ति। भार्या... भार्या। कोवालेन्को इत्यनेन सह कथं प्रचलति?"
  
  "वयं तत् प्राप्नुमः" इति ड्रेकः स्मितं कृत्वा अवदत् । "प्रायशः। वयं जानीमः यत् कुत्र पश्यितव्यम्। अधुना किञ्चित् परिचालनं प्रचलति, श्वः वयं हवाई-देशे भवितुम् अर्हति" इति ।
  
  "परिपूर्णम्। साधु, अहं यत् कारणं आह्वयामि तत् भवतः किञ्चित् उपयोगी भवेत् वा न वा। भवन्तः स्वयमेव निर्णयं कर्तुं शक्नुवन्ति। यथा भवन्तः जानन्ति, देवसमाधिस्य अन्वेषणं सावधानीपूर्वकं निरन्तरं भवति । किं भवन्तः स्मर्यन्ते यत् कथं फ्रे-दुर्गे अहं ओडिन्-समाधि-प्रान्ते जिह्वा लम्बमानः स्थितवान्? किं भवन्तः स्मर्यन्ते यत् अस्माभिः किं प्राप्तम्?"
  
  ड्रेकः स्वस्य तत्कालं विस्मयं स्मरणं कृतवान् । "निश्चयेन"।
  
  "प्रायेण प्रतिदिनं एतस्य समं वा अतिक्रान्तं वा निधिं प्राप्नुमः इति वदन् विश्वासं कुरुत । परन्तु अद्य प्रातः किञ्चित् लौकिकं किमपि मम ध्यानं आकर्षितवान्, मुख्यतया यतः तत् भवतः स्मरणं कृतवान्" इति ।
  
  स्वीडिशस्य श्रवणार्थं ड्रेकः संकीर्णमार्गे पदानि स्थापयति स्म । "भवतः मम स्मरणं करोति ? किं भवता हरक्यूलिसः प्राप्तः ?
  
  "नहि। परन्तु वयं समाधौ प्रत्येकस्य आलम्बनस्य भित्तिषु चिह्नानि प्राप्नुमः। निधिपृष्ठे निगूढाः आसन्, अतः ते प्रथमं न लक्ष्यन्ते स्म" इति ।
  
  ड्रेकः कासितवान् । "चिह्नानि?"
  
  "भवता प्रेषितस्य फोटोस्य ते मेलनं कृतवन्तः।"
  
  ड्रेकः क्षणं गृहीतवान्, ततः विद्युत् तस्य हृदयं प्रहारितवान् । "प्रतीक्षतु। मया प्रेषितं चित्रं इव भवतः अभिप्रायः? कालयात्रायन्त्रेषु वयं यत् भ्रामरीप्रतिबिम्बं प्राप्नुमः?"
  
  "एतेन भवतः दंशः भविष्यति इति मया चिन्तितम्। आम्, एतानि चिह्नानि - अथवा कर्लानि, यथा भवन्तः वदन्ति।"
  
  ड्रेकः क्षणं यावत् वाक्हीनः अभवत् । यदि देवसमाधौ स्थापितानि चिह्नानि प्राचीनयानयन्त्रेषु तेषां चिह्नानां सङ्गतिं कुर्वन्ति स्म तर्हि ते समानयुगस्य एव इति अर्थः ।
  
  ड्रेकः शुष्कमुखेन उक्तवान्। "इत्यर्थः-" इति ।
  
  परन्तु थोर्स्टेन् डाहल् इत्यनेन सर्वं पूर्वमेव चिन्तितम् अस्ति । "यत् देवाः कालयात्रायै यन्त्राणि सृष्टवन्तः। यदि भवन्तः चिन्तयन्ति तर्हि तस्य अर्थः भवति। ओडिन्-समाधिस्थले यत् प्राप्तवन्तः तस्मात् वयं जानीमः यत् तेषां अस्तित्वम् आसीत् । इदानीं वयं जानीमः यत् ते कालस्य व्यतीतस्य परिवर्तनं कथं कृतवन्तः" इति ।
  
  
  पञ्चदशोऽध्यायः
  
  
  रक्तराजः स्वस्य लघु-आरक्षितस्य धारायाम् स्थित्वा तस्य बङ्गालव्याघ्राः कतिपये तेषां कृते मुक्तं लघुमृगं अनुधावन्ति इति पश्यति स्म । तस्य भावाः विदीर्णाः अभवन् । एकतः ग्रहे निर्मितानाम् एकस्य महान् वधयन्त्रस्य स्वामित्वं, अवकाशकाले द्रष्टुं च आनन्दः आसीत् । अपरं तु तेषां बद्धत्वं रोदनात्मकं लज्जाजनकम् आसीत् । ते उत्तमं अर्हन्ति स्म।
  
  न तस्य मानवबन्दी इव। ते यत् प्राप्तुं गच्छन्ति स्म तत् अर्हन्ति स्म।
  
  बौड्रो।
  
  तृणं पारं गच्छन्तं कतिपयान् जनान् श्रुत्वा रक्तराजः परिवृत्तः । "बौड्रोमहोदय" इति सः व्यङ्ग्यं कृतवान् । "सीआयए-निरोधः कथं गतः?"
  
  सः पुरुषः कतिपयगजदूरे स्थगितवान्, तस्मै आवश्यकं सम्मानं दत्त्वा, परन्तु तं अभयेन पश्यन् । "मया कल्पितात् अधिकं कठिनम्" इति सः स्वीकृतवान् । "शान्तनिष्कासनार्थं धन्यवादः।"
  
  रक्तराजः विरमति स्म । सः पृष्ठतः व्याघ्रान् भयभीतान् मृगान् अनुधावन् अनुभवति स्म । मृगः क्रन्दन् पलायितवान् आतङ्काभिभूतः स्वस्य मृत्युं सम्मुखीभवितुं असमर्थः । बौड्रो तथा नासीत् । रक्तराजः तस्मै किञ्चित् आदरं दर्शितवान् ।
  
  "किं मैट् ड्रेकः भवन्तं अतिक्रान्तवान्?"
  
  "सीआयए मया अपेक्षितापेक्षया अधिकं साधनसम्पन्नं जातम् । तत् एव" इति ।
  
  "भवन्तः जानन्ति यत् यदि मम बन्दुकं स्यात् तर्हि भवतः भगिन्याः मृत्युः नकली न स्यात्।"
  
  बौड्रो इत्यस्य मौनेन सः अवगच्छति इति ज्ञातवान् ।
  
  "अभिनयस्य समयः आगतः" इति रक्तराजः अवदत् । "अन्यपशुपालनक्षेत्राणि नाशयितुं मम आवश्यकता अस्ति। काउआइ, बृहत्द्वीपे च ये सन्ति। किं त्वं मम कृते एतत् कर्तुं शक्नोषि?"
  
  यः पुरुषः आजीवनकारावासात् उद्धारं कर्तुं आज्ञापितवान् सः सहसा आशां प्राप्नोत् । "अहम् एतत् कर्तुं शक्नोमि।"
  
  "भवता प्रत्येकं बन्धकं मारयितव्यम्। प्रत्येकं पुरुषः, स्त्री, बालकः च। त्वं कर्तुं शक्नोषि?"
  
  "आम्, महोदय"।
  
  रक्तराजः अग्रे अवलम्बितवान् । "त्वं निश्चिन्तः असि?"
  
  "यत् त्वं मां प्रार्थयसि तत् करिष्यामि।"
  
  रक्तराजः बाह्यभावं न दर्शितवान्, किन्तु प्रसन्नः अभवत् । बौड्रो तस्य सर्वाधिकं सक्षमः योद्धा, सेनापतिः च आसीत् । सः एतावत् निष्ठावान् एव अभवत् इति साधु।
  
  "ततः गच्छ सज्जः भवतु। अहं भवतः निर्देशान् प्रतीक्षामि।"
  
  तस्य जनाः अमेरिकनं दूरं नीतवन्तः, रक्तराजा च एकं पुरुषं पृष्ठतः प्रतीक्षितुं इशारान् अकरोत् । ओआहु-नगरस्य तस्य पशुपालनक्षेत्रस्य प्रबन्धकः क्लाउड् आसीत् ।
  
  "यथा मया उक्तं क्लाउड्, समयः आगतः। सज्जः असि किम्?"
  
  "सर्वं सज्जीकृतम् अस्ति। कियत्कालं यावत् वयं धारयेम?"
  
  "यावत् त्वं न म्रियसे तावत् धारयिष्यसि" इति रक्तराजः क्रन्दितवान् । "तदा मम ऋणं भवतः परिशोधितं भविष्यति। त्वं विक्षेपस्य भागः असि। अवश्यं एषः अल्पः भागः एव, परन्तु भवतः त्यागः सार्थकः अस्ति" इति ।
  
  तस्य ओआहु-परिवेक्षकः मौनम् अभवत् ।
  
  "किं भवन्तं बाधते?"
  
  "नहि। न महोदय।"
  
  "एतत् साधु अस्ति।" तथा च एकदा वयं तेषां ध्यानं पशुपालनक्षेत्रे केन्द्रीकुर्मः तदा भवान् स्थानीयद्वीपकोष्ठकान् उद्घाटयिष्यति। अहमेव नरकद्वाराणि गमिष्यामि, परन्तु हवाईदेशः दह्यते" इति ।
  
  
  षोडशोऽध्यायः
  
  
  सी.आय.ए.-निजीविमानं नवत्रिंशत्सहस्रपादपर्यन्तं उड्डीयमानम् आसीत् । मैट् ड्रेकः स्वस्य रिक्तकाचस्य हिमं भ्रामयित्वा अन्यस्य लघुव्हिस्की इत्यस्य ढक्कनं दारितवान् । सः विमानस्य पृष्ठभागे एकः एव उपविष्टवान्, तस्य एकान्तस्य आदरं करिष्यन्ति इति आशां कुर्वन् । परन्तु नित्यं पार्श्वदृष्टिः, क्रुद्धाः कुहूः च तस्मै अवदन् यत् 'स्वागत-पुनरागमनम्' इति वैनः शीघ्रमेव तस्य पार्श्वे आकर्षयिष्यति इति ।
  
  तथा च व्हिस्की मम तंत्रिकासु अद्यापि न आरब्धा आसीत्।
  
  हेडन् तस्मात् गल्ल्याः पारं उपविष्टवान्, तस्याः पार्श्वे किनिमाका। स्वस्य मिशनस्य स्वरूपम् अस्ति चेदपि हवाईदेशीयः स्वदेशं प्रति प्रत्यागत्य अत्यन्तं प्रसन्नः इव आसीत् । तस्य कुटुम्बस्य सावधानीपूर्वकं रक्षणं कृतम् आसीत्, परन्तु नित्यं आशावादी दिग्गजः अद्यापि तान् द्रष्टुं अवसरं प्राप्स्यति इति अत्यन्तं विश्वसिति इव आसीत् ।
  
  हेडन् उपग्रहदूरभाषेण जोनाथन् गेट्स् इत्यनेन सह सम्भाषितवान् । "त्रीणि अपि ? तत् कुलम् एकविंशतिः बन्दिनः महोदय। साधु, आम्, तस्मात् अधिकाः सन्ति इति मम विश्वासः अस्ति। अद्यापि च स्थानं नास्ति। धन्यवाद"।
  
  हेडन् सम्पर्कं भङ्ग्य शिरः अवनमयत् । "अहं तस्य सह इतः परं वार्तालापं कर्तुं न शक्नोमि। कथं त्वं वदसि यस्य भार्या सद्यः एव हता । किं वदिष्यसि ?
  
  ड्रेकः तां पश्यति स्म । क्षणं यावत् समयः अभवत्, परन्तु ततः सा तस्य प्रति भूतप्रेतदृष्टिं कृतवती । "क्षम्यतां, मट्ट्। न मन्ये। एतावत् किमपि प्रचलति।"
  
  ड्रेकः शीर्षं न्यस्य स्वस्य काचस्य निष्कासनं कृतवान् । "गेट्स् अवकाशं न ग्रहीतव्यः वा?"
  
  "स्थितिः अतीव अस्थिरः अस्ति।" हेडन् जानुपर्यन्तं दूरभाषं निपीडितवती। "युद्धे कोऽपि पृष्ठभूमिं क्षीणं कर्तुं न शक्नोति।"
  
  विडम्बनं दृष्ट्वा ड्रेकः स्मितं कृतवान्। "हवाईदेशः तावत् विशालः इति मया न चिन्तितम्।"
  
  "भवतः अर्थः अस्ति यत् ते तस्य न्यूनातिन्यूनम् एकं पशुपालनक्षेत्रं किमर्थं न प्राप्तवन्तः? साधु, एतत् महत् कार्यं नास्ति। परन्तु अभेद्यवनानि, पर्वताः, द्रोणीः च घोरं बहु सन्ति । सम्भवतः पशुपालनक्षेत्राणि अपि छद्मरूपेण सन्ति । रक्तराजः च अस्माकं कृते सज्जः अस्ति। वाशिङ्गटनं मन्यते इव यत् नियमितकार्यबलात् अधिकं स्थानीयजनाः अस्माकं साहाय्यं करिष्यन्ति इति" इति ।
  
  ड्रेकः भ्रूम् उत्थापितवान्। "आश्चर्यवत् ते सम्भवतः सम्यक् वदन्ति। अत्रैव अस्माकं मित्रवतः दिग्गजः प्रविशति" इति ।
  
  मनोः तस्मै विस्तृतं शिथिलं स्मितं दत्तवान् । "अहं होनोलुलु-नगरस्य अधिकांशं जनान् यथार्थतया जानामि।"
  
  एकः धुन्धलः आविर्भूतः, तस्य पार्श्वे बेन् ब्लेक् सहसा आविर्भूतः । ड्रेकः युवकं प्रेक्षते स्म। केनेडी इत्यस्य मृत्योः अनन्तरं प्रथमवारं तेषां वास्तविकरूपेण परस्परं दृष्टम् आसीत् । तस्य अन्तः भावस्य तरङ्गः उत्पन्नः, यत् सः शीघ्रं दमयित्वा अन्यं घूंटं गृहीत्वा निगूढवान् ।
  
  "एतत् सर्वं एतावत् शीघ्रं जातम्, सखा। अहं तत् सहायं कर्तुं न शक्तवान्। सा मां तारितवती, परन्तु... परन्तु अहं तां तारयितुं न शक्तवान्।"
  
  "अहं त्वां न निन्दयामि।" भवतः दोषः नासीत्" इति ।
  
  "किन्तु त्वं गतः।"
  
  ड्रेकः बेन् इत्यस्य भगिनीं करिन् इत्येतां पश्यति स्म, सा स्वभ्रातरं क्रुद्धदृष्ट्या पश्यति स्म । ते बेन् इत्यस्य प्रमादपूर्णचरणस्य विषये चर्चां कुर्वन्ति स्म इति भाति, सः च धान्यस्य विरुद्धं गतः । ड्रेकः अन्यं व्हिस्की उद्घाट्य कुर्सिषु अवलम्बितवान्, तस्य दृष्टिः अचलः आसीत् । "प्रायः सहस्रवर्षपूर्वं अहं एसएएस-सङ्घटनं सम्मिलितवान् । विश्वस्य श्रेष्ठं युद्धबलम्। तत्र कारणं यत् ते सर्वोत्तमाः सन्ति, बेन्। अन्येषु क्रूरजनत्वात् एतत् । निर्दयी । हन्तारः । ते भवन्तः जानन्ति यत् मैट् ड्रेक इव न दृश्यन्ते। अथवा ओडिन् इत्यस्य अस्थीनि अन्विष्यमाणः मैट् ड्रेक इव अपि। अयं मेट् ड्रेकः एसएएस-क्रीडायां नासीत् । सः नागरिकः आसीत्" इति ।
  
  "अधुना च?"
  
  "यावत् रक्तराजा जीवति, वेण्डेट्टा च अस्ति तावत् अहं नागरिकः भवितुम् न शक्नोमि । अहं कियत् दुष्टः भवितुम् इच्छामि इति महत्त्वं नास्ति" इति ।
  
  बेन् दूरं पश्यति स्म। "अहं तत् अवगच्छामि"।
  
  ड्रेकः आश्चर्यचकितः अभवत् । सः अर्धं परिवृत्तः यदा बेन् उत्थाय पुनः स्वपीठं प्रति गच्छति स्म। कदाचित् सः युवकः वर्धमानः आसीत् ।
  
  यदि गतत्रिमासाः एतां प्रक्रियां न त्वरितवन्तः स्यात् तर्हि कदापि किमपि न स्यात्।
  
  हेडन् तं पश्यति स्म । "सः तया सह आसीत्, भवन्तः जानन्ति। यदा सा मृता । तस्य अपि कठिनम् आसीत्" इति ।
  
  ड्रेकः निगलितवान्, किमपि न अवदत्। तस्य कण्ठः कठिनः अभवत्, तस्य केवलं अश्रुपातः न भवितुं शक्नोति स्म । SAS तः कश्चन वयस्कः। मम उदरस्य गर्ते व्हिस्की उष्णं लेशं त्यक्तवती। क्षणान्तरे सः पृष्टवान् - "कथं भवतः पादः?"
  
  "आहतं करोति।" अहं पादचालनं धावितुं अपि शक्नोमि। न इच्छति तथापि कतिपयान् सप्ताहान् यावत् बौड्रो इत्यनेन सह युद्धं कर्तुम्।"
  
  "यावत् सः कारागारे अस्ति तावत् भवता न कर्तव्यं भविष्यति।"
  
  कोलाहलः तस्य ध्यानं आकर्षितवान् । माई एलिसिया च परस्परं अनेकपङ्क्तयः अग्रे, गल्ल्याः पारं च उपविष्टौ । द्वयोः स्त्रियायोः सम्बन्धः कदापि हिमवत् अधिकः नासीत्, परन्तु किमपि तौ द्वौ अपि क्रोधं जनयति स्म ।
  
  "भवता अस्मान् सम्झौतां कृतवान्!" एलिसिया क्रन्दितुं आरब्धा। "स्वस्य शापितभगिनीं तारयितुं। अन्यथा कथं ते होटलं प्राप्नुयुः?"
  
  ड्रेकः आसनात् बहिः स्खलितः भूत्वा गल्ल्याः अधः अगच्छत् । विमानयाने तस्य अन्तिमः आवश्यकता आसीत् यत् सः ज्ञातानां घातकतमानां महिलानां मध्ये युद्धम् आसीत् ।
  
  "हडसनः तस्मिन् होटेले एव मृतः" इति एलिसिया गर्जति स्म । "ते तं विदारितवन्तः यदा... यदा-" सा शिरः कम्पितवती। "किं भवतः सूचना एषा आसीत् कितानो ? अहं भवन्तं सत्यं वक्तुं आह्वानं करोमि" इति ।
  
  एलिसिया गल्ल्याः अन्तः पदानि स्थापयति स्म । माई तस्याः मुखं द्रष्टुं उत्तिष्ठति स्म। तौ स्त्रियः नासिकातः नासिकायां प्रायः आस्ताम् । माई स्वस्य कृते स्थानं कल्पयितुं पश्चात्तापं कृतवती। अप्रवीणः प्रेक्षकः एतत् जापानी-कन्यायाः दुर्बलतायाः लक्षणम् इति चिन्तितवान् स्यात् ।
  
  ड्रेकः जानाति स्म यत् एतत् घातकं चिह्नम् अस्ति ।
  
  सः अग्रे त्वरितम् अगच्छत्। "विरमतु!"
  
  "मम भगिन्याः मूल्यं दश हडसनः अस्ति।"
  
  एलिसिया गुर्राति स्म। "अधुना अहं किञ्चित् मे-समयं प्राप्स्यामि!"
  
  ड्रेकः जानाति स्म यत् मेः पश्चात्तापं न करिष्यति इति। एलिसिया यत् पूर्वमेव जानाति स्म तत् वक्तुं सुकरं स्यात्-हडसनः स्वं त्यक्तवान् इति-किन्तु माई कितानो इत्यस्याः अभिमानः तां त्यक्तुं न अनुमन्यते स्म। एलिसिया प्रहारं कृतवती। माई प्रतिवदति स्म। एलिसिया अधिकं स्थानं दातुं पार्श्वे गता । माई तां आक्रमितवती।
  
  ड्रेकः तान् प्रति त्वरितवान् ।
  
  एलिसिया एकं किकं अनुकरणं कृत्वा अग्रे गत्वा मे इत्यस्य मुखं प्रति स्वस्य कोणं क्षिप्तवती । जापानीयोद्धा न चलति स्म, अपितु किञ्चित् शिरः परिवर्तयति स्म, तस्मात् एकमिलिमीटर् दूरं प्रहारः वीटीं कर्तुं शक्नोति स्म ।
  
  माई एलिसिया इत्यस्य पृष्ठपार्श्वयोः कठिनतया प्रहारं कृतवती। तत्र पलायनश्वासस्य उच्चः श्वसनः अभवत्, एलिसिया च स्तम्भस्य विरुद्धं पुनः स्तब्धवती । मे अग्रे अगच्छत्।
  
  हेडन् क्रन्दन् पादयोः उपरि उत्प्लुत्य। बेन्, करिन् च अपि पादयोः आस्ताम्, उभौ जिज्ञासुः आसीत् यत् कोऽपि युद्धे विजयं प्राप्स्यति इति । ड्रेकः बलेन अन्तः त्वरितवान्, मे इत्यस्य पार्श्वे आसने धक्कायन् एलिसिया इत्यस्याः कण्ठे हस्तं छित्त्वा ।
  
  "विरमतु।" तस्य स्वरः चिता इव शान्तः, परन्तु तर्जनापूर्णः आसीत् । "भवतः मृतस्य चोदनीयस्य प्रेमिकायाः एतेन किमपि सम्बन्धः नास्ति । तव भगिनी अपि" इति । सः मे-मासं प्रति दृष्टिपातं कृतवान्। "कोवालेन्को शत्रुः अस्ति। एकदा सः हरामी FUBAR अभवत् तदा त्वं सर्वं इच्छसि युद्धं कर्तुं शक्नोषि, परन्तु तावत्पर्यन्तं तत् रक्षतु" इति ।
  
  एलिसिया स्वबाहुं विकृष्य। "सा कुत्सिता यत् कृतवती तदर्थं मृता भवेत्।"
  
  माई नेत्रं न निमिषति स्म। "त्वया बहु दुष्टतरं कृतं एलिसिया।"
  
  एलिसिया इत्यस्याः नेत्रयोः पुनः अग्निः प्रज्वलितः इति ड्रेकः दृष्टवान् । सः एकमेव वस्तु यत् मनसि आगतं तत् व्यवहरत्। "विवादस्य स्थाने भवन्तः मां व्याख्यातुं शक्नुवन्ति यत् भवद्भिः कः वास्तवतः वेल्सं मारितवान् । किमर्थं च" इति ।
  
  युद्धं तेभ्यः परं गतः।
  
  हेडन् तस्य पृष्ठतः एव आसीत् ।"हडसनः उच्चप्रौद्योगिकीयुक्तस्य अनुसरणयन्त्रस्य उपयोगेन माइल्स इत्यस्य उपयोगेन अनुसृतः आसीत् । त्वं जानासि। माई यथा यन्त्रं दत्तवती तथैव अत्र कोऽपि प्रसन्नः नास्ति" इति । तस्याः स्वरे इस्पातः आसीत् । "सा कथं प्राप्तवती इति न वक्तव्यम्। परन्तु अहमपि अवगच्छामि यत् सा किमर्थं तत् कृतवती। केचन वरिष्ठाः सर्वकारीयाधिकारिणः सम्प्रति तथैव गच्छन्ति। कोवालेन्को पूर्वमेव स्वस्य अन्तिमक्रीडां क्रीडति, वयं च कष्टेन एव द्वितीय-आधारं प्राप्तवन्तः । यदि च लीकाः सीलिताः न भवन्ति-"
  
  एलिसिया गर्जति, स्वपीठं प्रति प्रत्यागतवती। ड्रेकः अन्यं लघुचित्रराशिं प्राप्य पुनः गल्ल्याः अधः स्वस्य स्थलं प्रति अगच्छत् । सः ऋजुं अग्रे पश्यति स्म, अधुना एव स्वस्य परममित्रेण सह किमपि संभाषणं आरभतुम् न इच्छति स्म ।
  
  परन्तु मार्गे बेन् तस्य प्रति अवलम्बितवान् । "फुबर?"
  
  "परिचयात् परं चोदितः।"
  
  
  सप्तदशोऽध्यायः
  
  
  तेषां अवरोहणात् पूर्वं हेडन् इत्यस्मै एड् बौड्रो सी.आय.ए.-कारागारात् पलायितः इति फ़ोनः प्राप्तः । रक्तराज्ञः एकस्य अन्तःस्थस्य उपयोगं कृत्वा स्वस्य इच्छाविरुद्धं विवेकपूर्वकं, कोलाहलरहितं शल्यक्रियायां बौड्रेउ इत्यस्य निष्कासनं कृतवान् ।
  
  "यूयं कदापि किमपि न शिक्षन्ते" इति ड्रेकः तां अवदत्, यदा तस्याः प्रतिक्रियारूपेण किमपि वक्तुं नासीत् तदा सः न आश्चर्यचकितः ।
  
  होनोलुलु-विमानस्थानकं धुन्धलेन ज्वलति स्म, तथैव द्रुतकारयानं नगरं प्रति गच्छति स्म । अन्तिमवारं हवाईदेशे आसन् तदा ते डावोर् बाबिच् इत्यस्य भवने आक्रमणं कृत्वा तस्य पुत्रेण ब्लैङ्का इत्यनेन शङ्कितानां सूचीयां स्थापिताः । तदा गम्भीरं प्रतीयते स्म ।
  
  तदा दिमित्री कोवालेन्को प्रादुर्भूतः ।
  
  होनोलुलु-नगरं चञ्चलं नगरम् आसीत्, न तु अधिकांश-अमेरिकन-यूरोपीय-नगरानां विपरीतम् । परन्तु कथञ्चित्, वाइकिकी समुद्रतटः विंशतिनिमेषेभ्यः अधिकं दूरं नास्ति इति सरलः विचारः ड्रेकस्य विषादपूर्णविचाराः अपि मृदुः अभवत् ।
  
  प्रातःकाले सायंकालः आसीत्, ते सर्वे श्रान्ताः आसन्। परन्तु बेन्, करिन् च आग्रहं कृतवन्तौ यत् ते सीधा सी.आय.ए.भवनं गत्वा स्थानीयजालसङ्गणकेन सह सम्बद्धाः भवेयुः । तौ कप्तानकुक् इत्यस्य पत्रिकाणां स्थलस्य खननं आरभ्यतुं उत्सुकौ आस्ताम् । एतत् श्रुत्वा ड्रेकः प्रायः स्मितं कृतवान् । बेन् सर्वदा प्रहेलिकासु प्रेम्णा भवति।
  
  हेडन् कागदपत्राणि शीघ्रं कृतवन्तः तदा ते शीघ्रमेव अन्यस्मिन् लघुकार्यालये अभवन्, यत् तेषां मियामीनगरे त्यक्तस्य कार्यालयस्य सदृशम् आसीत् । अन्तरं केवलं एतत् आसीत् यत् खिडक्याः तः ते वाइकिकी-नगरस्य उच्चैः होटेल्-स्थानानि, प्रसिद्धं टॉप् आफ् वाइकी-इत्यस्य परिभ्रमण-भोजनागारं, दूरतः च ओआहु-नगरस्य बृहत्तमं आकर्षणं च, दीर्घकालं यावत् सुप्तं ज्वालामुखी, डायमण्ड्-हेड् इति नाम्ना प्रसिद्धं च द्रष्टुं शक्नुवन्ति स्म
  
  "देव, अहम् अत्र निवसितुं इच्छामि" इति करिन् निःश्वसन् अवदत् ।
  
  "अहं विश्वसिमि" इति किनिमाका गुञ्जितवान् । "यद्यपि अहं निश्चयेन अधिकांशः अवकाशार्थिनः मम अपेक्षया अधिकं समयं अत्र यापयन्ति।"
  
  "अरे, त्वं एवरग्लेड्स्-नगरे न बहुकालपूर्वं आसीः" इति हेडन् बेन्-करिन्-योः सङ्गणकं विशेषाधिकारयुक्तेन प्रणाल्या सह संयोजयन् विनोदं कृतवती । "एकं च स्थानीयजनं मिलितवान्।"
  
  किनिमाका क्षणं यावत् भ्रान्तः दृष्टः, ततः विहसति स्म । "मगरमस्य अभिप्रायः ? बहु मजा आसीत्, आम्।"
  
  हेडन् सा यत् करोति स्म तत् समाप्त्वा परितः अवलोकितवती। "कथं शीघ्रं रात्रिभोजनं प्रातः शयनं च ? वयं प्रदोषसमये एव कार्यं आरभामः" इति ।
  
  तत्र शिरः न्यस्य, सहमतिस्य गुञ्जाः च अभवन् । यदा मे इत्यस्याः सहमतिः अभवत् तदा एलिसिया गता । ड्रेकः सहकारिणां समीपं गमनात् पूर्वं तां पश्यति स्म । "भवद्भिः सर्वैः किमपि ज्ञातव्यं यत् अद्य मया ज्ञातम्। मम भावना अस्ति यत् एतत् महत्त्वपूर्णसूचनाखण्डेषु अन्यतमं भवितुम् अर्हति यत् वयं कदापि प्रकाशयिष्यामः।" सः विरामं कृतवान्। "दाहल् कालमेव मया सह सम्पर्कं कृतवान्।"
  
  "टोर्स्टेन्?" बेन् मुखं व्यदधात्। "उन्मत्तः स्वीडिशः कथं वर्तते ? अन्तिमवारं मया तं दृष्टं तदा सः ओडिन् इत्यस्य अस्थिषु प्रेक्षमाणः आसीत्।"
  
  ड्रेकः अभिनयं कृतवान् यत् कोऽपि तस्य बाधां न कृतवान् । "देवानाम् समाधिस्थलस्य अन्वेषणं कुर्वन्तः तेषां कृते स्थानान्तरणयन्त्रेषु अस्माभिः प्राप्तैः भ्रामरीभिः सह सङ्गताः चिह्नाः प्राप्ताः ।"
  
  "निरन्तरम्?" - हेडन् प्रतिध्वनितवान्। "कियत् सुसंगतं?"
  
  "ते सम्यक् समानाः सन्ति।"
  
  बेन् इत्यस्य मस्तिष्कं पूर्णक्षमतया कार्यं कर्तुं आरब्धम् । "अस्य अर्थः अस्ति यत् ये जनाः समाधिं निर्मितवन्तः ते एव जनाः यन्त्राणि अपि निर्मितवन्तः । एतत् उन्मादम्। सिद्धान्तः अस्ति यत् देवाः स्वकीयानि समाधिस्थानानि निर्माय अक्षरशः मृत्यवे शयनं कुर्वन्ति, सामूहिकविलुप्ततायाः माध्यमेन आयुः दीर्घं कुर्वन्ति । इदानीं भवन्तः वदन्ति यत् ते कालयात्रायन्त्राणि अपि निर्मितवन्तः?" बेन् विरमति स्म। "वास्तवतः, तस्य अर्थः अस्ति-"
  
  करिन् तं पश्यन्ती शिरः कम्पितवती। "मूर्खः। अवश्यं एतस्य अर्थः अस्ति। अतः ते कालयात्राम् अकरोत्, घटनासु परिवर्तनं कृत्वा जनानां दैवं सृजन्ति स्म" इति ।
  
  मैट् ड्रेकः मौनेन निवृत्तः अभवत् । "प्रातःकाले त्वां पश्यामि।"
  
  
  * * * ९.
  
  
  रात्रौ वायुः बाल्मयुक्तः, उष्णकटिबंधीयः उष्णः, प्रशान्तमहासागरेन सह मन्दस्वादयुक्तः च आसीत् । ड्रेकः वीथिषु भ्रमति स्म यावत् सः एकं मुक्तं बारं न प्राप्नोत् । अन्यदेशेषु अन्येभ्यः बार-स्थानेभ्यः ग्राहकवर्गः भिन्नः भवितुमर्हति, किम्? किन्तु स्वर्गः एव आसीत् । तर्हि किमर्थं जीवनजीविनः अद्यापि कुण्डं क्रीडन्ति स्म, तेषां स्थानस्य स्वामित्वं इव दृश्यन्ते स्म? किमर्थं मत्तः शलान्ते शिरः प्रतिक्षिप्तः उपविष्टः आसीत् । किमर्थं शाश्वतदम्पती पृथक् पृथक्, स्वलघुलोकेषु नष्टौ, एकत्र किन्तु एकान्ते उपविष्टौ।
  
  साधु, केचन विषयाः भिन्नाः आसन्। एलिसिया माइल्सः बार-स्थाने आसीत्, द्विगुणं पेयं समाप्तवती । ड्रेकः गन्तुं चिन्तयति स्म । अन्ये अपि शलाकाः आसन् येषु सः स्वदुःखात् निगूढः भवितुम् अर्हति स्म, यदि तेषु अधिकांशः एतादृशः दृश्यते स्म तर्हि सः गृहे एव अनुभूयते स्म ।
  
  परन्तु सम्भवतः कार्याह्वानेन तस्य दृष्टिकोणं किञ्चित् परिवर्तितम्। सः तस्याः समीपं गत्वा उपविष्टवान्। सा उपरि अपि न अवलोकितवती।
  
  "फक्, ड्रेक।" सा स्वस्य शून्यं काचम् तस्य प्रति धक्कायति स्म। "मम कृते पेयं क्रीणीत।"
  
  "पुटं त्यजतु" इति ड्रेकः बारवेटरं निर्देशयित्वा बकार्डी ओकहार्ट् इत्यस्य अर्धं काचम् स्वयमेव पातितवान् । सः टोस्ट् मध्ये स्वस्य काचम् उत्थापितवान्। "एलिसिया माइल्सः । दशवर्षीयः सम्बन्धः यः कुत्रापि न गतः, हुम्? अधुना च वयं स्वर्गे एकस्मिन् बारमध्ये मत्ताः भवेम" इति ।
  
  "जीवनस्य भवन्तं पेचयितुम् एकः उपायः अस्ति।"
  
  "नहि। एसआरटी एवम् अकरोत्।"
  
  "निश्चयेन न साहाय्यं कृतवान् ।"
  
  ड्रेकः तां पार्श्वतः दृष्टिपातं कृतवान् । "किं एषः प्रामाणिकताप्रस्तावः ? भवतः ? तेषु कति भवन्तः मज्जितवन्तः?"
  
  "तनावस्य निवारणाय पर्याप्तम्। न तावत् मम आवश्यकता अस्ति" इति ।
  
  "तथापि त्वया तेषां जनानां साहाय्यार्थं किमपि न कृतम् । तस्मिन् ग्रामे । किं भवन्तः स्मर्यन्ते अपि ? त्वया अस्माकं स्वसैनिकानाम् अन्वेषणं कर्तुं अनुमतिः दत्ता" इति ।
  
  "अहं तेषां इव सैनिकः आसम् । मम आदेशाः आसन्" इति ।
  
  "ततः त्वं तस्मै अधिकं दत्तवान्।"
  
  "मया कर्तव्यं कृतम्, ड्रेक।" एलिसिया स्वस्य रम् पुनः पूरयित्वा मेजस्य उपरि पुटं कठिनतया क्षिप्तवती। "लाभं लब्धुं समयः अस्ति।"
  
  "पश्य च कुत्र भवन्तं प्राप्तवान्।"
  
  "भवतः अभिप्रायः अस्ति, पश्यतु एतेन अस्मान् कुत्र प्राप्ताः, किं न?"
  
  ड्रेकः मौनम् अभवत् । सः उच्चमार्गं गृहीतवान् इति वक्तुं शक्नुमः। सा नीचमार्गं गृहीतवती इति अपि भवन्तः वक्तुं शक्नुवन्ति स्म । तस्य महत्त्वं नासीत्। समानहानिः समानभविष्यः च एकस्मिन् एव स्थाने अन्तम् अभवन् ।
  
  "वयं प्रथमं ब्लडी वेण्डेट्टा इत्यनेन सह व्यवहारं करिष्यामः। कोवलेन्को च । तदा वयं कुत्र स्मः इति पश्यामः" इति । एलिसिया दूरं पश्यन्ती उपविष्टवती। ड्रेकः चिन्तितवान् यत् टिम हडसनः तस्याः मनसि अस्ति वा इति।
  
  "अद्यापि अस्माभिः वेल्सस्य विषये वक्तुं आवश्यकता वर्तते। सः मम मित्रम् आसीत्" इति ।
  
  एलिसिया पूर्ववत् ध्वनितवती हसति स्म। "सः वृद्धः विकृतः ? सः कथमपि भवतः मित्रं नासीत्, ड्रेक, त्वं च चोदनीयं जानासि। कूपानां विषये वयं वदामः। परन्तु अन्ते । तदा एव भवति" इति ।
  
  "किमर्थम्?"
  
  तस्य स्कन्धस्य उपरि मृदुः स्वरः प्लवति स्म । "यतो हि तदा एव तस्य भवितव्यं मट्ट्।" मे इत्यस्य मृदुस्वरः आसीत् । सा मौनेन सहजतया तान् प्रति भ्रमति स्म। "यतो हि प्रथमं एतत् पारयितुं अस्माकं परस्परं आवश्यकता वर्तते।"
  
  ड्रेकः तां दृष्ट्वा स्वस्य आश्चर्यं गोपयितुं प्रयत्नं कृतवान् । "किं वेल्सस्य विषये सत्यं तावत् भयंकरं भवति?"
  
  तेषां मौनं किम् इति अवदत्।
  
  माई तयोः मध्ये पदानि स्थापयति स्म। "अहम् अत्र अस्मि यतोहि मम अग्रता अस्ति।"
  
  "आलम्ब? कस्मात् ? मया चिन्तितम् यत् भवतः स्थाने जापानीजनाः आगतवन्तः" इति ।
  
  "इदं आधिकारिकम्, ते एव कृतवन्तः।" माई इत्यस्याः स्वरे एकः प्रसन्नः स्वरः आसीत् । "अनधिकृतरूपेण ते अमेरिकनैः सह वार्तालापं कुर्वन्ति। कोवालेन्को इत्यस्य ग्रहणं कियत् महत्त्वपूर्णम् इति ते जानन्ति। मम सर्वकारस्य द्रष्टुं नेत्राणि नास्ति इति मा मन्यताम्" इति ।
  
  "अहं स्वप्नमपि न दृष्टवान्।" एलिसिया श्वासम् अयच्छत्। "अहं केवलं ज्ञातुम् इच्छामि यत् त्वया अस्मान् कथं प्राप्तः।" सा स्वस्य जैकेटं कम्पितवती यथा सा दीपं क्षिप्तुं इच्छति।
  
  "अहं भवतः अपेक्षया श्रेष्ठः" इति उक्त्वा माई इदानीं हसति स्म । "अथ च त्रयाणां खण्डानां एकमात्रं बारम् अस्ति।"
  
  "एतत् सत्यम्?" ड्रेकः निमिषं कृतवान्। "कियत् विडम्बनात्मकम्।"
  
  "मम अग्रता अस्ति" इति माई पुनः अवदत् । "किं त्वं मया सह इदानीं आगत्य तत् अवलोकयितुम् इच्छसि वा भवन्तौ मत्तौ असि, यत् चिन्तां कर्तुं न शक्नुथ?"
  
  ड्रेकः एकसेकेण्ड् अनन्तरं स्वकुर्सीतः बहिः उत्प्लुत्य एलिसिया परितः भ्रमति स्म । "मार्गं दर्शयतु, लघु पिशाच।"
  
  
  * * * ९.
  
  
  अल्पेन टैक्सीयानेन अनन्तरं ते व्यस्तमार्गकोणे समाहिताः आसन्, माई तान् अपडेट् इति शृण्वन्ति स्म ।
  
  "एतत् प्रत्यक्षतया यस्य कस्यचित् मया गुप्तचरसंस्थायाः विश्वासः कृतः तस्मात् आगच्छति । कोवालेन्को इत्यस्य पशुपालनक्षेत्रं तस्य विश्वसितैः अनेकैः जनाभिः चालितम् अस्ति । सर्वदा एवम् एव आसीत्, यद्यपि इदानीं पूर्वस्मात् अपि अधिकं साहाय्यं करोति यदा तस्य समयस्य आवश्यकता भवति...अच्छा, यत् कर्तुं सः योजनां करोति तत् कर्तुं। तथापि ओआहु-नगरे तस्य पशुपालनक्षेत्रं क्लाउड्-नामकेन पुरुषेण चालितम् अस्ति" इति ।
  
  माई तेषां ध्यानं उच्चस्तरीयगदाया: कमानयुक्तेन, उज्ज्वलप्रकाशितेन च प्रवेशद्वारेण गच्छन्तीनां युवानां रेखां प्रति आकर्षितवती । सा अवदत्- "क्लाउड् इत्यस्याः अस्य क्लबस्य स्वामित्वम् अस्ति । ज्वलन्तः प्रकाशाः 'लाइव डीजे, शुक्रवासरे विशेषबोतलाः विशेषातिथिः च' इति विज्ञापनं दत्तवन्तः । ड्रेकः निःश्वासेन जनसमूहं परितः अवलोकितवान्। तस्मिन् हवाई-देशस्य प्रायः सहस्रं सुन्दरतमयुवकाः विविध-अवधान-अवस्थायां दृश्यन्ते स्म ।
  
  "वयं किञ्चित् विशिष्टाः भवितुम् अर्हमः" इति सः अवदत् ।
  
  "अधुना अहं जानामि यत् यूयं सर्वे स्वच्छाः सन्ति।" एलिसिया तं दृष्ट्वा विस्मितवती। "वर्षपूर्वस्य ड्रेकः इदानीं ययोः उष्णस्त्रीयोः पार्श्वे स्थित्वा हस्तद्वयेन गण्डौ चषकं कृत्वा अस्मान् तत्र धक्कायति स्म" इति ।
  
  ड्रेकः नेत्रे मर्दितवान्, सा आश्चर्यजनकरूपेण सम्यक् इति ज्ञात्वा। "त्रिंशत् दशकस्य मध्यभागः व्यक्तिं परिवर्तयति" इति सः निपीडितवान्, सहसा एलिसनस्य हानिः, केनेडी-हत्या, नित्यं मत्तः च इति भारं अनुभवन् सः तयोः उपरि इस्पातदृष्टिं स्थापयितुं समर्थः अभवत् ।
  
  "क्लाउड् इत्यस्य अन्वेषणम् अत्र आरभ्यते।"
  
  ते द्वारपालानाम् अतीत्य स्मितं कृत्वा स्फुरद्भिः प्रकाशैः, नकलीधूमेन च पूर्णे संकीर्णसुरङ्गे स्थितवन्तः । ड्रेकः क्षणिकरूपेण विक्षिप्तः अभवत्, सप्ताहान् यावत् मद्यपानं यावत् तत् चॉकं कृतवान् । तस्य विचारप्रक्रियाः अस्पष्टाः आसन्, तस्य प्रतिक्रियाः ततोऽपि अधिकाः आसन् । तस्य शीघ्रं ग्रहणस्य आवश्यकता आसीत् ।
  
  सुरङ्गस्य परं विस्तृतं बालकनी आसीत् यत्र नृत्यभूमौ पक्षिनेत्रेण दृश्यते स्म । गहनैः बास्-तालैः सह एकस्वररूपेण शरीराणि गच्छन्ति स्म । तेषां दक्षिणभागे भित्तिः सहस्राणि मद्यपुटानि धारयति स्म, प्रकाशं च स्फुरद्भिः प्रिज्मैः प्रतिबिम्बयति स्म । एकदर्जनं बार-कर्मचारिणः क्रीडकानां विषये कार्यं कृतवन्तः, अधरं पठन्ति स्म, परिवर्तनं दत्तवन्तः, उदासीन-क्लब-गामिभ्यः गलत् पेयानि च परोक्ष्यन्ति स्म ।
  
  अन्येषु कस्मिन् अपि पट्टिकायां यथा भवति तथा । ड्रेकः किञ्चित् विडम्बनापूर्वकं हसति स्म। "पृष्ठतः"। सः सूचितवान्, जनसमूहे निगूढस्य आवश्यकता नासीत्। "एकः रज्जुयुक्तः क्षेत्रः । पृष्ठतः च पर्दाः सन्ति" इति ।
  
  "निजीपक्षाः" इति एलिसिया अवदत् । "अहं जानामि तत्र पृष्ठतः किं प्रचलति।"
  
  "अवश्यं भवन्तः जानन्ति।" माई यथाशक्ति स्थानस्य अन्वेषणं कर्तुं व्यस्ता आसीत् । "किम् अत्र पृष्ठकक्षः अस्ति यस्मिन् त्वं कदापि न गतः, माइल्स?"
  
  "तत्र अपि मा गच्छ कुत्सिता। थाईलैण्ड्देशे भवतः कारनामाः विषये अहं जानामि। अहम् अपि एतत् किमपि न प्रयतेयम्" इति ।
  
  "भवता यत् श्रुतं तत् बहु अल्पम् आसीत्।" माई पश्चात् न पश्यन् विस्तृतसोपानं अधः गन्तुं आरब्धा । "विश्वासं कुरु"।
  
  ड्रेकः एलिसियां दृष्ट्वा भ्रूभङ्गं कृत्वा नृत्यभूमौ प्रति शिरः उन्नमयितवान् । एलिसिया आश्चर्यचकिता दृश्यते स्म, परन्तु ततः अवगच्छत् यत् सः लघुमार्गं स्वीकृत्य निजक्षेत्रे गन्तुं इच्छति इति । आङ्ग्लमहिला स्कन्धं संकुचितवान्। "त्वं मार्गं नयसि, ड्रेक। अहं त्वां अनुसरिष्यामि" इति ।
  
  ड्रेकः आकस्मिकं अविवेकी रक्तस्य दौर्गन्धं अनुभवति स्म । एषः एकस्य व्यक्तिस्य समीपं गन्तुं अवसरः आसीत् यः दिमित्री कोवालेन्को इत्यस्य स्थलं जानाति स्यात् । एतावता यत् रक्तं पातितवान् तत् समुद्रस्य बिन्दुमात्रम् आसीत् यत् सः यत् पातुं इच्छति स्म तस्य तुलने ।
  
  नृत्यभूमौ हसन् स्वेदितशरीरेषु मार्गं कुर्वन्तः एकः वयस्कः एलिसियां परितः भ्रमितुं समर्थः अभवत् । "अरे" इति सः स्वमित्रं प्रति उद्घोषितवान्, तस्य स्वरः स्पन्दनशीलतालस्य उपरि कष्टेन एव श्रूयते स्म । "अहं केवलं भाग्यशाली आसम्"।
  
  एलिसिया स्वस्य सौरजालं स्वस्य जड-अङ्गुलीभिः आहतवती । "भवतः कदापि भाग्यं न अभवत् पुत्र। केवलं तव मुखं पश्यतु" इति ।
  
  ते शीघ्रमेव अग्रे गतवन्तः, ध्वनितसङ्गीतं, डुलन्तशरीराणि, शिरसि अनिश्चितरूपेण सन्तुलितैः ट्रेभिः सह जनसमूहे आगत्य आगत्य द्रुतं गच्छन्तः बार-कर्मचारिणः उपेक्ष्य दम्पती उच्चैः विवादं कुर्वन् आसीत्, सः पुरुषः स्तम्भं निपीडितः आसीत्, सा च तस्य कर्णे क्रन्दति स्म । मध्यमवयस्कानाम् एकः समूहः स्वेदं कुर्वन् आसीत्, फूत्कारं च कुर्वन् आसीत्, यदा ते मण्डले उपविष्टाः आसन्, हस्तेषु वोड्का-जेली, लघु-नील-चम्मचानि च धारयन्ति स्म तलस्य मध्ये विकीर्णानि नीचानि मेजकानि आसन्, तेषु अधिकांशः छत्रयोः अधः अस्वादयुक्तैः पेयैः पूरितः आसीत् । कश्चन एकः एव नासीत् । माई-एलिसिया-योः निधनसमये बहवः पुरुषाः द्विगुणं ग्रहणं कृतवन्तः, येन तेषां सखीनां बहु क्लेशः अभवत् । माई बुद्धिपूर्वकं ध्यानस्य अवहेलनां कृतवती। एलिसिया तत् प्रेरितवती ।
  
  ते रज्जुवेष्टितक्षेत्रं प्राप्तवन्तः, यस्मिन् द्वयोः दृढपीतले पाशस्तम्भयोः मध्ये प्रसारिता स्थूलसुवर्णवेणी आसीत् । संस्था कल्पितवती इव यत् उभयतः गुण्डौ कोऽपि वस्तुतः आव्हानं न करिष्यति इति ।
  
  इदानीं तेषु एकः हस्ततलं बहिः कृत्वा अग्रे गत्वा विनयेन माई इत्यनेन पश्चात् गन्तुं पृष्टवान् ।
  
  जापानी बालिका शीघ्रं स्मितं कृतवती। "क्लाउड् अस्मान् द्रष्टुं प्रेषितवान्..." सा चिन्तयन्ती इव विरमति स्म ।
  
  "पिलिपो?" अन्यः गुण्डः शीघ्रं उक्तवान्। "किमर्थं अहं अवगन्तुं शक्नोमि, परन्तु एषः वयस्कः कः?"
  
  "बॉडीगार्ड"।
  
  तौ बृहत्पुरुषौ ड्रेकं मूषकं कोणं कृत्वा बिडालाः इव अवलोकितवन्तौ। ड्रेकः तान् दृष्ट्वा विस्तृतं स्मितं कृतवान् । सः किमपि न अवदत् यद्यपि तस्य आङ्ग्लभाषायाः उच्चारणं शङ्कां जनयति इति। एलिसिया इत्यस्याः तादृशी चिन्ता नासीत् ।
  
  "तर्हि, अयं फिलिपो। सः कीदृशः ? किं वयं सुसमयं यापयिष्यामः किं वा?"
  
  "अहो, सः एव श्रेष्ठः" इति प्रथमः बाउन्सरः कुटिलस्मितेन अवदत् । "द परफेक्ट जेंटलमैन"।
  
  द्वितीयः बाउन्सरः तेषां वस्त्राणि पश्यति स्म। "त्वं सर्वथा-वेषधारिणं-अवसरस्य कृते न असि। किं त्वं निश्चयेन क्लाउड् भवन्तं प्रेषितवान्?"
  
  "अहं निश्चयेन" इति वदन्त्याः माई स्वरे उपहासस्य लेशः नासीत् ।
  
  ड्रेकः गुप्त-आलम्बानां मूल्याङ्कनार्थं विनिमयस्य उपयोगं कृतवान् । अल्पं सोपानं एकं उन्नतं मञ्चं प्रति गच्छति स्म यस्मिन् विशालं मेजं उपविष्टम् आसीत् । मेजस्य परितः प्रायः एकदर्जनं जनाः उपविष्टाः आसन्, येषु अधिकांशः उत्साही दृश्यते स्म यत् ते अद्यैव किञ्चित् गम्भीरं चूर्णं श्वासं गृहीतवन्तः इति सूचयन्ति स्म अन्ये केवलं भीताः दुःखिताः च दृश्यन्ते स्म, युवतयः दम्पती च वयस्काः, स्पष्टतया दलसमूहस्य भागः न आसन्।
  
  "अरे फिलिपो!" - द्वितीयः बाउन्सरः उद्घोषितवान्। "भवतः कृते नवमांसम्!"
  
  ड्रेकः बालिकानां अनुसरणं कृत्वा लघुसोपानम् उपरि गतः । अत्र उपरि बहु शान्ततरम् आसीत् । एतावता सः द्वादश अच्युतदुष्टान् गणितवान् आसीत्, ये सर्वे बन्दुकं वहन्ति इति संभाव्यते । परन्तु यदा सः द्वादशस्थानीयप्रवर्तकानाम् तुलना मे, एलिसिया, स्वस्य च सह कृतवान् तदा सः चिन्तितः नासीत् ।
  
  सः यथाशक्ति आत्मनः प्रति ध्यानं न आकर्षयितुं प्रयतमानोऽपि तेषां पृष्ठतः स्थितवान् । लक्ष्यं पिलिपो आसीत्, ते इदानीं कतिपयपाददूरे आसन् । अयं नाइटक्लबः यथार्थतया डोलितुं आरभमाणः आसीत् ।
  
  पिलिपो बालिकाः प्रेक्षते स्म। तस्य कण्ठे शुष्कक्लिक्-शब्दः तस्य रुचिं सूचयति स्म । ड्रेकः मन्दं दृष्ट्वा स्वहस्तं पेयं प्राप्य तत् प्रतिपातयति स्म।
  
  "क्लाउड् भवन्तं प्रेषितवान् वा?"
  
  पिलिपो ह्रस्वः कृशः पुरुषः आसीत् । तस्य विस्तृताः व्यञ्जकनेत्राः तत्क्षणमेव ड्रेक इत्यस्मै अवदन् यत् अयं पुरुषः क्लाउड् इत्यस्य मित्रं नास्ति इति । वयं परस्परं अपि न जानीमः। सः अधिकं कठपुतली आसीत्, गदस्य आकृतिशिरः आसीत् । उपभोग्य वस्तूनि।
  
  "न वस्तुतः"। माई अपि एतत् अवगत्य नेत्रनिमिषमात्रेण निष्क्रियस्त्रीतः आश्चर्यजनकहन्तारं परिणता । समीपस्थयोः कण्ठेषु जडाङ्गुलीः खनितवन्तः, अग्रे गभीरः प्रहारः तृतीयं कुर्सीतः पतन् विस्मृतिं प्रेषितवान् एलिसिया पार्श्वे स्थिते मेजस्य उपरि उत्प्लुत्य स्वस्य बट्-उपरि अवतरितवती, वायुना उच्चैः पादौ, प्रवाहित-कण्ठ-गोदन-युक्तस्य पुरुषस्य पार्ष्णि-द्वारा मुखं कठिनतया पादं पातितवती सः पार्श्वे स्थितं पशुं निक्षिप्तवान्, तौ पादौ पातयन् । एलिसिया तृतीयस्थानं प्रति कूर्दितवती।
  
  ड्रेकः तुलनायां मन्दः आसीत्, परन्तु बहु अधिकं विनाशकारी आसीत् । दीर्घकेशयुक्तः एशियादेशीयः प्रथमं तस्य प्रतिकारं कृत्वा जब्-फ्रण्टल्-पन्च्-इत्येतयोः संयोजनेन अग्रे गतः । ड्रेकः पार्श्वे गत्वा पादं गृहीत्वा महता सहसा बलेन भ्रमति स्म यावत् सः पुरुषः क्रन्दित्वा पतितः, विलपन् कन्दुकरूपेण परिणतः।
  
  परः पुरुषः छूरीम् बहिः आकर्षितवान्। ड्रेकः विस्मितः अभवत्। कटः अग्रे द्रुतं गतः। ड्रेकः कटिबन्धं गृहीत्वा भग्नं कृत्वा स्वामिनः उदरस्य गभीरं शस्त्रं निमज्जितवान् ।
  
  ड्रेकः अग्रे अगच्छत् ।
  
  अभाग्याः लम्बमानाः मेजतः पलायिताः। तस्य महत्त्वं नासीत्। ते क्लाउड् इत्यस्य विषये किमपि न ज्ञास्यन्ति स्म। एकमात्रः व्यक्तिः यः अपेक्षितरूपेण शक्नोति स्म, सः स्वस्य विलासपूर्णचर्मकुर्सिषु यथाशक्ति गभीरं निगूढः, भयेन विस्तारितनेत्रे, मौनेन चलन्तौ अधरं
  
  "पिलिपो" इति । माई तस्य समीपं गत्वा तस्य ऊरुभागे हस्तं स्थापयति स्म। "प्रथमं भवन्तः अस्माकं कम्पनीं इच्छन्ति। इदानीं त्वं तत् न करोषि। तत् रूक्षम्। मम मित्रं भवितुं किं प्रयोजनम् ?
  
  "मम... मम पुरुषाः सन्ति।" पिलिपो मद्यव्यसनस्य मार्गे स्थितस्य इव कम्पमानाः अङ्गुलीः वन्यरूपेण इशारान् कृतवान् । "सर्वत्र" इति ।
  
  ड्रेकः सोपानशिखरं प्रायः प्राप्तौ बाउन्सर्-द्वयं सम्मुखीकृतवान् । एलिसिया तस्य दक्षिणदिशि स्थितान् स्ट्रैग्लर्-जनानाम् उपरि वाहयति स्म । अधः नृत्यसङ्गीतं गुरुं ध्वनितम् आसीत् । नानामदपदे शरीराणि नृत्यभूमौ विकीर्णानि आसन् । डीजे बद्धदर्शकानां कृते मिश्रणं कृत्वा कुरुकुरु कृतवान्।
  
  "क्लाउड् भवन्तं न प्रेषितवान्" इति द्वितीयः बाउन्सरः स्पष्टतया स्तब्धः अभवत् । ड्रेकः सीढ्याः स्तम्भानां उपयोगेन अग्रे डुलन् तस्य पुरुषस्य वक्षसि पादद्वयं रोपयति स्म, तस्य पुरुषस्य वक्षःस्थले पृष्ठतः पतन् प्रेषयति स्म
  
  अन्यः पुरुषः अन्तिमपदं उत्प्लुत्य ड्रेकं प्रति त्वरितवान्, बाहून् विस्फुरन् । आङ्ग्लः पृष्ठपार्श्वयोः एकं प्रहारं प्राप्तवान् यत् दुर्बलतरं पुरुषं पातयिष्यति स्म । व्यथते स्म। तस्य प्रतिद्वन्द्वी प्रभावं प्रतीक्षमाणः विरमति स्म ।
  
  परन्तु ड्रेकः केवलं निःश्वस्य पादतलात् एव डुलन् निकटं अपरकट् कृतवान् । उच्छ्वासः भूमौ उत्थापितः सन् तत्क्षणमेव चेतना नष्टः अभवत् । येन कोलाहलेन भूमौ प्रहारः अभवत् तस्य कारणेन फिलिपोः दृश्यमानरूपेण कूर्दितवान् ।
  
  "किमपि त्वया उक्तम्?" माई हवाई-देशस्य कूप-आच्छादित-गण्डे सम्यक् हस्तनिर्मितं नखं धावितवती । "भवतः पुरुषाणां विषये?"
  
  "किं त्वं उन्मत्तः असि ? किं भवन्तः अपि जानन्ति यत् अस्य गदस्य स्वामित्वं कस्य अस्ति?"
  
  माई स्मितं कृतवती। एलिसिया चतुर्णां अंगरक्षकाणां प्रेषणानन्तरं अविक्षिप्ता तौ द्वयोः समीपं गता । "हास्यं भवता तत् वक्तव्यम्।" सा पिलिपोः हृदये पादं स्थापयित्वा कठिनतया निपीडितवती। "अयं वयस्कः, क्लाउड्। सः कुत्र अस्ति?"
  
  पिलिपोः नेत्राणि गृहीताः अग्निमक्षिकाः इव परितः द्रुतं कृतवन्तः। "अहं... अहं न जानामि। सः कदापि अत्र न आगच्छति। अहम् एतत् स्थानं चालयामि, परन्तु अहं... अहं क्लाउड् न जानामि।"
  
  "दुर्भाग्यम्" इति । एलिसिया पिलिपो इत्यस्य हृदये पादं पातितवती । "तुभ्यं"।
  
  ड्रेकः तेषां परिधिं स्कैन् कर्तुं क्षणं यावत् समयं गृहीतवान् । सर्वं सुरक्षितम् इव आसीत् । सः यावत् गदास्वामिना सह नासिकायां नासिकायां न अभवत् तावत् यावत् अवलम्बितवान्।
  
  "वयं प्राप्नुमः। त्वं व्यर्थः मिनियनः असि। अहं अपि सहमतः यत् भवान् क्लाउड् न जानाति। परन्तु त्वं निश्चयेन कञ्चित् जानासि यः तं जानाति। काले काले भ्रमणं कुर्वन् व्यक्तिः । यः पुरुषः भवन्तं स्वं नियन्त्रणे स्थापयति इति सुनिश्चितं करोति। इदानीं-" ड्रेकः पिलिपो इत्यस्य कण्ठेन गृहीतवान्, तस्य क्रोधः कष्टेन एव निगूढः आसीत् । "भवन्तः अस्य व्यक्तिस्य नाम वदतु। अथवा तव चोदनीयं शिरः विवर्तयिष्यामि" इति ।
  
  अत्र अपि उपरि पिलिपोः कुहूः अश्रुताः, यत्र गर्जनाः ताडनाः गुरुभिः ध्वनिभित्तिभिः निरुद्धाः आसन् । यथा व्याघ्रः मृतस्य गजस्य शिरः कम्पयति तथा ड्रेकः शिरः कम्पितवान् ।
  
  "किम्?"
  
  "बुकानन् । अस्य पुरुषस्य नाम बुकानन् अस्ति।"
  
  यथा तस्य क्रोधः अधिग्रहणं कर्तुं आरब्धवान् तथा तथा ड्रेकः अधिकं निपीडितवान् । "कथयतु यत् भवन्तः तस्य सम्पर्कं कथं कुर्वन्ति।" केनेडी इत्यस्य चित्राणि तस्य दृष्टिम् पूरितवन्तः । सः कष्टेन एव माई, एलिसिया च तं म्रियमाणस्य गदास्वामिनः दूरं कर्षन्तौ इति अनुभवति स्म ।
  
  
  अष्टादशोऽध्यायः
  
  
  हवाई-रात्रिः अद्यापि पूर्णतया प्रचलति स्म । अर्धरात्रे एव व्यतीता आसीत् यदा ड्रेकः, मे, एलिसिया च क्लबतः बहिः लुब्धः भूत्वा निरुद्धस्य टैक्सी-यानस्य प्रशंसाम् अकरोत् । एलिसिया डीजे इत्यस्य समीपं गत्वा तस्य माइक्रोफोनं गृहीत्वा स्वस्य उत्तमं रॉकस्टार-इम्प्रेशनं कृत्वा तेषां पलायनस्य मार्गं आच्छादितवती । "नमस्ते होनोलुलु! कथं त्वं करोषि ? अद्य रात्रौ अत्र भवितुं एतावत् प्रसन्नता। यूयं तावत् शापितरूपेण सुन्दराः सन्ति!" ततः सा सुस्पष्टतया गता, सहस्राधरेषु सहस्रं कल्पनां त्यक्त्वा।
  
  इदानीं ते टैक्सीचालकेन सह स्वतन्त्रतया वार्तालापं कुर्वन्ति स्म। "पिलिपो बुकानन् चेतयितुं कियत्कालं यावत् समयः स्यात् इति भवन्तः मन्यन्ते?" एलिसिया पृष्टवती।
  
  "भाग्येन ते किञ्चित्कालं यावत् तं न प्राप्नुयुः । सः सुसम्बद्धः अस्ति। किन्तु यदि कुर्वन्ति-"
  
  "सः न वदिष्यति" इति ड्रेकः अवदत् । "सः कायरः अस्ति। सः क्लाउड्-पुरुषं प्रविष्टवान् इति तथ्यं प्रति ध्यानं न आकर्षयिष्यति। अहं तस्मिन् मम बंधकं स्थापयिष्यामि स्म" इति ।
  
  "बाउन्सर्-जनाः ताम्बूलं प्रक्षिप्तुं शक्नुवन्ति।" माई चुपचापम् अवदत्।
  
  "तेषां अधिकांशः अचेतनः अस्ति।" एलिसिया हसति स्म, ततः अधिकं गम्भीरतापूर्वकं अवदत्। "किन्तु स्प्राइट् सम्यक् अस्ति। यदा पुनः गन्तुं, जल्पितुं च शक्नुवन्ति तदा शूकर इव क्रन्दन्ति" इति ।
  
  ड्रेकः जिह्वाम् क्लिक् कृतवान् । "धिक्, भवन्तौ सम्यक् वदतः। तदा अस्माभिः शीघ्रमेव कर्तव्यम्। अस्याः रात्रौ । अन्यः विकल्पः नास्ति" इति ।
  
  "उत्तर कुकुई वीथि" इति माई टैक्सीचालकं अवदत् । "भवन्तः अस्मान् शवगृहस्य समीपे अवतारयितुं शक्नुवन्ति।"
  
  टैक्सीचालकः तां शीघ्रं दृष्टिपातं कृतवान्। "वास्तविकतया?"
  
  एलिसिया तस्य ध्यानं चीरहसनेन आकर्षितवती। "अधः स्थापयतु, पञ्च-ओ" केवलं चालयन्तु।"
  
  टैक्सीचालकः "Fucking haole" इव किमपि गुञ्जितवान्, परन्तु मार्गं प्रति दृष्टिम् आकृष्य मौनम् अभवत् । ड्रेकः चिन्तितवान् यत् ते कुत्र गच्छन्ति इति। "यदि एतत् खलु बुकाननस्य कार्यालयम् अस्ति तर्हि अस्मिन् समये सः तत्र भवितुं असम्भाव्यम्।"
  
  एलिसिया श्वासम् अयच्छत्। "ड्रेकी, ड्रेकी, त्वं केवलं पर्याप्तं सावधानतया न शृणोषि। यदा अन्ते वयं अवगच्छामः यत् मूर्खस्य पिलिपो इत्यस्य कण्ठः भवतः हस्ते एतावत् कठिनः अस्ति यत् सः बैंगनीवर्णः अभवत्, तदा वयं तस्य हास्यास्पदजीवनं रक्षितुं प्रवृत्ताः, सः च अस्मान् अवदत् यत् बुकानन् इत्यस्य गृहम् अस्ति" इति
  
  "गृहम्?" ड्रेकः मुखं विस्मयम् अकरोत् ।
  
  "व्यापारविषये। भवन्तः एतान् व्यापारिणः जानन्ति। ते तत्र निवसन्ति भोजनं च कुर्वन्ति, तत्र क्रीडन्ति, ततः स्वस्थानीयकार्यस्य आयोजनं कुर्वन्ति। क्रमं निर्वाहयति। सः स्वजनं अपि समीपे एव स्थापयिष्यति। अयं अविरामः कठिनः दलः अस्ति, मनुष्य।"
  
  "यत् नाइटक्लबे आयोजनानि गोपनीयं स्थापयितुं साहाय्यं करिष्यति, अधुना कृते।" माई उक्तवती यदा टैक्सी शवगृहे स्थगितवती। "स्मरति यदा वयं हाङ्गकाङ्ग-नगरे तस्य वितरण-चुम्बकस्य कार्यालयं भित्त्वा प्रविष्टवन्तः? वयं शीघ्रं प्रविशामः, शीघ्रं निर्गच्छामः। एवं भवितुमर्हति" इति ।
  
  "यथा वयं ज्यूरिच्-नगरे तत् स्थानं प्राप्तवन्तः।" एलिसिया ड्रेकं प्रति उच्चैः अवदत्। "न तु भवतः विषये एव कितानो। न तावत् दूरम्" इति ।
  
  
  * * * ९.
  
  
  हेडन् होनोलुलुनगरस्य सी.आय.ए.भवने दत्तस्य अपार्टमेण्टस्य अन्तः गत्वा तस्याः पटलेषु मृतः स्थगितवती । बेन् तां प्रतीक्षमाणः आसीत्, शय्यायां उपविश्य पादौ लम्बयति स्म ।
  
  युवकः श्रान्तः दृश्यते स्म। तस्य नेत्राणि सङ्गणकपट्टिकां दिवसान् यावत् प्रेक्षमाणाः रक्ताभानि आसन्, एतादृशी तीव्रसान्द्रतायाः कारणात् तस्य ललाटं किञ्चित् कुरुकं दृश्यते स्म । हेडन् तं दृष्ट्वा प्रसन्नः अभवत् ।
  
  सा सूक्ष्मतया कक्षं परितः अवलोकितवती। "किं भवद्भिः करिन् च अन्ते नाभिरज्जुं छिनत्ति?"
  
  "हर, हर । सा परिवारः अस्ति।" सः तत् उक्तवान् यथा तेषां सामीप्यम् एव सर्वाधिकं स्पष्टं वस्तु अस्ति। "सा च निश्चितरूपेण सङ्गणकस्य परितः स्वमार्गं जानाति।"
  
  "प्रतिभास्तरीयः बुद्धिमान् अस्मिन् विषये भवतः सहायतां करिष्यति।" हेडन् स्वस्य जूताः उद्धृतवती। तस्याः पीडितपादयोः अधः स्थूलः कालीनः फेनयुक्तः तकिया इव अनुभूयते स्म । "अहं निश्चयेन जानामि यत् श्वः भवन्तः कुक्-पत्रिकासु अस्माकं यत् आवश्यकं तत् प्राप्नुयुः।"
  
  "यदि वयं तान् सर्वथा अन्वेष्टुं शक्नुमः।"
  
  "सर्वं अन्तर्जालस्य उपरि अस्ति। भवता केवलं ज्ञातव्यं यत् कुत्र द्रष्टव्यम् इति" इति ।
  
  बेन् तां दृष्ट्वा भ्रूभङ्गं कृतवान्। "किं... अत्र वयं हेरफेरः क्रियमाणाः इव अनुभूयते वा? प्रथमं देवानां समाधिं प्राप्नोमि, ततः स्थानान्तरणयन्त्राणि च। वयम् अधुना आविष्करोमः यत् द्वयोः सम्बन्धः अस्ति । तथा-" सः विरमति स्म ।
  
  "किं च?" हेडन् तस्य पार्श्वे शय्यायां निवसति स्म ।
  
  "यन्त्राणि कथञ्चित् नरकद्वारैः सह सम्बद्धानि भवितुम् अर्हन्ति" इति सः तर्कयति स्म । "यदि कोवालेन्को तान् इच्छति तर्हि ते तत्र भवेयुः।"
  
  "न सत्यम्" इति । हेडन् समीपं झुकति स्म । "कोवालेन्को उन्मत्तः अस्ति। तस्य चिन्तनं अवगन्तुं न शक्नुमः" इति ।
  
  बेन् इत्यस्य नेत्रेषु ज्ञातं यत् सः शीघ्रमेव स्वविचारं त्यक्त्वा अन्यैः सह प्रेमालापं करोति स्म । सः हेडन् इत्यस्य शिरः स्वस्य प्रति अवलम्ब्य चुम्बितवान् । सा दूरं गता यदा सः तस्य जेबं किमपि कृत्वा भ्रमितुं आरब्धवान्।
  
  "यदा जिपरद्वारा बहिः आगच्छति तदा अहं सुस्थः अनुभवामि, बेन्।"
  
  "एह ? नहि। अहम् एतत् इच्छामि स्म" इति । सः स्वस्य सेलफोनम् बहिः निष्कास्य, स्क्रीनम् MP3 प्लेयर इत्यत्र परिवर्त्य एल्बम् चयनं कृतवान् ।
  
  फ्लीट्वुड् मैक् क्लासिक-अफवाः "सेकेण्ड् हैण्ड् न्यूज्" इति गायितुं आरब्धवान् ।
  
  हेडन् आश्चर्येन निमिषं कृतवान्। "डिनोरोक् ? यथार्थत?"
  
  बेन् तां पृष्ठे क्षिप्तवान्। "एतत् किञ्चित् भवता चिन्तितात् श्रेष्ठम्।"
  
  हेडन् स्वस्य प्रेमिकायाः स्वरे भेदकं दुःखं न त्यक्तवती । सा गीतस्य विषयं न त्यक्तवती, शीर्षके स्पष्टम्। बेन् इत्यस्य समानकारणानां कारणात् केनेडी मूर्, ड्रेक इत्येतयोः विषये तेषां सर्वं नष्टं च चिन्तयितुं प्रेरितवती । न केवलं केनेडी-नगरे तौ महान् मित्रं त्यक्तवन्तौ, अपितु तस्याः हिंसकमृत्युः ड्रेकस्य सर्वान् मित्रान् केवलं पृष्ठभूमिकोलाहलं यावत् न्यूनीकृतवान् ।
  
  परन्तु यदा लिण्ड्से बकिङ्घम् उच्छ्रिततृणानां विषये गायितुं स्वस्य कार्यं कर्तुं च आरब्धवान् तदा अचिरेण एव मनोदशा परिवर्तत ।
  
  
  * * * ९.
  
  
  माई टैक्सीचालकं प्रतीक्षां कर्तुं पृष्टवती, परन्तु सः पुरुषः न शृणोति स्म। तेषां कारात् अवतरितमात्रेण सः इञ्जिनं प्रारभ्य ग्रेवलं सिञ्चन् प्रस्थितवान् ।
  
  एलिसिया तस्य पालनं कृतवती । "सङ्क्षोभ"।
  
  माई तेषां पुरतः स्थितं खण्डं दर्शयति स्म। "बुकानन् हाउस् वामे अस्ति।"
  
  ते सुखदं मौनेन गच्छन्ति स्म। मासान् पूर्वं ड्रेकः जानाति स्म यत् एतत् कदापि न भविष्यति इति । अद्य तेषां साधारणः शत्रुः आसीत् । ते सर्वे रक्तराजस्य उन्मादेन स्पृष्टाः अभवन् । यदि च सः स्वतन्त्रः स्थातुं शक्नोति तर्हि अपि सः तेषां घोरं हानिं कर्तुं शक्नोति।
  
  ते मिलित्वा विश्वस्य उत्तमदलेषु अन्यतमम् आसीत् ।
  
  ते चौराहं लङ्घ्य यदा बुकाननस्य सम्पत्तिः दृष्टिगोचरः अभवत् तदा ते मन्दं कृतवन्तः । तत् स्थानं प्रकाशेन प्लावितम् आसीत् । पर्दाः अधः सन्ति। द्वाराणि उद्घाटितानि आसन् येन सम्पूर्णे क्षेत्रे सङ्गीतं प्रवाहितुं शक्नोति स्म। वीथितः परं अपि रैप्-सङ्गीतस्य ध्वनिः श्रूयते स्म ।
  
  "एकः आदर्शः प्रतिवेशी" इति एलिसिया टिप्पणीं कृतवती । "कश्चित् तादृशः - मया केवलं समीपं गत्वा तेषां शापित-स्टीरियो-प्रणालीं भग्नं कर्तव्यं स्यात् ।"
  
  "किन्तु अधिकांशजना: भवतः सदृशाः न सन्ति" इति ड्रेकः अवदत् । "एतदेव एते जनाः वर्धन्ते । ते हृदयेन उत्पीडकाः सन्ति। यथार्थजीवने ते शॉट्-बन्दूकान् वहन्ति, तेषां करुणा वा अन्तःकरणं वा नास्ति" इति ।
  
  एलिसिया तं दृष्ट्वा विस्मितवती। "तर्हि ते पूर्णाक्रमणं न अपेक्षन्ते।"
  
  मै अङ्गीकृतवती। "वयं शीघ्रं प्रविशामः, शीघ्रं बहिः गच्छामः।"
  
  रक्तराजा कथं एतावता निर्दोषाणां वधस्य आदेशं दत्तवान् इति ड्रेकः चिन्तितवान् । "गच्छामः तान् चोदयामः।"
  
  
  * * * ९.
  
  
  हेडन् नग्नः स्वेदितः च आसीत् यदा तस्याः सेलफोनः ध्वनितवान् । यदि तस्याः प्रमुखस्य जोनाथन् गेट्स् इत्यस्य हस्ताक्षर-रिंगटोन् न स्यात् तर्हि सा तत् अवरुद्धवती स्यात् ।
  
  अपि तु सा निःश्वसति, बेन् दूरं धृत्वा उत्तरस्य बटनं मारितवती । "आम्?"
  
  गेट्स् इत्यस्याः निःश्वासः अपि न अवलोकितः । "हेडेन्, अहं विलम्बितघण्टायाः कृते क्षमायाचनां करोमि। त्वं वक्तुं शक्नोषि?"
  
  हेडन् तत्क्षणमेव पुनः वास्तविकतां प्रति स्नैप कृतवान् । द्वारं तस्याः ध्यानं अर्हति स्म । स्वदेशस्य कृते सः यत् भयानकतां सहितवान् तत् तस्य कर्तव्यबोधात् दूरम् आसीत् ।
  
  "अवश्यं महोदय।"
  
  "दिमित्री कोवालेन्को अष्टानां संयुक्तराज्यसंस्थायाः सिनेटरानाम्, चतुर्दशप्रतिनिधिनां, एकस्य मेयरस्य च परिवारजनान् बद्धं करोति। अयं राक्षसः न्यायस्य समक्षं नीतः भविष्यति जय, यत्किमपि आवश्यकम्। भवतः सर्वाणि साधनानि सन्ति" इति ।
  
  सम्पर्कः व्यत्यस्तः अभवत् ।
  
  हेडन् अन्धकारं प्रेक्षमाणा उपविष्टवती, तस्याः आक्रोशः सर्वथा निष्प्रभः आसीत् । तस्याः विचाराः बन्दीभिः सह आसन् । निर्दोषाः पुनः दुःखं प्राप्नुवन्ति स्म। सा चिन्तितवती यत् रक्तराजस्य न्यायालये आनेतुं पूर्वं कति जनाः अधिकाः दुःखं प्राप्नुयुः इति ।
  
  बेन् शय्यायाः पारं तस्याः समीपं गत्वा केवलं तां यथा इच्छति तथा आलिंगितवान् ।
  
  
  * * * ९.
  
  
  ड्रेकः प्रथमं अन्तः गत्वा वामे द्वौ द्वारौ उद्घाटितौ, अन्ते च मुक्तपाकशालायाः दीर्घे प्रकोष्ठे स्थितवान् । सः पुरुषः सोपानं गतः, तस्य नेत्राणि सहसा आघातेन पूरितानि यदा सः ड्रेकं गृहं प्रविष्टवान् इति दृष्ट्वा।
  
  "किं द-?"
  
  माई इत्यस्याः हस्तः नेत्रस्य दृष्टापेक्षया अधिकं शीघ्रं गतः। एकं सेकण्डं सः पुरुषः चेतावनीम् उद्घोषयितुं वायुना आकर्षयति स्म, परं सः कण्ठे लघु खड्गं कृत्वा सोपानात् अधः स्खलति स्म यदा सः अधः प्राप्तवान् तदा माई स्वकार्यं समाप्त्वा स्वस्य खड्गं पुनः गृहीतवती । ड्रेकः गलियारे अधः गतः । ते प्रथमकक्षे वामभागे गतवन्तः। चत्वारि नेत्रयुग्मानि येषु सरलपेटिकासु विस्फोटकानि सङ्गृहीतवन्तः तस्मात् उपरि पश्यन्ति स्म ।
  
  विस्फोटकाः ?
  
  ड्रेकः तत्क्षणमेव C4 इति ज्ञातवान्, परन्तु तस्य चिन्तनस्य समयः नासीत् यतः ते पुरुषाः प्रमादपूर्वकं क्षिप्तं शस्त्रं गृह्णन्ति स्म । माई एलिसिया च ड्रेकस्य परितः नृत्यं कृतवन्तौ ।
  
  "तत्र!" ड्रेकः द्रुततमान् दर्शयति स्म । एलिसिया तं कटिभागं प्रति अदयालुः पादप्रहारेन पातितवती । सः किमपि गुञ्जयन् पतितः। ड्रेकस्य पुरतः स्थितः पुरुषः शीघ्रं तस्य प्रति गतः, तस्य आक्रमणस्य ऊर्ध्वतां, शक्तिं च वर्धयितुं मेजस्य उपरि कूर्दितवान् । ड्रेकः तस्य पुरुषस्य उड्डयनस्य अधः स्वशरीरं भ्रमितवान्, यदा सः अवतरत् तदा सः पृष्ठतः जानुद्वयं बहिः कृतवान् । सः पुरुषः क्रोधेन क्रन्दितवान्, तस्य मुखात् लारं च उड्डीयत। ड्रेकः स्वस्य सर्वैः क्रूरबलेन, शक्तिना च शिरःशिखरं मर्दनकरं परशुप्रहारं कृतवान् ।
  
  सः पुरुषः शब्दं विना पतितः।
  
  तस्य वामे माई द्रुतक्रमेण द्वौ प्रहारौ कृतवान् । उभौ अपि द्विगुणौ आस्ताम्, उदरस्य व्रणैः सह, सर्वमुखेषु आश्चर्यं लिखितम् आसीत् । ड्रेकः शीघ्रमेव मृत्युपरिग्रहस्य उपयोगेन एकं अक्षमं कृतवान्, माई तु अन्यं पातितवान् ।
  
  "त्यजतु"। - ड्रेकः श्वसितवान्। ते न जानन्ति स्यात्, परन्तु एते अद्यापि रक्तराजस्य पुरुषाः आसन् । तेषां भाग्यं आसीत् यत् ड्रेकः त्वरितम् आसीत् ।
  
  ते गलियारे पुनः आगत्य अन्यं कक्षं प्रति अवतरन्ति स्म। अन्तः स्खलन्तः ड्रेकः पाकशालां दृष्टवान् । पुरुषैः पूर्णम् आसीत्, सर्वे नीचमेजस्य उपरि किमपि प्रेक्षमाणाः आसन्। अन्तः आगच्छन्तः रैप्-ध्वनयः एतावन्तः उच्चैः आसन् यत् ड्रेकः प्रायः अपेक्षितवान् यत् ते तस्य सङ्गमे बहिः आगमिष्यन्ति इति । माई अग्रे त्वरितम् अगच्छत्। यावत् ड्रेकः कक्षं प्रविष्टवान् तावत् सा एकं पुरुषं शयनं कृत्वा परं गता आसीत् । एकः स्थूलदाढिः वयस्कः पूर्वमेव हस्ते रिवाल्वरं धारयन् ड्रेक इत्यस्य समीपं धावितवान् ।
  
  "किं कृतवान्-?"
  
  युद्धकलायां प्रशिक्षणं सर्वं आसीत्, ड्रेकः च यत् राजनेता प्रमुखप्रश्नं चकमायितुं शक्नोति तस्मात् शीघ्रं पुनः आगतः । तत्क्षणमेव सः पादं उत्थाप्य तस्य पुरुषस्य हस्तात् रिवाल्वरं बहिः पातितवान्, ततः अग्रे गत्वा वायुतले गृहीतवान् ।
  
  सः शस्त्रं परिवर्तयति स्म।
  
  "खड्गेन जीवतु।" सः अग्निम् अयच्छत्। बुकाननस्य पुरुषः कलात्मकविस्फोटेन पश्चात् पतितः । माई एलिसिया च तत्क्षणमेव अन्यं परित्यक्तं अग्निबाणं उद्धृतवन्तौ यदा कश्चन पाकशालातः उद्घोषितवान् । "अरे मूर्खाः ! किं त्वं करोषि?"
  
  ड्रेकः विस्मितः अभवत्। प्रतीयते यत् अस्मिन् गृहे बन्दुकस्य गोलीकाण्डः अश्रुतः नासीत् । दण्डः। सः द्वारं प्रति अगच्छत्।
  
  "द्वौ" इति सः कुहूकुहू कृतवान्, द्वारे अन्तरिक्षं केवलं तयोः कृते युक्तिस्थानं ददाति इति सूचयन् । तस्याः पृष्ठतः माई उपविष्टवती।
  
  "एतान् श्वानान् वशं कुर्मः।" ड्रेकः एलिसिया च मेजं परितः स्थितं पादवनं लक्ष्यं कृत्वा शूटिंग् कृत्वा बहिः आगतवन्तौ ।
  
  रक्तं सिञ्चितं, शरीराणि च तलम् पतितानि। ड्रेकः एलिसिया च अग्रे गतवन्तौ, आघातः, विस्मयः च स्वविरोधिनां भ्रमं जनयिष्यति, भयभीतं च करिष्यति इति ज्ञात्वा । बुकाननस्य एकः रक्षकः नीचमेजस्य उपरि कूर्दित्वा एलिसिया इत्यस्याः पार्श्वे क्षिप्तवान् । माई स्वस्य रक्षणं कुर्वन्ती अन्तरालं गता, यतः रक्षकः तस्याः उपरि अङ्गुलीं द्विवारं प्रहारं कृतवान् । माई स्वस्य अग्रबाहुस्य प्रत्येकं प्रहारं गृहीतवती, ततः पूर्वं स्वस्य पिस्तौलेन नासिकासेतुः उपरि कठिनतया प्रहारं कृतवती ।
  
  एलिसिया पुनः युद्धं कृतवती । "मम आसीत्।"
  
  "अहो, त्वया कृतम् इति मम विश्वासः अस्ति, मधु।"
  
  "माम् फूत्करोतु।" एलिसिया विलपन्तं रोदनं कुर्वन्तं पुरुषं प्रति बन्दुकं दर्शितवती। "अन्यः कोऽपि प्रयासं कर्तुम् इच्छति वा ? हम्?"
  
  ड्रेकः निम्नमेजं तस्य सामग्रीं च प्रेक्षते स्म । C4 इत्यस्य राशीः सज्जीकरणस्य विभिन्नेषु चरणेषु पृष्ठे कचराणि कृतवन्तः ।
  
  रक्तराजः किं नरकं योजनां कुर्वन् आसीत् ?
  
  "भवद्भ्यः कः बुकानन्?"
  
  न कश्चित् उत्तरं दत्तवान्।
  
  "बुकाननस्य कृते मम सौदा अस्ति।" ड्रेकः स्कन्धं संकुचितवान्। "किन्तु यदि सः अत्र नास्ति तर्हि अनुमानं करोमि यत् अस्माभिः भवद्भ्यः सर्वेभ्यः गोलिकापातः कर्तव्यः भविष्यति।" सः समीपस्थस्य पुरुषस्य उदरं विदारितवान्।
  
  कोलाहलः कक्षं पूरितवान्। माई अपि तं विस्मयेन प्रेक्षमाणा आसीत्। "मट्ट-" इति ।
  
  सः तां प्रति गर्जति स्म। "न नाम।"
  
  "अहं बुकानन् अस्मि।" सः पुरुषः विशालस्य शीतलकस्य उपरि अवलम्ब्य गोलीव्रणस्य उपरि कठिनं दबावं दत्त्वा श्वसितवान् । "आगच्छतु मनुष्य । वयं भवतः हानिं न कृतवन्तः।"
  
  ड्रेकस्य अङ्गुली शूलस्य उपरि कठिनं जातम्। न शूटिंग् कर्तुं महत् आत्मसंयमस्य आवश्यकता अभवत् । "भवता मां न क्षतिं कृतवान्?" सः अग्रे उत्प्लुत्य रक्तस्रावव्रणे जानुनि स्थापयित्वा जानीतेव । "भवता मां न क्षतिं कृतवान्?"
  
  तस्य दृष्टिः रक्ताभिलाषः पूरितवान् । असान्त्वनीयः शोकः तस्य मस्तिष्कं हृदयं च विदारितवान् । "कथयतु" इति सः कर्कशः अवदत् । "कथयतु क्लाउड् कुत्र अस्ति अथवा, ईश्वरः मां साहाय्यं करोतु, अहं भवतः मस्तिष्कं अस्मिन् चोदनीयस्य शीतलकस्य सर्वत्र फूत्करोमि।"
  
  बुकाननस्य नेत्राणि मृषा न अवदन्। मृत्युभयेन तस्य अज्ञानं पारदर्शकं कृतम् । "अहं क्लाउड् इत्यस्य मित्राणि जानामि" इति सः विलपत् । "किन्तु अहं क्लाउड् न जानामि। अहं भवद्भ्यः तस्य मित्राणि वक्तुं शक्नोमि स्म। आम्, अहं तानि भवद्भ्यः दातुं शक्नोमि" इति ।
  
  ड्रेकः द्वौ नामौ, तेषां स्थानानि च वदन् शृणोति स्म । स्कारबेरी, पीटरसन च । यदा एषा सूचना पूर्णतया निष्कासिता तदा एव सः C4 पूर्णं सारणीं दर्शितवान् ।
  
  "किं त्वं अत्र करोषि ? किं युद्धं आरभ्यत इति सज्जाः भवसि?"
  
  उत्तरं तं स्तब्धं कृतवान्। "अच्छा, आम्।" हवाई-युद्धं आरभ्यते मनुष्य" इति ।
  
  
  उन्नीसोऽध्यायः
  
  
  बेन् ब्लेक् स्वभगिन्या सह साझां कृतं लघुकार्यालयं प्रविश्य खिडकीपार्श्वे स्थितां करिन् इत्यस्याः अन्वेषणं कृतवान् । "हाय भगिनी"।
  
  "नमस्ते। एतत् एव पश्यतु बेन्। हवाईदेशे सूर्योदयः।"
  
  "अस्माभिः समुद्रतटे एव भवितुम् अर्हति। सर्वे तत्र गच्छन्ति सूर्योदये सूर्यास्तयोः" ।
  
  "भो वास्तविक? करिन् किञ्चित् व्यङ्ग्येन स्वभ्रातरं पश्यति स्म। "भवन्तः अन्तर्जालमाध्यमेन तत् अवलोकितवन्तः किम्?"
  
  "अच्छा, इदानीं वयम् अत्र स्मः, अहम् अस्मात् स्तब्धस्थानात् बहिः गत्वा केचन स्थानीयजनाः मिलितुम् इच्छामि।"
  
  "किमर्थम्?"
  
  "अहं कदापि हवाईदेशीयं न मिलितवान्।"
  
  "मनो एकः शापितः हवाईदेशीयः, डम्बो अस्ति। देव, कदाचित् चिन्तयामि यत् अस्माकं मस्तिष्ककोशिकानां आपूर्तिद्वयं प्राप्तम् वा इति।"
  
  बेन् जानाति स्म यत् स्वभगिन्या सह बुद्धियुद्धस्य आरम्भस्य कोऽपि अर्थः नास्ति । सः कतिपयनिमेषान् यावत् भव्यं दृश्यं प्रशंसितवान्, ततः पूर्वं द्वारं प्रति प्रस्थितवान् यत् तौ द्वौ अपि काफीं पातुं शक्नोति स्म । यदा सः प्रत्यागतवान् तदा करिन् पूर्वमेव तेषां सङ्गणकान् बूट् अप करोति स्म ।
  
  बेन् तेषां कीबोर्डस्य पार्श्वे मग्स् स्थापितवान् । "भवन्तः जानन्ति यत् अहं तस्य प्रतीक्षां करोमि।" सः हस्तौ मर्दितवान्। "अर्थात् कप्तानकुक् इत्यस्य लॉग्स् अन्विष्यन्। एतत् वास्तविकं जासूसीकार्यं यतोहि वयं गुप्तं अन्विष्यामः, न तु स्पष्टम्" इति ।
  
  "वयं निश्चयेन जानीमः यत् अन्तर्जालस्य एतादृशाः लिङ्काः नास्ति येन कुक् डायमण्ड् हेड् इत्यनेन सह वा लीही इत्यस्य हवाईयनैः सह सम्बद्धः भवेत् । वयं जानीमः यत् डायमण्ड् हेडः ओआहु-नगरस्य अधः प्रचलितानां शङ्कु-वेण्ट्-सुरङ्ग-लावा-नलिकानां श्रृङ्खलानां मध्ये एकः एव अस्ति" इति ।
  
  बेन् स्वस्य उष्णकफीयाः एकं घूंटं गृहीतवान्। "वयम् अपि जानीमः यत् कुक् वाइमेआ-नगरे काउआइ-नगरे अवतरत् । ग्राण्ड् कैन्यन् प्रतिद्वन्द्वी कर्तुं पर्याप्तं आश्चर्यजनकं गङ्गा कृते Waimea पश्यन्तु। काउई स्थानीयजनाः ओआहु इत्यत्र चीकी जब् इत्यस्य रूपेण हवाई-नगरं गन्तुं मूलस्थानं इति वाक्यं कल्पितवन्तः । अत्यल्पस्य संग्रहालयस्य पार्श्वे वाइमेया-नगरे कुक् इत्यस्य प्रतिमा अस्ति" इति ।
  
  "अन्यत् वयं जानीमः" इति करिन् अवदत् । "विषयः अस्ति यत् कप्तानस्य कुक् इत्यस्य लकडीः अत्रैव सन्ति।" सा स्वसङ्गणके ट्याप् कृतवती। "लब्धसम्पर्क"।
  
  बेन् निःश्वस्य विस्तृतानां पत्रिकाणां प्रथमां पत्रिकां पलटयितुं आरब्धवान् । "मजा आरभ्यताम्।" सः स्वस्य हेडफोनं प्लग् कृत्वा कुर्सिषु अवलम्बितवान्।
  
  करिन् तं प्रेक्षते स्म। "तत् निष्क्रियं कुरुत। किम् एषा निद्रायाः भित्तिः ? अपरं च आवरणं? कदाचित् लघुभ्राता, भवता एतानि नूतनानि गीतानि रिकार्ड् कृत्वा भवतः पञ्चनिमेषाणां प्रसिद्धेः अपव्ययः त्यक्तव्यः भविष्यति।"
  
  "मा मां वदतु यत् त्वं स्वसमयं अपव्ययसि, भिस। वयं सर्वे जानीमः यत् भवान् अस्मिन् विषये स्वामी अस्ति" इति ।
  
  "किं त्वं पुनः एतत् आनयिष्यसि ? अधुना?"
  
  "पञ्च वर्षाणि व्यतीतानि।" बेन् सङ्गीतं वर्धयित्वा स्वसङ्गणके ध्यानं दत्तवान् । "पञ्च वर्षाणि विनाशः। ततः यत् घटितं तत् परं दशं मा नाशयतु" इति ।
  
  
  * * * ९.
  
  
  निद्रां विना न्यूनतमविश्रामेन च कार्यं कुर्वन्तः ड्रेकः, मे, एलिसिया च अल्पविरामं ग्रहीतुं निश्चयं कृतवन्तः । सूर्योदयस्य प्रायः एकघण्टायाः अनन्तरं हेडन्-किनिमाका-योः कृते ड्रेकः फ़ोनम् अवाप्तवान् । म्यूट् बटन् इत्यनेन शीघ्रमेव एतस्याः समस्यायाः समाधानं कृतम् ।
  
  ते वाइकिकी-नगरे एकं कक्षं भाडेन स्वीकृतवन्तः । चक्रयुक्तं विशालं होटलम् आसीत्, पर्यटकैः परिपूर्णं, तेषां उच्चस्तरीयं अनामत्वं ददाति स्म । ते शीघ्रं स्थानीये डेन्नी-गृहे भोजनं कृतवन्तः, ततः स्वहोटेलम् अगच्छन्, यत्र ते अष्टमतलस्य स्वकक्षं प्रति लिफ्टं गृहीत्वा गतवन्तः ।
  
  एकदा अन्तः गत्वा ड्रेकः आरामं कृतवान् । सः भोजनेन, विश्रामेन च आत्मनः इन्धनस्य लाभं जानाति स्म । सः खिडकीपार्श्वे सुलभकुर्सिषु कुञ्चितः, यथा स्पष्टः हवाई-सूर्यः फ्रेंच-जालकैः तस्य उपरि प्रक्षालति स्म, तथैव आनन्दं लभते स्म ।
  
  "भवतां द्वौ शय्यायाः उपरि युद्धं कर्तुं शक्नुथ" इति सः अपरिवर्त्य गुञ्जितवान् । "कश्चित् द्वौ वादनार्थं अलार्मं स्थापयति।"
  
  तत् उक्त्वा सः स्वविचाराः दूरं गन्तुं त्यक्तवान्, तेषां कृते क्लाउड् इत्यस्य यथाशक्ति समीपस्थयोः पुरुषयोः सम्बोधनं वर्तते इति ज्ञात्वा आश्वासितः क्लाउड् सीधा रक्तराजस्य समीपं नीतः इति ज्ञात्वा शान्तिः।
  
  रक्तरंजितप्रतिशोधस्य पूर्वं कतिपयानि घण्टानि एव अवशिष्टानि इति ज्ञात्वा मनःशान्तिः।
  
  
  * * * ९.
  
  
  हेडन् किनिमाका च स्थानीयहोनोलुलुपुलिसविभागे प्रातःकालं व्यतीतवन्तौ । वार्ता आसीत् यत् क्लाउड् इत्यस्य केचन 'सहकारिणः' रात्रौ एव निर्मूलिताः, परन्तु वास्तविकवार्ता नासीत् । फिलिपो नाम गदास्वामिना अत्यल्पं उक्तम् । तस्य कतिपये बाउन्सर्-जनाः चिकित्सालये एव समाप्ताः । तस्य विडियो फीड् चमत्कारिकरूपेण अन्धकारः जातः यदा अर्धरात्रेः पूर्वमेव एकः पुरुषः द्वौ महिला च तस्य उपरि आक्रमणं कृतवन्तौ इति अपि दृश्यते स्म ।
  
  अस्मिन् नगरस्य केन्द्रे कुत्रचित् रक्तरंजितं गोलीकाण्डं योजयन्तु, यस्मिन् क्लाउड् इत्यस्य ज्ञाताः सहकारिणः अधिकाः आसन् । यदा सशस्त्राः अधिकारिणः घटनास्थले आगतवन्तः तदा तेषां कृते केवलं शून्यं गृहं एव प्राप्तम् । न पुरुषाः। न दूरभाषसङ्ख्या। केवलं तलस्य उपरि पाकशालायाः मेजस्य च रक्तं, यस्मिन् धूलिपातं कुर्वन् C4 इत्यस्य लेशाः दृश्यन्ते स्म ।
  
  हेडन् ड्रेकस्य प्रयासं कृतवान् । सा एलिसियाम् आह्वयितुं प्रयत्नं कृतवती। सा मनों पार्श्वे आकृष्य तस्य कर्णे क्रोधेन कुहूकुहू कृतवती। "धिक् तान् ! ते न जानन्ति यत् अस्माकं यथायोग्यं कार्यं कर्तुं समर्थनम् अस्ति। ते ज्ञातव्याः" इति ।
  
  किनिमका स्कन्धं संकुचितवान्, तस्य विशालाः स्कन्धाः उत्थिताः पतन्तः च। "कदाचित् ड्रेकः ज्ञातुम् न इच्छति। सः स्वरीत्या करिष्यति, सर्वकारीयसमर्थनेन विना वा" इति ।
  
  "अधुना सः भारः अस्ति।"
  
  "अथ वा विषः बाणः ऋजुहृदयम् उड्डीयमानः" इति । किनिमाका तस्य प्रमुखः तं पश्यन् स्मितं कृतवान् ।
  
  हेडन् क्षणं यावत् भ्रमितः अभवत् । "किम्? एतानि गीतानि गीतस्य वा किमपि वा?"
  
  किनिमाका आक्षिप्तः दृश्यते स्म । "अहं न मन्ये, मालिक। अतः" सः समागतपुलिसदलस्य प्रति दृष्टिपातं कृतवान्, "क्लाउड् विषये पुलिसाः किं जानन्ति?"
  
  हेडन् गभीरं निःश्वासं गृहीतवान् । "अति अल्पाः सन्ति इति न आश्चर्यम् । क्लाउड् अनेकानाम् क्लबानां छायायुक्तः स्वामी अस्ति ये अवैधकार्येषु संलग्नाः भवितुम् अर्हन्ति वा न वा । ते पुलिस-निरीक्षणसूचौ उच्चस्थाने न सन्ति। फलतः तेषां मौनस्वामिना अनाम एव तिष्ठति" इति ।
  
  "सर्वं यत् निःसंदेहं कोवालेन्को इत्यनेन परिकल्पितम् आसीत्" इति ।
  
  "न संशयः।" अपराधिनः बहुवारं वास्तविकजगत् अपसारणं सर्वदा हितकरं भवति" इति ।
  
  "कदाचित् ड्रेकः प्रगतिम् करोति। यदि तत् न स्यात् तर्हि सः अस्माभिः सह स्यात् इति मन्ये।"
  
  हेडन् शिरः उन्नमयितवान्। "आशास्महे यत् एवम् अस्ति। तावत्पर्यन्तं अस्माभिः कतिपयान् स्थानीयजनानाम् आघातं करणीयम्। तथा च भवन्तः सर्वेषां ज्ञातानां सम्पर्कं कुर्वन्तु ये अस्माकं साहाय्यं कर्तुं शक्नुवन्ति। कोवालेन्को इत्यनेन पूर्वमेव रक्तस्नानं निर्मितम् अस्ति । एतत् सर्वं कथं समाप्तं भवेत् इति चिन्तयितुं अहं द्वेष्टि" इति ।
  
  
  * * * ९.
  
  
  बेन् स्वस्य ध्यानं उच्चं स्थापयितुं यथाशक्ति प्रयत्नं कृतवान् । तस्य भावाः क्षोभं प्राप्नुवन्ति स्म । तस्य जीवनं सामान्यं न जातम् इति मासाः अभवन् । ओडिन्-प्रकरणात् पूर्वं तस्य साहसिकतायाः विचारः आसीत् यत् सः स्वस्य आधुनिक-रॉक्-बैण्ड्-द वाल आफ् स्लीप्-इत्येतत् स्वस्य मम्म-पितुः कृते गोपनीयं भवतु इति । सः कुटुम्बपुरुषः, सर्वेषु विषयेषु तान्त्रिकप्रतिभायुक्तः दयालुः अज्ञानी आसीत् ।
  
  इदानीं सः युद्धं दृष्टवान्। सः जनान् हतान् अपश्यत्। सः स्वप्राणार्थं युद्धं कुर्वन् आसीत् । तस्य परममित्रस्य सखी तस्य बाहुयुग्मे एव मृता ।
  
  लोकान्तरसंक्रमणः तं विदारितवान्।
  
  तस्मिन् नूतनसखी अमेरिकन-सी.आय.ए.-एजेण्टेन सह भवितुं दबावं योजयन्तु, ततः सः स्वयमेव प्लवमानः इति दृष्ट्वा सर्वथा आश्चर्यं न अनुभवति स्म ।
  
  न तु सः कदापि मित्राणि अवदत् इति। तस्य कुटुम्बं, आम्, सः तान् वक्तुं शक्नोति स्म। परन्तु करिन् अद्यापि एतदर्थं सज्जा नासीत् । तस्याः च समस्याः आसन्। सः तां इदानीं एव अवदत् यत् पञ्चवर्षेभ्यः अनन्तरं सा अग्रे गन्तुम् अर्हति स्म, परन्तु सः जानाति स्म यत् यदि कदापि तस्य अपि तथैव भवति तर्हि तस्य जीवनस्य शेषं भागं नाशयिष्यति इति
  
  शेषाः च निद्राभित्तिः सदस्याः तस्मै निरन्तरं पाठयन्ति स्म। कुत्र नरकं त्वं ब्लेकी ? अद्य रात्रौ वयं मिलित्वा गमिष्यामः वा ? न्यूनातिन्यूनं मां पुनः लिखतु मूर्ख!तेषां नूतनाः पङ्क्तयः रिकार्ड् कर्तुं सज्जाः आसन्। तस्य शापितस्वप्नम् आसीत्!
  
  इदानीं यत् वस्तु तस्मै तस्य महत् विरामं दत्तवान् तत् एव तर्जने अस्ति।
  
  सः हेडन् इत्यस्य विषये चिन्तितवान्। यदा जगत् पतति स्म तदा सः तस्याः प्रति सर्वदा स्वविचारं प्रेषयितुं शक्नोति स्म, सर्वं किञ्चित् सुलभं भवति स्म । तस्य मनः भ्रमति स्म। सः एकस्य ऑनलाइन-पुस्तकस्य पृष्ठानि स्क्रॉलं कुर्वन् आसीत् यत् कश्चन कुक्-महोदयस्य स्वस्य स्क्रिबल्-लेखात् प्रतिलिपितः आसीत् ।
  
  सः प्रायः तत् चूकितवान् ।
  
  अकस्मात् हि तत्रैव मौसमस्य प्रतिवेदनेषु, देशान्तरस्य अक्षांशस्य च निर्दिष्टेषु, तेषां दैनिकं गोमांसस्य राशनं न खादित्वा कस्य दण्डः दत्तः, कः रिगिंग्-मध्ये मृतः इति संक्षिप्तविवरणेषु च पेले-द्वारस्य लघुः सन्दर्भः प्रादुर्भूतः
  
  "भगिनी"। - बेन् निःश्वासं कृतवान्। "अहं मन्ये अहं किमपि प्राप्तवान्।" सः लघुपरिच्छेदं पठितवान्। "वाह, एतत् तेषां यात्रायाः पुरुषस्य विवरणम् अस्ति। किं त्वं एतदर्थं सज्जः असि?"
  
  
  * * * ९.
  
  
  नेत्राणि उद्घाटयितुं यावत् समयः आसीत् तस्मिन् काले ड्रेकः लघुनिद्रायाः जागरणपर्यन्तं गतः । मै तस्य पृष्ठतः आगत्य आगत्य गच्छति स्म। एलिसिया शौचरे इव ध्वनितवती।
  
  "कियत्कालं यावत् वयं बहिः आसन्?"
  
  "नवतिनिमेषान् ददातु वा गृहाण वा। अत्र, एतत् पश्यन्तु" इति । माई तस्मै बुकानन् तस्य पुरुषाणां च गृहीतानाम् एकं पिस्तौलं क्षिप्तवती ।
  
  "किं स्कोरः अस्ति?"
  
  "पञ्च रिवाल्वर। सर्वं सुष्ठु अस्ति। द्वे ३८ त्रीणि च ४५ कैलिबर। सर्वे पत्रिकाभिः सह त्रिचतुर्थांशपूर्णाः" इति ।
  
  "पर्याप्तात् अधिकं"। ड्रेकः उत्थाय प्रसारितवान्। ते निश्चयं कृतवन्तः यत् तेषां सामना अधिकगम्भीरस्य प्रतिद्वन्द्विनः - क्लाउड्-समीपस्थानां जनानां - सम्मुखीभवितुं शक्यते अतः शस्त्राणि वहितुं अनिवार्यम् आसीत् ।
  
  एलिसिया आर्द्रकेशाः स्नानगृहात् बहिः आगता, स्वस्य जैकेटं आकृष्य। "बहिः गन्तुं सज्जः?"
  
  बुकानन् इत्यस्मात् तेषां प्राप्ता सूचना आसीत् यत् स्कारबेरी, पीटरसन इत्येतयोः द्वयोः अपि वाइकिकी-नगरस्य बहिः विदेशीयः कारविक्रेता आसीत् । एक्जोटिकर्स् इति नाम्ना एतत् खुदरा-विक्रय-स्थानम्, मरम्मत-कक्षं च आसीत् । सः अधिकांशप्रकारस्य उच्चस्तरीयकाराः अपि भाडेन स्वीकृतवान् ।
  
  अतीव लाभप्रदः आवरणः इति ड्रेकः चिन्तितवान् । न संशयः सर्वप्रकारस्य अपराधस्य गोपनार्थं साहाय्यं कर्तुं निर्मितम्। स्कारबेरी, पीटरसन च खाद्यशृङ्खलायाः शीर्षस्य समीपे एव आसन् इति न संशयः । क्लाउड् अग्रिमः स्यात्।
  
  ते टैक्सीयानं आरुह्य चालकं विक्रेतुः सम्पर्कं दत्तवन्तः। प्रायः विंशतिनिमेषदूरे आसीत् ।
  
  
  * * * ९.
  
  
  बेन्, करिन् च कप्तानकुक् इत्यस्य पत्रिकां पठित्वा आश्चर्यचकिताः भवतः ।
  
  द्विशताधिकवर्षपूर्वं प्रसिद्धस्य समुद्रकप्तानस्य कृते घटितानि घटनानि अन्यस्य नेत्रेण दृष्ट्वा अत्यन्तं विलक्षणाः आसन् । परन्तु हवाई-देशस्य प्रसिद्धतमस्य ज्वालामुख्याः अधः कुक्-महोदयस्य अभिलेखितायाः परन्तु अद्यापि अत्यन्तं गुप्तयात्रायाः विवरणं पठित्वा प्रायः अभिभूतम् आसीत् ।
  
  "अद्भुतम् अस्ति"। करिन् सङ्गणकस्य पटले स्वस्य प्रतिलिपिं पलटितवती। "एकं वस्तु भवन्तः न अवगच्छन्ति यत् कुक् इत्यस्य तेजस्वी दूरदर्शिता अस्ति। सः स्वस्य आविष्कारानाम् अभिलेखनार्थं सर्वेभ्यः क्षेत्रेभ्यः जनान् स्वेन सह नीतवान् । वैज्ञानिकाः। वनस्पतिशास्त्रज्ञाः । कलाकाराः। पश्यतु-" सा पटलं ट्याप् कृतवती ।
  
  बेन् वनस्पतेः सुकुमारतया निष्पादितं रेखाचित्रं द्रष्टुं अवलम्बितवान् । "शोभनम्"।
  
  करिनस्य नेत्राणि स्फुरन्ति स्म। "एतत् महत्।" एतेषां वनस्पतयः यावत् कुक् तस्य दलेन सह तान् अभिलेखयित्वा एतैः विलक्षणचित्रैः वर्णनैः च सह इङ्ग्लैण्ड्देशं प्रत्यागतवन्तः तावत् यावत् एतेषां वनस्पतयः न आविष्कृताः, दस्तावेजीकरणं वा न कृतम् । ते अस्माकं जगतः, एतेषां जनानां, नक्शाङ्कनं कृतवन्तः।ते परिदृश्यानि, तटरेखाः च यथा अद्य वयं केवलं छायाचित्रं गृह्णामः तथा चित्रितवन्तः। चिन्तयतु" इति ।
  
  बेनस्य स्वरः तस्य उत्साहस्य द्रोहं कृतवान् । "अहं जानामि। अहं जानामि। किन्तु एतत् शृणुत-"
  
  "अहो"। करिन् स्वकथायां लीनः आसीत् । "किं भवन्तः जानन्ति यत् कुक् इत्यस्य एकः दलः विलियम ब्लिग् इति आसीत्? यः पुरुषः बाउंटी इत्यस्य कप्तानः अभवत्? तथा च यत् तदानीन्तनः अमेरिकनराष्ट्रपतिः बेन्जामिन फ्रेंक्लिन् स्वस्य सर्वेभ्यः समुद्रकप्तानेभ्यः कुक् इत्यस्य एकान्ते त्यक्तुं सन्देशं प्रेषितवान्, यद्यपि तस्मिन् समये अमेरिकनजनाः आङ्ग्लैः सह युद्धं कुर्वन्ति स्म फ्रेंक्लिन् तं "मानवजातेः सामान्यमित्रः" इति आह्वयत् ।
  
  "भगिनी"। - बेन् श्वसितवान्। "मया किमपि प्राप्तम्। शृणुत-द्वीपस्य उच्चतमबिन्दुसमीपे हवाई-देशस्य ओविहि-नगरे स्थलप्रवेशः अभवत् । २१ अंशः १५ मिनिट् उत्तराक्षांशः, १४७ अंशः उत्तरदेशान्तरः, ४८ मिनिट् पश्चिमः । ऊर्ध्वता ७६२ पादम् । वयं लिहि-समीपे लंगरं त्यक्त्वा तटं गन्तुं बाध्यन्ते स्म । अस्माभिः नियुक्ताः देशीयाः रमस्य पुटस्य कृते अस्माकं पृष्ठतः चीराणि विदारयिष्यन्ति इव दृश्यन्ते स्म, परन्तु वस्तुतः सहनशीलाः ज्ञाताः च आसन्" इति ।
  
  "लघुकृतं संस्करणं ददातु" इति करिन् अवदत् । "अङ्ग्रेजीभाषायां"।
  
  बेन् तां दृष्ट्वा गुर्गुरितवान्। "देव, बालिका, भवतः इण्डियाना जोन्सः कुत्र अस्ति?"भवतः लुक् स्काईवॉकरः?भवतः केवलं साहसिकतायाः भावः नास्ति।अतः अस्माकं कथाकारः, हॉक्स्वर्थः नामकः पुरुषः, कुक्, अन्यैः षट् नाविकैः, मुष्टिभ्यां देशीयैः च सह किं किं इति अन्वेष्टुं प्रस्थितवान् natives called Pele's Gate ". एतत् स्थानीयराज्ञः ज्ञानं विना महता जोखिमेन च कृतम् आसीत्। यदि ते एतत् ज्ञातवन्तः स्यात् तर्हि राजा तान् सर्वान् मारयिष्यति स्म। हवाईदेशिनः पेलेद्वारं पूजयन्ति स्म। देशीयाः मार्गदर्शकाः बृहत् आग्रहं कुर्वन्ति स्म पुरस्कारः" इति ।
  
  "पेले-द्वारेण कुक्-महोदयस्य कृते एतादृशं जोखिमं ग्रहीतुं किञ्चित् गम्भीरं चिन्ता अवश्यमेव उत्पन्ना" इति करिन् अवदत् ।
  
  "अच्छा, पेले अग्निविद्युत्वायुज्वालामुखीनां देवः आसीत् । सम्भवतः हवाई-देशस्य सर्वाधिकं लोकप्रियः देवता । सा महती वार्ता आसीत्। तस्याः अधिकांशः आख्यायिका समुद्रेषु शासनं कृत्वा केन्द्रीकृता आसीत् । हवाई-देशस्य जनाः यथा तस्याः विषये कथयन्ति स्म तत् सम्भवतः कुक् इत्यस्य रुचिं जनयति स्म । अनुमानतः च सः महतीं आविष्कारयात्रायां अभिमानी आसीत्। सः स्थानीयराज्ञः उपद्रवं कर्तुं न भीतः स्यात्" इति ।
  
  "कुक् इत्यादिः पुरुषः बहु न बिभेत्।"
  
  "यथातथम्। हॉक्स्वर्थस्य मते स्थानीयजनाः तान् ज्वालामुख्याः गहनहृदयस्य अधः अन्धकारमार्गेण नेतवन्तः । एकदा दीपाः प्रज्वलिताः, यथा गोल्लुमः वदिष्यति, कतिपयानि कपटपूर्णानि वाराः कृताः, ते सर्वे निवृत्य पेलेद्वारं विस्मयेन प्रेक्षन्ते स्म" इति ।
  
  "विचित्रम्। रेखाचित्रम् अस्ति वा ?
  
  "नहि। अस्याः यात्रायाः कारणात् सः कलाकारः पृष्ठतः अवशिष्टः आसीत् । परन्तु तेषां दृष्टस्य वर्णनं हॉक्स्वर्थः करोति । एतावत् ऊर्ध्वं उड्डीयमानं विशालं तोरणं यत् अस्माकं ज्वालानां अत्यन्तं शीर्षवृत्तस्य उपरि शिखरं प्राप्तवान् । लघुचिह्नैः जडितः हस्तनिर्मितः फ्रेमः। प्रत्येकं पार्श्वे खाचः, लघुतरौ द्वौ पदार्थौ लुप्तौ। आश्चर्यं अस्माकं निःश्वासं हृत्वा वयं यथार्थतया पश्यन्तः यावत् अन्धकारकेन्द्रं अस्माकं दृष्टिम् आकर्षयितुं न आरब्धवान्" इति ।
  
  "अतः सर्वेषां जनानां भावनायां तस्य अभिप्रायः अस्ति यत् ते यत् अन्विषन्ति स्म तत् प्राप्तवन्तः, परन्तु ततः अधिकं इच्छन्ति इति अवगतवन्तः।" करिन् शिरः कम्पितवती।
  
  बेन् तां प्रति नेत्राणि आवर्त्य। "अहं मन्ये भवता यत् अभिप्रेतम् तत् सर्वेषां साहसिकानाम् भावनायां ते अधिकं इच्छन्ति स्म । परन्तु भवन्तः सम्यक् वदन्ति। पेले-द्वारम् एवम् आसीत् । द्वार। तस्य कुत्रचित् नेतव्यम् आसीत्" इति ।
  
  करिन् स्वस्य कुर्सीम् उपरि आकर्षितवती। "अधुना अहं चिन्तयामि। एतेन कुत्र गतः ?
  
  तस्मिन् क्षणे बेन् इत्यस्य सेलफोनः ध्वनितवान् । सः पटलं दृष्ट्वा नेत्राणि आवर्त्य। "मम्मा पिता च"।
  
  
  विंशतिः अध्यायः
  
  
  मनो किनिमाका वाइकिकी-नगरस्य हृदयं बहु रोचते स्म । हवाई-देशे जन्म प्राप्य पालितः सः स्वस्य प्रारम्भिकं बाल्यकालं कुहिओ-समुद्रतटे व्यतीतवान्, ततः पूर्वं तस्य परिवारः धनसङ्ग्रहं कृत्वा शान्ततरं उत्तरतटं गतः । तत्रत्याः सर्फिंग् विश्वस्तरीयः आसीत्, बहिः भोजनं कुर्वन् अपि भोजनं प्रामाणिकम् आसीत्, जीवनं यथा भवन्तः कल्पयितुं शक्नुवन्ति तथा स्वतन्त्रम् आसीत्।
  
  परन्तु तस्य अमिटाः प्रारम्भिकाः स्मृतयः कुहिओ इत्यस्याः आसन् : भव्यः समुद्रतटः निःशुल्कः लुआउस् च, रविवासरस्य समुद्रतटस्य बारबेक्यू, सुलभं सर्फिंग्, सद्भावयुक्ताः स्थानीयजनाः च अस्तं गच्छन् सूर्यस्य निशाचरं वैभवम्।
  
  इदानीं कुहिओ-एवेन्यु-मार्गेण ततः कालकौआ-मार्गेण च गच्छन् सः पुराणानि, स्पर्शप्रदानि वस्तूनि अवलोकितवान् । न तु नवमुखाः पर्यटकाः। न तु स्थानीयजनाः जम्बारसस्य प्रातःकाले निश्चयं वहन्ति। रॉयल हवाईयनस्य समीपे आइसक्रीमविक्रेता अपि नास्ति । इदं दीर्घं कृष्णं मशालं ते प्रतिरात्रं प्रज्वलितवन्तः, इदानीं प्रायः शून्यं शॉपिङ्ग् परिसरं यत्र सः एकदा रोदिति स्म, सरलं ए-आकारस्य चेतावनीचिह्नं दृष्ट्वा हसन् एकं गल्ल्याः अवरुद्धं कृत्वा पठति स्म यत्: यदि भवान् स्पाइडर-मैन् नास्ति, तर्हि... सेतुः पिहितः अस्ति।इदं तावत् सरलम्। अतः हवाई।
  
  सः लस्सेन् इत्यस्य पुरातनं भण्डारं अतीत्य गतः, यत्र सः एकदा तेषां भव्यचित्रं विलक्षणकारं च अवलोकितवान् आसीत् । इदानीं गतः। तस्य प्रारम्भिकबाल्यकालः समाप्तः आसीत् । सः राजाग्रामस्य शॉपिङ्ग्-केन्द्रं अतिक्रान्तवान्, यत् एकदा तस्य माता तस्मै अवदत् यत् कदाचित् राजा कालकौआ-नगरस्य निवासस्थानम् आसीत् । सः विश्वस्य सुन्दरतमं पुलिस-स्थानकं, शतशः सर्फ-फलकानां छायायां वाइकिकी-समुद्रतटे स्थितं पुलिस-स्थानकं अतिक्रान्तवान् । सः च ड्यूक-कहानामोकु-इत्यस्य अविनाशी-प्रतिमायाः समीपं गतः, सा यथा सर्वदा नवीन-लेइस्-इत्यनेन आवृता आसीत्, सा एव यस्य सः बाल्यकाले अवलोकितवान् आसीत्, यस्य शिरसि कोटि-स्वप्नानि भ्रमन्ति स्म
  
  तस्य परिवारः इदानीं घण्टां यावत् रक्षितः आसीत् । तेषां पालनं शीर्षस्तरीयैः अमेरिकीमार्शलैः, क्रैक-मरीन्-सैनिकैः च कृतम् । कुटुम्बगृहं शून्यम् आसीत्, यत् हत्याराणां कृते प्रलोभनरूपेण उपयुज्यते स्म । सः स्वयं चिह्नितः पुरुषः आसीत् ।
  
  हेडन् जे, तस्य परममित्रः, प्रमुखः च, यात्रीपीठे तस्य पार्श्वे उपविष्टः, सम्भवतः तस्य मुखस्य दृश्यात् किमपि दृष्टवान् यतः सा किमपि न उक्तवती सा छूरेण क्षतिग्रस्ता आसीत्, परन्तु अधुना प्रायः स्वस्थः अभवत् । तस्य परितः जनाः हताः अभवन् । सहकारी। नव मित्राणि।
  
  इह च सः, स्वगृहं, बाल्यकालस्य स्थानं प्रति प्रत्यागतः। स्मृतयः तं पूरयन्ति स्म यथा चिरकालात् नष्टाः मित्राणि पुनः सम्पर्कं कर्तुम् आकांक्षन्ति स्म । प्रत्येकं वीथिकोणात् स्मृतयः तस्य उपरि बम-प्रहारं कुर्वन्ति स्म ।
  
  हवाई-देशस्य सौन्दर्यं आसीत् यत् भवतः अन्तः सदा निवसति स्म । तत्र सप्ताहं व्यतीतवान् वा विंशतिवर्षं वा व्यतीतवान् इति महत्त्वं नासीत्। तस्य चरित्रं कालातीतम् आसीत् ।
  
  हेडन् अन्ततः मनोदशां नाशितवान् । "अयं वयस्कः, अयं कपुआ। किं सः वास्तवमेव वैनतः बहिः मर्दितं हिमं विक्रयति?"
  
  "अत्र उत्तमः व्यापारः अस्ति। सर्वेषां मर्दितं हिमं बहु रोचते" इति ।
  
  "पर्याप्तं न्याय्यम्"।
  
  मनोः स्मितं कृतवान्। "त्वं पश्यसि"।
  
  यदा ते कुहिओ-वाइकिकी-नगरयोः सौन्दर्ययोः मध्ये गच्छन्ति स्म तदा दक्षिणभागे समये समये समुद्रतटाः दृश्यन्ते स्म । समुद्रः स्फुरति स्म, श्वेताः तरङ्गाः च आमन्त्रणरूपेण डुलन्ति स्म। मनोः समुद्रतटे अनेकाः आउटरिगर्-इत्येतत् सज्जीकृताः दृष्टवान् । एकदा सः एकस्य आउटरिगर्-दलस्य भागः आसीत् यत् ट्राफी-विजेता आसीत् ।
  
  "वयम् अत्र स्मः"। सः एकस्मिन् अन्ते प्रशान्तमहासागरं दृष्ट्वा रेलिंग्युक्ते वक्रपार्किङ्गस्थाने आकर्षितवान् । कापुआ इत्यस्य वैनः अत्यन्तं अन्ते, महान् स्थाने स्थितः आसीत् । मनोः सद्यः स्वस्य पुरातनं मित्रं दृष्टवान्, परन्तु क्षणं यावत् स्थगितवान् ।
  
  हेडन् तं दृष्ट्वा स्मितं कृतवान्। "पुराणाः स्मृतयः?"
  
  "अद्भुतस्मृतयः।" किमपि यत् भवन्तः किमपि नूतनं पुनः कल्पयित्वा गड़बड़ं कर्तुम् न इच्छन्ति, भवन्तः जानन्ति?"
  
  "अहं जानामि"।
  
  तस्याः स्वरे विश्वासः नासीत् । मनोः स्वस्य प्रमुखं दीर्घकालं यावत् अवलोकितवान्। सा सत्पुरुषः आसीत् - ऋजुः, गोरा, कठोरः। किं भवन्तः जानन्ति यत् हेडन् जे कस्य पक्षे अस्ति, कः कर्मचारी स्वस्य प्रमुखात् अधिकं आग्रहं कर्तुं शक्नोति? प्रथमवारं मिलित्वा सः तां सम्यक् परिचितः आसीत् । तस्याः पिता जेम्स् जे एकः शक्तिकेन्द्रः, सच्चा आख्यायिका आसीत्, तस्य मूल्यं च आसीत् । हेडन् इत्यस्य लक्ष्यं सर्वदा स्वस्य प्रतिज्ञां, स्वस्य विरासतां च पूरयितुं एव आसीत् । एतत् तस्याः चालकशक्तिः आसीत् ।
  
  एतावत् यत् मनो विस्मितः अभवत् यदा सा घोषितवती यत् सा युवा अज्ञानी बेन् ब्लेक् इत्यस्य विषये कियत् गम्भीरा अस्ति । सः चिन्तितवान् यत् हेडन् इत्ययं पूर्वमेव अतिक्रान्तवती इति मनः अनुभवति स्म यत् विरासतां जीवितुं पदानि स्थापयितुं स्वं धक्कायितुं त्यक्त्वा दीर्घः, दीर्घः समयः भविष्यति प्रथमं सः चिन्तितवान् यत् दूरतः ज्वालायाः निवारणं भविष्यति, परन्तु ततः पुनः दम्पती एकत्र अभवताम् । इदानीं च ते पूर्वस्मात् अपि बलवन्तः इव भासन्ते स्म। किं गीकः तस्याः कृते नूतनं प्रयोजनं, जीवनस्य नूतनं दिशां दास्यति? अग्रिमाः कतिचन मासाः एव वक्ष्यन्ति।
  
  "गच्छ"। हेडन् वैन् प्रति शिरः उन्नमयितवान्। मनोः द्वारं उद्घाट्य स्वच्छस्य स्थानीयवायुस्य गभीरं निःश्वासं गृहीतवान् । तस्य वामे हीरकशिरः उत्थितः, क्षितिजस्य विरुद्धं विशिष्टः आकर्षकः आकृतिः, सर्वदा उपस्थितः ।
  
  मनोः कृते सर्वदा एव आसीत् । एतत् कस्यचित् महत् चमत्कारस्य उपरि भवेत् इति तस्य आश्चर्यं न अभवत्।
  
  ते मिलित्वा हिमच्छेदनवाहनस्य समीपं गतवन्तः। कपुआ तान् प्रेक्षमाणः बहिः अवलम्बितवान्। तस्य मुखं विस्मयेन, ततः यथार्थहर्षेण च कुरुकितम्।
  
  "मनो? नरः! भो!"
  
  कपुआ अन्तर्धानं जातः। एकसेकेण्ड् अनन्तरं सः वैनस्य पृष्ठतः बहिः धावितवान् । सः विस्तृतस्कन्धः कृष्णकेशः कृष्णवर्णः च योग्यः आसीत् । प्रथमदृष्ट्या अपि हेडन् ज्ञातुं शक्नोति स्म यत् सः प्रतिदिनं न्यूनातिन्यूनं द्वौ घण्टां यावत् सर्फबोर्ड्-उपरि व्यतीतवान् ।
  
  "कपुआ" इति । मनोः स्वस्य पुरातनं मित्रं आलिंगितवान्। "कतिपयानि आसन्, भ्राता।"
  
  कपुआ पश्चात् गतः। "किं कृतवान् ? कथयतु, हार्ड रॉक् शॉट् ग्लास संग्रहः कथं गच्छति?"
  
  मनोः शिरः कम्पयित्वा स्कन्धं संकुचितवान्। "आह, किञ्चित् ब्ला ब्ला, अपि च अधिकम्। भवत् जानसि। त्वम्?"
  
  "दक्षिणः। कः हौली?"
  
  "हाओले..." मनोः पुनः अवगम्यमानः अमेरिकनः इति वृत्तः अभवत्, येन हेडन् इत्यस्य बहु राहतं प्राप्तम् । "... एषः मम प्रमुखः अस्ति। हेडन् जे इत्यनेन सह मिलतु।"
  
  स्थानीय निवासी सीधा अभवत्। "भवतः मिलित्वा आनन्दः अभवत्" इति सः अवदत् । "किं त्वं बॉस मनोः असि ? अहो। भाग्यशाली मनो, अहं वदामि।"
  
  "किं भवतः स्त्री नास्ति कपुआ?" मनोः किञ्चित् अपमानं गोपयितुं यथाशक्ति प्रयत्नं कृतवान् ।
  
  "अहं स्वयमेव पोइ-कुक्कुरं क्रीतवन् आसीत्। सा, एकः उष्णः हवाई-चीनी-फिलिपीन-हाओले, मां सर्वाम् रात्रौ तंबू-स्थापनं कृतवती, मनुष्य" इति । अधिकांशः हवाईदेशीयाः मिश्रजातीयाः आसन् ।
  
  मनोः निःश्वासं गृहीतवान्। पोय डॉग् मिश्रजातीयः पुरुषः आसीत् । हाओले आगन्तुकः आसीत्, तत् अपमानजनकं पदं न आसीत् इति अनिवार्यम् ।
  
  किमपि वक्तुं न शक्नोति स्म तस्मात् पूर्वं हेडन् तस्य समीपं गत्वा मधुरं पृष्टवान् यत्, "तंबू स्थापयित्वा?"
  
  मनोः खिन्नः अभवत्। हेडन् कापुआ किम् इति सम्यक् जानाति स्म, तस्य शिविरीकरणेन सह किमपि सम्बन्धः नासीत् । "एतत् शीतलम् अस्ति।" सा सुन्दरी ध्वनितुं शक्नोति। शृणु कापुआ, मया भवन्तं केचन प्रश्नाः पृच्छितव्याः" इति ।
  
  "शूटर" इति ।
  
  "किं भवता कदापि कोवालेन्को इति नाम्ना प्रसिद्धस्य प्रमुखस्य पातालस्य व्यक्तिस्य विषये श्रुतम्? अथवा रक्ताधिराजः?
  
  "अहं केवलं शृणोमि यत् वार्तायां किं वर्तते भ्राता। सः ओआहु-उपरि अस्ति वा?"
  
  "भवेत्। क्लाउड् इत्यस्य विषये किम् ?
  
  "नहि। यदि भवान् हाउले इत्यस्मै तत् नाम आहूय स्म तर्हि अहं तत् स्मरिष्यामि स्म" इति । कपुआ संकोचम् अकरोत् ।
  
  हेडन् एतत् दृष्टवान् । "किन्तु त्वं किमपि जानासि एव।"
  
  "कदाचित् मालिकः। कदाचित् अहं जानामि। परन्तु तत्रत्याः भवतः मित्राणि" इति सः वाइकिकीबीच-पुलिस-स्थानकं प्रति शिरः क्षिप्तवान्, "ते ज्ञातुम् न इच्छन्ति" इति । अहं तान् पूर्वमेव अवदम्। ते किमपि न कृतवन्तः" इति ।
  
  "माम् परीक्ष्यताम्।" हेडन् तस्य पुरुषस्य दृष्टिम् अमिलत्।
  
  "किमपि शृणोमि, मालिक। अत एव मनो मम समीपम् आगतः किम् ? खैर, नूतनं धनं अधुना किञ्चित् मेदः गुच्छान् ददाति, मनुष्य। सर्वत्र नूतनाः क्रीडकाः, आगामिसप्ताहे कदापि न पश्यन्ति इति पार्टिषु क्षिपन्ति।"
  
  "नवधनम्?" - मनो प्रतिध्वनित। "कुत्र?" - अहं पृष्टवान्।
  
  "कुत्रापि न" इति कपुआ गम्भीरतापूर्वकम् अवदत् । "अत्रैव मनुष्य इत्यर्थः । अत्रैव । ते सर्वदा हाशियाः आसन्, परन्तु अधुना ते धनिनः सन्ति" इति ।
  
  हेडन् तस्याः केशेषु हस्तं धावितवान्। "एतत् किं वदति?"
  
  "अहम् अस्मिन् दृश्ये न प्रवृत्तः, परन्तु अहं तत् जानामि। किमपि भवति घटितुं वा प्रवृत्तम् अस्ति। बहुजनाः बहु धनं प्राप्नुवन्ति स्म । यदा तत् भवति तदा भवन्तः यावत् दुष्टं न गच्छति तावत् शिरः अधः स्थापयितुं शिक्षन्ति" इति ।
  
  मनोः स्फुरद्सागरं प्रेक्षते स्म। "किं त्वं निश्चयेन किमपि न जानासि कापुआ?"
  
  "अहं मम पोइट् श्वापदस्य शपथं करोमि।"
  
  कपुआ स्वस्य पोइ गम्भीरतापूर्वकं गृहीतवान् । हेडन् वैनं दर्शितवान् । "किमर्थं त्वं अस्मान् केचन न करोषि कपुआ।"
  
  "निश्चयेन"।
  
  हेडन् मनों प्रति मुखं कृतवान् यदा कापुआ दूरं गच्छति स्म। "अहं मन्ये यत् एतत् प्रयासस्य योग्यम् अस्ति। किं भवतः किमपि विचारः अस्ति यत् सः किं वदति?"
  
  "मम गृहनगरे यत् घटितुं प्रवृत्तम् अस्ति तस्य शब्दः मम न रोचते" इति मनोः उक्त्वा किञ्चित् मुण्डनहिमम् अयच्छत् । "कपुआ । तव नाम ब्रूहि भ्राता। कः किमपि ज्ञातुं शक्नोति स्म ?
  
  "तत्र एकः स्थानीयः वयस्कः डैनी अस्ति, यः तत्र उपरि पर्वतस्य उपरि निवसति।" तस्य दृष्टिः हीरकशिरः प्रति द्रुतं गता । "धनिकः। तस्य मातापितरौ, ते तं हौले इति पालयन्ति" इति सः हेडन् दृष्ट्वा स्मितं कृतवान्। "अमेरिकनः इव वदतु। तस्मिन् किमपि दोषः नास्ति इति मन्ये। परन्तु सः स्कुम्बग्स् इत्यनेन सह अधिकं गम्भीरः अस्ति। सः गन्धं ज्ञात्वा किकं प्राप्नोति, किं त्वं मां अवगच्छसि?"
  
  मनोः चम्मचस्य उपयोगेन इन्द्रधनुषवर्णस्य हिमस्य विशालं खण्डं खनितवान् । "किं वयस्कः बृहत् शॉट् इति अभिनयं कर्तुं रोचते?"
  
  कपुआ शिरः उन्नमयितवान्। "किन्तु तत् सत्यं नास्ति। सः केवलं बालकः एव पुरुषस्य क्रीडां क्रीडति।"
  
  हेडन् मनोः हस्तं स्पृष्टवान्। "वयम् अस्य डैनी इत्यस्य भ्रमणं करिष्यामः। यदि किमपि नूतनं तर्जनं भवति तर्हि तदपि अस्माभिः ज्ञातव्यम्" इति ।
  
  कपुआ हिमशङ्कुः प्रति शिरः उन्नमयितवान्। "प्रतिष्ठानस्य व्ययेन भवन्ति। त्वं तु मां न जानासि। त्वं मां द्रष्टुं कदापि न आगतः" इति ।
  
  मनोः स्वस्य पुरातनमित्रं प्रति शिरः उन्नमयितवान्। "अवक्तुं गच्छति भ्रातः।"
  
  
  * * * ९.
  
  
  कपुआ तेभ्यः पतां दत्तवान्, यत् ते कारस्य जीपीएस-मध्ये प्रोग्रामं कृतवन्तः । पञ्चदशनिमेषेभ्यः अनन्तरं ते कृष्णवर्णीयं लोहद्वारं प्राप्तवन्तः । लोट् पुनः समुद्रं प्रति प्रवणः अभवत्, अतः ते केवलं विशालस्य गृहस्य उपरितनतलस्य खिडकयः एव दृष्टवन्तः ।
  
  ते कारात् अवतरन्ति स्म, मनोः पार्श्वे वसन्ताः क्रन्दन्ति स्म। मनोः विशाले द्वारे हस्तं स्थापयित्वा धक्कायति स्म। अग्रे उद्यानं हेडन् स्थगयित्वा पश्यति स्म ।
  
  सर्फबोर्ड स्टैण्ड। बिल्कुल नवीनः खुला शय्या ट्रकः। तालवृक्षद्वयस्य मध्ये एकः झूला प्रसारितः आसीत् ।
  
  "अहो देव मनो। किं सर्वाणि हवाई-उद्यानानि एतादृशानि सन्ति?"
  
  मनो विस्मितः अभवत्। "न वस्तुतः, न।"
  
  घण्टां वादयितुं प्रवृत्ताः पृष्ठतः आगच्छन्तं शब्दं श्रुतवन्तः । शस्त्रसमीपे हस्तौ कृत्वा गृहं परिभ्रमन्ति स्म । अन्तिमकोणं भ्रमन्तः एकं युवकं वृद्धया सह कुण्डे क्रीडन्तं दृष्टवन्तः ।
  
  "क्षमा प्रयच्छ मे!" हेडन् क्रन्दितवान्। "वयं होनोलुलुपुलिसविभागस्य स्मः। कतिपयानि वचनानि?" सा कष्टेन श्रूयमाणा कुहूकुहू कृतवती- "आशासे न तस्य माता" इति ।
  
  मनो गलाघोषं कृतवान्। सः स्वस्य प्रमुखस्य हास्यं कर्तुं अभ्यस्तः नासीत्। ततः सः तस्याः मुखं दृष्टवान्। सा घातकगम्भीरा आसीत् । "किमर्थं त्वं-?"
  
  "किं नरकं त्वं इच्छसि?" युवकः तान् प्रति गतः, वन्यरूपेण इशारान् कृत्वा। समीपं गच्छन् मनोः तस्य नेत्राणि दृष्टवान् ।
  
  "अस्माकं समस्या अस्ति" इति मनो अवदत् । "सः धारायाम् अस्ति।"
  
  मनोः वयस्कं वन्यरूपेण डुलतुम् अददात्। कतिपयानि बृहत् तृणसवारीनि च सः निःश्वासः च आसीत्, तस्य ह्रस्वकर्णिका अधः स्खलितुं आरब्धा। सः स्वस्य दुःखस्य विषये कोऽपि जागरूकतां न दर्शितवान् ।
  
  ततः सा वृद्धा तेषां प्रति धावितवती। हेडन् अविश्वासेन निमिषं कृतवान्। सा किनिमाके पृष्ठे उत्प्लुत्य तं पशू इव आरुहितुं आरब्धा ।
  
  किं नरकं ते अत्र स्वयमेव प्रविष्टाः?
  
  हेडन् किनिमाका इत्यस्य स्वस्य पालनं कर्तुं दत्तवान् । सा गृहं, स्थलं च परितः अवलोकितवती। अन्यः कोऽपि गृहे अस्ति इति चिह्नं नासीत् ।
  
  अन्ते मनोः राक्षसं कम्पयितुं समर्थः अभवत् । सा कुण्डं परितः स्थिते ग्रेवलस्य उपरि आर्द्रं स्तम्भेन अवतरित्वा बन्शी इव कूजितुं आरब्धा ।
  
  डैनी यदि डैनी आसीत् तर्हि मुखं उद्घाट्य तां प्रेक्षते स्म, तस्य ह्रस्वकर्णिका इदानीं जानुभ्यां अधः पतति स्म।
  
  हेडन् इत्यस्य पर्याप्तं जातम् आसीत् । "डैनी!" - सा तस्य मुखेन उद्घोषयति स्म। "भवता सह अस्माभिः वार्तालापः करणीयः!"
  
  
  सा तं पुनः विश्रामकुर्सिषु धक्कायति स्म। देव, यदि तस्याः पिता इदानीं तां द्रष्टुं शक्नोति स्म। सा व्यावृत्त्य काकटेल्-चक्षुषः निष्कासनं कृतवती, ततः ताभ्यां कुण्डात् जलेन पूरितवती ।
  
  सा डैनी इत्यस्य मुखं जलं सिञ्चित्वा तं लघुतया प्रहारं कृतवती। सः तत्क्षणमेव विस्मितुम् आरब्धवान्। "अरे शिशु, त्वं जानासि मम रोचते-"
  
  हेडन् पश्चात् गतः। यदि सम्यक् संचालितं भवति तर्हि एतत् तेषां पक्षे कार्यं कर्तुं शक्नोति। "किं त्वं एकः असि, डैनी?" सा किञ्चित् स्मितं कृतवती।
  
  "टीना अत्र अस्ति। क्वचित्" इति । सः लघुश्वासवाक्यैः वदति स्म, यथा तस्य हृदयं तस्य पञ्चगुणं पुरुषं समर्थयितुं परिश्रमं करोति । "मम बालिका।"
  
  हेडन् आन्तरिकरूपेण निःश्वसति स्म । "दण्डः। अधुना, अहं शृणोमि यत् भवान् एव व्यक्तिः अस्ति यः मम सूचनायाः आवश्यकता अस्ति वा इति ज्ञातुं शक्नोति" इति ।
  
  "अहमेव" इति । डैनी इत्यस्य अहङ्कारः एकं सेकण्डं यावत् धुन्धस्य माध्यमेन दर्शितवान्। "अहं सः व्यक्तिः अस्मि।"
  
  "क्लाउड् इत्यस्य विषये कथयतु।"
  
  पुनः तं स्तब्धता गृहीतवान्, तस्य नेत्राणि गुरुवत् कृतवन्तः। "क्लाउड् ? यः कृष्णवर्णीयः वयस्कः क्रेजी शर्ट्स् इत्यत्र कार्यं करोति?"
  
  "नहि"। हेडन् दन्तं संकुचितवती। "क्लाउड्, सः वयस्कः यस्य सर्वत्र ओआहु-नगरे गदाः, पशुपालनक्षेत्राणि च सन्ति।"
  
  "अहम् एतत् क्लाउड् न जानामि।" इमान्दारिता सम्भवतः डैनी इत्यस्य दृढबिन्दुषु अन्यतमः नासीत्, परन्तु हेडन् इदानीं तत् नकली करोति इति शङ्कितवान् ।
  
  "कोवालेन्को इत्यस्य विषये किम् ? किं त्वया तस्य विषये श्रुतम्?
  
  डैनी इत्यस्य नेत्रेषु किमपि न ज्वलितम्। जागरूकतायाः संकेताः वा संकेताः वा न सन्ति।
  
  तस्याः पृष्ठतः हेडन् मनोः डैनी-सखीं टीना-इत्येतां शान्तं कर्तुं प्रयतमानो इति श्रुतवान् । सा निश्चयं कृतवती यत् भिन्नं उपायं प्रयत्नः कर्तुं न क्षतिः भवितुम् अर्हति। "ठीकम्, अन्यत् किमपि प्रयतेम। होनोलुलुनगरे ताजाः धनः अस्ति। तत्र तत् बहु अस्ति। कुतः एतत् आगच्छति डैनी, किमर्थं च?"
  
  बालस्य नेत्राणि विस्तृतानि अभवन्, सहसा एतावता भयानकेन प्रकाशितानि यत् हेडन् प्रायः बन्दुकं प्राप्तवान् ।
  
  "एतत् कदापि भवितुम् अर्हति!" - सः उद्घोषितवान्। "पश्यसि ? कदापि!मात्रं... केवलं गृहे एव तिष्ठतु। गृहे एव तिष्ठ बालक।" तस्य स्वरः उद्विग्नः इव आसीत्, यथा सः किमपि उक्तं पुनः पुनः वदति स्म ।
  
  हेडन् तस्याः मेरुदण्डस्य अधः गभीरं शीतलं धावति इति अनुभवति स्म, यदा स्वर्गीय-उष्णता तस्याः पृष्ठं तापयति स्म । "किं शीघ्रमेव भवितुम् अर्हति, डैनी। आगच्छतु, त्वं मां वक्तुं शक्नोषि" इति ।
  
  "आक्रमणम्" इति डैनी मूर्खतापूर्वकम् अवदत् । "क्रीतं भुक्तं च अकृतं कर्तुं न शक्यते" इति । डैनी तस्याः हस्तं गृहीतवान्, सहसा भयङ्करं धीरो दृश्यते स्म।
  
  "आतङ्कवादिनः समीपं गच्छन्ति, मिस् पुलिस। केवलं भवतः शापितम् कार्यं कुरु, ते हरामीः अत्र मा आगच्छन्तु।"
  
  
  एकविंशतिः अध्यायः
  
  
  बेन् ब्लेक् इत्यनेन कप्तानकुक् इत्यस्य तस्य सहचरस्य हॉक्सवर्थस्य च पत्रिकाप्रविष्टीनां उद्धृत्य मनुष्येण कृतायाः सर्वाधिकं खतरनाकयात्रायाः वर्णनं कृतम् ।
  
  "ते पेले-द्वारेण गतवन्तः" इति बेन् आश्चर्यचकितः अवदत्, "अन्धकारं प्रति गतवन्तः । अस्मिन् समये कुक् अद्यापि कमानयुक्तं प्रवेशद्वारं पेले-द्वारम् इति निर्दिशति । परं यत् अस्ति तत् अनुभवित्वा एव - अत्र उक्तम् - पश्चात् नरकद्वाराणां सन्दर्भं परिवर्तयति" इति ।
  
  करिन् विस्तृतनेत्रेण बेन् प्रति मुखं कृतवती। "कप्तानकुक् इत्यादिना पुरुषेण एतादृशं नग्नं भयं किं अभिव्यक्तुं शक्यते?"
  
  "प्रायः किमपि न" इति बेन् अवदत् । "कुक् नरभक्षणस्य आविष्कारं कृतवान् । मानव बलिदान। सः सर्वथा अज्ञातजलं प्रति यात्रां प्रस्थितवान्" इति ।
  
  करिन् पटलं दर्शयति स्म। "शापं पठतु।"
  
  "कृष्णद्वारेभ्यः परं मनुष्यस्य ज्ञाताः शापिततमाः मार्गाः सन्ति..."
  
  "मा मां वदतु" इति करिन् क्षुब्धः अभवत् । "सम अप" इति ।
  
  "अहं न शक्नोमि"
  
  "किम्? किमर्थम्?"
  
  "यतो हि अत्र वदति-अस्मात् परिवर्तनात् तस्य प्रामाणिकतायां संशयात् निम्नलिखितग्रन्थः अपसारितः।"
  
  "किम्?"
  
  बेन् सङ्गणकं पश्यन् विचारपूर्वकं भ्रूभङ्गं कृतवान्। "अहं मन्ये यदि सार्वजनिकदर्शनार्थं उद्घाटितं स्यात् तर्हि कश्चन पूर्वमेव अन्वेषणं कर्तुं प्रयतते स्म।"
  
  "अथवा ते कृतवन्तः, मृताः च। कदाचित् अधिकारिणः निर्णयं कृतवन्तः यत् ज्ञानं जनसामान्यं प्रति वितरितुं अतीव भयङ्करम् अस्ति" इति ।
  
  "किन्तु वयं विलोपितं दस्तावेजं कथं पश्यामः?" बेन् यादृच्छिकरूपेण कतिपयानि कीलानि चोदितवान्। पृष्ठे गुप्तलिङ्काः नासन् । न किमपि निन्दनीयम्। सः लेखकस्य नाम गूगल-मध्ये कृत्वा अनेकानि पृष्ठानि प्राप्नोत् येषु कुक्-क्रॉनिकल्-ग्रन्थस्य उल्लेखः अस्ति, परन्तु हेल्-गेट्, पेले, डायमण्ड्-हेड्-इत्यस्य अपि अधिकं उल्लेखः नासीत् ।
  
  करिन् वाइकिकी-नगरस्य हृदयं द्रष्टुं व्यावृत्ता । "अतः कुक् इत्यस्य नरकद्वाराणां यात्रा इतिहासात् बहिः लिखिता आसीत् । वयं प्रयत्नशीलाः भवितुम् अर्हमः" इति । सा सङ्गणकान् प्रति इशारान् कृतवती ।
  
  "किन्तु तस्य कोऽपि उपयोगः न भविष्यति" इति बेन् स्वस्य उत्तम-योदा-छापेण अवदत् । "अस्माभिः समयः अपव्ययः न कर्तव्यः।"
  
  "हेडेन् भवतः किं पश्यति, अहं कदापि न ज्ञास्यामि।" करिन् शनैः शनैः परिवर्तयितुं पूर्वं शिरः कम्पितवती। "समस्या अस्ति यत् तत्र अधः किं प्राप्नुमः इति ज्ञातुं अस्माकं कोऽपि उपायः नास्ति । वयं अन्धाः नरकं गच्छामः स्मः" इति ।
  
  
  * * * ९.
  
  
  हेडन् किनिमाका च डैनी इत्यस्मात् कतिपयानि वाक्यानि अधिकानि निपीडयितुं समर्थौ अभवताम्, ततः पूर्वं तेषां ड्रग पार्टी इत्यत्र तान् एकान्ते त्यक्तुं बुद्धिमान् इति निर्णयः अभवत् । किमपि भाग्येन तौ द्वौ अपि सी.आय.ए.-भ्रमणं दुर्स्वप्नम् इति मन्यन्ते।
  
  किनिमाका मृदुचर्मसुगतिचक्रे हस्तं स्थापयित्वा पुनः याने आरुह्य । "आतङ्कवादी आक्रमणम्?" सः पुनः पुनः अवदत्। "वाइकिकीनगरे ? अहम् अस्मिन् " इति न विश्वसामि ।
  
  हेडन् पूर्वमेव स्वस्य प्रमुखस्य सङ्ख्यां डायलं कुर्वती आसीत् । द्वारं तत्क्षणमेव प्रतिक्रियाम् अददात्। सा कतिपयेषु लघुवाक्येषु तेषां डैनी इत्यस्मात् संगृहीतसूचनाः पठितवती ।
  
  मनोः स्पीकरफोने गेट्स् इत्यस्य प्रतिक्रियां श्रुतवान् । "हेडेन्, अहं समीपं गच्छामि। कतिपयानि घण्टानि अपि अहं तत्र भविष्यामि। पशुपालनक्षेत्रस्य स्थानं ज्ञातुं सर्वेषु ज्ञातेषु अपराधिषु पुलिस बहुधा अवलम्बते । अस्माकं शीघ्रमेव भविष्यति। अस्य कथितस्य आक्रमणस्य विषये अहं उचिताधिकारिणः सचेष्टयिष्यामि, परन्तु खननं कुर्वन् एव तिष्ठतु" इति ।
  
  रेखा मृता गता। हेडन् शान्तविस्मयेन श्वसितवान्। "सः अत्र आगच्छति वा ? सः यथावत् सामना कर्तुं कष्टं प्राप्नोति। सः किं हितं करिष्यति ?
  
  "कदाचित् कार्यं तस्य सामना कर्तुं साहाय्यं करिष्यति।"
  
  "आशां कुर्मः।" ते मन्यन्ते यत् ते शीघ्रमेव पशुपालनक्षेत्रस्य स्थानं प्राप्नुयुः। वयं आतङ्कवादिनः अनुसरणं कुर्मः। अधुना अस्माकं यत् आवश्यकं तत् सकारात्मकाः, ऋजुजनाः सन्ति। हे मनो, किं भवन्तः मन्यन्ते यत् एषा आतङ्कवादी कथा रक्तराजस्य कथानकस्य भागः अस्ति?"
  
  मनोः शिरः उन्नमयितवान्। "मम मनः लङ्घितवान्।" तस्य नेत्राणि श्वासप्रश्वासयोः कृते पिबन्ति स्म, अतिक्रमणं कुर्वन्तं तमः युद्धे साहाय्यं कर्तुं दूरं संगृह्य इव ।
  
  "ऋजुजनानाम् विषये वदन् ड्रेकः तस्य मित्रद्वयं च अद्यापि मम सन्देशानां प्रतिक्रियां न दत्तवन्तौ । पुलिसाः अपि न जानन्ति" इति ।
  
  तस्याः सेलफोनः ध्वनितवान्, तां स्तब्धं कृतवान् । द्वारम् आसीत् । "महोदयः?"
  
  "एतत् वस्तु अधुना एव उन्मत्तं जातम्" इति सः स्पष्टतया आतङ्कितः सन् उद्घोषितवान् । "होनोलुलु-पुलिसः अधुना एव त्रीणि अपि वैध-आतङ्कवादी-धमकीः प्राप्तवान् । सर्वे वाइकिकीनगरे। सर्वं शीघ्रमेव भविष्यति। कोवालेन्को इत्यनेन सह सम्पर्कः स्थापितः अस्ति" इति ।
  
  "त्रयः!"
  
  द्वारं सहसा एकं सेकण्डं यावत् निरुद्धम् अभवत्। हेडन् तस्याः उदरस्य मथनं अनुभवन् निगलितवती। मनोः नेत्रयोः भयेन तस्याः स्वेदः जातः।
  
  गेट्स् पुनः सम्पर्कं कृतवान् । "चत्वारः सन्तु। अधिका सूचना अधुना एव प्रमाणीकृता अस्ति। ड्रेक से सम्पर्क करें। त्वं स्वजीवनस्य युद्धाय असि, हेडन्। परिचालितः भवतु।"
  
  
  * * * ९.
  
  
  रक्तराजः उन्नते स्तम्भे स्थितवान्, तस्य मुखस्य शीतं स्मितं, तस्य पुरतः अधः च तस्य कतिपये विश्वसनीयाः लेफ्टिनेंटाः स्थिताः आसन् "समयः अस्ति" इति सः सरलतया अवदत् । "एतत् वयं प्रतीक्षमाणाः आसन्, यत् वयं कार्यं कृतवन्तः। एतत् मम सर्वप्रयत्नानां सर्वेषां यज्ञानां च परिणामः । "तत्र" इति सः प्रभावीरूपेण विरमति स्म, "सर्वं समाप्तं भवति ।
  
  सः मुखयोः स्कैनिङ्गं कृतवान् यत् भयस्य किमपि चिह्नं नास्ति वा। तत्र कानिचन न आसन्। ननु बौड्रो पुनः रक्तरंजितक्रीडायां प्रवेशं प्राप्य प्रायः आनन्दितः इव आसीत् ।
  
  "क्लाउड्, पशुपालनक्षेत्रं नाशय। सर्वान् बन्दिनः मारयन्तु। तथा..." इति सः विस्मितः अभवत् । "व्याघ्रान् मुञ्चतु। तेषां किञ्चित्कालं यावत् सत्तां ग्रहीतव्या। बौड्रो, केवलं यत् करोषि तत् कुरु, परन्तु अधिकं क्रूरतया। अहं भवन्तं भवतः कस्यापि इच्छायाः पूर्तये आमन्त्रयामि। अहं भवन्तं मां प्रभावितं कर्तुं आमन्त्रयामि। न, मां आघातयतु। कुरु, बौड्रो। कौआइनगरं गत्वा तत्रत्यं पशुपालनक्षेत्रं पिधाय" इति ।
  
  रक्तराजः स्वस्य कतिपयान् अवशिष्टान् पुरुषान् अन्तिमं दृष्टिपातं कृतवान् । "भवतः तु... गच्छ हवाई-देशे नरकं मुक्तं कुरुत।"
  
  सः तान् पार्श्वे कृत्वा निवृत्तः भूत्वा स्वस्य परिवहनस्य, डायमण्ड्-हेडस्य अधः घातकगहनेषु तस्य सह गमिष्यमाणानां सावधानीपूर्वकं चयनितानां पुरुषाणां च अन्तिमं समीक्षात्मकं दृष्टिपातं कृतवान्
  
  "कुक् इत्यस्मात् परं कोऽपि पुरुषः एतत् न कृतवान्, कथां कथयितुं च जीवितवान् । न कश्चित् मनुष्यः नरकस्य पञ्चमस्तरात् परं कदापि न दृष्टवान् आसीत् । जालव्यवस्था किं गोपनार्थं निर्मितवती इति कदापि कश्चन न आविष्कृतवान् । वयं करिष्यामः" इति ।
  
  मृत्युः विनाशश्च पृष्ठतः पुरतः च आसीत् । अराजकतायाः आरम्भः अनिवार्यः आसीत् । रक्ताभः राजा प्रसन्नः अभवत् ।
  
  
  * * * ९.
  
  
  मैट् ड्रेकः स्वस्य 'प्रेमिका' एलिसिया माइल्स इत्यनेन सह हस्तेन हस्तेन एक्जोटिकर्स्-पार्किङ्ग-स्थलेन गच्छति स्म । तत्र एकं भाडाकारं निरुद्धम् आसीत्, एकं बेसिक-डॉड्ज्-भाडा यत् सम्भवतः एकघण्टायाः कृते नूतन-लेम्बोर्गिनी-वाहनानां एकं भाडेन गृहीतस्य पर्यटकदम्पत्योः आसीत् यावत् ड्रेकः एलिसिया च फैशनप्रदर्शनगृहं प्रविष्टवन्तौ तावत् यावत् चालकदलस्य कटनेन सह स्थूलः पुरुषः तेषां नासिका अधः एव आसीत् ।
  
  "नमस्कारः। अहं भवतः साहाय्यं कर्तुं शक्नोमि वा?"
  
  "के के द्रुततराः सन्ति?" ड्रेकः अधीरः मुखं कृतवान् । "अस्माकं गृहे निसान-वाहनः अस्ति, मम सखी वास्तविकवेगस्य अनुभवं कर्तुम् इच्छति।" ड्रेकः निमिषं कृतवान्। "कतिपयानि बोनस-बिन्दवः प्राप्नुयुः, यदि भवान् जानाति यत् मम अभिप्रायः किम् अस्ति।"
  
  एलिसिया मधुरं स्मितं कृतवती।
  
  ड्रेकः आशासितवान् यत् माई सम्प्रति विशालस्य शोरूमस्य पृष्ठभागं गोलरूपेण पृष्ठभागस्य गराजस्य दृष्ट्या दूरं कृत्वा वेष्टितपार्श्वसङ्कुलं प्रति गच्छति सा परतः प्रवेशं कर्तुं प्रयतते। ड्रेकस्य एलिसिया च प्रायः षट् निमेषाः आसन् ।
  
  तस्य पुरुषस्य स्मितं विस्तृतं, अविस्मयवत् नकली च आसीत् । "अच्छा, अधिकांशजना: नूतनं फेरारी ४५८ अथवा लेम्बोर्गिनी अवेन्टाडोर इत्येतत् चिन्वन्ति, ययोः द्वयोः अपि महान् कारः अस्ति।" विक्रेता प्रश्नस्य वाहनानि दर्शयति स्म, ययोः द्वयोः अपि शोरूमस्य पूर्णदीर्घतायाः खिडकयोः पुरतः स्थितम् आसीत्, तदा एव स्मितं वस्तुतः विस्तृतं जातम् "किन्तु पौराणिकसाधनानां दृष्ट्या यदि भवान् तत् एव अन्विष्यति तर्हि अहं फेरारी डेटोना अथवा मैक्लेरेन् एफ १ इत्यस्य अनुशंसा कर्तुं शक्नोमि।" सः शोरूमस्य पृष्ठभागं प्रति हस्तं क्षोभितवान्।
  
  तत्र पृष्ठतः दक्षिणतः च कार्यालयानि आसन् । वामे निजीबूथपङ्क्तिः आसीत् यत्र क्रेडिट् कार्ड् सूचनाः संग्रहीतुं शक्यन्ते स्म, कीलानि च समर्पयितुं शक्यन्ते स्म । कार्यालये खिडकयः नासन्, परन्तु ड्रेकः परितः गच्छन्तीनां आकृतीनां श्रवणं कर्तुं शक्नोति स्म ।
  
  सः सेकण्ड्-गणनाम् अकरोत् । चतुर्निमेषेभ्यः परं माई आगन्तुं युक्ता आसीत् ।
  
  "भवन्तः स्कारबेरीमहोदयः अथवा पीटरसेन् महोदयः?" सः स्मितेन पृष्टवान्। "बहिः चिह्ने तेषां नामानि दृष्टवन्तः।"
  
  "अहं जेम्स् अस्मि। स्कारबेरीमहोदयः, पीटरसेन् महोदयः च स्वामिनः सन्ति । ते पृष्ठाङ्गणे सन्ति।"
  
  "विषये"। ड्रेकः फेरारिस्, लेम्बोर्गिनी च पश्यन् एकं शो स्थापितवान् । शोरूमस्य वातानुकूलकं तस्य पृष्ठे पतितम्। दूरस्थकार्यालयात् कोऽपि शब्दः न आगच्छति स्म । एलिसिया अन्तरिक्षं निर्माय सद्भावयुक्तां भार्यायाः भूमिकां कुर्वती स्वयमेव स्थापयति स्म ।
  
  एकं निमेषं पूर्वं माई पार्श्वद्वारैः निर्गन्तुं प्रवृत्तम् आसीत् ।
  
  ड्रेकः सज्जः अभवत् ।
  
  
  * * * ९.
  
  
  कालः तेषां अतीते आतङ्कजनकवेगेन उड्डीयत, परन्तु बेन् आशासत् यत् करिनस्य उन्मत्तविचारः फलं दास्यति इति । प्रथमं सोपानं कप्तानकुक् इत्यस्य मूलकाष्ठानि कुत्र स्थापितानि इति ज्ञातुं आसीत् । एतत् सुलभं कार्यं जातम् । दस्तावेजाः लण्डन्-नगरस्य समीपे स्थिते राष्ट्रिय-आर्काइव्-मध्ये एकस्मिन् सर्वकारीयभवने स्थापिताः आसन्, परन्तु इङ्ग्लैण्ड्-बैङ्क्-इत्यत्र इव सुरक्षिताः न आसन् ।
  
  एतावता एतावत् उत्तमम्।
  
  अग्रिमः सोपानः हेडन् आनेतुं आसीत् । तेषां भावः पारं कर्तुं बहुकालः अभवत् । प्रथमं हेडन् असभ्यतां विना अत्यन्तं विचलितः इव आसीत्, परन्तु यदा बेन् इत्यनेन समर्थितः करिन् तेषां योजनां प्रस्तुतवती तदा सी.आय.ए.
  
  "त्वया किं वांक्षयते?" सा सहसा पृष्टवती।
  
  "वयं इच्छामः यत् भवान् विश्वस्तरीयं चोरं क्यू-नगरस्य राष्ट्रिय-आर्काइव्-इत्यत्र छायाचित्रणार्थं प्रेषयतु, न तु चोरीं कर्तुं, ततः कुक्-पत्रिकाणां प्रासंगिकभागस्य प्रतिलिपिं मम ईमेल-द्वारा प्रेषयतु |. यः भागः लुप्तः अस्ति" इति ।
  
  "किं त्वं मत्तः आसीः बेन् ? गंभीरतया -"
  
  "कठिनतमः भागः" बेन् आग्रहं कृतवान्, "चोरी न भविष्यति । अहं निश्चयं करिष्यामि यत् चोरः मम सम्यक् भागं अन्विष्य प्रेषयिष्यति" इति ।
  
  "किं यदि सः गृहीतः भवति?" हेडन् अविचार्य प्रश्नं क्षिप्तवान्।
  
  "अत एव सः विश्वस्तरीयः चोरः भवितुमर्हति यस्य स्वामित्वं सी.आय.ए. किमर्थं च आदर्शरूपेण सः पूर्वमेव निग्रहे एव भवेत्। अहो, हेडन् च, एतत् सर्वं आगामिषु कतिपयेषु घण्टेषु कर्तव्यम्। वस्तुतः प्रतीक्षां कर्तुं न शक्नोति" इति ।
  
  "अहं तत् अवगतः अस्मि" इति हेडन् क्षुब्धः अभवत्, परन्तु तदा तस्याः स्वरः मृदुः अभवत् । "पश्यतु बेन्, अहं जानामि यत् भवन्तौ अस्मिन् लघुकार्यालये क्षिप्तौ, परन्तु भवन्तौ द्वारेण बहिः शिरः निक्षिप्य नवीनतमसूचनाः प्राप्तुम् इच्छसि । भवता सज्जता भवितुमर्हति सति-"
  
  बेन् चिन्तितः सन् करिन् अवलोकितवान्। "किं सति ? संसारस्य समाप्त्यन्तमिव वदसि" इति ।
  
  हेडन् इत्यस्य मौनेन तस्य सर्वं ज्ञातव्यं ज्ञातम् ।
  
  कतिपयक्षणानन्तरं तस्य सखी पुनः उक्तवती यत् "भवतः एतानि टिप्पण्यानि, एतानि पत्रिकाणि कियत् दुष्टतया आवश्यकम्? किं आङ्ग्लानां मूत्रं कर्तुं योग्यम् अस्ति?"
  
  "यदि रक्तराजा नरकद्वाराणि प्राप्य अस्माभिः तस्य पश्चात् गन्तव्यं भवति तर्हि ते सम्भवतः अस्माकं एकमात्रं नौकायानस्य स्रोतः भविष्यन्ति । तथा च वयं सर्वे जानीमः यत् कुक् स्वस्य पत्तकैः सह कियत् उत्तमः आसीत्। ते अस्माकं प्राणान् रक्षितुं शक्नुवन्ति स्म" इति ।
  
  
  * * * ९.
  
  
  हेडन् स्वस्य दूरभाषं स्वस्य कारस्य हुडस्य उपरि स्थापयित्वा तस्याः व्याकुलविचारं शान्तं कर्तुं प्रयत्नं कृतवती । तस्याः नेत्राणि मनो किनिमाकी इत्यस्य नेत्रेषु वायुकाचद्वारा मिलितवन्तः, तस्य मनसि बुदबुदान्तं आतङ्कं सा स्पष्टतया अनुभवति स्म । ते अधुना एव अत्यन्तं भयंकरं वार्ताम् अवाप्तवन्तः, पुनः जोनाथन् गेट्स् इत्यस्मात्।
  
  न तु आतङ्कवादिनः ओआहु-नगरे बहुस्थानेषु प्रहारं कर्तुं गच्छन्ति स्म ।
  
  इदानीं ते ज्ञातवन्तः यत् तस्मात् अपि बहु दुष्टतरम् अस्ति।
  
  मनोः दृश्यमानतया कम्पमानः बहिः आरुह्य। "सः कः आसीत्?"
  
  "बेन् । सः कथयति यत् अस्माभिः इङ्ग्लैण्ड्देशस्य राष्ट्रिय अभिलेखागारं भित्त्वा कप्तानकुक् इत्यस्य लॉग्स् इत्यस्य प्रतिलिपिं प्राप्तुं आवश्यकम्।"
  
  मनोः भ्रूभङ्गं कृतवान् । "कुरु" इति । इममेव कुरु। सः चोदनीयः कोवालेन्को अस्माकं प्रियं सर्वं नाशयितुं प्रयतते, हेडन्। त्वं यत् प्रियं तस्य रक्षणार्थं स्वशक्त्या सर्वं करोषि" इति ।
  
  "ब्रिटिश-"।
  
  "तेषां चोदतु।" मनोः तनावे आत्मानं नष्टवान् । हेडन् इत्यस्य मनसि किमपि नासीत् । "यदि काष्ठाः अस्मान् अस्य हरामीं मारयितुं साहाय्यं करिष्यन्ति तर्हि तान् गृहाण।"
  
  हेडन् तस्याः विचारान् क्रमेण व्यवस्थितवान् । सा मनः स्वच्छं कर्तुं प्रयत्नं कृतवती । लण्डन्-नगरस्य सी.आय.ए.-कार्यालयानाम् कतिपयानि आह्वानं, तस्याः प्रमुखस्य गेट्स्-इत्यस्य उच्चैः उद्घोषः च आवश्यकः स्यात्, परन्तु सा चिन्तितवती यत् सा सम्भवतः कार्यं सम्पादयितुं शक्नोति इति । विशेषतः गेट्स् इत्यनेन इदानीं यत् कथितं तस्य आलोके ।
  
  सा च सम्यक् जानाति स्म यत् लण्डन्नगरे एकः विशेषतया आकर्षकः सी.आय.ए.-एजेण्टः अस्ति यः स्वेदं न भङ्गयित्वा कार्यं कर्तुं शक्नोति।
  
  मनो अद्यापि तां पश्यन् आसीत्, अद्यापि आघातेन। "किं भवन्तः एतत् आह्वानं विश्वासयितुं शक्नुवन्ति ? कोवालेन्को केवलं जनानां ध्यानं विचलितुं किं कर्तुं गच्छति इति भवन्तः विश्वासं कर्तुं शक्नुवन्ति वा?"
  
  हेडन् न शक्तवती, परन्तु मौनम् अभवत्, अद्यापि गेट्स्, लण्डन्-कार्यालयस्य च कृते स्वभाषणं सज्जीकृतवती । कतिपयेषु निमेषेषु सा सज्जा अभवत् ।
  
  "अच्छा, अस्माकं जीवनस्य एकस्य दुष्टतमस्य आह्वानस्य अनुसरणं कुर्मः यत् अस्मान् भूमिकां परिवर्तयितुं साहाय्यं करिष्यति" इति सा उक्त्वा स्पीड् डायल् इत्यत्र सङ्ख्यां डायल कृतवती ।
  
  यदा सा स्वस्य प्रमुखेन सह वार्तालापं कृतवती, ब्रिटिश-राष्ट्रीय-आर्काइव्-इत्यस्य हैक-करणाय विदेशीय-साहाय्यस्य वार्तालापं कृतवती तदा अपि जोनाथन् गेट्स्-महोदयस्य पूर्ववचनानि तस्याः मनसि दह्यन्ते स्म
  
  न केवलं ओआहुः। रक्तराजस्य आतङ्कवादिनः एकस्मिन् समये अनेकद्वीपेषु आक्रमणं कर्तुं योजनां कुर्वन्ति।
  
  
  द्वाविंशतिः अध्यायः
  
  
  ड्रेकः स्वस्य निःश्वासं गृहीतवान् यदा माई पार्श्वद्वारेण स्खलितवती यदा लिपिकस्य पूर्णदृष्टिः आसीत् ।
  
  "किं द-" ।
  
  ड्रेकः स्मितं कृतवान्। "मे-मासस्य समयः अस्ति" इति सः कुहूकुहू कृतवान्, ततः तृणनिर्मातृणा तस्य पुरुषस्य हनुमत्पादं भग्नवान् । अध्वनिं विना विक्रेता परिवृत्तः भूमौ प्रहारं कृतवान् । एलिसिया स्वशस्त्रं सज्जीकृत्य लेम्बोर्गिनी-वाहनस्य समीपं गता । ड्रेकः निश्चलस्य विक्रेतुः उपरि कूर्दितवान् । माई पृष्ठभित्तिं शीघ्रं गच्छति स्म, अस्पृष्टस्य मैकलेरेन् एफ १ इत्यस्य पृष्ठतः गच्छति स्म ।
  
  ते सेकण्डेषु एव कार्यालयस्य भित्तिस्थाने आसन्। खिडकीनां अभावः तेषां कृते तेषां विरुद्धं च कार्यं कृतवान् । परन्तु सुरक्षाकॅमेराणि स्युः। केवलं प्रश्नः एव आसीत्-
  
  पृष्ठद्वारात् कश्चन धावितवान्, तैलेन कलङ्कितः ओवरआलः, दीर्घाः कृष्णकेशाः हरितबन्दनेन पृष्ठतः बद्धाः। ड्रेकः स्वस्य गण्डं प्रत्यक्षतया पतले प्लाईवुड् विभाजने निपीडयति स्म, कार्यालयस्य अन्तः आगच्छन्तः शब्दान् शृणोति स्म, मे च यान्त्रिकस्य गतिषु अभ्यासं करोति स्म
  
  ते अद्यापि शब्दं न कृतवन्तः।
  
  परन्तु तदा कतिपये जनाः द्वारेण विस्फोटं कृतवन्तः, कार्यालयस्य अन्तः कश्चन क्रन्दनं मुक्तवान् । ड्रेकः जानाति स्म यत् क्रीडा समाप्तम् अस्ति।
  
  "तेषां भवतु।"
  
  एलिसिया "Fuck yeah" इति गर्जति स्म, कार्यालयस्य द्वारं उद्घाटितमात्रेण पादं पातयति स्म, येन तस्य पुरुषस्य शिरसि दुर्घटनाद्वारा प्रहारः अभवत् । अन्यः पुरुषः आघातेन विस्तृतनेत्रः बहिः आगतः यदा ते बन्दुकधारिणीं सुन्दरीं स्त्रियं प्रतीक्षमाणं योद्धायाः मुद्रां च प्रेक्षन्ते स्म सः शॉट्-बन्दूकं उत्थापितवान्। एलिसिया तस्य उदरं विदारितवती।
  
  सः द्वारे पतितः। कार्यालयात् अधिकानि क्रन्दनानि आगतानि। आघातः अवगमने परिणतुं आरब्धवान् । ते शीघ्रमेव अवगमिष्यन्ति यत् कतिपयान् मित्राणि आह्वयितुं बुद्धिमान् भविष्यति।
  
  ड्रेकः एकस्य यान्त्रिकस्य उपरि प्रहारं कृत्वा तस्य ऊरुमध्ये प्रहारं कृत्वा तं पातितवान् । सः पुरुषः रक्तस्य लेशं त्यक्त्वा म्याक्लेरेन्-नौकायाः अधः स्खलितवान् । ड्रेकः अपि विस्मितः अभवत् । माई द्वितीयं पुरुषं नियोजितवान् तथा च ड्रेकः एलिसिया प्रति पुनः गतवान् ।
  
  "अस्माभिः अन्तः प्रवेशः आवश्यकः।"
  
  एलिसिया यावत् अन्तःभागस्य उत्तमं दृश्यं न प्राप्नोति तावत् समीपं गता । ड्रेकः तलस्य पार्श्वे यावत् द्वारं न प्राप्तवान् तावत् यावत् सरति स्म । तस्य शिरः न्यस्य एलिसिया अनेकानि गोलिकानि प्रहारितवती । ड्रेकः प्रायः द्वारे डुबत्, परन्तु तस्मिन् क्षणे अर्धदर्जनं जनाः आकृष्टशस्त्राणि गृहीत्वा बहिः उत्प्लुत्य क्रोधेन अग्निप्रहारं कृतवन्तः ।
  
  एलिसिया लेम्बोर्गिनी-वाहनस्य पृष्ठतः निगूढा परिवृत्ता । तस्य पार्श्वयोः अधः गोलिकाः वीटीं पातयन्ति स्म । वायुकाचः भग्नः अभवत् । ड्रेकः शीघ्रं स्खलितः । सः सुपरकार्-इत्येतत् विस्फोटयन् तस्य पुरुषस्य नेत्रयोः पीडां पश्यति स्म ।
  
  अन्यः अपि तं दृष्टवान् । ड्रेकः तस्य पूर्वं एकं सेकण्डं भागं अग्निप्रहारं कृत्वा तं बहुधा पतितं दृष्टवान्, स्वस्य एकं सहकारिणं स्वेन सह नीत्वा ।
  
  एलिसिया लेम्बोर्गिनी-वाहनस्य पृष्ठतः बहिः उत्प्लुत्य द्वे आवरण-मुष्टि-प्रहारयोः अवतरितवती । ड्रेकः फेरारी-वाहनं प्रति धावितवान्, तस्याः विशाल-टायर-पृष्ठतः डुबन् । अधुना प्रत्येकं गोली गण्यते। सः कार्यालयस्य भित्तिकोणे दृष्ट्या निगूढं में पृष्ठभागे निरीक्षमाणं पश्यति स्म यत्र यान्त्रिकाः आगताः आसन् ।
  
  तेषु त्रयः तस्याः पादयोः शयिताः आसन्।
  
  ड्रेकः लघुस्मितं बाध्यं कृतवान्। सा अद्यापि सम्यक् वधयन्त्रम् आसीत् । क्षणं यावत् सः मे-एलिसिया-योः मध्ये अनिवार्यसमागमस्य, वेल्सस्य मृत्योः प्रतिफलस्य च चिन्ताम् अकरोत्, परन्तु ततः सः स्वचिन्ताम् तस्मिन् एव दूरकोणे निरुद्धवान् यथा बेन्, हेडन्, अन्येषां सर्वेषां मित्राणां प्रति सः यत् प्रेम्णः अनुभूतवान्
  
  एतत् स्थानं नासीत् यत्र भवन्तः स्वस्य नागरिकभावनानां स्वतन्त्रतां दातुं शक्नुवन्ति स्म ।
  
  गोली फेरारी-वाहनं आहतवती, द्वारेण गत्वा परतः बहिः गता । कर्णमूर्धकदुर्घटना सह अग्रे खिडकी विस्फोटितवती, काचः लघुजलप्रपाते पतितः । ड्रेकः विक्षेपस्य लाभं गृहीत्वा बहिः कूर्दितवान्, कार्यालयद्वारस्य समीपे जनसङ्ख्यायुक्तस्य अन्यस्य पुरुषस्य गोलिकाप्रहारं च कृतवान् ।
  
  शौकियाः अवश्यम्।
  
  तदा सः दृष्टवान् यत् द्वौ कठोररूपौ पुरुषौ मशीनगनहस्तौ गृहीत्वा कार्यालयात् निर्गच्छन्तौ। ड्रेकस्य हृदयं एकं स्पन्दनं लङ्घितवान्। सः पृष्ठतः द्वयोः अपि पुरुषयोः प्रतिबिम्बं ज्वलितवान् - प्रायः निश्चितरूपेण स्कारबेरी-पीटरसेन् च, भाडे-भाडेकर्तृभिः रक्षिताः - ततः पूर्वं सः विशालस्य टायरस्य पृष्ठतः स्वशरीरं यथाशक्ति लघुं कृतवान्
  
  उड्डयनगोलिकानां शब्देन तस्य कर्णपटलाः विस्फोटिताः । तदा तदेव तेषां रणनीतिः स्यात्। एलिसिया तं च गृहनिरोधेन स्थापयन्तु यावत् स्वामिद्वयं पृष्ठद्वारात् बहिः न पलायते।
  
  परन्तु ते मे-मासस्य योजनां न कृतवन्तः ।
  
  जापानी एजेण्टः परित्यक्तपिस्तौलयुगलं उद्धृत्य कोणे परितः आगत्य उपमशीनगनेन पुरुषान् निपातयति स्म । एकः कारेन आहतः इव पृष्ठतः उड्डीय, स्वस्य बन्दुकं वन्यरूपेण प्रहारं कृत्वा, पतन् छतस्य उपरि कन्फेट्टी विकीर्णं कृतवान् । अन्यः स्वस्य शवस्य पृष्ठतः स्वस्य आधिपत्यं वाहयित्वा माई प्रति दृष्टिम् अस्थापयत् ।
  
  एलिसिया ऊर्ध्वं फुफ्फुसं कृत्वा एकं शूटं प्रहारितवान् यत् अंगरक्षकस्य गण्डं गत्वा तत्क्षणमेव तं पातितवान् ।
  
  इदानीं स्कारबेरी, पीटरसेन् च स्वयमेव स्वशस्त्राणि बहिः निष्कासितवन्तौ । ड्रेकः शपथं कृतवान् । तस्य तान् जीवितान् आवश्यकम् आसीत्। एतस्मिन् समये पृष्ठतः पार्श्वद्वारेण च द्वौ अपि पुरुषौ प्रविष्टौ, येन माई पुनः मैकलेरेन्-वाहनस्य पृष्ठतः आच्छादनं कर्तुं बाध्यः अभवत् ।
  
  गोलिका बहुमूल्यस्य यानस्य शरीरं विदारितवती ।
  
  ड्रेकः एकस्य स्वामिनः हवाई-देशस्य कलुआ-शूकरस्य इव क्रन्दनं श्रुतवान् ।शेषाः कतिचन जनाः स्व-आधिकारिणः परितः समागताः, कारानाम् अतः आक्रमणकारिणां च उपरि गोलीं कृत्वा पृष्ठस्य गराजं प्रति गलेभङ्गवेगेन धावितवन्तः
  
  ड्रेकः क्षणिकरूपेण विस्मितः अभवत् । माई इत्यनेन द्वौ अंगरक्षकौ मारितौ, परन्तु स्कारबेरी, पीटरसेन् च शीघ्रमेव पृष्ठद्वारात् बहिः आच्छादनस्य अग्निस्य अश्मपातेन अन्तर्धानं कृतवन्तौ ।
  
  ड्रेकः उत्थाय अग्रे गत्वा अग्निम् अयच्छत्। अग्रे गच्छन् सः द्वौ अपि शस्त्रौ उद्धर्तुं नतवान् । पृष्ठद्वारे एकः रक्षकः तस्य स्कन्धं धारयन् पतितः । अन्यः रक्तधारायां पश्चात् गतः।
  
  ड्रेकः द्वारं प्रति धावितवान्, माई, एलिसिया च तस्य पार्श्वे। मे इत्यनेन अग्निप्रहारः कृतः, यदा ड्रेकः कतिपयानि द्रुतदृष्टिकोणानि कृतवान्, उपयोगिताकक्षस्य, गराजस्य च स्थानस्य आकलनं कर्तुं प्रयतमानोऽभवत् ।
  
  "मात्रं महत् मुक्तस्थानं" इति सः अवदत् । "किन्तु एकः महती समस्या अस्ति।"
  
  एलिसिया तस्य पार्श्वे कूजति स्म । "किम्?"
  
  "तत्र पृष्ठतः तेषां शेल्बी कोब्रा अस्ति।"
  
  माई तं प्रति नेत्राणि आवर्तितवती। "किमर्थम् एषा समस्या?"
  
  "यत्किमपि करोषि, तत् मा विदारय ।"
  
  "किं विस्फोटकैः भारितम् अस्ति?"
  
  "नहि"।
  
  "तर्हि किमर्थं न उद्धर्तुं शक्नोमि?"
  
  "यतो हि शेल्बी कोब्रा अस्ति!"
  
  "वयं केवलं मूर्खसुपरकारैः पूर्णं शोरूमं शूटिंग् कृतवन्तः।" एलिसिया तं पार्श्वे कोणं कृतवती। "यदि भवतः साहसं नास्ति तर्हि चोदतु।"
  
  "विष्ठा"। ड्रेकः तस्याः समीपं उत्प्लुत्य गतः। गोलिका तस्य ललाटं अतिक्रम्य प्लास्टरभित्तिं विदार्य तस्य नेत्रेषु प्लास्टरस्य मुण्डनानि वर्षयति स्म । यथा सः अपेक्षितवान् तथा दुष्टाः धावन्तः शूटिंग् कृतवन्तः। यदि ते किमपि प्रहरन्ति तर्हि अन्धभाग्यं स्यात्।
  
  ड्रेकः लक्ष्यं कृत्वा गभीरं निःश्वासं गृहीत्वा द्वयोः आधिपत्ययोः उभयतः पुरुषान् बहिः कृतवान् । यथा यथा तेषां अन्तिमाः अवशिष्टाः अंगरक्षकाः पतन्ति स्म, तथैव स्कारबेरी, पीटरसेन् च द्वौ अपि हारितयुद्धं कुर्वन्ति इति अवगच्छन् इव । पार्श्वेषु लम्बमानानि शस्त्राणि निवर्तन्ते स्म। ड्रेकः तान् प्रति धावितवान्, तस्य अङ्गुली पूर्वमेव शूलस्य उपरि आसीत् ।
  
  "क्लाउड्" इति सः अवदत् । "अस्माकं क्लाउड् इत्यस्य आवश्यकता अस्ति, न तु भवतः। सः कुत्र अस्ति?"
  
  समीपतः तौ आधिपत्यौ विचित्ररूपेण समानौ आस्ताम् । वर्षाणां निर्दयनिर्णयात् जातः कठिनरेखाभिः युक्तौ श्रान्तवदनौ आस्ताम् । तेषां नेत्राणि शीतानि, भोज्यपिरान्हानेत्राणि। तेषां हस्ताः अद्यापि पिस्तौलं गृहीत्वा सावधानतया नतवन्तः ।
  
  मै शस्त्रं दर्शयति स्म। "तानि क्षिपतु" इति ।
  
  एलिसिया स्वस्य व्यजनं विस्तृतं कृत्वा लक्ष्यं कर्तुं अधिकं कठिनं कृतवती । ड्रेकः प्रायः आधिकारिणां नेत्रेषु पराजयं द्रष्टुं शक्नोति स्म । पिस्तौलानि प्रायः युगपत् एव भूमौ पतितानि ।
  
  "रक्तयुक्तं नरकं" इति एलिसिया गुञ्जितवती । "ते समानरूपेण दृश्यन्ते, समानं कार्यं च कुर्वन्ति । किं स्वर्गे दुष्टाः भवन्तं क्लोन्-रूपेण परिणमयन्ति ? अहं च विषये अस्मि, अत्र कोऽपि दुष्टः किमर्थं परिणमति? सप्तमस्वर्गे अवकाशदिनात् इदं स्थानं श्रेयस्करम्" इति ।
  
  "भवतः कः स्कारबेरी अस्ति?" मै सहजतया विषयं प्राप्य पृष्टवती।
  
  "अहम्" इति गोरा केशः अवदत् । "किं यूयं नगरं सर्वत्र क्लाउड् इत्यस्य अन्वेषणं कृतवन्तः?"
  
  "एषः वयम्" इति ड्रेकः कुहूकुहूम् अकरोत् । "एतत् च अस्माकं अन्तिमविरामः।"
  
  मौने मन्दः क्लिक् प्रतिध्वनितवान् । एलिसिया लक्ष्यं प्रहारयिष्यति इति ज्ञात्वा ड्रेकः परिवृत्तः, यथा सर्वदा । गराज शून्यं दृश्यते स्म, मौनं सहसा पर्वतवत् गुरुम् आसीत्।
  
  स्कारबेरी तान् पीतं स्मितं दत्तवान्। "वयं कार्यशालायां स्मः। कदाचित् सर्वं पतति" इति ।
  
  ड्रेकः एलिसियां न अवलोकितवान्, परन्तु तस्याः निरन्तरं रक्षणं कर्तुं संकेतं दत्तवान् । किमपि दोषः आसीत् । सः अन्तः गत्वा स्कारबेरीं गृहीतवान्। द्रुतगत्या जूडो-चरणेन ड्रेकः तं उद्धृत्य तस्य स्कन्धस्य उपरि क्षिप्तवान्, सः पुरुषं कंक्रीटस्य अन्तः कठिनतया क्षिप्तवान् । यावत् स्कारबेरी इत्यस्य नेत्रयोः वेदना व्यतीता आसीत् तावत् ड्रेकस्य हनुमत्पादं प्रति बन्दुकं निदर्शितम् आसीत् ।
  
  "क्लाउड् कुत्र अस्ति?" - अहं पृष्टवान्।
  
  "कदापि न श्रुतम्-"।
  
  ड्रेकः एकस्य पुरुषस्य नासिकां भग्नवान्। "भवतः एकः अपि अवसरः अस्ति।"
  
  स्कारबेरी इत्यस्य श्वसनं द्रुतगतिः आसीत् । तस्य मुखं ग्रेनाइट इव कठोरम् आसीत्, परन्तु तस्य कण्ठस्नायुः घबराहटं भयं च द्रोहं कुर्वन्तः परिश्रमं कुर्वन्ति स्म ।
  
  "खण्डान् विस्फोटयितुं आरभामः।" माई इत्यस्याः लघुः स्वरः तान् प्रति आगतः। "अहं बोरः अस्मि"।
  
  "पर्याप्तं न्याय्यम्"। ड्रेकः धक्कायन् पार्श्वे गत्वा शूलं आकर्षितवान् ।
  
  "नओऊ!"
  
  स्कारबेरी इत्यस्य आक्रोशः अन्तिमे सम्भवे क्षणे तं निवारितवान् । "क्लाउड् एकस्मिन् पशुपालनक्षेत्रे निवसति! उत्तरतटतः अन्तःस्थः । अहं भवद्भ्यः निर्देशांकं दातुं शक्नोमि" इति ।
  
  ड्रेकः स्मितं कृतवान्। "ततः अग्रे गच्छतु।"
  
  अन्यत् क्लिक् । ड्रेकः किञ्चित् गतिं दृष्ट्वा तस्य हृदयं डुबत्।
  
  अहो न।
  
  एलिसिया अग्निप्रहारं कृतवती। तस्याः गोलिका अन्तिमं दुष्टं तत्क्षणमेव मारितवती। सः एकस्य शेल्बी इत्यस्य कूपे निगूढः आसीत् ।
  
  ड्रेकः तां दृष्ट्वा दृष्टिपातं कृतवान्। सा किञ्चित् पुरातनदुष्टतायाः सह प्रतिस्मितं कृतवती। ड्रेकः दृष्टवान् यत् सा न्यूनातिन्यूनं पुनः आत्मानं प्राप्स्यति इति। तस्याः दृढं चरित्रं आसीत् यत् हानिः सहितुं शक्नोति स्म ।
  
  सः स्वस्य विषये एतावत् निश्चितः नासीत्। सः स्कारबेरी शीघ्रं कर्तुं धक्कायति स्म। "शिघ्रेन कुरु। भवतः मित्रं क्लाउड् महत् आश्चर्यं प्राप्नोति" इति ।
  
  
  त्रयोविंशतिः अध्यायः
  
  
  हेडन् किनिमाका च यदा ड्रेकः आहूतवान् तदा कारस्य आरम्भार्थं समयः अपि नासीत् । सा स्वस्य पटले तस्य सङ्ख्यां दृष्ट्वा निःश्वासं गृहीतवती।
  
  "ड्रेकः । भवान् कुत्रास्ति-"
  
  "न समयः।" मम क्लाउड् इत्यस्य स्थानं अस्ति।"
  
  "आम्, वयम् अपि तथैव चिन्तयामः, स्मार्ट वयस्क। केचन अपराधिनः शान्ततरजीवनार्थं किं त्यजन्ति इति आश्चर्यम्।"
  
  "कियत्कालं यावत् त्वं ज्ञातवान् ? भवान् कुत्रास्ति?" ड्रेकः आदेशं ददाति इति अभ्याससार्जन्ट् इव प्रश्नान् प्रहारितवान् ।
  
  "मन्दं कुरु व्याघ्र । एकनिमेषपूर्वमेव अस्माभिः एषा वार्ता प्राप्ता। शृणुत, वयं तत्कालं प्रभावस्य सज्जतां कुर्मः। इदानीं च मम अभिप्रायः।किं त्वं क्रीडसि?"
  
  "अहं शापितम् सम्यक् वदामि। वयं सर्वे एवम्। अयं हरामी कोवालेन्कोतः एकं पदं पृष्ठतः अस्ति" इति ।
  
  हेडन् किनिमाका इत्यस्य वाहनचालनस्य संकेतं दत्त्वा आतङ्कवादीनां चेतावनीनां विषये तस्मै अवदत् । यदा सा समाप्तवती तदा ड्रेकः मौनम् अभवत् ।
  
  क्षणान्तरे सः अवदत्, "वयं भवन्तं मुख्यालये मिलिष्यामः" इति ।
  
  हेडन् शीघ्रमेव बेन् ब्लेक् इत्यस्य सङ्ख्यां डायलं कृतवान् । "भवतः शल्यक्रिया सफला अभवत् । आशास्महे यत् लण्डन्नगरे अस्माकं एजेण्टः आगामिषु कतिपयेषु घण्टेषु भवद्भ्यः यत् आवश्यकं तत् प्राप्स्यति, तदनन्तरं सः भवद्भ्यः प्रत्यक्षतया प्रतिलिपानि प्रेषयिष्यति। आशासे यत् भवतः एतत् एव आवश्यकम् बेन्" इति ।
  
  "आशासे यत् तत् वस्तुतः तत्र अस्ति।" बेनस्य स्वरः अधिकं घबराहटः आसीत् यत् सा कदापि तस्य वचनं श्रुतवती आसीत्। "इदं स्वस्थं अनुमानं, परन्तु तदपि अनुमानम् एव।"
  
  "अहमपि आशासे"।
  
  हेडन् स्वस्य दूरभाषं डैशबोर्ड् मध्ये क्षिप्तवती, किनिमाका मुख्यालयं प्रति गच्छन्ती वाइकिकी-नगरस्य वीथिषु शून्यतया प्रेक्षते स्म । "गेट्स् मन्यते यत् यदि वयं क्लाउड् इत्यनेन सह शीघ्रं व्यवहारं कर्तुं शक्नुमः तर्हि आक्रमणानि निवारयितुं शक्नुमः। कोवालेन्को तत्र अपि भवेत् इति ते आशां कुर्वन्ति" इति ।
  
  मनो दन्तौ संकुचितवान्। "सर्वः कुर्वन्ति, मालिक। स्थानीय पुलिस, विशेष बल। सर्वं यावत् स्फुटति तावत् संकुचति। समस्या अस्ति यत् दुष्टाः पूर्वमेव सन्ति। ते भवेयुः। किमपि आसन्नं आक्रमणं निवारयितुं प्रायः असम्भवं भवितुमर्हति, किं पुनः त्रिषु भिन्नद्वीपेषु अर्धदर्जनं आक्रमणानि" इति ।
  
  सत्ताधारिणः सर्वे निश्चिन्ताः आसन् यत् कोवालेन्कोः स्वस्वप्नस्य अन्वेषणार्थं गच्छन् सर्वान् व्यस्तान् स्थापयितुं वस्तुतः असंख्यानि आक्रमणानि आज्ञापितवान् - एषा यात्रा यस्याः कृते सः स्वजीवनस्य अन्तिमभागं समर्पितवान्
  
  कप्तान कुक् इत्यस्य पदचिह्नानि अनुसृत्य गच्छन्तु। एकैकं गन्तुं श्रेयः। नरकस्य द्वारेभ्यः परं अन्वेषणं कुरुत।
  
  मुख्यालयं बहिः आविर्भूतं भवति स्म तदा हेडन् परितः भ्रमति स्म । अभिनयस्य समयः अस्ति।
  
  
  * * * ९.
  
  
  ड्रेकः मे-एलिसिया-योः सी.आय.ए.-भवनं प्रति आनयत्, तत्क्षणमेव उपरि अनुसृतौ । ते क्रियाकलापैः चञ्चलं कक्षं प्रति नीताः आसन् । दूरान्ते हेडन् किनिमाका च पुलिस-सैनिक-जनसमूहस्य मध्ये स्थितवन्तौ । ड्रेकः स्वाट्, एच् पी डी चोरदलं च द्रष्टुं शक्नोति स्म । सः तानि वर्णानि द्रष्टुं शक्नोति स्म यत् निःसंदेहं सी.आय.ए. कदाचित् समीपे केचन डेल्टा अपि।
  
  पिशाचः निःसंदेहं रक्तराजस्य पुच्छे रक्तार्थं बहिः च अस्ति।
  
  "किं भवन्तः स्मर्यन्ते यदा रक्तराजः तस्य विनाशकस्य उपरि आक्रमणं कर्तुं स्वपुरुषान् प्रेषितवान् यत् ते यन्त्रं हरितुं?" सः अवदत्। "ते च एकस्मिन् समये किनिमाकं अपहरितुं प्रयतन्ते स्म? अहं शर्तं स्थापयामि यत् एतत् आकस्मिकं अधिग्रहणम् आसीत्। ते केवलं किनिमाकी हवाईभाषां ज्ञातुम् इच्छन्ति स्म" इति ।
  
  तदा ड्रेकः स्मरति स्म यत् यदा कोवालेन्को इत्यस्य पुरुषाः विध्वंसकं संलग्नं कृतवन्तः तदा मे वा एलिसिया वा परितः नासीत् । सः शिरः कम्पितवान्। "न महत्त्वम्"।
  
  ड्रेकः बेन्, करिन् च खिडक्याः समीपे निरुद्धौ दृष्टवान् । तेषां प्रत्येकस्य हस्ते काचः आसीत्, ते च विद्यालयस्य डिस्को-स्थले कागदानि लुठन्तः इव दृश्यन्ते स्म ।
  
  ड्रेकः जनसमूहे नष्टः भवितुम् चिन्तितवान् । सुलभं स्यात्। केनेडी इत्यस्य हानिः अद्यापि तस्य रक्ते क्वथति स्म, येन तस्य चर्चा कर्तुं न शक्यते स्म । बेन् तत्र आसीत्। बेन् तां मृत्यवे धारयति स्म ।
  
  तस्य ड्रेकः भवितुम् अभवत् । न केवलम् एतत् । ड्रेक इत्यनेन तस्याः मृत्युः निवारितव्यः आसीत् । तत् एव सः अकरोत् । कालः धुन्धलः अभवत्, क्षणं यावत् सः केनेडी इत्यनेन सह यॉर्क-नगरे गृहे एव, पाकशालायां किमपि पाकं कुर्वन् आसीत् । केनेडी कृष्णवर्णं कड़ाहीयां सिञ्चति स्म, यदा तत् स्फुरति स्म तदा उपरि पश्यति स्म । ड्रेकः लशुनस्य घृते स्टेकं मैरिनेटं कृतवान् । साधारणम् आसीत् । मजा आसीत् । पुनः जगत् सामान्यं जातम्।
  
  तस्य नेत्रयोः पुरतः ताराः असफलाः आतिशबाजी इव ज्वलन्ति स्म । सहसा शान्तिः पुनः आगता, तस्य परितः स्वराः ध्वनितुं आरब्धाः । कश्चन तं कोणं कृतवान्। अन्यः पुरुषः स्वस्य एकस्य प्रमुखस्य उपरि उष्णकफीं प्रक्षिप्य नरकात् बहिः बल्ला इव शौचालयं प्रति धावितवान् ।
  
  एलिसिया तं सम्यक् अवलोकितवती। "किं भवति, ड्रेक्स्?"
  
  सः जनसमूहं यावत् बेन् ब्लेक् इत्यस्य सम्मुखं न आगतः तावत् यावत् धक्कायति स्म । डायनोरोक् इत्यस्य द्रुतटिप्पण्याः कृते एषः एव सम्यक् क्षणः आसीत् । ड्रेकः एतत् जानाति स्म । बेन् सम्भवतः एतत् जानाति स्म । परन्तु तौ मौनम् आस्ताम्। बेन् पृष्ठतः खिडक्याः माध्यमेन प्रकाशः प्रवहति स्म; होनोलुलु-नगरं सूर्यप्रकाशेन, उज्ज्वलनीलगगनेन, बहिः कतिपयैः कूर्चायुक्तैः मेघैः च युक्तं स्थितम् आसीत् ।
  
  अन्ततः ड्रेकः स्वस्य स्वरं प्राप्तवान् । "किं एते सी.आय.ए.-सङ्गणकाः उपयोगिनोऽभवन्?"
  
  "वयं आशास्महे"। बेन् कप्तानकुक् इत्यस्य डायमण्ड् हेड्-यात्रायाः कथां सारांशतः कृत्वा समाप्तवान् यत् सी.आय.ए.
  
  एलिसिया तस्य युवकस्य वार्ता श्रुत्वा शनैः शनैः अग्रे गता। "ब्रिटिश सुपर चोर? तस्य नाम किम्?"
  
  बेन् आकस्मिकं ध्यानं दृष्ट्वा निमिषं कृतवान्। "हेडेन् कदापि मां न अवदत्।"
  
  एलिसिया सी.आय.ए.-कार्यकर्तारं संक्षेपेण दृष्टिपातं कृतवती, ततः चील-स्मिते भग्नवती । "अहो, शर्तं स्थापयामि यत् सा तत् न कृतवती।"
  
  "किमर्थः?" करिन् उक्तवान्।
  
  एलिसियायाः स्मितं किञ्चित् दुष्टं जातम् । "अहं विशेषतया मम कूटनीतिशास्त्रेण न प्रसिद्धः। मा निपीडयतु।"
  
  ड्रेकः कासितवान् । "मात्रम् अन्यः अन्तर्राष्ट्रीयः अपराधी यः एलिसिया चोदति स्म। तस्याः यत् नास्ति तत् अन्वेष्टुं युक्तिः सर्वदा एव आसीत्" इति ।
  
  "सत्यम्" इति एलिसिया विस्मयम् अवदत् । "अहं सर्वदा लोकप्रियः अभवम्।"
  
  "अच्छा, यदि एषः एव एजेण्टः यस्य विषये अहं चिन्तयामि" इति माई तेषां सम्भाषणे हस्तक्षेपं कृतवान्, "सः जापानी-गुप्तचर-संस्थायाः प्रसिद्धः अस्ति । सः... क्रीडकः अस्ति। अतीव अतीव उत्तमः च ऑपरेटिवः" इति ।
  
  "अतः सः सम्भवतः स्वस्य अन्तस्य पालनं करिष्यति।" ड्रेकः स्वस्य पुरतः प्रसारितस्य प्रशान्तनगरस्य आनन्दस्य अध्ययनं कृत्वा स्वयमेव किञ्चित् शान्तिं आकांक्षति स्म ।
  
  एलिसिया अवदत् यत्, "तस्य कृते कदापि समस्या नासीत् । "आम् च, सः भवतः पत्रिकाः वितरति।"
  
  बेन् अद्यापि एलिसिया-हेडेन्-योः मध्ये पश्यति स्म, परन्तु सः जिह्वाम् धारयति स्म । अस्मिन् स्तरे विवेकः प्रकटीकरणस्य सर्वोत्तमः भागः आसीत् । "अद्यापि शिक्षितः अनुमानः एव" इति सः अवदत् । "किन्तु यदि वयं नरकस्य द्वारेषु अन्ते गच्छामः तर्हि एतानि रिकार्डिङ्ग्स् अस्माकं जीवनं रक्षितुं शक्नुवन्ति इति मम विश्वासः अस्ति।"
  
  "आशासे" - ड्रेकः परिवर्त्य अराजकतां परितः अवलोकितवान् - "तत् न आगमिष्यति। रक्तराजः अद्यापि पशुपालनक्षेत्रे एव भविष्यति। परन्तु यदि एते मूर्खाः त्वरितम् न कुर्वन्ति तर्हि कोवालेन्को पलायते" इति ।
  
  "कोवलेन्को" इति । एलिसिया एतत् वदन्त्याः अधरं लेहयति स्म, प्रतिशोधस्य आस्वादं कुर्वती। "हडसनस्य यत् घटितं तदर्थं अहं म्रियमाणः भविष्यामि। तथा बौड्रो? सः अन्यः यः वास्तवतः चिह्नितः अस्ति" इति । सा अपि कोलाहलपूर्णं जनसमूहं परितः अवलोकितवती । "तथापि अत्र कः प्रभारी अस्ति?"
  
  प्रतिक्रियारूपेण इव हेडन् जे इत्यस्य परितः स्थितानां अधिकारिणां समूहात् एकः स्वरः आगतः । यदा कोलाहलः मृतः, सः पुरुषः दृश्यते स्म तदा ड्रेकः जोनाथन् गेट्स् इति दृष्ट्वा प्रसन्नः अभवत् । तस्मै सिनेटरः रोचते स्म । स च तेन सह शोचति स्म।
  
  "यथा भवान् जानाति, अस्माकं ओआहु-नगरे कोवालेन्को-पशुपालनक्षेत्रं स्थानं अस्ति" इति गेट्स् अवदत् । "अतः अस्माकं मिशनं चतुर्धा भवितुमर्हति । प्रथमं सर्वान् बन्धकान् सुरक्षितं कुर्वन्तु। द्वितीयं, आतङ्कवादीनां आक्रमणानां शङ्कितानां विषये सूचनाः एकत्रयन्तु। तृतीयम्, एतत् पुरुषं क्लाउड्, कोवालेन्को च अन्वेष्टुम्। चतुर्थं च अन्ययोः पशुपालनक्षेत्रयोः स्थानं ज्ञातव्यम्" इति ।
  
  गेट्स् एतत् मग्नं कर्तुं विरमति स्म, ततः कथञ्चित् कक्षे स्थिताः प्रत्येकं पुरुषं महिलां च एकेन नेत्रगतिना तान् पश्यति इति चिन्तयितुं समर्थः अभवत् । "एतत् आवश्यकेन केनचित् उपायेन अवश्यं कर्तव्यम् । कोवालेन्को स्वस्य उन्मत्तसन्धानस्य समये स्वेच्छया बहवः प्राणान् संकटे स्थापयति स्म । अद्य समाप्तं भवति" इति ।
  
  द्वाराणि उद्घाटितानि। सहसा कक्षे अराजकता स्थगितवती, सर्वे शीघ्रं स्वस्थानं प्रति आगन्तुं आरब्धवन्तः । विवरणं सम्यक् चिन्तितम् अस्ति।
  
  ड्रेकः हेडन् इत्यस्य दृष्टिम् आकर्षितवान् । सा तं हस्तं क्षोभयति स्म, तं समीपं आगन्तुम् आमन्त्रयन् ।
  
  "सज्जाः भूत्वा अश्वानाम् काठीं स्थापयन्तु, बन्धुजनाः। वयं त्रिंशत् निमेषेभ्यः परं क्लाउड् इत्यस्य पशुपालनक्षेत्रं प्राप्नुमः।"
  
  
  चतुर्विंशतिः अध्यायः
  
  
  हवाईपुलिसविभागस्य एकस्मिन् लघुहेलिकॉप्टरे मित्रैः सह उपविश्य ते शीघ्रं क्लाउड्-पशुपालनक्षेत्रं प्रति उड्डीयन्ते स्म तदा ड्रेकः स्वमित्रैः सह उपविश्य तस्य शिरः स्वच्छं कर्तुं प्रयतितवान् आकाशं तत्सदृशैः हेलिकॉप्टरैः, गुरुतरसैन्यैः च बिन्दुयुक्तम् आसीत् । शतशः जनाः वायुना आसन् । अन्ये यथाशक्ति शीघ्रं गच्छन्तः स्थलमार्गेण गच्छन्ति स्म । अधिकांशः पुलिस-सैनिक-कर्मचारिणः होनोलुलु-नगरे, वाइकी-क्षेत्रे च स्थातुं बाध्यः अभवत्, यद्यपि आतङ्कवादी-आक्रमणानि वास्तवतः मूर्तरूपं प्राप्नुवन्ति स्म ।
  
  रक्तराजः तेषां बलानि विभज्य ।
  
  उपग्रहचित्रे पशुपालनक्षेत्रे बहु क्रियाकलापः दृश्यते स्म, परन्तु तस्य अधिकांशः भागः छद्मरूपेण आसीत्, येन वास्तवतः किं भवति इति वक्तुं असम्भवम्
  
  कोवालेन्को इत्यस्य विषये स्वस्य भावनां स्थगयितुं ड्रेकः निश्चितः आसीत् । गेट्स् सम्यक् आसीत् । बन्धकाः तेषां सुरक्षा च अत्र निर्णायकं कारकम् आसीत् । उत्तरतटं प्रति उड्डीयन्ते सति तस्य अधः परितः च केचन आश्चर्यजनकाः दृश्याः प्रकटिताः, परन्तु ड्रेकः स्वस्य इच्छायाः प्रत्येकं औंसं ध्यानं दातुं प्रयुक्तवान् सः एकदा सः सैनिकः आसीत् ।
  
  सः अन्यः कोऽपि भवितुम् न शक्तवान्।
  
  तस्य वामे माई स्वभगिन्या चिका इत्यनेन सह संक्षेपेण उक्तवती, तस्याः सुरक्षां द्विवारं परीक्ष्य, यदा शक्नुवन्ति तावत् कतिपयानि शान्तवचनानि आदानप्रदानं कृतवती । ते पूर्णरूपेण युद्धं आरभुं शक्नुवन्ति वा सज्जं युद्धक्षेत्रं प्रति गन्तुं शक्नुवन्ति इति कोऽपि रहस्यं नासीत् ।
  
  ड्रेकस्य दक्षिणभागे एलिसिया स्वस्य शस्त्राणि उपकरणानि च परीक्ष्य पुनः परीक्षितुं समयं यापयति स्म । तस्याः किमपि व्याख्यानस्य आवश्यकता नासीत् । सा प्रतिशोधं करिष्यति इति ड्रेकस्य न संशयः आसीत् ।
  
  हेडन्, किनिमाका च विपरीतरूपेण उपविष्टौ, निरन्तरं स्वमाइक्रोफोनं दबावन्तौ, अपडेट्-आदेशान् च व्यवहरन्तौ वा वा प्राप्नुवन्तौ । सुसमाचारः आसीत् यत् ओआहु-नगरे अन्यस्मिन् वा द्वीपे किमपि न अभवत् । दुर्वार्ता आसीत् यत् रक्तराज्ञः अस्य सज्जतायै वर्षाणि आसन् । तेषां कल्पना नासीत् यत् ते किं गच्छन्ति स्म।
  
  बेन्, करिन् च मुख्यालये एव अवशिष्टौ आस्ताम् । तेषां आदेशः आसीत् यत् एजेण्टस्य ईमेलं प्रतीक्ष्य ततः किञ्चित् भयङ्करसंभावनायाः सज्जतां कुर्वन्तु यत् तेषां डायमण्ड् हेडस्य अधः गन्तुं शक्यते तथा च सम्भवतः नरकस्य द्वारं भग्नं कर्तव्यं भवेत्।
  
  चॉपर्स् ध्वनिप्रणाल्याः धातुस्वरः आगतः । "लक्ष्यं यावत् पञ्चनिमेषाः।"
  
  भवतः रोचते वा न वा इति ड्रेकः चिन्तितवान् । वयम् अधुना तस्मिन् स्मः।
  
  हेलिकॉप्टरः गभीरद्रोणिकायाः उपरि अधः गतवान्, अन्यैः दशकशः हेलिकॉप्टरैः परितः उड्डीयमानस्य अविश्वसनीयं दृश्यम् । एषा प्रथमा तरङ्गः आसीत् यत्र विशेषसेनासैनिकाः सन्ति । प्रत्येकं द्वितीयः अमेरिकीसैन्यनिजनिधिः साहाय्यार्थं सज्जः आसीत् । वायुसेना। नौसेना। सैन्यदल।
  
  स्वरः पुनः आगतः। "लक्ष्य"।
  
  ते एकत्वेन उत्तिष्ठन्ति स्म।
  
  
  * * * ९.
  
  
  ड्रेकस्य बूट् मृदुतृणं स्पृशति स्म, सः तत्क्षणमेव अग्निना अधः आसीत्। सः द्वितीयतः अन्तिमपर्यन्तं व्यक्तिः आसीत् यः द्वारात् बहिः गतः । अद्यापि प्रतियुद्धं कुर्वन् अभाग्यः समुद्री सैनिकः वक्षःस्थले पूर्णविस्फोटं गृहीत्वा भूमौ प्रहारात् पूर्वं मृतः ।
  
  ड्रेकः भूमौ विस्तृतः अभवत् । तस्य शिरसि गोलिकाः वीणां वादयन्ति स्म । तस्य पार्श्वे स्थितेषु काष्ठेषु निरुद्धाः प्रहाराः आहतवन्तः। सः वॉली-प्रहारं कृतवान् । तस्य उभयतः पुरुषाः तृणेषु क्रन्दन्ति स्म, प्राकृतिकं भ्रमन्तं पर्वतं आच्छादनार्थं प्रयुञ्जते स्म ।
  
  अग्रे सः एकं गृहं दृष्टवान्, द्विमहलात्मकं इष्टकासंरचना, किमपि विशेषं नासीत्, परन्तु कोवालेन्को-महोदयस्य स्थानीय-आवश्यकतानां कृते उपयुक्तं इति न संशयः । वामे सः पशुपालनक्षेत्रं दृष्टवान् । किं द...?
  
  भीताः निःशस्त्राः आकृतयः तस्य प्रति धावितवन्तः । वामदक्षिणौ विकीर्णाः सर्वदिशः | सः स्वस्य कर्णिकायां श्वसनं श्रुतवान्
  
  "मैत्रीपूर्णाः मेलाः" इति ।
  
  सः अग्रे स्खलितवान्। मे, एलिसिया च तस्य दक्षिणदिशि गच्छतः आस्ताम् । अन्ते मरीन-सैनिकाः स्वयमेव एकत्र आकृष्य समन्वितं अग्नि-प्रतिरूपं आह्वयितुं आरब्धवन्तः । ड्रेकः द्रुततरं गन्तुं आरब्धवान् । पुरतः जनाः स्वनिगूढस्थानात् निर्गत्य गृहं प्रति त्वरितम् आगच्छन्ति स्म ।
  
  सुलभं लक्ष्यम्
  
  इदानीं ड्रेकः आक्रमणबलेन सह उत्थाय धावन् जनान् मारितवान्, स्वस्य पिस्तौलम् उत्थापयन् । सः तृणेषु कूर्दन्तं बन्दीं गृहं प्रति गच्छन्तं दृष्टवान् । ते न जानन्ति स्म यत् सज्जनाः आगताः।
  
  बन्दी सहसा विकृष्य पतितः। रक्तराजस्य पुरुषाः तान् तृणानि विदारितवन्तः। ड्रेकः गुर्गुरितवान्, बन्दुकधारकं लक्ष्यं कृत्वा, तस्य हरामी शिरः उड्डीयत। सः समये समये जनान् भूमौ पिनयित्वा वा जनान् मार्गदर्शनं करोति स्म यत् अन्ये तान् समाप्तुं शक्नुवन्ति स्म ।
  
  सः क्लाउड् इत्यस्य अन्वेषणं कुर्वन् आसीत् । हेलिकॉप्टरात् निर्गन्तुं पूर्वं तेभ्यः सर्वेभ्यः रक्तराजस्य उपनिदेशकस्य छायाचित्रं दर्शितम् आसीत् । ड्रेकः जानाति स्म यत् सः पर्दापृष्ठतः घटनानां निर्देशनं करिष्यति, पलायनयोजनां विकसयति । सम्भवतः गृहात् एव।
  
  ड्रेकः धावितवान्, अद्यापि क्षेत्रं स्कैन कुर्वन्, यदा कदा शूटिंग् कृतवान् । एकः दुष्टः पर्वतस्य पृष्ठतः उत्थाय तं मचनेन सह आगतः। ड्रेकः केवलं स्कन्धं अवतारितवान्, प्रतिद्वन्द्वस्य गतिं तं ऋजुं प्रति नेतुम् अनुमन्यते स्म, सः भूमौ पतितः । सः पुरुषः विहसति स्म। ड्रेकस्य बूट् तस्य हनुमत्पादं मर्दितवान् । ड्रेकस्य अन्यः बूट् मचेट् धारयन् हस्ते पदानि स्थापयति स्म ।
  
  पूर्वः एसएएस-पुरुषः स्वस्य बन्दुकं लक्ष्यं कृत्वा गोलीं कृतवान् । ततः च वयं अग्रे गतवन्तः।
  
  सः पश्चात् न अवलोकितवान्। गृहं पुरतः आसीत्, विशालं इव आसीत्, द्वारं किञ्चित् उद्घाटितम् आसीत्, प्रवेशं आमन्त्रयति इव। स्पष्टतया एषः मार्गः नास्ति। ड्रेकः धावन् खिडकयः बहिः पातितवान्, उच्चैः लक्ष्यं कृत्वा। गृहे काचस्य विस्फोटः अभवत् ।
  
  इदानीं अधिकाधिकाः बन्दिनः पशुपालनक्षेत्रात् प्रवहन्ति स्म । केचन दीर्घतृणेषु स्थिताः, केवलं क्रन्दन्तः वा शंखविक्षिप्ताः इव दृश्यन्ते स्म । यदा ड्रेकः तान् अवलोकितवान् तदा सः अवलोकितवान् यत् अधिकांशः वेगेन धावन्ति स्म, किमपि पलायिताः इव अग्रे उड्डीयन्ते स्म ।
  
  ततः च सः तत् दृष्टवान्, तस्य रक्तं हिमरूपेण परिणतम्।
  
  बङ्गालव्याघ्रस्य असम्भवविशालशिरः शिरः लघुअनुसरणं कृत्वा तृणं पारं रेखाकृतवान् । ड्रेकः व्याघ्रान् स्वशिकारं ग्रहीतुं न शक्तवान् । सः तान् प्रति धावितवान्।
  
  अहं कर्णध्वनिं निपीडितवान्। "तृणेषु व्याघ्राः" इति ।
  
  प्रतिक्रियारूपेण गपशपस्य प्रकोपः अभवत् । अन्ये अपि पशून् अवलोकितवन्तः । ड्रेकः पश्यति स्म यत् एकः पशुः धावकस्य पृष्ठभागे कूर्दति स्म । सः प्राणी विशालः, उग्रः, उड्डयनकाले च अराजकतायाः, नरसंहारस्य च सम्यक् प्रतिबिम्बः आसीत् । ड्रेकः स्वस्य पादौ द्रुततरं गन्तुं बाध्यः अभवत् ।
  
  अन्यः विशालः शिरः कतिपयानि गजानि पुरतः तृणानि भग्नवान् । व्याघ्रः तं प्लवति स्म, तस्य मुखं विशालं गर्जनं जातम्, तस्य दन्ताः नग्नाः, पूर्वमेव रक्तेन कलङ्किताः च आसन् । ड्रेकः डेक् प्रति पतित्वा लुठितवान्, तस्य शरीरस्य प्रत्येकं तंत्रिका जीवितं क्रन्दति च। पूर्वं कदापि सः एतावत् सम्यक् स्केटिङ्गं न कृतवान् आसीत् । एतावत् शीघ्रं सम्यक् च सः पूर्वं कदापि न उत्थितः आसीत् । इव उग्रतरः प्रतिद्वन्द्वी तस्मिन् श्रेष्ठं योद्धं बहिः आनयत् ।
  
  सः पिस्तौलं बहिः आकृष्य, परिवर्त्य व्याघ्रस्य शिरसि गोलीबिन्दुशून्यं प्रहारितवान् । पशुः तत्क्षणमेव पतितः, मस्तिष्केण विस्फोटितः।
  
  ड्रेकः स्वस्य निःश्वासं न गृहीतवान्। सः शीघ्रं तृणं पारं कृत्वा पूर्वं सेकण्ड्-मात्रेषु पतितं दृष्टस्य पुरुषस्य साहाय्यार्थं गतः । व्याघ्रः तस्य उपरि गुर्गुरन्, तस्य विशालाः स्नायुः दंशयितुं शिरः अवनमयन्ते स्म, ललिताः, तरङ्गिताः च आसन् ।
  
  ड्रेकः तं पृष्ठभागे विस्फोटितवान्, यावत् सः न परिवर्तते तावत् प्रतीक्ष्य, ततः नेत्रयोः मध्ये तं विदारितवान् । तत् सर्वं पञ्चशतपाउण्ड्, तस्य पुरुषस्य उपरि अवतरत् यत् तत् खादितुम् उद्यतः आसीत्।
  
  न उत्तमम् इति ड्रेकः चिन्तितवान् । परन्तु खण्डखण्डं कृत्वा जीवितं खादितुम् इदं श्रेयस्करम्।
  
  तस्य कर्णपुटे आक्रोशः श्रूयते स्म । "चोद, एते हरामी विशालाः सन्ति!" "अन्यः, जैको! भवतः षट् कृते एकं अपि!"
  
  सः स्वपरिवेशस्य अध्ययनं कृतवान् । व्याघ्राणां चिह्नं नास्ति, केवलं भयभीताः बद्धाः, भयभीताः सैनिकाः च। ड्रेकः तृणं पारं पुनः त्वरितवान्, यदि सः कञ्चित् शत्रुं पश्यति तर्हि आच्छादनं कर्तुं सज्जः, परन्तु सेकेण्ड्-मात्रेषु सः पुनः गृहे आसीत् ।
  
  अग्रे खिडकयः भग्नाः आसन् । मरीन-सैनिकाः अन्तः आसन् । ड्रेकः अनुसरणं कृतवान्, तस्य वायरलेस् ब्लूटूथ-संकेतः तं मैत्रीपूर्णं इति चिह्नितवान् । भग्नजालकपट्टिकायाः उपरि पदानि स्थापयन् सः चिन्तितवान् यत् क्लाउड् स्वयं कुत्र भवेत् इति । सः इदानीं कुत्र स्यात् ?
  
  तस्य कर्णे एकः स्वरः कुहूकुहूम् अकरोत् । "चिन्तितम् यत् त्वं पूर्वमेव पार्टीं त्यक्तवान्, ड्रेकी।" एलिसियायाः रेशमी स्वराः। "भवतः द्वयोः कृते" इति ।
  
  सः तां दृष्टवान्। सा यत् आलमारी अन्वेषयति स्म तत् आंशिकरूपेण निगूढम्। येशुः, सा तस्य DVD संग्रहं पश्यति स्म वा?
  
  माई तस्याः पृष्ठतः बन्दुकं हस्ते आसीत् । ड्रेकः पश्यति स्म यत् जापानी-महिला स्वशस्त्रं उत्थाप्य एलिसिया-शिरसि दर्शयति स्म ।
  
  "माई" इति तस्य निराशाजनकः स्वरः तेषां कर्णयोः क्रन्दितवान् ।
  
  एलिसिया कूदति स्म। मे मुखं किञ्चित् स्मितं वक्रम् अभवत्। "इदं इशारा आसीत्, ड्रेक। अहं अलार्म-अन्तरफलकं दर्शयन् आसीत्, न तु एलिसियाम्। अत्र न "।
  
  "उद्वेगः?" ड्रेकः विहसति स्म। "वयं पूर्वमेव अन्तः स्मः।"
  
  "पदातिसैनिकाः पृष्ठाङ्गणे स्थितेन विशालेन गोदामेन सह अपि सम्बद्धा इति मन्यन्ते इव।"
  
  एलिसिया पश्चात् गत्वा स्वस्य पिस्तौलं लक्ष्यं कृतवती । "शापः यदि अहं जानामि।" सा अलमारीयां वॉली-प्रहारं कृतवती । स्फुलिङ्गाः उड्डीयन्ते स्म।
  
  एलिसिया स्कन्धं संकुचितवान्। "तत् पर्याप्तं भवेत्" इति ।
  
  हेडन् किनिमाका पार्ष्णिभ्यां उष्णं कृत्वा कक्षं प्रति प्रत्यागतवान् । "कोष्ठः दृढतया निमीलितः अस्ति। बूबी-जालस्य लक्षणम् । इदानीं टेक्-युवकाः तस्मिन् कार्यं कुर्वन्ति" इति ।
  
  ड्रेकः तस्य सर्वस्य दोषं अनुभवति स्म । "तथापि वयम् अत्र एतावत् सुलभतया प्रविशामः? अयम्-"
  
  तस्मिन् क्षणे सोपानशिखरे कोलाहलः, कस्यचित् अवरोहणस्य शब्दः च श्रूयते स्म । उपवासः। ड्रेकः बन्दुकं उद्धृत्य उपरि पश्यति स्म।
  
  सा च आघातेन स्थगितवती।
  
  क्लाउड् इत्यस्य एकः पुरुषः शनैः शनैः सोपानात् अवतरत्, एकः हस्तः बद्धस्य कण्ठं निपीडयति स्म । तस्याः अन्ये हस्ते मरुभूमिगरुडः आसीत्, यः तस्याः शिरः लक्ष्यं कृतवान् ।
  
  परन्तु तत् ड्रेकस्य आघातस्य पूर्णविस्तारः नासीत् । तां स्त्रियं ज्ञात्वा व्याधिभावः उत्पन्नः । गेट्स् इत्यस्य पूर्वसहायकस्य पुत्री केट् हैरिसनः आसीत् । यः पुरुषः केनेडी इत्यस्य मृत्योः आंशिकरूपेण दोषी आसीत् ।
  
  तस्य पुत्री आसीत् । अद्यापि जीवति।
  
  क्लाउड् इत्यस्याः पुरुषः तस्याः मन्दिरे बन्दुकं प्रबलतया निपीडितवान्, येन सा वेदनायाम् नेत्राणि निमीलितवती । परन्तु सा न क्रन्दितवती। ड्रेकः कक्षे अन्यैः दशकैः सह तस्य पुरुषस्य प्रति स्वबन्दूकान् निदर्शितवान् ।
  
  तथापि ड्रेकस्य कृते तत् सम्यक् न अनुभूतम्। किमर्थं नरकं अयं वयस्कः एकेन बन्दिना सह उपरि आसीत्? इव भासते स्म-
  
  "आगच्छतु!" - सः पुरुषः सर्वदिक्षु नेत्राणि वन्यरूपेण क्षिपन् उद्घोषितवान्। तस्मात् स्वेदः बृहत्बिन्दुभिः स्रवति स्म । सः यथा अर्धं वहति स्म, अर्धं च धक्कायति स्म तस्य सर्वं भारं पृष्ठपादे एव आसीत् इति अर्थः । सा स्त्रियाः श्रेयः तस्य कृते सुलभं न कृतवती ।
  
  ड्रेकः गणितवान् यत् ट्रिगरस्य उपरि दबावः लक्ष्यस्य अर्धमार्गे एव अस्ति । "दूरं गच्छतु ! बहिः गच्छामः!" सः पुरुषः तां अन्यत् पदं अधः अवतारितवान् । विशेषसेनासैनिकाः सामान्यतया निवृत्ताः आसन्, परन्तु किञ्चित् अधिकलाभप्रदस्थानेषु एव ।
  
  "अहं भवन्तं चेतयामि, गदः।" स्वेदितः पुरुषः श्वसति स्म । "चोदनमार्गात् बहिः गच्छतु।"
  
  अस्मिन् च समये ड्रेकः द्रष्टुं शक्नोति स्म यत् सः तत् एव अभिप्रेतवान् इति। तस्य नेत्रयोः निराशा आसीत्, किञ्चित् ड्रेकः ज्ञातवान् । अयं पुरुषः सर्वं नष्टवान् अस्ति। यद् अकरोत्, यद् अकरोत्, तत् घोरं बाध्यं कृतम् ।
  
  "पृष्ठभागः!" सः पुरुषः पुनः क्रन्दितवान्, रूक्षतया तां स्त्रियं अन्यं पदं अधः धक्कायति स्म । तस्याः कण्ठं आलिंगयन् हस्तः लोहदण्डः इव आसीत् । सः तस्याः पृष्ठतः स्वस्य प्रत्येकं भागं स्थापयति स्म यथा सः लक्ष्यरूपेण न उपस्थापयति स्म । सः कदाचित् सैनिकः आसीत्, सम्भवतः उत्तमः आसीत् ।
  
  ड्रेकः तस्य सहकारिभिः सह निवृत्तेः बुद्धिः दृष्टा । ते पुरुषाय किञ्चित् अधिकं स्थानं दत्तवन्तः। सः कतिपयानि सोपानानि अपि अधः अगच्छत्। ड्रेकः मे इत्यस्य दृष्टिम् आकर्षितवान् । सा किञ्चित् शिरः कम्पितवती। सा अपि जानाति स्म। एतत् दोषपूर्णम् आसीत् । एं आसीत्...
  
  एकः रक्तः हेरिंग् । अत्यन्तं भयंकरः प्रकारः। क्लाउड् कोवालेन्को इत्यस्य आदेशेन न संशयः अस्य पुरुषस्य उपयोगं कृत्वा तेषां ध्यानं विचलितं कृतवान् । रक्तराजस्य पुरातनव्यवहारः। गृहे बम्बः स्यात्। वास्तविकं पुरस्कारं क्लाउड् सम्भवतः कोष्ठात् सफलं पलायनम् आसीत् ।
  
  ड्रेकः सम्यक् सज्जः प्रतीक्षते स्म । तस्य शरीरस्य प्रत्येकं तंत्रिका जमति स्म । सः प्रहारं समं कृतवान्। तस्य श्वसनं स्थगितम्। तस्य मनः शून्यं जातम्। इदानीं किमपि नासीत्, न सैनिकैः पूर्णं तनावपूर्णं कक्षं, न च भयभीतः बन्धकः, न च तं परितः गृहं भृत्यश्च अपि।
  
  केवलं एकं मिलीमीटर् । दृष्टि क्रॉसहेयर। लक्ष्यं प्रति एक इञ्चात् न्यूनम्। एकं चालनम्। तस्य केवलं तत् एव आवश्यकम् आसीत्। मौनम् च एव सः जानाति स्म। ततः सः पुरुषः केट् हैरिसनं अन्यं सोपानं अधः धक्कायति स्म, तस्मिन् गतिविभागे तस्य वामनेत्रं स्त्रियाः कपालस्य पृष्ठतः बहिः निरीक्षितम् ।
  
  ड्रेकः एकेन शॉट् इत्यनेन तत् विदारितवान् ।
  
  सः पुरुषः प्रतिप्लुत्य भित्तिना सह संघातं कृत्वा क्रन्दन्तीं स्त्रियं अतिक्रम्य स्खलितवान् । सः दुर्घटनापूर्वकं अवतरत्, प्रथमं शिरः, पृष्ठतः शस्त्राणि ध्वनितानि, ततः ते तस्य वेस्ट्, तस्य उदरं दृष्टवन्तः।
  
  केट् हैरिसनः आक्रोशितवती यत् "तस्य उपरि बम्बः अस्ति!"
  
  ड्रेकः अग्रे कूर्दितवान्, परन्तु माई, बृहत् समुद्री च सोपानस्य धारात् पूर्वमेव कूर्दन्तौ आस्ताम् । मरीनः केट् हैरिसनं गृहीतवान् । मै मृतस्य भाडेकर्तुः उपरि प्लवति स्म। तस्याः शिरः वेस्ट् प्रति, सूचकं प्रति गतं।
  
  "अष्टसेकेण्ड्!"
  
  सर्वे खिडकीं प्रति त्वरितम् अगच्छन्। ड्रेकं विहाय सर्वे। आङ्ग्लः गृहं प्रति अधिकं त्वरितवान्, संकीर्णगलियारे पाकशालायाः कृते त्वरितवान्, पृष्ठद्वारं कोऽपि उद्घाटितं त्यजतु इति प्रार्थयन् । तथैव सः बम्बस्य विस्फोटने क्लाउड् इत्यस्य समीपे एव स्यात् । अतः तस्य अवसरः आसीत् ।
  
  गलियारे माध्यमेन। त्रयः सेकण्ड् व्यतीताः। पाकशालायाः कृते। परितः शीघ्रं अवलोकनम्। द्वौ सेकण्ड् अपि। पृष्ठद्वारं पिहितम् अस्ति।
  
  कालः समाप्तः।
  
  
  पञ्चविंशतिः अध्यायः
  
  
  प्रारम्भिकविस्फोटं श्रुत्वा एव ड्रेकः अग्निप्रहारं कृतवान् । तत्र गन्तुं सेकण्डं वा द्वौ वा समयः स्यात् । पाकशालाद्वारं बहुभिः प्रहारैः भग्नम् अभवत् । ड्रेकः सर्वदा तस्य उपरि सीधा धावितवान्, सर्वदा शूटिंग् कृतवान् । सः मन्दं न कृतवान्, केवलं स्कन्धेन प्रहारं कृत्वा वायुमार्गेण पतितः।
  
  विस्फोटः तस्य पृष्ठतः आक्रमणं कुर्वन् सर्प इव व्याप्तः। द्वारेण खिडकयोः च ज्वालाजिह्वा आकाशं प्रति विस्फोटयन्ती । ड्रेकः लुठति स्म । क्षणं स्पृशन् वह्निनिःश्वासः पश्चात् निवृत्तः ।
  
  मन्दं विना पुनः उत्प्लुत्य धावितवान् । क्षतम्, प्रहारितः, परन्तु भयंकरः दृढनिश्चयः सः विशालं कोष्ठं प्रति त्वरितवान् । प्रथमं मृतशरीराणि दृष्टवान् । चत्वारः सन्ति । हेडन् इत्यनेन प्रवेशं प्राप्तुं त्यक्ताः तकनीकिणः । सः तेषां पार्श्वे स्थगित्वा प्रत्येकं जीवनस्य लक्षणं परीक्षितवान् ।
  
  नाडी न च गोलिकाव्रणाः । एताः शापितभित्तिः विद्युत्प्रवाहिताः आसन् वा ?
  
  अन्यस्मिन् क्षणे तस्य महत्त्वं नासीत् । कोष्ठस्य अग्रभागः विस्फोटितः, काष्ठानि विदारितानि, ज्वालाः च अद्भुतविस्फोटेन बहिः प्रक्षिप्ताः । ड्रेकः डेकं प्रति पतितः। सः एकस्य इञ्जिनस्य गर्जनं श्रुत्वा समये एव उपरि पश्यन् भग्नद्वारेषु पीतं धूमिलं विस्फोटं कृत्वा अस्थायी वाहनागमनमार्गेण शक्तिपूर्वकं उड्डीयत इति दृष्टवान्
  
  ड्रेकः उपरि कूर्दितवान्। सः सम्भवतः गुप्तं हेलिकॉप्टरं, विमानं, अन्यं वा किमपि शापितं बूबीजालं प्रति गच्छति स्म । सः सुदृढीकरणस्य प्रतीक्षां कर्तुं न शक्तवान् । सः जर्जरं कोष्ठं धावित्वा परितः अवलोकितवान्। सः अविश्वासेन शिरः कम्पितवान्। पालिशितस्य सुपरकारस्य गहनं प्रकाशं सर्वदिशं प्रकाशितम् आसीत् ।
  
  समीपस्थं चयनं कृत्वा ड्रेकः कुञ्जीम् अन्वेष्य बहुमूल्यं सेकेण्ड् व्यतीतवान् ततः तेषां समुच्चयं आन्तरिककार्यालयस्य बहिः लम्बमानं दृष्टवान् । एस्टन् मार्टिन् वैन्क्विशः कुञ्जी-शक्ति-संयोजनेन आरब्धवान् यत् यद्यपि ड्रेकस्य अपरिचितं तथापि इञ्जिनस्य उन्मत्तरूपेण गर्जति चेत् तस्य एड्रेनालिन-पम्पं प्राप्तवान्
  
  एस्टन् मार्टिन् इति टायरं चीत्कारं कृत्वा कोष्ठात् बहिः उड्डीयत । ड्रेकः तं तस्य दिशि दर्शितवान् यत् सः आशासत् यत् क्लाउड् इत्यस्य वेगयुक्तं वाहनम् इति । यदि एतत् केवलं अन्यः विक्षेपस्य चक्रः आसीत् तर्हि ड्रेकः पेचः अस्ति। यथा, सम्भवतः, सर्वेषां हवाई-देशस्य। तेषां रक्तराजस्य उपनिदेशकं ग्रहीतुं अत्यन्तं आवश्यकता आसीत् ।
  
  नेत्रकोणात् बहिः ड्रेकः एलिसिया सहसा स्थगितां दृष्टवान् । सः प्रतीक्षां न कृतवान्। पृष्ठदर्पणे सः तां उद्देश्यपूर्वकं कोष्ठं प्रति धावन्तीं दृष्टवान् । देव, एतत् विपत्तौ भवितुम् अर्हति।
  
  अग्रे पीतवर्णीयः धुन्धला उच्चस्तरीयः सुपरकारः इव दृश्यते स्म, यत् किञ्चित् दौडं जित्वा पुरातनस्य पोर्शे ले मान्स् कूप्स् इत्यस्य स्मरणं करोति स्म । भूमौ समीपे सः वसन्तानाम् उपरि धावन् इव उच्छ्वासयन् मार्गस्य वक्रान् आलिंगितवान् । रूक्षभूभागस्य कृते अनुपयुक्तः, परन्तु ततः अस्थायीमार्गः सम्पूर्णतया कतिपयमाइलपर्यन्तं प्रस्तरः अभवत् ।
  
  ड्रेकः वैन्क्विश् इत्यस्य उपरि गोलीं कृतवान्, पृष्ठतः आसने सावधानीपूर्वकं शस्त्रं स्थापयित्वा मस्तिष्के उच्छ्रितं ब्लूटूथ-ध्वनिं शृणोति स्म अद्यापि पशुपालनक्षेत्रस्य कार्यं पूर्णतया प्रचलति स्म । बन्धकाः मुक्ताः अभवन् । केचन मृताः आसन्। क्लाउड्-पुरुषाणां कतिपये समूहाः अद्यापि सामरिकस्थानेषु छिद्रं कृत्वा अधिकारिणः भूमौ पिनयन्ति स्म । अद्यापि च अर्धदर्जनं व्याघ्राः परितः भ्रमन्तः विनाशं कुर्वन्ति स्म।
  
  एस्टन् मार्टिन्-पोर्शे-योः मध्ये अन्तरं शून्यं यावत् न्यूनीकृतम् अस्ति । आङ्ग्लकारः रूक्षमार्गेषु बहु श्रेष्ठः आसीत् । ड्रेकः पार्श्वे उपविष्टुं अभिप्रायं कृत्वा पृष्ठतः साक्षात् स्थितवान्, यदा सः पृष्ठदर्पणे अन्यत् सुपरकारं तस्य समीपं गच्छति इति दृष्टवान् ।
  
  एलिसिया पुरातनं डॉड्ज् वाइपरं चालयति। स्नायुभिः सह किमपि कर्तुं तस्याः विश्वासं कुर्वन्तु।
  
  त्रयः काराः रूक्षभूभागं पारं कृत्वा क्रमेण दीर्घऋजुमार्गेषु भ्रमन्ति स्म । तेषां परितः पृष्ठतः च ग्रेवलः, मलः च उड्डीयन्ते स्म । पक्कीमार्गं समीपं गच्छन्तं दृष्ट्वा ड्रेकः निर्णयं कृतवान् । ते क्लाउड् जीवितं कर्तुम् इच्छन्ति स्म, परन्तु प्रथमं तं गृहीतव्यम् आसीत् । सः अतीव सावधानः आसीत् यत् सः स्वस्य हेडफोन् मध्ये गपशपं निरन्तरं शृणोति स्म यत् यदि कोऽपि क्लाउड् गृहीतवान् इति निवेदयति स्म, परन्तु एतत् अनुसरणं यथा यथा दीर्घकालं यावत् चलति स्म तथा तथा ड्रेकः अधिकं निश्चयं करोति स्म यत् पुरतः स्थितः पुरुषः रक्तराजस्य द्वितीयः अस्ति इति
  
  ड्रेकः स्वस्य बन्दुकं उत्थाप्य एस्टन् इत्यस्य वायुकाचं भग्नवान् । क्षणं यावत् खतरनाकं स्खलनं कृत्वा सः पुनः नियन्त्रणं प्राप्य पलायमानस्य पोर्शे इत्यस्य उपरि द्वितीयं गोलं प्रहारितवान् । तस्य पृष्ठभागं गोलिकाभिः विदारितम् ।
  
  यानं कष्टेन एव मन्दं जातम् । सः नूतनमार्गे उड्डीयत। ले मान्स् चालकस्य त्वरिततायां ड्रेकः अग्निप्रहारं कृतवान्, तस्य पार्श्वे चर्मपीठे गोलिकानां आवरणं विकीर्णम् आसीत् । टायरं लक्ष्यं ग्रहीतुं समयः अस्ति।
  
  परन्तु तस्मिन् एव क्षणे एकः हेलिकॉप्टरः तान् सर्वान् अतिक्रम्य जूम कृतवान्, मुक्तद्वारेभ्यः बहिः अवलम्ब्य द्वौ आकृतौ । हेलिकॉप्टरं पोर्शे-वाहनस्य पुरतः परिवर्त्य पार्श्वतः भ्रमति स्म । चेतावनीशूलाः तस्य पुरतः मार्गात् खण्डान् विदारयन्ति स्म । चालकस्य खिडक्याः बहिः हस्तः बहिः आगत्य हेलिकॉप्टरस्य उपरि गोलीं मारयितुं आरब्धवान् तदा ड्रेकः अविश्वासेन शिरः कम्पितवान् ।
  
  तत्क्षणमेव युगपत् सः त्वरकात् पादं, सुगतिचक्रात् हस्तौ च हृत्वा लक्ष्यं गृहीत्वा महत्त्वाकांक्षायाः, कौशलस्य, प्रमादस्य च आरोपं मुक्तवान् एलिसिया इत्यस्याः वाइपरः स्वस्य वाहनस्य उपरि दुर्घटनाम् अकरोत् । ड्रेकः पुनः नियन्त्रणं प्राप्तवान्, परन्तु बन्दुकं वायुकाचद्वारा उड्डीयमानं दृष्टवान् ।
  
  परन्तु तस्य उन्मत्तः शॉट् कार्यं कृतवान् । सः पलायमानस्य चालकस्य कोणे विदारितवान्, अधुना यानं मन्दं भवति स्म । विरमतु। ड्रेकः सहसा एस्टन्-वाहनं स्थगितवान्, बहिः उत्प्लुत्य शीघ्रं पोर्शे-वाहनस्य यात्रीद्वारं प्रति धावितवान्, स्वस्य बन्दुकं उत्थापयितुं स्थगितवान्, सम्पूर्णं समयं आकृतेः शिरसि दृष्टिम् अस्थापयत्
  
  "अस्त्रं पातयतु ! कुरु !"
  
  "न शक्नोमि" इति उत्तरम् आगतं । "त्वं मां चोदनार्थं बाहौ विदारितवान्, त्वं मूर्ख वराह।"
  
  हेलिकॉप्टरः अग्रे भ्रमति स्म, तस्य रोटराः गर्जन्ति स्म यदा तस्य गरजन्तं इञ्जिनं भूमौ एव कम्पयति स्म ।
  
  एलिसिया समीपं गत्वा पोर्शे-वाहनस्य पार्श्वदर्पणं प्रति गोली मारितवती । दलरूपेण ते वामदक्षिणं भ्रमन्ति स्म, उभौ चक्रस्य पृष्ठतः स्थितं पुरुषं आच्छादयन्तौ ।
  
  तस्य पुरुषस्य मुखस्य पीडाविस्मयस्य अभावेऽपि ड्रेकः तं छायाचित्रात् परिचितवान् । क्लाउड् आसीत् ।
  
  भुक्तिं कर्तुं समयः अस्ति।
  
  
  * * * ९.
  
  
  बेन् ब्लेक् यदा तस्य सेलफोनस्य ध्वनिः अभवत् तदा सः आघातेन कूर्दितवान् । ड्रेकस्य अनुकरणं कृत्वा सः एवेनेसेन्स् इति वृत्तम् अपि गतः । "लोस्ट् इन पैराडाइज्" इत्यस्मिन् एमी ली इत्यस्याः शीतलं स्वरं तस्मिन् क्षणे सर्वेषां मनोदशायाः सम्यक् मेलनं कृतवान् ।
  
  पर्दायां इन्टरनेशनल् इति शिलालेखः आविर्भूतः।आह्वानः तस्य परिवारस्य सदस्यात् न स्यात्। परन्तु, राष्ट्रिय अभिलेखागारस्य कार्यस्य आलोके, तत् किमपि संख्यायां सर्वकारीयसंस्थाभ्यः भवितुम् अर्हति ।
  
  "आम्?"
  
  "बेन् ब्लेक्?"
  
  भयं तस्य मेरुदण्डं तीक्ष्णाङ्गुलीभिः खरदति स्म । "अयं किं अस्ति?"
  
  "माम् वदतु"। स्वरः संस्कृतः, आङ्ग्लः, पूर्णतया आत्मविश्वासयुक्तः च आसीत् । "वर्तमाने। किं मया बेन् ब्लेक् इत्यनेन सह वार्तालापः करणीयः?"
  
  तस्य मुखस्य भयानकतां पठन् करिन् तस्य समीपं गतः। "आम्"।
  
  "दण्डः। सद् कृत। किं तावत् कठिनम् आसीत् ? मम नाम डैनियल बेल्मोण्टे" इति ।
  
  बेन् प्रायः स्वस्य दूरभाषं पातितवान्। "किम्? कथं नरकं त्वं-"
  
  उत्तमहास्यधारा तं निवारयति स्म । "विनोदयन। केवलं मम मित्रं आरामं कुरु। अहं आश्चर्यचकितः अस्मि, न्यूनतया वक्तुं शक्यते यत् एलिसिया माइल्सः भवतः सखी च मम... कौशलस्य उल्लेखं न कृतवन्तः।"
  
  बेनस्य मुखं विस्फुरितम्, एकं वचनं वक्तुं असमर्थः। करिन् मुखेन वचनं कृतवान्, चोर? लण्डनतः ? स एव ?
  
  बेनस्य मुखेन सर्वं उक्तम्।
  
  "किं बिडालः भवतः जिह्वाम् अदष्टवान् ब्लेक् महोदय ? कदाचित् भवता स्वस्य सुन्दरीं भगिनीं वेषं धारयितव्यम्। करिन् कथं वर्तते?"
  
  भगिन्याः नामस्य उल्लेखेन सः किञ्चित् उत्साहितः अभवत् । "भवता मम सङ्ख्या कुतः प्राप्ता?"
  
  "मा मम विनयशीलः भव। किं भवन्तः मन्यन्ते यत् भवता मां पृष्टं सरलं शल्यक्रिया कर्तुं द्वौ घण्टाः यावत् समयः स्यात्? अथवा मम... उपकारकर्तृणां विषये किञ्चित् ज्ञात्वा अन्तिमानि चत्वारिंशत् निमेषाणि व्यतीतानि वा? हं? एतेन सह समयं गृहाण ब्लेकी" इति ।
  
  "अहं भवतः विषये किमपि न जानामि" इति बेन् रक्षात्मकरूपेण अवदत् । "मया भवन्तं उपदिष्टम्-" इति सः विरमति स्म । "समया-"
  
  "भवतः सखी? अहं निश्चयेन तत् आसीत्। सा मां सम्यक् जानाति" इति ।
  
  "अलिसिया इत्यस्याः विषये किम्?" करिन् तं पुरुषं संतुलनात् बहिः क्षिप्तुं प्रयतमाना आक्रोशितवान्। तौ एतावत् आश्चर्यचकिताम्, एतावत् अनुभवहीनौ च यत् सी.आय.ए.-सङ्घं चेतयितुं अपि तेषां मनसि न आगतं ।
  
  क्षणं यावत् मौनम् अभवत् । "एषा बालिका वस्तुतः मां भयभीतं करोति, सत्यं वक्तुं।"
  
  बेनस्य मस्तिष्कं कार्यं कर्तुं आरब्धम् इव आसीत् । "बेल्मोण्टे महोदय, भवता यत् वस्तु प्रतिलिपिं कर्तुं कथितं तत् अतीव मूल्यवान् अस्ति । एतावत् बहुमूल्यम्-"
  
  "अहं अवगच्छामि।" कप्तान कुक् तस्य एकेन पुरुषेण च लिखितम् । इतिहासस्य अन्येभ्यः व्यक्तिभ्यः अपेक्षया कुक् इत्यनेन स्वस्य यात्रात्रयेषु अधिकानि आविष्काराः कृताः" इति ।
  
  "ऐतिहासिकमूल्यं न अभिप्रेतम्" इति बेन् क्षुब्धः अभवत् । "अर्थात् एतत् प्राणान् रक्षितुं शक्नोति स्म । अधुना। अद्य।"
  
  "यथार्थत?" बेल्मोण्टे यथार्थतया रुचिं लभते इव आसीत् । "कृपया मां वदतु"।
  
  "अहं न शक्नोमि"। बेन् किञ्चित् निराशः भवितुम् आरब्धवान् । "कृपया। अस्माकं साहाय्यं कुरुत"।
  
  "भवतः ईमेल-पत्रे एव अस्ति" इति बेल्मोण्टे अवदत् । "किन्तु अहं यः अस्मि सः न स्याम् यदि अहं भवद्भ्यः मम मूल्यं न दर्शयिष्यामि, किम्? अनुभवतु।"
  
  बेल्मोण्टे इत्यनेन आह्वानस्य समाप्तिः कृता । बेन् स्वस्य सेलफोनं मेजस्य उपरि क्षिप्त्वा कतिपयसेकेण्ड् यावत् स्वसङ्गणके क्लिक् कृतवान् ।
  
  शेफस्य पत्रिकाभ्यः लुप्तपृष्ठानि पूर्णतया, गौरवपूर्णरङ्गेन दृश्यन्ते स्म ।
  
  "नरकस्य स्तराः" इति बेन् उच्चैः पठितवान् । "कुक् केवलं पञ्चमस्तरं प्राप्तवान् ततः पश्चात् गतवान् । अहो देव, तत् श्रोतुं शक्नोषि वा करिन् ? कप्तानः कुक् अपि पञ्चमस्तरं न अतिक्रान्तवान् । इदम्... इदम्..."
  
  "जालव्यवस्थायाः विशालः ।" करिन् तस्य स्कन्धस्य उपरि शीघ्रं पठति स्म, तस्याः छायाचित्रस्मृतिः अतिरिक्तसमये कार्यं करोति स्म । "अद्यपर्यन्तं कल्पिता बृहत्तमः, उन्मत्ततमः जालव्यवस्था।"
  
  "अथ च यदि एतावत् विशालं भयङ्करं च विस्तृतं च अस्ति..." बेन् तस्याः समीपं गतवान्। "एतत् यत् चमत्कारं नयति तस्य महत्त्वं महत्त्वं च कल्पयतु।"
  
  "अविश्वसनीयम्" इति करिन् अवदत्, अग्रे पठितवान् च ।
  
  
  * * * ९.
  
  
  ड्रेकः क्लाउड् इत्यस्य शूट्-डाउन-कारात् बहिः आकृष्य तं मार्गे रूक्षतया क्षिप्तवान् । तस्य वेदनाक्रन्दाः वायुं विदारयन्ति, हेलिकॉप्टरस्य गर्जनम् अपि मज्जयन्ति।
  
  "मूर्खाः ! त्वं कदापि तत् न निवारयिष्यसि। सः सर्वदा विजयते। धिक्, मम बाहुः व्यथते, त्वं हरामी!"
  
  ड्रेकः स्वस्य मशीनगनं बाहुपर्यन्तं आनयत्, क्लाउड् इत्यस्य वक्षसि जानुभ्यां न्यस्तवान् । "मात्रं कतिचन प्रश्नाः मित्र। तदा वैद्याः भवन्तं किञ्चित् वास्तविकं स्वादिष्टं गन्धं पूर्णं पम्पं करिष्यन्ति। कोवालेन्को कुत्र अस्ति ? सः अत्र अस्ति?"
  
  क्लाउड् तस्मै प्रायः क्लिष्टं पाषाणवदनं दत्तवान् ।
  
  "ठीकम्, किञ्चित् सरलतरं प्रयतेम। एड् बौड्रो। सः कुत्र अस्ति?"
  
  "सः विकि-विकि-शटलं गृहीत्वा पुनः वाइकिकीनगरं गतः।"
  
  ड्रेकः शिरः उन्नमयितवान्। "अन्यौ पशुपालनौ कुत्र सन्ति?"
  
  "अन्तर्धानं जातम्।" क्लाउड् इत्यस्य मुखं विस्मितः अभवत् । "सर्वं नष्टम्" इति ।
  
  "पर्याप्तम्" इति । एलिसिया ड्रेकस्य स्कन्धस्य उपरि शृणोति स्म। सा क्लाउड् इत्यस्य मुखं प्रति बन्दुकं दर्शयन्त्याः परितः गत्वा क्लाउड् इत्यस्य भग्नकोणस्य उपरि सावधानीपूर्वकं स्वस्य बूटं स्थापयति स्म । क्षणिकः क्रन्दनः वायुं विभजति स्म ।
  
  "वयं यावत् भवन्तः इच्छन्ति तावत् एतत् नेतुं शक्नुमः" इति ड्रेकः कुहूकुहूम् अकरोत् । "अत्र भवतः पक्षे कोऽपि नास्ति मित्र। आतङ्कवादीनां आक्रमणानां विषये वयं अवगताः स्मः। वार्तालापं वा उद्घोषं वा। मम कृते तस्य महत्त्वं नास्ति" इति ।
  
  "विरमतु!" क्लाउड् इत्यस्य वचनं प्रायः अबोधगम्यम् आसीत् । "पुः...कृपया।"
  
  "तत् श्रेयस्करम्"। एलिसिया किञ्चित् दबावं न्यूनीकृतवती।
  
  "अहं... रक्तराजेन सह बहु, बहु वर्षाणि यावत् अस्मि।" क्लाउड् थूकितवान्। "किन्तु इदानीं सः मां त्यक्त्वा गच्छति। सः मां मृत्यवे त्यजति। शूकरदेशे सड़्गः । भवतः गदं आच्छादयितुं। न स्यात्" इति । क्लाउड् उत्थाय उपविष्टुं प्रयत्नं कृतवान् । "विष्ठा"।
  
  सर्वे सावधानाः अभवन्, ड्रेकः पिस्तौलं बहिः आकृष्य क्लाउड् इत्यस्य कपालं लक्ष्यं कृतवान् । "शान्ततया"।
  
  "सः एतत् पश्चातापं करिष्यति।" क्लाउड् व्यावहारिकरूपेण क्रोधेन उष्णः आसीत् । "तस्य घोरं प्रतिशोधस्य मम चिन्ता नास्ति ।" तस्य स्वरात् व्यङ्ग्यं स्रवति स्म । "मम चिन्ता नास्ति।" इदानीं मम जीवनं नास्ति" इति ।
  
  "वयं अवगच्छामः।" एलिसिया निःश्वसति स्म। "त्वं तव चोदनीयं प्रेमिणं द्वेष्टि। केवलं कामुकस्य सैनिकस्य प्रश्नानाम् उत्तरं ददातु।"
  
  ड्रेकस्य कर्णपुटे बीप-ध्वनिः आसीत् । धातुस्वरः अवदत् यत् - "प्रथमं पोर्टलयन्त्रं प्राप्तम् अस्ति । कोवालेन्को तत् त्यक्तवान् इति भाति" इति ।
  
  ड्रेकः निमिषं कृत्वा एलिसियां प्रति संक्षेपेण दृष्टिपातं कृतवान् । एतादृशे समये रक्तराजः किमर्थं पोर्टलयन्त्रं त्यक्ष्यति स्म ?
  
  सरलम् उत्तरम्। तस्य आवश्यकता नासीत्।
  
  "कोवालेन्को डायमण्ड् हेड इत्यस्य शिरः करोति, किम्? पेलेद्वारेभ्यः, नरकं वा, अन्यत् किमपि वा। तदेव तस्य परमं लक्ष्यं किम्?"
  
  क्लाउड् मुखं कृतवान्। "सः प्राप्ता एषा आख्यायिका आकर्षणं जातम् । सर्वस्वप्नेभ्यः परं धनी पुरुषः। यः इच्छति तत् प्राप्तुं शक्नोति यः पुरुषः। सः किं करोति ?
  
  "किमपि तस्य कदापि न भविष्यति इति विषये आकृष्टः?" एलिसिया सुझावम् अयच्छत्।
  
  "एतावत् स्मार्टः, एतावत् साधनसम्पन्नः पुरुषः रात्रौ एव न्यूरोटिक् मूर्खः अभवत् । सः जानाति यत् तस्य शापितज्वालामुख्याः अधः किमपि अस्ति। सः सर्वदा एव उत्तमः पाककर्त्ता इति गुञ्जति स्म । अयं पाककः वस्तुतः भयेन पश्चात् गतवान् । परन्तु न दिमित्री कोवालेन्को, न रक्तराजा; सः अग्रे गतः स्यात्" इति ।
  
  ड्रेकः अपि पूर्वसूचनायाः उदकं अनुभवति स्म । "कुक् पश्चात् गतवान् वा ? किं नरकं तत्र अधः अस्ति?"
  
  क्लाउड् स्कन्धं संकुचितवान्, ततः वेदनायाम् निःश्वसति स्म। "न कश्चित् जानाति।" परन्तु कोवालेन्को प्रथमं ज्ञास्यति इति अनुमानं करोमि। सः इदानीं तत्र गच्छति।"
  
  एतां सूचनां दृष्ट्वा ड्रेकस्य हृदयं कूर्दितवान् । सः इदानीं तत्र गच्छति। एकः समयः आसीत् ।
  
  एतावता माई अर्धदर्जनसैनिकैः सह तेषां समीपं गतवती आसीत् । सर्वे उत्सुकतया अवधानेन शृण्वन्ति स्म।
  
  ड्रेकः आगामिकार्यं स्मरति स्म । "अस्माकं पशुपालनस्थानानां आवश्यकता अस्ति। एड् बौड्रो च वयं इच्छामः" इति ।
  
  क्लाउड् सूचनां प्रसारितवान् । द्वौ अपि पशुपालनक्षेत्रौ, एकः काउआइ-नगरे, अपरः बृहत्द्वीपे । बौड्रो कौआइ-नगरं गच्छति स्म ।
  
  "आतङ्कवादीनां आक्रमणानां विषये किम्?" माई चुपचापं पृष्टवती। "किं एतत् केवलम् अन्यत् युक्तिः एव?"
  
  इदानीं च क्लाउड् इत्यस्य मुखं वास्तवमेव एतादृशेन निराशायाः दुःखेन च प्रसारितम् यत् ड्रेकस्य उदरं तलद्वारा पतितम्।
  
  "नहि"। क्लाउड् निःश्वसति स्म। "ते वास्तविकाः सन्ति। ते कदापि उद्घाटयितुं शक्नुवन्ति" इति ।
  
  
  षड्विंशतिः अध्यायः
  
  
  बेन्, करिन् च खिडकीं प्रति गतवन्तौ, प्रत्येकं कप्तानकुक् इत्यस्य गुप्तपत्रिकानां प्रतिलिपिं धारयन् । यदा ते तस्मिन् समाविष्टं उन्मादं पठन्ति पुनः पठन्ति च तदा बेन् स्वभगिनीं रक्तराजस्य विचित्रव्यवहारस्य विषये प्रश्नं कृतवान् ।
  
  "कोवालेन्को अवश्यमेव अस्मिन् यात्रायां गन्तुं योजनां कुर्वन् आसीत् यदा पोर्टेबल-यन्त्राणि प्राप्तानि । सः अतीव सुसज्जः अस्ति यत् गतसप्ताहेषु सर्वं व्यवस्थितं कृतवान्" इति ।
  
  "वर्षाणि" इति करिन् गुञ्जति स्म । "वर्षेभ्यः योजना, अभ्यासः, सम्यक् चक्राणां स्नेहनं च । परन्तु बर्मुडादेशं किञ्चित् भ्रमणं कर्तुं सः किमर्थम् एतत् विशालं शल्यक्रियायाः जोखिमं कृतवान्?"
  
  बेन् पठन्तं एकं अंशं दृष्ट्वा शिरः कम्पितवान् । "उन्मत्तवस्तूनि। केवलं उन्मत्तः। एकमेव वस्तु आसीत् यत् तस्य एतत् कर्तुं शक्नोति स्म, सिस्" इति ।
  
  करिन् दूरस्थं समुद्रं पश्यति स्म। "सः डायमण्ड् हेड इत्यनेन सह सम्बद्धानां यन्त्राणां विषये किमपि दृष्टवान् ।"
  
  "आम्, किन्तु किम्?"
  
  "अच्छा, अन्ते स्पष्टतया किमपि अतीव महत्त्वपूर्णं नास्ति।" रक्तराजस्य पशुपालनक्षेत्रात् कॅमेरा-प्रतिमानां प्रसारणं कुर्वन्तः ते कम्पितशिरः पश्यन्ति स्म । ते जानन्ति स्म यत् मेगालोमेनियाकः पोर्टलयन्त्रं त्यक्तवान् इति। "तस्य तस्य आवश्यकता नास्ति।"
  
  "अथवा सः मन्यते यत् सः केवलं इच्छानुसारं पुनः ग्रहीतुं शक्नोति।"
  
  तेषां पृष्ठतः परिचालनीय-अपलिङ्क्-इत्यत्र ते ड्रेक-इत्यस्य एतावत्कालं यावत् क्लाउड्-इत्यस्मात् निष्कासितानां सूचनानां उद्घोषं श्रुतवन्तः ।
  
  बेन् करिन् दृष्ट्वा निमिषं कृतवान्। "सः वदति यत् रक्तराजा पूर्वमेव हीरकशिरसि अस्ति। इत्यर्थः-" ।
  
  परन्तु करिनस्य अप्रत्याशित-आक्रोशः तस्य कण्ठे अग्रिमाणि वचनानि स्थगितवान्। सः तस्याः दृष्टिम् अनुसृत्य नेत्रे संकुच्य स्वस्य जगत् क्षुण्णं अनुभवति स्म ।
  
  वाइकिकी-समुद्रतटस्य समीपे होटेलस्य खिडकीभ्यः बहुविधविस्फोटानां कृष्णधूमः प्रवहति स्म ।
  
  परितः कार्यालयेभ्यः आगच्छन्तं कोलाहलं उपेक्ष्य बेन् भित्तिं प्रति धावित्वा टीवीं चालू कृतवान् ।
  
  तस्य मोबाईल-फोनः ध्वनितवान् । अस्मिन् समये तस्य पिता एव आसीत् । ते अपि टीवीं पश्यन्ति एव।
  
  
  * * * ९.
  
  
  ड्रेकः सैनिकाः च, ये बन्धकग्रहणे वा प्रतिरोधस्य कतिपयान् अवशिष्टान् जेबन् पराजयितुं वा व्यस्ताः न आसन्, ते स्वस्य आईफोन्-इत्यत्र प्रसारणं दृष्टवन्तः । तेषां यूनिट्-सेनापतिः जॉन्सन्-नामकः पुरुषः सैन्य-एण्ड्रॉयड्-उपकरणानाम् अन्तः प्रवेशं कृत्वा घटनानां प्रचलनेन प्रत्यक्षतया होनोलुलु-नगरस्य मोबाईल्-कमाण्ड-पोस्ट्-इत्यत्र सम्पर्कं कृतवान्
  
  "वाइकिकी-नगरस्य त्रयेषु होटेलेषु बम्बाः विस्फोटिताः" इति सेनापतिः पुनः अवदत् । "अहं पुनः वदामि। त्रयः। वयं तटतः पश्चिमदिशि गच्छामः। कालकुआउ वाइकिकी। ओहना प्रति तरङ्गः।" सेनापतिः एकं निमेषं यावत् शृणोति स्म। "ते शून्यकक्षेषु विस्फोटिताः इव दृश्यन्ते, येन आतङ्कः... निष्कासनं... प्रायः... अराजकता उत्पन्ना। होनोलुलु-नगरस्य आपत्कालीनसेवाः सीमापर्यन्तं प्रसारिताः सन्ति" इति ।
  
  "एतत् सर्वं?" ड्रेकः वस्तुतः किञ्चित् राहतं अनुभवति स्म । तस्मात् अपि अधिकं दुर्बलतरं भवितुम् अर्हति स्म ।
  
  "तिष्ठतु-" सेनापतिस्य मुखं पतितम् । "अहो न" इति ।
  
  
  * * * ९.
  
  
  बेन्, करिन् च टीवी-पर्दे दृश्यानि स्विच् भवन्ति इति भयङ्करतापूर्वकं पश्यन्ति स्म । होटेल्-स्थानानि शीघ्रमेव निष्कासितानि । स्त्रीपुरुषाः धावन्ति स्म, धक्कायन्ते स्म, पतन्ति स्म च। ते क्रन्दन्ति स्म, प्रियजनानाम् रक्षणं कुर्वन्ति स्म, बालकान् दृढतया आलिंगयन्तः रोदन्ति स्म । होटेलस्य कर्मचारी कठोरः भयभीतः च दृश्यमानः, परन्तु नियन्त्रणं धारयन् पश्चात् आगतवान् । पुलिस-अग्निशामकाः च लॉबी-होटेल-कक्षेषु प्रविश्य निर्गतवन्तः, तेषां उपस्थितिः च प्रत्येकस्य होटेलस्य पुरतः अनुभूयते स्म । हेलिकॉप्टरस्य उड्डयनेन दूरदर्शनस्य चित्रं क्षीणं जातम्, येन वाइकिकी-नगरस्य, ततः परं च लुठन्तः पर्वताः, डायमण्ड्-हेड्-ज्वालामुख्याः भव्यतां, विश्वप्रसिद्धस्य कुहिओ-समुद्रतटस्य च भव्यं दृश्यं दृश्यते, यत् इदानीं धूम-उत्सर्जनस्य उच्च-उच्च-होटेल्-इत्यस्य आश्चर्यजनक-दृश्येन दूषितम् अस्ति तेषां विध्वस्तभित्तिजालकयोः ज्वालाः च।
  
  टीवी-पर्दे पुनः क्लिक् अभवत् । बेन् श्वसितवान्, करिनस्य हृदयं च कूर्दितवान्। परस्परं वार्तालापं कर्तुं अपि न शक्तवन्तः।
  
  समग्रविश्वस्य पूर्णदृष्टौ चतुर्थं होटलं मुखौटाधारिभिः आतङ्कवादिभिः जप्तम् । यः कश्चित् तेषां मार्गे स्थितवान् सः पार्श्वमार्गे गोलिकाभिः मारितः । अन्तिमः पुरुषः परिवृत्तः भूत्वा भ्रमन्तं हेलिकॉप्टरं प्रति मुष्टिं कम्पितवान् । होटेले प्रविश्य पृष्ठतः द्वारं कुण्डलीकरणात् पूर्वं सः निरुद्धस्य टैक्सी-नगरस्य पार्श्वे कूजन्तं नागरिकं गोलिकाभिः मारितवान् ।
  
  "अहो देव"। करिनस्य स्वरः शान्तः आसीत् । "अन्तः दरिद्रजनाः किम्?"
  
  
  * * * ९.
  
  
  "राज्ञी आला मोआना सशस्त्रैः आक्रमिता अस्ति" इति सेनापतिः तान् अवदत् । "निर्णायकरूपेण। मुखौटं धारयन्। अहं वधं कर्तुं न बिभेमि।" सः स्वस्य घातकदृष्टिः क्लाउड् प्रति कृतवान् । "कति अपि आक्रमणानि भविष्यन्ति दुष्टः हरामी?"
  
  क्लाउड् भीतः दृश्यते स्म। "कोऽपि नास्ति" इति सः अवदत् । "ओआहु इत्यत्र।"
  
  ड्रेकः निवृत्तः अभवत् । तस्य चिन्तनं कर्तव्यम् आसीत्। तस्य पुनः उन्मुखीकरणं कर्तव्यम् आसीत् । एतत् एव कोवालेन्को इच्छति स्म, तान् सर्वान् विचलितं स्थापयितुं। तथ्यं तु एतत् यत् कोवालेन्को जानाति स्म यत् हीरकशिरस्य अधः गभीरं किमपि आश्चर्यजनकं निगूढम् अस्ति, तस्य दावान् कर्तुं सः गच्छति स्म
  
  किमपि यत् एतेषां आक्रमणानां भयानकतां अपि अतिप्रकाशं कर्तुं शक्नोति।
  
  तस्य एकाग्रता पुनः आगता । अत्र किमपि परिवर्तनं न जातम्। आक्रमणानां समयः सम्यक् आसीत् । ते युगपत् सैनिकाः, सेनाः, आपत्कालीनसेवाः च विकलाङ्गाः अभवन् । परन्तु किमपि परिवर्तनं न जातम्।ते रक्तराजं न प्राप्नुवन् अतः-
  
  योजना ख कार्ये स्थापिता।
  
  ड्रेकः मे-एलिसिया-योः इशारान् अकरोत् । हेडन् किनिमाका च पूर्वमेव समीपस्थौ आस्ताम् । बृहत् हवाईदेशीयः शंख-आघातं दृष्टवान्। ड्रेकः तं दर्शयित्वा अवदत्- "किं त्वं एतदर्थं सज्जः असि, मनो?"
  
  किनिमका प्रायः गुर्गुरति स्म । "अहं शापितम् सम्यक् अस्मि।"
  
  "प्लान् बी" इति ड्रेकः अवदत् । "कोवालेन्को अत्र नास्ति अतः वयं तस्मिन् एव लप्यन्ते। शेषाः सैनिकाः निमेषेण एतत् अवगमिष्यन्ति। हेडन् मे च, भवन्तः कौआइ इत्यस्य आक्रमणे सम्मिलिताः सन्ति। मनोः एलिसिया च, भवन्तः बृहत्द्वीपे आक्रमणे सम्मिलिताः सन्ति। तानि पशुपालनक्षेत्राणि गच्छतु। यावन्तः शक्यन्ते तावन्तः रक्षन्तु। एलिसिया च..." तस्य मुखं उत्कीर्णहिमरूपेण परिणतम् । "अहं भवतः वधं कर्तुं गणयामि। सः हरामी बौड्रोः क्रूरमृत्युं म्रियतु" इति ।
  
  एलिसिया शिरः उन्नमयितवान्। यदा ते अवगच्छन्ति यत् तेषां दलस्य विभाजनं कर्तव्यं भविष्यति तदा माई-एलिसिया-योः पृथक्करणं ड्रेकस्य विचारः आसीत् । सः न इच्छति स्म यत् वेल्सस्य मृत्युः अन्ये च रहस्याः प्राणरक्षणस्य शत्रुनिवारणस्य च मध्ये आगच्छन्तु इति ।
  
  क्लाउड् इत्यस्य उच्चैः स्वरः ड्रेकस्य ध्यानं आकर्षितवान् । "कोवालेन्को केवलं भवतः ध्यानं आकर्षयितुं ओआहु, काउआइ, बृहत्द्वीपेषु आक्रमणानां वित्तपोषणं कृतवान् । विभज्य त्वां जित्वा । त्वं एतत् पुरुषं ताडयितुं न शक्नोषि। सः वर्षाणां यावत् सज्जतां कुर्वन् अस्ति।"
  
  म्याट् ड्रेकः स्वस्य शस्त्रं उत्थापितवान् । "अत एव अहं तं नरकद्वाराणि अनुसृत्य तं चोदनीयपिशाचस्य कृते पोषयिष्यामि।" सः मालवाहकहेलिकॉप्टरं प्रति प्रस्थितवान् । "आगच्छतु जनाः। लोड अप" इति ।
  
  
  * * * ९.
  
  
  बेन् शीघ्रमेव परिवृत्तः यदा तस्य सेलफोनः ध्वनितवान्। ड्रेकः आसीत्
  
  "आत्त?"
  
  "हाय मट्ट्। त्वं निश्चिन्तः असि ? किं वयं वास्तवमेव गच्छामः?"
  
  "वयं वस्तुतः गच्छामः। वर्तमाने। किं भवता यत् आवश्यकं तत् Daniel Belmonte इत्यस्मात् प्राप्तम्?"
  
  "आम्। किन्तु सः किञ्चित् दुर्बलः-"
  
  "दण्डः। किं भवता लावा-नलिकेः समीपस्थं प्रवेशद्वारं सूचितम्?"
  
  "आम्। डायमण्ड्-हेड्-नगरात् प्रायः द्वौ माइलौ दूरं गेटेड्-समुदायः अस्ति । हवाई-सर्वकारेण अपि तथैव प्रत्येकं ज्ञातं प्रवेशद्वारं सीलबद्धं कृतम् । प्रायः एतेन दृढनिश्चयस्य बालस्य अपि प्रवेशः न निरुध्यते" इति ।
  
  "किमपि साहाय्यं न करोति। शृणु बेन्। करिन् गृहीत्वा कञ्चित् भवन्तं तस्मिन् लावा-नलिके नेतुम् आनयन्तु। निर्देशांकं प्रेषयतु। इदानीं कुरु " ।
  
  "किं त्वं गम्भीरः असि ? तत्र अधः किं अस्ति इति अस्माकं कल्पना नास्ति। एषा च जालव्यवस्था ? एतत् क्रूरतायाः परम्" इति ।
  
  "साहसः, बेन्। अथवा, यथा डेफ् लेपर्डः अवदत् - आवाम् रॉक् कुर्मः। " इति ।
  
  बेन् स्वस्य दूरभाषं मेजस्य उपरि स्थापयित्वा गभीरं निःश्वासं गृहीतवान्। करिन् तस्य स्कन्धे हस्तं स्थापयति स्म। तौ टीवीं अवलोकितवन्तौ। प्रस्तोतुः स्वरः तनावपूर्णः आसीत् ।
  
  "...एतत् पूर्वं कदापि न दृष्टे प्रमाणे आतङ्कवादः अस्ति।"
  
  "ड्रेकः सम्यक् वदति" इति बेन् अवदत् । "वयं युद्धे स्मः। अस्माभिः शत्रुणां मुख्यसेनापतिं पराजितव्यम्" इति ।
  
  
  सप्तविंशतिः अध्यायः
  
  
  ड्रेकः डेल्टा-दलस्य अष्टौ सदस्यान् सङ्गृहीतवान्, ये गभीरगुहानां अन्वेषणस्य आवश्यकता भवति चेत् तस्मै नियुक्ताः आसन् । ते विभागस्य सापेक्षिकाः दिग्गजाः, अनुभविनोऽपि आसन्, प्रत्येकं व्यक्तिः एकदा कस्मिन्चित् देवत्यागस्थाने स्वस्य शल्यक्रियाम् अकरोत्
  
  हेलिकॉप्टरे आरुह्य पूर्वं ड्रेकः स्वमित्रैः सह क्षणं यावत् बहिः गतः । रक्तराज्ञः हवाई-देशस्य, सर्वकारीयसैन्यस्य च पूर्वमेव विभक्तवान् आसीत्, अधुना सः तान् पृथक् कर्तुं गच्छति स्म ।
  
  "सुरक्षितः भवतु।" ड्रेकः क्रमेण सर्वेषां नेत्रयोः अवलोकितवान् । हेडन्। मै. एलिसिया। किनिमाका । "अस्माभिः एकां रात्रौ अपि नरके व्यतीतव्यं भविष्यति, परन्तु श्वः वयं सर्वे स्वतन्त्राः भविष्यामः।"
  
  मनोतः शीर्षं न्यस्य कुरुकुरुः च आसीत् ।
  
  "विश्वासं कुरु" इति ड्रेकः हस्तं प्रसारितवान् । चत्वारः अपि हस्ताः तस्य उपरि आगताः। "मात्रं जीवितं तिष्ठन्तु, बन्धुजनाः।"
  
  तेन उक्त्वा सः व्यावृत्तः प्रतीक्षमाणं हेलिकॉप्टरं प्रति धावितवान् । डेल्टा-दलः स्वस्य उपकरणानि समाप्तं कुर्वन् आसीत्, अधुना सः आरुह्य तेषां स्थानं गृहीतवान् । "हाय बन्धु"। तस्य यॉर्कशायर-उच्चारणं प्रबलम् आसीत् । "अयं वोड्का-सिक्तं शूकरं विदारयितुं सज्जः?"
  
  "बूया!"
  
  "फक्" इति । ड्रेकः विमानचालकं प्रति क्षोभं कृतवान्, यः तान् वायुतले उत्थापितवान् । सः अन्तिमवारं पशुपालनक्षेत्रं पश्चाद् अवलोक्य दृष्टवान् यत् तस्य मित्राणि अद्यापि तस्मिन् एव मण्डले स्थित्वा तं गमनम् अवलोकयन्ति स्म ।
  
  किं पुनः कदापि तान् सर्वान् जीवितान् पश्यति ?
  
  यदि सः एतत् करोति स्म तर्हि गम्भीरः गणना स्यात्। तस्य किञ्चित् क्षमायाचनं कर्तव्यं स्यात्। केचन घोराः वास्तविकताः तस्य सङ्गतिं कर्तुं प्रवृत्ताः भविष्यन्ति। परन्तु कोवालेन्को इत्यस्य मृत्योः कारणात् तत् सुकरं स्यात् । केनेडी प्रतिशोधं प्राप्नुयात्, यदि न उद्धारितः स्यात्। इदानीं च सः रक्तराजस्य पन्थाने दृढतया आसीत्, तस्य आत्मा किञ्चित् उच्चतरं पूर्वमेव उड्डीयत आसीत् ।
  
  परन्तु मे-एलिसिया-योः अन्तिम-गणना एतत् सर्वं शिरसि स्थापयितुं शक्नोति। तयोः मध्ये किमपि महत् आसीत्, किमपि घोरं आसीत् । यत्किमपि च, ड्रेकः प्रवृत्तः अस्ति। कूपाः च ।
  
  हेलिकॉप्टरस्य बेन् इत्यस्य निर्देशाङ्कं प्राप्तुं बहुकालं न व्यतीतवान् । विमानचालकः तान् लघुसङ्कुलात् प्रायः शतगजदूरे समतलभूखण्डे अवतरितवान् । ड्रेकः दृष्टवान् यत् बेन्, करिन् च पूर्वमेव उच्चवेष्टने पृष्ठं कृत्वा उपविष्टौ आस्ताम् । तेषां मुखं तनावेन पूर्णतया श्वेतम् आसीत् ।
  
  तस्य किञ्चित्कालं यावत् वृद्धः ड्रेकः भवितुम् आवश्यकम् आसीत् । अस्मिन् मिशने बेन् ब्लेक् इत्यस्य सर्वोत्तमरूपेण, शीतलतमरूपेण च आवश्यकता आसीत्, यदा बेन् सर्वेषु सिलिण्डरेषु गोलीं मारयति स्म, तदा करिन् तस्मात् भोजनं कुर्वती आसीत् । तेषां सर्वेषां जीवनस्य उत्तमरूपेण भवितुं मिशनस्य सफलता आश्रिता आसीत् ।
  
  ड्रेकः डेल्टा-सैनिकेभ्यः संकेतं दत्त्वा, हिंसकवायुप्रकोपैः परितः हेलिकॉप्टरात् बहिः गत्वा बेन्-करिन्-योः प्रति धावितवान् । "सर्वं कुशलम् अस्ति?" सः उद्घोषितवान्। "किं त्वं काष्ठानि आनयसि?"
  
  बेन् शिरः उन्नमयितवान्, अद्यापि किञ्चित् अनिश्चितः यत् स्वस्य पुरातनमित्रस्य विषये कथं भावः भवति। करिन् शिरःपृष्ठे केशान् बद्धुं आरब्धा । "वयं पूर्णतया भारिताः स्मः, ड्रेक। आशासे भवन्तः किमपि शापितम् उत्तमं पुनः आनयन्ति स्म।"
  
  तेषां परितः डेल्टा-सैनिकाः सङ्कीर्णाः आसन् । ड्रेकः एकस्य पुरुषस्य कृते ताडितवान्, एकः विशालः दाढ्यः व्यक्तिः यस्य कण्ठे, बाहुयोः च गोदनानि बाईकर इव आसीत् । "एषः मम नूतनः मित्रः, आह्वानचिह्नं कोमोडो, एतत् च तस्य दलम्। दलं, मम पुरातनमित्रान् बेन्, करिन् ब्लेक् च मिलतु।"
  
  सर्वत्र शिरः न्यस्य, कुरुकुरुः च आसीत् । हवाई-देशस्य प्रसिद्धेषु लावा-नलिकेषु एकस्याः अवरोहणं जनान् निवारयति स्म इति प्रतीकात्मकं तालं चिन्वन् सैनिकद्वयं व्यस्तम् आसीत् । कतिपयनिमेषेभ्यः अनन्तरं ते निवृत्ताः अभवन्, द्वारं च उद्घाटितम् अभवत् ।
  
  ड्रेकः परिसरं प्रविष्टवान् । कंक्रीटस्य मञ्चः एकं धातुद्वारं प्रति गच्छति स्म यत् सुरक्षितरूपेण कुण्डीकृतम् आसीत् । दक्षिणभागे एकः उच्छ्रितः स्तम्भः आसीत्, यस्य उपरि घूर्णमानः सुरक्षाकॅमेरा क्षेत्रस्य सर्वेक्षणं करोति स्म । कोमोडो द्वारस्य परिचर्यायै तान् एव सैनिकद्वयं अग्रे क्षोभयति स्म ।
  
  "किं भवद्भ्यः किमपि संकेतं अस्ति यत् अहं मम पुरुषाः च किं प्रविशन्ति?" कोमोडो इत्यस्य कर्कशस्वरः बेन् विस्मितः अभवत् ।
  
  "रोबर्ट् बेडेन्-पावेल् इत्यस्य वचनेषु" इति बेन् अवदत् । "सज्जा भवतु"।
  
  करिन् अपि अवदत्- "किमपि कृते ।"
  
  बेन् अवदत्, "तत् बालस्काउट् आदर्शवाक्यम् अस्ति।"
  
  कोमोडो शिरः कम्पयित्वा निःश्वासस्य अधः "गीक्स्" इति गुञ्जितवान् ।
  
  बेन् रूक्षरूपस्य सैनिकस्य पृष्ठतः स्थितवान् । "तथापि ते भवन्तं किमर्थं कोमोडो इति वदन्ति ? भवतः दंशः विषः अस्ति वा?"
  
  डेल्टा-क्लबस्य कप्तानस्य प्रतिक्रियायाः पूर्वं ड्रेकः व्यत्ययितवान् । "ते लावा-नलिकां वदन्ति स्यात्, परन्तु अद्यापि सरल-पुराण-सुरङ्गः एव । सामान्यप्रोटोकॉलं विन्यस्य भवतः अपमानं न करिष्यामि , परन्तु एतत् भवद्भ्यः वक्ष्यामि। बूबी-जालस्य कृते सावधानाः भवन्तु। रक्तरंजितः राजा सर्वं बृहत्प्रदर्शनानां पृथक्करणस्य च युक्तीनां विषये अस्ति । यदि सः अस्मान् पृथक् कर्तुं शक्नोति तर्हि वयं मृताः स्मः" इति ।
  
  ड्रेकः अग्रे गतः, बेन् अग्रे गन्तुं, करिन् कोमोडो इत्यस्य अनुसरणं कर्तुं च इशारान् कृतवान् । लघु रक्षकगृहे द्वे बृहत् लॉकर, धूलिपूर्णं दूरभाषं च विना अन्यत् किमपि नासीत् । मस्टी आर्द्रं च गन्धं पुरतः वायुतले लम्बमानेन गहनेन आदिममौनेन सह प्रतिध्वनितम् । ड्रेकः अग्रे गत्वा शीघ्रमेव किमर्थमिति ज्ञातवान् ।
  
  लावा-नलिकेः प्रवेशद्वारं तेषां पादयोः आसीत्, एकः विशालः छिद्रः अधः गच्छति स्म, यत् सरति अन्धकारं प्रति गच्छति स्म ।
  
  "कियत् दूरम् अस्ति?" कोमोडो अग्रे गत्वा एकं ग्लो स्टिकं क्षिप्तवान्। कठिनशिलायां प्रहारात् पूर्वं यन्त्रं कतिपयसेकेण्ड् यावत् ज्वलति स्म, लुठति स्म च । "समीपः। केचन पाशाः सुरक्षिताः कुर्वन्तु, बन्धुजनाः। शिघ्रेन कुरु।"
  
  सैनिकाः कार्यं कुर्वन्ति स्म, तदा ड्रेकः यथाशक्ति शृणोति स्म । मसियुक्तात् अन्धकारात् शब्दः अपि न आगतः। सः कल्पितवान् यत् ते कोवालेन्को इत्यस्मात् कतिपयानि घण्टानि पृष्ठतः सन्ति, परन्तु सः शीघ्रमेव तत् ग्रहीतुं अभिप्रायं कृतवान् ।
  
  एकदा ते अवतीर्य लावा-नलिकेः स्निग्धतलस्य उपरि दृढतया पादं रोपितवन्तः तदा ड्रेकः स्वस्य असरं प्राप्य डायमण्ड्-हेड्-नगरं प्रति प्रस्थितवान् नलिकां संकुचितं, मग्नं, नतम् च अभवत् । ज्वालामुखी-दण्डस्य अप्रत्याशिततायाः कारणात् डेल्टा-दलस्य अपि कदाचित् संतुलनं नष्टं भवति स्म, शिरः वा क्षिपन्ति स्म । द्विवारं तत् तीक्ष्णतया परिवृत्तम्, येन ड्रेकः आतङ्कितः अभवत् यावत् सः न अवगच्छत् यत् सौम्यः वक्रः सर्वदा डायमण्ड् हेड् इत्यस्य दिशि एव अस्ति इति ।
  
  सः रेन्जफाइण्डर् इत्यत्र दृष्टिम् अस्थापयत् । भूमिगतं तमः सर्वतः तेषां उपरि निमीलितः। "अग्रे लघु" इति ड्रेकः सहसा उक्त्वा निवृत्तः ।
  
  अन्धकारात् किमपि बहिः उत्प्लुत्य। अधः शीतलवायुः । सः निवृत्य अग्रे स्थितं विशालं छिद्रम् अधीत्य । कोमोडो गत्वा अन्यं ग्लो स्टिकं क्षिप्तवान्।
  
  अस्मिन् समये सः प्रायः पञ्चदशपादपर्यन्तं पतितः ।
  
  "दण्डः। कोमोडो, भवन्तः भवतः दलं च सज्जाः भवन्तु। बेन्, करिन्, एताः पत्रिकाः अवलोकयामः" इति ।
  
  यदा डेल्टा-दलः दन्तयुक्तस्य छिद्रस्य उपरि दृढं त्रिपादं स्थापयति स्म तदा ड्रेकः शीघ्रमेव पादटिप्पणीः पठति स्म । प्रथमं पृष्ठं पठितुं अपि न समाप्तवान् तस्य नेत्राणि विस्तारितानि अभवन्, सः गभीरं निःश्वासं गृहीतवान् ।
  
  "रक्तयुक्तं नरकं। अहं मन्ये अस्माकं बृहत्तराणि शस्त्राणि आवश्यकानि सन्ति" इति।
  
  बेन् एकं भ्रूम् उत्थापितवान्। "तत्र अधः अस्माकं आवश्यकता गोलिकाः न सन्ति। एते मस्तिष्काः" इति ।
  
  "अच्छा, दिष्ट्या मम उभयम् अस्ति।" ड्रेकः स्वस्य बन्दुकं उत्थापितवान्। "अहं मन्ये यदि मार्गे किञ्चित् गन्धं सङ्गीतं श्रोतव्यम् तर्हि वयं भवतः समीपं गमिष्यामः।"
  
  "अण्डानि।" मम आइपॉड् इत्यत्र अधुना फ्लीट्वुड् मेक् अस्ति" इति ।
  
  "अहं स्तब्धः अस्मि।" कः संस्करणः ?
  
  "एकादधिकं किम्?"
  
  ड्रेकः शिरः कम्पितवान् । "अहं मन्ये सर्वेषां बालकानां शिक्षणं कुत्रचित् आरभणीयम्।" सः करिन् प्रति निमिषं कृतवान्। "कथं वयं कोमोडो?"
  
  "कृतम्"।
  
  ड्रेकः अग्रे गत्वा त्रिपादसम्बद्धं पाशं गृहीत्वा विचित्ररूपेण दीप्तं नलिकां अधः धक्कायति स्म । तस्य बूटानां तलस्पर्शमात्रेण सः आकृष्य अन्ये एकैकशः अधः स्खलितवन्तः । प्रशिक्षितः क्रीडकः करिन् सहजतया अवरोहणं सम्पादितवान् । बेन् किञ्चित् संघर्षं कृतवान्, परन्तु सः युवा, फिट् च आसीत्, अन्ततः स्वेदं न भङ्गयित्वा अवतरत् ।
  
  "अग्रतः"। ड्रेकः डायमण्ड् हेड् इत्यस्य दिशि शीघ्रं गतः । "तव पृष्ठं पश्यतु।" वयं समीपं गच्छामः।"
  
  मार्गः अवतरितुं आरब्धवान् । ड्रेकः संक्षेपेण चिन्तितवान् यत् लावा-नलिकां कथं तस्य प्राकृतिक-प्रवाहात् विमुखीभवति, परन्तु ततः सः अवगच्छत् यत् मैग्मा एव पृष्ठभागे नरक-बलेन न्यूनतम-प्रतिरोध-मार्गेण बलात् मार्गं गमिष्यति इति लावा इष्टं कोणं ग्रहीतुं शक्नोति स्म ।
  
  कतिपयानि निमेषाणि अपि व्यतीतानि, पुनः ड्रेकः स्थगितवान् । अग्रे तलस्य अन्यत् छिद्रम् आसीत्, अस्मिन् समये लघुतरं सम्यक् गोलम् । यदा कोमोडो ग्लो स्टिकं पातितवान् तदा ते अनुमानं कृतवन्तः यत् दण्डः प्रायः त्रिंशत् पादपर्यन्तं गभीरः अस्ति ।
  
  "तस्मादपि भयङ्करम्" इति ड्रेकः अवदत् । "आत्मानं पालनं कुरुत, भवन्तौ।"
  
  तदा सः अवलोकितवान् यत् कान्तियष्ट्याः प्रकाशः कस्यापि शिलाभित्तिभिः न प्रतिबिम्बितः भवति । तस्य नारङ्गप्रकाशः परितः अन्धकारेन अवशोषितः आसीत् । तेषां अधः एकः विशालः कक्षः आसीत् ।
  
  सः मौनस्य संकेतं दत्तवान्। एकत्वेन ते अधः आगच्छन्तं किमपि शब्दं सम्यक् शृण्वन्ति स्म । क्षणं यावत् पूर्णमौनस्य अनन्तरं ड्रेकः रैपलपाशं गृहीत्वा रिक्तदण्डस्य उपरि स्वं डुलत् । सः शीघ्रं तस्य दीर्घतां स्खलितवान् यावत् सः छतस्य अधः नासीत्।
  
  अद्यापि कोऽपि कोलाहलः नास्ति। सः अपरं अर्धदर्जनं ग्लो स्टिक्स् भङ्ग्य अधः कोष्ठके क्षिप्तवान् । क्रमेण अप्राकृतिकं प्रकाशं प्रफुल्लितुं आरब्धम् ।
  
  तथा च म्याट् ड्रेकः अन्ततः तत् दृष्टवान् यत् पूर्वं अल्पाः जनाः दृष्टवन्तः। प्रायः पञ्चाशत् मीटर् दीर्घः विशालः आयताकारः कक्षः । सम्यक् चिकनी तलम्। त्रीणि वक्रभित्तिः, येषु केचन प्राचीनचिह्नानि उत्कीर्णानि, एतावता दूरे अभेद्यम्।
  
  एकस्याः भित्तिस्य च आधिपत्यं वक्रं तोरणं यत् कप्तानकुक् इत्यस्मै एतावत् आकृष्टं कृतवान्। तस्य अन्तः द्वारं यत् रक्तराजं एतावत् मोहितवान् आसीत्। तथा च ये भयानकाः आश्चर्याः च परे भवितुं शक्नुवन्ति ते मैट् ड्रेकं तस्य सहचराः च एतादृशेन भयेन पूरयन्ति स्म।
  
  ते नरकस्य द्वारं प्राप्नुवन्।
  
  
  अष्टाविंशतिः अध्यायः
  
  
  हेडन् दृढतया धारयति स्म यदा हेलिकॉप्टरः आकाशे तटं गच्छति स्म, शीघ्रं मार्गं परिवर्तयति स्म । किनिमाकी इत्यस्याः अन्तिमः दर्शनं नित्यं लीलामयः एलिसिया माइल्सः अन्यस्मिन् हेलिकॉप्टरे तं धक्कायति स्म । दर्शनेन सा विस्मितः अभवत्, परन्तु तस्याः व्यावहारिकपक्षः जानाति स्म यत् युद्धस्य विषयः आगच्छति चेत् मनोः उन्मत्त-आङ्ग्ल-महिलारूपेण व्यापारे सर्वोत्तमः समर्थनं प्राप्नोति ।
  
  हेडन् अपि तथैव करोति । माई तस्याः पार्श्वे शान्तं शान्तं च उपविष्टवती यथा ते विश्वस्तरीयं दृश्यं द्रष्टुं नापालीतटं गच्छन्ति। शेषाः आसनानि क्रैकसैनिकैः गृहीताः आसन् । कौआइ प्रायः विंशतिनिमेषदूरे आसीत् । गेट्स् इत्यनेन अधुना एव तया सह सम्पर्कः कृतः यत् सः काउआइ-नगरस्य कुकुई-ग्रोव्-इत्यस्य मुक्तहवा-मॉल-स्थले आतङ्कवादीनां आक्रमणस्य सूचनां दातुं शक्नोति स्म । एकः पुरुषः परिसरस्य उत्तरदिशि संयुक्तस्य जाम्बा जूस्/स्टारबक्स् स्थानस्य बहिः रेलिंग् इत्यत्र शृङ्खलाबद्धः अभवत् । कश्चित् शरीरे जमटेक्सखण्डान् बद्धं, आदिमविस्फोटकस्य शूलस्य उपरि अङ्गुली च।
  
  तस्य पुरुषस्य स्वचालितशस्त्रद्वयं ब्लूटूथ-हेडसेट् च आसीत्, सः भोजनालयस्य कस्यापि संरक्षकस्य निर्गमनं निवारितवान् ।
  
  गेट्स् इत्यस्य स्वशब्देषु । "अयं मूर्खः स्पष्टतया तावत्कालं यावत् तत्र लम्बयिष्यति, ततः यदा अधिकारिणः स्वचरणं कुर्वन्ति तदा सः विस्फोटयिष्यति। अधिकांशः काउई-पुलिसदलः भवतः दूरं, घटनास्थले नियोजितः आसीत्" इति ।
  
  "वयं पशुपालनक्षेत्रं सुरक्षितं स्थापयिष्यामः महोदय" इति हेडन् तस्मै आश्वासितवान् । "अस्माभिः एतत् अपेक्षितम् आसीत्।"
  
  "वयं एतत् कृतवन्तः, मिस् जे। अनुमानं करोमि यत् अग्रे कोवालेन्को इत्यस्य योजनाः बृहत्द्वीपस्य कृते काः सन्ति इति पश्यामः" इति ।
  
  हेडन् नेत्राणि निमीलितवती। कोवेलेन्को वर्षाणां यावत् एतस्य आक्रमणस्य योजनां कुर्वन् आसीत्, परन्तु प्रश्नाः अवशिष्टाः आसन् । पोर्टलयन्त्रं किमर्थं त्यक्तव्यम् ? एतादृशेन गर्जनेन किमर्थं गच्छन्ति ? किम् एषा तस्य योजना ख भवितुम् अर्हति ? यत्, अधिकारिणः शीघ्रमेव तस्य सर्वान् प्रयत्नान् उदघाट्य, ड्रेकस्य, तस्य मित्राणां, परिवाराणां च विरुद्धं ब्लडी वेण्डेट्टा-प्रवर्तनं कृतवन्तः चेदपि सः महतीं प्रसिद्धिं प्राप्तुं एतत् मार्गं चिनोति स्म
  
  अथवा, सा चिन्तितवती यत्, कदाचित् सः पुरातनं पुरातनं रणनीतिं प्रयुङ्क्ते यत् अत्र पर्याप्तं हलचलं सृजति यत् भवतः क्रियाः तत्र अप्रत्यक्षं गच्छन्ति।
  
  महत्त्वं नास्ति इति सा चिन्तितवती। तस्याः विचाराः बेन् विषये, सः यत् खतरनाकं कार्यं कृतवान् तस्य विषये च आसीत् । सा कदापि कर्तव्यात् एतत् न वदिष्यति स्म, परन्तु सा तं प्रियं कर्तुं आरब्धा आसीत् । पितुः प्रति सा यत् कर्तव्यं अनुभवति स्म तत् न अन्तर्धानं जातम्, परन्तु केनेडी मूर् इत्यस्य घोरस्य मृत्योः अनन्तरं तत् न्यूनतया तात्कालिकं जातम् । वास्तविकजीवनं कदापि पुरातनप्रतिज्ञां ताडयति।
  
  यदा हेलिकॉप्टरः उज्ज्वलनीलहवाईआकाशे रेखां गच्छति स्म तदा हेडन् बेन् ब्लेक् इत्यस्य कृते प्रार्थनां कृतवान् ।
  
  तदा तस्याः सेलफोनः ध्वनितवान्। यदा सा पटलं पश्यति स्म तदा तस्याः भ्रूविस्मयेन उपरि विस्फोटितम् ।
  
  "हाय" इति सा तत्क्षणमेव उत्तरितवती । "भवान् कथम् असि?"
  
  "उत्तमम्, धन्यवादः, परन्तु अस्य समाधि-अन्वेषण-व्यापारस्य एकः गम्भीरः दुष्प्रभावः अस्ति । मम तन् प्रायः गतः" इति ।
  
  हेडन् स्मितं कृतवान्। "अच्छा, टोर्स्टेन्, एतादृशस्य विषयस्य सलोनानि सन्ति।"
  
  "कमाण्ड पोस्ट्-समाधियोः मध्ये? न तु वस्तुतः" इति ।
  
  "अवश्यं, अहं गपशपं कर्तुं प्रीतिमान् भविष्यामि, टोर्स्टेन्, परन्तु यूयं स्वीडिशदेशिनः स्वस्य क्षणं चिन्वन्ति।"
  
  "विदित। अहं प्रथमं ड्रेकं आह्वयितुं प्रयतितवान्, परन्तु तत् सीधा ध्वनिपत्रं प्रति गतं। सः ठीकः अस्ति?"
  
  "तस्मात् श्रेष्ठः, आम्।" हेडन् दक्षिणतः काउआइ-नगरस्य आकाशरेखां दृष्टवान् । "शृणोतु-"
  
  "अहं शीघ्रं भविष्यामि। अत्र शल्यक्रिया सफला अभवत् । न किमपि निन्दनीयम्। सर्वं यथा अपेक्षितं समये च आसीत् । परन्तु..." टोर्स्टेन् विरमति स्म, हेडन् च तस्य निःश्वासं गृह्णन् श्रुतवान् । "अद्य किमपि घटितम्। अहं वदामि यत् किमपि 'अफ' इव दृश्यते। यूयं अमेरिकनजनाः अन्यत् किमपि वदन्तु" इति ।
  
  "आम्?"
  
  "मम सर्वकाराद् मम कृते फ़ोनः प्राप्तः। मम मध्यस्थात् राज्यमन्त्रीपर्यन्तं। उच्चस्तरीय चुनौती। अहं-" अन्यः संकोचपूर्णः विरामः, न तु दाहल् इव सर्वथा ।
  
  तेषां अधः कौआइ-नगरस्य उष्ट्र-तटरेखा त्वरितम् आसीत् । रेडियोद्वारा आह्वानम् आगतं। "लक्ष्यं यावत् अष्टनिमेषाः।"
  
  "मया कथितं यत् अस्माकं कार्याणि - अस्माकं स्कैण्डिनेवियन्-सञ्चालनम् - नूतने एजेन्सी-संस्थायां स्थानान्तरितुं प्रवृत्तम् अस्ति । अमेरिकी-सी.आय.ए., डी.आइ.ए., एन.एस.ए. अतः हेडन्, अहं सैनिकः अस्मि, अहं मम उच्चतमस्य वरिष्ठस्य आदेशं निर्वहिष्यामि, परन्तु किं भवतः कृते तत् सम्यक् ध्वन्यते?"
  
  हेडन् स्वस्य अभावे अपि स्तब्धा अभवत् । "मम दृष्ट्या एतत् सम्पूर्णं बकवासमिव ध्वन्यते। मुख्यपुरुषस्य नाम किम् ? यस्मै त्वं स्वं हस्ते प्रयच्छसि" इति ।
  
  "रसेल केमैन्। किं त्वं तं जानासि?"
  
  हेडन् तस्याः स्मृतिं अन्वेषितवान् । "अहं नाम जानामि, परन्तु तस्य विषये अत्यल्पं जानामि । अहं निश्चयेन जानामि यत् सः DIA, रक्षागुप्तचरसंस्थायाः अस्ति, परन्तु ते अधिकतया शस्त्रप्रणालीं प्राप्तुं व्यापारे सन्ति। अयं रसेल् केमैन् भवता सह समाधौ च किं नरकं इच्छति?"
  
  "त्वं मम मनः पठसि"।
  
  तस्याः नेत्रकोणात् बहिः हेडन् मे इत्यस्याः शिरः कपालद्वारा गोलिकाप्रहारः इव झटकाम् अपश्यत् । परन्तु यदा हेडन् प्रश्नात्मकरूपेण तस्याः समीपं गतवान् तदा जापानी एजेण्टः दूरं दृष्टवान् ।
  
  हेडन् कतिपय सेकेण्ड् यावत् चिन्तितवान् ततः शान्तस्वरं पृष्टवान्, "किं त्वं सर्वेषु जनासु विश्वासं करोषि, टोर्स्टेन्?"
  
  डाहल् इत्यस्याः अतिदीर्घविरामः तस्याः प्रश्नस्य उत्तरं दत्तवान् ।
  
  "यदि डीआइए-संस्थायाः किमपि विषये चेतावनी दत्ता आसीत् तर्हि तेषां अतीव विशालः कवरेजः अस्ति । तेषां प्राथमिकता सी.आय.ए. सावधानतया पदातिं कुरु मित्र। अयं वयस्कः केमैन्, सः भूतात् अधिकं किमपि नास्ति। Black ops troubleshooter, Gitmo, 11 सितम्बर। यदि किमपि गम्भीरं संवेदनशीलं च भ्रष्टं भवति तर्हि सः एव व्यक्तिः यस्य समीपं भवन्तः गच्छन्ति" इति ।
  
  "माम् चोदतु। अहं न पृष्टवान् स्यात्" इति ।
  
  "अधुना मया गन्तव्यं टोर्स्टेन्। परन्तु अहं भवन्तं प्रतिज्ञामि यत् अहं यथाशीघ्रं अस्य गन्धस्य विषये जोनाथन् इत्यनेन सह वार्तालापं करिष्यामि। तत्र लम्बयतु" इति ।
  
  टोर्स्टेन् एकस्य व्यावसायिकसैनिकस्य श्रान्तस्य निःश्वासेन अनुबन्धे हस्ताक्षरं कृतवान् यः सर्वं दृष्टवान्, अमेरिकन-उत्थानस्य कश्चन नौकरः नियुक्तः इति विरक्तः च आसीत् हेडन् तस्य सहानुभूतिम् अनुभवति स्म । सा माई प्रति मुखं कृतवती, किं जानाति इति पृच्छितुं प्रवृत्ता।
  
  परन्तु रेडियोद्वारा "लक्ष्यम्" इति आह्वानम् आगतं ।
  
  अग्रे अधः च क्षेत्राणि प्रज्वलन्ति स्म । यथा यथा हेलिकॉप्टरः अवतरति स्म तथा तथा सर्वदिशः यादृच्छिकरूपेण धावन्तः लघु-लघु-आकृतयः दृश्यन्ते स्म । केबिनतः पाशाः प्रसृताः आसन्, जनाः च तेषां पश्चात् कूर्दन्ति स्म, अधः तप्तं परिदृश्यं प्रति शीघ्रं स्खलन्ति स्म । हेडन् मे च स्ववारं प्रतीक्षन्ते स्म, मे इत्यस्य भावः शून्यः यतः ते स्वस्य पुरुषाणां अग्निप्रहारं श्रुत्वा।
  
  हेडन् तृतीयवारं स्वस्य ग्लोक् इत्यस्य सज्जतां परीक्ष्य अवदत्, "तत्र अधः बुड्रो" इति ।
  
  "चिन्ता मा कुरु" इति जापानी-महिला अवदत् । "सः ज्ञास्यति यत् मै-समयस्य वास्तविकः अर्थः किम् अस्ति।"
  
  तौ द्वौ स्त्रियः एकत्र पाशं अवतरितवन्तौ, एकस्मिन् समये अवतरितवन्तौ, क्लासिक-एक-द्वि-आवरण-चरणेन च गतवन्तौ । अस्मिन् अभ्यासे परस्परं निरपेक्षविश्वासः आवश्यकः आसीत् यतः एकः धावन् अपरः तेषां परिधीयवस्तूनि पश्यति स्म । एकं, द्वौ, लीपफ्रॉग् इव। संरचना। परन्तु अग्रे गन्तुं द्रुतगतिः विनाशकारी च मार्गः आसीत् ।
  
  हेडन् धावन्ती क्षेत्रं स्कैन् कृतवती । अनेकाः सौम्याः पर्वताः वेष्टिते परिसरे समाप्ताः यस्मिन् विशालं गृहं, अनेकानि बृहत् बहिः भवनानि च स्थितानि आसन् । एतत् कोवालेन्को इत्यस्य द्वितीयं पशुपालनक्षेत्रं स्यात् । अग्निना अराजकतायाः च आधारेण बौड्रो तेभ्यः किञ्चित् पूर्वमेव आगतः आसीत् ।
  
  अथवा, अधिकतया, सः सर्वैः सह साडिस्टिकरूपेण स्वसमयं गृह्णाति स्म ।
  
  हेडन् धावितवती, स्वस्य ऋणं गृहीतं मरीन एम १६ आक्रमणबन्दूकं मुखरप्रकाशेषु, आच्छादने दृष्टानां पुरुषाणां च उपरि प्रहारं कृतवान् । निमेषद्वयानन्तरं तस्याः वारः आसीत्, सा च "पुनः लोड्" इति उद्घोषयति स्म । तथा तस्याः शस्त्रे नूतनं पत्रिकां प्रविष्टुं कतिपयानि सेकण्डानि अपि गृहीतवती । तेषां दुर्लभतया अग्निः प्रत्यागतः आसीत्, यदा ते आसन् तदा एतावत् अव्यवस्थितः आसीत् यत् ते तान् कतिपयैः पादैः त्यक्तवन्तः ।
  
  उभयतः क्रैक मरीन-दलानि समानवेगेन अग्रे गतवन्तः । इदानीं पुरतः एकः वेष्टनः आविर्भूतः आसीत्, द्वारं आमन्त्रणरूपेण उद्घाटितम् आसीत्, परन्तु दलाः वामभागे गतवन्तः । सुस्थापितेन ग्रेनेड् इत्यनेन वेष्टनसमर्थनानि नष्टानि, येन दलस्य पशुपालनक्षेत्रे अबाधितप्रवेशः अभवत् ।
  
  गोलिका: इदानीं भयङ्कररूपेण समीपे सीटीं वादयन्ति स्म ।
  
  हेडन् जनरेटर् अनुलग्नकस्य पृष्ठतः आच्छादनं कृतवान् । आघातेन इष्टकाकारात् स्फुलिङ्गाः प्रेषिताः यतः माई आच्छादनार्थं कपोतवती। मृत्तिकाधातुखण्डाः सर्वत्र विकीर्णाः।
  
  माई गण्डात् रक्तस्य एकं स्रवं मार्जितवती। "भवतः बालवाड़ीषु बौड्रो-सैनिकाः प्रशिक्षिताः आसन्।"
  
  हेडन् क्षणं यावत् निःश्वासं गृहीतवान्, ततः शीघ्रं गृहं प्रति दृष्टिपातं कृतवान् । "द्वादशपादाः । किं त्वं सज्जः असि ?
  
  "आम्"।
  
  हेडन् पलायितवान् । मै अग्रे गत्वा सीसभित्तिं स्थापयित्वा तेषां शत्रुः आच्छादनार्थं बकं कर्तुं बाध्यः अभवत् । हेडन् गृहस्य कोणं प्राप्य भित्तिं निपीडयति स्म । सा खिडक्यां फ्लैशबैङ्गं क्षिप्तवती ततः माई आच्छादितवती।
  
  परन्तु तस्मिन् क्षणे तस्याः कर्णपुटद्वारा विस्मयकारी परिमाणं गपशपम् आगतं । दलनायकः जनान् दूरस्थं गोदामं प्रति गन्तुं आग्रहं कृतवान्। तत्र किमपि भयंकरं घटितुं प्रवृत्तम् आसीत् । हेडन् शृण्वन्त्याः सा अवगच्छत् यत् बौड्रो इत्यस्य पुरुषाः भवनं अर्धं परितः कृत्वा अन्तः यत् किमपि भवितुम् अर्हति तस्य उपरि अग्निप्रहारं कर्तुं प्रवृत्ताः सन्ति ।
  
  बद्धाः, न संशयः। बन्धक।
  
  हेडन् मे-मासस्य अनन्तरं दौडं कृतवान्, स्वच्छतायां धावित्वा एकत्र शूटिंग् कृतवान् । अन्ये सैनिकाः तेषां सह मिलित्वा उभयतः व्यजनं कृत्वा साहसस्य मृत्युस्य च घातकं आक्रमणं भित्तिं निर्मान्ति स्म ।
  
  यः निरर्थकः नरसंहारः भवितुं प्रवृत्तः आसीत् सः बौड्रो इत्यस्य आह्वानपत्रम् आसीत् । सः तत्र स्यात्।
  
  पलायमानाः सैनिकाः गोलीकाण्डं न त्यक्तवन्तः । वायुमार्गेण गोलिकाः खण्डिताः, भित्तिभ्यः यन्त्रेभ्यः च उच्छिष्टाः, न्यूनातिन्यूनं अर्धदर्जनं शत्रुलक्ष्यं च प्राप्नुवन् । बौड्रोस्-पुरुषाः आघातेन भयेन च पश्चात्तापं कृत्वा पश्चात्तापं कृतवन्तः । सैनिकाः स्वाश्रयस्थानानां समीपं गच्छन्ति स्म तदा ते पार्श्वतः प्रमादपूर्वकं शूटिंग् कर्तुं प्रयतन्ते स्म, परन्तु समुद्रसैनिकाः सज्जाः भूत्वा तान् ग्रेनेड्-प्रहारं कृतवन्तः ।
  
  धावकानां उभयतः वायुतले उच्चैः विस्फोटाः अभवन् । विस्फोटाः शरापेनेल् उड्डीयन्ते स्म; अग्निजिह्वाः उष्णमृत्युं शीघ्रं प्रसारयन्ति स्म यत् नेत्रं कष्टेन अनुसरणं कर्तुं शक्नोति स्म । क्रन्दन्तः जनाः तेषां मार्गे शयनं कुर्वन्ति।
  
  हेडन् अग्रे एकं कोष्ठं दृष्टवान् । तस्याः हृदयं नितान्तं भयङ्करतायां निमग्नम् अभवत् । सत्यम् आसीत् । न्यूनातिन्यूनं पञ्चदश बौड्रो-जनाः कुण्डलितस्य कोष्ठस्य परितः स्थित्वा कागद-कृश-भित्तिषु स्वशस्त्राणि लक्ष्यं कृतवन्तः, यदा हेडन् प्रथम-पुरुषं लक्ष्यं कृतवान् तदा ते सर्वे अग्निप्रहारं कृतवन्तः
  
  
  * * * ९.
  
  
  एलिसिया माइल्सः धावित्वा गोलिकाप्रहारं कृतवती यदा हवाई-सैनिकाः तेषां मित्रराष्ट्रैः सह बृहत्द्वीपे कोवालेन्को-पशुपालनक्षेत्रस्य उपरि आक्रमणं कृतवन्तः । भूभागः विषमः आसीत् । सर्वे गभीराः गभीराः, उच्चाः पर्वताः, काननयुक्ताः समतलाः च। तेषां पशुपालनक्षेत्रस्य समीपं गमनात् अपि पूर्वं आक्रमणहेलिकॉप्टरेषु एकस्मिन् ग्रेनेड्-प्रक्षेपकेन प्रहारः कृतः, तत् गृहीतं किन्तु न नष्टं कृत्वा सर्वेषां शीघ्रं अवरोहणं कर्तुं बाध्यता अभवत्
  
  इदानीं ते सघनवनं, उष्ट्रां पर्वतशिखरं च वार्तालापं कुर्वन्तः दलरूपेण त्वरितम् । ते पूर्वमेव एकं पुरुषं बूबीजालेन हारितवन्तः। आक्रमणं रक्तराजस्य पुरुषैः सज्जीकृतम् आसीत् । आरपीजी-इत्येतत् वृक्षेषु लक्ष्यहीनतया उड्डीयन्ते स्म ।
  
  भाडेकाः विनोदं कुर्वन्ति।
  
  परन्तु मरीन्-सैनिकाः अग्रे निपीडितवन्तः, इदानीं वेष्टनात् केवलं प्रायः त्रिंशत् पादैः, एकेन अन्तिमेन तीक्ष्ण-द्रोणिकेन च विभक्ताः । एलिसिया तेषां शत्रुणां विस्मितमुखानि ज्ञातुं शक्नोति स्म । तस्याः रक्तं क्वथितुं आरब्धम् । तस्याः पार्श्वे किनिमाका नामकः सी.आय.ए.-इत्यस्य विशालः एजेण्टः एकस्य विशालकायस्य कृते अत्यन्तं शीघ्रं द्रुतं गच्छति स्म । सः अतीव उपयोगी अभवत् ।
  
  तेषां कर्णेषु संचारयन्त्राणि आगच्छन्तानाम् अत्याचारस्य वार्ताम् प्रसारयन्ति स्म । ओआहु-नगरस्य आला मोआना-क्वीन्-होटेल्-इत्येतत् सीलबद्धम् आसीत् । दशमतलस्य खिडक्याः एकः पर्यटकः मृत्यवे क्षिप्तः । वीथिकायां ग्रेनेड्-आघाताः क्षिप्ताः । विशेषबलदलः एकस्य कार्यस्य सज्जतां कुर्वन् आसीत् यत् सम्भवतः भाडेकर्तृभिः कृतस्य मृत्योः, तबाहीयाश्च कारणेन शीघ्रमेव हरितप्रकाशः दीयते स्म काउआइ-नगरे एकः एकः आत्मघाती बम-प्रहारकः यस्मिन् वैन-वाहनेषु पत्रकाराः समागताः आसन्, तेषु अनेकानि गोलिकानि प्रहारितवान्, येन एकः संवाददाता घातितः अभवत् । अधुना च बृहत्द्वीपे पर्यटकैः पूर्णा बसयानं अपहृतं तस्य चालकदलेषु बम्बः स्थापितः च। ते अन्तः निरुद्धाः आसन्, तेषां बद्धाः बहिः डेकचेयर्-उपरि उपविश्य बीयरं पिबन्तः, ताश-क्रीडां च कुर्वन्ति स्म । तेषु कस्य विस्फोटकः आसीत्, कति वा इति न ज्ञातम् ।
  
  एलिसिया द्रोणिकायाः पार्श्वे अधः उत्प्लुत्य । तस्याः पुरतः आरपीजी-वाहनः विस्फोटं कृत्वा मलम्, शिलाः च उच्चैः वायुतले प्रेषितवान् । सा तान् उपरि उत्प्लुत्य हसन् किनिमाकी इत्यस्य संकोचम् अनुभवति स्म ।
  
  "आगच्छ मेदः" इति सा लीलापूर्वकं अधरं कुञ्चितवती । "मया सह तिष्ठतु। अत्रैव विषयाः यथार्थतया अव्यवस्थिताः भवन्ति" इति ।
  
  
  * * * ९.
  
  
  हेडन् शान्तं भवितुं, एवं स्वस्य सटीकताम् अपि निर्वाहयितुम् प्रयतमाना पुनः पुनः अग्निप्रहारं कृतवती । तस्याः दृष्टौ त्रयः शिरः विस्फोटिताः । माई अद्यापि तस्याः पार्श्वे धावति स्म, किमपि न वदन् आसीत् । अन्ये सैनिकाः एकं जानुपर्यन्तं पतित्वा शूटान् चकमाय भाडेकान् पातयन्ति स्म, तेषां परिवर्तनात् पूर्वं ।
  
  तदा हेडन् तेषु अन्यतमः आसीत् । एकः पुरुषः व्यावृत्तः सा च तं नासिकासेतुः उपरि बन्दुकेन प्रहारं कृतवती। सः क्रन्दन् पतितः, परन्तु तस्याः पादौ पादं पातितवान्, येन सा तस्य उपरि पार्ष्णिभ्यां शिरः उड्डीयत ।
  
  सा शीघ्रम् उपरि आरुह्य तस्य शरीरं तस्याः उपरि पतित्वा तां भूमौ पिनम् अकरोत् । यदा सा उपरि पश्यति स्म तदा सा तस्य द्वेषपूर्णं वेदनासिक्तं नेत्रं ऋजुतया अवलोकितवती । सः तां मन्दगर्जनेन मुष्टिप्रहारेन तस्याः कण्ठे स्थूलहस्तान् वेष्टितवान् ।
  
  तत्क्षणमेव सा ताराणि दृष्टवती, परन्तु तं निवारयितुं कोऽपि प्रयासं न कृतवती । अपि तु तस्याः मुक्तहस्तद्वयं स्वयमेव शस्त्रं प्राप्नोत् । दक्षिणे तस्याः ग्लोक् अस्ति। वामे तस्याः छूरी अस्ति। सा तस्य पृष्ठभागेषु बन्दुकस्य पिपासां क्षिप्तवती, तस्य अनुभूतिम् अकरोत् ।
  
  तस्य पकडः शिथिलः अभवत्, तस्य नेत्राणि च विस्तारितानि अभवन् ।
  
  हेडन् त्रीणि जडशूलानि प्रहारितवान् । सः पुरुषः तस्याः उपरि आवर्त्य गतः। यथा यथा तस्याः उपरि दृश्यं स्वच्छं भवति स्म तथा तथा अन्यस्य भाडेकर्तुः मुखं दृष्टिगोचरम् अभवत् । हेडन् नासिकायां गोली मारितवान्, सः पुरुषः पुनः उड्डीय अन्तर्धानं जातः इति दृष्टवान्।
  
  सा उत्थाय उपविश्य माईम् अपश्यत्। अन्तिमः अवशिष्टः भाडेकर्त्ता तस्याः सम्मुखीभवति। हेडन् निमिषं कृतवान्। अयं पुरुषः विध्वंसः आसीत् । तस्य मुखं रक्तवर्णेन चित्रितं इव आसीत् । पर्याप्ताः दन्ताः न आसन्। तस्य हनुमत्पादः शिथिलः दृश्यते स्म । एकः बाहुः विक्षिप्तः, अन्यः कोणे भग्नः आसीत् । सः कम्पितपादेषु स्थित्वा ततः रक्तपङ्के जानुभ्यां पतितः ।
  
  "भवता आव्हानं कर्तुं गलतं व्यक्तिं चिनोति स्म" इति माई मधुरस्मितेन अवदत् यदा सा स्वस्य ऋणं गृहीतेन ग्लोक् इत्यनेन लक्ष्यं कृत्वा तस्य शिरः उड्डीयत।
  
  हेडन् अनैच्छिकरूपेण निगलितवान्। एषा काचित् गम्भीरा महिला आसीत् ।
  
  समुद्रसैनिकाः स्वस्य उपस्थितिम् आह्वयन्तः कोष्ठद्वारं उद्घाटितवन्तः । हेडन् इत्यस्य हृदयं रिग्ड् भित्तिषु छिद्राणां संख्यां दृष्ट्वा डुबत् । आशासे बन्धकाः दूरं गतवन्तः।
  
  तस्याः द्रुतगत्या निर्मलविचारेषु सर्वेभ्यः अपि अधिकं किमपि स्पष्टं जातम् । बौड्रोः अत्र नासीत् । सा गृहं प्रति पश्चात् अवलोकितवती। तत् अन्तिमं स्थानं आसीत् यत्र सा तस्य निगूढत्वम् अपेक्षते स्म, परन्तु तदपि-
  
  आकस्मिकः कोलाहलः तस्याः ध्यानं आकर्षितवान् । मरीन्-सैनिकाः कोष्ठात् बहिः ठोकरं खादितवन्तः, एकः तस्य स्कन्धं धारयति स्म, यथा सः छूरेण आहतः ।
  
  ततः बौड्रोः भाडेकर्तृसमूहेन सह बन्दुकं प्रहारं कृत्वा राक्षस इव क्रन्दन्तः कोष्ठात् बहिः प्रवहन्ति स्म । किं अन्ये भाडेकाः प्रलोभनार्थं प्राणान् दत्तवन्तः इति भावः । किं ते रिक्तस्थानानि प्रज्वलितवन्तः वा विशिष्टस्थानात्?
  
  यथार्थता तां परमाणुविस्फोटवत् आहतवती। रक्तराज्ञः पुरुषाः इदानीं समुद्रसैनिकानाम् मध्ये युद्धं कुर्वन्तः आसन्, बौड्रो च हेडन् प्रति त्वरितवान्, छूरी अवज्ञापूर्वकम् उत्थापितः ।
  
  
  * * * ९.
  
  
  एलिसिया अग्निना अधः स्वस्य सृजनशीलतायाः भावनायाः च कारणेन दलं प्रेरितवती । कतिपयनिमेषेभ्यः अनन्तरं ते अन्तिम-उत्थानस्य शिखरं प्राप्य खनित-रक्षकाणां उपरि अग्नि-प्रभामण्डलं वर्षितवन्तः । एलिसिया एकं विशालं गृहं, विशालं कोष्ठं, द्विकारस्य गराजं च अवलोकितवती । स्थले विस्तृतां नदीं दृश्यते स्म, न संशयः पलायनसाधनरूपेण कार्यं करोति स्म, कोष्ठस्य पार्श्वे एकेन प्रहारितेन हेलिकॉप्टरेण सह हेलिपाड् आसीत्
  
  सा पश्चात् अवलोकितवती। "ग्रेनेड्-प्रक्षेपकाः।"
  
  दलस्य नेता भ्रूभङ्गं कृतवान्। "पूर्वमेव एतत् कुर्वन्।"
  
  एलिसिया शत्रुस्थानानि दर्शयति स्म । "तत्र नीचभित्तिः अस्ति। गृहस्य पृष्ठभागः। रोल्स्-रॉयस् इत्यस्य पृष्ठतः । फव्वारस्य दक्षिणतः" इति ।
  
  दलस्य नेता तस्य अधरं लेहयति स्म। "हरामदान् बहिः निष्कासयतु।"
  
  अनेकविस्फोटैः पृथिवी कम्पिता । आक्रमणकारिणः त्रीणि ग्रेनेड्-प्रहारं कृतवन्तः ततः एकद्वयरूपेण अग्रे त्वरितवन्तः, अद्यापि एककरूपेण प्रहारं कुर्वन्ति परन्तु घातकचापे व्यजनं कुर्वन्ति स्म ।
  
  विनाशकारीक्रूरतायाः सह ते रक्तराजस्य पशुपालनक्षेत्रं आक्रमितवन्तः।
  
  
  नवविंशतिः अध्यायः
  
  
  ड्रेकस्य बूटयुक्ताः पादाः कोष्ठस्य तलम् स्पृशन्ति स्म । अन्येषां अवरोहणात् पूर्वं सः तेषां मार्गं प्रकाशयितुं ज्वालाम् अस्थापयत् । तत्क्षणमेव भित्तिषु जीवनं प्राप्तम्, तेषां उत्कीर्णनानि इदानीं ड्रेकस्य स्तब्धनेत्रेभ्यः स्पष्टतया दृश्यन्ते स्म ।
  
  पोर्टेबल-यन्त्रद्वये यत् कर्लं भवति तत्सदृशं कर्लम् । इदानीं तेषां पुष्टिः कृता यत् ते आइसलैण्ड्देशस्य देवानाम् समाधिस्थले थॉर्स्टन् डाल् इत्यनेन तस्य दलेन सह आविष्कृताः एव सन्ति ।
  
  अद्यतनकाले ते कस्याः प्राचीनसभ्यतायाः उपरि ठोकरं खादितवन्तः? एतत् च सर्वं कथं समाप्तं स्यात् ?
  
  बेन्, करिन्, शेषः टीम डेल्टा च यावत् पेले-द्वारस्य विशालं तोरणं परितः सर्वे जनसङ्ख्यां न प्राप्नुवन्ति तावत् यावत् अवरोहण-रज्जुं न धक्कायन्ति स्म । ड्रेकः यथाशक्ति प्रयत्नं कृतवान् यत् परं मसिकृष्णतां अतिगभीरं न निरीक्षेत् ।
  
  बेन्, करिन् च जानुभ्यां पतितवन्तौ । तोरणमेव केनचित् प्रकारेण मृशधातुः सम्यक् स्निग्धः सममितः च आसीत् । धातुपृष्ठं शेषगुहाया: समानैः लघुचिह्नैः उत्कीर्णम् आसीत् ।
  
  "एते चिह्नानि" इति करिन् तान् सावधानतया स्पृशति स्म, "न आकस्मिकाः सन्ति । अवलोकनम्। अहं पश्यामि समानं कर्लं पुनः पुनः पुनरावृत्तिम्। शेषं च गुहा..." इति सा परितः अवलोकितवती। "तथा एव" इति ।
  
  बेन् स्वस्य दूरभाषस्य कृते भ्रमितवान्। "एषः फोटो डाहल् अस्मान् प्रेषितवान्।" सः तत् प्रकाशपर्यन्तं धारितवान्। डेल्टा-दलः आक्रमणकारिणां कृते सजगः भविष्यति इति विश्वासः कृत्वा ड्रेकः अग्रे अवलम्बितवान् ।
  
  "अतः, देवसमाधिस्य नरकस्य द्वारैः सह किञ्चित् सम्बन्धः अस्ति" इति ड्रेकः उच्चैः चिन्तितवान् । "किन्तु कर्लानां किं अर्थः?"
  
  "पुनरावृत्तिप्रतिमानाः" इति करिन् शान्ततया अवदत् । "माम् वदतु। कीदृशानि चिह्नानि, प्राचीनानि वा
  
  आधुनिकं, बहुभिः पुनरावृत्तिप्रतिमानैः निर्मितम्?"
  
  "सरलम्।" तेषां पार्श्वे महान् कोमोडो कूजत् । "भाषा"।
  
  "सत्यम् अस्ति।" अतः, यदि एषा भाषा-" इति सा कोष्ठस्य भित्तिं दर्शितवती । "ततः ते समग्रं कथां कथयन्ति।"
  
  "यथा डाह्ल् इत्यनेन प्राप्ताः।" ड्रेकः शिरः उन्नमयितवान्। "किन्तु अधुना तस्य विश्लेषणार्थं अस्माकं समयः नास्ति। कोवालेन्को एतेषु द्वाराणि गतः" इति ।
  
  "प्रतीक्षतु"। बेन् नासिकासेतुम् चिमटितवान् । "एतानि चिह्नानि..." इति सः तोरणं स्पृष्टवान् । "यन्त्रेषु यथा भवति तथा एव । मम दृष्ट्या एतेन सूचितं यत् एतत् द्वारं तस्यैव यन्त्रस्य संशोधितं संस्करणम् अस्ति । कालयात्रायन्त्रम्। देवाः कालयात्रायै दैवं च प्रभावितुं हस्तगतयन्त्राणां उपयोगं कृतवन्तः स्यात् इति अस्माभिः पूर्वमेव निष्कर्षः कृतः । कदाचित् एतत् वस्तु मुख्यव्यवस्था अस्ति" इति ।
  
  "पश्यतु" इति ड्रेकः शान्ततया अवदत्, "एतत् महत् । एतत् भवन्तः अवगमिष्यन्ति। परन्तु एतेषां द्वारेषु पृष्ठतः-" सः अन्धकारं प्रति अङ्गुलीं दर्शितवान् । "रक्तवान् राजा । केनेडी इत्यस्य मृत्योः उत्तरदायी पुरुषः, अन्येषां शतशः जनानां मध्ये । वार्तालापं त्यक्त्वा गमनम् आरभ्यत इति समयः अस्ति। गच्छ"।
  
  बेन् शीर्षं न्यस्य उत्तिष्ठति स्म, किञ्चित् अपराधी दृश्यते स्म यदा सः आत्मानं ब्रशं करोति स्म। कक्षे सर्वे गभीरं निःश्वासं गृहीतवन्तः। द्वारस्य पृष्ठतः अन्यत् किमपि आसीत् यस्य उल्लेखं तौ द्वौ अपि न कर्तुम् इच्छति स्म ।
  
  कप्तान कुक् इत्यनेन "पेलेस् गेट्" इत्यस्मात् "हेल्स् गेट्" इति कप्तानस्य नाम परिवर्तनस्य कारणम् ।
  
  
  त्रिंशोऽध्यायः
  
  
  उन्मत्तस्य सामर्थ्येन हवाई-राज्यं कम्पितम् ।
  
  यदि द्वीपेषु प्रकटितानां अन्धकारमय-अनैतिक-घटनानां विस्तृत-विहङ्गम-दृश्यं दातुं समर्थः हेलिकॉप्टरः उपरि उड्डीयेत तर्हि प्रथमं ओआहु-नगरस्य उपरि उड्डीय व्याप्तं आला-मोआना-क्वीन्-होटेल्-गृहं गृह्णीयात्, यत्र अनेकस्वाट्-दलानां अनुभविनो सदस्याः आसन् just beginning to take action against heavily armed , motivated mercenaries ये सर्वाणि ऊर्ध्वतानि धारयन्ति स्म तथा च असंख्यबन्धकाः। सः न्यूनातिन्यूनं एकदर्जनं भग्नजालकात् प्रवहन्तं कृष्णधूमस्य नरकीयमेघं परिहरन्, सावधानीपूर्वकं उद्घाटनानि दर्शयन् यत्र बन्दुकैः, ग्रेनेड्-प्रक्षेपकैः च सह मुखौटाधारिणः जनाः असहायपुरुषान्, महिलाः, बालकान् च समूहेषु चरन्तः दृश्यन्ते, येषां नाशः सुकरः आसीत् .
  
  ततः च सः दूरं, उपरि दक्षिणतः च महता चापेन, प्रथमं सूर्यं प्रति, सः मेदः पीतः कन्दुकः शनैः शनैः अनिश्चितं सम्भवतः विनाशकारीं च भविष्यं प्रति मार्गं कृत्वा, ततः घोरयात्रायां अधः वामतः च डुबकी मारति स्म काउआइ प्रति आविष्कारस्य। सः डायमण्ड् हेडस्य समीपे गमिष्यति, ये नायकाः खलनायकाः च विलुप्तस्य ज्वालामुख्याः अन्धकारमयेषु भयानकतमेषु च भूमिगतगुहासु रहस्यं अन्विष्य भयानकस्वप्नानि व्यापादयन्ति तेषां विषये अनभिज्ञः।
  
  कौआइ-नगरे सः स्वेद-सिक्तस्य पुरुषस्य कृते मधुमक्खीरेखां कृतवान् स्यात् यः एकस्य कॉफी-दुकानस्य वेष्टने शृङ्खलाबद्धः आसीत्, अन्तः संरक्षकान् फसयति स्म, डायनामाइट्-पूरितं वेस्ट्, मृतस्य विस्फोटक-यन्त्रं गृहीत्वा कम्पमानं हस्तं च स्पष्टतया प्रदर्शयति स्म यदि चित्रं जूम कृत्वा तस्य पुरुषस्य नेत्रयोः निराशा दृश्यते । एतेन सः दीर्घकालं स्थातुं न शक्नोति इति तथ्यं स्पष्टतया ज्ञास्यति स्म । ततः च विदेशीयतटरेखायाः ललितवक्रतां अनुसृत्य पुनः छतानां उपरि उत्थाय उच्चैः उड्डीयत। ज्वलन्तं पशुपालनक्षेत्रं प्रति, यत्र हेडन् जे इदानीं एव एड् बौड्रो इत्यनेन सह युद्धं कृतवान् आसीत्, यदा तु माई कितानो शेषाः च मरीनाः बौड्रो इत्यस्य दर्जनशः भाडेकर्तृभिः सह निकटहस्तयुद्धे युद्धं कृतवन्तः मृत्युयुद्धस्य घोरस्य कोलाहलस्य मध्ये क्षतिग्रस्ताः बन्धकाः रोदितवन्तः ।
  
  अग्रे च। अतीतं भविष्यं च पूर्वमेव संघातं कृतवन्तौ। प्राचीनाः अवान्टगार्डे च विग्रहे निरुद्धाः सन्ति।
  
  अद्य सः दिवसः आसीत् यदा देवाः मृताः, नवनायकाः च पुष्पिताः, उत्थाय च शक्नुवन्ति स्म ।
  
  हेलिकॉप्टरः स्वस्य अन्तिमं उड्डयनमार्गं करिष्यति, विपरीतदृश्यानि गतिशीलपारिस्थितिकीतन्त्राणि च गृहीत्वा ये बृहत्द्वीपं निर्मान्ति । अन्यस्य पशुपालनक्षेत्रस्य माध्यमेन दौडं कुर्वन्, एलिसिया माइल्स, मनो किनिमाका, तेषां मरीनदलेन च एकं बहु रक्षितं परिसरं आक्रमणं कृतवन्तः यत्र बन्धकाः, भाडेकाः, डायनामाइट्-हारधारिणः पुरुषाः च एकस्मिन् सर्वशक्तिमते संघर्षे संघर्षं कृतवन्तः युद्धस्य किनारेषु रक्तराजस्य जनान् स्थलेन, वायुना, जलेन च निष्कासयितुं सज्जाः शक्तिशालिनः यन्त्राणि कार्यं कर्तुं आरब्धवन्तः । एलिसिया किनिमाका च पलायितानां विषये अवगतौ, तान् अवरोधयितुं, नाशयितुं च पूर्वमेव मार्गं विन्यस्य उपरि पश्यन्तौ, तदा कॅमेरा जूम् कर्तुं आरब्धवान्
  
  अन्ते च हेलिकॉप्टरं विचलितम्, केवलं यन्त्रं, परन्तु तदपि यन्त्रं, मानवमूर्खतायाः, तेषां सङ्ग्रहं कर्तुं, आविष्कर्तुं च शक्नुवन्तः साहसं, तेषां कृते दुष्टतमं दुष्टं च चित्रैः परिपूर्णम्।
  
  
  एकत्रिंशोऽध्यायः
  
  
  ड्रेकः कप्तानः कुक् इत्यनेन नरकद्वाराणि इति नामकरणं कृत्वा तोरणस्य अधः प्रविश्य रूक्षतया उत्कीर्णे संकीर्णमार्गे अभवत् । सः बन्दुकस्य प्रकाशं प्रज्वाल्य पिपासायां संलग्नवान् । स्कन्धे दीपं च योजयित्वा भित्तिं प्रकाशयति इति समायोजितवान् । किञ्चित्कालं यावत् प्रकाशः बहु आसीत्, स्पष्टं च संकटं नासीत् ।
  
  यदा ते घुमावदारमार्गं लङ्घयन्ति स्म तदा ड्रेकः स्वस्कन्धस्य उपरि अवदत् यत्, "बेन् कुक् इत्यस्य पत्रिकाणां विषये कथयतु" इति ।
  
  बेन् शीघ्रं निःश्वासं त्यक्तवान्। "एतत् अस्य विशालस्य जालव्यवस्थायाः अवलोकनात् अधिकं किमपि नास्ति । कुक् इत्यनेन जालस्वभावात् "नरकस्य द्वाराणि" इति उक्तम् । अन्ते किं भविष्यति इति अपि न दृष्टवान्" इति ।
  
  "तर्हि जालानि केन निर्मिताः?" ड्रेकः पृष्टवान्। "किमर्थं च?"
  
  "न कश्चित् जानाति।" बहिः वयं यत् चिह्नं प्राप्नुमः, देवसमाधौ च ये चिह्नानि तानि च एतेषु अन्तः भित्तिषु न सन्ति" इति । सः कण्ठं स्वच्छं कृत्वा "बाय" इति अपि अवदत् ।
  
  तेषां पृष्ठतः कोमोडो इत्यस्य स्वरः गुञ्जति स्म । "किमर्थं कुक् अन्तं न दृष्टवान्?"
  
  "सः पलायितवान्" इति करिन् शान्ततया अवदत् । "भयेन" इति ।
  
  "अहो, बकवासः।"
  
  ड्रेकः क्षणं यावत् विरमति स्म । "अतः, यतः अहं केवलं मूकः सैनिकः अस्मि, भवन्तौ च अस्य कार्यस्य मस्तिष्कौ स्तः, अतः अहं विषयान् स्पष्टीकरोमि । मूलतः लॉग्स् जालव्यवस्थायाः कुञ्जी भवन्ति । भवन्तौ च प्रतिकृतयः भवद्भिः सह सन्ति" इति ।
  
  "अस्माकं एकः अस्ति" इति बेन् अवदत् । "करिन् इत्यस्याः शिरसि अन्यः कोऽपि अस्ति।"
  
  "तर्हि अस्माकं एकः अस्ति" इति कोमोडो कुरुकुरु कृतवान् ।
  
  "न..." बेन् आरब्धवान्, परन्तु ड्रेकः तं निवारितवान् । "तस्य अभिप्रायः अस्ति यत् यदि सा म्रियते तर्हि अस्माकं एकः प्रतिलिपिः भविष्यति शिशु। मृतस्य छायाचित्रस्मृतिः बहु उपयोगी न भवति।"
  
  "न... आम्, ठीकम्, क्षम्यतां, वयं सैनिकाः इव न चिन्तयामः।"
  
  ड्रेकः अवलोकितवान् यत् सुरङ्गस्य विस्तारः आरब्धः । तस्य मुखस्य उपरि लघुतमः वायुः प्रवहति स्म । सः तान् निवारयितुं हस्तं उत्थाप्य ततः कोणे शिरः चोदति स्म ।
  
  पश्यन्तु एकं आश्चर्यजनकं तमाशा।
  
  सः एकस्य विशालस्य कक्षस्य प्रवेशद्वारे आसीत्, लम्बाकारः, अन्धकारे नष्टः छतः आसीत् । मन्दप्रकाशः रक्तराजस्य पुरुषैः अवश्यमेव त्यक्तानां कान्तियष्टिभ्यः आगतः । तस्य साक्षात् पुरतः, पर्वतगहनं प्रति गच्छन्त्याः सुरङ्गस्य रक्षणं कुर्वन् तस्य हृदयं स्पन्दनं लङ्घयति स्म
  
  सुरङ्गस्य एव उपरि शिलायां विशालं मुखं उत्कीर्णम् आसीत् । तिर्यक् नेत्रैः, हुक्युक्तनासिकाभिः, शिरःतः निर्गतशृङ्गैः इति केवलं वर्णयितुं शक्यं च ड्रेकः तत्क्षणमेव निश्चयं कृतवान् यत् एतत् पिशाचस्य वा राक्षसस्य वा मुखम् इति
  
  क्षणं यावत् मुखं उपेक्ष्य सः क्षेत्रं स्कैन कृतवान् । भित्तिः वक्राः, तेषां आधाराः तमसा आवृताः आसन् । तेषां अत्र किञ्चित् अतिरिक्तं प्रकाशं योजयितुं आवश्यकता आसीत् ।
  
  सः शनैः शनैः अन्येषां अग्रे इशारितवान्।
  
  ततः च सहसा गुहायाम् एकः कोलाहलः प्रतिध्वनितवान्, यथा शतज्वालाक्षेपकाः एकदा एव प्रहारं कुर्वन्ति, अथवा, यथा बेन् अवदत्, "शापितः बैटमोबाइल इव ध्वन्यते।
  
  उत्कीर्णनस्य नासिकाभिः अग्निः उद्भूतः, शिलातलस्य परितः भट्टी निर्मितवान् । प्रत्येकं नासिकातः पृथक् पृथक् ज्वालाखण्डद्वयं उद्भूतं, ततः कतिपयसेकेण्ड् अनन्तरं प्रत्येकं नेत्रात् एकः ।
  
  ड्रेकः चिन्तया तस्य अध्ययनं कृतवान् । "कदाचित् वयं किमपि प्रकारस्य तन्त्रं गतिं स्थापयामः। दबावसंवेदनशीलः स्विचः वा किमपि" इति । सः बेन् प्रति मुखं कृतवान्। "आशास्ति यत् त्वं सज्जः असि मेट्, यतः यथा मम प्रियः डायनोरोक्-समूहः पोइजनः वदति स्म, एषः उत्तमः समयः एव अन्यत् किमपि नास्ति।"
  
  बेनस्य अधरं क्षणिकं स्मितं कुञ्चितं यदा सः स्वस्य टिप्पणीनां परामर्शं करोति स्म। "एषः नरकस्य प्रथमः स्तरः अस्ति । पटकथालेखकस्य हॉक्सवर्थ् इति नामकस्य मते ते एतत् स्तरं Wrath इति आह्वयन्ति स्म । कारणं स्पष्टं मन्ये। पश्चात् ते तं पिशाचेन आमोनेन क्रोधदानवेण सह उपमान्ति स्म" इति ।
  
  "पाठस्य कृते धन्यवादः बालक।" कोमोडो गुर्गुरितवान्। "किं यदृच्छया अतीतानां मार्गस्य उल्लेखं करोति?"
  
  बेन् पाठं भूमौ स्थापयित्वा ऋजुं कृतवान्। "अवलोकनम्। मया एतत् पूर्वं दृष्टं किन्तु न अवगतम्। कदाचित् एषः सूचकः अस्ति" इति ।
  
  ड्रेकः स्वस्य युवामित्रस्य पार्श्वे अधः कूजत् । प्रतिलिपिकृताः पत्रिकाः सावधानीपूर्वकं परिकल्पिताः सचित्राः च आसन्, परन्तु बेन् इत्यस्य अङ्गुली तस्य ध्यानं विचित्रपाठरेखां प्रति आकर्षितवती ।
  
  १ (||) - गच्छतु २ (||||) - गच्छतु ३ (||) - गच्छतु ४ (|||||/)
  
  तदनन्तरं च एकमेव शिलालेखं "क्रोधेन धैर्यं धारयतु । सावधानः स्वमार्गस्य योजनां करिष्यति यदि तस्य पुरतः मार्गदर्शनरेखाः सन्ति" इति ।
  
  "कुक् सर्वकालिकस्य महान् नाविकः आसीत्" इति बेन् अवदत् । "एषा रेखा अस्मान् द्वौ विषयौ वदति। अयं पाककः राक्षसं अतिक्रम्य मार्गं कल्पितवान् अस्ति, तस्मात् मार्गे सावधानीपूर्वकं योजना आवश्यकी इति" इति ।
  
  करिन् अग्निस्य ज्वलनं पश्यति स्म। "चत्वारि गणितवती" इति सा विचारपूर्वकम् अवदत् । "ज्वालाविस्फोटाः चत्वारः । यथा-" ।
  
  मौनं कम्पयन् एकः शॉट् ध्वनितवान्। गोलिका ड्रेकस्य शिरः पार्श्वे भित्तितः रिकोचेट् अभवत्, येन वायुना तीक्ष्णाः शिलाखण्डाः छिनत्ति । एकमिलिसेकेण्ड् अनन्तरं ड्रेकः स्वस्य पिस्तौलम् उत्थाप्य गोलीं कृतवान्, एकमिलिसेकेण्ड् अनन्तरं सः अवगच्छत् यत् यदि सः पुनः मार्गे डुबति तर्हि स्नाइपरः तान् अनिश्चितकालं यावत् भित्तिस्थाने पिन कृत्वा स्थापयितुं शक्नोति इति
  
  एतेन विचारेण सः धावितवान्, शूटिंग् कृत्वा, कोष्ठकं प्रति। कोमोडो अपि तथैव निष्कर्षं प्राप्य इव तस्य अनुसरणं कृतवान् । संयुक्ताग्निः परितः भित्तितः स्फुलिङ्गाः बहिः कृतवान् । गोपकः आघातेन डुबत्, परन्तु तदपि अन्यं गोलीं प्रहारयितुं समर्थः अभवत्, या ड्रेक-कोमोडो-योः मध्ये वीटीं कृतवान् ।
  
  ड्रेकः लक्ष्यं गृहीत्वा एकं जानुपर्यन्तं पतितः।
  
  सः पुरुषः स्वस्य आवरणात् बहिः उत्प्लुत्य स्वस्य शस्त्रं उच्चैः उत्थापितवान्, परन्तु कोमोडो प्रथमं गोलीं कृतवान् - विस्फोटतरङ्गः आक्रमणकर्त्रीं प्रतिक्षिप्तवती । तत्र भेदनात्मकः आक्रोशः अभवत्, सः पुरुषः उलझिते अव्यवस्थायां अवतरत्, बन्दुकं तलपर्यन्तं कूजति स्म। कोमोडो गत्वा तस्य पुरुषस्य मृतत्वं सुनिश्चितं कृतवान् ।
  
  ड्रेकः शपथं कृतवान् । "यथा मया चिन्तितम्, कोवालेन्को अस्मान् मन्दं कर्तुं स्नाइपरं त्यक्तवान्।"
  
  "अस्मान् कृशं कर्तुं च" इति कोमोडो अपि अवदत् ।
  
  करिन् कोणे शिरः चोदति स्म, तस्याः गोरा केशाः तस्याः नेत्रयोः पतन्ति स्म। "यदि अहं सम्यक् वदामि तर्हि विचित्रं वाक्यं कीलच्छिद्रं, 'धैर्यम्' इति शब्दः च कीलकम्। ताभ्यां ट्रामरेखाद्वयं यत् द्वौ आत्मनः इव दृश्यते? सङ्गीते, काव्ये, पुरातनसाहित्ये च तेषां विरामः इति अर्थः भवितुम् अर्हति । अतः धैर्यस्य अर्थः 'विरामः' इति ।
  
  ड्रेकः प्रस्तावं प्रेक्षते स्म यदा डेल्टा-दलः गुहायाः पारं व्यजनं कृतवान्, कोमोडो-इत्यनेन आग्रहः कृतः, अधिकानि त्रुटयः न कर्तुं च निश्चयं कृतवान् ।
  
  कोमोडो उद्घोषितवान् यत् - "जनानाम् विषये किम् ? बूबी-जालेभ्यः सावधानाः भवन्तु। अहं तत् रूसी मूर्खं निर्णायकमण्डले किमपि रिगं कर्तुं न ददामि" इति ।
  
  ड्रेकः स्वस्वेदिततलं रूक्षभित्तिं मर्दितवान्, हस्तस्य अधः दन्तयुक्तं शिलाखण्डं, शीतलकस्य अन्तः इव शीतलं अनुभवन् । "अतः एतत् अस्ति : 'प्रथमविस्फोटं प्रतीक्ष्यताम्, ततः द्वौ विरामं कृत्वा द्वौ गच्छतु।' द्वितीयविस्फोटानन्तरं चतुर्थं विरामं कृत्वा तृतीयं प्रति गच्छन्तु । तृतीयविस्फोटानन्तरं द्वौ विरामं कृत्वा चतुर्णां कृते गच्छतु। चतुर्थविस्फोटानन्तरं च षष्ठं विरामं कृत्वा निर्गच्छ" इति ।
  
  "सरलम्।" बेन् निमिषं कृतवान्। "किन्तु विरामः कियत्कालं यावत् भवति?"
  
  करिन् स्कन्धं संकुचितवान्। "लघु वर्तनी।"
  
  "अहो, तत् सहायकम्, भिस।"
  
  "विस्फोटान् च कथं गणयसि?"
  
  "अनुमानं करोमि यः प्रथमं दूरतमं स्थानं प्राप्नोति सः प्रथमः सङ्ख्या चतुर्थः ह्रस्वतमः ।"
  
  "अच्छा, तस्य किञ्चित् अर्थः अस्ति इति अनुमानं करोमि। परन्तु अद्यापि-"
  
  "तत् एव" इति । ड्रेकस्य पर्याप्तं जातम् आसीत् । "एतत् वादविवादं श्रुत्वा मम धैर्यस्य परीक्षा पूर्वमेव अभवत् । अहं प्रथमं गमिष्यामि। मम कैफीन उच्चं क्षीणं भवितुं पूर्वं एतत् कुर्मः।"
  
  सः दीर्घतमज्वालातः कतिपयानि गजदूरे स्थगयन् कोमोडो-दलं अतिक्रान्तवान् । सः प्रत्येकं पुरुषं द्रष्टुं व्यावर्तते इति अनुभवति स्म। सः बेन् इत्यस्य चिन्ताम् अनुभवति स्म। सः नेत्रे निमीलितवान्, यदा अन्यः अतितप्तः स्रावः तस्य पुरतः वायुं भर्जयति स्म तदा तापमानस्य वृद्धिं अनुभवन् ।
  
  केनेडी इत्यस्य मुखं तस्य मनसः दृष्टेः पुरतः तरति स्म । सः तां पूर्ववत् दृष्टवान्। तस्याः केशेषु कठोरः बॉबः, व्यञ्जनहीनः पतलूनः सूटः - सप्ताहस्य प्रत्येकं दिवसस्य कृते एकः। स्त्रीत्वात् सर्वं विचलितुं चेतनप्रयत्नः ।
  
  ततः च केनेडी तस्याः केशान् अवतारितवान्, ततः सः तां स्त्रियं स्मरति स्म, यया सह सः द्वौ आनन्ददायकौ मासौ व्यतीतवान्। या महिला तस्य पत्न्याः एलिसनस्य विनाशकारी मृत्योः अनन्तरं बहुवर्षपूर्वं तस्य दैवयोग्यस्य कारदुर्घटनायाः दुःखस्य अनन्तरं तस्य अग्रे गन्तुं साहाय्यं कर्तुं आरब्धा
  
  तस्याः नेत्राणि तस्य हृदये ऋजुतया ज्वलन्ति स्म।
  
  तस्य पुरतः अग्निः प्रज्वलितः आसीत् ।
  
  सः ज्वालानां तापस्य शान्ततां प्रतीक्ष्य द्वौ सेकण्डौ यावत् निवर्तितवान् । प्रतीक्षमाणः सः अवगच्छत् यत् द्वितीयनेत्रात् अग्निप्रकाशः पूर्वमेव ज्वलितः अस्ति । परन्तु सेकण्डद्वयानन्तरं सः एतावत्पर्यन्तं गतः यद्यपि तस्य सत्तायाः प्रत्येकं तन्तुः न कर्तव्यः इति क्रन्दति स्म ।
  
  अग्निना तं नाशयत्- १.
  
  परन्तु यस्मिन् क्षणे सः स्वस्य गतिं समाप्तवान् तस्मिन् क्षणे एव तत् जमितम् । तस्य परितः वायुः अद्यापि उष्णः आसीत्, परन्तु सहनीयः आसीत् । ड्रेकः श्वसति स्म, तस्य स्वेदः तरङ्गैः स्रवति स्म । एकं सेकण्डं यावत् आरामं कर्तुं असमर्थः सः पुनः गणयितुं आरब्धवान् ।
  
  चत्वारि सेकण्ड्।
  
  तस्य पार्श्वे ज्वाला क्रन्दति स्म, यत्र सः व्याप्तुम् उद्यतः आसीत् तस्मिन् एव स्थाने अग्निम् अदातुम् ।
  
  ड्रेकः स्वस्य चालनं कृतवान् । अग्निः निष्क्रान्तः । तस्य मुखं लवणयुक्तं केकं इव अनुभूतम्। तस्य नेत्रगोलद्वयं वालुकापत्रेण धावितमिव दहति स्म ।
  
  यद्यपि, अहं तथैव मन्ये। चिन्तयतु, सर्वदा चिन्तयतु। द्वौ सेकण्ड् अपि वयं चालयिष्यामः। अन्तिमं युक्तिं प्रति गच्छामः। इदानीं तस्य विश्वासः आसीत् ।
  
  षड् सेकण्ड् यावत् विरामं कुर्वन्तु ततः-
  
  षड्वादने सः चलितवान्, परन्तु अग्निः न शान्तः! तस्य भ्रूः दग्धाः। जानुभ्यां पतित्वा शरीरं प्रतिक्षिपत् । बेन् स्वनाम उद्घोषितवान्। तापः एतावत् तीव्रः अभवत् यत् सः क्रन्दितुं प्रयत्नं कृतवान् । परन्तु तस्मिन् क्षणे सहसा अन्तर्धानं जातम् । सः शनैः शनैः ज्ञातवान् यत् तस्य हस्ताः जानु च रूक्षशिलातलस्य पार्श्वे खरचन्ते । सः शिरः उत्थाप्य कोष्ठस्य पृष्ठभागे स्थितं सुरङ्गं शीघ्रं क्रन्दितवान् ।
  
  क्षणान्तरे सः व्यावृत्तः अन्येभ्यः उद्घोषयति स्म यत् - "भवन्तः तत् अन्तिमं सप्तसेकेण्ड् विरामं ग्रहीतुं श्रेयस्करम्, बन्धुजनाः । 'अन्तिमं यत् भवन्तः ज्ञातुम् इच्छन्ति तत् अस्ति यत् केन्टकी फ्राइड् कीदृशम् अस्ति।'
  
  निरुद्धहासः श्रूयते स्म। कोमोडो तत्क्षणमेव गत्वा करिन् बेन् च पृष्टवान् यत् ते कदा वारं ग्रहीतुम् इच्छन्ति इति। बेन् इत्ययं कतिपयान् अधिकान् सैनिकान् अग्रे गन्तुं रोचते स्म, परन्तु करिन् ड्रेकस्य अनुसरणं कर्तुं इच्छति स्म । कोमोडोः स्वयमेव तां पार्श्वे नीत्वा विवेकस्य विषये शान्ततया वक्तुं प्रवृत्तः यत् ड्रेकः केवलं स्वस्य समयनिर्धारणेन भाग्यशाली न भवति, ततः पूर्वं तेषां शल्यक्रियायाः एकं मस्तिष्कं हातुं जोखिमः भवति स्म
  
  ड्रेकः करिन् मृदुतां किञ्चित् स्मितं अपि दृष्टवान् । ब्लेक्-कुटुम्बस्य वन्यबालकस्य उपरि कस्यचित् शान्तप्रभावः भवति इति दृष्ट्वा आनन्दः अभवत् । सः परितः सुरङ्गं परीक्ष्य कान्तियष्टिं छायासु क्षिप्तवान्। तस्य विस्तारितः अम्बरवर्णः कृष्णवर्णे क्षीणः भूत्वा अधिकं उत्कीर्णं सुरङ्गं विना किमपि प्रकाशयति स्म ।
  
  प्रथमः डेल्टा-सैनिकः तस्य पार्श्वे पतितः, तदनन्तरं शीघ्रमेव द्वितीयः अपि पतितः । ड्रेकः तान् अन्वेषणार्थं सुरङ्गमध्ये प्रेषयितुं समयं न व्ययितवान् । यदा सः क्रोधकक्षं प्रति पुनः गतवान् तदा सः बेन् ब्लेक् इत्यस्य चालनं कुर्वन्तं दृष्टवान् ।
  
  बेन् प्रायः विद्यालयस्य बालकः इव स्वस्य पुटं गृहीत्वा दीर्घकेशाः टी-शर्टस्य उपरिभागस्य अधः निहिताः इति सुनिश्चित्य अग्रे गतः । सेकण्ड्-गणनायां ड्रेकः स्वस्य अधरस्य गतिं पश्यति स्म । भावस्य बाह्यचिह्नानि न दर्शयन् ड्रेकस्य हृदयं अक्षरशः मुखात् बहिः उत्प्लुत्य तत्रैव स्थितवान् यावत् तस्य मित्रं तस्य पादयोः पतितः, फूत्कारं कृतवान्
  
  ड्रेकः तस्मै स्वहस्तं अर्पितवान् । बेन् उपरि पश्यति स्म, "किं वदिष्यसि गद? यदि त्वं तापं सहितुं न शक्नोषि?"
  
  "अहं बक्स् फिज् इत्यस्य उद्धरणं न करोमि" इति ड्रेकः क्लिष्टस्वरः अवदत् । "यदि इच्छसि-न, प्रतीक्षस्व-"
  
  ड्रेकः करिन् प्रथमाग्निधारायाः समीपं गच्छन्तं दृष्टवान् । बेनस्य मुखं तत्क्षणमेव निमीलितम् अभवत्, तस्य नेत्राणि च स्वभगिनीनां प्रत्येकं चालनं अनुसृत्य गच्छन्ति स्म। सा स्तब्धतां गच्छन्ती बेन् इत्यस्य दन्ताः एतावन्तः कठिनतया भूमिं कृतवन्तः यत् ड्रेकः चिन्तितवान् यत् एतत् परस्परं विरुद्धं विवर्तनिक-प्लेट् इव ध्वन्यते इति । तथा च यथा सा एकस्य सुरक्षितस्य आश्रयस्य परस्य च मध्ये स्खलति स्म, तथैव ड्रेक इत्यनेन बेन् इत्यस्य ग्रहणार्थं बहिः धावनं निवारयितुं दृढतया गृहीतव्यम् आसीत् ।
  
  "प्रतीक्षतु! त्वं तां तारयितुं न शक्नोषि"।
  
  करिन् विरमति स्म। तस्याः पतनेन तां सर्वथा विक्षिप्तं जातम् । सा अन्येन विस्फोटेन तस्याः दहनात् पूर्वं प्रायः सेकण्डद्वयं यावत् गलत् दिशि पश्यति स्म ।
  
  बेन् ड्रेक इत्यनेन सह संघर्षं कृतवान्, यः रूक्षतया तस्य वयस्कस्य शिरःपृष्ठतः गृहीत्वा तस्य शरीरस्य उपयोगेन स्वमित्रं अग्रिमस्य भयानकघटनायाः साक्षिणः न भवितुं रक्षितवान्
  
  करिन् नेत्रे निमीलितवती।
  
  ततः डेल्टा-दलस्य नेता कोमोडो एकेन विशालेन हस्तेन तां विरामयोः मध्ये निपुणतया लङ्घयन् उद्धृतवान् । सः स्वस्य लयं न भङ्गं कृतवान्, केवलं करिन् इत्यस्याः स्कन्धस्य उपरि, प्रथमं शिरः, क्षिप्तवान्, तस्याः क्रुद्धस्य भ्रातुः पार्श्वे भूमौ मन्दं अवतारितवान् च ।
  
  बेन् तस्याः पार्श्वे निमग्नः अभवत्, तां निकटं धारयन् किमपि गुञ्जयन् । करिन् बेन् इत्यस्य स्कन्धस्य उपरि सीधा कोमोडो इत्यस्य उपरि अवलोक्य द्वौ शब्दौ मुखेन उक्तवती। "धन्यवाद"।
  
  कोमोडो उदासीनः शिरः उन्नमयितवान्। कतिपयनिमेषेभ्यः अनन्तरं तस्य शेषाः पुरुषाः सुरक्षिततया आगताः, ड्रेकः सुरङ्गे प्रेषितौ द्वौ पुनः आगतवन्तौ ।
  
  तेषु एकः एकस्मिन् समये ड्रेक-कोमोडो-योः सम्बोधनं कृतवान् । "अन्यत् जालं महोदय, प्रायः एककिलोमीटर् पुरतः। स्नाइपरस्य वा बूबी-जालस्य वा स्पष्टचिह्नानि नासन्, परन्तु वयं द्विवारं परीक्षितुं परितः न लप्यन्ते स्म । अत्र पुनः आगन्तुं चिन्तितम्" इति ।
  
  करिन् धूलिपातं कृत्वा उत्तिष्ठति स्म। "जालं कीदृशं दृश्यते?"
  
  "मिस्, तत् एकः बृहत् हरामी इव दृश्यते।"
  
  
  द्वात्रिंशोऽध्यायः
  
  
  ते संकीर्णमार्गं उपरि धावितवन्तः, तेषां उपरि जगति घटमानानां हिंसाकर्मणां, पुरतः भूमिगततमं ससरितस्य पुरुषस्य दुष्टाभिप्रायैः च प्रेरिताः
  
  रूक्षः तोरणमार्गः तान् परगुहायां नीतवान् । पुनः ग्लोस्टिक्स् विशालस्य अन्तरिक्षस्य भागं प्रकाशितवन्तः, नवीनाः, शनैः शनैः क्षीणाः च, परन्तु ड्रेकः शीघ्रमेव दूरभित्तिं प्रति अम्बरप्रकाशद्वयं प्रहारितवान्
  
  तेषां पुरतः अन्तरिक्षं आश्चर्यजनकम् आसीत् । मार्गाः शूलवत् आकाराः आसन् । मुख्यदण्डः एकः मार्गः आसीत् यत् त्रयः जनाः समीपस्थापयितुं शक्नुवन्ति स्म । अन्यस्मिन् निर्गमनतोरणे दूरभित्तिस्थाने समाप्तम् । मुख्यदण्डात् शाखाः विच्छिद्य शूलस्य अन्यद्वयं शूलं निर्माय द्वौ अपि मार्गौ आस्ताम्, केवलं एते एव बहु संकीर्णाः, लीजात् किञ्चित् बृहत्तराः आसन् एते प्रक्षेपणाः गुहाभित्तिषु विस्तृतवक्रतायां समाप्ताः आसन् ।
  
  शूलमार्गान्तरे गभीरैः कपटपूर्णैः तमसाभिः पूरिताः आसन् । यदा कोमोडोः समीपस्थे प्रकाशाभावे शिलाखण्डं क्षिप्तवान् तदा ते कदापि तस्य तलस्य आघातं न श्रुतवन्तः ।
  
  सावधानतया ते शनैः शनैः अग्रे गतवन्तः । तनावात् तेषां स्कन्धाः तनावग्रस्ताः अभवन्, तेषां तंत्रिकाः च क्षीणाः अभवन् । ड्रेकः मेरुदण्डस्य दीर्घतायाः अधः स्वेदस्य कृशः स्रवः अधः यावत् कण्डूयते इति अनुभवति स्म । समूहे प्रत्येकं नेत्रयुगलं परितः पश्यन् प्रत्येकं छायां, प्रत्येकं कोणं च अन्वेषितवान् यावत् बेन् अन्ते स्वरं न प्राप्नोत्।
  
  "तिष्ठतु" इति सः कष्टेन श्रूयमाणः अवदत्, ततः कण्ठं स्वच्छं कृत्वा "तिष्ठतु" इति उद्घोषितवान् ।
  
  "इदं किं?" ड्रेकः जमत्, तस्य पादः अद्यापि वायुतले एव आसीत् ।
  
  "अस्माभिः प्रथमं कुक् इत्यस्य लॉग्स् पश्यितव्याः, यद्यपि सम्भवति।"
  
  "त्वं स्वस्य शापितसमयान् चिनोषि।"
  
  करिन् उक्तवान्। "ते लोभः इति द्वितीयं घातकं पापम् इति आहूतवन्तः। लोभसम्बद्धः राक्षसः मम्मोनः सप्त नरकराजकुमारेषु अन्यतमः । मिल्टनस्य पैराडाइज लोस्ट् इति ग्रन्थे सः उल्लिखितः आसीत्, इङ्ग्लैण्ड्देशे नरकस्य राजदूतः अपि उच्यते स्म" इति ।
  
  ड्रेकः तां प्रेक्षमाणः आसीत् । "इदं हास्यं न भवति"।
  
  "एतत् न भवितुं अभिप्रेतम् आसीत् । एतत् मया एकदा पठितं रक्षितं च। अत्र हॉक्सवर्थः एकमात्रं सूचकं ददाति यत् एतत् वाक्यम् अस्ति यत् विपरीतलोभः दया उपविशति। परपुरुषस्य भवतः इष्टं भवतु" इति ।
  
  ड्रेकः शीतलम् आर्द्रं गुहाम् अवलोकितवान् । "अत्र बहु नास्ति यत् अहं इच्छामि, व्यतिरिक्तं भवतु क्रिस्पी क्रेम्स्।"
  
  "एषः प्रत्यक्षः मार्गः निर्गमस्य" । कोमोडोः स्वस्य एकं पुरुषं निपीडयन् अवरुद्धवान् । "किमपि कदापि तावत् सरलं नास्ति । भो! किं बन्धु-"
  
  ड्रेकः परिवृत्तः अभवत् यत् डेल्टा-नगरस्य पुरुषः कोमोडो-इत्यस्य पार्श्वे धक्कायन् स्वस्य सेनापतिं समीपं गच्छति स्म ।
  
  "वालिस ! गदं पङ्क्तौ स्थापयतु सैनिक।"
  
  ड्रेकः समीपं गच्छन् तस्य पुरुषस्य नेत्राणि अवलोकितवान् । ग्लेज्ड् इति । दक्षिणभागे एकस्मिन् बिन्दौ नियतम्। ड्रेकः तस्य दृष्टिम् अनुसृत्य अगच्छत्।
  
  अहं च तत्क्षणमेव आलम्बनानि दृष्टवान्। हास्यं यत् सः तान् पूर्वं कथं न लक्षितवान्। दक्षिणस्य युद्धक्षेत्रस्य अन्ते यत्र गुहाभित्तिं सङ्गच्छते स्म, तत्र ड्रेकः इदानीं कृष्णशिलायां उत्कीर्णानि त्रीणि गभीराणि आलम्बनानि दृष्टवान् । प्रत्येकं आलम्बनस्य अन्तः किमपि स्फुरति स्म। किञ्चित् बहुमूल्यं, सुवर्णनीलमृगैः निर्मितम्। गुहायाम् स्फुरन्तं मन्दं विसर्जितं प्रकाशं गृहीत्वा दशगुणं प्रत्यागच्छत् । दशकैरेट् हीरकनिर्मितस्य स्फुरद् डिस्कोकन्दुकस्य हृदयं पश्यन् इव आसीत् ।
  
  करिन् कुहूकुहूम् अकरोत्, "परतः एकं रिक्तं द्वारम् अस्ति" इति ।
  
  प्रतिज्ञातधनस्य आकर्षणं ड्रेकः अनुभवति स्म । सः यथा यथा समीपं पश्यति स्म तथा तथा विषयाः स्पष्टाः भवन्ति स्म, सः तान् अधिकतया इच्छति स्म । करिनस्य टिप्पणीयाः अन्तः मग्नतायै क्षणं यावत् समयः अभवत्, परन्तु यदा सा मग्नवती तदा सः ईर्ष्यायाः, विस्मयस्य च कारणेन शून्यं कोष्ठकं पश्यति स्म । कदाचित् कश्चन भाग्यशाली आत्मा लीजं गत्वा लुण्ठनं सह गतः? अथवा अधः अगणितगहनेषु क्रन्दन् निमग्नः सन् तत् गृहीतवान्?
  
  ज्ञातुं एकः उपायः।
  
  ड्रेकः एकं पादं अन्यस्य पुरतः स्थापयित्वा ततः आत्मानं निवारितवान् । विष्ठा । लीजद्वारा प्रलोभनं दृढम् आसीत् । परन्तु कोवालेन्को इत्यस्य अनुसरणं तस्य अधिकं आकर्षकम् आसीत् । सः प्रकाशसमूहः कथं एतावत् मनमोहकः भवितुम् अर्हति इति चिन्तयन् पुनः वास्तविकतां प्रति स्नैप कृतवान् । तस्मिन् क्षणे कोमोडो तस्य समीपं धावितवान्, ड्रेकः च तं निवारयितुं हस्तं प्रसारितवान् ।
  
  परन्तु डेल्टा-सेनापतिः अधुना एव स्वसहकारिणः उपरि पतित्वा तं भूमौ पातितवान् आसीत् । ड्रेकः शेषं दलं जानुभ्यां मर्दयन् वा प्रलोभनानि सर्वथा परिहरन् वा द्रष्टुं व्यावृत्तः । बेन्, करिन् च मन्त्रितौ स्थितौ, परन्तु करिन् इत्यस्य द्रुतमनः शीघ्रमेव मुक्तः अभवत् ।
  
  सा शीघ्रं भ्रातरं प्रति गतवती। "भवन्तः कुशलाः सन्ति वा ? बेन् ?
  
  ड्रेकः तस्य युवकस्य नेत्रयोः सम्यक् अवलोकितवान् । "अस्माकं समस्याः भवितुम् अर्हन्ति। यदा टेलर मोम्सेन् मञ्चं गृह्णाति तदा सः अपि तथैव काचरूपं प्राप्नोति" इति ।
  
  करिन् शिरः कम्पितवती। "बालकाः" इति सा गुञ्जितवती, भ्रातरं च कठिनतया प्रहारं कृतवती ।
  
  बेन् निमिषं कृत्वा गण्डे हस्तं उत्थापितवान्। "अहो!"
  
  "भवन्तः कुशलाः सन्ति वा?"
  
  "न, नरकं न! त्वया मम हनुमत्प्रायः एव भग्नः" इति ।
  
  "दुर्बलत्वं त्यजतु। अग्रिमे समये यदा ते आह्वयन्ति तदा मम्मा-पितरौ कथयन्तु।"
  
  "धिक् सम्यक्, अहं करिष्यामि। किमर्थं नरकं त्वया मां अपि प्रहारः कृतः?"
  
  कोमोडो स्वपुरुषं तलात् उत्थाप्य पुनः रेखायां क्षिप्तवान् तदा ड्रेकः स्वस्कन्धं कम्पितवान् । "नवासिनी।"
  
  करिन् प्रशंसया पश्यति स्म।
  
  ड्रेकः अवदत्, "किं त्वं न स्मरसि ? सुन्दराः प्रकाशाः ? ते भवन्तं प्रायः प्राप्तवन्तः सखा।"
  
  "स्मरामि..." बेनस्य दृष्टिः सहसा पाषाणभित्तिं तस्याः जटिलानि आलम्बनानि च प्रति आगता । "अहो, वाह, किं रोमाञ्चः। सुवर्णं हीरकं धनं च । एतत् स्मरामि" इति ।
  
  ड्रेकः दृष्टवान् यत् स्फुरद्वस्तूनि पुनः गुरुत्वाकर्षणं प्राप्तुं आरभन्ते स्म । "चलामः" इति सः अवदत् । "द्विबारं। अहं पश्यामि यत् एषा गुहा किं करोति, वयं यावत् शीघ्रं तया गच्छामः तावत् उत्तमम्" इति ।
  
  सः बेन् इत्यस्य स्कन्धे हस्तं कृत्वा करिन् प्रति शीर्षं न्यस्य शीघ्रं गतः। कोमोडो मौनेन अनुसृत्य स्वपुरुषान् सम्यक् पश्यति स्म यदा ते उभयतः रेखायुक्तानां लीजानां समीपे गच्छन्ति स्म ।
  
  यथा यथा ते आलम्बनानां समीपं गच्छन्ति स्म, तथैव ड्रेकः द्रुतदृष्टेः जोखिमं कृतवान् । प्रत्येकं आलम्बने एकं लघु कटोराकारं वस्तु स्थितम् आसीत्, यस्य पृष्ठं बहुमूल्यं शिलाभिः जडितम् आसीत् । परन्तु एतत् एव एतावत् नेत्रयोः आकर्षकं प्रकाशप्रदर्शनं निर्मातुं पर्याप्तं नासीत् । प्रत्येकस्य कटोरे पृष्ठतः एव आलम्बनानां रूक्षभित्तिः माणिक्य-मरक-नील-हीरक-आदिभिः असंख्य-मूल्यशिलाभिः पङ्क्तिभिः रेखिता आसीत्
  
  कटोराणां भाग्यं व्ययः भवितुम् अर्हति स्म, परन्तु आलम्बानां एव मूल्यं अमूल्यम् आसीत् ।
  
  निर्गमनतोरणस्य समीपं गच्छन् ड्रेकः स्थगितवान् । वामदक्षिणयोः शीतलवायुः तस्य उपरि प्रवहति स्म । पुरातनरहस्यगुप्तगुह्यगन्धं सर्वं तत् । कुत्रचित् जलं स्रवति स्म, केवलं लघुः स्रवः एव आसीत्, परन्तु तेषां अन्वेषणं क्रियमाणस्य गुहाव्यवस्थायाः विशालतां वर्धयितुं पर्याप्तम् ।
  
  ड्रेकः सर्वान् सम्यक् अवलोकितवान् । जालम् अतिक्रान्तम् आसीत् । सः निर्गमनतोरणं गन्तुं व्यावृत्तः।
  
  कस्यचित् स्वरः च उद्घोषयति स्म- "निवर्तयतु!"
  
  सः तत्क्षणमेव जमति स्म। पुरातन-एसएएस-प्रशिक्षणात् उत्पन्नस्य आक्रोशस्य, वृत्तेः च विषये तस्य विश्वासः तस्य जीवनं रक्षितवान् । तस्य दक्षिणपादः कृशतारं कष्टेन एव स्पृष्टवान्, परन्तु एकः अपि धक्काः बूबीजालं प्रस्थापयितुं शक्नोति स्म ।
  
  अस्मिन् समये कोवालेन्को स्नाइपरं न त्यक्तवान् । सः सम्यक् न्यायितवान् यत् तस्य पृष्ठतः समूहः ग्रीड् हॉलद्वारा गदं वाहयिष्यति इति। यात्रातारं गुप्तं M18 Claymore खानिं प्रति नेतवती, यस्मिन् "Front to the Enemy" इति शब्दः आसीत् ।
  
  अग्रभागः ड्रेकं लक्ष्यं कृतवान् आसीत्, यदि कोमोडो चेतावनीम् न उद्घोषितवान् स्यात् तर्हि बेन्, करिन् च सह इस्पातस्य कन्दुक-असरणं तं विच्छिन्दति स्म
  
  ड्रेकः पातयित्वा शीघ्रमेव यन्त्रं निष्क्रियं कृतवान् । सः एतत् कोमोडो इत्यस्मै अयच्छत् । "बहु धन्यवादः मित्र। एतत् हस्ते स्थापयतु पश्चात् वयं कोवालेन्कोस्य गदस्य उपरि चोदयिष्यामः" इति ।
  
  
  त्रयस्त्रिंशोऽध्यायः
  
  
  अग्रिमः पदयात्रा लघुः आसीत्, शीघ्रमेव अधः अवतरति स्म । ड्रेक इत्यादिभिः पार्ष्णिभ्यां गन्तुम् अभवत्, ऊर्ध्वं स्थातुं स्वशरीरं पृष्ठतः अवलम्ब्य । ड्रेकः चिन्तितवान् यत् कदापि सः स्खलितः असहायः पतति च, ईश्वरः एव जानाति यत् अधः किं भयंकरं भाग्यं प्रतीक्षते।
  
  परन्तु कतिपयनिमेषेभ्यः अनन्तरं ते परिचितं तोरणं दृष्टवन्तः । ड्रेकः स्वस्य कान्तिदण्डं सज्जीकृत्य प्रवेशद्वारे स्थितवान् । स्नाइपरानाम् विषये मनसि कृत्वा सः शीघ्रं शिरः बकं कृत्वा बहिः गतः ।
  
  "अहो, कन्दुकाः" इति सः मनसि निःश्वसति स्म । "इदं दुर्गतिम् अवाप्नोति।"
  
  "मा मां वदतु" इति बेन् अवदत् । "अस्माकं शिरसि एकः विशालः कंक्रीटगोलकः लम्बमानः आसीत् ।"
  
  ड्रेकः तं प्रेक्षते स्म। "जीवनं चलचित्रं नास्ति ब्लेकी। देव, त्वं विचित्रः असि।"
  
  सः गभीरं निःश्वासं गृहीत्वा तान् तृतीयविशालगुहायां नीतवान् । तेषां दृष्टं विस्मयकारीं स्थानं तेषां प्रत्येकं पन्थौ निवारयति स्म । मुखानि उद्घाटितानि। यदि रक्तराजा एतावता यात्रायां जालं स्थापयितुं किमपि बिन्दुं चिन्वितुं शक्नोति तर्हि एतत् एव आसीत्, ड्रेकः कतिपयनिमेषेभ्यः अनन्तरं चिन्तितवान्, सम्यक् अवसरः। परन्तु, सौभाग्येन सज्जनानां कृते किमपि प्रतीक्षां न भवति। कदाचित् अस्य सद्कारणं आसीत्...
  
  कोमोडो अपि विस्मयेन अविश्वासेन च उद्घाटितवान्, परन्तु सः कतिपयानि वचनानि निपीडयितुं समर्थः अभवत् । "तर्हि अनुमानं करोमि यत् कामः एव।"
  
  कासः, कुरुकुरुः च तस्य एकमात्रं प्रतिक्रिया आसीत् ।
  
  तेषां पुरतः मार्गः एकां ऋजुरेखाम् अनुसृत्य निर्गमनतोरणं प्रति गच्छति स्म । बाधकं आसीत् यत् मार्गस्य सीमा उभयतः प्रतिमाभिः शिखरयुक्तैः लघुपादैः, चित्रैः शिखरैः च उच्छ्रितैः पादपीठैः च आसीत् प्रत्येकं प्रतिमा प्रत्येकं चित्रं च आश्चर्यजनकरूपेण रसयुक्तात् आरभ्य सर्वथा अश्लीलपर्यन्तं अनेकाः कामुकरूपाः प्रतिनिधियन्ति स्म । तदतिरिक्तं गुहाचित्रं गुहाभित्तिषु प्रत्येकं उपलब्धं इञ्चं पूरयति स्म, परन्तु प्रायः प्राचीनगुहासु दृश्यमानानि आदिमप्रतिमाः न - एतानि आश्चर्यजनकप्रतिमानि आसन्, सहजतया कस्यापि पुनर्जागरणकालस्य आधुनिककलाकारस्य वा समानानि आसन्
  
  विषयः अन्यथा आश्चर्यजनकः आसीत् । बिम्बेषु एकं विशालं नंगा नाचम् चित्रितम्, यत्र प्रत्येकं पुरुषः महिला च कष्टप्रदविस्तारेण आकृष्टाः, मनुष्यस्य ज्ञातं प्रत्येकं कामपापं कुर्वन्तः... इत्यादीनि च।
  
  समग्रतया इन्द्रियाणां कृते एषः आश्चर्यजनकः आघातः आसीत्, एषः प्रहारः यथा यथा अधिकाधिकाः नाटकीयदृश्याः मानवस्य नेत्रं मनः च चकाचौंधं कर्तुं प्रवृत्ताः भवन्ति स्म तथा तथा अनिवृत्तः आसीत्
  
  ड्रेकः स्वस्य पुरातनसखा वेल्सस्य कृते ग्राहस्य अश्रुपातं प्रायः कृतवान् । अयं वृद्धः विकृतः अत्र स्वस्य तत्त्वे स्यात्। विशेषतः यदि सः मे इत्यनेन सह तत् आविष्कृतवान्।
  
  तस्य प्राचीनतमस्य जीवितस्य मित्रस्य मे इत्यस्य विचारः तस्य परितः अश्लील-इन्द्रिय-अतिभारात् तस्य मनः विचलितुं साहाय्यं कृतवान् । सः समूहं प्रति पश्चात् अवलोकितवान्।
  
  "जन। बन्धुजनाः, एतत् सर्वं न भवितुम् अर्हति। अत्र केनचित् प्रकारेण जालव्यवस्था अवश्यमेव भवितुमर्हति। कर्णौ उद्घाटिताः भवन्तु" इति । सः कासितवान्। "जालानां कृते च मम अभिप्रायः।"
  
  मार्गः अग्रे गतः। इदानीं ड्रेकः अवलोकितवान् यत् भूमौ प्रेक्षमाणः अपि भवतः सहायतां न करिष्यति। तत्र अपि अतिविस्तृतानि आकृतयः विकृष्यन्ते स्म। परन्तु एतत् सर्वं निःसंदेहं रक्ता हेरिंग् आसीत् ।
  
  ड्रेकः गभीरं निःश्वासं गृहीत्वा अग्रे गतः। सः अवलोकितवान् यत् मार्गस्य उभयतः प्रायः शतगजपर्यन्तं चतुर्इञ्च् उन्नतधारः अस्ति ।
  
  तस्मिन् एव काले कोमोडो उक्तवान् । "एतत् पश्यतु, ड्रेक? किमपि न भवितुम् अर्हति स्म" इति ।
  
  "अन्यत् सर्वं वा" । ड्रेकः सावधानीपूर्वकं एकं पादं अन्यस्य पुरतः स्थापितवान् । बेन् एकं पदं पृष्ठतः अनुसृत्य, ततः द्वे सैनिके, ततः करिन्, या कोमोडो इत्यनेन निकटतया निरीक्षिता आसीत् । ड्रेकः विशालः, स्थूलः कोमोडोः स्वस्य ओग्लिंग्-जनानाम् अनादरपूर्ण-प्रतिमानां, अशिष्टतायाः च कृते करिन्-इत्यस्मै शान्त-क्षमायाचनां कुहूकुहू कुर्वन् इति श्रुत्वा, सः एकं स्मितं दमितवान्
  
  यस्मिन् क्षणे तस्य सीसपादः उन्नतपार्श्वारम्भे भूमौ स्पृशति स्म, तस्मिन् क्षणे गहनः गर्जनशब्दः वायुम् आपूरितवान् । तस्य साक्षात् पुरतः तलः चलितुं आरब्धवान् ।
  
  "नमस्ते"। तस्य विस्तृतः यॉर्कशायरशैली तनावस्य समये उद्भूतवती । "तिष्ठतु बन्धुजनाः।"
  
  मार्गः विस्तृतानां क्षैतिजशिलाशालानां श्रृङ्खलायां विभक्तः आसीत् । शनैः शनैः प्रत्येकं अलम्बं पार्श्वतः गन्तुं आरब्धम्, येन तस्मिन् स्थितः कोऽपि परं न पदानि न स्थापयति चेत् पतितुं शक्नोति स्म । क्रमः तु मन्दः आसीत्, परन्तु ड्रेकः सूचितवान् यत् ते इदानीं चेम्बर्स् इत्यस्य साहसिकविक्षेपस्य कारणं प्राप्तवन्तः इति ।
  
  "सावधानीपूर्वकं पदानि स्थापयन्तु" इति सः अवदत् । "युग्मयोः । मलात् मनः अपसारयित्वा अग्रे गच्छतु, 'यावत् भवन्तः 'अगाधं मज्जनं' इति नूतनं क्रीडां न प्रयतितुं न इच्छन्ति।"
  
  बेन् प्रथमे चलित-अल्मार्यां तस्य सह सम्मिलितवान् । "एतावत् कठिनं एकाग्रता" इति सः निःश्वसति स्म ।
  
  "हेडेन् इत्यस्य विषये चिन्तयतु" इति ड्रेकः तस्मै अवदत् । "एतेन भवतः माध्यमेन गन्तुं साहाय्यं भविष्यति।"
  
  "अहं हेडन् विषये चिन्तयामि।" बेन् समीपस्थं प्रतिमां दृष्ट्वा निमिषं कृतवान्, यत् परस्परं संलग्नशिरः, बाहू, पादौ च विकृष्यमाणं त्रयम् आसीत् । "तत् एव समस्या।"
  
  "मया सह" इति । ड्रेकः सावधानीपूर्वकं द्वितीयस्य पुल-आउट्-अल्मारस्य उपरि पदानि स्थापयति स्म, पूर्वमेव तृतीयचतुर्थयोः गतिं मूल्याङ्कयन् । "भवन्तः जानन्ति, अहं बहु प्रसन्नः अस्मि यत् अहं तानि सर्वाणि घण्टानि टॉम्ब रेडर् इति क्रीडने एव व्यतीतवान्।"
  
  "कदापि न चिन्तितम् यत् अहं क्रीडायां स्प्राइट् इति अन्ते गमिष्यामि" इति बेन् प्रतिगुञ्जितवान्, ततः मे-मासस्य विषये चिन्तितवान् । जापानी-गुप्तचर-समुदायस्य अधिकांशः तस्याः तुलनां वीडियो-क्रीडा-पात्रेण सह अकरोत् । "अरे म्याट्, त्वं न मन्यसे यत् वयं वस्तुतः स्वप्नं पश्यामः, किम्? एतत् च सर्वं स्वप्नम्?"
  
  ड्रेकः पश्यति स्म यत् तस्य मित्रं सावधानीपूर्वकं तृतीय-अल्मार्यां पदानि स्थापयति स्म । "एतादृशः सजीवः स्वप्नः मया कदापि न दृष्टः।" तस्य वचनं वक्तुं स्वस्य परिवेशं प्रति शिरः न्यस्य आवश्यकता नासीत् ।
  
  अधुना तेषां पृष्ठतः द्वितीयतृतीयसमूहः स्वस्य कष्टप्रदं यात्रां आरब्धवान् । ड्रेकः अन्तं प्राप्तुं पूर्वं विंशति अलमारयः गणयित्वा दिष्ट्या स्थिरभूमौ कूर्दितवान् । धन्यवादः ईश्वरं तस्य दौडं हृदयं विरामं ग्रहीतुं समर्थम् अभवत्। सः एकं निमेषं यावत् निर्गमनतोरणं पश्यति स्म, ततः ते एकान्ते इति सन्तुष्टः सन् अन्येषां प्रगतिम् अवलोकयितुं व्यावृत्तः ।
  
  डेल्टा-नगरस्य एकः पुरुषः भव्य-चित्रित-छतात् दूरं पश्यति इति द्रष्टुं समये एव-
  
  तथा च यत् अलम्बरं सः पदानि स्थापयितुं प्रवृत्तः आसीत् तत् चूकतु। सः एकस्मिन् सेकण्डे गतः, सः कदापि तत्र गतः इति एकमात्रं स्मारकं तस्य पतनस्य अनन्तरं भयभीतः आक्रोशः आसीत् ।
  
  समग्रं सङ्घं स्थगितम्, वायुः च आघातेन भयेन च कम्पितः । कोमोडो तान् सर्वान् एकं निमेषं दत्त्वा ततः अग्रे धक्कायति स्म। ते सर्वे तस्य माध्यमेन गन्तुं जानन्ति स्म । पतितः सैनिकः स्वस्य कृते मूर्खः आसीत् ।
  
  पुनः अस्मिन् समये अधिकं सावधानतया ते सर्वे चलितुं आरब्धवन्तः । ड्रेकः क्षणं यावत् चिन्तितवान् यत् अद्यापि तस्मिन् अनन्तगहाडे सदा पतितानां सैनिकानाम् आक्रोशं श्रोतुं शक्नोति, परन्तु सः तत् मतिभ्रमः इति निराकृतवान् सः बृहत् कोमोडो इत्यस्य अपि तथैव पतनं द्रष्टुं समये एव मनुष्येषु पुनः ध्यानं दत्तवान् ।
  
  तत्र एकः निराशः क्षणः तस्य बाहून् क्षोभयितुं, एकः क्रुद्धः खेदस्य आक्रोशः च तस्य घोरं एकाग्रतायाः हानिः, ततः बिग् डेल्टा-दलस्य नेता अलम्बरस्य धारात् स्खलितः ड्रेकः आक्रोशितवान्, प्रायः तस्य साहाय्यार्थं त्वरितम् आगन्तुं सज्जः, परन्तु दुःखेन निश्चितः यत् सः कालान्तरे तत् कर्तुं न शक्नोति इति । बेन् बालिका इव क्रन्दितवान्-
  
  परन्तु तत् आसीत् यतोहि करिन् केवलं बृहत्पुरुषस्य कृते कपोतवती!
  
  अविचलितरूपेण करिन् ब्लेक् तस्याः गमनम् अवलोकयितुं सम्पूर्णं उच्चप्रशिक्षितं डेल्टा-दलं त्यक्त्वा कोमोडो-नगरं प्रति शिरः कृत्वा त्वरितवती । सा तस्य पुरतः आसीत्, अतः तस्याः गतिः तं पुनः कंक्रीटपट्टिकायां क्षिप्तुं साहाय्यं कर्तुं अर्हति स्म । परन्तु कोमोडो एकः बृहत् पुरुषः आसीत्, तथा च गुरुः आसीत्, तथा च करिनस्य बिन्दु-रिक्त-उत्प्लवः तं कष्टेन एव चालितवान् ।
  
  परन्तु सा तं किञ्चित् स्पृष्टवती एव। तत् च साहाय्यार्थं पर्याप्तम् आसीत्। कोमोडोः परिवर्तयितुं समर्थः अभवत्, यतः करिन् तस्मै अतिरिक्तं द्वौ सेकण्डौ वायुसमयं दत्तवान् आसीत्, अपि च दुःसदृशैः अङ्गुलीभिः कंक्रीटस्य धारं गृहीतवान् । सः निराशः, आत्मनः उपरि आकर्षितुं असमर्थः, आलम्बितवान्।
  
  स्खलितः च अलम्बः स्वस्य वामपरिधिं प्रति कष्टेन मन्दं गच्छति स्म, तदनन्तरं सः डेल्टा-दलस्य नेतारं स्वेन सह गृहीत्वा अन्तर्धानं जातः।
  
  करिन् कोमोडो इत्यस्य वामकटिबन्धं दृढतया गृहीतवान् । अन्ते तस्य दलस्य अन्ये सदस्याः प्रतिक्रियां दत्त्वा तस्य अन्यं बाहुं गृहीतवन्तः । ते तं पट्टिकायाः उपरि, उपरि च आकर्षितवन्तः यथा गुप्तमार्गे अन्तर्धानं जातम् ।
  
  कोमोडोः धूलिपूर्णं कंक्रीटं दृष्ट्वा शिरः कम्पितवान् । "करिन्" इति सः अवदत् । "अहं पुनः कदापि अन्यां स्त्रियं न पश्यामि।"
  
  गोरा प्रतिभाशाली पूर्वछात्रः यः विद्यालयं त्यक्तवान् सः स्मितं कृतवान्। "यूयं भ्रमितनेत्रैः कदापि न शिक्षसे।"
  
  तथा च ड्रेकस्य प्रशंसायाः माध्यमेन एतत् अवगमनं जातम् यत् "नरकस्य" एषः तृतीयस्तरः, कामनाख्यः अयं कक्षः, भ्रमितनेत्रस्य पुरुषस्य शाश्वतदुःखस्य चित्रात् अधिकं किमपि नासीत्। क्लिश् é किं यदि कश्चन पुरुषः कैफे-गृहे उपविष्टः आसीत् इति विषये & # 233; पत्नीं वा सखीं वा सह, अन्यं च सुन्दरपादयुगलं गच्छति स्म - सः प्रायः निश्चितरूपेण पश्यति स्म।
  
  व्यतिरिक्तं यत् अत्र अधः यदि सः अवलोकितवान् स्यात् तर्हि सः मृतः स्यात्।
  
  केषाञ्चन महिलानां तस्य समस्या न भविष्यति इति ड्रेकः चिन्तितवान् । सद्कारणेन च अपि। परन्तु करिन् कोमोडो इत्यस्य उद्धारं कृतवान्, अधुना दम्पती समः आसीत् । पञ्चनिमेषान् अपि चिन्तितप्रतीक्षायाः समयः अभवत्, परन्तु अन्ते शेषः दलः स्खलित-अल्मारयः माध्यमेन तत् कृतवान् ।
  
  ते सर्वे विरामं कृतवन्तः। कम्पनीयाः प्रत्येकं पुरुषः करिन् इत्यस्याः हस्तं क्षोभयितुं तस्याः वीरतायाः प्रशंसाम् अपि कर्तुं स्वकर्तव्यं मन्यते स्म । बेन् अपि।
  
  तदा एकः शॉट् ध्वनितवान्। एकः डेल्टा-सैनिकः तस्य उदरं गृहीत्वा जानुभ्यां पतितः । सहसा तेषां उपरि आक्रमणं कृतम्। रक्तराजस्य अर्धदर्जनं जनाः सज्जानि शस्त्राणि धारयन्तः तोरणात् बहिः प्रवहन्ति स्म । वायुना गोलिकाः श्वसन्ति स्म ।
  
  जानुभ्यां स्थित्वा एव ड्रेकः तस्य दलेन सह स्वशस्त्राणि गृहीत्वा स्तम्भे पतितः । यः पुरुषः आहतः सः जानुभ्यां स्थित्वा वक्षःस्थले शिरसि च चत्वारि गोलिकानि अपि प्राप्तवान् । सेकण्डद्वयात् न्यूनेन समये सः मृतः, रक्तराजस्य कार्यस्य अन्यः शिकारः ।
  
  ड्रेकः स्वस्य ऋणं गृहीतं M16 आक्रमणबन्दूकं उद्धृत्य गोलीं कृतवान् । तस्य दक्षिणभागे एकः प्रतिमा सीसेन परिपूर्णा आसीत्, वायुना विकीर्णाः अलबास्टरस्य खण्डाः आसन् । ड्रेकः बकं कृतवान्।
  
  तस्य शिरः अतिक्रम्य अन्यः गोलिका वीटीं कृतवान् ।
  
  समग्रं दलं निश्चलं, शान्तं, भूमौ बन्दुकैः सावधानतया लक्ष्यं कर्तुं समर्थं च आसीत् । यदा ते अग्निप्रहारं कृतवन्तः तदा नरसंहारः आसीत्, दशकशः गोलिकाभिः कोवालेन्को इत्यस्य पलायितानां पुरुषाणां व्याप्तिः कृता, रक्ताभ कठपुतली इव नृत्यं कर्तुं च बाध्यता अभवत् । एकः पुरुषः चमत्कारिकरूपेण अक्षतिग्रस्तः यावत् मैट् ड्रेक इत्यनेन सह न मिलितवान् तावत् यावत् मार्गं बुलडोजरेण पातितवान् ।
  
  पूर्वः एसएएस-पुरुषः तस्य उपरि शिरसा आगत्य तस्य पृष्ठपार्श्वयोः मर्दनशीलं शिरःप्रहारं, छूरेण प्रहारस्य द्रुतश्रृङ्खलां च प्रदत्तवान् । कोवालेन्को इत्यस्य अन्तिमः पुरुषः तस्मिन् स्थाने स्खलितवान् यत्र सर्वे दुष्टाः समाप्ताः अभवन् ।
  
  नरकः।
  
  पतितं डेल्टा-दलस्य सदस्यं प्रति खेदपूर्णं दृष्टिपातं कृत्वा ड्रेकः तान् गन्तुं इशारान् कृतवान् । ते तस्य शरीरं पुनरागमनमार्गे उद्धृत्य गमिष्यन्ति।
  
  "वयं अवश्यमेव एकं हरामीं गृह्णामः।"
  
  
  चतुर्त्रिंशोऽध्यायः
  
  
  एडेन् एड् बौड्रोस् इत्यनेन सह सम्मुखीभूय जगत् द्रवितम् ।
  
  "अहं भवन्तं मारयित्वा प्रसन्नः अस्मि" इति बौड्रो पूर्वं एकवारं तस्याः वचनं पुनः पुनः अवदत् । "पुनः"।
  
  "त्वं गतवारं असफलः अभवः, मनोवैज्ञानिक। त्वं पुनः असफलः भविष्यसि" इति ।
  
  बौड्रो तस्याः पादं अधः दृष्टिपातं कृतवान् । "कथं तव नितम्बः?" - अहं पृष्टवान्।
  
  "सर्वं श्रेष्ठम्"। हेडन् पादौ अग्रभागे स्थित्वा विद्युत्प्रहारं प्रतीक्षते स्म । सा अमेरिकनस्य मार्गदर्शनं कर्तुं प्रयत्नं कृतवती यत् तस्य गदः कोष्ठस्य भित्तिं निपीड्यते, परन्तु सः तदर्थम् अतिधूर्तः आसीत् ।
  
  "त्वं रक्तम् असि।" बौड्रोः स्वस्य छूरीं लेहयन् अनुकरणं कृतवान् । "स्वादिष्टम् आसीत् । अहं मन्ये मम शिशुः अधिकं इच्छति" इति ।
  
  "भवतः भगिन्याः विपरीतम्" इति हेडन् गुर्गुरितवान् । "सा वस्तुतः इतः परं ग्रहीतुं न शक्नोति स्म।"
  
  बौड्रो तस्याः प्रति त्वरितम् अगच्छत् । हेडन् इत्यनेन एतत् अपेक्षितं आसीत्, तस्य गण्डस्य आघातेन तस्याः कटिं उजागरयन् सावधानतया चकमाम् अकरोत् । "प्रथमं रक्तम्" इति सा अवदत् ।
  
  "प्रस्तावना"। बौड्रो फुफ्फुसं कृत्वा निवृत्तः अभवत्, ततः तां अनेकैः लघुप्रहारैः प्रहारं कृतवान् । हेडन् तान् सर्वान् निरुद्ध्य नासिकायां तालप्रहारेन समाप्तवान् । बौड्रो स्तब्धः अभवत्, तस्य नेत्रयोः अश्रुपातः अभवत् ।
  
  हेडन् तत्क्षणमेव लाभं गृहीतवती, तस्याः छूरेण छूरेण छूरेण प्रहारं कृतवती । सा बौड्रोस् भित्तिं प्रति पिन कृतवती, ततः एकं प्रहारं निवृत्ता-
  
  बौड्रो फुफ्फुसम् अयच्छत्।
  
  हेडन् बकं कृत्वा छूरीं स्वस्य ऊरुमध्ये निक्षिप्तवान् । सा तस्य क्रन्दमानं दूरं गता, तस्याः नेत्रयोः दृश्यमानं धूर्तं विस्मयं निवारयितुं असमर्था ।
  
  "किं त्वं तत् अनुभवितुं शक्नोषि गद?"
  
  "कुतिया!" बौड्रो उन्मत्तः अभवत् । परन्तु एतत् एकस्य योद्धायाः, विचारकस्य, अनुभविनां योद्धायाः उन्मादः आसीत्। सः तां प्रहारेन प्रहारेन पृष्ठं पातितवान्, उन्मत्तजोखिमं गृहीत्वा परन्तु केवलं पर्याप्तं बलं वेगं च धारयन् यत् सा हस्तक्षेपस्य विषये द्विवारं चिन्तयितुं शक्नोति स्म अधुना च पश्चात्तापं कुर्वन्तः अन्येषां युद्धकर्तृणां समूहानां सम्मुखीभवन्ति स्म, हेडन् च तस्याः संतुलनं नष्टम् अभवत् ।
  
  सा पतितस्य जानुनि उपरि आरुह्य पतिता, आवर्त्य, छूरी सज्जा उत्तिष्ठति स्म।
  
  बौड्रो जनसमूहे द्रवितः, स्वस्य रक्तस्य स्वादनं कृत्वा छूरीम् आकर्षयन् तस्य मुखस्य विस्मयः स्मितरूपेण परिणतः ।
  
  "पश्यामः" इति सः कोलाहलस्य उपरि उद्घोषितवान् । "अहं जानामि यत् त्वं कुत्र निवससि, मिस् जे।"
  
  हेडन् रक्तराजस्य एकं पुरुषं मार्गाद् बहिः क्षिप्तवती, तस्य पुरुषस्य पादं विटप इव भग्नवती यदा सा बौड्रेक्सस्य कृते मार्गं स्वच्छं कृतवती । नेत्रकोणात् बहिः सा माई, या निःसंदेहं अस्मिन् युद्धे क्रीडापरिवर्तकः आसीत्, तीक्ष्णशस्त्रैः पुरुषाणां विरुद्धं निःशस्त्रं युद्धं कुर्वतीं दृष्टवती, युद्धं बन्दुकस्य गोलिकाप्रहाराय अतिसमीपम् आसीत्, सा तान् स्वपादयोः राशौ त्यक्तवती हेडन् मृतान् म्रियमाणान् च प्रेक्षते स्म यत् तस्याः परितः संकुचति स्म।
  
  सा अवलोकितवती यत् बौड्रो अपि स्थितिं पुनः चिन्तयति स्म यदा सः हेडन् इत्यस्य दृष्टिम् अनुसृत्य पौराणिकं जापानी-एजेण्टं क्रियायां दृष्टवान् ।
  
  मे हेडन् इत्येतत् प्रेक्षते स्म । "भवतः पृष्ठतः एव।"
  
  हेडन् बौड्रोस् इत्यत्र फुफ्फुसं कृतवान् ।
  
  रक्तराजस्य मुख्यः मनोवैज्ञानिकः हवाई-देशस्य मङ्गुलः इव पार्ष्णिभ्यां पदानि स्थापयति इव उड्डीयत । हेडन् मे च अनुसरणं कुर्वन्तौ आस्ताम् । ततः गच्छन् माई कोवालेन्को इत्यस्य अन्यस्य पुरुषस्य उपरि मर्दनप्रहारं कृतवती, तस्मात् अन्यस्य सैनिकस्य प्राणः रक्षितः ।
  
  कोष्ठस्य परं मुक्तक्षेत्रं, हेलिकॉप्टरयुक्तं हेलिप्पैड्, संकीर्णं गोदी च आसीत् यत्र अनेकाः नौकाः लंगरिताः आसन् । बौड्रो हेलिकॉप्टरं अतिक्रम्य दौडं कृत्वा विशालं वेगनौकं प्रति गतवान्, वायुमार्गेण पतन् सवारः कूर्दन् पादं अपि न भङ्गितवान् हेडन् हेलिकॉप्टरं अतिक्रमितुं न शक्नोति स्म, तस्मात् पूर्वं विशाला नौका पूर्वमेव क्षिप्तवती आसीत्, अग्रे इञ्चं गन्तुं च आरब्धा आसीत् ।
  
  मे मन्दं भवितुं आरब्धवान्। "एष बाजः । अतीव शीघ्रं, त्रयः पुरुषाः च पूर्वमेव अन्तः प्रतीक्षन्ते। तेषां तुलने अन्याः नौकाः शान्ताः इव दृश्यन्ते" इति । तस्याः नेत्राणि हेलिकॉप्टरं प्रति दृष्टिपातं कृतवन्तः। "अधुना एतत् एव अस्माकं आवश्यकता अस्ति।"
  
  हेडन् बकं कृतवान् यदा गोली तेषां अतीते श्वसति स्म, कष्टेन एव अवलोकितवान्। "किं त्वं तत् नियन्त्रयितुं शक्नोषि?"
  
  माई तां पृष्टवती यत्, 'किं त्वं मां तत् प्रश्नं पृच्छसि ?' look before you step on the skid and jump in. हेडन् तत्र गमनात् पूर्वं माई मुख्यरोटरं प्रारब्धवान् आसीत्, बौड्रेक्सस्य नौका च प्रचण्डेन गर्जनेन नदीतः अधः त्वरितवती
  
  "विश्वासः भवतु" इति माई शान्ततया अवदत्, हेडन् कुण्ठायाः दन्तं पिष्टवती इति प्रसिद्धं पौराणिकं धैर्यं प्रदर्शयन् । एकनिमेषानन्तरं यानं उड्डयनार्थं सज्जम् आसीत् । मे इत्यनेन दलस्य उन्नतिः कृता । स्लेजः भूमौ त्यक्तवान् । हेडन् इत्यस्य शिरस्य पार्श्वे एकं स्तम्भं गोलिका आहतवती ।
  
  सा पश्चात् आकर्षितवती, ततः रक्तराजस्य अन्तिमः पुरुषः अग्निना पतितं द्रष्टुं व्यावृत्ता । हवाई-विशेषसेनायाः एकः सैनिकः तान् अङ्गुष्ठं दत्तवान् यदा हेलिकॉप्टरः अवतरितुं भ्रमितुं च आरब्धवान्, नौकायाः अनुसरणं कर्तुं सज्जः अभवत् हेडन् प्रतिहङ्गं कृतवान्।
  
  तस्याः जीवने अन्यः उन्मत्तः दिवसः एव।
  
  परन्तु सा अद्यापि अत्र एव आसीत् । अद्यापि जीवितः अस्ति। जे इत्यस्याः पुरातनं आदर्शवाक्यं पुनः तस्याः शिरसि पोप् अभवत्। अन्यदिनं जीवतु। केवलं जीवतु।एतादृशेषु क्षणेषु अपि सा स्वपितरं बहु स्मरति स्म।
  
  एकनिमेषानन्तरं हेलिकॉप्टरं डुलन् उष्णं अनुसरणं कृत्वा त्वरितम् अभवत् । हेडन् इत्यस्याः उदरं कुत्रचित् शिबिरे एव स्थितम्, सा च रेलिंगं गृहीतवती यावत् तस्याः अङ्गुष्ठानि न व्यथयन्ति स्म । माई एकं ताडनं न त्यक्तवती।
  
  "पैन्ट् धारयतु।"
  
  हेडन् स्वस्य शस्त्रस्य स्थितिं पश्यन् चक्करः सवारीतः स्वस्य मनः हर्तुं प्रयत्नं कृतवती । तस्याः छूरी स्वधारकं प्रति प्रत्यागतवती । तस्याः एकमात्रं अवशिष्टं पिस्तौलं अधुना अनुकूलं कैस्पियनं न तु मानकग्लोक् आसीत् । परन्तु किं नरकं, बन्दुकः बन्दुकः एव, किम्?
  
  माई एतावत् अधः उड्डीयत यत् स्प्रे वायुकाचम् आहतवान्। अग्रे विस्तृतायाः नदीयाः पार्श्वे एकः विशालः पीतवर्णीयः नौका गच्छति स्म । हेडन् पृष्ठतः स्थितानि आकृतयः दृष्टवान्, तान् समीपं पश्यन् । न संशयः ते सशस्त्राः आसन्।
  
  माई शिरः अवनमय्य ततः हेडन् प्रति दृष्टिपातं कृतवती। "साहसः महिमा च।"
  
  हेडन् शिरः उन्नमयितवान्। "समाप्त्यर्थम्"।
  
  मे दलं मारितवान्, हेलिकॉप्टरं क्रुद्धगोतायां प्रेषयन्, पीतवर्णीयं Bayeux प्रति टकरावमार्गे। यथा अपेक्षितं पार्श्वे स्थिताः जनाः आघातेन निवृत्ताः । हेडन् खिडक्याः बहिः अवलम्ब्य अग्निप्रहारं कृतवान् । गोली निराशाजनकरूपेण दूरं गता।
  
  माई अर्धशून्यं M9 तस्याः हस्ते दत्तवती। "तेषां गणनां कुरु।"
  
  हेडन् पुनः गोलीं कृतवान् । बौड्रो इत्यस्य एकः पुरुषः प्रतिप्रहारं कृतवान्, गोलिका हेलिकॉप्टरस्य वितानात् उच्छिष्टा । माई दलस्य परितः ज़िग्ज़ैग् वृत्तं कृतवती, हेडन् इत्यस्य शिरः समर्थनस्तम्भस्य विरुद्धं भग्नं प्रेषितवान् । मै ततः पुनः कपोतवती, आक्रामकरूपेण, न चतुर्थांशं दत्त्वा। हेडन् स्वस्य ग्लोक् रिक्तं कृत्वा बौड्रो इत्यस्य एकः पुरुषः रक्तस्य स्प्रे-मध्ये जलस्य उपरि गच्छति इति दृष्टवान् ।
  
  ततः हेलिकॉप्टरं अन्येन गोलिकाभिः आहतम्, तदनन्तरं अन्येषां गोलिकाभिः आहतम् । एकं महत् कारं महत् लक्ष्यं प्रतिनिधियति स्म । हेडन् नौकायाः चक्रस्य समीपे बौड्रेउ इत्यस्य दन्तयोः दृढतया छूरीम् आदाय उपमशीनगनेन तान् निपातयन् दृष्टवान् ।
  
  "अहो" इति मे इत्यस्य आक्रोशः अल्पवाक्यम् आसीत् यतः हेलिकॉप्टरात् सहसा कृष्णधूमः निर्वहति स्म, इञ्जिनस्य शब्दः च सहसा गर्जनात् कूजति स्म मार्गदर्शनं विना हेलिकॉप्टरः डगमगाति, झटका च आरब्धवान् ।
  
  मे हेडन् इत्यस्य उपरि निमिषं कृतवान्।
  
  हेडन् यावत् ते बौड्रो-नौकायाः उपरि न भवन्ति तावत् प्रतीक्ष्य हेलिकॉप्टरस्य अवरोहणे तस्याः द्वारं उद्घाटितवान् ।
  
  सा बौड्रो इत्यस्य नेत्रयोः श्वेतवर्णेषु एव अवलोक्य "एतत् पेचयतु" इति उक्तवती, पतन्त्याः हेलिकॉप्टरात् बहिः उत्प्लुत्य च ।
  
  
  पञ्चत्रिंशोऽध्यायः
  
  
  हेडन् इत्यस्य मुक्तपतनः अल्पायुषः एव आसीत् । बौड्रोस् इत्यस्याः नौका दूरं नासीत्, परन्तु मार्गे सा तस्मै पुरुषाय एकं कटाक्षं प्रहारं दत्तवती, ततः पूर्वं सः डेक् उपरि पतति स्म । तस्याः शरीरात् वायुः कोलाहलेन बहिः आगतः। तस्याः ऊरुस्थः वृद्धः व्रणः पीडितः आसीत् । सा ताराणाम् अपश्यत्।
  
  हेलिकॉप्टरः वामतः केचन त्रिंशत् पादपर्यन्तं द्रुतगतिनद्याः अधः सर्पिलरूपेण अधः गतः, तस्य मृत्युस्य कर्णमूर्च्छितः शब्दः सर्वान् सुसंगतान् विचारान् मज्जयन् नौकायाः धनुषः पारं विशालतरङ्गं प्रेषयति स्म
  
  नौकायाः मार्गं परिवर्तयितुं पर्याप्तशक्तिशाली तरङ्गः ।
  
  पोतः वेगं त्यक्त्वा सर्वान् अग्रे उड्डीय प्रेषयित्वा सूचीं कर्तुं आरब्धवान् । ततः अग्रे गमनस्य अन्ते सः प्लवमानः श्वेतजले उदरं उपरि अवतरत् ।
  
  नौकायाः तिर्यक् भवति स्म तदा हेडन् धारयति स्म । जलस्य अधः गच्छन्ती सा कठिनतया पादं पातयति स्म, ऋजुं लक्ष्यं कृत्वा, ततः समीपस्थं तीरं प्रति पादं पातयति स्म । शीतजलेन तस्याः शिरोवेदना आसीत्, परन्तु तस्याः पीडितान् अङ्गान् किञ्चित् शान्तं कृतवान् । धारायाः त्वरिततायाः कारणेन सा कथं श्रान्ता इति अवगतवती ।
  
  यदा सा उपरि आगता तदा सा ज्ञातवती यत् सा तटतः दूरं नास्ति, अपितु एड् बौड्रोस् इत्यनेन सह सम्मुखीभवति । सः अद्यापि दन्तयोः मध्ये छूरीम् आदाय तां दृष्ट्वा गर्जति स्म ।
  
  तस्य पृष्ठतः धूमपानस्य हेलिकॉप्टरस्य भग्नावशेषाः नदीयां मज्जितुं आरब्धाः । हेडन् मे इत्यनेन बौड्रो इत्यस्य अवशिष्टद्वयं पुरुषं पङ्कयुक्तं तटं प्रति अनुधावन्तं दृष्टम् । जले युद्धे न जीविष्यति इति ज्ञात्वा सा उन्मत्तं अतिक्रम्य त्वरितरूपेण गत्वा यावत् तीरं न आहतवती तावत् न निवर्तितवती । तस्याः परितः स्थूलः पङ्कः प्रसृतः आसीत् ।
  
  तस्याः पार्श्वे उच्चैः स्प्लैशः आसीत् । बौड्रोक्स, निःश्वासः। "विरमतु। चोदना। परिभ्रंशति।" सः श्वसन् आसीत् ।
  
  "भवता प्राप्तम्" इति हेडन् गृहीत्वा मुखं मलसमूहं क्षिप्य तटे आरुह्य । पङ्कः तां लप्य अधः कर्षितुं प्रयत्नं कृतवान् । शुष्कभूमौ यत् सुलभं क्रन्दनं भवितुम् अर्हति स्म तत् तां नदीरेखायाः उपरि द्वे पादमात्रे एव आनयत् ।
  
  सा परिवर्त्य स्वस्य मलिनं पार्ष्णिं बौड्रो इत्यस्य मुखं प्रति क्षिप्तवती । सा दृष्टवती यत् तस्य दन्तयोः मध्ये धारितं छूरी तस्य गण्डयोः गभीरं छिनत्ति, येन सः जोकरस्य अपेक्षया विस्तृततरं स्मितं कृतवान् । सः क्रन्दनेन रक्तश्लेष्मसिञ्चनेन च तस्याः पादौ उदरं प्लवति स्म, तस्याः मेखलां तस्याः शरीरस्य उपरि आकर्षणसाधनरूपेण उपयुज्य हेडन् तस्य असुरक्षितशिरसि प्रहारं कृतवान्, परन्तु तस्याः प्रहारस्य अल्पः प्रभावः अभवत् ।
  
  तदा सा स्वस्य छूरीम् स्मरति स्म।
  
  सा अन्येन हस्तेन स्वस्य अधः प्राप्य, धक्कायन्, तनावम्, मलस्य कूपं कृत्वा धारयितुं प्रयतमाने स्वशरीरं एकं इञ्चं उत्थापयन्।
  
  तस्याः अङ्गुलीः हस्तकं परितः निमीलिताः अभवन् । बौड्रोः व्यावहारिकरूपेण तस्याः प्यान्ट् विदारितवान् यदा सः पुनः एकवारं झटकाम् अकरोत्, तस्याः पृष्ठे एव स्थगितवान्, तस्य शिरः अधरं च सहसा तस्याः कर्णस्य पार्श्वे एव।
  
  "नीस चोदनीयः प्रयासः।" तस्य मुखात् गण्डे रक्तं स्रवति इति सा अनुभवति स्म । "भवन्तः तत् अनुभविष्यन्ति। सुन्दरं मन्दं च भवति" इति ।
  
  सः तस्याः सम्पूर्णशरीरे पूर्णभारं स्थापयित्वा तां पङ्के गभीरतरं धक्कायन् । एकेन हस्तेन तस्याः मुखं स्लिमे निधाय तस्याः निःश्वासं निवारयन् । हेडन् निराशः संघर्षं कृतवती, यथाशक्ति पादं पातयन्, लुठति च । प्रत्येकं समये सा उपरि पश्यति स्म, तस्याः मुखं चिपचिपेन पङ्केन आच्छादितं भवति स्म, तदा सा मे मे पुरतः दृष्टवती, सा बौड्रो इत्यस्य अनुचरद्वयेन सह एकान्ते युद्धं कुर्वती आसीत् ।
  
  हेडन् इत्यस्य मुखं धारितवन्तः सेकेण्ड् त्रयेषु एकः पतितः। अन्यः पीडां दीर्घं कृत्वा निवृत्तः । यावत् हेडन् इत्यस्य मुखं चतुर्थवारं वायुं प्राप्तुं उपरि आगतं तावत् मे अन्ततः तं कोणं कृत्वा पतितवृक्षे पृष्ठं भङ्गयितुं प्रवृत्तः आसीत् ।
  
  हेडन् इत्यस्य अवशिष्टं बलं प्रायः क्षीणम् आसीत् ।
  
  बौड्रो इत्यस्याः छूरी तस्याः तृतीयपृष्ठपार्श्वस्य परितः त्वचां विदारयति स्म । वेदनादायकं मन्दं परिमितं च चोदनेन कटिः गभीरतरं स्खलितुं आरब्धा । हेडन् पालयित्वा पादं पातितवान्, परन्तु स्वस्य आक्रमणकारिणं क्षिप्तुं असमर्थः अभवत् ।
  
  "न कुत्रापि गन्तव्यम्।" बौड्रो इत्यस्य दुष्टः कुहूः तस्याः शिरसि आक्रमणं कृतवान् ।
  
  सः च सम्यक् आसीत् इति हेडन् सहसा अवगच्छत्। तया युद्धं त्यक्त्वा तत् भवितुं त्यक्तव्यम् आसीत् । केवलं तत्रैव शयनं कुर्वन्तु। स्वयमेव समयं ददातु-
  
  अस्थि-विरुद्धं इस्पातं खरदति स्म, कटिः गभीरतरं निमग्नवती । बौड्रेक्सस्य विहसः ग्रिम् रीपरस्य आह्वानम् आसीत्, तस्याः उपहासं कुर्वतः राक्षसस्य आह्वानम् आसीत् ।
  
  तस्याः शरीरस्य अधः स्थितः छूरी गुरुः क्षुब्धः शब्देन मुक्तः अभवत् । एकस्मिन् गतिना सा हस्ते खड्गं परिवर्त्य पृष्ठतः बौड्रो-पृष्ठपार्श्वयोः कठिनतया प्रहारं कृतवती ।
  
  मनोवैज्ञानिकः क्रन्दन् प्रति स्तब्धः, छूरस्य हस्तकं वक्षःस्थलात् बहिः निष्क्रान्तम्। तदा अपि हेडन् चलितुं न शक्तवान् । सा पङ्के अतिगभीरं निपीडिता आसीत्, तस्याः सर्वं शरीरं अधः आकृष्यमाणम् आसीत्। सा स्वस्य अन्यं बाहुं अपि चालयितुं न शक्नोति स्म।
  
  बौड्रो श्वसन् तां गलाघोषं कृतवान्। तदा सा एकं विशालं छूरीं बहिः निष्कासितम् इति अनुभवति स्म। तदा एवम् आसीत् । सः तां इदानीं हन्ति स्म। तस्याः कण्ठस्य पृष्ठभागे वा मेरुदण्डस्य वा एकः कठिनः प्रहारः। बौड्रो तां ताडितवान् ।
  
  हेडन् अन्तिमवारं सूर्यप्रकाशं द्रष्टुं निश्चिता स्वनेत्रे विस्तृता अभवत् । तस्याः विचाराः बेन् विषये आसन्, सा च चिन्तितवती यत् - अहं कथं जीवामि इति न्यायं कुरुत, न तु कथं मृतः इति।
  
  पुनः।
  
  ततः विशालः, चार्जिंगसिंहः इव भयानकः च माई कितानो त्वरितम् अन्तः आगतः। हेडन्-नगरात् प्रायः त्रयः पादाः दूरं सा भूमौ धक्कायति स्म, प्रत्येकं औंसं गतिं उड्डयन-पदक-रूपेण स्थापयति स्म । एकसेकेण्ड् अनन्तरं तत् सर्वं बलं बौड्रो इत्यस्य उपरितनं कूपं भग्नं कृत्वा अस्थि-अङ्ग-भङ्गं कृत्वा विच्छिन्नदन्ताः, रक्तस्य स्प्रे च विस्तृतचापे प्रेषितवान् आसीत्
  
  हेडन् इत्यस्य पृष्ठतः भारः उत्थापितः ।
  
  कश्चित् तां पङ्कात् बहिः उत्थापितवान् प्रतीयमानेन सहजतया । कश्चित् तां वह्य, सावधानीपूर्वकं तृणयुक्ते तटे निधाय, तस्याः उपरि नतवान् ।
  
  सः कश्चित् माई कितानो आसीत्। "आरामं कुरु" इति सा सहजतया अवदत् । "सः मृतः अस्ति।" वयं विजयं प्राप्तवन्तः" इति ।
  
  हेडन् चलितुं वक्तुं वा न शक्तवान् । सा केवलं नीलगगनं, डुलन्तवृक्षान्, मे इत्यस्याः स्मितं मुखं च अवलोकितवती ।
  
  किञ्चित्कालानन्तरं च सा अवदत्, "स्मरतु यत् भवन्तं कदापि न क्रुद्धं कुर्वन्तु। वास्तवम्, यदि त्वं सर्वोत्तमः नासि, अहं..." तस्याः विचाराः अद्यापि अधिकतया बेन् इत्यस्य समीपे एव आसन्, अतः सा अन्ते सः किं वदिष्यति इति वदति स्म । "अस्दायां मम गदं दर्शयिष्यामि।"
  
  
  षट्त्रिंशोऽध्यायः
  
  
  रक्तराजः स्वजनं तेषां निरपेक्षसीमापर्यन्तं धक्कायति स्म ।
  
  तेषां अनुयायिनः अन्तरं प्रायः निमीलितवन्तः इति तथ्यं तं क्रुद्धं कृतवान् । अतिबहुजनाः तं मन्दं कुर्वन्ति स्म । तेषां संकीर्णबुद्धिः मार्गदर्शकः आसीत्, यदा ते प्रगतिम् कर्तुं शक्नुवन्ति स्म तदा तुच्छविषयेषु भ्रमम् अकुर्वन् । एतत् पुरस्कारं याच्य ये जनाः मृताः तेषां संख्यायाः महत्त्वं नासीत् । रक्तराजः तेषां बलिदानं आग्रहं कृतवान् अपेक्षितवान् च। सः अपेक्षितवान् यत् ते सर्वे तस्य कृते शयनं कृत्वा म्रियन्ते। तेषां कुटुम्बानां पालनं भवति स्म। अथवा न्यूनातिन्यूनं तेषां यातना न स्यात्।
  
  सर्वं पुरस्कारः आसीत् ।
  
  तस्य मार्गदर्शकः थोमसः नामकः पुरुषः अस्य स्तरस्य विषये किमपि गुञ्जितवान् यत् अन्यः कोऽपि हॉक्स्वर्थः नामकः मूर्खः ईर्ष्याम् आह्वयति स्म । चतुर्थं कक्षं आसीत्, रक्तराजः क्रोधेन उष्णः आसीत्। केवलं चतुर्थः । मानक-आख्यायिका नरकस्य सप्तस्तरस्य विषये उक्तवती । किं वास्तवम् अस्य अनन्तरं त्रयः अपि भवितुम् अर्हन्ति ?
  
  हॉक्सवर्थः च कथं ज्ञातवान् ? पञ्चमस्तरस्य अनन्तरं जालव्यवस्थां दृष्ट्वा तेषां कन्दुकाः मूंगफलीप्रमाणं यावत् संकुचन्ति स्म, स्क्रीबः पाककश्च व्यावृत्तौ पलायितवन्तौ। दिमित्री कोवालेन्को इति सः चिन्तितवान्, अवश्यं न करिष्यति इति ।
  
  "किं प्रतीक्षसे?" - सः थोमसस्य उपरि गुर्गुरितवान्। "वयं गमिष्यामः। अधुना।"
  
  "जालव्यवस्था मया सम्यक् न चिन्तिता महोदय" इति थोमसः वक्तुं आरब्धवान् ।
  
  "जालव्यवस्थायाः सह नरकं प्रति। जनान् अन्तः प्रेषयन्तु। ते तत् शीघ्रं प्राप्नुयुः" इति । रक्तराजः कक्षं अधीत्य विनोदेन अधरं संकुचितवान् ।
  
  पूर्वत्रयाणां विपरीतम् अयं कक्षः शिलायां एव उत्कीर्णमिव केन्द्रीयं अगाधं अवसादं यावत् प्रवणः आसीत् कठिनतलात् सोपानप्रायेण अनेकाः स्थूलधातुआधाराः निर्गताः आसन् । यथा यथा वयं गच्छामः तथा तथा कक्षस्य भित्तिः संकुचिता यावत् कुण्डस्य अनन्तरं पुनः विस्तारं कर्तुं आरब्धा ।
  
  कुण्डः 'चोक पॉइण्ट्' इति भासते स्म ।
  
  ईर्ष्या?रक्तवान् राजा चिन्तितवान्। कथं तादृशं पापं वास्तविकजीवने, अस्मिन् पाताललोके यत्र छायाः न केवलं भवन्तं रक्षितुं शक्नुवन्ति, अपितु भवन्तं मारयितुं अपि शक्नुवन्ति? सः पश्यति स्म यत् थोमसः अग्रे गन्तुं आदेशं ददाति स्म। प्रथमं सर्वं सम्यक् अभवत् । रक्तराजः दूरस्थं बन्दुकस्य शब्दान् श्रुत्वा यत्र ते आगताः इति पुनः कटाक्षं कृतवान् । ड्रेकः तस्य अल्पसेना च शापितः भवतु। एकदा सः इतः बहिः गत्वा सः स्वयमेव सुनिश्चितं करिष्यति यत् रक्ताभः प्रतिशोधः स्वस्य क्रूरं लक्ष्यं प्राप्नोति ।
  
  गोलीकाण्डेन सः पुनः सजीवः अभवत् । "चलनम्!" - सः उद्घोषितवान्, तस्मिन् एव क्षणे यदा नेता कस्मिंश्चित् गुप्तं दबावबिन्दुं पदानि स्थापयति स्म। तत्र पतन्त्याः शिला इव दुर्घटना, वायुस्य कूजः, सहसा नेतारः शिरः शिलातलं आहतवान्, ततः पूर्वं फुटबॉलकन्दुकवत् तीक्ष्णसानुतः अधः गतः शिरःहीनं शरीरं रक्तराशिं कृत्वा पतितम्।
  
  रक्तराजः अपि प्रेक्षमाणः आसीत् । परन्तु तस्य भयं नासीत् । सः केवलं द्रष्टुम् इच्छति स्म यत् तस्य प्रमुखस्य पुरुषस्य एतादृशी चोटः किमर्थं जातः इति । तस्य पार्श्वे थोमसः क्रन्दितवान्। रक्तराजः तं पुरतः धक्कायति स्म, तस्य पदानि अनुसृत्य, तस्य पुरुषस्य भयेन महतीं प्रीतिं प्राप्य। अन्ते सः संकुचितशरीरस्य पार्श्वे निवृत्तः ।
  
  भीतजनैः परितः रक्तराजः प्राचीनं तन्त्रम् अधीत्य । धातुस्तम्भद्वयस्य मध्ये शिरः-उच्चतायां क्षुर-कृशः तारः प्रसारितः आसीत् यत् केनचित् प्रकारेण तनाव-यन्त्रेण अवश्यमेव स्थाने धारितम् आसीत् । यदा तस्य पुरुषः शूलं आकर्षितवान् तदा स्तम्भाः मुक्ताः अभवन्, तारः च तेषां सह परिभ्रमति स्म, तस्य पुरुषस्य कण्ठे शिरः छिनत्ति स्म ।
  
  मेधावी। अद्भुतं निवारकं इति सः चिन्तितवान्, चिन्तितवान् च यत् सः स्वस्य नूतनगृहस्य भृत्यगृहेषु एतादृशं यन्त्रं उपयोक्तुं शक्नोति वा इति।
  
  "किं प्रतीक्षसे?" सः अवशिष्टान् जनान् आक्रोशितवान्। "चलनम्!"
  
  त्रयः जनाः अग्रे उत्प्लुत्य, एकदर्जनं अपि अनुवर्तन्ते स्म । रक्तराजा अर्धदर्जनं अधिकं त्यक्त्वा विवेकं मन्यते यत् यद्यपि ड्रेकः शीघ्रं तं अतिक्रमति ।
  
  "अधुना शीघ्रम्" इति सः अवदत् । "यदि वयं द्रुततरं गच्छामः तर्हि शीघ्रं तत्र गमिष्यामः किम्?"
  
  तस्य पुरुषाः पलायिताः, तेषां विक्षिप्तः प्रमुखः सम्यक् इति निर्णयं कृत्वा। अन्यत् जालं प्रेरितम्, द्वितीयं शिरः च सानुतः अधः आवर्त्य । शरीरं पतितं पृष्ठतः स्थितः पुरुषः तस्य उपरि त्रुटिं कृतवान्, अन्यः तनावपूर्णः तारः तस्य शिरः साक्षात् उपरि वायुं छिनत्ति इति कारणेन स्वं भाग्यशाली इति गणयन्
  
  यथा यथा द्वितीयः समूहः अवतरितुं आरब्धवान् तथा तथा रक्तराजः तान् सम्मिलितवान् । नवीनजालानि स्थापितानि आसन्। अधिकानि शिरः, शिरोभागाः च पतितुं आरब्धाः । ततः सर्वत्र गुहायां प्रतिध्वनितः उच्चैः विस्फोटः अभवत् । संकीर्णमार्गस्य उभयतः दर्पणाः दृश्यन्ते स्म, यथा पुरतः स्थितः व्यक्तिः तेषु प्रतिबिम्बितः भवति स्म ।
  
  तस्मिन् एव काले त्वरितजलस्य शब्दः श्रूयते स्म, सानुपादे स्थितः कुण्डः पूरयितुं आरब्धवान् ।
  
  केवलं एतत् जलं केवलं जलं नासीत् । न तु यथा धूमपानं कृतवान् तस्मात् न्यायः।
  
  तेषां प्रति धावन्तः थोमसः क्रन्दितवान्। "अम्लसरोवरेण पोष्यते । एतत् तदा भवति यदा सल्फरडाय-आक्साइड्-वायुः जले विलीय गन्धाम्लं निर्माति । भवन्तः अवश्यमेव एतत् स्पृशितुं न इच्छन्ति!"
  
  "मा निवर्तयतु" इति रक्तराजः जनान् मन्दं कर्तुं आरब्धवान् इति दृष्ट्वा गर्जति स्म । "धातुस्तम्भानां प्रयोगं कुर्वन्तु मूर्खाः।"
  
  समग्रं दलं जनसमूहेन सानुतः अधः त्वरितम् अभवत् । वामे दक्षिणे च धनुषः सदृशेन शब्देन यादृच्छिकजालानि उद्घाटितानि आसन् । शिरःहीनाः शरीराः पतिताः, शिरः च पुरुषेषु परित्यक्तानाम् अनानासवत् आवर्त्य, केचन त्रुटितः, केचन यदृच्छया तान् पादं पातयन्ति स्म रक्तराजः पूर्वमेव अवलोकितवान् यत् ध्रुवसङ्ख्यायाः कृते बहवः जनाः सन्ति, तथा च अवगच्छत् यत् प्याक् मानसिकतायाः कारणेन तेषु न्यूनाधिकबुद्धिजनाः द्वितीयविचारं विना कूर्दन्ति इति
  
  ते स्वभाग्यं अर्हन्ति स्म। मूर्खस्य मृत्योः सर्वदा श्रेयस्करम् आसीत्।
  
  रक्तराजः मन्दं कृत्वा थोमसम् अवरुद्धवान् । अन्ये अपि कतिपये जनाः मन्दं कृतवन्तः, रक्तराजस्य विश्वासं पुनः पुष्टिं कृतवन्तः यत् केवलं उज्ज्वलतमाः श्रेष्ठाः च जीविष्यन्ति इति । समूहस्य नेता प्रथमधातुस्तम्भे कूर्दितवान् ततः त्वरितजलस्य उपरि ध्रुवात् ध्रुवं कूर्दितुं आरब्धवान् । प्रथमं सः किञ्चित् प्रगतिम् अकरोत्, परन्तु ततः विषतरङ्गः तस्य पादौ आहतवान् । अम्लजलं यत्र स्पृशति स्म तत्र तस्य वस्त्रं त्वक् च दहति स्म ।
  
  यथा यथा तस्य पादौ परं स्तम्भं स्पृशति स्म, तथैव वेदना तस्य द्विगुणं जातम्, सः च अतिसङ्कीर्णकुण्डे सीधा सिञ्चन् पतितः । क्रुद्धाः, पीडिताः आक्रोशाः सम्पूर्णे सभागृहे प्रतिध्वनिताः आसन् ।
  
  अन्यः पुरुषः काउण्टरात् पतित्वा अन्तः पतितः। तृतीयः पुरुषः कुण्डस्य धारायाम् एव स्थगितवान्, विलम्बेन ज्ञात्वा यत् तस्य कूर्दनार्थं स्पष्टं गणकं नास्ति, ततः परः पुरुषः अन्धरूपेण तस्य पृष्ठे आघातं कृत्वा अन्तः धक्कायितवान्
  
  दर्पणाः पुरतः स्थितस्य व्यक्तिस्य प्रतिबिम्बं कुर्वन्ति स्म । किं त्वं पुरतः स्थितस्य पुरुषस्य ईर्ष्या करिष्यसि ?
  
  दर्पणप्रयोजनं जालविनाशं च ददर्श रक्तो राजा । "अधः पश्यतु!" थोमसः तस्मिन् एव काले उद्घोषितवान् । "भवतः पादौ पश्यतु, न तु पुरतः स्थितं व्यक्तिं । एषः सरलः अभ्यासः भवन्तं सुरक्षितरूपेण पदानाम् उपरि गन्तुं साहाय्यं करिष्यति" इति ।
  
  नवनिर्मितस्य सरोवरस्य धारायां रक्तराजः स्थगितवान् । अद्यापि जलं वर्धमानम् इति न्याय्य सः दृष्टवान् यत् आश्रयाणां शिखराः शीघ्रमेव उष्णपृष्ठस्य अधः भविष्यन्ति । सः पुरुषं पुरतः धक्कायन् थोमसम् अपि स्वेन सह आकर्षितवान् । जालं परिधितः बहिः एव गतः, एतावत् समीपे यत् धातुस्तम्भस्य स्कन्धं अतिक्रम्य उड्डीयमानं वायुम् अनुभवति स्म ।
  
  ध्रुवेषु बहिः गत्वा यादृच्छिकक्रमेण शीघ्रं नृत्यं कुर्वन्तु। अग्रे जलं स्फुटति स्म तदा अल्पविरामः अभवत् । अन्यः स्तम्भः, तस्य पुरतः पुरुषः च स्तब्धः अभवत्। सः क्रन्दन् चमत्कारं कृतवान्, अन्यस्मिन् स्तम्भे अवतरित्वा पतनं निवारयितुं समर्थः अभवत् । अम्लयुक्तं जलं तस्य परितः स्फुटति स्म किन्तु तं न स्पृशति स्म ।
  
  पुनर्मिलामः।
  
  रक्तराजः स्वस्य अवसरं दृष्टवान्। सः तस्य पुरुषस्य प्रवणशरीरं सेतुरूपेण उपयुज्य दूरतटस्य अभयस्थानं लङ्घयितुं गन्तुं च अचिन्तयन्, अविरामं वा पदानि स्थापयति स्म तस्य भारः तं पुरुषं अधः अपि धक्कायति स्म, तस्य वक्षःस्थलं अम्लरूपेण निमज्जयति स्म ।
  
  ततः परं द्वितीयं सः चक्रवाते नष्टः अभवत् ।
  
  रक्तराजः तस्य पश्चात् प्रेक्षते स्म । "मूर्खः"।
  
  थोमसः तस्य पार्श्वे अवतरत् । अधिकाः जनाः निपुणतया धातुस्तम्भानां मध्ये कूर्दन्ति स्म सुरक्षितस्थानं प्रति । रक्तराजः कमानयुक्तं निर्गमं पुरतः अवलोकितवान् ।
  
  "तथा च पञ्चमस्तरपर्यन्तम्" इति सः क्षुब्धः अवदत् । "कुत्र अस्य कृमिस्य अनुकरणं करिष्यामि कुक् । कुत्र च अन्ते" इति सः गुर्गुरितवान् । "अहं मेट् ड्रेकस्य नाशं करिष्यामि।"
  
  
  सप्तत्रिंशोऽध्यायः
  
  
  हवाई-देशस्य बृहत्द्वीपस्य नामकरणं भ्रमस्य परिहाराय एवम् अभवत् । अस्य वास्तविकं नाम हवाई अथवा हवाईद्वीपः अस्ति, अयं अमेरिकादेशस्य बृहत्तमः द्वीपः अस्ति । अस्मिन् विश्वस्य प्रसिद्धेषु ज्वालामुखीषु अन्यतमः किलाउएआ इति पर्वतः अस्ति, यः १९८३ तमे वर्षात् निरन्तरं विस्फोटं कुर्वन् अस्ति ।
  
  अद्य मौना लोआ इत्यस्य भगिनीज्वालामुख्याः अधः सानुषु अमेरिकी-सैनिकानाम् एकेन दलेन सह मनो किनिमाका, एलिसिया माइल्स च द्वीपस्य निवासिनः मनसि मूलं स्थापितं परजीवीं निष्कासयितुं आरब्धवन्तौ
  
  ते बाह्यपरिधिं भग्नाः, रक्तराजस्य दशकशः पुरुषान् गोलिकाभिः हताः, यथा रक्षकाः सर्वान् बन्धकान् मुक्तवन्तः तथा विशालं अनुलग्नकं भित्त्वा तस्मिन् एव क्षणे भवनस्य पृष्ठतः द्रुतगतिना यानानां कर्कशः गर्जनः श्रूयते स्म । एलिसिया किनिमाका च धावने समयं न व्ययितवन्तौ ।
  
  एलिसिया भ्रान्त्या स्थगितवती। "धिक्, गदः पलायन्ते।" चत्वारि एटीवी-वाहनानि स्वविशाल-टायर-उपरि उच्छ्वासं कृत्वा दूरं गतवन्तः ।
  
  किनिमाका स्वस्य बन्दुकं उत्थाप्य लक्ष्यं कृतवान् । "न चिरम्" इति । सः अग्निम् अयच्छत्। एलिसिया अन्तिमः व्यक्तिः पतति इति पश्यति स्म, एटीवी शीघ्रं स्थगितवान् च।
  
  "वाह, बृहद्, पुलिसस्य कृते दुष्टं न। अस्तु।"
  
  "अहं सी.आय.ए.तः अस्मि।" किनिमाका सर्वदा प्रलोभनं गृह्णाति स्म, एलिसिया इत्यस्याः आनन्दाय बहु ।
  
  "एकमात्रं त्रिअक्षरसंक्षेपाः महत्त्वपूर्णाः सन्ति ते ब्रिटिशाः एव । एतत् स्मर्यताम्" इति ।
  
  एलिसिया एटीवी-समीपं गच्छन् किनिमाका किमपि गुञ्जति स्म । सः अद्यापि कार्यं कुर्वन् आसीत् । तस्मिन् एव काले तौ अग्रे आसनं ग्रहीतुं प्रयत्नं कृतवन्तौ । एलिसिया शिरः कम्पयित्वा पृष्ठभागं दर्शितवती।
  
  "अहं मम जनान् पृष्ठतः प्राधान्यं ददामि, सखा, यदि ते अधः न सन्ति।"
  
  एलिसिया इञ्जिनं प्रारभ्य वाहनं कृतवती । एटीवी एकः बृहत् कुरूपः पशुः आसीत्, परन्तु सः सुचारुतया गच्छति स्म, उल्टानां उपरि आरामेन उच्छिष्टः च आसीत् । विशालः हवाईदेशीयः तस्याः कटिभागे बाहून् वेष्टयति स्म तां धारयितुं, न तु तस्य आवश्यकता इति । यत्र सः उपविष्टवान् तत्र लेखनीः आसन्। एलिसिया विस्मितवती किमपि न अवदत्।
  
  पुरतः पलायिताः जनाः अवगच्छन् यत् तेषां अनुसरणं क्रियते । तयोः द्वयोः निवासिनः परिवृत्ताः भूत्वा प्रज्वलितवन्तः । एलिसिया भ्रूभङ्गं कृतवती, यतः एतत् ज्ञात्वा यत् एतादृशं किमपि प्रहारं कर्तुं सर्वथा असम्भवम् अस्ति । शौकियाः इति सा चिन्तितवती। सदैव इदं भवति यत् अहं शौकियाभिः सह युद्धं करोमि।अन्तिमं वास्तविकं युद्धं सा युद्धं कृतवती तत् एबेल् फ्रे इत्यस्य दुर्गस्य ड्रेकविरुद्धम् आसीत्। तदापि च सः पुरुषः सप्तवर्षीयशिष्टतायाः जालपुटैः बाधितः जङ्गमयुक्तः आसीत्।
  
  अधुना तस्य दृष्टिकोणः भिन्नः भवेत्।
  
  एलिसिया द्रुतगत्या न तु स्मार्टेन वाहनं चालयति स्म । अल्पकाले एव सा तेषां एटीवी स्वीकार्यशूटिंग्-दूरे आनयत् । किनिमका कर्णे उद्घोषयति स्म। "अहं शूटिंग् कर्तुं गच्छामि!"
  
  सः प्रहारं निपीडितवान्। अन्यः भाडेकर्त्ता क्रन्दन् मले प्रचण्डतया उच्छिष्टः । "तत् द्वयोः मध्ये द्वौ" इति एलिसिया उद्घोषयति स्म । "एकं अपि त्वं ब्लो-"
  
  तेषां एटीवी गुप्तपर्वतस्य उपरि पतित्वा उन्मत्तरूपेण वामभागे विमुखः अभवत् । क्षणं यावत् ते चक्रद्वये प्लवमानाः अभवन्, परन्तु यानं स्वस्य संतुलनं धारयित्वा पुनः भूमौ पतितुं समर्थम् अभवत् । एलिसिया उड्डयनार्थं गलानि उद्घाट्य समयं न व्ययितवती ।
  
  किनिमाका पूर्वं खातं दृष्टवती। "विष्ठा!" सः "धारयतु!"
  
  विस्तृतः गहनः खातः शीघ्रं समीपं गच्छति स्म इति कारणेन एलिसिया केवलं स्ववेगं वर्धयितुं शक्नोति स्म । एटीवी अगाधस्य उपरि उड्डीय चक्राणि भ्रमन् इञ्जिनं गर्जन् च स्थाने स्थातुं प्रयतमानो परे पार्श्वे अवतरत् । एलिसिया मृदुपट्टिकायां शिरः आहतवती। किनिमका तां एतावत् दृढतया धारयति स्म यत् सः तौ द्वौ अपि परिवर्तनं न कृतवान्, यावत् रजः निवसति तावत् ते अवगच्छन् यत् ते सहसा शत्रुमध्ये सन्ति
  
  तेषां पार्श्वे एकः कृष्णवर्णीयः एटीवी पङ्के भ्रमति स्म, विषमरूपेण अवतरति स्म, अधुना स्वस्य सम्यक्करणाय संघर्षं कुर्वन् आसीत् । किनिमाका अविचलितः प्लवन् चालकं प्रति सीधा धावित्वा तं स्वयात्रिकं च कारात् बहिः मथितपङ्के पातितवान्
  
  एलिसिया नेत्रेभ्यः रजः मार्जितवती। एकमात्रेन सह एटीवी तस्याः पुरतः वेगं कृतवान् परन्तु अद्यापि परिधिमध्ये एव आसीत् । सा स्वस्य बन्दुकं उद्धृत्य लक्ष्यं कृत्वा प्रहारं कृतवती, ततः निरीक्षणस्य आवश्यकतां विना स्वस्य दृष्टिः तत्र गता यत्र तस्याः हवाई-सहचरः पङ्के संघर्षं कुर्वन् आसीत्
  
  किनिमका एकं व्यक्तिं पङ्केन कर्षितवान् । "एतत् मम गृहम् अस्ति!" एलिसिया तस्य गर्जनं श्रुतवती यत् सः प्रतिद्वन्द्वस्य बाहुं विकृष्य भग्नवान् । यदा द्वितीयः पुरुषः तं फुफ्फुसयति स्म तदा एलिसिया हसन् स्वस्य बन्दुकं अवतारितवती । किनिमाका तस्याः साहाय्यस्य आवश्यकता नासीत् । द्वितीयः पुरुषः तस्मात् उच्छ्रितवान् यथा निर्देशाः चतुर्वर्षीयस्य बालकस्य उपरि उच्छ्रिताः भवन्ति, तस्य कोऽपि प्रभावः नासीत् । सः पुरुषः भूमौ पतितः, किनिमका च तं मुखं मुष्टिना समाप्तवान् ।
  
  एलिसिया तस्मै शिरः न्यस्य अवदत्। "एतत् समाप्तं कुर्मः।"
  
  अन्तिमः एटीवी कष्टेन अग्रे गतः। तेषु सर्वेषु कूर्दनेषु तस्य चालकः अवश्यमेव आहतः अभवत् । एलिसिया शीघ्रमेव भूमिं प्राप्तुं आरब्धा, इदानीं तेषां पशुपालनक्षेत्रं यथा सहजतया गृहीतम् तस्मात् किञ्चित् निराशा । परन्तु न्यूनातिन्यूनं ते सर्वान् बन्धकान् उद्धारितवन्तः।
  
  यदि रक्तराजस्य विषये एकं वस्तु सा जानाति स्म तर्हि एतत् तथ्यं यत् एते अत्र जनाः, एते तथाकथिताः भाडेकाः, तस्य दलस्य मलिनाः आसन्, ये अधिकारिणः बाधितुं, विचलितुं च अत्र प्रेषिताः आसन् विभज्य जिते ।
  
  अन्तिमस्य एटीवी-समीपं गच्छन्ती सा मन्दं कृतवती । विरामं विना सुगतिस्तम्भमपि न धारयित्वा सा द्वौ शूटौ प्रहारितवती, तौ पुरुषौ पतितवन्तौ ।
  
  कष्टेन आरब्धं युद्धं समाप्तम् आसीत् । एलिसिया एकं निमेषं यावत् दूरं पश्यति स्म। यदि सर्वं योजनानुसारं गच्छति, यदि मे, हेडन्, ड्रेक इत्यादयः युद्धस्य स्वभागेभ्यः जीवन्ति, तर्हि अग्रिमः युद्धः तस्याः कठिनतमः अन्तिमः च भवितुम् अर्हति
  
  यतः मै कितानोविरुद्धं स्यात्। सा च ड्रेक इत्यस्मै वक्तव्यं भविष्यति यत् मे इत्यनेन वेल्स इत्यस्य वधः कृतः।
  
  शोभनम्।
  
  किनिमका तस्याः स्कन्धे आलिङ्गितवान् । "अस्माकं पुनरागमनस्य समयः अस्ति।"
  
  "आह, बालिकायाः विरामं ददातु" इति सा गुञ्जितवती । "वयं हवाईदेशे स्मः। सूर्यास्तं पश्यामि" इति ।
  
  
  अष्टत्रिंशोऽध्यायः
  
  
  "तर्हि ईर्ष्या इव दृश्यते?"
  
  ड्रेकः तस्य दलेन सह चतुर्थकक्षं प्रविष्टवान्, प्रत्येकं सावधानतां स्वीकृत्य । तदा अपि तेषां पुरतः स्थितस्य दृश्यस्य पूर्णतया अवगमनाय कतिपयानि क्षणानि यावत् समयः अभवत् । शिरःहीनाः शरीराः सर्वत्र शयिताः आसन्। तलस्य उपरि रक्तं सिञ्चितम् आसीत्, अद्यापि केषुचित् स्थानेषु स्थूलरूपेण प्रवहति स्म । शिराः एव तलस्य उपरि विकीर्णाः बालक्रीडापदार्थाः इव आसन् ।
  
  संकीर्णमार्गस्य उभयतः वसन्तजालाः स्थिताः आसन् । ड्रेकः क्षुरवत् कृशं तारं एकवारं दृष्ट्वा किं घटितम् इति अनुमानं कृतवान् । कोमोडोः कर्णयोः विश्वासं न कृत्वा वीटीं कृतवान् ।
  
  "कस्मिन्चित् समये एतानि जालानि निष्क्रान्ताः भवेयुः" इति बेन् अवदत् । "अस्माकं गतिः आवश्यकी अस्ति।"
  
  करिन् वितृष्णायाः शब्दं कृतवती।
  
  "अस्माभिः शीघ्रं गन्तव्यं, वस्तूनाम् उपरि स्थातव्यं च" इति ड्रेकः अवदत् । "न, प्रतीक्ष्यताम्"।
  
  अधुना जालेभ्यः परं सः विस्तृतं कुण्डं जलपूर्णं, बुदबुदाति, फेनयुक्तं च दृष्टवान् । कुण्डस्य किनारेषु जलं स्फुटति स्म, स्फुरति स्म च ।
  
  "एषा समस्या भवितुम् अर्हति । धातुस्तम्भान् पश्यसि वा?"
  
  "अहं शर्तं स्थापयामि यत् रक्तराज्ञः जनाः तान् सोपानशिलारूपेण उपयुज्यन्ते स्म" इति बेन् रहस्यपूर्णतया अवदत् । "अस्माभिः केवलं जलस्य निवृत्तिः प्रतीक्षितव्या।"
  
  "किमर्थं न केवलं तेषां माध्यमेन गच्छन्तु।" कोमोदो एतानि वचनानि वदन् अपि तस्य मुखस्य उपरि संशयः आसीत् ।
  
  "अयं कुण्डः केनचित् अम्लसरोवरेण वा कूपेन वा पोषितः भवितुम् अर्हति स्म" इति करिन् व्याख्यातवान् । "वायुः ज्वालामुखीयां वा समीपे वा जलं गन्धाम्लरूपेण परिवर्तयितुं शक्नुवन्ति । चिर-अन्तर्धानम् अपि" इति ।
  
  "किं अम्लेन धातुस्तम्भान् जङ्गमं न करिष्यति?" ड्रेकः सूचितवान्।
  
  बेन् शिरः उन्नमयितवान्। "निश्चितम्"।
  
  ते कतिपयनिमेषान् यावत् त्वरितजलं पश्यन्ति स्म । पश्यन्तः अशुभः क्लिक्-ध्वनिः श्रूयते स्म । ड्रेकः शीघ्रं स्वस्य पिस्तौलम् उत्थापितवान् । षट् जीविताः डेल्टा-योद्धाः तस्य क्रियाः एकसेकेण्ड्-विभाजनानन्तरं पुनः पुनः कृतवन्तः ।
  
  न किमपि चलितम्।
  
  अथ पुनः शब्दः आगतः। भारी क्लिक्। धातुपट्टिकाभिः सह धावन्तस्य गराजद्वारकेबलस्य शब्दः। केवलं तत् गराजद्वारं नासीत्।
  
  शनैः शनैः ड्रेकः पश्यन् एकः जालः भित्तिं प्रति दंशितुं आरब्धवान् । अस्थायी विलम्बः ? परन्तु एतादृशी प्रौद्योगिकी प्राचीनजातीयानां कृते उपलब्धा नासीत् । अथवा विश्वे अन्यत् बुद्धिमान् जीवनं नास्ति इति घोषयन्त्याः उन्मादसदृशी एषा विचारयानम् आसीत्?
  
  किं दम्भम्।
  
  अभिलेखानां निर्माणात् पूर्वं काः सभ्यताः सन्ति इति के जानाति स्म ? ड्रेक इदानीं संकोचः न कर्तव्यः आसीत्। अभिनयस्य समयः अस्ति।
  
  "जलं निवृत्तं भवति" इति सः अवदत् । "बेन् । किमपि आश्चर्यं?"
  
  बेन् स्वस्य टिप्पणीनां परामर्शं कृतवान् तथा च करिन् आशास्ति यत् मनसि पुनः तत् वादयति स्म। "हॉक्सवर्थः बहु न वदति।" बेन् केचन कागदानि खरदति स्म। "कदाचित् सः दरिद्रः आघाते आसीत् । स्मर्यतां, तदा ते एतादृशं किमपि अपेक्षितुं न शक्नुवन्ति स्म" इति ।
  
  "तर्हि पञ्चमः स्तरः वास्तविकः शिट्स्टॉर्मः भवितुमर्हति" इति कोमोडो कर्कशः अवदत् । "यतो हि एतस्य अनन्तरमेव कुक् पश्चात् गतवान्।"
  
  बेन् अधरं कुरकुर्यात्। "हॉक्सवर्थः कथयति यत् पञ्चमस्तरस्य अनन्तरं कुक् यत् दृष्टवान् तत् एव सः पश्चात् गतवान् । न तु कक्षः एव" इति ।
  
  "आम्, अधिकतया षड्-सप्त-स्तराः" इति डेल्टा-सैनिकानाम् एकः शान्ततया अवदत् ।
  
  "दर्पणानाम् विषये मा विस्मरतु।" करिन् तान् दर्शयति स्म। "ते अग्रे दर्शयन्ति, स्पष्टतया पुरतः स्थितं व्यक्तिं प्रति। प्रायः एतत् चेतावनी एव" इति ।
  
  "इदं जोन्स-वंशजानां तालमेलम् इव अस्ति।" ड्रेकः शिरः उन्नमयितवान्। "विदित। अतः, विशेषतः Dinorock and David Coverdale इत्येतयोः भावनायां अहं उद्घाटनप्रश्नं पृच्छामि यत् अहं सर्वदा तस्य प्रत्येकस्मिन् संगीतसङ्गीतसमारोहे पृच्छति इति श्रुतवान्। किं त्वं सज्जः असि ?
  
  ड्रेकः मार्गस्य नेतृत्वं कृतवान् । शेषः दलः अपि यथा अभ्यस्तः आसीत् तथा पङ्क्तौ पतितः । केन्द्रमार्गे प्रविश्य ड्रेकः जालेभिः सह किमपि कष्टं न अपेक्षितवान् तथा च कस्यचित् सह न धावितवान्, यद्यपि सः कतिपयानि व्ययितानि दबावबिन्दून् अर्जितवान् यावत् ते कुण्डस्य धारं प्राप्तवन्तः तावत् जलं शीघ्रं निर्वहति स्म ।
  
  "ध्रुवाः सुष्ठु दृश्यन्ते" इति सः अवदत् । "तव पृष्ठं पश्यतु।" अधः च मा पश्यतु। अत्र किञ्चित् दुष्टं द्रव्यं प्लवति" इति ।
  
  ड्रेकः प्रथमं गतः, सावधानः सटीकः च। सम्पूर्णं दलं कतिपयेषु निमेषेषु सहजतया तान् लङ्घ्य निर्गमनतोरणं प्रति प्रस्थितवान् ।
  
  "अस्माकं कृते सर्वाणि जालानि प्रस्थापयितुं रक्तराजस्य सुन्दरम् आसीत्।" बेन् किञ्चित् विहसति स्म।
  
  "अधुना वयं हरामीयाः पृष्ठतः दूरं गन्तुं न शक्नुमः।" ड्रेकः अद्यतन-इतिहासस्य सर्वाधिकं भयङ्कर-अपराधि-व्यक्तिं सम्मुखीभवितुं शक्नुवन्तः हस्ताः मुष्टि-संलग्नाः, शिरः च दौडं अनुभवति स्म
  
  
  * * * ९.
  
  
  तदनन्तरं तोरणं विशालगुहायां उद्घाटितम् । समीपस्थः मार्गः सानुतः अधः गत्वा ततः उच्चशिलाप्रकोपस्य अधः विस्तृतमार्गेण गच्छति स्म ।
  
  परन्तु एकः गम्भीरः बाधकः आसीत् यः तेषां मार्गं सम्पूर्णतया अवरुद्धवान् ।
  
  ड्रेकस्य नेत्राणि विस्तृतानि अभवन् । "रक्तयुक्तं नरकं" ।
  
  एतादृशं किमपि स्वप्नमपि न दृष्टवान् आसीत् । अवरोधः वस्तुतः जीवितशिलातः उत्कीर्णः विशालः आकृतिः आसीत् । सः वामभित्तिं प्रति पृष्ठं अवलम्ब्य, मार्गस्य पारं निर्गतं विशालं उदरं विश्रामं कृतवान् । तस्य उदरस्य उपरि राशौ अन्नशिल्पानि अपि तस्य पादयोः विकीर्णाः मार्गे च सञ्चिताः आसन् ।
  
  शिल्पस्य पादयोः एकः दुष्टः आकृतिः आसीत् । मृतं मानवशरीरम्। अत्यन्तं पीडा इव कूर्चा विकृष्यमाणः इव आसीत् ।
  
  "एतत् पेटूत्वं" इति बेन् विस्मयेन अवदत् । "पिपासासम्बद्धः राक्षसः बेलजबुबः अस्ति।"
  
  ड्रेकस्य नेत्रं संकुचितम् अभवत्। "बोहेमियन रैप्सोडीतः बील्जेबुब् इव भवतः अभिप्रायः?"
  
  बेन् निःश्वसति स्म। "इदं सर्वं रॉक् 'एन्' रोल् विषये नास्ति, म्याट्. मम अभिप्रायः अस्ति यत् राक्षसः बेलजबुबः। शैतानस्य दक्षिणहस्तः।"
  
  "शैतानस्य दक्षिणहस्तः अतिकार्यं कृतवान् इति मया श्रुतम्।" ड्रेकः विशालं बाधकं प्रेक्षते स्म। "अहं च भवतः मस्तिष्कस्य आदरं करोमि यावत् ब्लेकी, बकवासं त्यजतु। अवश्यं सर्वस्य सम्बन्धः रॉक् एण्ड् रोल् इत्यनेन सह अस्ति" इति ।
  
  करिन् स्वस्य दीर्घगोराकेशान् अधः त्यक्त्वा ततः अधिकं कठिनतया पुनः बद्धुं आरब्धा । कोमोडो इत्यादयः अनेके डेल्टा-सैनिकाः तां पश्यन्ति स्म । सा अवलोकितवती यत् हॉक्सवर्थ् इत्यनेन स्वस्य टिप्पणीषु अस्याः विशेषस्य गुहायाः विषये केचन रोचकाः विवरणाः प्रदत्ताः । सा वदन्त्याः ड्रेकः स्वस्य नेत्राणि कक्षे भ्रमितुं अनुमन्यते स्म ।
  
  विशालस्य आकृतेः पृष्ठतः सः इदानीं निर्गमनतोरणस्य अभावं दृष्टवान् । अपि तु पृष्ठभित्तिं प्रति विस्तृतः लीजः धावति स्म, उच्चछतप्रति वक्रः यावत् सः उच्चशिलापठारे समाप्तः न भवति स्म । यदा ड्रेकः पठारस्य उपरि बहिः पश्यति स्म तदा सः दूरान्ते बालकनी इव किमपि दृष्टवान्, प्रायः अवलोकनस्थानम् इव यत्...अन्तिमस्तरद्वयं पश्यति स्म?
  
  यदा एकः शॉट् ध्वनितः तदा ड्रेकस्य विचाराः बाधिताः अभवन् । गोलिका तेषां शिरसि रिकोचेट् अभवत् । ड्रेकः तलम् पतितः, परन्तु तदा कोमोडो मौनेन तस्यैव शिलापठारं प्रति दर्शितवान् यत् सः अधुना एव निरीक्षितवान् आसीत्, तदा एकदर्जनाधिकानि आकृतयः एकस्मात् घुमावदार-पट्टिकातः तस्य प्रति धावन्तः दृष्टवन्तः
  
  कोवालेन्को इत्यस्य जनाः।
  
  तस्य किं अर्थः आसीत्...
  
  "तस्य हरामीं अतिक्रम्य गन्तुं मार्गं अन्विष्यताम्" इति ड्रेकः बेन् प्रति श्वसितवान्, तेषां अग्रे मार्गं अवरुद्धं गुरुशिल्पं प्रति शीर्षं न्यस्य, ततः शिलाप्रकोपं प्रति पूर्णं ध्यानं कृतवान्
  
  उदात्तः स्वरः अभिमानी, अभिमानी च आसीत् । "मैट् ड्रेक ! मम नूतनः नेमेसिस् ! अतः त्वं पुनः मां निवारयितुं प्रयतसे, किम्? अहं!किं यूयं जनाः कदापि किमपि न शिक्षन्ते?"
  
  "किं प्राप्तुं प्रयतसे कोवालेन्को ? एतस्य सर्वस्य किम् अर्थः?"
  
  "एतत् सर्वस्य किम् अर्थः ? आजीवनं अन्वेषणस्य विषये अस्ति। अहं कुक् ताडितवान् इति तथ्यस्य विषये। विंशतिवर्षपर्यन्तं प्रतिदिनं पुरुषं मारयित्वा कथं अध्ययनं प्रशिक्षणं च कृतवान् इति विषये। अहं अन्येषां पुरुषाणां सदृशः नास्मि। प्रथमं कोटिं कर्तुं पूर्वं अहं तत् अतिक्रान्तवान्" इति ।
  
  "भवता पूर्वमेव कुक् पराजितः" इति ड्रेकः शान्ततया अवदत् । "किमर्थम् अत्र न आगच्छसि ? वयं भवतः अहं च वार्तालापं करिष्यामः।"
  
  "त्वं मां मारयितुम् इच्छसि? मम अन्यथा न स्यात्। मम जनाः अपि मां मारयितुम् इच्छन्ति" इति ।
  
  "भवतः महान् निपुणः इति कारणतः सम्भवतः।"
  
  कोवालेन्को भ्रूभङ्गं कृतवान्, परन्तु तस्य स्मुग् टिरेड् इत्यनेन एतावत् अपहृतः यत् अपमानः सम्यक् अपि न गृहीतः । "अहं स्वलक्ष्यं प्राप्तुं सहस्राणि मारयिष्यामि स्म । कदाचित् मया पूर्वमेव कृतम्। गणने कः कष्टं करोति ? परन्तु एतत् स्मर्यतां ड्रेक, सम्यक् स्मर्यताम्। भवान् भवतः मित्राणि च अस्य आँकडानां भागः भविष्यन्ति। अहं भवतः स्मृतयः पृथिव्याः मुखात् मेटयिष्यामि" इति ।
  
  "एतावत् मेलनाटकं त्यजतु" इति ड्रेकः प्रति उद्घोषितवान् । "अत्र अधः आगत्य भवतः सेट् अस्ति इति सिद्धं कुरु, वृद्ध।" सः समीपे करिन्, बेन् च दृष्टवान्, गहनतया सम्झौतां कुर्वन्तौ, उभौ इदानीं किमपि प्रभातम् अभवत् चेत् प्रबलतया शिरः न्यस्य आरब्धवन्तौ।
  
  "मा मन्यताम् यत् अहं तावत् सुलभतया म्रियमाणः भविष्यामि, यद्यपि वयं संयोगेन मिलितवन्तः । अहं रूसमातुः कठिनतमस्य नगरस्य कठिनतमेषु वीथिषु वर्धितः। अहं च तेषु स्वतन्त्रतया गतः। ते मम एव आसन्। आङ्ग्लाः अमेरिकनः च वास्तविकसङ्घर्षस्य विषये किमपि न जानन्ति" इति । कठोररूपः पुरुषः भूमौ थूकितवान्।
  
  ड्रेकस्य नेत्राणि घातकाः आसन्। "अहो, अहं निश्छलतया आशासे यत् त्वं सहजतया न म्रियसे।"
  
  "अहं त्वां शीघ्रमेव पश्यामि ब्रिटन्।अहं त्वां दहन्तं पश्यामि यदा अहं मम निधिं दापयामि। अहं त्वां क्रन्दनं पश्यामि यदा अहं तव अन्यां स्त्रियं गृह्णामि। अहं देवत्वे त्वां सड़्गं पश्यामि" इति ।
  
  "स्वर्गस्य कृते"। कोमोडो अत्याचारिणां प्रकोपं श्रुत्वा श्रान्तः अस्ति। सः शिलाखण्डं प्रति वॉली-प्रहारं कृतवान्, रक्तराजस्य पुरुषान् आतङ्कं कृतवान् । इदानीं अपि दशसु पुरुषेषु नव जनाः तस्य साहाय्यार्थं धावन्ति स्म इति ड्रेकः दृष्टवान् ।
  
  तत्क्षणमेव पुनरागमनस्य शॉट् श्रूयते स्म । समीपस्थशिलाभित्तिभ्यः गोलिकाः श्वसन्ति स्म ।
  
  बेन् उद्घोषितवान्, "अस्माभिः केवलं स्थूलस्य वयस्कस्य उपरि आरोहणं कर्तव्यम् अस्ति । न अतिकठिनं..." इति ।
  
  ड्रेकः परन्तु समीपं गच्छन् इति अनुभवति स्म। सः भ्रूम् उत्थापितवान् यथा तस्य स्कन्धे शिलाखण्डः पतितः।
  
  "किन्तु" इति करिन् व्यवहरति स्म, बेन् इत्यनेन सह तस्याः सादृश्यं यथा यथा दीर्घकालं यावत् ड्रेकः तया सह समयं यापयति स्म तथा तथा अधिकं स्पष्टं भवति स्म । "ग्रहणं भोजनम् अस्ति। तस्य केचन शून्याः सन्ति। केनचित् प्रकारेण च वायुना पूरितः" इति ।
  
  "अहं अनुमानं करोमि यत् एतत् हास्यवायुः नास्ति।" ड्रेकः आकारहीनं शवम् अवलोकितवान्।
  
  कोमोडो रक्तराज्ञः पुरुषान् बन्धने स्थापयितुं रूढिवादीनां वॉली-प्रहारं कृतवान् । "यदि तत् अस्ति तर्हि तत् वस्तुतः, वास्तवतः उत्तमं वस्तु अस्ति।"
  
  "रेडी पाउडर्स्" इति करिन् अवदत् । "यदा शूलं आकृष्यते तदा मुक्तम्। सम्भवतः तेषु सदृशं यत् तुतानखामुनस्य समाधिस्थलस्य आविष्कारं कृतवन्तः अधिकांशः पुरातत्त्वविदः मारितवन्तः । कथितस्य शापस्य विषये भवन्तः जानन्ति, किम् ? खैर, अधिकांशजनानां मतं यत् प्राचीनमिस्रदेशस्य याजकैः अस्माकं कृते समाधौ त्यक्ताः केचन औषधाः वा वायुः केवलं चितालुटेराणां नाशार्थं एव आसीत्" इति ।
  
  "कः सुरक्षिततमः मार्गः?" ड्रेकः पृष्टवान्।
  
  "न जानीमः, परन्तु यदि वयं द्रुतं धावामः, एकैकं, यदि कश्चन पृष्ठतः किञ्चित् चूर्णं मुञ्चति तर्हि तत् अवश्यमेव अल्पं परिमाणं भवेत् यत् शीघ्रं वाष्पीकरणं करिष्यति जालम् अत्र मुख्यतया यः कोऽपि शिल्पं आरोहति &# 184; , मा अतिक्रम्यताम्" इति ।
  
  "हॉक्सवर्थस्य मते" इति करिन् कठिनस्मितेन अवदत् ।
  
  ड्रेकः स्थितिं मूल्याङ्कितवान् । एतत् तस्य कृते एकः मोक्षबिन्दुः इव आसीत् । यदि तत्र उपरि अवलोकनबाल्कनी आसीत् तर्हि तेषां अन्त्यस्य समीपे एव भवितुम् अर्हति स्म । ततः षष्ठसप्तमकक्षयोः प्रत्यक्षमार्गः भविष्यति, ततः पौराणिकस्य "निधिः" इति सः कल्पितवान् ।सः क्षणं यावत् दलस्य परिमाणं कृतवान्
  
  "तत्रैव वयम् एतेन सह गच्छामः" इति सः अवदत् । "सर्वं वा किमपि वा।" तत्र उपरि" इति सः क्रुद्धः कोवालेन्को प्रति मुष्टिं क्षोभयति स्म, "अन्धः जगति गोलिकाः निपातयति स्म । तथा च, बेन्, भवतः सूचनायै, एषः वास्तविकः डिनोरोक् अस्ति। परन्तु तत्रैव वयम् एतेन सह गच्छामः। सर्वं वा किमपि वा। किं त्वं एतदर्थं सज्जः असि?"
  
  सः कर्णमूर्धकेन गर्जनेन अभिनन्दितः।
  
  मैट् ड्रेकः पलायनं कृतवान्, स्वस्य पुरुषान् नरकस्य निम्नस्तरं प्रति नेत्वा स्वस्य प्रेम्णः स्त्रियाः प्रतिशोधं कर्तुं, स्वस्य ज्ञातस्य सर्वाधिकदुष्टस्य पुरुषस्य जगतः मुक्तिं च कर्तुं स्वस्य अन्वेषणस्य अन्तिमपदे
  
  रॉक आउट् कर्तुं समयः।
  
  
  नवत्रिंशोऽध्यायः
  
  
  ड्रेकः विशालशिल्पस्य उपरि कूर्दितवान्, पादयोः स्थातुं प्रयतमानोऽपि उत्कीर्णं भोजनं गृहीत्वा स्वं उपरि आकर्षितवान् । तस्य अङ्गुलयोः अधः शिल्पं शीतं, रूक्षं, परकीयं च अनुभूयते स्म, परकीयं अण्डं स्पृशति इव । सः स्वस्य संतुलनं स्थापयितुं सर्वशक्त्या आकर्षयन् निःश्वासं धारयति स्म, परन्तु फलं, कुरकुरा, शूकरस्य बट् च धारयति स्म ।
  
  तस्य अधः दक्षिणतः च एकस्य पुरुषस्य शरीरं आसीत् यस्य न तावत् भाग्यम् आसीत् ।
  
  तस्य परितः गोलिकाः वीटीं वादयन्ति स्म । कोमोडोः डेल्टा-दलस्य अन्यः सदस्यः च अग्नि-आच्छादनं प्रदत्तवन्तौ ।
  
  एकं सेकण्डं अपि अपव्ययम् अकुर्वन् ड्रेकः ढालितस्य आकृतेः मुख्यभागस्य उपरि कूर्दितवान्, परतः अधः आगतः । यदा तस्य पादौ शिलातलं स्पृशति स्म तदा सः व्यावृत्तः पङ्क्तौ परं व्यक्तिं अङ्गुष्ठं दत्तवान् ।
  
  ततः च सः अपि अग्निप्रहारं कृतवान्, प्रथमशूलेन रक्तराजस्य एकं पुरुषं मारितवान्। सः पुरुषः घोरं क्रञ्चेन इदानीं मृतस्य सहचरस्य शरीरस्य पार्श्वे अवतरन् प्रस्तरात् आवर्त्य ।
  
  पङ्क्तौ द्वितीयः व्यक्तिः तत् कृतवान् ।
  
  बेन् तदनन्तरं आसीत् ।
  
  
  * * * ९.
  
  
  पञ्चनिमेषेभ्यः अनन्तरं सम्पूर्णं दलं सुरक्षिततया Gluttony इत्यस्य छायायां निगूढम् आसीत् । केवलं एकः अन्नखण्डः एव मर्दितः आसीत् । ड्रेकः पश्यति स्म यत् चूर्णमेघः वायुतले उत्तिष्ठति स्म, यः घातकस्य, मुग्धस्य सर्पस्य शरीरम् इव सर्पिलरूपेण गच्छति स्म, परन्तु कतिपयेषु सेकेण्ड्षु अनन्तरं सः पलायनस्य अपराधिनः बूटं अपि न स्पृशन् वाष्पितः अभवत्
  
  "लेज" इति ।
  
  ड्रेकः द्विवारं लघुसानुनि मार्गं दर्शितवान् यत् लीजस्य आरम्भं निर्मितवान् । अस्मात् दृश्यस्थानात् ते तत् भित्तिं ललिततया वक्रं कृत्वा शिलापठारे निर्गन्तुं पूर्वं दृष्टवन्तः ।
  
  रक्तराजस्य पुरुषाः निवृत्ताः अभवन् । कालविरुद्धं दौडः आसीत् ।
  
  ते ऊर्ध्वं, एकसञ्चिकां विस्फोटयन्ति। कतिपयानि त्रुटयः क्षन्तुं शक्यते इति लीजः विस्तृतः आसीत् । ड्रेकः धावन् अग्निम् अयच्छत्, कोवालेन्को इत्यस्य अन्यं पुरुषं मारितवान् यतः ते अग्रिमस्य निर्गमनस्य तोरणस्य अधः अन्तर्धानं कृतवन्तः । यदा ते लीजस्य शिखरं प्राप्य शिलाखण्डस्य विशालं विस्तारं दृष्टवन्तः तदा ड्रेकः अन्यत् किमपि प्रहारं कृत्वा शयानं दृष्टवान् ।
  
  "ग्रेनेड!"
  
  सः पूर्णवेगेन शिरःप्रमुखं भूमौ क्षिप्तवान्, स्वस्य गतिं प्रयुज्य स्वशरीरं स्निग्धशिलायां स्खलितं विवर्त्य, ग्रेनेडं पार्श्वे क्षिप्तवान्
  
  पठारात् पतितम्, कतिपयसेकेण्ड् अनन्तरं विस्फोटितम् । विस्फोटः कक्षं कम्पितवान्।
  
  कोमोडो तस्य उत्थानस्य साहाय्यं कृतवान् । "वयं भवन्तं अस्माकं फुटबॉलदले उपयोक्तुं शक्नुमः, मनुष्य।"
  
  "यान्की-दलः फुटबॉल-क्रीडां न जानाति ।" ततः परं किमस्ति इति द्रष्टुं कोवालेन्को इत्यस्य ग्रहणं कर्तुं च उत्सुकः ड्रेकः बालकनीं प्रति धावितवान् । "न अपराधः"।
  
  "हम्।" अहं न पश्यामि यत् आङ्ग्लदलं बहूनि ट्राफी गृहम् आनयति।"
  
  "सुवर्णं गृहम् आनयिष्यामः।" ड्रेकः अमेरिकनः क्रमेण आनयत् । "ओलम्पिकक्रीडायां । बेकहमः स्थितिं परिवर्तयिष्यति" इति ।
  
  बेन् तान् गृहीतवान्। "सः सम्यक् अस्ति।" तस्य कृते दलं क्रीडति। तस्य कृते जनसमूहः उत्तिष्ठति" इति ।
  
  करिन् पृष्ठतः क्लिष्टं क्रन्दनं मुक्तवती। "किं कश्चित् स्थानं अस्ति यत्र पुरुषः शापितपदकक्रीडायाः विषये न वदिष्यति!"
  
  ड्रेकः बालकनीं प्राप्य निम्नविध्वस्तशिलाभित्तिषु हस्तं स्थापयति स्म । तस्य पुरतः दृश्यं तस्य पादौ मार्गं त्यक्तवान्, सः स्तब्धः अभवत्, सर्वाणि दुःखानि विस्मृत्य पुनः चिन्तितवान् यत् वास्तवतः कीदृशः प्राणी एतत् विस्मयकारीं स्थानं निर्मितवान् इति।
  
  तेषां दृष्टं दर्शनं तेषां हृदयं विस्मयेन भयेन च पूरितवान् ।
  
  यथार्थतः विशालगुहाया: उपरि गन्तुं बालकनी प्रायः चतुर्थांशं यावत् आसीत् । निःसंदेहं तेषु कस्यापि दृष्टं बृहत्तमम्। रक्तराजस्य पुरुषाः षष्ठस्तरं प्रविष्टुं पूर्वं मुक्ताः असंख्यकृष्णाम्बरप्रकाशाः प्रकाशः आसीत् । तदा अपि गुहस्य तस्य खतराणां च बहुभागः अन्धकारछायायां निगूढः एव आसीत् ।
  
  तेषां वामे निर्गमनतोरणात् च आच्छादितं ज़िग्ज़ैग् सोपानं प्रायः शतपादपर्यन्तं अधः गच्छति स्म । एतेषां सोपानगहनात् ड्रेकः तस्य दलेन सह गुरुः, गुञ्जमानः शब्दः श्रुतः, तदनन्तरं तेषां हृदयं आतङ्कस्य मुष्टिषु संकुचितं कृत्वा आक्रोशः अभवत्
  
  बेन् एकं निःश्वासं गृहीतवान्। "बन्धु, तस्य शब्दः मम न रोचते।"
  
  "आम्। भवतः एकस्य गीतस्य परिचयः इव ध्वन्यते" इति । ड्रेकः आत्मानः अतिदूरं न पतन्ति इति प्रयत्नं कृतवान्, परन्तु तदपि तस्य हनुमत्पादं भूमौ उत्थापयितुं कठिनम् आसीत् ।
  
  सोपानं संकीर्णं लीजे समाप्तम् आसीत् । अस्य लीजस्य परं गुहा विशालतायां उद्घाटिता । सः दक्षिणभित्तिं लम्बमानं संकीर्णं, वक्रमार्गं, अनन्तगहनानां उपरि गुहायां गच्छन्तं लघुमार्गं, ततः वामभागे गच्छन्तं तत्सदृशं च पश्यति स्म, परन्तु तेषां पारं संयोजयितुं सेतुः अन्यत् किमपि साधनं वा नासीत् महान् खड्गः ।
  
  गुहायाः दूरतमस्य अन्ते विशालः कृष्णः दन्तयुक्तः शिला आसीत् । यथा यथा ड्रेकः क्षुब्धः अभवत्, तथैव सः चिन्तितवान् यत् सः शिलायाः अर्धभागे एव एकं आकारं निर्मातुं शक्नोति, किमपि विशालं, परन्तु दूरं, अन्धकारः च तं निवारयति स्म
  
  इदानीं कृते ।
  
  "अन्तिमः धक्का" इति सः सत्यम् इति आशां कुर्वन् अवदत् । "मम अनुसरणं कुरुत"।
  
  एकदा सैनिकः सर्वदा सैनिकः एव तिष्ठति। तदेव एलिसनः तस्मै अवदत्। सा तं त्यक्तुं पूर्वमेव। तस्याः पूर्वमेव...
  
  सः स्मृतयः दूरं धक्कायति स्म। सः इदानीं तान् युद्धं कर्तुं न शक्तवान्। परन्तु सा सम्यक् आसीत् । भयङ्करं सत्यम्। यदि सा जीविता स्यात् तर्हि सर्वं भिन्नं भवितुम् अर्हति स्म, परन्तु अधुना तस्मिन् एकस्य सैनिकस्य, योद्धायाः, रक्तं प्रवहति स्म; तस्य यथार्थं चरित्रं कदापि तं न त्यक्तवान्।
  
  ते संकीर्णमार्गे प्रविष्टाः : द्वौ नागरिकौ, षट् डेल्टासैनिकाः, मैट् ड्रेकः च । प्रथमं सुरङ्गः पूर्वेभ्यः किञ्चित् भिन्नः दृश्यते स्म, परन्तु ततः ते अग्रे शूटिंग् कुर्वन्तः अम्बरप्रकाशस्य आलोके ड्रेकः मार्गः सहसा विभक्तः, द्वयोः कारयोः विस्तारं यावत् विस्तृतः च इति दृष्टवान्, ततः अवलोकितवान् यत् एकः मार्गः अभवत् शिलातलस्य अन्तः मुष्टिपातं कृतवान्।
  
  मार्गदर्शन चैनल?
  
  "गुल्फभङ्गं कुर्वतां तेभ्यः सावधानाः भवन्तु।" ड्रेकः अग्रे एकं अशुभं लघु छिद्रं दृष्टवान्, यत् यत्र पादं स्थापयितुं शक्नोति तत्रैव स्थितम् आसीत् । "एवं वेगेन पलायितुं अतिकठिनं न भवेत्।"
  
  "नहि!" - बेन् हास्यस्य संकेतं विना उद्घोषितवान्। "त्वं शापितसैनिकः असि। तत्सदृशं वक्तुं भवता अधिकं ज्ञातव्यम् आसीत्" इति ।
  
  पुष्टिं कर्तुं इव एकः प्रबलः उल्लासः अभवत्, तेषां अधः भूमिः च कम्पिता । तेषां गच्छन्तं विच्छेदकं मार्गं किमपि महत् गुरुं च पतितम् इव ध्वनितम् । ते पश्चात् गत्वा अवरुद्धाः भवेयुः अथवा-
  
  "धावनं करोतु!" - ड्रेकः उद्घोषितवान्। "मात्रं चोदनीयं धावतु!"
  
  गभीरगर्जनः मार्गं पूरयितुं आरब्धवान्, यथा किमपि गुरुं तेषां प्रति गच्छति । ते पलायिताः, ड्रेकः धावन् ज्वालामुखीप्रहारं कुर्वन् निराशः आशां कुर्वन् यत् बेन् वा करिन् वा कस्मिन् अपि नीचजाले पदानि न स्थापितवन्तः इति।
  
  एतस्मिन् वेगेन...
  
  गर्जनः अधिकं प्रचण्डः अभवत् ।
  
  ते धावन्तः एव आसन्, पश्चात् पश्यितुं न साहसं कृतवन्तः, विस्तृतस्य नालस्य दक्षिणभागे स्थित्वा, ड्रेकस्य ज्वालामुखी न समाप्ताः इति आशां कुर्वन्तः । एकनिमेषानन्तरं ते द्वितीयं अशुभं कुरुकुरुं कुत्रचित् पुरतः आगच्छन्तं श्रुतवन्तः।
  
  "येशुः!"
  
  ड्रेकः मन्दं न कृतवान् । यदि सः करोति स्म तर्हि ते मृताः स्युः। सः तेषां दक्षिणभागे भित्तिस्थं विस्तृतं उद्घाटनं अतिक्रम्य त्वरितवान्। उपरितः कोलाहलः आगतः। सः द्रुतदृष्टिः जोखिमं कृतवान् ।
  
  नहि!
  
  ब्लेकी सम्यक् आसीत्, उन्मत्तः लघु गीकः। रोलिंग् स्टोन्स्-समूहः तेषां प्रति गरजति स्म, न तु डिनोरोक्-शैल्या । एते विशालाः गोलाकाराः शिलागोलाः आसन्, ये प्राचीनतन्त्रैः मुक्ताः, स्पष्टैः गुप्तैः च नालैः नियन्त्रिताः आसन् । तेषां दक्षिणभागे यः आसीत् सः ड्रेकस्य उपरि आक्रमणं कृतवान् ।
  
  सः महतीं वेगं उद्धृतवान्। "धावतु" इति सः उद्घोषयन् परिवृत्तः । "अहो देव"।
  
  बेन् तस्य सह सम्मिलितः । डेल्टा-सैनिकद्वयं करिन्, कोमोडो च एकं इञ्चं अवशिष्टं कृत्वा छिद्रं अतिक्रम्य त्वरितम् अगच्छत् । द्वौ अपि सैनिकौ अतीतौ धक्कायन् स्वपादयोः उपरि त्रुटिं प्राप्य कोमोडो-करिन्-योः मध्ये आघातं कृत्वा निःश्वसन्तौ उलझने अन्तौ अभवताम् ।
  
  परन्तु डेल्टानगरस्य अन्तिमः पुरुषः तावत् भाग्यशाली नासीत् । सः शब्दं विना अन्तर्धानं जातः यदा एकः विशालः कन्दुकः क्रॉस्-मार्गात् बहिः उड्डीय, मैक-वाहनस्य बलेन तस्य उपरि आघातं कृत्वा सुरङ्ग-भित्तिं प्रति कूजति स्म तेषां पलायनमार्गं अवरुद्धं कन्दुकं प्रति आघातं कृत्वा अन्यः अपि दुर्घटना अभवत् ।
  
  कोमोडो इत्यस्य मुखेन सर्वं उक्तम्। "यदि वयं त्वरयामः" इति सः गर्जति स्म, "अन्यजालं तेषां गमनात् पूर्वं त्यक्तुं शक्नुमः" इति ।
  
  ते पुनः उड्डीयन्ते स्म। ते त्रयः अपि खण्डाः अतिक्रान्तवन्तः, यत्र विशालयन्त्राणां तन्त्राणि गुञ्जन्ति, क्रन्दन्ति, क्रन्दन्ति च । डेल्टा-नेता सम्यक् आसीत् । ड्रेकः सम्यक् शृणोति स्म, परन्तु कोवालेन्को वा तस्य पुरुषाणां पुरतः कोऽपि शब्दः न श्रुतवान् ।
  
  तदा ते तत् बाधकं सम्मुखीकृतवन्तः यस्मात् सः एतावत् भीतः आसीत्। एकः विशालः शिलाः अग्रे उच्छ्रितः आसीत्, अग्रे गन्तुं मार्गं अवरुद्धवान् । ते एकत्र समाहिताः अभवन्, किं सम्भवति यत् एतत् वस्तु पुनः आरम्भं कर्तुं प्रवृत्तम् अस्ति वा इति।
  
  "कदाचित् भग्नम् अस्ति" इति बेन् अवदत् । "जालम् इति मम अभिप्रायः।"
  
  "अथवा भवतु..." करिन् जानुभ्यां पतित्वा कतिपयानि पादानि अग्रे सरति स्म। "कदाचित् अत्र एव भवितुम् अर्हति स्म।"
  
  तस्याः पार्श्वे ड्रेकः पतितः । तत्र विशालशिलायाः अधः आरोहणार्थं अल्पं स्थानं आसीत् । तस्य अधः निपीडयितुं पर्याप्तं स्थानं आसीत् ।
  
  "न उत्तमम्"। कोमोडो अपि अधः कूजति स्म । "अस्मिन् बकवासजाले मया पूर्वमेव एकः व्यक्तिः नष्टः। अन्यं मार्गं अन्वेष्यताम्, ड्रेक।"
  
  "यदि अहं सम्यक् वदामि" इति ड्रेकः स्वस्कन्धस्य उपरि पश्यन् अवदत्, "एकदा एतानि जालानि पुनःस्थाप्यन्ते चेत् पुनः गमिष्यन्ति । ते अन्येषां समाने एव प्रेशरपैड् प्रणाल्यां चालिताः भवेयुः। वयम् अत्र फसिष्यामः" इति । सः कठिनदृष्ट्या कोमोडो इत्यस्य नेत्रेषु मिलितवान्। "अस्माकं विकल्पः नास्ति।"
  
  उत्तरं न प्रतीक्ष्य सः कन्दुकस्य अधः स्खलितवान् । शेषः दलः तस्य पृष्ठतः सङ्कीर्णः अभवत्, पङ्क्तौ अन्तिमः भवितुम् न इच्छन्, परन्तु डेल्टा-पुरुषाः अनुशासिताः आसन्, यत्र तेषां सेनापतिना सूचितं तत्र स्थितवन्तः ड्रेकः स्वस्य वक्षःस्थले परिचितः इच्छाः उत्थितः इति अनुभवति स्म, एतत् वक्तुं इच्छा आसीत् यत् - चिन्ता मा कुरु, विश्वासं कुरु। अहं भवन्तं तस्मिन् मार्गेण गमिष्यामि, परन्तु सः जानाति स्म यत् सः पुनः कदापि तत् न वदिष्यति।
  
  न तु केनेडी इत्यस्य निरर्थकमृत्युनन्तरम्।
  
  क्षणं यावत् क्षुब्धः सन् सः शिरःपूर्वकं तीक्ष्णसानुतः अधः स्खलितः अभवत्, ततः सद्यः अन्येषां अनुसरणं श्रुतवान् । तलः दूरं नासीत्, परन्तु तस्य कृते पर्याप्तं स्थानं त्यक्तवान् यत् सः साक्षात् विशालस्य पाषाणकन्दुकस्य अधः स्थातुं शक्नोति स्म । अन्ये सर्वे तस्य पृष्ठतः सङ्कीर्णाः अभवन् । तीव्रं चिन्तयन् सः एकमपि स्नायुं चालयितुं न साहसं कृतवान् । यदि एतत् वस्तु पतति तर्हि सः इच्छति स्म यत् सर्वे समानपदे स्युः ।
  
  परन्तु तदा पेषणयन्त्राणां परिचितः निःश्वसनः मौनं कम्पयति स्म, कन्दुकः च चलति स्म । ड्रेकः नरकात् बहिः बल्ला इव उड्डीयत, सर्वेषां अनुसरणं कर्तुं उद्घोषयन्। सः मन्दं कृत्वा बेन् इत्यस्य गमने साहाय्यं कृतवान्, यत् एकस्य युवानस्य छात्रस्य अपि शारीरिकसीमाः सन्ति, सैनिकस्य सहनशक्तिः नास्ति इति ज्ञात्वा । सः जानाति स्म यत् कोमोडो करिन् इत्यस्य साहाय्यं करिष्यति, यद्यपि सा युद्धकलाविशेषज्ञत्वात् तस्याः शारीरिकक्षमता सहजतया पुरुषस्य समकक्षं भवितुम् अर्हति ।
  
  समूहरूपेण ते घातकस्य लुठितकन्दुकस्य अधः उत्कीर्णं मार्गं अधः धावितवन्तः, तस्य मन्दप्रारम्भस्य लाभं ग्रहीतुं प्रयतन्ते स्म यतः ते पुरतः एकं तीव्रं सानुं सम्मुखीकुर्वन्ति यत् ते पुनः तस्य सम्मुखीभवितुं बाध्यन्ते स्म
  
  ड्रेकः भग्नं नूपुरं दृष्ट्वा चेतावनीम् उद्घोषितवान् । सः पिशाचरूपेण स्थापितं छिद्रं उपरि कूर्दितवान्, प्रायः बेन् स्वेन सह कर्षितवान्। ततः सः एकस्मिन् सानुनि पतितः।
  
  कठोरम् आसीत् । सः अन्तः खनितवान्, शिरः अधः, पादौ धड़कन्, दक्षिणबाहुः बेनस्य कटिभागे वेष्टितः, प्रत्येकं पदे उत्थापयन्। अन्ते सः कन्दुकं किञ्चित् दूरं प्रहारितवान्, परन्तु ततः पृष्ठतः सर्वेभ्यः अवसरं दातव्यम् आसीत् ।
  
  सः न त्यक्तवान्, अन्येभ्यः किञ्चित् स्थानं दातुं केवलं अग्रे गत्वा कतिपयानि अधिकानि ज्वालामुखीनि अग्रे प्रहारितवान्।
  
  ते ठोसशिलाभित्तितः उच्छिष्टाः!
  
  तेषां प्रति एकः विशालः शिलाः गर्जनेन आवर्तत। समग्रं दलं तत् पारं कृतवान्, परन्तु अधुना मृतमार्गे अभवत् । अक्षरशः।
  
  ड्रेकस्य नेत्रेषु "अस्ति छिद्रम् अस्ति" इति उज्ज्वलप्रकाशानां मध्ये गभीरतरं कृष्णत्वं ज्ञातम् । भूमौ छिद्रम्" इति ।
  
  शीघ्रं उलझितपादाः, निराशायाः क्षीणाः तंत्रिकाः च छिद्रं प्रति त्वरितम् । लघु, मानवप्रमाणं, अन्तः सर्वथा कृष्णं च आसीत् ।
  
  "विश्वासस्य एकः कूर्दनः" इति करिन् अवदत् । "ईश्वरस्य विश्वासः इव एकप्रकारः।"
  
  पाषाणकन्दुकस्य गुरुः गर्जनः अधिकः अभवत् । तान् मर्दयित्वा निमेषान्तरे एव आसीत् ।
  
  "ग्लो स्टिक" इति कोमोडो तनावपूर्णस्वरेण अवदत् ।
  
  "न समयः"। ड्रेकः प्रकाशयष्टिं भङ्ग्य एकेन द्रुतगत्या छिद्रं प्लवितवान् । पतनं अनन्तमिव आसीत् । कृष्णा स्फुरति स्म, गुठलाङ्गुलिभिः प्रसारिता इव । सेकेण्ड्-मात्रेषु सः तलम् आगत्य पादौ मार्गं त्यक्त्वा कठिनशिलायां शिरः कठिनतया प्रहारं कृतवान् । तस्य दृष्टेः पुरतः ताराणि तरन्ति स्म। तस्य ललाटस्य अधः रक्तं धावितम्। अनुसरणं करिष्यन्ति इति मनसि कृत्वा सः कान्तिदण्डं स्थाने त्यक्त्वा परिधितः बहिः सरति स्म ।
  
  अन्यः कश्चन दुर्घटना सह अवतरत् । तदा बेन् तस्य पार्श्वे आसीत्। "मट्ट्. मट्ट् ! भवान् कुशलः अस्ति वा?"
  
  "अहो, अहं शापितम् उत्तमः अस्मि।" सः स्वस्य मन्दिराणि धारयन् उपविष्टवान्। "भवतः एस्पिरिन् अस्ति वा?"
  
  "ते तव अन्तः सड़्गं करिष्यन्ति।"
  
  "पोलिनेशियाई माई ताई? हवाई-लावा-प्रवाहः?"
  
  "देव, अत्र L-शब्दस्य उल्लेखं मा कुरु मित्र।"
  
  "कथम् अन्यः मूर्खः हास्यः?"
  
  "तेषां कदापि न समाप्तम्। शान्तं तिष्ठतु।"
  
  बेन् स्वस्य व्रणं परीक्षितवान् । एतावता शेषः दलः सुरक्षिततया अवतरत्, परितः सङ्कीर्णः च आसीत् । ड्रेकः युवकं पार्श्वे क्षोभयन् पादयोः उत्थितः। सर्वं कार्यक्रमेण आसीत् इव आसीत् । कोमोडो एकं ज्वालायुगलं प्रहारितवान् यत् छतम् आहत्य तीक्ष्णसानुतः अधः उच्छिष्टवान् ।
  
  ते च पुनः पुनः पतिताः यावत् अधः तोरणद्वारा बहिः आगताः।
  
  "तत् एव" इति ड्रेकः अवदत् । "अहं मन्ये एषः अन्तिमः स्तरः अस्ति।"
  
  
  चत्वारिंशत् अध्यायः
  
  
  ड्रेकः, डेल्टा-दलः च सुरङ्गात् निर्गतौ, प्रचण्डं गोलीकाण्डं कुर्वन्तौ । विकल्पः नासीत् । यदि ते कोवालेन्को इत्यस्य निवारणं कर्तुं गच्छन्ति स्म तर्हि वेगः महत्त्वपूर्णः आसीत् । ड्रेकः तत्क्षणमेव दक्षिणं दृष्ट्वा गुहायाः विन्यासं स्मरणं कृत्वा दृष्टवान् यत् रक्तराजस्य पुरुषाः प्रथमं एस-आकारस्य लीजं प्रति कूर्दितवन्तः, तस्य दूरतमं बिन्दुं परितः समागच्छन्ति च द्वितीयस्य S-आकारस्य लीजस्य आरम्भः तेषां पुरतः कतिपयानि सोपानानि आरब्धवान्, परन्तु विशालगुहायाः परे पार्श्वे अज्ञातगहनतायाः अन्तरालः खड्गः तान् पृथक् कृतवान् इदानीं यदा सः समीपस्थः आसीत्, तथा च यथा रक्तराजस्य पुरुषाः अधिकानि अम्बरप्रकाशानि मुक्तवन्तः इव आसन्, तदा सः अन्ततः गुहायाः दूरान्तं सुदृष्टुं समर्थः अभवत्
  
  पृष्ठभित्तितः S-आकारस्य द्वयोः लीजयोः समानस्तरस्य विशालः शिलापठारः निर्गतः आसीत् । अत्यन्तं पृष्ठभित्तिषु उत्कीर्णं एकं तीव्रं सोपानं आसीत् यत् लम्बवत् समीपे इव आसीत् यत् मवेरिकः अपि चक्करः गमिष्यति स्म ।
  
  सोपानस्य उपरि कृष्णवर्णीयः विशालः आकृतिः बहिः अवलम्बते स्म । ड्रेकस्य केवलं द्वितीयं, एकं दर्शनं, परन्तु... किं तत् शिलानिर्मितं विशालं कुर्सी आसीत्? कदाचित् अप्रत्याशितम्, असामान्यं सिंहासनं?
  
  वायुः गोलिकाभिः परिपूर्णः आसीत् । ड्रेकः एकं जानुनि पतित्वा तं पुरुषं पार्श्वे क्षिप्तवान्, अगाधं पतन् तस्य घोरं क्रन्दनं श्रुत्वा च । ते दृष्टं एकमात्रं आवरणं प्रति धावितवन्तः, यत् सम्भवतः उपरि बालकोनीतः पतितं भग्नं शिलाखण्डम् । ते पश्यन्तः कोवालेन्को इत्यस्य एकः पुरुषः उच्चैः भाषितं शस्त्रं प्रहारितवान्, यत् भङ्गद्वारा विशाल इस्पातबाण इव किमपि प्रक्षेपितवान् सः दूरभित्तिं उच्चैः दारणा आहत्य शिलायां अटत् ।
  
  बाणस्य उड्डीयमानस्य पृष्ठतः एकः स्थूलः पाशः विच्छिन्नः अभवत् ।
  
  ततः रेखायाः अन्यः अन्तः तस्मिन् एव शस्त्रे प्रविष्टः, प्रथमस्य उपरि कतिपयानि पादाः लसन् समीपस्थे भित्तिषु प्रक्षेपितः पाशः शीघ्रं कठिनतया आकृष्यते स्म ।
  
  ते डाकरेखां निर्मितवन्तः।
  
  ड्रेकः शीघ्रं चिन्तितवान्। "यदि वयं तं निवारयिष्यामः तर्हि अस्माकं तत् संकेतं आवश्यकम्" इति सः अवदत् । "अस्माकं स्वस्य निर्माणार्थं बहुकालं यावत् समयः स्यात् । अतः तत् न शूटिंग् कुर्वन्तु। परन्तु सीमां लङ्घयन्ते सति अस्माभिः तान् निवारयितुं अपि आवश्यकम्" इति ।
  
  "रक्तराजस्य इव अधिकं चिन्तयतु" इति करिन् वितृष्णापूर्वकम् अवदत् । "चिन्तयतु यत् सः रेखां छित्त्वा अन्तिमैः कतिपयैः पुरुषैः सह अद्यापि तस्मिन् अस्ति।"
  
  "वयं न स्थगयामः" इति ड्रेकः अवदत् । "कदापि न"।
  
  सः आवरणस्य पृष्ठतः बहिः उत्प्लुत्य अग्निम् अयच्छत्। डेल्टा-सेनायाः सैनिकाः तस्य वाम-दक्षिणयोः धावन्ति स्म, सावधानीपूर्वकं किन्तु समीचीनतया शूटिंग् कुर्वन्ति स्म ।
  
  कोवालेन्को इत्यस्य प्रथमः पुरुषः अगाधं पारं कृत्वा गच्छन् वेगं गृहीत्वा परे पार्श्वे निपुणतया अवतरत् । सः शीघ्रं परिवर्त्य पूर्णस्वचालितरूपेण अग्निना आच्छादनस्य भित्तिं स्थापयितुं आरब्धवान् ।
  
  डेल्टा-सैनिकः पार्श्वे क्षिप्तः, खण्डितः । तस्य शरीरं ड्रेकस्य पुरतः पतितम्, परन्तु आङ्ग्लः पादं न भङ्ग्य उत्प्लुत्य गतः । यदा सः प्रथमस्य एस-आकारस्य लीजस्य समीपं गच्छति स्म तदा तस्य पुरतः शून्यतायाः विस्तृतः खड्गः उद्घाटितः । तेषां तस्य उपरि कूर्दनं कर्तव्यं स्यात्!
  
  निरन्तरं शूटिंग् कुर्वन् सः अन्तरालस्य उपरि कूर्दितवान् । कोवालेन्को-पुरुषाणां द्वितीयः रेखायाः पार्श्वे उड्डीयत । समीपस्थगुहाभित्तितः शिलाखण्डाः क्षिप्ताः यतः गोलिकानां विनाशकारीबलेन प्रहारः भवति स्म ।
  
  ड्रेकस्य दलं धावित्वा तस्य पश्चात् कूर्दितवान् ।
  
  तृतीयः आकृतिः कठिनतया प्रसारितायाः रेखायाः उपरि कूर्दितवान् । कोवालेन्को । ड्रेकस्य मस्तिष्कं तस्मै शॉट् ग्रहीतुं क्रन्दति स्म। अवसरं गृहाण!अधुना एव एतत् हरामीं निष्कासयतु।
  
  परन्तु अतिशयेन भ्रष्टं भवितुम् अर्हति। सः रेखां भङ्गयितुं शक्नोति तथा च कोवालेन्को अद्यापि सुरक्षितः भवेत्। सः केवलं हरामीं क्षतिं कर्तुं शक्नोति। तथा च - सर्वाधिकं महत्त्वपूर्णं - रक्तरंजितं प्रतिशोधं निवारयितुं तेषां रूसीगदस्य जीवितस्य आवश्यकता आसीत्।
  
  कोवालेन्को सुरक्षिततया अवतरत् । तस्य त्रयः अपि पुरुषाः तान् तरितुं समर्थाः अभवन् । ड्रेकः द्वौ अपि बलौ मिलित्वा त्रीणि अपि पातितवान् । निकटपरिधितः त्रयः शॉट्। त्रयः वधाः।
  
  ततः तस्य शिरसि बन्दुकं उड्डीयत। सः कुञ्चितः सन् आक्रमणकारिणं स्कन्धे क्षिप्त्वा तं लीजात् अन्धकारे धक्कायति स्म । सः व्यावृत्तः नितम्बात् अग्निम् अयच्छत्। अन्यः पुरुषः पतितः। कोमोडो तस्य पक्षे आसीत् । एकः छूरी आकृष्यते स्म। गुहाभित्तिं प्रति रक्तं सिञ्चितम् । कोवालेन्को-पुरुषाः पृष्ठतः एकं प्रस्तरं प्रति प्रेषिताः शनैः शनैः निवृत्ताः ।
  
  शेषचत्वारः डेल्टा-सैनिकाः प्रपातस्य धारायाम् जानुभ्यां न्यस्तवन्तः, रेखायाः समीपे विलम्बं कुर्वन्तः कोवालेन्को-महोदयस्य कस्यापि पुरुषस्य उपरि सावधानीपूर्वकं गोलीकाण्डं कृतवन्तः । परन्तु तेषु एकः पश्चात्तापं कृत्वा पोट्-शॉट्-ग्रहणं आरभ्यत इति चिन्तयितुं केवलं कालस्य विषयः आसीत् ।
  
  वेगः एव तेषां केवलं आसीत् ।
  
  रक्तराजस्य द्वौ अपि पुरुषौ जिप्लाइनम् आरुह्य इदानीं धक्कायमानौ आस्ताम् । ड्रेकः अन्यं युद्धक्षेत्रेषु आरोहणं आरब्धवान् इति दृष्ट्वा तं स्वाट् मक्षिका इव स्वाट् कृत्वा प्रहारं कृतवान् । सः पुरुषः तं शीघ्रं गतः, शिरः अधः, क्रन्दन्, न संशयः यत् सः छिन्नः इति दृष्ट्वा। ड्रेकः भित्तिं प्रति निवृत्तः । कोमोडो तं पुरुषं लीजतः आकर्षितवान्।
  
  "उपरि!"
  
  ड्रेकः बहुमूल्यं सेकेण्ड् यावत् परितः पश्यन् व्यतीतवान् । किं नरकं ते तां शापितरेखां धारयितुं प्रयुक्तवन्तः तदा सः दृष्टवान्। प्रत्येकं पुरुषं लघु विशेषखण्डं दत्तं स्यात्, यथा व्यावसायिकाः उपयुञ्जते। तत्र अनेकाः परितः शयिताः आसन् । रक्तराजः सर्वेषां घटनानां कृते सज्जः आगतः ।
  
  तथैव ड्रेकः अपि करोति । ते पृष्ठपुटेषु व्यावसायिकं स्पेलियोलॉजिकल उपकरणं वहन्ति स्म । ड्रेकः शीघ्रं खण्डं बहिः आकृष्य आसनमेखलां पृष्ठे संलग्नवान् ।
  
  "बेन्!"
  
  यथा यथा युवकः चोरेण समीपं गच्छति स्म तथा तथा ड्रेकः कोमोडो इत्यस्य समीपं गतः । "किं त्वं करिणं आनयिष्यसि?"
  
  "निश्चयेन"। रूक्षः, कठोरमुखः, युद्धस्य दागः च, बृहत्पुरुषः अद्यापि पूर्वमेव आहतः इति तथ्यं गोपयितुं न शक्तवान् ।
  
  सर्वेषां स्थानानां...
  
  कोवालेन्को-गुण्डान् दूरं स्थापयितुं डेल्टा-पुरुषेषु विश्वासं कृत्वा ड्रेकः स्वस्य चरखीं शीघ्रं कठिनतया प्रसारितस्य केबल्-मध्ये संलग्नं कृत्वा दबावं वर्धितवान् बेन् स्वस्य आसनमेखलायां बकल् कृत्वा ड्रेकः तस्मै बन्दुकं दत्तवान् ।
  
  "अस्माकं जीवनं तस्य उपरि निर्भरं इव शूटिंग् कुरुत, ब्लेकी!"
  
  क्रन्दन्तः ते धक्कायन् जिप्लाइन्-मार्गेण दौडं कृतवन्तः । अस्मात् ऊर्ध्वतः एतस्मात् वेगेन च दूरं अधिकं इव आसीत्, दूरं लीजं च निवृत्तं इव आसीत् । बेन् अग्निप्रहारं कृतवान्, तस्य शॉट् उच्चैः विस्तृतैः च उड्डीयन्ते स्म, अधः रक्तराजस्य पुरुषाणां उपरि शिलाखण्डाः वर्षन्ति स्म ।
  
  परन्तु तस्य महत्त्वं नासीत् । कोलाहलः, दबावः, तर्जनं च एव आवश्यकम् आसीत् । वेगं गृहीत्वा ड्रेकः वायुः त्वरितरूपेण गच्छति स्म तदा स्वपदानि उत्थापितवान्, अधः विशालं अतलं अगाधं प्रकाशितवान् । भयानकता, उत्साहः च तस्य हृदयं द्रुतं कृतवान् । तारजालस्य उपरि धातुचरखीयाः शब्दः तस्य कर्णयोः उच्चैः श्वसितवान् ।
  
  त्वरितदम्पत्योः परितः वायुं छित्त्वा अनेकाः गोलिकाः अतीताः वीणां कृतवन्तः । ड्रेकः डेल्टा-दलस्य पुनरागमन-अग्नि-प्रहारं श्रुतवान् । कोवालेन्को इत्यस्य एकः पुरुषः कोलाहलेन पतितः । बेन् गर्जन् अङ्गुलीं शूलस्य उपरि एव स्थापयति स्म ।
  
  यथा यथा समीपं गच्छन्ति स्म तथा तथा अधिकं भयङ्करं भवति स्म । कोवालेन्को-पुरुषाणां आवरणं नासीत् इति ईश्वरस्य आशीर्वादः आसीत्, डेल्टा-दलात् नित्यं आगच्छन्तः गोलिकानां व्याप्तिः अपि असह्यम् अतिशयेन आसीत् । तस्मिन् वेगे अपि ड्रेकः स्वपादयोः शीतलं धावन्तं अनुभवितुं शक्नोति स्म । तस्य अधः शताब्दशः कृष्णवर्णः क्षोभयति स्म, उष्णं, मथनं, सम्भवतः वर्णक्रमाङ्गुलीभिः प्रसारयन् तं शाश्वतं आलिंगने अधः आकर्षितुं प्रयतते स्म
  
  लीजः तस्य प्रति त्वरितम् अगच्छत्। अन्तिमे निमेषे रक्तराजा स्वपुरुषान् निवृत्तिम् आज्ञापयत्, ड्रेकः च खण्डं मुक्तवान् । सः पादयोः अवतरत्, परन्तु तस्य गतिः अग्रे क्षेपणस्य पृष्ठतः निर्देशितस्य भारस्य च सन्तुलनं स्थापयितुं पर्याप्तं नासीत् ।
  
  अन्येषु शब्देषु ब्लेके इत्यस्य भारः तान् प्रतिपातितवान् । अगाधं प्रति ।
  
  ड्रेकः जानीतेव पार्श्वे पतितः, स्वस्य सम्पूर्णं शरीरं अनाड़ी-युक्तौ स्थापयन् । बेन् निराशः सन् हठशिलां गृहीतवान्, परन्तु तदपि वीरतया स्वस्य बन्दुकं धारितवान् । ड्रेकः आकस्मिकं जिप्लाइनस्य कठिनतायाः शब्दं श्रुत्वा अवगच्छत् यत् कोमोडो, करिन् च पूर्वमेव तस्मिन् आस्ताम्, गलेभङ्गवेगेन तस्य समीपं गच्छतः।
  
  रक्तराजस्य पुरुषाः लीजेन सह सभागारस्य पृष्ठभागं प्रति मार्गं कृतवन्तः, प्रायः विशालशिलापठारे अन्तिमं कूर्दनं कर्तुं समर्थाः आसन् यत्र रहस्यपूर्णं सोपानम् आरब्धम् आसीत् सुसमाचारः आसीत् यत् केवलं प्रायः एकदर्जनं जनाः अवशिष्टाः आसन् ।
  
  ड्रेकः बेन् इत्यस्य बकल् विमोचयितुं पूर्वं लीजस्य उपरि क्रन्दितवान्, ततः उपविष्टस्य पूर्वं कतिपयसेकेण्ड् यावत् श्वसनस्य अनुमतिं दत्तवान् । नेत्रनिमिषे कोमोडो, करिन् च तस्य नेत्रयोः पुरतः उड्डीयत, युगलं ललिततया अवतरत् न तु किञ्चित् धूर्तहसितं विना।
  
  "युवकस्य किञ्चित् वजनं वर्धितम् अस्ति।" ड्रेकः बेन् प्रति इशारान् अकरोत् । "अतिशयेन पूर्णप्रातःभोजनाः। न पर्याप्तं नृत्यम्" इति ।
  
  "बैण्ड् न नृत्यति" बेन् तत्क्षणमेव प्रतिहतम् यदा ड्रेकः तेषां अग्रिमचरणस्य मूल्याङ्कनं कृतवान् । किं मया शेषदलस्य प्रतीक्षा कर्तव्या वा अनुसरणं दातव्यम्?
  
  "हेडेन् वदति यदा त्वं नृत्यसि तदा त्वं पिक्सी लोट् इव दृश्यसे।"
  
  "बकवास"।
  
  कोमोडो कोवालेन्को इत्यस्य जनान् अपि पश्यति स्म । पाशः पुनः कठिनः अभवत्, ते सर्वे भित्तिं निपीडितवन्तः। शीघ्रं क्रमेण द्वौ अपि डेल्टा-सैनिकौ आगतवन्तौ, तेषां बूट्-पट्टिकाः वालुकायाम् उच्चैः खरचन्ते स्म, यदा ते द्रुत-विरामं यावत् मन्दं कुर्वन्ति स्म ।
  
  "चलं कुरुत।" ड्रेकः स्वनिर्णयं कृतवान् । "तेषां चिन्तनार्थं समयं न दातुं श्रेयः।"
  
  ते सज्जानि शस्त्राणि धारयन्तः लीजेन सह त्वरितवन्तः। रक्तराजस्य अग्रिमः शिलाभित्तिस्थेन वक्रेण क्षणिकरूपेण दृष्ट्या अस्पष्टः अभवत्, परन्तु यदा ड्रेकः तस्य दलेन सह वक्रं स्वच्छं करोति स्म तदा ते कोवालेन्कोः तस्य शेषपुरुषान् च शिलामयपठारे पूर्वमेव दृष्टवन्तः
  
  सः कुत्रचित् द्वौ अपि जनान् त्यक्तवान् ।
  
  अधुना च तेभ्यः अत्यन्तं उपायान् कर्तुं आदेशः प्राप्तः इव आसीत् । अनेकाः जनाः पोर्टेबल आरपीजी ग्रेनेड् प्रक्षेपकान् बहिः कृतवन्तः ।
  
  "धिक्, ते मुखरभारयुक्ताः सन्ति!" ड्रेकः क्रन्दितवान्, ततः निवर्त्य परिवृत्तः, तस्य हृदयं सहसा भूमौ पतितम्। "अहो न-"।
  
  मुखरात् भारितस्य ग्रेनेडस्य प्रथमः पोप्, सीटी च श्रूयते स्म । अन्तिमौ डेल्टा-सैनिकौ जिप्लाइन्-मार्गेण वेगेन गच्छन्तौ आस्ताम्, यदा क्षेपणास्त्रं तस्य उपरि आघातं कृतवान् तदा लीजं लक्ष्यं कुर्वन्तौ आस्ताम् । जिप्-रेखा-लंगरस्य उपरि भित्तिं गत्वा शिला-रजः, शैल-विस्फोटेन तान् नष्टवान् ।
  
  रेखा क्षीणवती। सैनिकाः शब्दमपि न कृत्वा कृष्णविस्मृतौ अधः उड्डीयन्ते स्म । किमपि भवतु, एतत् तस्मादपि दुष्टतरम् आसीत् ।
  
  कोमोडो शापं दत्तवान्, क्रोधः तस्य विशेषतां विकृतवान्। एते सज्जनाः आसन् येषां सह सः वर्षाणां यावत् प्रशिक्षितः, युद्धं च कृतवान् । इदानीं डेल्टा-दले केवलं त्रयः एव बलिष्ठाः आसन्, अपि च ड्रेकः, बेन्, करिन् च ।
  
  ड्रेकः क्रन्दन् तान् लीजतः अधः अनुधावति स्म, नूतनाः आरपीजी-इत्येतत् शीघ्रमेव प्रक्षेपिताः भविष्यन्ति इति ज्ञात्वा उन्मत्तः अभवत् । जीविताः ग्लो-यष्टिभिः, अम्बर-प्रकाश-प्रचुरताभिः च मार्गदर्शिताः लीज-मार्गेण दौडं कृतवन्तः । प्रत्येकं पदं तान् शिलामयपठारस्य, विचित्रस्य सोपानस्य, शिलाभित्तितः निर्गतस्य विशालस्य सिंहासनस्य रहस्यपूर्णस्य किन्तु अविश्वसनीयस्य च दर्शनस्य समीपं नीतवान्
  
  द्वितीयः आरपीजी-शूट् प्रहारितः । अयं धावकानां पृष्ठतः एकस्मिन् लीजे विस्फोटितवान्, मार्गस्य क्षतिं कृतवान् परन्तु न नाशितवान् । यथा सः धावति स्म, स्वस्य अतिकार्यं कृतं मांसपेशीं सीमां यावत् धक्कायन् अपि, ड्रेकः कोवालेन्को इत्यस्य पुरुषान् सावधानाः भवेयुः इति आह्वयति इति श्रोतुं शक्नोति स्म-ततः निर्गमनस्य एकमात्रं मार्गं स्यात् लीजः।
  
  इदानीं ड्रेकः लीजस्य पादे आगत्य एकं खड्गं दृष्टवान् यस्य उपरि शिलापठारं प्राप्तुं रक्तराजस्य पुरुषाणां सम्मुखीकरणाय कूर्दितव्यम् आसीत्
  
  विशालम् आसीत् ।
  
  एतावत् विशालं वस्तुतः यत् सः प्रायः स्तब्धः अभवत् । प्रायः स्थगितम्। न तु मम कृते, अपितु बेन्-करिन्-योः कृते। प्रथमदृष्ट्या सः न चिन्तितवान् यत् ते कूर्दनं करिष्यन्ति इति। परन्तु तदा सः हृदयं कठोरं कृतवान् । तेषां कर्तव्यम् आसीत्। न च मन्दता, न पश्चात्तापः भवितुम् अर्हति स्म। ते एव जनाः आसन् ये रक्तराज्ञं निवारयितुं तस्य उन्मत्तयोजनायाः अन्त्यं कर्तुं समर्थाः आसन् । अन्तर्राष्ट्रीय आतङ्कवादस्य नेतारं नाशयितुं समर्थाः एकमात्राः जनाः ये पुनः कदापि कस्यचित् हानिं कर्तुं अवसरं न प्राप्नुयुः इति सुनिश्चितं कर्तुं समर्थाः सन्ति।
  
  परन्तु सः अद्यापि धावन् अर्धं परिवृत्तः अभवत्। "मा स्थगयतु" इति सः बेन् इत्यस्मै उद्घोषितवान् । "विश्वसितु। भवन्तः तत् कर्तुं शक्नुवन्ति"।
  
  बेन् शिरः उन्नमयितवान्, एड्रेनालिनः तस्य पादौ मांसपेशिषु च गृहीत्वा इच्छाशक्तिः, महत्ता, शक्तिः च पूरयति स्म । ड्रेकः प्रथमं अन्तरं मारितवान्, बाहून् प्रसारयन् कूर्दितवान्, पादौ अद्यापि पम्पं कुर्वन्तः, ओलम्पिकक्रीडकः इव अन्तरस्य उपरि चापं कृतवान् ।
  
  बेन् तदनन्तरं आगतः, बाहुः प्रसारितः, शिरः सर्वदिशः क्षिप्तः, तस्य संतुलनस्य भावस्य माध्यमेन तंत्रिकाः शूटिंग् कुर्वन्ति स्म । परन्तु सः कतिपयानि इञ्चानि अवशिष्टानि कृत्वा परे पार्श्वे अवतरत् ।
  
  "आम्!" सः उद्घोषितवान्, ड्रेकः च तं दृष्ट्वा विस्मितः अभवत्। "जेसिका एनिस् भवतः विषये किमपि कर्तुं न शक्नोति, सखा।"
  
  ततः कोमोडो बहुधा अवतरत्, प्रायः स्वशरीरं अन्तः बहिः परिवर्तयति स्म यतः सः तत्क्षणमेव परिवर्त्य करिन् पश्यति स्म । तस्याः कूर्दनं सुन्दरम् आसीत् । पादौ उच्चैः उन्नताः, पृष्ठं कमानयुक्ताः, सामूहिकरूपेण अग्रे गमनम्।
  
  सम्यक् अवरोहणं च। तदनन्तरं शेषः डेल्टा-दलः अभवत् ।
  
  ड्रेकः दृष्टं सर्वाधिकं आश्चर्यजनकं दृश्यं द्रष्टुं परिवृत्तः ।
  
  रक्तराजः तस्य पुरुषाः च क्रन्दन्तः विलपन्तः च, अधिकांशः रक्ताच्छादिताः, अन्तरालव्रणाः च, सर्वे ऋजुतया तेषां प्रति त्वरितम् आगत्य नरकात् राक्षसाः इव स्वशस्त्राणि प्रसारितवन्तः।
  
  अन्तिमयुद्धस्य समयः अस्ति।
  
  
  एकचत्वारिंशत् अध्यायः
  
  
  म्याट् ड्रेकः जीवितः भूत्वा रक्तराजस्य सम्मुखीभूय आगतः ।
  
  तस्य पुरुषाः प्रथमं आगतवन्तः, बन्दुकस्य ध्वनिः, छूराः खड्ग इव स्फुटिताः, ज्वलन्तः च, अम्बरप्रकाशं प्रतिबिम्बयन्ति, अनेकदिशि अग्निम् निक्षिपन्ति स्म, तथैव क्रन्दनं ध्वनितम् अनेकाः गोलिकाः प्रक्षिप्ताः, परन्तु एतस्मिन् दूरे अस्मिन् च टेस्टोस्टेरोन्-भयस्य भंवर-प्रहारस्य मध्ये कश्चन अपि सम्यक् लक्ष्यं न कृतवान् । तथापि अन्यः पतितः डेल्टा-सैनिकः ड्रेकस्य पृष्ठतः तीक्ष्णः आक्रोशः अभवत् ।
  
  ड्रेकस्य स्नायुः त्रिशतपाउण्ड्-भारस्य गोरिल्ला-रोगेण सह युद्धं कुर्वन् इव पीडिताः आसन् । तस्य मुखं रक्तेन मलेन च आच्छादितम् आसीत् । नव जनाः तं आक्रमितवन्तः, तान्, परन्तु सः तान् सर्वान् पराजितवान्, यतः रक्तराजः तेषां पृष्ठतः स्थितवान्, तस्य प्रतिशोधस्य घोषणां किमपि न निवारयिष्यति स्म।
  
  वृद्धः सैनिकः पुनः आसीत्, नागरिकमुखं इदानीं न्यूनीकृतम् आसीत्, सः च पुनः तत्र आसीत्, शीर्षपङ्क्तौ, दुष्टतमैः चोदनात्मकैः सैनिकैः सह जीवितैः सह।
  
  सः त्रयः पुरुषाः बिन्दु-रिक्ताः, हृदये एव, गोली मारितवान्। सः चतुर्थं प्रविष्टवान्, बन्दुकं परिवर्त्य, तस्य पुरुषस्य नासिकां सम्पूर्णतया भग्नवान्, तत्सहकालं च तस्य गण्डस्थलस्य भागं भग्नवान् त्रयः सेकण्ड् व्यतीताः। सः डेल्टा-दलस्य सदस्यान् प्रायः भयेन स्वतः दूरं गतवान् इति अनुभवति स्म, यत् तस्मै कार्याय स्थानं दत्तवान् । सः तान् त्यक्त्वा त्रयाणां भाडेकर्तृणां विरुद्धं युद्धं कर्तुं एकं पुरुषं कोवालेन्कों च प्रति गच्छति स्म ।
  
  कोमोडो तस्य पुरुषस्य शिरःप्रहारं कृत्वा एकस्मिन् चालने अन्यं छूरेण मारितवान् । करिन् तस्य पार्श्वे आसीत्, सः पश्चात्तापं न कृतवान् । न तु सेकण्डं यावत्। सा मुखतलस्य उपयोगेन छूरेण कृतं पुरुषं पृष्ठतः धक्कायति स्म, तदनन्तरं मुष्टिप्रहारस्य संयोजनम् अभवत् । यदा भाडेकर्त्ता गर्जति स्म, आत्मनः संयमं कर्तुं च प्रयतते स्म, तदा सा हस्तक्षेपं कृत्वा ताइक्वाण्डो-विधिना तं स्वस्कन्धस्य उपरि क्षिप्तवती ।
  
  निरपेक्षधारं प्रति।
  
  सः पुरुषः स्खलितः क्रन्दन् अगाधेन नीतः | करिन् कोमोडों प्रेक्षते स्म, सहसा सा किं कृतवती इति अवगत्य। एकस्य विशालस्य दलस्य नेता शीघ्रं चिन्तयित्वा तस्याः कृतज्ञतायाः चिह्नं दत्तवान्, तत्क्षणमेव तस्याः कार्याणां प्रशंसाम् अकरोत्, तान् प्रासंगिकतां च दत्तवान् ।
  
  करिन् गभीरं निःश्वासं गृहीतवती।
  
  ड्रेकः रक्तराजस्य सम्मुखीभूय ।
  
  अन्ते।
  
  अन्तिमः पुरुषः संक्षिप्तसङ्घर्षात् जीवितः आसीत्, अधुना श्वसननलिकां मर्दितं, कटिबन्धद्वयं च भग्नं कृत्वा पादयोः विकृष्य शयितः आसीत् । कोवालेन्को तस्मै पुरुषाय अवमाननापूर्णं दृष्टिपातं कृतवान्।
  
  "मूर्खः। दुर्बलं च" इति ।
  
  "सर्वे दुर्बलाः जनाः स्वधनस्य पृष्ठतः निगूहन्ति, तया तेषां शक्तिरूपं तया आनयति" इति ।
  
  "सादृश्यम्?" कोवालेन्को पिस्तौलं बहिः आकृष्य विकृष्यमाणस्य पुरुषस्य मुखं विदारितवान् । "किं न एतत् बलम् ? किं भवता तत्सदृशं मन्यते स्म ? अहं शक्नुवन् प्रतिदिनं शीतलरक्तेन पुरुषं हन्ति किं तत् शक्तिरूपम्?"
  
  "यथा भवता केनेडी मूर् इत्यस्य वधस्य आदेशः दत्तः? मम मित्राणां कुटुम्बानां विषये किम् ? जगतः केनचित् भागेन त्वां कोवलेन्को जनितं स्यात्, परन्तु सः भागः न आसीत् यः विवेकी आसीत्" इति ।
  
  ते शीघ्रं युगपत् च गतवन्तः। द्वौ शस्त्रौ, पिस्तौलः, बन्दुकः च युगपत् क्लिक् कुर्वन्ति ।
  
  उभयम् अपि शून्यम् अस्ति। द्विवारं क्लिक् कुर्वन्तु ।
  
  "न" इति कोवालेन्को इत्यस्य क्रन्दनं बाल्यक्रोधपूर्णम् आसीत् । सः अङ्गीकृतः ।
  
  ड्रेकः स्वस्य छूरेण छूरेण कृतवान् । रक्तराजः पार्श्वे चकमाय स्वस्य वीथिस्मार्ट्स् दर्शितवान् । ड्रेकः तस्य उपरि बन्दुकं क्षिप्तवान् । कोवालेन्कोः अविचलितः ललाटे प्रहारं गृहीतवान्, तस्मिन् एव काले सः छूरीम् अपि बहिः आकर्षितवान् ।
  
  "यदि मया स्वयमेव त्वां मारयितव्यं भवति तर्हि ड्रेक..."
  
  "अहो, त्वं करिष्यसि" इति आङ्ग्लः अवदत् । "अहं परितः कञ्चित् न पश्यामि इतः परम्। भवतः एकः अपि चोदनीयः शिलिंगः नास्ति, मेट्।"
  
  कोवालेन्को फुफ्फुसं कृतवान्। ड्रेकः मन्दगत्या तत् घटितं दृष्टवान् । कोवालेन्कोः कठिनतया वर्धितः इति चिन्तितवान् स्यात्, कठिनप्रशिक्षणं कृतवान् इति अपि चिन्तितवान् स्यात्, परन्तु ब्रिटिश-एसएएस-सङ्घस्य कठोरमागधानां परीक्षाणां च तुलने तस्य प्रशिक्षणं किमपि नासीत्
  
  ड्रेकः द्रुतजानुप्रहारेन पार्श्वाद् आगतः यत् कोवालेन्को इत्यस्य अस्थायीरूपेण लकवाग्रस्तं कृत्वा अनेकाः पृष्ठभागाः भग्नाः अभवन् । रूसीमुखात् यः निःश्वासः पलायितः सः तत्क्षणमेव निरुद्धः अभवत् । सः पश्चात्तापं कृतवान्।
  
  ड्रेकः द्रुतप्रहारस्य अभिनयं कृत्वा रक्तराजस्य प्रतिक्रियां प्रतीक्ष्य तत्क्षणमेव तस्य पुरुषस्य दक्षिणहस्तं स्वस्य हस्तेन गृहीतवान् । द्रुतं अधः भ्रमणं कृत्वा कोवालेन्को इत्यस्य कटिबन्धः भग्नः अभवत्। पुनः च रूसी केवलं श्वसितवान्।
  
  तेषां निरीक्षणं कोमोडो, करिन्, बेन्, अवशिष्टः डेल्टा-सैनिकः च आसीत् ।
  
  रक्तराजः तान् प्रेक्षमाणः आसीत् । "त्वं मां मारयितुं न शक्नोषि। यूयं सर्वे। त्वं मां मारयितुं न शक्नोषि। अहं ईश्वरः अस्मि!"
  
  कोमोडो गुर्गुरितवान्। "वयं भवन्तं मारयितुं न शक्नुमः मूर्ख। भवन्तः बहु नरकं क्रन्दितुं गच्छन्ति। परन्तु अहं निश्चयेन भवतः साहाय्यं कर्तुं उत्सुकः अस्मि यत् भवतः शेषं जीवनं कस्मिन् नरककुण्डे व्यतीतुं शक्यते इति।"
  
  "कारागारः" इति रक्ताभः राजा थूकितवान् । "कोऽपि कारागारः मां धारयितुं न शक्नोति। सप्ताहं यावत् अहं तस्य स्वामित्वं करिष्यामि" इति ।
  
  कोमोडो इत्यस्य मुखं स्मितं भग्नम् अभवत् । "कतिपयानि कारागाराणि" इति सः शान्ततया अवदत् । "ते विद्यन्ते अपि न सन्ति" इति ।
  
  कोवालेन्को क्षणं यावत् आश्चर्यचकितः दृष्टः, परन्तु तदा पुनः दम्भः तस्य मुखं आच्छादितवान्, सः पुनः ड्रेकं प्रति गतवान् । "त्वं अपि?" - इति पृष्टवान्। "भवन्तः अपि मृताः भवेयुः यदि मया त्वां अर्धमार्गे अनुधावितुं न प्रयोजनम्" इति ।
  
  "मृत?" - ड्रेकः प्रतिध्वनितवान्। "मृतानां भिन्नाः प्रकाराः सन्ति । एतत् त्वया ज्ञातव्यम्" इति ।
  
  ड्रेकः तं शीतलमृतहृदये पादं पातितवान् । कोवालेन्को स्तब्धः अभवत्। तस्य मुखात् रक्तं प्रवहति स्म । करुणेन क्रन्दनेन सः जानुभ्यां पतितः । रक्तराजस्य कृते लज्जाजनकः अन्तः।
  
  ड्रेकः तं हसति स्म। "सः समाप्तः अस्ति। हस्तौ बद्ध्वा गच्छामः" इति ।
  
  बेन् उक्तवान्। "तस्य वाक्प्रकाराः मया अभिलेखिताः।" सः स्वस्य दूरभाषं उद्धृत्य शान्ततया अवदत्। "तस्य स्वरस्य पुनरुत्पादनार्थं विशेषसॉफ्टवेयरस्य उपयोगं कर्तुं शक्नुमः । मट्ट्, अस्माकं वस्तुतः तस्य जीवितस्य आवश्यकता नास्ति" इति ।
  
  क्षणः विस्फोटात् पूर्वं अन्तिमसेकेण्ड् इव तनावपूर्णः आसीत् । ड्रेकस्य भावः त्यागपत्रात् शुद्धद्वेषं प्रति परिवर्तितः । कोमोडो हस्तक्षेपं कर्तुं संकोचम् अकरोत्, न तु भयात्, अपितु कठिनतया अर्जितस्य सम्मानस्य कारणात्-एकमेव सम्मानं सैनिकः ज्ञास्यति स्म । करिनस्य नेत्राणि भयङ्करतायां विस्तारितानि अभवन्।
  
  ड्रेकः स्वस्य बन्दुकं उत्थाप्य कोवालेन्को इत्यस्य ललाटे कठिनं इस्पातं टङ्कितवान् ।
  
  "त्वं निश्चिन्तः असि?"
  
  "सकारात्मकरूपेण।" अहं तां मृतां दृष्टवान्। अहं तत्र आसम्। सः हवाई-देशे आतङ्कवादीनां आक्रमणानां आदेशं दत्तवान् ।बेन् कक्षं परितः अवलोकितवान् । "नरकं अपि तं बहिः थूकयिष्यति।"
  
  "अत्रैव त्वं भवसि।" ड्रेकस्य स्मितं शीतं कृष्णं च आसीत्, रक्तराजस्य आत्मा इव । "नरकस्य द्वारेभ्यः परम् । अत्रैव स्थातव्यं तत्रैव म्रियते" इति ।
  
  कोवालेन्को इत्यस्य हनुमत्पादः दृढतया संकुचितः, अस्य पृष्ठतः चत्वारिंशत् वर्षाणां मृत्युः, अभावः, रक्ताभिसन्धानं च आसीत् । "भवन्तः मां कदापि न भयभीताः न करिष्यन्ति।"
  
  ड्रेकः पतितस्य पुरुषस्य अध्ययनं कृतवान् । सः सम्यक् आसीत् । मृत्युः तस्य हानिं न करिष्यति स्म। अस्य पुरुषस्य भयं जनयितुं किमपि नासीत् पृथिव्यां ।
  
  परन्तु एकं वस्तु आसीत् यत् तं भङ्गयिष्यति स्म।
  
  "अतः वयं भवन्तं अत्र अधः बध्नामः।" सः स्वस्य बन्दुकं अवतारितवान्, येन कोमोडो इत्यस्य बहु आरामः अभवत् । "वयं च निधिस्य दावान् निरन्तरं कुर्मः। भवतः जीवनस्य अन्वेषणम् आसीत्, भवन्तः कदापि न ज्ञास्यन्ति यत् एतत् किम् आसीत्। परन्तु मम वचनं चिह्नितव्यम्, कोवालेन्को, अहं करिष्यामि। " इति ।
  
  "नहि!" रूसीया: क्रन्दनं तत्क्षणमेव आसीत्। "भवतः काः शिकायतां सन्ति ? नहि! कदापि न। मम एव । एतत् मम सर्वदा एव आसीत्" इति ।
  
  निराशेन गर्जनेन रक्तराजः अन्तिमं निराशं चोदनं कृतवान् । तस्य मुखं दुःखेन विकृतम् आसीत् । तस्य मुखात् हस्तात् च रक्तं प्रवहति स्म । सः उत्थाय द्वेषहत्यापूर्णं इच्छां जीवनं च प्रत्येकं औंसं स्वस्य कूर्दने स्थापयति स्म।
  
  ड्रेकस्य नेत्राणि स्फुरन्ति स्म, तस्य मुखं ग्रेनाइट इव कठिनं जातम्। सः रक्तराजं तं प्रहारं कर्तुं अनुमन्यते स्म, दृढतया स्थितवान् यथा उन्मत्तः रूसी प्रत्येकं अन्तिमं औंसं ऊर्जां एकदर्जने प्रहारैः व्यययति स्म, प्रथमं बलवान् किन्तु शीघ्रं दुर्बलः भवति स्म।
  
  तदा ड्रेकः हसति स्म, अन्धकारात् परः शब्दः, प्रेमहीनः नष्टः च शब्दः, शुद्धिकरणस्य नरकस्य च मध्ये अर्धमार्गे अटत्। यदा रक्तराजस्य अन्तिमशक्तिः व्ययिता तदा ड्रेकः तं हस्ततलेन धक्कायन् वक्षःस्थले स्थितवान् ।
  
  "सर्वं व्यर्थम् आसीत् कोवालेन्को। त्वं हारसि" इति ।
  
  कोमोडो रूसी इत्यस्य समीपं त्वरितम् आगत्य तं बद्धवान्, ततः पूर्वं ड्रेकः स्वस्य मनः परिवर्तयितुं शक्नोति स्म । करिन् तस्य ध्यानं विचलितुं साहाय्यं कृतवान् यत् सः प्रायः लम्बवत् सोपानं, बहिः प्रकाशितस्य कृष्णसिंहासनस्य आश्चर्यजनकं दर्शनं च दर्शयति स्म । इतः अपि अधिकं आश्चर्यजनकम् आसीत् । तेषां शिरसा शतपादं लम्बमानः विशालः सम्यक् शिल्पः ।
  
  "भवतः पश्चात्"।
  
  ड्रेकः अग्रिमस्य बाधकस्य मूल्याङ्कनं कृतवान् । सोपानं किञ्चित् कोणेन प्रायः शतपादं यावत् उत्थितम् । सिंहासनस्य अधःभागः गहनः कृष्णः आसीत्, यद्यपि तस्य परितः विकीर्णाः बहवः अम्बर-प्रकाशाः आसन् ।
  
  "मया प्रथमं गन्तव्यम्" इति कोमोडो अवदत् । "मम किञ्चित् आरोहणस्य अनुभवः अस्ति। अस्माभिः एकैकं कतिपयानि सोपानानि आरोहणं करणीयम्, गच्छन्तीव काराबिनर्-प्रवेशः करणीयः, ततः अस्माकं दलं प्रति सुरक्षारेखायाः विस्तारः करणीयः" इति ।
  
  ड्रेकः तं नेतृत्वं कर्तुं दत्तवान्। क्रोधः अद्यापि तस्य मनसि प्रबलः आसीत्, प्रायः अभिभूतः । तस्य अङ्गुली अद्यापि M16 इत्यस्य ट्रिगरस्य उपरि उत्तमं अनुभवति स्म । परन्तु इदानीं कोवालेन्को इत्यस्य वधस्य अर्थः स्यात् यत् तस्य आत्मानं सदा विषं दातुं, अन्धकारं प्रवर्तयितुं यत् कदापि न विलीयते।
  
  यथा बेन् ब्लेक् वदिष्यति, तत् तं अन्धकारपक्षं प्रति प्रेषयिष्यति स्म।
  
  सः कोमोडो इत्यस्य पश्चात् भित्तिं आरोहयितुं आरब्धवान्, यतः प्रतिशोधस्य कदापि न समाप्तः आवश्यकता वर्धते स्म, तथैव विक्षेपस्य आवश्यकता आसीत्, तस्य नियन्त्रणं कर्तुं प्रयत्नं च कृतवान् । आकस्मिकः उदयः तत्क्षणमेव तस्य मनः केन्द्रीकृतवान्। सिंहासनस्य समीपं भवति स्म, सोपानं च कठिनतरं भवति स्म, तथैव रक्तराजस्य आक्रोशाः, निःश्वासाः च मृताः ।
  
  ते उपरि गतवन्तः, कोमोडो अग्रणीः, प्रत्येकं काराबिनरं तस्य भारं परीक्षितुं पूर्वं सावधानीपूर्वकं सुरक्षितं कृत्वा ततः सुरक्षापाशं सूत्रयित्वा अधः स्वस्य दलं प्रति पातितवान् यथा यथा उच्चतरं आरोहन्ति स्म तथा तथा कृष्णतरं भवति स्म । सोपानस्य प्रत्येकं सोपानं जीवितशिलारूपेण उत्कीर्णम् आसीत् । ड्रेकः उत्थाय विस्मयस्य भावः अनुभवितुं आरब्धवान् । तेषां प्रतीक्षमाणः कश्चन अविश्वसनीयः निधिः आसीत्; सः तत् स्वस्य आतङ्के अनुभूतवान्।
  
  परन्तु सिंहासनं ?
  
  पृष्ठतः सर्वथा शून्यतां अनुभवन् सः निवर्त्य साहसं सङ्गृह्य अधः पश्यति स्म । बेन् संघर्षं कृतवान्, तस्य नेत्राणि विस्तृतानि, भीतानि च। ड्रेकः स्वस्य युवामित्रस्य प्रति सहानुभूतेः प्रेमस्य च उदकं अनुभवति स्म यत् केनेडी इत्यस्य मृत्योः अनन्तरं न अनुभूतम् आसीत् । सः अवशिष्टं डेल्टा-सैनिकं करिनस्य साहाय्यं कर्तुं प्रयतमानं दृष्ट्वा सा तं क्षोभयन्त्याः स्मितं कृतवान् । सः बेन् प्रति सहायकहस्तं प्रसारितवान् ।
  
  "स्वतः एव तत् निर्मातुं त्यजतु, ब्लेकी। अस्तु।"
  
  बेन् तं पश्यति स्म तदा तस्य मस्तिष्के आतिशबाजी इव आसीत्। ड्रेकस्य नेत्रयोः किमपि वा तस्य स्वरस्य स्वरः वा तम् उत्तेजितवान्, तस्य मुखस्य उपरि आशायाः दृष्टिः आविर्भूतवती ।
  
  "ईश्वरस्य धन्यवादः यत् भवान् पुनः आगतः।"
  
  ड्रेकस्य साहाय्येन बेन् द्रुततरं आरोहति स्म । तेषां पृष्ठतः घातकं शून्यता विस्मृता, प्रत्येकं पदं आविष्कारस्य सोपानं जातम्, न तु संकटं प्रति । सिंहासनस्य अधःभागः समीपं समीपं वर्धमानः यावत् स्पर्शदूरे न आसीत् ।
  
  कोमोडो सावधानीपूर्वकं सोपानं गत्वा सिंहासनस्य उपरि एव आरुह्य ।
  
  एकनिमेषेण अनन्तरं तस्य आकर्षक-अमेरिकन-उच्चारणेन तेषां ध्यानं आकृष्टम् । "अहो देव, यूयं एतत् न विश्वसिष्यन्ति।"
  
  
  द्वाचत्वारिंशत् अध्यायः
  
  
  ड्रेकः लघु अन्तरं उत्प्लुत्य सिंहासनस्य पादं निर्माय विस्तृते शिलाखण्डे साक्षात् अवतरत् । सः कोमोडो-नगरं पश्यन् बेन्, करिन्, अन्तिमः डेल्टा-सैनिकः च आगमनं प्रतीक्षते स्म ।
  
  "तत्र उपरि भवतः किम् अस्ति?"
  
  डेल्टा-दलस्य नेता सिंहासनस्य आसने आरुह्य । इदानीं सः धारं गत्वा तान् अधः प्रेक्षते स्म
  
  "यस्य सिंहासनं निर्मितवान् सः अतथागुप्तं मार्गं प्रदत्तवान् । अत्र सिंहासनस्य पृष्ठतः पृष्ठद्वारम् अस्ति । ते च मुक्ताः आसन्।"
  
  "तस्य समीपं मा गच्छतु" इति ड्रेकः तेषां गतानां जालव्यवस्थानां विषये चिन्तयन् शीघ्रम् अवदत् । "सर्वस्य कृते वयं जानीमः, एतत् एकं स्विचं प्लवति यत् एतत् सिंहासनं ऋजुतया अधः प्रेषयति।"
  
  कोमोडो दोषी दृश्यते स्म । "साधु आह्वानम्। समस्या अस्ति यत् मम पूर्वमेव एकः अस्ति। शुभसमाचारः अस्ति..." इति सः विस्मितः अभवत् । "न जालम्।"
  
  ड्रेकः हस्तं प्रसारितवान् । "उत्थाय मम साहाय्यं कुरु।"
  
  एकैकं ते ओब्सिडियनसिंहासनस्य आसनं आरुह्य । ड्रेकः क्षणं यावत् परिवर्त्य अगाधस्य दृश्यं प्रशंसितवान् ।
  
  साक्षात् विपरीतभागे विशालस्य खड्गस्य पारं सः तदेव पाषाणबाल्कनीम् अपश्यत् यत् पूर्वं तेषां कृते आसीत् । यस्मात् बालकोनीतः कप्तानः कुक् प्रस्थितवान् । यत्र रक्ताधिः राजा सम्भवतः स्वस्य विवेकस्य अन्तिमखण्डान् नष्टवान् । इदं प्रतीयते स्म यत् ते केवलं शिलाक्षेपणदूरे एव आसन्, परन्तु तत् वञ्चकं माइलम् आसीत् ।
  
  ड्रेकः मुखं विस्मयम् अकरोत् । "एतत् सिंहासनं" इति सः शान्ततया अवदत् । "एतत्-" कृते निर्मितम् आसीत् ।
  
  बेनस्य क्रन्दनेन तस्य बाधा अभवत्। "मट्ट ! रक्ताभं नरकं । भवन्तः एतत् न विश्वसिष्यन्ति।"
  
  न तु तस्य मित्रस्य स्वरे आघातः एव ड्रेकस्य तंत्रिकाअन्तद्वारा भयं प्रेषितवान्, अपितु पूर्वसूचनायाः भावः । पूर्वानुभवः ।
  
  "इदं किं?"
  
  सः परिवृत्तः । सः बेन् यत् दृष्टवान् तत् दृष्टवान्।
  
  "माम् चोदतु।"
  
  करिन् तान् बहिः धक्कायति स्म। "इदं किं?" तदा सा अपि तत् दृष्टवती। "कदापि न"।
  
  ते सिंहासनस्य पृष्ठभागं, कस्यचित् अवलम्बनार्थं उच्चस्तम्भं, पृष्ठद्वारं निर्मितं भागं च अवलोकितवन्तः ।
  
  इदानीं परिचितेषु भ्रामरीषु आच्छादितम् आसीत् - अविश्वसनीयतया प्राचीनानि चिह्नानि ये लेखनस्य किञ्चित् रूपं प्रतीयन्ते स्म - तथा च तानि एव चिह्नानि ये उभयत्र कालयात्रायन्त्रेषु, तथैव हीरकस्य अधः विशाले तोरणमार्गे अपि अभिलेखितानि आसन्।शिरः, यः कुक् नरकद्वाराणि इति उच्यन्ते।
  
  तदेव प्रतीकं यत् थोर्स्टेन् डाल् इत्यनेन अद्यैव आइसलैण्ड्देशे दूरं देवानाम् समाधिस्थले आविष्कृतम् ।
  
  ड्रेकः नेत्रे निमीलितवान् । "कथं एतत् भवितुं शक्नोति ? यदा वयं प्रथमवारं ओडिन् इत्यस्य नव रक्तखण्डानां विषये श्रुतवन्तः तदा आरभ्य अहं स्वप्ने एव जीवामि इव अनुभूयते। दुःस्वप्नः वा" इति ।
  
  "अहं शर्तं स्थापयामि यत् वयं नवभागैः सह अद्यापि न कृताः" इति बेन् अवदत् । "एतत् परिवर्तनं भवितुमर्हति। उच्चतमक्रमस्य । इदं यथा वयं चयनिताः वा किमपि" इति ।
  
  "अधिकं शापितवत्।" ड्रेकः गुर्गुरितवान्। "तथा च स्टार वार्स् बकवासेन सह स्थगयन्तु।"
  
  "अहं किञ्चित् न्यूनं स्काईवॉकरं, किञ्चित् अधिकं चक बार्टोव्स्की इति चिन्तयन् आसीत्" इति बेन् किञ्चित् स्मितं कृत्वा अवदत् । "यतो हि वयं गीकाः सर्वे च स्मः।"
  
  कोमोडोः प्रत्याशापूर्वकं गुप्तद्वारं अवलोकितवान्। "किं अस्माभिः निरन्तरं कर्तव्यम् ? मम जनाः अस्माकं एतावत्पर्यन्तं गन्तुं स्वप्राणान् दत्तवन्तः। प्रतिफलरूपेण वयं केवलं अस्य नरककुण्डस्य अन्त्यं अन्वेष्टुं शक्नुमः" इति ।
  
  "कोमोडो" इति ड्रेकः अवदत् । "एतत् अन्तम्" इति । अवश्यं स्यात्" इति ।
  
  सः बृहत् समूहनेतारं अतिक्रम्य विशालमार्गे धक्कायति स्म। अन्तरिक्षं पूर्वमेव तस्मिन् प्रविष्टस्य द्वारस्य अपेक्षया बृहत्तरम् आसीत्, यदि तत् सम्भवति स्म तर्हि ड्रेकः मार्गस्य विस्तारं अनुभवति स्म, भित्तिः, छतः च अधिकं दूरं गच्छन्ति स्म, यावत्-
  
  शीतलः तीक्ष्णः वायुः तस्य मुखं लाडयति स्म ।
  
  सः निवृत्य कान्तिदण्डं पातितवान्। मन्दप्रकाशे सः अम्बरस्य रॉकेटं प्रहारितवान् । सः उपरि, ऊर्ध्वं, उपरि, ततः अधः अधः च, आश्रयं न प्राप्य। छतम्, लीजं, तलम् अपि न प्राप्य।
  
  सः द्वितीयं ज्वालामुखीम् अप्रहारितवान्, अस्मिन् समये दक्षिणतः। पुनः च अम्बर-आधानं लेशं विना अन्तर्धानं जातम्। सः कतिपयान् कान्तियष्टीन् भङ्ग्य तेषां मार्गं प्रकाशयितुं अग्रे क्षिप्तवान् ।
  
  तेषां पुरतः षड्पादपर्यन्तं प्रस्तरस्य धारः पतितः ।
  
  ड्रेकः अतीव चक्करः अनुभवति स्म, परन्तु अग्रे गन्तुं बाध्यः अभवत् । कतिपयानि पदानि अपि गत्वा सः शून्यतायाः सम्मुखीभवति स्म।
  
  "अहं किमपि न पश्यामि । बकवास"।
  
  "अस्माभिः एतावत्पर्यन्तं आगन्तुं न शक्यते स्म, शापिततमः अस्मान् न निवारयति स्म।" करिन् सर्वेषां विचारान् स्वरितवती। "पुनः प्रयतस्व, ड्रेक।"
  
  सः तृतीयं ज्वलनं शून्ये प्रेषितवान्। सः उड्डीयमानः अस्मिन् शॉट् मध्ये कतिपयानि मन्दप्रकाशानि आसन् । अगाधस्य परे पार्श्वे किमपि आसीत् । एकं विशालं भवनम्।
  
  "किम् आसीत्?" बेन् विस्मयेन निःश्वसति स्म।
  
  ज्वाला शीघ्रं क्षीणः अभवत्, अन्धकारे सदा नष्टः जीवनस्य संक्षिप्तः स्फुलिङ्गः ।
  
  "तत्र प्रतीक्ष्यताम्" इति अन्तिमः अवशिष्टः डेल्टा-सैनिकः, मर्लिन् इति आह्वानचिह्नयुक्तः पुरुषः अवदत् । "अस्माकं कति अम्बरप्रकाशाः अवशिष्टाः सन्ति?"
  
  ड्रेकः स्वस्य मेखलाः, पृष्ठपुटं च परीक्षितवान् । कोमोडो अपि तथैव अकरोत् । तेषां सङ्ख्या त्रिंशत् परितः आसीत् ।
  
  "अहं जानामि यत् भवान् किं चिन्तयति" इति कोमोडो अवदत् । "आतिशबाजी, किम्?"
  
  "एकदा" इति दलस्य शस्त्रविशेषज्ञः मर्लिन् क्रूरतया अवदत् । "वयं किं व्यवहारं कुर्मः इति ज्ञात्वा ततः पुनः तस्मिन् स्थाने नेतुम् यत्र वयं बैकअपं आह्वयितुं शक्नुमः।"
  
  ड्रेकः शिरः उन्नमयितवान्। "अङ्गीकरोतु"। सः पुनरागमनाय एकदर्जनं ज्वालामुखीम् अपि विन्यस्य, ततः सज्जः अभवत् । कोमोडो, मर्लिन् च आगत्य तस्य पार्श्वे धारायाम् स्थितौ।
  
  "आत्त?"
  
  क्रमेण द्रुतक्रमेण ते क्षेपणास्त्रस्य पश्चात् क्षेपणास्त्रस्य उच्चैः वायुतले प्रहारं कृतवन्तः । अम्बरप्रकाशः उच्चतमबिन्दौ उज्ज्वलतया प्रज्वलितः, अन्धकारं दूरीकर्तुं चकाचौंधं मुक्तवान् ।
  
  इतिहासे प्रथमवारं शाश्वततमसि दिवालोकः आगतः ।
  
  आतिशबाजीप्रदर्शनस्य प्रभावः आरब्धः । यथा यथा ज्वालायां ज्वालायां शनैः अवरोहणपूर्वं उपरि उड्डीय विस्फोटः भवति स्म, तथैव विशालगुहाया: परे अन्तरे विशाला संरचना प्रकाशिता
  
  बेन् श्वसितवान्। करिन् हसति स्म। "तेजस्वीरूपेण"।
  
  विस्मयेन पश्यन्तः अन्धकारः अग्निना प्रज्वलितः, आश्चर्यजनकः संरचना च प्रादुर्भूतः । प्रथमं पृष्ठभित्तिषु उत्कीर्णं तोरणपङ्क्तिः, ततः अधः द्वितीयपङ्क्तिः । तदा स्पष्टं जातं यत् तोरणाः वस्तुतः लघुकक्ष्याः - आलम्बनानि आसन्।
  
  द्वितीयपङ्क्तौ अधः तृतीयं, ततः चतुर्थं, ततः पङ्क्तिं पङ्क्तिं च दृष्टवन्तः यथा अन्धप्रकाशाः महतीं भित्तितः स्खलन्ति स्म प्रत्येकं च आलम्बने महान् स्फुरद्निधिः भ्रमन्तस्य अम्बरनरकस्य क्षणिकं वैभवं प्रतिबिम्बयति स्म।
  
  बेन् स्तब्धः अभवत् । "एतत्... इदम्..."
  
  ड्रेकः डेल्टा-दलः च क्षेपणास्त्रस्य अनन्तरं क्षेपणास्त्रस्य प्रहारं कुर्वन्तौ आस्ताम् । ते विशालस्य कक्षस्य ज्वालायाः कारणं कृतवन्तः इव । तेषां दृष्टेः पुरतः प्रज्वलितः भव्यः अग्निः प्रचण्डः अभवत् ।
  
  अन्ते ड्रेकः स्वस्य अन्तिमं ज्वालाम् अप्रहारितवान् । ततः सः क्षणं यावत् आश्चर्यजनकस्य प्रकाशनस्य प्रशंसाम् अकरोत् ।
  
  बेन् हकलाहटम् अकरोत्। "विशालम् अस्ति... अस्ति-"
  
  "अन्यदेवसमाधिः" । ड्रेकः आश्चर्यात् अधिकं चिन्ता स्वस्वरे समाप्तवान् । "आइसलैण्ड्देशस्य अपेक्षया न्यूनातिन्यूनं त्रिगुणं अधिकं । येशुमसीहः, बेन्, किं नरकं प्रचलति?"
  
  
  * * * ९.
  
  
  पुनरागमनयात्रा यद्यपि अद्यापि संकटपूर्णा आसीत् तथापि अर्धं समयं अर्धं परिश्रमं च गृह्णाति स्म । एकमात्रं प्रमुखं बाधकं विशालं अन्तरं आसीत् यत्र तेषां पुनः पारं गन्तुं अन्यं जिप् रेखां स्थापयितव्यम् आसीत्, यद्यपि लस्ट्-कक्षः सर्वदा वयस्कानाम् समस्या आसीत्, यथा करिन् कोमोडो-इत्यस्य पार्श्वदृष्ट्या दर्शितवान्
  
  कुकस्य नरकद्वारस्य तोरणद्वारा प्रत्यागत्य ते लावानलिकाद्वारा पुनः पृष्ठभागं प्रति पदाभिमुखीकृतवन्तः ।
  
  ड्रेकः दीर्घकालं यावत् मौनं भग्नवान्। "वाह, एषः एव अधुना जगति सर्वोत्तमः गन्धः अस्ति। अन्ते किञ्चित् नवीनवायुः" इति ।
  
  मनो किनिमाकी इत्यस्य स्वरः परितः अन्धकारात् आगतः। "तत् हवाई-देशस्य नूतनवायुः निःश्वासं गृहाण, मनुष्य, तर्हि त्वं स्वलक्ष्यस्य समीपे एव भविष्यसि।"
  
  अर्धतमसाद् जनाः मुखानि च निर्गताः। त्वरितरूपेण स्थापितं तारप्रकाशसमूहं प्रज्वलयन् जनरेटरः आरब्धः । क्षेत्रमेजः स्थापितः आसीत् । कोमोडो इत्यनेन तेषां स्थानं निवेदितं यदा ते लावा-नलिकां आरोहयितुं आरब्धवन्तः । बेन् इत्यस्य संकेतः पुनः आगतः तस्य सेलफोनः उत्तरयन्त्रेण चतुर्वारं बीपं कृतवान् । करिन् अपि तथैव अकरोत् । मातापितरौ आह्वानं कर्तुं अनुमतिः आसीत्।
  
  "चतुर्वारमात्रम्?" ड्रेकः विस्मितः सन् पृष्टवान्। "ते भवन्तं विस्मृतवन्तः स्यात्।"
  
  हेडन् इदानीं तेषां समीपं गतः, एकः जर्जरः, श्रान्तः इव हेडन्। परन्तु सा स्मितं कृत्वा भीरुतया बेन् आलिंगितवती। एलिसिया अनुसृत्य ड्रेकं घातकदृष्ट्या प्रेक्षमाणा आसीत् । छायासु च ड्रेकः मे इत्यस्याः मुखस्य उपरि घोरः तनावः प्रतिबिम्बितः आसीत् ।
  
  तेषां गणनायाः समयः प्रायः आसीत् । एतेन जापानी-महिला, न तु आङ्ग्ल-महिला, सर्वाधिकं लज्जिता इव भासते स्म ।
  
  ड्रेकः स्वस्कन्धात् विषादस्य कृष्णमेघं कम्पितवान् । सः रक्तराजस्य बद्धं गगडं च आकृतिं तेषां पादयोः विषमभूमौ क्षिप्य सर्वं शीर्षस्थानं कृतवान् ।
  
  "दिमित्री कोवालेन्को।" सः गुर्गुरितवान्। "घण्टायाः अन्त्यस्य राजा । स्वप्रकारस्य भ्रष्टतमः। कश्चित् किञ्चित् किक्स् इच्छति?"
  
  तस्मिन् क्षणे अस्थायीशिबिरस्य परितः वर्धमानस्य कोलाहलात् जोनाथन् गेट्स् इत्यस्य आकृतिः मूर्तरूपं प्राप्तवती । ड्रेकः नेत्राणि संकुचितवान् । सः जानाति स्म यत् कोवालेन्को स्वयमेव गेट्स्-पत्न्याः वधं कृतवान् । गेट्स् इत्यस्य रूसी-क्रीडकस्य आहतस्य कारणानि ड्रेक-एलिसिया-योः अपेक्षया अधिकाः आसन् ।
  
  "प्रयततु"। - ड्रेकः श्वसितवान्। "तथापि, कारागारे हरामीयाः सर्वेषां बाहुपादानां आवश्यकता न भविष्यति।"
  
  सः बेन् करिन् च भ्रमन्तौ, विमुखौ च दृष्टवान्। तस्मिन् क्षणे सः यस्य पुरुषस्य जातः तस्य एकं दृष्टिपातं कृतवान् । सः कटुतां, प्रतिशोधात्मकं क्रोधं, द्वेषस्य, आक्रोशस्य च सर्पिलं दृष्टवान् यत् सः स्वयं कोवालेन्को इव कोऽपि भवितुम् अर्हति, एते सर्वे भावाः तम् खादन्ति, अन्ते च तं परिवर्तयिष्यन्ति, भिन्नं व्यक्तिं परिणमयिष्यन्ति इति सः जानाति स्म एषः अन्त्यः आसीत् यत् तौ द्वौ अपि न इच्छति स्म...
  
  ... अर्थात् एलिसनः वा केनेडी वा।
  
  सः अपि निवृत्तः भूत्वा ब्लेकस्य प्रत्येकं स्कन्धे बाहुं स्थापयति स्म । ते पूर्वदिशि दृष्टवन्तः, डुलन्ततालवृक्षपङ्क्तिं अतिक्रम्य, दूरस्थं स्फुरद्प्रकाशं, भ्रमन्तं समुद्रं च प्रति ।
  
  "एवं किमपि दृष्ट्वा व्यक्तिः परिवर्तयितुं शक्नोति" इति ड्रेकः अवदत् । "तस्मै नूतना आशां दातुं शक्नोति। कालः दीयते" इति ।
  
  बेन् न परिवर्त्य उक्तवान्। "अहं जानामि यत् भवन्तः इदानीं डायनोरोक् उद्धरणं इच्छन्ति, परन्तु अहं भवन्तं न दास्यामि। तस्य स्थाने "Haunted" इत्यस्मात् कतिपयानि प्रासंगिकानि पङ्क्तयः उद्धृतुं शक्नोमि। कथम् एतत्?"
  
  "किं भवन्तः इदानीं टेलर स्विफ्ट् इत्यस्य उद्धरणं कुर्वन्ति ? तत्र किं भ्रष्टं जातम्?"
  
  "एषः पटलः भवतः कस्यापि डिनोरोक् इव उत्तमः अस्ति । त्वं च तत् जानासि"।
  
  परन्तु ड्रेकः कदापि तत् न स्वीकुर्यात् । अपि तु तेषां पृष्ठतः आगत्य आगत्य गपशपं शृणोति स्म । आतङ्कवादीनां षड्यन्त्राणि बुद्धिपूर्वकं शीघ्रं च विफलाः अभवन्, परन्तु अद्यापि केचन मृताः अभवन् । कट्टरपंथी उन्मत्तैः सह व्यवहारे एकः अनिवार्यः परिणामः। देशः शोकग्रस्तः आसीत् । राष्ट्रपतिः मार्गे आसीत्, पूर्वमेव अमेरिकादेशस्य अन्यस्य सम्पूर्णस्य परिष्कारस्य प्रतिज्ञां कृतवान् आसीत् । गुप्तचरव्यवस्था, यद्यपि अद्यापि अस्पष्टं आसीत् यत् कोवालेन्को इत्यस्य योजनां विंशतिवर्षेभ्यः कार्येषु आसीत् इति योजनां कर्तुं कोऽपि कथं निवारयितुं शक्नोति, यदा एतावत्कालं सः केवलं पौराणिकः एव इति मन्यते स्म
  
  अतीव सदृशं देवानां तेषां अवशेषाणां च ते इदानीं अन्विष्यन्ते स्म।
  
  परन्तु पाठाः ज्ञाताः आसन्, अमेरिका इत्यादयः देशाः सर्वं गृहीतुं निश्चिताः आसन् ।
  
  बाध्यतां प्राप्य प्रियजनानाम् हिताय भयात् च कार्यं कुर्वतां सत्ताधारिणां विरुद्धं आरोपानाम् विषयः वर्षाणां यावत् न्यायव्यवस्थां बद्धुं गच्छति स्म
  
  परन्तु रक्तराजस्य बन्दिनः मुक्ताः भूत्वा स्वप्रियजनैः सह पुनः मिलिताः । कोवालेन्को एकेन प्रकारेण वा स्वस्य रक्तरंजितं प्रतिशोधं त्यक्तुं बाध्यः भविष्यति इति गेट्स् प्रतिज्ञातवान् । हैरिसनः स्वपुत्र्या सह पुनः मिलितः, यद्यपि संक्षेपेण, तस्य वार्ता केवलं ड्रेकस्य दुःखं जनयति स्म ।
  
  यदि तस्य स्वकीया कन्या जाता, प्रेम्णा च ततः अपहृता स्यात् तर्हि सः हैरिसनस्य समानं कार्यं करिष्यति स्म वा?
  
  अवश्यं सः करिष्यति स्म। यः कोऽपि पिता स्वसन्ततिं तारयितुं स्वर्गं पृथिवीं च तदन्तरे सर्वं च चालयिष्यति स्म ।
  
  हेडन्, गेट्स्, किनिमाका च कोलाहलात् दूरं गतवन्तौ यावत् ते ड्रेकस्य तस्य समूहस्य च समीपे न आसन् । कोमोडो, जीवितं डेल्टा-सैनिकं मर्लिन् च तेषां सह अपि दृष्ट्वा सः प्रसन्नः अभवत् । मित्रतायां कर्मणि च निर्मिताः बन्धाः शाश्वताः आसन्।
  
  हेडन् गेट्स् इत्यस्मै रसेल् केमैन् इति कस्यचित् वयस्कस्य विषये पृच्छति स्म । इदं प्रतीयते स्म यत् अयं पुरुषः टोर्स्टेन् डाहल् इत्यस्य स्थाने आइसलैण्ड्-देशस्य कार्यस्य प्रमुखं कृतवान्, तस्य आदेशाः अत्यन्तं उपरितः आगच्छन्ति स्म... अपि च सम्भवतः तस्य उपरि नीहारयुक्तात् दूरस्थात् अपि। केमैन् कठोरः निर्दयी च इति भासते स्म । सः नियमितरूपेण गुप्तकार्यक्रमानाम् निर्देशनं करोति स्म, देशे विदेशे च अधिकानि गुप्तकार्यक्रमाः चयनितकार्यक्रमाः च अफवाः अपि प्रसारयति स्म ।
  
  "केमैन् एकः समस्यानिवारकः अस्ति" इति गेट्स् अवदत् । "किन्तु न केवलं तत् । पश्यन्तु, सः कस्य समस्यानिवारकः इति कोऽपि न जानाति इव तस्य निष्कासनं उच्चतमस्तरं अतिक्रमति। तस्य प्रवेशः सद्यः अशर्तः च अस्ति । परन्तु यदा धक्कायते तदा कोऽपि न जानाति यत् सः वास्तवतः कस्य नरकस्य कृते कार्यं करोति।"
  
  ड्रेकस्य सेलफोनः ध्वनितवान् सः च दूरभाषं त्यक्तवान्। सः पटलं पश्यन् प्रसन्नः अभवत् यत् आह्वानकर्त्ता थोर्स्टेन् डाहल् इति ।
  
  "अरे, एषः उन्मत्तः स्वीडिशः अस्ति! किं भवति मित्र ? अद्यापि मूर्खवत् वदति?"
  
  "तथा प्रतीयते स्म । अहं कतिपयानि घण्टानि यावत् कस्यचित् सम्पर्कं कर्तुं प्रयतमानोऽस्मि, अहं अवगच्छामि। दैवं मयि न दयालुः" इति ।
  
  "भवतः भाग्यशाली यत् भवता अस्माकं एकः प्राप्तः" इति ड्रेकः अवदत् । "कठिनं कतिचन दिवसाः अभवन्।"
  
  "अच्छा, इदम् अपि रूक्षतरं भवितुं प्रवृत्तम् अस्ति।" डाहल् पुनः आगतः।
  
  "तत् शङ्कयामि-" इति ।
  
  "शृणोतु। वयं एकं रेखाचित्रं प्राप्नुमः। अधिकं सटीकं वक्तुं नक्शा। तस्य मूर्खस्य केमैन् इत्यनेन शीर्षस्तरीयसुरक्षाविषयत्वेन वर्गीकरणात् पूर्वं वयं तस्य अधिकांशं व्याख्यातुं समर्थाः अभवम । वैसे, हेडन् वा गेट्स् वा तस्य विषये किमपि ज्ञातवान् वा?"
  
  ड्रेकः भ्रमेण निमिषं कृतवान् । "कैमन ? कः नरकः अयं केमैन-युवकः ? हेडन् गेट्स् च किं जानन्ति?"
  
  "न महत्त्वम्।" मम बहुकालः नास्ति" इति । प्रथमवारं ड्रेकः अवगच्छत् यत् तस्य मित्रं कुहूकुहू त्वरया च वदति । "अवलोकनम्। अस्माभिः प्राप्तः मानचित्रः न्यूनातिन्यूनं त्रयाणां समाधिस्थानानां स्थानं सूचयति । किं भवता एतत् अवगतम् ? तत्र त्रीणि देवानां समाधिस्थानानि सन्ति" इति ।
  
  "अधुना एव द्वितीयं प्राप्तवन्तः।" ड्रेकः वायुः तस्मात् बहिः पातितः इति अनुभवति स्म । "विशालम् अस्ति।"
  
  "मया एवम् चिन्तितम्।" तदा नक्शा समीचीनः इव दृश्यते। परन्तु, ड्रेक, भवता एतत् श्रोतव्यं, तृतीयः समाधिः तेषु सर्वेषु बृहत्तमः अस्ति, अयं च दुष्टतमः अस्ति।"
  
  "दूषितः?"
  
  "अतिघोरदेवैः पूर्णः। वास्तवं घृणितम्। दुष्टाः प्राणिनः। तृतीयः समाधिः किञ्चित् कारागारस्य आसीत्, यत्र मृत्युः स्वीकृतः न अपितु बाध्यः आसीत् । तथा ड्रेक..."
  
  "किम्?"
  
  "यदि वयं सम्यक् वदामः तर्हि अहं मन्ये यत् एतत् केनचित् प्रकारस्य प्रलयस्य शस्त्रस्य कुञ्जी धारयति।"
  
  
  त्रयचत्वारिंशत् अध्यायः
  
  
  यावत् हवाई-देशे अन्यः अन्धकारः अवतरितः आसीत् तथा च कस्यचित् प्राचीनस्य मेगाप्लानस्य अग्रिमाः चरणाः आरब्धाः आसन्, तावत् यावत् ड्रेकः, एलिसिया, मे च सर्वं त्यक्त्वा स्वस्य संकटस्य एकवारं सर्वदा कृते समाप्तिम् अकरोत्
  
  यदृच्छया ते सर्वेभ्यः नाटकीयतमं परिवेशं चिनोति स्म । उष्णप्रशान्तमहासागरेण सह वाइकिकी समुद्रतटः, एकस्मिन् पार्श्वे पूर्णचन्द्रस्य अस्तं गमनेन, अपरतः ज्वलन्तपर्यटनहोटेलानां पङ्क्तयः च उज्ज्वलतया प्रकाशितः
  
  परन्तु अद्य रात्रौ खतरनाकानां जनानां, कठोरप्रकाशनानां च स्थानम् आसीत् । प्रकृतेः त्रयः बलाः एकस्मिन् समागमे एकत्र आगताः येन तेषां जीवनस्य मार्गः सदायै परिवर्तयिष्यति स्म ।
  
  ड्रेकः प्रथमं उक्तवान्। "भवद्भिः द्वयोः मां वक्तव्यम्। वेल्सः केन मारितः किमर्थं च। अत एव वयम् अत्र स्मः, अतः गुल्मस्य परितः ताडनेन इतः परं कोऽपि अर्थः नास्ति" इति ।
  
  "तत् एव कारणं न वयम् अत्र स्मः।" एलिसिया माई प्रति दृष्टिपातं कृतवती। "एषा पिशाचः स्वस्य लघुभगिन्याः विषये मौनं कृत्वा हडसनस्य वधं कर्तुं साहाय्यं कृतवती । मम मम पुरुषस्य च किञ्चित् पुरातनं प्रतिशोधं प्राप्तुं समयः अस्ति।"
  
  मै शनैः शिरः कम्पितवती। "न सत्यम्" इति । तव स्थूलः मूर्खः प्रेमी-"
  
  "ततः वेल्सस्य भावनायां।" एलिसिया श्वसितवती। "काश मम किञ्चित् अवकाशः स्यात्!"
  
  एलिसिया अग्रे गत्वा मे इत्यस्य मुखं कठिनतया मुष्टिपातं कृतवती । सा लघु जापानी बालिका स्तब्धा, ततः उपरि पश्यन् स्मितं कृतवती।
  
  "भवता स्मरणं जातम्"।
  
  "किं त्वया कथितं यत् अग्रिमे समये अहं त्वां प्रहारं करोमि चेत् अहं त्वां पुरुषवत् प्रहारं करोमि इति । आम्, भवतः तादृशं किमपि विस्मरणं न भवति" इति ।
  
  एलिसिया मुष्टिप्रहारस्य ज्वालामुखीम् अवाप्तवती । माई तेषां प्रत्येकं कटिबन्धं गृहीत्वा पश्चात् गता। तेषां परितः वालुकाः मथिताः, तेषां द्रुतपादैः यादृच्छिकरूपेण विकीर्णाः आसन् । एकवारं ड्रेकः हस्तक्षेपं कर्तुं प्रयत्नं कृतवान्, परन्तु तस्य दक्षिणकर्णे आघातेन द्विवारं चिन्तनं जातम् ।
  
  "मात्रं चोदनात्मकं परस्परं मा मारयन्तु।"
  
  "अहं किमपि प्रतिज्ञातुं न शक्नोमि" इति एलिसिया गुञ्जितवती । सा पतित्वा मे इत्यस्य दक्षिणपादं त्रुटितः। माई कुरुकुरु कृत्वा अवतरति स्म, वालुका तस्याः शिरः मर्दयति स्म। एलिसिया समीपं गच्छन्ती माई मुखं प्रति मुष्टिभ्यां वालुकायाः क्षेपणं कृतवती ।
  
  "कुतिया"।
  
  "सर्वं न्याय्यं-" माई फुफ्फुसम् अकरोत् । तौ महिलाभ्यां सम्मुखम् आगतवन्तौ। एलिसिया निकटयुद्धाय प्रयुक्ता आसीत्, कोणैः, मुष्टिभिः, तालुकैः च प्रबलप्रहारं क्षिपति स्म, परन्तु माई तान् प्रत्येकं गृहीत्वा वा चकमाया वा, तथैव प्रतिक्रियाम् अददात् एलिसिया मे इत्यस्याः मेखलां गृहीत्वा तां संतुलनात् बहिः क्षिप्तुं प्रयत्नं कृतवती, परन्तु सा केवलं मे इत्यस्य प्यान्ट् इत्यस्य उपरिभागं आंशिकरूपेण विदारयितुं एव साधितवती ।
  
  तथा एलिसियायाः रक्षां विस्तृतं त्यजन्तु।
  
  घटनां पश्यन् ड्रेकः निमिषं कृतवान् । "अधुना एतत् सत्यस्य सदृशं अधिकं दृश्यते।" सः पश्चात्तापं कृतवान्। "अनुवर्तते"।
  
  मे एलिसिया इत्यस्याः त्रुटिः पूर्णतया लाभं गृहीतवती, मे-वर्गस्य योद्धायाः विरुद्धं केवलं एकः एव भवितुम् अर्हति स्म । एलिसिया इत्यस्याः उपरि प्रहाराः प्रवहन्ति स्म, सा च पृष्ठतः स्तब्धवती, तस्याः दक्षिणबाहुः पीडायाः लम्बमानः, तस्याः उरोस्थिः च असंख्याभिः प्रहारैः दहति स्म । अधिकांशः योद्धा द्वयोः त्रयोः वा प्रहारयोः अनन्तरं त्यजति स्म, परन्तु एलिसिया कठोरतरवस्तूनाम् निर्मितः आसीत्, अन्ते अपि सा प्रायः स्वयमेव आकर्षितवती ।
  
  सा वायुमार्गेण पुनः क्षिप्य, पादं पातयित्वा, द्विपदपदेन उदरं प्रति पादं पातयित्वा स्तब्धं कृतवती । एलिसिया वालुकायाम् पृष्ठे अवतरित्वा स्वस्य सम्पूर्णं शरीरं उल्टावस्थां कृतवती ।
  
  केवलं जटिलतमक्रमस्य वनस्पतिमुखं मिलितुं। उदरं प्रति मुष्टिप्रहारः हल्कं बहिः पातयितुं शक्नोति स्म, परन्तु तया माई अपि न निवारितः। तस्याः स्नायुः सहजतया प्रहारं गृहीतवन्तः।
  
  एलिसिया पतिता, प्रकाशः प्रायः निष्क्रान्तः अभवत्। तस्याः नेत्रयोः पुरतः ताराः तरन्ति स्म, न तु तानि एव ये रात्रौ आकाशे स्फुरन्ति स्म । सा विलपितवती। "धिक् भाग्यशाली शॉट्।"
  
  परन्तु मे पूर्वमेव ड्रेकं प्रति गतवान् आसीत् ।
  
  "अहं वेल्सं मारितवान्, ड्रेक। अहं कृतवान्"।
  
  "मया पूर्वमेव तत् अवगतम्" इति सः अवदत् । "भवतः कारणं स्यात् । किम् आसीत्?"
  
  "त्वं न वदिष्यसि यदि अहं वृद्धं हरामीं मारयामि।" एलिसिया तेषां अधः विलपत्। "भवन्तः मां मनोकुत्सिता इति वदिष्यन्ति स्म।"
  
  ड्रेकः तां उपेक्षितवान् । माई केशात् वालुकां बहिः कम्पितवती। निमेषेण अनन्तरं सा गभीरं निःश्वासं गृहीत्वा तस्य नेत्रयोः गभीरं अवलोकितवती ।
  
  "इदं किं?"
  
  "कारणद्वयम् । प्रथमं सरलं च यत् सः चिकायाः अपहरणस्य विषये ज्ञात्वा भवन्तं वक्तुं तर्जितवान्" इति ।
  
  "किन्तु वयं-" इति विषये वक्तुं शक्नुमः ।
  
  "अहं जानामि। एषः अल्पः भागः एव" इति ।
  
  केवलं अल्पः भागः एव इति सः चिन्तितवान् । मे भगिनी अपहृता अल्पभागः आसीत् वा ?
  
  इदानीं एलिसिया पादयोः कृते संघर्षं कृतवती । सा अपि अचारित्रिकभयेन पूरितनेत्रे ड्रेकस्य सम्मुखं गतवती ।
  
  "अहं जानामि" इति मे आरब्धवान्, ततः एलिसियां दर्शयति स्म । "वयं किमपि बहु दुष्टतरं जानीमः। किमपि घोरम्..."
  
  "येशु, यदि त्वं एतत् तत्र बहिः न स्थापयसि तर्हि अहं तव चोदनशिरःद्वयं विदारयिष्यामि।"
  
  "प्रथमं भवता ज्ञातव्यं यत् वेल्सः भवन्तं कदापि सत्यं न वक्ष्यति। सः एसएएस आसीत् । सः एकः अधिकारी आसीत् । सः च खाद्यशृङ्खलायां एतावत् उच्चस्थाने एकस्याः लघुसङ्गठनस्य कृते कार्यं कृतवान् यत् सा सर्वकारं चालयति" इति ।
  
  "यथार्थत? किं विषये?" ड्रेकस्य रक्तं सहसा जमेन स्थगितम्।
  
  "तत् भवतः पत्नी-एलिसन-हत्या अभवत्।"
  
  तस्य मुखं चलति स्म, परन्तु शब्दं न कृतवान् ।
  
  "त्वं कस्यचित् अतिसमीपं गतः। तेषां भवतः आवश्यकता आसीत् यत् भवतः एतत् रेजिमेण्ट् त्यक्त्वा गन्तुम्। तस्याः मृत्युः च त्वां त्यक्तवान्" इति ।
  
  "किन्तु अहं गन्तुं गच्छामि स्म। अहं तस्याः कृते SAS त्यक्तुम् गच्छामि स्म!"
  
  "कोऽपि न जानाति स्म" इति माई शान्ततया अवदत् । "सा अपि तत् न जानाति स्म ।"
  
  नेत्रकोणेषु आकस्मिकं आर्द्रतां अनुभवन् ड्रेकः निमिषं कृतवान् । "तस्याः अस्माकं बालकः आसीत्।"
  
  मै तं धूसरमुखेन प्रेक्षते स्म। एलिसिया निवृत्ता अभवत्।
  
  "अहं पूर्वं कदापि कस्मै अपि न अवदम्" इति सः अवदत् । "कदापि न"।
  
  हवाई-रात्रिः तेषां परितः विलपति स्म, प्रबलः लहरः प्राचीनानां चिरविस्मृतानि गीतानि कुहूकुहू करोति स्म, तारा चन्द्रः च पूर्ववत् निष्कामतया अधः पश्यन्ति स्म, रहस्यं रक्षन्ति स्म, प्रायः मनुष्यः यत् प्रतिज्ञां कर्तुं शक्नोति तत् शृण्वन्ति स्म।
  
  "अन्यत् च किमपि अस्ति" इति मै अन्धकारे अवदत् । "वेल्स इत्यनेन सह बहुकालं व्यतीतवान् यदा वयं मियामी-नगरस्य परितः उच्छ्वासयामः । यदा वयं तस्मिन् होटेले आसन्, भवन्तः जानन्ति, यः खण्डितः आसीत्, तदा अहं तं न्यूनातिन्यूनम् अर्धदर्जनंवारं एकेन पुरुषेण सह दूरभाषेण सम्भाषणं श्रुतवान्...
  
  "कीदृशः व्यक्तिः?" ड्रेकः शीघ्रम् अवदत्।
  
  "तस्य पुरुषस्य नाम केमैन् आसीत् । रसेल् केमैन्" इति ।
  
  
  अंत
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  डेविड् लीडबीटरः
  पृथिव्याः चतुर्णां कोणेषु
  
  
  प्रथमः अध्यायः
  
  
  रक्षासचिवः किम्बर्ली क्रो पूर्वमेव दौडं कुर्वती हृदये वर्धमानं चिन्ताभावं गृहीत्वा उपविष्टवती । स्वीकृत्य, सा बहुकालं यावत् कार्ये न आसीत्, परन्तु सा अनुमानितवती यत् प्रतिदिनं न भवति यत् चतुर्तारकः सेनासेनापतिः, उच्चपदस्थः सी.आय.ए.-अधिकारी च तस्याः कदम्बस्य कस्यचित् सह प्रेक्षकाणां आग्रहं कुर्वन्ति
  
  वाशिङ्गटन-नगरस्य मध्यभागे एकस्मिन् होटेले लघुः, मन्दः किन्तु अलङ्कृतः कक्षः आसीत्; यदा सामान्यतः किञ्चित् अधिकं युक्तिः आवश्यकी भवति तदा सा अभ्यस्ता आसीत् । मन्दप्रकाशः शतशः सुवर्णस्य ठोसओकवस्तूनाम् मन्दं प्रतिबिम्बितः आसीत्, येन कक्षे अधिकं आकस्मिकं भावः प्राप्यते स्म, अत्र मिलितानां विशेषतासु नित्यं परिवर्तनशीलव्यञ्जनेषु च बलं दत्तम् क्रोवः तेषु प्रथमस्य वक्तुं प्रतीक्षते स्म।
  
  मार्क डिग्बी इति सी.आय.ए.-पुरुषः सीधा एव विषयं प्राप्तवान् । "भवतः दलं उन्मत्तम् अस्ति किम्बर्ली" इति सः अवदत्, तस्य स्वरः धातुद्वारा अम्लवत् वायुमण्डलं छिनत्ति स्म । "स्वकीयं टिकटं लिखति।"
  
  एतस्य कास्टिक-आक्रमणस्य अपेक्षां कुर्वन् आसीत् क्रोवः रक्षात्मकं गन्तुं द्वेष्टि स्म, परन्तु तस्य वास्तविकरूपेण विकल्पः नासीत् । सा वदन्त्याः अपि सा जानाति स्म यत् डिग्बी इत्यस्य इच्छा एव अस्ति । "ते न्यायाधीशस्य आह्वानं कृतवन्तः। क्षेत्रे । मम न रोचते मार्क, परन्तु अहं तया सह लसति।"
  
  "अधुना च वयं पृष्ठतः स्मः" इति जनरल् जार्ज ग्लीसनः असन्तुष्टः सन् कुरुकुरु कृतवान् । नूतनं सङ्गतिः एव तस्य चिन्ता आसीत् ।
  
  "तथाकथितस्य "अवकाशस्थानानां" दौडस्य मध्ये? सवाराः ? कृपया। अस्माकं उत्तममनसः अद्यापि कोडं न क्रैक कृतवान्" इति ।
  
  "तस्मिन् लप्यते, आम्?" ग्लीसनः इव न व्यत्ययितवान् इति डिग्बी अग्रे अगच्छत् । "किं तेषां नागरिकस्य वधस्य निर्णयः?"
  
  क्रोवः मुखं उद्घाटितवान् परन्तु किमपि न अवदत्। एतत् न कर्तुं श्रेयः। डिग्बी स्पष्टतया स्वस्मात् अधिकं जानाति स्म, तस्य प्रत्येकं अन्तिमं बिट् उपयोक्तुं गच्छति स्म ।
  
  सः तां ऋजुतया प्रेक्षते स्म। "किं किम्बर्ली?"
  
  सा तं प्रतिप्रेक्षते स्म, किमपि न वदन्ती, इदानीं तयोः मध्ये वायुः क्रन्दति स्म । डिग्बी प्रथमं भग्नः भविष्यति इति स्पष्टम् आसीत् । सः पुरुषः व्यावहारिकरूपेण स्वस्य भागस्य आवश्यकतायाः, स्वस्य आत्मानं पातयितुं, स्वस्य चिन्तनपद्धत्या ढालितुं च भ्रमति स्म ।
  
  "जोशुआ विडाल् नामकः पुरुषः तेषां अन्वेषणकार्य्ये साहाय्यं कृतवान् । भूमौ स्थितं मम दलं न जानाति स्म यत् ते किमर्थं तं अन्विषन्ति, अथवा निगरानीय-कक्षे सर्वाणि कॅमेरा-यंत्राणि किमर्थं निष्क्रियं कुर्वन्ति" इति सः विरमति स्म, "यावत् पश्चात् परीक्ष्य न प्राप्नुवन्ति..." इति सः अभिनयं कृत्वा शिरः कम्पितवान् अधिकांशसोप ओपेरा-तारकाणां अपेक्षया दुःखदः।
  
  क्यूरो पङ्क्तयः मध्ये पठितवान्, बकवासस्य अनेकस्तरं अनुभवन्। "भवतः पूर्णं प्रतिवेदनं अस्ति वा?"
  
  "अहं मन्ये"। डिग्बी निर्णायकरूपेण शिरः उन्नमयितवान्। "सायं यावत् भवतः मेजस्य उपरि भविष्यति।"
  
  क्रोवः नवीनतमस्य मिशनस्य विषये यत् किमपि जानाति स्म तत् सर्वं मौनम् अभवत् । SPEAR-दलः सम्पर्कं कुर्वन् आसीत् - कष्टेन एव - परन्तु ते किञ्चित् जानन्ति स्म यत् किं घटितम् इति । परन्तु अस्य जोशुआ विडाल् इत्यस्य हत्या यदि दूरतः अपि सत्यं भवति तर्हि दलस्य कृते गहनं दूरगामी च परिणामः भविष्यति। अस्मिन् मार्क डिग्बी इत्ययं योजयतु, यः तादृशः पुरुषः आसीत् यः स्वस्य लक्ष्यं प्रवर्तयति इति किमपि त्रुटिं सम्यक् कर्तुं प्रसन्नः आसीत्, हेडन् इत्यस्य दलं च अमेरिकादेशस्य अपमानं सहजतया वक्तुं शक्यते स्म ते विघटिताः भवेयुः, गृहीताधीनाः पलायिताः इति वर्गीकृताः भवेयुः, अथवा... तस्मात् अपि दुर्बलतरम्।
  
  सर्वं डिग्बी इत्यस्य योजनायाः उपरि निर्भरं आसीत् ।
  
  स्वस्य अत्यन्तं कठिनं करियरं मनसि कृत्वा क्रो इत्यनेन अतीव सावधानीपूर्वकं पदातिः कर्तव्या आसीत् । एतावत् दूरं गमनम्, एतावत् उच्चं प्राप्तुं, तस्य संकटरहितं नासीत्-केचन च अद्यापि तस्याः पृष्ठतः प्रच्छन्नाः आसन्।
  
  जनरल् ग्लीसनः विहसति स्म । "एतत् किमपि अग्रे न चालयति। विशेषतः ये वयस्काः क्षेत्रेषु कार्यं कुर्वन्ति" इति ।
  
  क्रोः सेनापतिं प्रति शिरः उन्नमयितवान्। "अहं सहमतः जार्ज। परन्तु SPEAR इत्यस्य अस्माकं एकं प्रभावी दलं आसीत्, अस्ति च, SEAL Teams 6 तथा 7 इत्यनेन सह ते... बहुधा अद्वितीयाः सन्ति। अर्थात् अक्षरशः तेषां सदृशं अन्यत् दलं जगति नास्ति" इति ।
  
  डिग्बी इत्यस्य दृष्टिः कठिना आसीत् । "अहं एतत् श्रेष्ठं न तु अत्यन्तं अनिश्चितं स्थानं पश्यामि । एतेषां स्वाट्-दलानां लघुतरपट्टिकानां आवश्यकता वर्तते, न तु शिथिलाः श्रृङ्खलाः" इति ।
  
  क्रोवः वातावरणस्य क्षयः अनुभवति स्म, अग्रे अपि दुर्बलतरं भविष्यति इति जानाति स्म । "भवतः दलं रेलमार्गात् अवतरितम् अस्ति। तेषां आन्तरिकसमस्याः सन्ति। बाह्यरहस्याः ये अद्यापि अस्मान् सर्वान् गदं दंशयितुं आगमिष्यन्ति..." इति सः विरमति स्म।
  
  जनरल् ग्लीसनः पुनः कुरुकुरु कृतवान् । "अन्तिमं वस्तु अस्माकं आवश्यकता अस्ति यत् अमेरिकादेशेन नियुक्तानां दुष्टानां बहुराष्ट्रीयनिगमानाम् एकः दलः विदेशेषु उन्मत्तः भवति, अन्यं गन्धतूफानं सृजति। वयं यावत् शक्नुमः तावत् बन्धनं छिन्दितुं श्रेयस्करम्" इति ।
  
  क्रोवः स्वस्य आश्चर्यं गोपयितुं न शक्तवान्। "किं त्वं वदसि?"
  
  "वयं किमपि न वदामः।" डिग्बी भित्तिं पश्यति स्म यथा सः डम्बो इत्यस्य कर्णान् द्रष्टुं अपेक्षते स्म।
  
  "किं त्वं वदसि यत् तेषां ग्रहणं कर्तव्यम्?" सा निपीडितवती।
  
  डिग्बी प्रायः अप्रत्यक्षतया शिरः कम्पितवान्; कष्टेन लक्ष्यते, परन्तु एकः गतिः या क्रोवस्य आत्मायाः गहने चेतावनीघण्टाः ध्वनितवती। तस्याः न रोचते स्म, न तु एकं बिट्, परन्तु कक्षे घोरं तनावं निवारयितुं गन्तुं च एकमात्रं मार्गं अग्रे गमनम् आसीत् ।
  
  "तस्मिन् पिन स्थापयतु" इति सा यथाशक्ति लघुस्वरम् अवदत् । "अथ च अन्यस्य कारणस्य विषये चर्चां कुर्मः यत् वयम् अत्र स्मः। पृथिव्याः चतुर्कोणेषु" इति ।
  
  "साक्षात् वदामः" इति सेनापतिः अवदत् । "तथ्यं च पश्यन्तु, न तु दन्तकथाः। तथ्यं वदति यत् केचन मनोवैज्ञानिकाः समूहाः क्यूबादेशे निगूढैः युद्धअपराधिभिः लिखितानां त्रिंशत् वर्षीयानाम् पाण्डुलिपिनां कृते ठोकरं खादितवान् । तथ्यानि वदन्ति यत् एषः मनोवैज्ञानिकानां समूहः अग्रे गत्वा चोदना तान् शापितजालस्य उपरि लीकं कृतवान्, यत् अस्य समूहस्य कृते सर्वथा स्वाभाविकम् अस्ति। एतानि तथ्यानि सन्ति" इति ।
  
  पुरातत्त्वीयलोककथानां प्रति सेनापतिस्य विरक्तिं, तस्य पूर्णकल्पनाभावं च काकः जानाति स्म । "अहं तथैव मन्ये जार्ज।"
  
  "किं त्वं किञ्चित् अधिकं इच्छसि?"
  
  "अच्छा, अहं निश्चयेन जानामि यत् वयं तान् श्रोतुं प्रवृत्ताः स्मः।"
  
  "विश्वस्य प्रत्येकं उन्मत्तवैज्ञानिकं, प्रत्येकं इण्डियाना-फकिंग् जोन्स-वानाबे, अवसरवादी अपराधी च अधुना तादृशीमेव सूचनां प्राप्नोति यत् वयं कुर्मः। प्रत्येकं सर्वकारः, प्रत्येकं विशेषबलदलं, प्रत्येकं black ops unit इत्यनेन दृष्टम्। ये अपि न सन्ति। अधुना च... ते सर्वे स्वस्य मलिनतमं ध्यानं एकस्मिन् एव स्थाने केन्द्रीकृतवन्तः" इति ।
  
  क्रोवः निश्चितः नासीत् यत् तस्य उपमा तस्याः रोचते, परन्तु पृष्टवान् यत् "कः?"
  
  "अन्तिमन्यायस्य क्रमस्य योजना। जगतः अन्त्यस्य योजनां कुर्वन्तु" इति ।
  
  "अधुना तत् भवतः आगच्छन् किञ्चित् नाटकीयं ध्वन्यते जनरल।"
  
  "अहं शब्दशः पठामि, एतत् एव।"
  
  "वयं सर्वे पठितवन्तः। एतत् सर्वं" इति डिग्बी व्यवहरति स्म । "अवश्यं एतत् गम्भीरतापूर्वकं ग्रहीतव्यं, इदानीं कृते छूटं दातुं न शक्यते। मुख्यदस्तावेजं यत् ते "अन्तिमन्यायस्य क्रमः" इति कथयन्ति, तत् अश्ववाहनानां विषये, तेषां अन्वेषणं यस्मिन् क्रमे कर्तव्यम् इति वयं मन्यामहे" इति।
  
  "किन्तु-" ग्लीसनः स्पष्टतया स्वस्य सहायं कर्तुं न शक्तवान् । "चतुर्कोणाः।एतत् सर्वथा अयुक्तम्।"
  
  क्रोवः तस्य उन्नतिं कर्तुं साहाय्यं कृतवान् । "अहं अनुमानं करोमि यत् एतत् उद्देश्यतः कोडितम् अस्ति, जार्ज। निर्णयं जटिलं कर्तुं। अथवा क्रमचयनितेभ्यः एव लभ्यते इति कुरु" इति ।
  
  "मम न रोचते"। ग्लीसनः उन्मत्तः इव दृश्यते स्म ।
  
  "अहं निश्चयेन"। क्रो तस्याः पुरतः स्थितं मेजं टैपं कृतवान्। "किन्तु पश्यन्तु - पाण्डुलिप्या बहवः प्रश्नाः उत्पद्यन्ते, येषां सर्वेषां उत्तराणि अद्यापि नास्ति। मूलतः इदानीं ते कुत्र सन्ति... द आर्डर्?"
  
  "एतत् कथमपि अस्माकं सम्मुखं बृहत्तमं रहस्यं नास्ति" इति डिग्बी असहमतः । "एषा योजना अस्माभिः त्वरया गन्तव्या।"
  
  अस्य विशेषस्य हेरफेरस्य विजयं क्रोवः आनन्दितवान् । "मिस्रदेशे शूलाः पूर्वमेव सन्ति" इति सा पुष्टिं कृतवती । "पाण्डुलिपिं मुद्रामूल्येन गृहीत्वा अस्माकं प्रारम्भिकाः व्याख्याः सम्यक् इति कल्पयित्वा अस्माभिः यत्र भवितव्यम्" इति ।
  
  डिग्बी स्वस्य अधोष्ठं दष्टवान्। "एतत् सर्वं भद्रम्" इति सः अवदत्, "किन्तु अस्मान् यत्र भवितुम् इच्छामः तत्र पूर्णवृत्तम् अपि आनयति । इदानीं निर्णयः करणीयः किम्बर्ली" इति ।
  
  "अधुना?" सा यथार्थतया आश्चर्यचकिता अभवत् । "ते कुत्रापि न गच्छन्ति, क्षेत्रात् तान् हर्तुं त्रुटिः स्यात्। भवता पाण्डुलिपिः अवगतवती इति कल्पयामि? चत्वारः अश्ववाहकाः ? अन्तिमानि चत्वारि शस्त्राणि ? युद्धं विजयं दुर्भिक्षं मृत्युः। यदि एषः वैधः दावाः अस्ति तर्हि अस्माकं आवश्यकता अस्ति यत् ते यत् उत्तमं कुर्वन्ति तत् कुर्वन्तु" इति ।
  
  "किम्बर्ली" इति । डिग्बी नेत्रे मर्दितवान्। "भवतः मम च विचाराः सर्वथा भिन्नाः सन्ति यत् एतत् किम् अस्ति।"
  
  "ननु भवन्तः तेषां पूर्वसफलतां आव्हानं कर्तुं न शक्नुवन्ति?"
  
  "सफलतां कथं परिभाषयसि?" डिग्बी आक्रोशजनकरूपेण स्वहस्तौ प्रसारितवान् । "आम्, ते अनेकानि धमकीनि निष्प्रभावीकृतवन्तः, परन्तु SEALs, Rangers, CIA Special Activities Division, SOG, Marine Raiders इत्यादीनि अपि तथैव कर्तुं शक्नुवन्ति स्म..." इति सः विरमति स्म "पश्यतु अहं कुत्र गच्छामि?"
  
  "भवन्तः वदन्ति यत् अस्माकं SPIR इत्यस्य आवश्यकता नास्ति।"
  
  डिग्बी जानी-बुझकर नेत्रे आवर्त्य । "कदापि न अभवत्"।
  
  क्रोवः अभिप्रेतस्य अपमानस्य विचारार्थं सेकण्डात् अधिकं समयं गृहीतवान् । सा डिग्बीतः ग्लीसनपर्यन्तं दृष्टिपातं कृतवती, परन्तु सेनापतिः केवलं निष्क्रिय, स्थिरदृष्ट्या प्रतिक्रियाम् अददात्, न संशयः तस्य सृजनात्मकरेखायाः बाह्यव्यञ्जना तस्याः कृते स्पष्टम् आसीत् यत् SPIR कुत्र सफलः अभवत्। ग्लीसनः निश्छलतया एतत् न अवगच्छति स्म, डिग्बी च भिन्नं लक्ष्यं अनुसृत्य आसीत् ।
  
  सा अवदत्, "अधुना अस्माकं कृते केवलं वचनानि, प्रतिवेदनानि च सन्ति, प्रायः अफवाः एव । अयं दलः स्वप्राणान् जोखिमं कृत्वा, स्वपुरुषान् त्यक्त्वा, अस्य देशस्य कृते वारं वारं बलिदानं च कृतवान् । तेषां वक्तुं अधिकारः अस्ति" इति ।
  
  डिग्बी मुखं कृतवान्, परन्तु किमपि न अवदत्। क्रोवः कुर्सिषु अवलम्ब्य, कक्षस्य चतुर्णां कोणेषु अद्यापि व्याप्तस्य शान्तवातावरणस्य आनन्दं लभते स्म, यत् सः एकाग्रतां स्थापयितुं प्रयतते स्म विषसर्पाणां व्यवहारे एकाग्रता, शान्तता च आवश्यकी आसीत् ।
  
  सा अवदत् यत्, "अहं प्रस्तावयामि यत् एतत् सूचनाप्रवाहं निवारयितुं प्रयत्नरूपेण जनान् टेरालीक्स्-इत्यत्र प्रेषयितुं शक्यते । "यावत् अस्य आदेशस्य प्रामाणिकता न स्थापिता । शीघ्रमेव किं भविष्यति" इति सा अपि अवदत् । "क्यूबादेशस्य बङ्करस्य अन्वेषणं कुर्मः यत्र एतत् प्राप्तम्। तथा च वयं Team SPEAR इत्यस्य कार्यं कर्तुं दद्मः। शीघ्रतरं कोऽपि न करिष्यति" इति ।
  
  जनरल् ग्लीसनः सहमतिपूर्वकं शिरः उन्नमयितवान् । "ते तत्र सन्ति" इति सः गुञ्जितवान् ।
  
  ततः डिग्बी तां दृष्ट्वा विस्तृतं स्मितं कृतवान्, क्रीमप्राप्तस्य बिडालस्य संकेतं कृतवान् । "भवतः सर्वान् सुझावान् अहं स्वीकुर्वन् अस्मि" इति सः अवदत् । "अहं तेषां सह न सहमतः इति अभिलेखे गन्तुम् इच्छामि, परन्तु अहं सहमतः भविष्यामि । प्रतिफलस्वरूपं च अहं इच्छामि यत् भवन्तः मम अल्पं प्रस्तावम् अङ्गीकुर्वन्तु" इति ।
  
  प्रिय ईश्वर, न। "तेषु कः?"
  
  "वयं द्वितीयं दलं प्रेषयामः। तेषां कृते आच्छादयितुं, कदाचित् तेषां साहाय्यं कर्तुं च" इति ।
  
  क्रोवः जानाति स्म यत् सः किं वदति स्म। "आच्छादनं" इति अवलोकनं, "साहाय्यम्" इति च सम्भवतः निर्वहणम् ।
  
  "कः दलः?"
  
  "SEAL Team 7. ते समीपं गच्छन्ति।"
  
  "अविश्वसनीय।" क्रोवः शिरः कम्पितवान्। "अस्माकं द्वौ उत्तमौ दलौ एकस्मिन् एव क्षेत्रे एकस्मिन् समये सन्ति । कथं एतत् अभवत् ?
  
  डिग्बी निष्क्रियः एव तिष्ठितुं समर्थः अभवत् । "शुद्धः संयोगः । परन्तु भवद्भिः एकस्मात् द्वौ श्रेष्ठौ इति सहमतिः कर्तव्या" इति ।
  
  "दण्डः"। क्रोवः जानाति स्म यत् तस्याः सहमतिः विना अन्यः विकल्पः नास्ति । "किन्तु कस्यापि परिस्थितौ द्वयोः दलयोः मिलनं न भविष्यति । न केनचित्कारणात्। सर्वं स्पष्टम्?"
  
  "यदि जगत् तदपेक्षते एव" इति । डिग्बी प्रश्नं चकमायन् ग्लीसनं निःश्वसति स्म ।
  
  "व्यावसायिकरूपेण तिष्ठतु" इति ग्लीसनः अवदत् । "कतिपयेषु घण्टेषु मम सप्त समीचीनक्षेत्रे भवितुं शक्नुवन्ति। बशर्ते वयं एतत् शीघ्रमेव समाप्तं कुर्मः।"
  
  "अतिविचार्यताम्" इति । क्रो दम्पतीं वक्तुं निवृत्तः यत् बहिः गच्छन् द्वारं तेषां बट्-मध्ये न प्रहारं करोतु इति । SPEAR इत्यस्य कृते इदं अधिकं गम्भीरं न भवितुम् अर्हति स्म । यः पुरुषः जोशुआ विडाल् इत्यस्य वधं कृतवान् तस्य कृते तत् क्रूरम् आसीत् । तस्याः कृते उपर्युक्तेषु किमपि अपि च दुष्टतरं भवितुम् अर्हति स्म । परन्तु प्रथमं जगत् रक्षामः इति सा चिन्तितवती।
  
  पुनः।
  
  
  द्वितीयोऽध्यायः
  
  
  अलेक्जेण्ड्रिया प्लेट्-काच-जालकस्य पृष्ठतः सर्वासु आधुनिकवैभवेन स्थिता अस्ति; एकं समृद्धं कंक्रीटमहानगरं चञ्चलसमुद्रेण परिवेष्टितं, ताडवृक्षैः होटलैः च चिह्नितं, वक्रतटरेखा, अविश्वसनीयतया प्रभावशालिनः अलेक्जेण्ड्रिया-पुस्तकालयः च
  
  सी.आय.ए.-सुरक्षितगृहे षट् यातायात-गलाड-मार्गाः दृश्यन्ते स्म ये तटस्य धनुषः परितः शनैः शनैः वक्राः भवन्ति स्म । बहिः क्षीणबाल्कनीं प्रति सर्वं प्रवेशं गुरुकाचैः, शलाकाभिः च सीमितम् आसीत् । केवलं मुख्य-ड्राइंग-कक्षे एव आरामस्य किमपि लक्षणं दृश्यते स्म; पाकशाला लघु अस्थायी च आसीत्, शय्यागृहद्वयं बहुकालात् इस्पातपञ्जरेषु जातम् आसीत् । केवलं एकः एव पूर्णकालिकरूपेण सुरक्षितगृहे कर्मचारीं कृतवान्, सः च स्पष्टतया स्वस्य आरामक्षेत्रात् बहिः आसीत् ।
  
  एलिसिया एकं चषकं काफीं आज्ञापितवती। "अरे मनुष्य, एते चत्वारः कृष्णाः, द्वौ क्षीरयुक्तौ, त्रयः क्रीमयुक्ताः, एकः दालचीनीस्वादयुक्तः च। विदित?"
  
  "न..." इति कृशचक्षुः गुल्मभ्रूः च त्रिंशत् वर्षीयः पुरुषः क्रोधेन निमिषं कृतवान् । "अहं न... काफीं करोमि। किं त्वं एतत् अवगच्छसि ?
  
  "भवन्तः न अवगच्छन्ति? साधु, किं नरकं त्वम् अत्र करोषि?"
  
  "संयोजनम्।" स्थानीय सम्पर्क। गृहपालिका। अहम्-"
  
  एलिसिया तनावपूर्णतया नेत्राणि संकुचितवती। "गृहपालिका?"
  
  "आम्। न तु एवं।अहं-"
  
  एलिसिया निवृत्ता अभवत्। "भाड, बन्धु। त्वं शय्याः न करोषि। त्वं काफीं न करोषि। किं नरकं वयं भवन्तं दास्यामः?"
  
  ड्रेकः आङ्ग्लमहिलायाः अवहेलनाय यथाशक्ति प्रयत्नं कृतवान्, तस्य स्थाने स्मिथ-लॉरेन्-योः मिलनस्य विषये एव ध्यानं दत्तवान् । न्यूयोर्कवासी सज्जः आसीत्, तस्मिन् क्षणे मिस्रदेशं प्रति उड्डीय गतः यदा नूतनं धमकी किञ्चित् आतङ्कजनकात् प्राथमिकतायां परिणतम् । कक्षस्य केन्द्रे स्थित्वा केशान् अधः कृत्वा मुखस्य लीलामयः भावः च सा दलस्य अद्यतनीकरणाय सज्जा आसीत्, परन्तु यदा स्मिथः लॉरेन् इत्यस्य समीपं गतः तदा तस्याः उपरि भावानाम् एकः सम्पूर्णः श्रृङ्खला पतितः अभवत्
  
  "न इदानीं" इति सा तत्क्षणमेव अवदत् ।
  
  "अहं जीवामि" इति स्मिथः गुर्गुरितवान् । "चिन्तितम् यत् भवतः रुचिः भवेत्।"
  
  लॉरेन् प्रतिस्नापं कर्तुं स्थाने गभीरं निःश्वासं गृहीतवान् । "अहं प्रतिदिनं, प्रतिनिमेषं भवतः विषये चिन्तां करोमि। अहं मन्ये। किं भवतः रोचते स्मिथ?"
  
  सैनिकः आक्षेपार्थं मुखं उद्घाटितवान्, परन्तु एलिसिया निपुणतया हस्तक्षेपं कृतवती । "धिक्, त्वया न श्रुतम् ? तस्य नाम लान्सेलोट् अस्ति । सः स्मिथ इत्यस्मात् अधिकं प्राधान्यं ददाति। इदानीं वयं सर्वे तं तथैव वदामः" इति ।
  
  लॉरेन् द्वितीयवारं एकनिमेषे अप्रमत्तः अभवत् । "लान्स-ए-किम्?, किं न तत् वृद्धस्य शूरस्य नाम?"
  
  "अवश्यम्" इति एलिसिया प्रसन्नतया अवदत् । "स एव नृपपत्न्या सह अविश्वासं कृतवान् ।"
  
  "किं त्वं वदसि यत् मया चिन्ता कर्तव्या? अथवा भवतः चिन्ता अस्ति?"
  
  एलिसिया स्मिथं प्रेक्षते स्म। "नहि। यदि सः त्वां नष्टं करोति तर्हि तस्य श्रेष्ठं बबूनं प्राप्स्यति, मिस्रदेशे रक्तमुखाः वानराः न सन्ति" इति । सा प्रश्नात्मकदृष्ट्या कक्षं परितः अवलोकितवती। "कमपि अस्य कक्षस्य बहिः न।"
  
  सुरक्षितगृहस्य सुरक्षाव्यवस्थायाः द्विवारं परीक्षणं कृत्वा माई इदानीं लॉरेन् इत्यस्य पार्श्वे स्थिता आसीत् । "किं अस्माभिः शल्यक्रियायाः क्रमः ग्रहीतव्यः ? अनुमानं करोमि यत् अतः एव लॉरेन् अत्र अस्ति?"
  
  "आम् हाँ"। न्यूयोर्कनगरस्य सा शीघ्रमेव स्वस्य संयमं प्राप्तवान् । "किं भवन्तः सर्वे उपविष्टुं इच्छन्ति ? किञ्चित् समयं गृह्णीयात्" इति ।
  
  योर्गी एकं रिक्तं आसनं प्राप्नोत्। ड्रेकः कुर्सीया: बाहुपाठे उपविश्य कक्षं परितः सावधानतया पश्यन् आसीत् । तस्य कृते स्पष्टं आसीत्, पार्श्वेतः पश्यन्, कथं डालः केन्जी च समीपं गतः, कथं हेडन् किनिमाकीतः स्खलितः, धन्यवादः च, कथं एलिसिया मे च इदानीं परस्परं उपस्थितिम् अधिकं स्वीकुर्वन्तौ इव भासते स्म एतेन परिणामेण ड्रेकः बहु निश्चिन्तः अभवत्, परन्तु अग्रिमः महत् कार्यं भवितुं प्रवृत्तम् आसीत् । योर्गी केवलं त्रयः दिवसाः पूर्वं स्वस्य प्रकाशनात् आरभ्य प्रायः सर्वथा मौनम् एव अस्ति ।
  
  अहमेव शीतोक्तेन मम मातापितरौ हतः |
  
  आम्, एतेन उत्सवस्य क्षतिः अभवत्, परन्तु रूसीजनानाम् उपरि कोऽपि दबावं न कृतवान् । सः वास्तवमेव स्वस्य कृतं स्वीकुर्वितुं बहु परिश्रमं कृतवान्; इदानीं स्मृतेः वास्तविकशब्देषु अनुवादं कर्तुं तस्य समयस्य आवश्यकता आसीत् ।
  
  लॉरेन् कक्षस्य शिरसि स्थित्वा किञ्चित् असहजं दृश्यते स्म, परन्तु यदा स्मिथः पश्चात् गतः तदा सा वक्तुं आरब्धा । "प्रथमं टायलर् वेब् इत्यस्य स्तम्भस्य स्थानं विषये अस्माकं लीडः भवितुम् अर्हति । स्मर्यताम् - अधिकानि रहस्यानि प्रकाशितानि भविष्यन्ति इति सः प्रतिज्ञातवान्?"
  
  ड्रेकः एतत् सम्यक् स्मरति स्म । तदा आरभ्य ते सम्भाव्यपरिणामानां विषये चिन्तिताः सन्ति। अथवा न्यूनातिन्यूनं द्वौ वा त्रयः वा आसन्।
  
  "किन्तु इदानीं तदर्थं अस्माकं समयः नास्ति । पश्चात् आशासे वयं सर्वे यात्रां कर्तुं शक्नुमः। परन्तु एतत्... एतत् नूतनं धमकी तदा आरब्धम् यदा टेरालीक्स-सङ्गठनेन अन्तर्जालस्य सम्पूर्णं दस्तावेजानां समूहं स्थापितं।" सा विस्मितः अभवत्। "अधिकं अङ्कीयमूले पातितस्य भौतिकबम्बस्य इव। सर्वे दस्तावेजाः हस्तलिखिताः, स्पष्टतया कट्टरपंथी, विशुद्धरूपेण आत्म-प्रवर्धनं च आसन् । नियमितं पुरातनं कचरा। टेरालीक्स्-कर्मचारिणः तान् क्यूबा-देशस्य पुरातन-बङ्करे प्राप्नुवन्, यत् दशकपूर्वस्य किञ्चित् अवशिष्टम् आसीत् । इदं प्रतीयते यत् बङ्करः पूर्वं उन्मत्तसमूहस्य मुख्यालयः आसीत् ये स्वयमेव अन्तिमन्यायस्य क्रमः इति आह्वयन्ति स्म" इति ।
  
  "बहुहसः इव ध्वन्यते" इति ड्रेकः अवदत् ।
  
  "अवश्यं तत् आसीत् । परन्तु सत्यतः विषयाः बहु दुर्गता भवन्ति। एते सर्वे जनाः युद्धापराधिनः आसन् ये नाजीजर्मनीदेशात् पलायिताः क्यूबादेशे निगूढाः आसन् । इदानीं यथा भवान् सर्वः जानाति, नाजी-जनाः यस्मिन् विचित्रे गन्धे रुचिं न प्राप्नुवन्ति स्म, तस्य सूचीं कर्तुं सुकरं भवति, न तु ते किं आसन् इति सूचीं कृत्वा। भविष्यत्पुस्तकेभ्यः विषयान् प्रसारयितुं एषः आदेशः निर्मितः आसीत् । यदि ते गृहीताः हता वा भवन्ति तर्हि भविष्ये कुत्रचित् किञ्चित् गौरवपूर्णं अनुनादं प्राप्तुम् इच्छन्ति स्म" इति ।
  
  "भवन्तः च वदन्ति यत् तेषां अस्ति?" हेडन् अपृच्छत्।
  
  "अच्छा, अद्यापि न। न किमपि सिद्धम्। अस्मिन् आदेशे द्वौ सेनापतयः, द्वौ प्रभावशालिनौ सर्वकारीयव्यक्तिद्वयं, द्वौ धनिकव्यापारिणौ च आस्ताम् । तेषां मिलित्वा महत्त्वपूर्णा शक्तिः, साधनानि च स्यात्" इति ।
  
  "कथं वयम् एतत् जानीमः?" मै पृष्टवती।
  
  "अहो, ते किमपि न गोपयन्ति स्म। नाम, घटना, स्थान। एतत् सर्वं दस्तावेजेषु अस्ति। टेरालीक्सः च तस्य अनुसरणं कृतवान्" इति लॉरेन् शिरः कम्पितवती, "यथा ते कुर्वन्ति" इति ।
  
  "किं त्वं वदसि यत् सर्वे जानन्ति?" ड्रेकः शान्ततया अवदत्। "विश्वस्य प्रत्येकं रक्तरंजितं संस्था? विष्ठा।" सः खिडकीं प्रति शिरः कृतवान्, बहिः समग्रं जगत् चिन्तयन् इव, एकत्र आगत्य।
  
  "प्रश्नशीलं दस्तावेजं पूर्णतया समाप्तं नास्ति" इति लॉरेन् आरब्धवान् ।
  
  एलिसिया श्वासम् अयच्छत्। "यावत् अवश्यं तत् न भवति।"
  
  "अतः अस्माकं समीपे सर्वाणि सूचनानि नास्ति। केचन सप्तविंशतिवर्षपूर्वं पृथिव्याः मुखात् अन्तर्धानं कृतवन्तः एतेषां युद्धापराधिनः कार्यस्य समाप्तेः अवसरः न दत्ताः इति एव वयं कल्पयितुं शक्नुमः" इति ।
  
  "अन्तर्धानं जातम्?" डाहल् पादात् पादं किञ्चित् भ्रमन् गुञ्जितवान् । "प्रायः एतस्य अर्थः गुप्तपुलिसः इति । विशेषबलं वा । युद्धापराधिनः आसन् इति कारणतः अर्थः अस्ति" इति ।
  
  लॉरेन् शिरः उन्नमयितवान्। "एतत् सहमतिः अस्ति। परन्तु यः "अन्तर्धानं जातः" सः गुप्तं बङ्करं अन्वेष्टुं न चिन्तितवान् ।"
  
  "तर्हि सम्भवतः एसएएस।" डाहल् ड्रेकं पश्यति स्म। "स्थूलाः हरामीः।"
  
  "कमपि अस्माकं विशेषबलाः अब्बा इति न उच्यन्ते।"
  
  किनिमाका दृष्टिपातं कर्तुं खिडकीं प्रति अगच्छत्। "सर्वदोषमाता इव ध्वन्यते" इति सः स्वस्य काचस्य अन्तः कूजति स्म । "अहं एतां सूचनां स्वतन्त्रतया प्रसारयितुं अनुमन्यते। एतस्य मृगया एकस्मिन् समये कति सर्वकारा: गच्छन्ति?"
  
  "कमपि षट्" इति लॉरेन् अवदत् । "यस्य विषये वयं जानीमः। इदानीं यावत् एतस्मात् अधिकं भवितुम् अर्हति स्म । यदा यूयं पेरुदेशे समाप्तवन्तः तदा एव दौडः आरब्धा" इति ।
  
  "किं त्वं समाप्तं करोषि?" स्मिथः पुनः अवदत्। "वयं प्राणान् रक्षितवन्तः।"
  
  लॉरेन् स्कन्धं संकुचितवान्। "एतस्य कृते भवन्तं कोऽपि दोषं न ददाति।"
  
  अन्तिमस्य मिशनस्य समये नरकं त्वरितम् कर्तुं स्मिथस्य पुनः पुनः अनुरोधं ड्रेकः स्पष्टतया स्मरति स्म । परन्तु इदानीं एषः विषयः उत्थापयितुं समयः नासीत् । अपि तु सः मौनेन न्यूयॉर्कनगरस्य ध्यानं आकर्षितवान् ।
  
  "तथा" इति सः अवदत् । "किमर्थं भवन्तः अस्मान् सम्यक् न वदन्ति यत् अस्य प्रलयकालस्य आदेशस्य किं योजना अस्ति, कथं च जगतः नाशस्य योजना अस्ति?"
  
  लॉरेन् गभीरं निःश्वासं गृहीतवती। "तर्हि कुशलम्। आशासे भवान् एतदर्थं सज्जः अस्ति।"
  
  
  तृतीयोऽध्यायः
  
  
  "गुप्तचर-उपग्रहैः, गुप्त-एजेण्ट्-कैमरैः, ड्रोन्-इत्यनेन, एनएसए-इत्यनेन... भवन्तः नामकरणं कुर्वन्तु, वयं जानीमः यत् न्यूनातिन्यूनं षट् अन्ये देशाः पृथिव्याः चतुर्णां कोणानां प्रथमं अन्वेषणं कर्तुं दौडं कुर्वन्ति |. अमेरिकनः..." सा विरमति स्म, "अच्छा... अमेरिकनः भूत्वा... भवन्तः अन्येभ्यः पूर्वं तत्र गन्तुम् इच्छन्ति। न केवलं प्रतिष्ठायाः कृते, अपितु यतोहि वयं केवलं वक्तुं न शक्नुमः यत् अन्यः कोऽपि यत् प्राप्स्यति तत् किं करिष्यति इति। भावना अस्ति... यदि इजरायल् देशस्य अन्तः गुप्तहत्यारं प्राप्नोति तर्हि किम्? किं यदि चीनदेशः चत्वारि अपि लभते?"
  
  "तर्हि एते एव पुष्टिकृताः देशाः परियोजनायां भागं गृह्णन्ति?" केन्सी शान्ततया अपृच्छत्। "इजरायलः?"
  
  "आम्। प्लस् चीन, फ्रान्स, स्वीडेन्, रूस, ग्रेट् ब्रिटेन च।"
  
  ड्रेकः चिन्तितवान् यत् भवतु सः तत्र सम्बद्धानां केषाञ्चन जनानां विषये जानाति इति। तेषां विरुद्धं कार्यं कर्तव्यम् इति दोषः आसीत् ।
  
  "कौशलम्" इति सः अवदत् । "किं सम्यक् आदेशाः सन्ति?"
  
  लॉरेन् निश्चयं कर्तुं स्वस्य लैपटॉपं परीक्षितवती। "तेषु 'नो फेल', 'एकिमपि मूल्ये' इति घोरं बहु भवति।"
  
  "ते एतत् वैश्विकं खतरारूपेण पश्यन्ति" इति हेडन् अवदत् । "ना केन? अग्रिम-प्रलयपर्यन्तं सर्वदा कतिपयानि दिवसानि एव अवशिष्टानि भवन्ति" इति ।
  
  "तथापि" इति ड्रेकः अवदत्, "वयं सर्वे मूलतः एकस्मिन् पक्षे स्मः।"
  
  हेडन् तं दृष्ट्वा निमिषं कृतवान्। "अहो। मादकद्रव्याणि कर्तुं त्यजतु बन्धु।"
  
  "न, मम अभिप्रायः आसीत्-"
  
  "अतिप्रहारैः अन्ते तं उन्मत्तं जातम्।" दाहल् हसति स्म।
  
  ड्रेकस्य नेत्राणि विस्तृतानि अभवन् । "मुखं निरुद्धं कुरु।" सः विरामं कृतवान्। "किं भवता स्वस्य यॉर्कशायरस्य विषये जिज्ञासाः कृताः ? तथापि मया यत् अभिप्रेतम् तत् आसीत् यत् वयं सर्वे विशेषबलाः स्मः। एकस्मात् पटात् छिन्नम् । वयं निश्चितरूपेण नरकवत् विश्वे परस्परं अनुसरणं न कर्तव्यम्।"
  
  "अहं सहमतः" इति हेडन् भावविहीनः अवदत् । "तर्हि केन सह एतस्य विषये चर्चां कर्तुं गच्छसि?"
  
  ड्रेकः हस्तौ प्रसारितवान्। "राष्ट्रपतिः कोबर्न्?"
  
  "प्रथमं भवता रक्षामन्त्रीम् अतीत्य गन्तव्यम् आसीत् । अन्ये च । कोलः केवलं भौतिकभित्तिभ्यः अधिकैः परितः अस्ति, तेषु केचन क्रेनेलेशनरहिताः न सन्ति" इति ।
  
  "सर्वदलानि मैत्रीक्रीडां न करिष्यन्ति" इति केन्जी आत्मविश्वासेन अपि अवदत् ।
  
  "निश्चयेन"। ड्रेकः त्यक्त्वा उपविष्टवान्। "क्षम्यतां, लॉरेन्। अनुवर्तते।"
  
  "दक्षिणः। अतः, सर्वे लीक् कृतानि दस्तावेजानि पठितवन्तः। अधिकांशतः नाजी-बकवासः एव, सत्यं वक्तुं शक्यते । अहं च एतत् शब्दशः पठामि। "अन्तिमन्यायस्य क्रमः" इति शीर्षकेण अस्य दुर्भाग्यपूर्णसमूहस्य नामकरणं कृतं पृष्ठं चतुर्णां अश्ववाहकानां तथाकथितानां "विश्रामस्थानानि" स्पष्टतया सूचयति: युद्धं, विजयः, दुर्भिक्षः, मृत्युः च
  
  "प्रकाशितवाक्यग्रन्थात्?" हेडन् अपृच्छत्। "ते चत्वारः अश्ववाहकाः?"
  
  "आम्।" लॉरेन् शीर्षं न्यस्य, अद्यापि अमेरिकादेशस्य केभ्यः उत्तम-गीक्-जनैः पुष्टिकृतानि अनेकानि टिप्पण्यानि पश्यन् । "ईश्वरस्य मेषः सप्तमुद्रासु प्रथमचतुर्णां उद्घाटयति, ये श्वेत-रक्त-कृष्ण-विवर्ण-मुख-अश्व-आरुह्य चत्वारि प्राणिनः जनयन्ति। अवश्यं, ते वर्षेषु सर्वेषु सक्ताः सन्ति, लोकप्रियसंस्कृतौ पुनः पुनः व्याख्या कृताः च। रोमनसाम्राज्यस्य तदनन्तरं इतिहासस्य च प्रतीकत्वेन अपि तेषां वर्णनं कृतम् अस्ति । परन्तु हे, नाजी-जनाः यथा इच्छन्ति तथा तया सह क्रीडितुं शक्नुवन्ति स्म, किम्? इदानीं भवतु सर्वोत्तमम् यदि अहम् एतत् ददामि। सा स्वस्य अटवीतः कागदानां राशौ बहिः आकर्षितवती, यत् ड्रेक इत्यनेन दृष्टापेक्षया अधिकं व्यापारिकं दृश्यते स्म । लॉरेन् कृते रोचकः परिवर्तनः, अपि च सा हृदये गृहीतवती इव । सः शीघ्रं कागदं प्रति कटाक्षं कृतवान्।
  
  "किं एतत् एव वस्तु यत् सर्वेषां चर्मणं कृतवान् ? आदेशः?
  
  "आम्, एतत् पठतु।"
  
  डाहल् उच्चैः पठितवान् अन्ये तु तत् अन्तः गृहीतवन्तः।
  
  "पृथिव्याः चतुर्णां कोणेषु वयं चत्वारि अश्ववाहनानि प्राप्य तेभ्यः अन्तिमन्यायस्य योजनां परिभाषितवन्तः । ये न्यायधर्मयुद्धात् तदनन्तरं च जीविताः भविष्यन्ति ते न्याय्यतया सर्वोच्चं राज्यं करिष्यन्ति। यदि भवान् एतत् पठति तर्हि वयं नष्टाः, अतः सावधानतया पठन्तु, अनुसरणं च कुर्वन्तु। अस्माकं अन्तिमवर्षाणि विश्वस्य क्रान्तिषु अन्तिमचतुर्णां शस्त्राणां संयोजने व्यतीतानि : युद्धं, विजयः, दुर्भिक्षः, मृत्युः च। एकीकृताः, ते सर्वाणि सर्वकाराणि नाशयित्वा नूतनं भविष्यं उद्घाटयिष्यन्ति। सज्जाः भवन्तु। तान् अन्वेष्यताम्। पृथिव्याः चतुर्णां कोणानां यात्रां कुर्वन्तु। रणनीतिपितुः ततः खगनस्य विश्रामस्थानानि अन्वेष्यताम्; अद्यपर्यन्तं जीवितः दुष्टतमः भारतीयः, ततः ईश्वरस्य प्रकोपः। किन्तु सर्वं यथा दृश्यते तथा नास्ति। वयं १९६० तमे वर्षे खगनं गतवन्तः, समाप्तेः पञ्चवर्षेभ्यः अनन्तरं, विजयं तस्य चितायां स्थापयित्वा । वयं तत् प्रकोपं प्राप्तवन्तः यत् सच्चिदानन्दस्य अन्तिमन्यायस्य रक्षणं करोति। तथा च एकमात्रः किल कोडः तदा एव यदा अश्ववाहकाः प्रादुर्भूताः। पितुः अस्थिषु परिचयचिह्नानि न सन्ति । भारतीयः शस्त्रैः परितः अस्ति। अन्तिमन्यायस्य क्रमः इदानीं भवतः माध्यमेन जीवति, सदा सर्वोच्चः भविष्यति" इति ।
  
  ड्रेकः सर्वं सिक्तवान्। अनेकाः सूचकाः, बहवः सत्याः। बहु कार्यम्। परन्तु डाहल् प्रथमेन टिप्पण्या सह तं मुष्टिप्रहारं यावत् ताडितवान् । "उत्थितः? किं ते विद्रोहं न करिष्यन्ति ?
  
  "आम्, किमपि दोषं दृश्यते।" लॉरेन् तदनुमोदितवान्। "किन्तु तत् टङ्कणदोषः नास्ति।"
  
  माई टिप्पणीं कृतवती यत्, "सूक्ष्मतया अपि द्रष्टव्यस्य क्रमं दर्शयति इव ।"
  
  लॉरेन् सहमतिपूर्वकं शिरः उन्नमयितवान्। "एतत् सत्यम्।" किन्तु एतानि "विश्रामस्थानानि" इति किमर्थं वदन्ति इति भवन्तः अपि अवगच्छन्ति?न समाधिस्थानानि वा श्मशानानि वा यत्किमपि?"
  
  "सर्वं यथा दृश्यते तथा नास्ति" इति डाहल् उच्चैः पठितवान् ।
  
  "आम्। स्पष्टतया एकटनम् अधिकं शोधस्य आवश्यकता वर्तते" इति ।
  
  "भारतीयः शस्त्रैः परितः अस्ति" इति एलिसिया उच्चैः पठितवती । "किं नरकं तस्य अर्थः?"
  
  "स्वतः बहुदूरं न गच्छामः" इति हेडन् अवदत् ।
  
  "एतेषां सर्वेषां अन्तिमविश्रामस्थानानां ज्ञानं नाजी-आदेशेन सह मृतम् इति मन्यते ।" लॉरेन् अवदत्। "कदाचित् ते किमपि अभिलेखयितुम् योजनां कुर्वन्ति स्म । कदाचित् कोडिंग् एव। अन्यजन्मभ्यः ज्ञानं प्रसारयन् वा। वयं निश्चितरूपेण न जानीमः, परन्तु वयं जानीमः यत् अस्माभिः एतदेव गन्तव्यम्" इति सा स्कन्धं संकुचितवती, "सर्वे च एकस्मिन् एव नौकायां सन्ति । सा ड्रेकं प्रेक्षते स्म। "नौका। जीवित रहना बेड़ा। भवतः विचारः प्राप्यते" इति ।
  
  यॉर्कशायर-नगरस्य सः गर्वेण शिरः उन्नमयितवान् । "अवश्यं अहं इच्छामि।" SAS शिलाप्लवं कर्तुं शक्नोति" इति ।
  
  "अच्छा, यस्य कस्यचित् सङ्गमे वयं धावामः, तेषां तानि एव सूचकाः सन्ति यथा वयं कुर्मः" इति हेडन् अवदत् । "कथं वयं आरभामः?"
  
  किनिमका खिडकीतः विमुखः अभवत् । "चतुर्कोणेषु पृथिव्याः?" इति पृष्टवान्। "ते कुत्र स्थिताः सन्ति?"
  
  कक्षः शून्यः इव आसीत् । "इदं वक्तुं कठिनम्" इति डाहल् अवदत् । "यदा पृथिवी वृत्ता भवति।"
  
  "ठीकम्, प्रथमः अश्ववाहकः कथं तेषां सन्दर्भः। एषः रणनीत्याः पिता" इति । किनिमाका पृष्ठतः खिडक्याः सर्वं प्रकाशं अवरुद्ध्य कक्षं प्रविष्टवान् । "अस्माकं तस्य कृते के सन्दर्भाः सन्ति?"
  
  "यथा भवान् अपेक्षते" इति लॉरेन् पटलं ट्याप् कृतवान्, "गृहे स्थितः चिन्तन-समूहः अपि एतत् करोति..." इति सा क्षणं पठितुं गृहीतवती ।
  
  ड्रेकः अपि चिन्तनार्थं तदेव क्षणं गृहीतवान् । लॉरेन् इत्यस्याः "गृहं प्रति चिन्तन-समूहस्य" उल्लेखः केवलं स्पष्टं कृतवान् यत् किं नास्ति इति ।
  
  करिन् ब्लेक।
  
  अवश्यं, यदा भवान् SPEAR-दलस्य भागः आसीत् तदा समयः उड्डीयत, परन्तु तत् दिवसं वा सप्ताहं वा बहुकालात् अतीतः आसीत् यदा करिन् आह्वानं कर्तुं अर्हति स्म । यदा यदा सः तया सह सम्पर्कं कर्तुं निश्चयं करोति स्म तदा तदा किमपि तं निवारयति स्म - भवेत् तत् शत्रुसमूहः, विश्वसंकटः, अथवा स्वस्य कष्टप्रदः न भवेत् इति स्वस्य आग्रहः वा। करिन् इत्यस्याः स्थानस्य आवश्यकता आसीत्, परन्तु-
  
  सा कुत्र नरकं वर्तते ?
  
  लॉरेन् वक्तुं आरब्धा, पुनः करिनस्य विचाराः अपि पार्श्वे स्थापयितव्याः आसन् ।
  
  "इदं दृश्यते यत् ऐतिहासिकः व्यक्तिः रणनीतिजनकः इति प्रसिद्धः आसीत् । हन्निबल।"
  
  स्मिथः अनिश्चितः दृष्टः । "तेषु कः?"
  
  एलिसिया अधरं कुरकुराम् अकरोत्। "यदि एषः एन्थोनी हॉप्किन्स् इत्यस्य बन्धुः अस्ति तर्हि अहम् अस्मात् कक्षं न त्यजामि।"
  
  "हनिबल बार्का कार्थेजनगरस्य पौराणिकः सैन्यनेता आसीत् । २४७ ईपू तमे वर्षे जन्म प्राप्य सः एव पुरुषः आसीत् यः युद्धगजसहितस्य सम्पूर्णस्य सेनायाः नेतृत्वं कृत्वा पाइरेनी-पर्वतानां, आल्प्स्-पर्वतानां च पारं कृत्वा इटली-देशं प्रविष्टवान् । तस्य सामर्थ्यं स्वबलं शत्रुणां दुर्बलतां च चिन्तयितुं रोमस्य बहवः मित्रराष्ट्राणि च पराजितवान् । एकमात्रः उपायः सः अन्ततः असफलः अभवत् यदा कश्चन वयस्कः स्वस्य तेजस्वी रणनीतयः ज्ञात्वा तस्य विरुद्धं तस्य उपयोगस्य उपायं विकसितवान् । कार्थेजनगरे आसीत्" इति ।
  
  "तर्हि अयं वयस्कः रणनीतिस्य पिता अस्ति?" - स्मिथः पृष्टवान्। "एषः हन्नीबलः?"
  
  "इतिहासस्य महान् सैन्यरणनीतिज्ञः, अलेक्जेण्डर् महान्, सीजरः च सह प्राचीनकालस्य उत्कृष्टसेनापतिषु अन्यतमः इति मन्यते तस्य महान् शत्रुः रोमः अन्ते तस्य सैन्यरणनीतिं स्वयोजनासु स्वीकृतवान् इति कारणेन सः रणनीतिजनकः इति उच्यते स्म" इति ।
  
  "एषः विजयः" इति डाहल् अवदत्, "यदि कदापि एकः आसीत् ।"
  
  लॉरेन् शिरः उन्नमयितवान्। "समीचीनतर। रोमस्य कृते हॅनिबलः एतादृशः दुःस्वप्नः इति मन्यते स्म यत् यदा यदा कस्यापि आपदा भवति तदा तदा ते एतत् वचनं प्रयुञ्जते स्म । अनुवादितरूपेण एतस्य अर्थः अस्ति यत् हन्निबलः द्वारेषु अस्ति!लैटिनवाक्यं सामान्यतया स्वीकृतम् अभवत्, अद्यत्वे अपि तस्य प्रयोगः भवति" इति ।
  
  "आदेशं प्रति पुनः" इति हेडन् तान् प्रेरितवान् । "कथं उपयुज्यते?"
  
  "अच्छा, वयं विश्वासेन वक्तुं शक्नुमः यत् हन्निबलः चतुर्णां अश्ववाहकानां मध्ये एकः अस्ति । सः अश्वं आरुह्य इति भाति इति तथ्यस्य अतिरिक्तं इतिहासे सः रणनीतिजनकः इति उच्यते । सः युद्धः प्रथमः अश्ववाहनः इति भावः । सः अवश्यमेव रोमनसाम्राज्ये युद्धम् आनयत्" इति ।
  
  ड्रेकः पाठं स्कैन कृतवान् । "अतः अत्र उक्तं यत् प्रलयकालस्य योजना अश्ववाहकैः निर्धारिता आसीत् । किं वयं कल्पयामः यत् आर्डरः हन्निबलस्य चितायां विनाशकारीं शस्त्रं दफनम् अकरोत्? एतत् परजन्मस्य कृते त्यजतु?"
  
  लॉरेन् शिरः उन्नमयितवान्। "सामान्यभावना एव। प्रत्येकं चितायां शस्त्राणि। पृथिव्याः कोणे चिता विद्यते" इति ।
  
  किनिमका भ्रूम् उत्थापितवान्। "यत् पुनः तृणस्कर्ट इव अर्थं करोति।"
  
  हेडन् तस्मै निवर्तयितुं हस्तं क्षोभितवान्। "विस्मरतु" इति सा अवदत् । "अधुना कृते।" नूनम् हन्नीबलसदृशस्य मनुष्यस्य समाधिः वा समाधिस्थलः वा भवेत्?"
  
  लॉरेन् स्वकुर्सिषु अवलम्बितवती। "आम्, अत्रैव विषयाः जटिलाः भवन्ति । दरिद्रः वृद्धः हन्निबलः निर्वासितः अभवत्, सः दुःखदः मृत्युः अभवत्, सम्भवतः विषात् । सः अचिह्निते चितायां दफनः अभवत्" इति ।
  
  ड्रेकस्य नेत्राणि विस्तृतानि अभवन् । "बकवास"।
  
  "एतत् भवन्तं चिन्तयितुं प्रेरयति, किं न?"
  
  "अस्माकं स्थानं अस्ति वा?" मै पृष्टवती।
  
  "अहो" इति । लॉरेन् स्मितं कृतवान्। "आफ्रिका"।
  
  
  चतुर्थोऽध्यायः
  
  
  एलिसिया एकं पार्श्वमन्त्रिमण्डलं प्रति गत्वा उपरि स्थितस्य लघु-फ्रिजस्य जलस्य एकं पुटं बहिः आकर्षितवती । नूतनं शल्यक्रिया आरभ्य सर्वदा तनावपूर्णं भवति स्म । तस्याः बलं युद्धम् आसीत्; तथापि अस्मिन् समये तेषां स्पष्टतया योजनायाः आवश्यकता आसीत् । हेडन् पूर्वमेव लैपटॉपे लॉरेन् इत्यनेन सह सम्मिलितः आसीत्, स्मिथः च रुचिं दर्शयितुं प्रयतमानोऽभवत्, न संशयः यतोहि न्यूयॉर्कवासी भिन्नां भूमिकां गृह्णाति स्म । अहो, तथा च यतः सा उन्मत्तं आतङ्कवादीं द्रष्टुं कारागारे नास्ति।
  
  एलिसिया इत्यस्य स्वकीयं मतम् आसीत्, परन्तु लॉरेन् इत्यस्य तर्कं ज्ञातुं तस्याः कष्टम् आसीत् । तथापि तस्याः न्यायस्थानं नासीत्, न तु पूर्वमेव व्यतीतस्य जीवनस्य अनन्तरम् । लॉरेन् फॉक्सः बुद्धिमान्, अन्वेषणशीलः च आसीत् यत् किं आगच्छति इति द्रष्टुं शक्नोति स्म ।
  
  आशास्ति तथा। एलिसिया अर्धं पुटं पिबति स्म, ततः ड्रेकं प्रति मुखं कृतवती । यॉर्कशायर-नगरस्य सः सम्प्रति डाहल्-केन्सी-योः पार्श्वे स्थितः आसीत् । सा प्रविष्टुं प्रवृत्ता आसीत् यदा तस्याः समीपे गतिः अभवत् ।
  
  "अहो, हाय योगी। तत्र कथं गच्छन्ति ?
  
  "दण्डः"। रूसी चोरः यदा सहसा उजागरः अभवत् तदा आरभ्य विषादितः अस्ति। "किं भवन्तः मन्यन्ते यत् ते मां इदानीं द्वेष्टि?"
  
  "कः? ते? किं त्वं मजाकं करोषि ? भवतः विशेषतः मम न्यायः कोऽपि न करोति। सा विहसति स्म, परितः पश्यति स्म। "अथवा मे । अथवा ड्रेक। विशेषतः च केन्जी न। कुत्सितायाः सम्भवतः दुष्टलघुगुप्तैः पूर्णः कालकोठरी अस्ति" इति ।
  
  "विषये"।
  
  "न तु सम्यक् भवतः दुष्टं लघु रहस्यम्।" विष्ठा! "अरे, अहम् अद्यापि अत्र परिवर्तनं कर्तुं प्रयतमानोऽस्मि। अहं जयजयकारस्य विषये शित् न जानामि" इति ।
  
  "अहं पश्यामि"।
  
  सा हस्तं प्रसारितवती- "अत्र आगच्छतु!" - शिरः ग्रहीतुं च प्रयतमानोऽपि स्खलितः सन् तस्य शिरः प्रति त्वरितवान्। योर्गी कक्षस्य अन्ते यावत् कूर्दितवान्, तस्य पादौ लघुः। एलिसिया अनुसरणस्य व्यर्थतां दृष्टवती।
  
  "अग्रे बालक।"
  
  ड्रेकः तस्याः समीपं पश्यन् आसीत् । "भवन्तः जानन्ति, सः भवतः भीतः अस्ति।"
  
  "बालः किमपि भयभीतः इति मया न चिन्तितम् । न तु तस्मिन् रूसीकारागारे समयं व्यतीतवान्, भित्तिनिर्माणं च कृत्वा। तदा त्वं ज्ञास्यसि यत् सः तस्मात् भीतः अस्ति" इति । सा शिरसि स्वयमेव टङ्कितवती।
  
  "सर्वस्य सर्वाधिकं शक्तिशाली शस्त्रम्" इति डाहल् अवदत् । "मात्रं हन्नीबलं पृच्छतु।"
  
  "अहो, तोर्स्टी हास्यं करोति। सर्वे पञ्चाङ्गं प्रति गच्छामः। परन्तु गम्भीरतापूर्वकम्" इति एलिसिया अपि अवदत् । "बालकेन वक्तुं आवश्यकता वर्तते। अहं श्रेष्ठतरः योग्यः नास्मि" इति ।
  
  केन्सी कूजत्। "यथार्थत? अहं विस्मितः अस्मि"।
  
  "वेबस्य वक्तव्ये भवतः उल्लेखः आसीत् वा ? अहो, अहं तथैव मन्ये।"
  
  इजरायली स्कन्धं संकुचितवान्। "रात्रौ मम निद्रायाः कष्टं भवति। अतः किम्?"
  
  "अत एव" इति एलिसिया अवदत् । "किमपि न।"
  
  "भवतः समानकारणात् अनुमानं करोमि।"
  
  तत्र गहनं मौनम् आसीत् । डाहल् स्त्रियाः शिरसि ड्रेकस्य दृष्टिः मिलित्वा किञ्चित् प्रणामम् अकरोत् । ड्रेकः शीघ्रं दूरं पश्यति स्म, स्त्रियः न अवमानयन्, परन्तु तान् दुःखकूपात् अधः कर्षितुं न इच्छति स्म । हेडन् वक्तुं आरब्धवान् तदा एलिसिया उपरि पश्यति स्म।
  
  "ठीकम्" इति तेषां प्रमुखः अवदत् । "लॉरेन् इत्यनेन मूलतः यत् चिन्तितम् आसीत् तस्मात् इदं श्रेष्ठम् अस्ति। हेलेस्पोन्ट्-नगरस्य यात्रायै कः अस्ति ?
  
  एलिसिया निःश्वसति स्म। "अस्य शापितदलस्य कृते परिपूर्णं ध्वन्यते। मां पञ्जीकरणं कुर्वन्तु।"
  
  
  * * * ९.
  
  
  प्रथमं हेलिकॉप्टरेण ततः वेगनौकायानेन SPEAR-दलः डार्डानेल्-नगरस्य समीपं गतः । सूर्यः पूर्वमेव क्षितिजं प्रति मज्जति स्म, प्रकाशः उज्ज्वलकन्दुकात् पृष्ठभूमितः विहङ्गमपट्टिकायां परिणतः, क्षैतिजस्लैशः च ड्रेकः उबडखाबडयानस्य समये कष्टेन एव परिवहनविधानानां मध्ये परिवर्तनं कुर्वन् आसीत्, तथा च विमानचालकाः कथं सुरक्षितरूपेण दिवसं व्यतीतवन्तः इति आश्चर्यं कर्तुं समयं प्राप्नोत् हेलिकॉप्टरे तस्य पार्श्वे स्थित्वा एलिसिया स्वस्य भावनां किञ्चित् स्पष्टीकृतवती ।
  
  "अरे, किं भवन्तः मन्यन्ते यत् अयं बन्धुः अस्मान् मारयितुं प्रयतते?"
  
  किनिमाका, दृढतया बद्धः, यावन्तः अतिरिक्तपट्टिकाः धारयितुं शक्नोति, आलम्ब्य, संकुचितदन्तैः अवदत्, "अहं निश्चयेन सः मन्यते यत् ते उच्छ्रिताः भवन्ति" इति
  
  संचारः पूर्णतया संचालितः, मुक्तः च आसीत् । तेषां दलेन सी.आय.ए.-संस्थायाः प्रदत्तानां शस्त्राणां निरीक्षणं कुर्वन् वायुः मौनम् अभवत् । ड्रेकः सामान्यशङ्कितान् प्राप्नोत्, येषु ग्लॉक्स्, एच् के एस, युद्धछुरीः, ग्रेनेड्-समूहः च आसीत् । रात्रौ दृष्टियन्त्राणि अपि प्रदत्तानि आसन् । कतिपयनिमेषेभ्यः अनन्तरं हेडन् संचारकस्य उपरि वार्तालापं कर्तुं आरब्धवान् ।
  
  "अतः जनाः, अस्य मिशनस्य अन्यस्य, अधिकस्य व्यक्तिगतस्य पक्षस्य विचारस्य समयः अस्ति। प्रतिस्पर्धां कुर्वन्तः दलाः। CIA अद्यापि वदति यत् षट् सन्ति, अतः कृतज्ञाः भवामः यत् इदं बहु अधिकं नास्ति। अलेक्जेण्ड्रियाकोष्ठकः विश्वस्य सी.आय.ए. ते मम समीपं यत्किमपि प्रासंगिकं तथ्यं प्रसारयन्ति-"
  
  "यदि तेषां हिताय अस्ति" इति केन्सी व्यवहरति स्म ।
  
  हेडन् कासितवान्। "अहं अवगच्छामि यत् भवतः सर्वकारीयसंस्थाभिः सह दुष्टानुभवाः अभवन्, सी.आय.ए. न्यूनातिन्यूनं च अहं स्वकार्यं सम्यक् कृतवान्। तेषां रक्षणीयं सम्पूर्णं राष्ट्रम् अस्ति। निश्चिन्ताः भवन्तु अहं भवद्भ्यः तथ्यं दास्यामि" इति ।
  
  "अहं चिन्तयामि यत् तस्याः स्कर्टं किं उत्थापयति" इति एलिसिया संचारकस्य उपरि कुहूकुहू कृतवती । "अहं निश्चयेन इदं न शापितम्।"
  
  केन्सी तां प्रेक्षते स्म। "किं भद्रं भवितुम् अर्हति यत् भवतः स्कर्टं उपरि आरुह्य गच्छति?"
  
  "अहं जानामि मा"। एलिसिया द्रुतगत्या निमिषं कृतवती। "जॉनी डेप् इत्यस्य मुखम्?"
  
  हेडन् तस्याः कण्ठं स्वच्छं कृत्वा अग्रे अगच्छत्। "षट् विशेषबलदलानि। कः सहानुभूतिशीलः, कः साक्षात् वैरिणः इति वक्तुं कठिनम्। मा कल्पयतु। अस्माभिः सर्वेषां शत्रुरूपेण व्यवहारः करणीयः। अस्मिन् विषये वयं जानीमः देशाः कश्चन अपि एतत् न स्वीकुर्यात् । अहं अवगच्छामि यत् भवन्तः एतेषां केचन वयस्काः जानन्ति स्यात्, परन्तु गीतं तथैव तिष्ठति" इति ।
  
  यदा हेडन् विरामं कृतवान् तदा ड्रेकः आङ्ग्लदलस्य विषये चिन्तितवान् । एसएएस-सङ्घस्य कानिचन रेजिमेण्ट्-समूहाः आसन्, सः च बहुवर्षेभ्यः दूरम् आसीत्, परन्तु तदपि अति-अभिजात-सैनिकानाम् जगत् सम्यक् विशालं नासीत् । हेडन् इदानीं सम्भाव्यसङ्घर्षाणां आरक्षणस्य च विषये वक्तुं सम्यक् आसीत्, न तु युद्धक्षेत्रे तेषां कृते अप्रमत्तः गृहीतः । डाहल् स्वीडिश-दलस्य विषये रुचिं लभते, केन्जी-इत्यस्य इजरायल-दलस्य विषये च । साधु कार्यं, तत्र पारम्परिकं अमेरिकन-उपस्थितिः नासीत् ।
  
  "चीनदेशः मैत्रीपूर्णः इति कल्पयितुं न शक्नोमि" इति सः अवदत् । "न च रूसः।"
  
  "एतेन वेगेन" इति माई खिडक्याः बहिः पश्यन्ती अवदत् । "अन्धकारे ते आकाराः भविष्यन्ति।"
  
  "किं अस्माकं प्रत्येकस्य देशस्य वर्तमानस्थितेः विचारः अस्ति?" - इति डाहल् अपृच्छत् ।
  
  "आम्, अहं केवलम् एतत् प्रति गच्छामि स्म। यावत् वयं वक्तुं शक्नुमः तावत् स्वीडिशदेशिनः कतिपयानि घण्टानि दूरे सन्ति । फ्रांसीसीजनाः अद्यापि गृहे एव सन्ति। मोसाद् निकटतमः, अतीव समीपस्थः अस्ति" इति ।
  
  "अवश्यं" इति डाहल् अवदत् । "ते कुत्र गच्छन्ति इति वस्तुतः कोऽपि न जानाति।"
  
  ड्रेकः किञ्चित् कासितवान् । "किं भवन्तः स्वीडेन्देशस्य असफलप्रयासस्य न्याय्यं कर्तुं प्रयतन्ते?"
  
  "अधुना त्वं यूरोविजन-स्थले इव ध्वनयसि। तथा च कश्चित् ब्रिटेनस्य उल्लेखं न कृतवान् । ते कुत्र स्थिताः सन्ति ? अद्यापि चायं कृत्वा?" डाहल् एकं काल्पनिकं चषकं उत्थापितवान्, तस्य लघु अङ्गुली कोणेन बहिः निष्क्रान्तवती ।
  
  न्याय्यः बिन्दुः आसीत् । "अच्छा, स्वीडेन्देशः सम्भवतः पश्चात्तापेन आरब्धः।"
  
  "कमपि ते आरब्धवन्तः।"
  
  "गायस्" इति हेडन् व्यत्यस्यत । "अस्मामपि अस्य भागः इति मा विस्मरन्तु। वाशिङ्गटनं च अस्माकं विजयः अपेक्षते" इति ।
  
  ड्रेकः विहसति स्म। डाहल् विस्मितः अभवत्। लॉरेन् वक्तुं आरब्धवान् तदा स्मिथः उपरि पश्यति स्म ।
  
  "एतत्सर्वं रोचकं परिवर्तनं अस्ति यत् एतेषु केचन देशाः कस्यापि हस्तक्षेपस्य घोरं विरोधं कुर्वन्ति । अवश्यं, बकवासस्य स्तरः सर्वदा उच्चः भवति, परन्तु वयं केषाञ्चन अनैष्ठिकतत्त्वानां सह व्यवहारं कर्तुं शक्नुमः" इति ।
  
  "अनधिकृतरूपेण ? विखण्डनसमूहाः?" - किनिमका अपृच्छत्।
  
  "सम्भवम्" इति ।
  
  "एतत् केवलं अस्मान् मूलभूतसूचनासु पुनः आनयति" इति हेडन् अवदत् । "सर्वे वैरिणः सन्ति।"
  
  ड्रेकः चिन्तितवान् यत् स्मिथः तस्याः वचनस्य विषये किं चिन्तितवान् स्यात् इति । कुस्कोनगरे पुनः आगत्य जोशुआ वैरिणः आसीत्, परन्तु यतः तस्य मृत्युः सर्वकारेण अनुमोदितः नासीत् तथा च देशे तेषां वासः निरन्तरं परिवर्तमानः प्रतिस्पर्धितः च आसीत्, तस्मात् किं भविष्यति इति कोऽपि न जानाति स्म अस्य पुरुषस्य मृत्युः दुर्घटना आसीत्, परन्तु अप्रमादस्य, अतिउत्साहस्य च कारणेन । आम्, सः परजीवी, घातकः च आसीत्, परन्तु परिस्थितिः भिन्ना आसीत् ।
  
  हेलिकॉप्टरस्य अनन्तरं ते नौकाः पूरितवन्तः। कृष्णवस्त्रधारिणः तेषां मुखं छद्मरूपेण, हेलेस्पोन्ट्-जलस्य पारं सुचारुतया उच्छिष्टाः, अन्ते अन्धकारेन पूरिता रात्रौ। तेषां मार्गः शून्यः आसीत्, दूरतटात् परं प्रकाशाः स्फुरन्ति स्म । हेलेस्पोण्ट् इति महत्त्वपूर्णः नहरः आसीत् यः यूरोप-एशिया-देशयोः सीमायाः भागः अस्ति । संकीर्णः जलसन्धिः गैलिपोली-नगरं उत्तरतटेषु स्थितम् आसीत्, अन्येषु अधिकांशसीमासु तु तुल्यकालिकरूपेण अल्पजनसंख्या आसीत् । जले स्खलन्तः हेडन् लॉरेन् च स्वस्य संचारकस्य उपयोगं कुर्वन्ति स्म ।
  
  "हन्निबलस्य कदापि चिता नासीत्, श्मशानचिह्नमपि नासीत् । तेजस्वीवृत्तेः अनन्तरं अयं पौराणिकः सेनापतिः वृद्धावस्थायां विषयुक्तः प्रायः एकः एव मृतः । अतः कथं अचिह्नितं समाधिं लभसे?"
  
  लॉरेन् विरामं कृत्वा ड्रेकः उपरि पश्यति स्म। सा तान् पृष्टवती वा ?
  
  स्मिथः साहसेन समाधानं अन्वेष्टुं प्रस्थितवान् । "सोनार?"
  
  "सम्भवति, परन्तु भवतः कुत्र द्रष्टव्यम् इति बहु उत्तमः विचारः भवितुमर्हति" इति डाहल् अवदत् ।
  
  "ते एकं अस्पष्टं दस्तावेजं, अभिलेखनीयं दस्तावेजं, आम्, परन्तु कालेन नष्टाः" इति हेडन् अवदत् । "रोमनसाम्राज्यवादस्य विरोधं कुर्वतां नायकस्य प्रेम्णः जनाः हन्निबलस्य भाग्यं सर्वदा क्रोधं जनयति स्म । एतादृशः एकः व्यक्तिः ट्यूनीशिया-देशस्य राष्ट्रपतिः आसीत्, यः षष्ट्याः दशके इस्तान्बुल-नगरं गतः । अस्मिन् भ्रमणकाले सः केवलं इच्छति स्म यत् सः हन्निबलस्य अवशेषान् स्वेन सह ट्यूनीशियादेशं नेतुम् अर्हति इति । अन्यत् किमपि महत्त्वपूर्णं नासीत् । तुर्काः अन्ते किञ्चित् विनम्रं कृत्वा तं स्वैः सह अल्पयात्रायां नीतवन्तः" इति ।
  
  "षष्टिः ?" दाहल् अवदत्। "किं न तत् यदा युद्धापराधिनः स्वस्य दुष्टं लघु योजनां कल्पयितुं आरब्धवन्तः?"
  
  "अधिकसंभावना"। हेडन् अवदत्। "क्यूबादेशे निवसित्वा नूतनजीवनस्य आरम्भं कृत्वा । तदा तेषां नूतनः क्रमः प्रायः विंशतिवर्षं यावत् अभवत्" इति ।
  
  "सृजनशीलतां प्राप्तुं बहुकालः" इति एलिसिया अवदत् ।
  
  "तेषां कृते चत्वारि अश्ववाहनानि चिनोतु" इति माई अपि अवदत् । "हन्निबल - युद्धस्य अश्ववाहकः ? तस्य अर्थः भवति। परन्तु विजयः, दुर्भिक्षः, मृत्युः च के नरकाः सन्ति ? आफ्रिकादेशस्य च डार्डानेल्-नगरं चतुर्णां कार्डिनल्-दिशासु अन्यतमं किमर्थम्?"
  
  "उत्तमः बिन्दुः" इति एलिसिया मे इत्यस्य प्रतिध्वनिं कृतवती, येन ड्रेकः स्वस्य प्रयत्नाः दुगुणं कृतवान् । "भवता तां लघुचिन्तनटोपीं पुनः स्थापयितुं आवश्यकम्, फॉक्सी।"
  
  लॉरेन् स्मितं कृतवान्। तस्याः स्वरस्य स्वरेण ड्रेकः ज्ञातुं शक्नोति स्म । "अतः तुर्काः विशेषतः हन्निबलस्य स्वस्य अनादरात् लज्जिताः ट्यूनीशियादेशस्य राष्ट्रपतिं हेलेस्पोन्ट्-नद्याः एकं स्थानं नीतवन्तः । 'यत्र जर्जरभवनं वर्तते तस्मिन् पर्वते' इति । एतत् हन्निबल बार्का इत्यस्य विश्रामस्थानं प्रसिद्धम् अस्ति" इति ।
  
  ड्रेकः प्रतीक्षते स्म, परन्तु अधिका सूचना न आगता । "तथापि" इति सः अवदत्, "तत् त्रिंशत् वर्षाणि पूर्वम् आसीत् ।"
  
  "एतावत्कालं यावत् तत्र स्थितम् आसीत्, तुर्काः च न संशयः किमपि सम्मानरक्षकं स्थापितवन्तः" इति ।
  
  ड्रेकः संदिग्धः दृष्टः । "सत्यतः एतत् केवलं मानदं चिता एव भवितुम् अर्हति।"
  
  "ते तत्र ट्यूनीशियादेशस्य राष्ट्रपतिं मट्ट्. सः स्वस्य अंगरक्षकैः प्रमाणितानां वालुकानां शीशकानि अपि गृहीतवान्, गृहं प्रत्यागत्य तान् 'हन्निबलस्य समाधितः वालुका' इति आह्वयत् । तस्मिन् परिस्थितौ तस्मिन् वर्षे तुर्काः वास्तवमेव ट्यूनीशियादेशस्य राष्ट्रपतिं वञ्चयिष्यन्ति वा?"
  
  ड्रेकः तटरेखायाः समीपं गच्छन्तं कृष्णवक्रं प्रति अग्रे शीर्षं न्यस्य । "वयं ज्ञास्यामः।"
  
  
  पञ्चमः अध्यायः
  
  
  ड्रेकः सेबलवर्णीयं वेगनौकं जलात् बहिः आकृष्य, समीपस्थे पुरातनमूलपट्टिकायां बन्धयित्वा, बहिः मोटरं स्थापयित्वा साहाय्यं कृतवान् । मे, एलिसिया, स्मिथ च एकं चौकीं स्थापयितुं त्वरितम् अभवताम् । किनिमाका डाहल् इत्यस्य साहाय्येन गुरुपृष्ठपुटं उत्थापितवान् । ड्रेकः स्वस्य बूटस्य अधः वालुकाम् अनुभवति स्म । वायुः पृथिव्याः गन्धं प्राप्नोति स्म । तस्य वामे तीरं प्रति प्रचण्डतया तरङ्गाः नौकाभिः गतिं दत्तवन्तः । शूलधारिणः वृत्तान्तं गृह्णन्ति स्म तदा अन्यः कोऽपि शब्दः मौनं न भङ्गयति स्म ।
  
  हेडन् पोर्टेबल जीपीएस नेविगेटर् धारयति स्म । "दण्डः। मम निर्देशांकाः प्रोग्रामिताः सन्ति। किं वयं गन्तुं सज्जाः स्मः?"
  
  "सज्ज" इति प्रतिक्रियारूपेण अनेकाः स्वराः निःश्वसन्ति स्म ।
  
  हेडन् अग्रे गतः, ड्रेकः च तस्य पृष्ठतः निवसति स्म, तस्य पादयोः अधः द्रुतवालुकाम् लङ्घयन् । ते निरन्तरं क्षेत्रं स्कैन कुर्वन्ति स्म, परन्तु अन्ये प्रकाशस्रोताः न दृश्यन्ते स्म । कदाचित् ते प्रथमं अत्र आगतवन्तः सर्वथा। कदाचित् अन्ये दलाः निवृत्ताः आसन्, अन्यस्मै सर्वाणि भार-उत्थापनं कर्तुं त्यक्तवन्तः । कदाचित् इदानीं अपि ते अवलोकिताः आसन्।
  
  संभावनाः अनन्ताः आसन् । तेषां गमनसमये ड्रेकः एलिसिया इत्यस्मै शिरः न्यस्य आङ्ग्लमहिला रेखायां सम्मिलितवती । "मे पार्श्वतः पार्श्वे उतार-चढावः भवति।"
  
  "स्मिथस्य विषये किम्?" - अहं पृष्टवान्।
  
  "अहं यत्र अस्मि। मार्गः स्पष्टः अस्ति" इति ।
  
  अहो, परन्तु वयं अन्तःदेशं गच्छामः इति ड्रेकः चिन्तितवान्, परन्तु किमपि न अवदत्। मृदुवालुका कठिनसङ्कुचितभूमिं मार्गं दत्तवती, ततः ते तटबन्धम् आरुह्य । कतिपयपादमात्रं ऊर्ध्वं प्रवणशिखरं च शीघ्रमेव मरुभूमिसीमां लङ्घ्य समतलभूमिखण्डे स्थितवन्तः । हेडन् मार्गं दर्शितवान् ते च वंध्यं निर्जनभूमिं लङ्घितवन्तः। अधुना संरक्षकाणां पोस्ट् करणस्य आवश्यकता नास्ति। ते माइलपर्यन्तं द्रष्टुं शक्नुवन्ति स्म, परन्तु मे-स्मिथ् च अधिकं दूरं स्थितवन्तौ, तेषां दर्शनक्षेत्रं वर्धयन् ।
  
  जीपीएस-पर्दे मौनेन निमिषं कृत्वा तान् लक्ष्यस्य समीपं मार्गदर्शनं करोति स्म, रात्रौ कृष्णं तोरणं च तेषां उपरि भव्यतया प्रसारितम् आसीत् । एतावता अन्तरिक्षेण आकाशः विशालः आसीत्; नक्षत्राणि कष्टेन दृश्यन्ते, चन्द्रः च लघु पट्टिका अस्ति । दशनिमेषाः विंशतिः, ततः त्रिंशत् इति परिणताः, ते अद्यापि एकान्ते गच्छन्ति स्म । हेडन् दलेन अलेक्जेण्ड्रिया च सह संचारकमाध्यमेन सम्पर्कं कृतवान् । ड्रेकः प्रकृतेः दन्तयुक्तं लयं श्वसन् पर्यावरणं तं गृह्णीयात् । पशूनां शब्दाः, वायुः, पृथिव्याः खरखरः - सर्वं तत्र आसीत्, परन्तु किमपि अनुचितं नासीत्। सः अवगच्छत् यत् तेषां विरुद्धं ये दलाः सन्ति ते तेषां इव प्रत्येकं किञ्चित् उत्तमाः भवितुम् अर्हन्ति, परन्तु सः स्वस्य क्षमतासु, मित्राणां च क्षमतासु विश्वासं करोति स्म ।
  
  "अग्रे" इति हेडन् कुहूकुहू कृतवान् । "जीपीएस-माध्यमेन प्रायः चत्वारिंशत् पादपर्यन्तं उन्नतः भूभागः दृश्यते । एषः एव पर्वतः भवेत् यस्य वयं अन्विष्यामः। उपरि पश्यतु" इति ।
  
  अन्धकारात् शनैः शनैः सः पर्वतः निर्गतः, विघ्नैः स्थिरमार्गं उत्कीर्णं कुर्वन्तः शुष्कभूमिं उत्कीर्णमूलैः शिलाभिः च निरन्तरं उदयमानः पृथिवीपिण्डः ड्रेकः एलिसिया च क्षणं यावत् स्थगित्वा पश्चात् अवलोकितवन्तौ, चपलसमुद्रपर्यन्तं प्रसृतं स्निग्धं कृष्णं लक्षयन् । ततः परं च दूरं बन्दरगाहस्य स्फुरन्तः प्रकाशाः, सर्वथा भिन्नं अस्तित्वम्।
  
  "एकदा?" एलिसिया आश्चर्यचकितः अपृच्छत्।
  
  ड्रेकः एवम् आशासितवान् । "वयं तत्र गमिष्यामः" इति सः अवदत् ।
  
  "एतत् सुलभं भवेत्।"
  
  "प्रेम च।" यथा द्विचक्रिकायाः सवारी। परन्तु त्वं पतित्वा कटनानि, क्षतानि, खरचनानि च प्राप्नुथ बहुकालपूर्वं भवतः संतुलनं प्राप्तुं" इति ।
  
  "अतः, अर्धमार्गः पूर्वमेव गतः अस्ति।" सा तं संक्षेपेण स्पृष्ट्वा ततः पर्वतस्य उपरि अगच्छत् ।
  
  ड्रेकः मौनेन तस्याः अनुसरणं कृतवान् । भविष्यं खलु इदानीं संभावनानां नूतनं धनं धारयति स्म यतः एलिसिया माइल्सः स्वस्य आत्मविनाशचक्रात् मुक्तः अभवत् । तेषां केवलं कर्तव्यं आसीत् यत् जगतः जनान् दुःखं दातुं नरक-नतस्य उन्मत्तानां, मेगालोमेनियाक्-जनानाम् अपरं समूहं पराजितव्यम् आसीत् ।
  
  अत एव च तस्य सदृशाः सैनिकाः सर्वं रेखायां स्थापयन्ति। पार्श्वे एड्रीयनस्य कृते, मार्गे पारं ग्राहम् इत्यस्य च कृते। क्लो इत्यस्य कृते, या प्रतिदिनं स्वबालद्वयं समये एव विद्यालयं प्राप्तुं संघर्षं कुर्वती आसीत् । सुपरमार्केटं गन्तुं मार्गे ये दम्पतीः विलपन्ति स्म, विलपन्ति स्म च। ये रिंगमार्गे जामेषु सद्भावेन उपविष्टाः, ये च पङ्क्तिं कूर्दन्ति स्म, तेषां हिताय। न तु गटर-मलस्य कृते ये अन्धकारस्य अनन्तरं भवतः वैन्-गराज-मध्ये आरुह्य यत्किमपि शक्नुवन्ति तत् प्रस्थाय । न तु उत्पीडकानां, सत्तासाधकानां, पृष्ठच्छेदकानां च कृते। ये सम्मानाय, प्रेम्णा, परिचर्यायै च कठिनं युद्धं कृतवन्तः तेषां पालनं भवतु। ये पुत्राणां भविष्याय युद्धं कृतवन्तः ते तस्य अभयस्य विषये विश्वासं कुर्वन्तु। ये परोपकारं कृतवन्तः तेषां साहाय्यं भवतु।
  
  हेडन् न्यूनकुरुखेन तस्य ध्यानं आकर्षितवान् । "एतत् स्थानं भवितुम् अर्हति । जीपीएस इति वदति, अग्रे परित्यक्तं भवनं पश्यामि" इति ।
  
  सः आच्छादितवर्णबिन्दून् अपश्यत्। तदा घटनानां केन्द्रम् आसीत् । इदानीं सूक्ष्मतायाः समयः नासीत् । ते अपि हन्निबलस्य समाधिं अन्वेष्टुं आतिशबाजीं प्रज्वलितवन्तः स्यात् यदि इदानीं ते अत्र आसन् इति शीघ्रं तत् प्राप्नुयुः। यतः ड्रेकः विश्वसिति स्म यत् यदि ते तत् प्राप्नुयुः तर्हि अन्ये सर्वे दलाः अपि तथैव शक्नुवन्ति इति ।
  
  हेडन् अनुमानितक्षेत्रं लक्षितवान् । किनिमाका, डाहल् च स्वस्य गुरुपृष्ठपुटं भूमौ अवतारितवन्तौ । मे, स्मिथ च उत्तमं अवलोकनस्थानं स्वीकृतवन्तौ । ड्रेकः एलिसिया च सहायार्थं हेडन् इत्यस्य समीपं गतवन्तौ । केवलं योर्गिः एव लम्बितवान्, किं कर्तव्यमिति कथयितुं प्रतीक्षमाणः अनिश्चिततां दर्शयन् ।
  
  किनिमाका, डाहल् च कार्बनफाइबर-स्टैण्ड्-इत्यत्र त्रयम् आरुह्य अधिकं च दत्त्वा केचन महान् टॉर्च-प्रकाशाः निर्मितवन्तौ । एते केवलं उज्ज्वलाः बल्बाः न आसन्, ते सूर्यप्रकाशस्य यथासम्भवं निकटतया अनुकरणार्थं निर्मिताः आसन् । स्वीकृत्यैव, सी.आय.ए.-संस्थायाः विस्तृतक्षमता अपि मिस्रदेशे सीमितम् आसीत्, परन्तु ड्रेकः चिन्तितवान् यत् एतत् यंत्रं बहु दुष्टं न दृश्यते इति । किनिमाका विशालं क्षेत्रं प्रकाशयितुं स्टैण्ड्-उपरि स्थापितं दीपं प्रयुक्तवान्, ततः हेडन्, डाहल् च भूमौ सर्वेक्षणं कर्तुं गतवन्तौ ।
  
  "अधुना ध्यानं ददातु" इति हेडन् तान् अवदत् । "अन्तिमन्यायस्य आदेशः दावान् करोति यत् हन्निबलस्य मृत्योः बहुकालानन्तरं अत्र शस्त्राणि दफनानि आसन् । अयं अचिह्नितः समाधिः, न तु शिरःशिला। अतः वयं विक्षिप्तभूमिं अन्विष्यामः, न तु अस्थि, खण्डाः, स्तम्भाः वा। वयं तानि वस्तूनि अन्विष्यामः ये अद्यतनतया दफनानि आसन्, न तु प्राचीनानि अवशेषाणि। अतिकठिनं न भवेत्-"
  
  "तथा मा वद!" डाहल् कूजत् । "त्वं सर्वं जिन्क्स करिष्यसि, धिक्।"
  
  "अहं केवलं वदामि यत् अस्माभिः हन्निबलं अन्वेष्टुं न प्रयोजनम्। केवलं शस्त्राणि" इति ।
  
  "उत्तमः बिन्दुः।" किनिमाका परिधिं परितः प्रकाशं किञ्चित् समायोजितवान् ।
  
  हेडन् भूमौ त्रीणि स्थानानि चिह्नितवान् । ते सर्वे केनचित् प्रकारेण परिवर्तिताः इव दृश्यन्ते स्म, अधुना कोऽपि न। योर्गी फाल्तुः हस्ते सावधानतया समीपं गतः। ड्रेकः एलिसिया च तस्य सह मिलितवन्तौ, तदनन्तरं किनिमाका च ।
  
  "मात्रं खनतु" इति हेडन् अवदत् । "शिघ्रेन कुरु"।
  
  "किं यदि बूबी-जालम् अस्ति?" एलिसिया पृष्टवती।
  
  ड्रेकः जर्जरं भवनं पश्यति स्म । भित्तिः दुःखिताः लम्बिताः, पतिताः, जगतः भारं धारयन्तः इव। एकः पक्षः विशालविच्छेदकेन इव अर्धभागे खण्डितः आसीत्, इदानीं दन्तदन्तवत् उभयतः निर्गताः खण्डाः । छतम् बहुकालपूर्वं पतितम् आसीत्, द्वारं वा खिडकी वा नासीत्। "अच्छा, तत्र आश्रयं प्राप्तुं शक्नुमः इति न दृश्यते।"
  
  "धन्यवाद"।
  
  "चिन्ता मा कुरु प्रेम। शिरः उपरि स्थापयतु" इति ।
  
  ड्रेकः क्रुद्धस्य चकाचौंधस्य अवहेलनां कृत्वा कार्यं कर्तुं प्रवृत्तः । "तर्हि तथापि चतुर्णां अश्ववाहकानां किं महत्त्वम्?" सः संचारकस्य उपरि हेडन् पृष्टवान्।
  
  "चिन्तनसमूहस्य सर्वोत्तमः अनुमानः? ते अस्माभिः अन्विष्यमाणानां ऐतिहासिकानाम्, अस्माभिः आशासितानां शस्त्राणां च अनुरूपाः सन्ति । अतः रोमन्-जनानाम् द्वेषं कर्तुं पालितः हन्निबलः रोमनगरे प्रायः अनन्तं युद्धं आरब्धवान्, किम्? अत्रैव वयं युद्धशस्त्राणि प्राप्नुमः" इति ।
  
  "ते अश्ववाहकाः इति अपि भवितुम् अर्हति" इति किनिमका व्यवधानं कृतवान् । "अर्थात् हन्निबलः आसीत्।"
  
  "आम्, किञ्चित् अति अस्पष्टम्, मनो।"
  
  "तर्हि तस्य बाइबिलेन सह किमपि सम्बन्धः नास्ति?" ड्रेकः अन्यं पृथिवीपिण्डं खनितवान् । "यतो हि अस्माकं एतेषां मूर्खसङ्केतानां कस्यापि आवश्यकता नास्ति।"
  
  "अच्छा, ते प्रकाशितवाक्ये आविर्भूताः,-"
  
  "अहो!" एलिसिया सहसा क्रन्दितवती। "अहं किमपि प्रहारं कृतवान् इति मन्ये!"
  
  "अवधानं च" इति मे इत्यस्य स्वरः संचारकस्य उपरि कुहूकुहूम् अकरोत् । "जले नूतनाः प्रकाशाः प्रादुर्भूताः, ते शीघ्रं समीपं गच्छन्ति।"
  
  
  षष्ठोऽध्यायः
  
  
  ड्रेकः फाल्तुम् तलम् पातयित्वा एलिसियाम् अवलोकयितुं समीपं गतः। योर्गी तत्रैव आसीत्, तस्याः खनने साहाय्यं कुर्वन् आसीत् । किनिमका अपि शीघ्रम् अग्रे गतः।
  
  "अस्माकं कियत् समयः अस्ति?" हेडन् तत्कालं पृष्टवान्।
  
  "तेषां वेगेन न्याय्यं चेत् त्रिंशत् निमेषाः शीर्षस्थाने भवन्ति" इति स्मिथः अवदत् ।
  
  डाहल् ध्यानपूर्वकं निरीक्षितवान्। "किमपि सूचकाः?"
  
  "सम्भवतः मोसाद्" इति केन्सी अवदत् । "ते निकटतमाः आसन्।"
  
  ड्रेकः शपथं कृतवान् । "एकमात्रं समयं यदा अहं कामितवान् यत् शापिताः स्वीडिशाः प्रथमं आगमिष्यन्ति।"
  
  एलिसिया जानुपर्यन्तं छिद्रे स्थित्वा स्वस्य फाल्तुस्य धारं मृदुभूमौ खनन्ती वस्तुं मुक्तुं प्रयतमाना आसीत् । सा अस्पष्टानि किनारेषु निरनन्दं कर्षन्ती संघर्षं कृतवती । किनिमाका उपरितः भूमौ स्वच्छं कुर्वन् आसीत् यदा योर्गी भूमौ नित्यं विस्तारमाणे व्रणे एलिसिया इत्यनेन सह सम्मिलितः आसीत् ।
  
  "इदं किं?" - अहं पृष्टवान्। ड्रेकः पृष्टवान्।
  
  हेडन् जानुभ्यां हस्तौ कृत्वा अधः कूजत् । "अद्यापि निश्चितरूपेण वक्तुं न शक्नोमि।"
  
  "आत्मानं एकत्र आकर्षय, एलिसिया।" ड्रेकः विस्मितः अभवत्।
  
  एकः कान्तिः, उन्नताङ्गुली च तस्य एकमात्रं प्रतिक्रिया आसीत् । प्रश्नस्य वस्तु मलेन आवृतं सर्वतः मलैः आवृतं च आसीत्, परन्तु तस्य आकारः आसीत् । लम्बवत्, प्रायः द्वौ मीटर् एकमीटर् परिमाणं कृत्वा, निश्चितः पेटीकारः आसीत्, सुलभतया च गच्छति स्म, येन सः सर्वथा गुरुः नासीत् इति दर्शयति स्म समस्या आसीत् यत् कठिनपृथिवीभिः मूलैः च परितः संकुचितं च आसीत् । ड्रेकः पेटीतः समुद्रं प्रति पश्यति स्म, प्रकाशाः नित्यं समीपं गच्छन्ति इति पश्यन् चिन्तयति स्म यत् एतादृशः लघुः लघुः पात्रः कथं नरकं विनाशकारीं सैन्यशस्त्रं धारयितुं शक्नोति इति।
  
  "पञ्चदशनिमेषाः" इति स्मिथः अवदत् । "न अन्ये उपसर्गस्य लक्षणम्।"
  
  एलिसिया भूमौ संघर्षं कृतवती, प्रथमं शापं दत्त्वा कुत्रापि न गच्छति स्म, परन्तु अन्ते सा तत् द्रव्यं विमोच्य योर्गी इत्यस्मै तत् बहिः आकर्षितुं अनुमतिं दत्तवती । तदा अपि अतिवृद्धाः लताः, उलझितमूलाश्च तस्मै सुखेन इव आलम्बन्ते स्म, कठिनः, विकृष्यमाणः गुच्छः यः मुक्तुं न अस्वीकृतवान् । इदानीं ते कटिपर्यन्तं पङ्के वस्त्रं विहाय फाल्तुम् अवलम्ब्य आसन् । ड्रेकः स्पष्टतया "कार्यं कुर्वन्तः पुरुषाः" रेखातः निवृत्तः अभवत्, उत्थापने सहायतार्थं च अवलम्बितवान् । डाहल् अपि नतवान्, ते मिलित्वा वस्तुनः पार्श्वे आश्रयं प्राप्य तत् बहिः आकर्षितुं समर्थाः अभवन् । मूलं विरोधं कृतवान्, भग्नं, विच्छिन्नं च। केचन प्रियजीवनं धारयन्ति स्म। ड्रेकः निपीड्य तत् छिद्रस्य उपरि धारस्य उपरि च सरति इति अनुभवति स्म। उपरितः विस्थापितानां मृत्तिकायाः नद्यः प्रवहन्ति स्म । ततः सः डाहल् च एकत्र उत्थाय एलिसिया योर्गी च अधः प्रेक्षते स्म । उभौ रक्तवक्त्रौ, श्वसितौ च आस्ताम् ।
  
  "किम्?" - अहं पृष्टवान्। ड्रेकः पृष्टवान्। "किं भवन्तौ चायविरामं कर्तुं योजनां कुर्वतः ? इतः नरकं बहिः निष्कासयतु" इति ।
  
  एलिसिया योर्गी च अधिकानि पेटीः अथवा सम्भवतः पुरातनानि अस्थीनि अन्विष्य छिद्रस्य तलम् द्विवारं परीक्षितवन्तौ । किमपि न लब्धम्। क्षणानन्तरं सः रूसीयुवकः छिद्रस्य धारायाम् धावितवान्, यत्र नास्ति इव भासते तत्र समर्थनं प्राप्य, अतः सः सानुतः उपरि, छिद्रस्य धारस्य उपरि च उच्छ्रितुं शक्नोति स्म एलिसिया दुःखेन किं भवति इति पश्यति स्म, ततः किञ्चित् विषमरूपेण पार्श्वे प्लवति स्म । ड्रेकः तस्याः हस्तं गृहीत्वा तां उपरि आकर्षितवान्।
  
  सः कूजति स्म। "त्वया फाल्तुः विस्मृतः।"
  
  "किं त्वं तत् प्राप्तुं गन्तुं इच्छसि ? प्रथमं शिरः समर्पयामि" इति ।
  
  "संयम, संयम।"
  
  हेडन् छिद्रं प्रति अधः पश्यति स्म । "मया चिन्तितम् यत् दरिद्रवृद्धेन हन्निबल बार्का इत्यनेन सह क्षणं व्यतीतुं क्षणं व्यतीतुं उत्तमः समयः भविष्यति। वयं सहसैनिकस्य अनादरं कर्तुम् न इच्छामः" इति ।
  
  ड्रेकः सहमतिपूर्वकं शिरः उन्नमयितवान् । "आख्यान"।
  
  "यदि सः तत्र अधः अपि अस्ति।"
  
  हेडन् अवदत् यत्, "नाजी-दलस्य जनाः स्वस्य शोधं कृतवन्तः । "अहं च, अहं अनिच्छया स्वीकुर्वन् अस्मि, ते तत् सम्यक् कृतवन्तः। केवलं कार्ये कुशलः इति कारणेन एव हनिबलः स्थायि प्रसिद्धिं प्राप्तवान् । आल्प्स्-पर्वतानां पारं तस्य यात्रा प्रारम्भिकयुद्धानां विलक्षणसैन्यसाधनासु अन्यतमं वर्तते । सः सैन्यरणनीतयः प्रवर्तयति स्म, येषां प्रशंसा अद्यत्वे अपि प्रशंसिता अस्ति" इति ।
  
  क्षणान्तरे ते उपरि पश्यन्ति स्म। डाहल् तेषां सह आसीत् । किनिमाका तत् द्रव्यं दूरं स्वाइप् कृत्वा कृष्णकाष्ठनिर्मितः दृढः पेटी प्रकाशितवान् । उपरि लघुः ध्वजः आसीत्, हवाईदेशीयः तत् दर्शयितुं प्रयतते स्म ।
  
  हेडन् मम प्रति अवलम्बितवान्। "तत् एव।" तेषां गृहनिर्मितः लोगो। अन्तिमन्यायस्य क्रमः" इति ।
  
  ड्रेकः तस्य अध्ययनं कृतवान्, प्रतीकं कण्ठस्थं कृतवान् । कम्पासस्य विभिन्नेषु बिन्दुषु परितः चत्वारि विकृष्यमाणानि वेणीनि स्थापितानि लघुमध्यवृत्तं इव आसीत् । मण्डलं अनन्ततायाः प्रतीकम् आसीत् ।
  
  "स्किथ्स् शस्त्राणि सन्ति" इति हेडन् अवदत् । "भवतः अन्तःलोकस्य रक्षणं कुर्वन्?" सा स्कन्धं संकुचितवती। "अवश्यकतानुसारं पश्चात् एतस्य निवारणं करिष्यामः। अस्तु।"
  
  समुद्रे प्रकाशाः न आसन्, यस्य अर्थः अस्ति यत् मोसाद् यदि यः कोऽपि समीपस्थः आसीत् तर्हि ठोसभूमिं प्राप्तवान्, पूर्णवेगेन पञ्चदशनिमेषेभ्यः न्यूनं दूरं च आसीत् ड्रेकः पुनः चिन्तितवान् यत् कथं सम्मुखीकरणस्य समाप्तिः भविष्यति इति । SPEAR इत्यनेन चतुर्णां शस्त्राणां सर्वथा सुरक्षिततायाः आदेशः दत्तः, परन्तु युद्धक्षेत्रे सम्यक् आदेशाः दुर्लभाः एव भवन्ति स्म । सः अन्येषां मुखयोः घबराहटव्यञ्जनानि दृष्ट्वा जानाति स्म यत् ते अपि तथैव अनुभूयन्ते, हेडन् अपि, यः आदेशसंरचनायाः समीपस्थः आसीत्
  
  ते गन्तुं सज्जाः आसन्।
  
  "सङ्घर्षं परिहरितुं प्रयतध्वम्" इति हेडन् अवदत् । "सुस्पष्टम्"।
  
  "किं यदि वयं न शक्नुमः?" - इति डाहल् अपृच्छत्।
  
  "अच्छा, यदि मोसाद् अस्ति तर्हि वयं वार्तालापं कर्तुं शक्नुमः।"
  
  "तेषां कृते आईडी-वेस्ट् भविष्यन्ति इति मम शङ्का अस्ति" इति एलिसिया गुञ्जति स्म । "एषः पुलिस-प्रदर्शनः नास्ति।"
  
  हेडन् क्षणिकरूपेण स्वस्य संचारकं निष्क्रियस्थाने परिवर्तयति स्म । सा अवदत् यत्, "यदि वयं गोलिकापातं प्राप्नुमः तर्हि वयं युद्धं कुर्मः । "अन्यत् किं कर्तुं शक्नुमः?"
  
  ड्रेकः एतत् सर्वोत्तमः सम्झौताः इति दृष्टवान् । आदर्शे जगति ते समीपं गच्छन्तीनां सैनिकानाम् अतीत्य स्खलिताः भूत्वा अक्षताः अनिर्दिष्टाः च स्वयानं प्रति प्रत्यागमिष्यन्ति स्म । अवश्यं आदर्शजगति SPEAR इत्यस्य अस्तित्वं न स्यात्। सः पुनः स्वशस्त्राणि परीक्षितवान् यदा दलं बहिः गन्तुं सज्जं भवति स्म ।
  
  "दीर्घमार्गं गृह्यताम्" इति हेडन् सूचितवान् । "ते न करिष्यन्ति"।
  
  सर्वाणि सावधानतानि। विग्रहं परिहरितुं सर्वाणि युक्तयः।
  
  लॉरेन् इत्यस्याः स्वरः तस्य कर्णे कण्टकः आसीत् । "अस्माभिः अधुना एव वार्ता प्राप्ता, जनाः। स्वीडिशाः अपि समीपं गच्छन्ति" इति ।
  
  
  सप्तमोऽध्यायः
  
  
  ड्रेकः प्रथमं जर्जरं भवनं परितः गत्वा ततः सानुतः अधः गतः । अन्धकारः अद्यापि भूमिं आच्छादयति स्म, परन्तु प्रदोषः कोणे एव आसीत् । ड्रेकः स्वस्य मार्गं विषमपाशरूपेण वर्णितवान् यावत् सः समुद्रस्य विपरीतदिशि आत्मानं न प्राप्नोत् ।
  
  इन्द्रियाणि सजगाः, शिरः उन्नताः, दलं अस्मान् अनुसृत्य।
  
  डाहल् तस्य बाहुस्य अधः ढक्कनं सावधानीपूर्वकं धारयन् पेटीं गृहीतवान् । केन्जी तस्य पार्श्वे धावित्वा तस्य मार्गं अन्वेष्टुं साहाय्यं कृतवान् । दलं रात्रौ दृष्टिसामग्री धारयति स्म, स्मिथं विहाय सर्वे, यः स्वपरिवेशस्य विषये पूर्णतया अवगतः भवितुम् इच्छति स्म । उत्तमः संयोजनः आसीत् । पार्श्वे पार्श्वे एकस्मिन् सञ्चिकायां च धावितवन्तः यावत् ते पर्वतस्य पादं, समतलं समतलं च यत्र आश्रयः नासीत् । ड्रेकः स्वस्य पाशं लसत्, तान् नौकानां सामान्यदिशि नेतवान् । एकं वचनं न उक्तम् - सर्वे स्वपरिवेशस्य परीक्षणार्थं स्वइन्द्रियाणां उपयोगं कुर्वन्ति स्म।
  
  ते जानन्ति स्म यत् तेषां शत्रवः कियत् घातकाः सन्ति। न अर्धरुचिकराः भाडेकाः अस्मिन् समये। अद्य, परं च, परं च, तेषां सम्मुखीभूताः सैनिकाः ये तेभ्यः अहीनाः आसन् ।
  
  प्रायशः।
  
  किञ्चित् अतिवेगं गच्छन्ति इति अनुभवन् ड्रेकः मन्दं कृतवान् । तेषां पक्षे भूभागः नासीत् । पूर्वक्षितिजं प्रति विवर्णकान्तिः सरति स्म । शीघ्रमेव आवरणं न भविष्यति। स्मिथः तस्य दक्षिणे, माई च वामे स्थितः । दलं नीचम् एव स्थितम् । उपरि जर्जरभवनयुक्तः पर्वतः तेषां पृष्ठतः प्रादुर्भूतः संकुचितः अभवत् । अग्रे अनेकवृक्षैः बिन्दुयुक्ता गुल्मपङ्क्तिः प्रादुर्भूतः, ततः ड्रेकः किञ्चित् उपशमम् अनुभवति स्म । यत्र भवितव्यम् आसीत् तस्मात् ईशानदिशि दूरं दूरम् आसीत्, परन्तु अन्त्यफलं सार्थकम् आसीत् ।
  
  सर्वोत्तमः प्रकरणः परिदृश्यः ? न युद्धम्।
  
  सः संकटं पश्यन् स्वस्य शरीरभाषां तटस्थं कृत्वा अग्रे अगच्छत् । सम्पर्कः शान्तः एव अभवत् । आश्रयस्य समीपं गच्छन्तः ते मन्दं कृतवन्तः, यद्यपि कश्चन पूर्वमेव प्रतीक्षमाणः अस्ति । कमाण्डो इति नाम्ना ते चेतावनीम् अपेक्षितुं शक्नुवन्ति स्म, परन्तु अस्मिन् कार्ये किमपि गृहीतुं न शक्यते स्म ।
  
  ड्रेकः अनेकवृक्षैः, विरलगुल्मैः च सीमां कृत्वा विशालं क्षेत्रं दृष्ट्वा अन्येभ्यः विरामं कर्तुं संकेतं दत्त्वा स्थगितवान् । परिदृश्यस्य निरीक्षणेन किमपि न ज्ञातम् । यावत् सः पश्यति स्म तावत् पर्वतस्य शिखरं निर्जनम् आसीत् । तेषां वामे कृशं आवरणं समतलं समतलं यावत् समुद्रतीरं यावत् गच्छति स्म । सः अनुमानं कृतवान् यत् तेषां नौकाः पञ्चदशनिमेषपर्यन्तं पादयात्रायाः दूरं भवेयुः इति। सः शान्ततया संयोजनं चालू कृतवान्।
  
  "लॉरेन्, स्वीडिश-देशस्य विषये किमपि वार्ता अस्ति वा?"
  
  "नहि। परन्तु ते समीपस्थाः एव भवेयुः" इति ।
  
  "अन्यदलानि?"
  
  "रूसः वायुतले अस्ति।" सा लज्जिता इव आसीत् । "अहं भवन्तं पदं दातुं न शक्नोमि।"
  
  "इदं स्थानं उष्णक्षेत्रं भवितुम् उद्यतः अस्ति" इति स्मिथः अवदत् । "अस्माभिः अवश्यमेव चलितव्यम्।"
  
  ड्रेकः तदनुमोदितवान् । "बहिः गच्छामः।"
  
  सः उत्थाय गोलिका इव आश्चर्यजनकं क्रन्दनं श्रुतवान् ।
  
  "तत्रैव निवर्तयतु ! अस्माकं कृते एकः पेटी आवश्यकी अस्ति। मा चल" इति ।
  
  ड्रेकः न संकोचम् अकरोत्, परन्तु शीघ्रमेव अवतरत्, चेतावनीयाः कृते कृतज्ञः अपि च शत्रुं चूकितवान् इति स्तब्धः अभवत् । डाहल् तं प्रेक्षते स्म, एलिसिया च भ्रान्ता दृश्यते स्म। माई अपि आश्चर्यं दर्शितवती।
  
  केन्सी जिह्वाम् क्लिक् कृतवती। "मोसाद् अवश्यमेव अस्ति।"
  
  "किं त्वं तान् बन्दुकस्य निशानेन नीतवान्?" हेडन् अपृच्छत्।
  
  "आम्" इति ड्रेकः अवदत् । "वक्ता ऋजुः अस्ति, सम्भवतः उभयतः सहायकाः सन्ति । यत्र वयं भवितुम् इच्छामः तत्रैव" इति ।
  
  "वयं अग्रे गन्तुं न शक्नुमः" इति माई अवदत् । "वयं पुनः गच्छामः। तस्मिन् दिशि" इति । सा पूर्वदिशि दर्शितवती। "अत्र आश्रयः, मार्गः च अस्ति, अनेकाः कृषिक्षेत्राणि सन्ति । नगरं बहुदूरे नास्ति। वयं निष्कासनस्य घोषणां कर्तुं शक्नुमः" इति ।
  
  ड्रेकः हेडन् प्रति दृष्टिपातं कृतवान् । तेषां प्रमुखः तटेन उत्तरदिशि गन्तुं, पूर्वदिशि सभ्यतां प्रति गन्तुं, युद्धस्य सम्मुखीभवितुं वा विकल्पं तौलयति इव आसीत् ।
  
  "अत्र तिष्ठामः चेत् किमपि उत्तमं न भविष्यति" इति डाहल् अवदत् । "एकस्य अभिजातशत्रुस्य प्रतिकारः एकं आव्हानं स्यात्, परन्तु वयं जानीमः यत् अधिकाः मार्गे सन्ति।"
  
  मे इत्यस्य वचनं सम्यक् इति ड्रेकः पूर्वमेव जानाति स्म । उत्तरेण मोक्षस्य किमपि मार्गं न प्रदत्तम्। ते हेलेस्पोन्ट्-नद्याः पार्श्वे आच्छादनं विना धावन्ति स्म, शुद्धभाग्यस्य उपरि अवलम्बन्ते स्म यत् ते केनचित् प्रकारेण परिवहनस्य कृते ठोकरं खादन्ति स्म । पूर्वयात्रायाः अवसरस्य गारण्टी अभवत्।
  
  तदतिरिक्तं अन्यदलानि कदापि कस्मात् अपि नगरात् आगमिष्यन्ति स्म ।
  
  हेडन् तत् आहूय ततः पूर्वदिशि गत्वा भूभागस्य, शीघ्रपलायनस्य सम्भावनायाः च आकलनं कृतवान् । एतस्मिन् क्षणे पुनः स्वरः आगतः ।
  
  "तत्रैव तिष्ठ!"
  
  "शित्" इति एलिसिया श्वसति स्म । "अयं बन्धुः मानसिकः अस्ति।"
  
  "मम केवलं उत्तमदृष्टिः अस्ति" इति स्मिथः दृश्यप्रौद्योगिक्याः उल्लेखं कृत्वा अवदत् । "किमपि ठोसस्य पृष्ठतः निगूढं भवतु। वयं अग्निम् आदाय गच्छामः" इति ।
  
  पूर्वदिशि गच्छन् दलं प्रस्थितवान् । इजरायलीयाः अग्निप्रहारं कृतवन्तः, शूलधारकाणां शिरसि गोलिकाः वृक्षकन्दयोः शाखायोः मध्ये च आघातं कृतवन्तः । पत्राणि वर्षाणि अभवन् । ड्रेकः शीघ्रम् आरुह्य, शॉट्-इत्येतत् जानीतेव उच्चैः लक्षितम् इति ज्ञात्वा, अत्र किं नरकं नूतनं युद्धं प्रवर्तयन्ति इति च चिन्तयन् ।
  
  "इदं केवलं चोदनीयं सेनाप्रशिक्षणम् इव अस्ति" इति एलिसिया अवदत् ।
  
  "अहं यथार्थतया आशासे यत् ते रबरगोलिकाः उपयुञ्जते" इति डाहल् प्रतिवदति स्म ।
  
  ते आरुह्य आशुनिर्माणं कृतवन्तः, पूर्वदिशि गत्वा, बलिष्ठतरवृक्षान् प्राप्य नेत्रं गृह्णन्ति स्म। ड्रेकः प्रतिप्रहारं कृतवान्, जानीतेव उच्चैः। सः गतिलक्षणं न दृष्टवान् ।
  
  "चतुराः हरामीः।"
  
  "लघुदलम्" इति केन्जी अवदत् । "ध्यानपूर्वक। स्वचालितयन्त्राणि। ते निर्णयं प्रतीक्षन्ते" इति ।
  
  ड्रेकः पूर्णं लाभं ग्रहीतुं उत्सुकः आसीत् । दलं सावधानीपूर्वकं पूर्वदिशि मार्गं कृतवान्, ऋजुतया विवर्णप्रदोषे यत् अद्यापि दूरक्षितिजस्य तर्जनं करोति स्म । अग्रिमं निर्मलस्थानं प्राप्य ड्रेकः गोलीस्य सीटीं श्रुत्वा व्यावहारिकरूपेण अनुभूतवान् ।
  
  "विष्ठा"। सः आच्छादनार्थं कपोतवान्। "सः समीपस्थः आसीत् ।"
  
  अधिकं शूटिंग्, अधिकं सीसस्रावः आश्रयस्थानेषु। हेडन् ड्रेकस्य नेत्रयोः गभीरं पश्यति स्म । "तेषां मार्गाः परिवर्तिताः।"
  
  ड्रेकः गभीरं निःश्वासं गृहीतवान्, कदापि विश्वासं न कृतवान् । इजरायलीयाः भृशं गोलीकाण्डं कृतवन्तः, न संशयः सावधानतया किन्तु लाभप्रदगत्या अग्रे गतवन्तः । अन्येन गोलिका योर्गायाः शिरः पृष्ठतः एव स्थितस्य वृक्षस्य वल्कलखण्डं विदारितवती, येन रूसी हिंसकरूपेण क्षुब्धः अभवत् ।
  
  "न साधु" इति केन्सी क्रोधेन कुरुकुरु कृतवान् । "न सर्वथा उत्तमम्"।
  
  ड्रेकस्य नेत्राणि चकमकपात्रवत् आसन्। "हेडेन्, लॉरेन् इत्यनेन सह सम्पर्कं कुर्वन्तु। सा क्रोव इत्यस्मै पुष्टिं करोतु यत् वयं अग्निं प्रत्यागच्छामः!"
  
  "अस्माभिः अग्निः प्रत्यागन्तुं भवति" इति केन्सी उद्घोषयति स्म । "यूयं पूर्वं कदापि न परीक्षितवन्तः।"
  
  "नहि! ते भाडेसैनिकाः, अभिजातसैनिकाः ये प्रशिक्षिताः, आदेशानुसरणं च कुर्वन्ति । ते चोदनशीलाः मित्राणि, सम्भाव्यमित्राः सन्ति। हेडन्, तत् अवलोकयतु। अधुना पश्यन्तु! " इति ।
  
  नवीनगोलिका: अधोवृद्धिं विदारितवन्तः। शत्रुः अदृश्यः, अश्रुतः एव अभवत्, SPIR केवलं स्वस्य अनुभवात् एव तेषां उन्नतिं जानाति स्म । ड्रेकः पश्यति स्म यत् हेडन् comm बटनं क्लिक् कृत्वा Lauren इत्यनेन सह वदति स्म, ततः शीघ्रं प्रतिक्रियां प्राप्तुं प्रार्थयति स्म ।
  
  मोसाद्-सैनिकाः समीपं आगतवन्तः ।
  
  "अस्माकं स्थितिं पुष्टयन्तु।" डाहलस्य स्वरः अपि तनावपूर्णः ध्वनितवान् । "लॉरेन् ! किं भवन्तः निर्णयं कुर्वन्ति ? किं वयं युद्धं कर्तुं गच्छामः ? " इति ।
  
  
  * * * ९.
  
  
  पूर्वमेव स्वनौकाभ्यः दूरीकृतः SPEAR-दलः पूर्वदिशि गन्तुं बाध्यः अभवत् । तेषां अग्निना कष्टं जातम् । ज्ञातसहयोगिभिः सह युद्धं कर्तुं न इच्छन्तः ते कण्ठपर्यन्तं संकटग्रस्ताः अभवन् ।
  
  स्क्रिम्बल्, खरचिताः, रक्ताभाः च ते स्वस्य शस्त्रागारस्य प्रत्येकं युक्तिं, प्रत्येकं युक्तिं स्वस्य मोसाड्-सङ्घस्य च मध्ये अधिकं दूरं स्थापयितुं प्रयुक्तवन्तः । लॉरेन् इत्यस्य पुनरागमने केवलं कतिपयानि निमेषाणि यावत् समयः अभवत्, परन्तु तानि निमेषाणि जस्टिन बीबरस्य सीडी इत्यस्मात् अधिकं समयं यावत् अभवन् ।
  
  "क्रोवः दुःखी अस्ति। सः वदति यत् भवता आदेशः प्राप्तः। सर्वथा स्वशस्त्राणि स्थापयन्तु। चत्वारः अपि" ।
  
  "अथ च सर्वं?" ड्रेकः पृष्टवान्। "किं त्वया तां कथितं यत् वयं केन सह व्यवहारं कुर्मः?"
  
  "निश्चयेन। सा क्रुद्धा इव आसीत् । अहं मन्ये वयं तां क्रुद्धवन्तः" इति ।
  
  ड्रेकः शिरः कम्पितवान् । न अर्थः भवति। अस्मिन् विषये अस्माभिः मिलित्वा कार्यं कर्तव्यम्।
  
  डाहल् स्वमतं प्रकटितवान् । "वयं वस्तुतः पेरुदेशे तस्याः आदेशस्य विरुद्धं गतवन्तः। कदाचित् एतत् प्रतिफलनम् अस्ति" इति ।
  
  ड्रेकः तत् न विश्वसिति स्म । "नहि। क्षुद्रं स्यात्। सा तादृशी राजनेता नास्ति। वयं मित्रराष्ट्रैः विरोधिताः स्मः। विष्ठा। " इति ।
  
  "अस्माकं आदेशाः सन्ति" इति हेडन् अवदत् । "अद्य जीवामः श्वः युद्धं कुर्मः।"
  
  ड्रेकः जानाति स्म यत् सा सम्यक् अस्ति, परन्तु सः इजरायलीजनाः सम्भवतः तथैव वदन्ति इति चिन्तयितुं न शक्तवान् । एवं शताब्दपुराणाः आक्रोशाः आरब्धाः । इदानीं ते एकसमूहरूपेण पूर्वदिशि कार्यं कृतवन्तः, स्वस्य वनकवचस्य अन्तः स्थित्वा, पृष्ठरक्षकं च व्यवस्थितवन्तः, न अति आक्रामकं, अपितु इजरायलीयानां मन्दीकरणाय पर्याप्तम् स्मिथः, किनिमाका, माई च इदानीं व्यापारस्य अभिप्रायः इति प्रदर्शयितुं उत्कृष्टाः आसन्, प्रत्येकं मोडने स्वविरोधिनां शृङ्खलाबद्धाः आसन् ।
  
  तेषां पृष्ठतः आगतं यदा ड्रेकः वृक्षेषु उड्डीयते स्म। हेलिकॉप्टरः उपरि गूञ्जति स्म, ततः तिर्यक् कृत्वा कस्मिंश्चित् अगोचरविच्छेदे अवतरत् । हेडन् इत्यस्य एकं वचनं वक्तुं आवश्यकता नासीत् ।
  
  "स्वीडिशदेशिनः ? रूसीजनाः? देव, एतत् केवलं बकवासः एव, बन्धुजनाः!"
  
  ड्रेकः तत्क्षणमेव तस्मात् दिशि आगच्छन्तं शॉट् श्रुतवान् । यः अधुना एव हेलिकॉप्टरात् अवतरत् तस्य उपरि गोलीपातः अभवत्, न तु मोसाद् इत्यनेन।
  
  अस्य अर्थः आसीत् यत् इदानीं चत्वारि विशेषबलदलानि युद्धे आसन् ।
  
  अग्रे वनं समाप्तम्, पाषाणभित्तिभिः परिसीमितस्य विस्तृतक्षेत्रस्य परं पुरातनं कृषिगृहं प्रकाशितम् ।
  
  "किञ्चित् समयं गृहाण" इति सः उद्घोषितवान् । "कठिनं द्रुतं च कार्यं कुर्वन्तु। तत्र पुनः समूहीकरणं कर्तुं शक्नुमः" इति ।
  
  दलं नरकस्य श्वापदाः पार्ष्णिभ्यां उष्णाः इव धावति स्म।
  
  
  * * * ९.
  
  
  पूर्णतया किन्तु नियन्त्रितगत्या गच्छन् दलं यादृच्छिकरूपेण आवरणात् निर्गत्य कृषिगृहं प्रति त्वरितम् अगच्छत् । भित्तिः, खिडकी-उद्घाटनानि च प्रायः पर्वतस्य गृहस्य इव जर्जराणि आसन्, येन मानवस्य सान्निध्यस्य अभावः सूचितः । तेषां पृष्ठतः विशेषबलानाम् त्रयः समूहाः आसन्, परन्तु कियत् समीपे ?
  
  ड्रेकः न जानाति स्म । सः कूपयुक्तां भूमौ बहुधा दौडं कृत्वा स्वस्य रात्रौ दृष्टिम् उद्धृत्य प्रकाशमानं आकाशं स्वमार्गस्य चिह्नार्थं उपयुज्यते स्म । अर्धं दलं अग्रे पश्यति स्म, अर्धं पृष्ठतः पश्यति स्म। माई कुहूकुहू कृतवती यत् सा मोसाड्-दलं वनस्य धारायां प्राप्तं दृष्टवती, परन्तु तदा ड्रेकः प्रथमां निम्नभित्तिं प्राप्तवान् ततः माई-स्मिथः च अल्पमात्रायां दमन-अग्निं उद्घाटितवन्तौ
  
  ते मिलित्वा पाषाणभित्तिः पृष्ठतः समाहिताः आसन् ।
  
  अद्यापि विंशतिपदं पुरतः एव कृषिगृहं आसीत् । इजरायल-देशिनः अन्ये च निवसितुं आदर्शदृष्टिरेखाः स्थापयितुं च अनुमन्यन्ते चेत् तेषां किमपि लाभः न भविष्यति इति ड्रेकः जानाति स्म । तदतिरिक्तं अन्यदलानि इदानीं परस्परं सावधानाः भविष्यन्ति स्म । सः संचारकर्तुः अन्तः उक्तवान्।
  
  "यूयं गदं कर्षितुं श्रेयः बालकाः।"
  
  एलिसिया तं द्रष्टुं व्यावृत्ता। "किं तत् भवतः सर्वोत्तमम् अमेरिकन-उच्चारणम् अस्ति?"
  
  ड्रेकः चिन्तितः दृष्टः । "शित्।" अहम् अन्ते परिवृत्तः अभवम्" इति । ततः सः दहलं दृष्टवान्। "किन्तु हे, तस्मात् अपि दुर्बलतरं भवितुम् अर्हति इति अनुमानं करोमि।"
  
  एकः इति ते आवरणं भग्नवन्तः। मे, स्मिथः पुनः अग्निं धारयन् उद्घाटितवन्तौ, प्रतिक्रियारूपेण केवलं द्वौ गोलौ प्राप्तवन्तौ । अन्ये शब्दाः न श्रूयन्ते स्म । ड्रेकः ठोसभित्तिं प्राप्य स्थगितवान् । हेडन् तत्क्षणमेव मे, स्मिथ, किनिमाका च परिधिरक्षणार्थं नियुक्तवान्, ततः अन्यैः सह सम्मिलितुं त्वरितवान् ।
  
  "कतिपयनिमेषान् यावत् वयं कुशलाः स्मः। अस्माकं किं अस्ति?"
  
  डाहल् पूर्वमेव नक्शां उद्घाटयति स्म यदा लॉरेन् इत्यस्य स्वरः तेषां कर्णौ पूरितवान् ।
  
  "योजना ख अद्यापि सम्भवति। अन्तर्देशीयं शिरः । यदि त्वं द्रुतगतिः असि तर्हि भवतः परिवहनस्य आवश्यकता न भविष्यति" इति ।
  
  "योजना चोदना ख।" ड्रेकः शिरः कम्पितवान् । "सदैव योजना ख।"
  
  परिधिगस्त्यदलेन सर्वं स्पष्टम् इति निवेदितम् ।
  
  हेडन् डाहल् वहति स्म तत् पेटीम् अङ्गीकृतवान् । "अत्र अस्माभिः उत्तरदायित्वं ग्रहीतव्यम्। यदि भवान् तत् नष्टं करोति तर्हि अस्माकं कल्पना नास्ति यत् अन्तः किम् अस्ति। यदि च त्वं शत्रुणा एतत् हास्यसि..." तस्याः अग्रे गन्तुं आवश्यकता नासीत् । स्वीडिशः पेटीं भूमौ स्थापयित्वा तस्य पार्श्वे जानुभ्यां न्यस्तवान् ।
  
  हेडन् ढक्कने उत्कीर्णं चिह्नं स्पृष्टवान् । भ्रमन्तः कटकाः अशुभं चेतावनीम् प्रेषयन्ति। डाहल् सावधानीपूर्वकं ढक्कनं उद्घाटितवान् ।
  
  ड्रेकः स्वस्य निःश्वासं धारयति स्म। किमपि न अभवत् । सर्वदा जोखिमपूर्णं भविष्यति स्म, परन्तु ते किमपि गुप्तं तालं वा तन्त्रं वा न दृष्टवन्तः । इदानीं डाहल् ढक्कनं सम्पूर्णतया उत्थाप्य अन्तः अन्तरिक्षं पश्यति स्म ।
  
  केन्सी विहसति स्म। "किम् एतत् ? युद्धस्य शस्त्राणि ? हनिबलेन सह सम्बद्धः आदेशेन च निगूढः? केवलं कागदराशिः एव पश्यामि" इति ।
  
  डाहल् पुनः कूर्चायां उपविष्टवान् । "वचनेन युद्धमपि कर्तुं शक्यते।"
  
  हेडन् सावधानीपूर्वकं कतिपयानि कागदपत्राणि बहिः आकृष्य पाठं स्कैन् कृतवान् । "अहं न जानामि" इति सा स्वीकृतवती । "संशोधनसञ्चिका इव दृश्यते तथा च...... इत्यस्य अभिलेखः" इति सा विरमति स्म । "परीक्षाः ? परीक्षणं?" सा कतिपयानि पृष्ठानि अपि पलटितवती। "विधानसभाविनिर्देशाः।"
  
  ड्रेकः भ्रूभङ्गं कृतवान् । "अधुना तत् दुष्टं ध्वन्यते। ते तत् प्रोजेक्ट् बेबिलोन्, लॉरेन् इति वदन्ति । पश्यामः यत् भवन्तः अस्य विषये किं खनितुं शक्नुवन्ति।"
  
  "प्राप्तम्" इति न्यूयोर्कवासी अवदत् । "अन्यत् किमपि?"
  
  "अहं एतानि लक्षणानि एव अवगन्तुं आरब्धवान्" इति डाहल् आरब्धवान् । "इदं विशालं-"
  
  "अधः!" स्मिथः क्रन्दितवान्। "उपसर्गं कुर्वन् ।"
  
  दलं मन्दं कृत्वा सज्जतां कृतवान् । पाषाणभित्तिषु पृष्ठतः मशीनगनस्य वॉली तीक्ष्णं कर्णमूर्च्छितं च गर्जति स्म । स्मिथः भित्तिस्थस्य एकस्मात् आलम्बनात् लक्ष्यं कृत्वा दक्षिणतः अग्निं प्रत्यागच्छत् । हेडन् शिरः कम्पितवती।
  
  "अस्माभिः एतत् समाप्तं कर्तव्यं भविष्यति। इतः बहिः गच्छतु" इति ।
  
  "हाल गद?" ड्रेकः पृष्टवान्।
  
  "भवतः गदं प्राप्नुहि।"
  
  "योजना ख" इति एलिसिया अवदत् ।
  
  सुरक्षिताः सन्तः ते भित्तितः भित्तिं यावत् कृषिगृहस्य पृष्ठभागं प्रति गच्छन्ति स्म । तलं भग्नावशेषैः, चिनाकारकाष्ठखण्डैः च यत्र छतस्य गुहागतं तत्र चिह्नितम् आसीत् । माई, स्मिथः, किनिमाका च पृष्ठभागं आच्छादितवन्तौ । पृष्ठजालकानि प्राप्य ड्रेकः स्थगितवान्, पुरतः मार्गं दृष्ट्वा च दृष्टिपातं कृतवान् ।
  
  "इदं केवलं अधिकं कठिनं भवितुम् अर्हति" इति सः अवदत् ।
  
  उदयमानः सूर्यः वर्णविस्फोटेन क्षितिजस्य उपरि स्खलितवान् ।
  
  
  अष्टमः अध्यायः
  
  
  दौडः प्रचलति स्म, परन्तु अधुना विषमता न्यूनीभवति स्म । यदा मार्गं गच्छन्तौ ड्रेकः एलिसिया च आच्छादनं त्यक्त्वा अन्तःदेशं गतवन्तौ, तेषां अनुयायिनां च मध्ये कृषिगृहं स्थापयित्वा, अन्ततः मोसाड्-दलः वनाद् निर्गतौ सर्वे कृष्णवस्त्रधारिणः मुखौ मुखौटाः च नीचतया सावधानतया च समीपं गतवन्तः, शस्त्राणि उत्थाप्य, गोलीकाण्डं च कृतवन्तः । माई, स्मिथः च शीघ्रमेव फार्महाउसस्य पृष्ठतः आच्छादनं कृतवन्तौ । हेडन् अग्रे त्वरितम् अगच्छत्।
  
  "चलनम्!"
  
  ड्रेकः स्थित्वा युद्धं कर्तुं वृत्तिं युद्धं कृतवान्; वामे स्थितः डाहल् एतेन अपि स्पष्टतया संघर्षं कुर्वन् आसीत् । ते प्रायः युद्धं कुर्वन्ति स्म, प्रतिद्वन्द्वीनां चतुरता च अतिक्रान्तवन्तः - कदाचित् क्रूरबलं संख्यां च यावत् अवतरति स्म । परन्तु प्रायः सर्वं तेषां प्रतिद्वन्द्वीनां मूर्खतायां अवतरत् । वेतनं प्राप्यमाणाः अधिकांशः भाडेकाः मन्दाः जडाः च आसन्, ते कार्यं सम्पादयितुं स्वस्य परिमाणं, उग्रतां, नैतिकतायाः अभावं च अवलम्बन्ते स्म ।
  
  न अद्य।
  
  पुरस्कारस्य रक्षणस्य आवश्यकतां ड्रेकः अतीव अवगतः आसीत् । डाहल् पेटीम् आदाय यथाशक्ति सुरक्षिततया स्थापयति स्म । योर्गी इदानीं अग्रे गच्छति स्म, भूमिं परीक्ष्य सर्वाधिकं आच्छादनयुक्तान् मार्गान् अन्वेष्टुं प्रयतते स्म । ते पर्वतीयक्षेत्रं लङ्घ्य ततः लघुविरलवृक्षवने अवतरन्ति स्म । इजरायलीयाः किञ्चित्कालं यावत् अग्निम् अवरुद्धवन्तः, सम्भवतः अन्याज्ञाः ज्ञात्वा, स्वस्थानं ज्ञापयितुम् न इच्छन्ति स्म ।
  
  इदानीं विविधाः युक्तयः प्रदर्शिताः आसन् ।
  
  परन्तु ड्रेकस्य कृते एलिसिया सर्वोत्तमरूपेण तस्य सारांशं दत्तवती । "ईश्वरस्य कृते योगी। रूसीशिरः अधः स्थापयित्वा धावतु!"
  
  लॉरेन् जीपीएस इत्यत्र तेषां प्रगतिम् अवलोक्य योजना ख-समागमस्थानं अग्रिमक्षितिजस्य उपरि अस्ति इति घोषितवान् ।
  
  ड्रेकः किञ्चित् सुलभतया निःश्वसति स्म। वने समाप्तः, योर्गी प्रथमः लघुपर्वतम् आरुह्य किनिमाका पार्ष्णिभ्यां अनुसृत्य । हवाई-देशस्य पतलूनः पङ्केन आच्छादितः आसीत् यत्र सः पतितः - त्रिवारं। एलिसिया मे इत्यस्याः दृष्टिपातं कृतवती यत् पृथिव्याः गुच्छयोः मध्ये चपलतया गच्छति स्म ।
  
  "धिक् स्प्राइट्। वने विहारं कुर्वन् वसन्तमेषः इव दृश्यते" इति ।
  
  "सा यत् किमपि करोति तत् सर्वं सम्यक् करोति" इति ड्रेकः अङ्गीकृतवान् ।
  
  एलिसिया स्लेट्-उपरि स्खलितवती, परन्तु पादयोः स्थातुं समर्था अभवत् । "वयं सर्वे सम्यक् कुर्मः।"
  
  "आम्, परन्तु अस्माकं केचन अधिकं गदवत् भवन्ति।"
  
  एलिसिया स्वशस्त्रं उत्थापितवती। "आशासे भवता मां न अभिप्रेतम्, ड्रेक्स्।" तस्याः स्वरे चेतावनीयाः एकः स्वरः आसीत् ।
  
  "अहो, अवश्यं न, मधु। स्पष्टतया मम अभिप्रायः स्वीडिशः आसीत्" इति ।
  
  "बहुमूल्यम्?"
  
  पृष्ठतः गोलिकाः ध्वनितवन्तः, येन डाहल् इत्यस्य टिप्पणी आरम्भस्य अपि पूर्वमेव समाप्तिः अभवत् । अनुभवेन ड्रेक इत्यस्मै उक्तं यत् शॉट् तेषां कृते न अभिप्रेताः, द्वौ भिन्नौ स्वरौ च सन्ति । मोसाड्-सङ्घः रूसीभिः स्वीडिशैः वा सह सहकार्यं कृतवान् ।
  
  स्वीडिशदेशिनः, सः सम्भवतः चिन्तितवान्, शिरः कृत्वा मोसाड्-नगरं प्रति धावितवन्तः ।
  
  सः विस्मितुं न शक्तवान्।
  
  डाहल् आक्रोशं अनुभवन् इव परितः अवलोकितवान्। ड्रेकः निर्दोषं दृष्टिपातं कृतवान् । ते लघुपर्वतम् आरुह्य परतः स्खलितवन्तः ।
  
  "परिवहनं आगच्छति" इति लॉरेन् अवदत् ।
  
  "एवं!" हेडन् दूरं दूरं आकाशं दर्शितवान् यत्र कृष्णवर्णीयः बिन्दुः चलति स्म । ड्रेकः क्षेत्रं स्कैन् कृत्वा योर्गीं अधः आकर्षितवान् यथा गोलिका पर्वतस्य शिखरस्य उपरि वीटीं वादयति स्म । कश्चित् सहसा तेषु अधिकं रुचिं प्राप्नोत् ।
  
  "द्रोणिकायां" इति किनिमका अवदत् । "यदि वयं तान् वृक्षान् प्राप्तुं शक्नुमः..."
  
  अन्तिमस्प्रिन्ट्-क्रीडायाः सज्जतां कुर्वन् आसीत् दलम् । ड्रेकः पुनः समीपं गच्छन्तं बिन्दुम् अवलोकितवान्। एकं सेकण्डं यावत् सः चिन्तितवान् यत् सः छायाम् पश्यति, परन्तु तदा सः सत्यं दृष्टवान् ।
  
  "जनाः, एतत् अन्यत् हेलिकॉप्टरम् अस्ति।"
  
  किनिमाका निकटतया निरीक्षते स्म। "शित्"।
  
  "तत्र च" इति । माई वामभागे उच्चैः मेघतटं प्रति दर्शितवती। "तृतीयं"।
  
  "लॉरेन्" इति हेडन् तात्कालिकतया अवदत् । "लॉरेन्, अस्माभिः सह वार्तालापं कुरुत!"
  
  "मात्रं पुष्टिः प्राप्यते।" शान्तः स्वरः पुनः आगतः। "भवतः वायुतले चीनदेशीयाः आङ्ग्लाः च सन्ति। पृथिव्यां रूसः, स्वीडिशः, इजरायली च। शृणुत, अहम् इदानीं भवन्तं गपशपेन सह सम्बद्धं करिष्यामि येन भवन्तः प्रथमवारं सूचनां प्राप्तुं शक्नुवन्ति। तस्य केचन बकवासाः सन्ति, परन्तु सर्वं बहुमूल्यं भवितुम् अर्हति" इति ।
  
  "फ्रेञ्चीजनाः?" किनिमका केनचित् कारणेन विचारणीयः अभवत् ।
  
  "किमपि नास्ति" इति लॉरेन् अवदत् ।
  
  "साधु कार्यं, ते सर्वे बो इव न सन्ति" इति एलिसिया कटुतायाः विषादस्य च संकेतेन अवदत् । "अहं फ्रेंचभाषायाः अभिप्रायः। सः वयस्कः देशद्रोही आसीत्, परन्तु सः स्वकार्य्ये शापितः कुशलः आसीत्" इति ।
  
  दाहल् मुखं कृतवान्। "यदि ते बो इव सन्ति" इति सः शान्ततया अवदत् । "ते अत्र पूर्वमेव सन्ति स्यात्।"
  
  एलिसिया समीपस्थं मलराशिम् अधीत्य वचनं दृष्ट्वा निमिषं कृतवती। न किमपि चलितम्।
  
  "वयं परितः स्मः" इति हेडन् अवदत् ।
  
  "सर्वतः विशेषबलदलानि" इति ड्रेकः तदनुमोदितवान् । "जाले मूषकाः।"
  
  "स्वस्य कृते वदतु।" माई शीघ्रं सर्वं प्रशंसितवती। "निमेषद्वयं गृहाण। अस्य पेटीयाः अन्तः किमस्ति यथाशक्ति स्मर्यताम्" इति । सा हस्तौ उत्थापितवती। "कुरु" इति ।
  
  ड्रेकः तस्य सारं प्राप्तवान् । पेटी सर्वथा तेषां प्राणानां मूल्यं नासीत्। यदि वस्तुनि यथार्थतया तनावग्रस्ताः भवन्ति तथा च मित्रवतः दलं तस्य माध्यमेन गच्छति तर्हि मुक्केबाजी न केवलं तेषां प्राणान् रक्षितुं शक्नोति। डाहल् ढक्कनं उद्घाट्य दलं सीधा समीपं गच्छन्तीनां हेलिकॉप्टराणां प्रति अगच्छत् ।
  
  सः सर्वेभ्यः कागदानां खण्डान् वितरितवान् ।
  
  "वाह, तत् विचित्रम्" इति एलिसिया अवदत् ।
  
  केन्जी अनेकाः कागदपत्राणि भ्रमितवती । "त्रिंशत् पञ्चाशत् वर्षपूर्वं नाजी-दलेन लिखितं हन्निबल-बार्का-समाधौ निगूढं च दस्तावेजं पठन् युद्धे प्रवेशः? अस्मिन् किं विचित्रम् ?
  
  ड्रेकः तान् खण्डान् स्मृतौ प्रतिबद्धुं प्रयत्नं कृतवान् । "तस्याः वचनस्य अर्थः अस्ति । एषः एव SPEAR कृते पाठ्यक्रमः अस्ति" इति ।
  
  उच्चोच्चतायाः शोधप्रकल्पः इति सः पठितवान् । मूलतः न्यूनव्ययेन पुनःप्रवेशस्य बैलिस्टिकस्य अध्ययनार्थं निर्मितम् । महत् रॉकेटस्य स्थाने...
  
  "न जानामि किं नरकं एतत्।"
  
  रॉकेटस्य उपयोगं विना अन्तरिक्षे प्रक्षेपणं कुर्वन्तु। परियोजनायाः सुझावः अस्ति यत् अत्यन्तं विशालस्य बन्दुकस्य उपयोगेन उच्चैः ऊर्ध्वतायां उच्चवेगेन वस्तूनि निपातयितुं शक्यते...
  
  "अहो गन्ध"।
  
  डाहल्-एलिसिया-योः मुखं तथैव भस्ममयम् आसीत् । "एतत् भद्रं न भवितुम् अर्हति।"
  
  हेडन् समीपं गच्छन्तः हेलिकॉप्टराणि दर्शितवान्, ये इदानीं सर्वेषां पूर्णदृष्ट्या दृश्यन्ते स्म । ते हेलिकॉप्टरेषु लम्बमानानि व्यक्तिगतबन्दूकानि द्रष्टुं शक्नुवन्ति स्म ।
  
  "तथा च न सत्यम्!"
  
  ड्रेकः कागदानि समर्प्य स्वस्य शस्त्रं सज्जीकृतवान् । अभ्यस्तस्य किं च कुशलः इति कालः। सः हेडन्, मे, स्मिथ इत्येतयोः गपशपैः, तथैव लॉरेन् इत्यनेन निर्धारितसञ्चारव्यवस्थायाः च बमबमम् अकरोत् ।
  
  "इजरायलाः स्वीडिशैः सह युद्धं कृतवन्तः । रूसः अज्ञातः..." ततः एनएसए इत्यादयः संस्थाः श्रोतुं समर्थाः सजीवप्रसारणात् हस्तक्षेपस्य विस्फोटाः, द्रुतप्रसारणं च आगतवन्तः ।
  
  फ्रेंचः - "वयं क्षेत्रस्य समीपं गच्छामः..." इति ।
  
  ब्रिटिशः - "आम् महोदय, लक्ष्याणि दृष्टानि। अस्माकं युद्धक्षेत्रे बहवः शत्रवः सन्ति..." इति ।
  
  चीनीः - "किं भवतः निश्चयः अस्ति यत् तेषां कृते पेटी अस्ति?"
  
  हेडन् मार्गस्य नेतृत्वं कृतवान् । ते क्षेत्रात् धावितवन्तः। ते योजनां विना धावितवन्तः। सावधानेन अग्निना हेलिकॉप्टराणां परिहारकार्यं कर्तुं बाध्यं जातम्, तेषां भूमौ अनुसरणं च अत्यन्तं सावधानतया गन्तुं बाध्यं कृतम् ।
  
  ततः च, यदा ड्रेकः ज़ोन आउट् कृत्वा तेषां नूतनपलायनमार्गे ध्यानं दातुं प्रवृत्तः आसीत्, तदा एव अन्यः स्वरः स्थिरं छिनत्ति स्म ।
  
  संक्षेपेण एव।
  
  कोलाहलस्य पृष्ठतः आंशिकरूपेण निगूढः, तस्य कर्णयोः छिन्नः कष्टेन श्रव्यः, गहनः, आकृष्टः शब्दः ।
  
  अमेरिकनः - "SEAL Team 7 अत्र अस्ति। वयम् अधुना वास्तवमेव समीपे स्मः..." इति ।
  
  आघातः तं कोरपर्यन्तं कम्पितवान्। परन्तु समयः नासीत् । तत्र वार्तालापस्य कोऽपि उपायः नास्ति। तस्य अवशोषणार्थं द्वितीयः अपि नास्ति।
  
  तथापि तस्य नेत्राणि थोर्स्टेन् डाहल् इत्यस्य नेत्राणि मिलितवन्तः ।
  
  किं द...?
  
  
  नवमध्यायः
  
  
  "हेलिकॉप्टरं वदतु यत् सः चोदतु!" हेडन् स्वस्य संचारकस्य उपरि क्लिक् कृतवान् । "अन्यं मार्गं अन्वेष्टुं गच्छामः।"
  
  "किं त्वं इदं लम्बितुं इच्छसि?" लॉरेन् पृष्टवान्, एलिसिया प्राणान् रक्षितुं धावन्ती अपि हसति स्म।
  
  "निश्चयेन। बकं अधः कृत्वा आत्मानं आच्छादयन्तु। मा अस्मान् आह्वयतु, वयं भवन्तं आह्वयेम!"
  
  ड्रेकः चिन्तितवान् यत् अयं दिवसः कदापि समाप्तः भविष्यति वा, ततः क्षितिजस्य उपरि लम्बमानं सूर्यस्य पूर्णचक्रं दृष्ट्वा विडम्बनां अवगतवान् । क्षेत्रं पर्वतमाला आसीत्, प्रत्येकं अन्तिमापेक्षया तीव्रतरम् । तेषां गदं शूलेन आच्छादितं यदा ते पर्वतशिखरं प्राप्य सावधानतया पदानि स्थापयन्ति स्म, ततः परे पार्श्वे पूर्णवेगेन धावन्ति स्म ।
  
  पृष्ठतः समये समये गोलिकाः श्रूयन्ते स्म, परन्तु तेषां लक्ष्यं न भवति स्म, इजरायली-स्वीडिश-देशयोः सम्भवतः प्रहारस्य आदान-प्रदानं भवति स्म । वामदक्षिणयोः अधिकानि जर्जरभवनानि प्रादुर्भूताः, तेषु अधिकांशः अतल्लीनद्रोणीषु निर्मिताः, सर्वे परित्यक्ताः । ड्रेकः निश्चितः नासीत् यत् जनानां गमनस्य कारणं किमर्थम्, परन्तु तत् बहुकालपूर्वं घटितम् ।
  
  अधिकानि पर्वताः ततः वामे वृक्षसमूहः। आश्रयं दत्त्वा हरितशाखाः स्थूलतया वर्धन्ते स्म। हेडन् तस्मिन् दिशि दलं निर्देशितवान्, ड्रेकः किञ्चित् सुलभतया निःश्वसति स्म । सर्वथा आच्छादनस्य अपेक्षया किमपि प्रकारस्य आच्छादनं श्रेयस्करम् आसीत्। प्रथमं हेडन् ततः एलिसिया वृक्षेषु ज्वलति स्म, अधुना दलः, केन्जी, किनिमाका च । मे, योर्गी, स्मिथ च पृष्ठभागे त्यक्त्वा ड्रेकः वनं प्रविष्टवान् । गोलिकाः ध्वनितवन्तः, इदानीं समीपतः, येन ड्रेकः स्वमित्राणां कृते सावधानः अभवत् ।
  
  परिवर्त्य सः दृष्टवान् यत् माई त्रुटितः अस्ति।
  
  तस्याः मुखं भूमौ उच्छिष्टं पश्यन् आसीत्।
  
  "नऊऊ!"
  
  
  * * * ९.
  
  
  हेडन् अचानकं ब्रेकं कृत्वा परिवृत्तः । अस्मिन् क्षणे माई भूमौ अचेतनतया शयिता आसीत्, ड्रेकः तस्याः समीपं गतः, स्मिथः पूर्वमेव नत्वा आसीत् । गोलिकाः बहिः वृक्षान् धूमधामेण आहतवन्तः । कश्चन समीपस्थः आसीत्।
  
  ततः अण्डरब्रशः आरब्धः । आकृतयः बहिः उत्प्लुत्य, एकः हेडन् इत्यस्य अधः शरीरे प्रहारं कृतवान् । सा स्तब्धा, परन्तु पादयोः एव स्थिता । वृक्षस्य कूपः तस्याः मेरुदण्डे आहतवान् । सा वेदनाप्रकाशं उपेक्ष्य बन्दुकं उत्थापितवती। तदा पुनः कृष्णा आकृतिः तां कोणेन, जानुना, छूरेण च प्रहारं कृत्वा आक्रमितवान्...
  
  हेडन् फुफ्फुसं कृत्वा तस्याः उदरस्य केशविस्तारस्य अन्तः कटः आगतः इति अनुभवति स्म । सा मुखं प्रति कोणं, उदरं यावत् जानु च कृत्वा प्रतियुद्धं कृतवती यत् तयोः मध्ये अधिकं दूरं स्थापयितुं शक्नोति स्म । सा दक्षिणतः किनिमाका एलिसिया च युद्धं कुर्वन्तौ दृष्टवती, दलं च स्वेन पातितं खण्डं पादं पातयति स्म ।
  
  ड्रेकः लङ्गं माईम् उद्धृत्य गच्छति।
  
  वृक्षाणां मध्ये गोलिकाः उड्डीयन्ते स्म, पत्राणि वनस्पतिं च विच्छिन्दन्ति स्म । एकः शत्रुं पराजितवान्, परन्तु न चिरम् । सः पुरुषः शीघ्रमेव उत्तिष्ठति स्म, स्पष्टतया केवलरस्य किमपि रूपं धारयति स्म । तदा हेडन् इत्यस्याः दृष्टिः स्वस्य प्रतिद्वन्द्वी - एकः मोसाद्-पुरुषः यस्य विशेषताः क्रूर-दुष्ट-निश्चयेन ओतप्रोताः आसन् - पूरिता आसीत् ।
  
  "निवर्तयतु" इति सा अवदत् । "वयं एकस्मिन् पृष्ठे स्मः-"
  
  हनुमत्प्रहारः तां निवारितवान् । हेडन् रक्तस्य स्वादनं कृतवान् ।
  
  "आदेशः" इति अस्पष्टम् उत्तरम् आगतं ।
  
  सा नूतनान् प्रहारं अवरुद्ध्य, पुरुषं पार्श्वे धक्कायन्, बन्दुकं न उत्थापयितुं प्रयत्नं कृतवती, यदा सः छूरी धारयति स्म अपि । कटः वल्कलस्य स्वादनं कृतवान्, ततः मलम्। हेडन् तस्य पुरुषस्य पादौ पादं पातितवान् यदा ड्रेकः द्रुतं गच्छति स्म, मार्गेण अधः दौडं कृत्वा वृक्षेषु प्रविशति स्म । स्मिथः पृष्ठं आच्छादयन् इजरायलीयस्य मुखं मुष्टिप्रहारं कृत्वा पुनः अण्डरब्रशमध्ये प्रेषितवान् । केन्जी तदनन्तरं आसीत्, अस्मिन् समये मुखस्य संकोचस्य भावः, विस्तृताक्षिणः च, परिचितं कञ्चित् अन्वेषयति इव ।
  
  हेडन् ड्रेकं प्रति स्वमार्गं धक्कायति स्म ।
  
  "मै?"
  
  "सा कुशलम् अस्ति।" केवलं मेरुदण्डे गोली एव तत् एव। न किमपि दर्शनीयम्" इति ।
  
  हेडन् विवर्णः अभवत् । "किम्?" - अहं पृष्टवान्।
  
  "जाकेटेन तत् निवारितम्। सा पतित्वा स्वकपालं प्रहृतवती। न किमपि विशेषम्" इति ।
  
  "विषये"।
  
  एलिसिया क्रूरं कोणप्रहारं चकमाय जूडो-क्षेपस्य उपयोगेन स्वप्रतिद्वन्द्विनं वृक्षेषु उड्डीयमानं प्रेषितवती । किनिमाका अन्यस्य मोसाड्-सैनिकस्य माध्यमेन बुलडोजरेन मार्गं कृतवान् । कतिपयक्षणं यावत् मार्गः स्पष्टः आसीत्, SPEAR-दलः च पूर्णं लाभं गृहीतवान् ।
  
  तेषां पूर्णवेगेन धावन्तः, मन्दतायाः विचारः न कृत्वा, विकृष्यमाणाः, गोताः, भयानकाः वृक्षसमूहाः माध्यमेन, अनुभवस्य प्रत्येकं औंसं क्रीडायां आगतं तेषां मोसाड्-दलस्य च मध्ये अन्तरं उद्घाटितम् आसीत्, स्थूलपर्णानि च आदर्शं आच्छादनं दत्तवन्तः ।
  
  "कथं नरकं ते अस्मान् अतिक्रान्तवन्तः?" ड्रेकः क्रन्दितवान्।
  
  "एतत् अवश्यं यदा वयं पेटीपरीक्षां कर्तुं स्थगितवन्तः" इति हेडन् अवदत् ।
  
  स्मिथः उच्चैः कुरुकुरु कृतवान् । "वयं पश्यन्तः आसम्।"
  
  "आत्मानं मा ताडयतु..." इति हेडन् आरब्धवान् ।
  
  "न, मम मित्र" इति केन्सी अवदत् । "ते यत् कुर्वन्ति तस्मिन् श्रेष्ठाः सन्ति।"
  
  स्मिथः विहसति स्म, इव वदन् यत् वयम् अपि कृतवन्तः, परन्तु अन्यथा मौनम् अभवत् । हेडन् किनिमाका इत्यस्य ठोकरं खादन्तं दृष्ट्वा, तस्य विशालाः पादाः लोचनानां दोमटस्य राशे अवतरन्ति स्म, साहाय्यार्थं च गतः, परन्तु दलः पूर्वमेव तस्य बृहत्पुरुषस्य समर्थनं कुर्वन् आसीत् । स्वीडिशः दक्षिणेन हवाईदेशीयं धक्कायन् पेटीम् अपरहस्ते स्थानान्तरितवान् ।
  
  अधुना च मिश्रणे अन्यत् संकटं योजितम् - उपरि उड्डीयमानस्य हेलिकॉप्टरस्य अच्युतध्वनिः।
  
  किं ते अग्निप्रहारं कुर्वन्ति ?
  
  किं ते गोलिकाभिः वनं कङ्कणं करिष्यन्ति स्म ?
  
  हेडन् एवम् न चिन्तितवान् । एतादृशस्य गैरजिम्मेदारस्य कार्यस्य कारणेन सहस्राणि वस्तूनि भ्रष्टाः भवितुम् अर्हन्ति। अवश्यं एते वयस्काः स्वसर्वकारस्य आदेशं अनुसृत्य आसन्, तेषां उष्णवातानुकूलितकार्यालयेषु गृहे उपविष्टाः केचन विदूषकाः स्वस्य हस्तिदन्तगोपुरेभ्यः बहिः किं प्रचलति इति न्यूनतया चिन्तयितुं न शक्तवन्तः
  
  उपरितः प्रोपेलर-प्रहारः आगतः । हेडन् धावति स्म । सा पूर्वमेव जानाति स्म यत् मोसाड्-दलस्य दृष्टिः तेषां दलस्य उपरि भविष्यति, सम्भवतः तेषां पृष्ठतः स्वीडिश-रूसी-जनाः अपि भविष्यन्ति । वामे कोलाहलः आसीत् , सा च चिन्तितवती यत् सा अधिकानि आकृतयः दृष्टवती-ते रूसीजनाः एव भवेयुः इति सा चिन्तितवती।
  
  अथवा आङ्ग्लाः स्यात् ?
  
  विष्ठा!
  
  ते अति मुक्ताः आसन्। अतीव असज्जः। वस्तुतः तत्रत्याः सर्वे दलाः अपि तथैव आसन् । सर्वेषां सद्यः आगमनं कोऽपि अपेक्षितवान् नासीत् - सा च त्रुटिः आसीत् । परन्तु एतादृशी योजना कथयतु या एतत् गृह्णीयात्?
  
  मे-मासस्य भारेन सर्वथा मन्दं न जातम्, ड्रेक-पन्थाः अग्रे आसीत् । एलिसिया तस्य पार्ष्णिभ्यां अनुसृत्य परितः पश्यन्ती आसीत् । मार्गः निरर्थकं भ्रमति स्म, परन्तु सामान्यतया सम्यक् दिशि गच्छति स्म, तदर्थं हेडन् कृतज्ञः आसीत् । सा स्मिथस्य पृष्ठभागे गोलिकाप्रहारं श्रुत्वा तेषां अनुयायिनां निरुत्साहं कृतवती । सा वामतः अनेकानि क्रन्दनानि श्रुतवती यथा द्वौ बलौ मिलन्ति ।
  
  धिक्, एतत् किञ्चित् उन्मत्तं गन्धम् अस्ति।
  
  ड्रेकः पतितस्य वृक्षस्य उपरि कूर्दितवान् । किनिमाका कष्टेन एव कुरुकुरु कृत्वा भग्नः अभवत्। खण्डाः सर्वदिशः विकीर्णाः। भूभागः अवतरितुं आरब्धवान् ततः ते वनस्य धारं दृष्टवन्तः। हेडन् कम् मध्ये कूजति स्म यत् ते मन्दं कुर्वन्तु-कोऽपि न जानाति स्म यत् वृक्षरेखायाः परं भूमौ किं प्रतीक्षते स्यात्।
  
  ड्रेकः किञ्चित् एव मन्दः अभवत् । एलिसिया तं दक्षिणतः अतिक्रान्तवती, डाहल् च वामे प्रहारं कृतवान्; त्रयः मिलित्वा आवरणं अतिक्रम्य संकीर्णं द्रोणीं प्रविष्टवन्तः, उभयतः तीक्ष्णभूरेण सानुभिः रक्षिता । किनिमाका केन्जी च समर्थनं दातुं प्रयत्नतः पार्ष्णिं क्लिक् कृतवन्तौ, ततः हेडन् अपि निगूढतः बहिः आगतः, इदानीं तस्याः वक्षःस्थले वर्धमानं दाहसंवेदनं उपेक्षितुं प्रयतमाना
  
  तस्याः चिन्तनं यत् रोचते स्म तस्मात् अधिकं दीर्घकालं यावत् धावितवन्तः।
  
  समीपस्थं नगरं च माइलदूरे आसीत्।
  
  
  दशोऽध्यायः
  
  
  ड्रेकः माई किञ्चित् संघर्षं कर्तुं आरब्धा इति अनुभवति स्म । सः तां शीघ्रं होशं प्राप्स्यति इति ज्ञात्वा एकं निमेषं दत्तवान् । तस्मिन् क्षणिकक्षणे सः किमपि समतलं, धूसरं, घुमावदारं च दृष्टवान् यत् तस्य दौडं हृदयं स्पन्दनं लङ्घयति स्म ।
  
  "वामः!"
  
  समग्रः समूहः वामभागे भग्नः अभवत्, सावधानीपूर्वकं किन्तु अनावश्यकरूपेण स्वपक्षं आच्छादयन् यतः तेषां प्रतिद्वन्द्विनः अद्यापि अदृश्याः आसन् । ड्रेकः मे इत्यस्य किञ्चित् संघर्षं कर्तुं दत्तवान्, परन्तु धारितवान् । अचिरेण सा तं पृष्ठपार्श्वयोः मुष्टिना प्रहारं कुर्वती आसीत् ।
  
  "माम् गच्छतु" इति।
  
  "एकं सेकण्डं मम प्रेम..."
  
  एलिसिया तं उग्रतया अवलोकितवती। "किं भवतः तावत् रोचते?"
  
  ड्रेकः संकोचम् अकरोत्, ततः विस्मितः अभवत् । "अस्य प्रश्नस्य निश्चितम् उत्तरं नास्ति मम प्रेम।"
  
  "यथार्थत?"
  
  "अच्छा, मम दृष्ट्या चिन्तयतु।"
  
  माई स्वस्य मेरुदण्डस्य उपयोगेन तलस्य उपरि धक्कायितुं, लुठितुं च स्वस्य दुविधायाः समाधानं कृतवान् । सा सफलतया अवतरत्, परन्तु शिरः धारयन् स्थाने डुलति स्म ।
  
  "पश्यतु" इति ड्रेकः अवदत् । "मम रक्षणे सा असुरक्षिता एव दृश्यते।"
  
  "भवतः शिरः कम्पयिष्यति यदि वयं त्वरितम् न कुर्मः।" एलिसिया अतीतं धक्कायति स्म, ड्रेकः च अनुसृत्य गतः, मे किञ्चित् अधिकं पश्यन् यावत् सा ऋजुः भूत्वा लयम् अवाप्तवती । सः समूहः तटबन्धस्य उपरि डामरपर्यन्तं धावितवान् ।
  
  "मोसाद् इत्यनेन सह प्रथमः भ्रमः।" दाहल् तानितवान्। "किमपि दर्शनीयं नास्ति।"
  
  "ते निरुद्धाः आसन्" इति केन्जी अवदत् । "यथा त्वं आसीः।"
  
  "द्वितीयः भ्रमः" इति ड्रेकः अवदत् । "इङ्ग्लैण्ड्देशस्य तत् ग्रामं स्मर्यते वा ? बहुवर्षपूर्वम्।"
  
  "योङ्क्स्?" - अहं पृष्टवान्।
  
  "शताब्दी"।
  
  "विषये"। डाहल् एकं सेकण्डं यावत् विरामं कृतवान्, ततः अवदत्- "BC or AD?"
  
  "अहं मन्ये ते इदानीं बीसी इति वदन्ति।"
  
  "बकवास"।
  
  उभयदिशि प्रसृतः मार्गः निर्जनः, गर्तयुक्तः, मरम्मतस्य आवश्यकता च आसीत् । ड्रेकः हेलिकॉप्टरस्य समीपं गच्छन्तस्य विमानविरोधी बन्दुकस्य पोप् इति ध्वनिं श्रुतवान्, ततः अधिकानि शॉट्-आणि अपि श्रुतवान् । सः काननात् अग्निप्रहारः क्रियते इति दृष्ट्वा परिवर्त्य केवलं गोलिकाभिः क्षेत्रं कचरान् पातयति इति मत्वा ततः पार्श्वे तीक्ष्णतया भ्रमन्तं दृष्टवान्
  
  "अहं तस्य जोखिमं कर्तुं न शक्नोमि" इति डाहल् अवदत् । "अहं अनुमानं करोमि यत् ते चीनदेशीयाः एव सन्ति, ते अस्माकं इव गपशपं श्रोतुं न शक्नुवन्ति।"
  
  ड्रेकः मौनेन शिरः उन्नमयितवान्। अधुना वार्तालापेषु किमपि नूतनं न प्रकाशितम्। यतः...
  
  हेडन् शान्तं अभिवादनं कृतवान्। "अहं वाहनम् पश्यामि।"
  
  ड्रेकः कुञ्चितः भूत्वा क्षेत्रं स्कैन कृतवान् । "तर्हि अस्माकं पृष्ठतः किं अस्ति ? मोसाड् रूसी च वृक्षेषु, परस्परं मार्गे आगच्छन्ति। किं स्वीडिशजनाः रूसीनां पार्श्वे कुत्रचित् सन्ति ? SAS? सः शिरः कम्पितवान्। "को जानाति ? भवतः सर्वोत्तमः अनुमानः अस्ति यत् वनं परितः गन्तुम्। ते सर्वे जानन्ति यत् यदि ते आत्मानं ददति तर्हि ते मृताः सन्ति। अत एव वयं जीविताः आसन्" इति ।
  
  "हेलिकॉप्टरे चीनदेशीयाः" इति स्मिथः अवदत् । "तत्र अवतरन्" इति । सः अतल्लीनविषादानां श्रृङ्खलां दर्शितवान् ।
  
  "फ्रेञ्च्?" योर्गी पृष्टवान्।
  
  ड्रेकः शिरः कम्पितवान् । हास्यं एकपार्श्वे, फ्रांसीसीजनाः जलस्य परीक्षणार्थं अपि निरुद्धवन्तः स्यात्, प्रतिद्वन्द्विनः तान् कृशं कर्तुं च अनुमन्यन्ते स्म । अन्तिमे क्षणे एकः धूर्तः विजयः। सः समीपं गच्छन्तं वैनं प्रेक्षते स्म।
  
  "बाहुः उपरि" इति ।
  
  स्मिथः केन्जी च मार्गस्य पार्श्वे स्थित्वा समीपं गच्छन्तं वैनं प्रति बन्दुकं दर्शयन्तौ दिशां गृहीतवन्तौ । डाहल्, ड्रेक च मार्गे द्वे द्वे गुरुशिलाखण्डे स्थापितवन्तौ । यथा यथा वैनः मन्दं भवति स्म तथा तथा शेषः दलः पृष्ठतः उपरि आगत्य सावधानीपूर्वकं वाहनम् आच्छादयन् तस्मिन् आस्थायिभ्यः बहिः गन्तुं आदेशं दत्तवान् ।
  
  एलिसिया पृष्ठद्वारं उद्घाटितवती।
  
  "वाह, अत्र अन्तः दुर्गन्धं करोति!"
  
  परन्तु तत् शून्यम् आसीत् । तथा च ड्रेकः केन्सी इत्यस्य तुर्कीभाषायां प्रश्नं पृच्छन्तं श्रुतवान्। सः शिरः कम्पितवान् यदा डाहल् विजयी स्मितं कृतवान्। एषा बालिका आश्चर्यैः परिपूर्णा अस्ति। "किमपि भाषा अस्ति यत् सा वक्तुं न शक्नोति?"
  
  स्वीडिशः हसन् विस्फोटितवान्। "आगच्छतु मनुष्य । आत्मानं तावत् मुक्तं मा त्यजतु" इति ।
  
  "अहो" इति ड्रेकः शिरः उन्नमयितवान् । "आम्। देवानां भाषा" इति ।
  
  "उत्तिष्ठ, प्रेम। किं त्वं यौनसम्बन्धं कर्तुम् इच्छसि ? आम्, अहं केवलं भवतः मधुरं उच्चारणं ओडिन् जिह्वातः लुठन्तं श्रोतुं शक्नोमि" इति ।
  
  ड्रेकः एतस्य अवहेलनां कृतवान्, ययोः तुर्कीपुरुषयोः विषये ध्यानं दत्तवान् ये यथार्थतया भीताः इव दृश्यन्ते स्म ।
  
  तथा सत्यमेव तुर्की।
  
  हेडन् तान् पुनः ट्रक् मध्ये धक्कायति स्म, पृष्ठतः निकटतः अनुसृत्य । डाहल् पुनः विस्मितः भूत्वा तस्याः अनुसरणं कृतवान्, अन्येषां पृष्ठपीठे कूर्दितुं इशारान् कृतवान् । ड्रेकः क्षणान्तरे स्वस्य विनोदस्य कारणं अवगच्छत्, ततः पुनः एलिसियां प्रेक्षते स्म ।
  
  "तत्र पुनः कियत् दुष्टम् अस्ति?"
  
  
  * * * ९.
  
  
  ट्रकः उच्छिष्टः, झटका च कृत्वा जर्जरमार्गे आत्मनः नाशं कर्तुं प्रयत्नं कृतवान् ।
  
  एलिसिया सर्वशक्त्या धारितवती । "किं सः रक्ताभं दुष्टताडनं प्रहारयितुं प्रयतते?"
  
  "कदाचित्" इति स्मिथः स्वस्य नासिकां, वैनस्य अन्तः एकस्मिन् रेक् मध्ये बद्धं मलिनं मेखला च धारयन् दुःखदः अवदत् । "अहं बकस्य गन्धं प्राप्नोमि।"
  
  एलिसिया नेत्राणि संकुचितवती। "अहो ? भवतः मित्रम्?"
  
  किनिमाका ट्रकस्य पृष्ठभागे उपविष्टः, यत्र पृष्ठद्वाराणि मिलन्ति स्म तत्र दरारेषु नववायुस्य फुफ्फुसान् ग्रसन् निराशः अभवत् । "अवश्यं... एते... कृषकाः, अनुमानं करोमि।"
  
  "अथवा बकस्य तस्कराः" इति एलिसिया अपि अवदत् । "अहं कदापि वक्तुं न शक्नोमि।"
  
  स्मिथः क्रोधेन गुर्गुरितवान् । "यदा मया 'बकाः' इति उक्तं तदा सामान्यतया मम अभिप्रायः आसीत् ।
  
  "आम् हाँ हाँ"।
  
  ड्रेकः तस्मात् बहिः एव स्थितवान्, अतल्लीनानि निःश्वासाः गृहीत्वा अन्येषु विषयेषु ध्यानं दातुं प्रयतते स्म । तेषां हेडन्, डाहल् च विश्वासः करणीयः आसीत्, ये पूर्वमेव तेषां सुरक्षां पालयित्वा यात्रायाः उत्तमं स्थानं अन्विषन्ति स्म । नैमित्तिकं स्थिरस्य विस्फोटं विहाय संचारः मौनम् अभवत् । लॉरेन् अपि मौनम् अभवत्, यत् स्वकीयेन प्रकारेण साहाय्यं कृतवान् । एतेन ते तुल्यकालिकरूपेण सुरक्षिताः इति ज्ञातम् ।
  
  तस्य परितः चालकाः उच्चैः शिकायतुं प्रवृत्ताः, तेषां सामनाकरणस्य, पशूनां दुर्गन्धात् विचलनस्य च मार्गः । स्वीडिशस्नानगृहैः, अमेरिकनभोजनागारैः, लण्डन्होटेलैः च तुलना विनोदेन प्रदत्ता ।
  
  ड्रेकः स्वविचाराः योर्गा-महोदयस्य हाले-विस्फोटात् भयंकरं रहस्यं साझां कर्तुं आवश्यकतां च, एलिसिया-मे-योः मध्ये नूतन-अवगमनं यावत्, SPEAR-दलं पीडयन्तः अन्याः समस्याः यावत् भ्रमितुं दत्तवान् हेडन्, किनिमाका च विवादे एव आसन्, लॉरेन्, स्मिथः च, यद्यपि उत्तरयोः केवलं भेदात् अधिकेन पृथक् आसीत् । डाहल् जोआना इत्यनेन सह यथाशक्ति परिश्रमं कृतवान्, परन्तु पुनः कार्यं बाधकं जातम् ।
  
  किमपि तात्कालिकतरं अनिवार्यं च तस्य मस्तिष्कं विदारितवान् । पेरुदेशे ते आदेशान् न अनुसृत्य इति सचिवस्य क्रो इत्यस्य क्रोधः, गुप्तं, सर्वोच्चगुप्तं अमेरिकनद्वितीयदलम् अत्र अस्ति इति आत्मविश्वासयुक्तं ज्ञानं च। क्वचित् ।
  
  SEAL Team 7.
  
  असंख्यप्रश्नाः आसन्, ते च अव्याख्याताः आसन्। उत्तरं किम् आसीत् ? Qrow SPEAR दलस्य उपरि विश्वासं न कृतवान्? ते बैकअप आसन् वा ?
  
  सः स्मिथस्य शिरसि अद्यापि लम्बमानं महत् प्रश्नचिह्नं न विस्मृतवान् आसीत्, परन्तु अन्यस्य परिदृश्यस्य कल्पनां कर्तुं न शक्तवान् । क्रोवः सप्त जनान् प्रेषितवान् यत् तेषां उपरि दृष्टिः भवतु।
  
  ड्रेकः स्वस्य क्रोधं दमितवान् । तस्याः स्वकीयं कार्यं आसीत् । कृष्णशुक्लयोः जीवनदृष्टिः मूर्खैः उन्मत्तैः च एव साझा आसीत् । तस्य गहनविचाराः हेडेन् इत्यनेन बाधिताः ।
  
  "पृष्ठभागे अग्रे च सर्वं स्पष्टम् अस्ति। इव दृश्यते यत् वयं Ç अनकले, तटे । हेलिकॉप्टरेण सह सम्पर्कं कर्तुं पूर्वं यावत् वयं स्थानं न प्राप्नुमः तावत् प्रतीक्षिष्यामि। अहो, डाहल् च तत् पेटीम् विच्छिन्दितुं अवसरः आसीत्" इति ।
  
  स्वीडिशः कागदस्य खण्डाः कीदृशाः इति व्याख्याय किञ्चित्कालं यावत् तान् परिस्थित्याः विचलितं कृतवान् । युद्धात् अधिकं आसीत्, तस्य एव घोषणा आसीत्। हन्निबलः केवलं प्रतीकरूपेण एव चयनितः इव आसीत् ।
  
  
  * * * ९.
  
  
  "किं किमपि संकेताः सन्ति यत् आफ्रिका कथं पृथिव्याः चतुर्णां कोणेषु अन्यतमः अभवत्?" मै पृष्टवती।
  
  "न तादृशं शापितम्। अतः अग्रिमः अश्ववाहकः कुत्र भविष्यति इति वयं पूर्वानुमानं कर्तुं न शक्नुमः" इति ।
  
  "अतीतं पश्यन्तु" इति केन्जी अवदत् । "मम कार्ये, मम पुरातनकार्ये, उत्तराणि सर्वदा पूर्वं गुप्ताः आसन् । भवता केवलं ज्ञातव्यं यत् कुत्र द्रष्टव्यम् इति" इति ।
  
  ततः लॉरेन् हस्तक्षेपं कृतवान् । "अहम् एतत् प्रयत्नेन करिष्यामि।"
  
  ड्रेकः ट्रकस्य झुकावस्य विरुद्धं संघर्षं कृतवान् । "चनाक्कले कियत् दूरम् अस्ति?"
  
  "वयं अधुना बहिः प्रविशन्तः स्मः। न अतिबृहत् दृश्यते। अहं समुद्रं पश्यामि" इति ।
  
  "अहो, त्वं विजयसि।" ड्रेकः बाल्ये क्रीडितं क्रीडां स्मरति स्म ।
  
  "मया प्रथमं दृष्टम्" इति डाहल् स्वरे स्मितं कृत्वा अवदत् ।
  
  "आम्, वयम् अपि तत् क्रीडितवन्तः।"
  
  ट्रकः स्थगितवान्, शीघ्रमेव पृष्ठद्वाराणि बहिः उद्घाटितानि। दलं बहिः उत्प्लुत्य ताजावायुः फुफ्फुसान् गृहीतवान् । एलिसिया आक्रोशितवती यत् सा स्वस्थः नास्ति, केन्जी च आङ्ग्लरीत्या मूर्च्छायाः अभिनयं कृतवती । एतेन एलिसिया तत्क्षणमेव उत्साहितः अभवत् । ड्रेकः विस्मयेन प्रेक्षमाणः, प्रेक्षमाणः च अभवत् ।
  
  "धिक्" इति सः उद्देश्यतः गुञ्जितवान् । "अच्छा, अहं वानरस्य मातुलः भविष्यामि।"
  
  डाहलः टिप्पणीं कर्तुं अतिशयेन स्तब्धः अभवत् ।
  
  तेषां पुरतः भवनैः परितः लघुचतुष्कोणे चिन्तयन् केनचित् कारणेन परिचितः विशालः काष्ठाश्वः स्थितः आसीत् । पाशः तस्य पादौ बद्धः इव शिरसि प्रसारितः आसीत् । ड्रेकः मन्यते स्म यत् एतत् कवचयुक्तं भव्यं च दृश्यते, मनुष्येण निर्मितः गर्वितः पशुः ।
  
  "किं नरकं?"
  
  तस्य परितः प्रेक्षमाणाः, पोजं दत्त्वा, चित्रं गृहीत्वा च जनसमूहाः समागताः आसन् ।
  
  लॉरेन् संचारकस्य विषये उक्तवान्। "अहं मन्ये भवता अधुना एव ट्रोजन-अश्वः प्राप्तः।"
  
  स्मिथः हसति स्म। "एतत् क्रीडनकं दूरम् अस्ति।"
  
  "न ट्रॉय।भवन्तः जानन्ति? ब्रैड पिट्?"
  
  एलिसिया सर्वदिक्षु परितः पश्यन्ती प्रायः कण्ठं भग्नवती । "किम्? कुत्र?"
  
  "अहो"। केन्सी हसति स्म। "अहं दृष्टवान् सर्पाः मन्दतरं आक्रमणं कुर्वन्ति।"
  
  एलिसिया अद्यापि क्षेत्रस्य सम्यक् अध्ययनं कुर्वती आसीत् । "लॉरेन् कुत्र अस्ति ? सः अश्ववाहकः अस्ति वा?"
  
  न्यूयोर्कवासी एकं विहसति स्म। "अच्छा, सः एकदा आसीत् । आधुनिकं चलच्चित्रं "ट्रॉय" इति स्मर्यते वा? साधु, चलचित्रं कृत्वा ते अश्वं यत्र भवन्तः स्थितवन्तः तत्रैव, चनाक्कले-नगरे त्यक्तवन्तः" इति ।
  
  "बकवास"। एलिसिया स्वस्य भावनां प्रकटितवती। "मम सर्वाणि क्रिसमस-दिनानि एकदा एव आगतानि इति मया चिन्तितम्।" सा शिरः कम्पितवती।
  
  ड्रेकः स्वस्य कण्ठं स्वच्छं कृतवान् । "अहम् अद्यापि अत्र अस्मि प्रेम।"
  
  "अहो।" उत्कृष्ट"।
  
  "अथ च चिन्ता मा कुरु, यदि ब्रैड पिट् तस्य अश्वस्य गदात् बहिः उत्प्लुत्य भवन्तं अपहरितुं प्रयतते तर्हि अहं त्वां तारयिष्यामि।"
  
  "किं त्वं चोदन साहसं करोषि।"
  
  लॉरेनस्य स्वरः तेषां गपशपं सामुराईखड्गस्य कठिनप्रहार इव छिनत्ति स्म। "प्रवेशः, बन्धुजनाः! बहु शत्रून्। वयम् अधुना चनाक्कले समीपं गच्छामः। ते अपि अस्माकं इव संचारव्यवस्थायाः सह सम्बद्धाः भवेयुः। चलनम्! " इति ।
  
  "एतत् पश्यतु?" ड्रेकः दुर्गं दर्शितवान् । "हेलिकॉप्टरं आह्वयन्तु। यदि वयं दुर्गम् आरुह्य आत्मरक्षणं कर्तुं शक्नुमः तर्हि सः अस्मान् ततः नेतुम् अर्हति" इति ।
  
  हेडन् चनाक्कले-नगरस्य बहिःभागं प्रति दृष्टिपातं कृतवान् । "यदि वयं षट् स्वाट्-दलेभ्यः पर्यटननगरे दुर्गस्य रक्षणं कर्तुं शक्नुमः।"
  
  डाहल् पेटीम् उद्धृतवान्। "एकः एव उपायः अस्ति यत् ज्ञातुं शक्यते।"
  
  
  एकादशोऽध्यायः
  
  
  सहजतया ते तटीयमार्गं प्रति गतवन्तः, यतः एतत् ज्ञात्वा यत् एषः प्रभावशालिनः नगरदुर्गः प्रति वायुः भविष्यति । लॉरेन् इत्यनेन कॉम-वार्तालापस्य स्निपेट्-तः अत्यल्पाः सूचनाः संगृहीताः आसन्, ड्रेकः च विभिन्नेभ्यः दलनेतृभ्यः अपि न्यूनं श्रुतवान् आसीत्, परन्तु सामान्यसहमतिः आसीत् यत् ते सर्वे शीघ्रमेव निमीलन्ति इति
  
  मार्गः अनेकानि श्वेत-अग्रभवनानि अतीत्य गच्छति स्म: हेलेस्पोन्ट्-नद्याः तरङ्गितनीलजलस्य दृश्यं दृष्ट्वा गृहाणि, दुकानानि, भोजनालयाः च । वामे निरुद्धानि यानानि आसन्, तेषां पृष्ठतः कतिपयानि लघुनौकाः आसन्, येषां उपरि वालुकावर्णीयस्य दुर्गस्य उच्चभित्तिः आसीत् । संकीर्णमार्गेषु शनैः शनैः गूञ्जन्तः पर्यटनबसाः गच्छन्ति स्म । शृङ्गाः ध्वनितवन्तः। स्थानीयनिवासिनः एकस्य लोकप्रियस्य कैफे-गृहस्य समीपे एकत्रिताः भूत्वा धूम्रपानं कुर्वन्ति स्म, वार्तालापं च कुर्वन्ति स्म । दलं यथाशक्ति शीघ्रं शङ्कां न जनयित्वा त्वरितम् ।
  
  युद्धसामग्रीधारणं सुलभं नास्ति, परन्तु विशेषतः अस्य मिशनस्य कृते ते सर्वे कृष्णवर्णे परिधानं कृतवन्तः आसन्, तानि वस्तूनि अपसारयितुं गोपयितुं च शक्नुवन्ति स्म, ये ध्यानं आकर्षयितुं शक्नुवन्ति। परन्तु शिरः परिवर्तमानस्य जनानां समूहः, एकादशाधिकाः दूरभाषाः उद्घाटिताः इति ड्रेकः दृष्टवान् ।
  
  "शीघ्रं शापितं हेलिकॉप्टरं आह्वयन्तु" इति सः अवदत् । "वयं भूमितः बहिः अस्मः, अत्र शापितसमयः च।"
  
  "मम मार्गे।" दशपञ्चदशनिमेषेषु" इति ।
  
  एषः युद्धयुगः इति सः जानाति स्म । अन्ये केचन स्वाट्-दलाः कस्मिंश्चित् नगरे नरकं मुक्तुं न संकोचयिष्यन्ति, तेषां आदेशेषु पलायनस्य क्षमतायां च विश्वसिति, यतः एतत् ज्ञात्वा यत् अधिकारिणः प्रायः कस्यापि अत्यन्तं धमकीकृतस्य परिस्थितेः उपरि आतङ्कवादीनां स्पिनं स्थापयिष्यन्ति इति।
  
  वालुकायाः वर्णाः भित्तिः तेषां पुरतः तीक्ष्णतया उत्थितः । दुर्ग Ç अनक्कले द्वौ गोलौ समुद्राभिमुखौ दुर्गभित्तौ, मध्यदुर्गः च आसीत्, तेषां पृष्ठतः समुद्रं प्रति सानुतः अधः धावन्तः युद्धबाहुः विस्तृतः आसीत् अस्य भगिन्याः च सङ्गमे किं अस्ति इति चिन्तयन् प्रथमवक्रभित्तिः रेखां अनुसृत्य ड्रेकः अगच्छत् । हेडन् अग्रे स्थगित्वा पश्चात् पश्यति स्म।
  
  "वयं उत्तिष्ठामः।"
  
  साहसिकः निर्णयः, परन्तु एकं वस्तु ड्रेकः सहमतः । उपरि गमनस्य अर्थः आसीत् यत् ते दुर्गे अटन्ति, उपरितः रक्षिताः परन्तु अप्रतिरक्षिताः, फसन्ति। निरन्तरतायाः अर्थः आसीत् यत् तेषां समुद्रं पलायनस्य अतिरिक्तं अन्ये विकल्पाः अपि आसन् : ते नगरे निगूढुं शक्नुवन्ति स्म, कारं अन्वेष्टुं शक्नुवन्ति स्म, सम्भाव्यतया अधः शयनं कर्तुं शक्नुवन्ति स्म, किञ्चित्कालं यावत् विभक्ताः भवितुम् अर्हन्ति स्म
  
  परन्तु हेडन् इत्यस्य चयनेन तेषां अग्रणीत्वं प्राप्तम् । तत्र अपि अन्ये सवाराः आसन् । हेलिकॉप्टरस्य कृते तान् अन्वेष्टुं सुकरं स्यात्। तेषां कौशलस्य उपयोगः सामरिकयुद्धे अधिकः आसीत् ।
  
  रूक्षभित्तिभिः कमानयुक्तं प्रवेशद्वारं ततः सर्पिलसोपानं च मार्गः दत्तः । हेडन् प्रथमं गतः, तदनन्तरं डाल्, केन्सी च, ततः शेषाः । स्मिथः पृष्ठभागं उपरि आनयत् । अन्धकारः तेषां नेत्रयोः कृते एकं वस्त्रं निर्मितवान्, स्थूलं अभेद्यं च लम्बमानं यावत् तेषां अभ्यस्तं न भवति स्म । तथापि ते सोपानम् आरुह्य प्रकाशं प्रति पुनः गच्छन्ति स्म । ड्रेकः स्वमस्तिष्के सर्वाणि प्रासंगिकानि सूचनानि छानयित्वा तस्य अर्थं ज्ञातुं प्रयत्नं कृतवान् ।
  
  हन्निबल। युद्धस्य अश्ववाहकः । प्रलयदिवसस्य आदेशः तेषां योजना च ये जीविताः तेषां कृते उत्तमं जगत् निर्मातुं। अस्मिन् विषये विश्वस्य सर्वकारेण मिलित्वा कार्यं कर्तव्यम् आसीत्, परन्तु निर्दयाः, लोभी जनाः स्वस्य कृते लुण्ठनं ज्ञानं च इच्छन्ति स्म ।
  
  पृथिव्याः चतुर्कोणेषु? कथं कार्यं कृतवान् ? ततः परं किं नरकं जातम् ?
  
  "रोचकम्..." तस्मिन् क्षणे लॉरेन् इत्यस्य स्वरः संचारकस्य माध्यमेन आगतः । "Ç अनक्कले महाद्वीपद्वये स्थितम् अस्ति, गैलिपोली-नगरस्य आरम्भबिन्दुषु अन्यतमम् आसीत् । इदानीं रूसीजनाः नगरं प्रविष्टवन्तः, इजरायलीयाः अपि । अहं न जानामि कुत्र। अद्यापि स्थानीयपुलिसस्य गपशपः सामान्यः अस्ति । एकः नागरिकः भवन्तं अवश्यं निवेदितवान्, अधुना नूतनान् आगतान् आह्वयति च। तुर्काः स्वस्य अभिजातबलानाम् आह्वानं कर्तुं बहुकालं न भविष्यति" इति ।
  
  ड्रेकः शिरः कम्पितवान् । बकवास।
  
  "तदा वयं इतः दूरं भविष्यामः।" हेडन् सावधानतया उपरि प्रकाशं प्रति गतः। "दशनिमेषाः, बन्धुजनाः। अस्तु।"
  
  प्रातःकाले सूर्यः प्रायः गोपुरस्य शिखरस्य विस्तृतं विरलं क्षेत्रं प्रकाशितवान् । गोपुरस्य गोलशिखरधारः तेषां शिरसा उपरि अष्टपादाः अपि उत्थितः, परन्तु सः यावत् उच्चः आसीत् यत् ते अन्तः न गत्वा गन्तुं शक्नुवन्ति स्म । सर्वत्र विध्वस्तयुद्धानि दंष्ट्राङ्गुली इव निष्क्रान्ताः आसन्, दक्षिणतः नीचपर्वतश्रृङ्खलायाः सीमां धूलिपूर्णः मार्गः च आसीत् । ड्रेकः अनेकानि रक्षितानि स्थानानि दृष्ट्वा किञ्चित् सुलभतया निःश्वसति स्म ।
  
  "वयम् अत्र स्मः" इति हेडन् लॉरेन् इत्यस्मै अवदत् । "हेलिकॉप्टरं वदतु यत् सः उष्ण-अवरोहणस्य सज्जतां करोतु।"
  
  "भवता यत् चिन्तितम् तस्मात् अधिकं उष्णम्" इति स्मिथः अवदत् ।
  
  सम्पूर्णं दलं अधः प्रेक्षते स्म।
  
  "न तु अधः" इति स्मिथः अवदत् । "उपरि। उपरि।"
  
  दुर्गस्य उपरि अद्यापि नगरं पर्वतानाम् उपरि स्थितम् अस्ति । गृहाणि युद्धक्षेत्राणां उपरि उच्छ्रिताः स्थूलाः भित्तिः च तान् प्रति प्रसृताः आसन् । एतैः एव भित्तिभिः चतुर्णां दलं आच्छादितं मुखं पूर्णतया आकृष्य शस्त्राणि च धावति स्म ।
  
  ड्रेकः एतां शैलीं ज्ञातवान् । "धिक्, एषा समस्या अस्ति। सास्" इति ।
  
  डाहल् प्रथमं नियोजितवान्, परन्तु स्वशस्त्रं मुक्तुं स्थाने सः तत् गोपयित्वा पेटीम् आदाय युद्धक्षेत्रेषु एव कूर्दितवान् । "आङ्ग्लानां विविधतायाः सम्यक् विचारः अस्ति । अवलोकनम्..."
  
  ड्रेकः तस्य दृष्टिम् अनुसृत्य अगच्छत्। समुद्रतटं, चपलसमुद्रं च यावत् विस्तृतचापे प्रसृताः युद्धक्षेत्राणि । यदि ते तस्य समयं सम्यक् कृतवन्तः तर्हि चॉपरः तान् उपरितः अथवा अन्ते एव विदारयितुं शक्नोति स्म । ड्रेकः ब्रिटिश-पादयोः अधः रूक्ष-कङ्क्रीट-मध्ये द्वे द्वे शॉट्-प्रहारं कृत्वा तान् मन्दं कृत्वा किञ्चित् क्षीण-दुर्गस्य शिखरं प्रति आरोहणार्थं दलाय समयं दत्तवान्
  
  एलिसिया स्तब्धवती। "अहं ऊर्ध्वतासु न अस्मि!"
  
  "किं त्वं कदापि कूजनं त्यक्ष्यसि?" केन्सी मार्गे किञ्चित् तां चोदयन् जानीतेव तस्याः अतीते धक्कायति स्म ।
  
  "अहो कुत्सिता, त्वं एतस्य मूल्यं दास्यसि।" एलिसिया अनिश्चिता ध्वनितवती।
  
  "किं अहं शक्ष्यामि ? केवलं मम पृष्ठतः एव तिष्ठसि इति सुनिश्चितं कुरु। तथैव यदा त्वं गोलिकापातं प्राप्नोषि, अहं च त्वां क्रन्दनं शृणोमि तदा अहं गतिं उद्धर्तुं ज्ञास्यामि" इति।
  
  एलिसिया क्रोधेन उष्णतां प्राप्नोति स्म । ड्रेकः तस्याः समर्थनं कृतवान् । "मात्रं मोसाद् इत्यस्य उपहासं कुर्वन्।" सः बाहून् प्रसारितवान्।
  
  "दक्षिणः। साधु, यदा वयं इतः अवतरामः तदा अहं तस्याः गदं सम्यक् चोदयिष्यामि" इति ।
  
  प्रथमेषु कतिपयेषु सोपानेषु ड्रेकः तां मार्गदर्शनं कृतवान् । "किं एतत् रोमाञ्चकं ध्वनितुं अर्हति?"
  
  "फक् अफ्, ड्रेक।"
  
  दूरं अधः स्थापितानि युद्धानि अन्तरालयुक्तानि युद्धानि अभवन् यत्र एकस्मात् अन्यतमं प्रति कूर्दितुं प्रवृत्ताः भविष्यन्ति इति सः न वक्तुं श्रेयस्करं मन्यते स्म । डाहल् प्रथमः त्रिपादविस्तारेण भित्तिं कृत्वा दलस्य नेतृत्वं कृतवान् । किनिमाका अस्मिन् समये पृष्ठभागे स्मिथस्य कार्यभारं स्वीकृतवान्, आङ्ग्लान् पश्यन् । ड्रेक इत्यादयः अन्येषां शत्रुचिह्नानां कृते कर्णौ उद्घाटितवन्तः आसन् ।
  
  युद्धक्षेत्रेभ्यः अधः दौडः आरब्धः अस्ति । एसएएस-सैनिकाः गठनं निर्वाह्य अनुसरणं दत्तवन्तः, शस्त्राणि उत्थापितानि, परन्तु शब्दं न कृतवन्तः । अवश्यं व्यावसायिकं नम्रता केवलं एकं कारणं भवितुम् अर्हति; पर्यटकानाम् अतिरिक्तं स्थानीयनिवासिनः गोपनीयतां, अत्यन्तं सुरक्षितं च आदेशं प्राधान्येन पश्यन्ति ।
  
  ड्रेकः अवाप्तवान् यत् तस्य पादौ पूर्णा एकाग्रतायाः आवश्यकता अस्ति । प्रत्येकं पार्श्वे स्थितः प्रस्तरः, क्रमेण समुद्रं प्रति अवरोहणं च न भेदं कृतवान्, केवलं तस्य पादयोः अधः सुरक्षितक्षेत्रम् एव । क्रमेण वक्रं ललितं समं स्थिरवक्रम् । न कश्चित् मन्दं कृतवान्, न कश्चित् स्खलितः। तेषां लक्ष्यस्य अर्धमार्गे आसन् यदा परिभ्रमणशीलप्रोपेलरध्वनिः तेषां कर्णौ पूरितवान् ।
  
  ड्रेकः मन्दं कृत्वा आकाशं पश्यति स्म। "न अस्माकं" इति सः उद्घोषितवान् । "धिक् फ्रेंच!"
  
  एषः निश्चितः निष्कर्षः नासीत्, परन्तु तेषां एतावता अभावं व्याख्यास्यति स्म । वयं अन्तिमे निमेषे त्वरितरूपेण अन्तः गच्छामः। SPEAR दलं मन्दं कर्तुं बाध्यम् अभवत् । ड्रेकः खिडकीभ्यः क्रुद्धतया बहिः पश्यन्तौ सैनिकद्वयस्य मुखं दृष्टवान्, यदा तु द्वौ अपि अर्धमुक्तद्वारेभ्यः लम्बमानौ आस्ताम्, तालं सम्यक् क्लिक् कर्तुं स्वशस्त्राणि परिवर्तयन्तौ आस्ताम्
  
  "सत्यं वक्तुं" इति डाहल् निःश्वासः अवदत् । "एषः सर्वोत्तमः विचारः न स्यात् । रक्तरंजिताः ब्रिटिशघण्टाः समाप्ताः भवन्ति" इति ।
  
  एकः इति रूपेण ड्रेकः, स्मिथः, हेडन्, मे च स्वशस्त्राणि उत्थाप्य अग्निप्रहारं कृतवन्तः । समीपं गच्छन्तस्य हेलिकॉप्टरस्य गोलिकानि रिकोचेट् अभवन् । काचः भग्नः अभवत्, एकः पुरुषः तस्य पाशात् पतितः, अधः भूमौ कठिनतया प्रहारं कृतवान् । हेडन् इत्यस्य गोलिकाभिः अनुसृत्य हेलिकॉप्टरं विचलितम् ।
  
  "फ्रांसीसीजनाः प्रशंसकाः न सन्ति" इति सा विषादपूर्वकम् अवदत् ।
  
  "किमपि न जानीमः इति कथयतु" इति एलिसिया गुञ्जितवती ।
  
  योर्गी शीघ्रं दाहलं अतिक्रम्य भित्तिस्य बहिः लीजे तं अतिक्रम्य पेटीम् आकर्षितवान् । "अत्र एतत् मम कृते ददातु" इति सः अवदत् । "भित्तिस्थे मम मनसि सुस्थं भवति किम्?"
  
  डाहल् विवादं कर्तुम् इच्छति इव दृश्यते स्म किन्तु पारीयाः मध्यभागे पेटीम् अयच्छत् । स्वीडिशः पार्कोर-विषये नूतनः नासीत्, परन्तु योर्गी व्यावसायिकः आसीत् । रूसी भित्तिं अधः दौडं कृत्वा पूर्वमेव युद्धक्षेत्राणां समीपं गत्वा उच्चवेगेन उड्डीयत ।
  
  एलिसिया तान् अवलोकितवती। "अहो शित्, इदानीं मां गोली मारय।"
  
  "अद्यापि भवितुम् अर्हति स्म।" ड्रेकः फ्रांसदेशस्य हेलिकॉप्टरं तिर्यक् कृत्वा अवरोहणार्थं अन्तः आगतं दृष्टवान् । समस्या आसीत् यत् यदि ते लक्ष्यं ग्रहीतुं स्थगयन्ति तर्हि आङ्ग्लाः तान् गृह्णन्ति स्म । यदि ते शूटिंग् कर्तुं धावन्ति स्म तर्हि ते पतन्ति वा सहजतया शूटिंग् भवेयुः वा ।
  
  डाहल् स्वस्य शस्त्रं क्षोभितवान् । सः हेडन् च हेलिकॉप्टरं क्रीडितुं प्रत्यागत्य तस्य उपरि अग्निप्रहारं कृतवन्तौ । अस्मिन् समये जहाजे स्थिताः सैनिकाः अग्निम् अप्रत्याशितवन्तः । शंखाः दुर्गभित्तिं घातकप्रतिरूपेण विदारयन्ति स्म, धारस्य अधः प्रहारं कुर्वन्ति स्म । हेडन् इत्यस्य स्वस्य अग्निः हेलिकॉप्टरस्य काकपिट् इत्यत्र धातुस्तम्भानां ध्वनिं कृत्वा आहतवान् । ड्रेकः दृष्टवान् यत् विमानचालकः क्रोधस्य भयस्य च मिश्रणेन दन्ताः संकुचति स्म । सुपर क्विक् लुक् बैक् इत्यनेन ज्ञातं यत् एसएएस-दलः अपि हेलिकॉप्टरं पश्यति स्म - उत्तमं संकेतम्? न स्यात् । ते स्वस्य कृते युद्धशस्त्राणि हस्तं प्राप्तुम् इच्छन्ति स्म ।
  
  अथवा स्वसर्वकारे उच्चस्थाने कस्यचित् कृते।
  
  पक्षिणः उपरि शॉट्-वॉली-वृष्टिः अभवत्, येन सः पक्षिणः डुबकी मारितवान्, जृम्भितवान् च । डाहल् भित्तिस्य अन्तिमशतमीटर्-पर्यन्तं लाभं गृहीत्वा शूटिंग्-काले पतित्वा स्खलितवान्, परन्तु सः दूरं न प्राप्तवान् । पृष्ठभागः अतीव रूक्षः आसीत् । परन्तु तस्य कार्येण अन्यः साल्वो हेलिकॉप्टरे प्रेषितः, येन अन्ततः विमानचालकस्य हृदयं त्यक्त्वा पक्षिणः दृश्यात् दूरं उड्डीयन्ते स्म ।
  
  एलिसिया दुर्बलतया उद्घोषयितुं समर्था अभवत् ।
  
  "न अद्यापि तस्मात् बहिः।" ड्रेकः एकैकं युद्धक्षेत्राणि उत्प्लुत्य सुरक्षिततया सावधानतया च अवतरत् ।
  
  लॉरेन् इत्यस्याः स्वरेण तत् मौनं भग्नम् यत् सम्पर्कं आच्छादयति स्म । "हेलिकॉप्टरः समीपं गच्छति। त्रिंशत् सेकण्ड्" इति ।
  
  "वयं भित्तिस्थाने स्मः" इति एलिसिया आक्रोशितवती ।
  
  "आम्, अहं भवन्तं अवगच्छामि। अस्मिन् कार्ये कोलम्बियामण्डलेन उपग्रहः प्रेषितः" इति ।
  
  ड्रेकस्य आघातस्य अनुभवाय अन्यः क्षणः अपि अभवत् । "साहाय्यार्थं?" सः शीघ्रं पृष्टवान्।
  
  "किमन्यथा?" हेडन् तत्क्षणमेव प्रतिक्रियाम् अददात् ।
  
  वर्तमानस्थितिं दृष्ट्वा सम्भवतः एषः दुष्टः विचारः इति अवगन्तुं पूर्वं ड्रेकः स्वयमेव प्रायः पादं पातितवान् । सत्यतः सः न जानाति स्म यत् SEAL Team 7 इत्यस्य तानि शान्त-अमेरिकन-इन्टोनेशन-शब्दानि अन्ये केन श्रुतानि इति ।
  
  स्पष्टतया हेडन् न।
  
  हेलिकॉप्टरं पुरतः नासिका अधः कृत्वा समुद्रस्य उपरि शीघ्रं उड्डीयमानः दृष्टिगोचरः अभवत् । योर्गी पूर्वमेव युद्धक्षेत्रस्य अन्ते प्रतीक्षमाणः आसीत्, यत्र एकः लघुः गोलगोपुरः संकीर्णसमुद्रतटं पश्यति स्म । डाहल् शीघ्रमेव तस्य समीपं गतः, ततः हेडन् । हेलिकॉप्टरः समीपं गतः।
  
  ड्रेकः एलिसियां मुक्तवान् ततः किनिमाका इत्यस्य पासं कर्तुं साहाय्यं कृतवान् । अद्यापि मन्दं गच्छन् सः एसएएस-इत्यस्य संकेतं दत्त्वा सूक्ष्मतया बाहुं प्रसारितवान् । गोपुरात् त्रिंशत्पादपर्यन्तं सः निवर्तितवान्।
  
  एसएएस अपि स्थगितवान्, अन्यत् त्रिंशत् पादं ऊर्ध्वम्।
  
  "वयं पीडिताः न इच्छामः" इति सः उद्घोषितवान् । "न अस्माकं मध्ये। वयं एकस्मिन् एव शापितपक्षे स्मः!"
  
  तस्य शरीरं प्रति पिस्तौलानि निदर्शितानि सन्ति। अधस्तात् सः दहलस्य गर्जनं श्रुतवान्- "निवर्तयतु..." इति ।
  
  ड्रेकः तं ट्यून् कृतवान् । "कृपया" इति सः अवदत् । "न सम्यक् अस्ति।" वयं सर्वे अत्र सैनिकाः स्मः, शापिताः फ्रेंचाः अपि।"
  
  अनेन अनामिकः विहसः जातः । अन्ते गभीरा वाणी "आदेशः" इति अवदत् ।
  
  "बन्धु, अहं जानामि" इति ड्रेकः अवदत् । "यत्र त्वं असि तत्र अभवत्। अस्माभिः समानाः आदेशाः प्राप्ताः, परन्तु वयं मित्रवतः विशेषबलानाम् उपरि गोलीं न प्रहारयिष्यामः... यावत् ते प्रथमं गोलीं न प्रहरन्ति।"
  
  पञ्चसु आकृतिषु एकः किञ्चित् उत्थितः । "कैम्ब्रिज्" इति सः अवदत् ।
  
  "ड्रेक" इति सः अवदत् । "मैट् ड्रेक" इति ।
  
  तदनन्तरं यत् मौनम् अभवत् तत् कथां कथयति स्म । ड्रेकः जानाति स्म यत् स्टैण्डऑफः समाप्तः अस्ति... इदानीं कृते। न्यूनतया सः अग्रिमसङ्घर्षात् अन्यं विरामं अर्हति स्म, सम्भवतः शान्तं वार्तालापं अपि अर्हति स्म । एतेषां अभिजातसैनिकानाम् अधिकाधिकं मिलितुं शक्नुवन्ति तावत् सुरक्षितं भविष्यति।
  
  सर्वेषां कृते।
  
  सः शिरः न्यस्य, व्यावृत्तः, गतः, हेलिकॉप्टरस्य अन्तः आकर्षितुं साहाय्यं कृतवान् हस्तं प्राप्य ।
  
  "ते शीतलाः सन्ति?" एलिसिया पृष्टवती।
  
  हेलिकॉप्टरं दूरं गच्छन् तिर्यक् कृत्वा ड्रेकः स्वयमेव आरामं कृतवान् । "वयं ज्ञास्यामः" इति सः अवदत् । "अग्रे समये वयं विग्रहे आगच्छामः।"
  
  आश्चर्यवत् लॉरेन् तस्य विपरीतभागे उपविष्टः आसीत् । "अहं हेलिकॉप्टरेण सह आगता" इति सा व्याख्यानरूपेण अवदत् ।
  
  "किम्? विकल्पः भवतः कथं रोचते?"
  
  सा अनुग्रहपूर्वकं स्मितं कृतवती। "नहि। अहम् आगतः यतः अस्माकं कार्यम् अत्र समाप्तम् अस्ति" इति । सूर्यप्रकाशिततरङ्गानाम् उपरि हेलिकॉप्टरः उच्चैः उत्थितः । "वयं आफ्रिकादेशात् विश्वस्य अग्रिमकोणं प्रति गच्छामः।"
  
  "कः कुत्र अस्ति?" ड्रेकः स्वस्य आसनमेखलां बद्धवान् ।
  
  "चीन।" बालक च, अस्माकं बहु कार्यं अस्ति वा" इति ।
  
  "अन्यः सवारः ? अस्मिन् समये कस्मिन् समये?"
  
  "कदाचित् सर्वेभ्यः दुष्टतमम्। बकल अप, मम मित्राणि। वयं चंगेजखानस्य पदचिह्नानि अनुसर्तुं गच्छामः" इति ।
  
  
  द्वादशोऽध्यायः
  
  
  लॉरेन् इत्यनेन दलं बृहत् मालवाहकहेलिकॉप्टरस्य पृष्ठभागे यथासम्भवं आरामं प्राप्तुं कथितं, कागदानां राशौ च व्यवस्थितम् । "प्रथमं युद्धशस्त्राणि, हैनिबलं च मार्गाद् बहिः निष्कासयामः। भवद्भिः पेटीयां यत् प्राप्तं तत् प्रोजेक्ट् बेबिलोन् इति द्विटनस्य, शतमीटर् दीर्घस्य सुपरकैनन् इत्यस्य निर्माणस्य योजना अस्ति । सद्दाम हुसैन इत्यनेन आज्ञापितं ६० तमे दशके संशोधनस्य आधारेण ८० तमे दशके डिजाइनं कृतम् । अस्मिन् समग्रे प्रकरणे हॉलीवुड्-भावना अनुभूयते स्म । अन्तरिक्षे पेलोड् प्रेषयितुं शक्नुवन्ति इति अतिशस्त्राणि । हता सेनापतयः। नागरिकान् मारितवान्। तत् गोपनीयं स्थापयितुं एकदर्जनदेशेभ्यः विविधानि क्रयणानि। पश्चात् चित्राणि दर्शयन्ति यत् एतत् अन्तरिक्षबन्दूकं एतादृशं कृतं स्यात् यत् एतत् किमपि लक्ष्यं, कुत्रापि, एकवारं एव प्रहारं कर्तुं शक्नोति" इति ।
  
  डाहल् रुचिपूर्वकं अग्रे अवलम्बितवान् । "एकदा? किमर्थम्?"
  
  "एतत् कदापि पोर्टेबलं शस्त्रं न भवितुं अभिप्रेतम् आसीत् । तस्य प्रक्षेपणेन एकं छापं त्यजति स्म यत् तत्क्षणमेव विविधैः बलैः दृश्यते स्म, ततः नष्टं भवति स्म । परन्तु... क्षतिः पूर्वमेव कृता स्यात्" इति ।
  
  "लक्ष्यानुसारम्" इति । केन्सी शिरः उन्नमयितवान्। "आम्, एकप्रहारस्य विश्वयुद्धस्य विचारं परितः बहवः आदर्शाः निर्मिताः आसन् । परमाणुशक्तिं अनिवार्यरूपेण कार्यं कर्तुं बाध्यं कर्तुं एकः उपायः। परन्तु आधुनिकप्रौद्योगिक्या सह एषः विचारः अधिकाधिकं विवादास्पदः भवति" इति ।
  
  "ठीकम्, ठीकम्" इति स्मिथः अद्यापि स्नायुः प्रसारयन् दीर्घकठिनधावनात् क्षतविक्षतान् परीक्ष्य क्रौञ्चितवान् । "अतः, प्रथमस्य अश्ववाहनस्य समाधौ विशालस्य अन्तरिक्षतोपस्य योजनाः स्थापिताः आसन् । वयं प्राप्नुमः। अन्ये देशाः एतत् न कृतवन्तः । ततः परं किम्?"
  
  लॉरेन् नेत्राणि आवर्त्य। "प्रथमं नामकरणं विशेषतया 'विश्रामस्थानानि' इति । आशासे यत् भवन्तः स्मर्यन्ते यत् हन्निबलः अचिह्निते चितायां दफनः आसीत्, तत्र अपि न स्यात् । प्रेक्षणं बहुभ्यः अनादरः स्यात्। अपरिवर्तितं त्यक्त्वा परादरः" इति ।
  
  हेडन् निःश्वसति स्म। "तथा च गच्छति । समाना कथा, सम्पूर्णे विश्वे भिन्न एजेण्डा" इति ।
  
  "कल्पयतु यदि सूचना आतङ्कवादिनः हस्ते पतिता। अहं वदामि यत् ये देशाः सम्प्रति अश्वसैनिकानाम् अनुसरणं कुर्वन्ति ते सर्वे स्वकीयं सुपर तोपं सहजतया निर्मातुम् अर्हन्ति। किन्तु..."
  
  "एत एव अस्य सर्वकारस्य केचन गुटाः योजनां विक्रयन्ति" इति ड्रेकः निष्कर्षं गतवान् । "यतो हि अद्यापि वयं निश्चिताः न स्मः यत् प्रत्येकं दलं आधिकारिकतया स्वीकृतम् अस्ति।" तेषां मनसि अपि सः योजयितुं आवश्यकता नासीत्।
  
  हेलिकॉप्टरं निर्मलनीलगगनेन उड्डीयत, कोऽपि अशान्तिः नासीत्, आरामदायकं उष्णता च आसीत् । ड्रेकः प्रायः एकदिने प्रथमवारं आरामं कर्तुं समर्थः अभवत् । पूर्वरात्रौ एव सः महान् हन्निबलस्य विश्रामस्थाने जानुभ्यां न्यस्तः इति विश्वासः कठिनः आसीत् ।
  
  लॉरेन् अग्रिमसञ्चिकां प्रति अगच्छत् । "अन्तिमन्यायस्य क्रमः स्मर्यते वा ? अहं भवन्तं ताजगीं ददामि। 'पृथिव्याः चतुर्णां कोणेषु वयं चत्वारि अश्ववाहनानि प्राप्य तेभ्यः अन्तिमन्यायक्रमस्य योजनां विन्यस्यामः। ये न्यायधर्मयुद्धात् तदनन्तरं च जीविताः भविष्यन्ति ते न्याय्यतया सर्वोच्चं राज्यं करिष्यन्ति। यदि भवान् एतत् पठति तर्हि वयं नष्टाः, अतः सावधानतया पठन्तु, अनुसरणं च कुर्वन्तु। अस्माकं अन्तिमवर्षाणि विश्वस्य क्रान्तिषु अन्तिमचतुर्णां शस्त्राणां संयोजने व्यतीतानि - युद्धं, विजयः, दुर्भिक्षः, मृत्युः च । एकीकृताः, ते सर्वाणि सर्वकाराणि नाशयित्वा नूतनं भविष्यं उद्घाटयिष्यन्ति। सज्जाः भवन्तु। तान् अन्वेष्यताम्। पृथिव्याः चतुर्णां कोणानां यात्रां कुर्वन्तु। रणनीतिपितुः ततः खगनस्य विश्रामस्थानानि अन्वेष्यताम्; अद्यपर्यन्तं जीवितः दुष्टतमः भारतीयः, ततः ईश्वरस्य प्रकोपः। किन्तु सर्वं यथा दृश्यते तथा नास्ति। वयं १९६० तमे वर्षे खगनं गतवन्तः, समाप्तेः पञ्चवर्षेभ्यः अनन्तरं, विजयं तस्य चितायां स्थापयित्वा । वयं तत् प्रकोपं प्राप्तवन्तः यत् सच्चिदानन्दस्य अन्तिमन्यायस्य रक्षणं करोति। तथा च एकमात्रः किल कोडः तदा एव यदा अश्ववाहकाः प्रादुर्भूताः। पितुः अस्थिषु परिचयचिह्नानि न सन्ति । भारतीयः शस्त्रैः परितः अस्ति। अन्तिमन्यायस्य क्रमः इदानीं भवतः माध्यमेन जीवति, सदा सर्वोच्चः भविष्यति" इति ।
  
  ड्रेकः प्रासंगिकान् बिन्दून् एकत्र स्थापयितुं प्रयतितवान् । "विनाशसंहिता ? अस्य शब्दः मम वस्तुतः न रोचते। तथा 'सत्यः अन्तिमः न्यायः'। अतः प्रथमत्रयान् निष्प्रभावीकृत्य अपि अन्तिमः वास्तविकः हुमडिङ्गरः भविष्यति" इति ।
  
  "अधुना" इति लॉरेन् पुरतः स्थितं अध्ययनं निर्दिश्य अवदत् । "वाशिङ्गटन-चिन्तन-समूहेन अनेके विचाराः प्रस्ताविताः सन्ति।"
  
  ड्रेकः केवलं एकं सेकण्डं यावत् कृष्णः अभवत् । प्रत्येकं सः संशोधनस्य उल्लेखं श्रुत्वा, प्रत्येकं चिन्तनसमूहस्य उल्लेखं कृत्वा, केवलं द्वौ शब्दौ तस्य मस्तिष्के विज्ञापनफलकप्रमाणस्य रक्तनियोनप्रकाशाः इव ज्वलन्ति स्म
  
  करिन् ब्लेक।
  
  तस्याः दीर्घकालं यावत् अभावः शुभसूचकः नासीत् । करिन् अतीव सम्यक् तेषां अग्रिमः मिशनः भवितुम् अर्हति स्म। सः चिन्तां मन्दं तावत्पर्यन्तं पार्श्वे धक्कायति स्म।
  
  "... द्वितीयः अश्ववाहनः विजयी अस्ति। द्वितीये वर्णने कगनस्य उल्लेखः अस्ति । अस्मात् वयं निष्कर्षं निष्कासयामः यत् चंगेजखानः विजयी अस्ति। चंगेजखानस्य जन्म ११६२ तमे वर्षे अभवत् । सः, सर्वथा अक्षरशः, विजयः अस्ति। सः एशिया-चीन-देशयोः अधिकांशं, ततः परं भूमिं च जित्वा मंगोल-साम्राज्यं इतिहासस्य बृहत्तमं सङ्गतसाम्राज्यम् आसीत् । काह्नः कटनकर्ता आसीत्; सः प्राचीनजगत् बहुभागं गतः, यथा पूर्वं उक्तं, अद्यत्वे जीवितेषु प्रत्येकं द्विशतेषु पुरुषेषु एकः चंगेजखानस्य सम्बन्धी अस्ति" इति ।
  
  माई कूजत्। "वाह, एलिसिया, सः भवतः पुरुषसंस्करणवत् अस्ति।"
  
  ड्रेकः शिरः उन्नमयितवान्। "अयं वयस्कः अवश्यमेव प्रजननं जानाति स्म।"
  
  "अस्य पुरुषस्य वास्तविकं नाम तेमुजिन् आसीत् । चंगेजखान इति मानद उपाधिः । तस्य पिता विषं प्राप्नोत् यदा बालकः केवलं नववर्षीयः आसीत्, तेषां मातरं सप्तपुत्राणां पालनार्थं त्यक्त्वा । सः तस्य युवती सह अपि अपहृतौ, उभौ किञ्चित् समयं दासत्वेन व्यतीतवन्तौ । एतत् सर्वं कृत्वा अपि विंशतिवर्षस्य आरम्भे अपि सः उग्रः नेता इति स्थापितः आसीत् । सः 'शत्रून् समीपे एव स्थापयतु' इति वाक्यं मूर्तरूपं दत्तवान् यतः तस्य अधिकांशः महान् सेनापतयः पूर्वशत्रवः आसन् । सः कदापि एकं खातं अशान्तं न त्यक्तवान्, चतुर्णां कोटिजनानाम् मृत्योः उत्तरदायी इति कथ्यते, येन विश्वस्य जनसंख्या ११ प्रतिशतं न्यूनीकृता सः विविधधर्मं आलिंग्य प्रथमाम् अन्तर्राष्ट्रीयडाकव्यवस्थां निर्मितवान्, यत्र सः सम्पूर्णे साम्राज्ये स्थितानां डाकघरानाम्, मार्गस्थानकानां च उपयोगं कृतवान्" इति ।
  
  ड्रेकः स्वपीठे स्थानान्तरितवान् । "अत्र बहु सूचनाः ग्रहीतव्याः सन्ति।"
  
  "सः मंगोलसाम्राज्यस्य प्रथमः खगनः आसीत् ।"
  
  डाहल् खिडकीचिन्तनात् निवृत्तः अभवत् । "तस्य च विश्रामस्थानं?"
  
  "अच्छा, सः चीनदेशे एव दफनः अभवत् । अचिह्निते चितायां" इति ।
  
  एलिसिया श्वासम् अयच्छत्। "आम्, धिक्, अवश्यं सः आसीत्!"
  
  "अतः, प्रथमं आफ्रिका अधुना चीनदेशः पृथिव्याः चतुर्णां कोणानां मध्ये द्वौ कोणं प्रतिनिधियति" इति माई उच्चैः चिन्तितवती । "यावत् एशिया न भवति, वयं च महाद्वीपानां विषये न वदामः।"
  
  "सप्त सन्ति" इति स्मिथः तां स्मारयति स्म ।
  
  "सर्वदा न" इति लॉरेन् रहस्यपूर्णतया उत्तरितवान् । "किन्तु वयं पश्चात् एतत् आगमिष्यामः। प्रश्नाः सन्ति- विजयस्य कानि शस्त्राणि कुत्र चंगेजस्य विश्रामस्थानं ?"
  
  "एकं उत्तरं चीनदेशः इति अनुमानं करोमि" इति केन्जी गुञ्जितवान् ।
  
  "चंगेजखानः १२२७ तमे वर्षे रहस्यपूर्णपरिस्थितौ मृतः । मार्को पोलो इत्यनेन संक्रमणस्य कारणेन, अन्ये विषकारणात्, अन्ये च युद्धस्य लूटरूपेण गृहीतायाः राजकुमार्याः कारणात् इति दावितम् । मृत्योः अनन्तरं तस्य शरीरं स्वदेशं प्रति, खेन्टी ऐमागं प्रति, प्रथानुसारं प्रत्यागमिष्यति स्म । ओनोन्-नद्याः समीपे बुर्खान्-खाल्दुन्-पर्वते सः दफनः अभवत् इति विश्वासः अस्ति । परन्तु अन्त्येष्टि-यात्रायाः सम्पर्कं यः कोऽपि आसीत् सः मारितः इति आख्यायिका अस्ति । तदनन्तरं केनस्य समाधिस्थलस्य उपरि नदी विमुखीकृता, शोभायात्रायाः निर्माणं कृतवन्तः सर्वे सैनिकाः अपि मारिताः" इति । लॉरेन् शिरः कम्पितवती। "तदा जीवनस्य जीवनस्य च अल्पः अर्थः आसीत् ।"
  
  "यथा अधुना विश्वस्य केषुचित् स्थानेषु वर्तते" इति डाहल् अवदत् ।
  
  "तर्हि वयं पुनः गोतां कुर्मः?" एलिसिया भ्रूभङ्गं कृतवती। "पुनः कोऽपि गोताखोरीविषये किमपि न उक्तवान् । एषा मम उत्तमप्रतिभा नास्ति" इति ।
  
  माई कथञ्चित् अधरात् पलायितुं सज्जा इव टिप्पणीं निगलितुं समर्था अभवत्, तस्य स्थाने सा कासति स्म । "अहं न गोतां करोमि" इति सा अन्ते अवदत् । "पर्वते एव भवितुम् अर्हति स्म । किं मंगोलसर्वकारेण कञ्चित् क्षेत्रं शतशः वर्षाणि यावत् पृथक् न कृतम्?"
  
  "समीचीनतया, अतः एव वयं चीनदेशं प्रति दृष्टिम् अस्थापयामः" इति लॉरेन् अवदत् । "चंगेजखानस्य च समाधिः। अधुना भवन्तं सूचितं कर्तुं एनएसए, सीआयए च अद्यापि अस्माकं प्रतियोगिनां विषये सूचनां संग्रहयितुं दर्जनशः पद्धतीनां उपयोगं कुर्वन्ति। फ्रांसीसीजनाः वास्तवमेव एकं पुरुषं त्यक्तवन्तः। अस्माभिः सह एव आङ्ग्लाः प्रस्थिताः । पश्चात् रूसीः स्वीडिशः च अपेक्षितापेक्षया शीघ्रं तुर्की-देशस्य क्षेत्रस्य शुद्धिकरणे उलझितवन्तः । मोसाड्-देशस्य चीन-देशस्य वा विषये वयं निश्चिताः न स्मः। आदेशाः समानाः एव तिष्ठन्ति। तथापि एकं वस्तु अस्ति... मम वस्तुतः सचिवः क्रो इदानीं रेखायां अस्ति।"
  
  ड्रेकः भ्रूभङ्गं कृतवान् । तस्य मनसि कदापि एतत् न आसीत् यत् क्रोवः स्वस्य लॉरेन् च वार्तालापं श्रुत्वा गृह्णाति स्यात्, परन्तु तत् आगन्तुम् अभवत् । तेषां दलस्य, तेषां परिवारस्य, अन्येषां इव रहस्यानि आसन् । यदा सः परितः पश्यति स्म तदा स्पष्टं जातं यत् अन्येषां मनसि अपि तथैव भवति, एषः एव लॉरेन् इत्यस्य मार्गः आसीत् यत् तेभ्यः ज्ञापयितुं शक्यते इति ।
  
  वाशिङ्गटन-नगरस्य स्वकीयः कार्यसूचना सर्वदा एव आसीत् ।
  
  क्रोवस्य स्वरः प्रत्ययप्रदः ध्वनितवान्। "अहं भवद्भ्यः अधिकं अस्य विशेषस्य मिशनस्य विषये जानामि इति अभिनयं न करिष्यामि । न पृथिव्यां । परन्तु अहं जानामि यत् एतत् राजनैतिकं खननक्षेत्रम् अस्ति, यत्र अस्माकं केषाञ्चन प्रतिद्वन्द्वीराष्ट्रानां उच्चतमस्तरस्य जटिलताः, षड्यंत्राः च सन्ति" इति ।
  
  अमेरिकादेशस्य विषये किमपि न वक्तव्यम् इति ड्रेकः चिन्तितवान् । किं कदापि !
  
  "प्रत्यक्षतया, तत्र सम्बद्धानां केषाञ्चन प्रशासनानां विषये अहं आश्चर्यचकितः अस्मि" इति क्रो मुक्ततया अवदत् । "मया चिन्तितम् आसीत् यत् ते अस्माभिः सह कार्यं कर्तुं शक्नुवन्ति, परन्तु यथा मया उक्तं, यथा दृश्यते तथा न स्यात्।"
  
  पुनः ड्रेकः तस्याः वचनं भिन्नरूपेण गृहीतवान् । किं सा अश्ववाहनस्य मिशनस्य विषये वदति स्म ? अथवा किमपि अधिकं व्यक्तिगतं ?
  
  "तस्य कारणं अस्ति वा सचिवमहोदया?" हेडन् अपृच्छत्। "किमपि वयं न जानीमः?"
  
  "अच्छा, न तु यत् अहं अवगतः अस्मि। परन्तु अहमपि एतत् सर्वं न जानामि इति अनिवार्यम्। "न प्रतिबन्धाः" इति राजनीतिषु दुर्लभः शब्दः।"
  
  "तर्हि शस्त्रमेव" इति हेडन् अवदत् । "एतत् प्रथमं सुपरगनम् अस्ति। यदि निर्मितं स्यात्, आतङ्कवादिभ्यः विक्रीतम् आसीत् तर्हि समग्रं जगत् तस्य मोचनं याचयितुम् अर्हति स्म" इति ।
  
  "अहं जानामि। एतत्... अन्तिमन्यायस्य क्रमः" इति सा वितृष्णया नाम अवदत्, "स्पष्टतया गुरुयोजनां विकसितवती, भविष्यत्पुस्तकानां कृते त्यक्त्वा। दिष्ट्या इजरायलीजनाः तान् बहुकालपूर्वं पिधाय। दुर्भाग्येन ते तां विशेषं योजनां न प्राप्नुवन् । एषा योजना" इति ।
  
  एतावता ड्रेकः अस्मिन् आह्वानस्य अर्थं न दृष्टवान् । सः नेत्रे निमील्य पृष्ठतः अवलम्ब्य संभाषणं शृणोति स्म।
  
  "भवन्तः अन्येषां केषाञ्चन कृते कूर्दनं कुर्वन्ति। केवलं इजरायल् चीनदेशः च एम.आइ.ए. सामान्यनियमा: प्रवर्तन्ते, परन्तु तत् शस्त्रं प्राप्य प्रथमं प्राप्नुवन्तु। अमेरिका एतत् गलतहस्तेषु पतितुं न शक्नोति, किमपि प्रकारस्य। सावधानं च भवतु, SPEAR। अत्र चक्षुषः मिलनात् अधिकं अस्ति" इति ।
  
  ड्रेकः उपविष्टवान्। डाहल् अग्रे अवलम्बितवान् । "किं एतत् भिन्नप्रकारस्य चेतावनी अस्ति?" सः कुहूकुहूम् अकरोत्।
  
  ड्रेकः हेडन् इत्यस्य अध्ययनं कृतवान्, परन्तु तेषां प्रमुखः चिन्तायाः लक्षणं न दर्शितवान् । पृष्ठानि आच्छादयन्तु ? यदि सः एतां अमेरिकनभाषां पूर्वं न श्रुतवान् स्यात् तर्हि अस्मिन् वाक्ये अपि सः किमपि अर्थं न संलग्नवान् स्यात् । तस्य विचाराः पेरुदेशे स्मिथ-जोशुआयोः मृत्युं प्रति गताः । एतेन तेषां अवज्ञायाः गभीरता मापिता । साधारणः सैनिकः इति नाम्ना सैनिकदृष्टिकोणेन सः अतीव चिन्तितः स्यात् । परन्तु ते सैनिकाः न आसन् - ते प्रतिदिनं, क्षेत्रे, दबावेन कठिनविकल्पान् कर्तुं बाध्यन्ते स्म । स्कन्धेषु सहस्राणां प्राणानां कदाचित् कोटिभारं वहन्ति स्म । एतत् असामान्यं दलम् आसीत् । न पुनः।
  
  त्वं केवलं तावत् उत्तमः असि यथा तव अन्तिमः त्रुटिः। भवन्तः केवलं भवतः अन्तिमदोषस्य कृते एव स्मर्यन्ते। विश्वस्य कार्यस्थले नीतिशास्त्रम्। सः कार्यं कुर्वन् एव, युद्धं कुर्वन् एव स्थातुं रोचते स्म। शिरः जलस्य उपरि स्थापयतु - यतः कोटि-कोटि-मकराः निरन्तरं जगत् परिभ्रमन्ति, यदि भवान् निश्चलः तिष्ठति स्म तर्हि भवान् मग्नः वा खण्डितः वा भविष्यति
  
  क्रोवः तनावपूर्णेन पेप् टॉक् इत्यनेन समाप्तवान् ततः हेडन् तेषां समीपं गतः। सा स्वस्य संचारकं स्पृश्य मुखं कृतवती।
  
  "मा विस्मरतु" इति ।
  
  ड्रेकः शिरः उन्नमयितवान्। एकं चैनलं उद्घाटयन्तु।
  
  "अहं मन्ये सामान्यतः टॉम्ब रेडर-सामग्रीभ्यः बहु भिन्नं भविष्यति।" योर्गी उवाच। "वयं सर्वकारीयसैनिकानाम्, विशेषज्ञानाम् सम्मुखीभवन्ति। अज्ञातगुटाः, सम्भवतः देशद्रोहिणः। वयं कालान्तरे नष्टान् जनान् अन्विष्यामः, वर्षाणां अन्तरं जातम्। वयं कस्यचित् पुरातनस्य युद्धापराधिनः भविष्यवाणीं अनुसृत्य स्मः, यथा सः अस्मान् इच्छति स्म।" सः स्कन्धं संकुचितवान्। "अस्माकं परिस्थितौ नियन्त्रणं नास्ति।"
  
  "अहं यथा भवन्तः प्राप्तुं शक्नुवन्ति तावत् एकस्य टॉम्ब रेडरस्य समीपे अस्मि" इति केन्सी विस्मितः सन् अवदत् । "एतत्... सर्वथा भिन्नम् अस्ति।"
  
  एलिसिया, माई च इजरायलीयं प्रेक्षमाणौ आस्ताम्। "आम्, वयं भवतः दुष्टं अपराधिकं अतीतं विस्मर्तुं प्रवृत्ताः स्मः, किं न... ट्विस्टी?"
  
  स्वीडिशः निमिषं कृतवान् । "अहं... आम्... अहं... किम्?"
  
  केन्सी हस्तक्षेपं कृतवान् । "अहं च अनुमानं करोमि यत् परिस्थितयः भवन्तं कदापि कस्यापि सम्झौतास्थानेषु बाध्यं न कृतवन्तः, हुम्, एलिसिया?"
  
  आङ्ग्लमहिला स्कन्धं संकुचितवान्। "अद्यापि अपराधस्य विषये वदामः वा इति अवलम्बते। केचन सम्झौतास्थानानि अन्येभ्यः श्रेष्ठानि भवन्ति" इति ।
  
  हेडन् अवदत् यत्, "यदि वयम् अद्यापि जागृताः सजगाः च स्मः तर्हि किं वयं चंगेजखानस्य विषये तस्य समाधिस्थानस्य विषये च पठितुं आरभुं शक्नुमः वा?" वाशिङ्गटन-नगरस्य एकः चिन्तन-समूहः सर्वं सुष्ठु अस्ति, परन्तु वयं तत्र स्मः, ते किं न पश्यन्ति इति पश्यामः | भवन्तः यावन्तः सूचनाः अवशोषयितुं शक्नुवन्ति तावत् अस्माकं द्वितीयं शस्त्रं प्राप्तुं सम्भावना अधिका भवति" इति ।
  
  "अस्मात् च जीवितं बहिः आगच्छतु" इति डाहल् अङ्गीकृतवान् ।
  
  गोलिकाः परितः प्रसारिताः आसन्, कष्टेन एव भागं कर्तुं पर्याप्ताः आसन्। एलिसिया प्रथमं स्वस्य ईमेल-फेसबुक-पृष्ठं च पश्यन् उद्घोषयति स्म । ड्रेकः जानाति स्म यत् तस्याः ईमेल-सङ्केतः अपि नास्ति, सामाजिकमाध्यमानां प्रथमः संकेतः किमपि न, ततः सः तां अवलोकितवान् ।
  
  सा पाउट् कृतवती। "गम्भीरः समयः?"
  
  "तत्, अथवा किञ्चित् विश्रामं प्राप्नुत, प्रेम। चीनदेशः अस्मान् मुक्तबाहुभिः स्वागतं न करिष्यति इति निश्चितम्" इति ।
  
  "उत्तमः बिन्दुः।" हेडन् निःश्वसति स्म। "अहं स्थानीयदलानां सम्पर्कं कृत्वा अस्माकं प्रवेशस्य सुविधां कर्तुं वक्ष्यामि। एतावता योजनायाः सह सर्वे जहाजे सन्ति वा?"
  
  "अच्छा" इति डाहल् लापरवाहीपूर्वकम् अवदत् । "अर्धदर्जनं प्रतिद्वन्द्वीराष्ट्रैः सह युद्धं न कर्तुं प्रयतमानोऽहं चीनदेशं प्रति चंगेजखानस्य अनुसरणं करिष्यामि इति कदापि न चिन्तितवान्। परन्तु, हे" इति सः स्कन्धं संकुचितवान्, "भवन्तः जानन्ति यत् ते किमपि भिन्नं प्रयत्नस्य विषये वदन्ति।"
  
  एलिसिया परितः अवलोकितवती, ततः शिरः कम्पितवती। "टिप्पणी नास्ति।" अतिसुलभम्।"
  
  "अधुना" इति ड्रेकः अवदत्, "किञ्चित् अधिका सूचना मम कृते वरम्" इति ।
  
  "भवता च अहं च द्वौ, यॉर्की।" डाहल् शिरः उन्नमयितवान्। "त्वं च अहं च उभौ।"
  
  
  त्रयोदशोऽध्यायः
  
  
  घण्टाः अप्रत्यक्षतया उड्डीयन्ते स्म। हेलिकॉप्टरं ईंधनं स्थापयितुं बाध्यम् अभवत् । अन्येषां दलानाम् विषये वार्तानां अभावः कुण्ठितः अभवत् । हेडन् इत्यनेन ज्ञातं यत् तस्याः सर्वोत्तमः विकल्पः चंगेज-समाधि-सम्बद्धेषु सूचना-सम्पत्तौ निमग्नः भवेत्, परन्तु किमपि नूतनं आविष्कारं कर्तुं कठिनम् अभवत् अन्ये स्पष्टतया किञ्चित्कालं यावत् तथैव कर्तुं प्रयतन्ते स्म, परन्तु केचन श्रान्ताः भूत्वा किञ्चित् अवकाशं ग्रहीतुं निश्चयं कृतवन्तः, अन्ये तु स्वस्य व्यक्तिगतविषयाणां सम्बोधनं सुकरं अनुभवन्ति स्म
  
  तेषां संकीर्णे अन्तरिक्षे तस्य अवहेलना कर्तुं असम्भवम् आसीत्, सत्यतः च इदानीं यावत् दलं समीपस्थं परिचितं च आसीत् यत् सर्वं पादप्रहारेन ग्रहीतुं शक्नोति स्म ।
  
  डाहल् गृहं आहूतवान्। बालकाः तं श्रुत्वा प्रसन्नाः अभवन्, येन दाहल् विस्तृतं स्मितं कृतवान् । जोआना पृष्टवती यत् सः कदा गृहे भविष्यति। तनावः स्पष्टः आसीत्, परिणामः तावत् महत् नासीत्। हेडन् किनिमाका इति क्षणं यावत् गृहीतवान् यदा बृहत् हवाईदेशीयः टैब्लेट्-पर्दे अङ्गुलीं स्वाइप् करोति स्म । सा स्मितं कृतवती। तस्य विशालहस्तेषु तत् यन्त्रं डाकपत्रमिव आसीत्, सा च स्मरति स्म यत् ते हस्ताः तस्याः शरीरं कथं स्पृष्टवन्तः इति । मृदुल। उत्साह। सः तां एतावत् सम्यक् जानाति स्म, तत् तेषां आत्मीयतां वर्धयति स्म । इदानीं सा स्वस्य अङ्गुल्याः क्षतिग्रस्तं अग्रभागं पश्यति स्म, यत् तेषां अन्तिम-अभियानस्य समये सा निगलितुं बाध्यतां प्राप्तवती आसीत् । परिस्थितेः आघातेन तस्याः नेत्राणि उद्घाटितानि। भवतः प्रियस्य इच्छायाः विरुद्धं युद्धं कर्तुं जीवनं अनन्तम् अतिलघुम् आसीत् ।
  
  सा किञ्चित् निःश्वासं गृहीतवती, अनिश्चिता यत् सा तत्त्वतः विश्वासं करोति वा इति । धिक्, त्वं एतत् न अर्हसि। न तु भवता उक्तस्य सर्वस्य अनन्तरम्। सा पुनः गन्तुं न्याय्यं न कृतवती, कुतः आरभ्यत इति अपि तस्याः कल्पना नासीत् । कदाचित् युद्धं, स्थितिः, कार्यम् आसीत्। सम्भवतः तस्याः जीवनस्य इतिहासे प्रत्येकं क्षणे एवम् आसीत् ।
  
  जनाः त्रुटयः कृतवन्तः। ते प्रायश्चित्तं कर्तुं शक्नुवन्ति स्म।
  
  एलिसिया तत् कृतवती।
  
  एतेन विचारेण सा आङ्ग्लमहिलायाः प्रति दृष्टिपातं कृतवती यदा हेलिकॉप्टरः आकाशं गच्छति स्म । आकस्मिकं क्षोभं तस्याः मेखलां कठिनतया गृहीतवती । मुक्तपतनस्य द्वितीयं, तस्याः हृदयं च पादयोः निमग्नम्। परन्तु सर्वं सुष्ठु आसीत् । जीवनस्य अनुकरणं कृतवान् ।
  
  हेडनस्य वृत्तिः सर्वदा नेतृत्वं कर्तुं, कार्याणि सम्पादयितुं च आसीत्। इदानीं सा दृष्टवती यत् एताः वृत्तयः तस्याः जीवनस्य अन्येषु महत्त्वपूर्णेषु पक्षेषु बाधां जनयन्ति स्म । सा निराशाजनकं भविष्यं दृष्टवती।
  
  ड्रेकः एलिसिया च प्रसन्नौ आस्ताम्, स्मितं कुर्वन्तौ, सामान्यं टैब्लेट् टैपं कुर्वन्तौ आस्ताम् । माई केन्जी इत्यस्मै स्वस्य ऋणं दत्तवती, तौ महिलाभ्यां क्रमेण तत् गृहीतवन्तौ । भिन्नाः जनाः समानपरिस्थितिभिः सह कथं विशिष्टरूपेण व्यवहारं कुर्वन्ति स्म इति रोचकम् आसीत् ।
  
  स्मिथः लॉरेन् इत्यस्य समीपं गतः । "भवान् कथम् असि?"
  
  "यावत् उत्तमं भवति, त्वं स्निग्धः हरामी। इदानीं समयः नास्ति स्मिथ" इति ।
  
  "भवन्तः मन्यन्ते यत् अहम् एतत् न जानामि? परन्तु कथयतु। कदा कालः आगमिष्यति?"
  
  "न खलु"।
  
  "कदापि न" इति स्मिथः विषादपूर्वकम् अवदत् ।
  
  लॉरेन् गुर्गुरितवान्। "गंभीरतया? वयं मृतमार्गे स्मः, मनुष्य। इष्टकाभित्तिं प्रहृत्य त्वं तत् अतिक्रमितुं न शक्नोषि" इति ।
  
  "भित्ति?"
  
  लॉरेन् श्वासम् अयच्छत्। "आम्, अस्य नाम अस्ति।"
  
  "अहो। एषा भित्तिः" इति ।
  
  हेडन् तौ समस्यां परितः कार्यं कुर्वन्तौ दृष्टवान् । तस्याः न्यायः हस्तक्षेपः वा न आसीत्, परन्तु स्पष्टतया दर्शितं यत् कोऽपि बाधकः कथं कस्यापि सम्बन्धस्य क्षतिं कर्तुं शक्नोति । स्मिथः लॉरेन् च मृदुतया वक्तुं शक्यते यत् अरूढिवादी दम्पती आस्ताम्, एतावत् असामान्यं यत् तौ एकत्र सम्यक् कार्यं कृतवन्तौ स्यात् ।
  
  तथापि अपरम्परागततमाः विघ्नाः इदानीं तेषां मार्गे स्थिताः आसन् ।
  
  स्मिथः भिन्नं दृष्टिकोणं प्रयतितवान् । "ठीकम्, ठीकम्, तर्हि सः भवन्तं अधुना किं दत्तवान्?"
  
  "अहम्? किमपि न। अहं तत्र सूचनार्थं न गच्छामि। तत् सी.आय.ए.-संस्थायाः वा एफ.बी.आइ.-संस्थायाः वा यस्य कस्यचित् कार्यम् अस्ति।"
  
  "तर्हि किं वदसि?"
  
  स्मिथस्य कृते एतत् एकं सोपानम् आसीत् । एकः मुक्तः, अविग्रहपूर्णः प्रश्नः। हेडन् सैनिकस्य विषये किञ्चित् गर्वम् अनुभवति स्म ।
  
  लॉरेन् किञ्चित् संकोचम् अकरोत्। "शित्" इति सा अवदत् । "वयं बकवासं वदामः। एकं दूरदर्शनम्। चलचित्रम् । पुस्तकानि। प्रसिद्धाः । समाचारं। सः निर्माता अस्ति, अतः सः परियोजनानां विषये पृच्छति" इति ।
  
  "कानि परियोजनानि?"
  
  "एतत् सर्वं भवन्तं सावधानप्रश्नं पृच्छितुं प्रेरयति। किमर्थं न के प्रसिद्धाः केषां चलच्चित्रेषु वा ? भवनेषु रुचिः अस्ति वा लान्स?"
  
  हेडन् तत् निष्क्रियं कर्तुम् इच्छति स्म, परन्तु सा न शक्नोति इति अवाप्तवती । केबिनम् अतीव संकीर्णम् आसीत्; प्रश्नः अतीव गम्भीरः अस्ति; स्मिथस्य नामस्य उल्लेखः अतीव आकर्षकः अस्ति ।
  
  "यदि कश्चित् तान् हानिं कर्तुम् इच्छति तदा एव।"
  
  लॉरेन् तं क्षोभयति स्म तदा वार्तालापः समाप्तः। हेडन् चिन्तितवान् यत् लॉरेन् ज्ञातेन आतङ्कवादीना सह वार्तालापं कर्तुं चोरीकृत्य किमपि प्रकारस्य नियमं भङ्गयति वा इति, परन्तु लॉरेन् इत्यस्य प्रश्नस्य वाक्यांशं कथं कर्तव्यमिति सम्यक् निर्णयं कर्तुं न शक्तवान्। न्यूनातिन्यूनं अद्यापि न।
  
  "एकघण्टायाः अपि न्यूनम् अवशिष्टम् अस्ति।" संचारव्यवस्थायाः उपरि विमानचालकस्य स्वरः आगतः ।
  
  ड्रेकः उपरि पश्यति स्म। हेडन् तस्य मुखस्य दृढनिश्चयं दृष्टवान् । डाहल् इत्यनेन सह अपि तथैव । दलं पूर्णतया नियोजितम् आसीत्, निरन्तरं स्वकौशलं वर्धयति स्म । उदाहरणार्थं अन्तिमं ऑपरेशनं पश्यन्तु। ते सर्वे सर्वथा भिन्नानि मिशनं गतवन्तः, दुष्टस्य मूर्तरूपस्य सम्मुखीभवन्ति स्म, एकमपि खरचनं न प्राप्नुवन्ति स्म ।
  
  न्यूनातिन्यूनं भौतिकपक्षे। भावात्मकाः दागाः - विशेषतः तस्याः स्वस्य - कदापि न स्वस्थाः भविष्यन्ति।
  
  सा एकं निमेषं यावत् पुरतः स्थितानि कागदानि पश्यन्ती चंगेजखानस्य इतिहासस्य किञ्चित् अधिकं अवशोषणं कर्तुं प्रयतते स्म । सा आदेशस्य पाठं पश्यति स्म, पङ्क्तयः प्रकाशयन्ती यत् - जगतः चतुर्णां कोणानां कृते गच्छतु। रणनीतिपितुः ततः खगनस्य विश्रामस्थानानि अन्वेष्यताम्; अद्यपर्यन्तं जीवितः दुष्टतमः भारतीयः, ततः ईश्वरस्य प्रकोपः। किन्तु सर्वं यथा दृश्यते तथा नास्ति। वयं १९६० तमे वर्षे खगनं गतवन्तः, समाप्तेः पञ्चवर्षेभ्यः अनन्तरं, विजयं तस्य चितायां स्थापयित्वा ।
  
  पृथिव्याः चत्वारः कोणाः? अद्यापि रहस्यं वर्तते। सौभाग्येन अश्ववाहकानां परिचयस्य सूचकाः अद्यावधि स्पष्टाः सन्ति । परन्तु किं आदेशः चंगेजखानस्य समाधिं प्राप्तवान् ? तथा प्रतीयते स्म।
  
  यदा हेलिकॉप्टरः कृशवायुं छिनत्ति स्म तदा योर्गी उत्थाय ततः अग्रे गतः । चोरस्य मुखं आकृष्टं दृश्यते स्म, तस्य नेत्राणि निमीलितानि आसन्, यथा सः पेरुदेशे स्वस्य प्रकोपात् एकमपि निमिषं न सुप्तवान्। "मया भवद्भ्यः उक्तं यत् अहं वेबस्य वक्तव्यस्य, तस्य विरासतां भागः अस्मि" इति रूसी अवदत्, तस्य स्वरेण सः यत् वक्तुं प्रवृत्तः अस्ति तस्मात् सः त्रस्तः इति प्रकाशितवान् । "अहं भवद्भ्यः उक्तवान् यत् अहं सर्वेभ्यः उक्तेभ्यः दुष्टतमः अस्मि।"
  
  एलिसिया क्लिष्टं कुरुकुरु कृत्वा आकस्मिकं वायुमण्डलीयं मर्दकं दूरीकर्तुं प्रयत्नं कृतवती । "अहम् अद्यापि प्रतीक्षामि यत् शापितसमलैङ्गिकः कोऽस्ति इति श्रोतुं" इति सा हर्षेण अवदत् । "सत्यं वक्तुं योगी, अहं आशां कुर्वन् आसीत् यत् भवान् एव भविष्यति।"
  
  "कथं..." योर्गी वाक्यस्य मध्यभागे एव स्थगितवान् । "अहं पुरुषः अस्मि"।
  
  "अहं न प्रत्ययः। ते लघु हस्ताः। एतत् मुखम् । यथा भवतः गमनम्।"
  
  "सः वदतु" इति डाहल् अवदत् ।
  
  "भवद्भिः सर्वैः च ज्ञातव्यं यत् अहं समलैङ्गिकः अस्मि" इति लॉरेन् अवदत् । "भवन्तः जानन्ति, अस्मिन् किमपि दुष्टं लज्जाजनकं वा नास्ति।"
  
  "अहं जानामि" इति एलिसिया अवदत् । "भवता यः भवितुम् इच्छति सः भवितुम् अर्हति, तत् स्वीकुर्वन्तु च। अहं जानामि अहं जानामि। अहं केवलं आशां कृतवान् यत् योगी एव भविष्यति, एतदेव" इति।
  
  स्मिथः भ्रान्तेन किन्तु अन्यथा रिक्तव्यञ्जनेन लॉरेन्-महोदयं पश्यति स्म । आश्चर्यं विचार्य प्रतिक्रिया आश्चर्यजनकम् इति ड्रेकः चिन्तितवान् ।
  
  "तत् एकमेव त्यजति" इति किनिमाका अवदत् ।
  
  "कोऽपि म्रियमाणः" इति ड्रेकः तलम् अवलोक्य अवदत् ।
  
  "कदाचित् अस्माभिः अस्माकं मित्रं वक्तुं त्यक्तव्यम्?" डाहल् आग्रहं कृतवान् ।
  
  योर्गी स्मितं कर्तुं प्रयतते स्म। सः ततः पुरतः हस्तौ संगृह्य कुटीरस्य छतम् अवलोकयति स्म ।
  
  "इयं दीर्घकथा नास्ति" इति सः स्थूलेन उच्चारणेन अवदत् । "किन्तु एषः कठिनः प्रश्नः अस्ति। अहं... मया मम मातापितरौ शीतलरक्तेन हतः। अहं च प्रतिदिनं कृतज्ञः अस्मि। धन्यवादः यत् अहं कृतवान्।"
  
  ड्रेकः मित्रस्य ध्यानं प्राप्तुं हस्तं उत्थापितवान् । "भवता किमपि व्याख्यानस्य आवश्यकता नास्ति, भवन्तः जानन्ति। अत्र वयं कुटुम्बं स्मः। एतेन किमपि समस्या न भविष्यति" इति ।
  
  "अहम् अवगच्छामि। परन्तु एतत् मम अपि कृते अस्ति। त्वं अवगच्छसि?"
  
  दलं, प्रत्येकं, शिरः उन्नमयितवान्। ते अवगच्छन् ।
  
  "वयं लघुग्रामे निवसन्तः आसन्। शीतग्रामः। शीतकाल? वर्षस्य समयः नासीत्, सः चोरी आसीत्, ताडनः, ईश्वरस्य मर्दनं च आसीत्। अस्माकं कुटुम्बान्, अस्माकं बालकान् अपि विषादं कृतवान् । अहं षट्सु एकः आसम्, मम मातापितरौ च, ते सहितुं न शक्तवन्तौ। ते शीघ्रं पिबितुं न शक्तवन्तः येन दिवसाः सुलभाः भवन्ति स्म। ते पर्याप्तं पुनः आनेतुं न शक्तवन्तः येन रात्रयः जीविताः भवेयुः। ते अस्माभिः सह व्यवहारं कर्तुं, अस्माकं पालनं कर्तुं च उपायं न प्राप्नुवन्, अतः चित्रं परिवर्तयितुं मार्गं प्राप्नुवन्" इति ।
  
  एलिसिया स्वभावं नियन्त्रयितुं न शक्तवती। "आशासे यत् इदं यथा ध्वन्यते तथा न भवति।"
  
  "एकदा अपराह्णे वयं सर्वे याने सञ्चिताः अभवम । ते अवदन् यत् ते नगरस्य यात्रां प्रतिज्ञातवन्तः। वर्षाणां यावत् वयं नगरं न गतवन्तः, पृच्छितव्यं च आसीत्, परन्तु..." इति सः स्कन्धं संकुचितवान्। "वयं बालकाः आसन्। ते अस्माकं मातापितरौ आस्ताम्। ते लघुग्रामं त्यक्तवन्तः, वयं तां पुनः कदापि न दृष्टवन्तः" इति ।
  
  मे इत्यस्य मुखस्य दूरस्थं दुःखं हेडन् दृष्टवान् । तस्याः यौवनजीवनं योर्गायाः भिन्नं स्यात्, परन्तु दुःखदसादृश्यं आसीत् ।
  
  "कारस्य बहिः दिवसः शीतलतरः, कृष्णतरः च भवति स्म । वाहयन्ति च चालयन्ति स्म न च वदन्ति स्म। परन्तु वयं तस्य अभ्यस्ताः स्मः। तेषां जीवने, अस्माकं, परस्परं वा प्रेम नासीत् । अनुमानं करोमि यत् वयं कदापि प्रेमं न जानीमः, न तु यथा भवितुम् अर्हति। अन्धकारे ते स्थगितवन्तः, यानं भग्नम् इति। वयं एकत्र समाहिताः, केचन रोदितवन्तः। मम अनुजः केवलं त्रयः वर्षीयः आसीत् । अहं नववर्षीयः आसम्, ज्येष्ठः। मया भवितव्यम् आसीत्...भवितव्यम् आसीत्..."
  
  योर्गी अश्रुभिः प्रतियुद्धं कृतवान्, छतम् अवलोकयन्, यथा तस्य अतीतं परिवर्तयितुं शक्तिः अस्ति। सः दृढहस्तं प्रसारितवान् यत् कोऽपि तस्य समीपं गन्तुं उत्तिष्ठति स्म, परन्तु न्यूनातिन्यूनं हेडन् जानाति स्म यत् एतत् किमपि तस्य एकान्ते गन्तव्यम् इति ।
  
  "ते अस्मान् बहिः प्रलोभितवन्तः। ते किञ्चित्कालं यावत् गतवन्तः। हिमः एतावत् कठिनः शीतलः च आसीत् यत् तस्मात् शक्तिशालिनः घातकाः तरङ्गाः निर्गताः । ते किं कुर्वन्ति इति अहं चिन्तयितुं न शक्तवान्, ततः अहं ऋजुं चिन्तयितुं अतिशीतं अनुभवामि स्म । अहं तान् अस्मान् परिवर्तयन्ति इति दृष्टवान् पुनः पुनः। वयं नष्टाः दुर्बलाः च आसन्, पूर्वमेव म्रियमाणाः आसन्। वयं बालकाः आसन्। वयं... विश्वासं कृतवन्तः।"
  
  हेडन् नेत्राणि निमीलितवती। तत्र वचनानि न आसन्।
  
  "प्रत्यक्षतया ते कारं प्राप्नुवन्। ते प्रस्थिताः। वयं... साधु, वयं मृताः... एकैकशः।" योर्गी अद्यापि विवरणं स्पष्टतया सूत्रयितुं न शक्तवान्। केवलं तस्य मुखस्य शोकग्रस्तः पीडा एव अस्य सत्यतां प्रकाशयति स्म ।
  
  "अहमेव जीवितः आसम् । अहं बलिष्ठतमः आसम्। मया प्रयत्नः कृतः। अहं वहन्, कर्षितवान्, आलिंगितवान् च, परन्तु तस्मात् किमपि न आगतं। अहं तान् सर्वान् असफलं कृतवान्। अहं मम प्रत्येकस्य भ्रातृभगिनीयाः जीवनस्य निष्कासनं दृष्टवान् अहं च जीवितुं प्रतिज्ञां कृतवान्। तेषां मृत्युः मम बलं दत्तवान्, यथा तेषां गतात्मानं मम सह संयुज्यते स्म । आशासे ते कृतवन्तः। अहम् अद्यापि विश्वसिमि। अहं मन्ये ते अद्यापि मया सह सन्ति। अहं रूसीकारागारात् जीवितः अभवम्। अहं मेट् ड्रेक इत्यस्मात् अधिकं स्थातुं शक्नोमि" इति सः दुर्बलं स्मितं प्रबन्धितवान्, "ततः च तं बहिः कृतवान् ।
  
  "कथं त्वं ग्रामं प्रति प्रत्यागन्तुं समर्थः अभवः?" किनिमका ज्ञातुम् इच्छति स्म। हेडन्, डाहल् च तं सावधानतया अवलोकितवन्तौ, परन्तु योर्गी इत्यस्याः वार्तालापस्य आवश्यकता अस्ति इति अपि स्पष्टम् आसीत् ।
  
  "अहं तेषां वस्त्राणि धारितवान्" इति सः कष्टप्रदं मन्दस्वरं श्वसितवान् । "शर्ट्स्। जैकेट्। पादकोश। अहं उष्णः सन् तान् सर्वान् हिमे हिमे च एकान्ते त्यक्त्वा मार्गं प्राप्तवान्" इति ।
  
  हेडन् हृदयपीडां, प्रतीयमानं अपराधबोधं कल्पयितुं न शक्तवान् यत् तस्य न भवितुम् अर्हति स्म।
  
  "ततः गच्छन् एकं वाहनम् मम साहाय्यं कृतवान् । अहं तान् कथां कथितवान्, कतिपयेभ्यः दिनेभ्यः अनन्तरं ग्रामं प्रत्यागच्छम्" इति सः गभीरं निःश्वासं गृहीतवान्, "तेषां कृते शोकस्य भूतं पश्यन्तु । तस्य क्रोधः कियत् गहनः आसीत् इति पश्यन्तु, अनुभवन्तु च। अतः आम्, अहं मम मातापितरौ शीतलरक्तेन मारितवान्।"
  
  तत्र मौनम् आसीत् यत् कदापि भग्नं न कर्तव्यम्। हेडन् जानाति स्म यत् योर्गायाः भ्रातृभ्रातृणां शवः यत्र इदानीं पतिताः तत्रैव सन्ति, सदा जमेन, कदापि विश्रामं न कर्तुं।
  
  "अहं चोरः अभवम्।" योर्गी हृदयविदारकं अनुनादं दुर्बलं कृतवान्। "पश्चात् च गृहीतः । परन्तु सः कदापि हत्यायाः दोषी न अभवत् । अत्र च वयं स्मः" इति ।
  
  विमानचालकस्य स्वरः वायुमार्गेण आगतः। "चीन-वायुक्षेत्रं प्रति त्रिंशत् निमेषाः, वयस्काः, ततः कस्यचित् अनुमानं भवति।"
  
  यदा लॉरेन् अस्मिन् समये वाशिङ्गटन-चिन्तन-समूहं आहूतवान् तदा हेडन् प्रसन्नः अभवत् । अग्रे गन्तुं एकमात्रं मार्गं विक्षेपद्वारा एव आसीत् ।
  
  "वयं लक्ष्यस्य समीपे स्मः" इति सा वे इत्यस्मै यदा वयं मिलितवन्तः तदा अवदत् । "किमपि नूतनं?"
  
  "वयं चतुर्णां कोणानां कार्यं कुर्मः, अश्ववाहकानां जन्मतिथिनां सन्दर्भाः, मङ्गोलिया, खगनः, आर्डरस्य च एव, भवन्तः प्रथमं किं इच्छन्ति?"
  
  
  चतुर्दशोऽध्यायः
  
  
  "ऊऊह" इति एलिसिया भूमिकां निर्वहन्त्याः उत्साहेन अवदत् । "जन्मतिथिसङ्ख्याः काः इति शृणुमः। अहं केवलं संख्यानां क्रन्चिंग् इत्येतत् प्रेम करोमि।"
  
  "शोभनम्। क्षेत्रपदातिसैनिकात् तत् श्रुत्वा आनन्दः भवति" इति । सलोने कतिपयानि भ्रूणि उत्थापयन् स्वरः सुखेन अग्रे अगच्छत्, परन्तु आनन्देन अनभिज्ञः आसीत् यत् "अतः, हन्निबलस्य जन्म २४७ ईपू वर्षे अभवत्, १८३ ईपू प्रायः मृतः चंगेजखान ११६२, मृत्युः १२२७-"
  
  "तत् बहुसंख्याः" इति एलिसिया अवदत् ।
  
  "समस्या अस्ति" इति डाहल् अवदत् । "भवतः अङ्गुलीः पादाङ्गुलीः च समाप्ताः" इति ।
  
  "तस्य अर्थः किम् इति न निश्चितम्" इति सङ्गणकवैज्ञानिकः अग्रे अवदत् । "किन्तु एते उन्मत्तपन्थाः स्वस्य संख्याक्रीडाः, कोडाः च यथार्थतया प्रेम्णा भवन्ति । तत् मनसि धारयतु" इति ।
  
  "अतः हन्निबलस्य जन्म चंगेजस्य १४०० वर्षाणि पूर्वं जातम्" इति केन्जी अवदत् । "तत् वयं अवगच्छामः।"
  
  "भवन्तः आश्चर्यचकिताः भविष्यन्ति यत् ये शिथेड्-जनाः एतत् न कुर्वन्ति तेषां संख्यां दृष्ट्वा" इति अज्ञानी लापरवाहीपूर्वकम् अवदत् । "कथञ्चिद्-"
  
  "अरे सखा?" ड्रेकः शीघ्रमेव व्यत्यस्य अवदत्- "किं भवतः कदापि मुखं मुष्टिपातः कृतः?"
  
  "अच्छा, वस्तुतः, आम्। आम्, मम अस्ति।"
  
  ड्रेकः स्वकुर्सिषु अवलम्बितवान् । "ठीकम्" इति सः अवदत् । "अधुना त्वं चोदनं कर्तुं शक्नोषि।"
  
  "वयं अवश्यं एतैः आकृतैः सह अद्यापि कार्यं कर्तुं न शक्नुमः यतः अन्येषां सवारानाम् अभिज्ञा न जानीमः । यद्यपि अहं अनुमानं करोमि यत् भवन्तः अपि चतुर्थं चिन्तयितुं शक्नुवन्ति? नहि? न ग्राहकाः ? कूपः। अतः, अस्मिन् क्षणे, बन्धुजनाः, मंगोलियनगणराज्यं प्रति अग्निशक्तिः महती मात्रा प्रेष्यते। सप्त, अथवा अद्यापि षट्? आम्, षट् देशानाम् प्रतिनिधित्वेन अभिजातसैनिकानाम् षट् दलाः विजयस्य अश्ववाहनस्य अनुसरणं कुर्वन्ति । अहं सम्यक् वदामि? हुर्रे!"
  
  ड्रेकः हेडन् इत्यस्मै प्रेक्षमाणः आसीत् । "किम् अयं वयस्कः वाशिङ्गटननगरे सर्वोत्तमः प्रतिनिधिः अस्ति?"
  
  हेडन् स्कन्धं संकुचितवान्। "अच्छा, न्यूनातिन्यूनं सः स्वभावं न गोपयति। न तु अधिकांशं वाशिङ्गटन-नगरस्य इव वञ्चकवस्त्रस्य अनेकपुटयोः अधः निगूढम्" इति ।
  
  "अग्रे विजयस्य अश्ववाहनम् । स्पष्टतया आदेशस्य स्वकीयः कार्यसूची अस्ति, अतः विजयः बालक्रीडासामग्रीतः आरभ्य वीडियोक्रीडापर्यन्तं किमपि भवितुम् अर्हति... हा हा। विश्वाधिपत्यं बहुधा आगन्तुं शक्नोति, किं अहं सम्यक् अस्मि?"
  
  "मात्रं निर्देशं निरन्तरं कुर्वन्तु" इति हेडन् अवदत् ।
  
  "अवश्यं अवश्यम्।" अतः सीधा विषयं प्रति गच्छामः किम् ? यद्यपि इजरायलीजनाः क्यूबादेशे तेषां नाशस्य नाजीयुद्धापराधसम्प्रदायस्य विषये किमपि सूचनां दातुं विचित्ररूपेण अनिच्छन्ति स्म तथापि अस्माभिः किं ज्ञातव्यम् इति ज्ञातम् एकदा रजः निवसति स्म तदा नाजी-दलस्य जनाः स्पष्टतया निश्चयं कृतवन्तः यत् ते गड़बड़ं कृतवन्तः, विश्वस्य नियन्त्रणार्थं च एषः विस्तृतः विचारः आगतवान् । ते ध्वजः, गुप्तसंहिता, प्रतीकाः इत्यादीनि बहुभिः सह क्रमस्य निर्माणं कृतवन्तः । ते एकां योजनां विकसितवन्तः - सम्भवतः यस्याः योजनायां ते वर्षाणां यावत् रीच्-अन्तर्गतं कार्यं कुर्वन्ति स्म । चतुर्विधं शस्त्रं निधाय एतां प्रहेलिकाम् आगतवन्तः । कदाचित् ते तत् अधिकं अस्पष्टं कर्तुम् इच्छन्ति स्म, को जानाति ? परन्तु मोसाद् तान् अलेशं नष्टवान्, मम दृष्ट्या च अतिशीघ्रम्। गुप्तः बङ्करः त्रिंशत् वर्षाणि यावत् अनाविष्कृतः अभवत्" इति ।
  
  "पञ्चदशनिमेषाः" इति विमानचालकः लाकोनिकरूपेण उत्तरितवान् ।
  
  "किम् एतत् शस्त्रम् अस्ति?" हेडन् अपृच्छत्। "तानि कुतः प्राप्तवन्तः?"
  
  "अच्छा, नाजी-सङ्घस्य यावन्तः सम्बन्धाः आसन्, तावन्तः एव सम्बन्धाः आसन् । बिग पिस्टल् इति पुरातनं डिजाइनं स्थानस्य सटीकतायै च अद्यतनं कृतम् अस्ति । चत्वारिंशत् वर्षात् अष्टादशपर्यन्तं किमपि वस्तुनि ते सर्वथा हस्तं स्थापयितुं शक्नुवन्ति स्म । धनं कदापि बाधकं नासीत्, परन्तु गतिः एव आसीत् । विश्वासं च। तेषां कृते एतत् कर्तुं ते एकस्य अपि जीवितस्य आत्मानं न विश्वसिष्यन्ति स्म। सम्भवतः चतुर्णां शस्त्राणां, कतिपयानां दर्जनानां सेवानां च गोपनार्थं लघु-स्नीक्स् वर्षाणि यावत् समयः अभवत् । प्रथमस्थाने तेषां बन्दुकं गोपयितुं विश्वासकारकाः अपि एकं कारणम् अस्ति । ते इदानीं क्यूबादेशे तान् स्थापयितुं न शक्तवन्तः किम् ?"" वाशिङ्गटन-नगरस्य पुरुषः हसन् विस्फोटितवान्, ततः कथञ्चित् धीरो भवितुं समर्थः अभवत् ।
  
  एलिसिया नेत्रे आवर्त्य हस्तद्वयं संगृहीतवती यथा कस्यचित् कृशकण्ठे वेष्टितुं शक्नुवन्ति।
  
  "किमपि, यूयं मया सह अद्यापि सन्ति वा ? अहं अवगच्छामि समयः अल्पः अस्ति तथा च भवन्तः मलिनतायां बहिः गत्वा किमपि शूटिंग् कर्तुं कण्डूयन्ते, परन्तु मम किञ्चित् अधिका सूचना अस्ति। अधुना एव प्रविष्टः..." इति ।
  
  विराम।
  
  "अधुना एतत् रोचकम् अस्ति।"
  
  अधिकं मौनम्।
  
  "भवन्तः भागं कर्तुम् इच्छन्ति वा?" हेडन् हेलिकॉप्टरस्य ठोसपक्षं पश्यन् पुरुषं चोदति स्म यथा सा तेषां अवरोहणस्थानं समीपं गच्छन्तीं पश्यति।
  
  "अच्छा, अहं पृथिव्याः चतुर्णां पार्श्वानां विषये वक्तुं गच्छामि स्म-अथवा न्यूनतया वयं कथं पश्यामः-किन्तु अहं पश्यामि यत् अस्माकं समयः समाप्तः भवति। पश्य, उच्चपञ्चकं ददातु, परन्तु यत् किमपि करोषि" इति सः विरमति स्म, "मा अवतरतु!"
  
  अकस्मात् सम्पर्कः व्यत्यस्तः अभवत् । हेडन् प्रथमं तलम्, ततः हेलिकॉप्टरस्य अन्तः प्रेक्षते स्म ।
  
  ड्रेकः हस्तद्वयं उपरि उत्थापितवान्। "मा मां पश्यतु।" अहं दोषी नास्मि!"
  
  एलिसिया हसति स्म। "आम्, अहमपि।"
  
  "न अवतरतु?" दाहल् पुनः अवदत्। "किं नरकं तस्य अर्थः?"
  
  एलिसिया व्याख्यातुं इव स्वस्य कण्ठं स्वच्छं कृतवती, परन्तु तदा विमानचालकस्य स्वरः वक्तृभ्यः कूजति स्म । "निमेषद्वयं, बन्धुजनाः।"
  
  हेडन् साहाय्यार्थं एकस्य वृद्धस्य विश्वासिनः समीपं गतः । "मनो?" - अहं पृष्टवान्।
  
  "सः गदः, परन्तु अद्यापि अस्माकं पक्षे" इति बृहत् हवाईदेशीयः गुञ्जितवान् । "अहं वदामि यत् तस्य वचनं गृहाण।"
  
  "शीघ्रं निर्णयः करणीयः" इति स्मिथः व्यवधानं कृतवान् । "वयं अधः गच्छामः।"
  
  संचारव्यवस्था तत्क्षणमेव जीवन्तं जातम् । "किं मया उक्तम् ? मा अवतरतु ! " इति ।
  
  ड्रेकः उत्थाय हेलिकॉप्टरस्य अन्तरसंचारं प्रज्वलितवान् । "फक् अफ्, बडी" इति सः अवदत् । "मार्गे नूतना बुद्धिः।"
  
  "किन्तु वयं चीनीयवायुक्षेत्रस्य अन्तः स्मः। कियत्कालं यावत् ते अस्मान् लक्षयन्ति इति न कथ्यते" इति ।
  
  "यत् शक्यं तत् कुरु, परन्तु मा अवतरतु।"
  
  "अरे मित्र, मया उक्तं यत् एतत् शीघ्रं आगमनं प्रस्थानञ्च कार्यं भविष्यति। न बकवासः। भवान् निश्चयं कर्तुं शक्नोति यत् यदि वयम् अत्र कतिपयनिमेषाभ्यधिकं तिष्ठामः तर्हि अस्माकं गदस्य उपरि द्वे द्वे J-20-विमानौ भविष्यामः।"
  
  एलिसिया ड्रेकं प्रति अवलम्ब्य कुहूकुहू कृतवती, "एतत् दुष्टम्-" इति ।
  
  यॉर्कशायर-नगरस्य जनः स्थितिं तात्कालिकतां दृष्ट्वा तस्याः व्यत्ययम् अकरोत् । "अच्छा, स्पष्टतया वाशिङ्गटनतः नोबेण्ड् अस्मान् श्रोतुं शक्नोति यदा अपि सम्पर्कः न्यूनः अस्ति" इति सः डाहल् इत्यस्मै सूक्ष्मतया पश्यन् अवदत् । "तत् श्रुतवान् वा नोबेण्ड् ? अस्माकं प्रायः षष्टिः सेकण्ड् अस्ति" इति ।
  
  "अधिककालं यावत् समयः स्यात्" इति सः पुरुषः अवदत् । "शूराः भवन्तु जनाः। वयम् अस्मिन् प्रकरणे स्मः" इति ।
  
  ड्रेकः मुष्टयः संकुचिताः इति अनुभवति स्म । एषः विनयशीलः व्यवहारः केवलं सम्मुखीकरणं प्रेरितवान् । कदाचित् तदेव अभिप्रायः आसीत् ? यदा ते हॅनिबलस्य समाधिं प्राप्तवन्तः तदा आरभ्य ड्रेकः अस्मिन् मिशनस्य किमपि दोषं अनुभवति स्म । किमपि अप्रकाशितम्। किं तेषां परीक्षणं कृतम् अस्ति ? किं ते निगरानीयतायां आसन् ? अमेरिकीसर्वकारेण तेषां कार्याणां मूल्याङ्कनं कृतम् वा ? यदि एवम् तर्हि सर्वं पेरुदेशे यत् घटितं तत् एव अवतरत् । यदि च तत् अस्ति तर्हि ड्रेकः तेषां प्रदर्शनस्य विषये अतिशयेन चिन्तितः नासीत् ।
  
  समीक्षायाः अनन्तरं श्रोतारः यत् षड्यंत्रं, षड्यंत्रं, षड्यंत्रं च पाकं कर्तुं शक्नुवन्ति इति विषये सः चिन्तितः आसीत् । राजनेतृभिः शासितः कोऽपि देशः कदापि यथा दृश्यते तथा नासीत्, सत्ताधारिणां जनानां पृष्ठतः एव वस्तुतः किं प्रचलति इति जानन्ति स्म ।
  
  "पञ्चाशत् सेकण्ड्" इति सः उच्चैः अवदत् । "तदा वयम् इतः बहिः गमिष्यामः।"
  
  "वयं स्टन्ट् कर्तुं प्रयत्नशीलाः स्मः" इति विमानचालकः तान् अवदत् । "वयं पूर्वमेव एतावन्तः नीचाः यत् भवन्तः द्वारात् बहिः वृक्षं प्रति गन्तुं शक्नुवन्ति, परन्तु अहं पक्षिणं पर्वतद्रोण्यां निगूहन् अस्मि । यदि तले किमपि क्षिप्तं शृणोषि तर्हि शिला वा येतिः वा भविष्यति" इति ।
  
  एलिसिया उच्चैः निगलितवती। "मया चिन्तितम् यत् ते सम्पूर्णे तिब्बते लम्बन्ते?"
  
  डाहल् स्कन्धं संकुचितवान्। "अवकाशः। मार्गयात्रा। को जानाति?"
  
  अन्ते पुनः सम्बन्धः जीवितः अभवत् । "ठीकम्, जनाः। किं वयम् अद्यापि जीवामः ? साधु भद्रम्। महान् कार्यम्। अधुना... चंगेजखानस्य विश्रामस्थानं विषये सर्वे विवादाः स्मर्यन्ते? सः स्वयमेव अचिह्नितं चिताम् इच्छति स्म । तस्य समाधिनिर्माता सर्वेऽपि हताः । श्मशानस्थलं अश्वैः पदाति, वृक्षैः च रोपितम् आसीत् । अक्षरशः यदृच्छया विहाय अप्राप्यम् । एकः कथा यत् मम मनसि मार्मिकं दृश्यते यतोहि एषा एताः सर्वाः उन्मत्तयोजनाः एतावत् सरलतया ध्वंसयति यत् काह्नः एकेन उष्ट्रयुवकेन सह दफनः अभवत् - तथा च स्थानं तदा सूचितम् यदा उष्ट्रस्य माता स्वस्य वत्सस्य चितायां रोदनं प्राप्तवती।
  
  पायलटः अचानकं संचारं च्छिन्नवान् । "वयं प्रायः पुनरागमनस्य बिन्दौ स्मः मित्र। त्रिंशत् सेकण्ड् यावत् वयं वा इतः शीघ्रं निर्गमिष्यामः यथा अग्निः इव अस्ति, अथवा बालकान् तत्र प्रेषयिष्यामः" इति ।
  
  "अहो" इति वाशिङ्गटननगरस्य सः पुरुषः अवदत् । "भवतः विषये विस्मृतवान्। आम्, ततः बहिः गच्छतु। अहं भवद्भ्यः नूतनं स्थानं प्रेषयिष्यामि" इति ।
  
  ड्रेकः विमानचालकस्य दुःखं साझां कृत्वा विस्मितः अभवत्, परन्तु प्रतिक्रियारूपेण व्यदधात् यत् "येशुः, बन्धु । किं त्वं अस्मान् गृहीतुं वा हन्तुं वा प्रयतसे?"
  
  सः केवलं आंशिकरूपेण विनोदं कुर्वन् आसीत् ।
  
  "अरे हे।" शान्त हो। पश्यन्तु - एते नाजी - अन्तिमन्यायस्य क्रमः - पञ्चाशत्-अशीति-दशकयोः मध्ये अश्ववाहकान् - विश्रामस्थानं - अन्विषन्ति स्म, किम्? प्रतीयते ते तान् सर्वान् प्राप्नुवन्। किमपि मां वदति यत् ते चंगेजखानस्य समाधिं न प्राप्नुवन्। एतादृशस्य अन्वेषणस्य विषये अधिकं वक्तुं शक्यते इति अहं यथार्थतया विश्वसिमि। अथ क्रम एवानुवर्तते-'न तु सर्वं यथा दृश्यते' इति। वयं १९६० तमे वर्षे खगनं गतवन्तः, समाप्तेः पञ्चवर्षेभ्यः अनन्तरं, विजयं तस्य चितायां स्थापयित्वा।' नूनम् १९५५ तमे वर्षे काह्नस्य कोऽपि समाधिः न निर्मितः । परन्तु, बहुधा समाधिस्थानस्य अभावात्, विश्वासिनां साहाय्यार्थं पर्यटनप्रवाहं वर्धयितुं च चीनदेशेन तस्य कृते श्मशानं निर्मितम्" इति ।
  
  "किं चीनदेशे एतत् अस्ति?" हेडन् अपृच्छत्।
  
  "अवश्यं, एतत् चीनदेशे अस्ति। त्वं एतत् समग्रं चतुःकोणविषयं चिन्तयसि, किं न? ठीकम्, भवतः ग्रे पदार्थः सक्रियः भवतु। कदाचित् एकस्मिन् दिने भवतः कृते अत्र कार्यमपि भविष्यति" इति ।
  
  हेडन् गले गले शब्दं निगलितवान्। "मात्रं भवतः सिद्धान्तं व्याख्यातव्यम्।"
  
  "सत्यम्, शीतलम्। चंगेजखानस्य मकबरे १९५४ तमे वर्षे निर्मितम् । इदं दक्षिणपश्चिमे आन्तरिकमङ्गोलियादेशस्य एजिन् होरोनगरे एकस्याः नदीपार्श्वे निर्मितं विशालं मन्दिरम् अस्ति । इदानीं मकबरे वस्तुतः सेनोटाफ् अस्ति - तस्मिन् शरीरं नास्ति । परन्तु ते वदन्ति यत् अस्मिन् शिरःपटः अन्ये च वस्तूनि सन्ति ये चंगेजस्य आसन् । प्रसिद्धसमाधि-श्मशान-शिलायाः अपेक्षया श्मशानस्य विचारेण सह सर्वदा सम्बद्धः चिंगिस् मूलतः अष्टसु श्वेत-युर्ट्-मध्ये, तंबू-प्रासादेषु यत्र सः मूलतः निवसति स्म, तत्र पूजितः आसीत् एतानि पोर्टेबल-श्मशानानि जिनस्य दरखाद्-राजैः रक्षिताः आसन्, अनन्तरं ते मंगोल-राष्ट्रस्य प्रतीकाः अभवन् । अन्ते पोर्टेबल-समाधि-स्थानानि निरस्त्य प्राचीन-अवशेषान् नूतन-स्थायि-समाधिस्थले स्थानान्तरयितुं निर्णयः अभवत् । समयसूची आदेशस्य योजनायाः सह सम्यक् सङ्गच्छते। यत्किमपि शस्त्रं ते जितुम् इच्छन्ति तत् चङ्गस्य चिताम् अन्तः, तस्मिन् श्मशाने" इति ।
  
  हेडन् स्वस्य वचनं तौलितवान्। "धिक् मूर्खः" इति सा अवदत् । "यदि त्वं भ्रष्टः असि..."
  
  "कुर?"
  
  "एतत् भवता सर्वोत्तमम् अस्ति।"
  
  "आर्डर् इत्यस्य प्रवेशः आसीत्" इति डाहल् अवदत् । "एतेन पाठे पङ्क्तिः व्याख्याता ।"
  
  हेडन् मन्दं शिरः उन्नमयितवान्। "भूमितः कियत् दूरं स्मः?"
  
  "सप्तविंशतिः निमेषाः।"
  
  "अन्यदलानां विषये किम्?"
  
  "अहं भीतः अस्मि यत् ते भवतः इव स्मार्टाः सन्ति वा इति ज्ञातुं कोऽपि उपायः नास्ति। तेषां सम्भवतः उच्चप्रौद्योगिकीविशेषज्ञः सल्लाहं ददाति" इति । कृतज्ञतां प्रकटयितुं विरामं कुर्वन्तु।
  
  "धिक् मङ्गरेल्" इति एलिसिया गुर्गुरति स्म ।
  
  "नहि"। हेडन् तस्याः क्रोधं नियन्त्रितवान् । "मम अभिप्रायः आसीत्-आन्तरिक-गपशपस्य विषये नवीनतमं किम् अस्ति?"
  
  "अहो, सम्यक् । गपशपः उच्चैः गर्वितः च अस्ति। केचन दलाः प्रबन्धनेन गदं पादं पातयन्ति स्म । केषाञ्चन पुनः हन्निबलस्य स्थलस्य परितः उत्खननस्य कार्यं दत्तम् आसीत् । अहं जानामि यत् रूसी-स्वीडिश-जनाः प्रारम्भे भवद्भिः इव बुर्खान्-खाल्दुन्-नगरं गच्छन्ति स्म । मोसाड् चीनदेशी च सुन्दरं शान्तौ स्तः। फ्रांसीसीजनाः ? साधु, को जानाति, किम्?"
  
  "भवता एतस्य विषये सम्यक् वक्तुं श्रेयस्करम्" इति हेडन् विषेण युक्तः स्वरः अवदत् । "यतो हि यदि न... जगत् दुःखं प्राप्स्यति।"
  
  "मात्रम् अस्य मकबरे गच्छतु, मिस् जे। परन्तु शीघ्रं कुरुत। अन्ये दलाः पूर्वमेव सन्ति स्यात्" इति ।
  
  
  पञ्चदशोऽध्यायः
  
  
  "एजिन् होरो बैनर" इति विमानचालकः अद्यापि घबराहटः अवदत् । "अष्टनिमेषाः अवशिष्टाः।"
  
  नगरात् बहिः अवतरित्वा पदयात्रायाः आरम्भस्य व्यवस्था कृता । तेषां साहाय्यार्थं स्थानीयः पुरातत्त्वविदः नियुक्तः, यः तान् मकबरे नेतुम् आसीत् । तदा किं सम्भवति इति तस्याः कल्पना नासीत् इति ड्रेकः अनुमानं कृतवान् ।
  
  एतदर्थं चीनदेशस्य चोरीयुद्धविमानानां विषये पायलटस्य चिन्ता निरन्तरं भवति चेदपि हेलिकॉप्टरं उष्णं सज्जं च तिष्ठति स्म ।
  
  एकः प्रहारः शापः च, ततः हेलिकॉप्टरः स्थगितवान्, दलस्य कूर्दनस्य समयं दत्तवान् । ते गुल्मवृक्षाणां मध्ये, म्रियमाणानां वनावृक्षाणां मध्ये स्थितवन्तः, परन्तु ते अग्रे गन्तुं मार्गं सहजतया द्रष्टुं शक्नुवन्ति स्म ।
  
  प्रायः एकमाइलपर्यन्तं अधः एकस्य विशालस्य नगरस्य बहिःभागः अस्ति । हेडन् स्वस्य sat nav इत्यस्य समीचीननिर्देशाङ्केषु प्रोग्रामं कृतवान् ततः दलं यथासम्भवं प्रस्तुत्यताम् अकरोत् । चीनदेशीयानां पर्यटकानाम् आवश्यकता आसीत्, अतः अद्य तेषां कृते नव अधिकाः प्राप्ताः । लॉरेन् हेलिकॉप्टरेण सह स्थातुं, प्रचलति गपशपं व्यवस्थितुं च निश्चिन्तः अभवत् ।
  
  "अग्रे समये" इति सा आहूतवती यदा दलं गन्तुं त्वरितम् आसीत्, "एलिसिया किञ्चित् जालपुटं कर्तुं शक्नोति" इति ।
  
  आङ्ग्लमहिला श्वासम् अयच्छत्। "किं अहं शापितः सचिवः इव दृश्यते?"
  
  "म्म्म्, वास्तवम्?"
  
  ड्रेकः एलिसियां चोदयित्वा कुहूकुहू कृतवान्, "अच्छा, त्वया गतसप्ताहे तत् कृतम्, स्मर्यते वा? भूमिकानिर्वाहार्थं?"
  
  "अहो" इति सा उज्ज्वलं स्मितं कृतवती, "मजेयम् आसीत् । लॉरेन् इत्यस्याः भूमिका अपि तथैव भविष्यति इति मम संदेहः अस्ति।"
  
  "आशां कुर्मः न।"
  
  अस्थायी आश्रयात् निर्गत्य मन्दं सरति पर्वतस्य अधः गच्छन्तौ उष्णस्मितस्य आदानप्रदानं कृतवन्तौ । विरलवनस्पतिः, मरुभूमिः च शीघ्रमेव मार्गाणां भवनानां च स्थानं दत्तवन्तः, दूरतः अनेकाः उच्चैः होटेलाः, कार्यालयभवनानि च दृश्यन्ते स्म नीलगगनं विवर्णमेघैः सह रक्ताः हरितवर्णाः, पेस्टल् च युद्धं कृतवन्तः । वीथीः, नगरं च कियत् स्वच्छाः, केचन राजमार्गाः कियत् विस्तृताः इति दृष्ट्वा ड्रेकः तत्क्षणमेव आहतः अभवत् । भविष्यस्य प्रमाणम् इति ते अवदन्।
  
  प्रथमं विचित्ररूपेण दृश्यमानाः, परन्तु स्वस्य साहाय्यं कर्तुं असमर्थाः पर्यटकाः मिलनस्थानं प्रति प्रस्थितवन्तः, तेषां हस्ताः कदापि अतिप्रमाणं पृष्ठपुटं न त्यजन्ति इति सुनिश्चितवन्तः पुरातत्त्वविदः तान् अश्वसवारस्य विशालस्य कृष्णप्रतिमायाः छायायां अभिवादितवान् ।
  
  "फिट्स"। डाहल् सवारं प्रति शिरः उन्नमयितवान्।
  
  तेषां पुरतः कृशः लम्बोदरः कङ्कणपृष्ठकेशः प्रत्यक्षदृष्टिः च आसीत् । "किं त्वं भ्रमणसमूहस्य भागः असि?" सा स्ववचनं चित्वा सावधानतया उक्तवती। "मम आङ्ग्लभाषायाः कृते क्षम्यतां।" एतत् न साधु"। सा हसति स्म, तस्याः लघुमुखं संकुचति स्म।
  
  "कोऽपि समस्या नास्ति" इति डाहल् शीघ्रम् अवदत् । "इदं ड्रेकस्य संस्करणात् अधिकं स्पष्टम् अस्ति।"
  
  "हास्य फू-"
  
  "त्वं पर्यटक इव न दृश्यसे" इति सा महिला तं निवारयन्त्याः अवदत् । "भवतः अनुभवः अस्ति वा?"
  
  "अहो, आम्" इति डाहल् तस्याः हस्तं गृहीत्वा उदारभावेन तां नयति स्म । "नवीनानि आकर्षणानि, नगराणि च अन्वेष्य वयं विश्वं गच्छामः।"
  
  "असत्यमार्गः" इति सा महिला किञ्चित् दयालुतया अवदत् । "समाधिगृहं परे पार्श्वे अस्ति।"
  
  "अहो"।
  
  ड्रेकः हसति स्म। "क्षमस्व" इति सः अवदत् । "प्रायः सः केवलं सामानं वहति।"
  
  सा पृष्ठं ऋजुं कृत्वा ऋजुकेशाः कठिनशिरःपट्टे सङ्गृहीताः पुरतः गच्छति स्म । पुनः हलचलं कर्तुम्, स्थायिस्मृतिः त्यक्तुं वा न इच्छन् दलं यथाशक्ति प्रसारितम् । डाहल् इत्यनेन ज्ञातं यत् तस्याः स्त्रियाः नाम अल्टान् इति, सा समीपे एव जन्म प्राप्य यौवने चीनदेशं त्यक्त्वा ततः वर्षद्वयात् पूर्वमेव प्रत्यागतवती । सा तान् प्रत्यक्षतया विनयेन च नेतृत्वं कृत्वा शीघ्रमेव तेषां लक्ष्यस्य समीपं गच्छन्ति इति दर्शितवती ।
  
  ड्रेकः अग्रे उच्छ्रितं श्मशानस्य शिखरं, परितः प्रतिमाः, सोपानानि, अन्ये च प्रतिष्ठिततत्त्वानि दृष्टवान् । मृत्युः कुत्रापि प्रच्छन्नं भवितुम् अर्हति। एकत्र कार्यं कुर्वन् दलं अन्यदलानां अन्येषां च सैनिकानाम् अवलोकनं कुर्वन्ती महिलां मन्दं कृतवान्, तावत्कालं यावत् दृश्यस्य प्रशंसायाः अभिनयं कुर्वन् स्मिथः कचरापेटिकानां, बेन्चानां च पृष्ठतः निरीक्षमाणः अल्टान् चिन्तितः स्यात्, परन्तु ड्रेकस्य तस्य 'अतिसीमितसंस्करणस्य' वर्णनेन तस्याः जिज्ञासा केवलं वर्धिता ।
  
  "सः विशेषः अस्ति वा?"
  
  "अहो, सः एकस्य एव अस्ति।"
  
  "अहं भवन्तं चोदनीयसम्बन्धेन श्रोतुं शक्नोमि" इति स्मिथः गुर्गुरितवान् ।
  
  "कथम्?"
  
  "कारस्य दृष्ट्या एतत् पगानी हुआयरा हर्मीस् संस्करणम् अस्ति, यत् पगानी हर्मीस् च मैन्नी कोशबिन् कृते डिजाइनं कृतम् अस्ति।"
  
  "क्षम्यताम् मा। एतत् सर्वं किम् इति अहं न जानामि" इति ।
  
  "स्पष्टम् अस्ति"। ड्रेकः निःश्वसति स्म । "स्मिथः एकप्रकारस्य अस्ति । परन्तु भवतः प्रियस्य शौकस्य विषये कथयतु" इति ।
  
  "अहं पादचारेण अतीव आनन्दं लभते। मरुभूमिस्थानि कानिचन रमणीयाः स्थानानि सन्ति" इति ।
  
  "शिबिरस्य दृष्ट्या स्मिथं डगमगं तंबूस्तम्भं इति चिन्तयन्तु । यः भवन्तं नित्यं विपत्तौ स्थापयति, परन्तु एकवारं भवन्तः तस्य आकारं दत्त्वा अपि सम्यक् कार्यं करोति, सर्वदा, परन्तु सर्वदा, भवन्तं क्रुद्धं कर्तुं समर्थः भवति" इति ।
  
  स्मिथः स्वस्य टोहीकार्यं सम्पन्नं कृत्वा कॉम्स् इत्यस्य उपरि किमपि गुञ्जितवान् । लॉरेन् अनियंत्रित-खिखिद-आघाते गतः ।
  
  अल्टनः यॉर्कशायर-नगरस्य निवासीं शङ्केन अवलोकितवती, ततः शेषदलस्य प्रति दृष्टिम् अस्थापयत् । माई विशेषतः एतां स्त्रियं परिहरति स्म, यथा सा स्वस्य उत्पत्तिं गोपयितुं प्रयतमाना अस्ति । अन्ये किं न शक्नुवन्ति इति ड्रेकः अवगच्छत् । एकं वस्तु अन्यत् प्रति नेतवान्, माई कुतः आगता, अत्र कथं समाप्तवती इति चर्चां कर्तुम् न इच्छति स्म । अल्टनः अनेकानि सोपानानि दर्शितवान् ।
  
  "तस्मिन् दिशि।" तत्र उपरि मकबरे अस्ति" इति ।
  
  ड्रेकः अविश्वसनीयरूपेण विस्तृतः अविश्वसनीयरूपेण दीर्घः च कंक्रीटमार्गं दृष्टवान् यः प्रत्यक्षतया दीर्घाः तीव्राः च कंक्रीटस्य सोपानानि प्रति गच्छति स्म । सोपानस्य आरम्भात् पूर्वमेव मार्गः विशालः वृत्तः अभवत्, यस्य केन्द्रे अच्युतप्रतिमा स्थिता आसीत् ।
  
  "अच्छा, अयं बन्धुः निश्चितरूपेण सवारः आसीत्" इति किनिमाका अवलोकितवान् ।
  
  चंगेजखानः द्रुतगतिना अश्वेन आरुह्य विशाले पाषाणपट्टिकायां स्थितवान् ।
  
  "द्वितीयः अश्ववाहनः" इति योर्गी अवदत् । "विजय"।
  
  अल्टनः अन्तिमवाक्यं अवश्यं श्रुतवान् यतः सा व्यावृत्ता अवदत् यत् "आम्। खगनः स्वस्य मृत्योः पूर्वं अधिकांशं ज्ञातं जगत् जित्वा आसीत् । तर्कतः नरसंहारकराजा सः स्वजीवने रेशममार्गस्य राजनैतिकरूपेण अपि एकीकरणं कृतवान्, सम्पूर्णे पश्चिमगोलार्धे व्यापारं संचारं च वर्धितवान् सः रक्तरंजितः, भयंकरः नेता आसीत्, परन्तु सः स्वस्य निष्ठावान् सैनिकानाम् उत्तमं व्यवहारं कृत्वा सर्वेषु योजनासु तान् समावेशितवान्" इति ।
  
  "मकबरे किं किं वर्तते इति किञ्चित् वक्तुं शक्नुथ वा?" ड्रेकः सज्जः भवितुम् इच्छति स्म । एतेषु मिशनेषु वेगः एव सर्वं आसीत् ।
  
  "अच्छा, इदं आयताकारं श्मशानं बहिः अलङ्कारैः अलङ्कृतम्" इत्यस्मात् अधिकं किमपि नास्ति ।" इदानीं अल्टनः पर्यटनमार्गदर्शकस्य उद्धरणं कुर्वती इव वदति स्म । "मुख्यप्रासादः अष्टकोणीयः अस्ति, तत्र श्वेतजेड्-निर्मितं पञ्चमीटर्-परिमितं चंगेज-प्रतिमा अस्ति । चत्वारः कक्ष्याः, द्वौ सभागारौ च सन्ति, ये त्रयः युर्ट् इव दृश्यन्ते । विश्रामप्रासादे सप्त चितास्थानानि सन्ति । काङ्गः त्रीणि भार्यास्तस्य चतुर्थः पुत्रः तस्य पुत्रस्य भार्या च" इति ।
  
  "अवकाशस्य प्रासादः" इति स्मिथः अवदत् । "अथ च विश्रामस्थानं इव ध्वन्यते।"
  
  "आम्"। अल्टनः तत् बहिः आकर्षितवान्, धैर्यपूर्वकं स्मिथं पश्यन् तेषां अनुसरणं कुर्वन्तः पाठस्य विषये किमपि न जानाति स्म ।
  
  "समाधिस्थलस्य रक्षणं दर्खडैः, विशेषाधिकारप्राप्तैः भवति । एतत् अनेकेषां मंगोलियानां कृते अत्यन्तं पवित्रम् अस्ति" इति ।
  
  ड्रेकः गभीरं उत्साहितं निःश्वासं मुक्तवान् । यदि ते भ्रष्टाः आसन्, एतत् च द्वितीयस्य शस्त्रस्य स्थानं नासीत्... सः परिणामस्य कल्पनामपि कर्तुं भीतः आसीत्।
  
  चीनदेशस्य कारागारे जीवनं तेषां समस्यासु न्यूनतमा स्यात्।
  
  दीर्घयात्रा अचलत्, प्रथमं विशालमार्गेण तीर्थयात्रा, ततः गोलस्य विच्छेदनं, प्राचीनसेनापतिस्य मुखं शीघ्रं दृष्टिपातं, ततः शिलासोपानानाम् अनन्तं आरोहणं च दलं स्थाने एव तिष्ठति स्म, दुर्लभतया पादं भङ्गयति स्म, नित्यं च सजगः आसीत् । अद्यत्वे मकबरे तुल्यकालिकरूपेण अल्पान् आगन्तुकान् दृष्ट्वा ड्रेकः प्रसन्नः अभवत्, यत् अतीव सहायकम् आसीत् ।
  
  अन्ततः प्रभावशालिनी संरचना दृष्टिगोचरम् अभवत् । सर्वं ग्रहीतुं शीर्षपदं प्राप्ते दलं स्थगितम्। अल्टनः प्रतीक्षते स्म, सम्भवतः विस्मयस्य क्षणेषु गृहीतानाम् पर्यटकानाम् अभ्यस्तः आसीत् । ड्रेकः एकं विशालं भवनं दृष्टवान् यस्य प्रत्येकस्मिन् अन्ते तुल्यकालिकं लघुगुम्बदं भवति स्म, मध्ये च बहु बृहत्तरं भवनम् आसीत् । तेषां छतानि कांस्यानि आसन्, प्रतिमानाभिः सह । भवनस्य अग्रभागे बहवः रक्तजालकाः न्यूनातिन्यूनं त्रीणि बृहत्प्रवेशद्वाराणि च आसन् । भवनस्य पुरतः निम्नशिलाभित्तिः आसीत् ।
  
  अल्टनः अग्रे गतः। डाहल् दलं प्रति पश्चात् अवलोकितवान् ।
  
  "सीधा चितायां" इति हेडन् अवदत् । "एतत् उद्घाट्य, पेटीम् अन्विष्य बहिः गच्छतु। दिष्ट्या युद्धाय शरीरं नास्ति। यथा अस्माकं पायलट् वदति, न बकवासः।"
  
  ड्रेकः शृणोति स्म यदा लॉरेन् गपशपस्य विषये नवीनतमं साझां करोति स्म।
  
  "अत्र इदानीं मम महत्, स्थूलं शून्यम् अस्ति, बन्धुजनाः। इजरायली-रूसी-देशयोः मनः बहिः अस्ति इति मम निश्चयः अस्ति, पाठः गलत्-मार्गं दर्शितवान् । डीसी मन्यते यत् फ्रांसीसीजनाः समीपं गच्छन्ति, भवतः पृष्ठतः अर्धघण्टां यावत्। इदानीं श्रवणं बहु कठिनं भवति। अस्माकं समीपे अन्ये संसाधनाः सन्ति तथा च केवलं कतिचन युक्तयः सन्ति ये एनएसए कदापि न प्रकाशयिष्यति। स्वीडिश-चीनी-ब्रिटिश-देशाः अज्ञाताः सन्ति । यथा मया उक्तं, एषः संघर्षः एव" इति ।
  
  "अन्यः कश्चित्?" ड्रेकः धक्कायति स्म।
  
  "हास्यं भवता तत् उल्लेखितव्यम्। अहं अज्ञातस्रोतः भूतव्यवधानं प्राप्नोमि। मतदानं नास्ति, पुष्टिकरणस्य उपायः नास्ति, परन्तु कदाचित् व्यवस्थायां अन्यः कोऽपि अस्ति इव दृश्यते" इति ।
  
  "भूतानाम् उल्लेखं मा कुरु" इति एलिसिया अवदत् । "अन्तिमस्य शल्यक्रियायाः विषये अस्माकं पर्याप्ताः भयानककथाः आसन्।"
  
  अल्टनः स्थगित्वा परिवृत्तः अभवत्। "किं त्वं सज्जः असि ? अहं त्वां अन्तः नेष्यामि" इति ।
  
  समूहः शिरः न्यस्य अग्रे गतः। ततः च ड्रेकः चीनीयसैनिकाः श्मशानात् निर्गच्छन्तं दृष्टवान्, तेषु एकः बाहुस्य अधः विशालं पेटी धारयति स्म, तेषु पुरातत्त्वविदः अपि आसन् ।
  
  चीनदेशीयाः स्वैः सह शस्त्राणि नीतवन्तः, अधुना पर्यटकानाम् अभावः स्पष्टतया तेषां लाभाय आसीत् ।
  
  तेषां नेता तेषां प्रति ध्यानं प्रेषयितुं केवलं क्षणं यावत् समयः अभवत् ।
  
  
  षोडशोऽध्यायः
  
  
  ड्रेकः दृष्टवान् यत् डाल् अल्टनं गृहीत्वा तां पृष्ठतः आकर्षयति स्म, सोपानात् अधः दीर्घं कूर्दनं कृत्वा यावत् चीनीयसैनिकैः रक्षिताः न भवन्ति स्म । सः स्वस्य पृष्ठपुटं भूमौ क्षिप्त्वा शीघ्रं बाह्यजेबं विमोचितवान् । शीघ्रं कार्यं कुर्वन् चीनदेशीयान् कदापि न पश्यन् तथापि सः सुरक्षितः इति अनुभवति स्म । हेडन्, स्मिथः, मे च पिस्तौलैः सज्जाः आसन् ।
  
  चंगेजखानस्य श्मशानस्य पुरतः स्थिते चतुष्कोणे शस्त्राणि उत्थापितानि, प्रतिद्वन्द्विनः च संघर्षं कृतवन्तः । पेटीं वहन् पुरुषः चिन्तितः दृश्यते स्म। चीनीयदलः पञ्चजनाः आसन्, पूर्वमेव विचारशीलाः पुरातत्त्वविदः पार्श्वे धकेलन्ति स्म । ड्रेकः स्वस्य लघु उपमशीनगनं उत्थाप्य प्रतीक्षते स्म । शेषं दलं तस्य पार्श्वे प्रसारितम् आसीत् ।
  
  "अस्माकं केवलं एकं पेटी आवश्यकम्" इति हेडन् उद्घोषितवान् । "भूमौ स्थापयित्वा गच्छतु" इति ।
  
  चीनीदलस्य नेतारस्य नेत्राणि धूसरस्लेटवर्णस्य आसन् । "भवतः एव अवसरः अस्ति चेदपि स्वमार्गं गन्तव्यम्।"
  
  "वयं एकं पेटी इच्छामः" इति हेडन् पुनः अवदत् । "वयं च तत् गृह्णीमः।"
  
  "ततः प्रयतस्व।" प्रस्तोता अनुवादं कृतवान्, पञ्च अपि चीनदेशीयाः समकालिकरूपेण अग्रे गतवन्तः ।
  
  "अहो। वयं एकस्मिन् एव शापितपक्षे स्मः।"
  
  "अहो, केवलं विनोदः एव। विलक्षणम्। अमेरिका-चीन-देशयोः कदापि एकस्मिन् पक्षे न भविष्यति" इति ।
  
  "कदाचित् न" इति ड्रेकः अवदत् । "किन्तु वयं जनानां कृते युद्धं कुर्वन्तः सैनिकाः स्मः। " इति ।
  
  सः नेतारस्य गमने अनिश्चिततां, तस्य मुखस्य किञ्चित् अनिश्चिततां च दृष्टवान्। चीनदेशस्य दलं सर्वथा स्थगितम् इति कारणेन तेषां सर्वेषां प्रभावः अभवत् अवश्यम् । हेडन् स्वशस्त्रं अवतारयित्वा अन्तरं अधिकं पिधाय ।
  
  "किं वयं किमपि सामान्यं भूमिं न प्राप्नुमः?"
  
  मुखं न्यस्य । "आम्, वयं शक्तवन्तः। परन्तु सर्वकारीयराजनैतिकनेतारः आतङ्कवादिनः अत्याचारिणः च अस्माकं मार्गे सर्वदा बाधां प्राप्नुयुः" इति ।
  
  ड्रेकः तस्य पुरुषस्य मुखस्य दुःखं स्ववचनेषु च निरपेक्षं विश्वासं दृष्टवान् । प्रतिद्वन्द्वीदलानां भृशं संघर्षः भवति स्म इति कारणेन बन्दुकं वा पिपासा वा न उत्थापितम् । सर्वं सम्मानार्थं आसीत् ।
  
  ड्रेकः उत्थाय स्वस्य उपमशीनगनं पृष्ठपुटे त्यक्त्वा आक्रमणं शिरसा मिलितवान् । वक्षःस्थले मुष्टयः सम्बद्धाः बाहून् उत्थापिताः च। जानु तस्य पृष्ठपार्श्वयोः कठिनतया छिनत्ति स्म। ड्रेकः स्वशरीरात् वायुः त्वरितरूपेण बहिः आगतः इति अनुभवन् एकस्मिन् जानुनि पतितः । आक्रमणं निर्दयता, जानुमुष्टिः च कठिनतया प्रहारं कृत्वा वर्षति स्म, उग्रता तस्य प्रतिशोधस्य वा उपशमस्य वा संभावनां न दातुं गणितवती। सः दुःखं सहित्वा स्वसमयं निवेदितवान्। अन्ये दृश्याः ज्वलन्ति स्म यदा सः विकृष्य विवर्तते स्म। एलिसिया लम्बमानेन सह संघर्षं कृतवती; हेडन्, किनिमाका च नेतारेण सह युद्धं कृतवन्तौ । मै प्रतिद्वन्द्विनं स्कन्धस्य उपरि प्रेषयित्वा ततः तं उरोस्थिभागे दुःखदं प्रहारं कृतवती ।
  
  ड्रेकः एकं अवसरं दृष्ट्वा तत् गृहीतवान् । तस्य पृष्ठतः सः सोपानशिखरस्य उपरि कूर्दन्तं थॉर्स्टन् डाहल् यथासाधारणं दृश्यते इति श्रुतवान्; लक्ष्यमाणं उपस्थितिं यत् उपेक्षितुं न शक्यते। ड्रेकस्य आक्रमणकारी केवलं क्षणं यावत् विरामं कृतवान् ।
  
  पूर्वः एसएएस-सैनिकः भूमौ भ्रमन् पादौ डुलन् प्रतिद्वन्द्विनं जानुपृष्ठतः गृहीतवान् । सः जानुभ्यां पतित्वा अग्रे पतितः। यथा सः ड्रेकस्य स्तरं यावत् पतति स्म, तथैव यॉर्कशायर-क्रीडकः एकं शक्तिशालीं शिरः-प्रहारं मुक्तवान् । क्रन्दनः, विस्तारितनेत्रे च सः कियत् प्रहारं कृतवान् इति दर्शयति स्म । चीनीयः कमाण्डो स्तब्धः एकस्मिन् हस्ते अवलम्बितवान् । ड्रेकः उत्थाय जानुभिः, शिरः-पोकैः च अनुग्रहं पूर्णतया प्रत्यागच्छत्। केचन क्षताः किञ्चित् रक्तं च आसीत्, परन्तु प्राणघातकं किमपि नासीत् ।
  
  डाहल् एलिसिया इत्यस्याः प्रतिद्वन्द्विनं लक्ष्यं कृत्वा अतिक्रान्तवान् । स्वीडिशः वृषभवत् प्रहारं कृतवान् यथा एलिसिया आहतः। तस्याः आक्रमणकर्त्ता पादात् पातितः, कण्ठस्य पृष्ठभागे कठिनं प्रहारं कृत्वा कम्पितः, स्तब्धः च अभवत् । ते समये एव परिवृत्ताः यत् माई प्रतिद्वन्द्विनं मूर्च्छितं कृत्वा ततः पेटीधारिणं पुरुषं प्राप्नुवन् ।
  
  "नमस्ते!" एलिसिया तान् दृष्ट्वा रोदिति स्म, धावितुं आरब्धा च।
  
  ते धावितुं आरब्धवन्तः, परन्तु स्मिथः योर्गी च युद्धं त्यक्तवन्तौ । "पश्यतु?" एलिसिया अवदत्। "अस्माकं बलं संख्यायां वर्तते। अहं जानामि स्म यत् अस्मिन् शापितदले वयं एतावत् दुःखं प्राप्नुमः इति कारणम् अस्ति" इति ।
  
  अग्रे केन्जी तस्य पुरुषस्य एकमात्रं अन्यं मार्गं अवरुद्धवान् - पुनः मकबरे प्रति । इदानीं क्रूरदृष्ट्या वशीकृता मुद्रा च पूर्वं धारितं शस्त्रं बहिः कृतवान् ।
  
  ड्रेकः क्षेत्रं परीक्ष्य दृष्टवान् यत् हेडन् अन्ते समूहस्य नेतारं वशीकृतवान् ।
  
  "तत् मा कुरु!" - सः पुरुषं प्रति उद्घोषितवान्। "भवतः संख्या अधिका अस्ति मित्र।"
  
  हेडन् उपरि दृष्ट्वा स्थितिं मूल्याङ्कितवान्, ततः तस्याः गण्डात् रक्तं मार्जितवान् । इदानीं ड्रेकः अल्टनं दृष्ट्वा सोपानं प्रति लुब्धः भूत्वा एकं दृष्टिपातं कृत्वा मनसि निःश्वसति स्म । कुतूहल...
  
  बन्दुकः निश्चलः एव अभवत्, पेटी अद्यापि दृढतया धारिता आसीत्, प्रायः मृत्युपरिग्रहे। हेडन् उत्थाय हस्तं उत्थापितवान्, तालुः बहिःमुखः। तस्याः पुरुषस्य च मध्ये एकः उच्छ्रितः धूपदाहकः आसीत्, परन्तु सा यावत् दृष्टिगोचरं न भवति तावत् चलति स्म ।
  
  केन्जी पृष्ठतः अग्रे गतः। स्मिथः किनिमाका च पार्श्वतः। सैनिकस्य नेत्रयोः आतङ्कस्य लक्षणं नासीत्, केवलं त्यागपत्रम् एव आसीत् ।
  
  "कोऽपि न मृतः।" हेडन् अचेतनं, निःश्वसन्तं च चीनीयसैनिकं दर्शितवान् । "कोऽपि बाध्यः नास्ति । केवलं पेटीम् त्यजतु" इति ।
  
  एलिसिया तस्य ध्यानं आकर्षितवती। "यदि च भवतः थप्पड़स्य आवश्यकता अस्ति तर्हि केवलं तत् उत्तमं दृश्यते इति" इति सा अवदत् । "अहं यत्र अस्मि"।
  
  सैनिकस्य मानसिकतायां समर्पणं न अन्तर्भवति स्म । अस्य च वयस्कस्य कुत्रापि गन्तुं नासीत्, पलायनमार्गः नासीत्।
  
  "बन्दूकः" इति ड्रेकः अवदत्, "मिथ्या आशा अस्ति । भवन्तः जानन्ति यत् अस्ति" इति ।
  
  टिप्पणी लक्ष्यं आहतवती, पिस्तौलयुक्तः हस्तः प्रथमवारं कम्पितः। गुरु मौनं प्रसृतं, ड्रेकः अवलोकितवान् यत् पराजितपुरुषयोः दम्पती क्षोभं कर्तुं आरब्धवान् । "भवता निर्णयः करणीयः मित्र" इति सः अवदत् । "घटिका टिक् टिक् करोति।"
  
  प्रायः तत्क्षणमेव सः पुरुषः पिस्तौलं बहिः आकृष्य धावितुं आरब्धवान् । सः हेडन् इत्यस्य लक्ष्यं कृतवान्, ततः एकदा धूपदाहकस्य पार्श्वे तस्याः उपरि हस्तं पातयितुम् आशां कुर्वन् ढक्कनस्य उपरि हस्तं क्षिप्तवान् । द्रव्यं सुरक्षिततया बद्धं भवति स्म तदा तस्य एकमात्रं फलं ध्वनिः, निःश्वसनं च आसीत्, परन्तु सः धावति स्म ।
  
  हेडन् स्वस्य ध्यानं स्थापयन् प्रतीक्षते स्म ।
  
  एलिसिया तस्य अन्धपार्श्वतः आक्रमणं कृत्वा कपोतवती, रग्बी-परिग्रहेण कटिभागे तं गृहीतवती । सः पुरुषः नतवान्, प्रायः अर्धभागे भग्नः, तस्य शिरः एलिसियायाः स्कन्धे आहतः, पेटी च पार्श्वे उड्डीयत । हेडन् तं ग्रहीतुं प्रयत्नं कृतवान्, अत्यधिकक्षतिः भवितुं पूर्वं तं गृहीतवान् । द्रुतदृष्ट्या आदेशस्य ध्वजस्य उपस्थितिः पुष्टिः अभवत् ।
  
  एलिसिया अचेतनं पुरुषं थपथपं कृतवती। "मया भवन्तं उक्तं यत् अहं भवतः कृते तत्र भविष्यामि।"
  
  दलेन मूल्याङ्कनं कृतम्। चीनदेशीयाः पूर्वमेव गच्छन्ति स्म । फ्रांसीसीजनाः अवश्यमेव समीपस्थाः आसन्। हेडन् इत्यस्य एकेन वचनेन लॉरेन् पुनः सम्भाषणे आनयत् ।
  
  "दुर्वार्ता, बन्धुजनाः। फ्रांसीसीजनाः भवतः दृष्टिम् न हरन्ति, रूसीजनाः च तेभ्यः नेत्राणि न हरन्ति। चलनम्!"
  
  बकवास !
  
  ड्रेकः सोपानात् अधः यावत्, श्मशालं प्रति गच्छन्तं ऋजुमार्गं च पश्यति स्म । सः जनान् धावन्तः दृष्टवान्, चतुर्णां दलं यस्य प्रायः निश्चितरूपेण फ्रेंचभाषा भवितुम् अर्हति स्म । "ते शापितरूपेण उत्तमाः सन्ति" इति सः अवदत् । "वास्तवतः इदानीं द्विवारं जातम् यत् ते प्रथमं अस्माकं समीपं प्राप्तवन्तः।"
  
  "अस्माभिः गन्तव्यम्" इति स्मिथः अवदत् । "कतिपयेषु निमेषेषु ते अस्माभिः सह भविष्यन्ति।"
  
  "कुत्र गन्तव्यम्?" एलिसिया पृष्टवती। "ते एकमात्रं निर्गमं अवरुद्धवन्तः।"
  
  ड्रेकः पार्श्वेषु वृक्षान्, पुरतः तृणवृक्षान् च अवलोकितवान् । वस्तुतः विकल्पः सीमितः आसीत् ।
  
  "आगच्छतु" इति सः अवदत् । "लॉरेन् च, हेलिकॉप्टरं प्रेषयतु।"
  
  "मम मार्गे"।
  
  "शीघ्रं कुरुत" इति स्मिथः अवदत् । "एते फ्रांसीसीः पादयोः सन्ति।"
  
  रूसीजनाः बहुदूरे पृष्ठतः न भवितुम् अर्हन्ति इति चिन्तयन् ड्रेकः अग्रे त्वरितवान् । दुर्भाग्येन कश्चन गोलीकाण्डं आरब्धवान् इति बहुकालं न व्यतीतवान् । एतावता तेषां कृते सर्वं सुष्ठु गतं आसीत्, सैनिकस्य सैनिकस्य, मनुष्यस्य मनुष्यस्य च सम्बन्धेषु ते उत्तमं दृष्टवन्तः, परन्तु एतादृशस्य भंगुरस्य युद्धविरामस्य स्थायित्वस्य सम्भावना न्यूना एव आसीत्
  
  तथ्यस्य सम्मुखीभवामः : यदि एते देशाः मिलित्वा कार्यं कर्तुम् इच्छन्ति स्म, फलं च साझां कर्तुम् इच्छन्ति स्म तर्हि सत्ताधारिणः पुरुषाः महिलाः च सम्यक् जानन्ति यत् एषः सुलभतरः मार्गः भविष्यति - तथापि ते युद्धं कुर्वन्ति एव |.
  
  सः वृक्षाणां मध्ये स्खलितवान्। दलं तस्य पश्चात् त्वरितम् अगच्छत्, हेडन् तस्याः अद्यापि अप्रकाशितं रहस्यं युक्तं अलङ्कृतं पेटीम् आकर्षयति स्म । डाहल् पृष्ठतः लम्बमानः आसीत्, फ्रांसीसीनां उन्नतिं अनुसृत्य ।
  
  "अस्माकं पृष्ठतः पञ्चनिमेषाः। रूसीनां चिह्नं नास्ति। चीनदेशीयाः च जागरिताः सन्ति। ठीक, तत् तान् सर्वान् किञ्चित् उपरि धारयितुं शक्नोति।"
  
  "हेलिकॉप्टरः दशनिमेषेषु अस्ति" इति लॉरेन् तान् अवदत् ।
  
  "तस्मै त्वरितम् इति वदतु" इति एलिसिया अवदत् । "अयं वयस्कः अवश्यमेव उष्णः अस्ति।"
  
  "अहम् एतत् पारयिष्यामि।"
  
  ड्रेकः अत्यन्तं प्रत्यक्षमार्गं स्वीकृतवान्, उत्तमस्य आवरणरेखायाः आशां कुर्वन् । वृक्षाः सर्वदिशः प्रसारिताः, मृदुः, मृदुः, मृत्तिका च, पृथिव्याः गन्धः च आसीत् । केन्सी 'अस्माभिः एतेन संतोषः कर्तव्यः भविष्यति' इति वदन्त्याः इव धावन्त्याः स्कन्धं संकुच्य स्थूलशाखाम् उद्धृतवती। प्रथमं दीर्घं अवरोहणं, ततः तीक्ष्णं आरोहणं, तेषां पृष्ठतः मार्गः अपि अन्तर्धानं जातः । आकाशं कष्टेन दृश्यते स्म, सर्वे शब्दाः निरुद्धाः आसन् ।
  
  "अस्माकं पुरतः कोऽपि नास्ति इति एव आशासे" इति डाहल् अवदत् ।
  
  किनिमाका कठिनं निपीडयन् कुरुकुरु कृतवान्। "श्रोतृषु विश्वासं कुरुत" इति सः स्पष्टतया स्वस्य सी.आय.ए. "भवता यत् चिन्तितम् तस्मात् ते श्रेष्ठाः सन्ति।"
  
  ड्रेकः अपि दृष्टवान् यत् ते अत्र पृथिव्यां न सन्ति, तस्य क्षेत्रेन्द्रियं दुर्बलम् आसीत् । सः प्रत्येकं क्षितिजं स्कैन कृतवान्, डाहल् पृष्ठतः अपि तथैव करिष्यति इति विश्वासः । चतुर्निमेषेभ्यः अनन्तरं ते श्रोतुं संक्षेपेण स्थगितवन्तः।
  
  "अस्मिन् हेलिकॉप्टरे दिशा-अन्वेषणम्?" हेडन् लॉरेन् इत्यस्मै कुहूकुहू कृतवान्।
  
  न्यूयोर्कवासी तेषां स्थानानि स्कैनरे निमिषमाणानि नीलबिन्दवः इव द्रष्टुं शक्नोति स्म । "ऋजुः अग्रे । गच्छतु" इति ।
  
  सर्वं शान्तम् आसीत्; ते एव जगति जनाः भवितुम् अर्हन्ति स्म। ड्रेकः किञ्चित् कालानन्तरं स्वस्य पदानि सावधानीपूर्वकं चयनं कृत्वा अग्रे अगच्छत् । एलिसिया तस्य पार्श्वे सरसति स्म, हेडन् एकं पदं पृष्ठतः। शेषः दलः इदानीं स्वस्य परिधिं वर्धयितुं प्रसृतः । शस्त्रं आकृष्य शिथिलतया धारितम् आसीत् ।
  
  वृक्षाः पुरतः कृशाः भवन्ति स्म । ड्रेकः बाह्यपरिधिसमीपे स्थगितवान्, भूभागं पश्यन् ।
  
  "इदं समतलक्षेत्रं प्रति अल्पं अवरोहणं भवति" इति सः अवदत् । "श्रेडरस्य कृते आदर्शः। नरकं, स्वीडिशः अपि एतावत् विशालं लक्ष्यं मारयितुं शक्नोति" इति ।
  
  "समागमपर्यन्तं त्रयः निमेषाः" इति लॉरेन् अवदत् ।
  
  हेडन् ड्रेकस्य समीपे अवलम्बितवान् । "किं दृश्यते?"
  
  "न शत्रुणां चिह्नम्।" सः स्कन्धं संकुचितवान्। "किन्तु वयं केन सह व्यवहारं कुर्मः इति दृष्ट्वा ते किमर्थं भवेयुः?"
  
  डाहलः समीपं गतः। "अत्र अपि तथैव अस्ति। ते अवश्यं बहिः कुत्रचित् सन्ति, परन्तु सुगुप्ताः सन्ति" इति ।
  
  "ते च एतादृशं गच्छन्ति इति भवन्तः निश्चयं कर्तुं शक्नुवन्ति" इति माई अवदत् । "किमर्थं वयं प्रतीक्षाम?"
  
  डाहल् ड्रेकं पश्यति स्म। "यॉर्कशायरपुडिंग् इत्यस्य विरामस्य आवश्यकता अस्ति।"
  
  "एकदा" इति ड्रेकः क्षेत्रं अन्तिमं दृष्टिपातं कृत्वा अवदत् । "भवन्तः किमपि वस्तुतः आश्चर्यजनकं हास्यं वक्तुं प्रवृत्ताः सन्ति, परन्तु तावत्पर्यन्तं कृपया केवलं उक्ते सति एव वदन्तु।"
  
  ते वृक्षरेखातः निर्गताः, तीक्ष्णतृणयुक्तं सानुम् अधः गच्छन्तः । उष्णवायुः ड्रेकं अभिनन्दितवान्, वृक्षाणां क्लोयिंग-वृक्षस्य अनन्तरं सुखदः भावः । सम्पूर्णं क्षेत्रं शून्यं, यत्र दूरं पुरतः डामरपट्टिकायां समाप्तं तत्र अदूरे वेष्टितं च आसीत् ।
  
  "अधुना गच्छतु" इति ड्रेकः अवदत् । "समतलभूमौ वयं परिधिं स्थापयितुं शक्नुमः।"
  
  परन्तु तदा सम्पूर्णे क्षेत्रे शान्तिः शून्यता च नष्टा अभवत् । SPEAR-दलः सानुतः अधः दौडं कृतवान् यदा तेषां वामे रूसीजनाः यतः निगूढाः आसन् ततः प्रवहन्ति स्म । तयोः पुरतः दूरस्थवृक्षवने आश्रिताः फ्रांसीसीजनाः अपि दृष्टिगोचराः आगताः ।
  
  न्यूनातिन्यूनं ड्रेकस्य विषयेषु दृष्टिकोणः एवम् आसीत् । ते अवश्यमेव नामचिह्नं न धारयन्ति स्म, परन्तु तेषां मुखस्य स्वरूपं व्यवहारः च आश्चर्यजनकरूपेण भिन्नः आसीत् ।
  
  तस्मिन् एव काले तेषां हेलिकॉप्टरः तेषां उपरि आकाशे आविर्भूतः ।
  
  "अहो गन्ध"।
  
  तस्य वामे रूसी एकस्मिन् जानुपर्यन्तं पतित्वा ज्वालाबन्दूकं स्कन्धे बद्धवान् ।
  
  
  सप्तदशोऽध्यायः
  
  
  ड्रेकः मध्यपदं कृत्वा अग्निप्रहारं कृतवान् । तस्य गोलिकाभिः अभिजातसैनिकस्य परितः तृणानि विदारितानि, परन्तु तस्य सज्जतां न नाशितवन्तः । रॉकेट-प्रक्षेपकः कदापि न डुलति स्म; तां धारयन् लीवरः दृढः एव अभवत् । तस्य सहचराः तस्य परितः प्रवहन्ति स्म, अग्निं प्रतिदायन्ते स्म । ड्रेकः सहसा संकटपूर्णे जगति अभवत् ।
  
  फ्रांसीसीजनाः सर्वशक्त्या सीधा अवरोहणहेलिकॉप्टरं प्रति त्वरितवन्तः । ड्रेकः डाहल्-स्मिथ्-इत्यनेन सह रूसीजनानाम् अन्तर्गतं, रक्षणे च स्थापयति स्म । विमानचालकस्य मुखं दृश्यते स्म, अवरोहणस्थले केन्द्रितम् आसीत् । एलिसिया मे च सर्वथा मन्दं न कृतवन्तौ, तस्य ध्यानं प्राप्तुं च तरङ्गं कृतवन्तौ।
  
  गोलिकाः वायुं छिनन्ति स्म।
  
  ड्रेकः एकं रूसीजनं स्वपक्षेण प्रहारं कृत्वा एकं जानुपर्यन्तं प्रेषितवान् । हेडन् इत्यस्य स्वरः संचारकस्य उपरि बूम अभवत् ।
  
  "पायलट, परिहारात्मकं कार्यं कुरु! लॉरेन्, तस्मै कथयतु यत् तेषां क्षेपणास्त्राः सन्ति!"
  
  ड्रेकः, डाहल्, स्मिथः च रूसीदलस्य प्रहारं कृतवन्तः, परन्तु ते विशेषतः चलनकाले सम्यक् गठनं कर्तुं बहुदूरे एव स्थितवन्तः । विमानचालकः उपरि पश्यति स्म, तस्य मुखं स्तब्धम् आसीत्।
  
  आरपीजी प्रहारं कृतवान्, क्षेपणास्त्रं वायुस्य कूजनेन, उच्चैः विस्फोटेन च बहिः उड्डीयत। ड्रेकः अन्ये च केवलं असहायरूपेण पश्यितुं शक्नुवन्ति स्म यदा सः वायुतले एकं पन्थानं त्यक्त्वा अच्युतरूपेण हेलिकॉप्टरं प्रति सीधा उड्डीयते स्म । भृशं आतङ्कितः विमानचालकः हेलिकॉप्टरं तिर्यक् कृत्वा तीक्ष्णं परिहारं कृतवान्, परन्तु गच्छन्ती क्षेपणास्त्रम् अतिवेगेन आसीत्, अधःभागं प्रहारं कृत्वा धूमज्वालायाः मेघे विस्फोटितवान् हेलिकॉप्टरः तिर्यक् पतितः, खण्डाः पतिताः, तस्य उड्डयनमार्गात् परं च नीताः ।
  
  अविश्वासेन, निराशायाः, कृष्णक्रोधेन च पश्यन् एव सः दृष्टवान् यत् तस्य घोरः मार्गः कुत्र गमिष्यति इति ।
  
  फ्रांसीसीजनाः तत् आगच्छन्तं दृष्ट्वा विकीर्णं कर्तुं प्रयत्नं कृतवन्तः, परन्तु तेषां मध्ये दुर्घटनाग्रस्तं हेलिकॉप्टरं भूमौ पतितम् ।
  
  ड्रेकः तृणवृक्षे शिरः निधाय भूमौ पतितः । रक्तनारङ्गज्वाला ऊर्ध्वं बहिः च कृष्णधूमः आकाशे प्रवहति स्म । हेलिकॉप्टरस्य अधिकांशः भागः एकस्य व्यक्तिस्य उपरि अवतरत्; सः विमानचालकः च तत्क्षणमेव मृतौ। मुख्यः रोटर-पट्टिका अवतीर्य तृतीय-हारिणः माध्यमेन एव गतः, एतावत् शीघ्रं सहसा च यत् सः तस्य विषये किमपि न जानाति स्म । ड्रेकः उपरि पश्यन् परे एकं विशालं ज्वलन्तं मलिनखण्डं पतितं दृष्टवान् । प्रहारस्य बलेन तं पादात् पातयित्वा दशकं पदानि पृष्ठतः क्षिप्तवान्, तदनन्तरं सः सर्वान् गतिं निवारितवान् ।
  
  केवलं द्वौ फ्रांसीसीजनौ जीवितौ अभवताम्; एकस्मिन् दुर्भाग्यपूर्णे घटनायां दलस्य अधिकांशः पराजितः अभवत् । एकं दग्धहस्तेन प्रचण्डाग्नेः दूरं सरतिं, अपरं च स्तब्धं समीपं गच्छन्तं दृष्टवान् । कथञ्चित् द्वितीयः शस्त्रं गृहीत्वा तत्सहचरस्य दूरं गन्तुं साहाय्यं कर्तुं समर्थः अभवत् ।
  
  ड्रेकः स्वस्य क्रोधं निगल्य स्वस्य एकाग्रतां दृढतया धारयति स्म । तेषां एकमात्रं उत्पादनसाधनं नष्टम् अभवत् । हेडन् अद्यापि मुक्तकिकं धारयति स्म, परन्तु अधुना रूसीजनाः सर्वथा स्पष्टाभिप्रायैः तेषां प्रति त्वरितम् आगच्छन्ति स्म । आरपीजी-वाहनेन सह सः पुरुषः अद्यापि द्वितीयं प्रहारं चिन्तयन् इव मलिनतां लक्ष्यं कुर्वन् आसीत् ।
  
  ड्रेकः उत्तिष्ठति स्म, तस्य सह दलं च उत्थितम् । रूसीभ्यः अग्निं प्रति दूरं गत्वा ते आश्रयजालं स्थापितवन्तः येन तेषां शत्रून् अधः शयनं कर्तुं बाध्यं भवति स्म । ड्रेकः डाहल् च निहितपुरुषान् मुष्टिप्रहारं कृतवन्तौ, तान् भूमौ विस्तृतान् प्रेषितवन्तौ । समीपं गच्छन्ते सति उष्णज्वालाः तान् आविष्कृतवन्तः, अन्तः तीक्ष्णाः पोपाः, गुरुः क्रन्दनः च श्रूयते स्म । ड्रेकः तस्य मुखस्य उपरि प्रक्षालितं अनुभवति स्म, ततः स्वस्य अन्धपक्षस्य पृष्ठतः बकं कृतवान् । शेषाः फ्रांसीसीजनाः पूर्वमेव दूरं आसन्, स्वव्रणहानिभिः सह संघर्षं कुर्वन्तः, तावत्पर्यन्तं च स्पष्टतया विग्रहात् बहिः आसन् ।
  
  ड्रेकः एकस्मिन् जानुनि परिवृत्तः, comm बटनं नुदन् ।
  
  "हेलिकॉप्टरः अवतरति" इति सः लॉरेन् इत्यस्मै एतत् पुष्टयितुं अवदत्, ततः "अधुना अस्माकं निष्कासनस्य अन्यत् साधनं आवश्यकम्" इति ।
  
  प्रतिक्रिया निःशब्दा अभवत् । "तस्य उपरि"।
  
  ज्वलन्तस्य बाधकस्य समीपस्थस्य शत्रुस्य च मध्ये दूरं वर्धयन् दलं निरन्तरं निवृत्तं भवति स्म । अविश्वसनीयतया निर्दयतया च रूसी आरपीजी इत्यनेन पूर्वमेव नष्टे हेलिकॉप्टरस्य उपरि अन्यं रॉकेटं प्रहारितम्, येन वायुतले अधिकाः ज्वालायाः, शरापेनेल्-स्तम्भाः च प्रेषिताः ।
  
  ड्रेकः स्वस्य स्कन्धात् धातुखण्डं आगत्य आघातात् परितः भ्रमितवान् इति अनुभवति स्म । डाहल् पश्चात् पश्यति स्म, परन्तु यॉर्कशायर-नगरस्य पुरुषः "अहं कुशलः अस्मि" इति शीर्षं न्यस्य ।
  
  एलिसिया तान् दूरवेष्टनं प्रति दर्शितवती। "अयं मार्गः एकमात्रः विकल्पः अस्ति । चलन्तु जनाः!"
  
  हेडन् पेटीं समं कृत्वा धावितवान् । स्मिथः किनिमाका च स्वस्य रूसीनां च मध्ये अग्निम् अस्थापयन् पृष्ठतः एव स्थितवन्तौ । ड्रेकः अग्रे स्थितं क्षेत्रं स्कैन् कृतवान्, सर्वदा नूतनानां आश्चर्यानाम् कृते सज्जः, दुष्टतमस्य अपेक्षया च । चीनदेशीयाः कुत्रचित् आसन्, इजरायली, स्वीडिश, आङ्ग्लाः च सजगः आसन् ।
  
  तेषां वेगः तान् अनुसृत्य रूसीभ्यः पृथक् कृतवान्, ते च समयं त्यक्त्वा वेष्टनं प्राप्तवन्तः । एलिसिया मे च एकं लघुमार्गं स्वीकृत्य ततः परे पार्श्वे, डामरस्य द्विमार्गीयस्य पट्टिकायाः पार्श्वे, यत् उभयदिशि अन्तर्धानं जातम्, मरुभूमि इव मरुभूमिः अभवत् लॉरेन् अद्यापि तेषां समीपं न प्रत्यागतवती, परन्तु ते तां डीसी साहाय्यं करिष्यति इति ज्ञात्वा स्वयन्त्रेण त्यक्तवन्तः ।
  
  ड्रेकः महता आत्मविश्वासेन न पूरितः आसीत् । सः लॉरेन् इत्यस्मै दोषं न दत्तवान्-न्यूयॉर्कः स्वच्छजलस्य उपरि आसीत्, परन्तु अस्मिन् मिशन-मध्ये एतावता किमपि तस्मै न अवदत् यत् कैपिटल्-नगरे सुरक्षिततया उष्णतया च उपविष्टानां पुरुषाणां महिलानां च पृष्ठं पूर्णतया आच्छादितम् अस्ति।
  
  एलिसिया धावनार्थं अगच्छत्। तत् अधिकाधिकं विचित्रं परिदृश्यम् आसीत् । ड्रेकः जानाति स्म यत् रूसीनां केनचित् प्रकारेण आवरणं अवश्यमेव अस्ति इति । कदाचित् मार्गे एव आसीत् ।
  
  "तत्र पश्यतु" इति केन्जी उक्तवान् ।
  
  प्रायः अर्धमाइलपर्यन्तं पुरतः कृष्णवर्णीयः एसयूवी-वाहनः संघर्षशीलं फ्रेंच-जनं ग्रहीतुं स्थगितवान् । ते पश्यन्तः यानं शीघ्रं प्रतिघण्टां शतं अशीतिमाइलपर्यन्तं वेगं कृत्वा द्वौ कार्यकर्तृभ्यः भारयित्वा क्रन्दनेन वेगेन गतः
  
  "दरिद्राः हरामीः" इति डाहल् अवदत् ।
  
  "अस्माभिः स्वस्य चिन्ता कर्तव्या" इति स्मिथः अवदत् । "अथवा वयम् अपि 'दरिद्राः हरामीः' भविष्यामः।"
  
  "ग्रुम्पी इत्यस्य एकः बिन्दुः अस्ति" इति एलिसिया सर्वदिशं पश्यन्ती अवदत् । "गम्भीरतापूर्वकं अस्माकं कुत्रापि गन्तुं नास्ति।"
  
  "पेटीं दफनम्।" किनिमाका मार्गाद् बहिः एव स्थितं वृक्षवनं दर्शितवान् । "एतत् कृते पश्चात् पुनः आगच्छतु। अथवा लॉरेन् इत्यनेन अन्यं दलं प्रेषयितुं पृच्छन्तु" इति ।
  
  ड्रेकः डाहलं पश्यति स्म। "अतिकठिनं न भवेत्, हुम्?"
  
  "अति जोखिमपूर्णम्" इति हेडन् अवदत् । "ते तत् प्राप्नुयुः स्यात्। सन्देशं अवरुद्ध्यताम्। तदतिरिक्तं अस्माकं एषा सूचना आवश्यकी अस्ति। अन्ये दलाः पूर्वमेव तृतीयसवारं प्रति गच्छन्ति स्यात्" इति ।
  
  ड्रेकः निमिषं कृतवान्। सः तस्य विषये न चिन्तितवान्। तस्य ललाटस्य मध्ये एव तनावग्रन्थिः स्पन्दितुं आरब्धा ।
  
  "चीन-देशस्य चोदने अहं भग्नः भविष्यामि इति कदापि न चिन्तितवती" इति एलिसिया आक्रोशितवती ।
  
  "एषः पृथिव्याः चतुर्णां कोणेषु अन्यतमः अस्ति" इति डाहल् ताम् अवदत् । "अतः अस्मिन् सान्त्वना गृहाण।"
  
  "अहो, धन्यवादः, मनुष्य। अस्य कृते धन्यवादः। कदाचित् अहं सहवासगृहं क्रीणामि।"
  
  रूसीजनाः पूर्वमेव मार्गे सन्ति। तेषु एकं रेडियोमध्ये क्रन्दन्तं ड्रेकः दृष्टवान् । तदा तस्य दृष्टिः रूसीजनानाम् अतीत्य दूरं गच्छन्तं किमपि विषये ध्यानं दातुं प्रयत्नं कृतवती ।
  
  "कदाचित् एतत् तेषां वाहनम् अस्ति" इति डाहल् एकस्मिन् एव समये धावन् पश्चात् पश्यन् अवदत् ।
  
  योर्गी हसति स्म, तस्य नेत्रे गरुडवत्। "मम आशा तत्। दशवर्षपूर्वं च भवता सम्यक् आसीत्" इति ।
  
  ड्रेकः नेत्राणि संकुचितवान् । "अरे, बसयानम् अस्ति।"
  
  "धावन्तु" इति हेडन् अवदत् । "रुचि न दृश्यते इति प्रयतस्व।"
  
  एलिसिया हसति स्म। "अधुना त्वया कृतम्। अहं प्रेक्षणं त्यक्तुम् न शक्नोमि। किं भवता कदापि एतत् कृतम् ? त्वं जानासि यत् त्वं कञ्चित् प्रेक्षमाणः न भवितव्यः, त्वं च दूरं पश्यितुं न शक्नोषि इति ज्ञातव्यम्?"
  
  "अहं सर्वदा प्राप्नोमि" इति डाहल् अवदत् । "प्राकृतिकतया"।
  
  "अच्छा, चर्मवेषधारी मपेट् दुर्लभं दृश्यम्" इति ड्रेकः व्यवधानं कृतवान् ।
  
  बसयानं उज्ज्वलपीतवर्णीयं आधुनिकं च आसीत्, मन्दं न कृत्वा रूसीजनानाम् अतीत्य त्वरितम् अगच्छत् । ड्रेकः तस्य वेगस्य, चालकस्य, यात्रिकाणां च प्रशंसाम् अकरोत्, परन्तु तेषां विकल्पः नास्ति इति जानाति स्म । ते कस्मात् अपि प्रमुखनगरात् सुकतिपयानि माइलदूरे आसन् । यथा यथा बसयानं समीपं गच्छति स्म तथा रूसीजनाः तत् प्रेक्षन्ते स्म तथैव SPEAR-दलेन मार्गः अवरुद्धः ।
  
  "मन्दं कुरु" इति एलिसिया मुखं कृतवती ।
  
  स्मिथः अचानकं हसति स्म। "एतत् न कंसः। सः भवन्तं न अवगमिष्यति।"
  
  "ततः सार्वत्रिकभाषा।" हेडन् इत्यस्य चकाचौंधम् अपि एलिसिया स्वशस्त्रं उत्थापितवती ।
  
  "वेगतरम्" इति डाहल् अवदत् । "रेडियों प्रति कूर्दितुं पूर्वं।"
  
  बसयानं मन्दं कृत्वा किञ्चित् विचलितम्, विस्तृतः अग्रभागः बहिः स्खलितः। रूसीजनाः पूर्वमेव पलायिताः आसन् । ड्रेकः द्वारं उद्घाटितवान्, चालकं उद्घाटयितुं इशारान् कृतवान् । तस्य पुरुषस्य मुखं भयभीतं, विस्तृतनेत्रं, सैनिकानाम् यात्रिकाणां च मध्ये द्रुतं च आसीत् । ड्रेकः यावत् द्वारं उद्घाटितं तावत् प्रतीक्षते स्म, ततः हस्तं प्रसारयन् अग्रे गतः ।
  
  "वयं केवलं सवारीं गन्तुम् इच्छामः" इति सः यथाशक्ति शान्ततया अवदत् ।
  
  दलं बसयानस्य मध्यभागं गृहीतवान् । डाहल् अन्तिमः आसीत् यः उत्थाय चालकस्य हस्ते थपथपं कृतवान् ।
  
  "अग्रतः!" सः मार्गं अधः दर्शितवान्।
  
  रूसीजनाः शतगजतः अधिकं पृष्ठतः न आसन्, चालकस्य पादं तलपर्यन्तं निपीडयन् बन्दुकाः उन्नताः आसन् । प्रतीयते सः स्वस्य पार्श्वदर्पणयोः दृष्टिम् आस्थापयति स्म । बसयानं गन्तुं आरब्धा, यात्रिकाः पुनः कूर्दन्ति स्म। ड्रेकः धारितवान्। एलिसिया अनुसरणस्य मूल्याङ्कनार्थं बसस्य पृष्ठभागं प्रति गता ।
  
  "बलं लभन्ते" ।
  
  ड्रेकः डाहल् इत्यस्मै लहराति स्म । "कीनुं वदतु यत् सः नरकं त्वरयतु!"
  
  स्वीडिशः किञ्चित् लज्जितः दृश्यते स्म, परन्तु बसचालकेन सह सम्भाषितवान् । यानं शनैः शनैः वेगं गृहीतवान् । ड्रेकः एलिसिया इत्यस्याः भ्रमम् अपश्यत् ततः शीघ्रं परिवर्त्य बसयात्रिकान् क्रन्दन् ।
  
  "अधः बकः ! अधुना!"
  
  आरपीजी-भयात् ड्रेकः अपि पतितः । दिष्ट्या गोलिकाः केवलं कारस्य पृष्ठभागे एव आहताः, सर्वाणि चेसिस् मध्ये निवसन्ति स्म । सः निःश्वासं प्राप्य निःश्वसति स्म। स्पष्टतया रूसीजनानाम् नागरिकहानिविषये चेतावनी दत्ता आसीत् । न्यूनातिन्यूनं किमपि आसीत्।
  
  पुनः प्रत्येकस्य अभिजातदलस्य योजनानां पृष्ठतः राजनैतिक-षड्यन्त्राणि मनसि आगतानि । सर्वाणि दलाः राज्येन प्रायोजिताः न आसन्; तथा केचन नेतारः किं भवति इति अपि न जानन्ति स्म। पुनः तस्य विचाराः फ्रांसीसीनां - मृतसैनिकानाम् - विषये पुनः आगताः ।
  
  ते स्वकार्यं कुर्वन्ति।
  
  बसयानं रूसीभ्यः दूरं गता, मार्गे वेगं गृह्णाति स्म, तस्य सम्पूर्णं फ्रेमं कम्पितं भवति स्म । ड्रेकः किञ्चित् शिथिलः अभवत्, ते ज्ञात्वा यत् ते गच्छन्ति दिशि एजिन् होरो प्रति पुनः गच्छन्ति इति । चालकः विस्तृतं, व्यापकं मोडं वार्तालापं कृतवान् । एलिसिया पृष्ठपीठात् न्यूनं क्रन्दनं मुक्तवती तदा ड्रेकः परिवृत्तः ।
  
  ते च रूसीनां कृष्णवर्णीयं हेलिकॉप्टरं दृष्टवन्तः, यत् तान् उद्धर्तुं अधः प्रवहति स्म।
  
  हेडन् इत्यस्य स्वरेण सम्पर्कः पूरितः । "न आक्रमयिष्यन्ति" इति ।
  
  ड्रेकः अधरं संकुचितवान्। "द्रव op. आदेशाः परिवर्तन्ते" इति ।
  
  "ते च अद्यापि बसयानं मार्गाद् बहिः धक्कायितुं शक्नुवन्ति" इति डाहल् प्रतिवदति स्म । "कियत् दूरं नगरं यावत्?"
  
  "अष्टनिमेषाः" इति लॉरेन् अवदत् ।
  
  "अतिदीर्घम्"। डाहल् वेगयुक्तस्य यानस्य पृष्ठभागं यावत् गल्ल्याः अधः गत्वा यात्रिकान् अग्रे गन्तव्यम् इति व्याख्यातुं आरब्धवान् । कतिचन क्षणाः व्यतीताः ततः सः एलिसिया इत्यनेन सह सम्मिलितः ।
  
  "हाय तोर्स्टी। अहं च सर्वदा पृष्ठपीठानि केवलं चुम्बनार्थम् एव चिन्तयामि स्म" इति ।
  
  स्वीडिशः गले गले शब्दं कृतवान् । "किं त्वं मां यात्रां रोगी कर्तुं प्रयतसे ? अहं जानामि यत् तानि अधराणि कुत्र आसन्" इति ।
  
  एलिसिया तस्मै चुम्बनं फूत्कृतवती। "भवन्तः न जानन्ति यत् ते कुत्र गतवन्तः।"
  
  दाहल् एकं स्मितं दमयित्वा क्रसस्य चिह्नं कृतवान्। सैनिकाः धावनमार्गस्य उपरि भ्रमन्तः आरुह्य रूसी-हेलिकॉप्टरः संक्षेपेण अवतरत् । बसयानं किञ्चित् दूरं गत्वा तयोः मध्ये भ्रमति स्म, एलिसिया, डाहल् च वायुम् अवलोकितवन्तौ ।
  
  ड्रेकः अग्रे पलायमानानाम् फ्रांसीसीनां कृते पश्यति स्म, परन्तु ते आक्रमणं कर्तुं प्रयतन्ते वा इति शङ्काम् अकरोत् । ते अल्पसंख्याकाः आसन्, हानिभिः सह संघर्षं कुर्वन्तः च आसन् । ते अतिप्रमाणं कृतवन्तः। यदि ते तृतीयसूचकं प्रति सीधा गतवन्तः तर्हि अधिकं अर्थः स्यात्।
  
  तथापि सः पश्यति स्म ।
  
  लॉरेन् इत्यस्याः स्वरः संचारकस्य माध्यमेन आगतः। "षट् निमेषाः। किं भवद्भ्यः वार्तालापस्य समयः अस्ति?"
  
  "किं विषये?" स्मिथः गुर्गुरितवान्, परन्तु किमपि प्रकोपात्मकं वक्तुं निवृत्तः ।
  
  "तृतीयः अश्ववाहकः रहस्यम् अस्ति, कश्चन आर्डरः तत्र जलं पङ्कं कर्तुं क्षिप्तवान् । प्रसिद्धभारतीयानां मध्ये महात्मा गान्धी, इदिरा गान्धी, दीपक चोपड़ा च सन्ति, परन्तु भवन्तः अद्यपर्यन्तं जीवितं दुष्टतमं व्यक्तिं कथं प्राप्नुवन्ति? सः च प्रसिद्धः आसीत्" इति । सा निःश्वसति स्म। "वयम् अद्यापि परीक्षयामः। परन्तु वाशिङ्गटननगरस्य चिन्तनसमूहः अद्यापि मृतमार्गे एव अस्ति । अहं तान् अवदम् यत् एतत् एतावत् दुष्टं न भवेत्" इति ।
  
  ड्रेकः निःश्वासं गृहीतवान् । "आम् मम प्रिये। न तु दुष्टतमं यत् भवितुम् अर्हति स्म" इति सः अवदत्। "एतेन अन्यराष्ट्राणि मन्दं कर्तव्यम्।"
  
  "अवश्यं भविष्यति। अन्येषु वार्तासु वयं पृथिव्याः चतुर्णां कोणानां दारणं कृतवन्तः इति मन्यामहे।"
  
  "भवतः अस्ति वा?" माई उवाच। "एषा सुसमाचारः।"
  
  तस्याः विशिष्टं अल्पवाक्यं ड्रेकं रोचते स्म । "तत्र लम्बस्व मै।"
  
  "आम्, अहं उत्साहेन आसनात् बहिः कूर्दितुं न इच्छामि" इति एलिसिया शुष्कतया अपि अवदत् ।
  
  मै उत्तरं दातुं न प्रवृत्ता । लॉरेन् किमपि न उक्तमिव अग्रे अवदत्, "एकं निमेषं तिष्ठन्तु, बन्धुजनाः। मया केवलं उक्तं यत् चीनदेशीयाः पुनः तस्मिन् सन्ति। न्यूनातिन्यूनं द्वौ हेलिकॉप्टरौ भवतः दिशि गच्छतः" इति ।
  
  "वयं चीनदेशस्य बसयाने स्मः" इति योर्गी अवदत् । "किं वयं तेभ्यः न्यूनातिन्यूनं सुरक्षिताः न भविष्यामः?"
  
  "किञ्चित् भोलापनम् अस्ति" इति केन्जी अवदत् । "सरकाराः चिन्तां न कुर्वन्ति।"
  
  "अतिसामान्यीकरणस्य अभावेऽपि" इति हेडन् अपि अवदत् । "केन्जी सम्यक् वदति। ते बसयाने न आरुहिष्यन्ति इति वयं कल्पयितुं न शक्नुमः" इति ।
  
  भविष्यद्वाणीवचनानि इति ड्रेकः चिन्तितवान् यदा बसयानस्य पुरतः नीलगगने कृष्णवर्णीयः बिन्दुः वर्धते स्म ।
  
  एलिसिया अवदत्, "रूसीजनाः अत्र सन्ति।"
  
  बहु कठिनतरं जातम् अस्ति।
  
  
  अष्टादशोऽध्यायः
  
  
  अग्रे पृष्ठतः च हेलिकॉप्टराणि उड्डीयन्ते स्म । ड्रेकः पश्यति स्म यत् चीनीयः पक्षी प्रायः डामरपर्यन्तं अधः पतति स्म, ततः पूर्वं समतलं कृत्वा सीधा बसयानं प्रति गच्छति स्म ।
  
  "ते अस्मान् दुर्घटनाम् अकुर्वन्" इति उक्तवान्, ततः भयभीतं चालकं दर्शयति स्म । "न न।" अनुवर्तते!"
  
  बसस्य इञ्जिनं गर्जति स्म, टायराः भूमौ गर्जन्ति स्म। पुरतः सङ्कीर्णाः अनेके जनाः पूर्वमेव उद्घोषं कर्तुं आरब्धाः आसन् । चीनदेशीयाः हेलिकॉप्टरं जानीतेव न क्षतिं करिष्यन्ति इति ड्रेकः जानाति स्म, परन्तु यात्रिकाणां कृते स्वज्ञानं प्रसारयितुं कठिनम् आसीत् ।
  
  चालकः नेत्रे दृढतया निमीलितवान्। बसयानं व्यावृत्तम्।
  
  ड्रेकः शापं दत्त्वा तं पुरुषं स्वपर्चात् दूरं आकर्षितवान्, सुगतिचक्रं गृहीत्वा। स्मिथः तस्य पुरुषस्य साहाय्यं कृत्वा रूक्षतया तं मार्गे बहिः नेतवान् । ड्रेकः बसयानस्य चक्रस्य पृष्ठतः कूर्दितवान्, गैस-पैडलस्य उपरि पादं स्थापयित्वा, सुगतिचक्रे हस्तौ दृढतया स्थापयित्वा, सम्यक् ऋजुरेखायां स्थापयति स्म
  
  हेलिकॉप्टरस्य नासिका तेषां प्रति प्रत्यक्षतया सूचिता आसीत्, अन्तरं शीघ्रं निमीलति स्म।
  
  पृष्ठतः पार्श्वतः च क्रन्दनानि श्रूयन्ते स्म । इदानीं स्मिथः चालकं नियन्त्रयितुं प्रवृत्तः आसीत् । ड्रेकः धारितवान्।
  
  संचारकः क्रकचम् आरब्धवान् । "आगच्छतु, मम लूटिश केनु" इति एलिसिया श्वसति स्म । "रूसीजनाः व्यावहारिकरूपेण अस्माकं उपरि सन्ति-"
  
  "कुत्सिता" इति केन्जी प्रतिहृतवान् । "शान्तं तिष्ठतु।" किं त्वं मुखाग्रं दृष्टवान्?"
  
  एलिसिया इत्यस्याः चीत्कारः सम्पूर्णे बसयाने प्रतिध्वनितवान् ।
  
  "विचारानि?" अन्तिमे सेकेण्डे ड्रेकः पृष्टवान्।
  
  "एषा वस्तुतः बोर्डसभा नास्ति!"
  
  ड्रेकः स्वस्य विश्वासं, स्वस्य अनुभवं, स्वस्य पतवारं च दृढतया धारितवान् । उच्चैः विरोधाः तस्य कर्णौ पूरिताः आसन् । बसयानस्य तलपर्यन्तं शवः पतन्ति। स्मिथः अपि क्रिन्ग् अभवत् । अन्तिमे एव क्षणे चीनीयहेलिकॉप्टरः दक्षिणदिशि झुकति स्म, रूसीहेलिकॉप्टरः ब्रेकं कृतवान्, स्किड्-इत्यनेन बसस्य पृष्ठभागे प्रायः प्रहारः कृतः एलिसिया सीटीं वादयति स्म, डालः च तस्य कण्ठं स्वच्छं कृतवान्।
  
  "अहं यथार्थतया विश्वसिमि यत् वयम् एतत् कुक्कुटस्य चक्रं जितवन्तः।"
  
  ड्रेकः अग्रे अन्यं विस्तृतं व्यापकं वारं दृष्ट्वा चालनं कुर्वन् आसीत् । "बोनसः च अस्ति यत् वयं तप्ताः वा कुरकुरा वा न स्मः।"
  
  "निवर्तयतु" इति किनिमका अवदत् । "अहं पूर्वमेव क्षुधार्तः अस्मि।"
  
  एलिसिया कासति स्म। "इदं केवलं उन्मत्तं चीनीयहेलिकॉप्टरम् अस्ति।"
  
  "ते पुनः आगच्छन्ति" इति हेडन् अवदत् ।
  
  "यूयं इदानीं नगरस्य बहिःस्थं समीपं गच्छन्ति" इति लॉरेन् अवदत् । "किन्तु अद्यापि कस्यापि शिष्टजनसंख्याकेन्द्रात् त्रयः निमेषाः यावत् वाहनेन गन्तव्यम् अस्ति।"
  
  ड्रेकः संचारकस्य समीपं त्वरितम् अगच्छत् । "आगच्छन्तु जनाः! भवद्भिः तान् तस्मात् भयभीताः कर्तव्याः!"
  
  केन्जी "किम् अत्र कस्यचित् कटाना अस्ति" इति उद्घोषयन् पृष्ठद्वाराणि प्रति गच्छति स्म ।
  
  तस्याः वचनं शून्यदृष्टिभिः मिलितं, द्वौ वा त्रयः वा जनाः आसनानि अर्पितवन्तः । विस्तृताक्षः वृद्धः मिष्टान्नपुटं धारयन् कम्पमानं हस्तं प्रसारितवान् ।
  
  केन्जी निःश्वसति स्म। ड्रेकः द्वाराणि उद्घाटयितुं स्विचं क्षिप्तवान् । क्षणमात्रेण इजरायल्-महिला स्वशरीरं बहिः निष्कास्य खिडक्याः धारं, ततः छतम् आकृष्य बसयानस्य छतौ आकृष्य ड्रेकः यथाशक्ति सुचारुतया कारं चालितवान्, विशालं गड्ढं परिहरन्, केन्सी इत्यस्य कार्येभ्यः उद्भूतं स्वस्य उत्तरदायित्वं अवगत्य गभीरं श्वसिति स्म
  
  ततः पृष्ठदर्पणे सः दलं तया सह सम्मिलितुं कूर्दन्तं दृष्टवान् ।
  
  अहो शित्।
  
  तीव्र एकाग्रतायाः सह तत् स्थिरं कृतवान् ।
  
  
  * * * ९.
  
  
  डाहल् बसयानस्य छतम् उपरि आरुह्य । केन्सी हस्तं प्रसारितवती, परन्तु सः तां अतिक्रम्य शिरः उन्नमयितवान् ।
  
  "वेगतरम्!"
  
  रूसी हेलिकॉप्टरः ऊर्ध्वतां प्राप्य अधुना पुनः गोतां कुर्वन् आसीत्, अस्मिन् समये अग्रे त्रिचतुर्थांशकोणे । सः प्रत्येकं पार्श्वे लम्बमानं, शस्त्रं लक्ष्यं कृत्वा, सम्भवतः चक्राणि वा चालकं वा लक्ष्यं कृत्वा पुरुषं पश्यति स्म ।
  
  सः तत्क्षणमेव चीनदेशस्य हेलिकॉप्टरं अन्विष्य परिवृत्तः । दूरं नासीत्। वामभागे गोतां कुर्वन्तः जनाः अपि द्वारेभ्यः स्वशस्त्राणि लक्ष्यं कुर्वन्ति स्म । चीनदेशीयाः स्वस्य बसयानस्य उपरि प्रचण्डं गोलीं न कुर्वन्ति इति तथ्यं प्रारम्भे उत्साहवर्धकं आसीत्, परन्तु हेडन् धारितस्य पेटीयाः आवश्यकता अस्ति, तस्याः अक्षुण्णतायाः आवश्यकता च इति अवगमनेन तत् आक्रोशितम्
  
  केन्सी बसयानस्य छतौ उपविश्य वायुं गतिं च शृण्वन् जानुभ्यां प्रसारितवती । ततः सा हेलिकॉप्टरं प्रति ध्यानं दत्त्वा स्वशस्त्रं उत्थापितवती । डाहल् आशां कृतवती यत् सा तस्य चलच्चित्रस्य प्रयासमपि न करिष्यति, केवलं शूटर-जनानाम् भयङ्करं करिष्यति इति । रूसीजनाः तादृशं संयमं न दर्शितवन्तः, परन्तु केन्जी परिवर्तनं कर्तुम् इच्छति स्म ।
  
  डाहल् समीपं गच्छन्तस्य हेलिकॉप्टरस्य मूल्याङ्कनं कृतवान् । व्याघ्रपर्यन्तं समाहितं न केवलं चपलम्, अपितु घातकं आसीत् । अन्तिमः विषयः आसीत् यत् सः किमपि प्रकारस्य दुर्घटनाम् अकुर्वत्, किं पुनः बसयानस्य प्रहारः भवितुं शक्नोति ।
  
  अग्रे टायराः एकस्य गड्ढेः उपरि उच्छ्रिताः, ड्रेकस्य "क्षम्यतां" उत्पन्नवन्तः । दाहलः त्वरितवायुस्य कोलाहलं, हेलिकॉप्टरस्य गर्जनं च विहाय अन्यत् किमपि न श्रुतवान् । तस्य दक्षिणपादस्य पार्श्वे धातुतः सः शॉट् उच्छिष्टः । स्वीडिशः एतत् उपेक्ष्य लक्ष्यं गृहीत्वा अग्निप्रहारं कृतवान् ।
  
  गोलिका अवश्यं लक्ष्यं आहतवती यतः सः पुरुषः बन्दुकं पातयित्वा निवृत्तः अभवत् । डाहल् एतत् स्वस्य एकाग्रतां न भङ्गयितुं दत्तवान्, केवलं मुक्तद्वारेण अन्यं शूटं प्रहारितवान् । हेलिकॉप्टरं प्रत्यक्षतया तस्य प्रति गतं, शीघ्रं समीपं गतः, अस्मिन् समये डाहल् अवगच्छत् यत् कायरक्रीडा दुर्विचारः इति ।
  
  सः बसयानस्य छतौ आत्मानं क्षिप्तवान् ।
  
  हेलिकॉप्टरः अधुना एव त्यक्तं स्थानं छित्त्वा उपरि क्रन्दति स्म । केन्सी प्रति गन्तुं तस्य युक्तिः नासीत्, परन्तु सः तां पार्श्वे क्षिप्तुं पर्याप्तं समीपं गतः ।
  
  बसस्य छतस्य धारं यावत् !
  
  डाहल् स्खलितः भूत्वा अग्रे सरति स्म, कालान्तरे तां प्राप्तुं प्रयतमानोऽपि । केन्जी तस्याः पतनं निवारितवती, परन्तु तस्याः शस्त्रस्य नियन्त्रणं त्यक्तवती; तथापि गतिः तां द्रुतगतिना बसयानात् बहिः दूरं अधः निर्दयमार्गे उड्डीय प्रेषितवती ।
  
  चीनीपक्षी वृत्तरूपेण आगत्य तीक्ष्णतया तिर्यक् कृतवान् । रूसी उपरि गोलीं कृतवान्, आवारा गोलिका डाहल् इत्यस्य दक्षिणोरुसमीपे धातुं विदारयति स्म । केन्जी इत्यस्य शरीरं बसयानस्य पार्श्वे स्खलितं, सः च स्वस्य सम्पूर्णं शरीरं एकस्मिन् अन्तिमे निराशे कूर्दने स्थापयति स्म, बाहुं प्रसारितवान् ।
  
  सः तस्याः संकुचितकटिबन्धे दक्षिणहस्तं वेष्टयितुं समर्थः अभवत्; दृढतया निपीड्य अनिवार्यं झटकाम् प्रतीक्षते स्म।
  
  आगतं, परन्तु सः धारितवान्, सीमां यावत् प्रसारितः। लसत्, स्निग्धधातुः तस्य विरुद्धं कार्यं करोति स्म, तस्य शरीरं धारं प्रति स्खलितुं शक्नोति स्म, केन्जी इत्यस्य भारः ताभ्यां अधः आकर्षयति स्म ।
  
  कॉम्स् उपरि क्रन्दनानि आगतानि। एकस्य पार्श्वजालकस्य बहिः केन्जी इत्यस्य पादौ परितः द्रुतं गच्छन्तं दलं द्रष्टुं शक्नोति स्म । डाहल् सर्वशक्त्या धारयति स्म, परन्तु प्रतिक्षणं तस्य शरीरं तस्य कठिनधारस्य समीपं समीपं च स्खलति स्म ।
  
  बसयानस्य छतौ पकडः नासीत्, किमपि ग्रहीतुं च नासीत् । सः धारयितुं शक्नोति स्म, सः कदापि न मुञ्चति स्म, परन्तु सः अपि तां उत्थापयितुं किमपि समर्थनं न प्राप्नोत् । संचारकस्य माध्यमेन ड्रेकस्य स्वरः आगतः।
  
  "किं त्वं इच्छसि यत् अहं निवर्तयामि?" उच्चैः, अनिश्चितः, किञ्चित् चिन्तितः।
  
  डाहल् भावाः सम्यक् पठति स्म। यदि ते स्थगितवन्तः स्यात् तर्हि ते रूसी-चीन-देशयोः अपि महतीं आघातं प्राप्नुयुः स्म । परिणामः किं भविष्यति इति कोऽपि न जानाति।
  
  लॉरेन् इत्यस्य स्वरः भग्नः अभवत्। "क्षम्यतां, अधुना एव मया सन्देशः प्राप्तः यत् स्वीडिशाः भवतः प्रति आगच्छन्ति। इदानीं चतुर्धा प्रसारः अस्ति जनाः" इति ।
  
  डाहल् भारः स्वस्य मांसपेशिनां प्रसारणं अनुभवति स्म । प्रत्येकं बसयानं उच्छिष्टं भवति स्म तदा तस्य शरीरस्य अन्यः इञ्चः धारं प्रति स्खलति स्म, केन्जी किञ्चित् दूरं पतति स्म । सः इजरायलस्य स्वरं कुत्रचित् अधः श्रुतवान्।
  
  "मुक्तं ! अहं कर्तुं शक्नोमि!"
  
  कदापि न। ते प्रतिघण्टां षष्टिमाइलवेगेन गच्छन्ति स्म । केन्सी जानाति स्म यत् सः तां न मुञ्चति, सा च न इच्छति स्म यत् तौ पतितवन्तौ। डाहल् तस्याः प्रति अधिकं सम्मानं अनुभवति स्म । सः यत् हृदयं गभीरं निहितं जानाति स्म तत् केवलं किञ्चित् पृष्ठभागस्य समीपे एव उत्थितम्।
  
  तस्याः बूटस्य खिडकीप्रहारस्य शब्देन तस्य स्वस्य हृदयं द्रुततरं स्पन्दनं जातम् ।
  
  ते एकत्र स्खलितवन्तः, केन्जी पार्श्वे अधः, डाहल् च बसयानस्य छतौ। सः धारायाम् धावन्तं रूक्षं धारं ग्रहीतुं प्रयत्नं कृतवान्, परन्तु तत् अतिलघुः आसीत्, तस्य मांसं छिनत्ति स्म । आशां न दृष्ट्वा सः यावत्कालं यावत् सर्वं जोखिमं कृत्वा तस्मिन् आलम्बितवान् ।
  
  तस्य वक्षःस्थलं प्रस्तरं प्रति गच्छति स्म, अनिवार्यतया स्खलितं भवति स्म । तस्य नेत्राणि केन्जी इत्यस्य नेत्राणि उपरि पश्यन् मिलितवन्तः। तेषां आदानप्रदानं निःशब्दः, अव्यञ्जकः, परन्तु गहनः आसीत् ।
  
  भवता मां विमोचनीयम्।
  
  कदापि न।
  
  सः पुनः आकर्षितवान्, केवलं पुनरागमनस्य बिन्दुं अतिक्रम्य स्खलितवान्।
  
  तस्य वत्सद्वयं बलवन्तः हस्ताः गृहीतवन्तः, ये हस्ताः केवलं मनो किनिमाका एव भवितुम् अर्हन्ति स्म ।
  
  "गोत्चा" इति हवाईदेशीयः अवदत् । "यूयं कुत्रापि न गच्छथ।"
  
  हवाईदेशीयः डाहल् इत्यस्य समर्थनं कृतवान् ततः शनैः शनैः तस्य पतनात् दूरं आकर्षितवान् । दाहल् केन्सीं दृढतया धारयति स्म । ते मिलित्वा शनैः शनैः अभयस्थानं कृतवन्तः ।
  
  उपरि हेलिकॉप्टराणि अन्तिमवारं डुबन्ति स्म ।
  
  
  * * * ९.
  
  
  किनिमाका स्वमित्रान् दृढतया धारयति इति ड्रेकः जानाति स्म, परन्तु सः अद्यापि बसयानं अतितीक्ष्णतया परिवर्तयितुं संकोचम् अनुभवति स्म । रूसी-चीनी-देशयोः विपरीतदिशाभ्यः अगच्छत्, न संशयः यत् एषः एव तेषां अन्तिमः उपायः भविष्यति इति ज्ञात्वा ।
  
  खिडकीभङ्गशब्दः तस्मै अवदत् यत् अन्ये निष्क्रियाः न तिष्ठन्ति इति । तेषां योजना आसीत् ।
  
  पृष्ठतः एलिसिया, स्मिथ, मे, हेडन्, योर्गी च प्रत्येकं बसस्य विभिन्नेभ्यः पार्श्वेभ्यः एकं खिडकं गृहीत्वा तत् भग्नवन्तः । समीपं गच्छन्तीनां हेलिकॉप्टराणां लक्ष्यं कृत्वा ते प्रचण्डानि अग्निना प्रज्वलितवन्तः, येन ते शीघ्रं पार्श्वे गन्तुं बाध्यन्ते स्म । वृक्षरेखा समाप्तवती, ड्रेकः पुरतः भवनानि दृष्टवान् ।
  
  मार्गजाल, गोल चक्कर। तस्य पृष्ठतः गोलिकाः ध्वनितवन्तः, बसयानं पूरयन्ति स्म; कृष्णवर्णीयाः हेलिकॉप्टराणि आकाशं प्रति गतवन्तः।
  
  सः निःश्वासं प्राप्य निःश्वसति स्म।
  
  "वयं जीवामः" इति सः अवदत् । "अन्यसमये युद्धाय" इति ।
  
  लॉरेन् व्यत्यस्तम् अकरोत्। सा अवदत् यत्, "स्वीडिशदेशिनः अपि निवृत्ताः अभवन् । "किन्तु अद्यापि संकेते किञ्चित् प्रभामण्डलं प्राप्नोमि। वाशिङ्गटनस्य, क्षेत्रस्य, मम च मध्ये किमपि। एतत् विचित्रम् अस्ति। प्रायः इव... इव..." इति ।
  
  "किम्?" - अहं पृष्टवान्। ड्रेकः पृष्टवान्।
  
  "इदं यथा भिन्नः संचारसमूहः प्रचलति । अन्यत् किमपि क्रीडति। एकं अपि..." इति सा संकोचम् अकरोत् ।
  
  "दल?" ड्रेकः समाप्तवान् ।
  
  हेडन् उच्चैः कुरुकुरु कृतवान्। "एतत् हास्यं ध्वन्यते।"
  
  "अहं जानामि" इति लॉरेन् अवदत् । "अहं तत्त्वतः करोमि, अहं च कोऽपि विशेषज्ञः नास्मि। यदि केवलं करिन् अत्र स्यात् तर्हि अस्माकं किमपि उत्तमं स्यात् इति मम विश्वासः अस्ति।"
  
  "किं त्वं किमपि संवादं ग्रहीतुं शक्नोषि?" हेडन् अपृच्छत्। "किञ्चित् अपि?"
  
  ड्रेकः पूर्वं SEAL Team 7 इत्यस्य उल्लेखं स्मरणं कृतवान्, यत् केवलं Dahl इत्यनेन स्वयमेव च श्रुतम् । पुनः तस्य मनसि अभवत् यत् सर्वेषां संचारानाम् निरीक्षणं क्रियते इति ।
  
  "किं वयं किञ्चित्कालं यावत् एतत् स्थगयितुं शक्नुमः?" - इति पृष्टवान्। "अस्माकं कृते इतः बहिः गन्तुं च भवान् उत्तमः उपायः अन्वेष्टुम् अर्हति वा?"
  
  लॉरेन् निश्चिन्तः ध्वनितवती। "अवश्यं अवश्यम्" इति सा अवदत् । "एकं निमेषं ददातु।"
  
  
  उन्नीसोऽध्यायः
  
  
  हेडन् जे ताइवानदेशस्य लघु उपग्रहाश्रये यावत् दलं सुरक्षितं न भवति तावत् यावत् कतिपयानि घण्टानि प्रतीक्षते स्म, ततः पूर्वं संकीर्णं क्वार्टर् त्यक्त्वा आह्वानं कर्तुं शक्नोति स्म ।
  
  तस्याः लक्ष्यम् : किम्बर्ली क्रो इत्यनेन सह सम्पर्कं कुर्वन्तु ।
  
  किञ्चित् समयः अभवत्, परन्तु हेडन् धैर्यं कृतवान् । सा गृहस्य पृष्ठतः एकं शान्तं कोणं प्राप्य, अधः स्थित्वा प्रतीक्षते स्म, शिरः न भ्रमति इति प्रयतमाना । तस्याः जीवने दलात् बहिः लम्बितुं किमपि स्थायित्वं प्राप्तुं कठिनम् आसीत् । SPIR तस्याः जीवनं, तस्याः जीवनस्य अर्थः अभवत्, अस्य फलस्वरूपं तस्याः केवलं व्यक्तिगतसम्बन्धः नासीत्, कार्यं विहाय किमपि नासीत् । सा तेषां मिलित्वा कृतानां साहसिककार्यक्रमानाम् चक्रवातस्य विषये चिन्तितवती - ओडिन् एण्ड् द गेट्स् आफ् हेल् इत्यस्मात् आरभ्य बेबिलोन्, पाण्डोरा च यावत्, न्यूयॉर्कं प्रायः नष्टं कृतवान् परमाणुविस्फोटः, बेन् ब्लेक् इत्यनेन सह तस्याः पुरातनः विच्छेदः, मनो किनिमाका इत्यनेन सह तस्याः हाले एव विच्छेदः च . सा बलवती आसीत्, अतिबलवती आसीत्। तस्याः एतावत् बलवत्त्वस्य आवश्यकता नासीत्। पेरुदेशे इन्का-निधिना सह अद्यतनतमा घटना तस्याः मानसिक-शारीरिक-योः प्रभावं कृतवती अस्ति । सा पूर्वं कदापि एतावत् मूलतः आहतः नासीत् ।
  
  इदानीं सा शान्ततया पुनर्विचारं कृतवती । सेतुः दग्धः स्यात्, महत् भवितुमर्हति स्म। परन्तु यदि सा वास्तवमेव परिवर्तनं कर्तुम् इच्छति, यदि सा स्वजीवने अधिकं इच्छति तर्हि तस्याः डुबकी मारितुं पूर्वं शापितनिश्चयः भवितुम् अर्हति स्म, पुनः कस्यचित् आहतं कर्तुं जोखिमः अपि आसीत् अयं मनो वा अन्यः कश्चित् वा।
  
  अहं चिन्तयामि। अहं तत्त्वतः इच्छामि। अग्रिमे च समये मया सुनिश्चितं कर्तव्यं यत् अहं अन्ततः यत् इच्छामि तत् सत्यं तिष्ठामि।
  
  जीवनात् । न कार्यं विना। SPEAR-दलः एकत्र आगत्य उत्तमं कार्यं कृतवान्, परन्तु किमपि सदा न स्थापितं । कालः आगमिष्यति- .
  
  "मिस् जे?" - रोबोट् इत्यस्य स्वरः अवदत्। "अधुना भवतः साहाय्यं करोमि।"
  
  हेडन् सर्वं एकत्र स्थापितवान्। रेखायां अग्रिमः स्वरः रक्षामन्त्रिणः एव आसीत् ।
  
  "किं समस्या अस्ति एजेण्ट् जे?" लाकोनिक, शान्त, विरक्त। क्रो धारायाम् इव आसीत् ।
  
  हेडन् समयं गृहीत्वा तस्याः मुख्यप्रश्नस्य वाक्यांशं कथं करणीयम् इति चिन्तयति स्म । सा तत् गन्धे दफनयितुं निश्चयं कृतवती, क्रोवः किं उद्धृतवान् इति द्रष्टुं च।
  
  "वयं चीनदेशात् बहिः आगत्य द्वितीयं पेटीम् अवाप्तवन्तः। सम्प्रति दलं एतस्य परीक्षणं कुर्वन् अस्ति। शीघ्रमेव आगच्छन्ति प्रतिवेदनानि, न संशयः। तत्र न क्षतिः अभवत् यद्यपि बहवः कटाः, क्षताः च आसन् । सर्वाणि प्रतिद्वन्द्वीदलानि वैरिणः न सन्ति..." सा संक्षेपेण चिन्तितवती यत् क्रोवः प्रलोभनं गृह्णीयात् वा, ततः अग्रे अवदत्, "केचन देशाः अन्येभ्यः अपेक्षया अधिकं आक्रामकाः सन्ति । फ्रांसीसीजनाः न्यूनातिन्यूनं त्रीणि हारितवन्तः । एकः रूसी क्षतिग्रस्तः अस्ति। किं अन्यत्, अधिकं गुप्तं दलं भवितुम् अर्हति ? गुप्त-अमेरिकन-गपशपस्य खण्डाः वयं श्रुतवन्तः, यत् अवश्यं किमपि न सिद्धयति । आङ्ग्लाः अस्माकं पक्षे सन्ति, अथवा तथा प्रतीयते, तेषु ड्रेकस्य किञ्चित् प्रभावः अस्ति। इदानीं वयं सुरक्षितगृहे स्मः, तृतीयस्य अश्ववाहनस्य स्थलं ज्ञातुं चिन्तनसमूहस्य प्रतीक्षां कुर्मः" इति ।
  
  इदानीं सा निवृत्य प्रतीक्षते स्म।
  
  क्रोवः स्वस्य आरक्षणं निर्वाहयति स्म । "अन्यत् किमपि?"
  
  "अहम् अस्मिन् न विश्वसामि"। यदा तस्याः प्रयत्नाः निष्फलाः अभवन् तदा हेडन् निराशा अभवत् । सा चिन्तितवती यत् सा अधिकं प्रत्यक्षं भवेत् वा इति।
  
  "वाशिङ्गटननगरस्य जनानां सह नित्यं सम्पर्कं करोमि" इति क्रो अवदत् । "माम् पोस्ट् कृत्वा स्थापयितुं आवश्यकता नास्ति।"
  
  "अहो, ठीकम्। धन्यवाद"।
  
  हेडन् हस्ताक्षरं कर्तुं आरब्धवान् । तदा एव क्रोवः रेखायाः अधः निर्दोषप्रतीतं अनुरोधं प्रेषितवान् ।
  
  "प्रतीक्षतु। भवता उक्तं यत् भवता चिन्तितम् यत् कश्चन अमेरिकनजनानाम् अनुकरणं करोति वा? कुत्रचित् क्षेत्रे ?
  
  हेडन् तादृशं किमपि न अवदत्। परन्तु एतासां सर्वासाम् प्रासंगिकसूचनानां मध्ये क्रोवः केवलमेकं वस्तु गृहीतवान् । सा बलात् हास्यं बहिः कृतवती। "एवं दृश्यते। वयं पृथिव्यां श्रुतवन्तः" इति । सा लॉरेन् इत्येतत् अस्मिन् विषये न आनयत् । "अवश्यं वयं जानीमः यत् द्वितीयं दलं नास्ति, अतः सम्भवतः एषः अन्येषु देशेषु अन्यतमः अस्ति यः पूर्व-अमेरिकन-विशेषसेनाः अथवा भाडे-सैनिकानाम् अपि उपयोगं करोति।"
  
  "अमेरिकादेशस्य कर्मचारिणः उपयुज्यमानस्य विदेशीयसर्वकारस्य लघुतत्त्वम्?" क्रो श्वसितवान्। "भवितुं शक्नोति, एजेण्ट् जे। कदाचित् भवन्तः सम्यक् वदन्ति। अवश्यं" इति सा हसति स्म, "द्वितीयं दलं न भविष्यति" इति ।
  
  हेडन् शब्दापेक्षया अधिकं शृणोति स्म। "कदा च वयं पुनः आगमिष्यामः ? वयं पुनः किं गच्छामः ?
  
  क्रो मौनम् अभवत्, येन हेडन् इत्यस्मै ज्ञातं यत् सा सम्यक् जानाति यत् किं पृष्टं भवति इति । "एकैकं वस्तु" इति सा अन्ते अवदत् । "प्रथमं तथाकथितानां राइडर्स् आफ् द आर्डर् इत्यस्य अन्वेषणं निष्प्रभावीकरणं च करणीयम्।"
  
  "निश्चयेन"। हेडन् अपि जानाति स्म यत् एषः एव तस्याः अन्तिमः अवसरः अस्ति यत् सा प्रत्यक्षतया क्रोव इत्यनेन सह वार्तालापं कर्तुं शक्नोति, अतः सा किञ्चित् दूरं गन्तुं निश्चयं कृतवती । "किं यदि पुनः अमेरिकन-गपशपं शृणोमः?"
  
  "अहं क्षेत्रकारकः कोऽस्मि ? तस्य निवारणं कुरु" इति ।
  
  क्रोवः आह्वानस्य समाप्तिम् अकरोत्, हेडन् इत्ययं कतिपयानि निमेषाणि यावत् स्वस्य सेलफोनस्य पटलं प्रेक्षमाणः अभवत्, अधुना न केवलं स्वस्य, अपितु स्वदेशस्य अभिप्रायस्य पुनः मूल्याङ्कनं कृतवान् ।
  
  
  * * * ९.
  
  
  ड्रेकः विश्रामस्य अवसरं गृहीतवान्, यदा योर्गी, माई, किनिमाका च नूतनपेटिकायाः व्यवहारं कृतवन्तः । चंगेजखानस्य श्मशानात् आगत्य पौराणिकस्य व्यक्तिगतसामग्रीणां मध्ये स्थितम् इति तथ्यं तेषां कृते यत् आदरपूर्वकं व्यवहारं कुर्वन्ति स्म तत् केवलं वर्धयति स्म शीर्षे यत् स्पष्टं, रोगजनकं चिह्नं तत् एकदा अन्तिमन्यायस्य क्रमस्य आसीत् इति सिद्धं कृतवान् ।
  
  किनिमका दुर्गस्य अध्ययनं कृतवान् । "अहं निश्चयेन एकदा आदेशस्य कुञ्जिकाः दातुं योजना आसीत्" इति सः अवदत् । "किन्तु जीवनं मार्गे बाधां प्राप्तवान्।" सः स्मितं कृतवान्।
  
  "मृत्युः" इति माई शान्ततया अवदत् । "मृत्युः मार्गे स्थितवान्।"
  
  "किं त्वं इच्छसि यत् अहं तत् ललिततया उद्घाटयामि?" योर्गी पृष्टवान्।
  
  "आम्, तानि कानिचन चोरकौशलानि पश्यामः योगी।" एलिसिया ड्रेकस्य पार्श्वे भित्तिं प्रति पृष्ठं कृत्वा उपविश्य एकस्मिन् हस्ते जलस्य पुटं, अपरस्मिन् हस्ते बन्दुकं च उक्तवती।
  
  "तस्य कोऽपि अर्थः नास्ति"। किनिमका मांसलपङ्गुना तालं क्षिप्तवान्। "तत्त्वतः कला नास्ति।"
  
  केन्जी तस्य समीपं क्रन्दति स्म यदा माई ढक्कनं उत्थापयति स्म। विचित्रं परिदृश्यम् आसीत् इति ड्रेकः चिन्तितवान्, सैनिकाः एकस्मिन् लघुकक्षे निरुद्धाः आसन्, यत्र उपविष्टस्थानं नासीत्, सामाजिकसम्बन्धस्य स्थानं नासीत्, पाकस्थानं नासीत् । केवलं जलेन पूरितः लघु-फ्रिजः, कतिपयानि कुकीज-पेटिकाः च। खिडकयः पर्दायुक्ताः आसन्, द्वारं विशालैः बोल्टैः सुरक्षितम् आसीत् । कालीनम् सूत्रहीनं, ढालदुर्गन्धं च आसीत्, परन्तु सैनिकाः तस्मात् अपि दुर्गन्धं अनुभवन्ति स्म । एतत् किञ्चित् विश्रामं प्राप्तुं पर्याप्तम् आसीत् ।
  
  द्वारस्य रक्षणं कुर्वन् स्मिथः हेडन् पुनः अन्तः प्रविष्टवान्, यदा मे पेटीम् अयच्छत् तदा एव प्रविष्टवान् । ड्रेकः चिन्तितवान् यत् मालिकः श्रान्तः चिन्तितः च दृश्यते, धारायाम्। आशासे सा पश्चात् स्वस्य सम्भाषणस्य विषये विस्तरेण वदिष्यति।
  
  माई कतिपयसेकेण्ड् यावत् पादात् पादं यावत् भ्रमति स्म, ततः पूर्वं बाहून् बहिः आकर्षयति स्म । सा स्थूलपुटे वेष्टितं ग्रन्थियुक्तेन सुतलीखण्डेन बद्धं स्थूलपत्रराशिं धारयति स्म, येन केचन दलस्य सदस्याः भ्रूभङ्गं कृतवन्तः
  
  "यथार्थत?" किनिमाका पुनः कूर्चायां उपविष्टवान् । "किं एतत् शस्त्रं यत् जगतः संकटं जनयितुं शक्नोति?"
  
  "लिखितं शब्दं तु अत्यन्तं शक्तिशाली भवितुम् अर्हति" इति केन्जी अवदत् ।
  
  "इदं किं?" - अहं पृष्टवान्। लॉरेन् पृष्टवान्। "वाशिङ्गटननगरस्य सर्वे वयस्काः अस्मान् प्रतीक्षन्ते।"
  
  तेषां विरुद्धं कालः कार्यं कुर्वन् आसीत् । यथासर्वदा, एतत् एव क्रीडायाः अग्रे स्थातुं कुञ्जी आसीत् तथा च-विशेषतः, दौडस्य। ड्रेकः अग्रे द्वौ मार्गौ दृष्टवान् । "मे, हेडन्, डाल् च, किमर्थं न ज्ञायते यत् एतत् किम् अस्ति? लॉरेन् - तृतीयस्य अश्ववाहनस्य कृते भवतः किं अस्ति, यतः अस्माकं गन्तुं दिशः आवश्यकी अस्ति?"
  
  लॉरेन् इत्यनेन पूर्वमेव तान् उक्तं यत् सा तृतीयस्थाने तान् मिलति इति । इदानीं सा उच्चैः निःश्वसति स्म । "अच्छा, कोऽपि शतप्रतिशतम् निश्चितः नास्ति, बन्धुजनाः। चित्रस्य परिचयं कर्तुं अहं भवन्तं चतुर्णां कार्डिनलदिशानां व्याख्यां परिचययिष्यामि" इति ।
  
  मे इत्यादयः विजयशस्त्रं प्रति गच्छन्तः भ्रूभङ्गं कुर्वन्तः ड्रेकः पश्यति स्म । "अस्माकं समयः अस्ति"।
  
  "अच्छा, एतत् वस्तुतः रोचकम् अस्ति। षोडशशताब्द्यां तथाकथितस्य नवविश्वस्य आविष्कारात् पूर्वं पृथिवी त्रयः भागाः विभक्ताः इति विश्वासः आसीत् - यूरोपः, एशिया, आफ्रिका च । एतेषां महाद्वीपानां मध्ये विभागः हेलेस्पोन्ट् आसीत्, यः भवता एतावता अनुसृतस्य क्रमस्य योजनायां सम्यक् उपयुज्यते । अतः एशिया हेलेस्पोन्ट् इत्यस्मात् परं आरब्धवान्, विदेशीयधनस्य अज्ञातभूमिः, या ते पूर्वम् इति आह्वयन्ति स्म । अवश्यं पश्चात् ते अमेरिकां प्राप्नुवन्, ततः सा नूतनं विश्वं जातम्, इष्टं, अज्ञातं, आशापूर्णं च । नवीनचतुर्णां कार्डिनलदिशानां चित्रणं कृत्वा प्रतीकपुस्तकं प्रकाशितम् । एशिया, यूरोप, आफ्रिका, अमेरिका च। इदं प्रतीयते यत् आदेशः अज्ञातकारणानां कारणात् एतत् प्राचीनचिन्तनं स्वस्य मानचित्रे कार्यान्वितुं निश्चयं कृतवान् - यद्यपि सम्भवतः यतोहि ते अद्यापि अवशेषमृगयायां सर्वशक्तिमन्तः पितृपुरुषाः इति मन्यन्ते स्म। लॉरेन् एकं निःश्वासं गृहीतवान्।
  
  "तर्हि एतत् विश्वस्य पुनर्शिक्षणं यत् पुनः अभवत् यदा ते आस्ट्रेलियादेशं ततः अण्टार्कटिकादेशं च प्राप्तवन्तः?" केन्जी अवदत्।
  
  "आम्, शताब्दशः क्रमेण पुनः शिक्षणं, यत् केचन जनाः अद्यापि भवति इति मन्यन्ते । परन्तु सा सर्वथा भिन्ना कथा। न सर्वं सुखं गुलाबं च आसीत्। "पृथिव्याः चत्वारः कोणाः" इति वाक्यं इतिहासे सर्वाधिकं विवादास्पदं व्यञ्जनं स्यात् । हिब्रूभाषायां "अत्यन्तम्" इति अनुवादः भवति । गणना १५:३८ मध्ये एताः सीमाः सन्ति; इजकिएल इत्यत्र - कोणाः; अय्यूबस्य च अन्ताः सन्ति। एतत् विभागाः इति अपि अनुवादयितुं शक्यते । स्पष्टतया बाइबिलम् अत्रैव उपहासार्थं मुक्तं त्यक्तवान् अस्ति..." इति ।
  
  ड्रेकः एतत् अवगच्छत् । "यतो हि जगत् समतलं कल्पयति?"
  
  "आम्। किन्तु बाइबिले यशायाहग्रन्थे तस्य वर्णनं कृत्वा गोलम् इति कथयति। अतः, इच्छित सन्दर्भ। मुद्दा अस्ति यत् ते कोणस्य वर्णनार्थं किमपि संख्यायां शब्दानां प्रयोगं कर्तुं शक्नुवन्ति स्म-प्रायः एकदर्जनं। "अत्यन्त" इति शब्दः जानीतेव प्रयुक्तः इति मन्यते, अस्तु, तत् एव । न च कोऽपि यहूदी कदापि यथार्थार्थस्य दुर्व्याख्यां कर्तुं न शक्नोति स्म, यतः २००० वर्षाणि यावत् ते यरुशलेमनगरस्य सम्मुखं प्रतिदिनं त्रिवारं 'अस्माकं स्वतन्त्रतायै महान् तुरही वादयन्तु' इति जपन्ति स्म अस्माकं प्रव्रजितानां सङ्ग्रहार्थं ध्वजं उत्थापय, पृथिव्याः चतुर्कोणात् स्वदेशे सङ्गृहीतः" इति ।
  
  "तर्हि ते केवलं वाक्यं यादृच्छिकरूपेण न चिनोति स्म?" - स्मिथः पृष्टवान्।
  
  "नहि। यशायाहभविष्यद्वादिना पुस्तके व्याख्यातं यत् मसीहः पृथिव्याः चतुर्कोणात् स्वजनं कथं सङ्गृह्णीयात्। ते इस्राएलदेशे सर्वतः समागमिष्यन्ति" इति ।
  
  केन्सी मांसपेशीं न चालयति स्म, वचनं वा न उक्तवान्। तस्याः धार्मिकप्रत्ययाः किम् इति ड्रेकस्य कल्पना नासीत्, यदि तस्याः धार्मिकाः अपि विश्वासाः सन्ति, परन्तु तथापि तस्याः जीवनस्य बृहत् भागः अनिवार्यतया भविष्यति इति सः जानाति स्म । एतस्मिन् समये सः तां किञ्चित् अधिकं अध्ययनं कृतवान् यतः ते लॉरेन् इत्यस्य अग्रे गन्तुं प्रतीक्षन्ते स्म । सा स्वभावतः उत्तमः, नैतिकहृदयं सर्वदा आगमिष्यति इति डाहल् इत्यस्याः विश्वासः किञ्चित्पर्यन्तं न्याय्यः आसीत् । सः अद्यापि तस्याः कृते एकं धारं दृष्टवान्-अधर्मस्य धारं-किन्तु तत् अवश्यमेव दुष्टं न आसीत्।
  
  काले काले ।
  
  परन्तु भवतः उभयथापि न शक्तम्। तदेव च सः केन्सी-नगरे दृष्टवान् - आवश्यकतायां निर्दयी वधकः, यदा सा नासीत् तदा युद्धं कुर्वन् आत्मा च। तस्याः कृते तेषां तां परिवर्तनं कर्तव्यम् आसीत् ।
  
  "अवश्यं तस्य अर्थः अस्ति" इति किनिमाका अवदत् । "प्रथमं आफ्रिका, ततः चीनदेशः। अतः अग्रे किम् ?
  
  लॉरेन् तत्क्षणमेव प्रतिक्रियाम् अददात्। "आम्, वयं मन्यामहे यत् बाइबिलस्य अर्थः परिमिततायां आसीत्, क्रमवत्। तेषां कृते कठिनतरं कृतवन्तः यस्य अग्रे आगच्छति स्म। पाठानुसारं... अस्तु... अहं प्रासंगिकं खण्डं पठिष्यामि- 'रणनीतिपितुः विश्रामस्थानानि अन्विष्यताम्, ततः कगनम्; अद्यपर्यन्तं जीवितः दुष्टतमः भारतीयः, ततः ईश्वरस्य प्रकोपः। किन्तु सर्वं यथा दृश्यते तथा नास्ति। वयं १९६० तमे वर्षे खगनं गतवन्तः, समाप्तेः पञ्चवर्षेभ्यः अनन्तरं, विजयं तस्य चितायां स्थापयित्वा । वयं तत् प्रकोपं प्राप्तवन्तः यत् सच्चिदानन्दस्य अन्तिमन्यायस्य रक्षणं करोति। तथा च एकमात्रः किल कोडः तदा एव यदा अश्ववाहकाः प्रादुर्भूताः। पितुः अस्थिषु परिचयचिह्नानि न सन्ति । भारतीयः शस्त्रैः परितः अस्ति..."
  
  ड्रेकः तत् अवशोषितवान् । "अद्यपर्यन्तं जीवितवान् सर्वाधिकं दुष्टः भारतीयः? सः च शस्त्रैः परितः अस्ति? अवश्यं भारते कुत्रापि भवितुम् अर्हति । अयं देशः अस्त्रैः परिवृतः" इति ।
  
  "पृष्ठतः यदा आदेशः सवाराः गोपितवान्?"
  
  ड्रेकः तस्य विषये चिन्तितवान्। "अच्छा, आम्, अहं तथैव मन्ये। तथापि तृतीयः अश्ववाहकः कः?"
  
  "क्षुधा"।
  
  सः गभीरं निःश्वासं गृहीत्वा एलिसियाम् अवलोकितवान्। "इयं रोमकूपराजकुमारी न भवितुम् अर्हति, किम्?"
  
  एलिसिया अग्रे पश्चात् हस्तं क्षोभयति स्म। "भवेत्। अहम् एतस्य संज्ञानं करिष्यामि" इति ।
  
  ड्रेकस्य नेत्राणि विस्तृतानि अभवन् । "त्वं चोदसि असम्भवम्।"
  
  "किमपि प्राधान्यम्?"
  
  "किमर्थम्?"
  
  "का राजकुमारी ? बालिका ज्ञातव्या, भवन्तः जानन्ति" इति ।
  
  सः स्वस्य जूतानां अध्ययनं कृतवान् । "कूपः। अहं क्लियोपेट्रायाः प्रति सर्वदा आंशिकः अभवम्। अहं जानामि सा राजकुमारी नास्ति, परन्तु..."
  
  "राज्ञी? अतः तस्मादपि श्रेष्ठम्" इति ।
  
  लॉरेन् अद्यापि वदति स्म। "यथा मया पूर्वं उक्तं, अद्यापि वयस्काः बालिकाः च आकलनं कुर्वन्ति यत् आदेशः कस्य भारतीयस्य उल्लेखं करोति स्यात्। सत्यतः एतत् अतिशयेन अस्पष्टम् अस्ति। अर्थात् तेषां काले तेषां पादुके आत्मानं स्थापयित्वा अपि दशकेषु एकः भवितुम् अर्हति स्म" इति ।
  
  "ते च सर्वे शस्त्रैः परिवृताः?" - स्मिथः पृष्टवान्।
  
  "अहं भारते निवसति, आम्। अधिकतया।"
  
  "अच्छा, न्यूनातिन्यूनं अस्माकं गन्तव्यं अस्ति" इति एलिसिया अवदत् ।
  
  ड्रेकः मे, हेडन्, डाहल् च अवलोकितवान्, ये द्वितीयस्य पेटी, विजयस्य विषयवस्तुं क्रमयन्ति स्म ।
  
  "किमपि प्रगतिः?"
  
  हेडन् स्वहस्तं चालितवती यत् ते प्रायः तत्र सन्ति इति दर्शयति स्म । सा उपरि पश्यति स्म। "एतत् प्रलयस्य परिदृश्यस्य खाका इव दृश्यते । किं भवन्तः दण्डप्रभावं स्मर्यन्ते ? एकः लघुः घटना अन्यं च अन्यं च, प्रत्येकं बृहत्तरं जनयति?"
  
  "अराजकतासिद्धान्तः" इति डाहल् अवदत् । "एतत् विजयस्य शस्त्रम् अस्ति, चंगेजखानः गहनचिन्तकः आसीत् । एतेन त्वं सर्वं जगत् जितुम् शक्नोषि" इति ।
  
  ड्रेकः स्वस्य जलपुटं पातितवान् ।
  
  एलिसिया अवदत्, "एकं डोमिनो इफेक्ट् शस्त्रम्?"
  
  "यथातथम्। फ्रांज् फर्डिनाण्ड् इत्यस्य हत्यायाः कारणेन प्रथमविश्वयुद्धस्य तारा कथं जातः । सम्भाव्यतया अराजकतायाः वर्धनस्य एषा योजना तृतीयविश्वयुद्धस्य आरम्भं कर्तुं शक्नोति" इति ।
  
  "अथ च" ड्रेकः क्षणं यावत् स्वस्य संचारकं निष्क्रियं कृत्वा शान्ततया उक्तवान्, "it"s quite complicated. कस्मै दास्यामः?"
  
  सर्वे प्रेक्षमाणाः आसन्। वैधः प्रश्नः आसीत् । हेडन् स्पष्टं कृतवान् यत् सः अधिकं किमपि न वक्तव्यम् इति। सः जानाति स्म यत् वाशिङ्गटनः रक्षासचिवः च पूर्वमेव तेभ्यः दुःखिताः सन्ति, ततः सः SEAL Team 7 इत्यस्य विषये चिन्तनं कर्तुं पुनः आगतः ।
  
  संयोग?
  
  कदापि न।
  
  हेडन् कतिपयानि निमेषाणि अपि कागदपत्राणि अधीत्य, ततः तानि स्वस्य जैकेटस्य अधः निक्षिप्तवती । सा सम्पूर्णं दलं सम्बोधयन्ती स्कन्धौ संकुचितवती, यत् निर्णयः अद्यापि न कृतः, असुरक्षितदस्तावेजैः सह सर्वथा किमपि भवितुम् अर्हति इति सूचयति स्म
  
  उच्चैः सा अवदत्, "वयं यथाशीघ्रं एतस्य निवारणं करिष्यामः । अधुना अस्माकं तत् तृतीयस्थानं आवश्यकम्। लॉरेन्?"
  
  "अहं त्वां शृणोमि।" वयम् अद्यापि प्रतीक्षामहे "।
  
  "अधुना एकं निमेषं प्रतीक्ष्यताम्" इति केन्सी अवदत्, अन्तिमदशनिमेषेभ्यः मुखस्य भ्रूभङ्गः अद्यापि स्पष्टः । "भवन्तः जनाः वदन्ति यत् पृथिव्याः चत्वारः कोणाः सन्ति, किम्?"
  
  "अच्छा, बाइबिले तस्य उल्लेखः अस्ति" इति लॉरेन् अवदत् । "अन्तिमन्यायस्य च एषः क्रमः।"
  
  "अच्छा, किमपि दोषः अस्ति। किं न पश्यसि ?
  
  ड्रेकः निमिषं कृतवान्, इदानीं पूर्वस्मात् अपि अधिकं भ्रमितः। डाहल् केन्जी इत्यस्य सम्यक् अध्ययनं कृतवान् ।
  
  "कदाचित् किमपि व्याख्यानं साहाय्यं करिष्यति?"
  
  "चतुर्कोणाः ? आफ्रिका, एशिया, यूरोप, अमेरिका च" इति ।
  
  "निश्चयेन। तदेव ते मां वदन्ति।"
  
  केन्सी हस्तौ प्रसारितवती। "भारतं कुत्र अस्ति?"
  
  हेडन् पादयोः उत्तिष्ठति स्म । "धिक्, भारतं एशियामहाद्वीपस्य भागः अस्ति।"
  
  "यत् वयं पूर्वमेव निबद्धवन्तः।"
  
  लॉरेन् पादयोः स्थित्वा चिन्तितवती। "यत् केवलं यूरोपं अमेरिकां च त्यजति" इति सा अवदत् । "अरे बन्धुजनाः, किं भवन्तः अपि तथैव चिन्तयन्ति यत् अहं चिन्तयामि?"
  
  "कदाचित्" इति एलिसिया विलपत् । "किं भवतः बट् अपि क्षुद्रतलस्य उपविष्टात् कठोरः अस्ति?"
  
  "कुक्कुटः" इति किनिमाका अवदत् । "किन्तु तदा अहं सर्वदा 'कुक्कुटम्' इति चिन्तयामि।"
  
  "आर्डर् चत्वारिंशत् वर्षाणां युद्धापराधिनः सन्ति। यावत् ते बन्दुकं गोपयन्ति स्म तावत् 'अमेरिकनदेशीयः' इति पदं प्रचलति स्म, परन्तु ते तत् तथैव न चिन्तयिष्यन्ति स्म । विंशतिवर्षे पूर्वं वा जाताः, ईश्वरस्य कृते" इति ।
  
  "लालभारतयः?" ड्रेकः अवदत्। "वन्यपश्चिमात् ? धिक्" इति ।
  
  "सम्भवम्" इति लॉरेन् अवदत् । "किं चिन्तनसमूहः गलतस्थाने पश्यति स्म।"
  
  "तर्हि, कः दुष्टतमः आसीत् यः अद्यपर्यन्तं जीवितवान्?" - इति डाहल् अपृच्छत्।
  
  "अस्मिन् विषये अहं भवतः समीपं पुनः आगच्छामि। इदानीं कृते केवलं विमानं आरुह्य" इति ।
  
  हेडन् इत्यस्य उपरि केवलं ड्रेकः एव दृष्टिपातं न कृतवान् ।
  
  अमेरिकां प्रति पुनः ?
  
  विष्ठा।
  
  विशेषतः हेडन् स्मिथं पश्यति स्म । पेरुदेशस्य घटनानां अनन्तरं किं घटितं भवेत्, अधिकारिणः किं चिन्तयन्ति वा इति तेषां कल्पना नासीत् । सैनिकः तस्य श्रेयः सद्यः उत्थाय पृष्ठपुटं परीक्षितुं आरब्धवान् ।
  
  तृतीयः अश्ववाहकः ? क्षुधा ? अमेरिका च? अस्माकं प्रतिद्वन्द्विनः जानन्ति वा ?
  
  किं सा कदापि स्वजीवनस्य समाधानार्थं क्षणं शान्तिं प्राप्स्यति?
  
  न अद्य हेडन्, न अद्य अन्येभ्यः संचारकान् त्यक्त्वा निष्क्रियं कर्तुं संकेतं दत्त्वा सा अवज्ञापूर्वकं तेषां मध्ये स्थितवती।
  
  सा अवदत्- "वयं तत् कुर्मः । "वयं च सम्यक् कुर्मः। यथा कर्तव्यं यथा सर्वदा कुर्मः। परन्तु बन्धुजनाः, मम आरक्षणम् अस्ति। अहं मन्ये" इति सा विरमति स्म, "कौ अमेरिकनसर्वकारस्य च क्रीडायां द्वितीयं दलम् अस्ति" इति । SEAL Team 7, तथा च प्रत्यक्षतया ते शापितरूपेण उत्तमाः सन्ति। केवलं सर्वान् सवाराः प्राप्नुमः इति सुनिश्चित्य एतत् दलं क्रीडायां न स्यात्" इति ।
  
  एतत् श्रुत्वा ड्रेकः भ्रूभङ्गं कृतवान् । "क्षम्यताम्?"
  
  "अच्छा, किं भवता चिन्तितम् यत् द्वितीयः परिदृश्यः अपि भवितुम् अर्हति ? किं यदि ते अत्र तत्त्वतः अस्मान् नाशयितुं सन्ति?"
  
  
  विंशतिः अध्यायः
  
  
  करिन् ब्लेकः कृष्णवर्णीयं बूटं मेजस्य उपरि उपविष्टवान्, तस्याः सेलफोनः तस्याः कण्ठस्य हनुमत्स्य च मध्ये सङ्गृहीतः, मुक्तहस्तैः कीबोर्डं दूरं टङ्कयति स्म सा चीरयुक्तं टी-शर्टं जीन्सं च धारयति स्म, केशाः स्थूलकेशबन्धनेन पृष्ठतः बद्धाः आसन् । तस्याः वामकर्णे वदन्त्याः स्वरः पल्लाडिनो इत्यस्य हास्येन प्रायः मग्नः आसीत् ।
  
  "नरकं निःशब्दं कुरु, डिनो!" सा व्यावृत्ता उद्घोषयति स्म।
  
  "आम् हाँ"। सैनिकः विस्मितः परिवृत्तः ततः तस्याः मुखं दृष्टवान् । "साधु भद्रम्।" देव, त्वां को नरकं प्रभारी स्थापयति?"
  
  करिन् वक्तारं क्षमायाचत। सा अवदत्- "बालकाः दुष्टाः सन्ति । "किञ्चित् अधिकं च ते बहिः अनियंत्रितपदं प्राप्नुयुः।"
  
  सा महिला शान्ततया हसति स्म। "अहो, एतेषु द्वौ क्रीतवन्।"
  
  करिन् लम्बं, मांसलं डायनासोरं, तेषां बाहुसहचरं, लघु, कृशं वु च अवलोकितवती । उभौ सैनिकौ वाष्पं मुक्तौ आस्ताम्, गतसप्ताहं यावत् मरुभूमिस्थे एकस्मिन् गृहे कूपं कृत्वा विविधानि व्यवस्थानि स्थापयित्वा बोरतः आस्ताम्। तेषां यत् आवश्यकम् आसीत् तत् किञ्चित् वास्तविकं कार्यं आसीत् ।
  
  करिन् अपृच्छत्- "ते च पलायिताः?"
  
  "निश्चयेन। अहं संचार-एककस्य भागः आसम्। ते अस्मान् पालीषु नियुक्तवन्तः। SPEAR-दलः चीनदेशीयानां कृते पेटीम् आदाय ताइवानदेशं प्रति पलायितुं समर्थः अभवत् । अंशतः भाग्यम्, अंशतः अन्यदलानां पक्षे आरक्षितम् इति मन्ये" इति ।
  
  करिन् जानाति स्म यत् एतत् केवलं भाग्यस्य अपेक्षया बहु अधिकम् अस्ति। अद्यत्वे विश्वे SPEAR इत्यस्मात् उत्तमं दलं नासीत् । सा एकदा तस्य भागः इति गर्विता आसीत् ।
  
  "अस्य अश्ववाहकस्य गन्धस्य मम बहु अर्थः नास्ति" इति सा स्वीकृतवती । "अहं अन्येषु विषयेषु ध्यानं ददामि। परन्तु कथयतु, ते अग्रे कुत्र गच्छन्ति?"
  
  "अच्छा, अहम् अद्यापि न जानामि। भारतमिव दृश्यते। परन्तु किञ्चित् असहमतिः दृश्यते। पश्यन्तु, पल्लाडिनो इत्यस्य दरिद्रमातापितरौ यत् घटितं तस्य कारणेन अपि च वयं एकस्मिन् पक्षे स्मः इति कारणेन किञ्चित् साहाय्यं कर्तुं सहमतः, परन्तु अहं यत् वक्तुं शक्नोमि तस्य सीमा अस्ति।
  
  करिन् वर्धमानः शङ्काम् अनुभवति स्म । "अस्माकं अधिकं बहु आवश्यकं नास्ति। एतत् एव - यदा अहं आह्वयति तदा मया ड्रेक-दलस्य स्थितिः ज्ञातव्या। श्वः भविष्यति वा मासेन वा। त्वं कर्तुं शक्नोषि?"
  
  प्रतिक्रिया स्थिरः आसीत् । "आम्, यावत् अहं एकस्मिन् एव यूनिटे तिष्ठामि। अहं मन्ये।"
  
  "धन्यवाद"। करिन् शीघ्रमेव वार्तालापस्य समाप्तिम् अकरोत्, ततः पूर्वं अधिकानि प्रश्नानि पृष्टुं न शक्यन्ते स्म । सा क्षणं यावत् कक्षस्य मूल्याङ्कनं कृत्वा ते कुत्र सन्ति इति पश्यति स्म। यतः ते औषधव्यापारिणां नीडात् पुनः स्थानं गृहीतवन्तः, ते तत् सर्वं दुष्टात् स्वच्छं कृतवन्तः, सर्वविधस्थानेषु, तलफलकात् आरभ्य गृहस्य अधः यावत्, तथैव सम्पूर्णे मञ्चे स्थाने कोणेषु, कूपेषु च सामानं प्राप्य। प्रत्येकं अन्तिमं खण्डं दहनं आत्म-अनुकूलम् आसीत्। अद्यापि अफलाइनरूपेण स्थित्वा करिन्, डिनो, वु च सङ्गणकं, संचारं, निगरानीययन्त्राणि, इत्यादीनि स्थापयन्ति स्म । यदि मरुभूमिगृहं तेषां मुख्यालयं भवितुम् अर्हति स्म तर्हि तस्य दुर्गं, रक्षणीयं, स्वयमेव दुर्गं भवितुम् अर्हति स्म ।
  
  करिन् मन्यते स्म यत् ते प्रायः तत्र एव सन्ति।
  
  इदानीं तस्याः मनसि नूतनः कष्टप्रदः विचारः आगतः ।
  
  सा पश्यति स्म यत् डिनो, वु च सङ्गणकेषु कार्यं कुर्वन्ति स्म, स्वस्य निर्देशानुसारं तारं संयोजयन्ति स्म, सॉफ्टवेयर, अग्निप्रावरणं इत्यादीनि संस्थापयन्ति स्म । सा प्रशिक्षणस्य आरम्भात् पूर्वं एतादृशे कार्ये डायनामाइट् आसीत् । इदानीं सा बहु अधिका आसीत् । आम्, तेषां कतिपयानि वस्तूनि अद्यापि गम्यन्ते स्म, परन्तु वर्तमानं धनं केवलं तत् आच्छादयितुं पर्याप्तं भविष्यति। तेषां स्थिर-आयस्य किञ्चित् स्रोतः आवश्यकः आसीत् ।
  
  तस्य अवहेलना मा कुरुत। त्वं तत् धक्कायितुं न शक्नोषि, गभीरं दफनम्।
  
  करिन् SEAL Team 7 इत्यस्य विषये सर्वं जानाति स्म सा जानाति स्म यत् ते किमर्थं तत्र सन्ति, तेषां लक्ष्याणि किम्; तेषां बलानि दुर्बलतानि च; तेषां कार्यसूचना अन्तिमगुप्त आदेशाः च। ततः प्रभावीरूपेण समर्थनं दत्त्वा सा इदानीं मैट् ड्रेकं चेतयितुं शक्नोति स्म ।
  
  रोमाञ्चकं, विकृष्यमाणं, तस्याः आतङ्के अम्लं जनयति स्म।
  
  तेषां प्रत्येकं घटना, उज्ज्वलाः क्षणाः कठिनसमयाः च, पूर्ण उन्मादस्य दिवसाः तस्याः भावानाम् स्पर्शं कुर्वन्ति स्म यथा पक्षी हठकृमिं चोदति। करिन् पूर्वं एकवारं एतावत् क्षतिग्रस्तः आसीत्, जीवनं त्यक्तवान्, केवलं पुनः अप्रत्याशितस्थानेषु एव तत् प्राप्नोत् । तस्याः कृते नूतनं प्रयोजनं दत्तम् ।
  
  पुनः नीलवर्णात् बहिः सा भ्रातुः परिवारस्य च मृत्योः समये विनाशं अनुभवति स्म, ततः कोमोडो यदा तस्याः प्रेम्णि अभवत् तदा प्रेम्णः अनुभवं कृतवती । कदाचित् सा अतीव प्रारम्भिकघटना यदा तस्याः एतावता बाल्ये आसीत् तदा तां नाशयित्वा जीवनमार्गे स्थापयति स्म ।
  
  विनाशः ।
  
  इदानीं सा केवलं स्वस्य सर्वाणि सद्वस्तूनि नाशयितुम् इच्छति स्म । यदि किमपि सम्यक् गच्छति स्म तर्हि सा इच्छति स्म यत् तत् असफलं भवतु। यदि किमपि महत् तस्याः मार्गे आगच्छति स्म तर्हि सा पूर्वाग्रहेण तत् पतति इति निश्चयं करोति स्म ।
  
  यदि नूतनं दलं प्रफुल्लितुं आरभते स्म, समीपं गन्तुं आरभते स्म तर्हि तत् विदारयिष्यति स्म।
  
  आत्मविनाशः करिन् ब्लेक् इत्यस्याः जीवनस्य नूतनः मार्गः नासीत् । एषा मम चयनिता जीवनशैली अस्ति। मम आरामदायकं कम्बलम्।सा सर्वदा चिन्तयति स्म यत् एतत् पूर्णवृत्तं आगमिष्यति वा, परितः एव पुनः अस्मिन् प्रति।
  
  तथा च सा उपविष्टा, शिथिला, सूचनाभिः सह यत् SPEAR-दलस्य अपि अभावः आसीत् यतः ते चतुर्णां दुःस्वप्नशस्त्राणां प्राप्तेः प्रयासेषु चत्वारि कार्डिनल्-बिन्दून् लङ्घयन्ति स्म। तस्याः द्वारे चौराहः विस्तृतः स्थितः आसीत् ।
  
  एकः मार्गः अन्ततः मोक्षं, मित्राणि, मित्रतां, जीवनस्य दुःखं च प्रति नेतवान् ।
  
  अन्यः मार्गः एतत् सर्वं इतिहासं, एतत् सर्वं अनिश्चितं भविष्यं च नाशयित्वा तस्याः सर्वं आवश्यकं दास्यति स्म: अराजकता।
  
  करिन् स्वस्य वस्तूनि सङ्गृह्य ओसारे बहिः गता। मरुभूमिवायुः शुष्कः रजसा मिश्रितः आसीत् । आकाशे एकः उज्ज्वलः कन्दुकः उच्चैः ज्वलति स्म । कुत्रचित् दूरं SEAL Team 7 इति सुपर-एलिट् अमेरिकी विशेषबलस्य यूनिट् तस्याः पुरातनसहचरानाम् - Matt Drake and Alicia Miles, Torsten Dahl and May Kitano इत्यादयः - हत्यायाः अभिप्रायेन अनुसरणं कुर्वन् आसीत्
  
  करिन् तान् चेतयितुं चिन्तितवती।
  
  ततः सा द्वारेण शिरः पुनः निक्षिप्तवती। "अरे हारिणः, भवतः गदं अवतारयन्तु। अस्माकं गन्तुं स्थानानि, द्रष्टुं जनाः च सन्ति। टायलर वेबस्य गुप्तं स्तम्भं सदा गुप्तं न तिष्ठति।"
  
  
  एकविंशतिः अध्यायः
  
  
  करिन् शॉट्-बन्दूकं सवारः आसीत्, डिनोः पश्यति स्म यदा सः लॉस एन्जल्स-नगरस्य राजमार्गान् पृष्ठमार्गान् च निर्मितवन्तः विकृष्यमाणानां सर्पाणां माध्यमेन तेषां डोज-रामं सावधानीपूर्वकं चालयति स्म
  
  "भवतः मार्गं धारयतु" इति सा अवदत् यदा सः युवा सैनिकः रक्तमार्गं गच्छति स्म । "किं भवन्तः स्मर्यन्ते यत् वयं मृगया क्रियमाणाः स्मः?"
  
  डिनो अपरिपक्वहर्षेण तां विस्मितवान्। "गृहात् बहिः गत्वा एव प्रसन्ना अम्ब। किमपि भवतु, भवता ज्ञातव्यं यत् अहं भवतः अपेक्षया श्रेष्ठः अस्मि। सर्वथा श्रेष्ठम्" इति ।
  
  "अतः त्वं वदसि।"
  
  "सेना अस्मान् न मुञ्चति" इति वू अवदत् । "प्रत्येकवारं वयं उपरि गच्छामः तदा वयं दुर्बलाः भवेम।"
  
  "स्वरं न्यूनीकरोतु, मिसेरीमहोदय। देव, भवन्तौ द्विगुणं कर्तव्यं कर्तुं शक्नुवन्तौ।"
  
  "पश्यामः यदा ते भवतः नट्स् कारस्य बैटरी सह संयोजयन्ति तदा भवतः कियत् प्रसन्नता भविष्यति।"
  
  "मा गदः भव वु। एषा सेना, न तु सी.आय.ए."
  
  कारस्य उभयतः नित्यं विहङ्गमदृश्यानि करिन् आनन्दितवती; लॉस एन्जल्सः सर्ववैभवेन। आरामं कर्तुं किमपि न चिन्तयितुं क्षणः। स्थूलहरिद्रा, कंक्रीटदिग्गजाः च आधिपत्यस्य स्पर्धां कुर्वन्ति स्म, तेषां पृष्ठतः तप्तसूर्यस्य अधः स्फुरन्तः धातुगगनचुंबीभवनानि आसन् । मेघस्तरस्य लघुधूमः लम्बमानः आसीत्, यः दिवसं कृष्णं कृतवान्, परन्तु सः कष्टेन एव लक्ष्यमाणः आसीत् । जनाः आगच्छन्ति गच्छन्ति स्म, पार्श्वमार्गेषु, शॉपिङ्ग्-केन्द्रेषु च कष्टेन लक्ष्यन्ते, स्वकारयोः अग्रे-पश्चात् जिपं कुर्वन्ति स्म । हॉलीवुड् पर्वताः मन्दं दक्षिणतः अप्रत्यक्षं गतवन्तः, यतः तस्मिन् क्षणे डिनोः द्रुतमार्गे प्रविशन्तं कृष्णशुक्लगस्त्यकारं दृष्टवान् तथा च सः सत्बालक इव मन्दं कृतवान्, मार्गे दृष्टिम् अस्थापयन्, सीधा अग्रे ध्यानं दत्तवान्।
  
  यदि त्वं तान् न पश्यसि तर्हि ते भवन्तं न लक्षयिष्यन्ति स्म।
  
  अन्ततः तटमार्गः उद्घाटितः, ते सैन्फ्रांसिस्कोनगरं प्रति गच्छन्ति स्म ।
  
  "मरुभूमितः श्रेष्ठम्।" वू स्फुरद्, आवर्तमानतरङ्गानाम् अध्ययनं कृतवान् ।
  
  करिन् अग्रे कार्यस्य विश्लेषणं कृतवती। ते मुख्यालये स्वसमयं न व्यययन्ति स्म। प्रथमं ते सङ्गणकं स्थापयन्ति स्म, यावन्तः विशेषक्रीडापदार्थाः सन्ति तावन्तः शीर्ष-स्तरीय-मैक्-द्वयम् । फाइबर ऑप्टिक केबलं कठिनतमः भागः आसीत्, परन्तु एकदा ते तत् ज्ञात्वा करिन् अग्निप्रावरणानां समूहं स्थापितवान् तदा ते गन्तुं सज्जाः अभवन् । तदा अपि कीबोर्ड्-मध्ये करिन्-इत्यनेन अपि तस्याः प्रतिभा-बुद्धेः उपयोगेन अपि तेषु उन्मत्त-हैकिंग्-करणस्य सम्भावना नासीत् । ते सीमिताः आसन्, चातुर्यस्य प्रयोगाय बाध्यन्ते स्म ।
  
  करिन् टायलर् वेब् इत्यस्य असंख्यगुप्तबैङ्कखातानां विषये जानाति स्म । सा तान् पश्यति स्म यदा सा SPIR कृते कार्यं करोति स्म। सा अवगतवती यत् केचन तस्य विरासतां किं वदन्ति स्म; तस्याः पुरातनदले तस्य कतिपयानां रहस्यानां विषये। सा च विशालं निगूढस्थानं जानाति स्म; किञ्चित् यत् विश्वस्य धनिकतमः, प्रचुरः च स्तब्धः शतशः जनानां विरुद्धं सञ्चितः आसीत्, पुनः तस्याः पुरातनदलस्य सदस्याः अपि आसन् ।
  
  अधिकांशः मन्यते स्म यत् वेब् मृतः इति कारणतः ते तं अवकाशकाले प्राप्तुं शक्नुवन्ति इति ।
  
  समस्या आसीत् यत् करिन् इत्यस्य तादृशाः विचाराः नासीत् । निगूढस्थानस्य प्रवेशः तस्याः अकथितशक्तिं दास्यति स्म-सर्वस्य अन्ते च शक्तिः तत्रैव आसीत् यत्र सर्वं आसीत्। ततः त्रयः अग्रे गन्तुं शक्नुवन्ति स्म; धनं, अनामत्वं, सुरक्षां, प्रभावं च प्राप्य। अवश्यं यदि वेबस्य स्तम्भं अन्विष्यमाणाः शतशः जनाः आसन् तर्हि चोरीं विशेषतया कठिनं स्यात् ।
  
  अधुना कोऽपि न जानाति स्म यत् एतत् कुत्र अस्ति।
  
  करिन् ब्लेकं विहाय।
  
  न्यूनातिन्यूनं सा एवम् चिन्तितवती। अग्रिमाः कतिचन घण्टाः वक्ष्यन्ति। अन्तःस्थसूचना अतीव सहायका आसीत्। सा निकोलस् बेल् इत्यस्य विषये सर्वं जानाति स्म तथा च कथं स्वकारागारस्य कोष्ठके उपविश्य श्वसनकर्ता सर्वं कथयति स्म - नामानि, स्थानानि, व्यक्तित्वानि, समग्रं सड़्गं कूपं। सा जानाति स्म यत् लॉरेन् फॉक्स् इत्यस्य भ्रमणं कियत् रोचते इति । सा जनान् जानाति स्म ये लॉरेन् फॉक्स इत्यनेन सह शृण्वन्ति, वार्तालापं च कुर्वन्ति स्म ।
  
  साधु, सा तान् जानाति स्म, ते तां न जानन्ति स्म इति अनिवार्यम्।
  
  सा पार्टीं प्रति किञ्चित् विलम्बं कृतवती स्यात्-करिन् इत्यस्याः सेनाप्रशिक्षणं तदनन्तरं प्रस्थानञ्च किञ्चित् समयं गृहीतवती-किन्तु सा किञ्चित् शीर्ष-स्तरीय-हैकिंग्-प्रतिभायाः सह तस्य क्षतिपूर्तिं कृतवती बेल् इत्यस्य वार्तालापाः बग् भवन्ति स्म । स्मिथस्य साहसः इव आसीत् यत् सः नियमितरूपेण एतेषां वार्तालापानां प्रतिलिपिं प्राप्नुयात् - दुष्टः बालकः - तथा च तान् यथा इच्छति तथा व्यवहारं कर्तुं शक्नोति। उष्णस्वभावः सहजक्रोधः सैनिकः तान् किं कृतवान् इति को जानाति स्म । राष्ट्रियसुरक्षायाः रक्षणं कृतवान्, स्पष्टम्।
  
  मुद्दा आसीत् यत् करिन् स्मिथस्य जालपुटे प्रत्यक्षतया गच्छन्त्याः रेखायाः अन्तः हैकं कर्तुं शक्नोति स्म । तस्याः कृते तुल्यकालिकं सुलभं कार्यम् आसीत् । सा धनिकं लुण्ठनं संग्रहीतुं समयं गृहीतवती । एकदा टायलर वेब् इत्यस्य विश्वे असंख्यकार्यालयाः, गृहाणि, पेन्टहाउस्, एकः द्वीपः अपि आसीत् । तस्याः मनसि प्रतिध्वनितानि स्थाननामानि वाशिङ्गटन-डी.सी., नियाग्रा, मोंटे कार्लो च सन्ति । बेल् लॉरेन् इत्यनेन सह सम्भाषितवान्, परन्तु सः सुरक्षारक्षकैः वकिलैः च सह भाषितवान्, स्मिथस्य टिप्पणीषु तेषां सर्वेषां खण्डाः अपि सन्ति ।
  
  स्मिथस्य भविष्यं उज्ज्वलं नास्ति इति सा चिन्तितवती।
  
  भवान् यथापि तत् खण्डयति चेदपि पेरुदेशस्य घटना-अथवा घटनाः-SPEAR-दलं दुःखस्य जगति निमज्जितवती।
  
  सैन्फ्रांसिस्कोतः १३० मीलदूरे सन्ति इति चिह्नं ज्वलति स्म तदा करिन् स्वस्थानं परिवर्तयति स्म । बेल् लॉरेन् इत्यनेन सह अत्यन्तं वाक्पटुः अभवत् - पुनः पुनः तथ्यानि कथयन् यत् सम्भवतः सम्यक् आसीत्, नाम, स्थानानि, बैंकखातानां नामकरणं कृतवान् । इदानीं कृते करिन् कस्यापि लेखस्य उपयोगं कर्तुं न साहसं कृतवान्, यतः अधिकारिणः मौनेन तान् गुप्तचर्याम् अकुर्वन् इति भयम् अनुभवति स्म यत् कोऽपि दर्शितः इति। प्रथमं तेषां कार्यस्य पलायनस्य च विश्वसनीययोजनायाः आवश्यकता आसीत् ।
  
  अतः सैन्फ्रांसिस्कोनगरस्य यात्रा ।
  
  यदा निपीडितः तदा बेल् वर्णितवान् यत् कथं वेब् कदाचित् स्वस्य ज्ञातस्य विषये डींगं मारयति स्म । अयं मनुष्यः संस्कारात्मकः स्तब्धः आसीत्, इच्छति चेत् जगति प्रायः कस्यापि व्यक्तिस्य प्रकाशनं, आहतं, स्वामित्वं च कर्तुं संसाधनं विद्यमानः धनिकः छाया आसीत् वेब् सर्वदा बेल् इत्यस्मै टिड्बिट्स् अर्पयति स्म, तं स्थापयति स्म, परन्तु सः यत् "मातृ लोड्" इति कथयति स्म तस्य अपि संकेतं ददाति स्म ।
  
  इयं 'मातृनाडी' एकः विशेषः कार्यालयः अभवत् यत्र मेगालोमेनियाकः कदापि संगृहीतं सर्वं मलं कस्यचित् उपरि स्थापयति स्म । अवश्यं सः कदापि बेल् इत्यस्मै न अवदत् यत् एतत् कुत्र अस्ति इति।
  
  करिन् तथापि सर्वं चिन्तितवती। तस्याः अपवादात्मकः लाभः आसीत् यत् सा सर्वं अन्तःतः द्रष्टुं शक्नोति स्म । सा च तान् क्षणान् स्मरति स्म यदा वेब् अधिकांशदलस्य सूचनां चोरयित्वा गुप्तरूपेण तान् द्रष्टुं गच्छति स्म। तस्याः ईडेटिकस्मृतिः तत्रैव अधिग्रहीतवती । अवश्यं, तत् सुलभं नासीत्, परन्तु करिन् जानाति स्म यत् तदा वेब् वाशिङ्गटननगरस्य सुप्रसिद्धकार्यालये कार्यं कुर्वन् आसीत्, ततः सः पत्राचारस्य अन्वेषणं कर्तुं समर्थः अभवत्, यत् इदानीं अभिलेखितम् अस्ति
  
  बृहत्सञ्चिकाः अर्धदर्जनं वारं विशिष्टे सैन्फ्रांसिस्कोपतेः प्रेषिताः । अग्रे अन्वेषणेन अन्येभ्यः ज्ञातकार्यालयेभ्यः अन्येभ्यः बृहत्सञ्चिकाः प्राप्ताः इति ज्ञातम् । एवं यदा अधिकारिणः स्थूलदत्तांशं खनन्ति स्म तदा करिन् तस्याः किं आवश्यकं इति सम्यक् निर्धारयितुं समर्था अभवत् ।
  
  डिनो तान् यातायातस्य माध्यमेन, गोल्डन् गेट् मार्गेण, मत्स्यजीविनां घाटस्य अतीत्य च नेतवान् । पर्यटकाः सज्जेषु कॅमेराभिः क्षेत्रं व्याप्तवन्तः, स्वस्य बहु परिपालनं विना मार्गेषु निर्गतवन्तः । डिनो यातायातस्य मध्ये मिश्रितः, पुलिसैः तान् लक्षयितुम् कारणं न दत्तवान् । तीव्रः पर्वतः तान् नगरं प्रति अधिकं नेतवान्, अचिरेण ते यूनियन-चतुष्कं परितः गच्छन्ति स्म, तटं औषधालयं च, जहाजं, भोजनालयं च गत्वा, अद्यपर्यन्तं कठिनतमं प्रयासं कुर्वन्ति स्म: उत्तमं पार्किङ्गस्थानं अन्वेष्टुं
  
  "अत्रैव त्यजतु।" वू वालग्रीन्स्-नगरस्य समीपे एकं लघुस्थानं दर्शितवान् । "सम्बोधनं इतः पञ्चनिमेषपर्यन्तं पादयात्रायाः दूरम् अस्ति।"
  
  "पञ्चनिमेषाः?" करिन् उक्तवान्। "यदि वेब् किमपि आकस्मिकं त्यक्तवान् स्यात् तर्हि तत् शाश्वतं भवितुम् अर्हति स्म।"
  
  "प्लस्" इति शनैः शनैः गन्तव्यस्थानं समीपं गच्छन् डिनो अवदत्, "it"s a Dodge Ram" इति । तस्मिन् स्थाने मम गदं निक्षिप्तुं मम कष्टं स्यात्" इति ।
  
  "किं त्वं इच्छसि यत् अहम् एतत् करोमि ? अहं चालयितुं शक्नोमि" इति ।
  
  "भो वास्तविक? साधु, अवश्यं, टोरेट्टो। पश्यामः कथं भवन्तः सम्पादयन्ति-"
  
  "बालाः" इति करिन् निःश्वसति स्म । "निःशब्दं चोदतु। तत्र पश्यतु?"
  
  "शीघ्रपलायनार्थं अस्माकं उत्तमप्रवेशस्य आवश्यकता वर्तते। अस्माकं शीघ्रं प्रवेशः आवश्यकः। अस्माकं आवश्यकता अस्ति..." इति डिनो विरमति स्म । "धिक्, अस्माकं बहुकालं यावत् गराजस्य आवश्यकता भविष्यति, किं न?"
  
  करिन् शिरः उन्नमयितवान्। "अत्रैव।" आवश्यके सति वयं किञ्चित्कालं यावत् नीचः शयनं करिष्यामः; रजः निवसति चेत् अन्यस्मिन् दिने अत्र गन्तुं शक्नुमः" इति ।
  
  "धिक्, आशासे न" इति वू गुञ्जितवान् । "अद्यकाले भवन्तौ सह पर्याप्तं समयं व्यतीतवान्।"
  
  "एषा समस्या अस्ति?" करिन् चिन्तितवती यदा डिनो रामं भूमिगतपार्किङ्गं प्रति चालयति स्म।
  
  "अच्छा, टेस्टोस्टेरोन् किञ्चित् अधिकं भवति। भवन्तौ सर्वदा भ्रातृभ्रातृवत् स्पर्धां कुर्वतः। कदाचित् किञ्चित् क्लान्तं भवति" इति ।
  
  "वयम्? स्पर्धध्वे?" करिन् क्रोधेन डिनोम् अवलोकितवती। "वास्तवमेव अस्माकं?"
  
  युवकः सैनिकः उच्चैः हसति स्म । "मात्रं यतः त्वं मम श्रेष्ठः इति स्वीकुर्वितुं न इच्छसि।"
  
  "न पश्यामि" इति । करिन् तं समीक्षात्मकरूपेण अवलोकितवान्, ततः वु प्रति मुखं कृतवान्। "किं त्वं एतत् पश्यसि?"
  
  "एवं स्थापयामि। यदि भवन्तौ कदापि सम्पूर्णतया मत्तौ भूत्वा संभोगं कर्तुं निश्चयं करोतु तर्हि भवन्तौ स्थित्वा तत् कर्तव्यं यतः भवन्तौ उपरि भवितुं इच्छिष्यतः।"
  
  अन्ततः डिनोः स्वस्य रुचिकरं स्थानं प्राप्तवान् तदा करिन् कर्कशं हसति स्म । "नरकवत् मत्तः ? धिक्, केवलं तत् भवितुं जगति पर्याप्तं मद्यं नास्ति, वु।"
  
  डिनोः कीलानि बहिः निष्कास्य द्वारं उद्घाटितवान्। "अयं ध्यानं दातुं समयः अस्ति। एतत् सर्वं संभोग-अनर्थं न सहायकं भवति" इति ।
  
  "भवतः बालिकाः न रोचन्ते, डिनो?" अग्रे स्थितयोः पुरुषयोः सह करिनः सम्मिलितः । "सैन्फ्रांसिस्कोनगरे एकः चिडियाघरः अस्ति । वयं भवन्तं तत्र नेतुं शक्नुमः ततः परं सर्वदा" इति ।
  
  डिनो तां उपेक्ष्य स्वस्य मोबाईलफोनम् बहिः निष्कास्य तेषां लोड् कर्तुं आवश्यकं पत्तनं प्रतीक्षते स्म । "निमेषत्रयं" इति सः अवदत् । "वयं सज्जाः स्मः?"
  
  करिन् स्वस्य स्कन्धान् स्वस्य पृष्ठपुटस्य अन्तः निक्षिप्तवती। "नरकवत्।"
  
  
  * * * ९.
  
  
  एतत् उच्चस्तरीयं कार्यालयभवनं आसीत्, वेब् इत्यस्य कार्यालयं पञ्चत्रिंशत्तलस्य आसीत् । करिन् चिन्तितवती यत् एतत् तस्य कृते असामान्यम् अस्ति - एकः उन्मत्तः प्रायः सर्वान् अवनतिं कर्तुं उच्चतमस्तरस्य जीवनं प्राधान्यं ददाति स्म - परन्तु सा चिन्तितवती यत् सः एतत् सम्बोधनं यथासम्भवं निम्न-कुंजी-गोपनीयं च स्थापयितुं शक्नोति - तदेव सः बहुमूल्यं करोति स्म तथा तस्य जीवनस्य कार्यस्य अभिजातभण्डारः।
  
  सर्वाणि सावधानतानि इति सा चिन्तितवती।
  
  येन ते यत् कर्तुं प्रवृत्ताः आसन् तत् अधिकं...
  
  दुर्बुधः? बलिश? पटु? पटु?
  
  उत्तरं परिणामाश्रयम् इति ज्ञात्वा सा मनसि अन्धकारमयं स्मितं कृतवती ।
  
  त्रयः भूतलस्य एकेन परिभ्रमणद्वारेण प्रविश्य अनेकानि लिफ्ट्-इत्येतत् दृष्ट्वा तत्र प्रस्थिताः । कृष्णसूटधारिणः स्त्रीपुरुषाः पुरतः पश्चात् च भ्रमन्ति स्म । दूरकोणे कृष्णकेशसचिवद्वयेन युक्तं सूचनामेजम् आसीत् । कोलाहलस्तरः न्यूनः आसीत्, सर्वे कोलाहलं न कर्तुं प्रयतन्ते स्म। कोणे एकं अतिभारयुक्तं सुरक्षारक्षकं करिन् दृष्टवान्, यः गच्छन्तं यातायातं त्रीणि सुरक्षाकॅमेराणि च पश्यति स्म । सा डिनो इत्यस्य सूचनाफलकं प्रति नेतवती ।
  
  "पञ्चत्रिंशत्"। सा शिरः उन्नमयितवती। "एकस्याः कम्पनीयाः सम्पूर्णं तलम् अस्ति।"
  
  "अर्थः अस्ति"।
  
  वू शीर्षकं प्रेक्षते स्म। "मिनमाक् प्रणाल्याः" इति सः पठितवान् "सर्वं समानम्, सर्वं समानम्" इति ।
  
  मुखहीननिगमाः ये जगति शासनं कुर्वन्ति स्म।
  
  करिन् अग्रे अगच्छत्, लिफ्टं प्राप्य द्विवारं जाँचम् अकरोत् । यदि सा ३५ इति रिक्तं सङ्ख्यां प्राप्नोति-अथवा सर्वाणि एकत्र गम्यमानं सङ्ख्यां प्राप्नुयात् तर्हि तस्याः आश्चर्यं न भविष्यति-किन्तु तत्रैव आसीत्, अन्येषां इव श्वेतः, लसत् च। निवासिनः भिन्न-भिन्न-तलयोः बटनं दबावन्ति स्म, करिन् च अन्तिमनिमेषपर्यन्तं प्रतीक्षते स्म, परन्तु केवलं सा ३५ नुदति स्म ।
  
  तेषां बहुकालं प्रतीक्षितुं न प्रयोजनम् आसीत्। सा किमपि अन्वेष्टुं अन्तः भ्रमन्त्याः अभिनयं कृत्वा पृष्ठपुटं उद्धृतवती । डिनोः वु च अपि सज्जौ अभवताम् । यदा लिफ्टः डिङ्ग् कृत्वा ३५ चिह्ने द्वाराणि उद्घाटितानि तदा त्रयः केवलं कतिपयानि सेकेण्ड् यावत् प्रतीक्षन्ते स्म यत् ते किं विरुद्धं सन्ति इति द्रष्टुं शक्नुवन्ति स्म ।
  
  दूरं यावत् प्रसृतः पालिशितः प्रकोष्ठः, उभयतः द्वाराणि, खिडकयः च आसन् । दूरान्ते काष्ठमेजः आसीत् । भित्तिः चित्रैः अलङ्कृताः, अरुचिकराः, नीरसाः च आसन् । करिन् अनुमानं कृतवती यत् यदा सा बटनं नुदति तदा आरभ्य कश्चन प्रतीक्षते स्म, परन्तु अधुना ते अत्र सन्ति। सज्जाः, उत्सुकाः, युवानः, समर्थाः च आसन् ।
  
  सा मार्गं दर्शितवती, विचित्रं जगत् प्रविष्टवती यत् कथञ्चित् अद्यापि मृतस्य एव आसीत्। यदि किमपि तर्हि सा वेबस्य विरासतः आसीत् । तस्य मातृनाडी ।
  
  सीसीटीवी-कॅमेरा-यंत्रं नास्ति । न सुरक्षा। प्रथमं द्वारं सा यत् प्रयत्नं कृतवती तत् तस्य फ्रेममध्ये एतावत् प्रचण्डतया कम्पितम् यत् तत् गतः । सर्वं प्रदर्शनार्थम् आसीत्, केवलं आवरणम् एव। सा पिस्तौलं बहिः आकृष्य पत्रिकाभिः स्वस्य जेबं पूरितवती । कोटस्य अधः धारितं वेस्ट् अत्र यावत् विशालं अनुभवति स्म, परन्तु अधुना तया तां रक्षति स्म । सावधानतया मेजस्य समीपं गच्छन् दलं प्रसारितम्।
  
  करिन् स्थगित्वा द्वयोः नूतनयोः गलियारयोः अधः उभयतः अवलोकितवती। सा आश्चर्यचकिता अभवत् यदा रोबोट्-स्वरः वदति स्म ।
  
  "किं अहं भवतः साहाय्यं कर्तुं शक्नोमि?"
  
  सा मेजस्य अग्रभागे संलग्नं संवेदकं दृष्टवती । तथापि सा किमपि कॅमेरा न दृष्टवती ।
  
  "नमस्ते? तत्र कोऽपि अस्ति वा ? अहं मूर्खं क्रीडामि।
  
  एतावत्कालं सा शिरसि योजनां चिन्तयति स्म । वेब् इत्यस्याः विशालः दत्तांशप्रवाहः न केवलं तां अस्य पतेः समीपं नेतवान्, अपितु भवनस्य डिजिटल फ्रेम डिजाइनस्य उपयोगेन तस्य टर्मिनल् इत्यस्य स्थानं निश्चयितुं समर्था अभवत् सा जानाति स्म यत् ते वामम् ततः दक्षिणं च गन्तव्याः, परन्तु सा चिन्तितवती यत् रोबोट् किं कर्तुं शक्नुवन्ति...
  
  "अहं मन्ये वयं नष्टाः स्मः।" सा डिनो वु च पश्यन्ती स्कन्धं संकुचितवती। "मात्रं प्रतीक्षस्व रोबोट् महोदय, यदा वयं कञ्चित् अन्वेष्टुं प्रयत्नशीलाः स्मः।"
  
  एकं प्रयासं कर्तुं योग्यम् आसीत्। करिन् वामभागे अगच्छत्, तस्याः पृष्ठतः वयस्काः। प्रथमः पर्वतपुरुषः वामे कार्यालयात् निर्गत्य एकस्मिन् हस्ते बेसबॉल-बल्लां दृढतया धारयन् अपरस्मिन् हस्ते शिरः स्तम्भयन् आविर्भूतवान् । अग्रे द्वितीयः, तदनन्तरं तृतीयः, ततः वामे चतुर्थः, अस्मिन् समये मुद्गरेन सह ।
  
  वू विहसति स्म। "त्रयः पृष्ठतः।"
  
  करिन् स्वस्य पिस्तौलं क्षोभयति स्म। "आगच्छतु बन्धुजनाः, मम किं गम्यते?"
  
  प्रथमः पर्वतः कटाक्षशिरः पुरुषः विस्मितः । "तत्र रडारः अस्ति बालिका, वयं तस्य अधः तिष्ठामः।"
  
  "अहं पश्यामि। अतः, टायलर वेब् इत्यस्य मम इव ज्ञात्वा - एकः पुरुषः यः समीचीनसमये समीचीनस्थाने च कोलाहलं कर्तुं प्रीयते - किम् एतत् तस्य शान्तिउद्यानम्? ध्यानं? साधु, वयं तं इदानीं बाधितुं न शक्नुमः, बालकाः, किम्?"
  
  "बन्दूकस्य गोलीपातः, दशनिमेषेभ्यः परं पुलिसाः अत्र आगमिष्यन्ति" इति सः पुरुषः अवदत् । "विंशतिषु BLOW" इति ।
  
  "किं सुरक्षानिर्माणम्?"
  
  सः पुरुषः हसति स्म। "न महत्त्वम्"।
  
  "सूचनायाः कृते धन्यवादः"।
  
  करिन् तस्य बाहौ अप्रमादं कृत्वा तं स्तब्धं दृष्टवान्। सा अग्रिमे समये, उदरं, शूटिंग् कृत्वा, यावत् सः तलम् आहतवान् तावत् प्रतीक्षते स्म, ततः पूर्वं तस्य पृष्ठस्य उपरि कूर्दनं कृत्वा तस्य मेरुदण्डस्य उपयोगेन धक्कायति स्म ।
  
  तस्याः शिरःसमीपे एकः बेसबॉल-बल्ला उड्डीय तां त्यक्त्वा द्वारेण गत्वा काचम्, फ्रेमं च भग्नवान् । सा तत् उपेक्षितवती। वु तस्याः पृष्ठतः आसीत्, डिनो च अन्यदिशि गच्छति स्म। तृतीयः स्थूलता तस्याः मार्गं अवरुद्धवान् । सा द्रव्यमानं प्रति द्वौ शूटौ प्रहारितवती, दृढं झूलनं चकमाय, ततः निश्चलं द्रव्यं शिरसा प्रहारं विना अन्यः विकल्पः नासीत् ।
  
  सा स्तब्धा पुनः उत्प्लुत्य।
  
  सा बन्दुकं धारयन्त्याः पृष्ठे पतिता । उपरि पश्यन्ती सा एकं विशालं गोलमुखं तस्याः अधः प्रेक्षमाणं दृष्टवती - एकः जडः, क्रूरः विशालकायः गोलीच्छिद्राणि यस्य सः न अनुभूयते स्म, रक्तस्य धाराः सः न दृष्टवान्, क्षुरपट्टिकाभिः कलङ्कितः बृहत्तमः काष्ठगदा च, यत् सा had ever -अहं दृष्टवान्।
  
  "चोदना गुहावासी।"
  
  गदा अवतरन् करिन् उपरि शूटिंग् कृतवान्। उपरि लम्बमानं उदरं गत्वा छतौ प्रहारं कृत्वा गोलिकाद्वयं गतवन्तौ, परन्तु लाठिः अवतरति स्म । करिन् शिरः विमुखीकृतवती। गदा तस्य पार्श्वे अवतरत्, तलम् विभज्य, प्रज्वलित-पट्टिकाभ्यः स्फुलिङ्गं प्रेषयन् । सः तत्र एकं सेकण्डं यावत् शयितवान्, ततः तं धारयन् हस्तः कठिनः अभवत्, सः तलात् आत्मानं उत्थापयितुं आरब्धवान् ।
  
  करिन् प्रतिकृष्य घोरं मुखं दृष्ट्वा ऋजुतया तस्य उपरि विस्फोटं कृतवान्। अस्मिन् समये स्वामिना तत् अनुभूय तत्क्षणमेव स्तब्धः अभवत्, सौभाग्येन अन्यस्य सहकारिणः माध्यमेन दक्षिणतः ऋजुतया च पतित्वा अधः लघुतरं पुरुषं फसितवान्
  
  वू तस्य उपरि कूर्दितवान्, द्वौ अपि विशालौ हल्कौ निपातयन् । एते जनाः जानुभ्यां पतिताः। लाठिः वु इत्यस्य द्विचक्रिकाम् आहतवती, येन सः कूजति स्म । करिन् परिवर्त्य प्रथमं पुरुषं - गण्डस्थं वयस्कं दृष्टवती यत् सा पादे गोलिकापातं कृतवती - तस्याः पार्श्वे अनुसृत्य रक्तस्य लेशं त्यक्त्वा।
  
  "त्वया केवलं सर्वं नाशितम्, भगिनी। सर्वेषां कृते" इति ।
  
  "अहो, अतः इदानीं यदा अहं भवन्तं गोलिकाभिः मारितवान् तदा अहं महिला अस्मि, किम्? अहं गृह्णामि त्वं जानासि किमर्थम् अत्र स्मः?"
  
  गदां च मेखलाया लम्बमानं छूरीम् ।
  
  "किं त्वं मजाकं करोषि ? अत्र एकमेव वस्तु अस्ति, भवन्तः तत् जानन्ति" इति ।
  
  करिन् शिरः उन्नमयितवान्। "निश्चयेन"।
  
  "किन्तु त्वं कदापि न प्राप्स्यसि।"
  
  सा शीघ्रं सङ्गणक-टर्मिनल्-पूरितानां बहूनां कक्षाणां परितः दृष्टिपातं कृतवती, सर्वे न संशयः चालिताः, केनचित् प्रकारेण कार्यक्रमं चालयन्ति, सर्वे च स्वपरिजनस्य समानाः
  
  परन्तु सा अधिकं जानाति स्म। "अहो, अहं मन्ये अहं शक्नोमि।"
  
  सा अपि जानाति स्म यत् वेब् इव पुरुषः कदापि स्विच्-स्थापनस्य विषये न चिन्तयिष्यति स्म । न तु तादृशसामग्रीप्राप्त्यर्थं कृतस्य सर्वस्य परिश्रमस्य अनन्तरं, न तु यदा तस्य प्रत्येकं मधुरं अनुसरणं अत्रैव भवति स्म।
  
  सा बल्लालं चकमाय छूरेण प्रहारं निवारयित्वा पुरुषे द्वितीयं गोलीच्छिद्रं त्यक्तवती । सा उत्प्लुत्य वु इत्यस्य अनुसरणं कृतवती, ततः पश्चात् पश्यति स्म यत् डिनो कथं वर्तते इति। सर्वं उत्तमम् आसीत्। इदानीं तेषां समक्षं एकमात्रं समस्या आसीत् पुलिस इति ।
  
  वू संकोचम् अकरोत्; गलियारा शून्यः आसीत् । "कुत्र गच्छसि?"
  
  करिन् धावितवती, एतत् स्थानं तस्याः स्मृतौ उत्कीर्णम् आसीत्। सा अवदत्- "एकस्य दुष्टतमस्य राक्षसस्य गुहां प्रति" इति सा अवदत् । "अतः हिमवत् भवतु। एवं बालकाः" इति ।
  
  
  द्वाविंशतिः अध्यायः
  
  
  कक्षः एव घृणितः आसीत्, टायलर वेबस्य अन्तिमः लेशः, बाह्यप्रतिमाभिः परिपूर्णः यः दुष्टस्य आन्तरिकस्य उन्मादस्य साक्ष्यं ददाति स्म । ते सेकेण्ड्-मात्रेषु तालानि उद्धृत्य, भित्तिषु फ्रेम-कृतानि छायाचित्राणि दृष्टवन्तः-प्रिय-पीडिताः, उत्पीडनानि च, बन्दुकस्य गोलीकाण्डात् पूर्वं पश्चात् च-तथा च कक्षस्य परितः मेजयोः व्यवस्थापितं विश्वस्य गुप्तचर-सामग्रीणां विचित्रं संग्रहम्।
  
  काचजालकैः पूर्वमेव सायरनं श्रुत्वा करिन् यथाशक्ति तत् उपेक्षितवती । वु, डिनो च रक्षकौ स्थितौ यदा सा टर्मिनल् प्रति दौडं कुर्वती आसीत् ।
  
  द्विवारं परीक्षणं कृत्वा सा पुष्टिं कृतवती यत् एषः एव विशेषस्वरूपस्य फ्लैशड्राइव् इत्यनेन सह सम्बद्धानां विशालानां दत्तांशप्रवाहानाम् आगमनं करोति, तथा च टर्मिनल्-सामग्रीणां स्वचालित-भारस्य पुष्टिं करिष्यति इति लघु-हरित-प्रकाशं अवलोकितवती करिन् इत्यनेन पूर्वानुमानं कृतं यत् महती सूचना स्थानान्तरितुं शक्यते, तदनुसारं च फ्लैशड्राइवं विन्यस्तवान् । यावत् शीघ्रं सा कर्तुं शक्नोति स्म तावत् शीघ्रम् आसीत् ।
  
  "कथं वयं स्मः?" सा उपरि पश्यति स्म।
  
  वू स्कन्धं संकुचितवान्। "अत्र सर्वं शान्तम् अस्ति।"
  
  "विलापं विहाय" इति डिनो अवदत् । "तत् बहु अस्ति।"
  
  तेषां योजनायाः भागः पीडितान् त्यक्त्वा गन्तुं आसीत् । एतेन पुलिसं भ्रमितं विलम्बं च प्राप्नुयात् । करिन् प्रसन्ना आसीत् यत् ते न्यूनातिन्यूनं गुण्डाः सन्ति, जीवने तेषां आगामिं नूतनं भागं च अर्हन्ति स्म। सा निमिषन्तं हरितप्रकाशं दृष्ट्वा शीघ्रं निमिषमाणं दृष्ट्वा कार्यं प्रायः सम्पन्नम् इति ज्ञातवती ।
  
  "सज्जा भवतु"।
  
  खिडक्याः बहिः सायरनाः विलपन्ति स्म ।
  
  सर्वं सम्पन्नम् इति संकेतं दत्त्वा सूचकः निमिषं त्यक्तवान् । सा एकं लघु चक्रं बहिः कृत्वा अन्तः जिपरयुक्ते जेबं स्थापयति स्म । "गन्तुं समयः अस्ति"।
  
  तत्क्षणमेव बालकाः अग्रे गतवन्तः, पतितान् सावधानीपूर्वकं परितः गच्छन्तः, रक्तस्रावं कुर्वन्तः, उत्तिष्ठितुं प्रयतमानौ द्वौ पादं पातयन्तः च । करिन् तान् स्वस्य बन्दुकेन तर्जयति स्म, परन्तु सा तस्य उपयोगं न करिष्यति स्म । अद्यापि किञ्चित् भ्रमः भवितुं शक्नोति यत् शूटिंग् कुतः आगतं इति। ते पूर्वमेव निगरानीयकैमरेषु व्यस्ताः भविष्यन्ति, बहु प्रश्नान् पृच्छन्ति च। पलायनस्य कुञ्जी शीघ्रं न कार्यं कर्तुं, सावधानता अपि न कर्तुं आसीत् ।
  
  एतत् आश्चर्यरूपेण आगन्तुं युक्तम् आसीत् ।
  
  ते पृष्ठपुटस्य जिपं विमोच्य, तस्य सामग्रीं बहिः निष्कास्य, ततः स्वस्य रिक्तपुटं क्षिप्तवन्तः । परस्परं प्रेक्षमाणाः शिरः उन्नमयन्तः च।
  
  "एकः अधिकारी" । वू डिनो इत्यस्य अभिवादनं कृतवान्।
  
  "एकः अधिकारी" । डिनो करिन् प्रति प्रबलतया शिरः उन्नमयितवान्।
  
  "सार्जन्ट्" इति सा स्वस्य ब्रिटिश-उच्चारणं स्थूलं कृत्वा सेवा-लिफ्ट्-इत्येतत् प्रति प्रस्थितवती ।
  
  सा सत्तायाः, सर्वकारस्य, राजकीयस्य च हेरफेरस्य, अङ्करोपस्य अनन्तरं तख्तापलटस्य, आर्थिकस्वतन्त्रतायाः, कानूनप्रवर्तनस्य नियन्त्रणस्य च कुञ्जी स्वस्य जेबं धारयति
  
  तेषां केवलं प्रक्षेपणार्थं सुरक्षितं स्थानम् एव आवश्यकम् आसीत् ।
  
  
  त्रयोविंशतिः अध्यायः
  
  
  अन्यस्मिन् दिने, अन्यः विमानयानः, मेट् ड्रेकः च किञ्चित् गम्भीरं जेट्-विलम्बं अनुभवति स्म । उड्डयनं केवलं एकघण्टापूर्वमेव अभवत्, ते च अटलाण्टिकं प्रति दिवसं गृह्णन्ति स्म, अमेरिकादेशं प्रति गच्छन्ति स्म ।
  
  कुत्र गन्तव्यमिति स्पष्टविचारं विना।
  
  तृतीयः अश्ववाहकः क्षुधा अस्ति। ड्रेकः कल्पयितुं भीतः आसीत् यत् आर्डर् इत्यनेन दुर्भिक्षस्य कृते कीदृशं युद्धं आविष्कृतम् इति । ते अद्यापि प्रथमशस्त्रस्य अन्तरिक्षबन्दूकस्य, विशेषतः द्वितीयस्य शस्त्रस्य च गुरुसङ्केतस्य विकासे अतीव मग्नाः आसन् । हेडन् अद्यापि सर्वाणि सूचनानि स्वस्य समीपे एव स्थापयति स्म, परन्तु साझेदारी कर्तुं दबावः अतीव आसीत् । केवलं आकस्मिकभ्रमः अस्पष्टगन्तव्यं च तस्याः अकर्म स्वीकार्यं कृतवान् ।
  
  गुरुसंहिता आर्धेषु यूरोपे अन्ते च अमेरिकादेशे विश्वस्य राष्ट्रप्रमुखानाम् अवरोहणार्थं, देशस्य आधारभूतसंरचनानां नाशार्थं, तेषां सेनाः शृङ्खलां स्थापयितुं, पृथिवीं पुनः अन्धकारयुगे प्रेषयितुम् इच्छन्तः मनोरोगिणः मुक्तुं च घटनाः अभियंता भयङ्करं वास्तविकं भयङ्करं सुलभं च इव आसीत् । एकस्मिन् दिने सः प्रथमः डोमिनोजः पतितः...
  
  हेडन् अन्त्यपर्यन्तं पठन्ती मौनम् आसीत् । ड्रेकः स्वस्य मनः सर्वाणि हाले प्रकाशितानि पुनः क्रीडितुं दत्तवान्: SEAL Team 7; परस्परं संलग्नाः विशेषबलदलानि; फ्रांसदेशस्य हानिः, मुख्यतया रूसीनां कारणेन; अधुना च अमेरिकनदेशीयैः सह सम्बन्धः। अवश्यं, देशीयाः उत्तमाः अश्ववाहकाः आसन् - सम्भवतः सर्वोत्तमाः ये अद्यपर्यन्तं जीवन्ति स्म । परन्तु एतस्मिन् सर्वेषु क्षुधा कुतः आगतः ?
  
  एलिसिया तस्य पार्श्वे शान्ततया खर्राटं कृतवती, एकं नेत्रं किञ्चित् उद्घाटितम्। केन्जी इत्यनेन एतत् आयोजनं भिडियोरूपेण गृहीतुं यथाशक्ति प्रयत्नः कृतः, परन्तु डाहल् तस्याः निरोधं कर्तुं समर्थः अभवत् । ड्रेकः अवलोकितवान् यत् सौम्यः शारीरिकः अनुनयः न, अपितु शब्दैः एव तस्याः मनः परिवर्तनं जातम् । सः निश्चितः नासीत् यत् दलः केन्सी च समीपं गमिष्यन्ति इति। तस्य कोऽपि विषयः नास्ति, अवश्यं, सः च वस्तुतः समानेषु रेलमार्गेषु गच्छति स्म, परन्तु...
  
  ड्रेकः इच्छति स्म यत् उन्मत्तस्वीडिशस्य कृते यत् श्रेयस्करम् अस्ति तत् एव आसीत्।
  
  लॉरेन् पुरतः उपविष्टवान्, स्मिथः यथाशक्ति समीपे एव तस्याः अतिविषमता न कृत्वा । विमानस्य पृष्ठभागे योर्गी, किनिमाका, माई च मन्दस्वरैः वार्तालापं कुर्वन्तौ आस्ताम्; तेषां मालधारणागारः मसौदायुक्तः, खरखरः, उच्चछतयुक्तः कलशः इत्यस्मात् किञ्चित् अधिकः आसीत् । न्यूनातिन्यूनं एकवारं सः प्रथमश्रेणीयाः उड्डयनं कर्तुम् इच्छति। प्रशिक्षकः अपि सामानवर्गं अतिक्रान्तवान् ।
  
  लॉरेन् इत्यस्य ध्यानं ते अद्यापि स्वस्य वाशिङ्गटनस्य च मध्ये यत् पत्राचारं कुर्वन्ति स्म तस्मिन् विषये एव ध्यानं दत्तवान् । अधुना वार्तालापः मन्दः अकेन्द्रितः च आसीत्, वास्तविकचर्चापेक्षया अधिकं मस्तिष्कविक्षेपः आसीत् । यद्यपि एतावन्तः गीकाः सन्ति?ड्रेकस्य कोऽपि संदेहः नासीत् यत् ते यत् अन्विषन्ति स्म तत् एव प्राप्नुयुः इति।
  
  घण्टाः व्यतीताः, राज्यानि समीपं गच्छन्ति स्म । स्पर्धादेशेभ्यः आगच्छन्तीषु विविधसामग्रीषु लॉरेन् इत्यस्य रुचिः अभवत् । इजरायलीजनाः SPIR इत्यनेन सह प्रायः युगपत् एव अमेरिकनसम्बन्धान् क्रमेण व्यवस्थितवन्तः इव दृश्यन्ते । आङ्ग्लाः अपि। चीनदेशीयाः मौनं कृतवन्तः, फ्रांसीसीजनाः अपि सम्भवतः तस्मात् बहिः आगताः । ड्रेकः जानाति स्म यत् ते SEALs इत्यस्मात् किमपि न श्रोष्यन्ति इति। यथार्थतः अवश्यं ते तत्र न आसन् ।
  
  "ते एतानि दलानि शान्ततया अमेरिकादेशं प्रेषयन्ति वा इति द्रष्टुं रोचकं भविष्यति" इति डाहल् अवदत् । "अथवा आन्तरिकान् आदेशान् प्रयोजयन्तु।"
  
  "किं जनाः पूर्वमेव समाजे प्रविष्टाः?" हेडन् उपरि पश्यति स्म। "अहं शङ्कयामि।" स्लीपर एजेण्ट्-जनानाम् निर्माणार्थं वर्षाणि यावत् समयः भवति" इति ।
  
  "अनिर्दिष्टं च उड्डयनं न कठिनम्" इति स्मिथः अवदत् । "मादकद्रव्यव्यापारिणः दशकैः एतत् कुर्वन्ति।"
  
  "अस्य दुष्टतमस्य भारतीयस्य विषये किमपि लीड्स् यत् अद्यपर्यन्तं जीवितवान्?" मै पृष्टवती।
  
  "न वाशिङ्गटनतः, यदि अस्माकं प्रतियोगिनः जानन्ति तर्हि ते तत् गोपनीयं कुर्वन्ति।"
  
  "बकवास"।
  
  ड्रेकः तत्कालं दृष्ट्वा अवगच्छत् यत् ते राज्यानां समीपं गच्छन्ति इति। सः मन्दं एलिसियां जागृत्य कम्पितवान्।
  
  "अहो?"
  
  "जागरणसमयः"।
  
  केन्जी समीपं झुकति स्म। "मया भवतः पुटं सज्जं कृतम् अस्ति, शिशु।"
  
  एलिसिया तस्याः उपरि हस्तौ क्षोभयति स्म। "धिक्, धिक् ! एतत् वस्तु मम दूरं कुरु!"
  
  "अहमेव!"
  
  एलिसिया यावत् दूरं यावत् बुलकेड् अनुमन्यते तावत् पुनः गता । "रक्तयुक्तः सर्कसविदूषकः फिज्जोग्।"
  
  "पॉप् इति किम्?" किनिमाका यथार्थतया रुचिं लभते स्म ।
  
  "आङ्ग्लभाषायां तस्य अर्थः 'मुखम्' इति" इति ड्रेकः अवदत् । केन्सी इत्यस्य च स्पष्टस्य निराशायाः प्रतिक्रियारूपेण सः अवदत् यत्, "अहं असहमतः अस्मि । त्वं रिट् बॉबी डैज़लरः असि।"
  
  "यथार्थत?" एलिसिया गुर्राति स्म।
  
  "किम्? " इति ।
  
  "अस्य अर्थः अस्ति यत् त्वं पश्यितुं दुष्टः नासि प्रेम।"
  
  एलिसिया गर्जितुं आरब्धा तदा केन्सी भ्रूभङ्गं कृतवान्, ड्रेकः च अवगच्छत् यत् सः सम्भवतः उभयोः महिलाभिः सह रेखां लङ्घितवान् । खैर, न्यूनातिन्यूनं केन्जी इत्यनेन सह। सः शीघ्रं लॉरेन् प्रति शिरः उन्नमयितवान्।
  
  "कदापि न। त्वं निश्चिन्तः असि ? " इति ।
  
  न्यूयॉर्कनगरस्य विषये ध्यानं गतम् ।
  
  "अहो, अहं निश्चयेन।" लॉरेन् शीघ्रं स्वस्य आश्चर्यं गोपयित्वा सीधा वार्ताम् अङ्गीकुर्वति स्म । "किमपि ददातु" इति ।
  
  सद्यः दैवतः इव सुसमाचारः पुनः आगतः । लॉरेन् स्पीकरफोने स्थापयति स्म। "अरे जनाः, अद्यापि वयं विनोदं कुर्मः इति दृष्ट्वा साधु।" अप्रियमहोदयः पुनः रेखायां अस्ति। "अच्छा, सुसमाचारः अस्ति यत् यदा भवन्तः ज़ी इत्यस्य भागं प्राप्नुवन्ति स्म तदा अहं दूरं रक्त-उष्ण-सङ्गणके कार्यं कुर्वन् आसीत् । अतः प्रथमं द्वितीयं अश्ववाहनं विजयं च। मिस् जे ? बृहत् श्वाः कूजन्ति" इति ।
  
  हेडन् शिरः कम्पितवती। "अमेरिकन वद, गद, अथवा अहं त्वां निष्कासयिष्यामि।"
  
  ड्रेकः मेजस्य पारं दृष्टिपातं कृतवान्, सा अद्यापि स्थगितवती इति ज्ञात्वा। किन्तु कीलसंहिता तेषां स्वामित्वे आसीत्, अमेरिकनजनाः तत् जानन्ति स्म । तदा तस्य मनसि एकः विचारः आगतवान्, सः तां विमानस्य पृष्ठभागे तस्य सह सम्मिलितुं संकेतं दत्तवान् ।
  
  ते शान्ततया परस्परं लप्यन्ते स्म।
  
  "किं केवलं एकं पत्रं नष्टं कर्तुं शक्यते स्म?" इति पृष्टवान्। "तेषु महत्त्वपूर्णाः।"
  
  सा प्रेक्षमाणा आसीत्। "अवश्यं यदि भवान् अस्माकं उपरि लक्ष्यं आकर्षितुम् इच्छति। ते तावत् मूर्खाः न सन्ति" इति ।
  
  सः स्कन्धं संकुचितवान्। "अहं जानामि, परन्तु विकल्पं पश्यतु।"
  
  हेडन् स्वकुर्सिषु अवलम्बितवान् । "अच्छा, अहं मन्ये वयं पूर्वमेव पेचिताः स्मः। अन्येन अवज्ञाकर्मणा किं हानिः भवेत्" इति ।
  
  "अत्र आगच्छन्ति तदा SEAL Team 7 इत्येतत् पृच्छामः।"
  
  तौ क्षणं यावत् परस्परं प्रेक्षमाणौ, उभौ चिन्तयन्तौ यत् परदलस्य आदेशः किं सम्यक् अस्ति इति । तस्य सर्वस्य गोपनीयता तान् चिन्तयति स्म। हेडन् अप्रियं पुरुषं पुनः वक्तुं आरब्धवान् इति श्रुत्वा परिवृत्तः ।
  
  "एजेण्ट् जे, वाशिङ्गटनः विजयपेटिकायाः सटीकविवरणं ज्ञातुम् इच्छति।"
  
  "तेषां कथयतु अहं तेषां सम्पर्कं करिष्यामि।"
  
  "म्म्म्, वास्तवम् ? दण्डः।"
  
  "भवतः किमपि नूतनं अस्ति वा?"
  
  "आम्, आम्, वयं इच्छामः। एकं सेकण्ड् ददातु"।
  
  हेडन् पुनः ड्रेकं प्रति गतवान् । "निर्णयस्य समयः अस्ति, मट्ट्। अन्त्यं कर्तुं?"
  
  ड्रेकः पार्ष्णिभ्यां प्रतिकूलः भूत्वा स्मितं कृतवान् । "सर्वदा"।
  
  हेडन् स्तम्भात् कागदखण्डं आकर्षितवान् ।
  
  "किं भवता अद्यापि आवश्यकं पत्रं प्राप्तम्?"
  
  "अहं घण्टाद्वयात् पूर्वं एतस्य विषये चिन्तयन् आसीत्।"
  
  "अहो"।
  
  एकत्र, अपरं दुःखं विना च मुख्यशृङ्खलायां महत्त्वपूर्णं सीसं नष्टवन्तः । ततः हेडन् सर्वाणि पत्राणि पुनः एकत्र कृत्वा पुनः आदेशपेटिकायां स्थापयति स्म । शेषः दलः ताभ्यां टिप्पणीं विना अवलोकितवान्।
  
  एकत्र ते एकवत् आसन्।
  
  "दण्डः"। वाशिङ्गटननगरस्य सः पुरुषः पुनः आगतः। "अधुना वयं वास्तवमेव गैसेन पाकं कुर्मः। इदं प्रतीयते यत् अन्तिमन्यायस्य क्रमः तृतीयस्य अश्ववाहनस्य - क्षुधायाः - वर्णनैः शिरसि नखं प्रहारितवान्। दुष्टतमः भारतीयः यः अद्यपर्यन्तं जीवितवान्, सः च बन्दुकैः परितः अस्ति" इति ।
  
  "अमेरिकनदेशीयाः?" - किनिमका अपृच्छत्।
  
  "अहो, १८२९ तमे वर्षे जन्म; एतत् चंगेजखानस्य सप्तशतवर्षेभ्यः अनन्तरं हन्निबलस्य अनन्तरं चतुर्दशशतवर्षसहस्राणि च। प्रायः सम्यक्..." इति सः विरमति स्म ।
  
  "विचित्रम्" इति किनिमाका रिक्तस्थानं पूरितवान् ।
  
  "कदाचित्, भवतु" इति वनस्पतिशास्त्रज्ञः अवदत् । "एकदा कश्चन अवदत् यत् संयोगाः न सन्ति इति । साधु, पश्यामः। तथापि मया विमानस्य मार्गः पुनः निर्धारितः, त्वं च इदानीं ओक्लाहोमा-नगरं प्रति गच्छसि" इति ।
  
  "किं वयं जानीमः यत् अयं वृद्धः अश्ववाहकः कः भवेत्?" ड्रेकः पृष्टवान्।
  
  "अहं वदामि यत् सः तेषु सर्वेषु प्रसिद्धतमः अमेरिकनदेशीयः अस्ति, न तु दुष्टतमः, परन्तु अहं किं जानामि?"
  
  एलिसिया अद्यापि अर्धसुप्ता एव क्षोभितवती। "न तावत्, धिक्।"
  
  "अच्छा, धन्यवादः। खैर, गोयाले, यस्य अर्थः "जृम्भमाणः" इति अपाचे जनजातेः प्रसिद्धः प्रमुखः आसीत् । ते तस्य जीवनपर्यन्तं अमेरिका-देशस्य मेक्सिको-देशस्य च प्रतिरोधं कृतवन्तः, तस्य आक्रमणानि अमेरिका-पक्षे घोरं कण्टकं जातम्" इति ।
  
  "अमेरिकादेशस्य बहवः मूलनिवासिनः एव कृतवन्तः" इति माई अवदत् ।
  
  "अवश्यं, तत् च सम्यक् । परन्तु सः पुरुषः एकः उत्तमः नेता, रणनीतिज्ञः च इति रूपेण पूज्यः आसीत्, आक्रमणस्य प्रतिशोधयुद्धस्य च आर्केटाइप् । किं एतत् परिचितं ध्वन्यते ?
  
  ड्रेकः सहमतिपूर्वकं शिरः उन्नमयितवान् । "हन्नीबलः चंगेजखानः च समानः।"
  
  "भवता प्राप्तम्, शिशु। त्रिवारं समर्प्य ततः त्रिवारं पलायितः । तस्य कारनामाः विषये ते अनेकानि चलच्चित्राणि निर्मितवन्तः । ततः सः युद्धबन्दीरूपेण व्यवहारं प्राप्य प्रथमं अन्यैः बहवैः सह फोर्ट् बोवी-नगरं वाहितः" इति ।
  
  "स च पुनः पलायितवान्?" एलिसिया इव दृश्यते स्म यत् सा एवम् चिन्तयितुम् इच्छति।
  
  "नहि। वृद्धावस्थायां गेरोनिमो प्रसिद्धः अभवत्" इति ।
  
  "आह, इदानीं अहं अवगच्छामि" इति ड्रेकः अवदत् । "सिटिङ्ग् बुल, क्रेजी हॉर्स् इत्यनेन सह सम्भवतः सः सर्वाधिकं प्रसिद्धः अस्ति।"
  
  "अच्छा, आम्, अपि च भवन्तः जानन्ति स्म यत् ते त्रयः एकत्र गच्छन्ति स्म? वाह-वाह, वयं अग्निपार्श्वे उपविष्टाः स्मः। इदं तत् च निर्मायताम् ? भवतः प्रियं प्रसिद्धं व्यक्तिं चित्वा सह कॉफीं पिबितुं गन्तुं विषये कथयतु - अहम् एतैः त्रयैः सह गमिष्यामि।"
  
  एलिसिया शिरः उन्नमयितवान्। "अविस्मरणीयः अनुभवः स्यात्" इति सा अङ्गीकृतवती । "अवश्यं कल्पयित्वा यत् डेप् बोरेनाज् च स्वतन्त्रौ न आस्ताम्।"
  
  "१८५० तमे वर्षे ? सम्भवतः न। परन्तु अयं वयस्कः डेप्? सः कदापि वृद्धः न भवति इव, अतः को जानाति ? स्मर्यतां औषधपुरुषाणां विषये कथां ये कालान्तरेण स्वस्य मनिटोउ - स्वस्य आत्मानं - चालयितुं शक्नुवन्ति स्म? तथापि...जेरोनिमो १९०४ तमे वर्षे विश्वमेलायां अन्येषु च कतिपयेषु लघुप्रदर्शनेषु उपस्थितः । सः दरिद्रः कदापि गृहं प्रत्यागन्तुं न अनुमन्यते स्म, १९०९ तमे वर्षे सः अद्यापि युद्धबन्दी स्थिते फोर्ट् सिल्-नगरे मृतः । सः फोर्ट् सिल् इण्डियन श्मशाने बन्धुजनानाम् अन्येषां अपाचे-युद्धबन्दीनां च समाधिभिः परितः दफनः अस्ति" इति ।
  
  "शस्त्रम्"। दाहल् अवदत्। "शूराः" इति ।
  
  "अहो, अवश्यं च, अद्यत्वे संयुक्तराज्यसेनायाः तोपविद्यालयरूपेण कार्यं कुर्वन्तः सिल्-दुर्गस्य एव बहवः बन्दूकाः । तथाकथितभारतीययुद्धेषु भूमिकां निर्वह्य १८६९ तमे वर्षात् प्रत्येकस्मिन् प्रमुखे संघर्षे सक्रियः सन् दक्षिणमैदानीक्षेत्रेषु एकमात्रं सक्रियदुर्गं वर्तते" इति । गीकः विरमति स्म, ततः पूर्वं "आर्डर् इत्यनेन एतत् स्थानं, एतत् सवारं च कारणात् चितम्" इति ।
  
  "शस्त्रं विहाय?" - इति डाहल् अपृच्छत्।
  
  "कुख्यातिः अपि" इति उत्तरम् आगतं । "भारतीयक्षेत्रे मूल-अभियानस्य नेतृत्वम् इतः बफेलो-बिल्, वाइल्ड्-बिल् हिक्कोक्-इत्यनेन कृतम् । अस्मिन् दुर्गे १० अश्वसेना आसीत्, या महिषसैनिकाः इति अपि प्रसिद्धम् आसीत्" इति ।
  
  "तर्हि, तस्य सारांशं दद्मः।" दाहल् निःश्वसति स्म। "जेरोनिमो इत्यस्य समाधिः फोर्ट् सिल् इत्यस्य अन्तः अस्ति । न्यूनातिन्यूनम् चत्वारिंशत् वर्षाणि पूर्वं स्वस्य अन्तः विनाशकारीणां शस्त्राणां निर्माणस्य योजनाः गोपयितुं आदेशः समर्थः अभवत्, अधुना ग्रहस्य घातकतमानां विशेषबलदलानां अर्धदर्जनं शिरः कृत्वा तस्य प्रति त्वरितम् अस्ति" इति
  
  गहने मौने गीकः हर्षेण अवदत्- "आम्, मनुष्य, शीतलं द्रव्यं, हुम्?"
  
  
  चतुर्विंशतिः अध्यायः
  
  
  यदा विमानं ओक्लाहोमा-नगरं प्रति विमानस्य अन्तिमपदार्थम् आगच्छति स्म तदा चालकाः एतावता किं जानन्ति इति चर्चां कृतवन्तः-पृथिव्याः चतुर्णां कोणानां, अश्वसैनिकानाम्, नाजी-युद्धापराधिनः येषु घातकशस्त्रेषु दफनानि आसन्, तस्य विषये अधिकांशं प्रकाशनम् पुरातनयुद्धनायकानां समाधयः। षड्यंत्रं विशालं, जटिलं च आसीत्, अपरिहार्यम् च आसीत् - यतः आदेशः इच्छति स्म यत् एतत् शतवर्षपर्यन्तं व्यवहार्यं भवतु इति । इदानीमपि ग्रन्थानुसारं चतुर्थः अश्ववाहकः "सत्यः अन्तिमः न्यायः" आसीत् ।
  
  एतावता आविष्कृतानां शस्त्राणां आलोके किं नरकं भवेत् ?
  
  ड्रेकः एतत् विचारितवान् । प्रथमं तेषां फोर्ट् सिल्-नगरं गत्वा सर्वेषां क्षुधाशस्त्रे हस्तं न स्थापयितुं निवारितव्यम् आसीत् । अन्येषां च चतुर्थस्य अश्ववाहनस्य - ईश्वरस्य प्रकोपस्य - कृते सीधा गमनस्य चिन्ता। अर्थात्...कीदृशं नाम एतत् ?
  
  "किं अहं प्रश्नं पृच्छितुं शक्नोमि?" - सः विमानस्य अवरोहणं आरब्धवान्।
  
  "भवता पूर्वमेव कृतम्" इति गीकः हसति स्म, येन हेडन्, एलिसिया, मे च नेत्रे निमीलितवन्तः, तेषां धैर्यं समाप्तम् अभवत् ।
  
  "गेरोनिमो कथं स्वस्य उपाधिं प्राप्तवान्?"
  
  "जेरोनिमो वास्तविकः योद्धा आसीत् । मृत्युशयने अपि सः स्वीकरोति स्म यत् सः स्वस्य त्यागनिर्णयस्य विषये पश्चातापं करोति । तस्य अन्तिमवचनम् आसीत् - 'मया कदापि त्यक्तव्यम् आसीत् ।' यावत् अन्तिमः स्थितः न अभवम् तावत् मया युद्धं कर्तव्यम् आसीत्।' तस्य च नव भार्याः आसन्, केचन युगपत्" इति ।
  
  "किन्तु दुष्टतमः भारतीयः यः अद्यपर्यन्तं जीवितवान्?"
  
  "सैन्यजीवने गेरोनिमो साहसिकप्रहारैः, असंख्यपलायनैः च प्रसिद्धः आसीत् । सः गुहासु अन्तर्धानं जातः यस्मात् निर्गमः नासीत्, केवलं पश्चात् बहिः दृश्यते स्म । सः अनिवार्यतया विजयं प्राप्तवान् यद्यपि सः सर्वदा अल्पसंख्याके एव आसीत् । न्यू मेक्सिकोदेशे एकं स्थानं अस्ति यत् अद्यपर्यन्तं गेरोनिमो गुहा इति नाम्ना प्रसिद्धम् अस्ति । एकः महान् कथा कथयति यत् सः कथं अष्टत्रिंशत् पुरुषाणां, महिलानां, बालकानां च लघुसमूहस्य नेतृत्वं कृतवान् येषां सहस्राणि अमेरिकन-मेक्सिको-सैनिकाः वर्षाधिकं यावत् घोररूपेण मृगयाम् अकरोत् एवं सः सर्वकालिकस्य प्रसिद्धतमः अमेरिकनदेशीयः अभवत्, तत्कालीनस्य श्वेतवर्णीयानाम् आवासिनां मध्ये "जीविततमः भारतीयः" इति उपाधिं च अर्जितवान् ।गेरोनिमो अन्तिमेषु योद्धासु अन्यतमः आसीत् यः तेषां भूमिषु कब्जां स्वीकृतवान् संयुक्तराज्यसंस्था" इति ।
  
  "एकदा अहं "जीविततमा दुष्टतमः कुत्सिता" इति उच्यते स्म" इति एलिसिया विषादपूर्वकं स्मरति स्म, "कस्मात् स्मर्तुं न शक्नोमि" इति ।
  
  "मात्रं एकवारं?" केन्जी अपृच्छत्। "एतत् विचित्रम् अस्ति"।
  
  "अधिकांशतः अहमेव आसीत्।" माई तां दृष्ट्वा किञ्चित् स्मितं कृतवती।
  
  "अथवा अहं" इति ड्रेकः अवदत् ।
  
  डाहल् तस्य मस्तिष्कं भग्नमिव दृश्यते स्म । "अच्छा, अहं मन्ये अहं स्मरामि..."
  
  "फोर्ट सिल्" इति विमानचालकः अवदत् । "दशनिमेषाः अवशिष्टाः। अस्माकं अवतरणस्य अनुमतिः अस्ति तथा च क्षेत्रे उष्णता अस्ति" इति ।
  
  ड्रेकः स्वं सज्जीकृत्य भ्रूभङ्गं कृतवान् । "उष्णः? सः सम्पादितलिप्याः पठति वा किम्?"
  
  "तत्र अधः प्रायः अशीति जनाः अवश्यमेव सन्ति।" किनिमाका अतीव लघु खिडक्याः बहिः प्रेक्षते स्म ।
  
  "अहं मन्ये सः चिन्तितः इति अभिप्रेतवान्" इति योर्गी अवदत् । "आक्रमणेन वा" ।
  
  "न, सः स्वस्य स्थितिम् अभिप्रेतवान्" इति स्मिथः तान् अवदत् । "उत्कृष्टतया सज्जीकृतम्।"
  
  विमानं अधः स्पृश्य शीघ्रं स्थगितम् । प्रायः तत्क्षणमेव पृष्ठभागस्य मालवाहकद्वाराणि उद्घाटितुं आरब्धानि । पूर्वमेव प्रसारितं पादयोः च दलं डामरात् उज्ज्वलतया प्रतिबिम्बितस्य सूर्यप्रकाशं प्रति त्वरितम् बहिः गतः । एकः हेलिकॉप्टरः तान् प्रतीक्षते स्म, यत् तान् फोर्ट् सिल्-प्रदेशं प्रति नीतवान् । यदा ते आगतवन्तः तदा फोर्ट् सिल्-नगरस्य कर्णेलः तान् स्थितिं अवगतवान् ।
  
  "वयं अत्र पूर्णयुद्धसज्जतायां स्मः। सर्वाणि शस्त्राणि सज्जानि, भारितानि, लक्ष्यितानि च सन्ति। गेरोनिमो इत्यस्य चिता अपि, वयं च चलच्चित्रं कर्तुं सज्जाः स्मः।"
  
  "अस्माकं पञ्च अवशिष्टाः सन्ति।" हेडन् अवदत्। "अहं श्मशाने आक्रामकरूपेण अग्रे गच्छामि । अहं निश्चयेन भवन्तः सर्वेषां सम्भाव्यविरोधिनां विषये अवगताः सन्ति।"
  
  "अहं पूर्णतया सज्जः आसम्, महोदया। अयं संयुक्तराज्यसेनास्थापनं, समुद्रीसेनास्थापनं, वायुरक्षा-अग्निशामकदलस्य आधारः च अस्ति । विश्वासं कुरु यदा अहं वदामि यत् वयं सर्वे कोणाः आच्छादितवन्तः" इति।
  
  हेडन् ज़ोन आउट् कृत्वा अधः फोर्ट् सिल् इति दृश्यमानं पश्यति स्म । ड्रेकः क्षेत्रं स्कैन् कृत्वा अन्तिमवारं स्वस्य शस्त्रं परीक्षितवान् ।
  
  अहं निश्चितम् यथा नरकं आशासे एवम्।
  
  
  पञ्चविंशतिः अध्यायः
  
  
  वातावरणं विद्युत् आसीत्, प्रत्येकः सैनिकः तनावग्रस्तः आसीत्, केनचित् प्रकारेण युद्धस्य अपेक्षां कुर्वन् आसीत् । दलं विस्तृतेषु इष्टकास्तम्भेषु गत्वा अनेकसमाधिशिलासु गच्छति स्म, येषु प्रत्येकं पतितस्य नायकस्य विश्रामस्थानं आसीत् गेरोनिमो इत्यस्य समाधिः ताडितमार्गात् बहिः आसीत्, तत्र गन्तुं तेषां बहवः अतिरिक्ताः निमेषाः अभवन् । हेडन् मार्गं नेतृत्वं कृतवान्, किनिमाका पृष्ठभागं उपरि आनयत् ।
  
  ड्रेकः स्वस्य परिवेशस्य अभ्यस्तः सन् शृणोति स्म । एतावता तोपदलानां स्थलं कदापि शान्तं नासीत्, परन्तु अद्यत्वे वायुना पत्रस्य खरखरत्वं प्रायः श्रूयते स्म । सर्वत्र आधारे जनाः प्रतीक्षन्ते स्म । ते सज्जाः आसन्। उपरितः अधः प्रेषितः यत् यत् घटितुं प्रवृत्तम् आसीत् तस्य सम्मुखे दृढतया तिष्ठतु। अमेरिकनजनाः मुखं न हास्यन्ति स्म ।
  
  ते संकीर्णं स्लेट्-विकीर्णं मार्गं गच्छन्ति स्म, तेषां बूटाः क्रन्दन्ति स्म । एतादृशस्य आधारस्य अन्तः उच्चसजगतायां स्थातुं विचित्रं दृश्यते स्म, परन्तु तेषां विरुद्धं ये देशाः, दलाः च आसन् ते किमपि कर्तुं समर्थाः आसन् इति न संशयः
  
  ड्रेकः लॉरेन् इत्यस्य पार्श्वे गतः, यः कस्यापि नूतनसूचनायाः विषये दलं अद्यतनं करोति स्म ।
  
  "फ्रांसीसीजनाः अद्यापि सक्रियताम् आप्नुवन्ति। द्वे क्षणेन, मार्गे अधिकानि च" इति ।
  
  "ओक्लाहोमा-नगरे गोलीकाण्डस्य सूचनाः । आङ्ग्लाः भवितुम् अर्हन्ति । अस्मिन् क्षणे वक्तुं न शक्यते" इति ।
  
  उत्तरं च- "आम्, अस्माकं विजयशस्त्राणि सन्ति एव । अत्रैव अस्ति। यदि भवान् कञ्चित् आधारे स्थापयति तर्हि वयं तत् पारं कर्तुं शक्नुमः इति मम विश्वासः अस्ति" इति ।
  
  ड्रेकः अनुमानितवान् यत् ते सम्भवतः SEAL Team 7 इत्यस्मात् सुरक्षिताः सन्ति, न्यूनातिन्यूनम् अत्र अन्तः। तेषां अमेरिकादेशे प्रवेशः, ततः सेनास्थले प्रवेशः कृतः इति सरलं तथ्यं तस्मै किमपि गम्भीरं दोषं ज्ञातवान् ।
  
  मुद्राः केन प्रेषिताः ?
  
  किमर्थम्?
  
  हेडन् मन्दं कृतवान् यदा तेषां मार्गदर्शकः तान् अन्येन, संकीर्णतरमार्गेण अपि नयति स्म । सः शीघ्रमेव अर्धदर्जनस्य चिह्नानां पुरतः स्थगितवान् ।
  
  "एषः" इति सः अवदत्, "गेरोनिमो इत्यस्य अस्ति ।
  
  अवश्यं, तत् बहुधा अच्युतम् आसीत् । श्मशानशिला साधारणः समाधिशिला नासीत्, अपितु शिलाखण्डः आसीत्; कच्चे पिरामिडस्य आकारस्य विशालः मानवनिर्मितः शिलाराशिः यस्य केन्द्रे 'जेरोनिमो' इति जानी-बुझकर निर्विवादं नाम स्थापितं पट्टिका अस्ति अविश्वसनीयरूपेण प्राचीनं स्थानम् आसीत्, स्वसमये अपि प्रभावशालिनी आसीत् । तस्य पार्श्वे तस्य पत्नी ज़ी-ये इत्यस्य पुत्री इवा गेरोनिमो गोड्ले इत्यस्य च समाधिः आसीत् ।
  
  महान् योद्धायाः समाधिं दृष्ट्वा ड्रेकः एकप्रकारस्य आध्यात्मिकं विस्मयम् अनुभवति स्म, अन्ये अपि तथैव अनुभवन्ति इति जानाति स्म । अयं पुरुषः एकः सैनिकः आसीत् यः अधिकतया मेक्सिकोदेशीयानां विरुद्धं युद्धं कृतवान्, स्वपरिवारस्य, स्वभूमिनां, जीवनपद्धतेः च कृते युद्धं कृतवान् । आम्, सः हारितवान्, यथा कोचिस्, सिटिङ्ग् बुल, क्रेजी हॉर्स् च नष्टाः, परन्तु तेषां नामानि बहुवर्षपर्यन्तं जीवितानि आसन् ।
  
  एकः लघुः उत्खननः सज्जः आसीत् ।
  
  हेडन् आधारसेनापतिं प्रति शिरः न्यस्य, यः उत्खननचालकं प्रति शिरः न्यस्य । अचिरेणैव एकः विशालः उत्खनकः कार्यं कर्तुं प्रस्थितवान्, महतीं मृत्तिकाखण्डान् उत्थाप्य समीपस्थे भूमौ विकीर्णवान् । सैन्यस्य विरुद्धं यत् अपवित्रीकरणं, आरोपाः च कर्तुं शक्यन्ते इति विषये ड्रेकः अपि अवगतः आसीत्, परन्तु समीपे एतावता सैनिकानाम् उपस्थितेः अर्थः आसीत् यत् कोऽपि ज्ञास्यति इति असम्भाव्यम् ते सम्भवतः किञ्चित्कालं यावत् फोर्ट् सिल्-नगरं जनसामान्यं प्रति बन्दं करिष्यन्ति स्म ।
  
  आदेशः कथं एतत् कृतवान् ?
  
  आश्चर्यं... एतावता वर्षाणि पूर्वं? कदाचित् तदा प्रवेशः सुकरः आसीत् । हेडन् बैकहो चालकं सहजतया खनितुं अवदत्, निःसंदेहं हन्निबलस्य अतल्लीनं चिता स्मरणं कृतवान् यत्र चिता नासीत् । छिद्रं गभीरं भवति, पृथिवीपिण्डं च उच्चतरं भवति स्म इति दलं पश्यति स्म ।
  
  अन्ते उत्खननयंत्रं स्थगितम्, द्वौ पुरुषौ अन्तिमानि पृथिवीखण्डान् अपसारयितुं छिद्रे कूर्दितवन्तौ ।
  
  ड्रेकः शनैः शनैः गर्तस्य धारं प्रति गतः । एलिसिया तस्य सह चोरीं कृतवती। यथा अपेक्षितं किनिमाका अधः एव अन्त्यं कर्तुम् न इच्छन् पृष्ठतः एव स्थितवान् । तौ पुरुषौ मृत्तिकायाः चिताढक्कनं विमृश्य उत्खननबालिकायां संलग्नपाशान् उत्थापयितुं उद्घोषितवन्तौ । अचिरेण चिता शनैः शनैः उत्तिष्ठितुं आरब्धा, ड्रेकः पुनः परितः अवलोकितवान् ।
  
  सः जानाति स्म यत् सर्वत्र स्थिरमुखैः शिबिरं परितः जनाः स्थिताः सन्ति । इदानीं तस्य प्रभातम् अभवत् यत् युद्धं न भविष्यति। गेरोनिमो इत्यस्य चिता सावधानीपूर्वकं भूमौ अवनता, लघुशिलाखण्डाः, मृत्तिकाः च क्षीणाः अभवन् । हेडन् आधारसेनापतिं पश्यति स्म, यः स्कन्धं संकुचितवान् ।
  
  "भवतः दलम्, एजेण्ट् जे। अहं भवतः सर्वं आवश्यकं प्रदातुम् आज्ञापितः अस्मि" इति ।
  
  हेडन् अग्रे गतः यदा एकः खनकः चिता ढक्कनं उद्घाटयति स्म । दलं अग्रतां प्राप्तवान् । ढक्कनं आश्चर्यजनकरूपेण सहजतया उत्थापितम्। ड्रेकः फ्रेमस्य उपरि पेटीयाः गभीरताम् अवलोकितवान् ।
  
  भवतः जीवनस्य एकं महत्तमं आश्चर्यं पश्यन्तु।
  
  
  * * * ९.
  
  
  हेडन् क्षणं यावत् जमेन दूरं गतः; मिशनं विस्मृतम्, तस्याः जीवनं विस्मृतम्, तस्याः मस्तिष्कं शिलारूपेण परिणतम् इति कारणेन तस्याः मित्राणि सहसा गतानि।
  
  कदापि न...
  
  असम्भवम् आसीत् । एतत् अवश्यमेव सत्यम् आसीत् । परन्तु सा दूरं पश्यितुं न साहसं कृतवती।
  
  टाइटेनियम-कोष्ठके आरूढस्य चितायां अत्याधुनिकं डिजिटल-पर्दे लम्बितम्, ते पश्यन्तः च तत् जीवन्तं जातम् ।
  
  वक्तृभ्यः निरुद्धहासः बहिः आगतः। हेडन् अन्ये च वाक्हीनाः पश्चात् पतिताः। वर्धिते पटलात् कृत्रिमहास्यं प्रतिध्वनितम् यतः वर्णानाम् एकः समूहः तत् पूरयति स्म, बहिः कवकरूपेण दृश्यमानानां ताराणां ज्वालायाः परं प्रकाशः। दलं तेषां होशं प्राप्तुं आरब्धम्, ड्रेकः च तान् प्रति गतवान् ।
  
  "किं तत् सम्यक्... मम अभिप्रायः... किं द-"
  
  डाहल् उत्तमं दृष्टिपातं प्राप्तुं समीपम् आगतः। "किं दरिद्रः वृद्धः गेरोनिमो अद्यापि अत्र अस्ति?"
  
  हेडन् तं दूरं आकर्षितवान्। "ध्यानपूर्वक! किं त्वं एतस्य सर्वान् अभिप्रायं न अवगच्छसि?"
  
  डाहल् निमिषं कृतवान्। "अस्य अर्थः अस्ति यत् कश्चन अस्मान् पेटीयाः स्थाने पटलं त्यक्तवान् । किं त्वं मन्यसे शस्त्रमिदम्?"
  
  "आर्डर् इत्यनेन एतत् न त्यक्तम्" इति हेडन् अवदत् । "कमपि न यदा नाजीयुद्धअपराधिनः विषयः आगच्छति। आदेशः-" इति भावः ।
  
  परन्तु तदा हास्यं स्थगितम्।
  
  हेडन् जमेन स्थगितवान्, किं अपेक्षितव्यम् इति निश्चितः नासीत् । सा अधः पश्यति स्म, बकं निगूढं कर्तुं च सज्जा आसीत्। सा लॉरेन् इत्यस्य पुरतः स्थितवती। सा कामयते स्म यत् किनिमाका, ड्रेकः, दलः च एतावत् शापितरूपेण समीपस्थाः न स्युः। सा...
  
  पर्दायां लोगो ज्वलति स्म, कृष्णे उज्ज्वलः रक्तः, तस्याः मनसि रक्तस्य रेखायाः अतिरिक्तं किमपि नासीत् ।
  
  "एषः आदेशस्य लोगो अस्ति" इति एलिसिया अवदत् ।
  
  अहं न अवगच्छामि" इति मे स्वीकृतवान् । "कथं ते तत् पटलं स्थाने प्राप्तुं शक्नुवन्ति स्म ? अद्यापि च कथं कार्यं कर्तुं शक्नोति स्म?"
  
  "ते न कृतवन्तः" इति योर्गी अवदत् ।
  
  लोगो क्षीणः अभवत्, हेडन् अन्यत् सर्वं मनःतः बहिः कृतवान् । कृष्णपटलः पुनः प्रादुर्भूतः, कृत्रिमरूपेण अवनतः स्वरः स्पीकरद्वारा चीत्कारं कर्तुं आरब्धवान् ।
  
  "बालकबालिकानां भवतः दुःस्वप्नस्य स्वागतम्" इति पठितम्, ततः दमितहासस्य विस्फोटस्य विरामः अभवत् । "क्षुधा भवन्तं अभिवादयति, भवन्तः ज्ञातव्यं यत् अन्तिमौ अश्ववाहनौ सर्वेभ्यः दुष्टतमौ स्तः । यदि क्षुधा भवन्तं न आक्रमयति तर्हि मृत्युः भविष्यति! ह, ह । हा, ह, ह" इति ।
  
  हेडन् क्षणं यावत् चिन्तयति स्म यत् किं विकृतं मनः, विकृष्यमाणा कल्पना च एतत् बकवासं कल्पितवती इति।
  
  "तर्हि सीधा विषयं प्रति गच्छामः। तृतीयः अश्ववाहकः भवन्तं सर्वान् नाशयितुम् इच्छति, न तु भवन्तं परस्परं नाशयितुं अनुमन्यते। क्षुधा तत् करोति, किं अहं सम्यक् अस्मि ? "- आतङ्कस्य स्वरः अग्रे अगच्छत् । "अधुना च यदा भवान् इलेक्ट्रॉनिकयुगे गतवान् तदा एतत् बहु, बहु शीघ्रं भविष्यति। किं भवता कदापि स्ट्रैस्क लैब्स् इति वृत्तान्तः श्रुतः?"
  
  हेडन् भ्रूभङ्गं कृत्वा परितः शीघ्रं दृष्ट्वा आधारसेनापतिं प्रवृत्तवान् । सः शीर्षं न्यस्य वक्तुं प्रवृत्तः आसीत् यदा स्वरः अग्रे गतः।
  
  "एतत् बृहत्तमेषु समूहेषु अन्यतमम् अस्ति, विश्वं ग्रहीतुं नरकं नतम् अस्ति । शक्ति। प्रभावः। विशालं धनं, ते सर्वं इच्छन्ति, बृहत्लीगेषु गन्तुं आरभन्ते च। अधुना एव अमेरिकनसर्वकारेण स्ट्रास्क् लैब्स् इत्यत्र विश्वासः कृतः" इति ।
  
  किम् इत्यर्थः ? हेडन् तस्य विषये चिन्तितवान्। कथं च अद्यतनम् ?
  
  "अत्र न दूरे टेक्सास्-देशस्य डल्लास्-नगरे स्ट्रास्क्-नगरे जैविकपरीक्षणप्रयोगशाला अस्ति । औषधानि रोगानि चिकित्सानि शस्त्राणि च उत्पादयन्ति । ते सरगमं चालयन्ति। यदि बहिः घातकः संक्रमणः अस्ति, विश्वघातकः वायरसः, तंत्रिकागैसस्य कनस्तरः, अथवा नूतनं जैविकं शस्त्रं वा अस्ति तर्हि डल्लास्-नगरस्य स्ट्रास्क् इत्यत्र तत् भविष्यति। अक्षरशः" इति सः कुरुकुरु कृतवान्, "इदं सामान्यभण्डारः अस्ति" इति ।
  
  हेडन् तत्रैव तत् निवारयितुम् इच्छति स्म । अतीव दुर्गतिः गच्छति स्म ।
  
  "जैविकप्रयोगशाला लक्ष्यं जातम् अस्ति। दुर्भिक्षः मुक्तः भविष्यति। तव सस्यानि विश्वे च शुष्कं म्रियन्ते च। इदं मानवनिर्मितं विषं यत् जानीतेव विशिष्टसस्यजातिं लक्ष्यं कृत्वा निवारयितुं न शक्यते । वयं अन्तिमन्यायस्य क्रमः स्मः। यथा च मया उक्तं, एषः भवतः दुःस्वप्नः अस्ति" इति ।
  
  रिकार्डिङ्ग् स्थगितम्। हेडन् निमिषं कृत्वा प्रेक्षते स्म, जगत् तस्याः समस्यानां च विषये सर्वथा अनभिज्ञः आसीत् । यदि आदेशः एकं बायोलैबं लक्ष्यं कृतवान् आसीत् यत् सस्यस्य दूषणं निश्चयं कृत्वा सर्वाणि आपूर्तिं नष्टं कर्तुं योजनां कृतवान् आसीत्, तर्हि...
  
  सम्भवम् आसीत् । संभाव्यं च। निःसंदेहं रोगः मृत्तिकां अपि प्रभावितं करिष्यति स्म, येन पुनः कदापि खाद्यसस्यानि न वर्धन्ते स्म ।
  
  ततः सहसा पुनः पटलः सजीवः अभवत् ।
  
  "अहो, इदानीं च वयं इलेक्ट्रॉनिकयुगे जीवामः, अहं भवद्भ्यः एतत् वदामि । एतत् चिताम् उद्घाट्य, एतत् रिकार्डिङ्ग् आरभ्य, भवन्तः समग्रं वस्तु गतिं स्थापयन्ति-इलेक्ट्रॉनिकरूपेण!"
  
  
  षड्विंशतिः अध्यायः
  
  
  फोर्ट् सिल् मैदानं प्रविष्टवान् । आधारसेनापतिः एकः तकनीकिः आगत्य चिता अन्तः रिकार्डिङ्ग्, स्क्रीन, अन्यत् किमपि विच्छिन्दतु इति आह्वयति स्म । हेडन् तलभागे पुरातनवस्त्रस्य अस्थीनां च पुटं दृष्ट्वा कल्पयितुं बाध्यः आसीत् यत् आदेशः केवलं अन्तः एकं पटलं स्थापयित्वा कस्यचित् अन्वेषणार्थं त्यक्तवान् इति किं तेषां चिताम् उद्घाटितस्य क्षणे आधारस्य वाई-फाई-सङ्गणकेन सह सम्बद्धः संकेतः बहिः गतः भवितुम् अर्हति स्म?
  
  मया एवम् विश्वासः कर्तव्यः। मुद्रणेन रिकार्डिङ्ग् इत्यस्य आरम्भः अभवत् । अधिकतया संवेदकाः तत्र सम्मिलिताः आसन् । यः कोऽपि एतत् सर्वं कृतवान् सः टेक् सेवी आसीत्। येन अन्यः प्रश्नः उत्पन्नः।
  
  "किं वयं पञ्चाशत् वर्षपूर्वस्य नाजीयुद्धापराधिनः अधुना यावत् अग्रे कूर्दितवन्तः?"
  
  "अहं तत् न अवगच्छामि" इति स्मिथः अवदत् ।
  
  अन्येषां भागं ग्रहीतुं दलं गेरोनिमो-समाधितः दूरं गतः आसीत्, अधुना वृक्षाणाम् अधः समूहे स्थितम् आसीत् ।
  
  "मया चिन्तितम् यत् एतत् बहु स्पष्टम् अस्ति" इति हेडन् अवदत् । "सः वयस्कः अवदत् यत् वयं अन्तिमन्यायस्य आदेशः स्मः। अद्यापि ते विद्यन्ते" इति ।
  
  आधारसेनापतिः समीपं गतः। "अतः जनाः, वयं अस्माकं परिधिपरीक्षणं द्विगुणं त्रिगुणं च कृतवन्तः। न भवतः विशेषबलशत्रुणां चिह्नम्। इदं दृश्यते यत् ते अस्मिन् समये स्पष्टतया चिह्नं चूकितवन्तः अहं च तान् यथार्थतया दोषीकृतवान्। अत्र अग्निशक्तिः बहु अस्ति।" सः दुर्गस्य परितः स्थितान् सैनिकान् दर्शितवान् ।
  
  "तस्य चितायां यः संकेतः आगतः सः अन्येषु स्थानेषु न प्रसारितः इति अस्य अर्थः न भवति" इति लॉरेन् अवदत् । "किमपि संख्यायां जनाः एकेन रूपेण वा अन्येन वा रूपेण द्रष्टुं शक्नुवन्ति स्म" इति ।
  
  "यद्यपि एतत् सत्यम्" इति सेनापतिः शीर्षं न्यस्य अवदत्, "अस्मिन् विषये अस्माभिः अल्पं कर्तुं शक्यते । इदानीं वयं यत् कर्तुं शक्नुमः तत् स्ट्रैस्क लैब्स् इति आहूय यथा वदन्ति तथा एतान् वयस्कान चेतयितुं शक्नुमः" इति ।
  
  सः समीपे एकं पुरुषं दर्शितवान् यस्य कर्णे पूर्वमेव स्वस्य दूरभाषः निपीडितः आसीत् ।
  
  हेडन् जानाति स्म यत् सा सचिवं क्रो इत्येतम् आहूतव्यम्, परन्तु यदा सैनिकस्य आह्वानं लाउडस्पीकरस्य उपरि आगतं तदा सः निवृत्तः, अनन्तस्य बीपस्य कारणेन SPEAR-दलः चिन्तितः परितः पश्यति स्म
  
  "एषा २४ घण्टानां कर्मचारीयुक्ता प्रयोगशाला अस्ति" इति आधारसेनापतिः अवदत् । "सेनायाः श्वेतभवनस्य च आह्वानेन। कियत् दुष्टं इति अहं व्यक्तं कर्तुं न शक्नोमि" इति । सः ध्वनितस्य दूरभाषस्य दोषं दत्तवान्।
  
  "भवतः आवश्यकता नास्ति।" हेडन् अवदत्। "किं भवान् स्थानीयाधिकारिभिः सह सम्पर्कं कर्तुं शक्नोति ? तान् स्ट्रैस्क्-नगरं प्रेषयित्वा कथयतु यत् वयं मार्गे स्मः" इति ।
  
  "सद्यः एव एजेण्ट् जे।"
  
  हेडन् हेलिकॉप्टरं प्रति धावितवान् । "अस्माभिः डल्लास्-नगरं गन्तव्यम्! अधुना! " इति ।
  
  
  सप्तविंशतिः अध्यायः
  
  
  करिन् तस्याः कृते महत्त्वपूर्णं समयं सङ्गणकस्य टर्मिनल् प्रति फ़्लैशड्राइव् दर्शयितुं अपि पूर्वं अप्रमेयकालं व्यतीतवती । सा सम्यक् जानाति स्म यत् टायलर वेब् इत्यस्य धनं प्रभावं च धारयन् कोऽपि तस्य सङ्गणके यत्किमपि प्रौद्योगिकीम् संस्थापयितुं शक्नोति - विशेषतः यस्मिन् वर्षेभ्यः तस्य सञ्चितानि सर्वाणि मलिनगुप्तानि सन्ति
  
  अत्र च सा आसीत्।
  
  युवती । संगणक। फ़्लैश-कार्ड।
  
  कति नाम ते मां पुरा आहूतवन्तः? दत्तांशसहितं बालिका। एकस्मिन् जाले शिरः। खाकाज।बहुकालपूर्वं, दूरं, परन्तु अद्यापि प्रासंगिकम्।
  
  डिनो वु च स्थित्वा पश्यन्ति स्म, गृहस्य निगरानीयता पूर्वमेव यथाशक्ति उत्तमम्। तेषां प्रत्येकस्य उपायस्य कृते संवेदकाः आसन्, कठिन-मृदु-निष्कासन-स्थितीनां कृते बैकअप-रणनीतिभिः सह योजनाः च आसन् । त्रयः अपि सैनिकाः सम्प्रति गम्भीरस्थितौ आसन् - ताडिताः, क्षतविक्षताः, सैन्फ्रांसिस्कोनगरे भ्रमणात् शनैः शनैः स्वस्थाः । ते अपि उष्णाः, क्षुधार्ताः, धनस्य अल्पाः च आसन् । करिनस्य गारण्टीनुसारं ते तस्मिन् सर्वं पणं कुर्वन्ति । आदौ एव ।
  
  सा अवदत्- "भवतः मूल्यं सिद्धयितुं समयः अस्ति ।
  
  तस्याः प्रारम्भिकाः वर्षाणि तां कदापि न त्यक्तवन्तः, चिरकालं यावत् सा जगति पृष्ठं कृतवती । आत्मविनाशः प्रायश्चित्तस्य एकः उपायः आसीत् ।
  
  "वयं भवतः विश्वासं कुर्मः" इति डिनो अवदत् ।
  
  सा फ्लैशड्राइवं प्रविश्य विशालं पटलं पश्यन्ती क्रूरं स्मितं कृतवती । सा सर्वं यथाशीघ्रं धावितुं डिजाइनं कृतवती, अधुना पर्दायां यदा प्रॉम्प्ट् ज्वलति स्म तदा सर्वथा विलम्बः नासीत्:
  
  अनुवर्तते?
  
  धिक् सम्यक्।
  
  सा उपविश्य कार्यं प्रारभत। कीबोर्डः खरखरति स्म, तस्याः अङ्गुलीः स्फुरन्ति स्म, पटलः स्फुरति स्म। सा एकदा एव सर्वं अन्वेष्टुं वा अवगन्तुं वा न अपेक्षितवती-तत्र बहवः गीगाबाइट्-सूचनाः आसन्-अत एव सा ड्राइव्-लोड्-करणात् पूर्वं सर्वं यथासम्भवं अति-सुरक्षितं कृतवती सा लॉस एन्जल्सनगरे कतिपयानि अपतटीयखातानि अपि उद्घाटितवती, द्वे खातानि च उद्घाटितवती येषु ते शीघ्रमेव किञ्चित् नगदं निक्षेपयितुं शक्नुवन्ति । अवश्यं सा SPEAR इत्यत्र स्वसमयात् सर्वं स्मरति स्म; वेबस्य मृत्योः अनन्तरं यत् घटितं तत् एव प्रकरणस्य योगदानं दातुं शक्नोति ।
  
  इदानीं कृते तावड्री किन्तु अशुभदस्तावेजान् उपेक्ष्य स्ववित्तविषये ध्यानं दत्त्वा सा अङ्गुलीः, पटलं च सूचनायाः चक्रवाते परिणमयितवती डिनोः तालमेलं स्थापयितुं संघर्षं कुर्वती श्वसति स्म।
  
  "धिक्, अहं सोनिक-संस्थायां प्रतिभाशाली इति चिन्तितवान् । शर्तं स्थापयामि यत् त्वं तत् कण्टकं लघु गन्धं सर्वत्र शूटिंग् करोषि, हुम्?"
  
  "किं त्वं सोनिकं जानासि ? मास्टर सिस्टम् इत्यस्मात् वा मेगा ड्राइव् इत्यस्मात् वा? किं वयं सर्वे अस्य कृते अतितरुणाः न स्मः?"
  
  डिनो भ्रान्तः दृष्टः। "प्लेस्टेशन, मनुष्य। रेट्रो च श्रेष्ठम्" इति ।
  
  करिन् स्मितं कर्तुं बाध्यं कृत्वा शिरः कम्पितवती। "अहो, सर्वथा रेट्रो अस्ति, मनुष्य।"
  
  वित्तीयसञ्चिकायां गभीरं खनन्त्याः सा शीघ्रमेव खातासङ्ख्याः, क्रमणसङ्केताः, कील-आदेशाः च आविष्कृतवती । सा स्रोत-बैङ्कानि प्राप्नोत्, तेषु अधिकांशः समुद्रात् बहिः एव आसीत् । सा पञ्चसप्ततिभ्यः अधिकानि भिन्नानि विवरणानि प्राप्नोत् ।
  
  "अविश्वसनीय।"
  
  डिनो एकं कुर्सीम् उपरि आकर्षितवान्। "आम्, द्वयोः वृत्तान्तं स्थापयितुं मम कष्टं भवति। तौ च शून्यौ !"
  
  करिन् जानाति स्म यत् प्रत्येकं खातं परीक्षितुं तस्याः समयः नास्ति। तस्याः तत् छित्त्वा उत्तमं चयनं करणीयम् आसीत् । चतुरतापूर्वकं सा पूर्वमेव एकं सरलं कार्यक्रमं लिखितवती यत् सञ्चिकायाः माध्यमेन गत्वा सर्वाधिकसङ्ख्यायुक्तानि खातानि प्रकाशयिष्यति स्म । सा इदानीं तत् मुक्त्वा पञ्च सेकेण्ड् प्रतीक्षते स्म।
  
  त्रयः ज्वलन्तः नीलपट्टिकाः आशाजनकाः दृश्यन्ते स्म ।
  
  "त्वां पश्यामः।"
  
  प्रथमं खातं ज्वलितम्। केमैनद्वीपे आधारितं, अप्रयुक्तं, त्रिंशत् सहस्रं डॉलरस्य शेषं च दर्शितवान् । करिन् निमिषं कृतवान्। भवन्तः अवश्यमेव मजाकं कुर्वन्ति! सा जानाति स्म यत् वेब् अन्ते सेण्ट् जेर्मेन् इत्यस्य निधिस्य प्रमादपूर्वकं अनुसरणं कृत्वा सम्बन्धं विच्छिन्नवान् - सः एकः एव तत् गतः, अनिर्दिष्टः भवितुं च अन्त्यपर्यन्तं सेनायाः नियुक्त्यर्थं विशालं धनं व्ययितवान्, सः एकं अन्तिमं अनुग्रहं याचयितुम् सहस्राणि धनं दत्तवान्, - परन्तु सा न अपेक्षितवती यत् तस्य लेखाः एतावत् क्षीणाः भविष्यन्ति।
  
  सर्वथापि सा शीघ्रमेव पूर्वमेव उद्घाटितस्य स्थानीयस्य लॉस एन्जल्स-बैङ्क-खाते त्रिंशत् सहस्राणि प्रेषितवती ।
  
  इदं जोखिमपूर्णं, परन्तु यदि वयं त्वरयामः तर्हि धनं निष्कास्य स्वेन सह नेतुं शक्नुमः। यदि कश्चन खातेः गुप्तचर्याम् अकरोत्, यत् तस्य न्यूनशेषं दृष्ट्वा असम्भाव्यं इव भासते स्म, तर्हि ते तत् कर्तुं शक्नुवन्ति स्म, पूर्वं कस्यचित् ज्ञातुं शक्नुवन्ति ।
  
  सा अग्रिमलेखं प्रति गता, शेषं अशीतिसहस्रं डॉलरं दृष्टवती, एवं च श्रेयस्करम् इति स्वीकारणीयम् आसीत् । परन्तु सा अपेक्षिता कोटिरूप्यकाणां सदृशं किमपि नासीत्। तस्याः पार्श्वे डिनो मौनम् अभवत् । सा नगदं गृहीत्वा निःश्वासं धारयन् अन्तिमं बिलम् अपीडितवती ।
  
  धिक् । पञ्चदशसहस्राणि?
  
  सा अवशिष्टानि बिलानि पश्यितुं बाध्यतां प्राप्तवती, प्रायः एकलक्षत्रिंशत् सहस्राणि डॉलरस्य योगस्य अन्ते यावत् नगदं कृतवती । दुष्टं नासीत्, परन्तु आजीवनं गारण्टी प्रकारस्य धनं नासीत्। एतत् समयं गृह्णाति स्म, सा च अधिककालं यावत् सम्बद्धा भवितुं सावधाना आसीत्, परन्तु इदानीं कृते सामानस्य अभावेन अग्रिमपदं आवश्यकं जातम् ।
  
  सा अवदत्- "ब्लैकमेल-कृते भोजनम् ।
  
  "अहम् एतेन न प्रसन्नः अस्मि" इति डिनो अवदत् ।
  
  "कोऽस्ति इति अवलम्बते" इति करिन् अवदत् । "किं च कृतवन्तः। वयं यथार्थतया दुष्टान् हरामीन् उजागरयितुं शक्नुमः - सम्भवतः कस्यचित् नूतनविशेषज्ञजालस्थलेन - येषां विषये वयं किं कर्तुं शक्नुमः येषां विषये चर्चां कर्तुं शक्नुमः येषां कतिपयानि पौण्ड्-क्षयः भवितुम् अर्हति।"
  
  वू शिरः कम्पितवान्। "किम्?" - अहं पृष्टवान्।
  
  "कतिपयानि डॉलराः।त्सेन्टारिनोस्। वोङ्गा । धिक्, कुतः आरभ्यामः?"
  
  नूतनसञ्चिकायां नामानां बहवः पृष्ठानि आसन्, प्रत्येकं गाढवर्णेन, छायाचित्रं तिथिं च सहितम् । करिन् सूचीं अधः स्क्रॉल कृतवती। "सत्यम्, अस्तु, ते वर्णमालाक्रमेण सन्ति। न्यूनातिन्यूनं तत् किमपि। किमपि प्राधान्यं?"
  
  "अहं कञ्चन धनिकं न जानामि" इति डिनो अवदत् । "कस्यचित् ब्लैकमेलं करणं किमपि न।"
  
  "एतासु कानिचन नामानि अहं परिचिनोमि" इति वु अवदत् यदा करिन् आत्मविश्वासेन एसी पृष्ठं स्क्रॉल करोति स्म । "सेलिब्रिटीज।" क्रीडातारकाः। टीवी प्रस्तोतारः। देव, एषः वेब-युवकः कः आसीत्?"
  
  "सः कः आसीत्?" करिन् नवीनशक्त्या द्वेषः प्रज्वलितः इति अनुभवति स्म । "एकः दुष्टतमः, विस्मयकारी, शक्तिशाली च प्राणी यः अद्यपर्यन्तं जीवितः आसीत् । अवतारं दुष्टं ग्रहे प्रत्येकं जीवनं प्रभावितं कर्तुं समर्थः" इति ।
  
  "अधुना तेषु दम्पतीनां नामकरणं कर्तुं शक्नोमि" इति डिनो अवदत् ।
  
  "आम्, तत् कोऽपि कर्तुं शक्नोति स्म । परन्तु एते एव गदस्य अधः वयं स्थातुम् इच्छामः" इति ।
  
  करिन् स्वस्य प्रणाल्याः अग्निप्रावरणानि परीक्षितवती, अन्यः कोऽपि परितः स्नूपं करोति इति पूर्वसूचनाचिह्नानि अन्विष्य । किमपि कल्पनीयं नासीत्, परन्तु सा तावत् व्यर्था नासीत् यत् बहिः कोऽपि तस्याः अपेक्षया बहु चतुरः नास्ति इति विश्वासं कर्तुं शक्नोति स्म ।
  
  "समग्रं स्थानं पश्यन्तु" इति सा फ्लैशड्राइव् अपसारयन् अवदत् । "अस्माभिः साइट् बीतः एकदिनं वा सर्वं निरीक्षितव्यम् ततः वयं पश्यामः।"
  
  
  * * * ९.
  
  
  एतत् सर्वं तस्याः सावधानीपूर्वकं सज्जतायाः भागः आसीत् । यदि किमपि भ्रष्टं भवति, ते च दृश्यन्ते, गृहीताः, हता वा भवन्ति तर्हि तत् सज्जतायाः अभावात् न भविष्यति । करिन् स्वस्य पर्याप्तशस्त्रागारस्य प्रत्येकं युक्तिं, विशालबुद्धेः प्रत्येकं औंसं च तेषां रक्षणार्थं प्रयुक्तवती ।
  
  मम योजना च। मम लघु प्रतिशोधः।
  
  डिनो, वु, सा च मरुभूमिस्थं स्वगृहं त्यक्त्वा कुत्रापि न दृश्यमानस्य मध्ये प्राप्ते लघुकुटीरे एकान्तं कृतवन्तौ । सप्ताहान् यावत् विधिपूर्वकं अन्वेषणं कृतम्, परन्तु एकदा प्राप्ते, तत् बैकअप-आश्रयस्य आदर्शस्थानं जातम् । वू चतुर्विंशतिघण्टाः सीसीटीवीद्वारा गृहं पश्यन् व्यतीतवान् । करिन्, डिनो च लॉस एन्जल्सनगरं गतवन्तौ, धनस्य भण्डारं निष्कास्य यत् अवशिष्टं तत् अन्यत्र स्थापितवन्तौ, समये समये तस्याः जालस्य अग्निप्रावरणानि, तेषां विश्वसनीयतां, तेषां स्थितिं च परीक्षितवन्तौ वारं वारं सा न दृष्टवती यत् एतत् किमपि प्रकारेण परीक्षितम् इति ।
  
  विधिपूर्वकं सावधानीपूर्वकं च तथापि; तस्य एकमात्रः उपायः आसीत् यत् तेषां स्वतन्त्राः स्थातुं शक्नुवन्ति स्म ।
  
  गृहं प्रत्यागत्य पूर्णत्रिंशत् घण्टाः व्यतीताः आसन् । कतिपयानि अधिकानि जाँचानि कृत्वा करिन् पुनः फ्लैशड्राइव् इत्यनेन सह कार्यं कर्तुं सज्जा आसीत्।
  
  "भवता कॅमेरा-यंत्राणि परीक्षितानि वा?" - सा पृष्टवती।
  
  "आम्, केवलं कुरु।"
  
  केवलं कतिपय सेकेण्ड् यावत् समयः अभवत् ततः पुनः सा नामसूचीं स्क्रॉल कृतवती । ग इत्यस्य अनन्तरं अवश्यं D आगतः ।
  
  मेट् ड्रेकः सूचीयां नासीत् ।
  
  परन्तु SPEAR इत्यस्य कृते पृथक् विभागः आसीत् । ड्रेकस्य नाम सूचीयां आसीत् । एलिसिया माइल्स अपि तथैव आसीत् । हेडन् जे, मनो किनिमाका च सा अपेक्षितवती आसीत्। सा ब्रिजेट् मेकेन्जी इत्येतां दृष्टवती - आश्चर्यं नास्ति। लान्सेलोट् स्मिथः ? हम्म्म् । मै कितानो। लॉरेन् फॉक्स। योगी । रोचकं तत् अस्ति यत् थोर्स्टेन् डाहल् इत्यस्य सन्दर्भः नासीत् ।
  
  परन्तु करिन् ब्लेक् इत्यस्याः सन्दर्भः आसीत् ।
  
  सा क्षणं यावत् तं प्रेक्षमाणा, ततः इदानीं कृते तं उपेक्षितुं निश्चितवती । SPEAR-दलेन सह सम्बद्धाः अन्ये लिङ्काः प्रथमपृष्ठस्य अधः योजिताः च रक्षासचिवस्य Kimberly Crow; निकोलस् बेल् इत्यस्मै, बन्दी; तथा "परिवार/मित्राः" इति शीर्षकेण सम्पूर्णं उपमेनू ।
  
  धिक्, अयं वयस्कः वास्तवमेव तेषां उपरि नगरं गतः।
  
  दण्डः।
  
  प्रथमं क्लिक् केवलं नामस्य उपरि एव भवितुम् अर्हति स्म: Matt Drake.
  
  तस्याः दृष्टिः स्फुरति स्म, डुलति स्म, ततः विस्तारं कर्तुं आरब्धा; तस्याः नेत्राणि तश्तरीप्रमाणं विस्तृतानि अभवन् ।
  
  "फक् माम्" इति सा भयेन कुहूकुहूम् अकरोत् । "अहो। भाड़ में जाओ। अहम्।"
  
  
  अष्टाविंशतिः अध्यायः
  
  
  तत्र गमनात् बहुपूर्वं म्याट् ड्रेकः स्ट्रास्क् प्रयोगशालायाः हस्ताक्षरं दृष्टवान् । डल्लास्-नगरस्य बहिः अद्यापि एतत् एकं उच्छ्रितं भवनम् आसीत्, तस्य नील-श्वेत-शैलीयुक्तं 'S'-चिह्नं च संरचनायाः अत्यन्तं शीर्षे एव स्थापितं आसीत् । परन्तु तेषां यानानि शीघ्रं गच्छन्ति स्म, अचिरेण सः दृष्टवान् यत् अग्रे सम्पूर्णः भूभागः उद्घाटितः अस्ति ।
  
  स्ट्रास्क लैब्स् अमहत्त्वपूर्णः, मृदुः, चक्रस्य यष्टिः दृश्यते स्म, तत् च, निःसंदेहं, विचारः आसीत् । तस्य खिडकयः अभेद्याः आसन्, परन्तु बहवः आसन् । तस्य कारपार्कः सीसीटीवी-कैमराणां नीडेन आच्छादितः आसीत्, परन्तु तदेव जगत् आसीत् । कॅमेरा-यंत्राः कियत् उन्नताः, कियत् दूरं वा विस्तारिताः इति कोऽपि वक्तुं न शक्नोति स्म । कृशं बाधकं विहाय अन्यत् द्वारं नासीत् । तत्र सुरक्षा सर्वथा न दृश्यते।
  
  "अद्यापि किमपि उत्तरम्?" - इति डाहल् अपृच्छत्।
  
  हेडन् तस्याः नासिकासेतुम् चिमटितवान् । "मृतमौनम्" इति एव सा अवदत् ।
  
  ड्रेकः परिदृश्यस्य अध्ययनं कृतवान् । भवनस्य परितः, अग्रे, पूर्वदिशि च पार्किङ्गक्षेत्रं एल-आकारस्य आसीत् । पश्चिमदिशि तीव्रः तृणयुक्तः तटबन्धः आसीत् । न वेष्टनम्। सम्पूर्णः क्षेत्रः मुक्तयोजना आसीत् । तस्य परितः मार्गजालं धावति स्म, दशकशः लघुकार्यालयभवनानि, गोदामाः, पट्टिकामॉलाः च तत्समीपस्थं दृश्यं निर्मितवन्तः ।
  
  "पुलिसः" इति डाहल् अवदत् ।
  
  डीपीडी-अधिकारिणः पूर्वमेव घटनास्थले आसन्, मार्गस्य पार्श्वे क्षेत्रात् बहिः निरुद्धाः आसन् । हेडन् तेषां चालकान् समीपे एव पार्कं कर्तुं अवदत्, बहिः उत्प्लुत्य च गतः ।
  
  ड्रेकः शीघ्रं मम अनुसरणं कृतवान्।
  
  "किं यूयं किमपि दृष्टवन्तः ? किमपि?" हेडन् अपृच्छत्।
  
  पार्श्वभागयुक्तः लम्बोदरः अधिकारी उपरि पश्यति स्म। "भवन्तः यत् पश्यन्ति तत् अस्माकं अस्ति, महोदया। अवलोकनं कर्तुं, किमपि कार्यं न कर्तुं च आज्ञापिताः स्मः" इति ।
  
  हेडन् शापं दत्तवान्। "अतः अस्माकं कल्पना नास्ति यत् वयं किमर्थं स्वयमेव प्रविशामः। केवलं उन्मत्तस्य प्रतिज्ञा यत् यथाशक्ति दुष्टाः सन्ति।"
  
  एलिसिया स्कन्धं संकुचितवान्। "हाय, किं नूतनम् अस्ति?"
  
  "यदि तेषां बहिः जैविकं शस्त्रं वा जैविकं यन्त्रं वा अस्ति यत् विशेषतया अस्माकं सस्यानां नाशार्थं निर्मितम् अस्ति तर्हि अस्माकं विकल्पः नास्ति" इति डाहल् अवदत् ।
  
  "कथं च भवन्तः प्रस्तावन्ति यत् वयं अन्तः गच्छामः?"
  
  "अग्रे गच्छतु" इति डाहल् स्मितं कृत्वा अवदत् । "अन्यः कोऽपि उपायः अस्ति वा?"
  
  "न अस्माकं कृते" इति ड्रेकः अवदत् । "भवन्तः सज्जाः सन्ति वा?"
  
  "धिक्" इति एलिसिया गुञ्जितवती । "आशासे भवन्तौ हस्तं न धारयिष्यतः।"
  
  हेडन् तेषां याचितवस्तूनि याच्य दत्तवान्। ड्रेकः स्वस्य गैस-मास्कं गृहीत्वा तत् धारितवान् । प्रयोगशालायां कोऽपि जोखिमः नासीत् ।
  
  ततः ड्रेकः तृणयुक्तं तटबन्धं स्खलितवान्, अधः एकं खातेः उपरि कूर्दित्वा पार्किङ्गक्षेत्रे प्रविष्टवान् । प्रायः चत्वारिंशत् यानानि सर्वत्र विकीर्णानि आसन्, विविधवयसः, स्वच्छतायाः च सामान्याः वाहकाः । असामान्यं किमपि नास्ति। तस्य पार्श्वे डाहल्, तस्य दक्षिणे एलिसिया, मे च दौडं कृतवान् । ते पूर्णतया सज्जाः आसन्, तेषां शस्त्राणि च सज्जानि आसन्। ड्रेकः दुष्टतमम् अपेक्षितवान्, परन्तु इदानीं कृते यत् तान् अभिनन्दितवान् तत् सर्वं भयानकं मौनम् एव आसीत् ।
  
  "किं भवन्तः मन्यन्ते यत् सूचना अन्यदलेषु प्राप्ता अस्ति?" किनिमका परिधिं परितः अवलोकितवान्। "यदि एतेषु केषुचित् देशेषु एतादृशाः जैविकशस्त्राणि अत्र सन्ति, अस्मिन् प्रयोगशालायां दुर्बलाः इति वायुः प्राप्यते तर्हि वयं आक्रमणस्य सामनां कर्तुं शक्नुमः । तथा च स्ट्रास्क् फोर्ट् सिल् इत्यस्मात् बहु न्यूनसुरक्षितः अस्ति" इति ।
  
  "अन्यदलानि?" लॉरेन् संचारकस्य अन्तः निःश्वसति स्म। "आदेशस्य रिकार्डिङ्गं प्रतिबन्धं विना प्रसारितम् इति मम चिन्ता अस्ति। यत् च शित्-तूफानः सम्यक् प्रचलति इति" इति ।
  
  किनिमाकी मुखं विशालं मण्डलं जातम् । "ऊऊह।"
  
  ड्रेकः डाहल् च कारयोः मध्ये युक्तिं कृत्वा सर्वेषु खिडकेषु दृष्टिम् अस्थापयन् अग्रे गतवन्तौ । न किमपि चलितम्। अन्तः कोऽपि अलार्मः न ध्वनितवान् । ते मुख्यप्रवेशं प्रति गच्छन्ति मार्गाणि प्राप्य तानि लघुजालकानि अपि अन्धकारमयानि इति दृष्टवन्तः ।
  
  "यदि अहम् अत्र प्रसवम् अकरोमि" इति डाहल् अवदत् । "अहं तत्क्षणमेव कल्पयिष्यामि यत् एषा साधारणी प्रयोगशाला नासीत्।"
  
  "आम्, मित्रम्। सदैव सुन्दरं किञ्चित् स्वागतं भवति" इति ।
  
  डाहल् द्वारस्य हस्तकं प्रयतितवान्, आश्चर्यचकितः च दृष्टवान् । "अनलॉक्ड्" इति ।
  
  ड्रेकः हेडन् इत्यस्य आज्ञां आदेशं च प्रतीक्षते स्म । "गच्छ।"
  
  दृष्टिं प्रतिबन्धयन् गैस-मास्कं कृत्वा सः पश्यति स्म यत् डाहल् द्वाराणि विस्तृतानि उद्घाटयति स्म, ततः अन्तः स्खलति स्म । ड्रेकः शत्रून् अन्विष्य स्वस्य नूतनं एच्.के. प्रथमं तेषां दृष्टं स्वागतकक्षस्य समीपे पृष्ठतः गलियारेषु च शयिताः शवः आसन् ।
  
  "उपवासः"। डाहल् प्रथमस्य समीपं धावितवान्, एलिसिया इत्यनेन आच्छादितः । माई द्वितीयस्य समीपं धावितवती, ड्रेकेन आच्छादिता। स्वीडिशः शीघ्रं स्वस्य नाडीं परीक्षितवान् ।
  
  "ईश्वरस्य धन्यवादः" इति सः अवदत् । "सा जीवति" इति ।
  
  "अयं च" इति मै पुष्टिं कृत्वा पीडितेः पलकं उत्थापितवती । "अहं मन्ये सः मादकद्रव्येण पीडितः आसीत्। सुप्तवायुः, यत्किमपि आडम्बरपूर्णं पदं वा वदन्ति" इति ।
  
  हेडन् स्वेन सह गैस-वाष्प-धूम-विज्ञापकं वहति स्म । "एतत् किमपि तत्सदृशम् अस्ति। अविषाक्तः । न घातकः। कदाचित् तान् निद्रां कर्तुं किमपि लघु?"
  
  "वोड्का शस्त्ररूपेण परिणतम्" इति एलिसिया मुखौटेन विकृता स्वरं अवदत् । "तत् पर्याप्तं स्यात्।"
  
  केन्सी तां शनैः शनैः शिरः कम्पयन् अवलोकितवती।
  
  "किं पश्यसि ब्रिजेट्?"
  
  "अच्छा, न्यूनातिन्यूनम् एतेन मुखौटेन अहं भवन्तं न क्षिप्त्वा पश्यितुं शक्नोमि।"
  
  "गैसः द्रुतगतिना कार्यं कुर्वन् पूर्णकवरेजयुक्तः वायुः आसीत् अवश्यम्" इति हेडन् अवदत् । "कथं नरकं ते तत् कृतवन्तः?"
  
  "वेण्ट्स्" इति लॉरेन् अवदत् । "तापनव्यवस्था, वातानुकूलनयंत्रम्, तत्सदृशं किमपि। यद्यपि, सम्भवतः, कुत्रचित् स्वप्रयोगशालासु निरुद्धाः वैज्ञानिकाः सन्ति । सुविधायाः प्रकारं दृष्ट्वा प्रत्येकं प्रयोगशाला वा भण्डारणसुविधा वा मुख्यनोड्-सङ्गणकेन सह न सम्बद्धा भविष्यति" इति ।
  
  "ठीकम्" इति हेडन् अवदत् । "तर्हि किमर्थम् ? सर्वं दण्डं निद्रां कृत्वा ते किं प्राप्तवन्तः?"
  
  तेषां वार्तालापे एकः नूतनः स्वरः भग्नः, न तु संचारव्यवस्थायाः माध्यमेन, अपितु केनचित् प्रकारेण लाउडस्पीकरव्यवस्थायाः माध्यमेन यः सम्भवतः सम्पूर्णं भवनं आच्छादितवान्
  
  "त्वम् अत्र असि वा ? शेषे किम् ? अहो साधु। तदा वयं प्रायः द्वादशसेकेण्ड् मध्ये आरभुं शक्नुमः" इति ।
  
  द्वारं पश्यन् ड्रेकः शीघ्रं परिवृत्तः । लॉरेन् इत्यस्याः स्वरः संचारकस्य ज्वार-भाटा इव व्याप्तः ।
  
  "वयं समीपं गच्छामः! अहं मन्ये इजरायलीयाः। अधुना एव भङ्गं कुर्मः। स्वीडिशाः च!"
  
  "यदि कदापि एतादृशं स्थानं आसीत् यत्र बन्दुकयुद्धं न भवति स्म..." इति एलिसिया सूचितवती ।
  
  गोलीकाण्डः आरब्धः एव अस्ति; डल्लास्-नगरस्य पुलिसाः घुसपैठिनः पन्थाने आसन् इति न संशयः । तदपि अविश्वसनीयतया शीघ्रमेव आक्रमणं जातम् । ड्रेकः पूर्वमेव प्रकोष्ठं गत्वा स्वस्य संचारकेन सह सम्बद्धः आसीत्, आपत्कालीननिरोधसङ्केतं याचते स्म यत् अधिकांशं आन्तरिकद्वाराणि उद्घाटयिष्यति स्म तस्मिन् क्षणे प्रथमद्वारपङ्क्तौ पृष्ठतः विशालः खिडकीपङ्क्तिः विस्फोटितवती, ग्रेनेड्-इत्यनेन त्रिगुण-काचस्य शीघ्रं नाशः कृतः । ड्रेकः क्षुरतीक्ष्णं शरापेनेल् घातकेन, अनिवारणीयेन तरङ्गेन विस्फोटं कृत्वा कक्षेषु प्रक्षिप्तं दृष्टवान् । प्रत्येकं पृष्ठे निहिताः खण्डाः। आन्तरिकविभाजनं कार्यालयस्य खिडकयः अपि भग्नाः अथवा पतिताः सन्ति । ड्रेकः बन्दुकं द्वारेषु निदर्शितवान् ।
  
  लॉरेन् इत्यस्य स्वरः : "द्वौ, त्रयः, पञ्च, अष्टौ, सप्त।"
  
  सः शीघ्रं ओवरराइड् कोड् प्रविष्टवान्, ततः तस्य माध्यमेन धावितवान्, तदनन्तरं शेषः दलः । सर्वत्र शरीराणि आसन्, सुप्तवायुना अचेतनानि।
  
  "किं अस्माकं कृते मुखौटं उद्धर्तुं सुरक्षितम् अस्ति?" इति पृष्टवान्।
  
  हेडन् वायुगुणवत्तायाः निरीक्षणं कृतवान् । "अहं तत् न अनुशंसयामि। आम्, इदानीं स्पष्टं, परन्तु यः कोऽपि गैसस्य प्रवर्तनं कृतवान् सः पुनः कर्तुं शक्नोति स्म" इति ।
  
  "दुष्टतमेन सह" इति डाहल् अपि अवदत् ।
  
  "धिक् अस्ति"।
  
  मुखौटाधारिणः आकृतयः प्रविशन्तः दृष्ट्वा ड्रेकः अग्निप्रहारं कृतवान् । पञ्च एकदा, अतः ते सम्भवतः रूसीजनाः आसन्, स्वगोलिकाभ्यः मुक्ताः भूत्वा मार्गे कस्य दुःखं ददति इति चिन्तां न कुर्वन्ति स्म । ड्रेकः एकं वेस्ट् उपरि प्रहारं कृतवान्, शेषाः पलायिताः।
  
  "अहं मन्ये वयं विश्वासेन वक्तुं शक्नुमः यत् रूसीदलं सर्वकारीयप्रतिबन्धेषु नास्ति। न कश्चित् सम्यक् मनसा सर्वकारः एतत् स्वीकुर्यात्" इति ।
  
  किनिमाका विहसति स्म। "वयम् अत्र रूसीजनानाम् विषये वदामः मित्र। कठिनं वक्तुं शक्यते।"
  
  "यदि च ते मन्यन्ते यत् ते तस्मात् मुक्ताः भवितुम् अर्हन्ति" इति केन्जी अवदत् । "इजरायलाः अपि।"
  
  ड्रेकः मेजस्य पृष्ठतः शरणं प्राप्तवान् । अस्य कार्यालयानां आन्तरिकचक्रव्यूहस्य परिधिं परितः विभाजनं सर्वोत्तमरूपेण क्षीणम् आसीत् । तेषां गतिः अवश्यं भवति।
  
  सः गच्छन् एलिसिया मे च कृते क्षोभं कृतवान् । "लॉरेन्" इति सः अवदत् । "किं वयं जानीमः यत् जैविकशस्त्राणि कुत्र सन्ति?"
  
  "अत्र न। परन्तु सूचना आगच्छति" इति ।
  
  ड्रेकः मुखं विस्मयम् अकरोत् । सम्भवतः हत्याराः नौकरशाहाः जीवनव्ययस्य राजस्वस्य विरुद्धं तौलितवन्तः । हेडन् अतीतं धक्कायति स्म। "गभीरतरं गच्छतु" इति सा अवदत् । "तथा भविष्यति" इति ।
  
  रूसीजनाः आन्तरिककार्यालयेषु गोलीकाण्डं कृतवन्तः । गोलिकाभिः काचकाचचर्मं विदारितम्, येन पटलाः पतिताः, सर्वत्र एल्युमिनियम-अङ्गुष्ठाः च उड्डीयन्ते स्म । ड्रेकः शिरः न उत्थापितवान्। हेडन् अग्रे सरति स्म।
  
  ड्रेकः मलिनमण्डपानां मध्ये अवलोकितवान् । "तेषु मम दृष्टिः प्राप्तुं न शक्नोमि।"
  
  डाहल् भिन्नदृष्ट्या उपविष्टवान् । "अहं शक्नोमि"। सः अग्निम् अयच्छत्; सः पुरुषः पतितः, परन्तु डाहल् क्रूरतया शिरः कम्पितवान् ।
  
  "वेस्ट्।" अद्यापि पञ्च बलवन्तः" इति ।
  
  लॉरेन् आह्वानस्य समाप्तिम् अकरोत्। "सूचनायाः एकः अंशः एव, जनाः। यः आदेशः स्लीपर एजेण्टं मुक्तवान् सः निश्चितरूपेण भवनस्य अन्तः एव आगतः" इति ।
  
  "प्राप्तम्" इति हेडन् अवदत् । "लॉरेन्, स्वीडिशाः कुत्र सन्ति?"
  
  मौनम् तर्हि : "ते यथा प्रविष्टाः तस्मात् भवनस्य परतः वदामि, भवतः प्रति सीधा गच्छन्।"
  
  "धिक्, तर्हि प्रथमं केन्द्रबिन्दुं प्राप्तुं आवश्यकम्। एषः एव निम्नस्तरस्य अधः मार्गः इति कल्पयित्वा लॉरेन्?"
  
  "आम्, परन्तु जैविकशस्त्राणि कुत्र सन्ति इति अद्यापि वयं न जानीमः।"
  
  "तत्र अधः अस्ति" इति हेडन् अवदत् । "अन्यत्र संग्रहीतुं तेषां मूर्खता भवितुमर्हति स्म।"
  
  ड्रेकः डाहलं प्रति शिरः उन्नमयितवान् । "भवन्तः कुशलाः सन्ति वा?"
  
  "निश्चयेन। परन्तु यथा भवता पूर्वं उक्तं, कोऽपि सर्वकारः एतत् आक्रमणं अधिकृतं न करिष्यति स्म" इति ।
  
  "अधुना भवन्तः मन्यन्ते यत् स्वीडिशाः स्वतन्त्रतया कार्यं कुर्वन्ति?"
  
  डाहल् भ्रूभङ्गं कृतवान्, परन्तु किमपि न अवदत्। तस्मिन् समये किमपि सम्भवम् आसीत्, आधुनिकमूलसंरचनायाः अद्यतनः आदेशः अद्यापि प्रचलति इति नूतनं प्रकाशनम् अपि सम्पूर्णे पृष्ठे प्रश्नचिह्नानि स्थापयति स्म ते अस्माकं पुरतः कति पदानि सन्ति ?
  
  चतुर्थं च? यदि क्षुधा भवन्तं न आक्रमयति तर्हि मृत्युः भविष्यति!
  
  ड्रेकः आवर्त्य । किनिमाका कार्यालयस्य दूरभागं गत्वा बाह्यभित्तिं निपीडितवान्, तदनन्तरं स्मिथः अपि अन्तः केन्द्रे समागच्छन्ति स्म हेडन्, माई, योर्गी च मध्यभागे एव गतवन्तः । ड्रेकः रूसीजनानाम् भूमौ पिन कर्तुं शूट् इत्यस्य पश्चात् शॉट् इत्यस्य प्रहारं कृतवान् । केन्जी तेषु कङ्कणं कृतवान्, पिस्तौलं गृहीत्वा, परन्तु तथापि क्रूरः दृश्यते स्म । दरिद्रा बालिका स्वस्य कटनं गम्यते स्म।
  
  ड्रेकः मुक्तयोजनायाः कार्यालयक्षेत्रस्य अन्ते प्राप्तवान् । हेडन् पूर्वमेव तत्र आसीत्, लिफ्ट-तटं प्रति गच्छन्तं मुक्तस्थानं परितः पश्यन् ततः परं कार्यालयानां अन्यत् विशालं क्षेत्रं च पश्यति स्म । तत्र कुत्रचित् स्वीडिशदेशिनः आसन् ।
  
  "अहं भवद्भ्यः दुर्वार्ता दातुं द्वेष्टि" इति लॉरेन् तेषां कर्णेषु अवदत् । "किन्तु इजरायलीयाः अपि केवलं भङ्गं कृतवन्तः। एषः युद्धक्षेत्रः अस्ति । त्वं तत्र भवितुं शापितः भाग्यशाली असि। " इति ।
  
  अधुना केन्सी पुनः आगतः। "इजरायल-देशवासिनां सर्वकारस्य समर्थनम् अस्ति इति मम गम्भीरः शङ्का अस्ति । परन्तु एतानि विशेषबलानि इति मम विश्वासः। किं भवतः किमपि समर्थनं नास्ति?"
  
  "मम मार्गे।" तेन पूर्णा नौका। एते दलाः पश्चात् कथं तस्मात् बहिः गन्तुं अपेक्षन्ते इति मम कल्पना नास्ति" इति ।
  
  "भवन्तः एतत् न विश्वसन्ति" इति केन्सी अवदत् । "सदैव मार्गः भवति । अत्र भवद्भिः पीडितान् सुरक्षितान् स्थापयितुं आरब्धव्यम्। तेभ्यः आवश्यकं साहाय्यं दत्त्वा" इति ।
  
  हेडन् पुनः आगतः। "क्षम्यतां, अहम् अद्यापि एतत् सहमतः भवितुम् न शक्नोमि । वयं किं व्यवहारं कुर्मः इति न जानीमः। वयं न जानीमः यत् आदेशः अधिकं घातकं किमपि मुक्तुं शक्नोति वा।"
  
  "किं तत् तान् बहिः आनेतुं कारणं न भवति?"
  
  "आदेशः इच्छति स्यात् यत् अस्माभिः तथैव करणीयम्। द्वाराणि उद्घाटयन्तु" इति ।
  
  "म्म्म्, बन्धु" इति एलिसिया अवदत् । "कश्चन मूर्खः पूर्वमेव खिडकयः उद्घाटितवान् अस्ति।"
  
  हेडन् तस्य विषये चिन्तितवान्। "धिक्, त्वं सम्यक् वदसि, परन्तु एतेन केवलं दुर्गतिः एव भवति। किं यदि आदेशस्य युक्तिः सम्पूर्णे डल्लास्-नगरे किमपि घातकं मुक्तं कर्तुं भवति?
  
  ड्रेकः लिफ्टं दृष्ट्वा दृष्टिपातं कृतवान्। "अस्माभिः ज्ञातव्यं यत् चोदनीयं जैवशस्त्रं कुत्र अस्ति।"
  
  रूसीदलस्य उपरि गोलिकानां विस्फोटः जातः, येन तत् विविधपटलैः निर्मितं "पेपियर-माचे" इति परिणतम् । लेखनसामग्री वायुना उड्डीयत: पेन्सिलस्य समुच्चयः, दूरभाषः, कागदस्य सम्पूर्णः राशः।
  
  दलं अवतरितम् अस्ति।
  
  लॉरेन् इत्यस्याः स्वरः कष्टेन एव श्रूयते स्म । "उपस्तरः चतुर्थः, प्रयोगशाला 7. तत्रैव अस्ति। शिघ्रेन कुरु!"
  
  
  नवविंशतिः अध्यायः
  
  
  स्वीडिश-देशस्य विरुद्धं कवचरूपेण लिफ्ट-पङ्क्तिं प्रयुज्य SPEAR-दलेन इस्पात-द्वाराणि प्रति दौडं कुर्वन्तः रूसी-जनानाम् उपरि निरन्तरं अग्निः प्रज्वलितः हेडन्, जॉर्जी च मुक्तौ अभवताम्, किनिमाका, स्मिथः च स्वीडिश-देशस्य परिचर्याम् अकरोत्, शेषः दलः रूसी-जनानाम् उपरि केन्द्रितः आसीत् ।
  
  हेडन् SL4 इति लेबलं बटनं नुदति स्म ।
  
  यदि लिफ्टाः ध्वनितवन्तः तर्हि प्रचण्डगोलीकाण्डस्य कारणेन शब्दः नष्टः आसीत् । ड्रेकः बकं कृतवान्, परन्तु शत्रुः अद्यापि अग्निम् प्रत्यागत्य अग्रे क्रन्दितुं समर्थः अभवत्, मेजस्य परमेजस्य परं परितः गत्वा तेषां पृष्ठतः आच्छादनार्थं दृढतरवस्तूनि उपयुज्यते स्म तदापि एकः पुरुषः शिरसि गोलीं कृत्वा पतितः । अन्यः पक्षयुक्तः वेदनायाम् आक्रोशितवान्, अपरः पादे विदारितः । तथापि ते आगताः।
  
  धातुद्वाराणां उपरि प्रकाशाः ज्वलन्ति स्म ततः ते उद्घाटिताः अभवन् । हेडन् कूर्दितवान्, शेषः दलः अपि तदनन्तरं अगच्छत् । तेषां कृते कठिनम् आसीत्, परन्तु ते तत् पारं कृतवन्तः ।
  
  ड्रेकः तयोः मध्ये हाङ्गकाङ्गदेशस्य डाहल् इत्यस्य विरुद्धं निपीडितः आसीत् ।
  
  एलिसिया तस्य पृष्ठे स्वस्य हनुमत्पादं आश्रितवती। "कः नरकः सः मम पृष्ठतः अस्ति ? भ्रमणशीलाङ्गुलीभिः सह ?
  
  "अहमेव" इति । केन्जी कूजति स्म यदा कठिनं स्थानं तान् निपीडयति स्म, चतुर्थस्तरं यावत् वेगं गच्छति स्म तदा गतिस्य स्थानं न त्यक्त्वा। "किन्तु मम हस्ताः मम कण्ठे फसन्ति। आश्चर्यवत् मम अङ्गुलयो अपि तत्र सन्ति" इति । सा तान् क्षोभयति स्म।
  
  एलिसिया गतिं अनुभवति स्म । "अच्छा, कश्चन मम गदस्य उपरि किमपि अटत् । न च कदलीफलम्" इति ।
  
  "अहो, अहमेव" इति योर्गी अवदत् । "अच्छा, एतत् मम बन्दुकम् अस्ति।"
  
  एलिसिया भ्रूम् उत्थापितवती। "भवतः बन्दुकं, किम्?"
  
  "मम बन्दुकम्। मम बन्दुकं, तदेव मम अभिप्रायः।"
  
  "किं पूर्णतया चार्जितम् अस्ति?"
  
  "एलिसिया..." इति ड्रेकः चेतवति स्म ।
  
  "म्म्म्, आम्, तथैव भवितुमर्हति।"
  
  "तर्हि अहं न चलितुं श्रेयस्करम्। इदानीं एतादृशे निरुद्धे अन्तरिक्षे कार्यं कर्तुं न इच्छामः किम्?"
  
  दिष्ट्या यदा केन्सी सारगर्भितं उत्तरं दातुं प्रवृत्ता इव दृश्यते स्म तदा एव लिफ्टः स्थगित्वा आगमनस्य शब्दं कृतवान् । द्वाराणि उद्घाटितानि, दलं व्यावहारिकरूपेण गलियारे बहिः पतितम्। ड्रेकः भित्तिषु चिह्नं अन्वेषितवान् । अवश्यं तत्र किमपि नासीत् ।
  
  "लैब ७ कुत्र अस्ति?"
  
  "दक्षिणं गच्छतु, तृतीयद्वारं सह" इति लॉरेन् अवदत् ।
  
  "परिपूर्णम्"।
  
  डाहल् अग्रे गतः, अद्यापि सावधानः, परन्तु आत्मविश्वासयुक्तः इव । तर्जनं बहुधा अधिकं आसीत्, परन्तु ड्रेकः कदापि क्षणं यावत् तेषां अत्र भवितुं कारणं न विस्मरति स्म । अन्तिमन्यायस्य क्रमः। तेषां किं अन्यत् योजना अस्ति ?
  
  योर्गी वायुं श्वसन् मुखौटं उद्धृतवान्। केन्सी नियमभङ्गं कृत्वा तस्मिन् सम्मिलितवती, ततः स्मिथः अपि तस्य अनुसरणं कृतवान्, हेडन् इत्यस्मै असहायरूपेण बाहून् उपरि क्षिपन्त्याः रिक्तं दृष्टिपातं कृतवान् ।
  
  "विद्रोहिणः" इति डाहल् गमनं निरन्तरं कुर्वन् अवदत् ।
  
  "अहं भ्रष्टाः वदामि" इति केन्जी अवदत् । "श्रेष्ठं ध्वन्यते।"
  
  सा तस्य पार्श्वे स्थितवती।
  
  "यदि अहं तावत् सम्यक् अनुशासितः न स्याम् तर्हि अहं भवद्भिः सह सम्मिलितः भवेयम्।"
  
  "चिंता मास्तु। अस्मिन् विषये वयं कार्यं कर्तुं शक्नुमः" इति ।
  
  ड्रेकः तां पृष्ठभागे धक्कायति स्म । "भवन्तः जानन्ति यत् सः निजीविद्यालयं गतः, किं न केन्ज? त्वं तं कदापि न भङ्गयिष्यसि" इति ।
  
  "मोसादस्य स्वकीयाः पद्धतयः सन्ति।"
  
  डाहल् स्वस्य स्कन्धस्य उपरि अवलोकितवान्। "किं भवन्तौ निःशब्दौ भविष्यतः ? अहं एकाग्रतां प्राप्तुं प्रयतमानोऽस्मि।"
  
  "पश्यतु मम अभिप्रायः?" ड्रेकः अवदत्।
  
  "किं प्रति ध्यानं ददातु?" एलिसिया पृष्टवती। "एकतः चतुःपर्यन्तं सङ्ख्या?"
  
  "अत्र वयं स्मः" इति डाहल् अवदत् । "प्रयोगशाला ७" ।
  
  "किं त्वं स्वयमेव सर्वं गणयसि तोर्स्टी ? तिष्ठतु, अहं मन्ये मम कुत्रचित् स्टिकरः अस्ति।"
  
  हेडन् अग्रे धक्कायति स्म। "निर्माणं जनाः। पश्चात् पश्यतु। उभयतः लिफ्टं पश्यन्तु। मम जैवशस्त्रेण सह सम्बद्धं कर्तुं दूरभाषे लॉरेन् इत्यस्य आवश्यकता अस्ति, प्रयोगशालायाः अपि आवश्यकता अस्ति यत् सुरक्षिता भवेत्। किं भवन्तः तत् कर्तुं शक्नुवन्ति इति मन्यन्ते?"
  
  विरामं विना विकीर्णाः स्थानं गृहीतवन्तः । ड्रेक-हेडेन्-योः स्वयमेव प्रयोगशालायां प्रवेशः करणीयः आसीत् । ते प्रथमं बाह्यकार्यालयं प्रविष्टवन्तः, यत् सामानैः परिपूर्णम् आसीत्, प्रत्येकं उपलब्धं पृष्ठं सर्वविधसाधनैः आच्छादितम् आसीत् । ड्रेकस्य कल्पना नासीत् यत् ते किम् इति, परन्तु ते महत्त्वपूर्णाः महत् च दृश्यन्ते स्म ।
  
  काचभित्तिपृष्ठे एकः अन्तः सुरक्षितः कक्षः आसीत् ।
  
  "लॉरेन्" इति सः अवदत् । "प्रयोगशाला ७ द्वौ कक्षौ स्तः । बाह्याभ्यन्तरम् । अन्तर्भागः सम्भवतः रसायननियन्त्रणकक्षः अस्ति यस्य सीलीकरणं मुक्तं च कर्तुं शक्यते" इति ।
  
  किमपि न। संचारः विच्छिन्नः आसीत् ।
  
  ड्रेकः हेडन् इत्यस्मै प्रेक्षमाणः आसीत् । "किं द-" ।
  
  "क्षम्यतां, मट्ट्। हेडन्। प्रयोगशालाः सर्वदा आवृत्ति-कवचयुक्ताः भवन्ति, अतः संकेताः अन्तः बहिः च गन्तुं न शक्नुवन्ति । प्रयोगशाला ७ शेषसुविधाभ्यः भिन्नस्तरस्य अस्ति, अतिरिक्तसुरक्षां निष्क्रियं कर्तुं अस्माकं किञ्चित् समयः अभवत्" इति ।
  
  "चिन्ता मा कुरु" इति हेडन् अवदत् । "कुत्र गन्तव्यम्?"
  
  "अन्तः कक्षः। तत्र काचमन्त्रिमण्डलं भवेत्। किं त्वं एतत् पश्यसि?"
  
  ड्रेकः विशालं काचभित्तिं प्रति अगच्छत् । "आम्। दूरकोणे एव" इति ।
  
  "जैविकशस्त्राणि स्पष्टतया शस्त्रसदृशानि न भवन्ति । काफीकुम्भप्रमाणस्य कनस्तरस्य अन्तः संग्रहणीयम् । PD777 इति कोडेन अस्य परिचयः कर्तुं शक्यते । तत् प्राप्तम्?"
  
  "विदित"। सः द्वारसङ्केतपटलं गत्वा ओवरराइड् कोडं मुष्टिपातं कृतवान् । "किमपि न"। सः निःश्वसति स्म। "अस्मिन् कक्षे भिन्नः कोडः भवितुम् अर्हति वा?"
  
  "अहं ज्ञास्यामि। समस्या अस्ति यत् सर्वे आधिकारिणः, तकनीकिणः, प्रयोगशालासहायकाः च तत्र भवता सह सुप्ताः सन्ति" इति ।
  
  "रूसी, स्वीडिश, इजरायली च न वक्तव्यम्। शिघ्रेन कुरु"।
  
  हेडन् दलेन सह परामर्शं कुर्वन् ड्रेकः शृणोति स्म । सर्वं शान्तम् आसीत्, विचित्ररूपेण एवम्। स्मिथः तदा स्वस्य comm मार्गेण गुर्गुरितवान्।
  
  "पूर्वसोपानस्य गतिः । अत्र आगच्छन्ति!"
  
  "पश्चिमे मया गतिः ज्ञाता" इति मे अवदत् । "शिघ्रेन कुरु"।
  
  "तानि लिफ्टाः धारयन्तु" इति हेडन् अवदत् । "अस्माकं तेषां आवश्यकता अतीव शीघ्रमेव भविष्यति।"
  
  ड्रेकः काचस्य माध्यमेन शूटिंग् कर्तुं चिन्तितवान् । न संशयः गोलिकारोधकं सम्भाव्यं भयङ्करं च स्यात् । बाह्यकक्षे परीक्षणनलिकाभिः, कनस्तरैः च पूरिताः काचमन्त्रिमण्डलानि अपि आसन् येषु किमपि संख्यायां विषाणि भवितुं शक्नुवन्ति स्म ।
  
  लॉरेन् नूतनं कोडं उद्घोषितवान्। ड्रेकः तं मुष्टिप्रहारं कृतवान्। द्वारं उद्घाटितम् अभवत् । सः कक्षस्य दूरान्तं प्रति धावित्वा आलमारीम् उद्घाट्य कनस्तरं अन्वेष्टुं आरब्धवान् । हेडन् पृष्ठतः अवशिष्टः आसीत् । पृष्ठं आच्छादयन् प्रत्येकं दलस्य सदस्यः परं दृष्टिगोचरं करोति ।
  
  ड्रेकः कनस्तरस्य अनन्तरं कनस्तरस्य माध्यमेन गतः। प्रत्येकं कृष्णवर्णानां, गाढानां अक्षराणां, संख्यानां च छापः आसीत्, ते च क्रमात् बहिः आसन् । एकं निमेषं व्यतीतम्। स्मिथः सोपानं उपरि अग्निम् उद्घाटितवान्, मे अपि कतिपयसेकेण्ड् अनन्तरं तथैव अकरोत् । युद्धे ग्रेनेड् प्रेषयितुं कोऽपि मूर्खः न भवेत् इति प्रार्थयन्तः तेषां उपरि आक्रमणं कृतम् ।
  
  "विदित!"
  
  सः तत् पात्रं उद्धृत्य, तस्मिन् न्यूनातिन्यूनं अमेरिकां नाशयितुं शक्नोति इति जैविकं शस्त्रं अस्ति इति स्मर्तुं अर्धसेकेण्ड् यावत् समयं गृहीतवान्, तस्य बाहुस्य अधः निक्षिप्तवान् च "गन्तुं समयः अस्ति"।
  
  एकत्वेन समन्विताः सन्तः निवृत्तिम् आरब्धवन्तः । मे, स्मिथ च सोपानं यावत् ड्रेकः हेडेन् च प्रकोष्ठं न प्राप्तवन्तौ तावत् यावत् आच्छादितवन्तौ, ततः योर्गी, डाल् च तान् आच्छादितवन्तौ । एलिसिया लिफ्टस्य बटनं नुदति स्म तदा मे स्मिथः च शीघ्रमेव पश्चात्तापं कृतवन्तौ ।
  
  द्वाराणि तत्क्षणमेव उद्घाटितानि।
  
  "वेगतरम्!" - माई शीघ्रं कोणे परितः प्रकटितवती उद्घोषयति स्म। "ते मम पृष्ठतः कतिपयानि सेकण्डानि सन्ति।"
  
  सा तान् भूमौ पिनयित्वा अग्निं प्रत्यागच्छत्।
  
  स्मिथः भिन्नं मार्गं स्वीकृतवान्, इदानीं डाहल् इत्यनेन आच्छादितः, उभौ पुरुषौ द्वाराणि प्रति निवृत्तौ ।
  
  ततः च सङ्केताः ध्वनितुं आरब्धाः, एकः प्रबलः शृङ्गसदृशः गर्जनः यः कर्णान् पूरितवान्, इन्द्रियाणि च अतिचालने प्रेषितवान्।
  
  "किं नरकं एतत्?" ड्रेकः क्रन्दितवान्।
  
  "नहि। अहो न!" लॉरेन् प्रतिक्रन्दितवान्। "ततः बहिः गच्छतु। अधुना ततः बहिः गच्छतु! ते केवलं व्यवस्थायां किमपि मुक्तवन्तः" इति । सा विरमति स्म। "अहो देव... सारिन् अस्ति।"
  
  प्रकोष्ठस्य छतौ, लिफ्टस्य पार्श्ववायुभिः च पूर्वमेव प्रवहति स्म ।
  
  
  त्रिंशोऽध्यायः
  
  
  ड्रेकः सारिन् इति नामस्य उल्लेखेन प्रारम्भिकं भयतरङ्गं दमितवान् । सः जानाति स्म यत् एतत् घातकं अस्ति। अहं जानामि स्म यत् एतत् सामूहिकविनाशस्य अस्त्रं मन्यते । सः जानाति स्म यत् स्मिथः, योर्गी, केन्जी च स्वस्य मुखौटं उद्धृतवन्तः ।
  
  सः च दृष्टवान् यत् वर्णहीनं निर्गन्धं द्रवम् इति उच्यते यत् वेण्टेषु स्रवति स्म।
  
  "ते अत्र सारिन् संगृह्णन्ति इति मया कदापि शङ्का नासीत्।" हेडन् योर्गी इत्यस्य उपरि आक्रमणं कृतवान् । "किन्तु एतत्..." इति सा तस्य मुखौटं गृहीतवती ।
  
  प्रायः सर्वं परिवर्तनं, अभियांत्रिकी, पुनर्कल्पना वा कर्तुं शक्यते इति ड्रेकः जानाति स्म । एकमात्रं सीमा कल्पना आसीत् । द्रवतंत्रिकाकारकं अनन्तलचीलम् आसीत् । इदानीं सः केन्जी-नगरं प्राप्तुं सर्वशक्त्या त्वरितम् आसीत्, परन्तु सः दृष्टवान् यत् एलिसिया मे च पूर्वमेव तत्र आस्ताम् । इजरायली महिला मुखौटं धारयति स्म, परन्तु तस्याः नेत्राणि पूर्वमेव निमीलितानि आसन्, तस्याः शरीरं च लङ्गं आसीत् ।
  
  सरिन् मात्रानुसारं एकतः दशनिमेषेषु मारयितुं शक्नोति ।
  
  "न" इति ड्रेकः अवदत् । "न न न" इति।
  
  स्मिथः पूर्वमेव मूर्च्छितः सन् लिफ्टस्य पार्श्वे अधः स्खलितवान्, ततः पूर्वं डाहल् मुखौटं पूर्णतया मुखस्य उपरि आकर्षितुं समर्थः अभवत् ।
  
  लिफ्टः उपरि त्वरितम् अगच्छत्, पुनः प्रथमतलं प्रति।
  
  "किं कर्तव्यम्?" हेडन् comms उपरि उद्घोषितवान्। "तेषां कियत् समयः अस्ति?"
  
  "कः?" लॉरेन् स्वाभाविकतया प्रतिक्रियाम् अददात् । "कः आहतः?"
  
  "मात्रं शापितं प्रयोगशालामूषकं वा वैद्यं वा अन्विष्य किं कर्तव्यमिति कथयतु!"
  
  द्वाराणि उद्घाटितानि सति किनिमाका स्मिथं स्कन्धे उत्थापितवान् । ड्रेकः तं धावितुं प्रवृत्तं दृष्टवान्, ततः प्रथमं त्वरितवान्, हवाईदेशीयः सम्भवतः प्रतीक्षमाणानां स्वीडिश-रूसी-इजरायल-देशयोः विषये विस्मृतवान् इति ज्ञात्वा । सः तत्क्षणमेव सर्वेषु उच्चस्तरीयवेण्ट्-मध्ये यत् मन्दं वाष्पं प्रवहति स्म तत् दृष्टवान् । तस्य हृदयं डुबत्। "अत्र अपि मुक्तम् अभवत्।"
  
  "समग्रं परिसरम्" इति लॉरेन् अवदत् । "अत्रैव मम एकः प्रयोगशालाप्रविधिज्ञः अस्ति।"
  
  "मम तस्य आवश्यकता नास्ति" इति किनिमका निःश्वसति स्म । "अस्माकं एट्रोपिनस्य आवश्यकता अस्ति। इदं शापितम् एट्रोपिन् कुत्र अस्ति ?
  
  रेखायां नूतनः स्वरः आगतः। "कति जनाः संक्रमिताः अभवन् ? किं च स्तरं यावत्?"
  
  ड्रेकः क्षेत्रं स्कैन् कृत्वा स्वस्य शस्त्रं लक्ष्यं कृत्वा आच्छादनार्थं धावितवान् । एलिसिया तस्य समर्थनं कृतवती । अग्रे गमनेन तेषां स्थगितम् अभवत् ।
  
  "एतत् नरकं प्रति!" हेडन् रोदिति स्म। "अस्माकं प्रयोगशालायां स्वस्य त्रयः, दशकशः जनाः च पूर्वमेव अचेतनाः सन्ति । प्रतिषेधं गृहीत्वा त्वया अत्र आगच्छेत्, इदानीं कर्तव्यम्!"
  
  "सारिन् घातकः अस्ति" इति सः पुरुषः अवदत् । "किन्तु वधार्थं एकघण्टां यावत् समयः भवितुं शक्नोति । वयं सम्यक् मार्गे स्मः, विश्वासं कुरुत। एतदर्थं वयं सज्जाः आसन्। कथयतु किं पीडितानां श्वसनं कष्टं भवति?"
  
  ड्रेकः पश्चात् अवलोकितवान्। हेडन् क्षणं यावत् परीक्षणं कृतवान् । "आम्" इति सा कण्ठे पिण्डं कृत्वा अवदत् । "आम् अस्ति"।
  
  ड्रेकः पश्यति स्म यत् डाल् केन्जी इत्यस्य समीपं गत्वा तां मन्दं एलिसियातः दूरं कृत्वा बाहुयुग्मे आलिङ्गयति स्म । सः किनिमाकं ऋजुतया प्रेक्षते स्म। अन्यः कोऽपि न । अन्यत्र कुत्रापि न । जगत् अन्तर्धानं जातं, स्वीडिशस्य अन्तःकरणस्य उपरि एकमेव वस्तु अवशिष्टम् ।
  
  "मनो । किं कर्तव्यम्?"
  
  बृहत् हवाईदेशीयः श्वासम् अयच्छत्। "एट्रोपिन् तथा स्वयम्-इञ्जेक्टरः।"
  
  स्वरः तत्क्षणमेव उत्तरं दत्तवान्। "प्रत्येकतलस्य उपरि चिकित्साखाताः सन्ति । प्रत्येकं विभागे अनेकाः प्रतिकारकाः सन्ति, तेषु एट्रोपिन् अपि अन्यतमम् अस्ति । तत्र भवन्तः स्वचालित-इञ्जेक्टर् अपि प्राप्नुवन्ति । केवलं ऊरुस्नायुषु लसयन्तु" इति ।
  
  "अहं जानामि किं कर्तव्यम्!"
  
  ड्रेकः किनिमाका इत्यस्मै कुत्र गन्तव्यमिति ज्ञापयितुं प्राविधिकायाः प्रतीक्षां कृतवान्, ततः प्रथमं गतः । न लुब्धः परितः, न मेजयोः चकमा; अस्मिन् समये ते शिरः बहिः आसन्, पतितानां मित्राणां समर्थनं कुर्वन्ति स्म, तान् ग्रहीतुं मूर्खं किमपि दुष्टं राष्ट्रं आव्हानं कुर्वन्ति स्म। तलम् अद्यापि शरीरैः आच्छादितम् आसीत्, केवलम् अधुना एते सुप्तशरीराः कुञ्चिताः, वेदनापीडिताः, केचन पूर्वमेव कम्पिताः आसन्।
  
  प्रवेशद्वाराः नष्टाः अभवन् । मुखौटं, सूटं च धारयन्तः पुरुषाः अन्तः त्वरितम् आगतवन्तः।
  
  ड्रेकः स्वस्य कुर्सीम् पार्श्वे पातितवान् ततः कक्षस्य एकस्मिन् कोणे चिकित्साखातं दृष्टवान् । सः धावितवान्। दक्षिणे रूसीजनस्य शरीरं स्थितम् आसीत्, यः केवलार्-वेषं धारयति स्म, यस्य उपरि तेषां गोलिका आसीत् । तस्य पार्श्वे द्वौ अपि शयितौ; ते आकुञ्चिताः भूत्वा मृताः। सरिन् तान् अपि प्रहारं कृतवान्। रासायनिकविमोचनेन प्रभावीरूपेण युद्धं स्थगितम् अभवत् तथा च SPIR इत्यस्य जैविकशस्त्रं अद्यापि आसीत् ।
  
  हेडन् हस्तेषु शस्त्रं विना अग्रे त्वरितवान्, चिकित्साखाते द्वारं उद्घाटितवान् च । अन्तः तेषां पुरतः लसत्द्रवेण पूरिताः एकदर्जनं संकुचाः स्थिताः आसन् । ते स्पष्टतया चिह्निताः आसन्, किनिमका च एट्रोपिनं आक्रोशितवान्; मै ऑटो-इञ्जेक्टरं बहिः आकृष्य पूरितवती। किनिमाका स्मिथस्य मुखस्य मध्ये सुई स्थापयति स्म, ततः किञ्चित् सेकेण्ड् पूर्वं डाल् केन्जी इत्यस्य उपरि अपि तथैव कृतवान् । एलिसिया माई च योर्गी इत्यनेन सह व्यवहारं कृतवन्तौ, ततः दलं कुब्जं जातम्, श्रान्तः, जडः, भयभीतः यत् इदानीं तेषां हृदयं पूरितवती आशा एतावता निराशाजनकः इव भासते।
  
  निमेषाः व्यतीताः। ड्रेकः किनिमाकं प्रति मुखं कृतवान् । "अधुना किं भवति?"
  
  "अच्छा, एट्रोपिन् सारिन् इत्यस्य प्रभावं अवरुद्धं करोति । तेषां परिवर्तनं कर्तव्यम् अस्ति" इति ।
  
  "दुष्प्रभावं पश्यन्तु" इति तकनीकिः अवदत् । "मूलतः मतिभ्रमः । परन्तु चक्करः, उदरेण, धुन्धला दृष्टिः..."
  
  "चिन्ता मा कुरु" इति एलिसिया अवदत् । "टीम स्पीयरस्य कृते पब्-मध्याह्नभोजनात् दुष्टतरं किमपि नास्ति।"
  
  "वक्त्रं शुष्कम् । हृदयस्पन्दनं वर्धितम्..." इति ।
  
  "आम्।"
  
  कतिपयानि निमेषाणि अपि व्यतीतानि, ड्रेकः असहायरूपेण योर्गायाः मुखं प्रेक्षते स्म, न्यूनातिन्यूनं जीवनस्य एकं बिन्दुं तस्य समीपं प्रत्यागन्तुं सेकण्डे शतवारं कामयन् हेडन् इत्यनेन प्राविधिकं पृष्टं यत् ते प्रणाल्याः सारिन् निष्कास्य सर्वेषां मुखौटं हर्तुं शक्नुवन्ति वा इति, परन्तु स्थितिः कदापि नियन्त्रणे नासीत् । यस्य सारिनं मुक्तवान् तस्य अद्यापि अन्याः योजनाः स्युः ।
  
  "वयम् अपि इदानीं व्यवस्थायां स्मः" इति लॉरेन् तान् आश्वासितवान् । "एफबीआई-संस्थायाः कतिपयान् उच्चस्तरीयाः सङ्गणकवैज्ञानिकाः निरुद्धाः ये किञ्चित्कालं यावत् अस्मिन् प्रकरणे खनन्ति स्म ।"
  
  "अन्यविशेषबलदलेषु किमपि वार्ता?" हेडन् अपृच्छत्।
  
  "वयं तथैव चिन्तयामः। अहं केवलं पुष्टिं प्राप्नोमि। तत्र सर्वं किञ्चित् भ्रान्तिकं भवति" इति ।
  
  ड्रेकः योर्गी इत्यस्य गण्डं थपथपाय, तस्य मुखौटस्य दक्षिणभागे। "तस्य विषये कथयतु"।
  
  रूसी हस्तौ उत्थाप्य किञ्चित् क्षोभितवान्। तस्य नेत्राणि उड्डीयन्ते स्म, सः च शून्यतया ऋजुतया ड्रेकं प्रेक्षते स्म। सः कासयित्वा स्वस्य मुखौटं उद्धर्तुं प्रयत्नं कृतवान्, परन्तु ड्रेकः तत् स्थाने धारितवान् । एट्रोपिन् इत्यनेन सह वा विना वा किमपि यदृच्छया न त्यक्तुं सर्वोत्तमम्। स्मिथः अपि संघर्षं कृतवान्, ततः केन्जी; डाहल् दीर्घं श्रव्यं निःश्वासं मुक्तवान् । दलं संक्षिप्तं दुर्बलं स्मितं आदानप्रदानं कर्तुं अवसरं गृहीतवान् ।
  
  "तान् वायुतले स्थापयामः" इति हेडन् अवदत् । "अद्य कृते अत्र कृताः स्मः।"
  
  लॉरेन् पुनः सम्पर्कं कृतवान् । "तेषां सह सर्वं कुशलम् अस्ति? ते सर्वे?" तस्याः अद्यापि कल्पना नासीत् यत् कः संक्रमितः अस्ति ।
  
  "एतावत् एतावत् उत्तमम्, प्रेम" इति ड्रेकः अवदत् । "यद्यपि वैद्येन तान् परीक्षितुं रमणीयं स्यात्।"
  
  "अस्माकं अत्र तानि एकदर्जनं सन्ति।"
  
  "अहम् इदानीं भवतः समीपम् आगच्छामि" इति हेडन् अवदत् ।
  
  दलं पुनः समूहीकृत्य द्वारात् बहिः गन्तुं परस्परं साहाय्यं कृतवान् । हेडन् जैवशस्त्रं वक्षसि गृहीतवती, इदानीं अपि निश्चिता नासीत् यत् सा कस्य विश्वासं कर्तुं शक्नोति। सा लॉरेन् इत्यनेन comms इत्यस्य उपरि एकं प्रश्नं पृष्टवती।
  
  "सः डल्लास्-नगरे सुरक्षितस्थानं नेतुम् आवश्यकम्" इति लॉरेन् अवदत् । "अत्र मम विवरणं अस्ति। ते भवन्तं प्रतीक्षन्ते" इति।
  
  हेडन् स्वस्य मुखौटस्य पृष्ठतः श्रान्तनेत्रैः ड्रेकं प्रेक्षते स्म ।
  
  कदापि न समाप्तं भवति।
  
  सा किं चिन्तयति इति ड्रेकः सम्यक् जानाति स्म । यावत् ते आपत्कालीन-कक्षं प्राप्तवन्तः, मुखौटं निष्कास्य, लॉरेन्-नगरं प्राप्नुवन्ति स्म, तावत् ते किञ्चित् अधिकं विश्रामं अनुभवितुं आरब्धाः आसन् । ड्रेकः उष्णकफीं तस्य समीपम् आनयन् आनन्दं प्राप्नोत्, एलिसिया च जलस्य एकं पुटं प्राप्तुं कूजति स्म । माई तस्याः काचम् आदाय एकं घूंटं गृहीतवती, ततः प्रयुक्तस्य पुटस्य घूंटं ग्रहीतुं तां आमन्त्रितवती।
  
  केन्जी हस्तं प्रसार्य मेमासात् गृहीत्वा निःश्वसति स्म। "किमर्थं त्वां चत्वारि पश्यामि?"
  
  एलिसिया स्वस्य जलं प्रत्यागच्छत्। "तर्हि, अद्यापि जीवति? हे, किम् एतत् त्रिगुणं गण्यते?"
  
  ड्रेकः पश्यति स्म । "भवन्तः किमपि जानन्ति ? अहं ज्ञास्यामि यत् कदा एतत् कार्यं त्यक्तुं समयः अस्ति, यदा भवन्तौ परस्परं क्रुद्धं कर्तुं प्रयत्नः त्यजतः। तदा एव अहं निवृत्तः भविष्यामि" इति ।
  
  तस्याः केन्द्रीयसञ्चारव्यवस्थायां सूचनानां प्रवाहः आहतः तदा लॉरेन् स्मिथतः क्षणं यावत् दूरं गता । अस्मिन् वाशिङ्गटननगरस्य अप्रियस्य वयस्कस्य, डल्लास्नगरस्य स्थानीयसञ्चालनस्य, न्यूनतया रक्षासचिवस्य च संचारः अन्तर्भवति
  
  सा सम्पर्कस्य उपयोगं कर्तुं शक्नोति इति स्मरणात् पूर्वं समूहस्य श्रोतुं हस्तं क्षोभयति स्म । "अरे, उह, साधु, हाय। अहं भवन्तं डल्लास्-नगरे एकं पतां दास्यामि, भवन्तः मार्गे एव भवेयुः। एते जैविकशस्त्राणि यावत्कालं यावत् वन्यजीवेषु तिष्ठन्ति तावत् अधिकं संकटं भवति । अधुना अस्माकं किञ्चित् स्पष्टीकरणम् अस्ति। इदं प्रतीयते यत् प्रयोगशालायां कार्यं कुर्वतां प्रायः सर्वान् प्रभावितं कर्तुं यत् मूलं शान्तकं प्रशासितम् आसीत् तत् भवता गेरोनिमो इत्यस्य चिताम् उद्घाटितमात्रेण अनावश्यकसङ्केतद्वारा प्रवर्तितम्। ते मन्यन्ते इव यत् इदानीं सम्प्रदायः अद्यापि नास्ति, परन्तु न्यूनातिन्यूनम् एकः व्यक्तिः अद्यापि तेषां कृते कार्यं कुर्वन् अस्ति । सारिन् अपि तया एव संहितायां सक्रियः अभवत्, न संशयः च तया एव व्यक्तिना । अन्तःस्थः ? भवेत्। परन्तु मा विस्मरन्तु यत् अस्माभिः प्रयोगशालायाः रक्षात्मकाः पटलाः अपसारितव्याः आसन् येन संकेतः अन्तः गन्तुं शक्नोति" इति ।
  
  "स्लीपर एजेण्टः स्वकार्यं कर्तुं पूर्वं जनाः न गच्छन्ति इति भवद्भिः सुनिश्चितं कर्तव्यम्" इति हेडन् अवदत् ।
  
  "तस्य उपरि।" किन्तु तत् एव न । शरीराणि गणितानि सन्ति" इति । सा निःश्वासं गृहीतवती। "अस्माकं प्रयोगशालाकर्मचारिणः निर्दोषाः नागरिकाः च उत्तमं कार्यं कृतवन्तः। ते सर्वे एट्रोपिनस्य प्रतिक्रियां ददति इव । कल्प्यते यत् ते भूमौ सुप्तवन्तः इति कारणतः केवलं दुर्बलमात्राः प्राप्ताः, साहाय्यं च शीघ्रमेव आगतं । इदानीं परिचयस्य समस्या नास्ति, परन्तु यतः वयं रूसी-स्वीडिशयोः स्थितिः जानीमः, अतः अस्माभिः सम्यक् इति कल्पनीयम् । त्रयः रूसीजनाः मृताः, द्वौ अदृश्यौ। द्वौ स्वीडिशौ मृतौ, एकः अदृश्यः। त्रयः च इजरायलीयाः मृताः, द्वौ अदृश्यौ आस्ताम्" इति ।
  
  "तेषां एट्रोपिन् न प्राप्तम्?" डाहल् चिन्तितः अपृच्छत्।
  
  "अवश्यं ते तत् कृतवन्तः, परन्तु नागरिकानां अनन्तरम्। तथा च तत्त्वतः तान् अधिकं आक्रामकरूपेण आहतवान्" इति ।
  
  एतावता स्मिथः, योर्गी, केन्जी च पादयोः आसन्, विश्रामं कृत्वा कार्याय उत्सुकाः दृश्यन्ते स्म । ड्रेकः चिन्तितवान् यत् एतत् पूर्वोक्तेषु दुष्प्रभावेषु अन्यतमं भवितुम् अर्हति वा इति ।
  
  "योर्गी" इति सः अवदत् । "अलिसियां पश्यतु। किं पश्यसि ?
  
  रूसी विस्मितः अभवत्। "आइसक्रीम, उष्णमरिचः च?"
  
  ड्रेकः विस्मितः अभवत्। "सः ठीकः अस्ति"।
  
  एलिसिया गभीरं भ्रूभङ्गं कृतवती। "किं नरकं तस्य अर्थः । योगी ? योगी ? आगच्छतु मित्र। त्वं जानासि अहं त्वां प्रेम करोमि, परन्तु यदि त्वं ताम्बूलं न प्रक्षिपसि तर्हि मया त्वां मारयितव्यम्" इति ।
  
  ड्रेकः तां प्रतीक्षमाणानां यानानां प्रति दूरं आकर्षितवान् । "साधु मम प्रेम, त्वया केवलं तस्य वचनं सिद्धं कृतम्।"
  
  
  एकत्रिंशोऽध्यायः
  
  
  वेगः तेषां विकल्पः, तेषां त्राता, तेषां परमेश्वरः, अधुना जीवितस्य तेषां सर्वोत्तमः उपायः च आसीत् ।
  
  डल्लास्-नगरं गच्छन्तीनां मार्गे किं प्रतीक्षते इति तेषां भ्रमः नासीत् । कति पुलिस-अधिकारिणः सहायतां कृतवन्तः इति महत्त्वं नासीत्; कियत् अपि FBI SUV, SWAT vans मार्गे पङ्क्तिबद्धाः भवेयुः, तेषां सम्मुखीभूताः जनाः विश्वस्य केचन उत्तमाः आसन्, ते च बहिः गन्तुं मार्गं प्राप्नुयुः
  
  ते वास्तवतः कस्य कृते कार्यं कृतवन्तः इति अवलम्ब्य।
  
  ड्रेकः डल्लास्-नगरेण अल्पयात्रायै तेषां कृते प्रदत्तानि वाहनानि दृष्टवान्-चतुश्चक्रचालकद्वयं सर्वकारेण निर्गतौ-वाहनौ-ब्रेक्-इत्येतत् च स्तम्भितवान्
  
  "एतत् वस्तुतः कार्यं न करिष्यति।"
  
  पार्किङ्गस्थानं तस्य सामग्रीं च स्मर्य सः निर्गमस्य समीपे द्वे द्वे पार्किङ्गस्थाने प्रति शिरः उन्नमयितवान् ।
  
  "ते करिष्यन्ति"।
  
  लॉरेन् स्वस्य सहमतिम् अव्यक्तवती । "अहं FBI इत्यस्मै एतत् अवलोकयितुं प्रार्थयिष्यामि।"
  
  "उपवासः"। ड्रेकः पूर्वमेव तस्याः दिशि गच्छति स्म । "सर्वे? भारं चोदतु। अस्माकं समीपे यत् किमपि बारूदं वर्तते तत् शीघ्रमेव अस्माकं आवश्यकता भविष्यति।"
  
  हेडन् केन्द्रे कृत्वा ते काराः, कृष्णवर्णीयः चोरीवर्णीयः डोड्ज् चैलेन्जरः, हुडस्य पार्श्वे श्वेतपट्टिकाद्वयं युक्तं लघुनीलवर्णीयं मुस्टङ्गं च प्रति त्वरितम् अगच्छन् डाहल् इत्यनेन मुस्टङ्ग् इत्यस्य परिवर्तनं कृतम्, यत् महत् आसीत् यतः ड्रेकः चैलेन्जर् इत्येतत् इच्छति स्म । पुलिसकाराः दूरं क्रन्दन्ति स्म, डल्लास्-नगरस्य मध्यभागे मार्गं स्वच्छं कर्तुं सज्जाः आसन् । हेलिकॉप्टरं समीपे एव भ्रमति स्म, स्वाट्-दलैः तस्य निपातनस्य अत्यन्तं सम्भावना अस्ति इति चेतवति स्म । उभौ कारौ नूतनौ आस्ताम् यत् हैक् कर्तुं शक्यते स्म-एफबीआई-संस्थायाः कुञ्जीनां आवश्यकता नासीत् ।
  
  ड्रेकः योर्गी इत्यनेन सह आरुह्य, यः यात्रीपीठं गृहीतवान्, हेडन्, एलिसिया, मे च । सः प्रसन्नतया स्मितं कृत्वा इञ्जिनं प्रारब्धवान्।
  
  "एषः शब्दः यस्य कृते अहं प्रातः षड्वादनात् पूर्वं शयनाद् उत्तिष्ठामि स्म" इति सः अवदत् ।
  
  एलिसिया तस्य अवहेलनां कृतवती। सा तस्य बाल्यतायाः अभ्यस्तं कृत्वा सर्वेभ्यः ज्ञापयति स्म ।
  
  ड्रेकः इञ्जिनं प्रारभत । डाहल् तस्य पार्श्वे मुस्टङ्ग-वाहनं आरब्धवान् तथा च तौ पुरुषौ खिडकीपङ्क्तौ द्वयोः माध्यमेन विस्मितवन्तौ, अन्ततः एकत्र।
  
  हेडन् स्वस्य आसनस्य पृष्ठभागे स्थितं कनस्तरं टङ्कितवान् । "जैविक शस्त्र"।
  
  "म्म्म्, आम्। दण्डः।"
  
  सः तलम् निपीड्य सुगतिचक्रं परिवर्त्य वाहनस्थानकस्य संकीर्णस्थाने कारं चालयित्वा निर्गमनस्थानं प्रति त्वरितवान् विषमे पादमार्गे, अग्रे उत्थापनं, पृष्ठभागे च स्क्रैपिंगं कृत्वा कारः उच्छिष्टः । स्फुलिङ्गाः उड्डीयन्ते स्म।
  
  ड्रेकस्य पृष्ठतः डाहल् स्वस्य वायुकाचस्य उपरि स्फुलिङ्गाः ज्वलन्तः दृष्टवान्, येन सः एकं सेकण्डं यावत् अग्निना व्याप्तवान् । स्पष्टतया सः प्रसन्नः नासीत्।
  
  "कीनेल्, ड्रेकः । किं त्वं अस्मिन् प्रविष्टुं प्रयतसे स्म?"
  
  "मात्रं चालयन्तु" इति हेडन् अवदत् । "सुरक्षितं भवनं केवलं नवनिमेषदूरे अस्ति।"
  
  "आम्, भवतु दौडमार्गे" इति स्मिथः अवदत् । "किन्तु एषः डल्लास्, एतौ च दौडं न स्तः।"
  
  "किं त्वं शूटिंग् कर्तुम् इच्छसि लान्सेलोट्?" ड्रेकः निःश्वसति स्म । "अस्य स्वीडिशस्य उपरि आरुह्य तं गृह्यताम्।"
  
  "न महत्त्वम्"।
  
  "त्वं क्रुद्धः असि?" एलिसिया सम्मिलितवती। "अवश्यं न, लान्सेलोट्।"
  
  "किं वयं-" इति हेडन् पुनः प्रयासं कृतवान् ।
  
  लॉरेन् इत्यस्याः स्वरः स्वस्य स्वरं मज्जितवान् । "शत्रुः समीपं गच्छति" इति सा तदा अवदत्- "मा विदारय, लान्सेलोट्" इति ।
  
  ड्रेकः स्वस्य सुगतिमार्गस्य सूक्ष्म-समायोजनेन, मार्गस्य द्वयोः लेनयोः उपयोगेन च महत्त्वपूर्णं ओवरस्टीयरं निरुद्धवान् । अग्रे एकः पुलिसकारः स्थितः आसीत्, येन अन्ये चालकाः स्वमार्गं लङ्घयितुं न शक्नुवन्ति स्म । इदानीं उच्चैः भवनैः परितः चैलेन्जर्-सैनिकाः वेगेन गतवन्तः । मुस्टङ्गः अर्धसेकेण्ड् अनन्तरं द्रुतं गतः, डॉड्जस्य पृष्ठभागस्य फेण्डरं संकीर्णतया चूकितवान् । ड्रेकः पृष्ठदर्पणे अवलोकितवान् तदा सः केवलं डाहल् इत्यस्य संकुचितदन्ताः एव दृष्टवान् ।
  
  "अधुना अहं जानामि यत् मकरेण अनुसरणं कीदृशं भवति।"
  
  कुत्रचित् अग्रे रूसी-स्वीडिश-इजरायल-देशयोः अवशिष्टः दलः आसीत्, येषां सर्वेषां एकं कर्तव्यम् आसीत् - अमेरिकी-देशस्य खाद्य-आपूर्तिं नाशयितुं विशेषतया निर्मितं जैविकं शस्त्रं प्राप्तुं
  
  "किमर्थं केवलं तस्य नाशं न कुर्मः?" किनिमका हस्तरेखां धारयन् अवदत्।
  
  "इदं न्याय्यः प्रश्नः" इति डाहल् अवलोकितवान् ।
  
  "अस्ति" इति लॉरेन् अवदत् । "किन्तु मया केवलं उक्तं यत् प्रोटोकॉलाः स्थापिताः सन्ति। प्रक्रियाः । दुष्कृतं कुरु त्वं च आत्मनः असंख्यान् च मारयितुं शक्नोषि" इति ।
  
  पुरतः तीक्ष्णः मोडः आविर्भूतः चेत् ड्रेकः गैसं शिथिलं कृतवान् । पुनः अन्ये सर्वे मार्गाः पुलिसैः निरुद्धाः आसन्, सः कोणे परितः कारं ललिततया चालितवान्, टायरं क्षिप्य रक्तप्रकाशेन वेगेन गतः तस्य पृष्ठतः कतिपयपादपर्यन्तं डाहल् आसीत् । पदयात्रिकाः वीथिषु पङ्क्तिं कृतवन्तः, गॉकिंग्, इशारान् च कुर्वन्ति स्म, परन्तु पुलिसैः मेगाफोनेन निरुद्धाः आसन् । केचन न शृण्वन्ति इति ड्रेकः सर्वदा अतीव अवगतः आसीत् ।
  
  "एतत् सर्वं पुलिसैः सम्भालितुं न शक्यते" इति हेडन् अवदत् । "मन्दं कुरुत, बन्धुजनाः। अस्माकं पञ्च निमेषाः अवशिष्टाः सन्ति" इति ।
  
  तस्मिन् क्षणे एकस्मात् पार्श्ववीथितः बहिः उड्डीयमानः एकः पिकअप-वाहनः आगतः, यः एकं विस्मृतं पुलिस-अधिकारं प्रायः आहतवान् । स तेषां मार्गे परिवृत्तः ततः तान् गृहीतवान्। योर्गी पूर्वमेव स्वस्य खिडक्याः अधः आवर्त्य आसीत्, माई पृष्ठतः काचम् अभङ्गयति स्म ।
  
  रजतवर्णीयः एफ-१५० इति पिकअप-वाहनः समीपं गच्छति स्म । चक्रस्य पृष्ठतः विस्मितमुखं तान् प्रेक्षते स्म, मार्गापेक्षया द्विगुणं तान् पश्यन् । योर्गी स्वकुर्सिषु अवलम्बितवान् ।
  
  "अहो न, न, न। एतत् न हितकरम्। अहं तां जानामि। अहं तां जानामि। " इति ।
  
  ड्रेकः शीघ्रं दृष्टिपातं कृतवान्। "मम मते सः रूसी भारः उत्थापकः इव दृश्यते।"
  
  "सा ओलम्पिकक्रीडायां आसीत्" इति योर्गी अवदत् । "एतत् तस्याः सैन्यगुप्तहत्याराः भवितुं पूर्वं आसीत्, रूसदेशात् बहिः आगतानां सर्वोत्तमानां मध्ये एकः । सा ओल्गा अस्ति" इति ।
  
  ड्रेकः मन्दः अभवत् यदा पदयात्रिकाणां समूहः वेगेन गच्छन्तीनां कारानाम् पुरतः बहिः गतः, तेषु अधिकांशः नेत्रेभ्यः इञ्चेभ्यः दूरं सेलफोनान् धारयति स्म ।
  
  "ओल्गा?"
  
  "आम्, ओल्गा। सा आख्यायिका अस्ति। किं भवता तस्याः विषये कदापि न श्रुतम् ?
  
  "न अस्मिन् सन्दर्भे । नहि"।
  
  रजतवर्णीयः एफ-१५०-विमानः तीव्ररूपेण विचलितः, स्वस्य चैलेन्जर-वाहनस्य पार्श्वे दुर्घटनाम् अकरोत् । भ्रमणशीलयूथात् मुक्तः ड्रेकः पुनः गैसं पदानि स्थापयित्वा अग्रे सरति स्म, चैलेन्जरः सन्तोषजनकेन गर्जनेन प्रतिक्रियाम् अददात् । ओल्गा अन्यं वारं कृतवान्, पृष्ठत्रिचतुर्थांशपक्षं लक्ष्यं कृत्वा, परन्तु कतिपयैः इञ्चैः चूकितवान् । तस्याः एफ-१५०-यानं परं पार्श्वे, साक्षात् ड्रेक-डाल्-योः मध्ये लङ्घितवान् । स्वीडिशः तस्याः पृष्ठतः स्वस्य मुस्टङ्ग-वाहनं चालितवान् ।
  
  "अहं तत् रेम् कर्तुं न शक्नोमि" इति सः अवदत् । "अति जोखिमपूर्णम्।"
  
  "अहं तां गोलिकाभिः मारयितुं न शक्नोमि" इति माई अवदत् । "समान समस्या"।
  
  "कथं सा पलायनं अपेक्षते?" किनिमका चिन्तितवती।
  
  "ओल्गा दुर्जेयः अस्ति" इति योगी तान् आश्वासितवान् । "सा च कदापि न विफलः भवति।"
  
  "एतत् तस्याः कृते महत् अस्ति" इति एलिसिया अवदत् । "कदाचित् भवन्तौ एकस्यैव गद्दायाः अधः निगूढौ भवितुम् अर्हति स्म।"
  
  त्रयः यानानि अग्रे वेगेन गच्छन्ति स्म, अन्ये यानानि बहुधा अवरुद्धानि, पुलिस-सायरनस्य नित्यं विलापेन पदयात्रिकाः चेतयन्ति स्म । ड्रेकः हेडन् इत्यस्य निर्देशान् अनुसृत्य हेडन् पोर्टेबल-सैट्-नव् इत्यस्य पर्दायां सङ्लग्नः उपविष्टवान् ।
  
  ड्रेकः तस्य पुरतः दीर्घं ऋजुं दृष्टवान् ।
  
  "मया सह तिष्ठ, दल" इति सः अवदत् । "कुत्सिताम् एकस्मिन् कोणे धक्कायतु।"
  
  सः मार्गस्य केन्द्रं यावत् त्वरितवान् । आवारावाहनं वस्तुतः पार्श्ववीथितः बहिः आकर्षितुं आरब्धवान्, परन्तु चालकः अनुसरणं समीपं गच्छन्तं दृष्ट्वा स्थगितवान् । ड्रेकः मुद्गरं अधः स्थापयति स्म, तस्याः पृष्ठतः ओल्गा, डाहल् च पश्यन् आसीत् । इञ्जिनाः गर्जन्ति स्म, टायराः च गर्जितुं आरब्धवन्तः । काचस्य भण्डारस्य मुखभागाः कार्यालयभवनानि च नीहारे इव ज्वलन्ति स्म । पदयात्रिकाः छायाचित्रं ग्रहीतुं मार्गे कूर्दन्ति स्म । ओल्गा इत्यस्य पार्श्वे आकृष्य पुलिसकारः अनुसरणं सम्मिलितवान्, येन ड्रेकस्य पृष्ठदृश्ये इदानीं द्वौ कारौ स्तः ।
  
  "त्रीणि निमेषाणि" इति हेडन् अवदत् ।
  
  "भवतः बन्दुकं प्राप्नुवन्तु जनाः" इति एलिसिया अवदत् ।
  
  "आशास्महे रूसी कुत्सिता शान्ततया न गच्छति" इति केन्जी अवदत् ।
  
  योर्गी ड्रेकस्य पार्श्वे कठिनतया निगलितवान्।
  
  ततः पुरतः उपरि विचित्रतमं भयानकतमं च घटितम् । आकृतयः मार्गस्य मध्ये धावित्वा एकं जानुपर्यन्तं पतित्वा अग्निम् अयच्छन् ।
  
  गोलिकाः चैलेन्जरस्य अग्रभागं विदारयन्ति स्म, धातुविरुद्धं ध्वनिं कुर्वन्ति स्म, बोल्ट्-माध्यमेन च मुष्टिप्रहारं कुर्वन्ति स्म । स्फुलिङ्गाः वायुतले उड्डीयन्ते स्म । ड्रेकः कारं सर्वथा सीधा चालितवान् ।
  
  "चोदनात्मकं डेकं मारयतु!" - सः उद्घोषितवान्।
  
  अधिकानि शॉट्। शूटरान् निवारयितुं प्रयत्नार्थं पादमार्गात् पुलिसाः क्षुब्धाः अभवन् । नागरिकाः आच्छादनार्थं बकं कृतवन्तः। स्वाट्-दलः आच्छादनं त्यक्त्वा पुलिसैः सह धावितवान्, शस्त्राणि लक्ष्यं कृतवन्तः परन्तु मार्गस्य परे पार्श्वे जनानां प्रहारस्य सम्भावनायाः कारणात् न प्रयुक्तानि।
  
  ड्रेकस्य वायुकाचः विस्फोटितः, तस्य जैकेट्, स्कन्धेषु, जानुषु च शरापेनेल् पतितम् । गोलिका तस्य कर्णस्य दक्षिणदिशि केवलं इञ्चानि एव शिरःपाशं आहतवती । यॉर्कशायर-क्रीडकः अपरं सेकण्डद्वयं प्रतीक्ष्य शूटर-जनानाम् पुनः पङ्क्तिं स्थापयितुं शक्नोति स्म, ततः महता बलेन चैलेन्जर-वाहनं विक्षेपितवान् ।
  
  ओल्गा इत्यस्य एफ-१५० इत्येतत् अग्निरेखायां त्यक्त्वा ।
  
  सा स्वस्य सुगतिचक्रं विकृष्य दक्षिणभागे पुलिसकर्मचारिणः प्रहारं कृतवती, परन्तु गोलिका: अद्यापि प्रहारं कुर्वन्ति स्म । तस्याः पार्श्वे उपविष्टः पुरुषः सहसा लङ्गः अभवत्; रक्तवर्णः कारस्य अन्तः प्लावितवान् । अन्यः रूसी मृतः, एकः एव अवशिष्टः अस्ति ।
  
  डाहल् सहसा अग्निस्य प्रत्यक्षरेखायां आत्मानं प्राप्नोत् ।
  
  परन्तु तावत्पर्यन्तं शूटर-जनाः समीपं गच्छन्तः पुलिस-स्वाट्-इत्येतयोः विषये केन्द्रीकृताः आसन्, तेषु केवलं द्वौ एव व्यावृत्तौ, अग्निम् आच्छादयन् उद्घाटितवन्तौ, पलायनस्य सज्जतां कुर्वन्तौ ड्रेकः जनसमूहं विदारयन्तः गोलिकाः दृष्टवान्, एते जनाः - इजरायलीयाः इति अनुमानतः - नागरिकैः सह यत् अवमाननाम् अकुर्वन् तत् दृष्टवान् ।
  
  "सर्वं नरकं प्रति" इति सः अवदत् । "एतत् न सह्यते" इति ।
  
  "ड्रेक!" हेडन् चेतवति स्म। "द्वौ निमेषौ"।
  
  माई तस्याः स्कन्धं गृहीतवती। "एतत् अवश्यं कर्तव्यम्" इति ।
  
  ड्रेकः गैस-पैडलं पदानि स्थापयित्वा कारस्य पलायितानां उग्रवादिनां च मध्ये भूमिं निगलितवान् । एकस्मात् खिडकात् योर्गी अवलम्बितवान्, माई अन्यस्मात् खिडकात् बहिः अवलम्बितवान् । शस्त्राणि लक्ष्यं कृत्वा ते मृते ऋजुवीथिकायां प्रत्येकं त्रीणि शूटानि प्रहारं कृतवन्तः, अन्येषां क्षतिः न भवति स्म, पलायितान् जनान् अपि क्षिप्तवन्तः
  
  तेषां पतन्तं शरीरं परिहरन् ड्रेकः तीक्ष्णतया विचलितवान् ।
  
  "बास्टर्ड्स्" इति ।
  
  पृष्ठदर्पणे पुलिसाः तान् गृहीतवन्तः । ततः ओल्गा, डाल् च यथाशक्ति दौडं कुर्वन्तौ, मार्गस्य केन्द्रे परस्परं दौडं कुर्वन्तौ प्रत्यागतवन्तौ । ओल्गा इत्यस्याः कारः रक्तेन आच्छादितः आसीत्, वायुकाचः लुप्तः आसीत्, फेण्डर्, पार्श्वाः, हेडलाइट् च भग्नाः आसन्, एकस्य टायरस्य रबरः अपि पतितः आसीत् परन्तु सा तथापि अनिवार्यतया, तूफानवत् आगता।
  
  "नवति सेकेण्ड्" इति हेडन् उच्चैः पठितवान् ।
  
  "कुत्र?" - अहं पृष्टवान्। ड्रेकः पृष्टवान्।
  
  सा सम्बोधनं उद्घोषयति स्म। "तीक्ष्णं दक्षिणं, ततः वामं गृहाण, भवनं भवतः पुरतः एव मार्गं अवरुद्ध्य अस्ति।"
  
  "अलगस्मिन् टिप्पण्यां" इति लॉरेन् व्यवहरति स्म । "इजरायलीजनाः एव युद्धं त्यक्तवन्तः । जातिश्च" इति ।
  
  "अनधिकृतम्" इति केन्सी अवदत् । "यथा मया चिन्तितम्।" अस्माकं सर्वकारः प्रवृत्तः स्यात् चेत् एतत् कदापि न स्यात्" इति ।
  
  डाहल् मार्गात् नेत्राणि न हृतवान् । "भवतः यत् आगच्छति तत् मां आश्चर्यचकितं करोति।"
  
  "न भवितुमर्हति।" अहं न वदामि यत् ते विदेशीयभूमौ अभिनयं न करिष्यन्ति, न हन्ति, अपाङ्गं च न करिष्यन्ति। मैत्रीपूर्णः प्रदेशः । अहं वदामि यत् ते एतावत् मुक्ततया न करिष्यन्ति स्म।"
  
  "आः, तस्य अधिकं अर्थः अस्ति।"
  
  ड्रेकः ब्रेकं क्षिप्त्वा मन्दं कृत्वा गर्जन्तं चैलेन्जरं तीक्ष्णतया दक्षिणदिशि परिवर्तयति स्म । दूरस्थं मार्गं प्रायः प्राप्य सः इञ्जिनं प्रज्वलितवान्, कर्षणं अन्वेष्य टायरानाम् क्रन्दनं श्रुतवान् । अन्तिमे क्षणे ते ग्रेवलं गृहीत्वा थूकयित्वा कारं अग्रे धकेलितुं साहाय्यं कृतवन्तः। आशा आसीत् यत् डाहल् ओल्गा इत्यस्याः रक्षकं भ्रमन्त्याः धक्कायितुं शक्नोति, परन्तु रूसी अतीव स्मार्टः आसीत्, प्रमादेन कोणं छित्त्वा अग्रतां प्राप्तवान् । कचराशयः तस्याः पृष्ठतः उच्चैः उच्छिष्टः, अग्रे प्रहारं कृतवान् ।
  
  "त्रिंशत् सेकेण्ड्" इति हेडन् अवदत् ।
  
  ततः सर्वं नरकं गतं।
  
  
  द्वात्रिंशोऽध्यायः
  
  
  ओल्गा सर्वं जोखिमं कृतवती, द्रुतगत्या चैलेन्जर-वाहनस्य कूपस्य समीपं गता ।
  
  ड्रेकः वामवर्तनं शीघ्रं समीपं गच्छन्तं दृष्ट्वा कारं परिवर्तयितुं सज्जः अभवत् ।
  
  एतावत्पर्यन्तं मनसः पृष्ठभागे सः अन्तिमः अवशिष्टः स्वीडिशः कुत्रचित् बहिः अस्ति इति चिन्तया व्याकुलः आसीत् । परन्तु सः कदापि न दर्शितवान् ।
  
  इदानीमपि।
  
  सैनिकः अशुभरूपं उपमशीनगनं बन्दुकस्य निशानेन धारयन्, वेदनाविस्मयेन विकृतं रक्ताभं मुखं कृत्वा भण्डारात् बहिः उत्प्लुत्य सः वेदनाम् अनुभवति स्म, परन्तु सः मिशनमध्ये एव स्थितवान् । अन्यः अनधिकृतः आक्रमणः। विशेषबलजनानाम् उपयोगं कुर्वन् अन्यः तृतीयपक्षः।
  
  ड्रेकः तत्क्षणमेव प्रतिक्रियाम् अददात् । विकल्पाः के आसन् ? इदं प्रतीयते स्म यत् वामपार्श्वे खतरनाकरूपेण गत्वा, चैलेन्जरं नूतनसंकीर्णवीथिकायां सम्यक् समायोजयितुं प्रयतमानोऽपि सः आक्रमणकारी स्वीडिशस्य पृष्ठभागं क्षिपतुम् अर्हति। एषः एव क्रीडा आसीत्, तस्य पुरुषस्य घातकशस्त्रस्य धारणं न गृहीतवान् ।
  
  हेडन् योर्गी च कारस्य परे पार्श्वे उपविष्टौ आस्ताम् । स्वीडिशः इव दृश्यते स्म यत् सः सम्पूर्णं यानं पार्श्वतः स्खलितं भवति स्म। तस्य अङ्गुली तनावग्रस्ता अभवत्। ड्रेकः सुगतिचक्रेण सह संघर्षं कृतवान्, तत् दृढतया धारयन्, दक्षिणपादः सम्यक् वेगेन वायुम् निपीडयति स्म ।
  
  स्वीडिशः प्रायः बिन्दु-रिक्ततया एव अग्निप्रहारं कृतवान् - कारस्य पुच्छं तस्य उपरि प्रहारं कर्तुं कतिपयसेकेण्ड्-पूर्वम् ।
  
  ततः च समग्रं जगत् उन्मत्तं जातम्, उल्टावस्थां जातम्, यदा ओल्गा सर्वशक्त्या भ्रमन्तं चैलेन्जर्-वाहनेन सह दुर्घटनाम् अकरोत्। सा किञ्चित् अपि मन्दं न कृतवती। सा स्वकारं डोड्ज-वाहनस्य पार्श्वे क्षिप्तवती, तस्य भ्रमणं कृत्वा स्वीडिश-वाहनं मर्दयित्वा तस्य शरीरं मार्गस्य अर्धभागे प्रेषितवती । ड्रेकः सुगतिचक्रं गृहीतवान्, कारस्य भ्रमणं ऋजुं द्रष्टुं असमर्थः; द्वौ वारौ, ततः सा उच्चं मार्गं आहत्य पलटितवती।
  
  सः छतम् अपतत्, अद्यापि स्खलितः, कंक्रीटं च क्षिपन् यावत् सः भण्डारस्य अग्रभागे न पतितः । काचः भग्नः अभवत्, वर्षा अपि पतितुं आरब्धा । ड्रेकः संतुलनार्थं संघर्षं कृतवान् । एलिसिया स्तब्धा आसीत्, योर्गी स्तब्धा अभवत्।
  
  ओल्गा ब्रेकं कृत्वा कथञ्चित् एफ-१५० इत्यस्य आकस्मिकं स्थगितम् आनेतुं समर्था अभवत् ।
  
  ड्रेकः तां उल्टावस्थायां पार्श्वदर्पणे दृष्टवान् । सर्वतः खिडकयः भग्नाः आसन्, परन्तु दराराः अतिलघुः आसन् यत् कोऽपि सहजतया क्रन्दितुं न शक्नोति स्म । सः माई इत्यस्याः आसनमेखलाया सह संघर्षं कुर्वतीं श्रुतवान्, तां क्षिपन्तीं। सः जानाति स्म यत् सा चपलः अस्ति, परन्तु सः न विश्वसिति स्म यत् सा पृष्ठजालकद्वारा उपयुज्यते इति। ते स्वस्य रक्षणं कर्तुं न शक्तवन्तः।
  
  ओल्गा तान् प्रति पदाति स्म, तस्याः विशालाः बाहूः पादाः च कार्यं कुर्वन्ति, तस्याः मुखं एतावत् क्रोधपूर्णं यत् सर्वं जगत् अग्निना प्रज्वलितुं शक्नोति स्म । तस्याः लक्षणं आच्छादितं रक्तं कण्ठात् अङ्गुलीषु प्रवहति स्म, भूमौ स्रवति स्म । एकस्मिन् हस्ते मशीनगनं, अपरस्मिन् हस्ते रॉकेट-प्रक्षेपकं च धारयति स्म । ड्रेकः तस्याः दन्तयोः मध्ये एकं स्पेयर पत्रिकां निपीडितं, तस्याः पार्श्वे सैन्यं कटकं च दृष्टवान् ।
  
  अन्तरं पिधाय सा अदम्यम् आसीत् । मृत्योः समीपं गच्छन् । तस्याः नेत्राणि कदापि न निमिषन्ति स्म । तस्याः पृष्ठतः यानेन वाष्पः अधुना अग्निः च तस्याः आकृतिं लेहयन् निर्गतवान् । ततः ड्रेकः नीलवर्णीयं ज्वलनं दृष्ट्वा मुस्टङ्ग-वाहनं आगतं इति अवगच्छत् । सः ओल्गां विस्मितं दृष्टवान्। सः दलं अन्यकारात् बहिः कूर्दनं दृष्ट्वा क्रियाविस्फोटेन।
  
  ओल्गा एकं जानुपर्यन्तं पतित्वा रॉकेट-प्रक्षेपकं स्वस्य विशालस्कन्धे निदर्श्य उल्टावस्थां चैलेन्जरं लक्ष्यं कृतवती ।
  
  तदा सा जैविकशस्त्रस्य नाशं करिष्यति वा ?
  
  सा तत् नष्टवती। अस्य आसुरीमुखस्य पृष्ठतः तर्कयुक्तः विचारः नास्ति ।
  
  ते असहायः आसन्। पृष्ठासने स्थिताः स्त्रियः इदानीं मुक्ताः भूत्वा युक्त्या किञ्चित् स्थानं अन्वेष्टुं प्रयतन्ते स्म । ते किं आगच्छति इति न दृष्टवन्तः, ड्रेकः च तान् न अवदत्। तस्य विषये तेषां किमपि कर्तुं कोऽपि उपायः नासीत् ।
  
  ओल्गा शूलं आकर्षितवती तदा रॉकेटः प्रज्वलितः ।
  
  मित्राणि, परिवारः, एतादृशं गच्छामः...
  
  टोर्स्टेन् डाहल् भयंकरं प्रहारं कुर्वन् मेषवत् स्वमार्गं कृतवान्; पूर्णवेगेन धावन् सर्वशक्त्या सः पृष्ठतः ओल्गा इत्यस्याः उपरि आघातं कृतवान् । क्षेपणास्त्रप्रक्षेपकः स्खलितः, तस्य गोलाबारूदः विक्षिप्तः, भिन्नमार्गेण प्रहारं च कृतवान् । दाहल् स्वयमेव स्थितिं रक्षन् स्वजीवनस्य प्रबलतमं आघातं अनुभवितवान् स्यात् यतः ओल्गा न चलति स्म ।
  
  स्वीडिशः केवलं विश्वस्य दृढतमे इष्टकाभित्तिं प्रति शिरःपूर्वं धावितवान्।
  
  दाहल् भग्ननासिका पृष्ठे पतित्वा मूर्च्छितः अभवत् ।
  
  ओल्गा उन्मत्तस्वीडिन् दूरं क्षोभयति स्म, भव्यं आक्रमणं कष्टेन एव लक्षयति स्म । सा नूतनपर्वत इव उत्थाय रॉकेट-प्रक्षेपकं भूमौ क्षिप्तवती, एकेन हस्तेन मशीनगनं उत्थापितवती, अद्यापि अधः रक्तं स्रवति स्म, तलम् सिञ्चति स्म
  
  ड्रेकः एतत् सर्वं दृष्ट्वा योर्गीं बहिः धक्कायितुं व्यावृत्तः, ततः हेडन्। तस्य शिरः अद्यापि भ्रमति स्म, परन्तु सः एलिसियायाः दृष्टिम् आकर्षितुं समर्थः अभवत् ।
  
  "वयं कुशलाः स्मः?" सा जानाति स्म यत् किमपि दोषः अस्ति।
  
  "अहं केवलं दृष्टवान् यत् कथं दलः ओल्गां सर्वशक्त्या प्रहारं कृतवान्, अचेतनः अभवत्, सा च कष्टेन एव अवलोकितवती।"
  
  एलिसिया कष्टेन एव निःश्वासं ग्रहीतुं शक्नोति स्म । "चोद । अहम्"।
  
  "अधुना च तस्याः मशीनगनम् अस्ति।"
  
  हेडन् मुक्तः अभवत् । माई तस्याः पश्चात् प्लवति स्म, लघु अन्तरं निपीड्य। ड्रेकः स्वस्य लघु-अन्तरिक्ष-जालकैः निपीडयितुं प्रयतमानोऽपि दर्पणं पश्यन् पश्चात् गतवान् । ओल्गा बन्दुकं समं कृत्वा पुनः विस्मितवती, स्वतन्त्रहस्तं उत्थाप्य, दन्तं मुखात् बहिः आकृष्य भूमौ क्षिप्तवती। तस्मिन् क्षणे डाहलस्य शेषाः सङ्गणकस्य सहचराः आगतवन्तः ।
  
  तेषु च एकः मनो किनिमका आसीत् ।
  
  हवाईदेशीयः सत्यानुसारं पूर्णवेगेन स्वं प्रक्षेपितवान्, भूमौ पादौ दूरं, बाहून् प्रसारितौ, मांसपेशी-अस्थि-कन्दुकं विध्वंसयन् मानवीयः प्रक्षेप्यः। सः ओल्गा इत्यस्याः स्कन्धेषु सम्यक्, डाहल् इत्यस्मात् श्रेष्ठतया, प्रहारं कृत्वा, दृढतया निपीडितवान् । ओल्गा षड्पादं पुरतः स्तब्धवती, तत् च स्वयमेव चमत्कारः आसीत् ।
  
  किनिमाका रूसी-जनस्य सम्मुखं पुरतः परिवृत्तः ।
  
  मशीनगनं भूमौ पतितम्।
  
  ड्रेकः तस्याः अधरं पठितवान्।
  
  "त्वया जानुभ्यां उपविष्टव्यः, लघुपुरुष।"
  
  किनिमाका एकं तृणनिर्मातारं डुलति स्म, यत् ओल्गा निपुणतया चकमाति स्म, यत् ड्रेकः चिन्तयितुं शक्नोति स्म तस्मात् अपि शीघ्रम्। तदा तस्याः स्वकीयः मुष्टिः मनोवृक्कयोः गभीरं क्षिप्तवती, येन हवाईदेशीयः तत्क्षणमेव जानुभ्यां पतित्वा श्वसति स्म ।
  
  केन्जी, स्मिथः च युद्धस्थलं प्राप्तवन्तौ । एतत् पर्याप्तं न भविष्यति इति भावः ड्रेकः कम्पयितुं न शक्तवान् ।
  
  सः यावत् उदरात् मांसं न विदीर्णं तावत् यावत् श्रोणि अस्थि क्रन्दति तावत् यावत् कूजति स्म । सः कारात् बहिः भित्त्वा नवीनं रक्तं उपेक्षितवान्। हेडन् विहाय सर्वेभ्यः संकेतं दत्त्वा सः युद्धं प्रति लङ्गं कर्तुं आरब्धवान् यतः तेषां परितः सायरनाः ध्वनितवन्तः, ज्वलन्तः नीलप्रकाशाः तस्य दृष्टिक्षेत्रं पूरयन्ति स्म, मनुष्याणां, पुलिसानां, सैनिकानाम् च गर्जनेन वायुः पूरितः आसीत्
  
  सः ओल्गा इत्यस्य समीपं गत्वा वीथिं भ्रमितवान्। रूसी स्मिथस्य उदरं गोलिकाभिः मारयन् उपेक्षितवान्; सा केन्जीं केशान् गृहीत्वा पार्श्वे क्षिप्तवती। ब्राउन्-गुच्छाः रूसी-हस्तेषु आकृष्टाः एव आसन्, केन्जी च स्तब्धा, आवर्त्य, खातेः अधः आवर्त्य, तस्याः मांसं विच्छिद्य ततः ओल्गा स्मिथस्य कटिबन्धे स्वहस्तं पातयित्वा बन्दुकं भूमौ पातयित्वा सैनिकः क्रन्दितवान् ।
  
  "किं त्वं मां निपातयसि ? तव बाहुं विदारयिष्यामि, रक्तान्तेन च गले गलिष्यामि" इति ।
  
  ड्रेकः स्वबलं सङ्गृह्य पृष्ठतः तां प्रहारं कृत्वा वृक्कयोः वक्षःस्थले च त्रीणि प्रहारं कृतवान् । सः स्वस्य बन्दुकस्य उपयोगं करिष्यति स्म, परन्तु दुर्घटनायां तत् नष्टवान् । ओल्गा आक्रमणं अपि न अवलोकितवती । वृक्षस्य कूपस्य प्रहारः इव आसीत् । सः एकं शस्त्रं अन्वेष्टुं परितः पश्यति स्म, यत् किमपि सः उपयोक्तुं शक्नोति स्म ।
  
  सः तत् दृष्टवान्।
  
  माई धावितवती, तदनन्तरं एलिसिया, ततः योर्गी, पत्रवत् श्वेतम्। ड्रेकः रॉकेट-प्रक्षेपकं उद्धृत्य शिरः उपरि उत्थाप्य सर्वशक्त्या रूसी-पृष्ठे अवतारितवान् ।
  
  अस्मिन् समये सा चलितवती।
  
  एकस्मिन् जानुनि पतितः विशालः पर्वतः किनिमाकः पार्श्वे प्लवति स्म । तस्याः दन्तात् अतिरिक्तपत्रिका पतिता। तस्याः मेखलातः एकः आरपीजी पतितः । ड्रेकः स्वशस्त्रं पातितवान्, श्वसन् ।
  
  ओल्गा उत्तिष्ठति, परिवृत्ता, स्मितं च कृतवती। "अहं भवन्तं पदाति यावत् भवन्तः कंक्रीटस्य उपरि कचराणि न भवन्ति।"
  
  ड्रेकः दूरं स्तब्धः अभवत् । ओल्गायाः प्रहारः तस्य ऊरुं चरति स्म, तस्य शरीरस्य एकस्मात् अन्तः अन्यतमं यावत् वेदनाविस्फोटं प्रेषयति स्म । एलिसिया जले प्रविष्टा परन्तु उच्चैः वायुना क्षिप्ता केन्जी इत्यस्य उपरि आघातं कृतवती । किनिमाका शिरःप्रहारात् पूर्वं उत्थितः यत् तं सीधा तस्य गुदं प्रति प्रेषितवान्। स्मिथः शरीरे असंख्यमुष्टिप्रहारं कृतवान् ततः कण्ठे नासिकायां च त्रीणि मुष्टिप्रहारं कृतवान्, येन ओल्गा हसन् विस्फोटितवती ।
  
  "अहो, धन्यवादः शिशु, यत् मम कफात् मुक्तिं प्राप्तुं साहाय्यं कृतवान् । एकं अपि कृपया" इति ।
  
  सा स्मिथस्य आघातेन स्वमुखं उजागरितवती ।
  
  एलिसिया केन्जी इत्यस्य उत्थाने साहाय्यं कृतवती । पुलिसाः तेषां प्रति त्वरितम् आगच्छन्ति स्म । ड्रेकः न शक्तवान् यत् ते दूरं तिष्ठेयुः इति कामना। एतत् रक्तस्नानम् भवितुम् अर्हति । सः उत्थाय एकेन पादेन सफलः अभवत् ।
  
  ओल्गा स्मिथस्य कण्ठं गृहीत्वा पार्श्वे क्षिप्तवती । किनिमाका इदानीं ओल्गायाः पादयोः स्थितं विशालं शिरः कम्पयित्वा तस्याः स्थूलेषु ऊरुषु अर्धदर्जनं अविश्वसनीयप्रहारं कृतवान् ।
  
  सा किनिमकस्य शिरसि मुष्टिपातं कृतवती, तं अवतारयन् । सा ड्रेकस्य अग्रिमाक्रमणं विक्षेप्य तं प्रतिपातितवती, यथा तस्याः कर्णयोः, दक्षिणनेत्रयोः, ललाटे असंख्यच्छेदनक्षतयोः च रक्तं स्वतन्त्रतया प्रवहति स्म तस्याः उदरे एकः छिद्रः उद्घाटितः यत्र स्मिथः तां गोलिकाभिः मारितवान्, ततः ड्रेकः चिन्तितवान् यत् एषः तस्याः निवारणस्य उपायः भवितुम् अर्हति वा इति ।
  
  मे ओल्गा इत्यस्याः ध्यानं आकर्षितवान् । सा अवदत्- "माम् पश्यतु । "पश्यतु मां।" अहं कदापि न पराजितः अस्मि" इति ।
  
  रुचिव्यञ्जना रक्ताभं खानिम् अतिक्रान्तवती। "किन्तु त्वं मम स्वेदग्रन्थिषु एकादशाधिकः नासि । किं त्वं सुपरगर्ल असि ? आश्चर्यं स्त्री ? स्कारलेट् जोहान्सेन् ?
  
  "अहं मै कितानो अस्मि।"
  
  ओल्गा स्मिथं समीपं गच्छन्तीं एलिसियां च पार्श्वे धक्कायन् अटपटे अग्रे गता । माई अधः कूजति स्म। ओल्गा फुफ्फुसं कृतवती। माई दूरं दूरं नृत्यति स्म, ततः ओल्गायाः दक्षिणस्कन्धं दर्शितवती।
  
  "अहं च त्वां विचलितं कुर्वन् मम मित्रं योर्गी त्वां नाशयिष्यति।"
  
  ओल्गा आश्चर्यजनकरूपेण शीघ्रं परिवृत्ता। "किम्..."
  
  योर्गी रॉकेट-प्रक्षेपकं स्कन्धेषु बद्ध्वा अन्तिमः ग्रेनेड् सम्यक् स्थापितः इति सुनिश्चितवान्, ततः प्रत्यक्षतया ओल्गा-शरीरे प्रहारं कृतवान् ।
  
  ड्रेकः बकं कृतवान्।
  
  
  त्रयस्त्रिंशोऽध्यायः
  
  
  तदनन्तरं SPEAR-दलः अन्तर्धानं जातः । जैविकशस्त्रं समर्प्य अपराधस्थलात् दूरं कृत्वा अप्राकृतिकरूपेण शान्तनगरस्य हृदयेन ग्राम्यक्षेत्रे एफबीआय-सङ्घस्य सुरक्षिततमगृहेषु अन्यतमं गृहं प्रति नीतः एतत् पशुपालनक्षेत्रम् आसीत्, सुरक्षाकारणात् अवश्यमेव लघु, परन्तु तथापि पशुपालनक्षेत्रम् आसीत्, यत्र स्वकीयं गृहं, अश्वाशालाः, प्रवालाः च आसन् । ते भ्रमस्य विक्रयणार्थं अश्वानाम्, प्रशिक्षणार्थं पशुपालनहस्तं च रक्षन्ति स्म, परन्तु सः फेड्स् कृते अपि कार्यं करोति स्म ।
  
  सुरक्षितगृहं प्राप्य दलं अविश्वसनीयतया प्रसन्नम् आसीत्, अपि च विभज्य भिन्नकक्षेषु द्वाराणि पिधातुं अधिकं प्रसन्नम् आसीत् । मनुष्याय ते ताडिताः, श्रान्ताः, प्रहारिताः, क्षतम्, रक्तस्राविताः।
  
  रक्तेन तान् सर्वान् सिक्ताः, क्षताः, केशाः अपि। ये चैतन्यं न त्यक्तवन्तः ते एवम् इच्छन्ति स्म; ये च तत् कृतवन्तः ते पश्चात्तापं कृतवन्तः यत् ते साहाय्यं कर्तुं न शक्नुवन्ति। ड्रेकः एलिसिया च विवस्त्रं कृत्वा स्वकक्षं प्रविश्य सीधा शॉवरं प्रति प्रस्थितौ । उष्णजलस्य धारा केवलं रक्तात् अधिकं प्रक्षालितुं साहाय्यं कृतवती । ड्रेकः एलिसिया इत्यस्य साहाय्यं कृतवान्, एलिसिया च ड्रेकस्य साहाय्यं कृतवती यत्र तेषां बाहू अत्यन्तं क्षतम् आसीत् यत् साहाय्यं कर्तुं न शक्यते स्म ।
  
  दलं न भग्नम् आसीत्, परन्तु ते किञ्चित् अभिभूताः आसन्।
  
  "सदा कश्चन अस्ति" इति जलं पूर्णबलेन प्रहारं कुर्वन् ड्रेकः श्वसितवान्, "यः भवन्तं पादात् पातुं शक्नोति" इति ।
  
  "अहं जानामि"। एलिसिया स्वस्य हस्ततलयोः द्रवसाबुनस्य मुष्टिभ्यां पातितवती । "किं त्वया दहलः तस्याः उच्छ्वासः दृष्टः?"
  
  ड्रेकः कासं कर्तुं आरब्धवान् । "अहो, न, कृपया । मा मां हसतु। कृपया"।
  
  अधुना एव दृष्टस्य अनन्तरं सः एतावत् शीघ्रं हास्यं प्राप्तुं शक्नोति इति ड्रेकः विचित्रं न मन्यते स्म । अयं पुरुषः आघात-हृदय-वेदना-मृत्यु-हिंसयोः निवारणाय प्रशिक्षितः सैनिकः आसीत्; सः अधिकांशं जीवनं एतत् कृतवान्, परन्तु सैनिकाः भिन्नरूपेण सहन्ते स्म । एतादृशः एकः उपायः आसीत् यत् भवतः सहकारिभिः सह मित्रतां स्थापयितुं; अन्ये तु सर्वदा वस्तुनां उज्ज्वलपक्षं पश्यन्ति स्म ।
  
  यदा सम्भवति। केचन परिस्थितयः आसन् येन सैनिकः अपि जानुभ्यां नीतवान् ।
  
  इदानीं तस्मिन् एव वस्त्रे छिन्ना एलिसिया किनिमाकी इत्यस्याः विशालायाः ओल्गा इत्यनेन सह युद्धं स्मरति स्म । "धिक्, गोडजिल्ला-शिशुः वर्सेस् गोड्जिल्ला इव आसीत् । रक्ताभः मनो क्षतिग्रस्तात् अधिकं स्तब्धः अभवत्" इति ।
  
  "सः अवश्यमेव शिरःप्रहारं ग्रहीतुं शक्नोति।" ड्रेकः विस्मितः अभवत्।
  
  "नहि!" एलिसिया हसति स्म, ते च किञ्चित्कालं यावत् एकत्र विलासं कृतवन्तः, वेदनाम् अपातुम् इच्छन्तः।
  
  पश्चात् ड्रेकः शौचालयात् अवतीर्य स्नानपत्रं क्षिप्त्वा शय्यागृहं प्रति प्रत्यागतवान् । अवास्तविकतायाः भावः तस्य उपरि आहतः । एकघण्टापूर्वं ते नरकस्य केन्द्रे एव आसन्, स्वजीवनस्य कठिनतमेषु रक्तरंजिततमेषु च युद्धेषु निमग्नाः आसन्, अधुना ते टेक्सास्-नगरस्य एकस्मिन् पशुपालनक्षेत्रे रक्षकैः परितः प्रक्षालन्ति स्म
  
  अग्रे किम् ?
  
  खैर, सकारात्मकः पक्षः आसीत् यत् ते चतुर्णां कार्डिनल् दिशानां मध्ये त्रीणि विजयं प्राप्तवन्तः। चतुर्णां च अश्ववाहनानां त्रयः। आदेशेन चत्वारि शस्त्राणि निगूढानि आसन्, अतः ड्रेकस्य स्वीकृतेन किञ्चित् असङ्गतेन, अस्पष्टेन, नितान्तन अनिश्चितेन च गणनेन एकमेव अवशिष्टम् आसीत् सः स्वयमेव हसति स्म।
  
  धिक्, आशासे मया एतत् अधिकारं प्राप्तम्।
  
  तस्य पृष्ठतः पदानि श्रुतानि स च परिवृत्तः।
  
  एलिसिया तत्र स्थिता, सर्वथा नग्नः, शौचजलेन स्फुरति स्म, तस्याः केशाः तस्याः क्षतस्कन्धे लसन्तः आसन् । ड्रेकः प्रेक्षमाणः कार्यं विस्मृतवान् ।
  
  "धिक्" इति सः अवदत् । "तर्हि भवतः द्वयोः दर्शनं साधु भवति इति कालाः सन्ति।"
  
  सा गत्वा तस्य तौलिकां उद्धृतवती। "किं भवन्तः मन्यन्ते यत् अस्माकं समयः अस्ति?"
  
  "चिन्ता मा कुरु" इति सः स्वरेण स्मितं कृत्वा अवदत् । "बहुकालः न भवति"।
  
  
  * * * ९.
  
  
  पश्चात् तेषां शरीरे क्षतम् आविष्कृत्य परिहाराय प्रयत्नस्य अनन्तरं ड्रेकः एलिसिया च नूतनानि वस्त्राणि परिधाय विशालं पाकशालां प्रति अवतरितवन्तौ ड्रेकः निश्चितः नासीत् यत् ते किमर्थं पाकशालां चिनोति स्म; स्वाभाविकं समागमस्थानं इव आसीत् । अस्तं गच्छन् सूर्यस्य तिर्यक् किरणाः विहङ्गमजालकैः प्रविश्य काष्ठतलं, पाकशालायाः उपकरणानि च सुवर्णवर्णं ददति स्म कक्षः उष्णः आसीत्, नवनीतस्य रोटिकायाः गन्धः च आसीत् । ड्रेकः एकस्मिन् बार-स्टूल-उपरि उपविश्य आरामं कृतवान् ।
  
  "अत्र मासं व्यतीतुं शक्नोमि स्म।"
  
  "अन्यः सवारः" इति एलिसिया अवदत् । "ततः च वयं विरामं कुर्मः?"
  
  "किं वयं एतत् कर्तुं शक्नुमः ? अर्थात् "विरामं कुरु प्रेम" इति शब्दस्य अन्तः इव न ध्वन्यते।
  
  "अच्छा, अस्माभिः अद्यापि क्रोव इत्यस्य उत्तरं दातव्यम्" इति सा स्कन्धं संकुचितवती, "पेरुदेशस्य विषये । तथा स्मिथस्य समस्याः भवितुम् अर्हन्ति। यदा अस्माकं कुटुम्बस्य कश्चन सदस्यः विपत्तौ भवति तदा अस्माभिः मिशनं न गन्तव्यम्" इति ।
  
  ड्रेकः शिरः उन्नमयितवान्। "आम्, अहं सहमतः अस्मि। ततः च SEAL Team 7 अस्ति।"
  
  "कदाचित्" इति एलिसिया तस्य पार्श्वे स्थिते स्थले उपविश्य निःश्वसति स्म, "अस्माकं अवकाशः आगमिष्यति" इति ।
  
  "अरे, पश्यतु बिडालः किं आनयत्!" - ड्रेकः डाहलं दृष्ट्वा उद्घोषितवान्।
  
  स्वीडिशः द्वारेण सावधानतया गतः। "बकवास, अहं गन्तुं प्रयतमानोऽस्मि, परन्तु मम दृष्टेः पुरतः सर्वं द्विगुणम् अस्ति।"
  
  "किं भवन्तः पादचालनं कठिनं मन्यन्ते?" ड्रेकः अवदत्। "किं त्वं शयनं कर्तुं प्रयतितुं इच्छसि?"
  
  डाहल् बार-स्टूलं प्रति मार्गं स्पर्शितवान् । "कश्चित् मम कृते पेयं आनयतु।"
  
  एलिसिया जलपुटं तस्य प्रति धक्कायति स्म। "अहं किञ्चित् अधिकं प्राप्तुं गमिष्यामि।"
  
  ड्रेकः चिन्तया स्वमित्रं पश्यति स्म । "किं भवता अन्त्यपर्यन्तं प्रतीक्षितव्यं सखा?"
  
  "सत्यं वक्तव्यं यत् निमेषेण निमेषेण इदं सुदृढं भवति।"
  
  "अहो, यतः अहं स्मरामि यत् त्वं ओल्गा सह कलहस्य समये कथं बहिः उपविष्टवान्।"
  
  "फक् अफ्, ड्रेक। अहं कदापि एतत् स्मर्तुं न इच्छामि" इति ।
  
  ड्रेकः विहसति स्म। "यथा वयं भवन्तं कदापि एतत् विस्मर्तुं ददामः।"
  
  शेषः दलः शनैः शनैः आगतः, विंशतिनिमेषेभ्यः अनन्तरं ते सर्वे बार-स्थाने उपविश्य काफीं जलं च, फलानि, बेकन-पट्टिकाः च, गणनायापेक्षया अधिकानि व्रणानि च अवतारयन्ति स्म किनिमाका कञ्चित् न पश्यति स्म, स्मिथः च दक्षिणहस्ते किमपि धारयितुं न शक्तवान् । योर्गी अत्यन्तं विषादग्रस्तः आसीत् । केन्सी शिकायतुं न शक्तवान् । केवलं मे, लॉरेन्, हेडन् च स्वयमेव इव आसन् ।
  
  "भवन्तः जानन्ति" इति हेडन् अवदत् । "अहं केवलं प्रसन्नः अस्मि यत् वयं सर्वे मिलित्वा एतत् पारितवन्तः। तस्मात् अपि अधिकं दुर्बलतरं भवितुम् अर्हति स्म । एट्रोपिन् स्वकार्यं कृतवान् । किं किमपि आफ्टर इफेक्ट्स् सन्ति, बन्धुजनाः?"
  
  योर्गी, स्मिथः, केन्जी च निमिषं कृतवन्तः । तेषां सर्वेषां कृते केन्सी उक्तवान्। "अहं मन्ये ओल्गा पश्चात् प्रभावं अतिक्रान्तवती अस्ति।"
  
  हेडन् स्मितं कृतवान्। "ठीकम्, यतः वयम् अद्यापि न कृताः। ये दलाः फोर्ट् सिल्, डल्लास् च न गतवन्तः ते एकं अन्तिमं सूचकं अन्विषन्ति स्म । सौभाग्येन वाशिङ्गटन-चिन्तन-समूहः एनएसए च प्रमुखानां खिलाडिनां निरीक्षणं कर्तुं समर्थाः अभवन्" इति ।
  
  "सास्?" - ड्रेकः सुझावम् अयच्छत्।
  
  "अच्छा, आङ्ग्लाः, आम्। तेषां पश्चात् चीनदेशः, फ्रान्सदेशस्य यत् किमपि अवशिष्टं तत् सर्वं च भविष्यति-"
  
  "सील दल ७?" - इति डाहल् अपृच्छत्।
  
  "अज्ञातं, अघोषितं, अनधिकृतं च" इति हेडन् अवदत् । "क्रोवस्य मते" इति ।
  
  किनिमाका अवदत् यत्, "रक्षामन्त्रिणः अपेक्षया उच्चतराः संरचनाः सन्ति ।
  
  "राष्ट्रपतिः कोबर्न् अस्मान् शुष्कं कर्तुं न लम्बयिष्यति" इति ड्रेकः विरोधं कृतवान् । "मया विश्वासः कर्तव्यः यत् सः मुद्राणां विषये किमपि न जानाति।"
  
  "अहं सहमतः" इति हेडन् अवदत् । "काकात् उच्चतराः भूताः सन्ति इति च मनोः सह सहमतः, तथापि बहवः कपटपूर्णाः सन्ति। ये प्रकाराः भवन्तं पार्श्वतः, नीलवर्णात् बहिः आगत्य भवन्तं अल्पविकल्पं त्यजन्ति। मया विश्वासः कर्तव्यः यत् अस्माभिः यत् ज्ञातं तस्मात् अधिकं प्रचलति" इति ।
  
  "एतेन अस्माकं समस्यायाः सहायता न भवति।" स्मिथः विहसन् दुग्धस्य काचम् उत्थापयितुं संघर्षं कृतवान् ।
  
  "दक्षिणः"। हेडन् मुष्टिभ्यां फलं गृहीत्वा स्वं आरामं कृतवती । "अतः, एतस्याः दुष्टमातुः समाप्तेः विषये ध्यानं दत्त्वा गृहं गच्छामः। वयम् अद्यापि बृहत्तमं दलं श्रेष्ठं च स्मः। इदानीमपि आङ्ग्लाः केवलं एकदिवसीयं शिरःप्रारम्भं प्राप्तवन्तः । चीनदेशीयाः अपि। इदानीं अन्येषां सर्वेषां मध्ये केवलं फ्रांसीसीजनाः एव पर्क् अप कृतवन्तः इति भाति। ते एकमात्रं अवशिष्टं मूलं सम्पर्कं कर्तुं त्रयाणां अन्यं दलं प्रेषितवन्तः" इति ।
  
  "विशेषसञ्चालनबलयुद्धे अपि तथैव भवति" इति डाहल् अवदत् । "वयं शीर्षस्थाने स्मः।"
  
  "आम्, परन्तु एतस्य प्रासंगिकता असम्भाव्यम् । असत्यं च । न तु यथा वयं हस्तेन हस्तेन वा मरुभूमिषु एकत्र वा स्मः।"
  
  "इदं रूक्षं, अप्रत्याशितम् युद्धम् अस्ति" इति डाहल् अवदत् । "एतत् यथा प्राप्नोति तथा वास्तविकम्।"
  
  हेडन् शिरः न्यस्य ततः शीघ्रं अग्रे अगच्छत्। "आदेशस्य पाठस्य सारांशं वदामः। 'पृथिव्याः चतुर्णां कोणेषु वयं चत्वारि अश्ववाहनानि प्राप्य तेभ्यः अन्तिमन्यायक्रमस्य योजनां विन्यस्यामः। ये न्यायधर्मयुद्धात् तदनन्तरं च जीविताः भविष्यन्ति ते न्याय्यतया सर्वोच्चं राज्यं करिष्यन्ति। यदि भवान् एतत् पठति तर्हि वयं नष्टाः, अतः सावधानतया पठन्तु, अनुसरणं च कुर्वन्तु। अस्माकं अन्तिमवर्षाणि विश्वस्य क्रान्तिषु अन्तिमचतुर्णां शस्त्राणां संयोजने व्यतीतानि : युद्धं, विजयः, दुर्भिक्षः, मृत्युः च। एकीकृताः, ते सर्वाणि सर्वकाराणि नाशयित्वा नूतनं भविष्यं उद्घाटयिष्यन्ति। सज्जाः भवन्तु। तान् अन्वेष्यताम्। पृथिव्याः चतुर्णां कोणानां यात्रां कुर्वन्तु। रणनीतिपितुः ततः खगनस्य विश्रामस्थानानि अन्वेष्यताम्; अद्यपर्यन्तं जीवितः दुष्टतमः भारतीयः, ततः ईश्वरस्य प्रकोपः। किन्तु सर्वं यथा दृश्यते तथा नास्ति। वयं १९६० तमे वर्षे खगनं गतवन्तः, समाप्तेः पञ्चवर्षेभ्यः अनन्तरं, विजयं तस्य चितायां स्थापयित्वा । वयं तत् प्रकोपं प्राप्तवन्तः यत् सच्चिदानन्दस्य अन्तिमन्यायस्य रक्षणं करोति। तथा च एकमात्रः किल कोडः तदा एव यदा अश्ववाहकाः प्रादुर्भूताः। पितुः अस्थिषु परिचयचिह्नानि न सन्ति । भारतीयः शस्त्रैः परितः अस्ति। अन्तिमन्यायस्य क्रमः इदानीं भवतः माध्यमेन जीवति, सदा सर्वोच्चः भविष्यति" इति ।
  
  सा समाप्तं कृत्वा एकं घूंटं गृहीतवती।
  
  "सर्वं कुशलम् अस्ति ? इदानीं अधिकं अर्थः अस्ति इति मन्ये। क्रमः मृतः, बहुकालः गतः, परन्तु अस्मिन् अद्यापि तेषां लघुतत्त्वम् अस्ति। कदाचित् तिलः। एकैकः। कदाचित् अन्यत् किमपि। परन्तु डल्लास्-नगरस्य प्रयोगशालायाः हैकिंग् कर्तुं पर्याप्तं उत्तमम्, विशेषबलानाम् एकं सम्पूर्णं समूहं बहिः आनेतुं च पर्याप्तं उत्तमम्, अतः वयं तस्य न्यूनानुमानं कर्तुं न शक्नुमः।"
  
  सा विरमति स्म यदा ड्रेकः लहराति स्म। "आम्?"
  
  "किं त्वं जानासि तस्य कुत्र भवितुं श्रेयस्करम्?" - इति पृष्टवान्। "वाशिङ्गटननगरस्य एकस्य चिन्तनसमूहस्य अन्तः। अथवा एनएसए-सङ्घस्य कृते कार्यं कुर्वन्" इति ।
  
  हेडनस्य नेत्राणि विस्तारितानि अभवन् । "धिक्, तत् वस्तुतः उत्तमः बिन्दुः अस्ति। अहं चिन्तयामि" इति । सा काचस्य कलशात् कृष्णा काफीं पातितवती।
  
  "कालः उड्डीयते मित्राणि" इति माई अवदत् ।
  
  "आम् अहं भवता सह अस्मि"। हेडन् मुखं पूरितवान्। "ततः पाठस्य विश्लेषणं कुर्मः : पृथिव्याः अन्तिमः कोणः यूरोपः अस्ति । अस्माभिः ईश्वरस्य प्रकोपस्य समाधिः अन्वेष्टव्यः, यः मृत्युस्य अश्ववाहकः अस्ति, सच्चिदानन्दस्य अन्तिमन्यायस्य रक्षणं च करोति। तेषु सर्वेषु दुष्टतमः। तथा च यदा अश्ववाहकाः दर्शितवन्तः तदा किल् कोडः आसीत् वा? एतत् अद्यापि न अवगच्छामि क्षम्यतां" इति ।
  
  "अहं कल्पयामि यत् चिन्तनसमूहः किञ्चित्कालं यावत् एतत् करोति?" योर्गी उवाच।
  
  इदानीं विशालस्य शीतलकस्य उपरि अवलम्ब्यमाणा लॉरेन् उक्तवती । "अवश्यं अस्ति।" प्राचीननेतारं एकदा रोमन-जनाः युद्धं कृत्वा मारितवन्तः तेषां कृते 'ईश्वरस्य फ्लैगेलम्' इति संदिग्धं उपाधिं दत्तम् आसीत् ।सः सम्भवतः बर्बरशासकानाम् मध्ये सर्वाधिकं सफलः आसीत् तथा च पूर्वपश्चिम-रोमनसाम्राज्ययोः उपरि आक्रमणं कृतवान् यदा सः ४०६-४५३ तमे वर्षे निवसति स्म ।सः रोमस्य घोरः शत्रुः आसीत्, एकदा उद्धृतः च आसीत् यत् "यत्र अहं गतः तत्र पुनः कदापि तृणानि न वर्धन्ते" इति ।
  
  "अन्यः महिमामण्डितः प्राचीनः सामूहिकहत्याराः" इति डाहल् अवदत् ।
  
  लॉरेन् अवदत् यत्, "अट्टिला द हुन् ४३४ तमे वर्षे हुन्-जनानाम् एकमात्रः शासकः भवितुम् स्वभ्रातरं मारितवान् । उग्रदृष्ट्या प्रसिद्धः अट्टिला प्रायः नेत्राणि आवर्त्य प्रसिद्धः आसीत्, "सः प्रेरितस्य आतङ्कस्य आनन्दं लभते इव" इति इतिहासकारः एडवर्ड गिब्बन् इत्यस्य मते सः रोमनयुद्धदेवस्य मंगलस्य वास्तविकं खड्गं प्रयोक्तुं दावान् करोति इति अपि प्रसिद्धः आसीत्।भवतः एतेन रोमनयुद्धक्षेत्रे यत् भयं प्रवर्तते स्म तत् कल्पयितुं शक्नोति" इति ।
  
  "अस्माभिः प्राप्तम्" इति ड्रेकः अवदत् । "अट्टिलः दुष्टः बालकः वा सुबालकः वा आसीत्, यत् भवतः कस्मिन् पार्श्वे आसीत् इति अवलम्ब्य । इतिहासपुस्तकानि च केन लिखितानि। कथं कुत्र च मृतः ?
  
  "सः कथं मृतः इति अनेकाः परस्परविरोधिनः विवरणाः वर्णिताः सन्ति । नासिकारक्तात् आरभ्य नवपत्न्याः हस्तेन छूरीपर्यन्तं। तस्य शरीरं प्राप्य ते पुरुषाः हुनानां प्रथानुसारं शिरसि केशान् विदार्य मुखेषु गभीराः घृणितव्रणान् कृतवन्तः अट्टिलः एतादृशः घोरः शत्रुः सन् विलक्षणविस्मयरूपेण स्वस्य मृत्युविषये देवेभ्यः सन्देशं प्राप्तवान् इति उक्तम् । आशीर्वादः । तस्य शरीरं विशालस्य समतलस्य केन्द्रे, क्षौमस्य तंबूमध्ये, सर्वेषां द्रष्टुं, प्रशंसितुं च स्थापितं आसीत् । गोत्रेषु श्रेष्ठाः अश्ववाहकाः परितः सवाराः भूत्वा अग्निकुण्डानां परितः तस्य महत्कार्यस्य कथाः कथयन्ति स्म । महत् मृत्युः आसीत् । तस्य चितायां उत्सवः आयोजितः इति अग्रे वदति" इति । लॉरेन् तान् प्रासंगिकान् बिन्दून् पुनः पुनः वदति स्म यत् हवलदारः तस्याः कर्णे कुहूकुहू करोति स्म । लाउडस्पीकरस्य स्थापनायाः कोऽपि अर्थः नासीत् ।
  
  "तस्य समाधिस्थलानि सुवर्णरजतलोहैः मुद्रितवन्तः यतः तस्य त्रीणि आसन् । ते च मन्यन्ते स्म यत् एतानि त्रीणि सामग्रीनि सर्वराजानां महान् युक्तानि सन्ति। अवश्यं शस्त्राणि, धनानि, दुर्लभानि रत्नानि च योजिताः आसन् । तथा च, प्रतीयते, अपि च प्रथानुसारं तस्य चितायां कार्यं कुर्वतां सर्वान् मारितवन्तः, तस्य स्थानं गोपनीयं कर्तुं" इति ।
  
  एलिसिया मेजस्य समीपे उपविष्टान् परितः अवलोकितवती। सा अवदत्- "भवद्भिः एकः म्रियते । "मा मां त्वां दफनार्थं पृच्छतु। न शापितसंयोगः" इति ।
  
  "अट्टिला-समाधिः इतिहासस्य महत्तमेषु नष्ट-अन्तिम-स्थलेषु अन्यतमः इति श्रुत्वा भवन्तः दुःखिताः अपि च आनन्दिताः भविष्यन्ति । अवश्यं अन्येभ्यः केभ्यः अपि - कतिपयवर्षेभ्यः पूर्वं लेस्टर्-नगरस्य कारपार्क-अन्तर्गतं आविष्कृतस्य राजा रिचर्ड-तृतीयस्य दीर्घकालं यावत् नष्टं शवम् - अद्यापि ते प्राप्यन्ते इति वयं मन्यामहे |. कदाचित् क्लियोपेट्रा ? सर फ्रांसिस् ड्रेक? मोजार्ट् ? सर्वथा यथावत् अट्टिला इत्यस्य विषये हन्निक-इञ्जिनीयर्-जनाः तिस्जा-नद्याः मुख्यनद्याः शुष्कीकरणाय पर्याप्तकालं यावत् मार्गं कृतवन्तः इति मन्यते अट्टिलः तत्र स्वस्य भव्ये अमूल्ये त्रिचितायां दफनः अभवत् । ततः तिस्जा मुक्तः अभवत्, अट्टिलं सदा निगूह्य" इति ।
  
  तस्मिन् क्षणे ते समीपं गच्छन्तस्य हेलिकॉप्टरस्य शब्दं श्रुतवन्तः । हेडन् कक्षं परितः अवलोकितवान्।
  
  "आशासे भवन्तः अन्यस्य युद्धस्य कृते सज्जाः सन्ति, बालकाः बालिकाः च, यतः एतत् दूरं समाप्तम् अस्ति।"
  
  ड्रेकः स्वस्य पीडितान् स्नायुः प्रसारितवान् । डाहल् स्वशिरः स्कन्धेषु स्थापयितुं प्रयत्नं कृतवान् । केन्सी पृष्ठे एकं खरचनं स्पृष्ट्वा विस्मितः अभवत्।
  
  "न्याय्यं वक्तुं" इति ड्रेकः अवदत् । "अहम् अद्यापि अत्र बोरं प्राप्नोमि स्म।"
  
  हेडन् स्मितं कृतवान्। डाहल् यथाशक्ति शिरः उन्नमयितवान् । मे पूर्वमेव पादयोः उपरि आसीत् । लॉरेन् द्वारं प्रति अगच्छत्।
  
  "आगच्छतु" इति सा अवदत् । "ते अस्मान् मार्गे अधिकं संक्षेपेण सूचयिष्यन्ति।"
  
  "यूरोपः?" योर्गी पृष्टवान्।
  
  "आम्। अन्तिमस्य च मृत्युस्य अश्ववाहनस्य कृते।"
  
  एलिसिया बार-स्टूलात् कूर्दितवती । "महान पेप् टॉक्" इति सा व्यङ्ग्येन अवदत् । "भवतः आगत्य एतावत् रोमाञ्चकं ध्वन्यते यत् मम पादाङ्गुली अपि ज्वलनं कर्तुं आरभन्ते।"
  
  
  चतुर्त्रिंशोऽध्यायः
  
  
  अन्यत् उड्डयनम्, अन्यत् क्षितिजे युद्धम्। ड्रेकः आरामदायककुर्सिषु निवसन् शृणोति स्म यदा लॉरेन् अट्टिला द हन् प्रकरणे कोलम्बियामण्डलस्य निर्णयान् निष्कर्षान् च स्वरयति स्म । दलं विविधस्थानेषु उपविश्य यत् शक्यं तत् गृहीत्वा सद्यः एव 'ओल्गा-घटना' इति नामाङ्कितायाः वेदनाम् उपेक्षितुं प्रयतते स्म ।
  
  "अट्टिलायाः समाधिः इतिहासेन नष्टा अस्ति" इति लॉरेन् समाप्तवान् । "कदापि न लब्धम्, यद्यपि अनेके नकली-आविष्काराः अभवन् । अतः" इति सा शृण्वन्ती विरमति स्म, "किं भवता गुरुत्वाकर्षणविसंगतिः श्रुता?"
  
  डाहल् पश्चात् अवलोकितवान्। "अस्य पदस्य अनेकाः अर्थाः सन्ति" इति ।
  
  "अच्छा, अस्माकं विषयः एव । अधुना एव वैज्ञानिकाः ध्रुवीयहिमपातस्य अधः निहितं विशालं रहस्यमयं च विसंगतिं आविष्कृतवन्तः । भवन्तः तत् जानन्ति स्म ? अस्य आकारः विशालः अस्ति - १५१ माइलपर्यन्तं विस्तारः, प्रायः सहस्रमीटर् गभीरः च । नासा-उपग्रहैः ज्ञातः अयं गुरुत्वाकर्षणविसंगतिः आसीत् यतः तस्य परिवेशस्य परिवर्तनेन गड्ढे स्थितस्य विशालस्य वस्तुनः उपस्थितिः सूचिता अधुना वन्यसिद्धान्ताः एकपार्श्वे, एतत् वस्तु गुरुत्वाकर्षणविषमता अस्ति । अशुद्धरूपेण स्थितं, परितः अन्यत् सर्वं इव न गच्छति, अतः शक्तिशालिना रडारेण ज्ञातुं शक्यते" इति ।
  
  "भवन्तः भूप्रवेशकरडारस्य विषये वदन्ति" इति डाहल् अवदत् । "मम पुरातनविशेषः।"
  
  ड्रेकस्य नेत्राणि विस्तृतानि अभवन् । "भवन्तः निश्चिन्ताः सन्ति? मया चिन्तितम् यत् कुक्कुटपार्टिषु पुरुषस्य स्ट्रिप्टीज् इति। ते भवन्तं नृत्यं वाइकिंग् इति आह्वयन्ति स्म।"
  
  डाहल् तं श्रान्तवान्। "तत् स्थगयतु"।
  
  एलिसिया मम प्रति अवलम्बितवती। "सः कुण्ठितः इव दृश्यते" इति सा नाट्यरूपेण कुहूकुहू कृतवती ।
  
  "अशङ्कितायाः वृद्धायाः उच्छ्वासः भवतः तत् करिष्यति।"
  
  आश्चर्यवत् स्मिथस्य नेत्रयोः अश्रुपातः आसीत् । "मया वक्तव्यं" इति सः श्वसितवान्, "अहं कदापि न दृष्टवान् यत् कश्चन एतावत् कठिनतया कस्यचित् ट्रैम्पोलिनं न प्रवृत्तः अस्ति" इति । सः शान्तं कर्तुं प्रयतमानो मुखं निगूढवान् ।
  
  किनिमका तस्य स्कन्धे आलिङ्गितवान् । "भवन्तः कुशलाः सन्ति वा, भ्राता? अहं त्वां पूर्वं कदापि न दृष्टवान् हससि मनुष्य। एतत् विचित्रम् अस्ति"।
  
  लॉरेन् हस्तक्षेपं कृत्वा स्वीडिशं अधिकविडम्बनात् उद्धारितवान् । "जीपीआर, परन्तु गहनपरिमाणे। अर्थात् गूगल-नक्शेषु अण्टार्कटिका इति एतत् विचित्रं वस्तु अस्ति । एतत् भवन्तः स्वस्य लैपटॉपतः द्रष्टुं शक्नुवन्ति। परन्तु अट्टिलायाः समाधिवत् लघु किमपि अन्वेष्टुं? खैर, तस्मिन् यन्त्राणां सॉफ्टवेयरस्य च उपयोगः अपि अन्तर्भवति यस्य स्वामित्वं नासा अद्यापि न स्वीकृतवती अस्ति।"
  
  "किं ते उपग्रहस्य उपयोगं कुर्वन्ति?" योर्गी पृष्टवान्।
  
  "अहो, सर्वेषां शीतलराष्ट्रेषु एतत् अस्ति।"
  
  "चीन, यूके, फ्रान्स च सहितम्।" ड्रेकः तेषां प्रतिद्वन्द्वीनां सूचीं दर्शितवान् ।
  
  "निश्चयेन। अन्तरिक्षतः चीनदेशीयाः स्वकारमध्ये उपविष्टस्य व्यक्तिस्य परिचयं कर्तुं, सः ब्राउज् कृत्वा अन्तर्जालस्थलानि पश्यन्, सः खादितस्य सैण्डविचस्य सामग्रीं वर्गीकृत्य च शक्नोति स्म कोऽपि पुरुषः । प्रायः कुत्रापि" इति ।
  
  "पुरुषाः एव?" केन्जी अपृच्छत्। "अथवा स्त्रियः अपि?"
  
  लॉरेन् विस्मितः कुहूकुहू च अवदत्, "मम कर्णे एकः पुरुषः अस्ति यः तत् प्रसारयति। किञ्चित् युवा ध्वन्यते, यथा सः अद्यापि स्त्रियः न आविष्कृतवान्।"
  
  ड्रेकः पृथिव्याः तृतीयचतुर्थयोः अन्तयोः अमेरिका-यूरोपयोः मध्ये आकाशं च्छिन्नं हेलिकॉप्टरं श्रुतवान् ।
  
  "ठीकम्, अस्तु, तथापि..." लॉरेन् निमिषं कृतवान् । "यदि वयं पिस्कारा-नगरस्य अल्पज्ञातभूगोलस्य खण्डं कुर्मः तर्हि एकः ग्रन्थः वदति यत् अट्टिला-नगरस्य प्रसिद्धः प्रासादः डैन्यूब-नद्याः तिस्जा-नद्याः च मध्ये, कार्पेथियन-पर्वतेषु, उपरितन-हङ्गरी-देशस्य, समीपस्थस्य ज़ाज्बेरिन्-देशस्य च मैदानयोः स्थितः आसीत् अट्टिलस्य समाधिः तस्य प्रासादस्य विपरीतभागे आसीत् इति बहु अस्पष्टतरः खण्डः वदति" इति ।
  
  "किन्तु नदीयाः अधः निहितः" इति माई अवदत् ।
  
  "आम्, तिस्जा-नद्याः उत्तरतः दक्षिणं यावत् हङ्गरी-देशं लङ्घयति, डैन्यूब-नद्याः एव महती उपनद्याः । नदीमार्गः अस्माकं वैज्ञानिकानां साहाय्यं करिष्यति। आशास्ति यत् भूभौतिकीयप्रौद्योगिक्याः उपयोगेन तेषां शोधकार्यं उपग्रहं, चुम्बकीयशास्त्रं, MAG, भूप्रवेशकं रडारं च संयोजयिष्यति। चयनितविसंगतानां कृते चुम्बकीयसर्वक्षणस्य पूर्तिः जीपीआर-प्रोफाइलः भवति । ते अपि वदन्ति यत् ते द्रष्टुं शक्नुवन्ति यत् नदी कदापि विमुखीकृता अस्ति वा" इति । सा स्कन्धं संकुचितवती। "वयं सहस्राणि सहस्राणि च चित्राणि वदामः यत् सङ्गणकेन अवलोकितव्यं ततः निर्णयः कर्तव्यः।"
  
  "ठीकम्, ठीकम्, अतः वयं हङ्गरीदेशं गच्छामः।" एलिसिया शिरोवेदनायाः अभिनयं कृतवती । "मात्रं वदतु।"
  
  तेषां आक्रामकसहकारिणः कथं सन्ति इति चिन्तयन् दलं पुनः निवसति स्म ।
  
  
  * * * ९.
  
  
  हङ्गरी, डैन्यूब, तिस्जा च रात्रौ अन्येषां यूरोपदेशानां इव कृष्णवर्णीयाः दृश्यन्ते स्म, परन्तु ड्रेकः जानाति स्म यत् अधुना अत्र बहु अधिकं अशान्तिः अस्ति इति । चतुर्णां अश्ववाहकानां मध्ये अत्यन्तं शक्तिशालिनः तत्रैव शयिताः - मृत्युः - ये तं प्राप्नुवन् ते जगतः भविष्यं सम्यक् निर्धारयितुं शक्नुवन्ति।
  
  दलं अवतरत्, पुनः उड्डीय पुनः अवतरत्, ततः स्वयात्रायाः अन्तिमपदं सम्पन्नं कर्तुं विशाले, अप्रतिबिम्बिते वैने कूर्दितवान् । गणकयन्त्राणि अद्यापि किमपि न चिन्तितवन्तः, क्षेत्राणि अद्यापि विशालानि लक्ष्यं च लघु, पुरातनं सम्भाव्यं क्षीणं च न वक्तव्यम् आदेशः स्वतन्त्रतया कथं कार्यं करोति इति चिन्तयितुं साधु स्यात्, परन्तु बहुदशकपूर्वं तेषां आकस्मिकहत्याः कस्यापि निवृत्तेः अन्त्यं कृतवन्तः ।
  
  ते समतलेषु शिबिरं स्थापयित्वा बहिः रक्षकान् स्थापयित्वा अन्तः निवसन्ति स्म । तंबूषु विस्फुरन् प्रचण्डः वायुः प्रवहति स्म; तेषां गतदिनेषु कृतस्य सर्वस्य अतिवास्तविकता अद्यापि मग्नं कर्तुं प्रयतमाना आसीत् ।
  
  किं वयम् अधुना वास्तवम् अत्र स्मः, हङ्गेरी-देशस्य एकस्य पर्वतस्य अर्धभागे शिबिरं कृतवन्तः? ड्रेकः तस्य विषये चिन्तितवान्। अथवा ओल्गा अद्यापि अस्मान् ताडयति?
  
  तंबूस्य पुष्पकणसः सत्यं वदति स्म, तस्य पार्श्वे विवर्तमानः आकृतिः अपि । एलिसिया, केवलं नेत्राणि दर्शयित्वा स्वस्य शयनपुटे वेष्टिता।
  
  "शीतं वा प्रेम?"
  
  "आम्, अत्र आगत्य मां तापयतु।"
  
  "कृपया" इति डाहल् ड्रेकस्य पादयोः दक्षिणतः कुत्रापि अवदत्, "न अद्य ।"
  
  "अहं सहमतः" इति पूर्वतः केन्जी अवदत् । "कुत्सितां कथयतु यत् भवतः शिरोवेदना अस्ति वा किमपि। सा कुत्र आसीत् इति को जानाति ? व्याधिसंख्ययाद्यादिकम्" इति ।
  
  "तर्हि चतुष्टयस्य प्रश्नः नास्ति?"
  
  "अस्ति" इति तंबूद्वारे स्थिता माई अपि अवदत् । "विशेषतः अस्माकं पञ्चत्वात्" ।
  
  "उन्मत्तः, अहं विस्मृतवान् यत् त्वं अत्र आसीः, स्प्राइट। अद्यापि मम विश्वासः नास्ति यत् ते अस्मान् सर्वान् एकस्मिन् शापिततम्बूमध्ये निरुद्धवन्तः।"
  
  "अहं, एकस्य कृते, समतलस्थानेषु निद्रां कर्तुं रोचये" इति डाहल् उत्थाय अवदत् । "तर्हि कदाचित् अहं निद्रां करिष्यामि।"
  
  ड्रेकः स्वीडिशस्य निर्गमनस्थानं प्रति गच्छन्तं पश्यति स्म, सः जोआना इत्यस्याः आह्वानस्य अवसरं गृह्णीयात् इति कल्पयित्वा । तयोः सम्बन्धः वायुतले एव तिष्ठति स्म, परन्तु सः दिवसः आगमिष्यति स्म, शीघ्रमेव, यदा कश्चन स्थायी निर्णयं करिष्यति स्म ।
  
  प्रदोषः आगतः, वाशिङ्गटननगरस्य विशेषज्ञाः अर्धदर्जनं स्थलानि सूचितवन्तः । दलं विभज्य खनितुं आरब्धवान्, तेषां शिरः हृदयात् च भव्यं परिदृश्यं बहिः क्षिपन्: तिस्जा-नद्याः स्फुरद् नीलवर्णीयः सर्पः, कदाचित् विस्तृतः, कदाचित् स्थाने स्थाने विचित्ररूपेण संकीर्णः, कार्पेथियन-पर्वतानां तृणयुक्ताः पर्वताः, अनन्तं निर्मलं आकाशम्। विस्तृतेषु स्थानेषु प्रवहन् शीतलवायुः स्वागतयोग्यः आसीत्, श्रान्ततां, शान्तं क्षतविहारं च निवारयति स्म । ड्रेकादयः नित्यं चिन्तयन्ति स्म यत् तेषां शत्रवः कुत्र सन्ति इति। ब्रिटिश, चीनी, फ्रेंच च। कुत्र? समीपस्थस्य पर्वतस्य उपरि ? न कश्चित् कदापि निगरानीयस्य किञ्चित् अपि संकेतं न दृष्टवान् । अन्यदलानि त्यक्तवन्तः इव आसीत् ।
  
  "न भवतः औसत अवशेषमृगया" इति एकदा ड्रेकः अवदत् । "अहं कदापि न जानामि यत् अहं अग्रे कुत्र अन्ते गमिष्यामि।"
  
  "अहं सहमतः" इति डाहल् अवदत् । "एकं क्षणं वयं सर्वे युद्धं कुर्मः, परं सर्वं सुलभम्। तथापि दुष्टतरं भवितुम् अर्हति स्म" इति ।
  
  प्रथमः दिवसः शीघ्रं गतः, ततः द्वितीयः। ते किमपि न प्राप्नुवन्। वर्षा आरब्धा, ततः अन्धकारः सूर्यः। दलं क्रमेण विश्रामं कृत्वा ततः कतिपयान् भाडान् श्रमिकान् किञ्चित्कालं यावत् तान् उपशमयितुं अनुमतिं दत्तवान् । आङ्ग्लभाषां न वदन्तः पुरुषाः महिलाः च समीपस्थग्रामात् नियुक्ताः आसन् । एकस्मिन् दिने एलिसिया भूमौ एकं छिद्रं आविष्कृतवती, सम्भवतः पुरातनं सुरङ्गं, परन्तु तस्याः अन्वेषणं मृतमार्गं प्राप्ते तस्याः उत्साहः शीघ्रमेव क्षीणः अभवत् ।
  
  "न किमपि उपयोगः" इति सा अवदत् । "वयं तस्मात् एकमीटर् दूरं भवितुं शक्नुमः तथापि तं न प्राप्नुमः।"
  
  "एतावन्तः वर्षाणि एतत् कथं अप्रत्यक्षं गतं इति भवन्तः मन्यन्ते?"
  
  डाहल् शिरः खरदति स्म, ते किमपि न अवगच्छन्ति इति निश्चितः । "इदं मम जिह्वाग्रे" इति सः एकवारादधिकं पुनः पुनः अवदत् ।
  
  ड्रेकः स्वस्य सहायं कर्तुं न शक्तवान् । "भवतः अभिप्रायः ओल्गा इति, किं न ? अतीव संक्षिप्तः अनुभवः आसीत् सखा" इति ।
  
  डाहल् अद्यापि स्कैनिङ्गं कुर्वन् गुर्गुरितवान्।
  
  अपरं रात्रौ तंबूमध्ये कतिपयानि घण्टानि अपि। एतेषु सायंकाले सर्वाधिकं तनावपूर्णं तदा आसीत् यदा ड्रेकः वेबस्य वक्तव्यस्य, तस्य विरासतां, तस्य गुप्तसूचनाकोष्ठस्य च विषये वक्तुं आरब्धवान् ।
  
  "अग्रे समये अस्माभिः तस्मिन् एव ध्यानं दातव्यम्। सः यत् रहस्यं संगृहीतवान् तत् विनाशकारी भवितुम् अर्हति स्म । जड"।
  
  "कस्य कृते?" दाहल् अवदत्। "अस्माकं विरुद्धं ये आसन् ते तावत् दुष्टाः न आसन्।"
  
  "एकं व्यतिरिक्तं यत् वयम् अद्यापि न जानीमः" इति माई अवदत् ।
  
  "धिक्, वास्तवम् ? अहं विस्मृतवान्। कः?"
  
  जापानीया महिला स्वरं न्यूनीकृत्य शान्ततया उक्तवती। "भवतः एकः म्रियते।"
  
  दीर्घकालं यावत् दुःखदं क्षणं यावत् मौनम् आसीत् ।
  
  एलिसिया तत् भग्नवती। "ड्रेक इत्यनेन सह सहमतिः कर्तव्या। एतत् केवलं अस्माकं विषये एव न प्रवर्तते। वेब् एकः स्तब्धविशेषज्ञः, मेगा-समृद्धः गदः च आसीत् । तस्य सर्वेषां उपरि मलः आसीत् अवश्यम्" इति ।
  
  मिथ्यासङ्केतेन ते तंबूतः बहिः त्वरितरूपेण निर्गताः, भूमौ पङ्के च पतित्वा प्राचीनस्य अन्त्येष्टिस्थलस्य भग्नावशेषेषु, वालुकायाः च मध्ये तेषां गहनक्रोधस्य कृते अट्टिलस्य न इति निष्पन्नम् । न्यूनातिन्यूनं यावत् ते वक्तुं शक्नुवन्ति स्म तावत् न।
  
  पश्चात् तंबूमध्ये ते स्वविचारं प्रति प्रत्यागतवन्तः ।
  
  "एतावत् किमपि निवारणीयम् अस्ति" इति हेडन् अवदत् । "कदाचित् वेबस्य निगूढस्थानस्य अन्वेषणं, तदनन्तरं वयं यत् आविष्करोमः तत् च अस्मान् आगमिष्यमाणात् रक्षितुं शक्नोति।"
  
  "पेरुदेशे जोशुआयाः मृत्युः? अस्माकं अवज्ञा? संदिग्धः निर्णयः अनिश्चितः पट्टः च? अस्माभिः कस्यचित् उत्तरं दातव्यम्। एकं नाम-आह्वानं भवन्तः दूरं गन्तुं शक्नुवन्ति। किन्तु त्रीणि? चत्वारि? अस्माकं बिलानि रक्ते सन्ति, जनाः, अतिव्ययः इति मम अभिप्रायः नास्ति" इति ।
  
  "अतः, SEAL Team 7?" - इति डाहल् अपृच्छत्।
  
  "कदाचित्" इति हेडन् गुञ्जितवान् । "को जानाति ? परन्तु यदि ते अस्मान् पूर्वाग्रहेण आक्रमयन्ति तर्हि अहं ईश्वरस्य शपथं करोमि यत् अहं तुलनात्मकबलेन प्रतिहत्या करिष्यामि। तथा च भवद्भिः सर्वैः सह भविष्यति। सः आदेशः अस्ति।"
  
  अन्यः दिवसः आगत्य मृगया प्रचलति स्म । वर्षा तेषां प्रयासेषु बाधां जनयति स्म । वाशिङ्गटन-चिन्तन-समूहः सप्त-अधिक-स्थलैः सह कुल-त्रयोविंशति-स्थलानां कृते पुनः आगतः । तेषु अधिकांशः शून्यस्थानानि वा पुरातनानि आधाराणि, चिरकालात् गतानि भवनानि, चीररूपेण न्यूनीकृताः कङ्कालाः इत्येव किमपि न दत्तवन्तः । अन्यस्य अधिकांशः दिवसः व्यतीतः तदा SPEAR-दलस्य मनोबलं क्षीणं भवितुं आरब्धम् ।
  
  "किं वयं सम्यक् स्थाने अपि स्मः?" केन्जी अपृच्छत्। "हङ्गरीदेशः इति मम अभिप्रायः । अट्टिलस्य प्रासादस्य विपरीतम्। कियत्कालपूर्वम् अयं व्यक्तिः जातः ? वर्षसहस्रं षट्शतवर्षपूर्वं किम् ? किम् एतत् ? गेरोनिमो इत्यस्मात् चतुर्दशशताब्दपूर्वम्। कदाचित् अट्टिलः गलतः 'प्रकोपः' अस्ति। अनुमानं करोमि यत् कैथोलिक-चर्चेन बहवः लेबल्-कृताः सन्ति" इति ।
  
  "वयं विविधानि विसंगतयः प्राप्नुमः" इति किनिमाका अवदत् । "एतावन्तः सन्ति, तेषु कश्चन अपि सम्यक् नास्ति।"
  
  डाहल् तं प्रेक्षमाणः आसीत्। "अस्माकं अन्वेषणं संकुचितं कर्तुं एकः उपायः आवश्यकः।"
  
  सर्वदा चिन्तनसमूहे प्लग् कृता लॉरेन् अन्यदिशि पश्यति स्म । "आम्, वदन्ति। आम्।"
  
  वायुः स्वीडिशस्य केशान् मन्दं प्रवहति स्म, परन्तु तस्य मुखं निष्क्रियं आसीत् । "मम किमपि नास्ति"।
  
  "कदाचित् अस्माभिः अट्टिलाम् अपरं अवलोकनं कर्तव्यम्?" मे इत्यनेन सूचितम्। "तस्य जीवनवृत्ते किमपि?"
  
  लॉरेन् वाशिङ्गटन-समूहं तस्य पालनं कर्तुं अवदत् । दलं विश्रामं कृतवान्, सुप्तवान्, दोषान् अन्विष्य किमपि न प्राप्नोत्, अपि च द्वयोः मिथ्यासङ्केतयोः भागं गृहीतवान् ।
  
  अन्ते ड्रेकः एकं दलं संयोजितवान् । "अहं मन्ये अस्माभिः एतत् असफलता इति वक्तव्यं भविष्यति, जनाः। आदेशः वदति यत् ते तत् प्राप्तवन्तः, सम्भवतः ¸ परन्तु यदि वयं न शक्नुमः तर्हि अन्ये देशाः अपि न शक्ष्यन्ति । कदाचित् चतुर्थः अश्ववाहकः यत्र दफनः अभवत् तत्रैव त्यक्तुं श्रेयस्करः स्यात्। यदि सः अद्यापि तत्र अपि अस्ति" इति ।
  
  "कदाचित् चिता लुण्ठिता" इति हेडन् हस्तौ प्रसारयन् अवदत्, "अन्त्येष्टेः किञ्चित्कालानन्तरं । परन्तु तदा अवश्यमेव अवशेषाः आविष्कृताः स्यात् । वस्त्रं। खङ्ग। रत्नाः । अन्यदेहाः" इति ।
  
  "तत्र एतादृशं शक्तिशालीं शस्त्रं त्यक्तुं कठिनम्" इति केन्जी मुखस्य शून्यव्यञ्जनं कृत्वा अवदत् । "अहं जानामि मम सर्वकारः न करिष्यति। ते कदापि अन्वेषणं न त्यजन्ति स्म" इति ।
  
  ड्रेकः सहमतिपूर्वकं शिरः उन्नमयितवान् । "सत्यम्, परन्तु अस्माकं अन्ये संकटाः निःसंदेहं प्रवहन्ति। अत्र वयं सदा स्थातुं न शक्नुमः" इति ।
  
  "पेरुदेशे अपि ते एवम् अवदन्" इति स्मिथः अवदत् ।
  
  ड्रेकः लॉरेन् प्रति शिरः उन्नमयितवान् । "किं तेषां अस्माकं कृते किमपि अस्ति?"
  
  "अद्यापि अन्ये अष्टसंभाव्यस्थलानि विहाय। अद्यापि संकेताः समानाः एव सन्ति । न किमपि कठिनम्" इति ।
  
  "किन्तु किं एतत् सम्यक् न भवितुम् अर्हति यत् वयं अन्विष्यामः?" दाहल् अतीव शान्ततया अवदत्।
  
  हेडन् निःश्वसति स्म। "अहं मन्ये मया एतत् व्यक्तिं आहूय सचिवेन सह सम्पर्कं कर्तव्यं भवेत्। वयं श्रेष्ठाः-"
  
  "सावधानी भवतु" इति एलिसिया चेतवति स्म । "कदाचित् एषः एव संकेतः मुद्राः प्रतीक्षन्ते।"
  
  हेडन् मौनम् अभवत्, तस्य नेत्रयोः अनिश्चितता प्रादुर्भूतवती ।
  
  अन्ततः डाहल् तेषां ध्यानं प्राप्तवान् । "भूमौ प्रवेशं कुर्वन् रडारः" इति सः अवदत् । "विषमतां, गुरुत्वाकर्षणं, चुम्बकीयं वा यत्किमपि अन्वेषयति। स्वाभाविकतया सः घोरं बहु लभते, यतः एषः अतीव पुरातनः ग्रहः अस्ति । परन्तु वयं अस्माकं अन्वेषणं संकुचितं कर्तुं शक्नुमः। वयं शक्नोमि। अहो धिक्, कथं वयं तादृशाः मूर्खाः भवेम?"
  
  ड्रेकः एलिसिया इत्यस्याः चिन्तितरूपं साझां कृतवान् । "किं त्वं कुशलः असि मित्र ? त्वया अपहरणं कर्तुं प्रयत्नः कृतः तस्याः ओल्गा इत्यस्याः प्रभावः अद्यापि न अनुभूयते किम्?"
  
  "अहं कुशलः अस्मि।अहं यथासर्वदा सिद्धः अस्मि। शृणु - तान् मूर्खान् स्मर्यन्ते ये देवसमाधिं प्राप्नुवन्?
  
  ड्रेकस्य मुखं इदानीं गम्भीरं जातम्। "अस्माकं एव आसीत्, टोर्स्टेन्। साधु, अस्माकं अधिकांशः" इति ।
  
  "अहं जानामि।" ओडिन् इत्यस्य अस्थिः, तथैव थोर्, ज़ीउस्, लोकी च अस्थीनि वयं प्राप्नुमः" इति । सः विरामं कृतवान्। "एफ्रोडाइट्, मंगलः इत्यादीनि बहुविधानि। साधु, तेषां शस्त्राणि कवचानि च केन निर्मिताः आसन् ? तेषां केचन रत्नाः?"
  
  "एकः अज्ञातः पदार्थः यः पश्चात् अन्यस्मिन् मिशन-कार्य्ये अस्मान् साहाय्यं कृतवान्" इति ड्रेकः अवदत् ।
  
  "आम्।" डाहल् विस्मितं कर्तुं न शक्तवान् । "अट्टिलेन सह कस्य खड्गः दफनः अभवत्?"
  
  लॉरेन् तस्मिन् कूर्दितवान्। "मङ्गलः!" - सा उद्घोषयति स्म। "रोमनयुद्धदेवः अट्टिलं खड्गेन सिथियान्-जनानाम् माध्यमेन विदारितवान् । पवित्रयुद्धस्य खड्गः इति कथ्यते स्म । परन्तु यदि वास्तवमेव मंगलस्य स्वहस्तात् आगतं..."
  
  "तत् विशेषं तत्त्वं अन्वेष्टुं भवन्तः भूप्रवेशकं रडारं पुनः विन्यस्तुं शक्नुवन्ति" इति डाहल् अवदत् । "अथ च केवलम् एतत् अविश्वसनीयं दुर्लभं तत्त्वं।"
  
  "बूम च!" ड्रेकः तं शिरः उन्नमयितवान्। "इदं तावत् सरलम् अस्ति। उन्मत्तः स्वीडिशः पुनः आगतः अस्ति।"
  
  एलिसिया अद्यापि दुःखिता दृश्यते स्म। "भवता एतत् चिन्तयितुं न शक्यते स्म, धिक्, कतिपयदिनानि पूर्वं?"
  
  
  पञ्चत्रिंशोऽध्यायः
  
  
  अन्ये अष्टघण्टाः च ते सज्जाः आसन्। डीसी-दलेन आइसलैण्ड-देशस्य पुरातत्त्व-एककस्य सम्पर्कं कृत्वा भू-प्रवेशकं रडारं पुनः आरब्धम् यत् अद्यापि देवानाम् प्रथमसमाधि-स्थलस्य किं अवशिष्टम् इति अन्वेषणं कुर्वन् आसीत् सर्वदा ओडिन् प्रति आगच्छति इति ड्रेकः प्रतीक्षमाणः चिन्तितवान्। स्पष्टं यत् आइसलैण्डदेशिनः अस्य अन्वेषणस्य अधिकांशविवरणं सर्वाणि नमूनानि च संरक्षितवन्तः । वाशिङ्गटननगरं दुर्लभतत्त्वस्य विषये आँकडानां प्रेषणं निमेषमात्रस्य विषयः आसीत् ।
  
  न्यूनातिन्यूनं ते एवम् अवदन् इति पश्चात् ड्रेकः कल्पितवान् । यदि अमेरिकनजनानाम् एतत् पूर्वमेव सञ्चिकायां नास्ति तर्हि सः स्तब्धः भविष्यति।
  
  परीक्षणं कृत्वा ततः उष्णसंकेतं प्रेषितम् । ते पूर्वमेव परिभ्रमितक्षेत्रे पिंगं कुर्वन्तु, प्राचीनः मंगलस्य खड्गः नक्शे स्पष्टः बिन्दुः अभवत् ।
  
  "तत् एव" इति माई अवदत् । "अट्टिलस्य हुनस्य समाधिः।"
  
  उत्खननं गम्भीरतापूर्वकम् आरब्धम् । ग्रामजनाः पूर्वमेव खनितस्य छिद्रस्य विस्तारं कर्तुं आरब्धवन्तः । खड्गस्य सम्यक् समानान्तरं धावन्तं शून्यं प्राप्तुं पूर्वं ते ग्रामजनानां मूल्यं दत्त्वा तेषां गमनं पश्यन्तः विषादग्रस्ताः अभिनयं कृतवन्तः
  
  "अस्य परः पक्षः" इति माई अवदत्, "विशालः सांस्कृतिकः अन्वेषणः अस्ति ।"
  
  "अधुना तस्य विषये चिन्ता कर्तुं न शक्नुमः" इति हेडन् अवदत् । "एतत् मृत्युशस्त्रम् । अस्माभिः किमपि घोषयितुं पूर्वं एतत् निष्प्रभावी कर्तव्यम्" इति ।
  
  स्मिथः, योर्गी, किनिमाका च भूमौ आक्रमणं कृत्वा अन्तः कूर्दितवन्तः । डाहल् अद्यापि किञ्चित् वुजी दृश्यते स्म, अनुभवति स्म च, यद्यपि एलिसिया केन्जी च तं 'निष्क्रियगद'तः 'क्रेजी स्लोथ्'पर्यन्तं सर्वं आह्वयितुं अवसरं गृहीतवन्तौ ।
  
  शून्ये विस्फोटयितुं बहुकालं न व्यतीतवान् ।
  
  ड्रेकः पश्यति स्म यत् त्रयः अन्तरं विस्तारयन्ति स्म । माई एलिसिया च क्षेत्रं स्कैन् कृतवन्तौ यत् चोरेण उपरि गन्तुं प्रवृत्तेषु दीर्घतृणेषु आश्चर्यं नास्ति इति सुनिश्चितं कृतवन्तौ । लॉरेन् छिद्रस्य समीपे एव तिष्ठितुं गच्छति स्म; द्वयोः स्त्रियाः अधः स्थितानां च मध्ये दृष्टिरेखा ।
  
  "यतो हि वयं कियत् दूरं अधः गच्छामः इति न जानीमः" इति ड्रेकः अवदत्, "सञ्चारः व्यर्थः भवेत् । परन्तु अहं मन्ये यथा वयं तत् प्राप्नुमः तथा क्रीडिष्यामः" इति ।
  
  "अस्माकं केवलं एकं पेटी आवश्यकम्" इति हेडन् पुष्टिं कृतवान् । "वयं किमपि अन्यं वा प्रेक्षमाणाः समयं न व्यययामः। किं त्वं सहमतः?"
  
  ते शिरः उन्नमयितवन्तः। योर्गी प्रथमं गतः, सः दलस्य चपलः आसीत् । किनिमाका तदनन्तरं आगतः, अद्यापि शिरःव्रणं स्तनपानं कुर्वन् आसीत्, तदनन्तरं स्मिथः अपि आसीत् । ड्रेकः छिद्रे कूर्दितवान्, तदनन्तरं हेडन्, डाहल् च । स्वीडिशस्य प्रवेशद्वारे एव तिष्ठितव्यम् आसीत् । ड्रेकः विषमभूमौ कपोतः अन्धकारसुरङ्गस्य अन्तः अभवत् । भित्तियोः मध्ये एकं निमेषं क्रन्दनं, निपीडनं च कृत्वा विस्तृततरं शून्यं जातम् यत्र दलं वामभागे गतः । योर्गी खड्गं पोर्टेबल-नाविकर्-इत्यनेन सह संयोजयित्वा कतिपयेषु निमेषेषु तेषां तस्य च मध्ये दूरं आह्वयत् ।
  
  ड्रेकः स्वस्य टॉर्चं स्थिरं धारयति स्म, पुरतः स्थितैः सह पुञ्जान् संयोजयति स्म । मार्गः कदापि न व्यभिचरति स्म, अपितु खड्गस्य विश्रामस्थानं परितः परितः यावत् ते शनैः शनैः तस्मात् दूरं न गच्छन्ति स्म ।
  
  योर्गी अग्रे स्थगितवान्। "अस्माभिः भग्नं कर्तव्यं भवेत्।"
  
  ड्रेकः शपथं कृतवान् । "इदं ठोसशिला अस्ति। तत्र भग्नुं अस्माकं बृहत् उपकरणानां आवश्यकता स्यात्। सा कियत् स्थूलं पश्यसि वा?"
  
  योर्गी असन्तुष्टं शब्दं कृतवान्। "अस्य खण्डस्य द्विगुणं विस्तारः" इति ।
  
  "खड्गं च?" - अहं पृष्टवान्।
  
  "परपक्षे एव" इति ।
  
  तेषां सह क्रीड्यन्ते इति ड्रेकस्य विशिष्टा धारणा आसीत् । वृद्धाः देवाः पुनः विनोदं कुर्वन्ति। कदाचित् इव आसीत् यत् ते तं सर्वं मार्गं अनुसृत्य एकस्मिन् साहसिककार्यक्रमे कर्षन्ति स्म, कदाचित् स्वं ज्ञापयितुं पुनः आगच्छन्ति स्म ।
  
  इदानीं इव।
  
  सः स्वनिर्णयं कृतवान् । "अग्रे गच्छतु" इति सः अवदत् । "अस्माभिः द्रष्टव्यं यत् अयं खण्डः कुत्र गच्छति।"
  
  "अच्छा, अग्रे एकः विसंगतिः अस्ति" इति योर्गी उत्तरं प्रेषितवान् । "बृहत् अज्ञातरूपम्।"
  
  एलिसियायाः स्वरः संचारकस्य माध्यमेन क्रकचम् अकरोत् । "चलति वा?"
  
  ड्रेकः दुष्टं हास्यस्वरं जानाति स्म । "तत् स्थगयतु"।
  
  "कति पादौ तस्य?"
  
  "अलिसिया!"
  
  भूमिगताः सर्वे स्वपिस्तौलानि बहिः कृतवन्तः । ड्रेकः अग्रे द्रष्टुं कण्ठं क्रेन कर्तुं प्रयत्नं कृतवान्, परन्तु किनिमाका तस्य दृष्टिम् अवरुद्धवान् । केवलं तस्य शिरःशिखरं सुरङ्गस्य विरुद्धं प्रहारः एव कर्तुं समर्थः अभवत् ।
  
  वायुना रजः छानितम्। ड्रेकः स्वेदितः आसीत्, तस्य नवीनाः क्षताः स्पन्दन्ते स्म । दलं यथाशक्ति शीघ्रं क्रन्दति स्म । योर्गी तान् मन्दं मोचनं परितः नेतवान्। तदा एव रूसीयुवकः स्थगितवान् ।
  
  "अहो! मम किमपि अस्ति" इति ।
  
  "किम्?" - अहं पृष्टवान्। अनेकाः स्वराः श्रूयन्ते स्म ।
  
  "प्रतीक्षतु। त्वं मया सह अत्र उपरि आगन्तुं शक्नोषि" इति ।
  
  अचिरेण एव ड्रेकः वक्रतां परितः कृत्वा दृष्टवान् यत् मार्गस्य पार्श्वे विस्तारः जातः, अष्टपादपरिमितः, पुरुषस्य चतुर्गुणविस्तारः च शिलातोरणरूपेण परिणतः तनवर्णः, स्निग्धः, शिलायां एव छिन्नस्य संकीर्णतरस्य छिद्रस्य उपरि उत्थितः, द्वारवत् लघुप्रवेशद्वारम्
  
  अस्य छिद्रस्य कृष्णतां ड्रेकः निरीक्षते स्म । "तर्हि कदाचित् ते शिलाम् किञ्चित् बहिः कृतवान्, अट्टिला अत्र सदा तिष्ठति इति सुनिश्चित्य?"
  
  "किन्तु अस्माकं उपरि नदी नास्ति" इति योर्गी अवदत् । "मम मनसि आसीत्।"
  
  "वर्षेषु नदीमार्गाः परिवर्तन्ते" इति हेडन् अवदत् । "अस्मिन् क्षणे वयं वक्तुं न शक्नुमः यत् एकदा तिस्जा एवं प्रवहति स्म वा इति । तथापि दक्षिणदिशि कतिपये मीटर् दूरे एव अस्ति" इति ।
  
  ड्रेकः अन्धकारं प्रति अगच्छत्। "अहं क्रीडायां अस्मि।" किं वयं अवलोकयामः ?
  
  योर्गी पुरतः स्वस्थानं निर्वाहयन् उत्तिष्ठति स्म । प्रथमं नूतनं द्वारं केवलं पूर्णकृष्णतायाः रूपरेखा एव आसीत्, परन्तु यथा यथा ते समीपं गत्वा स्वस्य टॉर्चं प्रकाशयन्ति स्म तथा तथा ते परे विशालस्य कक्षस्य संकेताः दृष्टवन्तः कक्षः एकस्मात् शिष्टभोजनकक्षात् बृहत्तरः नासीत्, रजःकणैः परिपूर्णः, निरपेक्षः मौनः च आसीत्, यस्य केन्द्रे जानुपर्यन्तं पादपीठः आसीत् ।
  
  पादपीठे पाषाणचिता आसीत् ।
  
  "अविश्वसनीयम्" इति योर्गी निःश्वसति स्म ।
  
  "किं त्वं मन्यसे अट्टिलः तत्र अस्ति?" केन्जी अपृच्छत्।
  
  "खड्गः अस्ति इति मन्ये।" योर्गी स्वस्य भूप्रवेशकं रडारं परीक्षितवान् । "तथा वदति एतत् वस्तु।"
  
  "वयं एकस्मिन् मिशनमध्ये तिष्ठामः।" हेडन् चिताम् अपि न अवलोकितवान्। सा लिङ्गविषये ज्ञातुं व्यस्ता आसीत् । "तत्रैव च अस्ति ? तत् एव" इति ।
  
  ड्रेकः पश्यति स्म यत् सा कुत्र दर्शयति स्म। प्रवेशद्वारतोरणं गत्वा दलं पूर्णतया कक्षस्य अन्तः एव अभवत् । ढक्कने आर्डरस्य मुद्रायुक्तः परिचितः काष्ठपेटी पादपीठे एव, चितामूले स्थितः आसीत् । हेडन् तस्य प्रति पदानि अस्थापयत् ।
  
  "सज्जाः भव" इति सा लॉरेन् इत्यस्मै कॉम्स्-माध्यमेन अवदत् । "वयं मार्गे स्मः। वाशिङ्गटनं कथयतु यत् अस्माभिः अन्तिमः पेटी प्राप्ता।"
  
  "किं त्वया एतत् उद्घाटितम्?"
  
  "नकारात्मक। अहम् अत्र अधः सद्विचारः न मन्ये। यावत् वयं शिखरं न प्राप्नुमः तावत् प्रतीक्षिष्यामः।"
  
  ड्रेकः चिताम् अवलोकयति स्म । योगी समीपं गतः। केन्जी पादपीठम् आरुह्य अधः पश्यति स्म।
  
  "किं कोऽपि मम साहाय्यं कर्तुं गच्छति?"
  
  "न इदानीं" इति हेडन् अवदत् । "अस्माभिः गन्तव्यम्" इति ।
  
  "किमर्थम्?" केन्जी बृहत्तरः एव अभवत् । "अत्र अन्येषां दलानाम् इव न भवति। स्वस्य कृते क्षणं भवति इति रमणीयं, किं न मन्यसे? मां निरोधयितुं कोऽपि प्रयासं न करोति इति सुन्दरः परिवर्तनः" इति ।
  
  ड्रेकः comms चालू कृतवान्। "दल ? त्वं हरामी असि।"
  
  "किम्?"
  
  केन्जी निःश्वसति स्म। "इदं केवलं पाषाणावरणम् अस्ति।"
  
  ड्रेकः तां निधि-अनुराग-युक्ता अवशेष-तस्करीरूपेण दृष्टवान् । अवश्यं एतत् कदापि शान्तं न भविष्यति। तस्याः भागः आसीत् । सः हेडन् प्रति शिरः उन्नमयितवान्।
  
  "वयं भवन्तं गृह्णीमः। प्रतिज्ञामि" इति ।
  
  सः पादपीठस्य परं पार्श्वे धावित्वा शिलां गृहीत्वा आकर्षितवान्।
  
  हेडन् शीघ्रं समाधितः बहिः गतः, योर्गी, किनिमाका च तस्य पृष्ठतः अनुसृत्य । स्मिथः द्वारे विरमति स्म । अट्टिला द हुन् इत्यस्य समाधितः निधिः आविष्कृतः इति ड्रेकः पश्यति स्म ।
  
  टॉर्चप्रकाशे तस्य नेत्राणि अन्धानि अभवन्; स्फुरद्भिः हरितैः रक्तैः च, नीलमणिनीलैः, उज्ज्वलपीताभिः च; इन्द्रधनुषस्य छायाः, प्रायः सहस्रवर्षेभ्यः प्रथमवारं स्फुरन्तः मुक्ताः च। धनं चालितम्, खड्गः अनेन गतिना संरेखणातः बहिः पातितः। अन्ये कटकाः ज्वलन्ति स्म । हारं गुल्फौ कङ्कणं च राशौ स्थितम् आसीत् ।
  
  तस्य सर्वस्य अधः अद्यापि कतिपयेषु वस्त्रखण्डेषु वेष्टितः अट्टिलायाः शरीरं आसीत् । ड्रेकः तथैव विश्वासं कृतवान् । तत् स्थलं कदापि चिता-लुटेरैः न आविष्कृतम्; अतः धनस्य उपस्थितिः । नाजी-दलस्य केवलं तेषां बृहत्तरयोजनानां कृते एव तस्य आवश्यकता आसीत्, स्मारकीय-अन्वेषणस्य प्रति ध्यानं आकर्षयितुं केवलं तेषां प्रति ध्यानं आकर्षयिष्यति स्म । निःश्वासं धारयन् सः संचारकस्य समीपं उत्प्लुत्य।
  
  "लॉरेन्" इति सः कुहूकुहूम् अकरोत् । "सर्वस्य रक्षणार्थं भवता कञ्चित् नियोक्तव्यम् । भवता केवलं तत् सम्भवितव्यम्। एतत्... अविश्वसनीयम् अस्ति। केवलं..." सः अन्वेषणं कुर्वन् विरमति स्म ।
  
  "इदं किं?" - अहं पृष्टवान्।
  
  "अत्र खड्गाः न सन्ति। मंगलस्य खड्गः लुप्तः अस्ति" इति ।
  
  लॉरेन् निःश्वासं त्यक्तवान्। "अहो न, एतत् न हितम्।"
  
  ड्रेकस्य मुखं तनावपूर्णम् अभवत् । "अस्माभिः यत् किमपि गतं तत् सर्वं कृत्वा" इति सः अवदत् । "अहं तत् शापितम् सम्यक् जानामि।"
  
  केन्सी विहसति स्म। ड्रेकः पश्चात् अवलोकितवान्। "मङ्गलस्य खड्गः अत्र अस्ति।"
  
  "धिक्, त्वं उत्तमः असि। अवशेषतस्करः गुरुचोरः च। त्वया मम नासिका अधः एव तत् अपहृतम्" इति । सः प्रेक्षमाणः आसीत्। "अद्भुतम् अस्ति"।
  
  "किमपि ग्रहीतुं न शक्नोषि।" सः तां रत्नयुक्तं वस्तु बहिः आनयन्तं दृष्टवान्। "किन्तु भवतः विश्वासः अस्ति यत् भवन्तः तत्र गच्छन्ति बहुमूल्यं मालम्।"
  
  "अट्टिलात् अधिकं?"
  
  "आम्, निश्चितम्।" भवन्तः तत् उद्धर्तुं शक्नुवन्ति। किन्तु यत्किमपि करोषि तत् खड्गं स्वस्य कृते एव धारयतु" इति ।
  
  केन्जी हसन् हस्तं अपसारितवती, रत्नयुक्तं निधिं त्यक्त्वा किन्तु खड्गं धारयति स्म। "अधुना मया सर्वं दृष्टम्" इति सा किञ्चित् आदरपूर्वकम् अवदत् । "वयं गन्तुं शक्नुमः।"
  
  ड्रेकः प्रसन्नः आसीत् यत् सा आन्तरिकं इच्छां दर्शयति, तस्य पूर्तये सः तस्याः साहाय्यं कृतवान् इति । "तर्हि कुशलम्। मृत्योः अश्ववाहनः किम् इति पश्यामः" इति ।
  
  
  षट्त्रिंशोऽध्यायः
  
  
  प्रत्यक्षसूर्यप्रकाशे जानुभ्यां न्यस्तः SPEAR-दलेन अन्तिमन्यायस्य क्रमस्य अन्तिमपेटिकायाः परीक्षणं कृतम् ।
  
  एलिसिया, माई च सीमानां समीपं गच्छन्तौ किनिमाका अनुमोदनं प्रतीक्षते स्म, इदानीं क्षितिजे मित्रवतः हेलिकॉप्टराणि दृश्यन्ते स्म । हेडन् किनिमाकाम् अङ्गीकृतवान् ।
  
  "मनो, सत्कार्यं कुरुत। कम्पनीयाः आगमनात् पूर्वं अस्माभिः द्रष्टव्यं यत् अन्तः किम् अस्ति; मित्रं शत्रु वा" इति ।
  
  हवाईदेशीयः शिरः न्यस्य तालं क्लिक् कृतवान्। ढक्कनस्य उत्थापनस्य समये ड्रेकः अग्रे अवलम्बितवान्, डाहल् इत्यनेन सह शिरः बट् कृतवान् ।
  
  "विष्ठा!" - सः निमिषं कृत्वा उद्घोषितवान्।
  
  "किं भवतः चुम्बनस्य प्रयासः आसीत् यॉर्की?"
  
  "अहं त्वां चुम्बयिष्यामि यदि त्वं तत् क्षीणं पोंछं शिरः इति मम मुखं एकवारं पुनः चोदसि । रक्ताभं यॉर्कशायरचुम्बनम्।"
  
  अवश्यं तं कोऽपि न श्रुतवान् । ते सर्वे नूतनप्रकाशने केन्द्रीकृताः आसन्।
  
  हेडन् केन्सी इत्यस्य उपरि अवलम्ब्य अन्तः अवलोकितवान् । "शीईइत्" इति सा लापरवाहीपूर्वकम् अवदत् । "एवं भविष्यति इति मया कदापि न कल्पितम्।"
  
  "अहमपि च"। मे स्थिता ।
  
  "सत्यः अन्तिमः न्यायः" इति लॉरेन् पुनः पाठं पठन् अवदत् । "सर्वेभ्यः दुष्टतमम्" इति ।
  
  "अच्छा, अहं भवद्भ्यः विषये न जानामि" इति एलिसिया गुञ्जितवती । "किन्तु अहं केवलं एकं चोदनीयं कागदखण्डं पश्यामि। मम शॉपिंग सूची इव ध्वन्यते।"
  
  मै पश्चाद् अवलोकितवती। "कथञ्चित् अहं भवन्तं सुपरमार्केटस्य अन्तः कल्पयितुं न शक्नोमि।"
  
  एलिसिया विस्मितः अभवत्। "एकदा एव।" एते सर्वे शकटाः, गल्ल्याः बाधाः, विकल्पाः च मां सर्वथा मार्गात् बहिः क्षिप्तवन्तः" इति । सा आकांक्षया समीपं गच्छन्तीनां आक्रमणहेलिकॉप्टराणां अध्ययनं कृतवती । "इदं बहु श्रेष्ठम् अस्ति"।
  
  किनिमाका पेटीं प्राप्य कागदखण्डं बहिः आकृष्य सर्वेषां द्रष्टुं उपरि धारितवान् । "इदं केवलं संख्यानां समूहः एव अस्ति।"
  
  "यदृच्छया" इति स्मिथः अवदत् ।
  
  ड्रेकः क्रुद्धः अभवत् । "तर्हि, अन्तिमन्यायस्य क्रमः अस्मान् विश्वस्य अर्धमार्गे प्रेषितवान् यत् शतशः वर्षाणि यावत् निगूढे समाधौ कागदखण्डं अन्वेष्टुं? एकं स्थानं वयं कदापि न प्राप्नुमः यदि अस्माकं देवसमाधिषु अनुभवः नासीत्? एतत् न अवगच्छामि " ।
  
  "नाजी-दलस्य सदस्याः अवशेष-निधि-लुब्धाः आसन्" इति केन्जी अवदत् । "किं भवन्तः जानन्ति यत् अस्य अविश्वसनीयस्य द्रव्यमानस्य विषये ते अद्यैव ध्रुवहिमस्य अधः आविष्कृतवन्तः? केचन वदन्ति यत् एषः नाजी-आधारः अस्ति। आभूषणात् आरभ्य ग्रन्थानि चित्राणि च लुण्ठितवन्तः । ते ज़ॉम्बी-सृष्टिं कर्तुं प्रयतन्ते स्म, अनन्तजीवनं अन्वेषितवन्तः, भयानक-अन्वेषणे सहस्राणि जनान् नष्टवन्तः च । यदि ते धनं हरितुं न अपितु अट्टिलस्य हुनस्य समाधौ त्यक्तुं रोचन्ते स्म तर्हि तस्य घोरं कारणम् अस्ति" इति ।
  
  लॉरेन् स्वकर्णौ दर्शितवती। "कोलम्बियामण्डलं ज्ञातुम् इच्छति यत् एतत् किम् अस्ति।"
  
  हेडन् किनिमाकी इत्यस्मात् गृहीतवान् । "अतः, बन्धुजनाः, एतत् पुरातनं नोटपेपरखण्डं, अत्यन्तं स्थूलं, उभयतः विदीर्णं च। पीतं जातं, अत्यन्तं भंगुरं च दृश्यते । अतः मध्ये संख्यामात्रात्मका लेखनपङ्क्तिः अस्ति" इति । सा तानि पठितवती- "४८३७९४३११६५६..." इति सा निःश्वासं गृहीतवती । "तत् एव न..."
  
  "एकस्य गीकस्य आर्द्रस्वप्नम्।" एलिसिया निःश्वसति स्म। "किन्तु किं नरकं अस्माभिः कर्तव्यम्?"
  
  "अत्र बहिः गच्छतु" इति हेलिकॉप्टराणां स्पर्शं कुर्वन्तः उत्तिष्ठन् ड्रेकः अवदत् । "हूनाः अस्मान् अन्वेष्टुं पूर्वम्।"
  
  विमानचालकः उपरि दौडं कृतवान्। "किं यूयं सज्जाः सन्ति ? तस्मिन् अस्माभिः दृष्टिः स्थापनीयः भविष्यति" इति ।
  
  दलं तं पुनः हेलिकॉप्टराणि प्रति अनुसृत्य अयच्छत् । हेडन् स्वभाषणं समाप्तं कृत्वा तेषां आसनं गृहीत्वा कागदखण्डं परितः अयच्छत् । "किमपि विचारः?"
  
  "भवता तेषां सह लॉटरी अपि कर्तुं न शक्यते" इति एलिसिया अवदत् । "अनुपयोगी"।
  
  "किं च तेषां मृत्युना सह सम्बन्धः?" ड्रेकः अवदत्। "चत्वारः अश्ववाहकाः च? यतः संख्याः महत्त्वपूर्णाः इव भासन्ते, तस्मात् जन्मतिथिभिः सह किमपि सम्बन्धः भवितुम् अर्हति वा ? मृत्योः तिथयः ?
  
  "वयम् अत्र स्मः" इति तस्य कर्णे एकः स्वरः अवदत्, सः पुनः स्मरति स्म यत् ते सम्पूर्णेन विश्वेन सह सम्बद्धाः सन्ति यावत् तेषां कृते एकं मिशनं सम्पन्नं कर्तुं डीसी-निरोधः न कर्तव्यः, अस्मिन् सति ते केवलं लॉरेन् इत्यनेन सह सम्बद्धाः आसन्
  
  "न केवलं तस्य उपरि" इति अन्यः स्वरः अवदत् । "अस्माभिः प्राप्तम्।"
  
  ड्रेकः हेलिकॉप्टराणां शनैः शनैः वायुतले उत्तिष्ठन्तः श्रुतवान् ।
  
  "एताः भङ्गसङ्ख्याः निर्देशांकाः सन्ति । अनायासेन। नाजी-सैनिकाः भवन्तं सम्यक् लक्ष्यं त्यक्तवन्तः जनाः" इति ।
  
  ड्रेकः स्वशस्त्राणि परीक्षितुं सज्जीकर्तुं च आरब्धवान् । "लक्ष्य?" - अहं पृष्टवान्।
  
  "आम्, प्रथमः संख्यासमूहः युक्रेनदेशं प्रति सूचयति। क्रमः एकः दीर्घः निरन्तरः सङ्ख्या अस्ति, अतः तस्य व्याख्यानार्थं अस्माकं किञ्चित् समयः अभवत्" इति ।
  
  एलिसिया स्वघटिकाम् अवलोकितवती। "अहं प्रतिदिनं पञ्चनिमेषान् यावत् न आह्वयामि।"
  
  "भवतः बुद्धिमान् शतं षष्टिः नास्ति।"
  
  "कथं नरकं त्वं जानासि स्मार्टः ? अहं कदापि तस्य परीक्षणं न कृतवान्।"
  
  एकं निमेषं मौनम्, ततः च: "तथापि। वयं सम्पूर्णं क्रमं प्रविश्य उपग्रहेण सह संयोजितवन्तः। अधुना वयं यत् पश्यामः तत् विशालः औद्योगिकक्षेत्रः अस्ति, सम्भवतः कुलम् अष्टवर्गमाइलम्। इदं प्रायः गोदामैः परिपूर्णम् अस्ति, वयं त्रिंशत् अधिकं गणितवन्तः, ते च शून्याः इव दृश्यन्ते। युद्धस्य परित्यक्तयुगस्य किमपि। एतत् पुरातनं सोवियतसैन्यभण्डारं भवितुम् अर्हति, इदानीं परित्यक्तम्" इति ।
  
  "निर्देशाङ्काः च?" हेडन् अपृच्छत्। "किं ते किमपि विशिष्टं दर्शयन्ति?"
  
  "अद्यापि परीक्षते।" रेखायां मौनम् आसीत् ।
  
  हेडन् इत्यस्य विमानचालकानाम् सूचनायाः आवश्यकता नासीत्; ते पूर्वमेव युक्रेनदेशं गच्छन्ति स्म । ड्रेकः किञ्चित् आरामं अनुभवति स्म; न्यूनातिन्यूनं तेषां प्रतिद्वन्द्वीदलानि तान् तत्पर्यन्तं ताडयितुं न शक्तवन्तः। सः हेडन् अवलोक्य मुखं कृतवान्।
  
  किं वयं एतत् निष्क्रियं कर्तुं शक्नुमः ?
  
  सा मुखं कृतवती। शङ्कितं दृश्यते स्म।
  
  न्यच्छ? सः शनैः शनैः अग्रे अवलम्ब्य तस्य अनुकरणं कृतवान् ।
  
  हेडन् अपि तथैव चिन्तितवान् । अस्माकं विश्वासः कोऽपि नास्ति।
  
  एलिसिया हसति स्म। "धिक् ड्रेक, यदि त्वं तां चुम्बयितुम् इच्छसि तर्हि केवलं कुरु।"
  
  हेलिकॉप्टरस्य आकाशं छित्त्वा यॉर्कशायर-नगरस्य पुरुषः पृष्ठतः अवलम्बितवान् । यदा भवतः स्वस्य आधिकारिणां अपि पृष्ठं भविष्यति वा इति निश्चितं नासीत् तदा पूर्णक्षमतायां कार्यं कर्तुं प्रायः असम्भवम् आसीत् । तस्य हृदये एकः गुरुः पतितः। यदि कश्चन तेषां विरुद्धं किमपि योजनां कुर्वन् आसीत् तर्हि ते ज्ञातुं प्रवृत्ताः सन्ति।
  
  संचारकः बीपं कृतवान्।
  
  "अहो"।
  
  हेडन् शिरः उत्थापितवान्। "किम्?" - अहं पृष्टवान्।
  
  वाशिङ्गटननगरस्य सुपर गीकस्य स्वरः भीतः ध्वनितवान् । "किं त्वं निश्चिन्तः असि जेफ् ? अर्थात् अहं तान् एतत् वक्तुं न शक्नोमि ततः केवलं अनुमानमेव इति ज्ञातुं शक्नोमि।"
  
  शांति। तदा तेषां कान्ती गभीरं निःश्वासं गृहीतवान्। "वाह, मया वक्तव्यम्। एतत् दुष्टम् अस्ति। एतत् वस्तुतः दुष्टम् अस्ति। निर्देशांकाः प्रत्यक्षतया मृत्युस्य अश्ववाहनस्य समीपं गच्छन्ति इव ।
  
  डाहल् स्वस्य पिस्तौले पत्रिकां लोड् कृत्वा मध्यभागे विरमति स्म । "तस्य अर्थः अस्ति" इति सः अवदत् । "किन्तु किम्?"
  
  "परमाणुयुद्धशिरः।"
  
  हेडन् दन्तं संकुचितवती। "किं भवन्तः एतत् सूचयितुं शक्नुवन्ति ? किम् एतत् लाइव् ? अस्ति वा-"
  
  "तिष्ठतु" इति गीकः निःश्वासं गृहीत्वा निःश्वासं कृतवान् । "कृपया केवलं प्रतीक्ष्यताम्। तत् एव न । मम अभिप्रायः 'परमाणुशिरः' इति न आसीत्" इति ।
  
  हेडन् भ्रूभङ्गं कृतवान्। "तर्हि भवता किम् अभिप्रेतम्?"
  
  "त्रिषु गोदामेषु षट् परमाणुशिराः सन्ति । भवनानि सीसरेखायुक्तानि इति कारणेन भित्तिद्वारा द्रष्टुं न शक्नुमः, परन्तु उपग्रहाणां साहाय्येन छतद्वारा द्रष्टुं शक्नुमः । चित्राणि दर्शयन्ति यत् अयं परमाणुशस्त्रः अष्टादशयुगस्य अस्ति, सम्भवतः सम्यक् क्रेतुः कृते भाग्यस्य मूल्यं भवति, सावधानीपूर्वकं रक्षितः च अस्ति सुरक्षा प्रायः अन्तः एव भवति, कदाचित् ते शून्यं आधारं परितः चालयन्ति" इति ।
  
  "तर्हि, अन्तिमन्यायस्य आदेशः पश्चात् उपयोगाय त्रीणि गोदामेषु षट् परमाणुशस्त्राणि निगूढवान्?" मै पृष्टवती। "वास्तवमेव नाजी-वस्तु इव दृश्यते।"
  
  "शस्त्रम् अपि कार्यक्रमे अस्ति" इति गीकः अवदत् ।
  
  "तत् कथं ज्ञातवान्?"
  
  "सङ्गणकव्यवस्था कार्यं करोति। सशस्त्राः, निर्देशिताः, मुक्ताः च भवितुम् अर्हन्ति" इति ।
  
  "भवतः सम्यक् स्थानं अस्ति वा?" केन्जी अपृच्छत्।
  
  "आम्, वयं कुर्मः। षट् अपि गोदामानां अन्तः स्थितानां समतलपट्टिकानां पृष्ठेषु बद्धाः आसन् । विचित्रं तु अस्ति यत् अधुना अन्तः क्रियाकलापः द्विगुणितः अस्ति । अवश्यं ते अपि चालयितुं शक्यन्ते स्म" इति ।
  
  ड्रेकः हेडन् अवलोकितवान्, यः तं प्रतिप्रेक्षते स्म ।
  
  "तिल" इति केन्सी उच्चैः अवदत् ।
  
  "प्रतिद्वन्द्वीदलानां विषये किम्?" - इति डाहल् अपृच्छत्।
  
  "एनएसए-संस्थायाः अनुसारं अफवाः वर्धिताः सन्ति । न सुन्दरं दृश्यते।"
  
  "ते किं प्राप्नुयुः इति अहं ज्ञातुम् इच्छामि" इति माई अवदत् । "षट् पुराणाः परमाणुशिरः न समाविष्टाः।"
  
  "मङ्गलस्य खड्गः" ।
  
  ड्रेकः शीघ्रं कण्ठं परिवर्तयति स्म । "किम्?" - अहं पृष्टवान्।
  
  "अयं तिलः अत्र कार्यं करोति इति कल्पयित्वा सर्वेषां निर्देशाङ्काः प्राप्ताः । सर्वे उपग्रहस्य निर्माणस्य कार्यं स्वयमेव निर्धारितवन्तः । अस्माकं इमेजिंग-सॉफ्टवेयरं सर्वविध-संवेदकैः सुसज्जितम् अस्ति, ओडिन्-कथायाः आरभ्य तदनन्तरं चूकैः आरभ्य वयं समाधि-देवताभिः सह सम्बद्धं दुर्लभं तत्त्वं ज्ञातुं शक्नुमः अस्माकं यन्त्राणि वस्तुनः अनुमानितपरिमाणं आकारं च दर्शयन्ति, तत् च लुप्तखड्गस्य सङ्गतिं करोति । ते सर्वे जानन्ति यत् वयं खड्गं प्राप्य परमाणुप्रहारं प्रति गच्छामः। अस्माभिः एतत् कर्तव्यम् अस्ति" इति ।
  
  "खड्गं चॉपरस्य उपरि त्यजतु।" स्मिथः स्कन्धं संकुचितवान् ।
  
  ड्रेकः, डाल्, हेडेन् च दृष्टिविनिमयं कृतवन्तौ । "नरके न संभावना। खड्गः अस्माभिः सह तिष्ठति" इति ।
  
  ड्रेकः शिरः अवनमयितवान् । "एकमात्रं रक्तरंजितं वस्तु यत् चंगेजखानः, अट्टिला, गेरोनिमो, हन्निबल च मिलित्वा अधिकं मूल्यवान् अस्ति" इति सः अवदत् । "वयं च परमाणुशस्त्रेषु परिवर्तनं कर्तुं बाध्यन्ते।"
  
  "पूर्वविचारः" इति माई अवदत् । "तेषां च बहुकारणात् तस्य आवश्यकता वर्तते। श्री।"
  
  "पुरस्कारः" इति स्मिथः अवदत् ।
  
  "लोभः" इति केन्सी अवदत् ।
  
  "कष्टरहितम्" इति हेडन् प्रत्ययेन अवदत् । "एतेषां सर्वेषां कारणानां संयुक्तरूपेण । षट् परमाणुशस्त्राणि कुत्र सन्ति?"
  
  "गोदामस्य अन्तः द्वौ स्तः १७" इति सङ्गणकस्य वयस्कः अवदत् । "अन्यपरमाणुसंस्थाः अष्टादश-नवदशमे स्थिताः सन्ति, अधुना तेषां सम्यक् स्थानं वदामि । एषः विशालः आधारः अस्ति तथा च वयं न्यूनातिन्यूनं द्वौ दर्जनौ पिण्डेभ्यः तापनिर्गमं गणयामः, अतः सावधानाः भवन्तु।"
  
  ड्रेकः छतम् अवलोकयन् पृष्ठतः अवलम्बितवान् । "पुनः?"
  
  हेडन् जानाति स्म यत् सः किं चिन्तयति स्म । "किं भवतः विश्वासः अस्ति यत् एतस्य अनन्तरं सर्वं परिवर्तनं भविष्यति?"
  
  सः दुःखितः स्मितं कृतवान्। "अहं मन्ये"।
  
  "तर्हि तत् कठिनतया प्रहारं कुर्मः" इति डाहल् अवदत् । "एकं दलरूपेण, सहकारिणः इति रूपेण। अन्तिमवारं एतत् कुर्मः।"
  
  
  सप्तत्रिंशोऽध्यायः
  
  
  SPEAR-दलस्य कृते तत् सुलभं नासीत् । पुरातनः परित्यक्तः आधारः केवलं बृहत्, दीर्घगोदामानां भ्रष्टः सङ्ग्रहः आसीत् यस्य मध्ये स्निग्धकच्चामार्गजालं प्रचलति स्म बृहत् ट्रकाणां स्थापनार्थं मार्गाः अतीव विस्तृताः आसन् । एकदा एतत् केनचित् प्रकारेण गोदामम् आसीत्, यत्र महतीं सैन्यसामग्रीणां संग्रहणं कर्तुं शक्यते इति ड्रेकः सिद्धान्तितवान् । हेलिकॉप्टराणि बहिः, जङ्गमयुक्तस्य, जर्जरस्य वेष्टनस्य पृष्ठतः अवतरन्ति, प्रायः तत्क्षणमेव स्वइञ्जिनं निष्क्रियं कृतवन्तः ।
  
  "दलं सज्जम् अस्ति" इति हेडन् स्वस्य संचारकस्य अन्तः अवदत् ।
  
  "गच्छ" इति हवालदारः डी.सी. "युद्धशिरः अक्षमाणि अन्यत् द्रव्यं च सुरक्षितं भवति इति सुनिश्चितं कुरुत।"
  
  दाहल् भूमौ कुरुकुरु कृतवान्। "अश्वस्य पलायनस्य अनन्तरं अस्तबलद्वारं कुण्डलीकरणस्य विषये वदामः।"
  
  दलेन पूर्वमेव त्रयाणां गोदामानां स्थानानि मनसि कृत्वा स्थापितानि आसन्, तेषां कृते घुमावदारमार्गजालस्य सद्विचारः आसीत् । मूलतः सर्वं अन्येन सर्वैः सह आच्छादितम् आसीत् । न मृतमार्गाः, न च भ्रमणमार्गाः, न पलायनमार्गाः, एकं विहाय । सर्वे परिधिगोदामाः सघनवनेन परितः आसन्, परन्तु अन्तःस्थाः - त्रयः महत्त्वपूर्णाः - अन्येषां मध्ये यादृच्छिकक्रमेण स्थिताः आसन्
  
  ते मिलित्वा धावितवन्तः।
  
  "अस्माभिः विभक्ताः भवेयुः, परमाणुशस्त्राणि निष्प्रभावीकृत्य, ततः तान् इतः बहिः सुन्दरतरस्थानं प्रति नेतुम् उपायं अन्वेष्टव्यम्" इति हेडन् अवदत् । "रोमानियादेशः दूरं नास्ति।"
  
  इदानीं लॉरेन् तेषां समीपे आसीत्, वाशिङ्गटननगरे पूर्णतया प्लग्ड् आसीत्, सा च दबावेन चिन्तयितुं शक्नोति इति सिद्धं कृत्वा परमाणुशस्त्रसञ्चालनस्य विषये तेषां तस्याः आवश्यकता भवेत् मार्गद्वारा सूचनां प्रसारयितुं समर्थं स्थिरं शिरः न्यूनीकर्तुं न शक्यते । ते नीचम्, शीघ्रं गत्वा गोदामान् प्रति प्रस्थितवन्तः।
  
  तेषां पुरतः एकः कच्चा मार्गः उद्घाटितः, निर्जनः। अतः परं सम्पूर्णं क्षेत्रं नग्नभूमौ, शैलेन च आच्छादितम् आसीत्, केवलं कतिपयानि विरलभूरेण तृणगुच्छानि आसन् । ड्रेकः दृश्यं परीक्ष्य अग्रे गन्तुं आदेशं दत्तवान् । ते सज्जानि शस्त्राणि कृत्वा मुक्तं बहिः धावितवन्तः। मलतैलगन्धः तस्य इन्द्रियाणि आक्रमितवान्, शीतलवायुः तस्य मुखं आहतवान् । तेषां उपकरणानि ध्वनितवन्तः, तेषां बूटाः च भूमौ कठिनतया आहतवन्तः।
  
  ते गोदामस्य प्रथमभित्तिं उपसृत्य तस्मिन् पृष्ठं अवलम्ब्य निवर्तन्ते स्म । ड्रेकः रेखायाः पार्श्वे दृष्टिपातं कृतवान् ।
  
  "आत्त?" - अहं पृष्टवान्।
  
  "गच्छ।"
  
  सः तेषां मार्गस्य अग्रिमपदं स्कैन कृतवान्, यतः तेषां चिन्ता कर्तुं सीसीटीवी-कॅमेरा नास्ति इति ज्ञात्वा यतः यन्त्राणि सेलफोन-व्यतिरिक्तं आधारात् आगच्छन्तं किमपि संकेतं न गृहीतवन्तः परमाणु-आभाराः एव न्यून-आवृत्ति-गुञ्जनं उत्सर्जयन्ति स्म । अतः परं तत् स्थानं वन्ध्यम् आसीत् ।
  
  अन्यत् धावनं च ते अन्यं गोदामं च आगतवन्तः। तेषु प्रत्येकं कृष्णवर्णेन तस्य पारं सङ्ख्या लिखिता आसीत् । प्रत्येकं जर्जरं, अरुचिकरं, छततः तलपर्यन्तं जङ्गमस्य नद्यः प्रवहति स्म । नालिकाः स्वतन्त्रतया डुलन्ति स्म, दन्तखण्डाः भूमौ दर्शयन्ति स्म, मलिनं जलं स्रवन्ति स्म ।
  
  इदानीं ड्रेकः अग्रे वेयरहाउस् १७ इत्यस्य वामकोणं द्रष्टुं शक्नोति स्म ।"वयम् एतत् मार्गं लङ्घयामः" इति सः अवदत् । "अस्य गोदामस्य पार्श्वभागे यावत् अन्तं न प्राप्नुमः तावत् यावत् मार्गं कुर्मः । अतः वयं सप्तदशभ्यः केवलं विंशतिपाददूरे स्मः" इति ।
  
  सः अग्रे अगच्छत्, ततः निवर्तितवान्। तान् लङ्घयन्तं मार्गं गच्छन् अग्रे मार्गेण एकं सुरक्षावाहनं गच्छति स्म । तथापि किमपि न अभवत् । ड्रेकः निःश्वासं गृहीतवान् ।
  
  "अत्र मित्राणि नास्ति" इति डाहल् तान् स्मारयति स्म । "दलात् बहिः कस्मिंश्चित् विश्वासं मा कुरुत।" तस्य "अमेरिकन-जनाः अपि" इति योजयितुं आवश्यकता नासीत् ।
  
  इदानीं ड्रेकः स्वस्थानात् गत्वा गोदामस्य भित्तिं निपीड्य अग्रे गतः । गोदामस्य १७ मध्ये अग्रे सम्मुखौ लघुजालकद्वयम् आसीत् । ड्रेकः शापं दत्तवान्, परन्तु अन्यः कोऽपि मार्गः नास्ति इति अवगच्छत् ।
  
  "चलतु" इति सः त्वरितम् अवदत् । "अधुना चालयतु।"
  
  
  अष्टत्रिंशोऽध्यायः
  
  
  ते त्रयः समूहाः विभज्य गोदामद्वाराणि धावितवन्तः । ड्रेक, एलिसिया, मे च प्रत्येकं सप्तदश अंकं प्राप्तवन्तौ; डाल्, केन्जी, हेडेन् च प्रत्येकं अष्टादश स्कोरं कृतवन्तः, ततः स्मिथ, लॉरेन्, किनिमाका, योर्गी च एकैकं नवदश स्कोरं कृतवन्तः । एकः इति ते मुख्यद्वारेषु आघातं कृतवन्तः।
  
  ड्रेकः द्वारं तस्य कपाटात् विदारयन् पादं पातितवान् । सः पुरुषः कार्यालयात् अन्तः एव निर्गच्छति स्म। ड्रेकः तं बाहुस्य अधः गृहीत्वा कठिनतया आकृष्य कार्यालयस्य विपरीतभित्तिं प्रति क्षिप्तवान् । तेषां कृते यः संकीर्णः मार्गः आसीत् सः प्रत्यक्षतया गोदामस्य उपरि उद्घाटितः आसीत्, अतः एलिसिया मे च तस्य परितः गतवन्तौ ।
  
  ड्रेकः तस्य पुरुषस्य समाप्तिम् अकरोत्, तं बेहोशं त्यक्त्वा, महिलाभिः सह सम्मिलितुं पूर्वं लघुकार्यालयाः अवलोकितवान् । तस्य नेत्रयोः श्वासप्रश्वासयोः दृश्यं मिलितवान् । गोदामः विशालः, दीर्घः, ऊर्ध्वः च आसीत् । तस्य केन्द्रे रोलरद्वारतटस्य सम्मुखे दीर्घः निम्नः फ्लैटबेड् ट्रकः स्थितः आसीत्---अग्रभागे विशालः इञ्जिनयुक्तः कैबः । ट्रकस्य पृष्ठभागे द्वौ परमाणुशिरौ, दिवसवत् स्वच्छौ, नासिका अग्रेमुखौ, कृष्णपट्टिकाः नियमितान्तरेण तान् सुरक्षितौ आस्ताम् पट्टिकाः बहु गतिं विना लचीलतां प्रदास्यन्ति-यानस्य कृते उत्तमः विचारः इति ड्रेकः सूचितवान् यतः कोऽपि घातकं क्षेपणास्त्रं स्थिरवस्तुनः उपरि दुर्घटनाम् अकुर्वत् इति न इच्छति एकस्य विशालस्य ट्रकस्य पार्श्वे पार्श्वपर्दानां विशालः पुञ्जः आसीत्, यत् सः प्रस्थानपूर्वं संलग्नं इति कल्पितवान् ।
  
  "सुरक्षा नास्ति" इति माई अवदत् ।
  
  एलिसिया ट्रकस्य दक्षिणदिशि अन्यं कार्यालयं दर्शितवती । "मम सुझावः" इति ।
  
  "भवन्तः मन्यन्ते यत् ते अधिकं चिन्तिताः भविष्यन्ति" इति माई अवदत्।
  
  वातानुकूलितकार्यालये उपविष्टानां व्यजनसमूहस्य उपरि पूर्णतया अवलम्बनं कर्तुं कष्टं प्राप्य ड्रेकः सुरक्षाकॅमेराणां निरीक्षणं न कर्तुं न शक्तवान् । "अस्माकं पुरातनः मित्रः, आत्मतुष्टिः सम्भवतः कार्ये एव अस्ति" इति सः अवदत् । "ते चिरकालं यावत् गोपनीयं कृतवन्तः।"
  
  संचारमाध्यमेन ते युद्धस्य शब्दान् श्रुतवन्तः, अन्यदलानि व्यस्तानि आसन् ।
  
  एलिसिया ट्रकस्य समीपं त्वरितम् अगच्छत्। "मम उपरि!"
  
  
  * * * ९.
  
  
  डाहल् समीपस्थं पुरुषं गृहीत्वा तं स्तम्भेषु क्षिप्तवान्, तस्य भूमौ विषमरूपेण पतनं द्रष्टुं पूर्वं शिष्टं वायुसमयं प्राप्तवान् अस्थि भग्नाः आसन्। रक्तं प्रवहति स्म। केन्जी स्वस्य उपमशीनगनं प्रहारं कृत्वा पलायितान् पुरुषान् प्रहारयन् अतीत्य स्खलितवती, ये ततः तेषां मुखं भूमौ कठिनतया क्षिप्तवन्तः । हेडन् स्वस्य ग्लोक् इत्येतत् प्राधान्यं दत्त्वा पक्षं परिवर्तयति स्म । तेषां प्राप्तः विशालः ट्रकः गोदामस्य केन्द्रे, त्रयाणां कार्यालयानां पार्श्वे, अनेकाः पेटीपङ्क्तयः च पार्श्वे निरुद्धः आसीत् । तेषां अन्तः किम् अस्ति इति कल्पना नासीत्, परन्तु तत् ज्ञातुं बुद्धिमान् भविष्यति इति चिन्तयन्ति स्म ।
  
  हेडन् ट्रकं प्रति अगच्छत्, तस्याः नेत्राणि तस्याः शिरः उपरि स्थापितानां परमाणुप्रभारयुगलं स्कैन कुर्वन्ति स्म । धिक्, ते तस्मिन् दूरे विशालाः आसन्। राक्षसाः येषां विनाशात् परं अन्यत् प्रयोजनं नास्ति। तदा निःसंदेहं ते मृत्युः आसन्, स्पष्टतया चतुर्थस्य अश्ववाहनस्य भागाः आसन्। अट्टिला चतुर्णां मध्ये द्वितीयः प्राचीनतमः आकृतिः आसीत्, यस्य जन्म हन्नीबलस्य सप्तशतवर्षेभ्यः अनन्तरं जातः, संयोगवशं चंगेजखानस्य सप्तशतवर्षेभ्यः पूर्वं च । गेरोनिमो इत्यस्य जन्म १८२९ तमे वर्षे अभवत् । सर्वे सवाराः स्वकीयेन प्रकारेण सम्यक् सन्ति। सर्वे राजानः, हत्याराः, सेनापतयः, अप्रतिद्वन्द्वी रणनीतिकाराः। सर्वे स्वस्य कथितं श्रेष्ठं आव्हानं कृतवन्तः।
  
  किं एतत् कारणं आसीत् यत् आदेशः तान् चिनोति स्म ?
  
  सा जानाति स्म यत् वाशिङ्गटन-तिलः तान् कौशलेन ताडयति स्म ।
  
  इदानीं किमपि परिवर्तनं कर्तुं समयः नास्ति। सा मञ्चस्य पृष्ठतः गच्छति स्म, पेटीः प्रति गच्छन्ती। केचन ढक्कनानि विकृतानि, केचन काष्ठभित्तिषु अवलम्बितानि आसन् । उपरितः तृणादिपैकिंगसामग्रीणां लीकं जातम् । हेडन् एकं पुरुषं मारितवान्, ततः अन्येन सह गोलिकानां आदानप्रदानं कृत्वा आच्छादनार्थं भूमौ डुबकी मारितुं बाध्यः अभवत् ।
  
  सा ट्रकस्य पृष्ठभागे परमाणुशिरस्य पुच्छं लम्बमानं कृतवती ।
  
  "एतेषु एकं वस्तु गोलिका प्रहरति चेत् किं नरकं स्यात्?"
  
  "चिन्ता मा कुरु, कोरं प्रहारयितुं वा विस्फोटकं वा उत्तमः शॉट् भवितुम् अर्हति" इति स्वरः तां comm इत्यस्य उपरि अवदत् । "किन्तु अहं मन्ये भाग्यविरामस्य अवसरः सर्वदा भवति।"
  
  हेडन् दन्तं संकुचितवती। "अहो धन्यवादः सखा।"
  
  "कापि समस्या न। चिन्ता मा कुरु, तत् सम्भवति" इति ।
  
  हेडन् मृदु, निष्कामं टिप्पणं उपेक्ष्य, मुक्तं कृत्वा, सम्पूर्णं पत्रिकां प्रतिद्वन्द्विनः उपरि प्रहारं कृतवती । सः पुरुषः रक्तस्रावं कुर्वन् पतितः। हेडन् अन्यं पत्रिकां प्रविष्टवती यदा सा दराजं प्रति त्वरितवती ।
  
  तां परितः विशालः गोदामः आसीत्, यः बन्दुकस्य गोलीकाण्डेन प्रतिध्वनितः, विशालः, अशान्तं कर्तुं, एतावत् उच्चैः स्तम्भैः यत् अमित्रः शत्रुः सहजतया तेषु निगूढः भवितुम् अर्हति स्म सा पेटीनां पृष्ठतः बहिः पश्यति स्म।
  
  सा अवदत्- "अहं मन्ये वयं सुष्ठु स्मः । "इदं दृश्यते यत् तेषां एकादशाधिकं शल्यक्रिया अत्र प्रचलति।"
  
  केन्जी मंगलस्य खड्गं प्रसारयन् उपरि धावितवान्। "इदं किं?" - अहं पृष्टवान्।
  
  डाहल् मञ्चस्य विशालचक्रे अधः कूजति स्म । "तव पृष्ठं पश्यतु।" अत्र अस्माकं एकादशाधिकाः शत्रवः सन्ति" इति ।
  
  हेडन् तृणं छानितवान्। सा अवदत्- "चोरितं मालम् । "एतत् मार्गबिन्दुः भवितुमर्हति। अत्र महत् चयनम् अस्ति" इति ।
  
  केन्जी सुवर्णमूर्तिं बहिः कृतवान्। "तेषां दलाः सन्ति ये गृहे गृहे छापां कुर्वन्ति । चोरी । एषः विशालः व्यापारः अस्ति। सर्वं निर्यातितं विक्रीयते, द्रवितं वा भवति । एतेषां अपराधानां पृष्ठतः चेतनायाः स्तरः शून्यात् अधः अस्ति" इति ।
  
  डाहल् कुहूकुहूम् अकरोत् - "भवतः वामे।"
  
  हेडन् एकस्य पेटीयाः पृष्ठतः बकं कृत्वा स्वस्य पीडितां दृष्ट्वा अग्निप्रहारं कृतवती ।
  
  
  * * * ९.
  
  
  लॉरेन् फॉक्सः मनो किनिमाका इत्यस्य अनुसरणं कृत्वा सिंहस्य गुहायां प्रविष्टवान् । सा दृष्टवती यत् स्मिथः शत्रुणा सह कथं व्यवहारं कृत्वा तं मृतं इति त्यक्तवान् । सा दृष्टवती यत् योर्गी कार्यालयद्वारे तालं उद्धृत्य, अन्तः गत्वा एकनिमेषात् न्यूनेन समये अप्रचलितं घोषयति स्म। प्रतिदिनं सा तालमेलं स्थापयितुं निराशतया प्रयतते स्म । प्रतिदिनं सा चिन्तिता आसीत् यत् सा दलस्य स्थानं नष्टं भवेत् इति । सा निकोलस् बेल् इत्यनेन किमर्थं प्रेमालापं कृतवती, किमर्थं सम्पर्कं कृतवती, अन्येषां साहाय्यस्य उपायान् अन्विषत् इति तस्य भागः आसीत् ।
  
  सा दलं प्रेम्णा तस्य भागः एव तिष्ठितुम् इच्छति स्म ।
  
  इदानीं सा पश्चात् स्थितवती, ग्लोक् हस्ते, आशां कुर्वन्ती यत् तस्याः तस्य उपयोगः न करणीयः इति। तस्याः अधिकांशं दृष्टिः पठाराः आक्रान्ति स्म, विशालाः घोराः च । युद्धशिराः जडः हरितवर्णः आसीत् यः प्रकाशं न प्रतिबिम्बयति स्म, निःसंदेहं आधुनिकमानवमनसः कल्पयितुं शक्नोति इति धमकीकृतेषु आकारेषु अन्यतमः स्मिथः एकेन विशालेन रक्षकेन सह ग्रस्तः अभवत्, अनेकानि हिट्-आणि गृहीतवान्, ततः लॉरेन्-सहायार्थं लुब्धः आसीत् तदा एव तं वयस्कं बहिः कृतवान् । तस्याः दक्षिणभागे किनिमाका द्वौ अपि गोलिकाभिः मारितवती । अन्ये आक्रमणे इति अवगत्य गोदामस्य परितः गोलिकाः उड्डीयन्ते स्म ।
  
  पृष्ठतः सा दृष्टवती यत् अनेके रक्षकाः ट्रकस्य कैबं प्रति भित्त्वा ।
  
  "सावधानम्" इति सा संयोजनं प्रज्वलितवती, "अहं जनान् अग्रे प्रति गच्छन्तः पश्यामि । अहो देव, किं ते तान् इतः बहिः आनेतुं प्रयतन्ते?"
  
  "अहो न" इति सर्वेषां द्रष्टुं डीसीतः उत्तरम् आसीत् । "भवता एतानि परमाणुशस्त्राणि निष्प्रभावीकृतानि भवेयुः। यदि एतेषां वयस्कानाम् प्रक्षेपणसङ्केताः सन्ति तर्हि एतेषु एकः अपि यः मुक्तः भवति सः आपदा भविष्यति । पश्यन्तु, षट् अपि निष्प्रभावीकृताः भवेयुः। अधुना!"
  
  
  * * * ९.
  
  
  "भवतः वक्तुं नरकवत् सुलभम्" इति एलिसिया गुञ्जितवती । "मम वस्त्रेण वेष्टितः मम फेनयुक्तं कैपुचीनो पिबन्। तिष्ठतु, अहं पश्यामि यत् ते अत्र अपि टैक्सी-यानं प्रति गच्छन्ति" इति ।
  
  मञ्चस्य अस्मिन् पार्श्वे दौडं कर्तुं शक्नोति इति दृष्ट्वा ड्रेकः दिशां परिवर्तयति स्म, किमपि प्रतिरोधं न सम्मुखीकृत्य । सः एलिसिया इत्यस्मै क्षोभं कृत्वा शीघ्रं प्रस्थितवान् ।
  
  माई इत्यस्याः स्वरेण तस्य एकाग्रतां भग्नवती। "भवतः पदं पश्यतु!"
  
  किम्...?
  
  स्थूलकृष्णचर्मजाकेटधारी पुरुषः मञ्चस्य अधः स्खलितवान्, पादौ प्रसारिताः । भाग्येन वा चतुरेण वा ड्रेकस्य शिन्स्-मध्ये प्रहारं कृत्वा तं पतन् प्रेषितवन्तः । उपमशीनगनं अग्रे स्खलितम्। ड्रेकः नूतनानां क्षतानां अवहेलनां कृत्वा ट्रकस्य अधः क्रन्दितवान् यथा एव रक्षकः अग्निप्रहारं कृतवान् । तस्य पृष्ठतः कंक्रीटं गोलिकाभिः विदारितम् । रक्षकः तस्य बन्दुकं आकृष्य तं अनुधावति स्म ।
  
  ड्रेकः स्वस्य शिरः उपरि विशालं शस्त्रं अनुभवन् ट्रकस्य अधः एव आरुह्य । रक्षकः बकं कृतवान्, ततः कुञ्चितः अभवत्। ड्रेकः स्वस्य ग्लोक् इत्यस्य प्रहारं कृत्वा तस्य पुरुषस्य ललाटं छिनत्ति स्म । सः पृष्ठतः पदानां शब्दं श्रुत्वा तस्य उपरि अन्यस्य पुरुषस्य भारः अवतरत् । ड्रेकस्य हनुमत्पादः भूमौ आहतवान्, येन तस्य दृष्टेः पुरतः तारा, कृष्णता च भ्रमन्ति स्म । तस्य दन्ताः एकत्र क्लिक् कृत्वा लघुखण्डान् विच्छिन्दन्ति स्म । सर्वत्र वेदना विस्फोटिता। सः आवर्त्य कस्यचित् मुखं कोणं क्षिप्तवान्। पिस्तौलः उत्थाय प्रहारं कृतवान्; गोलिका: ड्रेकस्य कपालं एकइञ्चं त्यक्त्वा सीधा परमाणुप्रहारस्य आधारे उपरि गतवन्तः ।
  
  ड्रेकः एड्रेनालिनस्य त्वरिततां अनुभवति स्म । "एतत्..." सः पुरुषस्य शिरः गृहीत्वा सर्वशक्त्या कंक्रीटस्य उपरि क्षिप्तवान् "... चोदतु।" परमाणुः । रॉकेट।" प्रत्येकं वचनं प्रहारः एव। अन्ततः शिरः पुनः पतितम् । ड्रेकः ट्रकस्य अधः पुनः बहिः आरुह्य अधिकं धावन्तं एलिसियां मिलितवान् ।
  
  "निद्रायाः समयः नास्ति, ड्रेक्स्। एतत् किञ्चित् गम्भीरं गन्धम् अस्ति" इति ।
  
  यॉर्कशायर-नगरस्य सः स्वस्य उपमशीनगनं गृहीत्वा कर्णयोः ध्वनिं निवारयितुं प्रयत्नं कृतवान् । एलिसिया इत्यस्याः स्वरः साहाय्यं कृतवान् ।
  
  "मै? भवान् कुशलः अस्ति वा?"
  
  "नहि! परस्परं निपीडिताः" इति ।
  
  मञ्चस्य इञ्जिनात् गर्जनम् आगतं ।
  
  "वेगतरं धावतु" इति ड्रेकः अवदत् । "कतिपय सेकेण्ड् अपि एते युद्धशिराः इतः बहिः भविष्यन्ति!"
  
  
  नवत्रिंशोऽध्यायः
  
  
  ड्रेकः स्वस्य वेगं वर्धितवान् । अद्यकाले तस्य कृते ऋजुं द्रष्टुं असामान्यम् आसीत्, अतः अद्य सर्वं यथासाधारणम् आसीत् । अग्रे केबिनद्वारं शिरः ऊर्ध्वतां यावत् उत्थितम्। ड्रेकः हस्तं प्रसारयन् हस्तकं गृहीत्वा आकर्षितवान्। एलिसिया स्वस्य ग्लोक् इत्यनेन लक्ष्यं कृतवती ।
  
  एकः हस्तग्रेनेड् उच्छिष्टः अभवत् ।
  
  ड्रेकः तस्य नेत्रयोः विश्वासं न कृत्वा तं प्रेक्षते स्म । "किं त्वं चोदनीयः बालकः-"
  
  एलिसिया तस्य वक्षसि प्रहारं कृतवती, तं पृष्ठतः उड्डीय ट्रकस्य अग्रभागं परितः च प्रेषितवती । ग्रेनेड् हिंसकरूपेण विस्फोटितवान्, सर्वदिक्षु उड्डीयमानं शरापेनेल् प्रेषितवान् । ड्रेकः एलिसिया इत्यनेन सह सवारः अभवत्, तौ एकत्र लसत् । ट्रकस्य द्वारं यानस्य पुरतः भ्रमितुं, पतितुं च आरब्धम् । यदा ड्रेकः उपरि पश्यति स्म तदा एकः एव व्यक्तिः केबिनमध्ये उपविष्टः आसीत्, उपरि उच्चैः, तं दृष्ट्वा दुष्टतया अधः विस्मयम्। सः गैसस्य पेडलं निपीडितवान्।
  
  ड्रेकः जानाति स्म यत् नरके कोऽपि उपायः नास्ति यत् यानं तान् धावितुं पर्याप्तं द्रुतं गन्तुं शक्नोति। सः पार्श्वे पश्यन् त्रयः अपि रक्षकाः तान् प्रति त्वरितम् आगच्छन्तं दृष्टवान् । चक्राणि एकत्र कुण्डीकृत्य अग्रे प्रेषयितुं आरब्धानि, एकैकं इञ्चं यावत् ट्रकः जीवनं गर्जति स्म । स्खलनद्वाराणि न भ्रमन्ति स्म, परन्तु तत् तं न निवारयिष्यति स्म ।
  
  संचारकः जीवितः अभवत् ।
  
  "ते इतः बहिः ट्रकाः चालयन्ति! केबिनानि गोलीरोधकानि सन्ति। तथा च धिक् कठिनं प्राप्तुं" इति। हेडन् इत्यस्य स्वरः आसीत्" इति ।
  
  "न कोऽपि प्रवेशः?" - किनिमका अपृच्छत्।
  
  "नहि। मुद्रितम् अस्ति। अहं च बहुबलं न प्रयोक्तुं इच्छामि, यदि भवन्तः जानन्ति मम अभिप्रायः" इति ।
  
  यद्यपि च ड्रेकः जानाति स्म यत् तेषां स्वस्य ट्रकस्य इदानीं पार्श्वद्वारं नास्ति तथापि चिन्ता कर्तव्यौ द्वौ अपि आस्ताम् ।
  
  "मञ्चे कूदतु" इति सः अवदत् । "एते परमाणुप्रभाराः विच्छेदनं आरभत। ते निवर्तयितुं बाध्यन्ते" इति ।
  
  "जोखिमः । धिक् जोखिमपूर्ण, ड्रेक। किं यदि कश्चन युद्धशिरः अवतरति?"
  
  ड्रेकः केबिनस्य पृष्ठतः बहिः धावितवान्, आक्रमणकारिणः उपरि गोलीं मारयन् । "एकैकं शापितम् समस्या एकैकं। वयं के स्मः-विदुषाः?"
  
  एलिसिया स्वस्य अनुयायिनं गोलिकाभिः मारितवती। "अहं भीतः अस्मि यत् ते अद्यकाले 'छायाधारिणः' इव अधिकं भवन्ति।"
  
  ते मिलित्वा मञ्चे उत्प्लुत्य परमाणुबम्बेन सह सम्मुखीभवन्ति स्म ।
  
  
  * * * ९.
  
  
  "इदं द्वयोः मोर्चयोः कार्यं करोति" इति ड्रेकः इदानीं comms उपरि अवदत् । "वयं एकस्मिन् समये निष्प्रभावीकृत्य विच्छेदं कर्तुं शक्नुमः।"
  
  हेडन् विहसति स्म। "तस्य विषये एतावत् स्मुग् न ध्वनितुं प्रयतस्व।"
  
  "यॉर्कशायर-नगरस्य जनाः स्मगं न कुर्वन्ति, मम प्रेम। किञ्चित् विनयेन एव वयं सर्वं आश्चर्यजनकरूपेण कुर्मः" इति ।
  
  "प्लस् कतिपयानि सहस्राणि शिट्टीवस्तूनि।" डाहलस्य स्वरः धावति इव ध्वनितवान् । "यॉर्कशायर-पुडिंग्स् । टेरियर्स् । भीर। क्रीडादलानि। स च उच्चारणम्?"
  
  ड्रेकः अनुभूतवान् यत् ट्रकः तस्य अधः गन्तुं आरभते । "नियन्त्रणपटलं कुत्र अस्ति जनाः?"
  
  प्राविधिकः तत्क्षणमेव प्रतिक्रियाम् अददात्। "पश्यतु कथं युद्धशिरः प्रायः त्रिंशत् वक्रपटलैः निर्मितम्? इदं नुकीलान्तात् अष्टमम्" इति ।
  
  "मम विचित्रभाषा।"
  
  अधिकाः शॉट् ध्वनितवन्तः। एलिसिया पूर्वमेव अनुसरणं प्रति केन्द्रिता आसीत् । माई केवलं मञ्चस्य पृष्ठभागे एव कूर्दितवती। इदानीं सा परमाणुस्य पृष्ठभागं पश्यति स्म ।
  
  "दुर्वार्ता।" आङ्ग्लाः अत्र सन्ति" इति ।
  
  "अहं मन्ये अस्माकं चीनदेशीयाः सन्ति" इति डाहल् उक्तवान् ।
  
  "फ्रेञ्च्" इति किनिमाका अवदत् । "नव दल"।
  
  ड्रेकः नियन्त्रणपटलं प्रति कूर्दितवान् । किं वयं जानीमः यत् मंगलस्य खड्गः कुत्र अस्ति?"
  
  "आम्, मट्ट् । परन्तु अहम् इदानीं उच्चैः वक्तुं न शक्नोमि किम्?" - स्वरेण उत्तरितम्।
  
  "आम्" इति डाहल् अवदत् ।
  
  ड्रेकः विस्मितः भूत्वा बहुउद्देश्यबिट् इत्यनेन सह लघु विद्युत् पेचकशं बहिः आकर्षितवान् । सः शीघ्रं अष्टौ बोल्ट् विमोच्य बहिः पततुम् अददात् । सः कार-सैट्-नव्-पर्दे आकारस्य लघु-नियन्त्रण-पटलद्वयस्य, कीपैड्-इत्यस्य, बहुधा ज्वलन्त-श्वेत-चिह्नानां च पुरतः अभवत् ।
  
  "सिरिलिकम्" इति सः अवदत् । "अवश्यं अस्ति।"
  
  "किम् अयं दिवसः अधिकं दुर्गतिम् अनुभवितुं शक्नोति?" एलिसिया विश्वे सर्वत्र क्रन्दितवती।
  
  यॉर्कशायर-नगरस्य सः शिरः अवनमयितवान् । "इदानीं चोदनीयं भविष्यति।"
  
  स्खलितद्वारं प्रति गच्छन् ट्रकः वेगं गृहीतवान् । गोदामस्य पृष्ठभागात् आङ्ग्लाः निकटरूपेण उन्नताः । रक्षकाः तेषां परितः विस्तृताः आसन्।
  
  परमाणुबम्बः ज्वलति स्म, पूर्णतया सक्रियः, प्रक्षेपणसङ्केतं वा मारसङ्केतं वा प्रतीक्षमाणः ।
  
  ड्रेकः जानाति स्म यत् तेषां गतिः कर्तव्या अस्ति। सः जानाति स्म यत् ते चलितुं न शक्नुवन्ति। केवलं तत् न जानाति स्म यत् प्रथमं कः म्रियते इति?
  
  
  * * * ९.
  
  
  रक्षकाः प्रथमं गोलिकाप्रहारं कृत्वा त्वरितम् आगतवन्तः। ड्रेकः एकः विशालः लक्ष्यः आसीत्, स्थिरगोलिका: एलिसिया इत्यस्य अतीते जिप् कृत्वा युद्धशिरः प्रहारं कृतवन्तः । एकं सेकण्डं यावत् ड्रेकस्य जीवनं तस्य दृष्टेः पुरतः ज्वलति स्म, ततः एलिसिया एकं रक्षकं, माई अपरं च अवतारितवती । सः किमपि अधिकं आगच्छन्तं दृष्टवान् यद्यपि सः जानाति स्म यत् तेषां अन्धपक्षतः अधिकं आगच्छति। श्वेतचिह्नानि ज्वलन्ति स्म, कर्सरः निमिषति स्म, प्रतीक्षते स्म च।
  
  "किं भवन्तः मन्यन्ते यत् सुरक्षा विस्फोटं कर्तुं शक्नोति?" स्मिथः सहसा मौनेन अवदत्। "कदाचित् एषः तेषां आदेशः?"
  
  "किमर्थं तेषां मृत्युः अभवत्?" केन्जी अपृच्छत्।
  
  "अस्माभिः एतत् पूर्वं दृष्टम्" इति किनिमाका अवदत् । "विशालं भुक्तिं प्राप्यमाणानां परिवारानां परिवारस्य प्रमुखस्य मृत्योः समये चिकित्सासाहाय्यस्य अथवा निराशाजनकस्य स्थानान्तरणस्य आवश्यकता आसीत् । यदि ते यथा माफियायाः त्रिपक्षस्य वा भवन्ति। सम्भवति" इति ।
  
  ड्रेकः जानाति स्म यत् ते दीर्घकालं यावत् सुखिनः स्थातुं न शक्नुवन्ति। एलिसिया ट्रकस्य उपरि आवर्त्य मेखलां शिथिलं कर्तुं समर्था अभवत् । आशासे चालकः पश्यति। परन्तु तदा सः चिन्तां न करिष्यति वा ? ड्रेकः अन्यः विकल्पः न दृष्टवान् ।
  
  सः मञ्चेन पृष्ठं प्रति दौडं कृतवान्, उन्मत्तरूपेण बाहून् क्षोभयन् ।
  
  "प्रतीक्षतु! निवर्तयतु, निवर्तयतु। न शूटिंग् कुर्वन्तु। अहं आङ्ग्लः अस्मि!"
  
  डाहलस्य कुण्ठनेन सर्वं उक्तं, शब्दानां आवश्यकता नासीत्।
  
  ड्रेकः ट्रकस्य पृष्ठभागे जानुभ्यां पतितः, परमाणुस्य पुच्छं वामे, हस्तौ वायुतले, समीपं गच्छन्तं पञ्चजनानाम् एसएएस-एककस्य सम्मुखं, सर्वथा निःशस्त्रः
  
  "भवतः साहाय्यस्य आवश्यकता अस्ति" इति सः अवदत् । "अस्माकं कृते युद्धं कर्तुं बहु दावपेक्षया अस्ति।"
  
  सः युवकं comms मध्ये स्विच् कृत्वा दृष्टवान्, तस्य मुखं प्रेक्षमाणौ वृद्धौ दृष्टवान्। कदाचित् ते तं परिचिनुयुः। कदाचित् ते माइकल क्राउच् इत्यस्य विषये जानन्ति स्म । सः पुनः उक्तवान्।
  
  "अहं मेट् ड्रेकः अस्मि। पूर्व एसएएस सैनिक। पूर्वसैनिकः । अहं SPEAR इति अन्तर्राष्ट्रीयविशेषबलदलस्य कृते कार्यं करोमि। अहं हेरेफोर्डनगरे प्रशिक्षणं प्राप्तवान्। अहं क्राउच् इत्यनेन प्रशिक्षितः आसम्" इति ।
  
  नाम स्मरामि, तत् सर्वं। पञ्चसु बन्दुकेषु द्वौ अवतारितौ । ड्रेकः comms उपरि एलिसियायाः स्वरं श्रुतवान्।
  
  "भवता मम अपि नाम उक्तुं शक्यते स्म।"
  
  सः किञ्चित् विस्मितः अभवत्। "एषः सर्वोत्तमः विचारः न भवेत्, प्रेम।"
  
  माई, एलिसिया च रक्षकान् दूरं स्थापयति स्म । सेकेण्ड् व्यतीतानि। ब्रिटिश-एसएएस-सैनिकाः अधिकाधिकं समीपं गच्छन्तीनां रक्षकाणां उपरि गोलीं कृतवन्तः ये सपाटशय्यां पूरितानां तैल-ढोलकानाम् पृष्ठतः डुबन्ति स्म । ड्रेकः प्रतीक्षमाणः आसीत् । रेडियोपुरुषः अन्ततः समाप्तवान्।
  
  "मैट् ड्रेकः ? अहं केम्ब्रिजतः अस्मि। वयं पूर्वं मिलितवन्तः। भवतः किं आवश्यकम्?"
  
  शुभदिनम् इति सः चिन्तितवान्। जहाजे SAS।
  
  "अस्माकं कृते अस्य गोदामस्य सुरक्षिततायां साहाय्यं कुर्वन्तु, एतत् ट्रकं निवारयन्तु, अस्य परमाणुबम्बस्य निरस्त्रीकरणं कुर्वन्तु" इति सः अवदत् । "एतस्मिन् क्रमे"।
  
  आङ्ग्लाः एतत् जप्तवन्तः ।
  
  विभज्य मञ्चस्य उभयतः धावन्तः ते समीपस्थं रक्षकान् अवतारयन्ति स्म, दलरूपेण सुष्ठु कार्यं कुर्वन्ति स्म । ड्रेकः एतत् दृष्ट्वा पुरातनकालस्य स्मृतिषु आनन्दितवान् । तत्र द्रवः अनुग्रहः, राजकीयधारणं, दलस्य गतिषु अविश्वासः च आसीत् । सः चिन्तितवान् यत् SPIR विश्वस्य सर्वोत्तमः दलः अस्ति, परन्तु अधुना...
  
  "ड्रेक ! माई रोदिति स्म। "परमाणुबम्बः!"
  
  अहो . सः पटलान्, कीबोर्डं, सङ्ख्यां च प्रेक्षमाणः पुनः नियन्त्रणपटलं प्रति त्वरितवान् ।
  
  "गीकाः?" इति पृष्टवान्। "किं वयं कोडं जानीमः?"
  
  "अक्षरशः किमपि भवितुम् अर्हति" इति कश्चन प्रतिवदति स्म ।
  
  "एतत् न तत्त्वतः चोदनीयं साहाय्यं करोति, त्वं चोदनीयः मूर्खः।"
  
  "क्षम्यताम्। यदि वयं क्रमस्य सदस्यानां नामानि ज्ञास्यामः तर्हि तेषां जन्मदिनानि ज्ञातुं शक्नुमः वा?"
  
  ड्रेकः जानाति स्म यत् सः एकेन पुरुषेण सह सम्भाषणं करोति यस्य चिन्ता नास्ति। सः एव पुरुषः आसीत् यस्य सह ते पूर्वं सम्भाषणं कुर्वन्ति स्म, अप्रियः गदः।
  
  लॉरेन् उद्घोषयति स्म, "भवता आदेशस्य उल्लेखः कृतः । यदि ते अत्र आसन् तर्हि ते सम्भवतः परमाणुशस्त्राणि प्रोग्रामयन्ति स्म । ते कोडैः सह एकं टिप्पणं न त्यक्तवन्तः इति मम विश्वासः नास्ति।"
  
  "कदाचित् अत्र कोडः नास्ति, शिशु" इति गदः अवदत् । "गेरोनिमो-समाधिं उद्घाट्य भवता दत्तं संकेतं स्मर्यते वा? कदाचित् अत्र अपि एतत् घटितं, परमाणुशिराणां प्रक्षेपणं च अभवत्" इति ।
  
  ड्रेकः पश्चात् गतः। "धिक्, ते सशस्त्राः सन्ति वा?"
  
  "पूर्णतया।" भवन्तः ये श्वेतचिह्नानि ज्वलन्ति ते उल्टागणनासङ्ख्याः सन्ति" इति ।
  
  तीक्ष्णं हिमजलं तस्य शरीरं प्लावितवान्, सः कष्टेन श्वसितुम् अपि शक्नोति स्म । "कथं... कियत्कालं यावत्?"
  
  कासः। "चतुःषष्टिः सेकण्ड् । तदा त्वं तव अवैधभ्रातरः च इतिहासः भविष्यसि। आदेशः सदा सर्वोच्चः भविष्यति! ते मम माध्यमेन जीवन्ति! अहं आदेशः अस्मि!"
  
  ततः द्वन्द्वः, बहु उद्घोषः च अभवत् । ड्रेकः स्वस्य कटिघटिकायां सेकण्डानां निरीक्षणं कृतवान् ।
  
  "नमस्ते? किं त्वं तत्र असि?" - एकः युवा स्वरः अपृच्छत्।
  
  "अरे मित्र" इति ड्रेकः गुञ्जितवान् । "अस्माकं एकत्रिंशत् सेकेण्ड् सन्ति।"
  
  "मया चिन्तितम्।" भवतः मित्रं लॉरेन् आदेशस्य उल्लेखं कृतवान्। साधु, तेषां किल् कोड् अवश्यं भवति। अन्यत् सर्वं च पाठस्य भागः इति कारणतः अहं केवलं स्किम कृतवान्। किं भवन्तः स्मर्यन्ते ? अत्र वदति- 'एकमात्रः कोडः वधः यदा सवाराः उपरि भवन्ति।' किं भवतः कृते एतस्य किमपि अर्थः अस्ति ?
  
  ड्रेकः मस्तिष्कं व्याघ्रितवान्, परन्तु सेकण्ड्-गणनायाः क्षीणतां विना अन्यत् किमपि चिन्तयितुं न शक्तवान् । "उत्थितः?" - सः पुनः पुनः अवदत्। "जागरितम्? उत्थितः? आदेशः कथं चिन्तयति इति चिन्तयतु? नाजी-सैनिकानाम् अभिप्रायः किम् आसीत् ? अश्ववाहनः यदि प्रादुर्भवति तर्हि सः-"
  
  "जन्म भवति" इति एकः युवा स्वरः अवदत् । "कदाचित् एतानि तेषां जन्मतिथयः सन्ति ? किन्तु एतत् न भवितुम् अर्हति। एतेषु अष्टादशयुगस्य परमाणुबम्बेषु प्रायः त्रयः अङ्कीयः किल् कोडः भवति" इति । तस्य स्वरे निराशा आसीत् ।
  
  नवदश सेकण्ड् यावत् विनाशः।
  
  केन्सी उक्तवान्। "त्रयः अङ्काः भवन्तः वदन्ति? सामान्यतः?"
  
  "आम्"।
  
  षोडशन्।
  
  ड्रेकः एलिसियां प्रति पश्यन् दृष्टवान् यत् सा स्वस्य मेखलायाः उपरि नमति, तस्याः बन्धनं विमोचयितुं, रक्षकं च एकस्मिन् समये गोलिकाप्रहारं कर्तुं च प्रयतमाना आसीत् । अहं तस्याः केशान्, तस्याः शरीरं, तस्याः आश्चर्यजनकं आत्मानं दृष्टवान्। एलिसिया...
  
  दश सेकण्ड्।
  
  ततः केन्जी आक्रोशितवान्, डाहल् इत्यस्य तस्याः विश्वासस्य पुष्टिं कृत्वा । "मम अस्ति।" सप्तशतं प्रयतस्व" इति ।
  
  "सप्त-ओ-ओ-ओ। किमर्थम्?"
  
  "मा पृच्छतु।" इममेव कुरु!"
  
  युवा टेक्नी ड्रेक् इत्यस्मै सिरिलिक-सङ्ख्याचिह्नानि दत्तवान्, यॉर्कशायर-नगरस्य च सदस्यः बटन्-प्रहारं कृतवान् ।
  
  चतुः - त्रीणि - द्वौ - .
  
  "एतत् कार्यं न कृतवान्" इति सः अवदत् ।
  
  
  चत्वारिंशत् अध्यायः
  
  
  "आम्" इति केन्सी अवदत् । "अभवत्" इति ।
  
  अवश्यं सा तेषां निशस्त्रं कृतवती, लॉरेन् च तेषां निरस्त्रं कृतवती । ड्रेकः परमाणुशरीरात् माई प्रति पश्यति स्म, यत्र सा अन्यस्य कीबोर्डस्य पुरतः स्थिता आसीत् । षट् अपि परमाणुप्रभाराः निष्प्रभावीकृताः ।
  
  सः स्वघटिकाम् अवलोकितवान्। "अस्माकं सेकण्डात् न्यूनं अवशिष्टम् आसीत्" इति सः अवदत् ।
  
  सर्वत्र एसएएस रक्षकाणां शीघ्रं कार्यं कृतवान् । एलिसिया द्वितीयं पट्टिकां विमोचयति स्म, युद्धशिरः किञ्चित् चलति स्म । ड्रेकः रोलरद्वाराणां समीपं गच्छन् वेगं गृह्णाति इति अनुभवति स्म ।
  
  "किं अद्यापि कश्चन तेषां ट्रकं स्थगितवान्?"
  
  "अहं तस्य पालनं करिष्यामि!" - केन्जी उद्घोषितवान्। "अक्षरशः!"
  
  "न कथञ्चित्" इति किनिमाका अवदत् । "फ्रेञ्चाः सर्वत्र सन्ति यत्र सुरक्षा नास्ति। अत्र वास्तविकः दङ्गा अस्ति।"
  
  ड्रेकः पश्यति स्म यत् एसएएस रक्षकान् प्रेषयति स्म; एलिसिया अन्यमेखलायां कर्षति यदा माई रक्षकं ट्रकस्य पृष्ठस्य टायरमध्ये क्षिपति।
  
  "आम्, अहं जानामि यत् भवतः किम् अभिप्रायः अस्ति।" SPEAR-दलः अविश्वसनीयरूपेण तनावग्रस्तः आसीत् ।
  
  "अन्यत् किमपि प्रचलति पश्यामि" इति युवा प्राविधिकः आरब्धवान् । "अहम्-"
  
  वाशिङ्गटन-नगरेण सह तेषां सम्बन्धः विच्छिन्नः अभवत् ।
  
  "किं पुनः वक्ष्यामि?" ड्रेकः प्रयासं कृतवान् ।
  
  अशुभं मौनम् एव तस्य एकमात्रम् उत्तरम् आसीत् ।
  
  "धिक्, एतत् भद्रं न भवितुम् अर्हति।" ड्रेकः सम्पूर्णं गोदामं कङ्कणं कृतवान् ।
  
  SEAL Team 7 तेषां उपरि अवतरत् यथा सर्वं नरकं विस्फोटितम्।
  
  
  * * * ९.
  
  
  डाहल् ट्रकस्य पश्चात् धावितवान् यदा सः गोदामस्य १८ इत्यस्य स्लाइडिंग् द्वाराणि समीपं गच्छति स्म ।चीनीपुरुषः गूञ्जमानस्य ट्रकस्य अग्रे धावित्वा दूरपार्श्वद्वारं प्रति अगच्छत् ते धावन्तः पारं कृतवन्तः। रक्षकाः तान् निवारयितुं प्रयतन्ते स्म । चीनदेशस्य विशेषसैनिकाः गोलिकाभिः, हस्त-हस्त-युद्धेन च तान् नष्टवन्तः । हेडन् इत्यस्य दुर्भाग्यं जातं यत् यदा क्रिया आरब्धा तदा मञ्चस्य अग्रभागे एव आसीत् ।
  
  सा रक्षकस्य कण्ठं भग्नवती, ततः तस्य शरीरस्य उपयोगेन आच्छादनं कृतवती यदा चीनदेशीयाः अविवेकीरूपेण अग्निप्रहारं कुर्वन्ति स्म । गोलिकाभिः तस्याः शरीरं जडेन ध्वनिना विद्ध्य पृष्ठतः क्षिपन्ति स्म । तस्याः कवचः पतितः । तत् क्षिप्य सा अग्रे एकस्य पृष्ठतः कूर्दति स्म, गुञ्जति स्म, पृष्ठतः अग्रे आवर्त्य गच्छति स्म । चीनदेशीयाः ट्रकस्य अग्रभागं लङ्घितवन्तः ।
  
  दाहल् अग्निं प्रज्वलितवान्, तान् गेन्दबाजीपिनवत् विकीर्णवान्। अविश्वसनीयं द्रष्टुं तेषां प्रायः अमानवीयप्रतिक्रियाणां प्रदर्शनरूपेण कार्यं कृतवान् । प्रतिउत्प्लुत्य अपि ते पुनः अग्निप्रहारं कृतवन्तः ।
  
  डाहल् शीघ्रं आच्छादनं कृत्वा ट्रकस्य पृष्ठतः कुञ्चितः, ततः बहिः पश्यन् कतिपयानि अधिकानि गोलिकानि प्रहारितवान् । रक्षकाः पृष्ठतः तेषां समीपं गच्छन्ति स्म तदा चीनदेशीयाः क्षणं यावत् भूमौ पिनिताः आसन् । डाहल् केन्सीम् अवलोकितवान्।
  
  न तु यत्र सा भवितुम् अर्हति स्म।
  
  "केन्ज् ? भवान् कुशलः अस्ति वा?"
  
  "अहो, केवलं पुरातनं मित्रं उद्धृत्य।"
  
  डाहल् सहजतया परिवर्त्य तां दराजानाम् अन्तः गभीरं शिरः, ढक्कनस्य धारायाम् उपविष्टं, गदं उच्चैः उन्नतं च दृष्टवान्
  
  "किञ्चित् आफ्-पुटिङ्ग् अस्ति।"
  
  "किम्? अहो, किं त्वं स्वपत्न्याः स्मरणं करोषि ? सा भवतः अपेक्षया अधिकं उष्णं भवेत् टोर्स्ट्, परन्तु स्मर्यतां यत् तत् केवलं भवतः अपेक्षया अधिकं उष्णतां जनयति" इति ।
  
  सः विदीर्णः इति भावेन दूरं पश्यति स्म। सः विवाहस्य तलाकस्य च मध्ये एतादृशे अवस्थायां निवसति स्म, तथापि तस्य सर्वस्य विषये किमपि कर्तुं अवसरः आसीत् । सः अत्र किं नरकं कुर्वन् आसीत् ?
  
  मम कार्यम्।
  
  चीनदेशीयाः पुनः संलग्नाः, समीपं गच्छन्तः रक्षकान् मशीनगन-अग्निना छित्त्वा डाहल्-हेडेन्-योः भूमौ पिन-करणं कृतवन्तः । स्वीडिशः परिवर्त्य केन्सी इत्यस्य काष्ठपेटिकातः बहिः स्खलितं दृष्टवान् ।
  
  "अहो अण्डानि । यथार्थत?"
  
  सा नेत्रयोः पुरतः नूतनं लसत् कटनं धारयति स्म, कटं उपरि। "अहं केवलं जानामि यत् यदि अहं पर्याप्तं गभीरं खननं करोमि तर्हि अहं एकं प्राप्स्यामि। लुटेराः खड्गं प्रतिरोधयितुं न शक्नुवन्ति" इति ।
  
  "मङ्गलस्य रक्ता खड्गः कुत्र अस्ति?"
  
  "अहो, अहं तत् दराजमध्ये क्षिप्तवान्।"
  
  "धिक्!"
  
  सा एकस्मिन् हस्ते खड्गं, अपरे हस्ते मशीनगनं च गृहीत्वा धावितवती, ततः पुनः ट्रकस्य पृष्ठभागे कूर्दितवती, डाहलस्य नेत्रयोः पुरतः धुन्धलरूपेण ज्वलति स्म कटनं क्षिप्य सा पलायितानां चीनीयानाम् उपरि अग्निप्रहारं कृतवती ।
  
  "कुत्र गच्छन्ति?"
  
  "गोदामः १७" इति डाहल् अवदत् । "अस्माभिः च तान् अनुसरणीयम्।"
  
  
  * * * ९.
  
  
  लॉरेन् वेयरहाउस् १९ इत्यस्य दक्षिणतः फ्रांसदेशस्य दलस्य आक्रमणं दृष्टवान् किनिमाका स्मिथः च पूर्वमेव तस्मिन् दिशि आसन्, तत्क्षणमेव नियोजितवन्तौ । योर्गी रक्षकान् निपातयन् पिपासानां पृष्ठतः कुञ्चितः आसीत् । परमाणुशिरःद्वययुक्तः ट्रकः अग्रे गच्छन् लॉरेन् स्वस्य हृदयं फडफडति इति अनुभवति स्म ।
  
  उक्तं सर्वं स्मर्य सा चक्राणि आश्रयरूपेण उपयुज्य ट्रकस्य छतौ प्लवति स्म । ततः सा प्रथमं पट्टिकां शिथिलं कर्तुं आरब्धा । यदि ते भारं अतीव अस्थिरं कर्तुं शक्नुवन्ति स्म तर्हि ट्रकाः स्थगितुं बाध्यन्ते स्म । सा परमाणुबम्बस्य पृष्ठतः उपरि पश्यन्ती, एकस्मिन् बृहत्काष्ठे पदानि स्थापयित्वा, स्मिथः एकेन फ्रांसीसी-युवकेन सह मुष्टि-युद्धं कुर्वन्तं दृष्टवती ।
  
  हवालदारः सम्पर्कं कृतवान् । "अधुना एव पेरिस्नगरे एजेण्टेन पुष्टिः कृता। आर्माण्ड् अर्जेन्टो इत्यस्य स्मरणं करोति वा? सः वर्षेषु कतिपयानि वाराः भवद्भ्यः साहाय्यं कृतवान्। खैर, सः वदति यत् फ्रांसीसीदलस्य उपस्थितिः अधिकृता नास्ति। पूर्णतया। अन्तः किमपि क्रूरं युद्धं प्रचलति भवितुम् अर्हति" इति ।
  
  लॉरेन् ग्रसति स्म, स्मिथः पृष्ठतः पतति स्म, एकं जानुपर्यन्तं पतति स्म । तस्य उपरि स्थितः फ्रांसीसी तं केशान् गृहीत्वा मूलतः एकं पट्टिकां विदारयित्वा पार्श्वे क्षिप्तवान् । स्मिथः क्रन्दितवान्। नासिकापर्यन्तं जानुः तं स्तब्धं प्रेषितवान्। फ्रांसीसी वयस्कः उपरि कूर्दितवान्। स्मिथः संघर्षं कृतवान् । लॉरेन् तस्मात् किनिमाका, ततः योर्गी, परमाणुशिरः, समीपं गच्छन्तं स्विंग् द्वारं च पश्यति स्म ।
  
  मया किं कर्तव्यम् ?
  
  किञ्चित् शापितम् कोलाहलं कुरुत।
  
  सा स्वस्य ग्लोक् इत्यस्य पत्रिकां स्वशत्रुणां शिरसि उच्चैः रिक्तं कृतवती, येन ते क्षुब्धाः बकाः च अभवन् ।एतेन स्मिथः किनिमाका च बहुमूल्यं सेकेण्ड् प्राप्तवन्तौ ।स्मिथः स्थानं दृष्ट्वा तस्मिन् प्रहारं कृत्वा आक्रमणकर्त्री भूमौ पातितवान् ।किनिमाका एकस्य पुरुषस्य कण्ठं भग्नवान् , अन्यस्य मुखं कृत्वा बिन्दु-रिक्तपरिधितः गोली मारितवान्।तृतीये, येन सः स्तब्धः भूत्वा युद्धात् बहिः पतति।
  
  एकः एव फ्रांसीसी अवशिष्टः अस्ति ।
  
  परमाणुप्रक्षेप्यस्य शरीरात् गोलिका ध्वनितवती तदा लॉरेन् पतितः । कियत् भयङ्करं आसीत् यत् तया तां बाधितं अपि न कृतम्? सा कथं अभ्यस्ता अस्ति ? परन्तु सा अस्य दलस्य भागः आसीत्, यावत् तेषां कृते अस्ति तावत् यावत् तया सह स्थातुं निश्चिता आसीत् । सा एतत् कुटुम्बं प्राप्य तस्य समर्थनं करिष्यति।
  
  विशालः ट्रकः शीघ्रमेव वेगं गृहीत्वा, प्रबलतया वेगं प्राप्य, सीधा रोलरशटरद्वारे प्रविष्टवान्, तस्मिन् आघातं कृत्वा, अग्रे स्थितस्य कैबस्य किञ्चित् उच्छ्वासः अभवत्, ततः ऋजुतया तस्य माध्यमेन दुर्घटनाम् अकरोत्
  
  लॉरेन् ट्रकस्य पृष्ठभागे आत्मानं क्षिप्तवती ।
  
  
  * * * ९.
  
  
  ड्रेकः विस्मितः अभवत् यदा SEALs SAS तथा SPEAR इत्येतयोः चलन्तस्य परमाणुशिरस्य पार्श्वे नियोजितवन्तः, चिन्तयन् यत् किमपि युद्धं अस्मात् अधिकं भ्रान्तिकं वा अधिकं घातकं वा भवितुम् अर्हति वा इति। संचारकस्य कतिपयानि वचनानि तस्मै अवदन् यत् एतत् अवश्यमेव सम्भवम् इति।
  
  षट् परमाणुशस्त्राणि वहन्तः त्रयः अपि ट्रकाः एकस्मिन् समये रोलरशटरद्वाराणि विस्फोटितवन्तः । विदीर्णद्वाराणि मग्नाः सन्तः धातुखण्डाः सर्वत्र उड्डीयन्ते स्म । तत्र ट्रकाः गच्छन्ति स्म। ते पुरुषाः केवलं वेगं प्राप्नुयुः इति भावयित्वा अन्तः कूर्दन्तः ट्रकान् आक्रमितवन्तः । इदानीं ड्रेकः समीपे द्वौ चीनीयसैनिकौ धावन्तौ दृष्टवान् । सः मञ्चे स्थित्वा किञ्चित् दूरं एलिसिया मे च एकस्य काष्ठाधारस्य पृष्ठतः निगूढौ दृष्टवान् । विश्वस्य एकं बृहत्तमं गड्ढं प्रहारं कुर्वन् परमाणुबम्बः विस्थापितः ।
  
  ड्रेकः क्रिन्ग् अभवत्। यदि विशालं गुरुं शस्त्रं स्वस्य विश्रामस्थानात् मुक्तं भूत्वा पट्टिकाः भङ्गयति स्म तर्हि ते सर्वे विपदि भवन्ति स्म ।
  
  ते दिवा प्रकाशे बहिः गत्वा त्वरितम् अगच्छन्। प्रतिघण्टां विंशतिमाइलपर्यन्तं, ततः त्रिंशत्माइलपर्यन्तं, त्रयः मञ्चाः प्राणिनः गर्जन्ति स्म यदा तेषां चालकाः गैसपैडलं पदानि स्थापयन्ति स्म । अग्रे विस्तृतः मुक्तः मार्गः आसीत्, प्रायः आधारस्य निर्गमनपर्यन्तं सीधा, प्रायः द्वौ माइलौ दूरम् । इदानीं परस्परं पार्श्वे स्थित्वा ड्रेकः स्वस्य ट्रकात् डाहल् इत्यस्य ट्रकं प्रति, ततः किनिमाकां प्रति च पश्यितुं शक्नोति स्म । विशालाः, चलन्तः परमाणुक्षेपणाः, पार्श्वे पार्श्वे युद्धं कुर्वन्तः जनाः, जनाः पिस्तौलानि, छूराणि, मुष्टिभिः च प्रयुक्ताः, जनाः क्षिप्ताः, कोऽपि चतुर्थांशः न दत्तः, मार्गः वक्रः, त्रयः अपि ट्रकाः एकस्मिन् मोडने अधः गच्छन्ति इति दर्शनं तं स्तब्धं कृतवान् कोरः । लोभस्य हिंसायाः च बेडलैम् आसीत्, नरकस्य दर्शनम्।
  
  परन्तु इदानीं तस्य सर्वं ध्यानं मुद्रासु एव केन्द्रितम् आसीत् ।
  
  चत्वारः बलवन्तः, ते प्रथमं एसएएस-सङ्घस्य उपरि आक्रमणं कृतवन्तः, एकं विना समस्यां मारितवन्तः । आङ्ग्लाः सङ्घटनं कृत्वा प्रतिहत्याम् अकरोत्, येन सील्-समूहः आच्छादनं कर्तुं बाध्यः अभवत् । चत्वारः जनाः ट्रकाणां पृष्ठतः धावितवन्तः, आरुह्य कूर्दितुं आशां कुर्वन्तः । केम्ब्रिज्-नगरस्य एसएएस-सेनापतिः नेवी-सील्-इत्यनेन सह हस्त-हस्तं युद्धं कृतवान्, उभौ अपि आहतः । माई एलिसिया च रक्षकाणां विरुद्धं युद्धं कुर्वन्तौ व्यस्तौ आस्ताम्, युद्धे उद्घाटनं अन्वेष्टुं च प्रयत्नं कुर्वन्तौ आस्ताम् ।
  
  ड्रेकः SEAL-दलस्य नेतारस्य सम्मुखीभूय आगतः । "किमर्थम्?" - इति पृष्टवान्।
  
  "प्रश्नान् मा पृच्छतु" इति सः पुरुषः गर्जन् ड्रेकस्य समीपं गतः । प्रहाराः सटीकाः अविश्वसनीयतया कठिनाः च आसन्, तस्य प्रहाराः अपि सदृशाः आसन् । सः अवरुद्धवान्, तेषां खण्डानां पीडां अनुभवन्, प्रतिहत्या च कृतवान्। सः कठिनतया पादं पातितवान्। परस्य हस्ते छूरी आविर्भूतवती। ड्रेकः स्वस्य प्रहारं निवारयति स्म, उभयशस्त्रं पार्श्वे क्षिप्य ट्रकात् दूरं उड्डीयत ।
  
  "किमर्थम्?" - सः पुनः पुनः अवदत्।
  
  "त्वं पेचम् अकरोत्। भवन्तः भवतः दलं च।"
  
  "कथम्?" - अहं पृष्टवान्। किञ्चित् स्थानं प्राप्तुं ड्रेकः पश्चात् गतः ।
  
  "एते च किमर्थम् अस्मान् मारयितुम् इच्छिष्यन्ति?" एलिसिया तस्य पुरुषस्य पृष्ठतः प्रकटितवती अपृच्छत्।
  
  सः तां मन्दिरे प्रहारं कृत्वा क्षणिकं प्रहारं कृतवान् । ड्रेकः तं वृक्केषु पादं पातयित्वा पतनं पश्यति स्म । एलिसिया तस्य मुखं स्वपादं चालितवती। ते मिलित्वा तं भ्रमन्तः समुद्रे क्षिप्तवन्तः।
  
  अग्रे मार्गः विस्तृतः अभवत् ।
  
  मै द्वे रक्षकौ प्रेषितवती। अन्यः एसएएस-पुरुषः मारितः, अधुना आङ्ग्ल-अमेरिका-देशयोः बलेन समानम् आसीत् । त्रयः विरुद्धं त्रयः। ड्रेकः पूर्वं दृष्टौ चीनदेशीयौ परमाणुबम्बस्य उपरि मकरकरी इव क्रन्दन्तौ दृष्टवान् ।
  
  "एतत् पश्यतु!"
  
  अतीव विलम्बः जातः। ते तस्य उपरि पतितवन्तः।
  
  
  * * * ९.
  
  
  डाहल् मूलतः जानाति स्म यत् ते रोमानियादेशं गच्छन्ति इति । साधु आसीत्। तत्र गमनात् पूर्वं तान् मारयितुं शक्नुवन्तः अर्धघण्टायाः वाहनयानम् आसीत् ।
  
  सः चीनीयैः रक्षकैः च युद्धं कृतवान्, तान् प्रतिधृत्य, अधिकं इच्छन् उपरि कूर्दन्तः अपश्यत्। चीनदेशीयाः तस्य रक्षां त्यक्त्वा कठिनतया प्रहारं कृत्वा घोरैः कटकैः द्विवारं प्रायः स्तम्भं कृतवन्तः । अधिकाः रक्षकाः तं परितः कृतवन्तः । हेडन् तान् ट्रकात् क्षिप्तुं आश्रितवान् यावत् तेषां संख्या न्यूना जाता ।
  
  पृष्ठभागे केन्जी स्वस्य अन्तिमशत्रुभिः सह व्यवहारं कृतवती । यन्त्रं शून्यम् आसीत्, कटनात् रक्तं स्रवति स्म। सा पुनः मञ्चात् अधः गतवती, इदानीं नेत्रे संकुचितवती यदा चीनदेशद्वयं छूराणि आक्रान्तः तस्याः समीपम् आगच्छन्ति स्म । सा परितः गच्छन् प्रतिवादं कृतवती। ते शस्त्राणि बहिः निष्कासितवन्तः। सा तान् आश्चर्यचकितं कृत्वा तेषां मुखयोः आत्मानं क्षिप्तवती। तस्याः बाहुस्य अधः सः शॉट् परमाणुबम्बात् उच्छिष्टः अभवत् । सा एकस्य वयस्कस्य पार्श्वे मुखं प्रति बन्दुकं निदर्शितवती ।
  
  "शित्"।
  
  एकमात्रः मार्गः उपरि आसीत् । सा बन्दुकं धारयन्तं हस्तं पादं पातयित्वा उड्डयनं प्रेषितवती, ततः परमाणुशस्त्रस्य शंखस्य उपरि आश्रयं उपरि आरुह्य । सा शिखरं प्राप्तवती, तत्र उपरि केवलं सौम्यवक्रता एव, परन्तु सन्तुलनं भयङ्करं इति ज्ञात्वा । अपि तु सा कटाना हस्ते कृत्वा परमाणुबम्बस्य उपरि आरुह्य उपविष्टवती ।
  
  "आगच्छ चोदन मां गृहाण!" - सा क्रन्दितवती। "यदि त्वं साहसं करोषि।"
  
  ते शीघ्रं सम्यक् सन्तुलिताः उड्डीयन्ते स्म। केन्जी खड्गं भ्रमन्ती युद्धशिरस्य उपरि स्थितवती, यदा ते तां छूरेण आक्रमयन्ति स्म । प्रहारं कृत्वा स्विंग् कुर्वन्तु। सा प्रतिकारं कृतवती, परन्तु ते रक्तं आकर्षितवन्तः। सा रॉकेटं मारितवती। ट्रकः त्रिंशत् माइलपर्यन्तं कम्पमानः आसीत् । चीनदेशीयाः उच्चतमपर्यन्तं अनुकूलतां प्राप्तवन्तः । केन्जी संतुलनं त्यक्त्वा स्खलितवती, पुनः रॉकेट्-उपरि पतिता च ।
  
  "अहो"।
  
  तस्याः केशेषु वायुवेशः फ्रीजर इव शीतलः प्रवहति स्म । तस्याः उपरि छूरी पतिता। सा कटनं परहस्ते परिवर्त्य अङ्गुलीभिः कटिबन्धं गृहीत्वा पार्श्वे तीक्ष्णतया क्षोभितवती । कटिबन्धः भग्नः अभवत्, छूरी च बहिः पतिता। सा अपि एवं शरीरं विकृष्य प्रथमं ट्रकात् बहिः शिरः उड्डीयमानं दृष्टवती । द्वितीयः व्यक्तिः पूर्वमेव आक्रमणं कृतवान् आसीत् । केन्जी कटाना पुनः दक्षिणहस्ते स्थापयित्वा प्रत्यक्षतया बिन्दौ प्रहारं कर्तुं दत्तवती। सः क्षणं यावत् भ्रमितवान् ततः पूर्वं केन्जी तं पार्श्वे क्षिप्तवान्।
  
  ततः सा परमाणुबम्बस्य उपरि स्थितात् अधः पश्यति स्म, तस्याः कटानायाः कटः अधः युद्धं कुर्वतां उपरि रक्तं स्रवति स्म ।
  
  "द्वौ चीनदेशीयौ मारितौ। त्रयः अवशिष्टाः।"
  
  एलिसिया स्वस्य विजयितवाहनात् तां पश्यति स्म, युद्धशिरः उपरि युद्धं पश्यन्ती । "एतावत् शापितशीतलं दृश्यते स्म" इति सा अवदत् । "अहं यथार्थतया विश्वसिमि यत् मम स्तम्भनम् अस्ति।"
  
  डाहल् स्वस्य ट्रकात् तां पश्यति स्म । "अहमपि"।
  
  परन्तु तदा युद्धशिरः चलितुं आरब्धवान् ।
  
  
  एकचत्वारिंशत् अध्यायः
  
  
  डाहल् तत्क्षणमेव परिवर्तनं अवलोकितवान्, तेषां पट्टिकाद्वयं वायुना फडफडं विमोचयितुं समर्थौ दृष्टवान्, ततः तृतीयः विश्वस्य उन्मत्ततमः रबरपट्टिका इव विभक्तः, परमाणु-आभारस्य, मञ्चस्य तलस्य च विरुद्धं क्रोधेन थप्पड़ं मारितवान् प्रथमेन शक्तिशालिना फुफ्फुसेन सः रक्षकं उदरे आहतवान्, येन सः उड्डीय, बाहू अकिम्बो, सीधा ट्रकस्य पार्श्वाद् एव, पार्श्वे चालकस्य पृष्ठस्य टायरं बिन्दु-रिक्ततया आहतवान् परिणामं दृष्ट्वा डाहल् विस्मितः अभवत् ।
  
  परमाणुबम्बः पुनः चलितवान् । केन्जी तस्य उपरि संघर्षं कुर्वन् हेडन् च तस्य छायायाः अधः एव संघर्षं कुर्वन् तस्य उपरि रक्तकुहरः अवतरति इति दाल् अनुभवति स्म, तस्य कल्पना नासीत् यत् अग्रे किं भविष्यति इति। सः क्रन्दन् गर्जति स्म, परन्तु निष्फलम् । टायरस्य गर्जनं, क्रन्दनं, युद्धाय आवश्यकं एकाग्रता; एतत् सर्वं तेषां श्रवणं बाधितवान्। सः संचारकस्य समीपं कूर्दितवान्।
  
  "चलनम्।" परमाणुबम्बः विस्फोटं कर्तुं प्रवृत्तः अस्ति!"
  
  केन्जी अधः प्रेक्षते स्म। "कुत्र गन्तव्यम् ? किं भवतः उड्डयनम् अभिप्रेतम्?"
  
  "नऊऊ!"
  
  स्वस्य बन्धनस्य अन्ते स्वीडिशः हेडन् इत्यस्य समीपे उन्मत्तवत् धावित्वा प्रक्षेप्यस्य अविश्वसनीयस्य द्रव्यमानस्य विरुद्धं स्वस्य स्कन्धं निपीडितवान् । "परमाणुबम्बः पतति!"
  
  हेडन् शीघ्रं लुठितवान्, रक्षकः अपि तथैव । युद्धशिरः अपरं इञ्चं चालितवान् । डाहल् तं कदापि सङ्गृहीतेन प्रत्येकं औंसेन बलेन उत्थापितवान्, प्रत्येकं मांसपेशी क्रन्दति स्म।
  
  तस्य पार्श्वे एकः गुरुः ठोकना ध्वनितवान् ।
  
  शित् ।
  
  परन्तु केन्जी एव आसीत्, सा अद्यापि कटनं धारयति स्म, मुखस्य उपरि व्यङ्ग्यं स्मितं च धारयति स्म। "धिक्, त्वं केवलं उन्मत्तः चोदनीयः नायकः असि। किं त्वं सेकण्डमपि एतत् धारयितुं शक्नोषि इति मन्यसे?"
  
  "उम्, न । न तु वस्तुतः" इति ।
  
  "ततः चलतु" इति ।
  
  उन्मत्तः स्वीडिशः सम्यक् गोतां कृतवान् ।
  
  
  * * * ९.
  
  
  ड्रेकः एलिसिया च तमाशायां भागं ग्रहीतुं एकं सेकण्डं समयं ग्रहीतुं समर्थौ अभवताम् ।
  
  "किं नरकं दलं करोति?" एलिसिया पृष्टवती। "किं सः शापितं परमाणुबम्बं आलिंगयति?"
  
  "मा मूर्खः" इति ड्रेकः शिरः कम्पयन् व्यदधात् । "स्पष्टतया सः तां चुम्बयति।"
  
  ततः ड्रेकः SAS-युवकानां साहाय्यार्थं पार्श्वे कूर्दितवान्, युवकस्य SEAL-इत्येतत् अपहृत्य परमाणुबम्बस्य अधः क्षिप्तवान् । तस्य पुरुषस्य सर्वं शरीरं कम्पितम्। ते प्रहारस्य आदानप्रदानं कृतवन्तः, ततः सीलः अचेतनः, अधोमुखः, परन्तु जीवितः शयितवान्। ड्रेकः तत् तथैव त्यक्तुं अभिप्रायं कृतवान् ।
  
  अन्यः SEAL मृतः, तदनन्तरं SAS-सैनिकः, उभौ निकटतः छूरेण हतौ । केम्ब्रिजः युवकः च एव अवशिष्टाः सन्ति। ते ड्रेक इत्यनेन सह मिलित्वा अन्तिम-सील्-क्रीडायाः युद्धं कृतवन्तः । तस्मिन् एव काले एलिसिया मे च तेषां सह सम्मिलितौ । कच्चे मार्गे ट्रकः गर्जति स्म, एकवारं प्रतिवेशिनं आहत्य गतः। अस्य टकरावस्य कारणात् डाहल् इत्यस्य परमाणुबम्बस्य विशालसमर्थनेषु सुरक्षितं कृत्वा स्थिरं कर्तुं शक्यते स्म । त्रयः अपि काराः एकरूपेण निर्गमनद्वारं भग्नाः भूत्वा रोमानियादेशं प्रति गच्छन्ति स्म । इस्पातं, कंक्रीटं च सम्पूर्णतया नष्टम्, अग्रे पश्चात् विदारयन् । एतावता हेलिकॉप्टराणि उड्डीय ट्रकाणां पार्श्वे उड्डीयन्ते स्म, गुरुतोपयुक्ताः जनाः द्वारात् बहिः अवलम्ब्य चालकानाम् उपरि ध्यानं दत्तवन्तः आसन्
  
  ड्रेकः SEAL इत्यस्य उपरि आक्रमणं स्थगितवान् । "प्रतीक्षतु। भवान् विशेषबलसैनिकः असि। अमेरिकनमहिलाः। किमर्थं त्वं अस्मान् वधं कर्तुं प्रयतसे?"
  
  सत्यतः सः कदापि उत्तरं न अपेक्षितवान्, परन्तु सः पुरुषः आक्रमणं कृत्वा प्रतिक्रियाम् अददात् । सः केम्ब्रिज्-नगरं बहिः कृत्वा ततः ड्रेक-इत्यस्य समाप्तिम् अकरोत् । एसएएस युवकः तस्य पार्श्वे पतितः। सील क्रूरः निर्दयता च आसीत्, प्रहारं परं मर्दनात्मकं प्रहारं ददाति स्म । परन्तु तदा माई तस्य सम्मुखीभूय व्यावृत्ता।
  
  अष्टसेकेण्ड् व्यतीताः युद्धं च समाप्तम्। पुनः तं जीवितं त्यक्त्वा राशौ निःशस्त्रं निःशस्त्रम्।
  
  ड्रेकः केम्ब्रिज्-नगरं प्रति गतवान् । "भवतः साहाय्यस्य वयं कियत् प्रशंसां कुर्मः मेजर, इति अहं व्यक्तं कर्तुं न शक्नोमि। भवतः जनानां हानिः कृते अहं बहु दुःखितः अस्मि। परन्तु कृपया यदि इच्छसि तर्हि एतान् जनान् जीवितान् त्यजतु, ते केवलं आदेशं अनुसृत्य आसन्" इति ।
  
  जीवितौ मुद्राद्वयं आश्चर्यचकितं सम्भवतः भ्रान्तं च उपरि अवलोकितवन्तौ ।
  
  केम्ब्रिजः शिरः उन्नमयितवान् । "अहं भवतः सह अवगच्छामि, सहमतः च अस्मि, ड्रेक। दिनान्ते वयं सर्वे प्यादाः स्मः" इति ।
  
  ड्रेकः मुखं विस्मयम् अकरोत् । "अच्छा, न इतः परम्। अमेरिकनसर्वकारः केवलं अस्मान् मारयितुं प्रयतितवान्। अस्मात् पुनः किमपि मार्गं न पश्यामि" इति ।
  
  केम्ब्रिजः स्कन्धं संकुचितवान् । "प्रतिघातं कुरुत।"
  
  ड्रेकः क्रूररूपेण स्मितं कृतवान्। "मम हृदयस्य पश्चात् एकः पुरुषः। मेजर केम्ब्रिज् भवन्तं मिलित्वा आनन्दः अभवत्" इति ।
  
  "त्वं च, म्याट् ड्रेकः।"
  
  सः माई-एलिसिया-योः कृते शीर्षं न्यस्य, ततः सावधानीपूर्वकं ट्रकस्य पृष्ठभागं प्रति अगच्छत् । ड्रेकः तस्य गमनम् अवलोकयति स्म, तस्मिन् एव काले युद्धशिरस्य स्थिरतां परीक्षते स्म । सर्वं सुन्दरं दृश्यते स्म।
  
  "किं त्वं जानासि यत् ते पुनः आगत्य खड्गं गृह्णन्ति?" एलिसिया तं प्रेरितवती।
  
  "आम्, परन्तु भवन्तः किं जानन्ति ? अहं चोदनं न ददामि। अस्माकं समस्यासु मंगलस्य खड्गः एव न्यूनतमा अस्ति" इति । सः संयोजनं चालू कृतवान्। "हेडेन् ? कियत् दूरम् ? तत्र भवतः कथं वर्तते?"
  
  "ठीकम्" इति हेडन् अवदत् । "चीनीजनानाम् अन्तिमः अधुना एव उत्प्लुत्य गतः। अहं खड्गार्थं गच्छामि" इति ।
  
  केन्जी खिन्नः अभवत्। "न, ते मां कर्मणि दृष्टवन्तः।"
  
  "किं वयं सर्वे न स्मः?" ड्रेकः स्मितं कृतवान्। "अहं किञ्चित्कालं यावत् एतत् दृश्यं न विस्मरिष्यामि।"
  
  एलिसिया तं स्कन्धे चतुर्भुजं प्रहारं कृतवती। "चिल् आउट्, सैनिक। अग्रिमे समये भवन्तः इच्छन्ति यत् अहं मम पादयोः मध्ये परमाणुबम्बं स्थापयामि" इति ।
  
  "न, चिन्ता मा कुरु" इति ड्रेकः निवृत्तः अभवत् । "अहं भवतः कृते पश्चात् करिष्यामि।"
  
  
  * * * ९.
  
  
  हेलिकॉप्टर्-यानानि चालकान् ताडयन्ति स्म, तर्जयन्ति स्म, स्ववाहनानां गतिं मन्दं कर्तुं च प्रेरयन्ति स्म । अवश्यं प्रथमं न कार्यं कृतवान्, परन्तु कस्यचित् वायुकाचस्य एकस्य माध्यमेन उच्चस्तरीयं गोलीं स्थापयित्वा ये जनाः स्वं अस्पृश्यम् इति मन्यन्ते तेषां सहसा संशयः आरब्धः निमेषत्रयानन्तरं ट्रकाः मन्दं कृतवन्तः, हस्ताः खिडकीभ्यः बहिः निष्क्रान्ताः, सर्वे यातायातम् अपि स्थगितवन्तः ।
  
  नित्यं क्षेपणं, अग्रे गन्तुं च अभ्यस्तः ड्रेकः स्वस्य संतुलनं पुनः प्राप्तवान् । सः संचारव्यवस्था सहसा जीवनं प्राप्तवती इति अवगत्य भूमौ उत्प्लुत्य अधुना स्वस्य विमानचालकानाम् अत्यन्तं निकटतया निरीक्षणं कुर्वन् आसीत् ।
  
  संचारकात् कोऽपि शब्दः न आगच्छति स्म । वाशिङ्गटनम् अस्मिन् समये मौनम् अभवत् ।
  
  तेषां हेडफोनस्य नाशं कृत्वा दलं समागतम् । ते त्रयः क्षेपणास्त्रनौकाः दृष्ट्वा तृणयुक्ते पर्वते उपविश्य चिन्तयन्ति स्म यत् जगत् तस्य अधिकदुष्टपात्राणि च तान् अग्रे किं क्षिपन्ति इति।
  
  ड्रेकः विमानचालकं पश्यति स्म । "किं त्वं अस्मान् रोमानियादेशं प्रति उड्डीय गन्तुं शक्नोषि?"
  
  अस्य पुरुषस्य नेत्राणि कदापि न भ्रमन्ति स्म। "अवश्यम्" इति सः अवदत् । "न अवगच्छामि किमर्थं न । सर्वथा तत्र परमाणुशस्त्राणि प्रेष्यन्ते यत् आधारे संग्रहीतुं शक्यन्ते । अस्माकं लाभः भविष्यति" इति ।
  
  ते मिलित्वा अन्यं युद्धक्षेत्रं त्यक्तवन्तः ।
  
  ते मिलित्वा बलवन्तः एव आसन्।
  
  
  * * * ९.
  
  
  कतिपयेभ्यः घण्टेभ्यः अनन्तरं रोमानियादेशस्य सुरक्षितगृहात् निर्गत्य काउण्ट् ड्रैकुला इत्यस्य कथितस्य निवासस्थानस्य ब्रैन्-दुर्गस्य समीपे अवतरन् ट्रान्सिल्वेनिया-देशं प्रति बसयानं आरुह्य । अत्र उच्छ्रितवृक्षाणां उच्चपर्वतानां च मध्ये ते अन्धकारमयं शान्तं अतिथिगृहं प्राप्य तस्मिन् निवसन्ति स्म । प्रकाशाः मन्दाः आसन्। इदानीं दलं सुरक्षितगृहात् गृहीतं नागरिकवस्त्रं धारयति स्म, केवलं यत् शस्त्रं गोलाबारूदं च वहितुं शक्नोति स्म, तथैव योर्गी इत्यनेन गृहीतस्य तिजोरीतः धनस्य उत्तमः सञ्चयः अपि वहति स्म तेषां पासपोर्टः नासीत्, दस्तावेजाः, परिचयपत्रं च नासीत् ।
  
  ते एकस्मिन् कक्षे समागताः। दश जनाः, न सम्बन्धः। दश जनाः अमेरिकनसर्वकारात् पलायिताः सन्ति, तेषां कल्पना नास्ति यत् ते कस्य विश्वासं कर्तुं शक्नुवन्ति। न कश्चित् स्पष्टं भ्रमणस्थानं नास्ति। न पुनः SPEAR न च गुप्त आधारः। पञ्चदशभागे कार्यालयं नास्ति, वाशिङ्गटननगरे गृहं नास्ति। तेषां कुटुम्बानां प्रकारः अनुमतात् परः आसीत् । तेषां उपयोगं कर्तुं शक्नुवन्ति सम्पर्काः सम्झौतां कर्तुं शक्नुवन्ति।
  
  कार्यपालिकायाः केनचित् अज्ञातेन, दुर्बोधेन क्रमेण समग्रं जगत् परिवर्तितम् अस्ति ।
  
  "अनन्तरं किम्?" स्मिथः प्रथमं विषयं उत्थापितवान्, मन्दप्रकाशयुक्ते कक्षे तस्य स्वरः न्यूनः आसीत् ।
  
  "प्रथमं वयं मिशनं सम्पन्नं कुर्मः" इति हेडन् अवदत् । "अन्तिमन्यायक्रमः चत्वारि घोराणि शस्त्राणि गोपयित्वा जगतः नाशं कर्तुम् इच्छति स्म । युद्धं, हनिबलस्य धन्यवादः, यः महत् शस्त्रम् आसीत् । चंगेजखानस्य साहाय्येन विजयः, यः मुख्यः कोडः आसीत् यस्य वयं नाशं कृतवन्तः। दुर्भिक्षः, गेरोनिमो इत्यस्य माध्यमेन, यत् जैविकं शस्त्रम् आसीत् । अन्ते च मृत्युः, अट्टिलाद्वारा, यस्य षट् परमाणुशिराः आसन्। एतानि शस्त्राणि मिलित्वा अस्माकं समाजं यथा वयं जानीमः तथा विनाशं अराजकतां च न्यूनीकरिष्यन्ति स्म। अहं मन्ये वयं विश्वासेन वक्तुं शक्नुमः यत् अस्माभिः तर्जनं निष्प्रभावीकृतम्" इति ।
  
  "एकमात्रः शिथिलः अन्तः मंगलस्य खड्गः एव" इति लॉरेन् अवदत् । "अधुना चीनीयानां वा आङ्ग्लानां वा हस्ते।"
  
  "अहं तत्त्वतः आशासे यत् अस्माकं एव" इति ड्रेकः अवदत् । "सास् अस्मान् तत्र तारितवान्, केचन सज्जनाः अपि नष्टाः। आशासे केम्ब्रिजस्य भर्त्सनं न भविष्यति।"
  
  "अग्रे गच्छन्..." इति डाहल् अवदत् । "वयम् अपि एकान्ते एतत् कर्तुं न शक्नुमः। प्रथमं तु इदानीं किं नरकं कर्तुं गच्छामः ? द्वितीयं च, एतत् कर्तुं कस्य साहाय्यं कर्तुं वयं विश्वासं कर्तुं शक्नुमः?"
  
  "अच्छा, प्रथमं वयं ज्ञास्यामः यत् अमेरिकनजनाः अस्मान् प्रति किं प्रेरितवन्तः" इति हेडन् अवदत् । "पेरुदेशे शल्यक्रियाम् अपि च... अन्ये च... तत् अभवत् इति अनुमानं करोमि। किं केवलं कतिपये शक्तिशालिनः जनाः अस्माकं विरुद्धं सन्ति ? अन्येषां प्रभावं कुर्वन् एकः विखण्डितः समूहः? कोबर्न् इत्यनेन एतत् अनुमोदितं स्यात् इति एकं सेकण्ड् अपि मम विश्वासः न भवति।"
  
  "किं भवन्तः वदन्ति यत् अस्माभिः राष्ट्रपतिना सह गुप्तं गपशपं कर्तव्यम्?" ड्रेकः पृष्टवान्।
  
  हेडन् स्कन्धं संकुचितवान्। "ना केन?"
  
  "यदि च विखण्डितसमूहः अस्ति" इति डाहल् अवदत् । "वयं तान् नाशयामः।"
  
  "जीवितः" इति माई अवदत् । "एतत् जीवितुं एकमात्रं मार्गं अस्ति यत् अस्माकं शत्रून् जीवितान् ग्रहणं करणीयम्।"
  
  दलं भिन्नस्थानेषु विशाले कक्षे उपविष्टम्, पर्दाः कठिनतया आकृष्टाः आसन्, अभेद्यरात्रौ तान् रक्षन्ति स्म। रोमानियादेशस्य गहने ते वार्तालापं कृतवन्तः। योजनाकृतम् । तेषां संसाधनाः सन्ति इति शीघ्रमेव स्पष्टं जातम्, परन्तु ते संसाधनाः अल्पाः एव आसन् । ड्रेकः एकेन हस्तेन तान् गणयितुं शक्नोति स्म ।
  
  "कुत्र गन्तव्यम्?" केन्जी अद्यापि स्वस्य कटनं धारयन्त्या पृष्टवती, मन्दप्रकाशे कटनं व्याप्तुम् अददात्।
  
  "अग्रे गच्छतु" इति ड्रेकः अवदत् । "वयं सर्वदा अग्रे गच्छामः।"
  
  "यदि वयं कदापि स्थगयामः" इति डाहल् अवदत् । "वयं म्रियमाणाः स्मः।"
  
  एलिसिया ड्रेकस्य हस्तं धारितवती। "अहं च मम पलायनस्य दिवसाः समाप्ताः इति चिन्तितवान्।"
  
  "एतत् भिन्नम्" इति उक्तवान्, ततः निःश्वसति स्म । "अवश्यं भवन्तः तत् जानन्ति। क्षम्यताम्।"
  
  "सर्वं सुष्ठु अस्ति।" मूर्खः किन्तु प्रियः। अन्ते अहं अवगच्छामि यत् एषः एव मम प्रकारः अस्ति" इति ।
  
  "किं वयं पलायिताः स्मः इति अर्थः?" केन्जी अपृच्छत्। "यतो हि अहं सर्वस्मात् दूरं गन्तुम् इच्छामि स्म।"
  
  "तस्य निवारणं करिष्यामः"। डाहल् तस्याः समीपं अवलम्बितवान् । "अहं भवन्तं प्रतिज्ञामि।" मम अपि मम बालकाः सन्ति, मा विस्मरन्तु। अहं तेषां कृते किमपि अतिक्रमिष्यामि" इति ।
  
  "भवता स्वपत्न्याः उल्लेखः न कृतः।"
  
  डाहल् प्रेक्षमाणः ततः पुनः कुर्सिषु उपविष्टवान्, चिन्तयन्। ड्रेकः केन्सी इत्यस्य बृहत् स्वीडिशस्य किञ्चित् समीपं गच्छन्तं दृष्टवान् । सः तत् मनःतः बहिः कृत्वा कक्षं परितः अवलोकितवान्।
  
  "श्वः अन्यः दिवसः अस्ति" इति सः अवदत् । "प्रथमं कुत्र गन्तुम् इच्छसि?"
  
  
  अंत
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  डेविड् लीडबीटरः
  आर्मेगेडोनस्य कगारे
  
  
  प्रथमः अध्यायः
  
  
  जूलियन मार्शः सर्वदा विपरीतवर्णानां पुरुषः एव अस्ति । एकः पक्षः कृष्णः, अपरः धूसरः... अनन्तम्। विचित्रं यत् सः कदापि किमपि रुचिं न दर्शितवान् यत् सः शेषेभ्यः किञ्चित् भिन्नः किमर्थं विकसितः, केवलं तत् स्वीकृतवान्, तया सह जीवितुं शिक्षितवान्, तस्य आनन्दं प्राप्तवान् सर्वेषु अर्थेषु एतेन सः रुचिकरः विषयः अभवत्; व्यञ्जकनेत्रयोः, लवणमरिचकेशयोः च पृष्ठतः प्रच्छन्नानां युक्तीनां ध्यानं दूरं कृतवान् । मार्चमासः सर्वदा उत्कृष्टः भवितुम् अर्हति स्म - एकेन प्रकारेण वा।
  
  अन्तः सः पुनः भिन्नः व्यक्तिः आसीत् । आन्तरिककेन्द्रीकरणं तस्य ध्यानं एकस्मिन् कोरे केन्द्रीकृतवान् । अस्मिन् मासे एव पायथियनानाम् कारणम् आसीत्, अथवा तेषां किं अवशिष्टम् आसीत् । एकः विचित्रः समूहः तस्य ध्यानं आकर्षितवान् ततः केवलं तस्य परितः विलीनः अभवत् । टायलर वेब् एकः काबालिस्ट् नेता इत्यस्मात् अधिकं मनोरोगी मेगा-स्टॉकरः आसीत् । परन्तु मार्शः एकः एव गन्तुं अवसरं आनन्दितवान्, व्यक्तिगतं, सनकीं डिजाइनं निर्माय । ज़ो शियर्स् इत्यनेन सह सर्वैः सह नरकं प्रति ये सम्प्रदायस्य अन्तः अद्यापि सक्रियः आसीत्, निकोलस् बेल् इत्यनेन सह अपि गभीरतरं नरकं प्रति। बद्धः, हस्तकपाटः, जलपट्टिकायुक्तः च पूर्वनिर्माणकर्मचारिणः दण्डात् किञ्चित् अपि विरामं प्राप्तुं सर्वं अधिकारिभ्यः विन्यस्यति स्म इति न संशयः।
  
  मार्शस्य कृते भविष्यं उज्ज्वलं दृश्यते स्म, यद्यपि किञ्चित् टिन्ट् आसीत् । प्रत्येकं कथायाः द्वौ पक्षौ आसीत्, सः च अतीव द्विपक्षीयः आसीत् । वयं दुःखेन दुर्भाग्यपूर्णं रामसेस् बाजारं त्यक्त्वा - अस्माकं सर्वैः अर्पणैः सह मण्डपाः अतीव रोचन्ते स्म - मार्चः अगाधवर्णस्य हेलिकॉप्टरस्य साहाय्येन आकाशं गतः |. त्वरितरूपेण दूरं गत्वा सः शीघ्रमेव अग्रे नूतनसाहसिककार्यक्रमे ध्यानं दत्तवान् ।
  
  न्यूयोर्क।
  
  मार्शः तस्य पार्श्वे एव यन्त्रस्य परीक्षणं कृतवान्, तत् समीपं कृतवान्, किं दृष्टवान् इति अनिश्चितः किन्तु किं कर्तुं शक्नोति इति विश्वासः । अयं बालकः मुख्यं सौदामिकीसाधनम् आसीत् । निरपेक्षप्रत्ययस्य बृहत् पिता। परमाणुबम्बेन सह कोऽपि विवादं कर्तुं शक्नोति ? मार्शः यन्त्रं एकान्ते त्यक्त्वा बाह्यपृष्ठपुटं परीक्ष्य स्कन्धपट्टिकाः शिथिलं कृत्वा स्वस्य प्रचण्डचतुष्कोणं समायोजयति स्म । अवश्यं तस्य वस्तुनः परीक्षणं कृत्वा तस्य प्रामाणिकतायाः पुष्टिः कर्तव्या स्यात् । किन्तु अधिकांशं बम्बं किमपि न इव दृश्यते इति पचितुं शक्यते स्म-यदि पाककर्त्ता पर्याप्तं उत्तमः आसीत्। तदा एव श्वेतभवनं नमति स्म ।
  
  जोखिमपूर्णः इति तस्य एकः पक्षः अवदत्। जोखिमपूर्णम्।
  
  परन्तु मजा! अन्यः आग्रहं कृतवान् । किञ्चित् च विकिरणविषस्य मूल्यं आसीत्, तदर्थम्।
  
  मार्चः स्वयमेव हसति स्म। एतादृशः दुष्टः । परन्तु सः स्वेन सह आनितः लघु गेजर-काउण्टरः मौनम् अभवत्, तस्य बहादुरीं प्रवर्धयति स्म ।
  
  परन्तु, पूर्णतया सत्यं वक्तुं शक्यते यत्, उड्डयनं तस्य वस्तु नासीत् । आम्, उत्साहः आसीत्, परन्तु उष्णमृत्युस्य सम्भावना अपि आसीत् - अधुना च तत् वस्तुतः तस्य मनसि न आकर्षितवान् । कदाचित् अन्यः समयः। मार्शः अस्य मिशनस्य योजनां कृत्वा बहवः वेदनापूर्णाः घण्टाः व्यतीताः, सर्वे मार्गबिन्दवः स्थाने सन्ति, यथासम्भवं सुरक्षिताः च सन्ति इति सुनिश्चितवान्, यद्यपि सः स्थगितस्य स्थानानि दृष्ट्वा विचारः प्रायः हास्यकरः आसीत्
  
  अधुना एव उदाहरणार्थं गृह्णामः। ते कोलम्बियादेशं प्रति गच्छन्तीनां अमेजन-वर्षावनस्य वितानस्य अधः गच्छन्ति स्म । तत्र एकः पुरुषः तस्य प्रतीक्षां कुर्वन् आसीत् - एकादशाधिकः वस्तुतः, मार्शः च तेषां श्वेतवर्णं धारयितुं आग्रहं कृत्वा सभायां स्वस्य व्यक्तित्वं मुद्रितवान् । केवलं लघुः रियायतः, परन्तु पायथिया-जनानाम् कृते महत्त्वपूर्णः ।
  
  किम् अधुना अहम् एतदेव अस्मि ?
  
  मार्शः उच्चैः हसति स्म, येन हेलिकॉप्टर-चालकः सङ्कटेन परितः पश्यति स्म ।
  
  "सर्वं कुशलम् अस्ति?" - एकः कृशः पुरुषः दागयुक्तः पृष्टवान्।
  
  "अच्छा, तत् भवतः दृष्टिकोणे निर्भरं भवति।" मार्चः हसति स्म। "भवतः च कति दृष्टिकोणाः सन्ति ? अहं एकादशाधिकं मनोरञ्जनं कर्तुं रोचये। त्वम्?"
  
  विमानचालकः किमपि अबोधं गुञ्जयन् निवृत्तः । मार्चः शिरः कम्पितवान्। यदि अप्रक्षालितजनसमूहः जानाति स्म यत् तेषां अधः के बलाः स्तब्धाः, बकाः, भ्रमन्ति च, तेषां कृतस्य विनाशस्य अप्रमादं, अप्रमादं वा कृत्वा।
  
  मार्शः अधः दृश्यानि पश्यति स्म, कोटिवारं चिन्तयति स्म यत् अमेरिकादेशे प्रवेशस्य एषः बिन्दुः सम्यक् मार्गः अस्ति वा इति । यदा तस्य विषये अवतरत् तदा केवलं द्वौ वास्तविकविकल्पौ आस्ताम् - कनाडाद्वारा वा मेक्सिकोद्वारा वा । उत्तरदेशः अमेजनस्य समीपे एव आसीत्, भ्रष्टाचारेण च परिपूर्णः आसीत्; साहाय्यार्थं, मुखं निरुद्धं कर्तुं च धनं दातुं शक्यते इति जनानां जाम-पैक्ड्। कनाडादेशः मार्शसदृशानां जनानां कृते कतिपयानि सुरक्षितस्थानानि प्रदत्तवान्, परन्तु ते पर्याप्ताः न आसन्, दक्षिण अमेरिकादेशे विद्यमानस्य विविधतायाः सङ्गतिं कर्तुं अपि न आगतवन्तः यथा यथा अधः एकरसः परिदृश्यः प्रचलति स्म तथा तथा मार्शः स्वस्य मनः भ्रमन्तं प्राप्नोत् ।
  
  बालकः विशेषाधिकारयुक्ते स्थाने वर्धितः, तस्य मुखस्य रजतचम्मचात् अधिकं बहु आसीत्; अधिकं ठोससुवर्णदण्डवत्। उत्तमाः विद्यालयाः उत्तमाः शिक्षकाः च-"सर्वश्रेष्ठम्" "अत्यन्तं प्रियम्" इति पठन्ति स्म, मार्शः सर्वदा सम्यक् करोति स्म-तस्य समीचीनमार्गे स्थापयितुं प्रयतन्ते स्म , परन्तु असफलाः अभवन्।कदाचित् कस्मिन्चित् सामान्यविद्यालये वासः साहाय्यं करिष्यति स्म, परन्तु तस्य मातापितरौ धनिनः आसन् pillars Southern society and were far out of touch with reality.मार्शः भृत्यैः पालितः आसीत्, मुख्यतया भोजनस्य विलासपूर्णस्वागतस्य च समये स्वमातापितरौ दृष्टवान्, यत्र तस्मै न वक्तुं आदेशः दत्तः आसीत्।सदैव पितुः समीक्षात्मकदृष्ट्या अधः, यः निर्दोषव्यवहारं सुनिश्चितं करोति स्म। तथा च सर्वदा तस्य अपराधपूर्णं स्मितं एकमाता या जानाति स्म यत् तस्याः पुत्रः अप्रियः एकान्ते च वर्धितः, परन्तु सर्वथा असमर्थः आसीत् यत् सः स्वं किमपि रूपेण आव्हानं कर्तुं आनेतुं शक्नोति।तथा च जूलियन मार्शः वर्धितः, विकसितः, अभवत्, यत् तस्य पिता मुक्ततया "क विचित्रः बालकः" इति ।
  
  विमानचालकः उक्तवान्, मार्शः तस्य सम्पूर्णतया अवहेलनां कृतवान् । "किं पुनः वक्ष्यामि?"
  
  "वयं काली-नगरस्य समीपं गच्छामः महोदय। कोलम्बिया।"
  
  मार्शः अवलम्ब्य अधः नूतनं दृश्यं प्रकटितं पश्यति स्म । काली अमेरिकादेशस्य हिंसकनगरेषु अन्यतमः इति प्रसिद्धः आसीत्, विश्वस्य कोकेनस्य बृहत्तमेषु आपूर्तिकर्ताषु काली कार्टेल् इत्यस्य गृहं च आसीत् । कस्मिन् अपि साधारणे दिने मार्शसदृशः पुरुषः स्वस्य प्राणान् स्वहस्ते गृह्णाति स्म, एल-काल्वारिओ-नगरस्य पृष्ठमार्गेषु गच्छति स्म, यत्र रागमफिन्-जनाः वीथिषु कचरान् अन्वेषयन्ति स्म, फ्लोफहाउस्-मध्ये च सुप्तवन्तः, यत्र स्थानीयजनाः "सहिष्णुताक्षेत्रम्" इति लेबलं कृत्वा पीडिताः भवन्ति स्म । व्यावसायिकसेवनमादकद्रव्याणां अनुमतिं दत्त्वा न्यूनतमपुलिसहस्तक्षेपेण सेक्सः च प्रफुल्लितुं शक्नोति।
  
  मार्शः जानाति स्म यत् एतत् तस्य तस्य परमाणुबम्बस्य च स्थानम् अस्ति ।
  
  उपविष्टः सन् विमानचालकः मार्शं ग्रे-वर्णीयं पिकअप-वाहनं दर्शितवान् यस्मिन् शीतल-मृत-नेत्राः, व्यञ्जन-रहित-मुखाः च त्रयः अतिभारयुक्ताः पुरुषाः उपविष्टाः आसन् । अग्निबाणैः मुक्ततया सज्जाः ते केवलं संक्षिप्तं अभिवादनं कृत्वा मार्शं ट्रकं प्रति अनुसृतवन्तः । ततः ते आर्द्राः, अव्यवस्थिताः वीथीः, मलिनाः भवनाः, जङ्गमयुक्ताः शामियानाः च भ्रमन्ति स्म, तस्य प्रशिक्षितनेत्रे विश्वस्य अन्यत् वैकल्पिकं दर्शनं प्रदत्तवन्तः, यत्र जनसंख्यायाः भागः एकस्मात् झोपड्याः अन्यतमं झोपड्यां "प्लवति स्म", स्थायीगृहं विना मार्चः किञ्चित् पश्चात् आकर्षितवान्, ततः परं यत् घटितं तस्य विषये किमपि वक्तुं नास्ति इति ज्ञात्वा । एते विरामाः आवश्यकाः आसन्, तथापि, यदि सः अमेरिकादेशे परमाणुशस्त्राणि सफलतया तस्करीं कर्तुम् इच्छति स्म, तथा च ते किमपि जोखिमस्य योग्याः आसन् । तथा च अवश्यं मार्शः यथाशक्ति तटस्थः दृश्यते स्म, तस्य रङ्गिणः आस्तीनस्य उपरि कतिपयानि युक्त्यानि।
  
  यानं केषुचित् नीहारैः आच्छादितैः आलम्बनपर्वतैः मार्गं क्षतम्, अन्ते पुरतः विशालं शान्तं गृहं कृत्वा पक्के वाहनागमनमार्गे परिणतम् यात्रा मौनेन कृता आसीत्, परन्तु अधुना एकः रक्षकः मार्शं प्रति अविश्वासं मुखं कृतवान् ।
  
  "वयम् अत्र स्मः"।
  
  "सुस्पष्टम्। परन्तु "अत्र" कुत्र अस्ति?"
  
  न अतिशयेन अनादरः। न अतिशयेन कूजति। सर्वं एकत्र स्थापयतु।
  
  "भवतः पृष्ठपुटं गृहाण।" रक्षकः बहिः उत्प्लुत्य द्वारं उद्घाटितवान्। "नवारोमहोदयः भवन्तं प्रतीक्षते।"
  
  मार्चः शिरः उन्नमयितवान्। सम्यक् नाम, सम्यक् स्थानं च आसीत् । सः अत्र दीर्घकालं न तिष्ठति स्म, केवलं पर्याप्तकालं यावत् तस्य अग्रिमः परिवहनविधिः अन्तिमगन्तव्यं च सुचारुः सुरक्षितः च इति सुनिश्चितं करोति स्म । सः कुहरेण स्रवन्तस्य निम्नतोरणस्य अधः रक्षकं अनुसृत्य ततः पुरातनगृहस्य अन्धकारप्रवेशद्वारं प्रविष्टवान् । अन्तः प्रकाशाः न प्रज्वलिताः आसन्, एकस्य वा द्वयोः वा वृद्धस्य भूतस्य प्रादुर्भावः आश्चर्यं वा चिन्ता वा न स्यात् । मार्शः प्रायः अन्धकारे वृद्धान् भूतान् दृष्ट्वा तेषां सह वार्तालापं करोति स्म ।
  
  रक्षकः दक्षिणतः एकं उद्घाटनं दर्शितवान् । "भवता अधिकतमं चतुर्घण्टां यावत् स्वस्य निजकक्षस्य मूल्यं दत्तम् । सीधा अन्तः आगच्छतु" इति ।
  
  मार्चः कृतज्ञतायाः कृते शिरः नत्वा गुरुद्वारं उद्घाटितवान्। "अनन्तरयानमार्गस्य अवरोहणार्थम् अपि मया अनुमतिः याचिता । हेलिकॉप्टरः?"
  
  "आम्। साधु च । यदा समयः आगच्छति तदा मां इंटरकम् इत्यत्र आहूयताम् अहं भवन्तं गृहं परितः दर्शयिष्यामि" इति ।
  
  मार्चः सन्तुष्ट्या शिरः उन्नमयितवान् । यत् धनं सः यत् आवश्यकं तस्मात् अधिकं दत्तवान् तत् उत्तमसेवाप्रदानाय आसीत्, एतावता च, अस्ति । अवश्यं याचितमूल्यात् अधिकं दातुं शङ्काः अपि उत्पन्नाः, परन्तु एतादृशाः जोखिमाः आसन् ।
  
  पुनः पक्षद्वयं इति सः चिन्तितवान्। यिन च याङ च । दलदलं दलदलं च । कृष्णः च... कृष्णः किरमिजीप्रकाशैः सह त्वरितवान्...
  
  कक्षस्य अन्तः विलासपूर्णः आसीत् । दूरभागे कृष्णचर्मणा, गभीर-आलीशानेन च निर्मितेन कोण-सोफेन आक्रान्तम् आसीत् । समीपे पेयस्य, मद्यस्य, स्प्रिटस्य च कारफयुक्तं काचमेजं उपविष्टम्, अन्यस्मिन् कोणे तु यन्त्रं काफीं चायं च अर्पयति स्म । काचमेजस्य उपरि जलपानं विन्यस्तं भवति। एतत् सर्वं दृष्ट्वा मार्शः स्मितं कृतवान् ।
  
  आरामदायकं, परन्तु अल्पकालं यावत् एव। आदर्शः।
  
  सः बलिष्ठतमस्य काफीयाः एकं फलीं पातयित्वा किञ्चित् प्रतीक्षते स्म यत् तस्य पक्वीकरणं भवति स्म । ततः सः पर्यङ्के उपविश्य स्वस्य पृष्ठपुटं सावधानीपूर्वकं पार्श्वे चर्म-अवस्थायां स्थापयन् स्वस्य लैपटॉपं बहिः कृतवान् । पूर्वं कदापि परमाणुबम्बः एतावत् लाडितः नासीत् इति सः संक्षेपेण चिन्तयन् यत् तदर्थं स्वस्य ब्रेवं निर्मातव्यं वा इति । अवश्यं मार्शसदृशस्य पुरुषस्य कृते एतत् कठिनं नासीत्, निमेषेषु एव पृष्ठपुटे वाष्पयुक्तः चषकः, पार्श्वे फ्रॉस्टिंग् युक्तः लघुः कपकेकः च आसीत्
  
  मार्चः स्मितं कृतवान्। सर्वं उत्तमम् आसीत्।
  
  अहं अन्तर्जालं भ्रमितवान्; confirmatory emails इत्यनेन तस्मै सूचितं यत् Forward इति हेलिकॉप्टरं पूर्वमेव कोलम्बियादेशं प्रविशति इति । अद्यापि कुत्रापि ध्वजाः न उत्थापिताः आसन्, परन्तु सः पूर्णरूपेण बाजारात् निर्गतवान् ततः कतिपयानि घण्टानि एव गतानि आसन् । मार्शः स्वस्य पेयं समाप्तं कृत्वा अग्रिमविमानयानस्य कृते सैण्डविचस्य लघुपुटं समायोजितवान्, ततः अन्तरकम् बटनं नुदति स्म ।
  
  "अहं गन्तुं सज्जः अस्मि।"
  
  विंशतिनिमेषेभ्यः अनन्तरं सः पुनः वायुतले आसीत्, परमाणुपृष्ठपुटस्य उड्डयनं विकृष्य किन्तु आरामदायकम्। ते पनामादेशं गच्छन्ति स्म, यत्र सः द्रुतविमानयानानि समाप्त्वा स्थलमार्गेण यात्रायाः क्लिष्टं पादं आरभेत । विमानचालकः वायुतले, कस्यापि गस्तीयाः माध्यमेन च मार्गं कृतवान्, यत् कृतवान् तस्मिन् सर्वोत्तमः, तदर्थं सः सुन्दरं वेतनं प्राप्नोत् । यथा यथा वामजालकस्य पनामादेशस्य रूपरेखा दृश्यते स्म तथा तथा मार्शः अवगन्तुं आरब्धवान् यत् सः पूर्वमेव अमेरिकादेशस्य कियत् समीपे अस्ति इति ।
  
  तत्र एकः तूफानः आगच्छति, जनाः, तत् च सहजतया न गमिष्यति...
  
  सः पनामानगरे कतिपयानि घण्टानि यावत् निवसति स्म, द्विवारं वस्त्रं परिवर्त्य चतुर्वारं स्नानं कृतवान्, प्रत्येकं समये भिन्नगन्धयुक्तेन शैम्पूना सह । गन्धाः प्रियमिश्रिताः स्वेदस्य मन्दगन्धं च अतिक्रान्तवन्तः । सः प्रातःभोजनं मध्याह्नभोजनं च कृत्वा रात्रिभोजनसमये अपि मद्यस्य त्रीणि गिलासानि पिबति स्म, प्रत्येकं भिन्नपुटस्य भिन्नवर्णस्य च जीवनं उत्तमम् आसीत्। खिडक्याः बहिः दृश्यं अपरिवर्तितं अप्रेरणादायकं च आसीत्, अतः मार्शः एतादृशाय एव अवसराय सञ्चितं अधररञ्जनस्य पेटीम् बहिः निष्कास्य काचस्य उज्ज्वलं रक्तवर्णं कृतवान् एतेन न्यूनातिन्यूनं किञ्चित्कालं यावत् साहाय्यं कृतम् । ततः मार्शः कल्पयितुं आरब्धवान् यत् तत् पटलं स्वच्छं लेहयितुं कीदृशं भविष्यति, परन्तु तस्मिन् क्षणे आगच्छन्तस्य सन्देशस्य पिङ्गः तस्य स्वप्नानि बाधितवान् ।
  
  आगमनस्य अनुमानितः समयः १५ मिनिट् अस्ति ।
  
  मार्चः मुस्कानम् अकरोत्, प्रसन्नः परन्तु तत्सह चिन्तितः। अस्य प्रदेशस्य केषुचित् दुष्टतममार्गेषु चत्वारिंशत्घण्टायाः यात्रा अग्रे आसीत् । एषः विचारः प्रेरयितुं असम्भाव्यम्। परन्तु एकवारं सम्पन्नं जातं चेत् अग्रिमः चरणः अनन्ततया अधिकं रोचकः भविष्यति । मार्चः स्वस्य वस्तूनि सङ्गृह्य, काफीफलानि, मद्यपुटकानि, पात्राणि च वर्णेन, आकारेण, आकारेण च व्यवस्थित्य ततः बहिः प्रस्थितवान् ।
  
  एसयूवी प्रतीक्षमाणा आसीत्, मार्गस्य पार्श्वे कूजति स्म, आश्चर्यजनकरूपेण आरामदायकं च दृश्यते स्म । मार्शः परमाणुबम्बं विच्छिद्य तस्मिन् आसनमेखला बद्ध्वा ततः स्वस्य परिचर्याम् अकरोत् । चालकः किञ्चित्कालं यावत् गपशपं कृतवान् ततः पूर्वं अवगच्छत् यत् मार्शः स्वस्य गन्धस्य अल्पजीवनस्य चिन्तां न करोति, ततः चक्रस्य पृष्ठतः आगतवान् । मार्गः अग्रे अनन्ततया प्रसारितः आसीत् ।
  
  घण्टाः व्यतीताः। एसयूवी स्खलितवान्, ततः कम्पितवान्, ततः पुनः स्खलितः, गैसस्य, स्पॉट्-परीक्षायाः च कृते अनेकवारं स्थगितवान् । चालकः लघुअपराधस्य कृते आकृष्यमाणस्य जोखिमं न करिष्यति स्म। किन्तु बहुषु अन्यत् वाहनम् एव आसीत्, अनादिराजमार्गेण अज्ञातगन्तव्यस्थानेषु गच्छन् जीवनस्य अन्यत् स्फुलिङ्गम् आसीत्, यदि अविलक्षणं तिष्ठति स्म तर्हि अप्रत्यक्षं गच्छति स्म
  
  ततः च मॉन्टेरी अग्रे शयितवान्। मार्चः विस्तृतं स्मितं कृतवान्, श्रान्तः किन्तु प्रसन्नः, यतः दीर्घयात्रा अर्धमार्गात् अधिका आसीत् ।
  
  तस्य पार्श्वे परमाणु-अटपटी आसीत्, अधुना अमेरिकी-सीमायाः कतिपयानि घण्टानि दूरे एव ।
  
  
  द्वितीयोऽध्यायः
  
  
  मार्चः स्वस्य यात्रायाः अग्रिमपदं पूर्णतमन्धकारस्य आच्छादनेन कृतवान् । तत् एकं स्थानम् आसीत् यत्र किमपि जितुम् वा हारितुं वा शक्यते स्म; एकः अज्ञातः कारकः, यः स्थानीयकार्टेल-प्रमुखैः अमूल्यराशिं यावत् उत्थापितः, चित्रे आनीतः । एतादृशानां जनानां विचारान् कः अनुमानं कर्तुं शक्नोति स्म ? अग्रे ते किं करिष्यन्ति इति कः जानाति स्म ?
  
  अवश्यं न ते... अथवा जूलियन मार्श। सः सीमां प्रति गच्छन्त्याः ट्रकस्य पृष्ठभागे अन्यैः दशकैः जनानां सह लज्जाजनकरूपेण परिवहनं कृतवान् । मार्गे कुत्रचित् अयं ट्रकः राजमार्गं निष्क्रियं कृत्वा अन्धकारे अन्तर्धानं जातः । न प्रकाशाः, न चिह्नानि, चालकः नेत्रे बद्धः अयं मार्गः जानाति स्म - सः च जानाति स्म इति साधु ।
  
  मार्शः ट्रकस्य पृष्ठभागे पुनः स्थित्वा परिवारानां गपशपं, असन्तुष्टिं च शृणोति स्म । तस्य योजनायाः परिमाणं तस्य पुरतः आविर्भूतम् आसीत् । न्यूयोर्कनगरे तस्य आगमनस्य क्षणः शीघ्रमेव आगन्तुं न शक्तवान् । यदा ट्रकः ब्रेकं कृतवान्, पृष्ठद्वाराणि स्निग्धकपाटैः उद्घाटितानि च तदा सः प्रथमं बहिः गतः, रक्षकाणां सशस्त्रपुरुषाणां नेतारं अन्विष्य
  
  "डायब्लो" इति सः एकं कोडशब्दं प्रयुज्य अवदत् यत् सः वीआईपी-यात्री इति परिचययति, सः च भुक्तिं कर्तुं सहमतः इति । सः पुरुषः शीर्षं न्यस्य, परन्तु ततः तं उपेक्षितवान्, सर्वान् उपरि लम्बितवृक्षस्य विस्तृतशाखानां अधः लघुसमूहे चरितवान् ।
  
  "अधुना महत्त्वपूर्णं यत् त्वं शान्ततया गच्छसि, किमपि न वदसि, यथा कथितं तथा कुरु । यदि त्वं एतत् न करोषि तर्हि अहं तव कण्ठं छिन्दामि। त्वं अवगच्छसि?"
  
  मार्शः पश्यति स्म यत् सः पुरुषः सर्वेषां दृष्टिः, स्वस्य दृष्टिः अपि मिलति स्म । क्षणान्तरे खण्डितमार्गेण वृक्षवृक्षाणां मध्ये च मार्गः आरब्धः । चन्द्रप्रकाशः शिरसि स्फुरति स्म, प्रमुखः मेक्सिकोदेशीयः प्रायः यावत् मेघाः कान्तिं न गोपयन्ति तावत् प्रतीक्षते स्म, ततः पूर्वं निरन्तरं गन्तुं शक्नुवन्ति स्म । अत्यल्पानि वचनानि उक्ताः, तानि च केवलं बन्दुकधारिभिः पुरुषैः एव उक्ताः, परन्तु सहसा मार्शः किञ्चित् स्पेन्भाषां वक्तुं शक्नोति इति कामयते स्म-अथवा सम्भवतः बहु।
  
  सः रेखायाः मध्ये भ्रमति स्म, परितः भीतमुखेषु ध्यानं न दत्तवान् । एकघण्टायाः अनन्तरं ते मन्दं कृतवन्तः, मार्शः अग्रे विरलवृक्षैः, कैक्टिभिः, अन्यैः कतिपयैः वनस्पतिभिः च बिन्दुयुक्तं लम्बमानं वालुकीयं मैदानं दृष्टवान् । समग्रः समूहः अधः कूर्दितवान् ।
  
  "एतावत् एतावत् उत्तमम्" इति नेता कुहूकुहूम् अकरोत् । "किन्तु इदानीं कठिनतमः भागः अस्ति। सीमागस्त्यदलः सर्वदा सम्पूर्णसीमायाः निरीक्षणं कर्तुं न शक्नोति, परन्तु ते यादृच्छिकपरीक्षां कुर्वन्ति एव । सर्वदा । त्वं च" इति मार्चमासे शिरः उन्नमयितवान्, "डायब्लो-नगरं पारं कर्तुं प्रार्थितवान् । आशासे भवान् एतदर्थं सज्जः अस्ति।"
  
  मार्चः विहसति स्म। तस्य कल्पना नासीत् यत् सः लघुः किं वदति इति। परन्तु जनाः शीघ्रमेव अन्तर्धानं कर्तुं आरब्धवन्तः, प्रत्येकं प्रवासिनः अल्पसमूहेन सह, यावत् केवलं मार्शः, नेता, एकः रक्षकः च अवशिष्टाः आसन् ।
  
  "अहं गोमेज् अस्मि" इति नेता अवदत् । "एषः लोपेजः अस्ति। वयं भवन्तं सुरङ्गद्वारा सुरक्षितरूपेण मार्गदर्शनं करिष्यामः" इति ।
  
  "किं तेषां वयस्कानाम्?" मार्शः स्वस्य उत्तमं नकली अमेरिकन-उच्चारणं धारयन् प्रस्थानशीलानाम् आप्रवासकानां कृते शिरः न्यस्य ।
  
  "ते केवलं पञ्चसहस्राणि शिरसि ददति।" गोमेज् निराकरणीयं इशारान् कृतवान् । "ते गोलिकानां जोखिमं कुर्वन्ति। चिन्ता मा कुरु, भवान् अस्मान् विश्वसितुम् अर्हति" इति ।
  
  मार्गदर्शकस्य मुखस्य उपरि दृढतया निहितं धूर्तं स्मितं दृष्ट्वा मार्शः कम्पितवान् । अवश्यं सम्पूर्णयात्रा अतीव सुचारुतया गता यत् अग्रे गन्तुं अपेक्षितुं शक्यते स्म । प्रश्नः आसीत् यत् ते कदा तस्य उपरि आक्रमणं करिष्यन्ति ?
  
  "सुरङ्गं गच्छामः" इति सः अवदत् । "अत्र कौतुकं दृष्टिपातं अनुभवामि।"
  
  गोमेज् तस्य मुखस्य उपरि ज्वलन्तं चिन्ताप्रकाशं न सहायितवान्, लोपेज् च स्वस्य परितः अन्धकारं स्कैन कृतवान् । एकत्वेन तौ पुरुषौ तं पूर्वदिशि, किञ्चित् कोणेन, परन्तु सीमां प्रति नेतवन्तौ । मार्चः अग्रे गतः, जानीतेव भ्रान्तपदं कृत्वा अपर्याप्तः इव दृश्यते स्म । एकस्मिन् समये लोपेज् तस्मै सहायकहस्तमपि दत्तवान्, यस्य सूचीं मार्शः पश्चात् कृतवान्, तत् दुर्बलतारूपेण लिखितवान् । सः कथमपि विशेषज्ञः नासीत्, परन्तु एकदा अतल-बैङ्क-खातेन तस्य भौतिकजाल-विश्व-युद्धकला-विजेतानां, तेषु पूर्व-विशेष-सेना-सैनिकानां च अनुभवात् परं बहु अनुमतिः दत्ता आसीत् मार्शः कतिपयानि युक्त्यानि जानाति स्म, यद्यपि ते कियत् अपि आडम्बरपूर्णाः स्युः ।
  
  ते किञ्चित्कालं यावत् गच्छन्ति स्म, मरुभूमिः तान् परितः प्रसारितः, प्रायः मौनम्। यथा यथा पुरतः पर्वतः दृश्यते स्म, तथैव मार्शः आरोहणं आरभ्य पूर्णतया सज्जः आसीत्, परन्तु गोमेज् स्थगित्वा अन्यथा कदापि न दृष्टं वैशिष्ट्यं दर्शितवान् यत्र वालुकीयभूमिः मन्दप्रवणपादपर्वतैः सह मिलति स्म, तत्र द्वे लघुवृक्षे ब्रुशवृक्षं मिलितवन्तः । तथापि गोमेज् अस्मिन् स्थाने न गतः, अपितु सावधानीपूर्वकं दक्षिणदिशि त्रिंशत् सोपानानि कृतवान्, ततः अन्ये दश सोपानानि च तीव्रतमसानुषु उपरि गतः । तत्र गत्वा लोपेज् अनन्तसावधानीपूर्वकं क्षेत्रस्य परीक्षणं कृतवान् ।
  
  "स्वच्छम्" इति सः अन्ते अवदत् ।
  
  ततः गोमेज् दग्धपाशस्य एकं खण्डं प्राप्य आकर्षितुं आरब्धवान् । मार्शः दृष्टवान् यत् पर्वतपार्श्वस्य एकः लघुः भागः उत्थितः, शिलाः, ब्रुशः च स्थानान्तरयन् जीवितशिलायां उत्कीर्णं मनुष्यप्रमाणं छिद्रं प्रकाशयति स्म गोमेज् अन्तः स्खलितः, ततः लोपेज् स्वस्य बन्दुकस्य पिपासा मार्शं प्रति दर्शितवान् ।
  
  "अधुना त्वं।" त्वमोपि।"
  
  मार्चः तस्य अनुसरणं कृतवान्, तस्य शिरः सावधानीपूर्वकं अधः कृत्वा, यत् जालं सः जानाति स्म यत् वसन्तस्य कतिपयानि पदानि एव दूरम् अस्ति, तत् पश्यति स्म । ततः किञ्चित् विचारं कृत्वा द्विपक्षीयः पुरुषः अन्धकारे निवृत्तुं निश्चयं कृत्वा मार्गं परिवर्तयति स्म ।
  
  लोपेजः बन्दुकं उत्थाप्य प्रतीक्षते स्म। मार्चः स्खलितः, तस्य बूटाः शिलासानुना सह खरचन्ते स्म । लोपेज् शस्त्रं पातयित्वा हस्तं प्रसारितवान्, मार्शः च षड् इञ्च् व्यासस्य कटिं क्षोभितवान्, अग्रं परस्य पुरुषस्य कैरोटिड् धमनीयां निमज्जितवान् । लोपेजस्य नेत्राणि विस्तृतानि अभवन्, सः प्रवाहं निवारयितुं हस्तं उत्थापितवान्, परन्तु मार्शस्य तस्य अभिप्रायः नासीत् । सः लोपेज् इत्यस्य नेत्रयोः मध्ये प्रहारं कृत्वा तस्मात् बन्दुकं अपहृतवान्, ततः तस्य म्रियमाणं शरीरं पर्वतात् अधः पादं पातितवान् ।
  
  भवन्तं चोदतु।
  
  मार्शः बन्दुकं पातितवान्, गोमेज् मार्शस्य हस्ते दृष्ट्वा आवश्यकतायाः अपेक्षया शीघ्रं तत् अवगमिष्यति इति ज्ञात्वा । ततः सः पुनः सुरङ्गं प्रविश्य शीघ्रं मूलमार्गेण अधः गतः । रूक्षं सज्जं च, कम्पितपुञ्जैः, छततः स्रवन्तैः रजः, उलूखलैः च आश्रितः आसीत् । मार्शः पूर्णतया अपेक्षितवान् यत् कदापि तस्य अन्त्येष्टिः भविष्यति। गोमेजस्य स्वरः तस्य तनावग्रस्तकर्णेषु प्राप्तवान्।
  
  "चिंता मास्तु। यः कोऽपि अस्मिन् सुरङ्गे ठोकरं खादति सः भयभीतं कर्तुं केवलं मिथ्याप्रवेशः एव। अधममपि गच्छ सखे" इति ।
  
  मार्शः सम्यक् जानाति स्म यत् "अधः" किं प्रतीक्षते इति, परन्तु अधुना तस्य आश्चर्यस्य लघुतत्त्वम् आसीत् । कपटपूर्णः भागः गोमेजस्य शस्त्रं गम्भीररूपेण क्षतिं न कृत्वा अक्षमीकरणं स्यात्। न्यूयोर्क-नगरं अद्यापि सहस्राणि माइलदूरे आसीत् ।
  
  तथा च मेक्सिको-मरुभूमि-अधः स्थित्वा स्वेद-वनस्पति-दुर्गन्धेन परितः, रजः-दंष्ट्रा-नेत्रेषु, पृष्ठतः धावन्तं मलम् अनुभवन्, तत् बहु दूरं इव आसीत्
  
  मार्चः अग्रे गन्तुं प्रवृत्तः, एकस्मिन् समये क्रन्दन् पृष्ठतः एकं पृष्ठपुटं कर्षन्, यस्य पट्टिका तस्य नूपुरे वेष्टितम् आसीत् । अत्र वस्त्राणि बहु सन्ति इति सः एकस्मिन् समये चिन्तितवान् । केवलं वस्त्राणि अपि च कदाचित् दन्तमूषकं च। सुन्दरं कोलोनम्। एकः काफीपुटः... सः चिन्तितवान् यत् अमेरिकनजनाः विकिरणमापनार्थं स्वयन्त्राणि कुत्र स्थापितवन्तः स्यात्, ततः विकिरणस्य एव चिन्ताम् आरब्धवान् । पुनः।
  
  सम्भवतः एतत् किमपि भवता गमनात् पूर्वं परीक्षितव्यम् आसीत् ।
  
  साधु, भवता जीवितव्यं, शिक्षितव्यं च।
  
  मार्चः संकीर्णसुरङ्गात् बहु बृहत्तरं सुरङ्गं निर्गत्य हसितुं बाध्यः अभवत् । गोमेज् साहाय्यार्थं हस्तं प्रसारयन् अवलम्बितवान् ।
  
  "किमपि हास्यं?"
  
  "आम्, भवतः चोदनदन्ताः।"
  
  गोमेज् स्तब्धः अविश्वासेन च पश्यति स्म । एतत् वाक्यं तेषां यात्रायाः अस्मिन् स्तरे सः अन्तिमं श्रोतुं अपेक्षितवान् इव आसीत् । मार्शः गणितवान् यत् एतत् किं भवेत्। यदा गोमेज् तत् चिन्तयितुं प्रयतते स्म तदा मार्शः उत्तिष्ठति स्म, गोमेजस्य हस्तेषु बन्दुकं विवर्त्य बट् अन्यस्य मुखस्य अन्तः क्षिप्तवान् ।
  
  "अधुना मम अभिप्रायः किम् अवगच्छसि?"
  
  गोमेज् सर्वशक्त्या युद्धं कृतवान्, मार्शं दूरं धृत्वा पिपासां स्वस्य समीपं प्रत्यागच्छत् । गर्जन् मुखात् रक्तं सिञ्चति स्म, तस्य दन्ताः तलम् पतन्ति स्म । दलदलः दीर्घस्य पिपासा अधः कपोतः हनुमत्प्रहारं, शिरःपार्श्वे च अन्यं प्रहारं कृतवान् । गोमेज् स्तब्धः अभवत्, तस्य नेत्रेषु प्रकाशितं यत् सः अद्यापि विश्वासं कर्तुं न शक्नोति यत् एषः विचित्रः बकः तस्य उपरि विजयं प्राप्तवान् इति।
  
  मार्शः मेक्सिकोदेशस्य पार्श्वे म्यानात् छूरीम् आकर्षितवान् यदा ते ग्रहणं कुर्वन्ति स्म। गोमेज् त्वरितम् अगच्छत्, ततः परं किं भविष्यति इति ज्ञात्वा । सः पाषाणभित्तिं कृत्वा स्कन्धं कपालं च भग्नवान् गुरुनिःश्वसनेन । मार्शः एकं मुष्टिप्रहारं क्षिप्तवान् यत् मेक्सिकोदेशस्य उपरि उच्छिष्टः अभवत् ततः रोकाम् आहतवान् । स्वस्य अङ्गुष्ठात् रक्तं स्रवति स्म । बन्दुकः पुनः उत्थितः, परन्तु मार्शः ऋजुः अभवत् यथा तस्य पादयोः मध्ये आसीत्, व्यापारिकः भागः इदानीं निरर्थकः अभवत् ।
  
  गोमेज् तं शिरःप्रहारं कृतवान्, तेषां रक्तं मिश्रितं भित्तिषु सिञ्चितम्। मार्चः स्तब्धः अभवत्, परन्तु अग्रिमप्रहारं चकमाय, ततः वामहस्ते अद्यापि धारितं छूरीं स्मरति स्म ।
  
  एकः शक्तिशाली धक्का, छूरी च गोमेजस्य पृष्ठपार्श्वयोः चरति स्म, परन्तु मेक्सिकोदेशीयः बन्दुकं पातयित्वा छूरेण मार्शस्य हस्ते हस्तद्वयं स्थापयति स्म, एवं प्रहारस्य बलं स्थगयित्वा कटं दफनम् अकरोत् वेदना तस्य विशेषतां विकृतवती, परन्तु सः पुरुषः अनिवार्यमृत्युं निवारयितुं समर्थः अभवत् ।
  
  मार्चः तत्क्षणमेव स्वस्य मुक्तहस्ते एकाग्रः अभवत्, तस्य उपयोगेन पुनः पुनः प्रहारं कृतवान्, दुर्बलस्थानानि अन्विष्य । ते एकत्र यथाशक्ति संघर्षं कुर्वन्ति स्म, सुरङ्गस्य उपरि अधः च शनैः शनैः गच्छन्ति स्म, काष्ठपुञ्जैः सह प्रहारं कुर्वन्ति स्म, पङ्कपिण्डेषु भ्रमन्ति स्म वालुकायाः अधः स्वेदस्य धाराः धावितवन्तः; शूकरस्य रूट् इव गुरुः कुरुकुरुः कृत्रिमस्थानं पूरयति स्म । दया नासीत्, किन्तु भूमिः न प्राप्ता । गोमेज् प्रत्येकं मुष्टिप्रहारं यथा अनुभविनो वीथियोद्धा आसीत्, मार्शः प्रथमं दुर्बलः भवितुम् आरब्धवान् ।
  
  "उत्सुकतापूर्वकं...मम प्रतीक्षमाणः यत्...त्वां छित्त्वा...छिन्दामि..." गोमेज् श्वसन् आसीत्, तस्य नेत्राणि वन्यानि, अधराणि रक्ताभानि, प्रतिक्षिप्ताः च आसन्।
  
  अस्मिन् एकान्ते, नरकीयस्थाने मार्शः मृतः न अभवत् । सः छूरीम् पृष्ठतः आकृष्य गोमेजस्य शरीरात् दूरं विवर्त्य, ततः पश्चात् गत्वा द्वयोः पुरुषयोः कतिपयानि पादानि दूरं दत्तवान् । पिस्तौलः क्षिप्तः भूमौ स्थितः आसीत् ।
  
  गोमेज् तं पिशाचवत् आक्रमितवान्, क्रन्दन्, गरजन् च। मार्शः यथा उपदिष्टः तथा आक्रमणं विक्षेपितवान्, स्कन्धं परिवर्त्य गोमेज् इत्यस्य स्वस्य गतिं विपरीतभित्तिं प्रति शिरः क्षिप्तुं अनुमन्यते स्म । ततः मार्शः तं मेरुदण्डे पादं पातितवान् । सः पुनः छूरीं न प्रयुक्तवान् यावत् अन्त्यः पूर्वनिर्णयः नासीत् । स्पष्टतमं शस्त्रं सर्वदा उत्तमं न भवति इति अपि तस्मै उपदिष्टम् आसीत् ।
  
  गोमेज् भित्तितः स्वशरीरं उत्थाप्य शिरः लम्बयित्वा परिवृत्तः । मार्चः राक्षसस्य रक्तरक्तं मुखं प्रेक्षते स्म। क्षणं यावत् तं मुग्धं कृतवान्, किरमिजीमुखस्य श्वेतकण्ठस्य च विपरीतता, यत्र कदाचित् पीताः दन्ताः निहिताः आसन्, तत्र कृष्णरन्ध्राणि, उभयतः प्रायः हास्यरूपेण विवर्णकर्णाः बहिः निष्क्रान्ताः गोमेज् प्रहारं प्राप्य झूलितवान् । मार्शः शिरःपार्श्वे आहतः अभवत् ।
  
  इदानीं गोमेजः विस्तृतः आसीत् ।
  
  मार्शः अग्रे गतः, तस्य शिरः भ्रमति स्म, परन्तु सः पर्याप्तं जागरूकः आसीत्, यत् वास्तवतः छूरेण छूरेण प्रहारं कर्तुं शक्नोति, परस्य हृदयं प्रति कटं दर्शयन् गोमेज् झटकाम् अकरोत्, तस्य भग्नमुखात् निःश्वासः सीटीं पातयति स्म, ततः मार्चस्य दृष्टिः मिलितवान् ।
  
  "मया भवन्तं सद्भावेन भुक्तं" इति मार्चः निःश्वसति स्म । "भवता केवलं धनं ग्रहीतव्यम् आसीत्।"
  
  एते जनाः स्वभावतः, शिक्षायाः अपि द्रोहिणः इति सः जानाति स्म । द्रोहः तेषां दिवसस्य द्वितीयः तृतीयः वा विचारः स्यात्, यतः "किमर्थं मम हस्तेषु रक्तम् अस्ति" इति । तथा "गतरात्रौ मया कस्य नरकस्य वधः समाप्तः?" कदाचित् कोकेन-मात्रायाः परिणामस्य विषये अपि विचारः अस्ति । परन्तु गोमेज्... सः केवलं धनं ग्रहीतव्यः आसीत्।
  
  मार्शः पश्यति स्म यत् सः पुरुषः भूमौ स्खलितः, ततः वृत्तान्तं कृतवान् । सः क्षतविक्षतः, पीडितः च आसीत्, परन्तु तुल्यकालिकरूपेण अक्षतः आसीत् । तस्य शिरः धड़कति स्म । दिष्ट्या सः परमाणुबम्बस्य पार्श्वे स्थितस्य पृष्ठपुटस्य एकस्मिन् लघुपुटे पेरासिटामोल् स्थापयितुं चिन्तितवान् । एतावत् सुलभं यत्। तत्र तस्य शिशुमार्जनानां पुटम् अपि आसीत् ।
  
  मार्चः तत् मार्जयित्वा गोल्यः शुष्कं निगलितवान्। सः स्वेन सह जलं नेतुम् विस्मृतवान्। परन्तु सर्वदा किमपि भवति, किं न ?
  
  मृतशरीरं पश्चाद् न पश्यन् सः शिरः अधः कृत्वा भूमिगतसुरङ्गद्वारा टेक्सास्-नगरं प्रति दीर्घयात्राम् आरब्धवान् ।
  
  
  * * * ९.
  
  
  घण्टाः कर्षन्ति स्म। जूलियन मार्शः पृष्ठे बद्धं परमाणुशस्त्रं कृत्वा अमेरिकादेशस्य अधः भ्रमति स्म । तस्य अपेक्षितापेक्षया यन्त्रं लघुतरं स्यात् - यद्यपि पृष्ठपुटं अद्यापि प्रफुल्लितम् आसीत् - परन्तु आन्तरिकाः विभागाः न्यूनाः न आसन् । अनिष्टमित्रं भ्रातरं वा तं प्रतिकर्षयन् प्राणी तं लसत् । प्रत्येकं पदं कठिनम् आसीत् ।
  
  तमः परितः कृत्वा प्रायः निगलितवान्, नैमित्तिकलम्बितप्रकाशेन एव भग्नः । बहवः भग्नाः आसन्, अतिबहुः। अत्र अधः आर्द्रम् आसीत्, अदृश्यपशूनां समूहः तस्य मनसि सर्वदा दुःस्वप्नचित्रं मन्यते यत् तस्य स्कन्धयोः उपरि मेरुदण्डस्य अधः च नैमित्तिककण्डूना सह भयानकसौहार्देन क्रीडति स्म वायुः सीमितमात्रायां आसीत्, यत् आसीत् तत् दुर्गुणं आसीत् ।
  
  सः अत्यन्तं श्रान्तः भवितुं आरब्धवान्, मतिभ्रमं च कर्तुं प्रवृत्तः । एकस्मिन् दिने सः टायलर वेब् इत्यनेन ततः दुष्टेन ट्रोल् इत्यनेन अनुसृतः । सः द्विवारं जानुभ्यां कोणौ च क्षिपन् पतितः, परन्तु पादयोः कृते संघर्षं कृतवान् । ट्रोलः क्रुद्धः मेक्सिकोदेशीयः अभवत् ततः रक्तहरिद्राभिः, ग्वाकामोल् च पूरितः चलन् टैकोरूपेण परिणतः ।
  
  यथा यथा माइलाः गच्छन्ति स्म तथैव सः इदं अनुभवितुं आरब्धवान् यत् सः न प्राप्नुयात्, यदि सः केवलं किञ्चित्कालं यावत् शयनं करोति तर्हि विषयाः उत्तमाः भविष्यन्ति इति । किञ्चित् झपकी गृहाण। तस्य निवारणं केवलं तस्य उज्ज्वलतरः पक्षः एव आसीत्-यः भागः एकदा तस्य बाल्यकालं हठपूर्वकं जीवितः आसीत् यदा अन्ये सर्वे तं गन्तुम् इच्छन्ति स्म ।
  
  अन्ते पुरतः उज्ज्वलाः प्रकाशाः प्रादुर्भूताः सः सुरङ्गस्य परं अन्तं पारं कृत्वा ततः बहुनिमेषान् व्यतीतवान् यत् सः कीदृशं स्वागतं प्राप्तुं शक्नोति इति आकलनं कृतवान् सत्यतः सः कस्यापि प्रवेशसमित्याः अपेक्षां न कृतवान्-स्वतन्त्रानां भूमिं प्राप्तुं सः कदापि अपेक्षितः नासीत् ।
  
  तस्य योजनानुसारम् अस्मिन् अन्ते सः सर्वथा पृथक् परिवहनस्य आयोजनं कृतवान् । मार्शः सावधानः आसीत्, मूर्खः नासीत् । तस्य आह्वानं प्रतीक्षमाणं हेलिकॉप्टरं कतिपयेषु माइलदूरे स्थितं भवेत् । मार्शः स्वशरीरस्य परितः, पृष्ठपुटे च आवंटितानां त्रयाणां ज्वलनां कोष्ठकानां मध्ये एकं कोष्ठकं निष्कास्य आह्वानं कृतवान् ।
  
  सभायां मार्शस्य मुखं केशं च आच्छादितस्य रक्तस्य मलस्य च विषये एकं वचनं न उक्तम्, कोऽपि टिप्पणीः न कृताः। विमानचालकः पक्षिणं वायुतले उत्थाप्य मार्शस्य भव्यसाहसिकस्य अग्रिमः उपान्तिमः च विरामः कोर्पस् क्रिस्टी इति दिशि प्रस्थितवान् । एकं वस्तु निश्चितम् आसीत्, तस्य कथा भविष्यति...
  
  न च तान् कथयितुं कोऽपि अस्ति। केवलं यत् भवता पार्टी-अतिथिभिः सह न साझां कृतम् तत् आसीत् यत् भवन्तः ब्राजील्-देशात् अमेरिका-देशस्य पूर्वतटं प्रति परमाणु-अटकी-पट्टिकां कथं तस्करीं कर्तुं समर्थाः अभवन् ।
  
  कोर्पस् क्रिस्टी इत्यनेन अल्पविश्रामः, दीर्घः स्नानः, अल्पं झपकी च दत्ता । तदनन्तरं न्यूयॉर्कनगरं चतुर्विंशतिघण्टायाः यात्रा भविष्यति, ततः...
  
  आरमागेडोन। अथवा न्यूनातिन्यूनं तस्य धारः।
  
  मार्शः तकियायां निहितशिरः शय्यायां अधोमुखः शयितः सन् स्मितं कृतवान् । सः कष्टेन एव श्वसितुम् अर्हति स्म, परन्तु तस्य भावः अत्यन्तं रोचते स्म । सः गम्भीरः इति, बम्बः प्रामाणिकः इति च अधिकारिणः प्रत्यययितुं युक्तिः स्यात् । न कठिनम् - एकः कनस्तरं विखण्डनीयसामग्री च दृष्ट्वा तान् उत्थाय उपविश्य याचनां कर्तुं प्रेरयति स्म। एकदा तत् कृतम्... मार्शः कल्पितवान् यत् डॉलर-रूप्यकाणि प्रवहन्ति, यथा लासवेगास्-नगरस्य कश्चन स्लॉट्-यन्त्रः ग्रन्थि-दरेन धनं उत्क्षिप्तवान् । परन्तु सर्वं सद्कारणाय। वेबस्य प्रकरणम्।
  
  न स्यात् । पायथियनस्य विचित्रः नेता इन्द्रधनुषं अनुसृत्य आसीत् तदा मार्शस्य स्वकीयाः योजनाः आसन् ।
  
  सः शय्यायाः उपरि स्खलितः, उत्तिष्ठितुं पूर्वं जानुभ्यां अवतरत् । सः किञ्चित् अधररञ्जनं कृतवान्। सः कक्षस्य साजसज्जाम् पुनः व्यवस्थितवान् यथा तेषां अर्थः भवति। सः अवतीर्य लिफ्टं गृहीत्वा तहखाने अधः गतः, यत्र भाडाकारः तस्य प्रतीक्षां कुर्वन् आसीत् ।
  
  क्रिसलर 300. प्रक्षालिततिमिङ्गलस्य आकारः वर्णः च ।
  
  अग्रिमः विरामः... यत् नगरं कदापि न सुप्तवान्।
  
  
  * * * ९.
  
  
  विश्वप्रसिद्धा स्काईलाइन् दृश्यमाने मार्शः अप्रयत्नेन कारं चालितवान् । एतत् कारं न्यूयोर्कं प्रति चालयितुं हास्यास्पदरूपेण सुलभं दृश्यते स्म, परन्तु तदा को जानाति स्म यत् एतत् भिन्नं भविष्यति? साधु, कश्चन भवेत्। रामसेसस्य बाजारात् निर्गत्य त्रिदिनाधिकाः व्यतीताः आसन् । यदि वार्ता लीक् भवति तर्हि किम् ? मार्गयात्रायां किमपि परिवर्तनं न अभवत्। सः केवलम् अन्यः पथिकः आसीत्, जीवनं भ्रमन् मार्गे भ्रमन् आसीत् । यदि क्रीडा समाप्तं भवति तर्हि सः अतीव शीघ्रमेव तत् ज्ञास्यति। अन्यथा... वेब् प्रतिज्ञातवान् यत् रामसेस् अस्मिन् विषये साहाय्यं कर्तुं इच्छुकान् जनान् प्रदास्यति इति। मार्चमासः तेषु गणयति स्म ।
  
  मार्शः अन्धः चालितवान्, अग्रे किं भविष्यति इति बहु न जानाति स्म, न चिन्तयति स्म वा । सः महानगरं प्रविष्टुं पूर्वं निवर्तयितुं सावधानः आसीत्, सूर्यस्य अस्तं गमनसमये नदीयाः परे पार्श्वे रात्रौ शरणं कृत्वा तस्य यात्रायाः आकस्मिकमार्गं क्लिष्टं कृतवान् एल-आकारस्य मोटेल् पर्याप्तम् आसीत्, यद्यपि शय्याः खरचिताः, अनिर्वचनीयरूपेण मलिनाः च आसन्, खिडकीचतुष्कोणाः, तलस्य किनारेषु च कतिपयैः इञ्चैः कृष्णमलैः लेपिताः आसन् परन्तु तत् अविलक्षणं, अनियोजितं, प्रायः अप्रत्यक्षं च आसीत् ।
  
  अत एव अर्धरात्रे प्रायः सः हृदयं धड़कन् ऋजुः उपविष्टवान् यदा कश्चन तस्य कक्षस्य द्वारं ठोकितवान् । द्वारं पार्किङ्गस्थानं प्रति उद्घाटितम्, अतः सर्वेषु प्रामाणिकतया, एतत् आवारा मत्तः अतिथितः आरभ्य विनोदी यावत् कोऽपि भवितुम् अर्हति स्म । परन्तु पुलिसाः अपि भवितुम् अर्हन्ति ।
  
  अथवा SEAL Team Six इति ।
  
  मार्शः छूराणि, चम्मचानि, चक्षुषः च विन्यस्य ततः बहिः द्रष्टुं पर्दां प्रतिकर्षितवान् । यत् दृष्टवान् तत् क्षणं यावत् वाक्हीनं कृतवान् ।
  
  किं द...?
  
  पुनः ठोकना ध्वनितवती, लघुः, नवीनः च। मार्शः द्वारं उद्घाट्य तस्य पुरुषस्य प्रवेशं कर्तुं न संकोचम् अकरोत् ।
  
  "भवता मां आश्चर्यचकितं कृतम्" इति सः अवदत् । "तत् च अद्यकाले बहुवारं न भवति।"
  
  "यथावत् मम मनसि उत्तमं भावः भवति" इति आगन्तुकः अवदत् । "मम अनेकगुणेषु अन्यतमः" ।
  
  मार्चः अन्येषां विषये चिन्तितवान्, परन्तु न्यूनातिन्यूनं एकदर्जनं लक्षयितुम् अतिदूरं पश्यितुं न प्रवृत्तः । "पूर्वं एकवारमेव मिलितवन्तः।"
  
  "आम्। अहं च तत्क्षणमेव ज्ञातित्वं अनुभवामि स्म" इति ।
  
  मार्चः ऋजुः अभवत्, इदानीं सः तत् चतुर्थं स्नानं कृतवान् इति कामया। "मया चिन्तितम् यत् सर्वे पायथियाः मृताः वा गृहीताः वा। वेबं मां च विहाय" इति ।
  
  "यथा त्वं पश्यसि" इति आगन्तुकः हस्तौ प्रसारितवती, "भवतः भ्रष्टः आसीत् ।
  
  "अहं प्रसन्नः अस्मि।" मार्चः स्मितं नकलीम् अकरोत्। "अति सन्तुष्टः।"
  
  "अहो" इति तस्य आगन्तुकः अपि स्मितं कृतवान्, "त्वं एकः भवितुम् उद्यतः अस्ति" इति ।
  
  मार्चः तस्य सर्वे जन्मदिनाः एकदा एव आगताः इति भावः दूरं धकेलितुं प्रयत्नं कृतवान् । एषा महिला विचित्रः आसीत्, सम्भवतः तस्य इव विचित्रः आसीत् । तस्याः श्यामकेशाः शूलशैल्या छिन्नाः आसन्; तस्याः नेत्राणि तस्य सदृशानि हरितनीलानि आसन् । कियत् विस्मयकारी आसीत् ? तस्याः परिधानं हरितवर्णीयं ऊनपुलोवरं, उज्ज्वलं रक्तं जीन्सं, नेवी ब्लू डॉक् मार्टिन्स् च आसीत् । एकस्मिन् हस्ते क्षीरकाचम् अपरस्मिन् हस्ते मद्यस्य काचम् ।
  
  सा कुतः प्राप्तवती...?
  
  परन्तु तस्य वस्तुतः महत्त्वं नासीत् । सा अद्वितीया इति, सा कथञ्चित् तं अवगच्छति इति तस्य प्रियम् आसीत् । सा कुत्रापि न बहिः आगता इति तस्मै रोचते स्म। सा सर्वथा भिन्ना इति तस्मै रोचते स्म । अन्धकारबलाः तान् परस्परं प्रति गर्तयन्ति स्म। रक्तरक्तमद्यं प्रक्षालनं श्वेतदुग्धं च मिश्रयितुं प्रवृत्तम् आसीत् ।
  
  मार्चः तस्याः चक्षुषः गृहीतवान् । "किं त्वं उपरि भवितुं इच्छसि अथवा अधः?"
  
  "अहो, मम मनसि किमपि नास्ति। मनोदशा अस्मान् कुत्र नयति इति पश्यामः" इति ।
  
  अतः मार्शः परमाणुबम्बं शय्यायाः शिरसि स्थापितवान् यत्र तौ द्वौ अपि तत् द्रष्टुं शक्नुवन्तौ तथा च ज़ो शियर्स् इत्यस्य नेत्रेण अतिरिक्तं स्फुलिङ्गं दृष्टवान् यत् धूमकेतु इव दृश्यते स्म एषा महिला शक्तिशालिनी, घातकः, साक्षात् विचित्रः च आसीत् । सम्भवतः उन्मत्तः। किमपि यत् तस्य अन्त्यं अनुकूलम् आसीत्।
  
  वस्त्रं उद्धृत्य तस्य विभक्तं मनः किं भविष्यति इति चिन्तयितुं भ्रमति स्म । श्वः श्वः परदिनस्य च प्रतिज्ञातस्य सर्वस्य रोमाञ्चस्य विचारः यदा ते अमेरिकां जानुभ्यां आनयिष्यन्ति, परमाणुबम्बेन च प्रसन्नाः भविष्यन्ति, तदा सः ज़ोयस्य कृते सम्पूर्णतया सज्जः अभवत् यदा सा तस्य प्यान्ट् अधः आकृष्य जहाजे आरोहति स्म
  
  "न पूर्वक्रीडा?" इति पृष्टवान्।
  
  "अच्छा, यदा त्वया तत् पृष्ठपुटं तथैव स्थापितं" इति सा परमाणुबम्बं पश्यन्ती इव अवदत् । "मम तस्य आवश्यकता नास्ति इति अहं अवगच्छामि।"
  
  मार्चः प्रसन्नविस्मयेन स्मितं कृतवान्। "अहमपि"।
  
  "पश्यसि वा प्रेम?" ज़ोय तस्य उपरि आत्मानं अवतारितवती। "वयं परस्परं कृते निर्मिताः आसन्।"
  
  तदा मार्शः अवगच्छत् यत् सः तां शनैः शनैः गच्छन्तीं, अत्यन्तं विवर्णं गदं द्रष्टुं शक्नोति यत् वृद्धस्य दराजस्य साक्षात् उपरि भित्तिस्थस्य दर्पणस्य प्रतिबिम्बे, तस्य पृष्ठतः च शय्यायाः तकियानां मध्ये निहितं पृष्ठपुटं एव। सः तस्याः सुचर्मकृतं मुखं प्रेक्षते स्म।
  
  "धिक्" इति सः व्यदधात् । "बहुकालः न भवति"।
  
  
  तृतीयोऽध्यायः
  
  
  मैट् ड्रेकः अद्यापि दलस्य वन्यतमा सवारीं कर्तुं सज्जः अस्ति। मम उदरस्य गर्ते एकः अप्रियः, व्याधिजनकः भावः निवसति स्म, तस्य च उल्टावस्थायाः उड्डयनेन सह किमपि सम्बन्धः नासीत्, केवलं तादृशान् घोरान् अपराधान् कर्तुं प्रयतमानानां जनानां प्रति तनावस्य, चिन्तायाः, वितृष्णायाः च परिणामः आसीत् सः जगतः जनानां प्रति सहानुभूतिम् अनुभवति स्म ये नित्यकार्यं कुर्वन्ति स्म, अज्ञानिनः परन्तु सन्तुष्टाः आसन् । ते जनाः एव सः युद्धं कृतवान् ।
  
  हेलिकॉप्टर्-यानानि सैनिकैः परिपूर्णानि आसन् ये जगत् उत्तमं निवासस्थानं कृतवन्तः जनानां चिन्तां कुर्वन्ति स्म, स्वस्य हानिकारकमार्गे च स्थापयन्ति स्म । सम्पूर्णं SPEAR दलं उपस्थितम् आसीत्, अपवादरूपेण Karin Blake तथा Beauregard Alain तथा Bridget McKenzie - उर्फ Kenzie, कटाना-धारकः, आर्टिफैक्ट-तस्करी, पूर्वमोसाड् एजेण्टः दलं रामसेस् इत्यस्य विध्वस्तं 'अन्तिमबाजारं' एतावता त्वरया निर्गतवान् यत् ते सर्वान् स्वैः सह नेतुम् बाध्यन्ते स्म।एकं अपि निमेषं हानिः नासीत्, तथा च सम्पूर्णं दलं न्यूयॉर्कस्य वीथिषु प्रहारं कर्तुं सज्जं, सूचितं, सज्जं च आसीत् a run.
  
  वास्तविकजङ्गलात् कंक्रीटवने यावत् इति ड्रेकः चिन्तितवान् । वयं कदापि न निमीलामः।
  
  तस्य परितः विश्वसनीयाः च्छेदनरेखाः, तूफानीतरङ्गाः च तस्य जीवनस्य आसन् । एलिसिया तथा बो, मे तथा केन्जी, तथा टोर्स्टेन् डाहल्। द्वितीयहेलिकॉप्टरे स्मिथः लॉरेन् च, हेडन्, किनिमाका, योर्गी च आसन् । राष्ट्रपतिः कोबर्न् इत्यनेन पूर्वमेव स्वच्छं कृतं न्यूयॉर्क-वायुक्षेत्रे दौडं कृत्वा गगनचुंबीभवनानां मध्ये अन्तरालं द्रुतं गत्वा वर्गाकारस्य छतम् प्रति अवतरन् तीक्ष्णतया तटं कृतवान् अशान्तिः तान् प्रहारं कृतवान् । सूचना यथा यथा आगच्छति स्म तथा तथा रेडियो चञ्चलः अभवत्। ड्रेकः केवलं कल्पयितुं शक्नोति स्म यत् अधः वीथिषु चञ्चलतां, त्वरित-एजेण्ट्-उन्मत्त-स्वाट्-दलानि, न्यूयॉर्क-नगरस्य पूर्वतटस्य च उद्धाराय शिरः-धावनस्य नरकीय-विचारः
  
  सः गभीरं निःश्वासं गृहीतवान्, अग्रिमाः कतिचन घण्टाः अशांताः भविष्यन्ति इति ।
  
  दलः तस्य दृष्टिम् आकर्षितवान्। "एतस्य अनन्तरं अहं अवकाशं गृह्णामि।"
  
  ड्रेकः स्वीडिशस्य आत्मविश्वासस्य प्रशंसाम् अकरोत् । "एतस्य अनन्तरं अस्माकं सर्वेषां एकस्य आवश्यकता भविष्यति।"
  
  "अच्छा, त्वं मया सह न आगच्छसि, यॉर्की।"
  
  "कापि समस्या न। तथापि जोआना प्रभारी भविष्यति इति मम निश्चयः अस्ति।"
  
  "किं नरकं तस्य अर्थः कल्प्यते?"
  
  हेलिकॉप्टरः शीघ्रमेव अवतरत्, तेषां उदरं समतापमण्डले प्रेषयन् ।
  
  एलिसिया खिन्नं कृतवती। "केवलं वयं जानीमः यत् डेले गृहं कः चालयति, तोर्स्टी। वयं जानीमः" इति ।
  
  स्वीडिशः मुस्कानम् अकरोत्, परन्तु ततः परं किमपि टिप्पणीं न कृतवान् । ड्रेकः एलिसिया इत्यनेन सह स्मितस्य आदानप्रदानं कृतवान् ततः अवलोकितवान् यत् माई ताभ्यां पश्यन्ती आसीत् । धिक्, तथापि अस्माकं किमपि चिन्ता नास्ति इव।
  
  एलिसिया माई इत्यस्मै लहरति स्म। "किं त्वं निश्चयेन एतादृशं कार्यं सम्भालितुं शक्नोषि, स्प्राइट, अधुना एव मुण्डनं कुर्वन् आत्मनः छित्त्वा?"
  
  मे इत्यस्याः भावः न परिवर्तितः, परन्तु सा संकोचेन मुखस्य नूतनं दागं स्पृशितुं हस्तं प्रसारितवती । "अद्यतनघटनाभिः अहं विश्वसितानां जनानां विषये बहु अधिकं सावधानः अभवम् । द्रोहं कुर्वतां च दृष्टिपातं कुरुत" इति ।
  
  ड्रेकः अन्तः क्रिन्ग् अभवत्।
  
  किमपि न अभवत् । सा मां त्यक्तवती, तस्य अन्त्यं कृत्वा! किमपि प्रतिज्ञातं नासीत् । .
  
  भावाः विचाराः च मिश्रिताः अम्लपित्तरूपेण परिणमन्ति स्म, यत् अन्यैः भावसहस्रैः सह मिश्रितम्। डाहल्, सः अवलोकितवान्, शनैः शनैः केन्जीतः दूरं गतः, बो च कष्टेन एव एलिसियातः नेत्राणि अपहृतवान् । देव, सः आशासितवान् यत् द्वितीये हेलिकॉप्टरे किञ्चित् शान्तं जातम्।
  
  हेलिकॉप्टरस्य स्किड् भवनस्य छतम् स्पृशति स्म तदा नूतनाः वन्यवायुः तान् आहतवन्तः । पक्षी अवतरत्, ततः द्वाराणि उद्घाटितानि, यात्रिकाः अधः उत्प्लुत्य उद्घाटितद्वारं प्रति धावितवन्तः। बन्दुकधारिणः जनाः प्रवेशद्वारस्य रक्षणं कुर्वन्ति स्म, अन्तः अधिकाः जनाः अपि स्थिताः आसन् । ड्रेकः प्रथमं डुबकी मारितवान्, प्रथमं पादौ उड्डीय शस्त्रं विना किञ्चित् असज्जः इति अनुभवन्, परन्तु ते शीघ्रमेव सशस्त्राः भविष्यन्ति इति सम्यक् ज्ञात्वा । दलं एकैकं संकीर्णसोपानं त्वरितम् अवतरत् यावत् ते विस्तृते गलियारे, अन्धकारयुक्ते, अधिकाधिकैः रक्षकैः च परितः न अभवन् अत्र ते क्षणं विरामं कृत्वा अग्रे गन्तुं निर्देशं प्राप्य ।
  
  सर्वं स्पष्टम् अस्ति।
  
  बाजारात् सूचनां निष्कास्य ततः शङ्कितैः एजेण्टैः विशेषतः सी.आय.ए. अन्ते कोबर्न् स्वयमेव हस्तक्षेपं कृत्वा SPEAR-दलस्य तत्कालं ग्रहस्य उष्णतमस्थानं प्रति प्रेषणस्य आदेशं दत्तवान् ।
  
  न्यूयॉर्कनगरम्।
  
  इदानीं अन्येन सोपानेन अधः गत्वा ते एकस्मिन् बालकनीयां निर्गताः यत्र तस्मै कथितं यत् तृतीय-५१ वीथियोः कोणे स्थितं स्थानीयपुलिसस्थानम् इति। जनसामान्यं न ज्ञातं यत् एतत् स्थलं राष्ट्रियसुरक्षाकार्यालयस्य रूपेण अपि कार्यं करोति स्म-वास्तवतः एतत् द्वयोः मध्ये एकम् आसीत् यत् नगरस्य "मध्यनगरम्" इति उच्यते स्म, यत् सर्वेषां एजेन्सी-क्रियाकलापानाम् मूलम् आसीत् ड्रेक इदानीं स्थानीयपुलिसस्य दैनन्दिनव्यापारं गच्छन्तं पश्यति स्म, स्टेशनं चञ्चलं, उच्चैः, जनसङ्ख्यायुक्तं च, यावत् कृष्णसूटधारी एकः पुरुषः दूरान्तात् समीपं न गच्छति स्म
  
  "चलामः" इति सः अवदत् । "अत्र अपव्ययस्य समयः नास्ति।"
  
  ड्रेकः अधिकं सहमतः भवितुम् न शक्तवान् । सः एलिसियाम् अग्रे धक्कायति स्म, गोरीयाः बहु अप्रसन्नतां जनयति स्म, स्वस्य क्लेशानां कृते एकं चकाचौंधं अर्जयति स्म । अन्ये अन्तः सङ्कीर्णाः आसन्, हेडन् नवीनस्य समीपं गन्तुं प्रयत्नं कृतवान्, परन्तु दूरद्वारस्य पृष्ठतः अन्तर्धानं जातः इति कारणेन सः समयं समाप्तवान् । गच्छन्तः ते श्वेत-टाइल-तल-भित्ति-युक्तं वृत्त-कक्षं प्रविशन्ति स्म, लघु-उन्नत-मञ्चस्य पुरतः पङ्क्तौ आसनानि च प्रविशन्ति स्म सः पुरुषः तान् यथाशीघ्रं दृष्टवान्।
  
  "आगमनार्थं धन्यवादः" इति सः निष्कामतया अवदत् । "एवमेव भवन्तः जानन्ति यत् भवता गृहीताः पुरुषाः-धोखाकाराः रामसेस्, रोबर्ट् प्राइस च-अस्माकं... मनुष्यमृगयायाः परिणामं प्रतीक्षितुं अस्माकं अधः कोष्ठकेषु नीताः। तेषु बहुमूल्यं सूचनाः सन्ति स्यात्, परितः भवेयुः इति वयं चिन्तितवन्तः" इति ।
  
  "विशेषतः यदि वयं असफलाः भवेम" इति एलिसिया क्रूरतया अवदत् ।
  
  "यथार्थत। तथा च गृहसुरक्षाविभागस्य अन्तः अतिरिक्तसुरक्षायुक्ताः एते भूमिगतकारागारकोष्ठकाः रामसेस् इत्यस्य उपस्थितिं अज्ञातं स्थापयिष्यन्ति, यथा भवान् प्रशंसितुं शक्नोति इति मम विश्वासः अस्ति।
  
  ड्रेकः स्मरणं कृतवान् यत् रामसेस् इत्यस्य स्थानीय-एककाः मार्शस्य हस्तात् परमाणुबम्बं चोरयित्वा बलात् हृत्वा वा रामसेस् इत्यस्य विस्फोटस्य अनुमतिं प्रतीक्षितुं आदेशं दत्तवन्तः ते न जानन्ति स्म यत् सः गृहीतः अस्ति, अथवा सः प्रायः मृतः अस्ति। रामसेस्-सङ्गठनस्य न्यूयॉर्क-कोष्ठकाः किमपि न जानन्ति स्म ।
  
  न्यूनातिन्यूनं तदेव आसीत् यत् SPEAR-दलस्य पक्षे वदति स्म ।
  
  "सः उपयोगी भविष्यति" इति हेडन् अवदत् । "अहं बहु निश्चितः अस्मि।"
  
  "आम्" इति स्मिथः अपि अवदत् । "अतः पशूनां धक्कानं इदानीं कृते स्थगितम्।"
  
  गृहकार्यालयस्य एजेण्टः विस्मितः अभवत्। "मम नाम मूर् इति । अहम् अत्र मुख्यक्षेत्र-एजेण्टः अस्मि। सर्वा बुद्धिः मम माध्यमेन गमिष्यति। वयं क्रियाकलापानाम् आत्मसातीकरणाय, वितरणाय च नूतनं कार्यदलं निर्मामः। अस्माकं केन्द्रम् अस्ति अधुना वयं शाखानां आयोजनं कुर्मः। प्रत्येकं एजेण्टः पुलिस-अधिकारी च-उपलब्धः वा न वा-अस्य धमकीविरुद्धं कार्यं कुर्वन् अस्ति, असफलतायाः परिणामान् वयं पूर्णतया अवगच्छामः। It can"t..." इति सः किञ्चित् क्षुब्धः अभवत्, सामान्यतया अश्रुतं तनावं दर्शयन् । "एतत् अत्र भवितुं न शक्यते" इति ।
  
  "पृथिव्यां कः प्रमुखः?" हेडन् अपृच्छत्। "यत्र महत्त्वपूर्णं तत्र कः निर्णयान् करोति?"
  
  मूर् संकोचम् अकरोत्, हनुमत्पादं च खरदति स्म । "अच्छा, वयं जानीमः। मातृभूमि। आतङ्कवादविरोधी-एककस्य, धमकी-प्रबन्धन-एककस्य च सहकारेण" इति ।
  
  "वयं च" इति वदन् त्वं च मां च अभिप्रेतवान् वा मातृभूमिः एव अभिप्रेतवान् वा?"
  
  "अहं मन्ये यथा परिस्थितिः आग्रहयति तथा तत् परिवर्तयितुं शक्नोति" इति मूर् स्वीकृतवान् ।
  
  हेडन् सन्तुष्टः दृष्टः । "भवतः सेलफोनस्य बैटरी चार्जिता अस्ति इति सुनिश्चितं कुरुत।"
  
  मूर् समूहं परितः पश्यति स्म यथा सा तेषां तात्कालिकतां ज्ञात्वा तत् रोचते स्म । "यथा भवन्तः जानन्ति, अस्माकं लघुजालकं अस्ति । एतेषां हरामीनां कृते रामसेस् तत् आदेशं न दास्यति इति ज्ञातुं बहुकालं न स्यात्। अतः, प्रथमं प्रथमं वस्तूनि। कथं वयं आतङ्कवादीनां कोष्ठकं ज्ञास्यामः?"
  
  ड्रेकः स्वघटिकाम् अवलोकितवान्। "मार्च च । यदि सः बम्बं वहति तर्हि मार्चमासस्य प्राथमिकता न भवेत् वा?"
  
  "गुप्तचरसंस्थायाः सूचना अस्ति यत् मार्चमासः स्थानीयकोष्ठकैः सह एकीभवति। कति भविष्यन्ति इति वयं न जानीमः। अतः वयं अवश्यमेव उभयत्र ध्यानं दद्मः" इति ।
  
  ड्रेकः मार्श-वेब्-योः मध्ये सम्भाषणस्य विषये ब्यू इत्यस्य विवरणं स्मरणं कृतवान् । तदा तस्य मनसि आसीत् यत् प्रथमवारं लास्ट् मेन् स्टैण्डिंग् स्पर्धायां बाध्यः सन् तेषां मिलितः, ततः परं बहुवारं युद्धं कृतवान् च स्निग्धः फ्रांसीसी महत्त्वपूर्णे सद्भावस्य प्रकाशं प्रकाशयति स्म तारा इव प्रकाशितः। सः वास्तवमेव वयस्काय किञ्चित् अतिरिक्तं श्वसनस्थानं दातव्यम्।
  
  कुत्रचित् शिन...
  
  मूर् पुनः उक्तवान्। "गभीरकोशस्य अथवा सुप्तकोशस्य अपि अन्वेषणस्य अनेकाः उपायाः सन्ति । वयं शङ्कितान् संकुचयामः। वयं अन्यैः ज्ञातैः कोष्ठकैः सह सम्पर्कं अन्वेषयामः ये पूर्वमेव निगरानीयतायां सन्ति। प्रसिद्धाः जिहादीः यत्र विषं उत्क्षिपन्ति तत्र ज्वलन्ताः पूजास्थानानि पश्यन्तु। वयं जनान् पश्यामः ये अद्यतनकाले संस्कारेषु समर्पिताः सन्ति-ये सहसा धर्मे रुचिं लभन्ते, समाजात् निवृत्ताः भवन्ति, स्त्रियाः वस्त्रस्य विषये वा वदन्ति। एनएसए कोटिकोटिसेलफोनेभ्यः संगृहीतं मेटाडाटा श्रुत्वा तस्य मूल्याङ्कनं कुर्वन् अस्ति। परन्तु सप्ताहस्य प्रतिदिनं तस्य जोखिमं कुर्वन्तः पुरुषाः महिलाः च दूरतरं प्रभाविणः सन्ति-येभ्यः वयं तस्मिन् जनसङ्ख्यायां प्रविष्टवन्तः यस्मात् नियमितरूपेण नूतनाः जिहादीः नियुक्ताः भवन्ति।".
  
  "अण्डर आवरण"। स्मिथः शिरः उन्नमयितवान्। "एतत् साधु"।
  
  "एतत् सत्यम्।" अस्मिन् क्षणे अस्माकं सूचना इग्गी पॉप् इत्यस्य बार्बी इत्यस्मात् पतली अस्ति। वयं प्रत्येकस्मिन् कोष्ठके जनानां संख्यां पुष्टयितुं प्रयत्नशीलाः स्मः। कोष्ठकस्य आकारः । जिला। अवसराः सज्जता च। वयं सर्वाणि अद्यतन-फोन-अभिलेखानां समीक्षां कुर्मः। किं त्वं मन्यसे रामसेस् वदिष्यति?"
  
  हेडन् कार्यं प्राप्तुं प्रतीक्षां कर्तुं न शक्तवान् । "वयं तस्य एकं शापितम् उत्तमं प्रयासं करिष्यामः।"
  
  "तर्जनं निकटम् अस्ति" इति किनिमाका अवदत् । "दलानि नियुक्त्य इतः नरकं बहिः निष्कासयामः।"
  
  "आम्, आम्, तत् उत्तमम्" इति मूर् व्याख्यातवान् । "किन्तु त्वं कुत्र गमिष्यसि ? न्यूयोर्क-नगरं अतीव विशालं नगरम् अस्ति । पलायनेन किमपि न साधयिष्यसि यदि कुत्रापि गन्तुं न विद्यते। बम्बः वास्तविकः अस्ति वा इति अपि वयं न जानीमः। बहवः जनाः बम्बं कर्तुं शक्नुवन्ति... भवतः दक्षिणतः पश्यन्तु।"
  
  एलिसिया स्वपीठे स्थानान्तरितवती। "तस्य वारंटं दातुं शक्नोमि।"
  
  "वाहनानि स्टैण्डबाई इत्यत्र सन्ति" इति मूर् अवदत् । "विशेषबलवाहनानि। हेलिकॉप्टर। चिह्नरहिताः द्रुताः काराः। विश्वासः वा न वा, अस्माकं एतस्य योजनाः सन्ति, वीथिशुद्धेः उपायाः सन्ति। अधिकारिणः तेषां परिवाराः च पूर्वमेव निष्कासिताः सन्ति। अधुना अस्माकं केवलं आरम्भबिन्दुः एव आवश्यकः" इति ।
  
  हेडन् स्वसमूहं प्रति गतवती । "अतः, शीघ्रं समूहान् वितरित्वा रामसेस्-नगरं प्राप्नुमः । यथा सः पुरुषः अवदत्, अस्माकं खिडकी लघु अस्ति, तत् पूर्वमेव निमीलितम् अस्ति" इति ।
  
  
  चतुर्थोऽध्यायः
  
  
  जूलियन मार्शः स्फूर्तिं प्राप्य, उत्साहितः अपि, परन्तु किञ्चित् दुःखितः अपि भूत्वा मोटेल्-स्थानात् निर्गतवान् । सः सुवेषः आसीत् : नीलवर्णीयजीन्सः, यस्य एकः पादः अन्यस्मात् किञ्चित् कृष्णतरः आसीत्, शर्टस्य अनेकाः स्तराः, तस्य शिरस्य एकस्मिन् पार्श्वे धक्कायमानः टोपी च दृश्यं उत्तमम् आसीत्, सः ज़ोय इत्येतम् अतिक्रान्तवान् इति मन्यते स्म। सा महिला लघुस्नानगृहात् किञ्चित् विच्छिन्नरूपेण निर्गतवती, तस्याः केशाः केवलं अर्धं कङ्कणं, अधररञ्जनं च अर्धं प्रयुक्तम् । कतिपयनिमेषेभ्यः मूल्याङ्कनानन्तरं एव मार्शः अवगच्छत् यत् सा जानीतेव तस्य अनुकरणं कर्तुं प्रयतते इति ।
  
  अथवा तस्मै श्रद्धांजलि अर्पित करें?
  
  सम्भवतः उत्तरम् एव आसीत्, परन्तु तत् वास्तवतः मार्शं धारात् उपरि धक्कायति स्म । अन्तिमं वस्तु सः इच्छति स्म यत् तस्य अद्वितीयशैलीं सीमितं कर्तुं स्वस्य महिलासंस्करणं भवतु । प्रायः परचिन्तनरूपेण सः शय्यायाः पृष्ठपुटं उद्धृत्य सामग्रीं आलिङ्गयति स्म, अन्तः जीवस्य रूपरेखां च अनुभवति स्म ।
  
  मम ।
  
  प्रातःकाले उत्तमः, नवीनः, उज्ज्वलः, सुखदः च आसीत् । मार्शः तावत् प्रतीक्षते स्म यावत् पञ्चासनीयं वाहनम् आकृष्य द्वौ पुरुषौ बहिः उत्प्लुत्य न गतवन्तौ । उभौ कृष्णवर्णौ स्थूलदाढौ च । मार्चः अन्तिमयात्रायाः अन्तिमगुप्तशब्दं उक्तवान्, तेषां पृष्ठद्वारं उद्घाटयितुं च अनुमतिं दत्तवान् । अन्तः आरुह्य ज़ोयः आविर्भूतः।
  
  "प्रतीक्षतु"। एकः पुरुषः स्त्रियाः समीपं गच्छन् बन्दुकं बहिः आकर्षितवान् । "एक एव भवेत्" इति ।
  
  मार्चः सहमतः आसीत्, परन्तु तस्य परः पक्षः एतां स्त्रियं अधिकं ज्ञातुम् इच्छति स्म । "सा विलम्बेन परिशिष्टा अस्ति। सा कुशलम् अस्ति" इति ।
  
  बन्दुकयुक्तः हस्तः अद्यापि संकोचम् अकरोत् ।
  
  "शृणु, अहं त्रयः दिवसाः यावत् सम्पर्कं न कृतवान्, भवतु चत्वारि।" मार्शः सम्यक् स्मर्तुं न शक्तवान् । "योजनाः परिवर्तन्ते। मया भवद्भ्यः गुप्तशब्दः दत्तः, अधुना मम वचनं शृणुत। सा सम्यक् अस्ति। उपयोगी अपि" इति ।
  
  "अति उत्तम"। न च द्वयोः अपि पुरुषयोः प्रत्ययः दृश्यते स्म ।
  
  पृष्ठस्य टायरस्य अधः मलस्तम्भं उत्थाप्य यानं शीघ्रं उड्डीय नगरं प्रति गतवान् । गगनचुंबीभवनानि बृहत्तराणि अपि दृश्यन्ते स्म, यातायातस्य तीव्रता च भवति स्म इति कारणेन मार्गः पश्चात् आकर्षितवान् । कृत्रिमप्रकाशं पुनः निर्दिश्य केषुचित् स्थानेषु अन्धं कृत्वा यानं परितः लसत्, प्रतिबिम्बितपृष्ठानि आसन् । पार्श्वमार्गेषु जनसमूहः पूरितः, भवनानि च सूचनाभिः स्फुरन्ति स्म । वीथिषु पुलिसकाराः प्रचलन्ति स्म । मार्शः पुलिस-अवधानस्य वर्धनस्य किमपि लक्षणं न अवलोकितवान्, परन्तु तस्मिन् समये सः कारस्य छतस्य उपरि न दृष्टवान् । सः चालकं प्रति एतत् उक्तवान्।
  
  "सर्वं सामान्यं दृश्यते" इति सः पुरुषः अवदत् । "किन्तु वेगः अद्यापि महत्त्वपूर्णः अस्ति। यदि वयं मन्दं गच्छामः तर्हि सर्वं पतति" इति ।
  
  "रामसेस्?" मार्शः पृष्टवान्।
  
  "वयं तस्य वचनं प्रतीक्षामहे।"
  
  उत्तरे किञ्चित् विनयम् अनुभवन् मार्चः भ्रूभङ्गं कृतवान् । एषा योजना सर्वथा तस्य एव आसीत्, रामसेस् इत्यस्य अनुयायिनः तस्य धुने नृत्यं कर्तुं अर्हन्ति । एकदा ते तत् स्थानं प्राप्तवन्तः यत् मार्शः आरम्भं कर्तुं मासान् पूर्वं चयनं कृत्वा सज्जीकृतवान् आसीत् ।
  
  "रडारस्य अधः तिष्ठतु" इति सः नियन्त्रणं प्रतिपादयितुं अवदत् । "वेगसीमायाः अधः च, किम् ? वयं निवारयितुं न इच्छामः" इति ।
  
  "वयं न्यूयोर्कनगरे स्मः" इति चालकः अवदत्, ततः सः रक्तप्रकाशं धावन् द्वौ अपि हसतः । मार्शः तान् उपेक्षितुं चितवान् ।
  
  "किन्तु" इति ततः चालकः अपि अवदत् । "भवतः पृष्ठपुटम् ? एतत्... सामग्रीं सत्यापितव्यम्।"
  
  "अहं जानामि" इति मार्शः श्वसितवान् । "भवन्तः मन्यन्ते यत् अहम् एतत् न जानामि?"
  
  वेब् तस्य उपरि कीदृशं वानरं भारं कृतवान् ?
  
  सम्भवतः वर्धमानं तनावं ज्ञात्वा ज़ोयः तस्य समीपं गतः। तेषां मध्ये केवलं परमाणुबम्बः एव आसीत् । तस्याः हस्तः शनैः शनैः पृष्ठपुटतः अधः एकैकं अङ्गुलीयं तस्य अङ्कं यावत् स्खलितवान्, येन सः क्षुब्धः अभवत्, ततः तां प्रेक्षमाणः अभवत् ।
  
  "किं वस्तुतः एतत् उचितम् अस्ति?"
  
  "अहं न जानामि, जूलियन। एवम् अस्ति वा?"
  
  मार्शः सम्पूर्णतया निश्चितः नासीत्, परन्तु तत् पर्याप्तं उत्तमं अनुभूतम् यत् सः तत् एकान्ते त्यक्तवान् । क्षणं यावत् तस्य मनसि अभवत् यत् शियर्स् किञ्चित् आकर्षकः, छायापोप इव शक्तिशाली, तस्याः अपेक्षितं किमपि पुरुषं नमूनाम् आहूतुं समर्थः इति न संशयः
  
  किमर्थं मम ?
  
  परमाणुबम्बः सम्भवतः साहाय्यं कृतवान् इति सः जानाति स्म । प्रत्येकं बालिकायाः परमाणुशस्त्रधारी पुरुषः रोचते स्म । शक्तिसम्बद्धं किमपि... अहो, साधु, भवतु तस्याः मनसि एषः विचारः रोचते यत् सः तस्याः अपेक्षया किञ्चित् अधिकं भयंकरः अस्ति। तस्य विचित्रता ? निश्चितम्, किमर्थं नरकं न ? तस्य विचारयानं यदा ते मार्गस्य पार्श्वे स्थगितवन्तः तदा पटरीतः बहिः अभवत्, चालकः पूर्वयात्रायां मार्शः चितं भवनं कुटिलतया दर्शयति स्म बहिः दिवसः अद्यापि उष्णः, सर्वथा अप्रत्याशितः च आसीत् । मार्शः कल्पितवान् यत् तेषां जीवनस्य प्रहारं प्राप्तुं प्रवृत्ताः सर्वकारस्य स्थूलगर्दाः, ये स्वस्य आलीशानचर्मपीठेषु दृढतया उपविष्टाः आसन्।
  
  इदानीं शीघ्रमेव आगच्छति। अतः शीघ्रमेव अहं कष्टेन एव आत्मानं नियन्त्रयितुं शक्नोमि।
  
  सः ज़ोयस्य हस्तेन गृहीत्वा प्रायः पार्श्वमार्गेण कूर्दितवान्, पृष्ठपुटं स्वस्य नतकोणौ लम्बितुं त्यक्तवान् । द्वारपालं गत्वा वामभागे निर्देशं प्राप्य चतुर्णां समूहः चतुर्थतलं प्रति लिफ्टं गृहीत्वा ततः विशालं द्विशय्यागृहं अवलोकितवान् सर्वं उत्तमम् आसीत्। मार्चः बालकनीद्वाराणि उद्घाट्य नगरस्य वायुस्य अपरं निःश्वासं गृहीतवान् ।
  
  अहं अपि शक्नोमि यावत् अहं अद्यापि शक्नोमि।
  
  विडम्बना सः स्वयमेव हसितवान् । एतत् कदापि न स्यात् । अमेरिकनजनानाम् केवलं विश्वासः, दातव्यं, ततः सः यथानियोजितं हडसन-नगरे परमाणुबम्बं नाशयितुं शक्नोति स्म । ततः, नूतना योजना। नव जीवन। रोमाञ्चकारी च भविष्यम्।
  
  तस्य स्कन्धस्य पृष्ठतः एकः स्वरः आगतः। "अस्माकं समीपं प्रेष्यते यः भवतः पृष्ठपुटस्य सामग्रीं परीक्षितुं शक्नोति । सः प्रहरान्तरे आगच्छेत्" इति ।
  
  मार्चः न परिवर्त्य शिरः उन्नमयितवान्। "यथा अपेक्षितम्।" अति उत्तम। परन्तु कतिपयानि अधिकानि विचाराणि सन्ति। मम आवश्यकता अस्ति यत् व्हाइट हाउस् इत्यनेन धनं स्थानान्तरयितुं साहाय्यं कर्तुं कश्चन मम सहायतां करोतु। विक्षेपं निर्मातुं मम अनुसरणं स्थापयितुं साहाय्यं आवश्यकम्। अस्माभिः च सर्वाणि कोशिकानि सक्रियीकरणेन एतत् बम्बं विस्फोटयितुं च आवश्यकम्" इति ।
  
  पृष्ठतः स्थितः पुरुषः क्षुब्धः अभवत् । "इदं सर्वं योजनायां अस्ति" इति सः अवदत् । "वयं सज्जाः स्मः।" एतानि वस्तूनि अतीव शीघ्रमेव एकत्र आगमिष्यन्ति" इति ।
  
  मार्चः परिवर्त्य पुनः होटेलस्य कक्षं प्रति गतः। ज़ोयः शैम्पेनस्य घूंटं पिबन्ती उपविष्टवती, तस्याः सुकुमारौ पादौ उन्नतौ, चेज-विश्रामगृहे आश्रितौ च आसीत् । "तर्हि इदानीं वयं केवलं प्रतीक्षामहे?" - सः तं वयस्कं पृष्टवान्।
  
  "न चिरकालं यावत्"।
  
  मार्शः ज़ोयः स्मितं कृत्वा हस्तं प्रसारितवान्। "वयं शय्याकक्षे भविष्यामः।"
  
  दम्पती प्रत्येकं पृष्ठपुटतः एकं पट्टिकां गृहीत्वा स्वैः सह बृहत्तमं शय्यागृहं प्रति नीतवान् । निमेषमात्रेण तौ नग्नौ, पत्राणाम् उपरि परस्परं च विकृष्यमाणौ आस्ताम् । मार्शः अस्मिन् समये आवश्यकं सहनशक्तिः अस्ति इति सिद्धयितुं प्रयत्नं कृतवान्, परन्तु ज़ोयः केवलं किञ्चित् अतिधूर्तः आसीत् । तस्याः विस्तृतं निर्दोषं मुखं तस्य कामेच्छायां सर्वविधं कार्यं कृतवान् । अन्ते मार्शः शीघ्रं समाप्तवान् इति साधु आसीत्, यतः अचिरेण एव शय्यागृहस्य द्वारे ठोकना अभवत् ।
  
  "अयं पुरुषः अत्र अस्ति।"
  
  पूर्वमेव? मार्शः शीघ्रमेव ज़ोय इत्यनेन सह परिधानं कृतवान्, ततः तौ अद्यापि रक्ता किञ्चित् स्वेदितौ च कक्षं प्रति प्रत्यागतवन्तौ । मार्शः नूतनागमनेन सह हस्तं कृतवान्, तस्य कृशकेशान्, विवर्णवर्णं, कुञ्चितवस्त्रं च अवलोकितवान् ।
  
  "त्वं बहुधा न निर्गच्छति?"
  
  "ते मां निरुद्धं कुर्वन्ति।"
  
  "अहो, साधु, कदापि न। मम बम्बं परीक्षितुं भवान् अत्र अस्ति वा?"
  
  "आम् महोदय, अहं कृतवान्।"
  
  मार्शः स्वस्य पृष्ठपुटं विशालस्य कक्षस्य केन्द्रं व्याप्तस्य निम्नकाचमेजस्य उपरि स्थापितवान् । कतिपयनिमेषपूर्वं तस्याः नग्नं आकृतिं क्षणिकरूपेण स्मरणं कुर्वन् तस्य ध्यानं आकर्षयन् ज़ोयः गच्छति स्म । सः नूतनं प्रति मुखं कृत्वा दूरं पश्यति स्म।
  
  "किं तव नाम बन्धु?"
  
  "आदम, महोदय।"
  
  "अच्छा आदम, त्वं जानासि यत् एतत् किम् अस्ति, किं कर्तुं शक्नोति च। किं त्वं घबरसि ?
  
  "न, न तु क्षणेन।"
  
  "लकार?"
  
  "अहं न मन्ये"।
  
  "किं त्वं घबरसि ? लकार? कदाचित् सः अतिक्लान्तः अस्ति?"
  
  आदमः पृष्ठपुटं पश्यन् शिरः कम्पितवान्।
  
  "यदि तत् भवति तर्हि ज़ोयः भवतः साहाय्यं कर्तुं शक्नोति इति मम विश्वासः अस्ति।" सः अर्धहास्यं कृत्वा एवम् अवदत्।
  
  पायथियनः धूर्तस्मितेन परिवृत्तः। "सुखं भवतु"।
  
  मार्शः एडम् इव निमिषं कृतवान्, परन्तु युवकस्य मनः परिवर्तयितुं पूर्वं तेषां दाढ्ययुक्तः चालकः उक्तवान् । "तत् शीघ्रं कुरु" इति सः अवदत् । "अस्माभिः सज्जता भवितुमर्हति..." इति सः पश्चात् गतः ।
  
  मार्चः स्कन्धं संकुचितवान्। "ठीकम्, भवतः पादौ पादं पातुं आरभ्यत इति आवश्यकता नास्ति। अवतीर्य मलिनतां गच्छामः" इति । सः आदमस्य समीपं गतः। "बम्बेन सह इति मम अभिप्रायः।"
  
  युवकः पृष्ठपुटं पश्यन् भ्रमितः अभवत्, ततः तत् परिवर्तयति स्म यत् बकसः तस्य सम्मुखं भवति स्म । सः तान् शनैः शनैः विमोच्य ढक्कनं उद्घाटितवान्। अन्तः वास्तविकं यन्त्रं, अधिकस्थायित्वेन समग्रतया च श्रेष्ठेन पृष्ठपुटेन परितः आसीत् ।
  
  "ठीकम्" इति आदमः अवदत् । "अतः वयं सर्वे MASINT इति मापन-हस्ताक्षर-गुप्तचर-प्रोटोकॉलस्य विषये जानीमः यत् परमाणुशस्त्रैः सह सम्बद्धानां विकिरणस्य अन्येषां भौतिकघटनानां च हस्ताक्षराणां स्कैनिङ्गं करोति एतत् यन्त्रं, न्यूनातिन्यूनम् अन्यत् तत्सदृशं च यत् अहं जानामि, अस्य क्षेत्रस्य अधः स्खलितुं निर्मितम् आसीत् । सम्प्रति विश्वे बहवः परमाणुयन्त्रपरिचयनिरीक्षणप्रणाल्याः सन्ति, परन्तु तानि सर्वाणि उन्नतानि न सन्ति, तेषु सर्वेषु पूर्णतया कर्मचारीः नास्ति" इति । सः स्कन्धं संकुचितवान्। "सभ्यदेशेषु अद्यतनविफलतां पश्यन्तु। किं वास्तवतः कोऽपि दृढनिश्चयं व्यक्तिं वा निकटसंबद्धं कोशिका वा एकान्ते कार्यं कुर्वन्तं निवारयितुं शक्नोति? अवश्यं न। केवलं एकं त्रुटिः अथवा आन्तरिकं कार्यं भवति" इति । सः स्मितं कृतवान्। "दुःखितः कर्मचारी वा मृतः श्रान्तः अपि। प्रायः तस्य कृते धनस्य अथवा उत्तोलनस्य आवश्यकता भवति । एतानि अन्तर्राष्ट्रीय-आतङ्कवादस्य उत्तमाः मुद्राः सन्ति" इति ।
  
  मार्शः तस्य युवकस्य कथां शृणोति स्म, यत् सः चिन्तयति स्म यत् सः रामसेस्-वेब्-योः कृते स्वमार्गं व्याख्यायमानः एकः वा द्वौ वा गम्भीरौ सावधानताः कृताः वा इति । तेषां स्वहिताय स्यात्। सः कदापि न ज्ञास्यति स्म, प्रामाणिकतया च, तस्य चिन्ता नासीत्। इदानीं सः अत्रैव नरकस्य द्वारं उद्घाटयितुं प्रवृत्तः आसीत्।
  
  "मूलतः एतत् यत् वयं "मलिनबम्बः" इति वदामः" इति एडम् अवदत् । "पदं सर्वदा अस्ति, परन्तु अद्यापि प्रयोज्यम् अस्ति । मम अल्फा सिन्टिलेटर्, प्रदूषकविज्ञापकः, अन्ये च कतिचन गुडयः सन्ति । परन्तु मूलतः" एडम् स्वस्य जेबतः एकं पेचकशं बहिः निष्कासितवान्, "मम एतत् अस्ति" इति ।
  
  सः शीघ्रमेव दृढं पॅकेजिंग् अपसारितवान्, लघुप्रदर्शनं लघुकीबोर्डं च उजागरयति स्म इति वेल्क्रो-पट्टिकाः विमोचितवान् । चतुर्भिः पेचकैः पटलं स्थाने धारितम् आसीत्, यत् एडम् शीघ्रमेव निष्कासितवान् । यदा धातुपटलः मुक्तः अभवत् तदा तस्य पृष्ठतः तारमाला विवृता, येन नव आविष्कृतस्य यन्त्रस्य हृदयं प्राप्तम् ।
  
  मार्चः स्वस्य निःश्वासं धारयति स्म।
  
  आदमः प्रथमवारं स्मितं कृतवान्। "चिंता मास्तु। अस्य वस्तुनः बहुविधाः फ्यूजाः सन्ति, अद्यापि सशस्त्रः अपि नास्ति। अत्र कोऽपि एतत् आरभेत" इति ।
  
  मार्चमासः किञ्चित् शून्यः इति अनुभूतवान् ।
  
  एडम् तन्त्रं तस्य अन्तः विवरणं च अवलोकितवान्, सर्वं गृहीत्वा। क्षणान्तरे सः पार्श्वे स्थितं लैपटॉपस्य पटलं परीक्षितवान् । "इदं लीकं भवति" इति सः स्वीकृतवान् । "किन्तु न तावत् दुष्टम्।"
  
  मार्चमासः चञ्चलतया चञ्चलः अभवत् । "कियत् दुष्टम्?"
  
  "अहं भवन्तं कदापि सन्तानं न जनयतु इति उपदेशं दास्यामि" इति आदमः भावविहीनः अवदत् । "यदि त्वं अद्यापि शक्नोषि। जीवनस्य अग्रिमाणि वर्षाणि च आनन्दयन्तु" इति ।
  
  मार्शः ज़ोय इत्यस्याः स्कन्धं संकुचमानं प्रेक्षते स्म। किमपि भवतु, सः कदापि स्वार्थी पितुः अभिमानीभ्रातृभ्यः वा अधिकं जीवितुं न अपेक्षितवान् ।
  
  "अधुना अहं तस्य रक्षणं अधिकतया कर्तुं शक्नोमि" इति एडम् स्वेन सह आनितस्य सूटकेसस्य पुटं बहिः निष्कास्य अवदत् । "यथा अहम् एतादृशप्रकृत्या केनचित् यन्त्रेण करिष्यामि।"
  
  मार्चः क्षणं यावत् पश्यति स्म ततः ते प्रायः समाप्ताः इति अवगच्छत् । सः तेषां चालकस्य मृतनेत्रैः सह मिलितवान्। "एते कॅमेरा येषां विषये रामसेस् उक्तवान्। ते सज्जाः सन्ति वा ? अनुसरणं आरभ्यतुं प्रवृत्तः अस्ति, अहं किमपि विलम्बं न इच्छामि।"
  
  प्रतिक्रियारूपेण शुष्कं स्मितं ज्वलितम् । "वयं च तथैव कुर्मः। पञ्च अपि कोशिका अधुना सक्रियः सन्ति, यत्र द्वौ सुप्तकोशिका अपि अस्ति, येषां विषये अमेरिकनजनाः न अवगताः भवेयुः" इति । सः पुरुषः स्वघटिकाम् अवलोकितवान्। "It"s 6:45 a.m. सप्तवादनपर्यन्तं सर्वं सज्जं भविष्यति।"
  
  "अद्भुत"। मार्शः पुनः स्वस्य कामेच्छा वर्धमानं अनुभवति स्म, सः अपि अस्य तथ्यस्य लाभं ग्रहीतुं शक्नोति इति चिन्तितवान् । ज़ोय इत्येतां ज्ञात्वा, यथा सः अद्यैव कृतवान्, तथापि ते शीघ्रमेव समाप्ताः स्यात्। "धनान्तरणस्य च प्रोटोकॉलाः?"
  
  "एडमः एकं कार्यक्रमं सम्पन्नं कर्तुं ध्यानं दास्यति यत् अस्माकं स्थानं विश्वे अनन्तपाशरूपेण प्रसारयिष्यति। ते कदापि व्यवहारस्य अनुसरणं न करिष्यन्ति" इति ।
  
  एडमस्य मुखस्य आश्चर्यं मार्चः न अवलोकितवान्।
  
  सः ज़ोय इत्यत्र अतिशयेन केन्द्रितः आसीत्, सा च तस्मिन्। सः एडम् इत्यनेन बम्बं प्रस्थापयितुं, शापितस्य वस्तुनः निशस्त्रीकरणं कथं करणीयम् इति निर्देशान् श्रुत्वा पञ्चनिमेषान् अपि गृहीतवान्, ततः सुनिश्चितवान् यत् सः पुरुषः यन्त्रस्य समुचितानि छायाचित्राणि कार्ये गृहीतवान् इति। तस्य यन्त्रस्य प्रामाणिकतायाः विषये श्वेतभवनं प्रत्यययितुं, तस्य विरुद्धं सज्जीकृतानां बलानां विक्षेपं सृजति, विभज्य च इति अनुसरणं स्थापयितुं च छायाचित्रेषु महत्त्वपूर्णा भूमिका आसीत् प्रसन्नः सः अन्ततः आदमस्य समीपं गतः।
  
  "पीतवर्णीयः । किम् एषः निरस्त्रीकरणतारः?"
  
  "उम्, आम् महोदय, अस्ति।"
  
  मार्शः चालकं दृष्ट्वा निश्छलतया स्मितं कृतवान्। "तर्हि, वयं सज्जाः स्मः वा?"
  
  "वयं सज्जाः स्मः"।
  
  "ततः गच्छतु।"
  
  मार्शः हस्तं प्रसारयन् ज़ोयः शय्यागृहं प्रति नेतवान्, गच्छन् तस्याः जीन्स-पैन्टी-पट्टिकां च आकृष्य एकं विहसन् दमनं कर्तुं प्रयतते स्म । तस्य सर्वे शक्तिमहत्त्वस्य स्वप्नाः साकाराः भवितुम् उद्यतः इति ज्ञात्वा रागस्य, उत्साहस्य च जलप्लावनं प्रायः अभिभूतवान् । यदि तस्य परिवारः इदानीं तं द्रष्टुं शक्नोति स्म।
  
  
  पञ्चमः अध्यायः
  
  
  यथा यथा ड्रेकः ऋजुः अभवत् तथा तथा घटमानस्य पूर्णभारः तस्य उपरि आहतः । तस्य नाडीषु तात्कालिकता प्रवहति स्म, तस्य तंत्रिकाअन्तं क्षीणं करोति स्म, तस्य सङ्गणकस्य सहचरानाम् एकेन दृष्टिपातेन च तेषां मनसि अपि तथैव भवति इति ज्ञातम्-केन्जी अपि । सः यथार्थतया चिन्तितवान् यत् पूर्व-मोसाड्-एजेण्टः तां पूर्वमेव चालितवान्, परन्तु तदा, सत्यतः, सैनिकानाम् सम्बन्धस्य कारणात्, तस्य तां पृच्छितुं अपि आवश्यकता नासीत् यत् सा किमर्थं तत् न कृतवती इति सा एव निर्दोषाणां कृते युद्धं कृतवती, ते एव नागरिकाः दावपेक्षया आसन् । अर्धहृदययुक्तः कोऽपि एतत् न भवितुं अनुमन्यते, तथा च ड्रेकः शङ्कितवान् यत् केन्सी इत्यस्य अर्धहृदयात् अधिकं किमपि भवितुम् अर्हति, यद्यपि तत् कियत् अपि गभीरं निगूढं भवति
  
  भित्तिघटिका सप्त पञ्चचत्वारिंशत् दर्शयति स्म, समग्रं दलं च प्रचलति स्म । पुलिस-स्थाने एकः आतङ्कजनकः, अराजकः शान्तः आसीत्, पुलिस-प्रभारी आसीत्, परन्तु स्पष्टतया धारायाम् आसीत् । दूरदर्शनपट्टिकासु वार्तापत्राणि ज्वलन्ति स्म, परन्तु तेषु कस्यापि तेषु किमपि सम्बन्धः नासीत् । मूर् गच्छति स्म, गच्छति स्म, गुप्तचर-एजेण्ट्-जनानाम्, निगरानीय-दलानां वा चालक-कार-वाहनानां वा वार्ताम् प्रतीक्षते स्म । हेडन् शेषदलस्य सङ्गतिं कृतवान् ।
  
  "मनो च अहं च रामसेस् इत्यनेन सह व्यवहारं करिष्यामः। अस्माकं कृते द्वौ अपि समूहौ आवश्यकौ, एकः परमाणुविस्फोटस्य सूचनायाः मूल्याङ्कनार्थं यथा यथा भवति तथा, एकः च एतासां कोशिकानां अन्वेषणार्थम् । मौनं कुरुत, परन्तु बन्दिनः न गृह्यताम्। अद्य मम मित्राणि मूर्खतायां दिवसः नास्ति। यत् आवश्यकं तत् प्राप्नुवन्तु, शीघ्रं कठिनतया च प्राप्नुवन्तु। मृषावादेन अस्माकं महती व्ययः भवितुम् अर्हति" इति ।
  
  मूर् तस्याः वचनं गृहीत्वा पश्चात् पश्यति स्म । "अद्य" इति सः अवदत्, "न दया भविष्यति" इति ।
  
  डाहल् क्रूरतया शिरः उन्नमयितवान्, स्वस्य अङ्गुष्ठानि स्फुटयन् यथा सः पुरुषस्य कपालं दारयितुं शक्नोति। ड्रेकः आरामं कर्तुं प्रयत्नं कृतवान् । एलिसिया अपि पञ्जरस्थः पैन्थर इव परिभ्रमति स्म ।
  
  ततः प्रातः ८वादने उन्मादः आरब्धः ।
  
  आह्वानाः आगन्तुं आरब्धाः, समर्पिताः दूरभाषाः पुनः पुनः ध्वनिं कुर्वन्ति स्म, तेषां कोलाहलः लघुकक्षं पूरयति स्म । मूर् प्रभावीरूपेण तान् एकैकशः युद्धं कृतवान्, द्वौ सहायकौ च साहाय्यार्थं धावन्तः आगतवन्तौ । किनिमाका अपि आव्हानं स्वीकृतवान् यद्यपि सः उपविष्टः मेजः विशेषतया प्रसन्नः न इव भासते स्म ।
  
  मूर् प्रकाशस्य वेगेन सह सूचनायाः तुलनां कृतवान् । "वयं दहलीजस्थाने स्मः" इति सः अवदत् । "सर्वदलानि सज्जानि सन्ति। गुप्तसमागमस्य, गपशपस्य च विषये अद्यतनतमानि वार्तालापानि गुप्तचर-एजेण्ट्-जनाः निवेदितवन्तः । प्रसिद्धानां मस्जिदानां परितः आन्दोलनानि तीव्रताम् अवाप्तवन्तः । किं भवति इति न जानीमः चेदपि वयं चिन्तिताः भवेम। नूतनानि मुखाः स्वस्य सामान्यनिवासस्थानेषु दृश्यन्ते स्म, सर्वे दृढनिश्चयाः, शीघ्रं च गच्छन्ति स्म, उद्देश्ययुक्ताः । अस्माकं ज्ञातानां कोष्ठकानां मध्ये द्वौ रडारात् अन्तर्धानं कृतवन्तौ" इति । मूर् शिरः कम्पितवान् । "इदं यथा अस्माभिः एतत् पूर्वमेव न निबद्धम् । परन्तु अस्माकं सूचकाः सन्ति। एकं दलं गोदीं प्रति गच्छेत् - ज्ञातेषु कोष्ठकेषु एकः ततः कार्यं करोति" इति ।
  
  "एषः वयम्" इति डाहल् क्षुब्धः अभवत् । "उत्तिष्ठ, यूयं हरामी।"
  
  "स्वस्य कृते वदतु।" केन्सी तस्य समीपं गतः। "अहो, अहं च भवता सह अस्मि।"
  
  "अहो, भवता एतत् कर्तव्यं वा?"
  
  "प्राप्त्यर्थं कठिनं क्रीडनं त्यजतु।"
  
  ड्रेकः रोचकरीत्या युग्मे विभक्तानाम् दलानाम् अध्ययनं कृतवान् । डाहल्-केन्जी-योः सहचराः आसन् - लॉरेन्, स्मिथः, योर्गी च । सः एलिसिया, मे, बो च इत्येतयोः सह एव स्थातुं समाप्तवान् । किमपि वस्तुनः नुस्खा आसीत्; तत् निश्चितम् आसीत्।
  
  "शुभं मित्र" इति ड्रेकः अवदत् ।
  
  यदा मूर् हस्तं उत्थापितवान् तदा एव डाहल् किमपि वक्तुं व्यावृत्तः । "प्रतीक्षतु!" सः एकं सेकण्डं यावत् ग्राहकं हस्तेन आच्छादितवान्। "अस्माकं हॉट्लाइन् इत्यत्र एव एतत् सम्यक् कृतम् अस्ति।"
  
  सर्वे शिरः परिवर्तिताः। मूर् अन्यं आह्वानं स्वीकृत्य अधुना स्पीकरफोनस्य बटनं अनुभवन् हस्तं प्रसारितवान् ।
  
  "त्वं अन्तः असि" इति मूर् अवदत् ।
  
  अशरीरः दरारः कक्षं पूरितवान्, शब्दाः एतावत् शीघ्रं बहिः आगताः यत् ड्रेकस्य पादौ अनुसरणं दातुम् इच्छन्ति इव। "एषः जूलियन मार्शः अस्ति, अहं जानामि यत् भवान् प्रायः सर्वं जानाति। आम्, अहं जानामि। प्रश्नः अस्ति यत् भवन्तः तत् कथं क्रीडितुं इच्छन्ति?"
  
  हेडन् तदा एव कार्यभारं स्वीकृतवान् यदा मूर् अग्रे गन्तुं हस्तं क्षोभितवान् । "मूर्खत्वं त्यजतु मार्श। कुत्र अस्ति?"
  
  "अच्छा, सः विस्फोटकः प्रश्नः, किं न ? एतत् वक्ष्यामि प्रिये, अत्र अस्ति। एनवाईसी इत्यत्र।"
  
  ड्रेकः श्वसितुम् न साहसं कृतवान् यतः तेषां दुष्टतमाः भयाः निःसंदेहं पुष्टाः अभवन् ।
  
  "तर्हि अन्यः प्रश्नः अस्ति यत् अहं अग्रे किं इच्छामि?" मार्चमासः बहुकालं यावत् विरामं कृतवान् ।
  
  "कार्यं कुरु, गद" इति स्मिथः गुर्गुरितवान् ।
  
  एलिसिया भ्रूभङ्गं कृतवती। "अस्य मूर्खस्य विरोधं न कुर्मः।"
  
  मार्चः हसति स्म। "न, वास्तवम्। अतः, परमाणुबम्बः भारितः अस्ति, सर्वे कोडाः सावधानीपूर्वकं प्रविष्टाः सन्ति। यथा वदन्ति, घड़ी टिक् टिक् करोति। इदानीं भवद्भिः केवलं कर्तव्यं यत् एतत् वास्तविकं इति सुनिश्चितं कुर्वन्तु तथा च भवन्तं बैंकखातसङ्ख्यां प्रदातुं शक्नुवन्ति। अहं सम्यक् वदामि?"
  
  "आम्" इति हेडन् सरलतया अवदत् ।
  
  "किं भवतः प्रमाणस्य आवश्यकता अस्ति ? तदर्थं भवता कार्यं कर्तव्यं भविष्यति।"
  
  ड्रेकः अग्रे अवलम्बितवान् । "अस्य कः अर्थः?"
  
  "अनुसरणं प्रचलति इति मम अभिप्रायः।"
  
  "किं त्वं शीघ्रमेव विषयं प्राप्स्यसि?" हेडन् अपृच्छत्।
  
  "आह, वयं तत्र आगमिष्यामः। प्रथमं भवद्भिः लघु श्रमिकपिपीलिकाभिः स्वकार्यं कर्तव्यम्। यदि अहं भवतः स्याम् तर्हि अहं दूरं गमिष्यामि। पश्यसि वा...पश्यसि वा मया कथं एषः छन्दः कल्पितः? अहं सर्वं तुकबद्धं कर्तुं गच्छामि स्म, भवन्तः जानन्ति, परन्तु अन्ते... अस्तु, अहं अवगच्छामि यत् मम चिन्ता नास्ति।"
  
  ड्रेकः निराशः सन् शिरः कम्पितवान् । "धिक्, मेट्। सम्यक् आङ्ग्लभाषां वदतु।"
  
  "प्रथमः सूचकः पूर्वमेव क्रीडायां अस्ति। पुष्टिकरणप्रपत्रम्। एडिसनहोटेल्, कक्षं २०१ प्राप्तुं भवतः विंशतिनिमेषाः सन्ति ततः चत्वारि अपि सूचकाः भविष्यन्ति, येषु केचन पुष्टिकरणस्य विषये सन्ति, केचन आवश्यकतानां विषये च। इदानीं त्वं मां अवगच्छसि?"
  
  मे प्रथमं प्रत्यागतवती। "उन्माद"।
  
  "अच्छा, अहं द्वयोः मनसः व्यक्तिः अस्मि। एकः आवश्यकतातः, एकः दुष्टात्। कदाचित् उन्मादस्फुलिङ्गाः तेषां खण्डे उड्डीयन्ते" इति ।
  
  "विंशतिनिमेषाः?" ड्रेकः स्वघटिकाम् अवलोकितवान्। "किं वयं एतत् अपि कर्तुं शक्नुमः?"
  
  "भवतः विलम्बस्य प्रत्येकं निमेषं यावत् अहं रामसेस् इत्यस्य एकं कोष्ठकं द्वौ नागरिकौ मारयितुं आज्ञापितवान्।"
  
  पुनः हनुमत्-निपातन-आघातः, भयानकता, वर्धमानः तनावः। एड्रेनालिनस्य उदये ड्रेकः मुष्टिभ्यां संगृहीतवान् ।
  
  "विंशतिनिमेषाः" इति मार्शः पुनः अवदत् । "तः... इदानीं।"
  
  ड्रेकः द्वारात् बहिः धावितवान्।
  
  
  * * * ९.
  
  
  हेडन् सोपानात् अधः धावित्वा भवनस्य तहखाने प्रविष्टवती, किनिमाका पृष्ठभागे । क्रोधः तां गृहीत्वा पिशाचपक्षवत् ताडितवान्। क्रोधेन तस्याः पादौ शीघ्रं गतः, प्रायः तस्याः त्रुटिः अपि अभवत् । तस्याः हवाई-सहभागी कुरुकुरु, स्खलितः, प्रायः अविरामं च उत्तिष्ठति स्म । सा स्वमित्राणां विषये चिन्तयति स्म, घोरं संकटग्रस्ताः, किं अपेक्षितव्यमिति किञ्चित् अपि विचारं विना नगरस्य विभिन्नेषु भागेषु प्रकीर्णाः, प्रश्नं विना स्वयमेव रेखायां स्थापयन्ति स्म तत्रत्यानां सर्वेषां नागरिकानां विषये सा चिन्तितवती, अधुना श्वेतभवनं किं चिन्तयति इति च। प्रोटोकॉल, योजना, कार्ययोग्यसूत्राणि च भवितुं साधु आसीत्, परन्तु यदा वास्तविकं, कार्यशीलं जगत् अत्यन्तं खतराणां लक्ष्यं जातम् - तदा सर्वे दावः निष्क्रियः आसीत् । सोपानमूले सा गलियारे धावित्वा धावितुं आरब्धा । उभयतः द्वाराणि ज्वलन्ति स्म, अधिकांशः अप्रकाशितः । दूरान्ते तस्याः कृते शीघ्रं शलाकापङ्क्तिः पार्श्वे आकृष्यते स्म ।
  
  हेडन् हस्तं प्रसारितवती। "बन्दूक"।
  
  रक्षकः क्षुब्धः अभवत्, परन्तु ततः उपरितः आदेशः तस्य कर्णयोः प्राप्तः एव आज्ञां पालितवान् ।
  
  हेडन् शस्त्रं गृहीत्वा तस्य भारितम् अस्ति, सुरक्षा च निष्क्रान्तम् इति परीक्ष्य लघुकक्षे विस्फोटितवान् ।
  
  "रामसेस्!" - सा क्रन्दितवती। "किं नरकं त्वया कृतम्?"
  
  
  षष्ठोऽध्यायः
  
  
  एलिसिया, मे, ब्यू च पार्श्वे कृत्वा ड्रेकः भवनात् बहिः धावितवान् । चत्वारः पूर्वमेव स्वेदेन सिक्ताः आसन्। प्रत्येकं छिद्रात् निश्चयः निर्गतः । बो स्वस्य जेबतः अत्याधुनिकं जीपीएस-नेविगेटरं मत्स्यं कृत्वा एडिसनस्य स्थानं निश्चितवान् ।
  
  "टाइम्स् स्क्वेर् क्षेत्रम्" इति सः मार्गस्य अध्ययनं कुर्वन् अवदत् । "तृतीयं पारं कृत्वा लेक्सिङ्गटन-एवेन्यू-मार्गं पारं कुर्मः। वाल्डोर्फ् एस्टोरियानगरं प्रति गच्छन्तु।"
  
  ड्रेकः कारानाम् सघनधारायां विस्फोटितवान् । न्यूयॉर्क-नगरस्य टैक्सीचालकस्य जीवनं रक्षितुं प्रयत्नस्य सदृशं किमपि न भवति यदा सः सर्वशक्त्या अग्रे धक्कायन् जानुभ्यां भवतः पादौ भङ्गयितुं निराशः आसीत् ड्रेकः अन्तिमे सेकेण्डे कूर्दितवान्, समीपस्थस्य पीतवर्णीयस्य टैक्सी-वाहनस्य अग्रे स्खलितः, पूर्ण-झुकने अवतरत् च । शृङ्गाणि गर्जन्ति स्म। दलस्य प्रत्येकं सदस्यः बहिः गच्छन् एकं पिस्तौलं आज्ञापयितुं समर्थः आसीत्, अधुना अधिकं भवतु इति कामया तत् परितः क्षोभयति स्म । परन्तु समयः पूर्वमेव अपव्ययः आसीत् । ड्रेकः पार्श्वमार्गे पतन् स्वघटिकाम् अवलोकितवान् ।
  
  सप्तदशनिमेषाः।
  
  ते लेक्सिङ्गटनं लङ्घ्य ततः वाल्डोर्फ्-मार्गेण वेगेन गतवन्तः, पार्क-एवेन्यू-मार्गेण काराः क्रन्दन्ति स्म तदा कष्टेन एव स्थगितवन्तः । ड्रेकः स्टॉपलाइट् इत्यत्र जनसमूहस्य मध्ये युद्धं कृतवान्, अन्ते क्रुद्धेन रक्तमुखेन सह सम्मुखम् आगतः ।
  
  "शृणु मित्र, अहं प्रथमं अत्र तरिष्यामि, यद्यपि एतत् मां मारयति। बॉस बैगेल् शीतं भविष्यति, नरके च तत् भवितुं कोऽपि उपायः नास्ति" इति ।
  
  एलिसिया मे च बहिः त्वरितम् अतिक्रान्तौ ड्रेकः क्रुद्धं पुरुषं परितः पदानि स्थापयति स्म । संकेताः परिवर्तन्ते स्म, मार्गः अपि स्पष्टः आसीत् । इदानीं स्वशस्त्राणि निगूढ्य ते दृढतया अग्रिमस्य मुख्यमार्गस्य - मैडिसन-एवेन्यु-इत्यस्य - दिशि अगच्छन् । पुनः पार्श्वमार्गं जनसमूहः पूरितवान् । बो ४९ तमे स्थाने स्खलितः, कारयोः मध्ये युक्तिं कृत्वा लाभं प्राप्तवान् । दिष्ट्या इदानीं यातायातस्य गतिः मन्दः आसीत्, पृष्ठीयबम्पर्-अग्र-फेण्डर्-योः मध्ये किञ्चित् स्थानं आसीत् । महिलाः ब्यू इत्यस्य अनुसरणं कृतवन्तः ततः ड्रेकः पङ्क्तौ आगतवान् ।
  
  चालकाः तान् अपमानान् उद्घोषयन्ति स्म।
  
  द्वादशनिमेषाः अवशिष्टाः आसन्।
  
  यदि तेषां विलम्बः भवति स्म तर्हि आतङ्कवादीनां कोष्ठकाः कुत्र प्रहारं करिष्यन्ति स्म ? एडिसनस्य समीपे एव एतत् भविष्यति इति ड्रेकः कल्पितवान् । मार्शः इच्छति यत् चालकदलः ज्ञातुम् इच्छति यत् तस्य आदेशाः अक्षरशः निर्वहन्ति इति। अग्रे एकं कारद्वारं उद्घाटितम्-मात्रं यतः चालकः शक्नोति स्म-तथा च ब्यू समये एव छतस्य उपरि कूर्दितवान्। एलिसिया फ्रेमस्य धारं गृहीत्वा पुनः तस्य पुरुषस्य मुखं प्रति क्षिप्तवती।
  
  इदानीं ते वामभागे गच्छन्ति, ५ वी एवेन्यू इत्यस्य समीपं गच्छन्ति, तस्मादपि अधिकजनसमूहस्य समीपं गच्छन्ति । ब्यू एकस्मिन् पॉप-सङ्गीतसमारोहे जेब-चोरी इव दुष्टतमं स्खलितवान्, तदनन्तरं एलिसिया मे च । ड्रेकः सर्वेभ्यः एव उद्घोषितवान् आसीत्, तस्य यॉर्कशायर-नगरस्य धैर्यम् अन्ततः समाप्तम् आसीत् । स्त्रीपुरुषौ तस्य मार्गं अवरुद्धवन्तौ, ये पुरुषाः महिलाः च न चिन्तयन्ति स्म यत् सः स्वप्राणान्, एकस्य बालकस्य प्राणं, स्वस्य अपि रक्षणार्थं त्वरितम् अस्ति वा इति। ड्रेकः एकं पुरुषं प्रसारितं त्यक्त्वा मार्गं धक्कायति स्म । बालकसहिता तं यावत् सः किं धावति इति स्मरणं न करोति तावत् यावत् तं अपराधबोधं जनयति स्म ।
  
  पश्चात् धन्यवादं दास्यसि।
  
  परन्तु अवश्यं सा कदापि न ज्ञास्यति। किमपि भवतु।
  
  बो इदानीं वामभागे शूटिंग् कृतवान्, एवेन्यू आफ् द अमेरिकन्स् इत्यनेन अधः ४७ वी स्ट्रीट् प्रति धावन् । मैग्नोलिया बेकरी दक्षिणतः गता, येन ड्रेकः मानो इत्यस्य विषये चिन्तयति स्म, ततः हवाईदेशीयः रामसेस् इत्यस्मात् पूर्वमेव किं ज्ञातवान् स्यात् इति । निमेषद्वयानन्तरं यदा ते ४७ वी स्ट्रीट् इत्यत्र विस्फोटं कुर्वन्ति स्म तदा टाइम्स् स्क्वेर् सहसा तेषां वामे प्रादुर्भूतः । तेषां दक्षिणदिशि नियमितं स्टारबक्स् इति गृहं आसीत्, यत्र द्वारे चञ्चलता, रेखाः च आसन् । ड्रेकः अतीत्य धावन् मुखानाम् स्कैनिङ्गं कृतवान्, परन्तु कस्यचित् शङ्कितस्य सम्मुखं आगन्तुं न अपेक्षितवान् ।
  
  चत्वारि निमेषाः।
  
  कालः शीघ्रतरः अतीतः, म्रियमाणस्य वृद्धस्य अन्तिमक्षणात् अपि अधिकं बहुमूल्यः आसीत् । वामे पार्श्वमार्गस्य सम्मुखं सुवर्णप्रवेशद्वारेण सह होटेलस्य धूसरवर्णीयः मुखाकृतिः प्रादुर्भूतः, ब्यू प्रथमं मुखद्वारेषु प्रविष्टवान् ड्रेकः एकं सामानशकटं, खतरनाकरूपेण परिवर्तितं पीतं टैक्सी च पार्श्वतः गत्वा माई इत्यस्य अनुसरणं कृतवान् । तेषां स्वागतं विस्तृतेन प्रकोष्ठेन प्रतिमानयुक्तेन रक्तकालीनेन कृतम् ।
  
  ब्यू, एलिसिया च पूर्वमेव व्यक्तिगतलिफ्ट्-आह्वानार्थं बटन्-निपीडयन्तौ आस्ताम्, रक्षकः तान् पश्यन् स्वहस्तौ स्वस्य गुप्तशस्त्रस्य समीपे एव स्थापयति स्म ड्रेकः स्वस्य Team SPEAR ID दर्शयितुं विचारितवान्, परन्तु तत् केवलं अधिकान् प्रश्नान् एव जनयिष्यति, उल्टागणना च अन्तिमत्रिनिमेषपर्यन्तं पूर्वमेव आसीत् । घण्टायाः संकेतः आसीत् यत् एलिसिया इत्यस्याः लिफ्टः आगतः इति, दलं च आरुह्य । ड्रेकः तस्य युवकस्य तेषु सम्मिलितुं निवारितवान्, मुक्तहस्तलेन तं दूरं धक्कायन् । धन्यवादः ईश्वरं यत् कार्यं कृतवान् यतः अग्रिमः इशाराः मुष्टिः संकुचितः स्यात्।
  
  चतुःपुरुषदलः यथा यथा यानं उत्पद्यते तथा तथा तस्य गतिं निवारयन् तस्य शस्त्राणि आकर्षयन् समागतम् । द्वारं उद्घाटितमात्रेण ते २०१ कक्षं अन्विष्य प्रवहन्ति स्म ।तत्क्षणमेव तेषु मुष्टिपादयोः प्रकोपः आविर्भूतः, बो अपि स्तब्धः अभवत्
  
  कश्चन प्रतीक्षमाणः आसीत् ।
  
  ड्रेकः नेत्रकुण्डलस्य उपरि मुष्टिः इव स्फुरति स्म, परन्तु वेदनाप्रकाशं उपेक्षितवान् । कस्यचित् पादः स्वस्य पादं ग्रहीतुं प्रयत्नं कृतवान्, परन्तु सः पार्श्वे गतः। स एव आकृतिः दूरं गत्वा एलिसियां परितः प्लास्टरभित्तिं प्रति स्वशरीरं क्षिप्तवती । मै हस्तौ उत्थाप्य प्रहारं निवारितवान्, ततः बो द्रुतं एकद्वयं मुष्टिप्रहारं मुक्तवान् यत् सर्वान् गतिं निवार्य आक्रमणकर्तारं जानुभ्यां नीतवान्
  
  ड्रेकः उत्प्लुत्य ततः सर्वशक्त्या अधः मुष्टिपातं कृतवान् । समयः समाप्तः आसीत् । सः आकृतिः, स्थूलजाकेटधारी स्थूलः पुरुषः, यॉर्कशायर-नगरस्य आघातेन कम्पितः, परन्तु कथञ्चित् तस्य बलिष्ठतमं भागं विक्षेपयितुं समर्थः अभवत् । ड्रेकः स्वस्य संतुलनं त्यक्त्वा स्वपार्श्वे पतितः ।
  
  "पञ्चिंग् बैग्" इति माई अवदत् । "सः मुष्टिप्रहारपुटः अस्ति। अस्मान् मन्दं कर्तुं स्थितम्" इति ।
  
  बो पूर्वापेक्षया अधिकं कठिनतया वाहनं कृतवान् । "सः मम अस्ति।" किं त्वं गच्छसि" इति ।
  
  ड्रेकः जानुभ्यां न्यस्तस्य आकृतिस्य उपरि कूर्दितवान्, कक्षसङ्ख्याः पश्यन् । गन्तव्यस्थानं प्रति केवलं त्रीणि कक्ष्यानि अवशिष्टानि आसन्, तेषां एकं निमेषं अवशिष्टम् आसीत् । ते अन्तिमेषु सेकेण्ड्षु एव स्थितवन्तः। ड्रेकः कक्षस्य बहिः स्थगित्वा द्वारं पादं पातितवान् । किमपि न अभवत् ।
  
  माई तं पार्श्वे धक्कायति स्म। "चलनम्।"
  
  एकः उच्चः प्रहारः वृक्षः च विभक्तः, द्वितीयः च फ्रेमः च पतितः। ड्रेकः कासितवान् । "तत् भवतः कृते दुर्बलं कृतवान् स्यात्।"
  
  अन्तः ते प्रसारिताः, शस्त्राणि आकृष्य शीघ्रं अन्वेषयन्ति स्म, परन्तु तेषां अन्वेषणं कृतं वस्तु भयंकरं स्पष्टम् आसीत् । शय्यायाः मध्ये शयितम् आसीत् - एकः चञ्चलः ए ४ छायाचित्रः । एलिसिया परितः पश्यन्ती शय्यायाः समीपं गता।
  
  "कक्षः निर्मलः अस्ति" इति माई अवदत् । "अहं शर्तं स्थापयामि यत् लीड्स् नास्ति।"
  
  एलिसिया शय्यायाः धारायाम् अधः पश्यन्ती अगाधं श्वसति स्म । सा शिरः कम्पयित्वा निःश्वसति स्म यदा ड्रेकः तया सह सम्मिलितः अभवत्।
  
  "अहो देव।" किम् एतत्-"
  
  सः दूरभाषेण बाधितः। ड्रेकः शय्यायाः परितः गत्वा नाइटस्टैण्डं गत्वा लीवरात् दूरभाषं गृहीतवान् ।
  
  "आम्!"
  
  "आह, पश्यामि भवता कृतम्। सुलभं न भवितुम् अर्हति स्म" इति ।
  
  "प्रयाण! त्वं उन्मत्तः हरामी। किं भवन्तः अस्मान् बम्बस्य फोटो त्यक्तवन्तः? चोदनीयः छायाचित्रः?"
  
  "आम्। भवतः प्रथमः सूचकः। किमर्थं भवता चिन्तितम् यत् अहं भवतः वास्तविकं वस्तु प्राप्तुं ददामि? एतावत् मूर्खः। एतत् स्वनेतृभ्यः अण्डशिलाभ्यः च प्रेषयन्तु। ते क्रमाङ्कान् अन्यत् सर्वं च बकवासं परीक्षिष्यन्ति। प्लूटोनियमस्य कनस्तराः E. विखण्डनसामग्री। नीरसं वस्तु अस्ति, वास्तवम्। अग्रिमः सूचकः ततोऽपि वाग्मिता भविष्यति" इति ।
  
  तस्मिन् क्षणे बो कक्षं प्रविष्टवान् । ड्रेकः आशासितवान् यत् सः पञ्च् मेन् स्वेन सह कर्षति, परन्तु ब्यू स्वस्य कैरोटिड् धमनीद्वारा काल्पनिकरेखां आकर्षितवान् । "सः आत्महत्यां कृतवान्" इति फ्रांसीसी स्तब्धस्वरः अवदत् । "आत्महत्यायाः गोली।"
  
  विष्ठा।
  
  "पश्यसि?" मार्शः अवदत्। "वयं अतीव गम्भीराः स्मः।"
  
  "कृपया मार्श" इति ड्रेकः प्रयतितवान् । "मात्रं वदतु यत् भवन्तः किं इच्छन्ति। अधुना एव करिष्यामः, धिक्" इति ।
  
  "अहो, अहं निश्चयेन भवन्तः करिष्यन्ति। परन्तु तत् पश्चात् कृते त्यक्ष्यामः, ठीकम्? कथम् एतत् ? द्वितीयसङ्ख्यायाः सूचकस्य कृते धावन्तु। एषः अनुसरणं निरन्तरं सुदृढं भवति । भवतः मरेआ भोजनालयं प्राप्तुं विंशतिनिमेषाः सन्ति । वैसे, एतत् इटालियन-व्यञ्जनम् अस्ति तथा च ते अतीव स्वादिष्टं न्दुयु-कल्जोन् निर्मान्ति, विश्वासं कुरुत। परन्तु तत्र न स्थगयामः मित्राणि यतः भवन्तः शौचालयस्य अधः एतत् सूचकं प्राप्नुयुः। अनुभवतु।"
  
  "दलदल"- ९.
  
  "विंशतिनिमेषाः"।
  
  रेखा मृता गता।
  
  ड्रेकः शापं दत्त्वा परिवर्त्य यथाशक्ति द्रुतं धावितवान् ।
  
  
  सप्तमोऽध्यायः
  
  
  अन्यः विकल्पः नासीत् इति कारणतः टोर्स्टन् डाहल् तस्य दलेन सह कारं त्यक्त्वा गन्तुं निश्चयं कृतवान् । सः दृढतया धारयितुं अधिकं किमपि न इच्छति स्म यदा स्मिथः शक्तिशालिनः एसयूवी-वाहनं अर्धदर्जनं वारं परितः क्षिप्तवान्, टायराः चीत्कारं कुर्वन्ति, वस्तूनि चालयन्ति स्म, परन्तु न्यूयॉर्कं पीत-कैब-बस-भाडा-कारयोः क्रुद्ध-गुर्गुरणं विना अन्यत् किमपि नासीत् "डेडलॉक्" इति शब्दः डाहलस्य मनसि आगतः, परन्तु प्रतिदिनं, अधिकांशं दिवसं, एतत् भवति स्म, अद्यापि शृङ्गाः ध्वनिं कुर्वन्ति स्म, जनाः च अधः आवर्तितजालकात् क्रन्दन्ति स्म ते यथाशक्ति शीघ्रं धावन्ति स्म, निर्देशान् अनुसृत्य । लॉरेन्, योर्गी च स्वस्य गोलीरोधक-वेस्ट्-परिधानं आकर्षितवन्तौ । केन्सी डाहलस्य पार्श्वे दौडं कृतवती, तस्याः अधरं पाउट् कृत्वा।
  
  सा डाहल् इत्यस्मै अवदत् यत्, "अहं भवतः कृते बहु अधिकं उपयोगी भविष्यामि ।
  
  "नहि"।
  
  "अहो आगच्छतु, कथं दुःखं जातम्?"
  
  "कदापि न"।
  
  "अहो तोर्स्ती-"
  
  "केन्जी, त्वं तव शापितं कटाना पुनः न प्राप्नोषि। तथा च मां मा वदतु। एकस्याः उन्मत्तस्य उपनामानि दत्तुं दुष्टम् एव" इति ।
  
  "अहो? यथा भवन्तः एलिसिया च कदापि... भवन्तः जानन्ति?"
  
  स्मिथः अन्यं चौराहं लङ्घयन् गुर्गुरितवान्, हरितप्रकाशे मार्गे सङ्कीर्णं पदयात्रिकान् द्विचक्रिकान् च दृष्ट्वा, सर्वे स्वप्राणान् हस्तेषु धारयन्तः, परन्तु ते निश्चिन्ताः आसन् यत् अद्य ते एव दुःखं न प्राप्नुयुः इति। ते परस्मिन् वीथिं वेगेन गतवन्तः, सैनिकाः मन्दगतिप्रायस्-वाहनद्वयं गत्वा स्वपार्श्वदर्पणं भग्नं कुर्वन्तः स्प्रिन्ट्-तापं कष्टेन एव अनुभवन्ति स्म जीपीएस बीपं कृतवान्।
  
  "गोदीपर्यन्तं चत्वारि निमेषाः" इति योर्गी अनुमानितवान् । "अस्माभिः मन्दं कर्तव्यम्।"
  
  "अहं त्रिषु मन्दं करिष्यामि" इति स्मिथः व्यदधात् । "मम कार्यं मम कृते मा दर्शयतु।"
  
  डाहल् केन्जी इत्यस्मै ग्लोक्, हाङ्गकाङ्ग-पिस्तौलं च दत्तवान्, न्यूयॉर्क-नगरे गुप्तरूपेण सहजतया सम्पादयितुं न शक्यते इति सुलभं कार्यं नासीत् । सः एतत् कुर्वन् विस्मितः अभवत्। तस्य उत्तमविवेकस्य विरुद्धं ते व्यावहारिकरूपेण दुष्टस्य एजेण्टस्य साहाय्यं स्वीकुर्वितुं बाध्यन्ते स्म । असामान्यः दिवसः आसीत्, सर्वे उपायाः, निराशाः अपि, अपेक्षिताः आसन् । तथा च, सत्यतः, सः अद्यापि अनुभवति स्म यत् तेषां ज्ञातिः भवेत्, समानान्तरसैन्यात्मना इव किमपि, येन तस्य विश्वासस्य स्तरः वर्धितः ।
  
  सः मन्यते स्म यत् ते ब्रिजेट् मेकेन्जी इत्यस्याः उद्धारं कर्तुं शक्नुवन्ति, यद्यपि सा कियत् अपि कठिनं युद्धं कृतवती ।
  
  स्मिथः इदानीं यातायातस्य द्वौ लेन् लङ्घितवान्, स्थगितस्य F150 इत्यस्य विरुद्धं स्कन्धं ब्रशं कृतवान्, परन्तु पश्चात् न पश्यन् वाहनचालनं निरन्तरं कृतवान् । समयः समाप्तः भवति स्म, तेषां किमपि सुखदं न भवति स्म, तेषां उपरि लम्बमानः घोरः मेघः च ते सर्वं गन्तुं बाध्यन्ते इति अर्थः आसीत्, सर्वदा।
  
  डाहल् स्वस्य शस्त्रस्य मुद्गरं कूजत् । "गोदामः एकनिमेषात् न्यूनः अस्ति" इति सः अवदत् । "किमर्थं ते एतानि सर्वाणि गर्तानि न समाधायन्ते?"
  
  स्मिथः तस्य सहानुभूतिम् अनुभवति स्म । मार्गाः अनन्ताः, गड्ढाः, विश्वासघातकाः खण्डाः आसन् यत्र विषमगर्तानाम् परितः शनैः शनैः काराः गच्छन्ति स्म, मार्गकार्यं च कदापि उत्पद्यते स्म, दिवसस्य समयस्य वा यातायातस्य घनत्वस्य वा प्रति उदासीनः इव दृश्यते स्म तत् वस्तुतः श्वः श्वः आसीत्, एकः अपि व्यक्तिः अन्यस्य साहाय्यं कर्तुम् इच्छति स्म ।
  
  ते शीघ्रं जीपीएस-इत्यस्य मार्गदर्शनं कृत्वा बाणशिखरं लक्ष्यं कृतवन्तः । प्रातःकाले नवीनता तेषां नग्नत्वक् अधः कम्पयति स्म, सर्वेषां स्मरणं करोति स्म यत् अद्यापि प्रातःकाले एव अस्ति इति । मेघानां भङ्गैः सूर्यप्रकाशः छानति स्म, गोदीं समीपस्थं च नदीं विवर्णसुवर्णं कृतवान् । ये जनाः डाहल् द्रष्टुं शक्नोति स्म ते स्वस्य सामान्यव्यापारं कुर्वन्ति स्म । सः गोदीक्षेत्रं अन्धकारमयं मलिनं च इति कल्पितवान् आसीत्, परन्तु गोदामान् विहाय तत् स्वच्छं, विशेषतया जनसङ्ख्यायुक्तं च नासीत् । तथा च व्यस्तं नासीत्, यतः मुख्यानि नौकायानक्षेत्राणि न्यूजर्सी-नगरस्य खातेः पारं आसन् । परन्तु डाहलः बृहत्, प्रहारितपात्रं, जले निश्चलं उपविष्टं दीर्घं विस्तृतं जहाजं च दृष्टवान्, नीलवर्णेन रङ्गितानि विशालानि पात्रक्रेनानि च दृष्टवान्, ये रेलमार्गेषु घाटस्य पार्श्वे धावित्वा प्रसारकानाम् उपयोगेन स्वपात्राणि संग्रहीतुं शक्नुवन्ति स्म
  
  वामे गोदामाः, तथैव उज्ज्वलतरपात्रैः पूर्णं प्राङ्गणं च आसीत् । डाहल् शतपञ्चाशत्पाददूरे स्थितं भवनं दर्शितवान् ।
  
  "अयं अस्माकं बालकः अस्ति। स्मिथः, केन्जी, अग्रे आगच्छतु। अहं अस्माकं पृष्ठतः लॉरेन्, योर्गी च इच्छामि" इति ।
  
  सः दूरं गतः, इदानीं एकाग्रः, तेषां पृष्ठतः एकस्य आक्रमणस्य विरुद्धं युद्धं कर्तुं केन्द्रितः, ततः परं तेषां परं गन्तुं पूर्वं... ततः परं, यावत् एषः दुःस्वप्नः समाप्तः न अभवत्, सः स्वपरिवारं प्रति प्रत्यागन्तुं शक्नोति स्म। भवनस्य पार्श्वे नवचित्रितद्वाराणि स्थापितानि, प्रथमं खिडकीं दृष्ट्वा डाहल् उपरि पश्यति स्म ।
  
  "रिक्तकार्यालयः। अग्रिमस्य प्रयासं कुर्मः।"
  
  भवनस्य पार्श्वे शस्त्राणि आकृष्य खिडकी-जालकं, द्वारेण द्वारेण च परीक्षमाणः समूहः कतिपयानि निमेषाणि व्यतीतानि । डाहल् निराशेन अवलोकितवान् यत् ते स्थानीयकार्यकर्तृणां ध्यानं आकर्षयितुं आरब्धाः सन्ति। सः तेषां शिकारं भयभीतं कर्तुम् न इच्छति स्म।
  
  "अस्तु"।
  
  ते त्वरितम् अग्रे गतवन्तः, अन्ते पञ्चमं खिडकीं प्राप्य शीघ्रं दृष्टिपातं कृतवन्तः । डाहल् कार्डबोर्डपेटिकाभिः, काष्ठपेटिकाभिः च अव्यवस्थितं विस्तृतं स्थानं दृष्टवान्, परन्तु खिडक्याः पार्श्वे आयताकारं मेजम् अपि दृष्टवान् । चत्वारः जनाः मेजस्य परितः शिरः अधः उपविष्टाः आसन्, यथा ते जल्पन्ति, योजनां कुर्वन्ति, चिन्तयन्ति च। डाहल् भूमौ उत्प्लुत्य भित्तिं प्रति पृष्ठं अवलम्ब्य उपविष्टवान् ।
  
  "वयं कुशलाः स्मः?" स्मिथः पृष्टवान्।
  
  "कदाचित्" इति डाहल् अवदत् । "किमपि न भवितुम् अर्हति स्म... किन्तु-"
  
  "अहं भवतः विश्वासं करोमि" इति केन्जी व्यङ्ग्यस्य संकेतेन अवदत् । "त्वं नेतृत्वं करोषि, अहं अनुवर्तयिष्यामि" इति ततः सा शिरः कम्पितवती । "किं यूयं जनाः एवम् उन्मत्ताः सन्ति ? तत्र त्वरितम् आगत्य प्रथमं शूटिंग् आरभत?"
  
  एकः पुरुषः तान् पार्श्वतः पश्यन् समीपं गतः । डाहल् स्वस्य एच्.के. मुख्यतया निर्णयः कृतः यतः सः वयस्कः गोदामस्य सर्वेषां प्रत्यक्षदृष्टिरेखायां आसीत्। एकं सेकण्डं न्यूनं यावत् दलं उत्तिष्ठति, परितः भ्रमित्वा, स्कन्धं बाह्यद्वारे क्षिप्तवान् । स्मिथः केन्सी च तस्य विचारान् पठन्तौ तस्य समीपे आस्ताम् ।
  
  यदा डाहल् विशालं गोदामं प्रविष्टवान् तदा चत्वारः जनाः मेजतः उत्तिष्ठन्ति स्म । शस्त्राणि पार्श्वेषु स्थितानि, अधुना ते तान् दूरं स्थापयन्ति, समीपं गच्छन्तः अपरिचितान् अविवेकीरूपेण प्रहारं कुर्वन्ति स्म । गोलिकाः सर्वत्र उड्डीयन्ते स्म, खिडकीं भङ्ग्य, परिभ्रमणद्वारेण गच्छन्ति स्म । डाहलः शिरः कृत्वा, लुठन्, उद्भवन्, शूटिंग् कृत्वा कपोतः। मेजस्य उपरि स्थिताः पुरुषाः धावन्तः स्कन्धयोः उपरि, पादयोः मध्ये अपि निपातयन्तः प्रतिशूलं कृत्वा पश्चात् गतवन्तः । कुत्रापि सुरक्षितं नासीत् । यादृच्छिकगोलीकाण्डैः गुहामयः स्थानं पूरितम् । डाहल् यावत् मेजं न प्राप्य कवचरूपेण उपयुज्य तत् परिवर्तयति स्म तावत् द्वयोः कोणयोः अवलम्ब्य । एकः अन्तः भग्नः यदा एकः विशालः कैलिबरस्य गोलिका सम्यक् गच्छति स्म।
  
  "विष्ठा"।
  
  "किं त्वं मां मारयितुम् इच्छसि?" केन्जी गुञ्जितवान्।
  
  बृहत् स्वीडिशः रणनीतिं परिवर्त्य विशालं मेजं उद्धृत्य ततः वायुतले प्रक्षेपितवान् । पतन्तः धाराः एकस्य पुरुषस्य गुल्फौ गृहीतवन्तः, तं उड्डयनं प्रेषयित्वा तस्य बन्दुकं उड्डीय प्रेषितवन्तः। दलः शीघ्रं समीपं गच्छति स्म तदा केन्सी इत्यस्य स्वरेण तस्य मन्दता अभवत् ।
  
  "तेषां लघु-हरामदानां सह सावधानाः भवन्तु। अहं सम्पूर्णे मध्यपूर्वे कार्यं कृत्वा सहस्राणि वेस्ट् धारयन्तः दृष्टवान्।"
  
  डाहल् संकोचम् अकरोत् । "न मन्ये त्वं केवलं-"
  
  विस्फोटेन गोदामस्य भित्तिः कम्पिता । स्वीडिशः तस्य पादात् उड्डीय वायुतले उड्डीय पूर्वमेव भग्नजालकेन सह आघातं कृतवान् । श्वेतकोलाहलः तस्य शिरः पूरितवान्, कर्णयोः प्रचण्डः गुञ्जः, सेकण्डं यावत् सः किमपि न दृष्टवान् । यावत् तस्य दृष्टिः स्वच्छा भवितुम् आरब्धा तावत् सः अवगच्छत् यत् केन्सी तस्य पुरतः गण्डौ आलिङ्गयति स्म ।
  
  "जागरतु मनुष्य। न तु समग्रशरीरं, केवलं ग्रेनेड् एव आसीत्" इति ।
  
  "अहो। साधु, एतेन मम मनः सुस्थं भवति" इति ।
  
  सा अवदत्- "एषः अस्माकं अवसरः अस्ति । "आघातेन तस्य सहमूर्खाः अपि तेषां पादात् पातिताः" इति ।
  
  डाहल् पादयोः कृते संघर्षं कृतवान् । स्मिथः पादयोः आसीत्, परन्तु लॉरेन् योर्गी च जानुभ्यां उपविष्टौ आस्ताम्, अङ्गुलीः मन्दिरं प्रति निपीडितौ आस्ताम् । आतङ्कवादिनः होशं प्राप्तुं आरब्धाः इति डाहल् दृष्टवान् । तात्कालिकता तं कोमलमांसखण्डं विदारयन् पिन इव चुभितवान्। पिस्तौलम् उत्थाप्य पुनः अग्निप्रहारेन आगतः, परन्तु उदयमानानाम् आतङ्कवादीनां मध्ये एकं क्षतम् अकरोत्, सः पुरुषः द्विगुणं कृत्वा पतनं च पश्यति स्म ।
  
  स्मिथः त्वरितम् अतीत्य गतः। "तं गृहीतवान्।"
  
  डाहल् अग्रतां प्राप्तवान् । केन्सी पार्श्वे स्थितानि शॉट्-आणि निपीडितवान् । शेषौ आतङ्कवादिनौ कोणं परिवर्त्य, डाहल् अवगच्छत् यत् ते निर्गमनस्थानं प्रति गच्छन्ति इति । सः क्षणं यावत् मन्दं कृतवान्, ततः तस्मिन् एव कोणे परिवर्त्य सावधानीपूर्वकं गोलीं कृतवान्, परन्तु तस्य गोलिका केवलं शून्यवायुः, कंक्रीटं च आहतवन्तः । द्वारं विस्तृतं उद्घाटितम् आसीत् ।
  
  ग्रेनेड् पुनः अन्तः उच्छिष्टः ।
  
  इदानीं विस्फोटः दत्तः आसीत्, SPIR-दलः आच्छादनं कृत्वा शरापेनेल्-इत्यस्य तान् गन्तुं प्रतीक्षते स्म । प्रबलप्रहारेन भित्तिः कम्पितवती, स्फुटितवती च । ततः ते द्वारं निपीड्य आश्रये, उज्ज्वलदिने च निपीडयन्तः पादयोः आसन् ।
  
  "प्रातः एकवादनम् अस्ति" इति स्मिथः अवदत् ।
  
  डाहल् सूचितदिशि पश्यन् द्वौ धावन्तौ आकृतौ दृष्टवान्, तेषां पृष्ठतः हडसनः, यः उच्चखातं प्रति गच्छति स्म । "बकवासः, तेषां वेगनौकाः स्युः।"
  
  केन्सी सावधानतया लक्ष्यं कृत्वा एकं जानुपर्यन्तं पतितः। "तदा वयं गृह्णीमः-"
  
  "न" इति डाहल् स्वस्य शस्त्रस्य पिपासाम् अधः अवतारितवती । "किं त्वं तत्र नागरिकान् न पश्यसि?"
  
  "जुबी" इति सा हिब्रूभाषायां शापं दत्तवती, एषा भाषा डाहल् न अवगच्छति स्म । स्मिथ, केन्जी, स्वीड् च मिलित्वा अनुसरणं आरब्धवन्तः । आतङ्कवादिनः शीघ्रं कार्यं कृतवन्तः, ते घाटस्य समीपे एव आसन्। केन्जी स्वस्य एच्.के.
  
  "अस्माभिः दिवसं रक्षित्वा भवन्तः मां धन्यवादं दातुं शक्नुवन्ति" इति सा अवदत् ।
  
  डाहल् दृष्टवान् यत् तस्य पुरतः अवसरस्य मार्गः उद्घाटितः अस्ति । उभौ आतङ्कवादिनौ जलीयपृष्ठभूमिं प्रति लम्बौ स्थितौ, उत्तमलक्ष्यौ, केन्जी इत्यस्य अवसरवादी अग्निः च तेषां कृते मार्गं स्वच्छं कृतवान् । सः मन्दं कृत्वा सावधानतया लक्ष्यं कृत्वा बट् स्कन्धे स्थापयति स्म। स्मिथः अपि तस्य अनुसरणं कृतवान् ।
  
  आतङ्कवादिनः टेलिपैथी इत्यस्य अभ्यासं कुर्वन्तः इव व्यावृत्ताः, पूर्वमेव गोलीकाण्डं कुर्वन्तः। शूलधारकाणां मध्ये अग्रतायाः सीटीं वादयति स्म तदा डाहल् एकाग्रः एव आसीत् । तस्य द्वितीया गोलिका लक्ष्यं वक्षसि, तृतीया - ललाटे, सम्यक् केन्द्रे आहतवती। सः पुरुषः पूर्वमेव मृतः पतितः।
  
  "एकं जीवितं त्यजतु" इति लॉरेन् इत्यस्य स्वरः तस्य कर्णपुटद्वारा आगतः ।
  
  स्मिथः गोलीं कृतवान् । अन्तिमः आतङ्कवादी पूर्वमेव पार्श्वे कूर्दितवान् आसीत्, गोली तस्य जैकेटं चरति स्म, स्मिथः तु स्वयमेव समायोजयति स्म । द्रुतगत्या आतङ्कवादी अन्यं ग्रेनेड् क्षिप्तवान् - अस्मिन् समये घाटस्य एव पार्श्वे ।
  
  "नहि!" डाहल् विस्फोटं कृतवान्, तस्य हृदयं कण्ठं यावत् प्लवमानम् ।
  
  लघुबम्बः उच्चैः शब्देन विस्फोटितवान्, विस्फोटतरङ्गः गोदीषु प्रतिध्वनितवान् । डाहल् क्षणं यावत् पात्रस्य पृष्ठतः निगूढः अभवत्, ततः पुनः बहिः उत्प्लुत्य - परन्तु इदानीं न केवलं अवशिष्टः आतङ्कवादी एव तस्य चिन्ता कर्तव्या इति दृष्ट्वा तस्य गतिः डुलति स्म
  
  एकः पात्रक्रेनः विस्फोटेन आधारे क्षतिग्रस्तः अभवत्, नदीयाः उपरि भयङ्कररूपेण तिर्यक् च अभवत् । पेषण-विदारण-धातु-शब्दाः आसन्न-पतनस्य सूचकाः आसन् । जनाः उपरि प्रेक्षमाणाः उच्छ्रितचतुष्कोणात् पलायितुं आरब्धवन्तः ।
  
  आतङ्कवादी अन्यं ग्रेनेड् बहिः कृतवान् ।
  
  "न अस्मिन् समये मूर्ख।" स्मिथः पूर्वमेव एकस्मिन् जानुने आसीत्, दृष्ट्या सह क्षुब्धः आसीत् । सः ग्रेनेड्-उपरि पिनम् आकर्षितुं न शक्नोति स्म तस्मात् पूर्वं अन्तिमस्य आतङ्कवादीनां पतनं पश्यन् शूलं आकर्षितवान् ।
  
  परन्तु क्रेनः निवारयितुं न शक्तवान् । फ्रेमस्य सम्पूर्णदीर्घतायाः मध्ये तिर्यक् कृत्वा पतन् लोहस्य गुरुः मचः घाटस्य उपरि पतितः, फ्रेमं नष्टवान्, यस्मिन् लघुकुटीरे पतितः तत् लघुकुटीरं च रजःरूपेण परिणमयितवान् पात्राणि क्षतिग्रस्ताः भूत्वा कतिपयपादं पृष्ठतः धक्कायन्ते स्म । दण्डाः, धातुक्रसदण्डाः च अधः उड्डीयन्ते स्म, भूमौ घातकमेलनानि इव उच्छिष्टाः आसन् । स्मिथ-डाहल्-योः मध्ये वीथि-प्रकाश-प्रमाणस्य एकः उज्ज्वल-नील-स्तम्भः रेखितः आसीत्-किञ्चित् यत् यदि तत् आहतं स्यात् तर्हि तान् आर्धेन विदारयितुं शक्नोति स्म-यतः लॉरेन्-योर्गी-योः पृष्ठं गोदामं प्रति स्थितवन्तौ ततः कतिपयेषु पादपर्यन्तं स्थगितवान्
  
  "न चालनं विद्यते" । केन्सी आतङ्कवादीं लक्ष्यं कृतवान्, द्विवारं परीक्षणं कृतवान्। "सः अतीव मृतः अस्ति।"
  
  डाहल् स्वविचारं सङ्गृह्य गोदीषु परितः अवलोकितवान् । द्रुतपरीक्षायां ज्ञातं यत्, दिष्ट्या पात्रक्रेनेन कोऽपि क्षतिग्रस्तः नासीत् । सः स्वस्य कण्ठस्य माइक्रोफोनस्य समीपे अङ्गुलीं स्थापयति स्म।
  
  "कॅमेरा निष्क्रियः अस्ति" इति सः अवदत् । "किन्तु ते सर्वे मृताः सन्ति।"
  
  लॉरेन् पुनः आगतः। "ठीकम्, अहं तत् पारयिष्यामि।"
  
  केन्जी इत्यस्य हस्तः डाहल् इत्यस्य स्कन्धे आश्रितः आसीत् । "भवता मां शॉट् ग्रहीतुं अनुमन्यताम् आसीत् । अहं तस्य हरामीयाः जानुनि मर्दयिष्यामि; तदा वयं तं एकेन प्रकारेण वा वक्तुं कुर्मः स्मः" इति ।
  
  "अति जोखिमपूर्णम्।" डाहल् अवगच्छत् यत् सा किमर्थं एतत् न अवगच्छति। "अस्माकं कृते अल्पे काले वयं तं वार्तालापं कर्तुं शक्नुमः इति संदिग्धम्।"
  
  केन्सी क्रोधेन कूजति स्म। "भवन्तः यूरोप-अमेरिका-देशयोः पक्षतः वदन्ति। अहं इजरायली अस्मि" इति ।
  
  लॉरेन् पुनः comms उपरि आगतः। "अस्माभिः गन्तव्यम् अस्ति।" तत्र एकः कॅमेरा दृष्टः । न साधु" इति ।
  
  डाहल्, स्मिथः, केन्जी च समीपस्थं कारं चोरितवन्तः, यदि केवलं तेषां कृते पादचालनात् पञ्चनिमेषाः अधिकं समयः भवति तर्हि समयस्य बचतम् महत्त्वपूर्णात् अधिकं भवितुम् अर्हति इति चिन्तयन्
  
  
  अष्टमः अध्यायः
  
  
  ड्रेकः ४७ वी स्ट्रीट् इत्यस्य कंक्रीटं क्षिप्तवान्, श्रान्तः, घण्टायाः अष्टादशनिमेषाः एव अवशिष्टाः आसन् । ते तत्क्षणमेव समस्यायां धावितवन्तः।
  
  "सप्तमः, अष्टमः वा ब्रॉडवे?" माई क्रन्दितवती।
  
  बो तस्याः उपरि जीपीएस-इत्येतत् तरङ्गितवान् । "मरेया सेण्ट्रल् पार्कस्य समीपे अस्ति।"
  
  "आम्, परन्तु का वीथिः अस्मान् तस्य अतीते एव नयति?"
  
  ते पार्श्वमार्गे भ्रमन्ति स्म यदा सेकण्ड् यावत् टिक्-टिकं भवति स्म, एतत् ज्ञात्वा यत् मार्चमासः न केवलं परमाणुबम्बं सज्जीकरोति, अपितु अग्रिमसमागमाय विलम्बं कृत्वा प्रत्येकं निमेषं यावत् नागरिकद्वयस्य प्राणान् गृह्णन्ति इति ज्ञात्वा
  
  "ब्रोडवे सर्वदा व्यस्तः भवति" इति ड्रेकः अवदत् । "अष्टमं कुर्मः" इति ।
  
  एलिसिया तं प्रेक्षमाणा आसीत्। "कथं नरकं त्वं ज्ञास्यसि?"
  
  "मया ब्रॉडवे-मार्गस्य विषये श्रुतम् । अष्टमस्य कदापि न श्रुतम्" इति ।
  
  "अहो, न्याय्यं पर्याप्तम्। कुत्र-"
  
  "नहि! एषः ब्रॉडवे अस्ति!" ब्यू सहसा स्वस्य प्रायः सङ्गीतस्य उच्चारणेन क्रन्दितवान् । "भोजनागारः अत्यन्तं शीर्षस्थाने अस्ति... प्रायः।"
  
  "प्रायशः?"
  
  "मया सह!"
  
  बो शतमीटर् धावकः इव उड्डीय, निरुद्धं कारं तत्र नास्ति इव कूर्दन्। ड्रेक, एलिसिया, मे च तस्य पार्ष्णिभ्यां अनुसृत्य पूर्वदिशि ब्रॉडवे प्रति गत्वा यत्र टाइम्स् स्क्वेर् स्फुरति स्म, स्फुरति स्म, तस्य स्फुरद्प्रदर्शनानि अवहेलयति स्म च
  
  पुनः जनसमूहस्य विकीर्णता कष्टं जातम्, पुनः ब्यू तान् मार्गपार्श्वे नेतवान् । अत्र अपि पर्यटकाः आसन्, पृष्ठतः अवलम्ब्य, उच्छ्रितभवनानि, विज्ञापनफलकानि च प्रेक्षमाणाः, अथवा स्वप्राणान् जोखिमं कृत्वा व्यस्तमार्गं पारं त्वरितम् इति निर्णयं कर्तुं प्रयतन्ते स्म विभिन्नानां ब्रॉडवे-प्रदर्शनानां सस्तीनां टिकटं प्रदातुं भौंकर्तृभिः जनसमूहस्य पोषणं कृतम् । सर्वेषां वर्णभाषाः वायुम् आपूरयन्ति स्म, प्रायः आक्रान्तं जटिलं मिश्रणम् । निराश्रयाः जनाः अल्पाः आसन्, परन्तु तेषां कृते ये वदन्ति स्म ते दानस्य कृते अतीव उच्चैः, ऊर्जया च अभियानं कृतवन्तः ।
  
  अग्रे न्यूयॉर्क-नगरस्य जनानां आगन्तुकानां च पूरितः, क्रॉस्-वॉक्-बिन्दुभिः बिन्दुयुक्तः, लम्बमानैः, प्रकाशितैः चिह्नैः, ए-फ्रेम्-प्रदर्शनैः च रङ्गिणीभिः दुकानैः, भोजनालयैः च रेखितः ब्रॉडवे-मार्गः आसीत् ड्रेकः तस्य पक्षः च SPEAR-दलस्य दौडं कुर्वन्तः राहगीराः धुन्धलाः आसन् ।
  
  पञ्चदशनिमेषाः ।
  
  बो तं प्रतिप्रेक्षते स्म। "जीपीएस-पत्रेण उक्तं यत् एतत् द्वाविंशतिनिमेषपर्यन्तं पादयात्रा अस्ति, परन्तु पार्श्वमार्गाः एतावन्तः जनसङ्ख्यायुक्ताः सन्ति यत् सर्वे समानगत्या गच्छन्ति।"
  
  "तर्हि धावतु" इति एलिसिया तं आग्रहं कृतवती । "भवतः विशालं पुच्छं क्षोभयतु। कदाचित् तेन भवतः शीघ्रं गतिः भविष्यति" इति ।
  
  ब्यू किमपि वक्तुं न शक्नोति स्म तस्मात् पूर्वं ड्रेकः स्वस्य पूर्वमेव पतितं हृदयं अधिकं मज्जति इति अनुभवति स्म । अग्रे मार्गः उभयदिशि सर्वथा अवरुद्धः आसीत्, प्रायः पीत-टैक्सी-यानैः । फेण्डर्-भङ्गः अभवत्, ये तत् परिहरितुं न प्रयतन्ते स्म, ते शनैः शनैः स्वकारं चालयन्ति स्म, येन उत्तमं दर्शनं भवति स्म । उभयतः पार्श्वमार्गः जनानां पूरितः आसीत् ।
  
  "रक्तयुक्तं नरकं" ।
  
  परन्तु बो मन्दमपि न कृतवान्। लघुः कूर्दनः तं समीपस्थस्य टैक्सी-वाहनस्य कूपे नीतवान्, ततः सः तस्य छतौ धावित्वा, फणाम् उपरि कूर्दितवान्, पङ्क्तौ परं च धावितवान् मे शीघ्रमेव तदनन्तरं, तदनन्तरं एलिसिया, ड्रेकं त्यक्त्वा वाहनस्वामिभिः आक्रोशितुं, आक्रमणं च कर्तुं च ।
  
  ड्रेकः सामान्यतः परं एकाग्रतां स्थापयितुं बाध्यः अभवत् । एते सर्वे यन्त्राणि समानानि न आसन्, तेषां धातुः परिवर्तते स्म, केचन शनैः शनैः अपि अग्रे भ्रमन्ति स्म । दौडः कठिनः आसीत्, परन्तु ते अग्रे गन्तुं दीर्घपङ्क्तिं प्रयुज्य कारतः कारं प्रति कूर्दन्ति स्म । उभयतः जनसमूहः प्रेक्षमाणः आसीत् । अत्र कोऽपि तान् न बाधितवान् इति साधु, ते च ब्रॉडवे-५४, ततः ५७ वीथियोः समीपं गच्छन्तं चौराहं द्रष्टुं शक्नुवन्ति स्म । यदा कारानाम् क्रशः न्यूनः अभवत् तदा बो अन्तिमयानात् बहिः आवर्त्य मार्गे एव पुनः धावनं आरब्धवान्, माई तस्य पार्श्वे । एलिसिया ड्रेकं प्रति पश्चात् अवलोकितवती।
  
  "मात्रं पश्यन् यत् त्वं पृष्ठभागे स्थितेन मुक्तेन द्वारेण पतितः वा।"
  
  "आम्, एषः जोखिमपूर्णः विकल्पः अस्ति । अहं केवलं कृतज्ञः अस्मि यत् तदा परिवर्तनीयाः न आसन्" इति ।
  
  अन्यस्य चौराहस्य ५७ वी वीथितः परं सीमेण्ट्-मिश्रकाः, वितरण-वैन्, रक्त-श्वेत-अवरोधाः च पङ्क्तिबद्धाः आसन् । यदि दलं मन्यते स्म यत् ते सफलाः अभवन्, अथवा एतत् धावनं पूर्ववत् ऋजुं भविष्यति इति, तर्हि तेषां भ्रमाः सहसा भग्नाः अभवन् ।
  
  एकस्य प्रसववाहनस्य पृष्ठतः द्वौ पुरुषौ निर्गतौ, धावकान् प्रति प्रत्यक्षतया बन्दुकाः निदर्शितौ। ड्रेकः एकं ताडनं अपि न त्यक्तवान् । नित्यं युद्धं, वर्षाणां युद्धानि तस्य इन्द्रियाणि अधिकतमं तीक्ष्णं कृत्वा तत्रैव स्थापयन्ति स्म - चतुर्विंशतिघण्टाः प्रतिदिनं। तत्क्षणमेव धमकीकृतानि रूपाणि प्रादुर्भूताः, सः च अविचलितः सन् तान् प्रति शिरः कृत्वा त्वरितवान्, समीपस्थस्य सीमेण्टवाहनस्य पुरतः एव । एकः पिस्तौलः गर्जनेन पार्श्वे उड्डीय अन्यः एकस्य पुरुषस्य शरीरस्य अधः अटत् । तस्य कपालस्य पार्श्वे प्रहारः आहतः तदा ड्रेकः प्रति स्तब्धः अभवत् । तेषां पृष्ठतः सः एकस्य सीमेण्टवाहनस्य चक्राणां पेषणं श्रुतवान् यदा सः तीक्ष्णतया ब्रेकं करोति स्म, तस्य चालकस्य शपथं च...
  
  सः एकं विशालं धूसरं शरीरं स्वं प्रति मुखं दृष्टवान्...
  
  अहं च एलिसियायाः भयभीतं क्रन्दनं श्रुतवान्।
  
  "मट्ट!"
  
  
  नवमध्यायः
  
  
  ड्रेकः केवलं पश्यितुं शक्नोति स्म यत् नियन्त्रणात् बहिः ट्रकः तस्य प्रति मुखं गच्छति स्म । आक्रमणकारिणः स्वस्य अभयस्य चिन्ता न कृत्वा तं प्रहारस्य अश्मवृष्टिं कृत्वा द्वितीयं अपि न निवृत्ताः । सः कण्ठे, वक्षःस्थले, सौरजालस्थे च मुष्टिप्रहारं कृतवान् । सः शरीरस्य डुलन्तं पश्यन् पादप्रहारं च साक्षात् शिरः उपरि उड्डीयमानम् आसीत् ।
  
  प्रथमः आतङ्कवादी पृष्ठतः पतित्वा ठोकरं खादित्वा एकेन चक्रेण आहतः, तस्य आघातेन तस्य पृष्ठं भग्नं कृत्वा तस्य धमकी समाप्तवती । द्वितीयः निमिषं कृतवान्, ड्रेकस्य साहसेन स्तब्धः इव, ततः ट्रकस्य समीपं गच्छन्तं पृष्ठं प्रति शिरः कृतवान् ।
  
  आर्द्रः थप्पड़ः शब्दः पर्याप्तः आसीत् । ड्रेकः अवगच्छत् यत् सः स्वस्य गभीरतायाः बहिः अस्ति, ततः प्रथमस्य आतङ्कवादिनः कपालं स्खलितचक्राणां अधः मर्दितं दृष्टवान् यदा ट्रकस्य शरीरं तस्य उपरि परितः भ्रमति स्म फ्रेमः समतलः आसीत्, सः केवलं आशां कर्तुं शक्नोति स्म। एकं सेकण्डं यावत् अन्धकारः सर्वं शब्दमपि निगलितवान् । तस्य उपरि ट्रकस्य अधःभागः मन्दं कृत्वा मन्दं कृत्वा ततः आकस्मिकं स्थगितम् अभवत् ।
  
  एलिसिया इत्यस्याः हस्तः तस्य अधः प्रसारितः। "भवन्तः कुशलाः सन्ति वा?"
  
  ड्रेकः तस्याः समीपं लुठितवान् । "तेभ्यः वयस्केभ्यः श्रेष्ठम्।"
  
  ब्यू प्रतीक्षते स्म, प्रायः पादं भ्रमति स्म यदा सः स्वघटिकाम् अवलोकयति स्म। "चतुर्निमेषाः अवशिष्टाः!"
  
  श्रान्तः, क्षतविक्षतः, खरचितः, प्रहारितः च ड्रेकः स्वशरीरं कार्यं कर्तुं बाध्यं कृतवान् । अस्मिन् समये एलिसिया तस्य समीपे एव स्थितवती, यथा सः निकट-च्युतस्य अनन्तरं किञ्चित् समयं अवकाशं ग्रहीतुं शक्नोति इति अनुभवति स्म । ते पर्यटकानां जनसमूहं ताडयन्ति स्म, अन्येषां बहूनां भोजनालयानाम् मध्ये सेण्ट्रल् पार्क साउथ्, मारेआ च अन्विषन्ति स्म ।
  
  मे इत्यनेन चिह्नं दर्शितं यत् न्यूयॉर्क-नगरस्य कृते तुल्यकालिकरूपेण विवेकपूर्णम् आसीत् ।
  
  बो अग्रे धावितवान्। ड्रेकः अन्ये च तं द्वारे गृहीतवन्तः। परिचारिका तान् विच्छिन्नरूपं, गुरुजाकेटं च प्रेक्षमाणा पश्चात्तापं कृतवती । तस्याः नेत्रेभ्यः स्पष्टं यत् सा पूर्वं विनाशं दुःखं च दृष्टवती ।
  
  "चिन्ता मा कुरु" इति ड्रेकः अवदत् । "वयं आङ्ग्लाः स्मः।"
  
  मै तस्य दिशि एकं दृष्टिपातं प्रेषितवती। "जापानी"।
  
  बो च उद्धृतभ्रूः कृत्वा पुरुषकक्षस्य अन्वेषणं विरमति स्म। "निश्चयेन आङ्ग्लभाषा न।"
  
  ड्रेकः मार्गे एकं कुर्सीम्, एकं मेजं च मारयन् यथाशक्ति ललिततया धावितवान् । पुरुषाणां शौचालयः लघुः आसीत्, यत्र केवलं द्वौ मूत्रालयौ, शौचालयः च आसीत् । सः कटोरा अधः अवलोकितवान्।
  
  "अत्र किमपि नास्ति" इति सः अवदत् ।
  
  ब्यूरेगार्डस्य मुखेन तनावः दृश्यते स्म । सः स्वस्य घडिकायाः बटन्-पट्टिकाः ट्याप् कृतवान् । "कालः समाप्तः" इति ।
  
  समीपे स्थिता परिचारिका यदा दूरभाषः ध्वनितवान् तदा कूर्दितवती। ड्रेकः तस्याः कृते हस्तं प्रसारितवान् । "मा त्वरितम्" इति । कृपया समयं गृहाण" इति ।
  
  सः चिन्तितवान् यत् सा पलायितुं शक्नोति, परन्तु तस्याः आन्तरिकनिश्चयः तां नलिकां प्रति निर्देशितवान् । तस्मिन् क्षणे एलिसिया महिलाशौचालयात् बहिः आगता, तस्याः मुखस्य चिन्ताजनकं भावः आसीत् । "सः तत्र नास्ति।" अस्माकं तत् नास्ति!"
  
  ड्रेकः आहतः इव क्षुब्धः अभवत् । सः परितः अवलोकितवान्। अस्मिन् लघुभोजनागारस्य अन्यत् शौचालयं भवितुम् अर्हति वा ? कदाचित् कर्मचारिणां कृते कक्षः? तेषां पुनः परीक्षणं कर्तव्यं स्यात्, परन्तु परिचारिका पूर्वमेव दूरभाषे आसीत् । तस्याः नेत्राणि ड्रेकं प्रति स्फुरन्ति स्म, सा च आह्वानकर्तारं प्रतीक्षां कर्तुं पृष्टवती।
  
  "एषः मार्शः नामकः पुरुषः अस्ति । तुभ्यं।"
  
  ड्रेकः भ्रूभङ्गं कृतवान् । "किं सः मां नाम्ना आहूतवान्?"
  
  "सः आङ्ग्लः अवदत्।" परिचारिका स्कन्धं संकुचितवान्। "एतत् एव सः अवदत्।"
  
  बो तस्य पार्श्वे विलम्बं कृतवान् । "यतो हि त्वं सहजतया भ्रान्ता सखे, त्वमेव।"
  
  "भवतः स्वास्थ्याय"।
  
  ड्रेकः स्वस्य दूरभाषं प्रसारितवान्, एकः हस्तः तस्य गण्डं मर्दयति स्म यदा तस्य उपरि श्रान्ततायाः, तनावस्य च तरङ्गः प्रक्षालितः आसीत् । इदानीं ते कथं असफलाः भवेयुः ? ते सर्वाणि विघ्नानि अतिक्रान्तवन्तः, तथापि मार्शः अद्यापि तेषां सह केनचित् प्रकारेण क्रीडति स्यात् ।
  
  "आम्?"
  
  "अत्र मार्चं कुर्वन्तु। इदानीं कथयतु भवान् किं लब्धवान्?"
  
  ड्रेकः मुखं उद्घाटितवान्, ततः शीघ्रं तत् निमीलितवान् । किं सम्यक् उत्तरम् आसीत् ? कदाचित् मार्शः "किमपि" इति शब्दं अपेक्षते स्म । भवेत्...
  
  सः उत्तरात् उत्तरं प्रति संकोचम् अकरोत् ।
  
  "भवता किं प्राप्तम् इति कथयतु, अन्यथा अहं अग्रिमनिमेषे एव न्यूयोर्कनगरस्य द्वौ वधस्य आदेशं दास्यामि।"
  
  ड्रेकः मुखं उद्घाटितवान्। धिक् ! "वयं प्राप्नुमः-"।
  
  ततः माई आर्द्र-टाइल-उपरि स्खलित्वा पार्श्वे पतित्वा स्त्रियाः शौचालयात् बहिः धावितवती । तस्याः हस्ते एकः लघुः श्वेतवर्णीयः आवरणः आकृष्टः आसीत् । ब्यू एकस्मिन् सेकण्डे तस्याः पार्श्वे आसीत्, लिफाफं उद्धृत्य ड्रेक इत्यस्मै दत्तवान् । माई भूमौ शयिता, निःश्वसति स्म।
  
  एलिसिया तां मुखं उद्घाट्य प्रेक्षते स्म। "कुत्र एतत् स्प्राइट् लब्धम्?"
  
  "भवता तत् कृतम् यत् ते 'बालकरूपम्' इति वदन्ति, ताज्। एतेन च कस्यचित् आश्चर्यं न कर्तव्यं यतः तथापि भवतः चतुर्थांशः पुरुषः" इति ।
  
  एलिसिया मौने क्रोधेन उष्णतां गता।
  
  लिफाफं उद्घाटयन् ड्रेकः कासितवान् । "वयं... प्राप्तवन्तः... एतत्... शापितम् फ्लैशड्राइव, मार्श। धिक्, बन्धु, किम् एतत्?"
  
  "महानं कार्यं। महान् कार्यम्। अहं किञ्चित् निराशः अस्मि, परन्तु हे, अग्रिमे समये भवतु। अधुना केवलं USB इत्यस्य समीपतः अवलोकनं कुर्वन्तु । एषा भवतः अन्तिमपरीक्षा, पूर्ववत् भवन्तः भवतः वा एनवाईपीडी-संस्थायाः अपेक्षया अधिकबुद्धियुक्तस्य कस्मैचित् समर्पयितुम् इच्छन्ति वा।"
  
  "किम् एतत् अन्तः... केकस्य?" ड्रेकः अवगच्छत् यत् परिचारिका अद्यापि समीपे एव स्थिता अस्ति ।
  
  मार्शः उच्चैः हसति स्म। "अहो साधु, अहो अतीव उत्तमम्। बिडालं पुटतः बहिः न मुञ्चामः किम् ? आम् अस्ति। अधुना शृणुत, अहं भवन्तं दशनिमेषान् ददामि यत् भवन्तः भवद्भ्यः श्रेष्ठेभ्यः फ्लैशड्राइवस्य सामग्रीं प्रेषयन्तु, ततः वयं पुनः सर्वं आरभेमः" इति ।
  
  "न, न, वयं न जानीमः।" ड्रेकः मे इत्यस्य प्रति इशारान् कृतवान्, यः एकं लघुपृष्ठपुटं वहति स्म यस्मिन् तेषां कृते एकं लघु लैपटॉपं निगूढम् आसीत् । जापानी-महिला भूमौ उत्थाप्य समीपं गता ।
  
  "अस्मिन् नगरे सर्वत्र वयं पुच्छं न अनुधाविष्यामः, मार्श।"
  
  "उम्म्, आम् भवन्तः करिष्यन्ति। यतः अहम् एवम् वदामि। अतः, कालः गच्छति। लैपटॉपं बूट् कृत्वा अग्रे किं भविष्यति इति आनन्दं लभामः, किम्? पञ्च, चत्वारि..."
  
  विस्फोटस्य मृत्योः समये ड्रेकः मेजस्य उपरि मुष्टिं क्षिप्तवान् । तस्य रक्ते क्रोधः क्वाथः। "शृणुत, मार्श-"
  
  यदा वैनस्य अग्रभागस्य फेण्डरः भोजनकक्षे दुर्घटनाम् अभवत् तदा भोजनालयस्य खिडकी विस्फोटिता । काचः भग्नः अभवत्, खण्डाः वायुतले उड्डीयन्ते स्म । काष्ठं, प्लास्टिकं, उलूखलं च उत्पादाः कक्षे विस्फोटयन्ति स्म । वैनः न स्थगितवती, टायरं क्षिप्तवती, लघुकक्षे वेगेन गच्छन् मृत्युशिक्षुवत् गर्जति स्म।
  
  
  दशोऽध्यायः
  
  
  जूलियन मार्शः दक्षिणदिशि लुठन् तस्य उदरस्य तीक्ष्णवेदनाम् अनुभवति स्म । पिज्जा-खण्डाः तलम् पतिताः, सलादस्य कटोरा च सोफे पतितः । सः शीघ्रं पार्श्वयोः गृहीतवान्, सर्वथा हसितुं असमर्थः ।
  
  तस्य ज़ोयस्य च पुरतः स्थितं निम्नमेजं यदा कस्यचित् वन्यपादः यदृच्छया तत् पादं पातितवान् तदा कम्पितम्। ज़ोयः तस्य समर्थनार्थं हस्तं प्रसारितवान्, तस्य स्कन्धे द्रुतं पट्टिकां दत्तवान् यतः अन्यः रोमाञ्चकारी घटनाः प्रकटितुं आरब्धा । एतावता ते ड्रेकं तस्य दलं च एडिसनतः बहिः प्रस्रवन्तं दृष्टवन्तः आसन् - पर्यटकवत् वेषधारी पुरुषः वीथितः परतः आयोजनस्य चलच्चित्रं गृह्णाति इति तुल्यसुलभतया पश्यन्ति स्म - ततः ब्रॉडवे इत्यस्य उपरि उन्मत्तं डैशं दृष्टवन्तः - एषः हिस्टेरिकल् दृश्यः अधिकं विच्छिन्नः आसीत् , यतः तत्र बहवः सुरक्षाकॅमेराः न आसन् येषु स्थानीयः आतङ्कवादी हैक कर्तुं शक्नोति स्म - ततः च आक्रमणं कथञ्चित् सीमेण्टमिश्रकस्य परितः विकसितं भवति इति श्वासप्रश्वासेन पश्यति स्म
  
  एतत् सर्वं सुखदं विक्षेपम् अस्ति। मार्शः एकस्मिन् हस्ते डिस्पोजेबल सेलफोनम् अपरस्मिन् हस्ते ज़ो इत्यस्य ऊरुं च धारयति स्म यदा सा कतिपयानि हैम-मशरूम-स्लाइस् खादति स्म, फेसबुक्-माध्यमेन च गपशपं करोति स्म ।
  
  तेषां पुरतः अष्टादश इञ्चानि त्रीणि पटलानि आसन् । इदानीं युगलं निकटतया ध्यानं दर्शयति स्म यतः ड्रेक एण्ड् कम्पनी लघु इटालियन भोजनालये विस्फोटं कृतवान् । मार्शः समयं पश्यन् रङ्गिणः आतिशबाजीं पश्यति स्म ।
  
  "धिक्, एतत् समीपम् अस्ति।"
  
  "किं त्वं उत्साहितः असि?"
  
  "आम्, किं न?"
  
  "इदं ठीकं चलच्चित्रम् अस्ति।" ज़ोयः पाउट् कृतवान्। "किन्तु अहं अधिकं रक्तस्य आशां कुर्वन् आसीत्।"
  
  "एकं निमेषं प्रतीक्ष्यताम्, मम प्रेम। उत्तमं भवति"।
  
  दम्पती आतङ्कवादीनां कोष्ठकानां एकस्य भाडेन स्थापिते अपार्टमेण्टे उपविश्य क्रीडति स्म; मुख्यः इति मार्शः चिन्तितवान्। तत्र चत्वारः आतङ्कवादिनः आसन्, येषु एकः पूर्वानुरोधेन मार्शस्य कृते सिनेमागृहसदृशं दृश्यक्षेत्रं स्थापितवान् आसीत् । यदा पायथियन-दम्पती पश्यन् आनन्दं लभते स्म, तदा पुरुषाः पार्श्वे उपविश्य, लघु-दूरदर्शनस्य परितः सङ्गृहीताः, अन्येषां दशकशः चैनल्-माध्यमानां भ्रमणं कुर्वन्तः, वार्ता-सूचनाः अन्विष्य वा कस्यचित् आह्वानस्य प्रतीक्षां कुर्वन्ति स्म मार्शः न जानाति स्म, तस्य चिन्ता अपि न करोति स्म । सः विचित्रव्यक्तित्वयुक्तः सुन्दरः पुरुषः इति सम्यक् ज्ञात्वा विचित्रगुप्तदृष्टीनां अपि अवहेलनां कृतवान्, केचन जनाः - अन्ये अपि पुरुषाः - एतादृशं व्यक्तित्वं प्रशंसितुं रोचन्ते स्म
  
  ज़ोयः तस्य मुक्केबाजानां अग्रे हस्तौ स्खलित्वा किञ्चित् अधिकं प्रशंसाम् अदर्शयत् । धिक्, तस्याः तीक्ष्णाः नखाः आसन्।
  
  मसालेदारं तथापि कथञ्चित्... आनन्ददायकम्।
  
  सः क्षणं यावत् परमाणु-अटिशं पश्यति स्म - एतत् पदं सः स्वशिरःतः सम्यक् बहिः गन्तुं न शक्तवान्, यद्यपि लघुतरः बम्बः विशाले पृष्ठपुटे आसीत् - ततः तस्य मुखं किञ्चित् कैवियारं पोप् कृतवान् तेषां पुरतः मेजः अवश्यमेव भव्यः आसीत्, अमूल्यं, अरुचिकरं च उत्पादं युक्तः, परन्तु ते सर्वे स्वादिष्टाः आसन् ।
  
  किं सः परमाणुबम्बः तस्य नाम क्रन्दति स्म ?
  
  मार्शः अभिनयस्य समयः इति अवगत्य आहूतवान्, एकां आकर्षकं परिचारिकां ततः एकेन बहु उच्चारणयुक्तेन आङ्ग्लजनेन सह भाषितवान् । तस्य वयस्कस्य स्वरस्य तासु विचित्रेषु ध्वनिषु एकः आसीत् - किञ्चित् यत् कृषकाणां स्मैकं करोति स्म - मार्शः च स्वरात् स्वरं ज्ञातुं प्रयतमानो विकृतमुखं कृतवान् न सुलभं कार्यं, अपि च यदा महिलानां हस्ताः भवतः Nutcracker सेट् गृह्णन्ति तदा किञ्चित् अधिकं कठिनं भवति।
  
  "भवता किं प्राप्तम् इति कथयतु, अन्यथा अहं अग्रिमनिमेषे एव न्यूयोर्कनगरस्य द्वौ वधस्य आदेशं दास्यामि।" मार्शः एतत् वदन् स्मितं कृतवान्, तस्य छात्राः कक्षस्य पारं प्रेषयन्ति स्म क्लिष्टदृष्टिकोणं उपेक्ष्य।
  
  आङ्ग्लः किञ्चित् अधिकं संकोचम् अकरोत् । मार्शः सलादकटोरात् बहिः पतितं ककड़ीखण्डं प्राप्य ज़ोयस्य केशेषु गभीरं निक्षिप्तवान् । न तु सा कदापि लक्षितवती इति। निमेषाः व्यतीताः, मार्शः दहनकक्षेण गपशपं कृतवान्, अधिकाधिकं व्याकुलः अभवत् । समीपे शीतस्य बोलिंगरस्य एकं पुटम् आसीत्, ततः सः अर्धनिमेषं यावत् एकं विशालं काचम् पातितवान् । ज़ोयः कार्यं कुर्वन् तस्य समीपं गतः, ते च एकस्मात् काचात्, विपरीतपक्षेभ्यः अवश्यं घूंटं पिबन्ति स्म।
  
  "पञ्च" इति मार्शः दूरभाषे अवदत् । "चतुः, त्रीणि..."
  
  ज़ोयायाः हस्ताः विशेषतया आग्रही अभवन् ।
  
  "द्वि"।
  
  आङ्ग्लः तस्य सह सौदां कर्तुं प्रयत्नं कृतवान्, स्पष्टतया चिन्तयन् यत् किं नरकं प्रचलति इति। मार्शः कल्पितवान् यत् सः यत् यानं कृतवान् तत् पूर्वनिर्धारितसमये अग्रे खिडक्याः माध्यमेन दुर्घटनाम् अकुर्वत्, इदानीं लक्ष्यं कृत्वा, त्वरितवान्, अशङ्कितस्य भोजनालयस्य समीपं गच्छति।
  
  "एकम्"।
  
  ततः च सर्वं विस्फोटितम्।
  
  
  एकादशोऽध्यायः
  
  
  ड्रेकः भोजनालयस्य भित्तिं प्रति त्वरितवान्, परिचारिकायाः कटिबन्धं गृहीत्वा स्वेन सह कर्षितवान् । तस्य लुठितशरीरात् काचस्य इष्टकानां च खण्डाः पतितवन्तः । समीपं गच्छन्ती वैनः कर्षणं प्राप्तुं क्रन्दति स्म यतः तस्य टायराः भोजनालयस्य तलम् आहतवन्तः तथा च कारस्य मध्यभागः खिडकी-पट्टिकायाः उपरि गतः, पृष्ठभागः इदानीं उपरि उत्थाप्य काचस्य उपरि लिन्टेल्-प्रहारं करोति स्म धातुः स्क्रैप् कृतः। मेजः पतिताः। तस्य पुरतः कचरा इव कुर्सीः सञ्चिताः आसन्।
  
  एलिसिया अपि तत्क्षणमेव प्रतिक्रियाम् अददात्, मेजं परितः गत्वा स्खलितवती, तस्याः एकमात्रः व्रणः द्रुतगतिना उड्डयनस्य काष्ठखण्डात् तस्याः शिनस्य लघुच्छेदः आसीत् माई कथञ्चित् किमपि क्षतिं न गृहीत्वा चलमेजस्य उपरिभागं पारं कर्तुं समर्था अभवत्, बो च एकं पदं पुरतः गत्वा तस्याः उपरि कूर्दनं कृत्वा पृष्ठतः पृष्ठं कूर्दितवान्, अन्ते स्वस्य कूर्दनस्य समयं निर्धारयन् यथा तस्य पादौ बाहू च पार्श्वभित्तिं प्रहारं कृत्वा साहाय्यं कृतवान् सः सुरक्षिततया अवतरति।
  
  ड्रेकः उपरि पश्यति स्म, परिचारिका तस्य पार्श्वे क्रन्दति स्म। एलिसिया आरोपात्मकरूपेण अवलोकितवती।
  
  "तर्हि त्वया तां गृहीता किं न?"
  
  "सावधानं भव!"
  
  वैनः अद्यापि अग्रे गच्छति स्म, द्वितीयेन मन्दं भवति स्म, परन्तु अधुना आवर्त्ययात्रिकजालकात् बन्दुकस्य पिपासा बहिः निष्क्रान्तम् आसीत् । एलिसिया अधः बकं कृत्वा आच्छादितवती। मे किञ्चित् अधिकं पृष्ठतः लुठितवान्। ड्रेकः स्वस्य पिस्तौलं बहिः आकृष्य अशरीरहस्ते षट् गोलिकानि प्रहारितवान्, निरुद्धे स्थाने उच्चैः शब्दाः, वैनस्य कर्णमूर्च्छितस्य गर्जनस्य प्रतिस्पर्धां कृतवन्तः बो पूर्वमेव चलति स्म, कारस्य पृष्ठभागं परितः कृत्वा। अन्ते चक्राणि भ्रमणं त्यक्त्वा स्थगितवन्तः । भग्नाः मेजकुर्सीः फणाद्, छततः अपि प्रवहन्ति स्म । ड्रेकः अग्रे गमनात् पूर्वं परिचारिकायाः आहतः न भवति इति सुनिश्चितं कृतवान्, परन्तु तावत्पर्यन्तं बो, मे च कारस्य समीपे एव आस्ताम् ।
  
  ब्यू चालकस्य खिडकीं भग्नं कृत्वा आकृत्या सह संघर्षं कृतवान्। माई भग्नवायुकाचद्वारा स्थानं परीक्ष्य ततः विच्छिन्नं काष्ठखण्डं उद्धृतवती ।
  
  "न" इति किञ्चित् कर्कशः स्वरः ड्रेकः आरब्धवान् । "अस्माकं आवश्यकता-"।
  
  परन्तु माई श्रोतुं मूडं नासीत् । अपि तु सा अस्थायी शस्त्रं वायुकाचद्वारा एतावता बलेन क्षिप्तवती यत् चालकस्य ललाटे दृढतया निवसति स्म, स्थाने कम्पयन् तस्य पुरुषस्य नेत्राणि पृष्ठतः आवर्त्य सः ब्यू इत्यनेन सह संघर्षं त्यक्तवान्, फ्रांसीसी स्तब्धः इव दृश्यते स्म।
  
  "मम वस्तुतः आसीत्।"
  
  माई स्कन्धं संकुचितवती। "मया चिन्तितम् यत् मया साहाय्यं कर्तव्यम्।"
  
  "साहाय्यम्?" ड्रेकः पुनः अवदत्। "अस्माकं न्यूनातिन्यूनं एतेषु हरामीषु एकः जीवितः आवश्यकः।"
  
  "तस्मिन् च टिप्पण्यां" एलिसिया ध्वनिं कृतवती । "अहं कुशलः अस्मि, त। यद्यपि भवन्तं वेण्डी इत्यस्याः परिचारिकायाः गदं रक्षन्तं दृष्ट्वा आनन्दः भवति।"
  
  एलिसिया केवलं तस्य उपहासं करोति इति केनचित् गहनस्तरेन ज्ञात्वा ड्रेकः जिह्वाम् अदष्टवान् । ब्यूरेगार्डः चालकं कारात् बहिः आकृष्य स्वस्य जेबं भ्रमन् आसीत् । एलिसिया चमत्कारिकरूपेण अस्पृष्टस्य लैपटॉपस्य समीपं गता। USB ड्राइव् लोडिंग् समाप्तं कृत्वा चित्राणां समूहम् आनयत्-रजतस्य कनस्तरस्य विक्षोभजनकाः चित्राणि येन ड्रेकस्य रक्तं शीतं धावति स्म ।
  
  "बम्बस्य अन्तः इव दृश्यते" इति सः ताराः, रिले च परीक्ष्य अवदत् । "अन्यत् किमपि भवितुं पूर्वं एतत् मूर् प्रति प्रेषयतु।"
  
  एलिसिया यन्त्रस्य उपरि अवलम्ब्य दूरं टैपं कृतवती।
  
  ड्रेकः परिचारिकायाः पादयोः कृते साहाय्यं कृतवान् । "किं त्वं कुशलः असि प्रेम?"
  
  "अहं... एवम् मन्ये।"
  
  "पुदीना।" इदानीं कथं त्वं अस्मान् किञ्चित् लसग्नं करोषि?"
  
  "पाकशास्त्रज्ञः... पाकशास्त्रज्ञः अद्यापि न आगतः।" तस्याः दृष्टिः भयेन विनाशं गृहीतवती।
  
  "धिक्, मया चिन्तितम् यत् भवान् तान् केवलं सूक्ष्मतरङ्गे क्षिप्तवान्।"
  
  "चिंता मास्तु"। माई गत्वा परिचारिकायाः स्कन्धे हस्तं स्थापयति स्म। "तेषां पुनर्निर्माणं भविष्यति। बीमाकम्पनी एतस्य पालनं कुर्यात्" इति ।
  
  "मम आशा तत्"।
  
  ड्रेकः पुनः जिह्वाम् अदष्टवान्, अस्मिन् समये शपथं न कर्तुं । आम्, सर्वे अद्यापि श्वसन्ति इति आशीर्वादः आसीत्, परन्तु मार्शः तस्य मित्राणि च अद्यापि जनानां जीवनं नाशयन्ति स्म । अन्तःकरणस्य एकं क्षुब्धं विना। न नीतिः न च चिन्ता।
  
  इव मानसिकसम्बन्धद्वारा दूरभाषः ध्वनितवान्। अस्मिन् समये ड्रेकः दूरभाषस्य उत्तरं दत्तवान् ।
  
  "किं त्वं अद्यापि पादं पातयसि?"
  
  मार्शस्य स्वरेण सः किमपि प्रहारं कर्तुम् इच्छति स्म, परन्तु सः तत् कठोरव्यावसायिकरीत्या एव अकरोत् । "भवतः छायाचित्रं वयं अग्रे प्रेषितवन्तः।"
  
  "अहो उत्तमम् । अतः, वयं किञ्चित् एतत् क्रमेण व्यवस्थितवन्तः। आशासे यत् भवन्तः प्रतीक्षमाणाः किमपि जलपानार्थं गृहीतवन्तः, यतः एषः अग्रिमः भागः-अच्छा, भवन्तं मारयितुं शक्नोति।"
  
  ड्रेकः कासितवान् । "भवन्तः जानन्ति यत् वयं भवतः बम्बस्य परीक्षणं अद्यापि न कृतवन्तः।"
  
  "तत् च श्रुत्वा अहं पश्यामि यत् भवन्तः ग्रहीतुं प्रयतन्ते सति कार्याणि मन्दं कर्तुम् इच्छन्ति। एतत् न भविष्यति, मम नूतनः मित्र। एतत् सर्वथा न भवति। भवतः पुलिस-एजेण्ट्-सैनिकाः, अग्निशामकाः च सुतैल-युक्तस्य यन्त्रस्य भागाः भवेयुः, परन्तु ते अद्यापि यन्त्रम् एव सन्ति, तेषां वेगं प्राप्तुं किञ्चित् समयः भवति अतः अहम् एतत् समयं भवन्तं विदारयितुं उपयुञ्जामि। अतीव मजेयम् अस्ति, विश्वासं कुरुत।"
  
  "एतस्मात् सर्वेभ्यः पायथियाः किं निष्पद्यन्ते?"
  
  मार्शः कूजत् । "अहो, अहं मन्ये भवन्तः जानन्ति यत् अयं व्यर्थः रागमुफिनसमूहः अधुना एव विस्फोटितवान् । किं कदापि किमपि अधिकं निश्चितं जातम् ? तेषां नेतृत्वं एकः धारावाहिकहत्याराः, एकः मनो-स्टॉकरः, एकः मेगालोमेनियाक्, एकः ईर्ष्यालुः अधिपतिः च आसीत् । ते सर्वे एक एव व्यक्तिः अभवन्" इति ।
  
  एतस्मिन् समये एलिसिया ड्रेकस्य समीपं झुकति स्म । "तर्हि ब्रूहि - कुत्र अयं हरामी?"
  
  "अहो, नूतना बालिका। त्वं गोरा वा एशियाई वा ? सम्भवतः यथा ध्वनितुं शक्यते तस्मात् गोरा। प्रिय, यदि अहं जानामि यत् सः कुत्र अस्ति तर्हि अहं भवन्तं तं जीवितं त्वचां कर्तुं ददामि। टायलर वेब् सर्वदा एकं वस्तु इच्छति स्म । सः तस्मिन् क्षणे एव पायथियनं त्यक्तवान् यस्मिन् क्षणे सः तान् कुत्र लभ्यते इति अवगच्छति स्म" इति ।
  
  "कः विपण्यां आसीत्?" - ड्रेकः पृष्टवान्, इदानीं समयं सूचनां च प्राप्नोति।
  
  "इदं स्थानं घृणितस्य छत्रम् अस्ति, किं सम्यक् ? तत्र कृताः सर्वे सौदाः कल्पयतु ये आगामिषु दशकेषु विश्वे प्रभावं करिष्यन्ति" इति ।
  
  "रामसेस् तस्मै किमपि विक्रीतवान्" इति ड्रेकः तत् परीक्ष्य अवदत् ।
  
  "आम्। तथा च मम विश्वासः अस्ति यत् कपटपूर्णः फ्रेंच-सॉसेज-पैटे पूर्वमेव भवन्तं कथितवान् यत् एतत् किम् अस्ति। अथवा त्वं तं इदानीं सर्वदा पृच्छितुं शक्नोषि" इति ।
  
  अतः एतेन तस्य पुष्टिः अभवत् । मार्शः तान् पश्यति स्म, यद्यपि भोजनालये तस्य नेत्राणि नासीत् । ड्रेकः मूर् इत्यस्मै लघुसन्देशं प्रेषितवान् । "कथं भवन्तः अस्मान् वदन्तु यत् वेब् कुत्र गतः?"
  
  "अच्छा, गम्भीरतापूर्वकं, अहं कोऽस्मि, फॉक्स न्यूज? तदनन्तरं त्वं मां नगदं याचयिष्यसि" इति ।
  
  "अहम् अस्य आतङ्कवादीनां गदस्य कृते निश्चयं करिष्यामि।"
  
  "हस्तस्थं कार्यं च पुनः।" मार्शः एतानि वचनानि उक्तवान् ततः सहसा हसन् विनोदं कुर्वन् इव आसीत्। "क्षम्यतां, व्यक्तिगतं हास्यम्। परन्तु अधुना वयं अनुसरणस्य नियन्त्रणभागेन सह कृतवन्तः। इदानीं भवद्भ्यः मम आग्रहान् विन्यस्यामि" इति ।
  
  "अतः केवलं वदतु।" एलिसियायाः स्वरः श्रान्तः ध्वनितवान् ।
  
  "अस्मिन् किम् एतावत् हास्यम् ? यदि अहं सम्पूर्णतया सन्तुष्टः न भवेयम् तर्हि एषः बम्बः विस्फोटयिष्यति। को जानाति प्रिये, अहं त्वां स्वामित्वमपि कर्तुं निश्चयं करोमि" इति ।
  
  क्षणमात्रेण एलिसिया गन्तुं सज्जा इव आसीत्, तस्याः नेत्राणि व्यञ्जनं च पर्याप्तं दह्यमानं यत् शुष्कं वनं अग्निना प्रज्वलितुं शक्नोति स्म ।
  
  "अहं भवता सह एकाकी भवितुं इच्छामि" इति सा कुहूकुहूम् अकरोत् ।
  
  मार्चः विरामं कृतवान्, ततः शीघ्रं अग्रे अगच्छत्। "प्राकृतिक-इतिहास-सङ्ग्रहालयः, विंशतिनिमेषाः।"
  
  ड्रेकः स्वस्य घड़ीं स्थापयति स्म। "ततः च?"
  
  "हम्म्म्, किम्?"
  
  "एषः भव्यः वास्तुकलाखण्डः अस्ति।"
  
  "अहो, अस्तु, यदि भवान् एतावत्पर्यन्तं प्राप्तवान् तर्हि अहं सुझावमिदं ददामि यत् जोस गोन्जालेज् नामकं पुरुषं सुरक्षारक्षकं विच्छिन्दतु। अस्माकं एकः भागीदारः गतरात्रौ मम आग्रहान् स्वस्य जैकेटस्य आस्तरणे सितवान्। दस्तावेजानां परिवहनस्य मौलिकः उपायः, आम्, प्रेषकस्य समीपं न प्रत्यागत्य च" इति ।
  
  ड्रेकः उत्तरं न दत्तवान्, अधिकतया भ्रान्तः।
  
  "अहं जानामि यत् भवान् किं चिन्तयति" इति मार्शः पुनः आश्चर्यजनकबुद्धिं प्रदर्शयन् अवदत् । "किमर्थं न केवलं भवद्भ्यः फोटोः मेलद्वारा प्रेषयित्वा भवन्तः किं इच्छन्ति इति मां ज्ञापयन्तु? साधु, अहं विचित्रः व्यक्तिः अस्मि। ते मां अवदन् यत् मम द्वौ पक्षौ, द्वौ मनः, द्वौ मुखौ च अस्ति, परन्तु अहं तान् पृथक् गुणद्वयरूपेण द्रष्टुं रोचये। एकः भागः वक्रः, अपरः नतः । भवन्तः जानन्ति मम अभिप्रायः किम्?"
  
  ड्रेकः कासितवान् । "अवश्यं अहं जानामि यत् त्वं कोऽसि।"
  
  "महान, तर्हि अहं जानामि यत् भवन्तः अवगमिष्यन्ति यत् यदा अहं भवतः चत्वारि विदीर्णशवः प्रायः सप्तदशनिमेषेषु पश्यामि तदा अहं आश्चर्यजनकरूपेण प्रसन्नः अविश्वसनीयतया च क्लिष्टः अपि अनुभविष्यामि। भवता सह । अधुना च विदां।"
  
  रेखा मृता गता। ड्रेकः स्वस्य घडिकायाः उपरि क्लिक् कृतवान् ।
  
  विंशतिनिमेषाः।
  
  
  द्वादशोऽध्यायः
  
  
  हेडन्, किनिमाका च रामसेस् इत्यनेन सह समयं यापितवन्तौ । आतङ्कवादी राजकुमारः स्वस्य षड्पादवर्गस्य कोष्ठके स्थानात् बहिः इव आसीत् : मलिनः, विच्छिन्नः, यद्यपि स्पष्टतया श्रान्तः, तथापि पञ्जरस्थसिंहवत् आगत्य आगत्य गच्छति स्म हेडन् स्वस्य शरीरस्य कवचम् उपधाय, स्वस्य ग्लोक्, स्पेयर गोलिकाः च परीक्ष्य, मानो इत्यस्मै अपि तथैव कर्तुं पृष्टवान् । इतः परं संयोगः न भविष्यति। रामसेस्, मार्च च द्वौ अपि अत्यन्तं स्मार्टौ अभवताम्, यत् न्यूनानुमानं कर्तुं न शक्यते स्म ।
  
  कदाचित् आतङ्कवादी मिथ्या यत्र सः भवितुम् इच्छति स्म तत्रैव आसीत् ।
  
  हेडन् तस्मिन् शङ्कितवान्, अतीव शङ्कितवान्। दुर्गस्य अन्तः युद्धं, तस्य अंगरक्षकस्य निराशमृत्युः च ज्ञातवान् यत् सः कियत् पलायितुम् इच्छति । अपि च, तस्य प्रतिष्ठा नष्टा अभवत् वा ? किं सः क्षतिं मरम्मतं कर्तुं निराशः न भवेत् ? सम्भवतः, परन्तु मनुष्यः तावत् न नष्टः यत् सः पुनर्निर्माणं कर्तुं न शक्नोति स्म। हेडन् तस्य गतिं पश्यति स्म यदा किनिमाका तेभ्यः प्लास्टिकस्य कुर्सीयुगलम् आनयति स्म ।
  
  "अस्मिन् नगरे परमाणुशस्त्राणि सन्ति" इति हेडन् अवदत् । "यत् मया निश्चयेन भवन्तः जानन्ति यतः भवन्तः टायलर वेब्, जूलियन मार्श च सह सौदान् कृतवन्तः। त्वम् अस्मिन् नगरे असि, यदि समयः आगच्छति तर्हि वयं भवन्तं भूमिगतं न इति निश्चयं करिष्यामः। अवश्यं भवतः अनुयायिनः न जानन्ति यत् अस्माकं भवतः अस्ति..." सा तत्रैव लम्बितुं दत्तवती।
  
  श्रान्तनेत्रैः तां प्रेक्षमाणः रामसेस् निवृत्तः । "भवन्तः अवश्यं वञ्चनाम् अभिप्रेतवन्तः यत्र मम जनाः शीघ्रमेव मार्शं मारयिष्यन्ति, बम्बस्य उत्तरदायित्वं स्वीकृत्य विस्फोटयिष्यन्ति। एतत् भवद्भिः वेब्-तः तस्य अंगरक्षकात् च ज्ञातव्यं यतः ते एव जानन्ति स्म । त्वमपि जानासि यत् ते केवलं मम आज्ञां प्रतीक्षन्ते" इति । सः स्वस्य मनसि इव शिरः उन्नमयितवान्।
  
  हेडन् प्रतीक्षते स्म। रामसेस् चतुरः आसीत्, परन्तु तस्य अर्थः न आसीत् यत् सः ठोकरं न प्राप्नुयात् इति ।
  
  "ते विस्फोटयिष्यन्ति" इति रामसेस् अवदत् । "ते स्वनिर्णयं करिष्यन्ति।"
  
  "भवतः अन्तिमानि कतिचन घण्टानि प्रायः असह्याणि कर्तुं शक्नुमः" इति किनिमाका अवदत् ।
  
  "भवन्तः मां एतत् रद्दं कर्तुं न शक्नुवन्ति" इति रामसेस् अवदत् । "यातनाद्वारा अपि । अहम् एतत् विस्फोटं न निवारयिष्यामि" इति ।
  
  "त्वया किं वांक्षयते?" हेडन् अपृच्छत्।
  
  "वार्तालापः भविष्यति।"
  
  सा तं अधीत्य नवजगत्शत्रुमुखं सम्यक् निरीक्षमाणा । एते जनाः प्रतिफलरूपेण किमपि न इच्छन्ति स्म, ते वार्तालापं कर्तुम् इच्छन्ति स्म, मृत्युः स्वर्गस्य कस्यचित् आभासस्य प्रति केवलं सोपानम् एव इति मन्यन्ते स्म एतेन अस्मान् कुत्र त्यजति ?
  
  वास्तवम्, कुत्र ? सा स्वस्य शस्त्रं प्राप्तुं भ्रमति स्म। सा अवदत् यत्, "यः व्यक्तिः सामूहिकहत्यायाः अपेक्षया अधिकं किमपि न इच्छति तस्य व्यवहारः सुलभः भवति । "शिरसि गोलीं कृत्वा।"
  
  रामसेस् स्वस्य मुखं शलाकासु निपीडितवान्। "तर्हि गच्छतु पाश्चात्य कुत्सिता।"
  
  तेषु आत्मानहीननेत्रेषु प्रकाशमानं उन्मादं, उत्सुकं च पठितुं हेडन् इत्यस्य विशेषज्ञत्वस्य आवश्यकता नासीत् । सा अन्यं वचनं विना विषयं परिवर्त्य बहिः द्वारं सावधानीपूर्वकं पृष्ठतः कुण्डीकृत्य कक्षं त्यक्तवती ।
  
  भवन्तः कदापि अति सावधानाः न भवितुम् अर्हन्ति।
  
  अग्रिमे कक्षे रोबर्ट् प्राइसस्य कोष्ठकः आसीत् । सा आसन्नधमकी, तस्मिन् तस्य सम्भाव्यभूमिकायाः कारणात् सचिवं अत्र स्थापयितुं अनुमतिं प्राप्तवती आसीत् । यदा सा किनिमाका च कक्षं प्रविष्टवन्तौ तदा प्राइसः तस्याः अभिमानी दृष्टिपातं कृतवान् ।
  
  "बम्बस्य विषये किं जानासि?" - सा पृष्टवती। "भवन्तः च किमर्थम् अमेजन-देशे आतङ्कवादीनां बाजारं गच्छन् आसीत्?"
  
  प्राइसः स्वस्य शयनस्य उपरि उपविष्टवान्। "मम वकिलस्य आवश्यकता अस्ति। किं च भवतः अभिप्रायः ? बम्बः?"
  
  "परमाणुबम्बः" इति हेडन् अवदत् । "अत्र न्यूयोर्कनगरे। स्वस्य साहाय्यं कुरु, त्वं गन्धस्य खण्डः। यत् जानासि तत् अस्मान् कथयित्वा इदानीं स्वस्य साहाय्यं कुरु" इति ।
  
  "गंभीरतया"। मूल्यस्य नेत्राणि विस्तृतानि अभवन्। "अहं किमपि न जानामि"।
  
  "भवता देशद्रोहः कृतः" इति किनिमाका स्वशरीरं कॅमेरा-समीपं कृत्वा अवदत् । "किं त्वं एवं स्मर्तुं इच्छसि ? भवतः पौत्राणां कृते एपिटाफ्। अथवा न्यूयॉर्क-नगरस्य उद्धाराय साहाय्यं कृतवान् पश्चात्तापी इति प्रसिद्धः भवेत् वा?"
  
  "किमपि मधुरं वदसि" इति प्राइसस्य स्वरः कुण्डलितसर्प इव खरखरति स्म । "अहं "बम्ब" विषये कस्यापि वार्तायां भागं न गृहीतवान्, अहं किमपि न जानामि । इदानीं कृपया मम वकिल।"
  
  "अहं भवन्तं किञ्चित् समयं दास्यामि" इति हेडन् अवदत् । "तदा अहं रामसेस् भवन्तं च एकत्र, एकस्मिन् कोष्ठके स्थापयिष्यामि। भवन्तः एतत् युद्धं कर्तुं शक्नुवन्ति। प्रथमं कः वदति इति पश्यामः। सः जीवितुं न अपि मृतः, सः प्रत्येकं जीवं स्वेन सह नेतुम् इच्छति । त्वम्? केवलं भवन्तः आत्महत्यां न कुर्वन्ति इति सुनिश्चितं कुर्वन्तु।"
  
  तस्याः न्यूनातिन्यूनं केनचित् वचनेन मूल्यं व्याकुलः इव आसीत् । "वकीलं विना?"
  
  हेडन् परिवर्तत। "भवतः चोदतु।"
  
  सचिवः तां पश्यति स्म। हेडन् तं अन्तः कुण्डीकृत्य ततः मनों प्रति गतवान् । "किमपि विचारः?"
  
  "अहं चिन्तयामि यत् वेब् अस्मिन् सम्बद्धः अस्ति वा। सः सर्वदा आकृतिशिरः एव अस्ति।"
  
  "न अस्मिन् समये मनो। वेब् अस्माकं पश्चात् अपि नास्ति। अहं निश्चयेन सर्वं रामसेस् मार्च च अस्ति।"
  
  "तर्हि अग्रे किम्?"
  
  "अहं न जानामि यत् अन्यथा कथं वयं ड्रेकस्य, वयस्कानाम् च साहाय्यं कर्तुं शक्नुमः" इति हेडन् अवदत् । "दलं पूर्वमेव सर्वस्य मध्ये अस्ति। होमलैण्ड् इत्यनेन अन्यत् सर्वं, द्वारं पातयन्तः पुलिसाः, स्वस्य कठिनतया अर्जितस्य नगदस्य पृष्ठतः निगूढाः गुप्तचराः, सेनानिर्माणं, परमाणु-आपातकाल-समर्थन-दलस्य नेस्ट्-इत्यस्य आगमनं च यावत् सर्वत्र पुलिसाः सन्ति, तेषां सर्वैः सह। सैपर्-जनाः उच्च-सजगतायां सन्ति । अस्माभिः रामसेस् भङ्गस्य उपायः अन्वेष्टव्यः" इति ।
  
  "किं त्वया तं दृष्टम्।" कथं भङ्क्ते पुरुषं जीवति वा म्रियते वा इति न चिन्तयति" इति ।
  
  हेडन् क्रुद्धः अभवत् । "अस्माभिः प्रयासः कर्तव्यः। अथवा केवलं त्यक्तुम् इच्छसि ? सर्वेषां कृते एकः ट्रिगरः भवति। अयं कृमिः किमपि चिन्तयति। तस्य भाग्यं, तस्य जीवनशैली, तस्य गुप्तं कुटुम्बम्? साहाय्यार्थं अस्माभिः किमपि कर्तुं शक्यते भवितुमर्हति" इति ।
  
  किनिमाका इच्छति स्म यत् ते करिन् ब्लेक् इत्यस्याः सङ्गणकविशेषज्ञतां आह्वयितुं शक्नुवन्ति, परन्तु सा महिला अद्यापि स्वस्य फोर्ट् ब्रैग्-शासने गृहीता आसीत् । "अस्तु कार्यं अन्वेषयामः।"
  
  "अस्माकं समयः भवतु इति च प्रार्थयन्तु।"
  
  "ते रामसेस् इत्यस्य अनुमतिं दातुं प्रतीक्षन्ते। अस्माकं किञ्चित् समयः अस्ति" इति ।
  
  "त्वया मया इव सुष्ठु श्रुतम्, मनो। शीघ्रं वा पश्चात् वा मार्शं हत्वा विस्फोटयिष्यन्ति" इति ।
  
  
  त्रयोदशोऽध्यायः
  
  
  स्मिथः म्यानहट्टन्-नगरस्य जनसङ्ख्यायुक्तेषु वीथिषु तेषां कारं चालयन् डाहल् परस्परविरोधिनः संचारसन्देशान् शृणोति स्म । दिष्ट्या तेषां दूरं गन्तुं न प्रयोजनम् आसीत्, सर्वाणि कंक्रीटधमनयः अपि पूर्णतया अवरुद्धानि न आसन् । इदं प्रतीयते स्म यत् झुग्गी-वसतिषु निम्नतम-स्निच्-तः आरभ्य धनीतमः, कुटिलः अरबपतिः, तदन्तरे सर्वे च सम्पूर्णः सूचनादातृदलः सम्मिलितः आसीत् अनेन परस्परविरोधिनां प्रतिवेदनानां राशी अभवत्, परन्तु गृहे ते विश्वसनीयानाम् विकृतानां च पृथक्करणाय सर्वं कृतवन्तः ।
  
  "ज्ञातयोः कोष्ठकयोः समीपस्थेन मस्जिदेन सह निकटसम्बन्धः अस्ति" इति मूर् स्वस्य कर्णपुटद्वारा डाहल् इत्यस्मै अवदत् । सः सम्बोधनं निर्दिष्टवान्। "अस्माकं तत्र एकः गुप्तचरः एजेण्टः अस्ति, यद्यपि सः तुल्यरूपेण नूतनः अस्ति । कथयति यत् एतत् स्थानं सर्वं दिवसं एकान्तीकृतम् अस्ति" इति।
  
  डाहल् कदापि किमपि ग्रहीतुं समर्थः व्यक्तिः नासीत् । "मस्जिदपदार्थेषु एतस्य वस्तुतः किम् अर्थः?"
  
  "किम् इत्यर्थः ? तात्पर्यम् अस्ति यत्, धिक्, तत्र गत्वा न्यूनातिन्यूनम् एकं रामसेसस्य कोष्ठकं स्वच्छं कुरुत।"
  
  "नागरिकसङ्गतिः?"
  
  "अत्र बहु किमपि वक्तुं न शक्यते। किन्तु यः अस्ति सः प्रार्थनां वक्तुं असम्भाव्यम्। सर्वेषु उपयोगिताकक्षेषु भूमिगतकक्षेषु च अन्वेषणं कुर्वन्तु। सज्जं च भवतु। मम सखा बहुधा त्रुटिं न करोति, अस्मिन् विषये तस्य अन्तःकरणं विश्वसिमि" इति ।
  
  दलः सूचनां प्रसारितवान्, निर्देशांकं च जीपीएस-मध्ये प्रविष्टवान् । दिष्ट्या ते मस्जिदस्य उपरि प्रायः आसन्, स्मिथः सुगतिचक्रं मार्गं प्रति कृतवान् ।
  
  "प्रोविडेन्स्" इति लॉरेन् अवदत् ।
  
  "मम वृद्धस्य कटनस्य नाम मया दत्तम्।" केन्सी स्मरणं कृत्वा निःश्वसति स्म।
  
  डाहल् स्वस्य वेस्ट् इत्यस्य बकसः कठिनं कृतवान् । "वयं सज्जाः स्मः? समान व्यवस्था। वयं कठिनं द्रुतं च प्रहारं कुर्मः, जनाः। दया न भविष्यति" इति ।
  
  स्मिथः इञ्जिनं निष्क्रियं कृतवान् । "मम समस्याः नास्ति।"
  
  प्रातः अद्यापि तान् अभिवादयति स्म यदा ते कारात् बहिः आरुह्य वीथितः परं मस्जिदं अन्वेषयन्ति स्म। समीपे वाष्पः प्रवहति स्म रक्तशुक्लः वेण्टः आसीत् । एकस्मिन् चौराहे स्थितं भवनं द्वयोः वीथियोः, तस्य रङ्गिणः खिडकयोः, समुदायस्य लम्बमुखस्य च भागस्य रेखांकितम् आसीत् । भवनस्य छतौ परितः स्थितानां कंक्रीट-अग्रभागानाम् पृष्ठभूमितः विचित्रः, प्रायः विलक्षणः च लघु मीनारः स्थितः आसीत् । वीथितः प्रवेशः काचद्वारयुग्मद्वारा आसीत् ।
  
  "वयं अन्तः गच्छामः" इति डाहल् अवदत् । "अधुना गच्छतु।"
  
  ते उद्देश्यपूर्वकं मार्गं लङ्घ्य प्रसारितबाहुभिः यातायातस्य निवारणं कृतवन्तः । इदानीं विरामः तेषां सर्वं व्ययितुं शक्नोति।
  
  "महानं स्थानम्" इति स्मिथः टिप्पणीं कृतवान् । "तत्र बहिः दृढनिश्चयः समूहः प्राप्तुं कठिनम् अस्ति।"
  
  डाहल् मूर् इत्यनेन सह सम्पर्कं कृतवान् । "वयं स्थाने स्मः।" अस्माकं कृते अन्यत् किमपि अस्ति वा?"
  
  "आम्। मम पुरुषः मां आश्वासयति यत् कॅमेरा भूमिगताः सन्ति। सः स्वीकारस्य समीपे अस्ति, परन्तु अद्यत्वे अस्माकं साहाय्यं कर्तुं पर्याप्तं समीपं नास्ति" इति ।
  
  अन्यं फुटपाथं लङ्घ्य मस्जिदस्य मुखद्वाराणि उद्घाटयन्तः डाहल् वार्ताम् प्रसारितवान् । इन्द्रियाणि उच्छ्रिताः ते शनैः शनैः अन्तः गतवन्तः, किञ्चित् मन्दप्रकाशस्य अनुकूलाः नेत्राणि । श्वेतभित्तिः, छतः च प्रकाशं प्रतिबिम्बयति स्म, सुवर्णप्रकाशस्थापनैः सह, रक्तसुवर्णप्रतिमानयुक्तेन कालीनेन सह । एतत् सर्वं पञ्जीकरणक्षेत्रस्य पृष्ठतः आसीत्, यत्र सः पुरुषः तान् अवेषशङ्केन पश्यति स्म ।
  
  "किं अहं भवतः साहाय्यं कर्तुं शक्नोमि?"
  
  डाहल् स्वस्य SPEAR ID दर्शितवान्। "आम्, सखा, त्वं शक्नोषि। त्वं अस्मान् स्वगुप्तभूमिगतप्रवेशद्वारं नेतुम् शक्नोषि" इति ।
  
  स्वागतकर्त्ता भ्रान्ता इव आसीत् । "किम् एतत्, हास्यम्?"
  
  "एकं पार्श्वे गच्छतु" इति डाहल् हस्तं प्रसारितवान् ।
  
  "अरे, अहं भवन्तं त्यक्तुं न शक्नोमि-"
  
  डाहल् तं पुरुषं स्वस्य शर्टं गृहीत्वा काउण्टरे स्थापितवान्। "अहं मन्ये अहं पार्श्वे गच्छतु इति उक्तवान्।"
  
  दलं त्वरितम् अतीत्य मस्जिदस्य मुख्यभवनं प्रविष्टवान् । क्षेत्रं शून्यं पृष्ठभागे द्वाराणि च कुण्डीकृतानि आसन् । डाहल् स्मिथ-केन्जी-योः आवरणं प्रतीक्षमाणः ततः द्विवारं तान् पादं पातितवान् । काष्ठं विभज्य पटलानि तलम् पतितानि। तस्मिन् क्षणे पृष्ठतः प्रकोष्ठात् कोलाहलः, कोलाहलः च श्रूयते स्म । दलं पदं स्वीकृतवान्, क्षेत्रं आच्छादयन् । त्रयः सेकण्ड् व्यतीताः, ततः विशेषसेनापतिस्य मुखं शिरस्त्राणं च पार्श्वभित्तिपृष्ठतः बहिः आगतं ।
  
  "त्वं दल असि वा?"
  
  स्वीडिशः विहसति स्म। "आम्?"
  
  "मूर् अस्मान् प्रेषितवान्। ताडनम्। भवतः क्रीडायाः समर्थनार्थं वयं अत्र स्मः" इति ।
  
  "अस्माकं नाटकम्?"
  
  "आम्। नवीन सूचना। त्वं गलत् शापितमस्जिदे असि, ते च सुन्दरं गभीरे खनिताः सन्ति। तान् बहिः पातयितुं अग्रप्रहारः आवश्यकः भविष्यति। वयं च पादौ लक्ष्यं कुर्मः।"
  
  डाहल् इत्यस्मै तत् न रोचते स्म, परन्तु सः प्रक्रियां, अत्र कार्यं कर्तुं शिष्टाचारं च अवगच्छति स्म । विशेषबलानाम् पूर्वमेव उत्तमं स्थानं आसीत् इति न क्षतिः अभवत् ।
  
  "मार्गं दर्शयतु" इति डाहल् अवदत् ।
  
  "वयमोस्मि। सम्यक् मस्जिदः मार्गस्य परे अस्ति" इति ।
  
  "परतः..." इति डाहल् शपथं कृतवान् । "जीपीएस बकवासः।"
  
  "ते परस्परं सुन्दरं समीपस्थाः सन्ति।" अधिकारी स्कन्धं संकुचितवान्। "तत् च आङ्ग्लशपथशब्दं हृदयस्पर्शी अस्ति, परन्तु किं न समयः यत् वयं अस्माकं शापितगदं चालयामः?"
  
  निमेषाः व्यतीताः यदा दलाः मिश्रिताः भूत्वा पुनः मार्गं लङ्घयन्तः आक्रमणदलं निर्मितवन्तः । एकदा समागम्य अन्यः क्षणः अपव्ययः न अभवत् । पूर्णप्रमाणेन आक्रमणं आरब्धम् । भवनस्य अग्रभागं आक्रम्य द्वाराणि पातयित्वा लॉबीं भग्नाः अभवन् । तेषां मध्ये द्वितीयः तरङ्गः गतः, तेषां विषये कथितानां स्थलचिह्नानां अन्वेषणार्थं व्यजनं कृत्वा । एकदा नीलद्वारं प्राप्तं तदा सः पुरुषः तस्मिन् विस्फोटकं प्रहारं कृत्वा तत् विस्फोटितवान् । तत्र विस्फोटः अभवत्, यः डाहल् अपेक्षितापेक्षया बहु विस्तृतः, परन्तु विशेषबलाः स्पष्टतया गणयन्ति स्म इति त्रिज्या सह ।
  
  "बूबी ट्रैप्" इति नेता तस्मै अवदत् । "तेषां अधिकानि भविष्यन्ति।"
  
  स्वीडिशः किञ्चित् सुलभतया निःश्वसति स्म, पूर्वमेव गुप्तकार्यकर्तृणां मूल्यं ज्ञात्वा अधुना तेभ्यः योग्यं दातुं न विस्मरति स्म । गुप्तकार्यं पुलिसस्य कपटपूर्णेषु दैवयोग्येषु च पद्धतिषु अन्यतमम् आसीत् । एषः दुर्लभः बहुमूल्यः च एजेण्टः आसीत् यः शत्रुमध्ये प्रवेशं कृत्वा प्राणान् रक्षितुं शक्नोति स्म ।
  
  विशेषबलाः प्रायः विध्वस्तं कक्षं प्रविष्टवन्तः, ततः दूरद्वारं प्रति गतवन्तः । तत् मुक्तं आसीत्, यत् स्पष्टतया तहखानस्य प्रवेशद्वारं आसीत् तत् आच्छादयति स्म । प्रथमः पुरुषः यदा समीपं गच्छति स्म तदा अधः गोलिकाः ध्वनितवन्तः, कक्षस्य पारं गोलिका च रिकोचेट् अभवत् ।
  
  डाहल् केन्सीम् अवलोकितवान्। "किमपि विचारः?"
  
  "त्वं मां पृच्छसि ? किमर्थम्?"
  
  "कदाचित् यतोहि अहं कल्पयितुं शक्नोमि यत् भवतः स्वयमेव एतादृशः कक्षः अस्ति।"
  
  "गुल्मस्य परितः मा ताडय, धिक्, दल, ठीकम्? अहं भवतः पालतू तस्करः नास्मि। अहं केवलम् अत्र अस्मि यतोहि... यतः-"
  
  "आम्, किमर्थम् अत्र असि?"
  
  "अहं ज्ञातुम् इच्छामि। कदाचित् मया गन्तव्यम्..." इति सा संकोचम् अकरोत्, ततः निःश्वसति स्म । "शृणु, कदाचित् अन्यः अपि प्रवेशः मार्गः अस्ति। एकः स्मार्टः अपराधी विश्वसनीयं पलायनमार्गं विना तत्र अधः न गमिष्यति स्म। परन्तु वास्तविक आतङ्कवादीकोष्ठकैः सह? एतादृशैः आत्महत्याभिः सह को जानाति?"
  
  "अस्माकं चिन्तनार्थं समयः नास्ति" इति तस्य पार्श्वे उपविश्य विशेषसेनापतिः अवदत् । "एतेषां कृते रोलरबल् अस्ति।"
  
  केन्जी इत्यस्य वचनस्य चिन्तनं कुर्वन् दलं स्वस्य फ्लैशबैङ्ग् ग्रेनेड् बहिः आकर्षयति इति डाहल् पश्यति स्म । जानीते कठोरः सः मन्यते स्म यत् तेषां पृष्ठतः एकं पालनीयं हृदयं, अथवा न्यूनातिन्यूनं एकस्य भग्नावशेषाः सन्ति इति । एतान् खण्डान् एकत्र स्थापयितुं केन्सी इत्यस्य किमपि आवश्यकम् आसीत् - परन्तु सा कियत्कालं यावत् सर्वान् आशां न त्यक्त्वा अन्वेष्टुं शक्नोति स्म? कदाचित् एतत् पोतं पूर्वमेव विध्वस्तम् अस्ति।
  
  स्वाट्-दलेन सज्जतायाः संकेतः दत्तः ततः काष्ठसीढ्याः उपयोगेन नरकस्य उन्मत्तरूपं मुक्तवान् । यदा ग्रेनेड् अधः उच्छिष्टाः ततः विस्फोटिताः तदा दलाः अग्रतां प्राप्तवन्तः, डाहल् सेनापतिं ध्रुवस्थानार्थं धक्कायति स्म ।
  
  स्मिथः अतीतः धक्कायति स्म। "भवतः बट् चालयतु।"
  
  अधः धावन्तः तेषां सद्यः मशीनगनस्य अग्निः अभवत् । डाहल् मलतलस्य, मेजपदानां, शस्त्रपेटिकानां च दर्शनं कृतवान्, ततः पूर्वं जानीतेव चतुर्तलं यावत् पङ्क्तिबद्धरूपेण अधः स्खलितवान्, स्वस्य पिस्तौलं आकृष्य अग्निं प्रत्यागच्छत् स्मिथः पुरतः विकृष्य अधः स्खलितः, पार्श्वे क्रन्दितवान् च । स्वाट्-दलः पृष्ठतः अग्रे गतः, अग्निरेखायां कुञ्चितः, न च भ्रमति स्म । गोलिका: शूले पश्चात् शूलं प्रत्यागच्छन्ति स्म, घातकाः वॉली तहखानं विदारयन्ति स्म, स्थूलभित्तिभ्यः खण्डान् विदारयन्ति स्म । यदा डाहल् अत्यन्तं अधः भूमौ प्रहारं कृतवान् तदा सः तत्क्षणमेव पटलस्य प्रशंसाम् अकरोत् ।
  
  अत्र चत्वारः कोष्ठसदस्याः आसन्, ये पूर्वकोष्ठे दृष्टस्य सङ्गतिं कुर्वन्ति स्म । त्रयः जानुभ्यां कर्णात् रक्तं प्रवहन्तः ललाटेषु निपीडिताः हस्ताः आसन्, चतुर्थः तु अक्षतः इव आक्रमणकर्तृणां उपरि प्रचण्डं गोलीं कुर्वन् आसीत् सम्भवतः अन्ये त्रयः तं आच्छादयन्ति स्म, परन्तु डाहल् तत्क्षणमेव जीवितं बन्दीं प्राप्तुं मार्गं प्राप्य शूटरं लक्ष्यं कृतवान् ।
  
  "अहो न!" विशेषसेनानायकः अव्याख्यातरूपेण तं अतिक्रम्य त्वरितवान् ।
  
  "भो!" दाहल् आहूतवान्। "किम्-"
  
  दुष्टतमस्य नरकस्य मध्ये पूर्वानुभूतिभिः एव विरामं विना कार्यं कर्तुं शक्यते । विशेषसेनानायकः तत् चिह्नं स्पष्टतया अवलोकितवान्, तस्य परिचितं किमपि, केवलं सहकारिणां जीवनस्य विषये एव चिन्तितवान् । यदा डाहल् स्वस्य शूलं आकर्षयति स्म तदा सः आतङ्कवादी एकस्मात् हस्तात् भारितं ग्रेनेड् पातयित्वा अन्येन हस्तेन स्वशस्त्रं क्षिपन् दृष्टवान् ।
  
  "रामसेसस्य कृते!" - सः उद्घोषितवान्।
  
  तहखाना मृत्युजालम् आसीत्, लघुकक्षं यत्र एते प्राणिनः स्वशिकारं प्रलोभयन्ति स्म । कक्षस्य परितः अन्ये जालाः विकीर्णाः सन्ति, ये जालाः शरापेनेल् विस्फोटने प्रवृत्ताः भविष्यन्ति । डाहल् आतङ्कवादीं नेत्रयोः मध्ये गोलिकाभिः मारितवान्, यद्यपि सः जानाति स्म यत् इशारा केवलं शैक्षणिकः एव - एतेन तेषां उद्धारः न स्यात् ।
  
  न तु अस्मिन् इष्टकाभित्तियुक्ते लघुकक्षे, संकीर्णस्थितौ, यथा ग्रेनेडस्य विस्फोटनपूर्वं अन्तिमसेकेण्ड्-गणना भवति ।
  
  
  चतुर्दशोऽध्यायः
  
  
  दाहल् जगत् अन्धकारे निमग्नं दृष्टवान्। सः दृष्टवान् यत् कालः कथं क्रन्दनगत्या मन्दः भवति, प्रत्येकस्य जीवितस्य हृदयस्य स्पन्दनं कथं अनन्तक्षणेषु परिमितं भवति। यदा ग्रेनेड् उच्छ्रति स्म, लघुकवकमेघे तलतः रजः, मलम् च उत्थापयति स्म, तदा तस्य गोली आतङ्कवादीनां कपालं प्रविशति स्म, तस्य पृष्ठतः विस्फोटं कृत्वा विस्तृतस्य रक्तस्रोतस्य मध्ये भित्तिं प्रहारयितुं पूर्वं परितः क्रन्दति स्म शरीरं दुर्बलं भवति, जीवनं पूर्वमेव गतम्। द्वितीयं रिकोचेट् कृते ग्रेनेड् पतितः, डाहल् च बन्दुकं मुखात् दूरं स्थापयितुं आरब्धवान् ।
  
  बहुमूल्यं सेकण्ड् अवशिष्टम् आसीत्।
  
  त्रयः आतङ्कवादिनः अद्यापि जानुभ्यां निःश्वसन्तः पराजिताः च आसन्, ते च किं आगच्छति इति न दृष्टवन्तः । विशेषबलस्य वयस्काः स्वस्य आवेगं नियन्त्रयितुं वा पुनः सोपानं आरोहयितुं वा प्रयतन्ते स्म ।
  
  स्मिथः स्वजीवनस्य अन्तिमदृष्टिः डाहल् प्रति दृष्टिम् अस्थापयत् ।
  
  डाहल् जानाति स्म यत् केन्सी, लॉरेन्, योर्गी च सोपानस्य शिखरस्थाने सन्ति, क्षणं यावत् सः आशां कृतवान् यत् ते केन्द्रात् पर्याप्तं दूरम् अस्ति इति ।
  
  तथापि, एतत् सर्वं मम बालकानां कृते...
  
  द्वितीयस्य रिकोचेट्-शिखरस्य समये ग्रेनेड् विस्फोटितवान्, शब्दः क्षणिकरूपेण स्वीडिश-देशस्य श्रुतः सर्वाधिकः उच्चः । तदा सर्वे शब्दाः सहसा मृताः यथा विचारः अन्तर्धानं जातः...
  
  तस्य नेत्राणि अग्रे निहिताः आसन्, ते यत् पश्यन्ति स्म तत् सः विश्वासं कर्तुं न शक्नोति स्म।
  
  स्वाट्-नेता यथाशक्ति शीघ्रं धावति स्म, किं भविष्यति इति ज्ञात्वा यथाशक्ति अधिकान् जनान् उद्धारयितुं निश्चितः आसीत्, तत्क्षणमेव अवगच्छत् यत् सः एव तत् कर्तुं शक्नोति इति तस्य धावनेन सः ग्रेनेड् इत्यस्य उपरि उत्थापितवान्, येन सः तस्य विस्फोटस्य एकं सेकण्डं पूर्वं प्रत्यक्षतया तस्मिन् पतितुं शक्नोति स्म । केवलर-मांस-अस्थि-माध्यमेन तत् विस्फोटितवान्, परन्तु कक्षे स्वस्थाने शृङ्खलाबद्धाः स्थितान् न आहतवान् । विस्फोटः निरुद्धः अभवत्, ततः मृतः ।
  
  दाहल् स्वनेत्रेषु विश्वासं कर्तुं असमर्थः स्वस्य कण्ठं स्वच्छं कृतवान् । तस्य सहकारिणां समर्पणं तं सर्वदा विनययति स्म, परन्तु एतत् अन्यस्मिन् स्तरे आसीत् ।
  
  अहं न... अहं तस्य नाम अपि न जानामि स्म।
  
  तथापि आतङ्कवादिनः तस्य पुरतः जानुभ्यां न्यस्तवन्तः।
  
  डाहल् अन्तिमानि कतिपयानि सोपानानि अधः धावितवान्, अश्रुभिः तस्य नेत्राणि धुन्धलानि अभवन् यदा सः त्रयः पुरुषाः तेषां पृष्ठे पादं पातयति स्म । स्मिथः तेषां जैकेटं विदारितवान् । तत्र विस्फोटकवेष्टनानि न दृष्टानि आसन्, परन्तु स्मिथः पार्श्वे जानुभ्यां न्यस्तः अपि एकः पुरुषः मुखं फेनम् अकरोत् । अन्यः पीडायाः कारणेन विकृष्यमाणः आसीत् । तृतीयः भूमौ पिनितः आसीत्, निश्चलः। दाहल् तस्य पुरुषस्य घोरदृष्टिं ध्रुवटोपी इव स्वस्य द्वेषेण सह मिलितवान् । केन्जी गत्वा स्वीडिशस्य ध्यानं आकर्षितवती, डाहलं पश्यन्ती, तस्याः हिमाच्छादितनीलनेत्राणि एतावन्तः स्पष्टानि, शीतानि, भावपूर्णानि च यत् ते विशालं, विगलन्तं परिदृश्यं इव भासन्ते स्म, तस्याः वक्तुं शक्यमानानि एव शब्दानि मुखेन उक्तवती।
  
  "सः आत्मानं बलिदानं कृत्वा अस्मान् तारितवान् । अहं... तस्य तुलने एतावत् दोषपूर्णः, एतावत् दुःखदः अनुभवामि।"
  
  डाहल्, सर्वेषु दिनेषु, कदापि टिप्पणीं कर्तुं असमर्थः न अभवत् । सः इदानीं कृतवान्।
  
  स्मिथः त्रयः अपि पुरुषाः अन्वेषितवान्, अधिकानि ग्रेनेड्, गोलिकानि, लघुशस्त्राणि च प्राप्य । जेबेषु कागदानि, टिप्पण्यानि च कुञ्चितानि आसन्, अतः समागताः जनाः तेषु अन्वेषणं कर्तुं आरब्धवन्तः ।
  
  अन्ये तु पतितं नेतारं नत्वा शिरः प्रणम्य । एकः पुरुषः जानुभ्यां न्यस्तः अभवत्, तस्य अधिकारीणः पृष्ठं स्पृशितुं च हस्तं प्रसारितवान् ।
  
  तृतीयः आतङ्कवादी मृतः, सः किमपि विषं न गृहीतवान् अपि, केवलं तस्य सहकारिणां अपेक्षया विषस्य प्रभावाय अधिकं समयः अभवत् । डाहल् निष्क्रियः सन् पश्यति स्म । यदा तस्य कर्णपुटं बीपं कृतवान्, मूर् इत्यस्य स्वरः च तस्य शिरः पूरितवान् तदा सः शृणोति स्म किन्तु उत्तरं चिन्तयितुं न शक्तवान् ।
  
  "पञ्च कॅमेरा" इति मूर् तस्मै अवदत् । "अस्माकं सूत्रेषु ज्ञातं यत् रामसेस् इत्यस्य समीपे केवलं पञ्च कॅमेरा सन्ति। भवता द्वयोः सम्मुखीभविता, येन त्रीणि अवशिष्टानि सन्ति। मम कृते भवतः किमपि नूतनं सूचना अस्ति वा दल ? नमस्ते? किं त्वं तत्र असि? किं नरकं प्रचलति?"
  
  उन्मत्तः स्वीडः एकं लघु बटनं निपीडितवान् यत् मूर् निःशब्दं कृतवान् । सः न्यूनातिन्यूनं कतिपयानि सेकेण्ड् यावत् मौनेन स्वस्य सम्मानं प्रकटयितुम् इच्छति स्म । तत्र अधः सर्वेषां स्त्रीपुरुषाणां इव सः केवलं एकस्य पुरुषस्य महतः त्यागस्य कारणेन एव जीवितः । अयं मनुष्यः पुनः कदापि दिवसप्रकाशं वा अस्तं सूर्यं वा न पश्यति, न च मुखस्य उपरि उष्णवायुः प्रवहति । डाहल् तस्य कृते तस्य अनुभवं करिष्यति स्म ।
  
  यावत् सः जीवति स्म।
  
  
  पञ्चदशोऽध्यायः
  
  
  सप्तदशनिमेषाः।
  
  ड्रेकः बो इत्यस्य अग्रतां अनुसृत्य ५९ तमे दिनाङ्के वामभागे कटयित्वा सीधा अराजकतायाः मध्ये अगच्छत् यत् कोलम्बस् वृत्तम् आसीत् । तस्य वामे भवनेभ्यः ध्वजाः विस्फुरन्ति स्म, दक्षिणे च वृक्षबिन्दुयुक्ता हरितपट्टिका आसीत् । तेषां पुरतः एकं अपार्टमेण्टभवनं स्थितम् आसीत्, यत् प्रायः काचनिर्मितम् आसीत्, तस्य खिडकयः अद्यापि उदयमानस्य सूर्यस्य किरणैः स्वागतयोग्यरूपेण दीप्ताः आसन् । पीतवर्णीयः टैक्सी मार्गस्य पार्श्वे आकर्षितवान्, तस्य चालकः पृष्ठतः पार्श्वमार्गेण अधः दौडं कुर्वन्तः चत्वारः सुवेषधारिणः धावकाः द्रष्टुं अपेक्षितवान्, परन्तु ब्यू तस्मै पुरुषाय द्वितीयं दृष्टिपातं न दत्तवान् मण्डलं विस्तृतं कंक्रीटस्थानं आसीत् यत्र जलप्रपाताः, प्रतिमाः, आसनानि च आसन् । पर्यटकाः पृष्ठपुटं पुनः सङ्गृह्य जलं च पिबन्तः इतस्ततः भ्रमन्ति स्म । ड्रेकः स्वेदितानां क्रीडकानां समूहस्य मध्यभागं छित्त्वा, ततः न्यूनातिन्यूनं किञ्चित् छायां ददाति स्म इति वृक्षाणां अधः धावितवान् ।
  
  व्याकुलनेत्राणां दृष्ट्या बहिः।
  
  कठोर-व्यस्त-वीथीनां बहुभिः अत्यन्तैः सह - जालस्य पार्श्वे पारम्परिक-चर्च-मध्ये स्थानार्थं स्पर्धां कुर्वन्तः भव्य-अव्यवस्थित-गगनचुंबीभवनानां - तस्य दक्षिणतः हरित-क्षेत्रे यत् निरपेक्ष-शान्तिः, शान्तिः च वर्तते, तस्य विपरीतता ड्रेक-इत्यस्य अवास्तविकतायाः भावेन पूरितवान् कियत् उन्मत्तम् आसीत् एतत् स्थानम् ? कियत् स्वप्नमिदम् ? भेदाः अकल्पनीयरूपेण अत्यन्तं आसन् ।
  
  सः चिन्तयति स्म यत् मार्शः तान् कियत् निकटतया पश्यति, परन्तु तस्य विषये बहु किमपि न मन्यते स्म । अनेन मनुष्यस्य मृत्युः भवितुम् अर्हति । गृहं गत्वा ते इदानीं अपि मार्गं अन्वेष्टुं प्रयतन्ते स्म येन ते तस्य स्रोतः प्रति अनुसन्धानं कर्तुं शक्नुवन्ति स्म ।
  
  समूहस्य वेगं वर्धमानेन उज्ज्वलमण्डलं शनैः शनैः वामभागे गतं । एलिसिया मे च पृष्ठतः समीपे धावन्तौ आस्ताम्, पश्यन्तौ परन्तु एतस्मिन् वेगे स्वसर्वक्षमतानां उपयोगं कर्तुं असमर्थौ आस्ताम् । शत्रुः कुत्रापि, कोऽपि भवितुम् अर्हति। टिन्टेड् खिडकैः सह गच्छन्त्याः सेडान्-वाहनस्य निकटतया निरीक्षणस्य आवश्यकता आसीत्, परन्तु सः दूरतः अन्तर्धानं जातः ।
  
  ड्रेकः समयं परीक्षितवान् । एकादशनिमेषाः अवशिष्टाः आसन्।
  
  तथापि क्षणाः द्वितीयेन सेकण्डेन टिक् कृत्वा गच्छन्ति स्म। बो मन्दं कृतवान् यतः मार्गस्य उपरि लघुधूसरवर्णीयं भवनं यत् ड्रेकः तत्क्षणमेव परिचितवान् तत् प्रादुर्भूतम् । अद्यापि धावन् सः एलिसिया मे च प्रति मुखं कृतवान् । "यत्र वयं ओडिन् इत्यनेन सह कथायाः समये युद्धं कृतवन्तः तस्मिन् एव भवने। धिक्, जीवनं व्यतीतम् इव अनुभूयते" इति ।
  
  "हेलिकॉप्टरः पार्श्वे न आहतः?" एलिसिया पृष्टवती।
  
  "अहो, अस्माकं च Tyrannosaurus Rex इत्यनेन आक्रमणं कृतम्।"
  
  प्राकृतिक-इतिहास-सङ्ग्रहालयः अस्मात् कोणात् तुल्यकालिकरूपेण लघुः इव भासते स्म, यदि कदापि भ्रान्तिः आसीत् । पार्श्वमार्गात् मुखद्वारपर्यन्तं सोपानानि आसन्, ये सम्प्रति पर्यटकसमूहेन पूरितानि आसन् । मार्गस्य पार्श्वे स्थगितस्य डीजलस्य, पेट्रोलस्य च मिश्रगन्धाः तान् आक्रमितवन्तः । इञ्जिनस्य कोलाहलः, शृङ्गाणां ध्वनिः, नैमित्तिकः उद्घोषः च अद्यापि तेषां इन्द्रियाणि पीडयति स्म, परन्तु न्यूनातिन्यूनं अत्र परितः बहु यातायातस्य मार्गः आसीत्
  
  "अधुना मा स्थगयतु" इति एलिसिया अवदत् । "सुरक्षा कुत्र भविष्यति इति अस्माकं कल्पना नास्ति।"
  
  ड्रेकः यातायातस्य निवारणं कृत्वा तान् पारं कर्तुं प्रयत्नं कृतवान् । "आशासे सः रोगी इति न अवदत्।"
  
  सौभाग्येन अल्पयानयानम् आसीत्, समूहः अपि अत्यन्तं सुलभतया मार्गं पारं कर्तुं समर्थः अभवत् । एकदा संग्रहालयस्य सोपानस्य अधः गत्वा ते आरोहणं कर्तुं आरब्धवन्तः, परन्तु पृष्ठतः टायरस्य उच्चैः क्रन्दनं श्रुत्वा सहसा स्थगितवन्तः ।
  
  ड्रेकः चिन्तितवान् - सप्तनिमेषाः।
  
  ते अनियंत्रित उन्मादस्य दृश्यं अभवन् । चत्वारः जनाः कारात् बहिः उत्प्लुत्य, सज्जाः बन्दुकाः। संग्रहालयद्वारेभ्यः दूरं कूर्दन् आगन्तुकान् विकीर्णं कृत्वा ड्रेकः परिहरितुं प्रयत्नं कृतवान् । बो शीघ्रं शस्त्रं आकृष्य शत्रुं लक्ष्यं कृतवान् । गोलिकाः ध्वनितवन्तः। क्रन्दनानि प्रातःकाले खण्डितवन्तः।
  
  ड्रेकः उच्चैः उत्प्लुत्य नीचमुष्टिप्रहारं क्षिप्तवान्, पादमार्गं प्रहारयन् लुठन् यत्र तस्य स्कन्धेन शरीरस्य पूर्णबलं गृहीतम् आसीत् तत्र वेदनाम् उपेक्ष्य च आक्रमणकारी सेडान्-वाहनस्य फणाम् उपरि कूर्दित्वा पूर्वमेव माई-इत्यस्य बन्दुकस्य निशानेन धारयति स्म । ड्रेकः कारं प्रति आवर्त्य ततः उत्तिष्ठति स्म, दिष्ट्या बन्दुकस्य बाहुपरिधिमध्ये आसीत् । सः अधिकं तर्जनं कृत्वा ध्यानं याचन् हस्तं प्रसारितवान् ।
  
  एलिसिया अन्यदिशि कपोतवती, सोपानं स्वच्छं कृत्वा थिओडोर रूजवेल्ट् इत्यस्य अश्वप्रतिमायाः स्वस्य आक्रमणकारिणां मध्ये स्थापयति स्म । तथापि ते गोलिकाः कांस्यनिक्षेपे आघातं कृत्वा प्रहारं कृतवन्तः। एलिसिया स्वशस्त्रं बहिः आकृष्य परं पार्श्वे लुब्धं कृतवती । तौ पुरुषौ इदानीं कारानाम् उपरि आस्ताम्, सम्यक् लक्ष्यं कुर्वन्तौ आस्ताम् । नागरिकाः सर्वदिशि धावित्वा क्षेत्रं स्वच्छं कृतवन्तः । सा आतङ्कवादीं लक्ष्यं कृतवती, यः तस्य जानुभ्यां पतितः, परन्तु तस्य अग्निस्य निरन्तरधारा तस्याः प्रति गच्छति स्म, सा आच्छादनं कर्तुं बाध्यं करोति स्म ।
  
  मे, बो च संग्रहालयस्य मुख्यद्वारस्य समीपे एकस्मिन् लघु-इन्डेण्ट्-तोरणे निपीडितवन्तौ, शिलाकार्यस्य माध्यमेन मार्गं विदारयन्त्याः गोलिकानां धारां परिहरितुं दृढतया संकुचितौ ब्यू भित्तिं प्रति स्थितवती, चलितुं असमर्था, परन्तु मे बहिः पश्यति स्म, तस्याः पृष्ठं फ्रांसीसीं प्रति गतवती।
  
  "एतत्... अटपटे" इति ब्यूरेगार्ड् आक्रोशितवान् ।
  
  "अति च भाग्यं यत् त्वं वेणुवत् कृशः असि" इति माई उत्तरितवती । सा शिरः बहिः निष्कास्य वॉली-प्रहारं कृतवती । "भवन्तः जानन्ति, यदा वयं प्रथमवारं भवन्तं सम्मुखीकृतवन्तः तदा भवन्तः प्रायः भित्तिषु दारणानां मध्ये क्रन्दन्ति इव आसन्" इति ।
  
  "तत् इदानीं सहायकं स्यात्।"
  
  "धूमः इव।" माई पुनः बहिः अवलम्ब्य अग्निम् प्रत्यागच्छत्। तस्याः शिरः उपरि एकं मार्गं गोलिकाभिः अनुसन्धानं कृतम् ।
  
  "किं वयं चलितुं शक्नुमः?"
  
  "न यावत् त्वं मुष्टिप्रहारं कर्तुम् इच्छसि।"
  
  ड्रेकः अवगच्छत् यत् स्वस्य शस्त्रस्य उपयोगाय समयः नास्ति, अतः सः स्वस्य प्रतिद्वन्द्वस्य शस्त्रं अवरुद्धुं प्रयतितवान् । सः अतीव विलम्बेन अवगच्छत् यत् सः तं प्राप्तुं न शक्नोति - सः वयस्कः अति उच्चः आसीत् - ततः सः दृष्टवान् यत् पिपासा तस्य प्रति मुखं कृतवान्।
  
  कुत्रापि न गन्तव्यम्।
  
  प्रवृत्तिः तं क्षेपणास्त्रवत् विदारितवती। निवृत्तः सः कारस्य खिडकीं पादं पातयित्वा काचं भग्नवान्, ततः आतङ्कवादी यथा अग्निप्रहारं कृतवान् तथा एव अन्तः कपोतम् अभवत् । तस्य पृष्ठतः पादमार्गः फेनः अभवत् । ड्रेकः अन्तरं चालकस्य आसने निपीडितवान्, चर्म क्रकचति स्म, आसनानां आकारः तस्य गमनं दुष्करं करोति स्म। सः जानाति स्म यत् किं आगच्छति। गोलिका यानस्य छतम्, आसनं, तलम् च प्रविष्टवती । ड्रेकः द्रुततरं भ्रमितवान् । केन्द्रकक्षे दस्तानानां विभागः, द्वौ विशालौ चषकधारकौ च आसीत् येन सः यात्रीपीठे स्वशरीरं उत्थापयन् किमपि ग्रहीतुं शक्नोति स्म अधिकानि गोलिकानि निर्दयतापूर्वकं छतम् विदारितवन्तः। ड्रेकः समयं क्रेतुं प्रयतमानो आक्रोशितवान्। प्रवाहः क्षणं यावत् स्थगितवान्, परन्तु ततः यथा यथा ड्रेकः पृष्ठतः अवलम्ब्य खिडकीं भारं कृतवान् तथा तथा पुनः अधिकवेगेन आरब्धः ।
  
  ड्रेकः पृष्ठपीठे आरुह्य तस्य पृष्ठस्य मध्ये एकं खण्डं दहति स्म गोली । सः अव्यवस्थितराशिः, निःश्वासः, विचारहीनः च अभवत् । क्षणस्य संकोचस्य कारणेन शूटरः अपि स्थगितवान् स्यात्, ततः सः पुरुषः एलिसिया-अग्न्याः अधः आगतः । ड्रेकः पृष्ठद्वारस्य अन्तःतः अनलॉक् कृत्वा बहिः स्खलितवान्, मुखं कंक्रीटस्य अन्तः निहितं, कुत्र गन्तुं च असमर्थः च ।
  
  विहाय...
  
  कारस्य अधः । सः वाहनस्य अधः कष्टेन एव उपयुज्यमानः लुठितवान् । इदानीं सः कृष्णवर्णीयं चेसिस्, पाइप्स्, एग्जॉस्ट् सिस्टम् च दृष्टवान् । तस्य पादयोः प्रसारितानां V-आकारस्य मांसपेशिनां मध्ये अन्तरं मुष्टिपातं कृत्वा उपरितः अन्यः गोली प्रहारं कृतवान् । ड्रेकः मन्दं सीटीं पातयन् निःश्वासं कृतवान् ।
  
  एतत् क्रीडां द्वौ जनाः क्रीडितुं शक्नुवन्ति।
  
  पादं स्थापयित्वा सः स्वशरीरं भूमौ कारस्य अग्रभागं प्रति गन्तुं बाध्यं कृतवान्, गच्छन् स्वस्य ग्लोक् आकर्षयन् । ततः पूर्वगोलीछिद्रैः लक्ष्यं कृत्वा सः पुरुषः कुत्र आसीत् इति अनुमानं कृतवान् । सः पङ्क्तिबद्धरूपेण षट् शूट्-प्रहारं कृतवान्, प्रत्येकं समये किञ्चित् स्वस्थानं परिवर्तयन्, ततः शीघ्रं कारस्य अधः अवतरत् ।
  
  आतङ्कवादी तस्य पार्श्वे पतितः, तस्य उदरं गृहीत्वा। तस्य पार्श्वे दुर्घटनायाः सह बन्दुकं पतितम्। यथा सः निराशः सन् तत्, तथैव स्वस्य मेखलाम् अपि प्राप्नोत्, तथैव ड्रेकः तं बिन्दु-रिक्त-परिधितः गोलिकाभिः मारितवान् । जोखिमाः अत्यन्तं महत् आसन् जोखिमं ग्रहीतुं, जनसंख्या अतीव दुर्बलः आसीत्। ततः सः यानस्य फणाम् उपरि निरीक्षमाणः ऊर्ध्वं स्थितुं संघर्षं कुर्वन् तस्य स्नायुवेदना तं पीडयति स्म ।
  
  एलिसिया रूजवेल्ट्-प्रतिमायाः पृष्ठतः बहिः उत्प्लुत्य पुनः अन्तर्धानं कर्तुं पूर्वं अनेकाः गोलिकाः प्रहारितवती । तस्याः लक्ष्यं अन्यस्य यानस्य अग्रभागे आसीत् । मे-बो-योः उपरि अपि द्वौ आतङ्कवादिनौ लक्ष्यं ग्रहीतुं प्रयत्नं कृतवन्तौ, ये कथञ्चित् भित्ति-मध्ये निपीडिताः इव दृश्यन्ते स्म, परन्तु मे-महोदयस्य समीचीन-गोलीकाण्डेन आतङ्कवादिनः निरुद्धाः अभवन्
  
  ड्रेकः स्वघटिकाम् अवलोकितवान्।
  
  द्वौ निमेषौ।
  
  ते सम्यक् सत्यं च चोदिताः आसन्।
  
  
  षोडशोऽध्यायः
  
  
  ड्रेकः आतङ्कवादिनः विरुद्धं युद्धं कृतवान् । स्वस्य एच्.के.-विमोचनं कृत्वा सः बो-मे-योः कष्टं कुर्वतः द्वयोः विषये ध्यानं दत्तवान् । एकः क्षणमात्रेण पतितः, तस्य जीवनं सम्पूर्णे कंक्रीटस्य मध्ये प्रसृतं, कठोरहृदयस्य कृते कठिनं मृत्युः। अन्यः अन्तिमे क्षणे गोलिकाम् आदाय परिवृत्तः, परन्तु तदपि अग्निं प्रतिदातुं समर्थः अभवत् । ड्रेकः तस्य पुरुषस्य आक्रमणं गोलिकाभिः अनुसृत्य मृत्युं त्यक्त्वा गतः । अन्ततः तस्य पुरुषस्य कुत्रापि गन्तुं नासीत्, ततः सः स्थगितवान्, ततः उपविश्य मे-मासस्य दिशि एकं अन्तिमं विस्फोटं कृतवान् यतः ड्रेकस्य बन्दुकेन तस्य धमकी समाप्तं जातम् ।
  
  मे एतत् आगच्छन्तं दृष्ट्वा बों तलपर्यन्तं निवारितवान्। फ्रांसीसी विरोधं कृतवान्, विषमराशौ अवतरत्, परन्तु मे तं उपरि कोणौ कृत्वा अधः पिन कृतवती, येन सः चलितुं न शक्नोति स्म । यत्र तेषां शिरः आसीत् तत्रैव भित्तितः खण्डाः अवतरन्ति स्म।
  
  बो उपरि प्रेक्षते स्म। "मेर्सी, माई।"
  
  "कि नि सिनायदे।"
  
  ड्रेकः तावत्पर्यन्तं अन्तिमस्य अवशिष्टस्य आतङ्कवादिनः ध्यानं आकर्षितवान् आसीत्, परन्तु तत् किमपि महत्त्वपूर्णं नासीत् । केवलं तस्य आत्मानं घोरं भयं महत्त्वपूर्णम् आसीत् । केवलं तस्य हृदयस्य निराशाजनकस्पन्दनम् एव महत्त्वपूर्णम् आसीत् ।
  
  ते समयसीमां त्यक्तवन्तः।
  
  मे-बो-योः संग्रहालयं प्रति धावन्तौ दृष्ट्वा तस्य मनोबलं किञ्चित् उत्थापितम्, ततः एलिसिया अन्तिमं आतङ्कवादीं तस्य अर्हन्तं प्रचण्डनरकं प्रेषयितुं निगूढतः बहिः आगता अन्यः पुरुषः पार्श्वमार्गे रक्तस्रावं कुर्वन् अस्ति। अन्यः आत्मा नष्टः, यज्ञः च अभवत् ।
  
  ते अनन्ताः आसन्, एते जनाः। ते तूफानी समुद्रः आसन्।
  
  ततः ड्रेकः अन्तिमं, मृतं अनुमानं, आतङ्कवादीं उत्थाय दूरं स्तब्धं दृष्टवान् । ड्रेकः चिन्तितवान् यत् सः अवश्यमेव वेस्ट् धारयति इति। सः डुलन्तस्कन्धान् लक्ष्यं कृत्वा अग्निप्रहारं कृतवान्, परन्तु गोली केवलं मिलीमीटर् लक्ष्यं त्यक्तवती । मन्दं निःश्वासं गृहीत्वा सः द्वितीयशूटस्य लक्ष्यं कृतवान् । इदानीं सः पुरुषः जानुभ्यां पतितः ततः पुनः उत्तिष्ठति स्म, ततः परं क्षणं सः जनानां, प्रेक्षकाणां, स्थानीयजनानाम्, बालकानां च समूहे विस्फोटितवान् ये कैमराभिः सह स्वस्य प्रसिद्धिक्षणं फेसबुक् अथवा इन्स्टाग्राम इत्यत्र गृहीतुं प्रयतन्ते स्म
  
  ड्रेकः एलिसियां प्रति स्तब्धः अभवत् । "तर्हि एषः रामसेस् इत्यस्य कोष्ठकेषु अन्यतमः आसीत्?"
  
  "चत्वारः पुरुषाः । यथा दाहल् वर्णितवान् । एषः तृतीयः कोष्ठकः भविष्यति यस्य सामना वयं दलरूपेण कृतवन्तः" इति ।
  
  "अद्यापि वयं मार्चमासस्य शर्ताः न जानीमः।"
  
  एलिसिया वीथीः, मार्गः, स्थगितानि, परित्यक्ताः यानानि च परितः अवलोकितवती । ततः सा परिवृत्ता यतः मे इत्यस्य क्रन्दनेन तेषां ध्यानं आकर्षितम्।
  
  "अस्माकं रक्षकः अस्ति!"
  
  ड्रेकः सोपानं उपरि त्वरितवान्, शिरः अधः, स्वशस्त्रं दूरं स्थापयितुं अपि न प्रयतमानोऽभवत् । एतत् सर्वं आसीत्, एतत् तेषां सर्वं जगत् आसीत्। यदि मार्शः आहूतवान् स्यात् तर्हि ते स्यात्-
  
  जोस् गोन्जालेज् तस्मै एकं सेलफोनं दत्तवान् । "किं त्वं स एव आङ्ग्लः असि?"
  
  ड्रेकः नेत्रे निमील्य यन्त्रं कर्णे स्थापितवान् । "दलदलम्।" त्वं ष-" इति उच्चारयसि ।
  
  पायथियायाः हास्यं तं बाधितवान्। "अधुना इदानीं सामान्यशापशब्दानां आश्रयं मा कुरुत । शापाः अशिक्षितानां कृते भवन्ति इति वा मया उक्तम्। अथवा विपरीतम् ? परन्तु अभिनन्दनम्, मम नूतन मित्र, त्वं जीवसि!"
  
  "अस्मान् पराजयितुं कतिपयेभ्यः मुष्टिभ्यः अधिकं समयः स्यात्।"
  
  "अहो, अहं निश्चयेन। परमाणुबम्बः एतत् कर्तुं शक्नोति वा ?
  
  ड्रेकः इव अनुभूतवान् यत् सः अनिश्चितकालं यावत् स्वस्य क्रुद्धं वचनं निरन्तरं कर्तुं शक्नोति स्म, परन्तु सः मुखं निमीलितुं सचेतनतया प्रयासं कृतवान् । एलिसिया, मे, ब्यू च दूरभाषस्य परितः सङ्गृहीतौ यदा जोस गोन्जालेज् पूर्वसूचनाभावेन पश्यति स्म ।
  
  "बिडालः भवतः जिह्वाम् अग्रस्तवान्? अहो, हे च, किमर्थं नरकं त्वं गोन्जालेज् इत्यस्य आह्वानस्य उत्तरं न ददासि स्म?"
  
  ड्रेकः स्वस्य ऊर्ध्वाधरं यावत् रक्तं प्रवाहितुं न आरब्धवान् तावत् दष्टवान् । "अहम् अत्रैव अस्मि।"
  
  "आम्, आम्, अहं पश्यामि। परन्तु त्वं... आम्... चतुर्निमेषपूर्वं कुत्र आसीः?"
  
  ड्रेकः मौनम् अभवत् ।
  
  "दरिद्रः वृद्धः जोसः स्वयमेव दूरभाषस्य उत्तरं दातव्यः आसीत् । अहं किं वदामि इति मम कल्पना नासीत्" इति ।
  
  ड्रेकः मार्शस्य ध्यानं विचलितुं प्रयतितवान् । "अस्माकं जैकेटम् अस्ति। कुत्र-"
  
  "त्वं मां न शृणोषि आङ्ग्ल। त्वं विलम्बं करोषि। किं त्वं विलम्बस्य दण्डं स्मरसि?"
  
  "दलदलम्।" मूर्खता त्यजतु। किं भवन्तः इच्छन्ति यत् भवतः आग्रहाः पूर्णाः भवेयुः वा न वा?"
  
  "मम आग्रहाः ? साधु, अवश्यं ते तदा करिष्यन्ति यदा अहं निर्णयं करोमि यत् अहं उत्तमः सज्जः च अस्मि। अधुना यूयं त्रयः उत्तमसैनिकाः भूत्वा तत्रैव प्रतीक्षध्वम्। अहं केवलं द्वे टेकअवे आज्ञापयिष्यामि" इति ।
  
  ड्रेकः शपथं कृतवान् । "तत् मा कुरु" इति । किं त्वं तत् कर्तुं न साहसं करोषि!"
  
  "शीघ्रं वदतु।"
  
  रेखा मृता गता। ड्रेकः भूताक्षियुगलत्रयम् अवलोक्य स्वस्य प्रतिबिम्बमात्रम् इति अवगच्छत् । ते असफलाः अभवन् ।
  
  विशालप्रयत्नेन सः दूरभाषं न मर्दयितुं स्वं निवारयितुं समर्थः अभवत् । एलिसिया होमलैण्ड् इत्यस्मै आसन्नं तर्जनं निवेदयितुं स्वयमेव स्वीकृतवती । माई गोन्जालेस् इत्यस्य जैकेटं उद्धृत्य कृतवान् ।
  
  "एतत् समाप्तं कुर्मः" इति सा अवदत् । "अस्माकं पुरतः यत् अस्ति तस्य व्यवहारं कुर्मः, ततः परं किं भविष्यति इति सज्जतां कुर्मः।"
  
  ड्रेकः क्षितिजं स्कैन कृतवान्, कंक्रीटं, वृक्षरेखायुक्तं, मनसि हृदये च दूरं, मार्चस्य अभिप्रायस्य विचारेण एव मर्दितम्। अग्रिमेषु कतिपयेषु निमेषेषु निर्दोषाः म्रियन्ते स्म, यदि सः पुनः असफलः भवति स्म तर्हि अधिकाः भवन्ति स्म ।
  
  "मार्चः अस्य बम्बस्य विस्फोटनं कर्तुं गच्छति" इति सः अवदत् । "यत् यद् वदति । यदि वयं तत् न प्राप्नुमः तर्हि सर्वं जगत् दुःखं प्राप्स्यति। वयं अत्यन्तं धारायाम् एव तिष्ठामः..." इति ।
  
  
  सप्तदशोऽध्यायः
  
  
  मार्चः हसन् प्रफुल्लितेन दूरभाषं लम्बितवान्। ज़ोयः तस्य समीपे अपि स्वं निपीडयति स्म । "भवता अवश्यमेव तं दर्शितम्" इति सा कूजति स्म ।
  
  "अहो, अधुना च अहं तं अधिकं दर्शयिष्यामि।"
  
  मार्शः अन्यं बर्नर सेलफोनम् बहिः निष्कास्य स्वस्मृतौ पूर्वमेव संगृहीतं सङ्ख्यां परीक्षितवान् । एतत् एव आवश्यकम् इति निश्चयं कृत्वा सः शीघ्रमेव सङ्ख्यां डायल कृत्वा प्रतीक्षते स्म । यः स्वरः उत्तरं दत्तवान्, रूक्षः, आकर्षकः च, तस्य अपेक्षाः पुष्टयति स्म ।
  
  "भवन्तः किं कर्तव्यमिति जानन्ति" इति सः अवदत् ।
  
  "एकम्? द्वे वा?
  
  "द्वौ, यथा वयं सहमताः। ततः पुनः भवतः आवश्यकता अस्ति चेत् अग्रे गच्छतु" इति ।
  
  "अवश्यं, मालिक। मम मोबाईल-फोन-एप्-माध्यमेन मम अद्यतनं भवति स्म। तस्य क्रियायाः किञ्चित् अहं अवश्यमेव आनन्दं प्राप्नुयाम्" इति ।
  
  मार्चः खर्राटं कृतवान्। "किं त्वं आतङ्कवादी असि, स्टीफन्?"
  
  "अच्छा, न, अहं तस्मिन् वर्गे आत्मानं न स्थापयिष्यामि स्म । न तु वस्तुतः" इति ।
  
  "यत् कार्यं भवतः कृते वेतनं दत्तम् आसीत् तत् कुरु। वर्तमाने।"
  
  मार्शः एकं पटलं नगरस्य कॅमेरा-यंत्रं प्रति परिवर्तयति स्म, केवलं लघुनिगरानीयन्त्रं यत् समीपस्थव्यापारिणः पार्श्वमार्गे कः आगच्छति गच्छति च इति दृष्टिपातं कुर्वन्ति स्म अस्मिन् विशेषे वीथिकायां स्टीफन् अराजकतां जनयिष्यति स्म, मार्शः च द्रष्टुम् इच्छति स्म ।
  
  ज़ोयः अधिकं दृष्टिपातं प्राप्तुं प्रयतमाना अवलम्बितवती। "तर्हि, अद्य वयम् अन्यत् किं कर्तुं गच्छामः?"
  
  मार्चस्य नेत्राणि विस्तृतानि अभवन् । "किं भवतः कृते एतत् पर्याप्तं नास्ति ? तथा च त्वं सहसा किञ्चित् मृदुः, किञ्चित् नमनीयः इव भासते यत् एकस्याः महिलायाः कृते आमन्त्रितं यत् बृहत् दुष्टं पायथियास्, मिस् ज़ो शियर्स् इत्यनेन सह सम्मिलितुं आमन्त्रिता अस्ति। किमर्थमिदम् ? मयि उन्मादः भवतः रोचते इति कारणात् किम्?"
  
  "तथा अहं मन्ये।" किञ्चित् इत्यस्मात् अधिकं च। कदाचित् शैम्पेन मम शिरसि गतः" इति ।
  
  "दण्डः। इदानीं निःशब्दं भव पश्य" इति ।
  
  अग्रिमाः कतिचन क्षणाः यथा मार्शः इच्छति स्म तथा एव प्रकटिताः । सामान्याः पुरुषाः महिलाः च यत् दृष्टवन्तः तत् दृष्ट्वा कम्पिताः स्यात्, कठिनाः अपि, परन्तु मार्शः, शियर्स् च शीतलविरक्ततायाः सह तत् अवलोकितवन्तौ । ततः मार्शः केवलं पञ्चनिमेषान् यावत् यावत् दृश्यं रक्षित्वा आङ्ग्लजनाय विडियो सन्देशद्वारा प्रेषयितुं शक्नोति यत्र एकं टिप्पणं संलग्नम् आसीत् यत् एतत् होमलैण्ड् प्रति प्रेषयतु। शीघ्रमेव भवद्भिः सह सम्पर्कं करिष्यामि।
  
  सः एकं बाहुं ज़ोय इत्यस्याः परितः वेष्टितवान्। ते मिलित्वा निम्नलिखित-अनुसरण-परिदृश्यम् अधीतवन्तः, यस्मिन् आङ्ग्लः तस्य त्रयः अनुचराः च वास्तवतः जानन्ति स्म यत् ते आरम्भात् अपि पूर्वं बहु विलम्बेन आगमिष्यन्ति इति परिपूर्णम्। अन्ते च अराजकता... अमूल्यम् अस्ति।
  
  मार्शः स्मरति स्म यत् कक्षे अन्ये जनाः अपि आसन् । मुख्यं रामसेस् कोष्ठकं तस्य सदस्याः च। ते अपार्टमेण्टस्य दूरकोणे एतावन्तः शान्ताः उपविष्टाः आसन् यत् सः तेषां मुखं कष्टेन एव स्मर्तुं शक्नोति स्म ।
  
  "अरे" इति सः आहूतवान् । "महिला शैम्पेनं समाप्तम् अस्ति। किं भवद्भिः कश्चन आवारकः तत् शोधयितुं शक्नोति स्म?"
  
  एकः पुरुषः उत्तिष्ठति स्म, तस्य नेत्रेषु एतावत् अवमानना पूर्णा आसीत् यत् मार्शः कम्पितः अभवत् । परन्तु व्यञ्जनं शीघ्रं मुखौटं कृत्वा द्रुतशिरःकम्पनं परिणतम्। "निश्चयेन शक्नोति"।
  
  "परिपूर्णम्। एकं पुटम् अपि पर्याप्तं भवेत्" इति ।
  
  
  अष्टादशोऽध्यायः
  
  
  ड्रेकः पश्यति स्म यत् माई रक्षकस्य जैकेटस्य ज़िपं विमोचयति स्म यदा सा आग्रहाणां सूचीं अन्वेषयति स्म । एलिसिया, ब्यू च समागमजनसमूहं स्कैन कृतवन्तौ, प्रायः निश्चितं यत् तृतीयकोष्ठस्य अन्तिमः अवशिष्टः सदस्यः केनचित् प्रकारेण चालयिष्यति इति । केवलं द्वौ निमेषौ अवशिष्टौ होमलैण्ड् मार्गे आसीत् । समीपे एव सायरनाः ध्वनितवन्तः यतः पुलिसाः समागच्छन्ति स्म । ड्रेकः जानाति स्म यत् इदानीं यावत् पराकाष्ठाघटनाभिः सर्वे न्यूयॉर्क-नगरस्य जनाः धारायाम्, पर्यटकाः च विस्मयिताः भविष्यन्ति इति । यदि जनाः वीथिभ्यः बहिः तिष्ठन्ति तर्हि सद्विचारः भवेत्, परन्तु श्वेतभवनं वस्तुतः अन्यत् किं कर्तुं शक्नोति स्म?
  
  विकिरणविज्ञापकयुक्तानि ड्रोन्-यानानि आकाशं परितः आसन् । धातुविज्ञापकाः सर्वान् रोधयन्ति स्म ये ध्यानं अर्हन्ति स्म, बहवः च ये ध्यानं न अर्हन्ति स्म । सेना, नेस्ट् च अत्र आसन्। वीथिषु एतावन्तः एजेण्ट्-जनाः भ्रमन्ति स्म यत् दिग्गजानां सभा इव आसीत् । यदि आन्तरिकविभागः, एफबीआई, सीआयए, एनएसए च स्वकार्यं सम्यक् कृतवन्तः स्यात् तर्हि मार्शः सम्भवतः लब्धः स्यात् ।
  
  ड्रेकः स्वघटिकाम् अवलोकितवान्। अस्य दुःस्वप्नस्य आरम्भात् किञ्चित् अधिकं समयः व्यतीतः ।
  
  एतत् सर्वं ?
  
  एलिसिया तं धक्कायति स्म। "सा किमपि प्राप्नोत्।"
  
  ड्रेकः पश्यति स्म यत् माई गोन्जालेज् इत्यस्य विध्वस्तजाकेटात् एकं मुण्डितं कागदखण्डं पुनः आनयति स्म ।
  
  तां दृष्ट्वा न्यूयोर्कवासी विस्मितः भूत्वा प्रत्येकं हस्ते एकं चीर्णं आस्तीनं गृहीतवान् । "किं नगरं मम क्षतिपूर्तिं दास्यति... क्षतिपूर्तिं-"
  
  "नगरं भवन्तं किञ्चित् उपदेशं दातुं शक्नोति" इति एलिसिया निर्णायकरूपेण अवदत् । "अग्रे समये किञ्चित् उष्णतैलं प्रयोजयन्तु। दुर्सङ्गतिं मा ददातु" इति ।
  
  गोन्जालेस् निःशब्दः भूत्वा स्खलितः।
  
  ड्रेकः मे-मासपर्यन्तं गतः । मार्शस्य आग्रहाः बृहत्तमे फन्ट्-मध्ये श्वेत-ए४-पत्रे मुद्रिताः आसन् । समग्रतया ते सुन्दरं सीधाः आसन्।
  
  "पञ्चकोटिरूप्यकाणि" इति माई पठति स्म । "न च किमपि अधिकं"।
  
  आग्रहस्य अधः विपरीतरूपेण लघुहस्तलेखेन लिखितं वाक्यम् आसीत् ।
  
  "विवरणं शीघ्रमेव अनुवर्तनीयम्।"
  
  तस्य अर्थः किम् इति ड्रेकः सम्यक् जानाति स्म । "ते अस्मान् असम्भवस्य अपरं अनुसरणार्थं प्रेषयिष्यन्ति।"
  
  ब्यूरेगार्डः जनसमूहं पश्यति स्म । "वयं च निःसंदेहं निरीक्षणे एव तिष्ठामः। नूनम् अस्मिन् समये पुनः असफलाः भविष्यामः" इति ।
  
  ड्रेकः समागतजनसमूहेन उत्थापितानां सेलफोनानां संख्यायाः गणनां त्यक्तवान्, ततः स्वस्य सेलफोने सन्देशस्य जडगुञ्जनं श्रुत्वा स्क्रीनम् अवलोकितवान् सः विडियो लिङ्क् क्लिक् कर्तुं पूर्वमपि तस्य शिरोभागः पूर्वसूचनाभावेन कण्डूयमानः अभवत् । "गायस्" इति उक्त्वा सः यन्त्रं बाहुपर्यन्तं धारयति स्म यदा ते परितः सङ्कीर्णाः आसन्।
  
  फोटो कणिकाकारः कृष्णशुक्लः च आसीत्, परन्तु कॅमेरा स्थिरः आसीत्, स्पष्टतया च ड्रेकस्य दुष्टतमं दुःस्वप्नं दृश्यते स्म । "तस्य कोऽपि अर्थः नास्ति" इति सः अवदत् । "यस्य जनानां किं भवति इति कल्पना नास्ति तेषां वधः। एतत् न भयङ्करीकरणाय, एतत् न लाभाय। एतत् कृते..." सः अग्रे गन्तुं न शक्तवान् ।
  
  "सुन्दरम्" इति माई निःश्वसति स्म । "वयं प्रतिदिनं अधिकाधिकं एतान् तलभोजकान् खनन्तः स्मः। दुष्टतमं च भागं यत् ते अस्माकं समुदायानाम् हृदये एव निवसन्ति" इति ।
  
  ड्रेकः एकं निमेषं अपि न व्ययितवान्, होमलैण्ड् इत्यस्मै लिङ्कं प्रेषितवान् । मार्शः कृशवायुतः स्वस्य सेलफोनसङ्ख्यां बहिः आकर्षितुं समर्थः इव आसीत् इति तथ्यं विशेषतया आश्चर्यं न आसीत् यत् सः अद्यावधि सर्वं प्राप्तवान् । तस्य साहाय्यं कुर्वन्तः आतङ्कवादिनः स्पष्टतया व्यययोग्यपदातिसैनिकानाम् अपेक्षया अधिकाः आसन् ।
  
  ड्रेकः पुलिसैः स्वकार्यं कुर्वन्तः पश्यति स्म । एलिसिया तस्य समीपं गता, ततः यादृच्छिकरूपेण स्वस्य प्यान्टस्य पादं उपरि आकर्षितवती। "किं त्वं एतत् पश्यसि?" - सा गायन-गीतस्वरम् अवदत्। "मरुभूमिस्थे मम गदं पादं पातुं प्रयतमानोऽस्मि तदा प्राप्तम्। अद्यापि च शापितम् ताजा अस्ति। तावत् शीघ्रं एतत् वस्तु अग्रे गच्छति" इति ।
  
  तस्याः वचनं ड्रेकस्य उपरि एकादशाधिकं प्रभावं जनयति स्म । तेषां सम्बन्धस्य, तेषां नूतनस्य आकर्षणस्य स्मृतिः आसीत्; मे-बो-योः कृते निष्कर्षः यत् तयोः मध्ये किमपि घटितम्; तथा च एतावता स्वस्य जीवनस्य अधिकः स्पष्टः सन्दर्भः - कियत् शीघ्रं गच्छति स्म, सा कथं मन्दं कर्तुं प्रयतते स्म इति।
  
  प्रत्यक्षाग्निरेखायां ।
  
  "यदि वयम् एतत् जीवामः" इति सः अवदत् । "टीम् SPEAR एकसप्ताहं अवकाशं गृह्णाति।"
  
  "टोर्स्टी इत्यनेन बार्बाडोस्-नगरस्य टिकटं पूर्वमेव बुकं कृतम् अस्ति" इति एलिसिया अवदत् ।
  
  "मरुभूमिं किं जातम्?" माई चिन्तितवती।
  
  ड्रेकः स्वस्य घड़ीं पश्यति स्म, ततः स्वस्य दूरभाषं पश्यति स्म, विचित्रे अतिवास्तविकक्षणे गृहीतः। अनावश्यकमृत्युः, वर्धमानं तर्जनं च सम्मुखीकृत्य, अनन्तेन अनुसरणेन, क्रूरयुद्धेन च, ते इदानीं पार्ष्णिं पादं पातयन्ति स्म, कतिपयानि निमेषाणि विश्रामं कर्तुं बाध्यन्ते स्म अवश्यं, तेषां तनावात् मुक्तिं प्राप्तुं समयस्य आवश्यकता आसीत्, वर्धमानचिन्ता या अन्ततः तेषां मृत्युं जनयितुं शक्नोति... परन्तु एलिसिया इत्यस्याः एतत् कर्तुं मार्गः सर्वदा किञ्चित् अपरम्परागतः एव आसीत्।
  
  "बिकिनी।" समुद्रतटम्। नीलतरङ्गाः" इति एलिसिया अवदत् । "अहमेव" इति ।
  
  "किं त्वं स्वस्य नूतनं परममित्रं स्वेन सह नयसि?" माई स्मितं कृतवती। "केन्जी?"
  
  "भवन्तः जानन्ति एलिसिया, अहं न मन्ये डाह्ल् इत्यनेन दलस्य अवकाशः बुकः कृतः" इति ड्रेकः केवलं अर्धं विनोदं कुर्वन् अवदत् । "अधिकं पारिवारिकविश्रामवत्।"
  
  एलिसिया गुर्राति स्म। "किं हरामी। वयं परिवारः स्मः"।
  
  "आम्, परन्तु यथा इच्छति तथा न। भवन्तः जानन्ति, जोआना-डाहल्-योः किञ्चित् समयस्य आवश्यकता वर्तते" इति ।
  
  परन्तु एलिसिया इदानीं मे-मासं प्रेक्षमाणा आसीत् । "तस्य च प्रारम्भिकस्य उपहासस्य प्रतिक्रियारूपेण स्प्राइट्, न, अहं ड्रेकीं ग्रहीतुं चिन्तयन् आसीत् । किं भवतः अनुकूलम् अस्ति?"
  
  ड्रेकः शीघ्रं दूरं पश्यति स्म, मौनसीटीयाम् अधरं कुर्याद्। तस्य पृष्ठतः सः बो टिप्पणीं श्रुतवान्।
  
  "किं त्वया अहं च इदानीं समाप्तौ इति भावः?"
  
  मे इत्यस्य स्वरः शान्तः अभवत् । "अहं मन्ये यत् निर्णयः मट्टस्य कार्यः अस्ति।"
  
  अहो धन्यवादः। बहु धन्यवादः, धिक्।
  
  सः प्रायः निश्चिन्तः ध्वनितवान् यदा स्वस्य एव दूरभाषः ध्वनितवान्। "आम्?"
  
  "अत्र मार्चं कुर्वन्तु। किं मम लघुसैनिकाः द्रुतधावनार्थं सज्जाः सन्ति?"
  
  "भवता तान् निर्दोषान् जनान् मारितवान् । यदा वयं मिलामः तदा अहं पश्यामि यत् भवान् एतस्य उत्तरं दास्यति" इति ।
  
  "न मित्र, त्वं उत्तरं दातुं गच्छसि। भवन्तः मम आवश्यकताः पठन्ति, किम्? पञ्चशतकोटिः । तत् पुरुषैः, महिलाभिः, लघुविद्भिः च पूर्णस्य नगरस्य कृते न्याय्यम्।"
  
  ड्रेकः दन्तं संकुच्य नेत्रे निमीलितवान् । "अनन्तरं किम्?"
  
  "देयताविवरणं अवश्यम्। केन्द्रीयस्थानकं गच्छन्तु। ते एकस्य केन्द्रीयकफे-गृहस्य अन्तः प्रतीक्षन्ते" इति । सः एकं नाम उक्तवान्। "सुव्यवस्थिततया संपुटितं, एकस्मिन् संवृते निक्षिप्तं यत् केनचित् दयालुः आत्मा काउण्टरस्य दूरान्ते अन्तिमस्य मेजस्य अधःभागे टेपं कृतवान् विश्वासं कुरु, तत्र गत्वा अवगमिष्यसि" इति ।
  
  "किं यदि वयम् एतत् न कुर्मः?" ड्रेकः पलायितस्य कोष्ठसदस्यस्य विषये न विस्मरति स्म, न च न्यूनातिन्यूनं अन्ययोः कोष्ठयोः अस्तित्वं न विस्मरति स्म ।
  
  "ततः अहं परं गदं मम भारं वहितुं आहूय डोनट्-दुकानं विस्फोटयिष्यामि । किं भवतः अनुकूलम् अस्ति?"
  
  ड्रेकः संक्षेपेण कल्पनां कृतवान् यत् एकदा ते मार्शं गृहीतवन्तः तदा सः किं कर्तुं शक्नोति इति । "कियत्कालं यावत्?"
  
  "अहो, दशनिमेषाः पर्याप्ताः भवेयुः।"
  
  "दशनिमेषाः ? एतत् बकवासः मार्चमास, त्वं च जानासि। अत्रतः केन्द्रीयस्थानकं विंशतिनिमेषेभ्यः अधिकं वाहनयानेन गन्तव्यम् अस्ति । कदाचित् द्विगुणम्" इति ।
  
  "मया कदापि न उक्तं यत् त्वं गन्तव्यम्।"
  
  ड्रेकः मुष्टिभ्यां संगृहीतवान् । ते असफलतां प्राप्तुं स्थापिताः आसन्, ते सर्वे तत् जानन्ति स्म।
  
  "किं वदामि" इति मार्शः अवदत् । "अहं अनुकूलतां प्राप्तुं शक्नोमि इति सिद्धयितुं अहं एतत् द्वादशनिमेषान् इति परिवर्तयिष्यामि । गणयन् च..." इति ।
  
  ड्रेकः धावितुं आरब्धवान् ।
  
  
  उन्नीसोऽध्यायः
  
  
  ब्यू ग्राण्ड् सेण्ट्रल् स्टेशनस्य निर्देशांकं स्वस्य जीपीएस-मध्ये टङ्कयन् आसीत् तदा ड्रेकः मार्गे बहिः धावितवान् । एलिसिया मे च एकं पदं पृष्ठतः धावितवन्तौ । परन्तु अस्मिन् समये ड्रेकः खुरैः यात्रां कर्तुं योजनां न कृतवान् । मार्श इत्यनेन अविश्वसनीयरूपेण कठिनं समयसूचना निर्धारितं कृत्वा अपि प्रयासः कर्तव्यः आसीत् । संग्रहालयस्य समीपे त्रीणि काराः, द्वौ कोरोला, एकः सिविक् च परित्यक्ताः आसन् । यॉर्कशायर-नगरस्य निवासी तान् द्वितीयदृष्टिं न दत्तवान् । सः यत् इच्छति स्म तत् किमपि आसीत्...
  
  "प्रविशतु!" एलिसिया सिविक् इत्यस्य मुक्तद्वारे स्थितवती ।
  
  "इदं पर्याप्तं शीतलं नास्ति" इति सः अवदत् ।
  
  "अत्र स्थित्वा प्रतीक्षमाणाः समयं नष्टं कर्तुं न शक्नुमः-"
  
  "तत् पर्याप्तम्" इति ड्रेकः मन्दगतिस्य अश्वस्य वाहनस्य च सवारीं पृष्ठतः दृष्टवान् यत् अधुना एव सेण्ट्रल् पार्कतः बहिः आकृष्य यत्र मार्गस्य पार्श्वे एकः शक्तिशाली F150 पिकअप ट्रकः निष्क्रियः आसीत्
  
  सः तं प्रति त्वरितम् अगच्छत्।
  
  एलिसिया मे च पश्चात् त्वरितम् अगच्छत्। "किं सः मां मजाकं करोति चोदति?" एलिसिया मेमासे एकं व्यङ्ग्यं प्रारब्धवती । "न कोऽपि उपायः अस्ति यत् अहं अश्वं आरुहिष्यामि। कदापि न!"
  
  ते पशुं पुरतः स्खलित्वा शीघ्रं चालकं स्वस्य यानं ऋणं दातुं पृष्टवन्तः । ड्रेकः गैस-पैडलं पदाति स्म, रबरं दहति स्म यदा सः बन्धनात् दूरं गच्छति स्म । ब्यू दक्षिणं दर्शितवान्।
  
  "सेण्ट्रल् पार्क् मार्गेण तस्य सवारीं कुर्वन्तु। इदं ७९ वी स्ट्रीट् अनुप्रस्थं भवति, मैडिसन एवेन्यू यावत् गच्छति" इति ।
  
  "इदं गीतं प्रेम्णा" इति एलिसिया कूजति स्म । "टिफनी इत्यस्याः कुत्र अस्ति ? अहं क्षुधार्तः अस्मि" इति ।
  
  ब्यू तां विचित्रं दृष्टिपातं कृतवान्। "एतत् भोजनालयं नास्ति, माइल्स।"
  
  "मैडिसन एवेन्यू च एकः पॉप् समूहः आसीत्" इति ड्रेकः अवदत् । "चेनी कोट्स् इत्यस्य नेतृत्वे । यथा कश्चित् तां विस्मर्तुं शक्नोति" इति । सः सहसा स्मरणं कृत्वा निगलितवान्।
  
  एलिसिया विहसति स्म। "बकवासम्।" अहं केवलं मनोदशां लघु कर्तुं प्रयत्नः त्यक्ष्यामि। अस्य किमपि कारणं ड्रेक्स् ? सा वेश्या आसीत् वा?"
  
  "अरे, लम्बयतु!" सः वेगेन गच्छन्तं वाहनम् ७९ वीथिं प्रति निर्देशितवान्, यत् एकः विस्तृतः मार्गः आसीत्, यस्याः परितः उच्छ्रितवृक्षाः सन्ति । "पिनपः भवतु। अद्भुतः च प्रस्तोता" इति ।
  
  "सावधानं भव!"
  
  मे इत्यस्य चेतावनी तेषां कारं रक्षितवान् यतः सिल्वेराडो इञ्च-उच्चस्य केन्द्र-आरक्षितस्य उपरि रेखां कृत्वा तान् रेम् कर्तुं प्रयतते स्म । ड्रेकः चक्रस्य पृष्ठतः मुखं दृष्टवान् - तृतीयकोष्ठस्य अन्तिमः सदस्यः । सः गैस-पैडलं पदानि स्थापयित्वा सर्वान् पुनः आसनस्थानेषु बाध्यं कृतवान् यतः अन्यः यानः परिवर्त्य अनुसरणं करोति स्म । सहसा सेण्ट्रल् पार्क् मार्गेण तेषां दौडः बहु अधिकं घातकः स्वभावं प्राप्तवान् ।
  
  सिल्वेराडो-वाहनस्य चालकः प्रमादपूर्वकं परित्यागं कृत्वा चालितवान् । ड्रेकः अनेकाः टैक्सी-वाहनानि गन्तुं मन्दं कृतवान्, परन्तु तेषां अनुयायी पृष्ठतः तान् प्रहारयितुं अवसरं स्वीकृतवान् । F150 झटका कृत्वा विचलितवान्, परन्तु ततः किमपि समस्यां विना स्वयमेव सम्यक् कृतवान् । सिल्वेराडो टैक्सीम् आहतवान्, अन्यस्मिन् मार्गे भ्रमन्तं प्रेषितवान् यत्र सा धारकभित्तिं प्रति दुर्घटनाम् अकरोत् । ड्रेकः तीक्ष्णतया वामभागे, ततः दक्षिणतः टैक्सीरेखां गन्तुं, ततः मुक्तमार्गे त्वरितवान् ।
  
  तेषां पृष्ठतः आतङ्कवादी हस्ते बन्दुकं गृहीत्वा स्वस्य खिडक्याः बहिः अवलम्बितवान् ।
  
  "अवतरतु!" ड्रेकः क्रन्दितवान्।
  
  गोलिकाः प्रत्येकं पृष्ठं प्रविष्टाः - कारः, मार्गः, भित्तिः, वृक्षाः च । सः पुरुषः क्रोधेन, उत्साहेन, सम्भवतः द्वेषेण अपि विचलितः आसीत्, तस्य क्षतिं न चिन्तयन् । F150 इत्यस्य पृष्ठपीठे उपविष्टः Beau Glock इति वाहनं बहिः आकृष्य पृष्ठस्य खिडक्याः बहिः गोली मारितवान् । शीतलवायुः केबिनं प्रति त्वरितवान् ।
  
  वामे भवनपङ्क्तिः प्रादुर्भूतवती, ततः अग्रे पार्श्वमार्गे विहारं कुर्वन्तः अनेके पदयात्रिकाः । ड्रेकः इदानीं केवलं शैतानस्य विकल्पं दृष्टवान् - एकस्य राहगीरस्य आकस्मिकमृत्युः अथवा ग्राण्ड् सेण्ट्रल् स्टेशनं प्रति विलम्बः अभवत् तथा च परिणामस्य सम्मुखीभवति।
  
  अष्टनिमेषाः अवशिष्टाः आसन्।
  
  ७९ वी वीथिं प्रति गत्वा ड्रेकः अग्रे एकं लघुसुरङ्गं दृष्टवान् यस्य उपरि हरितशाखाः लम्बिताः आसन् । क्षणिकं अन्धकारं प्रविशन्तः सः ब्रेक-पैडलं क्षिप्तवान्, तेषां अनुयायी भित्ति-प्रहारं करिष्यति अथवा न्यूनातिन्यूनं अराजकतायां स्वस्य बन्दुकं नष्टं करिष्यति इति आशां कुर्वन् अपि तु सः तान् परितः वाहनं कृतवान्, कठिनं चालयन्, गच्छन् पार्श्वजालकात् बहिः निपातयन् ।
  
  ते सर्वे स्वस्य खिडकीं बहिः प्रवहन्ति स्म, गोलिकस्य सीटी श्रुत्वा पूर्वं प्रायः म्रियते स्म । इदानीं एलिसिया स्वयं शिरः बहिः निष्कास्य बन्दुकं लक्ष्यं कृत्वा सिल्वेराडो इत्यस्य उपरि गोलीपातं कृतवती । अग्रे सः वेगं कृतवान् ततः मन्दं कृतवान् । ड्रेकः शीघ्रमेव अन्तरं निमीलितवान् । अन्यः सेतुः प्रादुर्भूतः आसीत्, द्विपीतरेखायाः उभयतः इदानीं यातायातस्य स्थिरता आसीत् । ड्रेकः तावत् अन्तरं निमीलितवान् यावत् तेषां स्वपक्षः अन्यस्य यानस्य पृष्ठभागं प्रायः स्पृशति स्म ।
  
  आतङ्कवादी स्वशरीरं परिवर्त्य स्कन्धस्य उपरि पिस्तौलं निदर्शितवान् ।
  
  एलिसिया प्रथमं प्रहारं कृतवती, गोलिका सिल्वेराडो इत्यस्य पृष्ठजालकं भग्नवती । चालकः अवश्यं स्तब्धः अभवत् यतः तस्य यानं विक्षिप्तं जातम्, प्रायः आगच्छन्तं यातायातं गत्वा शृङ्गाणां सुरीला विस्फोटं जातम् । एलिसिया अपि अधिकं बहिः अवलम्बितवती।
  
  "एषः गोराकेशखण्डः परितः उड्डीयमानः" इति मे अवदत् । "मात्रं किमपि स्मरणं करोति। इदानीं तान् किं वदन्ति ? किम् एषः... कोली?"
  
  अधिकानि शॉट्। आतङ्कवादी अग्निम् प्रत्यागच्छत्। ड्रेकः यथाशक्ति सुरक्षितरूपेण परिहारात्मकवाहनचालनविधिनाम् उपयोगं करोति स्म । अग्रे यातायातस्य पुनः कृशः जातः, सः सिल्वेराडो-वाहनं अतिक्रम्य मार्गस्य आगच्छन्तं मार्गं प्रति परिणमय अवसरं स्वीकृतवान् । तस्य पृष्ठतः मे खिडक्याः अधः आवर्त्य अन्यस्मिन् कारमध्ये क्लिप् अवतारितवान् । ड्रेकः पृष्ठतः अवलम्ब्य पृष्ठतः दृश्यम् अधीत्य ।
  
  "अद्यापि आगच्छति।"
  
  सहसा सेण्ट्रल् पार्क् समाप्तम् अभवत् तथा च व्यस्तः फिफ्थ एवेन्यू चौराहा तेषां उपरि बहिः कूर्दति इव आसीत् । काराः मन्दं कृतवन्तः, स्थगिताः, पदयात्रिकाः च चौराहेषु विहारं कृत्वा पार्श्वमार्गेषु पङ्क्तिं कृतवन्तः । ड्रेकः पीतवर्णीयं ब्रेकप्रकाशं शीघ्रं दृष्टवान्, ये सम्प्रति हरितवर्णाः आसन् ।
  
  पञ्चम-एवेन्यू-इत्यस्य उभयतः अतिरिक्त-दीर्घ-श्वेत-बस-यानानि पङ्क्तिबद्धानि आसन् । ड्रेकः ब्रेकं क्षिप्तवान्, परन्तु आतङ्कवादी पुनः तेषां पुच्छप्रकाशेषु आघातं कृतवान् । हन्डलबारद्वारा सः पृष्ठभागस्य झटकाम् अनुभवति स्म, आपदस्य सम्भावनां दृष्ट्वा पुनः नियन्त्रणं प्राप्तुं स्पिनात् बहिः आकर्षितवान् । कारः चौराहेण ऋजुः अभवत्, सिल्वेराडो केवलं एक इञ्च् पृष्ठतः ।
  
  बसयानं तेषां पुरतः बहिः आकर्षितुं प्रयत्नं कृतवती, तस्मात् ड्रेकस्य वामपार्श्वे अधः यावत् मार्गस्य मध्ये गन्तुं विना अन्यः विकल्पः नासीत् धातुः क्षिप्तः, काचः च तस्य अङ्के विदारितः। तदनन्तरं सिल्वेराडो तस्य उपरि दुर्घटनाम् अकरोत् ।
  
  "पञ्चनिमेषाः" इति बो शान्ततया अवदत् ।
  
  समयस्य अपव्ययम् अकुर्वन् सः स्वस्य वेगं वर्धितवान् । मैडिसन एवेन्यू शीघ्रमेव दृष्टिगोचरम् अभवत्, चेस् बैंकस्य धूसरवर्णीयः मुखाकृतिः, कृष्णवर्णीयः J.Crew च अग्रे दृष्टिक्षेत्रं पूरयति स्म ।
  
  "द्वौ अपि" इति बो अवदत् ।
  
  दौडयानानि मिलित्वा लघुअन्तरात् लघुान्तरं यावत् दौडं कुर्वन्ति स्म, पार्श्वतः मन्दतरविघ्नानां परितः च काराः भग्नाः भवन्ति स्म । ड्रेकः नित्यं शृङ्गं निपीडयति स्म, तस्य किमपि प्रकारस्य सायरनं भवतु इति कामना, एलिसिया च वायुतले विस्फोटयति स्म यत् पदयात्रिकान् चालकान् च शीघ्रं दूरं गन्तुं बाध्यं करोति स्म एनवाईपीडी-काराः पूर्वमेव गर्जन्ति स्म, तेषां पश्चात् विनाशस्य मार्गं त्यक्त्वा । सः पूर्वमेव अवलोकितवान् आसीत् यत् केवलं ये वाहनानि आदरपूर्वकं व्यवहारं कुर्वन्ति इव तानि बृहत् रक्तानि अग्निशामकयन्त्राणि एव आसन् ।
  
  "अग्रे" इति बो अवदत् ।
  
  "प्राप्तम्" इति ड्रेकः लेक्सिङ्गटन-एवेन्यू-मार्गं दृष्ट्वा तत् प्रति त्वरितवान् । इञ्जिनं प्रारभ्य सः शीघ्रं कोणं परितः कारं चालितवान् । टायरात् धूमः प्रवहति स्म, येन जनाः सर्वत्र पार्श्वमार्गे क्रन्दन्ति स्म । अत्र नूतनमार्गे उभयतः निकटतया काराः निरुद्धाः आसन्, मञ्चानां, वैनानां, एकदिशायाः च अराजकतायाः कारणात् उत्तमाः चालकाः अपि अनुमानं कुर्वन्ति स्म
  
  "इदं दूरं नास्ति" इति बो अवदत् ।
  
  ड्रेकः अग्रे स्वस्य अवसरं दृष्टवान् यतः यातायातस्य पतनम् अभवत् । "मे" इति सः अवदत् । "भवतः बैंकॉक्-नगरं स्मर्यते वा?"
  
  सुपरकारस्य गीयर्-स्थापनं इव स्निग्धं माई स्वस्य ग्लोक्-मध्ये नूतनं पत्रिकां प्रविष्टवती, स्वस्य सीटबेल्ट्-इत्येतत् विमोचयन्, स्वस्य आसने शिफ्ट्-करणं च कृतवती । एलिसिया ड्रेकं प्रेक्षते स्म, ड्रेकः च पृष्ठदृश्यदर्पणं प्रेक्षते स्म । सिल्वेराडो सर्वशक्त्या निमीलितवान्, तान् ग्राण्ड् सेण्ट्रल् स्टेशनस्य समीपं गच्छन्तः, व्याप्तजनसमूहस्य च समीपं गच्छन् तान् रेम् कर्तुं प्रयतमानोऽभवत् ।
  
  माई इदानीं भग्नपृष्ठजालकात् बहिः अवलम्ब्य धक्कायितुं आरब्धा स्वपीठे उपविष्टवती ।
  
  एलिसिया ड्रेकं धक्कायति स्म। "बैङ्कॉक्?"
  
  "न तु यत् चिन्तितम्।"
  
  "अहो, तत् कदापि न भवति । थाईलैण्ड्देशे यत् घटितं तत् थाईलैण्ड्देशे अपि भविष्यति इति भवन्तः मां वक्ष्यन्ति" इति ।
  
  माई लघु अन्तरं स्खलितवती, वस्त्राणि विदारयन् परन्तु स्वशरीरं अग्रे गन्तुं बाध्यं कृतवती । ड्रेकः दृष्टवान् यदा वायुः तां आहतवान्, वालुका तस्याः नेत्रेषु दंशयति स्म। सः तत् क्षणं दृष्टवान् यदा अनुसरणं कुर्वन् आतङ्कवादी आघातेन निमिषं कृतवान्।
  
  सिल्वेराडो समीपम् आगतः, आश्चर्यजनकरूपेण समीपम्।
  
  माई ट्रकस्य पृष्ठभागे उत्प्लुत्य पादौ प्रसारितवती, शस्त्रं च उत्थापितवती । सा लक्ष्यं कृत्वा ततः ट्रकस्य पृष्ठतः शूटिंग् कर्तुं आरब्धा, गोलिकाभिः अन्यस्य यानस्य खिडकयः भग्नाः अभवन् । भवनानि, बसयानानि, दीपस्तम्भाः च आरामेन गच्छन्ति स्म । माई पुनः पुनः शूलं आकर्षितवती, वायुः, यानस्य गतिं च विस्मृत्य, केवलं तस्मिन् पुरुषे एव ध्यानं दत्तवती यः अन्यथा तान् मारयिष्यति स्म
  
  ड्रेकः सुगतिचक्रं यथाशक्ति स्थिरं कृत्वा वेगं नित्यं स्थापयति स्म । अस्मिन् समये तेषां पुरतः एकं अपि यानं न गतः, यथा सः प्रार्थितवान् आसीत् । मे दृढतया पादयोः स्थिता, तस्याः एकाग्रता एकैकं वस्तु अवश्यमेव केन्द्रिता आसीत् । ड्रेकः तस्याः मार्गदर्शकः आसीत् ।
  
  "अधुना!" - सः स्वरस्य शिखरं कृत्वा उद्घोषितवान्।
  
  एलिसिया आसनस्य पृष्ठतः मिष्टान्नं पातितवान् बालकः इव परिवृत्तः । "किं कर्तुं गच्छति?"
  
  ड्रेकः ब्रेकं अतीव मन्दं प्रयुक्तवान्, एकैकं मिलीमीटर् । माई द्वितीयं क्लिप् प्रविष्टवती ततः ट्रकस्य शय्यायाः उपरि धावितवती, सीधा पृष्ठद्वारं प्रति। सिल्वेराडो चालकस्य नेत्राणि अधिकं विस्तारितानि यदा सः एकं वन्यनिन्जा अन्यस्मात् स्वस्य वेगेन गच्छन्तं वाहनं प्रति सीधा धावन्तं दृष्टवान्!
  
  मै पृष्ठद्वारं प्राप्य वायुतले प्लवमाना पादौ डुलन्तौ बाहून् च क्षोभयन् । गुरुत्वाकर्षणेन तां अधः आकर्षितुं क्षणः आसीत्, यदा सा चोरी-कौशलस्य, सौन्दर्यस्य च प्रतिरूपं कृशवायुना ललिततया चापं कृतवती, परन्तु ततः सा अन्यस्य पुरुषस्य यानस्य फणायाः उपरि बहुधा निमग्नवती सा तत्क्षणमेव नतवती, तस्याः पादौ जानुभ्यां च प्रहारं गृहीत्वा संतुलनं स्थापयितुं शक्नोति स्म । अविचलधातुषु अवतरणं सुलभं नासीत्, माई च शीघ्रं दन्तकाचं प्रति अग्रे उड्डीयत ।
  
  सिल्वेराडो-वाहनस्य चालकः ब्रेकं क्षिप्तवान्, परन्तु तदपि तस्याः मुखं प्रति बन्दुकं दर्शयितुं समर्थः अभवत् ।
  
  माई जानुभ्यां प्रसारितवती यदा आकस्मिकः आघातः तस्याः माध्यमेन गच्छति स्म, तस्याः मेरुदण्डं स्कन्धं च दृढं करोति स्म । तस्याः शस्त्रं तस्याः हस्ते एव आसीत्, पूर्वमेव आतङ्कवादीं प्रति निर्देशितम् आसीत् । द्वौ शॉट् च सः श्वसितवान्, तस्य पादः अद्यापि ब्रेकपैडलस्य उपरि, तस्य शर्टस्य अग्रभागं रक्तं सिक्तं कृत्वा सः अग्रे पतितः।
  
  माई कारस्य फणाम् उपरि क्रन्दित्वा वायुकाचस्य अन्तः गत्वा चालकं बहिः आकर्षितवती । तस्य बलस्य पुनर्स्थापनस्य सौजन्यं सा तस्मै अनुमन्यते इति कोऽपि उपायः नासीत् । तस्य वेदनापूर्णानि नेत्राणि तस्याः नेत्राणि मिलित्वा निश्चयं कर्तुं प्रयतन्ते स्म ।
  
  "कथं...कथं त्वम्-"
  
  मै तस्य मुखं मुष्टिपातं कृतवती। ततः सा धारितवती यदा यानं ड्रेकस्य पृष्ठभागे दुर्घटनाम् अभवत् । आङ्ग्लः स्वयमेव चालयन्तं कारं कस्यापि खतरनाकायाः, यादृच्छिकदिशि भ्रमितुं पूर्वं 'ग्रहणं' कर्तुं जानीतेव मन्दं कृतवान् ।
  
  "तर्हि भवता बैंकॉक्-नगरे एतत् कृतम्?" एलिसिया पृष्टवती।
  
  "किमपि तत्सदृशम्"।
  
  "अनन्तरं च किं जातम्?"
  
  ड्रेकः दूरं पश्यति स्म। "मम विचारः नास्ति प्रेम।"
  
  ते द्वाराणि उद्घाटितानि, टैक्सी-पार्श्वे द्विगुण-पार्किङ्गं कृत्वा, ग्राण्ड्-सेण्ट्रल्-स्थानकस्य यथावत् समीपे। नागरिकाः तान् दृष्ट्वा पश्चात्तापं कृतवन्तः। स्मार्टाः धावितुं व्यावृत्ताः। दशकशः अधिकाः जनाः स्वस्य सेलफोनं बहिः निष्कास्य छायाचित्रं ग्रहीतुं आरब्धवन्तः । ड्रेकः पार्श्वमार्गे बहिः उत्प्लुत्य तत्क्षणमेव धावितुं आरब्धवान् ।
  
  "समयः समाप्तः" इति ब्यूरेगार्डः तस्य पार्श्वे गुञ्जितवान् ।
  
  
  विंशतिः अध्यायः
  
  
  ड्रेकः केन्द्रीयस्थानकस्य मुख्यभवने विस्फोटितवान् । वामदक्षिणयोः उपरि उच्चैः च विशालः अन्तरिक्षः जृम्भितवान् । लसत्पृष्ठानि, पालिशितानि तलानि च व्यवस्थां आहतं कृतवन्तः, प्रस्थान-आगमन-फलकानि सर्वत्र स्फुरन्ति स्म, जनानां प्रवाहः च अविरामः इव आसीत् ब्यू तान् Cafe é इति नाम स्मरणं कृत्वा टर्मिनलस्य तलयोजनां दर्शितवान् ।
  
  "मुख्य लॉबी" इति माई अवदत् । "दक्षिणं गच्छतु, एस्केलेटर्-स्थानानि अतिक्रम्य।"
  
  केवलं टकरावस्य परिहाराय दौडं, विवर्तनं, आश्चर्यजनकं कलाबाजी-पराक्रमं च कृत्वा दलं स्टेशनं विदारितवान् । निमेषाः व्यतीताः। कॉफी-दुकानानि, बेल्जियम-देशस्य चॉकलेट-दुकानानि, बैगेल्-स्थानानि च श्वसन्ति स्म, तेषां मिश्रित-गन्धाः ड्रेकस्य शिरः भ्रमन्ति स्म । ते तथाकथितं लेक्सिङ्गटन-मार्गं प्रविश्य मन्दं कर्तुं आरब्धवन्तः ।
  
  "एवं!"
  
  एलिसिया धावति स्म, ड्रेकेन दृष्टेषु लघुतमेषु कैफेषु एकस्य संकीर्णद्वारेण निपीड्य । प्रायः अचेतनतया तस्य मनः सारणीगणनां कुर्वन् आसीत् । न कठिनं, तेषु त्रयः एव आसन्।
  
  एलिसिया धूसरकोटधारिणं पुरुषं पार्श्वे धक्कायति स्म, ततः कृष्णपृष्ठस्य पार्श्वे जानुभ्यां पतिता । मेजस्य उपरि अनावश्यककचराभिः आच्छादितः आसीत्, कुर्सीः प्रमादेन व्यवस्थिताः आसन्। एलिसिया अधः परिभ्रमति स्म, शीघ्रमेव उपरि आगता, हस्तेषु श्वेतवर्णीयं संवृतं धारयन्ती, आशापूर्णाक्षिणः ।
  
  ड्रेकः कतिपयानि पदानि दूरतः पश्यति स्म, परन्तु आङ्ग्लमहिला न । अपि तु सः दण्डान् ग्राहकान च, बहिः गच्छन्तः, अन्यं क्षेत्रं च विशेषतया अवलोकितवान् ।
  
  उपयोगिता कक्षं प्रति द्वारम्।
  
  इदानीं तत् उद्घाटितम्, एकः जिज्ञासुः महिला आकृतिः तस्याः शिरः बहिः क्षिप्तवती। प्रायः तत्क्षणमेव सा प्रत्यक्षतया पश्यन्तस्य एकमात्रस्य पुरुषस्य सह नेत्रसम्पर्कं कृतवती : मैट् ड्रेक ।
  
  नहि...
  
  सा पोर्टेबल-फोनम् उद्धृतवती। "अहं मन्ये एतत् भवतः कृते अस्ति" इति सा केवलं अधरेण अवदत् ।
  
  ड्रेकः सम्पूर्णं क्षेत्रं निरन्तरं निरीक्षमाणः शिरः उन्नमयितवान् । एलिसिया लिफाफं विदारितवती ततः भ्रूभङ्गं कृतवती।
  
  "एतत् सत्यं न भवितुम् अर्हति।"
  
  माई नेत्राणि विस्तारितवती। "किम्? ना केन?"
  
  "बूम इति वदति!"
  
  
  एकविंशतिः अध्यायः
  
  
  ड्रेकः त्वरितरूपेण दूरभाषं प्रति गत्वा तस्याः स्त्रियाः कृते तत् अपहृतवान् । "किं क्रीडसि?"
  
  रेखायाः अन्ते मार्शः विहसति स्म । "अन्ययोः मेजयोः अधः भवन्तः परीक्षितवन्तः वा?"
  
  ततः रेखा मृता गता। ड्रेकः स्वस्य अन्तः सर्वं पतितं अनुभवति स्म यदा तस्य आत्मा हृदयं च जमति स्म, परन्तु सः गतिं न त्यक्तवान् । "मेजयोः कृते!" सः क्रन्दन् धावितुं आरब्धवान्, समीपस्थस्य अधः जानुभ्यां पतित्वा स्खलितवान् ।
  
  एलिसिया कर्मचारिणः आगन्तुकानां च उपरि बहिः गत्वा निष्कासनं कर्तुं क्रन्दितवती । बो अन्यस्य मेजस्य अधः पतितः। ड्रेकः न संशयः यत् फ्रांसीसीना लक्षितस्य सटीकप्रतिकृतिं दृष्टवान् - मेजस्य अधःभागे टेपयुक्तं लघुविस्फोटकं । जलपुटस्य आकारः आकारः च, तत् मोटेन पुरातनक्रिसमसवेष्टनपत्रेण वेष्टितम् आसीत् । सन्देश हो-हो-हो ! ड्रेकः अप्रत्यक्षः न अभवत् ।
  
  एलिसिया तस्य पार्श्वे उपविष्टवती। "वयं कथं चूषकं निष्प्रभावयामः ? तथा च, महत्त्वपूर्णं यत्, किं वयं चूषकं निशस्त्रं कर्तुं शक्नुमः?"
  
  "भवन्तः जानन्ति यत् अहं जानामि, माइल्स। सेनायां वयं एकस्य पश्चात् अन्यस्य बम्बस्य विस्फोटनं कुर्मः स्म । मूलतः एषः एव सुरक्षिततमः उपायः अस्ति । परन्तु अयं वयस्कः जानाति स्म यत् सः किं करोति। अहानिकारकपैकेजिंग् इत्यत्र सुसङ्गृहीतम्। ताराणि पश्यसि वा ? ते सर्वे समानवर्णाः सन्ति। विस्फोटक टोपी। दूरस्थः फ्यूजः । न कठिनं, परन्तु शापितम् खतरनाकम्।"
  
  "अतः किट् निर्माय तत् शापितं विस्फोटकटोपी मा विस्फोटयतु।"
  
  "एकं सेट् वर्धयतु ? धिक्, वयम् अत्र सर्वथा रोल-उपरि स्मः।" ड्रेकः उपरि पश्यन् अविश्वासेन नेत्रेण कैफे-गृहस्य खिडकीषु मुखं निपीडयन्तं जनानां समूहं दृष्टवान् । केचन मुक्तद्वारेण गन्तुं अपि प्रयतन्ते स्म । मूलभूताः एण्ड्रॉयड्-फोनाः केवलं कतिपयेषु निमेषेषु एव अभिलेखितवन्तः यत् तेषां स्वामिनः मृत्युः भवितुम् अर्हति स्म ।
  
  "निर्गच्छतु!" - सः उद्घोषितवान्, एलिसिया च तस्य सह सम्मिलितवती। "सद्यः एतत् भवनं निष्कासयतु!"
  
  अन्ते भयभीताः मुखाः निवृत्ताः, तेषां कृते सन्देशः आगन्तुं आरब्धवान् । ड्रेकः मुख्यभवनस्य परिमाणं, अन्तः जनानां समूहं च स्मर्य यावत् मूलं न व्यथते तावत् दन्तं संकुचितवान् ।
  
  "कियत्कालं मन्यसे?" एलिसिया पुनः तस्य पार्श्वे कूजत् ।
  
  "निमेषाः, यदि तत्।"
  
  ड्रेकः यन्त्रं प्रेक्षते स्म । सत्यतः परिष्कृतं न दृष्टम्, केवलं अपंगं न तु भयङ्करीकरणाय निर्मितः सरलः बम्बः एव । सः एतादृशप्रमाणस्य आतिशबाजीबम्बं दृष्टवान् आसीत्, सम्भवतः तथैव प्रारम्भिकविस्फोटयन्त्रेण च । तस्य सेनानुभवः किञ्चित् क्षीणः अभवत् स्यात्, परन्तु रक्ततारनीलतारस्थितेः सम्मुखे सः शीघ्रमेव पुनः आगतः ।
  
  सर्वे ताराः समानवर्णाः इति व्यतिरिक्तम्।
  
  तस्य स्वेच्छया निर्मितस्य कोकस्य परितः सर्वं अराजकता आवृतवती। विश्वासघातकं कुहूकुहू इव बम्बस्य वार्ता महान् सभागारं व्याप्तवती, एकस्य पुरुषस्य स्वातन्त्र्यस्य इच्छा परं परं च संक्रमितवती, यावत् कठोरतमाः-अथवा मूर्खतमाः-यात्रिकाः विहाय सर्वे निर्गमनस्थानं प्रति न गच्छन्ति स्म कोलाहलः कर्णमूर्च्छितः आसीत्, सः उच्चैः स्तम्भान् प्राप्य पुनः भित्तिभ्यः अधः प्रवहति स्म । स्त्रीपुरुषाः त्वरया पतिताः, राहगीराः च तान् उत्थापयितुं साहाय्यं कृतवन्तः । केचन आतङ्किताः, अन्ये तु शान्ताः आसन् । आधिकारिणः स्वदण्डं स्थाने स्थापयितुं प्रयतन्ते स्म किन्तु न्याय्यतया हारितयुद्धं कुर्वन्ति स्म । निर्गमनमार्गेभ्यः जनसमूहाः प्रवह्य ४२ वी वीथिं पूरयितुं आरब्धवन्तः ।
  
  ललाटे स्वेदः मणिः कृत्वा ड्रेकः संकोचम् अकरोत् । अत्र एकस्य गलत् चालनस्य परिणामः अङ्गस्य हानिः, अधिकं वा भवितुम् अर्हति । अपि च दुर्बलतरं यत् मार्शस्य नाशार्थं युद्धात् तं बहिः नेष्यति स्म। यदि पायथियनः तान् कृशं कर्तुं शक्नोति तर्हि तस्य परमलक्ष्यं प्राप्तुं बहु उत्तमः सम्भावना भविष्यति - यद्यपि एतत् नरकं कियत् अपि विकृतं भवेत्।
  
  ततः ब्यूरेगार्डः तस्य पार्श्वे कूजत् । "भवन्तः कुशलाः सन्ति वा?"
  
  ड्रेकस्य नेत्राणि विस्तृतानि अभवन् । "किं नरकं... अर्थात् त्वं अन्येन सह न मेक आउट् करोषि वा-"
  
  बो अन्यत् यन्त्रं प्रसारितवान्, यत् सः पूर्वमेव निष्क्रियं कृतवान् आसीत् । "इदं सरलं तन्त्रम् अस्ति तथा च केवलं कतिपयानि सेकेण्ड्-मात्राणि यावत् समयः अभवत् । भवतः साहाय्यस्य आवश्यकता अस्ति वा?"
  
  ड्रेकः पुरतः लम्बमानं आन्तरिकं तन्त्रं, फ्रेंचस्य मुखस्य किञ्चित् क्षुद्रतां दृष्ट्वा अवदत्, "धिक्। एतत् घटितम् इति स्वीडिशदेशीयं कोऽपि न श्रेष्ठः" इति ।
  
  ततः सः विस्फोटकटोपीं बहिः आकर्षितवान् ।
  
  सर्वं तथैव तिष्ठति। तस्य उपरि उपशमस्य भावः प्रक्षालितः, सः क्षणं यावत् निवर्त्य निःश्वासं गृहीतवान् । अन्यः संकटः निराकृतः, अन्यः लघुः विजयः सज्जनानां कृते। तदा एलिसिया कैफे काउण्टरात् नेत्राणि न हृत्वा पञ्च अतीव विशिष्टानि वचनानि अवदत्।
  
  "शापितः दूरभाषः पुनः ध्वनिं करोति।"
  
  तथा च ग्राण्ड् सेण्ट्रल् स्टेशनस्य परितः, न्यूयॉर्कनगरस्य सर्वत्र, कचरापेटिकासु वृक्षाणाम् अधः च - रेलिंग् इत्यत्र बद्धाः अपि च अन्ततः मोटरसाइकिलचालकैः क्षिप्ताः - बम्बाः विस्फोटं कर्तुं आरब्धवन्तः
  
  
  द्वाविंशतिः अध्यायः
  
  
  हेडन् दूरदर्शननिरीक्षकपङ्क्तौ पुरतः स्थितवती, तस्याः पार्श्वे किनिमाका आसीत् । तेषां रामसेस् भङ्गस्य विचाराः अस्थायीरूपेण सेण्ट्रल् पार्क् मार्गेण अनुसरणं कृत्वा ततः ग्राण्ड् सेण्ट्रल् स्टेशनस्य उन्मादः स्थगिताः अभवन् । ते पश्यन्तः मूर् तेषां समीपं गत्वा प्रत्येकस्मिन् मॉनिटरे टिप्पणीं कर्तुं आरब्धवान्, कॅमेरा-प्रतिमाः लेबलं कृत्वा जूम्-इन् कर्तुं समर्थाः आसन्, येन भ्रूभङ्ग-बाहौ मानव-केशं प्रकाशयितुं शक्यते यथा यथा भवितव्यं तथा व्यापकं न आसीत्, परन्तु यथा यथा ड्रेकः तस्य दलेन सह प्रसिद्धस्य रेलस्थानकस्य समीपं गतवान् तथा तथा तस्य उन्नतिः अभवत् । अन्यः निरीक्षकः रामसेस् प्राइस च स्वकोष्ठकेषु दर्शितवान्, पूर्वः अधीरतया गतिं कुर्वन् यथा स्थाने भवितुं आवश्यकता अस्ति, उत्तरः विषादितः उपविष्टः इव यत् सः केवलं पाशस्य प्रस्तावः एव इच्छति स्म
  
  मूर् इत्यस्य दलं तेषां परितः यत्नपूर्वकं कार्यं कृतवान्, दर्शनानां, अनुमानस्य च सूचनां दत्तवान्, वीथिकायां स्थितान् पुलिस-अधिकारिन्, एजेण्ट्-भ्यः च कतिपयेषु क्षेत्रेषु भ्रमणं कर्तुं पृष्टवान् । हेडन् इत्यस्य पुरतः आक्रमणानि विफलाः अभवन्, यदा अपि ड्रेकः, ब्यू च ग्राण्ड् सेण्ट्रल् इत्यत्र बम्बं निष्क्रियं कुर्वन्तौ आस्ताम् । एकमात्रः उपायः मूर् सर्वथा निश्चयं कर्तुं शक्नोति यत् मिडटाउनस्य पालनं कृतम् अस्ति, तत् अनिवार्यतया सम्पूर्णं स्थलं रिक्तं करणं भविष्यति ।
  
  "न मम चिन्ता अस्ति यत् एषा वृद्धा बधिरपितामही अस्ति या इदानीं एव स्वस्य बिडालं नष्टवती" इति सः अवदत् । "कमपि तान् प्रत्यययतु।"
  
  "ग्राण्ड् सेण्ट्रल् स्टेशनस्य मेटल डिटेक्टर् मार्गेण कथं कैमरेण बम्बः प्राप्तुं शक्यते स्म?" किनिमका अपृच्छत्।
  
  "प्लास्टिकविस्फोटकाः?" मूर् उद्यमं कृतवान् ।
  
  "अस्य कृते अन्ये उपायाः भवतः नास्ति वा?" हेडन् अपृच्छत्।
  
  "अवश्यं, परन्तु परितः पश्यन्तु। अस्माकं नवतिः प्रतिशतं जनाः शापितपरमाणुबम्बं अन्विषन्ति। एतावत् शून्यं क्षेत्रं मया कदापि न दृष्टम्" इति ।
  
  हेडन् चिन्तितवान् यत् मार्शः कियत्कालं यावत् एतस्य योजनां कृतवान् इति। तथा रामसेस् ? आतङ्कवादीराजकुमारस्य न्यूयॉर्कनगरे प्रायः पञ्च कोष्ठकाः आसन्, सम्भवतः अधिकाः, तेषु केचन सुप्तकोष्ठकाः आसन् । किमपि प्रकारस्य विस्फोटकं कदापि तस्करीकृत्य केवलं दफनम्, आवश्यकतानुसारं वर्षाणि यावत् कानने वा तहखाने वा निगूढं कर्तुं शक्यते स्म रूसीजनाः पश्यन्तु, तेषां गम्यमानपरमाणुसूटकेसानां विषये सिद्धा कथा च - एषः अमेरिकनः एव सूचितवान् यत् गम्यमानसङ्ख्या अमेरिकादेशस्य नाशार्थं आवश्यका सटीका संख्या एव इति। एकः रूसी पलायनकर्ता एव ते पूर्वमेव अमेरिकादेशे सन्ति इति पुष्टिं कृतवान् ।
  
  सा एकं पदं पश्चात् गता, समग्रं चित्रं ग्रहीतुं प्रयतमाना। प्रौढजीवनस्य अधिकांशं यावत् हेडन् कानूनप्रवर्तनपदाधिकारी आसीत्; सा कल्पनीयं प्रत्येकं परिस्थितिं साक्षी इव अनुभूतवती। परन्तु अधुना... एतत् अपूर्वम् आसीत् । ड्रेकः पूर्वमेव टाइम्स् स्क्वेर् तः ग्राण्ड् सेण्ट्रल् यावत् दौडं कृतवान् आसीत्, प्रतिनिमेषं प्राणान् रक्षितवान् ततः द्वौ हारितवान् । डाहल् प्रत्येकं मोडने रामसेस् इत्यस्य कॅमेरा-विच्छेदनं कृतवान् । परन्तु सा अस्य घटनायाः निरपेक्षेन, भयानकेन व्याप्तेन आहतवती ।
  
  जगत् च दुर्गतिम् अभवत्। सा तान् जनान् जानाति स्म ये वार्तां द्रष्टुं कष्टं न कुर्वन्ति, ये जनान् स्वस्य दूरभाषात् एप्स् विलोपितवन्तः यतः तेषां दृष्टं सर्वं घृणितम् आसीत्, तेषां मनसि किमपि कर्तुं न शक्यते इव अनुभूयते स्म ये निर्णयाः आरम्भादेव स्पष्टाः स्पष्टाः च आसन्, विशेषतः ISIS इत्यस्य उद्भवेन सह, ते कदापि न कृताः, राजनीतिना, लाभेन, लोभेन च मेघयुक्ताः, मानवदुःखस्य गभीरतायाः न्यूनानुमानं च इदानीं जनसमूहः यत् इच्छति स्म तत् आसीत् प्रामाणिकता, तेषां विश्वासः कर्तुं शक्यते इति आकृतिः, यः यावत् पारदर्शितायाः सह आगतः तावत् शासनं कर्तुं सुरक्षितम् आसीत् ।
  
  हेडन् सर्वं स्वीकृतवान् । तस्याः असहायतायाः भावः अद्यतनकाले टायलर वेब् इत्यनेन तस्याः भावानाम् सदृशः आसीत् । भवन्तः एतावत् चतुराईपूर्वकं पीडिताः भवन्ति, तस्य विषये किमपि कर्तुं अशक्ताः इति भावः। इदानीं सा अपि तानि एव भावाः अनुभवति स्म, ड्रेकः डाहल् च न्यूयॉर्कं शेषं च विश्वं च कण्ठात् पुनः आनेतुं प्रयतन्ते इति पश्यन्ती ।
  
  सा अवदत्- "अस्य कृते अहं रामसेस् इत्यस्य वधं करिष्यामि ।
  
  किनिमका स्कन्धेषु विशालं पङ्गुं स्थापयति स्म । "अस्तु।" अहं भवतः अपेक्षया बहु न्यूनः सुन्दरः अस्मि, कारागारे मम स्थितिः श्रेयस्करः स्यात्।"
  
  मूर् एकं विशिष्टं पटलं दर्शितवान् । "तत्र पश्यन्तु, बन्धुजनाः। ते बम्बं निष्क्रियं कृतवन्तः" इति ।
  
  हेडन् इत्यस्य माध्यमेन आनन्दः शूटिंग् कृतवान् यदा सा मैट् ड्रेक इत्यस्य कैफेतः निर्गच्छन्तं दृष्टवती &# 233; निश्चिन्तं विजयं च मुखेन सह। समागतः दलः जयजयकारं कृतवान् ततः सहसा विरामं कृतवान् यतः घटनाः नियन्त्रणात् बहिः सर्पिलरूपेण गन्तुं आरब्धवन्तः ।
  
  अनेकनिरीक्षकेषु हेडन् कचराणां डब्बानां विस्फोटं दृष्टवान्, मनुष्यकुण्डस्य आवरणं न विस्फोटयितुं काराः भ्रमन्ति स्म । सा मोटरसाइकिलचालकान् मार्गे आरुह्य भवनेषु, खिडकेषु च इष्टकाकारवस्तूनि क्षिपन्तः दृष्टवती । एकसेकेण्ड् अनन्तरं अन्यः विस्फोटः अभवत् । सा दृष्टवती यत् यानं तलात् कतिपयानि पादानि उत्थापितं यदा तस्य अधः बम्बः विस्फोटितः, पार्श्वतः धूमः, ज्वालाः च प्रवहन्ति स्म । ग्राण्ड् सेण्ट्रल् स्टेशनस्य परितः पलायितानां यात्रिकाणां मध्ये कचरापेटिकासु अग्निः अभवत् । लक्ष्यं आतङ्कः आसीत्, न तु क्षतिः । सेतुद्वये अग्निप्रकोपः अभवत्, येन एतावत् यातायातस्य जामः जातः यत् मोटरसाइकिलाः अपि तान् पारं कर्तुं न शक्तवन्तः ।
  
  मूर् प्रेक्षते स्म, तस्य मुखं केवलं सेकण्डं यावत् शिथिलं भवति स्म, ततः पूर्वं सः आदेशान् उद्घोषयितुं आरब्धवान् । हेडन् स्वस्य दृढदृष्टिकोणं स्थापयितुं प्रयत्नं कृतवती, मनो इत्यस्याः स्कन्धः स्वस्य स्कन्धः स्पृशति इति अनुभवति स्म ।
  
  वयं अग्रे गमिष्यामः।
  
  परिचालनकेन्द्रे कार्याणि निरन्तरं भवन्ति स्म, आपत्कालीनसेवाः प्रेषिताः, कानूनप्रवर्तनं च अत्यन्तं प्रभावितक्षेत्रेषु पुनः निर्दिश्यते स्म । अग्निशामकदलः, सैपराः च सर्वाभ्यः सीमातः परं प्रवृत्ताः आसन् । मूर् इत्यनेन वीथिगस्त्यर्थं हेलिकॉप्टरस्य उपयोगः करणीयः इति आदेशः दत्तः । यदा अन्यत् लघुयन्त्रं मेसी-गृहे अवतरत् तदा हेडन् तत् इतः परं द्रष्टुं सहितुं न शक्तवान् ।
  
  सा निवृत्ता, अग्रे किं कर्तव्यमिति किमपि सूचकं अन्वेष्य स्वस्य सम्पूर्णम् अनुभवं अन्वेष्य, अन्तिमेषु वर्षेषु हवाई-वाशिङ्गटन-डी.सी.-नगरयोः स्मरणं कृत्वा, एकाग्रतां कृतवती... परन्तु तदा एकः भयंकरः शब्दः, भयंकरः विलम्बितः कोलाहलः, तस्याः ध्यानं पुनः पटलानि।
  
  "नहि!"
  
  
  त्रयोविंशतिः अध्यायः
  
  
  हेडन् स्वस्य परितः जनान् भग्नवान्, कक्ष्यायाः बहिः धावितवान् च । सा क्रोधेन प्रायेण गर्जन्त्याः सोपानं अवतरति स्म, मुष्टिभ्यां कठिनमांसपिण्डेषु संकुचितवती । किनिमाका चेतावनीम् उद्घोषयति स्म, परन्तु हेडन् तस्य अवहेलनां कृतवान् । सा एतत् करिष्यति स्म, जगत् च उत्तमं, सुरक्षितं स्थानं स्यात्।
  
  स्थलस्य अधः प्रचलति गलियारे मार्गं कृत्वा अन्ते सा रामसेस् इत्यस्य कोष्ठकं प्राप्तवती । हरामी अद्यापि हसति स्म, शब्दः राक्षसस्य घोरः गर्जनात् अधिकं किमपि नासीत्। कथञ्चित् सः जानाति स्म यत् किं भवति। पूर्वनियोजनं स्पष्टम् आसीत्, परन्तु मानवकल्याणस्य सर्वथा अवमानना सा सहजतया सम्भालितुं न शक्नोति स्म ।
  
  हेडन् स्वकक्षस्य द्वारं उद्घाटितवान् । रक्षिका उत्प्लुत्य ततः तस्याः आदेशस्य प्रतिक्रियारूपेण बहिः शूटिंग् कृतवती । हेडन् सीधा लोहदण्डान् प्रति गतः।
  
  "किं प्रचलति इति कथयतु। इदानीं ब्रूहि मे सौम्यः भवेयम् ॥"
  
  रामसेस् हसति स्म। "किं भवति?" सः अमेरिकन-उच्चारणं नकलीकृतवान् । "प्रयोजनं यत् यूयं जनाः जानुभ्यां आनीयन्ते। त्वं च तत्रैव तिष्ठसि" इति बृहत्पुरुषः हेडन् इत्यस्य नेत्रयोः साक्षात् कतिपयमिलिमीटर् दूरतः अवलोकयितुं निम्नम् अवलम्बितवान् । "जिह्वा लम्बमानेन सह। अहं यत् किमपि वदामि तत् सर्वं करोषि" इति ।
  
  हेडन् कोष्ठद्वारस्य तालान् उद्घाटितवान् । रामसेस् एकं सेकण्डं अपि अपव्यय्य तां त्वरितम् आगत्य तां तलम् क्षिप्तुं प्रयत्नं कृतवान् । तस्य पुरुषस्य हस्ताः हस्तकपाटाः आसन्, परन्तु तत् तस्य विशालस्य द्रव्यमानस्य उपयोगं कर्तुं न निवारितवान् । हेडन् निपुणतया चकमाय तं शिरःप्रमुखं लम्बलोहशलाकासु एकस्मिन् लुठितवान्, तस्य कण्ठः आघातात् पुनः स्फुटितवान् । ततः सा तस्य वृक्कं मेरुदण्डं च कठिनतया प्रहारं कृतवती, येन सः विस्मितः, निःश्वसति च ।
  
  न पुनः उन्मत्तहासः।
  
  हेडन् तं मुष्टिप्रहारपुटवत् उपयुज्यते स्म, स्वशरीरं परितः गत्वा विभिन्नक्षेत्रेषु प्रहारं करोति स्म । यदा रामसेस् गर्जति स्म, परिवृत्ता च तदा सा प्रथमत्रिप्रहारं गणितवती - रक्तस्रावयुक्ता नासिका, क्षतहनुः, कण्ठः च । रामसेस् गलाघोटं कर्तुं आरब्धवान्। हेडन् न त्यक्तवान्, यदा अपि किनिमाका तस्याः समीपं गत्वा किञ्चित् अधिकं सावधानतां प्राप्तुं आग्रहं कृतवान् ।
  
  "तव चोदनीयं कूजन्तं त्यजतु, मनो" इति हेडन् तं व्यदधात् । "तत्र बहिः जनाः म्रियन्ते।"
  
  रामसेस् हसितुं प्रयत्नं कृतवान्, परन्तु तस्य स्वरयंत्रस्य वेदना तं निवारितवती । हेडन् इत्यनेन शीघ्रं शशकपदकं कृत्वा एतस्य अनुसरणं कृतम् । "अधुना हसतु।"
  
  किनिमका तां कर्षितवान्। हेडन् तस्य प्रति मुखं कृतवान्, परन्तु तदा क्षतिग्रस्तः इव रामसेस् तौ द्वौ अपि फुफ्फुसितवान् । सः विशालः पुरुषः आसीत्, किनिमाकी इत्यस्मात् अपि लम्बः आसीत्, तेषां मांसपेशीनां द्रव्यमानं प्रायः समानम् आसीत्, परन्तु हवाईदेशीयः एकस्मिन् महत्त्वपूर्णे क्षेत्रे आतङ्कवादिनः अपेक्षया श्रेष्ठः आसीत् ।
  
  युद्धानुभवः।
  
  रामसेस् किनिमाका इत्यनेन सह संघर्षं कृत्वा ततः प्रचण्डतया उच्छिष्टः, पुनः स्वकोष्ठे स्तब्धः अभवत् । "किं नरकं त्वं निर्मितः असि?" सः गुञ्जितवान्।
  
  "भवतः अपेक्षया सामग्री बलवती अस्ति" इति किनिमाका आघातक्षेत्रं मर्दयन् अवदत् ।
  
  "अनन्तरं किं भवति इति ज्ञातुम् इच्छामः" इति हेडन् रामसेस् इत्यस्य अनुसरणं कृत्वा स्वकोष्ठं प्रति आग्रहं कृतवान् । "वयं परमाणुबम्बस्य विषये ज्ञातुम् इच्छामः। कुत्र अस्ति ? कस्य नियन्त्रणे ? तेषां के आदेशाः ? ईश्वरस्य च कृते भवतः यथार्थाः अभिप्रायः के सन्ति?"
  
  रामसेस् ऋजुः भवितुं संघर्षं कृतवान्, स्पष्टतया जानुभ्यां पतितुं न इच्छति स्म । प्रत्येकस्मिन् कण्डरे तनावः अनुभूयते स्म । परन्तु अन्ते यदा सः उत्तिष्ठति स्म तदा तस्य शिरः पतितः । हेडन् यथा सावधानः आसीत् तथा क्षतसर्पेण सह आसीत् ।
  
  "भवता किमपि कर्तुं न शक्यते। भवतः पुरुषं पृच्छतु, मूल्यम्। सः एतत् पूर्वमेव जानाति। सः सर्वं जानाति। न्यूयोर्कं दह्यते, भस्म, मम जनाः च धूमकेतुभस्ममध्ये अस्माकं विजयजिग् नृत्यं करिष्यन्ति।"
  
  मूल्य? हेडन् प्रत्येकं मोडने विश्वासघातं दृष्टवान् । कश्चन मृषावादिना आसीत्, तस्मात् तस्याः क्रोधः अधिकं क्वथति स्म । तस्य पुरुषस्य अधरात् स्रवन्तं विषं न वशीकृत्य सा मनों प्रति हस्तं प्रसारितवती ।
  
  "गच्छ मम कृते एकं स्तब्धं बन्दुकं आनयतु।"
  
  "हेडेन्-" इति ।
  
  "इममेव कुरु!" सा प्रत्येकं छिद्रात् निर्गतं क्रोधं परिवृत्ता । "मम कृते एकं स्तब्धं बन्दुकं प्राप्य चोदनं बहिः आनयतु।"
  
  पूर्वं हेडन् तान् सम्बन्धान् नाशयति स्म येषु सा स्वसहभागिनं अतिदुर्बलं मन्यते स्म । विशेषतः यत् सा बेन् ब्लेक् इत्यनेन सह साझां कृतवती, यः कतिपयेभ्यः मासेभ्यः अनन्तरं रक्तराज्ञः पुरुषाणां हस्तेन मृतः । बेन्, सा चिन्तितवती, अतितरुणः, अनुभवहीनः, किञ्चित् अपरिपक्वः, परन्तु किनिमाका इत्यनेन सह अपि सा इदानीं स्वदृष्टिकोणं समायोजयितुं आरब्धा आसीत् । सा तं दुर्बलं, अभावयुक्तं, पुनर्निर्माणस्य आवश्यकतां च निश्चितरूपेण दृष्टवती ।
  
  "मा मया युद्धं कुरु मनो। इममेव कुरु"।
  
  एकं कुहूकुहू, परन्तु तत् हवाई-देशस्य कर्णयोः सम्यक् प्राप्तम्। तस्याः मुखं, भावाः च निगूह्य सः बृहत्पुरुषः पलायितवान् । हेडन् स्वस्य दृष्टिः पुनः रामसेस् प्रति कृतवान् ।
  
  "अधुना त्वं मम सदृशः असि" इति सः अवदत् । "अन्यः छात्रः मया प्राप्तः।"
  
  "भवन्तः मन्यन्ते?" हेडन् स्वजानुं परस्य उदरं क्षिप्तवती, ततः तस्याः कोणः निर्दयतापूर्वकं तस्य कण्ठस्य पृष्ठभागे आघातं कृतवान् । "किं छात्रः भवतः बकवासं ताडयिष्यति?"
  
  "यदि मम हस्ताः मुक्ताः..."
  
  "यथार्थत?" हेडन् क्रोधेन अन्धः आसीत् । "पश्यामः किं कर्तुं शक्नुथ किम्?"
  
  रामसेसस्य हस्तकपाटं प्राप्य किनिमाका पुनः आगता, तस्य संकुचितमुष्टौ सिगाररूपं स्तब्धं बन्दुकं गृहीतम् । तस्याः अभिप्रायं ज्ञात्वा सः निवृत्तः अभवत् ।
  
  "किम्?" - सा क्रन्दितवती।
  
  "भवता यत् कर्तव्यं तत् कुरुत।"
  
  हेडन् तस्य पुरुषस्य शापं दत्तवान् ततः रामसेस् इत्यस्य मुखस्य उपरि अधिकं उच्चैः शापं दत्तवान्, सः तं भग्नुं न शक्नोति इति महतीं निराशां अनुभवन् ।
  
  तस्याः क्रोधं मन्दं शान्तं स्वरं छिनत्ति स्म तथापि कदाचित् सः भवन्तं सूचकं दत्तवान् ।
  
  भवेत्।
  
  हेडन् रामसेस् यावत् धक्कायति स्म यावत् सः स्वस्य शयनस्य उपरि न पतति स्म, तस्य शिरसि नूतनः विचारः उद्भूतः । आम्, कदाचित् उपायः अस्ति। किनिमाकं दृष्ट्वा सा कोष्ठात् बहिः गत्वा तस्य कुण्डलं कृत्वा बहिः द्वारं प्रति प्रस्थितवती ।
  
  "उपरि किमपि नूतनं भवति?"
  
  "अधिकाः कचराबम्बाः, परन्तु अधुना तेषु न्यूनाः । अन्यः मोटरसाइकिलचालकः, परन्तु ते तं गृहीतवन्तः" इति ।
  
  हेडन् इत्यस्य विचारप्रक्रिया अधिका स्पष्टा अभवत् । सा बहिः प्रकोष्ठं गत्वा ततः अन्यद्वारं प्रति गता । सा अविरामं जनसमूहस्य मध्ये धक्कायति स्म, निश्चयेन यत् रोबर्ट् प्राइसः रामसेस् इत्यस्य कोष्ठकात् आगच्छन्तं कोलाहलं श्रुतवान् स्यात् इति । तस्य नेत्रयोः दृष्टिः तां अवदत् यत् एतत् एवम् अस्ति।
  
  "अहं किमपि न जानामि" इति सः क्रुद्धः । "कृपया विश्वासं कुरु।" यदि सः भवन्तं अवदत् यत् अहं किमपि, किमपि, परमाणुबम्बस्य विषये जानामि तर्हि सः मृषा वदति" इति।
  
  हेडन् स्वस्य स्तब्धं बन्दुकं प्रति हस्तं प्रसारितवान् । "कस्य विश्वासः करणीयः ? उन्मत्तः आतङ्कवादी वा देशद्रोही राजनेता वा। वस्तुतः तासरः किं वदति इति पश्यामः" इति ।
  
  "नहि!" मूल्यं हस्तौ उत्थापितवान्।
  
  हेडन् लक्ष्यं गृहीतवान् । "न्यूयोर्कनगरे किं प्रचलति इति भवन्तः न जानन्ति स्यात्, रोबर्ट, अतः अहं भवन्तं सर्वं वदामि। केवलं एकवारं। आतङ्कवादीकोशिका परमाणुशस्त्राणि नियन्त्रयन्ति, येषां विस्फोटनं कदापि कर्तुं समर्थाः इति वयं मन्यामहे । इदानीं उन्मत्तः पायथियनः मन्यते यत् सः वस्तुतः परिस्थितेः नियन्त्रणे अस्ति। सम्पूर्णे म्यानहट्टन्-नगरे लघुविस्फोटाः भवन्ति । केन्द्रीयस्थानके बम्बाः स्थापिताः आसन् । तथा च, रोबर्ट, एषः अन्तः नास्ति" इति ।
  
  पूर्वराज्यसचिवः एकं वचनं वक्तुं सर्वथा असमर्थः अभवत् । तस्याः नवीनस्पष्टतायां हेडन् प्रायः निश्चयं कृतवान् यत् सः सत्यं वदति इति । किन्तु एषः संशयस्य एकः खण्डः तां लघुबालकवत् सततं पीडयन् अवशिष्टः आसीत् ।
  
  अयं पुरुषः सफलः राजनेता आसीत् ।
  
  सा स्तब्धं बन्दुकं प्रहारितवती। पार्श्वे विस्फोटितवान्, तस्य पुरुषस्य एक इञ्चं त्यक्त्वा। मूल्यं स्वस्य बूट्-मध्ये कम्पितुं आरब्धवान् ।
  
  "अनन्तरं प्रहारः मेखलायाः अधः भविष्यति" इति हेडन् प्रतिज्ञातवान् ।
  
  ततः यदा प्राइसः अश्रुपातं कृतवान्, यदा मनोः कुरुकुरु कृतवान्, तदा सा च रामसेस् इत्यस्य आसुरीहसस्य स्मरणं कृतवती, यदा सा इदानीं म्यानहट्टन्-नगरे यत् किमपि भयानकं वर्तते, तस्य स्थूलस्य, जेओपार्डी-हृदये च सहकारिणां विषये चिन्तितवती, तदा एव आसीत् हेडन् जे यः भग्नः अभवत्।
  
  न पुनः। अहम् एतत् अपरं निमेषं यावत् न सहिष्यामि।
  
  प्राइसं गृहीत्वा सा तं भित्तिं प्रति क्षिप्तवती, प्रहारस्य बलेन सः जानुपर्यन्तं पतितः । किनिमाका प्रश्नात्मकं दृष्टिपातं दत्त्वा तत् उद्धृतवती।
  
  "मात्रं मम मार्गात् बहिः गच्छतु।"
  
  सा पुनः प्राइसं क्षिप्तवती, अस्मिन् समये बहिः द्वारे। सः कूर्दन् पतन् पुनः उत्प्लुत्य ततः सा पुनः तं गृहीत्वा गलियारे रामसेस्-कोष्ठं प्रति च नीतवती । यदा प्राइसः आतङ्कवादीं स्वकोष्ठे निरुद्धं दृष्टवान् तदा सः कूजति, कूजति च आरब्धवान् । हेडन् तं अग्रे धक्कायति स्म ।
  
  "कृपया, कृपया, त्वं एतत् कर्तुं न शक्नोषि।"
  
  "वास्तवतः" इति किनिमाका अवदत् । "एतत् किमपि वयं कर्तुं शक्नुमः।"
  
  "नऊऊ!"
  
  हेडन् प्राइसः शलाकासु क्षिप्त्वा कोष्ठकस्य तालान् उद्घाटितवान् । रामसेस् न चलितवान्, अद्यापि स्वशयने उपविश्य स्वस्य निमीलितपक्ष्मस्य अधः किं भवति इति पश्यति स्म । किनिमाका स्वस्य ग्लोक् बहिः आकृष्य उभयोः पुरुषयोः लक्ष्यं कृतवान् यदा हेडन् तेषां बन्धनं विमोचयति स्म ।
  
  "एकः अवसरः" इति सा अवदत् । "एकः कारागारस्य कोष्ठकः। द्वे पुरुषे । प्रथमः यः मां गपशपार्थं आह्वयति सः सुस्थः भवति। त्वं अवगच्छसि?"
  
  मूल्यं अर्धभक्षितवत्सवत् कूजति स्म। रामसेस् अद्यापि न चलति स्म । हेडन् इत्यस्य कृते तस्य दर्शनं दुःखदं आसीत् । तस्मिन् आकस्मिकः परिवर्तनः व्यर्थः आसीत् । सा दूरं गत्वा कोष्ठकं ताडयति स्म, उभौ पुरुषौ एकत्र त्यक्त्वा यतः तस्याः दूरभाषः ध्वनितुं आरब्धवान् तथा च एजेण्ट् मूर् इत्यस्य स्वरः रेखायां आगतः।
  
  "अत्र आगच्छतु जय । भवता एतत् द्रष्टव्यम्" इति ।
  
  "इदं किं?" सा किनिमाका सह धावितवती, तेषां छायाः कोष्ठखण्डात् बहिः प्रेषयन्ती, सोपानं च पृष्ठतः उपरि गच्छति स्म ।
  
  "अधिकानि बम्बानि" इति सः दुःखितः अवदत् । "मया सर्वान् अव्यवस्थां शोधयितुं प्रेषितम्। इयं च अन्तिमा आवश्यकता न यथा अस्माभिः अपेक्षिता। अहो, भवतः पुरुषः च डाहलः कोष्ठकचतुष्टये अग्रतां धारयति। सः इदानीं तत् अनुसृत्य गच्छति।"
  
  "मार्गं मारयामः!" हेडन् स्टेशनभवनं प्रति त्वरितम् अगच्छत् ।
  
  
  चतुर्विंशतिः अध्यायः
  
  
  डाहल् यात्रीपीठे आत्मानं क्षिप्तवान्, स्मिथं च चालयितुं अनुमतिं दत्तवान्; केन्जी, लॉरेन्, योर्गी च पुनः पृष्ठासने सन्ति । यदा ते पुनः स्टेशनं प्रति गच्छन्ति स्म तदा अपि ड्रेकः ग्राण्ड् सेण्ट्रल् स्टेशनस्य उपरि आक्रमणं कृतवान् इति सूचनाः आसन्, परन्तु सः अधिकं किमपि न श्रुतवान् । मूर् इदानीं एव एकस्मात् सूचनादातृणाम् अन्यं सूचनां प्राप्तवान् आसीत् - सेण्ट्रल् पार्कस्य समीपे विलासिनी अपार्टमेण्ट्-भवनात् बहिः चतुर्थः आतङ्कवादी-कोष्ठकः कार्यं कुर्वन् आसीत्, अधुना यदा डाह्ल् इत्यनेन तस्य विषये चिन्तितम्, तदा एतत् तर्कसंगतं यत् एतेषु केषुचित् कोष्ठकेषु अन्येभ्यः अपेक्षया भिन्नरूपेण वित्तपोषणं कृतम् आसीत् - तत् तेषां जनानां समूहेन सह मिश्रणं कर्तुं साहाय्यं कृतवान्-किन्तु डाहल् चिन्तयति स्म यत् कथं जनानां समूहः एतावत् सहजतया कस्मिन्चित् समाजे स्वस्य मस्तिष्कप्रक्षालनस्य उपदेशं न स्मर्यते। मस्तिष्कप्रक्षालनं विशेषकला आसीत्, तस्य शङ्का आसीत् यत् ठेठः आतङ्कवादी अद्यापि तस्मिन् निपुणः अभवत् इति ।
  
  एतावत् भोला मा भूत्।
  
  एतानि सूचकानि प्राप्तुं मूर् इत्यस्य एजेण्ट्-जनाः केवलं संसर्गात् अधिकं जोखिमं कृतवन्तः । अस्य दिवसस्य प्रतिकूलता अनन्ततया प्रतिध्वनितुं शक्नोति, सः आशासत् यत् होमलैण्ड् जानाति यत् एतत् सर्वं कथं उड्डीयते इति। यदि अद्य कश्चन गुप्तचरः दग्धः अभवत् तर्हि तस्य क्लेशाः आरब्धाः एव आसन्।
  
  यातायातपुलिसः, ये सर्वदा चौराहेषु वर्चस्वं धारयन्ति स्म, यातायातस्य छानने यथाशक्ति प्रयतन्ते स्म, महतीनां सम्भवतः दुर्गमसमस्यानां सम्मुखीभवन्ति स्म, परन्तु चेतन आपत्कालीनवाहनानां प्राथमिकता दातव्या आसीत् डाहल् इत्यनेन अनेकाः लघुदृश्यमञ्चाः दृष्टाः-प्रायः लघुचेरी-उत्कर्षकाः इव-यत्र पुलिस-अधिकारिणः उच्चतर-दृष्टिकोणात् स्वसहकारिणः निर्देशयन्ति स्म, तेषां मार्गं त्यक्त्वा सः धन्यवादं न्यस्य शिरः न्यस्य
  
  डाहल् कारस्य जीपीएस-परीक्षां कृतवान् । "अष्टनिमेषाः" इति सः अवदत् । "वयं सज्जाः स्मः?"
  
  "सज्ज" इति समग्रं दलं प्रत्यागतम् ।
  
  "लॉरेन्, योर्गी, अस्मिन् समये कारेन सह तिष्ठतु। वयं भवन्तं इतः परं जोखिमं कर्तुं न शक्नुमः" इति ।
  
  "अहं आगच्छामि" इति लॉरेन् अवदत् । "भवतः साहाय्यस्य आवश्यकता अस्ति।"
  
  डाहल् तहखानस्य चित्राणि, विशेषसेनानायकस्य मृत्युं च निर्वासितवान् । "अनावश्यकजीवनस्य जोखिमं कर्तुं न शक्नुमः। लॉरेन्, योर्गी, भवतः भिन्नक्षेत्रेषु स्वकीयं मूल्यं वर्तते। केवलं रूपं पश्यन्तु। तत्र अपि अस्माकं नेत्राणां आवश्यकता वर्तते" इति ।
  
  "भवतः मम कौशलस्य आवश्यकता भवेत्" इति योर्गी अवदत् ।
  
  "वयं बालकनीषु कूर्दयामः इति मम शङ्का अस्ति, योर्गी। अथवा नालीपाइपस्य उपयोगेन। केवलं..." इति सः निःश्वसति स्म । "यथा पृच्छामि तथा कृत्वा रक्तरूपं पश्यतु । एतत् क्रमं मा मां कुरु" इति ।
  
  अटपटे मौनम् अभवत् । दलस्य प्रत्येकं सदस्यः पूर्वाक्रमणस्य घटनाः सर्वथा भिन्नरूपेण अवगच्छति स्म, परन्तु यतः एतत् सर्वं केवलं अर्धघण्टापूर्वमेव घटितम् आसीत्, तस्मात् अधिकांशः अद्यापि आघाते एव आसीत् अवलोकनानि अनन्ताः आसन् - ते विस्फोटस्य कियत् समीपे आसन्। तेषां प्राणान् रक्षितुं कथं एतावत् निःस्वार्थः पुरुषः आत्मत्यागं कृतवान्। एते आतङ्कवादिनः सर्वेषां जीवनरूपेषु कियत् सस्तेन व्यवहारं कृतवन्तः।
  
  डाहल् स्वविचाराः तस्मिन् वृद्धे आरे प्रत्यागच्छन्ति स्म-कथं प्रौढः कनिष्ठे बालके एतादृशान् द्वेषपूर्णान् लक्षणान् प्रवर्तयितुं शक्नोति स्म? अत्यन्तं निर्दोषं मनः ? एतादृशानां भंगुरमनसानां विकृतीकरणं, आशाजनकजीवनस्य मार्गं सदायै परिवर्तयितुं च सम्यक् इति कथं प्रौढः, उत्तरदायी व्यक्तिः विश्वासं कर्तुं शक्नोति स्म? तस्य स्थाने... किम्?... द्वेषः, अनिर्विकल्पता, कट्टरता च।
  
  वयं यथापि पश्यामः, धर्मविषये अस्माकं किमपि दृष्टिकोणं भवतु इति डाहल् चिन्तितवान् यत्, पिशाचः अस्माकं मध्ये वास्तवतः गच्छति एव।
  
  उच्चैः भवनस्य समीपं गच्छन् स्मिथः ब्रेकं क्षिप्तवान् । सज्जतायै कारात् अवतरितुं च सेकण्ड्-मात्राः यावत् समयः अभवत्, येन ते सर्वे पार्श्वमार्गे अप्रतिरक्षिताः अभवन् । चतुर्थः कोष्ठकः प्रायः निश्चयेन अन्तः अस्ति इति ज्ञात्वा ते कियत् सक्षमाः इव भासन्ते इति ज्ञात्वा डाहल् असहजः अभवत् । तस्य दृष्टिः लॉरेन्-योर्गी-योः उपरि पतिता ।
  
  "किं नरकं त्वं करोषि ? पुनः याने आरुह्यताम्" इति ।
  
  ते द्वारपालस्य समीपं गत्वा स्वस्य परिचयपत्राणि दर्शयित्वा चतुर्थतलस्य अपार्टमेण्टद्वयस्य विषये पृष्टवन्तः। उभौ अपि एकस्य युवदम्पत्योः आस्ताम्, ये आत्मनः पालनं कुर्वन्ति स्म, सर्वदा शिष्टाः च आसन् । द्वारपालः कदापि दम्पतीद्वयं एकत्र अपि न दृष्टवान्, परन्तु आम्, एकस्मिन् अपार्टमेण्टे नियमितरूपेण आगन्तुकाः आगच्छन्ति स्म । सः मन्यते स्म यत् एषा केनचित् प्रकारेण सामाजिकसन्ध्या अस्ति, परन्तु तदा तस्य अत्यन्तं जिज्ञासुत्वस्य वेतनं न दत्तम् ।
  
  डाहल् तं मन्दं पार्श्वे धृत्वा सोपानं प्रति प्रस्थितवान् । द्वारपालः पृष्टवान् यत् तेषां कीलकस्य आवश्यकता अस्ति वा इति।
  
  डाहल् मन्दं स्मितं कृतवान् । "तत् आवश्यकं न भविष्यति।"
  
  चतुःतलाः सहजतया अतिक्रान्ताः, ततः त्रयः सैनिकाः सावधानीपूर्वकं गलियारे गतवन्तः । यदा दलः सम्यक् अपार्टमेण्टसङ्ख्यां दृष्टवान् तदा तस्य सेलफोनः स्पन्दितुं आरब्धवान् ।
  
  "किम्?" स्मिथः केन्जी च स्वस्य परिधिं आच्छादयन् प्रतीक्षन्ते स्म ।
  
  मूर् इत्यस्य श्रान्तस्वरः डाहलस्य शिरः पूरितवान् । "सूचना मिथ्या अस्ति। केचन सूचनादाता किञ्चित् प्रतिशोधं प्राप्तुं गलत्जनानाम् फ्रेमं कुर्वन्ति। क्षम्यतां, अहं अधुना एव ज्ञातवान्।"
  
  "अनृतम्" इति डाहल् निःश्वसति स्म । "किं त्वं मां मजाकं करोषि ? वयं एच्.के.-सहितं तेषां चोदनद्वारस्य बहिः स्थितवन्तः।"
  
  "ततः गच्छतु। सूचनादाता एकां महिलां प्रेम करोति। न किमपि, केवलं पुनः मार्गे गच्छतु दल। निम्नलिखितसूचना रक्ता उष्णा अस्ति" इति ।
  
  स्वीडिशः शापं दत्त्वा स्वसमूहं पुनः आहूय तेषां शस्त्राणि गोपयित्वा ततः त्वरितरूपेण आश्चर्यचकितं द्वारपालं अतिक्रान्तवान् । दाहल् वस्तुतः चतुर्थतलं प्रति गमनात् पूर्वं द्वारपालं शान्तनिष्कासनं कर्तुं प्रार्थयितुं विचारितवान् आसीत्-तत्र किं भवितुम् अर्हति इति ज्ञात्वा-अधुना चिन्तितवान् यत् तस्य टिप् धोखाधड़ी इति ज्ञात्वा निवासिनः कथं प्रतिक्रियां ददति स्म इति।
  
  एकः रोचकः सामाजिकः प्रश्नः। पुलिस आतङ्कवादिनः अन्वेषणं कुर्वन् स्वगृहात् बहिः क्षिप्तः इति कीदृशः व्यक्तिः शिकायतुं शक्नोति... यदि तत् अन्वेषणं अन्ततः असत्यस्य आधारेण भवति?
  
  डाहल् स्कन्धं संकुचितवान्। मूर् अद्यापि सम्यक् तस्य गन्धसूचौ नासीत्, परन्तु सः पुरुषः शिलाभूमौ डुलति स्म । "एषः अग्रिमः सूचकः कार्यं करिष्यति, किम्?" सः अद्यापि मुक्तरेखायां उक्तवान्।
  
  "तथा एव भवितुमर्हति। स एव वयस्कः यः तृतीयं कॅमेरा स्पृष्टवान्। केवलं टाइम्स् स्क्वेर् गत्वा शीघ्रं गच्छन्तु।"
  
  "किं टाइम्स् स्क्वेर् इत्यस्य कृते खतरा वर्तते ? के सुरक्षाबलाः पूर्वमेव स्थापिताः सन्ति?"
  
  "ते सर्वे"।
  
  "ठीकम्, अस्माकं दशनिमेषाः अवशिष्टाः सन्ति।"
  
  "पञ्च सन्तु" इति ।
  
  स्मिथः राक्षसवत् चालयति स्म, कोणान् छित्त्वा, दुर्बलतया निरुद्धानां कारानाम् मध्ये निपीडयति स्म, ब्रशं अपि करोति स्म । ते ५० वी स्ट्रीट् इत्यत्र कारं त्यक्त्वा धावितवन्तः, इदानीं टाइम्स् स्क्वेर्, एम एण्ड एम वर्ल्ड, हर्शे चॉकलेट वर्ल्ड इत्यादीनां हर्षितदुकानानां, हर्शे चॉकलेट् वर्ल्ड इत्यस्य अपि च वीथिकोणे स्थितस्य स्टारबक्स् इत्यस्य अपि द्रुतगतिना गच्छन्तीनां जनसमूहानां विरुद्धं, इदानीं आगामिना धमकेन क्षीणम्। विशालाः, मानवप्रमाणस्य विज्ञापनफलकाः सहस्राणि रङ्गिणः चित्रैः वीथिं प्रकाशितवन्तः, प्रत्येकं ध्यानार्थं स्पर्धां कुर्वन्तः, जीवन्तं, स्पन्दनं च युद्धं कुर्वन्ति स्म प्रायः अन्ये भण्डाराः केनचित् प्रकारेण नवीनीकरणं क्रियमाणाः इव दृश्यन्ते इति कारणेन चालकदलः मचानां वनं आकर्षितवान् । दलः लॉरेन्-योर्गी-योः सुरक्षिततायै उपायं चिन्तयितुं प्रयत्नं कृतवान्, परन्तु यात्रायाः पलायनस्य च कारणेन तत् प्रायः असम्भवं जातम् । इष्टं वा न वा, ते सर्वे इदानीं सैनिकाः आसन्, तेषां उपस्थित्या दलं दृढं जातम्।
  
  अग्रे पुलिसाः चतुष्कोणस्य परितः घेराबंदीं कठिनं कुर्वन्ति स्म । न्यूयोर्क-नगरस्य जनाः अविश्वासेन पश्यन्ति स्म, आगन्तुकाः स्वहोटेलेषु प्रत्यागन्तुं कथिताः आसन् ।
  
  "इदं केवलं सावधानता एव महोदया" इति दाहल् वर्दीधारिणां पुलिसानां एकस्य वचनं श्रुतवान् ।
  
  ततः च पुनः जगत् नरकं प्रति परिणतम्। लेविस्-बुब्बा-गम्प-योः परितः खिडकी-शॉपिङ्गं कुर्वन्तः चत्वारः पर्यटकाः स्वपृष्ठपुटं पातयित्वा अन्तः भ्रमन्तः स्वचालितशस्त्राणि बहिः आकर्षितवन्तः । डाहल् स्वस्य शस्त्रं विमोचयन् वीथिकियोस्कस्य पृष्ठतः डुबत् ।
  
  टाइम्स् स्क्वेर् इत्यस्य पारं बन्दुकस्य गोलिकानां प्रतिध्वनिः अभवत् । भग्नाः खिडकयः, विज्ञापनफलकाः च वालुकया आच्छादिताः, नष्टाः, यतः तेषु अधिकांशः इदानीं पटलः, विश्वस्य बृहत्तमः, पूंजीवादस्य मूर्तरूपः च आसीत् पार्श्वमार्गे उलूखलस्य वर्षा अभवत् । ये अवशिष्टाः आसन्, सुरक्षाबलाः च आच्छादनार्थं धावितवन्तः। डाहल् शिरः बहिः कृत्वा प्रतिप्रहारं कृतवान्, तस्य गोलिकाः लक्ष्यं न कृतवन्तः, अपितु आतङ्कवादिनः उच्चैः शापं दत्त्वा स्वस्य आवरणं अन्वेष्टुं कृतवन्तः ।
  
  अस्मिन् समये भवतः समीपं सीधा डाहल् विषादपूर्णसन्तुष्ट्या चिन्तितवान्। भवतः आशा नास्ति।
  
  डाहल् इत्यनेन निरुद्धस्य टैक्सी इत्यस्य पृष्ठतः पञ्जरं गोतां दृष्ट्वा समीपे परित्यक्तं बसं दृष्टवान् । सः पूर्वं कदापि टाइम्स् स्क्वेर्-नगरं न गतः आसीत्, केवलं टीवी-मध्ये एव तस्य झलकं दृष्टवान्, परन्तु एतादृशं प्रतीयमानं पदयात्री-अनुकूलं क्षेत्रं एतावत् शून्यं दृष्ट्वा चिन्ताजनकम् आसीत् । कोष्ठसदस्याः निःसंदेहं भण्डारस्य कार्यालयभवनानां च अन्तः जनान् गच्छन्तः दृष्टवन्तः इति कारणेन अधिकाः शॉट् ध्वनितवन्तः। डाहल् शान्ततया वीथिं प्रति बहिः गतः।
  
  बसयानस्य पृष्ठतः दूरस्थे च पार्श्वमार्गे अन्ये सुरक्षाबलाः स्वस्थानं गृह्णन्ति स्म । अधिकाः स्वाट्-सैनिकाः, कृष्णसूटधारिणः एजेण्ट्-जनाः, एनवाईपीडी-पुलिसः च शान्तं, नृत्यनिर्देशितं लयं प्रति परितः युक्तिं कृतवन्तः । डाहल् तेषां पङ्क्तिं स्थापयितुं संकेतं दत्तवान् । अत्र यत् चिह्नरूपेण पारितं तत् स्पष्टतया अनुवादितं नासीत्, यतः उन्मत्तस्वीडिशस्य विषये कोऽपि किञ्चित् अपि ध्यानं न दत्तवान् ।
  
  "किं वयं एतान् त्रि-चतुर्-अक्षर-पुच्छान् प्रतीक्षामहे, उत एतान् मातृ-चोदनान् दहयिष्यामः?" केन्सी स्वपार्श्वे मर्दितवान् ।
  
  डाहल् अमेरिकन-एजेण्ट्-भ्यः विमुखः अभवत् । "भवतः रङ्गिणः शब्दाः मम अतीव रोचन्ते" इति सः बसयानस्य छायायां सरति स्म । "किन्तु आर्थिकदृष्ट्या।"
  
  "अतः त्वं मां इदानीं इच्छसि। अहम् अवगच्छामि।"
  
  "तत् न उक्तवान्" इति ।
  
  स्मिथः भूमौ विस्तृतः आसीत्, कारानाम् अधः निरीक्षमाणः आसीत् । "अहं पादौ पश्यामि।"
  
  "किं भवन्तः निश्चयं कर्तुं शक्नुवन्ति यत् एते आतङ्कवादिनः पादाः सन्ति?" डाहल् अपृच्छत्।
  
  "अहं तथैव मन्ये, परन्तु नरकवत् निश्चितं न यथा ते चिह्निताः आसन्।"
  
  "ते शीघ्रमेव अत्र आगमिष्यन्ति" इति केन्जी स्वस्य बन्दुकं खड्गं इव उत्थाप्य विशालस्य बसचक्रस्य पृष्ठतः स्थितवती । दलं एकं सामूहिकं निःश्वासं गृहीतवान् ।
  
  डाहल् बहिः अवलोकितवान्। "अहं तत्त्वतः विश्वसिमि यत् पुनः सः समयः अस्ति।"
  
  केन्जी प्रथमं गतः, बसस्य पृष्ठभागं गोलरूपेण कृत्वा पीतवर्णीयं टैक्सीम् आक्रमितवान् । मशीनगनस्य अग्निः श्रूयते स्म, परन्तु सः खिडकी, बसस्थानकादिषु सर्वेषु स्थानेषु निर्देशितः आसीत् यत्र आतङ्कवादिनः मते रक्षिताः जनाः निगूढुं शक्नुवन्ति स्म डाहल् स्वस्य भाग्यशालिनां ताराणां धन्यवादं दत्तवान् यत् कोऽपि प्रेक्षकः न स्थापितः, यतः सः ज्ञातवान् यत् कोष्ठकस्य विनाशे वेगः तेषां मित्रं भवति, यत् तेषां ग्रेनेड्-इत्यत्र परिवर्तनात् पूर्वं वा तस्मात् अपि दुर्बलतरं वा कर्तव्यम् आसीत् सा केन्सी च चतुर्णां पुरुषाणां पश्यन्ती टैक्सीं परितः गतवन्तौ, ये आश्चर्यवत् शीघ्रं प्रतिक्रियां दत्तवन्तौ । शस्त्राणि डुलयितुं स्थाने केवलं आक्रमणं कृत्वा डाहल् केन्जी च मध्ये आघातं कृत्वा भूमौ पातितवन्तः । मार्गे प्रसारिताः शवः । डाहल् अवतरन्तं मुष्टिं गृहीत्वा विक्षेपितवान्, तस्य अङ्गुष्ठानां डामरस्य उपरि कठिनं प्रहारं श्रुत्वा । तथापि द्वितीयहस्तः अधः आगतः, अस्मिन् समये बन्दुकस्य बट् उत्थापितः । डाहल् न तत् फसयितुं न शक्नोति स्म, न च दूरं पश्यितुं शक्नोति स्म, अतः सः तस्य एकमात्रं कर्म प्रति प्रत्यागतवान् ।
  
  ललाटं अवतारयित्वा कपालं प्रति प्रहारं गृहीतवान्।
  
  तस्य नेत्रयोः पुरतः कृष्णत्वं विकृष्यते स्म, तंत्रिकातः तंत्रिकां प्रति वेदना रिकोचेट् भवति स्म, परन्तु स्वीडिशः एतत् किमपि तस्य कार्ये बाधां कर्तुं न अनुमन्यते स्म । शस्त्रं प्रहृत्य ततः निवृत्तं, दुर्बलम्। डाहल् तं गृहीत्वा तं धारयन्तं पुरुषं प्रति आकर्षितवान्। तस्य मुखस्य उभयतः रक्तं धावति स्म । सः पुरुषः पुनः मुष्टिं उत्थापितवान्, अस्मिन् समये किञ्चित् अधिकं भीरुतया, डाहल् स्वस्य मुष्ट्या गृहीत्वा तत् निपीडयितुं आरब्धवान् ।
  
  तस्य सत्त्वस्य प्रत्येकं तन्तुं, प्रत्येकं नाडीं प्रत्येकं सन्धिं, तनावग्रस्तम्।
  
  अस्थिभग्नाः शाखाः भग्नाः इव। आतङ्कवादी क्रन्दित्वा तस्य हस्तं दूरं आकर्षितुं प्रयत्नं कृतवान्, परन्तु डाहल् तस्य विषये श्रोतुम् न इच्छति स्म । तेषां एतत् कॅमेरा निष्क्रियं कर्तुं आवश्यकता आसीत् । उपवासः। अधिकं कठिनतया निपीडयन् सः तस्य पुरुषस्य ध्यानं मुष्टिस्थेन प्रचण्डवेदनाया: पूर्णतया लीनम् इति सुनिश्चितवान्, स्वस्य ग्लोक् च बहिः आकर्षितवान् ।
  
  एकः मारितः ।
  
  आतङ्कवादीनां नेत्रेषु स्फुरणं भवितुं पूर्वं बन्दुकेन त्रीणि गोलिकानि प्रहारितानि। डाहल् तं पार्श्वे क्षिप्तवान् ततः प्रतिशोधकदूतवत् उत्थितः, तस्य कपालात् रक्तं प्रवहति स्म, तस्य विशेषतां विकृतं कृत्वा दृढनिश्चयस्य दृष्टिः च।
  
  केन्जी एकेन विशालेन पुरुषेण सह युद्धं कुर्वन् आसीत्, तेषां बन्दुकाः तेषां शरीरयोः मध्ये संविष्टाः, तेषां मुखं च प्रायः एकत्र मर्दितम् आसीत् । स्मिथः तृतीये अवतरत्, बालकं जानुभ्यां यावत् बाध्यं कृतवान् यतः सः प्रायः सिद्धेन, सटीकेन क्रोधेन प्रहारं कृतवान् । अन्तिमः आतङ्कवादी लॉरेन् इत्यस्याः उपरि विजयं प्राप्य तां भूमौ पातयित्वा लक्ष्यं ग्रहीतुं प्रयतमानोऽभवत् यदा योर्गी पिपासा पुरतः आत्मानं क्षिप्तवान् ।
  
  डाहल् तस्य निःश्वासं गृहीतवान् ।
  
  बन्दुकं प्रहारं कृतवान्। शरीरकवचेन आहतः योर्गी पतितः। तदा डाहल् दृष्टवान् यत् प्रथमवारं पठितस्य स्थितिः किञ्चित् भिन्ना आसीत् । योर्गी गोलिकायाः पुरतः एथलेटिकरूपेण न कूर्दितवान्, सः आतङ्कवादिनः शूटिंग् हस्तं सम्पूर्णशरीरेण प्रहारं कृतवान्।
  
  भिन्नं, परन्तु तदपि प्रभावी।
  
  डाहल् रूसीजनस्य साहाय्यार्थं त्वरितवान्, उग्रवादीं वामबाहुस्य अधः प्रहारं कृत्वा तस्य पादौ भूमौ उत्थापितवान् । स्वीडिशः गतिं वेगं च निर्मितवान्, स्नायुः मोचयन्, अप्रियजनितेन उग्रतायाः सह स्वभारं वहन् । त्रयः पादाः, ततः षट्, आतङ्कवादी च शीघ्रमेव प्रतिक्षिप्तः यतः सः अन्ततः हार्ड रॉक् कैफे मेनू बोर्ड् é मध्ये शिरः क्षिप्तवान्। प्लास्टिकं रक्तेन सिक्तं स्फुटितम्, यथा डाहलस्य उन्मत्तः आवेगः तस्य प्रतिद्वन्द्वस्य कपालं स्फुटितवान्, मांसं च विदारयति स्म । किनिमाका इत्यस्य न रोचते स्म, परन्तु स्वीडिशः आतङ्कवादीं निष्प्रभावीकृत्य अमेरिकन-चिह्नस्य उपयोगं कृतवान् ।
  
  कर्म ।
  
  दाहल् पुनः परितः भ्रमति स्म, अधुना तस्य कर्णयोः, हनुमत्पादयोः च रक्तं स्रवति स्म । केन्जी तस्याः प्रतिद्वन्द्वी च अद्यापि नश्वरयुद्धे निरुद्धौ आस्ताम्, परन्तु स्मिथः कतिपयैः क्षेपैः स्वस्य सैनिकस्य च मध्ये अन्तरं निमीलितुं समर्थः अभवत् । अन्तिमे मोडने सः स्वशस्त्रं परितः डुलयितुं संघर्षं कृतवान्, भाग्यशाली अभवत्, स्मिथं प्रति सीधां दर्शयित्वा तीक्ष्णं अन्तं कृत्वा अन्त्यं कृतवान् ।
  
  डाहल् अग्रे त्वरितम् गर्जति स्म, परन्तु सः शॉट् विषये किमपि कर्तुं न शक्तवान् । नेत्रनिमिषे एव आतङ्कवादी गोलिकाप्रहारं कृतवान्, आक्रमणकर्त्ता स्मिथः गोलीं प्राप्य तस्य पटलेषु निवारयति स्म, जानुभ्यां प्रेषयति स्म ।
  
  अहं तस्य ललाटं अग्रिमशूटस्य रेखायाः समीपं आनयामि।
  
  आतङ्कवादी शूलं आकर्षितवान्, परन्तु तस्मिन् क्षणे डाहल् आविर्भूतः - उष्णः, चलन् पर्वतः - आतङ्कवादीं स्वस्य भित्तियोः च मध्ये पिन कृतवान् । अस्थिः भग्नाः, परस्परं च पिष्टाः, रक्तं निर्गतं, बन्दुकं च गर्जनेन पार्श्वे उड्डीयत । यदा स्तब्धः डाहल् स्मिथं प्रति गच्छति स्म तदा सः क्रुद्धं सैनिकं उच्चैः शपथं कुर्वन्तं दृष्टवान् श्रुतवान् च ।
  
  तदा सः कुशलः अस्ति।
  
  केवलर-वेस्ट्-द्वारा उद्धारितः स्मिथः अद्यापि निकटतः गोलिकाभिः मारितः आसीत्, तस्य क्षोभात् प्रायः मृतः स्यात्, परन्तु तेषां नूतनः अग्रणी-शरीर-कवचः प्रहारं मृदु कृतवान् डाहल् इदानीं विशेषबलदलस्य समीपगमनं लक्षयित्वा मुखं मार्जितवान् ।
  
  केन्सी स्वप्रतिद्वन्द्वी इत्थं तत् च युद्धं कृतवती, बृहत्तरः पुरुषः तस्याः चपलतायाः वास्तविकस्नायुस्य च मेलनं कर्तुं संघर्षं कुर्वन् आसीत् । दाहल् मन्दस्मितं मुखं कृत्वा पश्चात् गतः।
  
  विशेषबलानाम् एकः वयस्कः उपरि धावितवान्। "किं तस्याः साहाय्यस्य आवश्यकता अस्ति?"
  
  "न, सा केवलं मूर्खताम् एव करोति। तां त्यजतु" इति ।
  
  केन्सी नेत्रकोणात् बहिः आदानप्रदानं गृहीत्वा पूर्वमेव संकुचितदन्तं भूमिं कृतवती । स्पष्टं यत् तौ समानौ स्तः, परन्तु स्वीडिशः तस्याः परीक्षणं कुर्वती आसीत्, तस्याः दलस्य प्रति, स्वस्य अपि समर्पणस्य मूल्याङ्कनं कुर्वती आसीत् । सा योग्या आसीत् वा ?
  
  सा बन्दुकं गृहीत्वा ततः प्रतिद्वन्द्वी प्रतिविक्षेपं कृत्वा मुक्तवती, येन सः पृष्ठपार्श्वयोः जानुना, नासिकायां कोणेन च संतुलनं नष्टवान् तस्याः अग्रिमः प्रहारः कटिबन्धं प्रति स्लैशः आसीत्, तदनन्तरं विद्युत्वेगेन ग्रहणम् आसीत् । यदा सः पुरुषः संघर्षं कुर्वन् निःश्वसति स्म तदा सा कटिबन्धं कठिनतया पृष्ठतः नत्वा क्लिक् कृत्वा बन्दुकं तलम् पतितं दृष्टवती । सः अद्यापि संघर्षं कुर्वन् आसीत्, छूरीम् आकृष्य तस्याः वक्षःस्थले छूरेण प्रहारं कुर्वन् आसीत् । केन्सी सर्वं निपीड्य, पृष्ठपार्श्वयोः उपरि मांसं कटयति इति अनुभवित्वा, तया सह आकृष्य परितः भ्रमति स्म । द्वितीयप्रहारार्थं छूरी पश्चात् गता, परन्तु अस्मिन् समये सा सज्जा आसीत् । सा निष्कासितं बाहुं गृहीत्वा तस्य अधः परिभ्रमित्वा तस्य पुरुषस्य पृष्ठतः विवर्तितवती । निर्दयतापूर्वकं सा यावत् सः अपि भग्नः भूत्वा आतङ्कवादीं असहायः न त्यक्तवान् तावत् यावत् निपीडयति स्म । सा शीघ्रं तस्य मेखलातः ग्रेनेड्द्वयं विदारितवती, ततः एकं तस्य पतलूनस्य अग्रभागात् अधः, तस्य बक्सर-शॉर्ट्स्-मध्ये च पूरितवती ।
  
  डाहल् पश्यन् अवाप्तवान् यत् क्रन्दनः तस्य कण्ठं विदारयति स्म । "नऊऊ!"
  
  केन्जी इत्यस्य अङ्गुलीभिः स्ट्राइकरं मुक्तं कृतम् ।
  
  "न वयं तत् कुर्मः, त्वं-"
  
  "किं करिष्यसि इदानीं" इति केन्जी अतीव समीपे कुहूकुहू कृतवती, "भग्नबाहुभिः सर्वैः च?" त्वं इदानीं कस्यचित् क्षतिं न करिष्यसि मूर्ख?"
  
  डाहल् न जानाति स्म यत् धारयितव्यं वा चकमातुम्, शिरसा धावितव्यं वा गोतां कर्तुं वा, केन्जीं गृह्णीयात् वा आच्छादनार्थं कूर्दितुं वा। अन्ते सेकेण्ड्-मात्राः टिक्-टिक्-कृते स्मिथस्य विशेषतया लघु-फ्यूजं विहाय किमपि न विस्फोटितम् ।
  
  "किं त्वं मां मजाकं करोषि?" सः गर्जति स्म। "किं नरकं-"।
  
  "नकली" इति केन्जी स्ट्राइकरं डाहल् इत्यस्य रक्तस्रावयुक्ते शिरसि क्षिप्तवान् । "मया चिन्तितम् यत् तानि सिद्धानि गरुडनेत्राणि समस्यां लक्षयिष्यन्ति स्म।"
  
  "अहं न कृतवान् ।" स्वीडिशः गभीरं निःश्वासं मुक्तवान् । "धिक्, केन्ज, त्वं एकः विश्वस्तरीयः चोदनशीलः उन्मत्तः महिला असि।"
  
  "मात्रं मम कटनं प्रतिदातु। नित्यं मां शान्तयति" इति ।
  
  "अहो।" अहं शर्तं स्थापयामि" इति ।
  
  "त्वं च एतत् वदसि, उन्मत्तः स्वीडिशः।"
  
  दाहल् शिरः नत्वा । स्पर्श। परन्तु धिक्, अहं मन्ये अहं मम मेलनं मिलितवान्।
  
  एतस्मिन् समये स्वाट्-दलानि, संयोजिताः एजेण्ट्-जनाः च तेषु आसन्, ये टाइम्स्-स्क्वेर्-नगरस्य परितः क्षेत्राणि सुरक्षितवन्तः । दलं पुनः समूहीकृत्य कतिपयानि निमेषाणि यावत् निःश्वासं गृहीतवान् ।
  
  "चत्वारि कोष्ठकाः अधः" इति लॉरेन् अवदत् । "एक एव अवशिष्टः" इति ।
  
  "वयं चिन्तयामः" इति डाहल् अवदत् । "आत्मतः अग्रे न गन्तुं श्रेयः । तथा च स्मर्यतां, एषः अन्तिमः कक्षः मार्शं सुरक्षितं करोति सम्भवतः नियन्त्रयति च..." सः "परमाणुबम्बः" इति शब्दं उच्चैः न उक्तवान् । न अत्र । एतत् म्यानहट्टन्-नगरस्य हृदयम् आसीत् । को जानाति स्म यत् कीदृशाः परवलयिकमाइक्रोफोनाः परितः विकीर्णाः भवेयुः इति?
  
  "महानं कार्यं, बन्धुजनाः" इति सः सरलतया अवदत् । "अयं नरकीयः दिवसः प्रायः समाप्तः अस्ति।"
  
  परन्तु सत्यतः अधुना एव आरब्धम् अस्ति।
  
  
  पञ्चविंशतिः अध्यायः
  
  
  जूलियन मार्शः मन्यते स्म यत्, निःसंदेहं सः विश्वस्य सर्वाधिकं सुखी पुरुषः अस्ति । तस्य पुरतः एव भारितम्, बद्धं परमाणुशस्त्रं, स्पर्शस्य समीपे, सनकेन क्रीडितुं शक्यते स्म । तस्य वामे कुञ्चिता दिव्या सुन्दरी आसीत्, तया सह सः सनकेन अपि क्रीडितुं शक्नोति स्म । सा च अवश्यं तस्य सह क्रीडति स्म, यद्यपि सर्वेभ्यः ध्यानेभ्यः किञ्चित् क्षेत्रं व्यथितुं आरब्धम् आसीत् । कदाचित् तस्य चाबुकस्य किञ्चित्...
  
  परन्तु स्वस्य पूर्वस्य महत्त्वपूर्णस्य च विचारस्य रेलयानस्य निरन्तरता - खिडक्याः पार्श्वे एकः निष्क्रियः आतङ्कवादी कोष्ठकः उपविष्टः आसीत्, पुनः सः स्वस्य इच्छानुसारं तया सह क्रीडति स्म ततः च अमेरिकनसर्वकारः आसीत्, यः सम्पूर्णे नगरे स्वपुच्छं अनुधावन्, भीतः अन्धः च क्रीडितुं धावति स्म-
  
  "जूलियन?" ज़ोयः वामकर्णात् केवलं केशविस्तारं दूरं श्वसति स्म । "किं त्वं इच्छसि यत् अहं पुनः दक्षिणं गच्छामि?"
  
  "निश्चयेन, परन्तु गतवारं इव हरामीं मा निःश्वासं कुरु। किञ्चित् विरामं ददातु किम्?"
  
  "हे, निश्चितम्"।
  
  मार्चः तां विनोदं कर्तुं दत्तवान् ततः परं किं भविष्यति इति चिन्तितवान्। मध्यप्रभातम् एव आसीत्, समयसीमाः समीपं गच्छन्ति स्म । सः समयः प्रायः आगतः आसीत् यदा तस्य अन्यं डिस्पोजेबल सेलफोनं विमोचयित्वा तात्कालिकमागधाभिः स्वदेशं आह्वयितुं भवति स्म । अवश्यं सः जानाति स्म यत् वास्तविकं "गोपनं" न भविष्यति, न्यूनातिन्यूनं पञ्चशतकोटिस्य आदानप्रदानेन न, परन्तु सिद्धान्तः समानः एव आसीत्, तथैव कर्तुं शक्यते च मार्चः पापस्य अधर्मस्य च देवानाम् धन्यवादं दत्तवान्। एतेषां भवतः पक्षे स्थित्वा किं न साध्यम् ?
  
  सर्वेषां सुस्वप्नानां इव अयं अपि अन्ते समाप्तः भविष्यति, परन्तु मार्शः निश्चयं कृतवान् यत् सः यावत् स्थास्यति तावत् तस्य आनन्दं लप्स्यते इति ।
  
  ज़ोयस्य शिरः पट्टिकां कृत्वा ततः उत्तिष्ठन् सः स्वस्य एकं जूतायाः फीतं विमोच्य खिडकीं प्रति अगच्छत् । मनःद्वयेन प्रायः द्वौ भिन्नौ दृष्टिकोणौ आस्ताम्, परन्तु मार्शस्य व्यक्तित्वद्वयं परिदृश्ये सत्यम् आसीत् । तेषु कश्चन अपि कथं हानिम् अकरोत् ? सः ज़ोयस्य एकं कण्डोमम् अपहृत्य इदानीं तस्य हस्ते स्खलितुं प्रयतमानोऽभवत् । सः अन्ते त्यक्त्वा अङ्गुलीद्वयेन तृप्तः अभवत् । नरकं, अद्यापि तस्य आन्तरिकविचित्रतां तृप्तवती।
  
  मार्शः यदा चिन्तयति स्म यत् अतिरिक्त-तारस्य किं कर्तव्यम् इति तदा कोष्ठ-नायकः उत्थाय तं प्रेक्षते स्म, तस्मै शून्यं स्मितं दत्तवान् । एतत् मगरमच्छम् आसीत्, अथवा यथा मार्शः निजीरूपेण आह्वयति स्म - मगरमच्छम् - यद्यपि शान्तं स्पष्टतया मन्दं च आसीत् तथापि तस्य विषये वास्तविकः संकटस्य भावः आसीत् मार्शः सूचितवान् यत् सः सम्भवतः वेस्ट् धारकेषु अन्यतमः अस्ति । प्यादा । दीर्घकालं मूत्रं यथा भवति तथा उपभोग्यम्। मार्शः उच्चैः हसति स्म, मगरमच्छस्य नेत्रसम्पर्कं सम्यक् क्षणे एव भङ्गयति स्म ।
  
  ज़ोयः तस्य पदानि अनुसृत्य खिडक्याः बहिः पश्यन् आसीत् ।
  
  "किमपि द्रष्टुं न शक्यते" इति मार्शः अवदत् । "यथा भवतः मानवतायाः उकं अध्ययनं न रोचते।"
  
  "अहो, ते कदाचित् हास्यं कर्तुं शक्नुवन्ति।"
  
  मार्चः स्वस्य टोपीं परितः पश्यति स्म, यत् तस्य कोणे धारयितुं रोचते स्म । अवश्यं, तत् गतं, सम्भवतः न्यूयॉर्क-नगरं प्राप्तुं पूर्वमपि । गतसप्ताहः तस्य कृते धुन्धलेन अतीतः। मगरमच्छः समीपं गत्वा विनयेन पृष्टवान् यत् तस्य किमपि आवश्यकं वा इति।
  
  "न क्षणेन।" परन्तु अहं तान् शीघ्रमेव आहूय धनस्य स्थानान्तरणार्थं विवरणं दास्यामि" इति ।
  
  "भवन्तः एतत् करिष्यन्ति?"
  
  "आम्। किं मया भवद्भ्यः जनान् मार्गः न दत्तः?" प्रश्नः अलङ्कारिकः आसीत् ।
  
  "अहो, एषः बकवासस्य खण्डः। मया तत् मक्षिका-स्वाटररूपेण उपयुज्यते स्म" इति ।
  
  मार्शः सनकी, उन्मत्तः, रक्तकामना चालितः च आसीत्, परन्तु तस्य लघुतरः भागः अपि स्मार्टः, गणनाशीलः, पूर्णतया नियोजितः च आसीत् । अत एव सः मेक्सिकोदेशस्य सुरङ्गैः यथा जीवितवान् तथा जीवितः । क्षणान्तरे सः अवगच्छत् यत् सः मगरस्य, स्थितिः च दुर्विचारं कृतवान् । सः अत्र मुख्यः नासीत् - ते आसन्।
  
  क्षणं च अतीव विलम्बः जातः।
  
  मार्शः एलिगेटर् इत्यस्य उपरि आक्रमणं कृतवान्, सः सम्यक् ज्ञात्वा यत् सः बन्दुकं, छूरी, अप्रयुक्तं स्तब्धं च कुत्र त्यक्तवान् । सफलतां अपेक्षमाणः सः आश्चर्यचकितः अभवत् यदा गेटर् प्रहारं अवरुद्ध्य स्वस्य एकं प्रहारं प्रत्यागच्छत् । मार्चः शान्ततया वेदनां उपेक्ष्य पुनः प्रयासं कृतवान् । सः जानाति स्म यत् ज़ोयः तं प्रेक्षते, सः चिन्तयति स्म यत् आलस्यपूर्णा कुत्सिता तस्य साहाय्यार्थं किमर्थं न त्वरितम्।
  
  मगरमच्छः पुनः स्वस्य प्रहारं सहजतया निवारितवान् । तदा मार्शः पृष्ठतः एकः कोलाहलः श्रुतवान् - अपार्टमेण्टस्य द्वारस्य उद्घाटनस्य शब्दः। सः पृष्ठतः उत्प्लुत्य, यदा मगरमच्छः तं त्यक्तवान् तदा आश्चर्यचकितः सन्, परिवृत्तः च ।
  
  तस्य कण्ठात् आघातस्य निःश्वासः मुक्तः अभवत् ।
  
  अष्टौ जनाः कृष्णवेषधारिणः सर्वे पुटं वहन्तः कुक्कुटगृहे शृगालवत् क्रुद्धाः दृश्यन्ते स्म । मार्शः प्रेक्षमाणः ततः गेटरं प्रति गतवान्, तस्य नेत्राणि इदानीं अपि यत् पश्यन्ति तत् सम्यक् न विश्वसन्ति स्म ।
  
  "किं भवति?"
  
  "किम्? किं भवन्तः चिन्तयन्ति स्म यत् वयं सर्वे शान्ततया उपविशामः यदा सिलवाया सूटधारिणः धनिनः स्वयुद्धानां वित्तपोषणं कुर्वन्ति? साधु, मया भवतः कृते वार्ता प्राप्ता, बृहत्पुरुष। वयं भवतः प्रतीक्षां न कुर्मः इतः परम्। वयं स्वस्य निधिं कुर्मः" इति ।
  
  मार्चः द्विगुणप्रहारात् मुखं प्रति स्तब्धः अभवत् । पृष्ठतः पतन् सः ज़ोयः गृहीतवान्, सा तं धारयिष्यति इति अपेक्षां कृतवान्, यदा सा न धारयति तदा तौ तलम् पतितवन्तौ । तस्य सर्वस्य आघातः तस्य शरीरं अतिचालने प्रेषितवान्, तस्य स्वेदग्रन्थिः, तंत्रिका अन्ताः च अतिचालने गतवन्तः, एकस्य नेत्रस्य कोणे कष्टप्रदः टिकः आरब्धः तं बालकत्वे दुर्गतेषु दिनेषु नीतवान्, तस्य विषये कोऽपि चिन्तां न करोति स्म ।
  
  मगरमच्छः द्वादशजनानाम् एकं कोष्ठकं व्यवस्थितं कृत्वा अपार्टमेण्टं परितः भ्रमति स्म । ज़ोयः यथासम्भवं लघुः अभवत्, व्यावहारिकरूपेण फर्निचरस्य एकः भागः अभवत्, यदा पिस्तौलानि अन्ये च सैन्यशस्त्राणि आविष्कृतानि - ग्रेनेड्, एकादशाधिकं आरपीजी, नित्यं विश्वसनीयः कलाश्निकोवः, अश्रुगैसः, फ्लैशबैङ्ग्स्, इस्पातस्य अग्रभागयुक्ताः हस्तगताः रॉकेट् च विविधाः . एतत् किञ्चित् व्याकुलम् आसीत् ।
  
  मार्चः स्वस्य कण्ठं स्वच्छं कृतवान्, अद्यापि गौरवस्य स्वार्थस्य च अन्तिमेषु अवशेषेषु लसन् यत् सः अस्मिन् कक्षे शैतानस्य बृहत्तमः शृङ्गः बकः इति सुनिश्चितवान्।
  
  "पश्यतु" इति सः अवदत् । "मम परमाणुबम्बात् भवतः मलिनहस्ताः निष्कासयतु। किं त्वं अपि जानासि बालक? मगरमच्छ । मगरमच्छ ! अस्माभिः समयसीमा पूरणीया" इति ।
  
  पञ्चमकोष्ठस्य नेता अन्ततः लैपटॉपं पार्श्वे क्षिप्त्वा मार्शस्य समीपं गतः । इदानीं समर्थनं विना यथार्थतया दस्तानानि विना च एलिगेटर् भिन्नः व्यक्तिः आसीत् । "भवन्तः मन्यन्ते यत् अहं भवतः किमपि ऋणी अस्मि ऊऊ?" अन्तिमः शब्दः चीत्कारः आसीत् । "मम हस्ताः स्वच्छाः सन्ति! मम बूट्स् शीतलाः सन्ति! परन्तु ते रक्तेन भस्मना च आच्छादिताः भविष्यन्ति sooooo शीघ्रम्!"
  
  मार्चमासः द्रुतगत्या निमिषं कृतवान् । "किं नरकं त्वं वदसि?"
  
  "देयता न भविष्यति। धनं न अवशिष्टम्! अहं महान्, पूज्यः, एकमात्रः च रामसेस् कृते कार्यं करोमि, ते च मां बम्बनिर्माता इति वदन्ति। परन्तु अद्य अहं प्रवर्तकः भविष्यामि। अहं तस्मै जीवनं दास्यामि!"
  
  मार्चमासः अन्ते अनिवार्यं चीत्कारं प्रतीक्षते स्म, परन्तु अस्मिन् समये कोऽपि नासीत् । एलिगेटर् स्पष्टतया शक्ति-आक्रमणं स्वस्य शिरसि गन्तुं त्यक्तवान् आसीत्, मार्शः अद्यापि न अवगच्छति स्म यत् एते जनाः तस्य बम्बं किमर्थं सम्पादयन्ति इति । "गायस्, एषः मम परमाणुबम्बः अस्ति। एतत् क्रीत्वा अहं भवतः समीपम् आनयम्। वयं उत्तमं भुक्तिं प्रतीक्षामहे। अधुना, उत्तमाः बालकाः भूत्वा परमाणुबम्बं मेजस्य उपरि स्थापयन्तु" इति ।
  
  यावत् एलिगेटर् तं रक्तं आकर्षितुं पर्याप्तं प्रहारं न कृतवान् तावत् एव मार्शः यथार्थतया अवगन्तुं आरब्धवान् यत् अत्र किमपि भयंकरं भ्रष्टं जातम् इति । तस्य मनसि आसीत् यत् तस्य सर्वैः पूर्वकर्मभिः तस्य जीवने एतावत्पर्यन्तं गतं, प्रत्येकं सम्यक्-अनुचितं, प्रत्येकं शुभ-अशुभं वचनं, टिप्पणं च तस्य सर्वेषां अनुभवानां योगः तं अस्मिन् समये सीधा अस्मिन् कक्षे आनयत् ।
  
  "अस्मिन् बम्बेन किं करिष्यसि?" भयङ्करः तस्य स्वरं अवनमय स्थूलं कृतवान्, पनीरवत् कर्षकेण निपीडितः इव ।
  
  "महारामसेनानां वचनं श्रुत्वा एव भवतः परमाणुबम्बं विस्फोटयिष्यामः।"
  
  मार्चः निःश्वासं विना स्वस्य निःश्वासं चूषितवान्। "किन्तु कोटिजनाः मारयिष्यति।"
  
  "तथा च अस्माकं युद्धं आरभ्यते।"
  
  "धनस्य विषये एव आसीत्" इति मार्शः अवदत् । "वेतनं। किञ्चित् मजेयम्। अमेरिकादेशस्य संयुक्तगदः स्वपुच्छं अनुसृत्य स्थापयन्। वित्तपोषणस्य विषये आसीत्, न तु सामूहिकहत्यायाः विषये" इति ।
  
  "यूउउउ... उ... मारितः!" मगरमच्छस्य कट्टरपंथी व्यङ्ग्यं एकं खातं यावत् वर्धितम्।
  
  "अच्छा, आम्, परन्तु तावत् न।"
  
  मगरमच्छः तं यावत् निश्चलं कन्दुकं न कुञ्चितवान् तावत् यावत् पादं पातितवान्; मम पृष्ठपार्श्वयोः, फुफ्फुसयोः, मेरुदण्डः, पादौ च व्यथन्ते। "वयं केवलं रामसेस् इत्यस्य वार्ताम् एव प्रतीक्षामहे। अधुना, कश्चन मां दूरभाषं पारयति।"
  
  
  षड्विंशतिः अध्यायः
  
  
  ग्राण्ड् सेण्ट्रल् टर्मिनल् इत्यस्य अन्तः मार्शस्य प्रहेलिकायां अन्तिमखण्डाः पङ्क्तिबद्धाः भवितुं आरब्धाः । ड्रेकः पूर्वं न अवगतवान् आसीत्, परन्तु एतत् सर्वं कस्यचित् गुरुयोजनायाः भागः आसीत्, यस्य विषये ते मन्यन्ते यत् ते पूर्वमेव निष्प्रभावीकृतवन्तः इति । तेषां गणना न कृता शत्रुः कालः आसीत्-तथा च कियत् शीघ्रं गतं तेषां चिन्तनं अव्यवस्थितं कृतवान्।
  
  परिसरः सुरक्षितः इति घोषितः, अधिकतया पुलिस-अधिकारिभिः जनसंख्यायुक्तः च अभवत्, अतः ड्रेकः तस्य दलेन सह चतुर्थस्य दावस्य संवीक्षणस्य अवसरः दत्तः, यत् अन्ततः तेषां कृते कैफे-मेजस्य अधःभागे टेप-बद्धं दृश्यते स्म बृहत्-अक्षरेण लिखितानां संख्यानां श्रृङ्खला, तत् किं भवितुम् अर्हति इति चिन्तयितुं असम्भवम् आसीत्, यावत् भवन्तः शीर्षकं प्रति दृष्टिपातं कर्तुं न समर्थाः भवन्ति स्म, यत् प्रायः उपलब्धेषु लघुतम-अक्षरेण लिखितम् आसीत्
  
  परमाणुसक्रियीकरणसङ्केताः ।
  
  ड्रेकः अविश्वासेन नेत्रे संकुचितवान्, पुनः संतुलनं नष्टवान्, ततः एलिसियां प्रति निमिषं कृतवान् । "यथार्थत? किमर्थं अस्मान् एतत् प्रेषयिष्यति स्म?"
  
  "अहं अनुमानं करोमि यत् एतत् क्रीडां क्रीडितुं क्षमता एव। सः तस्य आनन्दं लभते, ड्रेक। अपरं तु नकली भवेयुः" इति ।
  
  "अथवा त्वरणसङ्केताः" इति मे अजोडत् ।
  
  "अथवा अपि" इति ब्यू विषयं अधिकं धुन्धुमारं कृतवान्, "अन्यप्रकारस्य गुप्तशस्त्रस्य प्रक्षेपणार्थं उपयोक्तुं शक्यन्ते इति कोडाः" इति ।
  
  ड्रेकः क्षणं यावत् फ्रांसीसीं पश्यति स्म, तस्य कुत्र एतादृशाः विकृताः विचाराः सन्ति इति चिन्तयन्, मूर् इत्यस्मै आहूतवान् । "अस्माकं नूतना आवश्यकता अस्ति" इति सः अवदत् । "व्यतिरिक्तं तस्य स्थाने परमाणुशस्त्राणां निष्क्रियीकरणसङ्केतानां समुच्चयः इति दृश्यते।"
  
  "किमर्थम्?" मूर् स्तब्धः अभवत् । "किम्? एतस्य किमपि अर्थः नास्ति। किम् एतत् तेन भवद्भ्यः उक्तम्?"
  
  ड्रेकः अवगच्छत् यत् एतत् सर्वं कियत् हास्यकरं ध्वन्यते। "अधुना प्रेषयन्।" अन्तरिक्षसूट् सर्वं क्रमेण स्थापयन्तु।
  
  "दण्डः। वयं तेभ्यः यथायोग्यं परिश्रमं दास्यामः" इति ।
  
  ड्रेकः दूरभाषं जेबं स्थापयित्वा एलिसिया स्वयमेव ब्रशं कृत्वा दीर्घकालं यावत् परितः अवलोकितवती । "अत्र वयं भाग्यवन्तः" इति सा अवदत् । "तत्र क्षतिः नास्ति । तथा च मार्चमासात् कोऽपि वार्ता नास्ति, अस्माकं विलम्बस्य अभावेऽपि। अतः किं भवन्तः मन्यन्ते यत् एषा एव अन्तिमा आवश्यकता आसीत्?"
  
  "तत् कथं भवितुम् अर्हति इति अहं न निश्चितः" इति मे अवदत् । "सः अस्मान् अवदत् यत् सः धनं इच्छति, परन्तु सः अस्मान् कदा कुत्र वा अद्यापि न अवदत्।"
  
  "अतः न्यूनातिन्यूनम् एकं अपि" इति ड्रेकः अवदत् । "कदाचित् द्वौ। अस्माभिः शस्त्रं परीक्ष्य पुनः लोड् कर्तव्यम्। किमपि भवतु, एतेषां सर्वेषां लघुबम्बानां विस्फोटः सम्पूर्णे नगरे, अहं मन्ये वयं एतेन सह कर्तुं दूरं स्मः।"
  
  सः लघुबम्बस्य प्रयोजनस्य विषये चिन्तितवान् । मा हन्ति न अपाङ्गं कुर्वन्तु। आम्, तेषां समाजस्य आत्मानं एव आतङ्कः प्रहारः आसीत्, परन्तु परमाणुबम्बस्य, जूलियन मार्शस्य, तेषां नाशस्य कैमराणां च आलोके सः न शक्तवान् यत् सम्भवतः अन्यः कार्यसूचना अस्ति इति। गौणबम्बाः विचलिताः, कष्टप्रदाः च आसन् । मोटरसाइकिलयानेषु कतिपये जनाः गृहनिर्मितानि आतिशबाजीबम्बानि वालस्ट्रीट्-नगरस्य अधः क्षिप्तवन्तः इति कारणेन सर्वाधिकं समस्या अभवत् ।
  
  एलिसिया दूरकोणे निगूढं कियोस्कं दृष्टवती । "शर्करामिश्रणम्" इति सा अवदत् । "किं कोऽपि मिष्टान्नपट्टिकां इच्छति?"
  
  "द्वौ स्निकर्-द्वयम् आनयतु" इति ड्रेकः निःश्वसति स्म । "यतो हि पञ्चषष्टिग्रामाः केवलं नवदशकस्य कृते एव आसन्।"
  
  एलिसिया शिरः कम्पितवती। "त्वं तव शापितमिष्टान्नशलाकाश्च।"
  
  "अनन्तरं किम्?" ब्यू समीपं गतः, फ्रांसीसी च कतिपयैः व्यायामैः स्वशरीरस्य वेदनानिवारणं कृतवान् ।
  
  "मूर् इत्यनेन स्वस्य क्रीडां वर्धयितुं आवश्यकता वर्तते" इति ड्रेकः अवदत् । "सक्रियः भवतु। अहं तु सर्वं दिवसं मार्शस्य धुने नृत्यं न करिष्यामि" इति ।
  
  "इदं प्रसारितम्" इति माई तं स्मारयति स्म । "तस्य अधिकांशः एजेण्ट्, पुलिस च वीथिषु पुलिसिंग् कुर्वन्ति।"
  
  "अहं जानामि" इति ड्रेकः निःश्वसति स्म । "अहं शापितम् सम्यक् जानामि।"
  
  सः अपि जानाति स्म यत् हेडन्, किनिमाका इत्येतयोः अपेक्षया मूर् इत्यस्य कृते उत्तमः समर्थनः न भवितुम् अर्हति, उभौ राष्ट्रपतिं सम्बोधनं कृतवन्तौ, उभौ अपि अधिकांशं अनुभवितवन्तौ यत् जगत् तेषां उपरि क्षिप्तुं शक्नोति इति सापेक्षिकशान्तस्य अस्मिन् क्षणे सः वृत्तान्तं कृतवान्, तेषां समस्यायाः विषये चिन्तितवान्, ततः अन्यस्य दलस्य विषये चिन्तितः अभवत्- डाहलस्य दलस्य विषये ।
  
  अयं उन्मत्तः स्वीडिशः हरामी सम्भवतः अलेक्जेण्डर् स्कारस्गा इत्यस्य अत्यन्तं नग्नक्षणं पश्यन् मराबू-बारस्य विरुद्धं युद्धं कुर्वन् आसीत् ।
  
  ड्रेकः एलिसिया इत्यस्याः धन्यवादं न्यस्य प्रत्यागत्य तस्मै चॉकलेट्-खण्डद्वयं दत्तवान् । क्षणं यावत् दलं केवलं तत्रैव स्थितम्, चिन्तयन्, जडः। अहं प्रयतन्ते यत् अग्रे किं भवितुम् अर्हति इति न चिन्तयामि। तेषां पृष्ठतः एकः कैफे &# 233; परित्यक्तः पुरातनव्यापारः इव स्थितः, तस्य खिडकयः भग्नाः, मेजः विच्छिन्नाः, कपाटैः लम्बिताः च। इदानीं अपि दलाः नूतनानां उपकरणानां कृते क्षेत्रं सावधानीपूर्वकं कङ्कणं कुर्वन्ति स्म ।
  
  ड्रेकः बो प्रति मुखं कृतवान् । "भवन्तः मार्शं मिलितवन्तः, किं न ? किं भवतः विश्वासः अस्ति यत् सः एतत् अन्त्यपर्यन्तं पश्यति?"
  
  फ्रांसीसी जटिलं इशारान् कृतवान् । "हम्, को जानाति ? एकं क्षणं स्थिरं, परं क्षणं उन्मत्तं च विचित्रं मार्गः। कदाचित् सर्वं नकली आसीत्। वेब् इत्यस्य विश्वासः नासीत्, परन्तु तत् आश्चर्यं नास्ति । अहं मन्ये यत् यदि वेब् इत्यस्य रुचिः अद्यापि पायथिया-प्रकरणे आसीत् तर्हि मार्शः प्रकरणे सम्बद्धस्य अभिनयं अपि कर्तुं न अनुमन्यते स्म" इति ।
  
  "इदं न मार्शायाः विषये अस्माभिः चिन्ता कर्तव्या" इति माई उत्साहेन व्यवहरति स्म । "अयम्..."
  
  सहसा च सर्वं अर्थं कृतवान्।
  
  ड्रेकः तस्मिन् एव काले एतत् अवगच्छत्, यस्य व्यक्तिस्य नाम सा आह्वानं कर्तुं प्रवृत्ता आसीत् । तस्य नेत्राणि तस्याः नेत्राणि ताप-अन्वेषक-क्षेपणास्त्रवत् मिलितवन्तः, परन्तु क्षणं यावत् ते किमपि वक्तुं न शक्तवन्तः ।
  
  अहं तस्य विषये चिन्तयामि। मूल्याङ्ककः । घोरान्तं यावत् ।
  
  "धिक्" इति ड्रेकः अवदत् । "वयं आरम्भादेव क्रीडिताः आसन्।"
  
  एलिसिया तान् पश्यति स्म। "सामान्यतया अहं वदामि 'कक्षं प्राप्नुत', परन्तु..."
  
  "सः कदापि अस्मिन् देशे प्रवेशं कर्तुं न शक्तवान्" इति माई विलपत् । "न अस्माभिः विना।"
  
  "अधुना" इति ड्रेकः अवदत् । "सः यत्र भवितुं इच्छति तत्रैव अस्ति।"
  
  ततः च दूरभाषः ध्वनितवान्।
  
  
  * * * ९.
  
  
  ड्रेकः आघातेन स्वस्य चॉकलेट-पट्टिकां प्रायः पातितवान्, सः विचारस्य वैकल्पिक-रेलयाने एतावत् मग्नः आसीत् । यदा सः पटलं दृष्ट्वा अज्ञातसङ्ख्यां दृष्टवान् तदा तस्य शिरसि परस्परविरोधिनां आतिशबाजीविस्फोटः रिकोचेट् अभवत् ।
  
  किं वक्तव्यम् ?
  
  अवश्यं मार्शः स्वस्य नूतनस्य डिस्पोजेबल सेलफोनतः आह्वानं करोति स्म। किं सः क्रीडितः इति व्याख्यातुं आग्रहं प्रतिरोधयेत्, केवलं भव्ययोजनया मूर्खः इति? ते इच्छन्ति स्म यत् कोष्ठकाः परमाणुशस्त्राणि च यथाशक्ति दीर्घकालं यावत् तटस्थाः भवन्तु । सर्वेभ्यः न्यूनातिन्यूनम् अपरं घण्टां यावत् सर्वं अन्वेष्टुं अवसरं ददातु। इदानीं तथापि...अधुना क्रीडा परिवर्तिता अस्ति।
  
  किं कर्तव्यम् ?
  
  "प्रयाण?" सः चतुर्थवलयस्य अनन्तरं उत्तरं दत्तवान्।
  
  अपरिचिता वाणी तं सम्बोधितवती। "नऊऊ! इदं गतोर्र्र्र्!"
  
  ड्रेकः दूरभाषं कर्णाद् दूरं आकर्षितवान्, प्रत्येकस्य शब्दस्य अन्ते तस्य कर्णपटलस्य अपमानं कुर्वन् क्रन्दनशीलः, स्वरः वर्धमानः आसीत् ।
  
  "अयं किं अस्ति? मार्शः कुत्र अस्ति ?
  
  "अहं अवदम् - गटोर्र्र्र्! बकवासः पूर्वमेव उपरि सरति। यत्र सः भवितव्यः। परन्तु मम भवतः कृते एकः अपि आग्रहः अस्ति, उहह्ह। एकं अपि, ततः बम्बः विस्फोटयिष्यति वा न वा। भवतः उपरि एव निर्भरं भवति!"
  
  "माम् चोदतु।" यादृच्छिकस्य उद्घोषस्य कारणेन ड्रेकस्य शब्देषु एकाग्रतां प्राप्तुं कष्टम् अभवत् । "भवता किञ्चित् शान्तं कर्तव्यं मित्र।"
  
  "धावतु, शशः, धावतु, धावतु, धावतु। गत्वा 3rd तथा 51st इत्येतयोः कोणे स्थितं पुलिस स्टेशनं अन्विष्य पश्यन्तु यत् वयं भवतः कृते के मांसस्य खण्डाः त्यक्तवन्तः ooooo। तत्र गत्वा अन्तिमा आवश्यकता अवगमिष्यसि" इति ।
  
  ड्रेकः स्वस्मृतिं अन्वेष्य भ्रूभङ्गं कृतवान् । अस्मिन् सम्पर्कस्य विषये किञ्चित् अतीव परिचितं वस्तु अस्ति...
  
  परन्तु स्वरः पुनः तस्य विचारयानं बाधितवान्। "अधुना धावतु ! धावनं करोतु! शशः, धावतु, पश्चात् मा पश्यतु! एकनिमेषे वा एकघण्टे वा विस्फोटं करिष्यति, र्र्र्! तदा च अस्माकं युद्धं आरभ्यते!"
  
  "मार्शः केवलं मोचनं इच्छति स्म । बम्बस्य धनं भवतः एव अस्ति" इति ।
  
  "अस्माकं भवतः धनस्य आवश्यकता नास्ति, yyyy! किं भवन्तः मन्यन्ते यत् अस्माकं साहाय्यं कुर्वन्ति संस्थाः-भवतः स्वकीयाः अपि संस्थाः अपि नास्ति? किं भवन्तः मन्यन्ते यत् अस्माकं साहाय्यं कुर्वन्तः धनिनः जनाः नास्ति? किं भवन्तः मन्यन्ते यत् अस्माकं कार्यस्य गुप्तरूपेण वित्तपोषणं कुर्वन्तः बहिः षड्यंत्रकारिणः नास्ति? हा हा, हा हा हा!"
  
  ड्रेकः उन्मत्तस्य कण्ठं कृत्वा हस्तं प्रसारयितुम् इच्छति स्म, परन्तु यतः सः तत् कर्तुं न शक्तवान्-तथापि-सः अग्रिमं उत्तमं कार्यं कृतवान् ।
  
  आह्वानं बाधितं जातम्।
  
  अन्ते च तस्य मस्तिष्कं प्रत्येकं सूचनां संसाधितवान् । अन्ये पूर्वमेव जानन्ति स्म। तेषां मुखं भयात् श्वेतम् आसीत्, तनावात् तनावग्रस्तं शरीरम् आसीत् ।
  
  "एतत् अस्माकं साइट् अस्ति, किं न?" ड्रेकः अवदत्। "यत्र इदानीं हेडन्, किनिमाका, मूर् च सन्ति।"
  
  "रामसेस् च" इति माई अवदत् ।
  
  यदि तस्मिन् एव क्षणे बम्बः विस्फोटितः स्यात् तर्हि दलं द्रुततरं धावितुं न शक्नोति स्म ।
  
  
  सप्तविंशतिः अध्यायः
  
  
  हेडन् निरीक्षकाणां अध्ययनं कृतवान् । स्टेशनस्य अधिकांशं रिक्तं जातम्, मूर् इत्यस्मै व्यक्तिगतरूपेण नियुक्ताः एजेण्ट् अपि साहाय्यार्थं वीथिषु प्रेषिताः, स्थानीयं होमलैण्ड् सिक्योरिटी केन्द्रं भग्नपर्यन्तं अभिभूतं अनुभवति स्म सम्पूर्णे नगरे प्रकटिताः घटनाः क्षणाय रामसेस्-प्राइस्-योः पुनर्मिलनस्य अपेक्षया प्राधान्यं दत्तवन्तः, परन्तु हेडन् तयोः मध्ये सम्पर्कस्य अभावं अवलोकितवान्, अपि च चिन्तितवान् यत् किं वास्तवमेव तयोः द्वयोः अपि किमपि वक्तुं नास्ति वा इति रामसेस् एकः ज्ञाता पुरुषः आसीत् यस्य सर्वाणि उत्तराणि आसन्। मूल्यं केवलं अन्यः घोटालाबाजः आसीत् यः डॉलरं अनुसृत्य आसीत् ।
  
  किनिमाका मॉनिटर्-सञ्चालने साहाय्यं कृतवान् । हेडन् पूर्वं तयोः मध्ये यत् घटितं तत् अवलोकितवान्, यदा हवाई-देशीयः उभयोः पुरुषयोः सूचनां न निष्कासयितुं उपदेशं दत्तवान् आसीत्, अधुना तस्याः प्रतिक्रियायाः विषये चिन्तयति स्म
  
  सा सम्यक् आसीत् वा ? सः कृपणः आसीत् वा ?
  
  पश्चात् किमपि चिन्तनीयम्।
  
  तस्याः पुरतः चित्राणि ज्वलन्ति स्म, सर्वाणि दशकशः वर्गाकारपर्देषु जूम आउट् कृतवन्तः, कृष्णशुक्लवर्णयोः, फेण्डर्-बेण्डर्-अग्नयः, दीप्तिमन्तः एम्बुलेन्स-यानानां, आतङ्कित-जनसमूहानां च दृश्यानि न्यूयॉर्क-नगरस्य जनानां मध्ये आतङ्कः न्यूनतमः एव आसीत्; यद्यपि ९-११ इत्यस्य घटनाः अद्यापि तेषां मनसि नूतनं भयानकं आसीत्, प्रत्येकं निर्णयं च प्रभावितं कुर्वन्ति स्म । एतावता जनानां कृते येषां कृते ९-११ यावत् जीवितस्य कथा अस्ति, ये तस्मिन् दिने कार्यं कर्तुं न गतवन्तः, ये विलम्बं कृतवन्तः वा कार्याणि धावन्ति स्म, तेषां कृते भयं कदापि तेषां विचारान् न त्यक्तवान्। पर्यटकाः भयभीताः पलायिताः, प्रायः अग्रिमस्य अप्रत्याशितस्य आघातस्य सामना कर्तुं । नित्यं क्रुद्धानां स्थानीयजनानाम् अल्पविरोधेन पुलिसाः गम्भीरतापूर्वकं वीथिं स्वच्छं कर्तुं आरब्धवन्तः ।
  
  हेडन् समयं पश्यति स्म...प्रातः ११ वादनम् एव कष्टेन आसीत्। पश्चात् अनुभूतम् । शेषं दलं तस्याः मनसि आसीत्, अद्य तेषां प्राणानां हानिः भवेत् इति भयेन तस्याः उदरं मथ्यते स्म । किमर्थं नरकं वयं एतत् कुर्वन्तः स्मः ? दिने दिने, सप्ताहे सप्ताहे? प्रतिवारं वयं युद्धं कुर्मः तदा विषमता न्यूनाः अनुकूलाः भवन्ति।
  
  विशेषतः च डाहलः; कथं अयं पुरुषः अस्मिन् एव स्थितवान् ? पत्नीं द्वौ बालकौ च कृत्वा पुरुषस्य एवरेस्ट् पर्वतस्य परिमाणं कार्यनीतिः भवितुमर्हति । तस्याः सैनिकस्य प्रति आदरः कदापि अधिकं नासीत् ।
  
  किनिमाका एकं निरीक्षकं टैपं कृतवान् । "दुष्टं भवितुम् अर्हति स्म।"
  
  हेडन् तं प्रेक्षते स्म। "किम् एतत्... अहो शित्।"
  
  सा स्तब्धा पश्यति स्म यदा रामसेस् कार्यं करोति स्म, प्राइसं प्रति धावति स्म, तस्य शिरः भूमौ पातयति स्म । ततः आतङ्कवादीराजकुमारः संघर्षशीलशरीरस्य उपरि स्थित्वा निर्दयतापूर्वकं पादप्रहारं कर्तुं आरब्धवान्, प्रत्येकं प्रहारं वेदनाक्रन्दं जनयति स्म । हेडन् पुनः संकोचम् अकरोत्, ततः तलस्य उपरि रक्तस्य कुण्डं प्रसरितुं आरब्धवान् इति दृष्टवान् ।
  
  "अहं अधः गच्छामि।"
  
  "अहमपि गमिष्यामि"। किनिमाका उत्तिष्ठितुं आरब्धवान्, परन्तु हेडन् तं इशारेण निवारितवान् ।
  
  "नहि। अत्र भवतः आवश्यकता अस्ति" इति ।
  
  सा प्रेक्षणानाम् अवहेलनां कृत्वा पुनः तहखानं प्रति त्वरितवती, प्रकोष्ठे स्थितौ रक्षकद्वयं संकेतं कृत्वा रामसेस्-कोष्ठस्य बहिः द्वारं उद्घाटितवती ते एकत्र त्वरितम् अन्तः गच्छन्ति, बन्दुकाः आकृष्टाः।
  
  रामसेस् इत्यस्य वामपादः प्राइसस्य गण्डे आघातं कृत्वा अस्थिभङ्गं कृतवान् ।
  
  "विरमतु!" हेडन् क्रोधेन क्रन्दितवान्। "त्वं तं हन्ति।"
  
  "भवतः चिन्ता नास्ति" इति रामसेस् पुनः स्वशस्त्रं प्रयुक्तवान्, प्राइसस्य हनुमत्पादं भग्नवान् । "किमर्थं मया ? त्वं मां अस्य मलस्य सह एकं कोष्ठकं साझां कर्तुं बाध्यं करोषि। किं त्वं इच्छसि यत् अस्माभिः वार्तालापः करणीयः ? साधु, एवं मम लोह इच्छा निर्वहति। कदाचित् इदानीं भवन्तः ज्ञास्यन्ति" इति ।
  
  हेडन् कुञ्जीं ताले प्रविश्य शलाकासु धावितवान् । रामसेस् स्वस्य पोषणं कृतवान्, ततः प्राइसस्य कपालं स्कन्धौ च पदाभिमुखीभवितुं आरब्धवान्, यथा दुर्बलस्थानानि अन्विष्य प्रक्रियायाः आनन्दं लभते । प्राइसः क्रन्दनं त्यक्त्वा केवलं न्यूनविलापं कर्तुं शक्नोति स्म ।
  
  हेडन् द्वारं विस्तृतं उद्घाटितवान्, रक्षकद्वयेन समर्थितः । सा अनुष्ठानं विना आक्रमणं कृतवती, पिस्तौलेन रामसेस् इत्यस्य कर्णस्य पृष्ठतः प्रहारं कृत्वा रोबर्ट् प्राइस इत्यस्मात् दूरं धक्कायति स्म । सा तदा कूजन्तस्य पार्श्वे जानुभ्यां पतिता ।
  
  "त्वं जीवसि?" सा अवश्यमेव अति चिन्तिता दृश्यते इति न इच्छति स्म । तस्य सदृशाः जनाः चिन्ताम् एकं दुर्बलतां दृष्टवन्तः यस्य शोषणं कर्तुं शक्यते ।
  
  "दुःखं भवति?" सा प्राइसस्य पृष्ठपार्श्वयोः उपरि आत्मानं निपीडितवती ।
  
  चीत्कारः तां अवदत् यत् "आम्, अभवत्" इति ।
  
  "ठीकम्, ठीकम्, कूजनं त्यजतु। परिवर्त्य त्वां पश्यतु" इति ।
  
  प्राइसः लुठितुं संघर्षं कृतवान्, परन्तु यदा सः आवर्त्तितवान् तदा हेडन् रक्तस्य मुखौटं, भग्नदन्ताः, विदीर्णौष्ठं च दृष्ट्वा विस्मितः अभवत् । सा ददर्श कर्णः रक्तः, नेत्रः च एतावत् प्रफुल्लितः यत् पुनः कदापि कार्यं न करोति । शुभकामनामपि सा विस्मितः अभवत् ।
  
  "विष्ठा"।
  
  सा रामसेस् प्रति प्रस्थिता । "बन्धु, त्वं उन्मत्तः असि वा इति मया अपि पृच्छितव्यम्, किम्? भवन्तः यत् कुर्वन्ति तत् केवलं उन्मत्तः एव करिष्यति स्म। निमित्तम्? प्रेरणा ? लक्ष्य? भवतः मनः अपि लङ्घितवान् इति शङ्का अस्ति" इति ।
  
  सा ग्लोक् उत्थापितवती, न तु वास्तवतः पूर्णतया अग्निप्रहाराय सज्जा। तस्याः पार्श्वे स्थिताः रक्षकाः रामसेस् इत्यस्य उपरि आक्रमणं करोति चेत् आच्छादयन्ति स्म ।
  
  "शूट" इति रामसेस् अवदत् । "दुःखपूर्णात् संसारात् आत्मानं त्राहि।"
  
  "यदि एषः भवतः देशः, भवतः गृहं स्यात् तर्हि त्वं मां इदानीं एव मारयिष्यसि किम्? त्वं सर्वं समाप्तं करिष्यसि" इति ।
  
  "नहि। एतावत् शीघ्रं वधं कृत्वा किं मजा अस्ति ? प्रथमं तव गौरवं विच्छिद्य अङ्गबन्धनं कृत्वा । तदा अहं भवतः इच्छां यादृच्छिकपद्धत्या भङ्गयिष्यामि, यद्यपि तस्मिन् क्षणे किमपि सम्यक् प्रतीयते स्म। तदा अहं त्वां हत्वा त्वां पुनः आनेतुं मार्गं चिन्तितवान् स्यात्, अन्ते त्वया जीवनस्य समाप्त्यर्थं शततमवारं याचते सति निवृत्तः स्याम्" इति ।
  
  हेडन् रामसेस् इत्यस्य नेत्रयोः सत्यं दृष्ट्वा स्वं वेपमानं निवारयितुं असमर्थः पश्यति स्म । अत्र एकः पुरुषः आसीत् यः द्वितीयविचारं विना न्यूयॉर्कनगरे परमाणुबम्बं विस्फोटयिष्यति स्म । तस्याः ध्यानं रामसेस् इत्यनेन, तस्याः रक्षकैः च एतावत् आकृष्टम् आसीत् यत् ते पृष्ठतः आगच्छन्तं भ्रमितपदं, चीरश्वासं च न प्रतिक्रियां ददति स्म
  
  रामसेसस्य नेत्राणि स्फुरन्ति स्म। हेडन् जानाति स्म यत् ते वञ्चिताः अभवन् । सा परिवर्तत, परन्तु पर्याप्तं द्रुतं न। प्राइसः रक्षासचिवः आसीत् स्यात्, परन्तु तस्य सैन्यवृत्तिः अपि विशिष्टा आसीत्, अधुना सः यत् स्मरति स्म तत् जीवति स्म । सः रक्षकस्य प्रसारितबाहौ हस्तद्वयं प्रक्षिप्तवान्, येन तस्य पिस्तौलः तलपर्यन्तं क्रन्दितवान्, ततः तस्य पुरुषस्य उदरं मुष्टिं प्रक्षिप्य तं अर्धभागे नतम् एतत् कुर्वन् सः हेडन् अन्यः रक्षकः च तं न गोलिकाप्रहारं करिष्यति इति शर्तं कृत्वा पतितः, अनेकधा स्वस्थानं पणं कृत्वा बन्दुकस्य उपरि पतितः ।
  
  सः च गुल्फस्य अधः प्रहारं कृतवान्, गोलिका स्तब्धस्य रक्षकस्य नेत्रे प्रहारं कृतवती। हेडन् तस्याः भावानाम् एकपार्श्वे स्थापयित्वा स्वस्य ग्लोक् इत्यस्य कृते प्राइस इत्यस्य उपरि दर्शितवान्, परन्तु रामसेस् तस्याः उपरि ट्रैक्टरे वृषभः इव आक्रमणं कृतवान्, तस्य शरीरस्य पूर्णबलं लकवाग्रस्तं कृत्वा तस्याः पादात् पातितवान् रामसेस् हेडन् च कोष्ठकस्य माध्यमेन स्तब्धौ, प्राइसः द्वितीयरक्षके स्वच्छं हिट् अवतरितुं अवसरं दत्तवन्तौ ।
  
  सः अस्य लाभं गृहीतवान्, भ्रमस्य उपयोगं स्वलाभाय कृतवान् । द्वितीयः रक्षकः तस्य वधस्य गोलीयाः प्रतिध्वनिस्य पूर्वं मृतः । तस्य शरीरं सचिवस्य एकेन कार्यरतेन नेत्रेण पश्यन् प्राइसस्य पादयोः भूमौ प्रहारं कृतवान् । हेडन् रामसेस् इत्यस्य विशालशरीरस्य अधः बहिः आरुह्य, अद्यापि स्वस्य ग्लोक्, वन्यनेत्रेण, प्राइस् इत्यस्य बन्दुकस्य निशानेन धारयति स्म ।
  
  "किमर्थम्?"
  
  "अहं मृतः प्रसन्नः अस्मि" इति प्राइसः दुःखदः अवदत् । "अहं म्रियमाणः अस्मि"।
  
  "एतत् बकवासखण्डं रक्षितुं साहाय्यं कर्तुं?" सा संघर्षं कुर्वती तलम् अतिक्रम्य स्तब्धवती।
  
  "मम एकं क्रीडा अपि अवशिष्टम् अस्ति" इति रामसेस् गुञ्जितवान् ।
  
  हेडन् तस्याः अधः भूमिः कम्पिता, तहखानस्य भित्तिः कम्पिता, उलूखलमेघान् बहिः क्षिपति इति अनुभवति स्म । पञ्जरस्य शलाका एव कम्पितुं आरब्धाः । हस्तजानुभ्यां पुनः व्यवस्थिता सा शान्तं कृत्वा ऊर्ध्वं अधः वामदक्षिणं च पश्यति स्म । हेडन् प्रकाशान् प्रेक्षते स्म यदा ते पुनः पुनः स्फुरन्ति स्म।
  
  अधुना किम् ? किं नरकं एतत्...
  
  परन्तु सा पूर्वमेव जानाति स्म।
  
  स्थले भूमौ आक्रमणं जातम् ।
  
  
  अष्टाविंशतिः अध्यायः
  
  
  भित्तिः निरन्तरं कम्पमानाः आसन् तदा हेडन् श्वसितवान् । रामसेस् उत्तिष्ठितुं प्रयत्नं कृतवान्, परन्तु कक्षः तस्य परितः कम्पितवान् । आतङ्कवादी जानुभ्यां पतितः। प्राइसः विस्मयेन पश्यति स्म यत् कक्षस्य कोणे एव परिवर्तनं भवति स्म, सन्धिः चलति स्म पुनः व्यवस्थितः भवति स्म, प्रत्येकं सेकण्डेन सानुः विकृतः भवति स्म । हेडन् उलूखलस्य पतनं परिहरति स्म यदा छतस्य भागः पतितः । छततः ताराः वायुनालिकाः च बहुवर्णलोलकवत् डुलन्तः लम्बन्ते स्म ।
  
  हेडन् कोष्ठद्वारं प्रति अगच्छत्, परन्तु रामसेस् तस्याः मार्गं अवरुद्ध्य स्मार्टः आसीत् । क्षणं यावत् सा अवगच्छत् यत् सा अद्यापि ग्लोक् धारयति स्म, तावत्पर्यन्तं अधिकांशः छतः पतति स्म, शलाकाः एव अन्तः प्रणमन्ति स्म, प्रायः पतन्ति स्म
  
  "अहं मन्ये... भवता अतिशयितम्" इति प्राइसः निःश्वासः अवदत् ।
  
  "इदं सर्वं शापितं स्थानं पतति" इति हेडन् रामसेस् इत्यस्य मुखेन उद्घोषितवान् ।
  
  "अत्र न"।
  
  आतङ्कवादी उत्थाय दूरभित्तिं प्रति द्रुतं गतः, तस्य परितः उलूखलस्य मेघाः, कंक्रीटस्य, प्लास्टरस्य च खण्डाः उड्डीयन्ते स्म, पतन्ति स्म च बाह्यद्वारं क्षीणं जातं ततः उद्घाटितम् । हेडन् बारं गृहीत्वा स्वयमेव उपरि आकर्षितवती, उन्मत्तं गृहीत्वा, प्राइसः पृष्ठतः लङ्घितवान्। तेषां शीर्षे जनाः आसन्। रामसेस् केवलम् एतावत् दूरं गन्तुं शक्नोति स्म ।
  
  तया विचारेण हेडन् स्वस्य दूरभाषं अन्विषत्, परन्तु रामसेस् इत्यनेन सह कष्टेन एव तालमेलं स्थापयितुं शक्नोति स्म । अयं पुरुषः द्रुतगतिः, कठोरः, निर्दयी च आसीत् । सः सोपानं पादं कृत्वा एकस्य पुलिसकर्मचारिणः आव्हानं पार्श्वे कृत्वा प्रथमं हेडन् प्रति शिरः क्षिप्तवान् । सा तं वयस्कं गृहीत्वा धारितवती, तावत्पर्यन्तं रामसेस् पूर्वमेव उपरिद्वारेण निपीडयति स्म ।
  
  हेडन् उष्णं अनुसरणं कृत्वा त्वरितवान् । ऊर्ध्वद्वारं विस्तृतं स्थितम् आसीत्, तस्य काचः स्फुटितः, तस्य फ्रेमाः विच्छिन्नाः आसन् । प्रथमं निरीक्षककक्षात् सा केवलं मूर् एव पश्यति स्म, यः तलात् उत्थाय अनेकविकृतपर्देषु ऋजुं कर्तुं गच्छति स्म । अन्ये तु बन्धनस्थानात् विदीर्णाः, भित्तिविरक्ताः, अवरोहणे च पतिताः । किनिमाका इदानीं स्कन्धात् पतन्तं पटलं, केशेषु गृहीतं काचं प्लास्टिकं च कृत्वा उत्तिष्ठति स्म । कक्षे स्थितौ अन्यौ एजेण्टौ स्वं एकत्र आकर्षितुं प्रयतमानौ आस्ताम् ।
  
  "किं अस्मान् आहतम्?" हेडन् इत्येतां दृष्ट्वा मूर् कक्ष्यायाः बहिः धावितवान् ।
  
  "कुत्र नरकं रामसेस्?" सा क्रन्दितवती। "किं त्वया तं न दृष्टम्?"
  
  मूर् इत्यस्य मुखं विदारितम्। "सः कोष्ठखण्डे एव भवेत्।"
  
  किनिमका स्कन्धेभ्यः काचादिकं मलिनम् अकरोत् । "अहं पश्यन् आसम्... तदा सर्वं नरकं मुक्तम् अभवत्।"
  
  हेडन् उच्चैः शापं दत्तवती यदा सा स्वस्य वामे सोपानं, ततः पुरतः परिसरस्य मुख्यकार्यालयं दृष्ट्वा स्थितं बालकनीं च अवलोकितवती । भवनात् बहिः गन्तुं विना अन्यः कोऽपि मार्गः नासीत् । सा रेलिंगं प्रति धावित्वा तत् गृहीत्वा अधः कक्षं परीक्षितवती। आतङ्कवादिनः यथा योजनां कृतवन्तः तथा कर्मचारी न्यूनीकृतः, परन्तु भूतलस्य केचन कार्याणि व्याप्ताः आसन् । स्त्रीपुरुषौ स्वसामग्रीः सङ्गृहीतौ आस्ताम्, परन्तु अधिकांशः आक्रमणं अपेक्षमाणः इव शस्त्राणि आकृष्य मुख्यद्वारं प्रति गच्छन्ति स्म रामसेस् तेषु भवितुं न शक्तवान् ।
  
  कुत्र तर्हि ?
  
  अपेक्षा । अहं पश्यामि। न आसीत्...
  
  "न एषः अन्तः!" - सा क्रन्दितवती। "जालकेभ्यः दूरं गच्छ!"
  
  अतीव विलम्बः जातः। ब्लिट्ज्क्रीग् इत्यस्य आरम्भः एकेन प्रचण्डेन विस्फोटेन अभवत्; अग्रे खिडकयः विस्फोटिताः भित्तिभागः च पतितः । हेडन् इत्यस्य सम्पूर्णः दृष्टिकोणः स्थानान्तरितः, छतरेखा पतिता। पुलिसस्य पतनेन सम्पूर्णे स्टेशने मलिनमवशेषः विस्फोटितः। केचन जानुभ्यां उत्थाय वा सरसि वा । अन्ये क्षतिग्रस्ताः अथवा फसन्ति स्म । आरपीजी भग्नमुखस्य माध्यमेन श्वसितवान्, परिचरस्य कन्सोले च दुर्घटनाम् अकरोत्, समीपस्थे क्षेत्रे ज्वाला, धूमस्य, मलिनस्य च प्लवङ्गं प्रेषितवान् ततः हेडन् धावन्तः पादान् दृष्टवान् यथा बहवः मुखौटाधारिणः पुरुषाः प्रादुर्भूताः, सर्वे स्कन्धेषु बन्दुकं बद्धाः आसन् । प्रत्येकं पार्श्वे प्रसृत्य यत्किमपि चलति तत् लक्ष्यं कृत्वा ततः सम्यक् विचार्य अग्निप्रहारं कृतवन्तः । हेडन्, किनिमाका, मूर् च तत्क्षणमेव अग्निम् अयच्छन् ।
  
  गोलिकाभिः नष्टं स्टेशनं विदारितम् । हेडन् अधः एकादश जनान् गणयति स्म, ततः पूर्वं तस्याः रक्षणं कुर्वती काष्ठस्य बालकनी खण्डितुं आरब्धा । शंखाः सम्यक् गतवन्तः। खण्डाः भग्नाः भूत्वा भयानकाः खण्डाः अभवन् । हेडन् पृष्ठतः तस्याः उपरि पृष्ठतः पतित्वा ततः आवर्त्य । तस्याः वेस्ट् इत्यनेन द्वौ लघुप्रहारौ गृहीतौ, न तु गोलिकाभिः, तस्याः अधः वत्सस्य तीव्रवेदना च तस्याः कृते काष्ठस्य शूलेन उदघाटितं मांसं प्रहारितम् इति उक्तम् किनिमाका अपि श्वसति स्म, मूर् च स्वस्य जैकेटं उद्धृत्य स्कन्धात् मुण्डनानि स्वच्छं कर्तुं उत्तिष्ठति स्म ।
  
  हेडन् पुनः बालकनीं प्रति क्रन्दितवान् । अन्तरालद्वारा सा आक्रमणसमूहस्य उन्नतिं पश्यन्ती, तेषां नेतारं आह्वयन्ति स्म, आतङ्कस्य कुण्ठनं च श्रुतवती । रामसेस् मृगयासिंहः इव धावितवान्, हेडन् इत्यस्य दृष्ट्या बहिः एकसेकेण्ड् अपि न्यूनेन समये । सा शूटिंग्-अवसरं निपीडितवती, परन्तु पूर्वमेव जानाति स्म यत् गोली समीपं न उड्डीयते इति ।
  
  "विष्ठा!"
  
  हेडन् उत्थाय किनिमाकं दृष्ट्वा सोपानं प्रति धावितवान्। ते आतङ्कवादीराजकुमारं पलायितुं न शक्तवन्तः। तस्य वचने बम्बः विस्फोटितः स्यात्। हेडन् इत्यस्य भावः आसीत् यत् सः बहुकालं न प्रतीक्षते इति।
  
  "गच्छ गच्छ !" - सा मनों प्रति कूजति स्म। "अस्माभिः सद्यः रामसेस् पुनः आनेतव्यः!"
  
  
  नवविंशतिः अध्यायः
  
  
  स्थलस्य बहिः एव स्थितः चौराहः प्रायः जनानां पूर्णः आसीत्, पारगमनस्थानं पदयात्रिकैः रूढं भवति स्म, मार्गाः गच्छन्तीनां वाहनानां नित्यतालानुसारं गूञ्जन्ति स्म बहुभिः खिडकैः सह उच्छ्रितभवनानि प्रायः तयोः मध्ये शृङ्गस्य हर्षस्य, हास्यस्य च शब्दान् प्रतिबिम्बयन्ति स्म, येन मानवीयपरस्परक्रियायां उन्नयनं सूचयति स्म, परन्तु अद्यत्वे दृश्यं बहु भिन्नम् आसीत्
  
  धूमः मार्गं पारं कृत्वा आकाशं प्रति उत्थितः । भग्नाः खिडकयः पार्श्वमार्गेषु कचरान् कृतवन्तः । शंख-आघाताः क्षतिग्रस्ताः च होशं प्राप्नुवन्ति स्म वा निगूढतः बहिः आगच्छन्ति स्म तदा केन्द्रं परितः निरुद्धाः स्वराः कुहूकुहू कुर्वन्ति स्म । निकटदूरे सायरनाः विलपन्ति स्म। तेषां भवनस्य तृतीय-एवेन्यू-पक्षः इव दृश्यते स्म यत् एकः विशालः मूषकः तत् ग्रे-पनीरस्य एकं खण्डं इति भ्रान्त्या तस्मात् विशालान् दंशान् बहिः कृतवान् ।
  
  हेडन् इत्यनेन एतत् अल्पं लक्षितम्, स्टेशनात् बहिः धावित्वा ततः पलायितानां कृते परितः पश्यन्ती मन्दं कृतवती । सीधा अग्रे ५१ वीथिकायां ते एव धावन्ति स्म-कृष्णवेषधारिणः एकादश पुरुषाः, शेषेभ्यः उपरि अच्युताः रामसेस् उच्छ्रिताः आसन्। हेडन् मलिनविकीर्णं चौराहं धावति स्म, तस्याः परितः मौनस्य, मौनस्य क्रन्दनस्य, अन्धं कर्तुं प्रयतमानानां रजः मेघानां च स्तब्धः अभवत् उपरि कार्यालयभवनानां छतानां मध्ये अन्तरालेषु-जालस्य रेखा इव लम्बमार्गं चिह्नितवन्तः सीधाः कंक्रीटस्तम्भाः---प्रातःकाले सूर्यप्रकाशः स्पर्धां कर्तुं संघर्षं करोति स्म मध्याह्नपूर्वं वीथिषु सूर्यः दुर्लभतया एव दृश्यते स्म, किञ्चित्कालपूर्वं खिडकीभ्यः प्रतिबिम्बितवान्, केवलं चौराहान् प्रकाशयति स्म यावत् सः उपरि उत्थाय भवनानां मध्ये अधः गन्तुं न शक्नोति स्म
  
  किनिमाका श्रद्धावान् वृद्धः श्वः तस्याः पार्श्वे त्वरितम् अगच्छत् । "तेषु द्वादश एव सन्ति" इति सः अवदत् । "मूर् अस्माकं स्थितिं निरीक्षते। यावत् वयं सुदृढीकरणं न प्राप्नुमः तावत् तान् अनुसरिष्यामः, ठीकम्?"
  
  "रामसेस्" इति सा अवदत् । "एतत् अस्माकं प्राथमिकता अस्ति। वयं तं किमपि मूल्येन पुनः प्राप्नुमः" इति ।
  
  "हेडेन्" इति किनिमाका निरुद्धेन वैनेन सह प्रायः टकरावः अभवत् । "भवन्तः एतत् सम्यक् न चिन्तयन्ति। रामसेस् सर्वं योजनां कृतवान् । तथा च यदि सः न कृतवान् अपि - यद्यपि तस्य स्थानं कथञ्चित् पञ्चम-कक्षे लीकं जातम् - इदानीं तस्य महत्त्वं नास्ति। एषः एव बम्बः अस्माभिः अन्वेष्टव्यः" इति ।
  
  "रामसेसस्य ग्रहणस्य अन्यत् कारणम्।"
  
  "सः अस्मान् कदापि न वक्ष्यति" इति किनिमाका अवदत् । "किन्तु कदाचित् तस्य कश्चन छात्रः तत् करिष्यति।"
  
  "यावत्कालं यावत् वयं रामसेस् इत्यस्य संतुलनात् बहिः स्थापयितुं शक्नुमः" इति हेडन् अवदत् । "एतत् सर्वं जीवितुं अस्य नगरस्य यावत् उत्तमः अवसरः अस्ति।"
  
  ते पार्श्वमार्गेण दौडं कुर्वन्ति स्म, उच्चैः भवनैः प्रक्षिप्तानाम् अल्पानां छायानां अन्तः स्थित्वा, किमपि कोलाहलं न कर्तुं प्रयतन्ते स्म । रामसेस् स्वस्य समूहस्य केन्द्रे आसीत्, आदेशं ददाति स्म, अधुना हेडन् स्मरति स्म यत् पुनः विपण्यां सः एतान् पुरुषान् स्वस्य "सेनापतिः" इति आह्वयति स्म । तेषां प्रत्येकं घातकं स्वकार्यनिष्ठं च आसीत्, साधारणभाडेकर्तृभ्यः बहु पदानि उपरि । प्रथमं द्वादश जनाः बहुविचारं विना त्वरितम् अकुर्वन्, स्वस्य स्थलस्य च मध्ये किञ्चित् दूरं स्थापयित्वा, परन्तु एकनिमेषेण अनन्तरं ते मन्दं कर्तुं आरब्धवन्तौ, द्वौ च पश्चात् पश्यन्तौ यत् केचन अनुयायिनः सन्ति वा इति
  
  हेडन् स्वस्य ग्लोक् इत्यस्मात् क्रुद्धः कूजन् अग्निम् अयच्छत् । एकः पुरुषः पतितः, शेषः च प्रतिविक्रम्य परिवृत्तः । पूर्व सी.आय.ए. हेडन् तस्य गोलधारं परितः निरीक्षते स्म, शत्रुस्य दृष्टिः न त्यक्तुम् इच्छति स्म । रामसेस् स्वजनेन आच्छादितः भङ्गस्य मार्गे आसीत् । इदानीं सा दृष्टवती यत् रोबर्ट् प्राइसः स्वस्य भाग्यस्य कृते अवशिष्टः, कष्टेन एव स्थातुं समर्थः, परन्तु अद्यापि ताडितस्य, वृद्धस्य पुरुषस्य कृते उत्तमं कुर्वन् अस्ति । तस्याः ध्यानं पुनः रामसेस् प्रति गतं ।
  
  "सः तत्रैव अस्ति, मनो। एतत् समाप्तं कुर्मः। किं भवन्तः मन्यन्ते यत् सः म्रियते चेत् अपि ते विस्फोटं करिष्यन्ति?"
  
  "धिक्, अहं न जानामि। तं जीवितं गृहीत्वा अधिकं कार्यं स्यात्। कदाचित् वयं तं मोचनं धारयितुं शक्नुमः" इति ।
  
  "आम्, ठीकम्, प्रथमं पर्याप्तं समीपं गन्तव्यम्।"
  
  पुनः कॅमेरा जूम अप कृतवान्, अस्मिन् समये तेषां पलायनं आच्छादितवान् । हेडन् पुष्पशय्यायाः पुष्पशय्यायाः कृते धावति स्म, तान् वीथितः अनुधावन् । द्वयोः समूहयोः मध्ये गोलिकाः श्वसन्ति स्म, खिडकयः भग्नाः भवन्ति स्म, निरुद्धकाराः च प्रहारयन्ति स्म । विकीर्णपीत-टैक्सी-रेखा हेडन्-महोदयाय उत्तमं आच्छादनं, समीपं गन्तुं च अवसरं दत्तवती, सा च तत् ग्रहीतुं न संकोचम् अकरोत् ।
  
  "अस्तु!"
  
  सा प्रथमे टैक्सीयाने आरुह्य पार्श्वे स्खलितवती, मार्गस्य पार्श्वे अवशिष्टस्य अन्यस्य उपयोगं कृत्वा परं प्रति धावन्ती आच्छादनं कृतवती । तस्याः कारागारस्य रक्षकाः तान् हर्तुं प्रयतन्ते स्म तदा तस्याः परितः विण्डोजः विस्फोटितवान्, परन्तु आवरणस्य अर्थः आसीत् यत् रामसेस् इत्यस्य नूतनाः सेनापतिः कदापि वास्तवतः न जानन्ति स्म यत् ते कुत्र सन्ति इति । चत्वारि टैक्सीयानानि अनन्तरं ते धावकान् निगूढं कर्तुं बाध्यं कुर्वन्ति स्म, तान् मन्दं कुर्वन्ति स्म।
  
  किनिमाकी इत्यस्य कर्णपुटं क्रकचम् आरब्धवान् । "सहायता पञ्चनिमेषदूरे अस्ति।"
  
  परन्तु एतदपि अनिश्चितम् आसीत् ।
  
  पुनः कोष्ठकः संकुचितसमूहरूपेण कार्यं करोति स्म । हेडन् अनुसरणं दत्तवान्, अन्तरं सुरक्षिततया पिधातुं असमर्थः अभवत् तथा च गोलाबारूदस्य संरक्षणाय अपि बाध्यः अभवत् । तेषां गतिः अधिकं उन्मत्तः, न्यूनसावधानः च भवति स्म इति कारणतः कोष्ठकः अपि पुनःबलानाम् आगमनस्य सम्भावनायाः चिन्ताम् आरब्धवान् इति स्पष्टम् अभवत् हेडन् पृष्ठरक्षकस्य एकस्य लक्ष्यं कृत्वा केवलं चूकितवान् यतः सः शिल्पवृक्षस्य समीपं गच्छति स्म यदा सा अग्निप्रहारं करोति स्म ।
  
  शुद्धं दुर्भाग्यम्।
  
  "मनो" इति सा सहसा अवदत् । "किं वयं तेषु एकं कुत्रचित् नष्टवन्तः?"
  
  "पुनः गणयतु।"
  
  सा केवलं दशसङ्ख्याः एव गणयितुं शक्नोति स्म!
  
  सः कुत्रापि न बहिः आविर्भूतः, निरुद्धस्य वाहनस्य अधः शैल्याः आवर्त्य । तस्य प्रथमः प्रहारः किनिमाकी-जानुपृष्ठभागेन सह सम्बद्धः, येन सः बृहत्पुरुषः नत्वा अभवत् । यदा सः पादं पातयति स्म तदा तस्य दक्षिणहस्तः एकं लघु पीपीके उपरि आनयत्, यस्य परिमाणं तस्य घातकं न्यूनं नासीत् । हेडन् किनिमाकाम् एकपार्श्वे क्षिप्तवान्, तस्याः तुल्यकालिकं लघुशरीरं विश्वस्तरीयस्य क्रीडकस्य इव शक्तिशाली ऊर्जावानं च आसीत्, परन्तु तदपि केवलं बृहत्पुरुषं किञ्चित् चालयितुं शक्नोति स्म
  
  गोलिका तयोः मध्ये उड्डीयत, स्तब्धं, श्वासप्रश्वासयोः, शुद्धनरकस्य संक्षिप्ततमं क्षणं, ततः पुनः लेजिओनेरः गतः। अन्यः प्रहारः हेडनस्य जानुना सह सम्बद्धः, मनोः च पतनं निरन्तरं कृतवान्, वक्षःस्थलतः प्रथमं तस्मिन् एव निरुद्धे वाहने दुर्घटनाम् अकरोत् यत् तेषां शत्रुः आच्छादनार्थं प्रयुक्तवान् जानुभ्यां भ्रमितुं निराशः सन् सः एकः कुरुकुरुः पलायितः ।
  
  हेडन् तस्याः जानुनि वेदनायाः क्षुब्धः अभवत्, तस्मात् अपि महत्त्वपूर्णं यत् आकस्मिकं संतुलनस्य हानिः अभवत् । सा रामसेसस्य पलायनस्य विषये, तदनन्तरं घोरं बुफे-विषये च अधिकं जानाति स्म, युद्ध-सेनायाः अपेक्षया, तस्याः प्रत्येकं तन्तुः च एतत् शीघ्रमेव समाप्तं कर्तुम् इच्छति स्म परन्तु अयं पुरुषः योद्धा आसीत्, वास्तविकः योद्धा आसीत्, स्पष्टतया जीवितुं इच्छति स्म ।
  
  सः पुनः पिस्तौलं प्रहारितवान्। इदानीं हेडन् प्रसन्नः आसीत् यत् सा स्वस्य संतुलनं त्यक्तवती यतः सा यत्र अपेक्षितवान् तत्र नासीत् । गोली तु तस्याः स्कन्धं चरति स्म । किनिमाकः पिस्तौलेन हस्तं स्नायुपर्वतस्य अधः निधाय आत्मानं क्षिप्तवान् ।
  
  हवाई-देशस्य युद्धस्य व्यर्थतां दृष्ट्वा सेनापतिः तत्क्षणमेव तं त्यक्तवान् । ततः सः भयानकं अष्ट-इञ्च्-पट्टिकां बहिः आकृष्य हेडन्-इत्यस्य उपरि फुफ्फुसं कृतवान् । सा विषमप्रहारं परिहरितुं किञ्चित् स्थानं प्राप्य विषमरूपेण विकृष्य । किनिमाका स्वस्य पिस्तौलं डुलति स्म, परन्तु सेनापतिः एतत् पूर्वानुमानं कृत्वा बहु शीघ्रं डुलति स्म, छूरेण हवाई-देशस्य वक्षःस्थले भृशं कटितम्, यत् तस्य पुरुषस्य वेस्ट्-कारणात् तुच्छं जातम्, परन्तु तदपि तं तस्य कूर्चायां क्षिप्तवान्
  
  आदानप्रदानेन हेडेन् इत्यस्मै आवश्यकः अवसरः प्राप्तः । यदा सा स्वस्य पिस्तौलं बहिः आकर्षयति स्म तदा सा अनुमानं कृतवती यत् सेनापतिः किं करिष्यति-परिवर्त्य धूर्तस्य उपरि छूरी क्षिपति-अतः सा शूलं आकृष्य पार्श्वे गता।
  
  त्रीणि गोलिकानि तस्य पुरुषस्य वक्षसि विदारितानि यदा छूरी कारद्वारात् उच्छिद्य तलपर्यन्तं कूजति स्म, तस्मात् कोऽपि हानिः न अभवत् ।
  
  "तं वाल्टरं गृहाण" इति हेडन् किनिमाके इत्यस्मै अवदत्, "अस्माकं प्रत्येकं गोलिका आवश्यकी भविष्यति।"
  
  उत्तिष्ठन्ती सा कतिपयशतगजदूरे वीथिं त्वरमाणं अच्युतम् सशस्त्रसमूहं दृष्टवती । इदानीं अधिकं जटिलं भवति स्म - जनानां समूहाः दृश्यन्ते स्म, वीथिषु भ्रमन्ति स्म, गृहं गच्छन्ति स्म वा क्षतिं पश्यन्ति स्म, अथवा सादे दृष्टौ स्थित्वा अपि स्वस्य एण्ड्रॉयड्-यन्त्रेषु क्लिक् कुर्वन्ति स्म - परन्तु रामसेस्-शिरः प्रत्येकं कतिपयेषु पादेषु प्रकटितस्य दर्शनं तत्क्षणमेव ज्ञातुं शक्यते स्म .
  
  "अधुना गच्छ" इति सा स्वस्य पीडितान्, क्षतम् अङ्गान् स्वसामर्थ्यात् परं कार्यं कर्तुं बाध्यं कृत्वा अवदत् ।
  
  कॅमेरा अन्तर्धानं जातः।
  
  "किं द-" ।
  
  किनिमाका फडस्य उपरि कूर्दन् कारं परितः गच्छति स्म ।
  
  "बृहत् क्रीडाभण्डारः" इति हवाईदेशीयः निःश्वासः अवदत् । "ते अन्तः कपोतवन्तः।"
  
  "मार्गस्य अन्तः राजकुमारः रामसेस्" इति हेडन् अन्तिमशब्दद्वयं अवमाननापूर्वकं उत्क्षिप्तवान् । "त्वरस्व मनो। यथा मया उक्तं, अस्माभिः हरामीं व्यस्तं कृत्वा तस्य ध्यानं अस्मात् परमाणुबम्बतः दूरं कर्तव्यम्। प्रत्येकं निमेषं, प्रत्येकं सेकण्डं गण्यते" इति ।
  
  
  त्रिंशोऽध्यायः
  
  
  ते मिलित्वा क्रीडाभण्डारस्य अद्यापि डुलन्तैः अग्रद्वारैः तस्य विशालं मौनं च अन्तः गतवन्तः । सर्वत्र, प्रत्येकं गल्ल्याः पार्श्वे प्रदर्शनप्रकरणाः, रेक्स्, वस्त्रलम्बकाः च आसन् । मुक्त-चतुष्कोण-छतस्य उपरि स्थापितं प्रकाशं दीप्तिमत् टाइल्-द्वारा प्रदत्तम् आसीत् । हेडन् प्रतिबिम्बितशुक्लतलं प्रेक्षमाणः भण्डारस्य हृदयं प्रति गच्छन्तः धूलिपूर्णाः पदचिह्नानि दृष्टवान् । त्वरया सा स्वस्य भण्डारं परीक्ष्य स्वस्य वेस्ट् समायोजितवती । वस्त्रालयस्य अधः निरीक्षमाणं मुखं तां क्षुब्धं कृतवान्, परन्तु तस्य विशेषतासु उत्कीर्णं भयं तां मृदुतां जनयति स्म ।
  
  सा अवदत्, "चिन्ता मा कुरु । "अवतीर्य शान्तं भव" इति ।
  
  तस्याः दिशां याचयितुम् आवश्यकता नासीत् । यद्यपि ते पङ्कमार्गान् अनुसृत्य आसन् तथापि अग्रे कोलाहलः तेषां लक्ष्यस्थानानि दत्तवान् । मूल्यस्य नित्यं विलापः एकः अतिरिक्तः लाभः आसीत् । हेडन् लेगिंग्-पूर्णस्य धातु-बाहु-आश्रयस्य अधः स्खलितवान्, नाइक-वर्कआउट-वर्दी-धारिणः गण्डस्थस्य पुतलायाः अतीत्य क्रीडा-उपकरणानाम् कृते आरक्षिते क्षेत्रे धक्कायितवान् समपङ्क्तौ बारबेल्-रैक्स्, वेट् ट्रे, ट्रैम्पोलिन्स्, ट्रेडमिल् च पङ्क्तिबद्धाः आसन् । अन्यस्मिन् विभागे गच्छन् एव आतङ्कवादीसमूहः आसीत् ।
  
  एकः पुरुषः तां दृष्ट्वा अलार्मं उत्थाप्य अग्निप्रहारं कृतवान् । हेडन् कठिनतया कोणेन च धावति स्म, तस्याः वामभागे केवलं इञ्चेषु एव रोवरस्य धातुबाहुतः गोलिकायाः उच्छ्वासं श्रुत्वा । किनिमाका पार्श्वे उत्प्लुत्य, ट्रेडमिल् इत्यस्य वाहकखण्डे बहुधा अवतरत्, अन्तरं च भ्रमति स्म । हेडन् स्वस्य शिरः उपरि स्नीकर्-आलम्बे छिद्रं कृत्वा लेजिओनेर्-इत्यस्मै प्रशंसाम् प्रत्यागच्छत् ।
  
  सहकारिणः विकीर्णाः सन्तः सः पुरुषः शनैः शनैः पश्चात् गतः । हेडन् गुलाबीवर्णीयं डफलपुटं वायुतले क्षिप्तवान् तेषां संख्यां पश्यन् चत्वारि पृथक् पृथक् शॉट्-प्रहारं कृत्वा मुखं क्षिप्तवान् ।
  
  "कदाचित् रामसेसस्य पलायनं आच्छादयन्" इति किनिमका निःश्वसति स्म ।
  
  "यदि कदापि अस्माकं टोर्स्टन् डाहल् इत्यस्य आवश्यकता आसीत्" इति हेडन् श्वसति स्म ।
  
  "भवन्तः इच्छन्ति यत् अहं उन्मत्तमोडस्य प्रयासं करोमि?"
  
  हेडन् स्वस्य हास्यं दमनं कर्तुं न शक्तवान् । सा अवदत् यत्, "अहं मन्ये यत् एतत् गियर-परिवर्तनात् अधिकं जीवनशैल्याः विकल्पः अस्ति ।
  
  "यत्किमपि" इति किनिमका अवदत् । "त्वरयाम" इति ।
  
  हेडन् तं मुष्टिप्रहारं यावत् ताडितवान्, आच्छादनात् बहिः कूर्दितवान्, शीघ्रं च अग्निप्रहारं कृतवान् । एकः आकृतिः श्वसन् पार्श्वे पतितः, शेषः अधः डुबत्। हेडन् तान् आक्रमितवती, तेषां मार्गे विघ्नाः त्यक्त्वा, परन्तु यथाशक्ति शीघ्रं अन्तरं पिधाय । लेजिओनेर्-जनाः निवृत्ताः, उच्चैः गोलीकाण्डं कृत्वा, उपलब्धानां प्रत्येकस्य ब्राण्ड्-वर्णस्य च स्नीकर्-इत्यस्य छत-उच्च-रेकस्य पृष्ठतः अन्तर्धानं कृतवन्तः । हेडन् किनिमाका च परे पार्श्वे उपविष्टौ, एकं सेकण्डं यावत् स्थगितवन्तौ ।
  
  "आत्त?" - अहं पृष्टवान्। पतितं कोष्ठसदस्यं स्वशस्त्रात् मुक्तं कुर्वन् हेडन् निःश्वसति स्म ।
  
  "गच्छ" इति किनिमका अवदत् ।
  
  उत्थाय मशीनगनस्य अग्निविस्फोटः तेषां शिरः उपरि प्रशिक्षणस्थानकं किञ्चित् मर्दितवान् । तेषु धातु-गत्ता-खण्डाः, कैनवास-प्लास्टिक-खण्डाः च वर्षन्ति स्म । सम्पूर्णं संरचना डुलति स्म अपि हेडन् धाराम् आरुह्य ।
  
  "अहो..." किनिमका आरब्धा ।
  
  "विष्ठा!" हेडन् समाप्तं कृत्वा कूर्दितवान्।
  
  विस्तृतगणकस्य समग्रं उपरिभागं पतित्वा खण्डितं कृत्वा तेषां उपरि पतितम् । विशालः, लम्बमानः अलमारयः भित्तिः, धातुस्तम्भान्, कार्डबोर्डपेटिकाः, नूतनानां कैनवास-जूतानां राशौ च आगच्छन्तः पार्श्वे क्षिप्तवती । किनिमाका भवनात् स्वस्य रक्षणार्थम् इव हस्तं उत्थाप्य आत्मविश्वासेन गच्छति स्म, परन्तु स्वस्य द्रव्यमानस्य कारणात् सः पलायमानस्य हेडन् इत्यस्य पृष्ठतः पतितः पतन्तात् द्रव्यमानात् दूरं भ्रमति स्म, तस्याः कर्षणपादः धातुआधारं गृह्णाति स्म, किनिमाका तस्य शिरः बाहुयोः अधः निधाय तस्य उपरि पतन्त्याः आत्मनः संयमं कृतवान्
  
  हेडन् हस्ते बन्दुकं कृत्वा क्षेपणं समाप्तं कृत्वा पश्चात् पश्यति स्म । "मनो!"
  
  परन्तु तस्याः समस्याः आरब्धाः एव आसन् ।
  
  चत्वारः सेनापतिः तस्याः उपरि आक्रमणं कृत्वा पिस्तौलं पादं पातयित्वा तस्याः शरीरं बन्दुकस्य गुदैः ताडितवन्तः । हेडन् स्वं आच्छादितवान् ततः किञ्चित् अधिकं लुठितवान्। बास्केटबॉल-क्रीडायाः एकः रैकः पतितः, येन नारङ्गवर्णीय-कन्दुकाः सर्वदिशि उड्डीयन्ते स्म । हेडन् तस्याः स्कन्धस्य उपरि पश्यति स्म, छायाः चलन्तः दृष्टवान्, तस्याः ग्लोक् इत्यस्य कृते परितः पश्यति स्म ।
  
  एकः शॉट् ध्वनितवान्। सा तस्याः शिरःसमीपे किमपि गोलिकाप्रहारं श्रुतवती ।
  
  "अत्रैव स्थगयतु" इति स्वरः अवदत् ।
  
  हेडन् जमत्, उपरि पश्यति स्म यदा रामसेस्-पुरुषाणां छायाः तस्याः उपरि अवतरन्ति स्म ।
  
  "अधुना त्वं अस्माभिः सह असि।"
  
  
  एकत्रिंशोऽध्यायः
  
  
  ड्रेकः विध्वस्तक्षेत्रे विस्फोटितवान्, एलिसिया तस्य पार्श्वे । प्रथमं तेषां दृष्टं गतिं मूर् इत्यस्मात् आसीत् यदा सः उपरितनबाल्कनीयां परिवर्त्य तान् प्रति बन्दुकं निदर्शयति स्म । अर्धनिमेषानन्तरं तस्य मुखस्य उपरि उपशमः दृश्यते स्म ।
  
  "अन्ततः" इति सः निःश्वसति स्म । "अहं मन्ये यूयं प्रथमं अत्र आगताः।"
  
  "अस्माकं किञ्चित् पूर्वमेव चेतावनी प्राप्ता" इति ड्रेकः अवदत् । "अलिगेटर् नाम कश्चन विदूषकः?"
  
  मूर् भ्रान्तः दृष्ट्वा तान् उपरि इशारान् कृतवान् । "अहं तस्य विषये कदापि न श्रुतवान्। सः पञ्चमकोष्ठस्य नायकः अस्ति वा?"
  
  "वयं तथैव चिन्तयामः, आम्। सः एकः चोदनीयः वाजोक् अस्ति यस्य गदः बकवासः अस्ति, परन्तु अधुना सः अस्य परमाणुबम्बस्य प्रभारी अस्ति।"
  
  मूर् मुखं उद्घाट्य पश्यति स्म ।
  
  एलिसिया अनुवादितवती। "दशगैलन-कॉफी-पानानन्तरं जूलियन-मार्श-अपेक्षया मगरमच्छः उन्मत्ततरः ध्वन्यते, अहं च वदामि स्म यत् तत् असम्भवम् इति यावत् अहं तस्य वक्तव्यं न श्रुतवान् । अतः, हेडन् कुत्र अस्ति, अत्र किं जातम्?"
  
  मूर् तेषां कृते सर्वं विन्यस्तवान्, रामसेस्-प्राइस्-योः युद्धस्य, ततः पलायनस्य च विषये टिप्पणीं कृतवान् । स्टेशनस्य स्थितिं, एजेण्ट्-वितरणं अपर्याप्तं च दृष्ट्वा ड्रेकः शिरः कम्पितवान् ।
  
  "किं सः एतत् योजनां कर्तुं शक्नोति स्म ? पेरुदेशस्य तस्मात् शापितदुर्गात् सर्वं मार्गं आगत्य? यदा वयं बाजारस्य अन्वेषणं कुर्वन्तः आसन् तदा अपि?"
  
  माई संशयिता दृश्यते स्म। "भवतः एकस्य सिद्धान्तस्य कृते अपि किञ्चित् दूरगामी ध्वन्यते।"
  
  "तस्य च महत्त्वं नास्ति" इति एलिसिया अवदत् । "यथार्थत? अर्थात् कस्य चिन्ता ? अस्माभिः स्वयमेव गैसीकरणं त्यक्त्वा अन्वेषणं आरभणीयम्" इति ।
  
  "अस्मिन् समये" इति मे अवदत् । "अहं ताज् इत्यनेन सह सहमतः अस्मि। कदाचित् तस्याः अन्तिमः प्रेमी तस्याः किञ्चित् इन्द्रियं ठोकितवान् एव" इति । सा बो प्रति ललितदृष्टिपातं कृतवती।
  
  मूर् तं पश्यन् ड्रेकः संकुचितः, तस्य नेत्राणि इदानीं अपि विस्तृतानि। गृहकार्यालयस्य एजेण्टः तान् चतुर्णां प्रेक्षमाणः आसीत्।
  
  "महान पार्टी इव ध्वन्यते, बन्धुजनाः।"
  
  ड्रेकः तत् स्कन्धं संकुचितवान्। "ते कुत्र गतवन्तः? हेडन् किनिमाका च?"
  
  मूर् दर्शितवान् । "५१ तमः । रामसेस्, तस्य एकादश अनुयायिनां, तस्य मूर्खस्य च प्राइसस्य धूमे अनुसृत्य। कतिपयनिमेषेभ्यः परं मया तान् दृष्टिः नष्टा" इति ।
  
  एलिसिया पटलानां पङ्क्तिं दर्शितवती । "किं त्वं तान् अन्वेष्टुं शक्नोषि?"
  
  "अधिकांशं चैनल् अक्षमम् अस्ति। पटलाः नष्टाः भवन्ति। अधुना बैटरी-उद्यानं अन्वेष्टुं वयं कठिनतया दबावं प्राप्नुमः" इति ।
  
  ड्रेकः भग्नबाल्कनीरेलिंगं प्रति गत्वा बहिः स्थितं स्टेशनं परितः वीथिं च अवलोकितवान् । तस्य पुरतः विचित्रः संसारः आसीत्, यः सः कल्पितस्य नगरस्य विरुद्धः आसीत्, पुनः पार्ष्णिभागे, न्यूनातिन्यूनं अद्यत्वे कृते। एतेषां जनानां सुस्थतां प्राप्तुं सः एकमेव उपायं जानाति स्म ।
  
  तान् सुरक्षितान् स्थापयन्तु।
  
  "भवतः अन्यः वार्ता अस्ति वा?" मूर् अपृच्छत्। "मम विश्वासः अस्ति यत् भवान् मार्श इत्यनेन सह अस्य एलिगेटर्-युवकस्य च सह वार्तालापं कुर्वन् आसीत्।"
  
  "अस्माभिः यत् उक्तं तत् एव" इति एलिसिया अवदत् । "किं भवता निष्क्रियीकरणसङ्केताः परीक्षिताः?"
  
  मूर् एकं निमिषं चिह्नं दर्शितवान् यत् अधुना एव एकस्मिन् जीविते पटले ज्वलनं आरब्धम् आसीत् । "पश्यामः"।
  
  ड्रेकः पुनः आगतः यदा ब्यू पेयं प्राप्तुं जलशीतलकं प्रति गच्छति स्म । मूर् इत्यनेन ईमेलं उच्चैः पठितम्, शीघ्रमेव विषयं प्राप्य निष्क्रियीकरणसङ्केतानां प्रामाणिकतायाः पुष्टिः कृता ।
  
  "तर्हि" इति मूर् सम्यक् पठितवान् । "सङ्केताः वस्तुतः कोशेर् सन्ति। मया वक्तव्यं यत् एतत् आश्चर्यजनकम् अस्ति। किं भवन्तः मन्यन्ते यत् मार्शः जानाति स्म यत् सः हृतः भविष्यति?"
  
  "किमपि संख्यायां कारणानि भवितुम् अर्हन्ति" इति ड्रेकः अवदत् । "आत्मस्य कृते सुरक्षा। कगारे संतुलनं कृत्वा। सरलं तथ्यं तु अस्ति यत् सः पुरुषः पूर्णक्लिप् इत्यस्मात् षट् गोलानि न्यूनः अस्ति। यदि सः मगरमच्छः एतावत् आडम्बरपूर्णः न ध्वन्यते स्म तर्हि अहं वस्तुतः इदानीं सुरक्षितः अनुभविष्यामि स्म" इति ।
  
  "व्हाप्पी?"
  
  "नट्स्?" ड्रेकः प्रयासं कृतवान् । "अहं जानामि मा। हेडन् मम अपेक्षया भवतः भाषां श्रेष्ठतया वदति" इति ।
  
  "आंग्ल"। मूर् शिरः उन्नमयितवान् । "अस्माकं भाषा आङ्ग्लभाषा अस्ति।"
  
  "यदि वदसि।" परन्तु एतत् साधु वस्तु अस्ति, बन्धुजनाः। वास्तविकं निष्क्रियीकरणसङ्केताः साधु वस्तु अस्ति" इति ।
  
  "किं भवन्तः अवगच्छन्ति यत् एकदा वैज्ञानिकाः परमाणुप्रभारस्य उत्पत्तिं निर्धारितवन्तः तदा वयं तथापि तेषां सम्पर्कं कर्तुं शक्नुमः स्म?" ब्यू पुनः आगत्य प्लास्टिकस्य चषकस्य घूंटं गृहीत्वा अवदत्।
  
  "उम्, आम्, परन्तु अद्यापि न अभवत्। तथा च यावत् वयं जानीमः, ते कोड्स् परिवर्तयन्ति अथवा नूतनं ट्रिगरं योजितवन्तः" इति ।
  
  ब्यू किञ्चित् शीर्षं न्यस्य एतत् स्वीकृतवान् ।
  
  ड्रेकः स्वघटिकाम् अवलोकितवान्। ते प्रायः दशनिमेषान् यावत् स्टेशने आसन्, हेडन्-डाहल्-इत्यस्य वा वचनं नासीत् । अद्य दशनिमेषाः अनन्तकालः इव अनुभूताः।
  
  "अहं हेडन् इत्यस्मै आह्वयामि।" सः स्वस्य मोबाईल-फोनम् बहिः कृतवान्।
  
  "चिन्ता मा कुरु" इति माई अवदत् । "किं न किनिमका एषः?"
  
  यत्र सा दर्शयति स्म तत्र ड्रेकः तीक्ष्णतया गतवान् । मनो किनिमाकी इत्यस्य अच्युतः आकृतिः वीथिं प्रति निरन्तरं भ्रमति स्म, नतवती, स्पष्टतया वेदनाया:, परन्तु हठपूर्वकं स्टेशनं प्रति भ्रमति स्म ड्रेकः एकदर्जनं प्रश्नान् निगलितवान्, तस्य स्थाने सीधा तस्य व्यक्तिस्य समीपं त्वरितवान् यः तान् उत्तरं दातुं शक्नोति स्म । एकदा बहिः गत्वा दलेन मलिनपूरिते चौराहे मनों गृहीतम् ।
  
  "किं सखा?"
  
  तान् मिलित्वा हवाईयनस्य राहतं तलस्य अधः एव प्रच्छन्नेन केनचित् भयानकेन मानसिकेन वेदनेन आच्छादितम् आसीत् । "तेषां हेडन् अस्ति" इति सः कुहूकुहूम् अकरोत् । "वयं तेषु त्रीणि अवतारितवन्तः, परन्तु रामसेस् वा प्राइसस्य वा समीपं न गतवन्तः । ततः च अन्ते अस्मान् प्रहारं कृतवन्तः। मां क्रीडायाः बहिः नीतवान्, यावत् अहं एकस्य टनस्य मलिनमण्डपस्य अधः निर्गतवान् तावत् हेडन् गतः आसीत्" इति ।
  
  "कथं ज्ञायते ते तां प्राप्तवन्तः?" ब्यू अपृच्छत्। "कदाचित् सा अद्यापि स्तब्धं करोति?"
  
  किनिमाका अवदत् यत्, "मम बाहू पादौ च क्षतिग्रस्ताः अभवन् । "किन्तु मम कर्णाः सम्यक् श्रुतवन्तः। ते तां निशस्त्रं कृत्वा दूरं कर्षन्ति स्म। अन्तिमं वचनं तेषां वचनं आसीत्..." किनिमाका अग्रे गन्तुं असमर्थः गुरुहृदयेन निगलितवान् ।
  
  ड्रेकः तस्य पुरुषस्य दृष्टिम् आकर्षितवान्। "वयं तां तारयिष्यामः। वयं सर्वदा एवम् कुर्मः" इति ।
  
  किनिमाका विस्मितः अभवत्। "न सर्वदा"।
  
  "किं ते तां कथितवन्तः?" एलिसिया आग्रहं कृतवती।
  
  किनिमका सूर्यप्रकाशात् प्रेरणाम् इच्छन् इव आकाशं दृष्ट्वा । "ते अवदन् यत् ते तस्याः कृते अस्य परमाणुबम्बस्य समीपतः अवलोकनं करिष्यन्ति इति। तस्याः पृष्ठे पट्टिकां कर्तुं गच्छन्ति इति अवदन्" इति ।
  
  
  द्वात्रिंशोऽध्यायः
  
  
  थोर्स्टेन् डाहल् टाइम्स् स्क्वेर् इत्यस्य परितः क्षेत्रस्य स्वच्छतायै अनेकाः दलाः त्यक्त्वा स्वस्य दलं संकीर्णगलीद्वारा निर्मितछायासु गभीरं नीतवान् । शान्तं निश्चिन्तं च आसीत्, महत्त्वपूर्णं दूरभाषं कर्तुं सम्यक् स्थानम् आसीत् । सः प्रथमं हेडन् इत्यस्मै आहूतवान्, परन्तु यदा सा उत्तरं न दत्तवती तदा सः ड्रेक इत्यनेन सह सम्पर्कं कर्तुं प्रयतितवान् ।
  
  "अन्तरम् अत्र अस्ति। नवीनतमः वार्ता का अस्ति ?
  
  "वयं गन्धे स्मः सखा-"
  
  "पुनः भवतः कन्दुकपर्यन्तम्?" दाहल् व्यत्यस्य अकरोत् । "किं नवीनम् अस्ति?"
  
  "अस्मिन् समये मम कण्ठपर्यन्तं न। ते उन्मत्ताः हरामीः कोष्ठेभ्यः बहिः भग्नाः, भग्नाः वा अभवन् । रामसेस्, प्राइस च नास्ति। पञ्चमः कोष्ठः द्वादशजनानाम् अस्ति - अथवा आसीत् - । मनोः कथयति यत् तेषां त्रीणि सन्ति" इति ।
  
  डाहलः स्वरं गृहीतवान् । "मनो वदन्?"
  
  "आम्, मित्रम्। ते हेडन् गृहीतवन्तः। ते तां स्वैः सह नीतवन्तः" इति ।
  
  डाहल् नेत्रे निमीलितवान्।
  
  "किन्तु अस्माकं कृते अद्यापि किञ्चित् समयः अस्ति।" ड्रेकः सकारात्मकपक्षस्य प्रयासं कृतवान् । "ते तत् किमपि न गृह्णन्ति स्म यदि ते तत् सद्यः विस्फोटयितुम् इच्छन्ति स्म।"
  
  यॉर्की-जनाः सम्यक् आसन्, डाहल् इत्यनेन स्वीकारणीयम् आसीत् । सः शृणोति स्म यदा ड्रेकः निरन्तरं व्याख्यायते स्म यत् मार्शः इदानीं अन्धकारराजकुमारस्य भूमिकातः निष्कासितः अस्ति, अस्थायीरूपेण तस्य स्थाने एलिगेटर् इति नामकः अस्ति होमलैण्ड् केवलं अस्य पुरुषस्य अमेरिकनसमर्थकत्वेन परिचयं कर्तुं समर्थः आसीत् ।
  
  "यथार्थत?" दाहल् अवदत्। "किमर्थम्?"
  
  "प्रायः किमपि यत् अराजकतां जनयितुं शक्नोति" इति ड्रेकः अवदत् । "सः भाडेकः, केवलम् अस्मिन् समये तस्य क्रोधः नष्टः अभवत्।"
  
  "मया चिन्तितम् आसीत् यत् रामसेस् सर्वदा 'गृहे' स्वव्यापारं चालयति स्म।"
  
  "अलिगेटरः न्यूयोर्क-नगरस्य निवासी अस्ति । सः कार्याय अमूल्यं रसदज्ञानं दातुं शक्नोति स्म" इति ।
  
  "आम्, तस्य अर्थः अस्ति।" दाहल् निःश्वस्य श्रान्ततया नेत्रे मर्दितवान् । "तर्हि अग्रे किम् ? अस्माकं हेडन् इत्यस्य निर्देशांकाः सन्ति वा?"
  
  "ते तस्याः कॅमेरा गृहीतवन्तः। ते अवश्यमेव तस्याः न्यूनातिन्यूनं केचन वस्त्राणि गृहीतवन्तः यतः तस्याः शर्ट् मध्ये सितं टैग् वदति यत् सा चिपोटल मेक्सिकन ग्रिल इत्यत्र मेजस्य अधः अस्ति, यत् वयं अधुना एव बकवासः इति पुष्टिं कृतवन्तः। सुरक्षाकॅमेराणि कार्यं कुर्वन्ति, परन्तु अस्माकं पक्षे ग्राहकाः अधिकतया स्थले आक्रमणस्य परिणामेण निकृष्टाः आसन् । ते सर्वं खण्डयन्ति। तेषां च केवलं पर्याप्तं जनशक्तिः नास्ति। इतः वस्तुतः दुर्गतिः भवितुम् अर्हति, सखा" इति ।
  
  "शक्तवान्?" दाहल् पुनः अवदत्। "अहं वदामि यत् वयं दुष्टान् अतिक्रान्ताः दुष्टानां वीथिं गच्छामः, किं न?"
  
  ड्रेकः क्षणं यावत् विरामं कृतवान्, ततः अवदत्, "आशास्महे ते निरन्तरं आग्रहं कुर्वन्ति" इति सः अवदत् । "प्रत्येकं नूतनं आवश्यकता अस्मान् अधिकं समयं ददाति।"
  
  डाहल् इत्यस्य एतत् वक्तुं आवश्यकता नासीत् यत् तेषां प्रगतिः अद्यापि न कृता इति । तथ्यं स्वयमेव स्पष्टम् आसीत् । अत्र ते परमाणुबम्बस्य स्थानं ज्ञातुं होमलैण्ड् इत्यस्य उपरि आश्रिताः आसन्, पूर्वसूचितक्रिसमस-टर्की इव परितः धावन्तः, केवलं मूर् इत्यनेन स्थानं ज्ञापयितुं, परन्तु समग्रः उद्यमः असफलः अभवत्
  
  "अस्माभिः केवलं कतिपयानां उपभोग्यवस्तूनाम् निष्प्रभावीकरणं कृतम्" इति सः अवदत् । "वयं रामसेस् इत्यस्य वास्तविकयोजनायाः, विशेषतः च तस्य अन्त्यक्रीडायाः समीपे अपि न स्मः।"
  
  "किमर्थं यूयं स्टेशनं न गच्छथ ? अग्रिमः लीडः आगच्छति चेत् वयं अपि एकत्र भवेम" इति ।
  
  "आम्, वयं करिष्यामः।" डाहल् स्वस्य शेषदलस्य कृते हस्तं कृत्वा तान् तृतीय-एवेन्यू-पर्यन्तं नेतुम् समीचीनदिशां निर्धारितवान् । "हाय, मनोः कथं उपरि धारयति?"
  
  "सः वयस्कः अलमारयः भित्तिं प्रति कठिनतया आहतः आसीत्। मा पृच्छतु। परन्तु सः युद्धाय उत्सुकः अस्ति, केवलं कस्यचित् लक्ष्यं दातुं प्रतीक्षते" इति ।
  
  यदा तेषां वार्तालापः समाप्तः तदा डाहल् धावितुं आरब्धवान् । केन्सी तस्य पार्श्वे स्थगित्वा शिरः उन्नमयितवान्। "दुष्टं चालनम्?"
  
  "अस्माकं स्थितिं दृष्ट्वा अहं मन्ये यत् इदं दुर्बलतरं भवितुम् अर्हति स्म, परन्तु, आम्, दुष्टः विकल्पः आसीत् । ते हेडन् अपहरन्ति स्म । तां यत्र बम्बः अस्ति तत्र नीतवान्" इति ।
  
  "अच्छा, तत् महत् ! अर्थात् भवद्भिः सर्वेषां गुप्तदीपाः न सन्ति वा?"
  
  "वयं कुर्मः।" तस्याः वस्त्रैः सह च तत् क्षिपन्ति स्म" इति ।
  
  "मोसाड् भवतः त्वचायाः अधः गतः" इति केन्सी शान्ततया अवदत् । "तेषां कृते हितकरं, परन्तु मम कृते न। अहं स्वस्य इव अनुभूयते स्म" इति ।
  
  "भविष्यत्" इति । डाहल् शिरः उन्नमयितवान्। "अस्माभिः सर्वेषां स्वस्य दैवस्य नियन्त्रणं भवति, प्रत्येकं निर्णयः मूलतः स्वतन्त्रः इति च अनुभवितव्यम् । एतत् न परिवर्तनम्" इति ।
  
  "अद्यकाले" केन्सी इत्यस्याः अङ्गुलीः कुञ्चिताः ततः मुष्टिषु संकुचिताः, "त्वं मां स्वसंकटेन परिवर्तयसि" इति सा तस्मै लघुस्मितं दत्तवती । "भवन्तं विहाय सखि, त्वं मां यदा इच्छसि कुत्रापि च परिवर्तयितुं शक्नोषि।"
  
  डाहल् दूरं पश्यति स्म। ब्रिजेट् मेकेन्जी अनिवारणीया आसीत् । सा महिला जानाति स्म यत् सः विवाहितः पुरुषः, पिता, तथापि सा अद्यापि प्रलोभने त्यक्तवती । अवश्यं एकेन प्रकारेण वा सा अत्र दीर्घकालं न तिष्ठति स्म।
  
  समस्या निराकृता।
  
  स्मिथः लॉरेन् च एकत्र जॉगिंग् कृत्वा शान्तटिप्पणीनां आदानप्रदानं कृतवन्तौ । योर्गी पृष्ठभागं श्रान्तं मलिनविकीर्णं, परन्तु लीलायुक्तेन दृढनिश्चयेन लोपं कृतवान्। डाहल् जानाति स्म यत् एषः एव तस्य प्रथमः वास्तविकः अनुभवः उन्मत्तस्य, आकस्मिकयुद्धस्य, तस्मात् सः मन्यते स्म यत् सः तत् सम्यक् सम्पादयति इति । वीथीः ज्वलन्ति स्म ततः ते 3rd Avenue इत्यत्र वामभागे गतवन्तः, 51st इत्यनेन सह चौराहं प्रति गच्छन्ति स्म ।
  
  डाहलस्य कृते विचित्रं कतिपयानि निमेषाणि आसन् । नगरस्य केचन क्षेत्राणि अक्षताः आसन्, बहवः दुकानानि उद्घाटितानि आसन्, जनाः च कम्पितभावेन अन्तः गच्छन्ति स्म, अन्ये च निर्जनाः, प्रायः प्राणहीनाः आसन् अनेकाः वीथीः दङ्गापुलिसवाहनैः, चतुर्चक्रचालितसेनावाहनैः च परितः विकीर्णाः आसन् । केचन क्षेत्राणि लुटेराणां उपस्थित्या लज्जया त्रस्ताः अभवन् । अधिकांशतः सः दृष्टाः जनाः किं कर्तव्यमिति न अवगच्छन्ति स्म, अतः सः यत् अधिकारिणः इति मन्यते तस्मिन् स्वरं योजयित्वा यत्र यत्र शक्यते तत्र शरणं गन्तुं आमन्त्रयति स्म
  
  ततः च ते तस्मिन् स्थले आगतवन्तः यत्र ड्रेकः अन्ये च प्रतीक्षन्ते स्म, आशां कुर्वन्ति स्म, हेडन् जे इत्यस्य उद्धारस्य योजनां कुर्वन्ति स्म ।
  
  अस्य दिवसस्य आरम्भात् केवलं कतिपयानि घण्टानि गतानि सन्ति । इदानीं च ते परमाणुबम्बस्य अन्वेषणस्य उपायं निराशतया अन्विषन्ति स्म । डाहल् जानाति स्म यत् पश्चात्तापः न भविष्यति, सः पलायितुं न शक्नोति, बङ्कर्-मध्ये निगूढुं वा न शक्नोति । SPEAR-दलः अन्त्यपर्यन्तं तस्मिन् आसीत् । यदि अद्य नगरं म्रियते तर्हि तत् तारयितुं प्रयतमानानां नायकानां अभावात् न भविष्यति।
  
  
  त्रयस्त्रिंशोऽध्यायः
  
  
  हेडन् मौनम् अभवत् यदा रामसेस् क्रियाम् प्रतिक्रियां च निर्देशयति स्म, स्वस्य पुरुषान् स्मारयन् यत् प्रभारी आसीत्, तेषां निरपेक्षनिष्ठायाः परीक्षणं करोति स्म । क्रीडासामग्रीभण्डारतः तां दूरं कर्षयित्वा ते तां 3rd Avenue इत्यत्र तेषां मध्ये धावितुं बाध्यं कृतवन्तः, ततः तस्याः सेलफोनं अन्वेष्टुं क्षिप्तुं च समयं गृहीतवन्तः, तस्याः गोलीरोधकवेस्ट् च विदारयन्ति स्म रामसेस् इत्यस्य अनुसरणयन्त्राणां, तेषां स्थानानां च विषये किञ्चित् ज्ञानम् इव आसीत्, तस्मात् सः स्वपुरुषान् तस्याः शर्टं हर्तुं आदेशं दत्तवान् । लघुयन्त्रं शीघ्रं प्राप्य परित्यक्तं, तदनन्तरं सः समूहः सर्वथा यादृच्छिकमार्गे इव धावनं निरन्तरं कृतवान् ।
  
  हेडन् इत्यस्य मनसि एतादृशी धारणा अभवत् यत् एतत् सर्वथा न भवति ।
  
  किञ्चित् समयः अभवत् । सः समूहः स्वस्य बृहत्तराणि शस्त्राणि, कृष्णवर्णीयं बाह्यवस्त्रं च पातितवान्, येन अधः तेषां सामान्यपर्यटकवर्दी प्रकाशिता । सहसा ते उज्ज्वलाः, अहानिकारकाः, नगरस्य वीथिषु भ्रमन्तः शतशः उद्विग्नजनसमूहस्य भागाः आसन् । पुलिस-सेना-गस्त्य-दलानि केषुचित् मार्गेषु पङ्क्तिबद्धाः आसन्, परन्तु कॅमेरा-वाहनानि केवलं एकं अन्धकार-गथिं, ततः अन्यं मार्गं यावत् स्पष्टं न भवन्ति तावत् अधः कृतवन्तः । हेडन् इत्यस्मै धारयितुं अतिरिक्तं जैकेटं दत्तम् । कस्मिन्चित् समये ते पूर्वसज्जितमोटरसाइकिलेषु आरुह्य शनैः शनैः म्यानहट्टन्-नगरस्य मध्यभागात् बहिः गतवन्तः ।
  
  परन्तु न अतिदूरे। हेडन् सर्वशक्त्या कामयति स्म यत् सा इदानीं बम्बस्य स्थानं ज्ञात्वा कस्मैचित्-कस्मैचित्-सन्देशं प्राप्तुं शक्नोति इति । ते तां मारयितुं शक्नुवन्ति इति महत्त्वं नासीत् - केवलं एतत् एव महत्त्वपूर्णं यत् एते कट्टरपंथिनः निरुद्धाः आसन्।
  
  द्विचक्रिकाः गल्ल्याः अधः अंशतः लुठन्ति स्म, ततः दश जनाः-अष्टौ अवशिष्टाः सेनापतिः, रामसेस्, प्राइस च-एकेन जङ्गमयुक्तेन धातुपार्श्वद्वारेण परस्परं अनुसृत्य गतवन्तः हेडन् तेषां मध्ये युद्धस्य पुरस्कारः अभवत्, यद्यपि सा पूर्वमेव स्वस्य भाग्यं जानाति स्म तथापि सा प्रत्येकं दृष्टिपातं, प्रत्येकं दिशापरिवर्तनं, प्रत्येकं कुहूकुहूशब्दं च ग्रहीतुं प्रयतते स्म
  
  भग्नबाह्यद्वारस्य परं दुर्गन्धितः अन्तः प्रकोष्ठः कंक्रीटस्य सोपानं प्रति गच्छति स्म । अत्र एकः पुरुषः हेडन् प्रति मुखं कृत्वा तस्याः कण्ठे स्वस्य छूरीं धारयति स्म ।
  
  "मौनम्" इति रामसेस् अपरिवर्त्य अवदत् । "अधुना भवन्तं न मारयितुम् इच्छामि।"
  
  ते चतुःतलम् आरुह्य ततः अपार्टमेण्टद्वारस्य पुरतः क्षणमात्रं यावत् स्थगितवन्तः । यदा तत् उद्घाटितम् तदा सः समूहः अन्तः सङ्कीर्णः अभवत्, यथाशक्ति शीघ्रं प्रकोष्ठात् बहिः धावन् । रामसेस् कक्षस्य केन्द्रे बाहून् प्रसारितः स्थगितवान् ।
  
  "अत्र च वयं स्मः" इति सः अवदत् । "लक्षान्तैः न्यूनातिन्यूनम् एकेन आरम्भेण च। अस्माकं नूतनमार्गस्य, अस्माकं पवित्रस्य युद्धस्य, एषः एव आरम्भः इति न ज्ञात्वा अस्य नगरस्य निवासिनः एतत् जीवनं त्यक्ष्यन्ति। अयम्-"
  
  "यथार्थत?" शुष्कस्वरः व्यङ्ग्यं व्यत्यजत् । "मम भागः भवन्तं विश्वासयितुम् इच्छति, रामसेस्, परन्तु अन्यः भागः, दुष्टतरः भागः, त्वां पूर्णं मन्यते।"
  
  हेडन् जूलियन मार्श इत्यस्य प्रथमं उत्तमं दृष्टिपातं कृतवती । पायथियनः विचित्रः, विकृतः, तस्य भागः अन्यस्मिन् संकुचितः इव आसीत् । सः एतादृशानि वस्त्राणि धारयति स्म ये कदापि न उपयुज्यन्ते स्म, वर्षं वर्तमानप्रवृत्तिः वा किमपि न भवतु । एकं नेत्रं कृष्णं, अपरं विस्तृतं अनिमिषं, एकः जूता अपतत् । तस्य दक्षिणभागे एकः आकर्षकः श्यामला उपविष्टः आसीत् यस्य हेडन् न परिचितवान्, परन्तु तेषां परस्परं निपीडनस्य प्रकारात् स्पष्टं यत् ते एकादशाधिकरीत्या सम्बद्धाः आसन्
  
  अतः, न मित्रपक्षः।
  
  मार्चमासस्य ताडने रामसेस् प्रतिक्रियां दत्तवान् इति हेडन् अवमाननापूर्वकं पश्यति स्म । "भवन्तः जानन्ति स्म?" - आतङ्कवादी राजकुमारः पृष्टवान्। "यत् वयं भवन्तं वञ्चितवन्तः पूर्वं वयं भवन्तं मिलितुं अपि शक्नुमः। अस्माकं शाश्वतज्वालाम् अमेरिकायाः हृदये वहति इति मूर्खस्य नाम अपि ज्ञातुं पूर्वं । भवतः अपि टायलर् वेब् भवतः द्रोहं कृतवान्" इति ।
  
  "फक् वेब्" इति मार्शः अवदत् । "अथ च त्वं गच्छ।"
  
  रामसेस् हसन् निवृत्तः अभवत् । "अहं यत् वदामि स्म तत् पुनः गच्छामः। अत्र कार्यं कुर्वन्तः जनाः अपि एतत् नगरं द्वेष्टि । अतीव महत्, अतिशयेन पर्यटकाः। साधारणाः पुरुषाः महिलाः च अत्र निवसितुं, कार्यं प्राप्तुं संघर्षं कर्तुं च न शक्नुवन्ति । व्यवस्थायाः, तस्याः समर्थनं कुर्वन्तः जनानां च विरुद्धं यत् कटुता वर्धते तत् भवन्तः कल्पयितुं शक्नुवन्ति वा? सेतुषु, सुरङ्गषु च शुल्कं गृह्यते । त्वं किमपि न असि यदि धनं नास्ति। लोभः लोभः लोभः सर्वत्र वर्तते। मां च व्याधिं करोति" इति ।
  
  हेडन् मौनम् आसीत्, अद्यापि स्वस्य अग्रिमचरणस्य गणनां कुर्वन् आसीत्, अद्यापि मार्शस्य प्रतिक्रियां पश्यति स्म ।
  
  रामसेस् पार्श्वे एकं पदं कृतवान् । "अलिगेटर् च, मम पुरातनमित्र। पुनः भवन्तं दृष्ट्वा आनन्दः अभवत्" इति ।
  
  हेडन् पश्यति स्म यत् एलिगेटर् नामकः पुरुषः स्वस्य प्रमुखं आलिंगयति स्म । लघुः, शान्तः, सम्भवतः अप्रत्यक्षः च भवितुं प्रयतमाना सा गणितवती यत् द्वारं प्राप्तुं कियन्तः पदानि भवन्ति इति । इदानीं कृते अतिशयेन। प्रतीक्ष्यताम्, केवलं प्रतीक्ष्यताम्।
  
  परन्तु सा कियत्कालं यावत् तत् स्वीकुर्वितुं शक्नोति स्म ? रामसेस् इत्यस्य वचनस्य अभावेऽपि सा चिन्तितवती यत् सः परमाणुविस्फोटं अपि परिहरितुम् इच्छति वा इति । सुसमाचारः आसीत् यत् अधिकारिभिः वायुक्षेत्रं पिहितम् अतः सः पुरुषः त्वरितम् नासीत् ।
  
  रोबर्ट् प्राइसः निःश्वसन् कुर्सीयां क्षिप्तवान् । सः समीपस्थं सेनापतिं एस्पिरिन्-पुटं पृष्टवान्, परन्तु सः सूक्ष्मतया उपेक्षितः । मार्शः रक्षामन्त्रीं प्रति नेत्राणि संकुचितवान् ।
  
  "किं अहं भवन्तं जानामि?"
  
  प्राइसः स्वस्य तकियायां गभीरतरं आलिङ्गितवान् ।
  
  हेडन् शेषं कक्षं परितः दृष्टिपातं कृतवान्, अधुना एव दूरपर्दितजालकस्य पार्श्वे स्थितं भोजनमेजं दृष्टवान् ।
  
  धिक्, किम् एतत्...?
  
  तस्याः कल्पितात् अपि लघुतरम् आसीत् । पृष्ठपुटं मानकमाडलात् बृहत्तरम् आसीत्, विमानस्य उपरिभागे स्थापयितुं न शक्यते स्म, परन्तु बृहत्तरस्य व्यक्तिस्य पृष्ठभागे अतीव विषमः न दृश्यते स्म
  
  "मया भवतः कृते विक्रीतम् मार्च" इति रामसेस् अवदत् । "भवन्तः एतत् न्यूयोर्कनगरं आनयिष्यन्ति इति आशाभिः। एतदर्थं अहं सदा कृतज्ञः भविष्यामि। यदा अहं भवन्तं वदामि यत् भवन्तः भवतः मित्रं च सर्वग्राहकं अग्निम् अनुभवितुं शक्नुवन्ति इति तदा तत् उपहारं मन्यताम् । एतत् मया भवतः कृते उत्तमं, कण्ठस्य पारं छूरीतः अपि बहु श्रेष्ठम्" इति ।
  
  हेडन् परमाणुबम्बं कण्ठस्थं कृतवान् - तस्य आकारः, आकारः, पृष्ठपुटस्य स्वरूपं च - यद्यपि तस्याः आवश्यकता भवेत् । अद्य अत्र तस्याः मृत्युः भवितुम् अर्हति स्म इति कोऽपि उपायः नासीत् ।
  
  ततः रामसेस् स्वपुरुषान् प्रति गतवान् । "तां सज्जीकरोतु" इति सः अवदत् । "अमेरिकन-कुत्सितायाः च एकं औंसं वेदनाम् अपि मा त्यजतु।"
  
  हेडन् जानाति स्म यत् एतत् आगच्छति। अत्र मार्गे तस्याः हस्तान् बद्धुं असफलाः आसन्, अधुना सा तस्य पूर्णं लाभं गृहीतवती । एतावन्तः विषयाः तदा एव तस्याः उपरि आश्रिताः आसन् - नगरस्य, राष्ट्रस्य, सभ्यस्य जगतः अधिकांशस्य भाग्यम्। तस्याः दक्षिणभागे स्थितः कलशः कार्ये आगतः, तस्य कण्ठः तस्याः हस्तस्य कृते सम्यक् विस्तारः आसीत्, किञ्चित् क्षतिं कर्तुं योग्यं भारं च आसीत् । समीपस्थस्य पुरुषस्य मन्दिरे विदारितम्, दन्तखण्डाः तलम् पतन्ति स्म । यदा सः हस्तं उत्थापयति स्म तदा हेडन् बन्दुकं गृहीतवान्, परन्तु तस्य स्कन्धे सुरक्षितरूपेण वेष्टितं दृष्ट्वा सा तत्क्षणमेव त्यक्तवती, तस्य स्थाने पिपासायां स्वस्य पकडं प्रयुज्य तं अधिकं असन्तुलितं क्षिप्तवती शस्त्राणि लक्षितानि आसन्, परन्तु हेडन् तान् सर्वान् उपेक्षितवान् । इदानीं विशुद्धरूपेण लास्ट् चान्स सलून् आसीत्... तस्याः जीवनस्य कृते युद्धं न भवति स्म - अधिकं नगरस्य अस्तित्वस्य युद्धम् इव। किं च ते तां केवलं गुप्तरूपेण अत्र तस्करीं न कृतवन्तः? एतेन अग्निबाणानां भ्रूभङ्गः भविष्यति इति ज्ञातम् ।
  
  मगरमच्छः पार्श्वेतः तस्याः समीपं गतः, परन्तु रामसेस् तं निरुद्धवान् । अन्यत् रोचकं आविष्कारम्। रामसेस् इत्यस्य कृते मगरमच्छः महत्त्वपूर्णः आसीत् । परं क्षणं सा भक्षिता, तस्याः प्रहारं कुर्वन्तः बाहुपादाः परं ध्यानं दातुं असमर्था आसीत् । एकं वा द्वौ वा प्रहारौ प्रतिहामि, परन्तु अन्यः प्रहारः सर्वदा आसीत् । एते टीवी-खलनायकाः न सन्ति - विनयेन एकस्य आघातस्य प्रतीक्षां कुर्वन्ति येन अन्यः हस्तक्षेपं कर्तुं शक्नोति। न, एते तां परितः कृत्वा एकदा एव तां आक्रमितवन्तः, अतः सा कियत् अपि निवर्त्य प्रहारं करोति स्म, द्वौ अपि तां प्रहारं कुर्वन्तौ आस्ताम् । गणनापेक्षया अधिकेषु स्थानेषु वेदना विस्फोटिता, परन्तु सा स्वस्य ठोकरस्य लाभं गृहीत्वा कलशस्य दन्तयुक्तं खण्डं उद्धृत्य मुखबाहुयोः मध्ये द्वयोः पुरुषयोः च्छेदनं कृतवती ते रक्तस्रावं कुर्वन्तः निवृत्ताः। सा पादयुगलं आवर्त्य तेषां स्वामिनं पतितं प्रेषयति स्म । सा खिडक्यां गुरुं मगं क्षिप्तुं प्रयत्नं कृतवती, तत् ध्यानं आकर्षयिष्यति इति मत्वा, परन्तु शापितवस्तु खिडकीतः प्रायः अर्धमीटर् दूरे उड्डीयत ।
  
  ड्रेकः किं करिष्यति स्म ?
  
  सा तत् जानाति स्म। सम्यक् एतत् । सः अन्तिमः निःश्वासपर्यन्तं युद्धं करिष्यति। पादवनेन सा शस्त्रं अन्विषत् । तस्याः नेत्राणि मार्चस्य, स्त्रियाः च नेत्रयोः साक्षात्कारं कृतवन्तः, परन्तु ते केवलं परस्परं अधिकं कठिनतया आलम्बन्ते स्म, विचित्रसञ्चारस्य सान्त्वनां प्राप्नुवन्ति स्म । हेडन् पादप्रहारं कृत्वा विकृष्य, प्रत्येकं कष्टेन दमितस्य क्रन्दनस्य कृते जयजयकारं कृतवान्, ततः तस्याः पृष्ठतः पर्यङ्कं प्राप्नोत्। एतत् कूपरूपेण उपयुज्य सा बलात् पादयोः उपरि स्थितवती ।
  
  तस्याः मुखं मुष्टिः प्रक्षिप्तः, ताराश्च विस्फोटिताः । हेडन् रक्तं स्वच्छं कृत्वा शिरः कम्पयित्वा प्रतिद्वन्द्वी पतितः । अन्यः मुष्टिः तस्याः शिरःपार्श्वे आहतवान्, ततः सः पुरुषः तां कटिभागे गृहीत्वा तस्याः पादयोः पातयित्वा पृष्ठे पर्यङ्के स्थापयति स्म हेडन् स्वस्य गतिं प्रयुज्य तं पृष्ठस्य उपरि क्षिप्तवान् । सेकण्डे सा पुनः पादयोः उपरि आसीत्, शिरः अधः, पृष्ठपार्श्वयोः, कण्ठस्य, कटिबन्धस्य, जानुषु च मुष्टिप्रहारं क्षिपन्ती, प्रहारं प्रहारं, पादप्रहारं च क्षिपन्ती
  
  सा रामसेस् तान् प्रति पदानि स्थापयति इति दृष्टवती। "अष्टजनाः!" - सः उद्घोषितवान्। "अष्टौ पुरुषाः एकः बालिका च । भवतः अभिमानः कुत्र अस्ति ?
  
  "तेषां अण्डानां समाने स्थाने" इति हेडन् तेषां क्षतिं कुर्वन्, श्रान्तः, अनेकप्रहारात् वेदना, युद्धक्रोधः शान्तः इति निःश्वासः अवदत् एतत् शाश्वतं न स्थास्यति, तस्याः पलायनस्य आशा अपि नासीत् ।
  
  परन्तु सा कदापि प्रयासं न त्यक्तवती । कदापि न त्यक्तवान्। जीवनं नित्यं युद्धम् आसीत्, अक्षरशः वा न वा। यथा यथा तस्याः प्रहारात् शक्तिः क्षीणः भवति स्म, तस्याः अङ्गेभ्यः ऊर्जा च निष्कासिता भवति स्म, तथैव हेडन् अद्यापि प्रहारं करोति स्म, यद्यपि तस्याः प्रहाराः पर्याप्ताः न आसन् ।
  
  पुरुषाः तां पादयोः उत्थाप्य कक्षं पारं कर्षन्ति स्म । सा किञ्चित् बलं प्रत्यागतवती इति अनुभवित्वा स्वस्य बूटं स्वस्य शिन् पारं धावितवती, येन सा कूजति स्म । तस्याः स्नायुषु बाहूः कठिनाः अभवन्, दूरजालकं प्रति तां धक्कायन्ते स्म ।
  
  यस्मिन् मेजस्य उपरि परमाणु-अट्यासी आसीत् तस्य उपरि रामसेस् स्थितवान् ।
  
  "एतावत् लघु" इति सः विचार्य अवदत् । "एतावत् अनुचितम्। तथापि एतावत् स्मरणीयम्। किं भवन्तः सहमताः सन्ति?"
  
  हेडन् तस्याः मुखात् रक्तं थूकितवान् । "भवन्तः शताब्दस्य उन्मत्तकार्यम् इति अहं सहमतः।"
  
  रामसेस् तां भ्रान्तं दृष्टिपातं कृतवान् । "त्वं करोषि ? भवन्तः अवगच्छन्ति यत् तत्र अधः आलिंगनं कुर्वन्तौ द पायथियन्स् इत्यस्य जूलियन मार्शः ज़ो शियर्स् च सन्ति, किं न? तेषां च नेता - वेब् - सः कुत्र अस्ति ? प्राचीनपुरातत्त्वनिधिं अन्वेष्टुं जगत् भ्रमितुं गच्छामि इति अनुमानं करोमि। अहं चिरमृतस्य कुलीनस्य चिरमृतं पन्थानं अनुसृत्य अस्मि। स्वस्य उन्मत्तपदं अनुसृत्य जगत् दहति। अहं शताब्दस्य उन्मत्तकार्यस्य समीपं न आगच्छामि, मिस् जे" इति ।
  
  तथा च यद्यपि हेडन् आन्तरिकरूपेण स्वीकृतवान् यत् सः किमपि विषये सम्यक् अस्ति तथापि सा मौनम् अभवत् । दिनान्ते तान् सर्वान् प्रतीक्षते फील्टयुक्तः कक्षः ।
  
  "तर्हि किम् अग्रे, भवतः ज्ञातुं रुचिः अस्ति?" रामसेस् तां स्मितं कृत्वा पृष्टवान्। "अच्छा, न तावत्, सत्यं वक्तुं। वयं सर्वे यत्र भवितुं इच्छामः तत्र स्मः। त्वं परमाणुबम्बेन सह असि। अहं मम बम्बविशेषज्ञस्य एलिगेटर् इत्यनेन सह अस्मि। मम जनाः मम पक्षे सन्ति। परमाणुबम्बः ? प्रायः सज्जं भवति... - सः विरमति स्म - जगतः सह एकतां प्राप्तुं। किं अस्माभिः वक्तव्यं...अधुना एकघण्टायाः अनन्तरं?"
  
  हेडन् इत्यस्य नेत्रेषु तस्याः विश्वासघातः अभवत् ।
  
  "अहो हाहा। इदानीं त्वं चिन्तयसि। किम् एषः भवतः कृते अतिशयेन समयः ? अतः दशनिमेषाः?"
  
  "न" इति हेडन् निःश्वसति स्म । "न शक्नोषि।" कृपया। भवता इष्टं किमपि अवश्यं भवति। किमपि वयं सहमताः भवितुम् अर्हति" इति ।
  
  रामसेस् तां प्रेक्षते स्म यथा स्वस्य इच्छाविरुद्धं सहसा दयां करोति स्म। "मया यत् किमपि इष्टं तस्य योगः अस्मिन् कक्षे अस्ति। तथाकथितस्य प्रथमलोकस्य विनाशः" इति ।
  
  "कथं त्वं जनानां सह सौदान् करोषि ये केवलं त्वां मारयितुम् इच्छन्ति वा प्रयत्नशीलाः मृताः वा?" हेडन् उच्चैः अवदत्। "अथवा तान् निवारय स्वयं रक्तपातस्य आश्रयं न कृत्वा। नवीनविश्वस्य कृते परमदुविधा" इति ।
  
  रामसेस् हसति स्म। "यूयं जनाः एतावन्तः मूर्खाः सन्ति।" सः हसति स्म। "उत्तरम् अस्ति- 'भवता न कर्तव्यम्'। अस्मान् मारयतु वा पूजयतु। अस्मान् निवारयतु वा भवतः सीमां लङ्घयतु।त एव भवतः एकमात्रं दुविधा।"
  
  हेडन् पुनः संघर्षं कृतवान् यतः पुरुषाः तस्याः नूतनं शर्टं उद्धृत्य ततः बम्बं स्थापयन्ति स्म येन तस्याः अग्रे बद्धः आसीत्। एलिगेटर् एव अग्रे आगत्य पृष्ठपुटस्य बकल् विमोच्य अन्तः अनेकताराः विच्छिन्नवान् । तेषां समयनिर्धारकतन्त्रे संलग्नता आसीत् इति हेडन् निश्चिन्तः आसीत् । एतादृशाः उन्मत्ताः आतङ्कवादिनः अपि वास्तविकविस्फोटकयन्त्राणां विच्छेदनस्य जोखिमं न करिष्यन्ति स्म ।
  
  सा आशां कृतवती।
  
  मगरमच्छः ताराः आकृष्य ततः रामसेस् इत्येतम् अवलोकितवान्, अग्रे गन्तुं अनुमतिं प्रतीक्षमाणः । दिग्गजः शिरः उन्नमयितवान्। ते पुरुषाः हेडन् इत्यस्य बाहून् गृहीत्वा मेजस्य पारं पुरतः धक्कायन्ति स्म, तस्याः शरीरं यावत् परमाणुबम्बः तस्याः उदरं न निपीडयति तावत् यावत् नयन्ति स्म । ततः ते तां स्थाने धारयन्ति स्म, यदा एलिगेटर् प्रथमं तस्याः पृष्ठं वक्षःस्थलं च ताराः वेष्टयति स्म, ततः तस्याः पादयोः मध्ये अधः अन्ते च यावत् पृष्ठस्य अधः न मिलन्ति स्म हेडन् तारानाम् प्रत्येकं आकर्षणं, पृष्ठपुटस्य प्रत्येकं गतिं च अनुभवति स्म । अन्ते ते मध्यमबलयुक्तानि मेखलानि, डक्ट् टेप् च उपयुज्य परमाणुबम्बः तस्याः शरीरे दृढतया लसति, तस्य परितः वेष्टितः च इति निश्चयं कृतवन्तः हेडन् तस्याः बन्धनानां परीक्षणं कृत्वा सा कष्टेन एव चलितुं शक्नोति इति ज्ञातवान् ।
  
  रामसेस् मगरमच्छस्य हस्तकर्मणां प्रशंसा कर्तुं पृष्ठतः स्थितवान् । "सिद्धम्" इति सः अवदत् । "अमेरिकनः पिशाचः स्वदेशस्य नाशार्थं आदर्शस्थानं स्वीकृतवान् अस्ति । युक्तं अभयारण्यं यथा इदं पापपुरं शेषानां कृते। अधुना एलिगेटर्, टाइमर् सेट् कृत्वा चिडियाघरं गन्तुं पर्याप्तं समयं ददातु" इति ।
  
  हेडन् मेजस्य समीपे श्वसितवान्, प्रथमं आतङ्कवादीनां वचनेन स्तब्धः, ततः भ्रमितः च । "कृपया। त्वं एतत् कर्तुं न शक्नोषि। त्वं न शक्नोषि। वयं जानीमः यत् भवान् कुत्र अस्ति, भवान् किं कर्तुं योजनां करोति। वयं त्वां सर्वदा अन्वेष्टुं शक्नुमः रामसेस्" इति ।
  
  "भवतः मित्राणि अभिप्रेताः!" तस्याः कर्णे मगरमच्छः क्रन्दितवान्, येन सा कूर्दनं कृत्वा अणुकेन्द्रं कम्पितवती । "अङ्ग्रेजी... ख्मन्न्न्न्! चिंता मास्तु। त्वं तं पुनः द्रक्ष्यसि। मार्शः तस्य सह किञ्चित् मज्जितवान् एव, mmm, परन्तु वयम् अपि करिष्यामः!"
  
  रामसेस् तस्याः अन्यस्य कर्णस्य समीपे अवलम्बितवान् । "अहं भवन्तं सर्वान् बाजारात् स्मरामि। अहं मन्ये भवता तत् नाशितम्, न्यूनातिन्यूनं वर्षद्वयं यावत् मम प्रतिष्ठां नाशितवान्। अहं जानामि यत् यूयं सर्वे मम दुर्गं आक्रमितवन्तः, मम अंगरक्षकं अकाटशं मारितवन्तः, मम सैन्यदलानां वधं कृत्वा मां शृङ्खलाभिः अपहृतवन्तः। अमेरिकायाः कृते। मूर्खाणां देशः। तत्रत्यः प्राइसमहोदयः मां वदति यत् भवान् सर्वः दलस्य भागः अस्ति, परन्तु तत् एव न। त्वं स्वयमेव कुटुम्बं वदसि। साधु, किं न युज्यते यत् भवन्तः सर्वे अन्ते एव एकत्र सन्ति?"
  
  "धिक्" इति हेडन् स्वस्य पृष्ठपुटस्य उपरि निःश्वसति स्म । "त्वम्। गदः।"
  
  "अहो न।" भवन्तः एव भवतः परिवारः च ये वास्तवतः पेचम् अकुर्वन्। केवलं स्मर्यताम् - रामसेस् एव अकरोत्। एतदपि मम अन्त्यक्रीडा नास्ति इति च। मम विश्वसनीयता तस्मादपि प्रभावशालिनी अस्ति। परन्तु ज्ञातव्यं यत् अहं कुत्रचित् सुरक्षितः, हसन् भविष्यामि, यदा अमेरिका तस्य शेषाः पाश्चात्यसहचराः च विस्फोटं कुर्वन्ति" इति ।
  
  सः नतवान् यत् तस्य शरीरं तां पृष्ठपुटस्य सामग्रीं च मर्दयति स्म । "अधुना भवतः अन्तिमः चिडियाघरस्य भ्रमणस्य समयः अस्ति। अहं भवन्तं अन्वेष्टुं मैट् ड्रेकं गौरवं दास्यामि" इति सः कुहूकुहूम् अकरोत् । "यदा बम्बः विस्फोटयति।"
  
  हेडन् शब्दान् श्रुतवान्, तेषु निगूढनिमित्तानि, परन्तु पूर्वमेव योजनाकृतापेक्षया किं निश्चितक्रिया अधिका प्रभावशालिनी भविष्यति इति चिन्तयन्ती अभवत्
  
  
  चतुर्त्रिंशोऽध्यायः
  
  
  हेडन् स्खलितः भूत्वा एकस्य लघुवाहनस्य पृष्ठभागे धावितवान् । लेजिओनेर्-जनाः तां बम्ब-बद्धाम् अपि पृष्ठतः पादयोः शयनं कृतवन्तः यतः ते उभयतः पीठिकाः आक्रान्तः आसन् । समग्रयात्रायाः कठिनतमः भागः आसीत् तां अपार्टमेण्ट्-भवनात् बहिः आनयितुं । लेजिओनेर्-जनाः तां वेषं धारयितुं समयं न व्यययन्ति स्म; ते तां यत्र इच्छन्ति तत्र धक्काय सज्जे शस्त्राणि गृहीत्वा गतवन्तः। यो तान् पश्यन् हतः स्यात् । तेषां सौभाग्येन अधिकांशजना: चेतावनीम् आश्रित्य टीवी-लैपटॉप्-पुरतः गृहे एव तिष्ठन्ति इव आसन् । रामसेस् सुनिश्चितवान् यत् हेडन् ट्रकं अन्धकारमयस्य गल्ल्याः पार्श्वे मार्गस्य पार्श्वे उपरि आकर्षयति इति दृष्टवान्, सम्पूर्णं समयं विस्मयम्।
  
  विशेषबलचिह्नयुक्तः कृष्णः ।
  
  तान् कः निवारयिष्यति स्म ? तान् पृच्छतु ? कदाचित् कालान्तरेण। परन्तु एतावता यत् किमपि घटितं तस्य सर्वस्य विषयः एव तत् आसीत् । योजनायाः प्रत्येकस्य भागस्य वेगः, निष्पादनं च अमेरिकायाः सीमायाः प्रतिक्रियायाः परीक्षणं कृतवान् । प्रतिक्रियाः अपेक्षिताः आसन्, वास्तविकसमस्या च आसीत् यत् आतङ्कवादिनः केवलं चिन्तां न कुर्वन्ति स्म । तेषां एकमात्रं लक्ष्यं राष्ट्रस्य मृत्युः आसीत् ।
  
  ते पूर्वदिशि गन्तुं ५७ वी वीथिं प्रयुञ्जते स्म, यत्र शक्यन्ते तत्र गस्तीं, घेरणं च परिहरन्ति स्म । तत्र मलिनमवशेषाः, विषमः परित्यक्तः कारः, प्रेक्षकसमूहाः च आसन्, परन्तु मगरमच्छः स्वयं न्यूयॉर्कनगरस्य मूलनिवासी आसीत्, सर्वान् शान्ततरान्, वन्ध्यप्रतीतान् मार्गान् जानाति स्म नगरस्य विद्युत्प्रदायव्यवस्था साहाय्यं कृतवती, येन चालकः पूर्वनियोजितमार्गे सहजतया प्रत्यागन्तुं शक्नोति स्म । अमेरिकनजनाः अद्यापि प्रतिक्रियां कुर्वन्ति, अद्यापि प्रतीक्षन्ते इति ज्ञात्वा ते मन्दं सावधानतया कार्यं कृतवन्तः, कतिपयेषु घण्टेषु अनन्तरमेव ते अवगच्छन् यत् बम्बः पूर्वमेव अस्ति इति
  
  हेडन् जानाति स्म यत् इदानीं अपि व्हाइट हाउस्-अधिकारिणः सावधानतायाः अनुशंसा करिष्यन्ति, तेषां सीमानां उल्लङ्घनं कृतम् इति स्वीकुर्वितुं सर्वथा असमर्थाः । अन्ये अपि परिस्थितेः लाभं ग्रहीतुं प्रयतन्ते स्म। Dodge इत्यस्मात् अधिकं मुक्तिं कृत्वा करदातृभ्यः पेचम् कुर्मः। परन्तु सा कोबर्न् इत्येतां जानाति स्म, तस्य निकटतमपरामर्शदातारः अपि तस्य इव विश्वसनीयाः, बुद्धिमन्तः च सन्ति इति आशां कृतवती ।
  
  यात्रा तां क्षतविक्षतैः सह त्यक्तवती । लेजिओनेर्-जनाः तां पादैः समर्थयन्ति स्म । सहसा विरामः, विशालाः गर्ताः च तस्याः उदरेण उदरेण ग्रस्ताः अभवन् । तस्याः अधः पृष्ठपुटं गच्छति स्म, तस्य कठिनं अन्तः सर्वदा व्यथितं भवति स्म। हेडन् जानाति स्म यत् एतत् एव रामसेस् इच्छति-समयनिर्धारकस्य टिक्-टिक्-करणेन तस्याः अन्तिमक्षणाः आतङ्केन पूरिताः भवेयुः इति ।
  
  अर्धघण्टायाः न्यूनः समयः अतीतः । मार्गाः शान्ताः आसन्, यदि न शून्याः आसन्। हेडन् निश्चितरूपेण वक्तुं न शक्तवान्। स्वस्य योजनायाः अन्यस्मिन् नूतने मोडने रामसेस् गेटर् इत्यस्मै हेडन् इत्यनेन सह मार्शं, शियर्स् च बम्बेन सह बद्धुं आदेशं दत्तवान् । तौ शिकायतुं, युद्धं कृतवन्तौ, क्रन्दितुं अपि आरब्धवन्तौ, अतः एलिगेटर् तेषां मुखं नासिकां च टेपं कृत्वा यावत् शान्तं न भवति तावत् उपविष्टवान्, ततः नासिकाच्छिद्राणि किञ्चित् वायुं चूषयितुं दत्तवन्तौ ततः मार्शः, शियर्स् च प्रायः एकस्मिन् स्वरेण रोदितुम् आरब्धवन्तौ । कदाचित् ते मुक्तिस्वप्नानि आश्रितवन्तः। मार्शः नवजातः इव क्रन्दति स्म, शियर्स् च मन् फ्लू-रोगेण पीडितः बालकः इव शुष्कयति स्म । तयोः द्वयोः अपि दण्डरूपेण - दुर्भाग्येन हेडन् इत्यस्य अपि - रामसेस् इत्यनेन तान् नग्नाः परमाणुबम्बेन बद्धाः, येन सर्वविधसमस्याः, विकृतिः, अधिकानि शुष्काणि च अभवन् हेडन् तत् सम्यक् गृहीतवान्, लवक्राफ्टियन-भयानकतायाः कल्पनां कृत्वा ते इदानीं सदृशाः भवितुम् अर्हन्ति तथा च चिन्तयन् यत् ते चिडियाघरस्य माध्यमेन कथं नरकं गन्तुं गच्छन्ति इति।
  
  "अन्तः समाप्तं करिष्यामः" इति मगरमच्छः जनसमूहं समीक्षात्मकरूपेण अवलोकितवान् । "अधिकतमं पञ्चनिमेषाः।"
  
  हेडन् अवलोकितवान् यत् बम्बनिर्माता स्वस्य प्रमुखेन सह व्यवहारं कुर्वन् सम्यक् वदति स्म । कदाचित् चिन्ता तस्य स्वरस्य सहसा उदयः अभवत् । कदाचित् उत्साहः। सा यदा ट्रकः स्थगितवान्, चालकः च कतिपयानि निमेषाणि यावत् इञ्जिनं निष्क्रियं कृतवान् तदा सा स्वस्य ध्यानं कृतवती । रामसेस् टैक्सीतः अवतरत्, हेडन् च सूचितवान् यत् ते चिडियाघरस्य प्रवेशद्वारे एव भवेयुः इति ।
  
  अन्तिमः अवसरः।
  
  सा निराशः संघर्षं कृतवती, पार्श्वतः पार्श्वे डुलितुं, मुखात् डक्ट् टेपं क्षिप्तुं च प्रयतमाना । मार्शः, शियर्स् च निःश्वसितवन्तौ, लेजिओनेर्-जनाः तस्याः उपरि बूटैः पदाभिमुखीकृतवन्तः, येन गतिः कठिना अभवत्, परन्तु हेडन् प्रतिरोधं कृतवान् । केवलं विचित्रः गर्जनः, अनुचितः डगमगाहः, ध्वजाः च उत्थापिताः भविष्यन्ति स्म ।
  
  एकः सेनापतिः शापं दत्त्वा तां उत्प्लुत्य तां परमाणुप्रहारस्य, यानस्य पृष्ठभागे च अधिकं पिनम् अकरोत् । सा डक्ट् टेपमध्ये विलपत्। तस्य बाहू तस्याः शरीरे वेष्टिताः, तस्याः गतिं निवारयन्ति स्म, यावत् रामसेस् प्रत्यागतवान् तावत् सा श्वसितुम् न शक्नोति स्म ।
  
  इञ्जिनात् किञ्चित् गर्जनेन पुनः ट्रकः अग्रे गतः । यानं मन्दं गच्छति स्म, लेजिओनेर् च गतः । हेडन् स्वस्य भाग्यं, परितः सर्वेषां मुखं च शापं दत्त्वा गभीरं निःश्वासं गृहीतवती । शीघ्रमेव यानं स्थगितम्, चालकः इञ्जिनं निष्क्रियं कृतवान् । इदानीं प्रारम्भिकविशेषबलवर्दीधारी रामसेस् पृष्ठपीठे शिरः क्षिप्तवान् तदा मौनम् अभवत् ।
  
  "लक्ष्यं प्राप्तम्" इति सः निष्कामतया अवदत् । "मम संकेतं प्रतीक्ष्य भवतः मध्ये तान् वहितुं सज्जाः भवन्तु।"
  
  असहायः हेडन् केवलं श्वसितुम् अशक्नोत् यतः पञ्च लेजिओनेर्-सैनिकाः विचित्रस्य पुटस्य परितः स्थित्वा तत् उत्थापयितुं सज्जाः अभवन् । रामसेस् द्वारं ठोकितवान्, सर्वं स्पष्टम् आसीत्, एकः पुरुषः द्वारं उद्घाटितवान्। ततः सेनापतिः तत् पुटं वायुतले उत्थाप्य, वैनतः बहिः नीत्वा वृक्षैः युक्तेन मार्गेण नीतवन्तः । हेडन् निमिषं कृतवती यदा दिवा प्रकाशः तस्याः नेत्रेषु आहतः, ततः सा कुत्र अस्ति इति दृष्टिपातं कृतवती ।
  
  स्थूलइष्टकास्तम्भैः आश्रितं काष्ठवितानं हरितैः परितः शिरसि प्रसारितम् । सुसज्जितं पक्की च सूर्यजालं, सम्प्रति निर्जनम् आसीत्, यथा हेडन् इत्यनेन चिडियाघरस्य शेषभागः अपेक्षितः आसीत् । कतिपये निर्भीकाः पर्यटकाः अल्पजनसंख्यायुक्तानां आकर्षणस्थानानां लाभं गृहीतवन्तः स्यात्, परन्तु हेडन् शङ्कितवान् यत् आगामिषु कतिपयेषु घण्टेषु चिडियाघरस्य कस्यचित् प्रवेशः अनुमतः भविष्यति इति अधिकतया रामसेस् चिडियाघरस्य सुरक्षां प्रत्ययितवान् यत् क्षेत्रस्य पूर्णसुरक्षां सुनिश्चित्य विशेषबलाः तत्र सन्ति इति । ते तोरणैः, लम्बमानैः हरितैः च मार्गेण यावत् पार्श्वद्वारेण निरुद्धाः न भवन्ति स्म तावत् यावत् नीताः आसन् । मगरमच्छः बलात् प्रवेशं प्राप्तवान्, ततः ते आर्द्रवातावरणस्य सामना कर्तुं साहाय्यं कुर्वन्तः काष्ठमार्गैः, सेतुभिः, अनेकैः वृक्षैः च युक्तस्य उच्चछतयुक्तस्य कक्षस्य अन्तः अभवन्
  
  "उष्णकटिबंधीयक्षेत्रम्" इति रामसेस् शिरः उन्नमयितवान् । "अधुना मगरमच्छ, पुटं गृहीत्वा अधिकं अण्डरब्रशमध्ये स्थापयतु। अस्माकं प्रारम्भिकसंयोगनिरीक्षणस्य आवश्यकता नास्ति" इति ।
  
  हेडन् तस्याः शेषः अनिश्चितसङ्घः च काष्ठतलस्य उपरि एव अन्तम् अभवत् । मगरमच्छः कतिपयानि पट्टिकानि समायोजितवान्, स्थिरतायै अधिकं डक्ट् टेपं योजितवान्, ततः अतिरिक्ततारस्य रोलेन सह व्यङ्ग्यं कृतवान् यावत् सः विस्फोटकः बन्दीनां परितः सुरक्षितरूपेण वेष्टितः इति घोषितवान्
  
  "घूर्णनस्विचः च?" रामसेस् पृष्टवान्।
  
  "किं त्वं निश्चयेन एतत् योजयितुम् इच्छसि?" मगरमच्छः पृष्टवान्। "मार्शः शियर्स् च अकालमेव एतत् आरभुं शक्नुवन्ति।"
  
  रामसेस् तस्य पुरुषं प्रति विचारपूर्वकं शिरः उन्नमयितवान्। "भवन्तः सम्यक् वदन्ति"। सः पुटस्य पार्श्वे कूजति स्म, पृष्ठपुटं भूमौ शयितम्, हेडन् साक्षात् उपरि बद्धः, ततः तस्याः उपरि मार्शः ज़ोयः च। रामसेस् इत्यस्य नेत्राणि जूलियन मार्शस्य शिरसा सह समाः आसन् ।
  
  "संवेदनशीलता-स्विच् योजयिष्यामः" इति सः शान्ततया अवदत् । "यत् भवन्तः उत्थापिताः वा महतीं गतिं वा कुर्वन्ति तर्हि बम्बस्य विस्फोटं जनयति । अहं भवन्तं सल्लाहं ददामि यत् भवन्तः तत्रैव तिष्ठन्तु, मिस् जे इत्यस्याः सङ्गणकस्य सहचरानाम् आगमनं प्रतीक्षन्तु। चिन्ता मा कुरु, चिरं न स्थास्यति" इति ।
  
  तस्य वचनेन हेडन् इत्यस्य शरीरे कम्पः प्रेषितः । "कियत्कालं यावत्?" सा निःश्वासं त्यक्तुं समर्था अभवत्।
  
  "एकघण्टायाः कृते समयनिर्धारकः सेट् भविष्यति" इति रामसेस् अवदत् । "मात्रं पर्याप्तः समयः यत् एलिगेटर् च अहं च सुरक्षितस्थानं प्राप्तुं शक्नुमः। मम पुरुषाः बम्बेन सह अवशिष्टाः भविष्यन्ति, भवतः मित्राणां कृते अन्तिमं आश्चर्यं यदि ते भवन्तं अन्वेष्टुं समर्थाः भवन्ति" इति ।
  
  यदि?
  
  रामसेस् स्वस्य सज्जीकृतं पुटं, अधः स्थितं मानवमांसम्, अग्निवायुः च, तेषां मुखयोः भयङ्करव्यञ्जनानि, सर्वेषां उपरि दर्शितशक्तिं च अन्तिमं दृष्टिपातं कृत्वा उत्तिष्ठति स्म
  
  हेडन् इदानीं चलितुं असमर्था स्वनेत्रे निमीलितवती, भयंकरः दबावः तस्याः वक्षःस्थलं अनिवार्यबम्बे निपीडयति स्म, श्वसनं च दुष्करं करोति स्म एते तस्याः अन्तिमाः क्षणाः भवेयुः तथा च संवेदनशीलतास्विचस्य सेट् विषये एलिगेटरस्य ग्लोट् इति श्रुत्वा सा किमपि कर्तुं न शक्नोति स्म, परन्तु सा शापिता भविष्यति यदि सा तान् न्यूयॉर्कस्य सेण्ट्रल् पार्क् चिडियाघरस्य उष्णकटिबंधीयक्षेत्रे व्यतीतुं गच्छति स्म। तस्य स्थाने सा स्वजीवनस्य उत्तमसमयेषु, मानो-जनाः, हवाई-नगरे तेषां समयं च, डायमण्ड्-हेड्-पन्थाः, नॉर्थ्-बीच्-सर्फ-सर्फ-, माउ--नगरस्य ज्वालामुखी-पर्वतानां च कृते परिवहनं प्राप्स्यति स्म सक्रियज्वालामुख्याः उपरि भोजनालयः। मेघानां उपरि एकं स्थानम्। मार्गाणां पृष्ठतः रक्तमलम्। कपियोलानी-पार्श्वे स्फुरन्तः प्रकाशाः ततः सर्वेषां समुद्रतटानां अन्ते समुद्रतटः, गोधूलि-निश्चिन्ता-प्रसारित-रक्त-प्रकाशानां अधः फेनम्, जगति एकमेव वास्तविकं स्थानं यत्र सा जीवनस्य सर्वेभ्यः तनावेभ्यः चिन्ताभ्यः च पलायितुं शक्नोति स्म
  
  हेडन् इदानीं तत्र गतः, घण्टायाः टिक् टिक् कृत्वा।
  
  
  पञ्चत्रिंशोऽध्यायः
  
  
  ड्रेकः पुलिस-स्थाने प्रतीक्षते स्म, सर्वथा असहायः इति अनुभवन् यतः ते प्रत्येकं अग्रभागे, प्रत्येकं दर्शने, प्रत्येकं किञ्चित् संकेतं रामसेस्, हेडन्, अथवा परमाणुबम्बस्य विषये लम्बन्ते स्म सत्यं तु एतत् आसीत् यत् न्यूयोर्कं घण्टाभिः एव आच्छादयितुं अतिविशालम् आसीत्, दूरभाषाः च हुकात् बहिः ध्वनिं कुर्वन्ति स्म । अस्य निवासिनः अतिसंख्याकाः आसन्, अस्य आगन्तुकाः अतिसंख्याकाः आसन् । सेनायाः श्वेतभवनं प्राप्तुं दशनिमेषाः यावत् समयः स्यात्, परन्तु सर्वेषां रक्षकाणां सुरक्षापरिपाटानां च अभावेऽपि अस्य तुल्यकालिकस्य लघुस्थानस्य अन्वेषणार्थं कियत्कालं यावत् समयः स्यात्? अधुना, ड्रेकः चिन्तितवान्, एतत् परिदृश्यं न्यूयॉर्कनगरं नेतुम्, भवन्तः किं प्राप्नुवन्ति? एषा दुर्लभा घटना आसीत् यत्र सुरक्षाबलाः आतङ्कवादिनः गृहीतवन्तः ये वास्तवतः स्वस्य अत्याचारं कृतवन्तः । यथार्थजगति दङ्गानां अनन्तरं आतङ्कवादिनः अनुसृताः, अनुसन्धानं च कुर्वन्ति स्म ।
  
  अन्ततः डाहल् आगतः, विच्छिन्नः विश्वक्लान्तः च दृश्यमानः, पृष्ठतः SPEAR-दलस्य शेषः । केन्जी अव्याख्यातरूपेण परितः पश्यन् पृष्टवान् यत् प्रमाणसञ्चयस्य सुविधा कुत्र अस्ति इति। डाहल् केवलं तां प्रति नेत्राणि आवर्त्य अवदत्, "तां गच्छतु, अन्यथा सा कदापि तृप्तः न भविष्यति" इति । शेषः दलः परितः सङ्कीर्णः भूत्वा ड्रेकस्य वचनं शृणोति स्म, यत् हेडन् इत्यस्य चिन्ताम् अतिरिक्तं बहु नासीत् ।
  
  मूर् इत्यनेन विषयः सरलः कृतः । "नगरस्य आतङ्कवादीनां त्रासस्य विषये जनाः जानन्ति । वयं निष्कासयितुं न शक्नुमः यद्यपि गन्तुं प्रयतमानान् न निवारयामः । यदि बम्बः विस्फोटयति तर्हि किं भवति ? न जानामि, परन्तु इदानीं परस्परं आरोपं चिन्तयितुं न अस्माकं कृते । अस्माकं प्रणाल्याः अधः सन्ति, परन्तु अन्येषां एजेन्सीनां साइट्-स्थानानां च अन्यचैनेल्-प्रवेशः अस्ति । वयं यथा वदामः तथा तान् तुलनां कुर्मः। अधिकांशः प्रणालीः प्रचलति । न्यूयोर्कस्य वीथीः शान्ताः सन्ति किन्तु अधिकांशनगरानां तुलने अद्यापि व्यस्ताः सन्ति । मार्गा अपि" इति ।
  
  "किन्तु अद्यापि किमपि न?" स्मिथः आश्चर्यचकितः पृष्टवान्।
  
  मूर् निःश्वसति स्म । "सखी, वयं प्रतिनिमेषं शतशः आह्वानानाम् उत्तरं दद्मः। वयं नगरे प्रत्येकं मनोवैज्ञानिकं, प्रत्येकं प्रैंकस्टरं, प्रत्येकं नितान्तं भयभीतं सद्नागरिकं च व्यवहारं कुर्मः। अस्मान् विहाय सर्वेषां कृते वायुक्षेत्रं पिहितम् अस्ति। वयं वाई-फाई, अन्तर्जालं, दूरभाषरेखाः अपि निष्क्रियं कर्तुं गच्छन्तः आसन्, परन्तु अवगच्छन्तु यत् वयम् अस्मात् मार्गात् विरामं ग्रहीतुं यथा सम्भावना अस्ति तथा वयं वीथिपुलिसस्य, एफबीआई-एजेण्टस्य वा, अधिकतया, जनसदस्यः" इति ।
  
  "आच्छादनाधीनम्?" डाहल् अपृच्छत्।
  
  "यावत् वयं जानीमः, एकः अपि कोष्ठकः अवशिष्टः नास्ति । अधुना रामसेस् इत्यस्य रक्षणं कुर्वन् कोष्ठकः राष्ट्रियतया स्थानीयतया च नियुक्तः इति वयं केवलं कल्पयितुं शक्नुमः । अस्माकं गुप्तचर-एजेण्ट्-जनाः साहाय्यं कर्तुं शक्नुवन्ति इति वयं न विश्वसामः, परन्तु ते सर्वान् सम्भाव्यविकल्पान् अन्वेषयन्ति।"
  
  "तर्हि एतत् अस्मान् कुत्र त्यजति?" लॉरेन् पृष्टवान्। "कॅमेरा, रामसेस्, प्राइस, हेडन् वा न प्राप्नुमः। अस्माभिः परमाणुबम्बः न प्राप्तः" इति सा प्रत्येकं मुखम् अधीत्य, अद्यापि हृदये एकः नागरिकः सिण्डिकेट्-प्रदर्शनेषु पालितः यत्र सर्वे प्रहेलिकाखण्डाः अन्तिम-अङ्के पङ्क्तिबद्धाः आसन्
  
  "टिप्पिंग् इति सामान्यतया तत् करोति" इति मूर् अवदत् । "कश्चित् किमपि दृष्ट्वा कारणं करोति । किं भवन्तः जानन्ति यत् ते अत्र हॉट् टिप् श्रृङ्खलां किं वदन्ति? स्वर्गस्य टिकटद्वयं, पुरातनस्य एडी मनी गीतस्य अनन्तरम्।"
  
  "तर्हि, वयं आह्वानस्य प्रतीक्षां कुर्मः वा?"
  
  ड्रेकः लॉरेन् इत्यस्य बहिः बालकनीं प्रति नेतवान् । अधोलिखितः दृश्यः उन्मत्तः आसीत्, यत्र अद्यापि जीविताः कतिचन पुलिस-एजेण्ट्-जनाः मलिन-भग्न-काच-मध्ये मार्गं चिनोति स्म, आह्वानस्य उत्तरं दत्त्वा, कील-प्रहारं कुर्वन्तः, केचन बाहुशिरसि रक्ताभ्यां पट्टिकाः, केचन पादैः च वेष्टिताः, शेल्-आघातेन संघर्षं कुर्वन्ति स्म उपरि, वेदनायाम् विस्मयम्।
  
  "अस्माभिः तत्र अधः गन्तव्यम्" इति लॉरेन् अवदत् । "तेषां साहाय्यं कुरुत।"
  
  ड्रेकः शिरः उन्नमयितवान्। "ते हारितयुद्धं कुर्वन्ति, इतः परं केन्द्रमपि नास्ति। एते वयस्काः केवलं गन्तुं न अस्वीकृतवन्तः। एतस्य तेषां कृते चिकित्सालयाः यात्रायाः अपेक्षया अधिकः अर्थः अस्ति । एतत् एव उत्तमाः पुलिसाः कुर्वन्ति, जनसमूहः दुर्लभतया एव पश्यति। प्रेसः केवलं दुर्वार्ता एव पुनः पुनः बहिः आनयति, सामान्यमतं वर्णयति। अहं वदामि वयम् अपि तेषां साहाय्यं कर्तुं गच्छामः" इति ।
  
  ते लिफ्टं प्रति गतवन्तः ततः ड्रेकः पृष्ठतः समग्रं दलं दृष्ट्वा आश्चर्यचकितः अभवत् । "किम्?" - इति पृष्टवान्। "मम धनं नास्ति"।
  
  एलिसिया श्रान्ता स्मितं कृतवती। ब्यू अपि स्मितं सम्पादितवान् । अद्य SPEAR-दलः स्वयमेव बहु किमपि व्यतीतवान् आसीत्, परन्तु अद्यापि दृढः आसीत्, अधिकार्थं सज्जः आसीत् । ड्रेकः अनेकानि क्षतानि अन्ये च व्रणानि दृष्टवान् ये सुगुप्ताः आसन् ।
  
  "यूयं किमर्थं पुनः चार्जं न कुर्वन्ति ? अपि च अतिरिक्तं बारूदं स्वेन सह गृह्यताम्। यदा अन्ते वयं एतस्य समाप्त्यर्थं परितः गच्छामः तदा अस्माकं कठिनः समयः भविष्यति" इति ।
  
  "अहं तत् चिन्तयिष्यामि" इति किनिमका अवदत् । "विक्षेपं प्रदास्यति" इति ।
  
  "अहं च साहाय्यं करिष्यामि" इति योर्गी अवदत् । "ड्रेकस्य उच्चारणं अपि अवगन्तुं मम कष्टं भवति, अतः अमेरिकन-उच्चारणेन सह नष्टं स्यात्।"
  
  लिफ्ट् इत्यत्र ड्रेक इत्यनेन सह सम्मिलितः सन् डाहल् हसति स्म । "मम रूसी मित्र, भवतः सम्पूर्णतया पश्चात्तापः अस्ति।"
  
  ड्रेकः स्वीडिशं मुष्टिप्रहारं कृत्वा अधिकानि क्षतानि कृत्वा प्रथमतलं प्रति लिफ्टं नीतवान् । ततः SPEAR-दलः यत्र शक्यते तत्र हस्तक्षेपं कृतवान्, नूतनानां आह्वानानाम् उत्तरं दत्त्वा सूचनां च अभिलेखयति स्म, निवासिनः साक्षात्कारं कृत्वा प्रश्नान् पृच्छति स्म, आपत्कालेन सह किमपि सम्बन्धं न विद्यमानानाम् आह्वानानाम् अन्यनियुक्तस्थानेषु प्रेषयति स्म तथा च यद्यपि ते जानन्ति स्म यत् तेषां आवश्यकता अस्ति तथा च साहाय्यं कृतम्, तथापि तेषु कोऽपि केवलं हेडन् अद्यापि अदृश्यः आसीत्, रामसेस् च मुक्तः इति कारणेन तया प्रसन्नः नासीत्। एतावता तान् पराजितवान्।
  
  तस्य आस्तीनस्य उपरि अन्ये के युक्तयः आसन् ?
  
  ड्रेकः एकस्य लापता बन्धुस्य विषये आह्वानं प्रेषितवान्, विषमपादमार्गस्य विषये अन्यं प्रेषितवान् च । स्विचबोर्डः सक्रियः एव आसीत्, मूर् अद्यापि अग्रभागे, स्वर्गस्य टिकटं गणयति स्म । परन्तु भग्नपात्रात् क्षीरस्य प्रस्रवस्य अपेक्षया शीघ्रं समयः समाप्तः इति ड्रेकस्य कृते शीघ्रमेव स्पष्टं जातम् । केवलं तत् आसीत् यत् सः अपेक्षते स्म यत् रामसेस् न्यूनातिन्यूनम् एकवारं आह्वयति इति । अयं पुरुषः अद्यापि आत्मानं दर्शयति स्म । ड्रेकः शङ्कितवान् यत् सः न्यूनातिन्यूनं किञ्चित् अधिकं नाट्यरूपेण भवितुं प्रयत्नं न कृत्वा बटनं नुदति स्म ।
  
  पुलिसैः स्टेशनं चालितं, परन्तु दलं मेजयोः उपविश्य सन्देशान् प्रसारयित्वा साहाय्यं कृतवान् । डाहल् काफीं कर्तुं अगच्छत्। सूचनां प्रतीक्षमाणाः अत्यन्तं असहायः, स्थानात् बहिः च अनुभवन् ड्रेकः केतलीयाः पुरतः तस्य सह सम्मिलितः ।
  
  "प्रथमस्य विषये वदामः" इति ड्रेकः अवदत् । "किं भवतः पूर्वं कदापि एतत् अभवत्?"
  
  "नहि। एतानि सर्वाणि वर्षाणि कथं रामसेस् गोपयितुं समर्थः अभवत् इति अहं अवगच्छामि। तथा च अहं अनुमानं करोमि यत् एतत् यन्त्रं विकिरणहस्ताक्षरं न उत्पादयति यतोहि ते अद्यापि तत् न ज्ञातवन्तः। यः पुरुषः तत् बम्बं पुनः संकुलितवान् सः निश्चितरूपेण जानाति स्म यत् सः किं करोति इति। मम अनुमानं पूर्व-अमेरिका-सैन्यम् अस्ति" इति ।
  
  "किन्तु किमर्थम् ? विकिरणं रक्षितुं शक्नुवन्ति बहवः जनाः सन्ति" इति ।
  
  "एतत् अन्येषु विषयेषु अपि प्रवर्तते । स्थानीय ज्ञान। गुप्तदलं सः संयोजितवान्। मम वचनं चिह्नितव्यम्, वृद्धः ड्रेक, ते पूर्वाः SEALs सन्ति। विशेषः शल्यक्रिया" इति ।
  
  ड्रेकः जलं पातितवान्, डाहल् तु कणिकासु चम्मचेन पातितवान् । "दृढं कुरु । वस्तुतः किं भवन्तः अपि जानन्ति यत् एतत् किम् अस्ति ? किं "Instant" अद्यापि उत्तरध्रुवं प्राप्तवान् ?
  
  दाहल् निःश्वसति स्म। "क्षणिक काफी पिशाचस्य कार्यम् अस्ति। अहं च कदापि उत्तरध्रुवं न गतः।"
  
  एलिसिया कक्षस्य मुक्तद्वारेण स्खलितवती। "किम् आसीत् ? ध्रुवस्य विषये किमपि श्रुत्वा केवलं ज्ञातवान् यत् मम नाम तस्मिन् अस्ति" इति ।
  
  ड्रेकः स्वस्य स्मितं गोपयितुं न शक्तवान् । "कथं भवसि एलिसिया?"
  
  "पादौ पीडयति।" मम शिरः व्यथते। हृदय वेदना। तदन्यत् अहं केवलं कुशलः अस्मि" इति ।
  
  "ममार्थः-"
  
  एक्स-राजदूतानां आह्वानेन तस्य अग्रिमशब्दाः डुबन्ति स्म, यत् तस्य सेलफोनस्य स्पीकरतः आगतं । अद्यापि केतलीं धारयन् सः यन्त्रं हनुमत्पादं प्रति आनयत् ।
  
  "नमस्ते?"
  
  "किं त्वं मां स्मरसि?"
  
  ड्रेकः एतावता बलेन केतलीम् अस्थापयत् यत् अद्यतनं क्वाथं जलं तस्य हस्ते सिञ्चति स्म । सः कदापि न अवलोकितवान्।
  
  "कुत्र त्वं हरामी?"
  
  "अधुना। किं भवतः प्रथमः प्रश्नः "परमाणुशस्त्राणि कुत्र सन्ति" अथवा "कियत् शीघ्रं अहं विस्फोटयिष्यामि" इति न भवेत्? रेखायाः माध्यमेन अतीव आश्चर्यचकितः गर्जनः धावितवान् ।
  
  "रामसेस्" इति ड्रेकः स्पीकरफोनं चालू कर्तुं स्मरन् अवदत् । "किमर्थं न सीधा विषयं प्रति गच्छामः?"
  
  "अहो, तस्मिन् किम् एतावत् हास्यम् ? त्वं च किं कर्तव्यमिति न वदसि। अहं राजपुत्रः राज्यस्वामिनः। अहं बहुवर्षं यावत् शासनं कृतवान्, अधिकानि च शासनं करिष्यामि। भवतः कुरकुरा भवितुं बहुकालानन्तरं। चिन्तयतु" इति ।
  
  "तर्हि भवतः समीपे अधिकाः हुप्सः सन्ति वा येषां माध्यमेन वयं कूर्दितुं शक्नुमः?"
  
  "अहं न आसीत्। जूलियन मार्शः आसीत् । अयं पुरुषः न्यूनतया वक्तुं उन्मत्तः अस्ति, अतः अहं तं भवतः एजेण्ट् जे इत्यनेन सह सम्पर्कं कृतवान्" इति ।
  
  ड्रेकः डाहलं दृष्ट्वा कम्पितवान्। "सा कुशलम् अस्ति?"
  
  "अधुना कृते।" यद्यपि सः किञ्चित् कठोरः, कष्टप्रदः च दृश्यते। सा सर्वथा निश्चलं भवितुं यथाशक्ति प्रयतते" इति ।
  
  ड्रेकस्य उदरे पूर्वसूचनायाः भावः विकृष्यते स्म । "किमर्थं च एतत्?"
  
  "तथा अवश्यं गतिसंवेदकस्य क्षतिं न करोति।"
  
  मम देव, ड्रेकः चिन्तितवान्। "त्वं हरामी। किं त्वया तां बम्बेन बद्धवती?"
  
  "सा बम्बः सखि।"
  
  "कुत्र अस्ति?"
  
  "वयं तत्र आगमिष्यामः। परन्तु यतः भवतः मित्रैः सह उत्तमं धावनं भवति, यतः भवतः पूर्वमेव उष्णता भवति, तस्मात् अहं चिन्तितवान् यत् भवतः कृते किमर्थं अवसरः न दास्यति इति? आशासे भवद्भ्यः प्रहेलिकाः रोचन्ते" इति ।
  
  "एतत् उन्मादम् अस्ति।" त्वं उन्मत्तः असि, एतावता प्राणैः सह क्रीडसि। प्रहेलिका? मम कृते समाधानं कुरु, गद। अहं तव शरीरे कः मूत्रं करिष्यति यदा मया अग्निः प्रज्वलितः?"
  
  रामसेस् क्षणं यावत् मौनम् अभवत्, चिन्तयन् इव आसीत्। "अतः दस्तानानि वास्तवमेव निष्क्रान्ताः सन्ति। एतत् साधु । मम वास्तवमेव गन्तुं, सभासु उपस्थितिः, राष्ट्राणि प्रभावितुं स्थानानि सन्ति। अतः शृणुत-"
  
  "अहं तत्त्वतः आशासे यत् त्वं तत्र प्रतीक्षमाणः भविष्यसि" इति ड्रेकः शीघ्रं मत्स्यं पातयन् "यदा वयं तत्र गच्छामः" इति व्यत्यजत् ।
  
  "दुर्भाग्येन न।" अत्र वयं विदां कुर्मः। यथा भवन्तः सम्भवतः जानन्ति, अहं भवन्तं मम पलायनाय उपयुञ्जामि। अतः यथा यूयं जनाः वदन्ति - एतदर्थं धन्यवादः" इति ।
  
  "उघ्-" ।
  
  "आम् आम्।" मां, मम मातापितरौ, मम सर्वे भ्रातरौ च चोदतु। परन्तु भवन्तः एव एतत् नगरं च पेचम् अन्ते गमिष्यन्ति । अहं च, यः निरन्तरं करिष्यामि। अतः समयः इदानीं मुद्दा भवति। किं त्वं स्वस्य अवसरं याचयितुम् सज्जः असि, लघु आङ्ग्ल?"
  
  एषः एव तेषां विकल्पः इति ज्ञात्वा ड्रेकः स्वस्य व्यावसायिकतां प्राप्नोत् । "माम् वदतु"।
  
  "मम एंटीसेप्टिकं पश्चिमे संक्रमणस्य जगत् शुद्धं करिष्यति। वर्षावनात् वर्षावनपर्यन्तं एतत् वितानतलस्य भागः अस्ति । तत् एव " ।
  
  ड्रेकः मुखं विस्मयम् अकरोत् । "अथ च सर्वं?"
  
  "आम्, तथा च तथाकथिते सभ्यजगति भवता यत् किमपि कृतं तत् सर्वं निमेषेषु, घण्टासु च परिमितं भवति, तस्मात् अहं षष्टिनिमेषाणां कृते समयनिर्धारकं सेट् करिष्यामि। भवतः कृते सुन्दरः, प्रसिद्धः गोलसङ्ख्या" इति ।
  
  "कथं वयम् एतत् निरस्त्रं कुर्मः?" ड्रेकः आशासितवान् यत् मार्शः निष्क्रियीकरणसङ्केतानां उल्लेखं न कृतवान् इति ।
  
  "अहो धिक्, त्वं न जानासि ? तदा केवलं एतत् स्मर्यताम् - परमाणुबम्बः विशेषतः सूटकेसपरमाणुबम्बः सटीकं सम्यक् सन्तुलितं च तन्त्रम् अस्ति । सर्वं लघुकृतं अधिकं सटीकं च अस्ति, यथा भवन्तः प्रशंसन्ति इति मम विश्वासः अस्ति। एतदर्थं... परिष्कारस्य आवश्यकता भविष्यति।"
  
  "परिष्कारः?"
  
  "परिष्कारः । एतत् पश्यन्तु"।
  
  एतेन वचनेन रामसेस् रेखां मृतं त्यक्त्वा आह्वानं विच्छिन्नवान् । ड्रेकः पुनः कार्यालयं प्रति त्वरितम् आगत्य सम्पूर्णं स्टेशनं निवर्तयितुं क्रन्दितवान् । तस्य वचनं स्वरस्वरः शिरः नेत्रं शरीरं च तं प्रति भ्रमितवान् । दूरभाषाः स्टैण्ड्-मध्ये स्थापिताः, आह्वानस्य अवहेलना, वार्तालापाः च स्थगिताः ।
  
  मूर् ड्रेक्स् इत्यस्य मुखं पश्यति स्म, ततः अवदत्, "भवतः दूरभाषाणि निष्क्रियं कुर्वन्तु" इति ।
  
  "मम अस्ति" इति ड्रेकः उद्घोषितवान् । "किन्तु अस्माभिः किञ्चित् अर्थः करणीयः..." इति सः प्रहेलिकां शब्दशः पुनः पुनः अवदत् । "त्वरयतु" इति सः अवदत् । "रामसेस् अस्मान् षष्टिनिमेषान् दत्तवान्।"
  
  मूर् किनिमाका, योर्गी च सह मिलित्वा रिकेटी बालकोनी इत्यस्य उपरि अवलम्बितवान् । अन्ये सर्वे तस्य सम्मुखं गतवन्तः । यदा तस्य वचनं जनान् प्राप्नुयात् तदा ते क्रन्दितुं प्रवृत्ताः ।
  
  "अच्छा, एंटीसेप्टिकः बम्बः अस्ति। स्पष्टम् " इति ।
  
  "सः च तत् विस्फोटयितुम् अभिलषति" इति कश्चन कुहूकुहूम् अकरोत् । "इदं न ब्लाफ् अस्ति।"
  
  "वर्षावनात् वर्षावनपर्यन्तं?" माई उवाच। "अहं न अवबोधयामि"।
  
  ड्रेकः तत् शिरसि वेष्टितवान् । "अस्माकं कृते एषः सन्देशः अस्ति" इति सः अवदत् । "अमेजन-वर्षावने एव एतत् सर्वं आरब्धम् । वयं प्रथमं तं विपण्यां दृष्टवन्तः। परन्तु न्यूयोर्कस्य कृते कथं कार्यं करोति इति अहं न अवगच्छामि।"
  
  "किन्तु अन्यः?" स्मिथः अवदत्। "वितानस्य अधः तलस्य भागः ? अहं मा कारोमि-"
  
  "एषः अन्यः वर्षावनसन्दर्भः" इति मूर् अधः उद्घोषितवान् । "किं न तु वितानं यत् ते ठोसवृक्षाच्छादनं वदन्ति? तलम् अण्डरब्रुशैः आवृतम् अस्ति" इति ।
  
  ड्रेकः पूर्वमेव तत्र आसीत् । "एतत् सत्यम्।" परन्तु यदि भवन्तः एतत् स्वीकुर्वन्ति तर्हि सः अस्मान् वदति यत् बम्बः वर्षावने निगूढः अस्ति। न्यूयोर्कनगरे" इति सः विस्मितः अभवत् । "न अर्थः भवति।"
  
  स्टेशने मौनं वर्तते स्म, यत् मौनं व्यक्तिं असहायतापर्यन्तं स्तब्धं कर्तुं वा तेजःपर्यन्तं विद्युत्प्रवाहं कर्तुं वा शक्नोति
  
  ड्रेकः कदापि कालस्य व्यतीतस्य विषये अधिकं तीक्ष्णतया अवगतः नासीत्, प्रत्येकं सेकण्डं प्रलयदिवसस्य घण्टायाः दैवयोग्यध्वनिना पूरितम् आसीत् ।
  
  "किन्तु न्यूयोर्क-नगरे वर्षावनम् अस्ति एव" इति मूर् अन्ते अवदत् । "सेण्ट्रल् पार्क चिडियाघरे। इदं लघु, "Tropical Zone" इति उच्यते, परन्तु वास्तविकस्य वस्तुनः लघुसंस्करणम् अस्ति ।"
  
  "वितानस्य अधः?" डाहल् दबावम् अयच्छत्।
  
  "आम्, तत्र वृक्षाः सन्ति।"
  
  एतेन अपि तेषां बहवः प्राणाः क्षीणाः भवितुम् अर्हन्ति इति दुःखदं ज्ञात्वा ड्रेकः अपरं सेकण्डं यावत् संकोचम् अकरोत् । "अन्यत् किमपि ? अन्ये केचन सुझावाः?
  
  केवलं मौनम्, शून्यदृष्टिः च तस्य प्रश्नस्य अभिनन्दनं कृतवान्।
  
  "तर्हि वयं सर्वे अन्तः स्मः" इति सः अवदत् । "न सम्झौताः। न हास्यम्। अस्य पौराणिकस्य हरामीयाः अन्त्यं कर्तुं समयः अस्ति। यथा गतवारं वयं कृतवन्तः" इति ।
  
  किनिमका योर्गी च सोपानं प्रति त्वरितम् अगच्छत्।
  
  ड्रेकः सम्पूर्णस्य दलस्य नेतृत्वं न्यूयॉर्कस्य भयपूर्णेषु वीथिषु कृतवान् ।
  
  
  षट्त्रिंशोऽध्यायः
  
  
  मूर् इत्यस्य निर्देशान् अनुसृत्य दशजनसमूहः द्वे द्वे पुलिसकारे कमाण्डर् कर्तुं गल्ल्याः परिणमयित्वा अधिकानि बहुमूल्यानि निमेषाणि अपव्ययितवान् । तत्र आगच्छन्ति यावत् आह्वानं कृतम् आसीत्, पुलिसाः प्रतीक्षन्ते स्म, वीथिं स्वच्छं कर्तुं तेषां प्रयत्नाः फलं दातुं आरब्धाः आसन् । स्मिथः एकस्मिन् चक्रे उपविष्टवान्, डाहल् अन्यस्मिन् चक्रे उपविष्टवान्, काराः स्वस्य सायरनं, ज्वलन्तं च प्रज्वलितवन्तः, 3rd Avenue इत्यस्य कोणे परितः रबरं दह्य, सीधा चिडियाघरं प्रति द्रुतं गतवन्तः। भवनानि भयभीतानि मुखानि च चत्वारिंशत्, ततः पञ्चाशत् माइलप्रतिघण्टां द्रुतं गच्छन्ति स्म । स्मिथः परित्यक्तं टैक्सी-वाहनं पार्श्वे क्षिप्तवान्, तस्याः अग्रे प्रहारं कृत्वा, तां ऋजुं प्रेषितवान् । तेषां मार्गे एकः एव पुलिस-परिक्रमणः आसीत्, तेषां प्रवेशाय पूर्वमेव आदेशः प्राप्तः आसीत् । ते त्वरया निर्मलं खण्डं षष्टिं समीपं गत्वा दौडं कृतवन्तः।
  
  ड्रेकः स्वस्य सेलफोने नूतनं आह्वानं प्रायः अवहेलितवान्, एतत् चिन्तयन् यत् एतत् रामसेस् एव ग्लोट् कर्तुं पुनः आह्वानं करोति इति । परन्तु तदा सः चिन्तितवान् यत् एतदपि अस्मान् केचन सूचकाः दातुं शक्नुवन्ति।
  
  "किम्?" - सः संक्षेपेण कूजति स्म।
  
  "ड्रेक ? एषः राष्ट्रपतिः कोबर्न् अस्ति। भवतः एकं निमेषं अस्ति वा?"
  
  यॉर्कशायर-नगरस्य सः आश्चर्यचकितः सन् कूर्दितवान्, ततः स्वस्य जीपीएस-परीक्षां कृतवान् । "चतुःनिमेषाः महोदय।"
  
  "ततः शृणु । अहं जानामि यत् यदि अयं बम्बः विस्फोटं कर्तुं शक्यते तर्हि कियत् दुष्टं भविष्यति इति वक्तुं मम आवश्यकता नास्ति। प्रतिशोधः अनिवार्यः अस्ति। अस्य च पात्रस्य रामसेस् इत्यस्य यथार्थं राष्ट्रियतां राजनैतिकप्रवणतां वा वयं न जानीमः । एकः बृहत् समस्या उत्पद्यते यत् अन्यः पात्रः - एलिगेटर् - अस्मिन् वर्षे चतुर्वारं रूसदेशं गतः अस्ति।"
  
  ड्रेकस्य मुखं वालुकारूपेण परिणतम्। "रूसः?"
  
  "आम्। एतत् निर्णायकं न, किन्तु..."
  
  तस्य विरामस्य अर्थः किम् इति ड्रेकः सम्यक् जानाति स्म । समाचारचैनेल्-सामाजिक-माध्यमेन च हेरफेर-कृते जगति किमपि निर्णायकं न भवितुम् अर्हति स्म । "यदि एषा सूचना बहिः गच्छति-"
  
  "आम्। वयं उच्चस्तरीयं आयोजनं पश्यामः" इति ।
  
  ड्रेकः अवश्यं तस्य अर्थं ज्ञातुम् न इच्छति स्म । सः जानाति स्म यत् सम्प्रति व्यापकजगति जनाः सन्ति, अत्यन्तं शक्तिशालिनः जनाः, येषां परमाणुयुद्धे जीवितुं साधनानि सन्ति, ते च प्रायः कल्पयन्ति स्म यत् यदि ते सर्वथा नूतने, कष्टेन निवसिते जगति जीवितुं शक्नुवन्ति तर्हि कीदृशं भविष्यति इति एतेषु केचन जनाः पूर्वमेव नेतारः आसन् ।
  
  "आवश्यकता चेत् बम्बं निष्क्रियं कुरु, ड्रेक। मया उक्तं यत् NEST मार्गे अस्ति, परन्तु भवतः पश्चात् आगमिष्यति। यथा अन्ये । सर्वे। एषा अस्माकं नूतना कृष्णतमः घण्टा अस्ति" इति ।
  
  "अस्माभिः एतत् निवारयिष्यामः महोदय। श्वः द्रष्टुं नगरमिदं जीविष्यति" इति ।
  
  यदा ड्रेकः आह्वानस्य समाप्तिम् अकरोत् तदा एलिसिया तस्य स्कन्धे हस्तं स्थापयति स्म । "तर्हि" इति सा अवदत् । "यदा मूर् इत्यनेन वर्षावनम्, लघुवर्षावनम् इति उक्तं तदा तत्र अपि सर्पाः भविष्यन्ति इति तस्य अभिप्रायः आसीत् वा?"
  
  ड्रेकः तस्याः हस्तं स्वस्य हस्तेन आच्छादितवान्। "सदैव सर्पाः सन्ति एलिसिया।"
  
  माई कासति स्म। "केचन अन्येभ्यः बृहत्तराः सन्ति।"
  
  स्मिथः तेषां वाहनस्य जामस्य परितः परिवर्त्य, द्वारं उद्घाटितं, घटनायां सम्बद्धानां जनानां विषये कार्यं कुर्वन्तः चिकित्सकाः च एकं दीप्तिमत् एम्बुलेन्सं गत्वा पुनः गैस-पैडल-उपरि पादं स्थापयति स्म
  
  "किं त्वं यत् अन्विष्यसि तत् लब्धवान् माई?" एलिसिया समानतया विनयेन च अवदत्। "कदा त्वं दलं त्यक्तवान्?"
  
  एतत् सर्वं एतावत्कालपूर्वं घटितम्, परन्तु ड्रेकः माई कितानो इत्यस्य गमनस्य सजीवरूपेण स्मरणं कृतवान्, तस्याः शिरः अप्रमत्तरूपेण कृतानां मृत्योः विषये अपराधबोधेन परिपूर्णम् आसीत् । तस्याः मातापितृणां अन्वेषणकाले तस्याः एकस्याः घटनायाः अनन्तरं---याकुजा-धनशोधनस्य हत्या-प्रसङ्गात्-बहु परिवर्तनं जातम् ।
  
  "मम मातापितरौ इदानीं सुरक्षितौ स्तः" इति माई अवदत् । "ग्रेस् इव। अहं कुलं पराजितवान्। चिका । देहि। मया यत् अन्विष्यमाणं तत् बहु लब्धम्" इति ।
  
  "तर्हि त्वं किमर्थं पुनः आगतः?"
  
  ड्रेकः मार्गे दृढतया सङ्लग्नाः नेत्राणि पृष्ठपीठे निपीडितानि कर्णानि च अवाप्तवान् । परिणामविषये चर्चां कर्तुं निर्णयान् च आव्हानं कर्तुं असामान्यः समयः आसीत्, परन्तु एलिसिया इत्यस्याः कृते एषः सुन्दरः विशिष्टः आसीत्, तथा च एषः तेषां अन्तिमः अवसरः भवितुम् अर्हति यत् ते विषयान् सम्यक् कर्तुं शक्नुवन्ति।
  
  "किमर्थम् अहं पुनः आगतः?" - किम्? - मे हर्षेण पुनः पुनः। "यतो हि मम चिन्ता अस्ति। अहम् अस्य दलस्य चिन्तां करोमि" इति ।
  
  एलिसिया सीटीं कृतवान्। "उत्तरम्" इति । एतत् एव कारणम्?"
  
  "भवन्तः पृच्छन्ति यत् अहं ड्रेकस्य कृते पुनः आगतः वा। यदि मया अपेक्षितं स्यात् यत् भवन्तौ किञ्चित् नूतनं अवगमनं निर्मास्यताम्। यदि मया एकं सेकण्ड् अपि चिन्तितम् आसीत् यत् सः अग्रे गमिष्यति स्म। यदि सः द्वितीयं अवसरं दातुं शक्नोति चेदपि। साधु, उत्तरं सरलम् अस्ति - अहं न जानामि।"
  
  "तृतीयः अवसरः" इति एलिसिया सूचितवती । "यदि सः भवन्तं पुनः आनेतुं मूर्खः स्यात् तर्हि एषः भवतः तृतीयः अवसरः स्यात्।"
  
  ड्रेकः चिडियाघरस्य प्रवेशद्वारं समीपं गच्छन्तं दृष्ट्वा पृष्ठपीठे वर्धमानं तनावं, तस्य अन्तः तीक्ष्णाः अविश्वसनीयाः च भावाः प्रचण्डाः इति अनुभवति स्म एतत् सर्वं तेषां कृते एकं कक्षं आवश्यकम् आसीत्, मृदु-अवस्थायाः सह ।
  
  "वेष्टयन्तु, बन्धुजनाः" इति सः अवदत् । "वयम् अत्र स्मः"।
  
  "अद्यापि न कृतं स्प्राइट। इयं एलिसिया नूतना मॉडल् अस्ति। सा निश्चयं कृतवती यत् इतः परं सूर्यास्तं प्रति न धावति इति । इदानीं वयं तिष्ठामः, शिक्षेम, एतत् माध्यमेन च गच्छामः" इति ।
  
  "अहं तत् पश्यामि, प्रशंसयामि च" इति माई अवदत् । "भवता यत् चिन्तितम् अस्ति तदपि नूतनं त्वं एलिसिया मम अतीव रोचते।"
  
  ड्रेकः परस्परसम्मानेन परिपूर्णः, अन्ततः एतत् परिदृश्यं कथं क्रीडितुं शक्नोति इति सर्वथा भ्रमितः च निवृत्तः । परन्तु इदानीं सर्वं दूरं स्थापयितुं, अलम्बरे स्थापयितुं समयः आसीत्, यतः ते अन्त्यपर्यन्तं अन्यस्य आर्मेगेडोनस्य, सैनिकानाम्, त्राताणां, नायकानां च शीघ्रं समीपं गच्छन्ति स्म।
  
  यदि च ते पश्यन्ति स्म, सम्भवतः शतरंजं क्रीडन्ति स्म, तर्हि ईश्वरः, पिशाचः च अपि निःश्वासं नष्टं कुर्वन्ति स्म।
  
  
  सप्तत्रिंशोऽध्यायः
  
  
  स्मिथः अन्तिमे मोडने स्वस्य टायरं चीत्कारं कृतवान् ततः गुरुपदेन ब्रेकपैडलं पदाति स्म । ड्रेकः कारस्य स्थगितत्वात् पूर्वं द्वारं उद्घाट्य स्वपादौ बहिः डुलितवान् । माई पूर्वमेव पृष्ठद्वारात् बहिः आसीत्, एलिसिया एकं पदं पृष्ठतः आसीत्। स्मिथः प्रतीक्षमाणान् पुलिसान् प्रति शिरः न्यस्य अवदत् ।
  
  "ते अवदन् यत् भवद्भिः उष्णकटिबंधीयक्षेत्रस्य द्रुततमं मार्गं ज्ञातव्यम्?" एकः पुलिसकर्मचारी पृष्टवान्। "अच्छा, एतत् मार्गं ऋजुतया अधः अनुसरणं कुर्वन्तु।" सः दर्शितवान्। "वामे भविष्यति" इति ।
  
  "धन्यवाद"। स्मिथः मार्गदर्शकनक्शं गृहीत्वा अन्येभ्यः दर्शितवान् । डाहल् एकस्मिन् जॉग्-क्रीडायां उपरि धावितवान् ।
  
  "वयं सज्जाः स्मः?"
  
  "वयं यथा भवितुम् अर्हति" इति एलिसिया अवदत् । "अहो पश्यतु" इति सा नक्शां दर्शितवती । "स्थले स्थितं उपहार-दुकानं चिडियाघरम् इति वदन्ति।"
  
  "तर्हि गच्छामः।"
  
  ड्रेकः इन्द्रियाणि उन्नतानि कृत्वा चिडियाघरं प्रविष्टवान्, दुष्टतमम् अपेक्ष्य, रामसेस् इत्यस्य आस्तीनस्य उपरि एकादशाधिकं दुष्टं युक्तिः अस्ति इति ज्ञात्वा च यस्य तस्य सह किमपि सम्बन्धः नास्ति समूहः प्रसारितः कृशः च अभवत्, पूर्वमेव यथावत् शीघ्रं गच्छति स्म, यथायोग्यं सावधानतां विना च गच्छति स्म, परन्तु गतं प्रत्येकं सेकण्डं नूतनं मृत्युघण्टी इति ज्ञात्वा ड्रेकः चिह्नेषु ध्यानं दत्त्वा शीघ्रमेव अग्रे उष्णकटिबंधीयक्षेत्रं दृष्टवान् । यथा यथा तेषां समीपं गच्छन्ति स्म तथा तथा तेषां परितः परिदृश्यं चलितुं आरब्धम् ।
  
  अष्टजनाः निगूढस्थानात् बहिः त्वरितवन्तः, उद्धारकाणां अन्तिमयुद्धं कष्टप्रदं अत्यन्तं रक्तरंजितं च कर्तुं आदेशं दत्तवन्तः छूराणि आकृष्य । ड्रेकः स्विंग् इत्यस्य अधः कपोतं कृत्वा तस्य स्वामिनं पृष्ठस्य उपरि क्षिप्तवान्, ततः अग्रिमम् आक्रमणं शिरसा मिलितवान् । बो, मे च अग्रे आगतौ, तेषां युद्धकौशलस्य अद्य आवश्यकता अस्ति।
  
  अष्टौ अपि आक्रमणकारिणः शरीरकवचं मुखौटं च धारयन्ति स्म, ते च यथा ड्रेकः अपेक्षितवान् तथा कुशलतया युद्धं कृतवन्तः । रामसेस् कदापि राशीतलात् न चिनोति स्म । माई द्रुतजबं रोधितवती, बाहुं भङ्गयितुं प्रयत्नं कृतवती, परन्तु तत् विकृष्यमाणं, स्वस्य तुला क्षिप्तं च अवाप्तवती। अग्रिमः प्रहारः तस्याः स्कन्धं त्यक्तवान्, स्वस्य वेस्ट् लीनः, परन्तु तस्याः क्षणं विरामं दत्तवान् । ब्यू तेषां सर्वेषां मध्ये गच्छति स्म, मृत्युस्य सत्या छाया। रामसेस् इत्यस्य सेनापतिः फ्रांसीसीं परिहरितुं निवृत्ताः अथवा पार्श्वे कूर्दन्ति स्म ।
  
  ड्रेकः हस्तौ उत्थाप्य बाधां प्रति अवलम्बितवान् । तस्य प्रतिद्वन्द्वी भूमौ पादद्वयेन पादं पातयन् पृष्ठतः वेष्टनं स्फुटितम् । उभौ अपि अन्यस्मिन् मार्गे आवर्त्य, आवर्तमानौ संघर्षं कुर्वन्तौ । आङ्ग्लः लेजिओनेर्-शिरसि मुष्टि-मुष्टि-प्रहारं कृतवान्, परन्तु रक्षणार्थं उत्थापितं हस्तं प्रहारं कर्तुं एव सफलः अभवत् । सः यत्र इच्छति तत्र शरीरं उत्थाप्य जानुभ्यां उत्थाय मुष्टिं पातितवान् । छूरी स्खलितं कृत्वा तस्य पृष्ठपार्श्वं विदारयति स्म, अद्यापि तस्य रक्षां कृत्वा अपि पीडयति स्म । ड्रेकः स्वस्य आक्रमणं द्विगुणं कृतवान् ।
  
  उष्णकटिबंधीयक्षेत्रस्य प्रवेशद्वारे निकटयुद्धं तीव्रं जातम् अस्ति । मे बो च प्रतिद्वन्द्वीनां मुखं प्राप्नुवन् । समग्रे समूहे रक्तं सिञ्चितम्। सेनापतिः भग्नाङ्गैः, आघातैः च पतितः, मुख्यः अपराधी मनो किनिमाका आसीत् । विशालः हवाईदेशीयः स्वस्य आक्रमणकारिणः बुलडोजरेन मर्दितवान्, यथा सः स्वयं तरङ्गानाम् अवहेलनं कर्तुं, तान् खण्डान् विदारयितुं प्रयतते। यदि कश्चन लेजिओनेरी तस्य मार्गे स्थितवान् तर्हि किनिमका निर्दयतापूर्वकं प्रहारं कृतवान्, अलौकिकः मध्यक्षेत्रस्य खिलाडी, अविनाशी हलः। तस्य मार्गः सर्वथा गलतः आसीत्, अतः एलिसिया, स्मिथ च द्वौ अपि तस्य मार्गात् बहिः गोतां कर्तुं प्रवृत्तौ आस्ताम् । सैन्यदलाः तेषां पार्श्वे अवतरन्ति स्म, कुरुकुरु, परन्तु तेषां समाप्तिः सुलभा आसीत् ।
  
  डाहल् किञ्चित् कौशलेन हस्ततः हस्ते प्रहारस्य आदानप्रदानं कृतवान् । छूरीप्रहाराः कठिनतया द्रुततया च प्रथमं निम्नम्, ततः उच्चैः, ततः वक्षःस्थलं मुखं च प्रहृताः आसन्; स्वीडिशः तान् सर्वान् विद्युत्-वेगेन प्रतिबिम्बेन, कठिन-अर्जित-कौशलेन च अवरुद्धवान् । तस्य प्रतिद्वन्द्वी न त्यक्तवान्, तस्य प्रदर्शने चिकित्सकीयः, शीघ्रमेव ज्ञातवान् यत् सः स्वस्य समं मिलितवान्, भेदं कर्तुं च आवश्यकम् इति ।
  
  डाहल् पार्श्वे गतः यतः सेनापतिः स्वस्य पादौ, कोणौ च छूरेण आक्रमणानां निरन्तरतारूपेण उपयुज्यते स्म । प्रथमः कोणः तं मन्दिरे आहतवान्, तस्य जागरूकतां वर्धयन्, असंख्य-आक्रमणानां पूर्वानुमानं कर्तुं च साहाय्यं कृतवान् । सः एकं जानुपर्यन्तं पतित्वा तत्रत्ये गर्ते, तंत्रिकासमूहे च प्रत्यक्षतया गुल्फस्य अधः प्रहारं कृतवान्, येन सेनापतिः वेदनाया: कटिं पातितवान् परन्तु अन्ते युद्धप्रियः किनिमाका एव स्नायुषु स्वच्छतया चार्जं कृत्वा अस्थिभङ्गं कृत्वा कण्डराविदारणं कृत्वा योद्धुं पातितवान् मनोः हनुमत्रेखायाः गण्डास्थिषु च कृष्णीकृताः क्षताः आसन्, सः लङ्गेन गच्छति स्म, परन्तु किमपि तं निवारयितुं न शक्तवान् । डाहल् कल्पितवान् यत् यदि द्वारं कुण्डीकृतं भवति तर्हि सः हवाई-हल्क् इव भवनस्य पार्श्वेन दुर्घटनाम् अकुर्वत् ।
  
  केन्जी युद्धस्य किनारेषु उड्डीय गन्तुं सुकरं अनुभवति स्म, यस्य कस्यचित् क्षतिं करोति स्म, अद्यापि तस्याः कटाना नास्ति इति तथ्यं शोचति स्म डाहल् जानाति स्म यत् तस्याः शिक्षितं विशेषकौशलं वर्तते, सा च एकस्य पश्चात् अन्यस्य लेजिओनेरस्य उपरि आक्रमणं कर्तुं शक्नोति, एकेन प्रहारेन प्रत्येकं मारयितुं शक्नोति, दलस्य बहुमूल्यं समयं रक्षति परन्तु दिवसः प्रायः समाप्तः आसीत् ।
  
  कथञ्चिद्।
  
  ड्रेकः स्वस्य फ्लुरी मुष्टिं प्रहारं विक्षेपयन्तं प्राप्नोत् । सः पार्श्वे पतितः यदा एकः सेनापतिः तस्य कटिबन्धं गृहीत्वा विवर्तयति स्म । वेदना तस्य विशेषतां विकृतवती। सः असामान्यतया झुकावम् आवर्त्य, दबावं मुक्तवान्, प्रतिद्वन्द्विनः सम्मुखं च अभवत् ।
  
  "किमर्थम्?" इति पृष्टवान्।
  
  "अत्र एव भवन्तं मन्दं कर्तुं" इति सेनापतिः विस्मितवान् । "टिक टोक्। टिक टोक्" इति ।
  
  ड्रेकः कठिनतया धक्कायति स्म, इदानीं पादयोः। "त्वमपि म्रियसे।"
  
  "वयं सर्वे म्रियमाणाः मूर्ख।"
  
  एतादृशस्य कट्टरतायाः सम्मुखीभूय ड्रेकः दयां विना प्रहारं कृतवान्, तस्य पुरुषस्य नासिकां, हनुमत्पादं च, तस्य पृष्ठपार्श्वयोः च भङ्गं कृतवान् । एते जनाः किं कुर्वन्ति इति सम्यक् जानन्ति स्म तथापि ते युद्धं कुर्वन्ति स्म । तेषु एकः अपि पुरुषः अन्यं निःश्वासं अर्हति स्म ।
  
  श्वसन् सेनापतिः ड्रेकं प्रति छूरीम् अदर्शयत् । यॉर्कशायर-नगरस्य निवासी तत् गृहीत्वा विवर्त्य परिवर्तयति स्म यत् कटः परस्य कपालं यावत् प्रविशति स्म । शरीरस्य तृणेषु आघातात् पूर्वं ड्रेकः मुख्ययुद्धे सम्मिलितः ।
  
  विचित्रं उन्मत्तं च युद्धम् आसीत् । प्रहारं प्रहारं रक्षां च रक्षां, स्थाने अनन्तं परिभ्रमणं। नेत्रेभ्यः रक्तं मार्जितं, मध्ये कोणौ, अङ्गुष्ठौ च निर्मूलिताः, स्मिथस्य स्वस्य भारस्य कारणेन एकः अपि विक्षिप्तः स्कन्धः स्वस्थाने प्रत्यागतः कच्चा आसीत्, यथा वास्तविकं प्राप्नोति।
  
  ततः च किनिमका सर्वं परितः गतः, प्रहारं कुर्वन्, त्वरितम् अन्तः, यत्र यत्र शक्नोति तत्र नाशयन्। पतितानां भग्नानाम् सैन्यदलानां न्यूनातिन्यूनं त्रयः तस्य कार्यम् आसीत् । ब्यू द्वौ अपि बहिः निष्कासितवन्तौ, ततः मे एलिसिया च मिलित्वा अन्तिमं समाप्तं कृतवन्तौ । सः पतन् ते सम्मुखीभवन्ति स्म, मुष्टयः उन्नताः, युद्धक्रोधः, रक्तकामः च तयोः मध्ये ज्वलति स्म, तेषां नेत्रयोः लेजर इव ज्वलति स्म, परन्तु ब्यू एव तान् पृथक् कृतवान्
  
  "बम्बः" इति सः अवदत् ।
  
  ततः च सहसा सर्वे मुखाः ड्रेकं प्रति गताः।
  
  "कियत्कालं अस्माकं अवशिष्टम् अस्ति?" डाहल् अपृच्छत्।
  
  ड्रेकः अपि न जानाति स्म । युद्धेन मम सर्वा अवशिष्टा एकाग्रता अपहृता। इदानीं सः किं पश्यति इति भीतः अधः पश्यन् आस्तीनं प्रतिकृष्य घड़ीं पश्यति स्म ।
  
  "अस्माभिः अद्यापि बम्बः अपि न दृष्टः" इति केन्सी अवदत् ।
  
  "पञ्चदशनिमेषाः" इति ड्रेकः अवदत् ।
  
  ततः च शॉट्-ध्वनिः अभवत्।
  
  
  अष्टत्रिंशोऽध्यायः
  
  
  केन्सी इत्यनेन क्षेपणास्त्रप्रहारः इव प्रभावः अनुभूतः । तया तां पादात् पातयित्वा फुफ्फुसेषु प्रहारं कृत्वा क्षणमात्रेण तस्याः मनसि सर्वाणि चैतन्यानि अपहृत्य । ड्रेकः गोलीं आहतं दृष्ट्वा जानुभ्यां पतितः, तस्य अनिवार्यं पतनं निवारितवान् । सा कदापि एतत् आगच्छन्तं न दृष्टवती, परन्तु अन्यः कोऽपि न दृष्टवान् । स्मिथः अपि हिट् गृहीतवान् । दिष्ट्या द्वयोः गोलिकायोः वेस्ट्-आघातः अभवत् ।
  
  थोर्स्टेन् डाहल् सर्वाधिकं शीघ्रं प्रतिक्रियां दत्तवान्, अद्यापि तस्य मस्तिष्के "पञ्चदशनिमेषाः" इति शब्दाः बम-प्रहारं कुर्वन्ति स्म । यथा यथा द्वौ सैन्यदलौ भूमौ उत्थाय गोलिकाः शीघ्रं प्रहारं कृतवन्तौ, अधुना सः उत्तमलक्ष्येण तान् आक्रमितवान्, बाहून् प्रसारितौ, नरकस्य रक्तसिक्तगहनात् नष्टान् प्राणान् वहन्त्याः रेलयानवत् गर्जन्। ते आश्चर्येन संकोचम् अकरोत्, ततः स्वीडिशः तान् एकैकं हस्तेन ताडयित्वा काष्ठकुटीरस्य भित्तिं प्रति उभौ पुनः क्षिप्तवान्
  
  जनान् परितः संरचना भग्नवती, काष्ठफलकानि भग्नाः, विच्छिन्नाः, वायुमार्गेण पतिताः च । तस्य सामग्रीमध्ये पुरुषाः पृष्ठे पतितवन्तः, यत् उन्मत्तस्य स्वीडिशस्य कृते अत्यन्तं उपयोगी सिद्धम् अभवत् ।
  
  कार्यशाला आसीत्, उपकरणैः परिपूर्णं स्थानम् आसीत् । यदा लेजिओनेर्-जनाः स्वशस्त्राणि उत्थापयितुं संघर्षं कुर्वन्ति स्म, एकः निःश्वसति स्म, अपरः दन्ताः उत्थापयति स्म, तदा डाह्ल् सुअभ्यस्तं स्लेज-मुद्गरं उत्थापयति स्म पतिताः जनाः तं नेत्रकोणात् बहिः आगच्छन्तं दृष्ट्वा जमन्ति स्म, अविश्वासः तेषां साहसं वंचितवान्।
  
  बो तस्य समीपं गत्वा तेषां प्रतिक्रियां दृष्टवान्। "तानि समाप्तं कुरुत। ते के इति स्मर्यताम्" इति ।
  
  किनिमका अपि कथानकं हसन् विरमति स्म, यथा सः तान् रजः पातयितुम् इच्छति। "ते केन्सीं गोलिकाभिः मारितवन्तः। स्मिथः च" इति ।
  
  "अहं जानामि" इति डाहल् स्लेजमुद्गरं क्षिप्य तस्य हस्तकं अवलम्ब्य अवदत् । "अहं जानामि"।
  
  उभौ विरामं दुर्बलतायाः लक्षणं गृहीत्वा स्वशस्त्राणि प्राप्य । दाहल् युगपत् स्लेजमुद्गरं उत्थापयन् वायुतले उड्डीय, शरीरस्य अवरोहणं कृत्वा अधः आनयत् । एकः प्रहारः तस्य ललाटस्य केन्द्रे सेनापतिं आहतवान्, तस्य अद्यापि पर्याप्तं बलं कौशलं च अवशिष्टम् आसीत् यत् सः परिवर्तयितुं, दण्डं उत्थापयितुं, परस्य मन्दिरं मर्दयितुं च शक्नोति स्म समाप्ते सः जानुभ्यां उत्थाय दन्तं संकुच्य स्कन्धस्य उपरि स्लेजमुद्गरं क्षिप्तवान् ।
  
  ततः अन्यः सेनापतिः निःश्वसन्, एकपार्श्वे शिरः क्षुब्धः इव लम्बमानः, कम्पमानहस्तेषु धारितं पिस्तौलम् उद्धृत्य उपविष्टवान्। तस्मिन् सेकण्ड्-खण्डे केन्सी सर्वेभ्यः अपेक्षया शीघ्रं प्रतिक्रियां दत्त्वा स्वस्य महत् व्यक्तिगत-जोखिमं स्थापयति स्म । सा अविरामं पूर्वक्षतान् क्षोभयित्वा तस्य पुरुषस्य लक्ष्यं अवरुद्ध्य तं फुफ्फुसं कृतवती । तस्याः हस्ते धारितं पिस्तौलं इष्टका इव अन्ते अन्ते यावत् तस्य मुखस्य केन्द्रे न प्रहारं यावत् प्रक्षेपितम् आसीत् । सः पश्चात् पतन् गोलीं शिरः उपरि गच्छति स्म। एकदा सा तं प्राप्य केन्जी स्वशस्त्रं पुनः प्राप्तवती, परन्तु तस्य वक्षसि रिक्तं कर्तुं पूर्वं न ।
  
  "कियत्कालं यावत्?" डाहल् उष्णकटिबंधीयक्षेत्रं प्रति गच्छन्तं द्वारं प्रति त्वरितवान् श्वसिति स्म ।
  
  ड्रेकः त्वरितम् अतीत्य गतः।
  
  "सप्तनिमेषाः।"
  
  अपरिचितपरमाणुशस्त्राणां निरस्त्रीकरणाय एतत् पर्याप्तं नास्ति ।
  
  
  नवत्रिंशोऽध्यायः
  
  
  षट् निमेषाः।
  
  ड्रेकः उष्णकटिबंधीयक्षेत्रे त्वरितवान्, यावत् तस्य कण्ठः न व्यथते तावत् क्रन्दन्, बम्बस्य स्थानं ज्ञातुं निराशः अभवत् । उत्तरं यः निम्नः आक्रोशः आसीत् सः हेडन् इत्यस्मात् न आगतः, परन्तु सः यथाशक्ति तस्य अनुसरणं कृतवान् । तस्य ललाटे सर्वत्र नाडयः उदग्राः अभवन् । तस्य हस्ताः तनावात् मुष्टिरूपेण संकुचिताः अभवन् । यथा यथा सम्पूर्णं दलं भवनं प्रविशति स्म, तथैव वक्रकाष्ठपदमार्गान्, वृक्षैः युक्तानि निवासस्थानानि च सम्मुखीकृत्य, ते स्वसङ्ख्यायाः लाभं ग्रहीतुं प्रसरन्ति स्म
  
  "विष्ठा!" किनिमाका रोदिति स्म, तनावः इदानीं तं प्रायः नाशयति स्म। "हेडेन्!"
  
  अन्यः निरुद्धः क्रन्दनः। ड्रेकः अत्यन्तं कुण्ठितः सन् हस्तान् उपरि क्षिप्तवान्, यतः सः सम्यक् स्थानं निर्धारयितुं असमर्थः अभवत् । सेकेण्ड् व्यतीतानि। एकः उज्ज्वलवर्णीयः शुकः तान् उपरि आक्रमणं कृतवान्, अतः एलिसिया एकं पदं पश्चात् गता । ड्रेकः पुनः स्वघटिकाम् अवलोकयितुं न शक्तवान् ।
  
  पञ्च निमेषाः।
  
  इदानीं श्वेतभवनं तादृशी चिन्ताम् विकीर्णं करिष्यति यत् कैपिटलहिल्-पर्वतस्य समीपे एव तत् प्रक्षालितं भविष्यति । समीपं गच्छन्तः नेस्ट्-दलः, बम्ब-दलः, पुलिस-एजेण्ट्-अग्निशामकाः च ये जागरूकाः आसन्, ते यावत् तेषां पादौ न निष्क्रान्ताः न भवन्ति तावत् धावन्ति स्म वा जानुभ्यां पतन्ति स्म, आकाशं स्कैन् कृत्वा स्वजीवनस्य प्रार्थनां कुर्वन्ति स्म यदि केचन विश्वनेतारः सूचिताः स्यात् तर्हि ते अपि पादयोः उपरि स्थित्वा स्वघटिकाम् अवलोक्य कतिपयान् प्रस्तावान् सज्जीकृतवन्तः स्यात् ।
  
  जगत् सत्तां धारयति स्म।
  
  माई इत्यस्याः क्रन्दनं श्रुत्वा ड्रेकः राहतेन विस्मितः अभवत्, ततः तस्य स्रोतः अन्वेष्टुं कतिपयानि सेकेण्ड् अधिकं यावत् समयं गृहीतवान् । दलं एकरूपेण एकत्र आगतं, परन्तु तेषां यत् आविष्कृतं तत् तेषां अपेक्षायाः परम् आसीत् । योर्गी तस्य पृष्ठतः लॉरेन् इत्यस्य पार्श्वे स्थितवान्; बो, केन्जी च दूरतः एव तत् चिन्तयितुं प्रयतन्ते स्म, शेषः दलः जानुभ्यां पतितः वा जनसमूहस्य पार्श्वे क्रन्दितवान् वा ।
  
  ड्रेकस्य नेत्राणि विस्तृतानि अभवन् । प्रथमं सः दृष्टवान् यत् नग्नस्य स्त्रियाः शरीरं डक्ट् टेप्-नीलतार-वेष्टितं भूमौ प्रायः द्वौ मीटर्-दूरे विस्तृतं शयितम् आसीत् अद्यापि भ्रान्तः सन् तस्याः पादतलयोः अधः अन्यत् पादयुगलं पुरुषस्य इति दृष्टवान्, तेषु संलग्नरोमपादैः न्याय्यम्
  
  हेडन् एव बम्बः इति रामसेस् तस्मै अवदत्।
  
  परन्तु... किं नरकं...
  
  नग्नस्य अधः सः इदानीं बूटान् दृष्टवान् यत् सः परिचितवान् । हेडन् राशेः तले इव आसीत् ।
  
  तर्हि परमाणुबम्बः कुत्र नरकः अस्ति ?
  
  एलिसिया अज्ञातस्य स्त्रियाः पार्श्वे स्थितात् आसनात् उपरि पश्यति स्म । "समीचीनतया शृणुत।" ज़ोयः कथयति यत् बम्बः हेडन् इत्यस्य अधः, अस्य विशेषतायाः अधः सुरक्षितः अस्ति । सः सशस्त्रः, तस्य गतिसंवेदकः तुल्यविश्वसनीयः, पृष्ठपुटेन रक्षितः च अस्ति । तेषां शरीरे वेष्टिताः ताराः रक्तेन शूलेन सज्जाः भवन्ति" इति । सा शिरः कम्पितवती। "अहं बहिः गन्तुं मार्गं न पश्यामि। केषाञ्चन उज्ज्वलविचारानाम् समयः अस्ति, बन्धुजनाः।"
  
  ड्रेकः शरीराणि प्रेक्षते स्म, तारानाम् अनन्तः मार्गः, अद्यापि समानः नीलवर्णः। तस्य प्रथमा प्रतिक्रिया सहमतिः आसीत् ।
  
  "किं तस्य पतनरूपरेखा अस्ति?" किनिमका अपृच्छत्।
  
  "मम सर्वोत्तमः अनुमानः 'न' इति" डाहल् अवदत्, "इदम् अतीव जोखिमपूर्णं स्यात् यतोहि तया सह सम्बद्धाः जनाः परिवर्तयितुं शक्नुवन्ति। पतन् परिपथः---शस्त्रनिवारकयन्त्रम्---हेडेन् इत्यस्य गतिं ज्ञास्यति, कस्यचित् कल्पयिष्यति---ततः बम्बं स्पृशति , बूम च" इति ।
  
  "तत् मा वद" इति । एलिसिया क्षुब्धः अभवत्।
  
  यत्र हेडन् इत्यस्य शिरः अस्ति इति कल्पितवान् तस्य समीपे एव ड्रेकः जानुभ्यां पतितः । "तदा तया एव सिद्धान्तेन गतिविज्ञापकः सर्वथा शिथिलः स्यात् । पुनः बन्दीनां किञ्चित् गतिं कर्तुं" इति ।
  
  "आम्"।
  
  तनावस्य अतिभारात् तस्य शिरः पीडितः आसीत् । "अस्माकं निष्क्रियीकरणसङ्केताः सन्ति" इति सः अवदत् ।
  
  "यत् अद्यापि नकली भवितुम् अर्हति। अपि च, दुर्गतिम् अपि कर्तुं हेडन् इत्यस्य अधः ट्रिगर-सङ्गते कीपैड्-मध्ये अस्माभिः तानि प्रविष्टव्यानि" इति ।
  
  "यूयं त्वरितम् इति श्रेयस्करम्" इति केन्सी शान्ततया अवदत् । "अस्माकं त्रयः निमेषाः अवशिष्टाः सन्ति।"
  
  ड्रेकः क्रोधेन शिरः मर्दितवान् । इदानीं संशयानां मनोरञ्जनस्य समयः नासीत् । सः डाहल् इत्यनेन सह दृष्टिविनिमयं कृतवान् ।
  
  ततः परं किं मित्रम् ? किं वयं अन्ततः मार्गस्य अन्ते आगताः ?
  
  जूलियन मार्शः उक्तवान्। "अहं तान् तं बाहुं कृत्वा दृष्टवान्" इति सः अवदत् । "अहं तत् निष्क्रियं कर्तुं शक्नोमि। एतत् कदापि न भवितुम् अर्हति स्म । धनमेव लक्ष्यम् आसीत्... न तु कोटिजनानाम् मृत्युः, जगतः अन्त्यस्य विषये एतत् बकवासम्।"
  
  "वेब् जानाति स्म" इति लॉरेन् अवदत् । "भवतः प्रमुखः। सः सर्वदा एव जानाति स्म" इति ।
  
  मार्शः केवलं कासितवान्। "मात्रं मां इतः बहिः निष्कासयतु।"
  
  ड्रेकः न चलितवान्। बम्बं अन्वेष्टुं तेषां मानवराशिं परिवर्तयितव्यम् आसीत् । तेषां सर्वाणि पट्टिकानि छिन्दितुं समयः नासीत्। परन्तु बम्बस्य निष्क्रियीकरणस्य द्रुततरः उपायः सर्वदा आसीत् । ते टीवी-मध्ये न दर्शितवन्तः यतः एतत् एज-ऑफ-व्यू-दर्शनार्थं कदापि उपयुक्तं नासीत् ।
  
  त्वया तारं न छिन्नम्। त्वं केवलं तान् सर्वान् बहिः आकर्षितवान्।
  
  परन्तु तत् यथा जोखिमपूर्णं आसीत् तथा गलततारं छिन्दति स्म । सः जानुभ्यां न्यस्तवान् यावत् तस्य नेत्राणि मार्शस्य नेत्रैः सह समं न भवन्ति स्म।
  
  "जूलियन।" किं त्वं मृत्यवे इच्छसि?"
  
  "नहि!"
  
  "अन्यथा न पश्यामि" इति सः निःश्वसति स्म । "गायस्, तान् चालयामः।"
  
  दलस्य नेतृत्वं कुर्वन् सः शनैः शनैः, जानीतेव, शरीरराशिं परिवर्तयति स्म यावत् हेडन् इत्यस्य उदरं तलतः उत्थापितं, पृष्ठपुटं च आविष्कृतम् विलापः ज़ोय, मार्श, हेडन् अपि पलायितवान् यतः ते सर्वे स्वपार्श्वेषु लुठन्ति स्म, किनिमाका च तान् सर्वान् निश्चलं स्थातुं आग्रहं कृतवान् । ज़ो इत्यस्य दावानां अभावेऽपि कोऽपि न जानाति स्म यत् गतिविज्ञापकः वस्तुतः कियत् संवेदनशीलः अस्ति, यद्यपि एतत् स्पष्टं प्रतीयते स्म यत् यदि एतावत्कालं यावत् चालितः आसीत् तर्हि सः ट्रिगरस्य समीपे किमपि न सेट् कृतः ननु तस्य विस्फोटात् पूर्वं ड्रेकस्य आगमनं सुनिश्चित्य प्रायः अभेद्यत्वेन प्रोग्रामं कर्तव्यम् आसीत् ।
  
  मार्शस्य शरीरात् ताराः विच्छिद्य ज़ोयस्य अङ्गात् निष्कासयितुं आवश्यकम् आसीत्, एतत् अव्यवस्थितं कार्यं यत् दलेन कष्टेन एव लक्षितम् । हेडन् इत्यस्याः शरीरे वेष्टिताः ये तस्याः वस्त्रमार्गे आसन् इति कारणेन सहजतया अवतरन्ति स्म । इदानीं निर्देशान् पालयित्वा अद्यापि डक्ट् टेपेन अधः धारितः मार्शः बाहून् उन्नतवान् यथा ते हेडन् इत्यस्य दक्षिणपार्श्वे वेष्टिताः भूत्वा पृष्ठपुटस्य उपरि भ्रमन्ति स्म पायथियनः अङ्गुलीः मोचयति स्म ।
  
  "पिनानि सुई च।"
  
  माई स्वस्य पृष्ठपुटस्य उपरि, परमाणुबम्बस्य उपरि हस्तान् स्थापयति स्म । सा निपुणाङ्गुलीभिः बकलानि विमोच्य उपरितनं पट्टिकां प्रतिकृष्य । ततः सा महतीं निपुणं च बलं प्रयुज्य पृष्ठपुटस्य किनारेषु गृहीत्वा बम्बं धातु-आच्छादनेन सह ऋजुतया बहिः आकर्षितवती
  
  कृष्णवर्णीयः शंखः तं परितः आसीत् । माई स्वस्य पृष्ठपुटं पार्श्वे क्षिप्त्वा अतीव मन्दं बम्बं परिभ्रमति स्म, सेकेण्ड्-टिक्-टिक्-टिक्-करणेन प्रचुरं स्वेदं कृतवती । बम्बं पश्यन्ती हेडन् इत्यस्याः नेत्राणि स्फुरन्ति स्म, किनिमाका च पूर्वमेव तस्याः पार्श्वे जानुभ्यां न्यस्तः आसीत्, तस्य हस्तं निपीडयन् आसीत् ।
  
  बम्बस्य बहिः चतुर्भिः पेचकैः संलग्नं उल्टागणनाफलकं दृष्टिगोचरम् आसीत् । तस्य अधः नीलताराः सर्पाः अभवन् निरपेक्षविपत्तेः हृदये । मार्शः ताराः प्रेक्षते स्म, तेषु चत्वारः, परस्परं संलग्नाः, एकत्र व्रणिताः च आसन् ।
  
  "पटलं उद्धृत्य स्थापयतु। कः कोऽस्ति इति मया द्रष्टव्यम्" इति ।
  
  ड्रेकः स्वस्य घड़ीं दृष्ट्वा जिह्वाम् अदष्टवान्।
  
  सेकेण्ड् अवशिष्टम् अस्ति।
  
  नवपञ्चाशत्, अष्टपञ्चाशत्...
  
  स्मिथः तेषां पार्श्वे जानुभ्यां पतितः, सैनिकः पूर्वमेव स्वस्य उपयोगितायाः कटिं आकर्षयति स्म । सर्वेषां प्राणान् स्वहस्ते गृहीत्वा सः दोषनिवारणस्य उत्तरदायित्वं स्वीकृतवान् । एकं खरचनं, एकं हठसूत्रं, एकं एकाग्रतायाः अभावः, ते च समयं व्यययन्ति वा घोरं विस्फोटं वा कुर्वन्ति स्म । सः पुरुषः कार्यं कुर्वन् आसीत् तदा ड्रेकः क्षणं यावत् नेत्राणि निमीलितवान् । तस्य पृष्ठतः दलः श्वसति स्म, केन्सी अपि चञ्चलः आसीत् ।
  
  यदा स्मिथः अन्तिमे पेचके कार्यं करोति स्म तदा एलिसिया सहसा क्रन्दितवती । समग्रः समूहः कम्पितवान्, तेषां हृदयं मुखं प्रति प्लवति स्म।
  
  ड्रेकः तीक्ष्णतया परिवृत्तः । "इदं किं?"
  
  "सर्प! अहं सर्पं दृष्टवान् ! सः एकः बृहत् पीतः हरामी आसीत्" इति ।
  
  स्मिथः क्रुद्धः गुर्गुरितवान् यदा सः अभिलेखं उत्थाप्य तस्य ज्वलन्तं रक्तं डायलं कृत्वा उल्टागणनाफलकं सावधानीपूर्वकं निष्कासितवान् । "कः तारः?"
  
  तेषां सप्तत्रिंशत् सेकेण्ड् अवशिष्टाः आसन् ।
  
  मार्चः समीपं सरति स्म, तस्य नेत्राणि नीलतारानाम् उलझितं उलझनं स्कैन कुर्वन्ति स्म, तत् स्थानं अन्वेष्य यत्र सः स्मरति स्म यत् एलिगेटर् यन्त्रं प्रज्वलितवान् इति।
  
  "अहं न पश्यामि! अहं न चोदति पश्यामि!"
  
  "तत् एव" इति ड्रेकः तं पार्श्वे क्षिप्तवान् । "अहं सर्वाणि ताराणि बहिः आकर्षयामि!"
  
  "न" इति डाहल् तस्य पार्श्वे बहुधा अवतरत् । "यदि त्वं एतत् करोषि तर्हि एषः बम्बः विस्फोटयिष्यति।"
  
  "तर्हि किं कर्तव्यं टोर्स्टेन् ? किं कर्तव्यम्?"
  
  नवविंशतिः... अष्टविंशतिः... सप्तविंशतिः...
  
  
  चत्वारिंशत् अध्यायः
  
  
  ड्रेकस्य स्मृतिः अग्रे त्वरितम् अभवत् । रामसेस् इत्ययं जानीतेव तस्मै अवदत् यत् हेडन् एव बम्बः अस्ति इति । परन्तु तस्य वस्तुतः किं नरकं अर्थः आसीत् ?
  
  इदानीं पश्यन् तस्य परितः ताराः त्रीणि वेष्टितानि दृष्टवान् । कः तत् प्रेरितवान् ? डाहल् स्वस्य जेबतः कागदखण्डं बहिः आकर्षितवान् ।
  
  "संहिता" इति सः अवदत् । "अधुना अन्यः उपायः नास्ति।"
  
  "मार्शः पुनः प्रयासं करोतु। रामसेस् हेडन् इत्यस्य विशेष उल्लेखं कृतवान्" इति ।
  
  "वयं कोड्स् उपयुञ्ज्महे।"
  
  "ते शापितरूपेण नकली भवितुम् अर्हन्ति! तेषां स्वकीयः शूलः!"
  
  मार्चः पूर्वमेव हेडन् इत्यस्य शरीरं पश्यति स्म । ड्रेकः तस्य उपरि आरुह्य किनिमाकी इत्यस्य ध्यानं आकर्षितवान् । "तां परिवर्तयतु।"
  
  हेडन् यथाशक्ति साहाय्यं कृतवती, स्नायुः, कण्डरा च वेदनाया: क्रन्दन्ति स्म इति न संशयः, परन्तु तेषां कोऽपि उपशमः न प्राप्यते स्म । घड़ी टिक् टिक् करोति स्म। बम्बस्य समाप्तिः समीपे एव आसीत् । जगत् च प्रतीक्षते स्म।
  
  मार्शः अवलम्ब्य तस्याः शरीरस्य परितः तारानाम् अनुसरणं कृतवान् यदा ड्रेकः एकं बाहुं, ततः एकं पादं उत्थापयति स्म, अन्ते च यत्र तारद्वयं लङ्घयति स्म तत्र तस्याः मेखलां विमोचयति स्म ग्रन्थियुगलं पुनः तस्याः अङ्कं गच्छन्तं दृष्ट्वा किनिमाकं दर्शितवान् । "एवं" इति ।
  
  ट्विस्टरस्य दुःस्वप्नक्रीडायाः पीडितः हेडन् पश्यति स्म यत् मार्शः प्रत्येकस्य तारस्य मार्गं पुनः समयनिर्धारकं प्रति अनुसृत्य गच्छति स्म ।
  
  "निश्चयेन" इति सः कठिनतया क्षुब्धः, एकं नेत्रं विस्तृतं, अपरं निमीलितं च अवदत् । "दक्षिणतः यः अस्ति" इति ।
  
  ड्रेकः परमाणु-अटस्यं दृष्ट्वा दृष्टिपातं कृतवान् । केन्सी तस्य पार्श्वे एव तलस्य उपरि डाहल् च सह मिलितवान् । "एतत् वस्तु विस्फोटयितुं भागानां तन्त्राणां च विशेषविन्यासः आवश्यकः । इदं... एतावत् सुकुमारम् अस्ति। किं वयं यथार्थतया तस्मिन् व्यक्तिं विश्वसामः यः अस्मिन् क्षणे एतत् देशे आनयत्?"
  
  ड्रेकः स्वजीवनस्य गभीरं निःश्वासं गृहीतवान् ।
  
  "न विकल्पः"।
  
  सः तारं आकर्षितवान्।
  
  
  एकचत्वारिंशत् अध्यायः
  
  
  ड्रेकः शीघ्रं आकर्षितवान्, तस्य हस्तात् तारः विदीर्णः अभवत्, ताम्रस्य अन्तं प्रकाशितवान् । छूरीधारे उपस्थिताः सर्वे उल्टागणनायाः निरीक्षणार्थं अग्रे अवलम्बन्ते स्म ।
  
  द्वादश... एकादश... दश...
  
  "सः अद्यापि सशस्त्रः अस्ति!" एलिसिया रोदिति स्म।
  
  ड्रेकः पृष्ठे पतितः, स्तब्धः, अद्यापि तारं धारयन् यथा सः इदानीं अपि स्फुलिङ्गं प्रज्वालयित्वा बम्बं नाशयितुं शक्नोति। "एतत्... इदम्..."
  
  "अद्यापि टिकं करोति!" एलिसिया रोदिति स्म।
  
  डाहल् कपोतवान्, यॉर्कशायर-जनं ललाटे तालुकेन दूरं धक्कायन् । "अहं मन्ये" इति सः अवदत् । "अधुना समयः अस्ति चेत् वयं भाग्यवन्तः भविष्यामः।"
  
  अष्ट...
  
  ज़ो रोदितुम् आरब्धा। मार्शः स्वस्य प्रत्येकं त्रुटिं क्षमायाचन् रोदिति स्म । हेडन् किनिमाका च श्वेतहस्तं संगृह्य, तेषां किमपि कर्तुं न शक्यते इति स्वीकृत्य, भावविहीनतया दलस्य कार्यं पश्यतः । स्मिथः छूरीम् विमोच्य लॉरेन् इत्यस्याः स्पर्शं कर्तुं कम्पितान् अङ्गुलीन् प्रसारयन् अवलोकितवान् । योर्गी भूमौ निमग्नः अभवत्। ड्रेकः एलिसियाम् अवलोकितवान्, एलिसिया मे इत्यस्मै प्रेक्षते स्म, तस्याः नेत्राणि हर्तुं असमर्था । बो तयोः मध्ये स्थितवान्, डाहल् कार्यं पश्यन् तस्य भावः स्पष्टः अभवत् ।
  
  स्वीडिशः पटले निष्क्रियीकरणसङ्केतान् प्रविष्टवान् । तेषु प्रत्येकं श्रव्यसंकेतेन पञ्जीकृतं भवति । अन्तिमसङ्ख्यां प्रविष्टुं केवलं सेकेण्ड् अवशिष्टाः आसन् ।
  
  पंचं...
  
  डाहल् "Enter" इति बटनं नुदन् श्वसनं त्यक्तवान् ।
  
  परन्तु घड़ी अद्यापि टिक्-टिकं कुर्वन् आसीत् ।
  
  त्रयः द्वौ एकः...
  
  
  * * * ९.
  
  
  अन्तिमे सेकेण्ड् मध्ये थोर्स्टन् डाहल् निराशः न अभवत् । सः मृत्यवे न त्यक्तवान्, न च निवर्तितवान्। तस्य पुनरागमनाय एकः परिवारः आसीत् - एकः पत्नी, द्वौ बालकौ च - अद्य रात्रौ तेषां सुरक्षां सुनिश्चित्य किमपि न निवारयिष्यति स्म ।
  
  तत्र सर्वदा प्लान् बी आसीत् ड्रेकः तस्मै तत् उपदिष्टवान् ।
  
  सः सज्जः आसीत् ।
  
  उन्मादविधिः किक इन, एकः गणितः उन्मादः तं गृहीतवान्, सामान्यतः परं बलं दत्तवान्। अन्तिमघण्टां यावत् सः श्रुतवान् यदा एकः वा अन्यः पुरुषः परमाणु-अटस्यं निर्मितं सम्यक्, सटीकं, दोषरहितं च उपकरणं पदाति स्म सः श्रुतवान् यत् एतत् सर्वं कियत् समीचीनम् अस्ति।
  
  साधु, किं यदि किञ्चित् डाहल उन्मत्तः आसीत्। तत् कथं कार्यं करिष्यति स्म ?
  
  यदा प्रदर्शने एकं दर्शितं तदा स्वीडिशः पूर्वमेव हस्ते एकं स्लेजमुद्गरं धारयति स्म । सः अन्तिमनिःश्वासेन, अन्तिमगत्या, सर्वशक्त्या डुलन् अवतारितवान्। स्लेजहैमरः परमाणुबम्बस्य हृदये आघातं कृतवान्, तस्मिन् अनन्तसेकेण्डे अपि सः ड्रेकस्य भयानकतां, एलिसियायाः सम्झौतां च दृष्टवान् । ततः च सः इतः परं किमपि न दृष्टवान्।
  
  घड़ी टिक् टिक् करोति स्म
  
  शून्य।
  
  
  द्वाचत्वारिंशत् अध्यायः
  
  
  कस्यचित् कृते कालः न स्थगितः, विशेषतः अस्मिन् निर्णायकघण्टे न।
  
  ड्रेकः डाहल् बम्बस्य उपरि प्रसारितं दृष्टवान्, यथा सः स्वमित्राणां, समग्रं जगत् च घोरं अग्निना रक्षितुं शक्नोति । सः नतधातुचतुष्कोणं, स्लेजमुद्गरं परितः दन्तयुक्तं अन्तःकरणं दृष्टवान्; ततः च सः उल्टागणनासमयं दृष्टवान्।
  
  शून्ये अटत्।
  
  "अहो, धिक्" इति सः सम्भवतः अत्यन्तं सौहार्दपूर्णरूपेण अवदत् । "अहो भगवन्।"
  
  एकैकं दलं अवगच्छत्। ड्रेकः नूतनवायुः निःश्वसति स्म यस्य स्वादं पुनः कदापि न अपेक्षितवान् । सः डाहल् इत्यस्य समीपं क्रन्दित्वा स्वीडिशस्य विस्तृतपृष्ठे थप्पड़ं मारितवान् । "उत्तमः" इति सः अवदत् । "तत् महता मुद्गरेण प्रहरतु। किमर्थं मया तत् न चिन्तितम्?"
  
  "यॉर्कशायर-नगरस्य निवासी इति कारणतः" इति डाहल् बम्बस्य हृदये उक्तवान् । "अहमपि एतत् चिन्तितवान्।"
  
  ड्रेकः तं प्रतिकर्षितवान् । "शृणुत" इति सः अवदत् । "एतत् वस्तु अटत्, किम् ? सम्भवतः अन्तः भग्नः। परन्तु पुनः आरम्भं किं निवारयिष्यति?"
  
  "वयम्" इति पृष्ठतः एकः स्वरः अवदत् ।
  
  ड्रेकः परिवर्त्य नेस्ट्, बम्ब-दलं च हस्तेषु पृष्ठपुटं, उद्घाटितं लैपटॉपं च गृहीत्वा तेषां समीपं गच्छन्तं दृष्टवान् । "यूयं विलम्बं कुर्वन्ति" इति सः श्वसितवान् ।
  
  "आम् बन्धु।" प्रायः तथैव भवति" इति ।
  
  किनिमाका, योर्गी, लॉरेन् च हेडन् इत्यस्य विचित्रजालस्य विमोचनं कर्तुं आरब्धवन्तः यत् सा ज़ो शियर्स्, जूलियन मार्श च सह साझां कृतवती । पायथियाद्वयं यथाशक्ति आच्छादितम् आसीत्, परन्तु तेषां नग्नतायाः विषये अतिचिन्ता न दृश्यते स्म ।
  
  "अहं साहाय्यं कृतवान्" इति मार्शः पुनः पुनः अवदत् । "मया साहाय्यं कृतवान् इति तान् वक्तुं मा विस्मरन्तु।"
  
  हेडन् जानुभ्यां स्थित्वा रक्तसञ्चारं पुनः स्थापयितुं प्रत्येकं अङ्गं आवर्त्य यत्र सन्धिवेदना सञ्चिता आसीत् तत्र मर्दनं कृतवती । किनिमाका तस्याः कृते स्वस्य जैकेटं दत्तवान्, यत् सा कृतज्ञतापूर्वकं स्वीकृतवती ।
  
  एलिसिया ड्रेकस्य स्कन्धयोः गृहीतवती, तस्याः नेत्रेषु अश्रुपातः आसीत्। "वयं जीविताः स्मः!" - सा क्रन्दितवती।
  
  ततः च सा तं समीपं आकर्षितवती, अधरेण तस्य अधरं अन्विष्य यथाशक्ति चुम्बनं कृतवती। ड्रेकः प्रथमं दूरं गतः, परन्तु ततः अवगच्छत् यत् सः यत्र भवितुम् इच्छति तत्रैव अस्ति । सः तां पृष्ठं चुम्बितवान्। तस्याः जिह्वा बहिः द्रुतं गत्वा तं प्राप्य तेषां तनावः शमितः अभवत् ।
  
  "अत्रैव वयं चिरकालात् गच्छामः" इति स्मिथः अवदत् । क्षम्यतां, मे।"
  
  "अहो मनुष्य, अहं मम भार्यायाः स्मरणं करोमि" इति डाहल् अवदत् ।
  
  बो तं प्रेक्षते स्म, तस्य मुखं ग्रेनाइट इव पाषाणवत् परन्तु अन्यथा अपठनीयम्।
  
  माई दुर्बलं स्मितं निपीडितवती। "यदि भूमिकाः विपर्यस्ताः भवन्ति स्म तर्हि एलिसिया इदानीं सम्मिलितस्य विषये किमपि गुञ्जति स्म।"
  
  "मा लज्जा" इति । एलिसिया कण्ठहसनेन ड्रेकतः दूरं गता। "अहं पूर्वं कदापि चलचित्रनटं न चुम्बितवान्।"
  
  पुरातनकालस्य उल्लेखं प्राप्य स्मिथः लज्जितः अभवत् । "आह, इदानीं अहं तथ्यं स्वीकृतवान् यत् मे वस्तुतः महान् मैगी क्यू नास्ति। तस्य विषये क्षम्यतां "।
  
  "अहं मैग्गी क्यू इत्यस्मात् श्रेष्ठः अस्मि" इति माई स्मितं कृतवती ।
  
  स्मिथः क्षीणः अभवत्, तस्य पादौ मार्गं त्यक्तवन्तः। लॉरेन् तस्य समर्थनार्थं हस्तं प्रसारितवती ।
  
  एलिसिया स्वशिरः पार्श्वे कूजति स्म। "अहो तिष्ठतु, अहं एकं चलचित्रनटं चुम्बितवान्। कश्चन प्रकारः जैक्। अथवा तस्य पटलनाम तत् आसीत् ? अहो, द्वौ वस्तुतः। अथवा त्रीणि..."
  
  तेषु केन्सी सञ्चरति स्म । "सुन्दरं चुम्बनं" इति सा अवदत् । "भवता मां कदापि एवम् न चुम्बितम्।"
  
  "तत् केवलं भवतः कुत्सितायाः कारणात् एव।"
  
  "अहो धन्यवादः"।
  
  "तिष्ठतु" इति ड्रेकः अवदत् । "किं त्वं केन्सीम् चुम्बितवान् ? कदा?"
  
  "इयं पुरातनकथा" इति एलिसिया अवदत् । "अहं कष्टेन एव स्मरामि।"
  
  सः तस्याः सर्वं ध्यानं नेत्रैः आकर्षयितुं निश्चितवान् । "तर्हि 'प्रसन्नाः वयं जीविताः' इति चुम्बनं आसीत्? अथवा किमपि अधिकं ?
  
  "किं मन्यसे?" एलिसिया सावधानं दृश्यते स्म।
  
  "अहं मन्ये अहं इच्छामि यत् भवान् पुनः तत् करोतु।"
  
  "अस्तु..."
  
  "कालान्तरे"।
  
  "निश्चयेन। यतः अस्माकं कार्यम् अस्ति" इति ।
  
  इदानीं ड्रेकः तेषां दलस्य नेता हेडन् इत्येतम् अवलोकितवान् । "रामसेस्, मगरमच्छः च अद्यापि बहिः सन्ति" इति सः अवदत् । "वयं तान् पलायितुं न शक्नुमः।"
  
  "उम्, क्षम्यतां?" - इति सप्परदलस्य एकः वयस्कः अवदत्।
  
  हेडन् मार्शं शियर्स् च अवलोकितवान् । "भवतां द्वौ अतिरिक्तं अंकं अर्जयितुं शक्नुवन्ति यदि भवतः समीपे सूचना अस्ति।"
  
  "रामसेस् मां कदापि न उक्तवान्" इति शियर्स् अवदत् । "अथ च एलिगेटर् मया मिलितः बृहत्तमः उन्मत्तः व्यक्तिः आसीत् । अहं जानामि यत् ते कुत्र सन्ति" इति ।
  
  ड्रेकः तं प्रेक्षते स्म। "मगरमच्छः बृहत्तमः उन्मत्तः आसीत्-"
  
  "क्षम्यताम् मा। जन?" नेस्ट्-सङ्घस्य नेता अवदत्।
  
  मार्चस्य नेत्राणि ज्वलन्ति स्म। "रामसेस् एकः कीटः अस्ति" इति सः अवदत् । "अवसरं प्राप्य मया तस्मिन् पदानि स्थापयितव्यम् आसीत् । एतत् सर्वं धनं गतं। शक्ति, प्रतिष्ठा - अन्तर्धान। मया किं कर्तव्यम्?"
  
  "आशासे अहं कारागारे सड़्गः अस्मि" इति स्मिथः अवदत् । "हत्याकारस्य सङ्गमे" इति ।
  
  "शृणोतु!" - जनाः NEST तः उद्घोषयन्ति स्म।
  
  हेडन् तान् अवलोकितवान्, ततः डाहल् अवलोकितवान्। ड्रेकः एलिसियायाः स्कन्धस्य उपरि अवलोकितवान् । Team NEST इत्यस्य नेता पादयोः आसीत् तस्य मुखं च विवर्णम् आसीत्, निरपेक्षभयस्य वर्णः आसीत् ।
  
  "एषः बम्बः निष्प्रयोजनः अस्ति।"
  
  "किम्?"
  
  "विद्युत्विस्फोटकाः नास्ति । लेन्साः स्फुटिताः, अहं मन्ये सम्भवतः मुद्गरेन आहतात्। परन्तु यूरेनियमः ? यद्यपि वयं लेशाः प्राप्नुमः ये अस्मान् वदन्ति यत् एतत् एकदा अत्र आसीत्, तथापि एतत्... एतत् लुप्तम् अस्ति।"
  
  "नहि"। ड्रेकः स्वस्य मांसपेशिनां कम्पनं अनुभवति स्म । "न कथञ्चित्, त्वं एतत् वक्तुं न शक्नोषि। किं त्वं वदसि यत् बम्बः चोदनीयः नकली आसीत्?"
  
  "न" इति नेता स्वस्य लैपटॉपं ट्याप् कृत्वा अवदत् । "अहं वदामि यत् एषः बम्बः नास्ति। ये भागाः अस्य कार्यं कुर्वन्ति तेषां सर्वेषां भागानां निष्कासनेन निष्क्रियं कृतम् । अतः, एतत् नकली अस्ति। अस्य पुरुषस्य-रामसेस्-सम्भवतः वास्तविकः अस्ति।"
  
  दलं एकं सेकण्ड् अपि न संकोचम् अकरोत् ।
  
  हेडन् दूरभाषं प्राप्य मूर् इत्यस्य सङ्ख्यां डायलं कृतवान् । ड्रेकः उद्घोषयति स्म यत् सा हेलिकॉप्टराणि आहूतव्यम् इति ।
  
  "अस्माकं कियत् आवश्यकम्?"
  
  "चोदनात्मकं आकाशं पूरयतु" इति सः अवदत् ।
  
  विना शिकायतां पीडितशरीरं उत्थाप्य द्वारं प्रति द्रुतं गतवन्तः । हेडन् धावन्ती शीघ्रं वदति स्म, तस्याः चिकित्सायाः शारीरिकप्रभावं न दर्शयति स्म । एते एव मानसिकाः प्रभावाः आसन् येषां तस्याः सदा दागं दातुं शक्तिः आसीत् ।
  
  "मूर्, सेण्ट्रल् पार्क् इत्यस्मिन् बम्बः नकली अस्ति। स्वच्छं, निमीलितम्। आन्तरिकं विस्फोटकं च निष्कास्य ततः अन्यस्मिन् यन्त्रे प्रविष्टम् इति वयं मन्यामहे" इति ।
  
  ड्रेकः त्रिपाददूरे मूर् इत्यस्य निःश्वासं श्रुतवान् ।
  
  "अस्माभिः च दुःस्वप्नः समाप्तः इति चिन्तितम्।"
  
  "एषा रामसेसस्य योजना आरम्भादेव आसीत्।" हेडन् बहिः द्वारं तस्य कपाटात् विदारितवान्, पादं न भङ्गयन् । "अधुना सः स्वसमये विस्फोटयति, पलायते च । न्यूयोर्कतः बहिः केचन हेलिकॉप्टराणि उड्डीयन्ते वा?"
  
  "सैन्यदल। आरक्षक। विशेषं शल्यक्रिया, अनुमानं करोमि।"
  
  "एतत् आरभ्यताम् । तस्य योजना अस्ति मूर्, वयं मन्यामहे यत् एलिगेटर् पूर्वः कमाण्डो अस्ति। सीसीटीवी-कैमराणि कीदृशानि भवन्ति?"
  
  "वयं प्रत्येकं मुखं, प्रत्येकं आकृतिं संग्रहयामः। वयं घण्टाभिः यावत् धारायाम् अस्मः। यदि रामसेस् नगरं धावति तर्हि वयं तं गृह्णीमः" इति ।
  
  ड्रेकः कचरापेटिकायाः उपरि कूर्दितवान्, डाहल् तस्य पार्श्वे आसीत्। हेलिकॉप्टराणि उपरि गूञ्जन्ति स्म, तेषु द्वौ चिडियाघरस्य प्रवेशद्वारे मार्गे अवतरितवन्तौ। उपरि पश्यन् ड्रेकः कार्यालयभवनानां परिभ्रमन्तः रोटर्-पृष्ठतः दृष्टवान्, यत्र श्वेत-अन्धानां मध्ये बहवः मुखाः खिडकीषु निपीडिताः आसन् । अद्य सामाजिकमाध्यमानां विस्फोटः भविष्यति, यदि निरन्तरं भवति तर्हि परिणामः शून्यः स्यात्। सत्यतः सम्भवतः तेषां प्रयासेषु बाधा अभवत् ।
  
  हेडन् रोटर-प्रक्षालनस्य बहिः एव स्थगित्वा समीपस्थं हेलिकॉप्टरं प्रति त्वरितवान् । "अस्मिन् समये" इति सा मूर् इत्यस्मै अवदत् । "रामसेस् न दर्शयिष्यति। तस्य जीवितुं साहाय्यं कर्तुं सर्वं विक्षेपः आसीत् । तस्य प्रतिष्ठायाः विषये अस्ति - आतङ्कवादस्य युवराजः पुनः स्वस्य स्थितिं प्राप्य इतिहासं रचयति। सः न्यूयोर्कनगरं परमाणुशस्त्राणि आनयति, तानि विस्फोटयति, दण्डहीनतया च पलायते । यदि त्वं तं इदानीं विमोचयसि मूर्, त्वं तं पुनः कदापि न पश्यसि। क्रीडा च समाप्ता भविष्यति" इति ।
  
  "अहं तत् जानामि, एजेण्ट् जे। अहं जानामि" इति ।
  
  ड्रेकः हेडन् इत्यस्य स्कन्धस्य उपरि भ्रमति स्म, शृण्वन्, शेषः दलः समीपे चिडचिडतया संकुचति स्म । डाहल् परितः क्षेत्रस्य अध्ययनं कृत्वा उत्तमप्रहारस्थानानि चित्वा ततः प्रत्येकं क्षेत्रचक्षुषा परीक्षितवान् । विचित्रं, परन्तु न्यूनातिन्यूनं तया सः व्यस्तः अभवत् । ड्रेकः तं कोणं कृतवान्।
  
  "कुत्र स्लेजः अस्ति?"
  
  "तत् त्यक्तवान्" इति । डाहल् वस्तुतः किञ्चित् दुःखी दृश्यते स्म । "इदं शापितम् उत्तमं शस्त्रम् अस्ति।"
  
  केन्सी हस्तक्षेपं कृतवान् । "मया तस्मै स्मारितं यत् मम प्रियं शस्त्रम् अद्यापि नास्ति । यदि सः स्लेजमुद्गरं प्राप्नोति तर्हि मया कटनं प्राप्तव्यम्" इति ।
  
  ड्रेकः स्वीडिशं पश्यति स्म । "सौदा इव ध्वन्यते।"
  
  "अहो, तस्याः कारणं दातुं त्यजतु। अत्र कटनम् अपि कुतः प्राप्नुयाम्?"
  
  एकः स्वरः अवदत्, "ते स्टेटन् द्वीपात् दूरं न सन्ति, हेडन्।"
  
  ड्रेकस्य शिरः एतावत् शीघ्रं परिवर्तत यत् सः विस्मितः अभवत् । "किम् आसीत्?"
  
  हेडन् मूर् इत्यस्मै पुनरावृत्तिं कर्तुं पृष्टवान् ततः दलं प्रति गतवान् । "अस्माकं लक्ष्यं अस्ति, बन्धुजनाः। एकः नागरिकः आहूय यथा मूर् भविष्यवाणीं कृतवान्, कैमरेण च पुष्टिं कृतवान् । भवतः बट्स् चालयतु !"
  
  शिरः अधः कृत्वा दलं पार्श्वमार्गं पारं कृत्वा स्पष्टे, बाधायुक्ते मार्गे धावित्वा, हेलिकॉप्टरस्य मुक्तद्वाराणि कूर्दित्वा आसनेषु पट्टिकां कृतवान् पक्षिद्वयं वायुम् गच्छति, रोटर् समीपस्थवृक्षाणां पत्राणि छित्त्वा वीथितः मलिनमवशेषं विकीर्णं करोति । ड्रेकः पिस्तौलानि, बन्दुकं, सैन्य-पट्टिकां, स्तब्ध-बन्दूकं च बहिः आकृष्य सर्वं कार्य-क्रमेण पूर्णतया सज्जं च अस्ति वा इति परीक्षितवान् । डाहल् विज्ञप्तिं परीक्षितवान् ।
  
  विमानचालकः छतानि स्वच्छं कृत्वा ततः तीक्ष्णतया दक्षिणं गतवान्, तस्य वेगं वर्धयन् । एलिसिया स्वस्य शस्त्राणि परीक्षितवती, एकं सैन्यदलात् गृहीतं परित्यज्य अन्यं स्वस्य कृते स्थापयति स्म । किनिमाका हेडन् इत्यस्य उपरि दृष्टिपातं चोरितवती, येषां अवहेलना कर्तुं प्रयत्नं कृतवती, अद्यापि मूर् इत्यस्य तस्य एजेण्ट्-भ्यः च सूचनां प्राप्नोति स्म । ब्यू शान्तः अगच्छत्, कोणे सङ्कुचितः यथा सः आसीत् यतः ड्रेकः एलिसिया च चुम्बनं कृतवन्तौ। स्वपक्षतः माई शान्ततया उपविष्टवती, तस्याः जापानीविशेषताः अभेद्यः, स्वस्य लक्ष्ये दृढतया केन्द्रितः आसीत् । शेषः दलः सर्वं द्विवारं परीक्षितवान्, केन्जी इत्येतत् विहाय सर्वे हेलिकॉप्टरयानस्य, दंशकवायुस्य, स्वेदस्य गन्धस्य, SPEAR-दलस्य दृष्टेः च विषये शिकायतुं प्रवृत्ताः
  
  "कश्चित् भवन्तं अस्माभिः सह स्थातुं न पृष्टवान्" इति एलिसिया शान्ततया अवदत् ।
  
  "अन्यत् किं कर्तुं शक्नोमि स्म ? भीतः चर्चमूषकः इव पलायतु?"
  
  "तर्हि भवतः शूरः इति सिद्ध्यर्थम् एतत्?"
  
  केन्जी इत्यस्याः नेत्राणि स्फुरन्ति स्म। "अहं आर्मेगेडोन् द्रष्टुम् न इच्छामि। त्वं अपि?"
  
  "एतत् मया पूर्वमेव दृष्टम्। बेन् अफ्लेक् आश्चर्यजनकरूपेण समलैङ्गिकः अस्ति, ब्रूस विलिसः च शापितक्षुद्रग्रहापेक्षया अधिकं आश्चर्यजनकः अस्ति । परन्तु धिक्, किं त्वं अस्मान् वक्तुं प्रयतसे यत् भवतः हृदयं वस्तुतः अस्ति?"
  
  केन्सी खिडक्याः बहिः प्रेक्षते स्म।
  
  "पुरातत्त्वीयकलाचोरस्य हृदयं भवति । कः ज्ञास्यति स्म ?
  
  "अहं केवलं मध्यपूर्वे स्वव्यापारं कर्तुं प्रयतमानोऽस्मि। एकम्। भवतः मूर्खाणां साहाय्यं कृत्वा एतत् प्राप्तुं बहु दूरं गमिष्यति। तव शापितं हृदयं चोदतु।"
  
  हेलिकॉप्टरः म्यानहट्टन्-नगरस्य छतानां उपरि उड्डीयत यतः हेडन् इत्यनेन स्पष्टीकरणं प्राप्तम् यत् रामसेस्, गेटर् च अद्यापि द्वीपं न त्यक्तवन्तौ, यतः ते स्टेटन्-द्वीप-नौकायानस्य समीपे दृष्टौ
  
  "अनुवादे ये बिट्स् नष्टाः भवन्ति ते अस्मान् सर्वान् मारयितुं शक्नुवन्ति" इति हेडन् निःश्वसति स्म, ड्रेकः च तत् सत्यम् इति स्वीकृतवान् । विद्यालयस्य प्राङ्गणे लघुतमं कलहात् आरभ्य राष्ट्रपतिप्रधानमन्त्रिणां युद्धपर्यन्तं सूक्ष्मता एव सर्वं आसीत् ।
  
  भवनानि यथा यथा ज्वलन्ति स्म तथा तथा तेषां गन्तव्यं समीपं गच्छति स्म । विमानचालकः स्वलक्ष्यं प्रति गच्छन् वेगं स्थापयितुं गगनचुंबीभवनद्वयस्य मध्ये कपोतम् अकरोत् । ड्रेकः क्रूरप्रयोजनेन आत्मानं वहति स्म । खातेः भ्रमन्तं धूसरं जलं पुरतः आसीत् । अधः तेषां कृते अवरोहणहेलिकॉप्टरसमूहः दृश्यते स्म, सर्वे स्थानस्य कृते युद्धं कुर्वन्ति स्म ।
  
  "एवं!" हेडन् रोदिति स्म।
  
  परन्तु विमानचालकः पूर्वमेव तीक्ष्णतया अवतरति स्म, येन हेलिकॉप्टरः पुष्पघटपङ्क्तौ, बसस्थानकस्य च पुरतः प्रमुखस्थानं ग्रहीतुं अवतरितुं संघर्षं कृतवान् ड्रेकः स्वस्य उदरं मुखेन मथनं अनुभवति स्म । हेडन् स्वकोष्ठे क्रन्दितवान् ।
  
  "अवश्यं टर्मिनल् पिहितम् अस्ति" इति सा अवदत् । "यदि रामसेस् अत्र अस्ति तर्हि सः किं प्राप्तुं आशासे?"
  
  "पृष्ठतः वेष्टनं वृक्षाणाम् अधः निरुद्धं यानपङ्क्तिं च भवेत् । तत्र पुलिसैः एकः महिला अस्ति या तं दृष्टुं अन्तिमः व्यक्तिः आसीत्" इति ।
  
  "महान्। अतः इदानीं वयं-"
  
  "प्रतीक्षतु!" एलिसिया इत्यस्याः कर्णाः अन्येभ्यः पूर्वं शब्दान् उद्धृतवन्तः। "शूटिंग् शृणोमि।"
  
  "गच्छ।"
  
  कारात् अवतीर्य भवनेन सह धावन् दलं टर्मिनल् प्रति अगच्छत् । मुख्यद्वारस्य विस्तृतवक्रस्य परितः दीर्घः कंक्रीटस्य रम्पः गोदीक्षेत्रं प्रति गच्छति इति ड्रेकः अवलोकितवान् । ततः शूलाः आगताः, मुक्तस्थानं पारं प्रक्षिप्ताः, न तु निरुद्धाः, भित्तिभिः इव।
  
  "तत्र पुनः" इति सः अवदत् । "स्खलनमार्गात् आगच्छति।"
  
  तेषां पृष्ठतः आकाशं हेलिकॉप्टर्-यानानि पूरितवन्तः । तेषां मार्गे एकस्य पुलिसकर्मचारिणः निःश्वसन्तं शरीरं आसीत्, परन्तु सः तेषां अग्रे गन्तुं हस्तं क्षोभयति स्म, चोटस्य लक्षणं न दृश्यते स्म । वायुना अधिकाः शॉट्-ध्वनयः अभवन् । दलं स्वशस्त्राणि आकृष्य, एकत्र धावित्वा अग्रे स्थितं क्षेत्रं अन्वेषितवान् । अन्यः पुलिसकर्मचारी तेषां पुरतः जानुभ्यां न्यस्तवान्, शिरः अधः कृत्वा हस्तं धारयन् ।
  
  "कुशलम्" इति सः अवदत् । "गच्छ। केवलं मांसे व्रणः एव। अस्माकं भवतः आवश्यकता अस्ति। ते... गच्छन्ति।"
  
  "न अद्य" इति हेडन् उक्त्वा अतीत्य धावितवान् ।
  
  ड्रेकः स्खलनमार्गस्य अन्तं तस्य वामे प्रक्षेपणं च अवलोकितवान् - सर्वे कंक्रीटस्य स्खलनमार्गाः नौकायानानां कृते प्रयुक्ताः । तेषां आधारे तरङ्गाः सिञ्चन्ति स्म । "तत् श्रोतुं शक्नोषि वा?" सः पुनः गोलीकाण्डस्य आरम्भे एव अवदत्। "रामसेस् स्वचालितं पलटनं प्राप्तवान्।"
  
  लॉरेन् एव शिरः कम्पयति स्म । "तेषु कः?"
  
  "एकस्य एकस्य अपेक्षया प्रतिनिमेषं अधिकानि गोलानि। षड्शततः अष्टशतपर्यन्तं गोलानि क्लिप् कुर्वन्तु। अत्यधिकं उष्णं भवति चेत् प्रतिस्थापनीयं बैरल्। न सम्यक् समीचीनं, परन्तु शापितम् भयङ्करम्।"
  
  "आशासे सः हरामी तस्य हस्तेषु द्रवति" इति एलिसिया अवदत् ।
  
  अग्रे जानुभ्यां न्यस्तः, नित्यं आच्छादनार्थं बकं कृतवान् यदा SAW स्वस्य गोलिकाः उत्क्षिप्तवान् । उपरि गोलिकानां रेखा ज्वलति स्म । स्खलनमार्गस्य दूरान्तं लक्ष्यं कृत्वा यत्र नौका बन्धिता आसीत् तत्र द्वौ पुलिसकर्मचारिणौ अग्निप्रहारं प्रत्यागतवन्तौ ।
  
  "मा मां वदतु..." इति डाहल् अवदत्।
  
  "वयं मन्यामहे यत् सः तत्रैव एकेन अनुरक्षणटिकटेन सह नौकायानं आरुह्य गच्छति" इति एकः पुलिसः अवदत् । "द्वौ बालकौ।" एकः अस्मान् लक्ष्यं कृतवान्, अन्यः नौकायाः आरम्भं कुर्वन् आसीत्" इति ।
  
  "सः एवं पलायितुं न शक्नोति" इति हेडन् विरोधं कृतवान् । "इदं... इदं... गेम ओवर अस्ति।" तस्याः नेत्राणि भयानकतायाः स्फुरन्ति स्म ।
  
  "तस्य कृते" इति एलिसिया क्षुब्धतया अवदत् ।
  
  "न, न" इति हेडन् कुहूकुहू कृतवान् । "अस्माकं कृते।" अस्माभिः सर्वं गलत् प्राप्तम्। रामसेस् अक्षरशः धमाकेन बहिः गच्छति। अहं तस्य विरासतां मुद्रयामि। बन्धुजनाः, सः एतत् परमाणुबम्बं विस्फोटयिष्यति।"
  
  "कदा?"
  
  "अहं जानामि मा। सर्वोत्तमम् अनुमानम् ? सः लिबर्टीद्वीपं प्रति प्रतिमां च गच्छति, तत् च सर्वत्र सामाजिकमाध्यमेषु प्रकाशयिष्यति। अहो देव, अहो देव, कल्पयतु-" इति सा गलाघोषं कृतवती । "न शक्नोमि... अहं केवलं न शक्नोमि..."
  
  किनिमका तां पादयोः क्षोभयति स्म, बृहत् पुरुषः उद्देश्यपूर्वकं गर्जति स्म। "वयं एतत् न भवितुं ददामः। अस्माभिः किमपि कर्तव्यम् अस्ति। अधुना।"
  
  तथा च ड्रेकः प्रायः पञ्चाशत् पाददूरे SAW इत्यस्य ज्वलनं, तस्य शॉट्-आघातस्य, तेषां रामसेस्-इत्यस्य च मध्ये स्थितं एकमात्रं वस्तु, परमाणु-बम्बं च दृष्टवान्।
  
  "कः सदा जीवितुं इच्छति किम्?"
  
  "न" इति एलिसिया शान्ततया अवदत् । "नरकवत् सर्वदा नीरसं स्यात्।"
  
  तथा च डाहल् दलस्य अन्तिमं दृष्टिपातं कृतवान्। "अहं अग्रणीः भविष्यामि।"
  
  तस्मिन् अन्तिमे सेकेण्ड्-खण्डे न्यूयॉर्क-नगरस्य नायकाः सज्जाः अभवन्; SPEARERS इत्यस्य दलं, ततः कर्णप्रकोपस्य अन्तः प्रत्येकं पुलिसकर्मचारी एजेण्टः च। सर्वे पादयोः उत्थाय थूकशस्त्रस्य सम्मुखीभूय स्वजीवनस्य अन्तिमविकल्पं कृतवन्तः ।
  
  डाहल् इत्यनेन तत् आरब्धम् । "आक्रमण!"
  
  
  त्रयचत्वारिंशत् अध्यायः
  
  
  ड्रेकः स्वमित्राणां मध्ये धावितवान्, यत्र सः भवितुम् इच्छति स्म, तत्रैव बन्दुकं उत्थाप्य कठिनं गोलिकाप्रहारं कृतवान् । प्रत्येकं धावन्तं बन्दुकं प्रति सेकण्ड् द्विसहस्रपञ्चशतपादवेगेन गोलिकाः प्रक्षिप्ताः भवन्ति, बहुविधाः विस्फोटाः स्तम्भेषु प्रतिध्वनिताः भवन्ति सर्वत्र नौकायानस्य खिडकयः भग्नाः अभवन् ।
  
  सेकेण्ड्-मात्रेण ते अन्तरं अर्धभागे कृत्वा तीव्र-प्रहारं कुर्वन्तः । आक्रमणस्य क्रूरतायाः कारणात् स्तब्धः सन् SAW उपयोक्ता तत्क्षणमेव स्वस्य सेटिंग्स् परिवर्तयति स्म । न तु सः शूटिंग् त्यक्तवान् इति; तस्य गोलिका: स्तम्भेषु एकं मार्गं अनुसृत्य समुद्रं प्रति निर्गतवन्तः यतः सः सम्भवतः पुनः स्तब्धः अभवत् । ड्रेकः दूरदर्शनदृश्यं नेत्रयोः समीपम् आनयत्, अङ्गुलीं ट्रिगर-उपरि स्थापयित्वा SAW-धारकस्य पुरुषस्य विशेषतां निर्मितवान् ।
  
  "एषः मगरमच्छः" इति हेडन् संचारकस्य उपरि अवदत् । "मा त्यजतु।"
  
  SAW परिवृत्तः, तेषां प्रति पुनः गच्छन्, अद्यापि सीसं थूकयन्। ड्रेकः कल्पितवान् यत् इदानीं पिण्डः एतावत् उष्णः भवितुमर्हति यत् सः द्रवति, परन्तु शीघ्रं न । गोलीरोधकवेस्ट् मध्ये स्थितं पुलिसं गोली मारितवती, ततः द्वितीयः परस्य बाहुं भग्नवान् । अस्मिन् क्षणे तेषां हृदयं वक्षःस्थलात् बहिः कूर्दितुं सज्जं आसीत्, परन्तु ते आक्रमणं न निवारितवन्तः, शूटिंग् अपि न न्यूनीकृतवन्तः । नौकायाः अधः पृष्ठभागः पतितः, भग्नः, मुक्तपृष्ठः एतावत् छिद्रितः यत् पनीरकर्षकः इव आसीत् । मगरमच्छः क्षतिपूर्तिं कर्तुं प्रयतमानो SAW इत्येतत् कठिनतया डुलति स्म । गोलिकाभिः तेषां शिरः उपरि अन्तरिक्षं विदारितम् ।
  
  नौकायाः इञ्जिनस्य जडः शब्दः मन्दगर्जने परिणतः, तत् सर्वं परिवर्तयति स्म । मगरमच्छः जहाजे कूर्दितवान्, निरन्तरं वन्यरूपेण अग्निम् अयच्छत् । पृष्ठतः जलं मथितुं आरब्धं, पोतं च अग्रे तिर्यक् अभवत् । ड्रेकः दृष्टवान् यत् ते अद्यापि पृष्ठतः विंशतिपादपर्यन्तं सन्ति, तां वामभागे पार्श्वे च भ्रमन्तः दृष्टवान्, जानाति स्म यत् ते कदापि कालान्तरे तत् न करिष्यन्ति इति।
  
  पतन् क्रन्दन् सः पार्श्वे पतितः, सहसा निवृत्तः । दहलः समीपे एव पतितः। हेडन् लुठितवान्, एतेन सर्वेण मगरमच्छस्य लक्ष्यं अधिकं कठिनं जातम्, परन्तु सः पुरुषः तस्य चिन्तां न करोति इव आसीत् । तस्य आकृतिः निवृत्ता दृश्यते स्म, नौकायाम् गभीरतरं गच्छन् ।
  
  ड्रेकः हेडन् इत्यस्मै संकेतं दत्तवान्, हेडन् च हेलिकॉप्टरान् आह्वयत् ।
  
  कृष्णपक्षिणः स्खलनमार्गं प्रति द्रुतं गत्वा तीक्ष्णतया अवतरन्ति स्म, भूमौ पादत्रयं च उपरि भ्रमन्ति स्म यदा SPEAR-यानस्य चालकाः आरुह्य गच्छन्ति स्म यथा यथा पुलिसाः एजेण्ट् च नमस्कारं कुर्वन्ति स्म, तथैव नूतनः बन्धः निर्मितः यः कदापि न भग्नः भविष्यति, ते यथाशक्ति प्रतिनमस्कारं कुर्वन्ति स्म, ततः हेलिकॉप्टराणि व्यावहारिकरूपेण वायुतले उड्डीयन्ते स्म विमानचालकाः काराः सीमां यावत् धक्कायन्, उष्णं नौकाम् अनुसृत्य शीघ्रमेव उपरि अन्तम् अकुर्वन् । एतत् एकं दृश्यं आसीत् यत् ड्रेकः कदापि कल्पयितुं न शक्नोति स्म: न्यूयॉर्कस्य आकाशे घातककृष्णशिकारी इव लम्बमानाः पक्षिणः, पृष्ठभूमिरूपेण प्रसिद्धं आकाशरेखा, स्टेटन् द्वीपस्य नौकायानेन उड्डीय गन्तुं सज्जाः आसन्।
  
  "तेषां प्रहारं कुरुत" इति हेडन् हेलिकॉप्टरस्य रेडियोमध्ये अवदत् । "शीघ्रं च"।
  
  अवतरन्तौ हेलिकॉप्टरद्वयं नौकायाः पृष्ठभागं प्रति त्वरितम् अगच्छत् । प्रायः तत्क्षणमेव चञ्चलः मगरमच्छः पार्श्वजालकात् बहिः शिरः स्थापयित्वा क्रुद्धं वॉली-प्रहारं कृतवान् । तस्य तृतीयः विस्फोटः हेलिकॉप्टराणां बाह्यत्वक् मध्ये आकृष्य केचन भागाः प्रविश्य अन्येभ्यः भागेभ्यः उच्छिष्टः । आकाशात् शिला इव हेलिकॉप्टराणि पतितानि। डाहल् द्वारं भग्नं कृत्वा अग्निं प्रत्यागच्छत्, गोलिकानि निराशाजनकरूपेण चूकितानि।
  
  "सः चोदति इव शूटिंग् करोति" इति ड्रेकः कुरुकुरु कृतवान् । "कदापि सम्यक् लक्ष्यं न प्रहरति।"
  
  "पृष्ठतः गच्छतु"। डाहल् मगरमच्छस्य प्रहारस्य प्रयासं त्यक्त्वा आगच्छन्तं प्रहारं कर्तुं स्वं सज्जीकृतवान् ।
  
  सेकण्डत्रयानन्तरं तत् अभवत्, केवलं तत् आघातः नासीत्, अपितु केवलं आकस्मिकं विरामः एव आसीत् । प्रथमं हेलिकॉप्टरं नौकायाः उपरितन-स्तरस्य उपरि भ्रमति स्म, द्वितीयं तु बन्दरगाह-पक्षस्य समीपे भ्रमति स्म, SPIR-दलस्य अवशिष्टाः सदस्याः जहाजे आसन् ते शीघ्रं प्रस्थितवन्तः, बूटाः स्तम्भे ध्वनिं कुर्वन्ति, समूहेषु समागच्छन्ति च। ततः हेलिकॉप्टराः नौकायानस्य अनुसरणं कुर्वन्तः वायुना स्वसमकक्षैः सह मिलितुं उत्थिताः ।
  
  हेडन् कतिपयसेकेण्ड् यावत् दलेन सह सम्मुखीभूय अभवत् । "सः कुत्र अस्ति इति वयं जानीमः। इञ्जिन कक्ष। इदानीं एतत् समाप्तं कुर्मः।"
  
  ते धावितवन्तः, एड्रेनालिनः सर्वमापात् परं पम्पं कुर्वन्, ततः मगरमच्छः स्पष्टतया अधः डेक् मध्ये रणनीतिं परिवर्तयति स्म ।
  
  आरपीजी वायुमार्गेण सीटीं कृत्वा हेलिकॉप्टरेण सह टकरावं कृत्वा विस्फोटं कृतवान् । पक्षी नियन्त्रणं त्यक्त्वा, धातुः सर्वदिक्षु विकीर्णः, अग्निः कृष्णवर्णीयं पतङ्गं आवृत्य, सः क्षीणः भूत्वा नौकायाः ऊर्ध्वभागे पतितः
  
  "running SPEAR" इति आदेशाय ।
  
  
  चतुर्चत्वारिंशत् अध्यायः
  
  
  ड्रेकः हेलिकॉप्टरस्य इञ्जिनस्य शब्दे परिवर्तनं श्रुत्वा, कारः तेषां प्रति वेगं गच्छति इति न परीक्ष्य ज्ञातवान् । यदि तत् पर्याप्तं नासीत् तर्हि डेक् पारं प्रसृता दीर्घता, शिकारी छाया लक्ष्ये एव आसीत् ।
  
  धावतु वा म्रियतु वा।
  
  सः स्कन्धं बाह्यद्वारे निक्षिप्तवान्, तस्य कपाटात् सम्पूर्णं फ्रेमं विदारयन् परे अन्तरिक्षे पतितवान् । शरीराणि तस्य पश्चात् त्वरितम् आवर्तन्ते स्म, लुठन्तः, प्रसारिताः, आरोहन्तः, धक्कायन्ते च। हेलिकॉप्टरः बहुधा अवतरत्, रोटर्-इत्येतत् अवतरत्, धातुशरीरं च विघटितम् । शराप्नेलतः आरभ्य बाहुपर्यन्तं शूलपर्यन्तं सर्वं वायुं छित्त्वा खण्डितं कृत्वा । नौका कम्पितं निःश्वसति स्म, जलं वामदक्षिणं फेनम् अकरोत्।
  
  अग्निगोलः अन्येषां हेलिकॉप्टराणां प्रति विस्फोटितवान्, ये तत्क्षणमेव परिहारात्मकं कार्यं कृतवन्तः, केवलं भाग्यं तेषां टकरावं निवारयति स्म । अग्निप्रवाहाः ऊर्ध्वं लेहयन्ति स्म, येन नूतनाः अग्नयः उत्पन्नाः, रङ्गकार्यं धातुस्तम्भाः च ज्वलन्ति स्म, रङ्गं च द्रवन्ति स्म । रोटरः ड्रेकस्य दक्षिणदिशि स्थितं स्तम्भं प्रहारयन् नतम्, सर्वा गतिः सहसा निवृत्ता सह तलम् प्रति उच्छिष्टः । अन्ये उड्डयनशैलाः खिडकीं भग्नाः, फ्रेमं च विदारयन्ति स्म, एकः घोरः शूलः नौकायाः पार्श्वे एव गत्वा समुद्रं प्रति निर्गतवान् ड्रेकः ज्वालास्पर्शं अनुभवति स्म यदा तापः तस्य माध्यमेन गच्छति स्म, तस्य स्कन्धस्य अधः पश्यति स्म, सम्पूर्णं दलं प्रवणं शयितं दृष्टवान्, स्मिथः अपि लॉरेन् इत्यस्य उपरि शयानः आसीत् विस्फोटः अतीतः ते च विद्रोहं पश्यन्ति स्म ततः एलिगेटर् पूर्ण उन्मादस्य स्तरं यावत् विषयान् नीतवान्।
  
  उन्मादः ।
  
  अग्रिमः आरपीजी नौकायाः माध्यमेन एव गतः, क्षेपणास्त्रप्रक्षेपकं त्यक्त्वा उड्डीयमानस्य डेक्स् भग्नवान् । एकः विस्फोटः ध्वनितवान् यदा एकः गोलाकारः डेकं विदारयति स्म, अधिकानि अग्नि-गाउट्-आणि घातक-अवशेषाणि च मार्गे प्रेषयति स्म । ड्रेकः निःश्वसति स्म यदा श्राप्नेल् तस्य शिरः स्कन्धं च विदारयति स्म, वेदना तस्मै दर्शयति यत् सः अद्यापि जीवति इति निश्चिन्तः । निःश्वासं ग्रहीतुं क्षणं गृहीत्वा सः अग्रे नूतनं परिवेशं अवलोकितवान् ।
  
  तत्र डेक् मध्ये एकं चीरच्छिद्रम् आसीत् । सर्वत्र काष्ठराशिः आसीत् । एकदा पिहितस्य मध्य-उच्च-स्तरस्य माध्यमेन धूमः अग्निः च प्रवहति स्म ।
  
  "मार्गः स्पष्टः अस्ति" इति सः अवदत् ।
  
  "केवलं भवतः कृते!" लॉरेन् प्रायः क्रन्दितवान्।
  
  "तर्हि तिष्ठतु" इति केन्जी डाहलस्य स्कन्धं कर्षन् थूकितवान् । "किं त्वं कुशलः असि, थोर्स्ट?"
  
  "आम्, आम्, अहं कुशलः अस्मि। मां गच्छतु" इति ।
  
  ड्रेकः अर्धहृदयगत्या गच्छति स्म, यत् सः सम्पूर्णजीवने यत् स्मर्तुं शक्नोति स्म तस्मात् अधिकं सावधानः आसीत् । तस्य पृष्ठतः समूहः सः कुत्र गच्छति इति सम्यक् ज्ञात्वा एकत्र समागतवान् । अन्तिमे क्षणे यथा अपेक्षितं तथा दलः तस्य स्कन्धे एव आविर्भूतः ।
  
  "किं वयं एतत् कुर्मः सखा?"
  
  "वयं शापितम् सम्यक् स्मः।"
  
  ते च नूतनच्छिद्रेण अधः उत्प्लुत्य, प्रथमं पादाः, शत्रून् अन्वेषमाणाः नेत्राणि च। ते अधः कठिनतया आघातं कृत्वा, आवर्त्य, अस्पृष्टाः, प्रशिक्षितैः बन्दुकैः सह उत्थिताः च ।
  
  "विशुद्धतया!" ड्रेकः रोदिति स्म।
  
  तेषां बूटाः पृष्ठतः कठिनं डेकं आहतवन्तः।
  
  केन्सी अन्तिमे आगता, ड्रेकः प्रथमं दृष्टवान् यत् सा स्वस्य गुरुं आन्तरिकं जैकेटं उद्धृतवती, द्वितीयं च हेलिकॉप्टरस्य रोटरस्य त्रिपादविभक्तखण्डस्य आधारे वेष्टितवती इति स्वीडिशं प्रति मुखं गच्छन्ती तस्याः मुखं स्मुग् आसीत् ।
  
  "अधुना" इति सा अवदत्, "मम शस्त्रम् अस्ति" इति ।
  
  "देवा अस्मान् साहाय्यं कुर्वन्तु।"
  
  ते एकत्वेन पोते त्वरितम् आरुह्य रामसेस्, गटोर् च युद्धे आदाय । प्रत्येकं क्षणं गच्छति स्म नौका वेगं वर्धयति स्म । लिबर्टीद्वीपः अपि वर्धमानः, क्षितिजे बृहत्तरः बृहत्तरः च दृश्यते स्म ।
  
  "किं उन्मत्तः न अवगच्छति यत् सः प्रतिमां न प्राप्स्यति?" किनिमका श्वसन् आसीत् ।
  
  "तत् मा वदतु" इति हेडन् प्रतिहृतवान् । "तथा मा वदतु।"
  
  "अहो, अहं अवगच्छामि।"
  
  "ते एतत् नौकाम् न मज्जयिष्यन्ति" इति डाहल् तान् आश्वासितवान् । "खाड़ी अवशोषयितुं गभीरा नास्ति... अस्तु, भवन्तः किं जानन्ति।"
  
  अधः अग्रिमे डेक् मध्ये ते अन्ततः स्वशिकारं प्राप्नुवन् । मगरमच्छः द्वारस्य रक्षणं करोति स्म, रामसेस् नौकायानं चालयति स्म । पूर्वमेव स्थापितं उन्मादस्य प्रवृत्तेः अनुरूपं बम्बनिर्माता एतादृशं क्षणं यावत् सज्जीकृतं आरपीजी मुक्तवान् । ड्रेकः सर्वेषां कृते आच्छादनं कर्तुं श्वसन् आक्रोशितुं च न शक्तवान्, ततः क्षेपणास्त्रं शिरः ऊर्ध्वतायां नौकायाः केन्द्रेण रेखां कृत्वा मगरस्य उन्मत्तहासेन चालितं तस्य पश्चात् धूमस्य लेशं त्यक्त्वा
  
  "किं भवतः इदं sooooo बहु रोचते? तत् गृहीतवान् वा ? वयं पूर्वमेव म्रियमाणाः स्मः!"
  
  ड्रेकः उपरि पश्यति स्म यत् तस्य प्रायः उपरि एलिगेटर् इति रॉकेटस्य पश्चात् धावन् स्वस्य रॉकेट-प्रक्षेपकं स्वेन सह वहन् आसीत् । रॉकेटः एव नौकायानेन उड्डीय वायुना विस्फोटयन् पृष्ठतः निर्गतवान् । मगरमच्छः रॉकेट-प्रक्षेपकं ड्रेकस्य शिरसि डुलितवान् ।
  
  यॉर्कशायर-नगरस्य निवासी बकं कृतवान् यदा रमेसेस् अन्ते भ्रमति स्म, तस्य हस्तः लापरवाहीपूर्वकं सुगतिचक्रे आश्रितः आसीत् ।
  
  "भवन्तः पूर्वमेव विलम्बं कृतवन्तः" इति सः अवदत् ।
  
  ड्रेकः एलिगेटर् इत्यस्य उदरे प्रहारं कृतवान्, परन्तु सः अद्यापि स्वस्य विशालं शस्त्रं डुलन् पुनः उत्प्लुत्य । न्याय्यं वक्तुं शक्यते यत् तया दलस्य अतिरिक्तं क्षणं विलम्बितम् । एतादृशेन मांसलयष्ट्या कोऽपि आहतः न भवितुम् इच्छति स्म, परन्तु नौकायाम् अन्तः बहु स्थानं आसीत्, येन डाहल् इत्यादिभ्यः अधिकं युक्तिः अभवत् मगरमच्छः गुर्गुरितवान्, परिवृत्तः च, ततः सीधा आतङ्कवादीराजकुमारस्य रामसेस् प्रति धावितवान्, यः इदानीं अर्धस्वचालितं पिस्तौलं धारयति स्म । ड्रेकः मगरमच्छस्य पृष्ठभागे बद्धं पृष्ठपुटं दृष्टवान् ।
  
  "भवन्तः केवलं अनिवार्यं विलम्बयन्ति" इति रामसेस् स्वरं कृतवान् ।
  
  एकेन हस्तेन अन्तः वाष्पं सिञ्चन् अपरेण हस्तेन लिबर्टीद्वीपं लक्ष्यं कृत्वा किञ्चित् मार्गं परिवर्तयति स्म ।
  
  "किं भवता कदापि कथं जीवनस्य चिन्ता कृता?" काउण्टरस्य पृष्ठतः ड्रेकः अवदत्। "बजारः ? ताल? विस्तृतपलायनयोजना ? किं नरकं तत् सर्वं आसीत्?"
  
  "आह, बाजारः केवलं - कथं स्थापयितव्यम् - एकः टेकअवे विक्रयः आसीत् ? मम सर्वाणि लौकिकवस्तूनि विमोचयन्। दुर्गः विदाई इति अन्त्य इत्यर्थः । किन्तु भवन्तः मां सीधा न्यूयोर्कनगरं नीतवन्तः। पलायनयोजना च, आम्, किञ्चित् जटिला अस्ति, तत् स्वीकुर्वन् अस्मि। परन्तु इदानीं पश्यसि वा ? त्वं पूर्वमेव विलम्बं करोषि। घड़ी टिक् टिक् करोति" इति ।
  
  ड्रेकः सम्यक् न जानाति स्म यत् रामसेस् इत्यस्य अभिप्रायः किम् इति, परन्तु तस्य तात्पर्यं स्पष्टम् आसीत् । आच्छादनात् बहिः आगत्य सः चक्रगृहं गोलिकैः वर्षयित्वा तेषां पश्चात् धावितवान्, तस्य दलं समीपे एव आसीत् । न पुनः वार्तालापः; एषः एव तस्य अन्त्यक्रीडा आसीत् । रामसेस् प्रति स्तब्धः, तस्य स्कन्धात् रक्तं प्रस्रवम् इव फव्वारा इव। गोलिकाः तस्य शरीरे प्रविशन्तः मगरः क्रन्दितवान् । काचः आतङ्कवादिनौ दन्तयुक्तैः स्प्लैशैः आच्छादितवान् ।
  
  ड्रेकः द्वारं भग्नवान् ततः स्खलितः, फ्रेमात् उच्छिष्टः, स्खलितः च विरामं कृत्वा, स्वभाग्यं शापितवान् । डाहल् तस्य उपरि कूर्दितवान्, केन्जी तस्य पार्श्वे आसीत्। तौ चक्रगृहं प्रविश्य वधार्थं शस्त्राणि उत्थापितवन्तौ । सप्तपादस्य स्नायुबद्धस्य उन्मत्तस्य सर्वशक्त्या रामसेस् तान् मिलितवान्, वन्यश्वः इव विस्मयम्; सः त्वरितम् अन्तः आगत्य तान् परितः विकीर्णं कर्तुं प्रयत्नं कृतवान्।
  
  डाहल् एतत् किमपि न सहितवान्, क्रूरबलस्य प्रतिरोधं कृत्वा सर्वान् प्रहारं कृतवान् । केन्सी तौ परितः नृत्यति स्म, रामसेसस्य पार्श्वभागेषु भयङ्करः वृकः इव प्रहारं करोति स्म । कट्टरपंथी राजकुमारः स्वीडिशं ताडितवान् । स्कन्धस्य नौकायानेन दाहलः कम्पितः अभवत् । अविश्वसनीयबलवन्तः हस्ताः स्वीडिशस्य कण्ठं गृहीत्वा निपीडयितुं आरब्धवन्तः। हस्तौ उत्थाप्य डाहल् अर्धमार्गे स्वस्य पकडं शिथिलं कृत्वा ततः स्वयमेव एकं गृहीतवान्; उभौ अपि परस्परं कम्पितौ निपीडितवन्तौ यावत् द्वयोः अपि श्वसितुम् न शक्यते स्म । रामसेस् डाहलं परिवर्त्य पुनः भित्तिं प्रति क्षिप्तवान्, परन्तु स्वीडिशस्य एकमात्रं प्रतिक्रिया विस्तृतं स्मितं आसीत् ।
  
  केन्सी वायुतले उत्प्लुत्य, यत् सा मर्दनबलेन अवतारितवती, साक्षात् रामसेस् इत्यस्य रक्तस्रावयुक्तस्य गोलीव्रणस्य उपरि स्वस्य कोणं उत्थापितवती । एकेन मुष्टिना एतादृशस्य युद्धस्य समाप्तिः भविष्यति इति कदापि न अपेक्षितवती, ततः सा तस्य पुरुषस्य क्रन्दनस्य अपि कण्ठं छूरेण मारितवती, येन तस्य नेत्राणि उदग्रतां प्राप्तवन्तः ।
  
  ततः रामसेसः वमनं कृत्वा रक्तेन आवृतः स्तब्धः अभवत्। डाहल् तं त्यक्तवान्, अन्तं ज्ञात्वा। आतङ्कवादीनां नेत्राणि स्वीडिशस्य नेत्रेषु निबद्धानि, तेषु पराजयस्य लक्षणं नासीत् ।
  
  "अहम् एतत् क्षणं विजयस्य क्षणं गृह्णामि" इति सः क्रन्दितवान् । "पूँजीवादस्य हृदयं च मर्दयतु।"
  
  सः मगरमच्छं स्पर्शयितुम् इच्छति इव हस्तं प्रसारितवान्।
  
  डाहलः प्रतिगोलीम् अयच्छत् । गोलिका रामसेस् इत्यस्य उदरं प्रहारं कृत्वा तं प्रतिक्षिप्तवती ।
  
  मगरमच्छः उत्प्लुत्य रामसेस् इत्यस्य उपरि पतितः।
  
  आतङ्कवादी राजकुमारः पतन्तस्य मगरमच्छस्य पृष्ठभागे बद्धं पृष्ठपुटं ग्रहीतुं समर्थः अभवत्, तस्य प्रसारितः हस्तः उभयोः पतनस्य समये उजागरितं नीलतारं गृहीत्वा
  
  केन्जी अग्रे त्वरितम् अगच्छत्, तारं धारयन् हस्तं लक्ष्यं कृत्वा, तस्याः हस्ते एकमेव शस्त्रं, सर्वोत्तमम् अस्त्रं, कच्चं कटाना। तस्याः कटः शीघ्रं च्छिन्नः अभवत्, रामसेसस्य बाहुं स्कन्धे छित्त्वा, आतङ्कवादी अत्यन्तं आश्चर्यस्य अभिव्यक्तिं प्रकटितवान् ।
  
  हस्तः मगरमच्छस्य समानसमये एव तलम् आहतवान्, परन्तु अङ्गुलीः अद्यापि नीलतारस्य इदानीं मुक्तं अन्तं गृह्णन्ति स्म ।
  
  "क्लेशरहितः" इति रामसेस् कासितवान् । "भवता मां एवं आक्रमणं कर्तुं सम्यक् आसीत् । घड़ी न टिक् टिक् करोति स्म। परन्तु..." एकः ऐंठनः तं विकृष्य, तस्य उदरात्, बाहुतः, वामस्कन्धात् च रक्तं शीघ्रं प्रवहति स्म।
  
  "एतत्... भवति... इदानीं।"
  
  
  पञ्चचत्वारिंशत् अध्यायः
  
  
  ड्रेकः तलम् पारं क्रन्दितवान्, मगरमच्छं स्वस्य उदरं उपरि आवर्त्य उन्मत्तः रक्ताभं डेक् मध्ये विहसति स्म । दाहल् तस्य पार्श्वे पतितः, तस्य मुखस्य उपरि वेदना, भयानकता, पूर्वसूचना च लिखिता आसीत् । पट्टिका बद्धा, परन्तु ड्रेकः तत्क्षणमेव तत् विमोचितवान्, ततः धातुप्रकरणं रूक्षसामग्रीतः मुक्तवान् ।
  
  उल्टागणना तेषां पुरतः स्थितवान्, तस्य ज्वलन्तः रक्तसङ्ख्याः तेषां जानुभ्यां अधः तलम् प्रसारितस्य रक्तस्य इव धमकीकृताः, भयानकाः च आसन्
  
  "चत्वारिंशत् निमेषाः" इति हेडन् प्रथमं वदति स्म, तस्याः स्वरः निरुद्धः आसीत् । "तेन सह मा क्रीडतु, ड्रेक। इदानीं एव एतत् वस्तु निशस्त्रं कुरु" इति ।
  
  ड्रेकः पूर्वमेव बम्बं परिवर्तयति स्म, यथा गतवारं। किनिमाका तस्मै एकं मुक्तं उपयोगिताछुरीम् अयच्छत्, यत् सः खण्डखण्डं विच्छिद्य सावधानतया गच्छति स्म, गेटर इव बम्बनिर्माता यत् अनेके बूबीजालं मुक्तं कर्तुं शक्नोति तस्मात् सावधानः उन्मत्तस्य आतङ्कवादिनः दूरं यन्त्रं स्थापयन् सः एलिसिया इत्यस्याः उपरि दृष्टिपातं कृतवान् ।
  
  "न पुनः वद" इति सा तं पुरुषं बाहुभ्यां अधः गृहीत्वा दूरं कर्षति स्म । तादृशस्य घातकस्य दया न स्यात्।
  
  स्थिरहस्तेन सः बम्बस्य अग्रपटलं अपसारितवान् । तस्मिन् सज्जाः कुण्डलिताः नीलताराः आसन् ये आतङ्कजनकरूपेण प्रसारिताः आसन् ।
  
  "एषः गृहनिर्मितः बम्बः नास्ति" इति डाहल् कुहूकुहू कृतवान् । "ध्यायी भवेत"।
  
  ड्रेकः स्वमित्रं प्रति दृष्टिपातं कर्तुं विरमति स्म । "किं त्वं एतत् कर्तुम् इच्छसि?"
  
  "तस्य प्रक्षेपणस्य च उत्तरदायित्वं भवितव्यम्? न तु वस्तुतः। नहि।"
  
  ड्रेकः स्वस्य अधोष्ठं दष्टवान्, तत्र सर्वेषां कारकानाम् विषये पूर्णतया अवगतः । ज्वलन्तः उल्टागणना तेषां कृते कियत् अल्पः समयः अवशिष्टः इति नित्यं स्मरणं भवति स्म ।
  
  हेडन् मूर् इत्यस्मै आहूतवान् । किनिमका सप्परान् आहूतवान्। अन्यः कश्चन NEST इति आह्वयत् । यदा ड्रेकः यन्त्रं दृष्टवान् तदा प्रत्येकं पक्षं विचार्य सूचनाः शीघ्रमेव प्रवहन्ति स्म ।
  
  "पुनः ताराः आकर्षयन्तु" इति डाहल् सूचितवान् ।
  
  "अति जोखिमपूर्णम्।"
  
  "अस्मिन् समये गतिसंवेदकः नास्ति इति अनुमानं करोमि, एलिगेटर् यथा प्रचलति स्म तस्मात् न्याय्य।"
  
  "दक्षिणः। भवतः स्लेजहैमर-विचारस्य पुनः उपयोगं कर्तुं न शक्नुमः" इति ।
  
  "पतत् परिपथः?"
  
  "तत् एव समस्या। ते पूर्वमेव किमपि नूतनं - विफल-सुरक्षित-तारस्य उपयोगं कुर्वन्ति स्म । अयं च हरामी वास्तविकः अस्ति। यदि अहम् अस्मिन् प्रवृत्तः अस्मि तर्हि कार्यं भवेत्" इति ।
  
  एलिगेटरः कार्यं कुर्वती परस्य कक्ष्यायाः अलौकिकशब्दान् करोति स्म । भग्नद्वारेण शिरः क्षिप्तुं बहुकालं न व्यतीतवान् । "सः वदति यत् बम्बस्य वस्तुतः एण्टी-टैम्पर् स्विचः अस्ति।" सा स्कन्धं संकुचितवती। "किन्तु तदा अहं मन्ये सः तत् कृतवान् स्यात्।"
  
  "समयः नास्ति" इति डाहल् अवदत् । "अस्य कृते कोऽपि शापितः समयः नास्ति।"
  
  ड्रेकः समयनिर्धारकं प्रति दृष्टिपातं कृतवान्। तेषां पञ्चत्रिंशत् निमेषाः अवशिष्टाः आसन् । सः पुनः कूर्चायां उपविष्टवान्। "धिक्, वयं तत् जोखिमं ग्रहीतुं न शक्नुमः। कियत् शीघ्रं बम्बदलम् अत्र आगमिष्यति?"
  
  "अधिकतमं पञ्चनिमेषाः" इति किनिमाका अवदत् यदा हेलिकॉप्टर्-यानानि यत्र यत्र शक्यन्ते तत्र नौका-पट्टिकासु आघातं कुर्वन्ति स्म । अन्ये किञ्चित् अधिकं भ्रमन्ति स्म यदा उद्धारकाः कूर्दन्ति स्म । "किन्तु यदि ते तं निरस्त्रं कर्तुं न शक्नुवन्ति तर्हि किम्?"
  
  "कथं वयं तत् खाते क्षिपामः?" लॉरेन् इत्यनेन सूचितम्।
  
  "इदं सद्विचारः, परन्तु अतीव लघु" इति हेडन् मूर् इत्यस्मै पूर्वमेव पृष्टवान् आसीत् । "दूषितं जलं नगरं तृप्तं करिष्यति स्म।"
  
  ड्रेकः उन्मादं चिन्तयन् अग्रे-पश्चात् डोलति स्म, ततः डाहलस्य दृष्टिम् आकर्षितवान् । स्वीडिशस्य अपि एतादृशः एव विचारः आसीत् इति सः जानाति स्म । तेषां दृष्टिपातेन ते प्रत्यक्षतया सुलभतया च संवादं कृतवन्तः ।
  
  वयं कर्तुं शक्नुमः। एषः एव मार्गः ।
  
  वयं अन्धाः स्याम। परिणामः अज्ञातः अस्ति। एकदा आरब्धः चेत् पुनः गमनम् नास्ति । वयं एकदिशायाः यात्रायां गमिष्यामः।
  
  अतः किं नरकं प्रतीक्षसे ? उत्तिष्ठ मादरचोद ।
  
  ड्रेकः डाहल् इत्यस्य दृष्टौ आव्हानस्य प्रतिक्रियां दत्त्वा ऋजुः अभवत् । गभीरं निःश्वासं गृहीत्वा सः बन्दुकं बद्ध्वा पिस्तौलस्य पिस्तौलं कृत्वा पृष्ठपुटात् परमाणुबम्बं आकर्षितवान् । हेडन् तं विस्तृतनेत्रेण प्रेक्षते स्म, भेदकभ्रूभङ्गः।
  
  "किं नरकं त्वं करोषि?"
  
  "भवन्तः सम्यक् जानन्ति यत् वयं किं कुर्मः।"
  
  "सुरक्षितानि दूराणि समानानि न भवेयुः। भवतः कृते इत्यर्थः" इति ।
  
  "तदा ते न करिष्यन्ति।" ड्रेकः स्कन्धं संकुचितवान्। "किन्तु वयं सर्वे जानीमः यत् अस्य नगरस्य उद्धारस्य एकः एव उपायः अस्ति।"
  
  ड्रेकः परमाणुबम्बं उद्धृत्य डाहल् अग्रे गतः । एलिसिया तं अन्यं बहुमूल्यं क्षणं यावत् निवारितवती।
  
  "एकं चुम्बनं कृत्वा गच्छसि ? एषः मम जीवनस्य लघुतमः सम्बन्धः मा भवतु" इति ।
  
  "अहं आश्चर्यचकितः अस्मि यत् भवतः लघुतराः न आसन्।"
  
  "अहं एकं वयस्कं जानीतेव छूटं ददामि यस्य मया निश्चयः कृतः यत् मम रोचते, यस्य अहं चोदितवान् ततः प्रायः अष्टनिमेषेभ्यः अनन्तरं बोरः अभवम्।"
  
  "अहो साधु।" कतिपयेषु तदा पश्यामः" इति ।
  
  एलिसिया तं केवलं नेत्रेण धारयति स्म, शेषशरीरं सर्वथा निश्चलं कृत्वा । "शीघ्रमेव पुनः आगच्छतु"।
  
  हेडन् ड्रेक-डाहल्-योः मध्ये निपीडयति स्म, शीघ्रं वार्तालापं करोति स्म, मूर् इत्यस्मात् सूचनां प्रसारयति स्म, प्राथमिकचिकित्सां कर्तुं शक्नुवन्तः तेषां उपरि दृष्टिम् अस्थापयति स्म ।
  
  "ते वदन्ति यत् बम्बस्य पेलोड् पञ्चाष्टकिलोटनपर्यन्तं भवति। तस्य आयतनं, भारं, यस्मिन् वेगेन मज्जति इति च विचार्य..." इति सा विरमति स्म । "सुरक्षिता गभीरता सहस्राष्टशतपादा..."
  
  ड्रेकः आज्ञां पालितवान्, परन्तु समीपस्थं सोपानं उपरि गत्वा उपरितनं प्रति अगच्छत् । "भवतः यत् द्रुततमं हेलिकॉप्टरम् अस्ति तत् अस्माकं आवश्यकता अस्ति" इति सः समीपं गच्छन्तं विमानचालकं अवदत् । "न शित्। न कूजति। केवलं अस्मान् शापितकीलानि ददातु।"
  
  "वयं न-"।
  
  हेडन् व्यत्यस्तम् अकरोत् । "आम्, अष्टादशशतपादं, एतत् सर्वं विकिरणं निष्प्रभावीकृत्य, NEST आज्ञानुसारम्। धिक्, भवतः अशीतिमाइलपर्यन्तं समुद्रात् बहिः भवितव्यम्" इति ।
  
  ड्रेकः बम्बस्य धातुशरीरं स्वस्य अङ्गुलीषु लेपितस्य स्वेदस्य माध्यमेन किञ्चित् स्खलितं अनुभवति स्म । "त्रिंशत् निमेषेषु ? एतत् न भविष्यति। किमन्यत् भवतः ?"
  
  हेडन् विवर्णः अभवत् । "किमपि न, ड्रेक। तेषां किमपि नास्ति" इति ।
  
  "अधुना एषः स्लेजहैमरः उत्तमं दृश्यते इति आरब्धम्" इति डाहल् टिप्पणीं कृतवान् ।
  
  ड्रेकः एलिसिया इत्यस्य अतीतं त्वरितम् अपश्यत्, शीर्षस्थं स्थलं प्रति गत्वा समुद्रं प्रति पश्यन्ती । सा तत्र बहिः किं अन्विष्यति स्म ?
  
  विमानचालकः समीपं गतः, तस्य शिरस्त्राणस्य आधारे ब्लूटूथ-यन्त्रं निमिषति स्म । "सेनायाः द्रुततमं शापितम् हेलिकॉप्टरं अस्माकं अस्ति" इति सः आकर्षितवान् । "बेल सुपरकोब्रा। द्वौ शतमाइलौ प्रतिघण्टां यदि त्वं तां धक्कायसि" इति ।
  
  ड्रेकः हेडन् प्रति मुखं कृतवान् । "किं एतत् कार्यं करिष्यति?"
  
  "अहं मन्ये हाँ"। सा शिरसि कानिचन मानसिकगणितगणनानि कृतवती । "तिष्ठतु, एतत् सत्यं न भवितुम् अर्हति।"
  
  ड्रेकः परमाणुबम्बं गृहीतवान्, रक्तसङ्ख्याः अद्यापि ज्वलन्तः, डाहल् तस्य पार्श्वे। "अस्तु!"
  
  "अशीति माइल" इति सा धावन्ती अवदत् । "आम्, भवन्तः कर्तुं शक्नुवन्ति। परन्तु तत् केवलं भवन्तं त्यक्ष्यति... ततः नरकं बहिः आनेतुं त्रयः निमेषाः। त्वं विस्फोटक्षेत्रात् न पलायिष्यसि!"
  
  ड्रेकः सुपर कोब्रा इत्यस्य समीपं गतः, मन्दं न कृत्वा, चिकनानि धूसरवर्णानि, गोपुराणि, त्रि-बैरल-तोपाः, क्षेपणास्त्र-खाताः, हेल्फायर्-प्रक्षेपकाः च पश्यन्
  
  "पर्याप्तम्" इति सः अवदत् ।
  
  "ड्रेक" इति हेडन् तं निवारितवान् । "भवन्तः परमाणुबम्बं सुरक्षिततया पातयन्ति चेदपि विस्फोटः भवन्तं नाशयिष्यति।"
  
  "तर्हि अस्माकं समयस्य अपव्ययः त्यजन्तु" इति यॉर्कशायर-नगरस्य निवासी अवदत् । "यावत् त्वं वा मूर् वा भवतः शिरसि अन्यः कोऽपि अन्यं मार्गं न जानाति?"
  
  हेडन् मूर् निरन्तरं प्रसारयति स्म तत् दत्तांशं, सल्लाहं, बुद्धिः च शृणोति स्म । ड्रेकः चपलतरङ्गयोः उपरि नौकायानं डुलन्तं अनुभवति स्म, निकटतः म्यानहट्टन्-नगरस्य आकाशरेखां दृष्टवान्, पूर्वमेव स्वजीवनं प्रति आगच्छन्तः जनानां पिपीलिका-सदृशं चञ्चलतां अपि ज्ञातवान् सैन्यनौकाः, वेगनौकाः, हेलिकॉप्टराणि च सर्वत्र आसन्, येषां चालकाः बहवः आसन् ये अस्य दिवसस्य उद्धाराय स्वप्राणान् दास्यन्ति स्म ।
  
  परन्तु सर्वं केवलं द्वौ एव अवतरत् ।
  
  ड्रेकः डाहल् च सुपर कोब्रा-याने आरुह्य प्रस्थायमानस्य विमानचालकस्य नियन्त्रणस्य दुर्घटना-पाठ्यक्रमं प्राप्तवन्तौ ।
  
  "सुन्दरी यात्रा भवतु" इति सः गच्छन् अवदत् । "अथ च शुभं"।
  
  
  षट्चत्वारिंशत् अध्यायः
  
  
  ड्रेकः मुखेन लघुस्मितं कृत्वा परमाणुबम्बं डाहल् इत्यस्मै समर्पितवान् । "चिन्तितम् यत् त्वं सम्मानं कर्तुम् इच्छसि, सखा।"
  
  स्वीडिशः बम्बम् उद्धृत्य हेलिकॉप्टरस्य पृष्ठभागे आरुह्य । "अहं भवतः विश्वासं कर्तुं न शक्नोमि यत् अहं ऋजुरेखायां चालयितुं शक्नोमि।"
  
  "एतत् यानं नास्ति। अहं च यथार्थतया विश्वसिमि यत् वयं पूर्वमेव स्थापितवन्तः यत् अहं भवतः अपेक्षया उत्तमं चालयितुं शक्नोमि" इति।
  
  "किमर्थम् एतत् ? अहं तथैव न स्मरामि" इति ।
  
  "अहं आङ्ग्लः अस्मि।" न त्वं तथा असि" इति ।
  
  "अस्मिन् च राष्ट्रियतायाः किं सम्यक् सम्बन्धः?" डाहल् एकस्मिन् कुर्सिषु स्खलितवान् ।
  
  "वंशावली" इति ड्रेकः अवदत् । "स्टुअर्ट् । हैमिल्टन। मृगया। कड्मल। चोटी। अपि च बहु किमपि। स्वीडेन्देशः यदा फिन्लैण्ड् प्रथमस्थानं प्राप्तवान् तदा फार्मूला-१-विजयस्य समीपं गतः" इति ।
  
  डाहल् हसन् बकल् कृत्वा कृष्णधातुप्रकरणं जानुभ्यां स्थापयित्वा द्वारं पिधाय । "एतावत् उच्चैः मा वदतु, ड्रेक। बम्बः 'बकवास'-संवेदकेन सुसज्जितः भवेत्" इति ।
  
  "तर्हि वयं पूर्वमेव पेचिताः स्मः।"
  
  गियर-यष्टिं आकृष्य सः हेलिकॉप्टरं नौकातः दूरं उत्थापितवान्, उपरि आकाशं स्पष्टं भवति इति निश्चयं कृत्वा । पृष्ठतः सूर्यप्रकाशः ज्वलति स्म, नगरस्य कोटि-कोटि-प्रतिबिम्बित-पृष्ठेभ्यः उच्छिष्टः भवति स्म, येन ते किमर्थम् एतत् कुर्वन्ति इति लघु-स्मरणं ददाति स्म । मुखाः तं डेकस्य अधः दृष्टवन्तः, तेषु बहवः तस्य मित्राणि परिवारजनाश्च, तस्य सङ्गणकस्य सहचराः च । केन्जी, माई च स्कन्धं स्कन्धं यावत् स्थितवन्तौ, तेषां मुखं व्यञ्जनं विना आसीत्, परन्तु इजरायली एव अन्ततः तं स्मितं कृतवान् ।
  
  सा घड़ीं टङ्कयित्वा केवलं अधरेण अवदत्- Move the fuck further.
  
  एलिसिया कुत्रापि न दृश्यते स्म, ब्यू अपि नासीत् । ड्रेकः अटलाण्टिकस्य पारं प्रत्यक्षमार्गे तरङ्गानाम् उपरि नीचम् सैन्यहेलिकॉप्टरं प्रेषितवान् । वाताः मार्गं लङ्घयन्ति स्म, प्रत्येकं लुठितप्रकोपे सूर्यप्रकाशः स्फुरति स्म । क्षितिजाः सर्वदिशः प्रसृताः, समुद्रानां विस्मयकारीविस्ताराणां प्रतिस्पर्धां कुर्वन्तः लघुनीलगगनस्य तोरणाः । तेषां पृष्ठतः महाकाव्यं क्षितिजं यथा यथा निमेषाः सेकण्डाः च शनैः शनैः शून्यस्य समीपं गच्छन्ति स्म तथैव अन्तर्धानं जातम् ।
  
  "पञ्चदशनिमेषाः" इति डाहल् अवदत् ।
  
  ड्रेकः ओडोमीटर् अवलोकितवान्। "समये एव।"
  
  "अस्माकं कियत् समयः अवशिष्टः भविष्यति?"
  
  "निमेषत्रयं" इति ड्रेकः हस्तं उत्थापितवान् । "प्लस् वा माइनस् वा।"
  
  "कियत् एतत् माइलमात्रेण?"
  
  "प्रतिघण्टां द्विशतमाइलपर्यन्तं ? प्रायः सप्त" इति ।
  
  डाहलः मुखस्य उपरि आशां दर्शितवान् । "दुर्गुण: न"।
  
  "आदर्शे जगति" इति ड्रेकः स्कन्धं संकुचितवान् । "वर्तन-कौशलं, त्वरणं, मकर-आक्रमणं च न समाविष्टम् । यत्किमपि नरकं ते अस्मान् तत्र क्षिपन्ति स्म" इति ।
  
  "अस्य वस्तुनः फूत्कारः अस्ति वा?" डाहल् परितः पश्यति स्म, तस्य अङ्गुलीः परमाणुबम्बं दृढतया गृह्णन्ति स्म ।
  
  "यदि भवति तर्हि अहं न जानामि कुत्र।" ड्रेकः स्वघटिकाम् अवलोकितवान्।
  
  द्वादशनिमेषाः यावत् विस्फोटः न भवति।
  
  "सज्जा भवतु"।
  
  "सदा एवम्।"
  
  "अद्य जागरणसमये भवता एतत् कर्तुं न अपेक्षितम् इति शर्तं स्थापयामि।"
  
  "किम्? न्यूयॉर्कं उद्धारयितुं अटलाण्टिकमहासागरे परमाणुबम्बं पातयतु? अथवा समुद्री-हेलिकॉप्टर-याने भवद्भिः सह सम्मुखं वार्तालापं कुर्वन्तु?"
  
  "अच्छा, उभयम्।"
  
  "प्रथमभागः मम मनसि आगतः।"
  
  ड्रेकः स्वस्य स्मितं गोपयितुं असमर्थः शिरः कम्पितवान् । "अवश्यं तत् अभवत् । त्वं थोर्स्टेन् डाहल् महान् नायकः असि" इति ।
  
  स्वीडिशः ड्रेकस्य स्कन्धे हस्तं स्थापयितुं केवलं एकं सेकण्डं यावत् परमाणुबम्बस्य पकडं शिथिलं कृतवान् । "त्वं च ड्रेकः, मेट् ड्रेकः, मया ज्ञातः सर्वाधिकः पालनीयः व्यक्तिः। भवन्तः कियत् कठिनं तत् गोपयितुं प्रयतन्ते इति महत्त्वं नास्ति।"
  
  "किं त्वं एतत् परमाणुबम्बं पातुं सज्जः असि?"
  
  "अवश्यं अस्ति, त्वं उत्तरस्य मूर्खः।"
  
  ड्रेकः हेलिकॉप्टरं गोतां कर्तुं बाध्यं कृतवान्, नासिका-प्रथमं ग्रे-प्रकोपे । डाहल् पृष्ठद्वारं उद्घाटितवान्, उत्तमं स्थानं प्राप्तुं परिवर्त्य । सुपर कोबरा इत्यस्य माध्यमेन वायुधारा त्वरितवती । ड्रेकः नियन्त्रणलीवरस्य पकडं कठिनं कृत्वा पेडलं निपीडयति स्म, द्रुतगत्या पतति स्म । डाहल् अन्तिमवारं परमाणुबम्बं चालितवान् । तरङ्गाः उत्थाय, संघातं कृत्वा, सूर्यप्रकाशस्य हीरकस्फुलिङ्गैः व्याप्तैः श्वेतफेनैः ज्वलन्तः अराजकान् स्फुरणान् प्रेषयन्ति स्म । प्रत्येकं मांसपेशीं तनावग्रस्तं कृत्वा, ड्रेकः अन्ततः स्वं कठिनतया उपरि आकर्षितवान्, स्वस्य प्रभामण्डलं ऋजुं कृत्वा, डालः द्वारातः बहिः अन्तिमविनाशस्य धातु-आच्छादनं शस्त्रं क्षिप्तं द्रष्टुं शिरः परिवर्तयति स्म
  
  सः तरङ्गयोः मध्ये पतितः, एकः भ्रमन् बम्बः यः यस्मिन् न्यूने ऊर्ध्वतायां मुक्तः अभवत् तस्य कारणेन जले सहजतया प्रविशति स्म, अन्यः निश्चितः उपायः यत् छेदन-प्रूफ-संवेदकः तटस्थः एव तिष्ठति इति सुनिश्चितं करोति ड्रेकः तान् तत्क्षणमेव टकरावात् दूरं आकर्षितवान्, तरङ्गानाम् एतावत् अधः सवारः यत् ते तस्य स्किडम् अभिभूतवन्तः, ऊर्ध्वतां प्राप्तुं समयं न व्यययन्, आपदायां हेलिकॉप्टरस्य पतनस्य न्यूनं स्थानं च दत्तवान्
  
  डाहल् स्वकीयं घड़ीं परीक्षितवान् ।
  
  द्वौ निमेषौ।
  
  "पादं अधः स्थापयतु।"
  
  ड्रेकः प्रायः पुनः अवदत् यत् सः वस्तुतः कारं न चालयति, अपितु तस्य स्थाने पक्षिणं यथाशक्ति शीघ्रं प्राप्तुं केन्द्रितः, स्वीडिशः केवलं दबावं हरति इति ज्ञात्वा इदानीं सर्वं सेकेण्ड्-मात्रं यावत् अवतरत्-परमाणुविस्फोटात् पूर्वं समयः, विस्फोट-त्रिज्यातः तेषां दूरीकरणं यावत् माइल-पर्यन्तं, तेषां आयुः दीर्घता च
  
  "अष्टादश सेकेण्ड्" इति डाहल् अवदत् ।
  
  ड्रेकः नरकस्य सज्जः अभवत् । "सुन्दरम् आसीत्, मेट्।"
  
  दश... नव...
  
  "शीघ्रमेव मिलित्वा यॉर्की।"
  
  षट्... पञ्च... चत्वारि...
  
  "न यदि तव मूर्खं पश्यामि-"
  
  शून्य।
  
  
  सप्तचत्वारिंशत् अध्यायः
  
  
  ड्रेकः डाहल् च प्रारम्भिकजलान्तरविस्फोटस्य किमपि न दृष्टवन्तौ, परन्तु पृष्ठतः समुद्रात् उद्भूतः जलस्य विशालः भित्तिः तेषां हृदयं फडफडयितुं पर्याप्तम् आसीत् सहस्रपादपर्यन्तं वायुतले उत्तिष्ठन् अन्यत् सर्वं ग्रहणं कृत्वा सूर्यमेव मज्जयितुं प्रयतमाना इव वायुमण्डलं प्रति त्वरितवान् द्रवः कवकमेघः स्प्रे-गुम्बजः, आघाततरङ्गानाम् पूर्ववर्ती, गोलाकारः मेघः, उच्चपृष्ठतरङ्गाः, पञ्चशताधिकमीटर्-उच्चतां यावत् उत्तिष्ठति इति आधारतरङ्गः च उत्थितः
  
  विस्फोटतरङ्गः निवारयितुं न शक्तवान्, सा प्रकृतेः मानवनिर्मितः बलः आसीत्, ऊर्जावानः अपघटनः। तत् हेलिकॉप्टरस्य पृष्ठभागे मुद्गरप्रहारवत् आहतवान्, येन ड्रेकः दुष्टस्य दिग्गजस्य हस्तेन धक्कायमानः इति आभासं दत्तवान् । प्रायः तत्क्षणमेव हेलिकॉप्टरं गोतां कृत्वा उत्थाय ततः पार्श्वे गतं । ड्रेकस्य शिरः धातुम् आहतवान्। दहल् दुष्टकुक्कुरेन परितः क्षिप्ता चीरपुतली इव आलम्बितवान्।
  
  हेलिकॉप्टरः कम्पितः, लुठितः च, अनन्तविस्फोटेन, गतिशीलतरङ्गेन च कम्पितः। पुनः पुनः भ्रमति स्म, तस्य प्रोपेलराः मन्दं कुर्वन्ति, तस्य शरीरं डुलति स्म। तस्य पृष्ठतः एकः विशालः जलपर्दः एकः टाइटैनिक-बलेन चालितः आसीत् । ड्रेकः स्वस्य दैवस्य सर्वं नियन्त्रणं त्यक्त्वा केवलं धारयितुं, सजगः समग्रः च भवितुं प्रयतमानोऽपि चेतनः भवितुं संघर्षं कृतवान् ।
  
  कालः न पुनः सारः आसीत्, ते च विस्फोटतरङ्गस्य अन्तः घण्टाभिः यावत् पार्ष्णिं, पादं च पातुं शक्नुवन्ति स्म, परन्तु यदा सा अतीत्य तस्याः तरङ्गं सवाराः अभवन् तदा एव तस्य विनाशकारीशक्तेः यथार्थपरिणामाः स्पष्टाः अभवन्
  
  प्रायः उल्टावस्थां हेलिकॉप्टरं अटलाण्टिकं प्रति त्वरितम् अगच्छत् ।
  
  नियन्त्रणं त्यक्त्वा ड्रेकः आघातस्य सज्जतां कृतवान्, यतः ते ज्ञात्वा यत् ते आपदातः जीविताः अपि तेषां जीवनरक्षकदलः, जीवनरक्षकजाकेटः, उद्धारस्य आशा च नास्ति इति । कथञ्चित् प्रियजीवनस्य कृते लम्बितुं पर्याप्तं जागरूकतां धारयन् सः तेषां समुद्रे निमज्जन्तं पश्यति स्म ।
  
  
  अष्टचत्वारिंशत् अध्यायः
  
  
  एलिसिया तस्याः प्रायः त्रयः सेकेण्ड् अनन्तरं ड्रेक इत्यस्य शिरसि सम्पर्कं कृत्वा दृष्टवती । दाहल् अपि । वयस्काः मन्दाः आसन्, परन्तु सा कदापि न वक्ष्यति स्म। केचन वस्तूनि आरक्षे एव स्थापयितुं बहु श्रेयस्करम् आसीत्। यथा अन्ये अवगच्छन्ति स्म, हेडन् च मूर् इत्यस्य सर्वकारीयसहचरानाम् समीपं सल्लाहार्थं गतवान्, एलिसिया इत्ययं दैवयोग्यज्ञानेन आहतवती यत् सुरक्षितदूराणां नियमेन अग्रिमार्धघण्टे तेषां सर्वेषां महती दुःखं भविष्यति यदा ड्रेकः हेलिकॉप्टरस्य कमाण्डरी कर्तुं कार्यं करोति स्म, तदा एलिसिया स्वस्य दृष्टिः, स्वस्य ध्यानं च अन्यत्र प्रेषितवती ।
  
  हेलिकॉप्टरः दुर्घटितः भविष्यति, सा तत् जानाति स्म, अतः अन्येन पक्षिणा सह तस्य अनुसरणं कर्तुं स्पष्टविकल्पस्य कोऽपि अर्थः नासीत् । परन्तु यदि तस्य हेलिकॉप्टरः प्रतिघण्टां द्विशतमाइलपर्यन्तं उड्डीयते स्म...
  
  एलिसिया ब्यू इत्यस्याः पार्श्वे नीत्वा स्वयोजनां व्याख्यातवती, ततः एकं सैनिकं प्राप्नोत् यः तान् अमेरिकी-तट-रक्षक-प्रतिनिधिना परिचयं दत्तवान् ।
  
  "किं भवतः द्रुततमं पोतम्?"
  
  यावत् ड्रेकः दूरं गतः तावत् एलिसिया डेकस्य अधः आसीत्, त्वरितरूपेण परिवर्तितस्य डिफेण्डर्-वर्गस्य कटरस्य उपरि कूर्दति स्म, प्रतिघण्टां अशीतिमाइलात् अधिकं वेगं प्राप्नोति स्म यथा मेषवत् दलानाम् एकः साक्ष्यं दत्तवान्, ते केचन परिवर्तनानि कृतवन्तः येन नौकायाः वेगः शताधिकः वा वर्धितः वा न वा । यदा एलिसिया तान् कतिपयैः लघुशब्दैः एव अवदत् यत् सा किं कर्तुम् इच्छति तदा उपस्थितः प्रत्येकः पुरुषः स्थातुं साहाय्यं कर्तुं च आग्रहं कृतवान् ।
  
  कतिपयनिमेषेभ्यः अनन्तरं रक्षकः कठोरपक्षिणा तरङ्गानाम् अन्तरं छित्त्वा अपरिहार्यविस्फोटस्य तेषां आगमनसमयस्य च अन्तरं निमीलितुं प्रयतमानोऽपि गर्जति स्म
  
  यथा एलिसिया तान् अवदत्, "वयं परमाणुविस्फोटं प्रति गच्छामः, बन्धुजनाः। भवतः प्लम्स् धारयतु" इति ।
  
  तथा च ते अवगच्छन्ति वा न वा, चालकाः अधिकतमवेगं नौकायाः बहिः धक्कायन्ति स्म। तरङ्गानाम् आरुह्य तान् आव्हानं दत्त्वा डिफेण्डर्-वर्गस्य नौका स्वस्य सर्वं दत्तवती । एलिसिया श्वेत-अङ्गुष्ठ-शुक्ल-मुखा सलोनस्य अन्तः रेलिंगं गृहीत्वा खिडकीभिः पश्यन्ती आसीत् । जीपीएस इत्यनेन हेलिकॉप्टरस्य ट्रांसपोण्डर्-संकेतं अभिलेखयित्वा तस्य मार्गस्य प्लॉट् कृतः । जहाजस्य चालकाः निरन्तरं समयान्तरं गृह्णन्ति स्म, विंशतिनिमेषपर्यन्तं, ततः अष्टादशनिमेषपर्यन्तं अन्तरं निमीलितवन्तः इति
  
  सप्तदश।
  
  अद्यापि अतिदीर्घम्। एलिसिया रेलमार्गं गृहीत्वा भ्रमति स्म यदा ब्यू तस्याः स्कन्धं गृहीतवान्।
  
  "कार्यं करिष्यति" इति सः अवदत् । "वयम् अस्य दिवसस्य उद्धारं करिष्यामः।"
  
  नौका यथाशक्ति द्रुतं दौडं कृतवती, वेगेन गच्छन्तं हेलिकॉप्टरं अनुसृत्य, तौ विचित्ररूपेण अद्यापि न घटितं समीपं गच्छन्तं विस्फोटं अनुसृत्य क्षितिजं नित्यं परिवर्तमानं रेखा आसीत्, कदापि ऋजुं नासीत् । दलं स्वेदं कृतवान्, संघर्षं कृतवान्, स्वज्ञानस्य गभीरताम् अपि गभीरं कृतवान् । नौका अज्ञातक्षेत्रे प्रविशति स्म, इञ्जिनाः एतावन्तः शक्तिशालिनः आसन् यत् ते जीविताः इव आसन्।
  
  यदा कप्तानः एलिसिया-नगरं प्रति गतवान् तदा सा पूर्वमेव क्षितिजे एकं सर्पिल-मेघं दृष्टवती, न अतिदूरे, परन्तु ड्रेक-डाहल्-योः हेलिकॉप्टरात् बहु दूरम् द्रुतगतिः रक्षकः एकस्य विशालस्य जलस्य स्फुरणस्य उपरि रेखां कृतवान्, समीपं गच्छन्तं विस्फोटतरङ्गं दृष्ट्वा, तम् आहत्य, तस्य संरचनां धारयन्तं प्रत्येकं बोल्टं कम्पयन्, भग्नवान् दूरतः श्वेतजलस्य विशालः वलयः दृश्यते स्म, तत् दर्शनं एलिसियायाः अपि निःश्वासं सेकण्डं यावत् दूरं कृतवान् ।
  
  परन्तु केवलं सेकण्डं यावत्।
  
  "चलतु" इति सा निःश्वसति स्म, इदानीं प्रायः निश्चितरूपेण ड्रेकः दलः च वैरिणः जले पतन्ति इति ज्ञात्वा । "चल, चल, चल!"
  
  
  * * * ९.
  
  
  दुर्घटनास्थलं प्राप्तुं अन्यत्र त्रयोदशनिमेषाः अपि अभवन् । एलिसिया सज्जा आसीत्, तस्याः शरीरे जीवनरक्षकजाकेटं बद्धं, अपरं हस्ते च आसीत् । बो तस्याः पार्श्वे अर्धदर्जनाधिकैः चालकदलस्य सदस्यैः सह आसीत्, सः नेत्रैः जलं स्कैन करोति स्म । प्रथमं तेषां मलिनमवशेषः प्रोपेलर-पट्टिकायाः प्लवमानः भागः आसीत्, द्वितीयः पूर्ण-दीर्घतायाः स्किड् आसीत् । तदनन्तरं ये भागाः न मज्जन्ति स्म ते अधिकवारं समूहेन गच्छन्ति स्म ।
  
  परन्तु न ड्रेकः न डाहल्।
  
  एलिसिया तरङ्गं बहिः पश्यति स्म, उज्ज्वलसूर्ये स्थिता परन्तु अन्धकारमयनरके निवसति स्म। यदि दैवेन निर्धारितं यत् एतौ नायकौ न्यूयॉर्क-नगरं रक्षितुं, विस्फोटात् जीवितुं च शक्नुवन्ति, केवलं अटलाण्टिक-सागरे नष्टौ भवितुम्, तर्हि सा निश्चिता नासीत् यत् सा तत् सम्भालितुं शक्नोति इति । निमेषाः व्यतीताः। भग्नावशेषः अतीते प्लवति स्म। न कश्चित् वचनं उक्तवान्, इञ्चं अपि न चालितवान्। आवश्यकतानुसारं रात्रौ यावत् तिष्ठन्ति।
  
  रेडियो निरन्तरं क्रन्दति स्म । हेडनस्य प्रश्नवाणी। ततः मूर् स्मिथः च अन्यरेखायां स्तः। केन्सी अपि उक्तवान्। क्षोभस्य वर्धमानस्य च भयानकतायाः मन्दगत्या क्षणाः व्यतीताः। एतत् यावत्कालं यावत् चलति स्म...
  
  तरङ्गस्य पार्श्वे किमपि उत्तिष्ठन्तं दृष्ट्वा ब्यू पादाङ्गुलिषु स्थितवान् । सः एतत् दर्शयित्वा प्रश्नस्य स्वरं दत्तवान्। तदा एलिसिया तदपि दृष्टवती, विचित्रः कृष्णराशिः मन्दं गच्छति स्म।
  
  "यदि क्राकेन् अस्ति" इति सा मूलतः कुहूकुहू कृतवती, किं उक्तवती इति अपि न अवगत्य । "अहम् अत्र गच्छामि।"
  
  कप्तानः नौकायाः मार्गदर्शनं कृतवान्, रूपकेन्द्रीकरणे साहाय्यं कृतवान् । कतिपयनिमेषान् यावत् किञ्चित् भ्रमति स्म, परन्तु यदा एलिसिया चक्षुषी अभवत् तदा सा दृष्टवती यत् एतत् द्वौ शरीरौ स्तः, तेषां धुन्धलतां न भवतु इति एकत्र बद्धौ, अद्यापि प्लवमानस्य विमानचालकस्य आसने बद्धौ च जलं पदानि स्थापयितुं गोताखोरी च युद्धं उत्तरं प्रति झुकति इव आसीत्, अतः एलिसिया रक्षकं त्वरितम् कर्तुं आग्रहं कृतवती ।
  
  सः च समुद्रस्य उपरि उत्प्लुत्य।
  
  सा निरन्तरं तरन्ती उच्छ्वासमानं द्रव्यं गृहीत्वा तस्य अर्थं ज्ञातुं प्रयतमाना तत् कम्पितवती । कस्यचित् मुखं व्यावृत्तम्।
  
  "दलः । भवान् कुशलः अस्ति वा ? ड्रेकः कुत्र अस्ति ?
  
  "मम कोटटेल् धारयन्। यथासर्वदा।"
  
  यथा यथा धारा दहलं जले परिवर्तयति स्म तथा तथा परस्य जैकेटस्य पृष्ठभागे अवलम्ब्य द्वितीयं मुखं दृश्यते स्म ।
  
  "अच्छा, भवन्तौ एकत्र शापितम् आरामदायकौ स्तः" इति एलिसिया नकली-विरोधं कृतवती । "न आश्चर्यं यत् भवता साहाय्यार्थं न आहूता । किं वयं भवन्तं दशनिमेषान् अपि दास्यामः?"
  
  ड्रेकस्य कम्पितः हस्तः जलात् उत्थितः। "न एकः अपि । अर्धं रक्ताब्धिं मया निगलितमिव दृश्यते" इति ।
  
  "अहं च मन्ये वयं अधः गमिष्यामः" इति डाहल् निःश्वसति स्म, विमानचालकस्य आसनं पृष्ठतः स्खलितं कृत्वा जलस्य अधः तस्य शिरः अन्तर्धानं जातम् इति क्षणाः पूर्वमेव ।
  
  तट रक्षकस्य कटरः यथा साहसं कृतवान् तावत् समीपम् आगतः। "तेषां सह सर्वं कुशलम् अस्ति?" स्वराः उद्घोषयन्ति स्म।
  
  एलिसिया लहराति स्म। "तेषां सह सर्वं कुशलम् अस्ति।" मूर्खाः केवलं मूर्खाः एव भवन्ति" इति ।
  
  ततः ड्रेकः अपि जलस्य अधः स्खलितः ।
  
  "म्म्म्" इति एलिसिया तं प्रेक्षते स्म । "वस्तुतः..."
  
  
  नवचत्वारिंशत् अध्यायः
  
  
  तदनन्तरं यत् घटितं तस्य भयानकतायाः कारणात् स्तब्धः जगत् समायोजितम्, परन्तु, दुर्भाग्येन, तस्य अभ्यस्तः अपि अभवत् । यथा अमेरिकादेशेन १९६० तमे दशके विस्तरेण उक्तं यत् विश्वस्य एकस्मिन् बृहत्तमे नगरे कश्चन आतङ्कवादी परमाणुबम्बं विस्फोटयितुं केवलं कालस्य विषयः आसीत् ते एकं दस्तावेजं अपि विकसितवन्तः तस्य प्रतिक्रिया च - प्रथमाङ्कस्य राष्ट्रियप्रतिसादपरिदृश्यः।
  
  यदि न्यूयॉर्कस्य असफलतानां विषये परिणामानां विषये चर्चां कर्तुं, ग्लोस् कर्तुं च अधिकं क्षतिग्रस्तः, क्षतविक्षतः, पीडितः, शिकायत इति जनानां समूहः समागतः स्यात् तर्हि तत् कदापि न स्वीकृतं स्यात् परन्तु एतत् दलं SPIR इत्यादिभिः कतिपयैः राष्ट्रपतिना, गृहसुरक्षानिदेशकेन, न्यूयॉर्कस्य मेयरेन च सम्पर्कः कृतः ।
  
  एलिसिया सर्वदा तस्य विषये शिकायतुं गच्छति स्म । "अहं च केवलं लॉरेन्सस्य आह्वानम् एव इच्छामि स्म।"
  
  "मत्स्यदाहः?" ड्रेकः पृष्टवान्।
  
  "मा मूर्खता" इति । जेनिफरः अवश्यम्" इति ।
  
  "किं सा त्वां मम कृते अपहर्तुं शक्नोति स्म?"
  
  एलिसिया हसति स्म। "नेत्रनिमिषे" इति ।
  
  "अच्छा, त्वं कस्य पक्षे असि इति ज्ञातुं सर्वदा रमणीयं भवति।"
  
  "यदि भवान् इच्छति तर्हि अहं भवद्भ्यः शीर्षप्रतियोगिनां सूचीं लिखितुं शक्नोमि।"
  
  ड्रेकः हस्तं क्षोभयति स्म, अद्यापि तेषां साझेन चुम्बनात् पुनः प्राप्तुं प्रयतते स्म । एतत् महता तनावस्य क्षणस्य अनन्तरमेव अभवत्, जीवनस्य उत्सवस्य अनन्तरमेव, परन्तु तया तस्मिन् भावाः उत्तेजिताः, पुरातनाः भावाः ये सः बहुकालात् मृताः इति मन्यते स्म यथा इदानीं विषयाः आसन् तथा अन्ये बहवः विषयाः चिन्तनीयाः आसन् - तेषु माई, बो च प्रमुखौ।
  
  परन्तु जीवनं केवलं भवतः कृते एव मन्दं न जातम् इति सः चिन्तितवान्। यद्यपि बहवः एतत् अपेक्षितवन्तः, उत्तमाः च संभावनाः अधिकतया एकवारमेव आगताः। तान् त्यक्तुं प्रायः आजीवनं खेदः इति अर्थः आसीत्, कदापि न ज्ञातुं । त्यक्तः अवसरः कदापि त्यक्तः अवसरः न भवति।
  
  कदापि सर्वथा प्रयासं न कर्तुं अपेक्षया प्रयासः असफलः च श्रेयस्करम्।
  
  एलिसिया सौरमण्डलवत् जटिला आसीत्, परन्तु सा अपि नौकायानयोग्या आसीत् । सः क्षणं यावत् स्वविचारं निष्क्रियं कृतवान्, अद्यापि शारीरिकरूपेण मानसिकरूपेण च अस्य दिवसस्य, वस्तुतः गतसप्ताहस्य च सर्वेभ्यः तनावेभ्यः दुर्बलः आसीत् । तस्य मित्राणि तस्य परितः उपविश्य न्यूयॉर्क-नगरस्य एकस्मिन् उत्तम-इटालियन-भोजनागारस्य भोजनं कुर्वन्तः आसन् । एजेण्ट् मूर् इत्यनेन होमलैण्ड् इत्यस्य व्ययेन, दलस्य कृतज्ञतायाः चिह्नरूपेण सम्पूर्णं परिसरं भाडेन स्वीकृत्य, अन्तः ताडितम् ।
  
  "यत् किमपि भवति" इति सः अवदत् । "अहं न इच्छामि यत् यूयं जनाः एतस्य निवारणाय त्वरितम् भवन्तु।"
  
  ड्रेकः तस्य प्रशंसाम् अकरोत् ।
  
  तथा च एतावता तनावस्य अनन्तरं अद्भुतं भोजनं, आरामदायकं वातावरणं, दीर्घविरामं च दलेन प्रशंसितम्। आसनानि आलीशानानि, कक्षः उष्णः, दण्डः च कष्टेन लक्ष्यमाणः आसीत् । डाहल् श्वेतशर्टं कृष्णपैन्टं च धारयति स्म, यत् युद्धसामग्रीषु तं द्रष्टुं अभ्यस्तस्य ड्रेकस्य कृते प्रायः अचिन्त्यम् आसीत् । परन्तु तदा सः अपि तथैव वेषं धारयति स्म, पतलूनस्य स्थाने विश्वसनीयं लेवि-जीन्स-पट्टिकां स्थापयति स्म ।
  
  "इदं बाण्ड् इव न दृश्यते" इति डाहल् अवलोकितवान् ।
  
  "अहं जेम्स् बाण्ड् नास्मि।"
  
  "ततः एलिसिया प्रत्येकं गच्छन् अतिचिन्तनं, अधिकं परिष्कृतं दृश्यते इति प्रयत्नः च त्यजतु। सा पूर्वमेव जानाति यत् त्वं केवलं यॉर्कशायरस्य dv-"
  
  "अहं मन्ये भवतः अवकाशं गन्तुं समयः अस्ति, सखा। यदि भवान् कुत्र गन्तव्यमिति निर्णयं कर्तुं न शक्नोति तर्हि आगामिसप्ताहे भवन्तं आमन्त्रयितुं प्रसन्नः भविष्यामि।" सः मुष्टिं उत्थापितवान्।
  
  "अत्र च भवतः प्राणरक्षणार्थं मम कृतज्ञता अस्ति।"
  
  "अहम् एतत् न स्मरामि । यदि च अहं तत् न स्मरामि तर्हि तत् कदापि न अभवत्" इति ।
  
  "यदा त्वं वर्धितः अभवः तदा इव अतीव सदृशम्।"
  
  बो मे च परस्परं पार्श्वे उपविष्टौ, फ्रांसीसी भोजनस्य आनन्दं लभते, उक्ते सति वार्तालापं च कुर्वन्तौ; जापानी महिला द्वयोः लोकयोः मध्ये गृहीता स्थानात् बहिः पश्यति स्म। ड्रेकः चिन्तयति स्म यत् सा वस्तुतः किं इच्छति, तस्याः यथार्थं स्थानं कुत्र अस्ति इति । केषुचित् क्षणेषु सः तस्याः अग्निम् अपश्यत् यत् तां स्वस्य कृते युद्धं कर्तुं प्रेरयति स्म, केषुचित् क्षणेषु - संशयः यत् तां मौनं कर्तुं बाध्यं करोति स्म, आत्मनः अन्तः निमज्जति स्म। अवश्यं चत्वारः एकस्मिन् दिने किमपि समाधानं कर्तुं न शक्तवन्तः, परन्तु सः किमपि समीपं गच्छन्तं दृष्टवान्, अग्रे क्षितिजं मेघं कृत्वा ।
  
  श्वः सः यत् परमाणुविस्फोटं दृष्टवान् तस्य सदृशम् एव।
  
  स्मिथः लॉरेन् च इदानीं एकौ आस्ताम् । कदाचित् ते ड्रेक-एलिसिया-चुम्बनेन प्रेरिताः आसन्, अथवा कदाचित् तेषां प्रलयेन सह ब्रशः। किमपि भवतु, ते तस्य विषये चिन्तयन्तः अन्यं दिवसं न व्यययन्ति स्म। हेडन् किनिमाका च एकत्र उपविष्टौ, ड्रेकः चिन्तितवान् यत् तेषां मध्ये अन्तरिक्षस्य मीटर् इत्यस्मात् अधिकं किमपि दृष्टवान् वा, किमपि अधिकं सार्थकं किमपि दृष्टवान् वा इति । अन्यस्मात् अपेक्षया शरीरभाषायाः सह तस्य सम्बन्धः अधिकः आसीत्, परन्तु सः तदा मानसिकरूपेण श्रान्तः आसीत्, श्रान्ततां यावत् चॉकं कृतवान् ।
  
  "श्वः" इति सः काचम् उत्थापितवान्, "अनन्तरं युद्धं प्रति च" इति ।
  
  पेयानि निष्कासितानि भोजनं च निरन्तरं भवति स्म। मुख्यभोजनं खादित्वा अधिकांशः स्वकुर्सिषु अवलम्ब्य सन्तुष्टनिद्रायाः गहने एव केन्जी समग्रसमूहं प्रति वक्तुं निश्चितवान्
  
  "किं मे दोषः?" - सा पृष्टवती। "किं मम भाग्यं तत्त्वतः एतावत् अनिश्चितम् अस्ति?"
  
  हेडन् स्थानान्तरितवान्, नेतृत्वस्य आवरणं पुनः तां आवृत्य। "अच्छा, अहं भवता सह प्रामाणिकः भविष्यामि, यस्य भवतः प्रशंसा भविष्यति इति मम विश्वासः अस्ति। भवन्तं कारागारस्य कोष्ठकात् बहिः स्थापयितुं अधिकं किमपि मया इष्टं नास्ति, केन्सी, परन्तु मया वक्तव्यं-तत् भवितुं कल्पयितुं न शक्नोमि।"
  
  "अहं गन्तुं शक्नोमि स्म।"
  
  "अहं भवन्तं निवारयितुं न शक्तवान्" इति हेडन् स्वीकृतवान् । "अहं च न इच्छामि । परन्तु भवता मध्यपूर्वे कृताः अपराधाः" इति सा मुखं विस्मयम् अकरोत्, "कथनीयं वक्तुं शक्यते यत्, बहुशक्तिशालिनः जनान् व्यथितवन्तः" इति । तेषु केचन अमेरिकनः सन्ति" इति ।
  
  "प्रायः ते एव पुरुषाः महिलाः च येषां कृते मया अन्यवस्तूनि क्रीतानि।"
  
  "उत्तमः बिन्दुः। परन्तु तस्य साहाय्यं न अभवत् "।
  
  "ततः अहं भवतः दलेन सह सम्मिलितः भविष्यामि। स्वच्छेन स्लेट् इत्यनेन आरभत। गोरा गजस्य पार्श्वे धावन्तु, यस्य नाम टोर्स्टेन् डाहल् अस्ति । अहम् अधुना भवतः एव अस्मि, हेडन्, यदि त्वं मम ऋणं कार्यं कर्तुं अवसरं ददासि" इति ।
  
  केन्जी इत्यस्याः निश्छलं वचनं तस्याः मनसि प्रभातम् अभवत् तदा SPEAR-दलस्य नेता द्रुतगत्या निमिषं कृतवान् । ड्रेकः द्वयोः दिवसयोः द्वितीयवारं जलस्य गलाघोषं कृतवान् । "अहं कदापि दलं गजलरूपेण न चिन्तितवान्। तस्मादपि-" ।
  
  "तत् मा वदतु" इति स्वीडिशः किञ्चित् लज्जितः दृश्यमानः चेतवति स्म ।
  
  एलिसिया इजरायलीयं सम्यक् पश्यति स्म । "अहं न निश्चितः यत् अहम् अस्याः कुत्सितायाः सह कार्यं कर्तुम् इच्छामि।"
  
  "अहो, अहं भवतः कृते भद्रः भविष्यामि, माइल्स। पादाङ्गुलिषु एव स्वं स्थापयतु। अहं भवन्तं शिक्षितुं शक्नोमि यत् कथं मुष्टिप्रहारं क्षिप्तव्यं यत् वस्तुतः दुःखं ददाति" इति ।
  
  "अधुना मया अपि भवता सह स्थातव्यं भवेत्" इति बो अवदत् । "वायुना टायलर् वेब्, टॉम्ब रेडर च सह, अन्यत्र कुत्रापि अहं भवितुम् न शक्नोमि।"
  
  "धन्यवादः" इति ड्रेकः कुरुकुरु कृतवान् । "वयं चिन्तयित्वा भवद्भ्यः अतीव लघु उत्तरपत्रं प्रेषयिष्यामः।"
  
  "अस्मिन् दले उत्तमजनानाम् स्वागतं सर्वदा भवति" इति हेडन् तस्मै अवदत् । "यावत् ते अस्माभिः शेषैः सह सम्यक् क्रीडन्ति। ब्यू महत् परिवर्तनं भविष्यति इति मम विश्वासः अस्ति" इति ।
  
  "अच्छा, अहं एकस्य कृते जानामि यत् तस्य महत् लाभः अस्ति" इति एलिसिया विचारपूर्वकम् अवदत् । "यद्यपि अहं न निश्चितः यत् एतत् दलेन सह उत्तमं क्रीडति स्म।"
  
  केचन हसन्ति स्म, केचन न हसन्ति स्म। रात्रौ मोमरूपेण क्षीणा जाता, तथापि न्यूयॉर्कं उद्धारयन्तः सैनिकाः सुसङ्गतिं सुकथानां मध्ये च दबावं न्यूनीकृतवन्तः । तेषां सह नगरं एव उत्सवं करोति स्म, यद्यपि तस्य अधिकांशः निवासी कदापि न जानन्ति स्म यत् किमर्थम् इति । कार्निवलस्य भावः वायुना व्याप्तः आसीत् । अन्धकारे ततः सूर्योदये जीवनं प्रचलति स्म ।
  
  यथा यथा नूतनदिनस्य प्रभातम् अभवत् तथा तथा दलं पृथक् पृथक् मार्गं गत्वा स्वहोटेल-कक्षेषु प्रत्यागत्य अपराह्णे मिलितुं सहमतः अभवत् ।
  
  "अन्यसमये युद्धाय सज्जाः?" डाहल् ड्रेकं प्रति जृम्भितवान् यदा ते नवीनं, नवीनं प्रातःकाले बहिः गच्छन्ति स्म।
  
  "भवतः पार्श्वे?" ड्रेकः स्वीडिशस्य उपहासं कर्तुं चिन्तितवान् ततः तेषां सर्वं स्मरणं कृतवान् । न केवलम् अद्य, अपितु तेषां मिलनदिनात् आरभ्य।
  
  "सदैव" इति सः अवदत् ।
  
  
  अंत
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  डेविड् लीडबीटरः
  ओडिनस्य अस्थिः
  
  
  समर्पण
  
  
  अहं मम पुत्रीं प्रति एतत् पुस्तकं समर्पयितुम् इच्छामि,
  
  किरा, ९.
  
  पालयितुम् प्रतिज्ञां करोति
  
  तथा च अग्रे बहवः माइलाः...
  
  सर्वेभ्यः च ये मम लेखने कदापि मम समर्थनं कृतवन्तः।
  
  
  भाग 1
  अहं कदापि युद्धं आरभतुम् न इच्छामि स्म...
  
  
  एकम्
  
  
  
  YORK, इङ्ग्लैण्ड
  
  
  अन्धकारः विस्फोटितवान्।
  
  "एतत्" इति । मैट् ड्रेकः दृश्यदर्शकं प्रति दृष्टिपातं कृत्वा तमाशायाः अवहेलनां कृत्वा चित्रं गृहीतुं प्रयत्नं कृतवान् यदा विचित्रवेषधारी मॉडलः तस्य प्रति कैटवॉक्-मार्गेण अधः गच्छति स्म
  
  न सुलभम्। परन्तु सः व्यावसायिकः आसीत्, न्यूनतया वा सः भवितुम् प्रयतते स्म । कदापि कोऽपि न अवदत् यत् एसएएस-सैनिकात् नागरिकपर्यन्तं संक्रमणं सुलभं भविष्यति, सः च गतसप्तवर्षेभ्यः संघर्षं कृतवान्, परन्तु तस्य अन्तः सम्यक् तारं प्रहारयति इव फोटो
  
  विशेषतः अद्य रात्रौ। प्रथमः आदर्शः किञ्चित् दम्भेन तरङ्गितवान्, स्मितं च कृतवान्, ततः सङ्गीतस्य, जयजयकारस्य च शब्दं श्रुत्वा सुचारुतया दूरं गतः । ड्रेकः कॅमेरा क्लिक् कुर्वन् आसीत् यदा तस्य विंशतिवर्षीयः लॉजरः बेन् तस्य कर्णे क्रन्दितुं आरब्धवान् ।
  
  "कार्यक्रमे उक्तं यत् एषा मिला यान्कोविच् आसीत्। अहं मन्ये मया तस्याः विषये श्रुतम्! अहं उद्धृतवान् : 'ठाठ डिजाइनर मॉडल फ्रेया'। वाह, सा ब्रिजेट् हॉलः वा ? तस्य सर्वस्य वाइकिङ्ग्-गियार्-अन्तर्गतं वक्तुं कठिनम् अस्ति" इति ।
  
  ड्रेकः टिप्पणीं उपेक्ष्य स्वस्य क्रीडां निरन्तरं कृतवान्, यतः सः निश्चितः नासीत् यत् तस्य युवा मित्रं तस्य तारं कर्षति इति वक्तुं शक्यते । सः बिडालस्य गमनस्य, जनसमूहे प्रकाशस्य विकीर्णक्रीडायाः च सजीवप्रतिमाः गृहीतवान् । मॉडल् वाइकिंग् वेषभूषेषु परिधाय आसन्, खड्गैः कवचैः, हेल्मेटैः, शृङ्गैः च पूर्णाः - विश्वप्रसिद्धेन डिजाइनर एबेल् फ्रे इत्यनेन डिजाइनं कृतवन्तः रेट्रो वेषभूषाः, यः सायंकालस्य सम्मानार्थं नूतनस्य ऋतुस्य फैशनस्य पूरकं स्कैण्डिनेवियन् युद्धसूटेन सह कृतवान्
  
  ड्रेकः बिडाल-पदयात्रायाः शिरः अद्यतन-उत्सवस्य विषयः च - सद्यः एव आविष्कृतः अवशेषः, महत्त्वाकांक्षिणा 'शील्ड् आफ् ओडिन्' इति नामकं प्रति स्वस्य ध्यानं कृतवान् नवीनतया आविष्कृतं कवचं, यत् सम्पूर्णे विश्वे व्यापकं प्रशंसाम् अवाप्तवान्, तत् पूर्वमेव नॉर्स्-पौराणिककथासु महत्तमं अन्वेषणं इति प्रशंसितम् अस्ति, वस्तुतः वाइकिङ्ग्-इतिहासस्य आरम्भात् बहुपूर्वं कालस्य अस्ति
  
  विचित्रम् इति विशेषज्ञाः अवदन्।
  
  तदनन्तरं यत् रहस्यं तत् विशालं रोचकं च आसीत्, समग्रस्य जगतः ध्यानं आकर्षितवान् च । शील्ड् इत्यस्य मूल्यं तदा एव वर्धितम् यदा तस्य रचनायां अवर्गीकृततत्त्वस्य आविष्कारस्य अनन्तरं वैज्ञानिकाः प्रचारसर्कसस्य सदस्यतां प्राप्तवन्तः ।
  
  पञ्चदशनिमेषस्य प्रसिद्धेः क्षुधार्ताः अज्ञानिनः तस्य व्यक्तित्वस्य निन्दनीयः पक्षः उक्तवान् । सः तत् कम्पितवान्। कियत् अपि युद्धं कृतवान् तथापि विधवात्वे यः निन्दात्मकता तस्य भागः जातः आसीत्, सः यदा यदा स्वस्य रक्षकं अवतारयति स्म तदा तदा विषगुलाबवत् प्रफुल्लितः आसीत्
  
  बेन् ड्रेकस्य हस्तं कर्षितवान्, अचानकं तस्य कलात्मकं रचनां पूर्णिमायां शॉट्रूपेण परिणमयितवान् ।
  
  "उफ"। सः हसति स्म। "क्षम्यतां, मट्ट्। इदं सुन्दरं स्वादिष्टम् अस्ति। सङ्गीतं विहाय... बकवासः एव। ते मम समूहं कतिपयेषु शतेषु पौण्ड्-रूप्यकेषु नियोक्तुं शक्नुवन्ति स्म । किं भवन्तः विश्वासं कुर्वन्ति यत् यॉर्कः एतादृशं किमपि आश्चर्यजनकं किमपि हस्तं प्राप्तुं समर्थः अभवत्?"
  
  ड्रेकः स्वस्य कॅमेरा वायुना क्षोभयति स्म । "सारल्येन? नहि।" सः यॉर्कनगरस्य परिषदं तेषां भ्रष्टविचारैः जानाति स्म । भविष्यं अतीते इति ते वदन्ति। "किन्तु पश्यन्तु, यॉर्कः भवतः गृहस्वामीं मॉडल्-चित्रं ग्रहीतुं कतिपयानि क्विड्-इत्येतत् ददाति, न तु सेप्टेम्बर-मासे रात्रौ आकाशं । भवतः च समूहः बकवासः अस्ति। अतः, शीतलं कुरुत" इति ।
  
  बेन् नेत्राणि आवर्त्य। "शित् ? निद्राभित्तिः इदानीं अपि उह... असंख्यानि प्रस्तावानि विचारयति मित्र।"
  
  "मात्रं उत्तममाडलयोः ध्यानं दातुं प्रयतमानोऽस्मि।" ड्रेकः वस्तुतः शिल्ड् इत्यत्र केन्द्रितः आसीत्, यः बिडालस्य गमनस्य प्रकाशैः प्रकाशितः आसीत् । मण्डलद्वयं, अन्तः प्राचीनपशुप्रतिमा इव आच्छादितं, बाह्यं च पशुचिह्नमिश्रितम्
  
  अतीव रहस्यमयः इति सः चिन्तितवान् । चिकित्सितफलानां, अण्डानां च कृते महान्।
  
  "क्यूट" इति सः एकः मॉडलः गच्छन्ती कुहूकुहू कृतवान्, सः च अङ्कीयचलच्चित्रे यौवनस्य वयसः च विपरीततां गृहीतवान् ।
  
  स्वीडिश-राष्ट्रीय-प्राचीनवस्तूनाम् संग्रहालयेन सितम्बर-मासस्य आरम्भस्य कृते लघुऋणं प्रदत्तस्य अनन्तरं यॉर्क-नगरस्य प्रसिद्धस्य जोर्विक्-केन्द्रस्य - वाइकिङ्ग्-इतिहास-सङ्ग्रहालयस्य - पार्श्वे शीघ्रमेव बिल्ली-धावनं स्थापितं अस्य आयोजनस्य महत्त्वं तदा घातीयरूपेण वर्धितम् यदा सुपरस्टार-डिजाइनरः एबेल् फ्रे इत्यनेन प्रदर्शनस्य उद्घाटनस्य उत्सवस्य कृते बिल्ली-चलन-कार्यक्रमस्य प्रायोजकत्वस्य प्रस्तावः कृतः
  
  अन्यः मॉडलः स्वस्य रात्रौ क्रीमस्य कटोराम् अन्विष्यमाणस्य बिडालस्य व्यञ्जनेन अस्थायी टाइल्स् इत्यस्य गतिं कृतवान् । त्वं मूर्खः, पुनः निन्दात्मकता उत्थिता अस्ति। एतत् एकस्य तारकस्य चोदनात्मकं प्रतिमानम् आसीत् यस्य नियतिः आसीत् यत् सः भविष्ये रियलिटी टीवी "सेलिब्रिटी" कार्यक्रमे उपस्थितः भवेत् तथा च तस्य विषये ट्विट्टर् फेसबुक् इत्यत्र लक्षं बीयर-पानं कुर्वन्तः, दश-दिन-धूम्रपान-मूर्खैः ट्वीट् करणीयम् आसीत्।
  
  ड्रेकः निमिषं कृतवान्। सा अद्यापि कस्यचित् पुत्री आसीत्...
  
  रात्रौ आकाशे स्पोट्-लाइट्स् भ्रमन्ति स्म, रेखाः च भवन्ति स्म । उज्ज्वलः प्रकाशः भण्डारस्य अग्रभागात् भण्डारस्य अग्रभागपर्यन्तं प्रतिबिम्बितवान्, यत् ड्रेकः यत् अल्पं कलात्मकं आभामण्डलं निर्मातुं समर्थः आसीत् तत् नाशयति स्म । कास्काडा इत्यस्य विक्षेपकारी नृत्यसङ्गीतं तस्य कर्णयोः उपरि आक्रमणं कृतवान् । भगवन् इति सः चिन्तितवान्। बोस्नियादेशे अस्मात् अपेक्षया भावनाः सुलभाः आसन् ।
  
  जनसमूहः वर्धमानः अभवत् । कार्यं कृत्वा अपि सः क्षणं यावत् परितः मुखं पश्यन् आसीत् । दम्पतीः परिवाराः च। ऋजुः समलैङ्गिकः च डिजाइनरः स्वस्य मूर्तिस्य एकं दर्शनं ग्रहीतुं आशां कुर्वन्तः। आडम्बरपूर्णवेषधारिणः जनाः, कार्निवलस्य वातावरणं वर्धयन्ति। सः स्मितं कृतवान्। स्वीकृत्यैव अद्यकाले रक्षणे भवितुं आग्रहः मन्दः अभवत्-सेनायाः युद्धसज्जता व्यतीता आसीत्-किन्तु सः अद्यापि केचन पुरातनसंवेदनानि अनुभवति स्म। विकृष्यमाणे अर्थे तेषां बलं प्राप्तम् आसीत् यतः तस्य पत्नी एलिसनः तं त्यक्त्वा वर्षद्वयात् पूर्वं मृता आसीत्, क्रुद्धा, हृदयविदारिता, सः एसएएस-सङ्घं त्यक्तवान् स्यात् इति घोषयन्, परन्तु एसएएस-सङ्घः तं कदापि न त्यक्ष्यति इति तस्य अपि किं नरकं अर्थः आसीत् ?
  
  कालः कष्टेन एव वेदनां स्पृष्टवान्।
  
  सा किमर्थं दुर्घटनाम् अकरोत् ? किं मार्गे दुष्टप्रतिबिम्बम् आसीत् ? दुर्विचारः ? तस्याः नेत्रयोः अश्रुपातः ? तात्पर्य? उत्तरं यत् तस्य सदा परिहरति स्म; घोरं सत्यं सः कदापि न ज्ञास्यति।
  
  एकः प्राचीनः अनिवार्यः ड्रेकं वर्तमानं प्रति आनयत् । तस्य सेनादिनात् किञ्चित् स्मर्यते स्म - दूरस्थः ठोकना, चिरकालात् विस्मृतः... अधुना पुराणाः स्मृतयः... ठोकना....
  
  ड्रेकः नीहारं कम्पयित्वा बिडालपदयात्राप्रदर्शने ध्यानं दत्तवान् । ओडिन् इत्यस्य कवचस्य अधः द्वौ मॉडलौ नकलीयुद्धं कृतवन्तौ: किमपि शानदारं नासीत्, केवलं प्रचारसामग्री एव । जनसमूहः जयजयकारं कृतवान्, दूरदर्शनस्य कॅमेराः कूजन्ति स्म, ड्रेकः च दरवेश इव क्लिक् कृतवान् ।
  
  ततः च सः भ्रूभङ्गं कृतवान्। सः कॅमेरा अवतारितवान्। तस्य सैनिकमनः मन्दं किन्तु न जीर्णं तत् दूरस्थं ठोकनं गृहीत्वा पुनः ठोकति स्म, किमर्थं नरकं सेनाहेलिकॉप्टरद्वयं दृश्यस्य समीपं गच्छति इति चिन्तयति स्म।
  
  "बेन्" इति सः सावधानतया अवदत्, यत् भवतः संशोधनकाले अद्य रात्रौ कस्यापि अप्रत्याशितस्य अतिथिस्य विषये श्रुतवान् वा?"
  
  "अहो। मया न चिन्तितम् यत् भवता लक्षितम्। खैर, ते ट्वीट् कुर्वन्ति स्म यत् केट् मॉस् इत्यस्याः उपस्थितिः भवेत् इति।"
  
  "केट् मॉस्?"
  
  हेलिकॉप्टरद्वयं, यः शब्दः प्रशिक्षितः कर्णः अच्युततया ज्ञातुं शक्नोति। न च केवलं हेलिकॉप्टराणि। एतानि अपाचे-आक्रमण-हेलिकॉप्टर्-वाहनानि आसन् ।
  
  तदा सर्वं नरकं मुक्तं जातम्।
  
  हेलिकॉप्टराः उपरि उड्डीय मण्डलं कृत्वा एकस्मिन् स्वरेण भ्रमितुं आरब्धवन्तः । किमपि विशेषं अपेक्षमाणः जनसमूहः उत्साहेन जयजयकारं कृतवान् । सर्वाणि नेत्राणि, कॅमेरा च रात्रौ आकाशं प्रति गतानि।
  
  बेन् उद्घोषितवान्, "वाह..." परन्तु तदा तस्य सेलफोनः ध्वनितवान् । तस्य मातापितरौ भगिनी च निरन्तरं आह्वयन्ति स्म, सः च सुवर्णहृदयः कुटुम्बस्य वयस्कः सर्वदा उत्तरं ददाति स्म ।
  
  ड्रेकः अल्पपरिवारविरामस्य अभ्यस्तः अस्ति । सः हेलिकॉप्टरस्य स्थानानि, पूर्णतया भारितानि क्षेपणास्त्रखातानि, विमानस्य अग्रे धडस्य अधः स्थितं प्रतीयमानं ३० मि.मी. विष्ठा...
  
  पूर्णतया अराजकतायाः सम्भावना।उत्साही जनसमूहः एकस्मिन् लघुचतुष्कोणे समाहितः आसीत्, यः त्रीणि संकीर्णनिर्गममार्गैः सह दुकानैः परितः आसीत्। बेन् तस्य च एकः एव विकल्पः आसीत् यदि... यदा... भगदड़ः आरब्धः।
  
  बिडालयात्रायै सीधा गच्छन्तु।
  
  चेतावनीम् विना द्वितीयहेलिकॉप्टरात् दर्जनशः पाशाः स्खलिताः, यत् ड्रेकः इदानीं अवगच्छत् यत् एतत् अपाचे संकरं भवितुमर्हति: बहुविधचालकदलस्य सदस्यानां समायोजनाय परिवर्तितं यन्त्रम्
  
  मुखौटाधारिणः जनाः बिडालस्य गमनस्य पृष्ठतः अन्तर्धानं कुर्वन्तः डुलन्तपङ्क्तयः अवतरन्ति स्म । ड्रेकः तेषां वक्षःस्थलेषु बद्धानि बन्दूकानि अवलोकितवान् यदा जनसमूहे सावधानं मौनं प्रसृतुं आरब्धम् । अन्तिमाः स्वराः बालानाम् स्वराः आसन् यत् किमर्थम् इति पृच्छन्ति स्म, परन्तु शीघ्रमेव ते अपि मृताः।
  
  ततः प्रमुखः अपाचेः एकस्मिन् रिक्तपत्रिकायां हेल्फायर्-क्षेपणास्त्रं प्रहारितवान् । तत्र श्वसनशब्दः आसीत्, यथा कोटिगैलनवाष्पः पलायितः, ततः द्वौ डायनासोरौ मिलित्वा इव गर्जनम्। अग्नि-काच-इष्टका-खण्डाः क्षेत्रे उच्चैः विकीर्णाः आसन् ।
  
  बेन् आघातेन स्वस्य सेलफोनं पातयित्वा तस्य पश्चात् धावितवान् । ड्रेकः ज्वार-भाटा इव क्रन्दनं श्रुत्वा जनसमूहस्य वृत्तिः जनसमूहं गृह्णाति इति अनुभवति स्म । एकं सेकण्डं अपि न चिन्तयन् सः बेन् गृहीत्वा रेलिंगस्य उपरि क्षिप्तवान्, ततः स्वस्य उपरि उत्प्लुत्य । ते बिडालस्य मार्गस्य पार्श्वे अवतरन्ति स्म।
  
  अपाचे-शृङ्खलाबन्दूकस्य शब्दः गभीरः घातकः च ध्वनितवान्, तस्य गोलिकाः जनसमूहस्य उपरि उड्डीयन्ते स्म किन्तु तदपि शुद्धं आतङ्कं जनयन्ति स्म ।
  
  "बेन् ! मम समीपे एव तिष्ठतु" इति । ड्रेकः बिडालपट्टिकायाः अधः परितः दौडं कृतवान् । अनेकाः आदर्शाः साहाय्यार्थं अवलम्बन्ते स्म । ड्रेकः पादयोः उत्थाय निर्गमनस्थानानि प्रति आतङ्कितः धावन्तं जनसमूहं पश्चाद् अवलोकितवान् । दर्जनशः जनाः मॉडल्-कर्मचारिभिः सहाय्येन कैटवॉक्-मार्गे आरोहन्ति स्म । भीताः क्रन्दनानि वायुं विदारितवन्तः, येन आतङ्कः प्रसृतः । अग्निना अन्धकारः प्रकाशितः, हेलिकॉप्टर-रोटर्-इत्यस्य गुरुः ध्वनिः च अधिकांशं कोलाहलं मज्जितवान् ।
  
  श्रृङ्खलाबन्दूकः पुनः ध्वनितवान्, दुःस्वप्नशब्देन सह गुरुं सीसं वायुतले प्रेषयति स्म यत् कोऽपि नागरिकः कदापि कुत्रापि न श्रोतव्यः ।
  
  ड्रेकः व्यावृत्तः । तस्य पृष्ठतः आदर्शाः स्तब्धाः अभवन् । ओडिन् इत्यस्य कवचः तस्य पुरतः आसीत् । एकं आवेगं पालयित्वा सः तस्मिन् एव क्षणे कतिपयानि छायाचित्राणि ग्रहीतुं जोखिमं कृतवान् यदा पर्दापृष्ठतः गोलीरोधकजाकेटधारिणः सैनिकाः आविर्भूताः आसन् । ड्रेकस्य प्रथमा चिन्ता बेन्, मॉडल्, सैनिकाः च मध्ये स्वस्थानं स्थापयितुं आसीत्, परन्तु सः क्लिक् कुर्वन् आसीत्, स्वस्य दृश्यदर्शकं संकुचितं करोति स्म....
  
  अन्येन हस्तेन सः स्वस्य युवां किरायेदारं अधिकं दूरं धक्कायति स्म ।
  
  "भो!"
  
  एकः सैनिकः तं प्रेक्षमाणः स्वस्य मशीनगनं तर्जयन् क्षोभयति स्म । ड्रेकः अविश्वासस्य भावः दमितवान् । एतादृशं कार्यं यॉर्कनगरे, अस्मिन् जगति न अभवत्। यॉर्क-नगरे पर्यटकाः, आइसक्रीम-प्रेमिणः, अमेरिकन-दिनयात्रिकाः च आसन् । सः सिंहः आसीत् यस्य कदापि गर्जनं न भवति स्म, रोमस्य शासनकाले अपि । परन्तु तत् सुरक्षितम् आसीत्, विवेकपूर्णं च आसीत् । एतत् स्थानं आसीत् यत्र ड्रेकः प्रथमस्थाने शापित-एसएएस-तः पलायनार्थं चितवान् ।
  
  मम भार्यायाः सह भवितुं। परिहाराय... बकवासः!
  
  सः सैनिकः सहसा तस्य मुखस्य उपरि आविर्भूतः । "तत् ददातु!" सः जर्मन-उच्चारणेन उद्घोषितवान्। "देहि मम !"
  
  सैनिकः कॅमेरा-समीपं त्वरितम् अगच्छत् । ड्रेकः अग्रबाहुं छित्त्वा मशीनगनं विकृष्य । सैनिकस्य मुखं आश्चर्येन प्रकाशितम्। ड्रेकः चुपचापं बेन् इत्यस्मै कॅमेरा समर्पितवान् यत् न्यूयॉर्क-नगरस्य कोऽपि प्रमुखः परिचारकः गर्वितः स्यात् । अहं तस्य द्रुतगत्या पलायनं श्रुतवान्।
  
  ड्रेकः मशीनगनं तलम् अदर्शयत् यदा त्रयः अपि सैनिकाः तस्य प्रति गच्छन्ति स्म ।
  
  "त्वं" इति एकः सैनिकः स्वशस्त्रं उत्थापितवान् । ड्रेकः नेत्रे अर्धनिमीलितवान्, परन्तु ततः कर्कशं आक्रोशं श्रुतवान् ।
  
  "प्रतीक्षतु! न्यूनतम हानि, मूर्ख। किं भवन्तः वास्तवमेव राष्ट्रियदूरदर्शने शीतलरक्तेन कस्यचित् गोली मारयितुम् इच्छन्ति?"
  
  नूतनः सैनिकः ड्रेकं प्रति शिरः उन्नमयितवान्। "कॅमेरा मम कृते ददातु।" तस्य जर्मन-उच्चारणस्य आलस्यपूर्णः नासिकागुणः आसीत् ।
  
  ड्रेकः योजना B इति चिन्तयित्वा बन्दुकं तलपर्यन्तं क्रन्दितुं दत्तवान् । "मम तानि नास्ति"।
  
  सेनापतिः स्वस्य अधीनस्थेभ्यः शिरः उन्नमयितवान् । "तम् अवलोकयतु।"
  
  "तत्र अन्यः कोऽपि आसीत्..." इति प्रथमः सैनिकः भ्रान्तः इव बन्दुकं उत्थापितवान् । "स... सः गतः।"
  
  सेनापतिः ड्रेकस्य मुखस्य अन्तः एव पदानि स्थापयति स्म । "दुष्टं चालनम्।"
  
  तस्य ललाटे पिपासा निपीडयति स्म। तस्य दृष्टिः क्रुद्धैः जर्मनैः, उड्डयनैः थूकैः च पूरिता आसीत् । "तम् अवलोकयतु!"
  
  यदा ते तं अन्वेषयन्ति स्म तदा सः श्वेतसूटपरिधानेन नव आगतः मुखौटाधारिणः नेतृत्वे ओडिन्-कवचस्य संगठित-चोरीं अवलोकितवान् । सः किञ्चित् प्रदर्शनात्मकरूपेण हस्तं क्षोभयन् शिरः खरदति स्म, परन्तु किमपि न अवदत् । एकदा कवचः सुरक्षितरूपेण निगूढः जातः तदा सः पुरुषः रेडियों ड्रेकस्य दिशि तरङ्गयति स्म, येन सेनापतिस्य ध्यानं स्पष्टतया आकर्षयति स्म ।
  
  सेनापतिः स्वस्य रेडियो कर्णे स्थापयति स्म, परन्तु ड्रेकः श्वेतवर्णीयस्य पुरुषस्य दृष्टिम् न हृतवान् ।
  
  "पेरिस्-नगरं प्रति" इति सः पुरुषः केवलं अधरेण अवदत् । "श्वः षड्वादने।"
  
  एसएएस-प्रशिक्षणं, ड्रेकः चिन्तितवान्, अद्यापि उपयोगी आसीत् ।
  
  सेनापतिः "आम्" इति अवदत् । पुनः सः स्वस्य क्रेडिट् कार्ड्, छायाचित्रकारस्य परिचयपत्राणि च क्षोभयन् ड्रेकस्य मुखं दृष्टवान् । "भाग्यशाली अखरोटकः" इति सः आलस्येन आकर्षितवान् । "बॉस् वदति यत् हानिः न्यूनतमा अस्ति, अतः एव त्वं जीवसि। "किन्तु" इति सः ड्रेकस्य बटुकं क्षोभितवान्, "अस्माकं भवतः पता अस्ति, यदि त्वं ताम्बूलं प्रक्षिपसि" इति सः ध्रुवऋक्षस्य अण्डकोषात् शीतलतरं स्मितं ज्वलन् अपि अवदत्, "क्लेशः भवन्तं प्राप्स्यति" इति
  
  
  द्वि
  
  
  
  YORK, इङ्ग्लैण्ड
  
  
  पश्चात् गृहे ड्रेकः बेन् इत्यस्य उपचारं कृत्वा रात्रौ घटितानां घटनानां कवरेजं द्रष्टुं तस्य सहभागी अभवत् ।
  
  ओडिन्-कवचः अपहृतः यतः यॉर्क-नगरं केवलं एतादृशस्य क्रूर-आक्रमणाय सज्जं नासीत् । वास्तविकः चमत्कारः आसीत् यत् कोऽपि न मृतः । ज्वलन्तः हेलिकॉप्टर्-वाहनानि माइलदूरे, परित्यक्ताः यत्र त्रयः राजमार्गाः समागताः, तेषु निवसन्तः चिरकालात् गता: प्राप्ताः ।
  
  "फ्रेयस्य शो नाशयन्तु" इति बेन् अर्धगम्भीरतापूर्वकं अवदत् । "माडलाः पूर्वमेव समायोजिताः गताश्च सन्ति।"
  
  "धिक्, अहम् अपि शय्यायाः परिवर्तनं कृतवान्। खैर, मम विश्वासः अस्ति यत् फ्रे, प्राडा, गुच्ची च जीविष्यन्ति।"
  
  "निद्रायाः भित्तिः तत् सर्वं क्रीडति स्म।"
  
  "पुनः पारिवारिकचलच्चित्रे टाइटैनिक इत्यत्र आरब्धम्?"
  
  "तत् मां स्मारयति-ते मम पितरं मध्यप्रवाहे छिनन्ति स्म।"
  
  ड्रेकः स्वस्य मगं पूरितवान्। "चिंता मास्तु। सः प्रायः त्रयः निमेषाः वा अनन्तरं पुनः आह्वयति" इति ।
  
  "किं त्वं मां मजाकं करोषि क्रस्टी?"
  
  ड्रेकः शिरः कम्पयित्वा हसति स्म। "नहि। त्वं केवलं अवगन्तुं अतितरुणः असि" इति ।
  
  बेन् प्रायः नवमासान् यावत् ड्रेक इत्यनेन सह निवसति स्म । कतिपयेषु मासेषु एव ते अपरिचितेभ्यः सुहृद्भ्यः गतवन्तः । ड्रेकः बेन् इत्यस्य भाडायाः अनुदानं दत्तवान् तस्य छायाचित्रणज्ञानस्य विनिमयरूपेण - युवकः स्नातकपदवीं प्राप्तुं गच्छन् आसीत् - बेन् च सर्वं साझां कृत्वा साहाय्यं कृतवान् सः तादृशः वयस्कः आसीत् यः स्वभावनाः न गोपयति स्म, सम्भवतः निर्दोषतायाः चिह्नम्, परन्तु अपि प्रशंसनीयम्।
  
  बेन् स्वस्य मगं स्थापयति स्म। "शुभरात्रिः मित्र। अहं मन्ये अहं गत्वा मम भगिनीं आह्वयामि।"
  
  "निशा"।
  
  द्वारं पिहितं जातं तदा ड्रेकः क्षणं यावत् स्काई न्यूजं प्रति शून्यतया प्रेक्षते स्म। यदा ओडिनस्य कवचस्य प्रतिबिम्बं प्रादुर्भूतं तदा सः वर्तमानं प्रति प्रत्यागतवान् ।
  
  सः तस्य जीवनयापनं दत्तवान् कॅमेरा गृहीत्वा श्वः चित्राणां समीक्षां कर्तुं अभिप्रायं कृत्वा स्मृतिपत्रं जेबं निक्षिप्तवान्, ततः कूजन्तं सङ्गणकं प्रति प्रस्थितवान् मनः परिवर्त्य सः द्वाराणि, खिडकी च द्विवारं परीक्षितुं स्थगितवान् । एतत् गृहं बहुवर्षपूर्वं यदा सः सेनायाः सेवां कुर्वन् आसीत् तदा बहु रक्षितम् आसीत् । सः प्रत्येकस्य मानवस्य मूलभूतहिते विश्वासं कर्तुं रोचते स्म, परन्तु युद्धेन भवन्तं एकं वस्तु शिक्षितम् - कदापि किमपि अन्धरूपेण विश्वासं न कुर्वन्तु। सदैव योजना, बैकअप विकल्पः च भवतु - योजना B.
  
  सप्त वर्षाणि व्यतीतानि, अधुना सः जानाति स्म यत् सैनिकस्य मानसिकता तं कदापि न त्यक्ष्यति इति ।
  
  सः 'ओडिन्' तथा 'शील्ड् आफ् ओडिन्' इति गूगलं कृतवान्।गृहात् बहिः वायुः उत्थितः, मुखौटं पारं द्रुतं गतः, निवेशबैङ्करः इव कूजति स्म यस्य बोनसः चतुर्लक्षं यावत् आसीत्।सः शीघ्रमेव अवगच्छत् यत् शील्ड् महती वार्ता अस्ति।एतत् आसीत् a major archaeological find, the largest throughout Iceland's history.केचन इण्डियाना जोन्सप्रकाराः प्राचीनहिमप्रवाहस्य अन्वेषणार्थं ताडितमार्गात् बहिः गतवन्तः।कतिपयदिनानन्तरं ते कवचस्य उत्खननं कृतवन्तः, परन्तु ततः आइसलैण्ड्देशस्य एकः बृहत्तमः ज्वालामुखी गूञ्जितुं आरब्धवान्, अपि च अधिकं अन्वेषणं स्थगितव्यम् आसीत् ।
  
  स एव ज्वालामुखी, ड्रेकः चिन्तितवान्, यः अधुना एव सम्पूर्णे यूरोपे भस्ममेघं प्रेषितवान्, विमानयानयानं, जनानां अवकाशदिनानि च बाधितवान् ।
  
  ड्रेकः स्वस्य काफीं पिबन् वायुस्य कूजनं शृणोति स्म । मेण्टेलघटिका अर्धरात्रे प्रहारं कृतवती। अन्तर्जालद्वारा प्रदत्तानां विशालानां सूचनानां एकदृष्ट्या तस्मै ज्ञातं यत् बेन् तस्य अपेक्षया अधिकं अर्थं करिष्यति इति । बेन् कस्यापि छात्रस्य इव आसीत् - प्रौद्योगिक्या सह यत् अव्यवस्थां प्रादुर्भूतं तत् शीघ्रं अवगन्तुं समर्थः आसीत् । सः पठितवान् यत् ओडिन् इत्यस्य कवचः अनेकैः जटिलैः डिजाइनैः अलङ्कृतः अस्ति, येषां सर्वेषां अध्ययनं कोष्ठविशेषज्ञैः कृतम्, तथा च जे.आर.आर. टोल्किन् स्वस्य भ्रमणशीलस्य जादूगरस्य गण्डाल्फ् इत्यस्य आधारं ओडिन् इत्यस्य उपरि अस्थापयत् ।
  
  यादृच्छिक सामान। कवचस्य बहिः ये प्रतीकाः अथवा चित्रलिपिः परितः आसन् ते ओडिन्-शापस्य प्राचीनरूपं इति मन्यते स्म :
  
  
  स्वर्गं नरकं च केवलं क्षणिकं अज्ञानम्,
  
  अमरः आत्मा एव सम्यक् अथवा अशुभं प्रति झुकति।
  
  
  शापस्य व्याख्यानार्थं लिपिः नासीत्, परन्तु अद्यापि सर्वे तस्य प्रामाणिकतायां विश्वासं कुर्वन्ति स्म । न्यूनातिन्यूनं एतत् वाइकिङ्ग्-जनानाम् आरोपः आसीत्, न तु ओडिन्-जनानाम् ।
  
  ड्रेकः पुनः स्वकुर्सिषु उपविश्य रात्रौ घटनाः धावितवान् ।
  
  एकं वस्तु तम् आहूतवान्, परन्तु तत्सहकालं तस्य चिन्तनं कृतवान् । श्वेतमुखधारी वयस्कः "पेरिस्-नगरं प्रति, श्वः षड्वादने" यदि ड्रेकः अस्मिन् मार्गे गच्छति तर्हि सः बेन्-महोदयस्य जीवनं संकटं जनयितुं शक्नोति, स्वस्य जीवनस्य विषये किमपि न वक्तव्यम् ।
  
  एकः नागरिकः एतत् उपेक्षितवान् स्यात्। सैनिकः तर्कयिष्यति यत् तेषां कृते पूर्वमेव तर्जनं जातम्, तेषां प्राणाः पूर्वमेव संकटग्रस्ताः सन्ति, यत्किमपि सूचनां साधुसूचना अस्ति इति ।
  
  सः गूगलं कृतवान् : एकः + पेरिस्।
  
  एकः साहसिकः प्रवेशः तस्य दृष्टिम् आकर्षितवान् ।
  
  ओडिन् इत्यस्य स्लेइप्निर् इति अश्वः लूवर-नगरे प्रदर्शितः आसीत् ।
  
  ओडिन् अश्वः?ड्रेकः तस्य शिरःपृष्ठं खरदति स्म। ईश्वरस्य कृते अयं वयस्कः केषाञ्चन अत्यन्तं भौतिकवस्तूनाम् दावान् कुर्वन् आसीत्। ड्रेकः लूवर-नगरस्य मुखपृष्ठं उद्घाटितवान् । इदं प्रतीयते स्म यत् नॉर्वेदेशस्य पर्वतस्थानेषु बहुवर्षपूर्वं पौराणिकस्य ओडिन्-अश्वस्य शिल्पं आविष्कृतम् आसीत् । तदनन्तरं अधिकाः कथाः अभवन् । ड्रेकः शीघ्रमेव ओडिन् विषये अनेककथाः एतावत् नीतवान् यत् सः प्रायः विस्मृतवान् यत् सः वस्तुतः वाइकिंग् देवः एव, केवलं मिथ्या एव ।
  
  लूवरे ? ड्रेकः तत् चर्वितवान्। सः श्रान्तः सन् काफीं समाप्तं कृत्वा सङ्गणकात् दूरं गतः ।
  
  परस्मिन् क्षणे सः पूर्वमेव सुप्तः आसीत् ।
  
  
  * * * ९.
  
  
  सः कूजन्तस्य मण्डूकस्य शब्देन जागरितः। तस्य अल्पः रक्षकः। शत्रुः अलार्मं वा श्वः स्वरूपं वा अपेक्षते स्म, परन्तु सः कदापि चक्रीय-बिन्-पार्श्वे उपविष्टस्य लघु-हरित-आभूषणस्य शङ्कां न करिष्यति स्म, ड्रेकः च लघु-निद्रा-कर्ता भवितुं प्रशिक्षितः आसीत्
  
  सः सङ्गणकमेजस्य समीपे शिरः हस्तेषु कृत्वा निद्रां गतः; इदानीं सः तत्क्षणमेव जागृत्य अन्धकारगलियारे स्खलितवान् । पृष्ठद्वारं खरखरम् अभवत् । काचः भग्नः अभवत्। मण्डूकस्य क्रन्दनस्य कतिपयानि सेकण्डानि एव गतानि आसन् ।
  
  ते अन्तः आसन्।
  
  ड्रेकः नेत्रस्तरात् अधः नत्वा द्वौ पुरुषौ प्रविष्टौ दृष्टवान्, मशीनगनं कुशलतया धारयन्, परन्तु किञ्चित् क्षुद्रतया । तेषां गतिः स्वच्छा आसीत्, परन्तु ललितः नासीत् ।
  
  कापि समस्या न।
  
  तस्मिन् स्थितः वृद्धः सैनिकः तं निराशं न करिष्यति इति आशां कुर्वन् ड्रेकः छायायां प्रतीक्षते स्म ।
  
  द्वौ जनाः प्रविष्टौ, अग्रिमसमूहः। एतेन ज्ञातं यत् कश्चन जानाति यत् ते किं कुर्वन्ति । अस्याः स्थितिः कृते ड्रेकस्य सम्पूर्णा रणनीतिः बहुवर्षपूर्वं योजनाकृता आसीत्, यदा सैनिकस्य मानसिकता अद्यापि प्रबलं प्रयोगात्मकं च आसीत्, तस्य केवलं कदापि परिवर्तनं न करणीयम् आसीत् इदानीं तस्य मनसि पुनः उन्मुखम् अभवत् । यदा प्रथमस्य सैनिकस्य मुखरं पाकशालातः बहिः गतं तदा ड्रेकः तत् गृहीत्वा स्वं प्रति आकर्षितवान्, ततः पृष्ठतः कृतवान् । तस्मिन् एव काले सः प्रतिद्वन्द्विनं प्रति पदानि गत्वा परितः भ्रमति स्म, प्रभावीरूपेण बन्दुकं अपहृत्य तस्य पुरुषस्य पृष्ठतः अन्तम् अभवत् ।
  
  द्वितीयः सैनिकः आश्चर्येन गृहीतः अभवत् । तत् एव आवश्यकम् आसीत् । ड्रेकः एकं मिलीसेकेण्ड्-विरामं विना अग्निप्रहारं कृतवान्, ततः परिवर्त्य प्रथमसैनिकं द्वितीयस्य जानुभ्यां पतितुं पूर्वं गोलिकाभिः मारितवान् ।
  
  धावतु!सः चिन्तितवान्। वेगः इदानीं सर्वं आसीत् ।
  
  सः बेन् इत्यस्य नाम उद्घोषयन् सोपानं धावितवान्, ततः तस्य स्कन्धस्य उपरि मशीनगनस्य अग्निविस्फोटं कृतवान् । सः अवरोहणं प्राप्तवान्, पुनः उद्घोषितवान्, ततः बेन् इत्यस्य द्वारे धावितवान्। तत् स्फुटितम्। बेन् स्वस्य मुक्केबाजशॉर्ट्स् मध्ये स्थितवान्, हस्ते सेलफोनः, तस्य मुखस्य उपरि वास्तविकं भयानकं लिखितम् आसीत्।
  
  "चिन्ता मा कुरु" इति ड्रेकः निमिषं कृतवान् । "विश्वासं कुरु।" एतत् मम अन्यत् कार्यम्" इति ।
  
  तस्य श्रेयः यत् बेन् प्रश्नान् न पृष्टवान् । ड्रेकः सर्वशक्त्या एकाग्रः अभवत् । सः गृहस्य मूलं अटारी-हैचम् अक्षमम् अकरोत्, ततः तस्मिन् कक्षे द्वितीयं स्थापितवान् । तदनन्तरं सः शय्यागृहद्वारं दृढं कृतवान् । तत् दृढं शत्रुं न निवारयिष्यति स्म, परन्तु अवश्यमेव तं मन्दं करिष्यति स्म ।
  
  इदं सर्वं योजनायाः भागः अस्ति।
  
  सः द्वारं बोल्ट् कृतवान्, अन्तः निर्मितकाष्ठानि प्रबलितचतुष्कोणे सुरक्षितानि इति सुनिश्चितवान्, ततः सीढिं अटारीं प्रति अवतारितवान् । बेन् प्रथमं शूटिंग् कृतवान्, ड्रेकः द्वितीयं पश्चात् । मञ्चस्य स्थानं विशालं, कालीनयुक्तं च आसीत् । बेन् केवलं तत्रैव स्थितवान्, तस्य मुखं अगापे। बृहत् कस्टम् पुस्तकालयाः सम्पूर्णं पूर्वपश्चिमभित्तिस्थानं पूरयन्ति स्म, सीडीभिः, पुरातनकैसेट्-प्रकरणैः च अतिप्रवाहिताः आसन् ।
  
  "किं एतत् सर्वं भवतः एव, मट्ट?"
  
  ड्रेकः उत्तरं न दत्तवान्। सः एकं द्वारं निगूढं कृत्वा पेटीराशिं समीपं गतः यत् क्रन्दितुं शक्नोति स्म; एकं द्वारं यत् छतम् प्रति गच्छति स्म ।
  
  ड्रेकः कालीनस्य उपरि पेटीम् परिवर्तयति स्म । तस्य स्कन्धेषु स्थापितं पूर्णतया समाहितं पृष्ठपुटं बहिः पतितम् ।
  
  "वस्त्रं?" बेन् कुहूकुहू कृतवान्।
  
  सः पृष्ठपुटं थपथपं कृतवान्। "मया तानि प्राप्तानि।"
  
  यदा बेन् रिक्तः दृष्टः तदा ड्रेकः अवगच्छत् यत् सः कियत् भीतः अस्ति । सः अवगच्छत् यत् सः अतीव सहजतया पुनः तस्मिन् एसएएस-युवके परिणतः अस्ति। "वस्त्रं। सेलफोनाः। मुद्रा। पासपोर्ट्। अहं-पदम् । पहिचान"।
  
  बन्दुकस्य उल्लेखं न कृतवान्। गोलिका। छुरिका...
  
  "कः एतत् करोति मत्त?"
  
  अधस्तात् दुर्घटना अभवत् । तेषां अज्ञातः शत्रुः बेन् इत्यस्य शय्यागृहद्वारं ठोकति, सम्भवतः इदानीं अवगच्छति यत् ते ड्रेकस्य अवमूल्यनं कृतवन्तः ।
  
  "गन्तुं समयः अस्ति"।
  
  बेन् विना किमपि व्यञ्जनं कृत्वा वायुप्रवाहितरात्रौ बहिः सरति स्म। ड्रेकः तस्य पश्चात् कपोतं कृत्वा सीडी-पट्टिकाभिः रेखितानां भित्तिषु अन्तिमं दृष्टिपातं कृत्वा द्वारं क्षिप्तवान् ।
  
  सः जनानां ध्यानं न आकर्षयन् यथाशक्ति छतस्य समायोजनं कृतवान् । नूतननालस्थापनस्य बहानेन सः त्रिपादविस्तृतं पादमार्गं स्थापितवान् यत् तस्य छतस्य सम्पूर्णदीर्घतां प्रचलति स्म । समस्या तस्य प्रतिवेशिनः पक्षे एव स्यात्।
  
  अनिश्चितं छतम् अतिक्रम्य वायुः तान् अधीरान् अङ्गुलीभिः कर्षति स्म । बेन् सावधानीपूर्वकं गच्छति स्म, तस्य नग्नपादाः कंक्रीटस्य टाइल्-उपरि स्खलिताः, कम्पिताः च आसन् । ड्रेकः स्वहस्तं दृढतया धारितवान्, इच्छन् यत् तेषां कृते तस्य स्नीकर् अन्वेष्टुं समयः भवतु इति ।
  
  तदा चिमनीयाः उपरि प्रचण्डवायुः कूजति स्म, बेन् वर्गस्य मुखं प्रहारं कृत्वा धारस्य उपरि ठोकरं खादितवान् । ड्रेकः बलात् अपकृष्य, वेदनायाः आक्रोशं श्रुत्वा, परन्तु स्वस्य पकडं न शिथिलं कृतवान् । एकसेकेण्ड् अनन्तरं सः स्वमित्रं नियन्त्रितवान् ।
  
  "न दूरम्" इति सः कुहूकुहूम् अकरोत् । "प्रायः तत्रैव सखा।"
  
  बेन् आतङ्कितः इति ड्रेकः पश्यति स्म । तस्य दृष्टिः अटारीद्वारस्य छतस्य धारस्य च मध्ये, ततः उद्यानं पृष्ठं च प्रति द्रुतं गता । आतङ्कः तस्य विशेषतां विकृतवान् । तस्य श्वसनं त्वरितम् अभवत्; ते कदापि एतादृशेन वेगेन न करिष्यन्ति स्म।
  
  ड्रेकः द्वारे एकं दृष्टिपातं चोरयित्वा साहसं सङ्गृह्य तत् प्रति पृष्ठं कृतवान् । यदि कश्चित् गतः स्यात् तर्हि ते तं प्रथमं दृष्टवन्तः स्यात्। सः बेन् इत्यस्य स्कन्धेभ्यः गृहीत्वा तस्य दृष्टिः मिलितवान्।
  
  "बेन्, भवता मयि विश्वासः कर्तव्यः। विश्वासं कुरुत। अहं प्रतिज्ञामि यत् अहं भवतः एतत् पारं गन्तुं साहाय्यं करिष्यामि" इति ।
  
  बेनस्य नेत्राणि केन्द्रीकृतानि सः च शिरः उन्नमयितवान्, अद्यापि भीतः परन्तु स्वप्राणान् ड्रेकस्य हस्तेषु स्थापयति स्म। सः व्यावृत्तः भूत्वा सावधानतया अग्रे गतः। ड्रेकः अवलोकितवान् यत् तस्य पादौ रक्तं स्रवति, खाते प्रवहति स्म । ते प्रतिवेशिनः छतम् अतिक्रम्य तस्य ग्रीनहाउस् मध्ये अधः गत्वा भूमौ स्खलितवन्तः। बेन् स्खलितः अर्धमार्गे पतितः, परन्तु ड्रेकः प्रथमं तत्र आसीत्, तस्य अधिकांशं पतनं कुशनं कृतवान् ।
  
  तदा ते ठोसभूमौ आसन्। परस्मिन् कक्षे प्रकाशः प्रज्वलितः आसीत्, परन्तु परितः कोऽपि नासीत् । ते सम्भवतः मशीनगनस्य अग्निप्रहारं श्रुतवन्तः। आशासे पुलिसाः मार्गे सन्ति।
  
  ड्रेकः बेन् इत्यस्य दृढतया आलिंगनं कृत्वा अवदत्, "विलक्षणं द्रव्यम्। सुकार्यं कुर्वन्तु अहं भवतः कृते नूतनं आरोहणचतुष्कोणं प्राप्स्यामि। अधुना गच्छामः" इति ।
  
  धावनहास्यः आसीत् । यदा यदा तेषां कृते पिक-मी-अप-इत्यस्य आवश्यकता भवति स्म तदा तदा बेन् ड्रेकस्य समक्षं तस्य वयसः विषये भाषणं करोति स्म, ड्रेकः च बेन् इत्यस्य यौवनस्य उपहासं करोति स्म । मैत्रीपूर्णप्रतिद्वन्द्वता।
  
  बेन् श्वासम् अयच्छत्। "तत्र उपरि कः नरकः अस्ति?"
  
  ड्रेकः अटारीं तस्य गुप्तद्वारं च अवलोकितवान् । ततः अद्यापि कश्चन किमपि बहिः न आकर्षितवान्।
  
  "जर्मन"।
  
  "हुह?द्वितीयविश्वयुद्धस्य जर्मनसेतुः इव क्वाईनद्याः उपरि?"
  
  "अहं मन्ये जापानीजनाः एव आसन् । न च, अहं न मन्ये यत् एतत् द्वितीयविश्वयुद्धस्य जर्मनी-देशस्य इव किमपि अस्ति" इति ।
  
  ते पूर्वमेव प्रतिवेशिनः उद्यानस्य पृष्ठभागे आसन्। ते हेजद्वारा डुक् कृत्वा, वार्षिकस्विफ्ट्-उत्सवेषु एकस्मिन् समये ड्रेकेन निर्मितस्य वेष्टनस्य डमी-खण्डं निपीडितवन्तः ।
  
  वयं सीधा व्यस्तमार्गे गच्छामः।
  
  टैक्सी-स्थानकस्य साक्षात् विपरीतम् ।
  
  ड्रेकः वधं मनसि कृत्वा प्रतीक्षमाणानां यानानां प्रति अगच्छत् । तस्य सैनिकदृष्टिः पुनः दर्शितवती । यथा मिकी रौर्के, काइली इव, हवाई फाइव-ओ इव... इदं केवलं सुप्तं आसीत्, स्वस्य भव्यं पुनरागमनं कर्तुं योग्यसमयस्य प्रतीक्षां कुर्वन् आसीत्।
  
  सः निश्चयं कृतवान् यत् तयोः रक्षणस्य एकमात्रं मार्गं प्रथमं दुष्टस्य समीपं गन्तुं एव ।
  
  
  त्रयः
  
  
  
  पेरिस, फ्रांस
  
  
  तस्मिन् दिने प्रातः ९वादनस्य अनन्तरमेव चार्ल्स डी गॉल-नगरं प्रति गन्तुं विमानं अवतरत् । ड्रेकः बेन् च पृष्ठपुटं, तस्य मूलसामग्रीतः कतिपयानि वस्तूनि च विना अन्यत् किमपि न गृहीत्वा अवतरितवन्तौ । ते नूतनानि वस्त्राणि धारयन्ति स्म, नवीनाः मोबाईलफोनाः सज्जाः आसन्। I-pad इत्यस्य चार्जः अभवत् । अधिकांशं नगदं लुप्तम् आसीत् - परिवहनार्थं व्ययितम् आसीत् । ड्रेक इत्यनेन तस्य प्रयोजनं निर्धारितमात्रेण तत् शस्त्रं परित्यक्तम् ।
  
  विमानयानस्य समये ड्रेकः बेन् इत्यस्मै जर्मन-वाइकिङ्ग्-देशस्य सर्वेषु विषयेषु अद्यतनं कृत्वा संशोधने साहाय्यं कर्तुं पृष्टवान् । बेन् इत्यस्य व्यङ्ग्यं टिप्पणी आसीत् यत्, "बैङ्ग बङ्ग्, तत् मम उपाधिः" इति ।
  
  ड्रेकः एतत् मनोवृत्तिम् अनुमोदितवान् । ग्रिफिन्स् न भग्नाः, ईश्वरस्य धन्यवादः।
  
  ते विमानस्थानकात् बहिः पेरिसदेशस्य शीतलवृष्टौ गतवन्तः । बेन् एकं टैक्सीम् अन्विष्य क्रीतं मार्गदर्शकपुस्तकं तस्य उपरि क्षोभितवान् । एकदा ते अन्तः आसन् तदा सः अवदत्, "उम्म्... रुए... क्रोइक्स?लूवरस्य विपरीतभागे होटेल्?"
  
  टैक्सी चालयितुं आरब्धा, यस्य मुखेन किमपि न चलति इति दृश्यते स्म । चत्वारिंशत् निमेषेभ्यः अनन्तरं यदा सः आगतः तदा होटलं पेरिस्-नगरस्य कृते स्फूर्तिदायकरूपेण अविशिष्टम् आसीत् । तत्र विशालः लॉबी, एकादशाधिकजनानाम् आवासार्थं लिफ्ट्, कक्षयुक्ताः अनेकाः गलियाराः च आसन् ।
  
  तेषां प्रवेशात् पूर्वं ड्रेकः लॉबी-मध्ये एटीएम-इत्यस्य उपयोगेन अवशिष्टं धनं निष्कासितवान्-प्रायः पञ्चशत-यूरो-रूप्यकाणि । बेन् भ्रूभङ्गं कृतवान्, परन्तु ड्रेकः तं निमिषेण आश्वासितवान् । सः जानाति स्म यत् तस्य स्मार्टः मित्रं किं चिन्तयति स्म।
  
  इलेक्ट्रॉनिकनिगरानीयं धनपन्थाः च।
  
  सः क्रेडिट् कार्ड् इत्यनेन एकस्य कक्षस्य मूल्यं दत्त्वा ततः वीथितः परं कक्षं नगदेन क्रीतवन् । एकदा उपरि गत्वा तौ "नगद"-कक्षं प्रविष्टवन्तौ, ड्रेकः निगरानीयं स्थापितवान् ।
  
  "एतत् अस्माकं एकेन शिलेन अनेकपक्षिणां वधस्य अवसरः" इति सः अवदत्, बेन् इत्यस्य कक्षस्य परितः समीक्षात्मकदृष्ट्या दृष्टिपातं पश्यन् ।
  
  "एकः?" - अहं पृष्टवान्।
  
  "ते कियत् उत्तमाः इति वयं पश्यामः। यदि ते शीघ्रमेव आगच्छन्ति तर्हि तत् साधु, सम्भवतः च क्लेशः। यदि ते न कुर्वन्ति तर्हि अस्तु, तदपि ज्ञातुं महत्त्वपूर्णम्। भवतः च नूतनं क्रीडनकं बहिः आकर्षयितुं अवसरः अस्ति" इति ।
  
  बेन् I-pad चालू कृतवान्। "किं वस्तुतः अद्य षड्वादने एतत् भविष्यति?"
  
  "शिक्षितः अनुमानः अस्ति।" ड्रेकः निःश्वसति स्म । "किन्तु वयं जानीमः कतिपयैः तथ्यैः सह सङ्गच्छते।"
  
  "हम्म्, ततः पार्श्वे गच्छतु, क्रस्टी..." बेन् प्रदर्शनात्मकरूपेण अङ्गुलीः दारितवान्। तस्य आत्मविश्वासः इदानीं प्रकाशितः यत् सः उद्धारं न कृत्वा साहाय्यं करोति स्म, परन्तु तदा सः कदापि 'एक्शन'-युवकः नासीत् । अपितु तस्य नामेन वा उपनामेन वा यः प्रकारः चिह्नितः भवति - अधिकतया ब्लेकी - सः कदापि एतावत् गतिशीलः न भवति यत् तस्य उपनामस्य योग्यः भवति ।
  
  ड्रेकः दृष्टिकुण्डेन प्रेक्षते स्म । "यावत् अधिकं समयः स्यात्" इति सः गुञ्जितवान् । "अस्माकं यावत् अधिकाः संभावनाः सन्ति।"
  
  बहुकालं न व्यतीतवान्। यदा बेन् स्वस्य I-पैड् इत्यत्र दूरं टैपं कुर्वन् आसीत् तदा ड्रेकः वीथितः परं द्वारे अर्धदर्जनं बृहत्पुरुषान् समागतं दृष्टवान् । तालं भग्नं, कक्षं च भग्नम् आसीत्। त्रिंशत् सेकेण्ड् अनन्तरं पुनः दलं प्रादुर्भूतं, क्रुद्धं परितः पश्यन् विकीर्णं च अभवत् ।
  
  ड्रेकः स्वस्य हनुमत्पादं संकुचितवान् ।
  
  बेन् अवदत्। "एतत् वस्तुतः रोचकम् अस्ति, मट्ट्। वस्तुतः ओडिन्-अवशेषस्य नवखण्डाः विश्वे विकीर्णाः सन्ति इति विश्वासः अस्ति । कवचम् एकं वस्तु, अश्वं अन्यत्। अहं कदापि एतत् न जानामि स्म" इति ।
  
  ड्रेकः तस्य वचनं कष्टेन एव श्रुतवान् । सः स्वस्य मस्तिष्कं नाशितवान्। अत्रैव तेषां समस्याः आसन् ।
  
  सः एकं वचनं न वदन् द्वारात् दूरं गत्वा स्वस्य सेलफोने एकं सङ्ख्यां डायलं कृतवान् । प्रायः तत्क्षणमेव आह्वानस्य उत्तरं प्राप्तम् ।
  
  "आम्?"
  
  "एषः ड्रेकः अस्ति।"
  
  "अहं स्तब्धः अस्मि। दीर्घकालं न पश्यतु सखा।"
  
  "अहं जानामि"।
  
  "अहं सर्वदा जानामि स्म यत् भवन्तः आह्वयन्ति।"
  
  "न तु यत् चिन्तयसि, वेल्स। मम किमपि आवश्यकम्" इति ।
  
  "अवश्यं भवन्तः जानन्ति। माई विषये कथयतु।"
  
  धिक् वेल्सः तस्य परीक्षणं कुर्वन् आसीत् यत् केवलं सः एव ज्ञातुं शक्नोति स्म। समस्या आसीत् यत् थाईलैण्ड्देशे तेषां अवकाशसमयात् आरभ्य, एलिसन इत्यनेन सह विवाहात् पूर्वं माई तेषां पुरातनज्वाला आसीत् - बेन् इत्यस्य अपि तानि मलिनविवरणानि श्रोतुं आवश्यकता नासीत्।
  
  "मध्यनाम शीरन इति । स्थान - फुकेत। प्रकारः - हम्म्... विदेशीयः..." इति ।
  
  बेनस्य कर्णाः संकुचन्ति स्म। ड्रेकः स्वस्य शरीरभाषायां यावत् स्पष्टतया पठितवान् यथा सः राजनेतुः असत्यं पठितुं शक्नोति स्म । मुक्तमुखं सूचकं आसीत्...
  
  वेल्सस्य स्वरे हास्यं प्रायः श्रोतुं शक्नोति स्म ड्रेकः । "विदेशी ? किम् एतत् भवतः सर्वोत्तमम् अस्ति?"
  
  "अस्मिन् क्षणे आम्।"
  
  "तत्र कोऽपि अस्ति वा?"
  
  "वास्तवमेव रोचते"।
  
  "गोत्चा । ठीकम् सखा, किं इच्छसि?"
  
  "मम सत्यस्य आवश्यकता अस्ति, वेल्स। मम कच्चा सूचना आवश्यकी यस्याः प्रसारणं वार्तायां अन्तर्जालस्य वा न भवति। तत् ओडिन् कवचम् अपहृतम्। जर्मनजनानाम् विषये ये तत् चोरितवन्तः। विशेषतः जर्मनीदेशिनः। वास्तविक SAS सूचना। मया ज्ञातव्यं यत् वस्तुतः किं प्रचलति मित्र, न तु सार्वजनिकलीकः।"
  
  "किं त्वं विपत्तौ असि?"
  
  "विशालः।" न त्वं स्वसेनापतिं प्रति मृषा वदसि, पूर्वं वा न वा।
  
  "साहाय्यस्य आवश्यकता अस्ति?"
  
  "अत्र न"।
  
  "त्वया हस्तः अर्जितः, ड्रेक। केवलं वचनं वदतु SAS भवतः एव" इति ।
  
  "अहं करिष्यामि"।
  
  "दण्डः। किञ्चित् मम कृते ददातु। तथा च, किं त्वं अद्यापि स्वयमेव वदसि यत् त्वं केवलं साधारणः वृद्धः SAS आसीः?"
  
  ड्रेकः संकोचम् अकरोत् । "good old SAS" इति पदं अपि न भवितुमर्हति। "व्याख्यानार्थं ग्राह्यपदम्, तत् एव" इति ।
  
  ड्रेकः मूर्च्छितः अभवत् । पूर्वसेनापतिं साहाय्यं याचयितुम् सुलभं नासीत्, परन्तु बेन् इत्यस्य सुरक्षा किमपि गौरवभावं अतिक्रान्तवती । सः पुनः वीक्षणच्छिद्रं परीक्ष्य रिक्तं प्रकोष्ठं दृष्टवान्, ततः गत्वा बेन् इत्यस्य पार्श्वे उपविष्टवान् ।
  
  "भवन्तः ओडिन् नवभागाः वदन्ति? किं नरकं तस्य अर्थः ?
  
  बेन् शीघ्रमेव स्वसमूहस्य फेसबुकपृष्ठात् निर्गतवान्, तेषां कृते द्वौ नूतनौ मित्रानुरोधौ आस्ताम् इति गुञ्जयन्, तेषां कुलसंख्या सप्तदशः अभवत् ।
  
  सः क्षणं यावत् ड्रेकस्य अध्ययनं कृतवान् । "अतः त्वं पूर्वः एसएएस कप्तानः टेप कट्टरपंथी च असि। विचित्रं सखा, यदि भवतः मम वचनं न मन्यते।"
  
  "केन्द्रीकरणं, बेन्। भवतः किम् अस्ति?"
  
  "अच्छा... अहं ओडिन्-नगरस्य एतेषां नवभागानाम् अनुसरणं करोमि।नवः नॉर्स्-पौराणिककथासु विशेषसङ्ख्या इति भाति। एकः विश्ववृक्षः इति किमपि वस्तुनः उपरि स्वयमेव क्रूसे स्थापितः, नवदिनानि नवरात्राणि च, उपवासं कृत्वा, पार्श्वे शूलं कृत्वा, येशुमसीह इव, येशुना पूर्वं च बहुवर्षेभ्यः। एतत् वास्तविकं वस्तु अस्ति, मत्ती। वास्तविकवैज्ञानिकाः तस्य सूचीं कृतवन्तः । एषा कथा अपि भवितुम् अर्हति या येशुमसीहस्य कथां प्रेरितवती। ओडिनस्य नव भागाः सन्ति । शूलः तृतीयः खण्डः अस्ति, विश्ववृक्षेण सह सम्बद्धः अस्ति, यद्यपि तस्य स्थानस्य किमपि उल्लेखं न प्राप्नोमि । वृक्षस्य पौराणिकं स्थानं स्वीडेन्देशे अस्ति । अप्सल्ला नाम स्थानम्" इति ।
  
  "मन्दं कुरुत, मन्दं कुरुत। किं ओडिनस्य कवचस्य विषये वा तस्य अश्वस्य विषये किमपि वदति?"
  
  बेन् स्कन्धं संकुचितवान्। "केवलं यत् कवचः सर्वकालिकस्य महत्तमेषु पुरातत्त्वविज्ञानेषु अन्यतमः आसीत् । तस्य च धारायाम् शब्दाः सन्ति इति च- स्वर्गः नरकं च केवलं अस्थायी अज्ञानम् एव। अमरः आत्मा एव सम्यक् अथवा अशुभं प्रति झुकति। एषः ओडिन् इत्यस्य शापः इति स्पष्टम्, परन्तु जीवितस्मृतौ कोऽपि कदापि एतस्य लक्ष्यं ज्ञातुं न शक्तवान्" इति ।
  
  "कदाचित् तासु शापेषु अन्यतमः अस्ति यत्र भवन्तः केवलं तत्र एव भवितुम् अर्हन्ति" इति ड्रेकः स्मितं कृतवान् ।
  
  बेन् तस्य अवहेलनां कृतवान् । "अश्वः शिल्पः इति अत्र उक्तम् । "द वुल्फ्स् आफ् ओडिन्" इति अन्यत् शिल्पं सम्प्रति न्यूयॉर्कनगरे प्रदर्शितम् अस्ति ।
  
  "तस्य वृकाः ? अधुना?" ड्रेकस्य मस्तिष्कं भर्जयितुं आरब्धम् आसीत् ।
  
  "सः द्वौ वृकौ आरुह्य युद्धं कृतवान् । सुस्पष्टम्।"
  
  ड्रेकः भ्रूभङ्गं कृतवान् । "नवभागाः सर्वे गण्यन्ते वा?"
  
  बेन् शिरः कम्पितवान्। "कतिपयानि लुप्ताः, परन्तु..."
  
  ड्रेकः विरमति स्म । "किम्?" - अहं पृष्टवान्।
  
  "अच्छा, मूर्खता ध्वन्यते, परन्तु अत्र एकस्याः आख्यायिकायाः खण्डाः सन्ति ये आकारं गृह्णन्ति । ओडिन् इत्यस्य सर्वेषां खण्डानां एकत्र आगत्य श्रृङ्खलाविक्रियायाः आरम्भस्य विषये किमपि यत् जगतः अन्तं प्रति नेष्यति" इति ।
  
  "मानकसामग्री" इति ड्रेकः अवदत् । "एतेषां सर्वेषां प्राचीनदेवतानां सह केनचित् प्रकारेण "लोकान्तः" दन्तकथा सम्बद्धा अस्ति।"
  
  बेन् शीर्षं न्यस्य स्वघटिकाम् अवलोकितवान्। "दक्षिणः। अवलोकनम्। वयं अन्तर्जालजादूगरानाम् भोजनस्य आवश्यकता वर्तते" इति सः एकं सेकण्डं यावत् चिन्तितवान् । "अहं च चिन्तयामि, अहं मन्ये यत् समूहस्य नूतनानि गीतानि शीघ्रमेव आगमिष्यन्ति। ब्रन्च् कृते क्रोइसैन्ट्, ब्री च?"
  
  "यदा पेरिस्नगरे..."
  
  ड्रेकः द्वारं एकं दरारं उद्घाटितवान्, परितः अवलोकितवान्, ततः बेन् बहिः आगन्तुं इशारितवान्। सः मित्रस्य मुखस्य स्मितं दृष्टवान्, परन्तु तस्य नेत्रयोः घोरं तनावम् अपि पठितवान् । बेन् तत् सम्यक् गोपितवान्, परन्तु सः दुर्घटितः अभवत् ।
  
  ड्रेकः कक्षं प्रति आगत्य तेषां सर्वाणि वस्तूनि पृष्ठपुटे स्थापितवान् । यदा सः गुरुमेखलां सुरक्षितवान् तदा सः बेन् इत्यस्य निरुद्धं नमस्कारं श्रुत्वा जीवने द्वितीयवारं एव तस्य हृदयं भयेन स्थगितम् इति अनुभवति स्म ।
  
  प्रथमं यदा एलिसनः तं त्यक्तवान्, तस्य असमञ्जसस्य अन्तरस्य उद्धरणं दत्त्वा - त्वं शापित-बूट-शिबिरात् अधिकं सैनिकः असि।
  
  तस्याः रात्रौ । यथा अनन्तवृष्टिः तस्य नेत्रेषु अश्रुभिः पूरयति स्म यथा अपूर्वम्।
  
  सः द्वारं प्रति धावितवान्, तस्य शरीरस्य प्रत्येकं स्नायुः तनावग्रस्तः सज्जः च आसीत्, ततः एकं वृद्धं दम्पतीं प्रकोष्ठे संघर्षं कुर्वन्तं दृष्टवान् ।
  
  तथा च बेन् पूर्वसैनिकस्य वेषं धारयितुं अवसरं प्राप्तुं पूर्वं ड्रेकस्य नेत्रेषु पूरितं निरपेक्षं आतङ्कं अवलोकितवान्। मूर्खतापूर्णा त्रुटिः।
  
  "चिंता मास्तु"। बेन् विवर्णस्मितेन अवदत्। "अहं शोभनः अस्मि"।
  
  ड्रेकः कम्पितं निःश्वासं गृहीत्वा तान् सोपानात् अधः नीतवान्, सर्वदा रक्षितः। सः लॉबीं परीक्ष्य, कोऽपि तर्जनं न दृष्टवान्, बहिः च गतः।
  
  समीपस्थं भोजनालयं कुत्र आसीत् ? सः अनुमानं कृत्वा लूवर-नगरं प्रति प्रस्थितवान् ।
  
  
  * * * ९.
  
  
  म्यूनिखनगरस्य एकः स्थूलः पुरुषः न्यूरोसर्जनस्य कौशलेन सह तान् तत्क्षणमेव दृष्टवान् । सः स्वस्य छायाचित्रस्य उपमाम् अवलोक्य द्वयोः हृदयस्पन्दनयोः अन्तः सुनिर्मितं, समर्थं यॉर्कशायर-नगरस्य, तस्य दीर्घकेशं, मूर्खं मित्रं च ज्ञात्वा तान् क्रॉसहेयर-मध्ये निरुद्धवान्
  
  सः स्वस्य स्थितिं परिवर्तयति स्म, उच्चं दृश्यस्थानं वा तस्य मांसल-अङ्गेषु खनन्तः श्वेत-खण्डाः वा न रोचन्ते स्म ।
  
  सः स्कन्धस्य माइक्रोफोने कुहूकुहू कृतवान् यत् "अहं तान् सूत्रेण धारयामि" इति ।
  
  प्रतिक्रिया आश्चर्यजनकरूपेण तत्क्षणमेव आसीत् । "अधुना तान् मारय।"
  
  
  चतुः
  
  
  
  पेरिस, फ्रांस
  
  
  द्रुतक्रमेण त्रयः गोलिकाः प्रक्षिप्ताः ।
  
  प्रथमा गोलिका ड्रेकस्य शिरः पार्श्वे धातुद्वारचतुष्कोणात् विक्षिप्तवती, ततः वीथितः रिकोचेट् कृत्वा एकस्याः वृद्धायाः बाहौ प्रहारं कृतवती । सा प्रश्नचिह्नरूपेण वायुना रक्तं सिञ्चन्ती विकृष्य पतिता ।
  
  द्वितीयः प्रहारेन बेनस्य शिरसि केशाः अन्ते स्थिताः अभवन् ।
  
  तृतीयः कंक्रीटं प्रहारितवान् यत्र सः नैनोसेकेण्ड् यावत् स्थितवान् ततः परं ड्रेकः तस्य कटिबन्धेन रूक्षतया गृहीतवान् । गोलिका पादमार्गात् उच्छिष्टा, तेषां पृष्ठतः होटेलस्य खिडकी च भग्नवती ।
  
  ड्रेकः लुठित्वा बेन् इत्यस्य रूक्षतया निरुद्धकारपङ्क्तौ पृष्ठतः गच्छति स्म । "अहं त्वां धारयामि"। सः क्रोधेन कुहूकुहू कृतवान्। "मात्रं गच्छतु।" सः कुञ्चितः कारस्य खिडक्याः बहिः दृष्टिपातं कृत्वा छतौ गतिं दृष्टवान् यथा खिडकी भग्नवती ।
  
  "शिट्टी शूटिंग्!" तस्य यॉर्कशायर-उच्चारणं, सेना-स्लैङ्ग् च एड्रेनालिनस्य निर्माणे तस्य स्वरं अधिकं हस्की-कृतवान् । सः क्षेत्रं स्कैन कृतवान्। नागरिकाः धावन्ति स्म, क्रन्दन्ति स्म, सर्वविधं विक्षेपं जनयन्ति स्म, परन्तु समस्या आसीत् यत् शूटरः ते कुत्र सन्ति इति सम्यक् जानाति स्म ।
  
  सः च एकः न स्यात्।
  
  इदानीमपि ड्रेकः पूर्वं तालाचक्रस्य समये दृष्टान् त्रयः वयस्काः परिचितवान्, ये अन्धकारमण्डपात् बहिः गत्वा उद्देश्यपूर्वकं तेषां प्रति गतवन्तः
  
  "चलनस्य समयः।"
  
  ड्रेकः तान् द्वयोः कारयोः कृत्वा तत्र नीतवान् यत्र सः पूर्वमेव एकां युवतीं स्वयाने हिस्टेरिकल् रोदनं दृष्टवान् आसीत् । तस्याः आश्चर्यं यत् सः तस्याः द्वारं एकं दरारं उद्घाट्य तस्याः भीतव्यञ्जनं दृष्ट्वा शीघ्रं अपराधबोधं अनुभवति स्म ।
  
  सः मुखस्य निष्क्रियव्यञ्जनं कृतवान् । "बहिः।"
  
  अद्यापि कोऽपि गोलिकाप्रहारः न कृतः। सा स्नायुः मृतपट्टिकासु परिणमयन्त्याः भयेन बहिः सरति स्म । बेन् स्वशरीरस्य भारं यथाशक्ति न्यूनं कृत्वा अन्तः स्खलितवान् । ड्रेकः तस्य पश्चात् त्वरितम् अगच्छत् ततः कुञ्जीम् परिवर्तयति स्म ।
  
  निःश्वासं गृहीत्वा सः कारं विपरीतरूपेण स्थापयित्वा ततः पार्किङ्गस्थानात् बहिः अग्रे आकर्षितवान् । तेषां पश्चात् मार्गे पारं रबरः धूमपानं कुर्वन् आसीत् ।
  
  बेन् उद्घोषितवान्- "रू रिशेलिउ!"
  
  ड्रेकः गोलिकाम् प्रतीक्षमाणः भ्रमितवान्, इञ्जिनात् उच्छिष्टस्य धातुध्वनिं श्रुत्वा, ततः त्वरकं प्रहारितवान् । ते पार्श्वमार्गे आश्चर्यचकितान् चोरान् अतिक्रम्य स्वकारं प्रति त्वरितम् आगच्छन्तं दृष्टवन्तः।
  
  ड्रेकः चक्रं दक्षिणतः, ततः वामे, ततः पुनः वामे च भ्रमितवान् ।
  
  "रू सेण्ट्-होनोरे" इति बेन् मार्गस्य नाम द्रष्टुं कण्ठं क्रेन कृत्वा उद्घोषितवान् ।
  
  ते यातायातस्य प्रवाहं सम्मिलितवन्तः। ड्रेकः यथाशक्ति शीघ्रं त्वरितम् अगच्छत्, कारं बुनन्-यत् तस्य आनन्दाय मिनी कूपर इति निष्पन्नम्-गलीषु अन्तः बहिः च पृष्ठदृश्ये निकटतया दृष्टिपातं कृत्वा।
  
  छतस्य उपरि शूटरः बहुकालात् अन्तर्धानं जातः आसीत्, परन्तु मोण्डेओ तत्र पुनः आसीत्, न दूरं पृष्ठतः ।
  
  सः दक्षिणं ततः पुनः दक्षिणं च गतः, यातायातप्रकाशेषु भाग्यं प्राप्तवान् । वामतः गृहीतं लूवर-सङ्ग्रहालयम् । तस्य कोऽपि उपयोगः नासीत् : मार्गाः अतिसङ्कीर्णाः आसन्, यातायातप्रकाशाः अत्यधिकाः आसन् । तेषां पेरिस्-नगरस्य केन्द्रात् दूरं गन्तुं आवश्यकता आसीत् ।
  
  "रुए डी रिवोली!"
  
  ड्रेकः बेन् इत्यस्य उपरि कठोररूपेण भ्रूभङ्गं कृतवान् । "किमर्थं त्वं वीथिनामानि उद्घोषयसि?"
  
  बेन् तं प्रेक्षते स्म। "अहं जानामि मा! ते... टीवी-मध्ये दर्शयन्ति! साहाय्यं करोति?"
  
  
  * * * ९.
  
  
  "नहि!" - सः प्रति उद्घोषितवान्, इञ्जिनस्य गर्जनस्य उपरि यदा सः रु डी रिवोलीतः दूरं स्खलितमार्गेण वेगेन गच्छति स्म।
  
  गोली बूटतः रिकोचेट् अभवत् । ड्रेकः एकं राहगीरं दुःखेन पतितं दृष्टवान् । दुष्टम् आसीत्; गम्भीरम् आसीत् । एते जनाः अभिमानिनः, शक्तिशालिनः च आसन् यत् ते कस्य दुःखं ददति इति चिन्तां न कुर्वन्ति स्म, स्पष्टतया च परिणामेण सह जीवितुं शक्नुवन्ति स्म ।
  
  तेषां कृते ओडिन्-नगरस्य नवभागाः किमर्थम् एतावन्तः महत्त्वपूर्णाः आसन् ?
  
  गोलिकाः कंक्रीटं धातुं च प्रविश्य मिनी इत्यस्य परितः प्रतिमानं त्यक्तवन्तः ।
  
  तस्मिन् क्षणे बेन् इत्यस्य सेलफोनः ध्वनितवान् । सः तत् जेबतः बहिः आनेतुं जटिलं स्कन्धविवर्तनयुक्तिं कृतवान् । "माता?"
  
  "अहो देव" इति ड्रेकः शान्ततया शापितवान् ।
  
  "अहं कुशलः अस्मि, त। त्वम्? पिता इव?"
  
  मोण्डेओ इत्यनेन मिनी इत्यस्य बूट् इत्यत्र मार्गः कृतः अस्ति । पृष्ठतः अन्धप्रकाशाः दृश्यं पूरयन्ति स्म, त्रयाणां उपहासकर्तानां जर्मन-जनानाम् मुखैः सह । हरामीभ्यः तत् रोचते स्म।
  
  बेन् शिरः उन्नमयितवान्। "लघुभगिनी च?"
  
  जर्मनीदेशिनः उन्मत्तोत्साहेन बन्दुकैः डैशबोर्डं प्रहारं कुर्वन्ति इति ड्रेकः पश्यति स्म ।
  
  "नहि। न किमपि विशेषम्। आम्...किं सः कोलाहलः?" सः विरामं कृतवान्। "अहो... एक्सबॉक्स।"
  
  ड्रेकः त्वरकं तलपर्यन्तं निपीडितवान् । इञ्जिनं शीघ्रं प्रतिक्रियाम् अददात् । षष्टिमाइलप्रतिघण्टायाः अपि टायराः क्रन्दन्ति स्म ।
  
  अग्रिमः शॉट् पृष्ठस्य खिडकीं भग्नवान् । बेन् आमन्त्रणं न प्रतीक्ष्य अग्रे आरोहणक्षेत्रे अवतरत् । ड्रेकः एकं क्षणं मूल्याङ्कनस्य अनुमतिं दत्तवान्, ततः मिनी-वाहनं निरुद्धकारानाम् दीर्घपङ्क्तौ रिक्तपार्श्वमार्गे प्रेषितवान् ।
  
  मोण्डेओ-याने यात्रिकाः प्रमादपूर्वकं गोलीं कृतवन्तः, गोलिकाः निरुद्धकारानाम् खिडकीषु भग्नाः भूत्वा मिनी-वाहनं प्रहृत्य तस्मात् उच्छ्रिताः । सेकेण्ड्-मात्रेषु सः ब्रेकं क्षिप्तवान्, क्रन्दनेन परितः भ्रमितवान्, लघुकारं १८० डिग्रीपर्यन्तं क्षिप्तवान्, ततः तेषां आगतमार्गेण पुनः वेगं कृतवान्
  
  मोण्डेओ-यात्रिकाणां कृते किं घटितम् इति अवगन्तुं बहुमूल्यं सेकेण्ड् यावत् समयः अभवत् । १८० डिग्री-परिक्रमणं प्रमादपूर्णं भयङ्करं च आसीत्, भयंकरं क्रन्च-युक्तं द्वौ निरुद्धौ कारौ बहिः कृतवान् । यत् किमपि पवित्रं तस्य नामधेयेन कुत्र पुलिसाः आसन्?
  
  इदानीं विकल्पः नास्ति। ड्रेकः यावन्तः कोणान् परितः वाहनं कृतवान् । "सज्जः भव बेन्। वयं धाविष्यामः।"
  
  यदि बेन् तत्र न आसीत् तर्हि सः स्थित्वा युद्धं कृतवान् स्यात्, परन्तु तस्य मित्रस्य सुरक्षा प्राथमिकता आसीत् । तथा च नष्टः भवितुं इदानीं स्मार्टः कदमः आसीत्।
  
  "ठीकम् अम्ब, पश्चात् पश्यामः।" बेन् स्वस्य सेलफोनं पिधाय स्कन्धं संकुचितवान्। "मातापितरौ"।
  
  ड्रेकः मिनी-वाहनं पुनः कर्ब्-पर्यन्तं आकृष्य, मैनीक्योर-कृतस्य लॉनस्य अर्धभागे सहसा ब्रेकं कृतवान् । यानस्य स्थगितत्वात् पूर्वं ते द्वाराणि विस्तृतानि उद्घाट्य समीपस्थानि वीथीनि प्रति उत्प्लुत्य बहिः गतवन्तः । मोण्डेओ इत्यस्य दृष्टिगोचरस्य अपि पूर्वं ते गृहे उत्पन्नैः पेरिस-नगरस्य जनानां सह मिश्रिताः अभवन् ।
  
  बेन् किमपि क्रौञ्चं कर्तुं समर्थः अभवत्, ड्रेकं प्रति निमिषं च कृतवान् । "मम नायकः"।
  
  
  * * * ९.
  
  
  ते हैरी न्यूयॉर्क बार इति स्थानस्य पार्श्वे एकस्मिन् लघु अन्तर्जालकफे निगूढाः आसन् । एतत् ड्रेकस्य कृते बुद्धिमान् कदमः आसीत् । अगोचरं सस्तो च एतत् स्थानं यत्र ते स्वसंशोधनं निरन्तरं कर्तुं शक्नुवन्ति स्म, लूवर-नगरस्य आसन्न-आक्रमणस्य विषये चिन्ता-व्यत्यय-रहितं किं कर्तव्यमिति निर्णयं कर्तुं शक्नुवन्ति स्म
  
  ड्रेकः मफिन्, कॉफी च सज्जीकृतवान् यदा बेन् प्रवेशं कृतवान् । ड्रेकः अद्यापि किमपि चोटं न प्राप्नोत्, परन्तु सः अनुमानं कृतवान् यत् बेन् किञ्चित् चिन्तितः अवश्यं भवति। तस्मिन् स्थितस्य सैनिकस्य तस्य कथं संचालनं कर्तव्यमिति कल्पना नासीत् । मित्रं जानाति स्म यत् तेषां वार्तालापः कर्तव्यः इति। अतः सः भोजनं पेयं च युवकं प्रति धक्कायन् एकस्मिन् आरामदायके बूथे निवसन् दृष्टिम् आकर्षयति स्म ।
  
  "एतत् सर्वं बकवासं कथं भवसि?"
  
  "अहं जानामि मा"। बेन् सत्यं अवदत्। "अद्यापि मम तत् ज्ञातुं समयः न प्राप्तः।"
  
  ड्रेकः शिरः उन्नमयितवान्। "एतत् सुष्ठु अस्ति।" साधु, यदा त्वं तत् करोषि..." इति सः सङ्गणकं दर्शितवान् । "किं भवतः अस्ति?"
  
  "अहं पूर्ववत् एव जालपुटे पुनः अगच्छम्। अद्भुतं पुरातत्त्वीयं अन्वेषणं... नवखण्डाः... याद, याद, याद... अहो - अहं ओडिन् इत्यस्य शानदारस्य 'विश्वस्य अन्तः' षड्यंत्रसिद्धान्तस्य विषये पठितवान्।"
  
  "अहं च अवदम्..."
  
  "इदं बकवासम् आसीत् । परन्तु न अवश्यं, मत्ती. एतत् शृणुत। यथा मया उक्तं, आख्यायिका अस्ति, अनेकेषु भाषासु अनुवादिता च। न केवलं स्कैण्डिनेवियन्-देशस्य एव। एतत् सर्वथा सार्वत्रिकं दृश्यते, यत् एतादृशं विषयं अध्ययनं कुर्वतां कृषकाणां कृते अत्यन्तं असामान्यम् अस्ति । अत्र कथ्यते यत् यदि कदापि रग्नारोक्-काले ओडिनस्य नवखण्डाः सङ्गृह्यन्ते तर्हि ते देवसमाधिस्थलस्य मार्गं उद्घाटयिष्यन्ति । यदि च कदापि एषा समाधिः अपवित्रः भवति... अस्तु, गन्धकं सर्वं च नरकं मुक्तं भवति अस्माकं समस्यानां आरम्भः एव। लक्ष्यतां अहं देवाः उक्तवान्?"
  
  ड्रेकः भ्रूभङ्गं कृतवान् । "नहि। कथं अत्र देवानां समाधिः स्यात्। ते कदापि न आसन्।रग्नारोक् कदापि नासीत्। केवलं आर्मेगेडोन्-नगरस्य नार्वे-देशस्य स्थानम् आसीत्" इति ।
  
  "यथातथम्। किं च यदि तत् वस्तुतः आसीत्?"
  
  "अतः एतादृशस्य अन्वेषणस्य मूल्यं कल्पयतु।"
  
  "देवानाम् समाधिः ? सर्वस्मात् परं स्यात्। अटलाण्टिस् । कैमेलोट् । एडेन् । ते अस्य तुलने किमपि न स्यात्। अतः भवन्तः वदन्ति यत् ओडिन्-कवचः केवलं आरम्भः एव अस्ति?"
  
  बेन् स्वस्य मफिनस्य उपरिभागं दष्टवान्। "अनुमानं करोमि यत् वयं पश्यामः। अद्यापि अष्टखण्डाः गन्तव्याः सन्ति, अतः यदि ते अन्तर्धानं कर्तुं आरभन्ते" इति सः विरमति स्म । "भवन्तः जानन्ति, करिन् परिवारस्य मस्तिष्कम् अस्ति, सिस् च एतत् सर्वं अन्तर्जाल-बकवासं चिन्तयितुम् इच्छति। सर्वं खण्डखण्डं भवति" इति ।
  
  "बेन्, अहं भवन्तं सम्मिलितं कृत्वा अत्यन्तं अपराधबोधं अनुभवामि। अहं च प्रतिज्ञामि यत् भवतः किमपि न भविष्यति, परन्तु अहम् अस्मिन् अन्यं कञ्चित् सम्मिलितुं न शक्नोमि। ड्रेकः भ्रूभङ्गं कृतवान् । "अहं चिन्तयामि यत् शापितजर्मनीजनाः इदानीं किमर्थम् एतत् कर्तुं आरब्धवन्तः। अन्ये अष्टभागाः किञ्चित्कालात् विद्यन्ते न संशयः" इति ।
  
  "फुटबॉलेन सह न्यूनानि उपमाः। तेषां च अस्ति। कदाचित् कवचस्य विषये किमपि विशेषम् आसीत् ? तस्य विषये किञ्चित् अन्यत् सर्वं सार्थकं कृतवान्" इति ।
  
  ड्रेकः कवचस्य निकटचित्रं गृहीतवान् इति स्मरति स्म, परन्तु ते तत् अन्वेषणं पश्चात् कृते स्थगयितुं शक्नुवन्ति स्म । सः पटलं ट्याप् कृतवान्। "अत्र उक्तं यत् ओडिन् इत्यस्य अश्वशिल्पं वाइकिङ्ग्-दीर्घनौकायां प्राप्तम्, यत् वस्तुतः लूवर-नगरस्य मुख्यप्रदर्शनी अस्ति । अधिकांशजनानां लूवर-मार्गेण गच्छन् अश्व-शिल्पं एव अपि न लक्षयिष्यति स्म" इति ।
  
  "दीर्घनौका" इति बेन् उच्चैः पठितवान् । "इदं स्वयमेव रहस्यम् अस्ति - ज्ञातवाइकिङ्ग्-इतिहासात् पूर्वं स्थापितैः काष्ठैः निर्मितम् अस्ति ।"
  
  "कवच इव" इति ड्रेकः उद्घोषितवान् ।
  
  "डेन्मार्कदेशे प्राप्तम्" इति बेन् अधिकं पठितवान् । "अत्र च पश्यन्तु" इति सः पटलं दर्शितवान्, "एतत् ओडिन्-नगरस्य अन्येषु भागेषु केन्द्रीक्रियते यत् मया पूर्वं उक्तम्? वृकाः न्यूयॉर्कनगरे सन्ति, सर्वोत्तमः अनुमानः च अस्ति यत् शूलः स्वीडेन्देशस्य उप्सालानगरे अस्ति, यतः सः विश्ववृक्षात् अवतरन् ओडिन् इत्यस्य शरीरात् पतितः अस्ति" इति।
  
  "तर्हि तत् पञ्च।" ड्रेकः स्वस्य आरामदायककुर्सिषु अवलम्ब्य स्वस्य काफीयाः घूंटं गृहीतवान् । तेषां परितः अन्तर्जाल-कफे न्यून-कुंजी-क्रियाकलापैः गुञ्जति स्म । बहिः पार्श्वमार्गाः जीवने ज़िग्ज़ैग्-गच्छन्तीभिः जनाभिः पूरिताः आसन् ।
  
  बेन् इस्पातमुखः जातः, एकस्मिन् घनेन स्वस्य उष्णकफीयाः अर्धं पिबति स्म । "अत्र अन्यत् किमपि अस्ति" इति सः रैप् कृतवान् । "देव, अहं न जानामि। जटिलं दृश्यते। वोल्वा इति किमपि विषये । सीर इत्यर्थः किम् ? " इति ।
  
  "कदाचित् ते तस्याः नामधेयेन यानस्य नामकरणं कृतवन्तः।"
  
  "विलक्षणम्। न, इदं प्रतीयते यत् ओडिन् इत्यस्य विशेषः वेल्वा आसीत्।तिष्ठतु - एतत् किञ्चित् समयं गृह्णीयात्।"
  
  ड्रेकः बेन्, सङ्गणकं, सूचनाप्रवाहं, बहिः व्यस्तं पादमार्गं च मध्ये स्वस्य ध्यानं परिवर्तयितुं एतावत् व्यस्तः आसीत् यत् सः तां महिलां समीपं गच्छन्तीं न अवलोकितवान् यावत् सा तेषां मेजस्य पार्श्वे एव स्थिता आसीत्
  
  तस्य चलनात् पूर्वं सा हस्तं उत्थापितवती ।
  
  "मा उत्तिष्ठन्तु बालकाः" इति सा अमेरिकन-उच्चारणेन अवदत् । "अस्माकं वार्तालापस्य आवश्यकता अस्ति"।
  
  
  पंचं
  
  
  
  पेरिस, फ्रांस
  
  
  केनेडी मूर् इत्यनेन दम्पत्योः मूल्याङ्कनं कृत्वा किञ्चित् समयः व्यतीतः ।
  
  प्रथमं सा तत् अहानिकारकं मन्यते स्म । किञ्चित् कालानन्तरं युवकस्य भयङ्करस्य किन्तु दृढनिश्चयस्य शरीरभाषायाः, ज्येष्ठस्य बन्धुस्य प्रहरणव्यवहारस्य च विश्लेषणं कृत्वा सा निष्कर्षं प्राप्तवती यत् क्लेशः, परिस्थितिः, पिशाचः च द्वयोः अपवित्रत्रित्वे संकटस्य मध्ये आकर्षितवन्तौ
  
  सा अत्र पुलिस-अधिकारी नासीत् । परन्तु सा न्यूयोर्कनगरे एकः पुलिसकर्मचारी आसीत्, अस्मिन् तुल्यकालिकलघुद्वीपे बृहत्पङ्कटगोपुरैः सह वर्धनं सुकरं नासीत् । एनवाईपीडी-सङ्गठने सम्मिलितुं भवतः भाग्यम् इति ज्ञातुं पूर्वं भवतः एकः पुलिस-नेत्रः आसीत् । पश्चात् भवता परिष्कृत्य पुनः गणना कृता, परन्तु भवतः तानि नेत्राणि सर्वदा आसन् । तत् कठिनं, गणनाशीलं दृष्टिः।
  
  अवकाशे अपि सा कटुतया चिन्तितवती।
  
  एकघण्टां यावत् काफीं पिबन् लक्ष्यहीनतया सर्फिंग् कृत्वा सा स्वस्य सहायं कर्तुं न शक्नोति स्म । सा अवकाशे आसीत् स्यात्-यत् तस्याः कृते बलात् अवकाशस्य अपेक्षया श्रेष्ठं ध्वनितम्-किन्तु तस्य अर्थः न आसीत् यत् तस्याः अन्तः स्थितः पुलिसः केवलं वेगास्-नगरे प्रथमरात्रौ ब्रिट्-जनस्य गुणं त्यक्तवान् इति अपेक्षया शीघ्रं त्यक्तवान् इति।
  
  सा तेषां मेजस्य समीपं गतवती। बलात् अवकाशः इति सा पुनः चिन्तितवती। एतेन तस्याः यशस्वी एनवाईपीडी-वृत्तिः परिप्रेक्ष्ये स्थापिता ।
  
  ज्येष्ठः वयस्कः शीघ्रमेव तस्याः मूल्याङ्कनं कृतवान्, स्वस्य एंटीनाम् उत्थापयन्। सः तस्याः मूल्याङ्कनं शीघ्रं कृतवान् यत् अमेरिकी-सैनिकः बैंकॉक्-वेश्यालयस्य मूल्याङ्कनं करिष्यति ।
  
  "मा उत्तिष्ठन्तु बालकाः" इति सा निरस्त्रं कृतवती । "अस्माकं वार्तालापस्य आवश्यकता अस्ति"।
  
  "अमेरिकनः?" आश्चर्यस्य संकेतं कृत्वा अग्रजः अवदत्। "त्वया किं वांक्षयते?"
  
  सा तं उपेक्षितवती। "किं त्वं कुशलः असि, शिशु?" सा कवचं ज्वलितवती। "अहं पुलिसकर्मचारी अस्मि।" इदानीं त्वं मया सह प्रामाणिकः भविष्यसि" इति ।
  
  ज्येष्ठः वयस्कः तत्क्षणमेव क्लिक् कृत्वा निश्चिन्तः स्मितं कृतवान्, यत् विचित्रम् आसीत्। अन्यः भ्रान्त्या निमिषं कृतवान् ।
  
  "एकः?" - अहं पृष्टवान्।
  
  केनेडी-नगरस्य पुलिस-अधिकारी अस्य विषयस्य दबावं कृतवान् । "किं त्वं स्वेच्छया अत्र असि?" तेषां समीपे एव भवितुं सा केवलं चिन्तयितुं शक्नोति स्म ।
  
  युवकः दुःखी दृश्यते स्म। "अच्छा, दर्शनं साधु, परन्तु रूक्षमैथुनं बहु मजा न भवति।"
  
  वृद्धः वयस्कः आश्चर्यजनकरूपेण कृतज्ञः दृष्टः। "विश्वासं कुरु।" अत्र समस्याः न सन्ति। कानूनप्रवर्तनसमुदायस्य केचन अद्यापि अस्य कार्यस्य सम्मानं कुर्वन्ति इति द्रष्टुं साधु। अहं मैट् ड्रेकः अस्मि।"
  
  सः हस्तं प्रसारितवान्।
  
  केनेडी इत्यनेन एतत् अवहेलितं, अद्यापि न प्रत्ययः । तस्याः मनः तस्मिन् वाक्ये लम्बितवान्, अद्यापि कार्यस्य आदरं कुर्वन्, गतमासे च स्क्रॉलं कृतवान् । यत्र नित्यं निवर्तन्ते स्म तत्रैव निवर्तन्ते स्म। कालेब इत्यत्र । तस्य क्रूरपीडितानां उपरि। तस्य अशर्तविमोचनार्थम्।
  
  यदि एव ।
  
  "अच्छा...धन्यवादः, अनुमानं करोमि।"
  
  "तर्हि, त्वं न्यूयॉर्कनगरस्य एकः पुलिसकर्मी असि? " युवकः उच्छ्रितभ्रूभिः सूक्ष्मतायाः पूरकं कृतवान्, यत् सः वृद्धं प्रति निर्देशितवान् ।
  
  "धिक् धूर्तता।" मैट् ड्रेकः लघुतया हसति स्म । सः आत्मविश्वासयुक्तः इव आसीत्, यद्यपि सः आरामेन उपविष्टवान् तथापि केनेडी इत्यनेन ज्ञातुं शक्यते स्म यत् सः एकसेकेण्ड् मध्ये प्रतिक्रियां दातुं योग्यः अस्ति । तथा च यथा सः निरन्तरं स्वपरिवेशं स्कैन करोति स्म, तथैव सा पुलिसकर्मचारिणः इति चिन्तयति स्म। सेना वा ।
  
  सा उपविष्टुं आत्मानं आमन्त्रयितव्यम् वा इति चिन्तयन्त्याः शीर्षं न्यस्य ।
  
  ड्रेकः स्पष्टं निर्गमं त्यक्त्वा रिक्तं आसनं दर्शितवान् । "शिष्टमपि च। न्यूयोर्कनगरस्य जनाः विश्वस्य सर्वाधिकं आत्मविश्वासयुक्ताः जनाः इति मया श्रुतम्" इति ।
  
  "मैट्!"- इति सः वयस्कः भ्रूभङ्गं कृतवान् ।
  
  "अतिविश्वासेन यदि स्वार्थी अभिमानी च अभिप्रेता, तदपि मया श्रुतम्" इति । केनेडी किञ्चित् विषमताम् अनुभवन् बूथं प्रति स्खलितवान् । "ततः अहं पेरिस्-नगरम् आगत्य फ्रांसीसीभिः सह मिलितवान्।"
  
  "अवकाशदिने?"
  
  "तत् ते मां अवदन्।"
  
  सः वयस्कः न आग्रहं कृतवान्, सः केवलं पुनः हस्तं प्रसारितवान्। "अहम् अद्यापि मेट् ड्रेकः अस्मि। एषः च मम निवासकर्ता बेन्" इति ।
  
  "हाय, अहं केनेडी अस्मि। भवता यत् उक्तं तत् मया श्रुतम्, न्यूनातिन्यूनं शीर्षकपत्राणि, अहं भीतः अस्मि। एतत् एव मां विस्मयितवान्। न्यूयोर्कनगरस्य च वृकाणां विषये किम्?" सा बेन् इत्यस्य अनुकरणं कृत्वा भ्रूभङ्गं कृतवती ।
  
  "एकम्"। ड्रेकः तां सम्यक् अध्ययनं कृतवान्, प्रतिक्रियां प्रतीक्षमाणः । "किं त्वं तस्य विषये किमपि जानासि?"
  
  "सः थोरस्य पिता आसीत्, किं न ? भवन्तः जानन्ति, मार्वेल् हास्यकथासु।"
  
  "सः सर्वत्र वार्तायां अस्ति।" बेन् सङ्गणकं प्रति शिरः उन्नमयितवान्।
  
  "अधुना अहं शीर्षकपत्रेभ्यः बहिः स्थातुं प्रयतमानोऽस्मि।" केनेडी इत्यस्य वचनं शीघ्रमेव आगतं, दुःखेन निराशायाः च तनावग्रस्तम् । तस्याः अग्रे गन्तुं शक्नुवन्त्याः पूर्वं क्षणं व्यतीतम् । "तथा, न बहु । पर्याप्तमेव" इति ।
  
  "भवता कतिपयानि कृतानि इव ध्वन्यते।"
  
  "मम करियरस्य कृते हितात् अधिकं।" सा पुनः आगत्य ततः कैफे-गृहस्य मलिनजालकैः वीथिं प्रति बहिः अवलोकितवती ।
  
  
  * * * ९.
  
  
  ड्रेकः तस्याः दृष्टिम् अनुसृत्य तां धक्कायति वा इति चिन्तयन्, तस्य नेत्राणि पूर्वचोराणां एकस्य काचद्वारा पश्यन्तस्य चोरस्य नेत्राणि मिलितवन्तः
  
  "शित्।" एते वयस्काः भारतीयकॉलसेन्टरात् अधिकं निष्ठावान् सन्ति" इति ।
  
  यदा ड्रेकः चलति स्म तदा तस्य वयस्कस्य मुखं परिचयेन प्रकाशितम्, परन्तु अधुना ड्रेकः निश्चयं कृतवान् यत् तस्य इतः परं चोदनस्य आवश्यकता नास्ति। दस्तानानि यथार्थतया निष्क्रान्ताः आसन्, एसएएस-कप्तानः पुनः आगतः। सः शीघ्रं गत्वा एकां कुर्सीम् आदाय घोर-आघातेन खिडक्याः बहिः क्षिप्तवान् । जर्मनः मृतमांसवत् पादमार्गे पतित्वा पुनः उड्डीयत ।
  
  ड्रेकः बेन् पार्श्वे क्षोभितवान्। "अस्माभिः सह आगच्छतु वा न वा" इति सः धावन् केनेडी इत्यस्मै उद्घोषितवान् । "किन्तु मम मार्गात् बहिः तिष्ठतु।"
  
  सः शीघ्रं द्वारं गत्वा द्वारं उद्घाट्य बन्दुकस्य गोलीकाण्डं न भवति चेत् स्थगितवान् । स्तब्धाः पेरिस-नगरस्य जनाः परितः स्थितवन्तः । पर्यटकाः सर्वदिशः पलायिताः । ड्रेकः वीथिपार्श्वे अन्वेषणात्मकं दृष्टिपातं कृतवान् ।
  
  "आत्महत्या"। सः प्रतिकपोतवान्।
  
  "पृष्ठद्वारम्"। सः बेन् इत्यस्य स्कन्धे आलिङ्गितवान्, ते च काउण्टरं प्रति प्रस्थितवन्तः। केनेडी इत्यस्य अद्यापि गतिः न अभवत्, परन्तु एते जनाः वास्तविकविपत्तौ सन्ति इति ज्ञातुं पुलिस-अधिकारिणः विश्लेषणात्मकं मनः न प्रवृत्तम् ।
  
  "अहं त्वां आच्छादयिष्यामि।"
  
  ड्रेकः भयभीतं विक्रेतुः अतीत्य काफी, शर्करा, हलचलयष्टिभिः पेटीभिः रेखितस्य अन्धकारमयस्य प्रकोष्ठे गतः । अन्ते अग्निपलायनम् आसीत् । ड्रेकः बारं मारितवान्, ततः सावधानतया बहिः अवलोकितवान् । अपराह्णस्य सूर्यः मम नेत्राणि दग्धवान्, परन्तु तटः स्पष्टः आसीत् । यस्य तस्य अर्थः आसीत् यत् बहिः कुत्रचित् एकः एव शत्रुः अस्ति।
  
  ड्रेकः अन्येषां प्रतीक्षां कर्तुं इशारान् कृतवान्, ततः प्रतीक्षमाणं जर्मनं प्रति उद्देश्यपूर्वकं गतः । सः तस्य पुरुषस्य प्रहारं न चकमात्, अपितु तत् कठिनतया सौरजालस्य अन्तः अविचलितः नीतवान् । प्रतिद्वन्द्वस्य मुखस्य आघातः तस्य तत्क्षणिकं तृप्तिं जनयति स्म ।
  
  "पुच्चयः प्लेक्ससस्य लक्ष्यं कुर्वन्ति।" सः कुहूकुहूम् अकरोत्। अनुभवेन तस्मै शिक्षितम् आसीत् यत् प्रशिक्षितः पुरुषः शरीरे एकं स्पष्टं दबावबिन्दुं प्रहरति, प्रभावाय विरामं करिष्यति, अतः ड्रेकः वेदनां साझां कृतवान् - यथा सः अनन्तरूपेण उपदिष्टः आसीत् - तस्याः माध्यमेन च धक्कायति स्म सः तस्य वयस्कस्य नासिकां भग्नवान्, तस्य हनुमत्पादं भग्नवान्, द्वयोः प्रहारयोः कृते तस्य कण्ठं प्रायः खण्डितवान्, ततः तं पादमार्गे विस्तृतं त्यक्त्वा पादं न भङ्गं कृतवान् सः अन्येषां पुरतः क्षोभयति स्म।
  
  ते कैफेतः निर्गत्य परितः पश्यन्ति स्म।
  
  केनेडी अवदत्, "मम होटलम् इतः त्रयः खण्डाः सन्ति" इति ।
  
  ड्रेकः शिरः उन्नमयितवान्। "धिक् शीतलम्। गच्छ।"
  
  
  षष्टं
  
  
  
  पेरिस, फ्रांस
  
  
  एकनिमेषानन्तरं बेन् अवदत्, "तिष्ठतु" इति ।
  
  "मा वदतु यत् भवतः स्नानगृहं गन्तुं आवश्यकम् अस्ति मित्र, अन्यथा अस्माभिः भवतः लंगोटं क्रेतव्यं भविष्यति।"
  
  बेन् लज्जितः सन् केनेडी स्वस्य विस्मयं गोपितवान् ।
  
  "अहं जानामि यत् भवतः झपकी ग्रहीतुं समयः अस्ति, वृद्ध, परन्तु प्रायः समयः अस्ति... आम्... लूवर-नगरं गन्तुं।"
  
  धिक्, ड्रेकः समयस्य ज्ञापनं त्यक्तवान् । "बकवास"।
  
  "लूवर-नगरे?"
  
  "वारस्य विषये।" ड्रेकः गच्छन्तीं टैक्सीम् अङ्गीकृतवान् । "केनेडी, अहं व्याख्यास्यामि।"
  
  "भवतः सुस्थः भवति। अहम् अद्यैव लूवर-नगरं गतः" इति ।
  
  "न एतदर्थम्..." बेन् टैक्सीयाम् आरुह्य गुञ्जितवान् । ड्रेकः जादूशब्दं उक्तवान् तदा कारः वेगेन गतः। मौनेन यातायातेन निरुद्धैः वीथिभिः दशनिमेषान् यावत् यात्रा कृता आसीत् । यदा त्रयः उष्णानुसरणेन संग्रहालयं प्रति गन्तुं प्रयतन्ते स्म तदा पार्श्वमार्गाः न श्रेष्ठाः आसन् ।
  
  गच्छन्तौ बेन् केनेडी इत्यस्य विषये अद्यतनं कृतवान् । "आइसलैण्ड्देशे कश्चन ओडिन् इत्यस्य कवचम् अवाप्तवान् । कश्चन तान् यॉर्कप्रदर्शनात् चोरितवान्, फ्रे इत्यस्य आश्चर्यजनकं बिडालपदयात्राप्रदर्शनं सम्पूर्णतया नाशितवान्।"
  
  "फ्रे ?"
  
  "फैशन डिजाइनरः। भवान् न्यूयोर्कनगरस्य न अस्ति वा?"
  
  "अहं न्यूयोर्कनगरस्य अस्मि, परन्तु अहं बृहत् फैशनव्यक्तिः नास्मि। अहं च अन्धरूपेण केनचित् प्रकारेण विग्रहे आकृष्टस्य महत् व्यजनं नास्मि । मम वस्तुतः इदानीं अधिकसमस्यानां आवश्यकता नास्ति" इति ।
  
  ड्रेकः प्रायः "द्वारम् अस्ति" इति अवदत् परन्तु अन्तिमे सेकेण्डे एव स्वं निवारितवान् । अद्य रात्रौ विशेषतः राज्येभ्यः बहुभिः कारणैः एकः पुलिसकर्मचारी उपयोगी भवितुम् अर्हति। यदा ते लूवर-नगरस्य प्रवेशद्वारं चिह्नितस्य काचपिरामिडस्य समीपं गच्छन्ति स्म तदा सः अवदत् यत्, "केनेडी, एते जनाः अस्मान् न्यूनातिन्यूनं त्रिवारं मारयितुं प्रयतन्ते स्म । एतत् न भवतु इति मम दायित्वम् अस्ति। इदानीं अस्माकं कृते अधिकानि सूचनानि आवश्यकानि यत् अत्र किं नरकं प्रचलति, केनचित् कारणेन तेषां रुचिः अस्ति यत् बेन् यत् ज्ञातवान् यत् 'नाइन पीसेस् आफ् ओडिन्' इति कथ्यते। वयं तत्त्वतः किमर्थं न जानीमः, परन्तु अत्र" इति सः काचपिरामिडस्य पृष्ठतः दर्शितवान्, "द्वितीयः भागः अस्ति" इति ।
  
  "ते अद्य रात्रौ तत् चोरिष्यन्ति" इति बेन् अवदत्, ततः "सम्भवतः" इति अपि अवदत् ।
  
  "किं च एषः न्यूयोर्ककोणः?"
  
  "तत्र अन्यः ओडिन्-खण्डः प्रदर्शितः अस्ति । वृकाः । प्राकृतिक-इतिहास-सङ्ग्रहालये" इति ।
  
  ड्रेकः नक्शे अध्ययनं कृतवान् । "इदं दृश्यते यत् लूवर-नगरे प्रायः वाइकिङ्ग्-सङ्ग्रहाः न प्रदर्श्यन्ते । इदमपि पट्टे अस्ति, यॉर्कनगरस्य इव । अत्र उक्तं यत् सर्वाधिकं रोचकं वस्तु अस्ति वाइकिंग्-दीर्घनौका, या अद्यपर्यन्तं आविष्कृतासु उत्तम-नौकासु अन्यतमा, तस्याः कुख्यात-कुख्यातिः च" इति ।
  
  "किमर्थः?" केनेडी सोपानस्य शिखरे तूफानस्य विरुद्धं वेणुवत् स्थितवती यतः तस्याः परितः बहवः पादयुगलाः पदाति स्म ।
  
  "तस्याः वयसा प्रतिनिधित्वं विसंगतिः । एतत् वाइकिङ्ग्-इतिहासस्य पूर्वम् अस्ति" इति ।
  
  "अच्छा, तत् रोचकम् अस्ति।"
  
  "अहं जानामि। ते डेनोन् पक्षस्य अधः तलस्य प्रदर्शने सन्ति, केषाञ्चन मिस्रीयानां... ऑप्टिक... टोलेमैक... बकवासस्य पार्श्वे। .बकवास...कदापि न। अत्र वस्तु अस्ति।"
  
  तेषां परितः विस्तृताः, पालिशिताः गलियाराः स्फुरन्ति स्म, यदा ते जनसमूहे सम्मिलिताः भवन्ति स्म । स्थानीयजनाः सर्वेषां युगस्य पर्यटकाः च भव्यं पुरातनं स्थानं पूरयित्वा दिवसं यावत् जीवन्तं कृतवन्तः । रात्रौ एव तस्य समाधिरूपं भयानकं स्वरूपं अनुमानं कर्तुं शक्यते स्म ।
  
  तस्मिन् क्षणे कर्णमूर्च्छितः गर्जनः अभवत्, यथा कंक्रीटस्य भित्तिः पतति । ते सर्वे निवृत्ताः। ड्रेकः बेन् प्रति मुखं कृतवान् ।
  
  "अत्र प्रतीक्षस्व बेन्। अस्माकं अर्धघण्टां ददातु। वयं भवन्तं प्राप्नुमः" इति । सः विरमति स्म, ततः अपि अवदत् यत्, "यदि ते निष्कासयन्ति तर्हि काचपिरामिडस्य यथाशक्ति समीपे प्रतीक्षन्तु" इति ।
  
  सः उत्तरं न प्रतीक्षते स्म। बेन् तस्य संकटस्य विषये पूर्णतया अवगतः आसीत् । ड्रेकः पश्यति स्म यत् सः स्वस्य सेलफोनं बहिः आकृष्य स्पीड् डायल् इत्यत्र एकं सङ्ख्यां डायलं करोति स्म । मम्मा, पिता वा, भगिनी वा स्यात्। सः केनेडी इत्यस्मै इशारान् कृतवान् ते च सावधानीपूर्वकं सर्पिलसोपानं अधः तलम् अवतरन्ति स्म । यदा ते वाइकिङ्ग्-प्रदर्शनी-स्थलं प्रति गच्छन्ति स्म तदा जनाः धावितुं आरब्धवन्तः । तेषां पृष्ठतः एकः स्थूलः मेघः भ्रमति स्म ।
  
  "धावनं करोतु!" होलिस्टर् मॉडल इव दृश्यमानः वयस्कः क्रन्दितवान्। "अन्तः बन्दुकधारिणः वयस्काः सन्ति!"
  
  ड्रेकः द्वारे स्थगित्वा अन्तः अवलोकनस्य जोखिमं कृतवान् । सः पूर्णतया अराजकतायाः सह मिलितवान् । माइकल बे एक्शन-चलच्चित्रस्य एकः दृश्यः, केवलं विचित्रतरः। सः अष्टौ वयस्काः छद्मवर्दीधारिणः, मुखमास्कं, मशीनगनं च धारयन्तः, दृष्टे बृहत्तमे वाइकिंग्-दीर्घनौकायां आरुह्य गणितवान् । तेषां पृष्ठतः अविश्वसनीयप्रमादस्य कृते संग्रहालयस्य भित्तिषु धूम्रपानस्य छिद्रं विस्फोटितम् आसीत् ।
  
  एते उन्मत्ताः आसन्। तेषां धारं यत् दत्तवान् तत् आसीत् यत् तेषां कट्टरतायाः आश्चर्यजनकः प्रत्यक्षता आसीत् । भवनप्रवेशद्वारेषु विस्फोटनं, जनानां समूहेषु रॉकेट्-प्रहारः च तेषां नियमः इव आसीत् । पूर्वं ते बेन्-महोदयं तं च सम्पूर्णे पेरिस्-नगरे अनुधावन्ति स्म इति न आश्चर्यम्। कार-अनुसरणं सम्भवतः केवलं तेषां शयना-पूर्व-मनोरञ्जनम् एव आसीत् ।
  
  केनेडी स्वस्कन्धे हस्तं स्थापयित्वा परितः अवलोकितवान् । "भगवान"।
  
  "वयं सम्यक् मार्गे स्मः इति सिद्धयति। इदानीं केवलं तेषां सेनापतिस्य समीपं गन्तुं आवश्यकम्" इति ।
  
  "एतेषां मूर्खाणां समीपे अहं कुत्रापि न गच्छामि। " सा आश्चर्यजनकरूपेण उत्तमेन आङ्ग्लभाषायाः उच्चारणेन शपथं कृतवती ।
  
  "आकर्षकः। परन्तु मया तेषां गन्धसूचिकातः अस्मान् हर्तुं उपायः अन्वेष्टव्यः" इति ।
  
  ड्रेकः अधिकान् नागरिकान् निर्गमं प्रति धावन्तः दृष्टवान् । जर्मनीदेशिनः तान् अपि न पश्यन्ति स्म, ते केवलं आत्मविश्वासेन स्वयोजनां निर्वहन्ति स्म ।
  
  "अस्तु"। ड्रेकः द्वारस्य चतुष्कोणद्वारा कक्षे स्खलितवान् । ते परिधिप्रदर्शनानि आच्छादनार्थं उपयुज्य श्रवणस्य यथा सुरक्षितं तथा समीपं मार्गं कृतवन्तः ।
  
  "ताडय दिख!" कश्चन आग्रहेण उद्घोषितवान्।
  
  ""धावना" विषये किमपि। ड्रेकः अवदत्। "रक्तयुक्तानां हरामीनां शीघ्रं कार्यं कर्तव्यं भविष्यति। फ्रेंच-प्रतिक्रियाणां सूचीयां लूव्र-नगरं उच्चस्थाने अवश्यं भवितव्यम्" इति ।
  
  एकः जर्मनीदेशीयः अन्यत् किमपि उद्घोषयन् रात्रिभोजनस्य ट्रे परिमाणं शिलापट्टिकां उद्धृतवान् । ते गुरुरूपेण दृश्यन्ते स्म। सः सैनिकः अन्यद्वयं आहूय दीर्घनौकायाः अवरोहणार्थं साहाय्यं कृतवान् ।
  
  "स्पष्टतया एसएएस न" इति ड्रेकः टिप्पणीं कृतवान् ।
  
  "अथवा अमेरिकन" इति केनेडी अवलोकितवान् । "मम पूर्वं एकः समुद्री-युवकः आसीत् यः स्वस्य अग्रचर्मस्य अधः एतत् त्रिङ्केट् लसयितुं शक्नोति स्म।"
  
  ड्रेकः किञ्चित् गलितः अभवत् । "उत्तम चित्रम्।" भवतः निवेशस्य कृते धन्यवादः। अवलोकनम्।" सः भित्तिस्थं उद्घाटनं प्रति शीर्षं न्यस्य यत्र एकः मुखौटाधारी सर्वशुक्लवेषधारी अधुना एव प्रादुर्भूतः आसीत् ।
  
  "स एव वयस्कः यः यॉर्कनगरे शील्ड्-इत्येतत् लुण्ठितवान् । प्रायेण।"
  
  सः पुरुषः संक्षेपेण शिल्पं परीक्षितवान्, ततः अनुमोदनपूर्वकं शिरः उन्नमय स्वस्य सेनापतिं प्रति गतवान् । "अयं समयः अस्ति..."
  
  बहिः गोलीकाण्डस्य ध्वनिः अभवत् । जर्मनीदेशिनः एकं सेकण्डं यावत् जमन्ति स्म, भ्रान्त्या परस्परं प्रेक्षमाणाः इति भाति । ततः कक्षः गोलिकाभिः परिपूर्णः आसीत्, सर्वे आच्छादनार्थं कपोतवन्तः।
  
  सद्यः एव विस्फोटिते प्रवेशद्वारे अधिकाः मुखौटाधारिणः पुरुषाः आविर्भूताः । एकं नूतनं बलं, जर्मन-देशस्य अपेक्षया भिन्नं वेषं धारयति स्म ।
  
  ड्रेकः चिन्तितवान् : फ्रांसीसीपुलिसः ?
  
  "कनाडादेशिनः" इति जर्मनीदेशिनः एकः अवमाननापूर्वकं उद्घोषितवान् । "हन्! हन्!"
  
  एकदर्जनं मशीनगनाः युगपत् अग्निप्रहारं कुर्वन्ति स्म तदा ड्रेकः कर्णान् आच्छादितवान् । मनुष्यशरीरात्, काष्ठप्रदर्शनात्, प्लास्टरभित्तितः गोलिकाः रिकोचेट् अभवन् । काचः भग्नः अभवत्, अमूल्यानि प्रदर्शनीः विदीर्णाः भूमौ पतिताः च । केनेडी उच्चैः शपथं कृतवान्, यत् ड्रेकः अवगन्तुं आरब्धवान् यत् तस्याः कृते सम्यक् "नवीनभूमिः" नास्ति । "कुत्र सन्ति चोदनीयाः फ्रेंचाः, धिक्!"
  
  ड्रेकः चक्करः अभवत् । कनाडादेशिनः?अत्र ते कीदृशे विकृष्यमाणे नरके सन्ति?
  
  तेषां पार्श्वे प्रदर्शनी सहस्रखण्डेषु विदीर्णा अभवत् । काचः काष्ठखण्डाः च तेषां पृष्ठेषु वर्षन्ति स्म । ड्रेकः केनेडीं स्वेन सह कर्षन् प्रतिक्रन्दितुं आरब्धवान् । दीर्घनौका सीसेन परिपूर्णा आसीत् । तावत्पर्यन्तं कनाडादेशिनः कक्षं प्रविष्टवन्तः, अनेके जर्मनीदेशिनः मृताः वा संकुचिताः वा शयिताः आसन् । ड्रेकः पश्यन् एकः कनाडादेशीयः जर्मन-देशस्य शिरसि बिन्दु-रिक्त-परिधितः गोलिकाभिः मारितवान्, तस्य मस्तिष्कं ३००० वर्षाणि पुरातनस्य मिस्र-देशस्य टेराकोटा-कलशस्य पारं विदारयन्
  
  "उन्मत्त अवशेषलुब्धकानां मध्ये प्रेम नष्टं नास्ति।" ड्रेकः विस्मितः अभवत्। "अहं च यत्किमपि समयं टॉम्ब रेडर क्रीडन् व्यतीतवान्, तत् कदापि न अभवत्।"
  
  "आम्" इति केनेडी स्वकेशात् काचखण्डान् कम्पितवती । "किन्तु यदि भवान् वास्तवतः क्रीडां क्रीडति स्म, तर्हि सप्तदशघण्टाः यावत् तस्याः गदं प्रेक्षमाणस्य स्थाने, भवान् वस्तुतः जानाति यत् किं प्रचलति।"
  
  "बेनस्य फोर्टे। न मम। क्रीडां क्रीडन् इत्यर्थः" इति । सः उपरि दृष्टिपातं जोखिमं कृतवान्।
  
  जर्मनीदेशस्य एकः पलायनं कर्तुं प्रयत्नं कृतवान् । सः तं न लक्षयित्वा सीधा ड्रेकं प्रति धावितवान्, ततः तस्य मार्गः अवरुद्धः अभवत् तदा आश्चर्येन कूर्दितवान् । "बेवेगेन्" इति सः स्वस्य पिस्तौलम् उत्थापितवान् ।
  
  "आम्, तव अपि।" ड्रेकः हस्तान् उत्थापितवान्।
  
  तस्य पुरुषस्य अङ्गुली शूलस्य उपरि तनावग्रस्ता अभवत्।
  
  केनेडी इत्यनेन सहसा पार्श्वे गमनम् अभवत्, येन जर्मन-देशस्य ध्यानं भ्रमितम् । ड्रेकः समीपं गत्वा तस्य मुखं कोणं कृतवान् । मुष्टिः ड्रेकस्य शिरसि डुलति स्म, परन्तु सः पार्श्वे गत्वा युगपत् सैनिकस्य जानुनि पादं पातयति स्म । अस्थिभङ्गस्य शब्दं क्रन्दनेन कष्टेन एव आच्छादितम् । ड्रेकः एकस्मिन् सेकेण्डे तस्य उपरि आसीत्, जानुः तस्य उच्छ्रितवक्षःस्थले कठिनतया निपीडयन्ति स्म । द्रुतगत्या सः सैनिकस्य मुखौटं विदारितवान् ।
  
  सः च कुरुकुरु कृतवान्। "उह । अहं न जानामि यत् मया वस्तुतः किं अपेक्षितम् आसीत्" इति ।
  
  गोरा केशाः। नीलनेत्रम् । ठोस मुखस्य विशेषताः। भ्रान्तः मुखस्य भावः।
  
  "कालान्तरे"। ड्रेकः तं चोकहोल्ड् इत्यनेन अचेतनं कृतवान्, केनेडी इत्यस्य विश्वासं कृत्वा यत् सः स्वसहचरानाम् उपरि दृष्टिम् अस्थापयत् । यदा ड्रेकः उपरि पश्यति स्म तदा युद्धं निरन्तरं भवति स्म । तस्मिन् क्षणे अन्यः जर्मनः पतन्तं प्रदर्शनं परितः भ्रमति स्म । ड्रेकः तं पार्श्वे स्कन्धं कृतवान्, केनेडी च तं सौरजालपुटे जानुभ्यां स्थापयति स्म । अयं पुरुषः X Factor इत्यत्र नूतनस्य बालकसमूहस्य अपेक्षया शीघ्रं त्यक्तवान् ।
  
  इदानीं कनाडादेशीयः एकः ओडिन्-शिल्पं शत्रुस्य मृत-रक्त-अङ्गुलीभ्यः दूरं कर्षति स्म । अन्यः जर्मनः तस्य पार्श्वभागं कृत्वा पार्श्वतः आक्रमणं कृतवान्, परन्तु कनाडादेशीयः उत्तमः आसीत्, त्रीणि वधप्रहाराः विकृष्य अवतरन्, ततः लङ्गशरीरं तस्य स्कन्धस्य उपरि क्षिप्य भूमौ पातितवान् कनाडादेशीयः अधिकप्रत्ययार्थं निकटपरिधितः त्रिवारं प्रहारं कृतवान्, ततः शिल्पं निर्गमं प्रति कर्षति स्म । ड्रेकः अपि प्रभावितः अभवत् । यदा कनाडादेशीयः स्वसहचरानाम् समीपं प्राप्तवान् तदा ते क्रन्दन्ति स्म, तेषां उपरि अग्निप्रहारं कृतवन्तः, ततः पूर्वं धूमपानं कुर्वन्तः भग्नावशेषाः निवृत्ताः आसन् ।
  
  "उपसल्ला" इति प्रथमश्रेणीयाः कनाडादेशीयः रोदितुम् आरब्धवान्, जीवितानां जर्मन-देशस्य उपरि मुष्टिं च उत्थापितवान् । तस्मिन् एकस्मिन् शब्दे दम्भं, अवज्ञां, उत्साहं च ड्रेकः गृहीतवान् । आश्चर्यं यत् स्वरः स्त्री अस्ति।
  
  ततः सा विरम्य नितान्तं अवमाननारूपेण स्वस्य मुखौटं अपसारितवती । "उपसल्ला" इति सा पुनः जर्मनीदेशिनः प्रति रोदिति स्म । "तत्र भव!"
  
  यदि सः पूर्वमेव जानुभ्यां न आसीत् तर्हि ड्रेकः स्तब्धः स्यात्। सः गोलिकाभिः आहतः इति चिन्तितवान्, एतादृशः आघातः आसीत्। सः एतत् तथाकथितं कनाडादेशीयं ज्ञातवान् । सः तां सम्यक् जानाति स्म। एलिसिया माइल्स नामिका लण्डन्-नगरस्य निवासी आसीत्, या पूर्वं एसआरटी-संस्थायां तस्य समकक्षः आसीत् ।
  
  SAS इत्यस्य अन्तः एकः गुप्तः कम्पनी।
  
  वेल्सस्य पूर्वटिप्पण्या पुराणीः स्मृतयः उत्पन्नाः ये राजनेतुः व्यय-इतिहासात् गभीरतरं दग्धाः एव तिष्ठेयुः । त्वं एसएएस इत्यस्मात् अधिकः आसीः। किमर्थं विस्मर्तुं इच्छसि ?
  
  अस्माभिः यत् कृतं तस्य कारणात् ।
  
  एलिसिया माइल्सः तस्य दृष्टेषु उत्तमसैनिकेषु अन्यतमः आसीत् । विशेषबलेषु स्त्रियः पुरुषाणाम् अपेक्षया श्रेष्ठाः भवितुम् अर्हन्ति स्म यत् तेषां अर्धं यावत् दूरं गन्तुं शक्यते स्म । एलिसिया च सीधा शीर्षं प्रति उत्थिता।
  
  सा किं कुर्वती आसीत् यत् एतेषु सर्वेषु प्रवृत्ता भवेत्, तथा च द्वैतवादी इव ध्वनितुं शक्नोति, यत् सः जानाति स्म यत् सा निश्चितरूपेण न अस्ति? एलिसिया इत्यस्य प्रेरणा एकमेव वस्तु आसीत् धनम् ।
  
  भवतु नाम अत एव सा कनाडादेशस्य कृते कार्यं कृतवती?
  
  ड्रेकः कक्षस्य वास्तविकनिर्गमं प्रति क्रन्दितुं आरब्धवान् । "अतः अस्मान् किल-सूचिकातः मेटयित्वा शत्रून् उदघाटयितुं स्थाने इदानीं अस्माकं अधिकाः शत्रवः सन्ति, अस्माकं मनसि अधिकं भ्रमः करणं विहाय किमपि न प्राप्तम्" इति सः श्वसति स्म
  
  पृष्ठतः क्रन्दन् केनेडी अपि अवदत्- "मम जीवनम्... द्वयोः शापितशब्दयोः।"
  
  
  सप्त
  
  
  
  पेरिस, फ्रांस
  
  
  केनेडी इत्यस्य होटेल-कक्षः यस्मिन् कक्षे ड्रेकः बेन् च द्वे घण्टे व्यतीतवन्तौ तस्मात् किञ्चित् उत्तमम् आसीत् ।
  
  "चिन्तितवान् यत् यूयं सर्वे पुलिसाः भग्नाः सन्ति" इति ड्रेकः प्रवेशनिर्गमस्थानानि परीक्ष्य कुरुकुरु कृतवान् ।
  
  "वयमोस्मि। परन्तु यदा भवतः अवकाशसमयः दशवर्षपर्यन्तं प्रायः अस्तित्वहीनः भवति तदा अहं अनुमानं करोमि यत् भवतः चेकिंग् खातं पूरयितुं आरभते" इति ।
  
  "किं एषः लैपटॉपः अस्ति?" अलङ्कारिकप्रश्नस्य उत्तरं प्राप्तुं पूर्वं बेन् तस्य समीपं गतः। ते तं संग्रहालयात् निर्गत्य काचपिरामिडस्य समीपे निगूढं दृष्टवन्तः, द्वौ अपि भयभीतौ पर्यटकौ इव अभिनयं कुर्वन्, किमपि विवरणं स्मर्तुं अति भीतः।
  
  "किमर्थं वयं यत् जानीमः तत् फ्रांसीसीभ्यः न वदामः?" बेन् लैपटॉपं उद्घाटयन् केनेडी पृष्टवान्।
  
  "यतो हि ते फ्रेंचाः सन्ति" इति ड्रेकः हसन् अवदत्, ततः गम्भीरः अभवत् यदा कोऽपि सम्मिलितः नासीत् । सः केनेडी इत्यस्य शय्यायाः धारायाम् उपविश्य मित्रस्य कार्यं पश्यन् आसीत् । "क्षम्यताम्। फ्रांसीसीजनाः किमपि न ज्ञास्यन्ति। इदानीं तेषां सह एतत् गत्वा अस्मान् मन्दं करिष्यति। अहं च मन्ये कालः एकः मुद्दा अस्ति। अस्माभिः स्वीडिशैः सह सम्पर्कः कर्तव्यः" इति ।
  
  "स्वीडिश-गुप्तसेवायां कञ्चित् जानासि वा?" केनेडी तं प्रति भ्रूम् उत्थापितवान्।
  
  "नहि। तथापि मम पुरातनं सेनापतिं आहूतव्यम्" इति ।
  
  "भवन्तः कदा SAS त्यक्तवन्तः?"
  
  "त्वं कदापि एसएएस-क्रीडां न त्यक्तवान्।" यदा बेन् उपरि पश्यति स्म तदा सः अपि अवदत् यत् "रूपकरूपेण" इति ।
  
  "द्वयोः अपेक्षया त्रयः शिरः श्रेष्ठाः भवेयुः।" बेन् एकं सेकण्डं यावत् केनेडीं पश्यति स्म । "किं यदि त्वं अद्यापि व्यापारे असि?"
  
  किञ्चित् शिरः न्यस्य। केनेडी इत्यस्याः केशाः तस्याः नेत्रयोः पतिताः, सा च तत् पृष्ठतः धक्कायितुं एकं निमेषं यावत् समयं गृहीतवती । "अहं अवगच्छामि यत् ओडिन्-नगरस्य नवभागाः सन्ति, अतः मम प्रथमः प्रश्नः अस्ति यत् किमर्थम्?द्वितीयः प्रश्नः अस्ति यत् एतत् किम्?"
  
  "वयं केवलं कैफे-गृहे एव तत् चिन्तयन्तः आसन्।" बेन् कीबोर्डस्य उपरि क्रोधेन टैपं कृतवान्। "एकः आख्यायिका अस्ति, यस्याः क्रुस्टीमहोदयः अत्र असत्यं करोति, यत् दावान् करोति यत् अत्र वास्तविकः देवानां समाधिः अस्ति - अक्षरशः, यत्र सर्वे प्राचीनाः देवाः दफनाः सन्ति। एषा च न केवलं पुरातना आख्यायिका; अनेकाः वैज्ञानिकाः तस्य चर्चां कृतवन्तः, वर्षेषु अनेके पत्राणि प्रकाशितानि च । समस्या अस्ति" बेन् नेत्रे मर्दयन् अवदत्, "पठितुं कठिनम् अस्ति। वैज्ञानिकाः गद्यभाषायाः कृते प्रसिद्धाः न सन्ति" इति ।
  
  "गद्यात्मकं ? " केनेडी स्मितं कृत्वा पुनः अवदत् । "भवन्तः महाविद्यालयं गच्छन्ति वा?"
  
  "सः समूहे मुख्यगायकः अस्ति" इति ड्रेकः मृतः ।
  
  केनेडी भ्रूम् उत्थापितवान्। "अतः भवतः समीपे देवसमाधिः अस्ति यः कदापि नासीत्। अस्तु। अतः किम्?"
  
  "यदि कदापि अपवित्रं भवति तर्हि जगत् अग्निना मग्नं भविष्यति...आदि। इत्यादि" इति ।
  
  "अहम् अवगच्छामि। नवभागाः किम् ?
  
  "अच्छा, रग्नारोकसमये समागताः सन्तः, ते चितामार्गं दर्शयन्ति।"
  
  "रग्नारोक् कुत्र अस्ति?"
  
  ड्रेकः कालीनम् पादं पातितवान्। "अन्यः रक्तः हेरिंग् । न एतत् स्थानम्। वस्तुतः घटनामाला, महान् युद्धः, अग्निधाराविशुद्धः संसारः। प्राकृतिक आपदा। प्रायः आर्मेगेडोन्" इति ।
  
  केनेडी भ्रूभङ्गं कृतवान् । "अतः मृताः वाइकिङ्ग्-जनाः अपि प्रलयात् भीताः आसन् ।"
  
  अधः पश्यन् ड्रेकः तलस्य उपरि यूएसए टुडे इत्यस्य ताजां किन्तु दुर्गन्धयुक्तं प्रतिलिपिं दृष्टवान् । तत् शीर्षकं परितः वेष्टितम् आसीत् - 'RELEASED SERIAL KILLER DEMANDS TWO MORE' इति ।
  
  अप्रियं, परन्तु वृत्तपत्रस्य प्रथमपृष्ठस्य कृते तत् असामान्यं न। यत् तस्य अन्यं दृष्टिपातं कृतवान्, यथा तस्य नेत्राणि दग्धानि, तत् पाठे पुलिसवर्दीधारिणः केनेडी इत्यस्य फोटो आसीत् । तथा च तस्याः फोटो पार्श्वे लघुतरं शीर्षकं - पुलिस भग्नः भवति - AWOL गच्छति।
  
  सः शीर्षकपत्राणि वासः-मेजस्य उपरि स्थितस्य प्रायः शून्यस्य वोड्का-पुटस्य, शय्यायाः पार्श्वे स्थितस्य वेदना-निवारकस्य, सामानस्य, पर्यटन-नक्शानां, स्मृतिचिह्नानां, यात्रा-सूचनायाः च अभावेन सह सम्बद्धवान्
  
  विष्ठा।
  
  केनेडी अवदत् यत् - "तर्हि एते जर्मनीदेशिनः कनाडादेशिनः च एतत् अस्तित्वहीनं चिताम् अन्वेष्टुम् इच्छन्ति, सम्भवतः वैभवार्थम्? यत् धनं तत् आनेतुं शक्नोति तदर्थम्? एतत् कर्तुं च तेषां ओडिन् नवखण्डान् एकस्मिन् स्थाने संग्रहणीयम् यत् अस्थानम् अस्ति। सम्यक् अस्ति?"
  
  बेन् मुखं विस्मयम् अकरोत्। "अच्छा, गीतं यावत् विनाइल-उपरि निपीडितं न भवति तावत् गीतं न भवति" इति मम पिता वदति स्म आङ्ग्लभाषायां अद्यापि अस्माकं बहु कार्यं वर्तते।"
  
  "इदं खिन्नता अस्ति। " इति ।
  
  "इदं अधिकं सदृशम् अस्ति।" बेन् लैपटॉपस्य पटलं परिवर्तयति स्म। "ओडिनस्य नव आकृतयः चक्षुः, वृकः, वाल्किरी, अश्वः, कवचः, शूलः च सन्ति।"
  
  ड्रेकः गणनां कृतवान् । "षट् एव सन्ति शिशु।"
  
  "नयनद्वयम्।" द्वे वृकौ । द्वे वाल्किरी । आम्।"
  
  "अप्सलायां कः?" ड्रेकः केनेडीं प्रति निमिषं कृतवान् ।
  
  बेन् क्षणं यावत् स्क्रॉलं कृतवान्, ततः अवदत्, "अत्र उक्तं यत् शूलः ओडिन् इत्यस्य पार्श्वे विदारितवान् यदा सः विश्ववृक्षे लम्बमानः उपवासं करोति स्म, तस्य सर्वाणि बहूनि रहस्यानि स्वस्य वोल्वा - तस्य द्रष्टाम् - कृते प्रकाशितवान्। अन्यत् उद्धरणं शृणुत- "उपसल्ला-मन्दिरस्य पार्श्वे एकः अतीव विशालः वृक्षः अस्ति यस्य शाखाः विस्तृताः सन्ति, ये शिशिरे ग्रीष्मकाले च सर्वदा हरिताः भवन्ति, एषः कीदृशः वृक्षः इति कोऽपि न जानाति, यतः एषः सदृशः अन्यः नास्ति कदापि प्राप्तः अस्ति।इदं शतशः वर्षाणि पुरातनम् अस्ति। अन्यः सन्दर्भः - 'उप्सालानगरस्य पवित्रवृक्षः। एकः बहुधा तत्र गच्छति स्म, यिग्द्रस्सिल इति विशालस्य भस्मस्य पार्श्वे, यत् स्थानीयजनाः पवित्रं मन्यन्ते। परन्तु अधुना सः गतः।'
  
  सः अग्रे पठितवान् यत् - 'स्कैण्डिनेविया-देशस्य इतिहासकाराः गमला उपसल्लां उत्तर-यूरोपस्य इतिहासे प्राचीनतमेषु महत्त्वपूर्णेषु च स्थलेषु अन्यतमं स्थलं बहुकालात् मन्यन्ते
  
  "एतत् च सर्वं तत्रैव अस्ति" इति केनेडी अवदत् । "यत्र कश्चित् तत् प्राप्नुयात्।"
  
  "अच्छा" बेन् अवदत्, "सर्वं एकत्र बद्धव्यम् । मम क्षमतां मा अवगन्तुं त्यजन्तु, अहं यत् करोमि तस्मिन् कुशलः अस्मि।"
  
  ड्रेकः स्वीकृत्य शिरः उन्नमयितवान् । "सत्यम्, विश्वासं कुरुत। सः गतषड्मासान् यावत् मम छायाचित्रणवृत्तेः मार्गं मार्गदर्शने मम साहाय्यं करोति।"
  
  "भवता बहुविधाः काव्यानि ऐतिहासिकगाथाः च एकत्र स्थापयितुं आवश्यकाः सन्ति । गाथा उच्चसाहसिकस्य वाइकिंग्-काव्यम् अस्ति । तत्र काव्य-एड्डा इति किञ्चित् अपि अस्ति, यत् तत्कालीन-वृत्तलेखकानां ज्ञातानां जनानां वंशजैः लिखितम् अस्ति । तत्र बहु सूचना अस्ति।"
  
  "जर्मन-देशस्य विषये च वयं किमपि न जानीमः । कनाडादेशिनः किं न वक्तव्यम्। अथवा एलिसिया माइल्सः किमर्थम्-" ड्रेकस्य सेलफोनः ध्वनितवान् । "क्षम्यतां... हुम्?"
  
  "अहम्"।
  
  "नमस्ते, वेल्स।"
  
  "तस्मिन् आरुह्य ड्रेक।" वेल्सः निःश्वासं गृहीतवान् । "एसजीजी स्वीडिशविशेषसेना अस्ति तथा च स्वीडिशसेनायाः तत्त्वानि विश्वस्य सर्वेभ्यः भागेभ्यः निवृत्ताः सन्ति।"
  
  ड्रेकः क्षणं यावत् वाक्हीनः अभवत् । "किं त्वं मजाकं करोषि?"
  
  "अहं कार्यस्य विषये मजाकं न करोमि, ड्रेक। केवलं स्त्रियः" इति ।
  
  "किं पूर्वं कदापि एतत् जातम्?"
  
  "यावत् स्मरामि, न।"
  
  "किं ते कारणं सूचयन्ति?"
  
  "सामान्य बकवासः, अहं भीतः अस्मि। न किमपि ठोसम्।"
  
  "अन्यत् किमपि?"
  
  तत्र निःश्वासः अभवत्। "ड्रेक, त्वं मम कृते मम काश्चन मे कथाः ऋणी असि, मित्र। बेन् अद्यापि तत्र अस्ति वा?"
  
  "आम्, एलिसिया माइल्सं च स्मर्यते वा?"
  
  "येशुः।" कः न करिष्यति स्म ? सा भवता सह अस्ति वा ?
  
  "न वस्तुतः।" अहं प्रायः एकघण्टापूर्वं लूवर-नगरे तां सम्मुखीकृतवान्" इति ।
  
  दशसेकेण्ड् मौनम् तर्हि : "किं सा अस्य भागः आसीत् ? असम्भवम् ।" सा कदापि स्वजनद्रोहं न करिष्यति स्म" इति ।
  
  "वयं कदापि 'तस्याः स्वकीयाः' न आसन्, अथवा तथा दृश्यते।"
  
  "पश्यतु, ड्रेक, किं त्वं वदसि यत् सा संग्रहालयस्य लुण्ठने साहाय्यं कृतवती?"
  
  "सः अहं महोदय। अहमेव । ड्रेकः खिडकीं प्रति गत्वा अधः ज्वलन्तं कारप्रकाशं प्रेक्षते स्म । "पचयितुं कठिनं, किं न ? सा नूतनेन आह्वानेन धनं कृतवती स्यात्" इति ।
  
  तस्य पृष्ठतः सः बेन्, केनेडी च ओडिन्-नगरस्य नव-खण्डस्य प्रसिद्धानां अज्ञातानां च स्थानानां टिप्पणीं कुर्वन्तौ श्रूयते स्म ।
  
  वेल्सः श्वसति स्म । "एलिसिया चोदति माइल्स! शत्रुणा सह सवारः? कदापि न। न कथञ्चित्, ड्रेक।"
  
  "अहं तस्याः मुखं दृष्टवान् महोदय। सा एव आसीत्" इति ।
  
  "येशुः एकस्मिन् पादचालने। भवतः योजना का अस्ति?"
  
  ड्रेकः नेत्रे निमील्य शिरः कम्पितवान् । "अहं इदानीं दलस्य भागः नास्मि वेल्स।मम योजना नास्ति, धिक्। मया योजनायाः आवश्यकता न भवितुमर्हति स्म" इति ।
  
  "अहं जानामि। अहं एकं दलं मिलित्वा मित्रं, अस्मात् अन्तः एव तस्य अन्वेषणं आरभेयम्। यथा गच्छन्ति तथा वयं काश्चन बृहत् रणनीतयः विकसितुं इच्छामः। सम्पर्कं कुर्वन्तु " ।
  
  रेखा मृता गता। ड्रेकः व्यावृत्तः । बेन्, केनेडी च तं प्रेक्षमाणौ आस्ताम् । "चिन्ता मा कुरु" इति सः अवदत् । "अहं उन्मत्तः न गच्छामि। भवतः किम् अस्ति?"
  
  केनेडी चम्मचस्य उपयोगेन अनेकाः कागदपत्राणि भग्नवती, ये सा पुलिस-आशुलिपि-पत्रेण आच्छादितवती । "शूला - उपसल्ल । भेड़िया - न्यूयॉर्क। तदनन्तरं न किञ्चित् सुरागः" इति ।
  
  "वयं सर्वे गदयोः उपरि रजतचम्मचैः सह जातः इव न वदामः" इति ड्रेकः स्वं निवारयितुं पूर्वं व्यदधात् । "ठीकम् ठीकम्।" वयं यत् जानीमः तत् एव निबद्धुं शक्नुमः" इति ।
  
  केनेडी तस्मै विचित्रं स्मितं दत्तवान् । "भवतः शैली मम रोचते"।
  
  "वयं यत् जानीमः" इति बेन् पुनः अवदत्, "अप्सल्ला अग्रिमः भविष्यति" इति ।
  
  "प्रश्नः अस्ति" इति ड्रेकः गुञ्जितवान्, "किं मम गोल्ड कार्ड् एतत् सम्भालितुं शक्नोति?"
  
  
  अष्ट
  
  
  
  उपसल्ला, स्वीडन
  
  
  स्टॉकहोम्-नगरं प्रति विमानयानस्य समये ड्रेकः केनेडी इत्यस्य लाभं ग्रहीतुं निश्चितवान् ।
  
  ड्रेक-बेन्-योः मध्ये क्रुद्ध-हस्तप्रहारस्य श्रृङ्खलायाः अनन्तरं न्यूयॉर्क-नगरस्य पुलिस-पुलिसः खिडकी-पार्श्वे उपविष्टः अभवत्, तस्याः पार्श्वे ड्रेक-इत्येतत् । एवं पलायनस्य सम्भावना न्यूना भवति ।
  
  "तर्हि" इति सः अवदत् यदा विमानम् अन्ते समतलं जातम्, बेन् च केनेडी इत्यस्य लैपटॉपं उद्घाटितवान् । "अहं एकं निश्चितं वातावरणं अनुभवामि। मम स्वव्यापारस्य विषये मम मनसि किमपि नास्ति, केनेडी, मम केवलं नियमः अस्ति। मया सह कार्यं कुर्वतां जनानां विषये मया ज्ञातव्यम्" इति ।
  
  "मया ज्ञातव्यम् आसीत्... भवता सर्वदा खिडकीपीठस्य मूल्यं दातव्यम् आसीत्, किम्? प्रथमं कथयतु यत् एलिसिया माइल्स इत्यनेन सह एषः वाइब् कथं कार्यं कृतवान्?"
  
  "सुन्दरम्" इति ड्रेकः स्वीकृतवान् ।
  
  "किं शक्नोति। किं ज्ञातुमिच्छसि?"
  
  "यदि व्यक्तिगतसमस्या अस्ति तर्हि न शापितम्। यदि एतत् कार्यम् अस्ति तर्हि शीघ्रं अवलोकनम्" इति ।
  
  "किं यदि उभयम् अस्ति?"
  
  "विष्ठा। अहं अन्येषां व्यापारे अन्वेषणं कर्तुम् न इच्छामि, अहं वास्तवतः न इच्छामि, परन्तु मया बेन् प्रथमं स्थापयितव्यम्। मया तस्मै प्रतिज्ञातं यत् वयम् एतत् पारयिष्यामः, अहं भवन्तं अपि तथैव वदामि । अस्मान् मारयितुं आदेशः प्राप्तः। केवलं यत् भवन्तः मूर्खाः न सन्ति तत् केनेडी अस्ति, अतः भवन्तः जानन्ति यत् मया भवतः विश्वासः कर्तव्यः यत् मया सह अस्मिन् विषये कार्यं कर्तुं शक्यते" इति।
  
  विमानसेविका 'We Proudly Brew Starbucks Coffee' इति कागदस्य चषकं अर्पयन् अवलम्बितवान् ।
  
  "कैफीन"। केनेडी इत्यनेन स्पष्टहर्षेण एतत् स्वीकृतम् । सा तस्मिन् क्रमे ड्रेकस्य गण्डं स्पृशन्त्याः हस्तं प्रसारितवती । सः अवलोकितवान् यत् सा तृतीयं अवर्णनीयं प्यान्ट्सूट् धारयति यतः सः तां मिलितवान् आसीत् । एतेन तस्मै ज्ञातं यत् सा एकः महिला अस्ति, या गलतकारणात् ध्यानं दीयते; यत्र गम्भीरतापूर्वकं भवितुं इच्छति तत्र विनयवेषं धारयति स्म ।
  
  ड्रेकः स्वस्य कृते एकं गृहीतवान् । केनेडी एकं निमेषं यावत् पिबति स्म, ततः तस्याः कर्णस्य पृष्ठतः केशखण्डं मृदुना इशारेण निक्षिप्तवती यत् ड्रेकस्य ध्यानं आकर्षितवान् । ततः सा तं प्रति मुखं कृतवती।
  
  "भवतः कोऽपि शापितः व्यापारः नास्ति, वास्तवम्, परन्तु अहं... अहं एकं मलिनं पुलिसं समाप्तवान्। न्यायिक विशेषज्ञ। अपराधस्थले मुष्टिभ्यां डॉलरं जेबं कृत्वा तं गृहीत्वा I.A. फलतः सः खिन्नचिह्नं प्राप्तवान् । केचन वर्षाणि।"
  
  "न किमपि दोषः अस्ति।" किं तस्य सहकारिणः भवतः उपरि मलिनतां कृतवन्तः?"
  
  "बन्धु, धिक्, अहम् एतत् सम्भालितुं शक्नोमि। अहं पञ्चवर्षीयः सन् एतत् सेवन् अस्मि। किं दोषः, किं मम मस्तिष्कं चोदनात्मक-अभ्यासवत् प्रहारयति, तत् यथार्थं यत् भवन्तः न चिन्तयन्ति - यत् अस्य चोरस्य हरामीयाः पूर्वकर्मणां प्रत्येकं तदा प्रश्ने आहूयते। प्रत्येकं। एकांततः। एकम्।"
  
  "आधिकारिकरूपेण? केन?"
  
  "शित्-भक्षकाः वकिलाः। गन्धभक्षक राजनेता। भावी मेयर। यश-अभिभूताः विज्ञापनदातारः स्वस्य अज्ञानेन अत्यन्तं अन्धाः यत् ते सम्यक्-अशुभं च ज्ञातुं न शक्नुवन्ति। नौकरशाहः।"
  
  "न भवतः दोषः"।
  
  "अहो! न्यूयॉर्कराज्यस्य ज्ञातस्य दुष्टतमस्य धारावाहिकहत्यारस्य परिवारेभ्यः तत् कथयतु। त्रयोदशमातृभ्यः त्रयोदशपितृभ्यः च कथयतु, सर्वे जानन्ति यत् थोमस कालेबः स्वलघुकन्याः कथं मारितवान् इति प्रत्येकं घोरं विवरणं ज्ञात्वा, यतः ते न्यायालये तस्य सम्पूर्णविचारे उपस्थिताः आसन्" इति
  
  ड्रेकः क्रोधेन मुष्टिभ्यां संगृहीतवान् । "किं ते अस्य वयस्कस्य मुक्तिं करिष्यन्ति?"
  
  केनेडी इत्यस्य नेत्राणि शून्यगर्ताः आसन् । "ते तं मासद्वयात् पूर्वं मुक्तवन्तः। ततः परं पुनः हतोऽधुना अन्तर्धानं जातः" इति ।
  
  "नहि"।
  
  "इदं सर्वं मयि अस्ति।"
  
  "न, तत् सत्यं नास्ति। व्यवस्थायां अस्ति" इति ।
  
  "अहं व्यवस्था अस्मि । अहं व्यवस्थायाः कृते कार्यं करोमि। एतत् मम जीवनम्"।
  
  "तर्हि ते भवन्तं अवकाशं प्रेषितवन्तः?"
  
  केनेडी तस्याः नेत्राणि मार्जयति स्म । "बलात् अवकाशः । मम मनः न अधुना... यत् आसीत्। कार्ये प्रतिदिनस्य प्रत्येकं निमेषं स्पष्टता आवश्यकी भवति। एकं स्पष्टता यत् अहं केवलं इतः परं प्राप्तुं न शक्नोमि" इति ।
  
  सा स्वस्य अशिष्टं मनोवृत्तिं पूर्णतया प्रदर्शितवती। "किं च ? इदानीं सुखी असि वा ? इदानीं मया सह कार्यं कर्तुं शक्नुथ?"
  
  परन्तु ड्रेकः उत्तरं न दत्तवान् । सः तस्याः दुःखं जानाति स्म।
  
  ते गन्तव्यस्थानात् त्रिंशत् निमेषदूरे इति व्याख्यायमानस्य कप्तानस्य स्वरं श्रुतवन्तः।
  
  बेन् अवदत्- "उन्मत्तः। अहं अधुना एव पठितवान् यत् ओडिन् इत्यस्य वैल्किरीजः निजसङ्ग्रहस्य भागः सन्ति, स्थानं अज्ञातम्" इति । सः एकं नोटपैड् बहिः कृतवान्। "अहम् एतत् गन्धं लिखितुं आरभेयम्।"
  
  ड्रेकः तस्य किमपि कष्टेन एव श्रुतवान् । केनेडी इत्यस्य कथा दुःखदः आसीत्, न तु यस्याः श्रवणस्य आवश्यकता आसीत् । सन्देहं निधाय तस्याः वेपमानं हस्तं स्वेन आवृत्य अविचलितः ।
  
  "अस्मिन् विषये अस्माकं भवतः साहाय्यस्य आवश्यकता अस्ति" इति सः कुहूकुहूम् अकरोत्, अतः बेन् पश्चात् तं न श्रुत्वा प्रश्नं न करिष्यति । "मम विश्वासः अस्ति।" कस्मिन् अपि कार्ये उत्तमं समर्थनम् अत्यावश्यकम्" इति ।
  
  केनेडी वक्तुं न शक्नोति स्म, परन्तु तस्याः लघुहासः बहु वदति स्म ।
  
  
  * * * ९.
  
  
  एकं विमानं द्रुतयानं च पश्चात् ते अप्सल्लां समीपं गच्छन्ति स्म। ड्रेकः स्वस्य मस्तिष्कं मेघयुक्तं यात्राक्लान्तिं कम्पयितुं प्रयत्नं कृतवान् ।
  
  बहिः अपराह्णशीतेन तस्य होशः प्राप्तः । ते एकं टैक्सीम् अवरुद्ध्य अन्तः आरुह्य। बेन् श्रान्तस्य नीहारं स्वच्छं कृतवान् यत् -
  
  गमला उप्सल्ला । अयं पुरा उपसल्लः । एतत् स्थानं" इति सः समग्ररूपेण उप्सल्लां दर्शितवान्, "गम्ला उप्सल्लानगरस्य कैथेड्रल्-मन्दिरस्य बहुकालपूर्वं दग्धस्य अनन्तरं निर्मितम् । एषः मूलतः नूतनः उप्सल्ला यद्यपि शतशः वर्षपुराणः अस्ति" इति ।
  
  "वाह" इति केनेडी अवदत् । "तत् कियत् वयः उपसल्लं वृद्धं करोति?"
  
  "यथातथम्।"
  
  टैक्सी न चलति स्म । चालकः अधुना अर्धं परिवर्तितः अस्ति। "पिण्डाः?"
  
  "किं त्वं मां क्षमिष्यसि?" केनेडी इत्यस्य स्वरः आक्षिप्तः इति ध्वनितवान् ।
  
  "किं त्वं टीलान् पश्यसि ? राजकीयश्मशानपिण्डाः?" हकलाहटयुक्ता आङ्ग्लभाषा न साहाय्यं कृतवती।
  
  "आम्"। बेन् शिरः उन्नमयितवान्। "राजकीयश्मशानपिण्डाः। सम्यक् स्थाने अस्ति" इति ।
  
  अन्ते ते उप्सल्ला-नगरस्य लघुभ्रमणं कृतवन्तः । पर्यटकं क्रीडन् ड्रेकः परिक्रमामार्गं स्वीकुर्वितुं न शक्तवान् । अपरपक्षे साबः आरामदायकः आसीत्, नगरं च प्रभावशाली आसीत् । तेषु दिनेषु अप्सल्ला विश्वविद्यालयनगरम् आसीत्, मार्गाः द्विचक्रिकाभिः रुद्धाः आसन् । एकस्मिन् समये तेषां वाक्पटुः किन्तु कठिनतया व्याख्यातुं योग्यः चालकः व्याख्यातवान् यत् मार्गे भवतः कृते द्विचक्रिका न स्थगयिष्यति इति। द्वितीयविचारं विना भवन्तं अवतारयिष्यति स्म।
  
  "दुर्घटना"। सः पार्श्वमार्गेषु अलङ्कृतपुष्पेषु हस्तौ दर्शितवान् । "बहु दुर्घटना।"
  
  उभयतः पुरातनभवनानि प्लवन्ति स्म । अन्ते नगरं मन्दं जातं, ग्राम्यक्षेत्रं च परिदृश्ये सरति आरब्धम् ।
  
  "ठीकम्, अतः गमला अप्सल्ला इदानीं लघुग्रामः अस्ति, परन्तु प्रारम्भिकविज्ञापनपत्रेषु सः बृहत् ग्रामः आसीत्" इति बेन् स्मृत्या अवदत् । "तत्र महत्त्वपूर्णाः राजानः दफनाः आसन् । ओडिन् च तत्र किञ्चित्कालं यावत् निवसति स्म" इति ।
  
  "अत्रैव सः लम्बितवान्" इति ड्रेकः आख्यायिकायाः स्मरणं कृतवान् ।
  
  "आम्। सः विश्ववृक्षे आत्मानं बलिदानं कृतवान्, यदा तस्य द्रष्टा तस्य प्रत्येकं रहस्यं पश्यति स्म, शृणोति स्म च। तस्य कृते सा बहु अर्थं कृतवती स्यात्" इति । सः भ्रूभङ्गं कृतवान्, चिन्तयन् - ते अविश्वसनीयरूपेण समीपस्थाः आसन् अवश्यम्।
  
  "एतत् सर्वं क्रिश्चियन-स्वीकारः इव ध्वन्यते" इति ड्रेकः साहसं कृतवान् ।
  
  "किन्तु ओडिन् अत्र न मृतः?" केनेडी पृष्टवान्।
  
  "नहि। सः स्वपुत्रैः थोर्, फ्रे च सह रग्नारोक्-नगरे मृतः" इति ।
  
  टैक्सी स्थगितुं पूर्वं विस्तृतं पार्किङ्गक्षेत्रं परितः कृतवती । दक्षिणे विरलवृक्षाणां मध्ये सुजीर्णः मलमार्गः आसीत् । "पिण्डान् प्रति" इति तेषां चालकः अवदत् ।
  
  ते तस्मै धन्यवादं दत्त्वा साब-वाहनात् बहिः उज्ज्वल-सूर्यप्रकाशे, नव-वायु-प्रवेशे च गतवन्तः । ड्रेकस्य विचारः आसीत् यत् परितः क्षेत्रं ग्रामं च स्काउट् कृत्वा द्रष्टुं शक्यते यत् काष्ठकार्यात् किमपि बहिः कूर्दितम् अस्ति वा इति । किन्तु यदा एतावन्तः अन्तर्राष्ट्रीयगदाः स्वस्य सुप्रसन्नं अहङ्कारं पृष्ठतः स्थापयन्ति यत् केवलं सर्वेषां कृते वैश्विकस्वतन्त्रता इति वर्णयितुं शक्यते तदा किमपि विशिष्टं भवितुम् अर्हति।
  
  वृक्षाणां परं दृश्यं मुक्तक्षेत्रं जातम्, केवलं दशकशः लघुपिण्डैः, ऋजुपूर्वं स्थितैः त्रीभिः बृहत्पिलैः च भग्नम् अतः परं दूरतः तेषां दक्षिणभागे लघुच्छदं, अन्यत् भवनं च दृष्टम्, यत् ग्रामस्य आरम्भं चिह्नितवान् ।
  
  केनेडी विरमति स्म । "कुत्रापि वृक्षाः न सन्ति बन्धुः।"
  
  बेन् स्वस्य नोटबुके मग्नः आसीत् । "ते इदानीं चिह्नं न स्थापयिष्यन्ति किम्?"
  
  "भवतः विचारः अस्ति वा?" ड्रेकः विस्तृतानि मुक्तक्षेत्राणि पश्यति स्म यत् किमपि क्रियाकलापस्य चिह्नं नास्ति इति ।
  
  "एकदा अत्र त्रयः सहस्राणि यावत् टीलाः आसन् इति पठित्वा स्मरामि । अद्यत्वे तेषां कतिपयानि शतानि सन्ति । किं भवन्तः तस्य अर्थं जानन्ति?"
  
  "ते तान् बहु सम्यक् न निर्मितवन्तः?" केनेडी स्मितं कृतवान्। सा हस्ते स्थिते कार्ये पूर्णतया केन्द्रिता इव भासते इति निश्चिन्तः अभवत् ।
  
  "पुराणकाले भूमिगतकार्यं बहु आसीत् । ततः च एते त्रयः 'राज' टीलाः। उन्नीसवीं शताब्द्यां तेषां नामकरणं हाउस् आफ् यिंग्लिंग् इत्यस्य त्रयाणां पौराणिकराजानाम् - औन्, आदिल्, एगिल् च - स्कैण्डिनेविया-देशस्य प्रसिद्धेषु राजपरिवारेषु अन्यतमस्य नामधेयेन कृतम् परन्तु..." इति सः आनन्दं प्राप्य विरमति स्म, "एतत् अपि उक्तं यत् प्रारम्भिकपौराणिककथासु लोककथासु च अन्त्येष्टिटीलाः पूर्वमेव आसन् - ते च प्रारम्भिकानां - मूलस्य - त्रयः राजानः - अथवा देवाः यथा वयं जानीमः इति प्राचीनश्रद्धांजलिम् आसीत् them Now. एषः फ्रेयरः, थोर्, ओडिन् च अस्ति।"
  
  "अत्र यादृच्छिकनिवेशः अस्ति" इति केनेडी अवदत् । "किन्तु किं भवन्तः अवलोकितवन्तः यत् एतेभ्यः सर्वेभ्यः प्राचीनकथाभ्यः वयं बाइबिलकथानां कति सन्दर्भान् प्राप्नुमः।"
  
  "एषा सागी । " बेन् तां सम्यक् कृतवान् । "काव्य। शैक्षणिक डूडल। किञ्चित् यत् महत्त्वपूर्णं भवेत् - स्वीडिशशब्दस्य falla, तथा च manga fallor इति टीलेषु दर्जनशः सन्दर्भाः संलग्नाः सन्ति - तस्य अर्थः किम् इति निश्चितः नास्ति। तथा च, केनेडी, किं मया कुत्रचित् न पठितम् यत् ख्रीष्टस्य कथा ज़ीउसस्य कथायाः सदृशी अस्ति?"
  
  ड्रेकः शिरः उन्नमयितवान्। "मिस्रदेशस्य च देवः होरस् अन्यः अग्रगामी आसीत् । उभौ अपि देवौ आस्ताम् ये कदापि नासीत् इति कथ्यते" इति । ड्रेकः समतलदृश्यस्य विरुद्धं विशिष्टानि राजटीलत्रयं प्रति शीर्षं न्यस्य । "फ्रे, थोर्, ओडिन् च, किम्? अतः कः को तर्हि ब्लेकी ? एकः?"
  
  "मम विचारः नास्ति मित्र।"
  
  "चिन्ता मा कुरु, मुञ्चकिन्। आवश्यकतानुसारं एतेभ्यः ग्रामजनेभ्यः सूचनां यातनाम् अददात्" इति ।
  
  ते त्रयाणां श्रान्तपर्यटकानाम् भूमिकां विपथरूपेण निर्वहन्तः टीलान् अतिक्रम्य गतवन्तः । तेषां शिरसि सूर्यः ताडयति स्म, ड्रेकः केनेडी इत्यस्याः सूर्यचक्षुषः भङ्गं दृष्टवान् ।
  
  सः शिरः कम्पितवान्। अमेरिकनः।
  
  तदा बेन् इत्यस्य दूरभाषः ध्वनितवान्। केनेडी पूर्वमेव पारिवारिकसम्पर्कस्य आवृत्त्या अभिभूता शिरः कम्पितवती । ड्रेकः केवलं विस्मितः अभवत्।
  
  "करिन्" इति बेन् प्रसन्नतया अवदत् । "मम अग्रजा कथं वर्तते?"
  
  केनेडी ड्रेकस्य स्कन्धे थपथपं कृतवान् । "समूहे मुख्यगायकः?" - सा पृष्टवती।
  
  ड्रेकः स्कन्धं संकुचितवान्। "सुवर्णस्य हृदयं, एतत् एव। सः भवतः कृते किमपि अशिकायतया करिष्यति स्म। भवतः एतादृशाः कति मित्राणि सहकारिणः वा सन्ति?"
  
  गमला उप्सल्ला ग्रामः सुरम्यः स्वच्छः च आसीत्, यत्र अनेकाः वीथीः भूपरिवेष्टितैः, उच्चछतैः भवनैः रेखिताः आसन् ये शतशः वर्षपुराणाः, सुसंरक्षिताः, अल्पजनसंख्यायुक्ताः च आसन् एकः यादृच्छिकः ग्रामवासी तान् जिज्ञासेन अवलोकयति स्म ।
  
  ड्रेकः चर्चं प्रति प्रस्थितवान् । "स्थानीयविकाराः सर्वदा सहायकाः भवन्ति।"
  
  यदा ते ओसारे समीपं गतवन्तः तदा एकः वृद्धः चर्चवस्त्रधारी तान् प्रायः पादात् पातितवान् । सः आश्चर्येन स्थगितवान्।
  
  "नमस्ते। कण जग हजलपा खनन?"
  
  "तस्य विषये निश्चितं न, सखा।" ड्रेकः स्वस्य उत्तमं स्मितं स्थापयति स्म। "किन्तु तत्रत्येषु एतेषु कः टीला ओडिनस्य अस्ति?"
  
  "आङ्ग्लभाषायां?" पुरोहितः जगतः विषये सम्यक् उक्तवान्, परन्तु अवगन्तुं संघर्षं कृतवान् । "वद्? किम्? एकम्?"
  
  बेन् अग्रे गत्वा विकारस्य ध्यानं राजटीलेषु आकर्षितवान् । "एकम्?"
  
  "पश्यसि।" वृद्धः शिरः उन्नमयितवान्। "आम्। हं. स्टोर्स्ता..." इति सः शब्दं अन्वेष्टुं संघर्षं कृतवान् । "बृहत्।"
  
  "बृहत्तमः?" बेन् बाहून् विस्तृतं कृतवान्।
  
  ड्रेकः प्रभावितः सन् तं दृष्ट्वा स्मितं कृतवान् ।
  
  "आकृतयः" इति । केनेडी निवर्तयितुं आरब्धवान्, परन्तु बेन् इत्यस्य एकः अन्तिमः प्रश्नः आसीत् ।
  
  "फल्ला" इति सः आश्चर्येन केवलं अधरं कृत्वा विकारं पश्यन् अतिशयोक्तिपूर्वकं स्कन्धौ संकुचितवान् । "अथवा मङ्गा फलोर्?"
  
  किञ्चित्कालं यावत् अभवत्, परन्तु उत्तरं यदा आगतं तदा ड्रेकं अस्थिपर्यन्तं शीतलं कृतवान् ।
  
  "जालम्... बहु जालम्।"
  
  
  नवं
  
  
  
  गामला उपसल्ला, स्वीडन
  
  
  ड्रेकः बेन्-केनेडी-योः अनुसरणं कृत्वा राजकीय-टीलानां बृहत्तमं यावत् अगच्छत्, स्वस्य पृष्ठपुटस्य पट्टिकाभिः सह क्रीडन् यत् सः शान्तिपूर्वकं क्षेत्रं अन्वेष्टुं शक्नोति स्म । एकमेव आवरणं लघुतमस्य टीलस्य पृष्ठतः प्रायः एकमाइलपर्यन्तं आसीत्, तत्र गतिं दृष्टवान् इति सेकण्डं यावत् सः मन्यते स्म । द्रुतगतिः। परन्तु अग्रे अध्ययनेन तस्मात् अधिकं किमपि न ज्ञातम् ।
  
  ते ओडिनस्य टीलस्य पादे एव स्थगितवन्तः। बेन् एकं निःश्वासं गृहीतवान्। "शीर्षं प्राप्तुं अन्तिमः मम फेसबुकपृष्ठे किञ्चित् गन्धं प्राप्स्यति!" - सः त्वरया प्रस्थाय उद्घोषितवान्। ड्रेकः अधिकं शान्ततया अनुसृत्य तस्मात् किञ्चित् द्रुततरं गच्छन्तं केनेडीं दृष्ट्वा स्मितं कृतवान् ।
  
  गहने सः अधिकाधिकं व्याकुलः भवितुम् आरब्धवान् । तस्मै न रोचते स्म। ते निराशाजनकरूपेण नग्नाः आसन्। यत्किमपि संख्यायां शक्तिशालिनः बन्दुकाः तान् अनुसरणं कर्तुं शक्नुवन्ति स्म, तान् बन्दुकस्य निशाने स्थापयन्ति स्म, केवलं आदेशं प्रतीक्षन्ते स्म । वायुः उच्चैः वीणां कृत्वा कर्णयोः ताडयति स्म, असुरक्षाभावं वर्धयति स्म ।
  
  तृणयुक्तस्य पर्वतस्य शिखरं प्राप्तुं प्रायः विंशतिनिमेषाः यावत् समयः अभवत् । यदा ड्रेकः तत्र आगतः तदा बेन् तृणेषु उपविष्टः एव आसीत् ।
  
  "पिक्निकस्य टोकरी कुत्र अस्ति क्रस्टी?"
  
  "एतत् भवतः पादचालके त्यक्तवान्।" सः परितः अवलोकितवान्। इतः उपरि दृश्यं श्वासप्रश्वासयोः कृते आसीत् : अनन्ताः हरिताः लुठन्तः क्षेत्राणि, सर्वत्र पर्वताः, धाराः, दूरतः बैंगनीवर्णाः पर्वताः च । तेषां कृते गमला उप्सल्ला ग्रामः दृश्यते स्म, यः न्यू उप्प्सल्ला-नगरस्य सीमापर्यन्तं विस्तृतः आसीत् ।
  
  केनेडी इत्यनेन स्पष्टं उक्तम्। "अतः अहं केवलं किमपि वदामि यत् इदानीं किञ्चित्कालं यावत् मां बाधते। यदि एषः ओडिन्-टीलः अस्ति, तस्मिन् च विश्ववृक्षः निगूढः अस्ति - यत् शापित-आविष्कारः स्यात् - तर्हि पूर्वं कोऽपि किमर्थं न प्राप्तवान् ? किमर्थम् इदानीम् अन्वेष्टव्यम्?"
  
  "इदं सरलम् अस्ति"। बेन् स्वस्य अशिष्टं कर्लं व्यवस्थितं कुर्वन् आसीत् । "पूर्वं कश्चन अपि पश्यितुं न चिन्तितवान् । यावत् मासपूर्वं कवचस्य आविष्कारः न अभवत् तावत् सर्वं धूलिपूर्णं आख्यायिका आसीत् । मिथकः। तथा च शूलस्य विश्ववृक्षेण सह, यः इदानीं प्रायः सर्वत्र यिग्द्रसिल् इति उच्यते, ततः ओडिन् इत्यस्य तत्रत्यस्य संक्षिप्तनवदिनानां सह संयोजयितुं न सुकरम् आसीत्" इति
  
  तथा-" ड्रेकः ध्वनिं कृतवान्, "सः वृक्षः अस्ति चेत् सः सुलभः न भविष्यति। ते न इच्छन्ति यत् कश्चन वृद्धः हरामी एतत् दृष्ट्वा ठोकरं खादति" इति।
  
  इदानीं ड्रेकस्य सेलफोनः ध्वनितवान् । सः बेन् इत्यस्य पृष्ठपुटात् बहिः आकर्षयन् विनोदपूर्णगम्भीरतापूर्वकं पश्यति स्म । "येशुः।" अहं भवद्भिः इव अनुभूयमानः अस्मि" इति ।
  
  "कूपः?"
  
  "दशजनानाम् एकं दलं भवतः निजनिग्रहे अस्ति। केवलं वचनं वदतु" इति ।
  
  ड्रेकः स्वस्य आश्चर्यं निगलितवान्। "दश जनाः । एतत् महत् दलम् अस्ति" इति । दशजनानाम् एकः एसएएस-दलः राष्ट्रपतिं तस्य ओवल-कार्यालये प्रेषयितुं शक्नोति तथापि चाय-पानार्थं गृहं गन्तुं पूर्वं लेडी गागा-महोदयस्य नूतन-वीडियो-मध्ये उपस्थितः भवितुम् समयं प्राप्नुयात् |.
  
  "बृहत् दावः, शृणोमि। प्रतिघण्टां स्थितिः अधिका भवति" इति ।
  
  "एतत् सत्यम्?"
  
  "सरकाराः कदापि न परिवर्तन्ते, ड्रेक। ते शनैः आरब्धाः ततः बुलडोजरेण गन्तुं प्रयतन्ते स्म, परन्तु समाप्तुं भीताः आसन् । यदि किमपि सान्त्वना अस्ति तर्हि एतत् क्षणेन जगति बृहत्तमं कार्यं न भवति।"
  
  वेल्सस्य वचनं सिंहः ज़ेबरा इव व्यवहारं कर्तुं निर्मितम् आसीत्, ड्रेकः च निराशं न कृतवान् । "किं इव?"
  
  "नासा-वैज्ञानिकाः अधुना एव नूतनस्य सुपरज्वालामुख्याः अस्तित्वस्य पुष्टिं कृतवन्तः । तथा च..." वेल्सः वस्तुतः आतङ्कितः इव आसीत् : "It"s active."
  
  "किम्?"
  
  "किञ्चित् सक्रियः । किञ्चित्।किन्तु चिन्तयतु, यदा भवन्तः सुपरज्वालामुख्याः उल्लेखं कुर्वन्ति तदा प्रथमं यत् कल्पयन्ति तत् अस्ति...
  
  "...ग्रहस्य अन्तः" इति ड्रेकः सहसा शुष्कं कण्ठं समाप्तवान् । संयोगः आसीत् यत् इदानीं ड्रेकः एतावता दिनेषु द्विवारं एतत् वाक्यं श्रुतवान् । सः बेन् केनेडी च तटबन्धं परिभ्रमन्तः तृणं पादं पातयन्तौ पश्यन् गहनमूलभयं अनुभवति स्म यत् सदृशं सः कदापि न अनुभूतवान् ।
  
  "कुत्र अस्ति?" इति पृष्टवान्।
  
  वेल्सः हसति स्म। "न दूरं, ड्रेक। यत्र ते भवतः कवचम् अवाप्तवन्तः तस्मात् न दूरम्। एतत् आइसलैण्ड्देशे अस्ति" इति ।
  
  ड्रेकः द्वितीयवारं दंशितुं प्रवृत्तः आसीत् यदा बेन् "किमपि लब्धम्" इति उद्घोषितवान् । उच्चैः स्वरेण यत् तस्य भोलेपनं यथा प्रसृतं तथा दर्शयति स्म।
  
  "मया गन्तव्यम्" इति । ड्रेकः यथाशक्ति मन्त्रं कृत्वा बेन् प्रति धावितवान् । केनेडी अपि परितः अवलोकितवान्, परन्तु तेषां कृते केवलं ग्रामे एव दृश्यते स्म ।
  
  "अधः स्थापयतु मित्र। भवतः किम् अस्ति?"
  
  "एतानि"। बेन् जानुभ्यां न्यस्तं कृत्वा उलझिततृणं ब्रशं कृत्वा ए४ कागदस्य परिमाणस्य शिलापट्टिकां प्रकाशितवान् । "ते टीलस्य सम्पूर्णं परिधिं, प्रत्येकं कतिपयेषु पादेषु, उपरितः आधारात् प्रायः अर्धमार्गपर्यन्तं पङ्क्तौ रेखाङ्कयन्ति । तेषां शतशः भवेयुः" इति ।
  
  ड्रेकः समीपतः अवलोकितवान् । शिलायाः पृष्ठभागः मौसमेन दुर्घटितः आसीत्, परन्तु अतिवृद्धैः तृणैः अंशतः रक्षितः आसीत् । तेषां पृष्ठे केचन चिह्नानि आसन् ।
  
  "रूनिकशिलालेखाः, अहं मन्ये ते उच्यन्ते" इति बेन् अवदत् । "वाइकिंग प्रतीक"।
  
  "कथं नरकं त्वं जानासि?"
  
  सः विस्मितः अभवत्। "विमाने अहं कवचचिह्नानि परीक्षितवान् । ते समानाः । केवलं गूगलं पृच्छतु।"
  
  "बालकः वदति यत् तेषां शतशः सन्ति" इति केनेडी तीव्रतृणयुक्तं सानुम् उपरि अधः च पश्यन् आकर्षितवान् । "तर्हि किम् ? न साहाय्यं करोति" इति ।
  
  "बालकः वदति यत् एतत् कार्यं कर्तुं शक्नोति" इति बेन् अवदत् । "अस्माभिः यत् अन्विष्यामः तत्सम्बद्धाः रुणाः अन्वेष्टव्याः । शूलस्य प्रतिनिधित्वं कुर्वन् रुणः । वृक्षस्य प्रतिनिधित्वं कुर्वन् रुणः । रुणश्च -" इति ।
  
  "एकः" इति केनेडी समाप्तवान् ।
  
  ड्रेकस्य एकः विचारः आसीत् । "अहं शर्तं स्थापयामि यत् वयं दृष्टिरेखायाः उपयोगं कर्तुं शक्नुमः। अस्माभिः सर्वैः परस्परं द्रष्टव्यं यत् एतत् कार्यं कृतवान् इति ज्ञातुं शक्नुमः, किम्?"
  
  "सैनिकतर्कः" इति केनेडी हसति स्म । "किन्तु अहं मन्ये यत् एतत् प्रयासस्य योग्यम् अस्ति।"
  
  ड्रेकः तां पुलिसस्य तर्कस्य विषये पृच्छितुं उत्सुकः आसीत्, परन्तु समयः स्खलितः आसीत् । अन्ये गुटाः अग्रे गत्वा आश्चर्यवत् अनुपस्थिताः आसन्, अधुना अपि । ते सर्वे हरितपर्वतं परितः त्वरितम् एकैकशिलातः तृणं विमोचयितुं आरब्धवन्तः । प्रथमं तत् कृतघ्नकार्यम् आसीत् । ड्रेकः कवचः, क्रॉसबो, गदः, दीर्घनौका, ततः शूलः इव प्रतीकाः निर्मितवान्!
  
  "एकः अस्ति" इति । तस्य गहनः स्वरः अन्ययोः यावत् नीतवान्, परन्तु ततः परं न। सः पृष्ठपुटं गृहीत्वा उपविश्य अप्सल्लानगरेण टैक्सीयाने तेषां क्रीतसामग्रीः विन्यस्तवान् । मशालः, विशालः टॉर्चः, माचिसः, जलं, द्वे छूरौ यत् सः बेन् इत्यस्मै अवदत् यत् ते मलिनमवशेषस्य निष्कासनार्थम् इति। सः पश्चात् दृष्टिपातं प्राप्तवान्, अहं तावत् शापितः गुलिबलः नास्मि, परन्तु तेषां आवश्यकता अधुना बेन् इत्यस्य चिन्तायाः अपेक्षया अधिका आसीत्।
  
  "वृक्षः"। केनेडी जानुभ्यां पतिता, शिलायां खरदन् ।
  
  किमपि अन्वेष्टुं बेन् इत्यस्य दश तनावपूर्णनिमेषाः अपि अभवन् । सः विरमति स्म, ततः स्वस्य अद्यतनपदं पुनः पुनः अकरोत् । "स्मरन्तु यत् टोल्किन् इत्यनेन गण्डाल्फ् इत्यस्य आधारः ओडिन् इत्यस्य आधारेण कृतः इति विषये मया किं उक्तम्?" सः पादेन शिलां टङ्कितवान्। "अच्छा, एषः गण्डाल्फः अस्ति। तस्य दण्डः अपि अस्ति । भो!"
  
  
  * * * ९.
  
  
  ड्रेकः तं सम्यक् पश्यति स्म । सः पेषणशब्दं श्रुतवान्, यथा पेषणशब्देन गुरुशटराः उद्घाट्यन्ते ।
  
  "किं त्वया शिलापदं कृत्वा तत् कारणं कृतम्?" - सः सावधानतया पृष्टवान्।
  
  "अहं मन्ये हाँ"।
  
  ते सर्वे परस्परं पश्यन्ति स्म, तेषां व्यञ्जनानि उत्साहात् चिन्तातः भयपर्यन्तं परिवर्तन्ते स्म, ततः एकत्वेन अग्रे गतवन्तः ।
  
  ड्रेकस्य शिला किञ्चित् मार्गं दत्तवान्। सः तदेव पेषणशब्दं श्रुतवान्। शिलायाः पुरतः भूमिः डुबति स्म, ततः अवसादः टर्बोचार्जड् सर्प इव तटबन्धं परितः धावति स्म ।
  
  बेन् "अत्र किमपि अस्ति" इति उद्घोषितवान् ।
  
  ड्रेकः केनेडी च डुबन्तं भूमिं पारं कृत्वा यत्र सः स्थितवान् तत्र गतवन्तौ । सः भूमौ एकं दरारं निरीक्षमाणः अधः कूजत् । "किञ्चित् प्रकारेण सुरङ्गः।"
  
  ड्रेकः एकं मशालं क्षोभितवान्। "युग्मं वर्धयितुं समयः अस्ति, जनाः" इति सः अवदत् । "मम अनुसरणं कुरुत"।
  
  
  * * * ९.
  
  
  यस्मिन् क्षणे ते दृष्टिभ्रष्टाः आसन्, तस्मिन् क्षणे द्वौ मूलतः भिन्नौ बलौ संचालितुं आरब्धौ । तावत्पर्यन्तं निद्रालु-गम्ला-अप्सल्ला-नगरे नीच-शयने सन्तुष्टाः जर्मनी-देशस्य जनाः स्वयमेव सज्जीकृत्य ड्रेकस्य पदानुसरणं कर्तुं आरब्धवन्तः
  
  अन्यः दलः, स्वीडिशसेनायाः अभिजातसैनिकानाम् एकः दलः-सार्स्किल्डा स्काइड्स्ग्रुपेन् अथवा एसएसजी-जर्मन-सैनिकानाम् अवलोकनं निरन्तरं कुर्वन् आसीत्, अधुना एव गर्ते अवतरितानां त्रयाणां नागरिकानां प्रस्तावितायाः विचित्रजटिलतायाः चर्चां कृतवान्
  
  तेषां पूर्णतया प्रश्नः अवश्यं करणीयः। आवश्यकेन केनचित् प्रकारेण।
  
  अर्थात् यदि ते जीवन्ति स्म यत् घटितुं प्रवृत्तम् आसीत्।
  
  
  दशम
  
  
  
  WORLD TREE PIT, स्वीडन
  
  
  ड्रेकः अवलम्बितवान् । कृष्णमार्गः क्रॉलस्थानरूपेण आरब्धः आसीत्, अधुना षड्पादात् न्यूनः ऊर्ध्वः आसीत् । शिलामलनिर्मितं छतम् अतिवृद्धतृणानां विशालैः लम्बमानैः पाशैः परिपूर्णम् आसीत् यत् तेषां मार्गात् बहिः छिन्दितव्यम् आसीत्
  
  इदं वने गमनम् इव अस्ति इति ड्रेकः चिन्तितवान्। केवलं भूमिगतम्।
  
  सः अवलोकितवान् यत् केचन बलिष्ठाः लताः पूर्वमेव छिन्नाः सन्ति । तस्य मध्ये चिन्तायाः तरङ्गः धावति स्म ।
  
  ते एकं क्षेत्रम् आगतवन्तः यत्र मूलं एतावत् सघनम् आसीत् यत् तेषां पुनः क्रन्दनं कर्तव्यम् आसीत् । युद्धं कठिनं मलिनं च आसीत्, परन्तु ड्रेकः कोणस्य पूर्वं कोणं, जानुपूर्वं जानुं स्थापयित्वा अन्येषां कृते तस्य अनुसरणं कर्तुं आग्रहं कृतवान् । यदा कस्मिन्चित् समये अनुनयेन अपि बेन् इत्यस्य साहाय्यं न कृतम् तदा ड्रेकः उत्पीडनं प्रति प्रवृत्तः ।
  
  "कमपि तापमानं न्यूनं भवति" इति केनेडी गुञ्जितवान् । "वयं अवश्यमेव अधः गच्छामः।"
  
  ड्रेकः मानकसैनिकस्य प्रतिक्रियायाः निवृत्तः अभवत्, तस्य दृष्टिः सहसा तस्य मशालस्य प्रकाशे प्रकाशितेन किमपि वस्तुना गृहीता ।
  
  "पश्यतु" इति ।
  
  भित्तिषु उत्कीर्णाः रुणाः। विचित्रचिह्नानि ये ड्रेकस्य स्मरणं कृतवन्तः ये ओडिन् कवचम् अलङ्कृतवन्तः। बेनस्य गले गले स्वरः प्रकोष्ठे प्रतिध्वनितवान्।
  
  "स्कैण्डिनेवियन् रूण्स्। शुभलक्षणम्" इति ।
  
  ड्रेकः पश्चातापेन तेभ्यः स्वस्य प्रकाशं विमुखवान् । यदि ते तानि पठितुं शक्नुवन्ति स्म। एसएएस-सङ्घस्य अधिकानि संसाधनानि भविष्यन्ति इति सः संक्षेपेण चिन्तितवान् । कदाचित् तान् अत्र आनेतुं समयः आसीत्।
  
  अन्यः पञ्चाशत्पादः सः च स्वेदेन स्रवति स्म। सः केनेडी इत्यस्य श्वसनं श्रुत्वा सा स्वस्य उत्तमं प्यान्ट्सूट् धारयति इति शापं ददाति स्म । सः बेन् इत्यस्मात् किमपि सर्वथा न श्रुतवान् आसीत् ।
  
  "किं त्वं कुशलः असि बेन् ? किं तव केशाः मूले उलझन्ति?"
  
  "हा, धिक्, हा। अग्रे कुरु, गदः।"
  
  ड्रेकः पङ्कस्य माध्यमेन क्रन्दति स्म । "एकं वस्तु मां बाधते" इति सः निःश्वासयोः मध्ये श्वसति स्म, "अत्र "बहुजालानि सन्ति" मिस्रदेशिनः स्वनिधिरक्षणार्थं विस्तृतजालानि निर्मितवन्तः, नॉर्वेदेशिनः किमर्थं न?"
  
  "अहं कल्पयितुं न शक्नोमि यत् वाइकिंग्-जनः जालस्य विषये अतिशयेन चिन्तयति" इति केनेडी प्रतिक्रियारूपेण कूजति स्म ।
  
  "न जानामि" इति बेन् रेखायाः अधः उद्घोषितवान् । "किन्तु वाइकिङ्ग्-जनानाम् अपि महान् विचारकाः आसन्, भवन्तः जानन्ति । यथा ग्रीकाः रोमन् च। ते सर्वे बर्बराः न आसन्" इति ।
  
  कतिपयानि वर्तनानि च मार्गः विस्तृतः भवितुम् आरब्धवान्। अन्ये दशपादाः, तेषां उपरि छतम् अपि अन्तर्धानं जातम्। अस्मिन् क्षणे ते प्रसारिताः विरामं च कृतवन्तः । ड्रेकस्य मशालः अग्रे स्थितं मार्गं प्रकाशितवान् । यदा सः केनेडी-बेन्-योः कृते तत् दर्शितवान् तदा सः हसति स्म ।
  
  "धिक्, भवन्तौ चितातः एव आगतवन्तौ इव दृश्यताम्!"
  
  "अहं च अनुमानं करोमि यत् त्वं एतस्य बकवासस्य अभ्यस्तः असि?" केनेडी हस्तं क्षोभयति स्म । "एसएएस भवितुं तत् सर्वं च?"
  
  न एसएएस, ड्रेकः विषयुक्तानि वचनानि कम्पयितुं न शक्तवान्। "ते पूर्वं आसन्।" सः उक्त्वा इदानीं द्रुततरं अग्रे गतः।
  
  अन्यः तीक्ष्णः वृत्तः, ड्रेकः च मुखस्य वायुम् अनुभवति स्म । सहसा वज्रताडना इव चक्रेण भावः आहतः, ततः सः अधः गुहामयः प्रस्तरयुक्ते लीजस्य उपरि स्थितः इति ज्ञातुं द्वितीयः व्यतीतः
  
  अविश्वसनीयं दृश्यं तस्य नेत्रयोः मिलितवान्।
  
  सः एतावत् सहसा स्थगितवान् यत् केनेडी, बेन् च तस्य उपरि आघातं कृतवन्तौ । अथ ते अपि एतत् दर्शनं दृष्टवन्तः।
  
  "ओम्एफजी।" बेन् हस्ताक्षरपटलस्य शीर्षकं निद्रायाः भित्तिः इति निर्दिष्टवान् ।
  
  तेषां पुरतः विश्ववृक्षः सर्ववैभवेन स्थितवान्। कदापि भूमौ उपरि नासीत् । वृक्षः उल्टा आसीत्, तस्य दृढमूलानि तेषां उपरि पृथिव्याः पर्वतं यावत् विस्तृतानि, वयसा परितः शिलानिर्माणैः च दृढतया धारितानि, तस्य शाखाः सुवर्णभूरेण, तस्य पत्राणि बारहमासी हरितानि, तस्य कूपः शतपादपर्यन्तं गभीरेषु प्रसृतः आसीत् विशालस्य गर्तस्य ।
  
  तेषां मार्गः शिलाभित्तिषु उत्कीर्णं संकीर्णं सोपानं जातम् ।
  
  "जालम्" इति बेन् निःश्वसति स्म । "जालानां विषये मा विस्मरतु।"
  
  "जालैः सह नरकं प्रति" इति केनेडी ड्रेकस्य एव विचारस्य स्वरं दत्तवान् । "कुतः नरकं ज्योतिः आगच्छति?"
  
  बेन् परितः अवलोकितवान्। "नारङ्गवर्णीयम् अस्ति।"
  
  "ग्लो स्टिक्स्" इति ड्रेकः अवदत् । "मसीहः।" एतत् स्थानं सज्जीकृतम् अस्ति" इति ।
  
  तस्य SAS दिवसेषु ते एतादृशं क्षेत्रं सज्जीकर्तुं जनान् प्रेषयन्ति स्म; दलं खतरे आकलनं कृत्वा आधारं प्रति प्रत्यागन्तुं पूर्वं तत् निष्प्रभावीकृत्य वा सूचीकृत्य वा।
  
  "अस्माकं बहुकालः नास्ति" इति सः अवदत् । केनेडी-विषये तस्य विश्वासः अधुना एव वर्धितः आसीत् । "अस्तु"।
  
  जीर्णं क्षीणं च सोपानं गच्छन्ति स्म, आकस्मिकं बिन्दुः सर्वदा तेषां दक्षिणतः। दशपादं अधः सोपानं च तीक्ष्णतया झुकितुं आरब्धम्। यदा त्रिपादपर्यन्तं अन्तरं उद्घाटितम् तदा ड्रेकः स्थगितवान् । न किमपि दर्शनीयं, परन्तु तस्मै विरामं दातुं पर्याप्तम्-यथा अधः अन्तरालं छिद्रं अधिकं स्पष्टं जातम्।
  
  "विष्ठा"।
  
  सः कूर्दितवान्। पाषाणसोपानं प्रायः त्रिपादविस्तृतं, सुलभं, भयङ्करं यदा किमपि गलत् पदं निश्चितमृत्युः भवति स्म ।
  
  सः सत्यं अवतरत्, तत्क्षणमेव परिवृत्तः, बेन् अश्रुपातस्य मार्गे भविष्यति इति अनुभवन् । "चिन्ता मा कुरु" इति सः केनेडी इत्यस्य अवहेलनां कृत्वा स्वमित्रे एव ध्यानं दत्तवान् । "विश्वासं कुरु बेन्। बेन्।अहं भवन्तं गृह्णामि।"
  
  सः बेनस्य नेत्रयोः विश्वासं दृष्टवान्। निरपेक्षः, बालसदृशः विश्वासः। पुनः अर्जनस्य समयः आसीत्, यदा बेन् कूर्दितवान् ततः स्तब्धः अभवत् तदा ड्रेकः तस्य कोणे हस्तेन समर्थितवान् ।
  
  ड्रेकः निमिषं कृतवान्। "सुलभम्, हुम्?"
  
  केनेडी कूर्दितवान् । ड्रेकः न लक्षयितुम् अभिनयं कृत्वा सावधानतया पश्यति स्म । सा समस्यां विना अवतरत्, तस्य चिन्ताम् अवलोक्य, भ्रूभङ्गं कृतवती।
  
  "तत् त्रयः पादाः, ड्रेक। न तु ग्राण्ड् कैन्यन्" इति ।
  
  ड्रेकः बेन् प्रति निमिषं कृतवान् । "सज्जः सखा?"
  
  अन्यः विंशतिपादः, सोपानस्य अग्रिमः उद्घाटनः च विस्तृतः आसीत्, अस्मिन् समये त्रिंशत् पादः, ड्रेकस्य गमनसमये डुलमानेन स्थूलेन काष्ठफलकेन च अवरुद्धम् आसीत् केनेडी अनुसृत्य, ततः दरिद्रः बेन्, ड्रेकेन उपरि पश्यितुं, अधः न तु अग्रे पश्यितुं, पादयोः अपेक्षया गन्तव्यस्य अध्ययनं कर्तुं बाध्यः यावत् सः युवकः स्थिरभूमिं प्राप्तवान् तावत् कम्पितः आसीत्, तस्मात् ड्रेकः संक्षिप्तविरामं आह्वयत् ।
  
  यदा ते स्थगितवन्तः तदा ड्रेकः दृष्टवान् यत् विश्ववृक्षः अत्र एतावत् विस्तृतः अस्ति यत् तस्य स्थूलशाखाः सोपानं प्रायः स्पृशन्ति स्म । बेन् तस्य स्पर्शेन कम्पमानं अङ्गं आलिङ्गयितुं सादरं हस्तं प्रसारितवान् ।
  
  "एतत्... एतत् आक्रान्तम्" इति सः निःश्वसति स्म ।
  
  केनेडी इत्यनेन एतत् समयं स्वकेशानां शैलीं कृत्वा तस्य उपरि प्रवेशद्वारस्य परीक्षणं कृतम् । सा अवदत्- "एतावत् सर्वं स्पष्टम् अस्ति । "मया वक्तव्यं यत् यथा वर्तते तथा निश्चितं यथा नरकं जर्मनीदेशिनः न आसन् ये एतत् स्थानं सज्जीकृतवन्तः । लुण्ठयित्वा ज्वालामुखैर्भूमौ दहन्ति स्म" ।
  
  कतिपयानि अपि विरामाः ते च पञ्चाशत् पादाः, प्रायः अर्धमार्गे, पातितवन्तः। ड्रेकः अन्ततः स्वयमेव चिन्तयितुं अनुमन्यते स्म यत् प्राचीनाः वाइकिङ्ग्-जनाः सर्वथा मिस्र-देशस्य समाः न सन्ति, अन्तरालः च तेषां कृते सर्वोत्तमः आसीत् यदा सः शिलासोपानं प्रति पदानि स्थापयति स्म, यत् वस्तुतः भाङ्गस्य, सुतस्य, वर्णकस्य च विस्तृतः खण्डः आसीत् सः पतितः, अनन्तं पतनं दृष्ट्वा अङ्गुलीग्रैः आत्मानं गृहीतवान्।
  
  केनेडी तं उपरि आकर्षितवान् । "वायुना गदः डुलति, SAS guy?"
  
  सः पुनः स्थिरभूमौ क्रन्दित्वा स्वस्य क्षतम् अङ्गुलीः प्रसारितवान् । "धन्यवाद"।
  
  ते अधिकं सावधानतया गच्छन्ति स्म, अधुना अर्धमार्गात् अधिकं । तेषां दक्षिणतः शून्यस्थानात् परं वायुना सूर्यप्रकाशेन अस्पृष्टः विशालः वृक्षः सदा स्थितः आसीत्, गतकालस्य विस्मृतविस्मयम्
  
  ते अधिकाधिकं वाइकिंग्-चिह्नानि प्रसारितवन्तः । बेन् विचित्रं अनुमानं कृतवान्। "इदं मूलभित्तिचित्रभित्तिः इव अस्ति" इति सः अवदत् । "जनाः केवलं स्वनामानि छित्त्वा सन्देशान् त्यजन्ति स्म-'जोन् अत्र आसीत्!'
  
  "कदाचित् गुहस्य निर्मातारः" इति केनेडी अवदत् ।
  
  ड्रेकः शीतलशिलाभित्तिं लसन् अन्यत् पदं ग्रहीतुं प्रयत्नं कृतवान्, ततः गुहायां गभीरः, पिष्टकः गर्जनः प्रतिध्वनितवान् । उपरितः मलिननदी पतिता ।
  
  "धावनं करोतु!" - ड्रेकः उद्घोषितवान्। "अधुना!"
  
  अन्यजालान् उपेक्ष्य ते सोपानात् अधः त्वरितवन्तः । उपरितः एकः विशालः शिलाखण्डः महाप्रहारेन पतितः, सः पतन् प्राचीनशिलाः भग्नवान् । ड्रेकः बेन् इत्यस्य शरीरं स्वस्य शरीरेण आच्छादितवान् यदा तेषां स्थितानां सोपानानां माध्यमेन एकः शिलाखण्डः अपतत्, तेन सह प्रायः विंशतिपादपर्यन्तं बहुमूल्यं सोपानं कृतवान्
  
  केनेडी तस्याः स्कन्धात् शिलाखण्डान् मर्दयित्वा शुष्कस्मितेन ड्रेकं पश्यति स्म । "धन्यवाद"।
  
  "अरे, अहं जानामि स्म यत् सा महिला यः SAS-युवकस्य गदं रक्षति स्म सा सरलं शिलाखण्डं अतिक्रमितुं शक्नोति। " इति ।
  
  "हास्यं भवति मनुष्य। एतावत् विनोदपूर्णम्।"
  
  परन्तु अद्यापि समाप्तं नासीत्। तत्र तीक्ष्णः ध्वनिः अभवत्, बेन्-केनेडी-योः पृथक्करणं कुर्वतः सोपानस्य उपरि कृशः किन्तु दृढः तारः भग्नः ।
  
  "फुउउक्!"- इति केनेडी आक्रोशितवान् । तारखण्डः एतावत् बलेन बहिः आगतः यत् तस्याः नूपुरं तस्याः शेषशरीरात् सहजतया पृथक् कर्तुं शक्नोति स्म ।
  
  अन्यत् द्वौ सोपानौ अधः क्लिक् कुर्वन्तु । ड्रेकः तत्रैव नृत्यं कृतवान् । "शित्!"
  
  उपरितः अन्यः गर्जनः शिलायाः परं पतनम् इति अर्थं कृतवान् ।
  
  "इदं पुनरावृत्तिजालम्" इति बेन् तान् अवदत् । "एतदेव पुनः पुनः भवति । अस्माभिः अस्मिन् खण्डे प्राप्तव्यम्" इति ।
  
  ड्रेकः न ज्ञातुं शक्नोति स्म यत् के पदानि भ्रान्तिकाः सन्ति, के न सन्ति इति, अतः सः भाग्यस्य वेगस्य च विश्वासं कृतवान् । ते यथाशक्ति दीर्घकालं वायुतले स्थातुं प्रयतमाना: शिरसा त्रिंशत् सोपानानि अधः धावितवन्तः । शिलागुहागहनं गत्वा प्राचीनमार्गं लङ्घ्य सोपानस्य भित्तिः क्षीणः अभवत् ।
  
  अधः पतन्त्याः मलिनस्य शब्दः अधिकः भवितुं आरब्धवान् ।
  
  तेषां उड्डयनस्य अनन्तरं कठोरतारस्य दरारः अभवत् ।
  
  ड्रेकः अन्यं मिथ्यासोपानं पदानि स्थापयति स्म, परन्तु तस्य गतिः तं लघुशून्यतां पारं नीतवती । केनेडी तस्य उपरि प्लवति स्म, पूर्णतया उड्डीयमानः गजल इव ललितः, परन्तु बेन् तस्याः पृष्ठतः पतितः, इदानीं अगाधं स्खलितः ।
  
  "पादौ!" ड्रेकः क्रन्दितवान्, ततः शून्ये पृष्ठतः पतितः, भूमौ भूत्वा। केनेडी स्वस्य पादौ पुनः स्थाने आकर्षितवान् तदा उपशमः तस्य मस्तिष्कात् तनावं प्रक्षालितवान् । सः बेन् स्वशरीरं प्रहारं कृत्वा ततः वक्षःस्थले पतितः इति अनुभवति स्म । ड्रेकः हस्तैः वयस्कस्य गतिं निर्देशितवान्, ततः अतिरिक्तरूपेण तं ठोसभूमौ धक्कायति स्म ।
  
  सः शीघ्रं, क्रन्च-सहितः उपविष्टवान्।
  
  "गच्छ !"
  
  पाषाणखण्डैः वायुः पूरितः आसीत् । एकः केनेडी इत्यस्य शिरःतः उच्छिष्टः, एकः कटः, रक्तस्य स्रोतः च त्यक्तवान् । अन्यः ड्रेकस्य नूपुरे आहतवान् । पीडा तस्य दन्तं संकुचितवान्, द्रुततरं धावितुं च प्रेरितवान् ।
  
  गोलिकाभिः तेषां शिरः उपरि भित्तिं विदारितवती । ड्रेकः कुञ्चितः सन् प्रवेशद्वारं संक्षेपेण दृष्टिपातं कृतवान् ।
  
  तत्र परिचितं बलं समागतं दृष्टवान्। जर्मनीदेशिनः।
  
  इदानीं ते पूर्णवेगेन धावन्ति स्म, प्रमादात् परम् । पृष्ठभागे कूर्दितुं ड्रेकस्य बहुमूल्यं सेकेण्ड् यावत् समयः अभवत् । यदा अन्यः गोलिकानां वॉली तस्य शिरःपार्श्वे शिलां विदारयति स्म, तदा सः अग्रे कपोतः, सोपानात् उच्छिष्टः, पूर्णवृत्तं कृत्वा, हस्तौ संगृह्य, एकं औंसं गतिं न हास्यन् पूर्णोन्नतिपर्यन्तं स्थितवान्
  
  आह, सुपुराणाः दिवसाः पुनः आगताः।
  
  अधिकानि गोलिकानि। ततः परे तस्य पुरतः पतिताः। आतङ्कः तस्य हृदये एकं छिद्रं विदारितवान् यावत् सः न अवगच्छत् यत् ते केवलं धावन्तः गुहातलं प्राप्तवन्तः, असज्जाः भूमौ ऋजुतया पतितवन्तः
  
  ड्रेकः मन्दं कृतवान् । गुहातलं स्थूलं शिलारजः काष्ठमलिनम् आसीत् । यदा ते उत्थिताः तदा केनेडी, बेन् च द्रष्टुं योग्यं दृश्यम् आस्ताम् । न केवलं मले आच्छादिताः, अपितु इदानीं केक-रजः-पत्र-सांचनेन आवृताः सन्ति ।
  
  "आह, मम विश्वसनीयस्य कॅमेरा कृते" इति सः स्वरं कृतवान् । "वर्षेभ्यः ब्लैकमेलः मम सम्मुखे अस्ति।"
  
  ड्रेकः कान्तियष्टिं गृहीत्वा सशस्त्रेभ्यः पलायमानस्य गुहायाः वक्रं आलिंगितवान् । वृक्षस्य बाह्यसीमाः प्राप्तुं पञ्चनिमेषाः यावत् समयः अभवत् । तस्य भव्यस्य निश्चलतायाः छायायां नित्यं आसन्।
  
  ड्रेकः बेन् इत्यस्य स्कन्धे थपथपं कृतवान् । "कस्मात् अपि शुक्रवासरस्य रात्रौ सेशात् श्रेष्ठम्, एह् मेट्?"
  
  केनेडी नूतननेत्रेण युवकं पश्यति स्म। "भवतः किमपि प्रशंसकाः सन्ति वा ? भवतः समूहस्य प्रशंसकाः सन्ति वा ? अस्माकं कृते अतीव शीघ्रमेव एतत् संभाषणं भविष्यति, भ्राता। तस्मिन् विश्वासं कुर्वन्तु" इति ।
  
  "केवलं द्वौ-" अन्तिमवक्रतायाः भागं गोलरूपेण कृत्वा बेन् स्तब्धं कर्तुं आरब्धवान्, ततः आघातेन मौनम् अभवत् ।
  
  ते सर्वे निवृत्ताः।
  
  तेषां पुरतः प्राचीनाः विस्मयस्वप्नाः प्रादुर्भूताः, तेषां वाक्हीनतां त्यक्त्वा, प्रायः अर्धनिमेषपर्यन्तं मस्तिष्कं व्यावहारिकरूपेण निष्क्रियं कृत्वा ।
  
  "अधुना एतत्... एतत्..."
  
  "विस्मयकारी" इति ड्रेकः निःश्वसति स्म ।
  
  तेषां कल्पितानां बृहत्तमानां वाइकिंग्-दीर्घनौकानां पङ्क्तिः तेभ्यः एकस्मिन् सञ्चिकायां प्रसृता आसीत्, पुरातन-यातायात-जामस्य मध्ये अटन्तः इव अन्तः अन्ते स्थिता आसीत् तेषां पार्श्वौ रजतसुवर्णैः, तेषां पालाः क्षौमैः, रत्नैः च अलङ्कृताः ।
  
  "दीर्घनौकाः" इति केनेडी मूर्खतापूर्वकम् अवदत् ।
  
  "दीर्घदूरस्य जहाजाः" बेन् इत्यस्याः संशोधनार्थं अद्यापि पर्याप्तं बुद्धिः आसीत् । "धिक्, एतानि स्वसमयस्य महत्तमानि निधयः इति मन्यन्ते स्म । अवश्यं... किम् ? अत्र विंशतिः अस्ति वा?"
  
  "सुन्दरं शीतलम्" इति ड्रेकः अवदत् । "किन्तु एषः एव शूलः यस्य कृते वयं आगताः। किमपि विचारः?"
  
  बेन् इदानीं विश्ववृक्षं पश्यति स्म । "अहो देव, बन्धुजनाः। भवन्तः कल्पयितुं शक्नुवन्ति ? एकः तस्मिन् वृक्षे लम्बमानः आसीत् । चोदना एकः।"
  
  "तर्हि इदानीं त्वं देवेषु विश्वासं करोषि, हम्? व्यजनम्?" केनेडी किञ्चित् गण्डेन बेन् प्रति स्वपक्षं चालितवान्, येन सः लज्जितः अभवत् ।
  
  ड्रेकः एकं संकीर्णं लीजम् आरुह्य दीर्घस्य पोतस्य पुच्छस्य सम्पूर्णं दीर्घतां धावति स्म । शिला बलवान् इव आसीत्। सः काष्ठधारं गृहीत्वा अवलम्बितवान्। "एतानि लुण्ठनेन पूरितानि सन्ति। अद्य पूर्वं कोऽपि अत्र न गतः इति वक्तुं सुरक्षितम्" इति ।
  
  सः पुनः पोतरेखाम् अधीत्य । अकल्पनीयधनस्य प्रदर्शनं, परन्तु वास्तविकः निधिः कुत्र आसीत् ? अन्ते ? इन्द्रधनुषस्य अन्तः ? गुहायाः भित्तिषु प्राचीनचित्रैः अलङ्कृताः आसन् । सः विश्ववृक्षे लम्बमानस्य ओडिन् इत्यस्य प्रतिमां दृष्टवान्, तस्य पुरतः जानुभ्यां न्यस्तं स्त्रियं च दृष्टवान् ।
  
  "किं कथ्यते एतत्?" सः बेन् इत्यस्य प्रति इशारान् अकरोत्। "आगच्छतु, त्वरितम् । ते चोरीकृताः हरामीः तत्र उपरि कण्ठात् अधः सॉसेजं न क्षिपन्ति। गच्छामः" इति ।
  
  सः याचकायाः आकृतेः अधः पाठस्य रूक्षं भ्रामकं दर्शितवान् । बेन् शिरः कम्पितवान्। "किन्तु प्रौद्योगिकी मार्गं प्राप्स्यति। " सः स्वस्य विश्वसनीयं I-phone क्लिक् कृतवान्, यस्य सौभाग्येन अत्र अधः कोऽपि संकेतः नासीत् ।
  
  ड्रेकः केनेडी इत्यस्य उपरि क्षणं यावत् प्रवृत्तः । "मम एकमात्रः विचारः अस्ति यत् एतासां दीर्घनौकानां अनुसरणं करणीयम्" इति सः अवदत् । "किं भवतः अनुकूलम् अस्ति?"
  
  "यथा फुटबॉलदलस्य प्रशंसकः अवदत्, अहं क्रीडायां अस्मि, बन्धुजनाः । मार्गं दर्शयतु" इति ।
  
  सः अग्रे गतः, यदि एषा सुपर सुरङ्गः मृतमार्गे आगच्छति तर्हि ते फसन्ति इति ज्ञात्वा । जर्मनीदेशिनः स्वस्य पुरस्कारेषु विश्रामं न कृत्वा पुच्छेन दृढतया धारयिष्यन्ति स्म । ड्रेकः विचारस्य भागेषु विभज्य शिलायां उत्कीर्णस्य लीजस्य विषये ध्यानं दत्तवान् । काले काले ते अन्यं कान्तियष्टिं प्राप्नुवन्ति स्म । ड्रेकः तान् वेषं कृत्वा अथवा अग्रे युद्धस्य सज्जतायै अन्धकारमयं वातावरणं निर्मातुं चालितवान् । सः दीर्घनौकानां मध्ये सततं अन्वेष्य अन्ते तयोः मध्ये एकं संकीर्णं मार्गं भ्रमन्तं दृष्टवान् ।
  
  योजना ख.
  
  द्वे चत्वारः ततः दश दीर्घाः पोताः गच्छन्ति स्म । यया प्रयत्नेन संकीर्णमार्गस्य वार्तालापं कृतवान् तस्मात् ड्रेकस्य पादौ पीडयितुं आरब्धाः ।
  
  पतन्तस्य शिलाखण्डस्य मन्दः शब्दः ततः उच्चतरः क्रन्दनः विशालगुहायाम् प्रतिध्वनितवान्, यस्य अर्थः स्पष्टः आसीत् । शब्दं न कृत्वा ते स्वकार्यं प्रति अधिकं कठिनतया अवलम्बन्ते स्म ।
  
  अन्ततः ड्रेकः पङ्क्तौ अन्ते आगतः । सः त्रयोविंशतिः पोताः गणितवान्, प्रत्येकं अस्पृष्टानि, लुण्ठभारयुक्तानि च । सुरङ्गस्य पृष्ठभागं समीपं गच्छन्तः तमः गभीरं भवितुं आरब्धवान् ।
  
  "अहं न मन्ये ते कदापि तावत् दूरं गतवन्तः" इति केनेडी अवलोकितवान् ।
  
  ड्रेकः एकं विशालं दीपं अन्वेष्टुं परितः अन्वेषणं कृतवान् । "जोखिमपूर्णः" इति सः अवदत् । "किन्तु अस्माभिः ज्ञातव्यम्।"
  
  सः तत् प्रज्वलितवान्, मयूखं पार्श्वतः पार्श्वे च चालितवान्। मार्गः तीव्ररूपेण संकीर्णः जातः यावत् सः अग्रे सरलः तोरणः न अभवत् ।
  
  तोरणस्य पृष्ठतः च एकं सोपानम् आसीत्।
  
  बेन् सहसा एकं क्रन्दनं दमितवान्, ततः नाट्य-कुहूकुहू-रूपेण अवदत्, "ते लीज-उपरि सन्ति!"
  
  एतत् एव आसीत्।ड्रेकः कार्यं कृतवान्। "वयं विभक्ताः" इति सः अवदत् । "अहं सोपानं गमिष्यामि। भवन्तौ तत्र नावानां समीपं गत्वा वयं यथा आगताः तथा गच्छतः" इति ।
  
  केनेडी विरोधं कर्तुं आरब्धवान्, परन्तु ड्रेकः शिरः कम्पितवान् । "नहि। कुरु । बेन् इत्यस्य रक्षणस्य आवश्यकता अस्ति, मम न। अस्माकं च शूलस्य आवश्यकता अस्ति" इति ।
  
  "कदा च वयं पोतानां अन्तं प्राप्नुमः?"
  
  "तदा अहं पुनः आगमिष्यामि।"
  
  ड्रेकः अन्यं वचनं विना पुनः उत्प्लुत्य, लीजतः उत्प्लुत्य अन्धसोपानं प्रति अगच्छत् । सः एकदा पश्चात् पश्यन् लीजस्य पार्श्वे छायाः समीपं गच्छन्ति स्म । बेन् केनेडी इत्यस्य अनुसरणं कृत्वा मलिनमण्डपैः विकीर्णसानुतः अधः अन्तिमस्य वाइकिङ्ग्-नौकायाः आधारं यावत् अगच्छत् । ड्रेकः आशायाः प्रार्थनां कृत्वा यथाशक्ति शीघ्रं सोपानं प्रति धावितवान्, एकैकं सोपानद्वयं कूर्दन् ।
  
  आगच्छतु सः यावत् वत्साः व्यथिताः, फुफ्फुसाः च दह्यन्ते तावत् यावत् आरुह्य। परन्तु तदा सः विस्तृतः अगच्छत्। तेषां पृष्ठतः क्रुद्धप्रवाहेन सह विस्तृता धारा प्रवहति स्म, ततः परं पुरातनं बारबेक्यू इव रूक्षशिलावेदी उत्थिता आसीत्
  
  परन्तु यत् ड्रेकस्य ध्यानं आकर्षितवान् तत् वेदीयाः पृष्ठतः भित्तिषु उत्कीर्णं विशालं प्रतीकम् आसीत् । त्रयः त्रिकोणाः परस्परं आच्छादिताः। उत्कीर्णनस्य अन्तः केचन धातुः कृत्रिमप्रकाशं गृहीत्वा कृष्णवेषे सेक्विन् इव स्फुरति स्म ।
  
  अपव्ययस्य समयः नास्ति। सः धाराम् अतितृत्य वायुं श्वसन् हिमजलस्य ऊरुपर्यन्तं उत्थानम् । वेद्यां समीपं गत्वा तस्य उपरि शयितं वस्तु दृष्टवान् । लघु, नुकीला कलाकृतिः, न आश्चर्यं प्रभावशाली वा। वस्तुतः लौकिक...
  
  ... ओडिनस्य शूलम्।
  
  ईश्वरस्य पार्श्वं यत् वस्तु विदारयति स्म।
  
  तस्य माध्यमेन उत्साहस्य, पूर्वसूचनायाः च तरङ्गः अतीतः । एषा एव घटना आसीत् यया सर्वं वास्तविकं जातम् । एतावता बहु अनुमानं जातम्, केवलं स्मार्ट अनुमानं एव। परन्तु तस्मात् क्षणात् परं भयङ्करं वास्तविकम् आसीत् ।
  
  भयङ्कररूपेण वास्तविकम्। ते जगतः अन्त्यपर्यन्तं उल्टागणनायाः पुरतः स्थितवन्तः।
  
  
  एकादशं
  
  
  
  WORLD TREE PIT, स्वीडन
  
  
  ड्रेकः समारोहे न स्थितवान्। सः शूलं गृहीत्वा आगतः मार्गं प्रति प्रस्थितवान्। हिमधाराद्वारा, क्षीणसोपानं अधः। सः अर्धमार्गे टॉर्चं निष्क्रियं कृत्वा मन्दं कृतवान् यतः अन्धकारः तं आवृतवान् ।
  
  मन्दप्रकाशकिरणाः अधः प्रवेशद्वारं प्रकाशितवन्तः ।
  
  सः चलति स्म । अद्यापि समाप्तं नासीत्। सः बहुकालात् एव ज्ञातवान् यत् अधिकतया युद्धे बहुकालं चिन्तयन् पुरुषः कदापि गृहं न गच्छति ।
  
  सः अन्तिमे सोपे मृतः स्थगितवान्, ततः गभीरतरस्य अन्धकारस्य अन्तः प्रविष्टवान् । जर्मनीदेशिनः पूर्वमेव समीपे एव आसन्, प्रायः लीजस्य अन्ते, परन्तु एतादृशे दूरे स्थिताः तेषां टॉर्चाः तं केवलं अन्यछायारूपेण एव एकीकृतवन्तः स्यात् । सः मार्गं उत्प्लुत्य भित्तिं निपीड्य वाइकिंग्-नौकानां आधारं प्रति गच्छन्तं सानुं प्रति अगच्छत् ।
  
  एकः पुरुषस्वरः कूजति स्म, "एतत् पश्यतु! नेत्राणि छिलितानि स्थापयतु, स्टीवी वंडर!" स्वरः तं आश्चर्यचकितं कृतवान्, तस्याः अमेरिकनदक्षिणस्य गहनः उच्चारणः आसीत् ।
  
  धिक्।गरुडनेत्रः हरामी तं दृष्टवान् - अथवा न्यूनातिन्यूनं चलच्छायाम् - किमपि यत् सः अस्मिन् अन्धकारे सम्भवं न मन्यते स्म। सः द्रुततरं धावितवान्। यत्र सः अधुना एव आसीत् तस्य पार्श्वे शिलायां प्रहारं कृत्वा एकः शूटः ध्वनितवान् ।
  
  एकः कृष्णवर्णीयः आकृतिः लीजस्य उपरि अवलम्बितवान् - सम्भवतः अमेरिकनः। "तत्र अधः पोतानां मध्ये एकः मार्गः अस्ति । अहं तव आलस्यकण्ठेषु अधः क्षिप्तुं पूर्वं तव डिक्स् चालयतु" इति ।
  
  विष्ठा। यांकी-दलस्य जनाः गुप्तं मार्गं दृष्टवन्तः ।
  
  स्टर्न, अभिमानी, अभिमानी। एकः जर्मनीदेशी "फक् यू, मिलो" इति अवदत्, ततः सः रूक्षतया सानुतः अधः कर्षितः सन् आक्रोशितवान् ।
  
  ड्रेकः स्वस्य भाग्यशालिनः ताराणां धन्यवादं दत्तवान् । सेकण्डे तत् पुरुषस्य उपरि आसीत्, तस्य स्वरतन्त्राणि भग्नं कृत्वा, अन्यस्य अनुसरणं कर्तुं पूर्वं श्रव्येन क्रन्चेन तस्य कण्ठं खण्डयति स्म ।
  
  ड्रेकः जर्मन-देशस्य पिस्तौलम् - हेक्लेर्-कोच्-एमजी-४ -इत्येतत् - उद्धृत्य अनेकानि गोलिकानि प्रहारितवान् । एकस्य पुरुषस्य शिरः विस्फोटितम्।
  
  अहो आम् इति सः चिन्तितवान्। अद्यापि कॅमेरापेक्षया पिस्तौलेन उत्तमं शूटिंग् करोति।
  
  "कनाडादेशिनः!" तदनन्तरं युगपत् श्वसनमाला।
  
  क्रुद्धं कुहूकुहूं दृष्ट्वा ड्रेकः स्मितं कृतवान् । ते तथा चिन्तयन्तु।
  
  न पुनः विनोदं कृत्वा सः यथाशक्ति शीघ्रं मार्गेण अधः धावितवान् । बेन्, केनेडी च अग्रे आसन्, तस्य रक्षणस्य आवश्यकता आसीत् । सः तान् जीवितान् इतः बहिः आनेतुं प्रतिज्ञां कृतवान्, सः तान् निराशं न करिष्यति।
  
  तस्य पृष्ठतः जर्मनीदेशिनः सावधानीपूर्वकं सानुम् अवतरन्ति स्म । सः तान् व्यस्तान् स्थापयितुं कतिपयान् शूटान् प्रहार्य पोतानां गणनां कर्तुं आरब्धवान् ।
  
  चतुः, षट्, एकादश।
  
  मार्गः अनिश्चितः अभवत्, परन्तु अन्ते समतलः अभवत् । एकस्मिन् समये एतावत् कृशं जातं यत् पञ्चदशशिलाभ्यः अधिकः कोऽपि सम्भवतः काष्ठयोः मध्ये निपीडयन्तं पृष्ठपार्श्वं भग्नवान् स्यात्, परन्तु षोडशं पोतं गणयित्वा पुनः विस्तारं जातम्
  
  तस्य उपरि उच्छ्रिताः पात्राः प्राचीनाः भयानकाः वृद्धवल्कलगन्धाः । एकः क्षणिकः आन्दोलनः तस्य ध्यानं आकर्षितवान् सः च एकं आकृतिं दृष्टुं स्वस्य वामभागे दृष्टवान् यत् केवलं सः नवीनः मिलोः संकीर्णस्य लीजस्य सह पुनः धावन् भवितुम् अर्हति यस्मिन् अधिकांशजना: कष्टेन एव गन्तुं शक्नुवन्ति स्म। ड्रेकस्य शूटिंग् कर्तुं समयः अपि नासीत् - अमेरिकनः एतावत् शीघ्रं गच्छति स्म ।
  
  धिक् ! किमर्थं तस्य एतावत् उत्तमः भवितुम् अभवत् ? ड्रेकः एकमात्रं व्यक्तिं जानाति स्म-स्वस्य अतिरिक्तं-यः एतादृशं पराक्रमं साधयितुं शक्नोति स्म, सः एलिसिया माइल्सः आसीत् ।
  
  अहम् अत्र आगामिनि ग्लेडिएटरी-स्पर्धायाः मध्ये अभवम्...
  
  सः अग्रे प्लवति स्म, इदानीं पोतान् अतिक्रान्तवान्, स्वस्य गतिं प्रयुज्य पदे पदे कूर्दति स्म, यादृच्छिकटीलाभ्यः गभीरविदारणेभ्यः प्रायः स्वतन्त्रतया धावन् वालुकाभित्तिभ्यः कोणेषु कूर्दति स्म कूर्दनयोः मध्ये गतिं प्राप्तुं जहाजानां लचीलकाष्ठानां उपयोगः अपि ।
  
  "प्रतीक्षतु!"
  
  अग्रे कुत्रचित् अशरीरी स्वरः आगतः। सः केनेडी इत्यस्य धुन्धलं आकृतिं दृष्ट्वा विरमति स्म, तत् अमेरिकन-ध्वनिं श्रुत्वा निश्चिन्तः । "अनुसरणं कुरुत" इति सः उद्घोषयति स्म, यत् सः मिलो तं गल्ल्याः अन्ते यावत् ताडयितुं न शक्नोति इति ज्ञात्वा । ते घण्टाभिः यावत् निपीडयितुं शक्यन्ते स्म ।
  
  सः अन्तिमं जहाजं गलेभङ्गवेगेन अतिक्रम्य आक्रमणं कृतवान्, बेन्, केनेडी च तस्य पृष्ठतः पतितवन्तौ, यथा मिलो एकस्मात् लीजतः कूर्दितवान्, तस्यैव पोतस्य अग्रभागं च छिनत् ड्रेकः तं कटिभागे गृहीतवान्, तस्य उरोस्थिभागे कठिनतया अवतरति इति निश्चयं कृतवान् ।
  
  सः केनेडी इत्यस्य उपरि बन्दुकं क्षिपन् द्वितीयं व्यतीतवान् ।
  
  बन्दुकस्य उड्डयनकाले एव मिलो कैंचीम् आहत्य मुक्तः अभवत्, हस्तेषु प्लवमानः, सहसा तस्य सम्मुखीभूय च ।
  
  सः गुर्गुरितवान्, "मैट् ड्रेकः, एकः। एतत् प्रतीक्षमाणः आसीत्, सखा।"
  
  सः मुष्टिप्रहारं, कोणं च क्षिप्तवान् । ड्रेकः बाहुयुग्मे अनेकानि प्रहारं कृतवान्, निवृत्तः सन् विस्मितः अभवत् । अयं वयस्कः तं जानाति स्म, परन्तु सः कः आसीत् ? वृद्धः मुखहीनः शत्रुः ? एसएएस-सङ्घस्य अन्धकार-अतीतस्य छाया-भूतः? मिलो तत्र स्थातुं समीपस्थः प्रसन्नः च आसीत् । स्वस्य परिधीयदृष्ट्या बहिः ड्रेकः अमेरिकनस्य मेखलायां स्थितं छूरीम् अवलोकितवान्, केवलं विचलितुं प्रतीक्षमाणः ।
  
  सः स्वस्य पदाभ्यां क्रूरं पादप्रहारं प्राप्तवान् ।
  
  तस्य पृष्ठतः सः अग्रे गच्छन्तीनां जर्मन-सैनिकानाम् प्रथमानि अनाड़ी-गति-आणि श्रोतुं शक्नोति स्म । ते कतिपयानि पोतानि एव दूरम् आसन् ।
  
  बेन्, केनेडी च विस्मयेन पश्यन्ति स्म । केनेडी स्वस्य बन्दुकं उत्थापितवान् ।
  
  ड्रेकः एकं मार्गं नकलीम् अकरोत्, ततः अन्यं मार्गं परिवर्तयति स्म, मिलो इत्यस्य क्रूरं पादं पादं प्रति परिहरन् । केनेडी मिलो इत्यस्य पादात् मलस्य इञ्चानि यावत् पादं पातयन् अग्निम् अयच्छत् ।
  
  ड्रेकः विस्मितः भूत्वा श्वः पालयितुम् अभिनयं कृत्वा गतः। "स्थातु" इति सः उपहासपूर्वकम् अवदत् । "सः उत्तमः बालकः अस्ति।"
  
  केनेडी अन्यं चेतावनीशूलं प्रहारितवान् । ड्रेकः परिवर्त्य तान् अतिक्रम्य धावितवान्, बेन् इत्यस्य बाहुं गृहीत्वा कर्षितवान् यथा युवकः स्वयमेव पतन्तं सोपानं प्रति भ्रमति स्म।
  
  "नहि!" - ड्रेकः उद्घोषितवान्। "ते अस्मान् एकैकशः बहिः निष्कासयिष्यन्ति।"
  
  बेन् स्तब्धः दृष्टः। "अन्यत्र कुत्र?"
  
  ड्रेकः निशस्त्ररूपेण स्कन्धं संकुचितवान् । "भवता किं चिन्तितम्?"
  
  सः सीधा विश्ववृक्षं प्रति अगच्छत्।
  
  
  द्विदशकं
  
  
  
  WORLD TREE, स्वीडन
  
  
  ते च उत्थिताः। ड्रेकः शर्तं कृतवान् यत् विश्ववृक्षः एतावत् पुरातनः, दृढः च अस्ति यत् तस्य शाखाः असंख्याकाः, दृढाः च भवितुम् अर्हन्ति । एकदा भवन्तः अक्षरशः उल्टावस्थां वृक्षं आरोहन्ति इति स्वीकृतवन्तः तदा भौतिकशास्त्रस्य किमपि महत्त्वं नासीत् ।
  
  "पुनः बालकः इव" इति ड्रेकः बेन् इत्यस्य आतङ्कं न जनयन् शीघ्रं आग्रहं कृत्वा प्रोत्साहितवान् । "भवतः कृते समस्या न भवितुमर्हति ब्लेकी। किं त्वं कुशलः असि केनेडी ?
  
  न्यूयोर्कवासी अन्तिमा आरोहणं कृतवती, तस्याः अधः सूचितं बन्दुकं धारयन् । दिष्ट्या विश्ववृक्षस्य शाखापत्राणां विशालसमरूपता तेषां प्रगतिः गोपयति स्म ।
  
  "मम काले कतिपयानि दण्डानि आरुह्य" इति सा लघुहृदया अवदत् ।
  
  बेन् हसति स्म। शुभलक्षणम्। ड्रेकः मौनेन केनेडी इत्यस्य धन्यवादं दत्तवान्, सा तत्र अस्ति इति अपि उत्तमं अनुभवितुं आरब्धवान् ।
  
  धिक् इति सः चिन्तितवान्। सः प्रायः अजोडत्: अस्मिन् मिशनस्य विषये।वयं सप्ताहात् न्यूनेन समये पुरातनभाषायां पुनः आगमिष्यामः।
  
  ड्रेकः शाखातः शाखां प्रति उच्चतरं उच्चतरं आरोहति स्म, एकां शाखां आरुह्य उपविश्य वा स्थित्वा वा, तत्सहकालं परं शाखां यावत् प्रसारयति स्म । प्रगतिः द्रुतगतिः आसीत्, यस्य अर्थः आसीत् यत् तेषां ऊर्ध्वशरीरस्य बलं अपेक्षितापेक्षया अधिकंकालं यावत् स्थास्यति स्म । परन्तु प्रायः अर्धमार्गे ड्रेकः अवलोकितवान् यत् बेन् दुर्बलः भवति ।
  
  "ट्वीनी श्रान्तः भवति वा?" - सः पृष्टवान्, तत्क्षणं प्रयत्नस्य द्विगुणीकरणं च दृष्टवान्। काले काले केनेडी शाखाभिः गोलिकाप्रहारं करोति स्म । द्विवारं ते पार्श्वे उत्थितं शिलासोपानं द्रष्टुं समर्थाः अभवन्, परन्तु तेषां अनुयायिनां चिह्नं न दृष्टवन्तः ।
  
  स्वराः तेभ्यः प्रतिध्वनन्ति। "आङ्ग्लः मैट् ड्रेकः अस्ति" पूर्वः एसएएस-सैनिकः एकदा प्रबल-जर्मन-उच्चारणेन विकृतं स्वरं श्रुतवान्, यत् तस्य षष्ठ-इन्द्रियानुसारं श्वेत-वस्त्रधारिणः पुरुषस्य एव भवितुमर्हति पूर्वं द्विवारं दृष्टः पुरुषः चोरितानि वस्तूनि स्वीकुर्वति ।
  
  अन्यदा सः श्रुतवान् यत् "एसआरटी निराकृता भवति" आकर्षिता स्वरः मिलो इत्यस्य आसीत्, तस्य अतीतं प्रकाशयति स्म, एसएएस-अन्तर्गतं अपि तेषां गोपनीयं एककं प्रकाशयति स्म सर्वस्य पवित्रस्य नाम्ना कः अयं वयस्कः आसीत् ?
  
  शॉट्-आदयः गुरुशाखाः विभजन्ति स्म । ड्रेकः अन्तः चलनिधिभिः सह पृष्ठपुटं समायोजयितुं विरमति स्म, ततः सः लक्ष्यं कृत्वा विस्तृतां शाखां दृष्टवान् । एकं यत् सोपानस्थाने पूर्वं यत्र विश्रामं कृतवन्तः तत् स्थानं प्रायः प्राप्तवान् ।
  
  "तत्र" इति सः बेन् इत्यस्मै दर्शितवान् । "शाखायाम् आरुह्य गच्छ... द्रुतम्!"
  
  ते प्रायः द्वौ निमेषौ यावत् नग्नाः भवन्ति स्म। आश्चर्यं प्रतिक्रियासमयं च न्यूनीकृत्य, यत् अद्यापि एकनिमेषाधिकं अत्यन्तं संकटं त्यक्तवान्।
  
  बेन् प्रथमः आश्रयस्थानात् निर्गतवान्, ड्रेकः केनेडी च द्वितीयस्य अनन्तरं सर्वे हस्तेषु कूर्दन्तः शाखायाः पार्श्वे सोपानं प्रति कूर्दितौ यदा ते दृष्टाः तदा केनेडी तान् सीसस्य विस्फोटं प्रहार्य न्यूनातिन्यूनम् एकस्य अभाग्यस्य समाधि-आक्रमणकस्य छिद्राणि कृत्वा बहुमूल्यं सेकेण्ड् क्रीतवन् ।
  
  इदानीं च ते दृष्टवन्तः यत् मिलो खलु सोपानं धावितुं आदेशं प्रेषितवान्। पञ्च पुरुषाः। तथा च दलं द्रुतम् आसीत्। ते बेन् इत्यस्मात् पूर्वं शाखायाः अन्ते गमिष्यन्ति!
  
  विष्ठा! ते अवसरं न स्थितवन्तः।
  
  बेन् अपि एतत् दृष्ट्वा कम्पितवान्। ड्रेकः कर्णे उद्घोषितवान् यत् - "कदापि न त्यजतु! कदापि न!"
  
  केनेडी पुनः शूलं आकर्षितवान् । द्वौ पुरुषौ पतितौ : एकः छिद्रे उड्डीय, अन्यः तस्य पार्श्वं गृहीत्वा क्रन्दितवान्। सा पुनः तत् निपीडितवती, ततः ड्रेकः पत्रिकायाः समाप्तिं श्रुतवान् ।
  
  द्वौ जर्मनीदेशौ अवशिष्टौ, परन्तु अधुना तेषां सम्मुखे स्थितौ, स्वशस्त्राणि सज्जानि धारयन् । ड्रेकः कठोरमुखं कृतवान् । ते दौडं हारितवन्तः।
  
  "तान् विदारयतु!" मिलोः स्वरः प्रतिध्वनितवान्। "अत्र अधः अवशेषान् पश्यामः।"
  
  "नेइन्" इति पुनः प्रबलः जर्मन-उच्चारणः आरब्धः । "डेर् स्पीयर ! "डेर् स्पीयर!"
  
  पिस्तौलानां पिष्टिकाः न डुलन्ति स्म । जर्मनीदेशीयानां एकः उपहासितवान् यत् - "क्रौ, लघुकपोताः । अत्र आगच्छतु।"
  
  बेन् शनैः शनैः गतः। ड्रेकः स्वस्य स्कन्धयोः कम्पमानं दृष्टवान् । "विश्वासं कुरु" इति सः मित्रस्य कर्णे कुहूकुहू कृत्वा प्रत्येकं स्नायुं तनावग्रस्तं कृतवान् । सः बेन् शाखायाः अन्ते प्राप्य एव कूर्दति स्म, तस्य एकमात्रं क्रीडा आसीत् आक्रमणं कृत्वा स्वस्य कौशलसमूहस्य उपयोगः ।
  
  "अद्यापि मम समीपे छूरी अस्ति" इति केनेडी गुञ्जितवान् ।
  
  ड्रेकः शिरः उन्नमयितवान्।
  
  बेन् शाखायाः अन्ते प्राप्तवान् । जर्मनीदेशिनः शान्ततया प्रतीक्षन्ते स्म ।
  
  ड्रेकः उत्तिष्ठितुं आरब्धवान् ।
  
  ततः नीहारे इव जर्मनीदेशिनः पार्श्वे उड्डीयन्ते स्म, यथा ते टार्पीडो-आघातेन आहताः । तेषां शरीरं विदीर्णं रक्तं च भित्तिं त्यक्त्वा आर्द्रं शकटवत् गर्ते अधः आवर्त्य ।
  
  शाखायाः कतिपयेषु मीटर् उपरि यत्र सोपानं वक्रं भवति स्म, तत्र गुरुशस्त्रैः सह विशालः पुरुषसमूहः स्थितः आसीत् । तेषु एकः अद्यापि धूम्रपानं कुर्वन्तं एके-५ आक्रमणबन्दूकं धारयति स्म ।
  
  "स्वीडिश" इति ड्रेकः स्वीडिशसैन्यस्य सामान्यतया प्रयुक्तं शस्त्रं इति ज्ञातवान् ।
  
  उच्चैः सः अवदत्, "धिक् समयः" इति ।
  
  
  त्रयोदश
  
  
  
  सैन्य अड्डा, स्वीडन
  
  
  यस्मिन् कक्षे ते स्वं प्राप्तवन्तः---एकं स्पार्टन् द्वादशद्वादशं कक्षं यत्र मेजः, हिमपरिधियुक्तः खिडकी च आसीत्-तत् ड्रेकं कतिपयवर्षेभ्यः पूर्वं नीतवान्
  
  "आरामं कुरु" इति सः बेन् इत्यस्य श्वेत-अङ्गुष्ठानि टङ्कितवान् । "इदं स्थानं मानकसैन्यबङ्करः अस्ति । अहं दुष्टतरं होटेल-कक्षं दृष्टवान् मित्र, विश्वासं कुरु।"
  
  "अहं दुर्गतेषु अपार्टमेण्टेषु अभवम्।" केनेडी निश्चिन्तः इव आसीत्, कार्ये एकस्य पुलिस-अधिकारिणः प्रशिक्षणं ददाति स्म ।
  
  "परस्य वयस्कस्य अस्थीनि?" ड्रेकः भ्रूम् उत्थापितवान्।
  
  "निश्चयेन। किमर्थम्?"
  
  "अहो, किमपि नास्ति।" ड्रेकः अङ्गुलीषु दशपर्यन्तं गणितवान्, ततः पादाङ्गुलिभिः कार्यं आरभतुं प्रवृत्तः इव अधः पश्यति स्म ।
  
  बेन् दुर्बलं स्मितं बाध्यं कृतवान्।
  
  "पश्यतु बेन्, अहं स्वीकुर्वन् प्रथमं सुलभं नासीत्, परन्तु भवन्तः दृष्टवन्तः यत् सः स्वीडिशः वयस्कः कथं कालम् अकरोत्। वयं कुशलाः स्मः। तथापि किञ्चित् गपशपं कर्तव्यम्। वयं श्रान्ताः स्मः" इति ।
  
  द्वारं उद्घाटितं तदा तेषां स्वामी, गोराकेशयुक्तः सुनिर्मितः स्वीडिशः, श्रेकः अपि श्वेतवर्णीयः भवति इति नखवत् कठोरदृष्टिः, कंक्रीटतलस्य पारं भ्रमति स्म एकदा ते गृहीताः अभवन् तथा च ड्रेकः सावधानीपूर्वकं व्याख्यातवान् यत् ते के सन्ति किं च कुर्वन्ति तदा सः पुरुषः स्वस्य परिचयं थोर्स्टेन डाहल् इति दत्तवान् ततः केचन आह्वानं कर्तुं स्वस्य हेलिकॉप्टरस्य दूरभागं प्रति गतः
  
  "मैट् ड्रेक" इति सः अवदत् । "केनेडी मूर् । तथा बेन् ब्लेक्। स्वीडिश-सर्वकारस्य भवतः विरुद्धं कोऽपि दावाः नास्ति..."
  
  ड्रेकः उच्चारणेन आतङ्कितः अभवत्, यत् सर्वथा स्वीडिशभाषा नासीत् । "त्वं तासु लसत् गदविद्यालयेषु एकस्मिन् गच्छसि, दल? एटोन् वा तत्सदृशं किमपि?"
  
  "चमत् गदः?"
  
  "यत् विद्यालयाः वंशावली, धनं, पालनपोषणं च माध्यमेन स्वअधिकारिणः प्रचारयन्ति। तस्मिन् एव काले त्वं कौशलं, निपुणतां, उत्साहं च अगच्छसि" इति ।
  
  "तथा मन्ये।" डाहलस्य स्वरः समः आसीत् ।
  
  "महान्। साधु... यदि एतत् एव..."
  
  डाहल् हस्तं उत्थापितवान् यदा बेन् ड्रेकं आक्षिप्तं दृष्टिपातं कृतवान् । "बलिबकत्वं त्यजतु, मत्ती। भवतः रूक्षः यॉर्कशायर-कृषकः इति कारणेन अन्ये सर्वे राजवंशजाः इति न भवति, किम्?"
  
  ड्रेकः आघातेन स्वस्य किरायेदारं प्रेक्षते स्म । केनेडी 'drop it' इति प्रस्तावम् अकरोत् । तदा तस्य मनसि अभवत् यत् बेन् अस्मिन् मिशन-मध्ये किमपि प्राप्तवान् यत् तम् यथार्थतया आकृष्टं करोति, सः अधिकं इच्छति ।
  
  डाहल् अवदत् यत् - "अहं ज्ञानस्य साझेदारी प्रशंसयिष्यामि, मित्राणि। अहं तत्त्वतः इच्छामि" इति ।
  
  ड्रेकः सर्वं साझेदारी-कृते आसीत्, परन्तु यथा वदन्ति, ज्ञानं शक्तिः एव, सः अत्र स्वीडिश-सर्वकारात् समर्थनं प्राप्तुं मार्गं चिन्तयितुं प्रयतमानोऽभवत् ।
  
  बेन् पूर्वमेव ओडिन्-नव-खण्डानां, देवानाम् समाधि-विषये च स्वस्य कथायाः सज्जतां कुर्वन् आसीत् यदा ड्रेकः तस्य व्यत्ययम् अकरोत् ।
  
  "पश्यतु" इति सः अवदत् । "अहं च अयं वयस्कः, अधुना च भवतु ग्रोङ्क्, केषुचित् किल-सूचौ अष्ट-इञ्च्-शीर्षकाणि सन्ति..."
  
  "अहं ग्रोन्क् नास्मि, त्वं आङ्ग्लगदः।" केनेडी अर्धं तस्याः पादयोः उत्तिष्ठति स्म ।
  
  "अहं प्रभावितः अस्मि यत् भवन्तः एतत् शब्दं जानन्ति।" ड्रेकः नेत्राणि अवनमयितवान्। "क्षम्यताम्। इदं शब्दजालम् अस्ति। त्वां कदापि न त्यजति" इति । सः एलिसनस्य विदाईवचनं स्मरति स्म यत् त्वं सर्वदा SAS भविष्यसि।
  
  सः अद्यापि मिलो इत्यनेन सह युद्धस्य विश्ववृक्षस्य आरोहणस्य च दागैः आच्छादितानां हस्तान् अधीत्य गतदिनेषु स्वस्य द्रुत-समीचीन-प्रतिक्रियाणां विषये चिन्तितवान्
  
  सा कथं सम्यक् आसीत्।
  
  "ग्रोङ्क् इति किम्?" - बेन् आश्चर्यचकितः अभवत्।
  
  डाहल् कठिनधातुकुर्सिषु उपविश्य मेजस्य उपरि स्वस्य गुरुजूतान् पादं कृतवान् । "यया महिला...उह...'सैन्यकर्मचारिणां सङ्गतिं आनन्दयति।" - सः कूटनीतिकरूपेण उत्तरं दत्तवान्।
  
  "मम स्वकीयं वर्णनं किञ्चित् रूक्षतरं स्यात्" इति ड्रेकः बेन् प्रति दृष्टिपातं कृतवान्, ततः अवदत्, "किललिस्ट् । जर्मनीदेशिनः अस्मान् अकृतानाम् अपराधानां कृते मृताः इच्छन्ति। कथं साहाय्यं कर्तुं शक्नोषि दहल्?"
  
  स्वीडिशः किञ्चित्कालं यावत् उत्तरं न दत्तवान्, केवलं हिमजालकात् बहिः हिमाच्छादितं परिदृश्यं ततः परं च, प्रचण्डसमुद्रस्य पृष्ठभूमितः एकान्ते उत्तिष्ठन्तः क्षीणशिलाः अवलोकितवान्
  
  केनेडी अवदत्, "डाल्, अहं पुलिसकर्मचारी अस्मि। एतौ द्वौ दिवसौ पूर्वं यावत् अहं न जानामि स्म, परन्तु तयोः हृदयं दयालुः अस्ति। तेषु विश्वासं कुरुत" इति ।
  
  डाहल् शिरः उन्नमयितवान्। "भवतः प्रतिष्ठा भवतः पूर्वं भवति, ड्रेक। तस्य विषये शुभं दुष्टं च। वयं भवतः साहाय्यं करिष्यामः, परन्तु प्रथमं-" इति सः बेन् प्रति शीर्षं न्यस्य । "अनुवर्तते"।
  
  बेन् कदापि न बाधितः इव अग्रे अवदत्। ड्रेकः केनेडी इत्यस्य दृष्टिः अपहृत्य तस्याः स्मितं दृष्टवान् । सः कारणद्वयेन स्तब्धः सन् दूरं पश्यति स्म। प्रथमं डाहल् इत्यस्य प्रतिष्ठायाः सन्दर्भः, द्वितीयं च केनेडी इत्यस्य निश्छलं समर्थनम् ।
  
  बेन् समाप्तवान्। डाहल् अवदत् यत् - "एतत् सर्वेषु जर्मनी-देशस्य जनाः नूतनं संगठनम् अस्ति, यत् यॉर्क-नगरे तस्याः घटनायाः यावत् अस्माकं समीपं न आगतं" इति ।
  
  "नूतनम्?" ड्रेकः अवदत्। "ते उत्तमाः सन्ति।" अतीव सुव्यवस्थितं च; भयेन लोहानुशासनेन च नियन्त्रितम्। तथा च तेषां मिलो नामकस्य वयस्कस्य प्रमुखं ट्रम्पकार्डम् अस्ति - अमेरिकनविशेषसेना, प्रत्यक्षतया। शीर्षकं पश्यन्तु।"
  
  "वयं करिष्यामः।" सुसमाचारः अस्ति यत् अस्माकं कृते कनाडादेशस्य जनानां विषये सूचनाः सन्ति एव" इति ।
  
  "किं त्वं तस्मिन् दृष्टिपातं करोषि?"
  
  "आम्, परन्तु पक्षपातपूर्णः, अनुभवहीनः, एकाकी च" इति डाहल् केनेडी प्रति गुप्तरूपेण दृष्टिपातं कृतवान् । "भवतः नूतन-ओबामा-शासनेन सह स्वीडिश-सर्वकारस्य सम्बन्धः न यः अहं प्रथमश्रेणी इति वदामि । " इति ।
  
  "तस्य विषये क्षम्यतां" इति केनेडी स्मितं नकलीम् अकरोत्, ततः सूक्ष्मतया परितः अवलोकितवान् । "शृणु बन्धु, यदि वयं किञ्चित्कालं यावत् अत्र भविष्यामः तर्हि किमपि खादितुं शक्नुमः इति मन्यसे वा?"
  
  "अस्माकं sous chef इत्यनेन पूर्वमेव सज्जीकृतम्" इति प्रतिक्रियारूपेण Dahl इत्यनेन नकली स्मितं स्थापितं । "किन्तु गम्भीरतापूर्वकं, शीघ्रमेव बर्गर-चिप्स् च भविष्यन्ति।"
  
  ड्रेकस्य मुखं जलं जातम्। सः अन्तिमवारं भोजनं कृतवान् इति स्मर्तुं न शक्तवान्।
  
  "अहं भवन्तं वदामि यत् अहं शक्नोमि। कनाडादेशिनः वाइकिंग् - एरिक् द रेड् - इत्यस्मै समर्पिते गुप्तपन्थरूपेण जीवनस्य आरम्भं कृतवन्तः । मा हसन्तु, एतानि वस्तुतः विद्यन्ते। एते जनाः नियमितरूपेण घटनानां, युद्धानां, समुद्रयात्रायाः अपि पुनरावृत्तिं कर्तुं कॉस्प्ले इत्यस्य उपयोगं कुर्वन्ति" इति ।
  
  "तस्मिन् वास्तविकं हानिः नास्ति" इति बेन् किञ्चित् रक्षात्मकः ध्वनितवान् । ड्रेकः एतत् अद्भुतं नगेट् पश्चात् कृते रक्षितवान् ।
  
  "किमपि न, ब्लेक् महोदय। कोस्प्ले सामान्यः अस्ति, विश्वे सम्मेलनेषु बहवः जनाः आनन्दं लभन्ते, वर्षेषु अधिकं सामान्यं जातम् । परन्तु वास्तविकक्षतिः तदा आरभ्यते यदा कश्चन अरबपतिव्यापारी अस्य सम्प्रदायस्य आधुनिककालस्य नेता भवति ततः कोटि-कोटि-रूप्यकाणि रङ्ग-मध्ये क्षिपति" इति ।
  
  "एतादृशं निश्चिन्तं विनोदं भवति-"।
  
  "दुराग्रह"। यदा द्वारं उद्घाटितम् तदा डाहल् समाप्तवान्। तस्य पुरतः मानकं बर्गर-चिप्स्-व्यञ्जनं स्थापितं चेत् ड्रेकः निःश्वसति स्म । प्याजगन्धः तस्य क्षुधार्तस्य उदरस्य दिव्यः आसीत्।
  
  तेषां भोजनं कुर्वन्तः डाहल् अग्रे अवदत् यत् - "कोल्बी टेलर इति नामकः कनाडादेशस्य व्यापारी प्रसिद्धस्य वाइकिंग् एरिक् द रेड् इत्यस्य कृते स्वजीवनं समर्पितवान्, यः यथा भवान् जानाति इति मम विश्वासः अस्ति यत् ग्रीनलैण्ड्-देशस्य आविष्कारस्य किञ्चित्कालानन्तरं कनाडादेशे अवतरत् अस्मात् संशोधनात् नॉर्स् पौराणिककथासु उन्मत्तः आकर्षणः जातः । अनुसन्धानं, उत्खननं, आविष्कारः। अनन्त अन्वेषणम्। अयं मनुष्यः स्वकीयं पुस्तकालयं प्राप्य विद्यमानाः सर्वान् स्कैण्डिनेवियन्-ग्रन्थान् क्रेतुं प्रयत्नं कृतवान्" इति ।
  
  "इदं उन्मत्तं कार्यं" इति केनेडी अवदत् ।
  
  "अङ्गीकरोतु। परन्तु एकः "अखरोटः" यः स्वस्य "सुरक्षाबलानाम्" वित्तपोषणं करोति - तत् सेनारूपेण पठतु। सः च अधिकांशजनानां रडारस्य अधः स्थातुं पर्याप्तं निजः एव तिष्ठति। ओडिन्-नवखण्डानां सन्दर्भे वर्षेषु तस्य नाम पुनः पुनः आगतं, अतः स्वाभाविकतया स्वीडिश-बुद्धिः तं सर्वदा 'रुचि-व्यक्तिः' इति ध्वजं दत्तवती अस्ति
  
  "सः अश्वं अपहृतवान्" इति ड्रेकः अवदत् । "भवन्तः एतत् जानन्ति किम्?"
  
  डाहलस्य विस्तृतनेत्रेण सः एतत् न कृतवान् इति सूचितम् । "अधुना वयं जानीमः।"
  
  "त्वं तं गृहीतुं न शक्नोषि?" केनेडी पृष्टवान्। "चोरीशङ्कया वा तत्सदृशेन वा?"
  
  "तस्य कल्पयतु यत् सः भवतः... गुण्डेषु अन्यतमः अस्ति। भवतः माफिया अथवा ट्रायड् नेतारः। सः अस्पृश्यः-शीर्षस्थः पुरुषः-अधुना।"
  
  ड्रेक इत्यस्य निहितभावना रोचते स्म । सः डाहल् इत्यस्मै एलिसिया माइल्स इत्यस्याः संलग्नतायाः विषये अवदत्, डाहल् इत्यस्मै यावत् पृष्ठकथां प्रकाशयितुं अनुमतिः आसीत् तावत् अपि अवदत् ।
  
  "तथा" इति सः समाप्तवान् । "किं वयं उपयोगिनो वा किम्?"
  
  "न दुष्टम्" इति डाहल् स्वीकृतवान् यदा पुनः द्वारं उद्घाटितम् अभवत् तथा च एकः वृद्धः पुरुषः आश्चर्यजनकरूपेण स्थूलः दीर्घकेशः, गुल्मदाढिः च प्रविष्टवान् । ड्रेकस्य कृते सः आधुनिकः, वृद्धः वाइकिङ्ग् इव आसीत् ।
  
  डाहल् शिरः उन्नमयितवान्। "अहो, अहं भवन्तं प्रतीक्षमाणः आसम्, प्राध्यापक। अहं प्रोफेसर रोलाण्ड् पार्नेविक् इत्यस्य परिचयं करोमि" इति सः स्मितं कृतवान् । "नॉर्स् पौराणिककथानां विषये अस्माकं विशेषज्ञः।"
  
  ड्रेकः शीर्षं न्यस्य, ततः बेन् नूतनस्य पुरुषस्य आकारं कृत्वा प्रेमप्रतिद्वन्द्वी इव दृष्टवान्। इदानीं सः अवगच्छत् यत् बेन् गुप्तरूपेण एतत् मिशनं किमर्थं प्रेम्णा पश्यति। सः स्वस्य युवा मित्रस्य स्कन्धे आलिङ्गितवान्।
  
  "अच्छा, अत्र अस्माकं परिवारस्य वयस्कः प्राध्यापकः न भवेत्, परन्तु सः अवश्यमेव अन्तर्जालस्य परितः स्वमार्गं जानाति-एकप्रकारस्य आधुनिकचिकित्सा वर्सेस् पुरातनवस्तूनि, हुम्?"
  
  "अथवा उभयलोकस्य श्रेष्ठम्" इति केनेडी प्रश्ने उभयतः हंसेन दर्शितवती ।
  
  ड्रेकस्य निन्दनीयपक्षेण गणना कृता यत् केनेडी मूर् अस्य मिशनस्य निर्देशनं तादृशरीत्या कर्तुं शक्नोति यत् तस्य करियरं रक्षति । आश्चर्यवत् मृदुतरपक्षः तस्याः मुखस्य कोणाः स्मितं कृत्वा उपरि गच्छन्ति इति द्रष्टुं बहु रोचते स्म ।
  
  बालकः बाहुपूर्णं ग्रन्थं गृहीत्वा, राशेः उपरि अनेकाः पुस्तिकाः सन्तुलनं कृत्वा कक्षे ठोकरं खादितवान् । सः परितः पश्यन् दाहलं प्रेक्षते स्म यथा सः सैनिकस्य नाम स्मर्तुं न शक्नोति, ततः स्वस्य भारं मेजस्य उपरि पातितवान्।
  
  "तत्र अस्ति" इति सः एकं ग्रन्थं दर्शयन् अवदत् । "स एव । आख्यायिका वास्तविकी अस्ति... यथा मया भवन्तं मासान् पूर्वं कथितम्।"
  
  डाहल् एकेन प्रफुल्लितेन सूचितं ग्रन्थं बहिः आकर्षितवान्। "भवन्तः सप्ताहं यावत् अस्माभिः सह आसन् प्राध्यापक। सप्ताहमात्रम्" इति ।
  
  "किं त्वं... निश्चयेन ?"
  
  "अहो, अहं निश्चयेन।" डाहलस्य स्वरः अविश्वसनीयं धैर्यं बोधयति स्म ।
  
  अन्यः सैनिकः द्वारं प्रविष्टवान् । "महोदयः। "एषः" इति सः बेन् प्रति शीर्षं न्यस्य अवदत्, "अनित्यं ध्वनिं कुर्वन् आसीत् । हेला ज्वार...म्म्म्...नॉन-स्टॉप।" तदनन्तरं एकः स्मितः अभवत् । "एषा तस्य माता।"
  
  बेन् एकसेकेण्ड् अनन्तरं उत्प्लुत्य स्पीड् डायल् बटनं नुदति स्म । ड्रेकः स्नेहेन स्मितं कृतवान्, केनेडी तु दुष्टः दृश्यते स्म । "देव, अहम् अस्य बालकस्य भ्रष्टीकरणस्य एतावन्तः उपायाः चिन्तयितुं शक्नोमि।"
  
  डाहल् ग्रन्थात् पठितुं आरब्धवान् यत् -
  
  "अहं श्रुतवान् यत् सः रागनारोक् मध्ये स्वस्य दैवेन पूर्णतया भक्षितः अभवत् । वृकपुरुषेण फेनरिर् - एकदा चन्द्रेण व्यावृत्तः।
  
  पश्चात् च थोर् लोकी च तस्य पार्श्वे शीतं शयितवन्तौ। असंख्यदेवेषु महान् देवाः, अस्माकं शिलाः ज्वारविरुद्धाः।
  
  वन ट्रू वोल्वा इत्यस्य मार्गेषु नव खण्डाः वायुपर्यन्तं विकीर्णाः आसन् । एतान् भागान् रग्नारोक् न आनयन्तु अथवा जगतः अन्त्यस्य जोखिमं न कुर्वन्तु।
  
  सदा भयं करिष्यथ, शृणुत मां मनुष्यपुत्राः, यतः देवसमाधिशोषणं हि गणनादिवसस्य आरम्भः" इति।
  
  डाहल् स्कन्धं संकुचितवान्। "तथा च।" इत्यादि । इत्यादि । तत्रत्यस्य मम मातुः बालकस्य प्राध्यापकात् पूर्वमेव तस्य सारः प्राप्तः। इदं प्रतीयते यत् जालम् खलु Scroll इत्यस्मात् अधिकं शक्तिशाली अस्ति। द्रुततरं च" इति ।
  
  "भवतः अस्ति वा ? साधु, यथा मया उक्तं... मासाः, टोर्स्टेन्, मासाः। अहं च वर्षाणि यावत् उपेक्षितः अभवम्। संस्थागतमपि । समाधिः सर्वदा एव आसीत्, भवन्तः जानन्ति, केवलं गतमासे एव सा मूर्तरूपं न प्राप्तवती। अग्नेथा मम कृते एतत् ग्रन्थं त्रिंशत् वर्षपूर्वं दत्तवती, अधुना वयं कुत्र स्मः? हं? किं वयं कुत्रचित् स्मः ?
  
  डाहल् शान्तं भवितुं यथाशक्ति प्रयत्नम् अकरोत् । ड्रेकः हस्तक्षेपं कृतवान् । "भवन्तः रग्नारोक् विषये वदन्ति, प्रोफेसरः पार्नेविक्। यत् स्थानं नास्ति तत् स्थानं।"
  
  "न पुनः महोदय। परन्तु कदाचित् - आम्। एतत् निश्चितरूपेण एकस्मिन् काले आसीत् । अन्यथा ओडिन्, थोर् इत्यादयः सर्वे देवाः कुत्र मृताः?"
  
  "किं भवन्तः तदा तेषां अस्तित्वं मन्यन्ते?"
  
  "अवश्यम्!"- इति सः वयस्कः व्यावहारिकरूपेण उद्घोषितवान् ।
  
  डाहलस्य स्वरः शान्ततरः अभवत् । "अधुना कृते वयं अविश्वासं स्थगयामः" इति सः अवदत् ।
  
  बेन् स्वस्य सेलफोनं जेबं स्थापयन् मेजं प्रति प्रत्यागतवान्। "तर्हि त्वं वाल्किरीजस्य विषये जानासि?" सः रहस्यपूर्णतया पृष्टवान्, ड्रेकं केनेडी च धूर्ततया पश्यन्। "किं त्वं जानासि यत् ते किमर्थं ओडिन्-मुकुटे रत्नाः सन्ति?"
  
  डाहल् केवलं क्लिष्टः एव दृष्टः। सः वयस्कः निमिषं कृत्वा संकोचम् अकरोत्। "एतत्... इदम्... रत्नम् इदम्... किम्?"
  
  
  चतुर्दश
  
  
  
  सैन्य अड्डा, स्वीडन
  
  
  कक्षः शान्तः जातः तदा बेन् स्मितं कृतवान्। "एतत् अस्माकं प्रवेशटिकटम् अस्ति" इति सः अवदत् । "मम च सम्मानस्य गारण्टी। नॉर्स-पौराणिककथासु वारं वारं उक्तं भवति यत् वाल्किरी-जनाः "देवानाम् क्षेत्राणि गच्छन्ति।"पश्यन्तु - तत्रैव अस्ति।"
  
  केनेडी तस्याः थालीयां तस्याः हंसकं टङ्कितवान् । "किमर्थः?"
  
  "ते मार्गं दर्शयन्ति" इति बेन् अवदत् । "रग्नारोक्-काले भवन्तः सम्पूर्णमासपर्यन्तं ओडिनस्य नवखण्डान् संग्रहीतुं शक्नुवन्ति, परन्तु देवानां समाधिस्थानस्य मार्गं दर्शयन्ति वाल्किरीजनाः एव" इति ।
  
  ड्रेकः भ्रूभङ्गं कृतवान् । "त्वया च तत् स्वयमेव स्थापितं किम्?"
  
  "कश्चित् न जानाति यत् वाल्किरी-जनाः कुत्र सन्ति, मट्ट्. ते निजसङ्ग्रहे सन्ति, केवलं ईश्वरः एव जानाति कुत्र। न्यूयॉर्कनगरस्य वृकाः अन्तिमाः खण्डाः सन्ति येषां कृते अस्माकं स्थानं वर्तते" इति ।
  
  यदा पार्नेविक् तस्य ग्रन्थानां व्यावहारिकरूपेण आक्रमणं कृतवान् तदा डाहल् स्मितं कृतवान् । गुञ्जनस्य तूफानस्य मध्ये सर्वत्र श्वेतनलिकाः उड्डीयन्ते स्म । "वालकिरीजः । वाल्किरीज । नास्ति । तत्र - स्यात् । आह, अत्र गच्छामः। हम्।"
  
  ड्रेकः डाहल् इत्यस्य ध्यानं आकर्षितवान् । "प्रलयस्य च सिद्धान्तः? पृथिव्यां नरकाग्निः सर्वे भूताः नष्टाः इत्यादयः। इत्यादि" इति ।
  
  "पन्थेन-मध्ये प्रायः प्रत्येकस्य देवस्य कृते अपि एतादृशी एव आख्यायिकां वक्तुं शक्नोमि । शिव । ज़ीउस। दृढः। परन्तु, ड्रेक, यदि कनाडादेशिनः एतत् समाधिं प्राप्नुवन्ति तर्हि अन्यपरिणामाः न कृत्वा अपवित्रं करिष्यन्ति" इति ।
  
  ड्रेकः उन्मत्तजर्मनीजनानाम् समीपं प्रत्यागतवान् । "अस्माकं नूतनमित्राणां इव" इति सः शिरः न्यस्य दाहल् इत्यस्मै किञ्चित् स्मितं कृतवान् । "मम विकल्पः नास्ति..."
  
  "भित्तिं प्रति कन्दुकाः।" दाहल् किञ्चित् सैन्यमन्त्रं समाप्तवान्, ते च परस्परं पश्यन्ति स्म।
  
  बेन् डाहल् इत्यस्य ध्यानं आकर्षयितुं मेजस्य पारं अवलम्बितवान् । "क्षम्यतां मित्र, परन्तु वयम् अत्र समयं व्यययामः। मम कृते लैपटॉपं ददातु। अहं सर्फिंग् कर्तुं गच्छामि। अथवा तस्मात् अपि उत्तमम्, अस्मान् बिग एप्पल् प्रति मार्गे प्रेषयतु, वयं वायुतले सर्फं करिष्यामः।"
  
  केनेडी शिरः उन्नमयितवान् । "सः सम्यक् अस्ति।" अहं साहाय्यं कर्तुं शक्नोमि। अग्रिमः तार्किकः लक्ष्यः राष्ट्रिय-इतिहास-सङ्ग्रहालयः अस्ति, अस्तु, अमेरिका-देशः सज्जः नास्ति" इति ।
  
  "इयं परिचितकथा अस्ति" इति डाहल् अवदत् । "सङ्घटनं पूर्वमेव आरब्धम् अस्ति।" सः बेन् इत्यस्य विषये ध्यानेन अवलोकितवान्। "किं त्वं साहाय्यम् अर्पयसि युवक?"
  
  बेन् मुखं उद्घाटितवान्, परन्तु ततः स्वस्य उत्तरस्य महत्त्वं ज्ञात्वा इव विरमति स्म । "अच्छा, वयम् अद्यापि किल-सूचौ स्मः, किम्? तथा च द वॉल आफ् स्लीप् अस्मिन् मासे विरामं प्राप्नोति।"
  
  "अस्माकं युवा छात्रस्य कृते मम्मते कर्फ्यू अस्ति?" ड्रेकः धक्कायति स्म।
  
  "भित्तिः- ?" डाहल् भ्रूभङ्गं कृतवान् । "किं एषः निद्राविहीनतायाः प्रशिक्षणवर्गः अस्ति?"
  
  "न महत्त्वम्।" पश्यन्तु मया एतावता किं आविष्कृतम्। तथा मट्टस्य SAS। केनेडी न्यूयॉर्कनगरस्य पुलिसकर्मचारी अस्ति । वयं व्यावहारिकरूपेण सम्यक् दलं स्मः!"
  
  डाहलस्य नेत्राणि संकीर्णानि अभवन्, यथा तस्य निर्णयस्य तौलनं कुर्वन्ति। सः मौनेन ड्रेकस्य सेलफोनं मेजस्य पारं स्खलितवान्, पटलं च दर्शितवान् । "अस्मिन् चित्रे भवता कुत्र रुणानां छायाचित्रणं कृतम्?"
  
  "पिट् इत्यत्र । दीर्घनावानां पार्श्वे शतशः उत्कीर्णनयुक्ता भित्तिः आसीत् । एषा महिला" इति सः पटलं ट्याप् कृतवान्, "ओडिन् इत्यस्य पार्श्वे जानुभ्यां न्यस्तवती यदा सः विश्ववृक्षे दुःखं प्राप्नोत् । किं भवन्तः शिलालेखस्य अनुवादं कर्तुं शक्नुवन्ति?"
  
  "आम् विषये।" अत्र लिखितम् अस्ति - ओडिन् वेल्वा च - हाइडी च ईश्वरस्य रहस्यं न्यस्तौ स्तः।प्रोफेसरः इदानीं एतस्य अन्वेषणं करोति...." डाहल् पार्नेविक् इत्यस्मै अवलोकितवान् यदा सः एकदा एव स्वस्य सर्वाणि ग्रन्थानि संग्रहीतुं प्रयतते स्म।
  
  "ईश्वरस्य रहस्यम्"। सः वयस्कः पृष्ठे नरककुक्कुरः अवतरितः इव परिवृत्तः। "देवगुह्यानि वा । सूक्ष्मतां श्रोतुं शक्नुथ वा ? अवबोधनम्? अहं माध्यमेन गच्छामि" इति । सः शून्यद्वारं प्रति मुखं कृत्वा अन्तर्धानं जातः।
  
  "वयं भवन्तं नेष्यामः" इति डाहल् तान् अवदत् । "किन्तु एतत् ज्ञातव्यम्। भवतः सर्वकारेण सह वार्ता अद्यापि न आरब्धा। आशास्ति यत् अस्माकं विमानयानस्य समये एतस्य पालनं भविष्यति। परन्तु अधुना वयं एकदर्जनं विशेषसेनासैनिकैः सह न्यूयोर्कं गच्छामः, सुरक्षा-अनुमोदनं च नास्ति | वयं शस्त्राणि राष्ट्रिय-इतिहास-सङ्ग्रहालयं प्रति नेष्यामः" इति । सः विरामं कृतवान्। "अद्यापि आगन्तुम् इच्छति?"
  
  "एसएएस साहाय्यं करिष्यति" इति ड्रेकः अवदत् । "तेषां पार्श्वे एकः दलः अस्ति।"
  
  "अहं मन्ये अहं साइट् कप्तानेन सह सम्पर्कं कर्तुं प्रयतस्ये, पश्यामि यत् वयं केचन चक्राणि स्नेहितुं शक्नुमः वा।" गृहं प्रत्यागन्तुं विचारेण केनेडी इत्यस्य व्यवहारे यः क्रूरः परिवर्तनः अभवत् सः स्पष्टः आसीत् । ड्रेकः तत्क्षणमेव स्वयमेव प्रतिज्ञातवान् यत् यदि शक्नोति तर्हि तस्याः साहाय्यं करिष्यति इति ।
  
  विश्वासं कुरुत इति सः वक्तुम् इच्छति स्म। अहं भवतः एतत् पारं गन्तुं साहाय्यं करिष्यामि।किन्तु तस्य कण्ठे वचनं मृतम्।
  
  बेन् अङ्गुलीः मोचयति स्म। "मात्रं मम कृते I-pad वा किमपि ददातु। द्रुततरम्।"
  
  
  पञ्चदश
  
  
  
  AIR SPACE इति
  
  
  तेषां विमानं पिकोसेल् इति यन्त्रेण सुसज्जितम् आसीत्, यत् सेलफोनगोपुरं यत् विमानेषु सर्वेषां सेलफोनानां उपयोगः कर्तुं शक्यते । सर्वकारस्य सैन्यस्य कृते आवश्यकं, परन्तु बेन् ब्लेक् कृते द्विगुणम् आवश्यकम् ।
  
  "अरे सिस्, मम भवतः कृते कार्यं अस्ति। मा पृच्छतु। शृणु करिन्, शृणु ! मम राष्ट्रिय-इतिहास-सङ्ग्रहालयस्य विषये सूचना आवश्यकी अस्ति। प्रदर्शनी, वाइकिंग् वस्तूनि। खाका। कर्मकरगणः। विशेषतः आधिकारिणः। तथा..." तस्य स्वरः कतिपयान् सप्तकान् पातितवान्, "... दूरभाषसङ्ख्याः।"
  
  ड्रेकः कतिपयानि क्षणानि मौनस्य श्रुतवान्, तदा: "आम्, न्यूयॉर्कनगरे यः अस्ति! तेषु कति सन्ति?... अहो... वास्तवम्? साधु, ठीकम्, लघु भगिनी। एतत् आच्छादयितुं अहं भवन्तं किञ्चित् धनं स्थानान्तरयिष्यामि। त्वां स्निह्यामि"।
  
  यदा तस्य मित्रं दूरभाषं त्यजति स्म तदा ड्रेकः पृष्टवान् यत्, "किं सा अद्यापि कार्यात् बहिः अस्ति?"
  
  "सर्वदिनं गृहे उपविशति मित्र। संदिग्धपट्टिकायां 'अन्तिमः वयस्कः' इति कार्यं करोति। पुरातनलेबरराजनीतेः चमत्कारः" इति ।
  
  करिन् सङ्गणकप्रोग्रामिङ्गविषये उपाधिं प्राप्तुं सप्तवर्षपर्यन्तं संघर्षं कृतवान् । यदा ब्लेयरस्य शासनस्य अन्ते लेबर-सर्वकारस्य पतनम् अभवत् तदा सा नॉटिङ्घम्-विश्वविद्यालयं त्यक्तवती - एकः आत्मविश्वासयुक्तः, अत्यन्तं कुशलः श्रमिकः - केवलं एतत् आविष्कृत्य यत् तां कोऽपि न इच्छति इति मन्दता प्रवृत्ता अस्ति।
  
  विश्वविद्यालयपङ्क्तितः निर्गच्छन्तु - वामभागे भूमिकम्पे गच्छन्तु, दक्षिणतः गर्भधारणे, सर्वकारीयसहायतायां च गच्छन्तु। भग्नस्वप्नमार्गेण सीधा गच्छन्तु।
  
  करिन् नॉटिङ्घम्-नगरस्य केन्द्रस्य समीपे एकस्मिन् फ्लैट्-गृहे निवसति स्म । तस्य परितः मादकद्रव्यव्यसनिनः, मद्यपानकर्तारः च सम्पत्तिं भाडेन स्वीकृतवन्तः । सा दुर्लभतया एव दिवा गृहात् निर्गत्य विश्वसनीयेन टैक्सीयानेन बारं प्रति गच्छति स्म यत्र सा अष्टतः अर्धरात्रे यावत् पालीं कार्यं करोति स्म । तस्याः जीवनस्य भयानकतमाः क्षणाः आसन् यदा सा स्वस्य अपार्टमेण्टं प्रति प्रत्यागता, तस्याः परितः अन्धकारः, वृद्धः स्वेदः इत्यादयः अप्रियगन्धाः, केवलं घटितुं प्रतीक्षमाणः पादचालनअपराधः
  
  शापितानाम् उपेक्षितानां देशे छायावासः पुरुषः राजा भवति।
  
  "किं भवतः एतदर्थं तस्याः आवश्यकता अस्ति?" विमानस्य परे पार्श्वे उपविष्टः डाहल् पृष्टवान् । "वा..."
  
  "पश्यतु, एतत् दानं नास्ति, सखा। मया ओडिन् विषये विषयेषु ध्यानं दातव्यम्। करिन् संग्रहालयस्य कार्यं स्वीकुर्वितुं शक्नोति। तस्य सम्पूर्णः अर्थः भवति" इति ।
  
  ड्रेकः स्वस्य स्पीड् डायल्-कॉलं कृतवान् । "सः कार्यं करोतु, दल। विश्वासं कुरुत। वयं साहाय्यं कर्तुं अत्र स्मः।"
  
  वेल्सः तत्क्षणमेव प्रतिक्रियाम् अददात् । "जेड्स् ग्रहणं, ड्रेक? किं नरकं प्रचलति?"
  
  ड्रेकः तं अद्यतनं कृतवान् ।
  
  "अच्छा, अत्र शुद्धसुवर्णस्य एकः खण्डः अस्ति। वयं एलिसिया माइल्स इत्यनेन सह चेक-इनं कृतवन्तः। भवन्तः जानन्ति यत् एतत् किम् अस्ति, मत्ती। भवन्तः कदापि यथार्थतया एसएएस-सङ्घं न त्यक्ष्यन्ति" इति सः विरमति स्म । "अन्तिमं ज्ञातं पता: म्यूनिख, हिल्डेगार्डस्ट्रास् १११।"
  
  "जर्मनीदेशः ? परन्तु सा कनाडादेशवासिभिः सह आसीत्" इति ।
  
  "आम्। तत् एव न । सा स्वस्य प्रेमिणा सह म्यूनिखनगरे निवसति स्म - एकः निश्चितः मिलो नोक्सन् - अमेरिकादेशस्य लासवेगास्-नगरस्य किञ्चित् अप्रियः नागरिकः । सः च पूर्वः समुद्री-गुप्तचर-अधिकारी अस्ति। यांकी-दलस्य सर्वोत्तमम् अस्ति" इति ।
  
  ड्रेकः क्षणं यावत् चिन्तितवान्। "तदा सः मां तथैव जानाति स्म, माइल्सस्य माध्यमेन। प्रश्नः अस्ति यत् सा तं क्लिष्टं कर्तुं पक्षान्तरं कृतवती वा तस्य साहाय्यार्थं वा?"
  
  "उत्तरम् अज्ञातम् अस्ति। कदाचित् भवन्तः तां पृच्छितुं शक्नुवन्ति स्म" इति ।
  
  "प्रयत्नः करिष्यामि।" पश्यतु, वयम् अत्र कन्दुकैः धारयामः, वेल्स। मन्यसे यत् भवान् राज्येषु स्वस्य पुरातनसखीभिः सह सम्पर्कं कर्तुं शक्नोति? डाहल् इत्यनेन पूर्वमेव एफबीआय-सङ्गठनेन सम्पर्कः कृतः, परन्तु ते समयस्य कृते क्रीडन्ति । वयं विमानयानस्य सप्तघण्टाः अन्तः स्मः... अन्धाः च समीपं गच्छामः।"
  
  "किं त्वं तेषु विश्वासं करोषि ? एतानि शलजमानि ? किं भवन्तः इच्छन्ति यत् अस्माकं वयस्काः अनिवार्यं समूहं चोदनं स्वच्छं कुर्वन्तु?"
  
  "ते स्वीडिशाः सन्ति। आम् च, अहं तेषु विश्वसिमि। तथा च आम्, अहं इच्छामि यत् अस्माकं वयस्काः भागं गृह्णन्तु।"
  
  "स्पष्टम् अस्ति"। वेल्सः सम्पर्कं बाधितवान् ।
  
  ड्रेकः परितः अवलोकितवान्। विमानं लघु किन्तु विशालम् आसीत् । एकादश विशेषसेनासैनिकाः पृष्ठभागे उपविष्टाः, विश्रामं कुर्वन्ति, निद्रां कुर्वन्ति, सामान्यतया स्वीडिशभाषायां परस्परं व्यङ्ग्यं कुर्वन्ति स्म । डाहल् नित्यं गल्ल्याः पारं दूरभाषेण वार्तालापं कुर्वन् आसीत् यदा प्राध्यापकः तस्य पुरतः ग्रन्थस्य पश्चात् ग्रन्थस्य विस्तारं करोति स्म, प्रत्येकं ग्रन्थं सावधानीपूर्वकं स्वस्य आसनस्य पृष्ठभागे स्थापयति स्म, तथ्यस्य कथायाः च प्राचीनभेदानाम् अवलोकनं करोति स्म
  
  तस्य वामे पुनः स्वस्य आकारहीनं प्रथमक्रमाङ्कस्य प्यान्ट्सूट् परिधाय केनेडी प्रथमं आह्वानं कृतवती । "कप्तानः लिप्किण्ड् तत्र अस्ति वा?... आह, तस्मै कथयतु यत् इदं केनेडी मूर् अस्ति।"
  
  दश सेकण्ड् व्यतीताः, ततः- "न। तस्मै कथयतु यत् सः मां पुनः आह्वयितुं न शक्नोति। एतत् महत्त्वपूर्णम् अस्ति।तस्मै कथयतु यत् एतत् राष्ट्रियसुरक्षायाः विषये अस्ति, यदि भवान् इच्छति तर्हि केवलं तं आह्वयतु।"
  
  ततः अन्यत् दश सेकेण्ड् : "मूर्" इति ड्रेकः यत्र उपविष्टः आसीत् तस्मात् अपि कूजन्तं श्रुतवान् । "किं एतत् प्रतीक्षितुं न शक्नोति?"
  
  "शृणु मां कप्तान, स्थितिः उत्पन्ना अस्ति। प्रथमं FBI इत्यस्मात् Officer Swain इत्यनेन सह परामर्शं कुर्वन्तु। अहम् अत्र स्वीडिश-एसजीजी-संस्थायाः टोर्स्टेन् डाह्ल्-इत्यनेन सह एसएएस-अधिकारिणः च सह अस्मि । राष्ट्रिय-इतिहास-सङ्ग्रहालयः प्रत्यक्षतया खतरे अस्ति । विवरणं पश्यन्तु, तत्क्षणमेव मां पुनः आह्वयन्तु। मम भवतः साहाय्यस्य आवश्यकता अस्ति।"
  
  केनेडी दूरभाषं पिधाय गभीरं निःश्वासं गृहीतवान् । "बङ्ग - मम पेन्शनं च गच्छति।"
  
  ड्रेकः स्वघटिकाम् अवलोकितवान्। अवरोहणपर्यन्तं षट् घण्टाः।
  
  बेनस्य सेलफोनः चञ्चलः अभवत् सः च तत् गृहीतवान्। "भगिनी?"
  
  प्रोफेसर पार्नेविक् पतितं ग्रन्थं स्वस्य स्नायुहस्तेन गृहीत्वा गल्ल्याः पारं अवलम्बितवान् । "बालकः स्वस्य Valkyries जानाति।" सः कस्मैचित् विशेषेण न सम्बोधयन् अवदत्। "किन्तु ते कुत्र सन्ति ? चक्षुषः च - आम्, चक्षुषः अन्विष्यामि" इति ।
  
  बेन् उक्तवान्। "महानः बिन्दुः, करिन्। संग्रहालयस्य रेखाचित्रं ईमेलद्वारा प्रेषयित्वा मम कृते एतत् कक्षं आवंटयन्तु। ततः क्यूरेटर् इत्यस्य सूचनां पृथक् पत्रेण प्रेषयन्तु। हे लघु भगिनी, मम्मते पितरं च हाय वदतु। त्वां स्निह्यामि"।
  
  बेन् पुनः क्लिक् कर्तुं आरब्धवान्, ततः अधिकानि टिप्पण्यानि ग्रहीतुं आरब्धवान् । "सङ्ग्रहालयस्य संरक्षकस्य सङ्ख्या प्राप्ता" इति सः उद्घोषितवान् । "दल ? किं त्वं इच्छसि यत् अहं तस्मात् बकवासं भयभीतं करोमि?"
  
  स्वीडिश-गुप्तचर-अधिकारी उन्मत्ततया हस्तौ न! बेन् एतादृशं आत्मविश्वासं दर्शयति इति दृष्ट्वा आनन्दः अभवत्। कस्मिन्चित् कक्षे स्थितं व्यक्तिं श्वसनस्य अवसरं दातुं गीकः किञ्चित् पश्चात् गतः।
  
  केनेडी इत्यस्य दूरभाषः गीतरूपेण विस्फोटितवान् । सा शीघ्रमेव तत् उद्घाटितवती, परन्तु न तु सम्पूर्णं विमानं गोइन्' डाउन इत्यस्य किञ्चित् प्रमादपूर्णस्य क्रीडायाः खण्डस्य उपचारात् पूर्वं ।
  
  बेन् समये एव शिरः उन्नमयितवान्। "आकर्षकः। अस्माकं अग्रिमः आवरणसंस्करणः निश्चितरूपेण" इति ।
  
  "मूर्" इति । केनेडी स्वस्य दूरभाषं स्पीकर-उपरि स्थापयति स्म ।
  
  "किं नरकं प्रचलति ? अर्धदर्जनं गदः मम मार्गं अवरुद्ध्य ततः मां अवदन्, न तु अत्यन्तं विनयेन, मम नासिका यत्र अस्ति तत्र खातात् बहिः स्थापयतु इति। किमपि सर्वान् बृहत्कुक्कुराः कूजन्ति स्म, मूर्, अहं शर्तं स्थापयामि यत् त्वमेव" इति। सः विरमति स्म, ततः विचार्य अवदत्, "न प्रथमवारं, अनुमानं करोमि" इति ।
  
  केनेडी तस्मै लघुकृतं संस्करणं दत्तवान्, यत् स्वीडिश-सैनिकैः पूर्णेन विमानेन, मार्गे अज्ञातेन एसएएस-दलेन च समाप्तम्, अधुना अमेरिकी-भूमौ पञ्चघण्टायाः उड्डयनम्
  
  ड्रेकः विस्मयम् अनुभवति स्म । पञ्च घण्टा।
  
  अस्मिन् क्षणे डाहल् उद्घोषितवान् यत् - "नवीनसूचना! अधुना एव मया श्रुतं यत् कनाडादेशिनः स्वीडेन्देशे अपि न सन्ति। इदं प्रतीयते यत् ते विश्ववृक्षस्य शूलस्य च बलिदानं कृतवन्तः यत् ते वैल्किरीषु ध्यानं दत्तवन्तः" इति । सः बेन् इत्यस्य दिशि धन्यवादं न्यस्य मुखं न्यस्य मुखं भ्रष्टं प्राध्यापकं सूचयन् । "किन्तु... ते रिक्तहस्ताः प्रत्यागतवन्तः। अयं निजीसंग्राहकः वास्तविकः एकान्तवासी भवितुमर्हति... अथवा..." ड्रेकः स्कन्धं संकुचितवान्, "सः अपराधी भवितुम् अर्हति।
  
  "उत्तमः प्रस्तावः।" पुरुषाः एव सन्ति यत्र तथापि कुरूपं भवति। अद्य प्रातः न्यूयॉर्कसमये कनाडादेशिनः संग्रहालये प्रहारं कर्तुं सज्जाः सन्ति" इति ।
  
  केनेडी इत्यस्याः मुखं घातकव्यञ्जनं गृहीतवान् यतः सा एकस्मिन् समये स्वस्य प्रमुखस्य डाहल् इत्यस्य च वचनं शृणोति स्म । "ते तिथिं उपयुञ्जते" इति सा सहसा उभयपक्षं प्रति श्वसितवती यदा तस्याः मनसि प्रभातम् अभवत् । "एते निरपेक्षाः हरामीः - जर्मनीदेशिनः च, न संशयः - चोदनतिथिपृष्ठे स्वस्य वास्तविकं अभिप्रायं गोपयन्ति।"
  
  बेन् उपरि पश्यति स्म। "अहं मार्गं नष्टवान्।"
  
  ड्रेकः तं प्रतिध्वनितवान्। "का तिथिः?"
  
  "यदा वयं न्यूयोर्कनगरे अवतरामः तदा सेप्टेम्बर्-मासस्य ११ दिनाङ्के प्रातः अष्टवादनस्य समीपे एव भविष्यति" इति डाहल् व्याख्यातवान् ।
  
  
  षोडशन्
  
  
  
  AIR SPACE इति
  
  
  चत्वारि घण्टाः अवशिष्टाः। विमानं मेघयुक्ते आकाशे गुञ्जति स्म ।
  
  डाहल् अवदत्, "अहं पुनः एफ.बी.आइ. परन्तु विचित्रम् अस्ति। अहम् एतत् सत्यापनस्तरं उत्तीर्णं कर्तुं न शक्नोमि। शापितशिलाभित्तिः अस्ति। बेन् - पर्यवेक्षकं आह्वयन्तु। ड्रेकः भवतः पुरातनः प्रमुखः अस्ति। घड़ी टिक् टिक् करोति, मनुष्याः, वयं च कुत्रापि न स्मः। एषा घण्टा प्रगतिम् आग्रहयति। गच्छ।"
  
  केनेडी स्वस्य प्रमुखं प्रार्थितवती यत् "शिट् ऑन थॉमस कालेब्, लिप्किण्ड्" इति सा अवदत् । "एतस्य तस्य वा मम शापितस्य करियरस्य वा किमपि सम्बन्धः नास्ति । अहं भवद्भ्यः वदामि यत् FBI, CIA, अन्ये सर्वे त्रिअक्षरमूर्खाः च न जानन्ति। अहं पृच्छामि..." सा विरमति स्म, "अनुमानं करोमि यत् अहं भवन्तं मयि विश्वासं कर्तुं याचयामि।"
  
  "त्रि-अक्षर-गदः" इति बेन् कुरुकुरु कृतवान् । "तेजस्वीरूपेण"।
  
  ड्रेकः केनेडी मूर् इत्यस्य समीपं गत्वा केचन प्रोत्साहनवचनानि प्रदातुम् इच्छति स्म । तस्मिन् स्थितः नागरिकः तां आलिंगयितुम् इच्छति स्म, परन्तु सैनिकः तं दूरं स्थातुं बाध्यं कृतवान् ।
  
  परन्तु नागरिकजनसंख्या अस्मिन् युद्धे विजयं प्राप्तुं आरब्धा । पूर्वं सः तां "वशीकृत्य" "ग्रोन्क्" इति शब्दस्य प्रयोगं कृतवान् आसीत्, यत् सः ज्ञातवान् इति भावस्य वर्धमानस्य स्फुलिङ्गस्य विरुद्धं युद्धं कृतवान्, परन्तु तत् कार्यं न कृतवान् ।
  
  वेल्सः तस्य आह्वानस्य उत्तरं दत्तवान् । "अधुना वदतु"।
  
  "पुनः टेलरस्य वचनं श्रुत्वा? पश्यतु वयं कुत्र स्मः सखा ? किं भवता अस्मान् अद्यापि अमेरिकीवायुक्षेत्रं प्रविष्टुं प्रत्ययितम्?"
  
  "अच्छा... आम्... न च। अहं नौकरशाही-लालफीता-पट्टिकाभिः सह व्यवहारं करोमि, ड्रेक, तत् च मम अङ्के न उपयुज्यते-" सः क्षणं प्रतीक्षते स्म, ततः निराशया विहसति स्म "तत् मे-मासस्य सन्दर्भः आसीत्, मेट्। तालमेलं स्थापयितुं प्रयतस्व" इति ।
  
  ड्रेकः अनैच्छिकरूपेण स्मितं कृतवान् । "धिक् भवतः, वेल्स। शृणुत, अस्य मिशनस्य कृते स्वस्य अभिनयं एकत्र स्थापयन्तु - अस्मान् साहाय्यं कुर्वन्तु - अहं च भवन्तं हाङ्गकाङ्गस्य गन्दतमस्य क्लबस्य विषये वक्ष्यामि यस्मिन् माई अद्यपर्यन्तं गुप्तरूपेण कार्यं कृतवती, यस्य नाम स्पिनिंग् टॉप् इति।
  
  "फक मे, तत् रोचकं ध्वन्यते। त्वं तस्मिन् असि सखा। पश्यन्तु, वयं मार्गे स्मः, सर्वेषां नियमानुसारं सर्वं सज्जम् अस्ति, तडागस्य पारं मम जनानां एतस्य विषये कोऽपि समस्या नास्ति" इति ।
  
  ड्रेकः 'किन्तु' इति अनुभूतवान् । "आम्?"
  
  "कश्चन सत्ताधारी अवरोहणसौभाग्यं नकारयति, भवतः विमानस्य विषये कोऽपि कदापि न श्रुतवान्, तत् च मम मित्र आन्तरिकभ्रष्टाचारस्य गन्धं जनयति।"
  
  ड्रेकः तं श्रुतवान्। "ठीकम्, मां पोस्ट् कृत्वा स्थापयतु।" बटनस्य मृदुनिपीडनेन आह्वानस्य समाप्तिः अभवत् ।
  
  सः केनेडी इत्यस्य वचनं श्रुतवान् यत्, "नीचः आदर्शः अस्ति, कप्तान। अत्र षड्यंत्रस्य विषये वदन्ति संभाषणानि शृणोमि। भवतु... सावधानः भव अधररङ्गः।"
  
  सा स्वस्य दूरभाषं पिधाय। "अच्छा, सः कण्टकयुक्तः अस्ति, परन्तु सः मां मम वचने गृह्णाति। सः यावन्तः कृष्णशुक्लपात्राणि मञ्चे प्रेषयति, संयमेन । सः च स्थानीयगृहसुरक्षाकार्यालये कञ्चित् जानाति " इति सा स्वस्य मृदुब्लाउजं स्निग्धं कृत्वा अवदत्। "ताम्बूलानि प्रस्रवन्ति।"
  
  ईश्वरः, ड्रेकः चिन्तितवान्। अस्मिन् संग्रहालये अग्निशक्तेः एकः गन्धः भारः गच्छति।एकं शापितयुद्धं आरभ्यतुं पर्याप्तम्। सः उच्चैः किमपि न उक्तवान्, अपितु स्वघटिकाम् अवलोकितवान्।
  
  त्रयः घण्टाः अवशिष्टाः आसन्।
  
  बेन् अद्यापि क्यूरेटर् इत्यनेन सह सम्बद्धः आसीत् : "पश्यन्तु, वयम् अत्र प्रमुखस्य नवीनीकरणस्य विषये न वदामः, केवलं प्रदर्शनीं चालयामः । संग्रहालयः कियत् विशालः इति वक्तुं मम आवश्यकता नास्ति महोदय। केवलं चालयन्तु सर्वं सुष्ठु भविष्यति। हाँ... SGG... स्वीडिश विशेषसेना। वयं वदामः इति कारणेन FBI इत्यस्मै सूचितं भवति...न ! तेषां आह्वानस्य प्रतीक्षां मा कुरुत। त्वं संकोचं कर्तुं न शक्नोषि" इति ।
  
  पञ्चदश सेकण्ड् मौनम्, तर्हि: "किं भवता एसजीजी इत्यस्य विषये कदापि न श्रुतम्? साधु, गूगलं कुर्वन्तु !"" बेन् निराशः सन् स्वस्य दूरभाषं दर्शितवान् । "सः स्थगितः अस्ति" इति बेन् अवदत् । "अहं केवलं जानामि। सः परिहारपूर्वकं वदति स्म, यथा सः पर्याप्तं बहानानि कल्पयितुं न शक्नोति" इति ।
  
  "अन्यः रक्तपट्टिका।" ड्रेकः डाहल् इत्यस्य उपरि इशारान् अकरोत् । "एषः शीघ्रमेव प्रकोपः भवति।"
  
  तत्र महती मौनम् अभवत्, ततः डाहलस्य मोबाईल-फोनः ध्वनितवान् । "अहो देव" इति सः प्रतिक्रियारूपेण अवदत् । "डेन् स्टेट्स्मिनिस्टर्।"
  
  ड्रेकः केनेडी-बेन्-योः मुखं कृतवान् । "प्रधानमन्त्री" ।
  
  अनेकाः आदरपूर्णाः, तथापि निष्कपटाः वचनानि उक्ताः येन ड्रेकस्य थॉर्स्टन् डाहल् इत्यस्य प्रति आदरः गभीरः अभवत् । विशेषबलस्य अधिकारी स्वस्य प्रमुखाय किं घटितम् इति अवदत्। ड्रेकः क्रूररूपेण निश्चयं कृतवान् यत् सः अन्ते अस्य वयस्कस्य रोचमानः भविष्यति।
  
  डाहल् आह्वानस्य समाप्तिम् अकरोत् ततः स्वविचारसङ्ग्रहार्थं क्षणं गृहीतवान् । अन्ते सः उपरि पश्यन् विमानं प्रति गतवान् ।
  
  "राष्ट्रपतिमन्त्रिमण्डलस्य सदस्यात् प्रत्यक्षतया तस्य निकटतमपरामर्शदातृभ्यः" इति डाहल् तान् अवदत् । "एतत् उड्डयनं अवतरितुं न अनुमन्यते।"
  
  
  * * * ९.
  
  
  त्रयः घण्टाः अवशिष्टाः आसन्।
  
  "ते राष्ट्रपतिं न सूचयिष्यन्ति स्म" इति डाहल् अवदत् । "वाशिङ्गटन, डी.सी., कैपिटल हिल् च अस्मिन् गहने सन्ति, मम मित्राणि। राज्यमन्त्री कथयति यत् इदानीं वैश्विकं जातम्, अन्तर्राष्ट्रीयस्तरस्य षड्यंत्रं जातम्, कः कस्य समर्थनं करोति इति कोऽपि न जानाति। एतत् एव" इति सः भ्रूभङ्गं कृत्वा अवदत्, "अस्माकं मिशनस्य गम्भीरताम् वदति" इति ।
  
  "समूहं पेचयन्तु" इति ड्रेकः अवदत् । "एतत् वयं पूर्वं महतीं विफलतां वदन्ति स्म।"
  
  इतरथा बेन् पुनः राष्ट्रिय-इतिहास-सङ्ग्रहालयस्य संरक्षकेण सह सम्पर्कं कर्तुं प्रयत्नं कृतवान् । तस्य केवलं ध्वनिपत्रम् एव प्राप्तम् । "असत्" इति सः अवदत् । "सः इदानीं यावत् किमपि परीक्षितव्यः आसीत्।" बेन् इत्यस्य चपलाः अङ्गुलीः तत्क्षणमेव वर्चुअल् कीबोर्ड् इत्यस्य उपरि उड्डीयन्ते स्म ।
  
  "मम विचारः अस्ति" इति सः उच्चैः अवदत् । "अहं ईश्वरं प्रार्थयामि यत् अहं भ्रष्टः अस्मि।"
  
  ततः वेल्सः पुनः आहूय व्याख्यातवान् यत् तस्य एसएएस-दलेन न्यूजर्सी-नगरस्य परित्यक्तविमानक्षेत्रे गुप्तरूपेण अवरोहणं कृतम् । एतत् दलं न्यूयॉर्क-नगरस्य मध्यभागं प्रति प्रस्थितवान्, यत्किमपि प्रकारेण आवश्यकं तत् यात्रां कृतवान् ।
  
  ड्रेकः समयं परीक्षितवान् । अवरोहणात् द्वौ घण्टाः पूर्वं।
  
  तदा च बेन् उद्घोषितवान् यत् "चिह्नं मारयतु!" सर्वे कूर्दितवन्तः। स्वीडिश-सैनिकाः अपि तस्मै पूर्णं ध्यानं दत्तवन्तः ।
  
  "अत्र अस्ति!" - सः उद्घोषितवान्। "अन्तर्जालस्य सर्वत्र विकीर्णः यदि भवतः पश्यितुं समयः अस्ति।" सः क्रुद्धः पटलं दर्शितवान्।
  
  "कोल्बी टेलर" इति सः अवदत् । "कनाडादेशस्य अरबपतिः राष्ट्रिय-इतिहास-सङ्ग्रहालयस्य बृहत्तमः योगदानदाता न्यूयॉर्क-नगरस्य बृहत्तमेषु वित्तदातृषु अन्यतमः च अस्ति । अहं शर्तं स्थापयामि यत् सः कतिपयानि आह्वानं कृतवान्?"
  
  डाहल् विस्मितः अभवत्। "एतत् अस्माकं बाधकं" इति सः निःश्वसति स्म । "ते यस्य पुरुषस्य विषये वदन्ति तस्य स्वामित्वं माफियायाः अपेक्षया अधिकाः सन्ति।" प्रथमवारं स्वीडिश-अधिकारी स्वकुर्सिषु क्षुब्धः इव आसीत् ।
  
  केनेडी स्वस्य द्वेषं गोपयितुं न शक्तवान् । "धनपुटस्य सूट् पुनः विजयते" इति सा श्वसितवती । "अहं शर्तं स्थापयामि यत् हरामी अपि बैंकरः अस्ति।"
  
  "कदाचित्, न स्यात्" इति ड्रेकः अवदत् । "मम सर्वदा योजना ख भवति।"
  
  एकघण्टा अवशिष्टा अस्ति।
  
  
  सप्तदश
  
  
  
  न्यूयोर्क, अमेरिका
  
  
  न्यूयॉर्कपुलिसविभागस्य पोर्ट् अथॉरिटी सम्भवतः ९/११ इत्यस्य घटनासु अपमानजनकं वीरतायाः, हताहतानां च कृते सर्वाधिकं प्रसिद्धः अस्ति । यत् अस्य कृते न्यूनतया प्रसिद्धम् अस्ति तत् यूरोपदेशात् प्रस्थायमाणानां अधिकांशस्य SAS-विमानयानानां गुप्त-नियन्त्रणम् । यद्यपि तेषां कार्यस्य एतस्य तत्त्वस्य निरीक्षणार्थं समर्पितं दलं नास्ति तथापि तत्र संलग्नाः अन्तरमहाद्वीपीयकर्मचारिणः एतादृशाः अल्पाः अल्पसंख्याकाः सन्ति यत् वर्षेषु बहवः निकटमित्राः अभवन्
  
  ड्रेकः अन्यं आह्वानं कृतवान् । "अद्य रात्रौ उष्णं भविष्यति" इति सः सीएपीडी-निरीक्षकं जैक् श्वार्ट्ज् इत्यस्मै अवदत् । "किं त्वं मां त्यक्तवान् सखा?"
  
  "देव, ड्रेकः आसीत्... किम्? वर्षद्वयं?"
  
  "त्रयः। नववर्षस्य पूर्वसंध्या, '०७।"
  
  "भवतः भार्या कुशलम् अस्ति वा?"
  
  "एलिसनः अहं च विच्छिन्नौ अभवताम्, मेट्। किं मम तादात्म्यं परिभाषितुं एतत् पर्याप्तम्?"
  
  "मया चिन्तितम् यत् त्वं सेवां त्यक्तवान्।"
  
  "अहं कृतवान्।" वेल्सः मां अन्तिमकार्यार्थं पुनः आहूतवान्। सः त्वां आहूतवान् वा?"
  
  "सः अकरोत्।" सः अवदत् यत् त्वया तस्मै किञ्चित् प्रतीक्षां कर्तुं प्रतिज्ञा कृता" इति ।
  
  "किं सः इदानीं कृतवान् ? श्वार्ट्ज, मम वचनं शृणु। एषः भवतः आह्वानः अस्ति। भवद्भिः ज्ञातव्यं यत् एतत् गन्धं व्यजनानाम् कृते बहिः उड्डीयेत, अस्माकं प्रवेशः अन्ते भवतः समीपं नेष्यति इति। तावत्पर्यन्तं वयं सर्वे वीराः भविष्यामः इति मम विश्वासः अस्ति, एतत् च शुभं कार्यं मन्यते, परन्तु..."
  
  "वेल्स् मां वेगेन आनयत्" इति श्वार्ट्ज् अवदत्, परन्तु ड्रेकः चिन्तायाः संकेतं श्रुतवान् । "चिन्ता मा कुरु मित्र। अद्यापि मम पर्याप्तं बलं वर्तते यत् अवतरणस्य अनुमतिं प्राप्तुं शक्नोमि" इति ।
  
  तेषां विमानं अमेरिकीवायुक्षेत्रं आक्रमितवान् ।
  
  
  * * * ९.
  
  
  विमानं दुर्दिवसप्रकाशे अवतरित्वा प्रत्यक्षतया लघुटर्मिनलभवनं प्रति टैक्सीयानं कृतवान् । यस्मिन् निमेषे द्वारं किञ्चित् उद्घाटितम्, तस्मिन् निमेषे स्वीडिश-एसजीजी-वाहनस्य द्वादश पूर्णभारयुक्ताः सदस्याः क्षीणधातुसोपानात् अधः गत्वा प्रतीक्षमाणानां त्रयाणां कारानाम् उपरि भारितवन्तः ड्रेकः, बेन्, केनेडी, प्रोफेसरः च तस्य अनुसरणं कृतवन्तः, बेन् तेषां परिवहनं दृष्ट्वा प्रायः स्वयमेव मूत्रं कृतवान् ।
  
  "ते हुम्वी इव दृश्यन्ते!"
  
  एकनिमेषानन्तरं रिक्तधावनमार्गेण अधः दौडं कृत्वा अवर्णनीयविमानक्षेत्रस्य पृष्ठभागे एकं गुप्तं रम्पं प्रति वेगं गृहीतवन्तः यत् कतिपयेषु मोडनानन्तरं म्यानहट्टन्-नगरस्य एकेन मुख्यसहायकेन सह सम्बद्धे अगोचरदेशमार्गे उद्भूतम्
  
  न्यूयोर्कं तेषां पुरतः सर्वैः वैभवैः प्रसृतम् आसीत् । आधुनिक गगनचुंबी इमारताः, पुरातनसेतुः, शास्त्रीयवास्तुकला। तेषां काफिलः सीधा नगरस्य केन्द्रं प्रति शॉर्टकट् गृहीतवान्, तेषां स्थानीयचालकाः जानन्ति स्म प्रत्येकं कठिनं शॉर्टकट् उपयुज्य जोखिमं स्वीकृतवन्तः । शृङ्गाः ध्वनितवन्तः, शापाः वायुम् पूरयन्ति स्म, बन्धनानि, कचराशयाः च छिन्नाः आसन्। एकस्मिन् समये एकदिशामार्गः प्रवृत्तः आसीत्, येन तेषां यात्रा सप्तनिमेषैः कटिता, त्रयः फेण्डर्-विफलताः च अभवन् ।
  
  कारानाम् अन्तः एव क्रिया प्रायः तथैव व्यस्तता आसीत् । अन्ततः स्वीडिशप्रधानमन्त्री डाहल् इत्यस्मै कालः प्राप्तः, यः अन्ततः एफबीआई-संस्थायाः सद्भावनाम्, प्रथमं तत्र आगत्य संग्रहालयं प्रविष्टुं अनुमतिं च प्राप्तवान्
  
  डाहल् तेषां चालकं प्रति मुखं कृतवान् । "वेगतरम्!"
  
  बेन् डाहल् इत्यस्मै वृकाणां स्थानं दर्शयन् संग्रहालयस्य मानचित्रं दत्तवान् ।
  
  अधिका सूचना लीक् अभवत्। कृष्णशुक्लजनाः आगताः। द्रुतप्रतिक्रियादलानां सूचना दत्ता अस्ति।
  
  ड्रेकः वेल्सनगरं प्राप्तवान् । "सिच्?"
  
  "वयं बहिः स्मः। पुलिस अश्वसेना द्वौ निमेषौ पूर्वं आगता। त्वम्?"
  
  "विंशतिपदं दूरम्। यदि किमपि भवति तर्हि अस्मान् उद्घोषयन्तु" इति । किमपि तस्य ध्यानं आकर्षितवान् सः क्षणं यावत् खिडक्याः बहिः किमपि विषये ध्यानं दत्तवान्। déj à vu इत्यस्य प्रबलः भावः तस्य पृष्ठपार्श्वयोः अधः कंपनं प्रेषितवान् यदा सः एकं विशालं विज्ञापनफलकं दृष्टवान् यत् स्वस्य आश्चर्यजनकं बिल्ली-चलन-प्रदर्शनेन सह न्यूयॉर्क-नगरे फैशन-निर्मातृस्य एबेल् फ्रे-इत्यस्य आगमनस्य घोषणां करोति स्म
  
  एतत् उन्मत्तम् इति ड्रेकः चिन्तितवान् । वास्तवम् उन्मत्तः।
  
  बेन् यूके-देशे स्वभगिनीं जागृतवान्, तेषां परिवहनस्य दृष्ट्या अद्यापि निःश्वासं त्यक्त्वा तां प्रोजेक्ट् वैल्किरी-इत्यत्र नामाङ्कनं कर्तुं समर्थः अभवत् - यथा सः तत् आह्वयति स्म "समयस्य रक्षणं करोति" इति सः डाहल् इत्यस्मै अवदत् । "सा स्वसंशोधनं निरन्तरं कर्तुं शक्नोति यदा वयं बहिः एतान् वृकान् उद्धारयन्तः स्मः। मा चिन्तयतु, सा मन्यते यत् अहं मम उपाधिं प्राप्तुं तान् छायाचित्रं कर्तुम् इच्छामि इति कारणतः" इति ।
  
  "भगिनीं मृषा वदसि वा?" ड्रेकः भ्रूभङ्गं कृतवान् ।
  
  "सः वर्धमानः अस्ति।" केनेडी ब्लेक् इत्यस्य हस्तं थपथपितवान् । "बालकाय किञ्चित् स्थानं ददातु।"
  
  ड्रेकस्य सेलफोनः चञ्चलः अभवत्। वेल्सः इति ज्ञातुं तस्य कॉलर-आईडी-परीक्षणस्य आवश्यकता नासीत् । "मा कथयतु मित्र। कनाडादेशिनः ?
  
  वेल्सः शान्ततया हसति स्म। "भवन्तः इच्छन्ति।"
  
  "एकः?" - अहं पृष्टवान्।
  
  "कनाडादेशीयाः जर्मनीदेशिनः च भिन्नमार्गान् प्रयुञ्जते । इदं युद्धं भवद्भिः विना आरभ्यते" इति ।
  
  डाहल् अवदत् यत् - "स्वाट्-दलस्य कृते त्रयः निमेषाः दूरम् अस्ति । आवृत्तिः ६८ अस्ति" इति ।
  
  ड्रेकः विस्तृतजालकात् बहिः अवलोकितवान् । "वयम् अत्र स्मः"।
  
  
  * * * ९.
  
  
  "सेण्ट्रल् पार्क वेस्ट् एन्ट्रेन्स्" इति बेन् स्वकारात् अवतरन् अवदत् । "अधः स्तरात् चतुर्थतलपर्यन्तं गच्छन्तौ एकमात्रौ सोपानौ प्रति गच्छति।"
  
  केनेडी प्रातःकाले तापं प्रति बहिः गतः । "कस्मिन् तलस्य उपरि वृकाः निवसन्ति?"
  
  "चतुर्थम्"।
  
  "आकृतयः" इति । केनेडी स्कन्धं संकुच्य तस्याः उदरं पट्टिकां कृतवान् । "ज्ञातवान् अहम् एतान् अवकाशदिवसस्य केकान् पश्चात् पश्चात्तापं करिष्यामि।"
  
  स्वीडिशसैनिकाः संग्रहालयस्य सोपानात् अधः यथाशक्ति द्रुतं धावन्ति स्म तदा ड्रेकः पृष्ठतः एव स्थितवान् । तत्र गत्वा ते स्वशस्त्राणि हर्तुं आरब्धवन्तः । डाहल् तान् उच्चप्रवेशद्वारस्य छायायां निवारितवान्, दलस्य पार्श्वे गोलस्तम्भाः आसन् ।
  
  "ट्विटर्-पत्राणि प्रचलन्ति। " इति ।
  
  एकदर्जनं "चेक्स्!" "वयं प्रथमं गच्छामः" इति सः ड्रेकं प्रति दृष्टिपातं कृतवान् । "त्वं अनुसरसि। तत् गृहाण" इति ।
  
  सः ड्रेक इत्यस्मै लाइटर-प्रमाणस्य द्वौ बेलनाकारौ, द्वौ हेडफोनौ च दत्तवान् । ड्रेकः बेलनाकारं कूपं ६८ परिवर्त्य यावत् उभौ स्वमूलात् हरितप्रकाशं उत्सर्जयितुं न आरब्धवन्तौ तावत् प्रतीक्षते स्म । एकं केनेडी इत्यस्मै दत्त्वा अन्यं स्वस्य कृते एव स्थापितवान् ।
  
  "ट्विटर्स्" इति सः रिक्तदृष्टिभिः अवदत् । "एतत् नूतनं मैत्रीपूर्णं अग्निसहायता अस्ति। सर्वे मैत्रीक्रीडाः समानावृत्तौ ट्यून् भवन्ति । सहकर्मीं पश्यतु तदा भवतः कर्णे कष्टप्रदः चञ्चलः शब्दः अस्ति, दुष्टं पश्यतु तदा भवतः किमपि श्रोतुं न शक्यते..." इति सः स्वस्य कर्णपत्रं स्थापितवान्। "अहं जानामि यत् एतत् विश्वसनीयं नास्ति, परन्तु यत्र भवतः बहु कार्यं भवति तत्र साहाय्यं करोति। एवं" इति ।
  
  बेन् अवदत्, "किं यदि आवृत्तिः अन्येन सह संघर्षं करोति?"
  
  "न भविष्यति।" इयं नवीनतमं ब्लूटूथ-प्रौद्योगिकी अस्ति - आवृत्ति-अनुकूल-प्रसार-वर्णक्रमः । यन्त्राणि पूर्वनिर्धारितपट्टिकासु नवसप्ततिः यादृच्छिकरूपेण चयनितानां आवृत्तीनां माध्यमेन 'हॉप्' कुर्वन्ति - एकत्र।प्रायः द्विशतपादपरिधिः अस्ति।".
  
  "शीतलम्" इति बेन् अवदत् । "कुत्र मम?"
  
  "भवन्तः प्राध्यापकश्च सेण्ट्रल् पार्क् इत्यत्र किञ्चित् समयं यापयिष्यन्ति" इति ड्रेकः तस्मै अवदत् । "पर्यटनसामग्री। चिल् मेट्, एतत् अप्रियं भविष्यति" इति ।
  
  अन्यं वचनं विना ड्रेकः उच्चतोरणमार्गेण अन्तिमस्य स्वीडिशसैनिकस्य अनुसरणं कृत्वा संग्रहालयस्य अन्धकारमयस्य अन्तःभागं प्रविष्टवान् । केनेडी निकटतया पश्यति स्म ।
  
  "बन्दुकं सुन्दरं स्यात्" इति सा गुञ्जितवती ।
  
  "अमेरिकन" इति ड्रेकः स्वरं कृतवान्, परन्तु ततः शीघ्रं स्मितं कृतवान् । "विनोदयन। स्वीडिशैः कनाडादेशस्य नाशः करणीयः, द्विगुणं शीघ्रं च" इति ।
  
  ते कमानजालकैः, गुम्बदयुक्तैः च छतैः आधिपत्यं विद्यमानं विशालं Y-आकारं सोपानं प्राप्य, अविरामं त्वरितम् उपरि गतवन्तः सामान्यतया एतत् सोपानं विस्तृतनेत्रैः पर्यटकैः पूरितं स्यात्, परन्तु अद्य समग्रं स्थानं विचित्ररूपेण शान्तम् आसीत् ।
  
  ड्रेकः स्वयमेव गतिं कृत्वा सजगः अभवत् । अस्मिन् विशाले पुरातने अन्तरिक्षे अधुना दशकशः भयानकाः जनाः त्वरितरूपेण गच्छन्ति स्म । केवलं कालस्य विषयः आसीत् यत् तेषां मिलनं भवति स्म ।
  
  ते उपरि धावितवन्तः, तेषां बूटाः उच्चभित्तिभ्यः उच्चैः प्रतिध्वनिताः, तेषां कण्ठमाइक्रोफोनात् स्थिराः आगच्छन्ति, भवनस्य प्राकृतिकध्वनिविज्ञानेन सह प्रतिध्वनिताः। ड्रेकः स्वस्य प्रशिक्षणं स्मरणं कृत्वा कठिनं एकाग्रतां कृतवान्, परन्तु केनेडी इत्यस्य उपरि निकटतया दृष्टिः स्थापयितुं प्रयतितवान् यत् तत् दर्शयितुं न दत्तवान् । तस्य अन्तः नागरिकः सैनिकः च विग्रहं कुर्वन्तौ आस्ताम् ।
  
  तृतीयतलस्य समीपं गत्वा डाहल् 'अग्रे-मन्द' इति इशारं कृतवान् । केनेडी ड्रेकस्य समीपं गतः । "भवतः SAS मित्राणि कुत्र सन्ति?"
  
  "दूरे स्थित्वा" इति ड्रेकः अवदत् । "अन्ततः वयम् इदानीं अनावश्यकहत्यां कर्तुम् न इच्छामः किम्?"
  
  केनेडी एकं विहसति दमितवान्। "त्वं हास्यकलाकारः असि, ड्रेक। एकः वास्तविकः विनोदी वयस्कः।"
  
  "भवन्तः मां तिथिं द्रष्टव्याः।"
  
  केनेडी शॉट् चूकितवान्, ततः अवदत्, "मा मन्यसे अहं सहमतः भविष्यामि" इति । तस्याः दक्षिणहस्तः अभ्यासेन तस्याः ब्लाउजस्य अग्रभागं स्निग्धं कर्तुं प्रसारयति स्म ।
  
  "मा पृष्टवान् इति मन्यसे।"
  
  ते अन्तिमसोपानम् आरोहितुं आरब्धवन्तः। यदा प्रमुखः सैनिकः अन्तिमवक्रस्य समीपं गच्छति स्म तदा एकः शूटः ध्वनितवान्, तस्य शिरःतः इञ्चेषु प्लास्टरस्य एकः खण्डः विस्फोटितवान् ।
  
  "अवतरतु!"
  
  शॉट्-अश्मपातः भित्तिषु विदारितवान् । डाहल् बाहुभिः गतिमालाम् अकुर्वन् उदरं अग्रे सरति स्म ।
  
  ड्रेकः अवदत्, "बिडालविधिः" इति ।
  
  एकः सैनिकः शत्रुं व्यस्तं स्थापयितुं द्रुतं वॉली-प्रहारं कृतवान् । अन्यः शिरस्त्राणं उद्धृत्य मेखलायां बन्दुकं आकृष्य शनैः शनैः अग्निरेखायां अग्रे कृतवान् । ते मन्दं गतिनादं श्रुतवन्तः। तृतीयः सैनिकः सोपानस्य अधः आच्छादनात् बहिः उत्प्लुत्य रक्षकं नेत्रयोः मध्ये आहतवान् । सः पुरुषः गोलिकाप्रहारात् पूर्वं मृतः पतितः।
  
  "क्यूट्" इति सुनियोजिताः चालाः ड्रेकः रोचन्ते स्म ।
  
  ते सोपानं गत्वा शस्त्राणि आकृष्य चतुर्थतलस्य तोरणद्वारं परितः व्यजनं कृतवन्तः, ततः परं कक्षं सावधानतया निरीक्षन्ते स्म
  
  ड्रेकः चिह्नानि पठितवान्। एतत् कृकलासस्य डायनासोरस्य सभागारम् आसीत् । भगवन् इति सः चिन्तितवान्। किं तत्र न आसीत् यत्र शापितः टायरानोसॉरसः स्थापितः आसीत्?
  
  सः गुप्तरूपेण कक्षं प्रति दृष्टिपातं कृतवान्। नागरिकवस्त्रधारिणः कतिपये व्यावसायिकरूपेण दृश्यमानाः वयस्काः व्यस्ताः दृश्यन्ते स्म, ते सर्वे केनचित् प्रकारेण भारी मशीनगनेन सज्जाः आसन्, अधिकतया मैक-१० 'स्प्रे एण्ड् प्रार्थना' इति। परन्तु तस्य पुरतः स्थितः टायरानोसॉरसः दुःस्वप्नमहिम्ना उच्छ्रितः , दुःस्वप्नस्य अन्तर्धानस्य कोटिवर्षेभ्यः परमपि स्थायिरूपः आसीत्
  
  तस्य च अतीते एव - निपुणतया तस्य हनुमत्पादं स्खलितवती - एलिसिया माइल्स, अन्यः घातकः शिकारी गतः। सा स्वस्य हस्ताक्षरप्रकारेण उद्घोषयति स्म यत् "समयं पश्यन्तु बालकाः! अत्र एकः स्लिप् अहं च व्यक्तिगतरूपेण भवन्तम् सर्वान् बग्गर्-क्रीडकान् क्रीडायाः बहिः नेष्यामि! शिघ्रेन कुरु!"
  
  "अधुना तत्र एका महिला अस्ति" इति केनेडी एकमिलिमीटर् दूरतः उपहासपूर्वकं कुहूकुहूम् अकरोत् । ड्रेकः तस्याः विवेकपूर्णं गन्धं लघुश्वासं च अनुभवति स्म । "पुराणमित्र, ड्रेक?"
  
  "तस्याः सर्वं ज्ञातं पाठितवान्" इति सः अवदत् । "अक्षरशः प्रथमं । ततः सा मम समीपं गता। अजीब निन्जा-शाओलिन गंदगी। सा च कदापि महिला नासीत्, तत् निश्चितम्।"
  
  "वामे चत्वारः सन्ति" इति सैनिकः अवदत् । "दक्षिणे पञ्च । प्लस् एकः महिला। ओडिन् इत्यस्य प्रदर्शनी कक्षस्य पृष्ठभागे एव, सम्भवतः पृथक् कोष्ठके, अहं न जानामि" इति ।
  
  डाहलः निःश्वासं गृहीतवान् । "चलनस्य समयः।"
  
  
  अष्टदश
  
  
  
  न्यूयॉर्क राष्ट्रीय इतिहास संग्रहालय
  
  
  स्वीडिशाः आच्छादनात् बहिः कूर्दन्ति, सम्यक् गोलीकाण्डं कुर्वन्ति। चत्वारः कनाडादेशिनः पतिताः, ततः अन्यः, तेषु त्रयः काचप्रदर्शनीयां पतिताः, यत् क्रमेण पतित्वा विस्फोटवत् कोलाहलेन तलम् अपतत्
  
  शेषाः कनाडादेशिनः व्यावृत्ताः भूमौ एव अग्निप्रहारं कृतवन्तः । स्वीडिशद्वयं क्रन्दितवन्तौ। एकः पतितः, तस्य शिरसि व्रणात् रक्तं प्रवहति स्म । अन्यः उरुं गृहीत्वा विकृष्य राशौ पतितः।
  
  ड्रेकः पालिशिततलस्य पारं कक्षे स्खलितः, विशालानां आर्माडिलो-प्रदर्शितस्य विशालस्य काचप्रदर्शनस्य पृष्ठतः क्रन्दितवान् । एकदा सः केनेडी सुरक्षितः इति निश्चयं कृतवान् तदा सः काचद्वारा द्रष्टुं शिरः उत्थापितवान् ।
  
  मया दृष्टं यत् एलिसिया द्वौ पलायमानौ स्वीडिशौ सम्यक् शॉट्-द्वयेन मारितवती।
  
  टायरानोसॉरसस्य पृष्ठतः चत्वारः अपि कनाडादेशिनः आविर्भूताः । ते अवश्यं तस्मिन् कोष्ठे आसन् यत्र वृकाः प्रदर्शिताः आसन्। तेषां शरीरे विचित्रचर्ममेखलाः बद्धाः, पृष्ठे च गुरुपृष्ठपुटाः आसन् ।
  
  तथा च Mac-10 इत्यपि। ते कक्षं गोलिकाभिः पूरितवन्तः।
  
  स्वीडिशाः आच्छादनार्थं गोतां कृतवन्तः । ड्रेकः तलम् पतितः, केनेडी इत्यस्य शिरसि यथाशक्ति न्यूनं स्थापयितुं स्वबाहुं वेष्टयितुं सुनिश्चितवान् । तस्य उपरि काचः भग्नः, काचखण्डाः परितः विकीर्णाः, तेषु वर्षिताः च अभवन् । आर्माडिलो जीवाश्माः प्रतिकृतयः च तेषां परितः विस्फोटिताः विघटिताः च अभवन् ।
  
  "वास्तविकं शीघ्रं स्वच्छं कुरु, ठीकम्?" केनेडी गुञ्जितवान्। "आम्, तत्सत्यम्।"
  
  ड्रेकः सर्वत्र काचखण्डान् क्षिपन् स्वयमेव कम्पितवान्, संग्रहालयस्य बहिः पार्श्वभित्तिं च परीक्षितवान् । तत्र एकः कनाडादेशीयः पतितः, ड्रेकः तत्क्षणमेव तं टैग् कृतवान् ।
  
  "पूर्वमेव एतत् कुर्वन्।"
  
  भग्नं प्रदर्शनं आच्छादनरूपेण उपयुज्य सः मृषावादीनां समीपं गतः। सः मशीनगनं प्रति हस्तं प्रसारितवान्, परन्तु तस्य पुरुषस्य नेत्राणि सहसा विस्तृतानि अभवन्!
  
  "येशुः!" जहाजस्य निर्माणकाले ड्रेकस्य हृदयं नूहस्य हस्तापेक्षया अधिकं द्रुतं धड़कति स्म ।
  
  सः पुरुषः वेदनाया: विस्तारितनेत्रे निःश्वसति स्म। ड्रेकः शीघ्रमेव होशं प्राप्तवान्, शस्त्रं अपहृत्य तं विस्मृतिपर्यन्तं गदां कृतवान् । "रक्तयुक्तः ज़ॉम्बी।"
  
  सः एकस्मिन् जानुनि परितः भ्रमति स्म, प्रहारार्थं सज्जः, परन्तु कनाडादेशिनः टी.रेक्सस्य पृष्ठभागयुक्तस्य उदरस्य पृष्ठतः निवृत्ताः आसन् । धिक् ! यदि ते अधुना एव तस्य मुद्रां न परिवर्तयन्ति स्म, येन सः पूर्वापेक्षया न्यूनतया ऋजुः गच्छति स्म । सः केवलं कतिपयानि विच्छिन्नपदानि एव दृष्टवान् ।
  
  केनेडी तस्य पार्श्वे स्थातुं स्खलन् तस्य प्रति गतः ।
  
  "सुन्दरं स्लाइड्" इति सः वामदक्षिणयोः डुलन् कनाडादेशिनः किं कुर्वन्ति इति द्रष्टुं प्रयतमानोऽभवत् ।
  
  अन्ते सः त्रयाणां भग्नपृष्ठपार्श्वयोः मध्ये गतिं दृष्ट्वा अविश्वासेन श्वसितवान् । "तेषां वृकाः सन्ति" इति सः निःश्वासं कृतवान् । "तथा च तान् खण्डयन्ति!"
  
  केनेडी शिरः कम्पितवती। "नहि। ते तान् खण्डान् विभजन्ति" इति सा सूचितवती । "अवलोकनम्। पृष्ठपुटं पश्यन्तु। ओडिन्-नगरस्य सर्वे भागाः समग्राः भवितुम् अर्हन्ति इति कश्चन न अवदत्, किम्?"
  
  "तथा च तान् भागेषु बहिः नेतुम् सुकरम्" इति ड्रेकः शिरः उन्नमयितवान् ।
  
  सः अग्रिमप्रदर्शनस्य आवरणं प्रति गन्तुं प्रवृत्तः आसीत् यदा सर्वं नरकं मुक्तं जातम् । कक्षस्य दूरकोणात् 'कशेरुकमूलम्' इति चिह्नितद्वारेण एकदर्जनं क्रन्दन्तः बन्शीः प्रविष्टाः । ते हुट् कृतवन्तः, ते वन्यरूपेण शूटिंग् कृतवन्तः, ते वसन्तविरामसमये बहु-द्विगुण-येगरस्य अतिमात्रायां व्यजनाः इव हसन्ति स्म।
  
  "जर्मनीजनाः अत्र सन्ति।" ड्रेकः तलम् पतितुं पूर्वं शुष्कं अवदत्।
  
  सीसप्रक्षेप्यः तस्य माध्यमेन एव विदारयन् टायरानोसॉरसः वन्यरूपेण कम्पितवान् । तस्य शिरः लम्बितम्, दन्ताः पिष्टाः, यथा तस्य परितः हिंसा तम् एतावत् क्रुद्धं कृतवती यत् तं पुनः जीवितुं शक्नोति। कनाडादेशीयः गोरस्य मेघेन पुनः उड्डीयत। डायनासोरस्य हनुमत्स्य सर्वत्र रक्तं सिञ्चितम्। स्वीडिशसैनिकः कोणपर्यन्तं बाहुं त्यक्त्वा क्रन्दन् परितः धावति स्म ।
  
  जर्मनीदेशिनः उन्मत्ताः भूत्वा विस्फोटं कृतवन्तः ।
  
  ड्रेकस्य समीपस्थस्य खिडक्याः पृष्ठतः हेलिकॉप्टर-रोटर-पट्टिकानां परिचितः बूम-बूम्-बूमः आगतः ।
  
  न पुनः !
  
  स्वस्य परिधीयदृष्ट्या बहिः ड्रेकः अन्धकारवेषधारिणां विशेषबलानाम् आकृतीनां समूहं स्वं प्रति लुब्धं गच्छन्तं दृष्टवान् । यदा ड्रेकः तां दिशि पश्यति स्म तदा तस्य कर्णयोः ट्वीटराः उन्मत्ताः अभवन् ।
  
  भद्रजनाः।
  
  कनाडादेशिनः तदर्थं गतवन्तः, अराजकतां जनयन् । ते टी.रेक्सस्य विशालस्य उदरस्य अधः स्फुटितवन्तः, क्रोधेन प्रहारं कुर्वन्तः। ड्रेकः केनेडी इत्यस्य स्कन्धेन गृहीतवान् ।
  
  "चलनम्!" ते उड्डयनरेखायां आसन्। सः केनेडी इत्यस्य कृते दूरं धकेलितवान् यथा एलिसिया माइल्सः दृष्टिगोचरः अभवत् । ड्रेकः स्वशस्त्रं उत्थापितवान्, ततः वामतः समीपं गच्छन्तं विशालं जर्मन-मिलो-इत्येतत् दृष्टवान् ।
  
  एकस्मिन् विरामस्य द्वितीयसेकेण्ड् मध्ये त्रयः अपि स्वशस्त्राणि अवतारितवन्तः ।
  
  एलिसिया आश्चर्यचकिता दृश्यते स्म। "अहं जानामि यत् त्वम् अस्मिन् प्रविशति, ड्रेक, त्वं वृद्धः हरामी!"
  
  मिलो मृतः स्वपथेषु स्थगितवान्। ड्रेकः एकस्मात् अन्यतमं प्रति अवलोकितवान् । "मया स्वीडेन्देशे स्थातव्यम् आसीत्, श्वः निःश्वासः।" ड्रेकः बृहत् वयस्कं अण्डं स्थापयितुं प्रयतितवान्। "भवतः कुत्सितायाः स्मरणं कुरु?"
  
  गोलिकाभिः तेषां तनावपूर्णं कूपं न प्रविश्य तेषां परितः वायुः विदारितम् ।
  
  "भवतः समयः आगमिष्यति" इति मिलो कर्कशः कुहूकुहूम् अकरोत् । "यथा भवतः तत्रत्यः वयस्कः, तस्य भगिनी च। पार्नेविकस्य च अस्थिः" इति ।
  
  ततः च जगत् पुनः आगतं, एलिसिया अव्याख्यातरूपेण भूमौ पतिताम् दृष्ट्वा ड्रेकः सहजतया एकं मिलीसेकेण्ड् यावत् डुक् कृतवान्।
  
  आरपीजी रॉकेट् टी-रेक्सस्य उदरं विदारितवान्, अस्थि-छुरीः सर्वदिशि उड्डीयन्ते स्म । सः सभागारं पारं त्वरितवान्, पार्श्वजालकेषु एकेन एव । विरामस्य अनन्तरं विशालः विस्फोटः अभवत् यः कक्षं कम्पितवान्, तदनन्तरं पतन्तस्य धातुस्य, सन्धिषु च चीत्कारस्य वेदनाजनकः शब्दः अभवत्
  
  धातुमृत्युः राष्ट्रिय-इतिहास-सङ्ग्रहालयस्य भित्तिषु दुर्घटनाम् अभवत् ।
  
  हेलिकॉप्टरस्य गतिः संग्रहालयस्य भित्तिषु पतितः, तस्मात् कारणात् महतीं मलिनमवशेषाणां पतनं जातम् इति कारणेन ड्रेकः केनेडी इत्यस्य उपरि विस्तृतः आसीत् नासिका सम्यक् भग्नवती, लहरितराशिषु अग्रे क्षिपन् । ततः काकपिट् प्रायः लम्बवत् पतन्त्याः भित्तिं प्रति पतितः, ततः विमानचालकः स्वस्य वायुकाचस्य पारं मक्षिका इव लेपितः भवितुं पूर्वं उन्मत्तः आतङ्कितः गियर-यष्टिं क्षोभयन् दृष्टः
  
  तदा प्रोपेलर-पट्टिकाः आहत्य... अवतरन्ति च!
  
  उड्डयनधातुशूलैः कक्षस्य अन्तः एकं मारक्षेत्रं निर्मितम् । षड्पादपरिमितः शूलः ड्रेक-केनेडी-योः प्रति उड्डीयमानः गुञ्जन् शब्दं कृतवान् । पूर्वः एसएएस-सैनिकः यथासम्भवं समतलं शयितवान् ततः तस्य कर्णस्य उपरिभागं च्छिन्नं इति अनुभवति स्म, ततः पूर्वं कटुर्या केनेडी-शिरोभागस्य एकं भागं खण्डयित्वा दूरतमभित्तिषु पादत्रयं निमज्जति स्म
  
  सः क्षणं यावत् स्तब्धः शयितवान्, ततः सहसा शिरः परिवर्तयति स्म । हेलिकॉप्टरं स्थगितम् अभवत्, तस्य गतिः अपि नष्टा अभवत् । परं क्षणं सः संग्रहालयस्य पार्श्वे अधः स्खलितवान्, यथा वाइल् ई.
  
  ड्रेकः चतुः सेकेण्ड् यावत् गणनां कृतवान्, ततः पूर्वं हेवी मेटलस्य कर्णमूर्च्छितः क्रन्चः अभवत् । सः क्षणं यावत् कक्षं परितः अवलोकितवान्। कनाडादेशिनः स्वस्य एकः रोटर-पट्टिकायाः खण्डितः अपि पादं न भङ्गं कृतवन्तः । ते कक्षस्य पार्श्वे प्राप्तवन्तः, चत्वारः वयस्काः गुरुपृष्ठपुटयुक्ताः, तथैव एलिसिया, एकः आवरणयोद्धा च। ते अवरोहण-एकक-सदृशं परिवर्तयन्ति स्म ।
  
  जर्मनी-देशस्य मुखयोः भयानकता लिखिता आसीत्, न तु मुखौटैः आवृता । ड्रेकः श्वेतवस्त्रधारिणं पुरुषं न लक्षितवान्, सः चिन्तितवान् यत् एतत् मिशनं तस्य कृते अतीव जोखिमपूर्णम् अस्ति वा इति। सः विशेषसैनिकाः द्रुतगत्या तेषां समीपं गच्छन्तः दृष्टवान्, अमेरिकनसैनिकानाम् आगमनसमये स्वीडिशाः सत्तां समर्पितवन्तः ।
  
  कनाडादेशिनः वृकैः सह स्वस्य उद्धारं कृतवन्तः! ड्रेकः उत्तिष्ठितुं प्रयत्नं कृतवान्, परन्तु निकट-च्युति-आश्चर्यजनक-दृश्येन च महतीं कम्पितः स्वशरीरं उत्थापयितुं कष्टं प्राप्नोत् ।
  
  केनेडी तस्य अधः बहिः विकृष्य उपविश्य तस्याः शिरसि रक्तं मार्जयितुं पूर्वं कठिनतया कोणं कृत्वा साहाय्यं कृतवान् ।
  
  "पितृव्य"। - सा विडम्बनक्रोधेन गुञ्जितवती।
  
  रक्तस्रावं निवारयितुं ड्रेकः कर्णे हस्तं निपीडितवान् । सः पश्यन् पञ्चसु अवशिष्टेषु स्वीडिश-विशेषसेनासु त्रयः कनाडा-देशवासिनां विरुद्धं युद्धं कर्तुं प्रयतन्ते स्म यतः प्रथमः स्वस्य प्रक्षेपकस्य उपयोगं कृत्वा नष्टजालकात् बहिः कूर्दितवान्
  
  परन्तु एलिसिया मुखं लीलामयं स्मितं कृत्वा परिवृत्ता, ड्रेकः च अन्तः संकुचितः अभवत् । सा अग्रे उत्प्लुत्य तान् व्याप्तवती, क्रूरवधस्य कृष्णविधवा, अत्यन्तं कुशलसैनिकानाम् अप्रतिमसुलभतया तेषां अस्थिभङ्गं कृत्वा, दलस्य नाशार्थं द्वादशसेकेण्ड्भ्यः न्यूनं समयं व्यतीतवती
  
  तावत्पर्यन्तं त्रयः कनाडादेशिनः मौनेन कुशलतया च भवनात् बहिः उत्प्लुत्य गतवन्तः ।
  
  शेषः कनाडादेशस्य सैनिकः आच्छादनात् एव गोलीं प्रहारितवान् ।
  
  न्यूयॉर्क-स्वाट्-दलेन जर्मनी-देशस्य उपरि आक्रमणं कृत्वा, तान् कक्षस्य पृष्ठभागे धक्काय, त्रयः अपि विहाय सर्वे यत्र स्थिताः आसन्, तत्रैव त्यक्तवन्तः । शेषाः त्रयः मिलो सहितः शस्त्राणि त्यक्त्वा धावितवन्तः ।
  
  ड्रेकः विस्मितः अभवत् यदा टायरानोसॉरसः अन्ते भूतं त्यक्त्वा वृद्धास्थिधूलिराशिषु पतितः ।
  
  चतुर्थः कनाडादेशीयः कूर्दति स्म तदा केनेडी शापं दत्तवान्, तदनन्तरं शीघ्रमेव एलिसिया अपि अनुसृत्य । अन्तिमः सैनिकः कूर्दनं कर्तुं सज्जः सन् कपालस्य उपरि गोलिकापातं कृतवान् । सः पुनः कक्षे पतित्वा ज्वलन्तेषु भग्नावशेषेषु विस्तृतः शयितः, उन्मत्तस्य युद्धस्य, तस्य प्रलयस्य दौडस्य च अन्यः अपघातः एव।
  
  
  एकोनविम्शति
  
  
  
  न्यूयोर्क
  
  
  प्रायः तत्क्षणमेव ड्रेकस्य मनः मूल्याङ्कनं विश्लेषणं च कर्तुं आरब्धवान् । बेन्-प्रोफेसर-पार्नेविक्-योः विषये मिलो-इत्यनेन केचन निष्कर्षाः कृताः ।
  
  सः स्वस्य सेलफोनं मत्स्यं कृत्वा स्पीड् डायल् नुदनात् पूर्वं तस्य क्षतिं परीक्षितवान् ।
  
  दूरभाषः ध्वनितवान्, ध्वनितवान् च। बेन् तावत्कालं न त्यक्तवान् स्यात्, न तु बेन्...
  
  तस्य हृदयं डुबत्। सः बेन् इत्यस्य रक्षणं कर्तुं प्रयतितवान्, वयस्काय प्रतिज्ञातवान् यत् सः कुशलः भविष्यति। यदि किमपि...
  
  स्वरः उत्तरम् अयच्छत् - "आम्?" घूर्घायेत्।
  
  "बेन् ? भवान् कुशलः अस्ति वा ? किमर्थं त्वं कुहूकुहू करोषि?"
  
  "मैट्, ईश्वरस्य धन्यवादः। मम पिता मां आहूतवान्, अहं वार्तालापं कर्तुं दूरं गतः, ततः अहं पश्चात् पश्यन् एतौ गुण्डौ प्राध्यापकं ताडयन्तौ दृष्टवान्। अहं तान् प्रति धावितवान् ते च अन्यैः कतिपयैः सह मोटरसाइकिलैः गतवन्तः" इति ।
  
  "किं ते प्राध्यापकं नीतवन्तः?"
  
  "क्षम्यतां मित्र। अहं यदि शक्नोमि तर्हि तस्य साहाय्यं करिष्यामि। धिक् मम पिता!"
  
  "नहि! ड्रेकस्य हृदयं अद्यापि पुनः स्वस्थं भवति स्म । "भवतः दोषः नास्ति ब्लेकी। नातीव। एतेषां द्विचक्रिकाणां पृष्ठे बृहत् पृष्ठपुटं बद्धम् आसीत् वा?"
  
  "केचन कृतवन्तः।"
  
  "अस्तु। तत्र तिष्ठतु" इति ।
  
  ड्रेकः गभीरं निःश्वासं गृहीत्वा स्वस्य तंत्रिकाः शान्तं कर्तुं प्रयत्नं कृतवान् । कनाडादेशिनः त्वरितम् आचरन्ति स्म । बेन् दुष्टं प्रहारं चकमाय, पितुः धन्यवादेन, परन्तु प्रोफेसरः गहने गन्धे आसीत्। "तेषां योजना आसीत् यत् इतः प्रतीक्षमाणैः द्विचक्रिकैः पलायनं करणीयम्" इति सः केनेडी इत्यस्मै अवदत्, ततः कचरागृहं परितः अवलोकितवान् । "अस्माभिः डाहल् अन्वेष्टव्यम्। अस्माकं समस्या अस्ति" इति ।
  
  "एकमात्रम्?"
  
  संग्रहालये तेषां कृतस्य विनाशस्य सर्वेक्षणं ड्रेकः कृतवान् । "एतत् वस्तु केवलं महत् समयं विस्फोटितम्।"
  
  
  * * * ९.
  
  
  ड्रेकः सर्वकारीयकर्मचारिभिः परितः सङ्ग्रहालयात् निर्गतवान् । ते सेण्ट्रल् पार्कस्य पश्चिमद्वारे मञ्चनस्तम्भं स्थापयन्ति स्म, यत् सः जानीतेव अवहेलितवान् यदा सः बेन् इत्यस्य समक्षं बेन्चे उपविष्टं दृष्टवान् बालकः अनियंत्रितः रोदिति स्म। अधुना किम् ? केनेडी तस्य पार्श्वे तृणपट्टिकायाः सह धावितवान् ।
  
  "एषः करिन्" इति बेन् इत्यस्य नेत्राणि नियाग्राजलप्रपात इव सङ्कीर्णानि आसन् । "मया तां ईमेल कृत्वा पृष्टं यत् सा कथं Valkyries इत्यनेन सह प्रचलति तथा च... प्रतिक्रियारूपेण एतत् MPEG प्राप्तवान्...।"
  
  सः स्वस्य लैपटॉपं परिवर्तयति स्म यत् ते द्रष्टुं शक्नुवन्ति। पर्दायां एकः लघुः विडियो सञ्चिका आविर्भूतः, पुनरावृत्तौ वादयति स्म । क्लिप् प्रायः त्रिंशत् सेकेण्ड् यावत् अभवत् ।
  
  कृष्ण-श्वेत-फ्रीज-चतुष्कोणे बेन्-भगिन्याः करिन्-इत्यस्य धुन्धलानि चित्राणि दृश्यन्ते स्म, सा द्वयोः स्थूलयोः, मुखौटाधारिणां पुरुषाणां बाहुयुग्मे लम्बवत् लम्बमानस्य आसीत् । तस्याः ललाटस्य मुखस्य च परितः रक्तमात्राः कृष्णवर्णाः लिप्ताः आसन् । तृतीयः पुरुषः स्थूलजर्मन-उच्चारणेन उद्घोषयन् कॅमेरा-प्रति मुखं उत्थापितवान् ।
  
  "सा प्रतिरोधं कृतवती, लघु मिन्क्स, परन्तु निश्चिन्ताः भवन्तु यत् आगामिषु कतिपयेषु सप्ताहेषु वयं तां शिक्षयिष्यामः यत् एतत् कियत् मूर्खतापूर्णम् अस्ति!" मुखात् लारं सिञ्चति स्म सः पुरुषः अङ्गुलीं कम्पितवान् । "तेषां साहाय्यं कर्तुं त्यजतु बालक। तान् आक्रमणं त्यजतु.... issss.... यदि भवन्तः तत् कुर्वन्ति तर्हि भवन्तः तां पुनः सुरक्षितं स्वस्थं च प्राप्नुयुः" - अप्रियं हास्यम्। "अधिकं न्यूनं वा"।
  
  खण्डः पुनः पुनः भवितुं आरब्धवान् ।
  
  "She"s a second Dan" इति बेन् बकबकम् अकरोत् । "स्वकीयं युद्धकलाविद्यालयं उद्घाटयितुम् इच्छति। अहं न चिन्तितवान् यत् कोऽपि तां ब-ख-ताडयितुं शक्नोति, मम-मम अग्रजः।"
  
  तस्य युवा मित्रं भग्नं भवति स्म तदा ड्रेकः बेन् आलिंगितवान् । केनेडी इत्यनेन लक्षिता परन्तु तस्य कृते न अभिप्रेता तस्य दृष्टिः युद्धक्षेत्रे द्वेषेण परिपूर्णा आसीत् ।
  
  
  विंशति
  
  
  
  न्यूयोर्क
  
  
  विश्वप्रसिद्धः फैशननिर्माता, बहुकोटिपतिः, कुख्यातस्य २४ घण्टानां पार्टी-शैटो-ला-वेरेन्-इत्यस्य स्वामी च एबेल् फ्रे मैडिसन-स्क्वेर्-उद्याने मञ्चपृष्ठे उपविश्य स्वस्य मिनियन्-जनाः मुक्त-भार-परजीविनः इव परितः द्रुतं गच्छन्ति इति पश्यति स्म
  
  संक्रान्तकाले अथवा अधःकालेषु सः तान् स्वस्य विस्तृतस्य आल्पाइन्-गृहस्य परिधिमध्ये एव तान् प्रदत्तवान्-विश्वप्रसिद्धमाडलात् आरभ्य प्रकाशदलानां सुरक्षाकर्मचारिणां च यावत्-पक्षाः सप्ताहान् यावत् न स्थगयन्ति स्म परन्तु यथा यथा भ्रमणं गच्छति स्म तथा च फ्रे इत्यस्य नाम चर्चायां भवति स्म तथा तथा ते कोलाहलं कुर्वन्ति स्म, चिन्तयन्ति स्म च तस्य प्रत्येकं सनकं च पूरयन्ति स्म ।
  
  दृश्यं आकारं गृह्णाति स्म । बिडालधावनम् अर्धं सम्पन्नम् आसीत् । तस्य प्रकाशनिर्माता द गार्डन्-दलेन सह मिलित्वा परस्परं सम्माननीयं जादुयोजनां कल्पितवान्: द्विघण्टायाः शो कृते समन्वयितं प्रकाशस्य ध्वनिस्य च समयसूचना
  
  फ्रे इत्यस्य अभिप्रायः आसीत् यत् सः तत् द्वेष्टि, हरामीन् स्वेदं कृत्वा पुनः आरभ्यत इति।
  
  सुपरमोडेल्-जनाः वस्त्रं विच्छेदनस्य विभिन्नेषु चरणेषु आगत्य आगत्य गच्छन्ति स्म । एकस्मिन् फैशनप्रदर्शने मञ्चपृष्ठे मञ्चप्रदर्शनस्य विपरीतम् आसीत्-भवतः न्यूनसामग्री आवश्यकी आसीत्, न तु अधिका-एते मॉडलाः च-कमपि ये तस्य सह ला वेरेना-नगरे निवसन्ति स्म-तथा जानन्ति स्म यत् सः तथापि सर्वं पूर्वं दृष्टवान् इति।
  
  सः प्रदर्शनवादं प्रोत्साहयति स्म । सत्यतः सः तत् आग्रहं कृतवान् । भयं तान् नियन्त्रितवान्, एते पशवः। भयम्, लोभः, पेटूत्वं च, अन्ये च सर्वे अद्भुताः सामान्यपापाः ये सामान्यपुरुषान् महिलान् च शृङ्खलाबद्धाः कृतवन्तः, तेभ्यः शक्तिधनयुक्तेभ्यः - विक्टोरिया-सीक्रेट्-मिष्टान्न-विक्रेतृभ्यः आरभ्य पूर्वीय-यूरोपीय-हिम-शिल्पाः, तस्य शेषाः भाग्यशालिनः सेवकाः च - तेषु प्रत्येकं विलपन् | रक्तचूषकाः ।
  
  फ्रे मिलो विवाहशरीरेषु प्रविष्टं दृष्टवान् । अहं दृष्टवान् यत् कथं आदर्शाः क्रूरस्य असभ्यस्य पुरुषात् दूरं गच्छन्ति स्म। तेषां स्पष्टकथां दृष्ट्वा अहं अन्तः स्मितं कृतवान्।
  
  मिलो प्रसन्नः न दृश्यते स्म। "तत्र पुनः!" सः फ्रे इत्यस्य अस्थायी चलकार्यालयं प्रति शिरः न्यस्य ।
  
  एकान्ते स्थित्वा फ्रे इत्यस्य मुखं कठोरम् अभवत् । "किं जातम्?"
  
  "किं न जातम्?वयं हेलिकॉप्टरं नष्टवन्तः। अहं ततः द्वयोः वयस्कयोः सह क्रीक कृतवान्। तेषां स्वाट्, एसजीजी, सः हरामी ड्रेकः अन्यः च कश्चन कुत्सिकः आसीत् । तत्र बहिः नरकं आसीत्, मनुष्य।" मिलो इत्यस्य अमेरिकनस्वरस्य अक्षरशः फ्रे इत्यस्य अधिकसंस्कृतकर्णेषु आहतं भवति स्म । पशुः तं "पुरुषः" इति आह्वयत् एव आसीत् ।
  
  "स्प्लिन्टर?"
  
  "तस्याः नग्नवेश्यायाः कृते नष्टः, माइल्स।" मिलो विस्मितः अभवत्।
  
  "कनाडादेशिनः प्राप्तवन्तः वा?" फ्रेयः क्रोधेन कुर्सीबाहून् गृहीतवान्, येन ते विकृताः अभवन् ।
  
  मिलो स्वस्य आन्तरिकचिन्ताम् द्रोहं कृत्वा न लक्षयितुम् अभिनयं कृतवान् । फ्रे इत्यस्य स्वार्थः तस्य वक्षःस्थलं प्रफुल्लितवान् । "fucking useless bastards" इति सः एतावत् उच्चैः क्रन्दितवान् यत् मिलो क्षुब्धः अभवत् । "यूयं व्यर्थाः हरामीः चोदनानां अश्ववाहकसमूहेन नष्टाः!"
  
  फ्रे इत्यस्य अधरात् लारः उड्डीयत, तान् पृथक् कृत्वा मेजं सिञ्चति स्म। "किं भवन्तः जानन्ति यत् अहं कियत्कालं यावत् अस्य क्षणस्य प्रतीक्षां करोमि? अस्मिन् समये ? त्वं अपि?"
  
  आत्मनः नियन्त्रणं कर्तुं असमर्थः सः अमेरिकन-कमाण्डो-इत्यस्य मुखं प्रहारं कृतवान् । मिलो तीक्ष्णतया शिरः परिवर्तयति स्म, गण्डौ च रक्तौ जातः, परन्तु सः अन्यथा प्रतिक्रियां न दत्तवान् ।
  
  फ्रे तम् आच्छादयितुं शान्तस्य परमं कोकं बाध्यं कृतवान् । "मम जीवनम्" इति सः सर्वाधिकप्रयत्नेन अवदत् यत् सः जानाति स्म यत् केवलं उच्चजन्मपुरुषाः एव कर्तुं शक्नुवन्ति, "समर्पितम् अस्ति-न, समर्पितं-अस्य समाधिस्थलस्य... अस्य देवानां समाधिस्थानस्य अन्वेषणाय। अहं तान् - खण्डखण्डेन - मम दुर्गं प्रति परिवहनं करिष्यामि। "अहं शासकः" इति द्वारं प्रति हस्तं क्षोभयन् अवदत्, "न च एतेषां मूर्खाणां शासकः इति मम अभिप्रायः । मम लघुतमं सुरक्षारक्षकं चोदनार्थं पञ्च सुपरमोडेल् प्राप्तुं शक्नोमि केवलं यतोहि मम विचारः आसीत्। मम युद्धक्षेत्रे सत्पुरुषं मृत्युपर्यन्तं युद्धं कर्तुं शक्नोमि, परन्तु तत् मां शासकं न करोति । त्वं अवगच्छसि?"
  
  फ्रे इत्यस्य स्वरेण बौद्धिकश्रेष्ठता स्रवति स्म । मिलो शीर्षं न्यस्य, परन्तु तस्य नेत्राणि शून्यानि आसन्। फ्रे इत्यनेन एतत् मूर्खता इति गृहीतम् । सः निःश्वसति स्म।
  
  "अच्छा, मम कृते अन्यत् किम् अस्ति?"
  
  "अयम्"। मिलो उत्थाय फ्रे इत्यस्य लैपटॉपस्य कीबोर्डं कतिपयसेकेण्ड् यावत् ट्याप् कृतवान् । राष्ट्रिय-इतिहास-सङ्ग्रहालयस्य समीपे स्थिते क्षेत्रे केन्द्रितं लाइव-प्रसारणं प्रादुर्भूतम् अस्ति ।
  
  "अस्माकं दूरदर्शनदलरूपेण अभिनयं कुर्वन्तः जनाः सन्ति । तेषां दृष्टिः ड्रेकः, एकः महिला, बालकः च - बेन् ब्लेक् इत्यत्र आसीत् । तदपि SPECIAL अपि च शेषं सर्वं SGG त्यजति, पश्यन्तु च, अहम् एतत् विश्वसामि," सः पटलं हल्केन टैपं कृतवान्, स्वेदस्य अवांछितदागं त्यक्त्वा ईश्वरः जानाति किम् अन्यत्, "एतत् SAS दलम् अस्ति।".
  
  "भवन्तः विश्वासं कुर्वन्ति..." इति फ्रे अवदत् । "किं त्वं मां वक्तुं प्रयतसे यत् अधुना अस्माकं हस्ते बहुजातीयः जातिः अस्ति? अस्माकं च महत्तमानि साधनानि न सन्ति" इति । सः निःश्वसति स्म। "न तु एतावता अस्माकं साहाय्यं कृतवान् इति।"
  
  मिलो स्वस्य प्रमुखेन सह गुप्तं स्मितं साझां कृतवान् । "भवन्तः जानन्ति यत् अस्ति।"
  
  "आम्। तव सखी। सा अस्माकं सर्वोत्तमा सम्पत्तिः अस्ति तस्याः समयः च समीपं गच्छति। साधु, आशास्महे यत् सा स्मर्यते यत् सा कस्मै निवेदयति।"
  
  "इदं अधिकं धनस्य विषये यत् सा स्मरिष्यति" इति मिलो महता अन्वेषणेन अवदत् ।
  
  फ्रे इत्यस्य नेत्राणि प्रज्वलितानि, तस्य नेत्रयोः एकः लीचरः स्फुरणं च आविर्भूतवान् । "हम्।" अहम् एतत् न विस्मरामि।"
  
  "अस्माकं बेन् ब्लेक् इत्यस्य भगिनी अपि अस्ति । प्रतीयते वन्यबिडालः" इति ।
  
  "दण्डः। तां दुर्गं प्रति प्रेषयतु। वयं शीघ्रमेव तत्र आगमिष्यामः।" सः विरामं कृतवान्। "तिष्ठतु... तिष्ठतु... सा महिला ड्रेकेन सह अस्ति। सा का अस्ति?"
  
  मिलो तस्य मुखम् अधीत्य स्कन्धं संकुचितवान्। "मम विचारः नास्ति"।
  
  "अच्छा, ज्ञातव्यम्!"
  
  मिलो टीवी-दलम् आहूतवान् ।"ड्रेकस्य स्त्रियाः उपरि मुखपरिचयसॉफ्टवेयरस्य उपयोगं कुर्वन्तु" इति सः गुर्गुरितवान् ।
  
  चतुर्निमेषेभ्यः मौनस्य अनन्तरं सः उत्तरं प्राप्तवान् । "केनेडी मूर्" इति सः फ्रे इत्यस्मै अवदत् । "न्यूयॉर्क पुलिस"।
  
  "आम्। आम् अहं कदापि व्यभिचारं न विस्मरामि। पार्श्वे गच्छतु मिलो। अहं कार्यं करोमि" इति ।
  
  फ्रे शीर्षकं गूगलं कृत्वा अनेकानि लिङ्कानि अनुसृत्य । दशनिमेषेभ्यः न्यूनेन समये सः सर्वं ज्ञातवान्, तस्य स्मितं विस्तृतं, विकृततरं च अभवत् । यौवनानन्तरं तस्य मनसि महान् विचारस्य रोगाणुः वर्धन्ते स्म ।
  
  "केनेडी मूर्" इति सः पदातिसैनिकं व्याख्यातुं प्रतिरोधं कर्तुं न शक्तवान्, "न्यूयॉर्कनगरस्य सर्वोत्तमेषु अन्यतमः आसीत् । सा सम्प्रति बलात् अवकाशे अस्ति। सा मलिनं पुलिसं गृहीत्वा कारागारं प्रेषितवती । तस्य प्रत्ययस्य कारणेन सः येषां जनानां दोषीकरणं कर्तुं साहाय्यं कृतवान् तेषां केषाञ्चन मुक्तिः अभवत्, यत् प्रमाणशृङ्खलायाः भग्नेन सह किमपि सम्बद्धम्" इति । फ्रे विरमति स्म। "कीदृशः पश्चात्तापी देशः एतादृशं व्यवस्थां कार्यान्वयिष्यति मिलो?"
  
  "USA" इति तस्य गुण्डः जानाति स्म यत् तस्मात् किं अपेक्षितम् इति ।
  
  "अच्छा, एकः अद्भुतः वकिलः "उत्तर-अमेरिका-देशस्य इतिहासे सर्वाधिकं दुष्टः धारावाहिकहत्याराः" इति थोमस-कालेब्-नामकस्य पुरुषस्य मुक्तिं सुरक्षितवान्, यथा अत्र उक्तम् मम, मम। स्वादिष्टं घृणितम् अस्ति। शृणोतु!
  
  'कालेबः स्वस्य पीडितस्य नेत्राणि उद्घाटयति, स्टेपलरस्य उपयोगेन पलकस्य ललाटस्य च माध्यमेन क्लिप्स् निपातयति, ततः तेषां कण्ठेषु जीवितान् कीटान् बाध्यं करोति, यावत् ते मृत्यवे गलाघोषं न कुर्वन्ति तावत् चर्वितुं निगलितुं च बाध्यं करोति।' फ्रे विस्तृतनेत्रेण मिलो पश्यति स्म। "अहं किञ्चित् वदामि यथा मैक्डोनाल्ड्स् इत्यत्र भोजनम्।"
  
  मिलो न स्मितं कृतवान्। "सः निर्दोषाणां वधकः अस्ति" इति सः अवदत् । "हास्यं वधेन सह सम्यक् न गच्छति।"
  
  फ्रे तं दृष्ट्वा स्मितं कृतवान्। "भवता निर्दोषान् हता, किं न?"
  
  "मम कार्यं कुर्वन् एव। अहं सैनिकः अस्मि।"
  
  "हम्, अस्तु, एषा सूक्ष्मरेखा एव, किम्? न महत्त्वम्। वर्तमानकार्यं प्रति प्रत्यागच्छामः। अयं कालेबः मुक्तिं प्राप्य द्वौ अपि निर्दोषौ मारितवान् । अहं वदामि नैतिकसिद्धान्तस्य स्पष्टं परिणामं नैतिकमूल्यानां च समुच्चयः, एह्, मिलो? सर्वथापि अयं कालेबः इदानीं अन्तर्धानं जातः" इति ।
  
  मिलो इत्यस्य शिरः लैपटॉप्-पर्दे, केनेडी-मूर्-इत्यस्य प्रति, झटकाम् अयच्छत् । "द्वौ अपि?"
  
  इदानीं फ्रे हसति स्म। "हा, हा । त्वं तावत् मूर्खः नासि यत् त्वं एतत् न अवगच्छसि किम्? तस्याः दुःखं कल्पयतु। तस्याः पीडां कल्पयतु!"
  
  मिलो गृहीत्वा स्वस्य अपि दन्तौ ध्रुवऋक्षः इव दिवसस्य प्रथमं ग्रहणं विदारयति स्म ।
  
  "मम योजना अस्ति"। फ्रे आनन्देन खिन्नः अभवत्। "अहो शित्... मम योजना अस्ति।"
  
  
  एकोविंशति
  
  
  
  न्यूयोर्क
  
  
  चलमुख्यालयः अराजकरूपेण आसीत् । ड्रेकः, केनेडी, बेन् च थॉर्स्टन् डाहल्, क्रुद्धस्य विशेषसेनासेनापतिस्य च अनुसरणं कृत्वा सोपानं उपरि गत्वा कोलाहलं अतिक्रान्तवन्तः । धातुशालायाः अन्ते स्थितेन कोष्ठेन प्रदत्ते सापेक्षे मौने स्थगितुं पूर्वं ते द्वौ विभागौ गतवन्तः ।
  
  "अस्माकं कृते आह्वानं प्राप्तम्" इति विशेषसेनापतिः क्रोधेन स्वशस्त्रं क्षिप्तवान् । "अस्माभिः शापितः आह्वानः प्राप्तः पञ्चदशनिमेषेभ्यः अनन्तरं मम त्रयः पुरुषाः मृताः! किं द...?"
  
  "त्रयः एव?" डाहल् अपृच्छत्। "वयं षट् हारितवन्तः। सम्मानस्य आवश्यकता अस्ति यत् वयं समयं गृह्णीमः..." इति ।
  
  "फक् रेस्पेक्ट्" इति स्वाट्-युवकः क्रुद्धः अभवत् । "त्वं मम प्रदेशे अतिक्रमणं करोषि, त्वं आङ्ग्लगदः। भवन्तः शापित-आतङ्कवादिनः इव दुष्टाः सन्ति!"
  
  ड्रेकः हस्तं उत्थापितवान्। "वास्तवतः अहं आङ्ग्लगदः अस्मि। अयं मूर्खः स्वीडिशः अस्ति" इति ।
  
  अमेरिकनः भ्रान्तः दृष्टः । ड्रेकः बेन् इत्यस्य स्कन्धेषु स्वस्य पकडं कठिनं कृतवान् । सः वयस्कं कम्पमानं अनुभवति स्म। "वयं साहाय्यं कृतवन्तः" इति सः विशेषबलस्य वयस्कं अवदत् । "ते साहाय्यं कृतवन्तः। बहु दुष्टतरं भवितुम् अर्हति स्म" इति ।
  
  ततः च यथा यथा दैवः स्वस्य विडम्बनात्मकं मुद्गरं अवतारयति स्म, तथैव मुख्यालये गोलिकानां वर्षाणां आश्चर्यजनकः शब्दः अभवत् । सर्वे भूमौ पतितवन्तः। पूर्वभित्तितः धातुध्वनिः उच्छिष्टः । गोलीकाण्डस्य समाप्तेः पूर्वं विशेषसेनापतिः उत्तिष्ठति स्म । "इदं गोलीरोधकम्" इति सः किञ्चित् लज्जितः सन् अवदत् ।
  
  "अस्माकं गन्तुम् आवश्यकम्" इति ड्रेकः केनेडी इत्यस्य अन्वेषणं कृतवान्, परन्तु तां न प्राप्नोत् ।
  
  "अग्निरेखायां?" विशेषबलस्य वयस्कः अवदत्। "कः नरकः त्वं?"
  
  "न तु कम्पनी वा गोलिका वा मां चिन्तयन्ति" इति ड्रेकः अवदत् । "एषः रॉकेट-प्रेरितः ग्रेनेड् अस्ति यः शीघ्रमेव अनुवर्तयितुं शक्नोति।"
  
  प्रुडेन्सः निष्कासनं निर्दिशति स्म । गोलिकाः यस्मात् दिशि आगताः आसन्, तस्याः दिशि क्रन्दन्तः धावन्तः कृष्णशुक्लौ द्रष्टुं ड्रेकः समये एव बहिः आगतः ।
  
  सः पुनः केनेडी इत्यस्य कृते परितः अवलोकितवान्, परन्तु सा अन्तर्धानं कृतवती इव ।
  
  तदा सहसा तेषु नूतनं मुखं प्रादुर्भूतम्। ब्यूरो-प्रमुखः स्वस्य त्रि-तारक-चिह्नैः न्याय्य, तत् पर्याप्तं न इव, तस्य अतीते धक्कायन्, पुलिस-आयुक्तस्य दुर्लभ-पञ्च-तारकं धारयन् पुरुषः आसीत् ड्रेकः तत्क्षणमेव जानाति स्म यत् एषः एव वयस्कः यस्य सह तेषां वार्तालापः कर्तव्यः। आतङ्कवादविरुद्धे युद्धे पुलिस आयुक्ताः सम्मिलिताः आसन् ।
  
  विशेषसेनापतिस्य रेडियो उद्घोषितवान् यत् - "सर्वं स्पष्टम्। अत्र छतौ दूरनियन्त्रितशस्त्रम् अस्ति । एषः रक्तः हेरिंग् अस्ति" इति ।
  
  "बास्टर्ड्स्!" कनाडादेशीयाः जर्मनीदेशीयाः च स्वबन्दीभिः सह अधिकाधिकं गच्छन्ति इति ड्रेकः चिन्तितवान् ।
  
  थोर्स्टेन् डाहल् इत्यनेन नव आगन्तुकं सम्बोधितम्। "भवता मम राज्यमन्त्रिणा सह वास्तवमेव वार्तालापः कर्तव्यः।"
  
  "कार्यं कृतम्" इति आयुक्तः अवदत् । "त्वं इतः बहिः गच्छसि।"
  
  "न, तिष्ठतु" इति ड्रेकः बेन् इत्यस्य अग्रे त्वरितगमनात् शारीरिकरूपेण निरोधं कृत्वा आरब्धवान् । "न त्वं अवगच्छसि...."
  
  "न, न" इति आयुक्तः संकुचितदन्तैः अवदत् । "अहं जानामि मा। मम च अभिप्रायः अस्ति यत् भवान् अत्रतः गच्छति, वाशिङ्गटन-नगरं गच्छति। कैपिटल हिल् भवद्भ्यः एकं खण्डं इच्छति, आशासे च ते तत् बृहत्खण्डेषु गृह्णन्ति। " इति ।
  
  
  * * * ९.
  
  
  नवतिनिमेषान् यावत् विमानयानं यावत् अभवत् । ड्रेकः केनेडी इत्यस्य रहस्यपूर्णस्य अन्तर्धानस्य विषये चिन्तितः आसीत् यावत् सा पुनः विमानस्य उड्डयनसमये एव न प्रादुर्भूतवती ।
  
  सा गल्ल्याः अधः धावन्ती आगता, निःश्वासः।
  
  "मया चिन्तितम् आसीत् यत् वयं भवन्तं नष्टवन्तः" इति ड्रेकः अवदत् । सः महतीं उपशमम् अनुभवति स्म, परन्तु तत् लघुहृदयं स्थापयितुं प्रयत्नं कृतवान् ।
  
  केनेडी उत्तरं न दत्तवान् । अपि तु सा संभाषणात् दूरं खिडकीपीठे उपविष्टवती । ड्रेकः अन्वेषणार्थं उत्तिष्ठति स्म, परन्तु यदा सा तस्मात् दूरं गता, तस्याः मुखं अलाबास्टर इव श्वेतम् आसीत् तदा सः निवृत्तः ।
  
  सा कुत्र आसीत् तत्र किं च अभवत् ?
  
  विमानयानस्य समये कोऽपि आह्वानः ईमेल वा अनुमतिः नासीत् । दूरदर्शनं नास्ति। ते मौनेन उड्डीयन्ते स्म; अनेकाः रक्षकाः तान् अविघ्नं पश्यन्ति स्म ।
  
  ड्रेकः तस्य उपरि प्रवाहितुं शक्नोति स्म । एसएएस-प्रशिक्षणे घण्टानां, दिवसानां, मासानां च प्रतीक्षायाः आवश्यकता आसीत् । सज्जीकरणाय । अवलोकनार्थम् । तस्य कृते एकघण्टा मिलीसेकेण्ड् मध्ये उड्डीय गन्तुं शक्नोति स्म । एकस्मिन् समये तेभ्यः एतेषु लघुप्लास्टिकपुटेषु मद्यं प्रदत्तं तदा ड्रेकः क्षणाधिकं संकोचम् अकरोत् ।
  
  व्हिस्की स्फुरति स्म, आपदायाः अम्बरवर्णीयः ताबीजः, अन्तिमे समये तस्य पसन्दस्य शस्त्रं जातम्-यदा एलिसनः गतः। सः दुःखं, निराशां च स्मरति स्म, तथापि तस्य दृष्टिः तस्य उपरि विलम्बितम् आसीत् ।
  
  "अत्र न, धन्यवादः।" बेन् स्वामिनीं प्रेषयितुं पर्याप्तं सजगः आसीत् । "वयं माउण्टन् डेव-युवकाः स्मः। आनयतु" इति ।
  
  बेन् अपि गीक् इति अभिनयं कृत्वा ड्रेकं अस्मात् अवस्थातः बहिः आनेतुं प्रयतितवान् । सः गल्ल्याम् अवलम्ब्य प्रस्तोता डुलन्त्याः स्वस्थानं प्रति आगच्छति इति पश्यन् । "अस्माकं अमेरिकनभ्रातृणां शब्दावलीयां अहं तस्मिन् प्रविष्टः स्याम्!"
  
  तस्य मुखं रक्तं जातम् यदा तस्य परिचारिका तं विस्मयेन पश्चाद् अवलोकयति स्म । द्वितीयस्य अनन्तरं सा अवदत्, "एषः हूटर्स् वायुः नास्ति, शिशु" इति ।
  
  बेन् पुनः स्वकुर्सिषु निमग्नः अभवत् । "विष्ठा"।
  
  ड्रेकः शिरः कम्पितवान् । "भवतः स्वास्थ्यं मित्र। भवतः नित्यं अपमानं सुखदं स्मारकं भवति यत् अहं भवतः वयसः कदापि नासीत्" इति ।
  
  "बकवास"।
  
  "गम्भीरतापूर्वकं-धन्यवादः।"
  
  "चिंता मास्तु"।
  
  "करिन् च - सा कुशलं भविष्यति। अहं प्रतिज्ञामि" इति ।
  
  "तत् कथं प्रतिज्ञातुं शक्नोषि मट्ट?"
  
  ड्रेकः विरमति स्म । यत् व्यक्तं तत् तस्य सहजं आवश्यकतावशात् साहाय्यं कर्तुं प्रतिबद्धता आसीत्, न तु सैनिकस्य स्पष्टः निर्णयः ।
  
  "ते तां अद्यापि न क्षतिं करिष्यन्ति" इति सः अवदत् । "अतिशीघ्रमेव भवद्भिः कल्पितात् अधिकं साहाय्यं अस्माकं भविष्यति।"
  
  "कथं ज्ञायते यत् ते तां न क्षतिं करिष्यन्ति?"
  
  ड्रेकः निःश्वसति स्म । "ठीकम्, ठीकम्, तत् शिक्षितम् अनुमानम्। यदि ते तां मृतां इच्छन्ति स्म तर्हि ते तां तत्क्षणमेव मारितवन्तः स्यात्, किम्? न लाडनम्। परन्तु ते न कृतवन्तः। अतः..."
  
  "आम्?"
  
  "जर्मन-देशस्य जनानां किमपि कृते तस्याः आवश्यकता वर्तते । तां जीवितं करिष्यन्ति" इति । ड्रेकः जानाति स्म यत् ते तां पृथक् प्रश्नोत्तरं वा किमपि अधिकं पारम्परिकं वा नेतुं शक्नुवन्ति - तानाशाहसदृशस्य प्रमुखस्य समीपं यः प्रत्येकं आयोजने आधिपत्यं कर्तुं रोचते। वर्षेषु ड्रेकः एतादृशस्य अत्याचारिणः प्रेम्णि अभवत् । तेषां निरङ्कुशता सर्वदा सज्जनानां द्वितीयं अवसरं ददाति स्म।
  
  बेन् बलात् स्मितं कृतवान्। ड्रेकः विमानं अवतरितुं आरभते इति अनुभवन् शिरसि तथ्यस्य समीक्षां कर्तुं आरब्धवान् । स्वस्य लघुदलस्य पतनेन तस्य पदानि स्थापयित्वा तेषां रक्षणं अधिकं कर्तव्यम् आसीत् ।
  
  
  * * * ९.
  
  
  विमानात् निर्गत्य द्वयोः निमेषयोः अन्तः एव ड्रेकः, बेन्, केनेडी, डाहल् च अनेकद्वारैः, शान्तेन एस्केलेटरेण उपरि, स्थूलनीलपटलैः रेखितस्य आलीशानप्रकोष्ठस्य अधः, अन्ते च एकेन गुरुद्वारेण, यत् ड्रेकः अवलोकितवान् यत् पृष्ठतः विचारपूर्वकं कुण्डीकृतम् इति अवलोकितवान् ते।
  
  ते प्रथमश्रेणीयाः प्रथमश्रेणीयाः विश्रामगृहे स्वं अन्ये अष्टौ च विहाय शून्याः अभवन्: पञ्च सशस्त्राः रक्षकाः त्रयः च सूटाः-द्वौ महिलाः, एकः वृद्धः पुरुषः च।
  
  सः पुरुषः अग्रे गतः। "जोनाथन् गेट्स्" इति सः शान्ततया अवदत् । "रक्षामन्त्री।"
  
  ड्रेकः आकस्मिकं आतङ्कस्य दौर्गन्धं अनुभवति स्म । देव, अयं वयस्कः मेगा-शक्तिशाली आसीत्, राष्ट्रपतिपदस्य पङ्क्तौ पञ्चमः षष्ठः वा आसीत्। सः निःश्वस्य अग्रे गत्वा रक्षकाणां उन्नतिं दृष्ट्वा ततः बाहून् प्रसारितवान् ।
  
  "सर्वे मित्राणि अत्र सन्ति" इति सः अवदत् । "कमपि... अहं तथैव मन्ये।"
  
  "भवन्तः सम्यक् वदन्ति इति मम विश्वासः अस्ति।" रक्षामन्त्री अग्रे गत्वा हस्तं प्रसारितवान् । "समयस्य रक्षणार्थं अहं पूर्वमेव अद्यतनः आसम्। अमेरिकादेशः साहाय्यं कर्तुं इच्छुकः, समर्थः च अस्ति । अहम् अत्र... अस्य साहाय्यस्य सुविधां कर्तुं... अस्मि।"
  
  तेषु एका महिला सर्वेभ्यः पेयं प्रदत्तवती । सा कृष्णकेशाः, वेधदृष्टिः, पञ्चाशत् वर्षाणां मध्यभागे च आसीत्, राज्यगुप्तं गोपनार्थं स्थूलाः चिन्तारेखाः, तेषां सह तस्याः असुविधां वदन्तः रक्षकानाम् अवहेलनाप्रकारः च आसीत्
  
  पेयैः हिमम् किञ्चित् द्रवीकृतम्। ड्रेकः बेन् च गेट्स् इत्यस्य समीपे एव आहारपेयस्य घूंटं पिबन्तः एव स्थितवन्तौ । केनेडी खिडकीं प्रति गता, स्वमद्यं भ्रमन्ती, टैक्सीविमानं बहिः पश्यन्ती, विचारे नष्टा इव । थोर्स्टेन् डाहल् इवियन् इत्यनेन सह आरामदायककुर्सिषु डुबत्, तस्य शरीरभाषा अधमकीरूपेण चयनिता आसीत् ।
  
  "मम भगिनी" इति बेन् अवदत् । "किं त्वं तस्याः साहाय्यं कर्तुं शक्नोषि?"
  
  "सीआयए इत्यनेन इन्टरपोल् इत्यनेन सह सम्पर्कः कृतः, परन्तु जर्मनीदेशस्य विषये अस्माकं किमपि सूचना अद्यापि नास्ति।" क्षणान्तरे बेन् इत्यस्य दुःखं, काङ्ग्रेस-सदस्यस्य समीपं गन्तुं च तस्य कृते कृतं प्रयासं च अवलोक्य सचिवः अपि अवदत् यत् - "वयं प्रयत्नशीलाः पुत्र । वयं तान् प्राप्नुमः" इति ।
  
  "मम मातापितरौ अद्यापि न जानन्ति।" बेन् अनैच्छिकरूपेण स्वस्य मोबाईल-फोनम् अधः अवलोकितवान् । "किन्तु चिरं न स्यात्-"
  
  इदानीं अन्यः महिला अग्रे गता - एकः प्रसन्नः, आत्मविश्वासयुक्तः, बहु कनिष्ठः व्यक्तिः, सर्वथा भाविपूर्वराज्यसचिवमहोदयायाः स्मरणं करोति, वास्तविकः शिकारी अथवा यथा ड्रेकः स्वयमेव अवदत्, एलिसिया माइल्सस्य राजनैतिकसंस्करणम्।
  
  "मम देशः अवास्तविकात् न्यूनः नास्ति, डाहल् महोदयः, ड्रेकमहोदयः। वयं जानीमः यत् अस्मिन् विषये वयं बहु पृष्ठतः स्मः, तथा च वयं जानीमः यत् दावः किम् अस्ति। भवतः SAS दलं संचालनार्थं स्वच्छं कृतम् अस्ति। एसजीजी अपि। अस्माकं डेल्टा-दलः साहाय्यार्थं सज्जः अस्ति। केवलं संख्याः योजयतु..." इति सा अङ्गुलीः विक्षिप्तवती। "निर्देशाङ्कः" ।
  
  "प्रोफेसर पार्नेविक् च?" डाहल् प्रथमवारं उक्तवान् । "कनाडादेशवासिनां विषये का वार्ता?"
  
  "वारण्ट्-पत्राणि निर्गच्छन्ति" इति सचिवः किञ्चित् कठोरः अवदत् । "एषा कूटनीतिकस्थितिः-"
  
  "नहि!" ड्रेकः उद्घोषितवान्, ततः शान्तं कर्तुं निःश्वासं कृतवान् । "न महोदय। एषः गलत् उपायः । एतत् वस्तु प्रक्षेपितम्... किम्?... त्रयः दिवसाः पूर्वं? अत्र कालः एव सर्वम्, विशेषतः अधुना। अग्रिमाः कतिचन दिवसाः" इति सः अवदत्, "यत्र वयं विजयं प्राप्नुमः वा हारं वा प्राप्नुमः" इति ।
  
  सचिवः गेट्स् तस्मै आश्चर्यचकितं दृष्टिपातं कृतवान् । "अहं शृणोमि यत् भवतः अन्तः अद्यापि कश्चन सैनिकः अस्ति, ड्रेक। न तु एतस्याः प्रतिक्रियायाः कारणात्" इति ।
  
  "अहं यदा अनुकूलं भवति तदा सैनिकस्य नागरिकस्य च मध्ये परिवर्तनं करोमि" इति ड्रेकः स्कन्धं संकुचितवान् । "पूर्वसैनिकत्वस्य लाभः।"
  
  "आम्। खैर, यदि भवन्तं किमपि सुस्थं अनुभवति तर्हि वारण्ट्-पत्राणि न साहाय्यं करिष्यन्ति। कोल्बी टेलरः स्वस्य अधिकांशकर्मचारिभिः सह कनाडादेशस्य भवनात् अन्तर्धानं जातः । मम अनुमानं यत् सः चिरकालात् एतत् योजनां कुर्वन् आसीत्, केषुचित् पूर्वनिर्धारित-आकस्मिक-घटनासु च परिवर्तनं कृतवान् । मूलतः - सः जालतः बहिः अस्ति।"
  
  ड्रेकः नेत्रे निमीलितवान् । "किमपि सुसमाचारः?"
  
  एकः युवती उक्तवती। "अच्छा, वयं भवद्भ्यः भवतः संशोधनस्य साहाय्यार्थं काङ्ग्रेस-पुस्तकालयस्य सर्वाणि संसाधनानि प्रदामः।" तस्याः नेत्राणि स्फुरन्ति स्म। "विश्वस्य बृहत्तमं पुस्तकालयम्। द्वात्रिंशत् कोटि पुस्तकानि। दुर्लभ मुद्रण। तथा विश्व-अङ्कीय-पुस्तकालयः" इति ।
  
  बेन् तां पश्यति स्म यथा सा एव राजकुमारी लेइया कॉस्प्ले स्पर्धायां प्रवेशं कर्तुं सहमतवती अस्ति। "सर्वं संसाधनं ? अतः - सैद्धान्तिकरूपेण - भवान् चिन्तयितुं शक्नोति यत् कोऽपि जर्मनः नॉर्स् पौराणिककथानां विषये आकृष्टः अस्ति? ओडिन् इत्यस्य विषये, अस्य देवतासमाधिस्य विषये च ग्रन्थाः भवन्तः प्राप्नुवन्ति । अन्तर्जालस्य न विद्यमानं द्रव्यम्?"
  
  "भवन्तः शक्नुवन्ति स्म, केवलं बटनस्य स्पर्शेन" इति सा महिला अवदत् । "तथा च, तत् असफलं कृत्वा अस्माकं केचन अतीव पुराणाः पुस्तकालयस्य सदस्याः सन्ति।"
  
  बेन् इत्यस्य नेत्राणि आशायाः प्रकाशं प्राप्तवन्तः यदा सः मट्टं पश्यति स्म। "अस्मान् तत्र नयतु।"
  
  
  * * * ९.
  
  
  रविवासरस्य प्रातःकाले एव तेषां कृते काङ्ग्रेसस्य पुस्तकालयः उद्घाटितः आसीत् । प्रकाशाः प्रज्वलिताः, कर्मचारी सावधानः, विश्वस्य बृहत्तमः पुस्तकालयः अवश्यमेव प्रभावितः। प्रथमं तस्य स्थानस्य वास्तुकला, भावः च ड्रेकस्य संग्रहालयस्य स्मरणं जनयति स्म, परन्तु पुस्तकालयानाम्, वृत्ताकारपठनबाल्कनीनां च पङ्क्तिं पश्यन् सः शीघ्रमेव प्राचीनज्ञानस्य आदरपूर्णं वातावरणं अनुभवति स्म, तस्य मनोभावः च स्वस्य परिवेशस्य अनुरूपं परिवर्तनं जातः
  
  यदा ड्रेकः गलियारेषु भ्रमन् किञ्चित् समयं यापयति स्म, तदा बेन् संशोधने गोतां कर्तुं समयं न व्ययितवान् । सः बालकोनीं प्रति लुब्धः भूत्वा लैपटॉपं भारयित्वा तेषां स्वीडिशविशेषसेनासेनापतिं काफीं कुकीजं च अन्वेष्टुं प्रेषितवान् ।
  
  "सुन्दरं स्थानम्" इति ड्रेकः परितः परिभ्रमन् अवदत् । "अहं मन्ये निकोलस् केजः कस्मिन् अपि निमेषे पोप् आउट् कर्तुं शक्नोति।"
  
  बेन् नासिकासेतुम् चिमटितवान् । "कुतः आरभ्यत इति न जानामि" इति सः स्वीकृतवान् । "मम शिरः कोष्ठः अस्ति मित्र।"
  
  थोर्स्टेन् डाहल् बालकनीं परितः यत् रेलिंग् आसीत् तत् टैप् कृतवान् । "यत् भवन्तः जानन्ति तस्मात् आरभत" इति सः तस्मिन् अधीते आक्सफोर्ड-स्वरस्य मध्ये अवदत् । "एकया आख्यायिकातः आरभत।"
  
  "दक्षिणः। साधु, वयम् एतत् काव्यं जानीमः। यः कोऽपि देवसमाधिं अपवित्रं करोति सः पृथिव्यां नरकं पातयिष्यति इति सुन्दरं वदति। अग्निः च, अक्षरशः। अस्माकं ग्रहः दह्यते। अन्यदेवतानां विषये लिखितैः अन्यैः सम्बन्धिभिः आख्यायिकाभिः सह अस्याः आख्यायिकायाः अद्वितीयाः ऐतिहासिकाः समानान्तराः सन्ति इति अपि वयं जानीमः" इति ।
  
  "यत् वयं न जानीमः" इति डाहल् अवदत्, "किमर्थम् ? कथं वा?"
  
  "अग्निः" इति ड्रेकः तीक्ष्णतया अवदत् । "अधुना एव वयस्कः एवम् उक्तवान्।"
  
  बेन् नेत्रे निमीलितवान्। डाहल् कठिनस्मितेन ड्रेकं प्रति मुखं कृतवान् । "एतत् मस्तिष्कविक्षेपम् इति कथ्यते" इति सः अवदत् । "तथ्यविश्लेषणेन प्रायः सत्यं प्रकाशयितुं साहाय्यं भवति । मम अभिप्रायः आसीत् यत् कथं प्रलयः भवति। कृपया साहाय्यं कुर्वन्तु वा गच्छन्तु वा" इति ।
  
  ड्रेकः स्वस्य काफीं पिबन् मौनम् अभवत् । एतौ द्वौ अपि जनान् त्यक्त्वा स्थानं अर्हन्तौ। सः रेलिंग्-पर्यन्तं गत्वा पश्चात् पश्यति स्म, गोल-कक्षं परितः नेत्राणि भ्रमन्ति स्म, दण्डानां अमेरिकन-एजेण्ट्-जनानाञ्च स्थितिं लक्षयति स्म । केनेडी द्वौ तलौ अधः उपविष्टवान्, क्रोधेन स्वस्य लैपटॉपं दूरं टैपं कुर्वन्, स्वस्य कृते पृथक्कृतः... किम्?ड्रेकः चिन्तितवान्। अपराधबोधः ? भयम्? निराशा? सः तस्य विषये सर्वं जानाति स्म, सः प्रचारं कर्तुं न प्रवृत्तः आसीत् ।
  
  "आख्यायिका" इति बेन् अवदत्, "ओडिन्-समाधिस्य एकः अपवित्रः अग्निनद्यः प्रवाहः आरभ्यते इति सूचयति । अहं वदामि यत् एतत् ज्ञातुं महत्त्वपूर्णम् अस्ति यथा अत्र अन्यत् किमपि" इति ।
  
  यदा तस्य अद्यतनस्मृतयः उपरि आगच्छन्ति स्म तदा ड्रेकः भ्रूभङ्गं कृतवान् । अग्निनद्यः?सः तत् दृष्टवान्।
  
  परन्तु कुत्र ?
  
  "किमर्थं त्वया एवम् उक्तम्?" इति पृष्टवान्। "अग्निनद्यः?"
  
  "न जानातु।" भवतु नाम यतोहि अहं 'नरकाग्निः उद्भवति' 'अन्तः समीपे अस्ति' इति वदन् श्रान्तः अस्मि। अहं हॉलीवुड्-चलच्चित्रस्य ट्रेलर इव अनुभूयते" इति ।
  
  "तर्हि त्वं अग्निनद्यः पश्चात् गतः" इति डाहल् भ्रूम् उत्थापितवान् "लावा इव?"
  
  "न, तिष्ठतु" इति ड्रेकः अङ्गुलीः क्षिप्तवान् । "आम्! सुपरज्वालामुखी ! आइसलैण्ड्देशे... किम्?" सः स्वीडिशदेशीयं पुष्ट्यर्थं अवलोकितवान्।
  
  "पश्यतु, अहं स्कैण्डिनेवियन् अस्मि इति कारणेन एव अहं अस्मि इति न भवति"
  
  "आम्"। तस्मिन् क्षणे समीपस्थस्य पुस्तकालयस्य पृष्ठतः कनिष्ठसहायकः रक्षासचिवः मूर्तरूपं प्राप्तवान् । "आइसलैण्ड्-देशस्य दक्षिणपूर्वदिशि । एतत् सर्वं जगत् जानाति। नूतनं सर्वकारीयं अध्ययनं पठित्वा अहं मन्ये यत् एषः सप्तमः विद्यमानः सुपरज्वालामुखी अस्ति" इति ।
  
  "अतिप्रसिद्धः येलोस्टोन् उद्याने अस्ति" इति बेन् अवदत् ।
  
  "किन्तु सुपरज्वालामुखी एतादृशं त्रासं जनयति वा?" ड्रेकः पृष्टवान्। "अथवा एषः अन्यः हॉलीवुड्-मिथ्या अस्ति?"
  
  बेन् सहायकसचिवः च द्वौ अपि शिरः उन्नमयतः। "अस्मिन् सन्दर्भे 'जातिविलुप्तता' इति पदम् अतिशयेन नास्ति" इति सहायकः अवदत् । "अनुसन्धानेन ज्ञायते यत् पूर्वं द्वौ अतिज्वालामुखीविस्फोटौ अस्माकं ग्रहे अद्यपर्यन्तं घटितयोः बृहत्तमयोः सामूहिकविलुप्तघटनयोः सह सङ्गच्छते । द्वितीयं अवश्यं डायनासोराः सन्ति" इति ।
  
  "कियत् संयोगः?" ड्रेकः पृष्टवान्।
  
  "एतावत् समीपं यत् यदि एकवारं घटितं तर्हि भवन्तः तेन आश्चर्यचकिताः भविष्यन्ति। परन्तु द्विवारं ? अस्तु..."
  
  "विष्ठा"।
  
  बेन् वायुतले हस्तौ उत्थापितवान्। "पश्यतु, वयम् अत्र पार्श्वतः गच्छामः। अस्माकं यत् आवश्यकं तत् ओडिन् बकवासेन लोड् करणीयम्" इति । सः पर्दायां अनेकानि शीर्षकाणि प्रकाशितवान् । "एतत्, एतत् च वाह ̧ निश्चयेन एतत्। वोलुस्पा - यत्र ओडिन् द्रष्ट्रा सह स्वस्य मिलनानां विषये कथयति।"
  
  "भ्रमणम्?" ड्रेकः मुखं विस्मयम् अकरोत् । "वाइकिंग पोर्न्, हुम्?"
  
  सहायकः बेन् इत्यस्य उपरि अवलम्ब्य कतिपयानि बटन् नुदन् गुप्तशब्दं प्रविष्ट्वा रेखां टङ्कितवान् । तस्याः प्यान्ट्सूट् केनेडी इत्यस्य सूट् इत्यस्य विपरीतम् आसीत्, यत् तस्याः आकृतिं गोपयितुं न अपितु प्रकाशयितुं रसपूर्वकं निर्मितम् आसीत् । बेनस्य नेत्राणि विस्तारितानि, तस्य समस्याः क्षणं यावत् विस्मृताः।
  
  ड्रेकः मुखं कृतवान्, "प्रतिभा अपव्ययः" इति ।
  
  बेन् तस्मै मध्यमाङ्गुलीं दत्तवान् यथा सहायकः उत्तिष्ठति स्म। दिष्ट्या सा तं न दृष्टवती । सा अवदत्- "पञ्चनिमेषेभ्यः अन्तः ते भवतः समीपम् आनीताः भविष्यन्ति ।
  
  "धन्यवादः, मिस्।" ड्रेकः संकोचम् अकरोत् । "क्षम्यतां, अहं भवतः नाम न जानामि।"
  
  सा अवदत्, "हेडेन् इति मां वदतु ।
  
  कतिपयनिमेषेभ्यः अनन्तरं बेन् इत्यस्य पार्श्वे पुस्तकानि स्थापितानि, सः तत्क्षणमेव वोलुस्पा इति नामकं चिनोति स्म ।सः पृष्ठानि भ्रमति स्म यथा व्याधिग्रस्तः; यथा पशुः रक्तगन्धितः। डाहल् अन्यं खण्डं चिनोति स्म, ड्रेकः - तृतीयः । हेडन् बेन् इत्यस्य पार्श्वे उपविश्य तस्य सह पाठस्य अध्ययनं कृतवान् ।
  
  ततः च बेन् उद्घोषितवान् "यूरेका!मम अस्ति!" लुप्तलिङ्कः। इदं हाइडी अस्ति! धिक्कारः हाइडी ! एतत् पुस्तकम् अनुवर्तते, अहं च उद्धृतवान्, "ओडिन् इत्यस्य प्रियस्य द्रष्ट्याः हाइडी इत्यस्याः यात्राः" इति ।
  
  "बालपुस्तके इव?" डाहल् स्पष्टतया स्वस्य विद्यालयदिनानि स्मरति स्म ।
  
  ड्रेकः केवलं भ्रमितः एव दृष्टः । "एकः? अहं अधिकं हाइडी क्लुम् प्रकारस्य वयस्कः अस्मि।"
  
  "आम्, बालपुस्तकम् ! अहं मन्ये यत् हाइडी इत्यस्याः आख्यायिका तस्याः यात्रायाः कथा च वर्षेषु नॉर्स्-गाथातः नॉर्स्-मिथ्या-कथारूपेण विकसिता स्यात्, ततः स्विट्ज़र्ल्याण्ड्-देशस्य एकः लेखकः बालपुस्तकस्य आधाररूपेण कथायाः उपयोगं कर्तुं निश्चयं कृतवान्
  
  "अच्छा, किं वदति?" ड्रेकः स्वस्य हृदयं द्रुततरं स्पन्दनं अनुभवति स्म ।
  
  बेन् एकं सेकण्डं यावत् पठितवान्। "अहो, तत् बहु वदति" इति सः त्वरया अग्रे अवदत् । "तत् सुन्दरं शापितम् सर्वं वदति।"
  
  
  द्वाविंशतिः
  
  
  
  वाशिंगटन, डी.सी
  
  
  केनेडी मूर् तस्याः सङ्गणकपट्टिकां प्रेक्षमाणा उपविष्टा, किमपि न दृष्ट्वा, कथं यदा भवन्तः अङ्गुष्ठस्य अधः जीवनं पिष्टयन्ति तदा मूलतः केवलं टेनिसकन्दुकं स्वामिना परिवर्तितं भवति इति चिन्तयति स्म। एकः लघुः पृष्ठभागः भवतः भाग्यं परिवर्तयति स्म, कश्चन अप्रत्याशितः मोडः भवन्तं आत्मविनाशस्य सर्पिलरूपेण प्रेषितवान्, ततः कतिपयदिनानि द्रुतगतिना क्रिया भवन्तं पुनः क्रीडायां आनयत्।
  
  न्यूयोर्क-नगरं गच्छन्ती सा ऊर्जां अनुभवति स्म, संग्रहालयस्य उन्मादस्य अनन्तरम् अपि उत्तमं अनुभवति स्म । सा स्वयमेव प्रसन्ना आसीत्, कदाचित् म्याट् ड्रेक इत्यनेन किञ्चित् अपि प्रसन्ना आसीत् ।
  
  कथं विकृता इति सा स्वयमेव अवदत्। परन्तु तदा, किं कदाचित् कश्चन न अवदत् यत् महता कष्टात् महती प्रगतिः भवति इति? तत्सदृशं किञ्चित् ।
  
  ततः प्राध्यापकस्य अपहरणं कृतम् । बेन् ब्लेक् इत्यस्य भगिनी अपहृता अस्ति। तथा च केनेडी दृढतया अस्य चलमुख्यालयस्य प्रति गच्छति स्म, शिरः सीधां कृत्वा पुनः एकवारं सम्पूर्णतया क्रीडायां निमग्नः, तस्याः विचाराः भ्रमस्य अर्थं ज्ञातुं केन्द्रीकृताः आसन्।
  
  ततः सोपानं गन्तुं आरब्धा लिप्किण्ड् जनसमूहात् मूर्तरूपं प्राप्य तां सहसा निवारितवान् ।
  
  "कप्तानः?"
  
  "हाय मूर्। अस्माभिः वार्तालापः करणीयः "।
  
  "अन्तः आगच्छतु" इति केनेडी मुख्यालयं प्रति क्षोभयति स्म, "वयं भवतः साहाय्यस्य उपयोगं कर्तुं शक्नुमः" इति ।
  
  "उह, उह। नहि। न तु संग्रहालयस्य कारणात्, मूर्। क्रूजरः तस्मिन् दिशि अस्ति" इति ।
  
  सः जनसमूहस्य मध्ये गच्छति स्म, तस्य तनावपूर्णः पृष्ठः इदानीं मौन-आरोपवत् तां पश्यन् आसीत् । केनेडी इत्यनेन तत् ग्रहीतुं त्वरितम् अभवत् ।
  
  "किम्... किं जातम् कप्तान?"
  
  "प्रविशतु" इति ।
  
  तौ द्वौ विहाय क्रूजरः शून्यः आसीत् । वीथिकोलाहलः मन्दः अभवत्, बहिः जगत् कम्पयन्तः घटनाः अधुना पार्टी-गामि-समाजस्य गुणात् अधिकं निरुद्धाः सन्ति।
  
  केनेडी अर्धं लिप्किण्ड् इत्यस्य सम्मुखीभवितुं स्वपीठे परिवृत्ता । "मा मां वदतु...कृपया मा वदतु..." तस्य कण्ठे एकः पिण्डः लिप्किण्ड् इत्यस्य कठोरव्यञ्जनं नष्टं कृतवान्, वचनं तस्य अधरात् निर्गन्तुं पूर्वं सर्वं कथयति स्म।
  
  परन्तु ते पतितवन्तः, तस्याः पूर्वमेव कृष्णीकृतात्मने प्रत्येकं वचनं विषबिन्दुः आसीत् ।
  
  "कालेबः पुनः प्रहारं कृतवान् । अस्माकं एकमासस्य विलम्बः आसीत् - ततः श्वः अपराह्णे अस्माकं कृते कालः आगतवान्। बालिका... आहह... नेवाडानगरस्य बालिका" इति तस्य स्वरः कर्कशः अभवत् । "नगरे नवीनम्। विद्यार्थी।"
  
  "नहि। कृपया..."
  
  "अहं इच्छामि स्म यत् भवन्तः इदानीं ज्ञातुम् अर्हन्ति, पूर्वं भवन्तः किमपि मूषकस्य गन्धं श्रोतुं शक्नुवन्ति।"
  
  "नहि"।
  
  "क्षम्यतां मूर्।"
  
  "अहं पुनः आगन्तुं इच्छामि।" अहं पुनः गच्छामि, लिप्किण्ड्। अहं प्रविशतु। " इति ।
  
  "क्षम्यताम् मा"।
  
  "अहं भवतः साहाय्यं कर्तुं शक्नोमि।" एतत् मम कार्यम् अस्ति। मम जीवनम्।"
  
  लिप्किण्ड् स्वस्य अधोष्ठं दंशयति स्म, तनावस्य निश्चितं लक्षणम् । "अत्र न। अहं इच्छामि चेदपि अधिकारिणः अनुमोदनं न करिष्यन्ति स्म। त्वं जानासि" इति ।
  
  "किं मया कर्तव्यम् ? कदा आरभ्य अहं राजनेतानां विचारान् ज्ञातुं शक्नोमि? राजनीतिषु सर्वे हरामी सन्ति, लिप्किण्ड्, कदा आरभ्य ते सम्यक् कार्यं कर्तुं आरब्धवन्तः? " इति ।
  
  "त्वं मां गृहीतवान्" इति लिप्किण्ड् इत्यस्य गर्जनेन तस्य हृदयं द्रोहः कृतः । "आदेशाः तु यथा वदन्ति, आदेशाः एव। मम च परिवर्तनं न अभवत्" इति ।
  
  "लिप्किण्ड्, एतत्... मां नाशयति।"
  
  सः शुष्कं निगलितवान्। "समयं ददातु। किं त्वं पुनः आगमिष्यसि"।
  
  "न मम चिन्ता, धिक्! एते तस्य चोदनात्मकाः शिकाराः सन्ति! तेषां कुटुम्बाः!"
  
  "अहमपि तथैव मन्ये मूर्। विश्वासं कुरु" इति ।
  
  क्षणान्तरे सा पृष्टवती, "कुत्र?" तत् सर्वं सा कर्तुं शक्नोति स्म, सर्वं याचयितुम् अर्हति स्म, सर्वं चिन्तयितुं शक्नोति स्म।
  
  "मूर् । अत्र भवता किमपि तपस्यं दातव्यं न भविष्यति। न भवतः दोषः यत् एषः मनोवैज्ञानिकः चोदनीयः मनोवैज्ञानिकः अस्ति" इति ।
  
  "कुत्र?" - अहं पृष्टवान्।
  
  लिप्किण्ड् तस्याः आवश्यकतां ज्ञात्वा तस्याः स्थानं अवदत् ।
  
  
  * * * ९.
  
  
  निर्माणस्थलं उद्घाटितम्। ग्राउण्ड् जीरो इत्यस्मात् दक्षिणदिशि त्रयः खण्डाः। विकासकस्य नाम सिल्के होल्डिङ्ग्स् इति ।
  
  केनेडी विंशतिनिमेषेषु अपराधस्थलं प्राप्य मुक्तभवनस्य चतुर्थतलस्य फडफडपट्टिकां दृष्ट्वा टैक्सी प्रेषितवान् । सा भवनस्य पुरतः स्थिता, निरात्मनेत्रैः उपरि पश्यन्ती। तत् स्थानं निर्जनम् आसीत्-अद्यापि सक्रियः अपराधस्थलः-किन्तु शनिवासरस्य विलम्बः आसीत्, एषा घटना २४ घण्टाभ्यः अधिककालपूर्वं घटिता आसीत् ।
  
  केनेडी मलिनमवशेषं पादं पातितवान्, ततः निर्माणस्थलं प्रति बहिः गतः । सा भवनस्य पार्श्वे उपरि गत्वा चतुर्थतलं यावत् मुक्तपङ्कटीसोपानं गत्वा कंक्रीटपट्टिकायाः उपरि गता ।
  
  तस्याः शिथिलं ब्लाउजं प्रचण्डवायुः कर्षितवान् । यदि तस्याः केशाः दृढेन पट्टिकायाः न कङ्कणं कृतवन्तः स्यात् तर्हि ते किमपि व्याप्तवत् उड्डीयन्ते स्म । तस्याः पुरतः न्यूयॉर्क-नगरस्य त्रीणि दृश्यानि उद्घाटितानि, येन तस्याः चक्करः आसीत् - एषा स्थितिः यस्याः जीवनं यावत् आसीत्, परन्तु, विचित्रतया, इदानीं एव स्मर्यते स्म
  
  तथापि सा यिग्द्रसिल् इति विश्ववृक्षम् आरुह्य।
  
  तदा न चक्करः।
  
  तया ओडिन्-प्रकरणस्य, विशेषतः मेट् ड्रेकस्य च स्मरणं जातम् । सा पुनः अस्मिन्, तस्य समीपं गन्तुम् इच्छति स्म, परन्तु सा न निश्चिता आसीत् यत् तस्याः साहसम् अस्ति।
  
  सा धूलिपूर्णं पट्टिकां पारं कृत्वा मलिनराशिं, ठेकेदारानाम् उपकरणानि च परिहरति स्म । तस्याः आस्तीनम्, प्यान्ट् च वायुः कर्षितवान्, अतिरिक्तसामग्रीकारणात् ताः प्रफुल्लिताः अभवन् । सा यत्र लिप्किण्ड् इत्यनेन शरीरस्य स्थानं वर्णितं तस्मात् अदूरे एव स्थगितवती । लोकप्रियदूरदर्शनस्य विपरीतम्, शरीरेषु चॉकेन चिह्नं न भवति - तेषां छायाचित्रणं भवति, ततः तेषां सटीकं स्थानं विविधनियतबिन्दुभ्यः माप्यते
  
  किमपि भवतु, तस्याः केवलं तत्र भवितुं आवश्यकता आसीत् । नत्वा जानुभ्यां पतित्वा नेत्रे निमील्य प्रार्थनां कुर्वन्तु।
  
  सर्वं च पुनः त्वरितम् अभवत्। यथा पिशाचः स्वर्गात् पतति। तस्याः मनसि सर्वं प्रधानदूतस्य सृष्टिः इव ज्वलति स्म । यस्मिन् क्षणे सा चक वाकरं एकटनं मलिनधनं जेबं पातयति इति दृष्टवती। न्यायाधीशस्य गवेलस्य शब्दः स्वस्य अपराधं घोषयन्। तस्याः सहकर्मचारिणां मृतानां दृष्टिः, तस्याः अपार्टमेण्टस्य द्वारे संलग्नं तस्याः कारस्य फणायां संलग्नं तस्याः लॉकरस्य उपरि दृश्यमानं अश्लीलचित्रम्।
  
  सा धारावाहिकहत्यारात् प्राप्तं पत्रं, यस्मिन् सः तस्याः सर्वसाहाय्यार्थं धन्यवादं दत्तवान् ।
  
  तस्याः अन्यस्य वधस्य कृते पश्चात्तापस्य आवश्यकता आसीत् यत् सा थोमस कालेबस्य कृते साहाय्यं कृतवती ।
  
  तस्याः मृतानां, शोकस्य च क्षमायाचनस्य आवश्यकता आसीत् ।
  
  
  त्रयोविंशतिः
  
  
  
  वाशिंगटन, डी.सी
  
  
  "ब्रिट्नी इत्यस्मात् अधिकं प्रकाशकं वस्तु अस्ति" इति बेन् स्वस्य उत्साहं निरुध्य स्वस्य वचनं त्वरितम् अकरोत् । "अत्र वदति- 'सः विश्ववृक्षे स्थित्वा वोल्वा ओडिन् इत्यस्मै प्रकाशयति यत् सा तस्य बहवः रहस्यानि जानाति।' यिग्द्रसिल् इत्यत्र ज्ञानानुसन्धानार्थं यज्ञं कृतवान् इति। नवदिनानि नवरात्राणि च समानार्थे उपवासं कृतवान् इति। सा तं वदति यत् सा जानाति यत् तस्य नेत्राणि कुत्र निगूढानि सन्ति, कथं सः तान् अधिकाधिकज्ञानस्य विनिमयरूपेण दत्तवान्" इति" ।
  
  "एकः बुद्धिमान्" इति डाहल् व्यत्यस्यत । "पार्नेविकः अवदत् यत् सः सर्वदा सर्वेषु देवेषु बुद्धिमान् इति मन्यते।"
  
  ड्रेकः गुञ्जितवान्, "स्त्रियाः कृते भवतः रहस्यं वक्तुं कदापि बुद्धिमान् न भवति" इति ।
  
  बेन् तं प्रति नेत्राणि आवर्त्य। "ओडिन् नवदिनानि नवरात्राणि च यावत् शूलेन पार्श्वे विदारयन् विश्ववृक्षे उपवासं कृतवान्, यथा क्रूसे ख्रीष्टः। हाइडी कथयति यत् स्वस्य प्रलापे ओडिन् तस्याः सहचराः कुत्र निगूढाः इति अवदत् । तस्य च कवचः कुत्र निगूढः आसीत् ? तस्य च शूलं तत्रैव तिष्ठेत् इति। सः च इच्छति यत् सा स्वसहचराः - तस्य अङ्गाः - विकीर्णं कृत्वा तस्य शरीरं समाधौ स्थापयतु इति।"
  
  बेन् ड्रेकं दृष्ट्वा विस्मितः, नेत्राणि विस्तृतानि। "मया पौराणिकस्य भगशेषस्य अन्वेषणं न समाप्तं स्यात्, मम मित्र, परन्तु अत्र मम कार्यं पूर्णम् अस्ति।"
  
  तदा बेन् स्मरणं कृतवान् यत् सः कुत्र अस्ति, तस्य पार्श्वे स्थितां महिलां च। सः तस्य नासिकासेतुम् आदाय। "धिक् च बकवासः च।"
  
  डाहल् नेत्रं न निमिषितवान्। "यावत् अहं जानामि - एतत् च केवलं पार्नेविक्-व्याख्यानस्य समये यत् श्रोतुं कष्टं कृतवान् तस्मिन् एव प्रवर्तते - वोल्वा-जनाः मिस्र-देशस्य फारो-जनाः इव सर्वदा समृद्धतम-श्मशानेषु दफनाः आसन्, येषां पार्श्वे बहवः बहुमूल्याः वस्तूनि आसन् अश्वाः शकटाः, दूरभूमिभ्यः उपहाराः" इति ।
  
  हेडन् एकं विस्मयं गोपयति इव आसीत्। "यदि वयं भवतः सम्पूर्णकथायाः तार्किकरूपेण अनुसरणं कुर्मः ब्लेक् महोदय, तर्हि मम विश्वासः अस्ति यत् हाइडी इत्यस्याः तथाकथिताः यात्राः वस्तुतः ओडिन् इत्यस्य सर्वे खण्डाः कुत्र प्रकीर्णाः आसन्... अथवा निगूढाः आसन् इति व्याख्यानम् अस्ति।
  
  "माम् आहूयताम्... बेन्। आम्, बेन्। आम् च, भवान् सम्यक् वदति। निश्चयेन।"
  
  ड्रेकः स्वमित्रस्य बहिः गन्तुं साहाय्यं कृतवान् । "न तु इदानीं महत्त्वपूर्णम् इति। सर्वे खण्डाः प्राप्ताः, वाल्किरी-इत्येतत् विहाय..." इति सः विरमति स्म ।
  
  "नेत्रम्" इति बेन् तनावपूर्णं स्मितं कृत्वा अवदत् । "यदि वयं नेत्राणि अन्वेष्टुं शक्नुमः तर्हि एतत् निवारयित्वा करिनस्य कृते किञ्चित् सौदामिकीचिप्स् प्राप्तुं शक्नुमः।"
  
  ड्रेकः, डाहल्, हेडन् च मौनम् अभवताम् । ड्रेकः अन्ते अवदत्, "वाल्किरीज-जनाः अपि कुत्रचित् बहिः अवश्यं सन्ति, ब्लेकी । ते कुत्र प्राप्ताः इति ज्ञातुं शक्नुथ वा ? अवश्यं किमपि पुरातनं वृत्तपत्रस्य प्रतिवेदनं वा किमपि अस्ति" इति ।
  
  "हैडी रग्नारोक् इत्यस्य आख्यायिकां कल्पितवान्" इति बेन् अद्यापि स्वस्य संशोधने निमग्नः चिन्तयति स्म । "ओडिन् रग्नारोक्-नगरे मृत्योः पूर्वं तां प्रशिक्षितवान् स्यात्।"
  
  ड्रेकः शिरः न्यस्य डाहल्, हेडन् च पार्श्वे प्रेषितवान् । "वालकिरीज" इति सः तान् अवदत् । "किं भवन्तः सूचनायाः पूर्णाभावं अतः सम्भाव्यं अपराधपक्षं स्मर्यन्ते? किं संभावना अस्ति यत् इन्टरपोल् सी.आय.ए.-सङ्गठनेन सह मिलित्वा तस्मै अवसरं दातुं शक्नोति?"
  
  "अहम् इदानीं तत् अधिकृत्य गमिष्यामि" इति हेडन् अवदत् । "अस्माकं सूचनाप्रौद्योगिकीविशेषज्ञाः जर्मनीदेशस्य विरुद्धं यत् अन्वेषणं कृतवन्तः तत् अहं निरन्तरं करिष्यामि। यथा भवतः मधुरः लघुः मित्रः प्रायः वदति - इलेक्ट्रॉनिकलेशाः अस्मान् तेषां समीपं नेतव्याः" इति ।
  
  "आकर्षकः?" ड्रेकः तां दृष्ट्वा स्मितं कृतवान्। "सः तस्मात् अधिकः अस्ति। छायाचित्रणेषु निमग्नाः भवन्तु। समूहे गायक। कुलपुरुषः, तथा..." सः स्कन्धं संकुचितवान्, "आम्... मम मित्रम्।"
  
  सा समीपं अवलम्ब्य अवदत्, "सः मम चित्रं कदापि ग्रहीतुं शक्नोति" इति, ततः लघुतया हसित्वा गता । ड्रेकः तस्याः अनुसरणं कृतवान्, भ्रान्तः, सुखदविस्मितः च । तस्याः विषये सः भ्रष्टः आसीत् । देव, सा केनेडी इत्यस्मात् अधिकं पठितुं कठिना आसीत्।
  
  ड्रेकः जनपठनक्षमतायाः विषये गर्वम् अनुभवति स्म । सः स्खलितः वा ? किं तस्य वर्षाणां सिविलसेवायाः कारणात् सः मृदुः अभवत् ?
  
  तस्य कर्णे एकः स्वरः उक्तवान्, तस्य हृदयं कूर्दितवान्। "इदं किं?" - अहं पृष्टवान्।
  
  केनेडी !
  
  "शित्!" सः उत्प्लुत्य वायुतले स्वस्य लघु कूर्दनं सामान्यं अङ्गविस्तारं इति वेषं कर्तुं प्रयत्नं कृतवान् ।
  
  न्यूयोर्क-नगरस्य पुलिस-पुलिसः पुस्तकवत् पठितवान् । "शत्रुक्षेत्रे एसएएस-सङ्घस्य कदापि प्रहारः न कृतः इति मया श्रुतम् । अनुमानं करोमि यत् भवान् कदापि अस्य दलस्य भागः नासीत्, हुम्?"
  
  "किं किम्?" तस्याः प्रश्नस्य उत्तरं दत्त्वा बेन् अप्रमत्तः पृष्टवान्।
  
  "अयम्?" केनेडी अग्रे अवलम्ब्य पाण्डुलिप्यां प्रतीकानाम् गडबडमध्ये निगूढं लघुचिह्नं दर्शयन् मॉनिटरस्य पार्श्वे ट्याप् कृतवान् ।
  
  बेन् भ्रूभङ्गं कृतवान्। "न जानातु।" चित्रे यत् चिह्नं दृश्यते तत् इव दृश्यते" इति ।
  
  यदा केनेडी ऋजुः अभवत् तदा तस्याः केशाः बन्धनात् मुक्ताः भूत्वा तस्याः स्कन्धयोः उपरि पतिताः । ड्रेकः पश्यति स्म यत् ते तस्य पृष्ठस्य लघुभागं यावत् अधः पतन्ति स्म।
  
  "अहो। तत् अतिशयेन केशाः।"
  
  "त्वं कर्तुं शक्नोषि, विचित्रः।"
  
  बेन् चित्रचिह्नं द्विवारं क्लिक् कृतवान् । पटलः पाठं प्रति परिणतः, तस्य साहसिकं शीर्षकं भवतः दृष्टिम् आकर्षयति स्म । ओडिन् द्रष्टा च, रग्नारोक्-काले पङ्क्तिं कृतवन्तः । तस्य च अधः व्याख्यानग्रन्थस्य कतिपयानि पुराणानि पङ्क्तयः सन्ति।
  
  १७९५ तमे वर्षे लोरेन्जो बच्चे इत्यनेन चित्रितं १९३४ तमे वर्षे जॉन् डिलिंगर् इत्यस्य निजसङ्ग्रहात् जप्तं च एतत् चित्रं प्राचीनप्रतिमायाः आधारेण निर्मितम् इति मन्यते, यत्र ओडिन् मृतः तस्मिन् स्थले नॉर्स्-देवस्य ओडिन्-इत्यस्य सहचराः विशेषक्रमेण व्यवस्थिताः दृश्यन्ते - रागनारोकस्य पौराणिकयुद्धक्षेत्रम् . तस्य प्रियः द्रष्टा एतत् पश्यन् रोदिति।
  
  एकं वचनं न वदन् बेन् पुनः निपीडितवान् तदा तेषां पुरतः चित्रं मूर्तरूपं प्राप्तम्।
  
  "मम देव!" बेन् गुञ्जितवान्। "महान कार्यम्।"
  
  केनेडी अवदत्, "एषा योजना... खण्डानां व्यवस्था कथं करणीयम् इति।"
  
  
  चतुर्विंशतिः
  
  
  
  वाशिंगटन, डी.सी
  
  
  "कानिचन प्रतिलिपानि निर्मामः।" नित्यं सावधानः ड्रेकः स्वस्य दूरभाषेण कतिपयानि द्रुतचित्रं गृहीतवान् । बेन् तस्मै सर्वदा उत्तमं, कार्यं कुर्वन्तं कॅमेरा हस्ते स्थापयितुं शिक्षयति स्म, एषा च अप्रत्याशितधनहानिः आसीत् । "अधुना अस्माकं केवलं वाल्किरी, नेत्राणि, रग्नारोक्-नक्शा च आवश्यकाः सन्ति।" सः स्मृतिखण्डेन चुम्बितः सहसा निवृत्तः ।
  
  बेन् पृष्टवान्, "किम्?"
  
  "न निश्चितम्।" विष्ठा। स्मृति। भवतु नाम वयं गतदिनेषु किमपि दृष्टवन्तः, परन्तु एतावत् दृष्टवन्तः यत् अहं तत् संकुचितं कर्तुं न शक्नोमि" इति ।
  
  डाहल् अवदत्, "अच्छा, ड्रेक। कदाचित् भवान् सम्यक् आसीत्। सम्भवतः आधुनिकस्य डिलिंगर् इत्यस्य स्वकीयः रोचकः निजीसङ्ग्रहः अस्ति" इति ।
  
  "अत्र पश्यतु" इति बेन् अग्रे पठति स्म । "अत्र उक्तं यत् एतत् चित्रं अद्वितीयम् अस्ति, एतत् तथ्यं १९६० तमे दशके आरम्भपर्यन्तं न साकारं जातम्, तदनन्तरं नॉर्स् पौराणिककथानां प्रदर्शन्यां समाविष्टं कृत्वा लघुविश्वभ्रमणार्थं प्रेषितम् तदनन्तरं, क्षीणव्याजस्य कारणेन च चित्रं संग्रहालयस्य तिजोरीयां निरुद्धं कृत्वा... अस्तु, विस्मृतम्। अद्यपर्यन्तं" इति ।
  
  "साधु कार्यं वयं स्वेन सह एकं पुलिसकर्मचारिणम् आनयामः।" ड्रेकः केनेडी इत्यस्य आत्मसम्मानं वर्धयितुं प्रयतते स्म, अद्यापि न्यूयॉर्क-नगरस्य अनन्तरं तस्याः शिरः कुत्र अस्ति इति निश्चितः नासीत् ।
  
  केनेडी तस्याः केशान् प्रतिबद्धुं आरब्धवान्, ततः संकोचम् अकरोत् । क्षणान्तरे सा हस्तौ जेबेषु स्थापयति स्म, तान् फसयितुं प्रयतमाना इव । ड्रेकः तस्याः स्कन्धे आलिङ्गितवान् । "तर्हि, कथं भवन्तः गत्वा एतत् चित्रं गृहीत्वा अत्र आनयन्तु। तत्र किमपि अस्ति यत् वयं फोटोमध्ये न पश्यामः। मम पुरातनः मित्रः डाह्ल् च अहं च कलासङ्ग्रहस्य छायायुक्तं पक्षं पश्यितुं गच्छामः। केचन वृक्षाः कम्पयतु" इति । सः विस्मितः सन् विरमति स्म। "अधिकाः वृक्षाः।"
  
  केनेडी दूरं गमनात् पूर्वं निःश्वसति स्म ।
  
  डाहलः संकीर्णनेत्रैः तं प्रेक्षते स्म । "अतः। अस्माभिः कुतः आरम्भः करणीयः ?
  
  "वयं वैल्किरीज-समूहेन आरभेमः" इति ड्रेकः अवदत् । "एकदा अस्माकं मित्रवतः मञ्चकिन् अस्मान् वदति यत् ते कुत्र कदा च प्राप्ताः तदा वयं तान् अन्वेष्टुं प्रयत्नः कर्तुं शक्नुमः।"
  
  "जासूसीकार्यम्?" डाहल् अपृच्छत्। "किन्तु त्वया अस्माकं सर्वोत्तमः जासूसः एव प्रेषितः।"
  
  "अधुना तस्याः शारीरिकरूपेण विक्षेपस्य आवश्यकता वर्तते, न तु मानसिकरूपेण। सा सुन्दरी जर्जरः अस्ति।"
  
  बेन् उक्तवान्। "सु अनुमानं, मट्ट्। अन्येषु महान् निधिषु वाल्किरी-वृक्षाः १९४५ तमे वर्षे स्वीडेन्देशे वाइकिङ्ग्-द्रष्टा-वोल्वा-इत्यस्य समाधिस्थले आविष्कृताः" इति ।
  
  "हैडी इत्यस्य समाधिः?" ड्रेकः एकं अवसरं गृहीतवान् ।
  
  "भवितव्यम् आसीत् । धिक् उत्तमः उपायः एकं खण्डं गोपयितुं। भवतः मृत्योः अनन्तरं भवता सह तत् दफनार्थं भवतः सेवकान् पृच्छतु" इति ।
  
  "अयं लेखः अन्यस्मिन् सङ्गणके स्थानान्तरयन्तु।" ड्रेकः डाहल् च परस्परं पार्श्वे उपविष्टौ, विषमरूपेण दृश्यन्ते स्म ।
  
  ड्रेकः जानाति स्म यत् घड़ी अद्यापि टिक् टिक् करोति। करिनस्य कृते । पार्नेविकस्य कृते । तेषां शत्रूणां कृते सर्वस्य जगतः कृते च। सः यन्त्रं क्रोधेन प्रहारं कृतवान्, संग्रहालयस्य अभिलेखागारं गत्वा, कदा वैल्किरीजः सूचीतः अन्तर्धानं जातम् इति चिन्तयितुं प्रयतते स्म ।
  
  "किं भवतः शङ्का अस्ति यत् कोऽपि अन्तःतः कार्यं करोति?" दाहल् तत्क्षणमेव अवगच्छत् यत् सः कुत्र गच्छति इति ।
  
  "उत्तमः अनुमानः एकः अल्पवेतनप्राप्तः संग्रहालयस्य सुरक्षारक्षकः अथवा फसितः क्यूरेटरः... तत्सदृशं किमपि। ते यावत् वाल्किरी-जनाः सम्भवतः तिजोरीं प्रति अवनताः न भवन्ति तावत् प्रतीक्षन्ते स्म, ततः शान्ततया तान् प्रेषयन्ति स्म । वर्षाणि यावत् एतत् कोऽपि न अवगच्छति, यदि सर्वथा" इति ।
  
  "अथवा चोरी" इति डाहल् स्कन्धं संकुचितवान् । "येशु, मनुष्य, अस्माकं षष्टिवर्षेभ्यः अधिकं समयः अस्ति एतत् चिन्तयितुं।" सः पुनः तेषां पुस्तकालयं प्रविष्टस्य विवाहवलयस्य स्पर्शं कृतवान् । ड्रेकः एकं सेकण्डं यावत् स्थगितवान् । "भार्या?"
  
  "बालानां च"।
  
  "किं त्वं तान् त्यजसि?"
  
  "प्रत्येकं सेकण्डम्"।
  
  "दण्डः। कदाचित् त्वं मया चिन्तितः यथा झटका न असि।"
  
  "भवतः चोदतु, ड्रेक।"
  
  "अधिकं तत्सदृशम्। अहं किमपि चोरीं न पश्यामि। परन्तु अत्र पश्यन्तु - स्वीडिश-विरासत-प्रतिष्ठानस्य जनसम्पर्क-अभियानस्य भागरूपेण १९९१ तमे वर्षे वैल्किरी-जनाः भ्रमणं कृतवन्तः । १९९२ तमे वर्षे ते संग्रहालयस्य सूचीपत्रे अदृश्याः आसन्।तत् भवन्तं किं वदति?"
  
  डाहल् अधरं कुरकुर्यात्। "तत् भ्रमणसम्बद्धः कश्चित् तान् अपहर्तुं निश्चयं कृतवान्?"
  
  "अथवा... भ्रमणकाले तान् पश्यन् कश्चन निर्णयं कृतवान्!"
  
  "ठीकम्, तत् अधिकं सम्भाव्यते।" डाहलस्य शिरः कम्पितम्। "तर्हि भ्रमणं कुत्र गतः?" तस्य अङ्गुलयोः पटलं चतुर्वारं टङ्कितम्। "इंग्लैण्ड्।" न्यूयोर्क। हवाई। ऑस्ट्रेलिया।"
  
  "तत् वस्तुतः तत् संकुचितं करोति" इति ड्रेकः व्यङ्ग्येन अवदत् । "विष्ठा"।
  
  "न, तिष्ठतु" इति डाहल् उद्घोषितवान् । "एतत् सत्यम्।" वाल्किरी अपहरणं सुचारुतया गन्तव्यम् आसीत्, किम्? सुनियोजितं, सुनिष्पादितम्। आदर्शः। अद्यापि अपराधे प्रवृत्तेः गन्धः अस्ति" इति ।
  
  "यदि त्वं किञ्चित् चतुरः आसीः तर्हि त्वं..."
  
  "शृणुत!९० तमे दशके आरम्भे सर्बियादेशस्य माफिया स्वीडेन्देशस्य अधः उदरं नखान् खनितुं आरब्धवान् । दशकात् न्यूनेन समये चोरीसम्बद्धाः अपराधाः दुगुणाः अभवन्, अधुना देशे दर्जनशः संगठितदलाः कार्यं कुर्वन्ति । केचन स्वयमेव बण्डिडो इति वदन्ति । अन्ये हेल्स् एन्जेल्स् इव केवलं बाईकर-समूहाः एव सन्ति" इति ।
  
  "किं त्वं वदसि यत् सर्बिया-माफिया-सङ्घस्य वैल्किरी-जनाः सन्ति?"
  
  "नहि। अहं वदामि यत् ते तान् चोरयित्वा ततः धनार्थं विक्रेतुं योजनां कृतवन्तः। ते एव एतत् आकर्षयितुं संयोजनानि सन्ति। एते जनाः सर्वं कुर्वन्ति, न केवलं उत्पीडनं। अन्तर्राष्ट्रीयतस्करी तेभ्यः परं न स्यात्" इति ।
  
  "अस्तु। अतः कथं ज्ञास्यामः यत् ते कस्मै विक्रीतवन्तः?"
  
  डाहल् स्वस्य दूरभाषं उद्धृतवान्। "वयं तत् न कुर्मः। परन्तु वरिष्ठानां सङ्घस्य न्यूनातिन्यूनं त्रयः अधुना ओस्लो-नगरस्य समीपे सलाखयोः पृष्ठतः सन्ति" इति । सः आह्वानं कर्तुं दूरं गतः।
  
  ड्रेकः नेत्रे मर्दयित्वा पृष्ठतः अवलम्बितवान् । सः घड़ीं दृष्ट्वा स्तब्धः अभवत् यत् प्रायः प्रातः ६ वादनम् अभवत्, अन्तिमवारं कदा सुप्तवन्तः? सः यदा हेडन् प्रत्यागतवान् तदा परितः अवलोकितवान्।
  
  सुन्दरः रक्षासहायकसचिवः विषादितः दृश्यते स्म । "क्षम्यतां बन्धुजनाः।" जर्मनी-देशस्य भाग्यं नास्ति" इति ।
  
  बेनस्य शिरः परितः चाबुकं कृतवान्, तनावः दर्शयति स्म। "कोऽपि न?"
  
  "अत्र न। अहं तत्त्वतः क्षम्यतां।"
  
  "किन्तु कथं?अयं वयस्कः कुत्रचित् अवश्यमेव अस्ति।" तस्य नेत्रेषु अश्रुभिः पूरितम्, सः तान् ड्रेकस्य उपरि निक्षिप्तवान्। "न वा?"
  
  "आम्, मित्र, तत्सत्यम्। विश्वासं कुरुत, वयं तं प्राप्नुमः" इति । सः स्वमित्रं ऋक्ष-आलिंगनेन गृहीतवान्, तस्य नेत्राणि हेडन्-इत्यस्मै भङ्गं कर्तुं याचन्ते स्म । "अस्माभिः विरामं कृत्वा उत्तमं प्रातःभोजनं करणीयम्" इति सः यॉर्कशायर-उच्चारणं प्रकाशयन् अवदत् ।
  
  हेडन् शिरः कम्पितवती, तं पश्यन्ती यथा सः अधुना एव जापानीभाषां वदति स्म।
  
  
  पञ्चविंशतिः
  
  
  
  लास वेगास
  
  
  एलिसिया माइल्सः बहुअर्बपतिं कोल्बी टेलरं पश्यति स्म यदा सः स्वस्य स्वामित्वे विद्यमानानाम् अनेकानाम् अपार्टमेण्ट्-मध्ये एकस्य विशालस्य तलस्य उपरि उपविष्टः आसीत्, एषः लासवेगास्-बौलेवार्ड्-मार्गात् द्वाविंशति-तलयोः उपरि स्थितः आसीत् एकः भित्तिः सम्पूर्णतया काचः आसीत्, यत्र बेलाजिओ-फव्वाराणां, एफिल-गोपुरस्य सुवर्णप्रकाशानां च विलक्षणं दृश्यं दृश्यते स्म ।
  
  कोल्बी टेलरः द्वितीयं विचारं न कृतवान् । सः स्वस्य नवीनतमस्य अधिग्रहणस्य द वुल्फ्स् आफ् ओडिन् इति ग्रन्थे निमग्नः आसीत्, यत् सः सावधानीपूर्वकं एकत्र खण्डयित्वा द्वौ घण्टां व्यतीतवान् आसीत् । एलिसिया तस्य समीपं गत्वा एकैकशः वस्त्राणि विच्छिद्य यावत् सा नग्नः अभवत्, ततः चतुर्भिः पादैः अवतरत् यावत् तस्याः नेत्राणि तस्य समं न भवन्ति स्म, भूमौ पादं दूरम्
  
  शक्तिः, संकटः च द्वौ विषयौ आस्ताम् येन तां प्रज्वलितवती । कोल्बी टेलरस्य शक्तिः - मेगालोमेनियाक् असाधारणः - तथा च स्वादिष्टेन ज्ञानेन उत्पद्यमानं खतरा यत् तस्याः प्रेमी मिलो, वेगास्-नगरस्य सः विशालः, शक्तिशालिनः ब्रूसरः, वास्तवतः तां प्रेम्णा पश्यति स्म
  
  "किं त्वं विरामं कर्तुं गच्छसि, मालिक?" सा निःश्वासेन पृष्टवती। "अहं नग्नपृष्ठः अस्मि। अतिरिक्तशुल्कं नास्ति" इति ।
  
  टेलरः तां उपरि अधः च पश्यति स्म । "एलिसिया" इति सः स्वस्य बटुकात् दश डॉलरं बहिः निष्कास्य अवदत् । "वयं द्वौ जानीमः यत् यदि अहं भुक्तवान् तर्हि भवन्तं अधिकं चालू करिष्यति।" सः तस्याः पृष्ठतः स्थानं ग्रहीतुं पूर्वं तस्याः दन्तयोः मध्ये बिलम् निपीडितवान् ।
  
  एलिसिया स्वस्य पुरतः प्रसारितस्य पट्टिकायाः स्फुरद्प्रकाशान् प्रशंसन् प्रायः लारं पातुं शिरः उच्चैः उत्थापितवती । "मा त्वरितम्" इति । यदि शक्नोषि" इति ।
  
  "पार्नेविक् इत्यनेन सह कथं प्रचलति?" टेलरः स्वस्य प्रश्नस्य वाक्यं कुरुकुरु इति कृतवान् ।
  
  "भवतः कृतमात्रेण" इति एलिसिया स्वस्य भग्न-आङ्ग्लभाषायाम् उत्तरितवती । "अहं तत् द्विधा भङ्गयिष्यामि।"
  
  "सूचना शक्तिः एव, माइल्स। वयं... ते किं जानन्ति इति अवश्यं ज्ञातव्यम्। ... एकः शूलः । शेषाः सर्वे । अस्मिन् क्षणे वयं अग्रे स्मः। परन्तु वैल्किरीजः नेत्राणि च... वास्तविकपुरस्काराः सन्ति।"
  
  एलिसिया तत् ट्यून् कृतवती। गुञ्जनम् । ग्रन्ट् । दुराग्रह। सा द्वयोः विषययोः कृते जीवति स्म - संकटं धनं च। तस्याः यत् इच्छति तत् ग्रहीतुं कौशलं, आकर्षणं च आसीत्, यत् सा प्रतिदिनं द्वितीयविचारं, पश्चातापं वा विना करोति स्म । एसएएस-क्रीडायां तस्याः दिवसाः केवलं प्रशिक्षणमेव आसन् । अफगानिस्तान-लेबनान-देशयोः तस्याः मिशनं सरलं गृहकार्यम् आसीत् ।
  
  एषः तस्याः क्रीडा आसीत्, तस्याः आत्मनिर्भरतायाः साधनम् आसीत्। अस्मिन् समये कोल्बी टेलरः तस्य सेना च सह मजेयम् आसीत्, परन्तु जर्मनीदेशिनः शीघ्रमेव बृहत्तरं वेतनदिवसं प्रदातुं प्रवृत्ताः आसन् - एबेल् फ्रे वास्तविकशक्तिं प्रतिनिधियति स्म, कोल्बी टेलरः न । तत् समीपे नित्यप्रेमी मिलो इत्यस्य शिरोमणिसंकटेन सह मिश्रयन्तु, सा च स्वस्य क्षितिजे अद्भुतानि आतिशबाजीं विना अन्यत् किमपि न दृष्टवती।
  
  सा पट्टिकां परितः दृष्टिपातं कृतवती, तेषु ज्वलन्तप्रकाशेषु भव्यकैसिनोषु च निरपेक्षशक्तिं ज्ञात्वा, कोल्बी टेलर इत्यनेन यत् अल्पं मनोरञ्जनं प्रदातव्यं तस्य लाभं गृहीतवती, सर्वं समयं मैट् ड्रेकस्य विषये, तस्य सह दृष्टायाः महिलायाः विषये च चिन्तयति स्म
  
  
  * * * ९.
  
  
  सा अपार्टमेण्टस्य अतिथिशय्यागृहं प्रविश्य प्राध्यापकं रोलाण्ड् पार्नेविकं शय्यायां यथा त्यक्तवती तथा एव बद्धं विस्तृतं च दृष्टवती । टेलरस्य तापः अद्यापि तस्याः ऊरुयोः मध्ये दहति स्म, गण्डयोः लालिमा च आसीत्, सा गेरोनिमो इत्यस्मै क्रन्दितवती! गद्दायां च उत्प्लुत्य वृद्धस्य पार्श्वे अवतरत्।
  
  सा जानुभ्यां उत्प्लुत्य तस्य अधरात् रजतस्य नलीपट्टिकां विदारितवती । "भवता अस्मान् श्रुतम्, किं न प्राध्यापक? अवश्यं भवता अकरोत्" इति । तस्याः दृष्टिः तस्य कटिभागे निवसति स्म । "किं तत्र अधः अद्यापि किञ्चित् जीवनम् अस्ति, वृद्ध? साहाय्यस्य आवश्यकता अस्ति वा?"
  
  सा उन्मत्तः हसति स्म, शय्यायाः उपरि उत्प्लुत्य च गता। प्राध्यापकस्य भयभीताः नेत्राणि तस्याः प्रत्येकं शक्तिक्षुधार्तं चालनं अनुसृत्य तस्याः अहङ्कारं प्रज्वलितवन्तः, अधिकान् वन्यप्रकटीकरणान् प्रति प्रेरयन्ति स्म । सा नृत्यति स्म, सा भ्रमति स्म, सा लज्जालुः अभवत्।
  
  परन्तु अन्ते सा वृद्धस्य वक्षःस्थले उपविश्य तस्य श्वसनं कृत्वा गुलाबकैंचीयुगलं क्षोभितवती।
  
  "अङ्गुलीः छिन्दितुं समयः" इति सा हर्षेण अवदत् । "अहं यथा मम यातनाम् आनन्दं प्राप्नोमि तथा मम लिंगं रमामि, इञ्च-इञ्च् । यथा च दीर्घकालं यावत् तिष्ठति तावत् उत्तमम्। गम्भीरतापूर्वकं मित्र, अहं केवलं रक्तस्य, तबाहीयाश्च कृते अत्र अस्मि।"
  
  "किं... किं... ज्ञातुम् इच्छसि?" पार्नेविकस्य स्वीडिश-उच्चारणं भयेन स्थूलम् आसीत् ।
  
  "मैट् ड्रेकस्य विषये, तस्य साहाय्यं कुर्वती वेश्यायाः विषये च कथयतु।"
  
  "ड्रेक ? अहं... अहं न अवगच्छामि... किं न इच्छसि - ओडिन्?"
  
  "अहं एतस्य सर्वस्य नॉर्वे-देशस्य बकवासस्य विषये एकं चोदनं न ददामि । अहं तस्मिन् अस्मि यतः तस्य सर्वस्य शुद्धस्य उन्मत्तस्य उत्साहस्य कारणात्।" सा शीघ्रं तस्य नासिकाग्रसमीपे गुलाबकैंचीं विदारितवती ।
  
  "उम्म्... ड्रेकः आसीत् - SAS, अहं श्रुतवान्। सः अस्मिन्...आकस्मात् एव प्रवृत्तः।"
  
  एलिसिया तस्याः उपरि हिमवत् तरङ्गः प्रक्षालितः इति अनुभवति स्म । सा सावधानीपूर्वकं पार्नेविकस्य शरीरं आरुह्य तस्य नासिकायां द्वौ कटौ स्थापयित्वा यावत् रक्तस्य स्रवः न प्रादुर्भूतः तावत् यावत् निपीडयति स्म ।
  
  "भवतः स्थगितम् इव अहं अनुभवामि, वृद्ध।"
  
  "नहि! नहि! कृपया !"" इदानीं तस्य उच्चारणं तस्याः नासिकायां निपीडनेन एतावत् स्थूलं विकृतं च आसीत् यत् सा कष्टेन एव शब्दान् ज्ञातुं शक्नोति स्म । सा खिन्नं कृतवती। "त्वं द मपेट्स् इत्यस्य तस्य पाकशास्त्रज्ञस्य इव ध्वन्यते।" ब्ला ब्ला ब्ला ब्ला ब्ला ब्ला ब्ला ब्ला ब्ला।"
  
  "तस्य पत्नी-सा तं त्यक्तवती। दोषं ददातु एसएएस!" - पार्नेविक् क्षुब्धः भूत्वा भयभीतः नेत्राणि आवर्त्य। "तस्य मित्रस्य भगिनी अस्ति या अस्माकं साहाय्यं करोति! एषा महिला न्यूयॉर्कनगरस्य पुलिस-अधिकारी केनेडी मूर् इति । सा एकं सीरियल किलरं मुक्तवती!"
  
  एलिसिया क्रोधेन स्वस्य कटकानि चालितवती। "समीचीनतर। बहु श्रेष्ठम्, प्राध्यापक। किमन्यत्?"
  
  "सा... सा... आम्... अवकाशदिने अस्ति। न बलात् अवकाशदिनानि। पश्यन्तु, धारावाहिकहत्यारः-सः पुनः मारितवान्।"
  
  "देव, प्रो, त्वं मां चालू कर्तुं आरभसे।"
  
  "कृपया। अहं वक्तुं शक्नोमि यत् ड्रेकः सत्पुरुषः अस्ति!"
  
  एलिसिया स्वस्य गुलाबकटरं बहिः आकर्षितवती। "अच्छा, सः अवश्यमेव तस्य माध्यमेन गच्छति। परन्तु अहं एसआरटी-मध्ये तस्य साक्षात्कारं कृतवान्, न तु भवतः। अहं जानामि यत् तस्य हरामीं किं व्यापादयति।"
  
  तत्र क्रन्दनः, दुर्घटना च अभवत्, ततः कोल्बी टेलरः द्वारेण शिरः चोदति स्म । "माइल ! अधुना एव स्वीडिशसर्वकारे अस्माकं मित्रपक्षस्य फ़ोनः प्राप्तः। ते ज्ञातवन्तः यत् वाल्किरी-जनाः कुत्र सन्ति इति । अस्माभिः त्वरितम् आवश्यकम्। अधुना!"
  
  एलिसिया गुलाबच्छेदकान् गृहीत्वा वृद्धस्य अङ्गुल्याः अग्रभागं छिनत्ति स्म।
  
  केवलं यतः सा शक्नोति स्म।
  
  सः च क्रन्दन् विकृष्यमाणः च सा तस्य पृष्ठं आरुह्य जेट् इन्जेक्टर् इत्यनेन, सुईहीनेन सिरिन्जेन, तस्य त्वचायाः अधः एव लघुसंवेदकं प्रविश्य तं अटत्।
  
  योजना ख, एलिसिया चिन्तितवती, तस्याः सैनिकप्रशिक्षणम् अद्यापि सममूल्यम् एव आसीत् ।
  
  
  षड्विंशतिः
  
  
  
  वाशिंगटन, डी.सी
  
  
  यदा थोर्स्टेन् डाहल् इत्यस्य सेलफोनः ध्वनितवान् तदा ड्रेकस्य मुखं ब्लूबेरी मफिन् इत्यनेन पूर्णम् आसीत् । सः तत् नूतनकफीना अधः प्रक्षालितवान्, अपेक्षापूर्वकं शृण्वन्।
  
  "आम्, राज्यमन्त्री" एतस्य आश्चर्यस्य अनन्तरं डाहलस्य शेषं वार्तालापं मन्दं आसीत्, 'अहं पश्यामि', वक्तव्यस्य, आदरपूर्णस्य मौनस्य च श्रृङ्खला आसीत् 'अहं भवन्तं न निराशं करिष्यामि महोदय' इति समाप्तम्, यत् ड्रेकस्य कृते किञ्चित् अशुभं ध्वनितम् ।
  
  "कूपः?" - अहं पृष्टवान्।
  
  "मम सर्वकारेण एतेषु सर्बियादेशस्य कस्मैचित् साहाय्यस्य विनिमयरूपेण न्यूनीकृतकारावासस्य प्रतिज्ञा कर्तव्या आसीत्, परन्तु अस्माकं पुष्टिः अस्ति।" ड्रेकः ज्ञातुं शक्नोति स्म यत् डाहलस्य रूढिवादी बाह्यभागस्य अधः एकः पुरुषः अस्ति यः सुखी भवितुम् इच्छति स्म ।
  
  "किं च?"
  
  "अत्र न। सर्वान् एकत्र स्थापयामः" इति । क्षणान्तरे बेन् लैपटॉप्-पर्दे दूरं आकृष्य, हेडन् स्वस्य कोणात् एकइञ्चं यावत् उपविष्टः, केनेडी च ड्रेकस्य पार्श्वे अपेक्षितरूपेण स्थितवान्, तस्य दीर्घाः केशाः अद्यापि अधः आसन्
  
  डाहलः निःश्वासं गृहीतवान् । "लघुसंस्करणं अस्ति यत् नवदशकस्य स्वीडिश-सर्बिया-माफिया-सङ्घस्य नेता - एकः पुरुषः यः सम्प्रति अस्माकं निग्रहे अस्ति - सद्भावनायाः इशाररूपेण स्वस्य अमेरिकन-समकक्षाय वैल्किरी-समूहं दत्तवान् अतः, डावोर् बेबिक् १९९४ तमे वर्षे वैल्किरीस् प्राप्तवान् । १९९९ तमे वर्षे दावोर् माफिया-सङ्घस्य नेतारपदं त्यक्त्वा स्वपुत्राय ब्लैङ्का-इत्यस्मै नियन्त्रणं समर्पितवान्, विश्वे यस्मिन् स्थाने सः सर्वाधिकं प्रियं भवति स्म-स्वदेशमपि-निवृत्तः अभवत्" इति
  
  डाहल् क्षणं यावत् विरमति स्म । "हवाई"।
  
  
  सप्तविंशतिः
  
  
  
  न्यूयोर्क, अमेरिका
  
  
  एबेल् फ्रे स्वस्य शीर्षतलस्य अपार्टमेण्टस्य खिडक्याः अधः अधः पार्श्वमार्गेषु द्रुतं गच्छन्तः कोटिशो लघुपिपीलिकाः अवलोकितवान् । परन्तु पिपीलिकानां विपरीतम् एते जनाः मनःहीनाः, उद्देश्यहीनाः, स्वस्य दुःखदजीवनात् परं पश्यितुं कल्पनाशक्तिहीनाः च आसन् । सः सूचितवान् यत् 'शिरःहीनाः कुक्कुटाः' इति पदं मानवता इति निराशाजनकं कूपं सर्वेक्षणं कुर्वन् अस्मिन् एव ऊर्ध्वतायां स्थितेन पुरुषेण कल्पितम्
  
  फ्रे चिरकालात् स्वस्य कल्पनानां स्वतन्त्रतां दत्तवान् अस्ति । तस्य बहु कनिष्ठः संस्करणः अवगच्छत् यत् किमपि कर्तुं शक्नुवन् सर्वं नीरसं भवति । भवता नूतनानि, अधिकविविधाः, मनोरञ्जकाः च क्रियाकलापाः कल्पनीयाः आसन् ।
  
  अतः युद्धक्षेत्रम् । अतः फैशनव्यापारः - प्रारम्भे सुन्दराणां महिलानां स्वामित्वस्य एकः उपायः, ततः अन्तर्राष्ट्रीयतस्करीवलयस्य कृते एकः मोर्चा, अधुना च देवानाम् समाधिस्थले स्वस्य रुचिं गोपनस्य उपायः।
  
  तस्य जीवनस्य कार्यम्।
  
  कवचः निर्दोषः आसीत्, सच्चिदानन्दः कलाकृतिः आसीत्, तस्य उत्तलपृष्ठे उत्कीर्णस्य गुप्तनक्शे अतिरिक्तं तस्य उपरितनधारे अभिलेखितं गुप्तवाक्यं सः अद्यैव आविष्कृतवान् आसीत् तस्य प्रियः पुरातत्त्वविदः तस्मिन् परिश्रमं कुर्वन् आसीत् । तस्य च प्रियः वैज्ञानिकः अन्यं अद्यतनं आश्चर्यं विमोचयितुं प्रयतितवान् - कवचः कौतुकपूर्णेन पदार्थेन निर्मितः आसीत्, न तु साधारणधातुः, अपितु किञ्चित् अधिकं सारभूतः, परन्तु तत्सहकालं आश्चर्यजनकरूपेण लघुः। ओडिन् इत्यस्य रहस्ये प्रथमं कल्पितात् अपि अधिकं अस्ति इति ज्ञात्वा फ्रे प्रसन्नः निराशः च अभवत् ।
  
  तानि अध्ययनार्थं समयस्य अभावात् तस्य निराशा अभवत् । विशेषतः इदानीं यदा सः अस्याः अन्तर्राष्ट्रीयदौडस्य भागः आसीत् । कथं सः इच्छति स्म यत् सः सर्वान् पुनः ला वेरेन्-नगरं प्रेषयितुं शक्नोति, अनुचित-समाज-जनाः यदा विनोदं कुर्वन्ति स्म, तदा सः अन्यैः कतिपयैः चयनितैः सह देवानाम् रहस्यानां विश्लेषणं करिष्यति स्म
  
  ततः सः शून्यं कक्षं दृष्ट्वा विस्मितः अभवत्। विश्लेषणं सर्वदा कतिपयैः बहुमूल्यैः क्षणैः सह रूक्षविश्रामस्य सह भवितव्यम् आसीत् । कदाचित् दम्पती पुरुषमाडलयोः परस्परं रङ्गमण्डपे पिट् कृत्वा, तेभ्यः बहिः गन्तुं मार्गं प्रस्तावयन्तु। ततः श्रेष्ठं तस्य बन्दीनां कतिपयान् परस्परं विरुद्धं गर्तं कुर्वन्तु। तेषां अज्ञानं निराशा च सर्वदा उत्तमं दृश्यं प्रस्तुतं करोति स्म।
  
  तस्य ईमेल पिंग भवति। पर्दायां एकः भिडियो आविर्भूतः यस्मिन् नूतना बालिका करिन् ब्लेक् इति शृङ्खलाभिः स्वशयने उपविष्टा दृश्यते ।
  
  "अन्ते"। फ्रे प्रथमवारं तां अवलोकितवान् । ब्लेक-महिला तस्य अपहरणार्थं प्रेषितानां त्रयाणां भाडेकर्तृणां प्रत्येकं चिह्नं कृतवती आसीत्, एकः अपि तु दुष्टतया । सा अतीव स्मार्टः आसीत्, वास्तविकः सम्पत्तिः आसीत्, सा च अधुना एव ला वेरेना-नगरस्य स्वस्य लघुकारागारे निरुद्धा आसीत्, फ्रे इत्यस्य आगमनस्य प्रतीक्षया ।
  
  तस्य भोगार्थं नवमांसम्। निर्दोषस्य रक्तात् तस्य नित्यानन्दः। इदानीं सा तस्य सम्पत्तिः आसीत् । तस्याः गोराकेशाः, सुन्दराः बङ्ग्स्, विस्तृतनेत्रयुगलं च आसीत्-यद्यपि बिम्बस्य गुणवत्तां दृष्ट्वा फ्रे वर्णस्य विषये निश्चयं कर्तुं न शक्नोति स्म । सुन्दरं शरीरं - न तु आदर्शवत् कृशं; अधिकं मोहकं, यत् न संशयः, गोरालिङ्गस्य आकर्षणं करिष्यति।
  
  सः तस्याः अङ्कीकृतं मुखं स्पृष्टवान्। "भवन्तः शीघ्रमेव गृहं आगमिष्यन्ति, मम लघु..."
  
  तस्मिन् क्षणे द्वारं उद्घाटितं तदा एकः अशिष्टः मिलो एकस्मिन् हस्ते स्वस्य सेलफोनं क्षोभयन् अन्तः प्रविष्टवान् । "तस्या एव" इति सः उद्घोषितवान् । "अलिसिया!" तस्य मूर्खमुखे मूर्खविस्मयः आसीत् ।
  
  फ्रे स्वभावं गोपितवान् । "जा? हेलो?आम्, कथयतु। न्यूयोर्कनगरे सः अन्तिमः खण्डः, मम एव भवितुम् अर्हति स्म" इति । सः आङ्ग्लकुत्सितायाः उपरि किञ्चित् अपि विश्वासं न कृतवान्।
  
  सः तां शृणोति स्म, ततः परं कुत्र गन्तव्यम् इति व्याख्यायते स्म, स्वीडिशजनाः तेषां सहचराः च मार्गे सन्ति इति श्रुत्वा भ्रूभङ्गं कृतवान्, ततः सः शीघ्रमेव कनाडादेशीयौ द्वौ अपि धारयिष्यति इति प्रतिज्ञां कृत्वा किरणं न कृतवान् आकृतयः ।
  
  ततः सः कवचस्य किनारेषु अस्य विचित्रस्य शिलालेखस्य व्याख्यां कृत्वा अन्ये भागाः अपि तया एव दुर्लभेन पदार्थेन निर्मिताः सन्ति वा इति द्रष्टुं शक्नोति स्म । तदा तस्य त्रयः खण्डाः लाभः च स्यात्।
  
  "कमपि त्वं साधनसम्पन्नः असि" इति सः मिलो प्रति ध्यानपूर्वकं पश्यन् दूरभाषे अवदत् । "अहं शीघ्रमेव पुनः मिलित्वा एतस्य साधनसम्पन्नतायाः उपयोगं कर्तुं प्रतीक्षामि।" सः आङ्ग्लगुलाबं न विदारितवान् इति किञ्चित्कालं गतम् आसीत् ।
  
  फ्रे अन्तः स्मितं कृतवान् यदा मिलो इत्यस्य नेत्राणि स्वसखी सह पुनः मिलनस्य विचारेण प्रकाशितानि आसन्। एलिसिया इत्यस्याः उत्तरं अद्यापि तस्य मनसि प्रतिध्वनितम् आसीत् ।
  
  यथा इच्छसि महोदय।
  
  
  अष्टाविंशतिः
  
  
  
  ओआहु, हवाई
  
  
  th १२ सितम्बर् दिनाङ्के हवाई-देशस्य उपरि मध्याह्नसूर्यः अमेरिकीसैन्यस्य हस्ताक्षरपैराशूट्-जेलीफिश-पैराशूट्-इत्यस्य अन्धकारवृष्ट्या अन्धकारं कृतवान् । एकस्मिन् अद्वितीयकार्यक्रमे डेल्टा-कमाण्डोस् स्वीडिश-एसजीजी-ब्रिटिश-एसएएस-इत्यनेन - एकेन न्यूयॉर्क-पुलिस-दलेन च - द्वीपस्य उत्तरदिशि स्थिते दूरस्थे समुद्रतटे अवतरत्
  
  ड्रेकः समुद्रतटं प्रति धावनप्रारम्भं कृतवान्, वालुका तस्य अवरोहणं मृदु करोति, स्वस्य पैराशूट् मुक्तवान्, केनेडी इत्यस्य प्रगतिम् अवलोकयितुं शीघ्रं परिवृत्तः च । सा दम्पत्योः डेल्टाबालकयोः मध्ये अवतरत्, एकं जानुपर्यन्तं पतिता, परन्तु शीघ्रमेव पादयोः उत्थिता ।
  
  बेन् इत्यनेन हेडन् इत्यस्य साहाय्येन स्वस्य शोधं निरन्तरं कुर्वन् विमानेन सह एव तिष्ठितव्यम् आसीत्, यः अस्मिन् अभियाने अमेरिकादेशं "सल्लाहकारः" इति रूपेण प्रेषितः आसीत् ।
  
  ड्रेकस्य अनुभवे सल्लाहकाराः प्रायः स्वस्य आधिपत्यस्य उत्तमप्रशिक्षिताः संस्करणाः आसन्-मेषवस्त्रधारिणः गुप्तचराः इति वक्तुं शक्यते ।
  
  ते हवाई-देशस्य उष्णसूर्ये समुद्रतटे धावितवन्तः, त्रिंशत् उच्चप्रशिक्षिताः विशेषसेनासैनिकाः, ततः पूर्वं वृक्षवितानेन आश्रितं सौम्यसानुनि प्राप्तवन्तः
  
  अत्र थोर्स्टेन् डाहल् तान् निवारितवान् । "भवन्तः नियमाः जानन्ति। शान्तं ठोसम् च। लक्ष्यं भण्डारगृहम् अस्ति। अग्रतः!"
  
  सर्बियादेशस्य माफिया-सङ्घस्य पूर्वनेतुः भवने अधिकतमबलेन प्रहारः करणीयः इति निर्णयः कृतः । कालः तेषां विरुद्धं भयंकररूपेण आसीत् - तेषां प्रतिद्वन्द्विनः अपि इदानीं यावत् वाल्किरी-समूहस्य स्थानं जानन्ति स्म, अस्मिन् दौडस्य अधिपत्यं प्राप्तुं च महत्त्वपूर्णम् आसीत् ।
  
  तस्य शासनकाले च दावोर् बाबिच् दयालुः व्यक्तिः नासीत् ।
  
  ते सानुम् आरुह्य मार्गं पारं कृत्वा सीधा बबिच् इत्यस्य व्यक्तिगतद्वारं प्रति धावितवन्तः । न वायुः अपि तान् स्पृशति स्म। आक्रमणं कृतम्, निमेषात् न्यूनेन समये उच्छ्रितानि लोहद्वाराणि धातुखण्डेषु न्यूनीकृतानि । ते द्वारेण विस्फोट्य सम्पूर्णे क्षेत्रे विकीर्णाः अभवन् । ड्रेकः एकस्य स्थूलस्य ताडवृक्षस्य पृष्ठतः आच्छादितवान्, विशालसङ्गमरमरसोपानं प्रति गच्छन्तं मुक्तं तृणवृक्षं अध्ययनं कृतवान् । तेषां शिखरे बबिच्-भवनस्य प्रवेशद्वारम् आसीत् । उभयतः हवाईसंस्कृतेः विचित्रप्रतिमाः, निधिः च स्थिताः आसन्, ईस्टरद्वीपस्य मोआइ-मूर्तिः अपि ।
  
  अद्यापि कोऽपि क्रियाकलापः नास्ति।
  
  सर्बियादेशस्य माफिया-निवृत्तः घातकः आत्मविश्वासयुक्तः आसीत् ।
  
  अर्धगुप्तमुखः एसएएस-पुरुषः ड्रेकस्य पार्श्वे स्खलितवान् ।
  
  "नमस्कारः, वृद्धसखी। सुन्दरः दिवसः, किम् ? यदा प्रत्यक्षसूर्यप्रकाशः लेन्सयोः आघातं करोति तदा मम बहु रोचते। वेल्सः स्वस्य शुभकामनाम् प्रेषयति" इति ।
  
  "कुतः सः वृद्धः मूर्खः?" ड्रेकः उद्यानात् नेत्राणि न हृतवान्।
  
  "सः वदति यत् सः पश्चात् भवता सह सम्पर्कं करिष्यति। किञ्चित् समयं तस्य ऋणं भवतः विषये" इति ।
  
  "मलिनः वृद्धः हरामी।"
  
  "मे कः?" - केनेडी इत्यनेन पृष्टम्। सा पुनः केशान् कङ्कणं कृत्वा प्यान्ट्सूटस्य उपरि अनाकारं सेनावर्दीं धारयति स्म । तस्याः द्वे द्वे ग्लोक्स् आसीत् ।
  
  ड्रेकः यथासाधारणं स्वस्य विशेषप्रयोजनस्य छूरीं विहाय किमपि शस्त्रं स्वेन सह न वहति स्म ।
  
  नूतनः SAS वयस्कः अवदत्, "ओल्ड ड्रेक फ्लेम् अत्र अस्ति। अतः अपि महत्त्वपूर्णं यत् भवान् कोऽस्ति?"
  
  "आगच्छन्तु, बन्धुजनाः। अस्मिन् विषये ध्यानं दत्तव्यम्। इतिहासे नागरिकानां उपरि एकं बृहत्तमं आक्रमणं कर्तुं वयं प्रवृत्ताः स्मः" इति ।
  
  "नागरिकः?" केनेडी भ्रूभङ्गं कृतवान् । "यदि अयं वयस्कः नागरिकः अस्ति तर्हि अहं क्लाउडिया शिफरस्य गदः अस्मि।"
  
  डेल्टा-दलः पूर्वमेव सोपानयोः उपरि आसीत् । तेषां आरब्धस्य क्षणे एव ड्रेकः निगूढतः बहिः आगत्य मुक्तभूमिं पारं धावितवान् । यदा सः अर्धमार्गे आसीत् तदा क्रन्दनानि आरब्धानि।
  
  सोपानस्य उपरि आकृतयः, सूट्, बॉक्सर-शॉर्ट्स्, कट-ऑफ्-टी-शर्ट्-इत्यादीनां विविध-वेषधारिणः आकृतयः दृश्यन्ते स्म ।
  
  षट् लघुशूट् ध्वनितवन्तः। षट् शरीराणि सोपानात् अधः निर्जीवाः पतितानि। डेल्टा-दलम् अर्धमार्गे एव उपरि आसीत् । इदानीं कुत्रचित् पुरतः त्वरित-आक्रोशाः आगताः यदा ड्रेकः सोपानतलं प्राप्य दक्षिणदिशि क्रन्दति स्म, यत्र वक्रशिलारेलिंग् किञ्चित् अधिकं आच्छादनं ददाति स्म
  
  एकः शॉट् ध्वनितवान्, उच्चैः, अर्थात् सः सर्बदेशेभ्यः आगतः। ड्रेकः पुनः केनेडी इत्यस्य स्थितिं पश्यन् व्यावृत्तः, ततः द्विगुणं पदं उपरि गतः ।
  
  तेभ्यः परं एच्-आकारस्य भवनस्य अर्धद्वयस्य मध्ये स्थितस्य भवनस्य प्रवेशद्वारं प्रति लघुः ग्रेवल-पट्टिका आसीत् । मुक्तद्वारेभ्यः, प्रवेशद्वारस्य उभयतः फ्रेंचद्वाराणि स्तम्भयन्तः च सशस्त्राः निर्गताः ।
  
  तेषां दशकशः सन्ति।
  
  ते आश्चर्येन गृह्यन्ते - परन्तु शीघ्रं पुनः समूहीकरणं कुर्वन्ति। कदाचित् न तावत् स्मुग् सर्वथा। ड्रेकः आगच्छन्तं दृष्ट्वा विचित्रस्य प्रतिमासङ्ग्रहस्य मध्ये शरणं प्राप्तवान् । सः ईस्टरद्वीपात् केनेडी इत्यस्य खण्डेन कर्षितवान् ।
  
  द्वितीयं पश्चात् मशीनगनस्य अग्निः श्रूयते स्म । स्तब्धाः रक्षकाः सर्वदिशः सीसपर्दां स्थापयन्ति स्म । अनेकाः गोलिकाः प्रतिमायां ठोकनाभिः आहतवन्तः तदा ड्रेकः तस्य उदरं पतितः ।
  
  रक्षकाः अग्रे धावितवन्तः। ते भाडास्नायुः आसन्, तेषां बौद्धिकपराक्रमात् अधिकं मस्तमूर्खतायाः कृते चयनिताः आसन्। ते डेल्टाबालकानाम् अग्निरेखासु ऋजुं धावित्वा रक्तधारासु विकृष्य पतितवन्तः ।
  
  तेषां पृष्ठतः काचः भग्नः अभवत्।
  
  भवनस्य खिडकीभ्यः अधिकानि गोलिकाः श्रूयन्ते स्म । अभाग्यशाली डेल्टा-सैनिकः कण्ठे गोलीं प्राप्य तत्क्षणमेव मृतः पतितः ।
  
  द्वौ रक्षकौ प्रतिमासु ठोकरं खादितवन्तौ, तेषु एकः किञ्चित् क्षतिग्रस्तः अभवत् । ड्रेकः मौनेन स्वस्य कटिं आकृष्य तेषु एकस्य प्रतिमायाः परितः गन्तुं प्रतीक्षते स्म ।
  
  अन्तिमं वस्तु क्षतिग्रस्तः सर्बदेशीयः दृष्टवान् यत् ड्रेकः कण्ठं छित्त्वा स्वस्य रक्तस्य स्फुरणं भवति स्म । केनेडी द्वितीयस्य सर्बस्य उपरि गोलीं कृतवान्, चूकितवान्, ततः स्वशस्त्रं उत्थापयन् आच्छादनार्थं कपोतम् अभवत् ।
  
  मुद्गरः रिक्तः क्लिक् कृतवान् ।
  
  केनेडी उत्तिष्ठति स्म। शस्त्रं अवरोहितं वा न वा, सा अद्यापि क्रुद्धस्य प्रतिद्वन्द्विनः सम्मुखीभवति स्म । रक्षकः स्नायुषु मोचयन् कटनयंत्रं क्षोभयति स्म ।
  
  केनेडी परिधितः बहिः गतः, ततः अग्रे प्लवति स्म यतः तस्य गतिः तं उजागरं त्यक्तवान् । शीघ्रं कटिभागे, कण्ठस्य पृष्ठभागे कोणः च तं भूमौ पातितवान् । सः आवर्त्य, कटिं सहसा हस्ते, विस्तृतचापे च छित्त्वा। केनेडी तस्याः जड-अङ्गुलीः स्वस्य वायु-नलिके प्रेषयितुं पूर्वं तस्याः गण्डं गन्तुं घातकः अग्रभागः एव पर्याप्तं प्रति झटकाम् अकरोत् ।
  
  सा मृदु उपास्थिभङ्गं श्रुतवती, तं गलाघोषं कर्तुं आरब्धा इति श्रुतवती।
  
  सा निवृत्ता अभवत्। सः समाप्तः अभवत्। तस्य मृत्यं द्रष्टुं तस्याः इच्छा नासीत् ।
  
  ड्रेकः स्थित्वा पश्यति स्म। "दुर्गुण: न"।
  
  "कदाचित् त्वं इदानीं मां शिशुकरणं त्यजसि।"
  
  "अहं न..." इति सः अकस्मात् स्थगितवान् । किं सः आसीत्?सः साहसेन डींगेन स्वस्य लज्जां आच्छादितवान्। "बन्दुकधारिणीं स्त्रियं प्रेक्षणात् श्रेष्ठं किमपि नास्ति ।"
  
  "न महत्त्वम्"। केनेडी भवनस्य अन्यस्य स्थानात् बहिः स्थितस्य टोटेम-पोलस्य पृष्ठतः सरति, तस्य दृश्यस्य सर्वेक्षणं च कृतवान् ।
  
  "वयं पृथक् पृथक् गच्छामः" इति सा तस्मै अवदत् । "भवन्तः भण्डारगृहं अन्वेषयिष्यन्ति। अहं पुनः गच्छामि।"
  
  सः स्वस्य संकोचस्य गोपनस्य युक्तं कार्यं कृतवान् । "त्वं निश्चिन्तः असि?"
  
  "अरे मनुष्य, अहम् अत्र पुलिसः अस्मि, स्मर्यते वा? त्वं नागरिकः असि। यथा कथितं तथा कुरु" इति ।
  
  
  * * * ९.
  
  
  ड्रेकः पश्यति स्म यत् केनेडी दक्षिणदिशि क्रन्दति स्म, भवनस्य पृष्ठभागं प्रति गच्छति स्म, यत्र उपग्रहनिरीक्षणेन हेलिपैड्, अनेकानि निम्नभवनानि च दृश्यन्ते स्म तत्र एसएएस-दलः पूर्वमेव नियोजितः आसीत्, तस्मिन् एव क्षणे तेषां घुसपैठः भवितुम् अर्हति स्म ।
  
  सः तस्याः आकृतौ लम्बमानं दृष्टिम् अवाप्तवान्, तस्य मस्तिष्कं सहसा कामयति स्म यत् तस्याः धारितवस्त्राणि तस्याः गदं दर्शयन्तु इति ।
  
  आघातः तं कम्पितवान्। विनयः अनिश्चितता च तस्य शिरसि बलानि संयोजयित्वा आत्मसंशयस्य भंवरं जनयति स्म । एलिसनस्य गमनात् वर्षद्वयं, सप्तशताधिकदिनानि अस्थिरता। नित्यमदस्य असामान्यगहनता, तदनन्तरं दिवालियापनं, ततः मन्दं, अतीव मन्दं सामान्यजीवनस्य उदयः।
  
  ते अद्यापि तत्र अपि न सन्ति। न कुत्रापि समीपे ।
  
  किं तस्य दुर्बलता एव वदति स्म ?
  
  योजना ख.
  
  हस्ते कार्यम्। सैन्यकेन्द्रीकरणं पुनः प्राप्तुं प्रयतस्व, किञ्चित्कालं यावत् शापितं नागरिकवस्तूनि त्यक्त्वा च। सः उभयोः रक्षकयोः बन्दुकं गृहीत्वा प्रतिमानां मध्ये सरति यावत् सः ग्रेवल-वाहनमार्गस्य धारायाम् एव स्थितवान् । सः त्रिषु भिन्नेषु खिडकेषु त्रीणि लक्ष्याणि दृष्ट्वा द्रुतक्रमेण त्रीणि विस्फोटानि कृतवान् ।
  
  द्वौ क्रन्दनौ एकः क्रन्दनः च। दुर्गुण: न। यदा शेषशिरः पुनः बहिः चोदति स्म, तस्य स्थानं अन्विष्य, तदा ड्रेकः तत् रक्तधुन्धे परिणमयति स्म ।
  
  ततः सः धावितवान्, केवलं भवनस्य अग्रभागस्य बहिः एव स्थगितुं जानुभ्यां स्खलितवान्, तस्य शिरः रूक्षशिलाकार्यं प्रहृत्य । सः डेल्टा-दलं पश्चाद् अवलोकितवान्, यत् तस्य ग्रहणार्थं त्वरितम् अभवत् । सः तेषां नेतारं प्रति शिरः उन्नमयितवान्।
  
  "समया"। ड्रेकः द्वारं प्रति शीर्षं न्यस्य, ततः दक्षिणतः। "भण्डारगृहम्।"
  
  ते अन्तः गतवन्तः, ड्रेकः अन्तिमः, भित्तिवक्रं निपीडयन्। तेषां पुरतः विस्तृतं लोहसोपानं भवनस्य द्वितीयस्तरं प्रति सर्पिलरूपेण उपरि गतः ।
  
  भित्तिभागे क्रन्दन्ति स्म तदा तेषां साक्षात् उपरि उपरितनतलस्य बालकोनीयां अधिकाः सर्बदेशिनः आविर्भूताः । क्षणमात्रेण डेल्टा-दलः सुलभः शिकारः अभवत् ।
  
  कुत्रापि गन्तुं न प्राप्य ड्रेकः जानुभ्यां पतित्वा अग्निप्रहारं कृतवान् ।
  
  
  * * * ९.
  
  
  केनेडी भवनस्य बाह्यभित्तिसीमायाः वृक्षरेखायाः समीपं धावित्वा द्रुततरं गन्तुं आरब्धवान् । नेत्रनिमिषे एव सा गृहस्य पृष्ठभागं प्राप्तवती, ततः पूर्वं मुखहीनः एसएएस-सैनिकः तस्याः पुरतः उदरं पतितः ।
  
  शश इव सा बन्दुकस्य पिपासा सम्मोहितं निश्चलं स्थितवती । मासेषु प्रथमवारं थोमस कालेबस्य सर्वे विचाराः तां त्यक्तवन्तः ।
  
  "विष्ठा!"
  
  "कुशलम्" इति तस्याः दक्षिणकर्णस्य पार्श्वे एकः स्वरः अवदत् । सा स्वतः केवलं मिलीमीटर् दूरं शीतं कटं अनुभवति स्म । "एषः ड्रेकस्य पक्षी अस्ति।"
  
  टिप्पण्या तस्याः भयं दूरीकृतम्। "ड्रेकस्य पक्षी ? अहं गतः!"
  
  सः पुरुषः तस्याः पुरतः स्मितं कृत्वा गच्छति स्म। "अच्छा तर्हि भवतः अध्यक्षस्य मते मिस् मूर् इत्यस्याः महत्त्वं नास्ति।अहं सम्यक् परिचयं दातुं रोचये, परन्तु इदानीं समयः स्थानं वा नास्ति। वेल्स इति मां वदतु।"
  
  केनेडी नाम ज्ञातवती, परन्तु तस्मात् अधिकं किमपि न अवदत् यतः तस्याः परितः ब्रिटिशसैनिकानाम् एकः विशालः दलः मूर्तरूपं प्राप्य चिह्नानि त्यक्तुम् आरब्धवान् । बबिच्-सम्पत्त्याः पृष्ठभागे भारतीयशिलाभिः रेखितः विशालः आङ्गणः, ओलम्पिक-आकारस्य तरणकुण्डः, विश्रामकुर्सीभिः, श्वेत-कबानाभिः च परितः, अनेकाः स्क्वाट्, कुरूपाः भवनाः च आसन् ये शेष-सज्जायाः सङ्गतिं न कुर्वन्ति स्म बृहत्तमस्य भवनस्य पार्श्वे नागरिकहेलिकॉप्टरेण सुसज्जितः वृत्ताकारः हेलीकाप्टरः आसीत् ।
  
  वर्षाणां यावत् न्यूयॉर्क-नगरस्य वीथिषु भ्रमणं कृत्वा केनेडी इत्यनेन चिन्तनीयं यत् अपराधः वास्तवमेव फलं ददाति वा इति । एते वयस्काः कालेबः च तस्य मूल्यं दत्तवन्तौ। चक वाकरः तस्य मूल्यं दास्यति स्म यदि केनेडी तं स्तम्भं जेबं स्थापयितुं न दृष्टवान् स्यात्।
  
  सूर्यास्तविश्रामस्थानानि पूर्णानि आसन्। अधुना कतिपये अर्धनग्नाः पुरुषाः महिलाः च आघातेन परितः स्थितवन्तः, स्ववस्त्राणि गृहीत्वा अतिरिक्तं मांसं आच्छादयितुं प्रयतन्ते स्म । केनेडी इत्यनेन अवलोकितं यत् केचन वृद्धाः पुरुषाः नीलगायस्य त्वचां सम्भालितुं न शक्नुवन्ति, यदा तु अधिकांशः युवतयः केवलं हस्तद्वयेन वामपरिवर्तनेन च तत् कर्तुं शक्नुवन्ति ।
  
  "एते जनाः... तान् अतिथयः इति वदामः... ते सम्भवतः सर्बिया-समूहस्य भागः न सन्ति" इति वेल्सः कण्ठस्य माइक्रोफोने शान्ततया अवदत् । "तान् हरतु" इति सः त्रयः प्रमुखाः पुरुषाः शिरः उन्नमयितवान् । "शेषाः भवन्तः एतेषां भवनानां समुद्रदिशि गच्छन्ति।"
  
  यथा यथा समूहः विभक्तः अभवत् तथा तथा एकदा एव अनेकाः विषयाः अभवन् । हेलिकॉप्टरस्य कटकाः भ्रमितुं आरब्धवन्तः; तस्य इञ्जिनस्य शब्दाः सद्यः समीपस्थानां क्रन्दनं मज्जयन्ति स्म । तदा रोलरशटरद्वारस्य उद्घाटनस्य शब्दः इव गहनः गर्जनः आसीत्, सः एकस्य शक्तिशालिनः कारस्य आकस्मिकं गर्जनात् पूर्वं अभवत् । कुरूपभवनानां समुद्रदिशि स्थितस्य पृष्ठतः धातुस्य श्वेतपट्टिका आविर्भूतवती - उच्चवेगेन त्वरयन्ती आऊडी आर ८ ।
  
  यावत् सा आङ्गणं प्राप्तवती तावत् गोलिकानां घातकः टनः आसीत् । तत् स्तब्धानां एसएएस-सैनिकानाम् उपरि आघातं कृत्वा तान् विस्तृतान् वायुमार्गेण पतन्तः च प्रेषितवान् । तस्य पृष्ठतः अन्यत् यानं आकर्षितवान्, अस्मिन् समये कृष्णवर्णीयः बृहत्तरः च ।
  
  हेलिकॉप्टरस्य कटकानि द्रुततरं भ्रमितुं आरब्धानि, तस्य इञ्जिनानि च कूजितुं आरब्धानि । उड्डयनस्य सज्जतां कुर्वन् समग्रं यन्त्रं कम्पितम्।
  
  केनेडी स्तब्धः केवलं वेल्सः आदेशान् उद्घोषयन् श्रोतुं शक्नोति स्म । शेषाः एसएएस-सैनिकाः अग्निप्रहारं कुर्वन्तः सा क्षुब्धा अभवत् ।
  
  उद्याने सर्वं नरकं मुक्तं जातम्।
  
  सैनिकाः वेगेन गच्छन्त्याः ऑडी आर ८ इत्यस्य उपरि गोलीं प्रहारितवन्तः, तस्य धातुशरीरं गोलिकाभिः विदारितवन्तः, फेण्डर् त्वचां, द्वाराणि च विदारयन्ति स्म । यानं गृहस्य कोणं प्रति वेगेन गतः, अन्तिमे निमेषे तीक्ष्णं भ्रमणं कर्तुं भ्रमति स्म ।
  
  तस्य टायरस्य अधः ग्रेवलः लघु रॉकेट इव बहिः प्रक्षिप्तवान् ।
  
  गोलिका वायुकाचं भग्नं कृत्वा तस्य नाशं कृतवती । कारः अक्षरशः उड्डयनस्य मध्यभागे एव मृतः, तस्य इञ्जिनं स्थगितम् यदा चालकः चक्रस्य पृष्ठतः बहुधा पतितः ।
  
  केनेडी स्वस्य पिस्तौलम् उत्थाप्य अग्रे धावितवान् । "मा चल!"
  
  तस्याः यानं प्राप्तुं पूर्वं चालकः एव तस्याः एकमात्रः यात्री इति स्पष्टम् आसीत् ।
  
  प्रलोभन।
  
  हेलिकॉप्टरं भूमौ द्वौ पादौ उपरि आसीत्, मन्दं भ्रमति स्म । एसएएस-सैनिकः उद्घोषितवान्, परन्तु तस्य स्वरे वास्तविकः क्रोधः नासीत् । द्वितीयं यानं कृष्णवर्णीयं चतुद्वारयुक्तं कैडिलैक् इदानीं विशालकुण्डे वेगेन गच्छति स्म, तस्य टायराः सर्वदिक्षु जलस्य ज्वार-भाटा-तरङ्गाः क्षिपन्ति स्म । खिडकयः अन्धकारमयाः अभवन् । अन्तः कः आसीत् इति निर्धारयितुं न शक्यते ।
  
  तृतीयं इञ्जिनं प्रारब्धम्, सम्प्रति दृष्टिभ्रष्टम् ।
  
  सैनिकाः कैडिलैक्-वाहनस्य उपरि गोलिकाप्रहारं कृत्वा टायर-चालकस्य च त्रिशूलैः क्षतिं कृतवन्तः । यानं स्खलितं तस्य पृष्ठभागः कुण्डे अपतत् । वेल्सः अन्ये त्रयः सैनिकाः च क्रन्दन्तः तस्य प्रति धावितवन्तः । केनेडी हेलिकॉप्टरस्य उपरि दृष्टिम् अस्थापयत्, परन्तु कैडी इव तस्य खिडकयः अपारदर्शकाः आसन् ।
  
  केनेडी इत्यनेन सिद्धान्तः कृतः यत् एतत् सर्वं कस्यापि विस्तृतपलायनयोजनायाः भागः अस्ति । परन्तु वास्तविकः दावोर् बाबिक् कुत्र आसीत् ?
  
  हेलिकॉप्टरः अधिकं ऊर्ध्वं गन्तुं आरब्धवान् । अन्ततः एसएएस चेतावनीभ्यः श्रान्तः भूत्वा पृष्ठस्य रोटरं प्रति गोलीं कृतवान् । राक्षसी यन्त्रं भ्रमितुं आरब्धवान्, ततः एकः पुरुषः सज्जे ग्रेनेड-प्रक्षेपकेन सह तस्य अधः जानुभ्यां न्यस्तवान् ।
  
  वेल्सः कैडी-नगरं प्राप्तवान् । द्वौ शूटौ प्रक्षिप्तौ। केनेडी माइक्रोफोनद्वारा श्रुतवान् यत् बबिच् अद्यापि मुक्तः अस्ति । इदानीं तृतीयः कारः कोणे एव आगतः, इञ्जिनं फार्मूला १ रेसर इव गर्जति स्म, परन्तु तत् बेन्ट्ले आसीत्, विशालं साहसिकं च, तस्य उपस्थितिः मम मार्गात् नरकं बहिः कृत्वा चिल्लाति स्म!
  
  केनेडी वृक्षेषु कूर्दितवान् । अनेकाः सैनिकाः तस्याः अनुसरणं कृतवन्तः । वेल्सः परिवर्त्य त्रीणि द्रुतशूलानि प्रहारितवान् ये पार्श्वजालकात् एव उच्छ्रिताः ।
  
  गोलीरोधक काच !
  
  "एषः गदः अस्ति!"
  
  हेलिकॉप्टरस्य उद्धाराय सेकण्डस्य अंशः अपि विलम्बेन उक्ताः - ग्रेनेड् मुक्तः - तस्य विस्फोटकप्रहारः हेलिकॉप्टरस्य तलभागे विस्फोटितवान् हेलिकॉप्टरं सर्वत्र धातुखण्डान् विकीर्णं कृत्वा खण्डितं जातम् । भग्न इस्पातस्य विकृष्यमाणः खण्डः ऋजुतया कुण्डे पतितः, प्रचण्डबलेन सहस्राणि गैलनजलं विस्थापितवान् ।
  
  केनेडी तावत् प्रतीक्षते स्म यावत् राक्षसी बेन्ट्ले तस्याः अतीते वेगेन न गच्छति स्म, ततः अनुसरणं कृतवान् । शीघ्रं कटौतीं तां अवदत् यत् पलायमानस्य सर्बस्य ग्रहणस्य एकः एव सम्भावना अस्ति ।
  
  वेल्सः एतत् तस्मिन् एव काले दृष्ट्वा कार्यं कर्तुं प्रवृत्तः । R8 पूर्णतया जीर्णः आसीत्, परन्तु Caddy अद्यापि अक्षुण्णः आसीत्, तस्य चक्राणि केवलं एकं इञ्चं जलस्य अधः कुण्डस्य संगमरवरस्य सोपानेषु आसन् ।
  
  वेल्सः तस्य सैनिकद्वयं च कैडी प्रति धावितवन्तौ । केनेडी उष्णानुसरणेन प्रस्थितवान्, कार्यभारं ग्रहीतुं निश्चितः । तस्मिन् क्षणे विचित्रः वायुः श्वसनः श्रुतः, यथा भ्रामरी गतः, सहसा बबिचस्य गृहस्य कोणः विस्फोटितः ।
  
  "अहो देव" इति वेल्सः पङ्के पतितः यतः तस्य शान्तिः अपि भग्नः अभवत् । कुण्डे, आङ्गणं च उपरि वर्षमाणाः मलिनाः सर्वदिशः उड्डीयन्ते स्म । केनेडी रील् कृतवान्। सा शिरः प्रस्तरं प्रति कृतवती ।
  
  तत्र कृष्णवर्णीयः हेलिकॉप्टरः भ्रमति स्म, तस्य मुक्तद्वारात् एकः आकृतिः लहराति स्म ।
  
  "भवतः रोचते वा?"
  
  वेल्सः शिरः उत्थापितवान् । "एलिसिया माइल्स? पुण्यस्य सर्वस्य नाम्ना किं करोषि?"
  
  "तेन शॉटेन तव लघुकन्दुकं अपि विदारयितुं शक्नोति, त्वं वृद्धः चोदकः। त्वं मम ऋणी असि। बेन्ट्ले-वाहनस्य अनुसरणं कर्तुं परिवर्तयितुं पूर्वं हेलिकॉप्टरः क्षणं यावत् उत्थितः तदा एलिसिया हसति स्म ।
  
  कनाडादेशिनः अत्र आसन् ।
  
  
  * * * ९.
  
  
  पृष्ठतः भित्तिः स्विस-पनीररूपेण परिणतुं पूर्वमेव ड्रेकः अग्रे आवर्त्य । न्यूनातिन्यूनम् एकः गोली एतावत् समीपं उड्डीयत यत् सः तस्य ध्वनिं कूजति स्म । सः अधिकांशः डेल्टा-दलस्य समानसमये बालकोनी-अधः मञ्चे उपविष्टुं अग्रे प्लवङ्गं कृतवान् । तत्र गत्वा सः ऊर्ध्वं लक्ष्यं कृत्वा अग्निम् अयच्छत् ।
  
  यथा अपेक्षितं बालकनीतलं तुल्यकालिकरूपेण दुर्बलम् आसीत् । उपरि गोलीकाण्डं स्थगितम्, क्रन्दनं च आरब्धम्।
  
  डेल्टा-सेनापतिः भण्डारस्य दिशि वामभागे हस्तं क्षोभितवान् । ते शीघ्रं द्वौ सुन्दरौ किन्तु शून्यौ कक्षौ धावितवन्तः । सेनापतिः तान् एकस्य समीपे स्थगितुं इशारान् अकरोत् यस्य समीपे तेषां उपग्रहनिरीक्षणेन चेतावनी दत्ता यत् किञ्चित् विशेषं किमपि अस्ति - गुप्तं भूमिगतं कक्षम्।
  
  अन्तः स्तब्धग्रेनेड् क्षिप्ताः, तदनन्तरं अमेरिकनसैनिकाः उन्मत्तरूपेण क्रन्दन्ति स्म, येन विक्षेपप्रभावः वर्धते । परन्तु ते तत्क्षणमेव अर्धदर्जनं सर्बिया-रक्षकैः हस्त-हस्त-युद्धे प्रवृत्ताः । ड्रेकः निःश्वस्य अन्तः गतः। अराजकता, भ्रमः च कक्षं अन्तः अन्ते पूरितवान् । सः निमिषं कृत्वा विशालेन रक्षकेण सम्मुखीकृतः अभवत्, यः ऋक्षस्य आलिंगनाय अग्रे फुफ्फुसस्य पूर्वं विस्मितः, कूजति च ।
  
  ड्रेकः शीघ्रं चकमाय वृक्कं प्रहृत्य सौरजालं कठिनहस्तेन खड्गेन प्रहृतवान् । मनुष्य-पशुः अपि न क्षुब्धः अभवत्।
  
  तदा सः बार-युद्धानां विषये पुरातनं वचनं स्मरति स्म - यदि भवतः प्रतिद्वन्द्वी विस्मय विना प्लेक्सस्-पर्यन्तं मुष्टिपातं गृह्णाति तर्हि भवतः धावनं आरभ्यत इति श्रेयस्करम्, मनुष्य, यतः भवतः गन्धे भवतः कण्ठपर्यन्तं भवति।
  
  ड्रेकः निश्चलशत्रुं सावधानीपूर्वकं परितः गच्छन् निवृत्तः । सर्बियादेशीयः विशालः आसीत्, ठोसस्नायुषु आलस्ययुक्तः मेदः, षड् इञ्च्-पङ्क्तिखण्डान् भग्नुं पर्याप्तं विशालं ललाटं च आसीत् । सः पुरुषः विषमरूपेण अग्रे गतः, बाहू विस्तृताः। एकः स्खलनः ड्रेकः च मर्दितः स्यात्, निपीडितः, द्राक्षा इव मर्दितः च स्यात्। सः शीघ्रं पार्श्वतः गत्वा, दक्षिणतः नकलीम् अकरोत्, त्रीणि द्रुतजब्स् कृत्वा अग्रे आगतः।
  
  नेत्र। कर्ण। कण्ठ।
  
  त्रयः अपि सम्बद्धाः सन्ति। यथा सर्बियादेशीयः वेदनायाम् नेत्राणि निमीलति स्म, तथैव ड्रेकः उड्डयनपदकरूपेण जोखिमपूर्णं डमी-क्षेपं कृतवान् यत् पर्याप्तं गतिं सृजति स्म यत् अस्य ब्रोन्टोसॉरसस्य अपि विस्तृतपदानां पातनं कर्तुं शक्नोति स्म
  
  सः पुरुषः पर्वतस्य पतनम् इव शब्देन भूमौ पतितः । चित्राणि भित्तितः पतितानि। स्वस्य पश्चात्तापात् उत्पन्नं बलं तं मूर्च्छितं कृतवान् यदा तस्य शिरः डेकं आहतवान् ।
  
  ड्रेकः कक्षे अधिकं प्रविष्टवान् । डेल्टा-युवकद्वयं मारितम्, परन्तु सर्वे सर्ब-जनाः निष्प्रभावीकृताः । पूर्वप्राचीरस्य एकः खण्डः उद्घाटितः, अधिकांशः अमेरिकनजनाः उद्घाटनस्य परितः स्थितवन्तः, परन्तु इदानीं भयं शापं दत्त्वा शनैः शनैः निवृत्ताः आसन् ।
  
  डेल्टा-सैनिकस्य आतङ्कस्य कारणं किं भवितुम् अर्हति इति कल्पयितुं असमर्थः ड्रेकः तेषां सह सम्मिलितुं त्वरितवान् । प्रथमं सः दृष्टवान् यत् सुप्रकाशितभूमिगतकक्षं प्रति अधः गच्छन्ति शिलासोपानानि आसन् ।
  
  द्वितीयः कृष्णवर्णीयः पैन्थरः आसीत्, यः शनैः शनैः सोपानम् आरोहति स्म, तस्य विस्तृतं मुखं क्षुरतीक्ष्णदंष्ट्राणां पङ्क्तिं प्रकाशयति स्म ।
  
  "फुउउउक्..." इति अमेरिकनजनानाम् एकः आकर्षितवान् । ड्रेकः अधिकं सहमतः भवितुम् न शक्तवान् ।
  
  पैन्थरः प्रहारं कर्तुं बकं कृत्वा श्वसितवान्। ड्रेकः निवृत्तः यदा पशुः वायुतले प्लवति स्म, क्रोधेन १०० पौण्ड् घातकस्नायुः । सः शीर्षसोपानं अवतरित्वा लम्बितुं प्रयत्नं कृतवान्, सर्वं समयं निवृत्तसैनिकानाम् उपरि स्वस्य सम्मोहनहरितनेत्राणि स्थापयन् ।
  
  "एतत् कर्तुं अहं द्वेष्टि" इति डेल्टा-सेनापतिः स्वस्य बन्दुकेन लक्ष्यं गृहीत्वा अवदत् ।
  
  "प्रतीक्षतु!" ड्रेकः दीपप्रकाशे किमपि ज्वलनं दृष्टवान् । "मात्रं प्रतीक्ष्यताम्। मा चल" इति ।
  
  पैन्थरः अग्रे स्तम्भितवान्। डेल्टा-दलः तं बन्दुकस्य निशानेन धारयति स्म यदा सः तयोः मध्ये गच्छति स्म, अक्षमान् सर्बिया-रक्षकान् च कक्षात् निर्गत्य अवमाननापूर्वकं श्वासयति स्म
  
  "किं द- ?" अमेरिकनजनानाम् एकः ड्रेकं दृष्ट्वा भ्रूभङ्गं कृतवान् ।
  
  "किं त्वं न दृष्टवान् ? सः हीरकयुक्तं हारं धारयति स्म । एतादृशे गृहे निवसन् तादृशः बिडालः स्वामिनः स्वरं श्रुत्वा एव आक्रमणं कर्तुं प्रशिक्षितः इति मन्ये" इति ।
  
  "साधु आह्वानम्। अहं तादृशं पशुं हन्तुं न इच्छामि" इति । डेल्टा-सेनापतिः सर्ब-देशेभ्यः हस्तं कृतवान् । "एतेषां हरामीभिः सह अहं सर्वं दिवसं विनोदं कुर्वन् यापयामि स्म।"
  
  ते द्वौ पुरुषौ रक्षितुं त्यक्त्वा सोपानं गन्तुं आरब्धवन्तः । ड्रेकः तृतीयः आसीत् यः कक्षतलं प्राप्तवान्, यत् दृष्टवान् तत् सः विस्मयेन शिरः कम्पितवान् ।
  
  "कियत् विकृताः एते उन्मत्ताः हरामी?"
  
  कक्षः चोक् पूर्णः आसीत् यत् सः केवलं 'ट्राफी' इति वर्णयितुं शक्नोति स्म । ये वस्तूनि दावोर् बाबिच् बहुमूल्यं मन्यते स्म यतोहि - तस्य विकृतिषु - ते अन्येषां जनानां कृते बहुमूल्याः आसन्।सर्वत्र लघु-बृहत्-मन्त्रिमण्डलानि आसन्, ये आकस्मिकरूपेण व्यवस्थापिताः आसन्।
  
  Tyrannosaurus rex जबड़ा अस्थि। तस्य पार्श्वे शिलालेखे 'एड्गर फिलियन संग्रहात् - आजीवनपुरस्कारः' इति लिखितम् आसीत् ।तदतिरिक्तं प्रसिद्धायाः अभिनेत्रीयाः एकः प्रकाशकः छायाचित्रः यस्य शिलालेखः 'सा जीवितुं इच्छति स्म' इति ।अस्य पार्श्वे कांस्यस्य पादपीठे विचित्ररूपेण आश्रितः ममीकृतः आसीत् हस्तः 'जिलाधिवक्ता क्रमाङ्कः ३' इति चिह्नितः।
  
  अपि च बहु किमपि। यदा ड्रेकः प्रदर्शनीषु परितः गच्छति स्म, स्वस्य रोगजनकं आकर्षणं सहितुं एकाग्रतां च प्राप्तुं प्रयतमानोऽभवत्, तदा सः अन्ततः तेषां अन्विष्यमाणानि विलक्षणवस्तूनि अवलोकितवान्
  
  Valkyries : स्थूलगोलखण्डे आरूढं हिमशुक्लप्रतिमायुगलम् । उभयोः शिल्पयोः ऊर्ध्वता प्रायः पञ्चपादः आसीत्, परन्तु तेषु विद्यमानः आश्चर्यजनकः विवरणः एव ड्रेकस्य निःश्वासं हृतवान् । द्वे बस्टी स्त्रियः, नग्नाः, प्राचीनकालस्य पराक्रमी अमेजन इव दृश्यन्ते, उभौ पादौ प्रसारितौ, किमपि आरुह्य उपविष्टौ इव। सम्भवतः पक्षयुक्तः अश्वः इति ड्रेकः चिन्तितवान् । बेन् इच्छति स्म यत् सः अधिकं ज्ञातुम् इच्छति, परन्तु सः स्मरति स्म यत् वाल्किरी-जनाः तान् युद्धात् युद्धे उड्डीयन्ते इति उपयुज्यन्ते । सः स्नायुयुक्तानि अङ्गानि, शास्त्रीयमुखविशेषतानि, विचलितशृङ्गशिरस्त्राणानि च अवलोकितवान् ।
  
  "अहो!" - डेल्टानगरस्य सः वयस्कः उद्घोषितवान्। "काश मम अस्य षड्-पैक् स्यात्।"
  
  ततोऽपि कथयति यत्, उभौ वाल्किरी-वाहनौ वामहस्तेन किमपि अज्ञातं वस्तु ऊर्ध्वं दर्शयन्तौ आस्ताम् । यथा इदानीं ड्रेकः चिन्तितवान्, सीधा देवसमाधिं प्रति दर्शयन्।
  
  यदि ते रग्नारोक् अन्वेष्टुं शक्नुवन्ति स्म।
  
  तस्मिन् क्षणे एकः सैनिकः प्रदर्शनात् एकं द्रव्यं प्राप्तुं प्रयत्नं कृतवान् । उच्चैः घण्टा ध्वनितवती, सोपानमूले इस्पातद्वारं पतित्वा तेषां निर्गमनं अवरुद्धं जातम् ।
  
  अमेरिकनजनाः तत्क्षणमेव गैसमास्कं प्राप्तवन्तः । ड्रेकः शिरः कम्पितवान् । "चिंता मास्तु। किमपि मां वदति यत् बबिचः तादृशः हरामी अस्ति यः चोरस्य जीवितं गृहीत्वा पादप्रहारं कर्तुं रोचते" इति ।
  
  डेल्टा-सेनापतिः अद्यापि स्पन्दमानान् शलाकान् अवलोकितवान् । "एतानि यष्टयः खण्डखण्डं कृत्वा फूत्करोतु।"
  
  
  * * * ९.
  
  
  हेलिकॉप्टरस्य, निवृत्तस्य बेन्ट्ले-वाहनस्य च पश्चात् केनेडी विस्मयेन अवलोकितवान् । वेल्सः अपि आकाशं प्रेक्षमाणः भ्रमितः इव आसीत् ।
  
  "कुत्सिता" इति केनेडी तस्य श्वसनं श्रुतवान् । "मया तां शापितरूपेण प्रशिक्षिता। कथं सा द्रोही परिणतुं साहसं करोति?"
  
  "साधु सा गता" इति केनेडी तस्याः केशाः अद्यापि तस्मात् सर्वेभ्यः कूर्दनेभ्यः पुनः बद्धाः इति सुनिश्चितं कृत्वा दूरं दृष्टवती यदा सा द्वे SAS पुरुषे तस्याः आकारं दत्तवन्तः "तस्याः उच्चभूमिः आसीत् । इदानीं यदि ड्रेकः डेल्टा-दलः च वैल्किरी-समूहं गृहीतवन्तौ तर्हि एलिसिया बबिच्-इत्यनेन व्यस्तः अस्ति चेत् वयं लुब्धतया गन्तुं शक्नुमः" इति ।
  
  वेल्सः महत्त्वपूर्णविकल्पद्वयस्य मध्ये विदीर्णः इव आसीत्, परन्तु मुख्यद्वारं प्रति गृहं परितः दौडं कुर्वन्तः किमपि न अवदत् । ते दृष्टवन्तः यत् हेलिकॉप्टरं बेन्ट्ले-यानेन सह शिरः-सङ्घर्षं कर्तुं परिवर्तते स्म । गोलिकाः ध्वनितवन्तः, पलायमानस्य कारस्य उपरि उच्छिष्टाः च अभवन् । तदा सहसा तीक्ष्णं ब्रेकं कृत्वा ग्रेवलमेघे यानं स्थगितम् ।
  
  खिडक्याः बहिः एकं वस्तु अटत् ।
  
  हेलिकॉप्टरः आकाशात् पतितः, तस्य संचालकस्य प्रायः अलौकिकभावना आसीत्, यदा आरपीजी-वाहनः उपरि श्वसति स्म । तस्य स्लेजः भूमौ स्पृष्टमात्रेण कनाडादेशस्य भाडेकाः द्वाराभ्यः बहिः प्रवहन्ति स्म । गोलीकाण्डः अभवत् ।
  
  केनेडी इत्यनेन चिन्तितम् यत् सा एलिसिया माइल्स इति कठिनशरीरकवचधारिणीं लचीलं आकृतिं सुभाषितसिंहवत् मैदानं उत्प्लुत्य दृष्टवती इति । युद्धाय निर्मितः पशुः सर्वस्य हिंसायां क्रोधेन च नष्टः। स्वस्य अभावेऽपि केनेडी तस्याः रक्तं शीतं धावति इति अनुभवति स्म ।
  
  किं तस्याः मनसि एतत् भयम् आसीत् ?
  
  तस्याः चिन्तनात् पूर्वं हेलिकॉप्टरस्य विपरीततः एकः कृशः आकृतिः पतितः । एकं आकृतिं सा क्षणमात्रेण परिचितवती।
  
  प्रोफेसर पार्नेविक् !
  
  सः प्रथमं संकोचम् अकरोत्, परन्तु ततः नवीननिश्चयेन, अन्ते च गोलिकाभिः शिरः उपरि वायुं रेखाङ्कितवन्तः, एकः कपालस्य हस्तविस्तारेण गच्छति स्म
  
  अन्ततः पार्नेविक् इत्ययं पर्याप्तं समीपं गतः यत् एसएएस-केनेडी च तं सुरक्षितस्थानं प्रति आकर्षितुं शक्नुवन्ति स्म, कनाडादेशिनः अनभिज्ञाः, पूर्णतया युद्धे संलग्नाः आसन्
  
  "तत् सम्यक्" इति वेल्सः गृहं दर्शयन् अवदत् । "एतत् समाप्तं कुर्मः।"
  
  
  * * * ९.
  
  
  ड्रेकः वैल्किरीज-समूहं अग्रे आकर्षयितुं साहाय्यं कृतवान् यदा द्वे वयस्के जालीयां विस्फोटकानाम् अल्पमात्रायां संलग्नाः आसन् । ते भयानकप्रदर्शनयोः मध्ये संकीर्णमार्गेण मार्गं कृतवन्तः, अतिसमीपतः न पश्यितुं प्रयतन्ते स्म । डेल्टा-युवकानां एकः कतिपयनिमेषपूर्वं भयानक-चेक-तः आगत्य कक्षस्य पृष्ठभागे उपविष्टं कृष्णं चिताम् अवदत् ।
  
  प्रत्याशायाः वातावरणं पूर्णं दशसेकेण्ड् यावत् आसीत् । एतत् निवारयितुं सैनिकतर्कस्य आवश्यकता आसीत् । यावत् न्यूनं भवन्तः जानन्ति...
  
  एषः ड्रेकस्य तर्कः नास्ति । परन्तु सः गम्भीरतापूर्वकं ज्ञातुम् इच्छति स्म न। सः अपि साधारणः नागरिकः इव क्षुब्धः अभवत् यदा शलाकाः विच्छिन्नाः आसन् ।
  
  उपरि स्थितात् कक्ष्यायाः गोलीकाण्डः श्रूयते स्म । डेल्टा-रक्षकाः रक्तरंजित-छिद्रेषु मृताः सोपानात् अधः पतितवन्तः । ततः परं द्वितीयं दशकं मशीनगनैः सज्जाः जनाः सोपानस्य उपरि आविर्भूताः ।
  
  बहिः पार्श्वतः बहिः च बन्दुकं कृत्वा, उच्चतरदृष्टिकोणात् आच्छादितः, डेल्टा-दलः असफलः आसीत्, अधुना दुर्बलः च आसीत् । ड्रेकः शनैः शनैः कोठरीं प्रति तस्य सापेक्षिकसुरक्षां च प्रति मार्गं कृतवान्, तथैव गृहीतस्य मूर्खतायां न चिन्तयितुं प्रयतमानोऽपि, एसएएस-सङ्घस्य एतत् कथं न स्यात् इति च, एते नूतनाः शत्रवः न भविष्यन्ति इति भाग्यस्य विषये विश्वासं कृतवान् मूर्खः पर्याप्तः यत् वैल्किरी-जनानाम् उपरि गोलीपातं कर्तुं शक्नोति।
  
  अदम्यतनावस्य अनेकाः क्षणाः आसन्, दमघोषमौने अनुभविताः, यावत् एकः आकृतिः सोपानात् अवतरति स्म । श्वेतवेषधारिणी आकृतिः श्वेतमास्कधारी च।
  
  ड्रेकः तं तत्क्षणमेव परिचितवान् । यॉर्क-बिडाल-पदयात्रायां कवच-पुरस्कारं जित्वा स एव पुरुषः । यः पुरुषः सः अप्सल् इत्यत्र दृष्टवान्।
  
  "अहं त्वां जानामि" इति सः मनसि निःश्वसति स्म, ततः उच्चैः । "शापिताः जर्मनीदेशिनः अत्र सन्ति।"
  
  सः पुरुषः .४५ कैलिबर् पिस्तौलम् उद्धृत्य परितः क्षोभितवान् । "अस्त्रं पातयतु। भवन्तः सर्वे। अधुना!"
  
  अभिमानी स्वरः। स्निग्धहस्तस्य स्वरः, तस्य स्वामिनः वास्तविकशक्तिः आसीत्, तादृशी या कागदपत्रे लिखिता सदस्यमात्रगदासु दीयते। यस्य प्रकारस्य व्यक्तिस्य कल्पना नासीत् यत् वास्तविकं लौकिकं कार्यं क्लिष्टता च किम् इति। कदाचित् बैंक-उद्योगे जातः, अथवा राजनेता, राजनेतानां पुत्रः।
  
  डेल्टा-पुरुषाः स्वशस्त्राणि दृढतया धारयन्ति स्म । कश्चित् एकं वचनं अपि न उक्तवान्। सम्मुखीकरणं तर्जनम् आसीत् ।
  
  सः पुरुषः पुनः क्रन्दितवान्, तस्य पालनेन सः संकटस्य विषये ज्ञातुं न शक्नोति स्म ।
  
  "किं त्वं बधिरः असि ? अहम् इदानीं उक्तवान्!"
  
  टेक्सासदेशस्य स्वरः आकर्षणस्वरम् अवदत्- "न भविष्यति, हरामी।"
  
  "किन्तु... किन्तु..." सः पुरुषः विस्मितः सन् विरामं कृतवान्, ततः सहसा मुखौटं विदारितवान् "भवतः करिष्यसि!"
  
  ड्रेकः प्रायः पतितः । अहं भवन्तं जानामि!एबेल् फ्रे, जर्मन-फैशन-निर्माता। विषतरङ्गवत् ड्रेकस्य उपरि आघातः प्रक्षालितः। असम्भवम् आसीत् । तत्र उपरि टेलर-माइली-योः विश्वं ग्रहीतुं खिन्नं दृष्ट्वा इव आसीत् ।
  
  फ्रे ड्रेकस्य दृष्टिम् अमिलत् । "त्वं च, मैट् ड्रेक!" पिस्तौलेन सह तस्य हस्तः कम्पितः। "भवता मम प्रायः सर्वं व्ययितम्!अहं तां भवतः कृते गृह्णामि। अहं करिष्यामि ! सा च दास्यति। अहो कथं दास्यति !"
  
  
  तस्य अवगमनात् पूर्वं फ्रे ड्रेकस्य नेत्रयोः मध्ये बन्दुकं निदर्श्य प्रहारं कृतवान् ।
  
  
  * * * ९.
  
  
  केनेडी कक्षं प्रति धावित्वा एसएएस-पुरुषान् जानुभ्यां पतन्तः मौनं आह्वयन् दृष्टवान् । सा स्वस्य पुरतः मुखौटाधारिणां समूहं दृष्टवती, ये शरीरकवचधारिणः, स्वशस्त्राणि दर्शयन्तः, यत् सा केवलं दावोर् बाबिच् इत्यस्य गुप्तं तिजोरी इति चिन्तयितुं शक्नोति स्म ।
  
  दिष्ट्या पुरुषाः तान् न अवलोकितवन्तः ।
  
  वेल्सः तां पश्चात् पश्यन् मुखं कृतवान्, "कः?"
  
  केनेडी भ्रान्तं मुखं कृतवान् । सा कस्यचित् व्यङ्ग्यं श्रोतुं शक्नोति स्म, तस्य पार्श्वरूपरेखां द्रष्टुं शक्नोति स्म, .45 सः अनाड़ीरूपेण बाहून् क्षोभयति स्म। यदा सा तस्य मेट् ड्रेकस्य नाम उद्घोषयति इति श्रुतवती तदा सा ज्ञातवती, वेल्सः च जानाति स्म, सेकेण्ड्-मात्रेभ्यः अनन्तरं ते गोलीं प्रज्वलितवन्तः ।
  
  तदनन्तरं अग्नियुद्धस्य षष्टिसेकेण्ड् यावत् केनेडी सर्वं मन्दगत्या दृष्टवान् । श्वेतवस्त्रधारी पुरुषः स्वस्य .४५ अग्निम् अयच्छति, तस्याः शॉट् एकस्य सेकण्ड्-विभाजनानन्तरं आगत्य तस्य कोटस्य पार्श्वभागं कर्षति यदा सः लम्बनसामग्रीद्वारा गच्छति तस्य स्तब्धं मुखं यदा सः परिवर्तते स्म। तेषां स्थूलं, लङ्गं मृदुता।
  
  दूषितः पुरुषः।
  
  ततः मुखौटाधारिणः पुरुषाः भ्रमन्तः शूटिंग् च कुर्वन्ति। एसएएस-सैनिकाः सुस्थापितान् प्रहारं सटीकतया, संयमेन च प्रत्यागच्छन्ति । तिजोरीतः अधिकः अग्निः आगच्छति। अमेरिकनस्वरः। जर्मन स्वराः। आङ्ग्लभाषायां स्वराः।
  
  मेटालिका इत्यस्य पुरातनशिलाया सह मिश्रितः टेलर स्विफ्टस्य काव्यस्वरस्य सदृशः मन्दः अराजकता । सा न्यूनातिन्यूनं द्वौ जर्मनौ प्रहारं कृतवती - शेषाः पतिताः। श्वेतवस्त्रधारी वयस्कः उद्घोषयन् बाहून् क्षोभयन् स्वसमूहं त्वरया निवृत्तिम् अकरोत् । केनेडी तान् तं आच्छादयित्वा व्रणात् सड़्गवत् पतन्तः म्रियमाणाः दृष्टवान्, परन्तु व्रणः जीवति स्म । सः अन्ते पृष्ठकक्षे पलायितवान्, तस्य चत्वारः एव जनाः जीविताः अवशिष्टाः ।
  
  केनेडी कण्ठे विचित्रं पिण्डं हृदये च हिमपिण्डं कृत्वा निराशः सन् सभागारात् अधः त्वरितवान्, यावत् सा कियत् चिन्तिता इति अपि न अवगच्छत् यावत् सा ड्रेकं जीवितं न दृष्टवती, तस्याः उपरि आनन्दस्य शीतलधारा प्रक्षालितुं न अनुभवति स्म
  
  
  * * * ९.
  
  
  ड्रेकः तलात् उत्थितः, कृतज्ञः यत् एबेल् फ्रे इत्यस्य लक्ष्यं यथार्थस्य ग्रहणं इव धुन्धलम् आसीत् । प्रथमं सः दृष्टवान् यत् केनेडी सोपानात् अधः धावति स्म, द्वितीयं तस्याः मुखं यदा सा तस्य समीपं धावति स्म ।
  
  "ईश्वरस्य धन्यवादः यत् भवान् कुशलः अस्ति!" - सा स्वस्य संयमस्य स्मरणात् पूर्वं तं उद्घोष्य आलिंगितवती।
  
  ड्रेकः स्वस्य नेत्रेषु निमीलितुं पूर्वं वेल्सस्य ज्ञातानि नेत्राणि प्रेक्षते स्म । सः तां क्षणं यावत् आलिंगितवान्, तस्याः सुकुमारशरीरं, तस्याः शक्तिशालिनः आकृतिः, तस्याः पार्श्वे भंगुरं हृदयं स्पन्दनं अनुभवन् । तस्याः शिरः तस्य कण्ठे निपीडितम् आसीत्, तस्य संवेदना अद्भुता आसीत् यत् तस्य सिनैप्सः झुनझुनीम् अकरोत् ।
  
  "अरे, अहं कुशलः अस्मि। त्वम्?"
  
  सा स्मितं कृत्वा दूरं गता।
  
  वेल्सः तेषां समीपं गत्वा स्वस्य धूर्तं स्मितं निमेषं यावत् गोपितवान् । "ड्रेकः । पुनः मिलितुं विचित्रं स्थानं, वृद्धः चॅप्, न तु अर्ल् कोर्ट् इत्यस्मिन् कोणे पबः मम मनसि आसीत्। मया भवद्भ्यः किमपि वक्तव्यं मट्ट्। माई विषये किञ्चित्" इति ।
  
  ड्रेकः तत्क्षणमेव प्रतिक्षिप्तः अभवत् । वेल्सः अपेक्षितं अन्तिममेव वचनं अवदत्। एकसेकेण्ड् अनन्तरं सः केनेडी इत्यस्य क्षीणं स्मितं दृष्ट्वा आत्मानं एकत्र आकर्षितवान् । "वाल्किरी" इति सः सूचितवान् । "अस्माकं अवसरः यावत् आगच्छतु।"
  
  परन्तु डेल्टा-सेनापतिः पूर्वमेव एतत् व्यवस्थितं कृत्वा तान् आह्वयति स्म । "एतत् इङ्ग्लैण्ड् नास्ति, बन्धुजनाः। गच्छामः। अस्मिन् अवकाशे मया सम्भालितुं शक्यं प्रायः सर्वं हवाई-देशं खादितम्" इति ।
  
  
  नवविंशतिः
  
  
  
  AIR SPACE इति
  
  
  ड्रेक, केनेडी, शेषः आक्रमणदलः च कतिपयेषु घण्टेषु बेन्, हेडन् च सह होनोलुलु-नगरस्य समीपे सैन्यकेन्द्रे मिलितवन्तौ ।
  
  यथा यथा कालः गच्छति स्म। नौकरशाही लालफीताशाखा कटिता। उबडखाबडमार्गाः सुस्पष्टाः कृताः सन्ति। सर्वकाराः कलहं कृतवन्तः, ततः कूजन्ति स्म, ततः अन्ते वार्तालापं कर्तुं आरब्धवन्तः । विद्रोहिणः नौकरशाहाः क्षीरस्य मधुस्य च राजनैतिकसमतुल्येन शान्ताः आसन् ।
  
  जगतः च अन्तः समीपं गच्छति स्म।
  
  वास्तविकक्रीडकाः वार्तालापं कुर्वन्ति स्म, चिन्तयन्ति स्म, अनुमानं कुर्वन्ति स्म, पर्ल् हार्बरस्य समीपे दुर्वातानुकूलितभवनेषु सुप्तवन्तः च । ड्रेकः तत्क्षणमेव कल्पितवान् यत् बेन् इत्यस्य विचारणीयस्य अभिवादनस्य अर्थः अस्ति यत् ओडिन् इत्यस्य अग्रिमस्य खण्डस्य - तस्य नेत्राणां - अन्वेषणे तेषां प्रतिवेदयितुं अल्पा प्रगतिः अस्ति ड्रेकः स्वस्य आश्चर्यं गोपितवान्; सः यथार्थतया मन्यते स्म यत् बेन् इत्यस्य अनुभवः प्रेरणा च इदानीं यावत् सर्वेषां सूचकानां समाधानं करिष्यति स्म ।
  
  हेडन् नामकः ज्ञानी रक्षासहायकसचिवः तस्य साहाय्यं कृतवान्, परन्तु तेषां प्रगतिः अल्पा एव अभवत् ।
  
  तेषां एकमात्रं आशा आसीत् यत् अन्ये प्रलयप्रतिभागिनः-कनाडा-देशस्य जर्मनी-देशस्य च-किञ्चित् उत्तमं कार्यं कुर्वन्ति इति ।
  
  बेन् इत्यस्य ध्यानं प्रारम्भे ड्रेकस्य प्रकाशनेन विक्षिप्तम् ।
  
  "एबेल् फ्रे?जर्मन-मास्टरमाइण्ड्? नष्टः भवतु, गदः।"
  
  "गम्भीरतापूर्वकं मित्र। किं अहं भवन्तं मृषा वदिष्यामि?"
  
  "मम पुरतः श्वेतसर्पस्य उद्धरणं मा कुरु, मट्ट्। भवन्तः जानन्ति, अस्माकं समूहस्य सङ्गीतस्य प्रदर्शने समस्याः सन्ति, तथा च एतत् हास्यं न भवति। अहं केवलं विश्वासं कर्तुं न शक्नोमि... एबेल् फ्रे?"
  
  ड्रेकः निःश्वसति स्म । "अच्छा, अहं पुनः आरभन्ते। आम्। एबेल् फ्रे" इति ।
  
  केनेडी तस्य समर्थनं कृतवान् । "मया दृष्टम् अद्यापि अहं ड्रेकं वक्तुम् इच्छामि यत् सः बकवासं त्यजतु। अयं वयस्कः एकान्तवासी अस्ति। जर्मन-आल्प्स्-पर्वतेषु स्थितम् - "पार्टी-महलम्"।सुपरमॉडेल्स्।धनम्।सुपरस्टारस्य जीवनम्।"
  
  "मद्यं, महिलाः, गीतं च" इति ड्रेकः अवदत् ।
  
  "निवर्तयतु!"- इति बेन् अवदत् । "एकप्रकारेण" इति सः चिन्तितवान्, "इदं सम्यक् आवरणम् अस्ति" इति ।
  
  "यदा त्वं प्रसिद्धः असि तदा अज्ञानिनः मूर्खता कर्तुं सुलभम्" इति ड्रेकः तदनुमोदितवान् । "भवन्तः गन्तव्यस्थानं चिन्वितुं शक्नुवन्ति-यत्र यत्र गन्तुं इच्छन्ति। एतेषां जनानां कृते तस्करी सुलभा भवेत्। केवलं स्वस्य प्राचीनं कलाकृतिं अन्विष्य स्वस्य कूटनीतिकं अटैचीं चिनोतु तथा च..."
  
  "...एतत् निवेशयतु।" केनेडी सुचारुतया समाप्तवान्, हसन्तं नेत्रं च बेन् प्रति कृतवान् ।
  
  "भवतां द्वयोः कर्तव्यम्..." इति सः स्तब्धः अभवत् । "...भवतां द्वयोः चोदनकक्षं प्राप्तव्यम्।"
  
  तस्मिन् क्षणे वेल्सः समीपं गतः । "एबेल् फ्रे इत्यनेन सह एतत् वस्तु... इदानीं कृते गोपनीयं स्थापयितुं निर्णयः कृतः अस्ति। पश्यन्तु प्रतीक्षन्तु च। तस्य दुर्गस्य परितः सेना स्थापयामः, परन्तु सः किमपि न ज्ञास्यति चेत् तस्मै स्वतन्त्रतां दद्मः" इति ।
  
  "प्रथमदृष्ट्या एतत् युक्तं ध्वन्यते" इति ड्रेकः आरब्धवान्, "किन्तु..." इति ।
  
  "किन्तु तस्य मम भगिनी अस्ति" इति बेन् श्वसितवान् । हेडन् तं शान्तं कर्तुं हस्तं उत्थापितवान् । "ते सम्यक् वदन्ति बेन्। करिन् सुरक्षितः अस्ति... अधुना कृते। जगत् न भवति" इति ।
  
  ड्रेकः नेत्रे संकुचितः परन्तु जिह्वाम् अङ्गीकृतवान् । विरोधं कृत्वा किमपि न साधयिष्यसि। केवलं तस्य मित्रस्य अधिकं विचलनं कर्तुं सेवते स्म। पुनः सः हेडन् इत्यस्य अवगमने कष्टं प्राप्नोति स्म । किं तस्य नवप्राप्तः निन्दनीयता एव तं खादति स्म ? किं सा बेन् कृते शीघ्रं चिन्तितवती, अथवा स्वसर्वकारस्य कृते बुद्धिपूर्वकं चिन्तितवती?
  
  सर्वथा उत्तरं समानम् आसीत् । प्रतीक्षतु।
  
  ड्रेकः विषयं परिवर्तयति स्म । सः बेनस्य हृदयस्य समीपे अन्यं विदारितवान्। "भवतः मम्मा पिता च कथं वर्तन्ते?" - सः सावधानतया पृष्टवान्। "किं ते अद्यापि निवसन्ति?"
  
  बेन् कष्टेन निःश्वसति स्म। "न, सखा। अन्तिमे आह्वानसमये ते तस्याः उल्लेखं कृतवन्तः, परन्तु अहं तां अवदम् यत् सा द्वितीयं कार्यं प्राप्तवती अस्ति। साहाय्यं करिष्यति मट्ट्, परन्तु न चिरकालं यावत्" इति ।
  
  "अहं जानामि"। ड्रेकः वेल्सः हेडन् च अवलोकितवान् । "अत्र नेतारत्वेन भवन्तौ साहाय्यं कर्तव्यम्।" ततः उत्तरं न प्रतीक्ष्य सः अवदत् यत् "हाइडी इत्यस्य ओडिन् इत्यस्य नेत्राणां च विषये का वार्ता?"
  
  बेन् वितृष्णापूर्वकं शिरः कम्पितवान्। "बहु" इति सः आक्रोशितवान् । "सर्वत्र खण्डाः सन्ति । अत्र - एतत् शृणुत : मिमिरस्य कूपात् - वलहल्लानगरस्य प्रज्ञायाः फव्वारात् - पिबितुं सर्वेषां महत्त्वपूर्णं त्यागं कर्तव्यम्। एकः नेत्रेषु त्यागं कृतवान्, यत् वर्तमान-भविष्ययोः घटनानां विषये ज्ञानं प्राप्तुं तस्य इच्छायाः प्रतीकम् आसीत् । पिबन् सः सर्वान् परीक्षान् पूर्वं दृष्टवान् ये जनानां देवानां च विषये अनन्तकालं यावत् चिन्तिताः भविष्यन्ति। मिमिर् ओडिन्-नेत्राणि स्वीकृतवान्, तदा आरभ्य ते तत्रैव शयितवन्तः, यत् प्रतीकं यत् ईश्वरेण अपि उच्चतर-प्रज्ञायाः दर्शनार्थं दातव्यम्" इति ।
  
  "ठीकम्" इति ड्रेकः स्कन्धं संकुचितवान् । "मानक ऐतिहासिकं द्रव्यं, हुम्?"
  
  "दक्षिणः। परन्तु तथैव अस्ति। काव्यात्मकः एड्डा, फ्लेन्रिच् इत्यस्य गाथा, अन्यः अस्ति यस्य अनुवादः मया "हाइडी इत्यस्य अनेकाः मार्गाः" इति कृतम् ।ते किं घटितम् इति व्याख्यायन्ते, परन्तु इदानीं नेत्राणि कुत्र सन्ति इति न वदन्ति।
  
  "वलहल्लानगरे" इति केनेडी मुखं विस्मयम् अकरोत् ।
  
  "इदं स्वर्गस्य नॉर्वेदेशस्य शब्दः अस्ति।"
  
  "तर्हि मम तान् कदापि प्राप्तुं संभावना न भविष्यति।"
  
  ड्रेकः तत् चिन्तितवान्। "अन्यत् च किमपि नास्ति ? येशु, मित्र, एषः अन्तिमः खण्डः अस्ति!"
  
  "अहं हाइडी इत्यस्याः यात्रां अनुसृत्य अभवम्-तस्याः यात्राः। सा वयं ज्ञातानि स्थानानि गत्वा ततः स्वगृहं प्रति आगच्छति । एतत् प्लेस्टेशनं नास्ति, मेट्। न दुष्प्रभावाः, न गुप्ताः सिद्धयः, न वैकल्पिकाः मार्गाः, जिल्चः" इति ।
  
  केनेडी बेन् इत्यस्य पार्श्वे उपविश्य तस्याः केशान् क्षिप्तवान् । "किं सा एकस्मिन् स्थाने द्वौ खण्डौ स्थापयितुं शक्नोति स्म?"
  
  "सम्भवति, परन्तु अधुना वयं यत् जानीमः तत् सम्यक् न सङ्गच्छते स्म । वर्षेषु अनुसृताः अन्ये सूचकाः सर्वे प्रत्येकस्मिन् स्थाने एकं खण्डं दर्शयन्ति स्म" इति ।
  
  "तर्हि त्वं वदसि यत् एषः अस्माकं सूचकः अस्ति?"
  
  "कुञ्जी वलहल्ला एव भवितुमर्हति" इति ड्रेकः शीघ्रं अवदत् । "एतत् एकमेव वाक्यं स्थानं सूचयति । अहं च स्मरामि यत् भवता पूर्वं किमपि उक्तं यत् हाइडी ओडिन् इत्यस्मै अवदत् यत् सा जानाति यत् तस्य नेत्राणि कुत्र निगूढानि सन्ति यतोहि सः क्रूसे लम्बमानस्य सर्वाणि रहस्यानि दत्तवान्।"
  
  "वृक्षः," - तस्मिन् क्षणे थोर्स्टेन् डाहल् कक्षं प्रविष्टवान् । स्वीडिशः श्रान्तः दृश्यते स्म, शारीरिकस्य अपेक्षया स्वस्य कार्यस्य प्रशासनिकपक्षतः अधिकं श्रान्तः आसीत् । "एकः विश्ववृक्षे लम्बितवान्।"
  
  "उफ्" इति ड्रेकः गुञ्जितवान् । "एवमेव कथा।" इदं काफी अस्ति?"
  
  "मकाडेमिया" इति डाहल् क्षुब्धः दृष्टः । "उत्तमहवाई-नगरस्य प्रस्तावः अस्ति।"
  
  "मया एतत् स्पैम् इति चिन्तितम्" इति केनेडी न्यूयॉर्ककारस्य प्रति स्वस्य विनयशीलतां दर्शयन् अवदत् ।
  
  "हवाईदेशे स्पैम् बहुप्रियम्" इति डाहल् सहमतः । "किन्तु काफी सर्वं शासयति। कोना मकादमिया नट् च राजा" इति ।
  
  "तर्हि त्वं वदसि यत् हाइडी जानाति स्म यत् वलहल्ला कुत्र अस्ति?" हेडन् संशयस्य अपेक्षया अधिकं भ्रान्तं दृश्यते इति यथाशक्ति प्रयत्नं कृतवती यदा ड्रेकः कस्मैचित् अधिकं काफीं आनेतुं इशारान् कृतवान् ।
  
  "आम्, परन्तु हाइडी मानवः आसीत् । न ईश्वरः। अतः सा यत् अनुभविष्यति तत् लौकिकं स्वर्गं स्यात्?"
  
  "क्षम्यतां मनुष्य" इति केनेडी विनोदं कृतवान् । "वेगास् इत्यस्य स्थापना १९०५ तमवर्षपर्यन्तं न अभवत् ।"
  
  "नॉर्वेदेशं प्रति" इति ड्रेकः अपि न स्मितं कर्तुं प्रयतमानोऽभवत् ।
  
  तदनन्तरं मौनम् अभवत् । ड्रेकः पश्यति स्म यत् बेन् एतावता ज्ञातस्य सर्वस्य मानसिकरूपेण समीक्षां करोति स्म । केनेडी तस्याः अधरं कुरकुराम् अकरोत् । हेडन् काफीमगस्य ट्रे स्वीकृतवान् । वेल्सः बहुकालात् सुप्तस्य अभिनयं कृत्वा एकस्मिन् कोणे निवृत्तः आसीत् । ड्रेकः स्वस्य रोचकं वचनं स्मरति स्म - मया भवद्भ्यः किमपि वक्तव्यम्। मे विषये किञ्चित्।
  
  अस्य कृते पश्चात् समयः भविष्यति, यदि सर्वथा।
  
  बेन् हसन् शिरः कम्पितवान्। "इदं सरलम् अस्ति।" देव, एतावत् सरलम् अस्ति। मनुष्यस्य स्वर्गः... तेषां गृहम् अस्ति।"
  
  "यथातथम्। यत्र सा निवसति स्म । तस्याः ग्रामः। तस्याः केबिन्" इति ड्रेकः पुष्टिं कृतवान् । "मम अपि विचाराः।"
  
  "मिमिर्-कूपः हाइडी-ग्रामस्य अन्तः स्थितः अस्ति!" केनेडी परितः पश्यति स्म, तस्याः नेत्रेषु उत्साहः प्रकाशते स्म, ततः लीलापूर्वकं ड्रेकं मुष्टिना चोदति स्म । "पदातिसैनिकस्य कृते न दुष्टम्।"
  
  "अहं त्यक्त्वा वास्तविकं मस्तिष्कं वर्धितवान्।" ड्रेकः वेल्सस्य किञ्चित् भ्रमम् अवलोकितवान् । "मम जीवनस्य सर्वोत्तमः चालः।"
  
  थोर्स्टेन् डाहल् पादयोः उत्तिष्ठति स्म । "ततः अन्तिमभागाय स्वीडेन्देशं प्रति प्रस्थानम्।" सः स्वदेशे पुनः आगत्य प्रसन्नः दृश्यते स्म । "उम्म्... हाइडी इत्यस्याः गृहं कुत्र आसीत्?"
  
  "ओस्टर्गोट्लैण्ड्" इति बेन् अपरीक्षणं कृतवान् । "अपि च बियोवुल्फ्-ग्रेण्डेलयोः गृहं एकं स्थानं यत्र ते अद्यापि रात्रौ भूमिषु भ्रमन्तः राक्षसानां विषये वदन्ति।"
  
  
  त्रिंशत्
  
  
  
  ला वेरेन, जर्मनी
  
  
  ला वेरेन् इति पार्टी-दुर्गः म्यूनिख-नगरस्य दक्षिणदिशि बवेरिया-सीमायाः समीपे आसीत् ।
  
  दुर्ग इव सौम्यपर्वतस्य अर्धमार्गे स्थितः, तस्य भित्तिः दन्तयुक्ताः, नानास्थानेषु बाणपाशैः अपि बिन्दुयुक्ताः आसन् । कमानयुक्तद्वारयोः उभयतः उदयमानाः गोलशिखरयुक्ताः गोपुराः, विस्तृतः वाहनागमनमार्गः च महत्काराः शैल्याः उपरि आकर्षितुं, स्वस्य नवीनतमसाधनानि दर्शयितुं च शक्नुवन्ति स्म, हस्तचयनितपपराजी तु तेषां छायाचित्रणार्थं जानुभ्यां न्यस्तवन्तः
  
  एबेल् फ्रे एकैकशः दलस्य नेतृत्वं कृतवान्, कतिपयान् महत्त्वपूर्णान् अतिथयः अभिनन्दितवान्, तस्य आदर्शाः तेभ्यः अपेक्षितरूपेण व्यवहारं कुर्वन्ति इति सुनिश्चितवान् । अत्र एकः चिमटः, तत्र गुञ्जनः, नैमित्तिकः हास्यः अपि तान् सर्वान् तस्य अपेक्षानुसारं जीवितुं कृतवान्।
  
  निजीकोष्ठेषु सः जानुपर्यन्तं काचमेजयोः उपरि विन्यस्तं श्वेतधावकं न लक्षयति इति अभिनयं कृतवान्, कार्यकारिणः नासिकाच्छिद्रेषु तृणानि कृत्वा नतवन्तः साटन-रेशम-फीता-निर्मित-शिशुपुतलीरूपेण परिणताः मॉडल्-प्रसिद्धाः युव-अभिनेत्रीः च । गुलाबी मांसं विलपं कामस्य शिरोगन्धं च। पञ्चाशत् इञ्च् प्लाज्मा-पैनलेषु एमटीवी तथा कट्टर-अश्लील-चित्रं दृश्यते ।
  
  चटौ लाइव्-सङ्गीतेन परिपूर्णम् आसीत्, स्लैश-फर्गी च क्षयशील-स्थलेभ्यः दूरं मञ्चे 'ब्यूटीफुल् डेन्जरस्' इति प्रदर्शनं कृतवन्तौ - उत्साहपूर्णं रॉक्-सङ्गीतं फ्रे-महोदयस्य पूर्वमेव गतिशील-पक्षे अधिकं जीवनं श्वसति स्म
  
  फैशननिर्माता केनापि अप्रत्यक्षं गत्वा मुख्यसोपानं कृत्वा दुर्गस्य शान्तपक्षं प्रति अगच्छत् । एकं अपि विमानं तस्य रक्षकैः सह तस्य पृष्ठतः एकं सुरक्षितं द्वारं पिधाय आसीत्, यत् केवलं कीलसंयोजनेन, स्वरपरिचयेन च गन्तव्यम् आसीत् । सः संचारसाधनैः, उच्चपरिभाषादूरदर्शनपटलैः च संकीर्णं कक्षं प्रविष्टवान् ।
  
  तस्य एकः विश्वसनीयः प्रशंसकः अवदत् यत् - "समये एव महोदय । एलिसिया माइल्सः उपग्रहदूरभाषेण सम्भाषणं कुर्वती अस्ति" इति ।
  
  "उत्तमम्, हडसन। किं गुप्तीकरणं कृतम् अस्ति?"
  
  "अवश्यं महोदय।"
  
  फ्रे प्रस्तावितं यन्त्रं स्वीकृतवान्, यत्र तस्य नौकरः पूर्वमेव लारं सिञ्चति स्म तस्य स्थानस्य एतावत् समीपं मुखं आनेतुं बाध्यः इति कारणेन स्वस्य अधरं कुरकुर्यात् ।
  
  "माइल्स, एतत् स्वादिष्टं भवेत् इति श्रेयस्करम्। अतिथिभिः पूर्णं गृहं मम पालनीयम् अस्ति" इति । सुविधाविषये असत्यं तस्य आविष्कारः इव न प्रतीयते स्म । एतेषां कस्यापि श्रवणस्य आवश्यकता नासीत् ।
  
  "योग्यः बोनसः, अहं वदामि" इति सुस्थापितः आङ्ग्लस्वरः विडम्बनापूर्णः आसीत् । "पार्नेविक् अन्वेष्टुं मम जालसङ्केतः गुप्तशब्दः च अस्ति।"
  
  "एतत् सर्वं सौदानां भागः अस्ति, माइल्स। तथा च भवन्तः पूर्वमेव जानन्ति यत् बोनस् प्राप्तुं एकः एव उपायः अस्ति" इति।
  
  "किं मिलो परितः अस्ति?" इदानीं स्वरः परिवर्तितः अस्ति। कण्ठच्छेदकः । नटियर...
  
  "केवलं अहं मम सर्वोत्तमः प्रशंसकः च।"
  
  "म्म्म्... इच्छसि चेत् तं अपि आमन्त्रयतु" इति तस्याः स्वरः परिवर्तितः । "किन्तु दुर्भाग्येन मया शीघ्रं कर्तव्यम्। www.locatethepro.co.uk इत्यत्र प्रवेशं कृत्वा गुप्तशब्दं लघुाक्षरेण प्रविष्टं कुर्वन्तु: bonusmyles007,"lol. "चिन्तितम् यत् त्वं तस्य प्रशंसा करोषि, फ्रे। मानक ट्रैकर प्रारूपं दृश्यते । पार्नेविक् चतुर्थः इति प्रोग्रामितः अस्ति । भवता तं कुत्रापि अनुसरणं कर्तुं शक्यते" इति ।
  
  एबेल् फ्रे मौनेन अभिवादनं कृतवान्। एलिसिया माइल्सः तस्य प्रयुक्ता सर्वोत्तमा ऑपरेटिव् आसीत् । "पर्याप्तं साधु, माइल्स। एकदा भवतः नेत्राणि नियन्त्रणे भवन्ति तदा भवतः पट्टिकायाः बहिः भविष्यति। ततः पुनः अस्माकं समीपम् आगत्य कनाडादेशस्य खण्डान् आनयन्तु। तदा वयं... वार्तालापं करिष्यामः।"
  
  रेखा मृता गता। फ्रे इदानीं कृते प्रसन्नः स्वस्य मोबाईल-फोनम् अस्थापयत् । "ठीकम्, हडसन" इति सः अवदत् । "कारं आरभत। सद्यः सर्वान् ओस्टर्गोट्लैण्ड्-नगरं प्रेषयन्तु" इति । अन्तिमः खण्डः तस्य प्राप्यतायां आसीत्, अन्ये सर्वे खण्डाः अपि यदि अन्तिमक्रीडाः सम्यक् क्रीडन्ति स्म । "मिलो किं कर्तव्यमिति जानाति।"
  
  सः दूरदर्शननिरीक्षकाणां पङ्क्तिम् अधीत्य ।
  
  "तेषु कः कैप्टिव् ६ - करिन् ब्लेक्?"
  
  हडसनः लहरातुं पूर्वं स्वस्य अव्यवस्थितं दाढ्यं खरदति स्म । फ्रे शय्यायाः मध्ये उपविष्टां गोरी बालिकायाः अध्ययनार्थं अग्रे अवलम्बितवान्, तस्याः पादौ हनुमत्पर्यन्तं आकृष्य,
  
  अथवा, अधिकं सटीकं, फ्रे इत्यस्य शय्यायां उपविष्टः। तथा च फ्रे इत्यनेन आज्ञापितस्य कुटीरस्य तालाबद्धे रक्षिते च कुटीरे फ्रे इत्यस्य भोजनं खादन्। फ्रे यस्य मूल्यं दत्तवान् तस्य विद्युत्प्रयोगेन।
  
  नूपुरे सः निर्मितः शृङ्खला अस्ति ।
  
  इदानीं सा तस्य एव आसीत् ।
  
  "तत्क्षणमेव बृहत्पटले मम कक्षं प्रति भिडियो प्रेषयन्तु। ततः पाकशास्त्रज्ञं तत्र रात्रिभोजनं सेवतु इति वदतु। एतस्य दशनिमेषेभ्यः अनन्तरं मम युद्धकलाविशेषज्ञस्य आवश्यकता अस्ति" इति । सः चिन्तयन् विरमति स्म।
  
  "केन्?"
  
  "आम्, स एव । अहं इच्छामि यत् सः तत्र गत्वा तस्याः जूतान् गृह्णातु। इदानीं कृते अन्यत् किमपि नास्ति। अहं इच्छामि यत् मनोवैज्ञानिकं यातना स्वादिष्टतया दीर्घं भवतु यावत् एषः मर्दितः न भवति। अहं एकं दिवसं प्रतीक्षिष्यामि ततः तां किमपि महत्त्वपूर्णं गृह्णामि" इति ।
  
  "बन्दी च ७?"
  
  "प्रिय ईश्वर, हडसन, तस्य सह सम्यक् व्यवहारं कुरु, यथा त्वं स्वस्य व्यवहारं करोषि। सर्वस्य श्रेष्ठः । अस्मान् प्रभावितं कर्तुं तस्य समयः समीपं गच्छति..."
  
  
  एकत्रिंशत्
  
  
  
  स्वीडनदेशस्य उपरि वायुक्षेत्रम्
  
  
  विमानं तिर्यक् अभवत् । केनेडी मूर् एकेन आरम्भेण जागरितवती, अशान्तिना जागृता इति निश्चिन्तः, नूतनः दिवसः स्वस्य डार्क चेजरं दूरीकृतवान् ।
  
  कालेबः तस्याः स्वप्नेषु यथा वास्तविकजगति आसीत् तथा एव आसीत्, परन्तु रात्रौ सः तां कण्ठे जीवितान् काकवृक्षान् निक्षिप्य पुनः पुनः तां मारितवान् यावत् सा गलाघोषं न प्राप्नोति, चर्वणं निगलनं च कर्तुं बाध्यः अभवत्, तस्याः एकमात्रः द्रोहः तस्याः नेत्रयोः भयानकतायाः पीडितः आसीत् , नित्यं यावत् अन्तिमः स्फुलिङ्गः न निष्क्रान्तः।
  
  सहसा जागरिता नरकस्य अधः उदरात् विदीर्णा सा वन्यनेत्रैः केबिनं परितः पश्यति स्म । शान्तम् आसीत्; नागरिकाः सैनिकाः च निद्रां गच्छन्ति स्म वा शान्ततया वार्तालापं कुर्वन्ति स्म । बेन् ब्लेक् अपि स्वस्य लैपटॉपं गृहीत्वा निद्रां गतः, निद्रायाः कारणेन न स्निग्धाः चिन्तारेखाः, बाल्यवदने च दुःखदरूपेण स्थानात् बहिः।
  
  तदा सा ड्रेकं दृष्टवती सः च तां प्रेक्षमाणः आसीत्। इदानीं तस्य चिन्तारेखाः केवलं तस्य पूर्वमेव प्रहारं कुर्वन्तं मुखं वर्धयन्ति स्म । तस्य प्रामाणिकता निःस्वार्थता च स्पष्टा आसीत्, गोपनं कर्तुं असम्भवम्, परन्तु तस्य संयमस्य पृष्ठतः निगूढवेदना सा तं सान्त्वयितुम् इच्छति स्म... सर्वाम् रात्रौ।
  
  सा मनसि स्मितं कृतवती। अधिकानि डायनासोरशिलासन्दर्भाः। ड्रेकस्य समयः अतीव मजेयः आसीत् । तस्याः अन्तः स्मितं नेत्रेषु प्राप्तं भवेत् इति क्षणं व्यतीतम् यतः सः तां प्रति स्मितं कृतवान् ।
  
  ततः च अकादमीयां प्रवेशात् परं सर्वेषु वर्षेषु प्रथमवारं सा खेदं अनुभवति स्म यत् तस्याः आह्वानेन स्वस्य व्यक्तित्वस्य अलैंगिकीकरणं करणीयम् इति। सा इच्छति स्म यत् सा स्वकेशानां शैलीं तथैव कर्तुं जानाति। सा इच्छति यत् सा किञ्चित् अधिकं सेल्मा ब्लेयरः किञ्चित् न्यूनं च सान्द्रा बुलॉक् आसीत्।
  
  तत् सर्वं उक्त्वा ड्रेकः तां रोचते इति सर्वथा स्पष्टम् आसीत् ।
  
  सा तं प्रति स्मितं कृतवती, परन्तु तस्मिन् क्षणे विमानं पुनः तिर्यक् कृत्वा सर्वे जागरिताः । विमानचालकः घोषितवान् यत् ते गन्तव्यस्थानात् एकघण्टायाः दूरे सन्ति इति । बेन् जागृत्य किञ्चित् अवशिष्टं कोना कॉफीं प्राप्तुं ज़ॉम्बी इव गतः। थोर्स्टेन् डाहल् उत्थाय परितः अवलोकितवान्।
  
  "भूमौ भेदकं रडारं प्रज्वलितुं समयः" इति सः अर्धस्मितेन अवदत् ।
  
  ते ओस्टर्गोट्लैण्ड्-नगरस्य उपरि उड्डीय गन्तुं प्रेषिताः, येषु क्षेत्रेषु प्रोफेसरः पार्नेविक्, बेन् च हाइडी-ग्रामः भविष्यति इति विश्वासं कृतवन्तौ । सः दरिद्रः प्राध्यापकः अङ्गुल्याः विच्छिन्न-अग्रभागात् स्पष्टतया वेदनाम् अनुभवति स्म, तस्य पीडकः कियत् हृदयहीनः अभवत् इति दृष्ट्वा अतीव स्तब्धः आसीत्, परन्तु ओडिन्-कवचे उत्कीर्णस्य मानचित्रस्य विषये यथा सः तान् कथयति स्म तथा सः कुक्कुरवत् प्रसन्नः आसीत्
  
  रग्नारोक् प्रति मार्गः ।
  
  अनुमानतः।
  
  एतावता तस्य अनुवादं कर्तुं कोऽपि न शक्तवान् । किं एलिसिया माइल्सस्य तस्याः भ्रान्तस्य दलस्य च अन्यः अपि दुर्दिशा आसीत्?
  
  एकदा विमानं डाहलस्य रूक्षपरिधिं भग्नं जातं तदा सः विमानस्य दूरदर्शने दृश्यमानं चित्रं दर्शितवान् । भूमौ प्रविष्टः रडारः रेडियोतरङ्गानाम् अल्पविस्फोटान् भूमौ प्रेषितवान् । यदा सः दग्धवस्तुं, सीमां, शून्यं वा आहत्य स्वस्य पुनरागमनसंकेते प्रतिबिम्बं प्रतिबिम्बयति स्म । प्रथमं तेषां परिचयः कठिनः भवति, परन्तु अनुभवेन तत् सुलभं भवति ।
  
  केनेडी डाहल् इत्यस्य उपरि शिरः कम्पितवती । "स्वीडिशसेनायाः सर्वं अस्ति वा?"
  
  "एतादृशं वस्तु आवश्यकम्" इति डाहल् गम्भीरतापूर्वकं तां अवदत् । "अस्माकं कृते अस्य यन्त्रस्य संकरसंस्करणं अस्ति यत् खानिः, गुप्तपाइप्स् च अन्वेषयति । अतीव उच्चप्रौद्योगिकी।"
  
  क्षितिजस्य उपरि प्रदोषः भग्नः, ततः पर्नेविक् रोदनं मुक्तवान् तदा सः चीर-धूसर-मेघैः निष्कासितः । "अत्र! इदं चित्रं पुरातनं वाइकिङ्ग्-वस्ती इव दृश्यते । किं भवन्तः गोलबाह्यपरिधिं - एतानि रक्षात्मकभित्तिः - अन्तः आयताकारवस्तूनि च पश्यन्ति ? एतानि लघुनिवासस्थानानि सन्ति" इति ।
  
  "तर्हि, बृहत्तमं गृहं निर्धारयामः..." बेन् त्वरया आरब्धवान्।
  
  "न" इति पार्नेविक् अवदत् । "एतत् साम्प्रदायिकं दीर्घगृहं भवितुमर्हति - सभास्थानं वा भोजः वा। हाइडी यदि वास्तवम् अत्र आसीत् तर्हि द्वितीयं बृहत्तमं गृहं स्यात्" इति ।
  
  यथा यथा विमानं शनैः अवतरति स्म तथा तथा स्पष्टतराणि चित्राणि प्रादुर्भूताः । अचिरेण एव एषा बस्ती भूमिगतरूपेण कतिपयपादपर्यन्तं स्पष्टतया चिह्निता, द्वितीयं बृहत्तमं गृहं च शीघ्रमेव दृश्यते स्म ।
  
  "भवन्तः एतत् पश्यन्ति" इति डाहल् गहनतरं वर्णं दर्शितवान्, एतावत् मन्दं यत् यावत् कोऽपि तत् न अन्विष्यति तावत् एतत् न लक्ष्यते । "अस्य अर्थः अस्ति यत् शून्यं अस्ति, तत् च हाइडी इत्यस्य गृहस्य साक्षात् अधः स्थितम् अस्ति । "धिक्" इति सः परिवर्त्य अवदत् । "सा मिमिरस्य कूपस्य उपरि एव स्वगृहं निर्मितवती!"
  
  
  द्वात्रिंशत्
  
  
  
  ओस्टरगोटलैण्ड्, स्वीडन
  
  
  एकदा ते भूमौ स्थित्वा आर्द्रतृणक्षेत्रेषु कतिपयानि माइलानि गतवन्तः तदा डाहल् विरामस्य आदेशं दत्तवान् । ड्रेकः परितः अवलोकितवान् यत् सः केवलं वर्णयितुं शक्नोति यत्, नूतने डिनो-रॉक् भावनायां सः केनेडी च साझां कृतवन्तौ, एकः विचित्रः चालकः । स्वीडिश- देशस्य, एस.जी.जी. एकः हवाई-देशे क्षतिग्रस्तः अवशिष्टः । डेल्टा-दलं षट् जनाः यावत् न्यूनीकृतम्; ततः बेन्, पार्नेविक्, केनेडी, स्वयं च आसन् । हेडन् विमानेन सह एव स्थितवान् ।
  
  तेषु कश्चित् अपि कार्यकठिनता न व्याकुलः आसीत् । विमानं प्रतीक्षते स्म, पूर्णतया इन्धनयुक्तं, सशस्त्रं च, जहाजे आकृतयः, तान् विश्वे कुत्रापि नेतुम् सज्जाः आसन्, तत् केवलं परिस्थितेः गम्भीरताम् अधिकं बोधयति स्म
  
  "यदि साहाय्यं करोति" इति सर्वे अपेक्षितरूपेण तं पश्यन्तः डाहल् अवदत्, "अस्मिन् समये ते अस्मान् कथं अन्वेष्टुं शक्नुवन्ति इति अहं न पश्यामि" इति सः सूचितवान् । "कतिपयपादं अधः स्वच्छं कर्तुं लघुविस्फोटकानाम् उपयोगेन आरभत, ततः रेकं कर्तुं समयः अस्ति।"
  
  "सावधानी भवतु" इति पार्नेविक् हस्तौ संकुचितवान् । "वयं पतनं न इच्छामः।"
  
  "चिन्ता मा कुरु" इति डाहल् हर्षेण अवदत् । "अत्र विद्यमानानाम् विभिन्नानां बलानां मध्ये अहं मन्ये अस्माकं अनुभवी दलम् अस्ति, प्रोफेसरः।"
  
  तत्र कुण्ठितः हास्यः अभवत् । ड्रेकः तेषां परिवेशस्य सर्वेक्षणं कृतवान् । ते विस्तृतं परिधिं स्थापितवन्तः, यत्र भूमिप्रवेशकराडारेण एकदा पुरातनं रक्षकगृहं स्थितम् इति सूचितं स्थलं परितः स्थितानां कतिपयानां पर्वतानाम् उपरि पुरुषान् त्यक्त्वा यदि केवलं वाइकिङ्ग्-जनानाम् सर्वेषां च कृते पर्याप्तं उत्तमम् आसीत्...
  
  तृणयुक्ताः शान्ताः च मैदानाः आसन्, लघुवायुः स्वस्थानस्य पूर्वदिशि वर्धमानान् वृक्षान् कष्टेन एव क्षोभयति स्म । लघुवृष्टिः आरब्धा ततः पुनः प्रयासात् पूर्वं स्थगितम् ।
  
  बेनस्य सेलफोनः ध्वनितवान्। तस्य नेत्रेषु भूतप्रेतरूपं गृहीतम् । "पिता? केवलं व्यस्तः। अहं भवन्तं पुनः स्तम्भे आहूयिष्यामि। " सः ड्रेकं पश्यन् यन्त्रं पिधाय । "मम समयः नास्ति" इति सः गुञ्जितवान् । "ते पूर्वमेव जानन्ति यत् किमपि प्रचलति, ते केवलं न जानन्ति यत् तत् किम् अस्ति।"
  
  ड्रेकः शीर्षं न्यस्य प्रथमं विस्फोटं अविचलितं पश्यति स्म । तृणानि, तृणानि, मलानि च वायुतले उड्डीयन्ते स्म । तदनन्तरं सद्यः अन्यः किञ्चित् गभीरः प्रहारः भूमौ द्वितीयः मेघः उत्थितः ।
  
  अनेकाः पुरुषाः शस्त्रधारिणः फाल्तुधारिणः अग्रे गर्जन्तः अग्रे आगतवन्तः । अतिवास्तविक दृश्य।
  
  "सावधानी भवतु" इति पार्नेविक् गुञ्जितवान् । "वयं न इच्छामः यत् कश्चन पादं आर्द्रं करोतु।" सः इतिहासस्य महत्तमः हास्यः इव विहसति स्म।
  
  स्पष्टतरं अवलोकनप्रतिमा हाइडी इत्यस्याः दीर्घगृहस्य अधः एकं छिद्रं दर्शयति स्म यत् विशालं गुहां प्रति गच्छति स्म । स्पष्टतया तत्र कूपात् अधिकं शयितम् आसीत्, दलं च सावधानतायाः पक्षे त्रुटिं कृतवान् । पार्नेविक् कृशवायुमध्ये अन्तर्धानं भवितुं पूर्वं उत्खनितानां वस्तूनाम् उपरि क्रन्दनं कृत्वा अध्ययनं कुर्वन् अन्यघण्टां यावत् सावधानीपूर्वकं उत्खननं, अनेकविरामाः च अभवन्
  
  ड्रेकः एतस्य समयस्य उपयोगं स्वविचारानाम् आयोजनार्थं कृतवान् । अद्यपर्यन्तं सः ब्रेकं विना रोलरकोस्टर-याने इव अनुभूतवान् । एतावता वर्षाणाम् अनन्तरम् अपि सः कार्ययोजनां निष्पादयितुं अपेक्षया आदेशानां अनुसरणं कर्तुं अधिकं अभ्यस्तः आसीत्, अतः तस्य चिन्तनार्थं, कथयतु, बेन् ब्लेक् इत्यस्मात् अधिकं समयः आवश्यकः आसीत् । सः द्वौ विषयौ निश्चितरूपेण जानाति स्म - ते सर्वदा पृष्ठतः एव आसन्, तेषां शत्रवः च तान् परिस्थितिषु प्रतिक्रियां कर्तुं बाध्यं कुर्वन्ति स्म, न तु तान् सृजन्ति स्म; न संशयः यत् ते प्रतिद्वन्द्वीनां पृष्ठतः अस्मिन् दौडं प्रविष्टवन्तः इति परिणामः ।
  
  अधुना अस्याः दौडस्य विजयं आरभ्यत इति समयः अस्ति। अपि च, विश्वस्य जोखिमं न कृत्वा जगतः उद्धाराय समर्पितः एकमात्रः गुटः ते एव इव आसन् ।
  
  अतः किं त्वं भूतकथासु विश्वासं करोषि?तस्य मनसि प्राचीनवाणी कुहूकुहू कृतवती।
  
  न, तदानीम् एव उत्तरं दत्तवान् । परन्तु अहं भयानककथासु विश्वसिमि...
  
  एसएएस-सङ्घस्य विशेष-एककस्य गुप्त-एसआरटी-सदस्यत्वेन अन्तिम-मिशन-काले सः एलिसिया-माइल्स-सहिताः स्वस्य दलस्य अन्यत्रिभिः सदस्यैः सह उत्तर-इराक्-देशस्य एकस्मिन् दूरस्थ-ग्रामे ठोकरं खादितवान्, तस्य निवासिनः यातनाः, हत्याः च अभवन् स्पष्टं कल्पयित्वा, ते यत् अन्वेषणं कुर्वन्ति स्म... तत् आसीत् यत् अद्यापि तेषां प्रश्नोत्तरस्य कष्टे स्थितान् ब्रिटिश-फ्रांसीसी-सैनिकान् अन्वेष्टुम्।
  
  तदनन्तरं यत् अभवत् तत् पृथिव्यां मैट् ड्रेकस्य शेषदिनानि अन्धकारं कृतवान् । क्रोधेन अन्धः सः अन्ययोः दलस्य सदस्ययोः सह यातनाम् अवरुद्धवान् ।
  
  अनेकानां मध्ये अन्यः 'मैत्रीपूर्णः अग्निः' घटना।
  
  एलिसिया माइल्सः स्थित्वा पश्यति स्म, एकेन वा अन्येन वा कस्यापि विचित्रतायाः अलिङ्किता। सा यातनां निवारयितुं न शक्नोति स्म, यातनादातृणां मृत्युं च न निवारयितुं शक्नोति स्म । परन्तु सा स्वस्य सेनापतिस्य आदेशं अनुसृत्य एव अभवत् ।
  
  मैट् ड्रेक।
  
  तदनन्तरं तस्य सैनिकस्य जीवनं समाप्तम्, सा ये रोमान्टिकसम्बन्धाः समर्थितवती ते सर्वे खण्डखण्डाः अभवन् । परन्तु सेवां त्यक्त्वा स्मृतयः क्षीणाः इति न आसीत् । तस्य पत्नी तं रात्रौ रात्रौ जागृत्य ततः स्वेदसिक्तशय्यायाः बहिः स्खलितवती, अधः रोदिति स्म यदा सः स्वीकारं कर्तुं न अस्वीकृतवान्
  
  इदानीं सः केनेडी इत्यस्य विरुद्धं स्थितं विमानयाने इव स्मितं कृत्वा दृष्टवान् । तस्याः केशाः शिथिलाः लम्बन्ते स्म, तस्याः मुखं च स्मितेन सजीवं दुष्टं च अभवत् । केन्द्रितनेत्राणि विक्टोरिया सीक्रेट् शरीरं च विद्यालयस्य शिक्षकस्य शिष्टाचारस्य व्यापारसंयमस्य च सह मिलित्वा। अत्यन्तं मिश्रितम्।
  
  सः प्रतिहसितवान्। थोर्स्टेन् डाहल् उद्घोषितवान् यत् - "पठनस्य गभीरं गच्छतु! अस्माकं वंशजानां कृते मार्गदर्शकः आवश्यकः" इति ।
  
  यदा बेन् तं पृष्टवान् यत् डिसेण्डर् किम् अस्ति तदा सः केवलं विस्मितः अभवत् । "हॉलीवुड-आख्यायिकातः सीधा, मम मित्र। स्मर्यतां यत् कथं चोरः भवनात् उत्प्लुत्य तस्य कूर्दनं मिलीमीटर्-पर्यन्तं समायोजितं भवति स्म, ततः पूर्वं तस्य पतनं निवृत्तं भवति स्म? साधु, ब्लू डायमण्ड् लैण्डर् इति यन्त्रं तेषां उपयोगं कुर्वन्ति" इति ।
  
  "शोभनम्"।
  
  ड्रेकः स्वस्य वृद्धं सेनापतिं शनैः शनैः परितः गच्छन्तं दृष्ट्वा अर्पितं काफी-कुम्भं गृहीतवान् । इदं गपशपं किञ्चित्कालं यावत् निर्मितम् अस्ति। ड्रेकः तस्य समाप्तिम् इच्छति स्म ।
  
  "मै?" सः दृढतया अधरं भूमौ अवनयन् पृष्टवान् यत् तस्य प्रश्नं कोऽपि न अवगच्छति ।
  
  "हम्?" - अहं पृष्टवान्।
  
  "मात्रं वदतु" इति।
  
  "गुडनेस् कृपालु, बन्धु, भवतः पुरातनशौकस्य विषये भवता प्रदत्तस्य स्पष्टसूचनायाः अभावस्य अनन्तरं अहं इदानीं निःशुल्कं दातुं कदापि न गणयितुं शक्नोमि, किम्?"
  
  ड्रेकः एकं स्मितं न दमनं कर्तुं न शक्तवान् । "त्वं मलिनः वृद्धः, त्वं तत् जानासि?"
  
  "एतदेव मां मम क्रीडायाः शीर्षस्थाने स्थापयति। अधुना तस्याः एकस्य गुप्तमिशनस्य कथां कथयतु-तेषु कस्यापि" इति ।
  
  "अच्छा... अहम् अत्र भवतः अवसरं फूत्करोमि, भवन्तं किमपि वशीकृतं च दास्यामि" इति ड्रेकः अवदत् । "अथवा त्वं तावत् प्रतीक्षितुं शक्नोषि यावत् एतत् सर्वं न समाप्तं भवति अहं त्वां सुवर्णं दास्यामि...त्वं केवलं जानासि।"
  
  "टोक्यो कोस्-कोन्?"
  
  "टोक्यो कोस्-कोन्। यदा माई जापानस्य बृहत्तमे कॉस्प्ले सम्मेलने गुप्तरूपेण गतः यत् तस्मिन् समये अश्लील-उद्योगं चालयन्तं फुचु-त्रिकोणं घुसपैठं कृत्वा गृहीतुं च गतः" इति ।
  
  वेल्सः आक्षेपं कर्तुं प्रवृत्तः इव आसीत् । "येशुः, ड्रेकः। त्वं मूर्खः असि। ठीक तर्हि, परन्तु विश्वासं कुरु, त्वं इदानीं मम ऋणी असि" इति सः निःश्वासं गृहीतवान् । "जापानीजनाः केवलं तां हाङ्गकाङ्गतः बहिः कर्षितवन्तः, मिथ्यापरिचयस्य अधः एव, अप्रमादं विना, वर्षद्वयात् निर्मितं आवरणं सम्पूर्णतया नष्टवन्तः।"
  
  ड्रेकः तस्मै मुक्तमुखं, अविश्वासपूर्णं दृष्टिपातं कृतवान् । "कदापि न"।
  
  "मम अपि वचनम्।"
  
  "किमर्थम्?"
  
  "अपि मम अग्रिमः प्रश्नः। परन्तु, ड्रेक, किं न स्पष्टम्?"
  
  ड्रेकः तस्य विषये चिन्तितवान्। "केवलं यत् सा एव तेषां श्रेष्ठा अस्ति। तेषां कृते सर्वोत्तमम्। ते च तदर्थं निराशाः भवेयुः" इति ।
  
  "अधुना वयं प्रायः पञ्चदशघण्टाः यावत् तेषां न्यायविभागस्य प्रधानमन्त्रिणां च आह्वानं गृह्णामः, यथा यांकी-दलस्य। ते अस्मान् सर्वं स्वीकुर्वन्ति - ते तां ला वेरेन् इत्यस्य स्काउट् कर्तुं प्रेषितवन्तः यतः तदेव एकमात्रं सम्बन्धं तेषां कृते अस्य गडबडस्य कृते प्राप्तम् यत् पूर्वमेव ग्रहे अधुना घटमानायाः बृहत्तमस्य घटनायाः कृते वर्धितः अस्ति। केवलं घण्टानां विषयः अस्ति यत् वयं तान् स्वीकुर्वितुं बाध्यन्ते" इति ।
  
  ड्रेकः भ्रूभङ्गं कृतवान् । "किं इदानीं न स्वीकुर्वितुं किमपि कारणम् अस्ति ? मे विलक्षणं अधिग्रहणं स्यात्" इति ।
  
  "अहं सहमतः सखा, परन्तु सर्वकाराणि सर्वकाराणि सन्ति, जगत् संकटे अस्ति वा न वा, ते स्वस्य लघुक्रीडां कर्तुं रोचन्ते किम्?"
  
  ड्रेकः भूमौ एकं छिद्रं दर्शितवान् । "ते सज्जाः इव दृश्यन्ते।"
  
  
  * * * ९.
  
  
  ड्रेकस्य अवरोहणस्य दरः १२६ पादः इति निर्धारितः आसीत् । तस्य हस्ते द्रुतविमोचनमुखः इति यन्त्रं स्थापितं, तस्मै पृष्ठपुटं दत्तम् । सः एकस्य अग्निशामकस्य शिरस्त्राणं शिरसि संलग्नं टॉर्चं आकृष्य पृष्ठपुटं भ्रमितवान् । एकः विशालः टॉर्चः, आक्सीजनस्य टङ्की, शस्त्रं, भोजनं, जलं, रेडियो, प्राथमिकचिकित्सासामग्री - गुहायां कृते यत्किमपि आवश्यकं तत् सर्वं। सः एकं गुरुदस्तानयुगलं आकृष्य गर्तस्य धारं प्रति अगच्छत् ।
  
  "जेरोनिमो?" सः बेन्-प्रोफेसर-योः सह उपरि स्थितं केनेडी-इत्यस्मै तेषां परिधि-निरीक्षणे साहाय्यं कर्तुं पृष्टवान् ।
  
  "अथवा गुल्फौ गृहीत्वा, बट् बहिः निष्कास्य आशां कुरुत" इति सा अवदत् ।
  
  ड्रेकः तां दृष्ट्वा दुष्टतया विस्मितवान्, "अस्माभिः पश्चात् एतत् प्रति आगमिष्यामः" इति उक्त्वा अन्धकारे कूर्दितवान् ।
  
  सः तत्क्षणमेव रक्तहीरकविमोचनस्य उत्प्रेरकं अनुभवति स्म । पतनेन तस्य पतनस्य वेगः न्यूनः भवति स्म, तस्य लघुचक्रं च सेकण्डे शतवारं टिक् कृत्वा भवति स्म । कूपस्य भित्तिः - सौभाग्येन इदानीं शुष्का - बहुरूपी-प्रकाशेषु अतीतेषु ज्वलति स्म, यथा पुरातन-कृष्ण-श्वेत-चलच्चित्रे । अन्ते अवरोहः मन्दः अभवत्, ततः ड्रेकः स्वस्य बूट् कठिनशिलातः मन्दं उच्छिष्टं अनुभवति स्म । सः मुखरं निपीड्य स्वस्य आसनमेखलातः शूलस्य मुक्तिं अनुभवति स्म । ड्रेकः तं एसेण्डन्ट्-रूपेण परिणतुं प्रक्रियायाः समीक्षां कृतवान् ततः पूर्वं यत्र दलः अर्धदर्जनं च पुरुषाः प्रतीक्षमाणाः आसन् ।
  
  तलम् आतङ्कजनकरूपेण मर्दितवान्, परन्तु सः तत् मम्मीकृतमलिनम् इति आरोपितवान् ।
  
  "भूमौ भेदक-रडारे यत् दृष्टवन्तः तस्य तुलने एषा गुहा विचित्ररूपेण लघुः अस्ति" इति डाहल् अवदत् । "सः दुर्गणनां कर्तुं शक्नोति स्म । प्रसार्य अन्वेष्यताम्... सुरङ्गं... तत्सदृशं वा किमपि।"
  
  स्वीडिशः स्वस्य अज्ञानेन विनोदितः सन् स्कन्धं संकुचितवान् । ड्रेक इत्यस्मै रोचते स्म । सः शनैः शनैः गुहां परितः भ्रमति स्म, विषमभित्तिं अधीत्य वेपमानः च, तस्मै दत्तं स्थूलं वस्त्रं अपि । सहस्राणि टनाः शिलापृथिवी तस्य उपरि निपीडयन्ति स्म, अत्र सः गभीरतरं प्रविष्टुं प्रयतमानोऽभवत् । तस्य कृते तत् सैनिकजीवनमिव ध्वनितम्।
  
  डाहल् द्विपक्षीयवीडियोफोनद्वारा पार्नेविक् इत्यनेन सह संवादं कृतवान् । प्राध्यापकः एतावन्तः 'सुझावः' उद्घोषितवान् यत् डाहल् निमेषद्वयानन्तरं शब्दं निष्क्रियं कृतवान् । सैनिकाः गुहां परितः पदाति स्म यावत् डेल्टा-युवकानां एकः उद्घोषयति स्म यत् "अत्र मम उत्कीर्णानि सन्ति । यद्यपि इदं लघु वस्तु अस्ति" इति ।
  
  डाहल् इत्यनेन विडियोफोनः निष्क्रियः कृतः । पार्नेविकस्य स्वरः उच्चैः स्पष्टतया च ध्वनितवान्, ततः यदा डाहल् सेलफोनं भित्तिम् आनयत् तदा स्थगितवान् ।
  
  "किं त्वं एतत् पश्यसि?"
  
  "जा ! देत आर ब्रा ! ब्रा!" पर्नेविक् उत्साहेन आङ्ग्लभाषां त्यक्तवान् । "वाक्नोट्... म्म्म्... हतयोद्धानां ग्रन्थिः। एतत् युद्धे गौरवपूर्णमृत्युविचारेन सह सम्बद्धस्य ओडिन्-त्रिकोणस्य अथवा बोरोमियनत्रिकोणस्य प्रतीकम् अस्ति" इति ।
  
  ड्रेकः शिरः कम्पितवान् । "रक्तयुक्ताः वाइकिङ्ग्स्।"
  
  "इदं प्रतीकं प्रायः 'चित्रशिलासु' दृश्यते येषु नौकायानेन वा अश्वेन वा वलहल्ला - ओडिन्-प्रासादं प्रति गच्छन्तीनां वीरयोद्धानां मृत्युः दृश्यते। एतेन अस्माभिः लौकिकं वलहल्ला प्राप्तम् इति विचारः अधिकं पुष्टः भवति।
  
  "भवतः परेडं दूषयितुं क्षम्यतां सखा" इति ऋजुः एसएएस-पुरुषः अवदत्, "किन्तु एषा भित्तिः मम श्वश्रूः इव स्थूलः अस्ति।"
  
  ते सर्वे अस्पृष्टपृष्ठे शिरस्त्राणप्रकाशान् क्षिपन्तः एकं पदं पश्चात् गतवन्तः ।
  
  "अवश्यं मिथ्याभित्तिः स्यात्।" सः वयस्कः उत्साहेन प्रायः क्रन्दितवान्। "अवश्यं भवति!"
  
  "तिष्ठतु" इति ड्रेकः बेन् इत्यस्य युवा स्वरं श्रुतवान् । "इदमपि उक्तं यत् वाल्क्नोथः मृत्युग्रन्थिः अपि उच्यते, यत् ओडिन्-अनुयायिनां प्रतीकम् अस्ति येषां हिंसकमृत्यु-प्रवृत्तिः आसीत् । अहं तत्त्वतः विश्वसिमि यत् एतत् चेतावनी भवितुम् अर्हति" इति ।
  
  "बकवास"। ड्रेकस्य निःश्वासः निष्कपटः आसीत् ।
  
  "अत्र विचारः अस्ति, बन्धुजनाः" इति केनेडी इत्यस्य स्वरः आगतः । "कथं सर्वेषां भित्तिषु सम्यक् अधिकं निरीक्षणं करणीयम्। यदि भवन्तः अधिकानि वाक्नोट्-आदीनि प्राप्नुवन्ति, परन्तु ततः रिक्तं भित्तिं प्राप्नुवन्ति तर्हि अहम् एतां भित्तिं चिनोमि" इति ।
  
  "भवतः वक्तुं सुलभम्" इति ड्रेकः गुञ्जितवान् । "तत्र उपरि भवितुं सर्वं च।"
  
  ते शिलाभित्तिं इञ्चे इञ्चे कङ्कणं कुर्वन्तः विभज्यन्ते। ते शताब्दशः रजः अपहरन्ति स्म, मृगजालं मृजन्ति स्म, ढालं च निष्कासयन्ति स्म । अन्ते तेषां त्रयः अपि वाल्क्नोट्-आदयः प्राप्ताः ।
  
  "महानम्" इति ड्रेकः अवदत् । "इदं चत्वारि भित्तिः, चत्वारि ग्रन्थिवस्तूनि। किं नरकं वयम् अधुना कुर्मः?"
  
  "किं ते सर्वे समानाः सन्ति?" - प्राध्यापकः आश्चर्यचकितः पृष्टवान्।
  
  एकः सैनिकः विडियोफोन-पर्दे पार्नेविक्-इत्यस्य चित्रं प्रदर्शितवान् । "अच्छा, अहं भवद्भ्यः विषये न जानामि, परन्तु अहं निश्चयेन तस्य वचनं श्रुत्वा श्रान्तः अस्मि, शापितः स्वीडिशः अस्मान् बहुकालपूर्वं समाप्तवान् स्यात्।"
  
  "तिष्ठतु" इति बेन् इत्यस्य स्वरः अवदत् । "नेत्राणि मिमिरस्य कूपे सन्ति, न..." तस्य स्वरः स्थिरस्य श्वसनस्य पृष्ठतः नष्टः अभवत्, ततः पटलः अन्धकारमयः अभवत् । डाहल् तत् कम्पितवान्, चालू, निष्क्रियं च कृतवान्, परन्तु निष्फलम् ।
  
  "विष्ठा। सः किं वक्तुं प्रयतमानोऽभवत् ?
  
  ड्रेकः अनुमानं कर्तुं प्रवृत्तः आसीत् यदा वीडियोफोनः पुनः जीवितवान् तदा बेन् इत्यस्य मुखं पटलं पूरितवान् । "अहं न जानामि किं जातम् । परन्तु शृणु - नेत्राणि मिमिरस्य कूपे सन्ति, न तु तस्य अधः गुहायां। अवबोधनम्?"
  
  "आम्। अतः वयं तान् अधः गच्छन् मार्गे अतिक्रान्तवन्तः?"
  
  "अहं मन्ये हाँ"।
  
  "किन्तु किमर्थम्?" डाहल् अविश्वासेन पृष्टवान्। "तर्हि किमर्थम् एषा गुहा सर्वथा निर्मितवती ? भूमौ प्रविष्टः रडारः च स्पष्टतया दर्शयति स्म यत् अधः विशालं स्थानं अस्ति। अवश्यं, पीस् तत्र अधः भवितव्यम् आसीत्" इति ।
  
  "यावत्-" ड्रेकः भयंकरं शीतं अनुभवति स्म । "यावत् एतत् स्थानं जालं न भवति।"
  
  डाहल् सहसा अनिश्चितः दृष्टः । "कथं एवम्?"
  
  "अस्माकं अधः एतत् अन्तरिक्षम् अस्ति वा ? किं यदि अतलं गर्तं भवति?"
  
  "मृत्तिकायां तकियायां स्थित इत्यर्थः!" सः वयस्कः भयभीतः क्रन्दितवान्। "जाल! कदापि तस्य पतनं भवितुम् अर्हति स्म । ततः इदानीं निर्गच्छ!"
  
  एकं अनन्तं निराशमृत्युं क्षणं यावत् परस्परं प्रेक्षमाणाः आसन्। ते सर्वे एतावत् दुष्टं जीवितुं इच्छन्ति स्म। ततः च सर्वं परिवर्तत। यत् कदाचित् कंक्रीटतलस्य दरारम् आसीत् तत् अधुना दारितं कठिनं पटलम् आसीत् । एषः विचित्रः विदारणः शब्दः न तु शिलायाः विस्थापनात्, अपितु तलस्य शनैः शनैः अन्तः अन्ते विभक्तत्वात् आसीत्
  
  तेषां अधः अनन्तगर्तं कृत्वा....
  
  षट् पुरुषाः क्रोधेन द्वयोः आरोहणयोः उपरि आक्रमणं कृतवन्तः। यदा ते तत्र आगताः, अद्यापि जीविताः, तदा डाहल् व्यवस्थां पुनः स्थापयितुं उद्घोषितवान् ।
  
  "भवन्तः प्रथमं गच्छतः। ईश्वरस्य कृते कठोरः भवतु।"
  
  "ऊर्ध्वमार्गे च" इति पार्नेविक् टिप्पणीं कृतवान्, "विशेषतः स्वपरिवेशस्य विषये अवगतः भवतु । वयं तत् कलाकृतिं न त्यक्तुम् इच्छामः" इति ।
  
  "मा मूर्खः भव पार्नेविक्।" डाहल् पूर्वसूचनैः सह विस्मितः आसीत् । ड्रेकः तं पूर्वं कदापि एतादृशं न दृष्टवान् आसीत् । "अन्तिमद्वयं गच्छन्तौ परीक्षिष्यामः" इति सः ड्रेकं प्रेक्षमाणः अवदत् । "भवतः अहं च" इति।
  
  पुनः वीडियोफोनः बीप् कृत्वा निष्क्रियः अभवत्। डाहल् तं गले गले गन्तुं प्रयतते इव कम्पितवान्। "यङ्कीभिः शापितः, न संशयः।"
  
  प्रथमदम्पती भूमिस्तरं प्राप्तुं त्रयः निमेषाः यावत् समयः अभवत् । ततः द्वितीययुग्मस्य कृते त्रीणि अपि। ड्रेकः षड्निमेषेषु भवितुम् अर्हति इति सर्वाणि विषयाणि चिन्तितवान्-जीवनस्य अनुभवः, अथवा सर्वथा किमपि न। तस्य कृते अन्तिमः आसीत् । न किमपि किन्तु मृत्तिकायाः क्रन्दनं, स्थगितशिलायाः निःश्वसनं, यदृच्छिकस्य क्रन्दनं, तस्य जीवनं वा मृत्युं वा पुरस्कृत्य इति निर्णयः।
  
  तेषां प्राप्तस्य प्रथमस्य चिह्नस्य अधः तलः पतितः आसीत् । तत्र चेतावनी नासीत्; यथा तलः केवलं भूतं त्यक्त्वा विस्मृतौ पतितः। ड्रेकः यावत् शक्नोति तावत् कूपस्य उपरि आरुह्य । गुहाया: भंगुरतलस्य अपेक्षया पार्श्वेषु सन्तुलितं कृतवान् । डाहल् कूपस्य परं पार्श्वे आलिंगितवान्, हस्तद्वयेन हरितसूतस्य एकं खण्डं गृहीत्वा, विवाहाङ्गुलीयां वलयः ड्रेकस्य शिरस्त्राणं प्रतिबिम्बयति स्म
  
  ड्रेकः उपरि पश्यति स्म, तेषां हार्नेस्-मध्ये यत्किमपि दृढं तारखण्डं योजयितुं शक्यते तत् अन्वेषयति स्म । तदा सः दहलस्य उद्घोषं श्रुतवान् यत् "शित्!" तथा गुहातलं प्रति क्रन्च-सहितं पतितुं पूर्वं दुष्टमन्दगत्या विडियोफोनस्य अन्तः अन्ते यावत् भ्रमणं द्रष्टुं समये एव अधः अवलोकितवान्।
  
  दुर्बलः हार्डड्राइवः मार्गं दत्तवान्, ड्रेकस्य परिवारस्य आरम्भस्य पुरातनस्वप्नवत् कृष्णरन्ध्रे पतितः । अन्धाः प्राणिनः यत्र निगूढाः स्खलिताः च आसन् तस्मात् स्थानात् अवाच्यतमसापूर्णं धुन्धलं वायुम् मुक्तं कृत्वा तेषां प्रति एकः तूफानः आगतः
  
  तथा च, तस्याः नामहीनछायायाः अगाधं अधः पश्यन्, ड्रेकः स्वस्य बाल्यकाले राक्षसेषु विश्वासं पुनः आविष्कृतवान् ।
  
  मन्दः स्खलितः शब्दः आसीत्, उपरितः पाशः प्लवमानः अवतरत् । ड्रेकः कृतज्ञतापूर्वकं तत् गृहीत्वा स्वस्य हार्नेस् मध्ये संलग्नवान् । डाहल् अपि तथैव कृतवान्, समानरूपेण श्वेतवर्णीयः, तौ च स्वस्व-बटनं निपीडितवन्तौ ।
  
  ड्रेकः ऊर्ध्वतामापकं पश्यति स्म । सः स्वस्य कूपस्य अर्धं अध्ययनं कृतवान्, डाहल् तु परे तस्य प्रतिलिपिं कृतवान् । अनेकवारं ते निवृत्य अग्रे अवलम्ब्य समीपतः अवलोकितवन्तः, परन्तु प्रत्येकं समये ते किमपि न प्राप्नुवन् । पादशतं गतः, ततः नवतिः। ड्रेकः रक्ताभान् हस्तान् छिलितवान्, परन्तु किमपि न प्राप्नोत् । ते गतवन्तः, इदानीं पञ्चाशत् पादाः, ततः ड्रेकः प्रकाशस्य अभावं दृष्टवान्, मन्दता यत् केवलं तस्याः उपरि क्षिप्तं प्रकाशं अवशोषयति स्म
  
  विस्तृतं काष्ठफलकं, किनारेषु दन्तयुक्तं, आर्द्रतायाः, ढालस्य वा अस्पृष्टम् । ड्रेकः तस्य उपरि उत्कीर्णनानि द्रष्टुं शक्नोति स्म, तस्य शिरस्त्राणं सम्यक् स्थापयितुं किञ्चित् समयः अभवत् ।
  
  परन्तु यदा सः तत् कृतवान्...
  
  नेत्राः। काष्ठात् उत्कीर्णं अत्र त्यक्तं च ओडिनस्य नेत्रयोः प्रतीकात्मकं प्रतिबिम्बम्... केन?
  
  स्वयं ओडिन् इत्यनेन ? वर्षसहस्राणि पूर्वं ? लेखकः हाइडी ? किं न्यूनाधिकं युक्तम् आसीत् ?
  
  डाहल् एकं चिन्तापूर्णं दृष्टिपातं अधः क्षिप्तवान्। "अस्माकं सर्वेषां कृते ड्रेक, एतत् मा पातय।"
  
  
  त्रयस्त्रिंशत्
  
  
  
  ओस्टरगोटलैण्ड्, स्वीडन
  
  
  ड्रेकः मिमिरस्य कूपात् निर्गतवान्, काष्ठपट्टिकां ट्राफी इव उच्चैः धारयन् । तस्य वचनं वक्तुं पूर्वं सः रूक्षतया स्वस्य हार्न्सात् आकृष्य भूमौ क्षिप्तः ।
  
  "अरे, शान्तं कुरु..." सः नूतनानां मध्ये एकस्य हाङ्गकाङ्गतः स्वप्नयन्त्रस्य कूपं अधः अवलोकितवान् । सः किञ्चित् आवर्त्य तृणेषु शयितान् मृतान् म्रियमाणान् च सैनिकान् दृष्टवान् - डेल्टा, एसजीजी, एसएएस - तेषां पृष्ठतः च केनेडी, तस्याः शिरसि बन्दुकं कृत्वा जानुभ्यां न्यस्तम्।
  
  बेन् चोकहोल्ड् इत्यत्र ऊर्ध्वं स्थातुं बाध्यः इति दृष्टवान्, एलिसिया माइल्सस्य निर्दयहस्ताः तस्य कण्ठं दृढतया गृह्णन्ति स्म। बेन् अद्यापि हस्ते स्वस्य सेलफोनं गृहीतवान् इति दृष्ट्वा ड्रेकस्य हृदयं प्रायः भग्नम् अभवत् । मम अन्तिमश्वासपर्यन्तं लसन्...
  
  "ब्रिट्-जनः तिष्ठतु" इति कनाडादेशस्य कोल्बी टेलरः ड्रेकस्य दृष्टौ आगतः । "सः मित्राणां मृत्योः पश्यतु-तस्य प्राणान् ग्रहीतुं पूर्वं तस्य प्रत्येकं भागं ग्रहीतुं शक्नोमि इति प्रमाणम्।"
  
  ड्रेकः युद्धस्य अग्नयः स्वस्य अङ्गेषु प्रविष्टुं अनुमन्यते स्म । "भवन्तः केवलं सिद्धयन्ति यत् एतत् स्थानं शापितमार्गदर्शिकायां यत् उक्तं तत् पूरयति - यत् एतत् राक्षसानां भूमिः अस्ति।"
  
  "कियत् काव्यात्मकम्" इति अरबपतिः विहसति स्म । "सत्यं च।" नेत्राणि मे ददातु" इति । सः बालः इव अधिकं याचमानः हस्तान् प्रसारितवान्। भाडेकर्त्ता ओडिन् इत्यस्य नेत्रयोः प्रतिबिम्बं प्रसारितवान् । "दण्डः। तत् पर्याप्तम्। अतः भवतः विमानं कुत्र अस्ति, ड्रेक ? अहं भवतः खण्डान् इच्छामि ततः अस्मात् गन्धच्छिद्रात् बहिः गच्छामि" इति ।
  
  "कवचं विना भवन्तः किमपि न प्राप्नुयुः" इति ड्रेकः अवदत्... प्रथमं तस्य मनसि आगतं। "ततः च चिन्तयतु यत् कथं रग्नारोकस्य कृते नक्शा भवति।"
  
  "मूर्ख" इति टेलरः घृणितरूपेण हसति स्म । "अद्य वयम् अत्र स्मः न तु विंशतिवर्षपूर्वं तस्य एकमात्रं कारणं यत् कवचः अधुना एव प्राप्तः । अहं निश्चयेन भवन्तः एतत् पूर्वमेव जानन्ति तथापि। किं त्वं मां मन्दं कर्तुं प्रयतसे ? किं भवन्तः मन्यन्ते यत् अहं स्खलितः भविष्यामि, अन्यं अवसरं च दास्यामि? साधु, ड्रेकमहोदय, अहं भवन्तं वदामि। सा..." इति सः एलिसियां दर्शयति स्म, "सा उपरि न स्खलति । सा। . कठिनं सुवर्णगदं, तदेव सा अस्ति!"
  
  ड्रेकः पश्यति स्म यत् तस्य पूर्वसहकर्मी बेन् इत्यस्य गले गले गत्वा मृतवान् । "सा भवन्तं उच्चतमनिविदाकाराय विक्रीणीत।"
  
  "अहं सर्वाधिकं बोलीदाता अस्मि, त्वं गन्धस्य खण्डं सम्पूर्णं करोषि।"
  
  प्रोविडेन्स्-इच्छया च कश्चन अस्य क्षणस्य लाभं गृहीत्वा गोलीं प्रहारितवान् । वने माध्यमेन उच्चैः प्रतिध्वनितः शॉट् । टेलरस्य एकः भाडेकर्त्ता नूतनतृतीयनेत्रेण पतितः, तत्क्षणमेव मृतः ।
  
  कोल्बी टेलरः एकं सेकण्डं यावत् अविश्वासं कृतवान् । सः इव दृश्यते स्म यत् ब्रायन एडम्स् इदानीं एव काननात् बहिः कूर्दित्वा "Summer of '69" इति क्रीडितुं आरब्धवान् । तस्य नेत्राणि तश्तरीरूपेण परिणतानि । तदा तस्य एकः भाडेकर्त्ता तं भूमौ पातयन्, भाडेकर्त्ता रक्तस्रावं कुर्वन्, क्रन्दन्, संघर्षं कुर्वन्, म्रियमाणः च अभवत् । सीसः तेषां उपरि वायुं विदारयन् क्षणमात्रेण तेषां पार्श्वे ड्रेकः आसीत् ।
  
  सर्वं एकस्मिन् समये एव अभवत् । केनेडी तस्याः शरीरं ऊर्ध्वं क्षिप्तवान् । तस्याः कपालस्य शिखरं तां आच्छादयन्तस्य रक्षकस्य हनुमत्पादेन सह एतावत् दृढतया सम्पर्कं कृतवान् यत् सः किं घटितम् इति अपि न अवगच्छति स्म । तत्क्षणं दूरभाषं स्थापयतु।
  
  गोलिकानां व्याप्तिः आगत्य आगत्य उड्डीयते स्म; भाडेकाः मुक्ते गृहीताः नष्टाः अभवन् ।
  
  थॉर्स्टन् डाहल् तदा मुक्तः अभवत् यदा तं धारयन् भाडे सैनिकः बन्दुकात् प्रतिध्वनितस्य तृतीयस्य शॉट् इत्यस्य कृते तस्य शिरः चतुर्थांशत्रयं नष्टवान् । एसजीजी सेनापतिः प्रोफेसर पार्नेविक् इत्यस्य समीपं कङ्कण इव वृद्धं गुल्मराशिं प्रति कर्षितुं आरब्धवान् ।
  
  ड्रेकस्य प्रथमः विचारः बेन् विषये आसीत् । यदा सः निराशः पणं कर्तुं सज्जः आसीत् तदा अविश्वासः तं सहस्रवाट् विद्युत्चुम्बकीयनाडी इव कम्पयति स्म । एलिसिया बालकं पार्श्वे क्षिप्त्वा स्वयं ड्रेकस्य उपरि अग्रे गता । सहसा तस्याः हस्ते बन्दुकं प्रादुर्भूतम्; कः इति महत्त्वं नासीत्। सा उभयोः सह समानरूपेण घातकः आसीत् ।
  
  सा तस्मिन् एव ध्यानं दत्त्वा तत् उद्धृतवती।
  
  ड्रेकः लज्जितेन इशारेण पार्श्वयोः बाहून् प्रसारितवान् । किमर्थम्?
  
  तस्याः स्मितं हर्षपूर्णम् आसीत्, यथा राक्षसः अस्पृष्टमांसम् आविष्कृतवान् यत् सः चिरप्रयुक्तं मन्यते स्म ।
  
  सा शूलं आकर्षितवती। ड्रेकः तापं ततः जडतां ततः वेदनाम् अपेक्षित्वा विस्मितः अभवत्, परन्तु तस्य मनसः नेत्रं तस्य मस्तिष्कं गृहीतवती तदा सः दृष्टवान् यत् सा अन्तिमे क्षणे स्वस्य लक्ष्यं परिवर्तितवती... तथा च कोल्बी इत्यस्य क्रुद्धं आकृतिं आच्छादयन् भाडेकर्त्रे त्रीणि गोलिकानि स्थापयति स्म टेलर। जोखिमं न गृह्णामः।
  
  द्वौ एसएएस-सैनिकौ, द्वौ डेल्टा-मरीन्-सैनिकौ च जीवितौ । एसएएस बेन् गृहीत्वा दूरं कर्षितवान्। डेल्टा-दलस्य यत् अवशिष्टम् आसीत् तत् समीपस्थे वृक्षवने अग्निं प्रतिदातुं सज्जम् आसीत् ।
  
  अधिकाः शॉट् ध्वनितवन्तः। डेल्टा-युवकः व्यावृत्तः भूत्वा पतितः। अन्यः उदरं क्रन्दति स्म यत्र वेल्सः पतितः आसीत्, मिमिरस्य कूपस्य परे पार्श्वे । अमेरिकनः तं दूरं आकर्षयन् वेल्सस्य प्रवणशरीरं झटकीम् अयच्छत्, तस्य जीवितस्य प्रमाणम् ।
  
  तदनन्तरं कतिचन निमेषाः धुन्धलेन व्यतीताः । एलिसिया क्रोधेन क्रन्दित्वा अमेरिकनसैनिकस्य पश्चात् कूर्दितवती । यदा सः व्यावृत्तः मुष्टिभिः तां सम्मुखीकृतवान् तदा सा द्वितीयं यावत् निवृत्ता ।
  
  "निवर्तस्व" इति ड्रेकः तस्याः वचनं श्रुतवान् । "मात्रं गच्छतु।"
  
  "अहं पुरुषं न त्यक्ष्यामि।"
  
  "यूयं अमेरिकनजनाः, केवलं विश्रामं ददातु" इति सा सर्वं नरकं मुक्तुं पूर्वं अवदत् । अमेरिकायाः सर्वोत्तमः क्रीडकः पश्चात् गतः, स्थूलतृणानां माध्यमेन ठोकरं खादित्वा प्रथमं एकं बाहुं धारयन् ततः भग्नवत् स्तब्धः अभवत् ततः पूर्वं एकस्मिन् नेत्रे दृष्टिभ्रष्टः अभवत्, अन्ते च अविचलितः अपि पतितः
  
  ड्रेकः वेल्स् इत्यस्य कालरेण उद्धृत्य एलिसिया प्रति धावन् आक्रोशितवान् ।
  
  "किं त्वं उन्मत्तः असि?" - सः उद्घोषितवान्। "किं त्वं सर्वथा उन्मत्तः असि?"
  
  "सः कूपं गच्छति" इति एलिसियायाः नेत्राणि घातकाः आसन् । "भवन्तः तस्य सह सम्मिलितुं शक्नुवन्ति वा न वा, ड्रेक। भवतः निर्णयः" इति ।
  
  "ईश्वरस्य नाम्ना किमर्थम् ? किमर्थम्?"
  
  "एकदा ड्रेक। एकस्मिन् दिने यदि त्वं एतस्मात् जीविष्यसि तर्हि त्वं ज्ञास्यसि" इति ।
  
  ड्रेकः निःश्वासं ग्रहीतुं विरमति स्म । तस्याः किम् अभिप्रायः आसीत् ? परन्तु इदानीं एकाग्रतायाः हानिः आत्महत्या इव निश्चयेन मृत्युं आमन्त्रयितुं स्यात्। सः स्वस्य प्रशिक्षणस्मृतयः, स्वस्य मनः, स्वस्य सर्वाणि SAS कौशलं च आह्वयत्। सः तां ऋजुमुक्केबाजीमुष्टिना, जब्, क्रॉस् इत्यनेन प्रहारितवान्। सा प्रतिवारं तस्य कटिबन्धं मर्दनबलेन प्रहारं कर्तुं निश्चितवती, परन्तु अधुना सः अतीव समीपे एव आसीत् ।
  
  यत्र सः भवितुं इच्छति स्म।
  
  सः तस्याः कण्ठे अङ्गुलीं दर्शितवान् । सा पार्श्वपदं कृतवती, साक्षात् तस्य उदयमानजानुमध्ये, कतिपयान् पृष्ठपार्श्वान् भङ्गयितुं, पतनं मन्दं कर्तुं च उद्दिश्य ।
  
  परन्तु सा तस्य जानुयोः मध्ये यावत् ते आश्चर्यजनकरूपेण समीपस्थाः, इञ्च्-अन्तरेण, नेत्र-नेत्रयोः मध्ये आवर्तितवती ।
  
  विशालानि नेत्राणि। अद्भुतानि नेत्राणि।
  
  ते विश्वस्य एकस्य महान् शिकारीयाः आसन् ।
  
  "त्वं विटशिशुवत् दुर्बलः असि, मट्ट।"
  
  तस्याः कुहूः तस्य अस्थिः शीतलं कृत्वा अग्रे गत्वा बाहुं प्रसारयन् वायुतले क्षिप्तवती । सः पृष्ठे अवतरत्, निःश्वासः। न एकसेकण्डे अपि अनन्तरं सा तस्य उपरि आसीत्, जानुः तस्य सौरजालस्य उपरि आघातं कुर्वन्ति स्म, ललाटं तस्य ललाटं प्रहारं कुर्वन्ति स्म, तस्य तारादर्शनं कुर्वन्ति स्म।
  
  पुनः परस्परं नेत्रयोः पश्यन्ती सा शयनं कुहूकुहूम् अकरोत् ।
  
  परन्तु तस्य एव विकल्पः न कर्तव्यः आसीत् । तस्य हस्तं उत्थापयितुं केवलं सः एव कर्तुं शक्नोति स्म, पार्श्वे लुठति स्म यत् सा अर्धचेतनं वेल्सं मिमिर्-कूप इति नाम्ना प्रसिद्धस्य अतल-गर्तस्य धारं प्रति अर्ध-कर्षयति स्म
  
  जानुपर्यन्तं संघर्षं कुर्वन् ड्रेकः क्रन्दितवान् । पराजयेन लज्जितः, मानवजातेः सदस्यतायाः अनन्तरं कियत् लाभाः नष्टाः इति दृष्ट्वा स्तब्धः सः केवलं पश्यितुं शक्नोति स्म ।
  
  एलिसिया वेल्सं कूपस्य धारायाम् उपरि आवर्त्य । एसएएस सेनापतिः उद्घोषमपि न कृतवान्।
  
  ड्रेकः पादयोः उत्थाय शिरः शरीरं च क्रन्दन् डुलति स्म । एलिसिया कोल्बी टेलर इत्यस्य समीपं गता, सः अद्यापि वसन्तमेषस्य इव ताजाः, चपलः च आसीत् । जर्मनी-देशस्य पृष्ठं कृत्वा ड्रेकः प्रागैतिहासिक-क्राकेन्-इत्यस्य सम्मुखे स्थिते बेड-याने नाविकः इव अप्रतिरक्षितः इति अनुभवति स्म, परन्तु सः न भ्रमति स्म ।
  
  एलिसिया मृतस्य भाडेकर्तुः शरीरं टेलर इत्यस्मात् दूरं आकर्षितवती । अरबपतिः उत्तिष्ठति स्म, नेत्राणि विस्तृतानि, माइल्सतः ड्रेकपर्यन्तं वृक्षान् प्रति पश्यन्।
  
  नीहारेन आच्छादितानां कूपानां पृष्ठतः अस्मिन् पौराणिकदेशे गृहे एव अनुभूय भूतसदृशाः आकृतयः दृश्यन्ते स्म । तेषां शस्त्राणि द्रष्टुं समीपं गत्वा भ्रमः भग्नः अभवत् ।
  
  ड्रेकः पूर्वमेव परितः गतः अस्ति। सः जनान् समीपं गच्छन्तं पश्यति स्म, जानाति स्म यत् ते गृध्ररूपाः जर्मनीदेशिनः सन्ति ये सर्वान् लूटं ग्रहीतुं आगताः आसन्।
  
  ड्रेकः तेषां विजयस्य शस्त्रं भ्रमितः सन् अवलोकितवान् । एलिसिया केवलं कनाडादेशस्य अरबपतिं क्रॉचतः गृहीत्वा यावत् तस्य नेत्राणि शिरसा न बहिः न गच्छन्ति तावत् यावत् निपीडयति स्म । सा तस्य भ्रमं दृष्ट्वा स्मितं कृतवती, ततः पूर्वं तं मिमिरस्य कूपं प्रति नेतुम्, तस्य शिरः धारस्य उपरि अवलम्ब्य च।
  
  ड्रेकः अवगच्छत् यत् तस्य अन्याः प्राथमिकताः सन्ति । सः एलिसिया-टेलर-योः कवचरूपेण उपयोगं कृत्वा क्रियायाः पार्श्वभागं कृतवान् । सः गुल्मं प्राप्य शनैः शनैः लघुतृणयुक्तं पर्वतम् आरुह्य गच्छति स्म ।
  
  एलिसिया छिद्रं दर्शयित्वा टेलरं यावत् सः दयां याचनां न कृतवान् तावत् कम्पितवती।"कदाचित् त्वं तत्र किमपि संग्रहणीयं प्राप्स्यसि, त्वं मेगालोमेनियाक मूर्ख" इति सा श्वसनं कृत्वा तस्य शरीरं अनन्तशून्ये क्षिप्तवती। तस्य क्रन्दनं किञ्चित्कालं यावत् प्रतिध्वनितम्, ततः निवृत्तम्। ड्रेकः चिन्तितवान् यत् अतलगर्ते पतितः पुरुषः सदा क्रन्दति वा, यदि तस्य श्रोतुं कोऽपि परितः नास्ति तर्हि किं तत् गणनीयम्?
  
  तावत्पर्यन्तं मिलो स्वसखीं प्राप्तवान् आसीत् । ड्रेकः तस्य वचनं श्रुतवान् यत्, "किमर्थं नरकं त्वया तत् कृतम् ? मालिकः एतत् गदं जीवितं प्रेम्णा पश्यति स्म" इति ।
  
  एलिसियायाः च प्रतिक्रिया : "चुपं भव मिलो। अहं एबेल् फ्रे इत्यनेन सह मिलितुं उत्सुकः आसम्। किं त्वं गन्तुं सज्जः असि?"
  
  मिलो दुष्टतया पर्वतशिखरं प्रति विस्मितः अभवत्। "वयं तान् न समाप्तं करिष्यामः?"
  
  "गदः मा भवतु। अद्यापि सशस्त्राः उच्चभूमिं धारयन्ति च। वयं यत् आगताः तत् भवतः अस्ति वा?"
  
  "ओडिनस्य नवभागाः अपि वर्तमानाः कार्यात्मकाः च सन्ति । भवतः विमानं तप्तम् अस्ति!" - सः उद्घोषितवान्। "अस्मिन् मृते देशे रात्रौ विनोदं कुरु!"
  
  जर्मनीदेशिनः सावधानतया निवृत्ताः भवन्ति इति ड्रेकः पश्यति स्म । जगत् केवलं कण्ठे एव डुलति स्म। एतावत्पर्यन्तं आगत्य बहु त्यागं कृतवन्तः। ते स्वयमेव भूमौ क्षिप्तवन्तः।
  
  केवलं अन्तिमपङ्क्तौ जर्मनीदेशिनः सर्वं हातुं।
  
  "आम्" इति बेन् स्वविचारं पठन् इव हर्षहीनविस्मयेन तस्य दृष्टिम् आकर्षितवान् । "यथा जीवनं फुटबॉलस्य अनुकरणं करोति, हुम्?"
  
  
  चतुर्त्रिंशत्
  
  
  
  ओस्टरगोटलैण्ड्, स्वीडन
  
  
  यूरोपीयाः तेषां एकमात्रं अवशिष्टं अमेरिकनमित्रं च उच्चतरं भूमिं प्रति लङ्गं गच्छन्ति स्म तदा सूर्यः स्पष्टक्षितिजस्य अधः अस्तं गच्छति स्म । दुर्बलः शीतः वायुः प्रवहति स्म । द्रुतमूल्यांकनेन ज्ञातं यत् एसएएस-सैनिकेषु एकः घातितः अस्ति, प्रोफेसरः पार्नेविक् च आघातेन पीडितः अस्ति । सः किं किं व्यतीतवान् इति विचार्य एतत् आश्चर्यं न भवति।
  
  डाहल् उपग्रहफोनद्वारा तेषां स्थानस्य सम्पर्कं कृतवान् । साहाय्यं प्रायः द्वौ घण्टाः दूरम् आसीत् ।
  
  ड्रेकः बेन् इत्यस्य पार्श्वे पतितः यदा ते नग्नवृक्षाणां लघुवने स्थगितवन्तः यत्र तेषां परितः मुक्तसमतलः आसीत् ।
  
  बेन् इत्यस्य प्रथमं वचनं : "अहं जानामि अन्ये जनाः मृताः, मैट्, परन्तु अहं केवलं आशासे यत् करिन् हेडन् च कुशलौ स्तः। अहं तत्त्वतः क्षम्यतां।"
  
  हेडन् अद्यापि विमानेन सह अस्ति इति विस्मृतवान् इति स्वीकृत्य ड्रेकः लज्जितः अभवत् । "चिंता मास्तु। स्वाभाविकतया ` इति । करिन् कृते विषमता अत्यन्तं उत्तमम्, हेडेन् कृते अपि न्याय्यम्" इति सः स्वीकृतवान्, यतः सः मिशनस्य समीपे कुत्रचित् अलङ्कारस्य क्षमतां नष्टवान् । "कथं धारयसि सखा?"
  
  बेन् स्वस्य सेलफोनम् उद्धृतवान्। "अद्यापि जीवति"।
  
  "फैशनप्रदर्शनात् परं वयं बहुदूरं गतवन्तः।"
  
  "अहं कष्टेन एव स्मरामि" इति बेन् गम्भीरतापूर्वकम् अवदत् । "मैट्, एतस्य आरम्भात् पूर्वं मम जीवनं कीदृशम् आसीत् इति अहं कष्टेन एव स्मरामि । पूर्वमेव च... दिवसाः अभवन्?"
  
  "भवन्तः इच्छन्ति चेत् अहं भवन्तं स्मारयितुं शक्नोमि। द वॉल आफ् स्लीप् इत्यस्य अग्रणीः । टेलर मॉमसन इत्यस्य उपरि निःश्वासः। मोबाईलफोनः अतिभारितः अस्ति। किराया बकाया। अहं टेलरस्य विषये मूर्च्छितः अस्मि।
  
  "अस्माभिः सर्वं नष्टम्।"
  
  "अत्र न असत्यं बेन्-भवतः विना वयं एतावत् दूरं गन्तुं न शक्तवन्तः।"
  
  "त्वं मां जानासि सखा। अहं कस्यचित् साहाय्यं करिष्यामि स्म" इति । एषा मानकप्रतिक्रिया आसीत्, परन्तु ड्रेकः प्रशंसायाः विषये सः प्रसन्नः इति वक्तुं शक्नोति स्म । सः एतत् न विस्मरति स्म यदा बेन् सूट्-इत्येतत् अपि च स्कैण्डिनेवियन्-देशस्य प्राध्यापकं च अतिक्रान्तवान् ।
  
  न संशयः यत् हेडन् तस्मिन् एव दृष्टवान् । सा अन्तः स्थितं व्यक्तिं प्रकाशयितुं आरब्धं दृष्टवती। ड्रेकः तस्याः सुरक्षां प्रार्थितवान्, परन्तु इदानीं तस्याः कृते किमपि कर्तुं न शक्नोति स्म ।
  
  तेषां पार्श्वे केनेडी पतितः । "आशासे अहं भवन्तं न बाधितवान्। त्वं सुन्दरं योग्यः दृश्यसे" इति ।
  
  "न त्वं" इति ड्रेकः अवदत्, बेन् च शिरः उन्नमयितवान् । "अधुना त्वं अस्माकं एकः असि।"
  
  "हम्, धन्यवादः, अनुमानं करोमि। प्रशंसा अस्ति वा?"
  
  ड्रेकः मनोदशां उत्थापितवान्। "यः कोऽपि मया सह कतिपयानि डिनो रॉक् क्रीडाः क्रीडितुं शक्नोति सः मम आजीवनं भ्राता अस्ति।"
  
  "सर्वरात्रिं मनुष्य, सर्वरात्रिम्।"
  
  बेन् निःश्वसति स्म। "तर्हि" इति सः परितः अवलोकितवान् । "अधुना एव अन्धकारः अभवत्।"
  
  ड्रेकः अनन्तं तृणक्षेत्रं पश्यति स्म । कृष्णरक्तस्य अन्तिमा रेखा दूरतमक्षितिजात् केवलं स्रवति स्म । "धिक्, अहं शर्तं स्थापयामि यत् अत्र रात्रौ शीतं भवति।"
  
  डाहल् तान् समीपं गतः। "तर्हि एषः एव अन्तः पुरुषाः ? किं वयं कृताः ? जगतः अस्माकं आवश्यकता अस्ति।"
  
  तस्य वचनं विदारयन् वेधवायुः समतलक्षेत्रेषु विकीर्णवान् ।
  
  पार्नेविक् यत्र विश्रामं कृतवान् तस्मात् वृक्षे पृष्ठं अवलम्ब्य उक्तवान् । "शृणु उम्म्, भवता मां उक्तं यत् भवता भागानां एकमेव ज्ञातं प्रतिबिम्बं तेषां यथार्थव्यवस्थायां दृष्टम्। एकं चित्रं यत् कदाचित् जॉन् डिलिंगर् इत्यस्य आसीत्" इति ।
  
  "आम्, परन्तु वस्तु '६० तमे दशके भ्रमणं कृतवान्" इति डाहल् व्याख्यातवान् । "वयं निश्चयं कर्तुं न शक्नुमः यत् तस्य प्रतिलिपिः न कृता, विशेषतः तेषु इतिहास-अभिभूत-वाइकिङ्ग्-जनानाम् एकेन।"
  
  प्राध्यापकः सुस्थः आसीत् यत् सः गुञ्जति स्म, "अहो। धन्यवाद।"
  
  सम्पूर्णं तमः, कोटितारकाः च शिरसि स्फुरन्ति स्म। शाखाः डुलन्ति पत्राणि च कूजन्ति स्म। बेन् सहजतया ड्रेकस्य एकस्य पार्श्वे समीपं गतः । केनेडी अन्यस्य अपि तथैव अकरोत् ।
  
  यत्र केनेडी इत्यस्य ऊरुः स्वस्य ऊरुः स्पृशति स्म तत्र ड्रेकः अग्निम् अनुभवति स्म । डाहल् यत् वदति स्म तस्मिन् एव ध्यानं दातुं सः केवलं कर्तुं शक्नोति स्म ।
  
  "कवचम्" इति स्वीडिशः अवदत्, "अस्माकं अन्तिमा आशा अस्ति।"
  
  किं सा उद्देश्यतः एतावत् समीपे उपविष्टा अस्ति ? ड्रेकः तस्य विषये चिन्तितवान्। स्पर्श....
  
  देव, तस्य एतादृशं भावः बहुकालः अभवत्। तत् तं तान् दिवसान् प्रति नीतवान् यदा बालिकाः बालिकाः बालकाः च घबराहटाः आसन्, हिमे टी-शर्टं धारयित्वा शनिवासरे अपराह्णे स्वसखीं नगरं परितः नेतुम्, ततः पूर्वं तेषां प्रियं सीडी क्रीत्वा सिनेमागृहे पोप्कॉर्न्, तृणं च खादन्ति स्म .
  
  निर्दोषाः दिवसाः, बहुकाल गता। चिरस्मृतः, दुर्भाग्येन च नष्टः च।
  
  "कवच?" सः सम्भाषणे हस्तक्षेपं कृतवान् । "किम्?"
  
  डाहल् तं दृष्ट्वा भ्रूभङ्गं कृतवान् । "तथा गच्छ, त्वं स्थूलः यॉर्कशायर-हरामी। अत्र कवचः एव मुख्यविवरणः इति वयं अवदमः। तद्विना किमपि न साध्यं यतः एतेन रग्नारोकस्य स्थानं निर्धारितं भवति । अन्येभ्यः भागेभ्यः भिन्नेन पदार्थेन अपि निर्मितम् अस्ति - यथा तस्य भिन्ना भूमिका अस्ति। लक्ष्य। " इति ।
  
  "किं इव?"
  
  "फूउउक्" इति डाहल् स्वस्य उत्तम-ऑक्सफोर्ड-उच्चारणेन अवदत् । "क्रीडाविषये किमपि पृच्छतु।"
  
  "अस्तु। तथापि लीड्स् युनाइटेड् इत्यनेन थॉमस ब्रोलिन् इत्यस्य हस्ताक्षरं किमर्थं नरकं कृतम्?
  
  डाहलस्य मुखं दीर्घं जातं ततः कठोरं जातम् । सः विरोधं कर्तुं प्रवृत्तः आसीत् यदा विचित्रः कोलाहलः मौनं भग्नवान् ।
  
  चटु। अन्धकारात् एकः निःश्वसनः।
  
  आदिमभयम् उद्दीपयति स्म शब्दः । "मसीहः जीवति" इति ड्रेकः कुहूकुहू कृतवान् । "किम्- ?"
  
  पुनः अभवत् । कूजनं पशुसदृशं किन्तु गुटात्मकं किमपि महत्तः इव। तया रात्रौ क्रन्दनं कृतम्।
  
  "किं भवतः स्मरणं भवति?" भयानकतायाः अस्वाभाविकं कुहूकुहू कृत्वा बेन् अवदत् यत् - "एषः ग्रेण्डेलस्य देशः अस्ति । बियोवुल्फ् इत्यस्मात् राक्षसः। अद्यापि एतेषु भागेषु राक्षसाः निवसन्ति इति आख्यानानि सन्ति" इति ।
  
  "बियोवुल्फ् इत्यस्मात् केवलं एन्जेलिना जोली इत्यस्याः गदः एव स्मर्यते" इति ड्रेकः स्नेहेन अवदत् । "किन्तु तदा, अनुमानं करोमि यत् तस्याः अधिकांशचलच्चित्रेषु अपि तथैव वक्तुं शक्यते।"
  
  "श्ह!" - केनेडी श्वसितवान्। "किं नरकं सः कोलाहलः?"
  
  पुनः कूजनम् आगतं, इदानीं समीपम्। ड्रेकः अन्धकारे किमपि ज्ञातुं निराशः अभवत्, नग्नदन्ताः तस्य प्रति त्वरितम् आगच्छन्ति, लारः स्रवति, तेषां दन्तदन्तयोः मध्ये सड़्गमांसपट्टिकाः अटन्ति इति कल्पयन्
  
  सः बन्दुकं उत्थापितवान्, अन्येषां भयङ्करं कर्तुम् न इच्छति स्म, परन्तु तस्य जोखिमं कर्तुं अत्यन्तं अनिश्चितः आसीत् ।
  
  टोर्स्टेन् डाहल् स्वस्य बन्दुकं लक्ष्यं कृतवान् । फिट् SAS सैनिकः एकं छूरीम् बहिः आकर्षितवान्। गोर्डन् ब्राउनः यूके-अर्थव्यवस्थां शुष्कं निपीडयन् यत् अधिकं रात्रौ मौनम् अशक्यं कृतवान् ।
  
  मन्दः शब्दः । क्लैङ्क्।किञ्चित् यत् लघुपदं इव ध्वनितम्....
  
  परन्तु एते कीदृशाः पादाः आसन् ? ड्रेकः तस्य विषये चिन्तितवान्। मनुष्यः वा...?
  
  यदि सः नखानां क्लिक् करणं श्रुतवान् स्यात् तर्हि सः आतङ्कितः सन् स्वस्य सम्पूर्णं पत्रिकां मुक्तवान् स्यात् ।
  
  धिक् एताः पुराणीः परिकथाः।
  
  तस्य हृदयस्य निलयानि एव प्रायः विस्फोटितानि यदा बेन् इत्यस्य सेलफोनः सहसा जीवितः अभवत् । बेन् आश्चर्यचकितः वायुतले क्षिप्तवान्, परन्तु ततः प्रशंसनीयरूपेण अधः गच्छन् एव गृहीतवान् ।
  
  "बकवासम्!"- इति सः कुहूकुहू कृतवान् यत् सः किं उत्तरं दत्तवान् इति अवगन्तुं पूर्वं । "अहो, हाय, अम्ब।"
  
  ड्रेकः मस्तिष्के रक्तस्य प्रहारं निवारयितुं प्रयत्नं कृतवान् । "छिन्दतु । छिनत्तु !"
  
  बेन् अवदत्- "शौचालये। अहं त्वां पश्चात् आहूयिष्यामि!"
  
  "आकर्षकः"। केनेडी इत्यस्य स्वरः आश्चर्यजनकरूपेण शान्तः आसीत् ।
  
  ड्रेकः शृणोति स्म। निःश्वसः पुनः कृशः दुःखदः च आगतः। तदनन्तरं दूरस्थं ठोकनं भवति स्म, यथा कोलाहलः शिलापातं कृतवान् । अन्यः रोदनं क्रन्दनं, ततः कूजति....
  
  अवश्यं मानवीयम् अस्मिन् समये! तथा ड्रेकः युद्धे त्वरितवान्। "इदं वेल्सः!" सः अन्धकारे त्वरितवान्, वृत्तिः तं सीधा मिमिरस्य कूपं प्रति नेत्वा धारायाम् एव तं निवारयति स्म।
  
  "सहायं कुरु" इति वेल्सः स्फुटैः रक्ताङ्गुलैः च प्रस्तरस्य दन्तधारं प्राप्य निःश्वसति स्म । "अहं एकस्मिन् पाशस्य उपरि गृहीतः अभवम्... अधः गच्छन् मार्गे। प्रायः मम बाहुं भग्नम्। अस्याः कुत्सितायाः... मां मारयितुं... किमपि अधिकं कर्तव्यम् अस्ति।"
  
  ड्रेकः स्वस्य भारं गृहीतवान्, तं मुक्त-पतने पुनः अनन्तरात्रौ रक्षितवान् ।
  
  
  * * * ९.
  
  
  यदा वेल्सः उष्णतया वेष्टयित्वा विश्रामं कृतवान् तदा ड्रेकः केवलं तस्य उपरि शिरः कम्पितवान् ।
  
  वेल्सः क्रन्दितवान् यत् "अहं कदापि युद्धं आरभतुम् न इच्छामि स्म...एसएएस-अन्तर्गतम्।"
  
  "तर्हि कुशलम्, यतः एलिसिया अहं च एसएएस-सङ्घस्य भागः न स्मः।"
  
  तस्य पार्श्वे बेन् पार्नेविक् इत्यस्य प्रश्नं कृतवान् यथा किमपि न घटितम् । "किं त्वं कवचं किमपि प्रकारस्य कीलकं मन्यसे?"
  
  "कवचं सर्वं । एतत् कुञ्जी भवितुम् अर्हति, परन्तु अस्माकं कृते एतत् एव अवश्यमेव अवशिष्टम् अस्ति।"
  
  "गतः?" ड्रेकः भ्रूम् उत्थापयन् पुनः अवदत्। सः बेन् इत्यस्य I-phone इत्यत्र ध्यानं दत्तवान् । "अवश्यं वयं जानीमः!"
  
  बेन् एकं पदं पुरतः आसीत्, गीकवेगेन 'शील्ड् आफ् ओडिन्' इति गूगलं कृतवान् । यत् चित्रं प्रादुर्भूतं तत् लघु आसीत्, परन्तु बेन् ड्रेकः यत् चिन्तयितुं अपि न शक्नोति स्म तस्मात् अपि शीघ्रं जूम-इन् कृतवान् । सः कवचः कीदृशः इति स्मर्तुं प्रयत्नं कृतवान् । गोलः, उन्नतगोलकेन्द्रयुक्तः, बाह्यपरिधिः चतुर्भिः समानभागैः विभक्तः भवति ।
  
  बेन् I-फोनं बाहुपर्यन्तं धारयति स्म, येन सर्वे परितः समागन्तुं शक्नुवन्ति स्म ।
  
  "इदं सरलम् अस्ति" इति केनेडी अवदत् । "वेगास्-नगरे रग्नारोक् । सर्वे वेगास्-नगरे सन्ति।"
  
  सः वयस्कः हनुमत्पादं मर्दितवान्। "कवचस्य स्थापनं केन्द्रे उत्तरं परितः चत्वारि विशिष्टानि भागानि सूचयति । पश्यसि ? तान् उत्तरं, पूर्वं, दक्षिणं, पश्चिमं च इति लेबलं कुर्मः येन वयं जानीमः यत् वयं किं वदामः" इति ।
  
  "महानम्" इति बेन् अवदत् । "अच्छा, पश्चिमः स्पष्टः अस्ति। शूलं द्वे नेत्रे च पश्यामि" इति ।
  
  "दक्षिणं अश्वः द्वौ च, आम्, वृकाः, मन्ये।" ड्रेकः यथाशक्ति नेत्राणि संकुचितवान् ।
  
  "निश्चयेन!" सः वयस्कः रोदिति स्म। "भवन्तः सम्यक् वदन्ति।" यतः पूर्वे द्वौ वाल्किरीद्वयं भवितुमर्हति। आम्? पश्यसि?"
  
  ड्रेकः ध्यानं दातुं कठिनं निमिषं कृतवान्, सः च दृष्टवान् यत् पक्षिअश्वयुगले आरुह्य महिलायोद्धा इति किं ग्रहीतुं शक्यते इति । "धिक् स्टारबक्स्!" सः शपथं कृतवान् । "एतत् विहाय विश्वे कुत्रापि निःशुल्क-वाई-फाई-युक्तं कैफे!"
  
  "तर्हि..." केनेडी स्तब्धः अभवत्, "उह, शील्ड् इत्यस्य उपरि शील्ड् नास्ति?"
  
  "हम्म्म्...!" प्राध्यापकः कठिनतया अध्ययनं कृतवान्, बेन् इत्यस्य दृष्टिरेखायां आगत्य मैत्रीपूर्णं प्रहारं प्राप्तवान् । "किञ्चित् अधिकं जूम् कर्तुं शक्नुथ वा?"
  
  "नहि। एषा तस्य सीमा" इति ।
  
  "पूर्वपक्षे अन्ये चिह्नानि न पश्यामि" इति डाहल् स्वपीठात् अवदत् । "किन्तु उत्तरं तु अत्यन्तं रोचकम् अस्ति।"
  
  ड्रेकः ध्यानं स्थापयित्वा आघातस्य त्वरिततां अनुभवति स्म । "प्रभो, एतत् ओडिनस्य प्रतीकम् अस्ति। त्रयः सम्बद्धाः त्रिकोणाः । तदेव वयं कूपे दृष्टवन्तः" इति ।
  
  "किन्तु एतत् किम् ? डाहल् एकस्य त्रिकोणस्य अधः वामकोणे स्थितं लघुचिह्नं दर्शितवान् । यदा बेन् समीपं गच्छति स्म तदा ते सर्वे "It"s the Shield!"
  
  लज्जितं मौनं राज्यं कृतवान् । ड्रेकः तस्य मस्तिष्कं नाशितवान् । त्रिकोणानां अन्तः कवचचिह्नं किमर्थं स्थापितं ? स्पष्टतया एषः सूचकः, केवलं अस्पष्टः एव।
  
  "बृहत्पर्दे एतावत् सुकरं स्यात्!" प्राध्यापकः श्वासम् अयच्छत्।
  
  "कुहूकुहू त्यजतु" इति बेन् अवदत् । "मा त्वां पराजयेत्।"
  
  "अत्र एकः विचारः अस्ति" इति केनेडी अवदत् । "किं त्रिकोणाः अस्मात् "ओडिनस्य ग्रन्थिम्" इत्यस्मात् परं किमपि प्रतिनिधित्वं कर्तुं शक्नुवन्ति वा अन्यत् किमपि?"
  
  "पूर्वं केवलं आख्यायिका इति मन्यमानस्य ईश्वरसम्बद्धस्य रहस्यप्रतीकस्य गुप्तप्रयोजनम्?" सः वयस्कः विस्मितः अभवत्। "अवश्यं न" इति।
  
  ड्रेकः स्वस्य पृष्ठपार्श्वयोः मर्दनं कृतवान् यत्र एलिसिया माइल्सः तस्मै शिक्षयति स्म यत् सप्तवर्षं प्रशिक्षणं विना भवतः युद्धस्तरस्य क्षतिः भवति । सा तं अपमानितवती आसीत्, परन्तु सः जीवितः इति तथ्यं प्राप्य सान्त्वनां प्राप्तवान्, ते च अद्यापि - केवलं - क्रीडायां एव आसन्।
  
  "हेलिकॉप्टरे अन्तर्निर्मितं अन्तर्जालं भविष्यति" इति डाहल् सर्वान् आश्वासयितुं प्रयतितवान् । "प्रायः... अहो, त्रिंशत् निमेषेषु।"
  
  "ठीकम्, ठीकम्, केन्द्रस्य किम्?" ड्रेकः स्वस्य भागं कृतवान् । "द्वौ रूपरेखां बालचित्रमिव त्रिभिः उदरैः, जेलीफिशैः च ।"
  
  "पुनः च कवचम्" इति बेन् 'जेलिफिश'-नेत्रे जूम-इन् कृतवान् । "उत्तरभागे यथा प्रतिबिम्बम् । अतः अस्माकं कवचस्य उपरि एव कवचस्य द्वौ चित्रौ स्तः । मध्यभागः, यः द्वौ मुक्तरूपौ, त्रयः एकत्रिकोणाः च सन्ति" इति सः केनेडीं प्रति शीर्षं न्यस्य अवदत् । "कदाचित् एते त्रिकोणाः सर्वथा न सन्ति।"
  
  "अच्छा, न्यूनातिन्यूनं एतेन मम सिद्धान्तस्य पुष्टिः भवति यत् कवचः मुख्यः भागः अस्ति" इति पार्नेविक् अवदत् ।
  
  "एताः रूपरेखाः किमपि स्मरणं कुर्वन्ति" इति डाहल् चिन्तितवान् । "अहं केवलं किं वक्तुं न शक्नोमि।"
  
  ड्रेकः केचन दुष्टाः व्यक्तिगताः आक्रमणाः कल्पयितुं शक्नोति स्म, परन्तु सः स्वं नियन्त्रणे एव स्थापयति स्म । प्रगतिः इति सः चिन्तितवान्। आडम्बरपूर्णः स्वीडिशः तेषां सह बहुदूरं गत्वा अधुना किञ्चित् सम्मानं अर्जितवान् ।
  
  "अवलोकनम्!" बेन् क्रन्दितवान्, येन ते सर्वे कूर्दितवन्तः। "कवचस्य बिम्बद्वयं संयोजयति कृशः, प्रायः अप्रासंगिकः रेखा अस्ति!"
  
  "यत् वस्तुतः अस्मान् किमपि न वदति" इति पार्नेविक् कुरुकुरु कृतवान् ।
  
  "अथवा..." सेनानक्शान् पठति स्म इति दिवसान् स्मरणं कृत्वा ड्रेकः चिन्तितवान्, "अथवा... यदि भवान् अन्यथा तत्र आगच्छति तर्हि वयं जानीमः यत् कवचः रग्नारोकस्य कार्डम् अस्ति। एतौ बिम्बौ द्वयोः भिन्नयोः चित्रयोः समानं केन्द्रबिन्दुः भवितुम् अर्हति... केवलं एकं दृश्यं ऊर्ध्वता, अपरं च..." इति ।
  
  "तत् योजना एव!"-बेन् अवदत् ।
  
  तस्मिन् क्षणे समीपं गच्छन्तस्य हेलिकॉप्टरस्य शब्दः श्रूयते स्म । डाहल् जीपीआरएस् निष्क्रियं कृत्वा स्वस्य पुरातनविद्यालयस्य व्यसनं प्रदर्श्य अस्य विषये उक्तवान् । सः अन्यैः सह अन्धकारे निमिषं कृतवान् यदा एकः विशालः कृष्णः आकृतिः समीपं गच्छति स्म ।
  
  "अच्छा, अस्माकं बहु विकल्पः नास्ति" इति सः अर्धस्मितेन अवदत् । "अस्माभिः, उह, एतत् प्रकरणं ग्रहीतव्यं भविष्यति।"
  
  
  * * * ९.
  
  
  एकदा जहाजे स्थित्वा निवसन् डाहल् २० इञ्च् सोनी वैयो लैपटॉप् बूट् कृतवान्, यस्मिन् स्वस्य पोर्टेबल मोडेम् इत्यस्य उपयोगः कृतः, I-फोन इत्यस्य सदृशः । मोबाईल-जाल-कवरेज-अनुसारं तेषां अन्तर्जाल-प्रवेशः स्यात् ।
  
  "एषः नक्शा अस्ति" इति ड्रेकः स्वस्य विचारयानं अग्रे कृतवान् । "अतः तथैव व्यवहारं कुर्मः। स्पष्टतया मध्यमं, केन्द्रविवरणं योजनादृश्यम् अस्ति। अतः, चित्रस्य प्रतिलिपिं कृत्वा, किञ्चित् भौगोलिकपरिचयसॉफ्टवेयरं उपयुज्य, किं भवति इति पश्यन्तु" इति ।
  
  "हम्म्" इति पार्नेविक् संशयेन विस्तारितं दृश्यं परीक्षितवान् । "कवचचिह्नं यदा भवति तदा उदर इव अन्यं चित्रं किमर्थं समावेशयति, उह, मेडुसा। " इति ।
  
  "प्रारम्भबिन्दुः?" केनेडी एकं अवसरं गृहीतवान् ।
  
  हेलिकॉप्टरः प्रचण्डवायुना चालितः आसीत् । यावत् अधिकानि निर्देशानि न प्राप्यन्ते तावत् यावत् विमानचालकः ओस्लोनगरं गन्तुं आदेशं प्राप्तवान् । तत्र द्वितीयः एसजीजी-दलः तान् प्रतीक्षते स्म ।
  
  "कार्यक्रमं प्रयतस्व, थोर्स्टेन्।"
  
  "मम पूर्वमेव अस्ति, परन्तु मम आवश्यकता नास्ति" इति डाहल् आकस्मिकविस्मयेन उत्तरितवान् । "अहं जानामि स्म यत् एते आकृतयः परिचिताः दृश्यन्ते। एतत् मानचित्रे स्कैण्डिनेवियादेशः अस्ति! उदरः नॉर्वे, स्वीडेन्, फिन्लैण्ड् च देशाः सन्ति । मेडुसा आइसलैण्ड्-देशः अस्ति । अविश्वसनीय।"
  
  एकस्य सेकण्डस्य विभाजनस्य अनन्तरं लैपटॉपः त्रयाणां सम्भाव्यमेलनानां सह पिङ्गं कृतवान् । मान्यतासॉफ्टवेयर-एल्गोरिदम्-इत्यस्य भारः अष्टनवतिः प्रतिशतं निकटतमः आसीत्-तत् स्कैण्डिनेविया-देशः आसीत् ।
  
  ड्रेकः डाहल् प्रति आदरपूर्वकं शिरः उन्नमयितवान् ।
  
  "आइसलैण्ड्देशे रग्नारोक्?" सः वयस्कः तस्य विषये चिन्तितवान्। "किन्तु किमर्थम्?"
  
  "एतानि निर्देशांकाः विमानचालकाय ददातु" इति ड्रेकः आइसलैण्ड्-देशस्य तटरेखां, शील्ड्-चिह्नस्य स्थानं च अङ्गुलीं दर्शितवान् । "अतः। वयं पूर्वमेव कतिपयानि घण्टानि पृष्ठतः स्मः" इति ।
  
  "किन्तु अस्माकं कृते शापितखण्डाः नास्ति" इति बेन् शिकायतया अवदत् । "जर्मन-देशस्य तानि सन्ति । केवलं ते च शार्ड्स् इत्यस्य उपयोगेन देवानां समाधिं प्राप्नुवन्ति" इति ।
  
  अधुना च थोर्स्टेन् डाहल् वस्तुतः हसति स्म, येन ड्रेकः चिन्तयति स्म । "अहो, न" इति स्वीडिशः अवदत्, तस्य हास्यं च खलनायकप्रायम् आसीत् । "एतेषां शापितखण्डानां सह मेलनं कर्तुं मम बहु उत्तमः विचारः अस्ति। सर्वदा आसन्। ते सौरक्राउट्-मध्ये तिष्ठन्तु!"
  
  "त्वं करोषि ? अहं चिन्तयामि - किं आइसलैण्ड्देशे कवचः न प्राप्तः ?"" बेन् पुनः दबावेन स्पष्टचिन्तनेन ड्रेकं प्रभावितं कृत्वा पृष्टवान् ।
  
  "आम्, यदि च एतत् रग्नारोक्-नगरस्य प्राचीनं स्थलम् अस्ति" इति पार्नेविक् अवदत्, "तस्य अर्थः अस्ति । ओडिन् यत्र मृतः तत्रैव कवचः पतितः स्यात्।"
  
  "अहो, इदानीं तस्य अर्थः अस्ति, प्रोफेसर" इति केनेडी विडम्बितवान् । "अधुना एते वयस्काः भवतः कृते सर्वं निर्धारितवन्तः।"
  
  "अच्छा, यदि साहाय्यं करोति तर्हि अस्माकं कृते अद्यापि महत्तमं रहस्यं समाधानं कर्तव्यम् अस्ति" इति बेन् किञ्चित् स्मितं कृत्वा अवदत् । "ओडिनस्य प्राचीनस्य प्रतीकस्य अर्थः - त्रयः त्रिकोणाः।"
  
  
  पञ्चत्रिंशत्
  
  
  
  आइसलैण्ड्
  
  
  आइसलैण्ड्-देशस्य तटरेखा हिमवत्, उष्ट्रा, रङ्गिणी च अस्ति, केषुचित् स्थानेषु विशालैः हिमशैलैः उत्कीर्णः, केषुचित् स्थानेषु प्रचण्डतरङ्गैः, वेधवायुभिः च स्निग्धः अस्ति तत्र लावातटरेखाः कृष्णप्रस्तराः च, भव्यहिमशैलाः च समग्रतया एकप्रकारस्य जेन् शान्तिः च अस्ति । संकटः सौन्दर्यं च साकं गच्छन्ति, अप्रावधानं पथिकं प्रलोभयितुं, असमयसमाप्तिम् आनेतुं च सज्जाः भवन्ति ।
  
  रेक्जाविक्-नगरं निमेषमात्रेण तान् अतिक्रान्तवान्, तस्य उज्ज्वल-रक्त-छताः, श्वेत-भवनानि, परितः हिम-आच्छादित-पर्वताः च अत्यन्तं जड-हृदय-जनानाम् अपि रोमाञ्चं कर्तुं गारण्टीकृताः आसन्
  
  ते विरलजनसंख्यायुक्ते सैन्यकेन्द्रे संक्षेपेण स्थगितवन्तः यत् ते शिशिरसूट्, गोलाबारूदं, राशनं च इन्धनं पूरयितुं, भारयितुं च शक्नुवन्ति स्म, अन्यत् यत् किमपि डाहल् चिन्तयितुं शक्नोति स्म तत् दशनिमेषेषु तेषां कृते अटन्ति स्म
  
  परन्तु कृष्णवर्णीयसैन्यहेलिकॉप्टरे सवाराः पुरुषाः एतत् किमपि न दृष्टवन्तः । ते एकत्र समूहीकृताः आसन्-एकमेव लक्ष्यं चर्चां कुर्वन्तः-किन्तु तेषां आन्तरिकविचाराः स्वस्य मृत्योः विषये, जगतः मृत्योः विषये च आसन्-ते कियत् भीताः भयभीताः च आसन्, अन्येषां कृते च कियत् भीताः आसन्।
  
  ड्रेकः आतङ्कितः अभवत् । सः सर्वेषां सुरक्षिततां कथं स्थापयितुं शक्नोति इति चिन्तयितुं न शक्तवान् । यदि ते रग्नारोक् एव प्राप्तवन्तः, तर्हि दन्तकथायुक्तः देवानां समाधिः अग्रिमः आसीत्, तेषां जीवनं च अधुना एव रूलेट्-क्रीडा अभवत्-यथा भवन्तः केनेडी-प्रिय-रूपक-वेगास्-इत्यत्र क्रीडन्ति स्म-यत्र मेजः धांधली आसीत्
  
  प्रत्येकस्य गुप्तक्रीडकस्य गुप्तयोजनाभिः, तेषां अनेकशत्रुणां च अज्ञातयोजनाभिः अस्मिन् विशेषे संकेते निर्मितम्।
  
  अधुना च बेन्-केनेडी-योः अतिरिक्तं - द्वौ जनौ सः स्वजीवनेन रक्षिष्यति स्म - ड्रेकेन हेडन्-करिन्-योः विषये चिन्तनीयम् आसीत् ।
  
  किं एते सर्वे भयाः जगतः उद्धारस्य मार्गे बाधां प्राप्नुयुः ? काल एव वक्ष्यति।
  
  प्रत्येकं कोणे अन्त्यक्रीडाः क्रीडिताः आसन् । एबेल् फ्रे इत्यनेन पूर्वमेव स्वस्य आरम्भः कृतः अस्ति। एलिसिया-मिलो-योः स्वकीयः स्यात्, परन्तु ड्रेकः शङ्कितवान् यत् तस्य पूर्व-एसआरटी-सहकारिणः एकं घातक-आश्चर्यं भण्डारे अस्ति यत् तस्याः प्रेमी अपि न अपेक्षते स्म ।
  
  आइसलैण्ड्-देशस्य तटं पारं कृत्वा स्वस्वसर्वकारेभ्यः आदेशान्, संकेतान्, कुहूकुहू-परामर्शान् च प्राप्य टोर्स्टेन् डाहल्-वेल्स-योः दूरभाषेण दुर्लभतया एव उक्तवन्तौ अन्ते केनेडी इत्यनेन आह्वानस्य उत्तरं दत्तम्, येन सा कतिपयानि निमेषाणि यावत् ऋजुतया उपविश्य आघातेन श्रान्ततया शिरः कम्पयति स्म ।
  
  सा केवलं ड्रेकं सम्बोधितवती । "हेडेन् स्मर्यते वा ? सचिवा?आम्, सा केवलं स्वकार्यं सम्यक् करोति।"
  
  "किमर्थः?"
  
  "सा सी.आय.ए.तः अस्ति, धिक्। सा च यत्र भवितुं इच्छति तत्रैव। एतस्य सर्वस्य बकवासस्य मध्ये" इति ।
  
  "बकवास"। ड्रेकः बेन् इत्यस्य चिन्तापूर्णं दृष्टिपातं कृतवान्, परन्तु तदपि विश्वासं कृतवान् यत् तस्याः मित्रस्य कृते मृदुस्थानं अस्ति । किं केवलं ड्रेकस्य हृदयं तस्मै रोमान्टिकसंकल्पनानि पोषयति स्म यत् हेडन् इत्यस्य भावनाः सत्याः इति कथयति स्म, अथवा सा वास्तविकी आसीत्?
  
  "रक्षासचिवः एव आसीत्" इति केनेडी किमपि न घटितम् इव अग्रे अवदत् । "भवितुम् इच्छन्, आम्, 'जानने'।"
  
  "यथार्थत"। ड्रेकः डाहल्, वेल्स् च प्रति शिरः न्यस्य । "तत्र च, इतिहासः एव पुनरावृत्तिः एव।" सः श्रान्तः समीपस्थजालकात् बहिः पश्यति स्म। "किं त्वं विश्वासं कर्तुं शक्नोषि केनेडी, गतसप्ताहस्य वा ततः परं यत् वयम् अद्यापि क्रीडायां स्मः?"
  
  "किं भवन्तः विश्वासं कर्तुं शक्नुवन्ति यत् सर्वे "अग्निः अस्मान् भक्षयिष्यति" इति प्रलयसिद्धान्ते विश्वासं कुर्वन्ति?"
  
  ड्रेकः क्लान्तविश्वासेन उत्तरं दातुं प्रवृत्तः आसीत् यदा तस्य जगतः तलभागः बहिः पतितः । तस्य नाडीषु रक्तं ज्वलितम् यदा खिडक्याः बहिः किमपि विशालं वस्तु आविर्भूतम् आसीत् ।
  
  किञ्चित् एतावत् विशालं...
  
  "अधुना अहं जानामि" इति सः एकस्य पुरुषस्य आतङ्कपूर्णस्वरेण श्वसितवान् यः सहसा अवगच्छत् यत् अद्य तस्य सर्वं प्रियं म्रियते इति । "धिक्... केनेडी... इदानीं जानामि।"
  
  
  * * * ९.
  
  
  यदा सः स्वस्य प्रकाशनं दर्शयति स्म तथा च केनेडी अवलोकयितुं अवलम्बते स्म तदा सः तस्याः सम्पूर्णं शरीरं तनावपूर्णं अनुभवति स्म ।
  
  "अहो देव!" - सा अवदत्। "अयम्...'
  
  "अहं जानामि" इति ड्रेकः व्यत्यस्तवान् । "दल!एतत् पश्यतु। अवलोकनम्!"
  
  स्वीडिशः भयस्य अचारित्रिकं प्रदर्शनं गृहीत्वा शीघ्रमेव संभाषणस्य समाप्तिम् अकरोत् । खिडक्याः बहिः संक्षिप्तं दृष्टिपातेन सः भ्रान्त्या भ्रूभङ्गं कृतवान् । "इदं केवलं Eyjafjallajokull। अपि च हाँ, आम्, ड्रेक, अहं जानामि, मम कृते वक्तुं सुलभम्, तथा च आम्, आम्, एषः एव यः २०१० तमे वर्षे सर्वाणि वार्तानि कृतवान्..." सः विरमति स्म, transfixed, expectant।
  
  पार्नेविकस्य नेत्राणि विस्तृतानि अभवन् । स्वीडिशशापाः तस्मात् विषबाणवत् बहिः उड्डीयन्ते स्म।
  
  इदानीं बेन् खिडकीयाः समीपं गतः। "अहो। एषः आइसलैण्ड्-देशस्य प्रसिद्धतमः ज्वालामुखी अस्ति, अद्यापि मन्दं यद्यपि विस्फोटयति इति दृश्यते" इति ।
  
  "आम्!" ड्रेकः रोदिति स्म। "अग्निः अस्मान् भक्षयिष्यति। धिक्कारः अतिज्वालामुखी। " इति ।
  
  "किन्तु महत्त्वपूर्णं" इदानीं केनेडी अग्रे गन्तुं समर्थः अभवत्, "कवचस्य पक्षिनेत्रदृश्यं पश्यन्तु, म्याट्. पश्यतु !"
  
  इदानीं पार्नेविक् स्वस्य दृष्टिकोणं अन्वेष्टुं समर्थः अभवत् यत् "त्रयः पर्वताः त्रयः त्रिकोणाः न सन्ति, यथा सर्वदा विश्वासः आसीत् । प्राचीनवैज्ञानिकाः भ्रष्टाः आसन् । ओडिन् इत्यस्य प्रसिद्धतमस्य प्रतीकस्य व्याख्या अशुद्धरूपेण कृता अस्ति । अहो देव!"
  
  ड्रेकः विस्फोटितस्य ज्वालामुख्याः परं दृष्ट्वा तस्य उभयतः उच्चतरौ पर्वतौ दृष्टवान्, ये उपरितः दृष्ट्वा ओडिन्-प्रतीकं निकटतया सदृशाः आसन्
  
  "अहो देव" इति पार्नेविक् अवदत् । "अत्रैव अस्माकं नेत्राणि अस्मान् प्रति युक्तिं क्रीडन्ति, यतः यद्यपि एते पर्वताः एयजाफ्जल्लाजोकुलस्य समीपे एव दृश्यन्ते तथापि ते वस्तुतः शतशः माइलदूरे सन्ति परन्तु ते आइसलैण्डदेशस्य ज्वालामुखीनां श्रृङ्खलायाः भागाः सन्ति । सर्वं परस्परं सम्बद्धम् अस्ति"।
  
  "अतः यदि एकः पर्याप्तबलेन उत्तिष्ठति, अन्ययोः द्वयोः सह प्रत्यक्षतया सम्बद्धः भवति..." इति केनेडी अग्रे अवदत् ।
  
  "भवतः सुपरज्वालामुख्याः आरम्भाः सन्ति" इति ड्रेकः समाप्तवान् ।
  
  "देवानाम् समाधिः" इति डाहल् निःश्वासं दत्तवान्, "स्फुटितस्य ज्वालामुख्याः अन्तः स्थितः अस्ति ।"
  
  "ओडिन् इत्यस्य अस्थीनां च निष्कासनेन तस्य बूमः भवति!" केनेडी तस्याः शिरः कम्पितवान्, तस्याः केशाः प्रवहन्ति स्म। "किं त्वं न्यूनतरं किमपि अपेक्षसे?"
  
  "प्रतीक्षतु!" डाहल् इदानीं उपग्रहचित्रं पश्यति स्म, यत् तेभ्यः कथयति स्म यत् ते कदा मेडुसा-नद्याः नेत्रं प्राप्नुयुः इति । "अस्माकं अद्यापि दिशानिर्देशेषु किञ्चित् साहाय्यस्य आवश्यकता वर्तते, सा च मम योजना B. तत्र बहिः एकः विशालः पर्वतः अस्ति, एबेल् फ्रे च अस्मान् मुखद्वारेण एव दर्शयिष्यति।".
  
  "कथम्?" न्यूनातिन्यूनं द्वौ स्वरौ पृष्टवन्तौ।
  
  डाहल् निमिषं कृत्वा विमानचालकं प्रति उक्तवान् । "अस्मान् उच्चतरं उत्थापयतु।"
  
  
  * * * ९.
  
  
  इदानीं ते एतावन्तः उच्चाः आसन् यत् ड्रेकः मेघानां माध्यमेन पर्वतानाम् अपि दर्शनं कर्तुं न शक्तवान् । एसजीजी-सेनापतिं प्रति तस्य नवीनं सम्मानं समर्थनस्य अत्यन्तं आवश्यकता आसीत् ।
  
  "ठीकम्, तोर्विल्, कृषकान् तेषां दुःखात् बहिः स्थापयतु, किम्?"
  
  "थॉर्स्टेन्" इति डाहल् सम्यक् कृतवान्, ततः पूर्वं सः अण्डं भवति इति अवगत्य । "अहो अहं अवगच्छामि।" ठीकम्, तर्हि यदि शक्यते तर्हि तालमेलं स्थापयितुं प्रयतध्वम्। एषः मम सेनाविशेषः, अथवा न्यूनतया एसजीजी-संस्थायां सम्मिलितस्य पूर्वम् एव आसीत् । हवाई छायाचित्रणं, विशेषतः आर्थोफोटो। " इति ।
  
  "एतत् तेजस्वी अस्ति" इति ड्रेकः अवदत् । "अहं यथा वयं वदामः तथा ऋजुः तिष्ठामि। किं नरकं एतत्?"
  
  "एते 'अनन्त'-दूरात् गृहीताः छायाचित्राः सन्ति, ये सीधा अधः दृष्ट्वा, ततः स्वीकृत-नक्शा-मानकस्य अनुरूपं ज्यामितीयरूपेण परिवर्तिताः भवन्ति । एकदा फोटो अपलोड् जातः चेत् अस्माभिः केवलं तत् 'वास्तविकजगत्' निर्देशांकैः सह संरेखितव्यं, ततः..." इति सः स्कन्धं संकुचितवान् ।
  
  "बूम!" केनेडी हसति स्म। "भवता गूगल-अर्थ-सदृशं किमपि अभिप्रेतम्, किम्? केवलं 3D विना?"
  
  "यथार्थत"। ड्रेकः मुखं विस्मयम् अकरोत् । "आशासे एतत् कार्यं करोति, दल। अन्त्यक्रीडायाः अग्रे गन्तुं अस्माकं एकमात्रः अवसरः एषः एव" इति ।
  
  "तथा भविष्यति। न केवलं, अपितु यदा सङ्गणकः निर्देशांकानाम् गणनां करोति तदा वयं सम्यक् ज्ञास्यामः यत् देवानां समाधिप्रवेशद्वारं कुत्र अस्ति। नवखण्डानां पूर्णतया स्वामित्वं येषां जर्मनीदेशस्य जनानां कृते अपि तस्य प्रशंसा कर्तव्या भविष्यति" इति ।
  
  "यद्यपि जर्मनीदेशिनः सर्वाणि खण्डानि सम्यक् स्थापयन्ति" इति बेन् दुःखितं स्मितं कृत्वा अवदत् ।
  
  "अच्छा, सत्यम् एव। वयं केवलं आशां कर्तुं शक्नुमः यत् एबेल् फ्रे जानाति यत् सः किं करोति। अभ्यासार्थं तस्य बहुकालः अवश्यमेव आसीत्" इति ।
  
  ड्रेकः आसनात् स्खलितः भूत्वा वेल्सं अन्वेषितवान् । अहं तं निराशः सन् खिडक्यां स्वस्य सेलफोनं प्रहारं कुर्वन्तं दृष्टवान्।
  
  "फ्रे-दुर्गस्य विषये किमपि वार्ता, सखा?"
  
  एसएएस सेनापतिः श्वासम् अयच्छत्। "परिवृतः । परन्तु गुप्तरूपेण - दुर्गः स्वस्य नवीनं ध्यानं अनभिज्ञः अस्ति। तत्र जर्मन-पुलिसः सन्ति । इन्टरपोल। विश्वस्य अधिकांशसर्वकारस्य प्रतिनिधिः । न तु माई, केनचित् कारणेन। अहं भवन्तं न मृषा वक्ष्यामि मट्ट्, एषा कठिनशिला भविष्यति यस्य भङ्गः कर्तुं शक्यते विना एकं टनहानिम्।"
  
  ड्रेकः करिनस्य विषये चिन्तयन् शिरः उन्नमयितवान्। सः बहुवारं क्रीडित्वा विषमताम् जानाति स्म । "अतः, वयं प्रथमं समाधिं करिष्यामः... ततः च वयं पश्यामः यत् वयं कुत्र अन्ते गच्छामः।"
  
  अस्मिन् एव क्षणे संकीर्णस्य हेलिकॉप्टरस्य अग्रभागे किञ्चित् उत्साहः आसीत् । दाहल् उल्लासपूर्णं स्मितं मुखं कृत्वा परिवृत्तः । "फ्रे इदानीं तत्र अधः अस्ति! वयं तत् खण्डेषु स्थापयामः। यदि वयम् एतत् शिशुं पूर्णविस्फोटं कृत्वा प्रति सेकण्ड् एकं फ्रेमं शूटिंग् कुर्मः तर्हि वयं एकघण्टायाः अन्तः अस्य समाधिस्थलस्य अन्तः भविष्यामः! " इति ।
  
  "किञ्चित् आदरं कुरुत" इति पार्नेविक् आदरपूर्वकं निःश्वसति स्म । "तत्र अधः रग्नारोक् अस्ति। ज्ञात-इतिहासस्य महत्तमेषु युद्धक्षेत्रेषु अन्यतमं न्यूनातिन्यूनम् एकस्य आर्मेगेडोनस्य स्थलं च । अस्मिन् हिमे देवाः क्रन्दन्तः मृताः | देवाः । " इति ।
  
  "एबेल् फ्रे अपि" इति बेन् ब्लेक् शान्ततया अवदत् । "यदि सः मम भगिनीं आहतवान्।"
  
  
  
  भाग 2
  कवचं धारयतु...
  
  
  षट्त्रिंशत्
  
  
  
  देवानां समाधिः
  
  
  क्रीडा समाप्तम् आसीत्।
  
  यदा ड्रेकः तस्य सहचराः च रग्नारोक्-एबेल् फ्रे-योः चालकदलस्य उपरि उड्डीय धूमपान-पर्वतं प्रति गच्छन्ति स्म तदा ते ज्ञातवन्तः यत् जर्मनी-देशस्य जनाः उष्ण-अनुसरणं करिष्यन्ति इति नैमित्तिकवायुप्रकोपैः, वर्धमानेन मसौदेन च प्रचण्डरूपेण कम्पितः मृदुहिमकुण्डं प्रति हेलिकॉप्टरः शीघ्रं अवतरत् विमानचालकः तावत्पर्यन्तं समूहं नियन्त्रयति स्म यावत् हेलिकॉप्टरः भूमौ षड्पादपर्यन्तं यावत् समीपे न भ्रमति स्म, ततः सर्वान् नरकं बहिः आनेतुं आह्वयति स्म
  
  "घटिका टिक् टिक् करोति!" - दाहल् तस्य बूट् हिमं स्पृष्टमात्रेण उद्घोषितवान्। "चलामः!"
  
  
  * * * ९.
  
  
  ड्रेकः तेषां परिवेशं परितः पश्यितुं पूर्वं बेन् इत्यस्य समर्थनार्थं हस्तं प्रसारितवान् । लघु अवसादः सर्वोत्तमः अवरोहणबिन्दुः इव प्रतीयते स्म, तेषां अन्वेषणं कुर्वन्तः लघुप्रवेशद्वारात् केवलं एकमाइलदूरे आसीत्, तथा च यथोचितदूरे एकमात्रः भूमिः यः अतिशिलायुक्तः वा सम्भाव्यः मैग्मापाइपः वा नासीत् एकः अतिरिक्तः बोनसः आसीत् यत् एतत् फ्रे इत्यस्य भ्रमं कर्तुं साहाय्यं कर्तुं शक्नोति यत् समाधिस्थानस्य सटीकं स्थानम् अस्ति इति ।
  
  अयं निराशाजनकः परिदृश्यः आसीत्, न तु जगतः अन्तः कीदृशः भवेत् इति विपरीतम् इति ड्रेकः चिन्तितवान् । धूसरभस्मस्य स्तराः, जडाः पर्वतपार्श्वाः, कृष्णीकृताः लावानिक्षेपाः च तस्मै अल्पं आत्मविश्वासं दत्तवन्तः यतः सः दलस्य प्रतीक्षां कुर्वन् आसीत् यत् सः स्वस्य जीपीआरएस-यन्त्रे प्रवेशद्वारं सूचयति स्म सः अर्धम् अपेक्षितवान् यत् मन्दनीहारात् एकः जर्जरः हॉबिट् निर्गन्तुं शक्नोति, सः मोर्दोर्-नगरं प्राप्तवान् इति दावान् करोति स्म । वायुः प्रबलः नासीत्, परन्तु तस्य विच्छिन्नवायुः तस्य मुखं गर्तवृषभ इव दष्टवान् ।
  
  "अत्र"। डाहल् भस्मप्रवाहानाम् माध्यमेन धावितवान् । तेषां उपरि उच्चैः कवचमेघः शान्तशान्तेन आकाशे उत्थितः । डाहल् पुरतः स्थितस्य पर्वतस्य स्थूलस्य कृष्णस्य दरारस्य लक्ष्यं कृतवान् ।
  
  "किमर्थं कोऽपि ज्वालामुख्याः अन्तः एतादृशं महत्त्वपूर्णं पवित्रं च स्थानं स्थापयिष्यति?" केनेडी पृष्टवती यदा सा ड्रेकस्य पार्श्वे भ्रमति स्म।
  
  "कदाचित् तत् सदा स्थातुं न अभिप्रेतम् आसीत्" इति सः स्कन्धं संकुचितवान् । "आइसलैण्ड्-देशः शताब्दशः विस्फोटं कुर्वन् अस्ति । अयं ज्वालामुखी पूर्णक्षमताम् अप्राप्य एतावता बहुधा विस्फोटयिष्यति इति केन चिन्तितम्?"
  
  "यावत्... यावत् ओडिनस्य अस्थिभ्यः सम्यक् न उद्भवति। किं ते तत् नियन्त्रणे स्थापयितुं शक्नुवन्ति स्म?"
  
  "आशां कुर्मः न।"
  
  उपरि स्थितं आकाशं हिमेन, भ्रमितभस्मना च आच्छादितं, अकालं सन्ध्यां वर्धयति स्म । अत्र सूर्यः न प्रकाशितवान्; इव नरकं प्रथमवारं पार्थिवक्षेत्रं गृहीत्वा तत् दृढतया धारयति स्म।
  
  दलः विषमभूमौ मार्गं कृतवान्, कदाचित् अप्रत्याशितरूपेण धूसरचूर्णस्य गभीरप्रवाहानाम् उपरि त्रुटिं कृतवान् । यदा डाहल् नग्नशिलाः प्राप्तवान् तदा अस्मिन् विचित्रसमूहे सर्वाणि वार्तालापानि निवृत्तानि - ते जडप्रान्तरेण बहिः सङ्कीर्णाः आसन् ।
  
  "अत्र उपरि" इति स्वीडिशः स्वस्य पिस्तौलेन दर्शितवान् । "प्रायः विंशतिपादाः" इति । सः नेत्राणि संकुचितवान्। "अहं किमपि स्पष्टं न पश्यामि।"
  
  "अधुना यदि कुक् हवाई-तटे एवम् उक्तवान् स्यात् तर्हि अस्माभिः कदापि अनानासस्य दलिया न स्यात्" इति ड्रेकः हसितुं आशां कुर्वन् मन्दं ताडितवान् ।
  
  "अथवा कोना-कफी" इति केनेडी तं पश्यन्ती तस्याः अधरं लेहयति स्म, ततः सः प्रतिनिमिषं कृत्वा तीक्ष्णतया लज्जितः ।
  
  "भवतः पश्चात्" इति सः त्रिंशत् अंशस्य सानुं प्रफुल्लितेन दर्शयन् अवदत् ।
  
  "न कथञ्चित्, विकृत।" इदानीं एव सा स्मितं कर्तुं समर्था अभवत् ।
  
  "अच्छा, यदि त्वं मम गदं न प्रेक्षसे इति प्रतिज्ञां करोषि।" ड्रेकः शिलायुक्तं सानुं हर्षेण आक्रमितवान्, स्वस्य भारं वितरितुं पूर्वं प्रत्येकं पकडस्य परीक्षणं कृतवान्, डाहल् इत्यस्य उपरि स्थितस्य एकान्तस्य एसएएस-सैनिकस्य च निकटतया दृष्टिपातं कृतवान् तदनन्तरं केनेडी, ततः बेन् अन्ते च प्रोफेसरः वेल्स् च ।
  
  अस्मात् विशेषमिशनात् कोऽपि बहिः त्यक्तुं न इच्छति स्म ।
  
  किञ्चित्कालं यावत् डाहल् गर्जनेन अग्रे अगच्छत् । ड्रेकः पृष्ठतः दृष्टिपातं कृतवान्, परन्तु क्षितिजात् परं अनुसरणस्य कोऽपि लक्षणं न दृष्टवान्, यत् प्रधानमन्त्रिणः भाषणात् अधिकं निर्दोषम् आसीत् । क्षणानन्तरं डाहलस्य स्वरः मौनस्य पर्दां प्रविष्टवान् ।
  
  "वाह, अत्र किमपि अस्ति, बन्धुजनाः। तत्र शिलाप्रकोपः अस्ति, ततः पृष्ठतः वाममार्गः..." इति तस्य स्वरः पश्चात् गतः । "एकः लम्बदण्डः यस्य... आम्, शिलायां उत्कीर्णं सोपानम्। अतीव कठिनम्। हेल्विते!ते वृद्धाः देवाः कृशाः आसन् स्यात्!"
  
  ड्रेकः उदग्रं प्राप्य तस्य पृष्ठतः स्खलितवान् । "किं त्वं केवलं शापं दत्त्वा डाहल्, हास्यं च कृतवान् ? अथवा प्रयतस्व, तथापि। अतः भवन्तः सर्वथा मानवाः एव सन्ति वा। धिक्, किं कठिनं छिद्रम्। आशासे वयं गन्तुं त्वरया न स्मः" इति ।
  
  एतेन अशान्तविचारेन सः स्वीडिशं कृष्णरन्ध्रे धक्कायितुं पूर्वं डाहल् इत्यस्य सुरक्षारेखां सुरक्षितुं साहाय्यं कृतवान् । अनेकाः प्रतिकारात्मकाः आक्रमणाः मनसि आगताः, परन्तु इदानीं समयः स्थानं वा नासीत् । मशालं अधः निर्देशयितुं असमर्थः दरिद्रः टोर्स्टेन् डाहल् पदे पदे अन्धरूपेण अवतरत् ।
  
  "यदि त्वं गन्धकस्य गन्धं गच्छसि" इति ड्रेकः स्वस्य सहायं कर्तुं न शक्तवान् । "विरमतु।"
  
  डाहल् प्रत्येकं पादं सावधानीपूर्वकं स्थापयन् स्वसमयं गृहीतवान् । कतिपयनिमेषेभ्यः अनन्तरं सः अन्तर्धानं जातः तथा च ड्रेकः केवलं तस्य अग्निशामकस्य शिरस्त्राणस्य मन्दकान्तिः मन्दतरं मन्दं भवति इति एव दृष्टवान् ।
  
  "भवन्तः कुशलाः सन्ति वा?"
  
  "अहं शिलातलं मारितवान्!" डाहलस्य स्वरः प्रतिध्वनितवान् ।
  
  केनेडी परितः अवलोकितवान्। "किम् एषः अन्यः हास्यः?"
  
  "अच्छा, अस्मात् शीतेन बहिः गच्छामः" इति ड्रेकः कृष्णशिलायाः धारं गृहीत्वा सावधानीपूर्वकं धारस्य उपरि अवतारितवान् । प्रथमं स्वपादं अन्वेष्टुं पादौ प्रयुज्य सः सावधानतया इञ्च-इञ्च-इञ्च-भयानक-इञ्च-अवतारितवान् । उद्घाटनं एतावत् संकीर्णं आसीत् यत् सः प्रत्येकं गतिं प्रति नासिकां गण्डं च खरदति स्म । "विष्ठा! केवलं समयं गृहाण" इति सः अन्येभ्यः अवदत् । "यथाशक्ति अल्पं ऊर्ध्वशरीरं चालयितुं प्रयतस्व।"
  
  कतिपयनिमेषेभ्यः अनन्तरं सः डाहल् इत्यस्य "षड्पाद" इति वचनं श्रुत्वा पृष्ठतः शिला शून्यस्थाने परिणमति इति अनुभवति स्म ।
  
  "सावधानी भवतु" इति डाहल् चेतवति स्म । "अधुना वयं अगाधस्य धारायाम् स्मः। प्रायः द्वौ पादौ विस्तृतौ । अस्माकं दक्षिणे एकः निरपेक्षः शिलाभित्तिः, अस्माकं वामे नियमितः अतलः गर्तः। एकः एव मार्गः अवशिष्टः अस्ति।"
  
  ड्रेकः स्वस्य प्रकाशस्य उपयोगेन स्वीडिशस्य निष्कर्षाणां परीक्षणं कृतवान् अन्ये तु दीर्घकालं यावत् अवरोहणं कृतवन्तः । एकदा सर्वे सचेष्टाः सज्जाः च अभवन् तदा डाहल् शनैः शनैः लीज-मार्गेण अग्रे गन्तुं आरब्धवान् । ते केवलं शिरस्त्राणमशालैः प्रकाशिताः, ये धारायां अग्निमाक्षिका इव नृत्यन्ति स्म, ते अन्धकारेन आवृताः आसन् सर्वथा शून्यता तान् वामे सायरनस्य कथनात्मकं आह्वानं इव लोभयति स्म, दक्षिणदिशि स्थिता गुरुशिला अधिकं स्वागतयोग्यं करोति स्म ।
  
  "एतत् तेषु पुरातनेषु डायनासोर-चलच्चित्रेषु एकस्य स्मरणं करोति" इति प्रोफेसरः पार्नेविक् अवदत् । "किं त्वं स्मरसि ? या भूमिः कालः विस्मृतवान्, अनुमानं करोमि? गुहाभिः गच्छन्ति घातकजीवैः परितः । एकं महान् चलच्चित्रम् ".
  
  "राकेल् वेल्च् इत्यनेन सह यः आसीत्?" - वेल्सः पृष्टवान्। "नहि? खैर, मम युगस्य जनाः, ते डायनासोरं मन्यन्ते - ते राकेल् वेल्च् इति मन्यन्ते। न महत्त्वम्।"
  
  ड्रेकः शिलायां पृष्ठं निपीड्य बाहून् प्रसारयन् अग्रे गतः, सम्यक् दूरं गमनात् पूर्वं बेन्, केनेडी च तस्य अनुसरणं कुर्वन्ति इति सुनिश्चितं कृतवान् । तेषां पुरतः विषादपूर्णः शून्यः आविर्भूतः, अधुना तेषां कर्णयोः गभीरः दूरः च मन्दः गर्जनः आगतः ।
  
  "एषः एव Eyjafjallajökull इति अवश्यं, मृदुना विस्फोटितः पर्वतः" इति प्रोफेसरः पार्नेविक् रेखायाः पार्श्वे कुहूकुहूम् अकरोत् । "मम सर्वोत्तमः अनुमानः अस्ति यत् वयं पार्श्वकक्षे स्मः, मैग्माकक्षात्, विस्फोटान् पोषयति नालिकात् च सुविच्छिन्नाः । अस्माकं उदयमानस्य च मैग्मायाः मध्ये दशकशः भस्म-लावा-स्तराः स्युः, ये अस्मान् समाधिं च रक्षन्ति । वयं शिलाविषमस्य अन्तः अपि भवेम यत्र सा पर्वतपार्श्वापेक्षया तीक्ष्णतरकोणेन उत्तिष्ठति" इति ।
  
  डाहल् अन्धकारे उद्घोषितवान्। "गेल्विट्!नरकं शापं च! नवतिकोणेन अस्माकं मार्गं लङ्घयन्ती नीचभित्तिः अस्मान् समीपं गच्छति । उच्चं नास्ति अतः चिन्ता मा कुरुत, केवलं सावधानाः भवन्तु" इति ।
  
  "किञ्चित् जालम्?" सः वयस्कः जोखिमं गृहीतवान्।
  
  ड्रेकः बाधं दृष्ट्वा तथैव चिन्तितवान्। सः अतीव सावधानीपूर्वकं जानुपर्यन्तं बाधां कृत्वा एसजीजी-सेनापतिं अनुसृत्य अगच्छत् । तौ प्रथमं समाधिं एकस्मिन् समये दृष्टवन्तौ।
  
  "ऊऊह" इति डाहल् इत्यस्य तान् अवगन्तुं पर्याप्ताः शब्दाः नासीत् ।
  
  ड्रेकः केवलं सीटीं कृतवान्, तमाशां दृष्ट्वा विस्मितः।
  
  पर्वतपार्श्वे एकः विशालः आलम्बः उत्कीर्णः आसीत्, यः सम्भवतः ज्वालामुख्याः कोरं यावत् शतपादपर्यन्तं विस्तृतः आसीत्-मैग्मा-कक्षं प्रति। तोरणरूपेण निर्मितं स्यात्, सम्भवतः शतपादं ऊर्ध्वम् । यदा सर्वे परितः समागत्य स्वस्य गुरुटोर्चं बहिः निष्कासयन्ति स्म तदा प्रथमसमाधिस्थलस्य आश्चर्यजनकं दर्शनं प्रकटितम् ।
  
  "अहो!" - केनेडी अवदत्। तस्य प्रकाशः एकस्य पश्चात् अन्यस्य अलम्बरं प्रकाशयति स्म, शिलाचतुष्कोणे उत्कीर्णं, प्रत्येकं अलम्बं अलङ्कृतं, निधिभिः पूरितं च आसीत्: हाराः शूलाः, स्तनपट्टिकाः, शिरस्त्राणाः च। खड्गाः....
  
  "कः नरकः अयं वयस्कः?"
  
  पार्नेविक्, यथा अपेक्षितं, दूरप्राचीरं, यत् तेषां सम्मुखं आसीत्, वस्तुतः ईश्वरस्य कमानयुक्तं समाधिशिलाम् अधीत्य । तत्र स्पष्टराहतरूपेण विलक्षणाः उत्कीर्णनानि आसन्, कौशलेन आधुनिकपुनर्जागरणकालस्य कस्यापि पुरुषस्य, माइकेलएन्जेलो इत्यस्य अपि समानम् ।
  
  "एषः मंगलग्रहः" इति प्राध्यापकः अवदत् । "रोमन युद्धस्य देवः" ।
  
  ड्रेकः स्तनपट्टिकायां स्कर्टे च स्नायुयुक्तं आकृतिं दृष्टवान्, यः एकस्मिन् विशाले स्कन्धे विशालं शूलं धारयन् अन्यस्य उपरि पश्यन् आसीत् । पृष्ठभूमितः एकः भव्यः अश्वः, रोमनगरस्य कोलोसियमस्य अतीव स्मरणं जनयति इति गोलभवनं च आसीत् ।
  
  "अत्र कस्य अन्त्येष्टिः भविष्यति इति ते कथं निर्णयं कृतवन्तः इति मम आश्चर्यम्" इति केनेडी गुञ्जितवान् । "रोमनदेवताः। स्कैण्डिनेवियन् देवाः..."
  
  "अहमपि" इति पार्नेविक् अवदत् । "कदाचित् केवलं ज़ीउसस्य सनकी एव आसीत्।"
  
  सहसा सर्वाणि नेत्राणि उत्कीर्णस्य भित्तिचित्रस्य अधः स्थितस्य विशालस्य शवपेटस्य प्रति आकृष्टाः अभवन् । ड्रेकस्य कल्पनाशक्तिः अधिग्रहीतवती । यदि ते अन्तः पश्यन्ति तर्हि ते ईश्वरस्य अस्थिः प्राप्नुयुः वा?
  
  "धिक्, परन्तु अस्माकं समयः नास्ति!" डाहलः कुण्ठितः, श्रान्तः, श्रान्तः च ध्वनितवान् । "गच्छामः" इति । अत्र कति देवाः दफनाः भवेयुः इति अस्माकं कल्पना नास्ति" इति ।
  
  केनेडी ड्रेकं भ्रूभङ्गं कृत्वा अन्धकारे अन्तर्धानं भवति स्म तदा लीजस्य पार्श्वे पश्यति स्म । "इदं भंगुरः शिलामार्गः अस्ति यस्य वयं अनुसरणं कुर्मः, मट्ट्. अहं च मम ४०१ सहस्रं पणं कर्तुं इच्छति यत् देवानाम् संख्या केवलं एकः वा द्वौ वा न भवति" इति ।
  
  "अधुना वयं किमपि विश्वसितुम् न शक्नुमः" इति सः अवदत् । "केवलं परस्परम् । अस्तु। जर्मनीदेशिनः शीघ्रमेव आगमिष्यन्ति" इति ।
  
  ते मंगलग्रहस्य श्मशानकक्षात् निर्गताः, प्रत्येकं पुरुषः तस्य सापेक्षिकं सुरक्षां, अगणनीयं महत्त्वं च प्रति विस्मृतदृष्टिम् अपहृतवान् । शून्यं पुनः एकवारं संकेतं कृतवान्, अधुना ड्रेकः स्वस्य गुल्फयोः जानुयोः च जडवेदनाम् अनुभवितुं आरब्धवान्, यत् तेषां लीजस्य मन्दगतेः उपोत्पादः आसीत् दरिद्रः प्राध्यापकः पार्नेविक्, युवा बेन् च वास्तविकं दुःखं प्राप्नुवन्तौ अवश्यम् ।
  
  अन्यः गर्जनः विशालं गुहां कम्पयन् स्वस्य सर्वत्र प्रतिध्वनितवान् । ड्रेकः उपरि पश्यन् चिन्तितवान् यत् सः स्वस्य दूरं उपरि अपि तथैव एकं लीजं दृष्टवान् इति। बकवासः।एतत् शापितम् वस्तु सर्वाम् रात्रौ भ्रमितुं शक्नोति!
  
  प्लस् पक्षे ते अद्यापि उत्पीडनस्य लक्षणं न श्रुतवन्तः। ड्रेकः जर्मनीदेशेभ्यः ते एकघण्टां पुरतः इति कल्पितवान्, परन्तु सः जानाति स्म यत् सम्मुखीकरणं प्रायः अपरिहार्यम् इति । सः केवलं आशां कृतवान् यत् ते वैश्विकं त्रासं निष्प्रभावीकृत्य तस्य भवितुं पूर्वं कर्तुं शक्नुवन्ति इति।
  
  अग्रे द्वितीयः लीजः, तस्य पृष्ठतः द्वितीयः भव्यः आलम्बः, पर्वतस्य गहने स्थितः । अयं बहुभिः सुवर्णवस्तूनि अलङ्कृतः आसीत्, पार्श्वभित्तिः अक्षरशः सुवर्णप्रकाशेन दीप्तः आसीत् ।
  
  "अहो देव!"- इति केनेडी निःश्वसति स्म । "एवं किमपि मया कदापि न दृष्टम्। अयं किं अस्ति? ईश्वरस्य निधिः ?
  
  विशालशवपेटिकायां आधिपत्यं विद्यमानं शिलाशिल्पं दृष्ट्वा पार्नेविक् दृष्टिपातं कृतवान् । सः क्षणं यावत् भ्रूभङ्गं कृत्वा शिरः कम्पितवान्। "तिष्ठतु, एते पंखाः सन्ति वा" किम् एषः देवः पंखवेषः अस्ति?"
  
  "कदाचित् प्रोफेसर" इति बेन् पूर्वमेव आलम्बनं अतिक्रम्य तान् प्रतीक्षमाणायाः कृष्णरात्रेः विस्तारं पश्यन् आसीत् । "किं तस्य महत्त्वम् अस्ति ? एषः न एकः" इति ।
  
  सः वयस्कः तं उपेक्षितवान्। "इदं क्वेत्जाल्कोआट्ल् अस्ति! एज्टेक्-जनानाम् ईश्वरः!किम् एतत् सर्वं..." इति सः दीप्तिमत् भित्तिं दर्शयति स्म ।
  
  "एज्टेक् सुवर्णम्" इति वेल्सः स्वस्य अपि विस्मितः सन् निःश्वसति स्म । "अहो"।
  
  "इदं स्थानं..." केनेडी प्रायः पूर्णतया कक्षं वायुप्रवाहं कृतवान्, "सर्वकालिकस्य महत्तमं पुरातत्त्वीयं अन्वेषणं अस्ति।किं भवन्तः तत् अवगच्छन्ति? अत्र देवता न केवलम् एकस्याः सभ्यतायाः, अपितु बहूनां सभ्यतायाः। तैः सह ये परम्पराः निधयः च सर्वे। इदं... अभिभूतम् अस्ति।"
  
  ड्रेकः पंखैः अलङ्कृतस्य, परशुं च व्याप्तस्य क्वेत्जाल्कोआट्ल् इत्यस्य प्रतिबिम्बात् दूरं पश्यति स्म । पार्नेविक् इत्यनेन उक्तं यत् एज्टेक्-देवः प्रसिद्धः आसीत्-सामान्यचर्चस्रोतानां अनुसारं-शासकदेवः इति, एषः व्यञ्जनः सः खलु वास्तविकः इति संकेतं ददाति
  
  "क्वेत्जाल्कोआट्ल्" इत्यस्य अर्थः 'उड्डयनशीलः सरीसृपः' अथवा 'पक्षियुक्तः सर्पः' इति।यत्..." पार्नेविक् नाटकीयरूपेण विरमति स्म, ततः अन्ये सर्वे लीजं प्रति निवृत्ताः इति अवगत्य इव आसीत्, "अजगरः" इति सः प्रसन्नः सन् मनसि अवदत्।
  
  "किं मंगलग्रहेण सह तस्य किमपि साम्यं वर्तते?" जिम् मार्स्टर्स् नामकः एकः एसएएस-सैनिकः अपृच्छत् ।
  
  ड्रेकः पश्यति स्म यत् पार्नेविक् अधरं कृत्वा लीजं प्रति पदानि स्थापयति स्म । "हम्म्" इति तस्य श्वासप्रश्वासयोः कल्पना लीजस्य सर्वेषां कृते प्राप्तवती । "केवलं ते मृत्युः अभिप्रेतुं शक्नुवन्ति एकदा च कृतवन्तः।"
  
  
  * * * ९.
  
  
  तृतीयः आलम्बः, अयं च पूर्ववत् श्वासप्रश्वासयोः । ड्रेकः काष्ठात् उत्कीर्णं विस्मयकारीं नग्नं महिलां प्रेक्षमाणः अभवत् ।
  
  भित्तिषु भाग्यमूल्यानि मूर्तयः आवृताः आसन् । डॉल्फिन, दर्पण, हंस। स्वातन्त्र्यप्रतिमायाः कण्ठं परितः विशालः शिल्पकपोतहारः ।
  
  "अच्छा" इति ड्रेकः अवदत् । "अहमपि जानामि कोऽस्ति" इति ।
  
  केनेडी मुस्कानम् अकरोत् । "आम्, त्वं करिष्यसि।"
  
  "एकः वास्तविकः वेश्या" इति पार्नेविक् तीक्ष्णतया अवदत् । "आफ्रोडाइट"।
  
  "हाय" इति वेल्सः अवदत् । "किं त्वं ईश्वरं आफ्रोडाइट् वेश्या इति वदसि? अत्र अधः ? तस्याः श्मशानस्य एतावत् समीपे?"
  
  पार्नेविक् विशिष्टतया प्राथमिकविद्यालयस्य गुण्डायां निरन्तरं अवदत् यत् "सः एडोनिस् सहितं देवैः मनुष्यैः च सह निद्रां कर्तुं प्रसिद्धः अस्ति । सः ट्रोय-नगरस्य हेलेन-महोदयेन पेरिस्-नगरं प्रति प्रस्तावम् अयच्छत्, ततः तस्याः उपरि दृष्टिम् अस्थापयत् तस्मिन् क्षणे पेरिस्-नगरस्य आक्रोशं प्रज्वलयित्वा सौदान् मुद्रितवान् । यूरेनसस्य सद्यः क्षेपितवृषणात् पाफोस्-नगरस्य समीपे जातः । मया वक्तव्यं यत् सा..."
  
  "अस्माभिः सन्देशः प्राप्तः" इति ड्रेकः शुष्कतया अवदत्, अद्यापि उत्कीर्णनं पश्यन् । सः केनेडी इत्यस्य शिरः कम्पयन्तं दृष्ट्वा स्मितं कृतवान् ।
  
  "किं त्वं ईर्ष्यालुः प्रिये?"
  
  "मैथुनदृष्ट्या अतीव निराशः?" सा तं अतिक्रम्य डाहल् इत्यस्य पश्चात् पङ्क्तौ द्वितीयस्थानं प्राप्तुं धक्कायति स्म ।
  
  सः तस्याः पश्चात् अवलोकितवान्। "अच्छा, इदानीं भवता तस्य उल्लेखः कृतः..."
  
  "आगच्छतु, म्याट्" इति बेन् तस्य अपि अतीत्य ब्रशं कृतवान् । "अहो!"
  
  तस्य उद्घोषः तान् सर्वान् कूर्दितवान्। ते व्यावृत्ताः तं चतुर्भिः पादैः पुनः क्रन्दन्तं दृष्टवन्तः, तस्य मुखस्य सर्वत्र भयानकता लिखिता आसीत् । ड्रेकः चिन्तितवान् यत् किं सः एव शैतानं दृष्टवान्, यः नरकस्य पाकशालातः सीधा राक्षसपक्षेषु उत्तिष्ठति।
  
  "इदं निचे-" इति सः निःश्वासं कृतवान् । "मञ्चे अस्ति... वायुना प्लवति... परे किमपि नास्ति! " इति ।
  
  ड्रेकः स्वस्य हृदयं एकं स्पन्दनं लङ्घयति इति अनुभवति स्म । सः मिमिरस्य कूपं तस्य मिथ्यातलं च स्मरति स्म।
  
  डाहल् अनेकवारं कूर्दितवान् । "शापितशिला पर्याप्तबलवती इव दृश्यते। एतत् रेखायाः अन्तः न भवितुम् अर्हति" इति ।
  
  "एतत् मा कुरु" इति बेन् चीत्कारं कृतवान् । "किं यदि विच्छिद्येत?"
  
  मौनम् राज्यम् अभवत् । सर्वे विस्तृतनेत्रैः परस्परं प्रेक्षन्ते स्म । केचन स्वेन गतं मार्गं, कूपाः, मार्स्टर् च समाविष्टं सुरक्षितं मार्गं पश्चात् पश्यितुं साहसं कृतवन्तः ।
  
  तस्मिन् क्षणे दूरतमे श्रवणदूरे मन्दः गर्जनशब्दः श्रूयते स्म । कूपे पतितस्य पाषाणस्य शब्दः ।
  
  "एते जर्मनीदेशिनः सन्ति" इति डाहल् निश्चयेन अवदत् । "शाफ्टस्य गभीरताम् अवलोकयन् । इदानीं वयम् अस्मात् मञ्चात् निर्गन्तुं मार्गं प्राप्नुमः अथवा तथापि म्रियमाणाः भविष्यामः" इति ।
  
  ड्रेकः केनेडी इत्यस्य कोहनीम् अकरोत् । "तत्र पश्यन्तु" इति सः तेषां उपरि दर्शितवान् । "मया कर्णौ उद्घाटिताः आसन्। अस्माकं उपरि अन्यः आलम्बनसमूहः वा गुहाः वा अवश्यमेव सन्ति इति मन्ये। परन्तु पश्यतु... पश्यन्तु कथं प्रस्तरस्य धारः वक्रः इव दृश्यते।
  
  "दक्षिणः"। केनेडी आफ्रोडाइट् इत्यस्याः आलम्बनस्य धारं प्रति त्वरितम् अगच्छत् । ततः सा दन्तशिलायां निपीड्य कोणं परितः निरीक्षते स्म । "अत्र किमपि प्रकारस्य संरचना अस्ति... ईश्वरः! अहो देव" इति ।
  
  ड्रेकः तां स्कन्धौ गृहीत्वा अन्धकारं निरीक्षते स्म। "अहं मन्ये भवतः अभिप्रायः मां चोदतु!"
  
  तत्र तेषां प्रकाशपरिधितः दूरं विस्तृतः कृशः लीजः आसीत् यः कृशतरं सर्पिलसोपानं परिणमति स्म । तेषां उपरि ऊर्ध्वं प्रसारितं सोपानं परं स्तरं प्रति गच्छति स्म ।
  
  "चक्करस्य विषये वदतु" इति ड्रेकः अवदत् । "एतत् केवलं कुकी, एकं जारं च गृहीतवान्।"
  
  
  सप्तत्रिंशत्
  
  
  
  देवानां समाधिः
  
  
  सर्पिल-सोपानं पर्याप्तं ठोसम् इव आसीत्, परन्तु अनन्त-गर्तस्य उपरि शून्यं व्याप्तम् इति सरलं तथ्यं, तस्य वास्तुविदः किमपि रेलिंग्-स्थापनं कर्तुं असफलाः इति तथ्यं न वक्तव्यं, ड्रेकस्य सुप्रशिक्षिताः तंत्रिकाः अपि पिस्सू-अपेक्षया द्रुततरं कम्पयन्ति स्म एकः स्पन्दकः .
  
  एकं पूर्णवृत्तं तान् आफ्रोडाइट् इत्यस्याः कोष्ठकं प्रति प्रायः चतुर्थांशं मार्गं नीतवान्, अतः ड्रेक इत्यनेन अनुमानितम् यत् तेषां चत्वारि पञ्च वा वृत्तानि निर्मातव्यानि इति । सः पदे पदे अग्रे गच्छति स्म, बेन् इत्यस्य अनुसरणं कुर्वन्, स्वस्य भयं दमनार्थं प्रयतमानोऽपि, गभीरं निःश्वासं गृहीत्वा, सर्वदा तेषां लक्ष्यं प्रति उत्सुकः आसीत् ।
  
  षष्टिपादं ऊर्ध्वम्। पञ्चाशा। चत्वारिंशत् ।
  
  त्रिंशत्पादपर्यन्तं समीपं गच्छन् सः बेन् क्षणं यावत् स्थगितः उपविष्टः इति दृष्टवान् । बालकस्य नेत्राणि भयेन शिलाभूतानि आसन्। ड्रेकः सावधानीपूर्वकं तस्य अधः सोपानं उपविश्य तस्य जानुनि आलिङ्गितवान् ।
  
  "बन्धु, नूतनं पटलं, Wall of Sleep इति लेखनं आरभ्यतुं समयः नास्ति। अथवा टेलर मॉमसनस्य स्वप्नं दृष्ट्वा" इति ।
  
  तदा तेषां कृते एकस्य एसएएस-सैनिकस्य स्वरः प्रतिध्वनितवान् । "तत्र उपरि किं प्रचलति ? वयम् अत्र स्वस्य मजाकं कुर्मः। चलनम्।"
  
  एसएएस सैनिकाः इति ड्रेकः चिन्तितवान् । अहं तान् पूर्वापेक्षया भिन्नान् कृतवान्।
  
  "विरामं कुरु" इति सः प्रति उद्घोषितवान् । "मात्रं मो भवतु।"
  
  "भङ्गः! उघ्..." ड्रेकः वेल्सस्य गहनं स्वरं श्रुतवान्, ततः मौनम्। सः केनेडी इत्यस्य पादयोः उपविष्टं अनुभवति स्म, तस्याः कठिनं स्मितं दृष्ट्वा तस्याः कम्पितं शरीरं पादाङ्गुलिभिः अनुभवति स्म ।
  
  "बालकस्य कथं वर्तते?"
  
  "महाविद्यालयं त्यक्त्वा" इति ड्रेकः हसितुं बाध्यः अभवत् । "बैण्डमेट् । यॉर्कस्य पबः। निःशुल्क चलचित्ररात्रि। केएफसी। कर्तव्यस्य आह्वानम् । भवन्तः जानन्ति, छात्रसामग्री।"
  
  केनेडी समीपतः अवलोकितवान् । "मम अनुभवे महाविद्यालयस्य बालकाः बालिकाः च एतत् न कुर्वन्ति।"
  
  इदानीं बेन् नेत्राणि उद्घाट्य दृढतया स्मितं कर्तुं प्रयत्नं कृतवान्। सः हस्तजानुभ्यां शनैः शनैः गच्छति स्म । पुनः उपरिमुखः, अद्यापि हस्तजानुभ्यां स्थितः, सः एकस्य पश्चात् अन्यस्य कष्टप्रदं पदम् आरुह्य ।
  
  इञ्चे इञ्चे, पदे भयङ्करं पदे, ते उत्थिताः। तनावात् ड्रेकः शिरः हृदयं च पीडयति स्म । यदि बेन् पतितः स्यात् तर्हि सः स्वशरीरेण बालकस्य पतनं स्वेच्छया अवरुद्धवान् स्यात्, यदि केवलं तस्य उद्धाराय एव।
  
  न प्रश्नाः संकोचः वा।
  
  अन्यत् पूर्णवृत्तं च ते च स्वलक्ष्यात् प्रायः विंशतिपादपर्यन्तं आसन्, एकः लीजः यः तेषां अधुना एव लङ्घितस्य प्रतिबिम्बः आसीत्। ड्रेकः तं स्फुरद्भिः मशालप्रकाशे अधीत्य । पुनः प्रवेशदण्डं प्रति नेतवान्, परन्तु स्पष्टतया एकं स्तरं उच्चतरम् ।
  
  लेवल अप?सः चिन्तितवान्। देव, सः सोनिक द शापित हेजहोग् इत्यनेन सह एतत् अतिशयेन 'आधुनिकीकरणं' कृतवान्।
  
  तस्य उपरि सः डाहल् संकोचम् अपश्यत् । स्वीडिशः अतीव शीघ्रं उत्तिष्ठति स्म, संतुलनं त्यक्त्वा अधुना पृष्ठपादे अतिभारं स्थापयति स्म । शब्दाः न आसन्, केवलं शान्तसङ्घर्षः एव आसीत् । सः केवलं कल्पयितुं शक्नोति स्म यत् दाहल् इत्यस्य मनसि यत् यातनाम् आक्रान्तम् आसीत् । पृष्ठतः अन्तरिक्षं, अग्रे अभयम्, दीर्घस्य, कष्टप्रदस्य पतनस्य विचारः।
  
  ततः स्वीडिशः अग्रे त्वरितम् आगत्य सोपानं प्रहारं कृत्वा प्रियजीवनं धारितवान् । दशपादतः उपरि ड्रेकः स्वस्य गुरुश्वासं श्रोतुं शक्नोति स्म ।
  
  कतिपयानि निमेषाणि व्यतीतानि कठिनं आरोहणं च अचलत् । अन्ते डाहल् सीढ्याः अवतीर्य लीजं प्रति गतः, ततः हस्तजानुभ्यां अग्रे सरति स्म, स्थानं कल्पयितुं । ड्रेकः शीघ्रमेव अनुसरणं कृतवान्, केनेडीं स्वेन सह कर्षन्, ते पुनः संकीर्णे लीजस्य उपरि सन्ति इति अत्यधिकं राहतं अनुभवन् यत् अद्यापि क्रन्दनमृत्युतः केवलं एकं पदं दूरम् आसीत्
  
  यदा तेषां सर्वेषां गणना कृता तदा डाहल् निःश्वसति स्म । "अग्रे आलम्बनं गत्वा विरामं आह्वयामः" इति सः अवदत् । "अहं, एकस्य कृते, सर्वथा नष्टः अस्मि।"
  
  अपरं पञ्चनिमेषान् यावत् श्रान्तशरीरस्य परिवर्तनं कृत्वा वर्धमानस्नायुस्पन्दनेन सह संघर्षं कृत्वा ते चतुर्थं आलम्बं प्रति ठोकरं खादितवन्तः, यत् आफ्रोडाइट्-समाधिस्थलस्य साक्षात् उपरि स्थितम् आसीत्
  
  प्रथमं स्थायिदेवं कोऽपि न दृष्टवान्। जानुभ्यां सर्वे विश्रान्ताः श्वसन्तः च । ड्रेकः विस्मितः सन् चिन्तितवान् यत् एतत् एव तस्य नागरिकजीवनं तं नेतवान्, तदा एव उपरि पश्यति स्म यदा पार्नेविक् एकं अपशब्दं उच्चारयति स्म यत् तस्मात् अतिरिक्तं अन्यस्मात् आगच्छन् विचित्रं इव भासते स्म
  
  "वूफ!"
  
  "किम्?" - अहं पृष्टवान्।
  
  "वूफ ! श्वः शिरः । अयं अनुबिस्" इति ।
  
  "स एव गीदड़ः?" वेल्सः कुर्सिषु अवलम्ब्य जानुभ्यां वक्षःस्थलं प्रति आकर्षितवान् । "कूपः। अहं करिष्यामि....."
  
  "मिस्रदेशस्य देवता" इति पार्नेविक् अवदत् । "अस्य च मृत्युना सह किमपि सम्बन्धः अवश्यमेव अस्ति।"
  
  ड्रेकः मम्मीनां पङ्क्तिं, अङ्गारस्य गीदड़प्रतिमाः च अवलोकितवान् । सुवर्णेन युक्ताः चिता: पन्ना-युक्ताः अङ्काः च।अप्रभावितः सः ईश्वरस्य अन्त्येष्टि-कक्षं प्रति पृष्ठं कृत्वा किटकैट्-मध्ये विस्फोटं कृतवान्। क्षणान्तरे केनेडी तस्य पार्श्वे उपविष्टवान् ।
  
  "तर्हि" इति सा स्वस्य भोजनं पेयं च विमोचयन् अवदत् ।
  
  "धिक्, त्वं वक्तुं कुशलः असि" इति ड्रेकः विहसति स्म । "अहं पूर्वमेव उत्साहितः अस्मि।"
  
  "शृणु मित्र, यदि अहं त्वां प्रज्वलितुम् इच्छामि तर्हि त्वं मम हस्ते पुट्टी भवसि।" केनेडी तस्मै एकं विस्मयं दत्तवान् यत् कोकी अपि च क्लिष्टं च आसीत् । "धिक्, यूयं एकं निमेषं यावत् अपि स्थगितुं न शक्नुवन्ति, किम्?"
  
  "ठीकम्, ठीकम्, क्षम्यतां। केवलं क्रीडन् एव। किं जातम्?"
  
  सः केनेडी इत्यस्य अन्तरिक्षं प्रेक्षमाणः आसीत् । मया दृष्टं यत् तस्याः नेत्राणि विस्तारितानि यदा सा फ्रे-सैनिकाः तान् गृह्णन्ति इति मन्दं शब्दं गृहीतवती। "एतत्... वस्तु... वयं किञ्चित्कालं यावत् गुल्मस्य परितः ताडयामः। किं त्वं मन्यसे, उह, अस्माकं वस्तुतः किमपि अस्ति, ड्रेक?"
  
  "अहं निश्चितरूपेण मन्ये ओडिन् अत्र अधः अस्ति।"
  
  केनेडी गन्तुं उत्तिष्ठति स्म, परन्तु ड्रेकः तस्याः जानुनि हस्तं स्थापयित्वा तां निवारितवान् । स्पर्शः प्रायः स्फुलिङ्गं जनयति स्म ।
  
  "अत्र" इति सः अवदत् । "किं मन्यसे?"
  
  "अहं न मन्ये यदा वयं पुनः आगमिष्यामः तदा मम बहु कार्यं भविष्यति" इति सा कुहूकुहू कृतवती । "सीरियल किलर थोमस कालेब् इत्यस्य विषये अन्यत् सर्वं च। सः हरामी पुनः मारितवान्, भवन्तः जानन्ति, वयं म्यानहट्टन्-नगरम् आगमनात् पूर्वदिने।"
  
  "किम्? नहि।"
  
  "आम्। तत्रैव अहं हत्यास्थलं परिभ्रमितुं अगच्छम्। श्रद्धांजलिं च ददातु" इति ।
  
  "अहं बहु क्षम्यतां"। इदानीं तस्याः अन्तिमः आवश्यकता अस्ति इति ज्ञात्वा ड्रेकः आलिंगनात् निवृत्तः अभवत् ।
  
  "धन्यवादः, अहं जानामि। त्वं मया ज्ञातेषु प्रामाणिकेषु जनासु अन्यतमः असि, ड्रेक। अत्यन्तं च निःस्वार्थाः। कदाचित् अत एव मम भवतः बहु रोचते" इति ।
  
  "मम कष्टप्रदटिप्पणीनां अभावेऽपि?"
  
  "अतिबलवत्, एतदपि।"
  
  ड्रेकः स्वस्य शेषं चॉकलेट् समाप्तवान्, किट्कैट्-वेष्टनं शून्ये न क्षिप्तुं च निश्चयं कृतवान् । भाग्यं ज्ञात्वा सः प्राचीनं कचराजालं वा तत्सदृशं किमपि प्रस्थापितवान् स्यात् ।
  
  "किन्तु कोऽपि कार्यं नास्ति इति अर्थः न सम्पर्कः" इति केनेडी अग्रे अवदत् । "न्यूयॉर्कनगरे मम वास्तविकमित्राः नास्ति। न कुटुम्बम्। तथापि जनदृष्ट्या मम अन्तर्धानस्य आवश्यकता भवेत् इति मन्ये" इति ।
  
  "अच्छा" इति ड्रेकः विचारपूर्वकम् अवदत्, "अहं पश्यामि यत् त्वं प्रलोभनशीलः आशाः असि ।" सः तस्याः मूर्खाक्षिणः दत्तवान्। "कदाचित् भवन्तः जॉली ओल्ड पेरिस् इत्यस्मै bollox इति वक्तुं शक्नुवन्ति तथा च jolly old York इति भ्रमणं कर्तुं आगन्तुं शक्नुवन्ति।"
  
  "किन्तु अहं कुत्र तिष्ठामि स्म?"
  
  ड्रेकः दलस्य सैन्यदलस्य संयोजनं श्रुतवान् । "अच्छा, अस्माभिः केवलं चिन्तनीयं यत् भवन्तः कथं स्वस्य कीपं अर्जयितुं शक्नुवन्ति।" सः यावत् सा पादयोः उत्तिष्ठति तावत् प्रतीक्षते स्म, ततः तस्याः स्कन्धान् गृहीत्वा तस्याः स्फुरद्नेत्रेषु अवलोकितवान् ।
  
  "गम्भीरतापूर्वकं केनेडी, भवतः सर्वेषां प्रश्नानाम् उत्तरं हाँ अस्ति। परन्तु इदानीं एतत् सर्वं चिन्तयितुं न शक्नोमि। मम स्वकीयः सामानः अस्ति यस्य विषये अस्माभिः चर्चा कर्तव्या अतः मम एकाग्रता आवश्यकी अस्ति" इति । सः शून्यं प्रति शिरः उन्नमयितवान्। "तत्र अधः एलिसिया माइल्सः अस्ति। भवन्तः मन्यन्ते यत् अस्माकं एतावत्पर्यन्तं यात्रा भयङ्करम् आसीत्, अयं समाधिः भयङ्करः आसीत्, परन्तु विश्वासं कुरुत, ते तस्याः कुत्सितायाः तुलने किमपि न सन्ति" इति ।
  
  "सः सम्यक् वदति" इति वेल्सः गत्वा अन्तिमं टिप्पणं गृहीतवान् । "अहं च इतः बहिः अन्यं मार्गं न पश्यामि, ड्रेक। तस्य परिहारस्य उपायः नास्ति" इति ।
  
  "अथ च वयं मार्गं अवरुद्धुं न शक्नुमः यतोहि अस्माकं निर्गमनमार्गस्य आवश्यकता अस्ति" इति ड्रेकः शिरः उन्नमयितवान् । "आम्, अहम् अपि सर्वाणि लिप्याः अवलोकितवान्।"
  
  "ज्ञातवान् त्वं एतत् करिष्यसि।" वेल्सः स्मितं कृतवान् यथा सः सर्वदा जानाति यत् ड्रेकः अद्यापि तस्य वयस्कानाम् एकः अस्ति। "आगच्छतु, शलजमानि गर्जन्ति।"
  
  ड्रेकः स्वस्य पुरातनस्य प्रमुखस्य अनुसरणं कृत्वा लीजपर्यन्तं गतः, ततः बेन्-डाहल्-योः पृष्ठतः स्वस्थानं गृहीतवान् । एकेन मूल्याङ्कनदृष्ट्या सर्वे विश्रामिताः, परन्तु अग्रे किं भविष्यति इति घबराहटाः इति दृष्टवन्तः ।
  
  "चत्वारः मारिताः" इति डाहल् उक्तवान्, पृष्ठतः पर्वतः, लीज इत्यनेन सह भ्रमितवान् ।
  
  अग्रिमः आलम्बः आश्चर्यं आसीत्, तेभ्यः सर्वेभ्यः अपि उत्साहं दत्तवान्। एषा ओडिन् पुत्रस्य थोर् इत्यस्य समाधिः आसीत् ।
  
  सः वयस्कः मृत्यु उपत्यकायां शिबिरं स्थापितं येतिम् आविष्कृतवान् इव क्रन्दितवान्। तथा च, तस्य कृते, तस्य आसीत्। नॉर्स् पौराणिककथानां प्राध्यापकेन मार्वेल् हास्यकथानां अंशतः धन्यवादः सर्वकालिकस्य प्रसिद्धतमस्य नॉर्स्-व्यक्तित्वस्य थोर्-समाधिः आविष्कृतः ।
  
  शुद्ध आनन्दः।
  
  तथा च ड्रेकस्य कृते थोर् इत्यस्य उपस्थितिः सहसा तत् अधिकं वास्तविकं कृतवती।
  
  तत्र आदरपूर्णं मौनम् अभवत् । सर्वे थोरस्य विषये जानन्ति स्म, अथवा न्यूनातिन्यूनं वज्रविद्युत्योः वाइकिंग्-देवस्य कश्चन अवतारः । पार्नेविक् गुरुवासरस्य विषये व्याख्यानं दत्तवान्, अथवा इदानीं यथा वयं तं जानीमः, गुरुवासरस्य विषये। एतत् बुधवासरेण सह सम्बद्धम् अस्ति - अथवा जलदिवसः, अथवा ओडिन् दिवसः । थोर् मनुष्यस्य प्रसिद्धः महान् योद्धादेवः आसीत्, सः मुद्गरं धारयन्, टूर् डी फोर्स् इत्यनेन स्वशत्रून् मर्दयति स्म । वाइकिंग् पुरुषत्वस्य शुद्धं मूर्तरूपम्।
  
  पार्नेविक् दूरं आकृष्य तदा एव थोरस्य अस्थिपरीक्षणस्य प्रयासं न कर्तुं तेषां कृते केवलं तत् एव आसीत् । अग्रिमः आलम्बः षष्ठः लोकी, थोर् इत्यस्य भ्राता, ओडिन् इत्यस्य अन्यः पुत्रः च आसीत् ।
  
  "पन्थाः तापयति" इति डाहल् अवदत्, कष्टेन एव कोष्ठस्य अन्तः उलूकं कृत्वा, ततः पूर्वं पर्वतस्य पार्श्वे समाप्तं लीजं, ठोसकृष्णद्रव्यं, अग्रे गच्छति स्म
  
  ड्रेकः स्वीडिश-बेन्-केनेडी-इत्येतयोः सह मिलितवान् यदा ते शिलायाः पार्श्वे मशालानि गच्छन्ति स्म ।
  
  "पादस्थानानि" इति बेन् अवदत् । "हस्तं च विश्रामं करोति। वयं उपरि गच्छामः इव दृश्यते।"
  
  ड्रेकः उपरि द्रष्टुं कण्ठं क्रेन कृतवान् । पाषाणसोपानं अनन्ततमसि गतं, तेषां पृष्ठतः वायुमात्रं न स्यात् ।
  
  प्रथमं तंत्रिकापरीक्षा, इदानीं किम् ? बल? व्यवहार्यता ?
  
  पुनः च दाहल् प्रथमं गतः। द्रुतं विंशतिपादं वा पूर्वं मन्दं इव कृष्णता आक्रान्तवान्। बेन् अग्रे गन्तुं निश्चयं कृतवान्, ततः केनेडी ।
  
  "अहं मन्ये त्वं मम गदस्य उपरि इदानीं दृष्टिपातं कर्तुं शक्नोषि" इति सा अर्धस्मितेन अवदत्, "भवतः अतिक्रम्य न उड्डीयते इति सुनिश्चितं कुरु" इति ।
  
  सः निमिषं कृतवान्। "अस्मात् मम नेत्राणि हर्तुं न शक्नोमि।"
  
  ड्रेकः तदनन्तरं गतः, चतुर्थं उपांगं चालयितुं पूर्वं त्रीणि सम्यक् धारणानि प्राप्तवान् । एवं उत्थाय सः शनैः शनैः निरपेक्षं प्रस्तरं ज्वालामुखीवायुना आरुह्य ।
  
  तेषां परितः गर्जनं प्रचलति स्म: दूरस्थः पर्वतस्य विलापः। ड्रेकः कल्पितवान् यत् समीपस्थं मैग्मा-कक्षं उष्णं भवति, भित्तिभिः नरक-अग्निं प्रक्षिप्य, दूरस्थं नील-आइसलैण्ड-देशस्य आकाशं प्रति उद्भवति स्म ।
  
  तस्य उपरि एकः पादः तस्य लघु लीजतः स्खलितः सन् खरखरति स्म । सः निश्चलः आसीत्, ज्ञात्वा यत् यदि कोऽपि तस्य अतीते त्वरितम् आगच्छति तर्हि तस्य अल्पं कर्तुं शक्यते, परन्तु सः सज्जः आसीत्, यद्यपि सः ।
  
  केनेडी इत्यस्य पादः तस्य शिरः प्रायः एकमीटर् उपरि अन्तरिक्षे डुलति स्म ।
  
  सः किञ्चित् अस्थिरं डुलन् हस्तं प्रसारितवान्, परन्तु तस्याः जूतायाः तलवः गृहीत्वा तां पुनः लीजं प्रति आकर्षितुं समर्थः अभवत् । कृतज्ञतायाः लघुः कुहूः अस्मान् प्रति आगतः।
  
  सः गच्छति स्म, तस्य द्विचक्रिका दहति स्म, अङ्गुलीः प्रत्येकं सन्धिषु पीडयन्ति स्म। तस्य पादाङ्गुलीनां अग्राणि प्रत्येकं लघु आरोहणेन तस्य शरीरस्य भारं गृह्णन्ति स्म । तस्य प्रत्येकं छिद्रं स्वेदः स्खलितवान्।
  
  सः अन्यस्य लीजस्य तुलनात्मकं सुरक्षां प्राप्तुं पूर्वं द्विशतपादं सुरक्षितं किन्तु भयानकं हस्तग्रहणं, पादं च अनुमानितवान् ।
  
  श्रमदायकं कार्यम्। विश्वस्य अन्तः, एपोकैलिप्स् इति पश्चात् ग्रन्थः अस्ति । प्रत्येकं दण्डात्मकं पदे अग्रे मानवतां रक्षन्।
  
  "अधुना किम्?" वेल्सः पृष्ठे निःश्वसन् शयितवान्। "अन्यः रक्ताभः लीजस्य पार्श्वे गमनम्?"
  
  "न" इति डाहल् इत्यस्य विनोदस्य सामर्थ्यं अपि नासीत् । "सुरङ्ग"।
  
  "अण्डानि"।
  
  जानुभ्यां ते अग्रे सरन्ति स्म। सुरङ्गः मसियुक्ते अन्धकारे गतः यत् ड्रेकः स्वप्नं पश्यति इति विश्वासं कर्तुं आरब्धवान्, ततः पूर्वं सः सहसा पृष्ठतः निश्चलस्य केनेडी इत्यनेन सह टकरावं प्राप्नोत्
  
  मुखं अग्रे कृत्वा स्थापयतु।
  
  "अहो! भवान् मां चेतयितुं शक्नोति स्म" इति ।
  
  "कठिनं यदा मम अपि तथैव दैवम् अभवत्" इति प्रतिक्रियारूपेण शुष्कवाणी आगता । "अहं मन्ये केवलं डाहल् एव अस्मात् राशेः भग्ननासिकां विना बहिः गतः।"
  
  "अहं मम शापितहृदयस्य विषये चिन्तितः अस्मि" इति डाहल् श्रान्तः प्रतिवदति स्म । "सुरङ्गः अन्यस्य सोपानस्य प्रथमसोपानस्य साक्षात् विपरीतभागे समाप्तः भवति, आम्, अहं पञ्चचत्वारिंशत् अंशकोणं अनुमानं करिष्यामि । न किमपि वामं दक्षिणं वा, न्यूनातिन्यूनं किमपि यत् अहं द्रष्टुं शक्नोमि। सज्जाः भव" इति ।
  
  "एतानि वस्तूनि कुत्रचित् संलग्नाः भवेयुः" इति ड्रेकः स्वस्य क्षतजानुषु क्रन्दन् गुञ्जितवान् । "ईश्वरस्य कृते ते केवलं वायुना लम्बितुं न शक्यन्ते।"
  
  "कदाचित् ते शक्नुवन्ति" इति पार्नेविक् अवदत् । "स्वर्गार्थम्" इति । हा हा । अहं विनोदं कुर्वन् आसीत्, परन्तु गम्भीरतापूर्वकं, मम सर्वोत्तमः अनुमानः उड्डयन-बट्रेस-माला अस्ति" इति ।
  
  "अस्माकं अधः निगूढम्" इति ड्रेकः अवदत् । "निश्चयेन। अवश्यं बहु जनशक्तिः नरकं गृहीतवान्। अथवा दम्पती वास्तवं शक्तिशालिनः देवताः" इति ।
  
  "कदाचित् ते हरक्यूलिस-एट्लास्-योः साहाय्यं याचन्ते स्म ।"
  
  ड्रेकः प्रथमपदं सावधानीपूर्वकं पदानि स्थापयति स्म, आश्चर्यजनकरूपेण भयानकः भावः तस्य मस्तिष्कं आक्रमयति स्म, रूक्षशिलायाः उपरि आरुह्य च । ते किञ्चित्कालं यावत् आरुह्य अन्ते लम्बितमञ्चस्य परितः स्थिते अन्यस्मिन् कोष्ठे उद्भूताः ।
  
  दाहल् तं श्रान्तशिरःकम्पनेन अभिवादितवान् । "पोसिडॉन"।
  
  "चित्ताकर्षकः।"
  
  ड्रेकः पुनः जानुभ्यां न्यस्तवान् । भगवन् इति सः चिन्तितवान्। आशासे जर्मनीदेशस्य अपि तथैव कठिनं भवति। अन्ते कदाचित् युद्धस्य स्थाने ते शिलाभिः, कागदेन, कैंचीभिः च तत् क्रमेण स्थापयितुं शक्नुवन्ति स्म ।
  
  समुद्रदेवः स्वस्य सामान्यं त्रिशूलं, अद्भुतधनपूर्णं कक्षं च वहति स्म । एषः सप्तमः ईश्वरः आसीत् यस्य ते गच्छन्ति स्म। नवसङ्ख्या तस्य मनसि क्रन्दितुं आरब्धा ।
  
  किं वाइकिङ्ग्-पौराणिककथासु नवसङ्ख्या पवित्रतमं न आसीत् ?
  
  तेषां विश्रामं कुर्वन्तः सः पार्नेविक् इत्यस्मै एतत् उक्तवान् ।
  
  "आम्, परन्तु एतत् स्थानं स्पष्टतया केवलं नॉर्डिक् नास्ति" इति प्राध्यापकः पृष्ठतः त्रिशूलं धारयन्तं पुरुषं प्रति अङ्गुलीं दर्शितवान् । "तेषां शतं भवितुम् अर्हति स्म" इति ।
  
  "अच्छा, वयं स्पष्टतया तेषां शतं न जीविष्यामः" इति केनेडी तस्य सह विवादं कृतवान् । "यावत् कश्चन अग्रे हो-जो न निर्मितवान्।"
  
  "अथवा, ततः श्रेष्ठं, बेकन-सैण्डविच-दुकानम्" इति ड्रेकः अधरं स्तम्भितवान् । "अधुना एतेषु दुष्टेषु एकं अवश्यमेव मारयितुं शक्नोमि।"
  
  "क्रन्ची" इति बेन् हसन् स्वस्य पादं थप्पड़ं मारितवान् । "भवन्तः किमपि वदसि यत् दशवर्षेभ्यः पुरातनम् अस्ति। परन्तु चिन्ता मा कुरुत-भवतः अद्यापि मनोरञ्जनमूल्यं वर्तते।"
  
  अन्ये पञ्च निमेषाः अपि व्यतीताः ततः पूर्वं ते निरन्तरं विश्रामं अनुभवन्ति स्म । डाहल्, वेल्स्, मार्स्टर्स् च स्वस्य अनुयायिनां वचनं श्रुत्वा कतिपयानि निमेषाणि व्यतीतवन्तः, परन्तु एकः अपि शब्दः शाश्वतरात्रिं न बाधितवान् ।
  
  "कदाचित् ते सर्वे पतिताः" इति केनेडी स्कन्धं संकुचितवान् । "एतत् भवितुम् अर्हति स्म । यदि एतत् माइकल बे चलच्चित्रं स्यात् तर्हि कश्चन पूर्वमेव पतितः स्यात्।"
  
  "यथार्थत"। डाहल् अस्मान् अन्यं लम्बमानं सोपानं उपरि नेतवान्। यथा दैवः इच्छति, अत्रैव वेल्स् स्वस्य पकडं त्यक्त्वा स्खलितसोपानद्वयं स्खलितवान्, प्रत्येकं समये हनुमत्पादेन शिलां प्रहारं कृतवान् ।
  
  दष्टजिह्वातः तस्य अधरेण रक्तं स्रवति स्म ।
  
  ड्रेकः तं विशालस्य कोटस्य स्कन्धैः गृहीतवान् । तस्य अधः स्थितः पुरुषः-मास्टर्स्-अतिमानवीयबलेन तस्य ऊरुं गृहीतवान् ।
  
  "न पलायनं वृद्ध । अत्र न।"
  
  पञ्चाशत् वर्षीयः पुरुषः मोटेन सोपानस्य उपरि पुनः कर्षितः, केनेडी ड्रेकस्य पृष्ठं धारयति स्म, मार्स्टर्स् च अन्यस्मिन् सोपानं न स्खलति इति सुनिश्चितं करोति स्म यावत् ते अष्टमं कोष्ठकं प्राप्तवन्तः तावत् वेल्सः पुनः सद्भावेन आसीत् ।
  
  "आम्, ते उद्देश्यतः एव कृतवन्तः, बन्धुजनाः। अहं केवलं शेषं इच्छामि स्म" इति ।
  
  परन्तु सः मार्स्टर्स् इत्यस्य हस्तं निपीड्य ड्रेकस्य हृदयेन धन्यवादं कुहूकुहू कृतवान् यदा कोऽपि न पश्यति स्म ।
  
  "चिन्ता मा कुरु वृद्ध। केवलं तत्र लम्बयतु। भवतः मे-मासस्य समयः अद्यापि न प्राप्तः" इति ।
  
  अष्टमः आलम्बः एकप्रकारस्य प्रदर्शनम् आसीत् ।
  
  "अहो देव"। पार्नेविकस्य चमत्कारः तान् सर्वान् संक्रमितवान् । "एषः ज़ीउस् अस्ति। मनुष्यस्य पिता । देवता अपि तं देवता - पितृमूर्तिः इति निर्दिशन्ति। इदं...ओडिन्-नगरात् परं...बहुदूरे, नॉर्स्-भाषायाः च आगतं।"
  
  "किं प्रारम्भिकजर्मनीजनजातीनां मध्ये ओडिन् ज़ीउस् इति न परिचितः?" बेन् स्वस्य शोधं स्मरणं कृत्वा पृष्टवान्।
  
  "सः आसीत्, मनुष्य, परन्तु मम अभिप्रायः अस्ति, आगच्छतु। एषः ज़ीउसः अस्ति। " इति ।
  
  अयं पुरुषः सम्यक् आसीत् । देवराजः उच्छ्रितः अविभक्तः च स्थितः, विशालहस्ते विद्युत्पातं गृहीत्वा । तस्य आलम्बने स्फुरद्निधिसमूहः आसीत्, अद्यत्वे यत्किमपि मनुष्यः संग्रहीतुं शक्नोति तस्मात् परं श्रद्धांजलिः आसीत् ।
  
  तदा च ड्रेकः एकं शापं श्रुतवान्, उच्चैः, जर्मनभाषायां। अध: प्रतिध्वनितम् ।
  
  "ते केवलं सुरङ्गं भग्नवन्तः" इति डाहल् क्रोधेन नेत्रे निमीलितवान् । "अस्माकं पृष्ठतः केवलं पञ्चदशनिमेषाः एव सन्ति। धिक्, वयं भाग्यं त्यक्तवन्तः! मम अनुसरणं कुरुत!"
  
  अन्यत् सोपानं संकेतं कृतवान्, अस्मिन् समये अन्तिमदशसोपानेषु लम्बवत् भवितुं पूर्वं ज़ीउसस्य समाधिस्थलात् बहिः गच्छति स्म । ते यथाशक्ति तत् युद्धं कृतवन्तः, तेषां साहसं सरति तमः भस्म परिणतम्। प्रकाशाभावेन हकलाहटभावः दमितः इव आसीत्। भयम् आह्वानं प्रति आगत्य उपविष्टुं निश्चितवान्।
  
  चक्करस्य विषये वदतु इति ड्रेकः चिन्तितवान्। भवतः गोलकाः कथं मूंगफलीप्रमाणं यावत् संकुचन्ति इति चर्चां कुर्वन्तु। तानि अन्तिमानि दश सोपानानि, अन्धकारस्य उपरि लम्बितानि, सरतिरात्रौ आरोहन्तः, प्रायः तं अभिभूतवन्तः । तस्य कल्पना नासीत् यत् अन्ये कथं तत् प्रबन्धितवन्तः - सः केवलं स्वस्य अतीतस्य त्रुटयः पुनः जीवितुं शक्नोति स्म, तेषु दृढतया लप्यते च - एलिसनः, यः बालकः तेषां कदापि नासीत्, कदापि न भविष्यति इराक्-देशे एसआरटी-अभियानं यत् सर्वं भ्रष्टं कृतवान् - सः पतनस्य तीव्रं भयं निवारयितुं प्रत्येकं त्रुटिं मनसि अग्रस्थाने स्थापयति स्म।
  
  एकं हस्तं च अन्यस्य उपरि स्थापयति स्म। एकः पादः अन्यस्मात् उच्चतरः भवति । सः लम्बवत् उत्थितः, अनन्तं पृष्ठतः, कस्यचित् अनामवायुस्य प्रकोपाः तस्य वस्त्राणि भ्रमन्ति स्म। दूरस्थः मेघगर्जनः ज्वालामुख्याः गीतं भवितुम् अर्हति, परन्तु अन्ये विषयाः भवितुम् अर्हन्ति । अकथनीयानि भयानकतानि, एतावन्तः घोराः यत् ते कदापि दिवसस्य प्रकाशं न पश्यन्ति। शिलापङ्कगोबरयोः उपरि स्खलन्तः भयानकाः रागाः उन्मादस्य रक्तरक्तदृष्टयः उद्दीपयन्ति।
  
  ड्रेकः प्रायः रोदनं कुर्वन् अन्तिमशिलापदस्य उपरि समतलपृष्ठे क्रन्दितवान् । रूक्षः शिला तस्य खरदनहस्तान् खरदति स्म। एकेन अन्तिमेन कष्टप्रदेन प्रयासेन सः शिरः उत्थाप्य दृष्टवान् यत् अन्ये सर्वे तस्य परितः प्रणताः सन्ति, परन्तु तेषां पृष्ठतः सः टोर्स्टेन् डाहल् - उन्मत्तः स्वीडिशः - दृष्टवान् यः अक्षरशः स्वस्य उदरस्य उपरि अग्रे सरति स्म यत् तेषां दृष्टस्य सर्वस्मात् अपि बृहत्तरं आलम्बनं यावत् आसीत् दूरम् .
  
  उन्मत्त स्वीडिश। परन्तु देव, सः वयस्कः उत्तमः आसीत्।
  
  एकस्मिन् पार्श्वे आलम्बितः, अपरतः तु पर्वतस्य हृदये सज्जः आसीत् ।
  
  "ईश्वरस्य धन्यवादः" इति डाहल् दुर्बलतया अवदत् । "एकम् अस्ति।" वयं ओडिन्-समाधिं प्राप्तवन्तः" इति ।
  
  ततः सः श्रमेन पतितः।
  
  
  अष्टत्रिंशत्
  
  
  
  देवानां समाधिः
  
  
  तस्य मूर्च्छितः एकः क्रन्दनः उत्पन्नः ।
  
  न, क्रन्दतु। रक्तदधिः क्रन्दनः यः शुद्धं आतङ्कं वदति स्म। ड्रेकः नेत्राणि उद्घाटितवान्, परन्तु शिलापृष्ठं ध्यानं दातुं अतिसमीपे आसीत् । सः भूमौ थूकं कृत्वा निःश्वसति स्म।
  
  अहं च चिन्तयन् अभवम् यत् मनुष्यः मृत्योः पूर्वं कियत् दूरं अनन्तं पतति?
  
  जर्मनीदेशिनः अत्र आसन् । तेषां एकः भ्राता सोपानात् अधः एव पतितः आसीत् ।
  
  ड्रेकः ऊर्ध्वं स्थातुं संघर्षं कृतवान्, प्रत्येकं मांसपेशी पीडयति स्म, परन्तु एड्रेनालिनः तस्य रक्तं प्रज्वालयितुं तस्य विचारान् स्वच्छं कर्तुं च आरब्धवान् । सः शनैः शनैः बेन् प्रति अगच्छत्। तस्य मित्रं मञ्चस्य एकस्मिन् धारायां अधोमुखः शयानः आसीत् । ड्रेकः तं ओडिन् इत्यस्य आलम्बनं प्रति कर्षितवान् । पृष्ठतः शीघ्रं दृष्टिपातेन तस्मै ज्ञातं यत् जर्मनीदेशिनः अद्यापि न आगताः, परन्तु तस्य कर्णाः तस्मै अवदन् यत् ते निमेषदूरे सन्ति इति ।
  
  सः एबेल् फ्रे इत्यस्य शापस्य शब्दं श्रुतवान् । रक्षात्मकसामग्रीणां ध्वनिः। मिलो एकं सैनिकं रक्तरंजितं वधं क्रन्दति।
  
  स्वस्य योग्यतां दर्शयितुं अवसरः इति सः चिन्तितवान्, वेल्सस्य एकं वचनं स्मरन् यत् सः तेषां एसएएस-प्रशिक्षणस्य समये उद्धृतवान् आसीत् ।
  
  सः ओडिन् इत्यस्य विशालस्य शवपेटस्य उपरि पृष्ठं अवलम्ब्य बेन् इत्यस्य परितः कर्षितवान् । बालकस्य नेत्रपक्षिणः फडफडन्ति स्म। केनेडी ठोकरं खादितवान् यत् - "भवन्तः तेषां कृते सज्जाः भवन्तु। अहं तस्य व्यवहारं करिष्यामि" इति । सा तस्य गण्डे लघुतया थप्पड़ं मारितवती।
  
  ड्रेकः तस्याः दृष्टिः एकं सेकण्डं यावत् मिलित्वा विरमति स्म । "कालान्तरे"।
  
  जर्मनीदेशस्य प्रथमः यः शिखरं अतिक्रान्तवान् । श्रमेन शीघ्रं पतितः सैनिकः, तदनन्तरं सद्यः द्वितीयः । ड्रेकः यत् कर्तव्यं इति जानाति स्म तत् कर्तुं संकोचम् अकरोत्, परन्तु टोर्स्टन् डाहल् तस्य अतीत्य गतः, तादृशं पश्चातापं न दर्शयन् । वेल्स्, मार्स्टर्स् च अग्रे भ्रमितवन्तौ ।
  
  तृतीयः शत्रुयोद्धा शिखरस्य उपरि क्रन्दति स्म, अस्मिन् समये विशालः, काष्ठं कुर्वन् पुरुषशवः । आकर्षकः। रक्तस्वेदः, वास्तविकः अश्रुपातः च तस्य पूर्वमेव विक्षोभजनकं मुखं विचित्रं मुखौटं परिवर्तयति स्म । परन्तु सः कठोरः द्रुतगतिः च आसीत् यत् सः उपरि कूर्दितुं, लुठितुं, लघुपिस्तौलं च उद्धर्तुं शक्नोति स्म ।
  
  एकः शॉट् पिपासातः बहिः उड्डीयत। ड्रेकः तस्य सहकारिणश्च सहजतया बकं कृतवन्तः, परन्तु शॉट् लक्ष्यं त्यक्तवान् ।
  
  एबेल् फ्रे इत्यस्य खरखरस्वरः शॉट् इत्यस्य अनन्तरं मौनं भग्नवान् । "न शस्त्राणि, मूक। नर् ! नर् ! मम वचनं शृणुत!"
  
  मिलो मुखं कृत्वा ड्रेकं दुष्टं स्मितं दत्तवान्। "क्राउट् गदं चोदना। हे मित्रम् ?
  
  बन्दुकं स्थूलमुष्टिना निगलितं, तस्य स्थाने दन्तयुक्तं कटं स्थापितं च । ड्रेकः तत् विशेषबलस्य छूरी इति ज्ञातवान् । सः विशालकाय प्रति पार्श्वे गतः, डाहल् इत्यस्मै पतितानां सैनिकानाम् एकं अन्तरिक्षे पादप्रहारस्य अवसरं दत्तवान् ।
  
  द्वितीयः सैनिकः जानुपर्यन्तं संघर्षं कृतवान् । मार्स्टर्स् तस्मै अन्यत् स्मितं दत्तवान्, ततः लङ्गं शरीरं पार्श्वे क्षिप्तवान् । तावत्पर्यन्तं त्रयः अपि सैनिकाः समतलभूमिं प्राप्तवन्तः, ततः एलिसिया अधः उत्प्लुत्य बिडालवत् प्रत्येकं हस्ते छूरीम् आदाय अवतरत् ड्रेकः तां कदापि एतावता श्रान्तां न दृष्टवान् आसीत् तथापि सा निन्जा-अभिजातवर्गं ग्रहीतुं शक्नोति इव दृश्यते स्म ।
  
  "न... शस्त्राणि?" डाहल् तनावपूर्णश्वासयोः मध्ये वक्तुं समर्थः अभवत् । "किं त्वं अन्ततः... आर्मेगेडोन् सिद्धान्ते विश्वासं करोषि, फ्रे?"
  
  एकः प्रमुखः जर्मन-देशस्य डिजाइनरः अधुना धारायाम् उपरि गतः अस्ति । "मा मूर्खः भव सैनिकबालक" इति सः निःश्वासः अवदत् । "अहं केवलं एतत् चिता चिह्नितुं न इच्छामि। मम संग्रहे सिद्ध्यर्थमेव स्थानं वर्तते" इति ।
  
  "यत् भवन्तः स्वस्य प्रतिबिम्बरूपेण पश्यन्ति इति मन्ये" इति डाहल् स्वस्य दलस्य निःश्वासं गृहीत्वा विरमन् अवदत् ।
  
  तत्र विरामः आसीत्, एकः क्षणः भयंकरः तनावः यतः प्रत्येकं प्रतिद्वन्द्वी स्वस्य तत्कालीनलक्ष्यस्य मूल्याङ्कनं करोति स्म । ड्रेकः मिलो इत्यस्मात् पश्चात्तापं कृतवान्, अनवधानेन ओडिन् इत्यस्य समाधिं प्रति अगच्छत्, यत्र बेन् प्रोफेसरः च अद्यापि पार्श्वे पार्श्वे उपविष्टौ, केवलं केनेडी इत्यनेन रक्षितः । सः एकं अधिकं प्रतीक्षमाणः आसीत्...
  
  ...आशां कुर्वन्...
  
  ततः च सोपानात् निरुद्धः निःश्वसनः आगतः, साहाय्यार्थं दुर्बलः याचना। फ्रे अधः पश्यति स्म। "त्वं दुर्बलः असि!" सः कस्मैचित् थूकितवान्। "यदि कवचः न स्यात् तर्हि अहं..."
  
  फ्रे एलिसिया इत्यस्याः उपरि इशारान् अकरोत् । "तस्याः साहाय्यं कुरुत"। सा महिला योद्धा दम्भेन विहसति स्म, ततः पार्श्वे हस्तं प्रसारितवती । एकेन झटके सा हेडन् उपरि आकर्षितवती। अमेरिकन-सी.आय.ए.-एजेण्टः दीर्घ-आरोहणात् श्रान्तः आसीत्, परन्तु जर्मनी-देशस्य पृष्ठे बद्धं गुरुभारं वहितुं तस्मात् अपि अधिकं
  
  ओडिनस्य कवचः कैनवासेन वेष्टितः।
  
  पार्नेविकस्य स्वरः श्रूयते स्म। "सः कवचम् आनयत्! मुख्य भाग ! परन्तु किमर्थम्?"
  
  "यतो हि सः एव मुख्यः भागः, त्वं मूर्ख।" फ्रे तं गोलिकाभिः मारितवान्। "इदं मुख्यं वस्तु न स्यात् यदि अन्यं किमपि प्रयोजनं न स्यात्" इति । फैशन डिजाइनरः अवमाननापूर्वकं शिरः कम्पयित्वा एलिसिया इत्यस्याः समीपं गतवान् । "एतानि कृपणाः क्रेटिनाः समाप्ताः कुर्वन्तु। मया ओडिन् प्रसन्नं कृत्वा पुनः पार्टीं प्राप्तुं आवश्यकम्" इति ।
  
  एलिसिया उन्मत्तरूपेण हसति स्म। "मम वारः" इति सा ताम-नद्याः अपेक्षया अधिकं घातकं क्रन्दित्वा स्वस्य रक्षासामग्रीम् शिलामञ्चस्य मध्ये क्षिप्तवती । भ्रमे सा वेल्सस्य समीपं त्वरितवती, तस्य उपस्थितौ आश्चर्यं न दर्शयति स्म । ड्रेकः स्वस्य युद्धे एव ध्यानं दत्तवान्, मिलो इत्यस्य आश्चर्यं कर्तुं प्रति फुफ्फुसं कृतवान्, स्वस्य कट्याः निपुणेन स्विंग् इत्यनेन पार्श्वतः गत्वा, ततः मिलो इत्यस्य हनुमत्पादं प्रति कठिनं कोणं प्रदत्तवान्
  
  अस्थि स्फुटितम् अस्ति। ड्रेकः नृत्यति स्म, डुलन्, पादयोः लघुः एव तिष्ठति स्म । तदा एषा तस्य रणनीतिः स्यात् - शरीरस्य कठिनतमेषु बिन्दुषु प्रहारं कृत्वा, अस्थि-उपास्थि-भङ्गं लक्ष्यं कृत्वा प्रहारं धावनं च। सः मिलो इत्यस्मात् द्रुततरः आसीत्, परन्तु तावत् बलवान् नासीत्, अतः यदि दिग्गजः तं गृहीतवान्...
  
  गर्जनं पर्वतस्य पारं प्रतिध्वनितम्, उदयमानस्य मैग्मायाः, स्थगितशिलायाः च गुर्गुराः, दराराः च ।
  
  मिलो वेदनाया: विकृष्यते स्म। ड्रेकः द्विपक्षीयपदकेन, द्वौ नलौ च अग्रतां प्राप्तवान् - यत् किमपि भवन्तः टीवी-मध्ये वैन डेम् इत्यस्य निपुणतया कुर्वन् द्रष्टुं शक्नुवन्ति, तत् वास्तविकजीवने वीथियुद्धाय सर्वथा व्यर्थम् अस्ति। मिलो एतत् ज्ञात्वा गर्जनेन आक्रमणं विक्षिप्तवान्। परन्तु ड्रेकः अपि तत् जानाति स्म, यदा मिलो स्वस्य सम्पूर्णं शरीरं अग्रे क्षिपति स्म, तदा ड्रेकः अन्यं शक्तिशालीं कोणप्रहारं प्रतिद्वन्द्वस्य मुखस्य अन्तः एव प्रदत्तवान्, तस्य नासिकां नेत्रकुण्डलं च मर्दयन् तं कठिनतया तलम् अकुर्वत्
  
  मिलो च्छिन्न गैण्ड इव भूमौ पतितः। एकदा ड्रेकस्य स्तरस्य प्रतिद्वन्द्विनः सह हारितः अभवत् तदा पुनः गमनम् नासीत् । ड्रेकः स्वस्य कटिबन्धं जानु च पदाति स्म, प्रमुखौ अस्थिद्वयं भग्नवान्, ततः सुमापार्थं कन्दुकं भग्नवान्, ततः परित्यक्तं सेनाछुरीम् उद्धृतवान्
  
  घटनास्थलस्य निरीक्षणं कृतवान्।
  
  मार्स्टर्स् नामकः एसएएस-सैनिकः द्वयोः जर्मन-सैनिकयोः लघुकार्यं कृतवान् आसीत्, अधुना तृतीयेन सह युद्धं कुर्वन् आसीत् । कतिपयेषु निमेषेषु त्रयः जनान् मारयितुं कस्यचित् कृते सुलभं कार्यं नासीत्, एसएएस-सैनिकस्य अपि कृते, मार्स्टर्स् केवलं किञ्चित् क्षतिग्रस्तः एव आसीत् । वेल्सः एलिसिया इत्यनेन सह मञ्चस्य धारायाम् नृत्यं कृतवान्, वास्तविकनृत्यात् अधिकं धावन्, परन्तु तस्याः ध्यानं विचलितवान् । तस्य रणनीतिः स्मार्टः आसीत् । समीपस्थे सा तं सेकण्डे एव आतङ्कं कृतवती स्यात्।
  
  केनेडी हेडन् इत्यस्य श्रान्तशरीरं युद्धस्य केन्द्रात् दूरं कर्षितवान् । बेन् तस्याः साहाय्यार्थं धावितवान् । पार्नेविक् न निद्राति स्म, ओडिन् - मूर्खस्य समाधिस्थलस्य अध्ययनं कृतवान् ।
  
  एबेल् फ्रे थोर्स्टेन् डाहल् इत्यस्य सम्मुखीभवति स्म । स्वीडिशः जर्मनदेशात् सर्वथा श्रेष्ठः आसीत्, तस्य गतिः द्वितीयेन अधिकं परिष्कृता भवति स्म यथा यथा तस्य पीडितानां अङ्गानाम् उपरि बलं पुनः आगच्छति स्म
  
  भगवन्!ड्रेकः चिन्तितवान्। वयम् अत्र गदं पादं पातयामः! अथवा डिनो रॉक् इत्यस्य सुपुराणभावनायां... अहं भवतः मनोरञ्जनं करोमि!
  
  एलिसिया इत्यनेन सह सम्मुखीकरणस्य आनन्दं न प्राप्य सः तथापि पञ्चाशत् वर्षीयायाः महिलायाः सर्वाधिकं साहाय्यस्य आवश्यकता अस्ति इति विश्वासं कृत्वा वेल्स्-नगरं प्रति प्रस्थितवान् । यदा तस्य पूर्वसहचरः तं दृष्टवान् तदा सा युद्धात् निवृत्ता ।
  
  "अस्मिन् सप्ताहे एकवारं भवतः कन्दुकं पादं पातितवान् एव, ड्रेक। किं त्वं एतावत् साडिस्टिकः असि यत् त्वं पुनः एतत् इच्छसि?"
  
  "त्वं भाग्यशाली असि, एलिसिया। वैसे, त्वं स्वस्य प्रेमिकायाः प्रशिक्षणं करोषि वा?" सः कष्टेन चलन्तस्य अमेरिकनस्य प्रतिक्रियारूपेण शिरः उन्नमयितवान्।
  
  "मात्रं आज्ञापालने" इति सा द्वौ छूरौ उपरि क्षिप्य एकस्मिन् गतिना गृहीतवती । "अस्तु! अहं केवलं त्रिगुणं प्रेम करोमि!"
  
  तस्याः स्वभावः वन्यः आसीत्, परन्तु तस्याः कर्माणि नियन्त्रितानि, गणितानि च आसन् । सा ड्रेकं चोदति स्म, धूर्ततया वेल्सस्य पृष्ठेन अनन्तशून्यतां प्रति कोणं कर्तुं प्रयतमाना आसीत् । सेनापतिः अन्तिमे सेकेण्डे तस्याः अभिप्रायं ज्ञात्वा तां अतिक्रम्य त्वरितवान् ।
  
  ड्रेकः तस्याः छूरद्वयं विक्षिप्तवान्, प्रत्येकं कटं पार्श्वे स्थापयित्वा तस्य कटिबन्धं न भङ्गयितुं सावधानः अभवत् । न केवलं सा उत्तमः आसीत्... सा निरन्तरं उत्तमः इति एव आसीत्।
  
  एबेल् फ्रे सहसा तान् अतिक्रम्य त्वरितवान्। इदं प्रतीयते स्म यत् डाहलं अतिक्रमितुं असफलः सन् सः ओडिन्-समाधिं शीघ्रं अन्वेष्टुं स्वीडिन्-देशस्य अतीत्य धावनस्य आश्रयं कृतवान् ।
  
  तस्मिन् च सेकेण्ड्-विभाजने ड्रेकः मार्स्टर्स्, अन्तिमः जर्मन-सैनिकः च मञ्चस्य धूलिपूर्णे धारायाम् एव मर्त्ययुद्धे निरुद्धौ दृष्टवान् । ततः आश्चर्यजनकेन सहसा उभौ पुरुषौ त्रुटिं प्राप्य केवलं पतितवन्तौ ।
  
  शून्ये मृत्युक्रन्दः प्रतिध्वनितम्।
  
  ड्रेकः तत् विभज्य वेल्स् इत्यस्य कृते प्रार्थितवान्, ततः स्वशरीरं परिवर्त्य फ्रे इत्यस्य पश्चात् त्वरितवान् । सः बेन् तत्र अप्रतिरक्षितं त्यक्तुम् न शक्तवान्। केनेडी इत्यनेन डिजाइनरस्य मार्गः अवरुद्धः, तस्य साहसं सङ्गृहीतवान्, परन्तु यदा सः अग्रे त्वरितवान् तदा ड्रेकः फ्रे इत्यस्य हस्ते एकं लघु कृष्णवर्णीयं वस्तु आकृष्टं दृष्टवान् ।
  
  रेडियो वा मोबाईल वा। केनचित् प्रकारेण संप्रेषकः।
  
  किं नरकं ?
  
  तदनन्तरं यत् घटितं तत् अवगम्यमानम् आसीत् । प्रमादस्य आश्चर्यजनकक्रियायां पर्वतपार्श्वे सहसा विस्फोटः अभवत्! तत्र गुरुः धूमः अभवत्, ततः सर्वत्र विशालाः शिलाखण्डाः, पर्वतशैलखण्डाः च विकीर्णाः अभवन् । गोलिका इव शून्ये सर्वाकारप्रमाणाः शिलाः क्षिपन्ति स्म, वीणां च कुर्वन्ति स्म ।
  
  ज्वालामुख्याः पार्श्वे महत् छिद्रं प्रादुर्भूतं यथा मुद्गरः कृशशुष्कप्राचीरं मुष्टिपातं कृतवान् । दरारं मन्दं दिवसप्रकाशं छानयति स्म । अन्यः प्रहारः, छिद्रं च अधिकं विस्तारितम्। मलिनपर्वतः विचित्रे गहने मौने अतलगर्ते प्रवहति स्म ।
  
  ड्रेकः शिरः हस्तेषु कृत्वा भूमौ पतितः । अस्य विस्फोटितशिलायाः केनचित् अन्येषां अमूल्यसमाधिस्थानानां क्षतिः अभवत् अवश्यम् । किं नरकं प्रचलति स्म ?
  
  
  नवत्रिंशत्
  
  
  
  देवानां समाधिः
  
  
  नवनिर्मितच्छिद्रे एकः हेलिकॉप्टरः आविर्भूतः, तस्य माध्यमेन उड्डीय गन्तुं पूर्वं एकं सेकण्डं यावत् भ्रमति स्म!
  
  यन्त्रस्य आधारे चत्वारः स्थूलाः केबलाः, अनेकाः पाशाः च लम्बन्ते स्म ।
  
  विश्वासः कर्तुं असम्भवः आसीत् । एबेल् फ्रे इत्यनेन अधुना एव पर्वतपार्श्वं विभक्तुं आदेशः दत्तः । एकः पर्वतपार्श्वः यः सक्रियस्य ज्वालामुख्याः भागः आसीत्, यः कथञ्चित् अतिज्वालामुखी इति प्रसिद्धं सामूहिकविलुप्तं जनयितुं शक्नोति स्म ।
  
  तस्य संग्रहं पूर्णं कर्तुं ।
  
  अयं पुरुषः प्रत्येकं बिट् उन्मत्तः आसीत् यथा ड्रेकः शेषः मानवजातिः च तस्मै श्रेयः दत्तवान् । सः इदानीमपि उन्मत्तः हसति स्म, यदा ड्रेकः उपरि पश्यति स्म तदा सः दृष्टवान् यत् फ्रे एकं इञ्चं अपि न चलितवान्, अपितु विस्फोटितः पर्वतः तस्य परितः श्वसति स्म तदा सः दृढतया ऋजुः स्थितवान्
  
  एलिसिया वेल्स् त्यक्त्वा फ्रे प्रति ठोकरं खादितवती, तस्याः उन्मत्तः आत्मसंयमः अपि किञ्चित् क्षुब्धः अभवत् । तेषां पृष्ठतः प्रोफेसर पार्नेविक्, बेन्, केनेडी च ओडिन् इत्यस्य कोष्ठस्य भित्तिभिः रक्षिताः आसन् । हेडन् प्रवणः, निश्चलः आसीत् । किं सा तत्त्वतः एतावत् मार्गं अग्निमन्मादे मृत्यवे आगता आसीत्? वेल्सः तस्य पार्श्वे जानुभ्यां न्यस्तवान्, तस्य उदरं गृहीत्वा ।
  
  हेलिकॉप्टरः समीपं प्लवति स्म, तस्य इञ्जिनं कूजति स्म । फ्रे स्वस्य उपमशीनगनं उत्थाप्य सर्वेभ्यः ओडिन् इत्यस्य विशालस्य शवपेटिकायाः दूरं गन्तुं इशारान् कृतवान् । अल्पः अग्निविस्फोटः तस्य आग्रहं दृढं कृतवान्, कवच-खड्ग-स्तनपट-शृङ्ग-शिरस्त्राण-रूपेण अमूल्य-सुवर्ण-वाइकिंग-अवशेषान् प्रहारयन्ते स्म गोलिकानां ध्वनिः घटनाशृङ्खलायाम् चालिताः सुवर्णमुद्राः टाइम्स् स्क्वेर् इत्यत्र कन्फेट्टी इव अलमारयः पतितुं आरब्धाः ।
  
  फ्रे हेलिकॉप्टरं तरङ्गितवान् ।
  
  ड्रेकः जानुभ्यां न्यस्तवान् । "त्वं एतत् चिताम् चालयसि, त्वं सर्वं जगत् जोखिमं करोषि!" - सः उद्घोषितवान्, तस्य स्वरः प्रोपेलर-पट्टिकानां गुरु-शब्दस्य उपरि कष्टेन एव श्रूयते स्म ।
  
  "विम्पः मा भवतु!" फ्रेयः प्रति उद्घोषितवान्, तस्य मुखं हेरोइन्-व्यसनिनः दुष्टः विदूषकः इव विकृतः आसीत् । "स्वीकुरु, ड्रेक। अहं त्वां पराजितवान्!"
  
  "न तु विजयस्य विषयः!" ड्रेकः प्रतिक्रन्दितवान्, परन्तु अधुना हेलिकॉप्टरः साक्षात् उपरि आसीत्, सः स्वस्य स्वरं अपि न श्रोतुं शक्नोति स्म । सः फ्रे इत्यस्य निर्देशं पश्यति स्म, बाहून् क्षोभयन् सनकेन गोलिकाः सिञ्चति स्म । ड्रेकः प्रार्थितवान् यत् तस्य मित्राणि आवाराप्रक्षेपकेन न गृह्यन्ते इति ।
  
  जर्मनः तत् हारितवान् । आजीवनं व्यामोहस्य एतावत् समीपे सन् सः केवलं भग्नः अभवत् ।
  
  इदानीं दाहल् तस्य पार्श्वे आसीत् । ते पश्यन्ति स्म यत् फ्रे एलिसिया च गुरुशृङ्खलाः अधः अधः अधः यावत् अवनयन्ति स्म यावत् अन्ते ते शवपेटिकायाः द्वयोः अन्तयोः परितः पाशं न कृतवन्तः। फ्रे ते सुरक्षिताः इति सुनिश्चितवान् ।
  
  हेलिकॉप्टरः भारं गृहीतवान्। किमपि न अभवत् ।
  
  फ्रे स्वस्य दूरभाषग्राहके क्रन्दितवान् । हेलिकॉप्टरः पुनः प्रयासं कृतवान्, अस्मिन् समये तस्य इञ्जिनाः क्रुद्धः डायनासोरः इव गर्जन्ति स्म । शृङ्खलाः स्वभारं गृहीतवन्तः, तत्र विशिष्टः दरारः आसीत्, शिलाभङ्गस्य शब्दः ।
  
  ओडिन् इत्यस्य चिता चलति स्म।
  
  "एषः अस्माकं अन्तिमः अवसरः!" - डाहल् ड्रेकस्य कर्णे उद्घोषितवान्। "वयं ग्राइण्डरं गच्छामः! मिलो इत्यस्य बन्दुकात्!"
  
  ड्रेकः पटकथां चालितवान् । ते हेलिकॉप्टरं नाशयित्वा समाधिं रक्षितुम् अर्हन्ति स्म। परन्तु हेडन्, पार्नेविक् च सह बेन्, केनेडी च सम्भवतः म्रियन्ते ।
  
  "समयः नास्ति!"- इति डाहल् उद्घोषितवान् । "एतत् वा अपोकलिप्स् वा!"
  
  स्वीडिशः मिलो इत्यस्य शस्त्रार्थं कूर्दितवान् । ड्रेकः नेत्राणि निमीलितवान् यतः तस्य हृदयं पीडा विदारयति स्म। तस्य दृष्टिः बेन्-केनेडी-योः उपरि पतिता, निर्णयस्य पीडा च तं पाशवत् अन्तः विवर्तयति स्म । एकेन हस्तेन हानिः भवति चेत् अपरेण हस्तेन हानिः भविष्यति। ततः च सः निश्चयं कृतवान् यत् सः केवलं डाहल् इत्यस्मै एतत् कर्तुं न शक्नोति इति। किं सः जगतः उद्धाराय मित्रद्वयं बलिदानं कर्तुं शक्नोति स्म ?
  
  नहि।
  
  सः मण्डूक इव अग्रे प्लवति स्म यदा एव डाहल् मिलो इत्यस्य वस्त्राणि अन्वेष्टुं आरब्धवान् । स्वीडिशः आश्चर्यचकितः पश्चात्तापं कृतवान् यदा मिलो स्वशरीरं ऋजुं कृतवान्, अमेरिकनः वेदनायाम् कुब्जः, परन्तु चलः आसीत्, मञ्चस्य धारं यावत् लङ्गितः च आसीत् अवरोहरेखासु एकस्मै ।
  
  ड्रेकः आघातेन स्थगितवान् । हेलिकॉप्टरस्य इञ्जिनाः पुनः एकवारं कूजन्ति स्म, अपवित्रः दुर्घटना च गुहां पूरितवान् । अग्रिमे क्षणे ओडिन् इत्यस्य विशालः शवपेटः स्थानान्तरितः अभवत्, तस्य बन्धनस्थानात् मुक्तः च अभवत्, ड्रेकं प्रति च मञ्चस्य धारं प्रति धमकीकृत्य डुलति स्म, डुलन्तस्य मृत्युस्य एकटनम्।
  
  "नौऊ" इति डाहलस्य आक्रोशः पार्नेविकस्य आक्रोशं पुनः पुनः अकरोत् ।
  
  तत्र क्रन्दनः, उन्मत्तः क्रन्दनः इव वेण्टः अतितप्तः, नरकस्य सर्वे राक्षसाः जीविताः दह्यन्ते इव शब्दः। ओडिन्-समाधिस्थानस्य अधः नवीनतया उद्घाटितस्य छिद्रात् गन्धकयुक्तस्य वायुस्य धारा पलायिता ।
  
  फ्रे एलिसिया च द्रुतं गतवन्तौ, डुलन्तं चिताम् आरुह्य जीविताः प्रायः दग्धौ । फ्रे उद्घोषयति स्म- "अस्माकं अनुसरणं मा कुरु, ड्रेक!" मम बीमा अस्ति!" तदा मम मनसि एकः विचारः आगतः इव आसीत्, अभयस्य गारण्टी। सः ड्रेकस्य सहचरानाम् उद्घोषं कृतवान् यत् - "अधुना! चिताम् अनुसरणं कुर्वन्तु अन्यथा भवन्तः म्रियन्ते !"" फ्रे तान् प्रोत्साहयति स्म, स्वस्य उपमशीनगनं क्षोभयन्, तेषां वाष्पस्तम्भं परितः गन्तुं अन्यः विकल्पः नासीत्
  
  डाहल् स्वस्य भूतप्रेतदृष्टिः ड्रेकं प्रति कृतवान् । "अस्माभिः एतत् निवारयितव्यम्" इति सः याचनापूर्वकम् अवदत् । "मम बालकानां कृते...।"
  
  ड्रेकस्य शिरः न्यस्य अन्यत् उत्तरं नासीत् । निश्चयेन। सः एसजीजी-सेनापतिं अनुसृत्य, तेषां उपरि उड्डीयमानं डुलन्तं सरकोफेगस् सावधानीपूर्वकं पार्श्वे कृत्वा, तेषां विस्मयन्तः शत्रवः सुरक्षिततया उपरि, तस्य सहचराः परे तस्य मार्गं अनुसृत्य।
  
  शस्त्रैः आवृतं च उन्मत्तस्य सनकेन च।
  
  ड्रेकः शिलातलस्य एकं छिद्रं प्राप्तवान् । वाष्पः तप्तः, विकृष्यमाणः गोपुरः आसीत् । अभङ्गः । ड्रेकः यथाशक्ति समीपं गतः, ततः पूर्वं स्वशत्रून् अग्रेसरणं द्रष्टुं व्यावृत्तः ।
  
  हेडन् अचेतनत्वस्य अभिनयं कृत्वा भूमौ एव स्थितवान् । सा इदानीं उपविश्य ओडिन्-कवचं पृष्ठे सुरक्षितं पट्टिकाः अपसारितवती । "किं कर्तुं शक्नोमि?"
  
  ड्रेकः तां संक्षेपेण दृष्टिपातं कृतवान् । "सुपरज्वालामुखी-निरोधाय सी.आय.ए.-संस्थायाः किमपि आकस्मिकयोजना अस्ति वा?"
  
  सुन्दरी 'सचिवः' शिरः कम्पयितुं पूर्वं क्षणं यावत् भ्रान्ता दृश्यते स्म । "केवलं स्पष्टम् । जर्मनभाषां वायुप्रवाहनलिके स्थापयतु" इति । सा कवचम् उपशमस्य क्रन्दनेन क्षिप्तवती। त्रयः अपि तं मुद्रा इव परिधिं भ्रमन्तं पश्यन्ति स्म ।
  
  किं ते वास्तवमेव असफलाः अभवन् ?
  
  यथा यथा ज्वालामुखी बलं प्राप्नोति स्म तथा तथा नलिकेः बहिः आगच्छन् दाबः वर्धते स्म । "एकदा श्रृङ्खलाविक्रिया आरभ्यते" इति डाहल् अवदत् । "वयं एतत् पिधातुं न शक्ष्यामः। अस्माभिः इदानीं एतत् कर्तव्यम्!"
  
  ड्रेकस्य दृष्टिः क्षणिकरूपेण कवचस्य प्रति आकृष्टा आसीत् यदा सा तस्य धारं परितः कोलाहलेन आवर्तते स्म । तस्य रिम्।अग्निलिखितमिव वचनं तस्मात् निर्गतम्।
  
  
  स्वर्गं नरकं च केवलं क्षणिकं अज्ञानम्,
  
  अमरः आत्मा एव सम्यक् अथवा अशुभं प्रति झुकति।
  
  
  "योजना ख" इति सः अवदत् । "ओडिन् इत्यस्य शापं स्मर्यते वा ? न उचितं प्रतीयते स्म किम् ? एतत् स्थापयितुं स्थानं नास्ति, किम्? साधु, भवतु तत् एव।"
  
  "किं ओडिन् शापः जगतः उद्धारस्य उपायः अस्ति?" डाहल् तस्य विषये शङ्काम् अकरोत् ।
  
  "अथवा नरकं" इति ड्रेकः अवदत् । "निर्णयं कः करोति इति अवलम्बते। इति उत्तरम् । यः कवचं स्थापयति तस्य शुद्धात्मा भवितुमर्हति। जालजालम् अस्ति। वयं किमपि न जानीमः यतः वयं समाधिं अपसारितवन्तः। यदि वयं असफलाः भवेम तर्हि जगत् विनश्यति" इति ।
  
  "शापः कथं गतः?" शत्रुहस्तेषु स्थितस्य दुःखस्य अनन्तरं यत् आसीत् तस्मात् अपि दुष्टतरं न दृश्यते स्म हेडन् जीवितं खादितुं शक्यते इव वेण्टं प्रेक्षते स्म ।
  
  ड्रेकः कवचम् उत्थाप्य पुरतः धारयन् शापं दत्तवान्। डाहल् स्थित्वा तं श्वसन् वेण्ट् प्रति गच्छन्तं पश्यति स्म । "यस्मिन् क्षणे त्वं तत् वाष्पम् अनेन कवचेन स्पृशसि, तत् तव हस्तात् एव विदारितं भविष्यति।"
  
  ततः ज्वलन्तवने फसितस्य पशुसमूहस्य गर्जनवत् शब्देन अधः अधिकः वाष्पः उद्भूतः, तस्य विस्फोटस्य उच्चैः क्रन्दनः प्रायः कर्णमूर्च्छितः अभवत् गन्धकस्य दुर्गन्धः इदानीं वायुं स्थूलं कर्तुं आरब्धवान्, विषयुक्तं मियास्मारूपेण परिणमयितवान् । एतावत्कालं यावत् तेषां नित्यसहचरस्य मन्दः गर्जनः इदानीं वज्रवत् अधिकं जातः । ड्रेकः भित्तिः एव कम्पन्ते इव अनुभूतवान् ।
  
  "नवीनवार्ता, दल। योजना ख कार्ये। भविष्यस्य सन्दर्भार्थं एतस्य अर्थः अस्ति यत् अहं न जानामि यत् अन्यत् किं नरकं कर्तव्यम् अस्ति" इति ।
  
  "भवतः भविष्यं नास्ति" इति डाहल् कवचस्य परे पार्श्वे स्थितवान् । "अथवा" इति ।
  
  ते मिलित्वा वेण्ट् प्रति भ्रमन्ति स्म। तेषां पार्श्वे शिलायाम् अधः शैलः स्खलितुं आरब्धवान् । अगाधस्य अनन्तगहनात् एकः क्रन्दनः, गर्जनः च, यस्य सदृशः ड्रेकः कदापि न श्रुतवान्, सः आगतः ।
  
  "सुपरज्वालामुखी समीपं गच्छति!" हेडन् क्रन्दितवान्। "निष्क्रान्तं कुरुत!"
  
  
  * * * ९.
  
  
  ड्रेक, डाहल् अथवा एबेल् फ्रे इत्यनेन अपि अदृष्टः एयजाफ्जाल्लाजोकुल् इति प्रसिद्धः आइसलैण्डदेशस्य पर्वतः, यः अद्यावधि सौम्यधूसरधाराणां उत्सर्जनं कृत्वा विमानयानयानस्य आतङ्कं जनयितुं सन्तुष्टः अस्ति, सः सहसा तस्य धारायाम् विस्फोटितवान् शीघ्रमेव स्काई न्यूज् तथा बीबीसी इत्यत्र पश्चात् You Tube इत्यत्र च स्तब्धाः कोटिजनाः दृश्यन्ते स्म - आकाशे अग्नितूफानं प्रज्वलितस्य सहस्रस्य अजगरस्य उग्रजिह्वाः। तस्मिन् एव काले अन्ये द्वे आइसलैण्ड्-देशस्य ज्वालामुखी विस्फोटितवन्तौ, तेषां शिखरं दबावेन शैम्पेन-कार्क् इव उड्डीयत । किञ्चित् जिह्वाबद्धं कृत्वा आर्मेगेडोन् आगतः इति निवेदितम् ।
  
  केवलं चयनित-कतिचन एव जानन्ति स्म यत् एतत् वस्तुतः कियत् समीपम् अस्ति ।
  
  
  * * * ९.
  
  
  अदृष्टाः कदापि न ज्ञाताः वीराः पर्वतस्य कृष्णगहनेषु युद्धं कृतवन्तः । ड्रेकः डाहल् च शील्ड् इत्यनेन वाष्पनिर्गमस्य उपरि आक्रमणं कृतवन्तौ, गोलवस्तूनाम् उपयोगेन वाष्पं समीपस्थे शून्ये विक्षेपं कृतवन्तौ यतः ते ओडिन्-समाधिविध्वंसनेन अवशिष्टस्य छिद्रस्य साक्षात् उपरि स्थापयन्ति स्म
  
  "शिघ्रेन कुरु!" दाहल् कवचं स्थाने स्थापयितुं संघर्षं कृतवान् । येन प्रयत्नेन सः पर्वतस्य आदिमबलं अतिक्रान्तवान् तस्मात् तस्य हस्ताः कम्पिताः इति ड्रेकः अनुभवति स्म । "अहं केवलं ज्ञातुम् इच्छामि यत् किं नरकं एतत् वस्तु निर्मितम् अस्ति!"
  
  "कस्य चिन्ता अस्ति!" हेडन् तान् निरोधयितुं प्रयत्नं कृतवती, तेषां पादौ धारयन् यथाशक्ति धक्कायति स्म । "मात्रं हरामीं अन्तः स्थापयतु!"
  
  डाहल् छिद्रं प्रति कूर्दन् फुफ्फुसं कृतवान् । यदि कवचः चूकितवान् वा किञ्चित् अपि गतः स्यात् तर्हि तत्क्षणमेव वाष्पितम् अभवत्, परन्तु तेषां लक्ष्यं सम्यक् आसीत्, मुख्यभागः च ओडिन्-समाधि-अधः कृत्रिम-दरारं सावधानीपूर्वकं प्रविष्टवान्
  
  विस्तृतं जालं, शतशः सहस्राणि शताब्दपूर्वं आविष्कृतम्। देवानां शपथं करोमि।
  
  जालस्य जालम् !
  
  "आधुनिकजगत् अद्यपर्यन्तं ज्ञातं महत्तमं प्राचीनजालम्।" दाहल् जानुभ्यां पतितः । "यः एतस्य अन्त्यं कर्तुं शक्नोति स्म।"
  
  ड्रेकः पश्यति स्म यत् कवचः कृशः इव आसीत्, अधः उत्थानं प्रचण्डं दबावं शोषयन् । सः समतलः भूत्वा क्रैकस्य किनारेषु निर्मितः, ओब्सिडियनवर्णं गृहीत्वा । सदा। कदापि लोपः न भविष्यति।
  
  "ईश्वरः आशीर्वादं ददातु"।
  
  कार्यः कृतः, सः क्षणं यावत् विरामं कृतवान् ततः पूर्वं पुनः फ्रे इत्यस्य प्रति ध्यानं कृतवान् । आतङ्कः तस्य हृदयं यत् कल्पयितुं शक्नोति स्म तस्मात् अधिकं पूरितवान्, अधुना अपि ।
  
  हेलिकॉप्टरः उत्थितः, ओडिन् इत्यस्य चितायाः भारं धारयितुं तनावं कुर्वन्, यत् तस्य अधः मन्दं डोलति स्म । फ्रे, एलिसिया च चितायां ढक्कने उपविष्टौ आस्ताम्, हेलिकॉप्टरेण सह संलग्नपट्टिकासु हस्तौ दृढतया वेष्टितौ आस्ताम् ।
  
  परन्तु बेन्, केनेडी, प्रोफेसरः पार्नेविक् च हेलिकॉप्टरस्य अधः लम्बमानेषु अन्यत्रिषु पाशेषु लम्बमानौ आस्ताम्, निःसंदेहं तत्र बन्दुकस्य निशानेन धारिताः आसन्, यदा ड्रेकः ग्रहस्य उद्धाराय युद्धं करोति स्म
  
  ते शून्यस्य उपरि लम्बन्ते स्म, हेलिकॉप्टरस्य आरोहणं कुर्वन् डुलन्तः, ड्रेकस्य नासायाम् अधः एव अपहृताः।
  
  "नऊऊ!"
  
  तथा च, अविश्वसनीयतया, सः धावितवान् - एकः एकान्तः पुरुषः, क्रोध-हानि-प्रेम-जनित-शक्त्या धावन् - एकः पुरुषः यः अतल-गर्तं पारं कृत्वा कृष्ण-अन्तरिक्षे आत्मानं क्षिप्तवान्, तस्मात् किं हृतं इति आग्रहं कुर्वन्, एकं डुलने निराशः भूत्वा केबलानि, यदा सः पतितः।
  
  
  चत्वारिंशत्
  
  
  
  देवानां समाधिः
  
  
  ड्रेकस्य जगत् अन्धकारे तस्य कूर्दनेन स्थगितम् - उपरि अनन्तं शून्यं, अधः अतलं गर्तं - त्रि इञ्च् डुलन्तं पाशं, तस्य एकमात्रं मोक्षम्। तस्य मनः शान्तम् आसीत्; सः स्वमित्राणां कृते एव अकरोत्। तेषां त्राणात् अन्यत् कारणं नास्ति।
  
  निःस्वार्थः ।
  
  तस्य अङ्गुलीः पाशं स्पृशन्ति स्म, निमीलितुं न शक्तवन्तः!
  
  अन्ते गुरुत्वाकर्षणस्य सम्मुखं तस्य शरीरं द्रुतगत्या पतितुं आरब्धम् । अन्तिमे सेकेण्डे तस्य डुलन् वामहस्तः शेषेभ्यः दीर्घतरपाशस्य उपरि निमीलितः, प्रतिबिम्बात्मकदुर्भावेन च संकुचितः ।
  
  तस्य पतनं बाहुद्वयेन गृहीत्वा द्रुतस्पन्दितहृदयं शान्तयितुं नेत्रे निमील्य निवृत्तम् । उपरि कुत्रचित् कर्कशाः तालीवादनानि अभवन् । एलिसिया स्वस्य व्यङ्ग्यं पातयति।
  
  "किं वेल्सस्य 'भवतः योग्यतां दर्शयतु' इति एतदेव अभिप्रेतम्? सर्वदा चिन्तयति स्म यत् तस्य उन्मत्तजीवाश्मस्य किं अर्थः अस्ति!"#
  
  अधः स्थितस्य अगाधस्य विषये तीक्ष्णतया अवगतः ड्रेकः उपरि पश्यति स्म, पूर्ववत् चक्करः अनुभवन् । परन्तु तस्य स्नायुः नवप्राप्तबलेन एड्रेनालिनेन च प्रज्वलिताः आसन्, पुरातनः अग्निः बहुभागः इदानीं पुनः तस्य अन्तः आसीत्, बहिः आगन्तुं म्रियमाणः आसीत् ।
  
  सः पाशम् आरुह्य हस्तं हस्तं जानुभ्यां गृहीत्वा शीघ्रं गच्छति स्म। फ्रे स्वस्य उपमशीनगनं प्रसारयन् सावधानतया लक्ष्यं कृत्वा हसति स्म, परन्तु तदा हेडन् ओडिन्-समाधितः उद्घोषितवान् । ड्रेकः तां तत्र स्थितां दृष्टवान्, वेल्सस्य पिस्तौलं फ्रे इत्यस्य उपरि लक्ष्यं कृत्वा - वृद्धः सेनापतिः तस्याः पार्श्वे पतितः आसीत्, परन्तु, ईश्वरस्य धन्यवादः, अद्यापि श्वसति स्म ।
  
  हेडन् बन्दुकं अर्धमार्गे फ्रे इत्यस्य प्रति दर्शितवान् । "उत्तिष्ठतु!"
  
  हेलिकॉप्टरः अद्यापि वायुतले एव आसीत्, तस्य चालकः स्वस्य आदेशस्य विषये अनिश्चितः आसीत् । फ्रे संकोचम् अकरोत्, स्वस्य प्रियक्रीडासामग्रीतः विरक्तः बालकः इव गर्जन् । "अस्तु। हुन्दिन !कुतिया ! मया त्वां तस्मात् शापितविमानात् अवतारयितव्यम् आसीत्!"
  
  हेडन् इत्यस्य उत्तरं श्रुत्वा ड्रेकः स्मितं कृतवान् । "आम्, अहं प्रायः एतत् अवगच्छामि।"
  
  केनेडी, बेन्, पार्नेविक् च विस्तृतनेत्रैः पश्यन्ति स्म, कष्टेन श्वसितुम् साहसं कुर्वन्ति स्म ।
  
  "गच्छ गृहाण!" - फ्रे तदा एलिसिया इत्यस्याः उपरि उद्घोषितवान्। "हस्ततः हस्ते । तं गृहीत्वा गच्छामः। एषा कुत्सिता भवन्तं गोलिकाभिः न मारयिष्यति। सा सर्वकारस्य समस्या अस्ति। " इति ।
  
  एलिसिया शवपेटिकातः उत्प्लुत्य ड्रेकस्य समानान्तरपाशं गृहीतवती तदा ड्रेकः गलितवान्, परन्तु तदपि सः बेन् इत्यस्य उपरि दृष्टिपातं कर्तुं समयं गृहीतवान्, हेडन् इत्यस्य स्थितिप्रकाशने बालकः कथं प्रतिक्रियां ददाति इति मापनं कृतवान्
  
  बेन् यदि किमपि तर्हि अधिकं कोमलतया तां पश्यति स्म।
  
  एलिसिया वानर इव पाशं स्खलितवती, अचिरेण च ड्रेक इत्यनेन सह समः अभवत् । सा तं पश्यति स्म, सिद्धं मुखं क्रोधपूर्णं मुखम्।
  
  "अहं उभयतः डुलितुं शक्नोमि।" सा वायुतले प्लवति स्म, प्रथमं पादाः, अन्धकारस्य माध्यमेन ललितचापे, क्षणं यावत् सम्पूर्णतया वायुना लम्बमाना। ततः तस्याः पादौ ड्रेकस्य उरोस्थिभागे दृढतया सम्बद्धाः अभवन् सा च स्वशरीरं अग्रे क्षिपति स्म, संक्षेपेण स्वस्य पाशं गृहीत्वा परं प्रति डुलयितुं पूर्वं।
  
  "फकिंग् बबून्" इति ड्रेकः वक्षःस्थलं दह्यमानं, पकडं शिथिलं कृत्वा गुञ्जितवान् ।
  
  एलिसिया स्वस्य गतिं प्रयुज्य पाशं परितः डुलति स्म, वक्षःस्थलस्तरस्य पादौ प्रसारितवती, तस्य उदरं च क्षिप्तवती । ड्रेकः प्रहारं मृदु कर्तुं दक्षिणदिशि डुलितुं समर्थः अभवत्, परन्तु तदपि तस्य पृष्ठपार्श्वयोः क्षतम् अनुभवति स्म ।
  
  सः तां गुर्गुरितवान्, दुःखं भागं कृतवान्, उच्चतरं च उत्थितः। तस्याः नेत्रयोः स्फुरणं नूतनेन आदरेन सह आविर्भूतम् ।
  
  "अन्ततः" इति सा निःश्वसति स्म । "त्वं पुनः आगतः। इदानीं पश्यामः कः श्रेष्ठः" इति ।
  
  सा पाशं भ्रमति स्म, प्रत्येकं गतिं प्रति आत्मविश्वासः विकीर्णः आसीत् । एकस्मिन् कूर्दने सा ड्रेकस्य स्वस्य पाशं त्यक्त्वा पुनः स्वस्य गतिं प्रहारं कृत्वा अस्मिन् समये तस्य शिरः कृते स्वपदानि लक्ष्यं कृतवती ।
  
  परन्तु ड्रेकः पुनः आगतः सः सज्जः आसीत् । परमकौशलेन पाशं विसृज्य तीव्रं चक्करः दमयित्वा पादद्वयगहनं गृहीतवान् । एलिसिया तस्य उपरि अहानिकारकरूपेण प्लवति स्म, तस्य गतिना स्तब्धा, तस्याः बाहूः अद्यापि स्फुरन्ति स्म ।
  
  ड्रेकः एकैकं पादं पाशं उपरि उच्छिष्टवान् । यावत् तस्य प्रतिद्वन्द्वी तस्य कृतं ज्ञातवान् तावत् सः तस्याः उपरि आसीत् । सः तस्याः शिरसि कठिनतया पदातिम् अकरोत्।
  
  तस्याः अङ्गुलीः पाशं मुक्तवन्तः इति अहं दृष्टवान्। सा पतिता, परन्तु कतिपयानि इञ्चानि एव । तस्याः अन्तः कठिनः अङ्गुष्ठः कार्यं कृतवान्, सा पुनः स्वस्य पकडं प्राप्तवती।
  
  फ्रे उपरितः गर्जति स्म। "किमपि उत्तमं नास्ति! मृत, त्वं आङ्ग्ल-अविश्वासी!"
  
  ततः नेत्रनिमिषात् न्यूनेन समये जर्मनः छूरीम् आकृष्य ड्रेकस्य रज्जुं छिनत्ति स्म!
  
  
  * * * ९.
  
  
  ड्रेकः सर्वं मन्दगत्या दृष्टवान् । कटितस्य कान्तिः, छिन्नपृष्ठस्य दुष्टप्रकाशः। तस्य जीवनरेखायाः आकस्मिकं विमोचनं-यथा तस्य उपरि उदग्रतां, विस्फुरितुं च आरब्धा।
  
  तस्य शरीरस्य क्षणिकं भारहीनता। भयानकतायाः अविश्वासस्य च जमेन क्षणः। ज्ञात्वा यत् किमपि तस्य कदापि अनुभूतं, भविष्ये यत् किमपि कर्तुं शक्नोति, तत् सर्वं इदानीं एव नष्टम् अस्ति ।
  
  ततः च पतनं... तस्य नेमेसिस् एलिसिया इत्यस्याः मुष्टिम् आरोहणं दृष्ट्वा पुनः शवपेटिकायाः शिखरं प्राप्तुं... बेन् इत्यस्य मुखं क्रन्दने विवर्तमानं दृष्ट्वा... केनेडी इत्यस्य मुखं मृत्युस्य मुखौटे परिणमति। तस्य परिधीयदृष्ट्या च... दूरम्... .किं द. ?
  
  टॉर्स्टेन् डाहल्, उन्मत्तः स्वीडिशः, धावन्, न, धावन्, मञ्चस्य पारं कृत्वा स्वशरीरे आसनमेखला बद्धः, अक्षरशः कृष्णगर्ते स्वं क्षिपन्, यथा ड्रेकः स्वयमेव क्षणपूर्वं कृतवान् आसीत्।
  
  तस्य पृष्ठतः विवृतः एकः सुरक्षाहारः, ओडिन्-कोष्ठे एकस्य स्तम्भस्य परितः सुरक्षितः, हेडन्-वेल्स-योः दृढतया धारितः, ये अधिकतमप्रयत्नार्थं सज्जाः आसन्
  
  डाहल् इत्यस्य उन्मत्तः कूर्दनः...तम् एतावत् समीपं आनयन् यत् सः ड्रेकस्य बाहून् गृहीत्वा तं दृढतया धारयति।
  
  ड्रेकस्य आशायाः विस्फोटः क्षीणः अभवत् यदा सः डाहल् च एकत्र पतितवन्तौ, सुरक्षारेखा तनावपूर्णा...ततः आकस्मिकं, कष्टप्रदं टग् यदा हेडन् वेल्स च तनावं स्वीकृतवन्तौ।
  
  अथ आशा । मन्दं, कष्टप्रदं मोक्षस्य प्रयासः। ड्रेकः डाहलस्य नेत्रयोः अन्तः अवलोकितवान्, एकं वचनं न वदन्, इञ्च-इञ्च्-इञ्च्-इञ्च्-मध्ये सुरक्षितस्थानं प्रति कर्षितस्य भावस्य एकं औंसं अपि न उत्सर्जितवान् ।
  
  हेलिकॉप्टरचालकः अवश्यमेव आदेशं प्राप्तवान्, यतः सः यावत् तृतीयं क्षेपणास्त्रं प्रहारयितुं सज्जः न अभवत् तावत् आरोहणं आरब्धवान्, अस्मिन् समये पर्वतात्, यत् पर्याप्तं अन्तरं विस्तारयितुं निर्मितम् आसीत् यत् शवपेटः क्षतिजोखिमं विना प्रवेशं कर्तुं शक्नोति
  
  त्रयः निमेषाः यावत् ओडिन् इत्यस्य चिता अन्तर्धानं जातम् । हेलिकॉप्टर-पट्टिकानां ध्वनिः दूरस्थः स्मृतिः अस्ति । बेन्, केनेडी, पार्नेविक् च इदानीं इव आसन् ।
  
  अन्ते डाहल्, ड्रेक च अगाधस्य शिलाप्रान्तेषु कर्षितौ । ड्रेकः अनुसरणं दातुम् इच्छति स्म, परन्तु तस्य शरीरं प्रतिक्रियां न दत्तवान् । तत्र शयनं कर्तुं केवलं तत् एव कर्तुं शक्नोति स्म, आघातं मग्नं कृत्वा, वेदनां मस्तिष्कस्य एकान्तभागे पुनः निर्दिशति स्म ।
  
  तत्र शयितस्य च हेलिकॉप्टरस्य शब्दः पुनः आगतः। केवलम् अस्मिन् समये एव डाहल् चॉपरः आसीत् । एतत् च युगपत् तेषां मोक्षस्य, उत्पीडनस्य च साधनम् आसीत्।
  
  ड्रेकः केवलं टोर्स्टेन् डाहल् इत्यस्य पीडितनेत्रेषु एव पश्यितुं शक्नोति स्म । "त्वं ईश्वरः असि मित्र" इति ते यस्मिन् स्थाने आसन् तस्य महत्त्वं च तस्य उपरि न नष्टम् । "सत्य ईश्वर"।
  
  
  एकचत्वारिंशत्
  
  
  
  जर्मनीदेशः
  
  
  प्रत्येकं केनेडी मूर् एतावत् कठिनपीठे स्वस्य गदं परिवर्तयति स्म, एलिसिया माइल्सस्य तीक्ष्णनेत्रेषु ध्यानं भवति स्म । आङ्ग्लकुत्सिता उबेर्-योद्धा आसीत्, एकः पुलिस-षष्ठ-इन्द्रिया - नित्यं प्रत्याशा - सम्पन्नः ।
  
  आइसलैण्ड्-देशात् जर्मनी-देशं प्रति त्रिघण्टायाः विमानयानस्य समये ते एकवारमेव स्थगितवन्तः । प्रथमं ज्वालामुख्याः निर्गमनस्य दशनिमेषेभ्यः अनन्तरं ते चिताम् विन्च कृत्वा सुरक्षितं कृत्वा सर्वान् जहाजे आनयन्ति स्म ।
  
  एबेल् फ्रे तत्क्षणमेव पृष्ठभागं गतः । ततः परं सा तं न दृष्टवती। सम्भवतः चोरी-उद्योगस्य चक्राणि स्नेहयति। एलिसिया व्यावहारिकरूपेण केनेडी, बेन्, पार्नेविक् च स्वपीठेषु क्षिप्तवती, ततः स्वस्य प्रेमिकायाः, आहतस्य मिलो इत्यस्य पार्श्वे उपविष्टवती । स्थूलः अमेरिकनः स्वशरीरस्य प्रत्येकं भागं गृह्णाति इव आसीत्, परन्तु अधिकतया तस्य कन्दुकं, एतत् तथ्यं यत् एलिसिया क्रमेण विनोदपूर्णं, आतङ्कजनकं च पश्यति स्म
  
  हेलिकॉप्टरे अन्ये त्रयः रक्षकाः आसन्, कैदिनां कृते सावधानदृष्टिकोणानि एलिसिया-मिलो-योः मध्ये विद्यमानस्य विचित्रसञ्चारस्य कृते परिवर्तयन्ति स्म - क्रमेण दुःखदः, ततः सार्थकः, ततः क्रोधेन परिपूर्णः च।
  
  यदा हेलिकॉप्टरः अवतरितुं आरब्धवान् तदा ते कुत्र सन्ति इति केनेडी इत्यस्य कल्पना नासीत् । तस्याः मनः अन्तिमघण्टां यावत् भ्रमति स्म, ड्रेकतः पेरिस्, स्वीडेन्, ज्वालामुखी च तेषां साहसिककार्यक्रमेभ्यः आरभ्य एनवाईपीडी-सङ्गठनेन सह तस्याः पुरातनजीवनपर्यन्तं, ततः च, अनिवार्यतया, थोमस-कालेब्-पर्यन्तं
  
  कालेबः एकः धारावाहिकहत्याराः अस्ति यस्य पुनः वधार्थं सा मुक्तवती । तस्य पीडितानां स्मृतयः तस्याः उपरि आक्रमणं कृतवन्तः । कतिपयदिनानि पूर्वं सा यत् अपराधस्थलं गतवती आसीत्---तस्य अपराधस्थलम्---तस्याः मनसि नवीनं रक्तं इव नवीनं एव आसीत् । सा अवगच्छत् यत् ततः परं सा एकं अपि वार्तापत्रं न दृष्टवती।
  
  कदाचित् ते तं गृहीतवन्तः।
  
  स्वप्नेषु....
  
  नहि। मम स्वप्नेषु ते तं कदापि न गृह्णन्ति, कदापि तस्य समीपं न गच्छन्ति। सः मां हन्ति दुरुपयोगं च करोति, मम अपराधः मां शापित राक्षस इव व्यापादयति यावत् अहं सर्वं त्यजामि।
  
  हेलिकॉप्टरः शीघ्रमेव अवतरत्, तस्याः सम्मुखीभवितुं न शक्नुवन्त्याः दृष्ट्या बहिः तां क्षोभयन् । हेलिकॉप्टरस्य पृष्ठभागे स्थितः व्यक्तिगतः विभागः उद्घाटितः तदा एबेल् फ्रे आदेशान् कूजन् बहिः गतः ।
  
  "एलिसिया, मिलो, त्वं मया सह भविष्यसि। बन्दिनः आनयतु। रक्षकाः, भवन्तः चिताम् मम दृश्यकक्षं प्रति अनुसृत्य गमिष्यन्ति। तत्रत्याः रक्षकस्य निर्देशाः सन्ति यत् सर्वं द्रष्टुं सज्जं भवति तदा एव मया सह सम्पर्कं कुर्वन्तु। अहं च इच्छामि यत् एतत् शीघ्रमेव भवतु, रक्षकाः, अतः मा संकोचयन्तु। ओडिन् सहस्रवर्षेभ्यः फ्रे इत्यस्य प्रतीक्षां कुर्वन् आसीत्, परन्तु फ्रे ओडिन् इत्यस्य प्रतीक्षां न करोति" इति ।
  
  "भवता किं कृतम् इति सर्वं जगत् जानाति, फ्रे, त्वं उन्मत्तः असि" इति केनेडी अवदत् । "फैशन डिजाइनरः, धिक्। भवन्तः कियत्कालं यावत् कारागारात् बहिः तिष्ठन्ति इति मन्यन्ते?"
  
  "अमेरिकन-आत्म-महत्त्वस्य भावः" इति फ्रे अवदत् । "मूर्खता च भवन्तं विश्वासं जनयति यत् भवन्तः उच्चैः वक्तुं शक्नुवन्ति, हम्? उच्चतरं मनः सर्वदा विजयते। किं भवन्तः वास्तवमेव मन्यन्ते यत् भवतः मित्राणि बहिः आगतवन्तः? वयं तत्र जालं स्थापयामः, त्वं मूर्ख कुत्सिता। ते पोसिडन्-नगरात् न गमिष्यन्ति" इति ।
  
  केनेडी विरोधार्थं मुखं उद्घाटितवती, परन्तु बेन् संक्षेपेण शिरः कम्पयन्तं दृष्ट्वा शीघ्रमेव मुखं पिधाय । त्यजतु । प्रथमं जीवतु, पश्चात् युद्धं कुरु।सा मानसिकरूपेण वन्ना बोण्टा इत्यस्य उद्धरणं कृतवती।"श्रेष्ठतासंकुलं कृत्वा अशिष्टतया जागरितः भवितुं अपेक्षया अहं हीनतां धारयित्वा सुखदं आश्चर्यं अनुभवामि।"
  
  तेषां हेलिकॉप्टरं अधिके ऊर्ध्वतायां निगूढं तिष्ठति इति ज्ञातुं फ्रे इत्यस्य कोऽपि उपायः नासीत् । दर्पश्च तं प्रत्यययति स्म यत् तस्य बुद्धिः तेषां बुद्धिः श्रेष्ठा अस्ति।
  
  स एवम् चिन्तयतु। आश्चर्यं तस्मादपि मधुरतरं स्यात्।
  
  
  * * * ९.
  
  
  हेलिकॉप्टरं झटका सह अवतरत्। फ्रे अग्रे गत्वा प्रथमं अधः उत्प्लुत्य भूमौ स्थितानां पुरुषाणां कृते आदेशान् उद्घोषयन् । एलिसिया पादयोः उत्थाय तर्जनीया गतिं कृतवती । "प्रथमं यूयं त्रयः। शिरः अधः सन्ति। यावत् अहम् अन्यथा वदामि तावत् गच्छतु" इति ।
  
  प्रत्येकस्मिन् मांसपेशीषु श्रमस्य पीडां अनुभवन् केनेडी बेन् पृष्ठतः हेलिकॉप्टरात् कूर्दितवान् । यदा सा परितः पश्यति स्म तदा आश्चर्यजनकं दर्शनं तां निमेषं यावत् श्रान्ततां विस्मरति स्म, वस्तुतः तया तस्याः निःश्वासः अपहृतः ।
  
  एकं दृष्ट्वा सा अवगच्छत् यत् जर्मनीदेशस्य फ्रे-दुर्गः एव अस्ति; अधर्मस्य एकः डिजाइनरगुहा यत्र मजा कदापि न स्थगितम्। तेषां अवरोहणक्षेत्रं मुख्यप्रवेशद्वारस्य सम्मुखम् आसीत्, सुवर्णस्य स्तम्भैः जडितानि द्विगुणानि ओक-द्वाराणि, इटालियन-संगमरमर-स्तम्भैः च फ्रेमं कृत्वा भव्य-प्रवेश-भवनं प्रति गच्छन्ति स्म यदा केनेडी पश्यति स्म तदा द्वौ महत् कारौ, एकं लेम्बोर्गिनी, एकं मसेराटी च, उपरि आकर्षितवन्तौ, यस्मात् चत्वारः उत्साही विंशतिवर्षीयाः वयस्काः आवर्त्य दुर्गं प्रति सोपानं स्तब्धाः अभवन् द्वारस्य पृष्ठतः नृत्यसङ्गीतस्य गुरुतालः आगतवान् ।
  
  द्वारेषु उपरि पाषाणावृतः मुखाकृतिः आसीत् यस्य उपरि त्रिकोणीयगोपुरपङ्क्तिः आसीत्, उभयतः अन्ते द्वौ उच्छ्रितौ गोपुरौ च आसीत्, येन विशालसंरचनायाः गोथिकपुनरुत्थानस्य स्वरूपं प्राप्तम् प्रभावशाली इति केनेडी चिन्तितवान्, किञ्चित् अभिभूतं च। सा कल्पितवती यत् अस्मिन् स्थाने पार्टीं आमन्त्रितः भवितुं भविष्यस्य मॉडलस्य स्वप्नः भविष्यति ।
  
  तथा च एबेल् फ्रे तेषां स्वप्नानां लाभं प्राप्तवान् ।
  
  सा द्वाराणि प्रति धक्कायिता आसीत्, एलिसिया तान् सम्यक् पश्यति स्म यदा ते गूञ्जमानाः सुपरकाराः अतिक्रम्य संगमरवरस्य सोपानानि उपरि गच्छन्ति स्म। द्वारेषु प्रतिध्वनित-प्रवेश-गृहे च। वामे एकं मुक्तं चर्म-आच्छादितं द्वारं उत्साहपूर्णसङ्गीतेन, रङ्गिणीप्रकाशैः, जनसमूहस्य उपरि डुलन्तैः बूथैः च पूर्णं नाइटक्लबं प्रति गच्छति स्म, यत्र सर्वे कियत् उत्तमं नृत्यं कर्तुं शक्नुवन्ति इति सिद्धं कर्तुं शक्नुवन्ति स्म केनेडी तत्क्षणमेव स्थगित्वा क्रन्दितवान् ।
  
  "साहाय्यम्!" सा आगन्तुकान् ऋजुं पश्यन्ती रोदिति स्म। "अस्माकं साहाय्यं कुरुत!"
  
  अनेकाः जनाः स्वस्य अर्धपूर्णचक्षुषः अवनयनार्थं क्षणं गृहीत्वा मां प्रेक्षन्ते स्म । एकसेकेण्ड् अनन्तरं ते हसितुं आरब्धवन्तः। शास्त्रीयः स्वीडिश-गोरी अभिवादनार्थं स्वस्य पुटं उत्थापितवती, ततः कृष्णचर्मः इटालियनः पुरुषः तां पश्यितुं आरब्धवान् । अन्ये स्वस्य डिस्को नरकं प्रति प्रत्यागतवन्तः।
  
  एलिसिया तां केशान् गृहीत्वा संगमरवरतलं पारं कर्षति स्म तदा केनेडी विलपति स्म । बेन् विरोधरूपेण क्रन्दितवान्, परन्तु थप्पड़ः तं प्रायः पातितवान् । पार्टी-अतिथिषु अधिकं हास्यं जातम्, तदनन्तरं कतिपयानि अश्लील-टिप्पण्यानि अभवन् । एलिसिया केनेडी इत्यस्य पृष्ठपार्श्वयोः प्रहारं कृत्वा विशाले सोपानं क्षिप्तवती ।
  
  "मूर्खस्त्री" इति सा श्वसितवती । "किं त्वं स्वामिना प्रेम्णा न पश्यसि ? ते तस्य विषये कदापि दुष्टं न चिन्तयिष्यन्ति। अधुना...गच्छ।"
  
  सा हस्ते आविर्भूतेन लघुपिस्तौलेन ऊर्ध्वं दर्शितवती । केनेडी प्रतिरोधं कर्तुम् इच्छति स्म, परन्तु अधुना घटितस्य न्यायेन सा केवलं तया सह गन्तुं निश्चयं कृतवती । सोपानं वामभागे च दुर्गस्य अन्यपक्षे नीताः । सोपानं त्यक्त्वा दीर्घं, असज्जितं गलियारं - पक्षयोः सेतुम् - प्रविष्टमात्रेण नृत्यसङ्गीतं स्थगितम्, तस्मिन् क्षणे ते एव जनाः जीविताः आसन् स्यात्
  
  गलियारे गच्छन्तः ते एकस्मिन् कक्षे अभवन् यत् कदाचित् विशालं नृत्यगृहं आसीत् । परन्तु इदानीं क्षेत्रं अर्धदर्जनं पृथक् पृथक् कक्षेषु विभक्तम् आसीत् - भित्तिस्थाने बहिः शलाकायुक्ताः कक्ष्याः ।
  
  कोशिका ।
  
  केनेडी बेन्, पार्नेविक् च सह समीपस्थे कोष्ठके धक्कायन्ते स्म । उच्चैः ध्वनिः द्वारं निमीलति इति अर्थः । एलिसिया लहराति स्म। "भवन्तः पश्यन्ति। अनुभवतु।"
  
  तदनन्तरं कर्णमूर्च्छितमौने केनेडी दीर्घकृष्णकेशेषु अङ्गुलीः धावित्वा यथाशक्ति प्यान्ट्सूट् स्निग्धं कृत्वा गभीरं निःश्वासं गृहीतवती
  
  "अच्छा..." इति सा वक्तुं आरब्धा ।
  
  "अरे, कुत्सिताः!"- इति तेषां कॅमेरा-पुरतः एबेल् फ्रे नरक-देवः इव विस्मितः आविर्भूतः । "मम दलदुर्गे स्वागतम्। कथञ्चित् मम, उह, धनिकाः अतिथयः इव भवन्तः तस्य आनन्दं लप्स्यन्ते इति मम शङ्का अस्ति" इति ।
  
  सः तेषां प्रतिक्रियायाः पूर्वं प्रस्तावं दूरं क्षोभितवान्। "न महत्त्वम्।" भवता वार्तालापस्य आवश्यकता नास्ति। भवतः वचनं मम अल्पं रुचिं लभते। अतः," सः चिन्तनस्य अभिनयं कृतवान्, "अस्माकं कः अस्ति... अस्तु, आम्, अवश्यं, बेन् ब्लेक् एव। अहं निश्चयेन भवतः महतीं प्रसन्नतां दास्यति।"
  
  बेन् धावित्वा शलाकासु यथाशक्ति तान् आकर्षितवान्। "कुत्र मम भगिनी त्वं हरामी?"
  
  "हम्? भवतः अभिप्रायः सॉसी गोरा सह..." इति सः स्वस्य पादं वन्यरूपेण बहिः क्षिप्तवान्। "अजगरयुद्धशैलीं प्रवर्तयतु? किं भवन्तः विवरणं इच्छन्ति ? साधु, ठीकम्, यतः त्वं एव, बेन्। प्रथमरात्रौ अहं तत्र मम श्रेष्ठं पुरुषं प्रेषितवान् यत् सः तस्याः जूताः उद्धर्तुं शक्नोति, भवन्तः जानन्ति, तां किञ्चित् मृदु कर्तुं। सा तं टैग् कृतवती, कतिपयानि पृष्ठपार्श्वानि आहतवती, परन्तु सः मम इष्टं प्राप्तवान्" इति ।
  
  फ्रे क्षणं यावत् स्वस्य धारितस्य विचित्रस्य रेशमवस्त्रस्य जेबतः रिमोट् कण्ट्रोल् मत्स्यं गृहीतवान् । सः तत् पोर्टेबल-दूरदर्शने परिवर्तयति स्म, यत् केनेडी अपि न लक्षितवान् । एकः फोटो वायुमार्गे आविर्भूतः - SKY News - यूके-देशस्य वर्धमानस्य राष्ट्रियऋणस्य विषये गपशपम्।
  
  "द्वितीयरात्रौ?" फ्रे विरमति स्म। "किं तस्याः भ्राता तत्त्वतः ज्ञातुम् इच्छति?"
  
  बेन् आक्रोशितवान्, तस्य उदरात् गभीरं गभीरेण पलायमानः आतङ्कस्य शब्दः। "सा कुशलम् अस्ति ? सा कुशलम् अस्ति?"
  
  फ्रे पुनः रिमोट् कण्ट्रोल् क्लिक् कृतवान् । पटलः अन्यस्मिन्, कणिकाकारतरं प्रतिबिम्बे परिवर्तत । केनेडी अवगच्छत् यत् सा शय्यायां बद्धा बालिकायाः सह एकं लघु कक्षं पश्यति स्म ।
  
  "किं मन्यसे?" फ्रे प्रेरितवान्। "कमपि सा जीवति। इदानीं कृते" इति ।
  
  "करिन्!" बेन् टीवीं प्रति धावितवान् परन्तु ततः सहसा अभिभूतः सन् स्थगितवान्। विलापः तस्य सम्पूर्णं शरीरं कम्पितवान्।
  
  फ्रे हसति स्म। "अन्यत् किम् इच्छसि?" सः पुनः विचारशीलस्य अभिनयं कृतवान् ततः पुनः चैनलं परिवर्तयति स्म, अस्मिन् समये सीएनएन इति । तत्क्षणमेव वार्तायां न्यूयॉर्कनगरस्य एकस्य धारावाहिकहत्यारस्य विषये सन्देशः आसीत् - थोमस कालेब् इति ।
  
  "पूर्वं भवतः कृते एतत् लिखितवान्" इति उन्मत्तः केनेडी हर्षेण अवदत् । "चिन्तितम् यत् भवन्तः अवलोकयितुम् इच्छन्ति वा।"
  
  सा अनैच्छया शृणोति स्म। घोरं वार्ताम् श्रुतवान् यत् कालेबः न्यूयॉर्कस्य वीथिषु निरन्तरं भ्रमति स्म, मुक्तः, भूतः।
  
  "भवता तं मुक्तं कृतम् इति मम विश्वासः" इति फ्रे केनेडी इत्यस्य पृष्ठे सार्थकरूपेण अवदत् । "महानं कार्यं। शिकारी यत्र अस्ति तत्र पुनः आगतः, न पुनः नगरस्य चिडियाघरस्य पञ्जरबद्धः पशुः" इति ।
  
  प्रतिवेदनं प्रकरणस्य अभिलेखीयदृश्यानां माध्यमेन क्रीडति स्म-मानकसामग्री-तस्याः मुखं, मलिनस्य पुलिसस्य मुखं, पीडितानां मुखं। सदा पीडितानां मुखानि।
  
  ये तस्याः दुःस्वप्नानि प्रतिदिनं व्यापादयन्ति स्म।
  
  "अहं शर्तं स्थापयामि यत् भवन्तः तेषां सर्वाणि नामानि जानन्ति, किं न?" फ्रे उपहासं कृतवान्। "तेषां कुटुम्बानां सम्बोधनानि। वे... ते मृताः।"
  
  "चुपं भव" इति केनेडी तस्याः शिरः हस्तेषु स्थापयति स्म । तत् स्थगयतु ! कृपया!
  
  "त्वं च" इति सा फ्रे इत्यस्य कुहूकुहूम् अशृणोत् । "प्रोफेसर पार्नेविक्" इति सः वचनं तस्य मुखं पतितं सड़्गमांसमिव उत्थापितवान् । "भवता मम कृते स्थित्वा कार्यं कर्तव्यम् आसीत्।"
  
  एकः शॉट् ध्वनितवान्। केनेडी आघातेन क्रन्दितवान् । अग्रिमे द्वितीये सा शरीरस्य पतनं श्रुत्वा, परिवर्त्य दृष्टवती यत् वृद्धः भूमौ पतितः, तस्य वक्षःस्थले छिद्रं विच्छिन्नं, रक्तं बहिः प्रवहति, कोष्ठस्य भित्तिषु सिञ्चति च।
  
  तस्याः हनुमत्पादः पतितः, अविश्वासः तस्याः मस्तिष्कं निरुद्धवान्। सा केवलं पश्यितुं शक्नोति स्म यत् फ्रे एकवारं पुनः तस्याः समीपं गच्छति स्म।
  
  "त्वं च, केनेडी मूर्। भवतः समयः आगच्छति। वयं शीघ्रमेव गभीराणि अन्वेषयिष्यामः यत्र भवतः अवरोहणं कर्तुं समर्थः अस्ति" इति ।
  
  पार्ष्णिं परिवर्त्य विस्मितः सन् सः गतः।
  
  
  द्विचत्वारिंशत्
  
  
  
  ला वेरेन, जर्मनी
  
  
  एबेल् फ्रे स्वसुरक्षाविभागं प्रति गच्छन् मनसि विहसति स्म । कतिपयानि आविष्कारशीलाः क्षणाः सः च एतान् मूर्खान् भूमौ पदाति स्म। उभौ भग्नौ । अन्ते च, सः तम् वृद्धं मूर्खं पार्नेविक् स्टोन् मृत्यवे मारितवान्।
  
  अत्युत्तमम्। अधुना अधिकानि आनन्ददायकानि कार्याणि प्रति गच्छामः।
  
  सः स्वस्य निजनिवासस्य द्वारं उद्घाटितवान् यत् मिलो एलिसिया च स्वस्य पर्यङ्के विस्तृतौ यथा सः तान् त्यक्तवान् । बृहत् अमेरिकनः अद्यापि चोटेन पीडितः आसीत्, प्रत्येकं चालनेन विस्मयम् अनुभवति स्म, तस्य स्वीडिशस्य टोर्स्टेन् डाहल् इत्यस्य धन्यवादेन ।
  
  "पार्श्वतः किमपि वार्ता?" - फ्रे तत्क्षणमेव पृष्टवान्। "हडसनः आहूतवान् वा?"
  
  पार्श्वे सीसीटीवी-नियन्त्रणकेन्द्रम् आसीत्, यत् सम्प्रति फ्रे-इत्यस्य एकस्य कट्टरपंथीसमर्थकस्य टिम हडसनस्य निगरानीयम् आसीत् । दुर्गस्य परितः "स्मृतियुक्तः पुरुषः" इति नाम्ना प्रसिद्धः हडसनः फ्रे इत्यस्य प्रथमेषु छात्रेषु अन्यतमः आसीत्, यः स्वस्य कट्टरपंथी-प्रमुखस्य कृते किमपि चरमपर्यन्तं गन्तुं इच्छुकः आसीत् प्रायः ते ओडिन्-समाधिस्थापनस्य प्रगतेः निरीक्षणं कुर्वन्ति स्म, हडसनः च पतवारः आसीत् - शापं ददाति स्म, स्वेदं करोति स्म, येगर्स्-इत्येतत् दुग्धमिव घबराहटतया ग्रसति स्म फ्रे इत्ययं समाधिस्थानस्य योग्यस्थाने स्थापितं द्रष्टुं उत्सुकः आसीत्, प्रथमस्य उल्लेखनीयस्य भ्रमणस्य पूर्णतया सज्जतां च कृतवान् । तस्य बन्दिनः, करिनस्य निवासस्थानानि, तस्य नूतनबन्दीनां कोष्ठकाः च निरीक्षिताः ।
  
  एकः दलः च अवश्यम्। हडसनः एकं प्रणालीं स्थापितवान् यत् क्लबस्य प्रत्येकं इञ्चं किञ्चित् नियन्त्रणं धारयति स्म, भवेत् तत् अवरक्तं वा मानकपिचम्, तथा च फ्रे इत्यस्य अभिजात-अतिथिनां प्रत्येकं चालनं अभिलेखितं कृत्वा तस्य भारस्य उत्तोलने जाँचः कृतः
  
  सः अवगच्छत् यत् शक्तिः सर्वथा ज्ञानं नास्ति। बलं ठोस प्रमाणम् आसीत्। विवेकपूर्ण छायाचित्रणम्। उच्च परिभाषा विडियो। ग्रहणं अवैधं स्यात्, परन्तु यदि पीडितः पर्याप्तं भीतः आसीत् तर्हि तस्य क्षतिः नासीत् ।
  
  एबेल् फ्रे स्वस्य कृते सुविधानुसारं कदापि स्टारलेट् अथवा रॉक् चिक् इत्यनेन सह "डेट नाइट्" इत्यस्य व्यवस्थां कर्तुं शक्नोति स्म।सः चित्रं वा शिल्पं वा क्रेतुं शक्नोति स्म, अत्यन्तं स्फुरद्नगरे उष्णतमे शो इत्यस्मिन् अग्रपङ्क्तौ आसनानि प्राप्तुं शक्नोति स्म, यदा कदापि अप्राप्यं प्राप्तुं शक्नोति स्म सः इच्छति स्म।
  
  "अद्यापि किमपि नास्ति। हडसनः पुनः पर्यङ्के मूर्च्छितः अभवत् अवश्यम्" इति एलिसिया हस्तेषु शिरः कृत्वा तस्य पर्यङ्कस्य धारायाम् उपरि लम्बमानाः पादौ विहरन्ती अवदत् यदा फ्रे तां पश्यति स्म तदा सा किञ्चित् जानुभ्यां प्रसारितवती ।
  
  निश्चयेन। स्वाभाविकतया फ्रे मनसि निःश्वसति स्म । सः पश्यति स्म यत् मिलो विलपन् पृष्ठपार्श्वयोः धारयति स्म। सः विद्युत्स्पन्दनेन तस्य हृदयस्पन्दनं त्वरयति इति अनुभवति स्म यतः यौनविचारः संकटेन सह मिश्रितः भवति स्म । सः एलिसियायाः दिशि भ्रूम् उत्थापितवान्, तस्याः सार्वत्रिकं 'धनम्' इति चिह्नं दत्तवान् ।
  
  एलिसिया स्वपादौ अधः अधः कृतवती। "द्वितीयविचारे मिलो, किमर्थं न गत्वा पुनः परीक्षसे। तथा च तस्य मूर्खस्य हडसनस्य पूर्णं प्रतिवेदनं प्राप्नुवन्तु, हम्म्? बॉस" इति सा आहारपदार्थानाम् रजतस्य थालीं प्रति शीर्षं न्यस्य । "किमपि असामान्यम्?"
  
  फ्रे थालीम् अधीत्य यदा मिलो, किं भवति इति अनभिज्ञः, स्वस्य मूर्खतायाः विषये राजनेता इव, स्वसखीं दिशि नकली दृष्टिपातं प्रेषितवान्, ततः निःश्वसन् कक्ष्यायाः बहिः लङ्गं कृतवान्
  
  फ्रे अवदत्, "बिस्कोट्टी स्वादिष्टं दृश्यते।"
  
  द्वारं क्लिक् कृत्वा एव एलिसिया फ्रे इत्यस्मै बिस्कुटस्य थालीं दत्त्वा तस्य मेजस्य उपरि आरुह्य । चतुर्पादेषु स्थिता सा तं प्रति शिरः कृत्वा ।
  
  "किं त्वं एतेन बिस्कुटेन सह किञ्चित् सुन्दरं आङ्ग्लगदं इच्छसि?"
  
  फ्रे स्वस्य मेजस्य अधः एकं गुप्तं बटनं नुदति स्म । तत्क्षणमेव नकलीचित्रं पार्श्वे गतं, तत्र वीडियोपर्दे पङ्क्तिः प्रकाशिता । सः "षट्" इति अवदत्, ततः एकः पटलः जीवितवान् ।
  
  सः पश्यन् कुकीम् आस्वादितवान्, अविश्वासेन एलिसियायाः गोलनितम्बं आलिङ्गयति स्म ।
  
  "मम युद्धक्षेत्रम्" इति सः निःश्वसति स्म । "इदं पूर्वमेव पक्वम् अस्ति। आम्?"
  
  एलिसिया मोहकरूपेण कूजति स्म। "आम्"।
  
  फ्रे तस्याः पादयोः मध्ये अवसादं आलिङ्गयितुं आरब्धा । "तदा मम प्रायः दशनिमेषाः सन्ति। भवता इदानीं कृते एकेन द्रुतेन सह संतोषः कर्तव्यः भविष्यति" इति ।
  
  "मम जीवनस्य कथा"।
  
  फ्रे तस्याः प्रति ध्यानं प्रेषितवान्, सर्वदा अनलॉक्ड् द्वारस्य पृष्ठतः केवलं विंशतिपाददूरे मिलो इत्यस्य विषये मनसि कृतवान्, परन्तु तदपि, एलिसिया माइल्स इत्यस्याः कामुकसन्निधिना च, सः अद्यापि स्वस्य एकस्य नवीनस्य विलासपूर्णस्य कोष्ठस्य दृष्टिम् अपसारयितुं न शक्तवान् अधिगताः बद्धाः .
  
  धारावाहिक हत्यारा - थॉमस कालेब।
  
  अन्तिमः सम्मुखीकरणः अपरिहार्यः आसीत् ।
  
  
  
  भाग 3
  युद्धक्षेत्रम्...
  
  
  त्रयचत्वारिंशत्
  
  
  
  ला वेरेन, जर्मनी
  
  
  एबेल् फ्रे तस्य रक्षकाः च स्वकोष्ठस्य बहिः आविर्भूताः चेत् केनेडी बारं प्रति धावितवान् । सा तान् प्राध्यापकस्य शरीरं हर्तुं वा मुक्तं गन्तुं वा क्रन्दति स्म, ततः ते एवम् अकरोत् तदा कम्पनस्य उदकं अनुभवति स्म ।
  
  सा कोष्ठस्य प्रवेशद्वारे एव स्थगितवती, किं कर्तव्यमिति न निश्चिता । एकः रक्षकः स्वस्य पिस्तौलेन दर्शितवान् । ते कारागारसङ्कुलस्य गभीरतरं गतवन्तः, अनेकानि अधिकानि कोष्ठकानि अतिक्रम्य, सर्वे रिक्ताः । परन्तु तस्य सर्वस्य स्केलः तां अस्थिपर्यन्तं शीतलं कृतवान्। सा चिन्तितवती यत् अयं वयस्कः कीदृशेषु भ्रष्टाधर्मेषु समर्थः अस्ति।
  
  तदा एव सा अवगच्छत् यत् सः कालेबात् अपि दुष्टः भवितुम् अर्हति। तेभ्यः सर्वेभ्यः अपि दुष्टतरम्। सा आशासत् यत् ड्रेकः, डाहल्, समर्थकसेना च समीपं गच्छन्ति, परन्तु स्वयमेव सन्ति इति विश्वासं कृत्वा एतां दुविधां सम्मुखीकृत्य तां अतितर्तव्यम् आसीत् । सा कथं बेन् इत्यस्य रक्षणं कर्तुं आशां कर्तुं शक्नोति स्म यथा ड्रेकः कृतवान्? तस्याः पार्श्वे एकः युवकः गतः। पार्नेविक् मृत्योः अनन्तरं सः बहु न वदति। वस्तुतः केनेडी चिन्तितवान् यत् बालकः केवलं कतिपयानि वचनानि एव उक्तवान् यतः ते समाधौ गृहीताः आसन् ।
  
  किं सः करिन् इत्यस्य उद्धारस्य अवसरं स्खलितं दृष्टवान्? सा जानाति स्म यत् तस्य सेलफोनः अद्यापि सुरक्षिततया तस्य जेबस्य अन्तः अस्ति, स्पन्दनं कर्तुं निश्चितः अस्ति, तस्य मातापितृभ्यः अर्धदर्जनं कालः प्राप्तः यत् सः उत्तरं न दत्तवान् इति
  
  "वयं सम्यक् स्थाने स्मः" इति केनेडी तस्याः मुखस्य कोणात् बहिः कुहूकुहूम् अकरोत् । "मनः स्वयमेव स्थापयतु।"
  
  "चुपं कुरु अमेरिकन!" फ्रे अन्तिमशब्दं शापमिव थूकितवान्। तस्य कृते सा चिन्तितवती यत् एतत् अधिकतया एवम् आसीत् । "भवता स्वस्य दैवस्य चिन्ता कर्तव्या।"
  
  केनेडी पश्चात् दृष्टिपातं कृतवान् । "किं एतस्य अर्थः कल्प्यते ? किं त्वं त्वया निर्मितस्य लघुवेषस्य एकं वासः मां धारयिष्यसि?" सा कटनस्य, सिवने च अनुकरणं कृतवती ।
  
  जर्मनः भ्रूम् उत्थापितवान्। "आकर्षकः। पश्यामः कियत्कालं यावत् त्वं feisty तिष्ठसि।"
  
  कोष्ठसङ्कुलात् परं ते गृहस्य अन्यं, बहु कृष्णतरं भागं प्रविष्टवन्तः । इदानीं ते तीक्ष्णेन अधः कोणेन गच्छन्ति स्म, तस्याः परितः कक्ष्याः, गलियाराः च विकृताः आसन् । यद्यपि, फ्रे ज्ञात्वा, रक्तकुक्कुरानाम् भ्रमम् उत्पन्नं कर्तुं सर्वं रक्तं हेरिंग् आसीत् ।
  
  ते अन्तिमप्रकोष्ठं गतवन्तः, यत् कपाटेषु बृहत् धातुपट्टिकाभिः सह कमानयुक्तं काष्ठद्वारं प्रति गतवन्तः । एकः रक्षकः अष्टाङ्कीयं सङ्ख्यां वायरलेस् संख्यात्मककीपैड् इत्यत्र मुष्टिपातं कृतवान्, ततः गुरुद्वाराणि क्रन्दितुं आरब्धानि ।
  
  तत्क्षणमेव सा नूतनकक्षं परितः वक्षःस्थलपर्यन्तं धातुरेलिंग् अपश्यत् । प्रायः त्रिंशत् चत्वारिंशत् जनाः तस्य परितः पेयहस्तेषु हसन्तः स्थिताः आसन् । प्लेबॉयस् तथा ड्रग लॉर्ड्स्, उच्चस्तरीयाः पुरुषाः महिलाः च वेश्याः, राजघटयः तथा फॉर्च्यून ५०० अध्यक्षाः।विशालविरासतां युक्ताः विधवाः, तैलसमृद्धाः शेखाः, करोड़पतिनां पुत्र्यः च।
  
  सर्वे बाधां परितः स्थित्वा बोलिङ्गर्-रोमानी-कोन्टी-इत्येतयोः घूंटं पिबन्तः, स्वादिष्टानि खाद्यानि निबल्-कृत्य, स्वसंस्कृतेः वर्गस्य च उत्सर्जनं कुर्वन्तः आसन् ।
  
  यदा केनेडी अन्तः गतः तदा ते सर्वे निवृत्य क्षणं यावत् तां प्रेक्षन्ते स्म । तस्याः शीतलं विचारः तस्याः मूल्याङ्कनं कर्तुं आसीत्।धूलिभित्तिषु धावित्वा तस्याः कर्णौ कुहूकुहूः प्रज्वलिताः।
  
  सा सा ? पुलिस अधिकारी ?
  
  सः तां नाशयिष्यति, अहो, चतुर्निमेषेषु शीर्षेषु।
  
  अहं तत् गृह्णामि। अहं त्वां दश अपरं दास्यामि, पियरे। किं वदिष्यसि ?
  
  सप्त । अहं शर्तं स्थापयामि यत् सा यत् दृश्यते तस्मात् अधिकं बलवती अस्ति। तथा च, साधु, सा किञ्चित् मूत्रं भविष्यति, किं न मन्यसे?
  
  किं नरकं ते कथयन्ति स्म ?
  
  केनेडी तस्याः नितम्बे रूक्षं पादप्रहारं अनुभवित्वा कक्षे ठोकरं खादितवान् । सङ्घः हसति स्म। फ्रे शीघ्रं तस्याः पश्चात् धावितवान् ।
  
  "जनाः!" सः हसति स्म। "मम मित्राणि!एतत् अद्भुतं नैवेद्यं किं न मन्यसे ? सा च अस्मान् एकां अद्भुतां रात्रौ दास्यति!"
  
  केनेडी अनियंत्रितरूपेण भीतः परितः अवलोकितवान् । किं नरकं ते कथयन्ति स्म ? कण्टकयुक्तः तिष्ठतु, सा कप्तानस्य लिप्किण्ड् इत्यस्य प्रियं वचनं स्मरति स्म। भवतः क्रीडां निरन्तरं कुर्वन्तु। सा एकाग्रतां प्राप्तुं प्रयत्नं कृतवती, परन्तु आघातः अतिवास्तविकः च परिवेशः तां उन्मत्तं कर्तुं तर्जयति स्म ।
  
  "अहं भवतः पुरतः प्रदर्शनं न करिष्यामि" इति सा फ्रे इत्यस्य पृष्ठभागे गुञ्जितवती । "किमपि प्रकारेण भवन्तः अपेक्षन्ते।"
  
  फ्रे तस्याः समीपं गतः, तस्य ज्ञातस्मितं च आश्चर्यजनकम् आसीत् । "न वा ? बहुमूल्यं किमपि कृते भवन्तः स्वस्य सहपाठिनां च अतिमूल्यांकनं कुर्वन्ति इति मन्ये। परन्तु सामान्यम् एव। भवन्तः अन्यथा चिन्तयन्ति, परन्तु अहं मन्ये भवन्तः तत् करिष्यन्ति, प्रिय केनेडी। अहं तत्त्वतः मन्ये भवान् शक्नोति। आगच्छ।" सः तां स्वस्य समीपम् आगन्तुं इशारान् अकरोत्।
  
  केनेडी रिंगरेल् प्रति पदानि अस्थापयत् । तस्याः अधः प्रायः द्वादशपादपर्यन्तं भूमौ विषमरूपेण खनितः वृत्तच्छिद्रः आसीत्, तस्य तलः शिलाभिः विकीर्णः, तस्य भित्तिः च मलशिलाभिः आवृतः आसीत्
  
  पुरातनकालीन ग्लेडिएटर अखाडा। युद्ध गर्त।
  
  तस्याः पार्श्वे धातुसीढयः आकृष्य रेलिंग् उपरि गर्ते उत्थापिताः आसन् । फ्रे इत्यनेन सा अवतरितव्या इति सूचितम् ।
  
  "न कथञ्चित्" इति केनेडी कुहूकुहू कृतवान् । तस्याः बेन् च प्रति त्रीणि बन्दूकानि निदर्शितानि आसन् ।
  
  फ्रे स्कन्धं संकुचितवान्। "मम भवतः आवश्यकता अस्ति, परन्तु मम गम्भीरतापूर्वकं बालकस्य आवश्यकता नास्ति । जानुपर्यन्तं गोलिकाभिः आरभुं शक्नुमः, ततः कोणपर्यन्तं । कार्यं कृत्वा पश्यन्तु मम आग्रहस्य पूर्तये भवतः कियत्कालं भवति" इति । तस्य नरकस्मितेन तस्याः मनसि विश्वासः अभवत् यत् सः स्ववचनस्य पुष्टिं कर्तुं प्रसन्नः भविष्यति इति ।
  
  सा दन्तं संकुच्य द्वितीयं प्यान्ट्सूट् स्निग्धं कृतवती । धनिकजनसमूहः तां रुचिपूर्वकं पञ्जरे स्थितः पशुः इव पश्यति स्म । चश्माः शून्याः आसन्, आहारपदार्थाः च खादिताः आसन्। तेषु परिचारकाः परिचारिकाः च अदृष्टाः पूरयन्तः स्फूर्तिदायकाः च भ्रमन्ति स्म ।
  
  "कीदृशं गर्तं?" सा कालस्य सौदां कुर्वती आसीत्, तस्मात् बहिः गन्तुं मार्गं न पश्यति स्म, ड्रेकं प्रत्येकं बहुमूल्यं अतिरिक्तं सेकण्डं दातुं प्रयतमाना आसीत् ।
  
  "एतत् मम युद्धक्षेत्रम्" इति फ्रे दयालुतया अवदत् । "महिमास्मृतौ जीवसि अपमानेन वा म्रियसे । विकल्पः मम प्रिय केनेडी भवतः हस्ते अस्ति। " इति ।
  
  कण्टकयुक्तः तिष्ठतु।
  
  एकः रक्षकः तां स्वस्य पिस्तौलस्य मुखेन धक्कायति स्म । कथञ्चित् सा बेन् प्रति सकारात्मकं दृष्टिपातं प्रक्षेपणं कर्तुं समर्था अभवत्, सोपानं च प्रसारितवती ।
  
  "तिष्ठतु" इति फ्रे इत्यस्य नेत्राणि क्रुद्धानि ज्वलन्ति स्म । "तस्याः जूताः उद्धृत्य गच्छतु। एतेन तस्य रक्तकामस्य किञ्चित् अधिकं प्रवर्धनं भविष्यति" इति ।
  
  केनेडी तत्र स्थितवान्, अपमानितः क्रुद्धः च, किञ्चित् मुग्धः च यदा एकः रक्षकः तस्याः पुरतः जानुभ्यां न्यस्य तस्याः जूताः उद्धृतवान् । सा सोपानम् आरुह्य अवास्तविकं दूरं च अनुभवति स्म, इव अयं विचित्रः समागमः अन्येन केनेडी इत्यनेन सह विश्वस्य दूरस्थकोणे भवति सा चिन्तितवती यत् एषः सः यः सर्वे निर्दिशन्ति स्म सः वास्तवतः कः अस्ति।
  
  अतीव उत्तमं न ध्वन्यते स्म। इव ध्वन्यते स्म यत् तस्याः प्राणानां कृते युद्धं कर्तव्यं भविष्यति।
  
  सोपानं गच्छन्ती जनसमूहात् सीटी आगतवती, रक्तकामस्य प्रबलतरङ्गः वायुं पूरितवान् ।
  
  ते सर्वविधं अश्लीलवाक्यं उद्घोषयन्ति स्म। दावान् कृताः, केचन यत् सा एकनिमेषात् न्यूनेन समये म्रियते, केचन त्रिंशत् सेकेण्ड् इत्यस्मात् न्यूनेन समये तस्याः पेटी नष्टा भविष्यति इति । एकः वा द्वौ वा तस्याः समर्थनम् अपि अर्पितवन्तौ । परन्तु तस्याः मृतशरीरं चूर्णरूपेण परिणमयित्वा अपवित्रं करिष्यति इति अधिकं जोखिमम् आसीत् ।
  
  धनिनां धनिकतमः, पृथिव्यां सर्वाधिकशक्तिशाली मलः। यदि एतत् धनं शक्तिं च दत्तवती तर्हि जगत् सत्यमेव नष्टम् आसीत् ।
  
  तस्याः नग्नपादाः कठिनभूमिं स्पृशन्ति स्म शीघ्रम्। सा शीतं उदघाटितं च अवतीर्य परितः पश्यति स्म । तस्याः विपरीतभागे भित्तिषु छिद्रं छिन्नम् आसीत् । सम्प्रति स्थूलशलाकानां समुच्चयेन आच्छादितम् आसीत् ।
  
  एतेषां शलाकानां परे पार्श्वे फसिता आकृतिः सहसा अग्रे त्वरितवती, तेषु रक्तदधिकं क्रोधस्य क्रन्दनेन स्तम्भयन् सः तान् एतावत् प्रबलतया कम्पितवान् यत् ते उच्छ्रिताः, तस्य मुखं विकृतगुर्जनात् किञ्चित् अधिकं।
  
  परन्तु एतदपि, तस्याः विचित्रपरिवेशस्य अभावेऽपि, केनेडी तं शीघ्रं परिचितवती यत् तस्याः नाम स्मर्तुं यदा प्रवृत्ता आसीत् ।
  
  थॉमस कालेब, धारावाहिक हत्यारा। अत्र जर्मनीदेशे तया सह। द्वौ मर्त्यशत्रौ युद्धक्षेत्रं प्रविष्टौ ।
  
  न्यूयॉर्कनगरे पुनः निर्मितं एबेल् फ्रे इत्यस्य योजना कार्यान्वितं भवति।
  
  केनेडी इत्यस्य हृदयं प्लवति स्म, तस्य पादाङ्गुलिभ्यः मस्तिष्कं पृष्ठं च बाणवत् शुद्धः द्वेषस्य दौर्गन्धः प्रक्षिप्तः ।
  
  "त्वं हरामी" इति सा क्रोधेन उष्णतां प्राप्य रोदिति स्म । "त्वं निरपेक्षं हरामी असि!"
  
  तदा शलाकाः उत्थिताः, कालेबः तस्याः प्रति उत्प्लुत्य गतः।
  
  
  * * * ९.
  
  
  ड्रेकः हेलिकॉप्टरस्य भूमौ स्पृशितुं पूर्वं निर्गतवान्, अद्यापि टोर्स्टेन् डाहल् इत्यस्य पृष्ठतः एकं पदं पृष्ठतः, अन्तर्राष्ट्रीयसैनिकानाम् संयुक्तसङ्घटनेन गृहीतं व्यस्तं होटेल् प्रति धावितवान् सेना अवश्यं मिश्रिता, परन्तु निर्णायकं युद्धसज्जा च अस्ति।
  
  ते ला वेरेना-नगरात् उत्तरदिशि १.२ मीलदूरे स्थिताः आसन् ।
  
  सेना-नागरिक-वाहनानि पङ्क्तिबद्धानि आसन्, इञ्जिनाः गुञ्जन्ति स्म, सज्जाः स्थिताः आसन् ।
  
  प्रकोष्ठे क्रियाकलापस्य चञ्चलता आसीत् : कमाण्डो विशेषसेना च, गुप्तचराः, सैनिकाः च सर्वे समागच्छन्ति स्म, व्यवस्थितं कुर्वन्ति, सज्जतां च कुर्वन्ति स्म
  
  डाहल् होटेलस्य स्वागतकक्षे कूर्दित्वा एतावत् उच्चैः आह्वानं कृत्वा स्वस्य उपस्थितिं घोषितवान् यत् सर्वे परिवर्तन्ते स्म । तत्र आदरपूर्णं मौनम् आसीत् ।
  
  ते तं, ड्रेकं च अन्ये च पूर्वमेव जानन्ति स्म, आइसलैण्ड्देशे किं प्राप्तवन्तः इति सुविदिताः आसन् । अत्रत्यानां प्रत्येकं व्यक्तिं होटेलस्य हेलिकॉप्टरस्य च मध्ये प्रसारितस्य विडियोलिङ्क् मार्गेण सूचितम्।
  
  "वयं सज्जाः स्मः?" दाहल् क्रन्दितवान्। "अस्य हरामस्य नाशार्थम्?"
  
  "उपकरणं सज्जम्" इति सेनापतिः उद्घोषितवान् । ते सर्वे अस्य कार्यस्य उत्तरदायित्वं दाहल् इति कृतवन्तः । "स्नाइपराः स्थाने सन्ति। वयं एतावन्तः उष्णाः स्मः यत् वयं अपि अस्य ज्वालामुख्याः पुनः आरम्भं कर्तुं शक्नुमः, महोदय!"
  
  डाहल् शिरः उन्नमयितवान्। "तर्हि किं प्रतीक्षामहे?"
  
  कोलाहलस्य स्तरः शतं खातं उपरि गतः। सैनिकाः द्वाराणि बहिः कृत्वा, परस्परं पृष्ठे थप्पड़ं मारयित्वा, बहादुरीं स्थापयितुं युद्धानन्तरं बीयरस्य मिलनस्य व्यवस्थां कृतवन्तः । समागतवाहनानि दूरं गच्छन्ति स्म तदा इञ्जिनानि गर्जितुं आरब्धानि ।
  
  ड्रेकः तृतीये चलयाने सैन्यहम्वी-वाहने डाहल्-इत्यनेन सह सम्मिलितवान् । अन्तिमेषु कतिपयेषु घण्टेषु सः ज्ञातवान् यत् तेषु प्रायः ५०० जनाः सन्ति, ये फ्रे इत्यस्य २०० जनानां लघुसेनायाः डुबकी मारयितुं पर्याप्ताः, परन्तु जर्मनः उच्चस्थाने आसीत्, तस्य बहुविधाः युक्तयः अपेक्षिताः आसन्
  
  परन्तु तस्य एकं वस्तु नासीत् यत् आश्चर्यस्य तत्त्वं आसीत् ।
  
  ड्रेकः अग्रे आसने स्वस्य बन्दुकं गृहीत्वा उच्छ्रितवान्, तस्य विचाराः बेन्-केनेडी-योः विषये केन्द्रीकृताः आसन् । हेडन् तेषां पृष्ठतः आसने युद्धाय सज्जः आसीत् । वेल्सः उदरस्य गम्भीरव्रणेन होटेले एव अवशिष्टः आसीत् ।
  
  काफिलः तीक्ष्णं मोचनं परितः कृतवान्, ततः ला वेरेन् दृश्यम् आगतः, यः परितः अन्धकारस्य विरुद्धं क्रिसमसवृक्षः इव प्रकाशितः, तस्य उपरि उच्छ्रितस्य पर्वतस्य कृष्णस्य प्रस्तरस्य पुरतः च तस्य द्वाराणि विस्तृतानि आसन्, येन तेषां पतनं कर्तुं आगतस्य पुरुषस्य कांस्यसाहसः प्रदर्शितः आसीत् ।
  
  डाहल् माइक्रोफोनं चालू कृतवान्। "अन्तिमं आह्वानम्।" वयं उष्णतया आरभामः। वेगः अत्र प्राणान् रक्षिष्यति, जनाः। भवन्तः लक्ष्याणि जानन्ति, अस्माकं सर्वोत्तमम् अनुमानं च भवन्तः जानन्ति यत् ओडिन् इत्यस्य चिता कुत्र भविष्यति इति। अस्य पिगस्य निवारणं कुर्मः, सैनिकाः।"
  
  लिङ्कः Polite Intelligent Gentleman इति कृते आसीत् । अतिशयेन विडम्बना। ड्रेकः श्वेत-अङ्गुष्ठः आसीत् यतः हम्मरः फ्रे इत्यस्य रक्षकगृहस्य माध्यमेन बैरल् कृतवान् यत्र उभयतः कष्टेन एकः इञ्चः अपि अवशिष्टः आसीत् । जर्मन-रक्षकाः स्वस्य उच्चगोपुरेभ्यः अलार्म-उत्थापनं कर्तुं आरब्धवन्तः ।
  
  प्रथमशूलाः सीसवाहनात् उच्छ्रिताः अभवन् । यदा काफिलः सहसा स्थगितवान् तदा ड्रेकः स्वद्वारं उद्घाट्य प्रस्थितवान् । ते वायुसमर्थनस्य उपयोगं न कृतवन्तः यतः फ्रे इत्यस्य आरजीपीएसः भवितुम् अर्हति । तेषां शीघ्रमेव कारात् दूरं गन्तुं आवश्यकता आसीत्, तस्यैव कारणात् ।
  
  पदाभिमुखीभवन्तु, PIGS इत्यस्य भूमिं बेकन-कारखाने परिणमयन्तु ।
  
  प्रथमतलस्य खिडक्याः अधः वर्धमानानाम् स्थूलगुल्मानां समीपं ड्रेकः धावितवान् । त्रिंशत् निमेषपूर्वं तेषां प्रेषितस्य एसएएस-दलस्य नाइटक्लबस्य क्षेत्रं तस्य 'नागरिक' अतिथिं च पूर्वमेव घेरणं कर्तव्यम् आसीत् । दुर्गस्य खिडक्याः गोलिकाः उड्डीयन्ते स्म, द्वारगृहस्य भित्तिषु वर्षणं कुर्वन्ति स्म, यदा अन्तः यानानि प्रवहन्ति स्म । गठबन्धनसैनिकाः प्रतिशोधं कृत्वा अग्निं प्रत्यागत्य काचं भग्नवन्तः, मांसं अस्थि च प्रहारं कृत्वा, शिलामुखं मुशरूपेण परिणमयन्ति स्म । तत्र उद्घोषाः, आक्रोशाः, सुदृढीकरणस्य आह्वानाः च अभवन् ।
  
  दुर्गस्य अन्तः अराजकता आसीत् । उपरितनतलस्य खिडक्याः आरपीजी-विस्फोटः आगतः, फ्रे-इत्यस्य रक्षकगृहे दुर्घटनाम् अकुर्वत्, भित्तिस्य भागं च नष्टवान् । आक्रमणकारिणां सैनिकानाम् उपरि मलिनमवशेषाः अधः प्रवहन्ति स्म । मशीनगनस्य अग्निः पुनः आगतः, एकः जर्मन-भाडेकर्त्ता उपरितनतलात् पतितः, क्रन्दन्, पतन् च यावत् सः भयानक-दुर्घटनाभिः भूमौ न आहतवान् ।
  
  डाहलः अन्यः सैनिकः च पुरतः द्वारेषु अग्निप्रहारं कृतवन्तः । तेषां गोलिकाभिः रिकोचेट् वा द्वौ जनौ मृतौ । डाहलः अग्रे धावितवान् । हेडन् पृष्ठतः कुत्रचित् मैदानस्य मध्ये आसीत् ।
  
  "अस्माकं अस्मिन् नरकच्छिद्रे प्रवेशः आवश्यकः! अधुना!"
  
  नूतनाः विस्फोटाः रात्रौ कम्पितवन्तः। द्वितीयः आरपीजी-इत्यनेन ड्रेकस्य हम्मर्-इत्यस्य पूर्वदिशि कतिपयेषु पादेषु विशालं गड्ढं मुष्टिपातं कृतम् । मलवृष्टिः पाषाणवृष्टिः आकाशे पतिता
  
  ड्रेकः धावितवान्, कुञ्चितः, तस्य शिरः उपरि वायुं विदारयन्तः गोलिकानां क्रिस-क्रॉसिंग्-प्रतिमानस्य अधः स्थित्वा ।
  
  युद्धं वस्तुतः आरब्धम् अस्ति।
  
  
  * * * ९.
  
  
  केनेडी-कालेब-योः स्पर्शात् पूर्वमपि जनसमूहः स्वस्य रक्तकामं दर्शितवान् । केनेडी सावधानीपूर्वकं परिभ्रमति स्म, तस्याः अङ्गुलीः मलम् आकर्षयन्ति स्म, तस्याः पादौ शिला-पृथिवी-परीक्षां कुर्वन्ति स्म, अव्यवस्थितरूपेण गच्छन्ति स्म यथा पूर्वानुमानं न भवति स्म । तस्याः मस्तिष्कं तस्य सर्वस्य अर्थं ज्ञातुं संघर्षं कुर्वन् आसीत्, परन्तु सा पूर्वमेव स्वस्य प्रतिद्वन्द्विनः एकं दुर्बलतां लक्षितवती आसीत्-यथा तस्य नेत्राणि तत् आकृतिं गृहीतवन्तः यत् तस्याः आकारहीनः प्यान्ट्सूट् रूढिवादीरूपेण आच्छादितवान्।
  
  अतः एषः एकः उपायः आसीत् यत् घातकस्य वधस्य । सा अन्यस्य अन्वेषणं प्रति ध्यानं दत्तवती ।
  
  कालेबः प्रथमं कदमम् अकरोत् । तस्याः अधरात् लारं उड्डीयत यदा सः तां फुफ्फुसयति स्म, बाहून् विस्फुरति स्म । केनेडी तस्य विरुद्धं युद्धं कृत्वा पार्श्वे गतः । जनसमूहः रक्तस्य कृते बहिः आसीत्। कश्चन भूमौ रक्तमद्यं प्रक्षिप्तवान्, तेषां रक्तस्य प्रतीकात्मकं इशारा । सा फ्रे, रोगी हरामी, हृदयहीनं मनोरोगी कालेबं एतत् कर्तुं प्रेरयति इति श्रुतवती।
  
  इदानीं कालेबः पुनः फुफ्फुसं कृतवान्। केनेडी तां भित्तिं प्रति अवलम्बितवतीम् अवाप्तवान् । सा जनसमूहेन विक्षिप्ता एकाग्रतां त्यक्तवती ।
  
  तदा कालेबः तस्याः उपरि आसीत्, तस्याः कण्ठे तस्य नग्नबाहूः वेष्टिताः - तस्य स्वेदिताः, घृणिताः... नग्नाः हस्ताः।एकस्य घातकस्य हस्ताः...
  
  ... क्रूरता मृत्युश्च...
  
  ...तस्याः त्वक् सर्वत्र स्वस्य सड़ं मलं लेपयन्। तस्याः शिरसि चेतावनीघण्टाः ध्वनितवन्तः। भवता एवम् चिन्तनं त्यक्तव्यम्! भवन्तः अवश्यमेव ध्यानं दत्त्वा युद्धं कुर्वन्तु! वास्तविकं योद्धां युद्धं कुरुत, न तु भवता निर्मितं आख्यायिकाम्।
  
  अधीरः जनसमूहः पुनः कूजति स्म । ते वेष्टने पुटं चक्षुषः च भग्नवन्तः, वधार्थं उत्सुकाः पशवः इव गर्जन्तः।
  
  तथा च कालेबः, यत् सर्वं घटितं तदनन्तरं एतावत् समीपे। तस्याः एकाग्रताकेन्द्रं नरकं प्रति उड्डीयमानं विस्फोटितम्। राक्षसः तां पार्श्वे मुष्टिपातं कृतवान्, युगपत् तस्याः शिरः वक्षःस्थले निपीडयन् । तस्य मलिनं स्वेदितं नग्नवक्षःस्थलम्। ततः पुनः तां प्रहारं कृतवान् । तस्याः वक्षःस्थले वेदना विस्फोटिता । सा स्तब्धवती। तस्याः उपरि रक्तमद्यं प्रक्षिप्तं, उपरितः प्रक्षिप्तम्।
  
  "तत् एव" इति कालेबः तां उपहासितवान् । "यत्र भवतः अस्ति तत्र अधः गच्छतु।"
  
  जनसमूहः गर्जति स्म। कालेबः तस्याः दीर्घकेशेषु घृणितहस्तौ मार्जयित्वा शान्तघातकदुर्भावेन हसति स्म ।
  
  "भवतः मृतशरीरे मूत्रं करिष्यामि, कुत्सिता।"
  
  केनेडी जानुभ्यां पतितः, संक्षेपेण कालेबस्य पकडात् पलायितः । सा तं चकमातुम् अयच्छत्, परन्तु सः तां पण्टेन दृढतया धारितवान् । सः तां पुनः स्वस्य समीपं आकर्षितवान्, मृत्युशिरः क्रूरः इव विस्मितः। तस्याः विकल्पः नासीत् । सा स्वस्य प्यान्टस्य, अनाकारस्य, आकृतिगोपनस्य च प्यान्ट्-पट्टिकायाः बटनं विमोच्य, तान् स्वस्य पादौ अधः स्खलितवती । सा तस्य क्षणिकविस्मयस्य लाभं गृहीत्वा स्वस्य बट्-उपरि क्रन्दितवती । शिलाः तस्याः त्वचां खरदन्ति स्म । जनसमूहः कूजति स्म । कालेबः अग्रे फुफ्फुसितवान्, तस्याः अन्तःवस्त्रस्य कटिबन्धं प्राप्य, परन्तु सा तं मुखं दुष्टतया पादं पातयति स्म, अन्तःवस्त्रं यथा तस्य रक्ताभं भग्नं च नासिका पार्श्वे लम्बते स्म सा क्षणं यावत् तत्र उपविश्य स्वस्य नेमेसिस् पश्यन्ती तस्य रक्ताभं मांसाहारीनेत्रेभ्यः दूरं पश्यितुं असमर्था अभवत् ।
  
  
  * * * ९.
  
  
  ड्रेकः आडम्बरपूर्णद्वारेण विशालं लॉबीं प्रविष्टवान् । एसएएस वस्तुतः नाइटक्लबक्षेत्रं घेरयित्वा मुख्यसोपानं आच्छादितवान् । शेषः दुर्गः तावत् मैत्रीपूर्णः न स्यात्।
  
  डाहल् स्वस्य स्तनस्य जेबं थपथपितवान्। "रेखाचित्रेषु अस्माकं दक्षिणभागे सुदूरपूर्वपक्षे च भण्डारगृहं दृश्यते । इदानीं किमपि न शङ्कयतु, ड्रेक। हेडन्। फ्रे, अस्माकं मित्राणां, ग्रेवस्य च कृते एतत् सर्वाधिकं तार्किकं स्थानम् इति वयं सहमताः अभवम" इति ।
  
  "अहं स्वप्नं अपि न दृष्टवान्" इति हेडन् निर्णायकरूपेण अवदत् ।
  
  पृष्ठतः पुरुषसमूहेन सह ड्रेकः पूर्वपक्षं प्रति द्वारेण डाहल् इत्यस्य अनुसरणं कृतवान् । द्वारं उद्घाटितमात्रेण अधिकानि गोलिकानि वायुम् अभेदितवन्तः । ड्रेकः आवर्त्य उत्तिष्ठति स्म, गोलीं मारयन्।
  
  तथा च सहसा फ्रे इत्यस्य जनाः तेषु आसन्!
  
  छूराणि ज्वलन्ति स्म। हस्तपिस्तौलानि प्रहारितानि। वामदक्षिणयोः सैनिकाः अवतरन्ति स्म । ड्रेकः स्वस्य पिस्तौलस्य मुखरं फ्रे इत्यस्य एकस्य रक्षकस्य मन्दिरं प्रति निपीडितवान्, ततः स्वस्य आक्रमणकर्तुः सम्मुखे गोलीं स्थापयितुं समये एव शस्त्रं गोलीकाण्डस्थाने आनयत् रक्षकः वामतः तं आक्रमितवान् । ड्रेकः फुफ्फुसं चकमाय तस्य वयस्कस्य मुखं कोणं कृतवान्। सः अचेतनं पुरुषं नत्वा स्वस्य छूरीम् उद्धृत्य तस्य अग्रं अन्यस्य शिरसि निमज्जितवान् यः डेल्टा-कमाण्डो-सङ्घस्य कण्ठं छिन्दितुं प्रवृत्तः आसीत्
  
  तस्य कर्णस्य पार्श्वे पिस्तौलस्य गोलीकाण्डः ध्वनितवान्; एसजीजी इत्यस्य प्रियं शस्त्रम्। हेडन् ग्लोक्, सेनाछुरी च उपयुज्यते स्म । बहुराष्ट्रीयघटनायाः कृते बहुराष्ट्रीयबलम् इति ड्रेकः चिन्तितवान् । कक्षस्य दूरान्ते अधिकाः शॉट्-ध्वनयः अभवन् । इटालियन्-जनाः सम्मिलितं कुर्वन्तु।
  
  शत्रुस्य पार्श्वप्रहारस्य अधः ड्रेकः समतलं लुठितवान् । सः सर्वं शरीरं, प्रथमं पादौ, तं वयस्कं पादात् पातयन्। यदा सः पुरुषः मेरुदण्डे कठिनतया अवतरत् तदा ड्रेकः आत्महत्याम् अकरोत् ।
  
  पूर्वः एसएएस-अधिकारी उत्थाय एकदर्जनं पदानि पुरतः डाहल्-इत्येतत् दृष्टवान् । तेषां शत्रवः न्यूनाः न्यूनाः भवन्ति स्म - सम्भवतः कतिपये दर्जनशहीदाः एव अवशिष्टाः आसन्, ये आक्रमणकारिणः क्षीणं कर्तुं प्रेषिताः आसन् । वास्तविकं सेना अन्यत्र स्यात्।
  
  "उष्णतायाः कृते न दुष्टम्" इति स्वीडिशः मुखं परितः रक्तं कृत्वा विस्मितवान् । "अधुना अग्रे गच्छ!"
  
  ते अन्यद्वारेण गत्वा, बूबीजालानां कक्षं स्वच्छं कृतवन्तः, ततः अन्यत् कक्षं यत्र स्नाइपराः षट् सज्जनाः निर्मूलनस्य पूर्वं उद्धृतवन्तः। अन्ते ते एकस्याः उच्चशिलाभित्तिस्य पुरतः अभवन्, येषु छिद्राणि आसन्, येषु मशीनगनाः प्रहारं कुर्वन्ति स्म । शिलाभित्तिस्य केन्द्रे ततोऽपि प्रभावशालिनः इस्पातद्वारः आसीत्, यत् तटस्य तिजोरीयाः स्मरणं जनयति स्म ।
  
  "तत् एव" इति डाहल् प्रतिनत्वा अवदत् । "फ्रे इत्यस्य अवलोकनकक्षः।"
  
  "कठोरः मादरचोदः इव दृश्यते" इति ड्रेकः पार्श्वे आच्छादनं कृत्वा, दशकशः सैनिकाः तस्य समीपं धावन्तः हस्तं उत्थापयन् अवदत् । सः हेडन् इत्यस्य कृते परितः पश्यति स्म, परन्तु पुरुषेषु तस्याः सुकुमारं आकृतिं ज्ञातुं न शक्तवान् । सा कुत्र नरकं गता ? अहो, कृपया पुनः तां तत्र न शयनं करोतु... रक्तस्रावम्...
  
  "फोर्ट् नॉक्सः क्रैक कर्तुं कठिनः अखरोटः अस्ति" इति डेल्टा-कमाण्डो दंशं गृहीत्वा अवदत् ।
  
  ड्रेकः दलः च परस्परं पश्यतः। "मल्लः!" - तौ द्वौ अपि 'वेगं कुरुत, मूर्खताम् मा कुरुत' इति स्वस्य नीतिं लप्य एकस्मिन् समये अवदताम्।
  
  रेखायाः पार्श्वे द्वौ बृहत् बन्दुकौ सावधानीपूर्वकं गतवन्तौ, सैनिकाः पश्यन्तः विस्मयन्तः आसन् । रॉकेट-प्रक्षेपक-सदृशाः शक्तिशालिनः तोप-पिपासासु दृढाः इस्पात-ग्राप्लिंग्-हुकाः संलग्नाः आसन् ।
  
  सैनिकद्वयं हस्तेषु अतिरिक्तं इस्पातकेबलं धारयन् आगतमार्गेण पुनः धावितवन्तौ । प्रक्षेपकानाम् पृष्ठभागे खोखले कक्षे संलग्नाः इस्पातकेबलाः ।
  
  डाहल् स्वस्य ब्लूटूथ-सम्बद्धतां द्विवारं क्लिक् कृतवान् । "कदा आरभ्यतुं शक्नुमः इति कथयतु।"
  
  कतिपय सेकेण्ड् व्यतीतानि, ततः उत्तरम् आगतं। "अग्रतः!"
  
  एकः बैरेजः स्थापितः आसीत् । ड्रेकः डाहल् च स्कन्धेषु ग्रेनेड्-प्रक्षेपकैः सह बहिः गत्वा लक्ष्यं कृत्वा शूलं आकर्षितवन्तौ ।
  
  इस्पातस्य ग्राप्लिंग् हुक् द्वौ रॉकेटस्य वेगेन बहिः उड्डीयत, परपक्षं भग्नं कर्तुं पूर्वं फ्रे इत्यस्य तिजोरीयाः शिलाभित्तिं गभीरं खनितवन्तौ अन्तरिक्षं प्राप्य एव संवेदकः एकं यन्त्रं सक्रियं कृतवान् यत् स्वयं हुकं भ्रमति स्म, परे भित्तिं दृढतया बाध्यं करोति स्म
  
  डाहल् कर्णे स्वयमेव टङ्कितवान् । "कुरु" इति ।
  
  अधस्तात् अपि च ड्रेकः द्वयोः हम्मरयोः विपरीतरूपेण परिवर्तनस्य शब्दं श्रोतुं शक्नोति स्म, तेषां प्रबलितबम्परेषु संलग्नाः केबलाः ।
  
  फ्रे इत्यस्य अभेद्यभित्तिः विस्फोटिता ।
  
  
  * * * ९.
  
  
  केनेडी चेतावनीरूपेण बहिः कृतवान् यदा कालेबः तस्याः प्रति भ्रमति स्म, तस्य जानु गृहीत्वा तं स्तब्धं प्रेषयति स्म । सा क्षणस्य विश्रामस्य लाभं गृहीत्वा पादयोः कूर्दनं कृतवती । कालेबः पुनः आगत्य सा तस्य कर्णे हस्तपृष्ठेन ताडितवती।
  
  तस्याः उपरि स्थितः जनसमूहः प्रीत्या विलपत् । सहस्रशः डॉलरमूल्याः दुर्लभाः मद्यं, उत्तमं व्हिस्की च रङ्गमण्डपस्य मलम् उपरि प्रक्षिप्तम् । महिलानां फीताजाघियायुगलं अधः प्लवति स्म। पुरुषस्य टाई। गुच्ची-कफलिङ्क्-युगलं, येषु एकः कालेबस्य रोमयुक्तपृष्ठात् उच्छिष्टः भवति ।
  
  "तां मारयतु!" फ्रे क्रन्दितवान्।
  
  कालेबः तस्याः प्रति मालवाहकयानवत् भ्रमति स्म, बाहून् प्रसारिताः, तस्य उदरस्य अन्तः गभीरात् आगच्छन्तः गत्रशब्दाः। केनेडी दूरं कूर्दितुं प्रयत्नं कृतवान्, परन्तु सः तां गृहीत्वा भूमौ उत्थाप्य तलात् उत्थापितवान् ।
  
  वायुतले स्थित्वा केनेडी केवलं अवरोहणं प्रतीक्षमाणः एव भयभीतः भवितुम् अर्हति स्म । कठिनं च आसीत्, शिला पृथिवी च तस्याः मेरुदण्डे आघातं कृत्वा तस्याः फुफ्फुसात् वायुं बहिः पातयन्। तस्याः पादौ उपरि पादं पातितवान्, परन्तु कालेबः तेषु पदानि स्थापयित्वा तस्याः उपरि उपविष्टवान्, अग्रे कोणौ आश्रित्य ।
  
  "अधिकं सदृशम्" इति घातकः गुञ्जितवान् । "अधुना त्वं क्रन्दितुं गच्छसि। ईईईईई !"" तस्य स्वरः उन्मत्तः आसीत्, यथा तस्याः कर्णयोः वधशालायां शूकरस्य कूजनम् । "ईईईईईईई!"
  
  ज्वलन्तवेदनायाः कारणात् केनेडी इत्यस्य शरीरं आकुञ्चितम् । हरामी इदानीं तस्याः एक इञ्चं दूरम् आसीत्, तस्याः उपरि शयानः शरीरः, अधरात् लारः गण्डयोः उपरि स्रवति स्म, तस्य नेत्राणि नरकेन दहन्ति स्म, सः स्वस्य क्रॉच् तस्याः उपरि निपीडयति स्म।
  
  सा क्षणं यावत् असहायः आसीत्, अद्यापि निःश्वासं ग्रहीतुं प्रयतमाना आसीत् । तस्य मुष्टिः तस्याः उदरं क्षिप्तवती। तस्य वामहस्तः अपि तथैव कर्तुं प्रवृत्तः आसीत् यदा सः निवृत्तः अभवत् । हृदयस्पन्दनशीलः विचारः, ततः तस्याः कण्ठपर्यन्तं गत्वा निपीडयितुं आरब्धवान् ।
  
  केनेडी वायुं प्राप्तुं श्वसन् गलाघोषं कृतवान् । कालेबः उन्मत्तः इव खिन्नः आसीत् । सः अधिकं निपीडितवान्। सः तस्याः नेत्रयोः अध्ययनं कृतवान् । सः तस्याः शरीरे अवलम्ब्य तां स्वभारेन मर्दयन् आसीत् ।
  
  सा यथाशक्ति पादं पातयति स्म, तं पार्श्वे पातयति स्म। सा सम्यक् अवगच्छति स्म यत् सा अधुना एव पासं प्राप्तवती। हरामीयाः विकृष्यमाणाः आवश्यकताः तस्याः प्राणान् रक्षितवन्तः।
  
  सा पुनः स्खलितवती। जनसमूहः तां उपहासयति स्म-तस्याः प्रदर्शने, तस्याः मलिनवस्त्रेषु, तस्याः खरचितगदस्य, तस्याः रक्तस्रावितपादयोः। कालेबः पराजयस्य कगारात् रॉकी इव उत्थाय हसन् बाहून् प्रसारितवान्।
  
  तदा च सा एकं स्वरं श्रुतवती, दुर्बलं किन्तु कर्कशं काकोफोनीं छिनत्ति।
  
  बेनस्य स्वरः - "ड्रेकः समीपं गच्छति, केनेडी। सः समीपं गच्छति। मम सन्देशः प्राप्तः!"
  
  धिक्... सः तान् अत्र न प्राप्नुयात्। सा कल्पयितुं न शक्नोति स्म यत्, दुर्गस्य सर्वेषु स्थानेषु सः एतत् अन्वेषयिष्यति इति। तस्य सर्वाधिकं सम्भाव्यं लक्ष्यं भण्डारणं वा कोष्ठकाः वा स्यात् । एतेन घण्टाः यावत् समयः भवितुं शक्नोति....
  
  बेन् इत्यस्याः अद्यापि आवश्यकता आसीत् । कालेबस्य पीडितानां अद्यापि तस्याः आवश्यकता आसीत् ।
  
  यदा ते न शक्तवन्तः तदा उत्तिष्ठन्तु, क्रन्दन्तु।
  
  स्वार्थे प्रमादपूर्वकं कालेबः तस्याः समीपं त्वरितवान् । केनेडी भयानकतायाः अभिनयं कृतवती, ततः तस्याः पादं उत्थाप्य तस्याः कोणं सीधा तस्य समीपं गच्छन्तं मुखं क्षिप्तवती ।
  
  तस्याः हस्ते सर्वत्र रक्तं स्रवति स्म । इष्टकाभित्तिषु धावितः इव कालेबः स्थगितवान्। केनेडी तस्याः लाभं निपीडयति स्म, तस्य वक्षःस्थले मुष्टिप्रहारं कृत्वा, तस्य पूर्वमेव भग्ननासिकायां मुष्टिप्रहारं कृत्वा, जानुषु पादं पातयति स्म । सा जल्लादं अक्षमं कर्तुं सर्वविधं प्रयुक्तवती ।
  
  जनसमूहस्य गर्जनं वर्धमानं, परन्तु सा तत् कष्टेन एव श्रुतवती । एकः द्रुतप्रहारः कन्दुकयोः गदं जानुपर्यन्तं प्रेषितवान्, अन्यः हनुमत्प्रहारः तं पृष्ठे प्रेषितवान् । केनेडी श्रमात् श्वसन् पार्श्वे मलिनतां पतित्वा तस्य अविश्वासपूर्णनेत्रेषु प्रेक्षते स्म ।
  
  तस्याः दक्षिणजानुनि समीपे एकः ध्वनिः अभवत् । केनेडी पश्चात् पश्यन् मले उल्टावस्थां भग्नं मद्यस्य पुटं दृष्टवान् । एकः मेरलोट् यः अद्यापि द्रव रक्तप्रतिज्ञा स्रवति।
  
  कालेबः तस्याः उपरि डुलति स्म। सा मुखं प्रति प्रहारं अविचलितवती। "भवता अवश्यं मृता" इति सा श्वसितवती । "ओलिविया डन् इत्यस्याः कृते" इति सा भग्नं पुटं भूमौ बहिः आकर्षितवती । "सेलेना टायलरस्य कृते" इति सा तस्य शिरः उपरि उत्थापितवती । सा अपि अवदत् यत्, "मिराण्डा ड्रुरी इत्यस्याः प्रथमः प्रहारः दन्ताः, उपास्थिः, अस्थि च भग्नाः अभवन् । "एम्मा सिल्के इत्यस्याः कृते च" इति तस्याः द्वितीयः प्रहारः तस्य नेत्रं अपहृतवान् । "एमिली जेन् विन्टर्स् इत्यस्याः कृते" तस्याः अन्तिमः प्रहारः तस्य कण्ठं कीटमांसरूपेण परिणमयितवान् ।
  
  सा च तत्र रक्ताभभूमौ जानुभ्यां न्यस्तवती, विजयी, एड्रेनालिनः स्वनाडीभिः पम्पं कुर्वन् मस्तिष्कं स्पन्दति स्म, क्षणिकरूपेण तां परित्यक्तं मानवतां पुनः ग्रहीतुं प्रयतमाना।
  
  
  चत्वारिंशत्
  
  
  
  ला वेरेन, जर्मनी
  
  
  केनेडी इत्यस्य बन्दुकस्य निशानेन पुनः सोपानं उपरि गन्तुं आदेशः दत्तः । थोमस कालेबस्य शरीरं यत्र मृतव्यं तत्र संकुचितं अवशिष्टम् आसीत् ।
  
  फ्रे स्वस्य सेलफोने सम्भाषणं कुर्वन् दुःखी दृश्यते स्म । "वॉल्ट्" इति सः क्रन्दितवान् । "किमपि मूल्येन तिजोरीं रक्षतु, हडसन। अन्यत् किमपि मम चिन्ता नास्ति, त्वं मूर्ख। अस्मात् शापितपर्यङ्कात् अवतीर्य यत् अहं भवन्तं दातुं ददामि तत् कुरु!"
  
  सः संयोजनं निष्क्रियं कृत्वा केनेडीं प्रेक्षते स्म । "भवतः मित्राणि मम गृहं भित्त्वा इव दृश्यन्ते।"
  
  केनेडी तस्मै धूर्तदृष्टिम् अददात्, ततः पूर्वं तत् समागतानाम् अभिजातवर्गस्य समीपं कृतवान् । "इदं दृश्यते यत् भवन्तः मूर्खाः किञ्चित् यत् अर्हन्ति तत् प्राप्नुयुः।"
  
  शान्तहासः, चक्षुषः ध्वनिः च आसीत् । फ्रे क्षणं यावत् तत्र सम्मिलितः अभवत् ततः पूर्वं "पिबन्तु मित्राणि । ततः सामान्यरीत्या गच्छतु" इति ।
  
  केनेडी किञ्चित् बहादुरीं कृतवान्, बेन् प्रति निमिषं कर्तुं पर्याप्तम् । धिक् यदि तस्याः शरीरं कुत्सिता इव न व्यथते स्म। तस्याः गदः दग्धः, तस्याः पादौ च स्पन्दितौ; शिरः पीडितं, हस्तौ च चिपचिपं रक्तेन आवृतौ।
  
  सा तानि फ्रेय इत्यस्मै समर्पितवती। "किं अहम् एतत् शोधनं कर्तुं शक्नोमि?"
  
  "भवतः शर्टस्य उपयोगं कुरु" इति सः विहसति स्म । "किमपि सति एतत् चीरात् अधिकं किमपि नास्ति । निःसंदेहं भवतः शेषं वस्त्रकोष्ठं प्रतिबिम्बयति" इति ।
  
  सः राजप्रकारेण हस्तं क्षोभितवान्। "तां आनयतु। बालकः च" इति ।
  
  ते रङ्गमण्डपात् निर्गतवन्तः, केनेडी श्रान्तः भूत्वा तस्याः भ्रमन्तं शिरः शान्तं कर्तुं प्रयतते स्म । तस्याः कृतस्य परिणामः दशकैः सह तया सह जीविष्यति स्म, परन्तु अधुना निवासस्य समयः नासीत् । बेन् तस्याः पार्श्वे आसीत्, तस्य मुखस्य भावेन न्याय्य सः स्पष्टतया दूरवाणीरूपेण तां आश्वासयितुं प्रयतमानोऽभवत् ।
  
  "धन्यवादः, बन्धु" इति सा रक्षकान् उपेक्ष्य अवदत् । "केकवाक् आसीत्।"
  
  वाम-कङ्कणं अनुसृत्य ते अन्यं गलियारं अधः गतवन्तः यत् तेषां कोष्ठखण्डात् शाखाः विच्छिन्ना आसीत् । केनेडी तस्याः विचारान् सङ्गृहीतवान् ।
  
  केवलं जीवतु इति सा चिन्तितवती। केवलं जीवितं तिष्ठतु।
  
  फ्रे अन्यः आह्वानं प्राप्तवान् । "किम्? किं ते भण्डारणस्थाने सन्ति ? मूर्खः! त्वं... त्वं..." इति सः क्रोधेन गुञ्जितवान् । "हडसन, त्वं... सम्पूर्णं सेनाम् अत्र प्रेषय!"
  
  इलेक्ट्रॉनिक-चीत्कारः अचानकं संयोजनं छिनत्ति स्म, यथा गिलोटिनः फ्रांसीसी-राज्ञ्याः शिरः छिनत्ति ।
  
  "तान् गृहाण!" फ्रे स्वरक्षकान् प्रति मुखं कृतवान् । "तान् निवासस्थानं प्रति नयतु। इदं प्रतीयते यत् वयं प्रथमं यत् चिन्तितवन्तः तस्मात् अधिकाः भवतः मित्राणि सन्ति, प्रिय केनेडी। अहं भवतः व्रणानां चिकित्सां कर्तुं पश्चात् आगमिष्यामि" इति ।
  
  एतैः वचनैः विक्षिप्तः जर्मनः शीघ्रं गतः । केनेडी इत्ययं तीव्रतया अवगतः आसीत् यत् सा बेन् च इदानीं चतुर्भिः रक्षकैः सह एकान्ते स्तः । "गच्छ" इति तेषु एकः तां गलियारस्य अन्ते द्वारं प्रति धक्कायति स्म ।
  
  एतत् गच्छन्तीनां केनेडी आश्चर्येन निमिषं कृतवान् ।
  
  दुर्गस्य एषः भागः पूर्णतया ध्वस्तः अभवत्, उपरि नूतनं कमानयुक्तं छतम् स्थापितं, अन्तरिक्षस्य उभयतः लघु इष्टका 'गृहाणि' रेखाकृतानि च बृहत् कोष्ठाभ्यः बहु बृहत्तरं न, तेषु अष्टौ प्रायः आसन् । केनेडी तत्क्षणमेव अवगच्छत् यत् एकस्मिन् काले कतिपयेभ्यः अधिकाः बन्दिनः अस्मिन् स्थाने गतवन्तः ।
  
  थोमस कालेब इत्यस्मात् दुष्टतरः व्यक्तिः?
  
  एबेल् फ्रे इत्यनेन सह मिलन्तु।
  
  तस्याः स्थितिः प्रति सेकण्डं दुर्गता भवति स्म । रक्षकाः तां बेन् च एकं गृहं प्रति धक्कायन्ति स्म । एकदा अन्तः गत्वा गेम ओवर आसीत् । त्वं हास्यसि।
  
  सा एकं बहिः आनेतुं शक्नोति स्म, भवतु द्वौ अपि। परन्तु चत्वारः ? सा अवसरं न स्थितवती।
  
  यदि केवलं....
  
  सा समीपस्थं रक्षकं पश्चात् पश्यन्ती अवलोकितवती यत् सः तां मूल्याङ्कनपूर्वकं पश्यति स्म । "अरे, एतत् किम् ? किं त्वं अस्मान् तत्र स्थापयिष्यसि?"
  
  "एते मम आदेशाः।"
  
  "अवलोकनम्। अयं वयस्कः अत्र अस्ति - सः स्वभगिनीं तारयितुं एतावत् मार्गम् आगतः। भवन्तः चिन्तयन्ति, आम्, कदाचित् सः तां द्रष्टुं शक्नोति स्म। एकवारं एव" इति ।
  
  "फ्रे इत्यस्मात् आदेशाः। अस्माकं अनुमतिः नास्ति" इति ।
  
  केनेडी एकस्मात् रक्षकात् अन्यतमं रक्षकं प्रति अवलोकितवान् । "किं च ? केन ज्ञातव्यम् ? प्रमादः जीवनस्य मसाला एव किम्?"
  
  रक्षकः तां कूजति स्म। "किं त्वं अन्धः असि ? किं त्वया अस्मिन् शापितस्थाने कॅमेरा न दृष्टाः?"
  
  "फ्रे सेनायाः युद्धे व्यस्तः अस्ति" इति केनेडी स्मितं कृतवान् । "किमर्थं भवन्तः मन्यन्ते यत् सः एतावत् शीघ्रं पलायितवान्" इति बन्धुजनाः, बेन् स्वभगिनीं पश्यतु, ततः कदाचित् नूतनानां आधिकारानाम् आगमनसमये अहं भवन्तं किञ्चित् शिथिलं छिनत्मि।"
  
  रक्षकाः गुप्तरूपेण परस्परं कटाक्षं कृतवन्तः । केनेडी तस्याः स्वरे अधिकं प्रत्ययम्, तस्याः शरीरभाषायां किञ्चित् अधिकं प्रेमालापं च स्थापयति स्म, अचिरेण तौ करिन्-द्वारस्य तालं उद्घाटयन्तौ आस्ताम् ।
  
  निमेषद्वयानन्तरं सा बहिः निष्कासिता । सा तयोः मध्ये भ्रमति स्म, श्रान्ता दृश्यते स्म, गोरा केशाः विच्छिन्नाः, आकृष्टमुखाः च ।
  
  परन्तु तदा सा बेन् दृष्टवती तस्याः नेत्राणि च तूफाने विद्युत् इव प्रकाशितानि। तस्याः शरीरे बलं प्रत्यागतमिव आसीत् ।
  
  केनेडी तस्याः दृष्टिम् आकर्षितवान् यदा द्वयोः समूहयोः मिलनं भवति स्म, तस्याः उन्मत्तविचारस्य तात्कालिकतां, संकटं, अन्तिमसंयोगदृश्यं शीघ्रं बोधयितुं प्रयतमाना, सर्वं एकेन निराशेन दृष्टिपातेन।
  
  करिन् रक्षकान् क्षोभयित्वा गर्जति स्म। "अग्रे गत्वा किञ्चित् प्राप्नुत, हे हरामी। " इति ।
  
  
  * * * ९.
  
  
  थोर्स्टेन् डाहल् इत्यनेन स्वस्य पिस्तौलं उन्नतखड्ग इव बहिः कृत्वा स्वस्य फुफ्फुसस्य शिखरं उद्घोषयन् आक्रमणस्य नेतृत्वं कृतम् । ड्रेकः तस्य पार्श्वे एव आसीत्, कक्षस्य सम्पूर्णा भित्तिः पतितः भवितुं पूर्वमपि पूर्णवेगेन धावति स्म । लघुक्षेत्रे धूमः, मलिनः च विकीर्णः अभवत् । यदा ड्रेकः धावति स्म तदा सः अन्येषां गठबन्धनसैनिकानाम् उभयदिशि व्यजनं अनुभवति स्म । ते मृत्योः द्रुतगतिः, शत्रून् उपरि वधार्थेन अग्रे गच्छन्ति स्म ।
  
  धूमः भ्रामति, कृशः च भवति स्म तदा ड्रेकस्य वृत्तिः पादं पातयति स्म । वामे भयेन ज्वलितः मन्दः प्रतिक्रियाशीलः रक्षकसमूहः स्थितः आसीत् । सः तेषां मध्ये विस्फोटं कृत्वा न्यूनातिन्यूनं त्रीणि शरीराणि नाशितवान् । अग्रे पुनरागमनाग्निः श्रूयते स्म। सैनिकाः तस्य वामदक्षिणयोः पतिताः, पतितां भित्तिं स्वगत्या कठिनतया प्रहारयन्तः ।
  
  इटालियनस्य शिरः वाष्पं भवति स्म तदा तस्य नेत्रयोः पुरतः एव रक्तं सिञ्चति स्म, सः पुरुषः गोलीं चकमायितुं पर्याप्तं द्रुतं नासीत् ।
  
  आच्छादनार्थं ड्रेकः कपोतः। तीक्ष्णाः शिलाः, कंक्रीटाः च तस्य बाहुयोः मांसं विदारयन्ति स्म यदा सः तलम् पतति स्म । आवर्त्य सः कोणेषु अनेकाः विस्फोटाः प्रहारं कृतवान् । जनाः क्रन्दन्ति स्म। तीव्र अग्निना प्रदर्शनी विस्फोटिता । वृद्धास्थयः वायुना मन्दगत्या रजःबिन्दुवत् भ्रमन्ति स्म ।
  
  अग्रे पुनः गोलिकाः ध्वनितवन्तः, ततः ड्रेकः जनानां समूहं गच्छन्तं दृष्टवान् । येशुः!फ्रेयस्य सेना तत्रैव आसीत्, स्वस्य घातकरूपेण आकृष्टा, यथा तेषां लाभः इति अनुभवति स्म तथा शीघ्रं द्रुततरं अग्रे गच्छति स्म।
  
  
  * * * ९.
  
  
  करिन् युद्धकलाप्रशिक्षणस्य उपयोगेन स्वरक्षकान् सेकेण्ड्-मात्रेषु अक्षमान् कृतवती । केनेडी स्वस्य रक्षकस्य हनुमत्पादं प्रति तीक्ष्णं पृष्ठहस्तं प्रदत्तवती, ततः अग्रे गत्वा तस्य शिरः एतावत् प्रबलतया बट् कृतवान् यत् तस्याः दृष्टेः पुरतः ताराणि ज्वलन्ति स्म । द्वितीयं प्रतिद्वन्द्वी चतुर्थं रक्षकं तयोः मध्ये किञ्चित् स्थानं निर्मातुं पार्श्वे कूर्दन्तं दृष्टवती ।
  
  तस्याः हृदयं डुबत्। अतः चतुर्थः रक्षकः अतिदूरे सेतुः आसीत् । तयोः द्वयोः अपि ।
  
  रक्षकः स्वस्य बन्दुकं उत्थापयन् शिलामयः दृश्यते स्म । सः कम्पितैः अङ्गुलीभिः सहायार्थं क्षेत्रं स्कैन् कृतवान् । केनेडी हस्ततलौ बहिः कृत्वा बाहून् प्रसारितवती।
  
  "शान्तं कुरु, बन्धु। केवलं शान्तं तिष्ठतु।"
  
  तस्य शूल-अङ्गुली भयेन कुञ्चिता अभवत् । एकः शॉट् ध्वनितवान्, छततः उच्छिष्टः च।
  
  केनेडी क्रिन्ग् अभवत्। तनावः वायुम् घनीभूतवान्, तं तंत्रिकाशोषरूपेण परिणमयितवान् ।
  
  बेन् प्रायः क्रन्दितवान् यदा तस्य सेलफोनः तस्य चिन्ताद्वारा रसपूर्णं रिंगटोनं वादयितुं आरब्धवान् । साइजरस्य चित्रं अधिकतमं यावत् क्रैङ्क् कृतम् आसीत् ।
  
  रक्षकः अपि अन्यं अनैच्छिकं शूटं विक्षेपयन् कूर्दितवान् । केनेडी गोलिकातः वायुः तस्याः कपालं गच्छति इति अनुभवति स्म । शुद्धं भयं तां स्थाने एव जमति स्म।
  
  कृपया इति सा चिन्तितवती। मूर्खः मा भवतु। स्वस्य प्रशिक्षणस्य विषये मनः स्थापयन्तु।
  
  ततः बेन् स्वस्य दूरभाषं रक्षकस्य उपरि क्षिप्तवान्। केनेडी तं क्षुब्धं दृष्ट्वा शीघ्रं तलम् पतित्वा अधिकं विक्षेपं सृजति स्म । यावत् रक्षकः दूरभाषं पातयित्वा ध्यानं कृतवान् तावत् केनेडी तृतीयस्य रक्षकस्य शस्त्रं स्कन्धे गृहीतवान् आसीत् ।
  
  करिन् तथापि सा किञ्चित्कालं यावत् अत्र निवसति स्म । सा कष्टानि दृष्टवती, अनुभवितवती च। सा तत्क्षणमेव अग्निप्रहारं कृतवती। तस्य जैकेटात् रक्तमेघः उद्भूतः सन् रक्षकः पश्चात्तापं कृतवान् । तदा तस्य स्कन्धे कृष्णबिन्दुः प्रसृतः सः च भ्रान्तः, ततः क्रुद्धः इव आसीत् ।
  
  सः बेन् इत्यस्य उपरि बिन्दु-रिक्तं शूटिंग् कृतवान् ।
  
  परन्तु शॉट् असफलः अभवत्, एकः मिस् निःसंदेहं तथ्यं साहाय्यं कृतवान् यत् तस्य शिरः शूलं आकर्षयितुं एकमिलिसेकेण्ड् पूर्वं विस्फोटितम्।
  
  तस्य पृष्ठतः रक्तस्य स्फुटैः ढालितः हेडन् हस्ते ग्लोक् गृहीत्वा स्थितवान् ।
  
  केनेडी बेन्, करिन् च अवलोकितवान् । मया दृष्टं यत् ते कथं परस्परं आनन्देन, प्रेम्णा, दुःखेन च पश्यन्ति स्म। तेभ्यः एकं निमेषं दातुं युक्तं प्रतीयते स्म। तदा हेडन् तस्याः पार्श्वे आसीत्, बेन् प्रति आरामेन शिरः न्यस्य ।
  
  "कथं वर्तते?"
  
  केनेडी निमिषं कृतवान् । "सः इदानीं भवतः आगमनेन अधिकं सुखी भविष्यति।"
  
  ततः सा धीरोऽभवत्। "अत्र अन्येषां बन्दीनां उद्धारः अस्माभिः कर्तव्यः हेडन्। तान् गृहीत्वा एतत् नरकच्छिद्रं त्यजामः।"
  
  
  * * * ९.
  
  
  सेनाद्वयं संघर्षं कृतवन्तौ, गठबन्धनसैनिकाः स्थले एव प्रतिद्वन्द्वीन् गोलिकाभिः मारितवन्तः, जर्मनीदेशिनः छूराणि प्रक्षेप्य शीघ्रं समीपं गन्तुं प्रयतन्ते स्म
  
  क्षणं यावत् ड्रेकः इदं छूरीक्रीडा व्यर्थं, सर्वथा उन्मत्तं च मन्यते स्म, परन्तु तदा सः स्मरति स्म यत् तेषां प्रमुखः कोऽस्ति इति । एबेल् फ्रे। उन्मत्तः न इच्छति यत् स्वस्य दलं गोलिकानां उपयोगं करोतु यदि तेन तस्य अमूल्यवस्तूनि क्षतिं कुर्वन्ति।
  
  तेषु ड्रेकः शत्रुः शत्रुः च छिनत् । सैनिकाः अस्थिभङ्गं बलं प्रयुज्य तस्य परितः परस्परं कुरुकुरु, प्रहारं च कुर्वन्ति स्म । जनाः क्रन्दन्ति स्म। युद्धं सर्वतोमुखं हस्त-हस्त-युद्धम् आसीत् । जीवितत्वं कस्यापि कौशलस्य अपेक्षया शुद्धभाग्यस्य, वृत्तेः च उपरि आश्रितं आसीत् ।
  
  सः शूटिंग्, मुष्टिप्रहारं, मार्गं च कुर्वन् अग्रे एकं आकृतिं दृष्टवान् । मृत्योः भ्रामकदर्विशः।
  
  एलिसिया माइल्सः अन्तर्राष्ट्रीयसुपरसैनिकानाम् पङ्क्तौ स्वमार्गेण युद्धं करोति ।
  
  ड्रेकः तस्याः समीपं गतवान् । युद्धस्य शब्दः मृतः अभवत् । ते तिजोरीयाः पृष्ठभागे आसन्, तेषां पार्श्वे ओडिन्-शवकोषः, इदानीं उद्घाटितः, तस्य उपरि स्पोट्-लाइट्-समूहः स्थापितः आसीत् ।
  
  "अच्छा, साधु" इति सा हसति स्म । "ड्रेकस्टरः । कथं भवसि सखा?"
  
  "सदा यथा तथा" ।
  
  "म्म्म्, अहं स्मरामि। यद्यपि बहुकालं लम्बितम् इति वक्तुं न शक्नोमि, किम्? वैसे, महान् बिडालः पाशेषु युद्धं करोति। पूर्वसैनिकस्य नागरिकत्वेन परिणतस्य कृते न दुष्टम्" इति ।
  
  "त्वमोपि। भवतः बीबीएफ कुत्र अस्ति?"
  
  "डब्ल्यूडब्ल्यूएफ?"
  
  तौ युद्धसैनिकौ ड्रेकस्य उपरि आघातं कृतवन्तौ । सः तान् एलिसियायाः साहाय्येन दूरं धक्कायति स्म, तौ द्वौ अपि यत् घटितुं प्रवृत्तम् आसीत् तस्य आनन्दं लभतः ।
  
  "सर्वश्रेष्ठः प्रेमी सदा? किं त्वं तं स्मरसि ? आकर्षकः?"
  
  "अहो।" मया तं मारयितव्यम् आसीत्। सः हरामी फ्रे च मां च पृष्ठाङ्गणे भ्रमन्तौ गृहीतवान्" इति । सा खिन्नं कृतवती। "अहं क्रुद्धः अभवम्। ते मृताः" इति । सा मुखं कृतवती। "अन्यः मृतः मूर्खः एव।"
  
  "कः चिन्तितवान् यत् सः भवन्तं वशं कर्तुं शक्नोति" इति ड्रेकः शीर्षं न्यस्य अवदत् । "स्मरामि" इति।
  
  "किमर्थम् इदानीं त्वया अत्र भवितव्यम् आसीत्, ड्रेक ? अहं भवन्तं हन्तुं न इच्छामि वस्तुतः।"
  
  ड्रेकः स्तब्धः शिरः कम्पितवान्। "सुन्दरी मृषावादी इति पदं अस्ति।तौ शब्दौ भवतः विषये सर्वं सारांशं ददाति, माइल्स, यत् किमपि शेक्सपियरं कर्तुं शक्नोति स्म तस्मात् श्रेष्ठम्।"
  
  "किं च?" एलिसिया विस्मयेन आस्तीनानि आवर्त्य जूताः अपि पादं पातितवती । "किं त्वं भवतः कन्दुकं भवतः हस्ते समर्पयितुं सज्जः असि?"
  
  नेत्रकोणात् बहिः ड्रेकः दृष्टवान् यत् एबेल् फ्रे तेभ्यः दूरं सरति हडसननामकं कञ्चित् उद्घोषयति स्म । स्पष्टतया माइल्स यदा तेषां शक्तिं प्रसारयति स्म तदा तेषां रक्षणं कुर्वती आसीत्, परन्तु अधुना तस्याः अन्याः प्राथमिकताः आसन् । सर्वदा विश्वसनीयः टोर्स्टेन् डाल् उन्मत्तजर्मनस्य पुरतः स्थित्वा आक्रमणं कर्तुं आरब्धवान् ।
  
  ड्रेकः मुष्टिभ्यां संगृहीतवान् । "न भविष्यति, माइल्स।"
  
  
  पञ्चचत्वारिंशत्
  
  
  
  ला वेरेइन्
  
  
  एलिसिया तं स्वस्य टी-शर्टं विदारयित्वा, रज्जुवत् कठिनं यावत् स्वयमेव वेष्टयित्वा, ततः हस्तद्वयेन तस्य कण्ठे वेष्टयित्वा स्तब्धं कृतवती सः संघर्षं कृतवान्, परन्तु तस्याः अस्थायी हार्नेस् तं अन्तः आकर्षितवान् ।
  
  तस्याः उदयमानजानुषु एव - मुआय थाई शैली। एकम्। द्वि। त्रयः।
  
  सः प्रथमं परिवर्तयति स्म। वयं पुनः परिवृत्ताः। द्वितीयः पृष्ठपार्श्वयोः अधः मर्दितवान् । तृतीयः प्रहारः तं कन्दुकेषु चतुर्भुजरूपेण आहतवान् । तस्य उदरं वेदना विक्षिप्तवती, तस्य उदरेण सः पृष्ठे पतितः ।
  
  एलिसिया तस्य उपरि स्थितवती, विस्मितवती। "किं मया उक्तम् ? मया यत् उक्तं तत् एव कथयतु ड्रेकी" इति । सा तस्मै किमपि दातुं प्रस्तावम् अकरोत् ।
  
  "भवतः कन्दुकाः।"
  
  सा नितम्बं अधः कृत्वा तस्य नासिकां लक्ष्यं कृत्वा पार्श्वपदं प्रदातुं विकृष्य । ड्रेकः हस्तौ उत्थाप्य प्रहारं अवरुद्धवान् । अहं एकं अङ्गुलीं विक्षिप्तं अनुभवामि स्म। सा तस्य सम्मुखीभवति स्म, एकं पादं चापेन उच्चैः उत्थाप्य, ततः पार्ष्णिं तस्य ललाटे अधः आनयत् ।
  
  कुठारप्रहारः ।
  
  ड्रेकः पृष्ठतः आवर्त्य, परन्तु प्रहारः अद्यापि तस्य वक्षःस्थले आहतवान् । तथा च यावत् बलेन माइल्सः संग्रहीतुं शक्नोति स्म, तावत् असह्यदुःखं जनयति स्म।
  
  सा तस्य नूपुरं पदानि स्थापयति स्म।
  
  ड्रेकः क्रन्दितवान्। तस्य शरीरं व्यवस्थितरूपेण भग्नं, क्षतम्, विकृतं च आसीत् । सा तत् भग्नवती, खण्डखण्डं। नागरिकवर्षं शापितम् भवतु। परन्तु तदा, किं सः निष्कासनस्य दोषं अपि दातुं शक्नोति स्म ? सा सर्वदा उत्तमः आसीत् । किं सा सर्वदा एवम् उत्तमम् आसीत् ?
  
  भग्नः नागरिकः वा न वा, सः अद्यापि SAS आसीत्, सा च तस्य रक्तेन तलम् कलङ्कितवती।
  
  सः पश्चात्तापं कृतवान्। त्रयः योद्धवः तस्य उपरि पतिताः, तस्य परितः सर्वं भग्नाः । ड्रेकः जर्मनस्य कण्ठे कोणं कृत्वा विश्रामं आनन्दयति स्म । सः उपास्थिस्य क्रञ्चं श्रुत्वा किञ्चित् सुस्थः अभवत् ।
  
  सः तया अनुमन्यते इति अवगत्य उत्तिष्ठति स्म । सा नृत्यति स्म, पादतः पादं यावत्, अन्तःतः पिशाचत्वेन, धूसरेण च दीप्तनेत्रम् । तस्याः पृष्ठतः डाहल्, फ्रे, हड्सन च एकत्र निरुद्धौ आस्ताम्, ओडिन् इत्यस्य चिताधारायाः उपरि संघर्षं कुर्वन्तौ, तेषां मुखं वेदनाया: विकृतम् आसीत् ।
  
  एलिसिया तस्य उपरि स्वस्य टी-शर्टं क्षिप्तवती। कशा इव प्रहारं कृत्वा तस्य मुखस्य वामभागः दग्धः अभवत् । सा पुनः प्रहारं कृतवती सः तां गृहीतवान्। सः अविश्वसनीयबलेन आकर्षितवान्। सा स्तब्धा भूत्वा तस्य बाहुयुग्मे क्षिप्तवती।
  
  "नमस्ते"।
  
  तस्याः कर्णयोः अधः एव अङ्गुष्ठद्वयं स्थापयित्वा कठिनतया निपीडयन् । तत्क्षणमेव सा विकृष्यमाणा, सर्वाणि अवज्ञा-आभासं गता। तंत्रिकाग्रन्थिं पर्याप्ततया निपीडयति स्म यत् कोऽपि सामान्यः व्यक्तिः मूर्च्छितः भवति स्म ।
  
  माइल्स् रोडियो वृषभः इव बक कृतवान्।
  
  सः अधिकं निपीडितवान्। अन्ते सा तस्य कठिनं आलिंगने अवलम्ब्य तं स्वस्य भारं ग्रहीतुं त्यक्त्वा, लङ्गं गत्वा, वेदनां भागं ग्रहीतुं प्रयतमाना। ततः सा ऋजुं स्थित्वा तस्य गुल्फयोः अधः अङ्गुष्ठद्वयं निक्षिप्तवती ।
  
  सीधा स्वस्य तंत्रिकापुटे । तस्य शरीरे वेदना धावितवती।
  
  अत एव च ते तालाबद्धाः आसन्। द्वे भयंकरः शत्रुः, वेदनातरङ्गैः युद्धं कुर्वन्तौ, कष्टेन चलन्तौ, परस्परं नेत्रेषु चिरकालात् नष्टप्रेमिणः इव निरीक्षमाणौ यावत् मृत्युः तान् न विभजति।
  
  ड्रेकः स्वस्य दुःखं गोपयितुं असमर्थः कुरुकुरु कृतवान् । "उन्मत्तः... कुत्सिता। किमर्थम्...किमर्थम् अस्य...अस्य पुरुषस्य कृते कार्यं?"
  
  "अन्तं... प्राप्तुं... इत्यर्थः।"
  
  न ड्रेकः न च माइल्सः पश्चात्तापं करिष्यति स्म । तेषां परितः युद्धस्य समाप्तिः आरब्धा । जर्मनीदेशस्य अपेक्षया अधिकाः गठबन्धनसैनिकाः पादयोः एव तिष्ठन्ति स्म । परन्तु ते युद्धं कुर्वन्ति स्म । तथा च ड्रेकः मन्दं द्रष्टुं शक्नोति स्म यत् डाल् फ्रे च तथैव घातक आलिंगने निरुद्धौ, अन्त्यपर्यन्तं युद्धं कुर्वन्तौ।
  
  एकः अपि सैनिकः तान् न बाधितवान् । आदरः अतीव महत् आसीत् । गोपनीयतायां निष्पक्षतया च एतेषां युद्धानां निर्णयः स्यात्।
  
  ड्रेकः जानुभ्यां पतितः, एलिसियां स्वेन सह आकृष्य । तस्य नेत्रयोः पुरतः कृष्णबिन्दवः नृत्यन्ति स्म । सः अवगच्छत् यत् यदि सा तस्य पकडं भङ्गयितुं उपायं लभते तर्हि सः सत्यमेव समाप्तः भविष्यति । ऊर्जा तं प्रत्येकं सेकण्डेन सह त्यजति स्म।
  
  सः पतितः। सा अधिकं निपीडयति स्म, सा निरपेक्षहन्ता वृत्तिः तस्याः अन्तः छूरेण प्रहारं करोति स्म। तस्य अङ्गुष्ठाः स्खलिताः। एलिसिया तस्य हनुमत्पादं कोणेन प्रहारं कृत्वा अग्रे पतिता । ड्रेकः तत् आगच्छन्तं दृष्टवान्, परन्तु तस्य तत् निवारयितुं सामर्थ्यं नासीत् ।
  
  तस्य दृष्टेः पुरतः स्फुलिङ्गाः विस्फोटिताः । सः पृष्ठे सपाटः पतितः, फ्रे इत्यस्य गोथिक-छतम् अवलोकयन् । एलिसिया उपरि क्रन्दित्वा तस्य दृष्टिः वेदनाविकृता मुखेन अवरुद्धवती ।
  
  तेषां परितः कोऽपि सैनिकः तां निवारयितुं न प्रयत्नं कृतवान् । यावत् एकः युद्धकर्त्ता युद्धविरामं न घोषयति वा म्रियते वा तावत् तस्य समाप्तिः न भविष्यति ।
  
  "न दुष्टम्" इति सा कासयति स्म । "भवता अद्यापि प्राप्तम्, ड्रेक। परन्तु अहम् अद्यापि भवतः अपेक्षया श्रेष्ठः अस्मि" इति ।
  
  सः निमिषं कृतवान्। "अहं जानामि"।
  
  "किम्?" - अहं पृष्टवान्।
  
  "भवतः... तत् धारम् अस्ति। सा हतप्रवृत्तिः। युद्धस्य क्रोधः । न महत्त्वम्। महत्त्वपूर्णम् अस्ति। एतत्... अत एव अहं त्यक्तवान्।"
  
  "तत् भवन्तं किमर्थं निवारयेत्?"
  
  "कार्यात् बहिः किमपि विषये अहं चिन्तितः आसम्" इति सः अवदत् । "सर्वं परिवर्तयति"।
  
  तस्याः मुष्टिः तस्य कण्ठं मर्दयितुं सज्जा आसीत् । एकः क्षणः व्यतीतः। ततः सा अवदत्, "जीवनस्य कृते जीवनम्?"
  
  ड्रेकः शनैः शनैः स्वस्य अङ्गेषु प्रत्यागच्छन्तीं ऊर्जां अनुभवितुं आरब्धवान् । "अद्य मया कृतं सर्वं कृत्वा ते मम बहु ऋणी इति मन्ये।"
  
  एलिसिया पश्चात् गत्वा तस्य पादयोः साहाय्यं कर्तुं हस्तं प्रसारितवती । "मया वेल्स-जनाः मिमिरस्य कूपे पाशान् प्रति क्षिप्ताः । अहं तं ओडिनस्य चितायां न मारितवान्। अहं फ्रे इत्यस्य ध्यानं बेन् ब्लेक् इत्यस्मात् दूरं आकर्षितवान्। अहं जगत् नाशयितुं नास्मि, ड्रेक, अहं केवलं किञ्चित् विनोदं कर्तुं अत्र अस्मि।"
  
  "अहं पुष्टिं करोमि।" यदा थॉर्स्टन् डाहल् इत्यनेन ओडिन् इत्यस्य चितायां विस्तृतधारात् एबेल् फ्रे इत्यस्य लङ्गलशरीरं उत्थापितं तदा एव ड्रेकः स्वस्य संतुलनं प्राप्तवान् । सः आर्द्र-क्रन्च-सहितः तलम् पतितः, इटालियन-सङ्गमरमर-पट्टिका-शिलासु निर्जीवरूपेण प्लोप् कृतवान् ।
  
  सम्पूर्णेषु गठबन्धनसैनिकेषु जयजयकाराः प्रतिध्वनिताः च अभवन् ।
  
  डाहल् चिताम् अन्तः पश्यन् मुष्टिं संगृहीतवान् ।
  
  "सः हरामी कदापि तत् पुरस्कारं न दृष्टवान्" इति सः हसति स्म । "तस्य जीवनस्य कार्यम् । येशुमसीह, भवद्भिः एतत् द्रष्टव्यम्।"
  
  
  षट्चत्वारिंशत्
  
  
  
  स्टॉकहोम
  
  
  एकदिनानन्तरं ड्रेकः स्टॉकहोम्-नगरस्य प्राचीनतमेषु उत्तमतमेषु च होटेलेषु अन्यतमस्य समीपस्थे होटेले कतिपयानि घण्टानि यावत् निद्रां कर्तुं अनन्तप्रश्नपरिक्रमात् पलायितुं समर्थः अभवत्
  
  लॉबीमध्ये सः लिफ्टं प्रतीक्ष्य चिन्तयति स्म यत् तस्य सर्वाणि विचारप्रक्रियाः किमर्थं चलच्चित्रं कृतवन्तः इति । निद्रायाः अभावात्, नित्यं ताडनात्, तीव्रचापात् च ते उन्मत्ताः अभवन् । तस्य स्वस्थतायै कतिपयान् दिनानि यावत् समयः अभवत् ।
  
  लिफ्टः ध्वनितवान्। तस्य पार्श्वे एकः आकृतिः प्रादुर्भूतः ।
  
  केनेडी, आकस्मिकशनिवासरस्य प्यान्ट्सूट् परिधाय, केशाः कठिनतया पृष्ठतः कङ्कणं कृत्वा, श्रान्तनेत्रैः तस्य अध्ययनं करोति।
  
  "नमस्ते"।
  
  शब्दाः पर्याप्ताः न आसन्। सा कुशलं वा इति पृच्छन् न केवलं पङ्गुः आसीत्, अपितु साक्षात् मूर्खता एव आसीत् ।
  
  "भवतः अपि नमस्कारः।"
  
  "एवमेव तलम्?"
  
  "निश्चयेन। ते अस्मान् सर्वान् एकान्तिकं धारयन्ति, परन्तु एकत्र" इति ।
  
  ते अन्तः आगतवन्तः। दर्पणे तेषां भग्नप्रतिबिम्बं प्रेक्षमाणः। आवश्यकेन विडियोकैमरेण सह सम्पर्कं परिहरति। ड्रेकः नवदश बटनं निपीडितवान् ।
  
  "किं त्वं मम इव अस्मिन् विषये कुशलः असि केनेडी?"
  
  सा हृदयेन हसति स्म। "उन्मत्तसप्ताहः, सप्ताहाः वा। न निश्चितम्। उन्मत्तं करोति यत् अहं मम नेमेसिस् इत्यनेन सह युद्धं कृत्वा सर्वस्य अन्ते मम नाम स्वच्छं कृतवान् इति।"
  
  ड्रेकः स्कन्धं संकुचितवान्। "यथा अहम्।" विडम्बना, किम्?"
  
  "सा कुत्र गता ? एलिसिया।"
  
  "यत्र सर्वे उत्तमाः रहस्याः गच्छन्ति, तस्याः रात्रौ सा च गीकः हडसनः" इति ड्रेकः स्कन्धं संकुचितवान् । "अग्रे गतः यः कोऽपि वास्तविकरूपेण महत्त्वपूर्णः तान् अवलोकितवान्। सम्भवतः वयं सम्भाषणं कुर्वन्तः परस्परं मस्तिष्कं बहिः उड्डीयन्ते।"
  
  "भवता सम्यक् कार्यं कृतम्। ते अत्र मुख्यप्रेरकाः न आसन् । एलिसिया खतरनाका अस्ति, परन्तु उन्मत्तः नास्ति। अहो, किं च "रात्रौ निश्चलतायां" इति न भवतः अभिप्रायः।
  
  सः तस्याः डायनासोर रॉक् सन्दर्भं संसाधितुं क्षणं गृहीतवान् । सः हसति स्म। तस्य मनोभावः सूर्य्यदिने पारापेक्षया शीघ्रं उत्थितः ।
  
  "हेडेन् इत्यस्य विषये किम्?" यथा यथा लिफ्टद्वाराणि पिहिताः भवन्ति तथा पुरातनं वाहनम् शनैः शनैः उदयं प्रारभते स्म तथा तथा केनेडी अवदत्। "किं त्वं मन्यसे यत् सा बेन् इत्यनेन सह तिष्ठति?"
  
  "अहं यथार्थतया आशासे। यदि न, तर्हि न्यूनातिन्यूनं अहं मन्ये सः इदानीं यौनसम्बन्धं कुर्वन् आसीत्" इति ।
  
  केनेडी तस्य स्कन्धे मुष्टिप्रहारं कृतवान् । "तानि कुक्कुटानि मा गणयतु मित्र। कदाचित् सः तस्याः कृते गीतं लिखिष्यति।"
  
  "त्वं नाम करोषि-भवता सह सार्धत्रिनिमेषाः!"
  
  ते सप्तमतलं अतिक्रम्य शनैः शनैः उड्डीयन्ते स्म। "स्मरणं करोति।" तत्र ओडिनस्य समाधौ तत्र किं उक्तवान् ? किञ्चित् मम यॉर्कनगरे स्थातुं, उह, स्वस्य जीवनयापनस्य विषये च।"
  
  ड्रेकः तां प्रेक्षमाणः आसीत् । सा तस्मै मोहकं स्मितं दत्तवती।
  
  "अच्छा... अहं... अहं..." इति सः निःश्वस्य मृदुः अभवत् । "अहम् अस्मिन् विषये निराशाजनकरूपेण अभ्यासात् बहिः अस्मि।"
  
  "किम्?" केनेडी इत्यस्य नेत्राणि दुष्टतायाः स्फुरन्ति स्म ।
  
  "पुराणः डिनो-रॉक्-समूहः हार्ट् इत्यनेन तत् परमं प्रलोभनं इति उक्तम्। यॉर्कशायर-नगरे वयं केवलं 'पक्षिणा सह गपशपम्' इति वदामः। वयं सरलाः जनाः स्मः" इति ।
  
  यदा लिफ्टः चतुर्दशतलं अतिक्रम्य क्लिक् करोति स्म तदा केनेडी स्वस्य शर्टस्य बटनं विमोच्य तलम् अवतरत् । अधः सा रक्तवर्णीयं पारदर्शकं ब्रा धारयति स्म ।
  
  "भवान् किं करोति?" ड्रेकः विद्युत्प्रहारः इव हृदयं कूर्दति इति अनुभवति स्म ।
  
  "अहं जीवनयापनं करोमि।"
  
  केनेडी तस्याः प्यान्ट्-पट्टिकां विमोच्य तलम् पतितुं अददात् । सा रक्तजाघियायुगलं सङ्गतं धारयति स्म । तेषां तलम् आगत्य लिफ्टः डिङ्गं कृतवान् । ड्रेकः स्वस्य आत्मानं अन्यत् सर्वं च उत्थापनं अनुभवति स्म । द्वारं पार्श्वे स्खलितं, उद्घाटितम्।
  
  युवा दम्पती प्रतीक्षमाणः आसीत्। सा महिला विहसति स्म। सः वयस्कः ड्रेकं दृष्ट्वा विस्मितः अभवत्। केनेडी ड्रेकं लिफ्टात् बहिः आकृष्य प्रकोष्ठे प्रविष्टवान्, तस्याः प्यान्ट्सूट् त्यक्त्वा ।
  
  ड्रेकः पश्चात् अवलोकितवान्। "किं त्वं एतत् न इच्छसि?"
  
  "अधुना मम एतस्य आवश्यकता नास्ति।"
  
  ड्रेकः तां उद्धृतवान्। "साधु कार्यं, मम कक्षं प्रति शीघ्रं गमनम् अस्ति।"
  
  केनेडी तस्याः केशान् अधः त्यक्तवान् ।
  
  
  अंत
  
  
 Ваша оценка:

Связаться с программистом сайта.

Новые книги авторов СИ, вышедшие из печати:
О.Болдырева "Крадуш. Чужие души" М.Николаев "Вторжение на Землю"

Как попасть в этoт список
Сайт - "Художники" .. || .. Доска об'явлений "Книги"