Рыбаченко Олег Павлович : другие произведения.

Joy Boy Kplee Pirate Fiagra La

Самиздат: [Регистрация] [Найти] [Рейтинги] [Обсуждения] [Новинки] [Обзоры] [Помощь|Техвопросы]
Ссылки:


 Ваша оценка:
  • Аннотация:
    Ŋutsuvi si le ʋua me, Eduard Osetrov, kpakple ƒudzidzodalawo xɔ dua eye woɖe asi le ƒudzidzodalawo ƒe fiagã la ŋu. Fifia adzodalawo dze avu sesẽ aɖe gɔme be yewoakpɔ ŋusẽ ɖe fiaɖuƒea dzi. Nyateƒee, ŋutsuvia ŋutɔ ƒe ɖoɖowo le esi, togbɔ be wodo Fiavi ƒe dzesideŋkɔe ƒe ŋugbe nɛ hã.

  JOY BOY KPLEE PIRATE FIAGRA LA
  NYAWO ƑE NYATAKAKA
  Ŋutsuvi si le ʋua me, Eduard Osetrov, kpakple ƒudzidzodalawo xɔ dua eye woɖe asi le ƒudzidzodalawo ƒe fiagã la ŋu. Fifia adzodalawo dze avu sesẽ aɖe gɔme be yewoakpɔ ŋusẽ ɖe fiaɖuƒea dzi. Nyateƒee, ŋutsuvia ŋutɔ ƒe ɖoɖowo le esi, togbɔ be wodo Fiavi ƒe dzesideŋkɔe ƒe ŋugbe nɛ hã.
  . TA 1 lia
  Aʋa sesẽ aɖe yi edzi le ƒudzidzodala siwo ƒe nɔnɔme to vovo na wo nɔewo dome, nyɔnuvi siwo wɔa avu le kɔsɔkɔsɔ tsɛwo me alo amama afã gɔ̃ hã.
  Eye wotsɔa woƒe afɔbidɛ ƒuƒluwo ƒua gbe, alo tsɔa yi lãa wo.
  Wowó si na tome gbã la gblẽ nu le agbo si le ɣie la ŋu vevie, gake megbãe keŋkeŋ o. Ke hã, kpukpui la sɔ gbe kloe. Nusiwo tuawo gblẽ la lolo ŋutɔ, eye ʋɔtru si wotsɔ gayibɔ wɔ la mete ŋu lé ɖe te kura o.
  Kluvinyɔnu gbogbo aɖewo tsɔ kpewo, xɔtunu gbagbãwo, ahuhɔ̃ewo, kple akplɔ aɖewo gɔ̃ hã ƒu gbe ɖe asrafo siwo le asrafoha me la ŋu. Nyɔnuviawo medoa awu boo aɖeke o, gake woƒe lãmekawo le lãmesẽ me eye woƒe ŋutilã le tsɛ. Nyɔnu tsitsi aɖeke kloe menɔ xexe sia me o, eye esia nyo ŋutɔ. Vidzinu dzɔdzɔe teƒenɔlawo katã nye nyɔnuvi suewo kple yeyewo eye wo dometɔ geɖe sɔ gbɔ wu ŋutsu tsitsiwo. Eye kluviawo dometɔ aɖewo nye ŋutsuvi siwo ate ŋu anɔ agbe ƒe bla nanewo kple afã le mɔ si wowɔ nu le woƒe ƒewuiwo me, eye emegbe woaku le woƒe alɔ̃ me.
  Menye mɔkpɔkpɔ nyui aɖeke kura o, eye ablɔɖemewo melɔ̃ ɖe edzi o. Gake amekae abia kluviawo!
  Le afisia la, aʋawɔla gã Sturgeon, si megbɔ dzi ɖi o la, dɔ eƒe akpɔkplɔ gã la be wòava dze edzi. Gbeɖiɖi dziŋɔ aɖe tsɔ agbo la ƒe akpa susɔeawo dzo dzoe. Adzodala ablɔɖeviawo do ɣli dzonɔamemetɔe, eye woƒu du yi amedzidzedzea gbɔ. Afisiae nyɔnuvi ƒudzidzodalawo ƒe afɔ ƒuƒluwo nɔ keklẽm le. Eye gbã la, nyɔnu ameyibɔ kalẽtɔ Oblomov. Enyo, ŋutsuwo ƒe afɔkpawo hã, kple ameƒomevi aɖe si menye amegbetɔwo o teƒenɔlawo ƒe asi sesẽwo. Eye flippers gɔ̃ hã, abe akpɔkplɔ tɔ ene, le xexe bubu me tɔwo ƒe xexe sia me.
  Amewuwu kple zitɔtɔ dze egɔme, ƒudzidzodala geɖe wu, ʋu kple nusiwo bu do dzidzɔ na wo, wo dometɔ siwo wu wuieve ku le titinaɣeyiɣiwo me gaxɔa ƒe gliwo te.
  Nyɔnuvi ƒudzidzodalaawo nɔ ɣli dom le woƒe lãkusiwo tame be:
  Míetsɔa dzideƒo yia amedzidzedzea dzi, .
  Aʋa si woawɔ kple futɔwo anye amewuwu...
  Nuwɔwɔ vɔ̃ɖiwo dzi ɖuɖu kple yi, .
  Mina míaɖo dzo ɖe xexeame katã dzi!
  Eye nyɔnuvi aʋawɔlaawo daa tu tso datiwo dzi, eye wozãa woƒe afɔbidɛ ƒuƒlu siwo le woƒe afɔ siwo ƒe ŋutigbalẽ le ɣie, siwo me lãmekawo le, siwo le ablaɖeɖe me ŋutɔ.
  Abe alesi wònɔna ɖaa ene la, edo ŋgɔ la, Komsomol ƒe nuwula aɖe si menya vɔvɔ̃ aɖeke o (ẽ, vaseɖe afi aɖe la, Eduard hã nye Komsomol me tɔ. Le eƒe dɔdasi siwo wòwɔ va yi dometɔ ɖeka me la, ete ŋu wɔ aʋa le Xexemeʋa Evelia me eye wòva ge ɖe Komsomol me!) Knight-pirate , eyata ewɔ avu kple gaxɔa ƒe amegã. Esia nye ŋutsu dziŋɔ aɖe si si abɔ ade le, edzea agbagba be yeawu ɖekakpui aʋawɔla la kaba hafi exɔlɔ̃wo nava kpe ɖe eŋu. Eƒe ʋuʋu sesĩe mewɔ dɔ aɖeke ɖe ŋutsuvia dzi o.
  Eye le afi aɖe la, nyɔnuvi siwo tso ƒudzidzodalawo ƒe meli vovovowo me le avu wɔm kple futɔwo hele wo lãm abe kakɛ ene. Eye ema hã nyo ŋutɔ. Eyata Oblomova tsɔ eƒe afɔkpodzi ƒuƒlu ƒo gorilla-srafomegã la ƒe mo ale gbegbe be wòdze anyi, eye wògbã dzɔla etɔ̃ bubuwo.
  Nyɔnu kalẽtɔ la do ɣli be:
  - Saryn le kitchka la dzi!
  Gbã la, ŋutsuvi Sturgeon tsɔ dziɖeɖi nya amedzidzedzeawo katã ɖa, emegbe etsɔ afɔ ƒoe ɖe dɔme. Wotrɔ futɔa, tsɔ ɣeyiɣia wɔ viɖee, ɖekakpui aʋawɔla la lã eƒe ta - aɖaŋu si wɔa dɔ vodadamanɔŋui.
  "Wò dzi lolo, gake edze abe ɖe wòle ƒuƒlu ene, abe gadodola ƒe dzi ene."
  Eye Edward ko nu. Eye eƒe afɔ ƒuƒlu si le du dzi abe dzikedzo ene la ƒo dzɔla gã la ƒe akɔta.
  Gakuku si ŋu dzo le la dzo le eƒe ta dzi, eye eƒe nugbɔ va ƒo asrafo bubu ɖe axadzi.
  Gaxɔdzikpɔlawo ƒe tsitretsiɖeŋu nɔa anyi ɣeaɖewoɣi, vevietɔ ne dzrewo dzɔ le xɔdɔmewo me eye wòva zu amedzidzedze ƒe nɔnɔme.
  Nyɔnuvi ƒudzidzodala geɖe gɔ̃ hã xɔ abi. Eye wolé wo ɖe woƒe afɔ ƒuƒlu siwo me lãmekawo le la dzi.
  Titinaɣeyiɣiwo me dzɔlawo ƒe sitsoƒe mamlɛtɔe nye xɔdɔme si le anyigba. Ame gbãtɔ siwo ti kpo yi afima dometɔ ɖekae nye amegãxi Sturgeon si do dziku, eƒe ŋkuwo kpɔ nu nyuie le viviti me, eye eƒe yi lã, eye wòyi edzi nɔ ku ƒe nuŋeŋe geɖe nu ƒom ƒu dɔmenyotɔe.
  "Mi bometsilawo miayi afi aɖeke o, manya mi le gbagbãƒewo katã me." - Ðekakpui aʋawɔla perky la do ɣli.
  Kasia wose dziɖegbe dziŋɔ aɖe le ŋgɔ, emegbe dzo aɖe bi.
  - Ðe wònye ʋɔ driba nyateƒea? - Ŋutsuvi dzinɔameƒotɔ si nye ƒudzidzodala la susui, si nɔ ʋuʋum le dzudzɔa ta.
  Ðekakpui aʋawɔla la ti kpo yi axadzi, nyɔnuvi si nɔ du dzi dze eyome la nɔ ɣli dom le vɔvɔ̃ ta, eye wòfiã vie. Ŋutsuvia ʋuʋu eɖokui, nenye be ʋɔ dribae la, ekema ele be míawɔ nu breakneck speed manɔmee. Wogawɔ ɣlidodoa ake, dzoa te ɖiɖi.
  Nyɔnuvi ƒudzidzodala la ƒo nu kple ɣli be:
  - Esiae nye Satana!
  Eye eƒe ata sesẽ siwo le atsyɔ̃ɖoɖo me la te ʋuʋu. Eye dzudzɔ ʋeʋĩ ƒe ʋeʋẽ gasẽ ɖe edzi.
  Ŋutsuvi si nye ƒudzidzodala la ɖo eŋu be:
  - Satana si dzi ŋɔ wue nye wò dzɔdzɔmevɔvɔ̃!
  Edward de dzesii tso eƒe ŋku ƒe dzogoe dzi be dzo nɔ dodom tso teƒe ɖeka, togbɔ be dzo le dodom tso teƒe ɖeka hã. Abe tɔmelã si woyɔna be whale ene la, eɖea napalm ɖe tsi teƒe. Esi ŋutsuvi si nye terminator la dze anyigba eye wòte ɖe gli ŋu ta la, eƒu du, emegbe dzo aɖe bi tso akpa kemɛ, eye lã si womenya o la ɖi dziɖegbe ale gbegbe be wòte ŋu na asrafoha blibo aɖe dzo.
  Mewɔ nuku o be nyɔnuvi ƒudzidzodala kalẽtɔ etɔ̃ siwo nɔ du dzi le ŋutsuvia yome la te wo ɖokui ɖe gli ŋu hedo ɣli be:
  - Ʋɔ driba dzra mí ɖo - .
  Dada, papa xɔ nam!
  Ðekakpui Edward gblɔ be:
  - Tedzi doa ɣli sesĩe wu akpɔkplɔ si le ɣli dom, gake mate ŋu aɖo kpe edzi be menye tedzie yenye o!
  Emegbe ɖekakpui aʋawɔla la de dzesi do aɖe si wometsyɔ tututu o, si me eya gɔ̃ hã, esi wònye eƒe kɔkɔme le sue ta la, ete ŋu to eme sesẽ ŋutɔ. Esi wònɔ kpeawo me tom henɔ wo ƒom la, evuvu eƒe awu siwo vuvu xoxo la ƒe susɔeawo eye wòƒo eƒe abɔta kple akɔta ƒuƒlu. Ke hã, alea tututue wòle ne tsitsi ƒe anyimanɔmanɔ ɖe vi na wò. Ne ɖe wòtsi vie gɔ̃ hã le ƒe gbogbo siwo wòtsɔ nɔ afɔku me la, anye ne eku ɖe eme keŋkeŋ. Abe, le kpɔɖeŋu me, wedge si le Spaintɔwo ƒe afɔkpawo me ene.
  Ŋutsuvia tsɔ eƒe asibidɛ ƒuƒluwo gbã akpɔkplɔ aɖe si me aɖi le si di be yeaƒoe ɖe nyivi la me, eye wòƒo ɣli be:
  Akpɔkplɔ si nye ayetɔ la ƒo eƒe aɖuɖɔ, .
  Eye wònoa ʋu kɔkɔe tso Elfia gbɔ...
  Le eƒe futɔ gome la, nusianu mesɔ gbɔ o, .
  Ame si si lɔlɔ̃ le na fofonyigba la awui!
  Mlɔeba la, mɔa va keke ta, eye aʋawɔla si nye terminator la do le eme kple agbagbadzedze geɖe.
  Emegbe nukpɔkpɔ wɔnuku aɖe lé eƒe ŋku: ŋutsu dami eve siwo do awu ɣiwo eye wotsɔ taɖuwu le woƒe ta siwo wolũ ŋu, siwo tsɔ afɔkpa yibɔ siwo wotsɔ aʋatso wɔe la nɔ ƒoƒom, nɔ du dzi nɔ tsatsam le afɔkpaa me, ɖeka nɔ ya ƒom ɖe eme, eye le ɣeyiɣi ma me la, gbeɖiɖi dziŋɔ aɖe do, eye evelia nɔ leverawo hem, eye enumake xɔa me nɔ keklẽm ɖe edzi eye wòxɔ dzo. Nuvlowɔla ƒomevi eveawo siaa nɔ fifiam ŋutɔ eye wonɔ ʋeʋẽm ŋutɔ.
  - Eyata wonye ameflulawo. - Ŋutsuvi aʋawɔla mavɔ la ko alɔgbɔnu gɔ̃ hã le dzidzɔ ta. - Wodi be yewoablem kple ayemɔ bɔbɔe sia tɔgbe. Enyo, maɖe woƒe dɔgbowo ɖa.
  Ðekakpui aʋawɔla la ti kpo do go abe amegãxi ene hedze ŋutsu gãawo dzi. Wo dometɔ gbãtɔ te ŋu lé eƒe yi, gake wotsɔ asibide ƒoe ɖe ŋgonu. Kplɔ̃ sesẽ aɖe vuvu le ƒoƒo sesẽa ta. Evelia, esi wòkpɔ ŋutsuvi ʋukɔkɔɖi dziŋɔ la, bia be woakpɔ nublanui na ye.
  - Mègawum o, oh bubume ƒudzidzodala.
  - Tso ɣekaɣie ƒudzidzodalawo va zu bubumewo? - Aʋawɔla Edward si do dziku vevie la gblɔ eye wòtsɔ eƒe asibidɛ ƒo ɖe aɖu me. Ƒodo dami la ƒe ta gadze anyi eye ʋu te sisi. Ŋutsuvi si nye terminator la gblɔ sesĩe be:
  - Àfia bubumenyenyem!
  Eye ɖekakpui aʋawɔla la tsɔ eƒe ŋusẽ katã ƒo futɔa ƒe akɔta. Eye eƒe ŋgonu nɔ ɖiɖim eye ʋu nɔ dodom tso eƒe nu me.
  Emegbe esi ɖekakpui aʋawɔla la xɔ safui gbogbo aɖewo le eƒe alidziblanu me la, edze ʋɔtruawo ʋuʋu gɔme. Gaxɔ aɖe si me gamenɔla eve bɔbɔ nɔ kɔsɔkɔsɔwo me le gaxɔwo me la nɔ ʋɔtru gbãtɔa megbe. Wo dometɔ ɖeka, togbɔ be abi nɔ eŋu eye dzobibi kple ƒoƒo ƒe dzesiwo nɔ eŋu hã la, eƒe dzedzeme si ŋu bubu le ŋutɔ. Eƒe ɖa ɣi si le ɣie kple abɔta gbadza, kple eƒe Mongoliatɔwo ƒe ŋku siwo le bibim la ƒo nu. - Wodzim be maɖe gbe! Evelia gakpɔtɔ nye ɖekakpui ŋutɔ, ekɔ ŋutɔ, gake eƒe ɖa metsi o, ʋuʋudedi fafɛ aɖe koe dzena le eƒe ŋɔti te. Wolé ŋku ɖe Eduard Osetrova si ge ɖe eme la ŋu dũu. Nyɔnuvi ƒudzidzodala la do ɖe ŋutsuvia megbe. Eƒe afɔ ƒuƒlu, sesẽ, nyɔnunyenye gblẽ afɔti siwo me ʋu le, siwo le dzo dam, siwo nya kpɔ ɖe kɔkrit la dzi.
  - Ame kae nenye? - Gamenɔla tsitsia gblɔ kple gbe si me kɔ gake wòvivina.
  Ðekakpui aʋawɔla si nɔa anyi tegbee la ɖo eŋu be:
  - Nyee nye ƒudzidzodala bubume, Edward.
  Ðevitɔa bia be:
  - Ŋkɔwò ɖɛ?
  Osetrov ɖo eŋu kple tɔtɔ be:
  - Le dɔwɔƒe si do ŋgɔ me la woyɔe be avugbɔ̃e ƒe aʋawɔʋu. Le gang si li fifia me la...nyemenya o, wometso nya me haɖe o.
  Gamenɔla tsitsia ɖo eŋu be:
  - ȃua du eye nèwɔa nu kabakaba, eye le ɣeyiɣi ma ke me la, ènya nu wu wò ƒewo. Mayɔ wò be Cobra.
  Ewɔ nuku na ɖekakpui aʋawɔla la. Gake le amewo gome la, kobra ɖina le mɔ aɖe nu. Gake kokoko ŋutsuvi si nye terminator la bia be:
  -Ame kae nenye?
  Eɖo eŋu bubutɔe be:
  - Ƒudzidzodala ƒe fiagã mamlɛtɔ. - Fashpirovsky, woyɔam hã be "Mawu ƒe Fuwɔame." Eye vinye Aramis ye nye esia. - Ƒudzidalawo ƒe ŋgɔnɔlawo ƒe ŋgɔnɔla de se tsɔ wu be wòabia. -Àte ŋu aɖe mí tso míaƒe kɔsɔkɔsɔwo mea?
  Nyɔnuvi ƒudzidzodala si ƒu du va dze ŋutsuvia yome la ɖo eŋu, eye wòɖe eƒe aɖu siwo le keklẽm abe dzonu gã siwo me atsyɔ̃ɖoɖo le ŋutɔ ene la ɖe go eye wòna wòde ŋugble be:
  - Ŋutsuvi vivi sia ate ŋu awɔ nusianu!
  Aʋawɔla Edward ɖo eŋu kple dziku be:
  - Nyateƒee, eye kabakaba!
  Kɔsɔkɔsɔawo gakpɔtɔ nye yeye keŋkeŋ, wotsɔ ami ƒo wo eye wotsɔ aɖaŋu gã aɖe wɔ wo, wotsɔ klosalo ƒo xlã wo, eye woƒe ka ɖesiaɖe lolo wu ame gã aɖe ƒe asibidɛ, alo woƒe titrime anɔ abe Edward ƒe asi ene. Nu sia si ŋu woke ɖo si medzea ame ŋu o la ɖee fia be ne mede ɖeke o la, be woagblɔe kaba la, enye ŋumaɖɔɖo. Aʋawɔla kalẽtɔ la de dzesii be:
  - Wow, edze abe wole vɔvɔ̃m na wò ene.
  Fia gamenɔla la lɔ̃ ɖe nya sia dzi be:
  "Gaxɔdzikpɔla siawo nye ayetɔ ŋutɔ, wobla mí ale gbegbe be esesẽna be míaʋuʋu, eye wonɔa ŋku lém ɖe gaxɔa ŋu ɣesiaɣi, léa ŋku ɖe kɔsɔkɔsɔawo ŋu, eye edze abe wonɔ vɔvɔ̃m be ɖewohĩ míatsɔ taɖa akpɔ wo to eme ene.
  - Ðe esia ate ŋu adzɔa? - Bia, si tɔtɔ vie, tomboy aʋawɔla aɖe si do afɔ ƒuƒlu le tsiƒuƒe.
  - Ne èdze agbagba la, ekema ẽ. - Eye be wòaka ɖe edzi la, eʋuʋu kɔsɔkɔsɔa. - Naneke meli si mate ŋu adzɔ o.
  Esi Fashpirovsky tsi tre la, ewɔ nuku na aʋawɔla bibi Eduard vie, mekɔ tututu o, eƒe kɔkɔme anɔ abe mamã dedie ene, togbɔ be eƒe ŋutilã le ƒuƒlu ŋutɔ hã, togbɔ be dɔwuame kple hiãkame nɔ eŋu hã. Gake ɖetugbui gamenɔla la, ke boŋ ekɔ henɔ tsɛ.
  Nyɔnuvi ƒudzidzodala la ƒo nugbugbɔ nɛ eye wòdo ɣli be:
  - Esiae nye ema, aƒetɔ!
  - Na míakpɔ nusiwo le xɔ bubuawo me ɖa. - do susua ɖa be aʋawɔla Eduard, si nɔ yi ƒom dzimagbɔɖitɔe le eƒe asiwo me, si ŋu ŋusẽ le le eƒe nyonyome gome, ke menye le eƒe gbeɖiɖi me o.
  - Ele be gaxɔ ƒe gaxɔ kple gamenɔla mamlɛawo nanɔ afima. - Fashpirovsky gblɔ sesĩe.
  Nyɔnuvi ƒudzidzodala la tsɔ dzonɔameme dzi ha be:
  - Ah, gaxɔa, nye gaxɔa - amewuwuwo kple nugbeɖoɖowo!
  Mele bɔbɔe o, mele bɔbɔe be nàtsi tre ɖe egbɔ o!
  To vovo na alesi wokpɔ mɔe la, nusiwo wowɔ la nye esiwo me kesinɔnuwo bɔ ɖo vavã. Sikagowo, aɖaka geɖe siwo dzi kpewo le. Esi "Mawu ƒe Fuwɔame" lé ŋku ɖe eŋu wòwɔ nuku, amesi mekpɔ mɔ be yeakpɔ nu ma tɔgbe le gaxɔ me o la, eɖe eme enumake be:
  - Afi siae nye nunɔamesi siwo woxɔ le ame gbogbo aɖewo si, nunɔamesi siwo woxɔ le wo si le se nu.
  Ŋutsuvi aʋawɔla Edward ʋuʋu ta eye wògbɔ ya be:
  - Aleae wòdze abe ɖe womele kesinɔnuwo katã xɔ ge o ene.
  Fashpirovsky ʋuʋu ta sesĩe be:
  - Nutoa me dziɖuɖumegã nye akpɔkplɔ ayetɔ. Edzea agbagba be yeami nu geɖe wu alesi eƒe ŋɔti ate ŋu alée. - Le afisia la, filibusters ƒe ŋgɔnɔla tsɔ dzitsitsi ƒo xlãe, nɔ ŋku lém ɖe fotoɖemɔ̃awo ŋu. - Ðe wowui xoxoa?
  Nyɔnuvi ƒudzidzodala la ƒo eƒe afɔ ƒuƒlu siwo me lãmekawo le la tsɔ ɖo eŋu nɛ, eye wònɔ ɣli dom be:
  - Nyemenya o, aƒetɔwo!
  Aʋawɔla Edward, le eya ŋutɔ ƒe dzi medzɔ o, tsɔ ɖa ɣi ʋuʋu ta:
  "Zi mamlɛtɔ si mekpɔe la, enɔ agbe, ɖeko eƒe lãme ʋuʋu vie."
  Fashpirovsky ko alɔgbɔnu gɔ̃ hã be:
  - Aleae wòle, ehiã be míaɖɔ esia ɖo kpata. Gake menye aɖaka siwo katã le keklẽm lae nye nu vevitɔ o, ele be ʋɔtru aɖe nanɔ afisia si akplɔ ame ayi nutomefiasã ƒe gaxɔ me. Azɔ, mabia gbe gaxɔdzikpɔla la. - Sedede sesẽ aɖe tso dziɖula si wodzi gbɔ. - Eye wò, kobra, tsɔe.
  Eduard, si wɔa dɔ le kpekuƒewo, si sesẽ eye hehexɔxɔ xɔe gɔ̃ hã la, kɔa ame kukua kple sesẽ aɖe, Fashpirovsky tsɔ eƒe gbɔ̃ dami la ƒo eƒe ŋgonu siwo le ƒuƒlu la, si zi edzi wòva eƒe susu me, emegbe wògatsɔ atam bubu kpee. Esi wòʋu ŋku la, woɖe lãwo ƒe ŋɔdzidoname fia.
  - Ðeko nàdzo le wò agbe me, mawɔ nusianu.
  Ƒudzidzodalawo ƒe ŋgɔnɔla la ƒo nu kple ɣli be:
  - Afikae nye ŋugbetɔ Extragazel le?
  Gaxɔdzikpɔla la ƒo nu le ɣlidodo me vevie be:
  "Wotsɔe yi fiadu me ɣleti ade enye sia, ame aɖeke matsɔ nyɔnuvi si tso ƒome bubume sia me anɔ ƒudzidzodalawo kple adzodalawo dome o."
  Nyɔnuvi ƒudzidzodala la gblɔ dzikutɔe be:
  - Esia nye susuŋudɔwɔwɔ!
  Eye wòtre eƒe afɔ ƒuƒlu la nu.
  - Ekema nyemegahiã wò o. - Fashpirovsky tsɔ pincer asiwo ƒo eƒe ŋɔti. "Ðe wòle be woawɔ funyafunya wò hafi, gake nyemedi be maƒo ɖi o." Nusi woawɔ kple evelia, eganye amewula kple ame manyanu.
  - Ne èdi la, nye ŋutɔ mawui! - Ðekakpui aʋawɔla Edward, si gakpɔtɔ le tsikɔ wum ɖe aʋadziɖuɖuwo ŋu la, do susua ɖa lɔ̃ faa.
  - Ele bɔbɔe akpa eye wòle bɔbɔe, na woahee ɖe anyigba. - "Mawu ƒe Fuwɔame" ŋutasẽla la de se, eye wòtsɔ ɖikeke kpɔ ŋutsuvia ƒe nɔnɔme. "Èsesẽ wu wò ƒewo, àte ŋu ahee ado goe."
  - Nyateƒee, kilogram alafa ɖeka blaene le eme, mesɔ gbɔ wu ema o. - Eduard Osetrov gblɔ, eye wòko alɔgbɔnu, eye wòkɔ ame kuku si ƒe kpekpeme nye tɔn geɖe la ɖe eƒe abɔta.
  Ke hã, esia va zu nusi medzɔa dzi na ame o, ke boŋ gaxɔdzikpɔla la ʋẽna lilili abe gbɔ̃ si xe mɔ nɛ ene. Gawu la, edodo mefa o, eye ɖekakpui aʋawɔla la te fifia vie.
  Pirate Girl de dzesii be:
  - Ẽ, eʋẽna abe ha ƒoɖi ene!
  Eye wòtrɔ mo abe aɖaŋuwɔla ene.
  Eyata esi ɖekakpui aʋawɔla la kpɔ eɖokui le gaxɔa ƒe akpata me la, eƒe dzi dze eme. Gamenɔla gbogbo aɖewo ƒo ƒu ɖe afima, eye menye ŋutsu tsitsiwo koe ƒo ƒu ɖe afima o, ke nyɔnu kple ɖevi geɖewo hã, eye wo dometɔ akpa gãtɔ nɔ nɔnɔme dziŋɔ aɖe me le funyafunyawɔwɔ kple dɔwuame megbe.
  Nyɔnuvi ƒudzidzodala la do ɣli be:
  - Esiawo nye gbɔ̃wo - lã wɔadã mawo tɔgbe! Anɔ eme be míete ŋu mu aha!
  Ðekakpui aʋawɔla la do ɣli ɖe wo ta le dziku dzɔdzɔe me.
  - Nukae woawɔ kple funyafunyawɔla sia? Ku ɖe nu ŋuti?
  Gamenɔla siwo woɖe asi le la dze toɣliɖeɖe gɔme - atsiaƒua te fuɖename eye wònɔ ŋɔdzi dom be ƒutsotsoe enyilia aɖu ye dzi. Ƒe geɖe enye sia si amewo dzraa seselelãmewo ɖo ɖe gaxɔ siwo me tsi le eye vuvɔ le wɔwɔm la me.
  - Ao, klãe ɖe ati ŋu! Va ɖo atitsoga la gbɔ! Atitsoga la mesɔ gbɔ na ame makɔmakɔ siwo gblẽ o! - Ŋutsuawo do ɣli le woƒe lãkusi tame, gake wo dometɔ aɖewo nye ƒudzidzodalawo alo mɔdodo gã dzi nɔlawo. Gake wo dometɔ aɖewo nye gamenɔlawo, amesiwo ƒe tugbedzedze mebu haɖe o.
  Eye wotsɔ afɔ ƒuƒlu siwo wotsɔ lãgbalẽ wɔe la nɔ afɔ ƒom, eye kɔsɔkɔsɔawo ƒe abi yeye siwo woɖe ɖe woƒe afɔkpodziwo ŋu, si na gamenɔlawo ƒe mo wɔ dɔ ɖe wo dzi ŋutɔ.
  Eye ƒu le ɖeviawo ŋu keŋkeŋ eye ɖeɖi te wo ŋu, gake woƒe vivisese mebu o, togbɔ be ƒu ɖesiaɖe si le wo me nɔ dzedzem hã.
  - Le go sia me la, wò ŋutɔ nàdrɔ̃ ʋɔnu dzɔdzɔe eye nàhe to na wò! Elabena míaƒe ʋɔnudrɔ̃la ɖeka koe nye dukɔ la! - Esi wòwɔ Salomo ƒe nyametsotso vɔ la, tomboyish aʋawɔla Edward xɔ eƒe mɔkeke. Adzodalawo ƒe fiagã la dze eyome. Togbɔ be menye amesiamee kpɔ eƒe ŋusẽ dze sii o, eye dzesideŋkɔa ŋutɔ hã menye dziɖuɖua tɔ o hã la, gamenɔla tsãtɔwo tsɔ ɣlidodo sesẽ do gbe nɛ. Eye esi wòdo asi ɖe dzi la, ame sia ame zi ɖoɖoe. Fashpirovsky sesĩe, esi eƒe bass gbe mebu eƒe stentorianness le ƒe siwo wòtsɔ de gaxɔ me o ta la, ƒo nu na be:
  -Amekae nèdi be yeakpɔ abe wò aʋafia ene?
  Nyɔnuvi ƒudzidzodala la wɔ abe ɖe wòɖe eƒe abɔta gbadzaawo ene.
  - Wò, kplɔ mí, fofo! Nye míaƒe fia, "Mawu ƒe Fuwɔame"! "Wodo ɣli henɔ afɔ ƒom, eye wotsɔ asibidɛwo ƒo wo. Eye zi geɖe la, nyɔnu siwo le amama afã kple afã la doa ɣli abe ame siwo me gbɔgbɔ vɔ̃wo le ene.
  Fashpirovsky kɔ eƒe asiwo ɖe dzi eye wòdo ɣli be:
  - Nenemae wòanɔ nenema, fifia míaƒe dziwo awɔ ɖeka!
  Nyɔnuvi ƒudzidzodala geɖe bubuwo va do le avɔ siwo dzi ʋu ƒe ɖiwo tsyɔ me, eye wodo woƒe yiwo ɖe dzi sesĩe.
  Eye aʋawɔla dzetugbeawo tsɔ dziku ƒo woƒe afɔ ƒuƒlu sesẽwo ɖe ʋu ƒe taawo dzi.
  Eye wodo ɣli le woƒe lãkusiwo tame be:
  Míenye ŋutikɔkɔe ƒudzidzodalawo
  Sharkwo kple tɔmelã siwo woyɔna be whale...
  Asrafo gãwo
  Viviti tsrɔ̃lawo!
  Eye nukoko aɖe si nɔ ɖiɖim ŋutɔ la ɖi.
  Aʋawɔwɔ si nɔ edzi yim le dua me la wu enu kloe, gbeɖuɖɔ mamlɛtɔ siwo susɔ tso ahom sesẽ si me ʋu yɔ fũu la me la nɔ bibim. Nyɔnuvi ƒudzidzodalaawo ƒo woƒe afɔkpodzi ƒuƒluwo ɖe kpe ɖaɖɛawo dzi, woti kpo henɔ ɣli dom, eye edze ƒã be wole dzidzɔ kpɔm.
  Enyo ŋutɔ be nànye ƒudzidzodala
  Nyɔnuvia da adzo amesiame vovototomademadetɔe...
  Sika mesɔ gbɔ o, edzena - na geɖem, .
  Enyo ŋutɔ be nànye fiafitɔ si ƒe nu léa dzi na ame!
  Eye le afisia hã la, woƒe afɔkpodzi ƒuƒluwo le abe ʋu si ƒe amadede nye aŋutiɖiɖi, dzĩ, kple blɔ ɣeaɖewoɣi ƒe tɔsisiwo me ʋuʋu ene.
  Edik do eƒe ŋgonu eye wòdzi ha ɖekae kple kluvi ŋutsuviawo be:
  Ahom, ahom, ya menye mɔxenu na mí o, .
  Tso nye ɖevime ke la, melɔ̃a avuwɔwɔ le ƒua dzi...
  Eye ne ele be nàʋli drɔ̃e aɖe ta la - .
  Matso dzomavɔ me lã wɔadãwo!
  Togbɔ be ŋu mekpe Fashpirovsky ɖe eƒe avɔwo ta o hã la, egatso nya me kokoko be yeatrɔ awuwo, manya wɔ be fiagã, ne menye fiakuku nae o gɔ̃ hã, nanye ragamuffin o.
  Kura o, edzɔ dzi na Edward be yegado awu kpuiwo ko ake, elabena esɔ wu eye wòɖea vi wu. Vevietɔ ne akɔta si wokpa alea kple lãmeka siwo le abe ka ene le asiwò.
  Terminator ŋutsuvia dzi ha gɔ̃ hã be:
  Eh, míenye nuku sesẽwo
  Míatsɔ fiakukua vɛ...
  Memlɔa anyi abe amesi wotsɔ ga wɔe ene, .
  Menyɔ abe fianyɔnu ene!
  Eye ŋutsuvi aʋawɔla la tsɔ eƒe asibidɛ ƒuƒluwo lé ƒudzidzodala gãawo dometɔ ɖeka ƒe ŋɔti. Eye wòdo ɣli wògbã dzi na ame.
  Eye Edik gadzi ha ake be:
  Mina mayi Himalaya-towo dzi
  Nɔ ɖoɖoezizi si me kɔ o la me...
  Alo mado ɣli, alo maƒo ɣli, .
  Ne menye nenema o la, maɖu ame aɖe!
  Eye ŋutsuvi-ʋawɔla la tsɔa eƒe afɔ ƒuƒlu ƒua gbe, eye wòdzona yia edzi hegbãa akpɔkplɔ aɖe.
  Eye atsɔ eƒe nuyi adze Yesutɔwo ƒe hatsotso ƒe ŋkutsalaawo dometɔ ɖeka ƒe ta dzi, amesi le agbagba dzem be yeabu ɖe ameha la dome. Eye wòto eƒe ta si wolũ la me.
  Ðekakpui aʋawɔla la dzi ha be:
  - Eye màte ŋu aɣla eɖokui ɖe Edik o, màte ŋu aɣla eɖokui o, .
  Nyɔnuvi afɔ ƒuƒluwo, migblɔ nusi ŋu miele drɔ̃e kum le nam!
  Ƒudzidzodala bubuwo ƒo wo ɖokui ɖe adzodada me, wotsɔ aboyonu gbogbo aɖewo va melidzeƒea, woma wo vevie heda wo. Monitor si do awu nyuie hã va ɖo afima. Le dzɔdzɔme nu la, ƒudzidzodalawo ƒe ŋgɔnɔla doa dziku eye wògblɔa nya.
  - Fifia ele be míadze mama vevi aɖe si le dzɔdzɔe gɔme. - Ƒudzidalawo ƒe ŋgɔnɔla dze ɣlidodo gɔme - Esia fia be ele be woama kesinɔnuwo katã sɔsɔe ɖe mía dome.
  Ravarnava ƒe ƒuƒoƒoa me tɔ gãtɔ tsi tre ɖe eŋu be:
  - Ɛ̃, míema wo sɔsɔe. Afã na míaƒe meli ɖeka, afã mamlɛa na wò meli.
  Nyɔnuvi dzetugbe siwo nye ƒudzidzodalaawo nɔ ɣli dom tsɔ da asi ɖe wo dzi eye wotsɔ woƒe afɔ ƒuƒlu siwo nya kpɔ ŋutɔ, togbɔ be woƒo ɖi eye ʋu le wo me hã la tre woƒe nuɖuɖua nu:
  - Kakaɖedzitɔe abe dzomavɔ ene - se siwo le zone la me! Kɔsɔkɔsɔawo agbã mɔxenu siwo wotsɔ gayibɔ wɔe la!
  Monitor la, si nɔ bibim le dziku vevie ta la, dze egɔme abe ta si wotsɔ ƒu gbe sesẽ aɖe da ɖe yame ene:
  - Ao, nyemelɔ̃ ɖe edzi o, meliwo nye xɔ ƒuƒluwo, nu vevitɔe nye amewo. Nye dukɔ kple amedzrowo siaa di be nusianu nanɔ dzɔdzɔe eye wòanɔ abe alesi wòle be wòanɔ ene. Ðe nɔvinyeŋutsuwo metsɔ woƒe agbe de afɔku me o, eye wo dometɔ geɖe ku le aʋa si mesɔ o me oa? - Ƒudzidalawo ƒe ha aɖe ƒe ŋgɔnɔla, le dziku me, lã akplɔ ɖe anyigba - Le bubu ƒe se ƒe nudidiwo nu la, mebia aboyonuawo ƒe akpa ene le atɔ̃ me tso mía si.
  Eye le afisia hã la, nyɔnuviawo le amama afã kple afã, fifia le wo ƒom eye ke le wo ŋu, hele ɣli dom nane tsɔ da asi ɖe wo dzi.
  Tɔdziʋukulaa dze agbagba be yeana amegã si doa vevie nu akpa la ƒe dzi nadze eme:
  - Gake míede asi agbalẽ aɖe te, si hã dzi wò asi le, be woama nusianu sɔsɔe ɖe meliawo dome.
  - Nyemeɖo ŋku nusi meʋuʋu asi dzi o, gake fifia la, pepa kakɛ aɖe koe wònye. Le ɣeyiɣi sia me la, menye pepa ƒoɖi lae atso nya me o, ke boŋ akplɔ ɖaɖɛawoe. - Monitor la dzo sesĩe eye wòklẽ elite saber aɖe ɖe eƒe ta dzi. - Enyo, aleke míanɔ agbe le nukpɔsusuawo nu.
  Ƒudzidzodalaawo te ɣlidodo tsɔ lɔ̃ ɖe edzi, eye kpẽ aɖe ɖi. Eva dze ƒã be ʋukɔkɔɖi nɔ dzidzim ɖe edzi.
  Nyɔnuvi ƒudzidzodalaawo ƒoa afɔ ƒuƒlu eye wotsɔa ŋusẽ ƒoa woƒe akɔta dzeaniwo, eye woƒe tsokolet-wu siwo wokpa la nɔa fefem kple woƒe tile dzeaniawo.
  Ƒudzisrafomegã tsitsitɔ dze agbagba be yeade ŋugble kpli wo.
  - Mina míalala vaseɖe esime Ravarnava kple atsiaƒuwo katã ƒe aʋawɔla nyuitɔ, Eduard Osetrov, nava, emegbe míadzro míaƒe kuxiwo katã me.
  Corsair-ʋuwo ƒe ɣlidodo dze abe ɖe me mekɔ tututu o ene. Corsair nyɔnuviawo gɔ̃ hã nɔ ɣli dom abe ha siwo wotsɔ akplɔ ƒoe ene. Eye woƒe afɔ siwo woɖe ɖe vovo to ablaɖeɖe gã ŋutɔ kple fliwo ƒe amenuveve me la ɖua hopak. Edze na ŋkuléla la be wo katã wole eƒe akpa dzi, eye esia na ƒudzidzodalawo ƒe amegã la trɔ ɖe eŋu geɖe wu:
  - Kuxiwo le mia ŋu, ame geɖe wu le asinye zi gbɔ zi atɔ̃ kloe, eye ne eva ɖo dzrewɔwɔ dzi la, ekema woawu mi katã abe sisiblisiwo ene.
  Ƒudzidela bibi la mevɔ̃na na amemabumabua o:
  - Aʋawɔʋu aɖewo ateŋu axɔ ewo, eye hekpe ɖe eŋu la, tu geɖe le mía si.
  Nyɔnuvi ƒudzidzodala siwo le akpa eveawo nɔ ti kpom kple didi vevie wu eye wonɔ tsatsam abe tatɔwo ene.
  Monitor la dze dɔ gɔme eye wòdze dɔ gɔme, edze abe dzoxɔxɔ le dodom tso eƒe wig dzĩ la te ene:
  "Esia nye viɖe le ƒu dzi, gake le anyigba dzi la, míaɖu dzi." - Eye afɔkpawo ƒe stamping abe kpeɖodzi ene. - Eyata, ne èdi be yeanɔ agbe la, lɔ̃ ɖe míaƒe nɔnɔmewo dzi, ne menye nenema o la, emegbe míaxɔ nusianu, eye míahe amesiwo gakpɔtɔ le agbe la ɖe ati ŋu.
  Skipper la tsɔe de eme le mɔ si mesɔ o nu be:
  - Gake esia nye anukwaremaɖimaɖi! (Menye susu nyui aɖeke be woadze nukpɔsusuwo abe bubudede ame ŋu le filibusters dome o!)
  Monitor la ɖe tu aɖe si wotsɔ topaze kple rubiwo ɖo atsyɔ̃ na la do goe:
  - Bubu kae ate ŋu anɔ ƒudzidzodala si? "Eye eda tu eƒe afɔ, eye wòde abi tɔdziʋukulaa ŋu vevie. Edze anyi abe ɖe wodze anyi ene, eye wòlé tu si woda la ɖe asi. Eye kplɔla si ƒe tagbɔ gblẽ la do ɣli! - Esiae adzɔ ɖe kposɔ ɖesiaɖe si aƒo dzi be yeage ɖe nye mɔ dzi!
  Ðewohĩ amewuwu aɖe adzɔ ne menye ɣlidodoawo tae o.
  - Ravarnava kple kobra, Edward si dzi womate ŋu aɖu o, gbɔna.
  Nyɔnuvi ƒudzidzodalaawo xɔe eye wodo ɣli. Eye wodze woƒe tsokolet-fɔ ƒuƒlu siwo ƒe amadede nye aŋutiɖiɖi la ƒoƒo gɔme kple ŋusẽ geɖe wu eye wova nɔ woƒe yiwo ƒom ɖe woƒe ta ɣiawo dzi.
  Eye wodo ɣli be:
  - Ŋutikɔkɔe na ƒudzidzodalawo!
  Ke boŋ ŋutsuvia mezɔ gɔ̃ hã o, ke boŋ edzo abe ɖe wòle aʋalawo dzi ene. Eƒe ʋuʋu le kabakaba ale gbegbe. Nyateƒee, eƒe afɔ fẽ ƒuƒlu siwo le keklẽm kple afɔkpodzi siwo nɔ keklẽm kple ʋu si le amadede vovovowo me.
  Monitor la tɔ eye wòtrɔ eƒe ŋùwo ŋutasesẽtɔe:
  - Enyo, mana mɔnukpɔkpɔ mamlɛtɔ si nye nyitsuvi bometsila siawo.
  Esi Ravarnava te ɖe eŋu la, filibusters ƒe ŋgɔnɔla bibi la de dzesii enumake be yeƒe kpeɖeŋutɔwo dometɔ ɖeka xɔ abi, eye ƒudzidzodalaawo nɔ fli me le ŋɔdzidonamelawo ƒe hatsotso aɖe me.
  Eye corsair nyɔnuviawo katã ƒo ɖi, wole amama afã kple afã eye ʋu le wo ŋu. Woxɔe eye woŋlɔ ɖe Twitter dzi be:
  Esiae nye ʋuʋu - .
  Adzodada bliboe...
  Wòe nye super Bond - .
  Kalẽtɔ ŋutɔŋutɔ aɖe...
  Eye mele bɔbɔe nam kura o - .
  Lɔ̃ agent zero, zero adre!
  - Nukae nye nya la, nɔviwo? - Ravarnava bia kple vuvɔ. Eye ŋutsuvi aʋawɔla Edward ti kpo to eƒe ta dzi, eye wògbugbɔ megbe ƒutsotsoe aɖe wɔ. Eƒe yi wɔnuku si wònɔ dzodzom la lã ʋetsuvi gã aɖe si ƒe amadede nye aŋutiɖiɖi si le abe mɔli ene la ɖe akpa ene me. Nudzodzoewo ƒe ʋu ƒe emerald-tsiwo ƒu kplakplakpla do goe.
  - Ɛ̃, eyae nye ema! "Monitor la dze egɔme kple gbe sesẽ, eye wònɔ ŋutsuvi si ƒu du akpa la kpɔm kple ŋuɖɔɖɔɖo. "Míaƒe amewo tso nya me be: ɖoɖo si wowɔ va yi la mesɔ o, eye be ehiã be woagbugbɔ ŋku alé ɖe dzidzenu siwo dzi woato ama aboyonuawo ŋu. Eyae nye be, mãe ɖe ta nu, ke menye to meliwo dzi o. Nuyi ɖesiaɖe kpɔ mɔ axɔ gome le se nu. Corsair-haƒolawo ƒe ŋgɔnɔla ɖoe koŋ tsɔ adãtɔe tsɔ eƒe nuyi si le blɔ la ʋuʋu. - Enyo, èlɔ̃ ɖe esia dzia?
  - Eye ne menye nenema o la? - Ravarnava bia, eye wòlé ŋku ɖe adzodadaa ƒe nyati ŋu le nukokoedoname me.
  Nyɔnuvi ƒudzidzodalaawo nɔ ɣli dom abe ʋetsuviwo ƒe ha aɖe ene.
  - Emegbe avuwɔwɔ aɖe anɔ anyi, eye aʋa la me tsonu anye xexlẽme kple kalẽwɔwɔ atso nya me, vevietɔ, mienya, miesi le fɔbubuwo nu, xexlẽmewo. - Monitor dadala la te gbe ɖe edzi, eye wòko alɔgbɔnu ŋutasesẽtɔe.
  "Eteƒe madidi o, corsairs ƒe fiagã, Fashpirovsky gã la, ava afisia, eye wòadrɔ̃ ʋɔnu mí." - Egblɔ, tsɔ Edward ƒe yi ƒu gbe ɖe eƒe asi siwo me lãkusi le me, togbɔ be ɖevi tɔ hã, gake wotsɔ gakpo ka blae.
  Dadaɖeanyi ƒe ɣlidodo aɖe nɔ ɖiɖim le corsair-ʋuwo ƒe hatsotsowo me.
  - Nyemede dzesi fiagã aɖeke o. Mina míakpɔ kuxia gbɔ enumake - gblɔ Varakitɔwo: èlɔ̃ ɖe nye nyawo dzi, ne menye nenema o la, woakɔ ʋu ɖi. - Monitor la tsɔ tu la ɖo Ravarnava ƒe dɔme. Aʋawɔnu mawo tɔgbe mebɔ kura le Titinaɣeyiɣiwo ƒe ɣeyiɣi sia me o, eye dada na ƒudzidzodala la ŋutɔ le alesi aɖaŋudɔwɔla bibi aɖe xɔe ta.
  - Ɛ̃, abosam nanɔ egbɔ. - Eduard Osetrov, si xɔ hehe le asrafoɖaŋuwo me, tsɔ eƒe afɔ ƒuƒlu si me lãmekawo le la fɔ kpe aɖe eye wòtsɔe ƒu gbe aɖaŋutɔe, tsɔ aʋawɔnua ɖoe ɖe asi me tẽ. Tu aɖe ɖi, tu la ge, eye le sɛkɛnd eve megbe la, ɖekakpui aʋawɔla la ƒu du va do go ƒudzidzodalaa. Edze klo nɛ le ɣe ƒe keklẽŋusẽ ƒe ʋuka me, emegbe wòtsɔ fefe ƒo eƒe alɔ ɣia eye wòtsɔ akplɔa de eƒe ŋɔti me.
  Nyɔnuvi ƒudzidzodalaawo nɔ ɣli dom tsɔ da asi ɖe edzi ŋutɔ. Woƒe afɔ siwo ƒe afɔkpodzi ƒuƒlu la te ʋuʋu, henɔ klalo be yewoagbã ɣeɖuɖu.
  - Ʋuʋu, eye wò amegã la awu enu. - Sɔhɛ aʋawɔla si nɔa anyi tegbee la do ɣli. Ƒudzidzodalaawo ƒo ya eye wofa tsikpe. Wo dometɔ geɖe, siwo ƒe gbɔgbɔ le wu la, ʋuʋua akplɔwo, gake dzi menɔ wo ƒo be yewoaƒo wo ɖokui ɖe aʋa me o. Eye nyɔnuvi siwo ƒe afɔwo le ƒuƒlu la do ɣli be:
  - Puck! Puck! Puck!
  - Emae nye ema, eye azɔ, grabber, de se na wò akpɔkplɔwo be woatsɔ woƒe aʋawɔnuwo aɖo anyi! - Edward ɖe gbe kple gbe sesẽ eye wòtu afɔ eƒe afɔkpodzi ƒuƒlu la sesĩe ale gbegbe be kpe gbadzɛ si le ete la ma.
  Esi ɖekakpui aʋawɔla la kpɔe be Monitor la ƒe susu le eɖokui ŋu afã kple afã la, ehe eƒe to, te eƒe asibidɛ ɖe eƒe akɔta eye wòzi edzi be eƒe susu nava.
  - Na madzo, meɖe kuku! - Adzodala ƒe ŋgɔnɔla, si dze anyi zi ɖeka la, ƒo nu kple ɣli.
  Nyɔnuvi ƒudzidzodalaawo te ɣlidodo tsɔ ɖo eŋu be:
  - Mègaɖe asi le eŋu o! Ðe eƒe aɖuɖɔtoewo ɖa!
  Ŋutsuvia trɔ eƒe asi sesĩe wu:
  - Wò, nyilã ŋuklẽla, èlɔ̃ ɖe aboyonuawo mama va yi dzia? - Eye asi la ƒo, abe ɖe wotsɔ kakɛ wɔe ene.
  - Ema le fiagã la si be wòatso nya me. - Monitor ƒo nu kple ɣli, lé ɖe gbewo ŋu.
  Nyɔnuvi sesẽwo ƒe afɔ ƒuƒluwo ƒe ɣlidodo kple wo ƒoƒo ake.
  Ŋutsuvi aʋawɔla la gatrɔ sesĩe wu, si ƒoe gɔ̃ hã:
  - Ke ne èku ya ɖe?
  Kplɔla si dze abe dandy ene la ɖe eƒe sesẽ fia le vome. Egblɔ le gbe si me mekɔ o me be:
  - Mí katã míenye ame kukuwo. Gbeɖeka la, ƒudzidzodala ɖesiaɖe awu eƒe mɔzɔzɔa nu, eyata mina wòanyo wu tso kalẽtɔ ƒe tu me wu ŋukpe le akpata me.
  Wose ŋudzedzekpɔkpɔ kple, le ɣeyiɣi ma ke me, ŋudzedzekpɔkpɔ ƒe tsakatsaka le nyɔnuviawo ƒe hatsotso me. Wo katã wodze abe ɖe wofa ŋutɔ ene.
  Eduard Osetrov di be yeatsɔ nu bubu aɖe akpe ɖe eŋu, gake wose toɣliɖeɖe aɖe eye ame gbogbo aɖewo siwo lé aʋawɔnuwo ɖe asi la do.
  "Mesusu be eƒe nya sɔ, na fiagã la natso nya me." - Ravarnava ɖo kpe edzi kple dzitsitsi boo aɖeke manɔmee.
  Nyɔnuvi filibuster-awo nɔ ɣli dom, nɔ woƒe akɔta gã siwo le atsyɔ̃ɖoɖo me la ƒom:
  - Ɛ̃, ẽ, ao, ẽ!
  Ŋutsuvi Edward dzi ha le mɔ wɔnuku aɖe nu be:
  Mehiã be nànye nuƒola o
  Be maɖe eme ɣeyiɣi didi aɖe la...
  Mazu fiagã - .
  Le nyateƒe me la, maxɔ ɣeyiɣi didi hafi woava zu o!
  
  Gake ne míagblɔe tututu la, .
  Fiazikpui kple epaulets - .
  Mehiãe be maxɔe
  Muskets, tu siwo wotsɔna ƒoa tu!
  Ne mede ɖeke o la, ame alafa eve ya teti, siwo ƒe akpa gãtɔ wowɔ funyafunyae, siwo do awu siwo asrafowo alo dumevi kesinɔtɔwo vuvu, do va ablɔa dzi. Ŋutsu aɖe si ƒe dzedzeme ɖea eɖokui fiana, si ƒe ɖa le kpuie eye wòdo gã aɖe ƒe awu nɔ zɔzɔm le ŋgɔ. Ravarnava kpɔe dze sii enumake eye wòbɔbɔ ta le dzimaɖitsitsi ta.
  - Ŋutikɔkɔe na Fashpirovsky gã la, corsairs ƒe fiagã kple "Mawu ƒe Fuwɔame" la nanɔ agbe didi.
  Nyɔnuvi gbogbo aɖewo ƒo asikpe, nɔ woƒe asibidɛwo ƒom abe ʋuʋudedi ene.
  Wose gbe sesẽwo be:
  - Bravo - Ʋuʋudedi! Bis!
  Aʋawɔla Edward si nye tomboyish hã mekpɔ dzidzɔ fũ o. Ebi ɖe dɔa me xoxo eye wòtsi ale gbegbe be wòate ŋu aɖo eya ŋutɔ ƒe ƒuƒoƒo, alo ava zu asrafoha blibo aɖe ƒe amegã gɔ̃ hã. Eye eyata hoʋlila bubu le esi fifia le ŋusẽ kple ŋusẽkpɔɖeamedzi ƒe ʋiʋli me le atsiaƒumeviwo dome. Nusi, dukɔwo fofo ƒe akpa si nye hoʋlila bubu, eya, le mɔa nu la, ena ablɔɖe eɖokui. Ne èle ŋusẽ mam la, anyo wu ne nyɔnuvi dzetugbe aɖe le asiwò.
  Fashpirovsky ʋuʋu ta eye wòdo asi ɖe dzi. Corsair-ʋawɔla la bia be:
  "Èŋlɔ alesi Ravarnava, alo, abe alesi woyɔa wò ene, Boar, ƒua tsi le nye aflaga te la bea?"
  Adzodalaawo ƒe amegã gã la ɖo eŋu kaba be:
  - Ao, womeŋlɔ esia be o, Oo si womate ŋu atsɔ asɔ kple o. - Emegbe ŋu kpe Ravarnava le eƒe kafukafua ta.
  Edik blu ɖe eta eye wòlé bumblebee la kple eƒe afɔ ƒuƒlu. Ŋutsuvia di be yeagbãe, gake emegbe esusu be nudzodzoe hã nye nu gbagbe eye mele be woawui le susu aɖeke ta o.
  Eye aʋawɔla, vi mavɔ la, tsɔ nuwɔwɔ ʋeʋĩ la ƒu gbe ɖe dzi wu.
  Fashpirovsky tsɔ nu kom kple nukoko be:
  - Enyo, gake le afisia la, mekpɔe, nyaʋiʋli sesẽ aɖe nɔ mia dome, eye xɔ̃nye sue la xɔ fefewɔla xɔŋkɔ si nye Monitor aboyoe.
  Amesiame ko nu le ɖekawɔwɔ me. Amedzro aɖewo nɔ ɣli dom sesĩe ale gbegbe be akpɔkplɔ kple xe ƒomevi bubuwo ƒe ha aɖe do ɖe yame. Wonɔ ɣli dom henɔ du ƒum le goawo katã me mɔkpɔkpɔbuɖeame ale gbegbe be nudzodzoewo va kpe ɖe amesiwo sina la ŋu. Eye emegbe nyɔnuviawo te gbeɖeɖe abe nyitsuwo ene le lãwuƒe, si doa dzidzɔ na ame ŋutɔ eye wòle etɔxɛ.
  Ravarnava, si nɔ dziɖegbe le gbe bɔbɔe aɖe me la ɖo eŋu be:
  - Enyo, edi be yeatu afɔkpo nubabla si wowɔ va yi le aboyonuawo mama le dzɔdzɔenyenye me ŋu dzideƒotɔe eye yeaxɔ nu geɖe wu yeƒe gome si sɔ la na ye ɖokui. Le nyateƒe me la, ƒudzidzodala ƒe dzedzeme wɔnublanui sia mewɔa eƒe nya kple atamkaka dzi o.
  Edward di be yeagblɔ nya aɖe, gake eɖoe be yemawɔ kaba o. Nyɔnuvi ƒudzidzodalaawo dometɔ ɖeka dze klo hegbugbɔ nu na ŋutsuvi si nye terminator la ƒe afɔ ƒuƒlu ƒe afɔtoƒe.
  Enyo, edze nukokoe, abe lɔlɔ̃ kple bubudede aʋawɔla si dze abe ɖe wònye ɖekakpui ene ƒe dzesi ene.
  Fashpirovsky ʋuʋu eƒe asibidɛ eye wòlɔ̃ ɖe bubudedeameŋu ƒe nukpɔsusua gɔmeɖeɖe sia dzi:
  - Enyo, nuƒoƒo ƒe ŋutetemanɔamesi nye nuvɔ̃ gã aɖe na ƒudzidzodala, si wotsɔ ʋu klɔe.
  Nyɔnuvia do ɣli tsɔ da asi ɖe nya sia dzi. Eye àte ŋu akpɔ alesi woƒe mo dzeaniawo ƒe ŋkuwo klẽnae.
  Edward ƒo nu le ɣlidodo me be:
  - Le nuvɔ̃ dzi la, wokpɔa ga geɖe wu eye wogbãa wo!
  Monitor la nu yi mlɔeba, eƒe mug la ƒu tsi eye wòdo ɣli be:
  - Kpeɖeŋutɔ Fashpirovsky, gbɔgbɔ vɔ̃ la flum. - Emegbe adzodala ƒe ŋgɔnɔla ƒe gbe trɔ zu susu si sɔ. - Ðeko mesusu be mesɔ be, esi ƒuƒoƒo si lolo wu zi gbɔ zi atɔ̃ kloe le asinye ta la, woazi dzinye be maxɔ afã ɖeka ko.
  Edward ko nu eye wòdi be yeagblɔ nya aɖe. Gake nyɔnuvi ƒudzidzodala la di be yeagbugbɔ nu na ŋutsuvia ƒe afɔkpodzi ƒuƒlu. Eye wònɔa ʋeʋẽm, eye wòvivina na afɔkpodzi ƒuƒlu si te ŋu trɔna . Gawu la, ŋutsuvi si nye terminator la se le eɖokui me abe fiavi ŋutɔŋutɔ ene.
  Ƒudzidzodalawo ƒe Fiagã la gblɔ nufiametɔe be:
  - Gake ède asi nubabla sia tɔgbe tea?
  Monitor la te tɔtrɔ tso eme yi gota:
  - Ẽ, atsiaƒuwo ƒe ahom, gake le esi wodo ŋɔdzi nam ŋutasesẽtɔe ta tututu. - Corsair ƒe ŋgɔnɔla fia asi ŋutsuvi si dze abe ɖe mewɔa nuvevi ame o ene, togbɔ be eƒe lãmekawo le lãmesẽ me ŋutɔ le awu kpui me hã, si ŋkɔe nye Edward. - Le nyateƒe me la, tu siwo ƒe lolome lolo wu nye la sɔ gbɔ ɖe wo si.
  Fashpirovsky, esi wònɔ eƒe zɔhɛ tsãtɔ kpɔm bubutɔe la, egblɔ be:
  - Eyata wòe, Ravarnava, amesi tɔ meli gã sia tso Contrabass? Nusi wɔ nuku enye ŋkɔa, si me wosea dziɖegbe ƒe ɣlidodo le. "Adzodalawo ƒe fiagã ƒe gbe va zu lɔlɔ̃tɔ vie. - Ele be kalẽwɔwɔ nanɔ asiwò hafi nàte ŋu alée.
  Edward tsɔe eye wòtsɔ eƒe afɔbidɛ ƒuƒlu tsɔ ahuhɔ̃e ƒe kakɛa ƒu gbe. Edzo hetsɔ eƒe nugbɔ ƒo gadfly dami la, eye wòtsoe ɖe afã me eye wòna ʋu dama ƒu kplakplakpla do goe.
  Ravarnava, si tsi tre hedo eƒe akɔta dadatɔe gblɔ be:
  - Enyo, womate ŋu aɖu dzi o, gake akpa gã aɖee ŋutsuvi aʋawɔla Eduard Osetrov wɔ, amesi te ŋu blaa gbevuvi si mebua tame o abe "Baron" Monitor ene gɔ̃ hã.
  Ƒudzidzodalaawo do ɣli tsɔ da asi ɖe edzi. Wo dometɔ aɖewo ʋuʋu woƒe yiwo kple tu kpekpewo gɔ̃ hã. Woƒe dzonɔameme vavãtɔ dzena.
  Eye nyɔnuvi aʋawɔlaawo tsɔe hedzi ha kple dzidzɔ be:
  Gã kple ŋusẽtɔ alafa ɖeka gbãtɔ Edward, .
  Ne míagblɔe tututu la, ŋutsuvi aɖe si wotsɔ ŋkɔ na be Edya...
  Tsɔe eye nàhee ayi lãwo dzikpɔƒe sesẽ la, .
  Baron, dzata dami la!
  Fashpirovsky, le toɣliɖeɖea ta gblɔ be:
  - Ẽ, nyateƒee, ŋutsuvi kalẽtɔ sia nye sika, mana meli si to vovo eye ŋusẽ le eŋu ƒe sededee ne mexɔ tɔdziʋukula. Le ɣeyiɣi sia me la, nye egbɔkpɔnue nye esi gbɔna. Miatsɔ miaƒe kesinɔnuwo ƒe akpa etɔ̃lia ana nye kple nye dukɔ, eye woama susɔea ɖe meliawo dome sɔsɔe, abe alesi mielɔ̃ ɖe edzi do ŋgɔ ene, ɖe afã me. - Pirate Emperor la ʋuʋu ta ɖe Monitor si ƒe mo le ʋuʋum la ŋu. - Eye mègado dziku o, gake nànɔ ta dzi. Eteƒe madidi o, le nye sedede te la, míalé kesinɔnu siwo tɔgbe medzɔ kpɔ o ale gbegbe be abosamwo gɔ̃ hã aʋã ŋu. Ame siwo wu alafa eve va kplim, eye wo katã wonya avuwɔwɔ. - Eye xoxo le nyateƒe me kple gbeɖeɖe. - Èlɔ̃ ɖe nye nyawo dzia?!
  Corsair nyɔnuviawo do dzidzɔɣli tsɔ da asi ɖe edzi. Eye wodze dzodzo gɔme abe rababa ƒe bɔl ene.
  Edward tsɔ dziku ƒo eƒe afɔ ƒuƒlu eye wònɔ ɣli dom be:
  - Mawufofo la tsɔ nusi womate ŋu agbe o la wɔ!
  - Ẽ, kakaɖedzitɔe! - Ravarnava do ɣli kple gbe si ɖi dziɖegbe.
  - Lɔ̃ ɖe edzi! - Monitor la gblɔ kple dzitsitsi si dze ƒã.
  Terminator Boy gblɔ be:
  - Dzidzɔkpɔkpɔ mele ga me o, ke boŋ le ŋutete si le ame si be wòadzii ɖe edzi me!
  Fiagã la gblɔ kple gbe si meɖe mɔ ɖe nugblẽfexexe ŋu o be:
  - Eyata de asi nubabla yeye te kple asiléle!
  Edze ƒã be ŋkuléleɖenuŋumɔ̃a ʋuʋu. Eye emegbe ŋutsuvi si nye terminator la ti kpo va egbɔ eye wòkɔ gbevuvi la ɖe eƒe abɔ siwo wòdo ɖa la dzi. Eye mina, esi míese alɔ̃dɔdɔ ƒe ŋusẽ le mía ɖokui me la, míatrɔ ame kukua kabakaba ŋutɔ.
  Fashpirovsky do ɣli esi wòʋuʋu eƒe asibidɛ be:
  - Gblẽe ɖi, ɖekakpui sɔdola!
  Edward ɖe asi le Monitor la ŋu kple dzitsitsi, eye eƒe mo biã, eʋuʋu, eye wòte ɖe Ravarnava kple Fashpirovsky ŋu. Asiléle sesẽwo kplɔe ɖo, ame etɔ̃awo kpɔ wo nɔewo ŋkume eye woɖe ŋku ɖe wo nɔewo ŋu. Emegbe wokpla asi kɔ na wo nɔewo, eye ƒudzidzodala etɔ̃ siwo bi ɖe dɔa me la ƒo asi ɖe wo nɔewo ŋu.
  Corsair nyɔnuviawo wɔ toɣliɖeɖewo tsɔ da asi ɖe wo dzi. Wo dometɔ ɖeka do ɣli be:
  - Esia nye nusiwo ƒo xlãe!
  Terminator Boy dzi ha be:
  Mí katã míeléa ŋku ɖe Napoleon, .
  Nuwɔwɔ siwo ƒe afɔ eve le miliɔn geɖe li...
  Te ŋu lé amewo ɖe kɔla me, .
  Eye ànye sɔdola fafɛ ŋutɔ!
  - Míeka atam vevie. - Fashpirovsky tso eɖokui si le eɖokui si. - Be míanye xɔlɔ̃wo ɣesiaɣi eye míade mía nɔewo asi gbeɖe o.
  - Meka atam! - Ravarnava gblɔ esi wòdo eƒe ɖusibɔ ɖe dzi.
  - Na ame kɔkɔewo katã le Mawu ƒe ŋkɔ me, bena míawɔ nuteƒe na míaƒe nya. - Wotsɔ Monitor la kpee.
  - Amen! - Fiagã la wu enu.
  Esi Edward nɔ eƒe afɔ ƒuƒlu siwo me lãmekawo le la ʋuʋum kakaɖedzimanɔmee abe ɖe wotsɔ gakpo ƒe ka lɔ̃e ene la, etsɔ dzixɔse kpɔ triumvirate la gbɔ. Ŋutsuvia se le eɖokui me abe ɖe wòbu ene. Afisiae wole ɖekae, eye amekae wònye fifia? Ŋutsuvi dzro aɖe si le xɔdɔme me, si ƒe akpa vevitɔe nye afɔ ƒuƒlu.
  Nyateƒee, nyɔnuviawo, vevietɔ amesiwo tso kluvi siwo woɖe asi le la dome, tsɔa ŋudzedzekpɔkpɔ léa ŋku ɖe eŋu, abe ɖe wole mawu aɖe ƒomevi kpɔm ene.
  Fashpirovsky, abe alesi wòle ene la, gblɔ be:
  - Eye fifia, miekpɔtɔ nye miaƒe meliwo ƒe amegãwo le nye sedede bliboa te. Mina míage ɖe eme adze mɔa dzi!
  - Míelɔ̃ ɖe edzi! - Ravarnava kple Monitor ye ɖo kpe edzi.
  Nyɔnuviawo, kple ŋudzedzekpɔkpɔ gã kple dzonɔameme gã, tsɔe eye wodze toɣliɖeɖe gɔme. Wodze ɣeɖuɖu kple hadzidzi gɔme be:
  Ƒudzidzodala menya nya vɔvɔ̃nɔtɔ o, .
  Mènya ne èda ƒu o...
  Mí corsairs míevivina wu le xexeame, .
  Naneke medzea mía ŋu o negbe ŋkɔxɔxɔ ko!
  Aboyonuawo mama kple agbatsɔtsɔ xɔ ɣeyiɣi geɖe ŋutɔ. Nyɔnuvi ƒudzidzodalawo kple kluvi siwo woɖe asi le la nɔ ɣe ɖum le dzoa ƒe keklẽ me, eye woƒe ŋutilã siwo fifia, ami kple dzudzɔ ʋeʋĩ nɔ keklẽm la, ti kpo vevie.
  Eye ale, aboyonu geɖe le ƒudzidzodalawo si.
  Ele be matsɔ meli etɔ̃ siwo me wotsɔ nu xɔasi siwo wotsɔ wɔe la ɖe asi be matsɔ adzra wo le asi si lolo wu nu ne ehiã. Eyata woʋu meli siwo ade atɔ̃, aʋawɔʋu eve, kple agba etɔ̃. Le mɔa dzi la, mɔdododzizɔla alafa ɖeka kple afã bubu va kpe ɖe wo ŋu, eye ƒuta nɔviwo ƒe habɔbɔa me tɔwo katã ƒe xexlẽme wu alafa ade blaatɔ̃. Gake fifia ga si ƒudzidalawo si na amesiame, gake fiagã ayetɔ la nya be wo dometɔ akpa gãtɔ agblẽ nusianu dome, ale be le aʋawɔwɔ si kplɔe ɖo me la, woagaƒu du abe piranha siwo dɔ le wuwum ƒe ha ene ayi aʋa si me ku le le woƒe awudziwuiwo me. Enyo, esia sɔ, ele bɔbɔe na dɔwuitɔ be wòayi aɖaku wu aƒetɔ si ɖu nu nyuie. Kesinɔtɔwo nye vɔvɔ̃nɔtɔwo akpa, eye wòkpɔa nu to Ravarnava, ŋutsu si ƒe susu le bɔbɔe, nuteƒewɔla, anukwareɖila kple Monitor la dzi tututu, eye anyo wu be woawui ale be wòagaƒoe le megbe le vo me o.
  Eyata kluvinyɔnuwo kple ƒudzidzodala nyɔnuviwo ɖua ɣe, eye le woƒe ŋutilã si me lãmekawo le eye wotsɔ lãgbalẽ wɔe ƒe dzesi ɖesiaɖe me la, ame ate ŋu ase ɣlidodo be:
  Mègaka ɖe ame aɖeke dzi o, .
  Kpɔe ɖa ɣesiaɣi be...
  Xɔlɔ̃ aɖeke mele ƒudzidzodala si o - .
  Ame sia ame nye ame vɔ̃ɖi!
  
  Ne wode wò asi la, .
  Tohehea ƒe dzɔgbese adzi ɖe edzi...
  Ame vɔ̃ɖi la adze ame dzi
  Ne ènye bometsitsi la, ke ènye bometsitsi!
  Enyo, enyo, esia tae nyɔnuviwo li ɖo, be woaɖe modzaka ahana dzidzɔ gbɔdɔdɔ si sesẽ wu. Ŋutsu alo nyɔnu evee le xexe sia me: sesẽ kple dzedzeme. Gake dekɔnuwo li siwo me vidzinu geɖe wu le, eye wo dometɔ aɖewo dzena ɣeaɖewoɣi.
  Enye nya ɣaɣla nɛ, Eduard Sturgeon ye nye esia, nane gblɔ nɛ be ŋutsuvia tso xexeame katã dziŋɔ ma si woyɔna be tsiẽƒe la me. Ele be míaƒo nu kplii. Esi Fashpirovsky kpe ɖekakpui aʋawɔla la va xɔa me ta la, ede se nɛ be wòade eƒe pɔmpi me eye wòawɔ fassroch, si le abe kɔfi ene, gake wòvivina wu sã eye ŋusẽ nɔa eŋu wònɔa anyi didi wu.
  Ŋutsuvia nɔ afɔ ƒuƒlu abe alesi wònɔna ɖaa ene, eye eƒe akɔta si le amama, si me woŋlɔ nu ɖo ŋutɔ, ka ƒo ƒu, eye wòdo awu kpuiwo ko, ale be le eƒe ŋutigbalẽ tsɛ si le dzo dam abe mercury ƒe tsitetewo ene te la, eƒe abɔwo, afɔwo, kple kɔ ƒe lãmekawo nɔ ʋuʋum.
  Gake le ɣeyiɣi ma ke me la, Edward do atsyɔ̃ɖonu aɖewo: sika asigɛ siwo ŋu kpewo le le eƒe asibidɛwo kple afɔkpodziwo ŋu. Nukatae wòɖi Afrika-fiavi aɖe, negbe ɖeko eƒe taɖa le ɣie, gake sika si wofa ɖe edzi vie, abe aŋɔ ene.
  Ẽ, edze tugbe ŋutɔ, gake gbɔdɔdɔ si nu sẽ wu la medzudzɔ ŋutsuviawo ƒe nu lédziname o.
  Esi woawo ɖeɖe koe nɔ anyi la, fiagã la bia abe ɖe wòdzɔ le vome ene be:
  - Afikae wodzi wò le, aʋawɔla si ƒe ta le ɣie Edward?
  Ðekakpui aʋawɔla la ɖo eŋu le eɖokui si be:
  - Le saŋku ƒe ƒuƒoƒo xoxoawo dometɔ ɖeka me.
  Fashpirovsky ʋuʋu ta le mɔ gbegblẽ nu eye wòɖe dzo aɖe si nye nukokoedoname ɖa le eƒe aɖatsi me:
  - Mègada alakpa nam o, mekpɔa nu to amewo me tututu. Menɔ agbe geɖe le xexeame xoxo. Anɔ eme be xexeame katã, si míeyɔna be tsiẽƒe, mee nètso.
  Osetrov nye ayetɔ eye nuteƒekpɔkpɔ su esi xoxo, eye nuteƒekpɔkpɔ geɖe le esi le agbenɔƒe gome ta la, ewɔ abe ɖevi si mebua tame o ene:
  - Ðe amewo ate ŋu anɔ dzomavɔ me eye, hekpe ɖe eŋu la, woate ŋu atrɔ tso afima?
  Fiagã la si pɔmpi, dzudzɔa ƒe ʋeʋẽ lilili, ɖoa ŋku dzudzɔdonu ʋeʋĩ dzi, eye wònɔa tsatsam le ɖa pink me:
  - Nya la ƒe nyateƒee nye be woate ŋu anɔ agbe, togbɔ be woƒe tagbɔ le gbegblẽm vie hã. Eye àgblɔ ale si mi amewo le afi ma la nam.
  Edward ʋuʋu ta, eƒe afɔbidɛ ƒuƒluwo, lé ƒumelã aɖe, eye wòtutu eƒe ke, eye wòɖo eŋu kple gbe sue aɖe be:
  - Ɣeaɖewoɣi la, nyateƒetoto fũ ate ŋu agblẽ nye agbe.
  Fashpirovsky gblɔ le eƒe akɔta gbadzaa dzi kple alakpanuwɔwɔ, eye wòtsɔ eƒe asibidɛ ƒo eɖokui gɔ̃ hã be:
  - Mègavɔ̃ o, ŋutsuvi, nyemagblɔ nya sia na ame aɖeke o. Ne miedi la, be miaxɔ dzinye ase la, magblɔ nye ŋutɔ nye ŋutinya na mi.
  Ŋutsuvi aʋawɔla Edward na eƒe mo si ƒe ŋutigbalẽ biã eye wòbiã la dze vivitɔ kekeake si wòate ŋui:
  - Mada akpe ŋutɔ.
  Adzodalawo ƒe fiagã la dze nuƒoƒo gɔme. Ena wòkpɔ dzidzɔ aɖe gɔ̃ hã:
  - Eyata, nye ŋugbetɔ Extragazel. Menye nyɔnuvi tsɛ o, eye menye bubume bubume aɖe ƒe vinyɔnu gɔ̃ hã o, abe alesi ɖewohĩ èsusui ne èle eƒe nɔnɔmetata kpɔm ene. - Ƒudzidzodala Fiagã la fia asi nyɔnu vivi aɖe si do fiavinyɔnu ƒe awu ƒe nɔnɔmetata aɖe si wotsɔ ami si le keklẽm wɔ. Enya kpɔ ale gbegbe be sika ƒe xɔtunu si ŋu daimɔnd suesuesuewo le gɔ̃ hã nu yi le megbenya sia si le keklẽm la dzi.
  Ŋutsuvi aʋawɔla la ƒe mo wɔ yaa ale gbegbe be:
  - Eii! Ðe wònye nyateƒea?
  Eye kluvinyɔnuawo ƒe afɔ amama siwo ƒe amadede nye aŋutiɖiɖi la megadzea eŋu ale gbegbe be wòate ŋu alé eƒe ŋkume ɖe wo ŋu o.
  Fashpirovsky ʋuʋu ta hegblɔ kple kakaɖedzi dzodzoe be:
  - Ẽ, eƒe nɔnɔmetatae nye esia, eye nutalawo dina be yewoado vlo eƒe tugbedzedze tsɔ wu be yewoagbɔ eme.
  - Ewɔ nuku ŋutɔ. Maɖee enumake. - Nya aɖe si me susu mele o vie, nyɔnu ƒe lɔlɔ̃ didi vevie, menye ŋutsuvi kura le ɣletigbalẽ ƒe ƒewo nu o, ke boŋ ŋutsuvi, kple Eduard Osetrov ƒe ŋutilã. Tomboy mavɔ la, si se le eɖokui me be yelɔ̃ ye ŋutɔ. Gake elé ŋku ɖe nyɔnuvi dzetugbewo ŋu kpɔ, gake esia ƒoe ɖe eƒe dzi me tututu.
  Ƒudzidzodalawo ƒe Fiagã la ɖiɖi eƒe gbe hegblɔ be:
  -Eyata, nyemada alakpa na wò o, eyae nye Contrabass fiaɖuƒea ƒe fiazikpui ƒe domenyila tẽ.
  Aʋawɔla si ƒe mo le abe tomboyish ene la ƒo kpẽ gɔ̃ hã heʋuʋu eƒe afɔkpodzi ƒuƒlu le xɔa ƒe anyigba si wotsɔ ati si woyɔna be oak wɔe la dzi, aleke gbegbe wòva zu nyakpakpae nye si le afisia:
  - Fiavinyɔnu?
  Fashpirovsky ɖo kpe edzi be:
  - Ẽ, fiavinyɔnu ŋutɔŋutɔ, eye ne meɖee le se nu la, mazu fiagã si keke ta wu eye wònye kesinɔtɔ wu le anyigba ƒe akpa sia. Fia nyenye nyo wu be nànɔ ƒudzidzodala, amesi adze ŋgɔ dzo alo atitsoga kaba alo emegbe. - Ƒudzidalawo ƒe ŋgɔnɔla ɖe abi aɖe fia. - Mawu ƒe dɔvɔ̃a nɔ ku ƒe agbo nu xoxo, eye nyateƒe si wònye be egakpɔtɔ le agbe la dzɔ, mesusu be, menye eƒe gbedodoɖa manɔmee o.
  Edward si wɔa dɔ nyuie hã tsɔ ɖe le esia me ŋutɔ:
  - Ðe nèhiã fiazikpui aɖea?
  Fashpirovsky gblɔ kple dzonɔameme be:
  - Ẽ, ehiã, togbɔ be esia bia, ne mede ɖeke o la, be woaxɔ Contrabass ƒe fiadu - Australia hã. Gake maɖo egbɔ. Àkpe ɖe ŋunyea.
  Aʋawɔla Edward tɔtɔ ŋutɔ le aɖaŋuɖoɖo sia tɔgbe ta.
  Mekpɔ nu to xɔa ƒe fesre nu. Nyɔnuvi gbogbo aɖewo nɔ afima, le amama vovovowo me, afɔkpa siwo mehiã o, siwo nye bometsilawo menɔ wo si o, eye amesiwo bia nu nyuie la dzia nane le gbe si gɔme womate ŋu ase tututu o me.
  Gake ŋutsuvi aʋawɔla Sturgeon se be:
  Fiawo ate ŋu awɔ nusianu
  Fiawo ateŋu awɔ nusianu...
  Eye Anyigba bliboa ƒe dzɔgbese, .
  Ɣeaɖewoɣi la, wowɔa esia!
  Gake mègagblɔ nya aɖeke o
  Gake mègagblɔ nya aɖeke o...
  Srɔ̃ ɖe lɔlɔ̃ ta
  Srɔ̃ ɖe lɔlɔ̃ ta...
  Ame aɖeke mate ŋui o
  Fia ɖeka pɛ hã meli o!
  Ame aɖeke mate ŋui o
  Fia ɖeka pɛ hã meli o!
  Eya ŋutɔ menya nya si wòagblɔ o:
  - Nyemenya o, aʋawɔwɔwo ƒe ɖoɖo dzɔa dzi nam;fia la mumu nye mɔkpɔkpɔ si tea ame kpɔ.
  Fashpirovsky fɔ abe sɔ ene eye wòdo ɣli be:
  - Mawɔ wò super duke!
  Esi ŋutsuvi si wua dɔa metsi le ŋutilã me o, eye menye le luʋɔ hã me o ta la, egblɔe le nukokoedoname me, eye nyateƒe geɖe ŋutɔ le fefenya sia me be:
  - Le esia me la, le ŋkuléle ɖe nu ŋu gbã me la, nya si nyo la, maku le blanuiléle ta. Menye dzodzroe Cicero gblɔ be: "Ŋusẽ gã menye naneke wu kluvinyenye si ŋu bubu le o!"
  Ƒudzidzodalawo ƒe Fiagã la ko nu hede dzesii be:
  - Eye wò, mesusu be, ètsi wu alesi nèdzena sãsãsã! Wò nyawo menye ŋutsuvi tɔ o, ke boŋ srɔ̃ŋutsu tɔ!
  
  PUTIN NYEE HITLER ƑE NUSIWO WOKPƆNA LE AME
  NYAWO ƑE NYATAKAKA
  Eva dzɔ be le eƒe ku le August 2023 me megbe la, Russia Dukplɔla Vladimir Putin ʋu yi Hitler ƒe kukua me. Gawu la, efa ale gbegbe be Dulɔlɔ̃ ƒe Aʋa Gã la le edzi yim vevie le ɣletigbalẽa dzi le November 1, 1941 dzi. Eye màte ŋu aɖɔ esia ɖo o. Nukae woawɔ ne Stalin kple Churchill siaa medi be yewoase ŋutifafa ŋu nya o? Emegbe Vladimir Putin ɖoe be yeahe to na wo katã keŋkeŋ!
  . NYAGBLƆÐI ƑE NYAGBLƆÐI.
  Aʋa si wowɔ kple Ukraine ɣeyiɣi didi la medzɔ dzi na Russia dukplɔla la boo o. Enyo, nukae nye Ukraine na Russia? Wosusu be woatsɔ kposɔwo aƒu gbe ɖe eŋu eye woaxɔ Kyiv le ŋkeke etɔ̃ megbe. Gake medze edzi o. Aʋaa ƒe ƒe evelia dze egɔme xoxo. Eye Russia dukplɔla ƒe tiatia la tu aƒe ŋutɔŋutɔ. Eye Vladimir Putin ƒe lãmesẽkuxiwo le eŋu. Woate ŋu akpɔe be ame miliɔn geɖe ƒe fiƒode siwo le xexeame katã kloe kpɔ ŋusẽ ɖe wo dzi. Amegbetɔ ƒe ʋu menye tsi o. Ʋu nenie Vladimir Putin kɔ xoxo? Ðewohĩ Stalin koe ʋu wu le Russia ƒe ŋutinya me. Ukrainetɔwo le amedzidzedze dzidzedzetɔe wɔm eye wogaxɔ anyigbamama siwo woxɔ la ƒe akpa gãtɔ le Russia-srafowo kple ame ŋutɔ ƒe asrafoha vovovowo si. Gawu la, Talibantɔwo dze Tajikistan kple Russiatɔwo ƒe aʋawɔƒe si le afima dzi le May 2023 me. Eye woʋu aʋawɔƒe evelia, si na taɖuame kpe ɖe Russia dukplɔla ŋu. Abe alesi wòva dzɔe ene la, Tajiktɔwo ƒe agbenyuinɔnɔ mede ame dzi o, eye woƒe aʋakɔa ƒe akpa aɖe si eye wolé woƒe akpa aɖe. Eye ele be Russia hã nawɔ avu kpli wo. Eyata Talibantɔwo ƒo xlã Russia-srafowo ƒe nɔƒea, wowu asrafo gbogbo aɖewo, eye wolé wo dometɔ aɖewo.
  Eye ele be maɖo wo ŋu. Eye woagaɖe gbeƒã amewo ƒe ƒuƒoƒo be woatsɔ axe mɔ ɖe dometsotso siwo le dzigbe gome la nu.
  Eye kaka Vladimir Putin naku le August 5, 2023 dzi la, Russiatɔ geɖe lé fui xoxo, eye Ɣetoɖoƒedukɔwo ya mele eme o. Eye Russia Dukplɔla ku le vevesese me, eye bubu aɖeke menɔ eŋu o. Eƒe ameha la melé blanui etɔxɛe gɔ̃ hã o. Gake wotso nya me kokoko be yewoaɖii le mɔ wɔnuku aɖe nu. Eye nàxe adzɔ.
  Togbɔ be le nyateƒe me la, ame geɖe gblɔ be ne ɖe Putin ku hafi wodze Ukraine dzi la, anye ne eŋlɔ ɖe ŋutinya me be enye Russia dziɖula nyuitɔwo dometɔ ɖeka hã.
  Eye ale ɖewohĩ ne ame aɖe ve enu be Mawu medɔ ku ɖa do ŋgɔ o la ko.
  Aleke kee wòɖale o, Vladimir Putin ku le August 2023 me, eye ʋɔnudrɔ̃ƒeae atso nya me le eƒe dzɔgbese ŋu.
  Eye dziƒoʋɔnudɔdrɔ̃ hã! Gake demiurge si nye capricious Mawunɔ Emmanuel tsɔ Vladimir Putin ƒe luʋɔ tso Dzomavɔ me hefie eye wòtsɔe yi eƒe xexeame katã.
  Afimae wòkplɔ Russia-dzizizidziɖula la de Adolf Hitler ƒe kukua me le. Nuvlowɔla gãtɔ kekeake si nɔ anyi kpɔ.
  Eye le ɣeyiɣi si me Germany-srafowo te ɖe Moscow ŋu me. Ẽ, esiae nye tohehe si wòto vɛ na Dukplɔla Kain. Alo ɖewohĩ teƒeɖoɖo gɔ̃ hã, elabena èle ʋuʋum yi ame aɖe si tsi wu wò ƒe blaeve kloe ɣemaɣi la ƒe ŋutilã me, eye wòle dzidzedzekpɔkpɔ kple ŋkɔxɔxɔ ƒe ta ŋutɔŋutɔ dzi.
  Eye fifia Vladimir Putin xɔ ŋutilã yeye, mɔnukpɔkpɔ yeyewo, le xexe si le abe tsi eve siwo ɖoa ŋku ƒe alafa blaevelia me Anyigba dzi ene me. Eye nu dodzidzɔnametɔ kekeake si adzɔ. Ŋusẽ si dukplɔla si mesɔ o kpɔna ɖe xexeame dzi, alo ameɖokuiwuwu ŋukpetɔea? Alo ɖewohĩ wo ame evea siaa ɖekae alo nane si le wo dome!?
  . TA 1 lia.
  Vladimir Putin ɖo ŋku eƒe Dzomavɔ me nɔnɔ ɣeyiɣi kpui aɖe dzi le mɔ si me mekɔ o nu. Womedrɔ̃ ʋɔnui haɖe o. Luʋɔ la nɔ akpata gã aɖe ŋutɔ si me keklẽ le me. Eye wò kpekpeme mede kura o, eye nètsia yame, abe alesi wòdzɔna zi geɖe le drɔ̃e me ene, vevietɔ le ɖevime.
  Fuwɔame aɖeke meli o, dzomavɔ aɖeke meli o. Gake esia nye ɣeyiɣi kpui aɖe ŋutɔ ƒe anyinɔnɔ abe gbɔgbɔ dzadzɛ ene, si me ŋutilã mele o. Eye ɖeko nènɔa tsatsam abe drɔ̃e me ene, eye nèsena le ɖokuiwò me be yeƒe lãme sẽ eye yeƒe dzi dze eme, eye mèɖoa ŋku nusiwo ƒo xlã wò dzi nyuie o.
  Eye emegbe le dodokpɔa megbe la, woaɖo wò ɖe Dziƒo, Dzomavɔ, alo Kɔkɔeƒe na ame akpa gãtɔ.
  Gake fifia Vladimir Putin se le eɖokui me be yele ŋutilã yeye aɖe me. Menye ɖekakpui ƒe ŋutilã o, gake metsi haɖe o.
  Eye Russia dukplɔla tsãtɔ nya xoxo be yezu Hitler fifia le ŋutilã me.
  Le amagbewo ɖuɖu kple numame gbegblẽwo ƒe anyimanɔmanɔ ta la, Führer si xɔ ƒe blaatɔ̃ la le nɔnɔme nyui me ŋutɔ. Eƒe susu me mekɔ fũu haɖe kple dziɖuɖu siwo kplɔ wo nɔewo ɖo ŋukpetɔe o. Eyata èsena le ɖokuiwò me be yeate ŋu aɖe mɔ ɖe ye ŋu ŋutɔ, alo be yeƒe lãme sẽ wu Russia Dukplɔla teƒe. Ame si menɔ agbe didi ale gbegbe be wòxɔ ƒe blaadre vɔ ɖeka o.
  Gake woate ŋu axlẽ Russia dziɖula siwo nɔ agbe kpɔ ɣeyiɣi ma tɔgbe ƒe xexlẽme le asi ɖeka dzi.
  Aleke kee wòɖale o, edze abe Hitler le lãmesẽ me wu eye ŋusẽ le eŋu wu eye wònye ɖekakpui le ŋutilã me ene, eyata viɖe aɖeke mele nyatoƒoetoto le dzɔgbese ŋu me o.
  Nusianu aganɔ nyuie kokoko, gake le ɣletigbalẽa dzi la, November 1, 1941. Esia fia be magate ŋu adzɔ be woatɔ te Fuhrer-ʋua le fli si dzi wowua ame le la dzi eye womadze USSR dzi o. Eye edze abe ele be míawɔ nu ene, gake aleke...
  Nyateƒee, ameha la kple aʋafiagãwo di be yewoayi kplɔ̃ɖoƒea dzi, eye Fuhrer la nana eƒe mɔfiame siwo me nunya le la wo.
  Ke hã, nusi nàwɔ ne èle gbeɖuɖɔ me goglo xoxo. Le agbe aɖe si va yi me kple le agbe sia me siaa.
  Vladimir-Adolf ɖe gbeƒãe be ele be ye ɖeka yeanɔ tame bum ahaɖi ɖe eme vie. Le ɣeyiɣi ma ke me la, mebia kɔfi si ƒe amadede nye aŋutiɖiɖi kple anyigbatata si dzi woato awɔ dɔ le Europa ƒe akpa si nye USSR kple Afrika siaa.
  Germanytɔwo, le goawo katã me, nɔ edzi dzem nyuie ŋutɔ. Togbɔ be amedzidzedze si wowɔ le October me te ŋu tsrɔ̃ Soviet-srafoha ade keŋkeŋ, eye wotsrɔ̃ wo dometɔ geɖe ƒe akpa aɖe hã. Wolé futɔwo ƒe asrafo kple asrafomegã siwo wu akpe alafa ade blaetɔ̃.
  Eye le Leningrad ƒe mɔ dzi la, Wehrmacht-srafowo le ŋgɔ yim ɖo ta Tikhvin. Eye le dzigbe gome la, woxɔ Kharkov kple Donbass ƒe akpa aɖe xoxo. Le Crimea la, wote ɖe Sevastopol ŋu eye wodze Kerch dzi. Enyo, esia menye dzidzedzekpɔkpɔ ƒe kɔkɔƒe haɖe o. Ele kokoko be Germanytɔwo naxɔ Tikhvin, Kerch, du aɖewo le Donbass kple Rostov-on-Don, eye woaɖo woƒe sesẽƒe le November ƒe nuwuwu. Eye emegbe àte ŋu aɖo Moscow si didi kilometa ʋɛ aɖewo ko tso afima gbɔ.
  Eye emegbe nukunu aɖe adzɔ. Eye vuvɔ si tɔgbe medzɔ kpɔ o, si me Germanytɔwo ƒe mɔ̃memi si woɖe tso dzoka xɔxɔ me gɔ̃ hã xɔ dzo, eye dɔwɔnuwo do kpo nu, eye Germany-srafowo ŋutɔ xɔ dzo agbagbee.
  Le eƒe ŋutilã yeyea me la, Vladimir Putin te ŋkuɖoɖo Hitler dzi le eɖokui me. Le go ɖeka me la, esia nyo gɔ̃ hã. Womalé wò nànɔ nu wɔm nukutɔe eye mènya o. Nyateƒee , alesi Germany-ʋafiagãwo kple subɔlawo le koe abosam nya. Edze abe wobu Speer be eyae nye amesi si ŋutete le wu le wo dome ene.
  Gake Hitler ƒe ŋkuɖodzinyawo ɖee fia be Speer mexɔ Reich ƒe Aʋawɔnuwo Kple Tuwo ƒe Dɔdzikpɔla ƒe ɖoƒe haɖe o. Eye ɖewohĩ esia va zu susu vevi siwo na woɖu Nazi Germany dzi la dometɔ ɖeka. Ne ɖe woɖo subɔla dovevienu sia do ŋgɔ la, anye ne aʋaawo ƒe zɔzɔme ato vovo.
  Gake menye go sia me koe Hitler do kpo nu xoxo o. Le kpɔɖeŋu me, etɔ te Germanytɔwo ƒe aʋawɔʋuwo le Dyuker gbɔ, eye esia wɔe be Britaintɔ akpe alafa ene kple Fransetɔ akpe alafa ɖeka te ŋu dzo yi Britain. Eye ne ɖe Hitler lé asrafoha siawo la, anye ne ahiã be Churchill gɔ̃ hã nawɔ ŋutifafa. Le goawo katã me la, nyametsotso si wowɔ be woawɔ avu kple Germany, si xɔ Europa-nyigbagã bliboa kloe dzi la nye bometsitsi ya.
  Gake Churchill ye xɔ Russia alo USSR.
  Ne menye aʋawɔha evelia menɔ anyi o la, anye ne mɔnukpɔkpɔ si asu Stalin si ɖe Third Reich kple eƒe satelaitwo ŋu la anye zero kloe.
  Eyata... Putin ƒo fi de. Churchill ƒe nu medze eŋu o. Ðewohĩ ŋuʋaʋã ɣaɣla gɔ̃ hã nɔ kplɔla sia ŋu. Le nyateƒe me la, Churchill gakpɔtɔ nɔ ŋutinya me abe xotutu kple aƒetɔ ene.
  Eye woyɔa Russia Dukplɔla be: Vovka-Kain! Le nyateƒe me la, woatsɔ nya madzeto aɖe aɖo ŋku edzi azɔ le Russia kple xexeame ƒe ŋutinya me. Ẽ, eƒe dziku bu - mete ŋu nɔ te ɖe tetekpɔa nu o eye wòdze aʋa gã aɖe gɔme. Vodada gãtɔ kekeake, eye agbenyuinɔnɔ ƒe vodada koŋue nye azɔlizɔzɔ le Kyiv. Ɣeaɖeɣi esime aʋa aɖe nɔ edzi yim le Georgia la, ŋutasẽdziɖula la di be yeadze Tbilisi dzi. Gake Russia ƒe Dukplɔla si woɖo le se nu kple Aʋafiagã Dmitry Medvedev tsi tre ɖe eŋu vevie. Eye ele be avuwɔwɔa natɔ. Ŋkeke atɔ̃ ƒe aʋawɔwɔ, si nye aʋawɔwɔ kpuitɔ kekeake le xexeame ƒe ŋutinya me dometɔ ɖeka, eye ɖewohĩ aʋa sesẽtɔ kekeake le Russiatɔwo ƒe ŋutinya me la wu enu. Asrafo alafa ɖeka kple ade bu, Georgiatɔwo bu vie wu. Emegbe dziɖeleameƒo ƒe seselelãme aɖe va do mo ɖa be yewomewɔ taflatsɛdodoa ŋudɔ tsɔ xɔ Georgia o. Gake Dmitry Medvedev ɖe eme nyuie be ne anya wɔ be woaxɔ Caucasus dukɔa ƒe anyigba kaba gɔ̃ hã la, Russia-srafowo adze ŋgɔ aʋawɔwɔ. Gawu la, Iraq ƒe kpɔɖeŋu nɔ míaƒe ŋkume xoxo, si Amerikatɔwo xɔ le kwasiɖa etɔ̃ me, gake wodze ŋgɔ aʋawɔwɔ ale gbegbe be wozi wo dzi be woadzo le afima, eye ame akpe atɔ̃ koe bu le ame siwo wowu me.
  Eye nenema ke wòle le Afghanistan... Tsɔ kpe ɖe eŋu la, Georgia nye tonyigba, eye afimae nàte ŋu anye akpaɖekedzimademadela ŋutɔŋutɔ tso dzi va anyi. Gakpe ɖe eŋu la, Chechnyatɔwo ƒe tsitretsiɖeŋua mewu enu haɖe o. Doku Umarov gakpɔtɔ nɔ agbe, eye menye Chechnya ɖeɖekoe akpaɖekedzimademade ƒe aʋawɔwɔa nɔ edzi yim le o, ke le Dziehe Caucasus katã kloe hã. Eye ne edzɔ be woxɔ Georgia la, Ɣetoɖoƒedukɔ bliboa adze kpekpeɖeŋu nana Caucasustɔwo gɔme. Eye Islamtɔwo hã adze kpekpeɖeŋu xɔxɔ gɔme eye woakɔ ta ɖe dzi.
  Eyata Dmitry Medvedev ɖe susu nyui fia ɣemaɣi. Eye ɖewohĩ esia nye nyametsotso ʋɛ siwo wòwɔ siwo me nunya le la dometɔ ɖeka.
  Gake edze abe aʋa si wowɔ kple Ukraine hã nɔ bɔbɔe vie ene. Eyata Slav nɔviŋutsua ƒe asrafowo mewɔ dɔ nyuie le ƒe 2014 kple ƒe 2015 ƒe dzomeŋɔli ƒe aʋawɔwɔwo me o, eye le nyateƒe me la, susu si nɔ amewo si enye be futɔa nye aʋawɔla zero.
  Enyo, to vovo na ema la, nukpɔsusu siwo gbɔ eme li ku ɖe Russia-srafowo ŋu, vevietɔ le Syria megbe. Abe, míenye amesiwo ŋu ŋusẽ le wu le xexeame le mɔ̃ɖaŋununya gome ene. Eye míatsɔ míaƒe kposɔwo aƒu gbe ɖe amesiame ŋu.
  Edze abe ame geɖe abui nenema ne ɖe Putin ye. Eye anɔ eme be Amerikatɔwo meda alakpa esi wogblɔ be Russia-srafowo ate ŋu axɔ Kyiv le ŋkeke etɔ̃ megbe o. Edze abe wosusui hã be Russia sesẽ akpa eye Ukraine hã gbɔdzɔ akpa ene. Gake... Le ŋkeke gbãtɔawo tututu me xoxo la, Russiatɔwo ƒe aʋawɔha tiatia aɖewo bu nu geɖe eye wòva dze ƒã be blitzkrieg la do kpo nu.
  Aʋa la yi edzi, menye abe alesi wòdi ene o. Ðewohĩ ɖe wòle be woawɔ ŋutifafa hafi, vevietɔ le aʋaa ƒe ɣleti gbãtɔ me, esime wokpɔ dzidzedze gãtɔ kekeake. Gake le nyateƒe me la, medi be mawɔ geɖe wu. Emegbe nusiwo bu la dzi ɖe edzi. Eye emegbe le August kple adame ƒe nuwuwu la, Ukrainetɔwo kpɔ dzidzedze ŋutɔŋutɔwo le aʋagbedzi. Wonya Russia-srafowo do goe le Kharkov nutoa me kple Lugansk ƒe akpa aɖe eye wogaxɔ Kherson kple anyigba si le Dnieper-tɔsisia godo. Emegbe Ukrainetɔwo megadi be xexe bubu aɖe nava o, eye wo dometɔ aɖewo le abe tɔtrɔ yi liƒowo dzi le ƒe 1991 me ene.
  Ele be míaɖe gbeƒãe be míaƒo asrafoha bubuwo nu ƒu eye míatsɔ asrafo bubuwo ayi teƒe bubu. Eye nàgadze agbagba ake le dzomeŋɔli, dze...
  Vladimir Putin nye ame si ƒe dzime sẽ. Togbɔ be ŋutinya fia be dzimesesẽ ate ŋu anye afɔku gã aɖe hã. Le kpɔɖeŋu me, Hitler ate ŋu axɔ eƒe dziɖuɖua ƒe akpa aɖe ya teti, eye ɖewohĩ eya ŋutɔ ƒe ŋutigbalẽ gɔ̃ hã, ne ɖe wòwɔ ŋutifafa do ŋgɔ hafi. Eyata Hirohito te ŋu xɔ eƒe agbe, kple eƒe fiaɖuƒe ƒe dzesideŋkɔ gɔ̃ hã, le ŋusẽ ŋutɔŋutɔ si bu vɔ megbe gɔ̃ hã. Eye Fuhrer si me gbɔgbɔ vɔ̃wo nɔ la bu nusianu. Àte ŋu aɖo ŋku Ivan Dziŋɔ la hã dzi! Amesiwo wotsɔ ŋutifafa kple Livonia ƒe akpa aɖe, si me Narva kple Dorpat hã le, na. Gake Ivan Dziŋɔ la di Livonia kura. Eye eyi aʋa si wòwɔ kple Sweden kpakple Poland kple Lithuania Dukɔwo ƒe Habɔbɔa dzi. Enyo, ele be míanya Crimea Khan ƒe amedzidzedzewo hã ɖa. Kpuie ko la, nusianu si dzi meɖu la bu, eye wòva hiã be maɖe asi le nye ŋutɔ tɔnye aɖewo ŋu. Eye aʋa la xɔ ƒe blaeve vɔ atɔ̃. Ẽ, afɔku sia tɔgbe dzɔ.
  Ke hã, ɖe Putin katã ku ɖe nusiwo dzɔ va yi kple esiwo va yi ŋua? Ðe wòhiã be nàtso nya me le nusi nàwɔ le fifi ɣeyiɣia mea? Alo nàyi aʋawɔwɔa dzi kple USSR, eye nàbu vodada siwo Third Reich wɔ va yi ŋu. Alo nàgadze agbagba kokoko be yeawɔ ŋutifafa kple Stalin. Ke hã, mevivina boo be nàyi tɔgbuiwòwo wuwu dzi o. Gake ne míate ŋu awɔ ɖeka kple kɔmiunisttɔwo, atsi tre ɖe Britain kple Amerika siwo wolé fui ŋu la, ema anye nu fafɛ!
  Le nyateƒe me la, esi Putin nɔ avu wɔm ƒe ɖeka kple afã ta la, mete ŋu ɖu Ukraine dzi gbeɖe o, gawu la, eɖu dzi le afima, eye Talibantɔwo gɔ̃ hã ʋu aʋawɔha evelia le dzigbe gome. Eye mɔnukpɔkpɔ ma tɔgbee nye esi! Àte ŋu aɖo nu geɖe gbɔ. Eye ɖewohĩ azu xexeame dziɖula gɔ̃ hã!
  Vladimir Vladimirovich ko nu heko alɔgbɔnu ɖe eƒe aɖatsi kpui la me. Nuka kee woɖagblɔ tso Hitler ŋu o, eɖu Europa katã kloe le ɣleti eve me. Woɖu Poland, si ƒe amewo ƒe xexlẽme kple anyigbamama sɔ kple Ukraine ɣemaɣi la dzi le kwasiɖa eve me. Eye le ɣleti ɖeka kple afã me la, woɖu France, Britain, Belgium, kple Holland ƒe asrafowo dzi. Woɖe ame miliɔn ene kple edzivɔ gamenɔlawo ɖeɖe dzaa. Esia nye dzidzedzekpɔkpɔ.
  Eye USSR bu nu gbogbo aɖewo eye woɖu edzi kloe. Gake emae nye ema, kloe. Emegbe le December me la, tɔtrɔ aɖe ava. Eye ele be míawɔ ŋutifafa kple Stalin kaba. Biabia ɖeka koe nye be, aleke nàwɔ aɖo kpe ɖokuiwò dzi le wò ŋutɔ wò nutoa me? Le nyateƒe me la, edze abe aʋadziɖuɖu le Russia gogo ale gbegbe ene, eye kasia ŋutifafa va?
  Aleke nàte ŋu aɖe nane si le abe esia ene me na wò ŋutɔ wò amewo? Tsɔ kpe ɖe eŋu la, womenya haɖe nenye be Stalin alɔ̃ ɖe ŋutifafa ƒe aɖaŋuɖoɖoa dzi o. Vevietɔ ne èbia be woaɖe mɔ ɖe anyigbamama ŋu tso egbɔ. Xexe si me ame siwo wotsɔ kpe ɖe wo ŋu kple nugblẽfexexe aɖeke mele o la ɖi nu dzeani aɖe, gake ne Germany ɖu nu geɖe dzi alea gbegbe, eye wòtsɔ anyigba aɖewo na eƒe hadɔwɔla gɔ̃ hã vɔ la, mɔɖeɖe ɖe nu ŋu nenema tututu adze abe alakpadada ene.
  Le afisia la, kuxi sesẽwo doa mo ɖa ya. Anye ne anɔ bɔbɔe wu be woaƒo Hitler do ŋgɔ vie, hafi woadze USSR dzi. Emegbe woate ŋu ate fli ɖe Plan Barbarossa me eye woawɔ Operation Sea Lion ɖe eteƒe, axɔ Britain, eye emegbe Icarus, axɔ Iceland. Ame ʋɛ aɖewo koe nya be ɖoɖo nɔ Fuhrertɔwo si ɖe esia hã ŋu. Le go ɖeka me la, edze abe Dziɖuɖu Etɔ̃lia mehiã Iceland o ene, gake le go bubu me la, taɖodzinu vevitɔe nye be yeakpɔ ye ɖokui ta tso United States ƒe amedzidzedzewo me. Gake Hitler le go sia me la, ede afɔku me be yeaƒo ye ɖokui ɖe aʋa si wowɔ kple Amerika me ɣeyiɣi didi aɖe.
  Le mɔa nu la, biabia bubue nye be ɖe Stalin ava dze Third Reich dzi le wuiade blaene vɔ ɖeka mea? Alo ne wodzrae ɖo nyuie wu gɔ̃ hã le ƒe blaene vɔ eve me.
  Suvorov-Rezun ƒe agbalẽ etɔ̃lia xɔŋkɔa li, afisi wòɖo kpe Stalin ƒe amedzidzedze ɖe Third Reich dzi dzi le eye wòdze agbagba be yeatsɔ susu aɖo eŋu le. Enyo, le nyateƒe me la, Putin mekpɔ ɣeyiɣi axlẽ agbalẽ sia bliboe le eƒe agbe si va yi me o. Gake woɖee fiae kpuie. Suvorov-Rezun ƒe nyaʋiʋli veviwo kple nya siwo wògblɔ tso wo ŋu.
  Le kpɔɖeŋu me, le nyateƒe me la, USSR tsɔ asrafowo te ɖe eƒe ɣetoɖoƒe liƒo ŋu. Eye viɖe aɖe nɔ esi ŋutɔŋutɔ le aʋawɔʋuwo ƒe xexlẽme me. Nyateƒea menye zi enyi abe alesi Rezun ŋlɔe ene o, ke boŋ abe zi ene ene. Le ʋuawo ƒe nyonyome gome la, me mekɔ nenema gbegbe hã o. Soviettɔwo ƒe aʋawɔʋu siwo ade akpe eve sesẽ wu Germanytɔwo: esiawoe nye KV-1, KV-2, T-34, T-28 kple T-35. KV-2 si ƒe howitzer si ƒe didime nye milimeta 152 la koŋue ŋusẽ nɔ. Eye Germanytɔwo ƒe aʋawɔʋuwo mete ŋu gena ɖe eme tso goawo katã me kple dzogoewo katã dzi abe KV-1 ene o.
  Gake nya sia me mekɔ nenema gbegbe o. Le kpɔɖeŋu me, tu ɖeka koe KV-2 daa tu le aɖabaƒoƒo eve ɖesiaɖe me, eye wòdzea agbagba be yeaƒo Germanytɔwo ƒe aʋawɔʋu si te ŋu wɔa dɔ nyuie. Eye ate ŋu agblẽ nu le ʋuƒoawo ŋu bɔbɔe, eye Soviettɔwo ƒe ʋua magate ŋu azɔ o. Le nyateƒe me la, T-34 nyo. Germanytɔwo ƒe aʋawɔʋu mate ŋu age ɖe eme le ŋgonu o, negbe ɖewohĩ age ɖe axadzi ko.
  Gake kuxiwo hã li. Optics kple visibility menyo o, gearbox la gblẽna eye esesẽna be woatrɔe. T-28 nye aʋawɔʋu si megali o le agbenyuinɔnɔ gome xoxo, togbɔ be tu eve le esi hã, gake evɔ̃ɖi wu blaetɔ̃ vɔ ene siwo le aʋawɔnuwo me. Gake aʋawɔʋu sia ƒe aʋawɔʋu si wotsɔ akpoxɔnu wɔe la menyo tututu le ʋukuku ƒe ŋutete me o. T-35 nye lã wɔadã ŋutɔŋutɔ - tu etɔ̃, tu adre, xɔtaxɔ atɔ̃. Gake aʋawɔʋu sia mate ŋu atrɔ o. Eye aʋawɔnu siwo le xɔ kɔkɔ siwo ade atɔ̃ me mele vevie o.
  Le go ɖeka me la, edze abe aʋawɔʋu siwo BT series la nyo ene: woƒe duƒuƒu nye kilometa alafa ɖeka kloe le gaƒoƒo ɖeka me le mɔ gã dzi. Gake le aʋa ŋutɔŋutɔ me la, aʋawɔʋuwo ƒe sɔti aɖe mate ŋu azɔ mɔ nenema kokoko o. Gake aʋawɔnuawo gbɔdzɔ, eye tu siwo tsia aʋawɔʋuwo nu gɔ̃ hã te ŋu gena ɖe ʋu ma tɔgbe me. Tsɔ kpe ɖe eŋu la, mɔ̃memiɖaka gãwo hã le aʋawɔʋua me, woate ŋu agblẽe ne woda tu sesẽ aɖe. Ẽ, esia menye ʋu nyui aɖeke kura o. Aʋawɔʋu si ame geɖe lɔ̃a zazã wu, si nye T-26, si ƒe tu si ƒe didime nye milimeta 45 la bɔbɔ ɖe anyi wu Germanytɔwo ƒe T-3 le aʋawɔnuwo kple aʋawɔnuwo siaa me, eye wòwɔa dɔ kplikplikpli.
  Le goawo katã me la, ɖewohĩ USSR sesẽ wu le aʋawɔʋuwo me ya, gake ɖeko wonɔ ʋu kple yameʋu yeyewo wɔwɔ dom ɖe ŋgɔ, eye ƒã hafi wodze asrafowo me yiyi gɔme. Womebi ɖe yameʋuɖoɖo yeyetɔ kekeake me haɖe o, eye aʋawɔʋuwo hã mebi ɖe eme o. Gawu la, wometsɔ mɔ̃ɖaŋununya ŋuti nuŋlɔɖi siwo ku ɖe Soviettɔwo ƒe aʋawɔʋu yeyetɔwo ŋu la na aʋafiaawo o. Eye esia wɔe be womedo KV kple T-34 ʋuwo kpɔ do ŋgɔ na aʋaa o. Eye Germanytɔwo le mɔ aɖe nu la, mede dzesi blaetɔ̃ vɔ ene yeyeawo gɔ̃ hã o. Zi gbãtɔe nye esia wolé ŋku ɖe T-34 aʋawɔʋua ŋu, le Guderian ƒe ŋkuɖodzinyawo nu, le October 1941 me koe. Afikae ʋu siawo dometɔ akpe ɖeka yi do ŋgɔ?
  Gawu la, le aʋawɔɣia la, menye ɖeko blaetɔ̃ vɔ ene siwo wowɔ ƒe nyonyome medzi ɖe edzi o, ke eɖiɖi hã. Aʋawɔnuwo ƒe nyonyome hã le eme. Eye ɣeyiɣi menɔ wo si be woana hehe Soviet yameʋukulawo alesi woazã Soviettɔwo ƒe dɔwɔnuwoe o. Eye ƒe 1939 ƒe adame koe woto asrafodɔ wɔwɔ na amewo katã vɛ.
  Gakpe ɖe eŋu la, Stalin ƒe ameteteɖeanyiwo gbɔdzɔ asrafowo eye wònya dɔwɔla bibi siwo de suku la do goe.
  Gakpe ɖe eŋu la, aŋɔka bubu, vevietɔ na aʋawɔʋu yeyetɔwo. Enyo, nu geɖe gali siwo woate ŋu atsɔ asɔ kple wo nɔewo. Nyateƒee, aʋawɔʋuwo kple yameʋuwo sɔ gbɔ ɖe USSR wu Third Reich. Gake ʋu kple dzokeke siwo wu zi gbɔ zi eve le Germanytɔwo si xoxo. Eye tu siwo wotsɔa mɔ̃memi wɔe geɖe wu le Wehrmacht-ʋua si. Tsɔ kpe ɖe eƒe ɣeyiɣi kpui aɖe ƒe gãnyenye le afɔzɔlawo me ŋu. Esia nye nyateƒe elabena Germany wɔ amewo katã ƒe ƒuƒoƒo do ŋgɔ. Gake woagadze Third Reich, si bɔbɔ ɖe anyi wu le dɔwɔlawo gome la dzi kokokoa? Esia nye bometsitsi!
  Nyateƒee, Putin ŋutɔ hã wɔ nenema ke le Ukraine hã. Gake ɖewohĩ esia tae nye tagbɔ gblẽ ɖo.
  Gake le afisia la, ele nam be magblɔ be vovototo gã eve le wo dome. Womebu Ukraine asrafowo, si mete ŋu ɖu asrafoha aɖewo dzi le ƒe 2014 me o la be wonye aʋawɔha sesẽ aɖe o - Amerikatɔwo gɔ̃ hã mebu wo o. Gake Wehrmacht xɔ Europa le ɣleti eve me - vovototo gã aɖe le eme. Vovototo gã aɖe ŋutɔ gɔ̃ hã.
  Ukraine-srafowo ƒe ŋusẽ si nɔ wo si do ŋgɔ na aʋaa la nɔ sue ŋutɔ, eye ɖewohĩ esia tae Vladimir Putin si ɖɔa ŋu ɖo zi geɖe la tso nya me le mɔzɔzɔ sia ŋu ɖo. Gakpe ɖe eŋu la, China ɖe mɔ ɖe eŋu le adzame. Gake le ŋkeke gbãtɔawo tututu me xoxo la, eva dze ƒã be blitzkrieg la mele dɔ wɔm o. Eye nusiwo bu, vevietɔ le ame ŋkutawo ƒe hatsotsowo me la lolo ŋutɔ.
  Nyateƒee, ŋusẽ makpɔmakpɔ aɖe li si tsrɔ̃a fiaɖuƒewo katã. Tso Fia Xerxes, si anya nye blema xexeame ƒe fiaɖuƒe gã ŋutɔŋutɔ gbãtɔ, ƒe ɣeyiɣia me ke. Alexander Gãtɔ ƒe Ŋusẽ Gã la hã va zu ɣeyiɣi kpui aɖe ko. Alo ne míagblɔe tututu la, emu le ƒe ʋɛ aɖewo le fia sia ƒe ku megbe.
  Do ŋgɔ gɔ̃ hã la, Egipte wɔ aʋa siwo me woɖua dzi le, gake ebu nunɔamesiwo hã. Àte ŋu aɖo ŋku Asiria hã dzi. Enye ŋusẽ gã aɖe ŋutɔ hã. Enyo, Babilon tso Nebukadnezar ƒe ɣeyiɣia me, togbɔ be menye mavɔmavɔ o hã. Roma Fiaɖuƒea nɔ anyi ɣeyiɣi didi aɖe. Le suku ŋutinyagbalẽwo gɔ̃ hã me la, wozãa blemaɣeyiɣia ƒe afã kloe ɖe eŋu.
  Gake edze anyi hã eye wòmu. Kpɔɖeŋu geɖewo li siwo woate ŋu agblɔ le afisia. Charlemagne ƒe fiaɖuƒe nɔ afima - womae le fia si ɖu dzi la ƒe ku megbe teti. Arab Caliphate do - fiaɖuƒe gãtɔ kekeake le anyigbamama me, tso France va ɖo India, gake ega mu. Ottoman Fiaɖuƒea hã mu, togbɔ be egbã blewu wu hã. Genghis Khan ƒe Fiaɖuƒeae nye anyigbadziŋusẽ gãtɔ kekeake le amegbetɔwo ƒe ɣeyiɣiwo me. Gake Genghis Khan ku, eye viaŋutsuwo kple tɔgbuiyɔviawo te mama. Eye emegbe esi Mongol-Tatartɔwo ɖo Afrika vaseɖe Vienna ta la, dzoxɔxɔ vɔ eye wogadze anyi ake. Tamerlane dze agbagba be yeatsɔ dzo kple yi agbugbɔ fiaɖuƒe sia aɖo anyi, gake esi wòku teti ko la, eƒe Timurat ŋkeke gbãtɔa bu.
  Ðewohĩ esi lolo wu le amegbetɔ ƒe ŋutinya me le amewo ƒe agbɔsɔsɔ kple anyigbamama gomee nye Britain Fiaɖuƒea kple eƒe nuto siwo dzi wòɖu kple eƒe dziɖuƒewo. Gake egbã kaba ŋutɔ hã. Eye Spaintɔwo ƒe dutanyigbadzifiaɖuƒe si mu do ŋgɔ gɔ̃ hã hã nɔ anyi.
  Esi Tsar-dziɖula Russia ɖo eƒe kɔkɔƒe le Nicholas II ƒe dziɖuɣi la, eva dze Japan dzi. Eye abe ɖe woɖo kpe nyateƒe si wònye be ŋusẽ aɖe li si tsi tre ɖe fiaɖuƒea ŋu dzi ene la, tsar-srafowo da le aʋa sia me. Eye ɖeko wònɔ abe ɖe dzɔgbevɔ̃e nɔ wo yome tim ene. Dodokpɔ kple dzɔgbevɔ̃e geɖe ŋutɔ nɔ aʋa ma me, tso gɔmedzedze va se ɖe nuwuwu. Eyata mègaxɔ ŋusẽwo katã ƒe dzɔgbese le esia megbe dzi se o.
  Emegbe le Xexemeʋa Gbãtɔ me la, míekpɔ dzɔgbenyuie boo o, eye asrafowo, alo ne míagblɔe tututu la, fiasã aɖe gɔ̃ hã, ƒe amedzidzedze dzɔ. Le ema megbe la, ɣeyiɣi kpui aɖe ƒe dziɖuɖu si mele se nu o va ɖu dzi.
  Enyo, eye emegbe Bolsheviktɔwo kple dukɔmeviʋaa. Enyo, le Stalin ƒe dziɖuɣi la, fiaɖuƒea ƒe dzidziɖedzi yeye aɖe va, gake egblẽ ʋu gbogbo aɖe ŋutɔ. Eye le kplɔla la ƒe ku megbe la, sewɔtakpekpe blaevelia kple subɔsubɔha la ƒe mumu dzɔ. Eye USSR te ɖoƒe si nɔ esi xoxo le Khrushchev ƒe kpɔkplɔ te la bu.
  Eye emegbe Gorbachev xɔ Soviet-fiaɖuƒea eye wòwu enu. Gawu la, womate ŋu agblɔ be Mikhail Sergeevich ɖoe koŋ wɔ esia o. Emegbe amesiame ge ɖe perestroika ƒe alɔmeɖeɖe me. Eye Vladimir Putin ŋutɔ, togbɔ be enye KGB ƒe amegã hã la, eva zu demokrasitɔ veviedonula. Eye etsi tre ɖe Dukɔa ƒe Kɔmiti Kpata ŋu, eye wòkpɔ dzidzɔ hã le CPSU ƒe mumu ta. Eye wòzu Sobchak ƒe ɖusibɔ. Eye wòdo alɔ Yeltsin vevie. October 1993 hã le eme. Ẽ, USSR ƒe mumu dzɔ, gake ame akpa gãtɔ kple vevietɔ ame ŋkutawo kpɔ dzidzɔ!
  Alo, aleke kee wòɖale o, ameawo metsɔ ɖeke le eme o, gake ame ŋkutawo kpɔ dzidzɔ ŋutɔŋutɔ. Vevietɔ le Titina Asia, afisi amesiame ɖo ŋku alesi KGB ti nutoa me amegãwo yome le kotoklobo ƒe asitsatsa me dzi nyuie le.
  Kpuie ko la, ekema le blaasieke vɔ ɖekɛlia me la, USSR nɔ anyi ɖe Mawu dzi. Eye ɖewohĩ Vladimir Zhirinovsky koe ƒo nu le ɣlidodo me vie, be yeaɖee afia ko. Alo ɖewohĩ fefe na amehawo alo didi be yeato vovo.
  Emegbe Yeltsin ƒe dziɖuɣi hã nɔ anyi. Mɔnukpɔkpɔ gãwo ƒe ɣeyiɣi na ame aɖewo, kple nɔnɔme sesẽwo kple kuxi dziŋɔwo na ame bubuwo. Yeltsin ŋutɔ medze agbagba gɔ̃ hã be yeatsɔ aŋe abla USSR fiaɖuƒea ɖekae o, ke boŋ ɖeko wòtrɔ Chechnya ɖe eƒe ŋusẽ te. Eye tsitretsiɖeŋu sesẽ ka gbegbee nye si esia he vɛ. Dukɔa me hã le eme. Eye Gaidar"s Choice of Russia gɔ̃ hã tsi tre ɖe eŋu. Abe alesi kɔmiunisttɔwo wɔnɛ ene la, le mɔa nu. Zhirinovsky koe do alɔ aʋa sia. Gake ɖewohĩ esia tae wògblẽ eƒe dzeside me eye wòxɔ mɔnukpɔkpɔ si su esi be wòazu Russiatɔwo ƒe Tsar yeyea le esi.
  Nyateƒee, Zhirinovsky nye kplɔla si ƒe nu léa dzi na ame. Gake dzideƒo alo lɔlɔ̃nu faa menɔ esi o. Vevietɔ la, mele be ame naɖu eƒe ƒodo alea hafi ne dɔ le ameawo ƒe akpa ɖedzesi aɖe wum o. Eye nànɔ nuɖuɖu kple kamedede me.
  Enyo, enyo Zhirinovsky ku. Eye fia la bu fewuɖula si wòlɔ̃na wu. Nusi nye nukokoe kple nukokoe ale gbegbe. Eɖe modzaka hedo gbɔgbɔwo ɖe dzi. Gake gɔmesese ŋutɔŋutɔ alo viɖe boo aɖeke menɔ eme tso eme o. Kura o, Zhirinovsky nye dulɔlɔ̃la zazɛ̃nyahela akpa, ɖewohĩ enye nutata gɔ̃ hã. Eye edze abe eɖu fewu le dulɔlɔ̃ ŋu ene. Enyo, abe asrafo nyui Schweik ene - enye Austria-Hungary ƒe dulɔlɔ̃ ƒe nɔnɔmetata hã.
  Eye wònye nukokoe, gake egblẽ nu le nusi gbɔ wòtso ŋu boŋ. Gake le wo katã me la, fia la senɛ le eɖokui me be yeƒe lãme gblẽ eye wòtea ɖeɖi eŋu fewuɖula la manɔmee. Edze ƒã be Dmitry Medvedev mesɔ na akpa sia o.
  Vladimir Putin si le Hitler ƒe ŋutilã me la ƒo nu sesĩe. Ŋutilã yeyea mezu numame nɛ haɖe o, eye wònɔ agbe kple ŋkuɖoɖo nusiwo dzɔ va yi dzi. Eye wohe nya le eŋu, vevietɔ le ƒe ʋɛ siwo va yi me. Gake le nyateƒe me la, Putin nye dziɖula si kpɔ dzɔgbenyuie. Le kpɔɖeŋu me, kesinɔnuwo ƒe nunana si mebɔ o abe September 11 ƒe ŋɔdzinuwɔlawo ƒe amedzidzedze ene. Esia nye dzidzedzekpɔkpɔ gã aɖe vavã. Le esi teƒe be woawo ŋutɔ nawɔ avu kple Talibantɔwo la, wohe Amerikatɔwo yi amewuwu si mehiã na United States o la me.
  Le kpɔɖeŋu me, esia nye nu ɖeka ma ke ne ɖe Hitler awɔ aʋa kple Britain kple Yankees ƒe blaeve tsɔ wu be wòadze USSR dzi hafi. Eye Stalin ŋutɔ ate ŋu atia ɣeyiɣi si me wòaƒoe le go sia me. Eye be wò ŋutɔ màdze ƒoƒo dziŋɔ aɖe te o.
  Gake Hitler te ŋu xe mɔ na Stalin. Eye emetsonuae nye esi - Germanytɔwo te ɖe Moscow ŋu. Eye ne ɖe dzomeŋɔli fa wu eye wòku wu la, ekema ɖewohĩ fiadu la ŋutɔ mee wonɔ.
  Ẽ, dzɔgbenyuie nɔ Stalin ŋu le afisia. Togbɔ be le go bubu me hã la, nukatae dziɖula siwo kpɔa dzidzedze wu la nye amesiwo wɔa ŋutasẽnu alea gbegbe? Le afisia la, eyae nye Vladimir Putin, le nyateƒe me, ke menye Stalin o. Gake ɖewohĩ esia tae Ukraine mewɔ dɔ nɛ o ɖoa?
  Nya kae nàte ŋu agblɔ tso Hitler ŋu? Le go ɖeka me la, ekpɔ dzidzedze wɔnukuwo, gake le go bubu me la, edo kpo nu vevie. Kesinɔnu ƒomevi aɖe ko nu na Adolf eye wòna wòxɔ eya ŋutɔ ƒe ŋusẽ dzi se. Gake emegbe ena ta eye wòɖoe. Eye amesiwo ku kple nusiwo bu la sɔ gbɔ ŋutɔ le akpa evea siaa.
  USSR mekpɔ viɖe boo aɖeke tso aʋadziɖuɖu le aʋa sia me me o. Anyigbamama siwo woxɔ la nɔ sue ŋutɔ. Gawu la, Stalin tsɔ Brest nutoa ƒe akpa aɖe kple Bialystok nutoa na Poland femaxee eye mebiae o. Gake woawo ŋutɔwo mexɔ nu ma gbegbe o. Anyo wu ne aʋa sia medzɔ gbeɖe o. USSR ƒe amewo ƒe xexlẽme dzi ɖe kpɔtɔ va ɖo miliɔn 170. Eye le Tsar-Fofo Nicholas II ƒe dziɖuɣi la, eɖo ame miliɔn 180 xoxo le ƒe 1914 me. Eyata Russiatɔwo ƒe Tsar-Fofo dzi edzi, gake Stalin ya ɖe edzi.
  Eye Germanytɔwo bu nu geɖe le Hitler ƒe dziɖuɣi. Togbɔ be Europa kple Poland léle na ame akpe blaetɔ̃ koe wowu hã. Stalin bu ame akpe 126 le aʋa si wòwɔ kple Finland me, si ɖe dzesi wu sã. Ẽ, aleae wòva zu ametafatafae.
  Enyo ŋutɔ be woage ɖe Stalin ƒe kukua me hafi Hitler ƒe Germany nadze USSR dzi. Eye nàwɔ nane. Le nyateƒe me la, nuka tututue? Ƒo ɖokuiwò, abe alesi Suvorov-Rezun ɖo aɖaŋui enea? Viɖewo kple kuxiwo le esia ŋu.
  Nusi gblẽ le eŋu koŋue nye be Soviet-srafowo mele klalo tututu be yewoadze wo dzi o. Vevietɔ la, asrafowo mete ŋu bi ɖe aʋawɔʋu yeyeawo kple yameʋu yeyeawo me nyuie o. Nusi kpe ɖe eŋue nye be Germanytɔwo mele mɔ kpɔm be woadze wo dzi do ŋgɔ o. Eye woate ŋu alé wo le vo me. Eye wofia Soviet-srafowo alesi woadze wo dzii nyuie wu alesi woaʋli wo ɖokui tae. Le mɔa nu la, nuwɔna ŋutɔŋutɔ ɖee fia be Nazitɔwo bi ɖe amedzidzedze me wu ametakpɔkpɔ.
  Le kpɔɖeŋu me, ne Nazitɔwo yi ŋgɔ nukutɔe, eye kaka ƒe "42 ƒe adame naɖo la, woxɔ anyigba si sɔ kple Roma Fiaɖuƒe eve. Wobu ŋusẽ le ametakpɔkpɔ me enumake.
  Ne míebu akɔnta tso Kursk Bulge, afisi Germanytɔwo dze agbagba zi mamlɛtɔ be yewoawɔ aʋawɔɖaŋu ƒe aʋawɔwɔ gã aɖe le eye yewoatrɔ aʋaa ƒe ƒutsotsoe to afɔɖeɖea xɔxɔ me la, ekema ɣleti enyi koe wòxɔ hafi Stalin gaxɔ Ukraine kple Crimea ake. Enyo, ne èxlẽ Galicia la, ekema àte ŋu atsɔ eve aɖewo akpe ɖe eŋu. Le wo katã me la, Germanytɔwo menɔ anyi ƒe eve gɔ̃ hã le Kursk-ʋaa megbe o.
  Ẽ, wogbɔdzɔ vie, wokpɔ wo ɖokui le ametakpɔnu me. Eye Fuhrer hã? Ke Fuhrer ya ɖe, eda tu eɖokui. Eye wogblɔna be dzi menɔ yewo ƒo be yewo ŋutɔ yewoawɔe o - wokpe asi ɖe eŋu!
  Vladimir Putin ʋuʋu eɖokui. Ŋutilãa le sue wu tsã ƒe blaeve kloe vavã, eye esia nyo ŋutɔ. Adolf Hitler nye ame kpui aɖe. Abe Vladimir Putin ŋutɔ ene. Eye esia wɔnɛ be ŋutilã yeyea zua numame na wò kabakaba.
  Eye le nyateƒe me la, mɔnukpɔkpɔ gãwo le esi. Vevietɔ ne èwɔ avu kpe ɖe Stalin ŋu.
  Esiae nye nusi woate ŋu abu fɔ abosam si ƒe aɖatsi le la be eya ŋutɔ medo go kple Hitler le ƒe 1940 ƒe adame o. Ðewohĩ, le go sia me la, ŋutasẽdziɖula eveawo siaa adze wo nɔewo ale gbegbe be le esi teƒe be woawɔ aʋa la, woawɔ ɖeka. Le kpɔɖeŋu me, aleke wòle le C. Togbɔ be do ŋgɔ na Xi la, míewɔa nu aduadu kple Chinatɔwo ƒe zimenɔla bubuwo hã. Gake kokoko la, ele bɔbɔe be nàwɔ nu kple ame aɖe si nye wò ƒemetɔ tsɔ wu be nàwɔ nu kple kplɔla tsitsi alo ɖekakpui. Le kpɔɖeŋu me, Lukashenko kple Medvedev mewɔ ɖeka kple wo nɔewo o. Vovototo nɔ wo dome le ƒexɔxɔ kple hehe siaa me. Medvedev, si nye nufialagã aɖe ƒe viŋutsu, nye nunyala, eye Lukashenko nye agbledela si wɔa dɔ ɖekae ƒe viŋutsu eye amekae nya amesi.
  Putin, amesi fofo nye dɔwɔla tsɛ eye wòlɔ̃a ahanono la hã ƒe ɣeyiɣi nɔa bɔbɔe wu kple Lukashenko. Ðewohĩ anye ne asesẽ wu ne kplɔla bubu. Vevietɔ ne ɖe wònye ɖekakpui eye eƒe tagbɔ kɔ. Le kpɔɖeŋu me, alesi Putin kple Macron dome meva yi nyuie o.
  Hitler kple Stalin fofo evea siaa nye ahatsunola, eye dzizizidziɖula evea siaa to ahedada, ŋukpe me eye wode wo gaxɔ me. Eyata míate ŋu alɔ̃ ɖe edzi bɔbɔe le mía ŋutɔwo ƒe kpekpe me. Gake le susu aɖewo ta la, Stalin medi esia o. Ðewohĩ medi be yeawɔ nu kple ame nyɔŋu aɖe abe Hitler ene o, gake ɖe Stalin ŋutɔ hã menye ame nyɔŋu oa? Eye ɣemaɣi la, USSR ƒe ŋgɔnɔla, kple Germany ƒe Fuhrer, si ʋu wu sã lae.
  Ẽ, ʋu nɔ Stalin ƒe asiwo ŋu vaseɖe eƒe abɔta. Eye le Third Reich me la, womewu Yudatɔwo le agbɔsɔsɔ gã me o eye womewɔ tohehe gãwo o.
  Eyata susu aɖeke meli si tae wòle be míaƒo asa na kpekpe le ame ŋutɔ ŋkume o. Gake esia ate ŋu axe mɔ na aʋawɔwɔ le ŋutasẽdziɖuɖu eve dome hafi. Eye ɖewohĩ xexe si le ɣletinyigba si nye Anyigba dzi la ato vovo.
  USSR, Germany, Italy kple Japan ate ŋu ama xexeame katã. Eye ne míebu eŋu kpɔ be ehiã be woabi ɖe nusi dzi woɖu dzi ɣeyiɣi didi aɖe la, ɖewohĩ aʋawɔwɔ aɖeke manɔ amegbetɔ ƒe ŋutinya me o, ne mede ɖeke o la, le ƒe alafa siwo gbɔna me.
  Gake fifia mɔnukpɔkpɔ su Putin si le Hitler ƒe ŋutilã me be eya ŋutɔ nado go kple Stalin aƒo nu. Nyateƒee, kuxi aɖewo anɔ anyi ya, gake anɔ eme godoo be woakpɔ wo gbɔ.
  Togbɔ be biabia lae nye be, anyigba nenie wòle be woabia tso Stalin si? Ðeko manya wɔ o eye wònye nusi mate ŋu adzɔ ŋutɔŋutɔ o be nàgbã esime nète ŋu lé nu geɖe xoxo.
  Nya eveliae nye be woaɖe gbeƒã aʋawɔwɔ nutsitsi enumake, alo akpɔ dzidzedze yeyewo gbãa? Ke hã menye taƒoƒoa haɖe o. Le Crimea la, womexɔ Kerch haɖe o, eye le dzigbe gome la, Rostov-on-Don. Eye menye Donbass katãe gakpɔtɔ le Germanytɔwo ƒe ŋusẽ te o. Eye nenemae...
  Eye le mɔa nu la, Afrika hã li. Edze abe eteƒe madidi o Britaintɔwo adze Rommel ƒe asrafowo dzi le afima enea? Ele be woado ŋusẽ mɔfiame sia kpata. Le nyateƒe me la, avuwɔwɔ kple Britain nye dzidzɔ gã aɖe na Putin. Be nàdze egɔme la, ele be nàlé ŋku ɖe nusiwo wodzra ɖo ɖi le Germany ŋu. Ðewohĩ woate ŋu axɔ nane le France kple Balkan-dukɔwo ƒe anyigba dzi. Le nyateƒe me la, ne Bulgaria ƒe Tsar Boris medi be yeawɔ aʋa kple USSR o la, ekema awɔ avu kple akpaɖekedzimademadelawo le Yugoslavia ya teti. Eye le Greece kple Albania hã. Eye anye fafa si gbɔ eme.
  Tsɔ kpe ɖe eŋu la, ele be woaɖe gbeƒã aʋawɔwɔ blibo le Germany. Eye wòhea duta dɔwɔlawo vevie wu. Nyateƒee, amewo ƒe ŋusẽ sɔ gbɔ le Third Reich la si. Eye le nyateƒe me la, ele be woaxɔ ƒewuiviwo ɖe asrafodɔ me. Womewɔa avu vɔ̃ɖi wu ame tsitsiwo o, eye dɔwɔla geɖe hã mele wo si o. Eyata nu geɖe gali woate ŋu awɔ. Enyo, ele be woaɖo duta mamãwo tso lɔlɔ̃nu faa dɔwɔlawo me. Germanytɔwo wɔ esia, gake esi wodze aʋaa dzi ɖuɖu gɔme ko hafi. Le dzɔdzɔme nu la, amesiwo lɔ̃na be yewoaʋli mɔkpɔkpɔbuɖeame ƒe nya aɖe ta dzi ɖe kpɔtɔ. Le go sia me la, Hitler wɔ nu nunyatɔe ya. Le goawo katã me la, vodada siwo xe mɔ nɛ be mete ŋu ɖu dzi le Xexemeʋa Evelia me o la yɔ Third Reich kple Fuhrer ŋutɔ ya. Wo dometɔ ɖekae nye be mezã Polandtɔwo le aʋa si wowɔ kple Russia me o, ne mede ɖeke o la, mezã veviedodotɔe o. Gake tsitretsitsi ɖe Russia ŋu ƒe seselelãmewo nu sẽ le Poland eye woƒe kɔnyinyia dze egɔme tso ƒe alafa geɖe me.
  Le afisia la, Vladimir Putin lé eɖokui wònɔ susum be yenye Hitler si nyo wu. Eye metsi dzi ɖe Russiatɔwo ƒe fukpekpe ŋu kura o.
  Ẽ, afisiae meɖo xaxa me le.
  Ke hã, ŋusẽ le ŋutsua ŋu ne ebu eŋu kpɔ. Le kpɔɖeŋu me, ne èlé ŋku ɖe amateurs siwo le chess ƒom le ablaɖeɖe si nye blitz me ŋu la, edze abe zɔhɛawo ƒe vodadawo dzena kɔte ŋutɔ ene. Gake wò ŋutɔ nɔ anyi ɖe ʋuƒoa gbɔ.
  Eye nàwɔ fefe aɖe. Gake aleke kee wòɖale o, ele be woaɖo ame siwo gbɔna: Ele be woatsɔ Speer aɖo Aʋawɔnuwo Kple Tuwo Ŋuti Dɔwɔƒe ƒe tatɔ, eye woana ŋusẽ wo le nudzɔdzɔ kpatawo me. Dzi dɔwɔŋkekea ƒe didime ɖe edzi eye nàtrɔ dɔwɔƒewo ɖe ɣeyiɣi etɔ̃ me. Woaxɔ ƒewuiviwo kple nyɔnuvi trewo ɖe asrafodɔ me. Ðo duta mamawo. Miƒo Hiwitɔwo nu ƒu vevie wu. Dzi aʋawɔnuwo wɔwɔ kple nusiwo wotsɔ wɔa woe la ɖeɖe ɖe edzi. Enyo, eye nu geɖe hã li woawɔ.
  Nyɔnuwo koŋ - wonye aʋawɔla nyuiwo hã. Eye nukata màzã wo le aʋawɔwɔwo kple duta dɔwɔlawo dzikpɔlawo siaa me o. Eye ƒewuiviwo, vevietɔ ɖevitɔwo, hã ate ŋu ate wo ɖokui kpɔ le dzɔlawo ƒe ɖoƒea me. Eye ŋutsu tsitsiwo hã yi ŋgɔ. Nu gbogbo aɖewo gakpɔtɔ li siwo wodzra ɖo ɖe afisia.
  Nyɔnu yameʋukulawo mevɔ̃ɖi o eye wonyo abe tudala ene. Eye le aʋawɔʋuwo hã me la, gbɔdɔdɔ dzɔdzɔe megblẽ o, vevietɔ ne dzɔgbevɔ̃eae nye be zi geɖe la, nyɔnuwo nɔa kpuie wu ŋutsuwo, eye wowɔa ablaɖeɖe kple ŋuɖɔɖɔɖo.
  Eye ƒewuiviwo wɔa avu nyuie le aʋawɔʋuwo me. Ele be míana Germanytɔwo ƒe ʋuwo naƒu du eye woanɔ sue wu. Ðe Panther aɖeke meli haɖe o nyateƒea? Nukatae Germanytɔwo ƒe aʋawɔʋua va kpekpe alea gbegbe, eye zi geɖe la, aʋawɔnu siwo mesẽ boo o kple axadziʋawɔnuwo gbɔdzɔ nɔ esi? Enye tɔtɔ, atsyãwɔlawo hiã kafukafu le afisia.
  Eye ele be woaɖe T-4 kple T-3 me dɔwɔlawo dzi akpɔtɔ tso ame atɔ̃ dzi va ɖo ame ene. Àte ŋu aƒo aʋafiagã kple radiodɔwɔla ƒe dɔwo nu ƒu ɖekae. Le afi aɖe la, ese aɖaŋuɖoɖo mawo tɔgbe ku ɖe aʋawɔʋuwo ƒe asrafowo ŋu. Enyo, nukae gali... Ekema àte ŋu aɖo ŋku edzi.
  Ele be woawɔ tɔtrɔ aɖewo le sedede ƒe ɖoɖoa hã ŋu. Ale be ŋusẽ geɖe nanɔ asrafowo ƒe ƒuƒoƒowo ƒe amegãwo si, ale be zitɔtɔ kple nuwɔwɔ aduadu naganɔ anyi o. Azɔ hã, ele be woado Mainstein, aɖaŋudɔwɔla gã sia hã ɖe ŋgɔ, kpakple Guderian, amesi ƒe nya sɔ le nya geɖe me. Vevietɔ le nyateƒe si wònye be woatsɔ dɔmedzoedonamea ana le Belarus tso dɔwɔƒe ƒe balkon dzi.
  Putin ƒo ka na eƒe agbalẽŋlɔla. Eƒu du ge ɖe eme, henɔ eƒe afɔkpa kɔkɔwo ƒom. Fuhrer si woɖo yeyee la ƒo nu le nya aɖe si gɔme womate ŋu ase fũ o ŋu eye wòdze sededewo dzi wɔwɔ gɔme.
  
  ROSA LUXEMBOURG ƑE ƑOMEDODO KPLE EDIDI
  NYAWO ƑE NYATAKAKA
  Wolé tɔtrɔ kpatawɔla xɔŋkɔ Rosa Luxemburg eye wolée de gaxɔ me. Le nyɔnuwo ƒe gaxɔ me la, ele nɛ be wòado dzi le didi vevie, dɔdamɔnu bubuwo, ŋukpedodo kple dodokpɔ sesẽwo me.
  . TA 1 lia
  Wolé ɖetugbui aɖe si ŋkɔe nye Rosa Luxemburg le Kaiser Wilhelm ŋutɔ ƒe sedede nu.
  Wobla asi nɛ eye woɖee do goe le aƒea me. Amewo ƒe mo tɔtɔ esime kpovitɔwo kplɔ tɔtrɔ kpata ƒe aʋawɔla si ƒe mo biã, si dze abe exɔ abe ƒe blaetɔ̃ ene eye eƒe ŋutilã le tsɛ la do goe.
  Rose tsɔ eƒe lãgbalẽfɔkpawo ƒo ɖe March ƒe sno si nɔ ƒoƒom la dzi eye wòdze agbagba be yeƒe mo nadze akɔ anyi, eye vɔvɔ̃ na eƒe mo biã.
  Be Marxtɔ la nakpɔ dzidzɔ eye wòagaɖe eƒe dzidzɔkpɔkpɔ afia o la, edze hadzidzi gɔme;
  Xexeame fa miamiamia - sno dzadza, .
  Nubiala nye kesinɔtɔ gɔ̃ hã!
  Abosamwoe ɖua ɣletinyigba la dzi
  Wotrɔ Anyigba la wòzu dzomavɔ!
  
  Ne èdi be yeanɔ agbe le dzidzɔ me la, .
  Dzidzɔ neva eme na amesiame ƒe aƒeme!
  Migbã kluvinyenye ƒe kɔsɔkɔsɔwo abe ka ene, .
  Ekema akploa ayɔ fũ!
  
  Dukɔ aɖe li si nye kpɔɖeŋu na amesiame, .
  Aʋawɔla sesẽ nye mɔɖela!
  Yi na Fofoa ƒe Dukɔ kɔkɔe, .
  Ale be Aƒetɔ vɔ̃ɖi la nagaƒo nu ƒuƒlu o!
  
  Germany nye sedede na xexeame katã, .
  Ŋusẽ si le kekelitɔ siwo nya nu wu ŋu!
  Atsyɔ̃ɖoɖo aɖeke manɔmee la, míagblɔ be, .
  Ŋusẽkatãtɔ la klẽ ɖe míaƒe mɔ dzi!
  
  Míanya nya vɔvɔ̃nɔtɔ o, .
  Ne asrafoa meƒo nu le ɣlidodo me o la, mele vɔvɔ̃m!
  Orthodɔkstɔwo ƒe xɔse dzadzɛ, .
  Mawu naʋã Yesu!
  
  Ŋutifafa aɖeke mele dziwo me Kristo manɔmee o, .
  Esi klẽna la kplɔa ame yia aʋawɔwɔ me!
  Xɔse manɔmee la, aʋawɔwɔ nye tofloko, .
  Nusiwo bu si dzi womate ŋu aɖu o!
  
  Abosam ate ame kpɔ
  Alakpadada na wò ŋutɔ wò amewo - dodokpɔ atɔ̃!
  Gake mègaxɔ ame vɔ̃ɖiwo dzi se o
  Susu aɖeke meli si ta woade asi o!
  
  Míewɔa nuteƒe na atamkaka na yɔdo, .
  Yamenutome le míaƒe dzidzimeviwo lalam - xɔ dzinye se!
  Mina míamu Satana viwo, .
  Mate ŋu alé Anyigba la aboyoe o!
  
  Eyata dzɔgbenyui le lalawòm, .
  Ame sia ame si ŋu ŋusẽ le - Aƒetɔ la axɔ na ame!
  Mawu lɔ̃ Germany dukɔa, .
  Dzo si le ʋukawo me la nana tsikpeawo ƒuna!
  
  Mina míaɖo liƒo siwo nuwuwu meli na o gbɔ - .
  Mina míafia xexeame katã míaƒe mɔ!
  Migana míadze anyi ɖe Orthodɔkstɔwo ŋkume o, .
  Ame makɔmakɔ mate ŋu abɔbɔ kpẽ o!
  Le mɔa dzi la, wotsɔ kpovitɔwo ƒe asibidɛ ƒo Rosa ɖe megbe - wogblɔ be viɖe aɖeke mele ha dzidzi me esime Kaiser ƒe Germany le aʋa la dzi ɖum o. Eye esime Tsar ƒe Russia ƒe asrafowo ge ɖe Warsaw xoxo, si nye tɔtrɔ gã aɖe le aʋaa me. Eye bitch sia le ha dzim na eɖokui.
  Wokplɔ Rose yi Berlin titina gaxɔa ƒe xɔ me. Nusianu si le afisia le dzadzɛ wu alo wu nenema eye wòle dzadzɛ le Germanytɔwo ƒe atsyã nu. Rose ƒe dzi dze eme. Germanytɔwo ƒe gaxɔa anɔ dzadzɛ, eye anɔ eme godoo be enye gaxɔ si me ameɖekɛ le si me abatidzidɔlélawo kple sisiblisiwo mele o, eye se bia be woana nuɖuɖui. Eye afimae Germany ana ta le ɣleti ʋɛ aɖewo megbe eye woaɖe asi le eŋu. Eye ɖewohĩ le dziɖuɖu yeyea gɔ̃ hã me la, axɔ subɔsubɔhakplɔla ƒe ɖoƒea.
  Rose, si nɔ eƒe afɔkpa ƒe afɔkpodzi ƒom la, dzi ha be:
  - Na nànɔ agbe abe dzadzɛnyenyedɔwɔla ene, .
  Woagadzi wò ake abe dɔdzikpɔla ene...
  Eye emegbe àtsi tso dɔdzikpɔla dzi ava zu subɔla, .
  Gake ne ènye mumu abe ati ene la - .
  Woadzi wò baobab
  Eye ànye baobab
  Ƒe alafa alafa ɖeka va se ɖe esime nàku!
  Rosa, eyata, esi metsɔ ɖeke le gaxɔa ƒe xɔdɔmewo, ahadzraƒewo, gaxɔwo, ka siwo wotsɔ lãgbalẽ wɔe me o ta la, ezɔ abe fianyɔnu ene. Ekpɔe le susu me be wole sinimawo wɔm tso ye ŋu, eye wole sinimawo ŋlɔm tso Bolsheviktɔwo ƒe xɔsetakukula ŋu. Eye alesi wòva xɔ ŋkɔ eye wòfa tu le esia ta - manya wɔ be woatsɔ nya aɖɔe o, glitoto aɖe ko.
  Enyo, aleke màte ŋu adze hadzidzi gɔme ko le nɔnɔme sia me o? Eyata èyi gaxɔ me - abe le mɔkeke dzi ene.
  Eye Rose, heheɖemegbe manɔmee, dzi ha sesĩe, abe fianyɔnu ŋutɔŋutɔ si wotsɔ ɖo fiazikpui dzi ene;
  Nyee nye Komsomol me tɔ kalẽtɔ si le aboyo me, .
  Afimae mekpɔ ɖokuinye le aʋa sesẽ aɖe ŋutɔ me...
  Oo Dada, nyae be maxe fe si nènyi la, .
  Matsɔ akɔfafa kple akɔfafa ayɔ aƒea me fũ!
  
  Menya vie - naneke meli o, .
  Eye wokplɔm afɔ ƒuƒlu be woabia gbem, .
  Fasitɔwo ƒe dziɖuɖu nye nya ƒaƒã blibo ya, .
  Kraut ƒomea tsɔ ƒoƒo ƒom ŋutasesẽtɔe!
  
  Woɖe awu le eŋu, amama afã le sno dzi, .
  Eye ale woku ʋu to kɔƒeawo me le pisugs me...
  Ẽ, ale be wò Fuhrer naxɔ aɖaka, .
  Eye míakpɔ kɔmiunisttɔnyenye le adzɔge ʋĩ!
  
  Enyo na mí be míagakpɔ mɔ be woakpɔ nublanui na mí o, .
  Eye nyemagblɔ nya aɖeke na fasitɔwo o!
  Dzodzroe mebu fiafitɔ ƒe dziku manyatalenu me, .
  Komsomol me tɔ si vɔ̃na ka gbegbee nye si!
  
  Nye futɔwo hem yi dzi le agbatsɔkekea dzi, .
  Dzowo dze egɔme le míaƒe afɔkpodzi te...
  Eye mesea avuwɔwɔa - èƒoa ka, .
  Nyee nye dzoka xɔxɔ ƒe nuxaxa ƒe mɔ kilometa geɖe!
  
  De dzesi aɖeke meli o eye tsi si le sisim hã mevɔ̃ɖi o, .
  Manɔ te ɖe dodokpɔ ɖesiaɖe nu...
  Na wòanye nusi awɔ nuku na fasitɔwo - .
  Eye le gonyeme la, ke ɖesiaɖe nye fukpekpe!
  
  Mato nusiawo katã me, xɔ dzinye se, mado dzi
  Esi wònye be nye dukɔe nye Russia ta la...
  Eye woaɖi fasitɔwo ƒe lã wɔadã la, .
  Kristo kple Dɔdasi Dzĩ la ava!
  
  Ẽ, edze abe menyae ene, ka aɖe le lalayem, .
  Ðewohĩ amewuwu siwo vɔ̃ɖi wu anɔ anyi!
  Ele be dukɔa nadze egɔme tso gɔmedzedzea me ke, .
  Elabena dzikudodo geɖe dzɔ!
  
  Eye emegbe kɔmiunist-dziɖuɖu gã la va, .
  Míeƒu du ƒo xlã Mars esime míenɔ fefem...
  Na amegbetɔ ƒe nukpɔsusu naɖu dzi le xexeame, .
  Elabena míeʋli vevie!
  
  Xexeame katã si nànye, nya tɔnye, .
  Ɣletivi siwo klẽna si nuwuwu meli na o alea...
  Hɔ̃ aɖe si nye atsutsurɔe tsã, .
  Mía dometɔ ɖesiaɖe si si nutala ƒe dzesidede le!
  Rose, le eƒe dada me la, mede dzesi alesi wokplɔe yi xɔa me be woadi ye gɔ̃ hã o. Eye nyɔnu dzɔla etɔ̃awo dze eƒe awuwo ɖeɖe gɔme kple woƒe dɔnyala bibiwo ƒe ʋuʋu aɖaŋutɔe, si nye numame nɛ. Eye dziƒotɔ dadala Rosa Luxemburg kpɔ eɖokui amama keŋkeŋ le dzɔla etɔ̃ siwo ɖi gorillawo vevie la ŋkume.
  Afɔ gã aɖe si ƒo ɖe eƒe akɔta ƒuƒlu si dzi woŋlɔ nya ɖo be: "Oo, no kawoe," koe ɖe Rosa ƒe seselelãme nyui la ɖa, eye wòtsyɔ nu eɖokui ŋukpetɔe hedo ɣli be:
  - Nu ka wɔm nèle!?
  Rose, vevietɔ ne ele amama la, edzena ɖetugbui ŋutɔ, eƒe akɔta nɔa tsɛ eye eƒe ŋutilã meɖi fɔ o.
  Eyata matron la ko alɔgbɔnu heɖo eŋu be:
  - Naneke menye nyɔnuvi tɔxɛ o! Daɖia aka asi ŋuwò azɔ ɖe nusiwo ŋu wode se ɖo ta - nutete, lãɖeɖe, atikewo! Enyo, nuŋlɔɖi ɣaɣlawo!
  Rose, si nɔ agbagba dzem be yeatsɔ yeƒe asiwo atsyɔ yeƒe amamaɖeɖenuwɔnawo dzi gake medze edzi o la, ɖo eŋu be:
  - Naneke mele asinye o, eye esia nye ŋukpe kple ŋunyɔnu!
  Matron si bla kpovitɔ ƒe abɔta la ko nu eye wòɖo eŋu kple tameɖoɖo kplikpaa be:
  - Mègaʋuʋu o! Ne menye nenema o la, ave nu geɖe wu!
  Eye asi gã siwo do rababa-sigɛ tsɛwo dze Rose ƒe ŋutilã nyui, dzeani, si blea ame la dzi dzrom le kɔnu manɔmee. Dzɔla eve bubu siwo hã nye ŋutsuwo eye wole kɔkɔe la lé ɖetugbui si le ƒoƒom la ƒe asiwo sesĩe, eye womeɖe mɔ nɛ be wòatsɔ wo tɔ atsyɔ eƒe ŋutinuwo dzi o.
  Matron gã la he Rose ƒe towo, se le eɖokui me eye wòlé ŋku ɖe eƒe ŋɔti me. Emegbe etsɔ eƒe asibidɛ siwo ŋu asigɛ le la de eƒe nu me. Eye nyɔ ŋu ŋutɔ, Rosa se le eɖokui me be yedze dɔ le rababa ƒe asikaka eŋu ta. Tsɔ kpe ɖe eŋu la, susua va do mo ɖa be ɖewohĩ esiawo menye asigɛ siwo woate ŋu atsɔ aƒu gbe o, eye ezã wo kpɔ, eye wòge ɖe nyɔnuwo ƒe akpa siwo le kplikplikpli me. Eye tso susu siawo me la, Rose ƒo aɖuɖɔ kloe. Lɔlɔ̃nu faa ƒe agbagbadzedze gã aɖe, kple didi be yeaɖe yeƒe gbɔdzɔgbɔdzɔ afia koe na Rose te ŋu xe mɔ ɖe ʋuʋudedi ƒe dodo nu.
  Eye eƒe asibidɛwo ɖo aɖuɖɔtoeawo ŋutɔ gbɔ, wonɔ aɖe te, wose aɖu, le ŋgonu megbe, eye rababa ƒe vivi nyɔŋu ŋutɔ aɖe tsi nu me. Esi matron la wu dodokpɔa nu le eƒe nu me la, egadze Rose ƒe nowo ƒoƒo gɔme ake. Le eƒe asikaka eŋu sesĩe ta la, ɖetugbuia ƒe no dzĩwo vuvu eye wosesẽ.
  Dzɔlawo ko alɔgbɔnu henɔ ɣli dom be:
  - Vudo? Di? Mekpɔe be nye asilili ame ŋu doa dzidzɔ na wò!
  Rosa Luxemburg ƒo nu kple ɣli be:
  - Wòe nye nyɔnuvi! Wɔ nu nenema!
  Nyɔnu asrafomegã la ɖo eŋu esi wòƒo ɖekakpui tɔtrɔ kpata ƒe mo eye wòde dzesii be:
  - Nya wò nɔƒe abe aglãdzela ene! Ne menye nenema o la, maɖo wò ɖe tsikpexɔ aɖe me - amama!
  Le ema megbe la, eyi edzi nɔ gamenɔla la ƒe kukua me dzrom ŋukpemanɔmee.
  Eƒe asibidɛ sesẽwo te ɖe eƒe akɔta, si na Rosa Luxemburg do ɣli le vevesese ta. Emegbe wose le wo ɖokui me be yewole veve sem ŋutɔ eye wole veve sem le nyɔnu tɔtrɔ kpata la ƒe akɔta.
  Gake nusi nye amemabumabu kple ŋukpetɔ kekeake la gale ŋgɔ gbɔna. Dɔdzikpɔla la de se be:
  - Keke wò afɔwo ɖe enu wòakeke wu!
  Rose ɖo toe kple dzitsitsi. Eye nyɔnu dzɔla la tsɔ eƒe afɔkpodzi gã la de eƒe vidzidɔa me madzemadzee. Asibidɛ siwo do asigɛ, siwo nɔ glidzaglidza tso aɖuɖɔ si nɔ rose la ƒe nu me la ge ɖe nyɔnua ƒe dɔme goglo ŋutɔ. Vidzidɔa ƒe gliwo kaka ŋutɔ, eye wòva nɔ veve sem ale gbegbe.
  Rose do ɣli heʋuʋu, henɔ agbagba dzem be yeasi. Gake dzɔla sẽŋu siwo si nuteƒekpɔkpɔ geɖe le le didi me la lée sesĩe. Gaxɔdzikpɔla la ƒe asibidɛwo ɖo vidzidɔa gbɔ tututu eye woyi edzi nɔ nu ƒom. Enye vevesese kple ŋukpe si gbɔ eme hã.
  Eye ŋutsu si nye gorilla dzikpɔla la yi edzi nɔ tsatsam. Mlɔeba le afɔ gã la ƒe tɔtrɔ bubu megbe la, nyɔnu tɔtrɔ kpata ƒe aʋawɔla la ƒe mo biã abe ku ene, eye esi wònɔ gbɔgbɔm la, eƒe mo wɔ yaa. Eƒe ta si ƒe taɖa le ɣie la ge ɖe axadzi.
  Gaxɔdzikpɔla si le tsitre ɖe ɖusime de dzesii be:
  - Eƒe mo wɔ yaa ŋutɔ!
  Matron gã la tsɔ aɖaŋu ŋutɔ ƒo asi ɖe Rose ƒe ŋgonu, ƒo kɔ nɛ, eye wòƒoe madzemadzee. Nyɔnua ƒe susu va ɖo eŋu. Aɖatsi ge le mo nɛ le vevesese kple ŋukpe ta. Enɔ mɔ kpɔm na nusianu tso gaxɔ me, gake mesusu be woado gbe na ye alea, amemabumabutɔe, abe ɖe menye amee yenye o, ke boŋ mede lã ene o.
  Matron tsitsitɔa gblɔ dɔmenyotɔe be:
  - Enyo, mègavɔ̃ o! Azɔ bɔbɔ, nyruiwò ase le ɖokuiwò me be yeƒe kposɔ eye vɔ̃ɖitɔ kekeake awu enu!
  Rose gblɔ kple gbe si le ʋuʋum, eye wòtsɔ aɖatsi aɖe ƒo ɖe anyigba be:
  - Ðewohĩ mele be míawɔe o!
  Gorilla dzikpɔla la do ɣli be:
  - Ao! Nu ma tututue nèhiã! Mina míaƒoe ɖe enu!
  Gaxɔdzikpɔla sesẽawo tro Rosa ƒe abɔwo madzemadzee, si na wònɔ hũ ɖem le vevesese ta, eye wobɔbɔe. Nyɔnuvia kpɔ eɖokui le kansa ƒe nɔnɔme me. Eye eƒe ŋutilã amama nɔ keklẽm le fifia ta, abe ɖe wotsɔ ami sisi ɖe eŋu ene.
  Eye gorilla dzikpɔla tsɔ eƒe asibidɛ gã didi eve de eƒe akɔta le kɔnu manɔmee. Eye wòtutui goglo ŋutɔ, vaseɖe dɔgboa me ke. Rose do ɣli le vevesese kple ŋukpe ta. Nyɔnu gaxɔdzikpɔla sesẽ ŋutɔwo lée sesĩe eye womeɖe mɔ nɛ wòsi o. Eye gaxɔdzikpɔla ƒe asi sẽŋua nɔ ʋuʋum le tɔtrɔ kpatawɔla dzetugbe aɖe si blea ame ƒe kposɔ me.
  Rose fa avi eye eƒe akɔta ƒuƒlu la fɔ hedze anyi. Eye aɖatsiwo nɔ gegem le eƒe mo si ŋu ɖeɖi te eye wònɔ ɣie la dzi. Didi la ɖi funyafunyawɔwɔ ame, le agbenyuinɔnɔ kple ŋutilã me siaa.
  Ese le eɖokui me be matron tsitsitɔ la di be yeaɖi gbɔ ye alesi yeate ŋui, eye le esia ta mewɔ kaba o.
  Rose tsɔ aɖu blɔwo dzi ha, eye wònɔ vevesese kple ŋukpe ƒe aɖatsiwo ʋuʋum tso eƒe ŋgonu be:
  Aʋadziɖuɖu le lalawòm, aʋadziɖuɖu le lalawòm, .
  Amesiwo di be yewoagbã kɔsɔkɔsɔawo!
  Aʋadziɖuɖu le lalawòm, aʋadziɖuɖu le lalawòm, .
  Míate ŋu agbã Wilhelm!
  Gorilla dzɔla la ko nu heɖo eŋu be:
  - Nyɔnuvi kalẽtɔ aɖee nènye!
  Eye wògatrɔe ake, si na kposɔa le veve sem vevie, eye mlɔeba la, eɖe eƒe afɔti si ŋu asigɛ le, si ʋu xɔ aƒe ɖo la do goe.
  Eʋuʋu mo eye wòtsɔ asigɛ si gblẽ la ƒu gbe ɖe gbeɖuɖɔgoa me, eye wòdo ɣli be:
  - Kpɔ eƒe afɔwo ɖa, didia wu enu!
  Afɔkpodzi ƒuƒlu sese kple afɔbidɛwo dome kpɔkpɔ meɖia gbɔ ame kura abe alesi wònɔ tsã ene o, esime scoop paw lia yi ɖe nyɔnu ƒe vidzidɔ kple akɔta. Eyata àte ŋu akpɔ nane si le abe esia ene aɖatsi manɔmee.
  Wowu Rosa didi nu, eye nenema tututue wokplɔe amama kple afɔ ƒuƒlu yi xɔ si kplɔe ɖo me.
  Afimae wodze eƒe fotoɖeɖe gɔme le. Wotsɔ kplɔ̃ aɖe si dzi xexlẽdzesi aɖe le nam eye wotsɔe da ɖe gli ɣi aɖe ŋu. Wokli nu le profile me, mo bliboe, le axa afã kple megbe. Emegbe woɖe amama si didi bliboe, si hã tso ŋgɔgbe, megbe, axadzi, kple afã le axadzi. Eye fotoɖela la nye ŋutsu, si na wògaɖi gbɔe wu.
  Emegbe wotsɔ Rose da nudanu la dzi. Wodae, dzidze eƒe kɔkɔme, eye emegbe wotsɔe tsi tre ɖe gli ŋu hedzidze eƒe abɔwo ƒe kekeme. Eyome, meŋlɔ afɔa ƒe didime kple afɔkpaa ƒe lolome ɖi. Mevea ame o, gake eɖia gbɔ ame ŋutɔ. Gawu la, menye nyɔnuwo koe nɔ xɔa me o, ke ŋutsuwo hã nɔ eme.
  Eyata ŋutsu aɖe kple nyɔnu eve siwo do awu ɣiwo tsɔ Rosa de kekeli me eye wodze edodokpɔ nyuie gɔme, eye woŋlɔ abi, abi, dzobibi kple nu tɔxɛ siwo katã le eŋu la ɖe magazine aɖe me.
  Rose trɔ zu dzĩ le ŋukpe kple dziku ta. Alesi wodoa vloe, eye aleke nàte ŋu awɔ nu ɖe ɖetugbui si va zu xotutu ŋutɔŋutɔ xoxo ŋu alea? Gake ɖewohĩ esia tae wole nu wɔm ɖe eŋu alea ɖo, be yewoatsɔ aɖi gbɔ Germanytɔwo ƒe miametɔwo ƒe ŋgɔnɔla.
  Ɣeyiɣiawo va nɔ yiyim vivivi, eye Rose te ɣlidodo be:
  Míatsrɔ̃ xexe blibo si me ŋutasẽnuwɔwɔ le, .
  Vaseɖe eƒe gɔmedzedze eye emegbe...
  Míatu xexe yeye, yeye, .
  Ame si menye naneke o la ava zu nusianu!
  Nyɔnu si do awu ɣia de dzesii sesĩe be:
  - Fifia menye ame aɖekee nènye o - gamenɔla koe nènye!
  Eye wòmiã Rose ƒe no ƒuƒlu la. Rose tsi tre ɖi ɣie eye wònɔ keklẽm le fifia fafɛ ta, nɔ ha dzim be:
  - Esia nye míaƒe mamlɛtɔ, .
  Eye aʋa sesẽ aɖe...
  Ðikekemanɔmee la, - .
  Ŋutsuwo dze yonyeme!
  Mlɔeba la, dzesiwo gbugbɔgaŋlɔ wu enu. Eye wokplɔe yi xɔ si kplɔe ɖo me. Le afima la, nyɔnu aɖe si do awu ʋlaya de se be nàdo wò asibidɛwo ɖe ŋgɔ. Eye wotsɔ amadede yibɔ ƒo Rose ƒe asiwo. Le ema megbe la, wota asibidɛ bliboa gbã, eye emegbe wota asibidɛ ɖesiaɖe ɖekaɖeka. Eyome wosi ami na Rose ƒe towo - gbã la, ɖusime tɔ, eye emegbe miame tɔ. Eye wota esia hã. Emegbe nuyiwo. Nusi nyɔ ŋu ŋutɔ xoxo. Ne wotsɔ nane si do viviti eye wòle ʋeʋẽm la ƒo ɖe wò nuyiwo dzi. Eye nàtsɔe asisi ɖe pepa ɣi aɖe dzi.
  Mlɔeba la, woɖe agbalẽtatawo tso nyɔnu dzetugbe aɖe ƒe afɔ ƒuƒluwo dzi. Ðeka ɖe wo nɔewo yome. Meganye ŋunyɔnu nenema gbegbe o.
  Míetsɔa ƒumebɔbɔ tɔxɛ aɖe tutua afɔkpodziawo ale be dzesi aɖeke naganɔ wo ŋu o.
  Le ema megbe la, wogakplɔ Rosa dzoe ake. Mete ŋu bu nusi Germany gaxɔdzikpɔla siwo léa ŋku ɖe nu ŋu nyuie eye wowɔa nu ɖe ɖoɖo nu la awɔ nɛ o.
  Fifia ya wokplɔe yi xɔ si me wowɔa X-ray le. Eye woɖe dɔgbo kple dɔgbo ƒe foto, si gɔme woate ŋu ase le goawo katã me, bebeƒewo li. Eye wolé ŋku ɖe ŋɔti siwo le nɔnɔmetata la me hã ŋu. Eyata woɣlaa aɖinu alo kpe xɔasiwo ɖe wo me ɣeaɖewoɣi.
  Esi wo katã wu enu la, Rose kpɔ gbɔdzɔe aɖe. Ne mede ɖeke o la, mewɔ nuvevi ame o. Eye wòzu numame na wò le mɔ aɖe nu be nàzɔ amama nenema.
  Gake Eva hã zɔna amama eye complexes aɖeke menɔ esi o, eyata metsi dzi ɖe eŋu kura o. Eye wòzɔna tsatsam eye naneke medzɔna o.
  Anɔ eme wu be dɔdamɔnuawo awu enu. Eye ale wokplɔe ŋutɔŋutɔ to xɔdɔme didi aɖe me yi tsileƒea. Le afima, le dzɔlawo ƒe dzikpɔkpɔ te la, Rosa klɔ eɖokui mlɔeba. Tsia xɔ dzo, vivina, eye nèklɔa agbenyuinɔnɔ kple ŋutilã me ɖiƒoƒo le ɖokuiwò ŋu. Enyo, dzɔlawo tsɔ dziɖuɖua ƒe adzalẽ hã nɛ.
  Rosa do dzidzɔ nɛ gɔ̃ hã: etsɔa adzalẽ klɔa eɖokui femaxee. Emegbe woana xɔtaxɔe femaxee ɖe eƒe ta dzi, eye woana gaxɔ me nuɖuɖu hã. Nyateƒee, mevivina be dzɔlawo nalé ŋku ɖe eŋu nenema o, gake edze tugbe eye naneke mele esi wòakpe ŋu o.
  Nyɔnua klɔ amadede yibɔa le eƒe afɔ ƒuƒluwo ŋu. Eƒe nɔnɔme nyo ŋutɔ le eƒe kamedefefe ƒe agbenɔnɔ ta - abe nyɔnuvi sue si ƒe no sesẽ ene, gake eƒe mo ɖee fia be etsi wu sã. Ke hã, eƒe dzedzeme mewu ƒe blaetɔ̃ o. Enye dada na Rose be yeƒe dzedzeme nyo alea gbegbe.
  Ale wòklɔ eɖokui, eye wodo ɣli nɛ be:
  - Esɔ gbɔ, wu enu!
  Edo go. Eye matron la tsɔ eƒe asibidɛwo de eƒe nu me abe ɖe Rose ate ŋu axɔ nane alo afi nane ene. Eye nyɔnu gaxɔdzikpɔla kemɛa gakpɔtɔ nɔ afɔ ƒom ɖe vidzidɔa kple akɔta. Nusi nye ŋukpe kple ŋunyɔnu. Eye ɖewohĩ menye Rose ɖeɖekoe o, ke boŋ matron la lia kple eƒe asibidɛ ƒuƒluwo, meɖe fu nɛ be yeade asigɛwo eƒe asiwo o.
  Rosa do dzi, togbɔ be ese le eɖokui me be yeɖi gbɔ ye, ŋu kpee, eye wòse veve gɔ̃ hã. Matron la ƒe ɖawo ƒo eƒe teƒe fafɛ siwo le kplikplikpli le vidzidɔa me kple teƒe atɔ̃lia ŋutɔ.
  Gake mlɔeba la, togbɔ be esia nɔ anyi hã la, gaƒoƒo siwo me vevesese le si me wodi nu si mehiã kura o la wu enu.
  Eye wobla asi na Rosa eye wogakplɔe dzoe ake. Ðetugbui la bu eŋu gɔ̃ hã kple movidzɔdzɔ be: ɖe woatsɔe ade gaxɔ aɖe me amama ŋutɔŋutɔa? Gake esia mate ŋu anɔ nenema o. Se meɖe mɔ be woatsɔ gamenɔlawo ade awu manɔmee o. Ẽ, ele na wo be woana afɔkpa aɖewo ya tetie.
  Gake wokplɔe yi awuɖɔliƒea ŋutɔŋutɔ. Afisi wòle be woaɖe dziɖuɖumegãwo ƒe awuwo ɖe go le la, ne mɔɖeɖe mele asiwò o la, àte ŋu ado wò ŋutɔ tɔwò. Awu si ŋu fli le koe wona Rosa be wòatsɔ atsyɔ eƒe ŋutilã amama. Wolɔ̃ xexlẽdzesiwo ɖe awua me ɖe eƒe megbeŋkɔ teƒe.
  Rose bia be:
  - Ke panties kple bra ya ɖe?
  Matron la ɖo eŋu sesĩe be:
  - Sedede tɔxɛ aɖe li tso aʋafiagã gbɔ, wometsɔa panties kple bra si dziɖuɖua na wò o!
  Rose bia kple movidzɔdzɔ be:
  - Nukatae esia gakpɔtɔ le dzɔdzɔm?
  Gaxɔdzikpɔla la ɖo eŋu sesĩe be:
  - Àte ŋu ahe ɖokuiwò ɖe wo ŋu!
  Ðetugbui tɔtrɔ kpata ƒe aʋawɔla la keke eƒe asiwo ɖe enu:
  - Ðe menye bometsitsi ale gbegbe be mahe ɖokuinye ɖe ati ŋua? Ne mede ɖeke o la, le ɣleti ʋɛ aɖewo megbe la, woaɖe asi le ŋunye!
  Dɔwɔƒedzikpɔla la ʋuʋu ta dzikutɔe be:
  - Ame sia ame gblɔna nenema, gake wole gaxɔ me ƒe geɖe!
  Awu si ŋu fli le si yi ŋgɔ wu klowo koe Rose do fifia, eye eƒe afɔ ƒuƒlu siwo le ƒuƒlu.
  Ðetugbuia lé ŋku ɖe agbalẽdzraɖoƒea ŋu. Afɔkpa vovovo geɖe nɔ afima, womedzea ame ŋu tututu be woakpɔ o. Gake eƒe afɔ ƒuƒluwo nɔ xɔxlɔ̃m. Awɔ nuku nɛ ŋutɔ ne wodo ŋukpe gaxɔa didi kple ɖoɖo bubuwo, eye malé ŋku ɖe gaxɔa ƒe anyigba si fa miamiamia, si xɔ dzo, si wotsɔ kɔkrit wɔe ŋu o. Gake fifia ɖeko wònɔ ʋuʋum.
  Rose ƒo nu kple gbe si me nublanuikpɔkpɔ le be:
  - Nye afɔwo fa miamiamia, na afɔkpa aɖewo ya tetim!
  Gaxɔdzikpɔla la ɖo eŋu sesĩe be:
  - Sedede tɔxɛ tso aʋafiagã gbɔ! Le afɔku tɔxɛ si le dunyahela gamenɔla ŋu ta la, wode se na wò be màdo afɔkpa ne èle gaxɔ me o, elabena àte ŋu azãe abe asrafowo ƒe aʋawɔnuwo alo atsɔ nu aƒu gbe ene!
  Rose de dzesii kple hũɖeɖe be:
  - Gake vuvɔ le wɔwɔm ale gbegbe le gaxɔ me! Mate ŋu axɔ dzamezã eye madze dɔ!
  Matron la ka ɖe edzi nɛ be:
  - Dɔnɔdzikpɔƒe nyui aɖe le mía si! Eye aleke kee wòɖale o, dzudzɔ nyaʋiʋli. Eye emegbe woaƒo wò keŋkeŋ!
  Ewɔ nuku na tɔtrɔ kpatawɔla la be:
  - Ðe womeɖe ƒoƒo ɖa oa?
  Gaxɔdzikpɔla la ʋuʋu ta be:
  - Le aʋawɔɣi la, wogaɖe wo ɖe go ake! Eyata, bɔbɔ ɖokuiwò, tugbedzedze, ànɔ lãmesẽ me wu! Eye le afɔ ƒuƒlu gome la, ezu numame na gamenɔlawo kaba. Eye eteƒe madidi o axɔ dzo le gota, dzomeŋɔli ɖo xoxo eye wò dzi adze eme. Eye ne xɔlɔ̃wo le asiwò le agbɔsɔsɔ me la, na woaɖo nuɖuɖu bubuwo ɖe wò. Eyata akpa sue aɖe koe ɖoa gamenɔlawo gbɔ!
  Rose ʋuʋu ta sesĩe.
  - Menyae! Nufitifitiwɔwɔ atsrɔ̃ Germany!
  Gaxɔdzikpɔla la ƒo nu le ɣlidodo me be:
  - Abe Russia ene!
  Wogabla ɖetugbui la ƒe asibidɛwo eye wòzɔ afɔ ƒuƒlu, le gaxɔ ƒe awu me, abe kluvi si nɔ anyi le Spartacus ƒe ɣeyiɣia me ene to gaxɔa ƒe xɔdɔmewo me.
  Fotoɖemɔ̃ aɖe nɔ Rosa lalam azɔ. Gawu la, alɔ̃ esi bɔ wu ɖeka ko. Dzoxɔxɔ le xɔ si me amewo sɔ gbɔ ɖo me eye ame aɖe li woaƒo nu kplii. Gawu la, nyɔnuwo ʋẽna lilili wu ŋutsuwo sã eye wòase le eɖokui me be yeƒe lãme sẽ le wo gbɔ.
  Be Rose nakɔ nusi ge tso vevesese, ŋukpe, kple vuvɔ me le nyɔnu aɖe ƒe afɔ ƒuƒlu, si nɔ tsikpe me tso kɔkrit anyigba fafɛa dzi la ɖe dzi vie ya teti la, dzi ha be:
  Dzomeŋɔli ƒe ŋusẽ le vɔvɔm xoxo, .
  Dzomeŋɔli ƒe ɣe le dodom...
  Nunya ɖu dzɔdzɔme dzi, .
  Le dzɔdzɔmeŋutinunya me didi kple todzizɔzɔ me!
    
  Tɔsisiwo le ɖiɖim - snoawo le ƒoƒom, .
  Afisi klosalo modzakaɖebɔa nye tɔsisi le.
  Carnations sea seƒoƒo nukutɔe le May, 1999 me.
  Eye míaƒe xɔlɔ̃wɔwɔa makaka o!
    
  Míelɔ̃ dzɔdzɔme vinyɔnuwo, .
  Ne lãmi tsi le kele me...
  Ao, ènya be yame ƒe nɔnɔme menyo o, .
  Aleke gbegbe Kristo ƒe amenuveve dzanae nye si!
    
  Le kele me la, dzɔdzɔme gagbɔa agbe
  Tsikpe si le abe kristalo ene la gbã kple eƒe gbagbã.
  Mexɔe se be ɣletinyigba la ava zu paradiso, .
  Dzo vɔ̃ɖi aɖeke megatɔ dzo xexeame o!
    
  Le nyateƒe me la, seƒoƒo ɖesiaɖe nye xexeame katã, .
  Nudzodzoea hã dina be yeanɔ agbe.
  Dzɔgbese nyuitɔ kekeake le wo katã domee nye nuwɔwɔ, .
  Gake wò avugbɔ̃e dahe la, ènye gbemelã.
    
  Aleke wòdzɔe, vɔvɔ̃ geɖe le eme, .
  Fukpekpe geɖe le atsyɔ̃ɖoɖo ŋu...
  Ɣeaɖewoɣi la, míefaa avi hebiaa Mawu be - .
  Kpe ɖe mía ŋu le dzidzɔkpɔkpɔ kple drɔ̃ewo me!
    
  Ke nukae nye dziku le xexeame, .
  Nusi te mí tsatsam abe ahomya ene, .
  Gake Mawu ɖo eŋu - ale be
  Mèzu kuviatɔ abe dzata ene o!
    
  Le nyateƒe me la, ne akɔɖua ŋutɔ dze anyi la, .
  Màte ŋu atsɔ agbledemɔ̃ gɔ̃ hã awɔ dɔe o.
  Ame kɔkɔeawo ƒe mo ʋuʋu ta tso nɔnɔmetataawo gbɔ, .
  Ananas aɖeke meli o - ƒã rye!
    
  Enyo, dɔwɔwɔ hea dzidzedzekpɔkpɔ vɛ, .
  Ana míaƒe ƒomea nasẽ ɖe edzi!
  Gake nyemele du dzi be makpɔ nudzedziname o, .
  Mehiã be woawɔ nuvevi ame o!
    
  Teƒeɖoɖoa ava - ŋusẽ anɔ anyi, .
  Eye míafɔ amesiwo dze anyi le aʋa me ɖe tsitre!
  Tohehe ava dziwò, nya Yuda, .
  Woabia hlɔ̃ ɖe alakpanyawo kple amebeble ta!
  Wokplɔ Rose va ʋɔtru gã si dzi woƒo xexlẽdzesi vɔ̃ɖi si nye "13" le la me mlɔeba. Woɖe asigɛawo ɖa eye ɖetugbuia se le eɖokui me be yekpɔ gbɔdzɔe esi wònɔ eƒe asibidɛ siwo le veve sem hele ƒoƒom la tutum. Ẽ, asigɛ me nɔnɔ nyea vevesese eye wòɖia gbɔ ame le ɣeyiɣi ɖeka me.
  Wokplɔe va gaxɔa me. Dzoxɔxɔ nɔ eme vie wu egodo, dzoxɔxɔ nɔ eme. Lãmenugbagbevi la va zu lãmenugbagbevi eve eye nyɔnuvi aɖe si ƒe taɖa biã nɔ eme. Edze tugbe ŋutɔ, eye wòmlɔa nutsyɔnuawo te. Esi wònyɔ la, etrɔ eƒe mo fafɛa hebia be:
  - Nyɔnuvi yeyea?
  Gaxɔdzikpɔla la ʋuʋu ta be:
  - Dunyahehenyawo! Mesusu be adzɔ dzi na mi ame evea wu sã!
  Rose de dzesii be:
  - Mlɔƒe mele asinye oa?
  Dɔwɔƒedzikpɔla la ko alɔgbɔnu be:
  - Be nàte ŋu awɔ nu ɖe ŋuwò nyuie wu eye nàɖi ɖase kaba la, woaxɔ akɔtaɖonu, avɔ kple mattress le asiwò. Ne èmlɔ ʋuƒo ƒuƒluawo dzi la, àtsi tsikpe eye kaba aɖi ɖase ɖe wò kpeɖeŋutɔwo kple wò kpeɖeŋutɔwo ŋu!
  Rose tsɔ dziku ƒo eƒe afɔ ƒuƒlu eye wòdo ɣli be:
  - Màte ŋu alala o!
  Gaxɔa ƒe ʋɔtru gã si kpekpe ŋutɔ la ƒo ɖe megbe nɛ kple ɣlidodo.
  
  XEXEAME SI ME XEXEA ME ƑE Aʋa II MELE O
  NYAWO ƑE NYATAKAKA
  Chamberlain metso nya me gbeɖe be yeaɖe gbeƒã aʋawɔwɔ ɖe Third Reich ŋu le Poland dzi dzedze megbe o, eye France hã meƒo eɖokui ɖe aʋawɔwɔa me ɖeɖeko o. Le Poland dzi ɖuɖu kple eƒe mama le USSR kple Nazi Germany dome megbe la, ŋutifafa ƒe ɣeyiɣi didi aɖe dze egɔme, eye ameƒomea ƒe ŋgɔyiyi to mɔ bubu.
  . TA 1 lia.
  Xexeme tɔxɛ aɖe si tso ŋutinya bubuwo me. Le eme la, Chamberlain dze aɖaŋu ale gbegbe be meɖe gbeƒã aʋawɔwɔ ɖe Germany ŋu le Poland dzi dzedze vɔ megbe o. Eye le nyateƒe me la, France mege ɖe aʋaa me England manɔmee o.
  Hitler kple Stalin ma Poland me. Emegbe Baltik-dukɔwo ƒe mama kple xɔlɔ̃wɔwɔ kple liƒowo ŋuti nubabla te dede.
  Aʋa aɖe dzɔ kple Finland vavã. USSR, le nusiwo bu vevie ta la, te ŋu xɔ anyigbaa ƒe akpa aɖe kokoko, to ametakpɔmɔ̃a me eye wòxɔ Vyborg.
  Vaseɖe fifia la, nusianu nɔ edzi yim nyuie. Gake agbagba si wodze be woaxɔ Moldova le Romania si la va tsi tre ɖe Hitler ŋu. Abe, ɖe Stalin medi nu geɖe akpa oa?
  Gake Hitler kple Stalin do go ŋutɔŋutɔ eye wolɔ̃ ɖe edzi be woagbugbɔ Moldova ana USSR, eye esiae nye mamaa ƒe nuwuwu.
  Le ema megbe la, ŋutifafa ƒe ɣeyiɣi didi aɖe va. Japan metsɔ dzideƒo wɔ aʋa kple USA kple Britain ɖeɖeko o. Le ɣeyiɣi ma me la, Hitler nɔ Poland ɖum, si ƒe akpa ɖedzesi aɖe va zu Fiaɖuƒe Etɔ̃lia ƒe akpa aɖe. Stalin hã, esi wòkeke fiaɖuƒea ɖe enu, eye aʋa sesẽ aɖe si wowɔ kple Finland ƒe nuteƒekpɔkpɔ su esi ta la, meyi afi aɖeke o.
  Le USSR la, wowɔ ƒe atɔ̃ ƒe ɖoɖo etɔ̃lia dzi le se nu eye wowu enu. Emegbe míedze egɔme le enelia dzi. Eye wowu enu. Eye le ƒe atɔ̃ ƒe ɖoɖo atɔ̃lia me la, wodze nuwo ƒe asi dzi ɖeɖe kpɔtɔ kple agbenɔnɔ ƒe dzidzenu dzi ɖeɖe kpɔtɔ gɔme.
  Stalin ku le March 1953 me... Le nyatakaka aɖewo nu la, ɖewohĩ wotsɔ aɖi de eme. Le nugbeɖoɖowo megbe la, Nikita Khrushchev xɔ ŋusẽa. Emegbe takpekpe blaevelia kple amenyenye ƒe subɔsubɔ si woɖe ɖe go hã nɔ anyi. Eye susu si nye be woatu kɔmiunisttɔwo ɖo kaka ƒe 1980 naɖo.
  Kaka ɣeyiɣi sia naɖo la, nukliaʋawɔnuwo do le Germany, USA, Britain, kple USSR.
  Hitler gakpɔtɔ nɔ ŋutinya me abe kplɔla si sɔ keŋkeŋ ene Ametsɔtsrɔ̃ Gã la manɔmee. Se aɖewo koe nɔ anyi siwo xe mɔ ɖe Yudatɔwo ƒe gomenɔamesiwo nu. Polandtɔwo hã va xɔ Germany dukɔmevinyenye kple gomenɔamesi sɔsɔe vivivi. Le ƒe 1955 me la, Warsaw nutodziɖuɖua va zu Fiaɖuƒe Etɔ̃lia ƒe akpa aɖe tẽ. Le ƒe blaadeawo me la, Czechtɔwo kple Polandtɔwo siaa xɔ Germany dukɔmevinyenye. Germany ye nye dukɔ gbãtɔ le xexeame si da satelait ɖe yame eye wòɖo ame ɖe yamenutome.
  Eye le April 20, 1961 dzi la, yameʋu gbãtɔ si me amewo nɔ yi Ɣletia dzi la ho. Esia nye wɔna gã aɖe.
  Dukɔ Etɔ̃lia nye dukɔ gã aɖe, eye ɖewohĩ eyae nye gãtɔ kekeake le Europa. Czech Republic, Sudetenland, Austria, kple Poland hã le eme. Tsɔ kpe ɖe eŋu la, Germanytɔwo xɔ Denmark ƒe akpa aɖe aʋawɔwɔ manɔmee le ƒe 1914 ƒe liƒowo dzi hena ga ƒe fexexe. Emegbe wowɔ amewo ƒe nyametsotso le afima hã. Wowɔ amewo ƒe nyametsotso le Poland kple Czech Republic. Ŋusẽ aɖe si de ŋgɔ le ganyawo gome eye wòsẽ ŋu do. Tsɔ kpe ɖe eŋu la, Britain hã lɔ̃ be yeatrɔ Namibia si le Afrika la ana Germanytɔwo, eye woaxe fe ɖe eta hã.
  Esi Hitler mewɔ aʋa bubu aɖeke kloe tsɔ wu aʋawɔwɔ kple Poland o ta la, ekeke Fiaɖuƒe Etɔ̃lia ɖe enu. Kuxiawo koe nɔ France ŋu. Enye nyateƒe be wogbugbɔ Lorraine ƒe akpa sue aɖe si me Germanytɔwo sɔ gbɔ ɖo la yi Germany le amewo ƒe nyametsotsoa megbe. Gake womegbugbɔ ƒe 1914 ƒe liƒowo ɖo anyi o. Eye esia do dziku na Germanytɔ geɖe.
  Gake Franseawo wɔ asrafowo ƒe nubabla kple USSR, eye ne nane dzɔ la, ahiã be woawɔ aʋa le akpa eve. Fiaɖuƒe Dzĩ la, esi wòƒo asa na Xexemeʋa Evelia ta la, esẽ ŋu ŋutɔ le ganyawo gome, woate ŋu atsɔe asɔ kple USA kple Germany, eye amewo sɔ gbɔ ɖe eme. Eyata afɔku le eme be míawɔ avu kplii.
  Gakpe ɖe eŋu la, nubabla aɖe nɔ Britain kple France hã dome. Si to vovo na ŋutinya ŋutɔŋutɔ la, elé eƒe nuto siwo dzi wòɖu la me ɖe asi eye ŋusẽ nɔ eŋu ŋutɔ le asrafonyawo gome.
  Gake China gakpɔtɔ mã eye wògbɔdzɔ, le nyateƒe me la, xexeame ƒe ŋusẽ gãwo ma ɖe ŋusẽkpɔɖeamedzi ƒe akpawo me. Japan wɔ aʋa le China ɣeyiɣi didi aɖe, eye wòte ŋu lé eƒe akpa aɖe ɖe eƒe ŋusẽ te. Dukɔ bubuwo ƒe fiadu nɔ afima. USSR gakpɔtɔ kpɔ ŋusẽ ɖe Mongolia dzi, eye wòlé eƒe ɖokuisinɔnɔ me ɖe asi le se nu.
  Hitler gakpɔtɔ le agbe. Exɔ ƒe blaadre vɔ eve. Menoa atama o, menoa aha o, enye amagbeɖula, eye wòdea kame le kamededemɔ̃wo hã dzi. Fuhrer la tsia dzi ɖe eƒe lãmesẽ ŋu vevie. Viŋutsu kple vinyɔnu siaa le esi - togbɔ be wokpɔ wo to vidzidzi si wowɔ kple asi me hã. Viŋutsu siwo wu alafa ɖeka koe li. Wo dometɔ tsitsitɔ xɔ ƒe wuiadre xoxo. Esesẽna be woatia ame si axɔ ɖe eteƒe si dze. Eyata Fuhrer la gakpɔtɔ tsɔ ɖe le eɖokui si be yeanɔ agbe. Eye le Fiaɖuƒe Etɔ̃lia me la, wole dɔ wɔm be woatsɔ adidi ŋutasẽdziɖula la ƒe agbenɔƒe ɖe edzi.
  Nyateƒee, ƒe blaadre vɔ eve xɔxɔ menye ame tsitsi boo aɖeke kokoko o. Eyata Fuhrer la lɔ̃a modzakaɖeɖe hã. Le kpɔɖeŋu me, dzrewɔwɔ se aɖeke manɔmee.
  Afima, nyateƒee, womewɔa avu vaseɖe ku me o - Third Reich nye esi de ŋgɔ vie eye wòwɔ nuku. Eye womebua Hitler kura be enye lã wɔadã o, togbɔ be kplɔla la nye ŋutasẽla godoo hã.
  Ete ŋu ɖu Poland dzi evɔ mebu naneke kloe o eye wòkeke anyigbamamawo ɖe enu eye aʋawɔwɔ aɖeke menɔ eŋu kura o. Germanytɔwo subɔa trɔ̃e eye dukɔ bubuwo me tɔwo dea bubu eŋu. Nikita Khrushchev gɔ̃ hã wɔa nu ɖe eŋu bubutɔe. Gawu la, USSR tsi megbe le yamenutomeduɖimekekea me.
  Stalin metsɔ ɖeke le tukpewo me o, eye ɖeko Nikita Khrushchev te ŋu dɔ yameʋukula aɖe ɖe yamenutome.
  Gake fifia Germanytɔwo le tukpe aɖe dam ɖe Ɣletia dzi. Eye nyɔnuvi eve kple ŋutsuvi ɖeka le eme. Eye esia nyo ŋutɔ.
  Le bubudede Fuhrer ƒe dzigbezã kple tukpe ƒe dodo ŋu me la, wowɔ ɖoɖo ɖe azãɖuɖuwo ŋu le dukɔa me godoo.
  Amewo yɔ bɔlƒoƒe gã si le Berlin la fũ. Kamedefefewo ƒe hoʋiʋli vovovowo gbɔna. Eye le nyateƒe me la, dzrewɔwɔ se aɖeke manɔmee. Nusi Hitler lɔ̃na vevie.
  Fuhrer la tsi ya, gake egadzena abe ɖe wòle nenema ene, togbɔ be eƒe amadede nye aŋutiɖiɖi eye taɖa le eŋu wòsɔ gbɔ hã. Eye aɖatsia trɔ zu ɣie, eye nɔnɔmetata la ƒo ɖe anyi vie. Fuhrer la le dziɖuɖua dzi ƒe blaeve vɔ enyi enye sia. Germany nye dukɔ gbãtɔ siwo ƒe ganyawo le xexeame dometɔ ɖeka, eye ɖewohĩ gbãtɔ gɔ̃ hã. USSR, USA kple Third Reich dome le kplikplikpli ŋutɔ fifia le dukɔa ƒe gakpɔkpɔ gome. Ẽ, Britain gakpɔtɔ sẽ ŋu le eƒe nuto siwo dzi wòɖu ta. Japan dze dzidziɖedzi gɔme - eƒe aʋa si wòwɔ kple China ɣeyiɣi didi la na ɖeɖi te eŋu. Gake xexeame nye dukɔ vovovowo.
  Hitler nye gã, gake menye le etame tututu o. Fifia dukplɔla yeye si nye ɖekakpui, si ŋkɔe nye John Kennedy, le United States, eye dziɖula siwo metsi tututu o le France kple Britain hã si. Vɔvɔli wɔnublanui aɖe koe Nikita Khrushchev nye le Stalin ƒe nɔnɔme me, togbɔ be eƒoa nu tso kɔmiunisttɔnyenye ŋu hã.
  Ðewohĩ le xexeame ƒe ŋgɔnɔlawo katã dome la, Hitler ye nye xotututɔ, ame si amewo lɔ̃na wu, ame si ƒe nu léa dzi na ame eye wònye gãtɔ, togbɔ be exɔ ƒe geɖe hã, amesi ƒe keklẽ kple ŋusẽ mebu haɖe o.
  Fifia ele aʋawɔwɔawo kpɔm to screen tɔxɛ aɖe dzi. Eye tso dziƒo la, amadededzikpɔmɔ̃wo ɖea Colosseum ƒe nɔnɔmetata fiana.
  Ŋutsuvi dzetugbe aɖe si ƒe taɖa le ɣie, si xɔ abe ƒe wuieve alo wuietɔ̃ ene, dona be yeawɔ avu. Ekpa lãmekawo, kamedefefewu kpuiwo kple afɔ ƒuƒlu koe wòdona. Asigɛwo le ŋutsuvia ƒe asiwo ŋu. Eye wòdoa go yia haƒoƒoa gbɔ.
  Abe alesi wònɔ le blema ene la, yivuwɔwɔ aɖeke menɔa Fiaɖuƒe Etɔ̃lia me o. Elabena dukɔa mege ɖe amedzrowɔwɔ me o.
  To vovo kura na ema la, Germany va zu dukɔ si me ɖoɖo nyui le, si me nuvlowɔwɔ le ʋɛ wu le xexeame eye dɔmakpɔwɔe hã mele afima o. Eye le mɔ aɖe nu la, eɖea dzi ɖi nɛ be wòawu amewo le ring la me.
  Ŋutsuvia do awu kpui blɔ, eye wòde ta agu na Fuhrer kple eƒe kpeɖeŋutɔwo kpakple bɔlƒoƒea ƒe akpa eneawo katã. Ameha la do dzidzɔ nɛ.
  Gbeƒãɖela la ɖe gbeƒãe be:
  - Berlin ƒe ʋiʋlidziɖula, si wotsɔ ŋkɔ na be "Mouse", aʋli ho ɖe Third Reich ƒe ʋiʋlidziɖula ƒe dzeside ta le ɖevi siwo mexɔ ƒe wuieve haɖe o dome.
  Edze ƒã be ŋutsuvia mevɔ̃ɖi kura o.
  Eye emegbe hadzidzia gaɖi ake eye aʋawɔla bubu dona. Ŋutsuvi si ƒe kɔkɔme kple kpekpeme anɔ abe ɖeka ene hã. Eye wòganye blond, eye lãmekawo le eŋu ŋutɔ. Eƒe fifiawu koe biã, eye eƒe mo sesẽ wu. Nyateƒee, ŋutsuvi evea siaa ƒe akɔta ƒuƒlu kple afɔ ƒuƒlu. Woatsɔ woƒe asiwo kple afɔ awɔ avu le Franseawo ƒe kɔdada ƒe sewo nu.
  Woɖe gbeƒã ŋutsuvi evelia be:
  - Vice-champion of the Third Reich le aʋawɔwɔ se manɔmee vaseɖe ƒe wuieve.
  Ŋutsuvia hã bɔbɔ na Fuhrer, kple bɔlƒoƒea ƒe akpa eneawo katã. Wotsɔ ŋkɔ nɛ be "Alligator".
  Nyadrɔ̃la la nye nyɔnu gã kɔkɔ aɖe si do lãgbalẽwu. Aʋa la nye ʋiʋli si wowɔna le ʋiʋli me, eye wowɔa ʋiʋli wuiatɔ̃ siwo dometɔ ɖesiaɖe xɔa miniti etɔ̃. Gake zi geɖe la, ewua enu kabakaba wu.
  Ðeviawo de ta agu na wo nɔewo. Eye ame siwo kplɔe ɖo kple Hitler ŋutɔ hã da tsatsa. Ame si dzi Fuhrer la le tsatsa dam ɖo la nye nya ɣaɣla ya, ne menye nenema o la, amesiame awɔe abe eya ke ene. Alo le go bubu me...
  Adolf ƒe ɖa le ɣie eye ɖeɖi te eŋu, eye wòto ŋkubiãnu dzi léa ŋku ɖe eŋu. Ŋutsuvi siwo ƒe lãmekawo le lãmesẽ me dzɔa dzi nɛ ŋutɔ, elabena edze abe woate ŋu agbugbɔ ŋusẽ ana ŋutasẽla si ƒe lãme gblẽ ene. Fuhrer la mlɔa aba si ƒe nɔnɔme le abe swastika tɔxɛ aɖe ene gɔ̃ hã dzi. Eye ƒo xlãe la, ɖetugbui nyɔnu kamedefefewɔla ene, kple ƒewuivi ene - siwo ƒe lãmekawo le lãmesẽ me ŋutɔ eye ŋusẽ le wo ŋu. Eye edze abe ŋusẽ yɔ Hitler le eƒe alɔ̃ me ene. Tsɔ kpe ɖe eŋu la, dzizizidziɖula tsitsi la tsia tsi le notsi me na vidzĩwo.
  Ɣeaɖewoɣi la, wodoa sɔhɛ ʋu hã na Fuhrer - tso ŋutsuviwo gbɔ, siwo nye Third Reich ƒe kamedefefewɔla sesẽtɔwo.
  Hitler medi be yeaku o. Eye ɖoɖo aɖewo hã le esi. Evɔ̃ɖi be USSR kple France wɔ ɖeka kple Britain. Aʋawɔwɔ le akpa eve me nye nusi me afɔku le akpa eye wònye ameɖokuiwuwu. Germany da le aʋa mawo dometɔ ɖeka me xoxo le akpa eve me. Eyata viɖe aɖeke mele afɔɖeɖe ɖe rake ɖeka dzi abe William Evelia ene o.
  Madi be malɔ̃ ɖe aʋawɔwɔ dzi le akpa ɖeka. Eɖanye Ɣetoɖoƒedukɔwo tsi tre ɖe USSR ŋu alo kple USSR tsɔ tsi tre ɖe Ɣetoɖoƒetɔwo ŋu o. Gake ale be ŋgɔgbe eve nagatsɔ wò kɔ o.
  Gake Nikita Khrushchev medi be yeawɔ ɖeka kple Hitler o. Le France hã la, womedi be yewoawɔ ɖeka kple ŋutasẽdziɖula o, elabena demokrasi kple ŋusẽ ƒe tɔtrɔ li.
  Eye Hitler hã sesẽ nɛ. Agbe va yina, eye mèɖu Franseawo, alo Russiatɔwo, alo ame vevi aɖeke dzi haɖe o.
  Togbɔ be le go bubu me la, Fiaɖuƒe Etɔ̃lia ɖu anyigba siwo katã kloe dzi Germanygbedolawo nɔ la dzi hã. Eye fifia Germany keke ta eye wòlolo wu alesi wònɔ do ŋgɔ na Xexemeʋaa. Enye xexeame katã tɔ, gake evelia medzɔ haɖe o.
  Ŋutsuviawo dze avuwɔwɔ gɔme le gong la ƒe dzesi nu. Wotsɔ asi siwo ŋu asigɛ le kple afɔ ƒuƒlu ƒoe. Fuhrertɔwo lɔ̃a esia ŋutɔ ne ŋutsuviwo mexɔ wu wuiatɔ̃ o eye nyɔnuviwo hã menɔa afɔ ƒuƒlu o. Esia na dzizizidziɖula la trɔ.
  Ŋutsuviwo ƒe afɔkpodzi le goglo, pink alea eye afɔkpodzi ƒe afɔkpodzi ƒe goglome dzeani. Wonye kamedefefewɔlawo eye fefea ƒe lãmekawo dzena ale gbegbe eye ʋukawo dzena. Fuhrer la léa ŋku ɖe ŋutsuviawo ƒe afɔwo ŋu kpuie eye wòʋuna. Esia nyo ŋutɔ ŋutɔŋutɔ. Woƒe ŋutigbalẽ le dzo dam, woƒe ŋutigbalẽ klẽna, woƒe lãmekawo le ʋuʋum, ewɔ nuku ŋutɔ.
  Eye ale ŋutsuviawo ƒoa wo nɔewo. Eye afɔ ƒuƒlu dzona yia dzi heƒoa ametakpɔnu alo ta. Edze ƒã be ŋutsuviawo ƒe kaawo nya kpɔ ŋutɔ. Wotu abs la abe tsokolet ene, akɔtaawo le abe akpoxɔnuwo ene, eye ŋutsuviawo ƒe lãmekawo le ʋuʋum. Si wɔ nuku.
  Hitler ƒo nu kple hũɖeɖe. Le kɔƒea me la, egakpɔtɔ nye kplɔla kple ƒuƒoƒoa ƒe ŋgɔnɔla, gake le kamedefefewɔƒea la, ŋutsu bubuwo tsɔ eƒe nya la. Eye Fuhrer si ava va la sesẽ nɛ, eye wòsi le afima ŋutɔŋutɔ.
  Gake togbɔ be ele alea hã la, Hitler lɔ̃ ɖeviwo. Ŋutsuvi siawo dze tugbe ale gbegbe. Eye woƒe ŋutilã si wona hehee la nye lãmekawo ŋutɔ, eye lãmekawo ƒe gɔmesese wɔ nuku ŋutɔ.
  Ewɔ nublanui gɔ̃ hã be ele be woaƒo wo nɔewo. Fifia ƒoƒo gbãtɔ wu enu - ŋutsuviawo yi woƒe mɔ vovovowo dzi.
  Hitler susui be anyo be yeawɔ avu kple yiwo. Eye be aʋawɔlawo natso nu eye ʋu natso.
  Esia va zu nu gã aɖe ŋutɔŋutɔ. Eye emegbe ne ŋutsuvia dze anyi la, woatsɔ gayibɔ dzodzoe atɔ dzo eƒe afɔkpodzi ƒuƒlu.
  Zi geɖe la, Fuhrer la kpɔa funyafunyawɔwɔ amewo le susu me le eƒe susumenuwo me. Vevietɔ ne wotsɔ dzo fiã ŋutsuviwo kple nyɔnuviwo ƒe afɔ ƒuƒluwo.
  Eye wòta nɔnɔmetata mawo tɔgbe gɔ̃ hã le adzame. Gake le nyateƒe me la, mewɔ funyafunya ame aɖeke o. Wogblɔ be manya wɔ be dukɔa ƒe tatɔ, si nye gãtɔwo dometɔ ɖeka le xexeame, nabɔbɔ ɖe nu ma tɔgbe gbɔ o.
  Gake eƒe mɔfiamewo nue wowɔ sinimawo le. Le kpɔɖeŋu me, ku ɖe xexemeʋaa ŋu. Russiatɔwo lé Germany nyɔnuvi aɖe le ɣedzeƒe gome. Eye le nyateƒe me la, woɖe eƒe awuwo, eye wogblẽe ɖe akɔtawu kple akɔtawu me ko, eye wotsɔe ƒu afɔ ƒuƒlu to snoa me.
  Sinima sia dzɔ dzi na Fuhrer la ŋutɔ. Le esia megbe gɔ̃ hã la, woƒo Germanytɔ Gerda la hetsɔ ka blae ɖe agbatsɔkekea dzi.
  Ẽ, sinima dzeani aɖee wònye. Gake wowɔ sinimawo hã na Fuhrer si wotu ɖe ŋutinya bubuwo dzi. Afimae wolé ŋutsuvi siwo tso Hitler Jugent me le USSR. Eye wotsɔ ƒewuivi siwo xɔ ƒe wuiene, siwo do awu kpuiwo ko la, to sno kple vuvɔa me. Eye wokɔ tsikpetsi gɔ̃ hã ɖe woƒe akɔta amama, si na woƒe mo biã.
  Esia lɔ̃ Hitler. Ẽ, ne wowɔ funyafunya ŋutsuviwo heɖi gbɔ wo la, enyea ŋutasẽla ɣaɣla aɖe ƒe ameʋãla. Le Fuhrer ƒe dziɖuɣi la, wometɔa dzo amewo le dzodoƒewo o, le xexe sia me ya teti, gake ekpɔa dzidzɔ ɖe funyafunyawɔwɔ kple ŋukpe me.
  Gawu la, Fuhrer ƒe ŋutilã gblẽ xoxo. Eye ŋusẽa megale abe tsã ene o. Eye ele be nàtsɔ nane akpɔ ɖokuiwò dzi.
  Fuhrer la le aʋa la kpɔm ake. Ŋutsuviawo ƒe ŋutilã klẽna le fifia ta, eye lãmeka siwo aʋa do dzoe ƒe gbɔdzɔe gasẽ ɖe edzi.
  Avuwɔwɔa sɔ kloe vaseɖe fifia. Ŋutsuvi eveawo siaa ƒe kpekpeme kple kɔkɔme sɔ. Alligator ŋutsuvi la dzea ame dzi wu, gake eƒe ƒoƒowo dzena ɖe blockwo dzi koŋ. Eye Mouse tsɔa tsitretsiɖeŋudzesiwo vɛ ɣeaɖewoɣi.
  Hitler bua alesi gbegbe wònyo be woanye ŋutsuvi le nyateƒe me ŋu. Wokoa alɔgbɔnu dzidzɔtɔe ɣesiaɣi. Ðevi siawo nɔa nu kom henɔa nu kom ɣesiaɣi le susu ɖesiaɖe ta. Gake eŋlɔ nukokoe be xoxo.
  Oo, tsitsi fiƒode sia, esime nèwɔ nusianu to ŋusẽ me. Eye dzidzɔ si nɔ agbe me tsã la megali o. Eye gladiatorwo ƒe avuwɔwɔ gɔ̃ hã tea ɖeɖi ame ŋu.
  Sɔhɛmenɔɣi ƒe nukpɔsusu yeyewo hã nye nya bubu. Nyɔnuvi miliɔn geɖe le Fuhrer la si siwo le klalo be yewoaɖe asi le wo ɖokui ŋu, gake didi aɖeke meli kloe o. Ne èdo testosterone ɖe lãme na wò ko hafi ŋusẽ kple lãmetsiŋusẽ geɖe dona. Ao, Germany ye woto atikewɔwɔ vɛ. Le kpɔɖeŋu me, aɖu wɔnuku kawoe wowɔ na Fuhrer - dzonu ƒe keklẽ ko.
  Eye anabolic steroids ƒomevi vovovowo li. Hitler gakpɔtɔ le mɔ kpɔm be yeatsi agbe vaseɖe ƒe alafa blaeve vɔ ɖekɛlia me. Nusi Germany ŋutɔ hiã gbã. Eye emegbe ɖewohĩ atso nya me le amesi ava xɔ ɖe eteƒe ŋu. Alo ɖewohĩ dzɔdzɔmeŋutinunyalawo adi mɔ aɖe si dzi woato ana wòazu makumaku.
  Nudokpɔƒewo le dɔ wɔm tso esia ŋu xoxo. Hitler ɖea kakaɖedzi kple vɔvɔ̃ fiana.
  Churchill ye nye esi, si tsi wui, gake egakpɔtɔ le agbe, ne menye lãmesẽ bliboe o gɔ̃ hã. Roosevelt kple Stalin ku xoxo eye Roosevelt li ɣeyiɣi didi aɖee nye sia. Chamberlain se veve ɖe Germany nu. Togbɔ be edo ŋɔdzi na wo be yeaʋu aʋawɔha evelia ne wodze Poland dzi hã la, dzi menɔ ƒo nɛ gbeɖe o. Le esia ta, Fuhrer-ʋua meyi aʋa kple USSR o. Togbɔ be mɔnukpɔkpɔwo nɔ anyi hã. Gake aʋawɔʋu siwo sesẽ akpa nɔ USSR si. Esi aʋawɔha ade koe nɔ Fuhrer-ʋua si ta la, dzi menɔ eƒo wòwɔ avu kple lã wɔadã la le afima o.
  Togbɔ be wonɔ dzadzram ɖo ɖe aʋawɔwɔ ŋu hã. Le ƒe 1943 me la, Panthers do le Germany. Ʋua megblẽ o, gake elolo akpa eye wòxɔ asi ŋutɔ. Le USSR la, KV-ha aɖe si kplɔ wo nɔewo ɖo nɔ anyi. Hitler metsɔ dzideƒo wɔ aʋa ɣemaɣi o. Yameʋu siwo woyɔna be jet kple FAA ƒe tu siwo wotsɔna ƒua gbe la do le Third Reich. Gake nukae nye kuxia? Le Chamberlain ƒe ku megbe la, Churchill do eye wòyi ŋgɔ va te ɖe Stalin ŋu. Eye le France la, dziɖuɖua di be yeawɔ ɖeka kple Fiaɖuƒe Dzĩ la.
  Wotsɔ mɔkpɔkpɔ gãwo le Third Reich me bla ɖe disk-yameʋuwo dzi.
  Gake le nyateƒe me la, womeɖe wo ɖokui ta o. Ʋuawo va xɔ asi akpa eye tu suewo ƒe tudada bɔbɔe. Womate ŋu awɔ tɔtrɔ le aʋawɔwɔa me o.
  Le ƒe 1945 me la, Panther 2 do. Ɣemaɣi la, enye aʋawɔʋu nyui aɖe ŋutɔ. Tu la ƒe didime nye milimeta 88 eye eƒe ʋuƒo ƒe didime nye 71, eye ʋuƒoa ƒe ŋgɔgbekpa nye milimeta 100, ŋgonu le ŋgɔgbe, axawo le milimeta 60, eye xɔtaxɔa ƒe ŋgɔgbe nye milimeta 120 eye eƒe awudziwui nye milimeta 150 , eye axaawo hã le blaade. Nu bliboa nye tɔn blaatɔ̃ vɔ etɔ̃, eye mɔ̃a ƒe ŋusẽ nye sɔ 850. Ʋua va zu aʋawɔʋu si le titina si ŋu ŋusẽ le wu le xexeame. Togbɔ be nukae nye mamã dedie ne kpekpeme wu tɔn blaatɔ̃ hã?
  Hitler ƒe dzi dze eme le mɔ̃ sia ŋu ƒe akpa aɖe. Gake manya wɔ be woaxɔ kakaɖedzinyawo tso USSR alo France gbɔ o. Gawu la, Ɣetoɖoƒedukɔwo ɖe mɔ ɖe nu ŋu eye le ga gome la, wotsɔ Denmark ƒe akpa aɖe, France ƒe akpa sue aɖe kple Germanytɔwo ƒe nuto si nye Namibia si dzi woɖu tsã la na. Esia na Germanytɔwo ƒe dzi dze eme. USSR hã va sẽ ŋu. Le KV-ʋu siwo kplɔ wo nɔewo ɖo teƒe la, aʋawɔʋu siwo de ŋgɔ wu siwo tso IS-ʋu siwo kplɔ wo nɔewo ɖo la do.
  Hitler yi edzi nɔ aʋa yeye aɖe hem ɖe megbe. Le United States la, wowɔ dɔ blewuu le atɔmik bɔmb la ŋu. Le Germany la, womewɔ kaba akpa hã o, eye le USSR hã.
  Gake mɔ̃ɖaŋununya va do.
  Panther-3 nye aʋawɔʋu bubu si tso aʋawɔʋu siwo do xoxo siwo kplɔ wo nɔewo ɖo me. Eƒe tu la sesẽ wu 105 mm 70 EL gɔ̃ hã, eye xɔtaxɔa ƒe ŋgɔgbeʋawɔnuwo nye milimeta 185, eye ʋua ƒe ʋuƒoa nye milimeta 150 eye wòle togbɛwo dzi, eye axawo nye milimeta 62. Ʋuawo ƒe kpekpeme ɖo tɔn blaade vɔ ɖeka. Gake esi wotsɔ mɔ̃ si ŋu ŋusẽ le wu si ƒe ŋusẽ nye sɔ 1200 xe fe ɖe eta. Aleae ʋua va dzɔe. Wodze ewɔwɔ gɔme le ƒe 1947 me. Aʋawɔʋu nyui aɖee wònye godoo. Gake T-54 hã nɔ USSR si, si ƒe kpekpeme nye tɔn blaetɔ̃ vɔ ade pɛ ko, eye wòbɔbɔ vie wu Germany tɔ le aʋawɔnuwo kple aʋawɔnuwo gome. Aʋawɔnu si le ŋgɔgbekpa dzi le xɔtaxɔa me la lolo wu gɔ̃ hã - wòde milimeta 200 sɔŋ. Eye tu la gbɔdzɔ vie le milimeta 100 me, eye tu la ƒe duƒuƒu le gɔmedzedzea me nye meta 900 le sɛkɛnd ɖeka me. Le nyateƒe me la, Germanytɔ ƒe caliber lolo vie wu - meta 1000 le sɛkɛnd ɖeka me.
  Eye emegbe aʋaa megadzɔ ake o.
  Panther 4 do le ƒe blaatɔ̃ vɔ ɖekɛlia me. Eƒe ɖoɖo to vovo. Engine kple transmission nye unit ɖeka eye gearbox le engine la dzi. Aʋawɔʋua ƒe kɔkɔme dzi ɖe kpɔtɔ. Eye nusi do tso emee nye ʋu si ƒe kpekpeme nye tɔn 70, si ƒe gas turbine mɔ̃ si ƒe ŋusẽ nye sɔ 1,500, eye ŋgɔgbekpa si ƒe ŋusẽ nye milimeta 250 eye axadziʋawɔnu si nye milimeta 170, si ƒe tu si ƒe kpekpeme nye milimeta 105 eye eƒe tu ƒe didime nye 100 EL. Ʋu sia kpekpe ŋutɔŋutɔ xoxo eye ŋusẽ nɔ eŋu ŋutɔ... Soviet IS-7, si nye aʋawɔʋu si wowɔ le agbɔsɔsɔ sue aɖe ŋutɔ me koe te ŋu wɔ avu kplii. Eye T-54 la gbɔdzɔ wu sã.
  Eye le ƒe '58 ƒe nuwuwu la, "Panther"-5 do. Eƒe aʋawɔnuwo ƒe titrime kple aʋawɔnuwo sɔ kple Panther-4, gake eƒe dzogoewo lolo wu, eye eƒe kpekpeme le bɔbɔe wu si nye tɔn blaade vɔ etɔ̃, eye mɔ̃ si ŋu ŋusẽ le wu si ƒe ŋusẽ nye sɔ ƒe ŋusẽ 1800. Aʋawɔʋua nɔa ablaɖeɖe me wu eye wòte ŋu trɔa asi le eŋu.
  Esia nye Germanytɔwo ƒe ʋu vevi aɖe. Le USSR la, wodzudzɔ IS-7-ʋua zazã. T-10 koe susɔ abe esi kpekpe ene, gake eƒe kpekpeme nye tɔn blaatɔ̃. Eye tsɔ kpe ɖe T-54 ŋu la, T-55 koe do, si ƒe aʋawɔnuwo sesẽ vie wu.
  Míate ŋu aƒo nu tso mɔ̃ɖaŋununya ŋu ɣeyiɣi didi aɖe. Hitler ŋutɔ kpɔ gome le aʋawɔnu ƒomevi aɖewo zazã me. Nikita Khrushchev tsɔ ɖe le tukpewo me wu. Tukpewo ƒe aʋawɔʋuwo hã do le Germany. Wosẽ ŋu ŋutɔ, abe Soviettɔwo tɔ ene. Hitler di vevie be yeage ɖe aʋaa me. Womewɔ haidrodzin bɔmb haɖe o, eye atɔmik bɔmb ʋɛ aɖewo koe li. Eye àte ŋu atsɔ ɖokuiwò ade afɔku me eye nàge ɖe masɔmasɔ me.
  Hitler di vevie be yeawɔ aʋa le ɣedzeƒe. Italy le klalo be yeatsi tre ɖe USSR ŋu. Mussolini viŋutsue le edzi ɖum, gake Benedito ku. Eye viaŋutsu, si tsi tre ɖe kɔmiunisttɔwo ŋu vevie eye wònye susuŋutinunyala fasitɔwo, kpakple Germany, le klalo be yewoawɔ aʋa kple USSR, gake le nɔnɔme aɖe nu. be France kple Britain aɖe akpaɖekedzimademade afia.
  Eye Japan ate ŋu aʋu aʋawɔƒe aɖe hã le ɣedzeƒe gome. Eye Germany ate ŋu aƒo Finland, Hungary, Romania, kple Slovakia nu ƒu kokoko. Ðewohĩ Bulgaria, Yugoslavia kple Sweden gɔ̃ hã.
  Ðewohĩ hadɔwɔla mawo tɔgbe anɔ afisia. Ele be Hitler naƒoe ɖe Franseawo nu gbã be woagade nu wo me o. Gake ele bɔbɔe be woawɔ ɖeka kple Britain. Wogblɔna le afima hã be kɔmiunisttɔnyenye aɖeke meli o. Eye le U.S.A. la, Kennedy nye sɔ viviti aɖe.
  Hitler mebu eƒe dzonɔameme haɖe o. Gake aʋawɔwɔ me yiyi sesẽ le agbenyuinɔnɔ gome.
  Ŋutsuviawo le avu wɔm xoxo ɖe ƒoƒo wuietɔ̃lia ta. Ðeɖi te ɖeviawo ŋu eye woƒe ʋuʋu va nɔ kuvia wɔm.
  Fuhrer la ƒo nu kple hũɖeɖe. Ne ame tsi la, eva sesẽna ɖe edzi be woatso nya me be yewoayi aʋa. Ðeviwo wɔa adã hewɔa avu. Gake woƒe afɔkpodziwo me mekɔna o eye wodoa dzidzɔ na ame. Woƒo wo nɔewo hesi dzo.
  Gake esia mewɔa dɔ le ame tsitsiwo gome o. Aʋa ɖeka koe Hitler ɖu kple Poland le xexe sia me. Eye esia mesɔ gbɔ na ƒe blaeve vɔ enyi ƒe dziɖuɖu o.
  Gake le go bubu me la, Germanytɔwo ƒo asa na nusiwo bu kple nusiwo dome gblẽ.
  Gake amewo sɔ gbɔ ɖe Germany. Vidzidzi ƒe agbɔsɔsɔ si sɔ gbɔ kple vi geɖe.
  Ŋutsuviawoe nye esi le avu wɔm. Eye àte ŋu akpɔ ɖeviawo le gbɔgbɔm sesĩe.
  Fuhrertɔwo gabu tame ake, fifia ya le yameʋuwo ŋu. Jet-srafoha si le Third Reich la de ŋgɔ ŋutɔ. Wowɔ ŋgɔyiyi nyui ŋutɔwo kple yameʋu siwo wowɔna. Vevietɔ ME-462. Ŋusẽ le yameʋua hã ŋu ŋutɔ eye wògblẽa nu.
  Eye wotsɔa tukpewo hã kpena ɖe eŋu. Enye ʋu si ŋu ŋusẽ le ŋutɔ hã.
  Helikɔpta siwo ƒe nɔnɔme le abe disk ene hã do. Wote ŋu ʋãna ŋutɔ eye woate ŋu atrɔ asi le wo ŋu.
  Aɖaŋuwɔla Tank ye to wo vɛ. Aʋawɔʋu siwo nye TA-383 siwo nye aʋawɔʋu nyuiwo ŋutɔ hã le esi. Asike bɔmbdadaʋu siwo ate ŋu ada bɔmb ɖe United States ƒe anyigba gɔ̃ hã dzi hã le Germanytɔwo si.
  Ðeviawo wu avuwɔwɔa nu. Eyata ame aɖeke medze anyi o.
  Le dzesiwo gome la, wotsɔ aʋadziɖuɖua na Alligator si nye ʋiʋlidziɖula ƒe kpeɖeŋutɔ.
  Ŋutsuviawo yi woƒe mɔ vovovowo dzi. Emegbe nyɔnuvi siwo do kɔdada ƒe asigɛwo do. Wonɔ afɔ ƒuƒlu eye wodo bikini.
  Aʋawɔwɔ kple abɔwo kple afɔwo hã ava do dzidzɔ na ame.
  Hitler di be nukunu aɖe nanɔ Fiaɖuƒe Etɔ̃lia si. Gake vaseɖe fifia la, menye nusianue yi edzi o. Tukpewo ƒe mɔ̃ɖaŋununya nyuitɔ kekeake le Germanytɔwo si le xexeame. Wole haidrodzin bɔmb hã wɔm. Womewɔe le dukɔ aɖeke me le xexeame haɖe o, gake aʋawɔnua dzi ŋɔ ŋutɔ.
  Fuhrer ŋutɔ xlẽ Wales le eƒe sɔhɛmenɔɣi eye wòdi be dzoxɔxɔ ƒe keklẽ alo laser nanɔ Third Reich la me.
  Gake vaseɖe fifia la, womete ŋu wɔ aʋawɔwɔ ƒe ɖoɖo nyui aɖeke o. Negbe ɖewohĩ ŋkumaʋumaʋu na tsitretsiɖeŋulawo ko, gake ema gɔ̃ hã sesẽ akpa. Third Reich hã to agba siwo dzona vɛ. Mɔ̃ siwo ƒe nɔnɔme le abe disk ene meɖe woƒe aʋawɔwɔ nyuie fia o. Gake susu aɖe nɔ anyi be woatsɔ laminar flow si aƒo gowo kple kakɛwo ɖe axawo dzi atsyɔ wo dzi.
  Esia fia be discus la anye esi ŋu womate ŋu agblẽ nu le kura o.
  Nyɔnuviawo dze wo nɔewo ƒoƒo gɔme kple woƒe afɔ ƒuƒlu. Wonye kamedefefewɔlawo kple lãmekawo hã. Eye woƒoa afɔkpodzi vevie ŋutɔ.
  Eye ale wo dometɔ ɖeka tsɔ eƒe asibidɛwo wɔ etɔ̃, evelia ɖo eŋu nɛ. Esia nyo ŋutɔ ŋutɔŋutɔ.
  Hitler ƒo nu kple gbɔgbɔ be:
  - Menye nudzodzoe wɔnublanui aɖee menye o - atiglinyi si nye super-monster.
  Eye wòkpɔ alesi gayibɔ aɖe si le dzo dam biã la nɔ nyɔnuvia ƒe afɔkpodzi ƒuƒlu si le goglo la fiãm le susu me. Aʋawɔwɔa meɖo alesi Xexemeʋa Evelia wɔe o, gake eɖe alesi gbegbe wòɖoe fia.
  Nyɔnuvi siwo le afisia la wɔ nuku ŋutɔ - ɖeko wònyo ŋutɔ. Wole hatsotso kɔkɔtɔ kekeake me.
  Esia wɔe be hakpanyawo va susu me na Fuhrer;
  Le nyɔnuvi afɔ ƒuƒlu sia ŋu
  Nyemete ŋu ŋlɔ be o...
  Edze abe kpe siwo le afɔtoƒea ene
  Wowɔa funyafunya wò afɔ tsɛwo ƒe ŋutigbalẽ!
  Ẽ, nyɔnuvi dodzidzɔname siawo nye le nyateƒe me.
  Le sinima aɖe me la, woɖe alesi wowɔ funyafunya Jeanne Dark fia. Le mɔa nu la, blonde dzetugbe aɖee wɔ eƒe akpaa. Eye funyafunyawɔwɔa nye nusi le dzɔdzɔme nu. Eye nyɔnuvia ƒe afɔ ƒuƒluwo biã dzo.
  Hitler lɔ̃e ŋutɔ. Zhanna tsi tre ɖe agbatsɔkekea dzi dzinɔameƒotɔe. Eye ʋuʋudediwo xɔ eƒe afɔkpodzi ƒuƒluwo. Eye ɣeaɖewoɣi la, ƒoƒoea gena ɖe eƒe akɔta kple akɔta.
  Emegbe wotsɔ aŋekotoku lée ɖe eƒe no dzĩwo ŋu. Nusi nye gã ŋutɔŋutɔ. Alesi esia na Hitler ƒe dzi dze emee.
  Le kpɔɖeŋu me, wokplɔ nyɔnuvi aɖe si le amama hetsɔ ka blae ɖe agbatsɔkeke dzi. Eye mina míatsɔ ƒoƒoe atsoe. Eye wotɔ dzo aʋawɔla la hã kple gayibɔ dzodzoe. Eye evea ame ŋutɔ. Gake le ɣeyiɣi ma ke me la, enyo be woawɔ funyafunya nyɔnuvi.
  Vevietɔ ne gayibɔ dzodzoe aɖe ƒo wò afɔkpodzi ƒuƒlu.
  Esia doa dzidzɔ na ame ŋutɔŋutɔ.
  Nyɔnuviawo nɔ avu wɔm. Eye wo dometɔ ɖeka, blonde la tsɔ eƒe afɔ ƒuƒlu evelia ƒo eƒe asike. Atsyɔ̃ɖola si ƒe taɖa biã la dze anyi. Dzɔla la dze xexlẽdzesiwo xlẽ gɔme.
  Ta dzĩtɔa tsi dzodzodzoe eye wòti kpo tso dzi kple lɔlɔ̃nu faa ƒe agbagbadzedze.
  Aʋa la gayi edzi ake.
  Adolf Hitler ƒo nu kple ɣli be:
  -Vi aɖe wu, vie wu, .
  Aʋa mamlɛtɔe nye esi sesẽ wu!
  Eye medi be maɖu xexeame katã dzi, .
  Ɣletinyigba si ana Germany nazu vidada!
  Fuhrer la mewɔ dɔ nyuie o, eye eƒe gbe hã nɔ ɖiɖim. Gake aleke kee wòɖale o, ŋutasẽdziɖula aɖe wuwu.
  Eye nyɔnuviawo wɔa avu, eye woƒe ŋutilã si me lãmekawo le la klẽna le fifia ta. Fififi wɔnukuwo.
  Fuhrer la susui be, nukae toa nyɔnu me ne wodɔ egbɔ sesẽe? Vevesese alo orgasm alo evea siaa?
  Edzrom be nye ŋutɔ mate ŋu azu nyɔnu! Eye yi panel la gbɔ!
  Ewɔa nukokoe gɔ̃ hã!
  Ne èyi panel la, .
  Ɣletivie nènye, ànɔ abe Emmanuel ene!
  Eye le nusianu me la, enyo ŋutɔ!
  Aʋala ƒe nyagbɔgblɔwo te ɣeɖuɖu le Fuhrer ƒe ta me;
  Ne seɖoƒea ɖo la, yi zitɔtɔ me!
  Dzitsinyae nye adzɔnu xɔasitɔ kekeake si womedzrana o - togbɔ be ame geɖe lɔ̃na faa be yewoaxe fe bubu be yewoaɖe asixɔxɔ sia ɖa hã!
  Le lɔlɔ̃ me la, hakpanyaŋlɔlawo koe ɖoa aɖaŋu siwo ŋu viɖe le!
  Lɔlɔ̃ nye fefe sia tɔgbe - afisi tasiaɖamfɔ etɔ̃lia le!
  Aleke lɔlɔ̃ to vovo na xɔlɔ̃wɔwɔ ƒe kplɔ̃ɖoƒee - womakpe ame etɔ̃lia gbeɖe o!
  Xexlẽdzesi etɔ̃lia nye ɖekawɔwɔ ƒe kpɔɖeŋu - ɖeko menye le ƒomegbenɔnɔ me o!
  Ŋuʋaʋã nye ame siwo bɔbɔ ɖe anyi wu ƒe seselelãme - woƒe susu gbɔdzɔ, woƒe nu wɔa nublanui na ame dahewo gɔ̃ hã!
  Ele bɔbɔe be woatu snodzizɔla le dzomavɔ me wu be woadi nunɔla ɖokuitɔmadila!
  Anukwareɖila pop abe abosam ɣi ene!
  Sɔlemexɔ le abe fiase ene - mègage ɖe eme ga manɔmee o!
  Aleke kee wò asibidɛ loloe o, asigɛawo asɔ kokoko!
  Enyo wu be nàƒoe zi ɖeka tsɔ wu be nàgblɔe zi alafa ɖeka!
  Zi geɖe la, ɖokuitɔmadimadi ɖea vi na wo!
  Nu si ŋu ŋuklẽ le la akpɔ eya ŋutɔ ƒe nuyi!
  Susu si me kɔ eye dzi dɔmenyotɔ le amesiwo lɔ̃a gbɔdɔdɔ - elabena wole klalo be yewoama vivisesea kple yewoƒe zɔhɛ!
  Aʋawɔwɔ nye agbemesuku - si nyo wu be woadzo!
  Aʋawɔwɔ ƒe aɖaŋu bia be woatsɔ nu geɖe asa vɔe!
  Nunɔlawoe klã Kristo ɖe ati ŋu - ati ɖeka koe avu vɔ̃ɖiwo dea asixɔxɔe!
  Xɔse le bɔbɔe godoo, gake le esi teƒe be nudzodzoewo nanye la, ehea gagbalẽwo!
  Ne èdi be yeanye kesinɔtɔ la, ʋu gadzraɖoƒe, ne èdi be yeazu kesinɔtɔ wu la, wɔ nufiafia aɖe!
  Xexemenunya le abe ɖɔ si wotsɔ léa sikatɔmelãwo ene!
  Dunyahehe nye ameflunya ƒe aɖaŋu!
  Dunyahela to vovo tso amewula gbɔ - le fe si woxena ƒe lolome nu ko!
  Anɔ eme godoo be ame kukuwo ƒe atrakpui aɖee kplɔa ame yia dzi!
  Aʋawɔwɔ nye amewula kple nublanuikpɔkpɔ ƒe amewula ƒe hoʋiʋli!
  Xɔse nana ame aɖewo nɔa dzadzɛ - bubuwo hã nyea kesinɔtɔwo wu!
  Dunyahela vɔ̃ɖi wu vodka - exɔ asi wu, eye wò ta dzea gbagbã gɔme enumake.
  Dunyahela, abe gbolo ene, wɔa dɔ kple eƒe aɖe, gake menaa vivisese boo o!
  Dunyahela la naa eɖokui ɣesiaɣi, gake medzea ame aɖeke ŋu o!
  Nya dzeaniwo - ŋutasẽla ƒe awudziwui!
  Ne dukɔa trɔ zu amewula la, woyɔnɛ be fofo ƒe dukɔ kɔkɔe!
  Ne dunyahela aɖe tso eɖokui geɖe la, efia be eƒe asi le wò gakotoku dim!
  Dunyahela: kotokufiala si woɖe mɔ na le se nu!
  Vovototo si le dunyahela kple kotoku me adzodala domee nye be gbãtɔa wɔa toɣliɖeɖe geɖe wu le fififiɣia!
  Kristotɔnyenye ƒe ŋutinya, eye le nyateƒe me la, subɔsubɔha ɖesiaɖe ƒe ŋutinya ɖee fia be naneke meli si woyɔna be zazɛ̃nyahehe nyui o!
  Be woagbe toɖoɖo nye amewuwu le luʋɔ me!
  Lɔ̃ hawòvi, ke menye srɔ̃a kple gakotokua o!
  Kluvia va zu numame na eƒe kɔla ale gbegbe be esi wòkpɔ ablɔɖe ta la, edze aɖuɖɔtoe gɔme!
  Nyuiwɔwɔ ƒe asibidɛwo le tsitsim kabakaba akpa!
  Ame si ƒãa masɔmasɔ ƒe nukuwo la adzi afɔku!
  Ne èdi be yeaɖe yeƒe luʋɔ la, tsɔ ɖokuitɔdidi klã ɖe ati ŋu!
  Vovototo si le gakotoku ƒuƒlu kple dzi si me luʋɔ mele o dome - mamlɛtɔa tsɔtsɔ sesẽ wu!
  Mawu geɖewo li, gake ame aɖeke meli makɔ nye luʋɔ ɖe eme o!
  Vovototo kae le ɣletivi si le yame kple pop ɣletivi dome - nyateƒe si wònye be woate ŋu atsɔ kpe ɖeka atsi pop ɣletivi!
  Kristo lɔ̃a amewo katã - kple nuvɔ̃wo gɔ̃ hã, kple esubɔla siwo li fifia ƒe akpa gãtɔ - kple gakotokuwo ko!
  Ne èdi be yeate ɖe Mawu ŋu kplikplikpli la, ɖe wò ŋukeklẽ dzi kpɔtɔ!
  Le Ŋusẽkatãtɔ la ƒe ɖekematsɔleme si dze abe ɖe wòdze ene gɔ̃ hã me la, lɔlɔ̃ li - le nyateƒe me la, ɖeviwo dina gbã be yewoasi le yewo dzilawo ƒe beléle nu!
  Mawu hea tohehe na vɔ̃ɖinyenye ɖe megbe be yeana mɔnukpɔkpɔ nuvɔ̃wɔla la!
  Ŋutete kple dɔsesẽwɔwɔ abe srɔ̃ŋutsu kple srɔ̃nyɔnu ene dzia dzidzedzekpɔkpɔ abe srɔ̃tɔ ene ko!
  Anyi gɔ̃ hã vena - ne ènyrɔ ɖe eme!
  Ameflunya le abe wein ene, ewɔa dɔ eye wòvivina eye esesẽna be woadzudzɔ!
  Lɔlɔ̃ le abe shrapnel shell ene - evuvua dzi, ʋuʋua ahɔhɔ̃, trɔa kotokuwo, dona ɖe axadzi!
  Amegbetɔ sɔ kple Mawu le mɔ aɖewo nu - Ŋusẽkatãtɔ lae wɔ xexeame katã, eye amegbetɔ dzi bometsitsi: wo ame evea siaa seɖoƒe meli na o!
  Amesiame si atu dzidzedzekpɔkpɔ ɖe ʋu dzi la adze ŋgɔ ha si woda tu ƒe dzɔgbese. Woaɖu woƒe zɔhɛwo - emetsonua nye nublanuinya kple dziku!
  Ɣeaɖewoɣi la, mɔ nyuitɔ si dzi nàto alé ŋkɔ nyui si le ŋuwòe nye ka si nàtsɔ abla kɔ na wò! Aleke kee wòɖale o, mana nàdze anyi o!
  Màte ŋu amlɔ dzata te eteƒe nadidi o - agbã wò!
  Ɣeaɖewoɣi la, srɔ̃nyɔnu nɔa abe mammoth ene ɖe avɔ teƒe!
  Agbalẽŋlɔla si dzea agbagba be yeaŋe gagbalẽwo maƒã nu nyui, mavɔmavɔwo o!
  Dukɔ si me se mele o le abe ŋutilã si me ƒu mele o ene! Be wòagazu ƒumelã o ko la, ele be woawɔ tiatia!
  Ne èdi be yeawɔ aɖaŋudɔ aɖe la, ŋlɔ fe si woxena ɖe eta be!
  Ameflunya si me aɖaŋu le wue nye ne mèle alakpa dam o, gake ame aɖeke mexɔ dziwò se o!
  Nyateƒee, dziɖuɖu doa kuxi gãwo ƒe ŋugbe ya, gake aʋadziɖuɖu le etsɔme ƒe dzesi koe esia nye!
  Le aʋawɔwɔ me la, kalẽwɔwɔ kple nunya nyui hea aʋadziɖuɖu vɛ.
  Be nàƒoe la, ele be nàkpɔ afi si wòle gbã!
  Scout lae nye aʋadziɖuɖu ƒe gaŋudɔwɔla!
  Bometsila ɖesiaɖe ate ŋu awɔ nuwɔametɔ, gake menye aɖaŋudzela ɖesiaɖee ate ŋu ada gbe le ame ŋu o!
  Amewula amemabumabu geɖe li - ɖɔkta ʋɛ aɖewo koe da gbe le ame ŋu!
  Ame aɖewo nye ɖɔktawo, ɖewo nye amewulawo!
  Vevesese manɔmee la, kalẽwɔwɔ aɖeke meli o - kalẽwɔwɔ manɔmee la, aʋadziɖuɖu aɖeke meli o!
  Kɔmiunisttɔwo ƒe nukpɔsusuwoe nye bometsitsi ƒe seɖoƒe: ne ta dzodzoewo kple dzi fafɛwo xɔ wo dzi wɔwɔ!
  Kɔmiunisttɔnyenye le bɔbɔe, gake etɔa dzo amesiwo ƒe ami sɔ gbɔ akpa!
  Ne mègbɔ dzi ɖi nyuie o la, hadzidzi kpena ɖe ŋuwò!
  Ameawo le abe gayibɔ ene - hafi wòafa la, na nɔnɔme si nèdi lae!
  Ne èdi be yeaxɔ ŋkɔ la, zã ŋusẽ zi geɖe!
  Dzesidea le abe dzomavɔ ƒe gbe ene - etsia ne ètsɔ aɖatsi kple ʋu de tsii!
  Amewo le abe gbewo ene - zi alesi nètu afɔ wo dzii la, zi nenemae wokɔna ɖe dzii!
  Ðekawɔwɔe nye nu vevitɔ si ana woaɖu dzi!
  Tohehe nye dɔwɔnu na aʋadziɖuɖu! Susu la ƒoa fefe ɖe eŋu!
  Ðekawɔwɔ, dzideƒo, ɖokuitɔmadimadi nye nu vevi siwo ana woaɖu dzi, ablɔɖe, dzidzɔkpɔkpɔ! Tohehe manɔmee la, aʋakɔ aɖeke meli o, eye aʋakɔ manɔmee la, màte ŋu akpɔ ablɔɖe o!
  Dɔwɔwɔ na míesẽ ŋu, ne nunya dzi ɖe edzi la, ana ablɔɖe mí, eye ne wotsɔ dzɔgbenyui kpe ɖe eŋu la, ahe dzidzɔ vɛ!
  Aʋafia la le abe piramid la tame ene - ele be ɖeka koe nanɔ anyi, ne menye nenema o la, xɔ sesẽ sia tɔgbe gɔ̃ hã amu!
  Ƒomea ƒe bubumewo do ƒome kple dzideƒo abe alesi taɖa ƒe didime kple nunya do ƒome ene!
  Mía tɔgbuiwo ƒe kalẽwɔwɔ aɖeke makpe ɖe vɔvɔ̃nɔtɔ ŋu o!
  Akplɔ si wotsɔ gakpo sesẽtɔ kekeake wɔ la xɔa gbeɖuɖɔ le aɖaka si me woƒoa nu le kple vɔvɔ̃nɔtɔ aɖe si me!
  Aʋawɔnu si dzi ŋɔ wue nye Biblia si le ame vɔ̃ɖi aɖe si me!
  Amegbetɔ ƒe kesinɔnu vevitɔ: ŋusẽ, si hã nye susu vevitɔ si ta wògblẽa nu!
  Dɔ nyuitɔ kekeakee nye gbolowɔwɔ, ètsɔa asitsatsa kple vivisese ƒoa ƒui eye nèkpɔa zɔhɛ yeye ɣesiaɣi - ɖoɖowɔɖi aɖeke meli o!
  Woate ŋu aƒo adegbe le kalẽtɔ ƒe dzidzimegbalẽ ŋu ƒe alafa ɖeka, gake ne ekpɔ eɖokui le aʋagbedzi la, eƒua du yia megbe vɔvɔ̃tɔe!
  Vodka ƒe aŋetu le abe bɔmb ene - eƒoa wò le wò afɔwo dzi, ƒoa wò ahɔhɔ̃, ƒoa wò ememe!
  
  LƆLƆ̃ ƑE ƲUƲU ETƆ̃
  NYAWO ƑE NYATAKAKA
  Nyɔnu dzetugbe aɖe ŋutɔ, Elena Ambrams, si xɔ abe ƒe blaetɔ̃ ene, si nye gatɔ biliɔnla tsitsi aɖe si xɔ ƒe blaatɔ̃awo srɔ̃. Elé fu srɔ̃a, vevietɔ esi eƒe lɔlɔ̃tɔ dzetugbe si mebɔ o, si xɔ ƒe wuiatɔ̃, si ŋkɔe nye Vyacheslav Kotovsky, le esi ta. Elɔ̃e vevie, eye megate ŋu doa dzi le eƒe ame tsitsi nyɔŋu, gake kesinɔtɔ dziŋɔ la me o. Edi be yeaɖe ye srɔ̃ ɖa eye esi wòzu ahosi la, yeaɖe ɖekakpui wɔnuku si nye Vyacheslav. Gake mele bɔbɔe nenema gbegbe o. Dedienɔnɔ sẽŋu le gatɔ biliɔnla la si, eye amegãɖeɖia ŋutɔ di be yeaxɔ srɔ̃ yeye, gake ɖeko wòdi be yeagabu ga le srɔ̃gbegbe me o. Nya ɣaɣla la le ŋusẽ kpɔm ɖe edzi.
  . NYAGBLƆÐI ƑE NYAGBLƆÐI.
  Ame biliɔnla sia srɔ̃ Elena Ambrams lé fu srɔ̃a eye wòdi vevie be wòaku. Ame tsitsia xɔ ƒe blaatɔ̃ kple edzivɔ xoxo, eƒe ta ƒo ƒu, eƒe lãme ʋuʋu, gake ŋusẽ gakpɔtɔ le eŋu ŋutɔ. Eye meɖoe be yeaku o. Eye èxɔ ƒe blaetɔ̃ kloe, blonde dzetugbe. Eye ŋutilã sesẽ dina be woalɔ̃ ye kple gbɔdɔdɔ.
  Elena lɔ̃a nyɔnuwo ƒe ahadzraƒe siwo woɖea awu le wo ŋu la sasrãkpɔ. Ŋutsu siwo ƒe lãmekawo, dzetugbe, toɖola siwo ƒe vidzinu lolo la ɖua ɣe le afima. Eye ekpɔkpɔ dzɔa dzi nɛ ŋutɔ. Nyateƒee, haƒoƒoa ƒoa, eye ŋutsuawo ɖea woƒe awuwo, eye nètsɔa dzodzro vɔ̃ léa ŋku ɖe eŋu.
  Elena wɔa dɔ abe zã me glitoto ene le eƒe sɔhɛmenɔɣi. Eye edzɔ dzi nɛ ŋutɔ. Eyi Europa gɔ̃ hã kple Natasha. Afimae asisiwo nɔ wo si: ŋutsuwo, nyɔnuwo, kple ɣeaɖewoɣi lãwo gɔ̃ hã.
  Aleke gbegbe nusiawo katã do dzidzɔ na nyɔnuviawoe nye si. Nukpɔsusu aɖe li be gbolowo melɔ̃a woƒe dɔwɔɖuia o. Gake enɔ te ɖe amesi dzi. Elena kple Natasha nye fiafitɔ siwo lɔ̃a ame ŋutɔ.
  Wolɔ̃a ŋutsuviwo ɖɔliɖɔli abe asigɛwo ene, eye womedoa vlo nyɔnuviwo o. Woƒe didi vevie nɔ woƒe akpa yeyea ŋu.
  Ŋutsuwo katã to vovo, eye nu vovovoawo ʋã ame ale gbegbe eye wòtrɔ nyɔnuviawo ŋutɔ. Eye adzɔ dzi na wo ŋutɔ le gbɔdɔdɔ me le vivisese kple gbɔdɔdɔ ƒe dzodzro ta. Eye emegbe miexɔa ga le ŋutsuwo kple nyɔnuwo si ɖe esia ta, kple ga gbogbo aɖe hã!
  Elena ƒe agbenɔnɔ nye modzakaɖeɖe: gbɔdɔdɔ geɖe, nuɖuɖudzraƒe siwo xɔ asi wu, sauna, atsyɔ̃ɖoƒewo, ɣe ƒe keklẽŋusẽkpɔƒewo, tsiƒuƒewo, mɔzɔzɔ le xexeame godoo. Nusianu yɔ fũ kple modzakaɖeɖe kple modzakaɖeɖe. Menye ɖeko Elena mevɔ̃na na gbɔdɔdɔ ƒomevi siwo mebɔ o ko o, ke boŋ ɖeko wotrɔ asi le eŋu. Elɔ̃a dodokpɔ wɔwɔ ŋutɔ. Eye wònye gbolo gã aɖe eye wònɔ eteƒe.
  Gake eƒe dzidzɔkpɔkpɔa nu yi. Le nyateƒe me la, ƒeawo va yina eye kaba alo emegbe la, gbolo aɖe maganɔ yeye kple eƒe nu lédziname o. Eye elɔ̃ ɖe edzi kple dzidzɔ be yeaɖe Mose Abrams, si nye ame tsitsi aɖe si xɔ abe ƒe blaatɔ̃ ene, si le nyakpakpawo nu la, kansa gakpɔtɔ le fu ɖem nɛ. Enɔ mɔ kpɔm be yeava zu ahosi kple nyɔnu kesinɔtɔ kekeake le xexeame. Gawu la, Mose ƒe viŋutsu si le se nu la wu eɖokui. Ame kemɛa ƒe tagbɔ gblẽ. Eye vinyenyɔnua te ŋu xɔ AIDS, eya hã nye gbolo ŋutɔ.
  Eyata domenyila tẽ aɖeke megali o. Eye Elena ate ŋu akpɔ mɔ be yeanyi kesinɔnu gãtɔ kekeake ƒe dome!
  Gake kuxiae nye esi, srɔ̃ŋutsua meku o. Gake le nyateƒe me la, ŋusẽ meganɔ eŋu o.
  Elena ku drɔ̃e tso gbɔdɔdɔ ŋu. Mose gblɔ nɛ be: "Wò ɖetugbui, àte ŋu azɔ azɔli." Gake be nyadzɔdzɔŋlɔlawo nagase ya le eŋu o, ne menye nenema o la, enye ametafatafa enumake!
  Susua nye susu nyui aɖe ya.
  Elena doa ametakpɔnu yia strip bar la gbɔ. Enyo wu gɔ̃ hã, elabena eƒe nɔnɔme deblibo. Vi aɖeke menɔ anyi o, eye wòƒo eɖokui ɖe kamedede me. Àte ŋu axɔ ŋutsu ɖe ga sue aɖe ko ta nɛ. Gake esia megadzɔa dzi na ame nenema gbegbe o. Alphonse, wò fefenue nye esia, eye wòvivina wu ne ènye gbolo. Eye ale, ne ŋutsu wɔ nusi nèdi la, meganye turn-on ma tɔgbe o.
  Gake fifia ame yeye aɖe le ɣe ɖum. Ðekakpui dzetugbe aɖe ŋutɔ. Eɖea eɖokui fiana blewuu le nuƒolanɔƒea le amenuveve me. Ẽ, le nyateƒe me la, ŋutsu dzetugbe kae nye si. Taɖaa nye sika, eye Elena si si nuteƒekpɔkpɔ geɖe le la kpɔa ɖa ƒe amadede ŋutɔŋutɔ, amadede aɖeke manɔmee. Mo la fa miamiamia ŋutɔ eye wònya kpɔ, abe nyɔnuvi tɔ ene. Eye ŋutigbalẽa le blɔ ale gbegbe, ekɔ, eye wòzu ŋutigbalẽ. Le afisia la, eɖe amama vaseɖe eƒe tsiƒuƒe. Eƒe lãmekawo me kɔ ŋutɔ eye wonya kpɔ ŋutɔ. Womelolo o, gake woƒe nɔnɔme dzeani eye wòwɔ ɖeka ale gbegbe be ɖeko wònana wò tagbɔ gblẽna!
  Nyɔnu siwo xɔ ƒe vovovowo le ɣli dom ŋutɔŋutɔ. Eye wotsɔ ga de eƒe tsiƒuƒewuwo me. Eye ɖekakpuia ƒe ŋutsunyenye ƒe blibodede le dzi yim, gã ma gbegbe le esi.
  Elena ʋuʋu eƒe asi be:
  - Nye tɔe wònye! Medi be mawɔe na ɖokuinye!
  Dɔla la de dzesii be:
  - Esia nye eƒe fefe gbãtɔ le strip bar me. Eye le kɔnu nu la, woadzrae, eye nyɔnua aƒlee na zã la. Ðe nèle klalo be yeatsɔ ga aɖe aƒu gbea?
  Elena ʋuʋu ta be:
  - Ðe woadzra ŋutsua le nudzadzra mea? Esia nyo ŋutɔ! Nyateƒee, mele klalo!
  . TA 1 lia.
  Nu ɖeka aɖe nɔ strip bar la ŋu: nyɔnuwo koe woɖea mɔ na be woage ɖe eme. Eye nyɔnuwo hayaa ŋutsu siwo ɖea woƒe awuwo le wo ŋu la ɖe ga ta. Eyata ame gbogbo aɖewo nɔ anyi siwo di be yewoawɔ dɔ le afima. Le nyateƒe me la, le ŋutsu, vevietɔ ɖekakpui gome, ne lãmetsiŋusẽwo le fefem, be wòaɖu ɣe, amama na nyɔnuwo, eye wòadɔ kpli wo gɔ̃ hã ahaxɔ ga ɖe eta la, nye glitoto!
  Slavka dze tugbe le mɔ si mebɔ o nu eye wòwɔa aʋawɔɖaŋu hã. Eye ɖeko eƒe ŋutilã de blibo le ŋutilã me, eye wònɔa ablaɖeɖe me. Enya ɣeɖuɖu kple ʋuʋu nyuie, eye wòkekea eɖokui nyuie ŋutɔ. Ðeko ŋutsu deblibo na strip bar.
  Gake Slava srɔ̃ nu nyuie le dɔwɔƒea eye wònɔ ŋu ɖom be yeawɔ dɔ. Eye didi tɔxɛ aɖeke menɔ eme be yeanye gigolo o. Gake fofoa nyi fe gbogbo aɖe le mafiatɔwo si. Eye ele vevie ŋutɔ be woaxɔ ga home si wobia eye woawɔ kaba. Ne menye nenema o la, adzodalawo ƒe hlɔ̃biabia dziŋɔ ŋutɔ.
  Eye Slavka ɖoe be yeadze agbagba akpɔ ga le ahadzraƒe aɖe si woɖea awu le ame ŋu. Gawu la, amesiame gblɔ be eƒe tugbedzedze, mo kple ŋutilã siaa, wɔ nuku ŋutɔ.
  Nyɔnu aɖe si ƒe taɖa biã eye wòdze abe exɔ abe ƒe blaetɔ̃ vɔ atɔ̃ ene la nye striptease bar la ƒe tatɔ. Evivi ŋutɔ. Etiae le ame gbogbo aɖewo siwo di be yewoaxɔ ɖoƒea dome. Ne míagblɔe tututu la, kpeɖeŋutɔ aɖee wɔ gbãtɔa. Ele be ŋutsu 20 siwo di be yewoazu awuɖelawo naɖe woƒe awuwo le haƒoƒoa nu zi ɖeka. Eye woɖe amesiame kloe ɖa enumake.
  Slava ƒe nu lé dzi nɛ enumake. Ðekakpui dzetugbe aɖe ŋutɔ. Eye alesi wòʋãna nyuie heɖea eɖokui fiana nyuie la nye nukunu ko. Le nyateƒe me la, ènye alidziblanu yibɔ le karat me, eye nènya alesi nàʋuʋui ahada asɔ.
  Kpeɖeŋutɔa ŋutɔ nye gbolo nyitsɔ laa, wotae, womenya ƒe si wòxɔ o. Eye esubɔa ɖekakpui dzetugbewo.
  Ðeko wòbia Slavka be:
  -Èxɔ ƒe wuiatɔ̃a?
  Eʋuʋu ta be:
  - Ðeko wòdzɔ ŋkeke si do ŋgɔ etsɔ!
  Nyɔnu si wota la de dzesii be:
  - Eye le dzedzeme nu la, èdze abe ƒewuivi ene! Nyateƒee, esia nyo gɔ̃ hã! Nyɔnu geɖe, vevietɔ ame tsitsiwo, dea ta agu na nyɔnuvi suewo. Gake míate ŋu akpɔ kuxi le kpovitɔwo ŋu... - Etre eƒe afɔkpodzi. - Enyo, fia wò mɔzɔgbalẽm.
  Slavka ƒo nu tso eŋu. Nyɔnua nɔ ŋku lém ɖe ŋkeke si dzi wodzii ŋu la, ƒo nuyi nɛ heɖo eŋu be:
  - Wᴐ nuku! Àƒo ga gbogbo aɖewo nu ƒu. Ga si woakpɔ tso eme ƒe alafa memama 25 nye wò tɔ, susɔea nye mía tɔ.
  Ðekakpuia ƒo nu kple ɣli be:
  - Mesɔ gbɔ o!
  Nyɔnua ƒo nu le ɣlidodo me be:
  - Esiawo gakpɔtɔ nye nɔnɔme nyuiwo. Fiasã blibo aɖe le mía si. Tsɔ kpe ɖe eŋu la, nyɔnu kesinɔtɔ siwo le Moscow lae nye esi. Wonya ga home si wonaa gigolos wòa? Eyata mèganye greyhound o!
  Slavka bɔbɔ ta. Nyɔnua ƒu du va egbɔ hetsɔ eƒe asi de eƒe akɔtawu me. Le ŋutsu alo nyɔnu si to vovo teƒenɔla ƒe asibidɛwo ƒe asibidɛwo ƒe asikaka eŋu me la, ɖekakpuia ƒe ŋutsunyenye ƒe blibodede vuvu enumake. Eye wòva lolo eye wòsesẽ.
  Nyɔnua ɖe eƒe aɖuwo ɖe go:
  - Wòe nye sɔdola si ƒe dziku nu sẽ. Mesusu be àse vivi na dzidzedzekpɔkpɔ le gbɔdɔdɔ dzɔdzɔe la me.
  Slavka ʋuʋu ta. Eye mese le ɖokuinye me be didi aɖe le menye. Lãmetsiŋusẽwo yɔ ŋutilã ɖekakpui si le lãmesẽ me fũ ŋutɔŋutɔ. Ne nyɔnu sia ƒe dzedzeme mevivina boo o hã. Gake eƒe koklozi tsi tre abe atikplɔ ene, eye wòdi be yeaklãe ɖe ati ŋu.
  Eko alɔgbɔnu heʋuʋu ta be:
  "Mía kple wò míagalɔ̃ lɔlɔ̃ ake, dzetugbe!"
  Emegbe Slavka ɖeka ɖu ɣe le eƒe aƒenɔ si ƒe taɖa biã la ŋkume. Enɔ ɖekakpuia kpɔm wònɔ eƒe awuwo ɖem esime wònɔ ɣe ɖum. Ẽ, edoa dzidzɔ na ame ŋutɔŋutɔ.
  Emegbe esi ɖekakpuia tsi eƒe tsiƒuƒea eye dzi dzɔe hã la, etso ɖe eŋu. Etsɔ eƒe asi lé blibodede la eye wòtsɔ eƒe asibidɛwo gbãe. Ŋutsu dzetugbe la na wòxɔ dzo eye wòsesẽ.
  Ta dzĩtɔa ʋuʋu ta hede dzesii be:
  - Enyo! Azɔ ɖe wò tsiƒuƒeawo ɖa.
  Ŋutsu dzetugbe aɖe si ƒe lãmekawo le ʋuʋu ɖi ŋutɔ, si ƒe lãme vuvu la tsi tre ɖe eŋgɔ azɔ amama keŋkeŋ. Eye eƒe asike vuvu. Slavka se ŋukpe kple dzidzɔkpɔkpɔ vevie ƒe tsakatsaka. Eye aleke gbegbe wòdze tugbee nye si.
  Nyɔnu si ƒe taɖa biã la ƒo eƒe nuyiwo. Ese le eɖokui me be didi ƒe duƒuƒu sesẽ ale gbegbe be megate ŋu nɔ te ɖe enu o. Ete eƒe awuwo vuvu.
  Eye eva dzɔ be enɔ amama.
  Nyɔnu si lolo vie, gake ŋusẽ le eŋu ŋutɔ eye lãmekawo le esi le eƒe tsitsime. Eye eƒe nowo lolo eye wosẽ. Le ɖekakpui si gbɔdɔdɔ fũu akpa ƒe sesẽƒe gome la, esia nye tetekpɔ gã aɖe ya.
  Slavka ɖe afɔ ɖe eŋu eye wòge ɖe eme enumake kloe. Menye lɔlɔ̃tɔ bibi aɖekee wònye o, eye wòwɔa nu le sɔhɛmenɔɣi ƒe amemabumabu nu. Ɣeyiɣi gbegblẽ ɖe lɔlɔ̃ ŋu manɔmee.
  Gake dzi dzɔ aƒenɔ si ƒe taɖa biã la xoxo, eye le gbɔdɔdɔ ƒe agbegbegblẽnɔnɔ megbe la, eƒe vidzidɔ tsi. Eyata atikplɔ gã si le dzo dam la gena ɖe eme bɔbɔe.
  Eye ese le eɖokui me nyuie ŋutɔ, nyɔnu si ƒe taɖa biã la fa avi le dzidzɔkpɔkpɔ ta. Slavka te eƒoƒo sesĩe. Ewɔ lɔlɔ̃ na nyɔnuviwo wu zi ɖeka.
  Gake nuteƒemakpɔmakpɔ kple sɔhɛwoe wonye akpa gãtɔ. Gake be nyɔnu tsitsi nafia lɔlɔ̃ ƒe aɖaŋu.
  Ke hã, ɖekakpuia tsɔ eƒe asiwo ƒo nyɔnu si ƒe taɖa biã la ƒe no siwo yɔ fũu la eye wòtia ɣeyiɣi si sɔ la le susu me ko. Ta dzĩtɔa va kple hũɖeɖe gbegblẽ aɖe. Emegbe ŋutsu dzetugbe aɖe si dze tugbe la do ɖe mɔli ɣi aɖe ƒe tɔsisi aɖe me. Eye Redhead gakpɔ gbɔdɔdɔ ƒe dzodzro bubu tso nuku si nɔ bibim la gbɔ.
  Slavka ƒe vidzinu gakpɔtɔ nɔ tsitre, gake le eƒe dodo vɔ megbe teti la, ta la dzea ƒoƒo gɔme le asikaka eŋu ta.
  Strip club ƒe tatɔ ʋuʋu ta.
  - Eye wò hã nènyo! Ðeko nuteƒemakpɔmakpɔ kokoko, gake míafia nu wò! Ètsɔ wò aɖe na nyɔnuvi aɖe ƒe dzi dze eme kpɔa?
  Slava ʋuʋu ta be:
  - Ao!
  Ta dzĩtɔa ko alɔgbɔnu be:
  - Eye ele be nàte ŋu awɔ esia hã! Nyɔnu geɖe lɔ̃a cunnilingus ŋutɔ! Mègaŋlɔ be o be woxea fe na wò eye gome le wo si be woabia nusi ahe dzidzɔ vɛ na yewo!
  Slava ƒe mo ʋuʋu be:
  - Enye ŋunyɔnu!
  Nyɔnua ko nu be:
  - Enyo, ɖe wòle be nàna blowjob? Eye nyɔnu geɖe tsɔa dzidzɔ ƒoa akɔta na ŋutsuwo! Eyata mina míaƒo nye akɔta fifia eye míawɔe aɖaŋutɔe!
  Ðekakpuia ƒe mo ʋuʋu be:
  - Alo ɖewohĩ anyo wu ema manɔmee!
  Ta dzĩtɔa blu ɖe eta be:
  - Ekema nyemaxɔ wò ɖe dɔ me o! Eye eɖea vi ŋutɔ, eye ƒã hafi ŋutsu nate ŋu axɔe. Enyo, enyo, mana dɔlar alafa bubu wò!
  Eye nyɔnua ɖe dɔlar alafa ɖeka ƒe gagbalẽ do goe. Eye wògblɔ kpee be:
  - Ele be nàwɔ dɔ kple wò aɖe zi geɖe, eyata srɔ̃ nu, sukuvi!
  Slava bia kple kukuɖeɖe be:
  - Enyo, ne mede ɖeke o la, klɔ ɖokuiwò...
  Ta dzĩtɔa ʋuʋu ta be:
  - ENYO! Wò sɔhɛmenɔɣi ta ko eye esi wònye zi gbãtɔe nye esia ta. Gake ɖo ŋku edzi be ne nyɔnu aɖe bia wò eye wòxe fe na wò la, na eƒe didiwo katã nava eme eye màgawɔ naneke le eŋu o.
  Eye eya, si le amama, si le ƒoƒom eye wòle ƒoƒom la, zɔ yi tsileƒea. Etsɔ tsidzadzaa ɖe asi eye wòʋu tsi dzodzoe la. Mese le ɖokuinye me be wole tsinyenyea klɔm le nyɔnu ƒe vidzidɔa me. Eye edzɔ dzi nɛ ŋutɔ.
  Fifia ele be míafia gigolo ƒe aɖaŋu kple alesi wòana nyɔnuwo navivi nu ɖekakpui dzetugbe aɖe ŋutɔ gake nuteƒekpɔkpɔ mele esi o.
  Eye ele be nàte ŋu awɔ esia hã. Ŋunyɔnu geɖe nyɔa ŋu na woƒe aɖe dɔwɔwɔ le nyɔnu ƒe dɔme. Le woawo gome la, wobua eŋu gɔ̃ hã be enye gbegblẽ. Togbɔ be ŋutsu ƒe aɖe hea dzidzɔ geɖe vɛ hã.
  Ame aɖewo gbe gɔ̃ hã be yewomawɔ dɔ abe awuɖelawo ene o le esia ta. Eye nukae ŋutsu siawo susu, be ɖeko woate ŋu atsɔ woƒe atikplɔ aƒo ɖe vidzidɔa me ahatsɔ asi ƒo ɖetugbui suewo ƒe nowo.
  Ao, ele be ɖekakpuia nasubɔ nyɔnu tsitsia ɖe ga ta eye wòawɔ asisiwo ƒe didiwo katã dzi. Nyateƒee, ɖetugbui geɖe li siwo yia strip bars, alo nyɔnu siwo xɔ ƒe titina siwo ƒe nɔnɔme nyo. Menye nyɔnu tsitsiwoe nyea amesiwo wowɔa dɔ na enuenu o, didia nu yina ne wole tsitsim, eye agbenyuinɔnɔ sẽŋu le tɔgbuiwo si. Gake ele be amesiwo ɖea woƒe awuwo hã nawɔ dɔ kpli wo.
  Eye le nyateƒe me la, woƒe dɔ vevitɔe nye be woahe dzidzɔ vɛ menye na wo ɖokui o, ke boŋ na nyɔnua. Ale be wòagabiae ake eye wòaxee. Eye le afisia la, gigolowo hiã aɖaŋu ya.
  Ðewohĩ geɖe wu gɔ̃ hã, na nyɔnu gbolo siwo le ʋɔnudrɔ̃ƒea. Eye ele be nàse egɔme be vidzinu dzɔdzɔe teƒenɔlawo nye nuwɔwɔ siwo mebɔbɔ o, eye ɣeaɖewoɣi la, ehiãna be nàtsɔ wò susu ahe wo eye nàlé dzeɖoɖo me ɖe asi. Le kpɔɖeŋu me, ame aɖewo lɔ̃a asikaka ŋutsuwo ŋutɔ ŋu. Eye wo dometɔ aɖewo ateŋu atsɔ ƒoƒoe aƒo wò, alo... Enyo, be woagawɔ nuvevi wò o.
  Eye nyɔnu kemɛa madɔ kple ame gɔ̃ hã o, ɖeko wòdi be yeaƒo nu tso dzime na dzime. Eye nyɔnu aɖewo lɔ̃a ŋutsu aɖe mu aha vaseɖe esime ha aɖe nado ɣli eye woawo ŋutɔwo mu aha.
  Eye asisi ƒomevi ɖesiaɖe li. Gake viɖe ɖeka koe le eƒe ŋutsuwo ŋu: nyɔnuwo koe. Eye le gbolowɔƒe bubuwo la, anɔ eme be woaɖe gbe na Slavka be wòatsɔ eƒe kposɔ kple eƒe nu siaa ana ŋutsu aɖe ɖe ga ta! Eye ale awɔ dɔ le dzitsinya me. Eye edzɔa dzi nɛ ŋutɔ. Esia nye ɖetugbui leaƒe kloe, si doa dzidzɔ na nyɔnu si dzroa nu vevie.
  Gboloxɔa ƒe amedzroxɔla si ƒe taɖa biã la mlɔ aba dzi hekeke eƒe afɔwo ɖe enu. Eƒe akɔta nye esi wolũ dzadzɛ. Ewɔ dzesi na Slavka be:
  - Enyo, va afisia dzetugbe!
  Ŋutsu ma si le amama, si ƒe lãmekawo le, eye wòdze tugbe la tsɔ afɔkpodzi va egbɔ.
  Eƒe ŋutigbalẽ biã eye eƒe taɖa le abe sika ene, eye ɖekakpuia ŋutɔ vivina ko, edze tugbe ale gbegbe. Ŋutsue nye esia!
  Ta dzĩtɔa xɔe eye wòʋuʋu ta be:
  - Enyo, na míaƒoe!
  Gigolo ɖekakpui aɖe si dze tugbe ŋutɔ, si le amama la dze klo. Eye eƒe mo te ɖe vidzidɔa ŋu. Slava wɔ lɔlɔ̃ na nyɔnu aɖe le mɔ sia nu zi gbãtɔ eye ŋu kpee ŋutɔ. Gake le ɣeyiɣi ma ke me la, ŋukpe hã he dzidzɔkpɔkpɔ vɛ. Eye ŋutsu ƒe blibodede gatsi tre abe ati ene ake.
  Gboloxɔa tɔ nɔ ɣli dom be:
  - Enyo, va, mègavɔ̃ o!
  Slavka tsɔ eƒe mo de eme eye wòtsɔ eƒe nuyiwo ka asi akɔta ŋu nyuie. Nyɔnu ƒe ŋutilã yeye si gakpɔtɔ nye ɖekakpui eye ŋusẽ le eŋu ƒe ʋeʋẽ vivina. Eye edoa dzidzɔ na ame wu be wòanyɔ ŋu. Eye wolũ akɔta ŋutɔ hã nyuie, abe nyɔnuvi sue aɖe ŋutɔ tɔ ene.
  Eye ale ɖekakpuia ʋu nu heɖe eƒe aɖe do goe. Eka asi agadoa ƒe mɔnu ŋu nyuie. Nugbɔa se le eɖokui me be dze le ye ŋu vie. Eƒe ŋutilã nɔa glidzaglidza eye wònɔa blɔ.
  Ðekakpuia tsɔ vɔvɔ̃ ƒoe. Nu gbegblẽ aɖeke medzɔ o.
  Nyɔnu si ƒe taɖa biã la de dzi ƒo be:
  - Dzi nenɔ ƒowò wu, va dzideƒotɔe! Mimie abe alesi mieƒo ice cream ene.
  Warbler gaƒoe ake. Eye kasia nye lãme ʋuʋu. Le nyateƒe me la, nyɔnu aɖe li woaƒo le afisia. Teƒe siwo te ɖe ŋukpe ŋu.
  Redhead de dzesii be:
  - Mègakpe ŋu na wò o! Le ɣedzeƒe gome la, sultanwo gɔ̃ hã ɖua nyɔnuwo alea! Emegbe, mana blowjob wò!
  Ŋugbe si wodo be woaɖe asi le eŋu la kpɔ ŋusẽ ɖe Slavkatɔwo dzi. Eye dzidzɔkpɔkpɔ ɖu ʋuʋudedi kple ʋuʋudedi ƒe amedzidzedzea dzi. Egaƒoe ake, zi eve. Eye mese le ɖokuinye me be gbɔgbɔ ʋãm, abe nutala aɖe si ƒe ʋuʋudedi te dɔwɔwɔ ene.
  Eye eƒe aɖe te dɔwɔwɔ kple ŋusẽ. Ese alesi Venus ƒe vidzidɔ kple vidzidɔa xɔ dzoe. Gake tsidzadza sia vivina ŋutɔ. Eye wònɔ abe anyitsi ene be woaxɔe.
  Slavka nɔ dɔ wɔm eye dzi nɔ edzɔm. Eƒe vidzidɔe nye esi, evuvu ale gbegbe be wòte veve gɔ̃ hã.
  Eye aɖea wɔa dɔ le mɔ̃ɖaŋununya kple ŋusẽ me. Nyɔnu si ƒe taɖa biã la fa avi sesĩe. Enɔ gbɔdɔdɔ ƒe dzodzro bubu aɖe me tom, eye wòsẽ alea gbegbe. Esia na amewo kpɔ ŋudzedze ɖe amewo ŋu vevie wu.
  Eye dzi dzɔ Slava ŋutɔ. Fifia enye ŋutsu gbolo. Esia nye ŋukpe eye le ɣeyiɣi ma ke me la, ewɔa dɔ bliboe.
  Dzi dzɔ ɖekakpuia ŋutɔ. Esi gbolowɔƒea tɔ va kple ɣlidodo sesẽ aɖe eye wòkɔ tsi ɖe mo nɛ gɔ̃ hã.
  Emegbe esi wòwɔ ɖe eƒe nya dzi la, ebɔbɔ eye wòtsɔ eƒe blibodede ɖekakpui gã la de eƒe nu me.
  Ta dzĩtɔa wɔa dɔ le ʋuƒoa dzi ɣeaɖeɣi. Eye ele nɛ be wòawɔ esia zi geɖe. Ne amesi ŋu wole dɔ wɔm le la le dzadzɛ eye meʋẽna o la, ekema naneke nyɔŋu le yaƒoƒo ŋu o. Kura o, enyo be nàtsɔ wò aɖe ase le ɖokuiwò me be yeƒe vidzinu le dzo dam eye wòle ʋuʋum. Eye eƒe ʋeʋẽ doa dzidzɔ na nyɔnu gɔ̃ hã eye wòtrɔna ɖe eŋu ŋutɔ!
  Enyo, nukatae vidzinu dzẽ teƒenɔla geɖe melɔ̃a lɔlɔ̃wɔwɔ alea o?
  Le nazãbubu ta ya. Le India kple Ɣedzeƒe la, esia nye gbɔdɔdɔ si sɔ kura eye wòbɔ. Nukae gblẽ le mía ŋu?
  Gboloxɔa ƒe amedzroxɔla tsɔ ŋusẽ ƒo ɖekakpui dzetugbe la ƒe vidzinu. Slavka ƒe ŋkuwo trɔ ɖe megbe le dzidzɔ kple movidzɔdzɔ ta. Eye wògava eye eƒe ʋeʋẽ vivi la kɔ ɖe nyɔnua ƒe ƒomea me.
  Gboloxɔa tɔ de dzesii be ɖekakpuia ƒe tsinyenye vivi ŋutɔ eye wòvivina. Eye evivina ŋutɔ be woami, eye wòwɔa esia ne ele vivi sem gɔ̃ hã.
  Eye aleke gbegbe wo katã vivinae nye si.
  Elé ŋutsu dzetugbe la ƒe nuku gɔ̃ hã ɖe eƒe nu me, eye wòmlɔe ɖe eƒe ŋgonu te.
  Enyo, esia nyo ŋutɔ!
  Gboloxɔa tɔ de se be:
  - Enyo, ƒo nu nam vie wu!
  Ðekakpuia ʋuʋu ta kple didi vevie. Eye wòte ewɔwɔ kple dzonɔameme si lolo wu gɔ̃ hã. Le goawo katã me la, kakaɖedzitɔe la, meku drɔ̃e be yeawɔ dɔ abe gigolo ene o. Susu kple drɔ̃e bubuwo hã nɔ anyi.
  Vevietɔ la, eŋlɔa dzɔdzɔmeŋutinunya me nyakpakpawo gɔ̃ hã. Mina míagblɔ nya sia gɔ̃ hã.
  Yamenutome ƒudzidzodalawo va ɖo Anyigba dzi le agba si dzona me. Eye woɖoe be yewoakpe ɖe Hitler ŋu le Xexemeʋa II me. Eye esia wɔe be eva dzɔ be Nazitɔwo ɖu dzi. Eye yamenutomeƒudzidzodalaawo ŋutɔ xɔ ɖoƒewo abe nutodziɖulawo ene le anyigbamama siwo woxɔ me.
  Eye nusianu dze abe ɖe wònyo na wo ene. Gake Hitler ku, eye Schellenberg si va xɔ ɖe eteƒe, si nye ayetɔtɔ kekeake, ɖoe be yeaɖe amedzro xɔŋkɔawo ɖa.
  Gake womete ŋu wɔ esia kpoo o, eye aʋa gã yeye aɖe dze egɔme.
  Ŋutinya si didi vie la kpɔ dzidzedze eye amewo lɔ̃e, gake mehe ga aɖeke vɛ o.
  Eye le goawo katã me la, ɣeyiɣi aɖewo va ɖo siwo me nàte ŋu akpɔ ga tso agbalẽwo me.
  Anɔ eme be ƒe blaasiekeawoe nye ƒe siwo me sika nɔ wu na agbalẽŋlɔlawo. Internet menɔ anyi haɖe o, woɖe mɔxexeɖedɔa nu ɖa, eye nàŋlɔ nusi nèdi.
  Eye amewo meŋlɔ nuxexlẽ be haɖe o.
  Eye fifia? Dze agbagba nàkpɔ ga.
  Le kpɔɖeŋu me, Warbler le dɔ wɔm kple eƒe aɖe fifia, eye nyɔnua gaɖea tsi ake. Emegbe egadzea eƒe jade-ti si le ʋuʋum la ƒoƒo gɔme ake.
  Ðekakpuia le dzidzɔ kpɔm... Ẽ, esia doa dzidzɔ na ame. Enyo, aleke gbegbe gigolo la doa dzidzɔ na ame enye si.
  Eye tsitsetsea gawó ake.
  Telefon la ɖi, eye nyɔnu si ƒe taɖa biã la tsɔ dzitsitsi tso nyaa me.
  Abe alesi wòva dzɔe ene la, edze abe dzɔgbenyui nɔ Slavka ŋu ene. Woxɔe ɖe awudodo ƒe habɔbɔ aɖe me. Fifia ele be wòaɖu ɣe na nyɔnuwo ahasubɔ wo.
  Nusi mevivi o wue nye be ŋutsu bubu siwo ɖea woƒe awuwo le wo ŋu hã nɔ anyi. Amesiame kloe tsi wu Slavka, lãmekawo, jocks. Le susu aɖewo ta la, lãmekawo ƒe nu léa dzi na nyɔnuwo eye wokplɔa ŋutsu gãwo yia ɣeɖuƒe.
  Woɖu fewu le Slavka ŋu, si na ŋu kpe ɖekakpuia.
  Gake le nuƒolanɔƒea la, ne nyɔnu geɖe le afima la, eʋãa wò eye wòdoa dzidzɔ na wò. Ðetugbi kple nyɔnu dzetugbe geɖewo li.
  Èbiaa ɖokuiwò gɔ̃ hã be nukatae tugbedzedze mawo xea fe na gigolowo ne woawo ŋutɔwo ate ŋu akpɔ ga nyui le panel la me hã?
  Slavka ɖe eɖokui ɖe go blewuu kple gbɔdɔdɔ le ɣeɖuɖua me. Eɖe eƒe afɔkpawo, eye eƒe afɔwo ƒe nɔnɔme nya kpɔ ale gbegbe, abe nyɔnuvi sue aɖe tɔ ene, gake le ɣeyiɣi ma ke me la, wosẽ eye woƒe ŋutigbalẽ biã.
  Esi wòɖe eƒe awuwo ɖe eƒe tsiƒuƒe ŋu vɔ la, ete ɖe nyɔnuawo ŋu. Woka asi eŋu hetsɔ ga de eƒe tsiƒuƒe. Ðeka tsɔ eƒe ɖusibɔ lé ɖekakpuia ƒe vidzinu gɔ̃ hã, bɔbɔ ɖe anyi heʋuʋu eƒe aɖe zi geɖe. Slavka mexe mɔ ɖe eɖokui nu kura be wòagaɖe tsi o.
  Nyɔnuwo ƒoa afɔ nɛ abe gbolo ene. Eye esia doa dzidzɔ na ame eye wòhea ŋukpe vɛ.
  Ðeka hã nɔ eƒe afɔkpodzi ƒom, eye evelia gbugbɔ nu na eƒe kposɔ. Enyo ŋutɔ le afisia.
  Nyɔnu akpa gãtɔ nye wow eye wole dɔ wɔm vevie.
  Le strip bar ƒe kɔnu nu la, wobua ame yeye ɖesiaɖe be enye ɖetugbui leaƒe eye wodzranae le asitsaƒe hena zã bliboa na nyɔnu kesinɔtɔwo. Esia ɖea vi ŋutɔ na dɔwɔƒea.
  Gawu la, ne asitsanyawo li la, etrɔa asi le gbɔdɔdɔ dzɔdzɔe ŋu ale gbegbe be wonaa ga gbogbo siwo me susu mele o ko zã ɖeka.
  Esia va zu kɔnyinyi xoxo, kple kɔnyinyi nyui aɖe.
  Le ɣeɖuɖua megbe la, Slavka ƒu tsi le ta sue aɖe me. Emegbe wosi ami nɛ eye wotsɔ avɔwo tsyɔ edzi.
  Aƒenɔ si ƒe taɖa biã hã de se be woado afɔkpa siwo ade klo dzi. Eye wotrɔ asi le abadzivɔawo ŋu be ɖekakpuia ƒe akpa aɖewo nadze. To mɔ sia dzi la, ne èxɔ nyɔnuwo la, àte ŋu aƒo ga home si sɔ gbɔ wu nu ƒu.
  Wodzraa Slavka, abe kluvi xɔasi ene, le akplɔ te. Eye edze abe nu ʋeʋĩ ene. Zi geɖe la, wodzraa nyɔnuwo alea, gake ŋutsu dzetugbe aɖe ŋutɔe nye esi, si ƒe mo fa tu abe nyɔnuvi dzetugbe aɖe ene.
  Ẽ, nukpɔkpɔ bubu aɖe ganɔ anyi si woakpɔ.
  Elena hã nɔ dzadzram ɖo be yeawɔ asitsadɔ. Ele nɛ be wòaxe fe le ga me le dɔlar me eye wòxɔ akplo blibo si me gagbalẽ damawo le le kaɖia dzi.
  Ŋutsuvi dzetugbe sia ƒe nu lé dzi nɛ ŋutɔ. Eye etso nya me be aleke kee wòɖale o, yeatsi egbɔ zã bliboa. Togbɔ be ate ŋu agblẽ nu geɖe le eŋu hã. Eye ne srɔ̃ŋutsu tsitsia va nya ɖe?
  Elena dzi ha kple hũɖeɖe be:
  Aleke gbegbe srɔ̃ŋutsu ƒoɖi la ti kɔ na enye si, .
  Ame tsitsia ƒe ta ƒo eye wòʋẽna lilili...
  Nyɔnuviwo nya woƒe dzɔgbese be woakpe fu, .
  Alilikpowo nɔa yame ɣesiaɣi!
  
  Gake kesinɔtɔe wònye ya, .
  Eƒe nunɔamesiwo nye biliɔn geɖe...
  Eye ɖeko nàfi talento
  Eyae nye ameflula vevitɔ le nya sia me!
  Eye ɖetugbuia ko nu le hadzidzi si meɖi kokoe tututu o la ta. Togbɔ be le go bubu me la, ame geɖe ʋãa ŋui hã. Eye be ŋutsuwo mesɔ gbɔ nɛ oa?
  Elena nye ahasiwɔla eye gbɔdɔdɔ zu numame nɛ ale gbegbe be eƒe afɔwo nɔ ƒoƒom ɣesiaɣi.
  Eye vibrator gɔ̃ hã mekpe ɖe eŋu o. Aleae wònye gboloe eye wònye dada nɛ.
  Elena se le eɖokui me be yeƒe ʋuʋudedi le bibim. Eye edi vevie be yeawɔe nenema. Meɖo ŋku alesi eya kple Afrikatɔ la wɔ lɔlɔ̃nu faa dzi. Blibodede gã ma tɔgbe nɔ esi. Eye etsɔ lãgbalẽgolo ƒoe ŋutɔŋutɔ abe ɖe wòle lãgbalẽgolo aɖe dzi ene.
  Emegbe Elena to gbɔdɔdɔ ƒe dzodzro sesẽ geɖe me eye wòxɔ ga geɖe wu.
  Eyata ebu alesi gbegbe wònyo be yeanye gboloe ŋu. Modzakaɖeɖe kple gakpɔkpɔ geɖe ale gbegbe. Eye ale wònyo ŋutɔ le amegbetɔwo hã gome.
  Èle abe avu ene kpli wo, eye avu la nye gbemelã ŋutɔ.
  Elena nye gbolo dzetugbe aɖe ŋutɔ eye wònɔa ƒoƒom, lolo, eƒe lãmekawo le ƒoƒom, eye eƒe ƒoƒoewo tsi nyuie.
  Asisi geɖe nɔ esi. Gbolo ƒe dɔa bia be woayɔe. Menye nyɔnuwo katãe lɔ̃nɛ o. Gake dzɔdzɔmeŋutete kple aɖaŋu nɔ Elena si. Ewɔ nukunuwo le aba dzi.
  Eye eƒe aɖe hã le ablaɖeɖe me ŋutɔ! Fifia gɔ̃ hã, ne ele ŋutsuwo ɖem la, aƒo wo godoo ale be woaɖe tsi le woƒe nu me, eye woakpɔ dzidzɔ geɖe wu, eye woatrɔ ɖe wo ŋu ŋutɔŋutɔ.
  Le mɔa nu la, wodzra Elena hã zi geɖe le nudzadzra me na ŋutsuwo le akplɔ te.
  Eye woɖe eƒe awu le amesiame ŋkume, eye emegbe wokplɔe dzoe le zã ɖeka me. Nyateƒee, ebu eƒe ɖetugbui leaƒe nyenye kaba akpa eye mete ŋu tsɔe dzra o. Gake aleke wòle be nàtsi tre amama le nuƒolanɔƒea, eye ŋutsu alafa geɖe le ŋku lém ɖe ŋuwò kple dɔwuame ƒe ŋkumekpɔkpɔ?
  Oo, aleke gbegbe esia doa dzidzɔ na ame ŋutɔe nye si! Eye le ɣeyiɣi ma ke me la, èkpɔa dzidzɔ kple dzidzɔ ma tɔgbe.
  Elena di ŋutsuwo ɣesiaɣi eye zi geɖe gɔ̃ hã la, nyɔnuwo hã dina. Lɔlɔ̃fefea dzɔ dzi nɛ ŋutɔ. Eye elɔ̃a gbɔdɔdɔ.
  Gake menya lɔlɔ̃ ma tɔgbe abe alesi wòle le sinimawo alo nyakpakpagbalẽwo me ene o. Lɔlɔ̃ ƒe lɔlɔ̃ aɖeke menɔ esi o, lã, dzodzro gbegblẽ koe nɔ esi.
  Gake ɖekakpui sia nye nu tɔxɛ aɖe. Togbɔ be ɖevi wui kura hã la, eƒe tagbɔ kɔ.
  Eye Elena se le eɖokui me zi gbãtɔ be nane to vovo na nyɔnu dzodzro ƒe lã ƒe dzɔdzɔmeŋutete.
  Eye esia nye nusi na nye dzi nɔ ƒoƒom dzimaɖitsitsitɔe eye wòna mese le ɖokuinye me be seselelãme tɔxɛ aɖe le menye.
  Elena dzi ha be:
  Nye dzɔgbese, mègakpɔ nublanui na nyuiwɔwɔ o, .
  Dze tugbe, eye le esia ta nàdze nunya...
  Mina mawɔ atuu na ɖekakpui la, .
  Migana woatso ɖetugbui la ƒe sɔhɛmenɔɣi ƒe ka la me o!
  Edi gbɔdɔdɔ vevie, eye wòƒo ka na gigolo la le eƒe asitelefon dzi, tsɔ ga de dɔwɔƒea ƒe akɔnta me.
  Ðekakpui aɖe si xɔ abe ƒe blaeve ene, si dze tugbe eye wòle ƒoƒom la, te ɖe eŋu.
  Elena he eƒe akɔtawu la ɖe anyi eye wòkeke eƒe afɔ ɖe enu. Edze klo eye wòdze dɔwɔwɔ gɔme dzonɔamemetɔe le eƒe afɔwo dome kple eƒe aɖe.
  Elena tsɔ asi ƒo eƒe taɖa kple kɔ sesẽ la, henɔ hũ ɖem le dzidzɔ ta. Alphonse bi ɖe dɔa me eye wòwɔa dɔ le aɖaŋu me. Edze abe edzɔa dzi nɛ hã ene, zi alesi nyɔnua le sue wu eye wòdze tugbee.
  Elena ƒo nu kple ɣli eye wòtsɔ akɔɖu aɖe de eƒe nu me. Edze eɖuɖu gɔme kpe ɖe ŋutigbalẽa ŋu, si nya kpɔ ŋutɔ.
  Ẽ, enya kpɔ ŋutɔ.
  Elena ɖo ŋku alesi, le gbolowɔwɔ me la, asisiwo hã ƒoa nu nɛ dzi. Ẽ, nenemae wònɔ.
  Eye woxe ga hekpɔ dzidzɔ gã aɖe. Nusi do dzidzɔ nɛ ŋutɔ.
  Enyo be nànye gbolo. Esia nye dɔ si bia ŋutete kple susuŋudɔwɔwɔ. Eye susu gã aɖe ŋutɔ. Eye Elena nye nyɔnuvi ɖedzesi aɖe ŋutɔ le nunya gome.
  Eye elɔ̃a gbɔdɔdɔ ale gbegbe. Eye gigolo ƒe aɖe nana nènɔa hũ ɖem vividoɖeameŋutɔe. Esia nye vivisese vavã.
  Elena ko alɔgbɔnu, eye emegbe hũɖeɖe deto bubu gadzɔ, eye ŋutilã aɖe nɔ ʋuʋum le gbɔdɔdɔ ƒe dzodzro ta, eye ɖiɖiɖeme kplɔe ɖo.
  Ẽ esia nye lɔlɔ̃tɔ...
  Nyɔnu biliɔnla la tsɔ eƒe asiwo lé gigolo la ƒe vidzinu. Eye wòmiãe sesĩe le bɔlawo ŋu, si na wònɔ hũ ɖem le vevesese ta.
  Eye wòdo ɣli be:
  Nyɔnuviwo ƒe gbɔdɔdɔ nye gbɔdɔdɔ
  Ðe mègase le ɖokuiwò me be yedo dziku oa...
  Ðeɖi meganɔ eŋu gbeɖe o
  Mègakpe ŋu gbeɖe o!
  Gake kokoko la, ne woxe fe na wò la, enyo wu ne èxe fe na ɖokuiwò. Nya bubu aɖeke megali woagblɔ le afisia o.
  Eye àte ŋu aƒo ŋutsu ƒe vidzinu hã...
  Eye wòtsɔ eƒe afɔkpodzi ƒo gigolo la le bɔlwo me. Edo ɣli eye wòti kpo tso dzi.
  Ðetugbui la ko nu heɖo eŋu be:
  - Enyo, aleke nèlɔ̃ avu lae?
  Eʋuʋu ta be:
  - Wòe nye aƒenɔ dzetugbe!
  Elena ʋuʋu ta be:
  - Emegbe ɖe wò pantalon ɖa!
  Alphonse ɖo toe. Eƒe ŋutsu ƒe blibodede lolo ŋutɔ eye wòdze abe ɖe wòdzroa ame ene.
  Ame biliɔnla la srɔ̃ ʋuʋu ta be:
  - Azɔ va gbɔnye!
  Ete ɖe eŋu. Eye Elena tsɔ eƒe nuyiwo lé ŋutsu ƒe vidzinua ŋukeklẽtɔe. Menye dzodzroe wònye be enye dɔnyala eye wònya alesi woaƒoe o. Eye vevietɔ wu la, edzɔa dzi nɛ ŋutɔ.
  Eye mina míawɔ dɔ kple gigolo ƒe atikplɔ si le ʋuʋum la aɖaŋutɔe. Eko alɔgbɔnu dzidzemetɔe.
  Zi geɖe la, nyɔnuwo ƒoa ŋutsuwo ƒe bɔl eye woxea fe ɖe alɔmeɖeɖe gɔ̃ hã ta. Enye dzidzɔ gã aɖe na wo. Eye amekae menya esia o?
  Eye gigolo xɔa ga eye wòxɔa kɔkɔ. Eye esia fa miamiamia ŋutɔ. Esia nye dɔwɔɖui. Eye nyɔnu dzetugbewo kple ga le asiwò. Enyo, aleke wɔ mànɔ afisia ahase vivi nɛ o?
  Ðekakpuia dzi ha be:
  Melɔ̃e, nɔviwo, melɔ̃e, .
  Nɔvi lɔlɔ̃awo be woanɔ agbe...
  Mehiã be gigolo la naɖe fu na nyɔnuviawo o!
  Elena ʋuʋu ta be:
  - Blibodede vi aɖe ŋutɔ le asiwò! Eye edzɔ dzi nam ŋutɔ. Ðe nèdi nu bubu aɖea?
  Edzi ha kple alɔgbɔnukoko be:
  Alphonse le lãmesẽ me ɣesiaɣi, .
  Alphonse le klalo na nusianu!
  Mí ame geɖe siwo nye fists!
  Mègaxlẽ wò fewo o!
  Elena ɖo kpe edzi be:
  - Ɛ̃, èle klalo! Eye mele klalo!
  Enyo be nàmi ɖekakpui, dzetugbe, lãmekawo ƒe vidzinu. Eye Elena wɔ dɔ, heɖo ŋku Emmanuelle, amesi hã ƒo eɖokui ɖe esia me dzi. Eye ewɔ esia kple dzonɔameme gã aɖe. Eye aleke gbegbe wòloloe nye si, evivina ŋutɔ eye wòʋãa nyɔnuwo be woaɖo gbɔdɔdɔ ƒe dzodzro gbɔ!
  Eye emegbe ŋutsua va, eye tsinyenye ƒe tɔsisi aɖe kɔ ɖe ɖetugbui la ƒe nu me.
  Elena mi nu ŋukeklẽtɔe eye wòvivi nɛ ŋutɔ.
  Le ema megbe la, eɖe asi le gigolo la ŋu. Meɖe dzi ɖi vie.
  Ɣeyiɣi si woatsɔ adzrae la nɔ aƒe tum, esime woatsɔ ɖekakpui dzetugbe aɖe ŋutɔ adzrae, eye vivivi la, woaɖee ɖe go.
  Eye esia nyo ŋutɔ. Adzra nu kple akpɔkplɔ bubu siwo lɔ̃a nu.
  Aleae nyɔnuwo ƒe dzonɔameme kple dzonɔameme ate ŋu anɔ.
  Elena susui be nyɔnu nyenye nyo wu ŋutsu nyenye le mɔ aɖewo nu. Le kpɔɖeŋu me, ele bɔbɔe be woaɖe ga le ŋutsu aɖe si eye woakpɔ ga le panel dzi. Eye le nyateƒe me la, ele bɔbɔe na nyɔnu be wòaɖe biliɔnla wu be ŋutsu naɖe biliɔnla.
  Ẽ, srɔ̃ŋutsu si nye kesinɔtɔ ŋutɔ le esi - ale be eku kpuie! Eye eƒe agbe nyo eye wòfa ale gbegbe!
  Elena dzi ha be:
  Enyo be biliɔn geɖe nanɔ ame si
  Eye nya tsiƒuƒu le ga me...
  Gake ɣeaɖewoɣi la, lãkusiawo doa kpo nu, .
  Eye gigolo hã ƒe asitsatsa megale dɔ wɔm o!
  Eye ɖeko wòkoa nu.
  
  NYƆNUVI KPLE NINJA ANT
  NYAWO ƑE NYATAKAKA
  Nyɔnuvi afɔ ƒuƒlu aɖe kpɔa eɖokui le xexe aɖe si me akunyawɔwɔ wɔa dɔ le eye nuwɔwɔ nyanyɛ siwo mexɔ se o yɔ eme fũ. Be nyɔnuvia nakpɔ sɔhɛmenɔƒe mavɔ la, ele be wòawɔ avu kple Ninl-nyitsu la. Eye wòto dodokpɔ bubu geɖewo me.
  . TA 1 lia.
  Afisiae wòle atikutsetsewo fɔm le ave me. Ave dzro aɖe kloe. Negbe ɖeko ati siwo ɖi violin siwo wotsɔ bla ɖe atikutsetsea ƒe gɔme koe li. Gake esia hã doa dzidzɔ na ame.
  Albina tsɔ eƒe asibidɛ ƒu du to ka ma tɔgbe dzi. Gbeɖiɖi aɖe ɖi, eye emegbe gnome aɖe do.
  Nyɔnuvia ƒo nu kple ɣli be:
  - Eii!
  Dwarf la lolo abe akpɔkplɔ ene, eye wòle sue ŋutɔ. Gake le ɣeyiɣi ma ke me la, elé akunyawɔti aɖe ɖe asi.
  Elé ŋku ɖe nyɔnuvi kɔkɔ aɖe si metsɔ afɔ ƒuƒlu o si do agbledelawo ƒe awu bɔbɔe ɣi aɖe ŋu hebia be:
  - Nukae nèdi, nyɔnuvi?
  Albina gblɔ kple gbe blewu be:
  - Medi be mazu Russia katã ƒe fianyɔnu!
  Gnome la ko alɔgbɔnu henɔ ɣli dom be:
  - Oo, nu mae nèdi! Didi vevi nyuiwo!
  Nyɔnuvia ʋuʋu ta be:
  - Eye ne xexeame katã la, ekema enyo wu gɔ̃ hã!
  Gnome la ƒo kpẽ be:
  - Nenemae? Èɖo ŋku gli si ku ɖe amegãɖeɖi kple nyɔnu tsitsi kpakple sikatɔmelã ŋu dzia?
  Albina do dziku be:
  - Nyemenye nyɔnu tsitsi kura o. Ƒe wuiatɔ̃ koe mexɔ.
  Ŋutsu sue si do kposɔ la ʋuʋu ta hebia be:
  -Èwu suku nua?
  Nyɔnuvia ɖo eŋu kple hũɖeɖe be:
  - Haɖe o!
  Gnome la gaʋuʋu ta ake:
  - Eye nèdi be yeaɖu xexeame dzia?
  Albina de dzesii be:
  - Ŋutsuvi aɖe le asinye. Enye nunyala ŋutɔŋutɔ. Nena eyae nanye fiagã eye nye hã manye fianyɔnu.
  Gnome la bia be:
  - Ŋutsuvi hãe?
  Nyɔnuvi kalẽtɔa ʋuʋu ta be:
  - Ɛ̃, ŋutsuvi. Gake nunyala gã aɖe ale gbegbe be ame aɖeke menɔ anyi si sɔ kplii le ameƒomea ƒe ŋutinya me kpɔ o.
  Ŋutsu sue la ʋuʋu ta be:
  - Ẽ menyae! Ewɔ tɔtɔ sia tɔgbe le ŋutinya me, si vɔ̃ɖi wu Genghis Khan. Eye agbã geɖe wu ne womexe mɔ nɛ o.
  Albina de dzesii le susu me be:
  - Enyo na ɣletinyigba la be dzizizidziɖula gã ɖeka nanɔ anyi na amesiame wu ŋutasẽdziɖula sue alafa eve le dukɔ vovovowo me!
  Gnome la ʋuʋu ta be:
  - Ɖewohĩ! Fia ɖeka ya teti mafi fi le eɖokui si o, eye maɖe mɔ nukliaʋa nadze egɔme le dukɔwo dome, si atsrɔ̃ Anyigba bliboa katã o.
  Nyɔnuvi kalẽtɔ la lɔ̃ ɖe edzi be:
  - Èkpɔa, èse egɔme. Eyata na ŋusẽ mí ɖe ɣletinyigba si nye Anyigba dzi!
  Ŋutsu sue si do kposɔa de dzesii be:
  - Esia bia akunyawɔwɔ ƒe ŋusẽ gã aɖe, alo ne míagblɔe tututu la, gã aɖe ŋutɔ. Eye gnome sue aɖe koe menye. Demiurge mawu kɔkɔtɔwo koe ate ŋu ana ŋusẽ ma tɔgbe wò.
  Albina ƒo nu le ɣlidodo me be:
  - Eyata kplɔ mí yi Mawu siawo gbɔ.
  Gnome la de dzesii be:
  - Enye mɔ didi aɖe be nàɖo wo gbɔ, nyɔnuvi. Eye menye nyateƒee wònye be woawɔ wò biabia la dzi o. Ele be xexemeŋusẽ nadze. Eye miawo hã, ƒewuivi manyanuwo siwo mewu suku nu haɖe o. Aleke woate ŋu atsɔ agbanɔamedzi gã sia tɔgbe ade asi na wò?
  Nyɔnuvia ƒo nu sesĩe eye wòɖo eŋu be:
  - Mènya o! Gake ame aɖeke megali si nyo wu mí kokoko o. Eye Vitaly Akulov nye nunyala ma tɔgbe. Meka ɖe edzi be ate ŋu azã eƒe ŋusẽ ɖe ɣletinyigba la dzi hena ɣeyiɣi didi aɖe. Eye nàkplɔ ameƒomea ayi ɣletiviwo gbɔ.
  Gnome la ʋuʋu ta be:
  - Fifia la, madzo ayi nyateƒe ƒe ahuhɔ̃e gbɔ eye malé ŋku ɖe alesi Vitaly Akulov le ŋu nyuie. Eye wò hã, tia atikutsetse siwo lolo wu eye wovivina wu nàtsɔ awɔ atike nam!
  Albina ʋuʋu ta be:
  - Ele vava ge! Mawɔe nenema.
  Le ema megbe la, gnome la ʋuʋu eƒe atikplɔa eye wòbu.
  Eye nyɔnuvi dzetugbe aɖe si do afɔ ƒuƒlu si do agbledelawo ƒe awu bɔbɔe la te atikutsetsewo fɔfɔ. Ewɔ esia kple eƒe asibidɛ fafɛ siwo legbe, gake le ɣeyiɣi ma ke me la, wolegbe eye wodze tugbe.
  Emegbe edze agbagba be yeatsɔ yeƒe nyɔnuvi ƒe afɔ ƒuƒluwo afɔ atikutsetsewo. Gake esesẽna wu eye mebɔ o.
  Nyɔnuvia wɔ dɔ hedzi ha kple dzidzɔ be:
  Raspberry-tiwo, .
  Adzɔge ʋĩi la wɔ dzesi nam...
  Vaseɖe esime ŋu ke, le adame
  Menɔ lalam le sika me...
  Alesi nusiawo nɔ keklẽme
  Dzobibiwo dona le ŋdi kanya
  Oo, aleke gbegbe raspberryawo vivinae nye si!
  Nyɔnuvia nɔ atikutsetsewo ƒom ƒu ɖe kusi me. Gawu la, menye raspberry o, ke boŋ nane si le abe strawberry ene, ɖeko wòklẽna wu, eye wòdzena abe rose-ti ene. Ẽ, atikutsetse dzeani aɖee nye esia.
  Nyɔnuvia bu eŋu be, nukatae wòhiã ŋusẽ ɖe xexeame dzi? Dzimaɖitsitsi kple kuxi geɖe ale gbegbe, aɖabaƒoƒo ɖeka pɛ hã menɔa anyi faa o. Eye togbɔ be ame miliɔn geɖe yra wò hã la, ame miliɔn geɖe hã ƒoa fi dea wò! Eye vevietɔ wu la, le nyametsotso ŋutɔŋutɔ ɖesiaɖe me la, amesiwo ŋu wowɔ nuvevii kple amesiwo ƒe dzi medzɔ o nɔa anyi.
  Le kpɔɖeŋu me, aha sesẽ ya ɖe? Le go ɖeka me la, egblẽa nu le ame ŋu, gake le go bubu me la, le ame geɖe gome la, vodka koe nye dzidzɔkpɔkpɔ le agbe me! Togbɔ be eƒe dzi gbã eye wònye ŋunyɔnu hã.
  Albina ya kpɔ nu geɖe le eƒe agbe me ya, gake vodka vivina ale gbegbe be manya wɔ be woase ame tsitsi siwo noa nu nyɔŋu mawo gɔme o. Gake sigaret nyɔa ŋu wu gɔ̃ hã, eye nyɔnuvi geɖe noa atama. Wogblɔna be yewodi be yewoanye ame tsɛ wu.
  Gake Albina nye nyɔnuvi si me lã le, si ƒe lãmekawo le abe sɔ si ƒe ʋu nyo ene. Nukatae wòanye ƒu? Eye ekpɔ dzidzɔ ɖe ema ŋu ŋutɔ.
  Le nyateƒe me la, ɖe wòle be nyɔnuvia nanye ƒunukpeƒe? Eye ke hã ami aɖeke mele esi o, lãmekawo koe le esi!
  Nyɔnuvia nɔ atikutsetsewo fɔm henɔ ha dzim ake be:
  Kalinka, Kalinka, nye Kalinka, .
  Nye raspberry, nye raspberry!
  Mefɔ raspberry kotoku blibo ɖeka, .
  Eye le kpekpeme sia ta la, mevuvu nye axadzi!
  Le ema megbe la, ɖeko wòako nu ahako nu. Ẽ, esia dze abe ɖe wònye nukokoedonamenya si gbɔ eme ene.
  Eye edi hã be ŋutsuvi aɖe natsɔ asi aƒo yeƒe afɔ sesẽ siwo me lãmekawo le la. Eye wòvivina, abe avu ene.
  Gnome la do mlɔeba. Eye kusia yɔ xoxo. Etsɔe va gnome la gbɔ. Nyɔnuvi dzetugbe aɖe ŋutɔ, gake sue aɖe si si aʋalawo le la do ɖe egbɔ.
  Eʋuʋu eƒe atikplɔa, si na dzobibiwo dzo, eye wònɔ ɣli dom be:
  - Mido gbe na wò, lɔlɔ̃tɔ!
  Albina ʋuʋu ta be:
  - Hello! Eye amekae nènye?
  Nyɔnuvi si si aʋala le la ɖo eŋu be:
  - Nyee nye glimeme!
  Nyɔnuvi kalẽtɔa ʋuʋu ta be:
  - Mesusui nenema! Eyata Peter Pan ya ɖe?
  Gli la ʋuʋu ta be:
  - Ao! Nye hã meto vovo! Gake ŋusẽ le eŋu ŋutɔ hã, eye mate ŋu ana yameʋuɖoɖo ƒe ŋutete wò. Alo sɔhɛmenɔɣi mavɔ!
  Albina ƒo kpẽ be:
  - Sɔhɛnyenye mavɔ lolo, gake ŋusẽ ɖe xexeame dzi ya ɖe?
  Gli la ko alɔgbɔnu eye wòɖo eŋu be:
  - Eye ànye fianyɔnua?
  Nyɔnuvia ɖɔe ɖo be:
  - Fianyɔnu!
  Gli la tsɔ abɔta be:
  - Esia gbɔ ɖoɖo sesẽ. Anyo wu be nàbia sɔhɛmenɔɣi mavɔ. Esiae nye nusi nyɔnuwo di ɣesiaɣi wu nu bubu ɖesiaɖe, wu dziɖuɖumegãwo.
  Albina ʋuʋu ta be:
  - Enyo! Maxɔ sɔhɛmenɔɣi mavɔ tso gbɔwò. Eye mabia glimeme alo afakala bubuwo be woakpɔ ŋusẽ ɖe xexeame dzi!
  Gli la ʋuʋu eƒe aʋalawo eye wòde dzesii be:
  - Sɔhɛnyenye mavɔ hiã kokoko be woakpɔ. Le kpɔɖeŋu me, nukae nàte ŋu awɔ?
  Nyɔnuvia tsɔ dada ɖɔ eƒe akɔta gblɔ be:
  - Nye alidziblanu yibɔ le Taekwondo me! Eye mekpe ɖe Vitalik ŋu wòwɔ nukunu ŋutɔŋutɔwo.
  Gli la ʋuʋu ta kple alɔgbɔnukoko hebia be:
  -Nukae nèlɔ̃na wu, yivuwɔwɔ alo nunya ƒe avuwɔwɔ?
  Albina tsɔ abɔta ƒoe eye wòɖo eŋu be:
  - Aʋawɔwɔ kple yiwo, Kendo ye nye esia! Mɔ ɖeka kolia si dzi mato anyae enye be mawɔ bometsinya. Togbɔ be enye aʋawɔla dzeaɖaŋu hã. Eye le nunya gome la, nyemenye bometsitsi o! Eyata, medzra ɖo ɖe evea siaa ŋu!
  Gli la ko alɔgbɔnu eye wòde dzesii be:
  - Ke yivuwɔwɔ kple Goosebumps ninja ya ɖe?
  Nyɔnuvia ƒo eƒe ta tame hede dzesii be:
  - Ninja-goosebumps, gbeɖiɖi siwo doa ŋɔdzi na ame le mɔ aɖe nu! Nyemedi ŋutɔŋutɔ be maƒo ɖokuinye ɖe eme o. Ðewohĩ anyo wu be nàdzidze wò nunyaa?
  Fairy de dzesii be:
  - Ke ne kple ninja-goosebumps menye yiwo dzi o, ke boŋ asi kple afɔ ƒuƒlu ya ɖe?
  Albina ʋuʋu ta be:
  - Nyee nye lã le aʋawɔwɔ me! Dzra ɖo kura be yeawɔ avu, kple ninja si nye goosebump gɔ̃ hã, ne aʋawɔnu mele esi o!
  Gli si si aʋalawo le la ʋuʋu ta be:
  - Va, emegbe yi aʋa me!
  Eye afakala sue la ʋuʋu eƒe atikplɔa. Eye ninja aɖe si ʋlia ho ŋutɔ la do ɖe nyɔnuvia ŋkume. Ne míagblɔe tututu la, eƒe ta le kpuie wu Albina. Eye le nyateƒe me la, edze abe anyidi ene, le ametakpɔnu me ko. Eye afɔ ade siwo me wòlé yiwo kple akplɔwo le la le esi enumake.
  Gli la tsɔ ɣlidodo be:
  - Da wò aʋawɔnu ɖe anyi! Mina míatsɔ míaƒe asi ƒuƒlu awɔ avu!
  Goosebumps ninja la tsɔ yiwo kple akplɔwo da ɖi, esime wònɔ dzesi dem be:
  - Enye nusi mebɔ o le mɔ aɖe nu be aʋawɔla xɔŋkɔ aɖe nawɔ avu kple nyɔnuvi afɔ ƒuƒlu!
  Gli la ʋuʋu ta tsɔ lɔ̃ ɖe edzi be:
  - Mese egᴐme! Gake nyɔnuvi sia di be yeanye ɖekakpui kple ame dzetugbe tegbee. Gake abe ale si wòle ene la, womate ŋu akpɔ naneke le xexe sia me, alo le xexe bubu aɖeke me o. Eyata le ema godo la, ele be wòaɖu dziwò eye le nyateƒe me la, wòaɖo biabia etɔ̃ ŋu.
  Albina gblɔ kple dziku be:
  - Nuka, ɖe wòagahiã kokoko be maɖo nyabiasewo ŋua?
  Gli la ʋuʋu ta kple alɔgbɔnukoko be:
  - Godoo! Gake menye sɔhɛmenɔɣi mavɔ koe nàkpɔ o, ke boŋ... Ne wotso nane le ŋuwò la, ekema wo katã woagbugbɔ aɖo te bɔbɔe. Eye ame aɖeke mate ŋu awɔ nuvevi wò gbeɖe o. Eye esia fa miamiamia xoxo.
  Albina lɔ̃ ɖe edzi be:
  - Yeah fafɛ. Àte ŋu fifia ɖe esia ta.
  Afakala si si aʋala le la ɖe aʋawɔwɔ ƒe sewo me be:
  - Àkpɔ ƒoƒo ade. Knockout, abe alesi wòle le kɔdada si wonya nyuie, si nye dɔnyala bibiwo me ene. Ne èxɔ knockdown la, yi dzogoea dzi vaseɖe esime ʋɔnudrɔ̃la la naxlẽ. Ne womeƒo ame aɖeke le ƒoƒo ade me o la, woatsɔ dzesiwo atso nya me le aʋadziɖuɖua ŋu.
  Ninja Goosebumps de dzesii be:
  - Ekema anyo wu be woawɔ ƒoƒo wuieve zi ɖeka, abe alesi dɔnyala bibiwo ene! Mina míaʋli nyateƒe kple nyateƒe!
  Gli la ʋuʋu ta be:
  - Àte ŋu awɔ wuieve! Gake mele mɔ kpɔm be knockout aɖe ava!
  Eye wògaʋuʋu eƒe akunyawɔti la ake.
  Kplɔ̃ aɖe si ŋu ka le la do enumake, eye ʋɔnudrɔ̃la la nye nyɔnuvi aɖe si do tracksuit.
  Albina ɖe eƒe agbledewu ale be wòagado kplamatse avuwɔwɔa o.
  Le ema megbe la, bikini ɖeka koe wogblẽm ɖi. Eƒe lãmekawo dze nyuie azɔ. Woklã wo ale gbegbe, eye nyɔnuvia ŋutɔ dze tugbe eye wònye blonde si doa dzidzɔ na ame.
  Ele be magblɔ be ɖeko wònye adzewɔwɔ wɔnuku aɖe si womate ŋu asusu o.
  Eye nyɔnuvia ƒe mo le, le ɣeyiɣi ma ke me, fafɛ, abe ɖevi ene kloe, gake eƒe asike dzideƒo le.
  Aʋawɔla eveawo siaa de ta agu na wo nɔewo. Gong la ɖi eye dzesi si fia be woadze aʋaa gɔme.
  Albina nye aʋawɔla bibi aɖe xoxo eye wònɔ avu wɔm tso esime wòxɔ ƒe etɔ̃. Eye wòkpɔ be futɔa ƒe kɔkɔme bɔbɔ ɖe anyi wu, eye wògade ŋgɔ wu le eƒe abɔwo ƒe didime gome la, nukae nàte ŋu axɔ le anyidi si.
  Gake anyidiwo nye nudzodzoe sesẽwo ŋutɔ eye wote ŋu ƒua du. Eye ele be woanɔ adzɔge ʋĩi.
  Eye nyɔnuvia, kple eƒe afɔ ƒuƒlu, tsɔ nya ɖe ninja anyidi la ŋu ɖe dɔgbo me. Eye esi woƒoe la, etɔ. Emegbe eƒu du yi Albina gbɔ.
  Nyɔnuvi kalẽtɔa do goe kple ƒoƒo tso eƒe afɔkpodzi ƒuƒlu gbɔ. Wotsɔ chitinous shell tsyɔ nudzodzoe ninja la dzi eye le esia ta nyɔnuvi si wona hehee ƒe ƒoƒo sesẽwo mekpɔ ŋusẽ aɖeke ɖe edzi kura o.
  Albina tɔ te Goosebumps ninja le amedzidzedzea me zi geɖe kple afɔkpodzi, eye wògaƒo etɔ̃ ɖe ta. Eye vaseɖe fifia la, nyemeɖe mɔ be woalém zi ɖeka pɛ hã o.
  Kpekpe gbãtɔ wu enu eye tsitretsiɖeŋula eveawo siaa yi woƒe dzogoewo dzi.
  Gli la de dzesii kple alɔgbɔnukoko be:
  - Nukatae nèle mɔ ɖem nɛ be wòaƒo wò!?
  Ninja Goosebumps ɖo eŋu be:
  - M"le ŋku lém ɖe eŋu ko!
  Gong la ɖi eye aʋawɔlawo gate wo nɔewo tete ɖe wo nɔewo ŋu ake. Eye emegbe kasia Goosebumps ninja la do du sesĩe eye wòtsɔ eƒe afɔwo ƒo Albin ƒe akɔta. Nyɔnuvia ge tso eƒe afɔwo dzi. Edze anyi ɖe eƒe akɔta, eye eƒe afɔkpodzi ƒuƒluwo nɔ keklẽm le yame.
  Dzɔla la dze akɔta xlẽxlẽ gɔme be woatsɔ aƒoe. Gake Albina ya ti kpo enumake. Eye wòƒu du be yehaya le dziku ta. Eƒe afɔ ƒuƒlu siwo ƒe ŋutigbalẽ le ɣie, siwo me lãmekawo le la te tsatsam abe ʋuʋudedi ene.
  Gake Goosebumps ninja la tsɔ wo kple eƒe afɔwo yi block la dzi. Nya amedzidzedzeawo ɖa. Eye emegbe eɖe du sesĩe ŋutɔ. Eye eƒe afɔwo gaƒo nyɔnuvia ƒe dɔgbo kple akɔta ake. Gblẽ abi kple aŋɔwo ɖi. Eye Tom ƒo ta ɖe ŋɔti me. Eye yushka sina to Albina ƒe mo. Eye nyɔnuvia ŋutɔ dze anyi.
  Nyateƒea do, gake ʋɔnudrɔ̃la la gadze alesi woƒoe la xexlẽ gɔme kokoko.
  Ẽ, Albina ƒe nyawo menyo o.
  Gli la tsɔ ɣlidodo nɔ eƒe akunyawɔti ʋuʋum be:
  - Miewɔe nyuie ninja-goosebumps! Èxɔ afɔɖeɖea le asiwò!
  Ninja-ʋawɔla la gawɔ duƒuƒu ake. Eye wògaƒo Albina le eƒe afɔwo dzi ake. Eƒoe sesĩe ŋutɔ, eye nyɔnuvia ge dze anyi heti kpo, hewɔ avu ɖe eta.
  Goosebumps ninja la ƒo ɣli be:
  - Eɖanye sɔ alo afɔdzie nèle o, .
  Super ʋiʋlidziɖula...
  Abosam aƒu du adze ŋuwò, .
  Aʋakɔ si me ame miliɔn geɖe le!
  Albina ƒu du be yeahaya, gake eƒu du va do go mɔxenu sesẽwo. Eye wonya eƒe amedzidzedzea. Eye afɔkpodzia ƒe nugbɔ ɖaɖɛa ƒo nyɔnuvia ƒe afɔkpodzi ƒuƒlu, si na be ʋuʋudedi aɖe vuvu.
  Gong la ɖi tsɔ wu ƒoƒoa nu.
  Nyɔnuvia, si nɔ ƒoƒom henɔ ʋuʋum la, trɔ ɖe megbe yi eƒe dzogoe dzi. Ẽ, woƒoe nyuie eye woƒoe sesĩe.
  Albina dze anyi ɖe zikpui aɖe dzi. Eye wòte gbɔgbɔ sesẽ. Hmmm, tsitretsiɖeŋula sia tɔgbe menɔ esi kpɔ o. Eye menye amee futɔa nye o, ke boŋ anyidi si woyɔna be ninja ye. Nusi nye nya vevi aɖe ŋutɔ.
  Afisiae gong la gava kple ƒoƒo yeye aɖe!
  Albina gadze agbagba be yeatsɔ afɔkpodzi aɖo egbɔ ake. Gake esi futɔa nye nudzodzoe ta la, eƒua du wu ame. Eye ale egatsɔ eƒe afɔ kpuiawo to eme ake, lé nyɔnuvia ƒe afɔ ƒuƒlu eye wòhee, tsɔe ƒu gbe abe fefenuvi ene.
  Albina fɔ, gake wogaƒoe sesĩe ɖe eƒe akɔta tututu ake. Eye abiwo gakpɔtɔ li, nyɔnuvia dze anyi.
  Efɔna eye wogaƒoe ɖe mo nɛ ake. Eye ele be míade dzesii be esia hã nye vevesese.
  Albina se le eɖokui me be abi aɖe vuvu le yeƒe ŋku te.Ẽ, avuwɔwɔa va sesẽ ŋutɔ.
  Edze ƒã be Ninja Turtle ye ɖu dzi eye wòxɔ ŋgɔ le teƒewo me. Eye wògaƒo nyɔnuvia ƒe mo dzeani la ake.
  Albina dze anyi eye gong ƒe dzesi ɖe gbeƒãe be ƒoƒoa wu enu.
  Nyɔnuvia ƒu du dzo yi eƒe dzogoe dzi ŋutɔŋutɔ.
  Gli la dzo va egbɔ hebia be:
  - Èse nusita nèle nu bumee gɔmea?
  Albina ɖo eŋu kple hũɖeɖe be:
  - Elabena nudzodzoe aɖee wònye!
  Gli la ʋuʋu ta hebia be:
  - Èdi be yeazu kabakaba zi gbɔ zi evea?
  Nyɔnuvia ɖo kpe edzi be:
  - Nyateƒee, medi be mawɔe!
  Nyɔnuvi si si aʋala le la gblɔ be:
  - Ðo biabia la ŋu nyuie. Eye emegbe àse le ɖokuiwò me be yeƒe lãme sẽ ŋutɔŋutɔ!
  Albina ɖo eŋu kple alɔgbɔnukoko be:
  - Enyo, mele klalo!
  Gli la tsɔ ɣlidodo be:
  - Nukatae Mawu ƒe ŋkeke geɖewo le esi!?
  Nyɔnuvi kalẽtɔa keke ŋku ɖe enu henɔ ɣli dom be:
  - Enyo, nukae nye biabia la? Nyemese gɔmesese si le eŋu gɔme o.
  Gli la gblɔ kple tameɖoɖo kplikpaa be:
  - Eye mehiã be nàse gɔmesesea gɔme o. Ðeko nàtsɔe aɖo eŋu alesi nàte ŋui eye nàse egɔme!
  Albina ko alɔgbɔnu, eye emegbe esi wòse le eɖokui me be gbɔgbɔ ʋã ye wògblɔ be:
  - Elabena Mawu te ŋu wɔ ŋkeke geɖe!
  Nyɔnuvi akunyawɔla la ʋuʋu ta be:
  - Ewɔ nyuie! Fifia ya meɖo eŋu nyuie. Eye wò duƒuƒu dzi ɖe edzi zi gbɔ zi eve.
  Gli la ʋuʋu eƒe akunyawɔti. Eye le nyateƒe me la, ŋusẽ gã aɖe va nɔ Albina ƒe lãmekawo ŋu.
  Eye ale wòƒu du yi aʋa la me. Eye eƒe afɔ ƒuƒluwo nɔ keklẽm. Eye emegbe ƒoƒoa ƒo goosebump ninja la le ƒodo me. Albina si wona hehee ŋutɔ gɔ̃ hã kpɔ ŋudzedze ɖe alesi woƒoe sia kabakaba kple ŋusẽ si wotsɔ ƒoe kple ʋuʋudedi si ƒoe la ŋu.
  Albina ƒo nu kple dziku be:
  - Na fasitɔwo ƒe bɔmb, .
  Ha serenade aɖe nàtsɔ aɖo ŋku edzi!
  Goosebumps ninja la dze agbagba be yeadze edzi. Gake fifia Albina ƒe afɔ siwo va nɔ du dzi la te ŋu do go kplii. Eye woƒo chitinous shell la.
  Edze ƒã be ƒoƒo siawo medzea Goosebumps ŋu o, gake womegblẽ nu le eŋu vevie o. Eye nyɔnuvia ƒo, gake edo ŋgɔ na eƒe futɔ, eye fifia enɔ ŋgɔ le dzesiwo me. Ne míagblɔe tututu la, etɔ nye ƒoƒo sia.
  Mlɔeba la, Albina ƒo afɔkpodzi si bɔbɔ gɔ̃ hã eye wòtsɔ eƒe futɔa ƒu anyi.
  Woyi dzogoeawo dzi, eye Goosebumps ninja la dze abe ɖe wòƒu kplakplakpla xoxo ene.
  Gli la gadzo yi nyɔnuvi kalẽtɔ la gbɔ eye wòde dzesii be:
  - Fifia èle avu wɔm nyuie xoxo. Gake ɖe nèdi be yeƒe duƒuƒu kple ŋusẽ nagadzi ɖe edzi zi gbɔ zi evea?
  Albina ʋuʋu ta tsɔ lɔ̃ ɖe edzi be:
  - Nyateƒee, medi be mawɔe! Nukae wòle be woawɔ?
  Nyɔnuvi akunyawɔla la gblɔ kple alɔgbɔnukoko be:
  - Ðo biabia ɖeka ŋu.
  Nyɔnuvi kalẽtɔ la ɖo eŋu kakaɖedzitɔe be:
  - Me le klalo!
  Gli la ƒo nu kple ɣli be:
  - Nukatae vuvɔ le dzomeŋɔli le ɖeviawo ƒe ŋɔti ƒom!
  Albina ko alɔgbɔnu eye wòɖo eŋu be:
  - Nya lae nye ema! Gake gɔmesese aɖeke mele eŋu o eye wòɖe mɔ na ŋuɖoɖo geɖe siwo ate ŋu anɔ anyi.
  Nyɔnuvi akunyawɔla la ɖo eŋu be:
  - Eye esia nye nukokoedoname ko ta. Tee kpɔ eye nàɖo eŋu si me nukokoedoname le.
  Nyɔnuvi kalẽtɔ la gblɔ be:
  "Esia tae vuvɔ wɔna le vuvɔŋɔli, ɖeviawo ƒe ŋɔti ɖuna, elabena wometsi be woatsɔ ke atso woƒe ŋɔti o!"
  Gli la ʋuʋu ta be:
  - Ɛ̃. ate ŋu axlẽe! Eye wò duƒuƒu kple ŋusẽ agadzi ɖe edzi zi gbɔ zi eve azɔ.
  Eye nyɔnuvi afakala la ʋuʋu eƒe akunyawɔti.
  Eye Albina se ŋusẽ kple ŋusẽ ƒe dzidziɖedzi yeye si mexɔ se o.
  Etsɔ dziku ti kpo ge ɖe kɔsɔkɔsɔa me. Eye wòdze goosebump ninja la dzi.
  Eye mina míaƒoe. Menye ƒoƒoe wònye o, ɖeko wòle abe alesi woƒoe kple akplɔ ene. Eye nudzodzoeviʋawɔla la te gege hedze anyi vevie ŋutɔ.
  Albina ƒo eƒe futɔa, eye wòdze anyi eye wòsesẽ nɛ, gake efɔ. Gake nyɔnuviae gblɔ be woawɔ ƒoƒo bliboa.
  Emegbe etsɔ dada ti kpo trɔ yi dzogoea dzi.
  Gli la bia kple alɔgbɔnukoko be:
  - Èdi be yeadzi yeƒe duƒuƒu kple ŋusẽ ɖe edzi zi gbɔ zi evea?
  Albina ʋuʋu ta be:
  - ENYO! Mina míawɔe!
  Nyɔnuvi afakala la gabia adzo la ake be:
  - Nukatae kple nukatae, amegãxiwo doa ɣli ɖe dzinua ŋu!
  Albina ko nu eye wòɖo eŋu kakaɖedzitɔe be:
  - Amegãxiwo doa ɣli elabena womete ŋu ɖua dzinu o!
  Gli la de dzesii kple alɔgbɔnukoko be:
  - Eye wòe nye nunyala vavã. Mesusu be enyo be nàxɔ nu geɖe!
  Eye nyɔnuvi afakala la gatrɔ eƒe akunyawɔti la ake.
  Albina dzo yi yame ŋutɔŋutɔ. Ŋusẽ kple ŋusẽ si mexɔ se o geɖe le esi fifia.
  Eye ale wòƒu du yi goosebump ninja la gbɔ. Eye ale wòtsɔ eƒe afɔkpodzi ƒuƒlu si le goglo la ƒoe ɖe eƒe asike. Eye wotsɔ nudzodzoeviʋawɔla la ƒu gbe.
  Dzɔla la xlẽe va ɖo ewo eye wòɖe gbeƒãe be:
  - Aʋawɔla Albina ɖu dzi to knockout me! Ewɔ nyuie!
  Eye wòkɔ nyɔnuvia ƒe asi ɖe dzi.
  Albina dzi ha be:
  -Nyɔnuvia mevɔ̃na na ku gɔ̃ hã o, .
  Eƒe ameha la mevɔ̃na na naneke o...
  Nyɔnua awɔ aʋa kple futɔ la kalẽtɔe, .
  Eye ne ele kukum gɔ̃ hã la, aɖu dzi!
  Gli la ɖe gbeƒãe vevie be:
  - Esi wònye be Albina ɖu aʋawɔla sesẽ aɖe dzi eye wòɖo adzo etɔ̃awo katã ŋu nyuie eye vevietɔ wu la, le nukokoedoname me ta la, wona sɔhɛmenɔɣi mavɔ kple lãmenugbagbeviwo ƒe gbugbɔgadzɔ bliboe.
  Eye nyɔnuvi afakala la tsɔ eƒe akunyawɔti la wɔ enyi. Eye emegbe nukunu aɖe dzɔ: Albina va zu makumakunyenye kloe.
  Eye nyɔnuvi kalẽtɔ la dzi ha be:
  Naneke mele Anyigba dzi si metoa eŋu dzesi aɖeke manɔmee o, .
  Eye sɔhɛmenɔɣi si megali o la gakpɔtɔ nye makumaku...
  Aleke gbegbe míenye ɖekakpuiwoe nye si, .
  Aleke gbegbe wolɔ̃ wò anukwaretɔe enye si!
  Woɖu toawo dzi
  Togbɔ be dzɔgbese ƒe dziɖegbewo nɔ ɖiɖim hã!
  
  PUGACHEV TSAR ƑE RUSSIA ƑE NUÐEÐEŊUTI
  Emelyan Pugachev ɖe to ɖe Orenburg. Nuwo meva yi nyuie akpa na aglãdzelawo o. Fia ƒe asrafohawo nɔ tetem ɖe wo ŋu. Amesi yɔ eɖokui be tsar medi be yeaɖe toɖeɖea ɖa le Orenburg o, gake afɔku hã nɔ eme be yeama asrafowo dome. Le ŋutinya ŋutɔŋutɔ me la, aglãdzelawo ma ke hã eye woƒo wo kakɛkakɛ. Gbã la, ete ɖe Tatishchevo ŋu, eye emegbe wòte ɖe Beloozersk ŋu. Nyametsotso sia va zu nu gbegblẽ.
  Gake emegbe ŋutsuvi Oleg Rybachenko va ɖo Emelyan Pugachev ƒe asaɖa me. Togbɔ be ele alea hã la, sno gakpɔtɔ nɔ anyi, eye February ƒe nuwuwu lɔƒo - ŋutsuvia nɔ afɔ ƒuƒlu eye wòdo awu kpui.
  Wokplɔe va Emelyan Pugachev gbɔ. Ŋutsuvia zɔ kple kakaɖedzi. Duƒuƒu afɔ ƒuƒlu le sno me doa dzidzɔ na ame wu funyafunyawɔwɔ ame. Vevietɔ le ŋutilã makumaku me.
  Ŋutsuvia do ɖoɖo aɖe ɖa na Emelyan Pugachev:
  - Mina míatsɔ tsarist-srafowo ƒe awu, eye awu mawo tɔgbe geɖe le mía si, eye míado awu na aglãdzelawo kple Cossacktɔwo. Mina míaƒo aʋa aɖe - abe tudada ene. Eye emegbe míaku Pugachevitɔ siwo wolé la ayi dua me. Woabui be fia ƒe asrafowoe nye esiawo eye woaɖe mɔ na mí míage ɖe mɔ̃ sesẽa me, eye míadze wo dzi le afima!
  Emelyan Pugachev da asi ɖe edzi be:
  - Enyo, èle nu nam! Ta ka gbegbee nye si! Metsɔ dzesideŋkɔ si nye ʋumefia na wò!
  Oleg bɔbɔ heɖo eŋu, eye wònɔ ɣli dom kple alɔgbɔnukoko be:
  - Yesaul, Yesaul, nukatae nègblẽ wò sɔ ɖi! Asi mefɔ be yeada tu o!
  Cossack Tsar la ʋuʋu ta heɖo eŋu be:
  - Wòe anye nye kpeɖeŋutɔ! Woaɖɔ wò awu kple afɔkpawo ɖo!
  Oleg gblɔe ɖokuibɔbɔtɔe be:
  - Eye afɔ ƒuƒlu nye aɖaŋudɔ wu! Eye nyemewɔa vuvɔ akpa kple akɔta amama o!
  Emelyan Pugachev va zu. Eƒe kɔkɔme le mamã dedie nu, eƒe abɔta keke, eye togbɔ be Oleg ƒe kɔkɔme sɔ kple ŋutsuvi si xɔ ƒe wuieve si sɔ le ƒe alafa blaeve vɔ ɖekɛlia me, si fia be meta ɖeka kple afã hã la, Cossacktɔwo ƒe fia la mekɔ wu ema boo o. Le ɣeyiɣi sia me la, Oleg nye ƒewuivi xoxo, eye wòte ŋu wɔa avu kple ame tsitsiwo sɔsɔe eye wòanye kpovitɔ.
  Emelyan ɖe gbe be...
  - Enyo, dzra dzikudodo sia ɖo le adzame ŋutɔ!
  Eye aleke gbegbe wòzã dzɔdzɔmeŋutinunya me nya la aɖaŋutɔe enye si.
  Cossacktɔwo nɔ dzadzram ɖo... Woɖo dzɔlawo ale be luʋɔ gbagbe ɖeka pɛ hã naganya o. Eye wonɔ ayemɔ aɖe dzram ɖo.
  Gake futɔa gakpɔtɔ nɔ tetem ɖe eŋu, gake ɣeyiɣi aɖe gakpɔtɔ nɔ anyi, aglãdzelawo ƒe hatsotso suewo va dze edzi. Ne míagblɔe tututu la, ameha gbogbo aɖewo ŋutɔ, gake womewɔ ɖoɖo boo aɖeke o.
  Asrafo akpe blaeve kloe siwo nɔ klalo na aʋawɔwɔ nɔ Emelyan Pugacheva si le Orenburg gbɔ. Le ŋutinya ŋutɔŋutɔ me la, womae. Pugachevitɔ akpe ewo wɔ aʋa kple tsarist-srafo akpe adre le teƒe si gogo Tatishchi. Futɔa de ŋgɔ wu Pugachev ƒe aʋakɔa le tu kple tu ƒe xexlẽme gome, kpakple le ɖoɖowɔwɔ me. Gake aʋadziɖuɖua va xɔ asi ŋutɔ! Tsɔ kpe ɖe eŋu la, Pugachev ŋutɔ mewɔ nu dzinɔameƒotɔe boo o, edzo le aʋagbedzi hafi aʋaa wu enu gɔ̃ hã.
  Fifia mɔnukpɔkpɔ si nye ŋutinya me tɔ su Pugachevitɔwo si be woaɖu dzi vevie.
  Eyata wodo awu na aʋawɔla tiatia siwo wu akpe eve. Wona wolũ ge. Eye nyateƒe si wònye be wodoa awuawo nye dzɔdzɔme nu. Eye nu geɖe wu hã. Aflaga siwo tso aʋa siwo woxɔ va yi me hã nɔ Pugachevitɔwo si, kple kpẽwo, kple bubuawo.
  Wowɔ ɖoɖo be woawɔ fefea abe ɖe woŋlɔe ene. Tu alafa ɖeka kloe nɔ Emelyan si le Berd, togbɔ be wo dometɔ afã menɔ vevie o hã. Gake nane li si ŋu woada tu ɖo.
  Be aʋawɔwɔ ŋutɔŋutɔ ƒe dzedzeme nanɔ ame si. Vaseɖe fifia la, nuwo megblẽ na Pugachev nenema gbegbe o. Ural dɔwɔƒewo ƒe afã le eƒe ŋusẽ te. Chelyabinsk gakpɔtɔ doa vɔvɔ̃ na ame, Chika bɔbɔ nɔ anyi sesĩe le Ufa gbɔ. February ƒe nuwuwu gakpɔtɔ nye, eye aʋaa me tsonu me mekɔ o, eye Golitsyn ƒe asrafowo didi tso Orenburg gbɔ. Gake le ŋutinya ŋutɔŋutɔ me la, le ɣleti ɖeka megbe la, aʋa aɖe adzɔ le Tatishchevo gbɔ, eye agbledelawo ƒe aʋakɔa dzi ɖuɖu le eme. Nusi ana aglãdzelawo nadzo le wo gbɔ le agbɔsɔsɔ gã me.
  Oleg gakpɔtɔ le afɔ ƒuƒlu eye wòdo awu kpuiwo, le nudɔdɔwo wɔm hele aɖaŋu ɖom. Eƒe ameyibɔ kloe tso lãgbalẽŋudɔwɔwɔ ta, gake ŋutsuvi si ƒe mo biã la, ŋutsu siwo ƒe ɖa le ɖaa la ɖoa toe.
  Aglãdzelawo le tudada gɔme xoxo. Tuwo le ɣli dom, ku ƒe nunanawo le ɖiɖim... Tsɔtsrɔ̃ ŋutɔŋutɔ le edzi yim.
  Oleg ɖe eƒe aɖuwo ɖe go eye wòdo ɣli be:
  - Ŋutikɔkɔe na mía Dadanyigba kɔkɔe la! Hakpanyaŋlɔlawo ƒe dzidzime aɖe anɔ anyi! Emelyan gã, lɔlɔ̃tɔ - woadzi wò aʋadziɖuɖuwo!
  Eye dzudzɔ ƒe alilikpowo dona. Srɔ̃ɖeɖea nye aʋa sesẽ aɖe. Le afisia la, ele be nàɖe nusianu afia kakaɖedzitɔe ya. Gawu la, ne woɖe to ɖe wo la, wole ablɔɖe lalam ya!
  Nyateƒee, wodaa tu le dɔmawɔmawɔ me be woatsɔ axɔ tu kple buckshot. Eye wozãa tu si vɔ̃ɖi wu.
  Emelyan Pugachev gakpɔtɔ sesẽ ale gbegbe be wòate ŋu axɔ Orenburg - gake mɔ̃ sesẽa sesẽ! Eye le afisia la, èhiã ayemɔ.
  Aʋawɔlawo kple Cossacktɔwo nɔa klalo zi geɖe... Afɔzɔla kple sɔdola siwo wu akpe eve siwo ɣla wo ɖokui, eye wogblɔ be gamenɔla siwo wu akpe etɔ̃. Susu be wòaxɔ du aɖe zi ɖeka.
  Oleg zɔ do ŋgɔ na gamenɔlawo. Tso esime wòƒu du afɔ ƒuƒlu ɣeyiɣi didi aɖe le February ƒe snoa me ta la, eƒe ŋutsuvi ƒe afɔwo vuvu vie. Gawu la, dzoxɔxɔa zu numame nɛ xoxo. Gake enyo, ŋutsuvi makumaku la ƒe asibidɛwo matsi tsikpe o.
  Eye eva zu nu gã aɖe ŋutɔŋutɔ.
  Oleg ko alɔgbɔnu, gblẽa afɔ ƒuƒlu ɖe megbe ɣi aɖe dzi. Edze abe ewɔa dɔ ɖe ame dzi ene. Ŋutsuvi geɖe siwo tso agbledelawo ƒe ƒomewo me hã ƒu du afɔ ƒuƒlu. Wosesẽna ŋutɔ, togbɔ be zi geɖe la, wodoa bast-fɔkpa le sno me hã.
  Eyata aʋakɔ sia gbɔna, esi woɖu Pugachevitɔwo dzi vɔ, ɖo ta Orenburg. Eye wodoa ɣli gɔ̃ hã le azɔlizɔzɔa me.
  Nyateƒee, amebeblea le bɔbɔe gake ewɔa dɔ. Woʋu agboawo le wo ŋgɔ, eye Pugachevitɔwo ƒe aʋawɔhawo gena ɖe nuto sia ƒe du gãtɔ me. Edze abe woka ɖe edzi akpa be bometsila la mese naneke gɔme o ene, eye woɖu edzi.
  Fifia aglãdzelawo ƒo wo ɖokui ɖe eme keŋkeŋ. Dzesi la kplɔe ɖo, eye woƒua du yia ametakpɔlawo gbɔ.
  Oleg tsɔ eƒe akplɔa lã kpovitɔ eve zi ɖeka. Eye ŋutsuvia do ɣli vevie be:
  - Ɖe asi! Fia si dze la le mía gbɔ!
  Ametaʋlilawo tɔtɔ. Asrafoawo mewɔa tsitretsiɖeŋu aɖeke kloe o. Asrafomegãwo, asitsala asrafohawo, kple Cossacktɔ kesinɔtɔwo ƒe akpa gãtɔ wɔa avu.
  Aʋa la sesẽ, gake eƒe taɖodzinue nye. Asrafoha geɖe wu le du dzi yina dua me. Eye Kosaktɔwo kple ŋutsu siwo tsɔa atiwo, kple Tatartɔwo kple Baskirtɔwo. Aʋa la sesẽ ŋutɔ.
  Oleg Rybachenko hã lãa nu hedoa ɣli be:
  - Ɖe asi! Nublanuikpɔkpɔ, ga gbogbo aɖe kple ablɔɖe anɔ anyi na mi katã!
  Edze ƒã be aʋawɔlawo ƒe ŋusẽ le ɖeɖem kpɔtɔ kabakaba, eye nenema kee nye didi be yewoawɔ avu hã. Kpovitɔawo gɔ̃ hã na ta. Cossacktɔwo medi be yewoaku gɔ̃ hã o.
  Le Matyusha Boron gome la, Oleg lã ŋɔti, eye wòtsɔ eƒe afɔbidɛ ƒuƒluwo tsɔ akplɔa ƒu gbe.
  Aʋa la nu yi enumake kloe. Asitsalawo dze klo henɔ kuku ɖem be woakpɔ nublanui na yewo. Wohe Germanytɔwo ƒe nutodziɖula kple mɔ̃ sesẽa ƒe amegã siaa. Emelyan Pugachev de se be woahe wo ɖe ati ŋu.
  Woka atam na asrafo siwo wolé la, eye wotsɔ tiatia aɖe na asrafomegãawo: subɔsubɔ na Tsar Peter Etɔ̃lia alo kufiatsotso. Womae ɖe afã me abe afã ene. Wowu ame aɖewo. Ame aɖewo ka atam be yewoawɔ nuteƒe na Emelyan.
  Le dua ŋutɔ me la, woxɔ ga gbogbo aɖe, eye woxɔ nu xɔasi gbogbo aɖewo, kpakple tu blaasieke kloe, kple tu, bɔmb, kple tu gbogbo aɖewo siwo wodzra ɖo ɖi.
  Mɔ̃ sesẽ gã la mu mlɔeba le toɖeɖe ɖe eŋu ɣeyiɣi didi aɖe megbe. Edze ƒã be wogade Pugachev ƒe aʋakɔa me. Eye fifia anya wɔ be woayi Tatishchevo aɖawɔ aʋa na Golitsyn kple asrafoha siwo de ŋgɔ wu.
  Eye Oleg ŋutɔ yi Chika gbɔ be yeakpe ɖe eŋu. Ðe wòle be woatso Mikhelson wòaku hafi be wòagaɖu aglãdzela siwo te ɖe Ufa ŋu dzi hafi o.
  Ŋutsuvia ƒu du afɔ ƒuƒlu le awu kpuiwo me le snoa me. Margarita hã va kpe ɖe eŋu. Awudziwui koe nyɔnuvia do, eye le nyateƒe me la, afɔkpa hã medo o. Enya kpɔ, eƒe taɖa le abe sika ene, togbɔ be ke le eme le dɔwɔwɔ le kpekuƒewo ta hã.
  Margarita dze tugbe, gake egakpɔtɔ nye ɖevi.
  Oleg biae be:
  - Menye nyɔnu tsitsie nènye haɖe o... Meve wò be yezu nyɔnuvi ɣeyiɣi didi o!
  Margarita ɖo eŋu kple alɔgbɔnukoko be:
  - Eye mètsi o, gake èzu ŋutsuvi tegbee kloe! Ele be nàxe fe ɖe makumakunyenye ta, eye fe sia megbɔa eme o!
  Oleg lɔ̃ ɖe nya sia dzi be:
  - Kluvinyenye nye ɣeyiɣi kpui aɖe ko, gake agbe mavɔ ya li tegbee! Gakpe ɖe eŋu la, míeƒua du ale gbegbe be míehiã sɔ o!
  Margarita ko nu hede dzesii be:
  - Godoo! Míeƒua du sesĩe wu sɔ siwo ƒe ʋu nyo wu. Ŋutilã makumaku la le etɔxɛ, eye wòfa le kpekuƒewo, le dzikpɔla ƒe ƒoƒo te, wu ŋutilã dzɔdzɔe si le fu ƒe aba dzi!
  Oleg Rybachenko ʋuʋu ta tsɔ lɔ̃ ɖe edzi be:
  - Màte ŋu aʋli nya kple ema o! Eyata míanɔ agbe tegbee!
  Eye Terminator viwo ƒu du. Oleg ya kpɔ dzidzɔ ŋutɔ. Ðevi gã aɖee wònye.
  Togbɔ be ɖikekewo gena ɖe nye luʋɔ me ɣeaɖewoɣi hã la: ɖe wòanya wɔ be woawu Russia-srafowo ƒe amegãwoa? Anɔ eme godoo be esia mesɔ o! Gake ele be woawu adzetɔ ƒe dɔa nu. Etrɔ Russia ƒe ŋutinya, eye wòna ŋutilã mavɔ si mekuna o lae, ne ɖevi ƒe ŋutilãe wònye gɔ̃ hã, gake ŋusẽ le eŋu ŋutɔ eye wòƒua du kabakaba. Eye ele be nàxe fe eye nàsubɔ ɖe esia ta.
  Eye amekae nya, ɖewohĩ ne Pugachev ɖu dzi la, ɖeko Russia aɖe vi?
  Ŋutsuvi la kple nyɔnuvia nya afisi fia ƒe asrafowo ƒe hatsotso si wòle be Mikhelson nava ɖo la le kloe.
  Asrafoha akpe wuieve siwo le ɖoɖo nu le Chika si le Ufa gbɔ. Eye wògogo du sia xɔxɔ, gake zi eve la, dzɔgbenyui kple amehehe vi aɖe menɔ esi o.
  Nyateƒee, ŋusẽ le Mikhelson ŋu zi gbɔ zi geɖe, gake le ŋutinya ŋutɔŋutɔ me la, egaɖu dzi kokoko. Eyata... Ehiã be woalé aʋafia sia si si ŋutete le ŋutɔ la alo awui.
  Eye emegbe míakpɔe. Mikhelson manɔmee la, ɖewohĩ asrafowo maʋu ayi Chika o. Eye le afima la, Oleg Rybachenko va to ɖoɖo aɖe vɛ. Miɖu Golitsyn dzi eye miayi Ufa. Tsɔ du sia, ɖo aʋawɔlawo ɖe Ural kple Siberia, eye wò ŋutɔ nàʋu ayi Kazan. Ekema viɖe aɖe asu aglãdzelawo si.
  Eye woaƒo fianyɔnua ƒe asrafowo kakɛkakɛ. Tsɔ kpe ɖe eŋu la, le tɔtrɔ kpata ɖesiaɖe me la, nusiwo dona tso eme alea: zi alesi woɖua dzii la, zi nenemae amesiwo kpea asi ɖe eŋu la sɔ gbɔe, eye zi nenemae futɔwo ƒe tsitretsiɖeŋu gbɔdzɔnae.
  Eyata le afɔɖeɖe ɖesiaɖe me la, ɖeko aglãdzedzea nu asẽ ɖe edzi. Oleg ka ɖe esia dzi.
  Eye Margarita, nyɔnuvi si ƒua du sesĩe wu sɔ si ƒua du la le egbɔ, eye wo ame evea woatso woƒe futɔwo.
  Sɔhɛ aʋawɔlaawo xɔ teƒe aɖe le amedzidzedzea me. Woɖoe be Mikhelson si si kplɔlawo ƒe hatsotso sue aɖe le la nava ɖo eƒe asrafoha la gbɔ. Le afisia la, Terminator viwo nɔ elalam xoxo.
  Oleg kple Margarita, siwo nɔ akplɔwo ʋuʋum la, dze ame siwo kplɔ wo ɖo la dzi. Wolã hussar geɖe enumake. Ame mamlɛawo te kpɔ be yewoada tu, gake tuawo meƒo ɖevi makumakuawo o. Eye wotsɔ dziku si nu sẽ la lã woƒe futɔwo. Eye Oleg Rybachenko tsɔa eƒe afɔbidɛwo tsɔa disk ɖaɖɛwo gɔ̃ hã ƒua gbe. Eye Margarita te esia kpɔ kple eƒe afɔ ƒuƒlu eye wòwɔ dɔ.
  Ŋutsuvi la kple nyɔnuvia wu futɔa nya aɖeke magblɔmagblɔe. Mikhelson dze agbagba be yeaƒu du adzo, gake Oleg kple Margarita va lée. Woƒo Mikhelson ɖe anyi eye woblae.
  Oleg tsɔ asrafomegã ƒe amegã la ɖo eƒe abɔta eye wòkɔe yi Chika be woadrɔ̃ ʋɔnui.
  Ðevi makumakuawo kaka hussar blaatɔ̃ eye wowu wo, si ɖee fia be ɖe ɖevimenɔɣi mavɔ ta la, woxɔ ŋutete siwo fa miamiamia ŋutɔ.
  Oleg, si nɔ Mikhelson hem ɖe eƒe abɔta la, de dzesii be:
  - Ke hã, aleke gbegbe meva zu ŋusẽe enye si!
  Margarita de dzesii be:
  - Ẽ, esia gaɖo kpe edzi ake be míewɔ tiatia nyuitɔ! Eye makumakunyenye sɔ be woawɔ dɔ le eŋu!
  Oleg lɔ̃ ɖe nya sia dzi be:
  - Aʋawɔwɔ doa dzidzɔ na ame wu kposɔwo fefe le kpekuƒewo. Mesesẽ le ŋutilã sia me o, gake etena ɖe ame dzi!
  Margarita lɔ̃ ɖe edzi be:
  - Dɔwɔwɔ edziedzi wua ame!
  Le Chiki ƒe asaɖa me la, ɖevi eve siwo metsɔ afɔ ƒuƒlu o, alo ne míagblɔe tututu la, le ɣeyiɣi sia ƒe dzidzenuwo nu, esime ame suewo nye ƒewuiviwo vie la, mehe ɖikeke boo aɖeke vɛ o. Ne èle afɔ ƒuƒlu le sno me la, efia be èda ahe, eye nèle agbledelafia ƒe akpa dzi.
  Chika ɖo eteƒe na Mikhelson ɖe gamenɔla la ta, eye wòna ɖeviawo fiaɖuƒe ƒe ga home - sika ruble wuiatɔ̃.
  Wotsɔ Mikhelson ŋutɔ na be: woasubɔ Tsar la alo woahe wo ɖe ati ŋu!
  Mikhelson lɔ̃a loop la wu. Gake Oleg do susua ɖa be woana aʋafia sia nabu tame. Le nyateƒe me la, ɣeyiɣi anɔ wo si ɣesiaɣi atsɔe ahe ɖe ati ŋu. Eye Mikhelson ate ŋu aɖe vi ŋutɔ.
  Chika lɔ̃ ɖe edzi be:
  - Ɣeyiɣi le vɔvɔm!
  Oleg do susua ɖa hã be:
  - Ele be míalé Tsar ƒe asrafoha la aʋafia manɔmee fifia! Be nàkpɔ ɖokuiwò ta.
  Chika lɔ̃ ɖe edzi be:
  - Ƒo esime gayibɔa le dzo dam!
  Eye aglãdzelawo dze fia ƒe asrafowo dzi. Wodze wo dzi le zã me, Oleg kple Margarita ɖe dzɔlaawo ɖa nyuie.
  Aʋa la menɔ anyi didi kura o. Oleg, si tsɔ disk si wowɔ le aƒeme ƒu gbe tso akplɔ si gbã me la, wu asrafomegã si nɔ dɔ wɔm abe aʋafia ene, eye eya manɔmee la, agbenyuinɔnɔ ƒe dzi ɖiɖi. Tsɔ kpe ɖe eŋu la, aglãdzelawo sɔ gbɔ akpa, eye esia na asrafowo, kple asrafomegã geɖewo ƒe susu nɔ nyaƒoɖeamenu ŋu.
  Eye amekae nya, ɖewohĩ esiae nye Tsar Petro Etɔ̃lia ŋutɔŋutɔ. Eye sedziwɔwɔ le esi wu Catherine II.
  Wolé asrafoha la ƒe akpa gãtɔ. Wolé tu kple tuwo.
  Aʋadziɖuɖu blibo na asrafoha si medzra ɖo be yeanya amedzidzedze aɖe o.
  Eye le nyateƒe me la, Chica ƒe aʋadziɖuɖu hã.
  Gake le dzɔdzɔme nu la, ɖeviawo ƒua du trɔna yia Pugachev gbɔ. Ele be wòawɔ aʋa kple asrafo akpe adre, siwo dome Fiavi Golitsyn ƒe sɔdola akpe eve hã le. Pugachev sɔ gbɔ wu ya, gake eƒe aʋakɔa le vovovo. Asrafo tsãtɔ geɖe li siwo dzi womate ŋu aka ɖo o, agbledela siwo metsɔ tu nyuie o eye womexɔ hehe o, Tatartɔwo kple Bashkirtɔwo kpakple Kalmyktɔwo.
  Nu vevitɔ si sesẽ wue nye Yaik Cossacktɔwo. Gake menye Cossacktɔ siawoe sɔ gbɔ wu o. Iletsk Cossacktɔwo hã li, kple Orenburg kple bubuwo.
  Wole du dzi yina Tatishchevo mɔ̃ sesẽa gbɔ xoxo, afisi agbledelafia ƒe aʋakɔ gã aɖe ƒo ƒu ɖo.
  Emelyan Pugachev ŋutɔ doa sɔ ɣi aɖe ƒoa xlã teƒeawo. Oleg Rybachenko léa ŋku ɖe kplɔla sia ŋu nyuie. Dziɖula ƒe dzedzeme le Emelyan Pugachev si. Eƒe kɔkɔme anɔ abe mamã dedie ene, gake ne ele sɔ dzi la, edzena kɔkɔ wu le eƒe afɔ kpuiwo kple abɔta gbadzawo ta. Le ŋutilã me la, aglãdzelawo ƒe ŋgɔnɔla sesẽ. Àte ŋu akpɔ alesi wòtsoa nu kple ŋusẽ si wòƒona le aʋawɔwɔ me.
  Le goawo katã me la, esɔ nyuie na amegã ƒe dɔa. Eye ɖe akpa si fia la awɔ ta? Ate ŋu adzɔ nenema hã.
  Pugachev ƒe aʋakɔa lolo ŋutɔ. Etso Iletsk ƒe ametakpɔƒea, si gakpɔtɔ nye Khlopusha si wobu fɔe, eye wòƒo ame alafa wuiatɔ̃ bubuwo nu ƒu. Fifia aʋawɔla siwo wu akpe blaeve le Emelyan si. Esesẽna na wo be woadze le mɔ̃ sesẽ aɖe gɔ̃ hã me. Xlẽ asrafo siwo sɔ gbɔ wu Golitsyn zi gbɔ zi etɔ̃, eye wogayi edzi le vavam.
  Eye tu siwo le Pugachev si sɔ gbɔ wu zi gbɔ zi eve. Tu kple tu gbogbo aɖewo ŋutɔ le afima.
  Àte ŋu awɔ avu... Gake asrafowo ƒe nɔnɔme to vovo. Ŋutsu siwo tsɔ akplɔwo, kple Bashkirtɔwo, kple Tatartɔwo, kple Kalmyktɔwo, kple Kyrgyztɔwo kple Kazakhstantɔwo li. Eye asrafo tsãtɔ geɖe siwo tso asrafoha vovovowo me siwo dzi womate ŋu aka ɖo bliboe o hã. Ural dɔwɔlawo kple Siberiatɔwo ƒe tudalawo hã li. Cossacktɔwoe nye asrafowo ƒe akpa vevitɔ kekeake.
  Aʋakɔ gã aɖe, gake eƒe nɔnɔme to vovo akpa. Wolé asrafo kple asrafomegã aɖewo nyitsɔ laa le Orenburg.
  Akpa aɖewo tso ŋutsuwo ƒe dɔwɔnuwo me, siwo woate ŋu azã le asi-ɖe-asi-ʋawɔwɔ me ko. Eye Asiatɔ gbogbo aɖewo, siwo meɖɔa ame ɖo tututu o, eye zi geɖe la, womenya Russiagbe o.
  Eyata esi asrafowo kple tu gɔ̃ hã sɔ gbɔ wu sã le se nu ta la, Emelyan Pugachev bɔbɔ ɖe anyi wu futɔa le aʋawɔŋusẽ ƒe nyonyome gome. Eyata aʋaa me tsonu me mekɔ kura abe alesi wòdze ene o, si wotu ɖe ŋusẽwo ƒe dadasɔ si wowɔ le ɖoɖo nu ko dzi.
  Oleg Rybachenko se esia gɔme. Ðewohĩ esia me kɔ na Pugachev hã. Chika ɖu dzi elabena exɔ futɔa le mo yaa me. Eye le ŋutinya ŋutɔŋutɔ me la, Mikhelson ye ɖu dzi, amesi te ŋu dze Chika ƒe aʋakɔ gãtɔ dzi do ŋgɔ na mɔa.
  Nukae wòle be mawɔ fifia? Wodo ŋusẽ mɔ̃ sesẽa nyuie eye tsi ƒo xlãe, si wɔe be togbɛawo dzi tsikpe eye wole glidzaglidza. Gake màte ŋu anɔ ametakpɔkpɔa dzi eteƒe nadidi o.
  Oleg do susua ɖa na Emelyan be:
  - Mina mía ŋutɔwo míadze futɔwo dzi, Tsar-Fofo!
  Emelyan de dzesii le susu me be:
  - Ðe womatsɔ tu atsyɔ mía dzi oa?
  Oleg do susua ɖa be:
  - Makpɔ futɔa kple Margarita, eye míaƒoe le afisi tututu mekpɔ mɔ na o!
  Agbledelafia la da asi ɖe edzi be:
  - Ema nye susu nyui aɖe!
  Eye Oleg, kple Margarita, lé akɔtagbalẽvi aɖe si me bɔmb le, eye akplɔ ɖaɖɛ eve ɖesiaɖe ƒu du yi futɔwo gbɔ.
  Ðeviawo ƒu du amama kloe, ŋutsuvia do awu kpui eye nyɔnuvia do awu ʋlaya. Oleg ɖo ŋku Ian ƒe "Spartak" dzi. Ŋutsuvi Gita hã nɔ afima. Eye nyɔnu aɖe si do awu ʋlaya si vuvu, ɣeɖula, ŋdɔkutsu. Ŋutsuvia ƒe dzi me sẽ ŋutɔ. Ðewohĩ menye domenyiŋusẽfianu ƒe kluvi o. Ðewohĩ wolée. Emegbe wokɔe yi Italy, woɖe eƒe awuwo le eŋu hetsɔe da ɖe asitsaƒe. Togbɔ be Gita mesɔ o hã la, esi wònye be woɖe akɔbli tso eƒe ŋutigbalẽ ƒe amadede me ta la, ekema anɔ eme godoo be wotsɔe yi nudzadzraƒea evɔ medo awu o. Eye wòzɔ amama ale gbegbe, eye wòzɔ afɔ ƒuƒlu le Italy ƒe agakpemɔwo dzi. Eƒe afɔkpodzi ƒuƒlu nɔ bibim, eƒe nyiviwo nɔ veve sem. Gake ŋutsuvia mebɔbɔ ta o.
  Eye nuƒlelaa te sese le eɖokui me be ŋutsuvia, eƒe lãmeka siwo tsi le dzɔdzɔme nu, si dze abe eƒe ŋutigbalẽ si le gbadzaa la ƒe tagbɔ gblẽ ene. Eye emegbe etsɔ eƒe asibidɛ ƒoɖiawo de eƒe nu me. Eye Gita mete ŋu nɔ te ɖe enu o eye wòɖui.
  Emegbe dzre aɖe dzɔ. Ẽ, Gita, ŋutsuvi aɖee Oleg ŋutɔ bu vodadatɔe be enye Spartak le eƒe ɖevime. Gake ao, eganye ame sue aɖe kokoko.
  Mebiaa ɖokuinye be, ne ɖe Romatɔwo tso nya me be yewoawɔ funyafunya Gita ya ɖe? Le nyateƒe me la, wobiaa gbe kluvi siwo wolé la le funyafunyawɔwɔ mea?
  Eye gayibɔ si le dzo dam la aka asi kluviŋutsua ƒe afɔkpodzi ƒuƒlu ŋu. Gita do ɣli eye wògbugbɔ nya ma ke gblɔ be:
  - Kluviwo si eye womedi be yewoawɔ avu o!
  Wotɔ dzo eƒe afɔkpodzi evelia be wòasɔ ɖe enu eye woɖe asi le eŋu. Wozia ŋutsuvia dzi be wòaɖe afɔ ɖe eƒe afɔbidɛwo dzi, eye wòvenɛ ŋutɔ. Gake Gita te ŋu si le zitɔtɔa me kokoko.
  Ðewohĩ ŋutsuvia wɔ dɔ le kpekuƒewo tsã. Etsɔ kpe kpekpewo ɖe asi, fifia nɔ dodom, nɔ gbɔgbɔm sesĩe. Dzikpɔla la ƒe ƒoƒoe ƒoe. Esesẽna ŋutɔ le dɔwɔwɔ ƒe ŋkeke gbãtɔwo tututu me, esime kekeli medze ŋuwò o. Eye emegbe wòzu numame na wò. Nu sesẽwo va zua ame nyanyɛ, eye nu si wonya nyuie la va nɔa bɔbɔe. Gake kluvi geɖewo kuna kokoko. Eye Gita trɔ zu amegãxi vi sue aɖe.
  Oleg susui be ɖewohĩ wolé ŋutsuvi si le agbalẽ si nye "Spartacus" me esi woɖu aglãdzelawo dzi vɔ megbe. Eye esi wònye ɖevi ta la, woɖoe ɖe tomenukuƒewo. Ale be wòaku le afima vivivi. Alo wowɔ funyafunya wo, eye wotsɔ atikplɔ si le dzo dam biã la fiã ŋutsuvia ƒe lãmekawo. Emegbe wokɔ dze ɖe dzobibiawo dzi eye wogbã afɔbidɛwo ɖe kluvi ɖekakpui la ƒe afɔ ƒuƒluwo dzi. Wotro woƒe ƒunukpeƒewo. Amesiame nɔ eɖokui biam be afikae Spartak ɣla sikaa ɖo hã. Gita zi ɖoɖoe, eye wòle eƒe aɖuwo ƒom. Wokɔnɛ ɖe dzi heɖiɖinɛ to ka la hehe sesĩe me.
  Eye veveawo ʋuʋuna le vevesese si nu sẽ ta. Eye ŋutsuvia ƒe susu meganɔa eɖokui ŋu o. Wokɔ tsikpetsi ɖe edzi hegbɔ agbee. Eye ɖɔktaa sea dzi ƒe tsotso be yeakpɔe ɖa be anya wɔ be woayi funyafunyawɔwɔa dzi, alo nenye be ehiã be woana gbɔɖeme ame si wowɔ funyafunyae la, bene yeagawɔ funyafunya ɖekakpuia ƒe ŋutilã ake hã.
  Wowɔa funyafunya Gita ŋutasesẽtɔe eye wòwɔa funyafunyae ɣeyiɣi didi aɖe. Wokɔa atadi ɖe abiawo dzi, tsɔa ka dzodzoe ƒoa wo, tsɔa aŋe ƒoa lãmekawo ƒe nuwuƒewo, eye dzo biãna ɖe ŋutsuvia ƒe afɔ ƒuƒluwo te. Eye amewulaa hea dzoxɔxɔ le agbatsɔkekea te. Eye dzobibi ƒe ʋeʋẽ sesẽ aɖe ɖina, eye wohea ʋuka ɖesiaɖe doa goe.
  Eye emegbe gayibɔ si le dzo dam la ka ŋutsuvia ƒe akɔta ƒuƒlu, eye wòbua ta le vevesese gbegblẽ ta. Wogatsɔa tsi dea eme ake eye wokplɔnɛ yia eme. Amewulaa tsɔa aŋetu ƒoa vidzidɔa, ŋutsuvia trɔna tso fukpekpe gbegblẽ me, eye wògatsia dzodzodzoe ake.
  Gita under torture... Ame aɖe ka nya ta be esiae nye Spartak ƒe nusi wòlɔ̃na wu, eye wònya afisi wòɖi kesinɔnua ɖo. Eye Romatɔwo wɔa funyafunya ame... Ŋutsuvia ƒe ŋutigbalẽ ƒe akpa ɖeka pɛ hã si me gblẽ o si mefiã alo fli aɖeke mele o la menɔ eŋu o. Gake ezi ɖoɖoe. Eye eƒe kutrikukua wɔ nuku na Romatɔwo.
  Crassus srɔ̃ nɔ afima le funyafunyawɔwɔa me. Eléa ŋku ɖe alesi wowɔa funyafunya ŋutsuvi dzetugbe si ƒe taɖa le ɣie la ŋu vevie. Edoa dzidzɔ na ame ŋutɔ. Eye ale wòɖe gbe, le funyafunyawɔwɔ bubu megbe, be woatsɔ Gita ava ye gbɔ eye woatsɔe aɖo aba dzi. Edi vevie be ye ŋutɔ yeawɔe.
  Esi nyɔnua gakpɔtɔ nye ɖekakpui ŋutɔ eye ŋusẽ nɔ eŋu la, edo sɔ ɖe ɖekakpui kluvi la ƒe ŋutsu ƒe blibodede dzi. Gita va zu ŋutsu zi gbãtɔ. Emegbe ele nɛ be wòatsɔ eƒe aɖe aƒo eƒe akɔta. Nusi nyɔ ŋu vie, gake eganye nusi mebɔ o.
  Eye ale Crassus srɔ̃ ɖe gbe be woadzudzɔ funyafunyawɔwɔa, eye ŋutsuvia, si tsi vie xoxo le aglãdzedzea me la, dze nuɖuɖu nana nyuie wu gɔme. Eye wòwɔ lɔlɔ̃ nɛ.
  Abi kple dzobibi siwo le Gita dzi la haya abe avu ene. Eye esi ŋutsuvia gasẽ ɖe edzi la, eɖe Crassus srɔ̃ dzodzro vɔ̃ la eye wòsi le eƒe domenyinu nu. Le ema megbe la, eɣla eɖokui ɖe towo dzi eye wòɖo eya ŋutɔ ƒe kluvi siwo si dzo ƒe ha aɖe ɖe afima. Mlɔeba la, nusianu wu enu nyuie. Crassus ku le aʋawɔɣia. Eye Gita ku ɖe Julius Caesar ŋu, eye wòwɔ dɔ nyui aɖe, ɖe srɔ̃ eye wòdzi vi gbogbo aɖewo. Eye womenya nusi dzɔ ɖe Spartak dzi o. Womeke ɖe ame kukua ŋu o. Eye ne eku alo xɔ ɖeɖe la, kluviawo menya o.
  Gake woxɔe se be, le nyateƒe me la, yewoƒe xɔnametɔ la le agbe.
  Oleg Rybachenko kple Margarita Korshunova: amesiwo nye ame tsitsiwo tsã, eye fifia wozu vi mavɔ siwo mekuna o la te ɖe Golitsyn ƒe asaɖaa ŋu. Aʋafiagã etɔ̃e le afisia. Eye woɖe asrafowo ɖa le Russia kple Sweden ƒe liƒo dzi.
  Esi Tsar ƒe Russia le aʋa wɔm kple Turkey la, aglãdzelawo ƒe dzi dze eme wu. Ne woɖu Golitsyn dzi la, Pugachevitɔwo ate ŋu axɔ afɔɖeɖea mlɔeba. Eye wòxɔ Samara gɔ̃ hã.
  Oleg kple Margarita zɔ ƒo xlã dzɔlawo... Sno le dzadzam, eye màte ŋu akpɔ nu nyuie akpa o.
  Ŋutsuvia susui be ɖewohĩ yewoate ŋu awu aʋafiagã etɔ̃ kple Aʋafiagã Bibikov nu, atso ta na tsarist-srafowo. Gake esia wɔwɔ sesẽ.
  Ŋutsuvi kple nyɔnuvi aɖe tsɔa ŋuɖɔɖɔɖo le snoa me. Wodzea agbagba be yewomagblẽ dzesi aɖeke ɖi o. Wogakpɔtɔ nye ɖeviwo. Te ɖe ʋuɖolawo ŋu nyuie. Tu la nɔ teƒe aɖe ɖe vovo. Asrafowo le azɔli zɔm. Vuvɔ sesẽ aɖeke megale afima o - March ye. Gake sno gakpɔtɔ le tsatsam. Sɔhɛ aʋawɔlawo ƒe afɔ ƒuƒluwo mesea vuvɔa gɔme kura o, vevietɔ ne wole ʋuʋum. Vuvɔa va zu numame na wo kaba.
  Gake ɖevi geɖe, ne ŋusẽ gã aɖeke mele wo si o gɔ̃ hã, ƒua du afɔ ƒuƒlu le sno me, vevietɔ le ɣeyiɣi sesẽ siawo me.
  Oleg susui be yemekpɔ television alo ƒoe le kɔmpiuta dzi o ɣeyiɣi didi aɖee nye esia. Eye be fefewo manɔmee la, eƒe mumu le mɔ aɖe nu.
  Ŋutsuawo te ɖe ʋuɖolawo ŋu, eye Margarita do susua ɖa be:
  - Ke ne míetɔ dzo tudzraɖoƒewo ya ɖe?
  Oleg blu ɖe eta hebia be:
  - Èsusu be esia nye susu nyui aɖea?
  Nyɔnuvia gblɔ le susu me be:
  - Tu manɔmee la, aʋakɔ menye aʋakɔ o!
  Oleg ʋuʋu ta tsɔ lɔ̃ ɖe edzi be:
  - Mina míadze agbagba!
  Eye ŋutsuvi si do awu kpui la ƒu du yi tasiaɖamawo gbɔ. Woawo kple nyɔnuvia tsɔ saber ƒoƒo wu dzɔla etɔ̃ eye wozã kpe gbadzɛwo tsɔ tsɔ gbe kpee tsɔ tu dzo ʋuɖoha la.
  Ete keklẽ eye alilikpo yibɔ aɖe te dodo ɖe yame. Tu la te gbagbã...
  Ŋutsuvi aɖe kple nyɔnuvi aɖe ɣla wo ɖokui ɖe asaɖaa me. Dzidzi ƒo ame. Golitsyn hã ti kpo do go kple aʋafia eve. Fiavi sia do ɣli si gbã dzi na ame eye wòfia asi eƒe asibidɛwo.
  Oleg tsɔ eƒe afɔbidɛ ƒuƒluwo tsɔ disk la ƒu gbe, eye wòƒo kpẽ eye wòto Golitsyn ƒe kɔ me tẽ. Fiaviŋutsua, si keke eƒe abɔwo ɖe enu la, dze anyi. Aʋafia Mansurov ƒu du va egbɔ. Gake Margarita zã eƒe afɔbidɛ ƒuƒluwo tsɔ zã aʋawɔnua. Eye aʋafia evelia mu dze anyi.
  Etɔ̃liae nye Fairman, amesi wɔ aʋa kple aglãdzelawo kpe ɖe Aʋafia Kar ŋu. Aʋafiagã Bibikov, si nye Aʋafiagã Bibikov ƒe ƒometɔ, kpe ɖe wo ŋu. Woate ŋu akpɔ wo to woƒe abɔtaɖonuwo dzi kple ɖevi makumakuwo ƒe nukpɔkpɔ ɖaɖɛ, togbɔ be sno le dzadzam hã.
  Oleg kple Margarita gatsɔ woƒe afɔbidɛ ƒuƒluwo ƒu gbe ɖe diskwo dzi ake - ŋutete ma tɔgbe nɔ woƒe ŋutilã makumakuawo si, abe nukokoedonamegbalẽ me kalẽtɔwo ene.
  Eye wowu dɔmemegã eveawo siaa, woƒo woƒe ta.
  Le ema megbe la, ŋutsuvi si nye terminator kple ranger nyɔnuvi la dze diskwo tsɔtsɔ ƒu gbe ɖe kpovitɔawo ŋu gɔme. Dzɔgbenyuietɔe la, le aʋafiaawo ƒe ku megbe la, vɔvɔ̃ dze egɔme, edze na amesiame be Pugachevitɔwo dze asaɖaa dzi.
  Gake ɖevi eve hã nye ŋusẽ gã aɖe ŋutɔ. Eye wowua kpovitɔwo to disk siwo woɖa sesĩe la tsɔtsɔ ƒu gbe me. Eye wogbãa woƒe ŋɔti, woƒe ʋukawo kple ʋukawo gbãna.
  Esesẽna be woade dzesi ɖeviwo ne sno dza, eye woɣlaa wo nyuie le sno ƒe dzadza me.
  Gake esesẽna na tsarist-srafowo. Oleg Rybachenko, si le diskwo dam la gblɔ be:
  - Ŋutikɔkɔe na Russia gã la!
  Eye disk si ŋutsuvia ƒe afɔbidɛ ƒuƒluwo tsɔ ƒu gbe la gadzona.
  Margarit hã wɔa nenema ke, etsɔa eƒe asibidɛ ƒuƒluwo tsɔa mɔ̃ aɖe si woɖa la ƒua gbe eye wòdoa ɣli sesĩe be:
  - Na Emelyan Pugachev!
  Eye ɖevi siawo wɔa dɔ veviedodotɔe ŋutɔ eye wowɔa dɔ nyuie. Wotsɔa akplɔwo hã lãa nu. Eye wotiaa kpovitɔwo.
  Oleg Rybachenko dzi ha be:
  - Amegãxi ɣiwo le ƒu ƒom!
  Margarita, si tsɔa eƒe afɔbidɛ ƒuƒluwo tsɔa diskwo ƒua gbe ɖe eƒe tsitretsiɖeŋulawo ŋu la, dzia ha be:
  - Ema ko hafi duɖimekekea atsi agbe!
  Ŋutsuvia, si yi edzi le ya ƒom la, lã futɔ la ɖe anyi:
  - Gbɔdzɔgbɔdzɔtɔwo kuna, wowua wo!
  Nyɔnuvia, si le diskwo dam hele kpovitɔwo wum la, le ɣli dom be:
  - Ʋu kɔkɔe la ŋuti kɔklɔ!
  Sɔhɛ aʋawɔlawo wɔa nu le mɔ vovovowo nu ŋutɔ, wodaa bɔmb ɖe futɔwo dzi.
  Le ɣeyiɣi sia me la, sɔdola aglãdzelawo va dze asaɖaa dzi. Eva dze be Emelyan Pugachev ɖoe be yeadze wo dzi gbã eye wòʋu eƒe sɔdola gbogboawo ɖe ɖeviawo yome.
  Eye ƒoƒoa va zu kpata eye le ɣeyiɣi nyuitɔ dzi tututu. Gbedadaƒo nɔlawo tsɔ aŋutrɔwo ƒu gbe na asrafowo, Cossacktɔwo tsɔ akplɔwo lã wo, eye sɔdolawo tsɔ akplɔwo da wo.
  Wogblẽ tsar-ʋakɔa ƒe lɔlɔ̃nu me, eye wowu aʋafiawo. Le afisia la, Emelyan Pugachev ŋutɔ tsɔ akplɔ lã asrafomegã mamlɛtɔ eye wòdo ɣli be:
  - Vinyewo, ɖe miede dzesi dziɖula si le se nua?
  Asrafo alafa geɖe kple asrafomegã geɖe gɔ̃ hã dze klo hedo ɣli be:
  - Mina míalɔ̃ ɖe edzi! Mina míalɔ̃ ɖe edzi!
  Tsitretsitsi ɖe dɔlélea ŋu dzi ɖena kpɔtɔna. Afɔzɔlawo tsɔa wo ɖokui na keŋkeŋ kloe, negbe asrafomegã aɖewo koe mele eme o. Sɔdolawo tsia tre ɖe eŋu ɣeyiɣi didi aɖe wu. Ame ŋkuta geɖewo le eme. Gake sɔdola siwo tso ame tsɛwo hã tsɔa woƒe aʋawɔnuwo ƒua gbe.
  Oleg kple Margarita tsɔa akplɔwo lã sɔdolawo, eye wotsɔa woƒe afɔbidɛ ƒuƒluwo tsɔa disk ɖaɖɛwo ƒua gbe, eye wodoa ɣli be:
  - Ame gãwo le ɣeyiɣiawo katã me, .
  Ame gãwo - le Petro ƒe ŋutikɔkɔe me!
  Ŋutsuvia kple nyɔnuvia siaa doa vevie nu wu le lãɖeɖe kple ƒuƒu me. Wolé tuawo xoxo. Eye wotsɔ buckshot ƒo sɔdolawo. Wo dometɔ gbogbo aɖewo mlɔ anyi ƒo xlãe. Ƒoƒo blibo aɖe le edzi yim.
  Oleg dzi ha kple alɔgbɔnukoko be:
  - Tsar Gã Petro Gbãtɔ, nye kpɔɖeŋu na mí ɣesiaɣi!
  Eye axɔe hã atsɔ akplɔ eve atsoe, atso ame atɔ̃ ƒe ta enumake.
  Margarit, si nɔ eƒe tsitretsiɖeŋulawo lãm la, do ɣli be:
  - Nye gbewo, eye medze tugbe!
  Eye le mɔ ma ke nu la, axɔe atsoe.
  Ðeko ŋutsuvi kple nyɔnuvi la nye tsɔtsrɔ̃ ƒe nɔnɔme. Eye wowɔa dɔ abe elektrik-kawo ene.
  Kpovitɔ bubu dze anyi... Emelyan Pugachev ƒe gbe sesẽ la ɖi be:
  "Amesiame si subɔam la, axɔ fetu, eye ame mamlɛawo atsrɔ̃."
  Ŋutsu siwo ƒe ka bla la va ɖo xoxo. Eye wowɔa avu kple sɔdolawo nyuie. Eye sɔwo ƒe tɔsisiwo hã le sue...
  Sɔdola siwo tsi agbe hã tsɔa wo ɖokui nana. Wogaɖu aʋa la dzi ake... Pugachev ɖu dzi!
  Wole gamenɔlawo kplɔm hele atam na wo xoxo. Asrafowo, abe se ene la, wobɔbɔa ta na ameflula la. Kpovitɔawo to vovo. Amekae tiaa ka kple amesi ka atam be yeawɔ nuteƒe na fia yeyea. Gawu la, amekae nya, ɖewohĩ fia ŋutɔŋutɔe.
  Emelyan Pugachev dze abe ɖe wòde se ŋutɔ ene. Edze ƒã be ame sia nye ame si ƒe sedede zu numame na. Eye le nyateƒe me la, amesiame bɔbɔna ɖe eŋkume.
  Esi Emelyan do dzidzɔ na amesiwo gbe atamkaka vɔ la, ewɔ agbalẽdzikpɔkpɔdɔ aɖe.
  Wolé tu blaadre vɔ atɔ̃, si sɔ gbɔ ɣemaɣi. Eye Golitsyn ƒe asrafowo ƒo ame geɖe nu ƒu ɖe mɔ̃ sesẽawo me. Tuawo kple buckshot hã le teƒea, gake wotɔ dzo tu ƒe akpa gãtɔ. Gake mehiã o.
  Gamenɔla siwo wu akpe atɔ̃ kple afã ye le afima. Asrafoha la dzi ɖe edzi.
  Agbledelawo ƒe fia tsɔ asrafomegã ƒe ɖoƒe na Oleg ɖe eƒe aʋadziɖuɖuwo ta, eye wòna asrafomegã ƒe ɖoƒe Margarita.
  Eye wòna ruble alafa etɔ̃ hã.
  Ẽ, ŋutsuvia yi eƒe dɔ nyui wɔwɔ dzi. Àte ŋu akɔ ɖe dzi va ɖo field marshal ƒe ɖoƒe kokoko.
  Eye Emelyan ɖu kplɔ̃ɖoƒe gbã...
  Eye le kplɔ̃ɖoƒea la, wodzro biabia si nye nusi woawɔ azɔ la me. Le goawo katã me la, ehiã be míado ŋusẽ míaƒe megbe. Kpɔ egbɔ be yexɔ Ufa, eye do ŋgɔ na ema la, Verkhoyaitskaya mɔ̃ sesẽ si gakpɔtɔ li la. Miɖo aʋawɔlawo hã ɖe Kungur kple Beloborodova. Eye woaxɔ Ural dɔwɔƒewo katã. Esi tu kple nuzazãwo, kpakple tuwo hã su esi ta.
  Le goawo katã me la, atamanwo lɔ̃ ɖe esia dzi. Eye ne ètsɔ Ufa vɔ la, yi Kazan.
  Nyabiase bubue nye be nukae woawɔ kple Yaik-dugã la? Xɔe to ahom me, alo nàgblẽe ɖe mɔxenu te fifiaa?
  Emelyan Pugachev di be yeazã ɣeyiɣi vi aɖe kple ye srɔ̃ ɖetugbui Ustinya, eye yeaxɔ sɔdolawo ƒe akpa aɖe si wodze mɔ yi dua me. Eye Ataman Ovchinnikov gakpɔtɔ nɔ aʋafiagã dzi hena ɣeyiɣi aɖe. Ele nɛ be wòayi Vernekhneyaitsky mɔ̃ sesẽa me, eye le ɣeyiɣi ma ke me la, aƒo gbedadaƒo nɔlawo ƒe asrafowo nu ƒu. Woɖo ŋusẽdoamelawo ɖe Ural-ƒukpowo dzi. Woɖoe gɔ̃ hã be woaxɔ Tobolsk. Ŋusẽ ɖedzesiwo nɔ ƒu ƒom.
  Cossack-fia kple eƒe sɔdolawo ƒu du yi Yaitsk. Nuka kee ame aɖe agblɔ o, kpɔɖeŋu du sia nye. Gake vevietɔ wu la, Emelyan di be yeawɔ ye ɖokui fiazikpuia ƒe domenyila. Le nyateƒe me la, aʋawɔwɔ nye aʋawɔwɔ. Eye ne wowu ame la, ekema ame aɖe ya teti anɔ anyi si ayi ƒomea ƒe dzidzimea dzi.
  Oleg kple Margarita kpe ɖe asrafoha gã si le ʋuʋum ɖo ta Verkhneyaitsk mɔ̃ sesẽa gbɔ ŋu.
  Ŋutsuvi kple nyɔnuvi aɖe le du ƒum eye wole dzidzɔ kpɔm ŋutɔ...
  Wowɔa nunya gɔ̃ hã le mɔa dzi.
  Woɖɔlia nya siwo wogblɔna tsɔ ɖɔa li wo nɔewo;
  Oleg gblɔ esi wòti kpo, eye Margarita hã ɖo eŋu be:
  Menye eƒe fiakuku ŋue fia sesẽ ɖo o, ke boŋ dzidzedzekpɔkpɔ ƒe fiakukuɖoɖoe!
  Amegbetɔ menye amegãxi o, gake ehiã ha aɖe wu!
  No nu, gake mègamu aha o, eye ne èmu aha la, mègalé wò o!
  Ŋutasẽdziɖula la ƒe nuƒoƒo nyea anyitsi, abe Velcro na ʋetsuviwo ene!
  Ame si dzea nya viviwo dzi la, edze aɖaŋu abe ʋetsuvi ene!
  Ŋutasẽla la ƒe nuwɔnawo vea ame, gake eƒe nuƒoƒo vivina!
  Ame si medi ŋutifafa o la makpɔ kplɔ̃ɖoƒea o!
  Ne ame metsɔ nu sue aɖe ɖɔ li eɖokui o ko hafi wòanye gã!
  Gbɔ dzi ɖi, gake mègagbɔ dzi ɖi o!
  Ne èdi be yeaxɔ trumps la, mèganye jack o!
  Aƒoƒo ɖeka nyo wu fiƒode akpe ɖeka, eye ƒoƒo ɖeka nyo wu ƒoƒo alafa ɖeka!
  Fia si ɖea eƒe teviwo ƒe awuwo la nɔa amama ɣesiaɣi!
  Zi geɖe la, wodoa afɔkpa tsɔ ɖea woƒe awuwo!
  To fififi me la, èyɔa wò kotokuwo me, gake èkɔa wò luʋɔ ƒuƒlu!
  Ŋutasẽla lɔ̃a ŋusẽ, gake eléa fu amesi dzi wòɖuna!
  Amewula nye dɔ si hiã ɣeaɖewoɣi, gake ame si si ta le ya melɔ̃na o!
  Woate ŋu awu ŋutasẽla, gake womate ŋu atsɔe awɔ ɣie o!
  Ame lɔ̃a nya dzĩ la, gake ɣeaɖewoɣi la, egbugbɔa ʋu ƒua gbe!
  Ame si léa ŋku ɖe nusiwo dzɔ va yi ŋu la tsi megbe ɣesiaɣi!
  Etsɔme le afu me, gake mele didiƒe kura o!
  Mègaɖe ta le ɣeyiɣi siwo va yi me o, woaɖe ta le etsɔme!
  Le nyateƒe me la, ŋutasẽla la nye vampire, eye eƒe nuƒoƒo hã sɔ!
  Ne èzã drɔ̃e viviwo ɖe mɔ gbegblẽ nu la, ekema agbea mazu anyitsi o!
  Drɔ̃e viviwo hea ŋudzɔnɔnɔ vevewo vɛ!
  Ne èkɔ anyitsi ɖe nu me enuenu la, èhea dzatawo!
  Ŋutasẽdziɖula lɔ̃a ʋu kple nuƒoƒo dzĩ, gake edzea agbagba ɣesiaɣi be yeatsɔ ɣie!
  Amewo vɔ̃na na tɔtrɔ, gake womekpɔa dzidzɔ ɖe nɔnɔme si li ŋu gbeɖe o!
  Ne èdi be yeazu Mawu la, mègatia primate aɖeke be wòanye wò aɖaŋuɖola o!
  Alẽwo hiã alẽkplɔla nyanu, ke menye agbo bometsila o!
  Kɔkɔeƒe meɖia gbɔlo gbeɖe o, gake kɔkɔenyenye ate ŋu anɔ ƒuƒlu!
  Amegbetɔ, abe Mawu ene, nye nuwɔwɔ, eye abe abosam ene la, ehea kuxiwo vɛ na eɖokui!
  Ŋutasẽdziɖula la, abe ʋetsuvi ene, ƒe ƒoƒo le eŋu, gake mete ŋu naa aʋala gɔ̃ hã na eɖokui o!
  Dunyahela nye akpɔkplɔ, mèganye atikemawɔlawo abe akpɔkplɔ siwo bu woƒe gbesiagbebolo ene o!
  Ne ŋutsu ƒe ŋgonu ƒe didime adre hã la, dzimesesẽ atrɔe wòazu boso!
  Nusianu le Mawu si, amegbetɔ mekpɔa nuwo ƒe sɔsɔme ƒe seselelãme aɖeke o!
  Gbedodoɖa le bɔbɔe, kukuɖeɖe sesẽ!
  Susuŋudɔwɔwɔ ƒe amesinɔnɔ nyo - drɔ̃ekula nyenye menyo o!
  Esi Mawu ƒe ŋusẽ le asiwò ta la, mègabɔbɔ ɖe primate ƒe didi veviwo nu o!
  Bokɔ srɔ̃a nu, amegbetɔ xɔa nyi le nutovɛ me!
  Menye to kɔkɔwo ŋue etsɔme ku ɖo o, ke boŋ nu gãwo ŋue wòku ɖo!
  Sɔhɛnyenye le dzi me nyea mavɔmavɔ, gake tsitsi ya tea ɖeɖi ame ŋu!
  Mègatrɔ wò asike abe akpɔkplɔ ene o, anyo wu be nàlé wò akɔta abe tasiaɖamfɔ ene!
  Ŋutsuwo tsina le aʋawɔwɔ me, gake màte ŋu awu ame susu aɖeke manɔmee o!
  Aʋawɔwɔ aɖe lãmesẽ dzi akpɔtɔ, gake ana nunya nadzi ɖe edzi!
  Sikagakuwo ƒe amadede nyea ɣie abe alakpadada ene!
  Dzi le amewula hã si, gake eƒe sesẽme le abe fíaƒomɔ̃ ene!
  Wɔ avu, mègaku o, àte ŋu alala ƒe alafa ɖeka!
  Mawu le dzi ɖesiaɖe me, gake menye le ta ɖesiaɖe me o!
  Didi veviwo ɖea dzidzɔkpɔkpɔ dzi kpɔtɔna!
  Ŋusẽ le amesi di nu geɖe akpa ŋu abe kuɖɔ ene!
  Fiaɖuƒe le abe aƒe ene, xɔtutu bia lɔlɔ̃ kple akɔntabubu, ne menye nenema o la, ʋu ado le xɔa tame!
  Nu nyuiwo mesɔ gbɔ gbeɖe o, gake meɖe vi kokoko be woaɖui wòagbɔ eme o!
  Viɖe le eme be nànye kesinɔtɔ, ne amesiame no notsi wò ko hafi mevivina o!
  Ne èdi be yeasẽ ŋu la, mègagbɔdzɔ wò susu o!
  Lãmetsiawo sẽna ɖe edzi le woƒe ʋuʋu ta, eye dɔwɔƒegãwo ƒe dɔwɔnuwo hã wɔa dɔ nyuie wu!
  Dunyahelawo lɔ̃a dɔwɔwɔ kple woƒe aɖe, vevietɔ le kplɔ̃ ŋu!
  Alakpatɔ aɖeke megali si lolo wu dunyahela si ka ɖe edzi vevie be ye ŋutɔ yeƒe dzɔdzɔenyenye le ye si o!
  Mawu wɔ nyɔnu na ŋutsu, gake Satana tsɔ lɔ̃xoyɔvi kpe ɖe eŋu!
  Ele be fiafitɔ nanɔ gaxɔ me, gake fiafitɔ gãtɔ ya xɔa fiazikpuia!
  Ame si fi gaku ɖeka la nye nuvlowɔla, amesi fi biliɔn ɖeka, gadzikpɔla gã aɖe!
  Le luʋɔ vevemaseɖeamenutɔ gome la, màte ŋu atsɔ abolo yeye aɖu dɔwuitɔwo o!
  Zi alesi nèfi fi la, zi nenemae tohehea dzi ɖena kpɔtɔnae, gake menye le xexe si gbɔna me o!
  Ne womeɖe asi le eŋu le eɖokui si o la, mefia be woalée ɖe mɔ̃ me o!
  Gadzraɖoƒea ate ŋu ado alɔe, gake ele abe ame si wohe ɖe ati ŋu ƒe ka ene!
  Wotua amesiwo si kpeɖodzi aɖeke mele o la ɖe gli ŋu!
  Nuwɔwɔ pɛpɛpɛ nye fiawo ƒe ameŋububu, gake fia ƒe fewuɖulawo koŋue dea pɛpɛpɛ!
  Zi geɖe la, dunyahela nyea fewuɖula, gake ƒã hafi wònyea amesi gblɔa nyateƒe!
  Fewuɖula la lɔ̃a nyateƒea ɖeɖe, gake zi geɖe la, edea afɔku me be woada tu ye wòaku!
  Amesiame si lɔ̃a vodka la lé fu woƒe lãmesẽ kple susuŋudɔwɔwɔ!
  Vodka me kɔ, gake ewɔa afu wò ahɔhɔ̃!
  Atsiaƒu si mu aha la de klo, gake eya ŋutɔ ya dze klo ɣesiaɣi!
  Tiae le susu me, eye màmu aha vivi si tso dunyahelawo ƒe nuyiwo me o!
  Ne èda akɔ na amesi ɖu dzi le tiatia aɖe me la, dzi aɖe le ƒowò ɣesiaɣi, ne èda akɔ na amesi bu la, ado dziku na wò ɣesiaɣi!
  Amesiame si wometia o la, vodada kple dziɖeleameƒo ƒe seselelãme anɔ eme ɣesiaɣi!
  Dunyahela ɖeka ma ke ƒe akɔdada le abe violinƒola si le ka ɖeka ƒom ene!
  Ele be woatrɔ dunyahela siwo le fiazikpuia dzi, menye nyateƒee wònye be nuɖuɖu yeyea nyo wu o, gake aleke kee wòɖale o, enye yeye!
  Da akɔ na sɔhɛwo, wò ŋutɔ àzu ɖekakpui, ne menye le ŋutilã me o la, ekema le mɔ yeye nu!
  Ame sia ame si anɔ fiazikpui dzi ɣeyiɣi didi la, eva zua ʋusisi na eteviwo!
  Aleke kee akplɔ siwo wotsɔ lãgbalẽ wɔe o, ŋutasẽla la te ŋu nɔa wo dzi eteƒe didi wu!
  Ŋutasẽla nyanu made eƒe futɔwo gaxɔ me abe alesi wòable exɔlɔ̃wo ene o!
  Ame si doa gbe na ŋutasẽla la azɔ mɔ tegbee!
  Demokrasi nyo na aɖaŋudzelawo, le mama dedie nu na bometsilawo, gake ŋutasẽdziɖuɖu nyo na ŋutasẽla ɖeɖeko!
  Ðeviawo kpa aphorism ʋɛ aɖewo. Emegbe hussars-ha sue aɖe dze wo dzi. Wotso ɖewo eye emegbe wolé wo.
  Verkhneyaitskaya ƒe mɔ̃ sesẽ. Mɔ̃ sesẽ aɖe si ŋu ŋusẽ le ŋutɔ eye togbɔ be aglãdzelawo ƒo xlãe hã la, womexɔe gbeɖe o.
  Ðeviawo ƒu du va egbɔ, eye wogagblɔ nya ʋɛ aɖewo le mɔa dzi.
  Ŋutasẽdziɖula gbɔdzɔna le sedede me ɣesiaɣi: amegãxi lɔ̃a alẽwo eye wòʋuʋuna le dzatawo ŋkume!
  Nunɔla daa alakpa ɖe nyateƒea ta, dunyahela ɖe viɖekpɔkpɔ ta, kple ahatsunola ɖe kplu ɖeka ta!
  Dzɔgbenyui metoa dzɔdzɔenyenye kple veviedodo me ɣesiaɣi o, ke boŋ edzona ɣesiaɣi le ɖekematsɔleme kple kuviawɔwɔ ta!
  Enyo be ŋusẽ nanɔ ame ŋu abe sɔ ene, eƒe ablaɖeɖe gavloe wu, eƒe nunya gavloe wu, eye lolo akpa hã gblẽ ŋutɔ!
  Nusianu si le xexeame nye nusi sɔ, negbe ɖeko amegbetɔ nye xexeame ƒe akɔta!
  Mele be woatsɔ didi be Mawu ƒe ŋusẽ nasu ye si la akpe ɖe gorillatɔwo ƒe agbenyuinɔnɔ ŋu o!
  Dzɔdzɔmeŋutinunyalawo tua ŋgɔyiyi ɖo, gake woʋãa kuviawɔwɔ!
  Ne èdi be yeanɔ lãmesẽ me la, ƒu du, ne mèdi be yeawɔ nuvevi ye o la, si dzo!
  Ame ƒe ŋusẽ le eƒe susu me, gake eƒe gbɔdzɔgbɔdzɔ le eƒe aɖe me!
  Dunyahela le abe atikutsetse ene, zi alesi wòklẽnae la, zi nenemae aɖi le emee!
  Dunyahela ɖi boa constrictor, ɖeko wòʋua nu hemia nu zi geɖe wu sã!
  Ayedzedze geɖe le ŋutasẽla la si, gake ameŋububu sue aɖe koe le esi!
  Ne èdi be yeakɔ wu Mawu la, àdze anyi wu booger!
  Ame aɖeke meli mavɔ o, zi alesi ameƒomea li ko mawuwo gɔ̃ hã nɔa agbe ko!
  Dunyahelawo dina be yewoaɖu dzi tegbee, gake womedi be yewoase ʋeʋẽ aɖabaƒoƒo eve alo etɔ̃ gɔ̃ hã o!
  Mègaka ɖe dunyahelawo dzi o, eye nàlé ŋku ɖe ʋɔtrua ƒe ŋusẽ ŋu!
  Ke hã, menye sika koe klẽna o, gake woate ŋu abla nusianu si klẽna ɖe sika ƒe tɔsisi aɖe me le wò kotoku me!
  Eye aʋawɔla ɖeka koe le gbeadzi ne dzi le eƒo ŋutɔ!
  Ŋusẽtɔ nyuitɔ kekeake ƒe dzidodo xea mɔ na futɔa ƒe dziku si me ŋusẽ mele o ƒe dzidzɔkpɔkpɔ!
  Àte ŋu agblẽ nusianu le agbe me, ɖeko màte ŋu anɔ agbe abe akpɔkplɔ ene o!
  Ayemɔ nye aʋadziɖuɖu dada, ne etsɔ dzidzɔkpɔkpɔ ƒe aƒetɔ hã ɖe asi!
  Aʋa nye ɖetugbui leaƒe mavɔ - mate ŋu awɔ cum ʋu manɔmee o!
  Aʋawɔwɔ kple gbolo ƒe ŋukeklẽ ƒe asi - menaa aʋadziɖuɖu dzodzro gbeɖe o!
  Ame ɖesiaɖe le abe kekui si le gbedadaƒo ene, gake to vovo na gbedadaƒo si keke wu si ƒe gowo le la, seɖoƒe meli na kekui sia na eɖokui nyo ɖe edzi o!
  Ne mawuwo le nu kom la, ame kukuwo fa avi, ne mawuwo ƒe nukoko va zu dziɖegbe la, ame gbɔdzɔgbɔdzɔwo ƒe nuwuwu nyea nu sesẽ!
  Ŋusẽ aɖeke mele mɔ̃ɖaŋununya deŋgɔtɔ kekeake ŋu o le eƒe zazã gbãtɔ kple nuwɔwɔ mawɔmawɔ deŋgɔ ta!
  Nukae ate ŋu avuvu modzakaɖebɔ si me ɣletiviwo le la ɖa le eƒe ʋuƒoawo ŋu? Amegbetɔ ƒe bometsitsi ƒe ɣletinyigba aɖe!
  Ameteteɖeanyi ƒe ƒoƒo manɔmee la, titri yi nusiwo wowɔ siwo ahe ablɔɖe vɛ na ameƒomea katã manya wɔ o!
  Zi alesi ahɔhɔ̃a ƒe "tɔtɔ" le togbɛ dzii la, zi nenemae ŋusẽ si gbɔ eme la trɔnae!
  Ame dahe menye amesi le afɔ ƒuƒlu le ŋutilã me o, ke boŋ amesi menye amegã le gbɔgbɔ me o!
  Gbɔdɔdɔ ƒe dzodzro manɔamesi hea agbenyuinɔnɔ si mesɔ o vɛ!
  Nukokoedoname sɔ le kunuwɔwɔ me abe alesi bɔlwu si wodona le do me ene!
  Amesiwo ƒoa fefe mumuwo makpɔ dzidzedze o, amesiwo gblẽa alakpanyawo me la kpɔa nyateƒea gbɔ! Amesi ɖu dzi la tɔ dzɔ ɣesiaɣi, ne wozã mɔnu gbegblẽwo tsɔ kpɔ dzidzedze gɔ̃ hã!
  Nunana nyuitɔ kekeake si futɔ aɖe anae nye ne ena ŋusẽ bometsila!
  Amesiame si ado dzi le kɔla me la mazu sɔ si nyɔnuwo lɔ̃na gbeɖe o!
  Ablɔɖe dzɔa dzi na amesiwo te ŋu wɔ woawo ŋutɔ ƒe kuviawɔwɔ kple agbanɔamedzimatsɔmatsɔ ƒe seselelãmewo kluviwoe zi gbɔ zi eve!
  Amekae bua futɔa ƒe ŋutete be wòawɔ avu ɖe eta la nu tsɛe zi geɖe, eye ƒã hafi mɔnukpɔkpɔ asu esi be wòaŋe aʋadziɖuɖu xɔasi aɖe!
  Ame si lɔ̃a aɖuɖɔɖɔɖɔ la, enye nu tsɛ aɖe be wòana wòaƒo ɖi eɖokui!
  Àte ŋu aƒo nu tso nyagbɔgblɔ siwo metse ku o geɖe ŋu tso Mawu ŋu, gake nuwɔna siwo ŋu viɖe le atso esia me kple gugulkin ŋɔti, si matsi tso tsidede nyagbɔgblɔ ƒe tɔsisi aɖe me o!
  Wodrɔ̃a ʋɔnu aʋadziɖulawo to woƒe dzidzedzekpɔkpɔwo kple kpluwo dzi...ɖeko wodrɔ̃a ʋɔnu amesiwo bu! Ʋɔnudrɔ̃la le amesi ɖu dzi, nuvlowɔlawo ƒe ʋɔnudrɔ̃la le amesi bu! Ame ate ŋu ake ɖi asixɔxɔ kple aʋadziɖuɖu ƒe hiahiã, gake dziɖuɖu meɖea vi aɖeke na ame aɖeke ɣesiaɣi eye ɖikeke mele eme o!
  Viɖe ɖeka kolia si le dziɖuɖu ŋue nye be efia wò be nàsrɔ̃ nu eye nàtsi dzidzedzekpɔkpɔ le nukuwo ƒaƒã me tso vodada sesẽwo ƒe aɖatsi siwo le dodom me!
  Ne èdi be yeable yeƒe futɔ la, ke nye nya ɣaɣla na xɔ̃wòwo hã!
  Ne futɔwo ƒe aʋafia ƒe ɖoɖoa le abe agbalẽ si woʋu ene la, ekema wò zɔhɛwo ƒe ʋu aƒo ɖi eƒe axawo godoo!
  Ŋutsuvi la kple nyɔnuvia gayi edzi nɔ fefem, esime wonɔ mɔ̃ sesẽa me dzrom.
  Amesiwo ɖu dzi la drɔ̃a ʋɔnu wo ɖokui, tsɔa senyala kple senyala siaa ƒoa ƒui, gake menye woawoe tsoa afia kokoko o, ke boŋ ŋutinyae!
  Zi alesi ayemɔa le bɔbɔe la, zi nenemae wòsesẽna na futɔa be wòaɖe eɖokui ɖa le eŋudɔwɔwɔ me tsonuwo me!
  Ɣeyiɣi si me wòadze ame dzi, abe toŋtoŋ si le haƒoƒo me ene, aɖi do ŋgɔ vie alo emegbe, eye alakpae wòanye! Gake màte ŋu ase nyasela siwo ƒe dzi gbã ƒe kpẽ gɔ̃ hã tso yɔdo me o!
  Ne ènya amesi nye wò futɔ la, ekema mahiã be nànya xɔ̃wò siwo le xaxa me o!
  Mègabu afɔɖeɖea o, àbu aʋadziɖuɖu ƒe anyitsi vivia, eye àkpɔ nusi bu ƒe vevesese! Ne kɔdala aɖe le tsatsam la, ele be woaƒoe sesĩe wu, ne menye nenema o la, eƒe abɔwo adzo!
  Futɔ la le tɔdziʋu kum, tsɔtsrɔ̃ ƒe ya le eƒe tɔdziʋua me!
  Amekae, esi wòƒu tsi le aʋa me la, anyrɔ ɖe tsiʋe me eye wòatɔ dzo!
  Akunyawɔwɔ ƒoɖi, abe adzalẽ ƒe ʋuʋudedi ene, ƒoa ŋkuwo, gake menye futɔa o!
  Gbewo tsina nyuie ne wometsi nyuie o eye abɔdzikpɔlawo ƒe nazãbubu bometsilawo dzi ɖe kpɔtɔ!
  Nusɔsrɔ̃ ƒe ɖoɖo si doa dzidzɔ na ame wue nye gbɔdɔdɔ! Eye vevietɔ wu la, ame aɖeke magbe be yemagaxɔe ake o!
  Gbɔdɔdɔ koe nye nyati si me amesiame dzea agbagba be yeatsɔ ga geɖe ade eme!
  Nusi sɔ kple gbɔdɔdɔ kple numekukuwoe nye be C nyo wu D!
  Gake xexlẽme sesẽ aɖe koe nye dodokpɔ si naa dzidzeme ame wu!
  Ame sia ame si anɔ tsitre ne ehiã be wòadze ame dzi la, mate ŋu atsi tre ɖe alɔ̃dɔdɔ le yɔdo me gɔ̃ hã ŋu o!
  Ame si nɔa agbe me tsia dzi ɣesiaɣi la le atamkakanyawo gblɔm!
  Etsɔa trump cardwo yia ŋgɔ, amewo ƒe nukokoe koe wònye!
  Ele be amesiame si di be yeaɖo ɣeyiɣi nyuitɔ dzi na kafukafuawo mama la natsɔ nunanawo aɖo ɖa dɔmenyotɔe le asigɛ ƒe nɔnɔme me!
  Vacuum la magbã o, ɣe hã maɖe aɖuɖɔ o!
  Tu la menye bometsitsi o, gake bometsila si daa tu la toa eme!
  Ame sia ame si gbe kpekpeɖeŋu nana amewo la, ele ɣeyiɣi si Aƒetɔ la ɖo ɖi na nuvɔ̃wo ƒe avuléle kple dzimetɔtrɔ la gblẽm!
  Ku meŋlɔa nu be gbeɖe o, ne eŋlɔna be ɣeaɖewoɣi gɔ̃ hã!
  Aʋawɔla sesẽ, ɖeka gɔ̃ hã, hea viɖe geɖe vɛ wu gbɔdzɔgbɔdzɔtɔwo ƒe ha ɖeka, abe alesi ko akplɔ ɖaɖɛ ɖeka lãa aŋewo ƒe agble blibo aɖe ene!
  Gake ɣeaɖewoɣi la, le aʋakɔ si gbɔdzɔ ƒe spikelets gɔ̃ hã dome la, sickle-batyr ate ŋu ado go kpe gbadzɛ aɖe si to vovo si medzea ame ŋu o!
  Ne ŋutifafa li la, ekema kplɔ̃ɖoƒe dɔmenyotɔe, ne aʋawɔwɔ li la, ekema wain kplu si aɖu dzi nanɔ anyi!
  Amesi nye ame manyanu le asrafonyawo me la nye ame kuku manyatalenu si le aba dzi!
  - Aʋawɔla nyui nye ŋkutsala nyui abe alesi wòkpena ɖe ame ŋu be wòalɔ̃ nu ahaɖu dzi ene! Ŋkutsala nyui nye aʋawɔla alea, mexea mɔ nɛ be wòagawu ame ahaƒo asa na nusiwo bu o!
  Ele bɔbɔe be nàdze anyi le aʋawɔwɔ ƒe dzoxɔxɔ me ne èbu wò fafa le hehexɔxɔ me!
  Àte ŋu aɖu dzi kple ŋusẽ vɔ̃ɖi, gake ne menye dutadɔnunɔlawo ƒe ɖoɖo si menya kpɔna dzea sii bɔbɔe o la, màte ŋu alé aʋadziɖuɖu ƒe kutsetsewo ɖe asi o!
  Kuxi eve le aʋawɔwɔ me: futɔ ɣaɣla la didi kple asaƒoƒo na tetekpɔ be yeaɖi ta ɖe ke me!
  Mèganɔ nubiala nɔ fia ƒe tasiaɖam me o, mahiã be nàɖo eŋu na akpe geɖe o!
  Ŋutasẽnuwɔwɔ hiã hafi emetsonu nanɔ anyi - mègakpɔ nublanui na futɔa o, aleke kee wògbɔdzɔe o!
  Enyo be nàtsi agbe evɔ màsrɔ̃ nu geɖe o tsɔ wu be nàku le nane si mahiã na wò o sɔsrɔ̃ vɔ megbe!
  Ame lɔ̃a nusianu dada ɖe ƒuƒoƒo me, negbe xaxa mawo siwo wòle klalo be yeaŋlɔ be koe! Ke hã, zi geɖe la, kuxiwo ƒoa ƒu ɖe amesiwo ŋlɔa nu be la dzi!
  Ne wogblɔ be edzɔ dzi na wò la, mehiã be nàwɔ kaba o, atso nya me enumake, ne menye nenema o la, wò ŋɔti ate ŋu aƒo!
  Ele be nàte ŋu abu hã, gake ele vevie ŋutɔ be màte ŋu abu o!
  Amedzidzedze le abe asike ya si ƒona le tɔdziʋu me ene, ɖeko wòdoa ŋusẽ ame bubuwo ƒe ʋufɔtiwo hegbãa wo!
  Ðokuitsɔtsɔna mate ŋu aƒle agbe o, gake woatsɔ anyinɔnɔ si ŋu ŋukpe le ana wò dzodzro!
  Ame sia ame si wɔa ŋutasẽnu ɖe amewo ŋu la, eya ŋutɔ azu jelly si abosamwo ɖu le dzomavɔ me!
  Yameʋukula si tsɔa tu dea pɛpɛpɛ, si toa eŋu zi geɖe ne ele ɖiɖim ɖe yameʋudzeƒe si keke wu le tsiẽƒe!
  Amedzidzedze wɔa dɔ nyuie wu ametakpɔkpɔ ɣesiaɣi, elabena atamkaka ƒe mo nyea mɔxenu gbegblẽ!
  Ame si mehena ɖe megbe le aʋawɔwɔ ŋu o la yia dzidzedzekpɔkpɔ gbɔ!
  Modzakaɖeɖee nye nuwɔna si me viɖe aɖeke mele o eye wògblẽa ɣeyiɣi geɖe wu, gake ne ɣeyiɣi aɖeke meli na esia o la, ga si woxena ɖe nusiwo ŋu viɖe le ta la wu seɖoƒe si sɔ xoxo!
  Nusi ŋu gɔmesese aɖeke mele o wu le agbe me enye modzakaɖeɖe, gake modzakaɖeɖe manɔmee la, gɔmesese aɖeke mele agbe ŋu o!
  Ele be alẽkplɔla nase alẽawo gɔme, gake mele be wòabu tame abe alẽ ene o!
  Ele be dziɖula nanye eya ŋutɔ tɔ hena eteviwo ƒe nyonyo, gake wòanye amedzro na ameha la ƒe gbɔdzɔgbɔdzɔwo kple aʋatsodzixɔsewo!
  Amesiame dzea anyi - gbɔgbɔ me dodo ɖe dzi koe!
  Amesiwo mexlẽa akpoxɔnuwo o la dzona yia aʋa me!
  Tu ɖesiaɖe le vevie, kesinɔnuwo dea bubu ŋuwò ŋutɔ!
  Ðevimenɔɣi, abe ʋuʋu le chess fefe me ene, trɔa asi le fefe bliboa ŋu, gake to vovo na chess la, amesiame dina be yeatrɔ ava eye yeagadzo le ʋuʋua me azɔ o!
  Vuvɔa mevɔ̃ɖi o ne wò dzi le dzo dam eye tsikpe fafa le dzi ɖum le ta me!
  Àte ŋu anɔ agbe to kuxiwo alo seselelãme siwo le tsikpe me, gake màte ŋu anɔ agbe ne wò seselelãmewo fa o!
  Akpɔkplɔ ate ŋu aɖu amegãxi dzi ne enye akpɔkplɔ le aʋawɔwɔ me, eye amegãxi le tsitretsiɖeŋula tiatia me!
  Ŋutsuvia kple nyɔnuvia wu aphorismwo gbɔgblɔ nu.
  Gake woawo ya xɔ sedede tso adzetɔa gbɔ be woawɔ nane eye wodzo hena ɣeyiɣi aɖe zi sia.
  Le aʋa si wowɔ kple Nazitɔwo me la, Oleg Rybachenko kpɔ eɖokui le xexe si sɔ kple wo nɔewo me, afisi wòsesẽna na Russiatɔwo wu le.
  Margarita le egbɔ, eye eya hã nye nyɔnuvi si le klalo be yeawɔ avu kple Nazitɔwo.
  Ðeviawo zãa ɣeyiɣi aɖe tsɔ dzrana ɖo ɖe aʋawɔwɔ ŋu. Wonye mɔɖela kple mɔɖela siaa.
  Aleke wòsena le eɖokui me ne wotsɔ ka dzĩwo bla kɔ na wò?
  Eye afɔ ƒuƒlu nye nusi wonya xoxo eye woxɔe gɔ̃ hã... Ele be míadzra ɖo be míanya fasitɔwo kple woƒe kpeɖeŋutɔwo ƒe amedzidzedzea ɖa.
  Amerikatɔwo hã le eme. Nukae wòle be nàdzra ɖo ɖe eŋu? Nyae be ŋusẽawo mesɔ o eye nèhiã aɖaŋudzedze.
  Ðeviawo le dzadzram ɖo, eye wole mɔ̃wo kum, eye wole nane tom vɛ kabakaba.
  Oleg kple Margarita le dzɔdzɔmenuwo me, eye wobua wo be wonye yewo ŋutɔ tɔ.
  Ŋutsuvia le nu wɔnuku vovovowo dzram ɖo na Nazitɔwo. Edoa dzidzɔ na ɖevi bubuwo.
  Wo kple Margarita wosena le wo ɖokui me be yewovo kura le nyɔnuwo kple ŋutsuviwo gbɔ.
  Oleg gblɔe kple nukokoedoname gɔ̃ hã be:
  Ƒe aɖeke mexɔ kalẽwɔwɔ o, gake aʋadziɖuɖu naa sɔhɛnyenye naa luʋɔ!
  Margarita lɔ̃ ɖe edzi be:
  "Ƒewo mesɔ gbɔ na aʋadziɖuɖu gbeɖe o, gake ŋkuɖodzinu siwo nɔa anyi ƒe alafa geɖe nɔa anyi ɣesiaɣi!"
  Ŋutsuvia kpe asi ɖe eŋu, nyɔnuvia le dzadzram ɖo be yeanya ametakpɔnu la ɖa. Ele be míawɔ avu.
  Nazitɔwo le amedzidzedze ge. Nyateƒee, Margarita do le eƒe nɔƒea le vome. Esi wònye nyɔnuvi ta la, woɖoe ɖe ŋgɔgbe fli megbe be wòanye kadododzikpɔla.
  Nyɔnuviwo gakpɔtɔ nyɔa ɖikeke sue aɖe kokoko wu ŋutsuviwo. Gawu la, Margarita ƒe ɖa le ɣie eye eƒe mo naa kakaɖedzi geɖe wu nɔa ame ŋu.
  
  Nyɔnuvi aʋawɔlawo ƒe akpa gãtɔ le afisia. Mɔɖelawo doa kpekpeɖeŋu na wo, esime tomefafa le agblewo me eye ŋutsuvi siwo si nyɔnuvi siwo ƒe ŋɔti le la ŋutɔ le kuku ɖem be yewoakpe ɖe yewo nɔviŋutsu tsitsiwo ŋu. Wowɔa dɔ dzonɔamemetɔe akpa gɔ̃ hã, wodzea agbagba be yewoawɔ geɖe wu, evɔ womebua akɔnta le yewo viwo ƒe ŋusẽ ŋu o. Aleae woƒe ʋukawo vuvu ŋɔdzitɔe eye alesi ʋukaawo do ɖa sesĩe abe akɔbli ka ene ɖe woƒe asi siwo ƒe ŋutigbalẽ le ɣie, siwo me ʋuʋudedi le kple afɔ ƒuƒlu, ŋutasesẽtɔe ale gbegbe be nàdi be yeafa avi, ɖevi kalẽtɔwo ƒe afɔ siwo gbã. Le ɣeyiɣi ma ke me la, wogate ŋu dzia ha kokoko;
  Nye denyigbae nye Stalingrad, 1999.
  Dope ƒe seƒoƒowo le eme - zãmu ƒe daimɔnd!
  Mexɔe se be dzidzɔ ƒe atsyã aɖe anɔ anyi, .
  Le xexe si me aʋawɔwɔ mele o me la - dziƒo ƒe atsyɔ̃ɖoɖo!
  
  Amegbetɔ ava zu amegbetɔ nɔvi, .
  Amesiame ƒe drɔ̃eƒe nyɔnuvi ava...
  Ne esesẽ la, ke wò vodadae, .
  Tsi ayɔ tɔsisi vivi la me fũ!
  
  Fritz la tsɔ eƒe nuyi de eme eye wòɖe eƒe alɔgbɔnukoko ɖe go, .
  Enye fasitɔ si le ɣli dom - mawu mi katã!
  Gake le eŋuɖoɖo me la, wotsɔ ƒoƒo aɖe do goe - .
  Míenya alesi míaƒoe atsyɔ̃ɖoɖo boo aɖeke manɔmee!
  
  Mɔɖela la do gbe na mí gã aɖe - .
  Eɖee fia be amegãxi ŋutɔŋutɔe yenye!
  Eye fifia Kraut-ʋawɔlawo le ƒoƒom sesĩe, .
  Ðeviwo ƒe fefeɣia wu enu na mí!
  
  Aƒetɔ Kristo ŋutɔ de se fefetɔe be - .
  Wò dzɔgbese anye wò drɔ̃ewo ƒe nɔnɔme!
  Ðevi koe ŋutsu le dziwo me, .
  Nuxaxa le eƒe luʋɔ me le abe roses-ti ƒe seƒoƒotsihe ene!
  
  Tsidzadzawo nye atsiaƒu ƒe dzonu, .
  Ɣletivi siwo le dziƒo ƒe keklẽ le wo me!
  Ku tsɔa akplɔ ɖaɖɛ aɖe doa ŋɔdzi na mí, .
  Eye amegãxi alakpatɔ la kple ƒuwo le avewo me!
  
  Gake nya mɔɖela la - ka nye ʋu, .
  Amadede dzĩ koe nye nu kɔkɔe ƒe alafa geɖe!
  Svarog atsɔe vɛ - ka ɖe mía dzi lɔlɔ̃, .
  Dziƒo ƒe amenuveve - nyae be elolo ŋutɔ!
  
  Míezɔa afɔ ƒuƒlu toa Berlin, .
  Mɔɖela la kplɔa aʋawɔla akpe geɖe!
  Eye futɔ la tsi tre - kposɔ le kɔkuti te, .
  Kekeli na Xexeame katã - mía hatiwo!
  Nyɔnuvi Alena tsɔ nya kpui aɖe kpee be:
  Wole dzo dam le yame dziŋɔ aɖe, .
  Luftwaffe ƒe ŋku vɔ̃ɖiwo!
  Abe ɖe wole gbɔgblɔm be - .
  Ahom aɖe gatu ɖe xexeame ake!
  Eye dziɖegbea le gogom ŋutɔŋutɔ, alilikpo kple dzudzɔ si le ɖiɖim ɖe yame ƒe tsakatsaka do viviti ɖe ɣe si le ɖiɖim ɖe yame gɔ̃ hã ŋu.
  Woate ŋu ase aʋawɔʋu siwo gbɔna ƒe ɖiɖi le didiƒe, eye yameʋuwo le ɖiɖim le yame. Gbã la, xɔtunu xɔŋkɔawo nɔa dzodzom, eye Arado-8 jet vultures kplɔnɛ ɖo. Bɔmbdadaʋu siwo me afɔku le siwo wozãna tsɔ wɔa dɔ vovovowoe. Alo Yu-287 si te ŋu trɔna ŋutɔ si ƒe aʋalawo ʋuʋu yi ŋgɔe. Eye aʋawɔnu sesẽ siwo wotsɔ ɖe to ɖe dua le dziɖegbe xoxo. Ne aŋɔ siwo wóna ŋutɔ ƒo wo la, wotsɔa anyigba kple gbe siwo wofa la ƒua gbe ɖe yame kɔkɔ. Eye nusi dzi ŋɔ wue nye tu sesẽ siwo womefia mɔe o siwo woda tso Arado-Super me siwo vuvu doawo... Eye emegbe Focke-Wulf ƒe amedzidzeyameʋuwo dona, siwo te ŋu naa ametakpɔnu ɖesiaɖe nanɔ bɔbɔe. Afi siae aʋawɔwɔa dze egɔme tsoe. Andrei Matrosov si nye amegã, si ƒe nunya de ŋgɔ togbɔ be enye sɔhɛ hã, lé ŋkubiãnu si wotsɔa kplu ƒe ŋkumekpɔnu si me ŋkumekpɔnu fafɛwo le, hele fasitɔwo ƒe gakpo ƒe ahomya si gbɔna la kpɔm. Nazitɔ geɖe li eye ŋusẽ le wo ŋu le mɔ si mebɔ o nu. Afɔzɔlawo gɔ̃ hã le tasiaɖamfɔwo kple aʋawɔʋuwo dzi, eye woƒoa asa na tu suewo ƒe tudada. Wodzea agbagba be yewoaku mɔɖela dovevienuawo ayi megbe, gake womedi be yewoadzo aɖabia tu siwo woatsɔ awɔ aʋae o.
  Aʋawɔnuwo mesɔ gbɔ na amesiame o, togbɔ be nutoa me ƒe dashing kple greyhound ɖeviawo tsɔ adedada tuwo kple kamedefefe ƒe datiwo gɔ̃ hã vɛ hã. Ŋutsuvi si ƒe ŋkuwo le blɔ eye eƒe taɖa le ɣie si ŋkɔe nye Oleg Rybachenko wɔ aŋetu aɖe si me wotsɔ bɔmb siwo woɖa le aƒeme yɔ fũu si me wotsɔ nu gbãtɔ si wotsɔ yɔe ɖo gɔ̃ hã. Enye nutovɛla sesẽ aɖe. Eye aŋea ŋutɔ menye nu bɔbɔe o, ke boŋ tso atikutsetse geɖe me - "Katyusha" ŋutɔŋutɔ si wotsɔ ati wɔ to mɔɖelawo ƒe asiwo dzi. Ŋutsu siwo to nu yeyewo vɛ la zã mɔnu aɖe si wowɔ le aƒeme tsɔ wɔ bɔmb, eye wowɔ mɔ̃ siwo tsi tre ɖe yameʋuwo ŋu gɔ̃ hã. Amesiame dina be yeawɔ avu dzinɔameƒotɔe ahaɖu dzi. Gake màte ŋu aku kple Dadanyigba Kɔkɔe si womate ŋu aɖɔli o la ƒe susu mamlɛtɔ o.
  Asrafomegã Andrei Matrosov ye de se be:
  - Mègada tu sedede manɔmee o!
  Nyateƒee, le asrafoha bliboa gome la, etɔ̃ koe le wo si do ŋgɔ na aʋawɔwɔ si nye "blaene vɔ atɔ̃" (Wotsɔa aʋawɔnu yeyetɔwo katã yia Moscow ƒe mɔ dzi kpata, le afisia la, nusi wote ŋu kpa le nusiwo susɔ dzi koe), si fia mɔnukpɔkpɔ ɖeka kolia si li enye be woana Kraut ƒomea nate ɖe wo nɔewo ŋu.
  Le ŋgɔgbe, abe alesi wònɔna le Nazitɔwo dome ene la, ʋu siwo wokpɔa ta na wu le; aʋawɔʋu siwo nye "Fia ƒe Akpɔkplɔ", "Dzata" kple tu si wotsɔna ʋua eɖokui "Ferdinand"-2 si me tu si ƒe didime nye milimeta 128 le. Aɖaŋu si bɔ tso Titinaɣeyiɣiwo me ke enye be woazã sɔdola sesẽtɔwo kekeake eye woƒe nɔnɔme le wu le aŋea ƒe nugbɔ. Eye womate ŋu agblɔ be Germanytɔwo nye aʋawɔla gbegblẽwo o. Wolɔ̃ ɖe edzi le mɔ aɖe nu gɔ̃ hã be woabu Germanytɔwo be wonye aʋawɔla siwo wodzi. Eye tsɔtsrɔ̃ ƒe mɔ̃ɖaŋudɔwɔla siwo ɖeke mesɔ kplii o. Esiawo nye woƒe susu me viwo - ʋu siwo ƒe lolome nye milimeta 85 ya teti koe woate ŋu age ɖe axadzi. Ferdinand-128 la lɔ̃ Fuhrer Goering si nye fefewɔla yeyea, eye wodze mɔ̃ sia wɔwɔ gɔme. Eye menye le aʋawɔʋu si gblẽa nu ƒe tɔtrɔ me ko o, ke boŋ kple tu si wotsɔ dzea ame dzi hã. Nyateƒee, ɖeko aʋawɔʋu siwo wotsɔ gbãa nu ƒe wɔwɔ gakpɔtɔ le edzi yim kokoko. Ele be woaɖe mɔ na ʋu siwo le bɔbɔe wu kple afɔzɔla siwo tsi megbe vie tso ʋu vevitɔa gbɔ.
  Nazitɔwo ƒe ʋuwo kple dzokekewo dzi ɖena kpɔtɔna ɣeaɖewoɣi, le vɔvɔ̃ be yewoayi ŋgɔ ta...
  Gake ŋutsuvi mɔɖela afɔ ƒuƒlu si ŋkɔe nye Oleg Rybachenko ɖo kpe edzi be susu aɖe tae wonɔ afisia ɖo. Gbã la, woƒo aŋe si hati mɔɖelawo wɔ le ɖevi dzeaɖaŋu aɖe ƒe nɔnɔmetatawo nu. Eva dzɔ be didi ŋutɔ le go sia me, bɔmb siwo woƒo ƒu, abe tsikpedzifefewo ene, ma aʋawɔnuwo me eye wotsɔ gakuku gbadzawo kple tu siwo wotro la ƒo Nazitɔwo ƒe ŋutilã gbagbãawo do goe. Eye le ʋu siwo kpekpe wu gome la, aʋawɔnu siwo fa wu gɔ̃ hã li! Wotsɔa ka ƒe kpekpeɖeŋu tsɔa tomenukuƒe aɖe si mebɔ o si tsia aʋawɔʋuwo nu, si wotsɔ aŋɔ si wowɔ le aƒeme tsyɔ edzi, eye le etame la, gbe si na womate ŋu akpɔe o la le atikpoawo dome, le Royal Lion"s track te tututu. Aʋawɔʋu sia dzena vɔvɔ̃ ŋutɔ gɔ̃ hã, tu gã aɖe si ƒe didime nye milimeta 128 alea, eye wota mo siwo nye lã lénuwo, siwo do dziku la ɖe xɔtaxɔa ƒe akpa eveawo. Edze abe Germanytɔwo le ŋu ɖom be yewoado ŋɔdzi na Soviet-srafowo ene.
  Akpɔkplɔawo ƒe gakpowo mlɔa nusi wua ame la dzi kple gbeɖiɖi si le ŋeŋem. Edze abe wowóa nu sẽ akpa ene, gake wovuvu ʋetsuvi la, eye Hitler ƒe aʋawɔʋua dze dzudzɔ ƒoƒo gɔme abe dzodoƒe ene eye le duƒuƒu si womele mɔ kpɔm na na lã wɔadã sia tɔgbe o la, etrɔna le tsatsam abe xɔ kɔkɔ gã aɖe si ŋu atikpo le ene.
  Ŋutsuvi mɔɖela bubuwo zãa mɔ̃ mawo tɔgbe, kpakple bɔmb siwo wotso, siwo wotsɔ ga ƒo ɖe Oleg Rybachenko ƒe nuɖaɖa yeyea nu. Esi wònye be Germanytɔwo ƒe afɔzɔlawo nye vɔvɔ̃nɔtɔwo, eye aʋawɔʋuwo kple tu siwo wotsɔa wo ɖokui ƒua gbe la le ŋgɔ ta la, ekema woahe to na wo ɖe esia ta.
  Le kpɔɖeŋu me, anyo wu be nàtsɔ aŋetu atsyɔ Ferdinand-128 kpekpe aɖe dzi, elabena naneke mate ŋu age ɖe aʋawɔnu siwo ƒe didime nye milimeta 200 me o. Eye axɔ xɔtaxɔ si gbɔdzɔ wu si ŋu kakaɖedzi le. Gawu la, Rybachenko si si nunya le la de ŋugble le alesi wòawɔ ana woatɔ dzoe ŋu. Be nàte ŋu awɔ esia la, esɔ gbɔ be nàzã mɔ̃ aɖe si tso akaɖi si wotsɔna ƒoa akaɖi si wozãna edziedzi me. Emegbe yaƒoƒoa ami ƒutsotsoe si le dzo dam la, eye ŋusẽa katã ayi teƒe ɖeka. Nu yeye sia, tsɔ kpe ɖe bɔmb tɔxɛ aɖe si wotsɔ gbewo kple lãmi ƒuƒu tsakatsaka wɔe ŋu, na be bɔmb sue aɖe gɔ̃ hã gblẽa nu vevie. Eye ŋutsuviwo kple nyɔnuviwo zãa dati kple aŋetu siwo bɔ wu siwo ŋu ka etɔ̃ koe le tsɔ daa tu Wehrmacht-ʋua ƒe gakpo nuwɔwɔwo. Eyata "Fia ƒe Akpɔkplɔ" la gbã le eƒe mɔwo dzi eye eya, si nye lã lénu, si xɔ abi vɔ la, etsɔ dziku ƒo eƒe mɔ̃a eye wòtsɔ tu aɖe ƒu gbe ŋkumaʋumaʋui kloe.
  "Amegãxi" xɔŋkɔa, si ƒe nɔnɔme le bɔbɔe eye eƒe aʋawɔnu sesẽwo le abe atiglinyi si le gbadzaa ene. Tu sia si te ŋu ʋuna le eɖokui si la do nyitsɔ laa le Soviet-Germanytɔwo ƒe aʋagbedzi. Le eƒe ʋukuku ƒe nɔnɔme nyuiwo, alesi howitzer-tu la te ŋu gena ɖe eme le didiƒe si sɔ, kple alesi wòte ŋu nɔa agbe le aʋawɔwɔ me ta la, "Amegãxi" la va zu nusi ŋu woƒoa nu tsoe enumake.
  Gake eƒe mɔwo gakpɔtɔ nye nu tsɛwo, togbɔ be wokeke hã... Ke hã, anyo wu gɔ̃ hã be nàda ʋua ƒe gɔme eye nàna wòaɖe ta ɖe eme kple eƒe akpa aɖewo.
  Ekema atiglinyi aɖee wònye xoxo, si Russiatɔwo ƒe hɔ̃ sesẽ aɖe tsɔ ƒu gbe tso toa tame. Afisi dɔgbo gbagbãwo dona tsoe eye Nazi-ʋua me dɔwɔla siwo wowu ƒe ƒu siwo le anyigba la dona doa goe.
  Lyubov Markovna lɔ̃na be yeatsɔ bɔmb si le ʋuƒo te aƒo "Fia ƒe Akpɔkplɔ" la - taɖodzinuae nye ʋetsuvi la, eye hafi aʋawɔʋua nabu ŋutete be wòaʋuʋu la, ele be woagbã roller drive la. Komsomol me tɔ aɖe si ƒe taɖa le blɔ vie, si ƒe ɖa le ʋuʋum, trɔ aʋawɔnu si le esi eye wòdo ɣli be:
  - Àɖa ɖokuiwò wòazu abolo hena ŋdɔnuɖuɖu!
  Werewolf bubu si gblẽ, abe ƒudzidzodalawo ƒe ʋu si ƒe kuɖɔ gbã ene, si le ʋuʋum yi axadzi xoxo lae nye esi. Pokes aʋawɔnuwo eye wòdo go kple "Fia ƒe Akpɔkplɔ". Eye gakpoɖaka eve siwo le mɔdodowo dzi la dzea keklẽ gɔme, eye le ɣeyiɣi kpui aɖe megbe la, wowóna le tu siwo le wowóm ta. Kekeli ƒe ʋu eve aɖewo trɔna le wowó ta, eye tu siwo wotsɔna ƒoa tu la ƒoa nu, eye tuawo ŋutɔwo dɔa alɔ̃. Emegbe ame kuku siawo siwo ŋu woƒo nu tsoe la trɔna.
  Alesya Muravyova, amesi zi "Panther" si ti kpo yi ŋgɔ dzi teti koe nye ema be wòaʋuʋu, si hã tsɔ aɖaŋu lã tsikpedzifefewɔƒea la, gblɔe nyuie be:
  - Ŋusẽ mele lãmeka siwo mlɔ anyi me o, ke boŋ ahɔhɔ̃ siwo me sisiblisi siwo le ɣli dom mele o la mee!
  Lyubov Markovna, si gbugbɔ de bɔmbdadamɔ̃a me hele edam le asiwo me la, tsi dzodzodzoe. Tuawo le sue, eye futɔa sesẽ, gake kokoko, mɔkpɔkpɔbuɖeame si mebu o la, egblɔ be:
  - Oak-ti ƒe ta kple gayibɔ ƒe nɔnɔmetata nye atikutsetse gbegblẽ si wotso le aʋawɔwɔ me ƒe dzesi!
  Eye wògblɔ kpee be:
  -Ne oak ŋutilã le esi gɔ̃ hã, ne gɔmesese le kpuie la, atikutsetse aɖe koe wònye, le ame bubu ƒe zikpui te!
  Ʋu sesẽ wuieve aɖewo tɔ xoxo. Aʋawɔʋu siwo gbã eye womate ŋu awɔ naneke o siwo le atama nom abe dzoto tsitsiwo ene mevɔ̃ɖi kura o. Ʋɔ driba la ƒe ta bu eye woadzra eƒe ŋutigbalẽ si ŋu aʋawɔnuwo le abe ŋkuɖodzinuwo ene.
  Gake ame susɔeawo le wo yome tim, vevietɔ aʋawɔla gbogbo siwo tsɔ aʋawɔnuwo. Mɔɖela kalẽtɔwo kpɔ dzidzɔ, womasi o... Le afisia la, tu si tsɔa eɖokui "Ferdinand"-128 la xɔa duƒuƒu eye... Edze anyi kple afɔku gã aɖe ɖe do aɖe si woɣla me. Atikea ƒe ke gbã, eye ʋetsuvi gbadza siwo le etame koe dona ɖe gota henɔa ʋuʋum kpekpeɖeŋumanɔmee. Eye "Panther" si nye aɖaŋudzela la dzo le eyome. Eƒe nuyi nyɔŋu si didi akpa la bɔbɔ eye eƒe eme le abe aʋawɔnu si toa aʋawɔnuwo me si le wóm ene. Eye emegbe wogbã xɔ kɔkɔa ŋutɔ... Abe nyɔnu ƒe afɔ si womekpɔna o ene la, eƒo bɔl la sesĩe. Germanytɔwo ƒe aʋawɔʋu gãwo dometɔ ɖeka vuvu ɖe afã me... Afɔkpa aɖe si dzi woŋlɔ klosalo dzikedzo eve ɖo, si nye SS-ʋua ƒe nɔnɔme, dzo. Edze anyi meta ɖeka tso Oleg Rybachenko gbɔ. Ŋutsuvi mɔɖela la kɔe hede dzesii be:
  - Aɖe vi na samovar, gake na mí, sɔhɛ Lenintɔ siwo si nuteƒekpɔkpɔ geɖe le la, mehiã be míavuvu míaƒe afɔkpawo o. - Eye kple ɣlidodo, si le ame tsitsi aɖe srɔ̃m, egblɔ kpee. - Anyo wu be míavuvu aʋawɔʋuwo!
  Here"s another surprise, eye gayibɔze aɖe si wotsɔ dzoxɔxɔ tu la gbã ketekemɔ dzro aɖe le dada si le bibim me eye wòwó, eye wòtɔ dzo ʋu blibo etɔ̃ zi ɖeka.
  Alesya Muravyova, amesi ƒe taɖa si le abe sika ene mevuvuna le ke me o la do ɣli be:
  - Gake passaran (Spain kɔmiunisttɔwo ƒe nyagbɔgblɔ si va zu xotutu - womato eme o!)!
  Nyɔnu mɔɖelaawo kpɔa dzidzɔ eye togbɔ be nɔnɔmea nye nublanuinya hã la, wokoa nu. Le teƒe aɖewo la, woɣlaa bɔmb siwo wowɔ le aƒeme ɖe do siwo woɖe me. Wowɔe le mɔ xoxo aɖe nu, si nye aɖaŋudɔwɔwɔ. Nyateƒee, egbɔdzɔ vie wu dynamite, gake esɔ gbɔ be wòawɔ chassis la nuwɔametɔe. Eye hekpe ɖe esia ŋu la, ŋutsuvi si nye afɔ ƒuƒlu si nye nunyala Oleg Rybachenko to mɔnu aɖe vɛ be yeatsɔ aŋe, aɖuɖɔ kple gbe dzrowo awɔ tsakatsaka si gblẽa nu. Eƒe asi bɔbɔ eye wònye dzidzɔ! Eye ne ewó la, Nobel ƒe ŋkuwo aʋuʋu le eƒe ta me kple movidzɔdzɔ!
  Fritz-ʋuwo bu vevie, aʋawɔʋu siwo tsɔa aʋawɔnuwo doa kpo nu, wo dometɔ aɖewo toa teƒe siwo afɔku le, gake bɔmb kple bɔmbdada doa go wo.
  Le afisia la, mɔɖelawo gɔ̃ hã nye afɔku wu ame tsitsiwo. Elabena sɔhɛ asrafo siwo ƒe tagbɔ kɔ kabakaba la wɔa dzoxɔxɔ ƒe ʋuƒo sue siwo tsɔa "nunana" siwo wua ame ƒua gbe le duƒuƒu si gogo tu siwo wotsɔna ƒoa tue ƒe duƒuƒu me. Gɔmeɖosea ŋutɔe nye piston, gake mɔ̃a trɔa aŋeawo ƒe asikewo, siwo tsɔa ku ƒe nunanawo ƒua gbe kple duƒuƒu sesẽ le gɔmedzedzea me. Wotsɔa ati me aha si woɖe tso tsi me ƒe kotoku tɔxɛ siwo wotsaka kple nusiwo wotsɔna gbãa nu le aƒeme - si ƒe ŋusẽ si gblẽa nu sɔ kple nitroglycerin kloe la ƒua gbe.
  Ne woƒoe la, Hitler ƒe ʋuwo ƒe aʋawɔnu siwo le tsɛ wu la ɖea mɔ, si wɔnɛ be ʋua me dɔwɔlawo dzona kple dzo blɔ. Esi vevesese na Kraut ƒomea do ɣli sesĩe eye wosi dzo eye woƒe mo trɔ le ŋɔdzi ta.
  Wo dometɔ aɖewo gɔ̃ hã le asi ɖem le mɔ̃ɖaŋununya ŋu...
  Nublanuinya ɖeka koe nye be futɔ geɖewo li, edze abe von Bock ɖoe be yeatsɔ ƒoƒo vevitɔa aƒo le afisia ene. Esi wobu nu geɖe - Amerikatɔwo alo Franseawo koŋue ʋuawo dometɔ aɖewo nye - wokɔ tu siwo wotsɔna ƒoa tu ɖe nusianu me ta la, wote ɖe doawo ŋu.
  Eye wodo go lãklewo... Le ɣeyiɣi sia me la, Alena fia asi ame blaene vɔ atɔ̃awo bɔbɔe. Nyateƒee, màte ŋu atsɔ "Fia ƒe Akpɔkplɔ" kple "Panther" si wowɔ wònyo wu gɔ̃ hã o, eye vevietɔ "Fia ƒe Akpɔkplɔ" le ŋgonu, gake àte ŋu ate axawo kpɔ. Gawu la, "Panther" si le ʋua me gbɔdzɔ, gake le eƒe duƒuƒu ta la, edzea agbagba be yeato eme kabakaba wu... Aleae Germanytɔwo ƒe tu siwo wotsɔna ƒoa tue la ƒoa, henɔa agbagba dzem be yewoado vɔvɔ̃ na ame. Naneke meli woagblɔ tso aʋawɔʋu siwo tsɔa aʋawɔnuwo ŋu o. Woaƒo freak-awo katã aƒu gbe eye woazi wo dzi be woaɖe ʋu ɖe anyigba le ga dzodzoewo dzi!
  Lyubov Markovna, si le bɔmb dam ɖe ʋetsuvi la dzi la, do ɣli be:
  - Míatsɔ akpɔkplɔwo aƒo gbetedziwo!
  Viɖe geɖe le tu sue si ƒe lolome nye caliber ŋu wu esi lolo - dzo ƒe agbɔsɔsɔ, alesi woate ŋu aɣlae bɔbɔe. Eye wonya alesi woatia taɖodzinuwoe.
  Woate ŋu aƒo Royal Lion si ŋu woƒoa adegbe le ŋutɔ, si dze abe wokpɔ eta tso tu suewo si ŋu kakaɖedzi le ene, si va zu drɔ̃e baɖa aɖe na Russiatɔ siwo nɔ Saratov Bulge la gɔ̃ hã ne wotsɔ xɔtaxɔa kple ʋua ƒe ʋuƒoa ƒo ɖe axadzi pɛpɛpɛ. Afi mae eƒe gbɔdzɔgbɔdzɔtɔ kekeake le. Eye ne ege ɖe aʋawɔwɔ ƒe nɔnɔme me la ekema... Agblẽ nu le Krauts ŋu!
  Alesya Muravyova do ɣli na wo be:
  - Stalingrad anɔ asiwò kokoko! Eye wòvɔ̃ɖi wu Stalingrad zi gbɔ zi alafa!
  Nazitɔwo ƒoa ɣli sesĩe abe gbetedziwo ene. Eye le Soviet ŋutsuawo dome la, wowua wo hedea abi wo ŋu. Ewɔa nublanui ŋutɔ ne sɔhɛ asrafo siwo dze agbenɔnɔ gɔme teti koe nye ema la ku. Nyɔnuvi mɔɖela sue aɖe ŋutɔ gake kalẽtɔ aɖee nye esi, eye wòsesẽna nɛ be wòakɔ bɔmb ƒe agbaa, atsɔ eɖokui aƒu gbe ɖe T-4 "L" medium tank ƒe mɔwo te (ame manyatalenu sia gakpɔtɔ le dɔ wɔm! Eyata esi eƒe kpekpeme dzi ɖe edzi eye mɔ̃ sesẽ wu le esi). Nyɔnuvia wɔa nublanui nam, gake elé fu fasitɔwo wu alesi wòlɔ̃a agbe. Mɔɖela la nyae nyuie be yeƒe nuwɔna nye kalẽwɔwɔ eye Aƒetɔ Yesu atsɔ dzidzɔ aʋu dziƒoʋɔtruwo na amesiwo ku ɖe wo Denyigba ta. Aɖaka nyɔŋu aɖe si ƒe akɔta legbe, gake wòdze abe ɖe wòle tsɛ ene si tso ametakpɔnu gã aɖe me la ti kpo yi dzi hevuvu xɔ kɔkɔ aɖe si le dzogoe ene me.
  Eye asrafoawo gada bɔmb ake, eye tu siwo wotsɔ ɣla aɖaŋutɔe la te tudada ɖe dzokeke siwo nɔ tsatsam ɖo ta hlɔ̃biabia gbɔ la dzi. Eye Hitler ƒe asrafowo ƒe ta gbã, abe cherry tsitsi siwo tsikpe gbã ene. Eye ʋua kaka wu detsi si dona tso atikutsetse siwo me wode tsii siwo wogbã me gɔ̃ hã.
  Oleg Rybachenko ŋutsuvi si le amama afã kple afã si to nu yeyewo vɛ la ƒo kpẽ to eƒe ŋɔti me...
  - Ɣeyiɣi si woatsɔ aƒo kpewo nu ƒu tso ame aɖe si metsɔ sɛkɛnd ɖeka pɛ hã ƒu gbe ɖe ya me o gbɔ!
  Menye esiae nye zi gbãtɔ si wòdo eƒe ayemɔwo kpɔ le Nazitɔwo ŋu o. Le kpɔɖeŋu me, ʋuwo ƒe mɔ̃wo noa ya na mɔ̃awo, gake dzoka xɔxɔ siwo woɖo ɖe hatsotsowo me kple gbetike geɖe siwo me dzo le ŋutɔ eye wole ʋeʋẽm ŋutɔ siwo wotsaka kple mɔ̃ si wotsɔna tua dzoe ya ɖe?
  Eye dzokeke gãwo ƒe gas-gowo wóna, eye wotsɔa dzo si me dziku le ƒe tɔsisiwo ƒua gbe. Ewɔna nam abe dzomavɔ me gbɔgbɔ vɔ̃wo ƒe zitɔtɔ aɖe le edzi yim ene. Aʋawɔʋu ʋɛ aɖewo siwo tsɔa aʋawɔnuwo hã va kpe ɖe woƒe dɔwɔhati dzɔgbevɔ̃etɔwo ŋue nye esi. Eye aʋawɔnu kakɛwo dzona le wo gbɔ meta alafa geɖe, eye wokpɔa wo ɖokui be yewole fu kpem geɖe wu.
  Alyonushka, si fia asi "Amegãxi" la, ɖo ta ŋutilãa ƒe akpa si le ete. Esesẽna be woaɖo afima, gake mɔnukpɔkpɔ koe nye esia be nàge ɖe tu si tsɔa eɖokui ƒua du nublanuimakpɔmakpɔtɔe la me. Asibidɛa ƒe ʋuʋu nyuie, eye emegbe nàtrɔe.
  Tu la naa megbedede fafɛ aɖe, eye fasitɔwo ƒe mɔ̃a ma ɖe afã me. Eye aflaga dzĩ si vuvu si ŋu swastika yibɔ le le megbe ɣi la ge ɖe ʋuʋudedi si me ʋu le la me.
  Alyonushka ƒo nu tso susu siwo me nunya le ŋu le ɣlidodo me:
  - Dzɔdzɔenyenye bia ɖokuitsɔtsɔsavɔ, dɔmenyonyo bia nudzɔdzɔwo, eye nya dzɔdzɔe ƒe dzidzedzekpɔkpɔ bia vɔsasa!
  Alesya Muravyova tsɔ bɔmb sesẽ aɖe kpe ɖe Panther la ƒe axadzi:
  - Vɔsa siwo womate ŋu aƒo asa na le aʋawɔwɔ me koe akpe ɖe mía ŋu míaƒo asa na ɖokuitsɔtsɔna ƒe vɔsa siwo womate ŋu axe mɔ na o!
  Oleg Rybachenko , esi wòɖe ke ƒe alilikpo bubu tso ballista la me, si na wòkɔ akɔta le dziku me, eye emegbe kɔdzi ma ke na mɔ̃awo wó hegbã, eye wòdo ɣli be:
  - Ele be nàna tɔtrɔ futɔ la, gake màte ŋu ana ta futɔ la kple tɔtrɔ o!
  U-turn, tudala nyɔnuvi la ɖiɖi eƒe afɔ ƒuƒlu dzeaniwo be yease Anyigba ƒe biorhythms, kple gbea ƒe gbɔgbɔ kple eƒe afɔkpodzi nyuie wu, eye wògada tu ake, ƒo T-4 ayetɔ la pɛpɛpɛ.
  Komsomol me tɔ dzetugbe la ko alɔgbɔnu hedo ɣli be:
  - Yi dzomavɔ me, ame tsitsi!
  Eye le ɣemaɣi tututu me la, tu aɖe si wogbã la lã Soviet tɔgbui eve siwo ƒe taɖa biã. Eye woge ɖe doa me, ʋu nɔ dodom le wo ŋu. Ame tsitsi bubu aɖe si woxatsa ɖe bɔmb gbogbo aɖe me la ge dze Panther-ʋua ƒe mɔ te. Le kaklã me la, edo ɣli be:
  - Ŋutikɔkɔe na Stalin!
  Alyosha Muravyova yi edzi te gbe ɖe edzi be:
  - Ŋutikɔkɔe na kalẽtɔwo!
  Lyubov Markova, si tsɔ eƒe afɔ si te ŋu trɔna bɔbɔe ŋutɔ da bɔmb la, do ɣli tomeʋuʋu be:
  - De bubu ame kukuwo ŋu!
  Oleg Rybachenko, si nɔ alɔgbɔnu kom kple eƒe aɖu ɣiwo, gblɔ kpee be:
  - Eye woade bubu aɖaŋudzelawo ŋu le woƒe agbenɔɣi!
  Dze agbagba ŋutɔŋutɔ be yeatsi tre ɖe ŋusẽ ma tɔgbe ŋu. Le kpɔɖeŋu me, ɖewohĩ "Fia ƒe Sisi" aɖeke mele afisia haɖe o - aʋawɔʋu yeye aɖe ŋutɔ, gake le nyateƒe me la, "Amegãxi" hã le E-25 bɔl la gbɔ. Gake Sherman la le du dzi... Le go sia me la, le susu aɖe ta la, Amerikatɔwo kple Britaintɔwo ƒe aʋawɔʋu ʋɛ aɖewo koe li, togbɔ be von Bock ye xɔ duta dɔwɔnu gbogbo aɖewo hã... Ŋutsuvi aɖaŋudzela Oleshka susu be ɖewohĩ kuxiwo le eŋu ʋua me dɔwɔlawo ƒe ŋgɔyiyi alo kple nuzazãwo.
  Gake ele bɔbɔe wu be woatrɔ Sherman la... Rambler kɔkɔ aɖe ƒu du to anyize aɖe dzi kple tsakatsaka si woate ŋu awó eye... Dzidziƒoame sesẽ aɖe koe ƒo ƒu ɖe ame manyanu si do aʋawɔnu nyuie la dzi.
  Eye le megbe nɛ la, wotso Amerikatɔwo ƒe aʋawɔʋu evelia ɖe anyi, nya si kplɔa ame yia dzomavɔ me tetekpɔ me enye hemp le hɛ ƒe ƒoƒo te. Le etɔ̃lia me la, le nusi mewɔa dɔ o ta la, eƒoa dɔwɔhati siwo gblẽ eye ʋetsuvi si hã ɖu dzi la kɔa dzi.
  Ŋutsuvi si nye nunyala Oleg do ɣli be:
  - Yi edzi, eye nàyi edzi anɔ tutum!
  Esia nye Russiatɔwo ƒe kalẽwɔwɔ ƒe ŋusẽ vavã!
  Ne ètrɔ gbɔ la, ele be nàɖee afia be yeƒe anyimanɔmanɔ ɣeyiɣi didi aɖee nye sia.
  Eye be míadze egɔme la, woxɔ gbea. Wolé mɔ̃ sesẽa ƒe amegãwo dometɔ ɖeka kple laso eye woblae hehee yi dɔwɔƒegã.
  Edze abe agbledelafia la nya nya ɣaɣla aɖe si ku ɖe alesi woawɔ vi na ɖetugbui aɖe kple srɔ̃a kaba ŋu ene, eye wòte ŋu trɔ gbɔ le sɔ si ƒu du ŋutɔ dzi. Tuawo tsi sno si nɔ ƒoƒom le kele me la me, eye esime asrafowo menɔ du dzi be yewoadze mɔ̃ sesẽ gã la dzi dzobibi aɖeke manɔmee o.
  Emelyan Pugachev bia gamenɔla la ŋɔdzitɔe be:
  - Amekae menye? Ameka ŋue wòdea bubui?
  Gamenɔla la ɖo eŋu dzideƒotɔe be:
  - Fiafitɔ kple ameflulae nènye!
  Cossack Tsar gblɔ kple kuɖiɖi be:
  - Ku ɖe nu ŋuti!
  Shcherbatov do susua ɖa be:
  - Alo ɖewohĩ bia nyae kple dzonɔameme?
  Pugachev ƒo nu le ɣlidodo me be:
  - Wɔ afɔɖeɖe!
  Wohe kpovitɔ si wolé la yi aƒe aɖe si me wowɔa funyafunya amewo le me. Ke hã, nukae wòate ŋu anya? Negbe ɖe afisi asrafowo ƒe gaxɔ ɣla ɖo ko hafi. Alo ɖewohĩ afia mɔ aɖe si dzi woato le anyigba te!
  Ke hã, funyafunyawɔwɔa nye ale gbegbe...
  Tu nyui siwo wu alafa eve le Pugachev si, eye le nyateƒe me la, edi be yeakpɔ nyaa gbɔ to tudada me, eye menye be yeadze ame dzi ko o. Eye emegbe Ufa kple mɔzɔzɔ yi Kazan.
  Wodɔ Khlopusha si wobu fɔe tsã la kple amehawo kpakple tu ɖe Ural-towo dzi. Nu geɖe gali fia la nawɔ.
  Esi Pugachev ƒe asrafowo he tudada vɛ ta la, wodze tudada gɔme. Tu kpekpewo nɔ ɣli dom. Tuawo ƒo eye tu la ƒe ŋusẽ do go.
  Gli eve mu xoxo... Eye Pugachevitɔwo dze amedzidzedze gɔme. Asrafohaawo mesɔ o eye asrafoha la metsi tre ɖe eŋu kura kloe o. Menye kpovitɔawo koe dze agbagba be yewoada tu ahatso eme o. Oleg Rybachenko tsɔ ya ƒo asrafomegã kple ʋumefia ƒe ta. Asrafoawo tsɔ woƒe aʋawɔnuwo ƒu gbe ɖe futɔ si de ŋgɔ wu la ŋkume eye wodze klo.
  Pugachev ɖu aʋadziɖuɖu bubu si le bɔbɔe vie dzi eye wòyi edzi. Eƒe aʋakɔa dzi ɖe edzi kabakaba, togbɔ be ɖi geɖe nɔ anyi ne snoa le ƒoƒom hã. Le goawo katã me la, heheɖemegbe si te ɖe Orenburg ŋu kpɔ ŋusẽ ɖe edzi.
  Gake nutome titina sia ƒe anyidzedze na Pugachev ƒe ŋusẽ do ɖe dzi, eye amewo va kpe ɖe eŋu fifia kple lɔlɔ̃nu faa wu. Vevietɔ gbedadaƒotɔ gbogbo aɖewo va ƒu du.
  Eye ameha gã aɖe, kple sɔdola manyaxlẽwo. Aʋawɔla akpe geɖe li, Emelyan Ivanovich ŋutɔ ɖeɖeko si wu akpe blaetɔ̃, tsɔ kpe ɖe akpe wuiatɔ̃ bubu siwo tso Chika kple agbledela fia ƒe aʋafia bubuwo gbɔ.
  Pugachev ŋutɔ yi Yaitsky-dugã la me, le srɔ̃a ɖetugbui Ustinia ƒe asikplakɔname vivi me. Ena wòzu vi, ne anya wɔ la, viŋutsuvi. Esi domenyila hiã ta la, mànya nusi ate ŋu adzɔ le aʋawɔwɔ me gbeɖe o. Womeka ɖe edzi be ame aɖeke mate ŋu ada tu alo tu si tra mɔ o. Eye ale ame aɖe li si adidi ƒomea ɖe edzi. Gake vi le Pugachev si tso srɔ̃a tsãtɔ Sofia gbɔ xoxo.
  Le Yaitsky dugã la ŋutɔ me la, Cossacktɔwo le woƒe nɔƒe sesĩe. Wogbugbɔ futɔa ƒe agbagbadzedze be yeasi la ɖa. Wolé asrafo geɖe, siwo ɖo kpe edzi be dɔwuame le mɔ̃ sesẽa me, eye eteƒe madidi o ana ta alo aku. Eyata viɖe aɖeke mele ahomya ŋu o.
  Eye Emelyan, si meve enu boo o, dzo le dua me le eƒe sɔ si ƒe ʋu le ɣie si ƒe amadede nye aŋutiɖiɖi la dzi.
  Aglãdzelawo nɔ Chelyabinsk sesĩe. Siberiatɔwo ƒe asrafoha ƒe amegã, Delong, se nu tso Orenburg ƒe anyidzedze ŋu eye wògbugbɔ le dua me kabakaba. Zi geɖe la, enye vɔvɔ̃nɔtɔ, eye wòdzona le dɔwɔƒe sia ne aglãdzelawo ƒo xlãe.
  Togbɔ be le ɣeyiɣi ma ke me la, Delong ye na Pugachev ɖu dzi le ŋutinya ŋutɔŋutɔ me, eye wòwɔ nuku nɛ gɔ̃ hã. Emegbe agbledelafia la ƒe aʋakɔ bu akpe ene siwo wowu eye wolé xexlẽme ma ke. Gake fifia Delong le hehem ɖe megbe, eye eƒe asrafowo le dzodzom zi geɖe.
  Gake fifia la, Kungur le eɖokui ta ʋlim sesĩe, eye be wòaxɔ du sia si le vevie ŋutɔ le aʋawɔɖaŋu me kaba la, Emelyan Pugachev dɔ Aʋafiagã Oleg Rybachenko kple Kapitan Margarita Korshunova ɖe egbɔ.
  Ŋutsuvi aɖe kple nyɔnuvi aɖe, abe alesi wònɔna ɖaa ene, le du dzi to sno si le dzadzam le kele me la me afɔ ƒuƒlu eye wole amama kloe.
  Woƒua du wu sɔ siwo ƒua du sesĩe wu, eye vevietɔ wu la, wote ŋu nɔa te ɖe nɔnɔme sesẽwo nu wu. Woateŋu aƒu du gaƒoƒo geɖe evɔ womeɖea woƒe duƒuƒu dzi kpɔtɔna o, eye ɖeɖiteameŋu aɖeke mele wo ŋu o - woƒe ŋutilã mekuna o, eye le esia ta womate ŋu adze wo dzi o.
  Oleg Rybachenko ke ɖi nenye be esɔ be yeakpe ɖe Pugachev ŋu ya, gake ehiã be wòawɔ dɔ tso eƒe ŋutilã mavɔ si ŋu womate ŋu awɔ naneke le o la ŋu. Ne Catherine Evelia nye fianyɔnu nyui gɔ̃ hã.
  Eɖu nu geɖe dzi, eye Crimea kple Belarus kple Ukraine ƒe akpa aɖe hã nɔ eme.
  Gake amekae nya, ɖewohĩ ne Emelyan ɖu dzi la, Russia awɔ nu geɖe wu.
  Togbɔ be esia nye nusi wɔ nuku na fiaɖuƒea si woate ŋu atsɔ asɔ kple Lenin ƒe October ƒe amedzidzedze kple dukɔmeviʋa si kplɔe ɖo hã. Nukatae wometso Russiatɔwo ƒe xexlẽme si sɔ gbɔ xoxo o? Nyateƒee, dukɔmeviʋaa ƒe alɔgbɔnukoko.
  Oleg Rybachenko ƒu du yi Kungur kple Margarita eye wòbu tame le eɖokui me.
  Ke hã, nu geɖe nɔ te ɖe dzɔgbenyui dzi ya, eye dzɔgbenyui ate ŋu ana dziɖula mamã dedie gɔ̃ hã nanye gã.
  Eye be edze ƒã be Nicholas II de ŋgɔ wu Vladimir Putin le eƒe ŋutetewo kple ŋutete me. Gake dzɔgbenyui wɔnuku aɖe nɔ mamlɛtɔa si, ke menye esi bɔbɔ ɖe anyi wu Genghis Khan o.
  Dzɔgbenyui ƒe akpa ɖeka kplɔa ame yia bubu gbɔ eye wòtrɔna ɖe eŋu. Ŋutsuvi si nye terminator la ƒu du hebu tame.
  Le kpɔɖeŋu me, Salman Raduev léle, kple le Russia dukplɔla ƒe tiatiawɔɣi ƒe ŋkeke gbãtɔ dzi gɔ̃ hã, nye nudzɔdzɔ si mebɔ kura o. Enyo, le nyateƒe me la, mɔnukpɔkpɔ kawoe nye esia, vevietɔ esi míele nu ƒom tso scumbag si mebɔ o ŋu ta. Emegbe womelé aʋawɔlawo ƒe ŋgɔnɔla xɔŋkɔ ɖeka pɛ hã agbagbee o. Ame sia ame ku. Gawu la, anɔ eme godoo be Shamil Basayev ye dzɔ le vo me. Le nyateƒe me la, ne wonya mɔ si dzi ŋɔdzinuwɔla xexlẽme ɖeka tona nyuie ale gbegbe be wodo tomebɔmb ɖe ete la, ekema nukae nɔ mɔ xem nɛ be woagatsɔ yameʋu aɖe aƒoe ko o? Anye nusi ŋu kakaɖedzi le wu sã! Alo tsi gas la gɔ̃ hã eye emegbe nàwɔ fefe gã aɖe tso Basayev ƒe ʋɔnudɔdrɔ̃a mea?
  Ao, anɔ eme godoo be dzɔgbenyuie nɔ Putin ŋu le nya sia hã me, eyata Shamil Basayev ku keŋkeŋ le vo me.
  Gake mina míagblɔ be Salman Raduev ku le gaxɔ me, alo eƒo asa na mɔ̃a kura. Putin to akɔdadaa ƒe alafa memama ʋɛ aɖewo, eye wowɔa tiatia la le ɣeyiɣi eve me. Esia nye dziɖuɖu na amesi wolɔ̃na vevie si ŋu womeʋlia nya le o xoxo eye wònye aʋadziɖuɖu na Zyuganov.
  Eye womenya alesi ƒoƒo evelia ava yi haɖe o. Aleke kee wòɖale o, anye ne ame siwo tiaa tsitretsiɖeŋulawo la ava, eye Putin maɖu dzi wòaka ɖe edzi akpa o. Gake nu vevitɔe nye be anye ne woɖoe zi dzi le ɣleti ɖeka megbe hafi. Eye ɣeyiɣi manɔ Putin si wòado susu ɖa be woawɔ ɖɔɖɔɖo le Dukɔwo Dome Aɖaŋudeha la me le kele me kpekpea me o. Eye le adame la, tsitretsiɖeŋulawo ƒe habɔbɔ sesẽ aɖe ava tsi tre ɖe eŋu hafi.
  Kɔmiunisttɔwo, agbledelawo, Nuɖusitɔwo ƒe Habɔbɔ, OVR, kple Yabloko ƒe akpa gãtɔ axɔ eye woaxe mɔ ɖe ɖɔɖɔɖo si woawɔ le Dukɔwo Dome Aɖaŋudeha la me. Woatsi tre ɖe NTV ƒe dukɔmevinyenye hã ŋu.
  Duma kple dukplɔla si li fifia dome dzre sesẽa agadzɔ ake abe alesi wònɔ le Yeltsin gome ene. Eye le nɔnɔme mawo me la, ɖewohĩ tameɖoɖo kplikpaa manɔ Putin si be yealé Khodorkovsky ahawɔ nuvevi kɔmiunisttɔwo kple SPS kple Yabloko vevie o. Gawu la, tɔtrɔ si va le ŋutinya me kpɔa ŋusẽ ɖe nu geɖe dzi. Eye ne ɖe nɔnɔmea trɔ vie ko la, anye ne September 11 ƒe ŋɔdzinuwɔlawo ƒe amedzidzedzea madzɔ o. Eye emegbe Putin aƒo eɖokui ɖe aʋa si wowɔ le Afghanistan me hafi, eye ate ŋu adzɔ be zimenɔɣi ɖeka koe wòanɔ anyi.
  Eye dzizizidziɖula si ŋu woƒoa adegbe le la adzo, aƒo nu ɖe eŋu eye wòaxɔ dzeside zero, abe Yeltsin ene.
  Aleae wòdzɔnae, ɣeaɖewoɣi tso afɔku sue aɖe me. Gake le Nicholas II ma ke gome la, ne ɖe Admiral Makarov meku o la, anye ne eɖu Japan dzi. Eye emegbe China katã ava zu Russiatɔwo ya! Eye emegbe la, anye ne woɖu Germany kple Austria-Hungary dzi hafi.
  Ẽ, àte ŋu akpɔ alesi kpododonu ɖeka kplɔa ame yia bubu me.
  Terminator viwo ƒu du, woƒe afɔ ƒuƒluwo nɔ ƒoƒom le snoa me. Eye Oleg Rybachenko, si se le eɖokui me be gbɔgbɔ ʋã ye la, edze hadzidzi gɔme kple dzonɔameme, nɔ ha dzim esime wònɔ yiyim;
  Míele avu wɔm ɖe dzɔgbese si nyo wu ta
  Be agbea nanɔ bɔbɔe na amewo...
  Eye míagbã ameha si woƒo fi de la, .
  Ale be futɔ vɔ̃ɖiwo mesɔ gbɔ o!
  
  Kerubi si ƒe aʋala le abe sika ene la le mía tame, .
  Le mía dada Russia ƒe ŋutikɔkɔe ta...
  Xɔ dzinye se be Rustɔwo nye amesiwo dzi womate ŋu aɖu o, .
  Eye ana amesiame si le Anyigba dzi nanya kpɔ wu!
  
  Wona mɔnukpɔkpɔ mí be míaʋli mía Dadanyigba ta, .
  Fofonyigba ƒe gãnyenye taʋiʋli...
  Eye ɣeaɖewoɣi la, agbe nyea sinima ko, .
  Togbɔ be ele be wòanye dziƒo ƒe dzesi hã!
  
  Ele be amesiame naɖo eƒe drɔ̃ewo gbɔ, .
  Xɔ dzinye se nunyatɔe, kɔmiunist...
  Ale be dzidzɔ geɖe nanɔ Anyigba dzi, .
  Eye hlɔ̃biabia ƒe dzowo meva o!
  
  Míaƒe fia lae nye nunyala gã Pugachev, .
  Ekɔ agbledelawo ɖe dzi yi ʋiʋli kɔkɔe aɖe me...
  Asitsatsa ɖesiaɖe anye abɔta, .
  Eye nàlɔ̃ nyɔnuvi ŋutsuvi si le afɔ ƒuƒlu la!
  
  Míazu abosam si ŋu ŋusẽ le wu gɔ̃ hã, .
  Ne míetrɔ dzɔdzɔmeŋutinunya ƒe nukpɔsusuwo...
  Wogbãa ame vɔ̃ɖi la ɖe afɔkpodzi te, .
  Togbɔ be ʋu le dodom tso ʋuka si me ʋu sina tona me hã!
  
  Ẽ, míaƒe nya la le dzɔdzɔe, xɔlɔ̃wo, .
  Míate ŋu ana mía denyigba nakpɔ dzidzɔ wu...
  Xɔe se be dukɔwo katã nye ƒome ɖeka, .
  Russia gã, si klẽna wu!
  
  Amewo tsɔa dzideƒo léa ŋku ɖe yamenutome, .
  Alilikpo vɔ̃ɖiwo nagatsyɔ dziŋgɔli dzi o...
  Míana futɔa nakpɔ dziɖuɖu ƒe dzesi, .
  Eye ànye, dzɔgbenyuitɔ sɔdola le aʋawɔwɔ me!
  
  Nyemenya nya vɔvɔ̃nɔtɔ o
  Mí Russiatɔwo míebɔbɔ ɖe anyi kura o...
  Svarog, Yesu Yevu la le mía si, .
  Eye ase vivi na May tegbee!
  
  Nyɔnuviwo kple ŋutsuviwo le ɣeɖuɖu goglo aɖe me, .
  Mí nyɔnuvi afɔ ƒuƒluwo míele gegem ɖe eme...
  Le nyateƒe me la, Mawu ŋusẽkatãtɔ Rod la nye mía tɔ, .
  Mèganye akpɔkplɔ si me ahɔhɔ̃ mele o, ŋutsuvi!
  
  Eye Lenin ʋã mí be míawɔ avu, .
  Stalin si nye nunyala yra ɖe aʋadziɖuɖua dzi...
  Kerubi sesẽ la akeke eƒe aʋalawo, .
  Eye gakpo koe wotsɔ wɔa míaƒe lãmekawoe!
  
  Fofonyigba ƒe Aƒetɔ la anye
  Be míenye aʋawɔla mawo tɔgbe na Mawu...
  Mina míatsɔ gayibɔ aɖo kpe míaƒe ŋutikɔkɔe dzi, .
  Akpoxɔnu kae wowɔ le Svarog!
  
  Kpuie ko la, wɔ nuteƒe na Yehowa, .
  Le ŋutikɔkɔe me na Russia si klẽna wu...
  Ðeko míenya sɔdolawo ƒe hɔ̃wo, .
  Mawu Yevu Kristo Mesia la le megbe na mí!
  Ðeviawo dzi ha nyuie, woƒe gbe yɔ fũ eye eme kɔ ale gbegbe. Eye le ɣeyiɣi ma ke me la, esẽ, ewɔ nuku abe opera ene. Amegãxi geɖe dze agbagba be yewoati ŋutsuawo yome, gake wodze megbe kaba. Ŋutsu makumakuawo le du dzi kabakaba akpa. Womenya gbɔdzɔgbɔdzɔ alo ɖikeke o. Togbɔ be ao hã la, ɖewohĩ wonya mamlɛtɔa. Oleg Rybachenko ŋutɔ ke ɖi vevie nenye be esɔ be woatrɔ Catherine, si nye Cossacktɔ si si ŋutete le gake menya agbalẽ o. Ke hã, fefea le edzi. Ðeviawo, be yewoaɖe yewoƒe susu ɖa le mɔzɔzɔ didia ŋu la, wodze nyakpakpa siwo ame geɖe lɔ̃na la ŋɔŋlɔ gɔme. Eye wowɔe nunyatɔe ŋutɔ eye wònya kpɔ ŋutɔ.
  Ame siawoe nye ɖeviawo;
  Aʋawɔwɔ le abe domino fefe ene, domino gbagbãwo koe womate ŋu aƒo ƒu o - anyigba lée!
   Dzɔgbenyuie nye dzinɔameƒo ƒe fetu, kple tohehe si woxɔna ɖe nuwɔwɔ kpata ta!
  Nyitsu sesẽ, kposɔ sesẽ, dzata nye bubume, eye akpɔkplɔ nye ayetɔ, gake amewo nye jack of all arts!
  Ŋutasẽla la lɔ̃a nugbeɖoɖo, gake melɔ̃a nugbeɖoɖo le tiatiawɔblɔɖe me o!
  Dunyahela lɔ̃a dziɖuɖu, gake elɔ̃a dɔwɔwɔ nyuie!
  Be nàxɔ ɖe dzata teƒe la, ele be nànye akpɔkplɔ le teƒe nyuitɔ!
  Mèganye kposɔ o - woahe wò towo!
  Ŋutsua menye ʋetsuvi o, gake eƒe nuƒoƒo viviwo hã te ŋu nɔa bɔbɔe!
  Enyo be gayibɔ ƒe asibidɛwo nanɔ asiwò - vɔ̃ɖi wu oak ƒe ta!
  Dunyahela si ƒe agbegbegblẽnɔnɔ wu la lɔ̃a agbenyuinɔnɔ ŋuti nuxexlẽ!
  Anyi si dona tso dunyahela aɖe ƒe nu me gblẽa gakpo aɖe!
  Menye aʋawɔwɔe gblẽ o, ke boŋ dziɖuɖue gblẽ!
  Aʋawɔwɔ mehea dzidzɔ aɖeke vɛ o, gake aʋadziɖuɖu hea kpluwo vɛ!
  Zi geɖe la, ŋutasẽla la ƒe ɖiɖi vivina, gake agbenɔnɔ kplii ya menye anyitsi o!
  Wozãa gɔmeɖoanyi ƒe aɖaŋuwo tsɔ lia fiazikpui kɔkɔa!
  Zi alesi posu la kɔe la, zi nenemae mɔnu si dzi woato axɔe la hã bɔbɔnae!
  Dunyahela ƒe nuƒoƒo viviwo ɖea dziɖeleameƒo ƒe vevesese fiana!
  Aʋafiagã la ƒe nya tẽe la trɔna ɖe megbe!
  Teƒe si mebɔbɔna o wue nye esi ƒe ta le abe oak ene!
  Afɔkpa si woatsɔ adzo amama!
  Dunyahela la ƒoa nu wògbɔa eme, gake wowɔa nu gãwo le ɖoɖoezizi me!
  Akpɔkplɔ ate ŋu aƒo dzata ta, gake mate ŋu ana nuɖuɖu sisiblisi o!
  Dzizizidziɖula la di be yeanye hɔ̃, si me aʋala mele o le drɔ̃ewo me!
  Le ŋutsu gome la, ga, abe nyitsu ƒe notsi ene, trɔna zua ʋeʋẽ le ŋuvevinyenye me eye wòbuna le dɔmenyonyo ta!
  Edo ŋugbe sesẽ aɖeke manɔmee, nyateƒee, ẽ! Gake emegbe la, asesẽ ka gbegbee nye si wòsesẽna nɛ be wòawɔ nusianu le ema megbe!
  Dunyahela si ƒe ta le abe oak ene la dze ŋgɔ dzɔgbevɔ̃e ma ke si dze ŋgɔ atikpoa!
  Zi alesi fiafitɔa loloe la, zi nenemae tohehea dzi ɖena kpɔtɔnae!
  Dunyahela la medoa vlo naneke wu agbenɔnɔ le eƒe dzitsinya nu o!
  Dzitsinya sue aɖe le dunyahela la si, gake didi gãwoe le esi!
  Yometiti trɔa aʋawɔla wòzua amewula, vɔvɔ̃nɔtɔ zua kalẽtɔ, ɖokuibɔbɔla zua amemabumabutɔ!
  Dzɔdzɔmeŋutinunya me nyakpakpawo nye nusiwo me susu mele o kple nusiwo me susu mele o ƒe hoʋiʋli! Le ɣeyiɣi ma ke me la, dzɔdzɔmeŋutinunya kple susu ƒe ƒomevi aɖeke megali wu ema o!
  Le aʋawɔwɔ me la, ele abe opera me ene - amesiame dzia eya ŋutɔ tɔ, amesi ʋãnɛ koe ateŋu anye ŋkutsala!
  Egbegbe nyɔnuwo tsɔa nusianu kea ŋutsu - negbe ahedada ko!
  Ènya alesi ŋkutsalawo to vovo tso nyatakakaxɔlawo gbɔa?
  Menya! Nyatakakaxɔlawo koe le mía si - amedzroawo katã nye ŋkutsalawo!
  Nukae nyo wu ne ta ƒuƒlu alo gakotoku ƒuƒlu? Nyateƒee, kple ta ƒuƒlu - medzena nenema gbegbe o!
  Susue nye kesinɔnuwo nuƒoƒoƒula nyuitɔ kekeake!
  Nunya kple dzɔgbenyui: srɔ̃tɔ siwo lɔ̃ wo nɔewo - wodzia dzidzedzekpɔkpɔ, kesinɔnuwo, ɖoƒe, gake wo dome klãna kaba!
  Dadalawo kpɔnɛ be ele bɔbɔe be yewoaɖo to aɖaŋuɖoɖo ne nyɔnue tsɔe na - negbe ɖe srɔ̃ae!
  Srɔ̃nyɔnu nyanu xɔ asi ŋutɔ! Eye srɔ̃nyɔnu si doa vevie nu ate ŋu atsɔ nya ɖe eŋu!
  Amekae dea asixɔxɔ amenyenye ŋu le ame me, eye amekae dea asixɔxɔ ga ŋu!
  Nu eve ate ŋu atsrɔ̃ ameƒomea - kɔmpiuta kple kɔmpiutaŋutinunyalawo. Tsãtɔa agblẽ susua, evelia mate ŋu awɔ eŋudɔ o!
  Le aʋawɔwɔ me la, bɔmb nye zɔhɛ!
  Le goawo katã me la, granate si gblɔa fefenyawo le abe Faberge azi si wozãna tsɔ gbãa nukuwo ene!
  Talentu le abe luʋɔ ene: womate ŋu axɔe le esi o, gake woate ŋu atsrɔ̃e!
  Hlɔ̃biabia medze na bubu o - ameŋububu ƒe hlɔ̃biabia!
  Ŋuʋaʋã nye nuvlowɔwɔ ƒe dɔlékui, ɖokuitɔdidi nye tsi, kuviawɔwɔ nye nuɖuɖu!
  Kuviawɔwɔe nye nuvlowɔwɔ si vɔ̃ɖi wu!
  Enyo wu be nàku kple yi bubutɔe tsɔ wu be nànɔ agbe abe nyitsu si wotsɔ ƒoƒo ƒu yi lãkpɔ me ene!
  Le aʋawɔwɔ me la, dzideƒo ate ŋu aɖu ayemɔ dzi, gake ayemɔ mate ŋu aɖu dzideƒo dzi gbeɖe o!
  Aʋawɔwɔ nana agbe dziŋɔ, eye ku dzena eye wònya kpɔna!
  Ðokuibɔbɔ nye nɔnɔme si mebɔ o na aʋafia, gake esia na wògaxɔ asi wu!
  - Jackal nye gbeɖiɖi si sɔ kple nya kal!
  Viɖe ɖeka koe le dzata ŋu wu akpɔkplɔ - mɔnukpɔkpɔ be wòaku kple bubu!
  Mɔ̃ɖaŋununyae nye kalẽwɔwɔ ƒe amewula!
  - Gake menye nyateƒee o! Le nyateƒe me la, zi alesi mɔ̃ɖaŋununya de ŋgɔe la, zi nenemae nunya kple aɖaŋudzedze geɖe hiã le aʋagbedzi!
  Afisi Dadanyigba ƒe didiwo dze egɔme tsoe la, ame ŋutɔ ƒe nyonyo wu enu!
  Ele be woatsɔ ablɔɖe akpe ɖe amehehe ŋu. Anarchy nye nusi tsi tre ɖe ablɔɖe ŋu!
  Ŋkuɖoɖo nu dzi vevie ye nye aɖaŋuɖola nyuitɔ kekeake! Le goawo katã me la, woate ŋu atsɔ yi aɖu ablɔɖe dzi, gake susu ƒe kpekpeɖeŋu koe woate ŋu alé eme ɖe asi!
  - Ne aʋawɔla sesẽ aɖe xɔ ame bubu ɖe agbe la, bubu tɔxɛ aɖeke mehiã na esia o!
  Le nyateƒe me la, ne kalẽwɔwɔ le bibim le wò dzi me la, àkɔ wò akpoxɔnu ɖe dzi atsɔ aʋli wò kluviwo ta!
  Ame manyanu ƒe amemabumabu menye taflatsedodo na anukwareɖila o, elabena ɖiƒoƒo ƒe anyinɔnɔ mefia be ame ƒoɖi aɖe tae o!
  Lɔlɔ̃ mexɔ asi gbeɖe o - vevietɔ ne menye wò gakotokue nètsɔ xe fe o, ke boŋ wò luʋɔe!
  Nu ɖeka si ate ŋu ana ʋukɔkɔɖi nasɔe nye ne le esia ta aɖatsiawo dzudzɔ sisi!
  Amesiwo subɔna ɖe ga ta mate ŋu atsɔ wo asɔ kple amesiwo dzi kalẽtɔ kple ablɔɖe didi ʋãna le aʋawɔwɔ me gbeɖe o!
  Afɔku le ɖevi ƒe aɖatsi me elabena etrɔna zua tɔsisi si le bibim si klɔa dekɔnuwo ɖa!
  Aʋafia ƒe ɖoƒea menye nuɖuɖu si woatsɔ akpe ɖe eŋu o, ke boŋ enye agbanɔamedzi bubu kple agba kpekpe aɖe!
  Womenya nusi le vevie wu o - nuɖuɖu nana dɔwuitɔwo katã alo ɖevi ɖeka ƒe aɖatsiwo tutu ɖa!
  Sika fa wu gakpo, ke boŋ eƒoa dzi!
  Menye aʋawɔnu lae nana asrafoa sẽa ŋu o, ke boŋ asrafoa ƒe aʋawɔnue!
  Dzeɖoɖo didi ŋutɔŋutɔ kple tu si wotsɔna ƒoa tu hea tudada ɖe to me!
  Gbɔdɔdɔe nye aʋawɔnu si gblẽa nu wu, vevietɔ afɔku le esi wòte ŋu ɖoa eŋu ta!
  Aʋawɔnu ɖesiaɖe ƒe dɔwɔwɔ nɔ te ɖe amesi wotia dzi, eye wògasɔ gbɔ wu le gbɔdɔdɔ gome!
  Gbɔdɔdɔe nye aʋawɔnu si me ameŋububu le wu, to vovo na aʋawɔnu bubu siwo wua ame la, enaa agbe!
  Ƒã hafi lɔlɔ̃ wua ame, gake zi geɖe la, ewɔa nuvevi ame!
  Amesiame si léa ŋku ɖe akɔta ƒuƒlu ŋu ɣeyiɣi didi la ŋlɔa aʋawɔnu ƒe nɔnɔmetatawo be!
  Keke si ƒe afɔtiwo le nyo wu Mercedes si me mɔ̃ mele o!
  Aʋawɔnu xoxoa le abe atizɔti ene, kakaɖedzi le eŋu, gake aɖaŋu aɖeke mele eŋu o!
  Azɔlizɔzɔ mele kabakaba wu o, gake eƒe asi bɔbɔ wu - àdzra ga ɖo vevietɔ ɖe ɖɔktawo ŋu!
  Ga le abe aɖuɖɔtoe ene - ne wotsɔe kpe ɖe eŋu la, anukwareɖiɖi kple dzideƒo gblẽa ame ɖi!
  Enyo be nàbu ŋkeke ɖeka le anyigbakuku me tsɔ wu be nàku le sɛkɛnd ɖeka me!
  Le aʋawɔwɔ me la, duƒuƒu nɔa anyi - duƒuƒu yi yɔdo me!
  Gamenɔla akpa gãtɔ ƒe luʋɔ me kɔ wu eye woƒe dzi me kɔ wu amesiwo dzɔa wo ŋu! Kɔsɔkɔsɔ mate ŋu anye agbenyuinɔnɔ wu gamenɔla o!
  Ŋutilã sue la le abe hɛ ɖaɖɛ ene, gake womate ŋu aƒoe o!
  Nyɔnu ƒe aɖatsi nyo wu dzonu, tsidzadza ɖesiaɖe nye sikagaku!
  Ele be woatsɔ kpe fía kple atɔmŋusẽ awɔ dzi dɔmenyotɔ!
  Mehiã be ŋu nakpe wò le ahedada ta ne luʋɔ kesinɔtɔ kple sika dzi le asiwò o!
  Ŋgɔyiyi tsyɔa aʋatsodzixɔse dzi!
  Amewula ƒe ameŋububu kple fenyila ƒe amemabumabu ƒe nuwɔwɔ pɛpɛpɛ!
  Dzɔla ɖeka ƒe asi mede abɔ me ŋɔdzinu aɖe ko o!
  Le aʋawɔwɔ me la, aʋafia aɖe dzi ɖuɖu sɔ kple dziɖuɖu!
  Futɔ si womewu enu haɖe o le abe dɔléle si womewɔ atike na o ene - kpɔ mɔ na kuxiwo!
  Nunya bubume le abe wein xɔasi ene - enyo wu be nàɣlae ɖe ame siwo le anyigba dzi!
  Ne èda gaku eve la, gbã la, tsɔe menye esi lolo wu o, ke boŋ esi xɔ asi wu! Eye nàtsɔ susɔea ana ame dahewo!
  Dziɖuɖu nyea afɔku ɣesiaɣi, negbe ɖe nètsɔ ga gbogbo aɖe na ɖe eteƒe hafi!
  Lɔlɔ̃tɔ si womate ŋu aɖɔ ɖo o koe akpɔ dzidzɔ be yeaku le nyɔnu lɔlɔ̃ aɖe si me!
  Nuwɔna ŋuti nunyala lɔ̃a agbe yeye dzidzi!
  Dzideƒo ate ŋu axe fe ɖe hehe si womexɔ o ta, gake hehexɔxɔ mexea fe ɖe dzideƒo teƒe gbeɖe o!
  Ŋutete ate ŋu axɔ ɖe sukudede teƒe, gake sukudede maxɔ ɖe ŋutete teƒe gbeɖe o!
  Dzidzɔkpɔkpɔ kple dziku nye kalẽwɔwɔ kple dzideƒo ƒe ŋutilã ƒe akpa aɖewo ko!
  Dzɔgbenyui, abe anyi ene, adzo ayi afisi nunya kple dɔsesẽwɔwɔ ƒe tsinyenye tsina le godoo!
  Nudzodzoe, si to vovo na hɔ̃ la, nu yina bɔbɔe. Woɣlaa nusi bɔbɔ ɖe anyi ɣesiaɣi, gake nusi de ŋgɔ la nye nusi ŋu woate ŋu adze bɔbɔe!
  Menye kɔsɔkɔsɔ si léa ame ɖe kluvinyenye me ko o, ke boŋ vɔvɔ̃e-kadodo ɖeka ya teti ƒe gbɔdzɔgbɔdzɔ nana dzi nɔa ame ƒo!
  Bubu wònye be woaku ɖe Dadanyigba, Nyɔnu, Dzilawo ta, gake enyo wu gɔ̃ hã be woanɔ agbe ɖe eta!
  Le aʋawɔwɔ me la, ele bɔbɔe be viɖe aɖe nasu ame si wu be woakpɔe adze sii! Mlɔetɔa sɔ kple adedada ʋetsuviwo ƒo xlã dzata si dzi woɖu!
  Aɖe, togbɔ be eƒe lolome le sue hã la, eyae nye ŋutilã ƒe akpa si sesẽ wu. Eʋãa aʋakɔ miliɔn geɖe eye wònaa vidzĩa ƒe dzi dzea eme. Ate ŋu agblẽ nu ahaɖe ame.
  Aʋawɔla si mexɔ abi o la le abe kesinɔtɔ si si kotoku mele o ene!
  Ŋutsu hiã ŋusẽ hafi ate ŋu anɔ agbe, eye nyɔnu hã hiãe be wòatsi agbe!
  Agbo gɔ̃ hã ate ŋu atso ɖe to le alẽwo dome, gake dze agbagba nàzu kplɔla le dzatanyɔnuwo dome!
  Asixɔxɔ le agbe ŋu akpa be woate ŋu adzrae!
  Gaɖa ɖa, gake nyɔnu ƒe aɖe ya ɖana wu sã!
  Wɔ nu dzinɔameƒotɔe ne màte ŋui aɖaŋutɔe o!
  Dumevi dzro ɖeka tsɔtsɔ kpe ɖe aʋawɔha la ŋu fia be woakplɔ asrafo eve adzoe!
  Amateur ɖeka kple eƒe bometsitsi atsɔ axe fe ɖe eŋutinunyala bibi ewo ƒe viɖe ta!
  Ƒome gã nye dziƒo na dzi, ŋutiklɔdzo na gakotoku, dzomavɔ na futɔwo!
  Ɣeaɖewoɣi la, atɔ ɖeɖe ɖa sesẽna wu be nànya aƒetɔ vɔ̃ɖi aɖe ɖa!
  Le Russiatɔwo gome la, vodka vɔ̃ɖi wu Hitlertɔ wuieve!
  Drɔ̃e nye alakpatɔ na nu ŋutɔŋutɔ!
  Susu aɖe anɔ anyi si ta woawu ame, gake tu anɔ anyi ɣesiaɣi!
  Vodka nye ŋɔdzinuwɔla si le se nu!
  Ahanonoe nye amewula gãtɔ kekeake si wua ame ɖe wo nɔewo yome! Eyata mina míano aha, gake aha sesẽ ɖeɖeko nawu mí!
  Aleke kee elektrɔnik-chip la le sue o, mawunyagblɔla la tsɔ asi do ɖe eme lia eme!
  Tu si wotsɔna ƒoa tue nye nyaʋiʋli nyuitɔ kekeake si woatsɔ aʋli dzimetɔtrɔ ta!
  Ele be ŋutsu ŋutɔŋutɔ nanye kalẽtɔ le dzrewɔwɔ me, wòagblɔe kple kakaɖedzi le lɔlɔ̃ me, wòanye nukokoedonamela le nyaʋiʋli me!
  Vodka si womewu enu o le abe srɔ̃nyɔnu si ƒe dzi medzɔ o ene, màte ŋu aƒo asa na taɖuame o, enyo wu be nàna ta!
  Aʋawɔwɔe nye fefe dodzidzɔnametɔ kekeake, seɖoƒe meli na gomekpɔlawo ƒe xexlẽme o, gake ele ɖeɖem kpɔtɔ ɣesiaɣi!
  Le aʋawɔwɔ me la, to vovo na kɔdada la, dziɖuɖu le dzesiwo me sɔ kple amedede asi, gake wometsɔa zãnu naa ʋɔnudrɔ̃la o!
  Chess nye susuŋudɔwɔwɔ kple hakpanya si wotsɔ nɔnɔmetata bɔbɔewo de eme!
  Ablɔɖe le abe nyɔnuvi nufitifitiwɔla ene, ɖeko wometsɔa ga xea fe ɖe eta o, ke boŋ ʋue!
  Sɔhɛmenɔɣi nye dada nɔvinyɔnu, dada nye dzideƒo nɔvinyɔnu, gake ne wodo ƒome kple ame tsitsi aɖe ƒe nuteƒekpɔkpɔ ko hafi woate ŋu adzi aʋadziɖuɖu!
  Ne aʋafia aɖe ƒe ta le keklẽm la, edoa viviti le futɔa ŋkume!
  Ɣeyiɣi ƒe seselelãme nye aʋafia ƒe nɔnɔme si womate ŋu aɖɔli o, menye dzodzroe asi miniti ƒe nuwuwu ɖaɖɛ o, ke eƒoa sesĩe wu damask gakpo si woɖa!
  Dzidzɔkpɔkpɔ kple vevesese nye antipodes, gake le ame aɖewo gome la, vevesese hehe vɛ nye dzidzɔkpɔkpɔ gãtɔ kekeake!
  Aʋawɔwɔ kple gbɔdɔdɔ naa vivisese, gake menye le tsakatsaka me o, it"s too lethal a brush!
  Zi alesi kakɛ si le mɔ̃a me la da amie la, zi nenemae aɖu siwo léa nu la nabiãe!
  Esesẽna be woalé akpɔkplɔ wu be woawu mammoth!
  To amewuwu dzeani me la, èwɔa nu gbagbe siwo me ʋu le, gake nunyalawo yia woƒe yɔdowo gbɔ kaba akpa!
  Dadaɖeanyi nye nɔnɔme nyui aɖe ne meku ɖe gakpɔkpɔ ŋu o! Gakotoku kpekpe aɖe nɔa bɔbɔe ɣesiaɣi!
  Ne nyɔnu gblɔ nyateƒea la, dzodzro dzea egɔme nu yina, eye ne eda alakpa la, alakpadada ƒoa se!
  Asikpakpla kɔ na ame vividoɖeameŋutɔe nyea gbɔgbɔtsixetsixe wu, naneke meli si womate ŋu axe mɔ na o wu ka si me lɔlɔ̃ le o!
  Fenyinyi nye agba kpekpe, vevietɔ ne naneke mele asiwò nàtsɔ axe o negbe wò agbe ko. Le esia ta, màte ŋu adoe o!
  Ku ƒe alɔ̃dɔdɔe nye esi goglo wu, gake menye esi vivina wu o, vevietɔ na amesiwo wɔ nuvɔ̃!
  Tiatia nye aʋadziɖuɖu ƒe fiakuku, eye fiakuku manɔmee la, aʋadziɖuɖu ƒe nuwuwu aɖeke meli o!
  Amesiame si tsi megbe la, ele be wòatsɔ dzi ƒe tsotso ɖeka aɖo eƒe agbemeŋkekewo katã me!
  Asrafo si womeɖe tu o, abe wein dama ene, akpɔ ŋusẽ le aʋawɔwɔwo me, gake aʋafia si medi be yeasrɔ̃ nu o la le abe aɖuɖɔ ene - matsi o, ke boŋ ɖeko wòagblẽ!
  Aʋafia vɔ̃ɖi kpɔa dzidzedze le eya ŋutɔ ƒe ŋutigbalẽ ɖeɖe me, aʋafia nyui ɖea eƒe asrafowo tso ku me!
  Debut le aʋawɔwɔ me le vevie elabena ne èɖu dzi la, màxɔ encore o!
  Ne zɔhɛ aɖe ku la, mègado dziku o, dziƒoe nye kesinɔtɔ kple ame nyui aɖe!
  Ke ne egblẽ ya ɖe? Emegbe eva nɔ bɔbɔe na amesiwo le anyigba dzi.
  Nyateƒe ɖeka koe li, gake subɔsubɔha geɖewo li, si fia be mɔnukpɔkpɔ geɖe li na xɔsetɔ be wòawɔ vodada wu mawudzimaxɔsela!
  Ne mawudzimaxɔsela ƒe nya le eteƒe hã la, ekema eƒe nyateƒea mana viɖee o, gake xɔsetɔ, ne ewɔ vodada gɔ̃ hã la, axɔ dzidzɔgbenɔnɔ kple ku si ŋu bubu le!
  Mawumaxɔsela nyenye le abe wò luʋɔ fifi ene!
  Xɔse le abe awu ene, edodo sesẽ eye womate ŋu adoe amama o! Ne èklɔ ɖokuiwò eye nètia egbegbe atsyã aɖe ko hafi nàte ŋu atrɔe! Le goawo katã me la, mawusubɔsubɔ le abe srɔ̃nyɔnu ene, etea ɖeɖi ame ŋu, eye wòdoa vɔvɔ̃ na ame be wòatrɔ!
  Xɔse, abe aŋetu si fiaa nu ene, nye ɖeka ko eye bometsilawo koe koa nu le eŋu!
  Dzidzɔkpɔkpɔ nye ŋugbetɔsrɔ̃ si tiaa nu eye ablɔɖe koe yia edzi!
  Nukatae nèdi be yeatsɔ da ade yeƒe dzi me - ʋu ʋɔtru na tsiẽƒe!
  Esia le alea elabena pickaxe kple abɔ siwo me lãmekawo le hiã ta!
  Aʋafia ɖi fefewɔla, encore gbugbɔgagblɔwo koe wometsɔa asikpeƒoƒo doa goe o, ke boŋ wotsɔa atamkaka na wò si kplɔa wò yia anyigba!
  Lɔlɔ̃ le abe alilikpo ene, si te ŋu nɔa te ɖe nudzodzrowo te eye wòfa avi!
  Nublanuikpɔkpɔ nye ŋusẽtɔ ƒe nɔnɔme, ŋutasẽnuwɔwɔ tsoa kakaɖedzimanɔamesi me, eye kakaɖedzimanɔamesi nye gbɔdzɔgbɔdzɔ!
  Vɔ̃ɖinyenye ƒe tohehee nye nyui ƒomevi si ŋu asixɔxɔ le wu, ebia gbɔgbɔ me dzadzɛnyenye kple dzidodo!
  Tameɖoɖo kplikpaa nye dziɖula ƒe nɔnɔme si womate ŋu aɖɔli o, vɔvɔ̃ gblẽa dukɔwo eye wògblẽa amewo ɖi tsyɔ̃eviwo!
  Ameka ƒe blaster ado ɣli, gake tɔwò ya azi ɖoɖoe!
  Lɔlɔ̃ bia ɖokuitsɔtsɔsavɔ, si mede fuléle nu o!
  - Ele be mawusubɔsubɔ nanye agbenyuinɔnɔ gbã, afia nyuiwɔwɔ kple toɖoɖo! Ðeko mègatrɔ amewo woazu lãha eye nàxe mɔ na wo be woagabu tame o!
  Mele be tɔtrɔ kpata la natrɔ kluvinyenye ƒomevi o, eƒe taɖodzinue nye gbɔgbɔ me ablɔɖe kple nɔnɔme ɖeka - be woawɔ nyui!
  Naneke mewɔa ameƒomea ɖekae abe subɔsubɔha vavãtɔ ene, si wotu ɖe dɔmenyonyo kple susu nyui dzi o!
  - Nyateƒe kɔkɔtɔ kekeake ƒe aʋadziɖuɖu mamlɛtɔ koe ate ŋu aɖo kpe alakpa dzi! Abe alesi ŋutifafa ƒe nya la bia ŋutasẽnuwɔwɔ ene la, ele bɔbɔe be woatsɔ yi anya yi ɖa wu akpoxɔnu!
  - Nyateƒe nɔa ame ʋɛawo me ɣesiaɣi, eye nunya kple ayedzedze ƒe kpekpeɖeŋu koe ame ʋɛawo ate ŋu aɖu dzi! Esia fia ayetɔ kple nunya, nyateƒe ƒe zɔhɛ wɔnuteƒewo!
  Kluvi nye vɔvɔ̃nɔtɔ gbã, evɔ̃na be yeƒe kɔsɔkɔsɔa abu!
  Nudzodzoewo ƒe nɔnɔme etɔ̃ le ŋutasẽla la si: dziɖegbe ƒe ƒoƒo, ʋetsuvi si léna ɖe nu ŋu ƒe afɔkpodzi, ʋunola ƒe nyatakakadzraɖoƒe, gake womeɖoe be wòazu aʋala o!
  Luʋɔ ƒe tugbedzedze, dziwo ƒe dzadzɛnyenye, lɔlɔ̃ ƒe ŋusẽ - mele be woatsɔ hlɔ̃biabia si gbɔ eme aƒo ɖii o!
  Ne èto nyateƒe la, dzɔdzɔenyenye ɖo kpe ŋutasẽnuwɔwɔ dzi, gake vaseɖe afisi metrɔ amesi ŋu wowɔ nuvevii la wòzu amewula o ko!
  Aʋafia ƒe nɔnɔme si xɔ asi wue nye be wòalɔ̃ ɖe dziɖuɖu dzi bubutɔe ahasrɔ̃ nu tso eme!
  Le egbegbe aʋawɔwɔwo me la, amesiame si dzona lae ɖua dzi, eye amesiame si ƒua du la, futɔa ƒoa wo!
  Vlododo nye ame vɔ̃ɖi kple vɔvɔ̃nɔtɔ ƒe aʋawɔnu, le agbagbadzedze be yeaɖi gbɔ ame bubuwo ta la, ebɔbɔa eɖokui ɖe anyi!
  Ame kukuwo koe mewɔa vodada aɖeke o, negbe ɖe nèxlẽ afisi dziƒo le ya!
  Nusɔsrɔ̃ nye aɖaŋu dada, le ɖekawɔwɔ me kple ŋutete!
  Amesi lɔ̃ be yeasrɔ̃ nu la akpɔ viɖe geɖe tso dziɖuɖu me - wu dadala si ƒe dzi dze eme na eɖokui tso aʋadziɖuɖu me!
  Enyo wu be nàku nyuie wu be nànɔ agbe nyɔŋu!
  Le kuviatɔ gome la, ɣeyiɣiwo katã menyo o, negbe alɔ̃dɔdɔ ko!
  Le aʋawɔwɔ me la, dzidzɔkpɔkpɔ kaba nye alakpadada nɔvinyɔnu!
  Asi siwo le gbadzaa gblẽa akplɔ si de blibo wu la dome!
  Ɣeyiɣi le aʋawɔwɔ me le abe tsi ene, eye wògblẽa dɔmenyonyo kple amegbetɔ ƒe nɔnɔme!
  Aʋawɔla si bɔbɔ nɔ bebeƒe le abe adzodala ene, eya koe dina be yeaxɔ yeƒe agbe, ke menye yeƒe gakotoku o.
  Le aʋafia nyui gome la, eya ŋutɔ tɔ ɖeɖe le vevie wu amedzrowo wuwu!
  Yɔdokulawo ƒe aɖaŋu kple kalẽwɔwɔ gbogbo aɖewo! Ne èdi be yeazu kalẽtɔ la, mègazɔ toɖoɖotɔe o!
  Alakpa le abe da si le dzɔla teƒe ene - ne enya ɖu futɔa ko la, bubu aɖu wò le wò gbɔdzɔgbɔdzɔƒe godoo!
  Sɔdola ate ŋu atsɔ nusianu ana aƒenɔa, negbe gome si le esi be wòanye ame gbãtɔ si aku ko!
  Woate ŋu awu Russia-srafo, gake womate ŋu aɖu edzi o!
  Ame dzɔtsu menye amesi ƒe kɔkɔme lolo o, ke boŋ amesi ƒe tamebubu ƒe kekeme ɖo yame!
  Ŋutasẽnuwɔwɔ naa gotagome ɖokuibɔbɔ eye wòdea dzo aglãdzedze le luʋɔ me!
  Aboyomenɔnɔ le abe aŋɔka si le dzo dam ene, esesẽna na wò ne le ema megbe la, ège ɖe ablɔɖe ƒe tɔsisi si me tsikpe le la me!
  Dzɔdzɔenyenye sesẽna ɣeaɖewoɣi, gake ɣesiaɣi la, efa wu ɖokuitɔdidi!
  Fifia ɖevi siwo le afɔ ƒuƒlu la le du dzi yina Kungur, si nye mɔ̃ sesẽ sesẽ aɖe si me asrafo alafa ade kple asrafoha gɔ̃ hã le. Esi Pugachevitɔ akpe eve ƒe ha aɖe si Asrafomegã Vereshchagin ƒe tete ɖe eŋu kple asrafo alafa eve siwo nye dɔwɔɖui vɔ̃ ta la, woɖe toɖeɖea ɖa eye wogbugbɔ.
  
  
  Oleg Rybachenko kple Margarita Korshunova va ɖo aglãdzelawo gbɔ. Gbã la, ɖikeke nɔ ŋutsuvi si do awu kpui kple nyɔnuvi si do awu ʋlaya la ŋu. Gake sedede si dzi dziɖula la ƒe nutrenu le la na woka ɖe edzi be yewoawɔ ɖe asrafomegã la dzi. Gake kakaɖedzi va nɔ eŋu wu esi Oleg, si tsɔ eƒe afɔbidɛ ƒuƒluwo bla ɖawo, tsɔ wo ƒu gbe ɖe amegã si te dzedzeme la ŋu, eye wòtsɔ eƒe ŋgɔgbekpa ƒo ati ɖe ʋɔtrua nu.
  Tsɔ kpe ɖe eŋu la, nyaʋiʋliwo ɖo ŋutsuvi aɖe si mevɔ̃na na vuvɔ o eye wòƒua du sesĩe wu greyhound ŋutɔ ŋu xoxo.
  Woxɔ ŋutsuvia be wòanye aʋafia. Eye emegbe edo ɖoɖo aɖe ɖa. Woawo kple Margarita ge ɖe Kungur me, wu asrafomegãawo katã, eye emegbe ameha la ge ɖe eme hewu asrafoha la nu.
  Si dzi woda asi ɖo kple dzidzɔ.
  Eye ŋutsuvia kple nyɔnuvia, Terminator vi siawo ƒu du yi Kungur. Eye aglãdzelawo ƒe hatsotso gã aɖe ʋu ɖe wo yome.
  Oleg kple Margarita ʋu yi gli la gbɔ nya aɖeke magblɔmagblɔe. Wolã dzɔla geɖe. Eye mina míatso kpovitɔawo ɖe anyi. Dzidziɖedzia dze egɔme. Asrafomegã Vereshchagin ƒu du yi aʋa eye wònye ame gbãtɔ siwo wowu la dometɔ ɖeka. Wowu ʋumefia etɔ̃ hã.
  Ðeviwo tsɔa disk siwo woɖa sesĩe ƒua gbe eye wotsɔa akplɔ siwo wotsɔ gakpo sesẽwo tsoe. Woda bɔmb siwo wowɔ le aƒeme hã, gake ŋusẽ nɔ wo ŋu ŋutɔ. Esime futɔa dzo tsoe yi dzi eye wovuvu wo kakɛkakɛe. Eye mexɔe tso terminator vi siawo gbɔ.
  Eye emegbe aglãdzelawo yi aʋa. Eye alesi wodze lãɖeɖe kple tsɔtsrɔ̃ gɔme hã. Eye asrafoha si tɔtɔ xoxo eye ta mele wo si o la tsɔ wo ɖokui na Pugachev ƒe amedɔdɔwo ƒe aʋakɔa.
  Ðeviawo wu dɔa nu. Eye esi woxɔ Kungur vɔ la, woƒu du trɔ gbɔ, le Ufa gbɔ, afisi Emelyan Pugachev ƒe aʋakɔ gã la nɔ tetem ɖe eŋu le.
  Ŋutsuvi la kple nyɔnuvia ƒu du hedzi ha;
  Le Fofonyigba dzi la, nightingales dzia psalmo aɖe;
  Le eme la, ɣe si klẽna la dzena...
  Hea amenuveve vɛ - ŋutifafa, akɔfafa, .
  Eye wòʋua wò ŋkuwo - Aƒetɔ la ƒe kekeli!
  
  Afikae bali me lilitiwo le, eye afikae daisy-tiwo le, .
  Eye gbeɖuɖɔawo sina kple anyitsi...
  Àzu ame ŋutɔŋutɔ - nya kalẽtɔ la - .
  Migbã gbɔgbɔ vɔ̃wo ƒe dzo ɖaɖɛwo!
  
  Fifia èle du dzi to agblewo me afɔ ƒuƒlu, .
  Ŋutsuvi sue aɖe ko - tu si wotsɔna ƒoa tu la kpekpe!
  Eye wò afɔkpodziwo fa miamiamia le zãmu te - .
  Dzra ɖo be yeawɔ checkmate na futɔa!
  
  Demiurge la awɔ dzɔdzɔmenuwo, .
  Wɔ kpɔɖeŋuwo le ahom ƒe keklẽ me...
  Nyateƒee, Mawu si sesẽ vie la nye amekola - .
  Amekae matsɔ atɔ̃ ko ana wò o!
  
  Mí amewo hã míenye nuwɔwɔ dziŋɔwo - .
  Ate ŋu axɔ wò xexe yeyea!
  Mehiã be woaɖe ŋukpe afia alẽwo o - .
  Ekema aʋakɔa aƒo ƒu enumake hena aʋawɔwɔ!
  
  Ŋutsuvi mɔɖela la le aboyo me fifia, .
  Amewulaa hee yi dzi le agbatsɔkekea dzi eye wòtsɔ ƒoƒoe nɛ...
  Gake amewo meƒoa fi de Satana o - .
  Elabena dodokpɔwo hã nye nunana!
  
  Le teƒe ta - mɔawo katã le seƒoƒowo me, .
  Tɔsisi dzadzɛ aɖe ƒe ʋuʋu le wo si...
  Eye ele be míaɖu vɔvɔ̃ nyɔŋua dzi - .
  Maɣla eɖokui ɖe aɖaka si me ablaɖeɖe le abe eel ene me o!
  
  Nublanuitɔe la, aɖakawo yɔ Anyigba bliboa dzi.
  Nenye be enye fetish show na wo le gaxɔa me hã...
  Míakpɔe le Eden - .
  Le nyateƒe me la, kalẽtɔ sue aɖe le Mawu ŋkume!
  
  Gake le nyateƒe me la, amegbetɔ nye Mawu hã, .
  Le nunya gome la, enye ame dzɔtsu si te ŋu wɔa dɔ nyuie...
  Tɔdziʋua dzona le do si me ati damawo bɔ ɖo la me, .
  Ameawo kple kplɔla la nye ɖeka si dziŋɔ aɖeke mele o!
  
  Charisma hã nye fiadu, .
  Migana wòanɔ bɔbɔe be woatsɔe ade asitsatsa me o...
  Eye ne susu totrowo nɔ ame aɖe si la, .
  Fiafitɔa tsɔ akplɔ ƒoe xoxo!
  
  Ne míaƒe susu ɖo eƒe kɔkɔƒe la, .
  Eye woafɔ ame kukuwo ɖe tsitre to dzɔdzɔmeŋutinunya ƒe ŋgɔyiyi me...
  Atsɔ seƒoƒowo ƒe modzakaɖebɔ atsyɔ tsikpeawo dzi, .
  Eye míele azɔli zɔm yina xexeame katã bubuwo!
  Oleg Rybachenko kple Margarita lé lãklea le mɔa dzi. Wowui eye woɖu lãa ƒuƒui. Gake nukae Tarzan ɖu, eye nukatae wovɔ̃ɖi wu?
  Eye wotsɔ lã la ɖe asi.
  Oleg ƒu du hesusu be:
  Be nya siwo kplɔ wo nɔewo ɖo siwo ku ɖe Tarzan ŋu la gakpɔtɔ fa miamiamia. Gake ekpa nu siwo fa wu hã. Esia nye nya dodzidzɔname aɖe si ku ɖe ave kple boso gbemelãwo ŋu. Gake mina míagblɔ be kple nyɔnuvi aɖea?
  Esia gawɔ nuku wu...
  Eyome, eya kple Margarita kpa aphorism ʋɛ aɖewo be wòavivi wu;
  Le dunyahela gome la, mɔwo katã totro, gake wokplɔa ame yia taɖodzinua gbɔ tẽ!
  Sika fa, gake ŋusẽ le esi be wòagbãe!
  Ga kpekpea nye sika, gake sika ƒe agbaa ya le bɔbɔe!
  Togbɔ be sika nye ga kpekpe hã la, le agbɔsɔsɔ gã me la, ena màte ŋu anyrɔ o!
  Amewulaa tsɔa eƒe asiwo wɔa dɔ, gake wotsɔa eƒe afɔwo tsɔa nusi wowɔ la yia ŋgɔe!
  Ne èdi be yeaxɔ fiazikpuia la, fia nanɔ ta me na wò!
  Ne èdi la, axɔ dzata ƒe nɔƒe, anye akpɔkplɔ le ayedzedze me, eye wòanye akpɔkplɔ le vɔ̃ɖinyenye me!
  Dunyahela si kpɔa dzidzedze wue nye akpɔkplɔ dzeaɖaŋu kple amegãxi lénu, kpakple boso le ame bubuwo ƒe ayemɔwo zazã me!
  Amesiame si menye akpɔkplɔ le dunyahehe me o la, enye kposɔ le agbe me!
  Amegãxi ƒe numamewo le akpɔkplɔ si ƒoa adegbe na ame la si!
  Asrafowo ƒe ayemɔ metsi tre ɖe bubu ŋu o, negbe ne etrɔ ɖe ŋuwò ko!
  Le aʋawɔwɔ me la, ɖekematsɔleme le abe aŋɔ si le anyitsi me ene, ʋu koe wòhena vɛ!
  Alesi wowɔa dɔe la ɖi kɔsɔkɔsɔ, menye le nɔnɔme me ko o, ke le emetsonu hã me!
  Aleke kee abɔawo ɖasesẽe o, ta manɔmee la, womedea ŋgɔ wu ameƒomevi aɖe ko o!
  Woate ŋu atsɔ aɖaŋudzedze asɔ kple asi etɔ̃lia, ne woʋuʋui si lolo wu sã ko!
  Tɔtrɔ kpata la ʋuna, si hea ameawo ƒe nyonyo vɛ, fiãa ami, si naa ame ŋkutawo gagbugbɔa ame ŋkutawo wɔa yeyee!
  Amesiwo megblẽa no me notsi na wo viwo o ye akpɔ viɖe gãtɔ kekeake tso gadede asi me!
  Alakpa ɣie nye nyateƒe si wogblɔ le mɔ yeye nu!
  Nyɔnu nye kesinɔnu si ate ŋu ana zãnu na kesinɔtɔwo eye wònye aʋawɔnu si ate ŋu aɖiɖi ame sesẽtɔwo ɖe anyi!
  Kuxiwo nye nukpɔsusu mavɔ, ɖeko ku gɔ̃ hã trɔa wo ɖe ame kukua ƒe lɔlɔ̃tɔwo dzi!
  Dzidzɔkpɔkpɔ nye seƒoƒo si wotsɔ ƒuwo dea tsii eye wotsɔa ʋu dea tsii!
  - Gɔmeɖoanyi si wotsaka kple ʋu la ʋuʋuna ŋutɔ, eyata le ŋutilã gbagbe me koe ŋusẽ le ʋu ŋu!
  Nusianu ate ŋu atrɔ, negbe agbanɔamedzi kple agbanɔamedzi ƒe seselelãme ko!
  Enyo be nàbu wò agbe, gake evɔ̃ɖi wu kura be nàbu wò makumakunyenye!
  Enyo wu be nàdzo gaƒoƒo ɖeka tsɔ wu be nànɔ tsatsam ƒe alafa ɖeka!
  Ŋusẽ sɔ kple ablɔɖe, ablɔɖe sɔ kple dɔ, dɔdasi bia ɖokuitsɔtsɔsavɔ kple asiɖeɖe le nu ŋu!
  Kalẽtɔ si ƒe ta gbɔdzɔ la to vovo na mannequin le esi wòwɔa eɖokui nuwɔametɔ ta!
  Susuŋutinunyae nye nu vevitɔ si ana nàɖu dzi, ɖeko wòle be nàte ŋu atia gaƒoɖokui nyuitɔ!
  Womeɖoa woƒe dzi ɖe ŋkutsala me o, gake wometsoa woƒe ta o!
  Duƒuƒu dzia aʋadziɖuɖu, duƒuƒu hea dzɔgbenyui vɛ, duƒuƒu nye dzidzɔkpɔkpɔ evelia!
  Duƒuƒu dzia aʋadziɖuɖu, duƒuƒu hea dzɔgbenyui vɛ, duƒuƒu nye dzidzɔkpɔkpɔ evelia!
  Ku ƒe gbɔgbɔtsixe tsikpe nana dzi ʋuʋuna eye wògbãa vɔvɔ̃nɔtɔ ƒe dɔgbowo. Gake kalẽtɔ siwo tso nyɔnu tsitsi si si ƒu le si si akplɔ si woɖa la gbɔ: ekpɔa alesi wòwɔa nui ɖaa, eƒe dzi dzea eme le aʋawɔwɔ me, eɖea ami si sɔ gbɔ ɖe eme ɖa!
  Zi geɖe la, nɔnɔme si le nyɔnuwo me nɔa anyi ɖekae kple ɖokuibɔbɔ - abe alesi dzideƒo le ŋutsuwo gome ene!
  Mɔ̃ɖaŋununya nye nukpɔsusu si me nu eve le - meɖea mɔ ɖe bometsitsi ŋu o!
  Atikutsetse si vivina wue nye esi fɔfɔ sesẽ wu!
  Ŋumaɖɔɖo nye nusi to vovo na dzideƒo, dzideƒo kple akɔntabubu le eve eve me koe adzi aʋadziɖuɖu! Aʋadziɖuɖu ƒe kplu ɖeka, abe vodka ƒe aŋetu ene, be woaƒo asa na kuxiwo, bia nu etɔ̃: Dzɔgbenyui, nunya kple dzideƒo!
  Ku menɔa anyi ɣeyiɣi kpui aɖe gbeɖe o, gake agbe ya nɔa anyi ɖaa!
  Subɔsubɔha ma tɔgbe aɖeke meli si ɖe nɔnɔme si li fifia kple susu ƒe anyinɔnɔ me le mɔ si me susu le nu o!
  Le afisia la, èto nyateƒe, gake amegbetɔ ƒe susu ŋutɔ menye nusi me susu le wu le míaƒe xexeame o. Ɣeaɖewoɣi gɔ̃ hã la, edzena abe naneke meli si me susu mele o wu susuŋudɔwɔwɔ ene o!
  Aʋawɔwɔ si me ʋu mele o le abe agbe si me vevesese mele o ene!
  Ŋutete si le ame si be wòatsi agbe le eɖokui si le vevie na aʋawɔla wu be wòawu futɔ! Aʋa ɖesiaɖe wu enu le ŋutifafa me, eye agbe wu enu kple kunuwɔwɔ!
  Ƒewuivi ƒe lɔlɔ̃ le abe ahuhɔ̃e ene: egbãna akpa, egbãna bɔbɔe eye wòvea ame!
  Kluvi kple fia do tso vidzidɔ ɖeka me, ne wosɔ hafi wodzi wo la, ekema nukatae womasɔ le ema megbe o!
  Dzɔdzɔmeŋutinunya me ŋgɔyiyi si me agbenyuinɔnɔ ƒe ŋgɔyiyi mele o sɔ kple agbagbadzedze be woano dzudzɔ tso nuklia ƒe wowó me!
  Ðekematsɔleme le aʋawɔwɔ me nye nuvlowɔwɔ dada kple alakpadada nɔvinyɔnu!
  ,Aʋawɔwɔ ƒe aboloe nye esi veve wu: wotsɔ nɔviwo ƒe ʋu kple vidadawo ƒe aɖatsiwo ƒo tsii!
  Vidzidzi vivina wu ame kukuwo dzidzi - togbɔ be wo ame evea siaa bia aɖaŋu kple dzonɔameme hã!
  Kluvinyenye dzea egɔme didi be yeasrɔ̃ nu ahabu tame manɔmee!
  Nunyanyawo nyo - dɔ nyuiwo nyo wu!
  Agbe me kɔna ɣesiaɣi, gake ku ya medea ŋgɔ o!
  Dzɔdzɔmeŋutinunya menye nusianu o, aʋawɔnu deŋgɔtɔwo bia asi bibiwo kple susu si te ŋu trɔna ɖe nɔnɔmewo ŋu! Gbɔgbɔ ɖua nu dzi!
  Ɣeyiɣi ɖesiaɖe megavivina o ne wonya xɔ tsikpe ko, tsikpe abe tsikpe kakɛ ene!
  Ʋuʋu nye dzidzɔ vavãtɔ!
  Denyigbae nye nu xɔasitɔ kekeake si le ame si, ema manɔmee la, gɔmesese aɖeke mele agbe ŋu o!
  Amegbetɔ si si wo denyigba mele o la le abe ŋutilã si me luʋɔ mele o ene!
  Subɔsubɔha nye akɔfafa na gbɔdzɔgbɔdzɔtɔwo - edze abe dzɔgbevɔ̃e ɖesiaɖe mele vevie o ene nenye be ɣeyiɣi kpui aɖe koe wònye!
  Ne mɔ̃ɖaŋununyae nye mawudɔla si kpɔa ame ta la, ekema aʋawɔwɔ ƒe gbɔgbɔe nye Aʋawɔwɔ ƒe Mawu!
  Ele bɔbɔe be woatsɔ aɖabaƒoƒo akɔ atsiaƒua tsɔ wu be woahe nya kple mawudzimaxɔsela!
  Kɔmpiuta, abe nyɔnuvi ene, lɔ̃a sɔhɛwo kple amesiwo doa dziku!
  Ku to vovo na lɔlɔ̃tɔ le esi wodzea agbagba ɣesiaɣi be yewoahe eƒe gododo ɖe megbe!
  Ku to vovo na lɔlɔ̃tɔ le esi wòvana ɣesiaɣi le ɣeyiɣi si mesɔ o me ta, gake ame aɖeke mebua fɔe be etsi megbe o!
  Amesiwo ƒua du ɖe dedienɔnɔ ŋu la agbã le kuteƒe aɖe!
  Asrafoha si ɖua nu nyuie ye nye nu vevitɔ si ana nu nadze edzi na ame!
  Le aʋawɔwɔ me la, dzadzraɖo nyui le abe ya ene na lãkusiwo, ya siwo tsaka gbegblẽ wɔa nuwɔametɔwo eye wòwua ame!
  Ne ame aɖe tsɔ asinudɔwɔwɔ na eɖokui wɔ dzedzeme dziŋɔ aɖe la, esia nyea gbɔgbɔmegbɔdzɔgbɔdzɔ ƒe dzesi si ŋu kakaɖedzi le.
  Vɔvɔ̃ nye amegãxi si do alẽwu, ke menye alẽ si do amegãxi ƒe awu o!
  Naneke meli si le vevie wu na amegbetɔ o, aʋawɔwɔ ƒe aɖaŋu sɔ kple anyinɔnɔ si dze! Akpɔkplɔ ƒe ku nyo wu avu ƒe agbe!
  Ne futɔa ƒlee le asi si gbɔ eme dzi ko hafi wòsɔ be woaku le aʋawɔwɔ me, eye nunana nana futɔa sɔ kple alakpadada.
  Woɖu futɔ si wokpɔ la dzi kloe, ɖeko wòle be màɖe mɔ wò mɔnukpɔkpɔwo nagblẽ o!
  Futɔ ƒe kuku xɔ asi, gake futɔ gbagbe ya axɔ ga geɖe kokoko!
  Adzamewɔwɔ nye nɔnɔme si ɖua dzi!
  Le goawo katã me la, agbe si me kuxi aɖeke mele o le abe mɔli si me wode nuɖuɖuvivinuwoe o ene: esɔ gbɔ akpa - evivina veve, gake mesɔ gbɔ o - meɖina ɖe wò ŋɔti me o!
  Ele be ŋutsu nawu ame aɖe ahaɖee zi ɖeka ya teti le eƒe agbe me! Gawu la, ne dzɔgbenyui le gbãtɔa ŋu la, ekema evelia nye dzideƒo ƒe dodokpɔ si hiã vevie!
  Kɔmpiuta nyo wu atɔmik bɔmb, enye mɔ si ŋu kakaɖedzi le wu si dzi woato aɖu amewo dzi ahana woawɔ dɔ na amesi aɖu dzi! Gakpe ɖe eŋu la, nyemevɔ̃na na tetekpɔ o! Ekema xɔse ɖesiaɖe xɔ asi na nane ne enya alesi wòaʋli eɖokui ta!
  Le sɔhɛmenɔɣi la, ʋua sina kabakaba eye "tsize" la ɖana dzona wu!
  Tedzi blewu, si vɔ̃ɖi wu ha, hã ʋẽna lilili, gake menaa lã o!
  Dzo si dona le eɖokui si kple aŋɔ ƒe ɣlidodo nye nu nyuitɔ kekeake siwo dzi nàɖo ŋkui!
  Xɔse si ŋu kpeɖodzi mele o: be akpɔkplɔ, si si aʋala mele o, ate ŋu aƒo, gake maɖe mɔ nɛ wòadzo o!
  Subɔsubɔhawo ƒe numedzodzroe nye esi metsea ku o wu - elabena amesiwo le nya hem la siaa menya nu tso nya si ŋu wole nya hem le ŋu o!
  Le duɖimekeke si le dzɔdzɔmeŋutinunya kple mɔ̃ɖaŋununya ƒe ŋgɔyiyi kple agbenyuinɔnɔ dome me la, woɖo mamlɛtɔa ɖe gotagometɔ ƒe akpa dzi! Togbɔ be ameƒomea le afɔku me be yeage ɖe aʋli si le dzɔdzɔmeŋutinunya kple agbenyuinɔnɔ dome me hã!
  Ame sia ame si adzra ga ɖo ɖe dzɔdzɔmeŋutinunya ŋu la, da adzo eƒe dzidzimeviwo, eye ame si da adzo eƒe dzidzimeviwo la, anɔ ame dahe tegbee!
  Ne èda adzo dzidzimeviwo la, àte ŋu awɔ fiadu, gake màte ŋu azu kesinɔtɔ o!
  ! Dunyahehe nye asitsatsa ƒoɖi si wowɔna le awu dzadzɛwo me!
  Nyateƒea toa mɔ vovovowo dzi ɣesiaɣi, gake vodada ya sɔ!
  Atsyɔ̃ɖoɖo nye nyaʋiʋli ƒe nukpɔsusu - vɔ̃ɖinyenye koe nye xexeame katã tɔ!
  Egbegbe aʋawɔnuwo, si to vovo na wein la, lɔ̃a sɔhɛmenɔɣi!
  Be woaɖe futɔ aɖe ɖa la le abe akplɔ dzi nɔnɔ ene - gakpo menya veveseseɖeamenu ƒe seselelãme o!
  Aʋawɔnu nyuitɔ kekeakee nye aɖaŋudzedze, mehiã gazazã o, gake exɔ asi!
  Ne ame kukuawo ƒe xexlẽme wu ɖeka la, wotrɔna tso nublanuinya me zua akɔntabubu!
  Amewuwu le abe ɖetugbui leaƒe nyenye si bu zi gbãtɔ ene eye wòvea ame, emegbe le nuwɔna yeye ɖesiaɖe me la, dzidzɔ geɖe wu nɔa eme!
  Skaut vɔ̃ɖi nye amesi mate ŋu akpɔ mɔ si dzi wòato ado le eme ne edo kpo nu o!
  Le go bubu ɖesiaɖe me la, vodada ate ŋu agblẽ nu le ame ƒe agbe kple lãmesẽ ŋu, eye ne èda vo le mawusubɔsubɔ me ko hafi nàte ŋu abu wò makumakunyenye!
  Aɖu le lã wɔadã la si, tu le ŋutsua si, lã la ɖoa ŋu ɖe lãmekawo ŋu, eye ŋutsua ɖoa ŋu ɖe susu ŋu! Dodokpɔwo naa aɖuwo me mekɔna o, gake wodoa susua ɖa - eyata susua mekuna o, ŋgɔyiyi, abe mɔ̃ si ʋãna ɖaa ene, ahe nudzedziname vɛ!
  Nya dziŋɔtɔ kekeake gɔ̃ hã va zua nusi bɔ tso nyagbugbɔgagblɔ enuenu me!
  Ne dɔwɔla aɖe le dɔ wɔm na nyatakakaxɔƒe eve, eye wòde dɔ asi na ɖevi si le agbagba dzem be yeatsɔ notsi eve ade nu me la, eɖoa afɔku me be yeavuvu yeƒe nu!
  Ʋuʋu nye tsidzadza si te lãmesẽ ƒe seƒoƒowo tsina, kple aŋɔ si ɖea dɔléle ƒe gbewo ɖa!
  Ŋkuagbãtɔwo mate ŋu akpɔ ŋkuagbãtɔwo o - woyina afisiafi si wodi!
  Ŋkuagbãtɔ mate ŋu akplɔ ame ado goe o - to nuteƒewɔla si va yina ƒe mɔ dzi!
  Gake mègalala mɔzɔla si kpɔa nu o - kpe ɖe ŋkuagbãtɔ dahewo ŋu!
  Ame gbãna bɔbɔe, ebɔbɔa eɖokui ɖe anyi sesẽ, eye ƒã ŋutɔ hafi wòkpɔa lɔlɔ̃ tso dzɔdzɔme gbɔ!
  Le agbalẽviwo me la, dzɔgbenyui vaa ta si le keklẽm, asibidɛ siwo le ablaɖeɖe me, kple dzi si fa miamiamia dzi!
  Le goawo katã me la, nuvlowɔwɔ menye tsokolet o, ne èƒo ɖi la, mànɔ agbe vivi o, gake dzi me lolo akpa godoo!
  Ŋusẽ ƒe anyimanɔmanɔ ate ŋu axe fe ɖe nunya si gbɔ eme ta, gake ŋusẽ si gbɔ eme mate ŋu axe fe ɖe nunya ƒe anyimanɔmanɔ ta o!
  Ŋutete ate ŋu axɔ ɖe sukudede ƒe anyimanɔmanɔ teƒe, gake sukudede aɖeke mate ŋu axɔ ɖe ŋutete ƒe anyimanɔmanɔ teƒe o!
  Diamond nye kpe xɔasi si me wometsɔa nu ƒoa nui o, gake aleke kee woɖakɔe o, matrɔ dzoka xɔxɔ wòazu daimɔnd o!
  Ame bubu ƒe ku doa dzidzɔ na ame, gake wò ŋutɔ wò ku nana wò dzi gbãna eye wò luʋɔ nyrɔna ɖe wò afɔkpawo me!
  Ga le abe ɖiƒoƒo ene, si léna ɖe asi siwo ʋu yɔ fũ kple luʋɔ siwo le glidzaglidza ŋu!
  Le zazɛ̃nyahehe ƒomevi ɖesiaɖe dome la, mawusubɔsubɔe nye esi me susu mele o kple ɖokuitɔdidi wu, eyata ame ŋutɔ ƒe makumakunyenye gbɔ ɖoɖo koŋue woɖoe ɖo!
  Lɔlɔ̃ to vovo tso gbɔdɔdɔ sesẽe gbɔ le fexexe ƒe nɔnɔme me ko - fexexe le nɔnɔme me ɖe afɔɖeɖe mamlɛtɔa ta!
  Enyo be woabu le dzɔdzɔenyenye me wu be woakpɔ viɖe le nuvɔ̃ me!
  Ame dzɔdzɔe ƒe bu nye viɖe le dziƒo, nuvɔ̃wɔla ƒe viɖe nye luʋɔ ƒe adzodada!
  Esi kɔmiunisttɔwo gbe Mawu ta la, wotsɔ agba gã aɖe da ɖe amegbetɔ ƒe abɔta! Esi amegbetɔ di be yeaxɔ ɖe Ŋusẽkatãtɔ la teƒe ta la, mete ŋu nɔ te ɖe Golgota ƒe vevesese kple abosam ƒe tetekpɔwo nu o!
  Yesu ƒe ŋusẽ manɔmee la, amewo, le esi teƒe be woatu nyuiwɔwɔ kple dzɔdzɔenyenye fiaɖuƒe ɖo la, woge ɖe nu gbegblẽ ƒe ta la me!
  Kesinɔnu manyaxlẽ siwo le amegbetɔ ƒe luʋɔ me, ne èdze wo hadzo gɔme ko la, aƒu kaba evɔ màhe kesinɔnu aɖeke vɛ o!
  Gbɔdɔdɔ ƒe nuwɔna ɖesiaɖe, kesinɔnu si nàma le ame eve dome eye fiafitɔ ɖeka pɛ hã mafie le wò dzi me!
  Nane le ŋutsu ɖesiaɖe si sɔ kple primate, it"s good if potency, gake zi geɖe la, nunya!
  Anye nukokoe ne menye nyateƒee o!
  Nublanuitɔe la, menye ŋutsu dzeameŋuwo kple dunyahela anukwareɖilawo koe le mía si o!
  Ame sia ame si ade eƒe luʋɔ asi la, enɔa nusi bu me ɣesiaɣi - etsɔa makumakunyenye naa ame kuku!
  Zi geɖe la, aʋadziɖuɖu ɖe tsitretsiɖeŋula sesẽ dzi xɔa ga geɖe wu, gake màtsɔe ana dzodzro o!
  Womate ŋu atsɔ ɖokuitɔdidi kple viɖekpɔkpɔ aɖo kpe amewuwu dzi o - bubu, ablɔɖe kple Dadanyigba koe nye ŋutasẽnuwɔwɔ taʋlilawo!
  Ele be nyui nanɔ anyi kple tu si wotsɔna ƒoa tu, .
  Miƒoe abe gakpo si do dziku ene!
  Ale be ʋu sina abe tsitsetse ene, .
  Vɔ̃ɖinyenye mekpɔa nublanui o, wu ame sia ame!
  Le aɖaŋudɔwo katã dome la, asrafowo ƒe asinudɔwɔwɔwoe ƒo ke ɖe to sesĩe wu le amewo ƒe ŋkuɖodzinyawo me eye woʋãa aɖatsi wu!
  - Nutata si wota kple ʋu: wòklẽna wu amitata eye wòvuvuna blewu sã!
  Ame ɖɔʋu tsɔa dzɔdzɔenyenye ɖoa ŋgɔ wu ƒome kple xɔlɔ̃wɔwɔ! Ele be se ɖeka nanɔ anyi na futɔwo kple xɔlɔ̃wo, abe alesi srɔ̃ŋutsu wɔna na srɔ̃a ene!
  Se vovovowo ƒe anyinɔnɔ trɔa dzɔdzɔenyenye wòzua gbolo!
  Tsitretsiɖeŋula sesẽ doa ŋusẽ wò ŋutilã kple lɔlɔ̃nu, enaa nèsẽa ŋu - amesi gbɔdzɔ gblẽa wò luʋɔ eye wògbɔdzɔa wò ŋutilã, si nana nègbɔdzɔna!
  Eyata mɔ sesẽa naa aʋadziɖuɖu bɔbɔe wu sã!
  Wona asiwo asrafo be wòada tu, eye wona ahɔhɔ̃ be wòatɔ le ɣeyiɣi aɖe megbe!
  Bometsila wuwu: esɔ kple aŋe ƒoƒo nɛ, tudada ŋutsu dzeaɖaŋu aɖe le abe aŋɔ ƒoƒo ene!
  Dzɔdzɔme nye amegbetɔ dada, eye nutovɛla gã aɖe dada mate ŋu anye bometsitsi blibo o! Togbɔ be aɖaŋudɔ ŋutɔŋutɔ mele esi o hã!
  Tu lae nye hehenanamɔnu si wɔa dɔ wu le kadodo kple sɔhɛwo me, kpakple ame tsitsiwo hã!
  Ðeko ŋusẽkpɔɖeamedzia ƒe dɔwɔwɔ dzi ɖena kpɔtɔna! Zi geɖe la, ŋusẽ maganɔ ŋuwò o, gake ne wolé wò la, ahiã be nànyi zombiewo!
  Subɔsubɔha ɖiɖia dadala ɖe anyi va ɖoa lã ƒe ɖoƒe - enaa tiatia le alẽ kple gbɔ̃ dome!
  Enyo be nàtsɔ wò ŋutigbalẽ ana amewo abe alẽ ene tsɔ wu be nànɔ ɣli dom tegbee abe da ene!
  Le goawo katã me la, menye gɔmeɖeɖe ŋutɔŋutɔ koe nukpɔsusu si nye be nàwɔ dɔ kple ta la bia o, ne eɖo aʋawɔɖaŋu gɔ̃ hã!
  Ne èdi be yeazu kesinɔtɔ la, xɔ nyɔnyrɔ abe Yudatɔ ene, ne èdi be yeazu gbagbã la, do ga le Yudatɔ gbɔ!
  Lãmetsi kpena ɖe nuɖuɖumeŋusẽ ŋu, vevietɔ ne atikekui la le atikekui ƒe nɔnɔme me!
  Dziɖuɖumegã si mexɔa zãnu o la le abe ɖetugbui leaƒe gbolo ene!
  Zi geɖe la, be nàɖe ɖeka la, ele be nàwu evelia! Ðikekemanɔmee la, esia nye se vɔ̃ɖi aɖe, gake ena lã ƒomeviwo ƒe dzɔdzɔme dadasɔ!
  Aʋawɔla aɖeke mele xexeame si nyo wu Russia-srafo o, eye ŋutasẽla gã aɖeke megali wu Russia-ʋafia o!
  Atsyɔ̃ɖoɖo si gbɔ eme nye nu tsɛwo wɔwɔ ƒe dzesi, nu tsɛwo gbɔgblɔ nye gbegblẽ si gbɔna kpuie ƒe nyagblɔɖila!
  Nya siwo me nunya le tso ame manyanu ƒe nu me, abe vudo si tso gbeɖuɖɔ me ene!
  Viɖe le ŋuwò le didime gome, gake viɖea le ŋunye le susu me!
  Ɣeaɖewoɣi la, àte ŋu awu ame, gake màte ŋu axɔ mɔkpɔkpɔ le ame si gbeɖe o!
  Le aʋawɔwɔ me la, ne èto sɛkɛnd ɖeka me la, àte ŋu abu mavɔmavɔ!
  Xɔ kɔkɔ dzro aɖe wɔa nublanui le dziƒoxɔ kɔkɔwo dome, gake elolo ŋutɔ le aƒewo dome!
  Amegbetɔ bɔbɔa eɖokui ɖe ŋusẽ te, dea bubu ŋutasẽnuwɔwɔ ŋu, doa vlo tufafa eye medea asixɔxɔ dɔmenyonyo ŋu o!
  Gbɔdɔdɔe nye atike nyuitɔ kekeake na tagbɔdɔlélewo katã, gake nublanuitɔe la, exɔ asi eye ekpɔkpɔ sesẽ!
  Ame si melɔ̃a gbɔdɔdɔ o la melɔ̃a agbe o eye mekpɔa ŋudzedze ɖe ŋutilã ƒe dzidzɔkpɔkpɔwo ŋu o!
  Nusi sɔ kple hakpanya kple wein be eƒe asixɔxɔ dzina ɖe edzi ne ɣeyiɣiawo va le yiyim, gake ƒe alafa geɖe gɔ̃ hã meɖea mɔ fliawo nu yina alo dzobibiawo tsina o!
  Asrafo le abe kɔmpiuta ene - exlẽa ɖeka alo zero, gake aʋawɔla nye xɔlɔ̃ kple futɔ!
  Amegbetɔ to vovo tso lãwo gbɔ le amegbetɔ ƒe nukpɔsusu me, kple ŋutete si le esi be wòawɔ nu si tsi tre ɖe dzɔdzɔmeŋutetewo ŋu!
  Ŋutasẽnuwɔwɔ ɖe nyɔnuwo ŋu naa vi siwo le lãmesẽ me dona ɣeaɖewoɣi, gake lã wɔadãwo koe ŋutasẽnuwɔwɔ ɖe dzɔdzɔmenuwo ŋu nana wodzia vi!
  Ne vidada nye ŋutasẽla la, nenema ke ɖeviawo hã! Abe alesi dzɔdzɔme le ene la, nenema ke eƒe dzidzimeviwo hã le - amegbetɔ!
  Wodia xɔlɔ̃wɔwɔ tso ame sesẽwo gbɔ, wodia nunyiame tso kesinɔtɔwo gbɔ, eye woɖea ɖokuitsɔtsɔna fiana amesiwo mevɔ̃na o!
  Amedzidzedze nye mɔ nyuitɔ si dzi woato aɖe futɔa ƒe xexlẽdzesi ƒe viɖe ɖa - zitɔtɔ wo dzi be woawɔ avu ɖe eta le abe woƒe abɔwo ƒe afã lãɖeɖe ene!
  .Le nyɔnu gome la, lɔlɔ̃ nye vivisese kple gakpɔkpɔ, le ŋutsuwo gome la, enye vivisese kple gazazã!
  Aʋawɔnu yeye toto vɛ na agbegbegblẽnɔla le abe zikpui ƒe afɔwo ɖeɖe ɖa ne wotsɔ ka bla kɔ na wò ene!
  Esi wova te ɖe Ufa ŋu la, ŋutsuawo ka nya ta tso dɔa wuwu ŋu na Pugachev.
  Ewɔ nuku na agbledelafia be ɖeviawo wɔ dɔ kabakaba alea. Eye le nyateƒe me la, eɖo eteƒe na wo. Etsɔ klosalo atitsoga na wo dometɔ ɖesiaɖe. Eye wo dometɔ ɖesiaɖe nye ruble alafa eve.
  Emegbe amedzidzedze ɖe Ufa ŋu va. Margarita kple Oleg, abe alesi wònɔna ɖaa ene, le ŋgɔgbe eye wole amedzidzedze dzi kabakaba.
  Wotsɔa akplɔwo lãa futɔwo eye wodaa bɔmb.
  Ufa ƒe asrafoha la gbɔdzɔ xoxo le dɔwuame ta, eye aglãdzelawo ƒe aʋadziɖuɖuwo gblẽ woƒe gbɔgbɔ me.
  Tsɔ kpe ɖe eŋu la, asrafo akpe blaatɔ̃ kloe le Cossack-fia la si - asrafoha gã aɖe...
  Esi Oleg Rybachenko ƒo aʋafiagã la wòku vɔ la, aʋawɔla susɔeawo tsɔ wo ɖokui na.
  Woka atam na wo, wotso woƒe ɖaƒoƒo, eye wotso Cossacktɔwo ƒe ɖa na wo. Kpovitɔ aɖewo tiae be yewoawɔ ɖeka kple Pugachev. Ðe kaƒoƒo nyo wua?
  Kpuie ko la, woxɔ Ufa bɔbɔe. Eye ete ɖe Cossack Tsar gɔ̃ hã dzi be yemedze Yaitsky-du la dzi o.
  Le goawo katã me la, nuwo yi nyuie wu na Pugachev. Fifia woate ŋu aɖo asrafo geɖe ɖe Ural dɔwɔƒewo. Eye wode se na Beloborodov be wòaxɔ duawo katã kple Tobolsk.
  Wotso nya me godoo be woayi Kazan, eye emegbe woayi Moscow. Emelyan Pugachev ka nya ta gɔ̃ hã be ye viŋutsu Tsarevich Pavel ŋutɔ hã va kpe ɖe aʋawɔwɔa ŋu eye wòatsɔ fiazikpuia ade asi na ye fofo. Aleke kee wòɖale o, ame geɖe xɔ nya sia dzi se.
  Pugachev ƒe aʋakɔa yi edzi nɔ dzidzim ɖe edzi. Nyadzɔdzɔwo va ɖo tso Ural dɔwɔƒe bubu geɖewo xɔxɔ, kple tu yeyewo, nuzazãwo kple tu yeyewo xɔxɔ ŋu.
  Le ema megbe la, aʋakɔ gã aɖe dze aʋawɔwɔ aɖe gɔme. Eʋu to tɔsisia to, to eƒe go eveawo dzi ɖo ta Volga-tɔsisia gbɔ.
  Tsar Emelyan Pugachev kpɔ dzidzɔ eye wòkpɔ dzidzɔ. Vaseɖe fifia la, nuwo le edzi yim nyuie ŋutɔ. Le goawo katã me la, womeƒo aglãdzelawo vevie kpɔ o. Eye Russiatɔwo ƒe Tsar yeyea ƒe ŋkɔ le dzidzim ɖe edzi. Eye gbesiagbe la, aʋawɔla yeyewo akpe geɖe kpena ɖe eŋu.
  Sɔdolawo ƒe asrafoha geɖe hã le amesi yɔ eɖokui be fia la si. Eye nusianu ʋẽna abe aʋadziɖuɖu ŋutɔŋutɔ ene.
  Ðevidzikpɔlawo ƒua du doa ŋgɔ na asrafoha mamlɛawo. Wokpɔa dzidzɔ eye wokoa nu geɖe.
  Le afisia la, sɔhɛ aʋawɔlawo le hussars ƒe dzɔlawo dzi dzem. Mɔ kpui aɖe, bɔmb eve aɖewo siwo wotsɔ afɔbidɛ ƒuƒluwo ƒu gbe. Eye wotsrɔ̃ aʋawɔlawo.
  Osa ƒe mɔ̃ sesẽa kplɔe ɖo. Le ŋutinya ŋutɔŋutɔ me la, ena ta dzre aɖeke manɔmee. Eyata ŋutsuawo metsɔ ahom alo wu ame aɖeke haɖe o.
  Woƒe nu te ɖeɖi wo ŋu vie gɔ̃ hã... Ŋutsuawo dzi ha;
  Spartak nyi kluviwo na kalẽwɔwɔ, .
  Be woatsɔ amegã siwo wolé fui la ƒe kɔkuti aƒu gbe...
  Etrɔ dzɔgbevɔ̃etɔ la wòzu hɔ̃wo ƒe ha - .
  Yɔyɔa le bɔbɔe - keke wò drɔ̃ewo ɖe enu!
  
  He yi la to aʋawɔwɔ me, .
  Eye nàtso wò futɔ vɔ̃ɖiwo nublanuimakpɔmakpɔtɔe...
  Dzɔgbenyuietɔe la, àʋu mɔa kaba abe aʋawɔla ene, .
  Ame kukua anɔ agbe tegbee le granite me!
  
  Mina míaxɔ ɣletia tso dziƒo, mehiã o, .
  Míaʋu Mars ƒe kekeme abe agbowo ene, .
  Eye xɔ Venus dzi se, mava...
  Milky Way bliboa adze kalẽtɔ la ƒe yi te!
  
  Ɣletiviwo le yame kple nyɔnuviwo ƒe ŋkuwo - .
  Woklẽna kple safir kple kpe xɔasi...
  Eye nye susu gbegblẽwo dzona - .
  Esi mía tɔgbui ƒo Mamaia ƒe axadzi!
  
  Chelubey si kuna la do ɣli le ameha la dome be - .
  Rus' ma atsrɔ̃ le ahomya ƒe afɔkpodzi te...
  Tagbɔsesẽ ƒe ɣlidodoa wɔ nuku - wu amesiame:
  Be nukoko kple hadzidzi siwo me gbeɖiɖi le la ku!
  
  Wogblɔ ŋuɖoɖo si tso Peresvet gbɔ sesĩe be, .
  Akplɔ ƒe ƒoƒo kple futɔ le drɔ̃e baɖa aɖe ƒe dzomavɔ me...
  Zindan malala aʋawɔla la o - .
  Míaɖu dzi, mi amewo xɔ edzi se!
  
  Agakpe nye alakpanu - ŋkekewo le alilikpowo me, .
  Menye ɣesiaɣi si dzɔgbenyui kple kpluwo anɔ anyi o...
  Eye míaƒe duwo nye dzo, akaɖiwo, .
  Edze abe míawo hã míeyi aʋa la dzi o ene!
  
  Gake nya Russiatɔ ƒe nɔƒe le aʋadziɖuɖu me, .
  Mía tɔgbui Kaisaro, Makedoniatɔ dziŋɔ la...
  Eteƒe madidi o ɣletinyigbawo atrɔ azu paradiso, .
  Cheese si me tii le vivina ŋutɔ Poshekhonsky!
  
  
  
  SPEER TRƆ ŊUTINYA
  Speer, si nye ɖoɖowɔwɔ ŋuti nunyala sia, te ŋu na Fuhrer-ʋua to yameʋu si me kɔ, si mexɔ asi o, si woate ŋu atrɔ asi le, si ƒe yameʋu tu eve koe le, gake wònye nyuitɔ kekeake le xexeame le yameʋuɖoɖo ƒe nɔnɔmewo gome la vɛ kpata.
  Aleae wodzi HE-162, menye le December 6, 1944 dzi, esime wòho le yame zi gbãtɔ o, gake etsi megbe akpa xoxo, ke boŋ le April 20, 1943 dzi, esime ŋusẽ gakpɔtɔ yɔ Third Reich, eye esia ate ŋu akpɔ ŋusẽ ɖe aʋawɔwɔa ƒe zɔzɔme dzi hafi. Dzɔgbenyuietɔe la, Yummo yameʋu ƒe mɔ̃a nɔ klalo xoxo be woawɔe le agbɔsɔsɔ gã me. Atie wotsɔ wɔ yameʋua katã kloe, eye aʋawɔnu siwo le ŋgonu ɖeɖe dzaa ƒe kpekpeme nye kilogram blaatɔ̃. Gake ʋua le bɔbɔe, mexɔ asi o, eye wòte ŋu trɔa asi le eŋu ŋutɔ, edzikpɔkpɔ le bɔbɔe. Eƒe duƒuƒu wu kilometa 900 le gaƒoƒo ɖeka me, eye aʋawɔʋua ƒe kpekpeme ƒuƒlu nye kilogram 1,600 ko. Aʋawɔnuwo nye yameʋu eve siwo ƒe didime nye milimeta 20 le gɔmedzedzea me - wosẽ wu Yak-9 eye woate ŋu atsɔ wo asɔ kple LAGG-5.
  Mɔ̃ si zazã le bɔbɔe ŋutɔ. Kpuie ko la, ameawo ƒe aʋawɔla. Eƒe asi bɔbɔ wu ME-109 eye ewɔwɔ le bɔbɔe, gake ewɔa dɔ wu sã.
  HE-162 ɖee fia be enye aʋawɔnu nyui aɖe. Le Kursk-ʋaa wɔɣi xoxo la, Germanytɔwo ƒe aces nɔ dzesiwo xɔm le eŋu. Huffman koŋue ɖe dzesi ŋutɔ.
  Le nyateƒe me la, edzɔ dzi na Hitler eye wòɖe gbe be woadzi ʋua wɔwɔ ɖe edzi va ɖo akpe atɔ̃ ɣleti sia ɣleti. Womete ŋu ɖo xexlẽme sia gbɔ o, gake kaka ƒe 1943 nawu enu la, wowɔa ʋu siwo wu akpe eve ɣleti sia ɣleti.
  HE-162 he kuxiwo vɛ na USSR le yame, eye wòna Soviet-srafowo ƒe ŋgɔyiyi dzi ɖe kpɔtɔ vie. Le Kursk Bulge dzi la, Germanytɔwo ƒe aʋawɔʋu siwo bu la mesɔ gbɔ wu esiwo bu le ŋutinya ŋutɔŋutɔ me o, woda IL-2 geɖe ɖe anyi.
  Germanytɔwo te ŋu he tsitretsiɖeŋua ɖe megbe eye Kharkov kple Orel dze anyi le ɣleti ɖeka megbe wu alesi wònɔ le ŋutinya ŋutɔŋutɔ me.
  Gake Aʋakɔ Dzĩ la yi ŋgɔ kokoko, togbɔ be ewɔ blewu wu alesi wònɔ le ŋutinya ŋutɔŋutɔ me hã. Esia ta Germanytɔwo te ŋu ɖo afɔ Dnieper-tɔsisia dzi eye wowɔ ametakpɔnu sesẽ aɖe le afima. Eye emegbe E-10 tu si tsɔa eɖokui ƒua du la va ɖo, si nye aʋawɔʋuwo tsɔtsrɔ̃la si kpɔ dzidzedze ŋutɔ.
  Germanytɔwo te ŋu na aʋawɔƒea li ke le ɣedzeƒe gome. Le dzomeŋɔli la, Soviet-srafowo mete ŋu tso Dnieper-tɔsisia o. Germanytɔwo hã do go le Leningrad.
  Togbɔ be Dukɔ Siwo Bla Nu la yi ŋgɔ le Italy hã. Gake le asi gã aɖe ŋutɔ nu.
  Esi Asrafoha Dzĩa mete ŋu to Nazitɔwo me o ta la, woʋu yi Crimea. Le afisia hã la, aʋawɔwɔawo nɔ anyi didi wu le ŋutinya ŋutɔŋutɔ me, gake wowu enu kple dziɖuɖu.
  Dukɔ Siwo Bla Nu ƒe anyidzedze le Normandy wu enu kple dziɖuɖu na Britain kple United States. Le June 22 lia dzi la, Soviet-srafowo dze titina. Gake Germanytɔwo te ŋu nya Soviet-srafowo ƒe amedzidzedzea ɖa. Eƒe akpa aɖe tso tu E-10 si te ŋu ʋuna le eɖokui si si kpɔ dzidzedze eye mexɔ asi o gbɔ. Esi ʋu sia ƒe kpekpeme nye tɔn wuieve ta la, eƒe ŋgɔgbeʋawɔnuwo ƒe didime nye milimeta 82 le dzogoe si nye dzidzenu 45 me, Soviettɔwo ƒe blaetɔ̃ vɔ ene mate ŋu age ɖe eme o, eye tu le esi abe T-4 ene. Ʋu sia ate ŋu age ɖe IS-2 aɖe si le ŋgonu gɔ̃ hã me ne ele adzɔge ʋĩ, eye mɔnukpɔkpɔ nyui aɖe asu esi be wòaƒo aʋawɔnu si le ŋgɔgbe la.
  Germanytɔwo ƒe mɔ̃ɖaŋununya yeyea nyo le ametakpɔkpɔ me. Eye Kraut ƒomea wɔa esia ŋudɔ. Gake Soviettɔwo ƒe ʋuwo mekpɔa dzidzedze nenema gbegbe haɖe o. Tu kple ametakpɔnu si gbɔdzɔ vie le T-34-85 ŋu, eye eƒe kɔkɔme lolo akpa. Eye IS-2 la te ŋu gblẽa nu le xɔtaxɔa ƒe ŋgonu kple ʋua ƒe akpa si le ete ŋu.
  Germanytɔwo te ŋu lé wo ɖokui ɖe te to woƒe asrafowo ƒoƒo ƒu ɖe titina do ŋgɔ kple alesi wosusu mɔ vevitɔ si dzi woadze wo dzi le.
  Esi woɖu Dukɔ Siwo Bla Nu le Normandy dzi vɔ la, tsitretsitsi ɖe aʋawɔwɔ ŋu ƒe seselelãmewo nu sẽ ɖe edzi le United States kple Britain. Gawu la, dzɔgbevɔ̃e medzɔ na Amerikatɔwo o, esi wodze agbagba be yewoaɖi ɖe Philippines la, Japantɔwo ƒe aʋawɔmeliwo dze woƒe ʋuwo dzi. Eye wonyrɔ wo. Dɔwɔnu kple asrafo gbogbo aɖewo ku.
  Nusi hã wɔ dɔ ɖe Amerikatɔwo dzi vevie.
  Esi Germanytɔwo tsi amedzidzedzea nu le titina vɔ la, wotsɔ woƒe asrafowo dometɔ aɖewo yi Italy eye wodze wo dzi le afima.
  "Panther"-2 kpɔ gome le aʋawɔwɔawo me. Germanytɔwo te ŋu na kpekpeme la va ɖo tɔn blaatɔ̃ to tu la wɔwɔ be wòanye milimeta 88 kple EL ƒe ʋuƒo 71 me, eye ʋua ŋutɔ ƒe ŋgɔgbekpa si ƒe titrime nye milimeta 150 nɔ esi le togbɛwo dzi.
  Esi Panther 2 la le bɔbɔe wu gake mɔ̃ si ŋu ŋusẽ le wu le esi ta la, eɖee fia be enye aʋawɔʋuwo tsɔtsrɔ̃la nyui aɖe ŋutɔ.
  Germanytɔwo te ŋu gaxɔ Naples ake eye wolé gamenɔla kple kplu geɖe. Dukɔ siwo wɔ ɖeka kplii la si trɔ yi Sicily. Afimae wodi be yewoayi sitsoƒe le to ƒudziʋawɔʋuwo zazã me.
  Germanytɔ atsyãwɔlawo hã do E-25 ɖe ŋgɔ be woawɔe. Soviet-srafowo gadze agbagba be yewoadze wo dzi le teƒe si gogo Leningrad. Gake Germanytɔwo nɔ klalo le afima. Le goawo katã me la, Germanytɔwo ƒe ŋkutsalawo wɔ dɔ nyuie, vevietɔ yamenutomeyimɔ̃wo, elabena yameʋu siwo dzona le teƒe kɔkɔwo nɔ Fritz-ʋuwo si eye womete ŋu gblẽa nu le Soviettɔwo ƒe yameʋuɖoɖo ŋu kura o.
  Le dzomeŋɔli la, Soviet-srafowo gadze titina la dzi ake, gake woate ŋu agblɔ woƒe amedzidzedzewo ɖi. Eye le yame la, fasitɔwo xɔ ŋusẽ blibo. Dukɔ siwo wɔ ɖeka ƒe yameʋuɖoɖo hã bu nu geɖe.
  Le February me la, Nazitɔwo wɔ dɔ aɖe le Sicily eye wolé Britain kple Amerika-srafo siwo wu akpe alafa eve. Eye le March me la, Germanytɔwo ƒo wo ɖe dzigbe gome. Míeto ametakpɔnuawo me, míeyi ŋgɔ le zã me, eye míewɔ ze eve aɖewo.
  Soviet-srafowo te dzodzo.
  Le Roosevelt ƒe ku megbe la, Truman do susua ɖa be woadzudzɔ aʋawɔwɔ na Hitler. Fasitɔwo ƒe xexlẽme gbãtɔ lɔ̃ ɖe edzi. Gake ɖe eteƒe la, ebia be woatsɔ ami siwo wotsɔ wɔa amie vɛ eye woatrɔ gamenɔlawo vɛ. Truman kple Churchill lɔ̃ ɖe esia dzi.
  Asi ablɔɖe nɔ Germanytɔwo si le ɣedzeƒe gome. Woxɔ aʋawɔʋu yeye aɖe hã, si nye E-75. Alesi wowɔe wòde to wu - mɔ̃a kple ʋua ƒe ʋuʋudedi ɖekae - kple ɖoɖo si wowɔ ɖe ʋua ƒe akpa si le tsia dzi na wòte ŋu ɖe ʋua ƒe kɔkɔme dzi kpɔtɔ. Eɖo ŋku Tiger-2 si tsi ŋutɔ dzi, gake eƒe nɔnɔmetata si bɔbɔ ɖe anyi wu kura.
  Esi aʋawɔnu siwo le kpekpem wu sã la le dzogoe gãwo dzi ta la, E-75 ƒe kpekpeme nye tɔn 75, eye eƒe mɔ̃a ƒe ŋusẽ nye sɔ 1250. Nusi na wòte ŋu ʋuna ŋutɔ eye kakaɖedzi le eŋu. Tu ƒomevi eve nɔ Eŋlisiawo ƒe aʋawɔʋua si. 105 mm le 100 EL me na avuwɔwɔ kple futɔwo ƒe aʋawɔʋuwo, kple 128 mm le 55 EL me, si nye tu si wozãna le xexeame katã wu. Aʋawɔnu si le ŋgɔgbe si le ŋgɔgbe si ƒe titrime nye milimeta 252 nɔ xɔtaxɔa ŋu, eye aʋawɔnu siwo le axadzi kple megbe siwo ƒe titrime nye milimeta 170, siwo hã le ŋgɔgbe. Aʋawɔnu si ƒe didime nye milimeta 200 nɔ ʋua ƒe akpa si le etame le dzogoe si nye dzidzenu 45 me, eye milimeta 160 le ete le dzogoe si nye dzidzenu 45 me. Ʋua ƒe axawo didi milimeta 120 eye akpoxɔnuwo hã didi milimeta 90 bubu.
  Eyata esi Germanytɔwo ƒe kpekpeme nye tɔn 75 ta la, wowɔ ʋu aɖe si mede Mouse tɔ nu le aʋawɔnuwo kple aʋawɔnuwo me o, togbɔ be tu ɖeka koe wotsɔ wɔe hã.
  Soviettɔwo ƒe tu siwo tsi tre ɖe aʋawɔʋuwo ŋu mege ɖe E-75 me o, le eƒe axadzi gɔ̃ hã, eye ɖikeke mele eme o be Hitler tsɔe ɖo nɔƒe gbãtɔ wu E-series aʋawɔʋu bubuwo katã.
  Vaseɖe fifia la, IS-3 si wokpɔ ta na nyuie wu le xɔtaxɔa ƒe ŋgɔgbe, gake ewɔwɔ sesẽ wu la koe xɔ. Eyata Stalin de se be woagaɖe IS-2 kple T-34-85 ɖa le ewɔwɔ me fifia o.
  Le dzomeŋɔli la, Germanytɔwo ƒe aʋawɔʋu siwo woyɔna be E-75 do zi gbãtɔ le ŋgɔgbe. Woɖee fia be yewonye mɔ̃ siwo wɔa dɔ nyuie ŋutɔ.
  Le ɣeyiɣi ma ke me la, ʋu si me kɔ wu ME-1010 si ƒe aʋalawo trɔa woƒe ʋuʋu, ʋu si ƒe nɔnɔme de ŋgɔ wu ME-262 X, kple ʋu si me aʋawɔnuwo le wu eye wòƒua du wu eye wòte ŋu trɔna bɔbɔe wu XE-262 nɔ Nazitɔwo si. Amewo ƒe aʋawɔʋua xɔ kafukafu katã tso eƒe aɖaŋuwɔlawo gbɔ. Eye Yu-287 jet bɔmbdadaʋu hã, si ɖe yameʋuɖoɖo ƒe ŋutete gã aɖe fia. Eye Arado ƒe ŋkɔ hã.
  Germanytɔwo te ŋu yi ŋgɔ le Ukraine le dzomeŋɔli eye wogaxɔ Donbass-ʋua ake. Emegbe le adame la, woxɔ Kursk eye wote ɖe Voronezh ŋu. Soviet-srafowo trɔ ɖe megbe to Don-tɔsisia dzi eye wodze agbagba be yewoaɖo ametakpɔnu aɖe ɖe afima. Dzomeŋɔli nɔ aƒe tum.
  Germany dutadɔnunɔlawo dze agbagba be yewoatsɔ Turkey ade aʋawɔwɔa me.
  Le afisia la, woƒo xlãe hedo sikatowo ƒe ŋugbe.
  Esi Stalin se le eɖokui me be esesẽ na USSR be wòatsi tre ɖe Germanytɔwo ƒe mɔ̃ɖaŋununya yeyea ŋu, eye T-54 aʋawɔʋu yeyea wɔwɔ do go kuxi aɖewo ta la, edo aʋawɔwɔ nutsitsi ƒe susu ɖa na Nazitɔwo.
  Hitler le esia ta bia be woatsɔ Leningrad kple Crimea ana, eye wòana abolo, ami kple nu xoxo bubuwo femaxee! Eye nàtrɔ aʋawɔla siwo woɖe aboyoe la eye nàtsɔ sikaa ƒe akpa aɖe ayi na USSR.
  Stalin lɔ̃ ɖe nusianu dzi negbe Leningrad ƒe asiɖeɖe le eŋu ko.
  Nazitɔwo dze Crimea dzi le dzomeŋɔli. Woxɔ ƒukpo afã bliboa kloe, negbe Sevastopol koe mele eme o. Asrafoha Dzĩ la dze agbagba be yewoayi ŋgɔ le titina kple dziehe, gake le afisia hã la, womekpɔ dzidzedze o, eye wobu nu gbogbo aɖewo.
  Le March 1946 me la, Fuhrertɔwo lɔ̃ mlɔeba be yewoadzudzɔ aʋawɔwɔ hena ƒe etɔ̃. USSR na nusiwo woatsɔ awɔ dɔe femaxee na Dziɖuɖu Etɔ̃lia ya eye wòtsɔ asrafowo ƒe dɔwɔƒewo ƒe dɔwɔnu aɖewo yi teƒe bubu ya.
  Eye Nazitɔwo trɔ ɖe Ɣetoɖoƒedukɔwo ŋu. Womewɔ atɔm bɔmb la haɖe o, eye Japan nɔ asi lém ɖe Amerika ŋu vevie. Aʋa sesẽ aɖe nɔ edzi yim le ƒukpo ɖesiaɖe si le Pasifik-ƒua dzi.
  Be míadze egɔme la, Hitler wɔ ɖeka kple Franco eye Germany-srafowo xɔ Gibraltar le movidzɔdzɔ me. Emegbe míege ɖe Morocco. Britaintɔwo ƒe aʋawɔƒe si le Malta la tsrɔ̃ eye asrafoha siwo nɔ anyi ɖe anyigba la lée. Nazitɔwo yi Afrika.
  Woƒe yameʋukulawo, Albina kple Alvina, va sẽ ŋu ŋutɔ. Nyɔnuviawo te ŋu ƒu du wu Huffman eye wonye ame gbãtɔ siwo ɖu mɔxenu si yameʋu alafa atɔ̃ siwo ge dze anyi le ɣedzeƒe gome la dzi.
  Eye le Ɣetoɖoƒedukɔwo me la, wo abosam siwo ƒe afɔ ƒuƒlu keŋkeŋ le bikini me la va zu dziɖegbe na Amerikatɔwo kple Eŋlisiawo ƒe ʋuwo.
  Eye Gerda, kple eƒe aʋawɔʋuwo ƒe dɔwɔlawo nɔ mɔ zɔm to Algeria le E-75 me. Nyɔnuviawo nye ʋu siwo dome gblẽ le ɣedzeƒe gome ƒe xexlẽme ŋuti nuŋlɔɖiwɔlawo, eye wodo ŋgɔ na Wittmann.
  Aʋawɔlaawo dze aʋawɔwɔ gɔme tso Kursk Bulge eye woɖe woƒe hatsotso fia. Togbɔ be Hitler si medze aɖaŋu tututu o ke ɖi be nyɔnuwo te ŋu wɔa avu hã. Gake Gerda, Charlotte, Christina kple Magda wɔ nukunuwo le Panther la ŋu. Wova zu aʋawɔʋuwo me dɔwɔla evelia le Wittmann megbe si xɔ kafukafu gã aɖe: Knight"s Cross of the Iron Cross si me oak aŋgbawo, yiwo kple daimɔndwo le. Eye atitsoga si ƒe dzedzeme le asrafodɔ me hã le sika kple daimɔnd me.
  Nyɔnuviawo doa sɔ kpena ɖe wo nɔewo ŋu hedzia ha be:
  - Míatsrɔ̃ xexeame katã Reich manɔmee, .
  Vaseɖe eƒe gɔmedzedze eye emegbe...
  Míatu xexe yeye, yeye, .
  Ame si menye ame aɖeke o la ava zu nusianu!
  Aʋawɔlaawo hã nɔa nu kom heɖea aɖuwo ɖe go. Eye wogada tu wo ɖokui ake...
  Woƒo Eŋlisiawo ƒe aʋawɔʋu aɖe do goe eye wodo ɣli be:
  - Míenye super!
  Gerda tsɔa eƒe afɔbidɛ ƒuƒluwo tea joystick la ƒe abɔta, eɖea xɔtaxɔa le Sherman la ŋu eye wòdoa ɣli be:
  - Nyee nye etsɔme mawunɔ!
  Emegbe Christina tsɔ eƒe afɔbidɛ ƒuƒluwo ƒo aʋawɔʋua eye wòdo ɣli be:
  - Nye hã, menye nyɔnuvi super!
  Emegbe eda tu, gbã Charlotte ƒe ʋua, eye wòdo ɣli be:
  - Gake Pasaran!
  Eye kple aŋɔ si kplɔe ɖo la, Magda wu Eŋlisitɔa nu. Nyɔnuviawo nye ŋutsu gãwo vavã.
  Eye ne míato nyateƒe la, woɖua amesiame dzi vovototo aɖeke manɔmee. Ezu numame na mí be míawu míaƒe futɔwo katã, eye teƒea le dzomavɔ me ya!
  Nyɔnu aʋawɔlaawo wɔa dɔ hedaa tu. Womenaa akpa enelia aɖeke woƒe tsitretsiɖeŋulawo o.
  Britain kple Amerikatɔ akpe geɖe tsɔ wo ɖokui na. Ŋutsuawo dze klo hegbugbɔ nu na nyɔnuviawo ƒe afɔ ƒuƒlu siwo me ke le.
  Aleae ʋiʋlia le edzi yim... Algeria dze anyi, eye Germanytɔwo le Libya xoxo. Nyateƒee, woɖua dzi to fefe me. Kplamatsedonu aɖeke meli na wo o.
  Le ƒe 1946 ƒe dzomeŋɔli la, Germanytɔwo xɔ Afrika ƒe anyiehe gome katã eye woɖo Suez Tɔdzisasrãa gbɔ. Aʋawɔnu dziŋɔ aɖe le Nazitɔwo si fifia: yameʋu siwo wotsɔa disk wɔe siwo womate ŋu ada aƒu anyi o. Britaintɔwo kple Amerikatɔwo siaa gbã le esia te.
  Le adame la, Wehrmacht-ʋua ʋu yi Sudan kple Titina Ɣedzeƒe. Britaintɔwo kple Amerikatɔwo dze anyi abe nuku siwo gbã ene.
  Wodze agbagba le adzame be yewoawɔ ɖeka kple Stalin. Abe, ʋu ŋgɔgbe evelia ene.
  Dzizizidziɖula Dzĩ la ɖo eŋu kple asi... Le adame la, Germanytɔwo xɔ Titina Ɣedzeƒe bliboa kple Afrika ƒe akpa gãtɔ, eye woɖo Cameroon. Eye le dzomeŋɔli la, Germany-srafowo ʋuna yia Iran eye woʋuna yia India yi ŋgɔe. Woɖu sɔwo ƒe dukɔ dzi. Eye emegbe Nazitɔwo yi ŋgɔ le kele me yi Afrika ƒe dzigbe, eye wova xɔ ameyibɔwo ƒe anyigbagã la mlɔeba.
  Le June 1947 me la, anyidzedze le Britain kplɔe ɖo... Wehrmacht ƒe asrafoha tiatia aɖewo kpɔ gome le aʋawɔwɔawo me.
  Zi gbãtɔe nye ema wodo tsigoe si le abe piramid ene kpɔ, si ɖee fia be wokpɔa ame ta nyuie ŋutɔ tso dzogoe ɖesiaɖe dzi eye wòƒua du sesĩe.
  Gerda ƒe aʋawɔʋuwo me tɔwo wɔ aʋa le eme. Nyɔnuviawo va zu amesiwo fa miamiamia ŋutɔ eye greyhounds...
  Woƒo aʋawɔʋuwo kple tu gbogbo aɖewo nu ƒu.
  Gerda da tu, tsɔ Eŋlisiawo ƒe tu la ƒu anyi eye wòdzi ha be:
  - Míaƒe futɔwo maxe mɔ na mí o!
  Eye aleke gbegbe wòako nu enye si!
  Charlotte hã aɖe eƒe aɖuwo ɖe go ahanɔ ɣli dom be:
  - Míaɖu xexeame katã ƒe nutsyɔnu dzi!
  Eye atutu aʋawɔʋua hã adzoe.
  Eyome Christina aƒoe, anɔ ɣli dom dzikutɔe be:
  - Afɔkpawo le keklẽm le azɔlizɔzɔa dzi!
  Eye akplɔ xɔ kɔkɔa hã adzoe!
  Emegbe Magda da Eŋlisiawo ƒe howitzer aɖe ɖe anyi eye wògblɔ kple gbe blewu be:
  - Yameʋuɖoɖo enumake!
  Aʋawɔlaawo le kɔkɔƒe gã aɖe ŋutɔ.
  Eye Albina kple Alvina ƒua du yia yame eye wowua Eŋlisiawo kple Amerikatɔwo ƒe dɔwɔnuwo nu. Wotsɔa woƒe afɔ ƒuƒlu siwo wotsɔ lãgbalẽ wɔe la gbãa Krauttɔwo eye wodzia ha na wo ɖokui be:
  - Afrika nye afɔku, ẽ, ẽ, ẽ!
  Afrika dziŋɔ ŋutɔ - ẽ, ẽ, ẽ!
  Migayi ɖeviwo o! Yi ɖatsa le Afrika!
  Eyata eƒo, le aʋa ɖeka me, yameʋu blaatɔ̃ le eve dome.
  Aleae nyɔnu aʋawɔlawo tsrɔ̃a woƒe futɔwo kple kakaɖedzi.
  Britain dze anyi le kwasiɖa eve me. Eye London ƒe asrafoha la na ta. Eyata Fiaɖuƒe Etɔ̃lia gbã eƒe futɔ si me afɔku le.
  Gake USA gakpɔtɔ li... Esi Germanytɔwo wɔ ɖeka kple Japantɔwo eye nunɔamesi geɖe le wo si ta la, wodze nyaƒoɖeamenu gɔme ɖe Amerikatɔwo dzi... Le August 1947 me la, Nazitɔwo ɖi go ɖe Iceland eye woxɔ ƒukpo sia, wogogo Amerika.
  Mele bɔbɔe be woaɖo USA o. Gake fasitɔwo wɔ tɔdzisasrãwo le Latin Amerika eye wole woƒe asrafowo tum ɖo. Gake aʋaa nɔa anyi ɣeyiɣi didi aɖe. Le dzomeŋɔli la, wowɔa aʋa le ƒua dzi kple yame. Eye le ƒe 1948 ƒe kele me la, Germanytɔwo dze agbagba be yewoaɖo Greenland. Eye wokpɔ dzidzedze... Le dzomeŋɔli la, Nazitɔwo nɔ Canada dzi ɖum xoxo. Gake aʋawɔwɔawo nu sẽ ŋutɔ...
  Tete ɖe USA ŋu geɖe wu. Gake Soviet nyɔnuviwo hã le ŋudzɔ.
  Nyɔnuvi atɔ̃ siwo nye Natasha, Mirabela, Angelica, Svetlana, Olympiada va ɖo Amerika be yewoawɔ aʋa kple Fiaɖuƒe Etɔ̃lia ƒe amehawo abe lɔlɔ̃nu faa dɔwɔlawo ene. Nyɔnuvi atɔ̃awo katã dze tugbe ŋutɔ eye wodoa Eŋlisigbe. Stalin-Putin gbe be yemadɔ nyɔnuwo ƒe asrafoha bliboa o, elabena esia atsi tre ɖe ŋutifafa si wowɔ kple fasi-fiaɖuƒea ƒe sewo ŋu. Ehiã be USSR nakpɔ ɣeyiɣi aleke kee wòɖale o esime Nazitɔwo dze USA dzi.
  Nyɔnuvi atɔ̃awo nye lɔlɔ̃nu faa dɔwɔlawo: woto aʋa bliboa kloe me, tso Brest kple Bug dzi va ɖo Orenburg. Eye wole avu wɔm kple Nazitɔwo le Anyigba ƒe go kemɛ dzi le Honduras ƒe fiadu me.
  Tegucigalpa nye aʋawɔlawo ƒe mɔ̃ sesẽ vevitɔwo dometɔ ɖeka, le avuwɔwɔ kple ameha vovovowo me. Japantɔwo kple Asiatɔwo ƒe amehawo siaa ge ɖe kuxi me. Aʋawɔʋuwo koe Germanytɔwo ŋutɔ tsɔ wɔa aʋae, eye afɔzɔlawo katã tso dukɔ siwo menye Aryantɔwo o me. Wonya Asiatɔwo, ameyibɔwo, kple Arabtɔwo yi ŋgɔe.
  Natasha da tu, eye wòtso Afrikatɔ eve eye wòdo ɣli be:
  - Genghis Khan ƒe ha aɖe ko!
  Mirabela si ƒe taɖa le abe sika ene, esi wòtsɔ tu si wotsɔ ƒoa nu ƒu lã Indiatɔ etɔ̃ la, kɔ eƒe afɔ ƒuƒlu siwo ƒe amadede nye aŋutiɖiɖi la ɖe dzi va ɖo etame. Eye wògblɔ be:
  - Míele tu ƒe lãnyi tum!
  Bɔmb ƒe kakɛ aɖe dzo eye wòƒo Mirabela-Zoya ɖe eƒe afɔkpodzi ƒuƒlu si le goglo la dzi. Le kɔnu nu la, nyɔnuviwo wɔa avu le bikini kple afɔ ƒuƒlu me. Eye ne etsɔ afɔkpodzi ɖaɖɛ si le abe nyɔnuvi tɔ ene la, evea ame vie.
  Atsyɔ̃ɖola la ʋuʋu eye wògada tu ake... Mirabela le tsɛ ŋutɔ, eƒe kɔkɔme le mama dedie nu eye eƒe ŋutilã de blibo.
  Natasha kɔkɔ wu, exɔ asrafomegã ƒe ɖoƒe, eye wònye Soviet Union ƒe kalẽtɔ gɔ̃ hã. Gake amama kloe hã, bikini tsyɔ edzi kura. Eƒe ɖa le ɣie ŋutɔ, gake eƒe taɖa le ɣie. Eye Natasha daa tu wòdea pɛpɛpɛ ŋutɔ. Eye elɔ̃a bɔmbdada kple eƒe afɔ ƒuƒluwo.
  Angelica dzetugbe la da tu Arabtɔ ene hewu wo kple dzo si wogbã. Eƒe ɖa biã, alo ne míagblɔe tututu la, akɔbli dzĩ, abe dɔsesẽwɔlawo ƒe aflaga ene. Eye ne ya ƒo la, ele abe tɔtrɔ kpata ƒe aflaga ene. Nyɔnuvia klẽna kple eƒe ŋku siwo le abe emerald ene, abe ɣletiviwo ene. Eye wòtutua futɔwo ɖa ŋutasesẽtɔe.
  Svetlana hã ƒe mo biã. Eye wòdaa tu tso tu si wotsɔna ƒoa tu me. Nyɔnuvia do eƒe afɔ ƒuƒlu eye wòna ʋuʋudedi. Wotsɔ aʋawɔʋu vovovo atɔ̃ ƒu gbe, eye ʋu ƒe vudo dzĩwo dzo tso woƒe futɔwo ƒe akɔta kple ƒodo me.
  Svetlana, si nɔ eƒe nuyi siwo yɔ fũu la ƒom la, do ɣli be:
  - Aʋawɔwɔ nye ya na lãkusiwo...
  Nyɔnuvia, si mlɔ anyi la, tsɔ eƒe afɔ ƒuƒlu da bɔmb. Wosea wowó. Aʋawɔla geɖe dzona yia mɔ vovovowo dzi.
  Olympias nye nyɔnuvi si lolo wu, si ƒe lãme sẽ wu. Eƒe ɖa ƒe amadede nye aŋutiɖiɖi. Kɔƒe me tɔ si bɔ, ɖetugbui, ʋu kple notsi nyɔnu. Ŋusẽ le eŋu ŋutɔ le ŋutilã me eye wòdaa tu nyuie.
  Afisiae tɔtrɔa gava ɖo. Eye fasitɔwo ƒe adzɔha siwo wowu la dze anyi.
  Olympic-fefeawo, esime wole tu dam la, egblɔ be:
  - Enyo, enyo, afi kae nèyi? Tɔgbuinye ƒe nyae! - Nyɔnuvia da tu, si wu Nazi-ʋawɔla etɔ̃ siwo ƒe ɖa le ɖaɖɛ eye wògblɔ kpee. - Nukae nèɖu - mɔli! Nukae nèno? Mash!
  Nyɔnuviawo le fli la lém. Womeɖea mɔ na fasitɔwo be woayi ŋgɔ o. Eye xɔlɔ̃wɔwɔ ƒe hadzidziwo hã le ɣli dom:
  - Míatsrɔ̃ ŋutasẽnuwɔwɔ ƒe xexeame katã, .
  Vaseɖe eƒe gɔmedzedze eye emegbe...
  Míatu xexe yeye si le dziƒo - .
  Ame si menye ame aɖeke o la ava zu nusianu!
  Natasha gatsɔ eƒe afɔ ƒuƒlu da bɔmb ake. Afɔzɔlawo ƒe bɔmb siwo le ŋgɔ yim. Ele dzo dam ɖe edzi godoo. "Dzata"-2 si xɔ ŋkɔ vɔ̃ɖi lae nye esi. Eye E-50 si de ŋgɔ wu la le egbɔ. Woɖea tu siwo wotsɔna ƒoa tue doa goe. Wovuvu Amerikatɔ ameyibɔ aɖe ƒe ta eye wòʋuʋu dzo.
  Mirabela ɖo afɔ ʋuƒo aɖe si nɔ bibim dzi, eye eƒe afɔ sesẽawo mese dzoa ƒe dzoxɔxɔ gɔme tututu o.
  Atsyɔ̃ɖola si ƒe taɖa le abe sika ene la da tu henɔ ɣli dom be:
  - Eye amekae atɔ te tɔsisi siwo me ʋu le, siwo me dziku le la ƒe sisi...
  Mirabela gada tu ake, eye wòtsɔ Afrikatɔ la ƒu gbe le E-50-ʋua ƒe aʋawɔnuwo ŋu eye wòƒo ɣli.
  - Kekeli aɖe si tso blaster me aƒo wò gbedoxɔ, le keklẽ vɔ̃ɖi aɖe me la ŋutsua bu!
  Nyɔnuvia gada tu ake. Etsɔ eƒe afɔ ƒuƒlu, si ƒe ŋutigbalẽ biã, si nya kpɔ la klẽ to yame. Bɔmb aɖe dzo yi egbɔ. Atsyɔ̃ɖola si ƒe taɖa le abe sika ene la tsɔ eƒe afɔkpodzi ƒuƒlu si me ke mele o kloe ƒo nunana la aɖaŋutɔe. Bɔmb la dzo yi megbe. Eƒu du yi ɖe Third Reich ƒe aʋawɔlawo dome. Edze abe tsitsetsewo nɔ gegem tso agbatsɔʋua me, nɔ gbagbãm ene. Ʋu gbogbo aɖe nɔ dodom le afima ale gbegbe.
  Mirabela ŋlɔ ɖe Twitter dzi be:
  - Nyɔnuvia do kpo dodokpɔa, eye Reich si woƒo fi de la va. Edze abe agbenɔnɔ ti kɔ na Hitler ene, eye eƒe tugbedzedze xɔ ŋkɔ ɖui!
  Angelica hã nye aʋawɔla si megblɔa nya dzodzro aɖeke o. Etsɔa tu siwo wotsɔna ƒoa tu ɖe eɖokui ŋu eye wògblɔna, eye wòkakaa ame kukuawo be:
  - Na mama ƒe gaƒoƒo! Le papa ƒe gaku ta! Eye le Koba gome la, akplɔe! Eye le wò axadzi le aba dzi!
  Atsyɔ̃ɖola aɖe si ƒe taɖa biã abe akɔbli ene tsɔ eƒe afɔ ƒuƒlu da yameʋu aɖe si wotsɔ ati wɔe. Edzo tẽ ɖo ta Germanytɔwo ƒe Dzata ƒe aʋawɔʋu gã la gbɔ. Da ɖe tu si ƒe didime nye 105mm ƒe nuyi dzi eye wòwó. Aʋawɔnua do kpo nu.
  Germanytɔa trɔ eye wozi edzi wòsi ŋukpetɔe. Angelica, esi wònɔ eƒe afɔ ƒom ɖe xɔa ƒe akpa aɖe ŋu la, egblɔ be:
  - Ne ŋusẽ mele asiwò o la, èhiã nunya! Ele be nàwɔ toɣliɖeɖe aɖewo!
  Eye le afisia hã la, nyɔnuvia da tu wòde pɛpɛpɛ ŋutɔ. Eƒe ɖa dzĩ le abe Olympic-kaɖi ƒe dzobibi ene. Nyɔnuvi dzetugbe aɖe. Eɖe dzesi le Amerika-srafowo dome xoxo to dzikudodo ƒe nɔnɔme ɖeɖefia me. Ebi ɖe nu gbegblẽ wɔwɔ kple Afrika-Amerikatɔwo me vevietɔ. Ebɔ ale gbegbe eye wònya kpɔ ŋutɔ le wo gbɔ.
  Gake Angelica tsrɔ̃ ameyibɔ siwo le aʋa wɔm le Fiaɖuƒe Etɔ̃lia ƒe asrafoha me hã. Nukatae Germany xɔ Afrika katã? Dze agbagba nàtɔ te ŋusẽ ma tɔgbe.
  E-50 ye nye aʋawɔʋu yeyetɔ kekeake, si me gas turbine mɔ̃ le eye aʋawɔnu siwo le axadzi kple ŋgɔgbe le ɣie. Womate ŋu atsɔ bɔmb axɔe o. Angelica tsɔ eƒe afɔ ƒuƒlu tsɔ nunana la ƒu gbe, tsɔ afɔzɔla geɖe ƒu anyi eye wòdo ɣli be:
  - Oo, wò aʋawɔʋuwo ƒe aʋawɔnuwo nye esiwo ŋu kakaɖedzi le, tso ame aɖe si ɖoe be yeaɖu gbɔ... Nya ŋusẽ si le asiwò ko... nya, gakpo sɔ koe nàte ŋu aƒo!
  Svetlana hã da tu wòde pɛpɛpɛ ŋutɔ. Eye elɔ̃a bɔmbdada kple eƒe afɔwo. Eƒe asibidɛ ƒuƒluwo hã nɔ gakpo ƒe disk la ƒom. Nugbɔa dzo va lã fasitɔwo ƒe aʋawɔla eve ƒe ŋɔti. Wotsɔ tu si wotsɔna ƒoa tu la ƒu gbe, eye fifia tu gã aɖe si ƒe ʋuʋudedi le ʋuʋu ɖi la tso ameha la ƒe kɔsɔkɔsɔwo me. Duta aʋawɔlawo ƒe hatsotso blibo aɖe xɔ to amedzidzedzewo me ɖe Fiaɖuƒe Etɔ̃lia ƒe asrafoha me.
  Svetlana ŋlɔ ɖe Twitter dzi be:
  - Dzɔgbenyuie nye dzinɔameƒo ƒe fetu! Ha ɖeka sɔ gbɔ! Na woadzi ha tso aƒe ŋu ko!
  Gake atsyɔ̃ɖola la mekpɔ ɣeyiɣi haɖe be wòato aƒe ŋu o. Togbɔ be Soviettɔwo ƒe lɔlɔ̃nu faa dɔwɔla ʋɛ aɖewo koe le Amerika-srafowo dome hã. Stalin-Putin medi be yeaklẽ o, ale be emegbe yeagatsɔ susu aɖe ana Hitler be wòatsɔ nya ɖe Russia ŋu be eda le "Ŋutifafa si le gbe me" ƒe sewo dzi o.
  Woxlɔ̃ nu nyɔnuvi atɔ̃, siwo nye nyuitɔwo kekeake le nyɔnuwo ƒe asrafoha me, be ne wolé yewo la, ele be Dadanyigba la nagbe nu le yewo gbɔ. Eye le go sia me la, ele be nyɔnuviwo natso adzɔha siwo mehiã o siwo woxɔ ɖe ga ta la ŋu.
  Eye Svetlana, kple Natasha, kpakple nyɔnuvi bubuawo se egɔme be ne wolé yewo la, funyafunyawɔwɔ dziŋɔ aɖe le yewo lalam. Eyata wotso nya me, aleke kee wòɖale o, yewomawu yewo Nazitɔwo agbagbee o.
  Germanytɔwo ƒe amedzidzeyameʋuwo dzona le Amerika-srafowo ƒe nɔƒewo dzi. Esi Nazitɔwo menɔ mɔ kpɔm be woado go tsitretsiɖeŋu sesẽ ma tɔgbe le Honduras ƒe fiadu me o ta la, edo dziku vie.
  Yameʋu siwo nye jet kple esiwo dzea ame dzi la sẽa ŋu. Tukpewo le dzodzom, tuwo le tu dam.
  Amerika-srafowo le kukum. Aʋawɔtuwo hã ƒo Olympiada ɖe eƒe abɔta si me lã le la me. Ʋu do. Nyɔnuvi kalẽtɔ la tsɔ eƒe aɖuwo ɖe gakpo aɖe eye wòɖe ʋu do goe. Eye emegbe egatsɔ tu gã aɖe ƒom ake. Duta aʋawɔla siwo woxɔ ɖe dɔ me le gegem. Amesiame kloe le afisia nye afimatɔwo, woƒe aʋafiawo koe nye Germanytɔwo, eye ɣemaɣi gɔ̃ hã la, menye ɣesiaɣie o. Nyateƒee, dɔwɔla siwo le E-50 aʋawɔʋu si li egbea wu me nye Germanytɔwo katã. Ʋua ƒe duƒuƒu kple eƒe ʋuʋu nyuie le eŋu. Enyo, esia menye tɔtrɔ deŋgɔtɔ kekeake haɖe o - eƒe kpekpeme nye tɔn blaadre vɔ atɔ̃. Gliawo le mumum le mɔawo te. Zi geɖe la, wowɔa esiawo le nɔnɔme etɔ̃ me kple tu si ƒe didime nye milimeta 105, tu si ƒe didime nye milimeta 180 si wotsɔ dzea ame dzi, kple tu si ƒe didime nye milimeta 400.
  Eye tɔtrɔ ɖesiaɖe kple eƒe dɔ. Aʋawɔʋu sia si me amedzidzetu le, si sɔ wu na dugãwo dzi dzedze lae nye esi. Eye mele bɔbɔe nenema gbegbe be woatsrɔ̃e o. Olympias tso eɖokui eye wòtsɔ eƒe asibidɛ ƒuƒluwo lé bɔmb si tsi tre ɖe aʋawɔʋuwo ŋu, si nye eƒe afɔ gã gake wònya kpɔ, si ƒe nɔnɔme dzeani. Fifia ele be nàtsɔ fifi la aƒu gbe ɖe ʋuƒoa dzi tututu be mastodon ƒe aʋawɔnua nawɔ dɔ . Tu atɔ̃ siwo wotsɔna ƒoa tue tsyɔa Germanytɔwo ƒe aʋawɔʋu si li egbea dzi, eye mele bɔbɔe nenema gbegbe be woate ɖe eŋu o.
  Olympias sesẽ ŋutɔ, eye eƒe afɔ siwo le abe sɔ ene la ƒua bɔmb ɖe didiƒe. Gake menye ɣesiaɣie wòdea pɛpɛpɛ o. Aleke kee wòɖale o, be woaƒo taɖodzinu aɖe abe tu si ƒe didime nye milimeta 180 ƒe ʋuƒo ene. Ðikeke le nyɔnuvi kalẽtɔa me. Ke ne eto eŋu ya ɖe?
  Eh, ne ɖe woƒe zɔhɛ ɣeyiɣi didi aɖee nye sia Oleg Rybachenko nɔ wo gbɔ la, anye ne mɔɖela kalẽtɔ sia to nane vɛ.
  Gake ŋutsuvia ku le aʋa siwo wowɔ ɖe Voronezh ta me. Nyɔnuviawo menya eƒe dzɔgbese bubu o. Gake mɔɖela si to nu yeyewo vɛ la ƒe dzɔgbevɔ̃e nye nusi ŋu womate ŋu aʋã ŋu ɖo o vavã. Gbã la, wowɔ funyafunya Oleg Rybachenko ŋutasesẽtɔe, henɔ agbagba dzem be yeaxɔ nya ɣaɣlawo le ye si. Esi wowɔ funyafunya ŋutsuvi ƒe wuiɖekɛa vɔ la, eva wu enu ɖe tomenukuƒewo. Dɔa dzi ŋɔ eye wòsesẽ ŋutɔ. Gake Soviet mɔɖela si le sue gake eƒe ka le abe ka ene la va zu amesi melɔ̃a nu le o.
  Ete ŋu tsi agbe, eye to tomenukuƒea ƒe ʋuʋudediwo gɔ̃ hã me la, eɖoe be yeasi. Eye Oleg Rybachenko te ŋu do go. Ŋutsuvia tsa le Balkan-nutowo me ɣeyiɣi aɖe vaseɖe esime wòva ge ɖe nutoa me ƒe akpaɖekedzimademade ƒe hatsotso aɖe me. Afimae wòva zu kadododzikpɔla kple nudomegblẽla le.
  Akpaɖekedzimademade ƒe habɔbɔ si de ŋgɔ nyuie gakpɔtɔ nɔ Balkan-dukɔwo me. Akpa aɖe hã le esi Italytɔwo, Romaniatɔwo, Bulgariatɔwo, Albaniatɔwo - amesiwo menɔ klalo na aʋawɔwɔ abe Wehrmacht ƒe aʋawɔha siwo nɔa anyi edziedzi ene o ye wɔ anyigbadzinɔnɔ ƒe subɔsubɔdɔa ta.
  Gake akpaɖekedzimademadela geɖe gakpɔtɔ ku. Vevietɔ tso yameʋuwo ƒe amedzidzedze me. Eye wozia Yugoslavia ƒe dulɔlɔ̃lawo dzi be woaɣla wo ɖokui ɖe towo, avewo, alo ne enyo wu la, kɔƒe suewo me. Aʋafia gbogbo aɖewo ku xoxo. Ŋutifafa si wode asi kple USSR la gagblẽ nɔnɔmea ɖe edzi. Fifia tohehe ƒe mamã yeyewo te vava ɖe Balkan-nutowo me, wowɔ ɖoɖo ɖe amedzidzedze gãwo ŋu eye woɖe nutoa me ɖa.
  Ele be Oleg Rybachenko nali toawo me goglo ɖe edzi ɖekae kple akpaɖekedzimademadelawo.
  Togbɔ be Olympias menya nusi dzɔ ɖe woƒe xexeame katã ƒe lɔlɔ̃tɔa dzi o hã la, eɖe hũ vevie. Emegbe etsɔ eƒe afɔ ƒuƒlu siwo le abe nyɔnuvi ene ƒe asibidɛwo ƒo bɔmb la sesĩe wu eye wòtsɔ eƒe ŋusẽ katã ƒu gbe ɖe futɔwo ƒe aʋawɔʋua ŋu. Ðeko E-50 la da tu, eye wòɖe asi le tu aɖe si wua ame ŋu.
  Olympias ʋuʋu gɔ̃ hã eye wòdze klo. Kpe gbadzɛ aɖe si wovuvu le mɔdodoa dzi la ƒo eƒe ta, eye ga dzodzoe fiã eƒe afɔkpodzi ƒuƒlu. Nyɔnuvia tsɔ ɖa si me ke le la tu eƒe ta si wɔ nuku la.
  Bɔmb la dzo, eye wòka asi ʋuƒoa ŋu kloe, eye wòdze ʋua ƒe ŋgonu si le ŋgɔgbe la dzi. Wowó aɖe dziɖegbe... Gake le nyateƒe me la, ŋgɔgbekpa si ƒe didime nye milimeta 250, eye le dzogoe aɖe dzi gɔ̃ hã la, mete ŋu gena ɖe bɔmb me o.
  Olympic-fefea tsɔ eƒe asibidɛ ƒo ke, si na ke ƒe alilikpo blibo aɖe kɔ ɖe dzi. Emegbe edo ɣli be:
  - Wui, wui! Da goal ɖeka ɖe goal la me!
  Nyɔnuvia ƒo eƒe afɔkpodzi ɖe asfalt si gbã la dzi. Kakɛ aɖe tsi afɔkpodzia ƒe ʋuʋudediwo me. Nyɔnuvia ƒe afɔkpodzi ŋutigbalẽa le ɣie abe tɔmelã si woyɔna be hippopotamus tɔ ene. Enɔ ƒome dahe aɖe me eye medoa afɔkpa kpɔ o kloe tso esime wodzii. Gake esia mena eƒe afɔwo dze abe ɖe woƒe nɔnɔme le ƒuƒlu kura ene o, ke boŋ woƒe ŋutigbalẽ le ɣie, wodze tugbe, woblea ame.
  Gake Olympic-fefea do vɔvɔ̃ na ŋutsuawo vie le woƒe kɔkɔme, lãmeka sesẽwo, kple asibidɛ siwo ƒe abɔta do ɖe ŋgɔ ta. Gake nyɔnuvi kalẽtɔ la ƒe nɔnɔme nyo wu, eye wotsɔ akɔta gbadzaa tsaka kple akɔta si le tsɛ vie kple akɔta si wokpa. Awudodo me koe Olympias ate ŋu adze abe ɖe wòlolo akpa ene le eƒe no gãwo ta. Le bikini me la, edzena abe kamedefefewɔla si ƒe ŋutigbalẽ le ɣie ene.
  Nyɔnuvia, le dziɖeleameƒo ta, gada bɔmb ake, eye fifia ya, eɖo ta mɔa dzi. Gake nunana si wua ame la ƒo akpoxɔnu ɣi si ŋu aʋawɔnuwo le si tsyɔ agbalẽ xatsaxatsaawo dzi.
  Olympias ƒo eɖokui ɖe asike le dziɖeleameƒo ta. Ena eƒe aɖuwo nɔ veve sem. Eye nyɔnuvi kalẽtɔ la ƒo fi de be:
  - Metso abe akplɔ ene!
  Svetlana hã dze agbagba be yeaƒo aʋawɔʋu si me afɔku le la, gake bɔmb si nyɔnuvia ƒe afɔ tsɔ ƒu gbe la to vie. Eye blonde la te tete ɖe ʋua ŋu. Gake emegbe aʋawɔʋu eve bubuwo gadze - "Dzata" kple "Panther"-2, wotsɔ tu siwo wotsɔna ƒoa tu ɖe teƒe siwo katã te ɖe wo ŋu la da tu. Ele be míaɖɔ ŋu ɖo vevie ŋutɔ.
  Amerikatɔ Sherman dze agbagba be yeate ɖe Germanytɔwo ƒe ʋuwo ŋu. Mɔnukpɔkpɔ su esi be wòaƒo Panther 2, gake le axadzi koe. Gake Germanytɔ blewu mele bɔbɔe nenema gbegbe o. Gawu la, Sherman ƒe nɔnɔmetata si kɔkɔ wu la na wòdzena le adzɔge ʋĩ.
  "Panther" 2 tsɔ ta ɖe go aɖe do goe eye wòƒo Amerikatɔ la ɖe ŋgonu tẽ. Ʋu kɔkɔ la gbã ɖe afã me. Eye wònɔ bibim abe Kristmas ƒe bosomikaɖi ene.
  Svetlana gblɔ kple dziɖeleameƒo be:
  - Oo, aleke gbegbe wò aʋawɔʋuwo gbɔdzɔe nye si... Enyo wu le mɔ̃ɖaŋununya gome la, àzu Yankeetɔ!
  Gake Natasha, si nye aʋawɔla bibi aɖe, te ŋu te ɖe Panther la ŋu. Eda bɔmb... Eye Germanytɔwo ƒe ʋua ƒe ʋuƒo didi la ƒo xlã agbo ƒe kpẽ.
  "Panther" 2 tank, dze egɔme le ewɔwɔ me le ƒe 1943 me. Le tɔtrɔ yeyetɔ si keke ta wu me la, eƒe ŋgɔgbekpa nye milimeta 150, axadziʋawɔnu si nye milimeta 82 le dzogoe aɖe dzi, kple tu si ƒe didime nye milimeta 88 si ƒe ʋuƒo ƒe didime nye 71EL. Tso ƒe 1945 me la, ele be woadzudzɔe be woatsɔ awɔ mɔ̃ si de ŋgɔ wu eye wokpɔ ta na nyuie wu, si nye E- 50. Gake fifia ya la, aʋawɔʋu sia le avu wɔm. Esi ʋua ƒe kpekpeme nye tɔn 51 ta la, eƒe mɔ̃ si ƒe ŋusẽ nye sɔ 900, si na wòte ŋu ʋua ʋu nyuie.
  Eye fifia esi Panther-2 xɔ nusiwo gblẽ ta la, etrɔ hedzo. Natasha te ŋu da bɔmb bubu kple eƒe afɔ ƒuƒlu. Megbã agbalẽ xatsaxatsaawo. Eye Germanytɔwo ƒe ʋua ƒe duƒuƒu dzi ɖe kpɔtɔ ŋutɔ.
  Natasha gblɔ kple dzidzɔkpɔkpɔ be:
  - Aleke gbegbee nye ƒoƒoe! Nye ƒoƒo nye nunana tso Mawu gbɔ!
  Eye nyɔnuvia tsɔ eƒe ŋɔti fia Germanytɔwo. Gake tu siwo wotsɔna ƒoa tue te dodo tso E-50-ʋua me. Eye tuawo nɔ ɖiɖim ɖe Natasha ƒe ɖa ɣi si ŋu ɖi le vie la dzi. Tuawo dometɔ ɖeka lã taɖa aɖe gɔ̃ hã. Nyɔnuvi gãtɔ gɔ̃ hã se le eɖokui me be yeƒe lãme gbã vie.
  Natasha ŋlɔ ɖe Twitter dzi be:
  - Ne èdi be yeanɔ abe sɔ ene la, yi aɖaʋawɔƒe abe adzodala ene!
  Nyɔnuvia tsɔ eƒe afɔbidɛwo kɔ eƒe ka si wotso la ɖe dzi. Natasha ƒe taɖa le abe seda ene, eƒe amadede le abe dzonu ene, gake ke le eme vie. Eye ke hã wòfa ale gbegbe. Nyɔnuvia ƒu du wo to eƒe afɔkpodzi. Ticklish vie eye wòvivina.
  Natasha ɖo ŋku alesi ŋutsua tsɔ asi lée nɛ dzi. Eƒe asiwo hã dzea egɔme tso afɔkpodzi, wokɔna yia dzi va ɖoa ata kple teƒe si wòsea veve le wu. Ne ɖekakpui dzetugbe aɖe ƒo asi na wò la, evivina ŋutɔ. Natasha lɔ̃e kloe. Lɔlɔ̃fefe dzɔa dzi nɛ, eye ŋutsu ƒe ŋutilã si me lãmekawo le ƒe asikaka eŋu nyɔe. Gake lɔlɔ̃ ŋutɔŋutɔ si me lɔlɔ̃ le menɔ Natasha si o, ne ŋutsu aɖe ƒe tagbɔ gblẽ. Etrɔ ŋutsuvi geɖe xoxo. Eƒe ame geɖewo ku le aʋa me.
  Esia gɔ̃ hã nye aʋawɔwɔ ƒe fiƒode. Eye le Amerika afisia la, ŋutsu siwo ƒe lãmekawo le ʋuʋu, ameyibɔwo li. Eye nusianu to vovo na wo ale gbegbe.
  Natasha da tu ameyibɔa heɖiɖii. Afrika-ŋutsuvi la ƒe nu wɔ nublanui nam vie. Ewu ŋutsu aɖe si nɔ avu wɔm ɖe viɖe siwo menye ye tɔ o ta. Le nyateƒe me la, Germanytɔwo nye ameƒomevinyenye ƒe futɔwo. Wobua ameyibɔwo abe kluviwo ene. Gake le ɣeyiɣi ma ke me la, wole Afrikatɔwo ŋlɔm ŋkɔ ɖe Wehrmacht si vuvu la ƒe duta mamãwo me.
  Natasha tsɔ eƒe afɔbidɛ ƒuƒlu wɔ nane si le abe gbotsetse ene eye wòtsɔe fia Nazitɔwo. Ẽ, Germany-dukɔa ŋutɔ megblẽ naneke le afisia o. Aʋawɔʋuwo le aʋawɔʋuwo me siwo lolo akpa be bɔmb alo bazooka mate ŋu age ɖe wo me o. Gake afimatɔwo ƒe unitwo le kukum.
  Natasha da bɔmb ɖe E-50 dzi. Eʋuʋu eƒe afɔ ƒuƒlu si ƒe amadede nye aŋutiɖiɖi eye wòtsɔe ƒu gbe, eye wòtrɔ eƒe akɔta. Eye bɔmb la dzo le akasa nu kɔkɔ aɖe me. Nye afɔbidɛ ƒuƒluwo na mese ga ƒe asikaka ŋunye. Eye emegbe bɔmb la wó.
  Natasha ƒo nu le ɣlidodo me be:
  - Mawu nayra mí!
  Ya sesẽ aɖe ƒo ɖe nyɔnuvia dzi, abe ɖe ŋutsu dzetugbe aɖe ka asi eŋu ene. Natasha nɔ agbalẽ aɖe xlẽm tso Tarzan ŋu, eye wòdi vevie be ŋutsu sia nafe kpli ye. Metsɔa asi sesẽwo ƒoa nye no ƒuƒluwo.
  Bɔmb la dze ʋuƒoa dzi, gake ewó megbe akpa, eye wòdzo le ga la dzi. Kakɛawo nɔ ɣli dom abe peas siwo le aʋawɔnuwo dzi ene. Ŋɔŋlɔdzesiwo koe susɔ!
  Natasha ɖe bɔmb bubu do goe. Gake mekpɔe be enye tsitretsitsi ɖe amewo ŋu. Eye aʋawɔnu siwo wotsɔ tsia aʋawɔʋuwo nu hã megali o.
  Nyɔnuvia ƒo nu kple ɣli le dziɖeleameƒo ta. Gake be nyemagblẽ ɣeyiɣi o la, metsɔe de nye asibidɛ ƒuƒluwo me. Etrɔ eƒe afɔ, bɔbɔ eƒe akɔta, emegbe eɖɔe ɖo hetsɔe ƒu gbe ɖe afɔzɔlawo ŋu.
  Aʋawɔla wuieve afã dzo yi dzi abe ping-pong bɔlwo ene. Wo dometɔ ɖeka ƒe ŋkumeɖobolo dzo, eye kakɛawo dzo meta alafa eve alo etɔ̃ heƒu du to Natasha ƒe akɔta. Bra la gbã, eye nyɔnuvi gãtɔ ƒe no dzeaniwo dze.
  Nyɔnuvia tsyɔ eƒe nowo dzi le eɖokui si. Gake emegbe eva kpɔ amesi wòle be wòavɔ̃ na. Eye wògaʋuʋu tu si wotsɔna ƒoa tu la ake. Etrɔ ɖe megbe eye wòɖe afɔ ɖe megbe vie.
  Amerikatɔ afɔzɔla aɖe da bazooka. Aʋawɔʋua ƒo Germanytɔwo ƒe aʋawɔʋua le eƒe axa si le ŋgɔgbe, gake aʋawɔnu si ƒe didime nye milimeta 160 la te ŋu nɔ te ɖe enu, si nya ŋusẽ si gblẽa nu la ɖa. Germanytɔa da tu ɖe eta. Eƒe aʋawɔnu gã la ma gli la me.
  Natasha dze agbagba be yeabla yeƒe akɔtaɖonu ƒe ka. Nyɔnuvia susui be ɖewohĩ wotsɔ Zoya Kosmodemyanskaya ƒo xlãe le vuvɔ me le eƒe awu kpui me. Soviettɔwo ƒe sinima aɖe mee woɖee fia wòdo awu ʋlaya alo awu ƒomevi aɖe gɔ̃ hã. Esia ɖeɖe dzaa nye bubudede alakpanuwɔwɔ ŋu ko. Le nyateƒe me la, Nazitɔwo, be yewoagaɖi gbɔ nyɔnuvi si wolé la geɖe wu la, anɔ eme be woɖe eƒe awuwo le eŋu. Eye ɖewohĩ Germany-srafo siwo dɔ nɔ wuwum la di be yewoakpɔ nyɔnuvi dzetugbe aɖe si le ƒoƒom la wòanɔ amama.
  Eyata le ŋutinya ŋutɔŋutɔ me la, nyɔnuvi kalẽtɔ la mete ŋu tsyɔ eƒe no dzi o, eyata wobla eƒe asiwo ɖe megbe. Gake ŋu mekpee o eye wòkpɔe dadatɔe. Natasha nya alesi wòle be woazɔ afɔ ƒuƒlu le sno me nyuie. Esẽa ŋu eye wòlɔ̃a asikaka snoa ŋu kple eƒe afɔkpodzi ƒuƒlu. Natasha lɔ̃e eye wòna dzidzɔ. Gake esia nye na eya, si ƒe geɖe ƒe aʋawɔwɔ sesẽe xoxo. Eye le sɔhɛwo kple dugã me Zoya gome la, edze abe esia nye vevesese ene. Afɔkpodziawo sena le wo ɖokui me abe ɖe wole dzo dam ene.
  Natasha tsɔ eƒe akɔtaɖonu ƒu gbe ɖe vovo le dziku ta eye wòdo ɣli be:
  - Ŋukpe nye bourgeois ƒe nukpɔsusu! Soviet nyɔnua mevɔ̃na na naneke o eye mekpe hã o!
  Nyɔnuvia gadze tudada gɔme ake, alo ne míagblɔe tututu la, tu sue aɖe. Ga la xɔ dzo, le nyateƒe me la, Honduras nye teƒe xɔdzowo, ate ŋu axɔ dzo ŋutɔ le afima le February me. Natasha ƒe asibidɛwo le dzo dam. Ele be míatsɔ míaƒe ŋutete katã anae. Egbe nye February 23 lia. Soviet-srafowo ƒe ŋkekee eye esia bia be woawɔ aʋa kple dziku fafa kple susu si sɔ.
  Natasha tsɔ tu lã atɔ̃ bubuwo, eye wòfiã eƒe ŋgonu le tu si wotsɔna ƒoa tu la ƒe abɔta dzodzoe la dzi le vo me. Nyateƒee, mevivina o, ʋuʋudedi la vuvu.
  Natasha ka atam be:
  - Enyo, Mawu, nukatae nèhe kuxi geɖewo vɛ nam kple nye dukɔ!
  The blister itched... Nyɔnuvia ƒe ŋgonu nye teƒe si sea veve ŋutɔ. Nyɔnuvia dze agbagba be yeadi nane si fa miamiamia atsɔ asisi ɖe bɔl si vuvu la ŋu. Gake dze agbagba nàdi nane si fa miamiamia. Le du xɔdzo sia me. Gawu la, yame ƒe nɔnɔme me kɔ eye ya nɔ ƒoƒom tso dzigbe gome.
  Edze ƒã be Natasha mevo o. Olympic-fefewo daa bɔmb tso didiƒe, gake wogatsɔa bɔmb ƒua gbe ake medzea edzi o. Eye ahomya ƒe asrafowo le dzodzom le yame xoxo. Aʋawɔnu sesẽwo le Germanytɔwo ƒe ʋuwo ŋu eye woƒua du sesĩe.
  Yameʋu siwo me wodea dzoe la vaa ƒutsotsoewo me, eye edzena abe ɖe wotsoa flax ƒe kakɛwo ene.
  Natasha ɣla eɖokui ɖe doa me. Tukpe siwo me mama le la nɔ dzo dam tso dziƒo. Nyɔnuvia se kpe gbadzɛ kakɛwo le gegem tso dziƒo kple aŋewo. Eʋuʋu nye kɔ ƒuƒlu. Woƒo tu dzeani la ƒe nowo hã.
  Natasha ƒo nu le ɣlidodo me be:
  - Esia nye massage... Gake menye corsage o!
  Nyɔnuvia se le eɖokui me be yeƒe ŋutilã te ʋuʋudedi kloe. Exɔ dzo xoxo, eye tukpe siwo le wowóm la gadea dzoxɔxɔa dzi. Eye ɖe esia nye tsileƒea?
  Natasha ɖo ŋku Russiatɔwo ƒe tsileƒe si le dzɔdzɔme nu, si me wotsɔa spruce-kpluwo ɖona la dzi. Alesi woƒo nyɔnuvia ɣemaɣie.
  Esiawo nye seselelãme siwo mebɔ o ale gbegbe.
  Natasha dzi ha tsɔ do dzidzɔ na eɖokui be:
  - Lɔlɔ̃ kple ku! Nyui kple vɔ̃! Nukae nye nu kɔkɔe, nukae nye nuvɔ̃! Woɖoe be míase egɔme!
  Nyɔnuvia tsi tre, ʋuʋu ɖi kple gbeɖuɖɔ siawo katã siwo tsi anyi la ɖa.
  Natasha ƒo nu kple ɣli be:
  - Oo, àna Hitler naɖo kpẽwo dzi!
  Eye nyɔnuvi asrafomegã la da tu afɔzɔla siwo nɔ agbagba dzem be yewoatso adze wo dzi la. Aʋawɔla geɖe siwo woxɔ to amedzidzedzea me la dze anyi. Natasha tutu eƒe mo ƒoɖi si ƒo eƒe ŋkuwo. Aʋawɔla la ƒo nu eye wòtso eɖokui.
  Egada tu tso tu siwo wotsɔna ƒoa tue me ake, eye aʋawɔlawo nɔ gegem ɖe eme. Angelica si ƒe taɖa biã hã tsɔ eƒe afɔ ƒuƒlu da bɔmb. Fifiatɔwo ti kpo heƒo fasitɔwo. Wowu ame wuieve.
  Ta dzĩtɔa dzi ha be:
  - Nu nyui geɖewo le xexeame, gake sno xɔ edzi!
  Eye nyɔnuvia tsɔ tu sue aɖe da tu, eye menye eƒe asiwo koe wòzã o, ke boŋ eƒe asibidɛ siwo bi ɖe eme kple afɔ ƒuƒluwoe.
  Angelica da tu wòde pɛpɛpɛ eye wòdo ɣli be:
  -Lᴐ! Lᴐ! Afɔku bubu! Ƒoƒo bubu eye emegbe... Gbɔgbɔ vɔ̃ sesẽ la, Mawu ƒe nunana, tsɔ uppercut aɖe na!
  Eye nyɔnuvia tsɔ eƒe asiwo tsɔ ahuhɔ̃e kakɛwo ƒu gbe. Ewɔ nuku na fasitɔwo eye wòŋlɔ ɖe Twitter dzi be:
  - Eye na amesiwo medi be yewoanɔ ŋutifafa me o... Míewɔa hara-kiri na wo!
  Japantɔwo ɖe wo ɖokui fia ŋutɔŋutɔ. Aʋawɔla siawo siwo ƒe ŋkuwo le kpuie. Enyo, aleke màte ŋu awɔ hara-kiri nenema o?
  Esi Angelica ɖe tu si wotsɔ ƒoa tu la ƒe akpa si wotsɔ ƒoa tu la le eme vɔ la, etsɔ eƒe asibidɛ ƒuƒluwo fɔ bɔmb la hetsɔe ƒu gbe ɖe samurai la dzi. Woxɔ nunana aɖe, Japantɔ geɖe siwo ƒe ŋutigbalẽ wolã, eye wodzo yi mɔ vovovowo dzi.
  Angelica do eƒe aɖe ɖe go henɔ ɣli dom be:
  - Nyee nye super warrior! Eye futɔa wu hyper la!
  Chinatɔ siwo Japantɔwo xɔ tso Dziƒofiaɖuƒea ƒe nuto siwo woxɔ me la yi aʋa. Chinatɔwo ƒe aʋawɔlawo zɔ vɔvɔ̃manɔmee, eye esi nyɔnuviawo da woƒe tu suewo vɔ la, wozi wo dzi be woagbugbɔ.
  Mirabel ga afɔ ƒuƒlu kakɛ siwo wotsɔ aŋɔ wɔe kple ahuhɔ̃e. Nyɔnuvi bubuawo hã wɔ nenema ke. Eva sesẽ ŋutɔ.
  Shturmlev do, si nye mɔ̃ sesẽ aɖe si me tukpe si wotsɔna daa tue le. Ame ɖeka si le screw wɔm wò lae nye esi - edze abe mesɔ gbɔ o ene.
  Tu gbãtɔa ɖi dziɖegbe... Ƒutsotsoe si nɔ dzodzom la tsɔ Svetlana, Angelica kple Olympias ƒu gbe ɖe dzi, abe tɔmelã gã aɖe ƒe vudo ene. Nyɔnuviawo dzo meta ewo geɖe eye wotsɔ woƒe afɔ ƒuƒlu ƒu du yi dzoa me tututu.
  Nyɔnuviawo ti kpo do go tso afima, wobiã henɔ ha dzim. Wotsɔ woƒe afɔkpodzi ƒuƒlu ƒu gbe ɖe dzoka xɔxɔawo dzi.
  Angelica tsɔ dziku ƒo nu kple ɣli be:
  - Wotsɔa nyitsu la dea fía te gbã, eye emegbe woɖanɛ! Eye woɖa mí gbã, eye emegbe woɖa mí le fía te!
  Eye Komsomol nyɔnuvia ko nu! Gake emegbe elé blanui. Meɖo ŋku edzi be wolé exɔlɔ̃a. Germanytɔwo ɖe nyɔnuvi suea ƒe awuwo eye wodze dzo hehe va eƒe akɔta ƒuƒlu la dzi. Vevesese dziŋɔ sia tɔgbe. Nyɔnuvia nɔ ɣli dom, eye eƒe ŋutigbalẽ falɛfalɛ la xɔ dzo. Esiawoe nye fasitɔ siwo va zu zazɛ̃nyahelawo. Womebia nya gɔ̃ hã o, gake wotsɔe kpe ɖe eŋu la, wodo dzo ɖe aboyomea ƒe afɔ ƒuƒlu te. Komsomol me tɔa, mlɔeba la, mete ŋu do dzi le funyafunyawɔwɔa me o eye wòku le dzidziƒoame si me vevesese le ta.
  Angelica, esi wòɖo ŋku esia dzi la, eƒu tsi to dzoka xɔxɔ siwo le dzo dam la dzi. Olympic-fefeawo nɔ ŋgɔ nɛ. Kɔƒea me nyɔnuvi sia ƒe ŋutigbalẽ vuvu, eye màte ŋu atsɔe kple yaƒoƒo o. Nukatae menye nyɔnuvi si nye superman o? Olympic-fefeawo kpɔa bazooka aɖe si ƒe aŋetu si Amerika-srafo si wowu da. Etsɔ eƒe afɔ fɔe hetsɔe ƒu gbe ɖe eƒe akɔnu. Eye wòtsɔ eƒe ŋusẽ katã ƒoe ɖe eme.
  Akpoxɔnua dzona heƒoa Chinatɔ siwo dzi wozi la. Ɣlidodo kple hũɖeɖe geɖe. Ame kuku gbogbo aɖewo. Eye abɔ kple afɔ siwo wotso.
  Olypiada dzi blemaha aɖe be:
  - Eye samurai la dzo yi anyigba! Le gakpo kple dzo ƒe nyaƒoɖeamenu te!
  Nyɔnuviawo si dzo le dzoka xɔxɔawo me mlɔeba. Woƒe afɔ ƒuƒlu dzeaniawo xɔe.
  Svetlana, abe wo dometɔ si ƒe lãme fa wu ene la, ʋuʋu eye wòtutu eƒe afɔkpodzi ƒuƒlu, henɔ agbagba dzem be yeaɖe ʋuʋudedia dzi akpɔtɔ.
  Olympic-fefewɔha siwo ƒua du afɔ ƒuƒlu le sno me tso woƒe ɖevime ke la melé ŋku ɖe nu sue ma tɔgbe ŋu o.
  Nyɔnuvi kalẽtɔ la dzi ha be:
  - Tsɔe be míenyrɔ ɖe notsi yeye me... Teƒeɖoɖoa nye nu ŋutɔŋutɔ!
  Eye aʋawɔla la tsɔ eƒe afɔ tsɔ tile kakɛ aɖe si wogbã, eye wòlolo ŋutɔ. Esi wòtsɔ asibidɛ ƒuƒlu siwo le abe nyɔnuvi ene lée sesĩe la, etrɔe hedae ɖe futɔa gbɔ. Chinatɔ etɔ̃ nye amesiwo ku fifia, woƒe ta gbã.
  Angelica gblɔ kple dzidzeme ƒe ŋkumekpɔkpɔ, eye wòda tu futɔa be:
  - Míenye nyɔnu fafɛwo!
  Svetlana, be yeaɖe ʋuʋudedi si le eƒe afɔ siwo bi, alo ne míagblɔe tututu la, siwo biã la me dzi akpɔtɔ vie la, dzi ha be:
  - Nyɔnuwo le mía Fofonyigba dzi, .
  Nukatae wole yameʋu kum abe fefenya ene?...
  Le woawo gome la, bubu xɔ asi wu agbe, .
  Ate ŋu awu eƒe futɔ bɔbɔe!
  
  Wodzi wo be woaɖu dzi
  Be woakafu Rus tɔ ƒe alafa geɖe!
  Le nyateƒe me la, mía tɔgbuitɔgbuiwo - .
  Enumake meƒo aʋakɔ aɖe nu ƒu na wo!
  Eye Svetlana dze nuŋɔŋlɔ gɔme tso tu si wotsɔna ƒoa tu la me. Eye wòwɔe aɖaŋutɔe ŋutɔ. Ale be amesiame nase le eɖokui me be aʋawɔla si tso Mawu gbɔe nye esia! Ne menye tso Ŋusẽkatãtɔ gbɔ o la, ekema etso Mars gbɔ godoo!
  Natasha hã da tu. Wozi wo kple Mirabela dzi be woagbugbɔ ɖe megbe, eye wofɔ Amerika-srafo kukuwo ƒe video klipiwo. Nyɔnuviawo dze anyi ɖe woƒe akɔta eye wotsɔ woƒe afɔwo da tu ɖe megbe - wowɔe nyuie wu nenema. Eye wowɔe pɛpɛpɛ. Chinatɔwo kple Afrika-srafowo ƒe tsakatsaka va do ɖe nyɔnuviawo dzi. Eye aʋawɔlawo ƒo.
  Natasha dzi ha be:
  - Xexeame menye chessboard o...
  Mirabela fɔ kpukpui sia, eye wòtsrɔ̃ aʋawɔla ɣi kple ameyibɔ siwo woxɔ ɖe dɔ me.
  - Eye xexlẽdzesiawo menye zero goglo o!
  Natasha gblɔ kpee ɖe ɣi kple yibɔ ƒe fli si wotso la ŋu be:
  - Blanuiléle le mía dzi dzem!
  Mirabela da tu kple Robin Hood ƒe tu pɛpɛpɛ eye wòdo ɣli be:
  - Eye sɔa ƒu du yi dzoa me!
  Nyɔnuviawo, siwo nɔ tu dam ɖe megbe la, trɔ ɖe megbe le tomebɔmb la megbe. China kple Afrika aʋawɔlawo ƒu du va do go nu nyuiwo. Wote wowó, woti kpo, wovuvu wo, eye wòzu ʋunyaʋunyawɔwɔ.
  Panther-2 ƒe aʋawɔʋu geɖe do le adzɔge ʋĩ. Wole tu dam, eye wole vɔvɔ̃m be yewoatsɔ yewoƒe ŋɔti aƒo ɖe eme. "Dzata"-2 zɔna yia ŋgɔ eye wòɖea dzo hã. Eye Rhino ƒe dzodoƒe ƒe aʋawɔʋuae nye esi, si le ʋuʋum, si me dzo ƒe bablawo le.
  Gake esi dzi ŋɔ wue nye "Sturmlev". Eƒe tukpe si wotsɔna daa tue la medaa tu kabakaba ŋutɔŋutɔ o, gake egblẽa nu le dzomavɔ me.
  Natasha ƒo nu le ɣlidodo me be:
  - Russiatɔwo, Russiatɔwo - menye dzɔgbese si me dziɖeɖi le o! Enyo, nukatae míehiã kuxiwo hafi ŋusẽ nanɔ mía ŋu?
  Nyateƒee, wole avu wɔm le didiƒe ʋĩ tso Russia gbɔ. Gake eme kɔ ƒã be Wehrmacht, esi wòɖu USA dzi la, atrɔ ava atsɔ nutetea ade USSR dzi. Eye Amerikatɔwo vivina ŋutɔ eye wolɔ̃a nyɔnuviwo ale gbegbe.
  Natasha gaƒoa ɖa ake, edze abe eƒe ƒoƒowo nana mɔli kple tawo gbãna le aŋeawo te ene. Wotsɔa aŋetu aɖe ƒoa nyɔnuvia ƒe afɔ. Lãɖeɖe aɖe vuvu le nye afɔkpodzi. Atsyɔ̃ɖola la ƒo ƒu aɖe eye wònɔ ɣli dom be:
  - Ao, amesi le ŋudzɔ la mavuvu o, .
  Akpɔkplɔ, hɔ̃ ƒe dzedzeme...
  Ameawo ƒe gbe me kɔ - .
  Gbeɖiɖia agbã da la!
  
  Mexɔe se be xexeame katã anyɔ, .
  Fasitɔwo ƒe dziɖuɖua nu ava yi...
  Eye Ɣe la klẽ - .
  Mɔ si klẽna ɖe kɔmiunisttɔnyenye dzi!
  Le ɣeyiɣi ma me la, Olympias tsɔ eƒe ŋusẽ katã da bɔmb ɖe Shturmlev. Eye dzɔgbenyuie va zu Soviet nyɔnuviawo mlɔeba. Aʋawɔnu si wotsɔ blae la ge ɖe megbe, Soviettɔwo ƒe nunana la dzo yi ɖage ɖe ʋuƒo si keke la me tẽ. Le sɛkɛnd ɖeka me la, nusianu xɔ dzo. Eye emegbe wòwó. Ðeko wònɔ abe ɖe woda atɔmik bɔmb aɖe ene. Eye Germanytɔwo ƒe aʋawɔʋuwo kaka ɖe akpa vovovowo.
  Nazitɔwo xɔ Toronto eye wogate ŋu tso dziehe ge ɖe United States ƒe anyigbamama ma me le adame.
  Amerikatɔwo na ta vivivi gake kakaɖedzitɔe. Zi geɖe la, wotsɔa wo ɖokui nana hedzea agbagba be yewoalé yewoƒe nɔƒewo.
  Gake Germanytɔwo ƒo wo le anyigba dzi kple ƒu dzi siaa.
  Fifia le adame ƒe nuwuwu la, Germanytɔwo ƒo xlã Philadelphia. Woɖua dzi ɖe wo nɔewo yome eye wodoa ɣli abe dzomavɔ ene.
  Gerda kple eƒe aʋawɔʋuwo me dɔwɔlawo le woƒe ŋutete katã me abe alesi wònɔna ɖaa ene. Eye wòko alɔgbɔnu, hele Amerikatɔwo ƒe aʋawɔʋuwo gbãm, eye wòdzi ha be:
  - Tiger claws, gakpo ƒe ŋusẽ, .
  Woƒe dzobibi...
  Míekpɔ Nazitɔnyenye le adzɔge ʋĩ, .
  Tso Genghis Khan ƒe Europa!
  Eye wòtsɔa eƒe afɔbidɛ ƒuƒluwo tea joystick la dzi. Eye woagada tu Amerikatɔwo ake.
  Emegbe Charlotte daa tu, eye eƒe tudadawo de pɛpɛpɛ. Eye Magda hã va le megbe nɛ, kple Christina.
  Ale Filadelfia dze anyi. Germanytɔwo le ŋgɔ yim ɖe edzi eye kaka dzomeŋɔli naɖo la, woɖo New York. Eye woƒo futɔ la le afima. Eye woada bɔmb siwo ƒe kpekpeme nye tɔn ewo tso TA-500 me.
  Truman, esi Germanytɔwo ƒo xlã New York kple Washington vɔ la, egblɔ be ŋutifafa ava. Le esia ta la, wobia be woatsɔ wo ɖokui ana nɔnɔme aɖeke manɔmee.
  Amedzidzedze ɖe Washington ŋu kplɔe ɖo le January me. Germanytɔwo ƒe aʋawɔʋu siwo le abe piramid ene la wɔ aʋa.
  Le amedzidzedzea ƒe ŋkeke enelia dzi la, asrafoha la na ta. Eye le ŋkeke atɔ̃ megbe la, United States na ta.
  Aleae aʋa la wu enu le Ɣetoɖoƒe... Alo ne míagblɔe tututu la, ewu enu kloe. Germanytɔwo yi edzi nɔ ŋgɔ yim vaseɖe esime woxɔ Latin Amerika katã...
  Aʋawɔwɔ ƒe nugbeɖoɖo si wowɔ kple USSR gakpɔtɔ nɔ dɔ wɔm. Fiaɖuƒe Etɔ̃lia ɖu eƒe aboyonuawo eye wòɖo mamã yeyewo. Stalin gakpɔtɔ nɔ ganya si gblẽ la gbugbɔm ɖo anyi eye wònɔ ŋusẽ ƒom ƒu.
  Le aʋawɔʋuwo wɔwɔ gome la, USSR mekpɔ dzidzedze boo o, T-54 ʋu kple IS-4 aʋawɔʋu ʋɛ aɖewo koe wowɔ. Ɣeyiɣi didi aɖe la, manya wɔ be woakpɔ ʋu nyui aɖeke o. Eye le April 20, 1953 dzi, esi Hitler wɔ nyateƒe si wònye be Stalin ku le March 5 lia dzi ŋudɔ la, egadze USSR dzi ake. Wodze agbagba be yewoakpɔ ŋusẽ ɖe xexeame katã dzi.
  Stalin manɔmee la, Soviet-srafowo tsi tre ɖe eŋu gbɔdzɔgbɔdzɔtɔe. Eye ŋusẽawo mesɔ o. Tsɔ kpe ɖe eŋu la, Japan kple Türkiye siaa ge ɖe aʋaa me.
  Ɣleti ɖeka megbe la, Germanytɔwo ƒe aʋawɔʋu siwo le abe piramid ene la ƒo xlã Moscow eye woxɔ Caucasus. Eye le ɣleti etɔ̃ megbe la, míenɔ Ural-towo dzi xoxo. Nyateƒee, ŋusẽawo mesɔ o akpa. Gawu la, vovototowo le USSR ƒe kplɔlawo dome.
  Kpuie ko la, le aʋawɔwɔ ɣleti atɔ̃ megbe la, Third Reich kple Japan va xɔ USSR mlɔeba.
  Emegbe edze abe ameƒomea va kpɔ ɖekawɔwɔ mlɔeba ene. Gake ŋusẽ gã eve le xexeame - Third Reich kple Japan. Eye Hitler gadze aʋa bubu gɔme le April 20, 1956 dzi. Edze Japan dzi.
  Eye nyɔnuviwo hã kpɔa gome le aʋawɔwɔa me. Gerda nye adzetɔ si dzea samurai dzi.
  Eye nyɔnuvi siwo tso Red Army me. Natasha, Alenka, Mirabela, Maria, Olimpiada, Svetlana, Augustina, Aurora, kple ame bubuwo. Kple bubuawo. Nu ɖeka koe le nyɔnuvi siawo katã si - wowɔa avu afɔ ƒuƒlu eye wodoa bikini.
  Eye wowɔa esia nyuie ŋutɔ. Wole Japan gbãm... Le Germanytɔwo kple nubabla ƒe atikplɔwo ƒe ƒoƒo te la, samuraitɔwo le du dzi hele hehem ɖe megbe.
  Gerda kple Charlotte wɔa avu ɖekae le aʋawɔʋu aɖe si le abe piramid ene dzi. Nyɔnuviawo daa tu Japantɔwo, wogbãa ʋuwo hedzia ha be:
  - Míenye super, super ʋiʋlilawo! Eye míagbã nudzodzoeawo katã!
  Gerda tsɔ eƒe afɔbidɛ ƒuƒlu te joystick ƒe abɔta, ƒo Japantɔwo ƒe ʋua eye wòƒo ɣli be:
  - Nyee nye aʋawɔla si si kɔmpiuta le ta me!
  Charlotte hã da tu, lã samurai la ƒe ʋu eye wòdo ɣli be:
  - Eye nye nutowo, na woanye esiwo me kɔ wu eye wofa wu!
  Eye nenema kee wòaɖe eƒe aɖe afiae!
  Nyɔnuviawo le Japan tsrɔ̃m... Samuraitɔwo le nuto siwo dzi woɖu, meliwo, kple aʋawɔʋuwo bumee.
  Japantɔwo ƒe mɔ̃ɖaŋununya mate ŋu asɔ kple Germanytɔwo ƒe mɔ̃ɖaŋununya o. Eye asrafo geɖe wu le Nazitɔwo si. Eyata wole ŋgɔ yim dzidzedzetɔe ŋutɔ. Eye samuraitɔwo mewɔa naneke wu dzidzɔkpɔkpɔ kple woƒe aɖuwo ɖeɖe ɖa o. Ne míagblɔe tututu la, wolé blanui, gake wogaɖea woƒe aɖuwo kokoko.
  Ɣleti geɖe ƒe aʋawɔwɔ, eye wogaxɔ China, Indochina, kple anyigba bubuwo. Nazitɔwo va ɖi go ɖe Japan ŋutɔ hã.
  Afimae aʋawɔwɔa yi edzi le, eye Nazitɔwo zã nukliaʋawɔnuwo. Eye tsɔtsrɔ̃ kple tsɔtsrɔ̃ geɖe ŋutɔ.
  Ẽ, dzɔgbenyui meto samuraitɔwo ŋu o! Woge ɖe atikplɔ ma tɔgbe te. Nuwuwu bliboe!
  Eye le goawo katã me la, nusianu dzena nukokoe si gbɔ eme.
  Soviet nyɔnuviwo tsɔa samuraiwo klona eye wozia wo dzi be woagbugbɔ nu na woƒe afɔ ƒuƒluwo.
  Ame dzetugbeawo ɖo ŋku alesi Nazitɔwo ɖe dzi le wo ƒoe dzi. Eye esia fa miamiamia ŋutɔ.
  Alenka kple Natasha dzi ha be:
  - Tsɔtsrɔ̃ nye dzodzro, eɖanye ŋusẽ ka ƒomevie o! Dziɖuɖumegãwo noa ame bubuwo ƒe ʋu ɣesiaɣi! Enyo, lɔlɔ̃ ɖua dzi le dzi me!
  Eye mɔ ma ke nue woƒo samuraitɔwoe. Eye esi wole nu tem, eye wotsɔ tu siwo wotsɔna ƒoa tue la, wole fli la ƒom.
  Gake Tokyo dze anyi xoxo... Aʋa la xɔ ɣleti ade eye wòwu enu kple Wehrmacht ƒe aʋadziɖuɖu.
  Eye le January 1, 1957 dzi la, Germanytɔwo dze Turkey dzi heɖu eya hã dzi. Le ema megbe la, wotsɔ xexeame ƒe dukɔ bubuwo katã de Third Reich me.
  Wowu fiaɖuƒe si wɔ ɖeka ɖoɖo nu. Le ƒe 1947 me xoxo la, Germanytɔwo dzo yi yamenutome, eye le ƒe 1958 me, le April 20 lia dzi la, woɖi ɖe Ɣletia dzi. Aleae yamenutomekeke ƒe ɣeyiɣia dze egɔmee. Hitler ku le ƒe 1959 me, esi wòsusɔ ŋkeke eve na eƒe dzigbezã blaadrelia.
  Ɣeyiɣi kpui aɖe do ŋgɔ na esia la, wowɔ amewo ƒe nyametsotso le fiaɖuƒe ɖoɖo anyi ŋu, eye Fuhrer te ŋu tia domenyila. Eva zu Hitler viŋutsu gbogbo siwo wòkpɔ to vidzidzi si wowɔ kple asi me la dometɔ ɖeka.
  Fasitɔwo ƒe dziɖuɖua nye ŋutasẽnuwɔwɔ, gake ehe ɖoɖo va Anyigba dzi. Vivivi la, ame geɖe wu va nɔ fiaɖuƒea ƒe dukɔmevinyenye xɔm.
  Esi Anyigba la nɔ ŋgɔ yim le ɖoɖo nu eye wòzã nusiwo wowɔ le dzɔdzɔmeŋutinunya me ta la, ekpɔ dɔwuame, dɔvɔ̃wo, kple dɔmakpɔwɔe ƒe kuxia gbɔ vivivi.
  Woɖu vidzidzi ƒe agbɔsɔsɔ dzi eye wowɔ avu kple nuvlowɔwɔ dzidzedzetɔe. Le ƒe 1974 me la, amewo ɖo yameʋu yi Mars. Eye le ƒe ɖeka megbe la, eva ɖo Venus. Le ƒe 1979 me la, yi Mercury. Le ƒe 1980 me yi Jupiter ƒe ɣletiwo dzi. Eye le ƒe 1987 me la, woɖi ɖe ɣletinyigba si didi wu ɖesiaɖe si nye Pluto dzi. Wonɔ yamenutomeyimɔ̃wo dim.
  Le ƒe 2000 me la, Germany kple ɣletinyigba bliboa ƒe Fiagã, Friedrich Etɔ̃lia kple Hitler viŋutsu, tsɔ Dumegã Etɔ̃lia ƒe dukɔmevinyenye na amesiwo katã le ɣletinyigba Anyigba dzi. Eye woɖe gbeƒã ameƒomevi vovovowo kple dukɔwo katã ƒe tasɔsɔ le se nu.
  Eye le ƒe 2017 me la, wodze ɣletiviwo dome mɔzɔzɔ gbãtɔ yi xexe bubuwo me gɔme.
  Le ƒe 2019 me la, wowu Frederick Etɔ̃lia eye Franz va zu fiagã yeye. Eƒe dziɖuɣi nɔ kpuie. Ƒe eve megbe la, asrafowo ƒe amedzidzedze dzɔ eye Hitler-fiaƒomea mu mlɔeba. Eye Republicantɔwo va xɔ dziɖuɖua.
  Woɖe gbeƒã demokrasi kple akpa geɖe ƒe ɖoɖo gbugbɔgadzɔ. Nazitɔnyenye nu yi vivivi.
  Le ƒe 2030 me la, ebia be woatia amegbetɔ ƒe ŋusẽ ƒe ɖoɖowɔla gãtɔ. Alenka, aʋawɔla-adzetɔ aɖe si xɔ ƒe alafa ɖeka kple edzivɔ xoxo lae. Gake nyɔnuvia metsi kura o eye metrɔ le ƒeawo me o. Lãmetsiwo kple ɖekakpui ɣesiaɣi, yeye eye wònya kpɔ.
  Ede se be woatsrɔ̃ Adolf Hitler ƒe ŋkuɖodzinuwo katã eye woatɔ dzo eƒe nɔnɔmetatawo.
  Le ema megbe la, Alenka yi eƒe kekeɖenudɔ dzi yi yamenutome... Le ƒe alafa ɖeka me la, amewo va nɔ ɣletivihatsotsoa ƒe afã dzi.
  Emegbe aʋa aɖe dzɔ kple dekɔnu si gbɔa fluorine. Gake mevɔ̃ɖi nenema kura o. Anyigbadzitɔwo, si si mɔ̃ɖaŋununya deŋgɔ wu le la, ɖu dzi.
  Eye le ƒe alafa eve alo etɔ̃ megbe la, ɣletivihatsotso bliboa va zu amegbetɔ kple ɣletivihatsotso geɖe siwo te ɖe eŋu.
  Eye fifia ƒe alafa bubu, eye wova ke ɖe mɔ aɖe si dzi woato azɔ mɔ to ɣeyiɣiwo me ŋu. Eye nàɖe amewo tso woƒe tsãgbenɔnɔ me hafi aku. Eye emegbe nàtsɔ biomodels aɖo wo teƒe.
  Eyata woɖe Hitler do goe hafi ku eye wotsɔe yi etsɔme. Afimae wodrɔ̃ ʋɔnu ŋutasẽdziɖula gãtɔ kekeake si nɔ anyi le ɣeyiɣi ɖesiaɖe me kple dukɔwo katã me. Wotso nya me be yewoabu fɔe ɖe nuvlowɔwɔ nyɔŋuwo ta eye yewoatso afia nɛ be wòanɔ gaxɔ me ƒe biliɔn ɖeka, elabena kufiatsotso mate ŋu anɔ ameƒomevinyenye si de ŋgɔ wu amegbetɔ ƒe nɔnɔme me o.
  Wogazu ɖekakpui na Hitler, si na wòzu ŋutsuvi si xɔ abe ƒe wuietɔ̃ ene, eye woɖoe ɖe nuto aɖe si me wode Nazi nuvlowɔla bubu siwo hã va zu ɖeviwo gaxɔ me le.
  Afimae wosrɔ̃ nu le, wɔ dɔ, nɔ gaxɔwo megbe.
  Wona nɔnɔme siwo le bɔbɔe wu amesiwo wɔa nu nyuie: wokplɔa wo yia tsaɖiƒewo eye wonaa nuɖuɖu viviwo wo. Agbe nyo na sɔhɛ gamenɔlawo: gaxɔ vovovo siwo me fotoɖemɔ̃ siwo hea nuheŋusẽ le, tsileƒewo kple kɔmpiutawo, kamedefefewɔƒewo kple ɖiɖiɖemeɣiwo.
  Nyateƒee, vovoɣi boo aɖeke menɔ anyi o eye ele nam be mawɔ dɔ le ŋutilã me - dɔwɔwɔ ƒe atikewɔwɔ na nuvlowɔlawo. Gake esia medoa vɔvɔ̃ na ame le sɔhɛwo ƒe ŋutilã me o.
  Adolf Hitler nye ŋutsuvi eye metsi o. Gake le ɣeyiɣi ma ke me la, menɔ lãmesẽ me le ŋutilã me, mese le ɖokuinye me be nye gã, kplɔ̃ nyui aɖe nɔ asinye. Amegbetɔ ƒe gomenɔamesiwo hã le gamenɔlawo si.
  Ɣeaɖewoɣi la, le nuwɔna nyui ta la, wotsɔa Fuhrer si nɔ anyi tsã la ɖoa ɣletivimefakaka me eye woɖea mɔ nɛ wòɖia tsa yia xexe bubuwo me.
  Le ɣeyiɣi aɖe megbe la, dɔdamɔnu dzi ɖe kpɔtɔ eye modzakaɖeɖe kple fefeɣi dzi ɖe edzi.
  Ƒe alafa geɖe va yi. Amegbetɔƒomea kaka ɖe xexeame katã. Eye ale, mlɔeba la, tsɔtsɔke kplɔe ɖo eye woɖe asi le Fuhrer la ŋu. Mekpe fu kura o, to vovo na ame gbogbo siwo wòwu. Ðeko aʋa gã yeye aɖe dze egɔme teti koe nye ema kple kpakpaluʋui siwo tso xexeame katã ƒe dekɔnuwo, eye Fuhrertɔ tsãtɔ tsɔ eɖokui na be yeawɔ asrafodɔ. Eye eƒe aʋafia enye Gerda dzetugbe, amesi, abe amegbetɔ, xexeame katã ƒe fiaɖuƒe, me nɔlawo katã ene la, mekuna o eye wònye ɖekakpui tegbee.
  
  
  AGBALẼŊLƆLA GÃTƆ SHELEPIN
  Ŋutinya trɔ vie, eye agbagbadzedze be woawu Leonid Ilyich Brezhnev dzɔ le ƒe 1965 me, eye wòva kpɔ dzidzedze. Ðekakpui KGB ƒe Zimenɔla Shelepin va zu Agbalẽŋlɔla Gãtɔ. Fifia la, Kosygin gakpɔtɔ nye dukplɔlagã. Shelepin dze egɔme nɔ gaviawo me sesĩe hele nuwo ɖom ɖe ɖoɖo nu. Wokeke dɔwɔŋkekea ɖe enu, eye woto tohehe sesẽwo vɛ, siwo dometɔ aɖewoe nye gaxɔmenɔnɔ le esi wotsi megbe le dɔwɔwɔ me kple esi womewɔ ɖe dɔwɔɖui ƒe dzidzenuwo dzi o ta.
  Wogbugbɔ Stalin ɖo te eye wogbugbɔ amenyenye ƒe subɔsubɔha ɖo anyi. Eye kpɔɖeŋu bubu geɖe siwo ku ɖe gaviawo sesẽ ŋu. Aʋawɔwɔ kple ahamumu, kple Kosygintɔwo ƒe ɖɔɖɔɖo.
  Eye emegbe asitɔtrɔ le asixɔxɔ ŋu.
  USSR do ŋgɔ kabakaba wu alesi wònɔ le ŋutinya ŋutɔŋutɔ me le Brezhnev ƒe dziɖuɣi gɔ̃ hã, eye Shelepin, si tsɔ asitsatsa ƒe ganyawo kple Stalin ƒe ƒoƒo sesẽa ƒe akpa aɖewo ƒo ƒui la, do tso eme ɖedzesiwo. Tsɔ kpe ɖe eŋu la, Shelepin, le vidzidzi ƒe agbɔsɔsɔ si le ɖiɖim ta la, eto adzɔ sesẽwo xexe ɖe srɔ̃maɖemaɖewo, ƒome siwo si vi mele o, kple ƒome siwo si vi ɖeka le ta. Wode se ɖe fuɖeɖe nu, eye womedzra mɔxexeɖefufɔfɔnu ƒe atikewo o kloe.
  Ðeviwo ƒe viɖewo dzi ɖe edzi.
  Esia hã na be vidzidziwo dzi ɖe edzi, vevietɔ le Russia-nutowo me le USSR. Amewo ƒe dzidziɖedzi sɔ gbɔ sã wu alesi wònɔ le ŋutinya ŋutɔŋutɔ me.
  Shelepin dzi eƒe asrafo ŋutete hã ɖe edzi, eƒo United States ta le nukliaŋusẽ me, eye le aʋawɔnu siwo wozãna ɖaa hã gome. Eye Vietnam hã nɔ anyi... United States ƒe ŋusẽ le xexeame dze anyi, eye kuxi gãwo do mo ɖa le dukɔa me.
  Detente ƒe ɖoɖoa dze egɔme... Ganyawo ƒe dzidziɖedzi kabakaba le USSR kpe ɖe eŋu. Shelepin ƒe dɔdzikpɔkpɔ sesẽa na nu nyuiwo do tso eme wu Brezhnev ƒe kuviawɔwɔ ƒe atsyã. Eye amewo ƒe xexlẽme dzi ɖe edzi kabakaba wu...
  USSR va ge ɖe Afrika geɖe wu, eye le ƒe 1979 me la, edɔ asrafowo ɖe Afghanistan.
  Eye ƒe 1980 Moscow Olympic-fefewo nye aʋadziɖuɖu gã aɖe ŋutɔ! Wotsɔ sika na Soviet Olympic-fefewɔla siwo wu alafa ɖeka blaatɔ̃.
  Eye emegbe Soviet-srafowo dze wo dzi, eye Iran, afisi Khomeni xɔ ŋusẽ le.
  Woɖu Irantɔwo dzi kaba ŋutɔ, gake wobu nanewo ya.
  Iran ƒe akpa aɖe va zu USSR ƒe akpa aɖe. Afisi Azerbaijantɔ siwo nye to vovovo me tɔwo nɔ la, wova kpe ɖe Azerbaijan ŋu. Turkmenistan xɔ akpa aɖe, eye Kurdtɔwo va zu Soviettɔwo ƒe sosialist dukɔ le amewo ƒe nyametsotso le dutoƒo megbe.
  USSR keke eƒe liƒowo ɖe enu zi gbãtɔ tso ƒe 1945 me. Iran ƒe akpa aɖe va zu Iraqtɔwo, eye Saddam Hussein va ge ɖe Warsaw Nubabla la me.
  Emegbe Afghanistan ƒe dziehe kple Uzbektɔwo kple Tajiktɔwo ge ɖe USSR me.
  Emegbe aʋa aɖe dzɔ kple Pakistan - USSR kple India. Woxɔ anyigbamama gã aɖe.
  Ƒe ʋɛ aɖewo megbe la, wowɔ amewo ƒe nyametsotso, eye Pakistan, kpakple Iran kple Afghanistan ƒe dzigbe va zu USSR ƒe akpa aɖe.
  Dukɔmeviʋa dzɔ le Yugoslavia eye Soviet-srafowo hã xɔe, eye emegbe Albania hã. Le ema megbe la, dukɔ siawo hã de Warsaw Nubabla la me.
  U.S. nɔ xaxa me, vevietɔ le Reagan ƒe dziɖuɣi. Zitɔtɔ gã aɖe nɔ ameyibɔwo kple ameyibɔ bubuwo dome. Ganyawo gaɖiɖi ɖe edzi.
  Le keke ƒe 1977 me ke la, USSR da asi ɖe dukplɔse yeye aɖe dzi si na dziɖuɖu ƒe nɔnɔme si USSR ƒe zimenɔla ƒe ɖoƒea tsi tre ɖi na la zu ŋutasẽnuwɔwɔ wu. Eye wode se ɖe dukɔmeviwo ƒe wo ɖokui ɖeɖeɖa tso Dukɔwo ƒe Ðekawɔha la gbɔ nu.
  Eye le ƒe 1988 me la, wowɔ dukplɔla ƒe tiatia gbãtɔ le Soviet Fiaɖuƒea ƒe ŋutinya me!
  Nyateƒee, Shelepin ɖu wo dzi... Exɔ dzesi alafa ɖeka kloe le alafa me. USSR ɖo ŋgɔyiyi ƒe sesẽƒe kekeake. Le ƒe 1990 me la, Iraq asrafowo xɔ Kuwait, Saudi Arabia, Brunei, United Arab Emirates, Oman...
  Ami ƒe asi yi dzi ŋutɔ...
  Xaxa si le United States la gagblẽ ɖe edzi. Dukplɔla yeye Bush nɔ ʋuʋum ŋutɔŋutɔ le dzɔgbese ƒe ƒoƒo te. Ameyibɔwo dze aglã... Eye le Bill Clinton ƒe tiatia le ƒe 1992 me megbe la, United States ma keŋkeŋ...
  Dukɔmeviʋa kple amewuwu dze egɔme le afima.
  Le ƒe 1993 me la, Shelepin gaɖu dzi le USSR ƒe dukplɔla ƒe tiatiawɔblɔɖe me.
  Le ƒe 1995 me la, Soviet asrafowo xɔ Alaska eye le ɣleti ɖeka megbe la, wowɔ amewo ƒe nyametsotso le afima be yewoawɔ ɖeka kple USSR...
  Ale, drɔ̃e bubu va eme - be woatrɔ Alaska, le nyateƒe me, si wodzra bometsitsitɔe, na Russia.
  Edze abe nusianu nɔ edzi yim abe alesi woɖoe ene... Le ƒe 1997 me la, Soviet-srafowo xɔ Finland eye wowɔ amewo ƒe nyametsotso le afima be woatsɔe ade USSR me. Eyata wowɔ ɖoɖo ɖe Soviet dukɔ bubu ŋu.
  Gake enye amemabumabu!
  Emegbe aʋawɔwɔwo gakpɔtɔ nɔ anyi le Saudi Arabia esime Islamtɔwo ƒe aglãdzedze aɖe do mo ɖa, gake wotsi wo nu kaba.
  Le ƒe 1998 me la, woti Shelepin be wòaxɔ zi etɔ̃lia.
  USSR dze Turkey dzi, vevietɔ tso esime NATO mu. Eye wòtsɔe kpe ɖe eƒe ƒuƒoƒoa ŋu.
  Le ƒe 2000 me la, Shelepin nɔ agbe didi aɖe si me nudzɔdzɔwo bɔ ɖo mlɔeba, eɖu USSR dzi ƒe 35 - eƒo Stalin ƒe emetsonu si wòdo va yi ta, eye wòku.
  Ŋusẽ ƒe ɖoɖoa li ke ŋutɔ eye wònye ŋutasẽdziɖuɖu. Zimenɔla ƒe kpeɖeŋutɔ nyi ŋusẽwo ƒe dome vaseɖe esime woawɔ tiatia yeyewo. Eye wòva zu Gennady Zyuganov. Amekae wɔ xɔtuɖaŋudɔ nyui aɖe.
  USSR mewɔ nusiwo woxɔ le amewo si o hena ɣeyiɣi aɖe... Le xaxa la megbe la, Europa ŋutɔ ge ɖe CMEA kple Warsaw Nubabla me.
  Gake ƒomedodo si le woa kple China dome la gagblẽ ɖe edzi. Hoʋiʋlia nu sẽ ɖe edzi.
  Le USSR ŋutɔ me la, le amewo ƒe agbɔsɔsɔ ŋuti ɖoɖowo ta la, vidzidzi ƒe xexlẽme gakpɔtɔ sɔ gbɔ ŋutɔ. Gake esia na amewo va sɔ gbɔ akpa eye nuɖuɖu ƒe veve.
  Ganyawo ƒe ɖoɖo si ŋu wowɔ ɖoɖo ɖo la nɔ gbɔdzɔgbɔdzɔm ɣesiaɣi xoxo. Eye togbɔ be le dɔwɔƒewo me la, mɔ̃ɖaŋununya ƒe ŋgɔyiyi kple dɔwɔƒe yeyewo tutu na wòte ŋu to mɔ aɖe dzi tsi tre ɖe adzɔnuwo ƒe veve ŋu hã la, le agbledede me la, esesẽna wu sã be woadzi adzɔnuwo ƒe agbɔsɔsɔ ɖe edzi to amedzizizi mɔnuwo kple traktwo zazã me. Mele bɔbɔe nenema gbegbe be agbledede nanyo ɖe edzi o.
  Le ƒe 2003 ƒe tiatiawɔɣia la, wotia Zyuganov kple esi wu blaasieke vɔ enyi le alafa me. Gake kuxi aɖewo nɔ anyi... Vevietɔ le nuɖuɖu gome.
  Eye afi aɖeke meli woaƒlee le o - Europa va zu sosialist, USA xɔ aƒe ɖe dukɔmeviʋa me. Màte ŋu akpɔ nu geɖe le Brazil kple Argentina o. Nyateƒee, kuxiwo li.
  USSR va kpɔ eɖokui le nuɖuɖu ƒe kuxi sue aɖe me. Eteƒe medidi o si va zu nusi nɔa anyi didi, gake le ƒe 2008 me la, wogatia Zyuganov be manye dukplɔla ake. Ŋutasẽdziɖula la ƒe nɔnɔme va li ke. Gake nuɖuɖu ƒe veve va nu sẽ ɖe edzi... Le ƒe 2011 me la, woɖe ɖeviwo ƒe viɖewo dzi kpɔtɔ le USSR eye wogade fuɖeɖe le se nu ake.
  Wodze avuwɔwɔ gɔme kple vidzidzi ƒe agbɔsɔsɔ si sɔ gbɔ ŋutɔ, vevietɔ le Moslemtɔwo ƒe nuto siwo le USSR me. Le ɣeyiɣi ma ke me la, Soviettɔwo ƒe asrafowo ƒe mɔ̃a nɔ aʋa wɔm le Afrika eye wònɔ Dziƒofiaɖuƒea tum do goe le Indochina. Le ƒe 2013 me la, wogatia Zyuganov ake.
  Gake fifia ya la, alafa memamãa ɖiɖi vie. Le USSR me la, demokrasi ƒe didia nu sẽ ɖe edzi. Amewo di be yewoakpɔ ablɔɖe geɖe wu. Zyuganov do susua ɖa be:
  - Mina míaɖe mɔ ɖe fefe eve aɖewo ŋu!
  Eye eve bubu siwo woŋlɔ ŋkɔ na ŋutɔŋutɔ: LDPSS kple SDPSS. Wodze demokrasi ƒe dzedzeme fefe gɔme. Zyuganov na ablɔɖe vi aɖe nyadzɔdzɔgblɔlawo.
  Le ƒe 2018 ƒe tiatiawɔɣia la, ame eve siwo di be yewoaxɔ ɖoƒea wɔ avu kple Zyuganov: Ksenia Sobchak kple Vladimir Zhirinovsky. Zi gbãtɔe nye ema wowɔ tiatia le mɔ bubu nu. Eye le vome la, Zyuganov bu kpuie na ɖekakpui Ksenia Sobchak - amesi xɔ akɔdada ƒe alafa memama blaeve vɔ enyi - si zi edzi kloe be wòawɔ akɔdada evelia.
  Le ema megbe la, amesiame ka ɖe edzi be demokrasi le USSR. Nyɔnuvi amamawo kple action film siwo me ʋu yɔ fũu la dze le television dzi.
  Le dutanyawo gome la, ƒomedodo si nɔ wo kple USSR ƒe hoʋlila ŋutɔŋutɔ ɖeka kolia, si nye China, dome la gagblẽ ɖe edzi. Nukatae xevi eve mate ŋu anɔ anyi ɖekae le ɣletinyigba ɖeka dzi o?
  United States le to yim vevie eye mate ŋu awɔ akpa vevi aɖeke o. Eye Alaska nye Soviet Union. Nusianu le tsitre ale gbegbe...
  USSR gakpɔtɔ le hiahiã kple nuɖuɖu ƒe kuxi me, togbɔ be asrafowo kple dɔwɔƒewo ƒe ƒuƒoƒoa le dɔ wɔm nyuie ŋutɔ hã.
  Eye fifia, le ƒe 2023 me la, dukplɔla ƒe tiatia yeyewo le edzi yim le Russia... Demokrasi ƒe tiatia wu, eye woɖu wo dzi le vome... xexeame ƒe kɔdada ʋiʋlidziɖula Sergei Kovalev. Gake ŋutinya bubue nye ema!
  
  
  
  
  
  
  ZYUGANOV - RUSSIA ƑE DUkplɔla
  Le ŋutinya me ŋgɔyiyi bubuwo dometɔ ɖeka me la, le ƒe 1996 ƒe tiatiawɔɣia la, menye Lebed ye xɔ nɔƒe etɔ̃lia o, ke boŋ Vladimir Zhirinovsky ye xɔ nɔƒe etɔ̃lia. Enyo, le gɔmedzedzea me la, le ŋutinya ŋutɔŋutɔ me la, nusiae amesiame nɔ mɔ kpɔm na.
  Amekae asusui, le KRO si Lebed nɔ ŋgɔ na ƒe kpododonu le sewɔtakpekpe ƒe tiatiawɔɣia megbe, be yeawɔ dɔ sesĩe nenema gbegbe le Russia dukplɔla ƒe tiatiawɔɣia? Gake Zhirinovsky gakpɔtɔ nɔ nɔƒe evelia ɣemaɣi, le hoʋiʋli sesẽ ƒe nɔnɔmewo me, eye ne mede ɖeke o la, ewo le alafa me nɔ esi. Eyata... Le aʋadziɖuɖu kple dziɖuɖu ɖesiaɖe me la, nudzɔdzɔ kple dzɔgbenyui ƒe akpa aɖe li.
  Abe Zelensky ƒe aʋadziɖuɖu le Ukraine, Lukashenko ƒe aʋadziɖuɖu le Belarus kple Putin le Russia ene. Abe alesi Zhirinovsky ŋutɔ kpɔ dzidzedze le ƒe 1993 me ene.
  Gake emegbe nuwo va gblẽ ɖe edzi na Akpɔkplɔa. Tsɔ kpe ɖe eŋu la, Zhirinovsky ƒo nu sesĩe le television dzi nyaʋiʋliawo me, eye wòdo ŋɔdzi na Yeltsin be yeahe ɖe ati ŋu, eye wògblɔ be ye ɖeka koe Duma la aɖo toe. Eye etsɔ eɖokui sɔ kple Hitler nyuie ŋutɔ - esi wòɖo ŋku Dzizizidziɖula gã sia ƒe dzidzedzekpɔkpɔwo dzi!
  Alesi le ƒe adre me la, ganyawo dzi ɖe edzi zi gbɔ zi eve kple afã, dɔmakpɔwɔe nu yi, eye vidzidzi dzi ɖe edzi zi gbɔ zi ɖeka kple afã. Nuvlowɔwɔ dzi ɖe kpɔtɔ zi gbɔ zi etɔ̃. Eye anɔ nenema le Zhirinovsky ƒe dziɖuɣi! Le nu bubu ɖesiaɖe gome la, Zhirinovsky mawɔ ɖoɖo ɖe ameƒomevi aɖewo tsɔtsrɔ̃ ɖa ŋu o eye mawɔ avu kple United States hã o! Eye nukliaʋawɔnuwo akpɔ tawò tso amedzidzedze ɖesiaɖe me!
  Esiawo katã ƒo ƒu, eye Zhirinovsky xɔ dzesi wuiatɔ̃ le alafa me, eye wòxɔ nɔƒe etɔ̃lia kple vovototo gã aɖe.
  Eye vɔvɔ̃ nɔ Yeltsin ƒe ha me: wobu akɔnta vodadatɔe. Nukae woawɔ? Wodze agbagba be yewoana Zhirinovsky nava nɔ yewoƒe akpa dzi. Gake kɔmiunisttɔwo do ŋugbe geɖe wu na Vladimir Volfovich: le eya ŋutɔ gome la, yeaxɔ dedienɔnɔ ŋuti aɖaŋuɖoha ƒe agbalẽŋlɔla kple dukplɔla ƒe kpeɖeŋutɔ le asrafonyawo me, eye wòagaxɔ ɖoƒe atɔ̃ bubuwo le dziɖuɖua me. Dutanyawo Gbɔkpɔla si le Mitrofanov, kple Abaltsev ƒe Dukɔmeviwo ƒe Nyawo Gbɔkpɔla ƒe ɖoƒe hã le eme.
  Nyateƒee, Yeltsin mete ŋu do ŋugbe geɖe nenema gbegbe o. Woxe fe ɖe nyatakaka gbogbo aɖewo siwo woɖo ɖe amewo ta xoxo.
  Lebed, si xɔ nɔƒe atɔ̃lia koe te ŋu wokpe va Yeltsin ƒe ƒuƒoƒoa me, gake Yavlinsky tsi tre ɖe dukplɔla ƒe ametialawo evea siaa ŋu.
  Eye emegbe dzidɔ dze Yeltsin dzi le seselelãme ƒe zitɔtɔ ƒe agba si gbɔ eme ta. Ŋusẽ aɖeke meli be woatso awɔ tɔtrɔ kpata o.
  Kpuie ko la, Zyuganov ɖu dzi le ƒoƒo evelia me, eye ŋusẽ ƒe tɔtrɔ va. Eye zidziɖuɖua sɔ kple esime Chechnyatɔwo va dze dukɔa ƒe fiadu Grozny dzi.
  Gake aʋawɔlaawo tsi mɔ̃ me. Wo dometɔ akpa gãtɔ tsrɔ̃ le Grozny dzi dzedze me. Le ema megbe la, aʋawɔla siwo Yandarbiev nɔ ŋgɔ na la gabia be woakpɔ nublanui na ye. Gake Zhirinovsky te tɔ ɖe edzi be yeayi aʋaa dzi. Eye Zyuganov da asi ɖe esia dzi. Aʋawɔʋua yi edzi ƒe geɖe, gake emegbe ŋɔdzinuwɔlawo nu va yi vivivi. Le Russia, le kɔmiunisttɔwo ƒe dziɖuɣi la, dzidziɖedzi dze egɔme, ganyawo te ŋgɔyiyi kabakaba.
  Mɔnu siwo ŋu wowɔ ɖoɖo ɖo kple asitsatsa ƒe akpa aɖewo ƒe ƒuƒoƒo na nu wɔdɔɖeamedziwo do tso eme. Eye ganyawo dzi ɖe edzi kabakaba. Wotia Zyuganov bɔbɔe be wòaxɔ zimenɔɣi si kplɔe ɖo, eye emegbe wotrɔ asi le dukplɔsea ŋu, si na wòte ŋu ʋli dukplɔla ƒe ɖoƒea zi gbɔ zi geɖe si seɖoƒe meli na o. Esiae nye nusi woŋlɔ ɖe amewo ƒe nyametsotso me. Eye le ƒe 2004 me la, wolé Zhirinovsky, eye woxe mɔ ɖe eƒe habɔbɔa nu. Zyuganov wɔ nu kple eƒe dunyahehe me tsitretsiɖeŋulawo. Ƒomedodo kple Ɣetoɖoƒedukɔwo dome le sesẽm ŋutɔ. Eye le ƒe 2014 me la, Russia hã xɔ Crimea. Esia wɔe be Aʋa Vɔ̃ɖi la gadze egɔme ake . Eye Russia va nɔ tohehewo te. Gake Zyuganov tsɔ Ukraine ƒe dzigbeɣedzeƒe hã de Russia me. Eye wòkeke fiaɖuƒea ɖe enu. Esiae na ʋuawo va dze wo nɔewo dzi. Esi Trump va xɔ dziɖuɖua vɔ la, nɔnɔmea gasẽ ɖe edzi. Russia wɔ aʋa le Syria eye wòɖo aʋawɔƒe ɖe Venezuela. Nɔnɔmea ɖo nukliaʋa ƒe agbo nu. Emegbe Ɣetoɖoƒedukɔwo gblɔ be yewoate ŋu aɖe kɔmiunisttɔwo ɖa le ŋusẽ me.
  Gake viɖe boo aɖeke mele Zyuganov ɖeɖeɖa ɖeɖeko ŋu o. Ele be nàtsɔ wò ŋutsua ade eme. Eye emegbe woɖo Natasha Sokolova na ƒe 2020 ƒe dukplɔla ƒe tiatia!
  Natasha Sokolovskaya nye nyɔnuvi si ƒomevi ate ŋu aɖu tsitretsiɖeŋula ɖesiaɖe dzi. Eye mana ta gbeɖe o. Be ame tsitsi aɖe Zyuganov tsi tre ɖe eŋu. Ame si dze ƒã be edze dɔ eye wòle nya ma ke gblɔm ƒe blaeve vɔ atɔ̃ enye sia.
  Eye nya ɣaɣla aɖe le afisia. Gawu la, Natasha tsi wu Zyuganov ƒe blaene eye wòdze tugbe ŋutɔ!
  Eye Russia ƒe ganyawo gaɖo xaxa me eye wole adzɔnu gbogbo aɖewo siwo mehiã o wɔm. Natasha nye Russia Dukɔa ƒe kalẽtɔ hã, abe aʋawɔla ene. Eya, ate ŋu aʋli ho kple ŋutasẽdziɖula tsitsi, si dze dɔ, si tea ɖeɖi ame ŋu la ya. Gawu la, Zyuganov va zu amesi léa nuteƒewɔwɔ me ɖe asi akpa eye wòmiãa ame ŋutɔ ƒe asitsalawo, ale be nu geɖe mehiã o. Vevietɔ esime wotsi ame ŋutɔ ƒe asitsatsa nu. Bɔta kple adzalẽ gɔ̃ hã megabɔ o, eye nu geɖe ƒe coupon gadze. Esi Zyuganov nɔ tsitsim la, eva zu kapitalist-dziɖuɖu ƒe futɔ veviedonula geɖe wu.
  Eye ebia be woawɔ hadomenuwɔna geɖe wu!
  Natasha Sokolovskaya do ŋugbe be yeatrɔ adzɔnuwo ƒe agbɔsɔsɔ ɖe asi bɔbɔe, hoʋiʋli, kple ame ŋutɔ ƒe nunɔamesiwo dzi. Eye le goawo katã me la, trɔ demokrasi ŋutɔŋutɔ, si me fefenuvi la ƒe asitɔtrɔ hã le! Enyo, esi ɖeɖi te ameawo ŋu le mɔɖeɖe ɖe nu ŋu ƒe ŋutasẽdziɖuɖu, si dzi nyadzɔdzɔgblɔmɔnuwo kpɔ ŋusẽ ɖo ƒe anyimanɔmanɔ ta la, da asi ɖe nusiawo katã dzi vevie. Eye Natasha ƒo ame miliɔn eve ƒe asidede agbalẽ te nu ƒu bɔbɔe! Eyi aʋa dzi le nya siawo te be: "Mivo eye mizu kesinɔtɔ!"
  Nyɔnuvia nye aʋawɔla ŋutɔ, eye wòdo bikini kple afɔ ƒuƒlu ko va kpekpea.
  Atsyɔ̃ɖola la, si nɔ eƒe afɔkpodzi ƒuƒlu siwo le keklẽm la, nɔ ɣli dom be:
  - Mina míaɖe kɔmiunisttɔwo ɖa le dɔwɔƒewo! Na dɔwɔƒe ɖesiaɖe nanye dɔwɔlawo tɔ! Eye agbledelawo tɔe anyigba la nye!
  Eye nyɔnuvi si tsɔa pɔmpi wɔe ŋutɔe wònye! Eye eƒe lãmekawo le abe gakpo si wotsɔ ƒu gbe ene.
  Kple alesi wòdzia hae;
  Nyee nye ŋutifafa kple aʋawɔwɔ ƒe akpɔkplɔ, .
  Wodzii le ɣletivi si klẽna wu te...
  Vifofowo ƒe vi nuteƒewɔlawo - .
  Lɔlɔ̃ - gã, ŋutɔŋutɔ!
  
  Míawɔ xexe dzeani aɖe, .
  Le si me dzidzɔkpɔkpɔ anɔ fifia...
  Kerubi ƒe Ɣe naklẽ, .
  Russia kɔkɔe, si wodo ɖe dzi!
  
  Míaɖo míaƒe drɔ̃ewo gbɔ
  Nu nyui aɖeke maganɔ xexeame katã si nya kpɔ wu ema o!
  Ŋutsuvia akɔ yi ɖe dzi eye wò, .
  Neva eme be dzidzɔkpɔkpɔ nanye wò nɔƒe!
  
  Eye le xexeame katã ƒe atsyɔ̃ɖoɖo me la, .
  Ɣeyiɣia de be Fofonyenyigba gã la naklẽ!
  Togbɔ be nyɔnuvia ƒua du afɔ ƒuƒlu hã la, .
  Xɔ dzinye se be eteƒe madidi o míanɔ kɔmiunist dziɖuɖu te!
  
  To kɔkɔwo ƒe atsyɔ̃ɖoɖo ƒe gãnyenye, .
  Eye sika ƒe gbedadaƒo siwo dzi modzakaɖebɔ ʋẽna lilili le!
  Míatutu gbeɖuɖɔ siwo le xexeame katã ɖa
  Xɔ dzinye se be míaƒe agbe mave mí o!
  
  Eye nu sia nu si le xexea me la anyo, .
  Le nyateƒe me la, kɔmiunisttɔnyenye aɖu dzi le afisiafi!
  Ame si si atikplɔ le esi, .
  Amekae lɔ̃a tu kple tu siwo wotsɔna ƒoa tue wu!
  
  Nusi míewɔna anɔ anyi tegbee, .
  Mina míatu duwo to fefewɔwɔ le Mars dzi me!
  Ŋusẽ dziŋɔwo le Slavtɔwo ŋu, .
  Míagblɔ na xexeametɔwo be - hello!
  
  Ʋu si le sisim la nye nuƒãƒã, .
  Si gbɔ lɔlɔ̃ ƒe nukuwo tsina ɖo!
  Neva eme na amesiame le ɣletinyigba te xexeame, .
  Mèganye akpɔkplɔ ƒe sɔdola ko o!
  Le ha mawo tɔgbe megbe la, àte ŋu aɖu ɣe, ati kpo ahati kpo kple wò afɔ ƒuƒlu. Eye nyɔnuvia nye ame wɔnuku kple super class zi geɖe! Le afisia la, etsɔ eƒe afɔbidɛ ƒuƒluwo vuvu Zyuganov ƒe nɔnɔmetata.
  Kɔmiunisttɔwo le ɣli dom, eye ameawo le dzidzɔ kpɔm: amesiame di be yeatrɔ! Demokrasi geɖe wu le ganyawo kple dunyahehe siaa me.
  Ale be nàte ŋu aɖu fewu le ŋutasẽdziɖulawo kple ganyawo ŋuti amegãwo ŋu le nyadzɔdzɔgblɔmɔnuwo me. Russia Dukɔa ƒe Kɔmiunist Dunyaheha hã va nɔ fu lém na amewo. Wotsɔ hloloetsotso ɖo ŋku Yeltsin ƒe ɣeyiɣiwo dzi, esime fiasewo yɔ fũ kple adzɔnuwo, eye woɖea nyɔnu amamawo kple dunyahehe me wɔna dodzidzɔnamewo fiana le television dzi. Ema nyo ale gbegbe!
  Ame geɖe ɖo ŋku dunyahehe dodzidzɔnamea kple sewɔtakpekpe si me zitɔtɔ nɔ la dzi. Menye abe fifia ene o - esime kɔmiunisttɔwo koe le Duma eye wodaa akɔ ɖe edzi ɣesiaɣi!
  Zyuganov ti kɔ na amesiame eye ame siwo nɔ agbe vɔ̃ɖi ɖe edzi la di be yewoatrɔ!
  Natasha Sokolova dzetugbe do esia ƒe ŋugbe! Be tɔtrɔwo kple nu yeyewo ava eme. Be menye ɖeko Russiatɔwo anye ame gbãtɔ siwo aɖo yameʋu ayi Mars ko o, ke woanɔ agbe nyuie wu le United States hã. Eye be aʋuʋu towo! Eye towo afa eye avewo atɔ dzo!
  Gake fifia la, tiatiawɔblɔɖea le edzi yim xoxo. Nyɔnuvia le ŋusẽ kpɔm ɖe edzi. Eye wòƒoa ɣli gɔ̃ hã be:
  - Manɔ abe Gagarin ene! Eye wòdo sika towo ƒe ŋugbe!
  Eye alesi wòdzea titri gɔmee. Kpuie ko la, wowɔ tiatia la eye Natasha Sokolovskaya va zu dukplɔla yeye!
  Dzidɔ dze Zyuganov dzi! Eye Natasha do susua ɖa be:
  - Mina míawɔ dukɔ ɖeka kple Amerika!
  Eye wowɔ amewo ƒe nyametsotso, eye fiaɖuƒe ɖeka do mo ɖa!
  Afi siae glitotoa wu enu le, eye míewɔ dɔ nyuie na amesiwo ɖo to!
  TSAR ALEXEY NIKOLAEVICH - AME GÃTƆ
  AI bubu, esime wodze agbagba be yewoawɔ Tsar Nicholas II le January 5, 1905 dzi. Eye sentimeta ʋɛ aɖewo koe mesɔ gbɔ be woatsɔ buckshot aƒo fiagã la o. Gake ne vi aɖe koe... Tsar la ku eye viaŋutsu Alexei Nikolaevich Romanov va zu fia le ŋkɔ me. Eye woɖo Nikolai Alexandrovich Romanov dziɖuɖumegãe le eƒe kpɔkplɔ te. Ŋutsu si ƒe tagbɔ kɔ etɔxɛe, si ƒe nya me sẽ eye eƒe tame sẽ.
  Fiagã yeyea ƒe afɔɖeɖe gbãtɔwoe nye be wòatsɔ Brusilov aɖo Kuropatkin teƒe, eye wòatsɔ Nebogatov aɖo Rozhdestvensky teƒe.
  Ðoƒe si Russia nɔ le aʋa si wowɔ kple Japan me sesẽ. Port Arthur dze anyi xoxo. Gake ŋusẽ siwo le Manchuria la gakpɔtɔ ɖe dzesi ŋutɔ. Tsɔ kpe ɖe eŋu la, Russia-srafowo ƒe nyonyome dzi ɖe edzi esi asrafoha tiatia aɖewo tso Russia ƒe akpa si nye Europa va ɖo.
  Gake Japantɔwo ya tsɔ woƒe asrafoha nyuitɔwo kekeake da ɖi le aʋa siwo wowɔ va yi me, eye wote ɖe Port Arthur ŋu.
  Eyata mɔnukpɔkpɔ ɖesiaɖe su Kuropatkin si le Mukend-ʋaa me. Kuropatkin ŋutɔ koe nye aʋafia si mele vevie o.
  Gake Brusilov nye asrafo ƒe ŋutete gã aɖe vavã. Eye wòle klalo be yeawɔ avu kple futɔ si ƒe ŋusẽ sɔ kple wo nɔewo kloe. Gake tu si nyo wu Japantɔwo tɔ le Russia-srafowo si, eye asrafowo ŋutɔ hã anyo wu.
  Brusilov dzra ɖo nyuie ɖe aʋa la ŋu. Etsyɔ axawo dzi eye wòyi ametakpɔnua dzi. Eye wòdo ŋusẽ eɖokui. Eƒe ɖoɖo ɖe aʋaa ŋu nɔ bɔbɔe: be yeaɖe Japantɔwo ɖa le ametakpɔkpɔ me, eye emegbe ne ɖeɖi te wo ŋu la, yeatsɔ tsitretsiɖeŋunya ɖeka akpɔ nyaa gbɔ.
  Brusilov nye aɖaŋuɖola ya, gake Kuropatkin ya menye nenema o.
  Eye aʋaa dze egɔme le February me eye wòxɔ kwasiɖa eve. Nu bubuwo dometɔ aɖewoe nye Brusilov si si nunya le, si nye nyɔnuvi dzetugbewo ƒe aʋalɔgo blibo aɖe. Woxɔe kabakaba tso ŋutsu trewo kple ɖekakpui dzetugbewo gbɔ, wona hehee ɣleti ɖeka, eye wotsɔe ƒu gbe ɖe aʋa me.
  Nusi doa dzidzɔ na ame wue nye be nyɔnuviawo katã nye afɔ ƒuƒlu. Eye esia na ŋusẽ wo tso Dada Anyigba gbɔ, eye wòna tu kple aŋɔwo mate ŋu adze wo dzi o.
  Anastasia Orlova kple eƒe kpeɖeŋutɔ ene siwo nye Natasha, Zoya, Augustina, kple Svetlana ye nɔ nyɔnuviawo nu.
  Esi nyɔnuviawo xɔ ametakpɔnua eye woku dowo vɔ la, wole Japantɔwo lalam... Eye emegbe samuraitɔwo le kɔsɔkɔsɔ ɣiwo me le tsatsam le eme. Tuawo dzea tudada gɔme.
  Eye nyɔnuviawo tsɔ Mosin tu la ɖe asi. Eye mina míada tu Japantɔwo tso didiƒe.
  Wonye aʋawɔla ɖaɖɛwo, wo dometɔ geɖe nye Siberia adelawo. Wotsɔa afɔ ƒuƒlu wɔa avu, togbɔ be February le wo me hã, wodoa awu kpuiwo kple ƒodo siwo le ʋuʋu ɖi.
  Wodaa tu hedzia ha na wo ɖokui be:
  - Russia xɔ ŋkɔ ƒe alafa geɖe enye sia be enye ame kɔkɔe, .
  Míaƒe fia gã la koe nye Alexei, .
  Viŋutsu si dze nènye, nya Nicholas, .
  Eye dzi la nye nyateƒe wu susu gɔ̃ hã!
  Aʋawɔlaawo daa tu pɛpɛpɛ eye woƒoa Japantɔwo le adzɔge ʋĩi.
  Anastasia da tu hegblɔ be:
  - Na Dadanyigba la, drɔ̃e dzeani aɖe!
  Eyome Natasha da tu, ƒo Japantɔawo do goe eye wòdo ɣli be:
  - Na míaƒe Rus kɔkɔe la!
  Zoya da tu, tsɔa futɔa ƒua anyi eye wònɔa ɣli dom be:
  - Ao, mɔnukpɔkpɔ le futɔa si!
  Edaa tu wòdea pɛpɛpɛ, eye Augustine:
  - Na dzidzime siwo gbɔna!
  Punch kple Svetlana, tsɔ Japantɔ eve ƒu anyi:
  - Le ŋkɔ kɔkɔeawo ta!
  Mehiã be aʋawɔlawo nagblɔ o be: fa miamiamia ŋutɔŋutɔ!
  Eye Japantɔwo le tsatsam kple nu gbogbo aɖewo siwo bu. Togbɔ be wole tetem ɖe wo nɔewo ŋu hã. Gake nyɔnuviawo daa tu pɛpɛpɛ eye womedzudzɔna o. Wodaa tu hedaa tu. Wodaa tu hedaa tu. Eye womeɖea dzi le ƒonye o. Eye esi samurai la te ɖe eŋu ŋutɔ la, nyɔnuviawo te bɔmbdada kple woƒe afɔ ƒuƒluwo. Eye woɖea woƒe asitɔtrɔ le nɔnɔmewo ŋu fiana.
  Eye afɔ ƒuƒlu tsɔa nu siwo wua ame ƒua gbe ɖe samuraitɔwo ŋu. Eye fifia Japantɔwo le ɖeɖem kpɔtɔ va zu mɔ̃ sesẽwo. Woƒe dzodzroa gbɔdzɔna. Eye esi wole tetem ɖe wo ŋu la, aʋawɔlaawo tsɔa akplɔwo kple akplɔwo doa go wo. Wowu samurai mamlɛtɔ nu.
  Eye wodzia ha kple dzonɔameme ŋutɔ.
  Esi Russia-srafo siwo Brusilov nɔ ŋgɔ na la na ɖeɖi te Japantɔwo ŋu le ametakpɔkpɔ me ta la, wodze amedzidzedze sesẽ aɖe gɔme eye wonya Japantɔwo yi dzigbe gome. Brusilov, si to vovo na Kuropatkin la, ewɔ nu kple tameɖoɖo kplikpaa eye wòku samurai la ʋu madzudzɔmadzudzɔe. Eye ete ŋu lé Port Arthur enumake, le futɔwo ƒe abɔta tututu.
  Anastasia Orlova ƒe hɔ̃wo ƒe aʋalɔgo me nyɔnuvi siwo metsɔ afɔ ƒuƒlu o la ge ɖe dua me.
  Woƒu du to Port Arthur eye wotsɔ woƒe afɔbidɛ ƒuƒluwo da bɔmb heda bɔmb ɖe futɔwo ŋu.
  Eye wotsɔ akplɔwo gbã Japantɔwo. Nukae wosusu, be yewoxɔ Port Arthur to alakpadada me? Gake abosam eve lae nye esi! Russia-srafowo le du sia xɔm ake.
  Eye ne míaƒe nyɔnuwo le avu wɔm! Zi geɖe la, esia fia be womaɖi gbɔ wò o!
  Eye wotso Japantɔwo.
  Eye wozia gamenɔlawo dzi be woadze klo agbugbɔ nu na nyɔnuwo ƒe afɔkpodzi ƒuƒlu siwo me ke le.
  Wova zua toɖolawo eye edzɔa dzi na wo gɔ̃ hã.
  Menye ɖeko samurai ɖeka tsɔ eƒe aɖe ƒo Natasha ƒe afɔkpodzi vaseɖe esime wòklẽ ko o, ke ekɔ yi dzi wu hã. Nyɔnuvia ɖe mɔ nɛ be wòatsɔ eƒe aɖe awɔ atike na nyɔnunyenye ƒe daimɔnd la.
  Le ema megbe la, eƒo nu abe avu ene.
  Aʋawɔlaawo wɔ dɔ gã aɖe ŋutɔ. Eye fifia wole gamenɔlawo ƒe sɔtiwo nyam dzoe. Afikae Japan ƒe aʋawɔwɔ ƒe gbɔgbɔ yi?
  Port Arthur dze anyi. Eye emegbe Brusilov ƒe Russia-srafowo ʋu yi Korea.
  Eye Anastasia ƒe asrafoha la ƒua du le ŋgɔ. Wolé samuraitɔwo le mɔa dzi, eye nyɔnuviawo zi wo dzi wodze klo.
  Eye wogbugbɔa nu na woƒe afɔkpodzi siwo me ke le kple woƒe afɔkpodzi siwo ƒe amadede nye aŋutiɖiɖi.
  Aʋawɔwɔ kple aʋawɔlawo. Eye wònye nukokoe.
  Anastasia, si ti kpo hetsɔ eƒe afɔbidɛ ƒuƒluwo tsɔ diskwo ƒu gbe la, bia Natasha be:
  Ðe wòfa be woawɔ avua?
  Nyɔnuvi si ƒe mo biã la ɖo eŋu anukwaretɔe be:
  - Abe alesi wònyoe enea?
  Anastasia tsɔ ŋkubiãnyawo gblɔ be:
  - Aleke wòle ne èzã wò aɖe ɖe wò akɔta?
  Natasha ɖo eŋu tso dzime be:
  - Ðeko super!
  Eyata wotsrɔ̃ Japantɔwo ƒe asrafoha bubu. Wobla gamenɔlawo.
  Le ema megbe la, wotsɔa woƒe afɔ ƒuƒlu ƒe afɔbidɛwo naa plum nyuiwo wo!
  Eye nyɔnuviawo le samurai kple Brusilov ƒe aʋakɔa gbãm, nusianu yi edzi eye wòdzia ŋusẽ ɖe edzi.
  Russia-srafowo ɖo Korea ƒe dzigbe gome tututu. Eye wòɖu Ƒukpo Afã la dzi.
  Wogbã Russiatɔwo ƒe asrafoha la ƒe akpa aɖe le Port Arthur. Eye Russiatɔwo ƒe mɔ̃ɖaŋudɔwɔlawo te meliawo nyinyi kple wo gbugbɔgaɖoanyi.
  Togbɔ be woɖu samuraitɔwo dzi keŋkeŋ le anyigba dzi hã la, aʋaa gakpɔtɔ yi edzi. Le ƒua dzi la, Japantɔwo sesẽ wu. Gake emegbe Nebogatov va. Le mɔa dzi la, ekplɔ asrafoha la yi Port Arthur aɖaŋutɔe wu. Eye aleae wodo ŋusẽ Russiatɔwo ƒe aʋawɔha la. Afisiae asrafoha aɖe hã dzo tso Ƒuyibɔa me le.
  Nebogatov bɔbɔ ɖe anyi wu Japantɔwo le ŋusẽ gome, gake mesɔ gbɔ akpa o. Le nyateƒe me la, Russiatɔwo ƒe meliwo ƒe nyonyome mevɔ̃ɖi wu ema o. Wo dometɔ ʋɛ aɖewo li siwo ƒe xexlẽme mede nenema o. Gake akpoxɔnuawo ya toa aʋawɔnuwo me wu.
  Nebogatov yi ƒua dzi. Togo na aʋawɔwɔ. Gake eva dze be menye Russiatɔwo ƒe tuawo katãe wóna o - tu la nye ƒuƒu! Fafa sɔ gbɔ ŋutɔ.
  Gake Nebogatov trɔ asrafoha la trɔ yi Port Arthur le ɣeyiɣi nyuitɔ dzi eye mebu meli ɖeka pɛ hã o.
  Ele be míazã ɣeyiɣi atsɔ aɖɔli aʋawɔtuwo ahagbugbɔ ŋusẽwo aɖo wo me. Vaseɖe esime asrafoha la tso Ƒuyibɔa me va ɖo.
  Aʋaa yi edzi, eye ga si wogblẽ ɖe eŋu hã nɔ yiyim. Akpa evea siaa di be yewoawɔ ŋutifafa. Gake Japantɔwo gakpɔtɔ le nɔƒe vevitɔ le ƒua dzi.
  Gake woɖɔli akpoxɔnuawo, eye wohe Ƒuyibɔa ƒe Ƒudziʋawɔʋuwo vɛ. Eye le ɣeyiɣi ma ke me la, nyɔnuvi afɔ ƒuƒluwo hã hea wo ɖokui ɖe dzi.
  Eye meli si me nyɔnuviawo nɔ la ʋu yi aʋa la me kple duƒuƒu blibo. Nyɔnuvi siwo ƒe afɔ ƒuƒlu siwo do bikini ti kpo heƒo xlã tuawo. Woɖo woƒe tuawo ɖe taɖodzinu aɖe ta eye woda tu.
  Atsyɔ̃ɖolaawo da tu Germanytɔwo ƒe meliwo hetso wo. Wowɔ esia kple dziku gã aɖe. Aʋawɔlaawo ƒe nu léa dzi na ame ŋutɔ eye woƒe lãmekawo ƒe lãme sẽ. Naneke mesɔ kple wo o. Japantɔwo mate ŋu awɔ avu kple nyɔnuvi mawo o.
  Eye pɔmpi siwo ŋu aŋɔwo ƒo la gena.
  Eye aʋawɔlawo ti kpo hedo ɣli be:
  - Míenye nyɔnuvi siwo nye super class!
  Eye woɖea woƒe aɖe fiana! Eye wodaa tu wo ɖokui, womeɖea mɔ na samuraitɔwo be woasi o. Woɖoa eŋu adãtɔe. Gake wokpɔa ŋuɖoɖo tso ame dzetugbewo gbɔ. Japantɔwo ƒe cruiser la le nyɔnyrɔm xoxo. Eye nyɔnuviawo ti kpo heʋuʋu woƒe afɔ ƒuƒluwo. Wonye fiafitɔ gã mawo tɔgbe. Nusi naneke mate ŋu atɔ te o.
  Nyɔnuvi aʋawɔlawo wɔa avu heti kpo. Eye wotsɔa tu siwo wotsɔna daa tu samuraiwo ɖe anyi. Eye le ɣeyiɣi ma ke me la, wogakpɔtɔ le ɣli dom.
  Natasha do ɣli be:
  - Tsar gã Alexei! Adze nunya ŋutɔ!
  Zoya, si nɔ nu kom henɔ tu dam la, gblɔ kpee be:
  - Eyae nye nunyala wu le xexeame! Awɔ nuku ŋutɔ!
  Eyata Augustine, si nɔ tu dam Japantɔwo la, dzi ha ɖekae be:
  - Nunyala wu la anye!
  Eyome Svetlana da tu, egbã futɔwo eye wònɔ ɣli dom be:
  - Alexey nye ame fafɛ!
  Anastasia da tu hegblɔ be:
  - Na Rus Kɔkɔe'!
  Eye aƒo wò hã! Nyɔnuviawo fa miamiamia nukutɔe ale gbegbe. Eye woƒoa samurai la kakɛkakɛe!
  Eye emegbe Japantɔwo ƒe aʋawɔmelia nyrɔ. Eye eva do vɔvɔ̃ na samuraitɔwo ŋutɔ.
  Eye ɖeko nyɔnuviawo ƒua du ƒoa xlãe amama kloe eye wometsɔa afɔ ƒuƒlu o. Eye woƒe afɔ dzeaniawo klẽna. Zi geɖe la, wonyea fiafitɔ wɔnukuwo.
  Eye wodzena abe amesiwo le lãmesẽ me wu eye woƒe ŋutigbalẽ le ɣie wu ene.
  Wole samurai ƒom...
  Wodze aʋawɔmeli bubu hã dzi. Aɖe vi na Togotɔwo ƒe ƒudziʋawɔʋuwo, sesĩe ŋutɔ. Eye Ƒuyibɔa ƒe meliwo he yi dzi. Woda tu ɖe futɔa dzi.
  Natasha kple Zoya fia asi woƒe aʋawɔnu siwo ƒe didime nye sentimeta wuieve. Eye alesi woatsɔ alɔmeɖeɖe gbegblẽ ada tue. Eye aʋawɔmelia axɔ ƒoƒo ɖeka gɔ̃ hã eye wòagbã.
  Natasha kple Zoya ti kpo heʋuʋu woƒe afɔ ƒuƒluwo hedo ɣli be:
  - Míenye adzetɔwo eye atsyɔ̃ɖola dzeani aɖeke megali o!
  Eye nyɔnuviawo ɖea woƒe aɖe fiana. Eye alesi wofu wòe la, eva zua vevesese ŋutɔ.
  Eyata woda tu Togo ƒe melia, eƒe aʋawɔnuwo gbã, abe ɖe gakpoa ƒo ene.
  Eye ale melia xɔ anyigba eye wònyrɔ.
  Natasha kple Zoya dzi ha be:
  - Rus' ko nu hefa avi hedzi ha! Esia tae wònye Rus Kɔkɔe tɔ!
  Eye le afisia hã la, nyɔnuviawo axɔe adzo adzo!
  Eye emegbe woaƒo Augustine kple Svetlana abe tu si ƒe didime nye sentimeta wuieve ene. Eyata melia axɔ tso Togo, agbã eye wòanyrɔ!
  Nyɔnuviwo ɖea woƒe ŋɔti fiana. Wolé Togo ŋutɔ. Eye wozia nyɔnuvi dzetugbewo dzi be woagbugbɔ nu na woƒe afɔ ƒuƒlu siwo wotsɔ lãgbalẽ wɔe. Togo ƒo aʋawɔlawo ƒe afɔkpodzi ƒuƒlu eye wòmi eƒe nuyiwo. Edze abe edzɔ dzi nɛ ene...
  Enyo, nyɔnuviawo nye super, nyateƒee!
  Eye le goawo katã me la, abolo si le ɖoƒe kɔkɔtɔ kekeake! Eye woɖea ŋku ɖe futɔa ŋu, gblɔna be meɖe fu na mí be míawɔ nane si le vevie wu o!
  Japantɔwo ƒe ƒudziʋawɔʋuwo nyrɔ. Eye Brusilov kple eƒe ƒuƒoƒoa dze anyidzedze gɔme le Japan ŋutɔ.
  Eyata nuto gã bubu aɖe anɔ Russia si le ƒukpoawo dzi. Eye Russia dziɖula la ŋutɔ ava zu Japantɔwo ƒe Mikado.
  Le ɣeyiɣi ma ke me la, woaɖe ŋɔdzi si tso Ɣe si le dodom ƒe Anyigba dzi la ɖa tegbee. Eye asrafo siwo doa aʋa kple kalẽtɔwo ayɔ fia ƒe aʋakɔa me.
  Eyata susu aɖe nɔ anyi si tae wòle be woaɖu Japan dzi keŋkeŋ. Eye woɖe asrafowo yi dugã la me.
  Nyɔnuviawo kple woƒe asrafoha la ge ɖe aʋa me kple samurai siwo nɔ anyigba dzi. Nyɔnuviawo do go samuraitɔwo kple tu siwo woɖo ɖe taɖodzinu nyuiwo, akplɔwo kple bɔmbdada kple woƒe afɔ ƒuƒluwo.
  Natasha dzetugbe aɖe tsɔ eƒe afɔ ƒuƒlu ƒu gbe ɖe lime eye wòdo ɣli be:
  - Na Tsar kple Fofonyigba la!
  Eye wòda tu Japantɔwo.
  Zoya dzetugbe aɖe hã tsɔ eƒe afɔbidɛ ƒuƒluwo da bɔmb eye wòdo ɣli be:
  - Na Ame Si Woyɔ Gbãtɔ be Rus'!
  Eye wòƒo samurai hã.
  Le afisia la, Augustine si ƒe taɖa biã la ƒo ɣli henɔ ɣli dom be:
  - Ŋutikɔkɔe na Dada Fianyɔnu!
  Eye wòto futɔ la hã me.
  Anastasia hã ƒe tagbɔ gblẽ, etsɔ eƒe afɔ ƒuƒlu da bɔmb gbogbo aɖe, si na Japantɔwo kaka ɖe didiƒe ʋĩ:
  - Russia Fiaɖuƒe Gã la ƒe ŋutikɔkɔe!
  Eye Svetlana ƒoe. Etutu Japantɔwo dzoe eye wòtsɔ eƒe afɔkpodzi ƒuƒlu na ta lime si gblẽa nu la.
  Edo ɣli le eƒe lãkusi tame be:
  - Na liƒo yeyewo!
  Natasha ƒo ati ɖe Japantɔwo ŋu eye wòdo ɣli be:
  - Na Rus mavɔ'!
  Eye wòtso samurai la hã be:
  Zoya nyuitɔ kekeake xɔe eye wòƒo Japantɔwo. Etsɔ eƒe afɔ ƒuƒlu da bɔmb ɖe futɔa ŋu eye wòdo ɣli be:
  - Na fiaɖuƒe ɖeka si womate ŋu ama o!
  Eye nyɔnuvia ƒo kpẽ. Edze ƒã be ƒewuivia lolo wu sã, eƒe akɔta kɔ, eƒe akɔta le kpuie, eye eƒe akɔta le lã. Nyɔnu tsitsi, lãmekawo kple lãmesẽ kple ŋusẽtɔ ƒe nɔnɔme nɔ esi xoxo. Eye mo hã le sue ale gbegbe. Nyɔnuvia tsɔ sesẽ ɖe didi be yeawɔ lɔlɔ̃ la nu. Ðeko nàna woawɔ atuu na wo. Eye enyo wu na nyɔnuvi bubu, ne mede ɖeke o la, maxɔ eƒe ɖetugbui leaƒenyenye o.
  Zoya fafɛ tsɔa eƒe afɔ ƒuƒlu daa bɔmb ɖe Japantɔwo dzi aɖaŋutɔe ŋutɔ. Eye ewɔa dɔ dzidzedzetɔe ŋutɔ.
  Augustine nye ame si ƒe ta biã ŋutɔ eye wòdze tugbe ŋutɔ hã. Eye le goawo katã me la, nyɔnuvi wɔnuku mawo tɔgbe le asrafoha la me, amesiwo doa dzidzɔ na ame wu ɖesiaɖe ko.
  Augustine tsɔ eƒe afɔ ƒuƒlu da bɔmb eye wònɔ ɣli dom be:
  - Mina woado Russia Gã la ɖe dzi!
  Eye alesi wòtrɔna hã.
  Nyɔnuvi ka gbegbee nye si, dzetugbe ka gbegbee nye si!
  Anastasia hã ti kpo. Nyɔnuvi gã sia tɔgbe kɔkɔ meta eve eye eƒe kpekpeme nye kilogram alafa ɖeka blaetɔ̃. Le ɣeyiɣi ma ke me la, meda ami o, eƒe lãmekawo vuvu eye sɔ si tsɔa tsi ƒua gbe ƒe akɔta le eŋu. Elɔ̃ ŋutsuwo ŋutɔ. Vidzidzi ƒe drɔ̃ewo. Gake mele dɔ wɔm haɖe o. Ðeko ame geɖe vɔ̃na nɛ. Eye nyɔnuvi si doa adã ŋutɔ.
  Menye eƒe ŋutsuwoe biaa o, ke boŋ eya ŋutɔe biaa nu dzideƒotɔe. Ŋukpe kple ŋukpe manɔmee.
  Eye edzɔa dzi nɛ. Nye kplɔ̃ɖoƒe si doa vevie nu.
  Le ɣeyiɣi ma ke me la, Anastasia nye aʋawɔla wɔnuku aɖe. Eye ewɔ aʋadziɖuɖu geɖe. Anastasia ye nye woƒe asrafoha la ƒe tatɔ.
  Etsɔa eƒe afɔ ƒuƒlu da bɔmb hã hedoa ɣli be:
  - Kekeli anɔ dukɔa dzi!
  Svetlana tsɔa eƒe afɔ ƒuƒlu ƒua gbe ɖe lime eye wògblɔna le ɣlidodo me be:
  - Russia Fiaɖuƒe Gã la ƒe ŋutikɔkɔe!
  Zoya wɔnuku la hã tsɔa eƒe afɔbidɛ ƒuƒlu ƒua gbe eye wòdoa ɣli be:
  - Le Dada Kɔkɔe la ƒe ŋutikɔkɔe ta!
  Augustine do ɣli be:
  - Kple blanuiléle si mele anyigba dzi o!
  Eye nunana si afɔ ƒuƒlu tsɔ ƒu gbe hã dzona.
  Emegbe Anastasia dze ɣlidodo gɔme. Etsɔa eƒe afɔ ƒuƒluwo hã tsɔa bɔmb gbogbo aɖewo ƒua gbe.
  Eye nyɔnuvi kalẽtɔ la do ɣli be:
  - Le Mawu Yevu la ƒe Ŋkɔ me!
  Natasha tsɔ eƒe afɔbidɛ ƒuƒluwo hã da bɔmb eye wògblɔ kple gbe sesẽ be:
  - Le Kristo ƒe ŋkɔ me!
  Eye wòda tu eve alo etɔ̃.
  Eye Anastasia dze tudada gɔme kple tu si wotsɔna ƒoa tu. Ewɔe aɖaŋutɔe ŋutɔ.
  Kpuie ko la, nyɔnuvia nye lã wɔadã.
  Natasha si ƒe afɔ ƒuƒlu la tsɔ dzideƒo ƒo ɣli be:
  - Le nyateƒe me la, nyee nye superman!
  Eye wòtsɔ eƒe afɔ ƒuƒlu da bɔmb aɖe.
  Zoya si ƒe afɔ ƒuƒlu hã da tu. Da tu Japantɔwo ɖe anyi.
  Woŋlɔ ɖe Twitter dzi be:
  - Ŋutikɔkɔe na Russia!
  Eye wòtsɔ eƒe afɔ ƒuƒlu da bɔmb aɖe.
  Augustine hã ƒo nu kple ɣli be:
  - Na Rus Kɔkɔe'!
  Anastasia da aɖaka blibo aɖe ɖe Japantɔwo dzi. Eye wòxɔe, eye wòdo ɣli kple dziku vevie be:
  - Na Svarog!
  Natasha xɔe eye wòdo ɣli be:
  - Na ɖoɖo yeye aɖe!
  Eye wòtsɔ eƒe afɔ ƒuƒlu da bɔmb!
  Svetlana ƒo nu kple ɣli be:
  - Na lãmeka siwo nye gakpo!
  Eye wòda bɔmb hã kple eƒe afɔbidɛ ƒuƒluwo.
  Zoya si ƒe afɔ ƒuƒlu hã xɔe eye wòdo ɣli be:
  - Le lɔlɔ̃ kple akunyawɔwɔ ta!
  Eye afɔ ƒuƒlu siwo le ʋuʋum.
  Augustine abosam si ƒe taɖa biã la tsɔ bɔmb ƒe aɖaka aɖe hedae eye wòdo ɣli be:
  - Yi ŋgɔ wu liƒowo le Mars dzi!
  Anastasia atsɔ dynamite ƒe ʋuƒo aɖe hã aƒu gbe eye wòaƒo nu le ɣlidodo me be:
  - Na xexeame ƒe ɖoɖo si le Russia.
  Eye Natasha ƒo nu kple ɣli be:
  - Na mɔ yeye si dzi woato akpɔ dzidzɔ!
  Le ema megbe la, nyɔnuviawo ako nu ɖekae.
  Eye enyo ŋutɔ! Nyɔnuviawo wɔ nuku ŋutɔ!
  Tsar ƒe Russia ƒe asrafowo nɔ ʋuʋum ɖo ta Tokyo.
  Russia-srafowo va dze Tokyo dzi.
  Ŋutsuvi aɖe kple nyɔnuvi aɖe zɔ do ŋgɔ: Oleg kple Margarita.
  Ðeviawo tsrɔ̃ Japantɔwo eye woyi ŋgɔ ɖo ta fiasãa gbɔ. Mikado ɖe gbeƒãe bubutɔe be yemadzo le fiadu la me o eye yeanɔ afima tegbee.
  Oleg da tu samurai la eye wòtsɔ eƒe afɔ ƒuƒlu da bɔmb, eye wònɔ ɣli dom na eɖokui be:
  - Rus' matsɔ eɖokui ana gbeɖe o!
  Margarita hã tsɔ eƒe afɔ ƒuƒlu da lime aɖe eye wònɔ ɣli dom, eye wòɖe eƒe aɖuwo ɖe go:
  - Míaɖu dzi alo míaku!
  Eye nyɔnuviwo ƒe aʋalɔgo aɖe gena yia Mikado ƒe fiasã me. Nyɔnuviawo katã do awu, eye woƒe akɔtawu koe wodo. Eye amesiawo siwo le amama kloe la wɔa avu abe kalẽtɔwo ene.
  Anastasia tsɔ eƒe afɔ ƒuƒlu da bɔmb eye wòdo ɣli be:
  - Nikolai, ènye Mikadotɔ!
  Natasha hã tsɔ eƒe afɔ ƒuƒlu tsɔ ku ƒe nunana la dze egɔme eye wòdo ɣli, eye wòɖe eƒe aɖuwo ɖe go:
  - Míaƒe fia lae nye ame si fa wu!
  Eye aleke gbegbe wòaklẽ abe dzonu ene enye si! Eye nyɔnuvi si ƒe ŋku biã alea.
  Zoya si ƒe afɔ ƒuƒlu hã tsɔa dzidzɔ ƒoa ɣli eye wòtsɔa eƒe afɔ ƒuƒlu daa bɔmb:
  - Nyee nye aʋadziɖula le susuŋutinunya me!
  Eye wòɖe eƒe aɖe fia.
  Etsrɔ̃a eya ŋutɔ ƒe samurai.
  Augustine, abosam ma si ƒe taɖa biã la hã daa tu. Eye ewɔa esia pɛpɛpɛ nenema. Mows down Japantɔwo.
  Eye wòdoa ɣli le eƒe lãkusiwo tame be:
  - Ŋutikɔkɔe na nye dukɔ kɔkɔe!
  Eye wòɖea eƒe aɖuwo ɖe go!
  Svetlana, si hã nye nyɔnu kalẽtɔ, atsɔ bɔmb aɖaka blibo aɖe aƒu gbe.
  Eye Japantɔwo dzo yi goawo katã me.
  Nyɔnuviawo yia edzi dzea wo dzi, eye wogbãa woƒe tsitretsiɖeŋulawo. Dzidzedzekpɔkpɔ ŋutɔŋutɔwo gbɔ ɖoɖo. Wosea amenuveve si doa ŋɔdzi na wo, kple nyaƒoɖeamenu ɖeɖimateameŋutɔe, kple gbɔdzɔgbɔdzɔwo ƒe anyimanɔmanɔ. Eye no ƒuƒlu nye kakaɖedzi nyuitɔ kekeake be womate ŋu aɖu wo dzi o eye womate ŋu anyrɔ wo o.
  Anastasia, si le Japantɔwo lãm la, le ɣli dom be:
  - Asiwo wotsɔ oak wɔ, ta si wotsɔ lifi wɔ!
  Eye wòtsɔa eƒe afɔ ƒuƒlu ƒua bɔmb. Ekaka samuraitɔwo ɖe teƒeteƒewo.
  Natasha si le amama afã kple afã hã le tu dam.
  Egbãa Japantɔwo ɖe anyi. Eye wògbãa wo wozua kakɛwo.
  Tete ɖe fiasãa ŋu geɖe wu. Eye afɔ ƒuƒlu la daa bɔmb.
  Japantɔ siwo vɔvɔ̃ ɖo la tsɔ wo ɖokui na. Wogbãna zua kakɛkakɛwo.
  Terminator Nyɔnuvi gblɔ be:
  - Neva eme be Perun nanɔ mía gbɔ!
  Zoya si ƒe afɔ ƒuƒlu, si nye nyɔnuvi wɔnuku aɖe si nye terminator, da tu eɖokui eye wòtsrɔ̃ asrafomegãwo. Eɖe eƒe aɖuwo ɖe go.
  Nyɔnuvia do ɣli be:
  - Míenye Russia gãtɔ kekeake ƒe sɔdolawo!
  Nyɔnuvia tsɔ eƒe afɔ ƒuƒlu da bɔmb. Kaka futɔa ɖe teƒeteƒewo.
  Cool Zoya xɔe eye wògadzi ha ake be:
  - Suvorov fiae be wòakpɔ ŋgɔ! Eye ne èfɔ la, tsi tre vaseɖe ku me!
  Eye wòɖe eƒe aɖuwo ɖe go le alɔgbɔnukoko me.
  Augustine si le dzo dam hã dzi ha henɔ ɣli dom be:
  - Na liƒo yeyewo!
  Eye wògblɔ kpee kple alɔgbɔnukoko be:
  - Eye míele ŋgɔ ɣesiaɣi!
  Svetlana nyɔnuvi kalẽtɔ hã ƒo futɔa. Ekaka fiaɖuƒea ƒe dzɔlawo eye wòdo ɣli be:
  - Na ɣeyiɣia ƒe dzidzedzekpɔkpɔwo!
  Eye bɔmb siwo afɔ ƒuƒlu tsɔ ƒu gbe la gadzona ake.
  Nyɔnuviawo tea futɔa ɖe te. Woɖo ŋku alesi woʋli Port Arthur ta kalẽtɔe, si womaŋlɔ be o ƒe alafa geɖe la dzi.
  Eh, aleke aʋakɔ ma tɔgbe ate ŋu abu le ŋutinya ŋutɔŋutɔ me, eye Japantɔwo gɔ̃ hã nabu?
  Ŋukpe ka gbegbee nye si.
  Anastasia tsɔ eƒe afɔ ƒuƒlu da bɔmb eye wòƒo kpẽ be:
  - Na Russia ƒe liƒo dzi!
  Natasha hã tsɔ eƒe afɔ ƒuƒlu da nane si wua ame eye wònɔ ɣli dom mɔkpɔkpɔbuɖeametɔe, eye wòɖe eƒe aɖuwo ɖe go:
  - Afi siae nye dzidzedzekpɔkpɔ yeyewo!
  Eye wòtrɔ asi le Japantɔwo ŋu.
  Eye le afisia, kple afɔkpodzi ƒuƒlu la, Zoya hã axɔe aƒoe. Eye emegbe etsɔ eƒe afɔ ƒuƒlu tsɔ bɔmb aɖe hedae.
  Eye le ema megbe la, edzi ha be:
  - Míaɖe asi le futɔwo ƒe sededewo te o!
  Eye wòɖe mo ɖe go!
  Nyɔnuvi dzetugbe aɖe si le sue ŋutɔ, si ƒe nɔnɔme le abe kamedefefewɔla ene. Eye dzinɔameƒotɔe ŋutɔ.
  Eye Augustine aƒo nu tsi tre ɖe Japantɔwo ŋu. Egbãa wo eye wòtsɔa eƒe afɔ ƒuƒlu ƒua bɔmb aɖaŋutɔe ŋutɔ.
  Eye wòkakaa futɔwo abe ɖe aŋetuwo le dzodzom tso bɔl dzi ene.
  Nyɔnuvia do ɣli be:
  - Tsokolet, míaƒe mɔe nye ema!
  Augustine lɔ̃a tsokolet ŋutɔŋutɔ. Eye le fia ƒe kpɔkplɔ te la, adzɔnuwo yɔa asiwo me fũ. Nya kae nàte ŋu agblɔ tso Tsar Nicholas ŋu? Fifia, fia si bu la le tɔtrɔm zu gã aɖe le míaƒe ŋkume. Ne míagblɔe tututu la, fia la ku, gake viaŋutsu, Alexei, va zu gã! Eye nusi hiã na esia koe nye be nyɔnuviwo nawɔ avu le aʋagbedzi.
  Eye ɖevi kalẽtɔ eve aɖewo siwo xe mɔ na Japantɔwo be woagaxɔ Vysokaya Toa o. Esi wonɔ nya me tsom le Port Arthur ƒe dzɔgbese ŋu.
  Eyata woɖi gbɔ Russia Fiaɖuƒea.
  Svetlana da amewuwu ƒe ʋuƒo aɖe hã eye wòtsɔ tu siwo wotsɔna ƒoa tue mu fiasãa ƒe gotagli la.
  Fifia nyɔnuviawo le du ƒum le xɔawo me. Aʋa la le nuwuwu gogom.
  Anastasia gblɔ dzonɔamemetɔe be:
  - Mexɔe se be dzɔgbenyui le lalayem!
  Eye wògatsɔ eƒe afɔ ƒuƒlu da bɔmb ake.
  Natasha, si le tu dam wòwu ame. Esi wònɔ atsyã wɔm na tsitretsiɖeŋulawo la, eŋlɔ ɖe Twitter dzi be:
  - Makpɔ dzɔgbenyuie godoo!
  Eye bɔmb aɖe si afɔ ƒuƒlu tsɔ ƒu gbe la gadzo.
  Eye emegbe bɔmb eve siwo wobla siwo eƒe afɔ ƒuƒlu da ɖe Zoya si afɔ ƒuƒlu la le yiyim. Eye agbã tsitretsiɖeŋulawo.
  Emegbe eɖoa nukokoe be:
  - Nyee nye ɣletivimefakaka nyɔnuvi.
  Eye wògatsɔ ku ƒe aɖe siwo le dzo dam la ƒu gbe tso eɖokui me.
  Eye emegbe Augustine, nyɔnuvi sia si nye terminator la, le du dzi xoxo. Alesi wòkplɔ amesiame hesi ami wo katãe. Ðeko wònye gã ŋutɔ.
  Aʋawɔla si nye aʋawɔwɔ ƒe demiurge ŋutɔŋutɔ.
  Eye wònɔa ɣli dom na eɖokui be:
  - Dzideƒo gãtɔ kekeake le míaƒe ʋua me dɔwɔlawo si!
  Eye emegbe Svetlana do. Eyata fa miamiamia eye wòle keklẽm. Etsɔa eƒe ŋusẽ si nu sẽ la xɔa amesiame. Ate ŋu aɖu futɔ ɖesiaɖe koŋ dzi.
  Eye aʋawɔla la ɖea eƒe aɖu siwo le abe dzonu ene la ɖe go. Eye wo lolo wu sɔ tɔ. Nyɔnuviae nye esia.
  Svetlana ko alɔgbɔnu eye wòdo ɣli be:
  - Na akɔɖu siwo me caviar yibɔ le!
  Eye nyɔnuviawo do ɣli ɖeka le woƒe lãkusiwo tame be:
  - Akɔɖutiwo aƒo se le Mars dzi!
  Mikado metsɔ dzideƒo wɔ hara-kiri o eye wòde asi agbalẽ te be yeatsɔ ye ɖokui ana. Woɖe gbeƒãe be Tsar Alexei II nye Japan Fiagã yeye. Le ɣeyiɣi ma ke me la, le Ɣe si le dodom ƒe Anyigba dzi la, wole dzadzram ɖo ɖe amewo ƒe nyametsotso si woawɔ le lɔlɔ̃nu faa ƒe gomekpɔkpɔ le Russia me ŋu.
  Aʋa la wu enu kloe. Aʋawɔha mamlɛawo le woƒe aʋawɔnuwo ƒom ƒu.
  Nyɔnuviwo ƒe asrafoha la ɖo gamenɔlawo ɖe fli me. Ele be ŋutsuwo nadze klo agbugbɔ nu na nyɔnuviawo ƒe afɔ ƒuƒluwo. Eye Japantɔwo wɔa esia kple dzonɔameme gã aɖe. Esia doa dzidzɔ na woawo hã.
  Nyateƒee, wonye tugbedzedze mawo tɔgbe. Eye enyo be woƒe afɔwo nanye ke vie. Evivina wu eye wòle dzɔdzɔme nu wu gɔ̃ hã. Vevietɔ ne wotsɔ lãgbalẽ wɔ woe. Eye wòsẽ ale gbegbe.
  Japantɔwo gbugbɔa nu na woƒe afɔkpodzi ƒuƒluwo eye woƒoa woƒe nuyiwo. Eye nyɔnuvia hã lɔ̃nɛ.
  Anastasia de dzesii kple vevesese be:
  - Amekae gblɔ be aʋawɔwɔ menye nyɔnuwo tɔ o?
  Natasha ko alɔgbɔnu tsɔ ɖo eŋu nɛ be:
  - Ao, aʋawɔwɔe nye mɔkpɔkpɔ ƒe ɣeyiɣi vivitɔ kekeake na mí!
  Eye wòɖe eƒe aɖe fia. Aleke gbegbe wòlolo ŋutɔŋutɔe nye si be woagbugbɔ nu na ame le mɔ si ɖia gbɔ ame ŋutɔŋutɔ alea nu.
  Woƒoa Zoyka ƒe afɔkpodzi ƒuƒlu si le goglo la. Nyɔnuvia gblɔ kple dzidzɔ, hele ɣli dom be:
  - Esia lolo ŋutɔ! Madi be woayi edzi!
  Augustine Dzĩ xlɔ̃ nu be:
  - Lé wò ɖetugbui leaƒe nyenye me ɖe asi vaseɖe srɔ̃ɖeɖe! Eye àkpɔ dzidzɔ ɖe eŋu!
  Zoya si ƒe afɔ ƒuƒlu la ko alɔgbɔnu hegblɔ be:
  - Woado ŋutikɔkɔe na nye Anyigba Kɔkɔe! Gake ɖeko fɔmaɖimaɖi vea ame!
  Nyɔnuvia ko alɔgbɔnu le mo nɛ.
  Svetlana gblɔ dadatɔe be:
  - Mewɔ dɔ le gbolowɔƒe aɖe. Eye nyemehiã ɖetugbui leaƒe nyenye o!
  Zoya si ƒe afɔ ƒuƒlu bia kple alɔgbɔnukoko be:
  - Aleke wòdzɔ dzi na wò?
  Svetlana gblɔ tso dzi me kple tameɖoɖo kplikpaa be:
  - Ðewohĩ mate ŋu anyo wu ema o!
  Zoya si le amama afã kple afã gblɔ anukwaretɔe be:
  - Zã sia zã la, mekua drɔ̃e tso alesi ŋutsu aɖe xɔa nye anyigba ŋu. Efa ale gbegbe eye wòvivina ŋutɔ. Eye nyemedi nu bubu aɖeke o.
  Svetlana kple nyɔnuvia do susua ɖa be:
  - Le aʋaa megbe la, àte ŋu ayi gbolowɔƒe si xɔ ŋkɔ wu le Moscow alo St. Petersburg. Xɔ dzinye se be àlɔ̃e le afima!
  Zoya si nɔ amama afã kple afã ko nu hede dzesii be:
  - Ele be nàbu esia ŋu!
  Natasha do susua ɖa be:
  - Ðewohĩ míate ŋu adɔ gamenɔlawo gbɔ sesẽe?
  Nyɔnuviawo ko nu le fefenya sia ta.
  Le goawo katã me la, nu dzeani siwo le afisia nyea dzikudodo. Eye lɔlɔ̃tɔwo doa vɔvɔ̃ na ame. Aʋawɔwɔ nana nyɔnuviwo wɔa adã. Aʋawɔlaawo yi edzi nɔ woƒe afɔ ƒuƒlu siwo me ke le la ƒom ɖe gamenɔlawo ŋu be woagbugbɔ nu na wo. Edzɔ dzi nam ŋutɔ.
  Emegbe wodze fefe dodzidzɔname bubuwo gɔme. Vevietɔ dzonu siwo nɔ tu dam ɖe yame. Woɖe dzokekewo fia. Eye wònye modzakaɖeɖe geɖe ŋutɔ. Hadzidzi nɔ ɖiɖim eye kpẽwo nɔ ɖiɖim.
  Tsar ƒe Russia ɖu Japan dzi. Nusi, le goawo katã me, nye nusi amesiame nɔ mɔ kpɔm na. Russia-srafowo ƒe ŋusẽ de ŋgɔ ŋutɔ. Japan nyɔnu siwo ƒe afɔ ƒuƒlu ƒe hadzidzi kple ɣeɖuɖu geɖe.
  Nusianu nya kpɔ eye kesinɔnuwo... Le Russia ŋutɔ hã la, dzidzɔkpɔkpɔ le aʋadziɖuɖua ta. Nyateƒee, menye amesiamee kpɔ dzidzɔ o. Le Marxtɔwo gome la, esia nye ƒoƒo sesẽ aɖe ŋutɔ. Fia la ƒe ŋusẽ gasẽ ɖe edzi. Eye mɔnukpɔkpɔ siwo su esi la dzi ɖe edzi. Kpekpeɖeŋu si wonana le hadomegbenɔnɔ me la lolo ŋutɔ.
  Esi Russia ɖu Japan dzi vɔ la, eyi eƒe ɖoɖo si nye be yeakeke ye ɖokui ɖe enu ayi China dzi. Chinatɔwo ƒe nutoawo lɔ̃ faa wɔ amewo ƒe nyametsotso eye wova ge ɖe fiaɖuƒea me. Regent Nikolai Romanov, ti Russia ƒe kekeɖenudɔwɔwɔ le dzigbeɣedzeƒe ƒe ɖoɖo si kpɔ dzidzedze ŋutɔ yome. Womi China vivivi.
  Esi tsar-fiaɖuƒea ƒe ganyawo ƒo asa na tɔtrɔ kpata ƒe zitɔtɔwo ta la, ekpɔ ganyawo ƒe ŋgɔyiyi kabakaba. Etu mɔwo, dɔwɔƒewo, dɔwɔƒewo, tɔdzisasrãwo, kple bubu geɖe. Dukɔa dzraa abolo kple nu geɖe.
  Ewɔ bɔmbdadaʋu sesẽtɔwo kekeake le xexeame: Ilya Muromets kple Svyatogor bɔmbdadaʋuwo, kple aʋawɔʋu siwo me kɔ wu siwo zɔna kabakaba wu, siwo nye Luna-2. Eye aʋakɔ gã aɖe si me asrafo miliɔn etɔ̃ nɔ - ŋutifafaɣi ƒe asrafoha si lolo wu Germanytɔwo tɔ zi gbɔ zi atɔ̃.
  Gake Kaiser Wilhelm gaxɔe kokoko eye wòtsɔ eƒe ta de eme. Gawu la, Austria-fiazikpuia ƒe domenyila wuwu le Sarajevo va zu nusi gbɔ aʋawɔwɔa tso.
  Eye emegbe Germanytɔwo ɖoe be yewoawɔ aʋa le akpa eve.
  Tsar ƒe aʋakɔa ʋu yi wo gbɔ. Le Chinatɔwo ƒe nutoawo ta la, amewo ƒe ku dzi ɖe kpɔtɔ evɔ wolé vidzidzi ƒe agbɔsɔsɔ gã me ɖe asi ta la, amewo sɔ gbɔ ŋutɔ le Tsar ƒe Russia. Eye ate ŋu aƒo aʋakɔ gã aɖe nu ƒu.
  Gawu la, sɔhɛwo kple adãwɔlawo ƒe akpa gãtɔ.
  Esi Austria-Hungary va dze ƒoƒo dzi ta la, wogbã enumake. Tsarist-srafowo gbã Germanytɔ siwo ƒe xexlẽme sɔ gbɔ wu la bɔbɔe eye woxɔ East Prussia heɖe to ɖe Königsberg.
  Hindenburg dze agbagba be yeaɖu Russiatɔwo dzi kple ƒoƒo, gake tsar-ʋakɔa ƒe xexlẽme si de ŋgɔ wu la va lolo akpa. Tsɔ kpe ɖe eŋu la, tu siwo wotsɔna ƒoa tu, aʋawɔʋu siwo me kɔ "Luna"-2 ɖee fia be yewonye aʋawɔnu siwo wɔa dɔ ŋutɔ na tsitretsiɖeŋulawo.
  Esi woɖu Hindenburg dzi ta la, esi. Eye Russia-srafowo ƒu du yi Oder-tɔsisia gbɔ. Le dzigbe gome la, woxɔ Lvov kple Przemysl enumake. Tsartɔwo ƒe aʋakɔa yi ŋgɔ, eye Austriatɔwo si kple vɔvɔ̃ eye wotsɔ wo ɖokui na.
  Turkey ƒe gege ɖe aʋaa me meɖe vi boo aɖeke na Germanytɔwo o. Togbɔ be esia he ŋusẽ aɖewo ƒe susu ɖa hã. Gake Russiatɔwo yi edzi yi ŋgɔ va ɖo Austria. Eye woƒo Germanytɔwo le teƒe si gogo Paris.
  Oder Tɔsisia ƒe nuto me koe Germanytɔwo te ŋu tɔ te Russiatɔwo ƒe asrafohawo ƒe ŋgɔyiyi, esi woƒe asrafowo gbɔdzɔ vevie le ɣetoɖoƒe gome.
  Gake le dzigbe gome la, tsartɔwo ƒe aʋakɔa nya futɔwo. Field Marshal Brusilov le eƒe ŋutete katã me abe alesi wònɔna ɖaa ene.
  Eye emegbe woƒo xlã Budapest... Eye woxɔ Bratislava kple Krakow. Eye Russia-srafowo le tetem ɖe Prague ŋu.
  Wolé Asia Sue le dzigbe gome, Baghdad mu, Russiatɔwo xɔ Istanbul.
  Fiagã Franz trɔ ɖe Wilhelm ŋu kple biabia be ŋutifafa nava. Gawu la, Italy dze Austriatɔwo dzi xoxo eye wòʋu aʋawɔha evelia.
  Gake womate ŋu atɔ te Russia-srafowo o. Eyata woxɔ Prague. Eye le dzomeŋɔli la, fia ƒe asrafohawo ʋuna toa tsikpeawo yia Berlin. Eye le February me la, wowu Germany ƒe fiadu la ƒoƒo ƒo xlãe nu. Eye woge ɖe Vienna, Austria-Hungary kaka eye woɖu edzi.
  Le February 23, 1915 dzi la, Germany tsɔ eɖokui na. Russia-srafowo gage ɖe Berlin ake.
  Xexemeʋa Gbãtɔ wu enu. Anyigba geɖe va su Russia si. Liƒoa to Oder-tɔsisia to. Russia tsɔ Alps-towo de eƒe wɔwɔme me. Italy xɔ Austria-Hungary ƒe akpa aɖe le Anyiehe. Eye Yugoslavia va zu Russiatɔwo ƒe tevi. Hungary kple Czech fiaɖuƒea va zu Russia ƒe akpa aɖe. Krakow hã nɔ Poland-fiaɖuƒea me eye wòva lolo ŋutɔ. Koenigsberg va zu Russia-nutowo ƒe akpa aɖe, abe alesi Galicia kple Bukovina hã wɔe ene. Transylvania va zu Romaniatɔwo. Türkiye do ŋgɔ na Egipte, eye wotsɔ kpe ɖe Iraq, Siria, kple Arab-nyigba siwo le Mecca ŋu va zu Russiatɔwo ƒe anyigba. Britaintɔwo koe te ŋu xɔ Basra.
  Eteƒe medidi o Russia-srafowo xɔ Saudi Arabia keŋkeŋ. Eye woxe fe gbogbo aɖewo ɖe Germany dzi.
  Eyata Russiatɔwo ƒe dziɖuɖu do mo ɖa le Eurasia. Aʋa gã aɖeke medzɔ o ƒe geɖe. Russia kple Britain wu Iran nu, eye woƒe wɔwɔme hã le eme: Russia ƒe dziehe kple titina, dzigbe va ɖo Britaintɔwo gbɔ. Emegbe Afghanistan. Russia ƒe dziehe kple titina hã, Britain ƒe dzigbe.
  Tsar Fiaɖuƒea va zu ŋusẽtɔ, gake Britain gakpɔtɔ sẽ ŋu. Russiatɔwo ʋu to China, eye wowu eƒe léle nu.
  Ganyawo nɔ ŋgɔ yim le xexeame godoo... Gake le ƒe 1929 me la, Ganyawo ƒe Sesẽ Gã la do.
  Tsar Alexei II ye le dzi ɖum le Russia ƒe fiazikpui dzi. Etsi wu eƒe dɔlélea eye ŋusẽ le eŋu ŋutɔ le ŋutilã me. Fia yeyea le dukɔ si me asrafo miliɔn ewo le dzi ɖum le ŋutifafaɣi eye wòmi China kloe. Eye ganyawo, si meɖe fu boo o wu bubuwo le ganyawo ƒe sesẽɣia me la, xɔ ŋgɔ na United States.
  Eye emegbe Russia Fiagã la ɖoe be yeawɔ nu kple Amerikaa? Nukatae woxɔ Alaska le fiaɖuƒea si ɖe gaku ɖeka ta? Ðe esia le dzɔdzɔea? Ðewohĩ esia hã nye adzodadaa?
  Kpuie ko la, All Rus ƒe Fiagã, Alexei II, si woyɔna xoxo be amegã le ƒe 1933 me, le January 5 lia dzi, le ŋkeke si tututu dzi wowu fofoa Nicholas II, dzi la, edze aʋa yeye aɖe gɔme. Le Amerika, si ɖo blanuiléle ƒe sesẽƒe gbɔ ya.
  Eye dukɔ bubuwo mete ŋu de nu Russia me haɖe o. Wogblɔ be Amerikatɔwo ble eye ele be woaɖo eŋu.
  Eye aleae Alaska dzi dzedze dze egɔmee. Ɣeyiɣi sia tututu me la, ketekemɔ si Russiatɔ mɔ̃ɖaŋudɔwɔlawo tu yi Chukotka la dze dɔwɔwɔ gɔme.
  Eye Russia-srafowo zɔ to sno kple sno siwo nɔ dzadzam la me.
  Nyɔnuvi mavɔ atɔ̃ siwo dometɔ aɖewoe nye: Anastasia, Natasha, Zoya, Augustina, kple Svetlana. Menye nyɔnuvi dzrowoe wonye o, ke boŋ afimatɔwo ƒe adzetɔwoe. Eye le esia ta menye tsitsi o, ke boŋ ɖekakpui kple makumaku tegbee. Eye esi wònye afakalawoe wonye ta la, ekema le dzomeŋɔli, le ɣetoɖoƒe zã me, kple le vuvɔ si le gbe me ta la, afɔ ƒuƒlu kple bikini koe wowɔa avu.
  Nyɔnuvi siawo ƒua du ƒoa xlãe, tsɔa woƒe afɔ ƒuƒluwo daa bɔmb hedzia ha be:
  - Tsar Gãtɔ Alexei, 1999.
  Wòe nye nunyatɔ kekeake le xexeame!
  Eye ale Anastasia tsɔ eƒe afɔ ƒuƒlu da bɔmb. Amerikatɔwo le dzodzom tso bɔmb siwo le wowóm la me.
  Eye nyɔnuvia da tu tso tu si wotsɔna ƒoa tu me hedo ɣli be:
  - Le Rus ƒe ŋkɔ me!
  Eye emegbe Natasha hã da tu, eye wòtsɔa eƒe afɔbidɛ ƒuƒluwo tsɔa ku ƒe nunana la ƒua gbe henɔa ɣli dom be:
  - Va eme, drɔ̃e gã aɖe!
  Eye axɔe hã eye wòaɖe eƒe aɖuwo.
  Eye emegbe afɔ ƒuƒlu Zoya... Eƒe afɔkpodziwo biã tso Alaska ƒe sno si le ƒoƒom ta. Nyɔnuvia do ɣli le eƒe lãkusi tame be:
  - Russia gã la koe wòaɖu dzi!
  Eye bɔmb si afɔ ƒuƒlu tsɔ ƒu gbe hã dzona.
  Augustine ye kplɔe ɖo. Etsɔa tu siwo wotsɔna ƒoa yae ƒoa Yankeestɔwo eye wòtsɔa eƒe afɔbidɛ ƒuƒluwo daa bɔmb.
  Eye wòdoa ɣli hã be:
  - Tsar gã Alexei nye Russiatɔwo ƒe Tsar!
  Eye emegbe Svetlana dze tudada gɔme... Eye wòtsɔ eƒe afɔ ƒuƒlu ƒu du yi Amerikatɔwo gbɔ hedo ɣli be:
  - Nusianu anyo ŋutɔ!
  Nyɔnuvi atɔ̃ le du ƒum amama kloe le Alaska katã hele Amerikatɔwo ƒom. Eye aʋawɔʋu siwo le ʋuʋum enye si: Nikolai-4, si nye mɔ̃ yeye si me tu kple tu ade le. Eye wole Amerikatɔwo ƒom nyuie. Eye "Alexandra"-3, siwo ŋu ŋusẽ le ŋutɔ eye wowua ame la le wo megbe. Eye tu siwo wotsɔna ƒoa tue la ade ewo.
  Eye nyɔnuviawo le aʋakɔ bliboa ŋkume, eye wole amama afã kple afã eye wodze tugbe. Woƒua du yia wo ɖokui gbɔ hedzia ha be:
  - Le Tsarwo ƒe Russia kɔkɔe la ƒe ŋkɔ me la, amesiame akpɔ dzidzɔ wu - nunya wu!
  Eye ale woagbã Amerikatɔwo ƒe batri bubu - atsɔ bɔmb aƒu gbe ɖe edzi kple woƒe afɔ ƒuƒlu.
  Tsar-srafowo le Alaska geɖe wu xɔm. Le nyateƒe me la, viɖe aɖeke mele ameflunya kple anyigbamama ma xɔxɔ le ame si ɖe naneke kloe ta o me o.
  Eye aʋawɔlawo wɔa avu na wo ɖokui eye woʋuna yia futɔwo ƒe ametakpɔkpɔ me yi ŋgɔe. Eye wogbãa woƒe futɔa, wotsia enu sesĩe!
  Anastasia do ɣli gɔ̃ hã be:
  - Míaƒe anyigba nalolo eye wòanɔ dzadzɛ!
  Eye wògatsɔ eƒe afɔ ƒuƒlu da bɔmb ake!
  Eye emegbe Natasha trɔ eƒe ɣeyiɣi eye wòƒo ɣli be:
  - Na míaƒe Rus fafɛ la naxɔ ŋkɔ!
  Eye nenema ke wòaxɔ eƒe futɔwo ahaƒo woe.
  Eye lime si afɔbidɛ ƒuƒluwo tsɔ ƒu gbe la dzona.
  Eye emegbe Zoya atso Amerikatɔwo kple ɣlidodo kple ɣlidodo be:
  - Ẽ, etsɔme anye bedlam!
  Eye esi nyɔnuvia ƒe afɔ ƒuƒluwo hã da ɖe edzi la, ku ƒe nunana la wó!
  Eye emegbe Augustine ada tu siwo wotsɔna ƒoa tu. Eye wòtsoa fli la ɖe anyi, eye emegbe wòdoa ɣli le eƒe lãkusi tame:
  - Tso ŋdi va se ɖe fiẽ!
  Eye emegbe Svetlana si nye adãtɔ la da tu. Eye ezãa eƒe afɔbidɛ ƒuƒluwo hã eye wòŋlɔa nu vevie be:
  - Míaƒe fiaɖuƒe si nye tagbɔsesẽtɔ!
  Eye le afisia hã la, nyɔnuvi, trɔ wò futɔwo! Mido gbe na kalẽtɔ la.
  Eye ne wolé Amerika gamenɔlawo la, ele be woagbugbɔ nu na nyɔnuviawo ƒe afɔkpodzi esime wodze klo. Eye afikae woayi? Wogbugbɔa nu na ame heƒoa atam. Eye wogakpɔtɔ le woƒe nuyiwo ƒom.
  Wogadi kokoko be...
  Afikae nàte ŋu ayi atsi tre ɖe nyɔnuviwo ŋu? Wona asrafoawo ɖe woƒe awuwo hedɔ wo gbɔ sesẽe. Adzetɔawo di gbɔdɔdɔ ŋutɔŋutɔ. Eye vivisesea lolo ŋutɔ eye ŋusẽ le ŋuwò. Miezua afakalawo. Eye klass si nye super alea gbegbe!
  Enyo, nyɔnuviwo lɔ̃a amewuwu, nyɔnuviwoe nye esiawo. Eye wolɔ̃a ŋutsuwo gbɔ dɔdɔ sesẽe, aleae wòle be adzetɔwo nawɔe.
  Gake adzetɔwo gakpɔtɔ nye nyɔnuvi fafɛwo. Eye wolɔ̃a wo ne wotrɔ asi le wo ŋu. Eye edzɔa dzi na wo.
  Tsatɔwo ƒe aʋakɔa xɔ Alaska xoxo. Eye medzudzɔ o, ke boŋ ege ɖe Canada. Nukae le edzi yim le afisia? Canada nye Britain ƒe dziɖuɖu le se nu. Enyo, mewɔna ɖe seawo dzi tututu o, enaa Amerika-srafowo toa eme.
  Eyata susu aɖe li si ta wòle be woaƒoe ɖo. Eye Kolchak ye le Russiatɔwo ƒe ƒudziʋawɔʋuwo dzi kpɔm. Eye enya Amerikatɔwo do goe le Philippines kple Hawaii xoxo. Eye wòxɔ eƒe aʋawɔƒewo le afima.
  Enyo, Yankees-ha la le atsiaƒua tem. Eye nyɔnuvi dzetugbe mawo tɔgbe le meliawo me. Eye vevietɔ wu la, aʋawɔlaawo le amama kloe. Eye enya kpɔ ŋutɔ. Ne nyɔnuviwo doa akɔtawu ko la, ekema enyo ŋutɔ!
  Edzɔa dzi nam ŋutɔ be malé ŋku ɖe nyɔnuviwo ŋu alea. Eye ne woxɔ Amerikatɔwo kple Canadatɔwo ƒe meliwo eye woʋuʋu woƒe no ƒuƒluwo. Esia nyo ŋutɔ!
  Eye nyɔnuviawo ƒoa woƒe afɔ ƒuƒluwo ɖe xɔ siwo me dzo le la dzi eye wotsɔa akplɔwo lãa Amerikatɔwo.
  Ŋusẽ aɖeke mele mɔnu aɖeke ŋu ɖe nyɔnuvi mawo ŋu o. Le nyateƒe me la, nyɔnuvi siawoe ŋutsuwo kua drɔ̃e le. Nukae nàte ŋu awɔ ɖe tugbedzedze si ƒe nowo le amama keŋkeŋ ŋu?
  Le nyateƒe me la, nyɔnuvi siawo ƒomevie nànɔ ŋku lém ɖe wo ŋu gaƒoƒo geɖe. Eye màtrɔ ta ɖe megbe o. Eye woléa gamenɔlawo hezi wo dzi be woawɔ dɔ kple woƒe aɖe, si doa dzidzɔ na woƒe vidzidɔ siwo me dzodzro vɔ̃wo le.
  Eye enya kpɔ ŋutɔ eye wòvivina ŋutɔ! Màte ŋu awɔ vodada le nyɔnuvi siawo tɔgbe ŋu o! Woatso ta eye woatso aŋe to ʋuka ɖesiaɖe me.
  Ame atɔ̃ ƒe ƒuƒoƒo aɖe si le du ƒum le Canada godoo lae nye esi. April ƒe nuwuwu ɖo xoxo eye nusianu le seƒoƒo ƒom. Eye nyɔnuviawo, nyuie, wodze tugbe ŋutɔ. Eye wotsɔa woƒe akunyawɔyiwo lã Amerikatɔwo. Eye wotsɔa woƒe afɔbidɛ ƒuƒluwo tsɔa diskwo ƒua gbe.
  Eye woƒoa kpẽ na wo ɖokui be:
  - Russia Dadanyigba dzeani aɖeke megali wu ema o, .
  Wɔ avu ɖe eta eye mègavɔ̃ o...
  Dukɔ aɖeke meli si nya kpɔ wu esia le xexeame o - .
  Xexeame katã nye kekeli ƒe akaɖi, Rus tɔ!
  Enyo, nyɔnuviwo, kple ŋutsu gãwo! Eye wokplɔa futɔ siwo woƒo la vaa klo. Eye emegbe wozia dziwò be nàgbugbɔ nu na woƒe afɔkpodzi ƒuƒlu siwo me ke le. Nyɔnuvi siawo nye super keŋkeŋ!
  Le May ƒe nuwuwu la, Russia-srafowo, esi woxɔ Canada ƒe akpa gãtɔ ta la, woge ɖe United States ƒe anyigba dzi. Aʋa dzɔ le Amerikatɔwo ƒe anyigba ŋutɔ dzi.
  Eye nyɔnuvi atɔ̃ dze Amerikatɔwo dzi, eye wozi wo dzi ŋutasesẽtɔe. Esi ame dzetugbeawo ɖu asrafoha bliboa dzi ta la, wodze fefe kple gamenɔlawo gɔme. Esi woɖe modzaka kplii wòde edeƒe la, wowɔ kplɔ̃ɖoɖo aɖe si me woɖaa nu le.
  Woɖua lã yeyewo hedzia ha na wo ɖokui.
  Mɔ gbegblẽ geɖewo le xexeame, .
  Abe gypsy ƒe taɖa ene - mɔwo ƒe ƒuƒoƒo!
  Wonya vɔsamlekpuiawo ɖa le agbo la godo, .
  Abe ɖevi si dɔ le wuwum ene - ame vɔ̃ɖi!
  
  Kplɔ geɖewo, aʋli, bali aɖe:
  Abe abosam le mɔ ɖesiaɖe dzi ene!
  Mienya xɔlɔ̃ alo futɔ gɔ̃ hã o - .
  Woma xexeame ɖe afã me!
  
  Ŋutsuvia zɔ afɔ ƒuƒlu le vuvɔ me, .
  Sno ƒe ʋuʋu ɖeɖe dzaa ɖia dɔwuame...
  Gake mexɔe se be èda ahe le ga gome, .
  Kesinɔtɔwo doa dzo nyuie wu le May me!
  
  Clover le tsitsim, nyae na amesiame le anyigba dzi, .
  Alesi dandelion trɔna zua sika le kele me...
  Ne ènyo dɔme - glitoto aɖe le afisiafi, .
  Gake lã lénu la susuna be avugbɔ̃e nènye!
  
  Amewo tsɔa nikel ƒua gbe ɖe mía ŋu
  Kɔmeʋuʋu nye nublanuikpɔkpɔ si me kɔ!
  ƒoƒo sesẽtɔ kekeake na mí tso asi gbɔ, .
  Ale be gbɔgbɔ evelia ʋu!
  
  Dzomeŋɔli wu enu - adame gbɔna, .
  Dzoxɔxɔ, dzobibi kple tsidzadza gã aɖe le eme!
  Edze abe Ŋusẽkatãtɔ la ɖe dzesi la fia mí ene, .
  Eye nutala la wɔ xexeame ƒe anyigbatata ƒe nɔnɔmetata!
  
  Mekpɔ birch-ti aɖe le fiawo ƒe awu me, .
  Sika, amadede dzeani siwo nye rubies...
  Neva eme be dzi dɔmenyonyo nanɔ mi amewo.
  Eye ema ko hafi nàva zu ame dzɔtsu!
  
  Ele be nubialaawo natu afɔ nu geɖe, .
  Sno aɖe gadza ake, eye asibidɛ ɖesiaɖe le bibim...
  Na lãkle aɖe ya teti nakpe ɖe ŋunye maxɔ dzo, .
  Aleke ŋutsuvi si vuvɔ wɔ la trɔ zu blɔe nye si!
  
  Nukatae ame aɖeke meʋu ʋɔa o?
  Gake nukatae nèyi gbemegbe keŋkeŋ...
  Ðevi dahe la tsikpe le snoa te...
  Mexɔe se be mawudɔlawo aɖe sno ƒe ahomwo ɖa!
  
  Kerubiwo akplɔ wò ayi dziƒo, .
  Yesu ŋutɔ akpla asi kɔ na wò lɔlɔ̃tɔe!
  Anye, xɔ dzinye se, le dzidzɔ mavɔ me, vi, .
  Le nyateƒe me la, Mawu yi atitsoga la gbɔ ɖe eta!
  Nyɔnuviawo dzi ha, ɖu nu eye wogatrɔ yi aʋa. Wonye aʋawɔla siwo le gakpo ƒe agbo ma tɔgbe me.
  Eye wotsrɔ̃a Amerikatɔwo. Disk kple bɔmb tsɔtsɔ ƒu gbe kple afɔ ƒuƒlu.
  June ƒe nuwuwu ɖo xoxo eye Russia-srafowo ƒo xlã Philadelphia. United States-nyigbagã la ƒe akpa etɔ̃lia le Russia, tsar-srafowo ƒe ŋusẽ te xoxo.
  Eye le du geɖe me xoxo la, Russia Fiaɖuƒea ƒe aflagawo le dzodzom. Eye nyɔnuvi dzetugbe siwo tso tsarist-srafowo me ƒe aʋalɔgowo wɔa aʋa!
  Eye le nyateƒe me la, nyɔnuviawo wɔ nuku ŋutɔ eye wowɔa nu kabakaba ŋutɔ. Eye wogaƒo woƒe tsitretsiɖeŋulawo katã ake. Eye Amerikatɔwo le gegem.
  Eye aʋawɔʋuae nye esi: "Alexander"-4, si nye yeyetɔ kekeake! Eye eƒe tsitretsiɖeŋulawo tsi tre ɖe eŋu. Eye nyɔnuviwo hã yia aʋawɔʋua gbɔ: Elizabeth, Ekaterina, Elena, Aurora. Eye woƒoa Amerikatɔwo ƒe dzowo.
  Aleke woada tu wòe nye si, aleke woaku wò ayi aɖaka me enye si! Mesɔ gbɔ na aʋawɔla aɖeke o!
  Ðeko wotsɔa woƒe asiwo ƒua gbe ɖe dzi hena ta!
  Eye nyɔnuviawo tsɔa woƒe ʋetsuviwo gbãa woƒe futɔwo. Eye Elizabeth ƒe aʋawɔʋua le ʋuʋum...
  Eye le ete la, ele abe ʋu, lã, ƒuwo ƒe ƒuƒoƒo ene.
  Eye nyɔnuviawo ɖoa afɔ wo ɖokui dzi, ƒoa woƒe tsitretsiɖeŋulawo eye wodzia ha be:
  - Tsar ɖua Russia dzi nunyatɔe, .
  Eɖea sededewo ɖe go, drɔ̃a ʋɔnu dɔlawo...
  Fiazikpui la meɖea mɔ ɖe zitɔtɔ kple ɣlidodo ŋu o, .
  Eye menye mɔnu si dzi woato aɖu vɔvɔ̃ dzi o!
  Aleae nyɔnuviwo ʋãna le aʋawɔwɔ me. Eye woƒe avuwɔwɔ ƒe gbɔgbɔ mele abe fía zazã tso zikpui te ene o!
  Elizabet gblɔ kple dziku be:
  - Na Russiatɔwo ƒe fiazikpui la!
  Eye aleke wòdaa tue nye si! Eye wòamlɔ ame kukuwo ƒe to!
  Nyɔnuvi siawoe medi be yewoadzudzɔ o. Eye woƒoa woƒe futɔwo hetsrɔ̃a United States.
  Eye fifia fia ƒe aʋakɔa le gamenɔlawo ƒe sɔti aɖe kplɔm. Asi mawo le kɔ megbe eye woɖiɖi woƒe ta ɖe anyi.
  Le ɣeyiɣi ma me la, Hitler va xɔ dziɖuɖu le Germany. Gake egagbɔdzɔ akpa be wòanye afɔku gã aɖe na Russia. Afɔku si nu sẽ wue nye Mussolini ƒe Italy. Gake esi lã wɔadã aɖe abe Russia ene le esi ta la, dzi maɖe le ƒo nɛ be yeage ɖe aʋa me o.
  Eyata fifia ya la, Russia-srafowo le Amerika kple Canada ƒe susɔeawo xɔm.
  Nyɔnuviawo le afɔ ƒuƒlu eye wodo bikini hele aʋawɔʋu kum. Wodzi ŋɔ ŋutɔ eye ŋusẽ le wo ŋu.
  Elizabeth gblɔ kpuie be:
  - Ame sia ame si ava mía gbɔ kple nusianu la aku le eme!
  Elena ɖo kpe edzi be:
  - Kokooko!
  Eye wòɖo go aɖe ɖe Amerikatɔwo ƒe batri aɖe me. Nyɔnuvi sia tɔgbe si si panache le.
  Eye emegbe Aurora tsɔa go aɖe ƒua gbe heƒoa nu be:
  - Medi be manɔ agbe na Russia!
  Eye wòƒo Amerikatɔ bubu aɖe. Nyɔnuvi siawoe nye esiwo dzi amedzidzela ɖesiaɖe akli nu le ŋutɔŋutɔ.
  Eye Britain, togbɔ be woxɔ Canada hã la, metsɔ dzideƒo ge ɖe aʋa kple Russia me o - ese egɔme be fiaɖuƒe sia sesẽ akpa na ye. Eye ne ewɔ ɖeka kplii la, Russiatɔwo axɔ United States ƒe nuto siwo katã dzi wòɖu la bɔbɔe godoo. Eyata anyo wu be màge ɖe kuxi me kple Russia, afisi Alexei II ɖua dzi le o!
  Fia la va nɔ lãmesẽ me keŋkeŋ eye wòva zu aʋadziɖula tɔxɛ aɖe.
  Eye ale Philadelphia dze anyi... Eye le July ƒe domedome la, Russiatɔwo ƒe aʋawɔʋuwo le tetem ɖe Washington ŋu xoxo.
  Elizabeth hã nye adzetɔ nyɔnuvi, ewɔ avu tso esime Russia kple Turkey wɔ aʋa le Alexander II ƒe ɣeyiɣia me. Eye nyɔnuvi sia si ƒe dzedzeme le vevie la gblɔ be:
  - Nuka dzie Rus ƒe tsi tre ɖo!
  Elena da tu Amerikatɔ, aʋawɔʋu gbãtɔa eye wòɖo eŋu be:
  - Le Russia-srafo ƒe kalẽwɔwɔ ŋu!
  Cool Aurora ɖo kpe edzi be:
  - Ẽ, le esia dzi tututu! Gakpe ɖe eŋu hã le dzideƒo tɔxɛ kple ɖoɖowɔwɔ ɖe megbe kalẽtɔwo ŋu!
  Ekaterina ɖo eŋu kple dzidzɔ be:
  - Ŋutikɔkɔe na Russia Kalẽtɔwo! Ŋutikɔkɔe na Tsar Alexei!
  Eye nyɔnuvia gada tu futɔa pɛpɛpɛ ŋutɔ.
  Aʋawɔlawo nye amesiwo womate ŋu asrɔ̃ o!
  Eye wogadaa tu le woƒe ŋutinu dzeaniawo katã ta. Ẽ, woate ŋu agblɔ godoo be nyɔnuvi mawo kplɔa Tsartɔwo ƒe Russia yia aʋadziɖuɖu me.
  May ƒe ɣe kple lɔlɔ̃ ƒe ŋdi kanya le wo me.
  Eye ne wotsɔ woƒe afɔ ƒuƒlu te afɔtiawo dzi la, edzea ame ŋu ŋutɔ.
  Èdi vevie be yealɔ̃ nyɔnuvi siawo ahawɔ atuu na wo! Mɔkpɔkpɔ ƒe ɣe si le keklẽm koe wonye. Eye hakpanya kple dzideƒo le wo si le hadzidzi kple hadzidzi ƒe ka ƒe nɔnɔmetatawo me.
  Amerikatɔwo ƒe batri la tsɔ eɖokui na. Eye nyɔnuviawo zi United States-srafowo dzi be woagbugbɔ nu na woawo ŋutɔ ƒe afɔ gɔ̃ hã o, ke boŋ woƒe afɔ ƒuƒlu ƒe dzesi siwo le asphalt la dzi. Eye ŋutsuawo mewɔ naneke o - afikae woate ŋu adzo le esia gbɔ le?
  Eye aʋawɔlawo nɔ nu wɔm dzinɔameƒo kple nunya geɖe wu.
  Anastasia kple eƒe zɔhɛwo hã medɔ alɔ̃ o. Alesi wòdaa tu, alesi wòƒua du wu enui. Eye atsɔ akplɔwo atso Amerikatɔwo. Nyɔnuvi si le keklẽm ko wònye eye wòdzea egɔme tso tɔtrɔ afã dzi.
  Gake Amerikatɔwo wɔ nu gbegblẽ na wo ɖokui. Wolé Russiatɔ nyatakakaxɔla ŋutsuvi aɖe eye wodze funyafunyawɔwɔe gɔme. Woɖe woƒe awuwo, bla wo ɖe ati ŋu eye wotsɔ akaɖi tɔ dzo ƒewuivi aɖe ƒe ŋutilã amama.
  Ŋutsuvia dze agbagba be yeaxe mɔ na eƒe hũɖeɖewo. Gake mlɔeba la, edo ɣli be... Wotɔ dzo ŋutsuvia vevie.
  Nyɔnuviawo ɖo eŋu to tit-for-tat wɔwɔ me. Eye wotsɔ mɔ̃memi sisi amewulaawo hede dzo wo me. Ẽ, Russiatɔ dzetugbewo dzi ŋɔ ŋutɔ le woƒe dziku me. Eye mègaɖu fewu le Russiatɔwo ƒe dzata ŋu o.
  Aʋawɔwɔwo hã le yame. Russiatɔ yameʋukulawo dometɔ eve: Albina kple Alvina tsrɔ̃ amesiame hetsrɔ̃ wo ɖa. Yameʋu siwo ŋu ŋusẽ le ŋutɔ le wo si. Esi yameʋuwo ƒe tu siwo te ŋu da Amerikatɔ aɖe ɖe anyi ne wodae zi ɖeka. Eye nyɔnuvi aʋawɔla siawo ɖea nane si le abe ema ene fiana ŋutɔŋutɔ. Nusi womate ŋu agblɔ le glitoto me o, womate ŋu atsɔ nuŋlɔti aɖɔe o.
  Albina na wògbã, eye woda Amerika yameʋu wuieve ɖe anyi. Aʋawɔla la hã le amama kloe le akɔtawu ɖeɖeko me, hele ɣli dom be:
  - Neva eme be Tsarist Rus' nanye Gãtɔ!
  Eye eƒoa aʋawɔla siwo katã ɖe wo nɔewo yome ŋutɔŋutɔ. Nyɔnuviae nye esia.
  Gake Alvina ya bɔbɔ ɖe anyi wu. Eye wòdaa yameʋu wuieve zi ɖeka. Egbã wo hedzi ha be:
  - Na toast gãtɔwo kekeake!
  Eye aleke gbegbe wònye tagbɔsesẽ hã enye si! Nyɔnuvi sia mewɔa bometsinu aɖeke o! Esiawo nye avuwɔwɔwo ɖe avuwɔwɔwo katã ta.
  Le mɔa nu la, be China kple anyigba bubu siwo le Russia te naɖu nu kabakaba la, ɖekakpui Tsar Alexei ɖo srɔ̃ geɖe ɖeɖe anyi le Russia! Eye esia nye afɔɖeɖe sesẽ aɖe! Fifia Russia-srafowo ɖea China nyɔnuwo hewɔa vi dzetugbe siwo nye yevuwo!
  Albina de dzesii kple alɔgbɔnukoko be:
  - Nukatae ŋutsu ate ŋu adzi srɔ̃ ene, gake nyɔnu mate ŋu adzi srɔ̃ ene o?
  Eye woda Amerikatɔwo ƒe yameʋu bubu ɖe anyi.
  Alvina ɖo eŋu nyuie be:
  - Esia tae wòsesẽna na nyɔnu be wòana nuɖuɖu dɔlékui gbogbo mawo ɖo!
  Eye nyɔnuvi eveawo siaa koa nu. Wonye tugbedzedze wɔnuku kple nukunu mawo tɔgbe.
  Eye woɖea Amerikatɔwo ƒe yameʋuwo ɖa le yame.
  Russia tsar-srafowo ƒe akpa aɖewo ƒo xlã New York xoxo. Wozia Amerikatɔwo dzi be woado go atsɔ wo ɖokui ana. Nyɔnuviawo kpɔa dzidzɔ ŋutɔ eye dzi dzɔa wo.
  Alexander-4 ƒe aʋawɔʋua tsrɔ̃ Amerikatɔwo ƒe batri aɖe. Edzi ame kuku geɖe.
  Elizabet tsɔ aɖu ƒuƒlu ƒo nu le ɣlidodo me be:
  - Míenye aʋawɔla siwo subɔa Tsar kple Fofonyigba nukutɔe!
  Elena da tu futɔa hegblɔ be:
  - Eteƒe madidi o Russiatɔwo ƒe sika ruble aɖe ava!
  Eye nyɔnuvia ako nu ale gbegbe!
  Eye eƒe aɖuwo le abe dzonu ene. Eye emegbe Aurora hã agbã nukoko. Dzi dzɔ nyɔnuviawo vevie eye woƒe tugbedzedze ale gbegbe be nyawo mate ŋu aɖɔ wo o.
  Eye wozia Washington ƒe asrafoha dzi be woatsɔ wo ɖokui ana!
  Aʋawɔlawo nye amesiwo dzi womate ŋu aɖu o ale gbegbe! Eye woƒe tank detachment la agbã nuɖaze gɔ̃ hã.
  Nyɔnuviawo wɔa avu hedzia ha;
  Russia-nyigba xɔ ŋkɔ, .
  Kɔmiunisttɔwoe le xexeame dzi ɖum...
  Agbleawo kaka kple sika - .
  Mina míaɖo ta dzi tẽ, ke menye ɖe anyi o!
  
  Míaƒe dziwo le dzo dam ɖe Dadanyigba la ta, .
  Nyɔnuviwoe míenye - xexeame katã si nya kpɔ wu ema megali o...
  Míawɔ avu kple míaƒe futɔwo vaseɖe nuwuwu, .
  Woafɔ míaƒe xɔse ɖe tsitre le Rodnovery!
  
  Rus ƒe ŋusẽ sesẽ wu dzodzro siwo katã le xexeame, .
  Eklẽna abe ɣe ene le xexeame katã...
  Èʋlia eta eye mèvɔ̃na o, .
  Ame tsitsiwo kple ɖeviwo nanɔ ŋutikɔkɔe me!
  
  Russia ye nye dukɔ gãtɔ kekeake, .
  Ne Fofonyigba dzi ɖum le Leshka...
  Wotsɔ dzɔgbese sia tɔgbe na Soviettɔwo, .
  Neva eme be míaƒe sɔdola la nasẽ ŋu le aʋawɔwɔ me!
  
  Le Fofonyigba dzi la, ame sia ame nye kalẽtɔ fifia, .
  Ate ŋu ana Dadanyigba la nanya kpɔ wu...
  Le mía dada kɔkɔe la ƒe ŋkɔ me, .
  Russia ƒe akpa si nuwuwu meli na o si le Russia!
  
  Míawɔ ame sia ame si nye ŋutasẽla, .
  Ŋutasẽdziɖuɖu aɖeke manɔ dukɔa dzi o...
  Na dukɔ miliɔn geɖe nabɔbɔ wo ɖokui, .
  Eye Dukplɔla Roosevelt hã!
  
  Ʋɔ driba si le dziku dom la naɖu fia, .
  Esusu be yeate ŋu atɔ dzo Russia...
  Gake dziɖuɖu dzikutɔe le Nazitɔwo lalam, .
  Elabena sɔdola la, ènya, ŋusẽkatãtɔ kura!
  
  Míana ta Kraut-ƒomea gbeɖe o, .
  Chinatɔwo hã maɖu Russiatɔwo dzi o...
  Ɣletivi aɖe klẽna ɖe mía tame, .
  Le Easter gome la, míetaa Easter-bolo kple aziwo!
  
  Àte ŋu aɖo nu geɖe gbɔ, aʋawɔlawo, .
  Mexɔa fafa aɖeke wu o...
  Vifofo dadalawo nye dada na mí, .
  Elabena míele teƒe aɖe tum le dziƒo!
  
  Nyɔnuvi afɔ ƒuƒluwo ƒua du toa snoa me, .
  Womenya vɔvɔ̃ kple vlododo o...
  Nyee nye Komsomol me tɔ si le du ƒum afɔ ƒuƒlu, .
  Elabena mɔxenu aɖeke meli o, eye ɣeyiɣi mamlɛtɔ hã meli o!
  
  Eyata míana ta nyɔnuviawo gbeɖe o, .
  Míabɔbɔ ta ɖe fíawo te o...
  Ne xaxa va Fofonyigba dzi la, .
  Mina míatsɔ míaƒe afɔ ƒuƒlu atu afɔ edzi!
  
  Èlɔ̃ yi nɔvinyɔnuwo, .
  Eye Alexey - Bu Yesu ŋu...
  Mehiã be woatso aʋawɔlawo tso abɔta o, .
  Ne ɖeko wòhiã be nàƒu du afɔ ƒuƒlu!
  
  
  Míenye nyɔnuviwo le ameha gã la me, .
  Míelɔ̃a avuwɔwɔ eye míegbugbɔna ɖe megbe o...
  Togbɔ be nya nyɔŋuwo kakana ɣeaɖewoɣi hã la, .
  Aʋadziɖuɖua ava le May si me keklẽ le me!
  
  Eye xɔ dzinye se, kɔmiunisttɔnyenye ava kple drɔ̃e, .
  Eye ga ƒe ŋusẽ aɖeke manɔ Anyigba dzi o...
  Míenaa dzɔgbese ƒe fetu si me mekɔ o, .
  Ŋutasẽnuwɔwɔ kple kuviawɔwɔ ƒomevi ɖesiaɖe manɔmee!
  
  Kpuie ko la, eteƒe madidi o míadzo ayi ɣletiviwo gbɔ, .
  Eye míakɔ Russiatɔwo ƒe aflaga ɖe dzi ɖe xexeame katã dzi...
  Kerubi dzĩ, keke wò aʋalawo ɖe enu, .
  Le Ƒomea ƒe Ŋkɔ Me - Russia ƒe Aƒetɔ!
  Esi nyɔnuviawo nɔ ha dzim la, wowu Amerikatɔwo katã kloe xoxo, eye Washington ƒe asrafoha la te aflaga ɣiwo dada.
  Nyɔnuviawo ti kpo do go le aʋawɔʋua me eye wodze ɣeɖuɖu gɔme, henɔ woƒe afɔ ƒuƒlu siwo wotsɔ lãgbalẽ wɔe la ƒom to tsiʋeawo me. Eye ya ƒo woƒe taɖawo. Nyɔnuvi siawo nye tugbedzedze wɔnuku mawo tɔgbe.
  Fifia wowɔ ɖoɖo ɖe kplɔ̃ɖoƒe aɖe ŋu tsɔ ɖu Amerika ƒe fiadu xɔxɔ ƒe azã. Woɖaa kebab eye wonoa wein.
  Nyɔnuviawo ɖunɛ vividoɖeameŋutɔe. Eye woƒoa ha ƒomevi ɖesiaɖe na wo ɖokui. Esiawo nye aʋawɔla wɔnuku mawo tɔgbe, àte ŋu agblɔ tso wo ŋu - supermen in panties.
  Eye Russia-srafowo gbugbɔa nu na wò klowo kple afɔwo. Eye nyɔnuviawo ƒua du henɔa hũ ɖem le gbɔdɔdɔ ƒe dzodzro ta.
  Eye wodoa ɣli heti kpo. Dzidzɔkpɔkpɔ kple aɖaŋudzedze ƒe atsyɔ̃ɖoɖo si léa ame ale gbegbe le wo si.
  Gake aʋawɔlawo hã lɔ̃ ameyibɔ aboyomewo eye akpa evea siaa lɔ̃e.
  Gake fifia ŋkekenyuia wu enu eye Russiatɔwo ƒe aʋawɔʋuwo gadze dzigbe gome ake. New York hã dze anyi...
  Amerikatɔwo le hehem ɖe megbe. Ame miliɔn geɖe li woate ŋu ahaya. Roosevelt le du dzi. Wole nu ƒom tso ɖokuitsɔtsɔna ŋu xoxo. Russia-dukɔa ɖea eƒe gãnyenye fiana.
  Vevietɔ nyɔnuvi dzetugbe siwo ƒe taɖa le ɣie eye wole dzĩe.
  Eye wotsɔa gamenɔlawo dzea klo, eye edzɔa dzi na wo ŋutɔ ne nyɔnuviawo tsɔ woƒe afɔbidɛ ƒuƒluwo ka asi woƒe ŋɔti kple ŋutsu ƒe blibodede ŋu helé wo.
  Russia-srafowo ƒe nyɔnu aʋawɔlawo nye esiwo dzi womate ŋu aɖu o vavã!
  Eye aʋa si wowɔ ɖe Atlanta ŋue nye esi.
  Zi gbãtɔe nye ema nyɔnuvi siwo le Alexander 4 dzi kpɔ Amerikatɔwo ƒe Washington aʋawɔʋu gã la. Mɔ̃ si ƒe kpekpeme nye tɔn alafa ɖeka blaadre, le mɔdodowo dzi. Nukatae wòanye bubu zi gbɔ zi eve be woawɔ avu kple ame ma tɔgbe?
  Eye nyɔnuviawo daa tu tso adzɔge heƒoa ŋgɔgbekpa la. Eye ga gbadzɛ aɖe ate ŋu anɔ te ɖe enu.
  Elizabeth gblɔ kple dziku be:
  - Ɛ̃, míeƒu du yi xaxa me!
  Elena de dzesii abe akɔfafa ene be:
  - Gake futɔ la hã maxɔ mí o!
  Eye wòɖo tu aɖe hã ɖe futɔa ŋu.
  Eye emegbe Aurora hã li abe tu ene. Eye aƒo taɖodzinua pɛpɛpɛ ŋutɔ. Eye wòatrɔ futɔa.
  Eye wòlé ŋku ɖe eŋu be:
  - Nyee nye tsitretsiɖeŋula sesẽtɔ kekeake!
  Le nyateƒe me la, eƒo Amerikatɔwo ƒe aʋawɔʋu aɖe ƒe ʋuƒo. Eye fifia eƒe tu wuiatɔ̃ koe adzodala la ate ŋu atsɔ aƒoe. Eye "Alexander"-4 aƒu du aɖo ta futɔa gbɔ. Eye alesi wòadze duƒuƒu gɔme, anɔ eƒe mɔwo ʋuʋum.
  Ame aɖeke maxe mɔ na ame dzɔtsu sia tɔgbe gbeɖe o.
  Eƒe kamedefefeŋusẽ si ɖeke mesɔ kplii o.
  Catherine dzi ha be:
  - Yameʋuɖoɖo, nye ʋukula si wua ame!
  Eye le mɔ ma ke nu la, axɔe aƒo futɔa.
  Eye nyɔnuvi siwo le afisia le du dzi.
  Woƒo Amerikatɔa ɖe axadzi mlɔeba. Eye dzo lé aʋawɔʋu gã la eye eƒe tuawo te wowó.
  Eye aleke gbegbe aʋawɔnuwo ƒe tagbɔ gblẽe nye si! Eye aʋawɔnuwo kple nu bubu ɖesiaɖe adzo...
  Eye nyɔnuviawo do ɣli kple gbe ɖeka be:
  - Na Russiatɔwo ƒe mɔa!
  Eye woako nu, woaɖe aɖuwo ɖe go!
  Eyata Atlanta dze anyi. Eye le September 7, 1933 dzi la, Amerika-srafowo ƒe ame susɔeawo tsɔ wo ɖokui na. Eye aʋa bubu si me Russia ɖu dzi le la wu enu. Eye aleke gbegbe wòlolo ŋutɔŋutɔe nye si!
  Le aʋadziɖuɖua megbe la, Tsar Fiaɖuƒea wɔ amewo ƒe nyametsotso le United States kple Canada le Tsartɔwo ƒe Russia Fiaɖuƒea me nɔnɔ ŋu. Eye fiadukɔa keke ta. Eye le goawo katã me la, enyo ne ɖokuitɔdidi kple fiaɖuƒe blibo ɖu dzi. Ame sia ame sɔ le fia la ŋkume eye nuƒoƒo ƒe fiase aɖeke meli o - sewɔtakpekpe.
  Eye Tsar ƒe Russia nye fiaɖuƒe sesẽ si li ke - si le etɔxɛ le eƒe vevienyenye me.
  Le ɣeyiɣi ma me la, ŋusẽ va nɔ Nazi dziɖuɖua ŋu le Germany, si ɖo mɔ si dzi woato aɖo Wehrmacht kple aʋakɔ sesẽ aɖe anyi. Nyateƒee, Hitler tea gbe ɖe eƒe xɔlɔ̃wɔwɔ dzi ɣesiaɣi na tsarist Russia, togbɔ be etso anyigbamama geɖe wu le Germany hã.
  Gake emegbe, ẽ, wowɔ asrafowo ƒe nubabla aɖe: Italy, Germany kple Russia. Gawu la, Tsar Alexei lɔ̃ be woatsɔ Austria ade Fiaɖuƒe Etɔ̃lia me.
  Esi Britain gbɔdzɔ le ganyawo gome, eye France hã gbɔdzɔ ta la, tsar-dziɖuɖua lé ŋku ɖe France, Britain kple Holland ƒe nuto siwo dzi woɖu ŋu vevie. Le asrafonyawo ɖeɖeko nu la, Russia-srafowo va zu gãtɔ kekeake - miliɔn blaeve le ŋutifafaɣi. Eye aʋawɔʋuwo, helikɔptawo, kple yameʋu siwo me dzo le gɔ̃ hã ƒe xexlẽme gã aɖe ŋutɔ. Russiatɔwo ƒe ƒudziʋawɔʋuwo hã sesẽ wu eye wosɔ gbɔ wu Britaintɔwo tɔ, elabena England si gbɔdzɔ la mete ŋu ʋli ho kple tsar-fiaɖuƒe si ŋu ŋusẽ le le ganyawo gome o.
  Eyata fifia Fiagã gã Alexei di be yeaxɔ dukɔ siwo katã dzi yeƒe hadɔwɔla tsãtɔwo nɔ la le ye si.
  Eye nukae? Afɔe!
  Le May 15, 1940 dzi la, Xexemeʋa Evelia dze egɔme. Tsar ƒe Russia ʋu asrafowo yi Iran, India, Indochina, kple Egipte ƒe dzigbe gome. Eye Wehrmacht-ʋua dze France, Belgium, kple Holland dzi. Italy xɔ Ethiopia do ŋgɔ, eye wòdze Britaintɔwo ƒe Somalia dzi, eye wòʋu asrafohawo yi France ƒe dzigbe.
  Nyɔnuvi adzetɔ siwo le ʋuʋum to Iran ƒe dzigbe gomee nye esi. Anastasia kple exɔlɔ̃ eneawo.
  Nyɔnuviawo, abe alesi wònɔna ɖaa ene la, nye ɖekakpuiwo eye afɔ ƒuƒlu. Ƒe geɖe va yina, eye ɖeko ame dzetugbeawo le seƒoƒo ƒom eye womewɔa ʋuʋudedi alo gbagbã ɖeka pɛ hã le ŋutigbalẽa ŋu o eye ami ɖeka pɛ hã menɔa woƒe ŋutilã si wotsɔ ƒu gbe la ŋu o.
  Eyata wodzea Britaintɔwo ƒe dutanyigbadzisrafowo tsɔtsrɔ̃ gɔme eye wowɔa esia kple dzonɔameme gã aɖe.
  Anastasia, si le bɔmb dam ɖe Persiatɔwo dzi kple eƒe afɔ ƒuƒlu eye wònɔ ɣli dom be:
  - Aʋawɔla siwo ƒe ŋusẽ womate ŋu adzidze o!
  Natasha hã da tu si wogbã tso tu aɖe me, tsɔa bɔmb aɖe kpena ɖe eŋu kple eƒe afɔbidɛ ƒuƒluwo eye wòdoa ɣli be:
  - Eye míana ta gbeɖe o!
  Eyome Zoya do dzo, etso Britaintɔwo kple Persiatɔwo hã ɖe anyi, eye wòdo ɣli be:
  - Mina míaɖu dzi!
  Eye emegbe Aurora atsɔ eƒe afɔ ƒuƒlu aƒo futɔa ahasisi ɖe eŋu ahagblɔ be:
  - Míaƒe ŋusẽ ƒe dzidzedzekpɔkpɔ!
  Eye agaƒo kpẽ ake!
  Eye emegbe Svetlana atsɔe ana eye wòatsɔ tu si wotsɔna ƒoa tue aƒo wò. Eye atsɔ eƒe afɔbidɛ ƒuƒluwo hã aɖo bɔmb ɖe futɔa dzi.
  Eye wòdoa ɣli be:
  - Le nɔnɔme siwo ŋu wokɔ ta!
  Eye le Egipte la, nyɔnuvi siwo tso Elizabeth ƒe ʋua me le ŋgɔ yim le aʋawɔʋu aɖe dzi. Ele aʋawɔʋu kpekpe yeyetɔ kekeake si nye "Alexander"-6 dzi. Ʋua ƒe nɔnɔme le bɔbɔe eye eƒe kpekpeme nye tɔn blaade vɔ atɔ̃. Eye wòtsɔa bɔmbdadamɔ̃ ƒoa bɔmb. Esɔ wu na avuwɔwɔ kple futɔwo ƒe mɔ̃ sesẽwo.
  Britain ƒe aʋawɔʋuwo gbɔdzɔ vie. Eye ʋu nyuitɔ kekeakee nye "Matilda"-2. Gake "Nikolai"-7 le avu wɔm kplii.
  Tu si sɔ pɛpɛpɛ si tsia aʋawɔʋuwo nu le esi. Nusi ƒoa tso didiƒe ʋĩ.
  Nyɔnuviawo wɔa nu kabakaba kple ayemɔ. Eye woƒe aʋawɔʋua le tsatsam to gbedadaƒo. Eye wòdaa tu eɖokui. Eye bɔmbdadamɔ̃a le ɖiɖim sesĩe ŋutɔ.
  Nyɔnuviawo nɔa nu kom henɔa ɣli dom be:
  - Enyo ŋutɔ le fiazikpui dzi! Míenye ame ŋkutawo!
  Eye woagada tu ahatsrɔ̃ bunker bubu, alo teƒe sesẽ aɖe le Britain.
  Britaintɔwo na ta eye woɖe asi le wo ɖokui ŋu...
  Fifia Egiptetɔwo ƒe piramidwo dze le nyɔnuviawo ŋkume. Wokpɔa wo eye woɖea ŋku ɖe wo ŋu. Ðe wòanya wɔ ŋutɔŋutɔ be woatɔ te atsyɔ̃ɖoɖo mawo?
  Gake le yame la, Albina kple Alvina le avu wɔm le Mediterranea Ƒua ta. Woɖe woƒe aɖu siwo le abe dzonu ene hã ɖe go. Eye woƒoa ha. Avuwɔwɔ ƒe gbɔgbɔ le nyɔnuvi siawo si.
  Gake aʋawɔlawo ɖoe kplikpaa be yewoawɔ aʋa abe alesi wònɔna ɖaa ene, eye akɔtawu kple no ƒuƒlu koe wodona.
  Eye woɖea woƒe aʋawɔha gã la fiana. Wodaa tu wo ɖokui eye wodaa tu wo ɖokui tso yameʋuwo me. Eye ale naneke mate ŋu axe mɔ na nyɔnuviawo o. Ke hã, aʋa la yi edzi, eye Britaintɔwo le sisim le ame dzeaniawo nu. Màte ŋu atɔ te ame siwo wɔa adã alea o.
  Eye nyɔnuviawo daa yameʋu wuieve ɖe anyi kple woƒe gbagbã ɖeka eye wokoa nu na wo ɖokui.
  Eyata wodzona hedzona. Eye tudadaa medzudzɔna o.
  Albina tsɔ nukoko ƒo nu kple ɣli be:
  - Nyemeɖu dzi o ɣesiaɣi!
  Alvina, si yi edzi le tu dam la, gblɔ kpee be:
  - Le Petro ƒe aflaga te!
  Aʋawɔlaawo ti kpo eye le ɣeyiɣi ma ke me la, wogbãa futɔa.
  Wole Eŋlisiawo kple nutoa me gamenɔlawo ƒe sɔtiwo kum to Egipte godoo xoxo.
  Tsatɔwo ƒe asrafowo sesẽ wu sã, eye dutanyigbadzisrafowo, siwo si aʋawɔwɔ ƒe gbɔgbɔ aɖeke mele o la le dzi ɖum.
  Alexandria dze anyi. Eye ele bɔbɔe ŋutɔ. Eye fifia Russia-srafowo le kpekpem kple Italytɔwo.
  Ƒuƒoƒo ƒe atsyã. Dzokekewo, amewo ƒe tsaɖiɖi siwo le amadede vovovowo me. Eye ɖokuitsɔtsɔna kple xɔlɔ̃wɔwɔ ɖeɖefia siwo me ahom le.
  Dzi dzɔ Italytɔwo hã. Vevietɔ ne Russia nyɔnuviwo ƒua du afɔ ƒuƒlu to dzogbe xɔdzoa dzi...
  Eye le teƒe bubu la, Alenka kple eƒe ɖetugbui ƒe asrafoha ge ɖe Delhi. Wose le wo ɖokui me be sepoy-awo medi be yewoawɔ aʋa kple Russiatɔwo ƒe asrafohawo o. Eye woɖu Britaintɔwo ƒe dutanyigbadziɖuɖu ma dzi le Indiatɔwo ƒe anyigba sia hã me.
  Nyɔnuvi siwo ƒe ŋutigbalẽ biã geɖe ƒo xlã Russia-srafowo eye wotsɔa seƒoƒowo doa gbe na wo.
  Aleke gbegbe nusianu nya kpɔe nye si le afisia. Eye seƒoƒo gbogbo aɖewo hã. Eye nusianu dzɔna nyuie ŋutɔ eye wòle ɖoɖo nu.
  Russia-srafowo le tetem ɖe Bombay ŋu xoxo hele exɔm tsitretsiɖeŋu boo aɖeke manɔmee.
  Alenka wɔa nu veviedodotɔe ŋutɔ eye wòwɔa nu amemabumabutɔe. Etsɔa eƒe afɔbidɛ ƒuƒluwo daa bɔmb henɔa ɣli dom be:
  - Nyee nye superman si do bikini ko!
  Eye aleke gbegbe wònyoe nye si be nyɔnuviwo naƒu du amama afã kple afã kple bikini. Wodzena gã ŋutɔ.
  Le dukɔ siwo dzi woɖu me la, Britaintɔwo ƒe tsitretsiɖeŋu gbɔdzɔ. Nutoa me asrafowo mate ŋu awɔ aʋa sesẽ aɖeke o.
  Le ɣeyiɣi sia me la, Germanytɔwo le ŋgɔ yim dzidzedzetɔe. Gbã la, woble Britaintɔwo yi Belgium. Eye emegbe esi wotsɔ ƒu gbe ɖe Ardennes-towo dzi la, wote ŋu tso Eŋlisiawo kple Franseawo ƒe aʋawɔhawo. Eyata woɖu aʋadziɖuɖu wɔdɔɖeamedzi aɖe dzi.
  Eye woxɔ Belgium hã. Eye le June 22 lia dzi, le Paris xɔxɔ vɔ megbe la, France na ta, eye wòdo ŋgɔ vie na Holland. Eyata woɖu aʋadziɖuɖu wɔdɔɖeamedzi aɖe dzi. Eye Germanytɔwo va do dada wòdze ƒã. Eye Russia-srafowo xɔ India, Iran ƒe dzigbe, Burma kple Bangladesh. Eye Indochina katã hã.
  Edze ƒã be futɔa nɔ nu bum. Eye Germanytɔwo ge ɖe Spain kple Portugal.
  Russia-srafowo te ɖe South Africa ŋu. Menye Britain ƒe tsitretsiɖeŋu koe xe mɔ na wo o, ke boŋ kadodo kple nuzazãwo ƒe ka siwo keke tae xe mɔ na wo. Eye mɔdodowo ƒe anyimanɔmanɔ le Afrika kple ave siwo me womate ŋu ato o hã.
  Gake tsartɔwo ƒe aʋakɔa to nusianu me kokoko. Eye eʋãna abe titanium-ʋuʋudedi ene. Eye futɔa na ta geɖe wu eye wòdze klo.
  Nyɔnuviwo ƒe asrafohawo ʋuna, abe se ene, afɔ ƒuƒlu, eye wozia gamenɔlawo dzi be woagbugbɔ nu na woƒe afɔwo. Ɣeaɖewoɣi la, nyɔnuviawo ɖea mɔ na aboyomeawo be woatsɔ agbugbɔ nu akɔ na woƒe nowo.
  Gake emegbe Anastasia, Natasha, Zoya, Augustina, Svetlana ge ɖe Australia. Wole azɔli zɔm ɖo ta fiadu Sydney gbɔ. Eye wodzia ha be:
  - Rus', afisi srɔ̃ geɖe le amesiame si, .
  Afisi woɖe mɔ ɖe yɔyɔ dzeani la ŋu le...
  Afisi ame sia ame le abe nɔvi ene, .
  Míaƒe dzesi, míaƒe dzesi enye Kolovrat!
  Eye wogatsɔa woƒe afɔ ƒuƒluwo daa bɔmb - wokaka Britaintɔwo kple nutoa me tɔwo.
  Anastasia tsɔ akplɔ ɖe Britaintɔwo ƒe aʋafiagã la ƒe ta eye wòdo ɣli be:
  - Le Fofonyigba ƒe ŋutikɔkɔe ta!
  Eye Natasha, tsɔ eƒe afɔ ƒuƒlu ƒu gbe, ma aʋawɔʋua me. Eye wòadzi ha be:
  - Whoa, Rus ƒe ŋkɔe nye Svarog!
  Eye nyɔnuviawo ʋuʋu, Zoya da tu aɖe si wó tso eƒe tu si wotsɔna ƒoa tu me, tsɔ Eŋlisiawo da ɖe anyi eye wòdo ɣli be:
  - Na Russiatɔwo ƒe nudɔdɔ yeye aɖe!
  Nyɔnuvi siawoe nye esiawo! Be wolɔ̃a amewuwu! Eye womadzudzɔ o! Eye ame dzetugbeawo ƒe mo klẽna!
  Eye le afisia la, Augustine le abe tudada ene. Alesi wòtsoa Eŋlisiawo ɖe anyi henɔa ɣli dom:
  - Na Rus' si wona to dzidzi me!
  Eye Svetlana ƒoa ati ɖe eŋu. Eye wòtsɔa eƒe afɔ ƒuƒlu ƒua bɔmb si wua ame eye wòwua ame.
  Eye eƒoa ɣli hã be:
  - Nye Rus gã la!
  Eye wògatsɔ gbagbã... Etso Germanytɔwo ɖe anyi, wu wo kɔnu aɖeke manɔmee.
  Fifia Sydney le asi ɖem le eŋu dzre manɔmee. Eye woɖea dumeviwo kple asrafowo ƒe safuiwo doa goe. Eye woɖea gbeƒã Tsar Alexei be enye yewoƒe fia kple fiagã.
  Anyigbagã sia hã le eɖokui tsɔm...
  Eye Russiatɔwo ƒe meliwo ɖina ɖe New Zealand. Le ɣeyiɣi ma ke me la, aʋawɔʋu siwo me kɔ "Peter"-8 gena ɖe Pretoria. Eye South Africa hã le gegem. Eye nyɔnuvi siwo metsɔ afɔ ƒuƒlu ƒe asrafoha aɖe va ɖina ɖe Madagascar.
  Eye nyɔnuvi dzetugbe ŋutɔwo tsɔa woƒe afɔ ƒuƒluwo daa bɔmb heɖina ɖe futɔwo ŋu. Madagascar le gegem ɖe anyi. Eye Russia-srafowo xɔ Afrika ƒe akpa gãtɔ.
  Tsar ƒe Russia kple Third Reich kpakple Italy ɖu dzi kloe. Gake Britain ŋutɔ kple Ireland koe susɔ. Eye adame va, eye emegbe vuvɔŋɔli. Germanytɔwo kple Russiatɔwo ƒe yameʋuwo da bɔmb ɖe Britaintɔwo dzi hetrɔ woƒe duwo wozu glikpowo. Gake Churchill gbe dzimesesẽ be yemaɖe asi le ye ŋu o.
  Le May 1941 me la, anyidzedze aɖe kplɔe ɖo. Nyɔnuvi afɔ ƒuƒlu siwo tso Tigress ƒe hatsotso me lae nye ame gbãtɔ siwo ɖi go. Eye mina woatsrɔ̃ Britain-srafowo. Eye nàtsɔ wò afɔbidɛwo aƒu gbe.
  Nyɔnuvi siwo le amama afã kple afã siwo do akɔtawu kple no siwo le ʋuʋum ko la da bɔmb ɖe Britaintɔwo dzi. Eye fa miamiamia ŋutɔ.
  Eye aʋawɔʋu siwo nye "Peter", "Nikolai", "Alexander", "Ivan" ye wɔ aʋaa, siwo gbã tsitretsiɖeŋulawo ŋutɔŋutɔ.
  Eye aʋawɔʋu yeyetɔ kekeake si nye "Alesey"-1 si ƒe nɔnɔme le abe piramid ene lae nye esi. Si me dzogoe siwo me susu le siwo le ŋgɔgbe le dzogoewo katã dzi le eye womate ŋu age ɖe eme o.
  Le eme, Elizabeth kple eƒe nyɔnuviwo ƒe ƒuƒoƒoa nɔ anyi amama kloe le woƒe akɔtawu ɖeɖeko me.
  Aʋawɔla dzetugbe ene, siwo le amama kloe, da tu Eŋlisiawo ƒe tuwo, eye wotsɔ wo ƒu gbe ɖe dzoa me ŋutɔŋutɔ. Eye nyɔnuviawo daa tu wo ɖokui eye wotsɔa lifi si tso tu siwo wotsɔna ƒoa tu me yɔa wo me fũ. Eye Britaintɔwo mlɔ anyi le woƒe alafa geɖe me.
  Eye atsyɔ̃ɖola siwo le avu wɔm la lãa futɔwo ɖe anyi, eye wotsɔa woƒe aʋawɔʋua dana ɖe ame kukuawo dzi ŋutɔŋutɔ. Eye wokeke Eŋlisitɔ siwo wowu ƒe modzakaɖebɔwo ɖe enu. Eye nyɔnuviawo le sɔ dom le aʋawɔʋu aɖe me. Wole Matildas kple Churchills tsrɔ̃m. Ðeko aʋawɔʋu mamlɛtɔ ate ŋu aƒo tsar-srafowo ƒe ʋu.
  Eye Russiatɔwo ƒe aʋadziɖuɖu ɖekae kplɔe ɖo. Eye Germanytɔwo le ŋgɔ yim. Gake woƒe T-3 kple T-4 aʋawɔʋuwo gbɔdzɔ ale gbegbe ne wotsɔe sɔ kple Russiatɔwo ƒe ʋuwo. Eye gbãtɔ suewo hã. Eye kɔkɔ... Eye tsarist-srafowo ƒe aʋawɔʋuwo le ƒuƒlu. Eye wozãa atikplɔa na wo ɖokui, womeléa ŋku ɖe tu siwo woda ŋu o.
  Eyata Britaintɔwo le aflaga ɣiwo tsɔm ƒu gbe. Russiatɔwo ƒe aʋawɔʋu tiatia akpe geɖe ɖi go le gaƒoƒo gbãtɔawo tututu me, eye woge ɖe aʋawɔʋua me ŋutɔŋutɔ.
  Anastasia xɔ tu ɖe eƒe afɔkpodzi ƒuƒlu eye wòko nu be:
  - Massage ƒe ame!
  Emegbe etsɔ eƒe afɔbidɛ ƒuƒluwo lé aʋafiagã la ƒe ŋɔti hetsɔe ƒu gbe ɖe eɖokui dzi. Edzo yi anyigba eye wòɖi kple eƒe ƒodo ɖe akplɔawo dzi. Eye ʋu gbogbo aɖe kɔ ɖe anyi.
  Anastasia do ɣli si gbã dzi na ame be:
  - Ŋutikɔkɔe na Tsar Alexei!
  Natasha hã aʋuʋu eƒe futɔ ƒe afɔkpodzi kple gbeɖeɖe:
  - Na Slavtɔwo ƒe ɖoɖo yeye aɖe!
  Eye atutu futɔ la ƒe ta. Eye ama eƒe kakɛa me. Eye wòdoa ɣli be:
  - Nyɔnuvi fafɛwo, ablɔɖe ƒe alɔdzedɔwɔƒewo - míele avu wɔm ɖe ɖoɖo yeye aɖe ta!
  Eye emegbe Zoya da tu tso tu eve siwo wotsɔna ƒoa tu me zi ɖeka, eye wòtsɔa eƒe afɔ ƒuƒlu tsɔa bɔmb ƒua gbe peas.
  Eye eyia Britaintɔwo gbɔ le ŋkeke gbãtɔ dzi. Eye esi woxɔe vɔ la, Foggy Albion fiaɖuƒea ƒe aʋawɔlawo tsɔ woƒe aʋawɔnuwo ƒu gbe eye woge ɖe aboyo me tẽ.
  Eye afisiae Aurora ge ɖe aʋa la me. Etsɔa aʋawɔnu tsrɔ̃a futɔa. Tu tɔxɛ aɖe le esi si me tu siwo wotsɔna léa ŋku ɖe nu ŋu le. Eƒoa Eŋlisiawo abe nunchuck ƒe ƒuƒoƒo ene.
  Eye afisiae Svetlana da tu le. Eye wòtsrɔ̃a futɔ la.
  Shoots with lethal mass... Eye wòɖe eƒe aɖuwo ɖe go.
  Eye wòdoa ɣli le eƒe lãkusiwo tame be:
  - Nyɔnue menye, si nye super ŋutɔŋutɔ!
  Eye wòti kpo tsɔ eƒe afɔ ƒuƒlu da bɔmb. Eye wòaƒo ɖe akpa vovovowo kple kakɛwo katã me.
  Eye wòdoa ɣli be:
  - Nyee nye superman si ƒe akɔta ƒuƒlu!
  Eye fifia nyɔnuviawo le afɔ dam ɖe wo ɖokui dzi... Wole gegem ɖe Britaintɔwo ƒe anyigba dzi goglo wu.
  Oleg Rybachenko, si le ŋutsuvi si ƒe dzedzeme metsi wu wuiɖekɛ o ƒe ŋutilã me, gake asrafomegã aɖe ƒe abɔta blae, togbɔ be eya ŋutɔ nye afɔ ƒuƒlu eye wòdo awu kpui hã la, lãa Eŋlisiawo ɖe anyi. Eye ewɔa nu kple dziku si nu sẽ.
  Esi dzo hedzi ha be:
  - Míele ŋdi kple amadede kɔkɔtɔ kekeake tom.
  Eye nyɔnuvi Margarita, si meva zu ame tsitsi kpɔ o hã nɔ eŋu. Enyo nɛ be ne mede ɖeke o la, mezu nyɔnu tsitsi o!
  Eye esia vɔ̃ɖi wu nyɔnuvi nyenye kura!
  Woƒo xlã London. Eye fifia wole ŋɔdzi dom nɛ be yewoaxɔe. Eye futɔ gbogbo aɖewo tsɔa wo ɖokui nana. Fia ƒe dzɔlawo koe menaa ta o eye womena ta o. Gake wotsrɔ̃ wo nublanuimakpɔmakpɔtɔe. Eye wole tsɔtsrɔ̃ blibo si me amegbetɔ ƒe nɔnɔme mele o wɔm. Esiae nye tsɔtsrɔ̃ blibo si ƒomevi le dzɔdzɔm. Eye mɔ̃awo hã le dɔ wɔm ŋutɔ.
  Eye le yame la, Albina kple Alvina le gaxɔgbalẽviwo xɔm. Nyɔnuvia xɔ St. George Cross ƒe ɖaseɖigbalẽ adreawo katã xoxo. Dzeside gbãtɔ: George Kɔkɔe ƒe atitsoga, evelia - George Kɔkɔe ƒe atitsoga si ŋu dati le! Etɔ̃lia nye sika atitsoga. Enelia nye sika atitsoga si ŋu dati le. Atɔ̃lia nye sika atitsoga si ŋu daimɔnd le. Adelia nye sika atitsoga si ŋu daimɔnd kple dati le. Eye adrelia nye sika atitsogaɣletivi si ŋu dati kple daimɔnd le!
  Nyɔnuvi siawo da ʋu blaatɔ̃ le avu ɖeka me eye wodzi ha na wo ɖokui be:
  - Míenye tugbedzedze ale gbegbe be míenye super kple hyper ko, eye le goawo katã me la, atsyɔ̃ɖola wɔnukuwo!
  Eye woatsɔ asike si le ƒuƒlu aʋuʋu ŋku.
  Nyɔnuvi siawoe nye - Albina kple Alvina... Eye wolɔ̃a ŋutsuwo gbɔ dɔdɔ sesẽe. Eye woawo ŋutɔwo meɖea fu na wo be woawɔ dɔ kple woƒe aɖe ne wokpɔ ŋutsu ƒe blibodede si dzea ame ŋu o.
  Eye be nyɔnuviwo nye dzodzro kple lɔlɔ̃ kple dzodzro ƒe nɔnɔme ko!
  Alesi wolɔ̃a jade-ti siwo le ʋuʋum.
  Aʋawɔla siwo le hatsotso kɔkɔtɔ kekeake me...
  Afisiae Churchill le sisim tso London si ƒo xlãe. Eyata woƒo kpẽawo nyuie.
  Eye wòhe eƒe afɔwo dzoe, ƒu du yi Brazil... Gake London ƒe asrafoha la na ta. Eye Russia-srafowo xɔ Ireland tsitretsiɖeŋu aɖeke manɔmee kloe. Britaintɔwo nɔ wo ɖokui tsɔm na kpẽwo ƒe ƒoƒo xoxo...
  Xexemeʋa Evelia wu enu le ƒe ɖeka me esi Axis-dukɔwo ɖu dzi. Afrika ƒe akpa gãtɔ nye Russiatɔwo. Gake Germany kple Italy siaa te ŋu xɔ nane.
  Tsɔ kpe ɖe eŋu la, Spain kple Portugal hã nɔ Fiaɖuƒe Etɔ̃lia me.
  Eye Russia-srafowo ɖu fia le Britain eye Tsar Alexei hã va zu Britain-fia. Russia hã xɔ Sweden tsitretsiɖeŋu aɖeke manɔmee kloe, eye Germany xɔ Norway kple, do ŋgɔ gɔ̃ hã, Denmark.
  Hitler xɔ Europa ƒe akpa gãwo. To Third Reich ƒomevi ƒe wɔwɔme si me ametakpɔnu le wɔwɔ me. Eye Russia gbugbɔ fiaɖuƒea wɔ eye wòtsɔe de eƒe hakpakpa me.
  Ŋutifafa ƒe nɔnɔme aɖe si me gblẽ hena ɣeyiɣi aɖe la do mo ɖa. Nusi nɔ anyi hena ɣeyiɣi aɖe.
  Tsartɔwo ƒe Russia kple Germany nɔ nusiwo woxɔ la ɖum. Wobi ɖe nuto siwo dzi woɖu la me.
  Tsar Alexei gakpɔtɔ nye ɖekakpui ŋutɔ eye mete ŋu ƒu du yi xexeame katã dzi o.
  Gake Hitler mete ŋu tsi tre ɖe eŋu le mɔ aɖe nu o. Edze nɛ be anyigba sue aɖe koe wòxɔna le Afrika, be Russia lolo akpa. Eye woa kple Mussolini Jr. ƒe viŋutsu wodze aʋa gɔme kple Russia. Aʋa la dze egɔme le April 20, 1955 dzi, le Fuhrer ƒe dzigbezã blaatɔ̃lia dzi.
  Germanytɔwo to aʋawɔʋu gbogbo aɖewo vɛ na aʋawɔwɔ kple Tsar ƒe Russia, eye edze abe wobu esia ŋu vevie ene.
  Panther 5 va zu aʋawɔʋu vevitɔ si wowɔ na aʋa si wowɔ kple Russia.
  Esi ʋu sia ƒe kpekpeme nye tɔn 75 ta la, fa miamiamia.
  Eye le goawo katã me la, tu si ƒe didime nye milimeta 128 si ƒe ŋusẽ nye 100EL nye ŋusẽ si le ŋeŋem vavã. Eye ne eƒoe la, ekema adze abe tsatɔwo ƒe aʋakɔa gɔ̃ hã masɔ gbɔ o ene.
  Eye aʋawɔʋu aɖe si ŋu ŋusẽ le wu gɔ̃ hã li: "Tiger"-5, si kpekpe wu eye wòtsɔ aʋawɔnuwo kpekpe wu gɔ̃ hã. Eye eƒe kpekpeme anɔ abe tɔn alafa ɖeka ene!
  Eye le Russia la, aʋawɔʋu gã "Alexey"-4 ƒe kpekpeme nye tɔn blaatɔ̃ pɛ ko eye tu si ƒe lolome nye milimeta 105 koe le esi. Gake ede ŋgɔ wu sã, eƒe nɔnɔme le abe piramid ene eye gas turbine mɔ̃ si ƒe ŋusẽ nye sɔ 1800 le esi, si fia be ezɔna ŋutɔ.
  Germanytɔ la lolo wu eye ŋusẽ le eŋu wu. "Dzata"-5, siwo ƒe kpekpeme nye tɔn alafa eve, siwo dzi ŋɔ ŋutɔ. Gake nusi medzi Hitler ƒe mɔnukpɔkpɔwo ɖe edzi boo o. Eyata aʋawɔʋu siwo kpekpe ŋutɔ xɔ asi akpa eye wo tsɔtsɔ yi teƒe bubuwo sesẽ. Togbɔ be viɖe aɖewo le eŋudɔwɔwɔ kple eŋudɔwɔwɔ me hã.
  Aleke kee wòɖale o, Hitler mete ŋu nɔ te ɖe enu o eye wòƒu du yi tsar Russia. Eye aʋawɔwɔawo dze egɔme.
  Russia-srafowo ƒe nuto sesẽ siwo ŋu woɖo gli sesẽwo ɖo la xe mɔ na futɔwo ƒe ŋgɔyiyi. Eye Germanytɔwo tsi anyi. Eye tsartɔwo ƒe aʋakɔa yi edzi dze Afrika, afisi ŋusẽ nɔ wo ŋu le wu sã. Eye Italytɔwo se le wo ɖokui me be woƒo wo zi gbãtɔ. Woƒe asrafowo gbɔdzɔ akpa eye womehea to ɖe wo ŋu boo o, mɔ̃ɖaŋununya si tsi megbe wu kura le wo si be woate ŋu atsi tre ɖe Russia ŋu.
  Le aʋawɔwɔ kwasiɖa etɔ̃ pɛ ko megbe la, tsar-ʋakɔa nya Italytɔwo do goe le Somalia kple Ethiopia.
  Mede vovototo nyɔnuvi siwo nye Anastasia, Natasha, Zoya, Augustina, Svetlana dome. Wogakpɔtɔ nye ɖekakpuiwo abe alesi wonɔ ƒe blaatɔ̃ siwo va yi esime wowɔ aʋa kple Japan ene. Tɔgbuiyɔviwo le Tsar Alexei si xoxo, gake nyɔnuviawo gakpɔtɔ nye greyhounds, ame sesẽwo, adãwɔlawo, kple kalẽtɔwo.
  Eye le aʋawɔwɔ ƒe blaatɔ̃ me la, nyɔnuviawo gakpɔtɔ nye ɖekakpuiwo. Eye woƒe ŋutigbalẽ mevuvu alo gbã ɖeka pɛ hã o. Wonya kpɔ ale gbegbe eye wole yeye abe seƒoƒowo ene.
  Gake Oleg Rybachenko kple eƒe zɔhɛ Margarita gakpɔtɔ nye ɖeviwo - wometsi kura o. Le gota gome ya teti. Gake woƒua du sesĩe wu cheetahwo. Eye tu alo tu mate ŋu awu wo o.
  Ðevi siawo lɔ̃a disk ɖaɖɛwo tsɔtsɔ ƒu gbe kple woƒe afɔ ƒuƒluwo. Zi geɖe la, wonyea aʋawɔla gãwo!
  Eye woatsɔ ŋusẽ ɖesiaɖe adze klo!
  Anastasia, Natasha, Zoya, Augustina, Svetlana hã wɔ aʋa kple Turkeytɔwo le Alexander II ƒe kpɔkplɔ te. Eye esia tae woxɔ wu ƒe alafa ɖeka xoxo ɖo. Gake wometsina le esi wonye adzetɔwo ta o. Eye esi wonye makumaku ta la, le Rodnoverie ƒe ŋusẽ me.
  Eye tsarist-dukɔa teƒenɔlawo ƒua du to Ethiopia godoo eye wole Italytɔwo wum xoxo.
  Eye wogazia wo dzi ake be woagbugbɔ nu na woƒe afɔ ƒuƒluwo. Eye nyɔnuviawo ya dze tugbe si womate ŋu aɖɔ o, eye dzo le woƒe luʋɔwo me vevie. Womate ŋu aɖi gbɔ wo le mɔ aɖeke nu o. Woawoe nana dukɔa dzena gã. Eye woɖua dzi kple kakaɖedzi gã aɖe.
  Russiatɔwo ƒe Tsar Fiaɖuƒea ƒe akpa gãtɔ nye anyigbagã dzi, eye etɔxɛ na Russia dukɔa. Russia-dukɔ, si nye dukɔ geɖe ƒe tsakatsaka, kple Russia le abe ze si me wodea tsii ene, ate ŋu ami dukɔ bubuwo, vivivi la, axɔ wo ɖe wo ɖokui me eye mate wo ɖe anyi o. Esia tae fiaɖuƒea dzi ɖe edzi ɖo. Vivivi la, fiaɖuƒe ɖesiaɖe... Eye fifia nu ʋɛ aɖewo koe susɔ na xexeame katã ƒe dziɖuɖu. Russiatɔwo ƒe xexlẽme sɔ gbɔ sã wu Third Reich kple Italy.
  Eyata mɔnukpɔkpɔ ɖesiaɖe le esi be wòalée ahaɖui. Gawu la, ne míebu eŋu be tsitretsiɖeŋulawo gbɔdzɔ wu. Eye menye amesiamee kpɔ dzidzɔ ɖe Hitler kple Mussolini ƒe dziɖuɖua ŋu o.
  Le Afrika hã la, to geɖe siwo le nutoa me kple dutanyigbadzinɔlawo ƒe hatsotso geɖe doa alɔ Russiatɔwo. Nenema ke Russiatɔwo ƒe mɔ̃ɖaŋununya hã sɔ na avetsu me wu.
  Aʋaawo ɖee fia be kuxiwo nɔ Germanytɔwo ŋu le Panther-5 gɔ̃ hã ŋu, eye menye le Tiger-5 ɖeɖeko gome o. Ẽ, edze ƒã be Kraut ƒomea na ta. Esi tsartɔwo ƒe aʋakɔa to Ethiopia hedze Libya dzi vɔ la, Germany-srafowo hã ɖo tɔdziʋu. Gake le aʋawɔwɔ siwo wowɔ le yame me la, Germanytɔwo ƒe ŋgɔyiyiwo wɔ nuku na fia ƒe aces - vevietɔ kple mɔ̃ siwo le abe disko ene. Eye wotsɔ dziku si nu sẽ tsrɔ̃ Russiatɔwo ƒe ʋuwo.
  Gake le nyateƒe me la, Germanytɔwo mesɔ kple xexlẽme o. Eye diskowo xɔ asi akpa eye wo dometɔ ʋɛ aɖewo koe li. Eye woawo ŋutɔwo hã nye esiwo ŋu womate ŋu awɔ nuvevii o, gake womate ŋu ada tu o, ɖeko wotsɔa laminar jet ƒoa ƒu. Eye Russiatɔwo ƒe ʋu siwo woate ŋu atrɔ asi le ate ŋu asi.
  Gake fia ƒe aʋakɔ si le yame ya sesẽ. Eye le ƒua dzi la, esẽna wu gɔ̃ hã. Togbɔ be Fiaɖuƒe Etɔ̃lia megbɔdzɔ o hã. Gake kokoko la, ŋusẽawo mesɔ o.
  Le amewo ƒe agbɔsɔsɔ kple ganyawo ƒe ŋutete siaa gome la, Third Reich mate ŋu anɔ te ɖe Russia nu o.
  Eye ne nyɔnuvi sesẽ ŋutɔ kple dzetugbewo hã li siwo le avu wɔm la, ekema there"s a total collapse.
  Elizabeth kple eƒe ƒuƒoƒoa wɔ avu kple Germanytɔwo ƒe lã wɔadãwo, eye wote ŋu ɖu dzi gɔ̃ hã. Eye nyateƒe si wònye be ʋu siwo lolo wu eye wole kpekpem wu sã le Nazitɔwo si la mekpea ŋu na wo o.
  Le afisia la, nyɔnuviawo ƒoa xlã futɔwo ƒe aʋawɔʋuwo heƒoa wo ɖe axadzi tututu. Eye kuxi aɖeke mele wo kple futɔa dome o. Wotsrɔ̃a woƒe futɔ eye wodzia ha be:
  - Xɔtuha si do dziku vevie! Xɔtuha si do dziku vevie!
  Hitler anye checkmate! Hitler anye checkmate!
  Eye wotsrɔ̃a futɔa bɔbɔe ŋutɔ. Eye nyɔnuviawo mate ŋu awɔ naneke wu nukoko o.
  Gake esi fasitɔwo ƒo kɔ na wo ta la, wogbugbɔ yi megbe. Le Libya xoxo la, Italytɔwo ƒe asrafoha geɖe le wo ɖokuiwo tsɔm aʋa aɖeke manɔmee kloe. Eye fia ƒe aʋakɔa ƒe asrafowo doa ŋgɔ. Wotsɔ ƒoƒo sesẽ aɖe ƒo Krauttɔwo le Alps-towo dzi, eye tsar-srafowo nɔ azɔli zɔm to Italy. Nyɔnuvi afɔ ƒuƒlu siwo tso Mussolini Jr. ƒe asrafoha me doa gbe na tsarist-srafowo ƒe asrafoha siwo le amadede vovovowo me. Asrafo miliɔn geɖe siwo tso dukɔ vovovowo me yɔ Italy fũ. Eye Alexey-4 aʋawɔʋu akpe ewo siwo wotsɔna ʋunae, siwo ƒe kpekpeme nye tɔn blaatɔ̃ la, womate ŋu age ɖe wo me kloe ne woda tu wo tso goawo katã me o.
  Italy, abe kadodo si gbɔdzɔ wu le nubabla la me ene, le kukum kabakaba ŋutɔ... Le May 30 lia dzi la, tsarist-srafowo xɔ Roma aʋa aɖeke manɔmee kloe. Eye Mussolini ƒe fiaɖuƒea ƒe fiadu mu.
  Eye nyɔnuvi siwo tso Russia-srafowo me zi woƒe afɔ ƒuƒlu siwo me ke le la dzi ake be woagbugbɔ nu na futɔa. Wose egɔme be ele be woaɖe eƒe ɖoƒe ŋutɔŋutɔ afia futɔa.
  Albina kple Alvina, esime wonɔ nuŋlɔɖiwo ŋlɔm ɖe mɔ̃ dzi la, woɖo ŋku alesi wowɔ avu kple adzetɔwo kple Japantɔwo le blema esime Alexey mlɔ vidzidɔa me dzi. Eye wònye nukokoe ŋutɔ.
  Nyɔnuviawo mekpɔ aʋa la wòde edeƒe haɖe o eye woda Germanytɔwo ɖe yame. Albina de dzesii gɔ̃ hã be:
  - Ne míeɖu Nazitɔwo dzi ko la, nukae kplɔe ɖo?
  Alvina gblɔ kakaɖedzitɔe be:
  - Mina míaɖu Latin Amerika dzi!
  Albina de dzesii ɖikeketɔe be:
  - Enyo, ɣleti eve alo etɔ̃ bubue nye ema! Eye emegbe ɖe?
  Alvina ko alɔgbɔnu eye wòɖo eŋu be:
  - Mɔli kple avu!
  Albina gblɔ dzikutɔe be:
  - Ao, ele be ɖoɖo aɖe si sɔ wu nanɔ anyi na agbe!
  Alvina gblɔ kple dzonɔameme be:
  - Eyata míadzi viwo ƒe ha aɖe!
  Albina da asi ɖe esia dzi:
  - Esia nyo wu xoxo!
  Woxɔ Italy kloe xoxo. Mussolini Jr. si yi France... Russia-srafowo xɔ Sicily. Pastawɔlawo ƒe nunɔamesiwo katã bu le Afrika xoxo. Germanytɔwo ƒe nuto siwo ƒo xlã wo koe susɔ, gake tsar-srafowo hã le wo dzi dzem. Afrika ƒe bu keŋkeŋ ƒe ŋɔdzidoname, le aʋa si wowɔ kple futɔ sesẽ aɖe me.
  Edze abe Germanytɔwo bu akɔnta le woƒe ŋusẽ ŋu vodadatɔe ene. Eye fifia wole tɔdziʋu kum le fia ƒe asrafowo ƒe ƒoƒo te.
  Eye aʋawɔʋu akpe ewo le France ƒe dzigbe xoxo eye woxɔ Toulon... Nyɔnuvi siwo do bikini le titim le dua me hele fasitɔwo hem va klo. Wozia wo ɖokui dzi be yewoagbugbɔ nu na yewoƒe afɔkpodzi ƒuƒluwo ahako nu.
  Gake àte ŋu agbugbɔ nu na nyɔnuvi hã le akɔta - meɖe fu nɛ o!
  Dzidzedzekpɔkpɔ geɖe ale gbegbe. Eye le Germany ƒe dzigbe gome la, Russiatɔwo ƒe mamawo hã le gegem ɖe eme. Eye woxɔ Vienna xoxo. Eye wole ŋgɔ yim le Munich. Fasitɔwo na ta le ƒoƒoawo me eye wodoa woƒe asiwo ɖe dzi. Eye nàtsɔ ɖokuiwò ana ɖokuiwò!
  Oleg Rybachenko le amesiwo wɔa avu le ŋgɔgbe gome ya.
  Eye ŋutsuvia ŋutɔ lé Germany-ʋafia etɔ̃. Esia tae wòxɔa fetu tɔxɛ aɖe tso fia la gbɔ.
  Le ɣeyiɣi ma ke me la, ŋutsuvi mavɔ la le afɔ ƒuƒlu eye wòdo awu kpuiwo.
  Tsar Alexei kpɔa dzidzɔ ɖe aʋadziɖuɖuawo ŋu. Eye nukae dzɔ? Hitler abosam ŋutɔ ge ɖe ka la me. Eƒe E-series aʋawɔʋuwo mesɔ kple esiwo le abe piramid ene o.
  Tsar Alexei ɖoa eteƒe na kalẽtɔwo kple kalẽtɔwo. Eye ewɔnɛ kple didi vevie.
  Ðeko ame ate ŋu alɔ̃ fofofia ma tɔgbe ahade bubu eŋu. Russia-srafowo nya Germanytɔwo do goe le Morocco xoxo. Eye Afrika katã kloe nye Russiatɔwo ƒe anyigba. Eye nukae? Eyata eva nyo ɖe edzi!
  Tsar Alexei tsɔ kafukafu yeye na Albina kple Alvina nyɔnu aces nyuitɔwo kekeake le Russia. George Kɔkɔe ƒe Atitsoga si wotsɔ platinum wɔe ƒe ɣletivi si ŋu dati kple daimɔnd le.
  Aʋawɔlaawo dze nɛ vavã. Eye ŋusẽ ma tɔgbe le wo si. Eye woƒo woawo ŋutɔ ƒe fasitɔwo. Eye woɖoa nuwuƒea. Tsatɔwo ƒe aʋakɔa le tetem ɖe Ruhr nutoa ŋu xoxo, eye aʋawɔwɔ sesẽwo le edzi yim le afima. Womedi be yewoabɔbɔ ɖe Nazitɔwo te o. Eye le France la, woƒo xlã Paris xoxo. Nutoa me tɔwo xɔa tsarist-srafowo nyuie eye womadzudzɔ o.
  Àte ŋu agblɔ be futɔa le adzɔgbeɖeɖe ƒe ɖoƒe. Hitler le du dzi le tsatsam, eye July ƒe domedome ɖo xoxo. Eye mɔkpɔkpɔ aɖeke mele Germanytɔwo ƒe ɖoƒea ŋu kloe o.
  Esiae nye nusi wòfia be woate ɖe fia fafɛ aɖe abe Alexei Evelia, alo gãtɔ ene ŋu.
  Mlɔeba la, Wehrmacht-srafowo ƒe ame susɔe siwo le Afrika la tsɔ wo ɖokui na xoxo. Russia-srafowo zɔ mɔ to Paris. Nɔnɔmea va nɔ sesẽm ɖe edzi na Germanytɔwo.
  Kaka July nawu enu la, wogaxɔ Ruhr-ʋua keŋkeŋ xoxo. Eye Russia-srafowo le tetem ɖe Baltik-ƒua ŋu.
  Hitler si dzo le Berlin yi Latin Amerika. Fia ƒe asrafowo ge ɖe Denmark, eye woɖe asi le Norway ŋu do ŋgɔ gɔ̃ hã. Pal kple Lisbon. Amedzidzedze ɖe Berlin ŋu kplɔe ɖo le August me. Eye woxɔ Fiaɖuƒe Etɔ̃lia ƒe fiadu. Emegbe tsar-ʋakɔa, esi woyi eƒe amedzidzedzea dzi la, na ablɔɖe Madrid.
  Mlɔetɔ si woxɔe nye Gibraltar ƒe mɔ̃ sesẽ si nɔ anyi le September me. Womu mɔ̃ sesẽa... Eye aʋa bubu aɖe wu enu kloe. Eva dzɔ be le mɔ aɖe nu la, ele kpuie eye wònɔ bɔbɔe wòwɔ nuku ŋutɔ.
  Tsar Alexei xɔ dzesideŋkɔ be enye aʋadziɖula gãtɔ kekeake le ɣeyiɣi ɖesiaɖe me.
  Gake Hitler gakpɔtɔ le agbe eye wòte ŋu si. Nukae woawɔ kple lã wɔadã sia? Nukutɔe la, Latin Amerika medi be yeatsɔ ŋutasẽla sia ade asi na ame o. Eye emegbe le May 1, 1957 dzi la, wodze aʋawɔwɔ mamlɛtɔ si wowɔ ɖe Latin Amerika ŋu kple aʋa mamlɛtɔ si wowɔ le ɣletinyigba Anyigba ƒe ŋutinya me gɔme. Asrafowo yi ŋgɔ kuxi aɖeke manɔmee. Nutoa me asrafowo gbɔdzɔ akpa le asrafonyawo gome eye womete ŋu tsi tre ɖe Russia-srafowo ŋu o.
  Ðeko Elizabeth kple eƒe ƒuƒoƒoa da batri la ɖe anyi teti koe nye ema, eye fifia ɖeko futɔ siwo le mɔ dzi la le asi ɖem le eŋu.
  Nyɔnuvia tsɔ nukoko de dzesii be:
  - Esia nye aʋawɔwɔ!
  Catherine de dzesii kple alɔgbɔnukoko be:
  - Aʋa mamlɛtɔ le amegbetɔ ƒe ŋutinya me!
  Elena do susua ɖa be:
  - Eyata mina mía toast na ŋutifafa! Eye nuwɔwɔ le etsɔme hã!
  Eye nyɔnuviawo gbugbɔ nu na wo nɔewo gɔ̃ hã le woƒe afɔkpodzi ƒuƒluwo dzi le dzidzɔ ta.
  Enyo, aleae nusianu yia edzi nyuie...
  Anastasia kple eƒe ƒuƒoƒoa ƒua du hedaa bɔmb ɖe woƒe futɔwo dzi kple woƒe afɔbidɛ ƒuƒluwo. Wovuvua woƒe futɔwo eye woɖea woƒe aɖuwo ɖe go.
  Natasha dzi ha be:
  - Nyee nye nyɔnuvi si ku drɔ̃e gã aɖe!
  Eye alesi woada bɔmb si wua ame. Ẽ, màte ŋu agbɔdzɔ le nyɔnuvi mawo tɔgbe gbɔ o. Womatsɔ esia ake o.
  Eye woayi ŋgɔ ɖe wo ɖokui dzi, eye womakpɔ nublanui na fasitɔwo o. Mina le go sia me la, womenye fasitɔwo bliboe o.
  Zoya tsɔa eƒe afɔ ƒuƒlu ƒua bɔmb hã eye wòƒoa ɣli be:
  - Na aʋadziɖuɖu ɖe futɔ dzi!
  Eye emegbe Augustine da tu tso tu si wotsɔna ƒoa tu me eye wòtsɔa eƒe afɔ ƒuƒlu da bɔmb.
  Eye wònɔa ɣli dom be:
  - Mɔkpɔkpɔbuɖeame ƒe ƒoƒo!
  Eye emegbe Svetlana aƒoe ɖe eƒe tsitretsiɖeŋulawo nu eye wòaɖu wo woazu amɔwɔ si wovuvu.
  Nyɔnuvi siawoe nye esiawo.
  Eye wòƒoa nu ƒuƒlu be:
  - Tsar Alexei nye míaƒe legba!
  Woxɔ Mexico City eye woxɔ Cuba. Russia-srafowo le ʋuʋum tso dziehe yi anyiehe. Eye wowɔa esia dzidzedzetɔe ŋutɔ. Màxe mɔ na wo o. Eye aʋadziɖuɖu gã aɖe hã anɔ anyi.
  Eye Albina kple Alvina xɔa dzesi dzidzedzetɔe ŋutɔ le yameʋuʋua me. Wonye aʋawɔla siwo mehiã be woaɖe gbɔdzɔgbɔdzɔ afia o. Wodaa yameʋu siwo tsi megbe sã wu Russiatɔwo le woƒe dzidzeme gome. Eye vevietɔ wu la, nyɔnuvi siwo doa afɔ ƒuƒlu siwo do bikini ye le ʋua ƒe ŋgɔdonya me. Be woaƒo amesiame. Eye wodaa tu amesiame si ge ɖe avuwɔwɔa me.
  Míeto Nicaragua ŋu xoxo. Womate ŋu atɔ te tsar-srafowo ƒe mɔ̃wo ƒe aʋawɔha o. Eye Russia-srafowo hã gbɔna. Eye zi geɖe la, tsitretsiɖeŋulawo naa ta. Eye wotsɔa gamenɔlawo ƒe sɔtiwo nya futɔwo ɖa. Eye wokplɔa futɔ la dzea klo.
  Anastasia ƒua du ɖe eɖokui ta eye wònana eƒe tsitretsiɖeŋulawo dzea anyi ɖe mo dzi hegbugbɔa nu na eƒe afɔkpodzi ƒuƒluwo.
  Ale futɔ geɖewo tsɔ wo ɖokui na. Eye wo dometɔ geɖe naa ta le kpẽa ƒe ƒoƒo nu. Eye wodoa woƒe afɔwo ɖe dzi.
  Russia-srafowo ɖo Venezuela xoxo. Nɔnɔmea va le fafam ɖe edzi.
  Brazil ye nye futɔ gãtɔ kekeake eye wògbãna bɔbɔe vie. Eye wozia edzi be wòana ta.
  Nyɔnuviwo zɔa Rio de Janeiro eye ŋutsuviwo gbugbɔa nu na woƒe afɔtoƒe ƒuƒluwo.
  Natasha gblɔ kple nukoko be:
  - Ke hã, agbea nyo!
  Zoya de dzesii kple ɖikeke aɖe be:
  - Mevɔ̃ɖi nenema gbegbe ne èmlɔ anyi kple wò afɔwo ɖe gli ŋu o!
  Eye nyɔnuviawo agbã nukoko. Le nyateƒe me la, womate ŋu anye nukokoedonamela wu ema o. Gake nukae nàte ŋu awɔ kpli wo...
  Le afisia la, ŋutsuvi Oleg Rybachenko hã le avu wɔm. Ƒe blaatɔ̃ kple edzivɔe nye sia si wòle tsar-srafoha me. Edo va ɖo asrafomegã ƒe ɖoƒe, exɔ kafukafu geɖe, eye wògadze abe exɔ abe ƒe wuiɖekɛ ene kokoko. Eye nyɔnuvi mavɔ si nye Margarita hã le eŋu. Nyɔnu tsitsie wònye eye wòvɔ̃na ŋutɔ be yeatsi. Eye esia wɔe be ekpɔtɔ nye nyɔnuvi tegbee. Ke hã, wova zu ɖeviwo abe ƒe alafa ɖeka enye sia ene. Eye emegbe wodo ŋugbe na wo be yewoatsi axɔ ƒe wuiade - si nyo le goawo katã me! Le kpɔɖeŋu me, mahiã be ŋutsuvia nalũ ta gɔ̃ hã o!
  Ŋutsuvi kple nyɔnuvi aɖe tsɔa woƒe afɔ ƒuƒluwo daa bɔmb ɖe woƒe futɔwo dzi hedzia ha be:
  - Dzidzɔ si le aʋadziɖuɖuwo me le kekem ɖe enu, .
  Hitler le atitsoga la lalam!
  Russia ƒe tsitretsiɖeŋulawo ƒe mɔ̃ sesẽ mamlɛtɔe nye esi - Argentina. Hitler ɣla eɖokui ɖe afima.
  Eye le July me la, Russia-srafowo ge ɖe Argentina ƒe anyigba dzi. Tsitretsitsi nye nusi ŋu wotsia dzi ɖo vevie. Eye ale fiadu la mu dze anyi dzre aɖeke manɔmee kloe. Eye wokpɔ Hitler ŋutɔ le August 1957 me... Enɔ ka ƒom. Edze abe wotsɔ woawo ŋutɔ tɔ hehe wo ɖe ati ŋu ene.
  Chile hã na ta. Aleae aʋa mamlɛtɔ si wowɔ le amegbetɔ ƒe ŋutinya me la wu enui.
  Nyɔnuvi adzetɔ wuieve - siwo si sɔhɛmenɔɣi mavɔ le - ɖu woƒe aʋadziɖuɖu ƒe azã. Gake edze abe ŋutsuvi bubu si ŋkɔe nye Oleg Rybachenko hã kpɔ dzidzɔ ŋutɔ ene. Mlɔeba la, ate ŋu anɔ agbe ɖe eya ŋutɔ ƒe dzidzɔkpɔkpɔ ta, ƒe nenie wòzã le asrafodɔ me.
  Eye Russiatɔwo yi yamenutome xoxo le ƒe 1947 me, eye le ƒe 1954 me la, wodzo yi dzinu dzi. Eye le ƒe 1967 me la, eva ɖo Mars. Eye nu yeye bubu siwo wowɔ hã. Woɖu ɣe ƒe ƒuƒoƒoa dzi vivivi. Le ƒe 1975 me la, Alexey II, si nɔ dziɖuɖua dzi ƒe blaadre sɔŋ la, ge dze yameʋu aɖe me. Eye aleae fia gãtɔ kekeake si nɔ anyi kpɔ la ƒe dziɖuɣi wu enu.
  Eye via va zu fia yeye: Mikhail II. Eye Russia ʋu yi yamenutome kekeɖenudɔa me.
  Oleg Rybachenko kple Margarita le zɔzɔm le Mars dzi le ƒe 2005 me. Ŋutsuvia de dzesii be:
  - Ƒe alafa ɖeka va yi xoxo tso esime mezu ɖevi. Eye ɖe menye ɣeyiɣia de be matsi axɔ ƒe wuiade oa?
  Margarita, si hã ƒe dzedzeme ɖi nyɔnuvi, ɖo eŋu be:
  - Eye nye hã, ele be matsi le nubabla la nu! Gake nukatae míakpɔtɔ anye ɖeviwo?
  Oleg tsɔ abɔta... Mawudɔla-demiurge si ƒe aʋalawo ƒe nɔnɔmetata aɖe do ɖe wo ŋgɔ kasia.
  Nuwɔwɔ dzeani la gblɔ be:
  - Èwu wò dɔdasi ƒe akpa aɖe nu.
  Gake fifia yamenutome le lalawòm! Eye yamenutome xexewo hã! Eyata nɔ agbe eye nàwɔ avu!
  Oleg Rybachenko bia kple alɔgbɔnukoko be:
  - Èdo ŋutilãwo ƒe ŋugbe na mí le ƒe wuiade me!
  Mawudɔla la ʋuʋu ta kple alɔgbɔnukoko be:
  - Nukae mia kple Margarita miedi?
  Margarita ʋuʋu ta tsɔ lɔ̃ ɖe edzi be:
  - Gawu gɔ̃ hã?
  Mawudɔla la ʋuʋu ta kple dzonu ƒe aɖuwo ƒe alɔgbɔnukoko be:
  - Esia anye na wò! Gake be nàtsi axɔ ƒe wuiade la, àtsi ƒe akpe ɖeka! Eye emegbe ànɔ wò sɔhɛmenɔɣi tegbee!
  Oleg kple Margarita do ɣli kple gbe ɖeka be:
  - Menye nu dzɔdzɔe o!
  Angela de dzesii kple alɔgbɔnukoko be:
  - Aleae nye makumakunyenye ƒe asi! Gake lɔ̃ be yeanye vi makumakuwo nyuie wu ame tsitsi kukuwo sã!
  Ŋutsuvia kple nyɔnuvia lɔ̃ ɖe edzi be:
  - Ẽ, enyo wu sã!
  Eye míeko nu sesĩe wu!
  Le nyateƒe me la, nukawoe nye ame kuku siawo? Fia gãtɔ kekeake si nɔ anyi le ɣeyiɣi kple dukɔ ɖesiaɖe me, Alexei, gɔ̃ hã ku. Eye mavɔmavɔ aɖe le ŋgɔ na wo, si yɔ fũ kple mɔzɔzɔ siwo klẽna.
  
  
  
  NAPOLEON MEYI RUSSIA O!
  . Ŋutinya bubu aɖe, afisi fiagã gã la meyi Russia o, ke boŋ eʋu eƒe asrafohawo yi... Turkey! Enyo, nyateƒee, nukatae màwɔe o? Nukata màna ablɔɖe Balkan-dukɔwo tso Ottomantɔwo ƒe dziɖuɖu te o?
  Eye le nyateƒe me la, futɔa mesẽ akpa o. Eye do ŋgɔ na ema gɔ̃ hã la, Russiatɔwo ƒoe.
  Eye Napoleon ƒe aʋakɔa dze mɔ dzizizitɔe. Eye ezɔ afɔ kloe eye medo go tsitretsiɖeŋu tso Bosnia va ɖo Istanbul o. Kplamatsedonu ɖeka: towo, tɔsisiwo, mɔ̃ sesẽwo... Kple tsitretsiɖeŋu ɣeaɖewoɣi. Eye dukɔmeviwo doa gbe na Franseawo kple Europatɔwo be wonye ablɔɖenalawo.
  Napoleon xɔ Istanbul le ƒe 1812 me. Emegbe ewɔ aʋa le Asia Sue hã. Eɖo India Ƒua kple Mecca gbɔ. Le ema megbe la, Franseawo kple woƒe adzɔhawo ʋu yi Egipte.
  Togbɔ be Napoleon meyi Russia o hã la, eɖu Ottomantɔwo ƒe nunɔamesiwo dzi. Ðewohĩ etsɔmegblɔɖila aɖewo xlɔ̃ nui be ate ŋu ado kpo nu ne aʋa aɖe dzɔ kple tsar-fiaɖuƒea.
  Britaintɔwo dze agbagba be yewoaɖi ɖe Spain le ƒe 1814 me. Napoleon trɔ yi Paris. Eye esi ŋusẽ nɔ eŋu ta la, eʋu yi Spain kaba eye wòɖu Britaintɔwo dzi le afima. Le ema megbe la, Franseawo va sẽ ŋu vie le Pyrenees-towo dzi.
  Woƒe asrafowo ɖo Morocco eye woxɔ Afrika kple Sudan ƒe dziehe katã.
  Eyata woɖo dziɖuɖu si bɔ ɖe Mediterranea-ƒua dzi. Woxɔ Gibraltar hã. Eye wodo ŋusẽ wo hã bliboe. Aʋa si wowɔ kple Britain yi edzi eye wokpɔ dzidzedze le mɔ vovovowo nu. Ðeɖi te akpa evea siaa ŋu le dzrewɔwɔ le ƒua dzi ta. Gake Napoleon di be yeatsɔe kple xexlẽdzesiwo. Eye wova nɔ meli geɖe wu wɔm, wona hehe ƒudzidelawo. Vivivi la, Franseawo ƒe xexlẽme si de ŋgɔ wu, amesiwo si amegbetɔ kple anyigbamama ƒe nunɔamesi gbogbo aɖewo le la te woƒe xexlẽme dzi ɖeɖe kpɔtɔ.
  Eye Britaintɔ siwo ŋu ɖeɖi te la te asiɖeɖe le wo ŋu. Mlɔeba le ƒe 1825 me la, woɖi go. Eye Napoleon va xɔ London mlɔeba. Aleae aʋaa wu enu. Eye fiagã si tsi xoxo la ɖoe be yeaɖi ɖe eme eye yeaƒo ye ɖokui ɖe ŋutifafa xɔtudɔa me. Nusi ko li enye be Franseawo yi edzi nɔ ʋuʋum to Afrika hexɔ eƒe dzigbe. Nicholas Gbãtɔ va xɔ dziɖuɖu le Russia. Russiatɔwo wɔ aʋa kple Iran, gake togbɔ be woɖu dzi hã la, womeɖu edzi o, ke boŋ anyigbamama siwo woxɔ le mɔ si sɔ nu ko. Emegbe Russia dze ŋgɔ Shamil ƒe aʋawɔwɔ le Caucasus eye wòkpɔe be ebla ye ɣeyiɣi didi aɖe.
  Napoleon ɖu fia vaseɖe ƒe 1837 me eye wòxɔ ƒe blaade vɔ enyi esime wòku. Viaŋutsu Napoleon II va xɔ ɖe eteƒe. Ðekakpui si xɔ ƒe blaeve vɔ ade si ƒe mo biã la nye Italy kple Roma Fiaɖuƒea ƒe fia tsã. Eya ya di be yeaƒo ye fofo Napoleon Gbãtɔ ƒe ŋutikɔkɔe ta.
  Eye Napoleon II wɔ eƒe aʋawɔwɔ gbãtɔ ɖe Iran ŋu, eye emegbe wòwɔ aʋa ɖe India ŋu. Nyateƒee, asrafoha gãtɔ kekeake si wɔ ɖoɖo nyuie wu le xexeame ɖu Iran kple India siaa dzi kabakaba vie. Wowu Afrika dzi ɖuɖu hã nu. France wɔ aʋa le Latin Amerika, henɔ agbagba dzem be yeaxɔ Spain kple Portugal ƒe nuto siwo dzi woɖu la. Le mɔ aɖe nu la, menye ɣeyiɣia de na Russia o. Gake Franseawo, le aʋawɔwɔ didiwo megbe la, wova ɖo afɔ teƒe le Latin Amerika mlɔeba. Napoleon II ku le ƒe 1856 me, eye viaŋutsu Napoleon III va nɔ fiazikpuia dzi. Ƒe wuiade koe wòxɔ ɣemaɣi. Eye le ƒe 1858 me la, Napoleon III dze eƒe aʋawɔwɔ kple Russia gɔme.
  Eɖoe be yeaƒo ye tɔgbuitɔgbui ta. Eye kluvinyenye gakpɔtɔ li le Russia. Eye dukɔa ya, womate ŋu atsɔe asɔ kple Napoleon France le aʋawɔwɔ ƒe ŋusẽ gome o.
  Napoleon III bu aʋadziɖuɖu ŋu. Eye asrafo miliɔn eve ʋu yi Russia godoo. Wozɔ mɔ le sɔti etɔ̃ me: yi Kyiv, Moscow kple St. Petersburg. Gake Russia ŋutɔ ƒe Kutuzov menɔ esi o.
  Eye wozi Tsar Alexander II dzi wòsi yi Kazan. Wolé Moscow kple St. Petersburg kpakple Kyiv. Asrafowo nɔ xexeame katã eye aʋawɔnu deŋgɔwo nɔ wo ŋu ɖe Russia ŋu. Le Napoleon III ƒe asrafoha me gɔ̃ hã la, aʋawɔʋu gbãtɔ siwo me kɔ la do.
  Ẽ, màte ŋu atsi tre ɖe ŋusẽ ma ŋu o. Tsar Alexander II tsɔ ŋutifafa na Franseawo. Gake Napoleon III ɖe gbeƒãe be yehiã Russia bliboa.
  Kpuie ko la, aʋawɔwɔ aɖe dze egɔme. Gake asrafoha geɖe le Napoleon si. Tsɔ kpe ɖe eŋu la, Napoleon III ɖe gbeƒãe be woaɖe kluvinyenye ɖa. Ema hã na ameawo dometɔ aɖewo va nɔ eƒe akpa dzi. Aʋaa gakpɔtɔ nɔ edzi yim ƒe geɖe, eye Napoleon ƒe asrafowo ɖo Pasifik-ƒua gbɔ.
  Mlɔeba la, wova ke ɖe nugblẽfexexe aɖe ŋu. Napoleon III ɖe Alexander II vinyɔnu eye woɖoe fiakukue. Eye Russia, si nye fiaɖuƒe gã aɖe ƒe akpa aɖe la, xɔ ɖokuisinɔnɔ aɖe.
  Napoleon III gakpɔtɔ nɔ aʋa wɔm le China, eƒe asrafowo ɖo Australia eye woɖu Indochina dzi. Eye le ƒe 1877 me la, eku, eye Napoleon Enelia va nɔ fiazikpuia dzi. Ðekakpui aɖe si xɔ ƒe wuiene. Napoleon Gbãtɔ ƒe tɔgbuiyɔvi kple Russia tsarwo ƒe dzidzimevi dada. Napoleon Enelia wu xexeame dzi ɖuɖu nu - esi wòɖu USA kple ƒukpo bubuawo katã dzi... Xexeame katã ƒe fiaɖuƒe aɖe do. Emegbe nusi susɔ koe nye be woaƒo ahom le yamenutome.
  Gake blanuiléle aɖeke menɔ anyi o, gake abosamwo va nɔ ʋɔ ƒom. Napoleon IV ku le ƒe 1894 me. Ne míagblɔe tututu la, eku le adedada me le Afrika. Eye ŋutsuvi aɖe si ŋkɔe nye Napoleon Atɔ̃lia, si xɔ abe ƒe ene ene la xɔ eƒe fiazikpuia.
  Le mɔ aɖe nu la, Napoleon ƒe dzidzimeviwo va zu amesiwo mesẽa ŋuta boo o. Eye le nyateƒe me la, kuxiwo dze egɔme. Fifia le Latin Amerika, fifia le China, fifia le Russia.
  Gake asrafowo te zitɔtɔa kple ame siwo di be yewoaɖe wo ɖokui ɖa la ɖe to. Napoleon Atɔ̃lia tsi eye wòdze aglãdzedzeawo tete ɖe anyi vevie. Le ema megbe la, ɣletinyigba si nye Anyigba la fa tu le mɔ aɖe nu. Eye le ƒe 1914 me la, ame gbãtɔ dzo yi yamenutome! Le ƒe 1917 me la, amewo ɖi go ɖe dzinua dzi.
  Vivivi la, ameƒomea va li ke. Eye fifia kekeɖenudɔa yi yamenutome. Kaka ƒe 1935 naɖo la, amewo va srã ɣletinyigba siwo katã le ɣletinyigbawo dzi kpɔ, eye amewo va nɔ Ɣletia dzi. Napoleon Atɔ̃lia ɖu fia vaseɖe ƒe 1960 - ƒe blaade vɔ ade - si nye nuŋlɔɖi le Bonaparttɔwo dome, eye wòku le ŋutikɔkɔe me. Eye Napoleon Adelia xɔ fiazikpuia. Kaka ɣeyiɣi sia naɖo la, wodze dodokpɔ siwo kpɔ dzidzedze le amewo gbugbɔgaɖoanyi ŋu gɔme xoxo. Eye le ƒe 2000 me la, amewo te gege ɖe ɣletivi siwo te ɖe wo ŋu me. Kaka ƒe 2020 naɖo la, wowɔ amegbetɔwo ƒe nɔƒe gbãtɔwo le ɣletinyigba Anyigba godo.
  
  IVAN THE TERRIBLE ME MEDE AÐE O
  Gake wometsɔ aɖi de Ivan Dziŋɔ la me le ƒe 1584 me o (afikae wokpɔ susu be wotsɔ aɖi de eme kura?), ke boŋ enɔ agbe hena ɣeyiɣi aɖe. Eɖe Eŋlisi fiavinyɔnu aɖe. Eye le ɣeyiɣi ma ke me la, eɖu Siberia dzi hetu duwo ɖe afima. Le ƒe 1590 me la, wodzi ŋutsuvi si ŋkɔe nye Alexander kple Eŋlisi fiavinyɔnu aɖe. Le ƒe 1591 me la, viaŋutsu Dmitry ku, gake Russiatɔwo gaxɔ woƒe ƒewo le Swedentɔwo si. Le ƒe 1592 me la, woxɔ Narva.
  Aʋa si Poland kple Russia wɔ ɖeka kple Sweden wu enu le ƒe 1593 me esi woxɔ Vyborg. Eye Swedentɔwo ƒe aʋawɔwɔ dzi ɖuɖu le ƒe 1594 me.
  Eyata Russia gaxɔ du siwo le Baltik ƒuta, siwo woɖo ɖe Narva, kpakple Vyborg. Le ƒe 1595 me la, Ivan Dziŋɔtɔ la de se be woatu du aɖe ɖe Neva-tɔsisia ƒe nu me. Eyata Aleksandrovsk do ƒe alafa ɖeka kple edzivɔ do ŋgɔ. Wotsɔ ŋkɔ na ƒea tsɔ de bubu Ivan Dziŋɔtɔ la ƒe viŋutsu kple Eŋlisi fiavinyɔnua ŋu.
  Emegbe Ivan Dziŋɔ la yi edzi nɔ ʋuʋum to Siberia. Eƒe aʋawɔlawo yi ŋgɔ va ɖo Amur Tɔsisi la gbɔ. Le ƒe 1598 me, esi wòhaya ƒe blaade vɔ atɔ̃ - si nye nuŋlɔɖi na Russia eye wònye fiaɖuƒe aɖe ƒe ɣeyiɣi diditɔ kekeake dometɔ ɖeka le ɣletinyigba Anyigba ƒe ŋutinya me la, Ivan Dziŋɔ la ku. Eƒe domenyila Fedot hã ku le ƒe ma ke me. Eye Alexander Gbãtɔ va zu fia. Ƒe enyi koe wòxɔ esime wòlia fiazikpuia. Gake Boris Godunov va zu dziɖuɖumegã. Eye nusianu yi edzi wu alo wu nenema. Nyateƒee, dɔwuame ƒe ƒewo hã nɔ anyi. Emegbe aʋa si wowɔ kple Poland le ƒe 1605 me. Emegbe zi gbãtɔe nye esia Alexander ŋutɔe nye aʋakɔa ƒe tatɔ . Polandtɔwo dze agbagba be yewoaɖe to ɖe Smolensk, gake woɖu wo dzi keŋkeŋ. Russiatɔwo yi edzi dze wo dzi eye woxɔ Kyiv kple Polotsk. Polandtɔwo tsɔ anyigba siwo le Berezina kple Kyiv to la na Ukraine si le miame.
  Tomefafa nɔ afima hena ɣeyiɣi aɖe. Russia nɔ ŋgɔ yim le ɣedzeƒe gome. Eɖo Pasifik-ƒua dzi eye wòɖo du yeyewo ɖe afima.
  Emegbe aʋawɔwɔa yi Crimea, si sɔ kple Turkey ƒe gbɔdzɔgbɔdzɔ. Russia ɖu Crimea Khanate hã dzi, kpe ɖe Azov ŋu.
  Aleae fiaɖuƒe gã aɖe do. Le ema megbe la, aʋa bubu gadzɔ kple Polandtɔwo. Alexander ɖe gbeƒãe be - míagaxɔ Kievan Rus katã ƒe anyigbawo.
  Eye wòdzɔ. Russia-srafo siwo nɔ Tsar kple aʋafia gã Skopin-Shuisky ƒe kpɔkplɔ te la te ŋu ɖu Polandtɔwo dzi kokoko eye woxɔ Warsaw gɔ̃ hã.
  Le nyaʋiʋli aɖewo megbe la, Poland xɔ Alexander Gbãtɔ be wòanye Tsar. Le ema megbe la, Slavtɔwo ƒe ŋusẽ gã la do. Russia trɔ ɖe dzigbe gome le ƒe 1630 me. Aʋawo dze egɔme tso Turkey. Ottoman Fiaɖuƒea nɔ to yim eye wònɔ nu bum.
  Russia ɖu Balkan-nutowo dzi, eye wòge ɖe Constantinople gɔ̃ hã. Wotsɔ Ottomantɔwo ƒe fiazikpuia de asi na Tsar Alexander. Eye fifia Russiatɔwo ƒe asrafohawo ɖo Egipte. Eye le ƒe 1640 me la, woɖu Mecca kple Iraq dzi kple Kuwait. Esi wòɖo fiaɖuƒe gã aɖe. Le ƒe 1645-1647 me la, aʋa aɖe dzɔ kple Iran. Eye Persia hã bɔbɔ eɖokui ɖe Russia te. Aʋa si wowɔ kple Manchu Fiaɖuƒea wu enu esi woxɔ China ƒe dziehe.
  Tsar Alexander, le amesiwo menye Russiatɔwo o ƒe xexlẽme ƒe dzidziɖedzi ta la, eyɔ xexeame katã ƒe aɖaŋuɖotakpekpe aɖe gɔ̃ hã. Wowɔ tɔtrɔ aɖe le Orthodɔks-ha me si ɖe mɔ ɖe srɔ̃ ene ŋu.
  Nusi nye didi be woana wòanɔ bɔbɔe na Moslemtɔwo be woalɔ̃ ɖe Orthodɔks-ha dzi, eye woawɔ Russ-wɔwɔ kabakaba le anyigba yeye siwo dzi woɖu dzi la me tsonu.
  Le ƒe 1658 me la, Tsar Alexander gbãtɔ ku, esi wòɖu dzi ƒe blaade, eye wòva zu Rurikovich gã la hã.
  Mikhail Gbãtɔ, si nye Alexander Gbãtɔ viŋutsu, va zu fia yeye. Fia yeyea xɔ ƒe blaene xoxo. Eye wòyi fofoa ƒe aʋadziɖuɖu ƒe ɖoɖoa dzi. Russia-srafowo ʋu yi India. Aʋawo nɔ edzi yim le afima.
  Nusi wu enu esi Russiatɔwo ƒe dziɖuɖu ɖo afima. Emegbe aʋa gã aɖe dzɔ kple China. Le ƒe 1671 me la, Mikhail ku. Eye viaŋutsu Alexei Rurikovich gbãtɔ yi aʋa la dzi. Fia ɖekakpui si xɔ abe ƒe blaetɔ̃ ene la de se vevie eye wòɖu aʋadziɖuɖu gãwo dzi. Woɖu China dzi le ƒe geɖe ƒe aʋawɔwɔ megbe.
  Emegbe Russia yi eƒe ʋuʋu dzi yi ɣedzeƒe kple anyiehe, eye wòɖu Indochina dzi. Vaseɖe esime míeɖo Singapore. Le ƒe 1701 me la, Alexei ku, eye viaŋutsu Peter dze ƒudziʋawɔʋu gã aɖe tutu gɔme. Russia ʋu to ƒukpo siwo le Pasifik Ƒua me dzi heɖi ɖe Australia.
  Le ɣeyiɣi ma ke me la, didi nɔ amewo me be woakeke wo ɖokui ɖe enu ayi Europa. Eye le ƒe 1715 me la, aʋawɔwɔ kple Austria dze egɔme. Russia-srafo siwo de ŋgɔ wu la ɖu Austria dzi kaba. Emegbe woxɔ Germany. Míeɖo Rhine-tɔsisia ŋutɔ gbɔ. Eye woɖu Italy dzi le ƒe 1721 me. Eyata Petro Gãtɔ tso fesre aɖe yi Europa. Wowɔ ɖeka kple Egipte. Le ɣeyiɣi ma ke me la, Russiatɔwo xɔ Canada to Alaska dzi. Le ƒe 730 me la, Petro Gãtɔ ku eye tɔgbuiyɔvi Peter Evelia, Rurikovich, nyi fiazikpuia ƒe dome.
  Eƒe dziɖuɖua va zu nusi me dzo nɔ: ɖekakpuia dze aʋa gɔme kple France eye wòɖu Canada dzi, eye Russia-srafowo, siwo ƒe xexlẽme de ŋgɔ wu la, xɔ Paris. Woɖu Netherlands hã dzi. Togbɔ be akpaɖekedzimademade ƒe aʋawɔwɔa yi edzi le afima hã. Gake mlɔeba la, wozi eya hã dzi.
  Eye emegbe le ƒe 1745 me la, Spain kple Portugal siaa mu. Gake le afima hã la, aʋawɔwɔ aɖe dzɔ ƒe geɖe. Le ƒe 1753 me, le Petro Evelia ƒe ku megbe la, Petro Evelia ƒe viŋutsu, Petro Etɔ̃lia, va nɔ fiazikpuia dzi. Fia yeyea yi edzi nɔ ʋuʋum to Afrika kple Amerika. Aʋa dzɔ le ƒe 1761 me kple Ŋusẽ Gã mamlɛtɔ, Britain. Russia mekpɔ dzidzedze boo aɖeke le ƒua dzi le gɔmedzedzea me o.
  Gake emegbe esi xexlẽme de ŋgɔ wu eye aʋafia bibiwo ta la, woɖu Britaintɔwo dzi. Eye anyidzeƒe aɖe hã nɔ anyi. Eye le ƒe 1767 me la, London mu.
  Eye le ƒe 1780 me la, Petro Etɔ̃lia hã ku. Viaŋutsu si xɔ ƒe blaeve vɔ enyi, Paulo Gbãtɔ, lia fiazikpuia. Tsitretsiɖeŋula veviwo meganɔ Russia si o eye wònɔ ʋuʋum to Afrika kple Latin Amerika. Kaka ƒe 1820 naɖo, esime Paulo Gbãtɔ ku esime wòxɔ ƒe blaade vɔ enyi la, Russia wu xexeame katã dzi ɖuɖu nu. Eye Ivan Atɔ̃lia lia fiazikpuia esime wòxɔ ƒe blaene vɔ eve.
  Ame aɖeke megali woawɔ avu kplii o. Gake dzɔdzɔmeŋutinunya meɖo afisi wòaɖu yamenutome ƒe lolome dzi haɖe o. Ke hã, Ivan de se be woaɖo yameʋu ayi dzinua dzi. Abe, ehiã be fiaɖuƒea nayi ŋgɔ ene. Eye le ƒe 1833 me la, amegbetɔ dzo yi yamenutome zi gbãtɔ. Eye le ƒe 1845 me la, Russiatɔwo va ɖi go ɖe dzinua dzi mlɔeba.
  Fiagã Ivan Atɔ̃lia ku le ƒe 1847 me. Alexander II nyi fiazikpuia ƒe dome. Kekeɖenudɔ yi yamenutome yi edzi. Eɖi ɖe Mars dzi le ƒe 1861 me. Eye emegbe le Ɣe ƒe Ɣletinyigbawo katã dzi.
  Eye emegbe wodzo yi ɣletivi bubuwo gbɔ...
  
  DONALD TRUMP LE ROOSEVELT ƑE ZƆNU ME
  Eyata Donald Trump kpɔ eɖokui le Roosevelt teƒe le Xexemeʋa Evelia me. Le nyateƒe me la, esia va zu mɔnukpɔkpɔ gã aɖe ŋutɔ! Bu vodada siwo ame si do ŋgɔ na wò wɔ ŋu kpɔ. Eye vodada gbãtɔ: woɖe mɔ na USSR be wòtso eye wòzu dukɔ sesẽ aɖe.
  Donald Trump se egɔme nyuie wu ame bubu ɖesiaɖe: Mele be woaɖe mɔ na Russia be wòaɖu dzi le Xexemeʋa Evelia me o. Gake Third Reich ƒe aʋadziɖuɖu kabakaba hã meɖea vi na Amerika o.
  Tiatia nyuitɔ kekeake: na woawu wo nɔewo ɣeyiɣi didi si woate ŋui.
  Enyo, nyateƒee, Donald Trump kpe ɖe Russia ŋu vie, do ŋgɔ na Stalingrad... Eye masɔmasɔ tɔxɛ aɖeke menɔ ŋutinya me o. Eye wònya Fiaɖuƒe Etɔ̃lia do goe le Afrika.
  Eye emegbe egblɔ na Hitler be yeadzudzɔ aʋadziɖuɖu ɖe se siwo tsi tre ɖe Yudatɔwo ŋu ɖeɖeɖa ta.
  Le Stalingrad megbe la, Germanytɔwo kpɔe be yewoate ŋu ada le Xexemeʋa Evelia me ŋutɔŋutɔ, eye wolɔ̃ ɖe Trump ƒe nya dzi. Womati Yudatɔwo yome o, gake... Wogadze asitsatsa gɔme ake...
  Eye woɖɔlia gamenɔlawo. Trump ŋutɔ wɔa atɔmik bɔmb eye wòwua Japan nu. Eye Germanytɔwo, esi wotɔ te bɔmbdada ɖe woƒe anyigba dzi eye wotu aʋawɔha evelia vɔ la, wole ŋusẽ ƒom ƒu.
  Fuhrer-ʋua he Operation Citadel ɖe megbe zi geɖe. Eye le July gɔ̃ hã me la, medze amedzidzedze gɔme o, elabena edi be yeado Tiger-2, si nye aʋawɔʋu gã aɖe, kpɔ le aʋawɔwɔ me, eye ema gɔmee nye "Dzata" kple "Mouse". Tsɔ kpe ɖe eŋu la, Germanytɔwo te mamãwo wɔwɔ tso amedzrowo gbɔ eye woƒo asrafowo nu ƒu.
  Eye Trump ɖo aɖaŋu na Fuhrer be megawɔ kaba o, elabena Germanytɔwo ƒe amedzidzedze ɖe Kursk Bulge dzi ƒe ɖoɖowo nye esiwo Soviettɔwo ƒe aʋafia nya xoxo, eye naneke meli si nye bometsitsi wu be woadze edzi ne futɔa nya nu tso eŋu o.
  Fuhrer la dze aɖaŋu ale gbegbe be wòɖo to Trump ƒe aɖaŋuɖoɖo si me nunya le. Eye eva zu ametakpɔnu.
  Asrafoha Dzĩ la va dze wo dzi mlɔeba le August 30 lia dzi. Eye wòtsi futɔwo ƒe ametakpɔkpɔ me goglo. Aʋaawo ɖee fia be Panther la bi ɖe ametakpɔkpɔ me ŋutɔ, eye eƒe tu si daa tu kabakaba, si ƒoa wo le didiƒe ʋĩ la le esi.
  Eye "Tiger" megblẽ o, eye "Ferdinand" gɔ̃ hã. Tu mamlɛtɔ si tsɔa eɖokui ƒua du le ametakpɔnu me la sesẽ ŋutɔ. Eye etsia tsitretsiɖeŋulawo ƒe amedzidzedzewo ɖa bliboe. Eye "Ferdinand" le dɔ wɔm vevie ŋutɔ. Esi wòle ƒoƒom tso adzɔge la, màte ŋu aɖɔ wò akɔta gɔ̃ hã o.
  Germanytɔwo gakpɔtɔ na ta, vivivi ya teti, gake le Oryol ƒe ʋuƒoa dzi. Gake Soviettɔwo ƒe yameʋuɖoɖo megaɖu dziŋgɔli dzi o. Esi ɣetoɖoƒeʋawɔha aɖeke menɔ Kraut-ƒomea me o ta la, ŋusẽ nɔ wo ŋu. Le Germanytɔwo ƒe aces dome la, Marcel koŋue ɖe dzesi ŋutɔ.
  Meku le vo me le Mediterranea-ƒua ƒe aʋawɔwɔa me o. Eye fifia, esi wònye ace ta la, xexlẽdzesi gbãtɔ wɔ aʋa le ɣedzeƒe. Eye Luftwaffe ƒe ace nyuitɔ kekeake sia, si le ɣeyiɣi kpui aɖe me ɖo nuŋlɔɖi aɖe le ɣetoɖoƒe gome, si ame aɖeke megbã kpɔ le ŋutinya ŋutɔŋutɔ me o la, le avu wɔm le ɣedzeƒe fifia.
  Marcel ƒoe tso adzɔge eye meɖe mɔ be woaƒo ye alo adze anyi o. Eva zu xotutu le Germany kple Soviet yameʋukulawo dome.
  Eye nya aɖeke magblɔmagblɔ wògbɔ eme. Eda amedzidzeyameʋuwo kple aʋawɔyameʋuwo siaa.
  Le yameʋu alafa ɖeka blaatɔ̃ ta la, wona Knight"s Cross of the Iron Cross si me klosalo oak aŋgbawo, yiwo kple daimɔndwo le. Esi wòwɔ yameʋu alafa eve la, wona Germanytɔwo ƒe Hɔ̃ si me Diamonds le ƒe Ðoɖo. Esi wòɖo yameʋu alafa etɔ̃ gbɔ la, exɔ kafukafu tɔxɛ aɖe si woɖo nɛ: Knight"s Cross of the Iron Cross si me sika oak aŋgbawo, yiwo kple daimɔndwo le. Esi wòda yameʋu alafa ene vɔ la, exɔ sika kple daimɔnd ƒe atitsoga si dze le asrafodɔ me kple sika kple daimɔnd Luftwaffe Kplu. Marseille da yameʋu alafa eve ɖe Mediterranea-ƒua dzi le adame. Le dzomeŋɔli kple March me la, eda ʋu alafa ɖeka kloe bubu, eye woɖee yi ɣedzeƒe ŋgɔgbe. Afimae wòwu ʋu alafa etɔ̃ le le keke May 1943 me ke.
  Emegbe le September 1943 me la, eɖo ʋu alafa ene ƒe xexlẽme. Eye eɖo nuŋlɔɖi aɖe gɔ̃ hã esi wòƒo ʋu wuiene le aʋa ɖeka me.
  Nyateƒee, esi Germanytɔwo wɔ ace alea ta la, womese le wo ɖokui me be kakaɖedzi le yewo ŋu wu le yame o.
  Eye woate ŋu axe mɔ na Asrafowo ƒe amedzidzedzea to asrafowo hehe do ŋgɔ me. Ke hã, Soviet-srafowo yi ŋgɔ, togbɔ be wowɔe blewu ŋutɔ hã.
  Le October ƒe nuwuwu la, Asrafoha Dzĩ la te ɖe Orel ŋu. Fritztɔwo dze agbagba be yewoalé du sia ɖe asi aleke kee wòɖale o.
  Wozã Tiger-2 aʋawɔʋua le aʋawɔwɔ me zi gbãtɔ. Gake ʋu sia wɔa dɔ nyuie le ametakpɔkpɔ me, gake zi geɖe la, egblẽna. "Dzata" va gavloe wu. Abe alesi wònɔ le "Amegãxi"-2 si tsi, si wonya nyuie wu be fia ƒe amegãxi ene la, tu si ŋu ŋusẽ le wu nɔ "Dzata" si, gake mehiã o. Esi wònye be wotsɔ Germanytɔwo ƒe aʋawɔnuwo xɔ Soviettɔwo ƒe aʋawɔʋu blaetɔ̃ vɔ ene ta la. Gake viɖe aɖeke menɔ "Dzata" si ƒe kpekpeme nye tɔn blaasieke ŋu wu "Amegãxi" la le aʋawɔnuwo gome o, gake exɔ asi wu, kakaɖedzi mele eŋu boo o, eye tu si ŋu ŋusẽ le wu la bɔbɔ ɖe anyi wu le tudada ƒe sesẽme gome.
  Ne woda tu le didiƒe ko hafi viɖewo nɔa "Dzata" la ŋu, gake viɖe boo aɖeke menɔa eŋu o, elabena manya wɔ kloe be woaƒo blaetɔ̃ vɔ eneawo ne wole ʋuʋum tso didiƒe alea si viɖewo le "Dzata" la ŋu o.
  Aʋaawo ɖee fia be viɖe aɖeke mele "Dzata" la ŋu le ʋua ƒe axawo kple ŋgonu takpɔkpɔ me ɖe "Tiger"-2 dzi o, eye ɖeko aʋawɔnu si le xɔ kɔkɔa ƒe ŋgonu si le kpekpem wu la nana eƒe tɔtrɔ dzi ɖena kpɔtɔna.
  Eyae nye be, eva dze be "Dzata", le nuwɔna me la, vɔ̃ɖi wu "Amegãxi"-2 gɔ̃ hã. Eye le nusi wòva dzɔ ta la, wowɔe.
  Ke hã, wokpɔ Tiger-2 ta nyuie vie, womate ŋu age ɖe eme vaseɖe T-34-76 ƒe axadzi gɔ̃ hã o, eye le esia ta eɖee fia be enye mɔ̃ si wɔa dɔ nyuie, togbɔ be ewɔa dɔ nyuie hã.
  Le ɣeyiɣi ma ke me la, yameʋukulawo dometɔ eve ɖe wo ɖokui fia nyuie le aʋawɔwɔ me: Albina kple Alvina. Ame si wɔa avu ɣesiaɣi afɔ ƒuƒlu le bikini me. Eye wowɔe nyuie ŋutɔ.
  Abe alesi Albina tsɔa eƒe afɔ ƒuƒlu tea aŋenuawo ene la, ada Soviet yameʋukula aɖe aƒu anyi.
  Eye emegbe Alvina hã atsɔ eƒe afɔ ƒuƒlu siwo wotsɔ lãgbalẽ wɔe la aƒoe. Eye agate ŋu agbã futɔ la aƒu anyi.
  Nyɔnuviawo wɔ dɔ vevie eye wowɔ dɔ kple panache siwo nye panthers. Togbɔ be wonye aʋawɔla yeyewo hã. Gake woƒe nya ɣaɣlae nye be woawɔ avu le bikini kple afɔ ƒuƒlu me, emegbe ame aɖeke maƒo wò aƒu anyi o!
  Oryol-ʋaa yi edzi vaseɖe November ƒe nuwuwu. Germanytɔwo lé dua ɖe asi, eye Asrafoha Dzĩ la tsɔ dzimesesẽ va dze edzi. Stalin ŋutɔ ɖe dzimesesẽ fia le nya sia me. Krauttɔwo do ŋusẽ dua nyuie eye womeɖe mɔ be woaƒo xlãe o.
  Kaka December ƒe gɔmedzedze naɖo la, tomefafa aɖe nɔ anyi hena ɣeyiɣi aɖe, aʋawɔwɔwo koe yia edzi le yame. Marseille wu yameʋu alafa atɔ̃ siwo woda ɖe anyi la ƒe xexlẽme eye wònye evelia le Dziɖuɖu Etɔ̃lia me le Goering megbe si wona Ga Atitsoga ƒe Atitsoga Gã la.
  Asrafoha Dzĩ la tɔ. Gake le December ƒe nuwuwu la, egadze eƒe amedzidzedze gɔme ake. Le avuwɔwɔ dzimesesẽtɔe megbe la, wova ƒo xlã Oryol mlɔeba. Eye emegbe nàtsɔe. Wotutu Germanytɔwo ɖe megbe vie wu le titina. Gake wonɔ klalo na dzomeŋɔli eye wowɔ avu sesĩe.
  Fritztɔwo gakpɔtɔ te ŋu tsi amedzidzedzea nu le teƒe si gogo Leningrad. Nuxlɔ̃ame si tso Trump gbɔ, amesi nɔ vɔvɔ̃m ŋutɔ na fasitɔwo ƒe dziɖuɖu gbɔe wòtso ƒe akpa aɖe.
  Esi Nazitɔwo tsi amedzidzedzea nu le dziehe ta la, woto mɔ aɖe dzi nya amedzidzedzea ɖa eye wotsi agbe le dzomeŋɔli... Eye le kele me la, wodze ŋusẽ ƒoƒo ƒu gɔme.
  Nu gblẽ le Asrafoha Dzĩa hã ŋu. Gake exɔ IS-2 kple T-34-85. Wodze ƒoƒo ɖɔliɖɔli gɔme, eye le June 22, 1944 dzi la, Asrafoha Dzĩ la dze amedzidzedze gã aɖe gɔme le titina.
  Germanytɔwo ta, gake vivivi... Soviet-srafowo yi ŋgɔ kilometa blaatɔ̃ le ɣleti ɖeka kple afã me le aʋawɔƒea ƒe akpa aɖe si keke nyuie. Zi geɖe la, Nazitɔwo trɔa woƒe ayemɔwo vie eye wodzea agbagba be yewoakpɔ yewoƒe ŋusẽ ta evɔ yewomadze wo dzi o.
  Le afisia la, edze ƒã be Trump wɔ akpaa, amesi medi be Russia alo Germany siaa naɖu dzi o. Gake enɔ vɔvɔ̃m be Russiatɔwo aɖu dzi to mɔ sia mɔ nu, eye wòɖo aɖaŋu na Fuhrer be wòatu aʋawɔwɔ ɖe ametakpɔkpɔ ŋu be yeatsɔ agblẽ Bolsheviktɔwo ƒe nunɔamesiwo nu.
  Hitler, togbɔ be ewɔa adã geɖe hã la, egayi edzi ʋli eɖokui ta vevie. Gawu la, Germanytɔwo ƒe aʋawɔʋuwo mede blibo o. Eye "Mouse" hã mewɔ nu ɖe nusiwo wokpɔ mɔ na nu o, eye le ametakpɔkpɔ me koe, eɖe eɖokui fia le tsitretsiɖeŋu kpuiwo me wu alo wu nenema.
  Germanytɔwo mete ŋu kpɔ dzidzedze nyuie le mɔ̃ɖaŋununya me haɖe o. Woate ŋu ana Panther 2 la nasẽ wu le aʋawɔnuwo kple aʋawɔnuwo me, gake womete ŋu wɔe be wòalolo wu tɔn blaatɔ̃ haɖe o. Focke-Wulf-ʋua ƒe ʋuʋu mede ŋgɔ o eye womewu enu o.
  Me-309 va zu ŋusẽtɔ le aʋawɔnuwo me eye wòƒua du, gake eƒe ʋuʋu vɔ̃ɖi wu. TA-152 nyo wu Focke-Wulf le yameʋuɖoɖo ƒe nɔnɔmewo me eye wòtsɔ aʋawɔnuwo sesẽ, gake eva dzɔ hã be elolo wu. Nyateƒee, Marseille to aɖaŋu nyuiwo vɛ na yameʋu siwo kpekpe wu, gake aʋawɔnuwo le wo ŋu wu eye wokpɔ wo ta nyuie wu.
  Vaseɖe fifia la, menye ɖeko Germanytɔwo lé woƒe viɖe si le yame me ɖe asi ko o, ke wodzii ɖe edzi gɔ̃ hã le ʋuwo ƒe xexlẽme ta. Togbɔ be Yak-3 kple LAGG-7 hã nɔ USSR hã la. Gake esia mena viɖe aɖeke haɖe o.
  Gake Germanytɔwoe to ME-262 vɛ. Kaka June naɖo la, yameʋu siawo dometɔ akpe ɖeka si si yameʋu ene siwo ƒe didime nye milimeta 30 le nɔ Luftwaffe si xoxo. Gake le aʋawɔwɔ me la, ME-262 mete ŋu trɔa asi le eŋu nyuie o eye wòwɔa dɔ nyuie o. Le duƒuƒu sesẽa ta hã le eme. Nu ɖeka koe nye be ME-262 dada sesẽ ŋutɔ, aʋawɔnuwo le eŋu eye wòte ŋu tsi agbe, esesẽna be woaƒoe le eƒe duƒuƒu sesẽ ta, gake egbãna le eƒe mɔ̃ si dzi womate ŋu aka ɖo tututu o ta.
  Eyata vaseɖe fifia la, ɖeko Germanytɔwo kpɔ dzidzedze vie le TA-152 xɔxɔ me eye ME-109 "K" si wowɔ egbea, si nye aʋawɔʋu si xɔ ŋkɔ wu le Xexemeʋa Evelia me la nɔ wo si.
  Yameʋu siwo wowɔ hã ƒe xexlẽme dzi ɖe edzi, si wɔe be woate ŋu alé yameʋu siwo ƒe ŋkɔ de ŋgɔ wu Soviettɔwo ƒe ŋkɔwo me ɖe asi. Gawu la, Germanytɔwo ƒe ʋuwo sẽ ŋu ŋutɔ le aʋawɔnuwo kple mɔ̃wo ƒe ŋusẽ me.
  Germanytɔwo ƒe Yu-288, si tsɔ duƒuƒu sesẽ kple bɔmb gã aɖe ƒo ƒu la va kpɔ dzidzedze ŋutɔ. Eye bɔmbdada gbãtɔ si me mɔ̃ ene le si kplɔ wo nɔewo ɖo, si nye Yu-488, si te ŋu da bɔmb ɖe didiƒe. Nusi ɖe dzesi wue nye aʋala ƒe teƒe si le sue ne wotsɔe sɔ kple esia, si na wòte ŋu ƒua du kilometa 700 le gaƒoƒo ɖeka me, si nye nu gã aɖe na bɔmbdala ɣemaɣi.
  Germanytɔwo mekpɔ dzidzedze boo aɖeke le aʋawɔʋuwo wɔwɔ me o. Mouse la bi ɖe ametakpɔkpɔ me, gake egakpɔtɔ le bɔbɔe tso yame eye esesẽna be woatsɔe. "Jagdpanther" va kpɔ dzidzedze wu. Wowɔe le agbɔsɔsɔ si nɔ dzidzim ɖe edzi ɖaa me eye wòxɔ ŋkɔ nyui.
  Le afisia la, Germanytɔwo wu ʋua nu kloe ya, gake aleke kee wòɖale o, etrɔ nyuie.
  Germanytɔwo ƒe dɔwɔnuwo ƒe agbɔsɔsɔ vevitɔ dzi ɖe edzi, si na wòte ŋu tsi tre ɖe Soviettɔwo ƒe amedzidzedzewo ŋu dzidzedzetɔe wu. Amedzidzedze si wowɔ le August me le dzigbe gome hã le eme.
  Ƒe 1944 ƒe adame va, Soviet-srafowo mexɔ Kharkov gɔ̃ hã o, eye wogale tsitre ɖe titina.
  Fritztɔwo se le wo ɖokui me be kakaɖedzi le ye ŋu vie... Stalin yi edzi nɔ ha ƒom, gake United States ƒe kpekpeɖeŋu manɔmee la, mate ŋu aɖu dzi le mɔ̃ɖaŋununya ƒe duɖimekeke si wowɔ kple Germany me o.
  Esi dutaʋakɔwo kple Hiwitɔ geɖe, kpakple satelaitwo, kple Soviet-dukɔmevi tsãtɔwo le Third Reich si ta la, ate ŋu agbugbɔ eƒe asrafowo ayɔ fũ alo wu nenema eye wòanɔ ametakpɔnua dzi. Duta dɔwɔlawo kple kluviwo ƒe dɔwɔlawo na wòte ŋu wɔ dɔwɔnu gbogbo aɖewo. Eye gbã la, yameʋuɖoɖo.
  Woɖe asi le V-1 kple V-2 tukpedɔa ŋu tsɔ do alɔ yameʋu siwo me dzo le eye Arado bɔmbdadaʋuwo do. Si da bɔmb wòde blibo. Eye Soviettɔwo ƒe yameʋuwo mete ŋu lé wo gɔ̃ hã o.
  Hitler va nɔ ŋu ɖom ɖe yameʋuʋu ƒe amedzidzedze ŋu geɖe wu. Fritztɔwo hã wɔ aʋa le dzomeŋɔli... Red Army te ŋu yi ŋgɔ le titina le dzomeŋɔli.
  Le afisia la, togbɔ be Germanytɔwo nɔ mɔ kpɔm na amedzidzedze hã la, tuawo ƒe dɔwɔwɔ, vevietɔ Andryusha tukpedamɔ̃a, wɔ nuku na wo ŋutɔ. Gake emegbe Germanytɔwo ƒe aʋawɔʋu gbogbo aɖewo te ŋu tɔ te Soviet-srafowo.
  Germanytɔwo ƒe tu yeye siwo te ŋu ʋãa wo ɖokui siwo nye E-10 kple E-25, siwo le sue gake wowɔa dɔ kabakaba la, wɔ dɔ ŋutɔ.
  Tiger-2 hã do kple xɔtaxɔ si le gbadzaa wu eye wòle sue wu eye mɔ̃ sesẽ si ƒe ŋusẽ nye sɔ 1000, si ɖee fia be enye mɔ̃ si wɔa dɔ wu.
  Kpuie ko la, aʋawɔwɔ aɖe dze egɔme kple lãwo ƒe hatsotso aɖe si me viɖe geɖe le wu na Germanytɔwo.
  Hitler bu E series aʋawɔʋuwo ŋu ŋutɔŋutɔ, elabena woƒe nɔnɔme de ŋgɔ wu eye woƒe nɔnɔme mebɔbɔ o. Le E-50 me la, zi geɖe la, eƒe kɔkɔme nɔa anyi meta ɖeka wu Tiger-2 tɔ, si na wòte ŋu, kple aʋawɔnu siwo sɔ, be woaɖe aʋawɔʋua ƒe kpekpeme dzi akpɔtɔ va ɖo tɔn blaatɔ̃ kple mɔ̃ si ƒe ŋusẽ nye sɔ 1200 ne wole ŋusẽ dom, a tu si ƒoa aʋawɔnuwo wu eye wòdea pɛpɛpɛ wu.
  Esia va zu nu gã aɖe ŋutɔ! Ʋua ƒe duƒuƒu kple ablaɖeɖe si nye ŋgɔyiyi si wowɔ. Eye nyɔnuviwo hã wɔa avu le eŋu. Eye le nyateƒe me la, afɔ ƒuƒlu kple bikini me.
  Aʋa la nu sẽ ŋutɔ, vevietɔ le kele me, le May me. Germanytɔwo te agbagbadzedze be yewoadze wo dzi. Gake ɖeko wote ŋu gaxɔ Belgorod, si Soviet-srafowo lé do ŋgɔ. Aʋa la yi edzi ɣeyiɣi didi aɖe. Eye aʋawɔʋu si nye E-100 hã kpɔ gome le aʋawɔwɔa me. Ʋu sia si wokpɔ ta na nyuie ŋutɔ eye aʋawɔnu sesẽwo le eŋu la va zu kuxi gã aɖe na Soviet-srafowo.
  Esi SU-100 do vɔ la, Stalin tso nya me le vome be yeatrɔ nufiafia si le aʋawɔʋuwo tutu me. Eye wodze tu sia si ʋãna le eɖokui si la wɔwɔ gɔme le agbɔsɔsɔ si nɔ dzidzim ɖe edzi ɖaa me.
  Alesi tu siwo woate ŋu aʋuʋu le wo ɖokui si wɔwɔ bɔbɔe kple tu si ŋu ŋusẽ le wu la he nye susu. Eye nyateƒe si wònye be Stalin te asrafowo ɖeɖe ŋu bubu hã. Aleke kee wòɖale o, le ƒe 1945 ƒe dzomeŋɔli la, Germanytɔwo koe dze wo dzi. Rostov-on-Don kple Oryol koe wote ŋu ƒo xlãe, eye afimae woƒe dzidzedzekpɔkpɔ se ɖo... Le adame la, Kraut ƒomea nɔ anyi ɖe ametakpɔnu dzi, eye Asrafoha Dzĩ la nɔ ŋgɔ yim. Eye le dzomeŋɔli hã... Eye Belgorod koe te ŋu wɔ avu ɖe eta.
  Eyata armada eveawo siaa ƒe duƒuƒu dzi ɖe kpɔtɔ...
  Ƒe 1946 va ɖo. Germanytɔwo dze agbagba be yewoadze wo dzi le dzomeŋɔli to aʋawɔʋu siwo nye E-50 kple E-100, kple E-75 zazã me. Tu siwo SU-100 siwo woate ŋu atsɔ awɔ wo ɖokui, siwo xɔ ɖe aʋawɔnu ƒomevi bubuwo katã teƒe kloe la nɔ Stalin si ɖe wo ŋu. Germanytɔwo do dziku, gake womewɔ ŋgɔyiyi aɖeke kloe o... Eye le adame kple dzomeŋɔli la, Asrafoha Dzĩ la nɔ ŋgɔ yim...
  Gake le afisia hã la, nyemeɖo naneke gbɔ o.
  Ƒe 1947 mee xoxo. Germanytɔwo tea nu ɖe megbe heyia ŋgɔ, Russiatɔwo tea nu ɖe megbe heyia ŋgɔ. Naneke medze edzi o.
  Ƒe 1948 va ɖo afisia. T-54 do, gake meva kaka o. SU-100 gakpɔtɔ le dɔ wɔm. Nyateƒee, tu sia si tsɔa eɖokui tsɔna la do xoxo vie. Germanytɔwo xɔ nɔƒe gbãtɔ le esiwo kplɔ wo nɔewo ɖo me le E-75 si si gas turbine mɔ̃ le la tame. Eye wokpɔ eta nyuie xoxo tso axawo dzi...
  Gake Germanytɔwo mete ŋu ɖu dzi kokoko o. Wowɔ IS-7-ʋua le USSR. Ame si wɔ aʋa kple Germanytɔwo dzidzedzetɔe.
  Emegbe ƒe 1949... Aʋawɔʋua meʋãna o, eye wole ƒoƒo ɖɔlim. Kɔdalaawo ʋuʋuna hegblẽa wo nɔewo dome.
  Eyata le ƒe 1950 me la, ŋgɔgbe fli la trɔna vie. Gake naneke ɖedzesi aɖeke medzɔna o.
  Eye wòyi ƒe 1951 me, nu ma ke. Tɔtrɔ aɖeke mele ɣedzeƒe gome o. Ðeɖi te akpa evea siaa ŋu ŋutɔ.
  Ƒe 1952 hã yi. Stalin ƒe dziɖuɖu ƒe ƒe blibo mamlɛtɔ. Nu ɖeka si nɔ Germanytɔwo sie nye disko siwo me tu suewo ƒe tudada mate ŋu adze o. Ʋu si ame geɖe lɔ̃a zazã wu le USSR: SU-122 si ƒe ʋuƒo didi, si wogabuna kokoko be eyae nye nyuitɔ kekeake.
  Eye mlɔeba, ƒe 1953... Stalin ku eye emegbe esia dze egɔme. Ŋusẽ didi ƒe ʋiʋli le edzi yim le Moscow, eye esi Germanytɔwo le esia zãm la, wole amedzidzedzea dzi yim.
  Eye wole ŋgɔ yim le Caucasus. Türkiye ge ɖe aʋa la me mlɔeba.
  Meléa Caucasus bliboa le kele, dzomeŋɔli kple adame, eye mekpɔa viɖe...
  Gake le afisia la, Trump le nu dem eme xoxo. Eye le January 1, 1954 dzi la, United States dze nukliabɔmbdada gɔme ɖe Third Reich kple... Russia ƒe anyigba dzi.
  Abe ale si wòle ene! Trump de nu Xexemeʋa II me nyateƒe.
  Eye nusianu va fa miamiamia ŋutɔ le eƒe mɔ nu! Eye vaseɖe afi aɖe la, efa!
  Trump ɖu eƒe futɔwo dzi kakaɖedzitɔe! Eye esiae nye eƒe dzomavɔ PR!
  Amerika-dzizizidziɖula sia tia kpo gɔ̃ hã le dzidzɔ ta!
  
  NYƆNUVI DZƆDZƆWO WƆA ŊUTINYA
  Ŋutinya bubu si me Hitler tso nya me le ke hã be ele be yeawu Britain nu gbã, eye emegbe hafi yeadze USSR dzi. Afɔɖeɖe siawo dometɔ ɖekae nye esime woxɔ Kreta, kple Malta dzi dzedze vɔ megbe. Mlɔetɔa kpɔ dzidzedze ŋutɔ eye Fuhrer ƒe asrafowo ɖu Britaintɔwo dzi. Hitler tso nya me be yeawu enu kple Britain eye emegbe hafi yeayi USSR.
  Le afisia la, nyɔnuvi adzetɔ ene kpɔ ŋusẽ ɖe edzi. Aryatɔ dzetugbewo: Gerda, Charlotte, Christina, Magda - na Fuhrer la ka ɖe edzi be megayi Russia haɖe o! Wodze klo gɔ̃ hã ka atam be menye ƒe 1941 ye nye esia ƒe ɣeyiɣi o. Tsɔ kpe ɖe nyɔnuvia ŋu la, woƒua du afɔ ƒuƒlu toa dzoka xɔxɔawo dzi hewɔa kɔnu aɖe si ɖo kpe edzi be anyo wu be yewomayi Russia o. Eye dzetugbe ene na Fuhrer la ka ɖe edzi be ehiã be nyɔnuviwo nawɔ avu le Afrika. Si dzi míelɔ̃ ɖo.
  Fritz-ʋawɔha aɖe dze Britaintɔwo ƒe aʋawɔƒea dzi;
  Britaintɔwo ƒe aʋawɔƒe gãtɔ kekeake dze abe dzomavɔ ene ŋutɔŋutɔ. Bɔmbdala siwo wu akpe ɖeka siwo woƒo ƒu tso ɣedzeƒeʋawɔha bliboa me eye woxɔ aʋawɔwɔ ŋuti nuteƒekpɔkpɔ nyuiwo, kpakple aʋawɔla siwo kplɔa wo ɖo la dze edzi. Britaintɔwo ya le aʋa wɔm ɣeyiɣi didi aɖee nye esia, gake womenɔ mɔ kpɔm be amedzidzedze gã sesẽ ma tɔgbe ava o. Nyateƒee, amekae axɔe ase be Krauttɔwo atso nya me be yewoaɖe aʋawɔƒea ɖe go, ne futɔwo zi ɖoɖoe hena ɣeyiɣi aɖe gɔ̃ hã. Gake wole Britain-srafoawo ƒom nublanuimakpɔmakpɔtɔe fifia. Le kpɔɖeŋu me, Yu-87, si nye "nu" xɔŋkɔ la dzea woƒe meliwo dzi. Menye kabakaba ŋutɔ o, gake esi bɔmbdada ƒe nyateƒetoto deŋgɔtɔ kekeake (le woƒe ɣeyiɣia nu) le wo si ta la, wowɔa funyafunya Britaintɔwo ƒe ƒudziʋawɔʋu siwo ɣla ɖe ƒutawo. Egbegbe Focke-Wulf siwo sɔ gbɔ wu la metsi megbe boo o, eye von Rudel si ŋu nya wogblɔna le xotutu me ŋutɔ, si nye yameʋu siwo dzea ame dzi ƒe fia, gɔ̃ hã hã le eme. Wonyae ɖe Soviettɔwo ƒe aʋawɔmeli sesẽtɔ kekeake, si nye aʋawɔmeli si nye Marat, ƒe nyɔnyrɔ ta.
  Le kpɔɖeŋu me, Asrafomegã Richard kpɔ akpɔkplɔwo wole ʋuʋum le togbɛ aɖe dzi abe ʋuʋudedi ene. Germanytɔwo ƒe bɔmbdadaʋu gbogbo aɖewo dona tso tsikpedo aɖe me abe tɔmelã siwo ɖua nu ene. Eŋlisitɔ si tsi xoxo la tsɔ telefon la da le vɔvɔ̃ ta. Mekpɔ nu dziŋɔ sia tɔgbe kpɔ o. Sirenawo ɖina tsi megbe ŋutɔ, ne bɔmbawo wó vɔ. Ƒutsotsoe si le wowóm la tsɔ Britain-srafowo ƒu gbe ɖe dzi, alɔ kple afɔ siwo wotso la dzona yia mɔ vovovowo dzi. Gakuku siwo wotsɔ gayibɔ wɔe la dometɔ ɖeka biã eye wòƒo kpovitɔa ƒe mo. Eye alesi wòdoa ɣli be:
  - Churchill nye kaput! Hitler fa miamiamia!
  Britaintɔwo ƒe tu siwo tsi tre ɖe yameʋuwo ŋu medze tudada gɔme enumake o, ke ne bɔmb akpe geɖe ge zi ɖeka ko hafi. Futɔa bu akɔnta le nusianu ŋu nyuie: mele be bɔmb ɖeka pɛ hã nagblẽ o. Eyata gbã futɔa eye nàƒoe. Wode dzesi akpaawo katã do ŋgɔ le anyigbatataa dzi. Gawu la, Britaintɔ amemabumabuwo meɣla wo ɖokui nyuie gɔ̃ hã o. Woƒe tu siwo tsia yameʋuwo nu dometɔ geɖe tsi tre ɖe teƒe si amewo ate ŋu akpɔ eye woawoe nye gbãtɔ siwo wokplɔ dzoe.
  Le afisia la, wotsɔ tu si ƒe didime nye milimeta 85 si tsia yameʋuwo nu, si didi afɔ blaetɔ̃ vɔ eve, ƒe ʋuƒo ƒu gbe ɖe dzi eye wobɔbɔe ɖe yame abe ʋukuku ƒe ʋuƒo ene. Le ema megbe la, edze anyi, eye wògbã Eŋlisitɔ atɔ̃. Ameyibɔawo dometɔ ɖeka ƒe ƒodo vuvu eye eƒe dɔgbowo ge do goe.
  Eye bɔmbwo ge, eye nusianu nɔ bibim, amidzraɖoƒe aɖe nɔ ɖiɖim, wodze wowó gɔme, wokaka tu ɖe ƒunukpeƒea katã kloe, emegbe woda nudzraɖoƒe bubu. Nusi ƒo wo katã tae nye be, siren siwo woda ɖe Yu-87 kple Focke-Wulf ƒe fairings me la do ɣli do dziku, si na ameyibɔwo kple Arabtɔ siwo tso dutanyigbadzisrafowo dome la dzi ŋɔ ŋutɔ. Gake edze abe yevuwo hã vɔ̃na nenema ke ene.
  Le kpɔɖeŋu me, Britaintɔwo ƒe frigate eve va dze wo nɔewo dzi ale gbegbe be dzodoƒeawo nɔ ɖiɖim. Eye frigate siwo ho la ƒe gbeɖuɖɔ gɔ̃ hã wó le yame abe agble siwo me woɖe tomenuwo le ene, eye ɖeko cruiser la nyrɔ ɖe anyigba.
  Eŋlisiawo ƒe aʋawɔʋu si nye "Cromwell" si ƒe nuyi le kpuie, gake eƒe duƒuƒu si sɔ eye wòtsɔ aʋawɔnu siwo ŋu ŋusẽ le ŋutɔ le ŋgɔgbe la, do du sesĩe le vɔvɔ̃ ta eye wògbã eya ŋutɔ ƒe nudzraɖoƒe, eye wògbã eya ŋutɔ ƒe asrafo wuieve siwo tɔtɔ gɔ̃ hã le mɔa dzi. Tɔtɔ va nɔ dzidzim ɖe edzi. Eŋlisiawo ƒe yameʋu si tsɔa yameʋua dze ʋuʋu gɔme, eye dreadnought sesẽ la da tu... le ƒuta, afisi eya ŋutɔ ƒe asrafowo nɔ ʋuʋum le.
  Eye le tsiẽƒe sia me la, ame eve tsi anyi meɖe fu kura o. Wo dometɔ ɖeka nye Indiatɔ, si nɔ pɔmpi aɖe sim vivivi, eye evelia nye nyɔnu, si dze ƒã be etso Arabtɔwo, gake edo asrafowo ƒe awu. Wo ame evea metsɔa ɖeke le ku si le du dzi la me o. Alo ne míagblɔe tututu la, sɔdola gbogbo aɖewo siwo le tsɔtsrɔ̃m la nɔ kaƒoƒo aɖe si mebɔ o ƒom. Enye fefe si me wotsɔa ka blaatɔ̃ vɔ eve ƒoa fefee kple fefewɔlawo, eye le se siwo ŋutigbalẽ dzĩa ŋutɔ to vɛ nu gɔ̃ hã.
  Arab nyɔnu aɖe gblɔ be:
  - Ke hã, toɣliɖeɖe geɖe le eme! Eye nukatae nàhe vɔvɔ̃ sia tɔgbe vɛ?
  Asrafoawo dometɔ ɖeka, si ƒe akɔta wotsɔ aŋetu lã la, ƒu du va do go Indiatɔ la kloe, gake wotsɔe ƒu gbe ŋumaɖɔɖotɔe abe avuvi ene. Ʋu suesuesuewo ge ɖe mo si ƒe ŋutigbalẽ biã la dzi eye wòƒo wo, henɔ alɔgbɔnu kom. Emegbe ede dzesii be:
  - Toɣliɖeɖe nye na amesiwo gbɔdzɔ, siwo ƒe mo biã. Mí Apachetɔwo míebua tame alea - ne futɔ aɖeke meli o la, ekema futɔ aɖe ado - enyo wu gɔ̃ hã!
  Nyɔnu viviti la de dzesii be:
  - Esia nye gbɔdzɔgbɔdzɔ si bɔ ɖe amesiwo gblɔna be yewoxɔ Kristo dzi se la si. Wolɔ̃a nuƒoƒo tso vɔsa ŋu, gake wometsɔa wo ɖokui saa vɔe o.
  Indiatɔa ʋuʋu ta kabakaba be:
  - Wotu ɖoɖo ɖe gɔmeɖoanyi si dzi siminti nye xɔse eye ke nye lɔlɔ̃nu! Xɔse nye sika dzi, eye lɔlɔ̃nu nye gayibɔ ƒe asibidɛ! Ame siwo ƒe mo biã koe ɖeka alo evelia mele wo si o.
  Britain-srafo geɖe siwo nɔ bibim la ƒu du yi tsia me be yewoaklɔ dzoa ɖa. Enɔ ƒoƒom gɔ̃ hã tso tsia me yiyi ta, wose ɣlidodo kple gbemelãwo ƒe ɣlidodo. Eye gotagome siwo me ʋu le la nɔ tsatsam le atsiaƒu ƒe futukpɔa dzi, wole ɣie le gɔmedzedzea me, emegbe wokaka vivivi henɔ ɣie. Eye afisi nye fiaɖuƒe gãtɔ kple esi keke ta wu le Anyigba dzi tsã ƒe aʋawɔlawo nɔ woƒe amegbetɔ ƒe dzedzeme bu ge. Arab nyɔnua ƒo nu vlodoametɔe be:
  - Eye ŋutsu siawo zi mía dzi be míado burqa!
  Ŋutsu dzĩ la, si nɔ ŋku ʋuʋum ayetɔe la, de dzesii be:
  - Edze abe wò ŋkuléle ɖe nu ŋu si doa ŋɔdzi na wo la doa vɔvɔ̃ na wo ene!
  Arab nyɔnua ɖe eƒe aɖuwo ɖe go fewuɖutɔe hegblɔ be:
  - Nyɔnu ƒe fafɛ sɔ kple aʋawɔnuwo ƒe sesẽ, ɖeko wòwua ame wu eye wòte ŋu wɔa nu vovovowo le ametakpɔkpɔ me!
  Germanytɔwo lɔ̃na be yewoadze ame dzi enumake kple yewoƒe ŋusẽ katã, si nye kɔdala si bua futɔa ƒe dzadzraɖomakpɔmakpɔ ŋu la, tsɔa eƒe ŋusẽ katã ƒua du enumake yia futɔa gbɔ enumake ƒe aɖaŋu. Ne futɔwo ƒe yameʋu gbogbo aɖewo le dzo dam le yameʋudzeƒewo, womete ŋu le dzodzom o. Esi woawo ŋutɔ ƒe bɔmbwo wó le Lancaster ƒomea me, eye wogblẽ nusianu si ƒo xlã wo dome. Aɖaŋu sesẽ siwo wɔa dɔ nyuie. Eyata tsiẽƒe ƒe saŋkuƒoƒo ɖo eƒe ŋusẽ ƒe kɔkɔƒe, eye emegbe wòdze egɔme nɔ ɖiɖim.
  Gake esia mewu enu ɖe afima ya o, yameʋu me mama va dze dɔwɔwɔ gɔme. Togbɔ be Britaintɔwo le atikewɔwɔ sia tɔgbe yome tim hã la, woate ŋu ano wo woazu lãgbalẽgolo kura. Dzɔgbenyuietɔe la, wowɔ yameʋu siwo ɖiɖina ɖe anyigba le agbɔsɔsɔ si hiã me xoxo eye wotrɔ asi le mɔnu siwo dzi woato ahe wo ŋu nyuie. Ðewohĩ nyuitɔ kekeake le xexeame egbea.
  Eyata wodzona, menye abe akpakpa ene o - wodzona blewu, gake woƒua du ale gbegbe, eye Wagner - si nye Hitler ƒe asinudɔwɔwɔ si wòlɔ̃na wu la ƒe hadzidzi gɔ̃ hã kpena ɖe wo ŋu. Amekae gale agbe si ɖo ŋku sinima "Apocalypse" dzi, afisi Amerikatɔwo zã ha sia koŋ le esime wodze Vietnamtɔwo dzi. Alesi wòdo vɔvɔ̃ na woe. Eyata Wagner, kple dziɖegbe ƒe nɔnɔmetatawo, to amplifiers dzi enye si. Aʋawɔʋukulaawo tsɔa phosphorus sisi ɖe woƒe mo eye wota wo ɖokui, wodzena ame dziŋɔwo, abe woƒe tsiẽƒe ƒe gbɔgbɔ vɔ̃wo ene. Wotue ɖe susu me ŋusẽkpɔɖeamedzi aɖe hã dzi. Gakpe ɖe eŋu la, wotsɔa atike aɖewo kple magnesium ƒe ƒuƒu aɖewo dea phosphorus la me be wòana wòaklẽ hena ɣeyiɣi kpui aɖe ya teti. Ewɔ nuku ale gbegbe, vevietɔ le dzudzɔ si le keklẽm kple dzo gbogbo aɖewo ƒe megbe. Tu siwo wotsɔa mɔ̃ ƒoa nui gɔ̃ hã le wo si, eye woɣla wo hã ɖe ʋɔ driba ƒe nu ƒe nɔnɔme me. Emegbe Germanytɔwo ƒe tu siwo me wodea ha viviwoe kple tu sue siwo wolé la le ƒoƒom. Eye fli siwo wotso, siwo vuvu la dzea aʋadziɖulawo ƒe afɔkpawo dzi. Eye ɖeko ame geɖe dina be yewoana ta, togbɔ be Britaintɔwo sɔ gbɔ wu Germanytɔwo hã.
  Indiatɔ kple Arab nyɔnu aɖe ɣla wo ɖokui ɖe do sue aɖe si woɣla nyuie me. Redskin de dzesii be:
  - Enyo, míeƒã wo!
  Ewɔ nuku na nyɔnu si ƒe taɖa le yibɔ la be:
  - Èle gbɔgblɔm be míele gbɔgblɔma? Ðewohĩ míawoe nèdi be yeagblɔa?
  Indiatɔa ʋuʋu ta le mɔ gbegblẽ nu:
  - Ao! Palefaces le Britaintɔwo ƒom eye esia nye dzesi nyui aɖe! Eye ne ɣeyiɣia de la, míaƒe ŋkekenyuia ava! Ɣekaɣie Indiatɔwo ana ablɔɖe woƒe anyigbagã la!
  Arab nyɔnua ƒo nu vlodoametɔe be:
  - Ðe wò, le vo me, gblɔna be yekpɔ ŋusẽ ɖe xexeame dzia?
  Indiatɔa ko alɔgbɔnu lɔlɔ̃tɔe abe ɖe wòle nu me ɖem na ɖevi si ƒe susu mewɔ dɔ nyuie o ene be:
  - Zi geɖe la, naneke megblẽa amesiwo di be yewoaxɔ nu fũu akpa la ɖi o! Eyata gaku gã la naa nu me tsi!
  Fuhrer la mekpɔ nusi eƒe akpɔkplɔwo kple akpɔkplɔwo nɔ wɔwɔm ya o, gake le gɔmeɖose nu la, esusui be Germanytɔwo ƒe asrafowo ƒe mɔ̃a awɔ nusianu pɛpɛpɛ. Le goawo katã me la, wowɔa Germany-srafowo ƒe amedzidzedze vaseɖe Kursk Bulge le dɔnyala ƒe ɖoƒe kɔkɔ aɖe. Ame aɖewo yɔa wo gɔ̃ hã be dzidzenuwo. Ewɔ nuku gɔ̃ hã be mɔ̃ ma tɔgbe ƒu du eye emegbe wògbã keŋkeŋ.
  Eye ame eneawo ŋutɔ kpɔ gome le anyidzedze le Malta me.
  Bikini koe nyɔnuvi ene nɔ. Eye le yame xoxo la, wotsɔ woƒe afɔ ƒuƒluwo da bɔmb ɖe Britaintɔwo ŋu. Eye enya kpɔ ŋutɔ. Nyɔnuvi siawoe nye esiawo.
  Eye ne wole dzodzom la, wotsɔa disk siwo woɖa nyuie la ƒua gbe. Eye wovuvu kɔ wuieve zi ɖeka. Nya ɖeka - super class atsyɔ̃ɖonuwo. Eye sexy ŋutɔ eye lãmekawo le eŋu. Ame siawoe nye aʋawɔlawo. Eye wotsɔ ƒoƒo ɖeka mã ga kple anyikpewo me. Ŋusẽ si le dzo dam alea le wo si. Eye mina woatsɔ woƒe afɔkpodzi ƒuƒlu ti kpo age ɖe Eŋlisi-srafowo ƒe asike me. Wole fu ɖem ale gbegbe.
  Eye ʋu dzona henɔa sisim le goawo katã me.
  Le ema megbe la, nyɔnuviawo zã woƒe yiwo. Eye wodze Eŋlisiawo ƒe hatsotsowo tsɔtsrɔ̃ gɔme. Eye le ɣeyiɣi ma ke me la, dzi ha be:
  - Amegãxi ɣiwo le ƒu ƒom! Ema ko hafi duɖimekekea atsi agbe! Gbɔdzɔgbɔdzɔtɔwo tsrɔ̃na - wowua wo, wokɔa ʋu kɔkɔe la ŋu!
  Nyɔnuvi siwo le afisia fa miamiamia ale gbegbe. Ðeko wònyo ŋutɔ!
  Eye wotsɔ yi eve wu Eŋlisi-srafo ɖesiaɖe. Eye wotsɔa woƒe afɔ ƒuƒlu tsɔa swastika ƒua gbe, eye wowua aʋawɔlawo. Eye aʋawɔla veviedonula mawo tɔgbe...
  Eye yameʋu si woda ɖe Malta dzi sẽ ŋutɔ. Fuhrer-ʋua ƒo yameʋuwo nu ƒu tso ɣedzeƒekpa dzi. Eye Yu-88 ɖe eɖokui fia le eƒe ŋutikɔkɔe me. Eye le nyateƒe me la, wozã Yu-87 hã, si togbɔ be aʋawɔʋuwo ɖu dzi le yame hã la, eɖee fia be ewɔa dɔ ŋutɔ.
  Eye Kraut ƒomea ɖu Britaintɔwo dzi sesĩe ŋutɔ. Eye nyɔnuvi siwo nye terminator siwo ƒe afɔ ƒuƒlu la sesẽna wu gɔ̃ hã. Eye aʋawɔla siwo le afisia nye hatsotsowo ko!
  Enyo, aleke nàwɔ be nyɔnuvi mawo ƒe nu madze ŋuwò o? Menye nyɔnuviwo o - ke boŋ panthers koe!
  Wotsrɔ̃a woƒe tsitretsiɖeŋulawo. Eye wodzia ha be:
  - Ame aɖeke maxe mɔ na mí o! Ame aɖeke maɖu mía dzi o! Amegãxi vɔ̃ɖiwo le futɔa vuvu!
  Amegãxi vɔ̃ɖiwo - gbedoname na kalẽtɔwo!
  Eye wogatsoe ake... Ke hã, Britaintɔwo le wo ɖokui tsɔm na xoxo. Eye wodoa woƒe asiwo ɖe dzi.
  Gerda ƒoa ɣli le Eŋlisigbe me:
  - Le klowo dzi! Eye nàgbugbɔ nu na nye afɔwo!
  Ŋutsuawo dze anyi ɖe mo dzi hegbugbɔ nu na nyɔnuvia ƒe afɔ ƒuƒlu siwo me ke le vie.
  Emegbe Charlotte, si nye lã wɔadã si ƒe taɖa biã la, zi wo dzi be woagbugbɔ nu na woƒe afɔwo. Aleke gbegbe wòdze tugbee nye si.
  Le ya me la, eƒe ɖa dzĩ si le abe akɔbli ene la le ʋuʋum abe aflaga si le avu wɔm, si nye dɔsesẽwɔlawo ƒe aflaga ene.
  Ŋutsuwo kple vevietɔ ɖekakpuiwo siaa gbugbɔa nu na mawunɔa ƒe afɔkpodzi gogloawo. Eye womia atsyɔ̃ɖola la ƒe afɔ ƒuƒluwo.
  Wogbugbɔ nu na Christina kple Magda siaa ƒe afɔ ƒuƒluwo. Azɔ hã nyɔnuvi siwo nye aerobatics.
  Eye ŋusẽ le aʋawɔla mawo tɔgbe ŋu eye woƒe lãmekawo le wo ŋu. Eye vevietɔ wu la, afɔ ƒuƒlu kple vividoɖeameŋu.
  Eye nɔnɔmetata tsɛwo, kple abs ƒe kpe gbadzɛwo! Eye nu wɔnuku aɖe le wo me, aʋawɔwɔ kple nu dzeani aɖe.
  Eye lãmeka ɖesiaɖe ƒoa fefe, eye lãmekawo ƒe bɔlwo nɔa ʋuʋum le ŋutigbalẽ si ƒe amadede nye aŋutiɖiɖi la te.
  Nyɔnuvi siawo nye super class! Dziku ƒe ŋusẽ kple dzodzro ƒe dzobibi le wo me! Eye kakaɖedzi le aʋadziɖuɖu ŋu.
  Eye Eŋlisiawo tsɔa nugbugbɔ naa woƒe afɔ ƒuƒlu siwo nya kpɔ la!
  Malta mu, eye eva nɔ bɔbɔe ŋutɔ be woatsɔ asrafowo ayi Afrika. Fuhrer la de nunya, eye nu vevitɔ si va susu me nɛe nye susu si me susu le: USSR nye dukɔ si me tɔwo nye ŋutasẽdziɖuɖu, si fia be esẽ. Kɔmiunisttɔwo ƒe nukpɔsusuwo tsɔa ga ƒoa ame miliɔn alafa eve kloe nu ƒu eye ŋusẽe nye esia!
  Gake le ɣeyiɣi ma ke me la, anyigba sɔ gbɔ na USSR eye mele ame aɖeke dzi dze ge o.
  Eyata be nàte ŋu adze Russia dzi la, ele be nàdzra ɖo.
  Aʋawɔʋu ka ƒomevie le Germanytɔwo si? Ne míagblɔe tututu la, gbɔdzɔgbɔdzɔ! Eye Russiatɔ siwo nɔ May Day ƒe atsyã me kpɔ KV-2 siwo me tu siwo ƒe didime nye milimeta 152 le, kple KV-1 siwo me tu siwo ƒe didime nye milimeta 76 le, kple T-34, aʋawɔʋu siwo le ablaɖeɖe me hã siwo ŋu tu siwo gena ɖe Germanytɔwo me le.
  Eye Fuhrer de se be: woawɔ woawo ŋutɔ ƒe lã wɔadãwo be woatsɔ atsi Russiatɔwo ƒe aʋawɔʋuwo nu. Vevietɔ, "Panthers", "Tigers", "Dzatawo" kple "Mouses". Ʋu nyuiwo na woƒe ɣeyiɣia, gake wololo akpa.
  Exɔ asi eye wòxɔa dɔsesẽwɔwɔ siaa! Le go bubu me la, Germanytɔwo ƒe mɔ̃ɖaŋununya ate ŋu aʋli ho kple Soviettɔwo ƒe mɔ̃ɖaŋununya le go sia me.
  Tsɔ kpe ɖe eŋu la, Germanytɔwo nɔ mɔ kpɔm be eteƒe madidi o Afrika katã ava su yewo si, eye yewoate ŋu axɔ xexeame ƒe nunɔamesi veviwo. Eye kluviwo, kple asrafowo, kple aʋawɔhawo anɔ anyi...
  Le goawo katã me la, Wehrmacht aʋawɔlawo sesẽ...
  Eye nyɔnuviawo dze tugbe ŋutɔ... Eye fiafitɔ wɔnukuwo!
  Le Malta la, wozɔna eye wode dzesi wo le funyafunyawɔwɔ amewo ta. Aʋawɔla sesẽwo. Woɖe awu le ŋutsuviawo ŋu hedɔ wo gbɔ sesẽe kple nyɔnuviawo! Nukatae menye modzakaɖeɖe o?
  Aʋawɔlaawo dzi ha hedo ɣli geɖe be:
  - Ame aɖeke maxe mɔ na mí o, abosam gɔ̃ hã mate ŋu aɖu mía dzi o!
  Gerda kple eƒe ƒuƒoƒoa dze Eŋlisiawo ƒe ƒudzimɔzɔʋua hã dzi. Nyɔnuviawo tsɔ yiwo zɔ edzi eye wotso amesiame. Eye le ɣeyiɣi ma ke me la, wotsɔa woƒe afɔ ƒuƒluwo tsɔa disk siwo woɖa la ƒua gbe.
  Amesiawoe nye aʋawɔla siwo zɔna kabakaba siwo womate ŋu atɔ te bɔbɔe eye kuxi aɖeke manɔmee o. Woyi ŋgɔ hetsrɔ̃ ƒudzidelawo. Eye wotsɔa asi eveawo ʋuʋua asi na wo ɖokui. Adzetɔ ene sia do. Eye Adzetɔwo nye nublanuimakpɔlawo, wowua ame keŋkeŋ.
  Woƒua du toa ʋua ƒe ʋuƒoa dzi, nɔa woƒe afɔkpodzi goglo siwo le pink la klẽm, eye woʋuʋua woƒe yiwo abe ʋuʋudedi ene. Wotsoa Eŋlisiawo eye wodzia ha na wo ɖokui esime wole nu kom.
  - Míenye nyɔnuvi nublanuitɔ o, míaƒe gbe me kɔ ale gbegbe! Míegbãa Britaintɔwo dzinɔameƒotɔe ale be wòagazi ɖoɖoe le afisia o!
  Eye aleke gbegbɔgblɔwo aɖee afiae! Nyɔnuvi siawoe nye... Terminators ŋutɔŋutɔwo!
  Eye wotsɔa woƒe afɔbidɛ ƒuƒluwo tsɔa diskwo ƒua gbe ɖe wo ɖokui ŋu heƒoa woƒe futɔwo ɖa.
  Woawɔe ʋukɔkɔe ŋutɔ. Eye wotso woƒe ŋɔtiwo. Eye ŋɔti geɖewo ʋu ale gbegbe.
  Ŋutsu siwo wɔa adã.
  Eye ne míagblɔe tututu la, nyɔnuviwo, siwo si gbemelãwo ƒe lãmekawo le. Eye ame aɖeke mate ŋu axe mɔ ɖe wo nu o - aleae element la le.
  Nyɔnuviawo le du dzi eye wole amama kloe. Eye woɖe woƒe nowo gɔ̃ hã ɖe go be woadze tugbe wu.
  Gerda dzi ha be:
  - Eye woalé cruiser la - nyɔnuviawo le du dzi! Nu vevi sia tɔgbe, nu vevi sia tɔgbe!
  Nyɔnuviawo nye ame dzetugbewo ale gbegbe be màte ŋu axe mɔ na wo zi ɖeka o.
  Ŋusẽ aɖe si le dzo dam si le dzo dam la le ʋuʋum le wo me. Eye ahom sesẽ aɖe si nu sẽ alea kple dzo kple dzoxɔxɔ gbogbo aɖe koe wònye.
  Lɔlɔ̃tɔwo koe aʋawɔlawo nye vavã. Eye woate ŋu atsɔ woƒe asibidɛ aƒo wò aɖu.
  Nyɔnuvi siwo wodzi kple aʋala kple asikewo ƒe titri dzikutɔe alea le wo si...
  Charlotte lã Eŋlisiawo eye wòdo ɣli na eɖokui be:
  - Ame aɖeke mate ŋu atsɔe asɔ kple mí le aʋawɔwɔ me o! Nyee nye amegãxi nyɔnu, amegãxi nyɔnu fafɛ!
  Eye lã wɔadã si ƒe taɖa biã la ƒoa atam eye wòtsoa yi kple yi...
  Eyata Eŋlisi ƒudzisrafomegã la dze nyɔnuviawo ƒe hlɔ̃biabia te. Nuka tututue wòdi? Amekawoe nèdo ka kplii?
  Aʋawɔlaawo lée hetsoe ɖe kakɛkakɛe!
  Christina dzi ha kple dzidzɔ be:
  - Kebab si wofli la anɔ anyi!
  Eye wòɖe eƒe aɖe fia.
  Eye emegbe etsɔ eƒe afɔ ƒuƒlu tsɔ disk aɖe si ƒe nugbɔ ɖaɖɛwo ƒu gbe. Eye wòwu Eŋlisitɔ atɔ̃ enumake.
  Magda tsɔ eƒe afɔkpodzi ƒuƒlu ƒo afɔkpodzi, eye Eŋlisitɔ etɔ̃ dzo yi ƒua dzi. Nyɔnuvi sia nye ame vɔ̃ɖi aɖe ko!
  Eye wo ame eneawo katã ado ɣli be:
  - Ŋutikɔkɔe na míaƒe mawuwo!
  Eye agatsoe ake... Wotso Eŋlisitɔ alafa geɖe xoxo. Eye amesiwo tsi agbe la dze klo hegbugbɔ nu na nyɔnuvi dzetugbeawo, woƒe afɔ sesẽ siwo wotsɔ lãgbalẽ wɔe, siwo le ƒuƒlu.
  
  
  RUSSIA ƑE DUKPƆLA VLADIMIR ZELENSKY
  Le zidziɖuɖua megbe la, Vladimir Zelensky ɖe gbeƒãe be yewoaɖe Rada la ɖa eye yewoawɔ sewɔtakpekpea ƒe tiatia kaba. Zi geɖe la, wokpɔa mɔ na esia. Gake ƒomedodo si nɔ wo kple Russia dome la gakpɔtɔ nɔ masɔmasɔ. Vladimir Putin medo dzidzɔ na Zelensky ɖe eƒe aʋadziɖuɖua ta o eye melɔ̃ ɖe dukplɔla ƒe tiatia si wowɔ le Ukraine dzi o. Gake esia ɖe vi na sɔhɛ kplɔla yeyea gɔ̃ hã. Dukɔmeviʋawɔla siwo tsɔ ɖikeke kpɔe la kpɔe dze sii be enye yewo ŋutɔ tɔ. Eye Ɣetoɖoƒedukɔwo kpɔe be Putin nye amedzidzela vavã. Eye wòdo ŋusẽ kpekpeɖeŋu nana Ukraine. Ale wòdze egɔme na lãmesẽ, eye wòwu enu ɖe ŋutifafa ta. Zelensky xɔe eye wòwɔ dɔ sesĩe ŋutɔ le Rada ƒe tiatia yeyea me. Te ŋu xɔ sewɔtakpekpe me tɔ akpa gãtɔ. Eye emegbe ewɔ amewo ƒe nyametsotso geɖe. Dukplɔse me ɖɔɖɔɖo hã le eme.
  Wokeke dukplɔla la ƒe ŋusẽ ɖe enu ŋutɔ. Kura o, seɖoƒe li na Rada la. Le ema megbe la, Zelensky dze ɖɔɖɔɖowo kple egbegbe tɔtrɔwo wɔwɔ gɔme vevie.
  Le ɣeyiɣi ma ke me la, woto ayemɔ aɖe vɛ le Donbass. Wotsɔ tiatia dodzidzɔname aɖe na aʋawɔla Anastasia Orlova. Le Ukraine kple Ɣetoɖoƒedukɔwo ƒe nyatakakaxɔdɔwɔƒewo ƒe kpekpeɖeŋu me la, ava zu Lugansk kple Donetsk nutoawo ƒe nutodziɖula. Emegbe hamevinyenye le se nu le Ukraine eye ga anɔ esi hena nuwo gbugbɔgaɖoanyi kple ame ŋutɔ ƒe ŋusẽ geɖe wu. Eye wò ŋutɔ wò aʋakɔ gɔ̃ hã. Eyae nye be, Kadyrov ƒe tiatia. Esi Russia na ɖokuisinɔnɔ Chechnya ŋutɔŋutɔ, ɖeko wòkpɔ ŋusẽ ɖe edzi le se nu.
  Anastasia Orlova, amesi kpɔ ŋusẽ ɖe gbeadziʋawɔlawo dzi la lɔ̃ ɖe tiatia sia dzi. Ele be magblɔ be nyɔnu sia dze tugbe ŋutɔ, eƒe mo biã, eye zi geɖe la, le vuvɔŋɔli si fa miamiamia gɔ̃ hã la, eƒua du afɔ ƒuƒlu.
  Anastasia ɖe gbeƒã aʋawɔwɔ ɖe New Russia ƒe kplɔla siwo "fi fi" ŋu. Nyɔnuvi si nye aʋawɔla kple ŋusẽtɔ ŋutɔe wònye. Eye wòɖo eƒe nɔƒe ɖe Novoazovsk. Ameawo kple asrafohawo ƒe akpa aɖe do alɔe.
  Anastasia, si si nyɔnuvi afɔ ƒuƒlu ƒe aʋakɔ aɖe nɔ la, dze wo dzi zi geɖe eye wòxɔ du geɖe. Nutoa me aʋawɔwɔwo dzɔ. Aʋa hehe aɖe dzɔ.
  Anastasia wɔ nu aɖaŋutɔe ŋutɔ eye wòxɔ ga tso duta. Tsɔ kpe ɖe eŋu la, kpekpeɖeŋu nɔ esi le Russia. Nyɔnuwo hã le eme. Nyateƒe si wònye be Putin nɔ dɔ lém hã na wòkpɔ dzidzedze. Edze abe Russia dukplɔla si di vevie be yeaxɔ ŋkɔ la ku kutri akpa ene. Eye le nɔnɔme siawo me la, kplɔla siwo nɔ Russia la ma. Anastasia wɔ esia ŋudɔ eye wòxɔ Donetsk. Esi woxɔ kpekpeɖeŋu vevi aɖe ta.
  Lugansk hã dze aʋawɔwɔa gɔme. Gake menye ŋusẽdodo akpa o. Asrafohaawo medi ŋutɔŋutɔ be yewoawu yewo nɔewo o.
  Mlɔeba la, wotia Novorossiya ƒe Dukplɔla, eye Anastasia ɖu dzi. United States kple Kyiv da asi ɖe edzi enumake. Eye emegbe Ɣetoɖoƒedukɔ bubuwo, kple xexeame katã!
  Zelensky wɔ ɖe eƒe nya dzi, si na Novorossia xɔ ɖoƒe tɔxɛ aɖe le Ukraine me. Eye le Donetsk la, aflaga ɣi-blɔ la gaʋuʋu ake.
  Ŋutifafa si míele mɔ kpɔm na ɣeyiɣi didi aɖe la va ɖo.
  Zelensky wɔ avu kple nufitifitiwɔwɔ vevie, eye wòto kufiatsotso gɔ̃ hã vɛ na ganyawo ŋuti nuvlowɔwɔ. Vladimir Zelensky to dɔdzikpɔkpɔ vevie kple aɖaŋudzedze kple dɔnyala bibiwo ƒe ƒuƒoƒo aɖe ɖoɖo me na Ukraine kpɔ dzidziɖedzi gã aɖe. Dukɔa nɔ dzi yim, eye kplɔla yeyea ƒe ŋusẽ nɔ ŋusẽ kpɔm ɖe edzi. Ƒomedodo kple Russia nɔ nyonyom ɖe edzi. Nusi na ʋusɔgbɔdɔ si xɔ Putin eye wòna megadi vevie be yeaxɔ ŋkɔ o eye mewɔa adã o.
  Le Russia la, Zelensky ƒe amedzrowɔwɔ nɔ dzidzim ɖe edzi. Enye nuƒola sesẽ, ame si ƒe nu léa dzi na ame, ame si lɔ̃a ame geɖe. Eye menye kɔmiunisttɔ o, gake menye kɔmiunisttɔ si tsi tre ɖe kɔmiunisttɔwo hã ŋu o. Ame xɔŋkɔwo, le miametɔwo kple Russiatɔwo ƒe ame ŋkutawo siaa dome. Russia sɔhɛwo xɔ ŋkɔ ŋutɔ. Nunyala kple ŋutsuvi. Edze abe eƒe tagbɔ kɔ ene, gake exɔ ŋusẽ si nɔa anyi ɖaa. Ẽ, kplɔlae wònye godoo, gake enye aƒetɔ hã le ɣeyiɣi ma ke me! Dekɔnu deŋgɔ, gake gɔmesese le eŋu eye ameawo lɔ̃nɛ. Talentu ŋutɔŋutɔ le dɔdzikpɔkpɔ me. Eye ɖoɖowɔla gã aɖee wònye.
  Eye ale, esi Ukraine ƒe nudzedziname kple dzidziɖedzi ƒe atɔ̃ va yi, eye Zelensky ƒe ŋusẽ va do ŋusẽ mlɔeba la, aɖaŋuɖoɖo wɔdɔɖeamedzi aɖe kplɔe ɖo.
  Eyae nye be woawɔ ɖeka kple Russia. Wɔ ɖekawɔwɔ ƒe dukɔ ɖeka si me dukplɔla ɖeka si si ŋusẽ gã le. Nyateƒee, amehawo tiae.
  Eye le Russia la, ame ŋkutawo ƒe mo wɔ yaa. Ʋuʋu ka gbegbee nye si! Kaka ɣeyiɣi sia naɖo la, Putin gbɔdzɔ le dɔléle sesẽ aɖe ta eye amewo megava lɔ̃e o. Esia fia be mate ŋu awɔ avu o, ne mede ɖeke o la, mete ŋu wɔ avu bliboe o. Eye le goawo katã me la, Medvedev ŋutɔ menye aʋawɔla o eye ameawo melɔ̃nɛ o.
  Eye le afisia la, edze ƒã be Zelensky di be yeazu dɔwɔha aɖe ƒe dukplɔla eye... Eƒe mɔnukpɔkpɔwo nye nyateƒe! Gbã la, Ɣetoɖoƒedukɔwo adi be yewoakpɔ Vladimir Zelensky wòanye Russia kple Ukraine ƒe dukplɔla! Eɖee fia be yenye dunyahela si da megbe na Ɣetoɖoƒetɔwo kple Europatɔwo keŋkeŋ. Evelia, Zelensky xɔ ŋkɔ le Russia eye vevietɔ le Ukraine. Etɔ̃lia, hoʋlila aɖeke mele dzedzem o. Putin le dɔ lém vevie, Medvedev gbɔdzɔ eye amewo melɔ̃nɛ o, Zyuganov kple Zhirinovsky tsi akpa. Kplɔla bubu aɖeke mele dzedzem o. Gawu la, enelia, Russia kple Zelensky ƒe ame ŋkutawo do alɔe.
  Ẽ, eme kɔ ƒã be esia nye Russia ƒe dukplɔla ƒe ametiakɔdala vevie ŋutɔ. Ŋusẽ le esi, eƒe nu léa dzi na ame, eye nuƒoƒo ƒe nunana tɔxɛ aɖe le esi. Eye Ɣetoɖoƒetɔwo kple Russia nyadzɔdzɔgblɔmɔnuwo siaa ƒe kpekpeɖeŋu hã . Gakpe ɖe eŋu la, alesi ame yeyewo xɔ ŋkɔ le Russia dunyahehe me, le kplɔla xoxo siwo tea ɖeɖi ame ŋu te.
  Kpuie ko la, mebɔ be woagbe o eye wòdoa vɔvɔ̃ na ame be woaxɔ nusi wotsɔ na amea. Putin xɔ ʋusɔgbɔdɔ zi evelia. Medvedev va zu Russia ƒe dukplɔla teƒenɔla.
  Nyateƒee, menye nyateƒe kura be Zelensky aɖu dzi godoo o. Eye medi vevie be maxɔ Ukraine ɖe asi. Didi le Medvedev me be yeaƒo Putin ta! Gake ɖe wòsɔ be woatsɔ afɔku ma tɔgbe abe tiatiawɔwɔ kple Zelensky enea?
  Gake Russiatɔwo da asi ɖe ɖekawɔwɔ kple Ukraine ƒe susua dzi. Ame akpe alafa geɖe do ɖe ablɔwo dzi - wobia: Slav nɔviawo ƒe ɖekawɔwɔ. Ðeɖefiawɔlawo wɔ avu kple kpovitɔwo le Moscow. Ame geɖe xɔ abi. Tsitretsiɖeŋu ƒe ƒutsotsoe aɖe te dodo.
  Kɔmiunisttɔwo na Zyuganov, alo ne míagblɔe tututu la, wògblẽ mlɔeba, eye kplɔla siwo metsi o la te ameawo dodo ɖe ablɔwo dzi. Dziɖuɖu ƒe tɔtrɔ bia.
  Dukɔmeviʋawɔlawo hã va do eye woawo ŋutɔ ƒe kplɔla sesẽ siwo di vevie be yewoaxɔ ŋkɔ la nɔ wo si. Maidan va nɔ atsyã me wu. Wotsɔ kpewo kple Molotov cocktails ƒu gbe ɖe kpovitɔwo ŋu. Ameawo ƒe dzimaɖitsitsi si ƒo ƒu ɣeyiɣi didi aɖe la te dzedze geɖe wu.
  Medvedev wɔ dedienɔnɔ ŋuti aɖaŋuɖoha aɖe.
  Hamevi akpa gãtɔ nɔ ɖekawɔwɔ ƒe akpa dzi - woyɔ nyateƒe si wònye be abosam mevɔ̃ɖi abe alesi wotae ene o. Eye dziɖuɖu ƒe nunɔamesiwo kple alakpanyawo nye ŋusẽ gã aɖe! Eye be woate ŋu aklɔ amewo ƒe ahɔhɔ̃ nyuie, eye zi geɖe la, woada akɔ ɖe akpa si le dzi ɖum la dzi.
  Russiatɔwo ƒe gatɔ biliɔnlawo hã ka atam be yewoawɔ nuteƒe na Medvedev, amesi woate ŋu agblɔe ɖi, si nɔ dzi ɖum ɣeyiɣi didi aɖe eye wòna amesiame ƒe dzi dze eme wu alo wu nenema.
  Susu le eme be gatɔ gã Deribasco de dzesii be:
  - Ele be míawɔ tiatiawɔblɔɖe le atsyã si nye: Medvedev nye Putin egbea, eye Zelensky aɖeke mele afɔku me na mí o!
  Roman Abramovich de dzesii kple ŋusẽ be:
  "Míehe Yeltsin do goe le tiatiawɔƒea kple dzeside ene le alafa me, eye míahe wò ado goe wu ema!" Míaƒe ga kple nyadzɔdzɔgblɔmɔnuwoe nye míaƒe kakaɖedzi!
  Prokhorov ɖo kpe edzi be:
  - Míedi be woaxe adzɔ gã na kesinɔtɔwo abe alesi wòle le Ukraine ene o, eye míatsi tre ɖe mi katã ŋu!
  Dmitry Medvedev tsɔ eƒe asibidɛ ƒo kplɔ̃a eye wòɖe gbeƒãe be:
  - Emegbe míexɔa ɖekawɔwɔ kple ɖekawɔwɔ ƒe aɖaŋuɖoɖoa!
  Wode asi ɖekawɔwɔ ƒe nubabla te le Ukraine kple Russia dome. Enumake ŋusẽ ƒe dadasɔ trɔ. Ele be dukplɔla ƒe tiatia nadze egɔme le ɣleti etɔ̃ me.
  Be nàŋlɔ ŋkɔ ɖe dukplɔla ƒe ɖoƒea me la, esɔ gbɔ be nàƒo asidede agbalẽ te akpe alafa ɖeka nu ƒu, alo nàtsɔ dɔlar akpe blaasieke ade eme, si ne èɖo ƒoƒo evelia me ko hafi woatrɔe. Esiawo nye se siwo doa dzidzɔ na ame ŋutɔŋutɔ. Woɖe eƒe akpa aɖe tso Russiatɔwo gbɔ eye woɖe akpa aɖe tso Ukrainetɔwo ƒe sewo me.
  Le dzɔdzɔme nu la, dukplɔla ƒe ɖoƒedila geɖe anɔ anyi, edze abe Medvedev ƒe ƒuƒoƒoa susui be esia aɖe vi na yewo wu ene! Wogblɔ be ametialawo ƒe ʋuʋu ana dziɖuɖumegãwo nakpɔ viɖe le ŋgɔdonya gbãtɔ me. Eye le evelia me la, amesiame ado alɔ Medvedev. Aleke kee wòɖale o, dukplɔla si le dɔ wɔm la nɔ ŋu ɖom ɖe eŋu. Eye wòdze egɔme...
  Anastasia Orlova, Cleopatra sia si nye afɔ ƒuƒlu la gblɔ be Zelensky anɔ anyi ɖe ame alafa blibo aɖe ŋu. Eye be eyae nye Lancelot si tsi tre ɖe ʋɔ driba Putin kple Medvedev ŋu.
  Amedzidzedze sesẽwo le nyadzɔdzɔŋlɔlawo me. Ame aɖewo nɔ Zelensky ƒe akpa dzi, bubuwo nɔ Medvedev ƒe akpa dzi.
  Ame siwo di be yewoaxɔ ɖoƒea ƒe ŋkɔ ŋɔŋlɔ ƒe ɣeyiɣia dze egɔme. Tɔtɔ nɔ Russia. Dzhokhar Dudayev viŋutsu do le Caucasus eye wòɖe gbeƒã jihad. Eye wòxɔ kpekpeɖeŋu geɖe le Islam-nutowo me. Eŋutinunyala geɖe ke ɖi be CIA ƒe towo le afisia. Gawu la, Trump ƒe dukplɔlanyenye ɖo eƒe nuwuwu, eye ele be míaɖu aʋadziɖuɖu aɖewo ya teti dzi. Eye Zelensky si le Russia-fiazikpui dzi nye aʋadziɖuɖu gã aɖe! Togbɔ be, ɖikelawo hã li siwo gblɔna be Zelensky ate ŋu ana Russia nanye dukɔ gã aɖe, si sesẽ wu sã, vevietɔ le ganyawo gome, wu alesi wònɔ le Putin ƒe dziɖuɣi hã.
  Eyata nukpɔsusuwo ma le Ɣetoɖoƒedukɔwo hã me. Ukraine kple Russia dukɔ si wɔ ɖeka la nye habɔbɔ sẽŋu aɖe ya eye menye fefenya kura o. Esia ate ŋu anye lã wɔadã aɖe ŋutɔŋutɔ. Le dzɔdzɔme nu la, Russia ƒe dedienɔnɔdzikpɔlawo hã da asi ɖe ɖekawɔwɔa dzi. Gawu la, Anastasia nye nyɔnu fafɛ. Eya, kpakple nyɔnuviwo ƒe aʋalɔgo aɖe, siwo katã nye tugbetɔwo, nɔ afɔ ƒuƒlu eye wodo bikini, wogbã Russiatɔwo ƒe asrafoha tɔxɛa heɖu wo dzi. Ne woƒo ke nu ƒu be yewoatsɔ agbã Zelensky ƒe fesre si doa dzo akpa la.
  Nyɔnuviawo ɖee fia be yewowɔa avu le mɔ wɔnuku aɖe nu afɔ ƒuƒlu eye wodoa bikini! Eye nyɔnu dzodzoewo ɖu ƒuƒoƒo tɔxɛ si nye "Vympel" dzi. Esia wɔe be wotso nya me be yewomade nu nyaa me o, eye kplɔla siwo da megbe na Ukraine va xɔ ŋusẽ le Novorossiya.
  Anastasia wɔ aʋa ɖe Zelenky ta. Le aʋawɔwɔ me la, nyɔnuvia nya alesi wòatsɔ eƒe afɔ ƒuƒlu atsɔ disk ɖaɖɛ siwo le tsɛ, boomerang, kple bɔmb aƒu gbe. Aʋawɔla siwo do bikini va zu xotutuwo. Nyɔnuviwo ƒe asrafoha blibo aɖe, wo dometɔ ɖesiaɖe dze na mama blibo aɖe. Esia nye ŋusẽ gã aɖe ŋutɔ!
  Anastasia ƒu du to snoa me, eƒe afɔkpodzi dzĩ siwo le ƒuƒlu la nɔ keklẽm. Nyɔnuvia dzi ha be:
  Le yamenutome ƒe kekeme me la, xɔ dzinye se, drɔ̃e aɖe li, .
  Ele abe ɣe ƒe keklẽ si le yame ene...
  Le Svarog ŋkume la, ŋutifafa kple dzadzɛnyenye le eme, .
  Ele mía ta abe alesi Yesu agafɔ ɖe tsitre ene!
  
  Míadzi dzɔgbese si klẽna, .
  Aklẽ abe ɣe ene le May me...
  Gake nyemese ɣeyiɣi didi si ame kukuwo ate ŋu anɔ gɔme o, .
  Aleke dzɔgbevɔ̃e wɔa fefe kpli mí enye si!
  
  ʋli wò fofo ƒe dukɔ ta, sɔdola, .
  Dziƒoɣletivi la naklẽ...
  Míekpɔa mía denyigba ƒe lolome ta, .
  Na ɣletinyigba la nazu paradiso mavɔ!
  
  Gake nukae kɔmiunisttɔ dziŋɔ ate ŋu awɔ?
  Ana dukɔa ƒe aflaga nanye ŋusẽkatãtɔ...
  Eye fasitɔwo ƒe dziɖuɖu si doa dziku vevie la nu ayi dzomavɔ me, .
  Míatsɔ ƒoƒo sesẽ ŋutɔ aƒo futɔa!
  
  Mitsɔ miaƒe dziwo na mía Dadanyigba, .
  Be wòaklẽ kple dzoxɔxɔ si klẽna ŋutɔ...
  Míato míaƒe aʋa la me vaseɖe nuwuwu, .
  Eye míatsrɔ̃ Fuhrer la kple ƒoƒo ɖeka!
  
  Hati Stalin va xɔ ɖe fofoa teƒe, .
  Míenye dzidzime vovovowo ƒe viwo...
  Ameha la atsrɔ̃ le dzomavɔ me le alɔmeɖeɖe me, .
  Eye Lenin si nye nunyala la afia mɔ si dzi woato ayi Eden!
  
  Le Russia la, ŋutsuvi ɖesiaɖe nye ame dzɔtsu, .
  Eye wona hehe nyɔnuviwo be woawɔ avu...
  Aƒetɔ Ŋusẽkatãtɔ ƒe Ƒomea nye Ðeka na mí, .
  Mí Russiatɔwo míete ŋu wɔa avu ɣesiaɣi!
  
  Míaɖoe gbɔ, eteƒe madidi o mexɔe se, míaɖo nusianu gbɔ, .
  Naneke meli si kɔ wu esia le xexeame katã o...
  Komsomol me tɔ la kɔ tɔdziʋua ɖe dzi, .
  Eye nàƒo Fuhrer la ɖe xɔa tame!
  
  Kɔmiunisttɔnyenye maganɔ anyi o, nukpɔsusuwo maganɔ anyi o, .
  Wonya kpɔ eye woahe dzidzɔ vɛ!
  Eye ame vɔ̃ɖi aɖe koe Fuhrer la nye, .
  Ayemenuwɔwɔ ŋutɔ, ameyibɔ ŋutɔ!
  
  Nyɔnuvi menye - aʋawɔla ƒe gãnyenye, .
  Afɔ ƒuƒlu ƒu du dzideƒotɔe to vuvɔa me...
  Sikae wotsɔ wɔ nye ka ɣia, .
  Metu rose si zɔna kabakaba!
  
  Susu biliɔn ɖeka ate ŋu ado mo ɖa
  Alesi woawɔ ɖoɖo ɖe fofonyigba ŋu le kɔmiunist me...
  Ne èkpɔ Fritz aɖe la, ƒoe sesĩe, .
  Ale be Adolf ma si ʋu ʋu la naganɔ fiazikpuia dzi o!
  
  Tsɔ wò asi ƒo fasitɔwo, .
  Eye esi nyo wue nye be, tsɔ sledgehammer ƒo wo...
  Mina míado gasɔ ato Volga-tɔsisia dzi kple yaƒoƒo, .
  Ðeko meɖea fu na mí be míagbã gbɔ̃wo o!
  
  Míahe asrafowo na Dadanyigba, .
  Nyɔnuviawo ƒua du be yewoadze...
  Atsyɔ̃ɖola la tɔ tu si wotsɔna ƒoa tu la, .
  Hitler ƒe hlɔ̃biabia anye vevesese!
  
  Ame aɖeke mate ŋu aɖu Russiatɔwo dzi o, .
  Togbɔ be fasitɔwo ƒe amegãxi nye abosam si bi ɖe ɣeyiɣi aɖe nu hã la...
  Gake eƒe dzata la gasẽ ɖe edzi kokoko, .
  Nudɔdɔ kae le yeye tum!
  
  Du yi Dadanyigba dzi, na Stalin, .
  Komsomol me tɔwo le du dzi afɔ ƒuƒlu...
  Wotsɔ tsi ƒoɖi lã Nazitɔwo, .
  Elabena Russiatɔ Gãwoe nye amesiwo fa wu!
  
  Nyɔnuvi dadalawo age ɖe Berlin, .
  Woagblẽ afɔ ƒuƒluwo ɖi...
  Kerubi si ƒe aʋala le abe sika ene la le wo tame, .
  Eye wotrɔna zua klosalo abe ʋetsuvi ƒe dzonu ene!
  Nyɔnuvia dzia ha, gake aleke gbegbe wòwɔa avu enye si! Le nyateƒe me la, eya kple eƒe zɔhɛ eneawoe xɔ asrafoha la tso dziɖuɖu keŋkeŋ le Iolaisk me ɣeaɖeɣi.
  Emegbe nyɔnuvi atɔ̃ siwo do bikini kple afɔ ƒuƒlu ge ɖe eme kple aʋakɔ blibo aɖe.
  Ẽ, enye nukpɔkpɔ gã aɖe ŋutɔ.
  Anastasia da tu geɖe tso tu si wotsɔna ƒoa tu la me, eye wòtso futɔwo ƒe ka, eye emegbe wòtsɔ eƒe afɔbidɛ ƒuƒlu tsɔ disk tsɛ geɖe ƒu gbe zi ɖeka. Wotso ta mawo.
  Eye Anastasia adzi ha be:
  - Na Rus Kɔkɔe'!
  Natasha hã da tu, lã futɔwo, eye wòdo ɣli, tsɔ eƒe afɔ ƒuƒlu da bɔmb, eye wòmu aʋawɔʋu aɖe:
  - Na Svarog!
  Eye emegbe Zoya si ƒe taɖa le abe sika ene la na eƒe ɣeyiɣi. Eye wòtsɔa eƒe afɔ ƒuƒlu tsɔa ku ƒe nunana hã ƒua gbe hedoa ɣli be:
  - Na Rodnoverie ƒe etsɔme!
  Eye Aurora adze wo yome kaba ale si wòanya wɔ. Eye wòatsɔ eƒe afɔkpodzi ƒuƒlu aɖe asi le ku ƒe nunana la ŋu, anɔ ɣli dom be:
  - Na liƒo gãwo!
  Eye emegbe Svetlana aƒoe ɖe enu wòage ɖe eme. Ana ʋuʋudedi, eye emegbe tso tu si wotsɔna ƒoa tu me, eye wòatsɔ eƒe afɔbidɛ ƒuƒluwo aɖo tsɔtsrɔ̃ ɖa...
  Eye tugbedzedze si ƒe afɔ ƒuƒlu la doa ɣli be:
  - Na Romanov ƒomea ƒe tɔtrɔgbɔ!
  Ẽ, Anastasia nye fiaɖuƒea gbugbɔgaɖoanyi ƒe alɔdzedɔwɔƒe. Le nyateƒe me la, le Russia la, tsar aɖe le dzi ɖum ŋutɔŋutɔ le mɔ sia mɔ nu. Eyata nukata màwɔ fiaɖuƒe si le se nu o? Gawu la, Europa-fiawo ƒe dzidzime geɖe ƒe ʋu le sisim le Romanov ƒomea ƒe ʋukawo me. Ðe esia nye woƒe dzidzimegbalẽa? Ƒome ka ƒomevie Putin nye, eye vevietɔ Lukashenko? Amekawoe wonye be woanye fiawo? Gake Mawu ƒe amesiaminawoe Romanov ƒomea nye!
  Anastasia kple exɔlɔ̃ siwo do bikini wɔ nukunu geɖe. Ewɔ avu abe abosam ene. Gake emegbe ewɔ dzre kple Putin eye wòva nɔ Zelensky ƒe akpa dzi. Le goawo katã me la, Anastasia kpɔe be wole nu gbegblẽ wɔm le Ukraine, eye esi dzɔdzɔenyenye ƒe seselelãme si nu sẽ ɖe edzi ta la, eva nɔ gbɔdzɔgbɔdzɔtɔwo ƒe akpa dzi!
  Anastasia kple eƒe ame atɔ̃awo nya Novoazovsk dzi dzedze esi wodze agbagba be yewoalée be enye aglãdzela. Wotso dziɖuɖua ƒe asrafowo ƒe sɔti blibo aɖe eye woɖe aʋawɔnuwo le wo me.
  Le ema megbe la, aboyomeawo dze anyi ɖe mo dzi hegbugbɔ nu na Anastasia kple nyɔnuvi kemɛa ƒe afɔ ƒuƒlu siwo me ke le la.
  Nyɔnuvia gblɔ na Novorossiya ƒe asrafo siwo wolé la le xexemenunya me be:
  - Nyemedi be mawu wò o! Nɔvinyewoe mienye! Eye mazu wò fianyɔnu!
  Le goawo katã me la, Novorossiya xɔ Anastasia evɔ megblẽ nu boo aɖeke alo bu nu gbogbo aɖeke o. Nyateƒee, terminator si ƒe mo biã la lã Donetsk Republic ƒe nutodziɖula ƒe ta eye wòwu eƒe dzɔlawo, siwo me Caucasustɔwo koŋ nɔ.
  Anastasia nye xotutu tso gbaɖegbe ke. Le Crimea la, ewɔ nukunuwo ale gbegbe be wòxɔ Russia Dukɔa ƒe Kalẽtɔ ƒe ɣletivi. Eya manɔmee la, anye ne mawɔ dɔ nyuie nenema gbegbe kple eƒe zɔhɛ siwo do bikini o. Gake emegbe woxɔ Anastasia eye woxɔ Russiatɔwo ƒe kafukafuvɔsaawo katã le esi. Russiatɔwo ƒe asrafoha tɔxɛwo wuwu le aʋawɔwɔ me hã le eme, esime wodze agbagba be yewoaɖee ɖa. Wodze nuvlowɔha ƒe nya aɖe gɔme gɔ̃ hã.
  Gake dzi menɔ wo ƒo be yewoadze aʋa gã aɖe gɔme kple Novorossiya si le eɖokui si kloe o. Gawu la, Putin dze dɔ, eye eya manɔmee la, ame aɖeke medi be yeatsɔ agbanɔamedzia o.
  Vevietɔ Medvedev, amesi le goawo katã me menye kplɔla le eƒe dɔgbo kple gbɔgbɔ me o. Gake esia tututue sɔ na Bears na Russiatɔwo ƒe amegãwo kple Putin ƒe amehawo - woateŋu atrɔ asi le wo ŋu bɔbɔe.
  Aleke kee wòɖale o, nyatakakamɔ̃ gã aɖe tso ɖe Zelensky ŋu. Wote fɔbubu ame sia ame ɖe nusianu ta. Eye be wogblɔ be enye atikevɔ̃ɖizãla, fiafitɔ, eye wòtsɔa ga biliɔn geɖe ƒua gbe to dɔwɔƒe siwo le ƒuta dzi, eye be zi geɖe la, ŋutsu kple ŋutsu alo nyɔnu kple nyɔnu ƒe gbɔdɔdɔe wònye.
  Nutomea yi ɖaŋlɔ nu. Eye le nyateƒe me la, ɖasefowo nɔ anyi, kple kakaɖedzinya ƒomevi vovovowo. Nutsotso siwo wotsɔ ɖe ŋutsu kple ŋutsu alo nyɔnu kple nyɔnu ƒe gbɔdɔdɔ ŋu hã le eme. Ðeko wodze ame siwo di be yewoaxɔ ɖoƒea ƒe ŋkɔ ŋɔŋlɔ gɔme teti koe nye ema, eye anyigbaʋuʋua le dodom xoxo.
  Ame siwo lɔ̃ be yewoakpɔ gome le tiatiawɔƒea, Ukrainetɔwo kple vevietɔ Russiatɔwo siaa, ƒe xexlẽme va lolo ŋutɔ. Kɔmiunisttɔwo kple dukɔmeviʋawɔlawo siaa lia yi eme. Kasia, Zyuganov tsitsi kple dɔnɔ gɔ̃ hã va be yeada akɔ. Togbɔ be eɖe asi le Russia Dukɔa ƒe Kɔmiunist Dunyaheha ƒe zimenɔla ƒe ɖoƒea ŋu xoxo hã. Afonin, Udaltsov, kple Grudinin hã yi akɔdadaa dzi. Eye le goawo katã me la, miameʋuʋu ƒe ame siwo di be yewoaxɔ ɖoƒea ƒe ha aɖe gakpɔtɔ li, siwo womenya tututu o, gake wonye greyhounds. Eye ame geɖe ŋutɔ di be yewoaʋli dukplɔla ƒe ɖoƒea ta! Ke dɔlar akpe blaasieke ya ɖe? Ðe esia sɔ gbɔ nenema gbegbe nyateƒe le Russiatɔwo ƒe dzidzenuwo nua?
  Ðeko wònɔ abe ɖe aʋawɔʋuwo lɔ̃ faa be yewoalia to ene. Eye asitsala, kple nutalawo, kple pop-haƒoƒo ƒe ame ŋkutawo, kple agbalẽŋlɔlawo. Ẽ, agbalẽŋlɔlawo hã doa vevie nu. Wɔ boblododo na ɖokuiwò. Eye dɔlar akpe blaasieke hã menye nenema gbegbe o. Eyata CEC xɔ dɔbiagbalẽvi alafa geɖe.
  Enyo, tiatiawɔblɔɖe! Enyo, fefe ka gbegbee nye si wòva zu! Alla Pugachev gɔ̃ hã ʋli dukplɔla ƒe ɖoƒe ta. Aleke wɔ? Alka te ŋkuɖoɖo be, ɖewohĩ aɖo ŋku eɖokui dzi! Le ame tsitsiawo dome la, Yuri Luzhkov lia dukplɔla ƒe ɖoƒea. Edze abe medi hã be maɖo ŋku edzi na ɖokuinye ene.
  Enyo, le nyateƒe me la, fefe sia tɔgbe mate ŋu awɔ dɔ Vladimir Volfovich manɔmee o. Gake fifia ya viaŋutsu Igor Lebedev kple eƒe ɖusibɔ Degtyarev siaa kpɔ gome le tiatiawɔblɔɖea me. Woyi ɖe sɔti etɔ̃ hã me yi tiatiawɔƒea.
  Dukɔmeviʋawɔlawo hã ʋu. Nyateƒee, Demushkin si ŋu nya wogblɔna le xotutu me, si nɔ gaxɔ me ɣeyiɣi aɖe, eye ewɔ nuku be "Akpɔkplɔ," si nye "Metal Corrosion" ƒe ŋgɔnɔla, kple rock-haƒoha si nye "Kolovrat" ƒe tatɔ la ʋli dukplɔla ƒe ɖoƒe ta, kple ame bubu geɖe.
  Enyo, nyateƒee, pop-hadzilawo hã dze aʋawɔwɔ aɖe gɔme. Philip Kirkorov kple Nikolai Baskov ye nye esiawo. Naneke hã mele wo si woabu o. Asrafo dzɔla sia tɔgbe si woɖo.
  Eye Timothy kple Vitas, eye le goawo katã me la, ame geɖe yi aʋawɔwɔ dzi.
  Nyateƒee, menye le vome o! Medvedev ƒe ɖoɖoe nye be yeaɖo ame gbogbo aɖewo siwo atsɔ akɔdadawo ana ye le ŋgɔdonya evelia me. Le nusianu me la, ɖoɖoa doa dzidzɔ na ame. Medvedev ƒe dzeside bɔbɔ wu Zelensky tɔ le gɔmedzedzea me. Eye manya wɔ be woaɖu dzi ayemɔ manɔmee o!
  Gake dzeside zero hã nɔ Yeltsin si, gake ete ŋu ɖu Zyuganov dzi. Nyateƒee, mamlɛtɔa wɔ tiatiawɔblɔɖea abe amesi mesɔ o ene: eɖoe koŋ bu!
  Eye le go sia me la, Medvedev tsi tre ɖe ame tɔxɛ aɖe si si ŋutete le ŋutɔ ŋu.
  Eyata nu geɖe le edzi yim le afisia. Le Solovyov ƒe fefea me la, wotsɔa anyi ƒua gbe ɖe Zelensky ŋu ɣesiaɣi. Nyateƒee, emegbe nyɔnuvi aɖe tsɔ eƒe afɔ ƒuƒlu ƒe afɔbidɛwo tsɔ ice cream ƒu gbe ɖe Solovyov ƒe mo. Eye wòƒo ŋku aɖe do goe. Le ema megbe la, eva dze ƒã be mele dedie be woatsɔ anyikpe aƒu gbe ɖe Zelensky ŋu o! Abe, ŋutsu sia nye Ukrainetɔwo ƒe hɔ̃ ene!
  Le goawo katã me la, ɖekawɔwɔ menɔ Russiatɔwo ƒe hadomegbenɔnɔ me o. Ame geɖe ŋutɔ da asi ɖe Zelensky dzi. Abe, sɔhɛ ʋu ŋutɔŋutɔ eye wòte ŋu do Ukraine ɖe dzi ami kple gas ƒe asi gã manɔmee! Eye Medvedev ya ɖe? Dukɔa le nyɔnyrɔm le ami kple gas ƒe dɔlarwo me ŋutɔŋutɔ, eye ganyawo le tsitre tsim keŋkeŋ. Dzidziɖedzi aɖeke meli o, dɔmakpɔwɔe koe le dzidzim ɖe edzi.
  Zi geɖe la, Medvedev ye tsi tre ɖe eŋu wu le dunyahelawo katã dome. Togbɔ be esia tututu tae wòɖea vi na ame ŋkutawo hã. Zi alesi míeɖoa ŋu ɖe wo ŋui la, zi nenemae míeɖua mía ɖokui dzii. Russia dziɖuɖua te amesiame ƒe fetu kple dzudzɔxɔxɔledɔmega dzi ɖeɖe kabakaba. Eye ɣeaɖewoɣi la...
  Gawu la, Medvedev do susua ɖa gɔ̃ hã be woaɖe dzudzɔxɔxɔledɔme ƒe ƒexɔxɔ dzi akpɔtɔ ƒe eve. Abe, nusianu nye ameawo ƒe nyonyo ta ene. Eye wowɔ ɖɔɖɔɖowo be woadzi dzudzɔxɔxɔledɔme ƒe fetu ɖe edzi eye woabu dɔwɔwɔ le dzudzɔxɔxɔledɔme megbe be enye dɔwɔwɔ ƒe didime.
  Medvedev kple dziɖuɖumegãwo meŋlɔe be o. Ale be woatsi tre ada akɔ ɖe eta. Vevietɔ wote fli ɖe ga si wokpɔ le dutoƒo ƒe gbeƒãɖeɖewo me, eye woɖe mɔ na nunana siwo ade dɔlar akpe ɖeka. Nusi, le nyateƒe me, amegã la lɔ̃. Nenema kee mɔɖeɖe be aƒewo kple anyigbawo nanɔ ame si le duta, kpakple gakɔntawo hã le.
  Be woate ŋu axɔ atamanolawo la, woɖe asi le se si tsi tre ɖe atamanono ŋu dzi ŋutɔ. Woɖe mɔ ɖe aha dzadzra le zã me ŋu, eye woɖe mɔ ɖe tsatsadada gɔ̃ hã ŋu le se nu. Amegãwo xɔ mamlɛtɔa nyuie, le nyateƒe me la, nukatae woabu ga ma tɔgbe eye woatsɔe ade adzame.
  "Dolls" ƒe ɖoɖowɔɖia trɔ gbɔ. Wodze gbɔdɔdɔ ƒe dzodzro ƒe nuwɔna geɖe wu ɖeɖefia gɔme le television dzi.
  Medvedev hã ɖe gbeƒãe be woatsɔe ake, eye wòde se gɔ̃ hã be woaxe kpekpeɖeŋuna gamenɔlawo. Eye esia hã nye akɔdada ƒe alafa memamã gã aɖe. Eye gamenɔlawo ŋutɔ kple woƒe ƒomewo hã.
  Le goawo katã me la, Medvedev gblɔ nya sia be: ablɔɖe geɖe wu! Nyateƒee, Putin ƒe ŋutasẽdziɖuɖu ti kɔ na Russia. Ne màkpɔ nyɔnu amama gɔ̃ hã le TV dzi o!
  Eye le nyateƒe me la, wodze agbagba be woaɖee afia be: agbe va le ablɔɖe me, agbe va zu modzakaɖeɖe wu!
  Medvedev ɖe aha ƒe asi hã dzi kpɔtɔ eye wòɖe mɔ be woado boblo biya le television dzi. Le nyateƒe me la, nukatae míayi ŋgɔ akpa.
  Gake aʋawɔwɔ nɔ edzi yim le Caucasus. Esi Putin dzo la, todzidelawo te mɔnukpɔkpɔ kple gomenɔamesi geɖe wu didi. Eye ɖeko woƒe didi veviwo dzi ɖe edzi. Gawu la, Turkey te nyaƒoɖeamenu vevie wu ɖe Caucasus ŋu, woƒe didi veviwo dzi ɖe edzi, vevietɔ esi wònye be le Syria la, Erdogan mexɔa nu ʋɛ aɖewo ko le eƒe nukpɔsusu nu o ta. Nɔnɔmea gagblẽ ɖe edzi esi ami ƒe asi ɖiɖi eye le esia ta gas ƒe asi ɖiɖi. Venezuela ye dzi nuwɔwɔ ɖe edzi le Maduro dziɖuɖua mumu megbe. United States kple Iran va wɔ ɖeka mlɔeba, eye woɖo dziɖuɖu si wɔ ɖeka le Libya.
  Ami ƒe asi si le ɖiɖim na Russiatɔwo ƒe ruble ɖiɖi, na ga ƒe asixɔxɔ dzi ɖe edzi, eye wòna fetu kple dzudzɔxɔxɔledɔmega ƒe asixɔxɔ dzi ɖe kpɔtɔ.
  Eye aʋawɔlawo ƒe dɔwɔna si nɔ dzidzim ɖe edzi le Caucasus la ƒo fefe kple Medvedev.
  Wogblɔ be mete ŋu kpɔ Putin ƒe domenyinu ta o. Eye nusi le goawo katã me, abe alesi wòdzɔna zi geɖe ene: ɣletivimefakala gã la ɖo eɖokui be wòanye ame si gbɔdzɔ be wòaxɔ ɖe eteƒe.
  USA kple Arab dukɔwo siaa kpakple Iran gɔ̃ hã do dzo ɖe vovototodedeameme ŋu le Caucasus. Gake masɔmasɔwo do mo ɖa le dedienɔnɔdzikpɔlawo dome. Ame aɖewo di kokoko be yewoakpɔ Putin ƒe zɔhɛ ɣeyiɣi didi aɖe, Medvedev, wòanye dukplɔla! Eye ame bubuwo hã nɔ Sergei Shoigu si xɔ ŋkɔ wu sã la dem eme.
  Gake ame ŋkutawo kple dɔwɔƒewo meda asi ɖe mamlɛtɔa dzi o. Wobui be enye miametɔ akpa, eye ame ɖeka ƒe ŋutasẽdziɖuɖu ti kɔ na gatɔ biliɔnlaawo. Amesiame di be ablɔɖevi aɖe nanɔ fiazikpuia dzi eye yeadzra ye kple Ɣetoɖoƒedukɔwo dome ɖo. Medvedev, si nɔ lalam vaseɖe esime dukplɔla ƒe ametialawo ƒe ŋkɔ ŋɔŋlɔ ƒe ɣeyiɣia wu enu la, ɖe Shoigu le dɔ me. Nusi he zitɔtɔ vɛ le asrafowo dome.
  . TA No. 2 lia.
  Emegbe Medvedev tsɔ asrafomegã ƒe ɖoƒe si ŋugbe wòdo ɣeyiɣi didi aɖe la na Shoigu eye wòna bubume dukplɔlagã ƒe kpeɖeŋutɔ ƒe ɖoƒee. Azɔ hã, enye amehawo ƒe ʋuʋu. Gake aleke kee wòɖale o, nɔnɔme si nɔ anyi do ŋgɔ na tiatiawɔwɔa menyo na dukplɔla si le dɔ wɔm o.
  Zelensky nye ɖekakpui, ekpɔa dzidzedze wu, eƒoa nu nyuie wu, eye wòxɔa dzesiwo. Eye esi woŋlɔ ŋkɔ nɛ gɔ̃ hã la, dukplɔla ƒe ametiakɔdala siwo wu alafa eve lé woƒe kplɔlanyenye si ŋu womeʋlia nya le o la me ɖe asi. Gake egahiã kokoko be Medvedev naʋli nɔƒe evelia ta. Le vome la, Alla Pugacheva va zu eƒe hoʋlila le esi wòɖo ƒoƒo evelia ta. Prima donna tsitsi si mewɔ haƒoƒo o ɣeyiɣi didi aɖe eye metsɔ ɖeke le PR me etɔxɛe o la ti kpo yi dzi le ɖoƒea me zi ɖeka.
  Ðewohĩ enye alesi wowɔ nui ɖe dunyahela siwo doa dziku na wo ŋu. Zhirinovsky kple Zyuganov ya ƒe dzesidewo dzi ɖe kpɔtɔ ŋutɔ. Dunyahela siawo evea siaa ti kɔ na ameawo vevie. Gawu la, kplɔla siwo metsi o eye wonye gbãtɔwo wu la do le woƒe tiatiawɔƒea.
  Demushkin, amesi xɔ xɔsetakukula ƒe nɔnɔmetata le gaxɔ me la gblɔ kpee wòdze ƒã. Suraikin mete ŋu xɔ dzeside aɖeke kokoko o, gake eƒe habɔbɔa me tɔ bubu, Sergei Kovalev, si nye Russiatɔ kɔdala bibi nyuitɔ kekeake hã te dzesiwo xɔxɔ.
  Le goawo katã me la, Sergei Kovalev va zu ŋutsu dodzidzɔname aɖe. Eʋli ho be yeaxɔ Moscow ƒe dudzikpɔla eye le mɔkpɔkpɔ me na amesiame la, eva zu evelia. Ege ɖe Russia Kɔmiunist Dunyaheha la me. Eye wòte eƒe dzidzedzekpɔkpɔ hã nyonyo ɖe edzi.
  Ele be míade dzesii be Sergey Kovalev nye kɔdala gã aɖe ŋutɔ - enye nyuitɔ kekeake le Russiatɔwo dome, eƒo Kostya Tszyu gɔ̃ hã ta.
  Eyata Sergei Kovalev nye nuwula eye wòte ɖe Medvedev ŋu le afɔku me.
  Nyateƒee, Russiatɔwo ƒe numekukudɔwɔƒe akpa gãtɔ ƒe dzesidewo kple... O. wobu dukplɔla la wògbɔ eme. Gake dodoɖeŋgɔa de to. Gake dzɔgbenyui menɔ Medvedev ŋu boo o. Le Putin megbe la, le mɔ aɖe nu la, kesinɔnuwo va zu nusi me nunya mele o. Ami ƒe asi yi edzi nɔ ɖiɖim, ruble ƒe asi hã ɖiɖi, eye eƒe asi yi dzi kabakaba. Caucasus nɔ dzo dam vevie wu tsã. Eye Kadyrov ƒe amewo gɔ̃ hã dze aʋawɔwɔ gɔme le aʋawɔlawo ƒe akpa dzi. Esiae nye nɔnɔmea. Eye emegbe Talibantɔwo dze Russia-srafowo dzi le liƒo si le Tajikistan dome.
  Eye abe alesi wòva dzɔe ene la, Russia-srafowo menɔ klalo o. Medvedev gaɖo eɖokui anyi ake. Gakpe ɖe eŋu la, woɖe ŋukpenya aɖe si ku ɖe fififi ŋu le Aʋawɔnyawo Gbɔkpɔha kple Ganyawo Gbɔkpɔƒe la ɖe go. Vɔvɔli aɖe ge ɖe Medvedev xɔlɔ̃ siwo nɔ anyi ɣeyiɣi didi aɖe la dzi. Ðikekewo hã do mo ɖa le amesi fi dɔlar biliɔn alafa geɖe le Russia ŋu. Ðikekewo hã. Eye nyadzɔdzɔgblɔmɔnuwo va zu amemabumabutɔwo...
  Zelensky wɔ tiatiawɔblɔɖea le dziɖeɖi me, le dɔwɔwɔ me, abe fefe ene. Zhirinovsky, abe alesi wònɔna ɖaa ene la, ewɔ dɔ na dziɖuɖumegãwo wu na eɖokui. Woƒo ɣli na Zyuganov eye wotsɔ azi gbegblẽwo ƒoe. Emegbe nudzɔdzɔwo hã...
  Nyateƒee, Ksenia Sobchak kpɔ gome le tiatiawɔblɔɖea me, eye mete ŋu nɔ te ɖe enu o, ke boŋ etsɔ conik la ƒu gbe. Etsɔe eye wòtsɔ abolo aɖe ƒu gbe ɖe Zhirinovsky ƒe mo. Eye wòhe amewo ƒe susu. Edzɔ hã le mɔ si me kɔ ŋutɔ nu.
  Alexander Povetkin hã kpɔ gome le tiatiawɔblɔɖea me. Russiatɔ kɔdalaa, esi wòɖu Joshua dzi vɔ la, mete ŋu trɔ gbɔ ɣeyiɣi didi aɖe o, emegbe ewɔ avu eve aɖewo kple tsitretsiɖeŋula siwo ŋu woate ŋu ato, eye wògbã le esi nu sẽ wu me. Esi wòwu eƒe dɔa nu la, eyi dunyahehe me eye wòdze dukɔmeviʋawɔha aɖe ɖoɖo gɔme.
  Vaseɖe fifia la, mekpɔ dzidzedze boo aɖeke o.
  Gake Povetkin ƒo eƒe futɔa ƒe mo le nyaʋiʋli aɖe si woɖe fia le television dzi me. Eɖe eɖokui ɖe vovo eye esia na eƒe dzeside kɔ vie.
  Le goawo katã me la, tiatiaawo nye esiwo me dziku nɔ.
  Wowɔa nyaʋiʋliwo le television dzi: wona sɛkɛnd blaetɔ̃ be woaɖo eŋu, eye dzre aɖe dzɔ. Azãɖuɖuwo, dzrewɔwɔ, ŋukpenanuwɔwɔwo. Nukokoedonamenya blibo aɖe.
  Wodo Medvedev ɖe ŋgɔ ŋukpemanɔmee, gake eƒe dzeside medzi ɖe edzi o kloe. Wogale ɖikeke me le dodo le ƒoƒo evelia me ŋu kokoko.
  Zelensky nɔ ŋgɔ kple vovototo gã aɖe. Eye mewɔ nuku o! Le ƒe atɔ̃ me la, Vladimir te ŋu ɖe dɔmakpɔwɔe ɖa eye wògbugbɔ dɔwɔƒewo kple dɔwɔƒewo katã ɖo te, eye wòtu yeyewo.
  Nusiwo Zelensky te ŋu wɔ dometɔ ɖekae nye agbledede kple ŋusẽtsoƒe bubuwo toto vɛ.
  Le Ukraine koŋ la, elektrikŋusẽdɔwɔƒe siwo wɔa dɔ hexɔa dzo tso yame ƒe nyaƒoɖeamenu ƒe vovototowo me la do. Tsɔ kpe ɖe anyigba ƒe dzoxɔxɔ ƒe elektrikŋusẽdɔwɔƒewo ŋu. Eye nu geɖe wu hã. Ionosphere ƒe ŋusẽ zazã hã le eme. Edzɔ ale gbegbe be dzɔdzɔmeŋutinunya tsi tre ɖe ami kple gas ŋu.
  Nusi wɔ nuku ŋutɔŋutɔe nye numiemie aɖe si wɔa nuɖuɖu siwo wotsɔ lãnuwo wɔe eye wòtsɔa wo naa China la ƒe dzedzeme le Ukraine. Eye Russia ɖe nuɖuɖu siwo wotsɔna ɖoa duta dzi kpɔtɔ.
  Ame siwo woɖo hã nɔ Ukrainetɔwo dome. Vevietɔ Vladimir Klitschko. Dɔ sesẽ aɖe nɔ kɔdala xɔŋkɔ sia si. Trɔ yi ring la me: eɖu Charr kple Tyson Fury dzi. Gake esi wogawɔ aʋa kple Joshua zi etɔ̃lia la, egaɖu dzi ake, gake ekpɔ ga geɖe. Eye eɖe gbeƒãe be yexɔ dzudzɔ le kɔdada me zi mamlɛtɔ.
  Gake emegbe egatrɔ gbɔ. Ewɔ aʋa kple Gassiev le Kyiv eye wòɖu dzi. Le ema megbe la, egawɔ avu bubu eye wòxɔ xexeame ƒe ʋiʋlidziɖula edziedzi ƒe ŋkɔ - mlɔeba la, egbã Foreman ƒe nuŋlɔɖi kple Joe Louis ƒe nuŋlɔɖi siaa. Le ema megbe la, eɖe gbeƒãe be yeanye Russia kple Ukraine siwo wɔ ɖeka ƒe dukplɔla. Eye ele be míagblɔ be Vladimir Klitschko le Ukrainetɔwo domee nye evelia le Zelensky ŋutɔ megbe. Eye togbɔ be Vladimir Klitschko xɔ ƒe geɖe le kɔdada me hã la, ewɔ ametakpɔnu aɖe si wòle be wòatsɔ aʋli kɔdala aɖe si tsi wui ƒe blaeve la ta xoxo le tiatiawɔɣia. Eye wògaɖu dzi ake to knockout me.
  Le ema megbe la, Vladimir Klitschko ƒe dzeside ti kpo, eye wòte ɖe Medvedev ŋu, eye mɔnukpɔkpɔ su esi na ƒoƒo evelia.
  Le goawo katã me la, ame ɖeka si ŋu wolɔ̃a nya le le tiatia siawo me: Zelensky, eye avuwɔwɔ kplikplikpli ŋutɔ nɔ anyi be woaxɔ nɔƒe evelia. Alla Pugacheva, amesi ƒo Medvedev ta ɣeyiɣi kpui aɖe le avu si wowɔ be yeaxɔ nɔƒe evelia me la te asiɖeɖe le eŋu. Le gɔmeɖose nu la, naneke si klẽna mekɔ nɛ o. Eye Vladimir Klitschko va xɔ nɔƒe evelia. Gake eƒe ametialawo meli ke tututu o. Sergey Kovalev, amesi te ŋu yi le dziɖuɖu etɔ̃ megbe eye wòƒo kpekpeme kpekpe ƒe alidziblanu eneawo katã nu ƒu la hã wɔ avu le kɔdadaa me eye wògaxɔ ʋiʋli ƒe tanyenye ake.
  Eye eƒe dzeside gadzi ɖe edzi ake. Ate ŋu aɖo ŋgɔdonya evelia hã. Ukraine kɔdala bubuwo: Usik kple Lomachenko do alɔ Zelensky eye dukplɔlawo mede nu nyaa me o. Togbɔ be wo ame evea siaa mewu woƒe dɔwɔɖui nu haɖe o hã. Nukatae wòle be woawu enu? Usik ɖu Joshua dzi le teƒewo eye wòva zu xexeame ƒe kpekpeme kpekpewo ƒe ʋiʋlidziɖula si ŋu womeʋlia nya le o. Lomachenko tsaa tsaglãla tso kpekpeme ƒe hatsotso ɖeka me yia bubu me, eye woxea fe gbogbo aɖewo nɛ ale gbegbe be medina be yeawu yeƒe dɔa nu o.
  Tiatiawɔblɔɖe hã le USA. Donald le dzodzom le zimenɔɣi eve megbe, eye mele lãmesẽ me ŋutɔŋutɔ be wòaƒu du axɔ zi etɔ̃lia o. Sɔhɛwo le dukplɔla ƒe ɖoƒe dim. Tso Democrattɔwo gbɔ, nyɔnu nutodziɖula dzetugbe aɖe ŋutɔ si xɔ abe ƒe blaetɔ̃ vɔ enyi ene - ɖewohĩ nyɔnu ɖetugbuitɔ kekeake le dukplɔla ƒe ametialawo dome. Tso Republicantɔwo hã gbɔ, tso sɔhɛ aʋafia-kalẽtɔwo le aʋa si wowɔ kple Iran me.
  Dunyahelawo ƒe dzidzime si le United States trɔ.
  Le Russia la, ɖewohĩ Putin ate ŋu aɖu Zelensky dzi hafi, gake edze ƒã be eƒe dɔme fiã. Elektrikŋusẽ si gbɔ eme xɔ eƒe ŋusẽ! Nusi dim wònɔ enye be yeabu yeƒe ŋusẽ wòagbɔ eme eye yemaka ɖe nusiwo ƒo xlã ye dzi o. Alo ɖewohĩ wotsɔ aɖi de eya hã me. Esi Nazarbayev dzo la, demokrasi ƒe ƒutsotsoe bubu gadze egɔme le CIS. Kazakhstan va zu sewɔtakpekpe ƒe dukɔ. Le Belarus la, Lukashenko bu le mɔ aɖe nu ɖikeketɔe. Eye dukplɔla la hã va zu ame ŋkuta.
  Ƒutsotsoe bubu aɖe hã va. Le Turkey la, sewɔtakpekpea tsi tre ɖe Erdogan ŋu xoxo. Pendulum la ʋuʋu yi mɔ bubu dzi.
  Zelensky trɔ dukplɔsea ŋutɔŋutɔ tsɔ da asi ɖe ɖokuitɔdidi geɖe dzi, gake le Ɣetoɖoƒedukɔwo me la, wobunɛ be enye yewo ŋutɔ tɔ ɖeka! Eye amewo ƒe nyametsotsowo yia edzi ɣesiaɣi. Eye nuƒoƒo ƒe ablɔɖe ŋutɔŋutɔ hã li.
  Aleke kee wòɖale o, kuxi aɖeke koŋ mele Zelensky ŋu le dziɖuɖu le ŋgɔdonya evelia me o. Anɔ eme godoo be Medvedev ye aɖo ŋgɔdonya evelia - woateŋu aɖu dɔdzikpɔkpɔ ƒe nunɔamesiwo dzi to amewo ƒe lɔlɔ̃nu si mebɔ o me eye menye dziɖuɖu si akpɔ dzidzedze ŋutɔ o. Ame geɖe de dzesi nusiwo ɖi wo nɔewo kple tiatiawɔblɔɖe le Ukraine - dukplɔla ƒe ametialawo dometɔ geɖe, Zelensky ƒe kplɔlanyenye, dziɖuɖu ƒe dzeside si bɔbɔ, kple dzesidede si tsi tre ɖe eŋu ŋutɔ.
  Nenye be Zelensky ate ŋu aɖu Putin dzi la, egakpɔtɔ nye nyabiase, gake edze ƒã be Medvedev mete ŋu wɔ dukɔa ƒe ŋgɔnɔla o. Eye demokrasi le afisia ƒo fefe kple dziɖuɖumegãwo.
  Medvedev mete ŋu dzra eɖokui ɖo ŋutɔŋutɔ na avuwɔwɔa o. Eƒe nɔnɔme mesɔ o. Menye aʋawɔla ŋutɔŋutɔe o!
  Gake kuxi si le ŋutasẽdziɖuɖuwo katã ŋue nye be amesiwo ava xɔ ɖe eteƒe la menyo tututu o! Zi geɖe la, ŋutasẽdziɖula aɖe tsɔa gbɔdzɔgbɔdzɔtɔ aɖe ɖoa eteƒe ale be wòagamue o! Le kpɔɖeŋu me, ŋusẽ sue aɖe koe nɔ amesi va xɔ ɖe Nazarbayev teƒe. Eye meɖea fu nɛ o - eƒe ŋutilã fa!
  Gake Vladimir Zelensky, aleke kee wòɖale o, va xɔ dziɖuɖua tso tsitretsiɖeŋulawo gbɔ, eye menye gbɔdzɔgbɔdzɔtɔ o.
  Ele be míagblɔ be wobu Putin hã be eƒe ŋutilã fa eye wògbɔdzɔ, si tae woɖo wo dukplɔlae ɖo, le Yeltsin si ƒe nugbɔ sesẽ la megbe. Gake abe alesi wòva dzɔe ene la, abosamwo le agado si me tomefafa le la me!
  Eye emegbe eva dze be agadoa mefa o nenema gbegbe le nyateƒe me. Gake edze abe Medvedev menye amegãxi si do alẽwu o, ke boŋ enye dzɔdzɔme alẽ vavã. Eye mate ŋu aƒo ŋusẽa nu ƒu o.
  Zhirinovsky tsɔ nya ƒaƒãwo do vlo Zelensky eye wodo fe nɛ. Dukplɔla ƒe ametiakɔdala blaeve vɔ geɖe ɖe wo ɖokui ɖa tsɔ da asi ɖe Medvedev dzi, gake esia meɖe vi aɖeke kloe o. Le ame xɔŋkɔ siwo wɔ akpa vevi aɖe dome la, kɔdala Denis Lebedev hã nɔ anyi. Le nyateƒe me la, ede ŋgɔ le mɔ̃ɖaŋununya dzro ko me. Asitsalawo kple dekɔnu me tɔ suewo hã nɔ anyi. Le agbalẽŋlɔlawo dome la, Sergei Lukyanenko koe wɔ akpa vevi aɖe tsɔ da asi ɖe Medvedev dzi. Ame susɔeawo di be yewoado yewo ɖokui ɖe ŋgɔ. Eye amesiame xɔ dzɔgbenyui dzi se.
  Medvedev tsi vie ŋutɔ. Gake mɔkpɔkpɔ nɔ anyi be asrafowo, gaxɔa, kple kpovitɔwo ada akɔ abe alesi wode se ene. Gakpe ɖe eŋu la, zãnunana na atikemawɔlawo hã li. Eye le nyateƒe me la, akɔdada kaba. Le afisia hã la, mɔnukpɔkpɔ ɖesiaɖe li be nàkpɔ dzidzedze.
  Ẽ, esia tututue na dziɖuɖumegãwo ƒe dɔwɔnawo dzi ɖe edzi. Na akɔdada kaba. Eye alakpadada hã le afima ya. Eye didi be yeada akɔ kple dzi.
  To vovo na ƒe 1996 ƒe tiatia la, Medvedev mete ŋu dzi eƒe dzeside ɖe edzi o. Magblɔ be Yeltsin hã kpɔ dzɔgbenyuie. Vevietɔ Dzhokhar Dudayev ku le vo me. Akpɔkplɔ ka ƒomevie ɖui, mewɔ afɔɖeɖe siwo wowɔna ɖaa le kaƒoƒoa me o. Le nyateƒe me la, ne ɖe wòdzɔ do ŋgɔ vie la, anye ne ɣeyiɣi manɔ wo si woawɔ dɔmedzoedonamea o. Eye le ɣeyiɣi kpui aɖe megbe la, antenna la koe woatsyɔ, eye Dzhokhar ŋutɔ hã anɔ adzɔge ʋĩi dedie. Esia nye dzɔgbenyui ma tɔgbe le aʋawɔwɔ kple nyatakakawo kaka me.
  Eye fifia màte ŋu awu Dudayev nu o. Eye Raduev aɖeke meli o, amesi wolé bometsitsitɔe alea le Russia dukplɔla ƒe tiatiawɔɣia ƒe ŋkeke gbãtɔ dzi. Gake Dudayev Jr. medi be yeaku le tiatiawɔɣia o. Eye le goawo katã me la, edze abe ame etɔ̃ siwo va xɔ ɖe eteƒe ene: Yeltsin, Putin, Medvedev le tɔ tem...
  Wodze agbagba siwo wodze be woana zãnu atikemawɔlawo la do go eye wòhe ŋukpenanu bubuwo vɛ. Blemafofoa medo alɔ ame aɖeke o, esusu be: Mawu tɔe nye Mawu tɔ, eye Kaisaro tɔe nye Kaisaro tɔ. Le goawo katã me la, le Yeltsin ƒe dziɖuɣi la, eva nɔ bɔbɔe wu le mɔ aɖe nu. Eye le susu aɖewo ta Orthodɔks-ha la va nɔ Yeltsin, amesi dze abe mɔkpɔkpɔ aɖeke megale eŋu kura o ene la ƒe akpa dzi. Eye dɔwɔƒewo ƒe ƒuƒoƒowo hã.
  Eye emegbe Russiatɔ ame ŋkutawo te ahiãmoɖoɖo na Zelensky. Edze abe manya wɔ be woahe Medvedev o ene.
  Eye seselelãme si nɔ nyadzɔdzɔgblɔmɔnuwo me te tɔtrɔ. Wokafu Zelensky geɖe wu. Zhirinovsky dze gbɔgblɔ gɔme xoxo be le nyateƒe me la, amesi tsɔ ŋkɔ na ye la nye diamond-ŋutsu.
  Medvedev gadzi fetu kple dzudzɔxɔxɔledɔmega ɖe edzi zi gbɔ zi eve. Gake ruble la mu mlɔeba. Eye ga ƒe asixɔxɔ dze egɔme. Adzɔxexe hã dzi ɖe edzi.
  Ele nɛ gɔ̃ hã be wòabia gadodo tso IMF gbɔ. Eye ami kple gas le asi bɔbɔm ɖe edzi.
  Iran, Venezuela, Libya, Saudi Arabia katã le nusiwo wotsɔna ɖoa duta dzim ɖe edzi. Eye le USA la, woto mɔnu yeye aɖe si dzi woato aɖe shale la vɛ. Gazazãwo ɖiɖi ŋutɔ.
  Eye emegbe ganyawo ƒe toɖeɖe kple zitɔtɔ si le China hã li. Enyo, eme kɔ ƒã - Kɔmiunist Dunyaheha ƒe ŋusẽkpɔɖeamedzi ti kɔ nam. Eye Chinatɔwo di be ablɔɖe kple akpa vovovowo ƒe ɖoɖo nanɔ yewo si!
  Tɔtrɔ vi aɖe va le ŋusẽ me le India. Wodze agbagba be woadze aglã eye woaɖo ŋutasẽdziɖuɖu anyi.
  Dzrewɔwɔ le Caucasus dzi ɖe edzi ŋutɔ. Zitɔtɔ dze egɔme le Siberia hã. Vevietɔ, amesiwo ɖe wo ɖokui ɖa la do ŋusẽ.
  Le Britain la, akpahaa ɖu dzi le tiatiawɔƒea: "Gbugbɔgadzɔ", ke hã, le ɖekawɔwɔ me kple Labour. Fianyɔnu Elizabeth gakpɔtɔ le agbe, gake edo ŋugbe be yeaxɔ dzudzɔ le dɔme le yeƒe ƒe alafa ɖeka xɔxɔ dzi, eye le ema megbe la, woawɔ amewo ƒe nyametsotso be woaɖe fiaɖuƒea ɖa. Eye Britain ƒe Dukplɔla ƒe gɔmeɖoanyi ƒe ɖoƒe.
  France ƒe dzi mefa o. Mary Lipen ɖu dzi ɖe Macron teƒe, eye wodze agbagba be woaɖo ŋutasẽdziɖuɖu anyi. Gake Franseawo ŋutɔ menya nusi dim wole o, wowɔ ɖoɖo ɖe Maidan yeye aɖe ŋu. Ẽ, le eƒe lolome nu si tɔgbe medzɔ kpɔ o. Eye wozi Mary dzi wòɖe asi le ɖoɖo sesẽ siwo wòwɔ be yeanya Arabtɔwo kple ame bubuwo ɖa ŋu. Emegbe esi gavloe wue nye be Ʋɔnudrɔ̃ƒe Kɔkɔtɔ te fli ɖe dukplɔla ƒe tiatia la me, eye wolé Mary.
  Woɖe gbeƒã ametiatia do ŋgɔ le France hã. Eyae nye be, abe alesi wònɔna ɖaa ene la, tɔtɔ le afisiafi.
  Le Belarus la, esi Lukashenko ƒe ŋutasẽdziɖuɖua sɔ gbɔ ta la, wowɔ amewo ƒe nyametsotso eye woɖe dukplɔla ƒe ɖoƒea ɖa keŋkeŋ. Dukɔa va zu sewɔtakpekpe me tɔ, eye dukplɔlagã yeyea gblɔ be ɖewohĩ woatsɔ Russia axɔ ɖe Russia me. Gake le dukplɔla ƒe tiatiawɔwɔ le afima megbe. Zelensky xɔ ŋkɔ ŋutɔ le Belarus.
  Le Kazakhstan la, ƒomedodo si le dukplɔla kple sewɔtakpekpea dome va gblẽ. Wodo ŋɔdzi na wo be woaɖe wo le zi dzi. Gake wolɔ̃ ɖe edzi enumake, gake dziɖuɖua ƒe tatɔ ƒe ŋusẽ gasẽ ɖe edzi.
  Medvedev va nɔ vɔvɔ̃m ɖe edzi. Tiatiawɔɣia nɔ aƒe tum, eye Zelensky ƒe dzesidea kɔ wu zi gbɔ zi geɖe. Nyateƒee, meɖua dzi le ŋgɔdonya gbãtɔ me o, gake aleke kee wòɖale o, Medvedev ƒoa ƒu. Akɔntabubu koe li be woatsɔ aflu ame alo aƒoe.
  Aɖaŋuɖotakpekpe aɖe si wowɔ le adzame la yi edzi. Russiatɔ biliɔnlawo ƒo ƒu.
  Medvedev gblɔ tẽ be:
  - Èdi be Ukrainetɔ amedzro aɖe naxɔ fiaɖuƒea ƒe dukplɔla ƒe ŋusẽ gã la?
  Deribasco de dzesii le susu me be:
  - Míedi alo míedi o, ele be míawɔ ɖeka kple dziɖuɖu ɖesiaɖe! Zelensky menye kɔmiunisttɔ o, eye... Esia menye Zyuganov o, amesi mesɔ na mí le go aɖeke me o!
  Medvedev gblɔe kuɖiɖitɔe be:
  - Le Ukraine la, ga si wokpɔna ƒe adzɔ si woxena la lolo ŋutɔ wu esi le Russia!
  Roman Abramovich ko alɔgbɔnu eye wòde dzesii be:
  - Amekae nya míaƒe gakpɔkpɔ eye wòxlẽnɛ! Gakpe ɖe eŋu la, woɖe wo dzi kpɔtɔ le afima nyitsɔ laa eye wosɔ kple mía tɔ kloe!
  Prokhorov ɖo eŋu kple alɔgbɔnukoko be:
  - Dziɖuɖumegãwo le tɔtrɔm. Míele tsia dzi! Nukae nàte ŋu akafu?
  Medvedev tsɔ dziku ƒo ɣli be:
  - Nyemexɔe se be Yeltsin ɖu dzi anukwaretɔe o!
  Deribasco ɖo eŋu tufafatɔe be:
  - Nenye be Yeltsin ƒe futɔ menye Zyuganov o la, ekema mɔnukpɔkpɔ boo aɖeke manɔ Borik si ŋutɔŋutɔ o. Gake amewo gakpɔtɔ ɖo ŋku kɔmiunisttɔwo ƒe ŋusẽ ƒe "adzewɔwɔ" dzi nyuie akpa. Woawoe nye: agbalẽdzraɖoƒe ƒuƒluwo, kaɖiwo, couponwo, dɔwɔgbalẽviwo, fli didiwo, fetu si nye dɔlar atɔ̃ ɣleti sia ɣleti. Nyateƒee, ame aɖeke medi be yeatrɔ ayi dzomavɔ ƒe ɣeyiɣi siawo me o. Gawu la, be woabu nukpɔkpɔa, kple dunyahehe me fefewo, kpakple sinima siwo me gbɔdɔdɔ le, kple bubu geɖe. Ameawo di be yewoakpɔ ablɔɖe. Eye womeda akɔ ɖe Yeltsin dzi o, ke boŋ woda akɔ ɖe Vɔvɔ̃dola Zyuganov ŋu. Gake Zelensky mado vɔvɔ̃ na ameawo o. To vovo na Putin la, mawu "Doll" ɖoɖoa nu o, eye matsɔ amewo ade agbalẽviwo dzi o. Womate ŋu agbugbɔ ƒe blaasieke vɔ ade agblɔ o. Yeltsin fi atɔ̃ va ɖo ade le alafa me, gake eɖu dzi to vovototo wuietɔ̃ me! Eyata esɔ kloe!
  Eye Zelensky le ŋgɔ kple ŋgɔyiyi ale gbegbe be màte ŋu aɖu edzi o!
  Medvedev do ɣli be:
  - Wotsɔm ƒu gbe! Míelɔ̃ ɖe edzi!
  Roman Abramov de dzesii be:
  - Ne mede ɖeke o la, woaɖe toheheawo ɖa le mía si! Eye wòe nye Bear... Èkpɔ wò dzudzɔxɔxɔledɔme ƒe ga xoxo!
  Medvedev ƒo nu kple ɣli be:
  - Ele be nàtɔ dzo le dzomavɔ me!
  Prokhorov de dzesii le susu me be:
  - Dzomavɔ aɖeke meli o! Vɔvɔ̃dola koe li woatsɔ aƒo ga nu ƒu!
  Medvedev bia kple tɔtɔ be:
  - Ɛ̃? Ke ne Mawu aɖeke meli o ɖe?
  Prokhorov ko alɔgbɔnu eye wòɖo eŋu be:
  -Mawu kae? Wogblɔnɛ le mɔ bubu nu!
  Roman Abramovich do susua ɖa be:
  - Ðewohĩ wɔ xɔse yeye! Ame sia ame si nye kesinɔtɔ la, Mawu lɔ̃nɛ! Ame si nye kesinɔtɔ wu la, Ŋusẽkatãtɔ la lɔ̃nɛ wu!
  Medvedev ʋuʋu ta be:
  - Susu le eme! Gake nya kae ameawo agblɔ?
  Roman Abramovich ko alɔgbɔnu be:
  - Amewo ateŋu asrɔ̃ nu!
  Medvedev ƒo nu kple ɣli be:
  - Mele mɔ kpɔm be míakpɔtɔ anye xɔlɔ̃wo!
  Le ema megbe la, edzo le akpataa me...
  Nudzɔdzɔwo ƒe ƒuƒoƒo aɖe yi edzi nɔ dziku dom le xexeame. Vitali Klitschko hã trɔ yi ring la me eye wòwɔ avu le bɔlƒoƒe le Kyiv. Ewɔ avu kple Michael Tyson. Ame tsitsi eve, siwo xɔ ŋkɔ ŋutɔ eye amewo lɔ̃a wo. Enyo, wofɔ ga gbogbo aɖe. Michael Tyson lɔ̃ ɖe avuwɔwɔa dzi ya, elabena nubiala kloe wònye.
  Ne Vitali Klitschko, si nye ɖekakpui eye vevietɔ wu la, eƒe nɔnɔme nyo wu sã la ƒoe ŋutɔŋutɔ gɔ̃ hã. Vladimir Klitschko gblɔ be yedi kokoko be yeaxɔ xexeame katã ƒe ʋiʋlidziɖula blibo ƒe dzeside eye yeawɔ avu kple Usik. Le ema megbe la, agbã nuŋlɔɖiwo katã, ava zu xexeame ƒe ʋiʋlidziɖula blibo tsitsitɔ kekeake... Eye ate ŋu afa tu. Nukae wòle be wòagaƒo? Woƒo Joe Louis xoxo, eye woƒo Foreman, eye wòɖu xexeame ƒe kpekpeme kpekpe ƒe tanyenye dzi zi ene.
  Vitali Klitschko kpɔ ga geɖe tso avuwɔwɔa me, etsɔ eƒe gaxɔmenɔnɔ kple ŋkɔxɔxɔ kpe ɖe eŋu, eye avuwɔwɔa nɔ bɔbɔe vie.
  Zelensky tsɔ Ilya Muromets ƒe Sika Ðoɖo na Vitaliy Klitschko. Eye esia na wogase veve ɖe enu geɖe wu.
  Le dunyahehe ƒe xexeame la, kɔdalawo va xɔ ŋkɔ le goawo katã me. Floyd Maweather va zu ame si di be yeaxɔ United States Dukplɔla. Le eɖokui si le se nu. Eye kple dzeside si dze. Eye gatɔ biliɔnla, kple kɔdala si dzi womeɖu o, kple ameyibɔ ya ɖe. Nukatae menye hoʋlila o?
  Floyd Maweizer do alɔ Dukplɔla Zelensky le tiatiawɔɣia eye wòdo xɔlɔ̃wɔwɔ ƒe ŋugbe.
  Floyd ʋɛ aɖewo koe di be yewoagawɔ aʋa kple Paquio ake, eye wodzɔ ga gbogbo aɖe ɖe eta.
  Edze ƒã be Medvedev nɔ ŋusẽ bum. Be wòawɔ asixɔxɔ si awɔ nuku vie la, eɖo Anatoly Kashpirovsky Lãmesẽnyawo Gbɔkpɔha ƒe ɖoƒe si nye Dukplɔlagã ƒe kpeɖeŋutɔ. Nusi, le nyateƒe me, nye afɔɖeɖe sesẽ aɖe, gake mesɔ gbɔ o. Le mɔa nu la, Anatoly Kashpirovsky va zu subɔsubɔhakplɔla kple dukplɔlagã ƒe kpeɖeŋutɔ tsitsitɔ kekeake le Russia ƒe ŋutinya katã me. Ẽ, agbalẽŋlɔlae! Dmitry Medvedev hã tsɔ Andrew Kɔkɔe si Woyɔ Gbãtɔ ƒe Ðoɖo na England Fianyɔnu, eye wòtsɔ kalẽtɔ ɣletivi la gɔ̃ hã na Shoigu. Eye wòxɔ eƒe ɖoƒe kɔkɔtɔ kekeake le Gorbachev si. Nusi, le goawo katã me, menya kpɔ nenema gbegbe o.
  Eye wòxɔ Beria hã hegbugbɔe ɖo Marshal ƒe ɖoƒea. Ðewohĩ be woatsɔ ahe amewo vɛ
  ɖe woƒe akpa dzi le Stalintɔwo ƒe akpa dzi. Eye wotsɔ Sedede na Fofowo ƒe Subɔsubɔdɔ, si nye ɖaseɖigbalẽ gbãtɔ, na Boris Nemtsov le eƒe ku megbe. Gakpe ɖe eŋu la, etsɔ eƒe sededea trɔ ŋkɔ na Volgograd be Stalingrad. Azɔ hã, ahiãdzedze kple Stalintɔwo. Gake le ablɔɖedilawo hã gome. Novodvorskoy tsɔ Russia ƒe Kalẽtɔ ƒe dzesideŋkɔ na le eƒe ku megbe eye... Stalin!
  Le eƒe ku megbe la, Medvedev tsɔ Andrew Kɔkɔe si Woyɔ Gbãtɔ ƒe Ðoɖo hã na Yuri Gagarin. Eye wògbugbɔ Aʋadziɖuɖu ƒe Ðoɖoa na Leonid Ilya Brezhnev. Le vome la, Medvedev tsɔ Russia kalẽtɔ ƒe sikaɣletivi la na Garry Kasparov.
  Azɔ hã, ahiãdzedze kple ablɔɖedilawo. Eye le kɔmiunisttɔwo hã gome. Wò kple mía tɔ siaa.
  Medvedev tsɔ Andrea Kɔkɔe si Woyɔ Gbãtɔ ƒe Ðoɖoa hã na Papa Francis Gbãtɔ.
  Azɔ hã nunana dɔmenyotɔe ŋutɔ tso "dziɖula gã" la gbɔ! Tsɔ kpe ɖe eŋu la, Medvedev gaɖe ƒe si ŋutsuwo kple nyɔnuwo siaa xɔna be woaxɔ dzudzɔ le dɔme dzi kpɔtɔ va ɖo ƒe blaatɔ̃ vɔ atɔ̃ le vome. Nusi va zu nusi wɔ nuku ŋutɔ. Eye wògadzi dzudzɔxɔxɔledɔmega ɖe edzi ake.
  Nukae nàte ŋu awɔ le tiatiawɔɣia ƒe ŋkeke gbãtɔ dzi?
  Tsɔ kpe ɖe eŋu la, dukplɔla si le dɔ wɔm la tsɔ aʋafiagã ƒe ɖoƒe na Vladimir Zhirinovsky. Abe, le subɔsubɔdɔ nuteƒewɔwɔtɔe ta la, xɔe tso aƒetɔ la ƒe abɔta ene. Eye woɖo viaŋutsu Igor Lebedev Dutanyawo Gbɔkpɔla le vome, ɖe Lavrov tsitsi si womelɔ̃ o le Ɣetoɖoƒedukɔwo me teƒe.
  Medvedev hã tsɔe na Demushkin be wòanye Dukɔmeviwo ƒe Nyawo Gbɔkpɔha ƒe tatɔ, gake dukɔmevinyenye ƒe ŋusẽtɔ la gbe. Le ame yeye siwo woɖo me la, Ksenia Sobchak ɖoɖo be wòanye Dekɔnuwo ƒe Dɔdzikpɔla va zu nusi wɔ nuku ŋutɔ. Eya, esi wòkpɔ be yeƒe dzeside le sue ŋutɔ ta la, elɔ̃ ɖe edzi. Gake ebia be yeaxɔ Dukplɔlagã ƒe kpeɖeŋutɔ ƒe ɖoƒea hã. Medvedev lɔ̃ ɖe esia dzi.
  Yavlinsky hã kpɔ gome le tiatiawɔblɔɖea me, gake edze dɔ keŋkeŋ eye wòɖe eɖokui ɖa le lãmesẽnyawo ta.
  Dukplɔla si le dɔ wɔm la tsɔ Russia ƒe Kalẽtɔ ƒe ɣletivi hã nɛ.
  Mikhail Kasyanov xɔ Sedede na Fofowo ƒe Subɔsubɔdɔ, si nye klass gbãtɔ, kple ganyawo ŋuti aɖaŋuɖola si ŋu bubu le ƒe ɖoƒe. Nusita wòɖe eɖokui ɖa tsɔ da asi ɖe Medvedev dzi. Gake esia nye alafa memamã ƒe akpa sue aɖe ŋutɔ.
  Wotsɔ Kamedefefewo ƒe Dɔdzikpɔla na Sergei Kovalev, gake edze nɛ be mesɔ gbɔ o.
  Masɔmasɔ aɖe do mo ɖa kple dukplɔsedzikpɔƒea ƒe zimenɔla. Zorkin dzo mlɔeba. Gake amekae wòle be mana post ma tɔgbe? Anyo wu na nyɔnu! Eye wotsɔe na Alla Pugacheva.
  Gake hadzila xɔŋkɔa gbe, eye wòyɔe be menye ye tae o. Ke hã Medvedev tsɔ Russia Kalẽtɔ ƒe ɣletivi nɛ. Togbɔ be Alla gbe be yemawɔ nu wòadze ye ŋu o hã.
  Gake amekae anye dukplɔsedzikpɔƒea ƒe zimenɔla? Ðoƒe la tsi anyi. Shoigu hã gbe - menye eƒe nɔnɔmetata o!
  Le vome la, Dima Bilan lɔ̃ ɖe edzi. Togbɔ be nyateƒee, menye nyateƒee wònye be eƒe nɔnɔmetatae nye esia o hã! Eye le nyateƒe me la, hadzila nyenye ɖea vi wu eye wòdoa dzidzɔ na ame sã wu dukplɔsedzikpɔƒe ƒe zimenɔla nyenye.
  Medvedev, aleke kee wòɖale o, lé esia ɖe asi kaba eye wòtsɔ ɣletivi la na Russia Kalẽtɔ.
  Gake Dima Bilan gblɔ be fefenya koe esia nye. Gake esi ame geɖe da asi ɖe edzi la, woɖo Lyudmila Putina dukplɔsedzikpɔƒea ƒe zimenɔla. Esia nye afɔɖeɖe sesẽ aɖe, le alesi Putin xɔ ŋkɔ le Russia ta, gake etsi megbe vie xoxo, eye mete ŋu xɔ na Medvedev o.
  Togbɔ be wodze agbagba gã aɖe hã. Gake nuwo ƒe asi nɔ dzi yim, ruble ƒe asi nɔ ɖiɖim, Talibantɔwo nɔ ŋgɔ yim le Tajikistan, eye naneke menɔ anyi si ana atikemawɔlawo naxɔe ase o.
  Le ɣeyiɣi mamlɛtɔ me la, woɖo Gennady Zyuganov dukplɔlagã ƒe kpeɖeŋutɔ gbãtɔ si kpɔa hadomehabɔbɔa dzi. Gake esia nye atike na ame kukuwo xoxo.
  Eye Zyuganov ŋutɔ bu eƒe ametialawo keŋkeŋ xoxo.
  Woɖo Degtyarev Senyala Gãtɔ le akɔdadaa ƒe ŋkeke gbãtɔ dzi. Dukplɔla ƒe ametiakɔdala hã tso Liberal Democratic Party me.
  Medvedev ʋu eye wòdi mɔ yeyewo. Tiatiawɔblɔɖe ƒe afɔɖeɖe wɔnukuawo dometɔ ɖekae nye sika medalẽ tɔxɛ aɖe si wotsɔ Zhukov ƒe ŋkɔ na la nana Dukɔlɔ̃ʋa Gã la me tɔwo katã. Eye Russiatɔwo ƒe ruble miliɔn ɖeka be woatsɔ afɔkpa. Gake Dukɔlɔ̃ʋa Gã la ƒe Veviedonulawo dometɔ ʋɛ aɖewo koe susɔ.
  Medvedev tsɔ Andrew Kɔkɔe ƒe Ha si Woyɔ Gbãtɔ hã na Tereshkova. Togbɔ be mɔnukpɔkpɔ li hã la, nukata màɖo eteƒe nɛ o? Eyata woate ŋu ana Russia ƒe kalẽtɔ Anatoly Karpov. Enye chess ƒola gã aɖe! Eye Alekhine, kple Botvinnik, kple Tal kple Spassky, Tigran - atsɔ kafukafuwo ana le ku megbe - menye nu gbegblẽ kura o!
  Hero of Russia ɣletiviwo - esia nye nu fafɛ!
  Enyo be woana kafukafu eye woana medalẽwo. Eye ne míeɖo ɖoɖo aɖe hã si wotsɔ Putin ƒe ŋkɔ na. Dzidzenu ene li: enelia - akɔbli, etɔ̃lia - klosalo, evelia - sika, gbãtɔ - sika si ŋu daimɔnd le!
  Esiae nye nusi Medvedev nye nutovɛla.
  Ke hã, esia hã mesɔ gbɔ o. Zelensky hã le ɖoɖo yeyewo ɖom anyi. Le kpɔɖeŋu me, ɖoɖo si wowɔ na Taras Shevchenko. Alo Taras Bulba hã! Alo Gogol! Nukatae nàgblẽ ɣeyiɣi ɖe nu tsɛwo ŋu? Eye Ðoɖo si wotsɔ ŋkɔ na Kozhedub! Esia nye afɔɖeɖe sesẽ aɖe si Zelensky ɖe be yeatsɔ adze miamesrafowo ŋu. Le goawo katã me la, le nyateƒe me la, Zelensky menye kɔmiunisttɔ o, eye menye miametɔ gɔ̃ hã o. Eyata kuxiwo ate ŋu ado mo ɖa. Gake kplɔla aɖeke menɔ kɔmiunisttɔ siwo nɔ Russia si o.
  Eye Andrei Navalny hã? Le mɔ aɖe nu la, amesiame ŋlɔe be. Ðe mèʋli dukplɔla ƒe ɖoƒe ta ŋutɔŋutɔ oa? Gake Andrei Navalny le dɔ wɔm le Zelensky ƒe ƒuƒoƒoa me ɣeyiɣi didi aɖe eye wòwɔ nu geɖe xoxo le avuwɔwɔ kple nufitifitiwɔwɔ le Ukraine me.
  Eyata ame aɖeke meku haɖe o! Eye nɔviwo ƒe dukɔ eveawo ƒoƒo ƒu ɖekae kple dukɔa ƒe ŋgɔnɔla tiatia le dutoƒo ƒe ɖoɖoa le edzi yim.
  Andrei Navalny hã aklɔ Zelensky... Abe alesi wònɔna ɖaa ene la, dzo le bibim.
  Eye ewɔa nu sesĩe kple ŋusẽ si me dziku le.
  Eye le ɣeyiɣi ma ke me la, le ayemɔ nu ŋutɔ, ale be womado vɔvɔ̃ na atikemawɔlawo o. Menye Trump ƒe atsyã kura o.
  Eye ɣeyiɣi yeyewo le vava ge le xexeame - esiwo le dedie wu eye woƒe dzi dze eme wu. Demokrasi kple xexemenunya ƒe ɖɔɖɔɖowo le egɔme dzem le Saudi Arabia, eye le goawo katã me la, mawusubɔsubɔ ƒe zazɛ̃nyahehe le gbɔdzɔgbɔdzɔm. Nyateƒee, ame geɖe ate ŋu axlẽ nusiwo tsi tre ɖe wo nɔewo ŋu le Koran kple dzɔdzɔmeŋutinunya dome le Internet dzi ahabia wo ɖokui be: nukatae wole esia wɔm? Nukawo dzie míanɔ te ɖo abu Koran kple Biblia be wonye Mawu ƒe nya?
  Ne amewo dze tamebubu gɔme hebia nya la, womegawɔa nu kpata nenema gbegbe o. Le nyateƒe me la, nukatae ƒe alafa sia do mo ɖa? Ele abe ku vɔvɔ̃ ene wu! Eye ame ʋɛ aɖewo koe vɔ̃na be yewoaku vaseɖe esime yewodze dɔ!
  Le tiatiawɔɣia ƒe ŋkeke gbãtɔ dzi la, Medvedev do ga si woxena ɖe dɔléle ƒe mɔkeke kple viɖe siwo woana nuwɔametɔwo ta ɖe dzi. Wodzi aʋawɔʋuwo wɔwɔ hã ɖe edzi...
  Medvedev, be yeaɖe ye ɖokui afia be yenye dulɔlɔ̃ la, edo gazazã ɖe asrafonyawo ŋu ƒe seɖoƒe ɖe dzi ŋutɔ. Wotsɔ Bear ƒe aʋawɔʋu si kpekpe wu le lã wɔadãwo dome, si ƒe kpekpeme wu tɔn alafa ɖeka eye nukliaʋawɔnu le esi ɖe mɔ̃ teƒe la de dɔwɔwɔ me le agbɔsɔsɔ gã me.
  Wowɔ Bear dɔa le Putin ƒe dziɖuɣi, le eya ŋutɔ ƒe sedede nu. Susuae nye be woawɔ aʋawɔʋu gã aɖe be woatsɔ ado vɔvɔ̃ na ame. Ʋua va kpekpe ŋutɔ eye wòxɔ asi ŋutɔ, eye aʋawɔnu vovovowo kple tukpe eve siwo wotsɔna daa tue nɔ dɔ wɔm.
  Nusi ɖe dzesi le ʋua ŋue nye eƒe duƒuƒu si wu kilometa alafa ɖeka le gaƒoƒo ɖeka me, eye eƒe kpekpeme nye tɔn alafa ɖeka blaatɔ̃, eye ŋusẽ gã aɖe si wodzra ɖo ɖi le nuklia-mɔ̃a ta.
  Nyateƒee, le duƒuƒua me la, nudzɔdzɔ wɔnublanui bubu aɖe dzɔ - ʋetsuvi la gbã. Eye le afisia hã la, nukpɔsusua va zu nusi gblẽ. Woɖu fewu le Medvedev ŋu ŋutɔŋutɔ.
  Eye emegbe nudzɔdzɔ bubu aɖe dzɔ kple dukplɔla si le dɔ wɔm - màte ŋu asusui le susu me le eɖoɖo koŋ o. Esi Medvedev dze agbagba be yeagbã ati aɖe le atitsolawo ŋkume la, edze anyi ɖe azãɖukplɔ̃a dzi tututu kple nuɖuɖu. Eyata Russia ƒe ɣeyiɣi aɖe ƒe tatɔ si mekpɔ dzɔgbenyuie o la gaɖi gbɔ eɖokui ake.
  Ẽ, dzɔgbevɔ̃e dzɔ ɖe Medvedev dzi ŋutɔŋutɔ. Dzɔgbenyui sia tɔgbe nye nusi me susu mele o: eɖoa eteƒe na ame, edoa dziku na ame bubu. Le kpɔɖeŋu me, ɖe Nicholas II vɔ̃ɖi nenema gbegbe nyateƒea, gake ŋusẽ siwo kɔ wu do dziku nɛ ŋutɔŋutɔ. Eyata le goawo katã me la, Medvedev, si nye aɖaŋudzela, si le nusianu me ŋutɔŋutɔ.
  Agbagbadzedze be woawɔ nane va zu tsitretsiɖeŋu kple dzimesesẽ.
  Edze abe Medvedev nɔ ʋuʋum le nuɖaze aɖe me ene. Eye emegbe kuxi bubuwo do mo ɖa. Dukplɔlagã si le dɔ wɔm hã kpɔ gome le nufitifitiwɔwɔ ƒe ŋukpenanu aɖe me.
  Eye le afisia la, le nyateƒe me la, mate ŋu adzɔ ne menye Andrei Navalny o. Ŋutsu sia asɔ ɖe enu ɣesiaɣi!
  Mexɔ kpeɖodzi siwo gblẽa nu le ame ŋu alea le Medvedev kple eƒe amehawo ŋu - ŋukpenya la va wɔ nuku ŋutɔ. Kpuie ko la, Navalny kple amesiwo dze eƒe ƒoƒo sesẽa te siaa va xɔ ŋkɔ.
  Eye ele be Medvedev nado taflatse ahatutu aɖuɖɔa ɖa. Eye nusianu kɔ ɖe edzi. Menye tiatiawɔwɔ o, dziŋɔ koe.
  Le akɔdadagbe la, Medvedev va ɖo le dzɔlawo te. Edze ƒã be eƒe mo wɔ yaa eye meka ɖe edzi o. Nye asiwo nɔ ʋuʋum esime mexɔ akɔtagbalẽvia. Le eƒe sedede yeyetɔ me la, dukplɔla si le dɔ wɔm la dzi asrafowo kple kpovitɔwo ƒe fetu ɖe edzi zi gbɔ zi etɔ̃. Eye dzudzɔxɔxɔledɔmega ƒe teƒe atɔ̃!
  Gake Anastasia Orlova tsɔ nukokoe ɖu fewu le amesi di be yeaxɔ ŋutasẽdziɖula ƒe akpaa ŋu be:
  - Esesẽ be woanɔ anyi ɖe bayonetwo dzi! Afisiae wòtsɔ ga ƒe akɔtaɖonu ɖo!
  Le ema megbe la, nyɔnuvi si nye terminator la tsɔe eye wòtsɔ eƒe afɔbidɛ ƒuƒluwo ɖee fia.
  Anastasia ya nye nyɔnuvi si matsɔ eƒe nyawo ade eƒe kotoku me o. Nukokoedonamela, sesẽ, fafɛ, charismatic.
  Eye ŋutsuvi geɖewo lɔ̃e ale gbegbe. Gawu la, Anastasia nye nyɔnu si ƒe mo biã ŋutɔ, eye memlɔa anyi ne metia ŋutsu yeye na zã la o. Nyateƒee, etiaa ŋutsu dzetugbe, kamedefefewɔla, lãmekawo, eye ɣeaɖewoɣi la, ɖevi siwo metsi kura gɔ̃ hã o. Gake kakaɖedzitɔe la, eto vovo. Edze abe be woatsɔ ŋusẽ agbugbɔ axɔ dzo ene. Eye ame aɖeke mebua aʋawɔla dziŋɔ sia be enye gbolo o.
  Kura o, le nyɔnu sesẽ kple lãmeka ma tɔgbe gome la, edzena abe ɖe wòfa ŋutɔ ene.
  Anastasia hã da akɔ, tsɔ eƒe afɔ dzeaniawo ƒe asibidɛ ƒuƒluwo xɔ akɔtagbalẽvia, eye esia nye agbalẽ xatsaxatsa blibo aɖe, afisi wòsesẽna be woakpɔ ƒomeŋkɔ le, eye wòtsɔe da ɖe eɖokui si nazãbubu si mehiã o manɔmee. Enyo, eme kɔ ƒã na amesi!
  Le ema megbe la, etsɔ eƒe afɔbidɛ ƒuƒluwo ɖe eƒe nɔnɔme gã la fia!
  Vladimir Zelensky va be yeada akɔ le keke dzi. Eti kpo henɔ tsatsam. Abe alesi wònɔna ɖaa ene la, ewɔa avu kple ame si ƒe dzi ʋãna. Napoleon Bonaparte ŋutɔŋutɔe.
  Eye le nyateƒe me la, meda akɔ kabakaba abe alesi mekpɔ mɔe ene.
  Vladimir Klitschko meɖe eɖokui le tiatiawɔƒea gbeɖe o. Eye wòda akɔ na eɖokui hã eye wòʋuʋu eƒe asibidɛ ɖe Medvedev ŋu.
  Le ɣeyiɣi mamlɛtɔ tututu me la, Nikolai Valuev xɔ Russia ƒe kalẽtɔ ƒe ɣletivi tso Medvedev gbɔ eye wòxɔ Ememenyawo Gbɔkpɔha ƒe ɖoƒe. Ƒã hafi mete ŋu ɖee le video dzi. Togbɔ be egbe be yemagblɔ amesi yeda akɔ na o hã.
  Ame geɖewo da akɔ le afisia: Alla Pugacheva, kple Suraikin...
  Zhirinovsky ya mete ŋu nɔ te ɖe enu o, ke boŋ ewɔ eƒe dzesi. Etsɔe eye wòvuvu Vladimir Zelensky ƒe nɔnɔmetata le akɔdadaƒea tututu eye wòdo ŋugbe be yeada tu ye godoo ne yeva xɔ dziɖuɖua.
  Dima Bilan dzi ha le akɔdadaa me be:
  - Nusianu manya wɔ o, menyae kple kakaɖedzi! Woatia Bilan, enye sɔdola makɔmakɔ!
  Emegbe ɣletivi bubuwo do.
  Garry Kasparov gblɔ be ŋusẽ le tɔtrɔm, eye be Medvedev adzo eye Putin ƒe ɣeyiɣia awu enu mlɔeba kplii.
  Le ɣeyiɣi ma ke me la, xexeame katã ƒe ʋiʋlidziɖula tsãtɔ gblɔ be yemetsi tre ɖe yeƒe chess-haƒoƒoa gbugbɔgadze ŋu o. Eye nàgbã Steinitz ƒe ƒexɔxɔ ƒe nuŋlɔɖi. Eye be eteƒe madidi o Russia axɔ kplɔla si dze eye wònye demokrasitɔ, eye tsarwo ƒe ɣeyiɣia ava zu nusi va yi mlɔeba.
  Eye be Garry Kasparov ye to eya ŋutɔ ƒe chess vɛ, si axɔ ŋkɔ le xexeame katã eteƒe madidi o.
  Eye wòwɔ xɔtuɖaŋu si me lãmenugbagbevi alafa le ƒe wɔwɔfia. Xexlẽdzesi yeyewo do ɖe eme. Fewuɖula eve ɖesiaɖe: le fia kple fianyɔnua xa. Gawu la, fewuɖula la zɔna abe fianyɔnu ene, gake eƒoa nu abe sɔdola ene ɖeɖeko. Eye aŋutrɔdala eve le goa dzi le esi teƒe be woanye aŋutrɔwo. Aŋutrɔdalawo ʋãna abe aŋutrɔdalawo ene, gake wodaa tu le axadzi le dzogoe ene me blibo eve dzi. Nyateƒee, esi wole ʋuƒoa ƒe go kemɛ dzi ta la, woƒe asixɔxɔ dzi ɖena kpɔtɔna vie. Gake woate ŋu atrɔ azu nɔnɔme ɖesiaɖe hã.
  Ðikekemanɔmee la, Garry Kasparov ƒe chess he amewo kple nyadzɔdzɔŋlɔlawo ƒe susu.
  Navalny do ŋugbe be Kasparov ava zu subɔla godoo.
  Anatoly Karpov hã da asi ɖe edzi. Gake enye ʋiʋlidziɖula xoxo aɖe xoxo, eyata aɖaŋuɖoɖo koe wòdo. Eye egblɔ be, anɔ eme godoo be tɔtrɔ gãwo gbɔna. Eye nukae anyo wu etsɔ wu etsɔ!
  Le tiatiawɔgbe xoxo la, Medvedev ɖe gbeƒãe be mɔkeke suetɔ kekeake si woxɔna le Russia ƒe ɣeyiɣi didi le dzidzim ɖe edzi va ɖo dɔwɔŋkeke blaetɔ̃, eye be nyɔnu siwo katã adzi vi ewo alo esi wu nenema la axɔ teƒeɖoɖo tso ye gbɔ: Russiatɔwo ƒe Kalẽtɔ ƒe ɣletivi Dukɔwo Dome Habɔbɔ.
  Amehawo ƒe nuwɔna yeye aɖe, eye magblɔ be esẽ ŋutɔ. Gake etsi megbe akpa. Vevietɔ le tiatiawɔgbe la, eme kɔ ƒã be dɔ na dukɔa koe nye esia.
  Edze ƒã be Medvedev nɔ anyigba bumee... Eƒe ŋusẽ si nɔa anyi ɖaa la ti kɔ na nusianu ŋutɔ.
  Ameawo di be yewoati kpo tso Putin ƒe ʋuƒoa dzi, eye tɔtrɔ ƒe tsikɔwuamea tsi. Gakpe ɖe eŋu la, Medvedev ƒe ŋutetemanɔamesi si dze ƒã be wòanye amenyenye sesẽ la va dze ƒã.
  Zelensky, si xɔ dzesiwo eye wòwɔ nu amehawo ƒe nukpɔsusu kple ŋugbedodo siwo mehiã o manɔmee la, tsɔ kakaɖedzi yi ŋgɔ.
  Numekuku siawo siwo wowɔ le dodoƒea gblɔ be eyae dze ƒã be wolɔ̃e wu. Gake nenye be Medvedev aɖo ŋgɔdonya evelia la gakpɔtɔ nye nyabiase! Fifia la, Vladimir Klitschko kple Sergey Kovalev, kpakple Grudinin ate ŋu atsɔ nya ɖe eŋu ɖe teƒe sia ta.
  Zyuganov ye da akɔ mamlɛtɔ. Russia Dukɔa ƒe Kɔmiunist Dunyaheha ƒe zimenɔla tsãtɔ tsitsi si le dɔ lém la tso ŋkɔ Grudin eye wòɖe hũ. Ẽ, menye agba bɔbɔe be woazu Russia ƒe dukplɔlagã ƒe kpeɖeŋutɔ gbãtɔ le ƒe blaatɔ̃ kloe me o. Ðe wòhiãea?
  Eye Zyuganov, si nɔ gbɔgbɔm sesĩe la, do ɣli be:
  Míagayi aʋa me ake
  Le Soviettɔwo ƒe ŋusẽ ta...
  Eye abe ame ɖeka ene la, míaku - .
  Le avuwɔwɔ ɖe eta me!
  Eye wòʋuʋu do go le xɔa me. Ao, aɖe asi le dɔ ŋu kpuie.
  Ɣeyiɣia nɔ aƒe tum, eye esusɔ vie dukplɔla ƒe tiatiawɔblɔɖe ŋuti nyatakaka gbãtɔwo nava. Russia nɔ tɔtrɔ gãwo ƒe agbo nu. Wowɔ kpekpewo hã eye wobia be woawɔ ɖeka kple Russia le Belarus . Nusianu va nɔ dziku dom henɔ dzidzɔ kpɔm ɖe edzi.
  Ame siwo va Russia dukplɔla ƒe tiatiawɔnyawo me la ɖo agbɔsɔsɔ gbogbotɔ kekeake le tiatia bubuwo ƒe ŋutinya me, si nye ame blaasieke le alafa me kloe.
  Eye ɖeko woɖe gbeƒãe be woʋu akɔtagbalẽviawo, eye wodze akɔdada siwo tso Ɣedzeƒe Ʋĩ la xexlẽ gɔme.
  . TA 3 lia.
  Nusiwo do tso ŋgɔdonya gbãtɔa me te sisi tso Ɣedzeƒe Ʋĩ. Abe alesi amewo ƒe nukpɔsusu ŋuti numekukuwo katã gblɔe ene la, Zelensky nɔ ŋgɔ kakaɖedzitɔe. Medvedev mexɔ evelia gɔ̃ hã haɖe o. Grudinin kple Vladimir Klitschko ʋli nɔƒe evelia ta. Ame siwo di be yewoaxɔ ɖoƒea ade alafa eve bubuwo hã nɔ ŋkɔawo me, eyata wokaka woƒe akɔdadawo. Gake Zelensky ƒe dzidziɖedzi alafa memama blaatɔ̃ kloe le Siberia eye ate ŋu aɖo ŋu ɖe aʋadziɖuɖu gɔ̃ hã ŋu le ŋgɔdonya gbãtɔ me.
  Medvedev gblɔ le eƒe dzi me be:
  - Míedi nyuitɔ kekeake, gake míeda akɔ ɖe modzakaɖeɖe ta!
  Zelensky nye amesi mewɔa nuvevi ame o:
  - Nyateƒea ɖu dzi!
  Tiatiawɔblɔɖe ŋuti nyatakakawo nɔ tɔtrɔm ɣesiaɣi, gake Zelensky ƒe nɔƒe gbãtɔ si wòxɔ le vovototo gã aɖe me la metrɔ o. Nu bubue nye be Grudinin kple Klitschko ƒe lãme ɖiɖi vie. Eye Medvedev te nɔƒe evelia xɔxɔ, togbɔ be vovototo si wu zi gbɔ zi etɔ̃ tso kplɔla la gbɔ hã. Dukplɔla si le dɔ wɔm lae xɔ ga geɖe wu le Chechnya, le asrafoha me, le gaxɔ aɖe si me woléa amewo le do ŋgɔ na ʋɔnudɔdrɔ̃ me. Enyo eme kɔ ƒã. Vevietɔ le gaxɔ me do ŋgɔ na ʋɔnudɔdrɔ̃. Esesẽna wu be woalé ŋku ɖe akɔdada ƒe xexlẽme ŋu le afima.
  Gake Medvedev ɖe asi le gamenɔla geɖe ŋu eye dzidziɖedzia meɖe dzesi abe alesi wòkpɔ mɔe ene o.
  Gake esesẽ ŋutɔ la, míete ŋu yi ŋgɔ va ɖo ŋgɔdonya evelia. Togbɔ be Zelensky xɔ alafa memama blaene kloe le wo katã me hã la, ƒã hafi Medvedev ƒo wuietɔ̃ nu ƒu. Gawu la, kple zãnunana atikemawɔlawo kple sedzidada. Ẽ, eva dzɔ be Dmitry Anatolyevich gbɔdzɔ vie. Etɔ̃liae nye Vladimir Klitschko. Seselelãme sue kae nye si, eneliae nye Grudinin. Dima Bilan hã va xɔ nɔƒe atɔ̃lia le vome. Sergey Kovalev va xɔ nɔƒe adelia, togbɔ be eƒe dzesidea lolo hã. Zhirinovsky mege ɖe ewo gbãtɔwo dome gɔ̃ hã zi sia o. Nyateƒee, Medvedev tsɔ Aʋafiagã ƒe ɖoƒe nɛ enumake ɖe subɔsubɔ nuteƒewɔwɔtɔe kple Russia Kalẽtɔ ƒe ɣletivi ta.
  Akɔfafafetu sia tɔgbe na wò subɔla nuteƒewɔla. Gakpe ɖe eŋu la, Dima Bilan xɔ Russia ƒe Kalẽtɔ ƒe ɣletivi kple Fofowo ƒe Subɔsubɔdɔ ƒe Ðoɖo, si nye dzidzenu gbãtɔ.
  Gake Dima gblɔ be yemado alɔ Medvedev kokoko o. Gake nukpɔsusu si le ame si ku ɖe Zelensky ŋu hã me mekɔ o. Vladimir Klitschko koe bia gaglãa be woada akɔ atsɔ ada asi ɖe Zelenskaya dzi. Gawu la, kɔdala sia ɖe gbeƒãe be yeawɔ avu le Moscow kple ƒe 2020 Olympic ʋiʋlidziɖula. Eye be ƒe si wòxɔ ƒe vovototo meɖea fu nɛ o. Vladimir ma sesẽ wu eye wòʋãa ame wu tsã.
  Gake Medvedev tsɔ Russia ɣletivi ƒe kalẽtɔa na Vladimir Klitschko kple Vitali Klitschko siaa. Abe, enye ame dzɔdzɔe ene. Mi nɔviwo miewɔ nu geɖe na kɔdada, vevietɔ Vladimir.
  Vitaly gblɔ be nusi nyɔ ŋu wu le Maidan ŋue nye be le esia ta yemegbã Holmes ƒe nuŋlɔɖi o. Gake mɔnukpɔkpɔ ɖesiaɖe su esi!
  Eye kasia Vitaly di be yeado go kple Gassiev le Kyiv. Nusi he zitɔtɔ aɖe vɛ. Nukata màte ekpɔ o?
  Sergey Kovalev hã di be yeayi yeƒe dɔa dzi, eye wòɖo ŋku edzi be Hoppins, le eƒe ƒe tsitsi gɔ̃ hã me la, eɖu xexeame katã ƒe ʋiʋlidziɖulawo kple tanyenye siwo wɔ ɖeka dzi. Eye be fifia la, Zelesky alo Medvedev meɖoe be yewoawɔ dɔ le dziɖuɖua me o. Eye edi be yeawɔ avu.
  Ʋãme si sɔ nɔ ŋutsuawo si nyateƒe. Le kɔdala bubuawo dome la, Dima Bivol ɖe didi be yeawɔ avu kple Kovalev gblɔ.
  Medvedev wɔ ɖoɖo kple Grudin. Edo sikatowo ƒe ŋugbe nɛ. Grudinin medi naneke si mede dukplɔlagã ƒe ɖoƒe nu o. Le vome la, Zyuganov tsitsia do alɔ Medvedev eye wòbia tso Grudinin si be wòava wɔ ɖeka kple dukplɔla si le dɔ wɔm la ƒe ƒuƒoƒoa. Gake emegbe kuxiwo kple mama do mo ɖa le kɔmiunisttɔwo dome. Nusi melɔ̃ ame evea siaa si di be yewoaxɔ ɖoƒea o.
  Gake Sergei Udaltsov ƒo nu tsɔ da asi ɖe Zelenky dzi. Wogblɔna be le vɔ̃ɖinyenye eve dome la, ele be míatia esiwo míenya haɖe o!
  Nikolai Valuev do susua ɖa be woawɔ ɖeka le Zelensky kple Medvedev dome: Zelensky ƒe Dukplɔla - Medvedev ƒe Dukplɔlagã. Nukae dzɔ dzi na ame ŋkutawo! Gawu la, woɖo ŋku edzi be ɖekawɔwɔ ƒe nya aɖe si womegblɔ o li: be dukɔ vovovowo akpɔ dukplɔlagãwo kple dukplɔlawo tso woawo ŋutɔwo me.
  Eye esi wònye be Zelensky ɖu dzi le dukplɔla ƒe tiatia me ta la, ekema ele be Russia teƒenɔla nazu dukplɔlagã. Gake Medvedev gakpɔtɔ le ŋgɔdonya evelia me.
  Gake Zelensky gblɔ be ẽ, dukplɔlagã la atso Russia, gake menye Medvedev ye o! Elabena eƒe dɔdzikpɔlawo ti kɔ na Russiatɔwo. Eye nusi hiãe nye amesi bi ɖe ganyawo me wu eye nuteƒekpɔkpɔ si kpɔ dzidzedze le esi, ke menye kpododonu abe Medvedev tɔ ene o!
  Hadomegbenɔnɔ ŋuti numekuku ŋuti nyatakakawo ɖee fia be Russiatɔ akpa gãtɔ medi be yewoakpɔ Medvedev wòanye dukplɔlagã o. Ne míagblɔe tututu la, ame blaasieke kloe le alafa me tsi tre ɖe eŋu.
  Rogozin trɔ gbɔ tso dunyahehe me ŋkuɖoɖo edzi le vome eye wova nɔ ebum be ate ŋu anye dukplɔlagã. Azɔ hã, Russiatɔ geɖe di be yewoakpɔ Andrei Navalny be wòanye yewoƒe dukplɔlagã.
  Eyata ŋutinya ƒe tasiaɖamfɔa nɔ tsatsam kabakaba wu tsã.
  Le xexeame la, Ɣetoɖoƒedukɔwo do alɔ Zelensky ya, China mede akpa aɖeke dzi o. Dukɔ akpa gãtɔ nye Zelensky, amesi wobu be enye demokrasidziɖula kple Ɣetoɖoƒetɔ hã tɔ. Gake Medvedev nye Putin ƒe zɔhɛ ɣeyiɣi didi nenema gbegbe. Woƒo nu tso kplɔla eve ƒe ƒuƒoƒo aɖe gɔ̃ hã ŋu. Eye eme kɔ ƒã be Medvedev menye yevu kple fuɖename abe alesi wòdi ene kura o. Ametiatia hã le USA. Hoʋiʋli aɖe si nɔ Republicantɔ ɖetugbui aɖe kple Democrattɔ ɖetugbui aɖe dome. Eye enye mɔnukpɔkpɔ blaatɔ̃ vɔ atɔ̃. Tɔtrɔwo ate ŋu adzɔ le China hã, lãmesẽkuxiwo le kplɔla Xi ŋu. Eye edze abe mɔnukpɔkpɔ li be kplɔla si le demokrasimɔ nu wu nava xɔ ɖe eteƒe ene.
  Le goawo katã me la, Chinatɔwo ƒe amegãwo di be yewoakpɔ ablɔɖe kple demokrasi geɖe wu, gake ameawo ya mekpɔa dzidzɔ nyuie o. Tiatia ka ƒomevie wonye ne wonya woƒe emetsonu do ŋgɔ?
  Ŋutasẽdziɖuɖu ƒe atsyã te bubu. Amesiame di nane si de ŋgɔ wu cogs dzro ko.
  Zelensky wɔ nu yeyewo kple tɔtrɔwo ƒe amenyenye, kple esiwo kpɔ dzidzedze le ema me. Eye le Russia la, wobu esia nyuie. Amewo medi be yewoanɔ gaxɔwo, asaɖawo, alo vɔvɔ̃ na amewo katã o.
  Dzidzime aɖe trɔ, eye amesiame di be yeatrɔ. Le Cuba gɔ̃ hã, afisi Castro dziɖuɖu si ameawo lé fui la wɔ nuku le. Ne ŋusẽa nɔ ŋkɔ bubu te gɔ̃ hã. Le Dziehe Korea hã la, tɔtrɔ ƒe tsikɔ le wo wum. Gawu la, Koreatɔwo gblɔna zi geɖe be: menye kɔmiunist-dziɖuɖu tae fiaɖuƒe le o! Eye be ele be dzizizidziɖula dami la nayi!
  Tɔtrɔ ƒe didi nɔ dzidzim ɖe edzi le xexeame godoo, eye Zelensky nɔ ƒutsotsoe sia me. Eye wòyi ŋgɔ dzidzedzetɔe!
  Eye le Dziehe Korea la, wowɔ tsitretsiɖeŋu ƒe wɔwɔfia aɖe. Nusi ŋutasẽdziɖuɖua da tu kple tu siwo wotsɔna ƒoa tue. Nusi va zu nu bubu si ɖee fia be amedzrowɔwɔ si nɔ dzi ɖum le anyigbagã la dzi.
  Trump gblɔ be United States ate ŋu akpɔ ŋutasẽdziɖuɖu sia ƒe kuxia gbɔ sesẽe. Eye be nukliabɔmb mado vɔvɔ̃ na wo o. Trump gagblɔ be United States le aʋawɔnu mawo tɔgbe dom kpɔ xoxo be dzoxɔxɔ ƒe nukliaʋawɔnu aɖeke manɔ afɔku me o.
  Gake Trump ƒe ɣeyiɣia nɔ vɔvɔm. Eye eyata eyae nye dukplɔlawo dometɔ tsitsitɔ. Gawu la, le Carter ƒe ku megbe la, eva zu ame tsitsitɔ kekeake gɔ̃ hã le dukplɔla tsãtɔwo dome. Eii! Eye dzɔgbenyui lɔ̃a sɔhɛmenɔɣi! Ne ɖe nyɔnu ɖetugbui aɖe nɔ Trump si wònye eƒe tsitretsiɖeŋula la, anye ne maɖu edzi kura o!
  Edze abe karma ƒe sea gblɔ be: dzɔgbenyuie na sɔhɛwo! Ne Ronald Reagan va zu amesi to vovo na sea gɔ̃ hã!
  Eye Gorbachev si metsi tututu o la va zu kpododonu. Ne ame aɖe ate ŋu agblɔ be Mikhail Sergeevich da ƒu gɔ̃ hã? USSR dziɖula gbãtɔ si doa amegbetɔwo ƒe gbe. Eye ameawo mese egɔme o! Alo ɖewohĩ menye ameawo gɔ̃ hã o, ke boŋ ame ŋkutawoe!
  Oo, dzɔgbenyui ma tɔgbe! Dzɔgbenyui kae su Vladimir Vladimirovich Putin si, eye aleke gbegbee wòte ŋu ɖo?
  Eye ne ɖe dzɔgbenyui nɔ Nicholas II si vie wu - le kpɔɖeŋu me, ne ɖe Admiral Makarov gakpɔtɔ nɔ agbe la, aleke gbegbe Russia anye gã kple ŋusẽtɔ ɣemaɣie nye si. China ava zu Yellow Russia eye xexeame katã abɔbɔ ɖe anyi!
  Eye ale woxɔ Crimea ɖeɖeko eye wohe wo be woawɔ avu kple xexeame katã!
  Eye Nicholas II, abe dutadɔnunɔla si menya kpɔna dzea sii bɔbɔe o ene la, te ŋu wɔ ɖoɖo ɖe Constantinople kple Asia Sue ŋu tso eƒe hadɔwɔlawo gbɔ.
  Enyo, enyo, fifia Zelensky wɔnuku la le dɔ dzi vevie wu. Eye tiatia evelia le aƒe tum.
  Dzidzɔ kple mɔkpɔkpɔ nyuiwo le dzidzim ɖe edzi le Ukraine. Le dzɔdzɔme nu la, Medvedev do nyaʋiʋli aɖe si woaɖe le television dzi ƒe susu ɖa. Togbɔ be gɔmesese boo aɖeke mele esia ŋu o hã. Russia ƒe dukplɔla teƒenɔla ƒe ɖoƒe mesẽ tututu o. Eye naneke meli si ŋu woaƒo adegbe le o. Menye le ganyawo me o, alo le dunyahehe kple aʋawɔwɔ me hã o. Nɔnɔmea gagblẽ ɖe edzi le Caucasus. Eye womate ŋu awɔ naneke o. Ŋusẽ alo dutadɔnunɔlawo dometɔ aɖeke meɖua dzi o. Ƒomedodowo va le fu ɖem ɖe Medvedev ƒe amehawo dome geɖe wu. Ame aɖeke megabua Tsar la nu vevii le afisia o. Togbɔ be fia la gakpɔtɔ le fiazikpuia dzi hã.
  Le goawo katã me la, Oligarchtɔwo metsi tre ɖe Zelensky ŋu o. Dedienɔnɔdzikpɔlawo, alo ne míagblɔe tututu la, wo dometɔ aɖewo koe mekpɔa dzidzɔ o!
  Medvedev ƒo dedienɔnɔ ŋuti aɖaŋuɖoha aɖe nu ƒu le adzame. Dzeɖoɖoa ku ɖe nenye be woate fli ɖe ŋgɔdonya evelia me ŋu. Le kpɔɖeŋu me, ɖe sedzidada aɖewo nɔ anyia? Nyateƒee, wonɔ nenema! Eye àte ŋu adi vodada le esia ŋu eye nàte fli ɖe tiatiawɔblɔɖe me tsonuawo me. Nukatae woaɖo kpe nya ma tɔgbe dzi to Ʋɔnudrɔ̃ƒe Kɔkɔtɔ dzi? Edze abe susua sɔ ŋutɔ ene.
  Dmitry Anatolyevich Medvedev ɖo ŋku edzi be ɣeaɖeɣi le May 1999 me la, Yeltsin dzro ɖoɖo aɖe si wowɔ be asrafowo nazu amedzidzedze ahakaka Dukɔa ƒe Duma la me!
  Eye wòdzɔ kloe. Nyateƒee, ɣemaɣi gɔ̃ hã la, ɖekawɔwɔ menɔ dedienɔnɔdzikpɔlawo dome o. Ame aɖewo gblɔ be tiatia fafɛ aɖe nyo wu: Ʋɔnudrɔ̃ƒe Kɔkɔtɔ gbe ameɖeɖe le zi dzi ƒe ɖoɖoa le esi se aɖeke meli ku ɖe Russia dukplɔla ɖeɖe le dɔ me ŋu o ta. Eye vaseɖe esime woada asi ɖe se sia dzi, eye esia nye dukplɔse me se la, ehiã be woaƒo sewɔtakpekpea ƒe akpa eve le etɔ̃ me kple Dukɔwo ƒe Aɖaŋudeha ƒe akpa etɔ̃ le ene me nu ƒu. Eye Duma ƒe ŋusẽwo awu enu, eye nenema kee dukplɔla hã awu enu.
  Emegbe dedienɔnɔdzikpɔlawo do ŋugbe ŋutɔŋutɔ be yewoawɔ dɔ kple Ʋɔnudrɔ̃ƒe Kɔkɔtɔ eye yewoakpɔ kuxia gbɔ le ŋutifafa me. Yeltsin medi ŋutɔŋutɔ be yeayi asrafowo ƒe amedzidzedze dzi kple dzeside eve le alafa me kple dzidɔ atɔ̃ o. Eye ŋusẽ si le eŋu la mesɔ o, eye kpekpeɖeŋu si wodo nɛ hã mesɔ o. Gawu la, le ƒe 1993 me la, ameawo gakpɔtɔ nɔ megbe na nusɔsrɔ̃ ma. Eye le ƒe 1999 me la, meganɔ afima o. Eye mate ŋu adzɔ kple emetsonu mawo tɔgbe hafi o.
  Eyata ne ɖe ameɖeɖe le zi dzi ƒe ɖoɖoa to eme la, anye ne ewu enu tudada manɔmee.
  Medvedev tsɔ nyaa yi Ʋɔnudrɔ̃ƒe Kɔkɔtɔ be woaɖe asi le tiatiawɔblɔɖea ŋu.
  Gake emegbe ya, ʋɔnudrɔ̃lawo te tsitretsiɖeŋu. Wogblɔ be ne woɖe asi le tiatiawɔblɔɖea ŋu hã la, ahiã kokoko be woagawɔe ake. Eye ɖeko Medvedev ƒe mɔnukpɔkpɔwo dzi aɖe akpɔtɔ. Eye amehawo ƒe zitɔtɔ adze egɔme.
  Eyata wogblɔ be anyo wu be Dmitry nalɔ̃ ɖe edzi be Zelensky ava zu Russia ƒe dukplɔla. Eye dze agbagba nàdi wò nɔƒe.
  Gawu la, ame geɖe gblɔ be aɖaʋawɔla sia makpɔ dzidzedze le Ukraine o. Gake anya wɔ dɔ! Eye mele be nàtsɔ molehill awɔ nublanuinya o.
  Medvedev, esi wòƒo nu kple ʋɔnudrɔ̃lawo kple dedienɔnɔdzikpɔlawo vɔ la, etso nya me: be yeayi tiatiawɔƒea le nyateƒe me. Eye nàlé ƒoƒo evelia ɖe asi. Eye aleae wòawɔe ŋutɔŋutɔ. Ðewohĩ nukunu aɖe adzɔ le nyateƒe me. Gake ao? Eyata womatsɔe ade gaxɔ me o.
  Ame biliɔnlawo ƒe kpekpea hã ɖee fia be yewometsi tre ɖe demokrasi ŋu o. Eye be Zelensky menye miametɔ o eye wòsɔ na wo. Eye hekpe ɖe eŋu la, be mlɔeba la, woaɖe Ɣetoɖoƒetɔwo ƒe toheɖoɖowo katã ɖa eye Russia atrɔ ava xexeame ƒe habɔbɔa me mlɔeba.
  Fifia nu ɖeka koe susɔ be woawɔ: woawɔ nyaʋiʋli aɖe le television dzi. Zelensky lɔ̃ ɖe edzi, gake le Luzhniki bɔlƒoƒea koe. Nyateƒee, wolɔ̃ ɖe esia dzi. Eɖo ŋku fefewɔƒe si woto xoxo kple Poroshenko dzi ŋutɔ. Gawu la, vovototo si le ŋgɔdonya gbãtɔ me la lolo wu gɔ̃ hã. Eye Medvedev ƒe tsitretsitsi ɖe dzeside ŋu nye nu gã aɖe ŋutɔ.
  Gake television dzi nyaʋiʋliwo le abe ŋutsu si le tsi lém si lé gbewo ɖe asi ene. Kpekpe mamlɛtɔ nye Dzoɖagbe, eye ametiatia le Kwasiɖagbe.
  Le goawo katã me la, Medvedev nɔ dzadzram ɖo. Gake nyateƒenyawo mele eƒe akpa dzi o. Eye Poroshenko ƒe nuteƒekpɔkpɔ ɖee fia be màte ŋu atsɔ nyagbɔgblɔ ɖeɖeko atrɔ nyateƒenyawo o. Abe alesi womete ŋu ɖu Dumegã Luzhkov dzi o ene, si nye ɣeyiɣi ɖeka kolia le Moscow ƒe ŋutinya katã me esime television dɔwɔƒe siwo le titina wɔ dɔ ɖe dua ƒe tatɔ si li fifia ŋu.
  Gake alakpanyawo mate ŋu aƒo Moscow dudzikpɔla ƒe ganyawo ta o. Eye mègada akɔ na Kiriyenko, amesi ŋlɔ default la o! Gake eyae wodo ɖe ŋgɔ wu wo katã. Ðewohĩ wotsɔ amesi medze edzi o wu la tsi tre ɖe asitsalagã la ŋu.
  Gake Russia nyadzɔdzɔgblɔmɔnuwo wɔ aʋa geɖe wu azɔ ɖe Zelensky ta. Ame aɖeke mexɔ Medvedev dzi se o. Ʋɔnudrɔ̃ƒe Kɔkɔtɔ gɔ̃ hã medi be yeadrɔ̃ nya si wotsɔ te fli ɖe tiatiawɔblɔɖea me o.
  Vaseɖe fifia la, nya lae nye be, bɔlƒoƒea yɔ fũu vaseɖe afi aɖe. Nusi yɔ fũ ŋutɔŋutɔ.
  Eye edze ƒã be nyaʋiʋli sesẽ aɖe gbɔna. Gake edze ƒã le Medvedev ƒe mo be eva lɔ̃ ɖe dziɖuɖu dzi kloe. Gake ele be woawɔ afɔɖeɖe mamlɛtɔ.
  Le nyaʋiʋlia ƒe ŋkeke gbãtɔ dzi la, Medvedev tia Vladimir Zhirinovsky be wòanye Dukɔmeviwo ƒe Nyawo Gbɔkpɔla. Esiae nye mɔkpɔkpɔbuɖeame ƒe dzesi mamlɛtɔ. Gake esi Zhirinovsky nya be ame siwo wu blaatɔ̃ le alafa me le klalo be yewoada akɔ na Zelensky ta la, medi kura be yeawɔ dzre kple dukɔa ƒe tatɔ si ava va o. Togbɔ be, le nyateƒe me la, ese egɔme be anɔ eme be yemakpɔ teƒe le Zelensky ƒe ƒuƒoƒoa me o hã.
  Ẽ, Vladimir Volfovich tsi. Gake Anatoly Kashpirovsky nye Lãmesẽnyawo Gbɔkpɔla kple Dukplɔlagã ƒe kpeɖeŋutɔ si tsi wu gɔ̃ hã. Gake eƒe didi vevie hã mele vevie be yeawɔ aʋa ɖe Medvedev ta o. Gake mɔnukpɔkpɔ su esi be wòanɔ ƒuƒoƒoa me. Ƒe xɔxɔ lolo eye ema fia be nuteƒekpɔkpɔ. Eye ɖeko nye ŋutilã ƒe nɔnɔme nyo ŋutɔ.
  Mewɔ nuku o be Kashpirov ƒe nudzɔdzɔa dzɔ.
  Nyaʋiʋli si nɔ bɔlƒoƒea dze egɔme kple gbedonamewo ɖɔliɖɔli. Eye nya siwo me nukokoedoname le. Gake Zelensky dze abe ame yeye wu, kakaɖedzi le eŋu wu, kakaɖedzi le eŋu wu, eye wòbi ɖe dɔa me wu ene.
  Medvedev tsi dzodzodzoe ŋutɔ eye wòdze ɣlidodo gɔme. Mate ŋu ana kakaɖedzi ame o. Eye nuwo gblẽ ŋutɔ le dukɔa me. Edze ƒã be ameawo da asi ɖe Zelensky dzi. Nusianu le ʋuʋum ale gbegbe le afisia.
  Zelensky ƒe nya ɖesiaɖe kpena ɖe asikpeƒoƒo ŋu, eye wodoa ɣli na Medvedev. Eyae nye be nyaʋiʋlia ƒe kpododonu ŋutɔŋutɔ li.
  Medvedev ʋuʋu eye wògblɔ be:
  - Nuteƒekpɔkpɔ le asinye!
  Zelensky ɖo eŋu kple alɔgbɔnukoko be:
  - Ne nuteƒekpɔkpɔ sia tɔgbe le asiwò la, yi dzadzɛnyenyedɔwɔlawo gbɔ ko!
  Medvedev ɖo eŋu be:
  - Mía kple Putin míexɔ Crimea!
  Zelensky ɖo eŋu kple nukokoe be:
  - Fiafitɔ ƒe asiléle kple alɔ kpuiwo!
  Eye aleae nyaʋiʋlia yi edzi, gake edze ƒã be Zelensky ɖu dzi. Enye nukokoedonamela eye wòka ɖe edzi wu Medvedev sã eye nyaselawo kpɔ dzidzɔ.
  Le nyaʋiʋli si woɖe fia le television dzi megbe teti la, Russia ƒe Dukplɔla teƒenɔla de se be woadzi fetu ɖe edzi zi atɔ̃ eye wòdo dzudzɔxɔxɔledɔme ƒe ga ɖe dzi zi adre! Gake edze abe fefenya ene xoxo.
  Ðeko Medvedev ƒe amewo ko nu. Togbɔ be edze ƒã be le tiatiawɔɣia ƒe ŋkeke gbãtɔ dzi la, nu bubu aɖee wonɔ wɔwɔm hã!
  Medvedev ɖoe hã be yeatsɔ Andrew Kɔkɔe si Woyɔ Gbãtɔ ƒe Ha la ana Stalin kple Lenin siaa. Ele be woagblɔ be nunya le nyametsotso sia me ŋutɔ, gake etsi megbe. Edze ƒã be Dmitry Medvedev di be yeaɖu kɔmiunisttɔwo dzi. Eye vevietɔ Stalintɔwo. Gake le ɣeyiɣi ma ke me la, exɔ ɣletivi la hetsɔe na kalẽtɔ Tukhachevsky. Esia hã nye afɔɖeɖe tɔxɛ aɖe kple agbagbadzedze be yewoaɖe ahiã le ablɔɖedilawo si.
  Zi geɖe la, Medvedev dzea agbagba be yeadze mía tɔ kple tɔwò siaa ŋu. Etsɔ kafukafu na Blemafofo, Papa kple Kristotɔwo ƒe subɔsubɔhawo ƒe ŋgɔnɔlawo. Protestanttɔwo koŋue. Eye wogbugbɔ Yehowa Ðasefowo gɔ̃ hã ƒe gomenɔamesiwo na wo, gake viɖe boo aɖeke menɔ esia ŋu o. Ke hã, wode se na wo be woagada akɔ o, eye le goawo katã me la, habɔbɔ sia le kukum!
  Medvedev na muftiwo kple lamawo siaa ƒe kafukafu. Edze agbagba be yeana amesiame nava yeƒe akpa dzi. Medalẽwo kple nudɔdɔwo ƒe tsidzadzaa ɖe dzesi ŋutɔ. Le ɣeyiɣi ma ke me la, dukplɔla si le dɔ wɔm la tsɔ dɔlar miliɔn ɖeka ƒe fetu na Dukɔa ƒe Duma teƒenɔlawo katã. Gake esia do vɔvɔ̃ na amewo boŋ tsɔ wu be wòahe amewo ɖe eŋu.
  Eyome, Medvedev dze agbagba be yeaɖo ɖoɖo yeye geɖe: Petro Gãtɔ ƒe Ha, Ivan Dziŋɔ ƒe Ha, Alexander Ablɔɖenala ƒe Ha, Nicholas II ƒe Ha kple Brusilov ƒe Ha. Wogbugbɔ Lenin kple Stalin ƒe Ðoɖoa hã ɖo anyi.
  Medvedev di be yeahe ame vovovo siwo tiaa ame to mɔ sia dzi. Eye nuwɔwɔ ɖe gɔmeɖosea nu: tɔwò kple mía tɔ siaa! Gake le go sia me la, nusianu ɖuɖu na kakaɖedzimanɔamesi va nɔ ameawo ŋu - wogblɔ be, dunyahehe me gbolo. Edze abe amewo ŋlɔ be be Putin hã nɔa ahiãmo ɖom na miame kple ɖusimetɔwo siaa ene. Eye medze agbagba hã be manye nusianu ɖula.
  Ke hã, nusi ŋu woɖe mɔ ɖo na Yupiter la, womeɖe mɔ na nyitsu o! Putin le mɔ aɖe nu tso gɔmedzedzea me ke, togbɔ be ame si va xɔ ɖe Yeltsin teƒe, si ameawo lé fui la, togbɔ be ameawo kple ame ŋkutawo siaa se veve ɖe enu hã. Kɔmiunisttɔwo gɔ̃ hã nɔ vɔvɔ̃m be yewoaƒo nu tsi tre ɖe eŋu, eye woda akɔ be yewoaɖo kpe edzi be enye dukplɔlagã dzrewɔwɔ alo asitsatsa manɔmee.
  Gake womelɔ̃ Medvedev etɔxɛe gbeɖe o. Edze abe eƒe tagbɔ kɔ akpa eye wònɔ Putin ƒe vɔvɔli te ene. Ame aɖeke mebui be enye aʋawɔla kple dziɖula ŋutɔŋutɔ o. Le goawo katã me la, le Putin megbe la, le mɔ aɖe nu la, amesiame si ava xɔ ɖe eteƒe la dze abe dunyahehe me ame tsɛ ene eye wònye nusi mesɔ o. Eye wobu Zelensky be enye ame si ƒe nu léa dzi na ame, abe fiavi si le gliwo me ene. Eye meganye avu si le poke me o, ke boŋ dziɖula kpɔdzidzedze aɖe si he Ukraine do goe le agadoa me, alo ne míagblɔe tututu la, edo goe le doa me.
  Nyateƒee, Ukraine kpe fu gbã le kadodo si le wo kple Russia dome ƒe gbagbã ta. Eye le afisia la, ɖewohĩ Poroshenko maɖi fɔ nenema gbegbe o. Ne ɖe nane si le abe esia ene dzɔ le Belarus la, anye ne edo kpo nu keŋkeŋ. Le dɔwɔwɔ nyuie gome la, Ukraine dziɖuɖua sẽ ŋu! Kura o, le Belarus la, sycophants kple dishevelers koe li. Amenyenye sesẽwo nɔa Putin ƒe ƒuƒoƒoa me ɣeaɖewoɣi, abe Rogozin alo Tkachev ene, gake woɖea wo ɖa kaba.
  Aleke kee wòɖale o, Medvedev nye ŋutsu si edze abe menye dziɖula si wodzi o ene, eye le esia ta tsar sia menye ame ŋutɔŋutɔ bliboe eye wònɔ ʋɔnudrɔ̃ƒe o.
  Le mɔ aɖewo nu la, eɖi Gorbachev, amesi ame tsɛ siwo le Ɣetoɖoƒedukɔwo me lɔ̃na, gake womelɔ̃nɛ le woawo ŋutɔwo dome o. Nyateƒee, woƒe akpa aɖe va nɔ Gorbachev ƒe nu lé dzi na wo le eƒe avuwɔwɔ kple ahamumu ta. Ahatsunolawo kple ahatsunolawo metsɔ vodka ƒe veve ke ya o. Wein ƒe ʋunyaʋunyawɔwɔ nɔ edzi yim. Eye emegbe sigaretawo bu.
  Ao, Gorbachev me kɔ ƒã be menye eƒe taɖa ƒuƒu ta koe womelɔ̃e o. Medvedev, abe dukplɔlagã ene, ɖee fia be yenye gaŋutinunyala si gbɔdzɔ ŋutɔ. Eye Zelensky manɔmee gɔ̃ hã la, kuxiwo anɔ eŋu be woatiae be wòaxɔ zimenɔɣi yeye.
  Ɣeaɖeɣi la, Putin he Medvedev ƒe to.
  Gake fifia Putin ɖe asi le fefea ŋu - egblẽ eƒe lãmesẽ me, etsɔ asi ku ʋu eye wòtea ɖeɖi eɖokui ŋu le hockey me. Ðe wòhiã be woali tsikpeawo le ƒe si ŋu bubu le alea mea? Vevietɔ esi aɖaŋu aɖeke menɔ asiwò esime nènye sɔhɛ oa?
  Putin fiã, exɔ ɣeyiɣi didi akpa. Eye eya manɔmee la, ame aɖeke meli si axe mɔ na Zelensky o. Gawu la, Putin ŋutɔ wɔ dɔwɔlawo ŋuti ɖoɖowo le mɔ aɖe nu be ame aɖeke si dze axɔ ɖe eteƒe menɔ esi o. Abe Stalin, amesi wɔe ale be Khrushchev va xɔ ɖe eteƒe ene, eye wòdo kpo nu. Eye le afisia la, Medvedev menye Russia-fiaɖuƒea ƒe ŋgɔnɔla si sɔ kura o.
  Le Memleɖa si do ŋgɔ na tiatiawɔɣia la, Russia television dɔwɔƒewo katã ɖe sinima aɖe si ku ɖe Zelensky ŋu ɖe go. Le dzɔdzɔme nu la, kple susu be woagblẽ ŋkɔ nyui. Gake nyateƒenya ʋɛ aɖewo koe wogblɔ. Eye alakpanyawo ɖe eƒe kpekpeɖeŋumanɔamesi fia. Eye televisiondɔwɔƒe geɖe ƒo nu tso sinima la ŋu.
  Medvedev tsɔ sededewo na aʋafia geɖe. Ɣletivimefakaka ƒe amesinɔnɔ ake.
  Le vome la, eɖo Botvinik ƒe Habɔbɔ yeye aɖe hã, si ƒe didime nye dzidzenu etɔ̃: akɔbli, klosalo, kple sika. Eye Alekhine ƒe Habɔbɔ hã. Eye akɔbli, klosalo kple sika hã.
  Medvedev gaɖe gbeƒãe to sedede dzi be Russia atrɔ azu asrafoha bibi le ƒe ene me. Eye woɖea subɔsubɔdɔa ƒe agbenɔƒe dzi kpɔtɔna va ɖoa ɣleti ade.
  Eyome dukplɔla si le dɔ wɔm la ɖe gbeƒãe be woatsɔ Russia Dukɔa ƒe Kalẽtɔ ƒe ɣletivi ana aʋawɔla veviedola kple amesiwo subɔ le teƒe siwo dzoxɔxɔ le. Nusi va zu afɔɖeɖe si me analogue aɖeke mele o.
  Edze ƒã be Medvedev nɔ teƒe aɖe dim le ŋutinya me. Eyome, dukplɔla si le dɔ wɔm la tsɔ Aʋadziɖuɖu ƒe Ðoɖo kple Andrew Kɔkɔe si Woyɔ Gbãtɔ ƒe Ðoɖo kple Russia Dukɔa ƒe Kalẽtɔ ƒe daimɔnd ɣletivi gã si woɖo yeyee la na Vladimir Vladimirovich Putin le eƒe ku megbe.
  Esia nye agbagbadzedze mamlɛtɔ xoxo be woaƒo fefe le Russiatɔwo ƒe trɔ̃ si nɔ anyi tsã ƒe dzeside ŋu. Abe, menye Medvedev ƒe geɖe ɖekae kple Putin - lɔ̃m kple wò dzi kple luʋɔ blibo!
  Gake edze abe amewo medina fũu akpa be yewoalɔ̃ ŋutasẽdziɖula sia si di be yeazu dzizizidzi o ene.
  Eye le zã me tso Memleɖa vaseɖe Kwasiɖagbe la, Dmitry Anatolyevich Medvedev ɖe gbeƒã gɔ̃ hã be woatsɔ Generalissimo ƒe dzesideŋkɔa ana Vladimir Vladimirovich Putin le eƒe ku megbe!
  Esia fa miamiamia ŋutɔ ŋutɔŋutɔ! Abe, metsɔ dzesideŋkɔa na legba si nɔ anyi le ƒe siwo va yi me ene!
  Ke hã, ɖe esia akpe ɖe Medvedev ŋua? Esesẽna be woana amewo nada akɔ na wo ɖokui to woƒe legba tsãtɔwo kafukafu kple sededewo nana wo me ko. Aleke kee nèɖatsɔ kafukafuwo ƒu tsii o, màgbugbɔ Putin agbɔe o. Eye eme kɔ ƒã be fia xoxoa dzo eye fia yeye aɖe tso Kyiv va.
  Ke hã, Zelensky menɔ alɔ̃ dɔm o, eye wòtsɔ kafukafu na Papa hã. Francis Gbãtɔ tsitsi yra Ukraine Dukplɔla ɖe nu yeye siwo wòwɔ ta.
  Eye le Belarus la, akpa siwo wɔ ɖeka kple Russia ƒe akpa dzi la wu amewo ƒe asidede agbalẽ te nu ƒu xoxo be woawɔ amewo ƒe nyametsotso le ɖekawɔwɔ kple Russia ŋu. Wole mɔ kpɔm be woada akɔ le nya sia ŋu. Gake womegblɔna be Medvedev ɖe esia ta o. Eye le afisia la, Zelensky, si nye ame miliɔn geɖe ƒe legba sia gbɔe afɔɖeɖe vevitɔa tso.
  Eyata fifia Vladimir Zelensky nɔ gegem ɖe nuwuƒea...
  Wodze akɔdada gɔme le Siberia. Amewo ƒe vava sɔ gbɔ tso gɔmedzedzea me ke. Amewo yi akɔdadaƒea heko alɔgbɔnu. Edze ƒã be tɔtrɔ tae wole vavam ɖo. Eye nusi dim wole la nye nu yeye. Ðeɖi te amesiame ŋu eye ɖeɖi te eŋu le ame tsitsiwo ta.
  Hadzidzia gɔ̃ hã ɖi le ŋdi me be:
  Míaƒe dziwo bia be woatrɔ
  Míaƒe ŋkuwo hiã tɔtrɔ...
  Le míaƒe nukoko kple míaƒe aɖatsiwo me la, .
  Eye le ʋukawo ƒe ʋuʋu me!
  Tɔtrɔ, míele tɔtrɔ lalam!
  Wowɔ tiatiaawo le dziɖeɖi me, gake ame gbogbo aɖewo va. Amewo ƒo zi ɖe tiatiawɔƒea le agbɔsɔsɔ gã aɖe me. Nikolai Valuev nye ame gbãtɔ siwo da akɔ la dometɔ ɖeka. Etsɔ akɔtagbalẽvia ƒu gbe ɖe akɔtagbalẽvia me hegblɔ be:
  - Mina míada akɔ ɖe nu yeye aɖe ta!
  Alexander Povetkin ye do emegbe. Meda akɔ hã eye megblɔ nye nukpɔsusu be:
  - Na Russiatɔwo ƒe Mawuwo!
  Nusi kplɔe ɖoe nye akɔdadaa. Wotsɔa akɔtagbalẽviwo ƒua gbe ɖe akɔtagbalẽviwo me. Eye Dima Bilan kple Alla Pugacheva hã. Lev Leshchenko hã do eye wòɖe gbeƒãe be:
  - Mina míada akɔ ɖe nu yeye aɖe ta!
  Nikolai Baskov dzi ha be:
  - Russiatɔwo ƒe waltz, aʋalawo le dzi yim! Dzomeŋɔli gbɔna!
  Eye wòtsɔ aŋgba la hã de gbeɖuɖɔgoa me.
  Emegbe ŋutsu bubuwo do... Zelensky va be yeada akɔ le scooter dzi eye wòwɔ somersault - he asikpeƒoƒo. Woda akɔ eye wogblɔ gɔ̃ hã be:
  Nya dzi kple ʋukawo ƒe ʋuʋu, .
  Mía viwo, vidadawo ƒe aɖatsiwo...
  Wogblɔna be míedi be míatrɔ
  Tsɔ kɔsɔkɔsɔ kpekpewo ƒe kɔkuti ƒu gbe!
  Eye asikpeƒoƒo si ɖi dziɖegbe! Togbɔ be menye eya ŋutɔe ŋlɔ hakpanyaawo o, ke boŋ hakpanyaŋlɔla kple agbalẽŋlɔla xɔŋkɔ Oleg Rybachenko ye ŋlɔe hã. Gake Oleg Rybachenko ŋutɔ trɔ zu ŋutsuvi, eye fifia ezɔ mɔ le xexe bubu me.
  Emegbe kɔdala bubuwo da akɔ: Sergey Kovalei, Denis Lebedev. Mlɔetɔ dze agbagba be yeatrɔ ava le ɖiɖiɖemeɣia megbe. Gake woƒoe eye wodzo mlɔeba.
  Sofia Rotaru da akɔ le Kyiv. Eye wòko alɔgbɔnu geɖe...
  Vladimir Zhirinovsky hã va. Edo ɣli be:
  - Na mɔ yeye aɖe!
  Eye wòklẽ aʋafiagã aɖe ƒe awudziwuiwo. Zyuganov va tiatiawɔƒea le bunɔkeke me. Eye wòzi ɖoɖoe ɣesiaɣi.
  Grudinin da akɔ kple alɔgbɔnukoko...
  Garry Kasparov na fefe aɖe le ɣeyiɣi ɖeka me eye wòda eƒe akɔdada hã. Gawu la, egblɔ be yeaƒo bɔl kple Carleson. Eyata Anatoly Karpov na fefe aɖe si wowɔ le ɣeyiɣi ɖeka me.
  Le mɔa nu la, wotsɔ Mikhail Botvinnik ƒe Sikasedede na Karpov xoxo.
  Eyata biabia bubue nye amesi nye xexeame katã ƒe ʋiʋlidziɖula vevitɔ kple nyuitɔ kekeake le afisia.
  Kakaɖedzitɔe la, nu geɖe trɔ...
  Eye Dmitry Anatolyevich Medvedev gawɔ nuku na amesiame ake. Woɖe gbeƒãe tso dɔwɔƒea, sedede si wotsɔ ŋkɔ na "Oleg Rybachenko". Gawu la, dzidzenu enee li zi ɖeka: dzidzenu enelia nye akɔbli, dzidzenu etɔ̃lia nye klosalo, dzidzenu evelia nye sika, eye dzidzenu gbãtɔ nye sika si ŋu daimɔnd le!
  Esia va zu nu gã aɖe ŋutɔ!
  Woɖe "Lucifer ƒe Harmagedon" ɖe go le sinimaxɔwo me xoxo, eye wogbã "Avatar" kple "Star Wars" ƒe nuŋlɔɖiwo xoxo. Oleg Rybachenko va le agbalẽŋɔŋlɔ ƒe ɣletivimefakala ŋutɔŋutɔ zum!
  Medvedev hã ɖo agbalẽŋɔŋlɔ ƒe fetu aɖe si wotsɔ ŋkɔ na Oleg Rybachenko - kple fetu ƒe ga si lolo wu Nobel Nunana zi gbɔ zi ewo.
  Eye zi geɖe la, esia fa miamiamia ŋutɔ!
  Emegbe Medvedev geɖe wu va nɔ dɔ wɔm le Kwasiɖagbe. Etsɔ Andrew Kɔkɔe si Woyɔ Gbãtɔ ƒe Ðoɖo, kple Russia Kalẽtɔ ƒe ɣletivi, kple Russia Kalẽtɔ ƒe ɣletivi gã si wotsɔ daimɔnd, si nye Aʋadziɖuɖu ƒe Ðoɖo na Oleg Rybachenko. Esia nye agbagbadzedze be woatrɔ ŋutinya ƒe zɔzɔme.
  Abe, mawɔ nu ɖe Oleg Rybachenko ŋu dɔmenyotɔe ene, eye nusianu anyo ŋutɔ! Le ɣeyiɣi ma ke me la, mana Russia Dukɔa ƒe ŋkɔ eya kple aʋafiagã siaa!
  Eye Kwasiɖagbe gbɔna... Wonya nyatakaka gbãtɔ siwo tso dɔdzikpɔlawo ƒe numekukuwo me xoxo, siwo gblɔ be Zelensky ƒe asi wu blaatɔ̃ le alafa me.
  Eye nyatakakawo ƒe sisi madzudzɔ o...
  Medvedev mele akɔdada ge haɖe o. Dɔwɔwɔwo. Le afisia la, eɖe se si na Vladimir Volfovich asrafomegã ƒe ɖoƒe. Abe, wɔ nuteƒe nam ene.
  Togbɔ be edze abe Zhirinovsky tso ɖe akpa kemɛ xoxo hã.
  Lev Leshchenko va zu subɔla si mexɔ dɔdzikpɔƒe o. Gake ema megale vevie o.
  Zitɔtɔ le China. Dukɔa di demokrasi - ŋutasẽdziɖuɖu ti kɔ na wo! Amegbetɔ menɔa agbe ɖe abolo ɖeɖeko dzi o!
  Madi be magblɔ be ao na nye dɔtɔ! Ɣeyiɣi didi kae nàte ŋu alé amehehe me ɖe asi kple atikplɔ le ƒe alafa blaeve vɔ ɖekɛlia me?
  Nuwo meyi nyuie le China o. Manya wɔ be woadze kɔmiunisttɔwo ƒe ketekemɔwo yome ahatu kapitalist-dziɖuɖu ɖo tegbee o. Tɔtrɔ aɖewo hiã. Eye kplɔlawo hã léa nuteƒewɔwɔ me ɖe asi akpa.
  Tsɔ kpe ɖe eŋu la, bourgeoisie yeyea di be demokrasi nanɔ anyi eye kpovitɔwo ƒe ŋutasẽnuwɔwɔ nadzudzɔ.
  Dɔwɔwɔ ƒe mɔnu xoxowo ƒe ɖeɖiteameŋu hã kpɔ ŋusẽ ɖe edzi! Didi aɖeke meli be woanye cogs le ɖoɖoa me o. Ẽ, le China le Kwasiɖagbewo la, ʋunyaʋunyawɔwɔ ɖedzesiwo ʋuʋua ɖoɖoa.
  Eye le United States la, mɔnukpɔkpɔ gãtɔ kekeake le nyɔnu si be wòazu dukplɔla. Gake kasia amewo ƒe lɔlɔ̃ na Floyd Mayweather va nɔ dzidzim ɖe edzi. Kɔdala sia si dzi womate ŋu aɖu o la lia kɔdalawo ƒe tatɔ xoxo.
  Edze abe United States to aʋadziɖuɖu yeyewo ŋu eye medi be Republicantɔ alo Democrattɔ aɖeke nanɔ fiazikpuia dzi o ene. Eye Floyd hã fa miamiamia!
  Eye emegbe television dzi nyaʋiʋli bubu agava.
  Kwasiɖagbe fiẽe nye ema xoxo. Woatu akɔdadaƒeawo kpuie.
  Le aɖabaƒoƒo mamlɛtɔ dzi la, Medvedev va do mlɔeba. Etsɔ kaba tsɔ akɔtagbalẽvia ƒu gbe ɖe akɔtagbalẽvia me eye wòdzo nya aɖeke magblɔmagblɔe. Gaƒoɖokui la ƒo eye akɔdada wu enu.
  Fifia la, Dukplɔla Medvedev dzo le Kremlin yi eƒe nɔƒe si te ɖe Moscow ŋu.
  Nyɔnuvi eve le ʋua me kplii. Modzakaɖeɖe aɖewo ya teti.
  Natasha, si bɔbɔ nɔ ɖusime la bia be:
  - Enyo, ke Dima ya ɖe? Fifia woaɖe gbeƒã wò kpododonu mamlɛtɔ!
  Medvedev de dzesii be:
  - Ɣleti eve gakpɔtɔ susɔ hafi woaɖoe zi dzi. Eyata fifia la, megakpɔtɔ nye nusianu, eye Ukraine ƒe Dukplɔla koe Zelensky nye!
  Alenka, si bɔbɔ nɔ ɖusime, de dzesii be:
  - Eye woate ŋu awɔ xɔtutudɔa kabakaba! Wò ŋusẽ, Dmitry Anatolyevich, wu enu!
  Medvedev bia kple kukuɖeɖe be:
  - Gake mi nyɔnuviwo miate ŋu awɔe!
  Natasha blu ɖe eta hebia be:
  - Nukae míate ŋui?
  Medvedev gblɔ kakaɖedzitɔe be:
  - Do kplamatse zidziɖuɖua!
  Natasha ko nu heɖo eŋu be:
  - Eye Aleke?
  Dukplɔla si le dɔ wɔm la ɖo eŋu vevie be:
  - Abe ɖe mènya ɖokuiwò o ene!
  Natasha ɖo eŋu dzikutɔe be:
  - Míawu Zelensky o!
  Medvedev tsi tre ɖe eŋu enumake be:
  - Enyo, nukatae woawui! Ðeko nàkpɔ egbɔ be eya ŋutɔ ɖe asi le fiakukua ŋu!
  . TA No. 4 lia.
  Nyɔnuviawo ko alɔgbɔnu le gbe ɖeka me...
  Alenka bia kple alɔgbɔnukoko be:
  - Nukae nèdo susu ɖa be woazã hypnosis?
  Dmitry Anatolyevich ʋuʋu ta be:
  - Eyae nye ema! Àte ŋu awɔe!
  Natasha ɖo eŋu na exɔlɔ̃a be:
  - Míate ŋui, gake míedi o!
  Ewɔ nuku na Medvedev be:
  - Nukatae wòle alea?
  Natasha ɖo eŋu anukwaretɔe be:
  - Zelensky ye nye amesi wotia! Eye wò, Dmitry Anatolyevich, màte ŋu aɖu dukɔa dzi o!
  Alenka tsɔ vɔ̃ɖinyenye gblɔ kpee be:
  - Eye esia dze ƒã na mí katã ŋutɔ!
  Medvedev de dzesii kple dziku be:
  - Mèse egɔme be míazu Ɣetoɖoƒetɔwo ƒe koloni oa?
  Alenka ɖo eŋu kple kakaɖedzi be:
  - Ke boŋ Ɣetoɖoƒedukɔwo ava zu míaƒe nuto!
  Natasha gblɔ kpee fewuɖutɔe be:
  - Eye kple wò, Misha, Russia manye gã o le mɔ aɖeke nu o!
  Medvedev ƒo nu kple ɣli be:
  - Matsɔ Aʋadziɖuɖu ƒe Ðoɖo, Andrea Kɔkɔe si Woyɔ Gbãtɔ ƒe Ðoɖo, Nicholas II ƒe Ðoɖo, kple sikaɣletivi si wotsɔ daimɔnd wɔe la wò...
  Natasha ko nu hede dzesii be:
  - Alo ɖewohĩ mía ŋutɔwo míate ŋu ava zu dukplɔlawo eye míana sedede alafa etɔ̃ mía ɖokui?
  Alenka de dzesii be:
  - Míate ŋu awɔ hypnotize na wò eye míazu generalissimos.
  Natasha ko alɔgbɔnu eye wòde dzesii be:
  - Alo ɖewohĩ supergeneralissimos!
  Nyɔnuviawo do nukokoe...
  Alenka dzi ha be:
  - Eye ɣeaɖewoɣi la, futɔ gɔ̃ hã doa ɣli be, .
  Vɔvɔ̃ ɣla - be fiae menye!
  Natasha ɖe eƒe aɖuwo ɖe go henɔ ɣli dom be:
  - Nyemelɔ̃a fefewɔƒewo kple fefewɔƒewo o, .
  Afimae woɖɔlia miliɔn ɖeka kple ruble ɖeka...
  Togbɔ be tɔtrɔ gãwo le ŋgɔ hã la - .
  Melɔ̃ Belogog kple Stalin ŋutɔ!
  Eye nyɔnuvia zã eƒe afɔbidɛ ƒuƒlu tsɔ ƒo dukplɔla si bu la ƒe ŋɔti.
  Woɖe gbeƒã xexlẽmeawo tso Ɣedzeƒe Ʋĩ xoxo. 91 le alafa me na Zelensky, 7.5 le alafa me na Medvedev, si nye Ukraine dukplɔla ƒe kplɔla si ŋu kakaɖedzi le.
  Alenka hã tsɔ eƒe afɔbidɛ ƒuƒluwo he Medvedev ƒe to eye wònɔ ɣli dom be:
  - Enyo, ke dukplɔla tsãtɔ ya ɖe, ɖe wò kafukafuwo kpe ɖe ŋuwòa?
  Medvedev gblɔ kple dzitsitsi be:
  - Nyeme nye ex haɖe o! Hafi woaɖoe zi dzi la, ame ŋutɔŋutɔe!
  Nyɔnuvia do ɣli be:
  - Ŋutikɔkɔe na fia yeyea!
  Nyɔnuvi adzetɔawo gbe be yewomakpe ɖe Medvedev ŋu wòanye yewoƒe kpẽ mamlɛtɔ o. Eye fifia, esime dukplɔla si le dɔ wɔm la gakpɔtɔ nɔ agbagba dzem be yeadi mɔ aɖe si dzi yeato ado le nɔnɔme si me mɔkpɔkpɔ aɖeke mele o me.
  Ðewohĩ akpɔ ŋusẽ ɖe Ʋɔnudrɔ̃ƒe Kɔkɔtɔ dzi be wòate fli ɖe Russia dukplɔla ƒe tiatia me tsonu mea? Esia dze abe tetekpɔ gã aɖe ene. Gake le nyateƒe me la, edze abe nusiwo ate ŋu adzɔ la le sue ŋutɔ ene.
  Ke ne míede se eye míetsɔ dɔlar biliɔn ɖeka na ʋɔnudrɔ̃la ɖesiaɖe ya ɖe? Le nyateƒe me la, eyae nye dukplɔla eye ŋusẽ le esi si tsarwo gɔ̃ hã meku drɔ̃e kpɔ o! Ne míagblɔe tututu la, dukplɔla si le dɔ wɔm. Eye le nyateƒe me la, ne ètsɔ dɔlar biliɔn blibo aɖe na la, ʋɔnudrɔ̃lawo matsi tre ɖe eŋu o.
  Nukatae nàgblẽ ɣeyiɣi ɖe nu tsɛwo ŋu?
  Wotsɔa nyatakakawo ɖoa amewo to radio dzi. Togbɔ be Zelensky ƒe alafa memama blaasieke nɔ esi, hekpe ɖe eŋu le Ukraine hã la, wokpɔ mɔ be axɔ alafa memama alafa ɖeka kloe. Ðewohĩ le red belt nutoa me la, le Medvedev ƒe ahiãdzedze kple kɔmiunisttɔwo ta la, aganɔ anyi vie wu, mɔnukpɔkpɔ aɖewo nɔ anyi le Caucasus. Nyateƒee, edze abe Ramzan Kadyrov ɖoe be yeaxɔ akpa si ɖu dzi ene. Àte ŋu akpɔ ga le asrafodɔ me kokoko, togbɔ be didi aɖeke mele asrafowo si be yeasubɔ o hã la, didi aɖeke mele dukplɔla si le gegem la si o.
  Le goawo katã me la, le ŋgɔdonya gbãtɔ megbe la, Medvedev ƒe ŋusẽ gbɔdzɔ. Eye ne ate ŋu ama kafukafuwo kokoko la, ekema ne menye nenema o la, woŋea aɖaba ƒua edzi geɖe wu.
  Dmitry Medvedev va ɖo eƒe ɔfis eye wòdze agbagba be yeaƒo ka na gadzraɖoƒegã la. Subɔvi la tsɔe do ka kplii kple dzitsitsi.
  Dukplɔla si le dɔ wɔm la bia be woaɖo ga nɛ ɖe nuhiahiã kpatawo ta.
  Gadzraɖoƒegã ƒe amegã ɖo eŋu be:
  - Nyemawɔ naneke o vaseɖe esime maxɔ kpeɖodzi tso Dukplɔla yeye Zelensky gbɔ.
  Medvedev do ɣli be:
  -Èle tagbɔ gblẽm? Megakpɔtɔ nye yeyea ƒe zidzinɔɣi ƒe zimenɔla! Ne nenemae la, ekema ele be nàɖo tom!
  Gadzraɖoƒegã ƒe amegã de dzesii be:
  - Le dukplɔsea nu la, nyemeɖoa to wò o! Eye aleke kee wòɖale o, nukatae nèhiã ga?
  Medvedev ɖo eŋu kple alɔgbɔnukoko be:
  - Ðe nèhiã dukɔwo na nɔnɔme kpatawoa?
  Gadzraɖoƒegã la ƒe amegã ɖo eŋu kple gbe sesẽ be:
  - Èdi be yeasia?
  Medvedev ƒo nu kple ɣli be:
  - Malé wò fifia! Asrafoha la ɖoa tom! Zhirinovsky nuteƒewɔla la le gbɔnye!
  Gadzraɖoƒegã ƒe amegã de dzesii be:
  - Esia xɔa kekea ɣesiaɣi! Eye le Moscow la, esiwo wu blaasieke le alafa me nye Zelensky tɔ. Wò ŋusẽ wu Misha!
  Medvedev do ɣli be:
  - Gake tɔwò medze egɔme o!
  Eye wòtso kaƒoƒoa. Fifia nɔnɔmea va nɔ sesẽm ɖe edzi. Dedienɔnɔdzikpɔlawo le gbegbem be yewomaɖo to o. Ẽ, Zhirinovsky nye akpɔkplɔ. Ðe wòsɔ be woaɖoe Dukɔmeviwo ƒe Nyawo Gbɔkpɔlaea? Na sededea na asrafoha tɔxɛawo. Alo ɖe wòle be míadze agbagba kokoko be míazã Dukɔa ƒe Duma?
  Edze ƒã be Zelensky awɔ tiatia yeyewo, eye amedɔdɔ geɖe maxɔ woƒe dɔdasiwo o. Ne míagblɔe tututu la, nusianu kloe.
  Nu bubu aɖe hiã le afisia. Gake anɔ eme be Dukɔa ƒe Duma la matsi tre ɖe ameawo ŋu o. Eye asrafowo mado alɔ asrafowo ƒe amedzidzedze tẽ o. Aʋafiagã siwo le Russia la menye amesiwo ƒomevi ayi dukɔmeviʋa o.
  Nu ɖeka koe susɔ - be woate fli ɖe dukplɔla ƒe tiatia me le ʋɔnudrɔ̃ƒe. Esia koe nye mɔnukpɔkpɔ si sɔ be nàdidi wò vevesesea ɖe edzi. Gake anɔ eme godoo be ɖeko woakekee ɖe enu. Anɔ eme be mɔnukpɔkpɔ ŋutɔŋutɔ asu Medvedev si be woagatiae ake o. Le nyateƒe me la, eƒe tsitretsitsi ɖe eŋu la lolo ŋutɔ, eye wòvɔ̃ɖi wu Petro Poroshenko tɔ gɔ̃ hã.
  Medvedev bu tiatia bubu aɖe hã ŋu. Le kpɔɖeŋu me, ɖe nàɖe Zelensky ɖa le ŋutilã mea? Gake esia nye nuvlowɔwɔ tẽ. Ðe bɔbɔ alea? Gawu la, agblẽ nu le Medvedev ŋu. Eye ne enyo wu la, ana woagbɔ ɖe eme. Elabena dukɔa matsɔe ake Medvedev ɖe kpododonu gã sia tɔgbe le tiatiawɔɣia ta o.
  Ao, Dmitry Anatolyevich makpɔ dzidzedze o. Ne meƒo amewo ƒe akɔntabubu ewo le alafa me gɔ̃ hã nu ƒu le tiatiawɔɣia o la, kakaɖedzitɔe la, makpɔtɔ anɔ dziɖuɖua dzi o.
  Medvedev te ɖe ahadzraƒea ŋu. Eʋui, ɖe aŋetu aɖe do goe, eye wòkɔ cognac aɖe ɖe eɖokui.
  Exɔ asi - "Napoleon", si xɔ ƒe alafa eve!
  Dukplɔla si le dɔ wɔm la no kplu ɖeka. Emegbe meɖu evelia kple lime.
  Nye dɔgbo xɔ dzo eye nye tamesusuwo nɔ du dzi kabakaba wu. Le kplu etɔ̃lia nono vɔ megbe la, Medvedev ko alɔgbɔnu eye wòbɔbɔ nɔ zikpui aɖe dzi. Dzi dzɔe vie. Le nyateƒe me la, nukatae wòhiã ŋusẽ sia? Agbanɔamedzi blibo. Menye vovoɣi aɖabaƒoƒo ɖeka pɛ hã o, menye ŋutifafa sɛkɛnd ɖeka pɛ hã o. Enɔa ʋuʋum ɣesiaɣi, le videoɖemɔ̃wo ƒe ŋkuléle ɖe eŋu te. Èvɔ̃na be yeagblɔ nya geɖe akpa.
  Dɔ geɖe li, gake vivisese aɖeke meli o.
  Eye medi be mamlɔ aba dzi kple nyɔnuvi aɖe. Ƒo aʋawɔwɔ le kɔmpiuta dzi.
  Le nyateƒe me la, dukplɔla lae nye esi, gake be nàdze aʋa ŋutɔŋutɔ gɔme la, àbu tame zi eve. Aleae Trump dziŋɔ la metsɔ dzideƒo dze Iran dzi o.
  Àte ŋu aƒo nu geɖe tso aʋawɔwɔ ŋu, gake le nyateƒe me la, nyametsotso wɔwɔ le eŋu mele bɔbɔe o!
  Gake wɔ avu kple fefea, wɔ avu kple ɖokuiwò!
  Medvedev bɔbɔ nɔ kɔmpiutaa gbɔ. Meʋu Xexemeʋa II si melɔ̃na wu. Ɣeyiɣi didi aɖee nye ema mete ŋu ƒoe o. Le afisia la, be màgate ɖeɖi ame ŋu fũ o la, èzãa ametafatafa ƒe kɔpi. Abe esia ene...
  Eye emegbe èƒua du to mɔ̃ɖaŋununya me le ahomya ƒe ablaɖeɖe me. Eye IS-7-ʋuwo le asiwò xoxo, siwo nèda ɖe asrafohawo me, eye T-1-ʋu siwo tsia tre ɖe Germanytɔwo ŋu koe. Vovototo ɖedzesi aɖe le ŋusẽ kple ŋutete dome.
  Medvedev, amesi menoa aha gbeɖe o kloe, si hã le lãmesẽkuxi ta la, edze ƒã be dzi dzɔe.
  Aleae nètsɔa aʋawɔʋu si xɔ asi wu eye wòlolo wu le Xexemeʋa Evelia me, si nye IS-7, ƒua gbe ɖe futɔa ŋu. Eye ègbãnɛ sesẽ boo aɖeke manɔmee. Aʋaa le edzi yim bɔbɔe eye wòɖu dzi. Èxɔa du ɖesiaɖe.
  Le goawo katã me la, Stalin kplɔ dukɔa nyuie ya, eye wòte ŋu ɖu Third Reich dzi le ƒe si mede ene o me. Putin wɔ aʋa kple ISIS ɣeyiɣi didi wu. Gake mɔ̃ɖaŋununya fafɛ ŋutɔ le Germanytɔwo si.
  Le kpɔɖeŋu me, le fefea me la, Germanytɔwo ƒe aʋawɔʋu si nye E-75 la, Soviet IS-7 koe ate ŋu awɔ avu kplii le afɔ si sɔ nu, aʋawɔʋu bubuawo katã nana ta. Aʋawɔnu sesẽ ŋutɔ le E E-75 si. Tu gɔ̃ hã de ŋgɔ wu Soviettɔwo ƒe IS-7 eye wòte ɖe eŋu le tsɔtsrɔ̃ŋusẽ me.
  Eye Germanytɔwo ɖoe be yewoatsɔ aʋawɔʋu sia awɔ yewoƒe aʋawɔʋu vevitɔ le ƒe 1945 me. Ke mía tɔ ya ɖe?
  Medvedev ƒo nu kple hũɖeɖe... Womete ŋu tsɔ IS-7 la de dɔwɔwɔ gã me le aʋa megbe ɣeyiɣia me o. Eyata aʋaa nɔ anyi didi wu, ame aɖeke menya ame bubu si ɖu dzi o.
  Dmitry Anatolyevich, si mu aha la, dzi ha be:
  - Melɔ̃e, nɔviwo, melɔ̃e! Milɔ̃ agbenɔnɔ, nɔviwo! Eye mehiã be míaƒe ataman naɖe fu o.
  Medvedev dɔ alɔ̃ esime wònɔ fefem. Eɖea dzi ɖi...
  Eye le ŋufɔke la, wova nya dukplɔla ƒe tiatia mamlɛawo.
  Ame 92 le alafa me kloe da asi ɖe Zelensky dzi kpe ɖe Ukraine ŋu, eye 6.7 le alafa me da asi ɖe Medvedev dzi. Eyata Zelensky ƒe aʋadziɖuɖu aʋadziɖuɖutɔe va dzɔ.
  Azãɖuɖu kple dzidzɔkpɔkpɔ dze egɔme le dukɔa me. Mlɔeba la, agbe yeye si me kɔ, abe alesi wòdze na ame geɖe ene, si me kɔ la gbɔna.
  Fifia la, Dmitry Anatolyevich Medvedev le dɔ wɔm abe dukplɔla ene le zidzinɔɣia.
  Eye edo dzidzɔ na amesi ɖu dzi la ya. Afikae nàte ŋu ayi? Eye naneke meli woaxlẽ ade le alafa me o.
  Gake Ememenyawo Gbɔkpɔha ƒe Dɔdzikpɔla Vladimir Zhirinovsky yi ɖasrã Medvedev kpɔ eye wòfa akɔ nɛ be:
  - Meda akɔ na wò Dmitry Anatolyevich!
  Dukplɔla si le dɔ wɔm la ɖo eŋu kpoo be:
  - Akpe na wò!
  Zhirinovsky do susua ɖa be:
  - Ðewohĩ ele be míatsɔ wò ade ŋgɔdonya la mea?
  Medvedev ʋuʋu eƒe ta si wota la be:
  - Nyemesusu be, le dziɖuɖu sia tɔgbe megbe le ƒoƒo evelia me la, woatsɔ dukplɔlagã la nam o. Esia magasɔ le dunyahehe me o.
  Zhirinovsky de dzesii le susu me be:
  - Aleke kee wòɖale o, ele be ame aɖe si tso Russia nanɔ teƒewò. Eyata amekae ne menye wòe o?
  Medvedev do susua ɖa be:
  - Anɔ eme godoo be, Andrei Navalny!
  Zhirinovsky ɖe eƒe aɖuwo ɖe go eye wòdo ɣli be:
  - Andrei Navalny ƒe nyawo? Migana esia nadzɔ o!
  Medvedev tsɔ eƒe abɔta ƒoe eye wòde dzesii kple tɔtɔ be:
  -Afikae nèyina?
  Zhirinovsky do ɣli be:
  - Ɛ̃, malé wo katã!
  Medvedev ʋuʋu asi be:
  - Ede! Edze abe míaƒe ɣeyiɣia wu enu ene! Mele mɔkeke yina Canary Ƒukpowo dzi. Nukae nèle wɔwɔ ge?
  Zhirinovsky, tsɔ eƒe ŋkuwo ʋuʋu ayetɔe, ɖo eŋu be:
  - Lobby na xɔ̃wòwo ƒe didiwo! Vaseɖe esime Zelensky va xɔ eƒe dɔwo abe Russia kple Ukraine ƒe dukplɔla ene!
  Medvedev gblɔe nublanuitɔe be:
  - Nublanuitɔe la, esia mele bɔbɔe nenema gbegbe o... Ekema woaɖe lãgbalẽ etɔ̃ le ŋuwò!
  Zhirinovsky, esi wòmiã ŋku ayetɔe la, bia be:
  - Taflatse na mazu Russia Dukɔa ƒe marshal! Enyo, asixɔxɔ kae le eŋu na wò!
  Medvedev bu eŋu sɛkɛnd eve alo etɔ̃, eye emegbe wòɖe gbeƒãe be:
  - Enyo! Menye wò ɖeɖeko mawɔ asrafomegã o, ke magbugbɔ Beria aɖo asrafomegã ƒe ɖoƒe hã! Anye nusi sɔ!
  Zhirinovsky ʋuʋu ta tsɔ lɔ̃ ɖe edzi be:
  - Le Beria gome la, ẽ!
  Medvedev tsɔ eƒe ŋkuwo ƒo ɖe eŋu hebia be:
  - Eye le ƒomedodo me kpli wò?
  Zhirinovsky ɖo eŋu anukwaretɔe be:
  - Eye nàwɔ nu ɖe ŋunye abe fia ene! Meɖoa eteƒe na amesiame si medi!
  Medvedev ʋuʋu ta tsɔ lɔ̃ ɖe edzi be:
  - Ɛ̃, nenemae wòanɔ nenema!
  Eye wòde se be woawɔ sedede eveawo siaa le asrafomegãwo ƒe ɖoƒe nana ŋu.
  Russia ƒe dukplɔla teƒenɔla do dzidzɔ na wo. Esusu be fifia yeate ŋu ase vivi na kɔmpiuta dzi fefewo bliboe.
  Eye wodoa dzidzɔ na ame ŋutɔ be woafe...
  Gake le nyateƒe me la, nukatae dukplɔla la awɔ nu bubu aɖe? Fifia mɔ̃ɖaŋununya de ŋgɔ ale gbegbe be àte ŋu anye ame sia ame. To Yehowa Mawu dzi gɔ̃ hã. Eye koŋ le fefea me be woawɔ xexeame katã.
  Le kpɔɖeŋu me, le dukplɔla si le dɔ wɔm ƒe dɔwɔƒe la, fefe vovovo gbogbo aɖewo li, siwo dometɔ aɖewoe nye egbegbe tɔ.
  Medvedev ɖoe be yeaƒo aɖaŋufefe aɖe si woawɔ le ɣeyiɣi ŋutɔŋutɔ me. Germany le ƒe 1939 me. Enyo, nukatae nèle ametafatafa ƒe kɔpi zãm? Ètsɔ Panther akpe atɔ̃, Tiger akpe etɔ̃ kple Focke-Wulf akpe ewo kpe ɖe ɖokuiwò ŋu. Eye èɖoa asrafoha siawo ɖe futɔa ŋu. Eye èdze Poland, si me asrafoha mawo ƒe akpa ewolia gɔ̃ hã mele o la dzi.
  Eye aʋa la yia edzi abe alesi nèdi ene, kple taɖodzinu ɖeka eye wòɖua dzi. Ne míagblɔe tututu la, Medvedev nye aʋadziɖula gã aɖe le afisia. Egbãa futɔa abe ɖe wòle plum gbãm kple agbalẽtamɔ̃ ene.
  Wowɔ Poland gbadzaa bɔbɔe eye wòwɔ kaba wu alesi wònɔ le ŋutinya ŋutɔŋutɔ me. Èdze France dzi. Èda E-75 aʋawɔʋu akpe ewo ɖe edzi to aʋatsoɖaseɖigbalẽ aɖe zazã me. Mina míagblɔe tẽe, ʋu wɔnukuwo. Nusiwo Franseawo ƒe tuwo mate ŋu adze wo dzi kura o, gake wowua ame le didiƒe ʋĩ. Wodaa futɔwo ƒe ʋuwo ɖe anyi.
  Medvedev ti kpo gɔ̃ hã le dzidzɔ ta. Abe alesi wòle le fefea me ene la, eʋãna kabakaba, eye wòle Paris xɔm xoxo... Eye emegbe nu tsɛwo ya ɖe? Mina míaxɔ Spain le ɣeyiɣi ma ke me, ale be Franco nagado dziku fũ o.
  Eye le Gibraltar dzi dzedze ta la, míazã yameʋu siwo me dzo le. Afikae Britaintɔwo ayi?
  Nyateƒee, le ɣeyiɣi ma ke me la, míezãa ga tsɔ wɔa aʋawɔmeliwo kple yameʋu siwo tsɔa yameʋuwo. Asesẽ na Britain ɣemaɣi. Yameʋu siwo tsɔa yameʋu alafa ɖeka kple aʋawɔmeli alafa eve ye nye esi. Esia anye ŋusẽ gã aɖe ŋutɔ.
  Eye emegbe meli siwo ɖiɖina hã li. Èwɔa aʋawɔʋu siwo nye "E"-U ƒe hatsotsowo hã, si nye "E" ƒe tɔtrɔ bubu. Afisiae nètsɔa "E"-50-U tank ƒua gbe, mɔ̃ aɖe ale gbegbe be màte ŋu age ɖe eme tso dzogoe aɖeke dzi o.
  Eye na wòawɔ funyafunya Britaintɔwo. Nyɔnuvi dzetugbe eve siwo le aʋawɔʋu ma tɔgbe me le ŋku lém ɖe Russia ƒe dukplɔla si le dɔ wɔm ŋu lae nye esi.
  Medvedev ƒo nugbugbɔ na wo tsɔ ɖo eŋu nɛ.
  Aleae míaƒoe enye si...
  Eye aʋawɔʋu yeyetɔ kekeakewo le tetem ɖe London ŋu. Eye kɔnu aɖeke manɔmee la, woxɔa England ƒe fiadu.
  Medvedev dzi ha be:
  - Xexeame nye nusi tea ɖeɖi ame ŋu! Mí katã míaɖu avu la!
  Enye nusi doa dzidzɔ na ame eye eƒoƒo le bɔbɔe ya. Metsɔ ametafatafa ƒe kɔpi la eye metre nusianu si nèdi. Eyata èlé Balkan-nutowo eye nèyi Afrika. Mie stamp hã, eye afɔzɔlawo hã. Miewɔa asrafowo, ne ɖe ga le mia si. Eye anyigbamama si woxɔ hã naa ga. Enyo, te ekpɔ, zɔ le Afrika.
  USSR gakpɔtɔ le aʋawɔƒea ʋum. Blaetɔ̃ vɔ ene tsi tre ɖe E-50-U ƒe hatsotso siwo wotre akpe ewo bubuwo ŋu. Ne E-50 nye ʋu si ƒe aʋawɔnuwo sɔ kple Tiger-2 tɔ la, ke eƒe dzidzeme si me susu le koe lolo wu, eye aʋawɔnuwo sesẽ vie, eye mɔ̃a hã sẽna wu. E-50-U, si ƒe kpekpeme sɔ la sɔ kple Soviettɔwo ƒe T-64, eye gas turbine mɔ̃ si ŋu ŋusẽ le wu gɔ̃ hã le esi.
  Ẽ, ŋusẽawo mesɔ o. Le afisia la, aʋawɔʋuwo ƒe dzidzime vovovowo wɔa avu.
  Eye Medvedev, le sɔ yibɔ aɖe dzi le du dzi ya.
  Ŋusẽawo ya, womate ŋu atsɔ wo asɔ kple wo nɔewo o. Àte ŋu atsɔ E-75-U hã akpe ɖe eŋu, esia nye mɔ̃ si wua ame le akɔta, si meli me tu gɔ̃ hã mate ŋu age ɖo o.
  Eye ale si wòatu afɔ eɖokui dzii. Naneke mate ŋu axe mɔ nɛ o.
  Medvedev ƒoa fefe abe ŋutsuvi sue aɖe ene. Eh, enyo, ekema aleke. Eye ame aɖeke medina vevie be yeakpɔe o. Ebu eye woŋlɔ dukplɔla si le dɔ wɔm la be.
  Aʋadziɖulawo koe amesiame lɔ̃na.
  Dmitry Anatolyevich dzi ha be:
  Eye míetsia tre ɖe ahomwo ŋu, .
  Tso nusi kple nusitae...
  Nɔ xexea me nu wɔnuku aɖeke manɔmee, .
  Manya wɔ na ame aɖeke o
  Neva eme be dzɔgbenyuie, kpododonu, .
  Titriwo katã, yi dzi kple anyime, .
  Mɔ sia dzi koe, eye menye le mɔ bubu nu o, .
  Mɔ sia dzi koe, eye menye le mɔ bubu nu o!
  Nusiwo wɔ nuku nanɔ agbe didi!
  Si do le kpome! Si do le kpome!
  Nusiwo wɔ nuku nanɔ agbe didi!
  Si do le kpome! Si do le kpome!
  Nusiwo wɔ nuku nanɔ agbe didi!
  Eye Medvedev va nɔ dzidzɔ kpɔm ɖe edzi. Fifia eƒe asrafowo xɔ Ukraine, Belarus, eye wole tetem ɖe Moscow ŋu madzudzɔmadzudzɔe!
  Russia dukplɔla tsãtɔ gblɔ be:
  - Be míaƒe agbe nye fefe!
  Eye wòxɔ USSR ƒe fiadu to ahom me. Nyateƒee, le ƒe 1941 ƒe asrafowo gome la, aʋawɔʋu siwo ƒe nɔnɔmewo tso ƒe blaadeawo kple ƒe blaadreawo gɔ̃ hã me le esi, eye nu vevitɔe nye be wosɔ gbɔ ŋutɔ.
  Medvedev blu ɖe eɖokui ŋu... Woxɔ fiadu Moscow. Eye fifia àte ŋu axɔ Caucasus... Eye le ɣeyiɣi ma ke me la, axɔ Afrika ƒe dzigbe gome na ɖokuiwò. Eye wòatso ayi Argentina.
  Eye tso afima dze USA dzi. Enye aʋafia fafɛ aɖe. Futɔa tsi megbe le asrafowo ƒe agbɔsɔsɔ kple woƒe nyonyome siaa gome.
  Medvedev dzia ha dzonɔamemetɔe be:
  - Míayi aʋa dzi dzideƒotɔe! Le Soviettɔwo ƒe ŋusẽ ta! Eye míatutu amesiame ɖe gbeɖuɖɔ me le avuwɔwɔ ɖe esia ta me!
  Woɖe Medvedev le fefea me hena ɣeyiɣi aɖe. Russia ƒe Aʋawɔnyawo Gbɔkpɔha ƒe Dɔdzikpɔla, si va xɔ ɖe Shoigu Trubetskoy teƒe, ƒo ka. Ebia dukplɔla si gakpɔtɔ le dɔ wɔm be:
  - Ɣekaɣie míaka atam na kplɔla yeyea?
  Medvedev ɖo eŋu kpuie be:
  - Afisi wòle be wòanɔ, le xɔtutua me!
  Trubetskoy de dzesii be:
  - Dukɔ si wɔ ɖeka ƒe dukplɔla yeye di be woaɖo ye ɖe zi dzi le kwasiɖa si gbɔna me. Ale be ɣeyiɣi maganɔ wo si woafi fi o!
  Medvedev ƒo nu kple ɣli be:
  - Esia mele míaƒe dukplɔse kple sewo nu o!
  Trubetskoy de dzesii be:
  - Eye Yeltsin da asi ɖe dukplɔse sia dzi menye le se kple dukplɔse xoxoa nu o. Le nyateƒe me la, ame geɖe susui be Putin ado dukplɔse yeye aɖe ɖa, gake le mɔ aɖe nu la, meva eme o!
  Medvedev de dzesii be:
  - Menye susu nyuitɔe wònye na dukplɔla yeye ɖesiaɖe be wòaxɔ dukplɔse yeye o!
  Trubetskoy tsi tre ɖe eŋu be:
  - Gake Putin ate ŋui! Efa wu Yeltsin, eye wò, Dmitry Anatolyevich!
  Medvedev ʋuʋu ta helɔ̃ ɖe edzi be:
  - Fafɛ wu eye vevietɔ wu la, dzɔgbenyuitɔ! Putin manɔmee la, nusianu gblẽ, eye Zelensky xɔ ŋusẽ le Russia.
  Trubetskoy de dzesii be:
  - Eye mɔnukpɔkpɔ su Lukashenko si, gake eƒe ɣeyiɣi to eŋu. Ðe wòle be míaʋu kabakaba wu hafi!
  Medvedev de dzesii le susu me be:
  - Lukashenko nɔ vɔvɔ̃m na hoʋiʋli ƒe tiatiawɔblɔɖe le Russia. Eye Zelensky matsɔ eɖokui ade afɔku me ne ɖe Putin ƒe dzi mate ŋu ado dzi o. Dukɔa dzi kpɔkpɔ kple asi alea gbegbe nye nusi fiã! Putin fiã le dɔme godoo!
  Trubetskoy do susua ɖa be:
  - Enyo, eyata ɖe wòle be míalɔ̃ ɖe ɖoɖo nu le ŋkeke si dzi woawɔ dɔ kabakaba wu dzi loo alo míalɔ̃ ɖe edzi oa?
  Medvedev ɖo eŋu dzideƒotɔe be:
  - Wɔ abe alesi nèdi ene! Nyemegatsɔ ɖeke le eme o! Maxɔ dzudzɔ le dɔme axɔ dzudzɔxɔxɔledɔme si ŋu bubu le eye manɔ agbe ɖe nye ŋutɔ nye dzidzɔkpɔkpɔ ta. Ðewohĩ mazɔ mɔ atsa le xexeame! Menye dukplɔla kple dukplɔlagã siaa xoxo hena ɣeyiɣi si mesɔ gbɔ o na Russia! Ɣeyiɣi didi kae nàte ŋu alé ɖe fiazikpui la ŋu?
  Trubetskoy lɔ̃ ɖe edzi be:
  - Enyo, ne ele nenema la, ekema na tɔtrɔwo nava! Nukae woawɔ kple Shoigu?
  Medvedev ɖo eŋu tufafatɔe be:
  - Na wòagbɔ ɖe eme! Marshal ƒe dzudzɔxɔxɔledɔmega lolo ŋutɔ. Na wòazɔ mɔ atsa le xexeame. Meɖe mɔ na wò be nunɔamesiwo nanɔ asiwò le duta!
  Trubetskoy ʋuʋu ta hede dzesii be:
  - Putin ɖe Russia ɖe aga tso xexeame gbɔ! Togbɔ be míexa nu le nyagbɔgblɔ me le míaƒe luʋɔ ƒe gogloƒe hã la, míekpɔ dzidzɔ le eƒe ku ta! Le Zelensky gome la, míakpɔe ɖa! Mía dometɔ geɖe di be woawɔ nudɔdɔwo abe Ɣetoɖoƒedukɔwo ene. Xɔ abe le USA ene, gake wɔ dɔ... Abe le USSR ene!
  Medvedev de dzesii be:
  - Enyo, le Stalin ƒe dziɖuɣi la, dziɖuɖumegãwo wɔ dɔ vevie! Mègasusu be anyitsi yɔ wo me fũ o!
  Trubetskoy bia be:
  - Nukae nàwɔ?
  Medvedev ɖo ŋku edzi be:
  - Nyee nye dukplɔla, eye maxɔ dzudzɔ le dɔme abe dukplɔla ene. Elolo... Eye mase vivi na agbe! Nukatae wòle be mawɔ dɔ ake!
  Trubetskoy ɖo ŋku edzi be:
  - Zelensky ateŋu ana wò aɖaŋuɖola ƒe ɖoƒea kplii!
  Medvedev ʋuʋui be:
  - Ay! Edze aɖaŋu ale gbegbe ne nye aɖaŋuɖoɖo manɔmee! Kpuie ko la - wɔ ŋgɔdonya la! Dmitry Anatolyevich ɖo etɔ ɖa!
  Trubetskoy lɔ̃ ɖe edzi be:
  - Inauguration ẽ!
  Medvedev da kaƒoƒoa. Meɖoe be mawu fefea nu. Nane si ŋu ɣeyiɣi menɔ asinye kpɔ o. Eye ne mede ɖeke o la, woagbã United States le susu me.
  Alo ne míagblɔe tututu la, le fefea me. Gake Amerikatɔ Sherman la gbɔdzɔ le E-75-U ŋu. Gake yameʋu geɖe le United States, ne ŋusẽ mele wo ŋu abe Germanytɔwo ƒe yameʋuwo ene o gɔ̃ hã.
  Gake nɔnɔmea ya mele ɖeka o! Kraut ƒomea le xexlẽdzesi sesẽwo xɔm. Vevietɔ yameʋukulawo: Albina kple Alvina! Eye nyɔnuvi siawo nye esiwo ɖe dzesi le woƒe dzonɔameme gã la ta.
  Medvedev le ŋgɔ yim le Amerika tso dzigbe gome. Eye le ɣeyiɣi ma ke me la, eƒe aʋawɔʋuwo le ʋuʋum to Siberia. Ele dzidzɔ kpɔm. Le mɔa nu la, nukata màɖu Japan dzi haɖe o? Le fefe sia me la, àte ŋu awu wò hadɔwɔlawo hã. Aɖaŋu deŋgɔ. Wɔ ameflula ƒe sedede ŋudɔ eye àsẽ ŋu wu wò futɔ le agbɔsɔsɔ kple nyonyome siaa me. Menye aʋawɔwɔ o, ke boŋ vivisese dzadzɛ. Jet machines siwo me asike mele o ye nye esi, Amerikatɔwo mete ŋu léa wo gɔ̃ hã o.
  Ne míagblɔe tututu la, be woaɖo afima. Eye nàzã tu siwo dzi wokpɔna to radio dzi! Eye Amerikatɔ siwo wɔa anyra le ame ŋu. Fefe sia dzɔa dzi na Medvedev ŋutɔ. Eye nàʋuʋu asrafowo. Woxɔ Mexico. Amerika-dugãwo le gegem ɖe wo nɔewo yome. Dzidzɔkpɔkpɔ sia tɔgbe.
  Eye le ɣedzeƒe gome la, aʋawɔʋu siwo nye "E"-U siwo kplɔ wo nɔewo ɖo la gena ɖe India. Gake nukae Britaintɔwo ate ŋu atsi tre ɖe wo ŋu? Gawu la, Fiaɖuƒe Etɔ̃lia ƒo nunɔamesiwo nu ƒu xoxo eye wòle mɔ̃ɖaŋununya si sɔ ɖe ɣeyiɣia nu wu wɔm si me se aɖeke mele o.
  Gake Medvedev ɖoe be yeado Panther la ɖe ŋgɔ vie. Afi siae nye gbãtɔ si wozãna ɖaa "Panther" - ŋgɔgbe aʋawɔnu si ƒe didime nye 80 - 110 mm, axadziʋawɔnu si nye 50 mm, tu si ƒe didime nye milimeta 75, ʋuƒo ƒe didime nye 70 EL, mɔ̃ si ƒe ŋusẽ nye sɔ ƒe ŋusẽ 650. "Panther"-2 si ƒe ŋgɔgbe ƒe aʋawɔnuwo tso milimeta 120 va ɖo 150, eƒe axawo nye milimeta 60, tu si ƒe didime nye milimeta 88 si ƒe ʋuƒo ƒe didime nye 71 EL, kple mɔ̃ si ƒe ŋusẽ nye sɔ 850 lae nye esi. Ẽ, ʋu si me wotsɔa ɖe le vevie. Eye eƒe kpekpeme lolo wu menye le blaene vɔ atɔ̃ me o, ke boŋ tɔn blaatɔ̃ eye eƒe nɔnɔmetata le kpuie wu.
  Gake "Panther"-3. Aʋawɔnu si le ŋgɔgbe tso milimeta 150 va ɖo 200, axawo didi milimeta 82, tu si ƒe didime nye milimeta 88 si ƒe ʋuƒo ƒe didime nye 100 EL eye mɔ̃ si ƒe ŋusẽ nye sɔ ƒe ŋusẽ 1200 - eƒe kpekpeme nye tɔn 55. Lɔ̃ ɖe edzi be zi geɖe la, ʋu ma tɔgbe nyea super ɖe Shermantɔwo ŋu.
  Gake "Panther"-4 hã li. Aʋawɔnuwo le eƒe ŋgɔgbe tso milimeta 200 va ɖo 250 le togbɛwo dzi, eye aʋawɔnu siwo le axadzi nye milimeta 160. tu si ƒe didime nye milimeta 105 si ƒe ʋuƒo ƒe didime nye 100 EL. Esia nye lã wɔadã aɖe si ƒe kpekpeme nye tɔn 65 xoxo eye eƒe nɔnɔme le bɔbɔe. Gas turbine mɔ̃ si ƒe ŋusẽ nye sɔ 1500. Nyateƒee, enye ŋgɔyiyi nyui aɖe si kplɔ wo nɔewo ɖo, si ate ŋu awɔ aʋa kple Soviet IS-7 gɔ̃ hã. Gawu la, womewɔ IS-7 la le agbɔsɔsɔ gã me o.
  Gake mɔ̃ siwo ŋu ŋusẽ le wu li. Duƒuƒu "Panther"-5, ŋgɔgbe aʋawɔnu 250 hull le dzogoe si nye 45 degree, 300 mm turret ŋgonu le dzogoe dzi, axa 210 le dzogoe dzi, 128 mm tu le 100 EL, kpekpeme si le aʋawɔʋu si de ŋgɔ wu 75 tɔn, 2000 sɔ ƒe ŋusẽ mɔ̃a ƒe gas turbine ƒe ŋusẽ . Mɔ̃ si de ŋgɔ wu Soviettɔwo kple Amerikatɔwo ƒe mɔ̃wo katã. Ete ŋu gena ɖe IS-7 la me tso aʋawɔƒe didi eye wòte ŋu nɔa te ɖe ƒoƒo ɖe wo nɔewo ŋu ta. Zi geɖe la, mɔ̃ɖaŋununya deŋgɔ aɖee "Panther"-5 nye. Naneke mele USSR si sesẽ wu IS-7 o. Eye Akpɔkplɔ ƒomevi atɔ̃ hã le Germanytɔwo si.
  Esi Medvedev xɔ United States ƒe anyigba ƒe akpa gãtɔ vɔ la, eɖoe be yeanya Tiger la hã ɖa. Enyo, "Amegãxi" ye nye gbãtɔ si amesiame nya. Aʋawɔnu si le ŋgɔgbe la didi milimeta 100-110 eye mekɔ kloe o, eye axadziʋawɔnua didi milimeta 82 ne mekɔ o. Eye tu si ƒe didime nye milimeta 88, si ƒe didime nye 56 EL barrel, nye aʋawɔʋu si le ɣli dom ŋutɔŋutɔ. To vovo na "Panthers", afisi gbãtɔ siwo kplɔ wo nɔewo ɖo koe wɔ avu ŋutɔŋutɔ eye evelia ƒe kpɔɖeŋuwo nɔ anyi. Tank "Tiger"-2 si wonya nyuie wu be "Fia ƒe Akpɔkplɔ".
  Aʋawɔnu siwo le ŋgɔgbe: milimeta 120-150 le ʋua ƒe ŋgɔgbe le dzogoe si nye dzidzenu 50 dzi, milimeta 185 le xɔtaxɔa ƒe ŋgɔgbe le dzogoe sue aɖe dzi, eye milimeta 82 le axadzi le dzogoe si nye dzidzenu 60 dzi. Wokpɔ eta nyuie le ŋgonu, enyo vie wu Tiger le axadzi, eye tu si ƒe didime nye milimeta 88 si ƒe ʋuƒo ƒe didime nye 71 EL le esi. Le Xexemeʋa Evelia ƒe aʋawɔʋu siwo wowɔ dome la, esiwo nyo wu le aʋawɔnuwo kple ŋgɔgbe takpɔkpɔ gome, woƒe kpekpeme nye tɔn 68, mɔ̃a ƒe ŋusẽ nye sɔ ƒe ŋusẽ 700 - wogbɔdzɔ vie le ʋukuku ƒe ŋutete me.
  "Tiger"-3 nye ʋu si wowɔ le aɖaŋu me. Aʋawɔnuwo ƒe ŋgɔgbe nye milimeta 150-200 le dzogoe si nye dzidzenu 45 dzi, xɔtaxɔa ƒe ŋgɔgbe nye milimeta 240 le dzogoe dzi. Axa siwo didi milimeta 160 eye akpoxɔnu siwo le ŋgɔgbe. Aʋawɔnu vovovo ƒomevi etɔ̃: tu si ƒe didime nye 88 mm 100 EL, tu si ƒe didime nye mm 105 70 EL, kple tu si ƒe ŋusẽ nye 105 mm 100 EL si ƒe mɔ̃ si ƒe ŋusẽ nye sɔ ƒe ŋusẽ 1000 1200. Esi woɖoe ɖe ɖoɖo nu wòde to wu eye eƒe kpekpeme nye tɔn 75 ta. Ẽ, ʋua nye nu vevi eye afɔku le eme ŋutɔ. Eye "Tiger"-4 ŋgɔgbekpa si ŋu ŋusẽ le wu gɔ̃ hã 250 - ʋua ƒe ʋuƒo si le ŋeŋe dzidzenu 45, ŋgonu si le 300 milimeta, axawo 210 milimeta, tu milimeta 128 100 EL tu ƒe didime, alo milimeta 150 ƒe ʋuƒo ƒe didime 56 EL , kpekpeme tɔn 85, 1500 sɔ ƒe ŋusẽ gas turbine mɔ̃. Aʋawɔʋu si ŋu ŋusẽ le ŋutɔ.
  Gake esi fa wu gɔ̃ hãe nye "Tiger"-5. Aʋawɔnu si le ŋgɔgbe: ʋua ƒe ŋgonu 350 mm le dzogoe si nye dzidzenu 45 dzi, turret ŋgonu 400 mm le dzogoe si nye mm 50 dzi. Axaawo le ŋgɔgbe milimeta 300. Tu si ƒe lolome nye 150 mm 100 EL, alo tu si ƒe lolome nye 174 mm 70 EL, alo tu si ƒe lolome nye 210 mm 38 EL. Kpekpeme nye tɔn 100, gas turbine engine nye sɔ ƒe ŋusẽ 2500. Mɔ̃ si ŋu ŋusẽ le wu la mage ɖe IS-7 kple St. John"s wort gɔ̃ hã me o. Woate ŋu azã esiawo ɖe Amerika ŋu. Togbɔ be ele be woagblɔ be "Tiger"-5 menɔ dɔawo gɔ̃ hã me le ŋutinya ŋutɔŋutɔ me o hã. Gake menye ame aɖeke ƒe vodadae wònye be aʋaa wu enu kaba nenema o.
  Gake woate ŋu atrɔ asi le virtual tank fefea ŋu wòanyo ɖe edzi.
  Medvedev dze United States ƒe fiadu Washington kple New York du gãtɔ kekeake dzi dzedze gɔme. Le afisia la, àte ŋu awɔ dɔ ŋutɔŋutɔ ahaɖu dzi.
  Togbɔ be ewɔe nenema kloe hã. Le afisia la, Washington le bibim eye Germanytɔwo ƒe aʋawɔʋuwo le ʋu kum to edzi. Eye ame aɖeke mate ŋu axe mɔ na Tigers-5 o.
  Medvedev le amedzidzedze sesẽ aɖe nu wum ɖe United States ƒe fiaduwo ŋu eye edze abe aʋadziɖuɖue wònye ene. Gake Japan hã le ŋgɔ.
  . TA No. 5 lia.
  Nukae magate ŋu awɔ le fefea me? Gake Lev ƒomea ƒe aʋawɔʋuwo meyi wo wɔwɔ me gbeɖe o. Esiawo nye lã wɔadãwo le afisia vavã. Gake le Xexemeʋa Evelia me la, mɔ̃ siawo siwo kplɔ wo nɔewo ɖo emegbe la megahiã o gɔ̃ hã. Eye wògasẽ wu ɖe Japan kple eƒe aʋawɔʋu suewo kple gãwo ŋu.
  Gake Dmitry Medvedev ɖoe be yeanya wo ɖa vie.
  Lev-ʋu gbãtɔ si li, si li le dɔwo me ko, eye ga si wotsɔ wɔe ƒe akpa aɖe koe nye esi. Aʋawɔʋua ƒe ŋgɔgbekpa nye milimeta 120 le dzogoe si nye dzidzenu 45 dzi, aʋawɔʋua ƒe ŋgɔgbekpa nye milimeta 240 le dzogoe dzi, axawo nye milimeta 82, tu la ƒe didime nye milimeta 105, tu la ƒe didime nye 70 EL, bliboa Tɔn 80, mɔ̃a ƒe ŋusẽ nye sɔ 800. Le goawo katã me la, ʋu si ate ŋu ado ɖekae kple Tigers kple Panthers le Kursk Bulge hafi. Esi aʋawɔnu sesẽ ŋutɔ aɖe le esi na eƒe ɣeyiɣia kple turret ŋgonu takpɔnu nyui aɖe. Gake dzɔgbenyuietɔe la, meva o. "Lev"-2 dɔa ƒe ʋu. Ʋua ƒe ŋgonu ƒo xlãe milimeta 250, xɔtaxɔa ƒe ŋgonu le ŋgɔgbe milimeta 300. Axaawo le ŋgɔgbe milimeta 200. Tu alo 128 mm 100 EL alo 210 mm 38 EL. Kpekpeme tɔn 100, mɔ̃a ƒe ŋusẽ nye sɔ ƒe ŋusẽ 1800. Ŋusẽ aɖeke mele esi si sɔ kplii o. Ede ŋgɔ wu IS-7, si ate ŋu aƒoe le axadzi ko. Gake emegbe èku ʋua yi ŋgɔe, eye "Dzata"-3 do, eye wòti lã wɔadã aɖe hã yome. Aʋawɔnu si le ʋua ƒe ŋgɔgbe nye milimeta 350, xɔtaxɔwo nye milimeta 450, eye eƒe axadzi ƒe dzidzeme nye milimeta 300 le togbɛwo dzi, tu si ƒe didime nye milimeta 150 le 100 EL, alo milimeta 175 le 70 EL, alo 210 le 56 EL, alo tuɖedzi le 400 -mm. Kpekpeme nye tɔn 120, mɔ̃a nye sɔ ƒe ŋusẽ 2500.
  Ẽ, esia nye ŋusẽ dziŋɔ aɖe.
  Tank "Dzata"-4 nye super lã wɔadã bubu. Aʋawɔʋua ƒe ŋgɔgbekpa nye milimeta 450, aʋawɔʋua ƒe ŋgɔgbekpa nye milimeta 500. Ʋua ƒe ʋuƒo kple xɔtaxɔa ƒe axawo le 400 mm. Tu si ƒe didime nye milimeta 175 le 100 EL me, tu si ƒe didime nye milimeta 210 le 70 EL me, tu si ƒe didime nye milimeta 500. Ʋua ƒe kpekpeme nye tɔn 150, mɔ̃a nye sɔ ƒe ŋusẽ 3500 gas turbine. Etso didiƒe ʋĩ gena ɖe aʋawɔʋuwo katã me, siwo dome IS-7 kple Amerikatɔwo ƒe T-93 hã le. Eye ƒudzisrafowo ƒe tu gɔ̃ hã mate ŋu age ɖe eme o. Esia nye mɔ̃ sesẽ aɖe, eye tu bubu aɖe le eŋu.
  Gake Lev-5 si ŋu ŋusẽ le wu gɔ̃ hãe nye aʋawɔʋuwo ƒe fia. Aʋawɔʋua ƒe ŋgɔgbekpa nye milimeta 600 le dzogoe si nye dzidzenu 45 me, xɔtaxɔa ƒe titrime nye milimeta 800, axawo nye milimeta 550 le dzogoe dzi. Tu si ƒe didime nye milimeta 210 le 100 EL me, tu si ƒe didime nye milimeta 300 le 70 EL me, tu si ƒe didime nye milimeta 600. Mɔ̃a ƒe kpekpeme nye tɔn 200, gas turbine mɔ̃a naa sɔ ƒe ŋusẽ 5000. Aʋawɔnu ƒomevi ɖesiaɖe kloe mate ŋu age ɖe eme o, negbe tu siwo ŋu ŋusẽ le, vevietɔ tu gãwo kple bɔmbwo koe. Ate ŋu ada tu aʋawɔmeliwo kple yameʋu siwo tsɔa yameʋuwo. Nyateƒee, aʋawɔʋu gã aɖee.
  Enyo, kpuie ko la, nane li woafe. Medvedev le nyaƒoɖeamenu dem Japan.
  Gake wogatso nya me nɛ ake.
  FSB ƒe dɔdzikpɔla ƒo ka hegblɔ be:
  - Dmitry Anatolyevich, ɖe nàna takpekpe aɖe nyadzɔdzɔŋlɔlawoa?
  Medvedev gblɔe kple kakaɖedzi be:
  - Haɖe o!
  - Nu ka ta?
  Dukplɔla si le dɔ wɔm la ɖo eŋu be:
  - Gome le asinye be mawɔ gbebiamewo alo nyemawɔe o! Eyata meɖoe be nyematsɔe ana haɖe o!
  FSB ƒe dɔdzikpɔla la ʋuʋu ta be:
  - Àte ŋu anɔ anyi kpoo fifia! Gbebiamea madzo o! Gake míadi teƒe bubu!
  Medvedev de dzesii be:
  - Ame sia ame, miɖo anyi! Ne nane li la, ke wò general"s pension lolo ŋutɔ! Àte ŋu anɔ agbe dɔ mawɔmawɔe!
  FSB ƒe dɔdzikpɔla bia kple movidzɔdzɔ be:
  - Ðe menye nublanuinya be míaklã tso ŋusẽ gã sia tɔgbe gbɔ oa?
  Medvedev ɖo eŋu anukwaretɔe be:
  - Ewɔ nublanui ŋutɔ, gake ame bɔbɔa eɖokui ɖe nusi womate ŋu aƒo asa na o te!
  Medvedev gatrɔ yi fefea me ake. Dukɔ gãtɔ kekeake si me kesinɔnuwo bɔ ɖo wu le xexeame ƒe dukplɔla tsãtɔ va se egɔme mlɔeba. Eye nukata màfe ne woate ŋu awɔe ema manɔmee fifia o. Togbɔ be eyae nye dukɔa ƒe tatɔ si le dɔ wɔm hã.
  Gake aleke nàwɔ aƒo asa na tetekpɔ be yeatso ɖokuiwò le fefe sia tɔgbe me? Enyo, Germany-srafowo ɖo Chukotka. Dzɔgbenyuietɔe la, dɔwɔnuwo ʋuʋu le fefea me le bɔbɔe wu le nyateƒe me. Eye woyia China. Eye woge ɖe aʋa me kple Japantɔwo le afima. Nyateƒee, Medvedev zã ametafatafa ƒe sea tsɔ ƒo Lev-5 aʋawɔʋuwo eye wòtsɔ wo ƒu gbe ɖe samuraitɔwo ŋu. Eye esiawo nye ʋu siwo ƒe hatsotso de ŋgɔ wu vavã.
  Alesi wogbãa samuraitɔwoe. Gake menye blibodede ƒe seɖoƒe kokoko o.
  Gake nukatae, vaseɖe esime Xexemeʋa Evelia nawu enu la, manya wɔ be woatsɔ Germanytɔwo ƒe aʋawɔʋu sesẽtɔ kekeake si nye "Mouse" aƒu du ato dzisasrãawo dzi o?
  Esia nye blibodede kple atsyɔ̃ɖoɖo ƒe fiakuku gbugbɔmamã vavã. Ne míagblɔe tututu la, nukae ate ŋu adzɔ ne gigantomania va dzɔ.
  Medvedev dze Sisiawo nyanyã gɔme.
  Mouse ƒe aʋawɔʋu, si nye aʋawɔʋu si le ga me ŋutɔŋutɔ, si kpekpe wu le esiwo wotsɔ ga wɔ ŋutɔŋutɔ dome la, ku ʋu eye wòwɔ aʋa gɔ̃ hã. "Mouse" ƒe ŋgɔgbe aʋawɔnuwo nye 150 mm le ʋua ƒe gɔme, 200 mm le ʋua tame, 250 mm le turret ƒe ŋgɔgbe, kple 210 mm le axawo dzi. Abe alesi míate ŋu akpɔe ene la, aʋawɔʋua, le eƒe gbãtɔ gɔ̃ hã me la, Soviettɔwo ƒe aʋawɔʋu siwo katã kplɔ wo nɔewo ɖo le ŋgonu kple axadzi gɔ̃ hã mate ŋu age ɖe eme o. IS-2 kple SU-100 mete ŋu ge ɖe aʋawɔʋu sia me tso dzogoe aɖeke dzi o. IS-7 koe ate ŋu ahe kuxiwo vɛ na Maustɔwo eye wòawɔ avu kple aʋawɔʋu sia ŋutɔŋutɔ. Gake aʋaa megbe hafi IS-7 do, eye meyi ewɔwɔ me gbeɖe o. Eye "Mouses"-awo ate ŋu awɔ aʋa le aʋagbedzi xoxo le ƒe 1943 me. Tu eve le aʋawɔʋu sia me: esi ƒe ʋuƒo kpui si ƒe didime nye milimeta 75 kple esi ƒe didime nye milimeta 128 si ƒe didime nye milimeta 55 EL, si te ŋu gena ɖe Soviettɔwo ƒe aʋawɔʋuwo katã me negbe IS-7 koe mele eme ta o. Gawu la, IS-2 si tso didiƒe ʋĩ. Tu aɖe si ƒe didime nye milimeta 150 hã nɔ anyi.
  "Mouse" ƒe kpekpeme nye tɔn 188 eye eƒe mɔ̃ si ƒe ŋusẽ nye sɔ 1250, si mesɔ gbɔ haɖe o. Le nusianu me la, ʋuae sesẽ wu le eƒe ɣeyiɣia nu, eye naneke mesɔ kplii o.
  "Mouse"-2 nye ʋu si wowɔ le aɖaŋu me. De blibo wu. Le ŋutinya ŋutɔŋutɔ me la, wobui be woana ʋua ƒe nɔnɔme nabɔbɔ ɖe anyi eye wòanɔ bɔbɔe wu. Gake le fefea me la, ʋua va de blibo wu, eƒe nɔnɔme va bɔbɔ ɖe anyi wu, eƒe nɔnɔme va le kpekpem ɖe edzi, gake wòlolo wu gɔ̃ hã. Mouse ƒe ʋua ƒe ŋgɔgbeʋawɔnuwo nye 2 350 mm. Aʋawɔnu si le xɔtaxɔea ƒe ŋgɔgbe didi milimeta 450. Axawo ƒe didime nye mm 300. Tu siwo ƒe didime nye milimeta 75 eye woƒe didime nye milimeta 150 70 EL, alo howitzer si ƒe didime nye milimeta 210, alo tukpe si ƒe didime nye milimeta 400. Eƒe kpekpeme nye tɔn 200. Gas turbine mɔ̃ 2000 sɔ ƒe ŋusẽ.
  "Mouse"-3 fefewɔƒe. Deblibo hã. Aʋawɔnu si le ŋgɔgbe le ʋua ƒe ʋuƒoa ŋu nye milimeta 600, xɔtaxɔa ƒe didime nye milimeta 800, axawo nye milimeta 550. Tu siwo ƒe didime nye mm 88 mm 100 EL, na futɔwo ƒe aʋawɔʋuwo ƒe aʋawɔwɔ, kple 210 mm 70 EL. Alo tukpe si ƒe didime nye milimeta 550. Aʋawɔʋua ƒe kpekpeme nye tɔn 250, gas turbine mɔ̃a nye sɔ ƒe ŋusẽ 4000. Aʋawɔnuawo katã kloe mate ŋu age ɖe aʋawɔʋua me o kloe, negbe esiwo ŋu ŋusẽ le wu koe mele eme o.
  "Mouse"-4 nye gigantomania ƒe tɔtrɔ yeye eye wòde ŋgɔ wu. Aʋawɔʋua ƒe ŋgɔgbekpa nye mm 1000 le dzogoe si nye dzidzenu 45 dzi, aʋawɔʋua ƒe ŋgɔgbekpa nye milimeta 1200 le dzogoe dzi. Axaawo le ŋgɔgbe milimeta 850. Aʋawɔnuwo: 105 mm 10EL tu na aʋawɔwɔ kple futɔwo ƒe aʋawɔʋuwo eye wòsɔ gbɔ ŋutɔ ɖe ʋu ƒomevi ɖesiaɖe kloe ŋu. 300mm aʋawɔnu le 70 EL, na mɔ̃ sesẽwo tsɔtsrɔ̃ kple redundant na aʋawɔʋuwo. Alo ɖe eteƒe la, tukpe si ƒe didime nye milimeta 750.
  Ʋua ƒe kpekpeme nye tɔn 350, si menye nu gã aɖeke na aʋawɔnu kple aʋawɔnu mawo tɔgbe o. Aʋawɔmeli ƒe tuwo gɔ̃ hã mate ŋu age ɖe ʋu ma tɔgbe me ŋkume kple ŋkume o. Tu sesẽ aɖe si wotsɔ zɔa mɔe alo bɔmb gã aɖe ŋutɔ ƒe ƒoƒo tẽ koe ate ŋu atsrɔ̃ mɔ̃ ma tɔgbe. Le goawo katã me la, Xexemeʋa Evelia me aʋawɔʋuwo kple tu siwo woate ŋu atsɔ awɔ wo ɖokuiwo katã mate ŋu age ɖe eme o. Mɔ̃a nye sɔ ƒe ŋusẽ 6000 gas turbine.
  Enyo, "Mouse"-5 ye nye nusiwo kplɔ wo nɔewo ɖo sia ƒe ɖoƒe kɔkɔtɔ kekeake. Aʋawɔnu si le ʋua ƒe ŋgonu ƒe ŋgɔgbe nye mm 1600 le dzogoe dzi, turret ƒe ŋgonu nye mm 2000, axawo nye mm 1500 le dzogoe dzi.
  Tu si ƒe didime nye milimeta 128 si me EL 100 le be wòawɔ avu kple aʋawɔʋuwo katã, si sɔ gbɔ ŋutɔ ɖe adzɔhawo katã ŋu siwo dome IS-7 kple tukpe si ƒe didime nye milimeta 900 hã le. Tu bubuwo mate ŋu awɔ dɔ o. Tu siwo wotsɔna ƒoa tu wuievee li. Aʋawɔʋua ƒe kpekpeme nye tɔn 500. Gas turbine mɔ̃ si ƒe ŋusẽ nye sɔ 10,000. Míagblɔ be ʋua ŋutɔ nye blibodede. Naneke kloe mate ŋu aƒo wò ŋgonu o. Super tank...
  Ke hã, ne ame aɖe susu be manya wɔ be woato naneke si fa wu "Mouse"-5 vɛ o la, ekema esia menye nyateƒe kura o. Seɖoƒe meli na fefe nyui aɖe si ku ɖe Xexemeʋa Evelia ŋu ŋlɔlawo ƒe susu o.
  Le kpɔɖeŋu me, "Rat" hã li. Le ŋutinya ŋutɔŋutɔ me la, aʋawɔʋu sia ƒe lolome ŋuti nuŋlɔɖi le dɔa ƒe ʋuwo katã dome, eye wotsɔ ga wɔe ƒe akpa aɖe gɔ̃ hã.
  "Rat" aʋawɔʋua ƒe ŋgɔgbekpa si ƒe didime nye milimeta 400, eye axadziʋawɔnuwo hã le ŋgɔgbe vie. Aʋawɔnuwo: tu ene siwo ƒe didime nye milimeta 210, alo tu ɖeka si ƒe didime nye milimeta 800 kple howitzer eve siwo ƒe didime nye milimeta 150, tu wuiɖekɛ siwo tsi tre ɖe yameʋuwo ŋu. Kpekpeme nye tɔn 2000, diesel mɔ̃wo ƒe ŋusẽ katã nye sɔ ƒe ŋusẽ 10,000.
  Tank "Rat"-2 nye nɔnɔmetɔtrɔ le aɖaŋu ʋu si ƒe ɖoɖo deŋgɔ wu. Ŋgɔgbe kple aʋawɔnu ɖesiaɖe si ƒe didime nye milimeta 800, kple dzogoe gã aɖe si me susu le. Aʋawɔnuwo nye tu ɖeka si ƒe didime nye milimeta 1000 kple howitzer ene siwo ƒe didime nye milimeta 150, tu wuiade siwo tsi tre ɖe yameʋuwo ŋu siwo te ŋu da tu anyigba kple yameʋu ƒe taɖodzinuwo. Kpekpeme nye tɔn 3000, gas turbine mɔ̃wo, ŋusẽ katã nye sɔ ƒe ŋusẽ 20,000.
  "Rat"-3 nye mɔ̃ si ŋu ŋusẽ le wu eye wòde ŋgɔ wu gɔ̃ hã. Aʋawɔnuwo 1200 - milimeta le dzogoe aɖe dzi. Aʋawɔnuwo: tu ɖeka si ƒe didime nye milimeta 1250 kple howitzer ade si ƒe didime nye milimeta 150. Tu blaeve siwo tsia yameʋuwo nu siwo te ŋu daa tu ɖe yame kple anyigba siaa dzi. Kpekpeme nye tɔn 4000, gas turbine mɔ̃wo, ŋusẽ katã nye sɔ ƒe ŋusẽ 35,000.
  "Rat"-4 nye mɔ̃ si ŋu ŋusẽ le wu eye wòde ŋgɔ wu gɔ̃ hã.Aʋawɔnu si ƒe didime nye mm 1600 le dzogoe dzi. Aʋawɔnuwo - tu ɖeka si ƒe didime nye milimeta 1600 kple howitzer enyi siwo ƒe didime nye milimeta 150, tu blaeve vɔ atɔ̃ siwo tsi tre ɖe yameʋuwo ŋu siwo te ŋu da tu ɖe yame kple anyigba dzi taɖodzinuwo dzi. Kpekpeme nye tɔn 5000, gas turbine mɔ̃wo, wowɔe wònyo wu, ŋusẽ katã nye sɔ ƒe ŋusẽ 50,000.
  "Rat"-5 nye tank si fa wu. Aʋawɔnu siwo ƒe didime nye milimeta 2500 le axawo katã. Aʋawɔnuwo: tu ɖeka si ƒe didime nye milimeta 2500. Eye howitzer wuiatɔ̃ siwo ƒe didime nye milimeta 150. Tu blaene siwo tsia yameʋuwo nu siwo te ŋu daa tu ɖe yame kple anyigba dzi taɖodzinuwo dzi. Eƒe kpekpeme nye tɔn 10,000. Nukliaʋawɔnu abe mɔ̃ ene, ŋusẽ si wu sɔ ƒe ŋusẽ 100,000.
  Le nyateƒe me la, aʋawɔʋuae nye esi fa wu le fefea me ŋutɔŋutɔ. Eye le kpekpeme kple nɔnɔme bubuwo gome.
  Enyo, àte ŋu atsɔ Tokyo ƒe ahomya la ade asi na "Rat"-5. Nyateƒee, exɔ asi ale gbegbe be ele be nàwɔ ametafatafa ƒe kɔpi la zi geɖe.
  Gake le nusianu me la, ate ŋu adzɔ dzi na Medvedev. Eƒoa fefea nyuie.
  Eye meva kpɔ "Rat"-5 mlɔeba le nu ŋutɔŋutɔ me. Alesi woaƒo fefe anukwaremaɖimaɖitɔe nyuie.
  Gake emegbe wogaƒo ka na Medvedev ake.
  Fifia ya, dukplɔlagã ƒe kpeɖeŋutɔ gbãtɔ kple dukplɔlagã teƒenɔlae nye Siluanov.
  Egblɔ kple gbe si me nuxaxa le be:
  - Míebu Dmitry Anatolyevich! Woxlẽ akɔtagbalẽviawo katã kloe xoxo!
  Medvedev gblɔ kple nukokoe be:
  - Enyo be nàda nyuie wu be nàɖu dzi gbegblẽ!
  Ewɔ nuku na Siluanov be:
  - Aleke esia ate ŋu adzɔe?
  Medvedev ɖe eme be:
  - Ne ɖe woti Vitaliy Klitschko be wòanye Kyiv ƒe dudzikpɔla zi gbãtɔ la, anye ne eƒe tɔtrɔgbɔ va ring la me madzɔ o. Le esi teƒe be dudzikpɔla nanye ʋiʋlidziɖula gã aɖe la, anye nukokoedonamela!
  Siluanov lɔ̃ ɖe nya sia dzi be:
  - Ẽ, èto nyateƒe, Dmitry Anatolyevich! Viɖe aɖe nɔ Klitschko si wòbu... Gake nublanuitɔe la, viɖe sia tɔgbe ƒe dzesi aɖeke menɔ asiwò o!
  Medvedev dzi ha tsɔ ɖo eŋu nɛ be:
  - Mevo, abe xevi si le dziƒo ene, .
  Mevo, esi meŋlɔ nusi vɔvɔ̃ fia be...
  Mevo abe ya sesẽ si ƒona ene
  Mevo le nyateƒe me, ke menye le drɔ̃e me o!
  Siluanov ƒo nu le ɣlidodo me be:
  - Ẽ, hakpanyaŋlɔla Dmitry Anatolyevich koe nènye! Ame ate ŋu aŋlɔ kpukpuiwo tso ŋuwò!
  Medvedev ɖo eŋu vevie be:
  - Aleke kee wòɖale o, fifia mate ŋu awɔ nusi melɔ̃na wu le dziɖeɖi me - aƒo kɔmpiuta dzi fefewo! Eye do ŋgɔ na ema la, ƒe blaeve enye sia fifia la, ɖeko mate ŋu aƒle esia le ɣeyiɣi siwo sɔ kple wo nɔewo me!
  Siluanov ƒo nu le ɣlidodo me be:
  - Le fefewo mea?
  Medvedev ɖo kpe edzi be:
  - Fefewo tututu! Eye aɖe vi na wò be nàsrɔ̃ asrafowo kple ganyawo ƒe aɖaŋu aɖewo!
  Dukplɔlagã ƒe kpeɖeŋutɔ Gbãtɔ gblɔ kple dzitsitsi be:
  - Melɔ̃a hehexɔxɔ wu!
  Medvedev tsɔ ɣlidodo ɖo eŋu be:
  - Nu ŋutɔŋutɔ vɔ̃ɖi la nye fiƒode, ate ŋu ana nàzu tagbɔsesẽ!
  Siluanov ɖo eŋu tufafatɔe be:
  - Èdi be yeasi le nu ŋutɔŋutɔ nu kple fefewo ƒe xexeamea? Kafukafu!
  Nukokoedonamenya aɖe nɔ dukplɔlagã si le dɔ wɔm la ƒe nyawo me.
  Medvedev gblɔ be:
  - Na mahe Russia kalẽtɔ ƒe ɣletivi ɖe ati ŋu na wò hã!
  Siluanov ɖo aɖaŋu be:
  - He ɖokuiwò ɖe ati ŋu, Aƒetɔ Dukplɔla!
  Medvedev ko alɔgbɔnu eye wòɖo eŋu be:
  - Ðewohĩ esia nye susu nyui aɖe! Ne menye nenema o la, eƒe ku megbe koe wotsɔ kafukafua na Putin!
  Dukplɔlagã si le dɔ wɔm la ɖo eŋu be:
  - Akpe na wò, Aƒetɔ Dukplɔla!
  Medvedev yi edzi kple hadzidzi be:
  - Na ŋku ƒuƒlu bometsilawo...
  Siluanov dzi ha ɖekae be:
  - Le nyateƒe si wònye be nusianu ate ŋu adzɔ ta...
  Medvedev wu enu be:
  - Gake màte ŋu anɔ agbe o!
  Dukplɔlagã si le dɔ wɔm la ɖo eŋu be:
  - Vevietɔ ke hã, anɔ eme godoo be woaɖem ɖa! Edze abe ahiã be míawɔ avu ene!
  Medvedev ɖo eŋu tufafatɔe be:
  - Teƒe geɖewo le Anyigba dzi!
  Siluanov ʋuʋu ta henɔ ɣli dom be:
  - Kpuie ko la, Aƒetɔ Dukplɔla, èdo ŋugbe nam be yeanye kalẽtɔ ɣletivi!
  Medvedev do ɣli le eƒe lãkusi tame be:
  - Dzra sedede aɖe ɖo!
  Wotsɔ kafukafugbalẽ bubu vɛ nɛ. Abe, ŋlɔ agbalẽ na dukplɔla si le dɔ wɔm ene.
  Le ɣeyiɣi ma ke me la, Medvedev tsɔe na ameha aɖe. Nya mía tɔ!
  Eh, etsi megbe ŋutɔ xoxo, eye Russia ƒe dukplɔla si le dɔ wɔm la dɔ alɔ̃.
  Eku drɔ̃e le ŋutinya bubu bubu aɖe ŋu. Tsartɔwo ƒe asrafoha si Kuropatkin le ŋgɔ na la le avu wɔm be yewoaɖe asi le Port Arthur ŋu. Gake Medvedev ŋutɔ do le aʋawɔʋu aɖe dzi, eye laser kple thermoquark-tu siwo lolo abe poppy-ku ene, gake wowua ame abe bɔmb siwo woda ɖe Hiroshima ene.
  Eye aleke Medvedev ate ŋu awɔ avu kple Japantɔwo kple eƒe aʋawɔɖaŋu? Alesi wovuvu samuraitɔwoe, le akpe geɖe me. Eye alesi laser kple blaster va zãe.
  Eye wowu Japantɔwo, vevietɔ wowu wo. Eye wòtsoe wòzu kakɛkakɛwo. Eye wògblẽ nu le woƒe hatsotsowo dome.
  Medvedev, amesi bu eƒe fiazikpui la, kpɔ dzidzɔ le aʋawɔwɔ me. Etsoa samurai siawo siwo tsɔ dzideƒo ʋuʋu fiazikpui kɔkɔe la.
  Gake ɖe wògblẽ ŋutɔŋutɔ, ne míagblɔe tẽe, le anukwareɖiɖi katã me la, Tsar ƒe dziɖuɣie wònɔa?
  Mawu nana tsar abe Nicholas II ene dukɔ ɖesiaɖe. Esia nye dziɖula si si nunya le ƒe kpɔɖeŋu ŋutɔŋutɔ, eye le ɣeyiɣi ma ke me la, enye nunyala.
  Ewɔ nublanui ŋutɔ be nonentity abe Kuropatkin ene na wòɖi gbɔe. Eye fifia Medvedev va xɔ Japantɔwo. Eye mina míaƒo wo. Eye esia wɔwɔ nyea nusi me nunya mele o ŋutɔ.
  Eye laser-yawo lãa samuraiwo ɖe anyi akpe geɖe. Aʋawɔwɔ aɖabaƒoƒo ʋɛ aɖewo kpee, eye...
  Japantɔwo ƒe asrafoha aɖeke meli o.
  Nukae samurai aƒetɔawo ɖu? Eye fifia ɖewohĩ míate ŋu adze dɔwɔwɔ gɔme le miaƒe meliwo me.
  Medvedev kɔ aʋawɔrobot la ɖe yame eye wòƒu du yi Togotɔwo ƒe ƒudziʋawɔʋuwo ƒe nɔƒewo. Nukae wòsusu be yeate ŋu awɔ kple Russiatɔwo ƒe sɔdola la?
  Eye aleae thermoquark robot aɖe ƒua du sesĩe aleae. Fifia eɖo atsiaƒua tame xoxo. Eye mina míanyrɔ Togo ƒe ƒudziʋawɔʋuwo. Lã armadillos, cruisers, kple nu gbagbe bubuwo.
  Abe esia ene... Ke ne míeda bɔmb sue aɖe si woyɔna be mini-thermoquark hã ɖe?
  Eye kalẽtɔ yeyea gblẽe ɖi. Ƒutsotsoe aɖe dona eye wònyrɔa meli siwo le ɣe si le dodom ƒe anyigba dzi.
  Medvedev do ɣli le eƒe lãkusi tame be:
  - Le Russia gome la, Nicholas,
  Mavuvu Japantɔwo katã kakɛkakɛe!
  Eye le afisia hã la, Russia dukplɔla si le dɔ wɔm la gena ɖe dzidzɔ gã aɖe me.
  Enyo ŋutɔ be nàwɔ avu kple robot sia tɔgbe.
  Mina míanyrɔ wò ŋutɔ wò samurai... Eye Tsushima manɔ anyi o, naneke manɔ Japantɔwo si woawɔ avu kplii o.
  Samurai-meli mamlɛawo le nyɔnyrɔm xoxo. Aʋadziɖuɖu ka gbegbee nye si esia nye!
  Gake ɣe si le dodom ƒe anyigba ƒe akpa aɖewo gakpɔtɔ li siwo xea mɔ na Port Arthur. Ele be míakpɔ wo gbɔ ŋutɔŋutɔ. Be woakpɔ Tsar Nicholas ƒe fiaɖuƒea ƒe tsitretsiɖeŋulawo katã gbɔ.
  Medvedev dzia ha dzonɔamemetɔe be:
  - Eye samurai la dzo yi anyigba, .
  Le gakpo kple dzo ƒe nyaƒoɖeamenu te!
  Eye mina míatsrɔ̃ asrafo siwo ɖe to ɖe Port Arthur la. Edzɔ ŋutɔŋutɔ be mɔ̃ sesẽ sesẽ aɖe mu. Eye Russia xɔ alɔgbɔnukoko. Eye vevietɔ wu la, evɔ̃ɖi wu Crimea-ʋaa. Le afima la, Tsar Nicholas II ƒe fiaɖuƒea bu le England, France, Türkiye, kple Sardinia Fiaɖuƒea ƒe nubabla la te. Eye wòbu le bubu me. Eye Japan aɖewoe nye esi, si ame aɖeke mebu be enye hoʋlila vevi aɖe o.
  Migana Russia nado dzi le ŋukpe me o. Ðewohĩ esia tae Stalin, si ɖɔ ŋu ɖo eye wòxe mɔ ɖe dutanyawo nu alea gbegbe la, ʋu aʋawɔƒe evelia le Ɣedzeƒe Ʋĩ tsɔ tsi tre ɖe Japan ŋu ɖo. Nyateƒee, samuraitɔwo do ŋukpe Tsartɔwo ƒe Russia fũ akpa.
  Le esia ta la, tsɔ thermoquark bɔmb suesuesuewo tsrɔ̃ wo eye nàtsɔ laser atɔ dzo wo.
  Ale be nyemagatsɔ dzideƒo aɖu Russia dzi o! Oo, Mawu nana Zelensky nanye fia si akpɔ dzidzedze.
  Le afisia hã la, Russiatɔwo kple Ukrainetɔwo wɔ ɖeka, eye eteƒe madidi o Belarustɔwo ava kpe ɖe wo ŋu.
  Eye Slavtɔwo ƒe mawuɖekaetɔ̃ hã anɔ anyi!
  Medvedev wu Japantɔwo nu le Port Arthur gbɔ, eye wòƒu du yi ŋgɔ... Russia ɖu Japan dzi. Exɔ Korea, Manchuria, Kuril Ƒukpowo kple Taiwan. Ezi Japantɔwo hã dzi be woaxe fe gbogbo aɖe.
  Tsar Nicholas II do ŋusẽ eƒe ɖoƒea, tɔtrɔ kpata kple tamebubu si mehiã o medze o.
  Tsar ƒe Russia yi edzi nɔ ʋuʋum le China godoo. Eye eƒe kekeɖenudɔwɔwɔ le ɣedzeƒe gome.
  Gake Kaiser"s Germany, togbɔ be Tsar ƒe Germany va zu dukɔ gã aɖe eye wònɔ dzidzim ɖe edzi kabakaba wu gɔ̃ hã wu le ŋutinya ŋutɔŋutɔ me hã la, egayi ŋgɔ hege ɖe Xexemeʋa Gbãtɔ me.
  Ẽ, le akpa eve dzi.
  Enyo, fifia Medvedev xɔ Germanytɔwo tsɔtsrɔ̃ ƒe dɔa. Susu aɖeke meli si ta woado dziku na Tsar-Fofo la o.
  Eye alesi wòtsɔa laser ƒoa futɔwoe. Eye mina míaƒo wo le East Prussia abe ahom sesẽ ene. Medvedev zãa laser kple nuheŋusẽ ƒe keklẽwo tsɔ daa tu Germany-srafowo.
  Le ɣeyiɣi ma ke me la, nyɔnuviawo do. Nyateƒee, le bikini me. Alenka kple Natasha. Eye na Krauttɔwo natsɔ kekeli ƒe akplɔwo atsoe.
  Ẽ, Tsar Nicholas Gãtɔ, Nazitɔwo meku drɔ̃e le nu ma tɔgbe ŋu kpɔ o. Nukae wole ɖoɖo wɔm ɖe mia ŋu, fofowo?
  Medvedev dzia ha dzikutɔe be:
  - Melon, akɔɖu, lu ƒe ƒuƒu, .
  Anyigba si dzi dɔmenyonyo le, si dzi nu dze edzi na...
  Eye wòbɔbɔ nɔ fiazikpui dzi le St. Petersburg, .
  Fofo Tsar Nicholas!
  Wohe ŋkeke si dzi woaɖoe zi dzi la ɖe megbe kaba. Eye wogblẽ Medvedev ɖe eya ŋutɔ ƒe didi nu keŋkeŋ. Abe, esime nèle zɔzɔm kple ɖevia ene.
  Medvedev hã tsɔ Russia ƒe Kalẽtɔ ƒe ɣletivi na Andropov le eƒe ku megbe. Nusi ɖewohĩ ele be woawɔ do ŋgɔ hafi. Eye ede se aɖe ku ɖe ŋkuɖodzikpe aɖe tutu na Andropov ŋu.
  Le ɣeyiɣi ma ke me la, dukplɔla si le dɔ wɔm hã gaɖo Yezhov kple Yagoda ɖe dɔ me. Nukatae woatsi tre ɖe kɔnuwɔwɔ ŋu le afisia?
  Emegbe eɖo ɖoɖo yeye aɖe si wotsɔ ŋkɔ na Bobby Fischer. Gake màte ŋu agblɔ nya aɖeke be enye chess ƒola gã aɖe o. Eye menye gã ko o, ke boŋ ŋukpenanu hã. Edi be yeaƒo amesiame ta menye le chess ƒoƒo me ɖeɖeko o.
  Eye dzidzenu etɔ̃ hã: akɔbli, klosalo kple sika!
  Eye le nyateƒe me la, gbã la, Dmitry Medvedev tsɔ sedede sia na: Garry Kasparov, Anatoly Karpov kple... Klitschko nɔviawo!
  Eye le ɣeyiɣi ma ke me la, Dmitry Medvedev ɖo Vladimir Klitschko ƒe Habɔbɔ anyi. Ʋuʋu dodzidzɔname aɖe hã. Dzidzenu etɔ̃: akɔbli, klosalo, sika.
  Eye emegbe Svyatogor Order hã li, si nye egbɔkpɔnu si me nunya le.
  Medvedev ƒe ʋukuku kple afɔtiwo. Eye egato esia vɛ ake. Esia nye dzata. Dzata aɖe na dzatawo katã.
  Eye susu yeyewo le esi. Le kpɔɖeŋu me, na ʋu yeye Russiatɔ ɖesiaɖe.
  Le ɣeyiɣi sia me la, yi ɖaƒoe le kɔmpiuta dzi. Nusi Medvedev di vevie wu. Eyata etrɔ ɖe aɖaŋu yeye aɖe ŋu azɔ. Aʋawɔwɔ si le ɖoƒe vovovowo. Esiae nye nusi ŋu dukplɔla la, amesi nɔ anyi tsã gɔ̃ hã, di be yeaƒo fefe le.
  Èdzea egɔme kple dɔwɔla atɔ̃ kple unit akpe ɖeka ɖesiaɖe: dzoka xɔxɔ, gayibɔ, kpewo, ami, nuɖuɖu, sika.
  Eye mina míatu nutoa me dɔwɔƒe aɖe gbã be míawɔ dɔwɔla yeyewo. Emegbe, èdzea tomenukuƒewo kple agbledede gɔme.
  Gbã la, nuɖuɖu xɔxɔ be woate ŋu atrɔ asi le dɔwɔlawo ŋu nyuie wu ya.
  Kɔmpiuta si ŋu ŋusẽ le wu, si nye egbegbe tɔ wu le Medvedev si. Eye àte ŋu awɔ churn out geɖe units.
  Ètu dugã kple asitsaƒe yeyewo na ɖokuiwò. Ga nye kuxi le gɔmedzedzea me ya. Vaseɖe esime nàtu mint, asi, dzɔdzɔmeŋutinunya ƒe suku, kple bubuawo.
  Gake Medvedev nya xexeame katã ƒe mɔ aɖe si dzi wòato azu kesinɔtɔ. Haya agbledela geɖe wu eye nàƒle nunɔamesiwo na abolo. Asi la tutu ƒe asi bɔbɔ ŋutɔ. Eye emegbe èdzra ga ɖo, ƒle suku aɖe, tu atitsoƒe, eye nèwɔ tomenukuƒe yeyewo. Eye emegbe bubuwo... Eye sika sina - nusi xɔ asi wu. Vevietɔ esime mint la wɔe nenema. Eye emegbe la, anya wɔ be woana vudoawo nanyo ɖe edzi. Aleae ga sina yia edzi vivina wu sã. Woate ŋu azãe atsɔ awɔ ŋgɔyiyi. Saw yeyewo, agblededɔwɔnu yeyewo, anyigbawo gbugbɔgadzraɖo, ami ŋuti numekuku. Agbledela ƒomevi yeye aɖe...
  Eyome, vudoawo me goglo kple dɔwɔla yeyewo dodo ɖe wo me. Agble yeyewo. Lãwo wɔwɔ. Aƒewo tutu. Na ɖɔktawo, kpovitɔwo, vudowo, asiwo, xɔtuɖaŋunyalawo, dzotsilawo ƒe aƒewo. Eye nenemae... Adzɔxexe. Ŋgɔyiyi yeye siwo wowɔ le sikakuƒewo me. Eye teƒe yeyewo kple dɔwɔwɔ ƒe xɔwo tutu.
  Eye ga le dzidzim ɖe edzi xoxo... Ga si susɔ la li eye àte ŋu adze asrafowo ƒe nɔƒewo tutu gɔme.
  Fefea doa dzidzɔ na ame eye wòsesẽna ŋutɔ. Dua le dzidzim ɖe edzi. Aʋa aɖeke meli haɖe o. Le afisia la, àte ŋu aɖo ŋutifafaɣeyiɣi, eye nàtia futɔ si gbɔdzɔ wu... Le nyateƒe me la, Medvedev gakpɔtɔ le ŋusẽ ƒom ƒu ɖe asrafo-ganyawo ƒe aɖaŋuɖoɖo me.
  Wotu asrafowo ƒe sukuxɔa. Eye nèdze asrafowo ɖoɖo gɔme. Sɔdolawo, afɔzɔlawo, dzotsilawo, tuɖedziwo, kple asrafoha bubuwo. Nyateƒee , tudada. Alo le afisia hã la, to tsidzɔƒea ƒe vudowo dodo ɖe ŋgɔ me. Ʋu gbãtɔwo le bɔbɔe eye wonye blematɔwo ya, gake woate ŋu aku wo.
  Wotsɔ Medvedev dzoe.
  Fefea ɖu dukplɔla la. Ètu xɔ yeyewo na ɖokuiwò geɖe wu. Wo dometɔ aɖewoe nye agbalẽŋlɔlawo ƒe suku, agbalẽdzraɖoƒe, kple modzakaɖeɖe siwo le ɖoƒe vovovowo. Eɖanye hadzilawo, ɣeɖulawo, jugglers, senet ƒolawo, lãwo dzikpɔƒewo o. Alo tsatsadaƒe bubu aɖe.
  Eye le nyateƒe me la, gbedoxɔwo na mawu vovovowo.
  Ẽ, subɔsubɔha vovovo geɖewo le fiaɖuƒea me. Anyo wu be woatu gbedoxɔ vovovowo.
  Eye le afisia la, nusianu to vovo. Eye mosquewo, sɔlemexɔwo, tadeaguƒewo, Buddhatɔwo ƒe gbedoxɔwo, stupawo, trɔ̃subɔlawo ƒe mawuwo.
  Ẽ, mawunyadɔgbededɔ si me kesinɔnuwo le. Ètua tɔdzisasrãwo hã ne èle tɔsisia tsom.
  Dɔ geɖe le edzi yim. Miwɔ ɖoɖo ɖe azãɖuɖuwo hã ŋu na subɔsubɔha vovovowo ale be mawuwo nagado dziku o.
  Eye wòyia edzi yia edzi madzudzɔmadzudzɔe. Eye dɔwɔwɔ le Dzɔdzɔmeŋutinunya Suku la yi edzi, fifia ŋgɔyiyi ɖeka, emegbe bubu. Atike si woatsɔ atsi lãklewo alo nudzodzoewo nu - nusianu si ana agbledede nanyo ɖe edzi o, traktwo dona.
  Eye Mawuwo gɔ̃ hã ɖoa nuŋeŋe nyuiwo ɖa. Eyata àte ŋu anya aʋawɔʋuwo kple yameʋudɔwɔƒewo ɖa. Ne èdze egɔme tso yameʋu siwo me mekɔ o dzi la, àte ŋu aɖo atɔmik bɔmbdadalawo gbɔ. Eye unitawo ƒe xexlẽme le dzidzim ɖe edzi ɣesiaɣi. Eɖo akpe alafa ɖeka xoxo.
  Medvedev ƒoa mɔ̃ɖaŋununya yeyewo hedoa wo ɖe ŋgɔ. Vɔvɔ̃ aɖeke meli haɖe o. Mehiã be nàwɔ avu o, àte ŋu akɔ nudzedziname kple dekɔnuwo ƒe dzesi ɖe dzi na wò amewo. Eye esia hã le vevie. Gake ga kple nunɔamesiwo sɔ gbɔ fifia.
  Nusi nyo wu le fefea ŋue nye be vudoawo meɖina o. Àte ŋu aɖe nunɔamesiwo ɖa tegbee.
  Eye nàtu du yeyewo ɖe anyigbatata dzi... Alo nàƒo ɖokuiwò ɖe piramid alo xexeame ƒe nukunu bubu aɖe gɔ̃ hã me.
  Medvedev le asrafowo ƒe nɔƒe yeyewo hã ƒom. Nyateƒee, asrafowo ƒe agbɔsɔsɔ ɖea nudzedziname ƒe dzesi dzi kpɔtɔna. Le nyateƒe me la, afisiae kuxia doa mo ɖa le. Gake fifia la, ame aɖeke meli woawɔ avu kplii o... Gake woate ŋu ato mɔ̃ɖaŋununya yeyewo vɛ be woana aʋawɔʋuwo kple yameʋuwo nawɔ kabakaba. Eye nàhe bɔmbdadaʋu sesẽawo vɛ.
  Gake nukatae, esi aʋawɔʋu siwo le titina le wo si xoxo ta la, màlé futɔa le Titinaɣeyiɣiwo ƒe ɖoɖo nu o?
  Eye esi Medvedev wɔ aʋawɔʋu geɖe wu eye le ɣeyiɣi ma ke me la, ena woƒe nɔnɔmewo nyo ɖe edzi ta la, edze dukɔ si te ɖe eŋu la dzi kabakaba.
  Eye yameʋu siwo tso dziƒo hã. Eye mina míatsɔ míaƒe ŋusẽ katã ada bɔmb ɖe futɔa dzi. Èɖia napalm ɖe edzi.
  Eye menye fefee wònye le seawo nu o.
  Medvedev kpɔ dzidzɔ ɖe titinaɣeyiɣiwo me dugã la tsɔtsrɔ̃ ŋu. Eye emegbe dukɔ bliboa kple eƒe aʋakɔ gbãtɔwo. Ekpɔ dzidzɔ eye wòɖu dzi, togbɔ be nu sue aɖe koe gblẽ le eƒe yameʋuwo kple aʋawɔʋuwo ŋu hã. Aleae asilélea va nɔ bɔbɔe vie. Eye emegbe la, ègatu du aɖe ɖe anyigba si dzi woɖu la dzi...
  Eye wò aʋawɔʋuwo kpekpe xoxo. Ate ŋu adzɔ be woatsɔ aʋawɔnu siwo tsi tre ɖe nukliaʋawɔnuwo ŋu kple aʋawɔnu siwo le dɔ wɔm siaa akpe ɖe eŋu.
  Medvedev nɔ fefem gaƒoƒo ewo xoxo eye ɖeɖi te eƒe ŋkuwo ŋu eye wòte ƒoƒo ɖe wo nɔewo ŋu. Dukplɔla si le dɔ wɔm la dɔ alɔ̃.
  Gbã la, Medvedev nɔ tsatsam le nane si me mekɔ o me. Gake menɔ anyi eteƒe didi o. Eye emegbe T-95 aʋawɔʋu si sɔ ɖe egbegbe nu ŋutɔ la dzo yi togbɛa dzi. Dada ƒe nuwuwu lɔƒo xoxo, eye tsidzadza gã aɖewo nɔ dzadzam le aʋawɔnuwo ŋu.
  Medvedev gblɔ be:
  - Aʋawɔwɔ na Vysokaya Toa ƒe ŋkeke vevitɔ! To ma si nye nu vevitɔ na Port Arthur takpɔkpɔ bliboa. Egbe nye November 21 tututu, alo December 4 le atsyã yeyea nu. - Nufialagã la tsɔ eƒe asiƒome ƒo eƒe aʋawɔnuwo dzikutɔe eye wòdo ɣli. - Gake Vysokaya Toa léle aɖeke manɔ anyi o! Pasifik-srafowo ƒe asrafoha la anɔ agbe!
  Japantɔwo xɔ Vysokaya Toa kloe. Wonɔ tsatsam ge ɖe eme abe anyidiwo ene, le tɔsisi ɣiwo me tso goawo katã me. T-95 la tsɔ tu si ƒe didime nye milimeta 152 si daa tu kabakaba la da tu.
  Alenka te joystick ƒe abɔta, eye tu si wodana le eɖokui si la ƒo Japantɔwo abe tu si tsia yameʋuwo nu ene. Aʋawɔtu sesẽ siwo wó ŋutɔ siwo kakɛkakɛwo tsɔ tu ɖeka ƒo Japantɔ alafa geɖe.
  Natasha hã da tu tso tu sesẽ enyi me. Eye melɔ̃a joystick hã zazã wu.
  Medvedev ye ku aʋawɔʋua, mɔ̃ gã la lia togbɛ siwo dzi ʋuʋudedi le la kakaɖedzitɔe, eye mɔawo gbã Ɣe si le dodom ƒe Anyigba ƒe aʋawɔlawo.
  Margarita ƒo kpẽ hegblɔ be:
  - Míele ŋutinya wɔm!
  Dukplɔla si le dɔ wɔm la ɖo kpe edzi dzikutɔe be:
  - Godoo! Míaɖe mɔ be woatsɔ Port Arthur ana le nɔnɔme aɖeke me o!
  Alenka, si nɔ tu dam la, da tu blaeve le aɖabaƒoƒo ɖeka me, eye wòɖea ta ɖe tu si ƒe ŋusẽ si gblẽa nu geɖe wu si ƒe kpekpeme nye kilogram blaatɔ̃ la doa goe. Le aɖabaƒoƒo ɖeka me la, ga kple bɔmb tɔn ɖeka wó pɛpɛpɛ.
  Eye nyɔnuvia ƒoe wòde pɛpɛpɛ ŋutɔ.
  Eye tu siwo wotsɔna ƒoa tu, siwo dometɔ ɖesiaɖe daa tu akpe atɔ̃ le aɖabaƒoƒo ɖeka me. Alo tu gã akpe blaene, le ɣeyiɣi kpui aɖe me. Eye aleke wowɔ xɔ samurai lae? Alesi wodze wo tete ɖe wo dzii.
  Alenka dzi ha gɔ̃ hã be:
  - Eye futɔwo ƒe alẽha la dzo yi anyigba, le gakpo kple lifi ƒe nyaƒoɖeamenu te!
  Russiatɔwo ƒe aʋawɔʋua wɔ dɔ sesĩe. Afisiae wòtso Japantɔ akpe ɖeka le, eveliae nye esi. Wo ɖeɖe ɖa le ƒuƒoƒo me.
  Natasha ko alɔgbɔnu hedzi ha be:
  - Le Rus ƒe ŋutikɔkɔe ta'! Migana míaŋlɔ Fofonyigba la be gbeɖe o!
  Eye egadaa tu tso tu siwo ƒe lolome wua ame me. Eye Japantɔ akpe geɖe mlɔ anyi ku.
  Medvedev xɔe eye wòƒo ɣli be:
  - Tsar Nicholas ƒe nya! Ànye ame gã aɖe.
  Eye mina míagbã samurai siwo womewu enu haɖe o la ɖe ʋetsuviwo te.
  Margarita de dzesii le susu me be:
  - Nicholas II ate ŋu anye tsarwo dometɔ gãtɔ. Mɔnukpɔkpɔ ɖesiaɖe su esi be wòawɔ China wòanye Russia ƒe nuto - Yellow Russia!
  Medvedev ƒo samuraiawo, ƒu du to wo dzi abe ʋetsuviwo ene, eye wògblɔ be:
  - Na wòanɔ nenema!
  Akpoxɔnu ɖesiaɖe dzo do go. Wodzi ɖe edzi abe nusiwo le abe nusiwo le abe nu ene, eye wobia ŋusẽ si mesɔ gbɔ kura o wu atɔm kple molecule ƒe dzidziɖedzi ŋutɔŋutɔ.
  Alenka, esi wòtsɔ eƒe asibidɛ dzeaniawo nɔ joystick ƒe abɔtawo tem la, do ɣli gɔ̃ hã be:
  - Le Russia tsarwo ƒe ŋkɔ me!
  . TA No. 6 lia.
  Tu la nɔ ɣli dom henɔ ɣli dom. Togbɔ be, menye sesĩe nenema o, ke boŋ wozi nu me hã la, woate ŋu aƒo nu.
  Margarita bia dukplɔla si le dɔ wɔm la be:
  - Nuka, goawo ƒe xexlẽme seɖoƒe meli na o?
  Medvedev ɖo eŋu be:
  - Quasi-matter mehiã ŋusẽ geɖe hafi woate ŋu awɔ o. Eye tsi tsɔtsɔ yɔ dzoxɔxɔnuklia-nuklia-mɔ̃ me le bɔbɔe abe alesi wotsɔa pears ƒoa ƒui ene!
  Margarita ƒo kpẽ be:
  - Ẽ, esia nye nusi me nunya le! Àte ŋu awɔ tsokolet ice cream hã to mɔ sia dzi!
  Medvedev tsi tre ɖe eŋu kple hũɖeɖe be:
  - Menye haɖe o, gake eteƒe madidi o, ẽ! Ewɔ nublanui ŋutɔ be vaseɖe fifia la, quasi-matter koe míekpɔna!
  Alenka, si tsɔ eƒe asibidɛ ƒuƒluwo te joystick ƒe abɔtawo, eye wònɔ alɔgbɔnu kom kple tigress aɖu gãwo la, de dzesii be:
  - Ŋutete sia si le ame si be wòawɔ nu hã nye esi le abe mawume ene!
  Medvedev ko alɔgbɔnu. Japantɔwo nɔ ʋɛm ɖe edzi le toa ŋu, eye ame kukuwo hã nɔ dzidzim ɖe edzi. Samurai la dze agbagba be yeada tu aʋawɔʋua, gake dzodzro. Akpoxɔnuawo ƒu du tso aʋawɔnuwo dzi abe tsidzadza ƒe tsidzadza ene.
  Dukplɔla si le dɔ wɔm la de dzesii be:
  - Eye wowɔ amegbetɔ ɖe Mawu ƒe nɔnɔme kple eƒe nɔnɔme nu.
  Alenka, si nɔ tu siwo wua ame dam la de dzesii be:
  - Ne wogawɔe kokoko. Ðewohĩ mí amegbetɔwoe nye nuwɔwɔ siwo ƒe tagbɔ kɔ wu, ŋusẽ le mía ŋu eye ŋusẽ le mía ŋu wu le xexeame katã!
  Medvedev do susua ɖa le susu me be:
  - Nusi hiã wue nye amegbetɔƒomea ƒe ŋusẽdodo! Ele be míawɔ ɖeka! Ekema míanya nuxaxa kple dziɖuɖu o!
  Natasha gblɔ kakaɖedzitɔe be:
  - Tsar Fiaɖuƒea te ŋu wɔa amesiame ɖekae! Eye nàwɔ ɖeka kple amesiame, si to vovo kura, wòazu kpe ɖeka!
  Eye nyɔnuvia gada tu siwo wotsɔna ƒoa tu ake. Japantɔ siwo nɔ agbagba dzem be yewoage ɖe eme tso miame la dzi ɖuɖu. Bɔmbawo megblẽ nu le T-95 aʋawɔʋua ŋu o. Eye tuawo, siwo hã tso adzɔge la, to wo ŋu, alo woƒe tuawo mewɔa dɔ o. Gawu la, aʋawɔnu siwo dea aʋawɔnuwo me mele dukɔ aɖeke me le xexeame o. Eye màte ŋu age ɖe aʋawɔʋu ma tɔgbe me bɔbɔe nenema o. Eƒe ametakpɔkpɔ nye esi de ŋgɔ wu.
  Eye tu siwo wotsɔna ƒoa tu la lãa nu ɖe anyi eye wokplɔa tuawo dzonae. Eye wowɔa nusianu koŋ, eye wòwua ame ŋutɔ.
  Natasha ko alɔgbɔnu hegblɔ be:
  - Japantɔ geɖewo abu!
  Alenka lɔ̃ ɖe nya sia dzi be:
  - Wosɔ gbɔ ŋutɔ!
  Eye wòklẽ eƒe ŋku siwo le abe safir ene. Eye nu vovovo geɖe ŋutɔ le nyɔnuvi sia, si nye nuwula vavã la ŋu.
  Aʋawɔlaawo le tu dam. Eye samuraitɔwo ʋuna. Tu akpe blaene kple tu tɔn ɖeka le miniti ɖeka me, esia nye ŋusẽ gã aɖe ŋutɔ si gblẽa nu.
  Natasha de dzesii be:
  - Míenye aʋawɔla siwo kpea ku vevie!
  Alenka lɔ̃ ɖe nya sia dzi be:
  - Eye menye ku ɖeɖeko o, ke boŋ ŋusẽtsoƒe le xexeame katã!
  Margarita de dzesii nunyatɔe be:
  - Ne Tsar ƒe Russia ɖu xexeame katã dzi la, ekema aʋawɔwɔ siwo katã le ameƒomea ƒe ŋutinya me la awu enu zi ɖeka ɖe ɣeyiɣiawo katã nu!
  Medvedev lɔ̃ ɖe edzi be:
  - Nyateƒee, vidzĩ! Ame aɖeke mehiã aʋawɔwɔ o! Gake ele be ameƒomea nawɔ ɖeka!
  Natasha tsɔ dzidzɔ si nye akpɔkplɔ aɖe si le nyitsu wum la ƒo ɣli be:
  - Ne míewɔ ɖeka la, womate ŋu aɖu mía dzi o!
  Eye wòɖe asi le dzobibiwo ŋu le eƒe ŋkuwo dzi! Nyɔnuviae nye esia! Dzo ƒe dzobibi, kple tsikpe kple gakpo le eme.
  Gake fifia Japantɔ mamlɛawo le kukum. Eye ame bubu aɖeke megali si adze to la dzi o. Ɣe si le dodom ƒe Anyigba dzi aʋawɔla siwo wu akpe blaatɔ̃ gakpɔtɔ nɔ Vysokaya Toa te.
  Aʋa la wu enu.
  Ame eneawo xɔ teƒe aɖe le togbɛ aɖe dzi, eye Medvedev de dzesii be:
  "Anyo be míagaƒo nu kple asrafoha la fifia o." Le goawo katã me la, nukae míele wɔwɔ ge?
  Alenka do susua ɖa be:
  - Japantɔ geɖewo gakpɔtɔ li. Mina míatsrɔ̃ Nogi ƒe aʋakɔ bliboa.
  Margarita lɔ̃ ɖe nya sia dzi enumake:
  - Eyae nye ema! Míamimi samuraiawo katã ɖa! Eye anyo ŋutɔ!
  Medvedev ko alɔgbɔnu eye wòde dzesii be:
  - Eye míaƒe aʋawɔʋua ate ŋu aƒu tsi le tsi kple dzo ƒe aŋɔwo te hã. Mina míanyrɔ Japantɔwo ƒe ƒudziʋawɔʋuwo!
  Natasha do ɣli kple dzidzɔ be:
  - Eyae nye ema! Enyo, mina míatsɔ samurai siwo katã le ƒua dzi la atutu wo ɖa.
  Ðeko Japantɔwo ƒe asrafoha la dze eƒe bɔmbdada si kplɔe ɖo gɔme teti koe nye ema. Tu siwo ƒe didime nye sentimeta wuiɖekɛ kple wuieve hã nɔ dzodzom. Eye esia, èkpɔe, nye nya vevi aɖe.
  Aʋawɔʋua ƒu du ɖo ta ƒuta. Alenka, esi wònɔ eƒe asibidɛwo ƒom ɖe ʋua ƒe ŋutilã ŋu la, ede dzesii be:
  - Enyo, yi atsiaƒu dzi. Gake aleke míawɔ atsɔ ŋgɔdonyaa ana Japantɔwo le anyigba dzi?
  Margarita, si si sidzedze aɖe nɔ tso aʋawɔwɔa ŋu la ɖo ŋku edzi be:
  - Tu siwo wotsɔna ƒoa tu la nɔ mía si, eye Mosin tu la nye esi ŋu kakaɖedzi le eye wòwɔa dɔ wu Japantɔwo tɔ sã. Eye ne menye nusianue yi edzi le ƒua dzi o la, ekema le anyigba dzi la, mɔnukpɔkpɔ aɖeke menɔ samuraitɔwo si o!
  Alenka tsɔ dziku ʋuʋu eƒe afɔ ƒuƒlu to anyigba eye wònɔ ɣli dom be:
  - Amedede asi! Amedede asi si mehiã o!
  Natasha do susua ɖa be:
  - Míahe amesiame ɖe ati ŋu!
  Adzɔha la yi ɖe tsia me. Ʋuʋudedi siwo kpɔa mɔ̃a dzi la do tso axawo dzi. Taɖodzinu gbãtɔe nye esi: Japantɔwo ƒe tɔdziʋu si gblẽa nu. Natasha tsɔ eƒe asibidɛ tsɛawo te joystick ƒe abɔtawo.
  Eye aŋɔa ƒo melia ƒe gɔme tututu kple ŋusẽ si wua ame. Etrɔ aʋawɔnuwo.
  Aʋawɔʋu si gblẽa nu la gaxɔ aʋawɔnu bubu. Natasha gate eƒe afɔbidɛ ake.
  Eye emegbe Japantɔwo nyrɔna.
  Alenka ko alɔgbɔnu be:
  - Mina míaɖɔli mía nɔewo anɔ tsi me! Tu siwo wotsɔna ƒoa tu la mewɔa dɔ boo aɖeke le tsi te o!
  Eye nyɔnuvia te joystick la, eye fifia ya eɖo go aɖe ɖe ʋu si gblẽa nu la gɔme.
  Margarita ɖo eŋu kple alɔgbɔnukoko be:
  - Enyo, nyɔnuwo le mía si!
  Natasha gaɖo akpoxɔnu aɖe ɖa eye wòdo ɣli be:
  - Le Rus ƒe ŋkɔ me la, aʋadziɖuɖu nanɔ anyi!
  Alenka tsɔ ta ɖe goawo do goe. Etso Ɣe si le dodom ƒe Anyigba ƒe melia ƒe gɔme eye wòde dzesii be:
  - Ke hã, tsartɔwo ƒe ŋusẽ si nɔ Russia mevɔ̃ɖi abe alesi nyatakaka gbegblẽwo gblɔe ene o.
  Margarita lɔ̃ ɖe nya sia dzi eye wòlɔ̃ faa ƒo nu, vevietɔ esi wònye be naneke meganɔ esi wòawɔ le mɔ aɖeke nu o ta.
  - Le Tsar Nicholas II ƒe dziɖuɣi la, Russia to ga ƒe sikadzidzenu vɛ. Fiaɖuƒea ƒe ga va zu ga si li ke wu eye wòli ke wu le xexeame. Gawo hã metrɔ kura o. Eye le Tsar Nicholas ƒe dziɖuɣi la, fe si woxena la ɖoa ruble blaetɔ̃ vɔ adre ɣleti sia ɣleti. Le nyateƒe me la, Russia va zu dukɔ siwo xɔ ŋgɔ le xexeame dometɔ ɖeka le agbenɔnɔ ƒe dzidzenuwo gome. Adzɔnuwo wɔwɔ va zu enelia le xexeame.
  Dmitry Anatolyevich Medvedev le alɔ̃dɔdɔ megbe, dze fefe gɔme le kɔmpiuta dzi. Le go sia me la, enɔ eɖokui lãm be yeayi aɖaŋua dzi. Ŋusẽ si do ŋusẽe la wɔ axɔ amewo. Russia ƒe dukplɔla teƒenɔla tsɔ aʋawɔʋuwo ƒu gbe ɖe aʋa me.
  Eye wòlolo ŋutɔ.
  Fefe nyui aɖee wònye kokoko. Mekue vie eye mexɔ aʋawɔʋu siwo ƒe kpekpeme wu tɔn alafa ɖeka. Esime wònye dukplɔla la, Medvedev di be yeawɔ aʋawɔʋu siwo ƒe kpekpeme wu tɔn alafa ɖeka. Gake Putin menae ɣemaɣi o. Gake susua dze abe ɖe wòte kpɔ ene. Ʋu siwo kpekpe ŋutɔ. Eye ʋu ƒomevi ade hã. Tɔn atɔ̃ kple alafa ɖeka kple edzivɔ.
  Gake fifia Medvedev le aʋawɔʋu siwo me nukliamɔ̃wo le la dam ɖe aʋawɔwɔ me. Eye egbãa dukɔ siwo le titina ƒe ametakpɔnuwo. Eye wogalé ameawo hã. Ẽ, gã... Be wòanɔ bɔbɔe vie la, do ka kple asrafowo ƒe aɖaŋuɖola. Eye mia kplii miexɔ ŋgɔ le futɔ la tsɔtsrɔ̃ me. Eye eƒe ameléle.
  Afisiae nèle fiaɖuƒe bubu dzi ɖum... Le afisia la, aʋawɔwɔa nu sẽ wu, gake asrafo ƒe aɖaŋuɖola aɖe si le Napoleon ƒe ɖoƒe ye le ŋgɔ nɛ. Eyata àte ŋu akpɔe ko, eye nàɖo wò fiaɖuƒea kple gaŋutinunyala si sɔ kple Stolypin tɔ.
  Eye esi Medvedev nɔ anyi ɖe kɔmpiuta si ƒe screen gã aɖe le gbɔ gaƒoƒo geɖe vɔ la, edze aɖuɖɔtoe gɔme.
  Alɔ̃ megale eŋu o ɣeyiɣi didi akpa.
  Alenka da tu Japantɔwo. Esi wònyrɔ cruiser la zi sia ta la, edzi ha be:
  - Míawoe nye ŋusẽtɔwo wu le xexeame,
  Míatsɔ míaƒe futɔwo katã aƒu gbe ɖe nugododeƒe.
  Vidadanyigba mexɔ aɖatsi dzi se o, .
  Eye míana oligarch vɔ̃ɖiawo ƒe ahɔhɔ̃!
  Eye nyɔnuvia ko nu. Eye eƒe aɖuwo nɔ keklẽm kple dzonu!
  Medvedev do susua ɖa be:
  - Esi wònye be aʋa si wowɔ kple Japan wu enu kple aʋadziɖuɖu ta la, Russia ƒe ganyawo ƒe ŋgɔyiyi alolo wu! Eye tsar-fiaɖuƒea ava zu dukɔ si me kesinɔnuwo bɔ ɖo wu!
  Alenka nyrɔ tsɔtsrɔ̃ʋu bubu eye wòƒo ɣli be:
  - Míenye kesinɔtɔwo tso gbaɖegbe ke! Ðoɖowɔwɔ mesɔ gbɔ o!
  Natasha ƒo aʋawɔmeli si le Ɣe si le dodom ƒe Anyigba dzi eye wòde dzesii be:
  - Míebɔbɔ wu Germanytɔwo le mɔ aɖeke nu le Xexemeʋa Gbãtɔ me o. Gake le sɔti atɔ̃lia ta la, míeto aʋadziɖuɖua ŋu!
  Alenka hã ɖo aŋɔ bubu ɖe armadillo ƒe ƒodo me eye wòɖe gbeƒãe be:
  - Godoo! Sɔti atɔ̃liae woabu fɔe ɖe nusianu ta. Le Xexemeʋa Gbãtɔ me la, Germanytɔwo mete ŋu te ɖe Minsk gɔ̃ hã ŋu o eye woƒo wo le Galicia. Eye le Stalin ƒe dziɖuɣi la, wokpɔ Kremlin to ŋkubiãnu dzi xoxo. Nukae esia fia?
  Natasha gada tu bubu ɖe aʋawɔmelia gɔme eye wòƒo nu le ɣlidodo me be:
  - Amedzidzedze! Míeto aʋadziɖuɖu ma tɔgbe ŋu!
  Margarita bui hã be ehiã be yeaɖo ŋku edzi be:
  - Ne menye alakpadada tae o la, anye ne míexɔ Konstantinople kple Asia Sue, kpakple mɔɖeɖe ɖe Mediterranea Ƒua ŋu. Eye míebu nu geɖe ŋutɔ le alakpadada kple sɔti atɔ̃lia ta!
  Alenka da tu bubu aɖe ɖe yame:
  - Ẽ, esiae nye sɔti atɔ̃lia! Aleke gbegbe wòhea kuxi geɖee nye si! Russia Fiaɖuƒea nye nu tɔxɛ aɖe si ate ŋu akeke ta ayi xexeame katã eye wòana ameƒomea nawɔ ɖeka!
  Natasha ƒo nu kple gbe sesẽ be:
  - Godoo! Mate ŋu awɔ nusianu eye mawɔe hã godoo! Eye be ameƒomea nawɔ ɖeka eye womate ŋu aɖu wo dzi o!
  Nyɔnuvia ɖo tu bubu ɖa, eye le ema megbe la, aʋawɔmelia me ma mlɔeba. Eye Japantɔwo nyrɔ.
  Margarita de dzesii kple vɔvɔ̃ le eƒe gbe me be:
  - Kpɔ nusi le dzɔdzɔm le xexeame fifia ɖaa? Russia kple USA le aʋawɔwɔ ƒe agbo nu. Eye China nye dukɔ si me amewo sɔ gbɔ ɖo fũu akpa eye wònye dziɖuɖumegãwo. Ðoɖo kple nudzedziname aɖeke mele xexeame o!
  Natasha ɖo aʋawɔnu yeye aɖe ɖa, fifia ya ɖe cruiser la, eye wòlɔ̃ be:
  - Ðoɖo aɖeke mele xexeame o! Míehiã na dɔdzikpɔkpɔ ɖekawɔwɔ!
  Alenka da tu la eye wòʋuʋu ta tsɔ lɔ̃ ɖe edzi be:
  - Eye dziɖuɖu sia tɔgbe ate ŋu ava zu tsarist-fiaɖuƒe! Russia ƒe ɖokuitɔdidziɖuɖuae nye xexeame katã ƒe liƒo kple nudzedziname ƒe kakaɖedzi!
  Eye nyɔnuvia ɖo aŋɔ bubu ɖa, si ma cruiser la mlɔeba.
  Edze ƒã be Japantɔwo nɔ vɔvɔ̃m. Woda tu amemabumabutɔe, eye womese amesi nɔ wo nyrɔm la gɔme o.
  Ele be míade dzesii be le anyigba dzi la, Japan mekpɔ viɖe boo aɖeke le xexlẽme gome o. Eye le ŋutinya ŋutɔŋutɔ gɔ̃ hã me la, ebu le amesiwo wowu kple amesiwo xɔ abi me wu Russia.
  Gake le ƒua dzi la, Ɣe si le dodom ƒe Anyigba ƒe meli siwo wowɔ le Britain kple USA la nyo vie wu Russiatɔwo tɔ, vevietɔ esiwo wowɔ le dukɔa me.
  Gake le afisia gɔ̃ hã la, Japantɔwo ƒe nɔnɔme ƒe gãnyenye mele vevie kura o. Eye ɖewohĩ Russiatɔwo daa tu wòdea pɛpɛpɛ wu.
  Natasha, si nɔ tu dam henɔ tɔdziʋu bubu si gblẽa nu la nyrɔm la, de dzesii kple dziku be:
  - Nyateƒee, Russia ɖu tsitretsiɖeŋula sesẽwo dzi. Le kpɔɖeŋu me, Napoleon!
  Alenka, esi wòɖo tu aɖe ɖe tɔdziʋu si me aʋawɔnuwo le la, egblɔ kpee be:
  - Oo, ẽ! Napoleon nye nunyala bibi aɖe! Eye ŋusẽ gaɖo eŋu wu, gake míeɖu edzi!
  Margarita ƒo nu sesĩe eye wòli liʋiliʋi be:
  - Bu na Japantɔwo. Esia doa dziku na ame eye wòdoa dziku na ame ale gbegbe!
  Alenka lɔ̃ ɖe nya sia dzi be:
  - Edoa dziku ŋutɔ! Nyateƒee, le esia ta la, Romanov fiaƒomea ƒe ɣeyiɣia wu enu. Ɣeyiɣia nye ŋutikɔkɔe, kalẽwɔwɔ, kple aʋadziɖuɖuwo kple aʋadziɖuɖuwo. Eye togbɔ be mía ŋutɔwo ƒe Genghis Khan menɔ mía si o hã la, míele dzi yim tso Ivan Kalita ƒe ɣeyiɣia me ke.
  Eye nyɔnuvia ɖo tu bubu si wua ame ŋutɔ ɖa. Eye tɔdziʋu si wotsɔa aʋawɔnuwo wɔe la ma ɖe akpa eve me.
  Natasha yi edzi, eye wòtsɔ tu ɖeka nyrɔ ʋu bubu si gblẽa nu. Eye nusiwo gblẽa nu le samuraitɔwo si la sɔ gbɔ ŋutɔ.
  Aʋawɔla la bia ŋutsuawo be:
  - Gake mebia ɖokuinye be nukatae le xexeame ƒe ŋutinya me la, fiaɖuƒewo dometɔ aɖeke meɖo ŋusẽ blibo gbɔ o?
  Alenka gaɖo akpoxɔnu ɖe ƒudzidela bubu ƒe ƒodo me eye wòɖe gbeƒãe be:
  - Ẽ, nyateƒe, nukatae? Ame sia ame dze anyi. Eye Persia Fiaɖuƒea, kple Alexander Gãtɔ kpakple Roma Fiaɖuƒea. Nukatae ame aɖeke mewɔ ameƒomea ɖekae o?
  Natasha tsɔ dziɖeleameƒo ƒo eƒe afɔ. Nyrɔ meli bubu eye wògblɔ be:
  - Eyae nye ema! Genghis Khan wɔ fiaɖuƒe aɖe si ate ŋu agbã xexeame katã. Gake le eƒe ku megbe la, viaŋutsuwo kple tɔgbuiyɔviawo wɔ aʋa eye wogbã fiaɖuƒea. Tsar ƒe Russia, kple eƒe ɖekawɔwɔ ƒe ɖoɖo, koe nye dukɔ ale gbegbe be ate ŋu anɔ anyi ƒe alafa geɖe eye wòakeke ta vaseɖe esime wòami xexeame katã!
  Alenka klẽ ŋku eye wòɖe gbeƒãe, eye wònyrɔ tsɔtsrɔ̃ʋu bubu be:
  - Ŋutikɔkɔe na Tsar Nicholas ƒe fiaɖuƒe gã la! Míana ŋusẽ Bolsheviktɔ siwo mele se nu o kple ɣeyiɣi kpui aɖe ƒe dziɖuɖua o!
  Natasha hã ɖo aŋɔ aɖe ɖe melia me. Enyrɔ Japantɔwo eye wòdzi ha be:
  - Mawu neɖe fia la, .
  Dziɖula sesẽ
  Miɖu fia ɖe ŋutikɔkɔe ta,
  ɖe míaƒe ŋutikɔkɔe ta!
  Fia fia wò futɔwo ƒe vɔvɔ̃ - .
  Orthodɔkstɔwo ƒe Tsar!
  Fia fia kple ŋutikɔkɔe
  Le míaƒe ŋutikɔkɔe ta!
  Edze abe nyɔnuviawo ƒe dzi gbã ŋutɔŋutɔ ene. Aleae wotsrɔ̃ samuraitɔwoe, àkpɔ dzidzɔ ɖe eŋu. Eye Medvedev tsɔ eƒe amewula si le tsi te la ku. Le goawo katã me la, esia nye aʋawɔnu fafɛ aɖe. Ele Japantɔwo ƒe ƒudziʋawɔʋuwo katã nyɔnyrɔm. Gake ŋusẽ gã aɖee nye esia.
  Wuieve, meli gã siwo ŋu aʋawɔnuwo le koe, sue wu gbogbo aɖewo, siwo dome ƒudzimɔzɔʋuwo hã le. Ame siwo gblẽa nu le ame ŋu ɖeɖe dzaa wu blaade. Exɔa ɣeyiɣi hafi wogblẽa nusiawo katã dome.
  Esi Natasha wu meli bubu nu la, ebia Medvedev be:
  - Nukae nèsusu, ɖe Mawu lia?
  Asrafomegã si le dɔ wɔm la ko alɔgbɔnu heɖo eŋu be:
  - Le gɔmesese ka nu?
  Natasha ɖo aʋawɔnu yeye aɖe ɖa, eye wòwu tsɔtsrɔ̃ʋua nu, eye wòde dzesii be:
  - Ẽ, gɔmeɖeɖe geɖe le subɔsubɔhawo si! Trɔ̃subɔlawo kple mawu ɖeka dzixɔselawo siaa li! Ɣeaɖewoɣi la, èdzea eŋu bubu gɔme. Eye èke ɖi nenye be Mawu li esime tɔtɔ ma tɔgbe le nufiafiawo me!
  Alenka ma ʋu bubu si gblẽa nu me eye wòtsɔ alɔgbɔnukoko de dzesii be:
  - Ɛ̃, le go sia me la, esesẽ be woaxɔ Biblia dzi ase. Be Mawu ɖeɖeko nawɔ nu alea. Eye nusiwo wòlɔ̃na wu gɔ̃ hã nɔ esi!
  Natasha ʋuʋu ta tsɔ lɔ̃ ɖe edzi be:
  - Eyae nye ema. Èxɔe se be dukɔ ɖeka nye Mawu ƒe amewoa? Edze ƒã be esia medze na nunya si de ŋgɔ wu o!
  Le ema megbe la, nyɔnuvia te aʋawɔmeli gã aɖe si ƒe kpekpeme nye tɔn gã aɖe nyɔnyrɔ. Aʋawɔla la nɔ dɔ wɔm.
  Gake Margarita gblɔ eƒe nukpɔsusu be:
  - Me me kɔ haɖe be aleke wòanya wɔ be Mawu lɔ̃ame natrɔ nyɔnuwo ƒe nɔnɔme alea o!
  Ewɔ nuku na Natasha be:
  - Aleke esia nyɔŋui?
  Margarita ɖo eŋu anukwaretɔe be:
  - Ɛ̃, etrɔa wo wozua nyɔnu tsitsiwo! Eye nukae ate ŋu anye ŋunyɔnu wu nyɔnu tsitsi!
  Alenka da tu ɖe cruiser la ƒe ƒodo me eye wòɖe gbeƒãe be:
  - Le susu aɖewo ta la, nyɔnu tsitsi nyɔŋu ŋutɔ aɖewo le zɔzɔm le anyigba dzi, si nye bometsitsi kple nu nyɔŋu dziŋɔ hã!
  Natasha ʋuʋu ta hedo alɔe be:
  - Eye veveseseɖeamenu manɔmee! Eye menye atsyɔ̃ɖoɖo gomee wònye o!
  Aʋawɔla la ko nu eye wòɖe ŋku ɖe eƒe zɔhɛa ŋu. Abe, eƒe nu fa miamiamia eye wòwɔa adã ale gbegbe.
  Medvedev de dzesii vevie be:
  - Nyateƒee, tsitsi gblẽ ŋutɔ. Ena amewo nyɔa ŋu, gbɔdzɔna, amesiwo ŋu woate ŋu awɔ nuvevii. Gake le nɔnɔmetɔtrɔ ƒe nukpɔsusu nu la, viɖe aɖewo le eŋu!
  Alenka ƒe mo wɔ yaa. Esi wòƒo tɔdziʋu bubu si gblẽa nu la, ebia be:
  - Viɖe kawoe ate ŋu anɔ nɔnɔme nyɔŋu sia me?
  Medvedev ɖo eŋu vevie be:
  - Esia doa dzɔdzɔmeŋutinunya kple nunya ƒe ŋgɔyiyi ɖe ŋgɔ. Ne ɖeɖi mete ɖe ame aɖe ŋu o la, ekema mahiã be wòato ʋu vɛ o. Nenema ke , asikewo kple asikewo ƒe gbɔdzɔgbɔdzɔ na woto hɛ vɛ. Vuvɔŋɔli kple tsikpeɣiwo fia mí be míado dzo. Dɔlélewo ʋã amewo wova to atikewɔwɔ vɛ. - Dukplɔla si le dɔ wɔm la lé ŋku ɖe alesi Alenka ɖo Japantɔwo ƒe meli bubu ɖe anyigba aɖaŋutɔe ŋu, eye wòyi edzi. - Le mɔ geɖe nu la, amegbetɔ ƒe gbɔdzɔgbɔdzɔwo ʋã dzɔdzɔmeŋutinunya. Míenya yameʋuɖoɖo o, gake míewɔ yameʋuwo. Eye esia nye ŋgɔyiyi!
  Natasha ɖo tu bubu ɖa eye wòde dzesii be:
  - Ŋgᴐyiyi. Gake kokoko la, ne èlé ŋku ɖe nyɔnu tsitsia ŋu la, eva zua ŋunyɔnu ale gbegbe. Ðe manya wɔ nyateƒe be amegbetɔ ƒe vɔ̃ɖinyenye manɔmeea?
  Alenka lɔ̃ ɖe nya sia dzi be:
  - Sɔhɛwo gɔ̃ hã ate ŋu ato yameʋu vɛ. Nukatae woayɔ tsitsi si woƒo fi de la me? Esia nye nu dziŋɔ kple ŋunyɔnu!
  Margarita dzi ha si mesɔ o be:
  - Nyemaklã tso Komsomol la gbɔ o! Mazu ɖekakpui tegbee!
  Eye nyɔnuvia ʋuʋu eƒe asibidɛ ɖe ga la dzi.
  Le ɣeyiɣi ma me la, aʋawɔmeli bubu nɔ nyɔnyrɔm.
  Ƒugɔmeʋawɔʋua yi edzi nɔ Japantɔwo ƒe ƒudziʋawɔʋuwo nyrɔm. Ƒudzisrafomegã Togo ŋutɔ kpɔ eɖokui le tsia me eye wozi edzi wòɖo tɔdziʋu si dzo. Ƒudziʋawɔʋu gbogbo aɖewo nɔ Japan si, gake aʋawɔnu yeye aɖe si le gɔmedzedzea me dze ŋgɔe. Eye fifia woɖu edzi keŋkeŋ.
  Alenka, si yi edzi nɔ Japantɔwo ƒe meliwo nyrɔm la, ɖe eƒe aɖu siwo lolo ŋutɔ eye wole ɖaɖɛ la ɖe go, eye wòdo susu ɖa be:
  - Emae nye nusi ŋu mele tame bum le. Nyateƒee, ele be ŋutilãwo ƒe atsyɔ̃ɖoɖo nanɔ anyi. Eye manya wɔ be nyɔnuwo nazu ame nyɔŋuwo, siwo ƒe ŋutigbalẽ le ƒuƒlu eye woƒe ŋutilã nabɔbɔ o.
  Natasha, esi wòdɔ tsɔtsrɔ̃ʋu bubu ɖe anyigba la, elɔ̃ ɖe esia dzi enumake ŋutɔ:
  - Nyateƒee! Esiae nye nusi ŋu dzɔdzɔmeŋutinunya le dɔ wɔm le!
  Aʋawɔla eveawo siaa nɔ dzidzɔ kpɔm ŋutɔ. Wonyrɔ futɔwo ƒe ƒudziʋawɔʋuwo dzidzedzetɔe.
  Nyɔnuvi adãwɔlawo te ŋu wɔa aʋadziɖuɖu gãwo.
  Le ɣeyiɣi ma ke me la, Margarita gblɔ eƒe susu be:
  - Subɔsubɔhawo hã do le amegbetɔ ƒe gbɔdzɔgbɔdzɔ ta. Ne ɖe amegbetɔ sesẽ wu la, anye ne subɔsubɔha aɖeke manɔ anyi o. Eye le nyateƒe me la, ku kple vɔvɔ̃ na ku hea nyateƒe si wònye be ame dia akɔfafa na eɖokui!
  Alenka ɖo ŋku edzi be:
  - Mekpɔ gome le seance aɖe me, eye mekpɔ nu wɔnuku aɖe. Eyata ami ʋeʋĩwo hã li!
  Natasha, si ƒe gbe tsɔ ayedzedze de dzesii be:
  - Naneke mewɔ nuku le gbɔgbɔwo ƒe anyinɔnɔ me o! Le nyateƒe me la, míedzona le míaƒe drɔ̃ewo me. Esia fia be luʋɔ aɖe li, eye abe yameʋuɖoɖo ƒe ŋkuɖodzinu ene!
  Medvedev ʋuʋu ta tsɔ lɔ̃ ɖe edzi be:
  - Ɛ̃, luʋɔ aɖe li! Le go sia me la, amea le etɔxɛ! Fifia ɖewohĩ míate ŋu akpɔ dzidzɔ vie!
  Japantɔwo ƒe ƒudziʋawɔʋuwo nɔ ʋuʋum. Aʋawɔʋu si le tsi te la wɔa amewula ƒe akpa aɖe. Margarita lé blanui vie. Gbã la, ekpɔe be yele ame bubu aɖe ƒe akpa dzi. Eye evelia, si doa dziku na ame enye be màte ŋu akpɔ nusianu nyuie ne èle tsi te o. Le goawo katã me la, ɖikeke sẽŋu nɔ Petro me le Mawu ŋu. Le nyateƒe me la, nukatae esi Russiatɔwo va xɔ Kristotɔnyenye vɔ megbe la, xaxa vovovowo va dze wo dzi. Eye Mongoltɔwo kple Tatartɔwo ƒe amedzidzedze, kple do ŋgɔ na ema la, amegãwo ƒe feudal mama. Aʋawɔwɔ siwo yi edzi le Russiatɔwo dome.
  Ɣemaɣie, mlɔeba, tso Ivan Kalita ƒe ɣeyiɣia me la, Russia ƒe gbugbɔgadzɔ dze egɔme, .
  Muscovy ƒe ŋusẽ va nɔ sesẽm ɖe edzi. Le kpɔɖeŋu me, vaseɖe esime Ivan Etɔ̃lia ƒe dziɖuɣi la, eva zu dukɔ ɖeka si le titina mlɔeba. Eye wòtsɔ Tatartɔwo ƒe kɔkuti la ƒu gbe.
  Ẽ, le nyateƒe me la, Russia nɔ dzi yim. Vaseɖe esime mekli nu le Japan.
  Esia nye fiaɖuƒea kple Romanov fiaƒomea ƒe ŋutinya ƒe nuwuwu.
  Ke hã, fiaɖuƒea dzo, gake ŋutasẽdziɖuɖu gakpɔtɔ li.
  Margarita tsɔ ŋuɖɔɖɔɖo ƒo Alenka ƒe akɔta. Nyɔnuvia ƒo nu kple ɣlidodo kple dzidzeme. Edze abe edzɔa dzi nɛ ene.
  Medvedev de dzesii le susu me be:
  - Naneke megblẽ le ŋutsu ƒe lɔlɔ̃ na nyɔnuvi kple nyɔnuvi ƒe lɔlɔ̃ na ŋutsu ŋu o. Esia nye nusi le dzɔdzɔme nu kura. Gake le ɣeyiɣi ma ke me la, ele be amewo nalé ameŋububu me ɖe asi.
  Margarita tsi tre ɖe eŋu madzemadzee be:
  - Migana míaxlẽ agbenyuinɔnɔ o. Esia medze ŋunye o!
  Dukplɔla si le dɔ wɔm la ko alɔgbɔnu be:
  - Eye amekae lɔ̃a ame! Gake ehiã be míadze ŋgɔ nyateƒea. Amewo, le go sia me la, woto vovo tso lãwo gbɔ wòdze ƒã!
  Margarita ʋuʋu ta tsɔ lɔ̃ ɖe edzi be:
  - Ẽ, dometsotso gã aɖe le mía dome!
  Alenka ɖo eŋu fewuɖutɔe be:
  - Eye ènya, le wò kple boso dome la, nyemede dzesi vovototo boo aɖeke o!
  Margarita ko nu. Le ɣeyiɣi ma ke me la, Alenka nyrɔ Japan ƒe meli wuieve siwo me aʋawɔnuwo le la dometɔ mamlɛtɔ. Le ema megbe la, nyɔnuvia de dzesii be:
  - Míewu futɔwo ƒe ƒudziʋawɔʋuwo nu kloe!
  Medvedev ko alɔgbɔnu fewuɖutɔe be:
  - Ɛ̃, mienye dɔwɔla nyuiwo! Eye le nyateƒe me la, woate ŋu awɔ nu geɖe! Le goawo katã me la, melɔ̃a nyɔnuvi aʋawɔlawo - woƒe nu léa dzi na ame ale gbegbe!
  Margarita trɔ eƒe ŋutilã hedzi ha be:
  - Medze abe sexy ene, mele abe processor ene! Eye meʋãna abe robot ene - gbeɖiɖi ƒe amedzidzela!
  Le ema megbe la, sukuvia tsɔ asi ƒo Alenka kple dzideƒo vie wu. Nyɔnuvia tsɔ eƒe asibidɛ didiawo te joystick ƒe abɔtawo eye wòdze tugbe ŋutɔ.
  Aleke gbegbe eƒe ʋuʋuwo nya kpɔe nye si.
  susu me kpɔ fiavinyɔnu aɖe si le zɔzɔm afɔ ƒuƒlu yina ɖe xɔtaxɔa gbɔ. Esia nye lɔlɔ̃nya ale gbegbe. Eye fiavinyɔnua biã ale gbegbe. Woɖe eƒe atsyɔ̃ɖonuwo katã kple eƒe awu xɔasi la le esi. Nusi susɔ koe nye kotoku la. Gake gaxɔa ƒe awua gadea eƒe mo vivi, vivi, yeye, abe rose ene ƒe dzedzeme dzi. Eye dzo ƒe taɖa. Aleke gbegbe fiavinyɔnua nya kpɔe nye si wòle yiyim be woawui.
  Eye ame akpe geɖe le tsi ƒum le afima tame. Tɔdziʋuwo le gbagbãm, yame ƒe nɔnɔme le dzo dam.
  Eye Japan ɖu dzi gã aɖe si le etɔxɛ. Eyata edze abe ele be samuraitɔwo natrɔ dzime tso woƒe nuvɔ̃wo me ene.
  Margarita bu eŋu be, nuka dzie Japantɔwo xɔ se? Nukae nye woƒe subɔsubɔha? Trɔ̃subɔlawoe wonye le nyateƒe me. Gake woɖu Orthodɔks Russia dzi. Le esia megbe la, bu amesi ƒe Mawu sesẽ wu ŋu kpɔ!
  Eye Mongoltɔwo nye trɔ̃subɔlawo, gake anyigbamama nenie woxɔ.
  Margarita bia Alenka be:
  - Gblɔe nam, tugbedzedze, aleke nèlɔ̃ Rodnoverie?
  Nyɔnuvia ko alɔgbɔnu gbadzaa eye esi wònyrɔ ʋu bubu si gblẽa nu la, eɖo eŋu be:
  - Subɔsubɔha nyui aɖe ŋutɔ! Gli dzeani mawo tɔgbe li!
  Margarita bia kple susu be:
  - Èsusu be gliwoe wonyea? Alo ɖewohĩ Russiatɔwo ƒe Mawu siawo katã li ŋutɔŋutɔa?
  Alenka tsɔ abɔta ƒoe eye wòɖo eŋu be:
  - Ðewohĩ elfwo kple gnomes siaa li! Nusianu ate ŋu adzɔ le míaƒe xexeame. Eye esesẽna be woagblɔ nusi li ŋutɔŋutɔ kple nusi meli o!
  Medvedev de dzesii le susu me be:
  - Vaseɖe afi aɖe la, nusianu si le míaƒe xexeame li. Míaƒe tamesusuwo, drɔ̃ewo, didiwo katã nye nusiwo míegblẽna ɖi. Nufiafia dodzidzɔname aɖe ŋutɔ le asinye ku ɖe Hypernoosphere ŋu, si me nusianu si amewo to vɛ kpɔ la le eme. Eyae nye be tamebubu li tegbee. Eye egakpɔtɔ le xexe bubu aɖewo siwo sɔ kple wo nɔewo me.
  Dmitry Medvedev nyɔ tso alɔ̃ me. Eye egadze eƒe dɔ vevitɔa gɔme ake, ne míagblɔe tututu la, fiaɖuƒe aɖe tutu.
  Eye aʋadziɖuɖuwo hã...
  Gbã la, ƒo aʋawɔʋu yeye si ƒe kpekpeme nye tɔn akpe ɖeka nu ƒu eye nàdae ɖe futɔwo ƒe nɔƒewo. Ao, le nyateƒe me la, menye ɖeka koe o, ke boŋ ame gbogbo aɖewo ŋutɔ.
  Eye wole ʋuʋum to dutanyigbawo dzi. Eye yameʋu siwo me atɔm bɔmb le hã le etame. Eye ne míawo hã míenya bɔmbawo ɖa ya ɖe? Eye nàwɔ tsɔtsrɔ̃woea?
  Dmitry Medvedev le abe ame bubu ɖesiaɖe si le ʋuʋu ɖi me ene.
  Eye fifia dukɔ bubu aɖe ge ɖe ŋutasẽdziɖula aɖe ƒe afɔkpa me. Eye aʋadziɖuɖuawo hã gbɔna. Gake futɔ bubu aɖee nye esi. Dukɔa hã lolo ŋutɔ... Àte ŋu awɔ ɖoɖo ɖe eŋu gɔ̃ hã. USSR ye nye esi le ƒe 1941 me... Amedzidzedze aɖe dzɔ. Unit siwo le Medvedev dzi ɖe edzi le wo ɖokui si le gaƒoƒo geɖe ƒe fefe me, eye eƒe amewo sɔ gbɔ wu biliɔn ɖeka xoxo. Ne wotsɔe sɔ kple miliɔn 196. Eye egbegbe mɔ̃ɖaŋununya geɖe wu . Eye woate ŋu atsɔ asrafowo ƒe nɔƒewo aƒo asrafowo ɖa ad infinitum.
  Dzɔgbenyuietɔe la, elektrɔnikmɔ̃wo nu mevɔna o. Eye nàzi futɔa dzi, nàzi edzi.
  Eye woɖoa aʋawɔʋu siwo ƒe kpekpeme nye tɔn akpe ɖeka ɖe nukliaʋawɔnuwo ƒe dɔwɔƒe siwo le Russia godoo yi Moscow tẽ.
  Eye manya wɔ kloe be woagblẽ wo ɖi o - naneke mexɔa o!
  Medvedev kplɔa aɖaŋua eye wòƒoa ɣli na eɖokui... Emegbe, etɔ te aʋawɔʋu siwo zãa nukliaŋusẽ. Eye wòtsɔ "Panther"-2 ƒu gbe ɖe aʋa me. Gake ʋu si gakpɔtɔ te ŋu ƒo blaetɔ̃ vɔ ene.
  Medvedev ƒoa fefe kple eɖokui to ʋuawo ƒe parameter vovovowo dede eme me... "Panther"-2... Abe alesi wòƒoe tso didiƒe ene. Eye age ɖe Soviettɔwo ƒe aʋawɔʋu aɖe me.
  Menye aleae nàwɔ ato eme o! Vevietɔ le ŋgonu, gake le ʋua me la, àte ŋui. Tudadaa le edzi yim vevie. Eye ame blaetɔ̃ vɔ eneawo ƒu du dzo... Eye woku le tuawo ƒe ƒoƒo te...
  Asrafowo le ʋuʋum ake...Eye aʋawɔ robotwo do. Woawo ŋutɔwo zɔa afɔ. Eye wotsɔa laser daa tuawo ɖe anyi. Eye wowɔa esia aɖaŋutɔe ŋutɔ.
  Eye nyɔnuvi siwo nye virtual la dzea wo dzi.
  Medvedev ƒe ŋku biã ɖe aɖaŋudzedze ŋu. Aʋa dodzidzɔname aɖe. Wò ŋutɔ ègaƒonɛ ake, alo tsɔe dea asi na asrafowo ƒe aɖaŋuɖola. Eye èléa ŋku ɖe aʋa la ƒe ŋgɔyiyi ŋu.
  Woxɔa ŋgɔ na woƒe aʋawɔʋuwo le amedzidzedzea me.
  Le afisia la, àte ŋu atsɔ piramid-tɔdziʋu siwo mebɔ o eye womate ŋu age ɖe eme tso goawo katã me o la ayi ŋgɔe. Woʋãna abe tsikpedzifefewɔƒe ene.
  Eye nyɔnuviawo ƒua du afɔ ƒuƒlu... Eye wodaa tu le woƒe mɔ dzi.
  Aʋa bubu aɖe hã. Fefenu vavãtɔ. Eye ga tsoa sikavudowo me evɔ meƒuna o. Ele abe le fefe aɖe me ene la, nusianu le ɖoɖo nu, kpododonu aɖeke mele eme o, eye dzɔdzɔme hã meɖiɖi o.
  Nusianu meva yina o, eye nunɔamesiwo dzi meɖena kpɔtɔna o. Togbɔ be edze abe esia mate ŋu adzɔ tututu o ene hã.
  Kaƒoƒo aɖe xe mɔ na Medvedev. Dukplɔla si le dɔ wɔm la xɔ telefon la be:
  - Hello!
  Dukplɔla ƒe dziɖuɖua ƒe tatɔ gblɔ be:
  - Ègale ɔfis la, Dmitry Anatolyevich?
  Medvedev ɖo eŋu vevie be:
  - Ɛ̃! Nyee gakpɔtɔ nye dukplɔla!
  Dziɖuɖua ƒe tatɔ gblɔ be:
  - Zelensky bia tso asiwò be le xɔtutua megbe la, nàdzo le aƒea me.
  Medvedev bia kple ʋuʋu be:
  - Eye afikae manɔ?
  Dɔdzikpɔƒea ƒe tatɔ ɖo eŋu be:
  - Le nye xɔ me! Wò ŋusẽ wu enu eye ele be nàdzo le teƒeawo katã!
  Medvedev ƒo nu kple ɣlidodo be:
  - Biabia aɖe le asinye na dukplɔla yeyea - na wòagblẽ kɔmpiutaa ɖi nam!
  Dziɖuɖua ƒe tatɔ bia be:
  - Na Andrew Kɔkɔe si Woyɔ Gbãtɔ ƒe Ðoɖo lam eye mabia tso Zelensky si be kɔmpiuta nanɔ esi na wò!
  Medvedev ʋuʋu ta tsɔ lɔ̃ ɖe edzi be:
  - Enyo, anya wɔ!
  . TA 7 lia
  Eye wòyɔ eƒe kpeɖeŋutɔ be wòadzra sedede aɖe ɖo. Le Andrea Kɔkɔe si Woyɔ Gbãtɔ ƒe Hadede nana dziɖuɖua ƒe tatɔ ŋu. Template la sɔ gbe eye vaseɖe fifia la, mede asi agbanɔamedzia te.
  Emegbe Medvedev gadze fefe gɔme ake.
  Fifia eƒe aʋawɔʋu siwo le abe aʋawɔʋuwo ene la le tetem ɖe Moscow ŋu hele amedzidzedzea gɔme dzem. Mɔ̃ siwo ƒe kpekpeme nye tɔn akpe eve le du sia dzi dzem.
  Ke hã, Medvedev hã tsɔa "Rat"-5 ƒua gbe ɖe amedzidzedzea me, lã wɔadã aɖee nye esia, ke menye aʋawɔʋu o. Tɔn akpe ewo ƒe kpekpeme!
  Asrafowo le tetem ɖe Kremlin ŋu... Eyata Stalin le sisim. Eye nyɔnuvi siwo do afɔ ƒuƒlu siwo do bikini la lée. Wotsɔa woƒe afɔbidɛ ƒuƒluwo léa ŋɔti. Eye wozi Stalin dzi be wòagbugbɔ nu na eƒe afɔkpodzi ƒuƒlu.
  Fiaɖuƒe si nye virtual la ƒe asrafowo to Moscow eye woyina Urals-towo dzi lae nye esi...
  Wolénɛ hã...
  Medvedev gadze ta ʋuʋu gɔme ake eye wòdze drɔ̃ekuku gɔme.
  Margarita bia fewuɖutɔe be:
  - Ke, le kpɔɖeŋu me, mama si nye blematɔwo wu ya ɖe: dziƒo kple dzomavɔ?
  Medvedev de dzesii nublanuitɔe be:
  - Esia anya nye blematɔwo ƒe susu gbãtɔ si ku ɖe hlɔ̃biabia le ku megbe ŋu. Le nyateƒe me la, anɔ eme godoo be nusianu sesẽ vie wu!
  Natasha do ɣli kple dzidzɔ esi wònɔ Japantɔwo ƒe meli mamlɛawo dometɔ ɖeka nyrɔm be:
  - Ame siwo ka atam kple blematɔwo, .
  Futɔa gaka atam ake
  Mitutu ŋunye
  Miae wòazu atikekui.
  Gake mawudɔla la medɔa alɔ̃ o, .
  Eye nusianu adze edzi. Eye nusianu awu enu nyuie!
  Nyɔnuviawo wu futɔwo ƒe ƒudziʋawɔʋuwo nu. Medvedev na aʋawɔʋua do du sesĩe, eye wòti samurai la yome. Ẽ, wowɔ dɔ nyui aɖe le afisia. Edzɔa dzi na ame be alesi woate ŋu aɖɔ ŋutinya ɖoe. Tsar ƒe Russia nye dukɔ sesẽ aɖe si nɔ kɔkɔm ɖe edzi. Togbɔ be menye amewo katãe nɔ agbe nyuie o hã.
  Gake dukɔa nɔ dzi yim. Woɖe dɔwɔŋkekea dzi kpɔtɔ. Ŋkekenyui yeyewo do. Wowɔ ɖokuidziɖuɖu le nutoa me. Fetuawo dzi ɖe edzi esi nuwo ƒe asi li ke. Woʋu sukuwo. Le Tsar Nicholas II ƒe dziɖuɣi la, ga si wozãna ɖe sukudede ŋu dzi ɖe edzi wu zi gbɔ zi ade. Gɔmedzesukudede va zu dzizizi.
  Ẽ, menye nusianue trɔ zu nyonyo kabakaba o, ke boŋ alesi gbegbe dukɔa bu le tɔtrɔ kpata kple dukɔmeviʋa tae. Aɖaŋudzela nenie ku hedzo le wo denyigba dzi? Eye fifia, le xexeame ƒe akpa sia la, mɔnukpɔkpɔ li be woaxe mɔ ɖe esia nu.
  Tsi si le tsia me si le tsia dzi la nɔ tsia dzi kabakaba henɔ anyi kpoo. Eye fifia wonyrɔ Ɣe si le dodom ƒe Anyigba la tsɔtsrɔ̃la mamlɛtɔ.
  Natasha gblɔ kple dzidzɔ be:
  - Aleae nye ɖekakpuie nye ema!
  Alenka ɖɔ nyɔnuvia ɖo, eye wòna eme kɔ be:
  - Aleke gbegbe mí katã míenye gãe nye si le afisia! Wowɔ avu abe dzatanyɔnuwo ene!
  Margarita de dzesii kple dziku be:
  - Naneke tɔxɛ aɖeke meli o! Ðeko mɔ̃ɖaŋununya si nyo wu nɔ mía si!
  Alenka ko alɔgbɔnu eye wòɖo eŋu be:
  - Gake mía ŋutɔwoe da tuawo!
  Natasha do alɔ exɔlɔ̃a be:
  - Eye mía ŋutɔwo hã míewɔe! Eye esia nye ŋkubiãnya...
  Margarita tiae be:
  - Asi siwo le gbadzaa!
  Natasha ko nu heɖo eŋu be:
  - Eye nyɔnuvi dzetugbe aɖee nènye!
  Margarita gblɔ anukwaretɔe be:
  - Mese veve ɖe Japantɔwo nu. Wotaa nutata wɔnukuwo. Hentai koŋue dzɔa dzi nam!
  Alenka ko nu eye wòtsɔ eƒe afɔ ƒo ɖe yame:
  - Hentai, esia nye nu fafɛ! Fafɛ ŋutɔ gɔ̃ hã!
  Natasha, kple alɔgbɔnukoko abe nyɔnuvi aɖe si te jam la kpɔ ene, do susua ɖa be:
  - Eye ɖewohĩ míaƒo fasitɔwo ƒe kposɔ hã!
  Medvedev ʋuʋu ta kple alɔgbɔnukoko be:
  - Susu nyui aɖe. Gake mina míawu Japantɔwo ƒe anyigbadzisrafowo nu gbã. Eye míakpe asi ɖe aʋaa nu wòawu enu kabakaba. Ale be fasitɔwo ƒe dziɖuɖu madze le xexeame katã sia me o.
  Nyɔnuviawo ɖo eŋu kple gbe ɖeka be:
  -Eye madze o, eye China anye mía tɔ!
  Esi Japantɔwo ƒe ƒudziʋawɔʋuwo nyrɔ vɔ la, T-95 super tank la te ŋu va ɖo ƒua dzi.
  Emegbe Medvedev te drɔ̃ekuku tso nya dzodzro ƒomevi ɖesiaɖe ŋu.
  Aʋawɔla Alenka tsi tre ɖe Ryazan taʋiʋli ta. Natasha nɔ egbɔ.
  Nyɔnuvi eveawo siaa do aʋawɔnu fafɛwo, eye wotsɔa akplɔ ɖe asi ɖesiaɖe me. Eye disk tɔxɛ siwo le tsɛ la le wò afɔ te.
  Mongol-Tatartɔwo ƒe aʋakɔ gã aɖe dze ame dzi.
  Atrakpui didi geɖewo tsyɔ gliawo dzi zi ɖeka. Woto vovo: wotsɔ ke ƒe atiwo lã wo, wotsɔ atitsogawo gbã pine-tiwo. Wozãa atrakpui kpekpe siwo ŋu atiwo le fli me hã. Gliawo, le xɔtutu kabakaba ta la, eva kɔ wu alesi Tatartɔwo kpɔ mɔe, atrakpui geɖe meɖo etame o. Le ŋgɔ la, Mongoltɔwo nya Urustɔ ʋɛ siwo wolé la dzoe. Russia-dukɔa lɔ̃ ku wu aboyomenɔnɔ ƒe ŋukpe.
  Gake Mongoltɔwo meɖea asi le wo ɖokui ŋu o.
  Esi wotsɔ akplɔ ɖaɖɛwo nɔ tutum nublanuimakpɔmakpɔtɔe la, wotsɔ afɔ ƒo amesiwo ŋu ɖeɖi te la ɖe dzi kple mɔkpɔkpɔ be Russia-dukɔa, esi medi be yewoawu yewo tɔ o ta la, atsɔ wo ɖokui ana. Alo, le gamenɔlawo ƒe nutsyɔnu te la, ge ɖe tsikpe ƒe gli la me. Gamenɔla aɖewo ƒu du yi anyime nɔ ɣli dom, woɖiɖi to tsikpe siwo xɔ dzo la dzi, wogbã nuker siwo wolé fui la, wovuvu yiwo le woƒe asiwo me eye wodze anyi enumake wogbã wo kakɛkakɛe. Amewo nɔ atrakpuiawo liam kabakaba, mèse ƒomevi kple to ka gɔme o?
  Wole amama afã kple afã, wodo awu ʋlayawo, eye wotsɔ atikplɔ ɖe asi, woda tu woƒe akɔta eye ʋu nɔ dodom le wo ŋu. Ŋutsu Vaul, si do aʋawɔnuwo la, kɔ fía gã aɖe ɖe dzi xoxo, esime wodo ɣli mɔkpɔkpɔbuɖeametɔe tso ete be:
  -Mègatsrɔ̃ mí o, sɔdola, mía ŋutɔwoe míenye, Russiatɔwo!
  Voivode Dikoros ti kpo yi gli la gbɔ hedo ɣli be:
  -Mele ʋeʋẽm be mía tɔe!
  Mɔkpɔkpɔbuɖeame ƒe ɣlidodo ɖo kpe esia dzi be:
  -Lala be nàtsoe, tɔwò! Mughlantɔ aɖeke mele mía dome o!
  Alenka si dze aɖaŋu ŋutɔ la do ɣli be:
  -Amesi atso eɖokui nyuie la nye eya ŋutɔ tɔ!
  - Mixɔ nyɔnyrɔ, Orthodɔkstɔwo!
  Sɔawo tsɔ gbe dziŋɔ aɖe ƒo xlã wo kilometa ɖeka, Vaula-Morovin gã la nɔ ɣli dom.
  Ryazan taʋlilawo da asi ɖe edzi be:
  -Nyui! Nyateƒee!
  Wogblɔ kple susu ɖeka le gliawo katã dzi be:
  -Miva nɔviwo, miwɔ atitsoga ƒe dzesi!
  Gamenɔla alafa geɖe siwo ƒe ŋutilã vuvu, siwo ƒe amadede nye blɔ le vuvɔ ta la, lia gli la hedze anyi, eye woyi edzi nɔ wo ɖokuiwo tsom to mɔ̃ dzi. Ame aɖewo fɔ kpe siwo woɖo do ŋgɔ enumake hetsɔ wo ƒu gbe ɖe Mongoliatɔwo ŋu dzikutɔe. Ryazantɔ geɖe kpɔ Tatartɔwo zi gbãtɔ, tsitretsiɖeŋula geɖe siwo nɔ anyi tso blema ke, siwo nye Kipchaktɔwo ke, gɔ̃ hã trɔ zu Mongoliatɔwo ƒe awuwo.
  Futɔawo do lãfuwu legbewo, siwo didi ale gbegbe be woxatsa ɖe abɔta. Akɔbli kple gayibɔ gbadzɛwo nɔ nuker tiatia aɖewo ŋu eye woƒe akɔta ʋu. Be woado vɔvɔ̃ na Urustɔwo la, wo dometɔ geɖe tsɔ ʋu ta woƒe mo vɔ̃ɖi xoxo siwo nye nyɔnuwo la.
  Gake Urustɔwo meʋuʋu o, wotsɔ yiwo kple fíawo do go futɔwo. Le Vaula ƒe ƒoƒo sesẽ si wòtutu me la, wowu Mongoltɔ atɔ̃ zi ɖeka, wowu evelia, eye wowu etɔ̃ bubuwo! Aʋawɔla bubuwo hã mewɔ aʋa si vɔ̃ɖi wu ema o. Tatartɔwo lia ʋuƒo si le glidzaglidza la dzi manyamanya, womete ŋu tsɔa akpoxɔnuwo tsyɔa wo ɖokui dzi nyuie alo tsɔa akplɔwo lãa woe o. Esi Mongol-srafowo ɖo ta la, esi wogblẽ nu geɖe le wo ŋu ta la, wokɔ tsi ƒoƒo kple aʋawɔnu dziŋɔ aɖe ɖe wo dzi: aŋɔ si le bibim.
  Nyɔnuwo kple ɖevi suewo gɔ̃ hã kɔa tsi si le dzo dam hedaa kpewo kple kpe gbadzɛwo. Aŋutrɔ sue siwo wotsɔ aŋutrɔ siwo me aɖi le la wɔa dɔ vevietɔ, ɖevi si xɔ ƒe atɔ̃, si mete ŋu tsɔ eƒe asi suewo he akplɔ sesẽ haɖe o gɔ̃ hã ate ŋu ada tu tso wo me. Eye be woato ame ŋu ne wole tu dam ɖe nu gbogbo ma tɔgbe me sesẽna wu be woaƒoe. Edze ƒã be amedzidzedzea nɔ ʋuʋum, ame kuku siwo ƒe ŋutigbalẽ le ʋuʋum la nɔ ʋuʋum le agbɔsɔsɔ gã aɖe me.
  Guyuk Khan to didiƒekpɔmɔ̃ aɖe si Chinatɔwo wɔ aɖaŋutɔe dzi lé ŋku ɖe aʋawɔwɔa ŋu nyuie. Eƒoa eƒe nuyiwo henɔa eƒe nuyiwo ƒom, ɣeaɖewoɣi, henɔa eƒe gakuku si wotsɔ sika lãfu blae, si nɔa eƒe ŋgonu dzimesesẽtɔe kple dzikudodotɔe la dzɔdzɔe. Emegbe etsɔ dziku tsɔ pɔmpia ƒu gbe.
  -Míaƒe aʋawɔlawo le kukum! Burundai kple Da Dzĩ la va gbɔnye!
  Turgaudtɔwo ƒu du kabakaba be yewoawɔ fiakuku kagan ƒe sededea dzi. Guyuk nɔ anyi ɖe zikpui aɖe si wotsɔ nyiɖu wɔ dzi esime asi aɖe mlɔ eƒe abɔta blewuu:
  -Mègatsi dzi o, ame gã aɖe! Na wò ŋkumekpɔkpɔ gbegblẽa nadze akɔ anyi!
  Hadzidzi aɖe si me ʋuʋudedi le la nɔ ɣli dom, si ɖo ŋku nyɔnu ƒe gbe dzi kura.
  Guyuk Khan se le eɖokui me be alɔ̃ le ye wum eye ƒã hafi wòte ŋu nɔa eƒe afɔwo dzi. Ẽ, eyae nye ema. Azɔ hã, abe gbɔgbɔ ene la, Da Dzĩ la do ɖe eŋgɔ - ame dziŋɔtɔ kekeake le eƒe aʋakɔa me, dzomavɔ gbɔgbɔ vɔ̃ aɖe si tso Japan didi si gbɔ womate ŋu aɖo o.
  -Wò!
  Khagan Kɔkɔetɔ ƒe domenyila la fia asi asibidɛ bometsila aɖe! Da ɣia yi edzi nɔ kakam, ɣeaɖewoɣi la, edzi ɖe edzi, ɣeaɖewoɣi la, edzi ɖe kpɔtɔ:
  -NYE! Eye mekpɔa nu to dziwò tututu! Ɣeyiɣia de be nàɖe wò dziku dzi akpɔtɔ! Enyo, ne míagblɔe tututu la, tsɔ wò nusiwo katã nèdzra ɖo ɖi la va aʋa la me kaba ale si nàte ŋui! Eye makpe ɖe mia ŋu, nɔviwo, eye mana nukunu ma tɔgbe futɔa! De asi ete ƒe ʋuʋu, xɔ dzinye se, asɔ!
  -Dze, dze, dze! Matsɔ tumen tiatia aɖe aƒu gbe ɖe aʋa me le Burundai ƒe kpɔkplɔ te! Mi ame evea miaxɔ ŋgɔ le amedzidzedzea me!
  Japantɔa klẽ ŋku, eye wòɖe eƒe aɖu ɣi gãawo ɖe go:
  -Gbɔgbɔ vɔ̃ yevu aɖeke meli o, medi be mawu nye sɔsɔewo! Abe ninja vavã ene!
  Da ɣia klẽ eƒe akplɔa, kpẽ aɖe do le eƒe nu me le mɔ si womate ŋu akpɔ o nu, eye wose hadzidzi aɖe si nɔ keklẽm.
  Guyuk susui be wole fewu ɖum le ye ŋu, gake ŋusẽ alo didi hã menɔ ye me be yeaʋli nya kple ninja afakala la o. Le ɣeyiɣi sia me la, Turgaudtɔwo ƒo Burundai amemabumabutɔe, Guyuk Khan melɔ̃ Subudai-Baghatur ƒe ametakpɔla toɖola sia o.
  -Wò weingbalẽ si le tsia me! Ðe mèkpɔe be aʋawɔla nyuitɔwo kekeake le kukum le Urus ƒe fiadu ƒe gliwo te oa? Kplɔ "Berkuts" enumake eye esi nèto tɔsisia ŋu vɔ la, tsɔ ƒoƒo lã Uruses-tɔsisiwo le ɖusime gli la te.
  Burundaitɔ bibi la tsɔ dzideƒo tsi tre ɖe eŋu be:
  -Tsikpea mesẽ haɖe o, le afɔkpodzi akpe geɖe ƒe ƒoƒo te la, ɖeko wòagbã.
  Le vome la, Japantɔ dziŋɔ la ɖo nya ŋu na Guyuk.
  -Wò dzimaɖitsitsia dze na kafukafu. Gake wò agbagbadzedzewo ya nye dzodzro! Akunyawɔtu la bla tsikpe ɖe tɔsisia dzi sesĩe wu asrafowo ƒe gakpo! Enyo, ti kpo yi ŋgɔ, míeɖe gbe na wò!
  -Ninja batyr gã la nya nusi gblɔm wòle! Do sɔ kabakaba wu, ne èbi ɖe tsikpe dzadza me la, mana sɔwo ƒe suku aɖe wòanye fetu!
  Guyuk Khan do ɣli, eye wònɔ eƒe asibidɛwo ʋuʋum. Burundai megatsɔ dzideƒo tsi tre ɖe eŋu azɔ o - ku yɔ eme fũ. Mongoltɔ si si sɔdola siwo ƒe ɖa le ɣie ƒe ha aɖe nɔ la bu le ŋkume. Kasia vɔvɔli aɖe te ɖe eŋu, toɣliɖeɖe aɖe do le ta dzi, eye ya sesẽ aɖe na be fiakuku kagan ƒe gakukua dzo:
  -Harakiri! Eyata Kpakpaluʋui la ʋuʋu! Fifia "poultice" anɔ Urusawo si.
  Ʋɔ driba gã aɖe nɔ tsatsam le anyigbaa tame, eƒe aʋala siwo le abe sika ene nɔ snoa ƒom dzoe, eye aɖe siwo le dzo dam la nɔ dodom tso eƒe nu etɔ̃ siwo nye lã lénuwo me.
  -Mongoose wɔnuku aɖe!
  Guyuk mekpɔ ɣeyiɣi gɔ̃ hã be wòavɔ̃ o:
  -Ete ŋu tɔ dzo Ryazan katã.
  -Menye wo katãe o, gake atɔ dzo gli la. Yi ŋgɔ, nye Godzilla sue la!
  Medvedev ƒe drɔ̃e wɔnukua yi edzi. Susu gã aɖe nɔ dukplɔla si le dɔ wɔm la si.
  Ʋɔ driba sesẽ aɖe si ƒe aʋala keke meta blaatɔ̃ la dzo yi yame. Mongoltɔwo kple afakala siwo kpe ɖe wo ŋu la do ɣli kple dziku. Tumen, si le Burundai ƒe kpɔkplɔ te, dzo sesĩe yi tsikpeawo dzi, sɔ geɖe kli nu, eye gayibɔ aɖe si nɔ dzodzom nyanyanya la tu afɔ woawo kple wo sɔdolawo enumake. Le ɣeyiɣi ma ke me la, lã wɔadã si si ta etɔ̃ le la ge ɖe gli la dzi bɔbɔe. Wilderness kpɔ afɔku si le yameʋu ƒe amedzidzedze me dze sii do ŋgɔ na ame mamlɛawo. Enyo, le nyateƒe me la, nyemedi be maɖe nye trump cards afia do ŋgɔ o, gake be maɖe dua la, ahiã be mazã aʋawɔnu aɖe si nyemenya o vaseɖe gbemagbe. Mɔ̃memi lã wɔadã aɖe si ƒe dzedzeme me mekɔ o abe akpɔkplɔ kple gakpo ƒe afɔ alafa ɖeka ƒe tsakatsaka ene tsi tre ɖe lã wɔadã si si aʋala le ŋu. Dzudzɔ nɔ dodom tso dzodoƒea xoxo. Well done guys le esi nètsɔ dzoka xɔxɔa ƒu gbe do ŋgɔ ta.
  Steam catapult nye mɔ̃ɖaŋununya siwo wotsɔ ƒo ƒui aɖaŋutɔe le steam locomotive, winch, ballistae siwo ƒe afɔwo sɔ gbɔ kple gɔ̃ hã... hadzidzi ƒe snuffbox. Eye lã sia si wotsɔ gakpo sesẽ wɔe la ate ŋu atsɔ nu ɖesiaɖe si gblẽa nu la aƒu gbe abe tu si wotsɔna ƒoa tu ƒe duƒuƒu ene kloe le didiƒe si ade kilometa eve. Nyɔnuvi aʋawɔlawoe nye ame gbãtɔwo le xexeame siwo susu be yewoatrɔ asi le mɔ̃ si wotsɔa piston wɔe ŋu be wòatsɔ aƒu gbe. Dikoros ŋutɔ trɔ lever la, lãgbalẽ aɖe si wotsɔ kɔsɔkɔsɔwo wɔ aɖaŋutɔe la te ʋuʋu, eye wòtsɔ kpewo de asike siwo le tɔtrɔm kabakaba la me.
  Esi wònye be Tatartɔwo ƒu du le ƒuƒoƒo gã aɖe me ta la, wometo eme o kloe, ke boŋ kpe gã ɖesiaɖe si wotsɔ kpe gbadzɛwo ƒu gbe, si nɔ dzodzom la, ƒo sɔdola geɖe siwo nɔ tetem ɖe anyi la ƒu anyi. Nu ɖeka gblẽ, taɖodzinu ƒe dzidzenu la gbɔdzɔ vie, àte ŋu aƒo Mongoltɔwo kokoko, gake dze agbagba, ƒo ʋɔ driba si le dzodzom! Lã wɔadã si si ta etɔ̃ le la trɔ ta eye wòʋu eƒe aɖu gbadza siwo ƒe asike le abe daimɔnd ene.
  Dzo si nɔ sisim la dzo to gli la ŋu hedze aƒeawo dzi. Wose ɣlidodo kple ɣlidodo, nyɔnu ŋkunɔ afã kple afã geɖe ƒu du to mɔa dzi, eye dzo bi aƒewo kple duƒuƒu si mele dzɔdzɔme nu o. Dzɔgbenyuietɔe la, ke kple tsigo kpekpewo, kpakple dzotsilawo nɔ ŋudzɔ. Wotsɔ asbestos si me dzo mate ŋu age ɖo o tsyɔ aƒeawo dometɔ aɖewo, vevietɔ esiwo te ɖe gli ŋu. Le xɔlɔ̃wɔwɔ ƒe nyaƒoɖeamenu ta la, dzoto si léa nu la trɔ zu ɣie eye esi ŋusẽ meganɔ eŋu o ta la, etrɔ zu dzudzɔ dzẽ ƒe tɔsisiwo.
  Gake edze ƒã be ʋɔ driba la medi be yeana ta o, esi wòdo go tso tsi me nɔnɔ me la, etrɔ kple ahomyaʋawɔla si tsɔ agba si gbɔ eme ƒe amenuveve eye wògaɖiɖi ahom sesẽ aɖe si le bibim ƒe tɔsisiwo. Tatartɔwo te ŋu ɖo gli la gbɔ xoxo, eyata dzobibi si nɔ bibim la ƒo woawo hã. Burundai dziŋɔ la nɔ amesiwo ŋu wowɔ nuvevii dome, eƒe awu dzeaniwo xɔ dzo, eye wòƒu du trɔ gbɔ kple gbɔ̃tsu si xɔ abi ƒe ɣlidodo. Russia-srafowo hã kpe fu, eye wòdze ƒã be tsikpeawo ƒe akpa aɖe fa, si na anyigba kple atiwo dze. Awu siwo le Dikoros dzi la nɔ dzudzɔ tum, gake aʋawɔla Antonov si nɔ tsitre ɖe gli ŋu la te ŋu kɔ tsi gaze ɖeka ɖe edzi, eye dzoxɔxɔ do tso kɔsɔkɔsɔ dzodzoe la me.
  -Abosam ƒe nudzodzro kae nye si, ewɔ nublanui ŋutɔ be Alenka fafɛ mekpɔ mí o!
  Ʋɔ driba la gatrɔ eye wòdze agbagba be yeage ɖe nutome etɔ̃lia me. Adzetɔ Savely ƒo eƒe asibidɛwo, ete ŋu da dzobolo sue aɖe, ƒoƒoa ƒo ʋɔ driba la ƒe titina ta. Wowó suea mebu nu tɔxɛ aɖeke na lã wɔadã si ta etɔ̃ le la o, ke boŋ ena wògbã vie le eƒe mɔzɔzɔa dzi, si wɔe be ʋɔ driba la da tu do ŋgɔ, eye ahom sesẽ aɖe si le dzo dam la ƒo nukliaʋawɔnuwo ƒe hatsotso siwo woƒo ƒu la. Eye ɣlidodo dzitsitsi ake, Tatartɔ aɖewo ʋu yi megbe. Ɣemaɣie Dikoros de dzesi nyɔnuvi kɔkɔ aɖe si nɔ yi eve siwo nueve le ʋuʋum sesĩe. Etsɔ duƒuƒu si me amegbetɔ ƒe nɔnɔme mele o lã eƒe tsitretsiɖeŋulawo wozu kakɛ, tsɔ eƒe afɔwo, abɔta, kple ta gɔ̃ hã ƒoe dziŋɔwo, henɔ ʋuʋum abe kpakpaluʋui ene.
  Ame ɖeka, alo ne míagblɔe tututu la, ame eve koe ate ŋu agblẽ nu alea hafi:
  -Juliana ƒe nya! Mawudɔla dzĩ, wòe nye ema?!
  - Ètsɔa wò ŋɔti ʋẽna seƒoƒowo! Tso meta etɔ̃ ƒe kɔkɔme dzi!
  Alenka ɖo eŋu kple nukoko. Nyɔnuvi aʋawɔla la, tsɔ duƒuƒu abe cheetah si ƒe tagbɔ gblẽ ene, dzo yi gli la dzi, eye wògblẽ ʋu ƒe dzesi siwo womede dzesii kura o ɖe gli ŋu.
  -Mègaƒo nu o, nusianu me kɔ! Ele be míatsi akaɖi si ŋu aʋala le la!
  Alenka ƒo kpẽ sesĩe, esi ʋɔ driba la tsɔ eƒe dzodzo sɔ pɛpɛpɛ la, ge ɖe nutome enelia me. Aʋawɔla aɖe si nɔ tsitre ɖe egbɔ gblɔ nɛ be:
  -Zã catapult la, Alenka, tsɔ kpe gã aɖe ƒoe ɖe anyi.
  Nyɔnuvi aʋawɔla la ƒo nu ŋɔdzitɔe.
  -Nye ŋutɔ menya nusi mazã nyuie wu!
  Alenka fɔ kɔsɔkɔsɔ etɔ̃ siwo wotsɔ aɖaŋu wɔe siwo ƒe duƒuƒu abe dzikedzo ene. Esia hã nye woƒe nyɔnuvi aʋawɔlawo ƒe susu: woatsɔ kpe sue eve alo etɔ̃ aƒo ƒui, woada ballista eve alo esi wu nenema eye woatso wo ɖe anyi, atso fli blibo aɖe. Esi Alenka zã dzoxɔxɔnamɔ̃a vɔ la, etso ɖe akplɔa dzi eye wòtu afɔkpo lever la. Wotsɔe ƒu gbe ɖe dziƒo, eye esi wònɔ dzodzom xoxo la, nyɔnuvi aʋawɔla la ʋuʋu eƒe abɔwo, nɔ eƒe yiwo trɔm aɖaŋutɔe, nɔ mɔ fiam alesi wònɔa ʋuʋum kabakabae, eye wòte ŋu dze anyi ɖe ʋɔ driba la ƒe megbe, si ŋu aŋgbawo ƒo xlãe. Lã wɔadã la ʋuʋu eye wòdze agbagba be yeatsɔ nyɔnuvi-sɔdola dzinɔameƒotɔ la aƒu gbe, gake kɔsɔkɔsɔ siwo wotro aɖaŋutɔe la ɖu nu gãawo dzi - lã wɔadã dziŋɔ la ƒe sɔdola keŋkeŋ.
  -Nukatae nèhiã ta etɔ̃? Ðe ɖeka bua? Dowo yɔ wo me fũ, eyata matsɔ kɔsɔkɔsɔ abla wo ale be ahɔhɔ̃ mamlɛawo nagadzo ado goe o!
  Nyɔnuvi aʋawɔla la ko nu le eƒe fefenya si me mekɔ o la ta. Ʋɔ driba la kɔ yi dzi vevie, emegbe egbugbɔ Nesterov ƒe loop la wɔ, lãmeka siwo le ŋutigbalẽa te ʋuʋu, lã wɔadã la dze agbagba vevie be yeatsɔ sɔdola si womekpe o la aƒu gbe. Ya dzodzoewo nɔ ƒoƒom to ŋutilã gã la dzi, akpakpa la ƒu du abe kpe si woɖe do goe tso ʋuʋudedi me, alo, anɔ eme godoo be, yamenutomeyimɔ̃ aɖe me ene. Yame ƒe ƒutsotsoea na Tatartɔwo ƒu gbe le mɔa dzi.
  Alenka ƒo nu kple ɣli be:
  -Menye nusi wɔ dɔ ɖe ame dzi o!
  Dukplɔla si le dɔ wɔm la ƒe alɔ̃dɔdɔ gakpɔtɔ yi edzi. Aƒetɔ Medvedev dze anyi vie, ɖewohĩ le nuxaxa gɔ̃ hã ta.
  Nyateƒee, nusi nye ʋɔ driba si le ʋuʋum na nyɔnuvi si wu enu ne eto agba siwo gbɔ eme me le yameʋu wuieve siwo trɔna me, eƒu du va ɖo nuheŋusẽ alafa ɖeka blaatɔ̃ eye wòge ɖe kpekpememanɔamesi me enumake, emegbe wògaɖo agba si mewu ame o ƒe seɖoƒe gbɔ. Numiemiewo kple lãwo teƒenɔla ɖesiaɖe nye nudzodzoe le domenyiŋusẽfianu ƒe nuwɔna sia ŋgɔ.
  Lã wɔadã la dze agbagba be yeatrɔ ta, eye wònɔ ɣli dom ŋɔdzitɔe kple eƒe nu gã la. Nyɔnuvi aʋawɔla la tsɔ eƒe yi si ŋu nya wogblɔna le xotutu me la lãe kple eƒe ŋusẽ katã, eye wòɖo ta teƒe si sea nu gɔme le wu - ŋɔti me. Ƒoƒo gbãtɔ nye gbadzɛ, klosalo ƒe dzonu siwo dzona doa go tso ŋɔti me, abe dzonu siwo klẽna le ŋdɔ me ene:
  "Wò ŋɔti nya kpɔ ŋutɔ, alo, wogblɔna be ʋɔ driba ate ŋu aɖu sika."
  Da la tsɔ akaɖi aɖe ƒoe. Le esia ta la, Alenka dzetugbe si le ablaɖeɖe me la tsɔ eƒe nugbɔ lã, ƒoƒoa ɖa eye wòde pɛpɛpɛ, akplɔa biã vie, eye zãmu si nye cherry-ruby do tso eƒe ŋɔti gã la me. Wotsi tsikpe me le dzodzo me tututu, eye woƒo wo ɖokuiwo ɖe wo nɔewo ŋu wòzu atsyɔ̃ɖonu wɔnuku aɖe.
  Nyɔnuvia ko nu be:
  - Fafɛ, va, gbugbɔ ayemɔa wɔ!
  Lã wɔadã la nɔ ʋuʋum xoxo, gake eyi edzi nɔ kɔkɔm ɖe edzi, fiadu Ryazan va nɔ sue ɖe edzi. Le afisia la, ele tasiaɖamfɔ aɖe me, fifia ele agba me, eye le afisia la, eƒe lolome le abe poppy-ku ene, eye wòbu mlɔeba le alilikpowo megbe. Dziŋgɔli klẽ yibɔ, ɣletivi siwo le keklẽm yɔe fũ, wolia yi stratosphere la me, gbɔgbɔ va sesẽ, ya fafɛ aɖe ƒo ɖe eme. Togbɔ be Alenka si ŋu nya wogblɔna le xotutu me la menye ame tsɛ o hã la, mate ŋu anɔ anyi ya manɔmee kura o. Gake, edze abe ʋɔ driba la hã le ʋuʋum ene, lã si tana la le ʋuʋum, gbɔgbɔtsixe tsia ƒo, eyata ele be míaɖiɖi eƒe kɔkɔme. Edze ƒã be didi aɖeke meli be woagawɔ Ruslan, amesi lé Chernomorets ƒe ɖa ŋkeke etɔ̃ kple zã etɔ̃, ƒe aʋadziɖuɖua ake o. Nyagbɔgblɔ aɖe si tso ɖeviwo ƒe nyatakakadzraɖoƒe aɖe klẽna le eƒe ta me, eye le susu aɖewo ta la, edi vevie be yeagagblɔe ake.
  Eye nyɔnuvi aʋawɔla la gblɔ be:
  -Ʋu ɖeka me tɔwoe míenye, nye kple wò!
  Edze abe ʋɔ driba la se gɔmesesea gɔme ene, eʋuʋu eye wòtɔ te eƒe dzodzo. Emegbe eva nɔ ɖiɖim vivivi.
  Aʋawɔla dzetugbe kple lãmekawo gblɔ be:
  -Èbu tame nyuie, nɔvinye si si aʋala le! Míakpɔ emetsonuwo kpli wò!
  Amewuwu ŋutɔŋutɔ nɔ edzi yim le ete, Mongoliatɔwo nɔ ʋuʋum le gliawo ŋu xoxo, eye Natasha wɔnuku la tso nya me be ɣeyiɣi nyuitɔ kekeake va ɖo. Èwɔe nyuie, nyɔnuvi kalẽtɔ, àte ŋu akpɔe enumake, afisi wòto la, mɔ aɖe si dzi ʋu yɔ fũu si dzi ame kukuwo le la gakpɔtɔ li. Menye eƒe afɔwo kple abɔwo koe Natasha ƒe ka didi eveawo ʋẽna lilili abe akplɔ siwo wotsɔ kɔsɔkɔsɔ siwo wotsɔ gakpo sesẽ wɔe ene.
  Alenka gblɔ na eɖokui esi wònɔ eƒe afɔ ƒom be:
  -Mawɔ nye ŋutɔ nye nunɔamesi mawo tɔgbe na ɖokuinye godoo! Azɔ, mina míado dzo na Mughlantɔwo!
  Dzo gbemelã aɖe do abe dzoto etɔ̃ ene tso ŋɔti siwo wotsɔ gaze wɔe me, Tatartɔwo ƒo ƒu sesĩe akpa, eye ɖeko woɖa wo le alafa geɖe me, eye wokɔ wo tso dzomavɔ ƒe dzo ƒe nu me. Vɔvɔ̃ ɖo sɔawo vevietɔ, gake, sɔawo dometɔ akpa gãtɔ ƒe megbeƒoƒo kpata xoxo, Guyuk Khan ŋutɔ ƒe dzɔla koe susɔ ɖe sɔdola la te. Woyi edzi nɔ wowóm, eye wòkplɔ aʋawɔla alafa geɖe siwo nɔ salvo ɖeka me le ahom sesẽ aɖe si nɔ bibim me. Da ɣia nɔ ŋku lém ɖe eƒe ʋɔ driba sue la ƒe tɔtrɔgbɔ ŋu.
  Aʋawɔla si tso ɣedzeƒe la do ɣli be:
  -Alakpatɔ! Mi katã mienye ʋɔ driba ƒomea teƒenɔlawo, miedea amesi sesẽ wu la asi ɣesiaɣi hesubɔnɛ!
  Esi ninja afakala la do dziku ta la, edze agbagba be yeaɖu sɔdola dzinɔameƒotɔa dzi, eye wòtsɔ pulsarwo ƒu gbe le tu ƒe duƒuƒu me. Ðekakpui aʋawɔla Alena ko alɔgbɔnu hedzi ha sesĩe be:
  - Kple dzotsi - ƒo glass la! Amedzro fafɛe nènye - èɖea ta ɖe dzo me!
  Nyɔnuvi sia nye - dzidzɔtɔ, kple nukokoedoname. Eye pulsar siwo wotsɔ dzo wɔ la mevɔ̃na nɛ o.
  Alena da wo bɔbɔe, ezãa aʋawɔnu siwo ŋu nya wogblɔna le xotutuwo me eye ɣeaɖewoɣi la, efiaa mɔ lã wɔadãa ɖoa ta futɔwo ƒe aʋawɔhawo gbɔ. Dzodoƒe sia si woate ŋu azã ake si ŋu aʋalawo le la nyo wu mɔ̃ alafa ɖeka si sɔwo hea.
  Ðewohĩ esia gɔ̃ hã fa wu yameʋu si wotsɔ dzea ame dzi, eye aleke wòdzɔe be ami sɔ gbɔ ɖe eme alea gbegbe, eye ɖe fuse la mewuna oa? Ele be nàsrɔ̃ nu tso lã wɔadã la ŋu le wò ɖiɖiɖemeɣi eye nàwɔ aʋawɔnu yeye aɖe si mèkpɔ kpɔ o! Aŋutrɔawo ƒua du tso ŋutigbalẽ si le ɣie si le dzo dam la dzi, eye dziŋgɔli ƒe amadedewo katã le keklẽm abe nyitsu ene. Ɣeyiɣi kpui aɖe koe haƒoƒoawo trɔa amadedea: ruby dzĩ va zua lilac-violet. Ke boŋ lilac-safire ya trɔna zua aŋutiɖiɖi dzĩ, sika ɣi, kple emerald amadede dzẽ. Esia nya kpɔ ŋutɔ, ewɔ nublanui ŋutɔ be le aʋa si me ʋukɔkɔɖi le ƒe dzoxɔxɔ me la, ɣeyiɣi aɖeke meli woatsɔ ase vivi na nukpɔkpɔ wɔnuku la o.
  Russiatɔwo ƒe aʋawɔlawo kple asrafowo le White Legion, si nyɔnuviwo ɖo la, lã Mongolia-srafowo ƒe akpa gãtɔ xoxo. Eva zua nusi dzi ŋɔ ŋutɔ ne mɔ̃ siwo wotsɔna ƒua dzoe va le dɔ wɔm, asrafoha ɖesiaɖe mete ŋu nɔa te ɖe ƒoƒo zi eve ma nu o. Aɖabaƒoƒo bubu, eye yameʋuɖoɖo si me ɖoɖo mele o adze egɔme. Da ɣia he ɖe megbe vie.
  Batu ƒe sededea me kɔ, be woawu fiakuku kagan le ɖoɖoezizi dzi, gake fetu la le sue akpa. Ao, awui emegbe, gake fifia ya la, aɖee ado goe le Russiatɔwo ƒe yi siwo le gbagbãm la te:
  -Mina míaʋu, Kagan, matsyɔ nu dziwò!
  -Ke mangus si ta etɔ̃ le ya ɖe? Nyemaɖe mɔ nɛ wòawɔ funyafunya nye aʋakɔ o!
  Ninja la ƒo eƒe asibidɛ eye dzobibiwo te gege:
  "Mate ŋu awɔ afakaka sesẽ aɖe eye wòatrɔ ayi eƒe xexeame, gake emegbe nyemate ŋu ayɔe o ƒe adre!" Gake tiatia aɖe li! Hale ƒe dzidzenu ƒe afakaka aɖe!
  -Aleke wòle?
  Guyuk ƒe mo si da ami eye wòfu wu eƒe ƒewo la keke. Ninja Killer ɖe eme be:
  -Eye nenemae! Ne mewu eƒe mongoose ɣi la, ekema ʋɔ driba la anye tɔnye, ne ewum la, ekema etɔe!
  Japantɔ afakala la gblɔ mantra didi aɖe le ɣlidodo me, aŋenu la klẽna wu ɣea. Esi amewo tsɔtsrɔ̃ ɖa ƒe dzidzɔkpɔkpɔ kplɔe dzoe ta la, kasia Alenka si nɔ afɔ ƒuƒlu la se le eɖokui me be lã wɔadã sesẽ aɖe si toa to xoxo ƒe megbe si te ŋu trɔna bɔbɔe, si le blɔ la bu le ye te. Ekpɔ eɖokui le yame, nɔ dzodzom le anyigba kple duƒuƒu abe kpe ene. Anyidzedzea mevivi o, gake mewu ame o. Esi terminator aʋawɔla la to sno si didi meta aɖe me ta la, etsɔ dziku si nye gbɔ̃tsu si xɔ abi la dze Mongoltɔwo dzi. Tsitretsiɖeŋu mamlɛtɔ si ŋu wowɔ ɖoɖo ɖo la mu, asrafoha gã la ƒe ame susɔe wɔnublanuiawo ƒu du yi ɖasi le agbɔsɔsɔ gã me.
  Nyɔnuvi dzetugbetɔwo kekeake, siwo nye Alenka kple Natasha siwo ƒe afɔ ƒuƒlu, ʋli ho ŋutɔŋutɔ le nukliaʋawɔla siwo ƒe susu mewɔ ɖeka o tsɔtsrɔ̃ ɖa me. Le ɣeyiɣi ma ke me la, Guyuk Khan va zu nusi womate ŋu akpɔ o kloe, eƒe sɔ si woyɔna be greyhound nɔ tɔdzisasrã ƒe nuŋlɔɖiwo katã gblẽm, eya ŋutɔ ƒe ŋutigbalẽ ŋu koe kagan si domenyiŋusẽfianu le la bu.
  -Ao, menye samurai ye nye esia o! Vɔvɔ̃nɔtɔ nublanuitɔ. Ŋukpe ka gbegbee nye si wònye be masubɔ mikado ma tɔgbe!
  Ninja la ƒo nu kple ɣli.
  Da ɣia ɖe katana sesẽ eve do goe, tso wo eye wòʋuʋu sesĩe, bɔl pink si le keklẽm la ma tso akplɔawo gbɔ. Akunyawɔla aɖe si woyɔna be pulsar si le aƒeme la ho kaba ɖo ta Alenka dzetugbe si le amama afã kple afã la gbɔ.
  Terminator aʋawɔla la te ŋu de dzesi ʋuʋua, etso dzo si le ʋuʋum la le dzodzo me, wowó sue aɖe si kaka abe dzikedzo ene, si kaka Mongoltɔ wuieve alo eve:
  -Eyae nye abosam! Samurai siwo le Tsiẽƒe!
  Da Dzĩ la do ɣli. Ninja la nɔ dzadzram ɖo xoxo be yeaƒu du ado go Alenka si nɔ afɔ ƒuƒlu si ʋu yɔ fũu la, esime gɔmedzenukpɔsusu aɖe va tame nɛ. "Ke ne mewu nyɔnuvi aʋawɔla sesẽtɔ sia enumake o ɖe, ekema Natasha si nye terminator si ƒe mo biã la awɔ ɖeka kplii, eye emegbe emetsonuwo ava zu afɔku. Gawu la, ebɔbɔ ʋɔ driba la ɖe anyi, eye aʋawɔla sesẽ ŋutɔ koe ate ŋu aɖu da gã la dzi. " .
  Ninja la ƒo nu kple gbe blewu be:
  -Mele dzodzom birdies! Mele dzodzom be matrɔ ava!
  Da ɣia, si ɖe eƒe awu ɣia ɖe go la, ɖi eɖokui ɖe snoa me. Emegbe esi wònɔ ʋuʋum la, edze ʋuʋu ƒe afakaka aɖe gbɔgblɔ gɔme.
  Alenka si ƒe afɔ ƒuƒlu la yi eƒe yometiti dzikutɔe dzi, Natasha sesẽ la metsi megbe o. Togbɔ be aʋawɔwɔa nu sẽ ŋutɔ hã la, womeɖe mɔ fiakukua ƒe fiakuku ƒe agbadɔ kagan be wòagadze o hena ɣeyiɣi kpui aɖe o.
  -Asi, mina míalé kplɔla la!
  Alenka si ƒe afɔ ƒuƒlu la do susua ɖa. Esi Natasha tsɔ eƒe afɔ ƒuƒlu tsɔ disk aɖe ƒu gbe la, eɖo eŋu le vo me, eye wòyi edzi nɔ Mongoliatɔ siwo nɔ sisim la ƒom sesĩe kple ƒoƒo kabakaba.
  -Nuka tae! Míahe dzidzɔ geɖe vɛ na Batyga, eye esia nye amegbetɔ ƒe nuwɔna akpa. Yi la wua ame bɔbɔe, eye ɖeko jihangir la avuvu eƒe ŋutigbalẽ.
  Alenka, esi wòtso ene kple ƒoƒo ɖeka la, ko nu.
  -Ne eya ŋutɔ metso Batu ƒe dzowo o! Ðe míaku wo ayi asaɖaa me kea, alo nukae?
  Natasha ko alɔgbɔnu hegblɔ be:
  -Batu tsɔa eƒe pantalon ƒua gbe sesĩe ŋutɔ, eye zi alesi Mooglantɔ ʋɛ aɖewo koe tsi agbe la, zi nenemae wòanyo wu!
  Nyɔnuvi siwo nye terminator la na woƒe ablaɖeɖe kabakaba, eɖo ŋku fefe aɖe si me woléa wo nɔewo le dzi, nukerawo ƒo woƒe sɔwo mɔkpɔkpɔbuɖeametɔe, eye wovuvu woƒe axawo ʋu. Esi wodze agbagba vevie ta la, wote ŋu ɖe wo ɖokui ɖa vie tso Uru sɔdolawo gbɔ, gake womate ŋu asi le amesiwo wowɔ kabakaba wu cheetah nu o!
  Esi Dmitry, Anatolyevich Medvedev nyɔ la, wowɔ kamededewo eye woʋu TV la. Le Zelensky ƒe aʋadziɖuɖua ta la, woɖu azãwo kple azãɖuɖuwo le dukɔa me godoo. Ameawo kpɔ dzidzɔ tso dzime le tɔtrɔawo ta.
  Amesiame di be yeanɔ agbe le mɔ yeye nu, eye wòanɔ ablɔɖe me wu. Amewo ƒe zidziɖuɖua nɔ aƒe tum, eye Zelensky nɔ ŋusẽ blibo xɔm. Eye esia hã he dzonɔameme kple gbɔgbɔmeʋaʋã vɛ. Abe, nusianu atrɔ eye wòanyo wu etsɔ ene. Eye Slavtɔwo akpɔ ɖekawɔwɔ eye Aʋa Vɔ̃ɖi la awu enu. Abe Putin ƒe ɣeyiɣia me ŋutasẽdziɖuɖu ƒe drɔ̃e baɖa la ene.
  Eye wodzi ha dzeaniwo tso Zelensky ŋu xoxo... Amesiame di be yeakpɔ nu yeye kple nu dzeani aɖe.
  Zelensky ŋutɔ ɖe gbeƒãe be to yeƒe sedede gbãtɔ me la, yeate fli ɖe sewɔtakpekpe ƒe mɔxexeɖedɔa nu, eye yeakɔ oligarch ƒe fuwo hã ŋu. Zelensky do ŋugbe hã be yeadzi adzɔ siwo woxena ɖe kesinɔtɔwo ta ɖe edzi ŋutɔ. Abe, susu aɖeke mele wo si si ta woalolo o ene!
  Le goawo katã me la, wowɔ ɖoɖo be woawɔ nu geɖe. Ketekemɔa tutu gã hã le eme: Arkhangelsk - Chukotka, eye emegbe mɔ aɖe si le anyigba te si yi Alaska.
  Nukatae Zelensky menye fia o? Eƒe dɔwo lolo ŋutɔ. Eye le USA la, eteƒe madidi o dziɖuɖua atrɔ eye dunyahelawo ƒe dzidzime bubu hã ava. Amesiwo hã di be yewoatrɔ.
  Eye fifia Zelensky le ɖiɖim ɖe eme...
  Hafi woatsɔ kɔmpiutaa adzoe la, Medvedev ge ɖe fefea me...
  Le USSR dzi ɖuɖu vɔ megbe la, anya wɔ be woaƒo wo ɖokui ɖe USA me. Gake gbã la, mina míaƒu du laser-tuwo takpɔnu ƒe ɖoɖoa;ŋutete mawo tɔgbe le fiaɖuƒea si le afisia. Aʋawɔwɔ kple USA - Ƒe 2008! Amedzidzedzea dzea egɔme tso Chukotka va ɖo Alaska.
  Avuwɔwɔ ŋutɔŋutɔ aɖe le edzi yim.
  Abram ƒomea le avu wɔm kple Panther-7 aʋawɔʋua. Ʋu yeyea megale kpekpem nenema gbegbe o abe alesi wòde blibo ene. Eye wòɖea eƒe hatsotso bliboa fiana.
  Eye wòtsrɔ̃ Yankeestɔwo... Aʋa la va ti kɔ na Medvedev vie, eye wòtsɔ dziɖuɖua de asi na asrafowo ƒe Aɖaŋuɖola aɖe si le Rokossovsky ƒe hatsotso me. Eye wòdze egɔme nɔ...
  Le kpɔɖeŋu me, tu nane... Gbedoxɔ yeye siwo dometɔ ɖesiaɖe me subɔsubɔha adre le. Alo TV-xɔ yeyewo gɔ̃ hã. Eye avivi ŋutɔ be woatu piramid. Kilometa ɖeka kple afã ƒe kɔkɔme. Ẽ, ema anyo ŋutɔ!
  Le ɣeyiɣi ma ke me la, Medvedev le ame ƒe agbenyuinɔnɔ ƒe seƒe dzim ɖe edzi. Menye asrafowo ƒe dɔwɔƒewo ɖeɖeɖa koe wònye o.
  Àte ŋu awɔ television, fridzi, kɔmpiuta, kɔmpiutawo hã. Eye nàtu nuwɔwɔ ɖo, eye nàdo lãmeka siwo le avu wɔm la ɖe dzi. Gake USA le ŋusẽ ɖum xoxo... Fiaɖuƒea ƒe amewo ƒe xexlẽme wu biliɔn eve kple afã xoxo eye wòle klalo ŋutɔ be yeawɔ aʋa kple USA. Medvedev ɖea eƒe aɖuwo ɖe go hedzia ha be:
  - Nyee nye ahom vavãtɔ si xɔ ƒe alafawo katã! Ame si ahe ku geɖe vɛ!
  Eye egadea nyaƒoɖeamenu Amerika dzi ake. Wole nukliaʋawɔnuwo ɖɔlim xoxo. Aʋa sia tɔgbe le dzidzim ɖe edzi.
  . TA 8 lia
  Eh, mina míagatutu unitawo ake. Eye aleke míaƒoe enye si! Nyɔnuvi afɔzɔla siwo le ʋuʋum lae nye esi. Wo katã wodo afɔ ƒuƒlu eye wodo bikini. Eye alesi Yankeetɔwo tsɔa akplɔwo ƒoa tue, kple alesi wotsɔa woƒe afɔ ƒuƒluwo daa bɔmb. Ŋusẽ vavãtɔ le wo me. Eye nusianu klẽna, abe mercury-bɔl siwo le du dzi le ŋutigbalẽ si ƒe amadede nye aŋutiɖiɖi te ene. Nyɔnuviwo lɔ̃a amewuwu - nyɔnuviwoe nye esiawo!
  Eye wodzia ha na wo ɖokui be:
  Míele Komsomol nyɔnuvi siwo le du dzi, .
  Míenye Tsar Medvedev, Tsar si nya nu ŋutɔ...
  Eye le nyateƒe me la, gbe si me kɔ le mía si, .
  Nusianu si ŋu woaʋli nya le - yi edzi!
  Eye wògatsɔ eƒe afɔbidɛ ƒuƒluwo da bɔmb ake. Nyɔnuvi siawo nye super ŋutɔŋutɔ. Eye Yankees-ha la gbã gudugudu, eye woxɔ Alaska. Eye wodzia ha na wo ɖokui hã be:
  - Amegãxi vɔ̃ɖiwo ƒoa zi ɖeka! Ema ko hafi duɖimekekea atsi agbe! Gbɔdzɔgbɔdzɔtɔwo tsrɔ̃na, wowua wo - wokɔa ʋu kɔkɔe la ŋu!
  Eye nyɔnuviawo ƒua du yia amedzidzedzea me eye woɖea woƒe aɖuwo ɖe go. Gake le Amerikatɔwo gome la, "Amegãxiwo"-7 hã li, ŋusẽ wɔnuku ka gbegbee nye si. Eye womate ŋu atɔ te lã wɔadã mawo tɔgbe o!
  "Tiger"-7 nye tu tɔxɛ aɖe si ƒe nyaƒoɖeamenu gã aɖe si ƒe tudada ƒe duƒuƒu le gɔmedzedzea me nye meta 2500 le sɛkɛnd ɖeka me. Eye ne enya ƒoe ko la, naneke maxɔ nɛ o. Eye Ambramtɔwo le du dzi le goawo katã me. Eye wògbã xɔ kɔkɔa le wo si.
  Eye nyɔnuvia zi asrafoawo dzi be woadze klo agbugbɔ nu na woƒe afɔ ƒuƒluwo.
  Amerikatɔwo gatsɔ wo ɖokui na ake. Eye Medvedev ƒe asrafowo ƒe asrafowo le tetem ɖe New York ŋu. Eye wodze dua dzi xoxo. Wolée kɔnu aɖeke manɔmee.
  Medvedev bua eɖokui be yenye aʋafia gã aɖe: exɔ New York mlɔeba.
  Eye ame aɖe ate ŋu agblɔ be eyae nye amedzidzelawo dometɔ gãtɔ. Eye emegbe Washington.
  Eye Amerikatɔwo tsɔ wo ɖokui na. United States Dukplɔla la dze anyi ɖe mo eye wòdze agbugbɔ nu na nyɔnuviawo ƒe afɔ ƒuƒluwo. Gbã la, ɖeka, emegbe evelia, le wo nɔewo yome.
  Eyata egbugbɔ nu na nyɔnuvi siwo metsɔ afɔ ƒuƒlu ƒe aʋalɔgo blibo aɖe. Aʋa gã aɖee nye esia!
  Medvedev ko alɔgbɔnu... Eyata exɔ Amerika. Gake Putin mete ŋu wɔ esia o!
  Esia nye aʋa vavã - super! Eye emegbe wova ɖo Mexico.
  Eye agate ŋu alé wo... Eye Mexico nyɔnuviawo na Mexicotɔwo dze klo, eye wogbugbɔ nu na woƒe afɔkpodzi ƒuƒluwo. Eye wodoa ɣli be:
  - Ŋutikɔkɔe na atsyɔ̃ɖolawo!
  Ẽ, kɔmpiutaa ate ŋu aɖe nyɔnuvi siwo ƒe afɔkpodzi ƒuƒlu, siwo gamenɔlawo gbugbɔ nu na la ƒe nɔnɔmetata gã siwo le amadede vovovowo me afia. Eye enye nusi doa dzidzɔ na ame ale gbegbe.
  Afisiae wogale gamenɔlawo kplɔm ake - fifia ya ameyibɔwo. Eye wogbugbɔa nu na nyɔnuviawo ƒe afɔ ƒuƒlu hã.
  Eye aʋawɔʋuawo hã le tsatsam le piramidal...
  Nyɔnuviwo le ʋuʋum eye wosɔ gbɔ ŋutɔ... Le nyateƒe me la, àte ŋu aƒo sɔhɛwo tso nunɔamesiwo me. Eye tiae be unitawo katã nye nyɔnuvi siwo do bikini. Eye esia nya kpɔ ale gbegbe.
  Woƒe akpa gãtɔ nyea ɖa dzĩwo kple ɖa ɣiwo.
  Eye woxɔa dukɔ ɖeka ɖe wo nɔewo yome. Aʋawɔla fafɛ mawo tɔgbe. Fiaɖuƒewo gena ɖe woƒe afɔ ƒuƒlu te.
  Medvedev ƒoa fefe kple dzidzɔ... Eye wòƒoa nane gɔ̃ hã le eƒe gbɔgbɔ te.
  Aleke haidrodzin bɔmb wó? Amedzrowɔwɔ dziŋɔ aɖe! Eye du blibo la katã, abe nyitsu aɖe tsɔ eƒe aɖe ƒoe ene. Aleke gbegbee keklẽŋusẽ geɖe wu le? Eye nyɔnuvi siwo ƒe afɔ ƒuƒlu ƒua du toa ke si me keklẽŋusẽ le me. Eye woƒe afɔkpodzi ƒuƒluwo fiãna.
  Medvedev ƒoa fefe abe ɖe python le anyigbamama bubu mim ene.
  Ŋusẽ bubu si dzi woɖu le xexe si me wowɔa nu ŋutɔŋutɔ le lae nye esi, eye woda aflagaa.
  Fifia aʋawɔʋuwo nye yeye kple aʋawɔnu siwo le dɔ wɔm kple anyikpewo. Multi-layered eye wòwɔa dɔ nyuie.
  Eye yameʋu siwo tsɔa yameʋuwo nye egbegbe tɔ, eye wosɔ hã ŋutɔ. Eye alesi yameʋuwo dzea tudada gɔme tso wo gbɔe.
  Medvedev, abe alesi míekpɔe ene la, nye dukplɔla si wɔa dɔ si dze aɖaŋu ŋutɔ.
  Eyata, fifia yameʋu siwo me ame aɖeke mele o ƒe ŋgɔyiyi. Eye esia fa miamiamia. Eye yameʋu siwo ƒe nɔnɔme le abe disk ene hã. Le afisia la, wole aʋa wɔm xoxo abe UFO ene. Eye emegbe, aʋawɔʋu siwo le abe piramid ene.
  United States Dukplɔla Trump, si ƒe susu me kɔ la, de se be woana ʋua nanye esi ŋu womate ŋu adze afɔku le o eye womate ŋu age ɖe eme tso goawo katã me o. Aleae mastodon la dze le piramid si bɔbɔ ƒe nɔnɔme me. Eye ʋu sia tɔgbe ɖe ametakpɔkpɔ nyui aɖe fia. Vevietɔ ɖe kinetic projectiles ŋu.
  Eye fifia, aʋawɔʋu sia va kpɔ dzidzedze ale gbegbe be womate ŋu age ɖe eme o, eye wògale dɔ wɔm kple United States kokoko. Woyɔe nenema gɔ̃ hã be: Trump ƒe aʋawɔʋua.
  Eye tagbɔsesẽ xɔa amewo ɣeaɖewoɣi ne wokpɔe be womate ŋu age ɖe ʋua me o.
  Medvedev le aʋa si mesɔ o wɔm, eye eƒe mɔ̃wo gaxɔ fiadu bubu ŋutɔŋutɔ xoxo, eye wotrɔe wòzu glikpowo ƒe ƒuƒoƒo kple do siwo le dzo dam.
  Gake esia mesɔ gbɔ na robot nyɔnuvi la o. Edze aʋawɔnu yeye aɖe toto vɛ gɔme: bɔmb si wotsɔ tsrɔ̃a ame. Eye bɔmb sia ƒe ŋusẽ de ŋgɔ wu haidrodzin tɔ zi gbɔ zi alafa ene. Eyata ne eƒo la, màte ŋu aƒo aŋɔa gɔ̃ hã nu ƒu o!
  Eye aʋawɔwɔa le ʋuʋum yi yamenutome xoxo.
  Medvedev le meli siwo wotsɔ ga yeye si sesẽ eye wòle bɔbɔe wu titanium wɔ la zãm. Eye ɣletivimefakaka meliwo dzona yia yamenutome, eye aʋawɔwɔ robotwo wɔa avu. Mɔ̃ vovovo geɖewo li xoxo le dɔwɔƒe siwo le anyigba te.
  Eye fifia fiaɖuƒe mamlɛtɔ si le ɣletinyigba dzi la mu. Eye nukae? Fifia yi yamenutome goglo aɖe me!
  Ɣletivimefakaka ƒe ɣeyiɣia dze egɔme.
  Medvedev se esia gɔme eye wòzi keyboard la dzi sesĩe. Alo àte ŋu aʋuʋu wò asibidɛwo alo aɖu wò tamesusuwo dzi.
  Dukplɔla si le dɔ wɔm la wɔa nu nunyatɔe eye wòtua yamenutomeʋuwo na eɖokui. Eye avuwɔwɔa yi edzi.
  Wole thermoquark bɔmb si ŋu ŋusẽ le wu gɔ̃ hã, vevietɔ tsɔtsrɔ̃ ɖa, toto vɛ. Eye ŋusẽ le eŋu wu tsɔtsrɔ̃ tɔ la zi gbɔ zi akpe alafa ɖeka.
  Eye emegbe meliawo dona ɖe dziƒo. Eye woléa ɣletinyigba la ƒe yamenutomeyimɔ̃wo. Eye emegbe ɖoɖo siwo te ɖe wo ŋu. Wowɔa esia kabakaba ŋutɔ.
  Eye dukplɔla si le dɔ wɔm la wɔa terminators le fefea me. Terminator kalẽtɔ lae nye esi. Esia nye ɣeyiɣi ƒe mɔzɔzɔ, ne seɖoƒe li na gɔ̃ hã.
  Medvedev ƒo nu kple ɣli be:
  - Amewo ƒoa afɔ ɖe anyigba, afɔkpawo ya ɖe! Nusi nye bometsitsi kple nu nyɔŋu dziŋɔ siaa!
  Eye Medvedev va nɔ dzidzɔ kpɔm wu sã. Eh, ɖeviwo, aleke gbegbe mienyoe nye si. Vevietɔ ne wova zu yamenutomeʋawɔlawo.
  Ɣletiviwo ƒe aʋawɔwɔ aɖe le edzi yim. Eye ƒoƒo sesẽwo ɖɔliɖɔli, ne woƒo atam maɖinu le dɔgboa me. Ne míagblɔe tututu la, enye nuŋububu le susu me.
  Medvedev yi edzi le amedzidzedze dzi:
  - Nye ɣletivimefakaka meliwo nye amewulawo!
  Eye wòɖoa yamenutomeʋafia yeyewo ɖe eteƒe. Eye nusi nye dzre, enye dzre.
  Le afisia la, Medvedev le aʋa wɔm kple eƒe aʋafiawo. Le afisia la, futɔwo ƒe habɔbɔa le tsitre tsim ɖe eŋu. Ne aʋawɔʋu manyaxlẽ sia tɔgbe te ɖe eŋu la, edoa vɔvɔ̃ na ame, ne èle adzɔge ʋĩ la, edze abe nebula si le amadede vovovowo me si le keklẽm la le tsatsam ene. Gawu la, dzobibi ɖesiaɖe nye gbɔgbɔ vɔ̃ si amekukudzrala aɖe ƒe akunyawɔwɔ he vɛ. Asrafowo ƒe yamenutomeyimɔ̃ siwo wu miliɔn wuieve kple afã siwo nye hatsotso veviwo, kple "akɔfafaxɔ" sue aɖe si nuwuwu meli na o, ne míebu ŋusẽdoameʋu siwo va ɖona ɣesiaɣi ŋu la, eƒe xexlẽme gogo miliɔn alafa eve. Ŋgɔgbea keke parsec eve alo etɔ̃, ne wodzidzee alea la, aʋawɔmeli gãwo gɔ̃ hã le abe kekui siwo le Sahara ene.
  Aʋa Gã la le aƒe tum: Medvedev ƒe Asrafowo ƒe yamenutomefiaɖuƒea tsi tre ɖe "Xɔxɔxɔ Blibo ƒe Nubabla" si le akpa vovovowo ŋu, si tso nya me, le esi teƒe be yeazã aʋawɔɖaŋu siwo nɔa anyi ɖaa le ametakpɔkpɔ si tsi megbe ɣesiaɣi la, yeadze amedzidzela vɔ̃ɖi la ŋutɔ ƒe ƒudziʋawɔʋuwo dzi.
  Meli geɖe ŋutɔ le afisia, eye woƒe ƒomevi vovovowo wɔ nuku ŋutɔ, togbɔ be le go geɖe me la, ɖeko wòxea mɔ na aʋawɔwɔ nyuie hã. Enyo, le kpɔɖeŋu me, ɣletivimefakala si ƒe nɔnɔme le abe saŋku ene, alo, si ƒe nuyi didi le ka teƒe, saŋku, alo saŋku eve gɔ̃ hã si me aʋawɔʋu ƒe xɔtaxɔe le tso Xexemeʋa Evelia me. Esia ate ŋu awɔ dɔ ɖe ame siwo ƒe dzi megbɔdzɔ o dzi, gake anɔ eme be ana woako nu wu vɔvɔ̃.
  Woƒe tsitretsiɖeŋula nye fiaɖuƒe si gblɔna be yenye xexeame katã ƒe ŋusẽ. Medvedev ƒe yamenutomeyimɔ̃ gã, afisi wotsɔa nusianu dea aʋawɔwɔ ƒe subɔsubɔdɔ me le la, nya vevitɔe nye dɔwɔwɔ nyuie kple nusi sɔ.
  To vovo na nubabla la, dukplɔla si le dɔ wɔm ƒe ɣletivimefakaka meliwo ƒe lolome koe to vovo. Eye eƒe nɔnɔme sɔ kple tɔmelã siwo le ƒu goglo me siwo dzena abe ɖe woɖua nu ŋutɔ ene. Ðewohĩ negbe ɖeko, wodzena abe akplɔ ɣi siwo le keklẽm kple gakpo ene - asiléƒewo.
  Ɣletivi siwo le yamenutome ƒe akpa sia mekaka ɖe yame fũ akpa o, gake woƒe amadede le vovovo eye wole etɔxɛ le woƒe kekeli ƒe keklẽ me.
  Le susu aɖewo ta la, ne èlé ŋku ɖe kekeli siawo ŋu la, èsena le ɖokuiwò me abe ɖe nèle ŋku lém ɖe mawudɔlawo ŋkume ene, amesiwo bua fɔ xexeame katã ƒe nu gbagbewo ɖe woƒe nuwɔna nyɔŋu, si nye ŋutasẽnuwɔwɔ vavãtɔ ta.
  Dukplɔla ƒe ɖoƒenɔla ƒe aʋakɔa mewɔ kaba yi kpekpea o, aʋalɔgo ɖekaɖeka siwo wotsɔna ʋunae koe, tsɔ woƒe duƒuƒu si de ŋgɔ wu la wɔ kaba, dze futɔwo dzi, gblẽ nu le wo ŋu eye wogbugbɔ ɖe megbe. Le esia ta la, wodze agbagba be yewoatsɔ dzo si wotsɔna ƒoa ƒui ado go wo, gake esi wònye be wowɔa nu kabakaba wu eye wokpɔa wo ta deblibo ta la, wowɔa dɔ nyuie wu sã.
  Wovuvu tomebɔmb siwo dze abe ɖe wole sue ene le xexeame katã ƒe dzidzenu nu abe ɖe wowó ene, abe alesi wovuvu tɔdziʋu siwo tsɔa ƒudzimɔzɔzɔ kple esiwo gblẽa nu ene. Gake míete ŋu he fefe gã aɖewo va anyi. Woƒo nubabla la ƒe aʋawɔmeli gãwo dometɔ ɖeka, enɔ dzudzɔ tum, etrɔ, eye vɔvɔ̃ ɖo ɣletivimefakala gã la me, abe dzo si le bibim le ave ƒuƒui me ene.
  Amedzro siwo ɖi jerboa siwo si asikewo koe le ɖe asike teƒe la sina le vɔvɔ̃ ta, esime wole ɣli dom hele titim yi dzi kple anyime. Wo dome la, ƒomevi sue siwo le abe dzata kple dadi ƒe tsakatsaka ene la le wo dome. Nuyiwo ƒoa xlã wo nɔewo le ŋɔdzidoname gbegblẽ me, wosea afakalawo, wodzona le wo nɔewo gbɔ, eye fuwo xɔa dzo. Le afisia la, dzata dadiawo dometɔ ɖeka trɔ ɖe megbe, eye wòtrɔ eƒe ta wòzu dzodoƒe. Afimae futukpɔ ƒu du yi eƒe ŋɔti me tẽe, eƒe dɔgbo ɖe eƒe afɔkpawo enumake, eye xevi la ƒe kukua gbã, eye ʋu si susɔ si do tso ɖevia me la nɔ sisim.
  Jerboa-awo fiãna eye woƒua du yia xɔname modules la gbɔ, gake edze abe ɖoɖo si naa agbetsitsi ƒe mɔkpɔkpɔ si ɖi gbɔgbɔ ene la gblẽ mɔkpɔkpɔ aɖeke manɔmee ene. Woƒe aʋafiagã, si nye Tail Cockroach, ɖea asi le ɣlidodo aɖe si me dziku le ŋu:
  - Oo mawuwo le xexeame katã ƒe nutome ƒe dzogoe ene me, to...
  Manya wɔ be woawu enu o, dzoa tsyɔ eƒe Aƒetɔ dzɔgbevɔ̃etɔ la dzi. Akpɔkplɔ si si nunya le la ƒe lã gbã zu gɔmedzenu suesuesuewo.
  Aʋawɔmelia fiã, eye wònya ya ƒe kuɖɔwo do goe ɖe ya si me ya mele o la me, eye emegbe wòwó, eye wòkaka va zu kakɛ geɖe.
  Medvedev, esi wòƒoe wòde edeƒe ta la, egawɔ nudɔdɔ eve aɖewo. Etsɔ Russia ƒe Kalẽtɔ ƒe ɣletivi hã na Novodvorskaya le eƒe ku megbe. Ede se be woana nudɔdɔ kple medalẽ siwo katã le Russia si la Oleg Rybachenko. Eye wòtsɔ Andrew Kɔkɔe si Woyɔ Gbãtɔ ƒe Ðoɖoa na Donald Trump. Le ema megbe la, Medvedev gadɔ alɔ̃ ake... Ame aɖeke meɖe fu nɛ haɖe o.
  Le aʋadziɖuɖu sia tɔgbe megbe la, edze ƒã be dzi dzɔ Alenka. Nenema kee eƒe ƒuƒoƒoa hã le.
  Margarita ye nye ame gbãtɔ si ƒo nya ta be:
  - Mina míawu Japan nu le ƒua dzi eye míawu wo nu le anyigba dzi!
  Alenka da asi ɖe susu sia dzi vividoɖeameŋutɔe:
  - Godoo! Nukatae woaɖe mɔ na Russia-srafo yeyewo ƒe ku!
  Natasha hã ƒo nu kple gbe sesẽ be:
  - Kuropatkin nye aʋafia si metsoa nya me o akpa. Eyata menye nyateƒee wònye be ate ŋu aɖu dzi o, ne míebu Japantɔwo ƒe gbɔdzɔgbɔdzɔ le Port Arthur dzi dzedze me gɔ̃ hã ŋu!
  Medvedev ƒo nya ta kpuie be:
  - Mina míadze ame dzi! Mɔnukpɔkpɔe nye esia, eye mɔnukpɔkpɔe nye Russia hã!
  Le ema megbe la, aʋawɔʋu sesẽ si sɔ ɖe egbegbe nu ŋutɔ la te ʋuʋu. Ẽ, ŋkeke gbegblẽ aɖe le edzi yim le Japan. Eye woaƒo fi de ɣeyiɣi si va susu me na wo be yewoawɔ aʋa kple Russia la wu zi ɖeka.
  Aʋawɔʋua nɔ zɔzɔm ɖo ta Japan-srafowo gbɔ. Alenka gblɔ kple dzidzɔ be:
  - Meku drɔ̃e wɔnuku aɖe alea. Ðeko wòle abe ɖe mía kple Natasha míele Ryazan ta ʋlim tso Batu Khan ƒe amehawo si me ene.
  Margarita do dziku vevie be:
  - Ðe menɔ drɔ̃e mea?
  Alenka ʋuʋu ta le mɔ gbegblẽ nu:
  - Ao! Ðeko mènɔ afima o!
  Nyɔnuvia ƒo nu kple dziku be:
  - Nublanuinya kae nye si!
  Alenka si ƒe afɔ ƒuƒlu ko nu hede dzesii be:
  - Ðeko nàte ŋu axe mɔ na mí! Gake mía kple Natasha míefa tu ale gbegbe!
  Nyɔnuvi si ƒe mo biã la bia kple movidzɔdzɔ be:
  - Èfa tua?
  Afɔ ƒuƒlu Alenka ɖo kpe edzi enumake be:
  - Ẽ, fa miamiamia ŋutɔ! Eye medo ʋɔ driba gɔ̃ hã!
  Natasha ko nu heɖo eŋu be:
  - Èdze tugbe ŋutɔ le ʋɔ driba la dzi!
  Alenka ɖo kpe edzi enumake be:
  - Ele abe glitoto ene! Afisi ʋɔ dribawo, kple elfwo, kple nusianu si dzea ame ŋu le!
  Margarita ɖo eŋu kple seselelãme anukwaretɔe be:
  - Èdze tugbe ŋutɔ ne ʋɔ driba aɖeke mele asiwò o gɔ̃ hã! Gli aɖe ko, kple nukunuwo ƒe nukunu!
  Alenka gblɔ kakaɖedzitɔe be:
  - Maɖu amesiame dzi! Ne ʋɔ dribawo le eme eye womele eme o!
  Eye aʋawɔla la ɖe eƒe asibidɛ fia.
  Russiatɔwo ƒe aʋawɔʋu gbãtɔ dze Japantɔwo dzi, amesiwo nɔ tsitre ɖe Port Arthur ƒe gliwo gbɔ. Wogakpɔtɔ sɔ gbɔ ŋutɔ. Tudalawo dze dɔwɔwɔ gɔme. Le esia ta la, aʋawɔʋu dziŋɔa ƒe tu si ƒe didime nye milimeta 152, kpakple tu enyi siwo wua ame la da tu. Eye wogadze samuraiawo ŋeŋe gɔme ake le alafa geɖe me.
  Machine guns - "Ʋɔ dribawo", nusi wua ame ŋutɔ. Tu akpe atɔ̃ le miniti ɖeka me nye lã ƒomevi aɖe ko.
  Japantɔwo dze anyi, woto wo me, wovuvu wo, eye woƒe taɖuwo gbã. Woƒe ƒodowo vuvu eye woƒe ŋutilã ti kpo, eye dzoa ƒe ƒoƒo sesẽwo tsɔ wo ƒu gbe ɖe dzi.
  Aŋɔka siwo me kakɛkakɛ siwo me wotsɔ nu ƒo ƒu ɖo hã wó. Wonyo ŋutɔ le tudada afɔzɔlawo kple meliwo gɔme me yiyi siaa me.
  Terminator nyɔnuvi siawoe nye esiawo, eye nufialagã la nye nunyala ŋutɔŋutɔ. Ale wodze samuraitɔwo ƒoƒo gɔme.
  Alenka si ƒe afɔ ƒuƒlu do ɣli be:
  - Na woado Russiatɔwo ƒe gbɔgbɔ ɖe dzi!
  Natasha, si tsɔ eƒe afɔbidɛ ƒuƒluwo te joystick ƒe abɔta la, ɖo tu ƒe tsidzadza ɖa, eye wòyi edzi be:
  - Eye míaƒe Tsar, Nicholas II hã!
  Alenka si ƒe afɔ ƒuƒlu yi edzi nɔ aŋɔ ɖeka ɖom ɖa. Le sɛkɛnd etɔ̃ ɖesiaɖe me la, aʋawɔnu si wua ame aɖe dzona doa goe. Eye Japantɔwo ƒe batriawo zi ɖoɖoe. Eye asrafo siwo ƒe ŋutigbalẽ le ɣie la ku le agbɔsɔsɔ gã aɖe me.
  Natasha, esi wòlã samuraitɔwo ƒe hatsotso geɖe vɔ la, eda asi ɖe edzi be:
  - Dadanyigba ƒe hadzidzi dzia ha le míaƒe dziwo me.
  Alenka si ƒe afɔ ƒuƒlu, si yi edzi le aɖuɖɔ ƒom kple nusi wua ame, eye ŋusẽ le wo ŋu wu plastid sã la, yi edzi be:
  "Ame aɖeke meli si dze tugbe wui le xexeame katã o."
  Natasha, si tsɔ eƒe afɔbidɛ ƒuƒluwo nɔ tu dam Japantɔwo nublanuimakpɔmakpɔtɔe la gblɔ kpee be:
  - Mia knight"s machine gun la sesĩe wu.
  Afɔ ƒuƒlu Alenka, si nye samurai-ʋu si gbã la wu enu be:
  - Ku ɖe Russia si Mawu na ta!
  Nyɔnuviawo le nenema ŋutɔŋutɔ, super! Atsyɔ̃ɖoɖo wɔnukuwo. Èléa ŋku ɖe wo ŋu hekpɔa dzidzɔ ɖe wo ŋu. Gake le Japantɔwo gome la, ku dzadzɛe nye esia. Aʋawɔʋua zɔ to batriawo me. Woƒo tudalaawo ƒu anyi. Ewɔe kaba ŋutɔ, kaba ŋutɔ. Emegbe mezɔ to doawo me. Etso ame geɖewo hã ɖe anyi. Ne míagblɔe tututu la, menye geɖe o, ke boŋ wo katã kloe. Ametsɔtsrɔ̃a va zu nusi dzɔ keŋkeŋ. Le afisia la, nusianu yi edzi le eɖokui si ya. Aleae wotsrɔ̃ Japantɔwoe.
  Alenka tsɔ nukoko de dzesii, eye wòtsɔ eƒe afɔbidɛ ƒuƒlu siwo le eƒe afɔ siwo ƒe amadede nye aŋutiɖiɖi la te joystick ƒe abɔtawo:
  - Míenye amewulawo wu aʋawɔlawo!
  Natasha ko alɔgbɔnu eye wòlɔ̃ ɖe edzi be:
  - Ablɔɖe, nunya kple ŋutikɔkɔe amewulawo!
  Eye wògadaa tu le tɔsisiwo me ake. Eye wòtsɔa ŋusẽ gã aɖe ƒoa samurai la ɖa.
  Margarita, amesi hã da tu pɛpɛpɛ kple eƒe afɔ ƒuƒlu la, de dzesii le susu me be:
  - Gayibɔ ŋutsu ʋɛ aɖewo koe anɔ anyi, eye ŋutsuwo hã ahiã le Japan!
  Alenka si ƒe afɔ ƒuƒlu la ko nu eye wògada tu ake be:
  - Kpɔ nyuie le nyɔnuwo ŋu! Nyɔnuwo, mikpɔ nyuie!
  Nyateƒee, nyɔnuvi sia ƒomevie tu, tu, kple tu ɖesiaɖe si dona le eŋu. Aleke kee wòɖale o, nyɔnuvia nye terminator ŋutɔŋutɔ.
  Natasha xɔe hedzi ha be:
  - Asrafohawo le azɔli zɔm, .
  Woƒe bayonetwo klẽna.
  Ame miliɔn geɖe le megbe na mí
  Oo Russiatɔwo ƒe asrafohawo!
  Ame aɖeke madzudzɔ o
  Ame aɖeke matso nya me o...
  Ʋuʋua ʋua ame yeyewo, .
  Mina míadzo kaba!
  Eye tsi agadza ɖe futɔ la dzi ake. Eye meɖea mɔ na wo be woɖiɖi va ɖo ampere ƒe akpa alafa ɖeka o.
  Alenka si ƒe afɔ ƒuƒlu, si nɔ aŋɔ dam ɖe gota kple atiglinyi ƒe gbeɖiɖi ɖeka la, nɔ ɣli dom, esi wòdzi ha fewuɖutɔe teti koe nye ema:
  - Ðeka, striker, eve striker, ele ʋuʋum.
  Natasha, si nɔ tu dam, ɖo kpe hadzidzia dzi be:
  - ƒoƒo ɖeka, ƒoƒo eve, etsɔe mlɔ anyi!
  Cool Alenka do alɔe vevie:
  - Zi ɖeka ʋuƒo, ʋuƒo eve - wotua aɖaka.
  Natasha si ƒe afɔ ƒuƒlu, si yi edzi nɔ tu dam henɔ tu siwo wotsɔna ƒoa tu ɖe futɔwo ƒom la, ƒo ɣli be:
  - Aŋetu ɖeka, aŋetu eve - wole do aɖe kum!
  Eye aʋawɔla la tsɔ eƒe safir ŋkuwo ʋuʋu ŋku. Enye lɔlɔ̃tɔ ma tɔgbe vavã.
  Alenka si ƒe afɔ ƒuƒlu la lé ŋku ɖe teƒeawo ŋu nyuie. Aʋawɔʋua wɔ dɔ kabakaba, eye naneke kloe meganɔ Aʋafia Nogi ƒe aʋakɔa me o. Edze abe wowu aʋafia la ŋutɔ ene. Míewu Japantɔ mamlɛtɔ siwo tso toɖeɖe ɖe dua ƒe asrafoha me nu.
  Medvedev de dzesii le susu me be:
  - Alesi mɔ̃ɖaŋununya va ɖo afisiae! Ŋutsu ene wu Japantɔ siwo wu akpe blaatɔ̃ vɔ atɔ̃ le gaƒoƒo ʋɛ aɖewo me.
  Alenka si le amama afã kple afã, si nɔ alɔgbɔnu kom vɔ̃ɖitɔe la, de dzesii be:
  - Ele be míatsrɔ̃ susɔeawo hã! Mègagblẽ ame aɖeke ɖi o!
  Natasha dzi ha esime wònɔ tu dam samurai akpe mamlɛawo be:
  - Ao, toawo mazu sika o, míawu Rus ƒe futɔwo katã kpuie!
  Cool Margarita gblɔ kpee be:
  - Ao, menye ʋusisi o, eteƒe madidi o àzu futɔ kuku!
  Esi Terminator nyɔnuviawo lã Aʋafia Nogi ƒe asrafowo ɖe anyi vɔ la, wodo le aʋawɔʋua me hena ɣeyiɣi aɖe eye woƒu du afɔ ƒuƒlu to snoa me. Enyo, dzomeŋɔli de xoxo.
  Wotsrɔ̃ afɔzɔla siwo wu akpe alafa ɖeka blaatɔ̃ xoxo. Eye wotsɔ Japantɔwo ƒe ƒudziʋawɔʋuwo kpe ɖe eŋu. Gake Japantɔ siwo wu akpe alafa eve blaatɔ̃ bubuwo tsi tre ɖe Aʋafia Kuropatkin ƒe aʋakɔa ŋu.
  Medvedev do tso eƒe alɔ̃ me kple ta si nye oak. Ezɔ ƒo xlãe vie. Emegbe megaƒoe le kɔmpiuta dzi ake... Star Wars nyo ŋutɔ... Gake nane meva yi nyuie o...
  Medvedev dze aɖaŋu yeyea gbugbɔgaƒoƒo gɔme. Meʋu ŋutinya me fefea: Russia le Nicholas II ƒe ɣeyiɣia me. Eye aʋa si wowɔ kple Japan hã. Esia nye aʋawɔwɔ ŋutasesẽtɔe ale gbegbe. Àte ŋu awɔ aɖaŋu aɖe eye nàtsɔ ŋusẽwo aƒu gbe ɖe kɔmpiutaa dzi.
  Medvedev ƒo bɔl le ɖoƒe si le bɔbɔe, gake eƒe atike si Japantɔwo do nɛ la to eŋu eye wòbu vevie. Ẽ, ehiã be woatu tu menye veviedodo akpa o. Mina míagbugbɔ adze egɔme.
  Eye wògafena na ɖokuiwò... Abe alesi wòva dzɔe ene la, le Kuropatkin teƒe la, dukplɔla si le dɔ wɔm la meklẽna fũ o... Ɣesiaɣi la, glitches, vodada aɖewo nɔa anyi.
  Emegbe Medvedev trɔ ɖe asrafowo ƒe aɖaŋuɖola ŋu, eye nuwo yi edzi nyuie... Eye eya ŋutɔ dɔ alɔ̃ eye wòdɔ alɔ̃ le eƒe zikpui dzi.
  Alenka dzetugbe , si nɔ eƒe afɔ ƒuƒlu ƒom la, bia Natasha be:
  - Aleke nèse le ɖokuiwò me, ame gbogbo mawo wuwu?
  Nyɔnuvi si ƒe mo biã la ɖo eŋu anukwaretɔe be:
  - Mènya o! Ewɔna nam abe kɔmpiuta dzi fefee wònye ene! Mèsea dziku, dziku, alo dzidzɔ gã aɖeke le ɖokuiwò me o!
  Alenka si ƒe afɔ ƒuƒlu la ko alɔgbɔnu le dziku ta:
  - Esia nye aʋawɔwɔ!
  Nat asha trɔ ɖe eŋu wòzu somersault. Eƒe afɔkpodzi dzĩ siwo le goglo la nɔ keklẽm. Le goawo katã me la, enye nyɔnuvi nyui aɖe, si te ŋu wɔa nu geɖe agbagbadzedze boo aɖeke manɔmee. Eye ne míeklɔe o la, ɖeko míedonɛ.
  Nyɔnuviawo ƒu du to snoa me. Woƒe ŋutilã ɖea nu fiana ŋutɔ. Akɔta lolo, akɔta le atsyɔ̃ɖoɖo me, abe sɔ ƒe akɔta ene, lãmekawo dzena nyuie. Esiawoe nye atsyɔ̃ɖola-kalẽtɔwo. Nyɔnu ƒe ŋusẽ ŋutɔŋutɔ kekeake le wo si. Amenuveve geɖe ŋutɔ. Eye afɔwo - lãmekawo ƒe bɔl siwo le ʋuʋum le ŋutigbalẽ si ƒe amadede nye aŋutiɖiɖi te.
  Japantɔ ŋkutsala etɔ̃ va do go wo.
  Nyɔnuviawo wɔa somersaults. Eye alesi woatsɔ woƒe afɔkpodzi ƒuƒlu aƒo samuraitɔwo ƒe asikewoe. Eye le nyateƒe me la, wogbã woƒe aɖuwo. Eye woƒo woƒe aɖuwo katã do goe. Le ema megbe la, nyɔnuviawo dzi ha be:
  - Russiatɔwo ƒe gãnyenye dze le ɣletinyigbawo dzi, .
  Míele du dzi kple kakaɖedzi le dziƒo.
  Xexeame dukɔwo katã lɔ̃a mí hekpɔa ŋudzedze ɖe mía ŋu, .
  Dukɔ bliboa me tɔwo le azɔli zɔm ɖo ta kɔmiunisttɔnyenye gbɔ!
  Eye ame dzetugbeawo gatsɔ ŋku siwo le abe emerald ene ʋuʋu ŋku ake. Wodzena abe ɖe wole avu wɔm ale gbegbe ene. Aʋawɔlaawo doa vevie nu. Eye wogaƒu du ake.
  Alenka si ƒe afɔ ƒuƒlu la ti kpo. Etsɔ pinwheel la ƒo xlã yame eye wòde dzesii be:
  - Míefa tu ale gbegbe. Míate ŋu aɖu xexeame katã dzi!
  Natasha ko alɔgbɔnu eye wòɖo eŋu be:
  - Ɣletinyigba Anyigba ƒe Fianyɔnu - .
  Esia fa miamiamia ŋutɔ!
  Eye nyɔnuvi eveawo siaa ʋuʋu ŋku ɖe wo nɔewo ŋu. Le ema megbe la, míeƒu du trɔ gbɔ. Le nyateƒe me la, aʋawɔwɔ gbesiagbe xɔa ga geɖe akpa na Tsar ƒe Russia ƒe gaxɔ. Eye ɣeyiɣia de be míawu enu kple Japantɔwo kaba.
  Medvedev tsɔ alɔgbɔnukoko si klẽna do gbe na nyɔnuviawo be:
  - Enyo, èƒu du ƒo xlãea?
  Alenka si ƒe afɔ ƒuƒlu gblɔ kple alɔgbɔnukoko be:
  - Míele du dzi eye míele klalo be míawɔ avu!
  Natasha de dzesii dzikutɔe be:
  - Míawu ame sia ame!
  Medvedev ʋuʋu asi eye wòɖe gbe be:
  - Ekema, na míayi!
  Alenka si ƒe afɔ ƒuƒlu ko nu heɖo eŋu be:
  - Míaƒe eneawoe nye esiwo wua ame wu le xexeame!
  Natasha tsi tre ɖe esia ŋu, eye wòtu eƒe afɔ ƒuƒlu be:
  - Menye le xexeame o, ke boŋ le xexeame katã!
  Eye aʋawɔʋu sesẽ si wɔa adã eye wòwua ame la kua du sesĩe ɖesiaɖe. Japantɔ siwo wu akpe alafa eve blaatɔ̃ le ŋgɔ. Gake aʋawɔtuwo sɔ gbɔ na asrafo biliɔn ɖeka!
  Nyɔnuviwo, nufialagã kple sukuvi - esia nye ƒuƒoƒo si agbã amesiame eye wòatrɔ wo wòazu agbo ƒe dzo. Eye aʋawɔʋua dzona ɖoa ta Japan-srafowo gbɔ. Eƒua du ɖe eɖokui ŋu ŋɔdzitɔe. Edi be yeagbã amesiame.
  Alenka si ƒe afɔ ƒuƒlu la dzi ha kple dzidzɔ be:
  Russia ƒe kekeme - dzeani, lɔlɔ̃tɔ, .
  Afikae sno ƒe dzonu, kristalo ƒe tɔsisi siwo seɖoƒe meli na o, .
  Eye Russia-srafoa kple aʋafiagã la nye ame ɖeka.
  Kɔkɔe nye dukɔa ƒe dzesi - Orthodɔks hɔ̃, míaƒe fia!
  Eye fifia aʋawɔʋu si zɔna kabakaba la ho ŋutɔŋutɔ. Edzo to afima abe aʋawɔyameʋu ene. Eye ekpɔ eɖokui le Japantɔwo ŋkume. Xexeame katã ƒe tu kple ʋɔ driba ƒe tu siwo wotsɔna ƒoa tu la gadze dɔwɔwɔ gɔme ake. Nyɔnuviawo dze dɔ gɔme kple didi vevie ŋutɔ. Nya bubu aɖeke magblɔmagblɔe.
  Alenka tsɔ eƒe afɔbidɛ ƒuƒluwo da tu la, eƒo Japantɔwo do goe eye wòdzi ha be:
  - Ŋutikɔkɔe na nye Rus', Stalin kple Lenin, ƒome ɖeka!
  Eye abosam si ƒe taɖa biã la klẽna kple ŋku siwo le abe emerald ene. Eye alesi wòfua samurai lae. Àdze lɔlɔ̃ me.
  Eye Natasha hã mebɔbɔ ɖe anyi o. Eƒoa Japantɔwo.
  Eye wòdzia ha be:
  - Mègaɖe blewu le tɔtrɔwo me o. Míaƒe dzɔgbese enye be míaɖu dzi, nyɔnuviwo!
  Aʋawɔla la nɔ seƒoƒo gã aɖe me. Eye wòƒua du alea, wòkɔa dzo ɖe futɔa dzi.
  Eye afɔbidɛ ƒuƒluwo te joystick ƒe dzesi la.
  Alenka si le amama afã kple afã, si le tu dam la, de dzesii be:
  - Kuxi eve le Russia...
  Margarita tso nya me nɛ le afisia:
  - Ne ɖe eve li la, anye ne!
  Alenka si ƒe afɔ ƒuƒlu, si le tu dam la lɔ̃ ɖe edzi kple dzidzɔ be:
  - Ẽ, ne eve koe!
  Natasha, si nɔ tu dam, tsɔ Japantɔ alafa geɖe mlɔ anyi, xɔe hedzi ha be:
  - Le eve me, le dzomeŋɔli eve me. Le eve me, le tsidzɔƒe eve me!
  Alenka si ƒe afɔ ƒuƒlu, si le tu dam la gblɔ kpee be:
  - Mawu Japantɔwo eye matrɔ ava!
  Natasha ko alɔgbɔnu eye wòɖo eŋu be:
  - Port Arthur nye mía tɔ! Eye míaɖe mɔ na ame aɖeke be wòaxɔ míaƒe Manchuria o!
  Eye aʋawɔla la gaƒo samurai la ake. Russiatɔwo maɖu Japantɔwo dzi o. Esia gaɖo kpe alesi gbegbe womate ŋu aɖu Russia dzi o dzi ake!
  Alenka si ƒe afɔ ƒuƒlu la gbã batri la eye wòdo ɣli be:
  - Rus' axɔ ŋkɔ le dukɔ diditɔwo kple ƒe alafawo me!
  Natasha hã do ɣli be:
  - Eye ŋusẽ aɖeke maxe mɔ na mí o!
  Eye wòtsrɔ̃ samurai akpe eve alo etɔ̃ bubuwo. Emegbe tsidzɔƒea yi ŋgɔ eye woyi nuŋeɣia dzi.
  Margarita, esi wòlé ŋku ɖe esia ŋu la, egblɔ eƒe susu be:
  - Ne woɖu aʋaa dzi nyuie alea la, nukae Russia awɔ kplɔe ɖo?
  Medvedev nɔ nyɔnuviawo kpɔm wonɔ Japantɔwo lãm sesĩe eye wòdo susua ɖa be:
  - Aʋa aɖe adzɔ, kple Germanytɔwo alo kple Britaintɔwo! Gake aleke kee wòɖale o, aʋa si wowɔ kple Ɣe si le dodom ƒe Anyigba la menye mamlɛtɔ o!
  Alena, esi wògbã batri bubu la, egblɔ be:
  - Eyata míatsɔe ana Germanytɔwo, nyuie, míatsɔe ana wo ale gbegbe be adze abe masɔ gbɔ o ene!
  Natasha, si nye samuraitɔwo tsrɔ̃la, gblɔ kpee be:
  - Eye ame aɖeke manɔ Hitler si wòaxɔ ɖe Wehrmacht me o!
  Alenka, si tsɔ eƒe afɔbidɛ ƒuƒluwo te joystick ƒe abɔtawo, gblɔ dzikutɔe be:
  - Gake Aryatɔwo ƒe nu wɔ nublanui nam. Ale yevu ŋutsu dzetugbe geɖewo ku!
  Natasha lɔ̃ ɖe nya sia dzi, eye wòʋuʋu ta nublanuitɔe be:
  - Ẽ, ame nyui geɖewo ku ale gbegbe! Eye nuka tae?
  Nyɔnuvia ƒo Japantɔ la eye wòde dzesii.
  - Eye Japantɔwo nye dukɔ nyui aɖe, gake wozi mía dzi be míawɔ avu kpli wo! Togbɔ be esia hã menyo akpa o hã!
  Margarita de dzesii le susu me be:
  - Eye lãwo hã? Ðe womewua wo nɔewo oa? Gake lã si le ɖoƒe kɔkɔtɔ kekeake koe amegbetɔ nye!
  Medvedev ko alɔgbɔnu hetsi tre ɖe eŋu be:
  - Amegbetɔ, to vovo na lãwo la, luʋɔ le esi! Eye eƒe luʋɔ le etɔxɛ eye mekuna o vavã! Eyata, mía kple lãawo míenye aʋli blibo aɖe!
  Margarita tsi tre ɖe esia ŋu be:
  - Eye bosoawo hã? Nunya deŋgɔ hã le wo si. Wo dometɔ ɖeka nya nya akpe etɔ̃ kple afã!
  Dukplɔla si le dɔ wɔm la ɖo eŋu be:
  - Gake míaƒe ƒometɔwoe wonye!
  Alenka si ƒe afɔ ƒuƒlu la da tu Japantɔwo eye wòdzi ha be:
  - Nyee nye boso! Ŋutsu hã!
  Natasha, si nɔ samurai la lãm ɖe anyi la, do ɣli be:
  - Mègazɔ le bosowo dodo me ƒe alafa ɖeka o!
  Aʋawɔʋu gã la yi edzi nɔ Japantɔwo ƒom. Aleke wɔ? Lã si ƒe tagbɔ gblẽ ŋutɔŋutɔ
  si daa tu akpe blaene le miniti ɖeka me. Eye tu ɖesiaɖe kloe mate ŋu age ɖe eƒe aʋawɔnuwo me o. Eye menye ƒe alafa blaevelia ƒe gɔmedzedze koe o.
  Alenka si ƒe afɔ ƒuƒlu, si le tu dam, gblɔ dzikutɔe be:
  - Tsar Nicholas wɔ nu geɖe na Russia, gake womekpɔ ŋudzedze ɖe eŋu o eye womebui nu tsɛe o!
  Natasha, si nɔ dzo kɔm ɖe Japantɔwo dzi la, lɔ̃ ɖe edzi be:
  - Esɔ! Wowu fia la. Wozi nunɔla la dzi be wòaɖe afɔ ɖa le fiazikpuia ŋu! Eye nukae va nyo wu?
  Alenka si ƒe afɔ ƒuƒlu la da tu tso tu me eye wògblɔ kpee be:
  - Egavloe ɖe edzi! Eye ame nyɔŋu geɖe wu gɔ̃ hã va xɔ dziɖuɖua!
  Natasha ko alɔgbɔnu, ƒo Japantɔawo hegblɔ be:
  - Eyata mina míaʋli etsɔme nyuitɔ ta! Eye le Russia ƒe ablɔɖe ta!
  Alenka si nɔ amama afã kple afã, si nɔ tu dam la gblɔ be:
  - Na tɔtrɔ kple aʋadziɖuɖu!
  Emegbe eɖe eƒe asibidɛ fia. Nyɔnuvi si ate ŋu awɔ esiae wònye. Ekema samuraitɔwo gɔ̃ hã mate ŋu aɖee ɖa o. Eye tu siwo wotsɔna ƒoa tu la wɔa dɔ. Amesiame le lãwo lãm hele nu ƒom.
  Woƒãa agble to ame kuku blibowo ƒe fli me ŋutɔŋutɔ. Eye woɖea teƒea ɖa le amewuwu me.
  Wona Aʋafiagã Kuropatkin nya be nu wɔnuku aɖe le edzi yim le Japantɔwo dome. Tudada, wowó, ame aɖe dze wo dzi.
  . TA No. 9 lia.
  Medvedev, esi wòdɔ alɔ̃ vie la, egaxɔ kɔmpiutaa ake. Melũ ta gɔ̃ hã o. Eye wògadze fefe gɔme le eya ŋutɔ ƒe mɔ nu.
  Japan dzi dzedze le aʋatsoɖaseɖiɖi si wotsɔ aʋawɔʋuwo kple yameʋuwo wɔ megbe. Xexemeʋa Gbãtɔ me bɔmbdala nyuitɔ kekeake, Ilya Muromets hã le eme. Nusi ɖe gbeƒãe sesĩe ŋutɔ. Eye wòƒo Japantɔwo abe rababa si wotsɔ ƒo ʋetsuviwo ene.
  Eye míeyi ŋgɔ yi Tokyo...
  Dmitry Medvedev, esi wòɖu Japan dzi la, yɔ eɖokui be Mikado-fiagã.
  Eye emegbe aʋa yeyewo...
  Le kpɔɖeŋu me, àte ŋu aƒo ŋutinya bubu. Alexander II gblɔ na Bismarck le ƒe 1875 me be masɔmasɔ siwo le ye kple France dome la nye Germany kple Franseawo ƒe ememe nya. Bismarck xɔ France eye wòdze France dzi le ƒe 1876 me. Gbã la, dzɔgbenyuie nɔ Prussiatɔwo ŋu eye woɖo Paris. Gake emegbe woɖe woƒe duƒuƒu dzi kpɔtɔ. Eye Britain ge ɖe aʋa la me... Anye ne nusianu anyo, gake Britaintɔwo tsɔ aʋawɔwɔ na Germany eye woɖu wo dzi. Emegbe Prussiatɔwo he woƒe asrafowo ɖe dzi.
  Aʋa si wowɔ le Ɣetoɖoƒedukɔwo me la yi edzi. Franseawo ʋli wo ɖokui ta mɔkpɔkpɔbuɖeametɔe. England tsɔ asrafoha geɖe wu yi teƒe bubu...
  Le ɣeyiɣi ma me la, Russia ɖu Turkey kple Istanbul dzi. Britain kple France kpakple Germany ƒo wo ɖokui ɖe aʋawɔwɔ me. Eye Tsar Alexander ƒe fiaɖuƒea xɔ anyigba geɖe, siwo dome Iraq hã le, va ɖo India-ƒua gbɔ. Eye Palestina, kple anyigbawo vaseɖe Egipte. Eye aleae Russia-srafowo, siwo Skobelev nɔ ŋgɔ na la, ɖu Mecca, Medina, kple Saudi Arabia ƒe du bubuwo dzi.
  Eye woɖo Russia Fiaɖuƒea ƒe dzigbe gome. Eye Alexander II va zu fia gã aɖe. Eye aʋa si Germany kple France kple Britain dome wɔ la xɔ ƒe ewo.
  Eye ewu enu kple dada ŋutɔŋutɔ.
  Alexander II ɖu dzi vaseɖe ƒe 1887 me eye wòva zu amewuwu ƒe agbagbadzedze aɖe si wodze le Alexander Ulyanov, si nye Lenin nɔviŋutsu ƒe kpɔkplɔ te. Eƒe ŋutikɔkɔedziɖuɖu si te Russia tu mɔ geɖe, xɔ anyigba geɖewo, eye wòna ablɔɖe agbledelawo la wu enu.
  Mɔnu bubu siae nye alesi woƒoa fefeae. Alexander Etɔ̃lia, kpakple aʋafia Skobelev, ɖu Iran kple Pakistan siaa dzi. Gake eku hã - ta sue aɖe si le keklẽm. Le Nicholas II ƒe dziɖuɣi la, Russia wɔ aʋa kple Japan si si ƒudziʋawɔʋuwo le xoxo le India-ƒua me, eye wova kpe ɖe Pasifik-ƒua ŋu kaba ŋutɔ. Russiatɔwo ɖu samuraitɔwo dzi kabakaba vie, eye ŋusẽ nɔ wo ŋu wu sã le anyigba kple tsi siaa dzi.
  Tsɔ kpe ɖe eŋu la, Aʋawɔnyawo Gbɔkpɔha ƒe Dɔdzikpɔla si si nunya le, Skobelev, ye nɔ Russia-srafowo ƒe tatɔe. Eye menye ɖeko Russia ɖu dzi ko o, ke ete ŋu ɖu Japan hã dzi. Gawu la, United States metsɔ eɖokui de Ɣetoɖoƒenutowo me haɖe o, eye Britain hã mesẽ nenema gbegbe o. Gawu la, Russia nɔ nubabla me kple Germany. Mlɔetɔa tsi megbe le Britain kple France megbe le Afrika taʋiʋli me. Tsar ƒe Russia, le Japan kple China ƒe akpa aɖewo xɔxɔ vɔ megbe la, gasẽ ɖe edzi. Wonɔ mɔ si tso Delhi yi Moscow la tum.
  Abe alesi míekpɔe le esia me ene la, wowɔ ɖoɖo siwo Tsarist Russia ɖo be yeakeke ye ɖokui ɖe enu ayi India kple China la dzi dzidzedzetɔe. Tsar Nicholas II tia Germany ƒe akpa dzi le Xexemeʋa Gbãtɔ me. Germanytɔwo ɖu France dzi eye woxɔ Belgium, Holland, Denmark kple Norway. Russia xɔ Egipte, Afrika ƒe akpa gãtɔ kple Indochina. Eye Britain ƒe Pasifik-nyigbawo hã. Eye wòɖi ɖe Australia gɔ̃ hã. Eye woxɔ eƒe Australia.
  Le ema megbe la, aʋaa wu enu esi Britain ɖiɖi hexɔe. Xexemeʋa Gbãtɔ wu enu. Gake edze na Kaiser Wilhelm be Russia xɔ anyigba geɖe xoxo, eye medze agbagba ŋutɔŋutɔ o. Eye wòku drɔ̃e be yeabia hlɔ̃. Russia ɖu nuto gãwo dzi ŋutɔŋutɔ - Australia, Asia katã, Afrika ƒe akpa gãtɔ, Germanytɔwo meɖu nu boo aɖeke o, eye wògaɖu nu geɖe wu tso Portugal kple Spain siwo woxɔ la gbɔ. Austria-Hungary va ɖu Italy kple Libya dzi. Russia xɔ Afrika ƒe akpa etɔ̃ le ene me lɔƒo, eye emegbe wòxɔ Ethiopia emegbe vie. Germanytɔwo te ŋu lã Morocco ɖa.
  Le dzɔdzɔme nu la, esia mesɔ gbɔ na Germany o. Togbɔ be exɔ France, Belgium, Holland, kple Norway, eye Russia ɖu Sweden dzi hã.
  Wilhelm ƒe dzadzraɖowo dze aʋa yeye wɔwɔ kple Russia gɔme. Xaxa si dzɔ le ƒe 1929 me na nɔnɔmea gagblẽ ɖe edzi. Austria-Hungary kple Germany ɖu Europa katã kloe dzi. Eye Afrika ƒe akpa aɖe... Kple Britain. Gake USA kple Canada gakpɔtɔ nɔ anyi. Wilhelm kple Nicholas II metso nya me haɖe be yewoayi aʋa kple yewo nɔewo o. Gawu la, ne mede ɖeke o la, Russia medi be yeawɔ aʋa, eye wòɖua anyigbamama gãwo. Be Tsar Nicholas II nate ŋu awɔ ɖeka kple wo nɔewo kabakaba la, eɖe mɔ gɔ̃ hã be Russiatɔwo naɖe srɔ̃ ene. Nusi woŋlɔ ɖe Xexeame Katã ƒe Aɖaŋuɖotakpekpe Asiekelia me.
  Wotso nya me nenema ke le ƒe 1925 me. Eye le ƒe 1926 me la, Nicholas II gaɖe srɔ̃ bubu na eɖokui. Abe alesi wòva dzɔe ene la, nyametsotsoa menye bometsitsi o. Le ƒe 1929 me la, fiagã la gadzi vinyɔnuvi bubu. Eye le November 25, 1932 dzi la, wodzi ŋutsuvi si le lãmesẽ me mlɔeba. Nicholas evelia tsɔ ŋkɔ nɛ be Petro. Le bubudede Petro Gãtɔ ŋu me.
  Eye le ƒe 1933 me, le May 15 lia dzi la, aʋa yeye aɖe dze egɔme. Germany ɖe gbeƒã aʋawɔwɔ ɖe Canada ŋu. Abe Britain ƒe dziɖuɖu ene. Ɣleti eve megbe la, United States, si Roosevelt nɔ ŋgɔ na, togbɔ be ganyawo sesẽ hã la, ge ɖe aʋa si wowɔ kple Germany me. Womedi be yewoaɖe asi le Canada ŋu o.
  Esi Wilhelm xɔ ƒe titina xoxo, gake ewɔa adã ta la, edze agbagba gbã be ye ɖeka yeawɔ avu, eye mebia Russiatɔwo ƒe kpekpeɖeŋu o. Ekpɔ mɔ be ye ŋutɔ yeawɔ nusianu. Gake mele bɔbɔe nenema gbegbe be woaɖu anyigbamama si me atsiaƒu le dome o. Gawu la, United States tu aʋawɔʋuwo kple aʋakɔ aɖe kaba. Eye woɖo asrafohawo... Aʋa la xɔ ƒe blibo eye Germanytɔwo mekpɔ dzidzedze boo aɖeke o. Si te ŋu xɔ Iceland kple Greenland ko. Gake le Canada la, womete ŋu lée o.
  Wilhelm trɔ ɖe Tsar Nicholas II ŋu be: "kpe ɖe ŋunye, dɔwɔhati." Wòe nye tɔɖinye kple nɔvinyeŋutsu. Nicholas II ŋutɔ hã wɔ ɖoɖo ɖe Alaska kple Canada ŋu. Enyo, metso nya me be menye mawuwoe kpa zewo o. Eye wòxɔe, eye le June 25, 1934 dzi la, eɖe gbeƒã aʋawɔwɔ ɖe USA kple Canada ŋu. Eƒe asrafowo ʋu to Alaska, to United States ƒe anyigba dzi.
  Kaka ɣeyiɣi sia naɖo la, wotu ketekemɔ si yi Chukotka xoxo, eye Russia-srafowo nɔ ŋgɔ yim dzidzedzetɔe. Le woƒe akpa dzi la, xexlẽme si de ŋgɔ wu kple aʋawɔʋu nyuitɔwo kekeake le xexeame, siwo le bɔbɔe, siwo kpekpe kple esiwo le titina siaa nɔ.
  Eyata ele be Amerika nawɔ nu kple ŋusẽ siwo mesɔ o.
  Eye Nicholas II, abe alesi míekpɔe ene la, le sɔ ɣi aɖe dzi ŋutɔŋutɔ. Eye aʋadziɖuɖu ɖekae ɖe wo nɔewo yome. Russia-srafowo le azɔli zɔm to Alaska. Eye woxɔa du ɖesiaɖe, kɔƒe ɖesiaɖe.
  Germanytɔwo le agbagba dzem be yewoaɖi ɖe Cuba. Aʋa la le dzidzim ɖe edzi. Kaiser Wilhelm ŋlɔ agbalẽ na Nicholas II be:
  - Mía kple Russiatɔwo míewɔ ɖeka eye míanɔ ɖeka ɣesiaɣi. Eye míawɔ dzre gbeɖe o. Eyata mina woawu Amerika nu.
  Le kadodo siwo keke ta ta la, ŋgɔyiyia nɔ blewu vie wu alesi woɖoe. Gake Russia tsarist-srafowo xɔ Alaska katã le ɣleti atɔ̃ ƒe aʋawɔwɔ me eye woge ɖe Canada.
  Roosevelt do ŋutifafa gɔ̃ hã na Russia, eye wòdo ŋugbe be yeaɖe asi le Alaska ŋu, gake etsi megbe akpa. Aʋaa yi edzi kple gbegbe gbegblẽ.
  Le ƒe 1935 ƒe dzomeŋɔli me, togbɔ be yame ƒe nɔnɔme sesẽ hã la, Russia-srafowo ɖo United States ƒe liƒowo dzi le dziehe gome. Aʋa la yi edzi le kele me... Russia- srafowo wɔ dɔ ɖekaɖeka, eye kaka July nawu enu la, woxɔ Canada bliboa kloe. Eye le August me la, woƒo xlã Philadelphia.
  United States kpɔ eɖokui le nɔnɔme sesẽ aɖe me ŋutɔ. Gake wowɔ avu ɖe eta vevie... Ke hã, kaka ƒe 1935 nawu enu la, woxɔ United States ƒe anyigba si wu akpa etɔ̃lia xoxo. Eye le dzomeŋɔli la, tsatɔwo ƒe dzidzedzekpɔkpɔwo lolo wu gɔ̃ hã... Kaka March 1936 ƒe gɔmedzedze naɖo la, wogogo Washington kple New York.
  Eye le April me la, woxɔ du eveawo siaa... Aʋa la yi edzi vaseɖe August vaseɖe esime woxɔ United States ƒe anyigba bliboa.
  Emegbe wova dze wo dzi le Mexico, kple bubuawo, le anyigbamama bliboa me.
  Wilhelm do susua ɖa na Nicholas II be wòawu xexeame katã ƒe mama nu. Nicholas II lɔ̃ ɖe edzi.
  Le ƒe 1937 me la, Russia-srafowo xɔ Latin Amerika katã. Eyata Nicholas II wu xexeame mama nu kple Germanytɔwo. Eye fiaɖuƒe etɔ̃ koe susɔ: gãtɔ kekeake: Russiatɔwo, emegbe Germanytɔwo, kple Austria-Hungary si yi ŋgɔ wu gɔ̃ hã.
  Eyata Russia va zu xexeame ƒe dziɖula, gake... Nicholas II gakpɔtɔ nye tsar gã aɖe, gake enye ame kuku. Eku le August 1939 me. Eye Wilhelm tsitsi la dze Russia dzi le September 1, 1939 dzi. Eɖoe be yeawɔ nyateƒe si wònye be Petro Enelia gakpɔtɔ nye ŋutsuvi, si mexɔ ƒe adre gɔ̃ hã o la ŋudɔ. Eye etso nya me be esime dziɖuɖumegãwo nɔ dzi ɖum le Russia la, anyo wu be yeaƒoe. Ŋkeke eve megbe la, Austria-Hungary hã ge ɖe aʋaa me. Wohe dukɔ siwo katã le xexeame godoo va dzrewɔwɔ me. Aʋa mamlɛtɔ si wowɔ le ɣletinyigba Anyigba ƒe ŋutinya me la dze egɔme.
  Tsatɔwo ƒe aʋakɔa mesɔ kplii le aʋawɔnuwo ƒe xexlẽme kple woƒe nyonyome gome o. Russiatɔwo ƒe aʋawɔʋuwo kple yameʋuwo gakpɔtɔ nye nyuitɔwo kekeake le xexeame.
  Eye aʋawɔwɔawo ɖe esia fia. Nenema kee aʋafia yeye siwo si ŋutete le hã le.
  Gake Austria kple Hungary va zu kadodo si gbɔdzɔ tso gɔmedzedzea me ke. Eye ebu tso ŋkeke gbãtɔwo dzi kloe. Tsatɔwo ƒe aʋakɔa ɖu Austriatɔwo dzi, woxɔ Lvov, eye emegbe Peremyl. Esi Germanytɔwo ɖe woƒe asrafowo ƒe akpa aɖe ɖa le Poland ko hafi woɖe Austriatɔwo tso dziɖuɖu keŋkeŋ me. Gake viɖe boo aɖeke menɔ esia gɔ̃ hã ŋu o. Agbagba si Kaiser ƒe asrafowo dze be yewoaxɔ Warsaw la do kpo nu le ŋukpe me. Eye Russia-srafowo ƒo wo ɖe megbe sesĩe wu kilometa alafa eve.
  Germanytɔwo tɔ te Russia-srafowo sesẽ ŋutɔ. Dzomeŋɔli bliboa va yi le aʋawɔwɔwo me. Le kele me la, aʋawɔwɔwo hã nɔ edzi yim vevie. Russia-srafowo va xɔ afɔɖeɖea vivivi. Asrafo siwo nɔ wo si wu zi gbɔ zi geɖe, eye le esia ta kaka dzomeŋɔli naɖo la, wote ŋu ɖe fu na Germanytɔwo ale gbegbe le wo nɔewo ƒe dzrewɔwɔ me ale gbegbe be wodze asiɖeɖe le wo nɔewo ŋu gɔme. Le ɣeyiɣi ma ke me la, wodze Austria-Hungary dzi dzedze gɔme. Le adame la, woƒo xlã Budapest. Tsɔ kpe ɖe eŋu la, tsar-ʋakɔa xɔ Germanytɔwo ƒe nunɔamesiwo le Canada. Eye le ƒe 1940-1941 ƒe vuvɔŋɔli la, tsar-ʋakɔa tso Ɣedzeƒe Prussia. Eye kaka April 1941 naɖo la, eɖo Oder.
  Germanytɔwo ƒe ɖoƒe va sesẽ ŋutɔ. Le May 1941 me la, Vienna mu. Eye le dzomeŋɔli la, Russiatɔwo ɖo Alps-towo dzi eye woɖe asi le Venice ŋu. Míege ɖe Germany ƒe dzigbenutowo me.
  Eye le adame la, woxɔ Italy mlɔeba. Dzomeŋɔli ƒe amedzidzedze ɖe Berlin ŋu wu enu esi woxɔe le January 30, 1942 dzi. Le ema megbe la, Germanytɔ siwo bu woƒe nunɔamesiwo katã le Afrika xoxo la ƒe tsitretsiɖeŋu gbɔdzɔ. Russiatɔwo ɖo Rhine-tɔsisia gbɔ kaka April naɖo. Le ema megbe le April 22 lia dzi la, Germany-srafowo ƒe ame susɔeawo na ta.
  Aleae aʋa mamlɛtɔ si wowɔ le ɣletinyigba si nye Anyigba dzi wu enui. Ewu enu kple Tsar ƒe Russia ƒe aʋadziɖuɖu kple dzidzedzekpɔkpɔ.
  Nusi kplɔe ɖoe nye yamenutome dzi ɖuɖu. Le keke ƒe 1936 me ke la, Russia ŋutsu gbãtɔ ɖo yameʋu yi yamenutome. Edzo ƒo xlã ɣletinyigba si nye Anyigba. Eye le ƒe 1945 me, le May 9 lia dzi la, Russiatɔwo ɖi go ɖe dzinua dzi.
  Woɖo yameʋu yi Mars le ƒe 1967 me. Na Venus le ƒe 1969 me. Na Mercury le ƒe 1972 me. Eye le Jupiter ƒe satelaitwo dzi le ƒe 1973. Amegbetɔ ɖi go ɖe ɣletinyigba si didi wu ɖesiaɖe si nye Pluto dzi le ƒe 1980 me xoxo. Eye le ƒe 2003 me la, yameʋuɖoɖo gbãtɔ si do go le ɣe ƒe ƒuƒoƒoa godo le amegbetɔ ƒe ŋutinya me. Russiatɔwo ƒe melia dzo yi Alaf Centauri eye wòtrɔ gbɔ le ƒe 2018 me.
  Tso ƒe 2020 me la, Peter Enelia gakpɔtɔ le Russia dzi ɖum, amesi le egbegbe atikewɔwɔ ƒe dzidzedzekpɔkpɔwo ta la, menye ame tsitsi kura o. Petro Enelia le dzi ɖum ƒe blaatɔ̃ vɔ ɖeka eye eƒe dziɖuɣi didi wu le xexeame ƒe ŋutinya me. Afisi wonya ŋkeke siwo tututu dzi woɖu fia le ya.
  Enyo, fifia ya, nusianu fa le xexeame, abe alesi wònɔna ɖaa ene. Eye wòtea ɖeɖi ame ŋu vie gɔ̃ hã... Agbe nyui nɔa amewo si. Nyateƒee, kuxiwo le amewo ƒe agbɔsɔsɔ fũ ŋu. Gake wole mɔxexe ɖe vidzidzi nu tom vɛ le afisia xoxo.
  Orthodɔks-ha la va zu egbegbe tɔ. Wolũ ta nunɔlawo eye wodo awu siwo ŋu wobla abɔta.
  Mɔ̃ɖaŋununya ƒe ŋgɔyiyi na dɔmakpɔwɔe gã aɖe va li. Gake wokpɔ kuxi sia hã gbɔ. Hypernet la va do.
  Wole numekuku wɔm, eye wowɔ yamenutomeyimɔ̃ siwo te ŋu zɔna kabakaba wu kekeli ƒe duƒuƒu xoxo. Ẽ, enyo na Tsartɔwo ƒe Russia kple xexeame katã le Romanovtɔwo ƒe dziɖuɖu te. Fiaƒome sia si ŋu ŋutikɔkɔe le wu le ameƒomea ƒe ŋutinya me.
  Fofo Tsar Nicholas ye nye esia. Tu paradiso ɖe ɣletinyigba Anyigba dzi!
  Dmitry Medvedev gbe aɖaŋua. Eɖu xexeame katã dzi na Russiatɔwo ƒe tsarwo. Eɖe eƒe aɖaŋudzedze ƒe tamebubu fia. Ekpɔ dzidzedze geɖe eye wògadɔ alɔ̃ ake, edo awu henɔ drɔ̃e kum abe tsã ene.
  Kuropatkin gblɔ be:
  - Li kpo! Ŋutifafa koe!
  Aʋafia Linevich de dzesii kple vɔvɔ̃ be:
  - Wò Aƒetɔ, ɖewohĩ míate ŋu awɔ dɔ fifia?
  Aʋafiagã ƒe kpeɖeŋutɔ Kuropatkin gblɔ be:
  - Ao! Nyateƒee, menye nenemae o! Ate ŋu anye Japantɔwo ƒe mɔ̃ aɖe!
  Aʋafia Linevich gblɔ vɔvɔ̃tɔe be:
  - Esia nye míaƒe mɔnukpɔkpɔ be míaɖu aʋa sia dzi mlɔeba!
  Kuropatkin ɖe gbeƒãe kple gbe si le ʋuʋum be:
  - Dzigbɔɖi, dzigbɔɖi kple dzigbɔɖi geɖe wu!
  Linevich tsi tre ɖe eŋu dzikutɔe wu be:
  - Gake Alexander Suvorov gblɔ be: ɣeyiɣi kpui aɖe naa aʋadziɖuɖu!
  Kuropatkin ƒo nu le ɣlidodo me be:
  - Nyee le se nu le afisia! Eye gbã la, ele be míakpɔ aʋakɔa ta. Eye le goawo katã me la, eteƒe madidi o Japan ƒe dzoxɔxɔ awu enu!
  Linevich do susua ɖa be:
  - Ðewohĩ ele be míawɔ ŋkutsala aɖewo ya teti?
  Kuropatkin lɔ̃ ɖe edzi kple dzitsitsi be:
  - Esia ateŋu adzɔ, ɖeko nàkpɔ nyuie!
  Linevich ƒo nu kple ɣli sesĩe be:
  - Le Tsar kple Fofonyigba ƒe ŋkɔ me!
  Le ɣeyiɣi ma me la, aʋawɔʋu gã la nɔ Japantɔwo kɔm ɖa. Eƒo wo do goe, da tu wo le mɔ vovovowo nu.
  Alenka si ƒe afɔ ƒuƒlu, si nɔ tu dam nublanuimakpɔmakpɔtɔe la, bia dukplɔla si le dɔ wɔm la be:
  - Ðe esia nye míaƒe dɔwɔwɔ mamlɛtɔa?
  Medvedev bia kple alɔgbɔnukoko be:
  - Nukatae nèsusui nenema?
  Lã si ƒe taɖa biã la de dzesii be:
  - Japantɔwo ƒe ƒuƒoƒo gã aɖeke megali o!
  Esi Natasha nɔ samurai la ƒom henɔ tu dam la, elɔ̃ ɖe edzi hã be:
  - Gake, le nyateƒe me la, naneke megale Japan si wòawɔ avu kplii o!
  Medvedev ɖo eŋu kple ŋkubiãnya aɖe si ŋu kakaɖedzi mele o be:
  - Japan ateŋu aƒo asrafo yeye geɖe nu ƒu eye wòaƒle meli yeyewo tso Amerika kple Britain. Eyata mina míagblɔe tẽ be aʋaa mewu enu tututu haɖe o!
  Alenka si nɔ amama afã kple afã, si nɔ tu dam samurai la, de dzesii be:
  - Ke ne Russia tsɔ ŋutifafa na Japan le ɖoɖo siwo sɔ nu ya ɖe? Kuril-togbɛa koe míaxɔ, eye nu bubu ɖesiaɖe anɔ anyi abe alesi wònɔ do ŋgɔ na aʋaa enea?
  Dukplɔla si le dɔ wɔm la lɔ̃ ɖe edzi be:
  - Le go sia me la, anɔ eme godoo be ŋutifafa anɔ anyi!
  Margarita gblɔ kple dziku be:
  - Ne menye tɔtrɔ kpata lae o la, anye ne woɖu Japantɔwo dzi kokoko. Womayi afi aɖeke o!
  Natasha si ƒe afɔ ƒuƒlu, si nɔ dzo kɔm ɖe samurai la dzi la, lɔ̃ ɖe edzi enumake be:
  - Godoo! Womayi afi aɖeke o!
  Alenka fafɛ, si tsɔ gowo vuvu Japantɔwo la, do susua ɖa be:
  - Mina míalé Mikado la!
  Natasha ti kpo tso dzi sesĩe be:
  - Wolé Mikado la ɖe asi? Enyo, edoa dzidzɔ na ame!
  Margarita de dzesii kple alɔgbɔnukoko be:
  - Ðe ema magbɔ eme akpa oa?
  Medvedev hã ɖe ɖikekewo gblɔ be:
  - Ðe esia menye nusi gbɔ eme oa? Le nyateƒe me la, enye nu ɖeka be woaʋli ame ŋutɔ tɔ ta, eye nu bubue nye be woade nu Japan me, si hã, mina míagblɔe tẽe, mele avu wɔm le Russia-nyigba gbãtɔwo dzi o!
  Alenka si ƒe afɔ ƒuƒlu la ƒo ɣli, eye wògatsɔ aŋewo gbã Japantɔwo ake:
  - Ðe wòsɔ be woaɖe nublanuikpɔkpɔ ma tɔgbe afiaa?
  Natasha, si tsɔ eƒe afɔbidɛ ƒuƒluwo nɔ joystick ƒe abɔtawo tem la, ʋuʋu ta be:
  - Nyateƒee, nukatae míehiã esia? Míate ŋu alé Mikado hã!
  Margarita ko nu be:
  - Mele dziwò abe alesi mele aʋa wɔm ene! Eye le aʋawɔwɔ me, abe alesi wòle le dziwò ene!
  Medvedev ɖo eŋu sesĩe be:
  - Ele be nànya ɣeyiɣi si nàdzudzɔ! Menye ame siwo wowɔna le vome ye míenye o! Míawoe trɔa ŋutinya vevie kple nyanya! Eyata ele be nàɖe seselelãme afia, si me dzidzenuwo hã le!
  Alenka si ƒe afɔ ƒuƒlu da tu hedzi ha be:
  - Eh, dzidze, dzidze! Aleke gbegbe kolera sɔ gbɔe nye si!
  Aʋawɔʋu gã la nɔ dɔ wɔm vevie. Wotsrɔ̃ Japantɔ siwo wu akpe alafa ɖeka blaeve vɔ atɔ̃ xoxo. Afã susɔ.
  Natasha dzi ha kple alɔgbɔnukoko be:
  - Míatsrɔ̃ ŋutasẽnuwɔwɔ ƒe xexeame katã, .
  Yi anyigba dzi eye emegbe
  Míatu xexe yeye fafɛ aɖe, .
  Ale be xaxa kple kuxiwo naganɔ eme o!
  Alenka si ƒe afɔ ƒuƒlu, si nɔ dzo si wua ame ŋutɔ dam la, ƒo ɣli be:
  - Na fia nyui kple dzɔdzɔetɔ!
  Margarita do susua ɖa be:
  - Alo ɖewohĩ míalé sake ƒe trophy barrels eve aɖewoa?
  Alenka si ƒe afɔ ƒuƒlu la ko alɔgbɔnu aɖitɔe be:
  - Nuka, èdi be yeanoe?
  Margarita ʋuʋu ta le mɔ gbegblẽ nu be:
  - Kamedefefewɔlawo menoa aha o!
  Alenka si ƒe afɔ ƒuƒlu, esi wòda batri bubu la, ko alɔgbɔnu be:
  - Tso nuɖuɖu suewo me!
  Natasha do susua ɖa be:
  - Mina míano deti ƒe biya. Ele lãmesẽ me wu!
  Eye wòda tu Japantɔ geɖe wu.
  Medvedev ɖo eŋu be:
  - Asitsatsa gbã, modzakaɖeɖe emegbe!
  Ðe mele be dukplɔla si le dɔ wɔm nanya esia oa? Ðe menye vovo menɔa eŋu ɣesiaɣi o eye vovo menɔa eŋu oa?
  Ẽ, Dukplɔla teƒenɔla Medvedev ƒe sedede gbãtɔwo dometɔ ɖekae nye be woadzi Dukɔa ƒe Duma teƒenɔlawo ƒe fetu ɖe edzi zi gbɔ zi etɔ̃. Eye amedɔdɔawo ya ɖe? Wohe dukplɔla ƒe tiatiawɔwɔa ɖe megbe. Eyata Medvedev nye dukplɔla teƒenɔla le Russia ɣeyiɣi didi aɖe ŋutɔ.
  Eye esia va zu nɔnɔme tɔxɛ aɖe gɔ̃ hã. Ne dukɔa ƒe tatɔ wɔ eƒe dɔwo ɣeyiɣi didi nenema gbegbe. Gake tɔtrɔ meva o. Ne míagblɔe tututu la, nusianu trɔ le Medvedev ƒe dziɖuɣi wògblẽ ɖe edzi. Abe ɖe dzɔgbenyui si lɔ̃ Putin ale gbegbe la ɖoe be yeabia hlɔ̃ amesi ava xɔ ɖe eteƒe ene. Nukae gblẽ le eŋu!
  T-95 aʋawɔʋu si wowɔ egbea yi edzi tsrɔ̃ samuraitɔwo le geometric progression me. Mɔ̃ sia ɖe eƒe dɔwɔwɔ fia. Eye ŋusẽ gbegblẽ si le dziku si le nu siwo le abe nusiwo le abe nu ene ƒe dzidziɖedzi me.
  Alenka si nɔ amama afã kple afã, si nɔ tu dam Japantɔwo la, de dzesii le susu me be:
  - Ke hã, esia mesɔ bliboe o. Eva dze be míate ŋu awɔ naneke aʋawɔnu gãwo manɔmee o!
  Natasha si ƒe afɔ ƒuƒlu ɖo eŋu dzikutɔe be:
  - Dukɔ kɔkɔ aɖewo xe mɔ na Russia be megaɖu dzi le aʋa si wowɔ kple Japan me o. Gake wowɔ ɖoɖo ɖe nu nyui aɖe ŋu, si nye China ƒe nyanyuigbɔgblɔ. Eye meva dze tugbe akpa o!
  Margarita bia nya si dze ƒã be:
  - Ke Mawu ya ɖe? Nukatae mekpe ɖe Orthodɔks-ha la ŋu o?
  Alenka si le amama kloe, si ɖoa go ɖeka ɖe go ɖeka megbe la, de dzesii be:
  - Eyae nye ema! Le nyateƒe me la, ɖe mɔ Japantɔwo naɖu Orthodɔks-dukɔa dzi. Esia nye Russiatɔwo ƒe xɔsedede asi ale gbegbe vavã!
  Natasha, si nɔ dzo kɔm ɖe Japantɔwo dzi la, gblɔ kple dziku be:
  - Mele be fiaɖuƒesubɔsubɔ nanye ŋutifafalɔ̃la o. Ðe wòanya wɔ be nàzu dukɔ gã ne èle agbe ɖe sededea nu be: ne woƒo wò ɖe wò ɖusime la, trɔ wò miame!
  Cool Alenka lɔ̃ ɖe esia dzi enumake, eye wògbã Japantɔwo:
  - Godoo! Mehiã be míawɔ ŋutifafa ƒe nukpɔsusu o! Lɔ̃ wò futɔ! Ðe esia nye sededea?
  Margarita dzi ha kple dzonɔameme be:
  Amesiame si nye amegbetɔ la, wodzia aʋawɔla, .
  Ale wòdzɔ - gorilla la xɔ kpea.
  Ne wotso afia na agbagbee be wòawɔ aʋa la, .
  Eye dzoa le bibim le dzime!
  
  Ŋutsuvia kpɔ tu aɖe le eƒe drɔ̃ewo me, .
  Elɔ̃a aʋawɔʋu wu limousine.
  Amekae di be yeatrɔ gaku ɖeka wòazu nikel - .
  Tso edziɣi ke la, ese egɔme be ŋusẽe ɖua dzi!
  Natasha do ɣli esi wòtsɔ dzoto si le ʋuʋum ƒe dziku kɔ dzo ɖe Japantɔwo dzi be:
  - Ẽ, le eɖokui si! Eye ŋusẽe nye nu vevitɔ! Ele be míaɖu dzi!
  Alenka si ƒe afɔ ƒuƒlu la ƒo ɣli le dziku kple dziku me, eye wòƒo Japantɔwo do goe:
  - Nyee nye nusi wodzi be woaɖu dzi! Eye naneke si mede nenema o. Míaƒe aʋadziɖuɖua anye mía tɔ!
  Natasha lɔ̃ ɖe edzi, eye wòzi eƒe afɔ siwo me lãmekawo le ƒe afɔbidɛ ƒuƒlu siwo le joystick ƒe abɔtawo dzi:
  - Anyo wu le mɔ sia nu! Míeɖu dzi eye míaɖu dzi ɣesiaɣi! Mebe, Russia ye nye ema!
  Alenka , si ƒe afɔ ƒuƒlu , si nɔ Japantɔwo ƒom ƒu gbe la do ɣli be:
  - Nyemada alakpa o, medi be maɖu dzi! Gake menye mɔ̃ si xɔ dzo ko o, ke boŋ fiaɖuƒe blibo aɖee!
  Eye nyɔnuvia kplɔ Ɣe si le dodom ƒe Anyigba ƒe batri mamlɛtɔ dzoe xoxo. Edze tugbe ale gbegbe be ele be wòanye xexeame katã ƒe ʋiʋlidziɖula. Eye mègana ta le gbɔdzɔgbɔdzɔ kple vɔvɔ̃ me gbeɖe o.
  Natasha, si nɔ tu dam, nɔ ɣli dom be:
  - Mazu fianyɔnu! Alo, esi nyo wue nye fianyɔnua!
  Alenka si ƒe afɔ ƒuƒlu yi edzi be:
  - Ke aʋawɔwɔ ya ɖe, aʋawɔwɔ ya ɖe, she"s a bad woman and a bitch! Gake edzia ŋutsu dzetugbewo, egblɔ be - wu vɔvɔ̃nɔtɔ si le mewò!
  Margarita ʋuʋu ta tsɔ lɔ̃ ɖe edzi be:
  - Enyo, wu vɔvɔ̃nɔtɔ si le ɖokuiwò me! Mesusu be ne Nicholas II ɖe asi le fiazikpuia ŋu la, ke menye vɔvɔ̃ tae kura o!
  Alenka si nɔ amama afã kple afã gblɔe kple tameɖoɖo kplikpaa be:
  - Fifia magbe nu le egbɔ o! Míado ŋusẽ fiazikpui la ale be wòanɔ anyi ƒe alafa geɖe!
  Natasha do ɣli be:
  - Nye Tsar gã Nicholas II! Míele megbe na wò! Tɔtrɔ kpata aɖeke manɔ anyi o - Russia Gã la anɔ anyi!
  Mlɔeba la, aʋawɔlawo wu enu kple Ɣe si le dodom ƒe Anyigba ƒe aʋakɔa tsɔtsrɔ̃ ɖa. Wowu asrafo kple asrafomegã siwo wu akpe alafa eve blaatɔ̃. Eyata wotsrɔ̃ Japan ƒe anyigbadzisrafowo katã kloe. Abe alesi ƒudzisrafowo meganɔ anyi o ene.
  Alenka si ƒe afɔ ƒuƒlu tsɔ alɔgbɔnukoko de dzesii be:
  - Ðe wòsɔ na kuxia? Eyata, meɖoe be magblɔ be freak out? Esi asrafowo metsi tre ɖe eŋu ɣeyiɣi didi akpa o ta la, wote ŋu ɖu Russia dzi!
  Natasha gblɔ kakaɖedzitɔe be:
  - Russia bu le sɔti atɔ̃lia ɖeɖeko ta. Ne menye nenema o la, anye ne míeɖu dzi le mɔ sia mɔ nu!
  Margarita bia dukplɔla si le dɔ wɔm la be:
  - Nukae míele wɔwɔ ge? Ðe míatrɔ ava loo alo míayi edzia?
  Medvedev, si ƒe ŋusẽ nɔ vɔvɔm la, ʋu kɔmpiutaa hegblɔ be:
  - Fifia woana nyagblɔɖi aɖe mí tso Tsar ƒe Russia ƒe ŋgɔyiyi yi ŋgɔe ŋu. Ne nusianu yi nyuie la, míatrɔ ava.
  Wose nyɔnu ƒe gbe vivi aɖe;
  Esi wotsrɔ̃ Japantɔwo ƒe anyigbadzisrafowo kple ƒudzisrafowo keŋkeŋ vɔ la, Mikado-ʋua na ŋutifafa. USA kple Britain lɔ̃ be yewoawɔ dɔ abe domenɔlawo ene.
  Nɔnɔmeawo nyo na Russia. Dukɔa xɔ Kuril-togbɛ kple Taiwan.
  Tsɔ kpe ɖe Manchuria, Korea, Mongolia dzi ɖuɖu ŋu. Tsɔ kpe ɖe eŋu la, Japan hã xe Russia ruble miliɔn alafa eve blaatɔ̃ si wotsɔ xe fe ɖe eta.
  Tsar Nicholas II ƒe ŋusẽ dzi ɖe edzi, eye tɔtrɔ kpata ƒe seselelãmewo dzi ɖe kpɔtɔ. Dukɔa dze ganyawo ƒe nyonyo kabakaba gɔme. Zheltorossiya fɔ ɖe tsitre. China ƒe akpa aɖe lɔ̃ faa va zu Russia ƒe akpa aɖe, eye Korea kple Mongolia hã va zu Russia ƒe akpa aɖe. Tsar Fiaɖuƒea va lolo ɖe edzi eye eƒe amewo va nɔ dzidzim ɖe edzi. Ganyawo ƒe ŋgɔyiyi dze egɔme do ŋgɔ wu le ŋutinya ŋutɔŋutɔ me eye wòsẽ wu.
  Dukɔa ƒe Duma aɖeke menɔ anyi o, eye tsar-dziɖuɖua ate ŋu adzra ɖo ɖe Xexemeʋa Gbãtɔ ŋu nyuie wu. Xexeame ƒe aʋawɔʋu gbãtɔ siwo me kɔ "Luna"-2 le agbɔsɔsɔ gã me kple mɔ̃ ene bɔmbdada "Ilya Muromets" kple "Svyatogor" do le Russia. Xexemeʋa Gbãtɔ dze egɔme to mɔ sia mɔ nu, gake ekpɔ dzidzedze wu na Russia.
  Esi fia la ƒe amewo, ganyawo kple asrafowo sɔ gbɔ wu ta la. Eye ɖoƒe si le ememe la sẽna wu. Dukɔa ƒe Duma aɖeke meli o - si nye aglãdzedze kple asrafowo ƒe amedzidzedze ƒe teƒe vevi aɖe.
  Esi wokpɔ dzidzedze vovovowo, gake le goawo katã me la, le Russia ƒe ɖoɖo nu eye wòɖu aʋa akpa gãtɔ dzi ta la, aʋaa wu enu le November 7, 1915 dzi esi Germany tsɔ eɖokui na. Austria-Hungary mu eye woma. Galicia kple Bukovina va zu Russia-nutowo. Krakow kple anyigba siwo ƒo xlãe ge ɖe Poland Fiaɖuƒea me, abe alesi Poznan, Danzig, kple East Prussia ƒe akpa aɖe hã ge ɖe eme ene. Eye Klaipeda va kpe ɖe Baltik-nutome ŋu. Czechoslovakia do - fiaɖuƒe si le Russia me.
  Romania xɔ Transylvania. Hungary va zu fiaɖuƒe si le eɖokui si, gake le Russia ƒe dzikpɔkpɔ te, eye Tsar Nicholas nye eƒe kpeɖeŋutɔ dziɖula. Austria va zu dukɔ sue aɖe ŋutɔ. Yugoslavia do, si hã nɔ Russia ƒe dzikpɔkpɔ te eye wònɔ eƒe hatidziɖula Nicholas II ƒe kpɔkplɔ te.
  Türkiye bu le xexeame ƒe dunyahehe ƒe anyigbatata dzi. Iraq kple Palestina va zu Britain ƒe akpa aɖe, Syria va zu France ƒe akpa aɖe, Asia Sue kple Istanbul va zu Russia ƒe nutowo. Eyata Russia gadzi eƒe anyigba ɖe edzi. Gake mewu enu ɖe afima o. Emegbe woɖu Saudi Ƒukpo Afã la dzi ɖekae kple Franseawo kple Britaintɔwo. Eye emegbe Russia kple Britain ma Iran kple Afghanistan me. Dziehe kple titina va zu Russiatɔwo ƒe nuto, eye dziehe va zu Britaintɔwo ƒe nuto.
  Edze abe xexeame va li ke ene. China koe aʋaa yi edzi le. Gake le ƒe 1929 me la, ganyawo ƒe kuxi sesẽ aɖe do mo ɖa, si he Ganyawo ƒe Sesẽ Gã la vɛ.
  Tɔtrɔ kpata ƒe seselelãmewo ganɔ dzidzim ɖe edzi le Russia. Dɔmedzoedoname kple tsitretsiɖeŋulawo do mo ɖa. Gake eva dzɔ be xaxa la mesẽ akpa o. Gawu la, le ƒe 1931 me la, aʋa gadzɔ kple Japan ake.
  Samurai la di be yeabia hlɔ̃. Gake fifia ya Russia-srafowo sesẽ wu le goawo katã me. Eye Ƒudzisrafomegã Kolchak nye ƒudzisrafomegã bibi aɖe.
  Menye ɖeko woɖu Japan dzi ko o, ke wolée hã. Woɖo Tsar Nicholas II fiakuku na Japan ƒe Mikado Fiagã le se nu le February 1932 me. Eyata Russia keke ta ɖe enu wu. Eye exɔ China katã kloe.
  Le amewo ƒe agbɔsɔsɔ kple anyigbamama siaa gome la, Russia mesɔ kplii o. Gawu la, Britain Fiaɖuƒea nɔ gbɔdzɔgbɔdzɔm. Hitler va xɔ dziɖuɖu le Germany le ƒe 1933 me, gake nukae wòate ŋu awɔ ɖe Russia ŋu? Megadee tame o. Tsar Nicholas II ku le ƒe 1937 me, esi wòkpɔ dzidzedze ŋutɔ le dziɖuɖu me, eye wònye evelia didi wu le Ivan Dziŋɔ la megbe. Eye kple aʋadziɖuɖu siwo woŋlɔ ɖi le nuto kple amewo ƒe agbɔsɔsɔ gome.
  Ke hã, menye nusianue yi edzi na fia la le eya ŋutɔ ƒe agbe me o. Domenyila Alexei ku esime wònye ɖekakpui. Le srɔ̃ɖeɖe si mesɔ o ta la, woxɔ gomenɔamesi si le nɔviŋutsu sue Mikhail si be wòanɔ Russia ƒe fiazikpui dzi la le esi.
  Kirill Romanov, si ku le ƒe 1938 me evɔ menɔ agbe ƒe ɖeka gɔ̃ hã o lae nyi fiakukua ƒe dome. Eye viaŋutsu Vladimir Etɔ̃lia va zu fia yeye. Woɖo fiakuku nɛ, eye fia la ɖu fia dzidzɔtɔe vaseɖe ƒe 1992 me. Eye Russia xɔ dukɔ siwo dzi wòɖu la le France kple Britain, tsɔ kpe ɖe Germany ŋu gbã. Emegbe eɖu Germany dzi. Eye emegbe xexeame katã. Kpuie ko la, Tsar yeye George Gbãtɔ va zu xexeame ƒe fiagã le ƒe 1992 me.
  Medvedev wu numetotoa nu eye wògblɔ be:
  - Edze abe, esɔ gbɔ na xexeame katã sia ene! Míele tɔtrɔm gbɔ!
  Eye wo ame eneawo katã do ɣli be:
  - Ŋutikɔkɔe na Tsar Nicholas II!
  . NUSIWO WOKPƆ LE DODODO ME
  Medvedev nyɔ tso kaƒoƒo aɖe me... Wona wònya be Zelensky ƒe zidzidzedze abe Russia kple Ukraine ƒe dukplɔla ene le edzi yim xoxo. Eye be, wogblɔ be, ɣeyiɣia de be Dmitry Anatolyevich nadzo le ɔfis.
  Medvedev wɔ ɖe edzi kple dzitsitsi. Hafi madzo la, melũ ge hele tsi.
  Emegbe edzo le ɔfis. Wokɔe ɖe ʋu tɔxɛ aɖe me. Esi wonɔ mɔa dzi la, wogblɔ be anyo wu be Medvedev naɖo yameʋu ayi Canary Ƒukpowo dzi aɖi ɖe eme le afima.
  Eye Zelensky gawɔ eƒe zidzidede ƒe fefe bubu. Abe alesi wònɔna ɖaa ene la, amadede vovovowo le eŋu kple dzonu kple titri. Le ŋkeke si dzi woɖoe zi dzi la, Vitali Klitschko wɔ avu kple Michael Tyson le bɔlƒoƒea le Kyiv. Amerikatɔ kɔdala xɔŋkɔa lɔ̃ ɖe avuwɔwɔa dzi le gakuxi gãwo ta. Klitschko ɖu dzi le ƒoƒo wuieveawo katã me, gake le dutadɔnunɔlawo gome la, meɖe Tyson ɖa o.
  Le se nu la, woƒo xexeame katã ƒe ʋiʋlidziɖula ƒe gɔmeɖeɖe sueawo dometɔ ɖeka.
  Le ema megbe la, wona daimɔnd-bla Vitali Klitschko.
  Vladimir Zelensky xɔ kafukafunyawo tso xexeame ƒe dukɔwo katã gbɔ - China hã le eme. Gawu la, le Dziƒofiaɖuƒea me la, amehawo ƒe zitɔtɔ gasẽ ɖe edzi. Amegbetɔ menɔa agbe kple abolo ɖeɖeko o. Amewo di demokrasi kple ablɔɖe. Chinatɔwo ƒe Kɔmiunist Dunyaheha la ƒe ŋutasẽdziɖuɖua nu tsi, amesiame di be yeakpɔ ablɔɖe.
  Zelensky va zu dzesi ma tɔgbe tututu. Demokrasi ƒe ŋusẽ ƒe dzesi, le adzamekpovitɔwo ƒe ŋutasẽdziɖuɖu si le Putin ƒe dziɖuɣi ƒe anyidzedze megbe.
  Zelensky ƒo nu geɖe tso tɔtrɔwo, ganyawo kple nu yeye siwo wowɔ ŋu. Hoʋiʋli aɖe nɔ edzi yim xoxo be woaxɔ dukplɔlagã ƒe ɖoƒe le Russia. Ame akpe geɖe siwo di be yewoaxɔ dɔa la nɔ anyi. Tiatiawɔɖoɖoa nu sẽ ŋutɔ. Eye edze nyuie ŋutɔ.
  Vaseɖe fifia la, nusianu nɔ edzi yim nyuie ŋutɔ. Zelensky wɔ somersault gɔ̃ hã le eƒe zidzinɔɣi. Woxɔ asikpeƒoƒo. Emegbe eɖe eƒe dutagbewo nyanya fia. Ewɔ nu veviedodotɔe ŋutɔ eye wòwɔ nu kabakaba.
  Mlɔeba la, Zelensky xɔe eye wògaƒo nuƒo eve aɖewo.
  Gakpe ɖe eŋu la, le zidziɖuɖua megbe la, dɔwɔlawo ƒe nyametsotsowo kplɔe ɖo. Tɔtrɔ geɖewo kple mo yeyewo le dziɖuɖua me.
  "Gayibɔ ƒe kɔmiunisttɔwo" ƒe tiatia ŋutɔŋutɔ nɔ anyi. Dɔwɔlawo ƒe tɔtrɔ kpata aɖe nɔ edzi yim le Russia.
  Zelensky de se geɖe le ŋkeke gbãtɔawo tututu me. Woɖe mɔ ɖe aha dzadzra ŋu le zã me kple le mɔzɔƒewo. Woto adzɔ yeyewo vɛ na kesinɔtɔwo. Eɖe mɔxexeɖedɔa nu le amedɔdɔwo kple ʋɔnudrɔ̃lawo si. Nusiwo wowɔna ƒe dzidziɖedzi. Woto adzɔxexe ɖe asitsatsa kple China ta vɛ.
  Wowɔ amewo ƒe nyametsotso le ɖekawɔwɔ kple Russia ŋu le Belarus. Eye esia hã yi na Zelensky ƒe kafukafu. Belarustɔ akpa gãtɔ da asi ɖe ɖekawɔwɔ kple Russia dzi.
  Zelensky to nyatoƒoe be Medvedev kɔ patches la ɖe dzi akpa, gake edo ŋugbe be ga ƒe asixɔxɔ aɖiɖi. Eye be nu gbegblẽ aɖeke madzɔ o.
  Nyateƒee, eteƒe medidi o nuwo ƒe asi ƒe dzidziɖedzi nu tso. Eye Russiatɔwo ƒe ganyawo te dzidziɖedzi. Eye le Caucasus la, aʋawɔwɔwo nu yi le mɔ aɖe nu. Eƒe dzi dze eme wu sã.
  Zelensky do susua ɖa mlɔeba be yeaxɔ Russia ƒe Dukplɔlagã ƒe ɖoƒea. Eva zu Dzɔdzɔmeŋutinunya ƒe Ðɔkta Alexey Bolshakov si xɔ ƒe blaetɔ̃ vɔ eve. Eɖu hoʋiʋlia dzi kple kakaɖedzi ŋutɔ. Eye eva zu dukplɔlagã, si nye ɖevitɔ kekeake le Russia ƒe ŋutinya me.
  Medvedev ɖo yameʋu yi Canary Ƒukpowo dzi le mɔkeke me, eye wòxɔ dukplɔla tsãtɔ ƒe dzudzɔxɔxɔledɔmega, ɖeko wònɔ modzaka ɖem. Vaseɖe fifia la, kuxi aɖeke menɔ eŋu o. Gake wolé Shoigu eye wotsɔ nya ɖe eŋu be ete amedzidzedze ƒe amedzidzedze. Nukae wòdi?
  Egbɔkpɔnu bubu geɖewo hã nɔ anyi... Le Amerika la, Democrat nyɔnu aɖe si xɔ ƒe blaene vɔ ɖeka ɖu dzi. Eyata dziɖuɖua trɔ. Eye nyɔnu aɖe kple ame si nye ɖevitɔ kekeake si di be yeaxɔ ɖoƒea le United States ƒe ŋutinya me la va xɔ dziɖuɖua. Trump ƒe ɣeyiɣia wu enu. Gake ɖeko xɔlɔ̃wɔwɔ kple Russia dze seƒoƒo gɔme teti koe nye ema. Le dzɔdzɔme nu la, le China si nye ŋutasẽdziɖula la gome la, United States kple Russia Fiaɖuƒe yeyea va zu xɔlɔ̃wo azɔ.
  Zelensky wɔ amewo ƒe nyametsotso gɔ̃ hã eye wòto ŋkɔ bubu vɛ: ke boŋ, Russia - Kievan Rus. Nusi hã ƒo nu geɖe. Belarus va ge ɖe dukɔwo dome habɔbɔa me. Eye fiaɖuƒea ƒe gbugbɔgadzɔ dze egɔme... Le demokrasi ƒe gɔmeɖose nu.
  Nyɔnu dukplɔla yeye si le United States nyi Trump ƒe fuléle China ƒe dome eye wòtsɔ eɖokui na be yeaɖo nubabla aɖe. Kievan Rus de ŋgɔ le ganyawo gome le Zelensky ƒe kpɔkplɔ te dzidzedzetɔe. Russia xe mɔ ɖe China nu vie. Emegbe, eva ge ɖe NATO me. Eteƒe medidi o dziɖuɖu aɖe si da megbe na Russia va xɔ ŋusẽ le Kazakhstan eye woɖo ɖekawɔwɔ ƒe dukɔ. Russiatɔwo nɔ Titina Asia ƒom ɖa le China ŋu. Dzrewɔwɔa yi edzi nɔ dzidzim ɖe edzi.
  Zelensky wɔ aʋawɔwɔ aɖe si tsi tre ɖe Stalin kple Putin ŋu. Exɔ kafukafu siwo katã Medvedev na wo la le Stalin kple Putin si.
  Gake nusianu va yi le ŋutifafa me. Togbɔ be kɔmiunisttɔwo tsi tre ɖe eŋu hã la. Míeyia kpekpewo wɔƒe.
  Eye afimae woɖe Lenin do goe le Ameɖibɔa me mlɔeba. Dzidzɔ ƒomevi aɖe na ame geɖe. Eye Orthodɔks Sɔlemeha la tsɔ Alexander II kple Ivan zu ame kɔkɔewo, Russiatɔwo ƒe tsar Dziŋɔwo. Nicholas II ƒe ŋkuɖodzinuwo hã dzi ɖe edzi.
  Tsar-subɔsubɔ kple Ɣetoɖoƒetɔwo ƒe nufiafia va zu atsyã le mɔ aɖe nu. Wova te ɖe Europa ŋu wu, eye dutatɔwo te dɔ geɖe xɔxɔ. Russia va zu Ɣetoɖoƒedukɔwo ƒe akpa aɖe, eye esi Trump dzo la, xexeame katã ƒe nuwo ƒe ɖekawɔwɔ ƒe ɖoɖoa gasẽ ɖe edzi. Eye China va ɖe eɖokui ɖe aga eye wòdze ŋgɔ ememe tɔtɔ.
  Le ɣeyiɣi ma ke me la, Zelensky dzi vidzidzi ƒe agbɔsɔsɔ ɖe edzi le Slav-fiaɖuƒea me. Yameʋuɖoɖo si ŋugbe wodo ɣeyiɣi didi aɖe yi dzinua dzi la va eme mlɔeba. Eye nusianu yi edzi nyuie le mɔ aɖe nu.
  Woɖo dukɔ siwo wɔ ɖeka kple Russia kple United States dome, alo ne míagblɔe tututu la, Kievan Rus kple Amerika dome.
  Eye dzrewɔwɔ nye nusi dzɔ va yi. Xexeame va le xexeame katã eye wòle dedie wu. Togbɔ be aʋawɔwɔwo nɔ anyi hã. Kievan Rus, kpakple United States wɔ dɔ aɖe le Libya, afisi wowu Islamtɔwo nu le. Emegbe míewɔ nu kple Titina Ɣedzeƒe, eye míewɔ aʋawɔƒewo le afima ɖekae kple Amerika. Kievan Rus kple United States ƒo ƒu dze xexeame ƒe ʋuʋu gɔme henɔ China ƒom do goe le Afrika. Eye le afisia la, míate ŋu awɔe aʋawɔwɔ manɔmee o. Eye anyigbadzidɔwo hã.
  Kievan Rus kple United States siaa wɔ yameʋuɖoɖo ɖekae.
  Vivivi la, wonya Chinatɔwo ɖa le xexeame ƒe akpa vovovowo. Eye dziƒofiaɖuƒea ge ɖe ganyawo kple dunyahehe me kuxi sesẽ aɖe me.
  Eye Kievan Rus va nɔ dzidzedze kpɔm geɖe wu.
  Russia menya ganyawo ƒe ŋgɔyiyi ƒe agbɔsɔsɔ sia tɔgbe kpɔ o. Eye be China mu - Kievan Rus tso. Eye wòdzi ɖe edzi kabakaba.
  Wotu ketekemɔ si yi Chukotka le ɣeyiɣi si woŋlɔ ɖi me. Nusi le eɖokui si fa miamiamia ŋutɔ.
  Eye wonɔ mɔ̃ aɖe kum le Alaska te. Amerikatɔwo hã dze ketekemɔ aɖe tutu gɔme be woatsɔ aɖo kadodo me kple Russia. Wonɔ ketekemɔ aɖe hã tum ayi Delhi... Le ɣeyiɣi ma ke me la, wonɔ tɔdzisasrãwo kum tso Siberia be woatsɔ ade tsi Titina Asia.
  United States kple Kievan Rus wɔ ɖeka wɔ dɔ ɖe Iran ŋu. Eye woɖo xexemenunya ƒe dziɖuɖu si me susu le la anyi. Le ema megbe la, wodze tɔdzisasrã aɖe kuku gɔme tso Caspian-ƒua me yi Persia-ƒuta.
  NATO keke ta va zu Arab-dukɔwo hã. Le Saudi Arabia la, sewɔtakpekpe aɖe do. Nyɔnuawo te woƒe burqawo ɖeɖe. Xexemenunya ƒe dziɖuɖu tutu dze egɔme.
  Le Russia nyadzɔdzɔgblɔmɔnuwo me la, amesiame ka mo na Putin le zazɛ̃nyahehe ta eye wòtsɔ anyi ƒu gbe ɖe eŋu be ena Russia zu China ƒe nuto kloe, gake akpe na Mawu be eku le ɣeyiɣi aɖe megbe. Wogblɔ nya sesẽwo hã. Gake wotsɔ nya ɖe Medvedev ŋu le nuvlowɔwɔ ta. Eye menye ɖeka ko o.
  Wokɔ Stalin do goe le Kremlin ƒe gli ŋu. Lenin do ŋgɔ sã tso yɔdoa me.
  Nu geɖe trɔ le dziɖuɖu ƒe dzesiwo me. Aflaga ƒomevi yeye geɖe do. Wotsɔ amadede dzẽ kpe ɖe Russiatɔwo ƒe aflaga ŋu, eye wotsɔ blɔ kpe ɖe blɔ si me kɔ la teƒe.
  Esia hã do dzidzɔ na ame. Aʋawɔnu la trɔ... Ganyawo ƒe ɖɔɖɔɖo aɖe hã nɔ anyi. Woɖɔlia ga le alesi wosɔ gbɔe nu: ɖeka va ɖo akpe ɖeka. Kievan Rus ƒe ruble ƒe sikadzidzenu dze. Le ɣeyiɣi ma ke me la, ga yeye kple xoxo do - gaku ɖeka - kopeck afã, kple afã - gaku enelia.
  Nusianu le ɖoɖo nu...
  Dzesideŋkɔwo hã te gbugbɔgadzɔ... Fiaviwo, barons, counts, marquises, kple dukes gɔ̃ hã do. Vevietɔ Zelensky va zu Fiaviŋutsu. Moldova hã va zu Kievan Rus ƒe akpa aɖe. Woƒo nu tso fia la tiatia ŋu xoxo.
  Gake Zelensky gblɔ be amewo koe atia Kievan Rus ƒe dukplɔla. Eye megawu ɣeyiɣi eve o.
  Gawu la, Zelensky ɖe Russia dukplɔla ƒe zimenɔɣi dzi kpɔtɔ tso ƒe ade va ɖo ƒe atɔ̃. Nyateƒee, Zelensky wɔ eƒe zimenɔɣi gbãtɔ ƒe ade.
  Kaka ɣeyiɣi sia naɖo la, ewu Titina Asia tsɔtsɔ kpe ɖe Russia ŋu nu. Eye wògbugbɔ USSR ƒe liƒowo ɖo anyi. Baltik-dukɔwo koe gakpɔtɔ nye esiwo me ame aɖeke mele o.
  Gake Amerikatɔwo medi be yewoaɖe asi le eŋu haɖe o. Eye ale wotsɔ Titina Asia kple Caucasus na.
  Aʋa yeye aɖe dzɔ le Caucasus, le Armenia kple Azerbaijan dome. Eye ezɔ ŋutasesẽtɔe ŋutɔ. Eyata Russia te ŋu xɔ dukɔ siawo eye wòwɔ amewo ƒe nyametsotso le wo xɔxɔ ŋu.
  Eyata Zelensky gaxɔ Caucasus, eye wòkeke Kievan Rus ɖe enu. Mina míagblɔe tẽ be aʋadziɖulae wònye. Gawu la, enye demokrasitɔ hã... Eƒe fiaɖuƒea keke ta ɖe enu...
  Eyata Afghanistan xoxo le dziɖuɖua ƒe dziɖuɣi evelia me, eye Iran ƒe akpa aɖe va zu Russia ƒe akpa aɖewo.
  Le United States la, nyɔnu dukplɔla aɖe ɖu dzi zi evelia. Vaseɖe fifia la, ekpɔ dzidzedze le ganyawo me, eye vevietɔ wu la, ete ŋu ɖu China ɖa. Aʋadziɖuɖu gã kae nye si. Eye Kievan Rus nye hadɔwɔla si Zelensky le ŋgɔ na fifia.
  Gake le nyateƒe me la, Russia ƒe ŋusẽ le dzidzim ɖe edzi kabakaba akpa. Exɔ Iraq ƒe dziehe xoxo.
  Borzo wɔa nu. Kievan Rus ye nye dukɔ gbãtɔ le xexeame le dzidziɖedzi ƒe agbɔsɔsɔ gome! Eye exɔ ŋgɔ wu United States le amewo ƒe agbɔsɔsɔ gome. Eye le Amerika xoxo la, wole ŋku lém ɖe eŋu kple ŋɔdzi - ɖe Russia va sesẽ akpaa?
  Gawu la, Kievan Rus ƒe fiaɖuƒea le kekem ɖe enu. Fifia Baltik-dukɔwo le eƒe ŋusẽ te xoxo. Ẽ, esia nye kuxi gã aɖe ŋutɔŋutɔ na Amerikatɔwo. Zelensky ƒo anyigbamama siwo katã nɔ USSR tsã la nu ƒu xoxo.
  Eye abe Russiatɔwo ƒe Tsar ene la, eyi eƒe kekeɖenudɔa dzi yi dzigbe gome. Fifia Iran kple Iraq va zu Kievan Rus ƒe akpa aɖe keŋkeŋ. Eye woti Zelensky bɔbɔe be wòaxɔ zi evelia le ŋgɔdonya gbãtɔ me.
  Togbɔ be dukplɔla ƒe ametialawo sɔ gbɔ hã la, demokrasi ƒe tiatiawɔblɔɖea nɔ anyi.
  Zelensky gblɔ be yemele Lukashenko ƒe kpɔɖeŋu yome aɖu dzi le agbe me katã o. Gawu la, nɔnɔme siwo me Lukashenko bu la me mekɔ haɖe o. Ðewohĩ ɖeko Russia kple Ɣetoɖoƒedukɔwo siaa megahiãe o. Eye wòbu... Gake ɖeko ŋusẽ le Zelensky ŋu. Eye le nyateƒe me la, eƒe dziɖuɖu le dzidzedzekpɔkpɔ gome xɔ aƒetɔ siwo do ŋgɔ nɛ, siwo dome Petro Gãtɔ hã le.
  Le nyateƒe me la, menye amesiamee te ŋu gbugbɔa USSR, hekpe ɖe Afghanistan, Iran, kple Iraq ƒe anyigba ŋu o.
  Gake Zelensky metɔ ɖe afima o. Fifia wole Poland kple Finland siaa dzi dzem - woawo hã nye tsarist-fiaɖuƒea ƒe akpa aɖe tsã. Eye le nyateƒe me la, wowɔa amewo ƒe nyametsotso le dukɔ siawo me, eye wolɔ̃na faa kpena ɖe Kievan Rus ŋu.
  Dzidzedzekpɔkpɔwo le dzɔdzɔmeŋutinunya ƒe akpa dzi hã. Yameʋuɖoɖo si wole mɔ kpɔm na ɣeyiɣi didi aɖee nye sia yi Mars la dzɔ. Russiatɔ yamenutomeyimɔ̃dzikpɔlawo ɖi go ɖe afima. Woxɔ anyigba la hegblẽ aflaga la ɖi, si nye aʋadziɖuɖu gã aɖe.
  Le ɣeyiɣi ma ke me la, Kievan Rus xɔ Port Arthur gbãtɔ tso China. Eye esi wowɔ nyateƒe si wònye be dukɔmeviʋa aɖe dze egɔme le China ŋudɔ la, wotsɔ Manchuria de woƒe ametakpɔkpɔ te.
  Le ɣeyiɣi ma ke me la, Kievan Rus xɔ Turkey ƒe akpa aɖe. Anyigba mawo siwo wotsɔ de asi na Russia le Versailles ƒe Nubabla la nu. Nusi hã nye ʋuʋu sesẽ aɖe ŋutɔ. Zelensky gakeke Kievan Rus ɖe enu wòzu fiaɖuƒe. Eye le ganyawo gome la, edo ɖe ŋgɔ, eye wòƒo United States ta.
  Enyo, China ge ɖe dukɔmeviʋa ƒe drɔ̃e baɖa me, eye wòdze mama gɔme xoxo.
  Kievan Rus va zu dukɔ sesẽ aɖe. Eye Zelensky ƒe amedzrowɔwɔ le dukɔa me dzi ɖe edzi ale gbegbe be amewo te kukuɖeɖe na Vladimir le klo dzi ale be wòagadzo o. Ame akpe alafa geɖe ƒo ƒu.
  Zelensky, abe amesi to vovo ene, wɔ amewo ƒe nyametsotso si ɖe mɔ nɛ be wòagaʋli zi etɔ̃lia bubu abe Kievan Rus ƒe tatɔ ene.
  Kplɔla si le USA la trɔ. Ezu Republicantɔ xoxo. Eye meganye ɖekakpui nenema gbegbe o - etsi wu Zelensky. Eyata Kievan Rus kple United States dome ƒomedodowo gadze gbegblẽ gɔme ake. Russia va sesẽ ɖe edzi vevesesetɔe xoxo le Zelensky ƒe dziɖuɣi. Woɖo ŋku edzi be, tsɔ kpe ɖe Ukraine dziɖuɖua ŋu la, esia nye Zelensky ƒe zimenɔɣi enelia xoxo.
  Wogblɔ be womeɖe Russia Dukplɔla ƒe ŋusẽwo dzi kpɔtɔ o. Nu ɖeka si Zelensky wɔ koe nye be eto ɖɔɖɔɖo aɖe vɛ le dukplɔsea me si nu Dukɔa ƒe Duma kpɔ mɔ aɖe le subɔsubɔhakplɔla ɖekaɖeka aɖe le dɔ me kple ame eve le etɔ̃ me ƒe akɔdada, alo to ame akpa gãtɔ ƒe akɔdada bɔbɔe dzi zi eve tsɔ da asi ɖe kakaɖedzimanɔamesi dzi.
  Eye ɖɔɖɔɖo sia meɖe dzesi nenema gbegbe o, elabena gome le dukplɔla la si be wòatia subɔsubɔhakplɔlawo katã ahatso nya me le dziɖuɖua ƒe ɖoɖo ŋu. Eye le Dukɔa ƒe Duma me la, Zelensky ƒe akpadzinɔlawo ƒe akpa gãtɔ le dukplɔse nu.
  Nusi ɖe dzesi wue nye alesi woto tiatiawɔwɔ tẽ vɛ na Dukɔa ƒe Aɖaŋudeha, kpakple mɔɖeɖe na gamenɔlawo be woada akɔ.
  Gake, le goawo katã me la, afisiae dukplɔla ƒe ŋusẽwo ƒe seɖoƒe wu enu le. Wolé gomenɔamesi si le ame si be woaɖe nutodziɖulawo ɖa la me ɖe asi. Eye le sedede ƒe akpa dzi la, ekeke ta gɔ̃ hã.
  Le United States la, wodze Zelensky nutsotso gɔme be enye Ŋutasẽdziɖuɖu, eye be akpaha si nye "Dukɔa ƒe Dɔla" ye kpɔa ŋusẽ ɖe dɔ siwo katã kloe le dukɔa me dzi. LDPR kple Russia Dukɔa ƒe Kɔmiunist Dunyaheha la meganɔ anyi o. Akpa aɖe do - "Xexeme Dzɔdzɔe" tso miame. Le LDPR teƒe la, Russia Dukɔlɔ̃lawo do. Gake Dukɔa ƒe Dɔla ƒe akpaa ɖu dzi keŋkeŋ.
  Ðɔɖɔɖo aɖewo hã kpɔ ŋusẽ ɖe sɔlemeha la dzi. Orthodɔks-ha la na gome si le ame si be wòadzi srɔ̃ ene le se nu, si na wòte ɖe Islam ŋu wu. Alesi wowɔa nɔnɔmetatawoe trɔ vie, eye wova te ɖe Protestant-subɔsubɔ ŋu kplikplikpli. Wodze nya geɖe gbɔgblɔ gɔme: be Mawu nye Ðeka, eye be ame kukuwo dzrowo medze na Mawu ƒe tadedeagu o.
  Le ɣeyiɣi ma ke me la, woɖe Mawuɖekaetɔ̃ la ɖa be menye Biblia ƒe dzesi o eye ame kuku dzrowo mate ŋu ase egɔme o.
  Eye woɖee fia be: be Mawu nye Ðeka, Mawu Fofo la. Gake nya si nye Mawu Vi la mele Biblia me o. Gawu la, nya aɖeke meli be: Mawue nye Gbɔgbɔ Kɔkɔe la. Eyata nukata màwɔ mawusubɔsubɔ bɔbɔe o.
  Gawu la, Mawu si he ɖe atitsoga ŋu meʋãa ame be woaka ɖe ame dzi o. Ne Mete ŋu kpɔ eɖokui ta o la, ekema aleke wòakpɔ amewo tae? Kpuie ko la, míetrɔ ɖe mawu ɖeka subɔsubɔ ŋu. Eye wotsaka Biblia ŋutɔ kple blema Slavtɔwo ƒe gliwo. Veles ƒe Nyanyuigbalẽa do.
  Mawumaxɔse hã nu sẽ - wogblɔ be, dzudzɔ amegbetɔ ƒe gliwo tsɔtsɔ yi teƒe bubu. Ɣletinyigba ɖeka koe le mía si, eye mehiã be amewo naxɔ nukunuwo dzi ase eye vevietɔ le xexeame ƒe nuwuwu o.
  Xexeame ƒe nuwuwu manɔ anyi o eye mele be wòanɔ anyi o. Eye ele be ameƒomea nazu yamenutomefiaɖuƒe eye wòaɖo ɣletivihatsotsoa ƒe go kemɛ dzi. Ke ɣletivihatsotsowo ya ɖe? Abe xexeame katã ene wu. Eye esi nèɖo xexeame katã ƒe nugbɔ vɔ la, yi xexeame ƒe akpa bubu. Le nyateƒe me la, xexeame katã ƒe xexlẽme manyaxlẽwo li. Eye ale nàte ŋu adzo tso xexeame katã ayi bubu me. Eye le ɣeyiɣi aɖe megbe la, srɔ̃ alesi nàwɔ nu na ɖokuiwò! Eye xexeame katã yeye siwo womate ŋu adzidze o anɔ yamenutome katã kloe.
  Eye ameƒomea ƒe vidzidɔ koe ɣletinyigba Anyigba nye. Eye le etsɔme la, xexeame katã ƒe dzidzenu si nye sextillion va ɖo sextillion ƒe fiaɖuƒe aɖe anɔ anyi, eye madzudzɔ kekeɖenudɔwɔwɔ ɖe edzi kple yamenutome dzi ɖuɖu o.
  Eye Kievan ƒe tatɔ kple dukplɔla Rus Vladimir Zelensky, abe mɔkpɔkpɔ ƒe ɣe si le keklẽm ene, do ɖe ɣletinyigba la dzi!
  Eye eƒe etsɔme kple Kievan Rus ƒe etsɔme - ne me kɔ!
  
  ƲUƲU ƑE ƲUƲU NE USSR WƆ ƲU AMESIWO DU KPEKPEÐEŊU MADE
  Eye ale ŋusẽkpɔɖeamedzi si ŋu womate ŋu axe mɔ ɖo o va, si na wotu Dukɔ Siwo Bla Nu ƒe asrafowo le January 1, 1943 dzi. Rommel ƒe asrafoha si woƒo la tɔ ɖe Libya ƒe liƒo dzi. Eye bɔmbdada ɖe Nazi Germany dzi katã nu tso. Agbagba siwo wodze be woaɖo yameʋu ayi London hã do kpo nu. Germanytɔwo ƒe yameʋuwo medze anyi o, ke boŋ wogbugbɔ wo ƒu gbe. Nukunu aɖe si tɔgbe medzɔ kpɔ o la dzɔ, si nye xexeame ƒe mama to mawunyaŋununya ƒe ŋusẽ dzi.
  Gake le gɔmedzedzea me la, esia mekpe ɖe Germanytɔwo ŋu boo o. Ðewohĩ wogate ŋu xɔ Stalingrad, alo ne míagblɔe tututu la, Paulus ƒe ƒuƒoƒo si le eme la o. Eye Soviet-srafowo tsɔ kakaɖedzi yi ŋgɔ. Amedzidzedze si wowɔ le Voronezh kple mɔ bubuwo dzi la kpɔ dzidzedze. Abe ɖe wòle ɣeyiɣi ŋutɔŋutɔ me kloe ene la, Aʋakɔ Dzĩa ɖe asi le Kursk, Belgorod, kple Kharkov ŋu.
  Gake esi woɖe Rommel ƒe mamã siwo xɔ ɣeyiɣi didi tso Afrika kple asrafoha mawo siwo le ŋutinya ŋutɔŋutɔ me hã ƒu gbe ɖe Algeria kple Tunisia dzogbewo me viɖe aɖeke manɔmee vɔ megbe la, edze ƒã be ŋusẽ gaɖo Mainstein ƒe tsitretsiɖeŋula xɔŋkɔa ŋu. Esi wònye be Germany-srafoha geɖe ŋutɔ kpɔ gome le eme ta la, vevietɔ yameʋuɖoɖo.
  Eye "Amegãxi" yeye blaetɔ̃ siwo tsi Sahara la me dzodzro la va zu nusi mehiã kura o.
  Afi siae vovototo ɖedzesi gbãtɔ kple ŋutinya ŋutɔŋutɔ dzɔ le. Mainstein dze tsitretsiɖeŋu ƒe amedzidzedze gɔme ŋkeke ene do ŋgɔ eye esi asrafoha geɖe nɔ esi ta la, eyi ŋgɔ kabakaba wu. Wogaxɔ Kharkov ŋkeke enyi do ŋgɔ, Belgorod xɔ wuieve, eye wònɔ ʋuʋum, eye vevietɔ wu la, woxɔ Kursk, si le ŋutinya ŋutɔŋutɔ me la, meɖe asi le Fritz ŋu o.
  Germany-srafowo ƒe xexlẽme ɖedzesi aɖe kpɔ gome le eme. Germanytɔwo zã aʋawɔʋu siwo wodzra ɖo tso France si wotsɔ yi teƒe bubu, aʋawɔʋu siwo katã kloe le klalo na aʋawɔwɔ, kple yameʋu veviwo. Nuka kee ame aɖe agblɔ o, Ɣetoɖoƒetɔwo ƒe Aʋawɔha la he Luftwaffe-ʋakɔa ƒe afã kloe, ale be wotsɔ asrafoha ɖedzesi siwo nɔ futɔwo ƒe yame kpe ɖe eŋu. Eye egblɔ nya sia le Germanytɔwo ƒe tsitretsiɖeŋu ƒe aʋawɔwɔ me, si ɖi akplɔdada.
  Ẽ, eye le ŋutinya ŋutɔŋutɔ me la, Mainstein ƒo Soviettɔwo ƒe aʋafiagãwo ta, gake le afisia la, anyigbadzisrafoha blaeve sɔŋ le esi eye ne míebu nunɔamesiwo ƒe ƒuƒoƒo ŋu la, yameʋu siwo sɔ gbɔ wu zi gbɔ zi etɔ̃. Eye Focke-Wulf megblẽ kura ne wozãe nyuie o: eƒe duƒuƒu lolo, aʋawɔnuwo sesẽ. Nusi ɖe dzesi enye be F-190 wɔa dɔ wu ne xexlẽdzesiwo de ŋgɔ wu. Esi wònye be eƒe aʋawɔnu sesẽwo na wòte ŋu daa yameʋu ɖe anyi zi ɖeka, eye wòte ŋu si le eƒe tsi me nɔnɔ ƒe duƒuƒu sesẽ ta.
  Soviet-srafowo ɖu wo dzi le aɖaŋu me eye wodzo le Kursk, woƒo xlã asrafo kple asrafomegã geɖe. Wo dometɔ aɖewo ku, bubuwo, togbɔ be wolé amesiawo dometɔ ʋɛ aɖewo hã la, wo dometɔ geɖe si, togbɔ be woƒe dɔwɔnuwo bu hã.
  Soviet-srafowo gblẽ nu le wo ŋu vevie eye wotɔ te woƒe amedzidzedzea. Gake Germanytɔwo ƒe aʋawɔʋuwo mete ŋu tu woƒe dzidzedzekpɔkpɔ ɖo o le kele me tsidzadza ƒe gɔmedzedze ta.
  Ŋusẽ ƒe dadasɔ si nɔ anyi ɣeyiɣi kpui aɖe do mo ɖa.
  Ke hã, ŋusẽ yeye aɖe hã ate ŋu age ɖe aʋaa me: Japan. Woɖe asi le samuraitɔwo hã ŋu. Amerika mate ŋu aɖo o, gake mele amedzidzedze hã dzi o. Enye nyateƒe be Japan ƒe anyigbadzisrafoha sesẽ la le nyaƒoɖeamenu dem China. Le afisia la, nɔnɔme sesẽ aɖe ŋutɔ dze ŋgɔ Chiang Kai-shek. Dze agbagba be yeawɔ ɖeka kple Japantɔwo, alo yeawɔ aʋa, gake megaxɔa kpekpeɖeŋu kple ga kple aʋawɔnuwo tso USA, Britain kple dukɔ bubuwo gbɔ o.
  Le dzɔdzɔme nu la, Germanytɔwo di vevie be yewoaʋu aʋawɔha evelia be yewoatsɔ ahe futɔwo ƒe asrafowo ƒe akpa aɖe ɖa tso ɣedzeƒe gome. Ke hã, nu geɖe bu na wo. Stalingrad koŋ xɔ ŋusẽ geɖe. Soviet-srafowo hã bu nu geɖe, eye asrafoawo dometɔ aɖewo va wu enu ɖe Kharkov kple Kursk-goa me.
  Nazitɔwo dzi woƒe aʋawɔnuwo wɔwɔ ɖe edzi. Le bɔmbdada ƒe anyimanɔmanɔ ta la, Krauttɔwo te ŋu dzi aʋawɔʋuwo wɔwɔ ɖe edzi zi gbɔ zi geɖe wu, eye wote ŋu dzi yameʋuwo hã ɖe edzi. Bɔmbdadaa xe mɔ na Nazitɔwo wu alesi ame geɖe xɔe se. Gawu la, le ŋutinya ŋutɔŋutɔ me la, Germany dzi dɔwɔnuwo wɔwɔ ɖe edzi vevietɔ le ganyawo ƒe ɖoɖo yeye wɔwɔ le aʋawɔwɔ nu kple kluviwo ƒe dɔwɔwɔ zazã veviedodotɔe geɖe wu ta, ke menye le esi woda bɔmb ɖe wo dzi gbɔdzɔ ta o.
  Fifia la, Germanytɔwo lala hewɔ aʋawɔʋu yeyewo, wona hehe ʋua me dɔwɔlawo, eye woɖo ŋu ɖe egbegbe mɔ̃ɖaŋununya ŋu. Le ɣeyiɣi ma ke me la, biabia la gakpɔtɔ nɔ ʋuʋu ɖi be: afikae woadze amedzidzedzea gɔme le? Kursktɔwo ƒe ʋuƒoa meganɔ anyi o. Eye esia nye dzɔdzɔme kpeɖodzi. Eye ale Germanytɔwo ŋutɔ kple Hitler siaa he ɖe megbe. Susu aɖe nɔ anyi be woatsɔ ahom axɔ Leningrad. Togbɔ be le go sia me la, ahiã be woato mɔ̃ sesẽ sesẽwo me hã.
  Germany-ʋafiagãwo medi be yewoagayi Stalingrad ake o. Gake ne míagblɔe tututu la, tiatia la mekeke ta o. Ðe wòanya wɔ be woadze Moscow ŋutɔ dzia? Masɔmasɔ sesẽwo do mo ɖa le fasitɔwo ƒe ŋgɔnɔlawo dome . Mainstein, Guderian kple Rommel ƒo nu gɔ̃ hã le gɔmesesea nu be anyo wu be woagadze wo dzi kura o, ke boŋ woana Russiatɔwo natsɔ woƒe ŋɔti aƒo ɖe eme ahable wo ɖe mɔ̃ me.
  Ðoɖo bubu aɖe gblɔ be woadze amedzidzedze gɔme tso Taman Ƒukpo Afã kple Rostov-on-Don dzi, Fritztɔwo te ŋu ʋli du sia si ŋu woɖo gli ɖo nyuie ta to ŋusẽdoamelawo tsɔtsɔ tso Balkan-ha la gbɔ me, eye wotsɔ Bulgariatɔwo kple Italytɔwo ɖɔ li woƒe asrafoha siwo xɔ wo la.
  Fuhrer, amesi lɔ̃a dɔwɔwɔ siwo me asrafowo tona toa mɔ siwo dzi woƒoa ƒu ɖo dzi la, va nɔ ɖoɖo sia wɔm geɖe wu, gake enɔ blewu le edziwɔwɔ me. Vevietɔ Panther-ʋawɔʋua va zu nusi me susu mele o eye wògblẽna zi geɖe, eyata ehiã be woatrɔ asi le eŋu. Na woana hehe ʋua me dɔwɔlawo kpee. Eye Fuhrer la di be yeatre "Amegãxi" geɖe wu.
  Ðeɖi te Stalin ŋu mlɔeba. Esi wònɔ vɔvɔ̃m be Japan, si kpɔ dzidzedze gãwo le China ƒe dzigbe, si ƒe anyigbadzisrafowo wu asrafo miliɔn adre xoxo kple nyatakaka siwo ku ɖe Dziɖuɖu Etɔ̃lia ƒe asrafo ŋutete si le dzidzim ɖe edzi ŋu la, aʋu aʋawɔha evelia nu ta la, eya ŋutɔ ɖe gbe be woadze amedzidzedze aɖe gɔme le Kursk kple Donbass ƒe mɔfiamewo. Hitler ƒe heheɖemegbe kple Fuhrer ƒe didi be yeawɔ mama kple Tigers kple Panthers alafa geɖe na wova xɔ wo do ŋgɔ.
  Gake esi Soviet-srafowo dze amedzidzedzea gɔme le July 7, 1943 dzi ta la, womekpɔ viɖe gã aɖeke le ŋusẽ me o. Germany-srafo miliɔn 5.56, siwo ade miliɔn ɖeka siwo nye satelait-srafo akpe alafa eve blaatɔ̃, wɔ nu ɖe Soviet-srafowo kple asrafomegã miliɔn 6.6 ŋu. Mussolini, le amedzidzedze ƒe ŋɔdzidoname si tso ɣetoɖoƒe kple dzigbe gome la bu megbe la, edzi Italy-srafowo ƒe xexlẽme ɖe edzi ŋutɔ le ɣedzeƒe gome. Spaintɔwo ƒe aʋawɔnuwo ƒe xexlẽme hã dzi ɖe edzi. Salazar dɔ "lɔlɔ̃nu faa dɔwɔlawo" ƒe mamã aɖe hã ɖa. Franseawo ƒe asrafohawo, Romaniatɔwo, Hungarytɔwo, Albaniatɔwo, kple dutatɔwo ƒe asrafoha siwo le SS-ʋakɔa me siwo tso Europa ƒe akpa vovovowo hã wɔ aʋa.
  Eyata Soviet-srafowo mede ŋgɔ wu le xexlẽme gome o, gake alesi nubabla la to vovoe na futɔwo ƒe asrafowo ƒe nyonyome dzi ɖe kpɔtɔ. Asrafoha Dzĩ la de ŋgɔ vie le aʋawɔʋuwo kple tudada me le xexlẽme gome. Gake fifia la, ɖewohĩ "Amegãxiwo" kple "Amegãxiwo" mesɔ kple wo nɔewo le tsitretsiɖeŋula ƒe dzo ƒe ŋusẽ kple aʋawɔnuwo gome o. Eye T-4 va xɔ ŋgɔ le tudada ƒe ŋusẽ me wu T-34-76. Gake tukpewo le USSR, eye Germanytɔwo, togbɔ be woto gas-tuwo koŋ vɛ hã la, womewɔ esia nyuie kura o.
  Xexlẽme ƒe sɔsɔme si gogo le yameʋuɖoɖo me. Germanytɔwo ƒe aʋawɔyameʋu ME-109 "G", Focke-Wulf sesẽ wu Soviet yameʋuwo, gake le aʋawɔnuwo kple duƒuƒu me, gake wogbɔdzɔ vie le woƒe ʋuʋu me. Gake Germany, ʋuu keke, aces siwo si nuteƒekpɔkpɔ geɖe le wu eye wowɔa dɔ nyuie wu. Ðewohĩ Yu-188 bɔmbdadaʋua nyo wu le yameʋuɖoɖo ƒe nɔnɔmewo me wu PE-2 kple TU-3. Eye Yu-288 dze dɔwɔwɔ gɔme. Nyateƒee, ɖeko wodze e dodo gɔme teti koe nye ema, abe ME-309 ene.
  Gake aleke kee wòɖale o, esi ŋusẽ aɖeke menɔ Red Army la ŋu o ta la, wodze futɔwo ƒe ametakpɔnu siwo wodzra ɖo va yi dzi. Eye edze ŋgɔ tsitretsiɖeŋu sesẽe. Gake Soviet-srafowo ƒo nu sesĩe le woƒe amedzidzedzea me, eɖanye nuka kee bu o, woƒoe ɖe enu yi ŋgɔ. Togbɔ be ŋgɔyiyi ƒe ablaɖeɖe le mama dedie nu va le sue hã la, kilometa ɖeka va ɖo eve gbesiagbe. Futɔa ƒo nu sesĩe eye wòte ŋu gaku nu me ake. Alesi ŋgɔyiyi si mede kalẽwɔwɔ nu boo o la yi edzi. Kaka August ƒe domedome naɖo la, esi Soviet-srafowo bu vevie ta la, woyi ŋgɔ va ɖo kilometa alafa ɖeka, te ɖe Kursk ŋu eye wodze aʋa sesẽwo gɔme na dua ŋutɔ, eye wote ɖe Belgorod hã ŋu.
  Le August 19, 1943 dzi la, Japan, esi wòɖu heheɖemegbe dzi la, eʋu aʋawɔha aɖe le Ɣedzeƒe Ʋĩ. Kaka ɣeyiɣi sia naɖo la, esi Chiang Kai-shek ƒe dziɖuɖua ɖu dzi zi geɖe ta la, elɔ̃ ɖe ŋutifafa si anyo na samuraitɔwo dzi. Japantɔwo va kpɔ ŋusẽ ɖe kadodo veviwo dzi, eye woɖe asi le wo ŋu tso alesi wòhiã be woawɔ aʋawɔwɔ sesẽ aɖe kple Chinatɔwo ƒe asrafoha siwo mewɔ ɖoɖo nyuie o, gake wosɔ gbɔ ŋutɔ la me. Gake wodo ŋugbe na Chiang Kai-shek be woado alɔe le aʋa si wowɔ kple Mao Zedong ƒe Asrafoha Dzĩ la me. Mɔnu ɖesiaɖe le Japan si xoxo be wòawɔ aʋa kple USSR. Eye woɖoe be yewomalala tsidzadza ƒe adame kple Siberia ƒe vuvɔŋɔli sesẽ o. Ne míagblɔ nyateƒe si wònye be Hitler ɖe gbeƒã aʋawɔwɔ ɖe United States ŋu le keke ƒe 1941 me ke, gake samuraitɔwo meda asi ɖe edzi o. Aʋawɔha evelia ʋuʋu le ƒe 1942 me ate ŋu aɖe Nazitɔwo tso dziɖuɖu sesẽ aɖe me le Stalingrad hafi.
  Wokpɔ mɔ na Japan ƒe nyametsotsoa ŋutɔ. Gake le Vladivostok dzi dzedze me la, samuraitɔwo wɔ nuku na wo le aɖaŋu me eye wogblẽ nu le Soviet Pacific Ƒudziʋawɔʋuwo ŋu vevie.
  Le August ƒe nuwuwu la, Germanytɔwo dze agbagba be yewoazã aʋawɔʋu yeyetɔ gbogbo aɖewo atsɔ atsi tre ɖe wo ŋu. Gake ɖeko woƒe dzigbe tsitretsiɖeŋua te ŋu kpɔ dzidzedze vie. Soviettɔwo ƒe aʋafiawo kpɔ alesi wòate ŋu adzɔ alea do ŋgɔ xoxo eye wòhe eƒe asrafowo yi woƒe fli gbãtɔwo dzi. Aʋawɔnu siwo woƒo ƒu 31st Army koe ge ɖe zea me eye wotsrɔ̃ akpa gãtɔ.
  Gake Soviet-srafowo meɖo woƒe taɖodzinua gbɔ o, eye wobu nu geɖe ŋutɔ, eye womete ŋu gaxɔ anyigbaa o. Vevietɔ aʋawɔʋu siwo wu akpe ade kple afã bu, ne wotsɔe sɔ kple Germanytɔwo tɔ siwo ade alafa enyi. Le aʋawɔʋuwo ƒe tsaɖibɔa me la, xexlẽme ƒe viɖea va yi na Nazitɔwo. Le September me la, Germanytɔwo te ŋu ɖo USSR gbɔ le yameʋu alafa geɖe wɔwɔ me gbesiagbe, eye le November me la, le ʋuwo me lɔƒo, si na Panthers ƒe wɔwɔ dzi ɖe edzi va ɖo aʋawɔʋu 650-700 ɣleti sia ɣleti. Le afisia la, nunɔamesi siwo tso dukɔ siwo woxɔ, vevietɔ France, kpakple Belgium kple Holland, afisi woto dɔwɔlawo xɔxɔ ɖe asrafodɔ me vɛ me zazã wɔ akpa gã aɖe.
  Germanytɔwo, esi wohe ɖe megbe vie la, dze amedzidzedze si ŋu wowɔ ɖoɖo ɖo ɣeyiɣi didi aɖe la gɔme le September me tso Rostov-on-Don kple Taman Ƒukpo Afã dzi. Eye woƒu du va do go Soviettɔwo ƒe ametakpɔnu sesẽwo. Eye Japan dze Mongolia dzi, eye wòxɔ Ulaanbaatar kple Primorye. Gake womewɔ ŋgɔyiyi boo aɖeke le afima o.
  Esia trɔ asi le ga gbogbo siwo wodzra ɖo ŋu eye le aʋawɔwɔ sesẽ ɣleti ɖeka kple afã megbe la, Germany-hawo wɔ ɖeka. Gake Fritz-ʋua ƒe nusiwo bu hã va zu nusi ɖe dzesi ŋutɔ, eye wozi wo dzi be woadzudzɔ. Gake aɖaŋudzedze sia na Turkey ge ɖe aʋaa me eye wòʋu aʋawɔha etɔ̃lia le Transcaucasia.
  Fifia ele be míawɔ avu ɖe eta le mɔ sia hã nu.
  Kaka dzomeŋɔli naɖo la, ŋgɔgbe fli si le Ɣedzeƒe Ʋĩ la ali ke. Japantɔwo yi ŋgɔ le Primorye nutoa me tso kilometa blaatɔ̃ va ɖo alafa ɖeka blaeve, woxɔ Mongolia ƒe afã kple edzivɔ kpe ɖe Ulaanbaatar ŋu, gake woƒe amedzidzedzea tɔ. Turkeytɔwo te ɖe Yerevan ŋu eye wodze Batumi dzi, wote ŋu xɔ du mamlɛtɔ ƒe akpa eve le etɔ̃ me. Germanytɔwo ŋutɔ mawɔ ŋgɔyiyi boo aɖeke le adame o. Eye womexɔ afɔɖeɖea haɖe o.
  Aʋaa va nɔ ɖoƒe si sɔ eye wòxɔ ɣeyiɣi didi. Na ɖeɖiteameŋu, kple mɔ̃ɖaŋununya ƒe gãnyenye. Le ƒe 1943 me la, USSR dzi yameʋuwo wɔwɔ ɖe edzi zi gbɔ zi ɖeka kple afã tso akpe 25 va ɖo akpe 37. Nazi Germany tso akpe 15 kple edzivɔ va ɖo akpe 32, si wu zi gbɔ zi eve. Le ƒea ƒe ɣleti mamlɛawo me la, Germanytɔwo tsɔ woƒe Soviettɔwo ƒe yameʋuwo wɔwɔ me tsonu sɔ kple wo nɔewo le yameʋuwo me. Eye le aʋawɔʋuwo kple tu siwo wotsɔna ʋua wo ɖokui hã me - kple nɔnɔme ƒe ŋgɔyiyi. Gake ehiã be USSR hã nawɔ avu kple Japan. Tsɔ kpe ɖe eŋu la, wowɔa yameʋu kple aʋawɔʋu gbogbo aɖewo le Italy kple Satelait-dukɔ bubu siwo le Third Reich me. Ne menye nusi gbɔ eme o hã. Gakpe ɖe eŋu la, Germanytɔwo, esi wowɔ aʋawɔwɔ ƒe anyimanɔmanɔ ŋudɔ la, wodze amiɖeɖe gɔme tso Libya hetsɔe na wo hena woƒe nuhiahiãwo.
  Eyata vivivi la, ŋusẽ ƒe veve le Third Reich me gbɔdzɔ. Tsɔ kpe ɖe eŋu la, Afrika Franseawo ƒe nunɔamesiwo do ŋugbe be yewoanye nu xoxowo tsoƒe nyui aɖe.
  Ale be Nazitɔwo nate ŋu ana nu wo ɖokui nyuie. Le esia ta la, aɖaŋuwɔla dzĩawo dzra aʋawɔʋu yeye ƒomeviwo ɖo na Stalin kple tu siwo ƒe didime nye milimeta 85 kple milimeta 122. Germanytɔwo ɖe Panther 2 ƒe dɔwɔwɔ dzi kpɔtɔ vie. Mele bɔbɔe be woakpɔ aʋawɔʋu si me aʋawɔnu sesẽwo le, aʋawɔnu sesẽwo, eye wòate ŋu aʋuʋu vie o. Eye eva dzɔ be "Fia ƒe Akpɔkplɔ" la lolo akpa le tɔn 68 me. Panther ƒe egbegbe tɔtrɔ koe do ŋugbe be yeakpɔ dzidzedze vie. Eye edze abe T-4 aʋawɔʋua ƒe ŋutetewo vɔ ene. Vivivi, tso ƒe 1944 me la, mɔ̃ sia wɔwɔ te ɖiɖi. Be woadzudzɔ keŋkeŋ le April me.
  Soviettɔwo ƒe aʋafiawo dze amedzidzedze geɖe gɔme le dzomeŋɔli. Eye Taman Ƒukpo Afã, kple le titina, kple le Leningrad ƒe mɔ dzi, kple Kursk gbɔ. Gake womekpɔ dzidzedze ɖedzesi aɖeke le afi aɖeke o . Futɔwo ƒe xexlẽme de ŋgɔ wu le amewo ƒe ŋusẽ me le aʋawɔʋuwo kple yameʋuwo siaa me xoxo. Vɔvɔ̃ na yame ƒe nɔnɔme koe zi Fritz-ƒomea dzi be woawɔ ɖe ametakpɔkpɔ ƒe aɖaŋuwo dzi.
  Akpa gbegblẽ aɖe hã nɔ esi wònye be amesiwo si dzo kple alakpatɔ siwo le dzidzim ɖe edzi, kpakple nyateƒe si wònye be Germanytɔwo to yameʋu siwo toa teƒe kɔkɔwo vɛ, si wɔa dɔ nyuie wu le ŋkuléle ɖe amewo ŋu tso yame me.
  Tsɔ kpe ɖe eŋu la, Soviettɔwo ƒe aʋafiawo te ɖe asrafowo ƒe ƒuƒoƒo ƒe ɖoɖoa ŋu le mɔ si mesɔ o nu. Vevietɔ la, susu le aɖaŋu si nye be woadze dɔwɔwɔ si kplɔe ɖo gɔme le nuto bubu me hafi woawu esi do ŋgɔ gɔ̃ hã nu la ŋutɔ ne míebu alesi xexlẽdzesiwo de ŋgɔ wu ta. Abe alesi wònɔ le Xexemeʋa Gbãtɔ me ene, ehe Germanytɔwo ɖe wo nɔewo ɖa. Gake ne futɔa sɔ gbɔ wu wò la, esia na wòsesẽna be nàde ŋgɔ wu le asrafowo me le nuto aɖe koŋ me.
  Ne ɖe Stalin te ŋu wɔ ŋgɔyiyi le ŋgɔgbea ƒe akpa aɖe si le vovo me le agbɔsɔsɔ si ade etɔ̃ kple ɖeka me la, ekema ɖewohĩ woakpɔ dzidzedze le aɖaŋu me.
  Eye eyata le akpa ɖeka me la, amedzidzedze aɖe li, le akpa bubu me la, wole dzadzram ɖo, gake le nyateƒe me la, ele bɔbɔe na Germanytɔwo kple woƒe hadɔwɔlawo be woanyae. Gawu la, yameʋu siwo zɔa mɔ yia teƒe kɔkɔwo, siwo zɔna kabakaba, siwo ŋu ŋkuléleɖenuŋu ƒe mɔ̃ nyuiwo le, si wɔnɛ be wote ŋu léa ŋku ɖe asrafowo ƒe ʋuʋu ŋu la nɔ Fritz-ʋua si xoxo. Eye le dzomeŋɔli la, esesẽna wu be woaɣla eɖokui, eye zã menye atike o, eyata Germanytɔwo ƒe nyatakakaxɔlawo xɔ mɔ̃ nyui siwo kpɔa nu nyuie le zã me.
  "Fia ƒe Akpɔkplɔ" abe ŋgɔyiyi ƒe aʋawɔʋu si ŋu wowɔ ɖoɖo ɖo ene la, wohe ɖe megbe le ewɔwɔ ɖe wo nɔewo yome me eye mekpɔ dzidzedze bliboe o. "Panther" -2, si Hitler de se be woatsɔ aʋawɔnuwo ado ŋusẽe be wòana IS-2 nate ŋu age ɖe eme o, eye wòade mɔ̃ si ƒe ŋusẽ nye sɔ ƒe ŋusẽ 900 la, ƒe kpekpeme nye tɔn 51, ne wobu akɔbli ƒe nutunu si wotsɔ de eme gɔ̃ hã ŋu, si na be wòaɖe kilogram 800 dzi akpɔtɔ . Gake eva te ŋu do ŋusẽ axadziʋawɔnua wòde milimeta 82 le dzogoe si sɔ nu. Esia na be Germanytɔwo ƒe aʋawɔʋua megate ŋu gblẽa nu le eŋu tso axawo dzi abe esiwo wowɔ va yi ene o. Gake le afisia hã la, "Panther"-2 kple "Lion"-2 le ɖoɖowɔwɔ ƒe ɖoɖo si de ŋgɔ wu me la, wogakpɔtɔ le ŋgɔyiyi ƒe ɖoɖo me ko.
  Gake le dzomeŋɔli la, Germanytɔwo xɔ Franseawo ƒe nunɔamesi siwo le Afrika, siwo dome Niger Loop hã nɔ la, keŋkeŋ. Eye ami, gas kple bauxite, kple uranium si lolo wu gɔ̃ hã li, vevietɔ le Congo. Wolé De Gaulle - hadɔwɔlawo ƒe kpekpeɖeŋu manɔmee la, viɖe aɖeke menɔ eŋu o, eye Scorrel wɔ dɔ dzadzɛ kple aɖaŋu.
  Eyata kaka May 1944 naɖo la, wokpɔ amikuxiawo ƒe akpa gãtɔ gbɔ. Nuawo katã tso Libya xoxo, eye nusi susɔ koe nye be woaku vudo geɖe wu.
  Gake le May me la, Germanytɔwo mesu te haɖe be yewoadze wo dzi o. To vovo na Tiger, si ƒe wɔwɔme do xoxo la, aʋawɔʋu si me woate ŋu agbã nu vevi aɖeke le menɔ wo si o. Nyateƒee, "Amegãxi" la nɔ ewɔm le agbɔsɔsɔ gã me xoxo eye le aʋawɔnuwo ƒe nyonyome deŋgɔ kple axawo ƒe titrime, kpakple tu si daa tu kabakaba, si sɔ pɛpɛpɛ ta la, ate ŋu awɔ akpa si nye, ne menye nusi sɔ nyuie o , gake aʋawɔʋu si dzi woate ŋu alɔ̃ ɖo wu alo wu nenema, si gblẽa USSR-srafowo ƒe asitɔtrɔ me.
  Germanytɔwo ƒe aʋafiagãwo, le nyaʋiʋli geɖe megbe la, wotrɔ yi ɖoɖo si wowɔ va yi le ƒe 1942 me dzi. Eyae nye be woadze amedzidzedze gɔme ɖe axawo dzi. Kplɔ Leningrad ɖe asigɛ eve me eye nàto eme ayi Stalingrad. Gawu la, esi Wehrmacht-ʋua gblẽ Rzhev-Vyazemsky salient ɖi vɔ la, tɔdzisasrã aɖe si sɔ na amedzidzedze ɖe Moscow dzi bu. Eyata edidi tso fiadu gbɔ vie.
  Nazitɔwo ƒe ɖoɖoa hã menye nyuitɔ o, gake... Wowɔ sewɔtakpekpe ƒe tiatia gbãtɔwo le Sweden, afisi Nazitɔwo ɖu dzi wɔdɔɖeamedzi aɖe le. Dukɔ si me ame miliɔn enyi le eye ganyawo de ŋgɔ la nɔ klalo be yeawɔ aʋa kple USSR. Ame si ŋu amewo lɔ̃a nu le wue nye Charles Wuievelia. Swedentɔwo di vevie be yewoabia hlɔ̃ ɖe dziɖuɖu kple ŋukpe si yewome va yi le aʋa siwo woda le Petro Gãtɔ kple Alexander Gbãtɔ si me ta. Eyata Europa katã wɔ aʋa kple USSR xoxo. Gawu la, Franco kple Salazar ɖoe be yewoage ɖe aʋaa me le se nu be yewoaxɔ yewoƒe gome le aboyonuawo me. Switzerland koe mede akpa aɖeke dzi le se nu o, gake edɔ lɔlɔ̃nu faa dɔwɔlawo ƒe hatsotso aɖe hã ɖa.
  Xexlẽme ƒe gãnyenye nɔ Nazitɔwo ƒe habɔbɔa ƒe akpa dzi. Tsɔ kpe ɖe eŋu la, kaka May 1944 ƒe domedome naɖo la, ME-262 yameʋu siwo ade akpe ɖeka nɔ Germanytɔwo si xoxo. Ʋua ŋutɔ kpɔ dzidzedze ŋutɔ, gake mɔ̃ siwo womewu enu haɖe o le eŋu. Gake vivivi la, mɔ̃awo va nyo ɖe edzi, ŋusẽ va nɔ wo ŋu, kakaɖedzi le wo ŋu eye ami zazã dzi ɖe kpɔtɔ.
  Amedzidzedzea dze egɔme le dzigbe gome. Fritz-ʋua dze agbagba be yeagawɔ ɖoɖo si OKW wɔ ɖe Operation Blau ŋu le January 1942 me, gake emegbe Hitler trɔe le eɖokui si. Ne èle Stalingrad dzi dzem tso dzigbe kple dziehe siaa, le mɔ siwo dzi woƒo ƒu ɖo dzi. Gake gbã la, ele be Germanytɔwo nato eme ayi Don-tɔsisia gbɔ. Fasitɔwo ƒe Tigers-ha la yi amedzidzedzea dzi, gake wodze ŋgɔ ametakpɔnu sesẽ aɖe. Krauttɔwo ƒe ŋgɔyiyi va nɔ blewu, woƒo wo ɖokui ɖe ametakpɔkpɔ me le Soviet-srafowo ƒe gogloƒe. Esi wòzɔ kilometa 35-40 pɛ ko le Voronezh ƒe mɔ dzi le ŋkeke ewo gbãtɔawo me ta.
  Emegbe le kwasiɖa eve ƒe aʋawɔwɔ sesẽwo me la, kilometa ewo pɛ koe Nazitɔwo yi ŋgɔ eye le nu gbogbo siwo bu ta la, wozi wo dzi be woadzudzɔ.
  Amedzidzedze si nɔ dzigbe gome la va do dzidzedzetɔe wu. Soviet-srafowo mesɔ gbɔ le afima o, eye esesẽna wu be woaʋli wo ta. "Panthers", "Tigers", "Ferdinands" gbogbo aɖewo (tu sia si ʋuna le eɖokui si la va zu esi keke ta wu le bɔmbdadamɔnu ƒe anyimanɔmanɔ ta!) kple "Jagdtiger" ƒe kpɔɖeŋu gbãtɔwo kple "Sturmtiger" si wɔa dɔ etɔxɛe. Germanytɔwo te ŋu to ametakpɔnu gbãtɔwo me eye wokpɔ teƒe si woawɔ dɔ le.
  Le ɣeyiɣi ma ke me la, Japan-srafowo hã yi edzi dze wo dzi. Samurai-ʋuwo dzi woƒe aʋawɔʋuwo ƒe lolome ɖe edzi eye woƒe ʋu yeye siwo ƒe kpekpeme le titina la mede T-34-76 tɔ nu le aʋawɔnuwo kple ʋukuku ƒe ŋutete gome o kloe, eye wode ŋgɔ wu le ŋgɔgbeʋawɔnuwo gɔ̃ hã me, togbɔ be woƒe ametakpɔkpɔ tso axawo dzi mede ŋgɔ o hã.
  Japan xɔ ŋgɔ le amedzidzedzea me le Mongolia, afisi wòsesẽna wu sã be woalé ametakpɔkpɔ me ɖe asi. Soviettɔwo ƒe aʋafiagãwo dze ŋgɔ aʋawɔla siwo wodzra ɖo ƒe hiahiã, eye wowɔ aʋa ɖe wo ŋu le akpa etɔ̃awo katã. Eye dɔwɔlawo ƒe bu le dzomeŋɔli ƒe amedzidzedzea me sɔ gbɔ ŋutɔ.
  Germanytɔwo ƒe amedzidzedze ɖe Tikhvin ŋu, kple Finlandtɔwo kple Swedentɔwo tso White Sea Canal dzi sesẽe. Nazitɔwo yi ŋgɔ blewu, gake woyi edzi kloe. Le June ƒe domedome, le dzigbe gome la, Mainstein ƒe asrafowo ge ɖe Stalingrad. Stalingrad-ʋa evelia dze egɔme. Eye kaka July ƒe gɔmedzedze naɖo, le Tikhvin kple Volkhov ƒe anyidzedze megbe la, Finlandtɔwo, Swedentɔwo kple Germanytɔwo wɔ ɖeka - wowɔ asigɛ evelia ƒo xlã Lenin dugã la.
  Eyata nɔnɔme sesẽ aɖe si gbɔ eme do mo ɖa na Soviet-srafowo.
  Gake Stalingrad mena ta le Mainstein te o. Eye esia na Germanytɔwo mete ŋu to amedzidzedze aɖe vɛ le mɔ bubuwo dzi o. Le dzigbe gome abe alesi wònɔ le ƒe 1942 me ene la, Terek Agbo la koe woɖo: wotsi Grozny kple Ordzhonikidze gbɔ. Aʋa sesẽwo yi edzi le Voronezh ƒe mɔ dzi. Kaka September naɖo la, wozi Soviet-srafowo dzi be woagbugbɔ ɖe megbe le Don-tɔsisia godo. Enye dzɔgbese ƒe nyakpakpa be kaka October nawu enu la, ŋgɔgbe fli si nɔ dzigbe gome la gbugbɔ le ƒe 1942 me le Nazitɔwo ƒe ŋgɔyiyi gãtɔ kekeake ƒe ɣeyiɣia me.
  Evɔ̃ɖi wu le dziehe gome, afisi woɖe to ɖe Leningrad keŋkeŋ le. Tsɔ kpe ɖe eŋu la, Germanytɔwo, Finlandtɔwo kple Swedentɔwo te ŋu to Aʋakɔ Dzĩa ƒe ametakpɔnuwo me le Karelian Ƒukpo Afã dzi, eye wotso Murmansk to anyigba dzi tso USSR ƒe akpa gãtɔ.
  Soviettɔwo ƒe aʋalɔgo siwo ade blaene ɖe wo ɖokui ɖe aga. Gake woƒe xexlẽme mesɔ gbɔ kura o. Sweden tsɔ aʋalɔgo siwo ade blaeve vɔ atɔ̃ siwo me nuwo sɔ gbɔ ɖo nyuie la ƒo ƒu. Wo kple Finlandtɔwo kple Germany-srafo siwo bi ɖe dɔa me la, wova de ŋgɔ wu le xexlẽme gome. Eye esesẽ ŋutɔ be woatsɔ nusiwo wodzra ɖo ɖi la ayi Karelian Ƒukpo Afã la dzi.
  Le goawo katã me la, Asrafoha Dzĩ la mete ŋu xɔ ŋusẽdoame siwo hiã o, eyata Japantɔwo va zu ŋusẽ si womenɔ mɔ kpɔm na o, woƒe xexlẽme, tsɔ kpe ɖe fefewɔhawo ŋu, wu miliɔn atɔ̃, eye le nyateƒe me la, esia nye aʋawɔha evelia si de blibo. Eyata nusi wòle be míawɔ koe nye be míawɔ avu kple Germanytɔwo kple woƒe hadɔwɔlawo.
  Vivivi la, woɖe afisi Soviet-srafowo kpɔ ŋusẽ ɖo le Karelia dzi kpɔtɔ, eye woxe mɔ na Murmansk keŋkeŋ eye woatsrɔ̃e kloe. Eyata futɔwo ƒe ƒudziʋawɔʋuwo kple vevietɔ ƒugɔmeʋawɔʋuwo ɖu atsiaƒua dzi, eyata naneke menɔ anyi si woatsɔ aɖo nuzazãwo anyi o.
  Nyateƒee, le November 1944 me la, ga si wodzra ɖo la menɔ USSR si be wòagawɔ tɔtrɔ si dzɔ le ƒe 1942 me ake o. Wozã nusianu kloe tsɔ xe mɔ ɖe Caucasus ƒe bublu nu. Tsɔ kpe ɖe eŋu la, Germanytɔwo wɔ Stalingrad dzi dzedzea le aɖaŋu me wu, eye ele be woatsɔ nusiwo wodzra ɖo ɖi la ayi afima ɣesiaɣi, abe ɖe wole Tartarus ƒe doa me ene. Stalin de se be woalé dua ɖe Volga-tɔsisia dzi aleke kee wòɖale o. Gake ne míebu alesi futɔwo ƒe yameʋuwo xɔ aƒe ɖe yame ŋu la, eva zu be eƒe asi lolo ŋutɔ.
  Gawu la, Mainstein, si to vovo na Paulus la, mewɔ kaba o eye wòkpɔ asrafoawo dzi. Esia wɔe be nusiwo bu ƒe sɔsɔme menyo na Asrafoha Dzĩ la o.
  Hitler wɔ kaba na Meinstein, gake agbledela ayetɔ la nya alesi wòaƒo asa na nyaƒoɖeamenua ahanɔ te ɖe enu.
  Aʋawɔnu ƒomevi sesẽtɔwo dometɔ ɖekae nye Sturmtigers. Bɔmbdadamɔ̃ sesẽ ŋutɔ siwo daa tu siwo ƒe kpekpeme nye kilogram alafa etɔ̃ blaeve la nɔ wo si. Gawu la, tukpewoe wotsɔa tuawo ƒua du eye ŋusẽ le wo ŋu sã wu howitzer-tuwo. Àte ŋu ayɔ wo be wonye ŋuɖoɖo si dze na Katyusha, togbɔ be wole mɔwo dzi hã. Tsɔ kpe ɖe eŋu la, woda bɔmbdadamɔ̃ aɖewo hã agbatsɔʋuwo me, eye woda bɔmb didi wu.
  Germanytɔwo zãa gas-ʋuwo hã. Eye le nyateƒe me la, yameʋu siwo daa bɔmbdada.
  Le December me la, Japantɔwo xɔ Mongolia katã kloe eye wote ɖe Vladivostok ŋu, eye woxɔ Primorye kple Khabarovsk ƒe akpa aɖe. Gake Aʋafiagã Frost zi wo dzi be woadzudzɔ.
  Esi Asrafoha Dzĩa wɔ esia ŋudɔ la, wowɔ ɖoɖo ɖe tsitretsiɖeŋudzesi siwo kplɔ wo nɔewo ɖo ŋu ɖe Germanytɔwo ƒe axadzi siwo dze agbagba be yewoaxɔ nusiwo susɔ le Stalingrad. Nukae, wowɔ dua ƒe akpa sue aɖe gɔ̃ hã le ƒe 1945 ƒe gɔmedzedze. Germanytɔwo kpɔ dzidzedze aɖewo le ƒe 1944 me, gake womete ŋu ɖu Caucasus dzi hekpɔ Baku-mi gɔ̃ hã o. Nyateƒee, le woawo ŋutɔ ƒe nuhiahiãwo ta la, wogakpɔtɔ su wo si tso Romania, Hungary, Libya, Cameroon kple Nigeria.
  Wogaɖe to ɖe Leningrad kokoko. Wowɔ nuɖuɖu kple tu gbogbo aɖewo do ŋgɔ, ale be dua nate ŋu anɔ agbe le dzomeŋɔli sia me, eye wòyi edzi le Wehrmacht kple eƒe hadɔwɔlawo ƒe asrafoha ɖedzesiwo ƒom.
  Soviettɔwo ƒe ŋgɔnɔlawo te ŋu dzra nusiwo woatsɔ awɔ aʋawɔnuwoe hã ɖo le mɔ nyuitɔ nu le Lenin-dugã me. Vaseɖe fifia la, esia mena nu geɖe fasitɔwo o.
  Gake woxe mɔ ɖe Murmansk nu keŋkeŋ. Le ʋu ewo siwo ɖo ta dua me dome la, Kraut ƒomea wu enyi nu.
  Le January me la, Soviettɔwo ƒe aʋafiawo dze agbagba be yewoado Germanytɔ siwo nɔ titina la ƒe ŋusẽ kpɔ. Gake manya wɔ be woaɖu ametakpɔnu si ŋu ŋusẽ le ŋutɔ eye wòde ŋgɔ le mɔ̃ɖaŋununya me la dzi o. Dodokpɔ si sɔ gbɔ wue nye atɔ̃ alo ade, eye ne enyo wu la, mewu kilometa enyi o. Eye nusiwo Soviettɔwo ƒe mamãwo bu la ɖe dzesi ŋutɔ. Le akpa gãtɔ me la, va ɖoa hakpakpa ƒe afã.
  Gake Germany-srafowo ƒe akpa aɖe ƒe susu dzo, si na wolé Stalingrad... Le March me la, Germanytɔwo ŋutɔ dze amedzidzedze gɔme le Terek Agbo la nu. Wote ŋu to Soviettɔwo ƒe ametakpɔnu ƒe fli me eye woƒo xlã Grozny kple Ordzhonikidze, gake Fritztɔwo tsi Vedeno, Shali kple didiƒe to duawo ƒe fli me.
  Woɖe to ɖe Grozny-dugã la ŋutɔ vaseɖe May me. Le May me la, Stalingrad dze anyi mlɔeba. Dua kple eƒe golɔgoewo, kpakple aʋawɔʋuwo ƒe dɔwɔƒea ƒe glikpo aɖeke kloe megali o.
  Germanytɔwo ƒe nubabla hã nɔ vɔvɔm, gake Fuhrertɔwo di be yewoaɖu dzi. Le January me la, wowɔ disk la dodokpɔ gbãtɔ siwo kpɔ dzidzedze, eye wòƒu du sesĩe va ɖo gbeɖiɖi ƒe duƒuƒu eve eye wòkɔ yi kilometa 18. Le May me la, diskette la ɖo gbeɖiɖi ƒe duƒuƒu ene gbɔ xoxo eye wòti kpo va ɖo kilometa 30 ƒe kɔkɔme.
  Gake le mɔ̃ yeyea, le eƒe yameʋuɖoɖo ƒe nɔnɔme sesẽ siwo katã le etɔxɛ gɔ̃ hã ta la, eva dzɔ be dzo suesuesuewo ate ŋu adze bɔbɔe eye wòxɔ asi ŋutɔ. Eteƒe medidi o wokpɔ kuxi si nye be yameʋua ate ŋu adze afɔku bɔbɔe la gbɔ to laminar plow dodo me, gake esia na ami zazã dzi ɖe edzi eye wòɖe yameʋua ƒe yameʋuɖoɖo ƒe ɣeyiɣi dzi kpɔtɔ. Eye diski yameʋua ŋutɔ, si le eƒe "wu" si le abe laminar ene me la, mete ŋu da tu nyuie o.
  Gake "dzogoe siwo dzona" ƒe ɣeyiɣia dze egɔme. Tsɔ kpe ɖe eŋu la, Germanytɔwo xɔ trump card sesẽ aɖe: dzidzime yeye ƒe aʋawɔʋu siwo le "E" ƒe hatsotso me. Woto vovo kple kpekpeme si sɔ kple "Fia ƒe Akpɔkplɔ" kple "Panther", ɖoɖo si le ʋeʋẽm wu eye wòde ŋgɔ wu, si ƒe nɔnɔme le bɔbɔe eye aʋawɔnu siwo le ɣie.
  Le ewɔwɔ le agbɔsɔsɔ gã me kple le aʋagbedzi la, Panther-2 kple Tiger-2, eye emegbe Tiger-3, wɔa dɔ nyuie. Aʋawɔnu sesẽwo kple mɔ̃ si ƒe ŋusẽ nye sɔ 1080 nɔ ʋu mamlɛtɔ si ƒe ɖoɖo le kpekpem wu eye wònye xɔtaxɔ sue aɖe la me. "Mouse" melé ɖe eŋu kpɔ o. Gake "Panther" ƒe tɔtrɔ si nye "F" la wɔ dɔ nyuie.
  Le nusiwo wotsɔ ƒoa ƒui ƒe anyimanɔmanɔ ta la, aʋawɔnu deŋgɔ aɖeke menɔ Soviettɔwo ƒe aʋawɔʋuwo si o, eye vaseɖe fifia la, "Panther" la te ŋu nɔ te ɖe akpa si wòwɔna nu nyuie ŋutɔ ne wotsɔ tu si ƒe didime nye milimeta 75 gɔ̃ hã. Eye aʋawɔnu si le ŋgɔgbe si ƒe didime nye milimeta 120 la kpɔ eta kakaɖedzitɔe ŋutɔ tso Soviet T-34-85 tu si ƒe didime nye milimeta 85 la gbɔ. Gake ɖewohĩ Soviettɔwo ƒe tu si zɔna le eɖokui si si nye SU-100 va zu tsitretsiɖeŋula si dze na Panther ƒe aʋawɔnu si wodo ɖe ŋgɔ la. T-4-ʋua meganɔ wɔwɔm xoxo o. Eye le aʋawɔʋu siwo me wowɔa nuawo le dome la, Panther va zu esi me kɔ wu.
  Aʋawɔʋu gbãtɔ si de ŋgɔ le eƒe ɖoɖo nu enye aʋawɔʋu si kplɔ wo nɔewo ɖo "Dzata". Woɖe aʋawɔʋu sia ƒe xɔtaxɔe yi megbe, eye wotsɔ mɔ̃a ƒe ʋuʋudedi, mɔ̃a kple gearbox ɖo akpa ɖeka me le ŋgɔgbe. Esia wɔe be ʋua ƒe nɔnɔmetata bɔbɔ, eye aʋawɔnu si ŋu tu sesẽ si ƒe didime nye milimeta 105 le la sɔ kple "Fia ƒe Akpɔkplɔ", eye xɔtaxɔa ƒe ŋgɔgbe hã sesẽ wu.
  Xɔxɔnua ʋuʋu yi megbe hã na Dzata la kpɔ viɖe be ne ele ʋuʋum to avea me la, eƒe tu si ƒe ʋuƒo didi la ƒe nuyi meléna ɖe ati ƒe kewo ŋu nenema gbegbe o.
  Nazitɔwo te nugbe bubuwo hã kpɔ, eye wotsɔ yameʋu sesẽwo hã da bɔmb ɖe Soviettɔwo ƒe nɔƒewo.
  Japan hã dze agbagba be yeayi ŋgɔ eye mlɔeba wotso Vladivostok le anyigbagã la dzi.
  Germanytɔwo dze agbagba be yewoato mɔa dzi ayi Moscow le June kple July me. Gake Soviettɔwo ƒe aʋawɔnuwo va sẽ ŋutɔ, eye Nazitɔwo bu nu geɖe ŋutɔ. Lev-ʋua gɔ̃ hã mesɔ gbɔ keŋkeŋ le amedzidzedzea me o, vevietɔ le axadzinu si mesɔ gbɔ o ta.
  Soviettɔwo ƒe aʋafiawo va nɔ tu si ƒe didime nye milimeta 100 zãm geɖe wu. Edze ƒã be nunɔamesiwo mele USSR si be wòatsɔ aʋawɔʋu mawo ke aɖu futɔwo ƒe aʋawɔʋuwo dzi o, gake woate ŋu azã tu siwo tsi tre ɖe aʋawɔʋuwo ŋu le agbɔsɔsɔ gã aɖe me.
  E-100 si nɔ mɔ̃ gbãtɔa me la va kpekpe akpa be eƒe kpekpeme nye tɔn 140, eye axadziʋawɔnuwo didi milimeta 120 (ŋgonu milimeta 240!), le dzogoe aɖe dzi gɔ̃ hã. Esia megasɔ gbɔ o. Ne míagblɔ nyateƒe si wònye be Mouses-ha la tsi megbe mɔkpɔkpɔ aɖeke manɔmee le woƒe ɖoɖowɔwɔ me o.
  Le nyateƒe me la, Dzata ƒe aʋawɔʋu kple tu siwo wotsɔna ʋua wo ɖokui - E-10, E-25 nye Germanytɔwo ƒe ʋu deŋgɔwo, afisi wotsɔa mɔ̃a ƒe teƒe, eƒe ʋuʋudedi kple gearbox ƒo ƒu le. Gake Germanytɔwo wɔ dɔwɔnu gbogbo aɖewo siwo tsi megbe. Le kpɔɖeŋu me, "Panthers", "Tigers", "Jagdtigers", "Jagdpanthers" siwo ƒe nɔnɔmetata kɔkɔ vie siwo tsi megbe le ŋgɔyiyi me.
  "E"-70 hã mekpɔ dzidzedze bliboe o. Wotsɔ tu sesẽ aɖe si ƒe didime nye milimeta 128 kple ɖoɖo deŋgɔ aɖe de ʋua me, gake le didi be woalé aʋawɔwɔ ƒe agba si ade tu 80 ya teti me ɖe asi eye womagawu tɔn 70 o ta la, eƒe aʋawɔnuwo takpɔkpɔ va zu esi sɔ kple "Fiaɖuƒe" tɔ Tiger" - model 1944 eye mesɔ gbɔ na ŋgɔyiyi o. "Tiger"-3 hã kpɔa ta nyuie wu. Gake le E-70 dzi la, wodo mɔ̃ aɖe si ƒe ŋusẽ nye sɔ ƒe ŋusẽ 1200 kpɔ dzidzedzetɔe, si na be aʋawɔʋua te ŋu ƒua du kilometa 60 le gaƒoƒo ɖeka me le mɔ gã dzi.
  Aleke kee wòɖale o, Germanytɔwo ƒe aʋawɔʋuwo bu vevie, abe alesi afɔzɔlawo hã bu ene. Dutatɔwo ƒe mamãwo kple Third Reich ƒe satelaitwo siaa bu nu geɖe.
  Kaka August ƒe domedome naɖo la, kilometa 40-50 koe Germanytɔwo yi ŋgɔ le titina eye womete ŋu kpɔ teƒe si woawɔ dɔ le o. Eye nusiwo bu la va zu nu gã aɖe ŋutɔ. Le September me la, Nazitɔwo dze amedzidzedze yeye aɖe gɔme le dzigbe gome... Le aʋa sesẽ si wowɔ ɣleti ɖeka kple afã me la, futɔwo to Caspian-ƒua dzi, eye wotso Caucasus-ƒua to anyigba dzi.
  Gake Soviettɔwo ƒe aʋafiawo te ŋu ɖo nuzazãwo to ƒu dzi, togbɔ be wogblẽ nu geɖe hã. Le November me la, Fritz-tɔsisia, le agbagbadzedze gã kple nugbegblẽ gã aɖe ta, va ɖo Volga-tɔʋua. Le December me la, ŋgɔgbe fli la li ke. Vovototo si le Caucasus ƒe ŋgɔgbekpawo kple Soviet-nyigba gã la dome la dzi ɖe edzi. Tsɔ kpe ɖe eŋu la, Japantɔwo te ŋu tso Vladivostok, si na woɖe to ɖe Soviet-dugã la.
  Togbɔ be woxe mɔ ɖe Murmansk nu hã la, ete ŋu nɔ te sesĩe kalẽtɔe vaseɖe December 1945 me. Gake egadze anyi kokoko...
  Le ƒe 1946 me la, aʋawɔwɔwo yi edzi... Soviet Asrafowo ƒe Ƒuƒoƒoa ƒe nɔƒe le Caucasus va sesẽ ŋutɔ. Wotso wo to anyigba dzi, eye ŋɔdzi li be Baku abu mlɔeba.
  Stalin se le eɖokui me be yetsi dzodzodzoe vevie eye ɖeɖi te ye ŋu le ŋutilã me. Aʋa sesẽ aɖe dzɔ le Tikhvin ƒe mɔ dzi. Wodze agbagba be woaɖe Leningrad si ƒo xlãe la. Le dua ŋutɔ me la, womegblẽ nuɖuɖuwo ɖi mede ɣleti ade o eye wogatso nuɖuɖugbalẽviwo ake.
  Gbã la, Soviet-srafowo to ŋgɔgbe fli me, gake emegbe futɔawo, siwo si aʋawɔʋu siwo ƒe xexlẽme de ŋgɔ wu, te ŋu wɔ tsitretsiɖeŋunya eye wotso Soviet-srafowo ƒe akpa aɖe gɔ̃ hã. February va yi le aʋa sesẽwo me le dziehe kple anyiehe siaa, afisi Soviet-srafowo do futɔwo kpɔ le eye wodze agbagba be yewoagaxɔ Stalingrad. Eye mamlɛtɔa kpɔ dzidzedze le mɔ aɖe nu. Soviettɔwo ƒe aʋawɔʋuwo ge ɖe dua me, gake nublanuitɔe la, womete ŋu nya Nazitɔwo do goe le afima o.
  Gake Stalingrad-ʋa etɔ̃lia dzɔ. Soviet-srafowo hã kpɔ dzidzedze gã aɖe le Voronezh gbɔ. Gake le afima gɔ̃ hã la, Fritz-ʋuwo, siwo zã aʋawɔʋu gbogbo aɖewo kple woƒe mɔ̃ɖaŋununya si de ŋgɔ wu la, te ŋu gbugbɔ nɔnɔmea ɖo anyi. Le March me la, helikɔpta kple diskette siwo le abe disk ene te gomekpɔkpɔ le aʋawɔwɔ gãwo me. Germanytɔwo wɔ ŋgɔyiyi geɖe le agba siwo dzona ŋu eye wote ŋu tsɔ tu da Soviettɔwo ƒe nɔƒewo. Gake le nyateƒe me la, diski-yameʋua mewɔ nu wòsɔ ɖe mɔkpɔkpɔ nu abe nukunu ene o.
  Abe alesi ko von Braun ƒe tu si wotsɔna ƒoa tu la va xɔ asi akpa eye mewɔa nu pɛpɛpɛ o ene be woate ŋu azãe vevie le aʋawɔwɔ me be woatsɔ aɖo kpe eɖokui dzii ene.
  Gake Germanytɔwo xɔ bɔmbdadaʋu siwo me asike mele o siwo te ŋu tsɔa agba siwo ade tɔn ewo eye wodzona yia didiƒe si ade kilometa akpe 16 (!).
  Nublanuitɔe la, Soviettɔwo ƒe yameʋuɖoɖo gakpɔtɔ nɔ megbe, eye futɔwo ɖu yameʋua dzi keŋkeŋ kloe. Aleke kee wòɖale o, le gɔmeɖose nu la, yameʋu siwo wotsɔa ʋuʋudedi ʋunae mate ŋu aƒo yameʋu siwo me dzo le ta le yameʋuɖoɖo ƒe nɔnɔmewo gome o. Eye mía ŋutɔwo ƒe ŋgɔyiyiwo tsi megbe akpa. Eye tɔtrɔ tso yameʋu siwo me wotsɔa ʋuʋudedi ʋunae dzi yi yameʋu siwo me wotsɔa ʋuʋudedi ƒoa nui gbɔ vea ame akpa.
  Eye ele be woagbugbɔ ana hehe yameʋukulawo, woakeke yameʋudzeƒeawo ɖe enu, eye woadzra mɔ̃memi tɔxɛ aɖe ɖo. Enyo, wogale mɔ̃awo ŋutɔ dom kpɔ hele wo ɖɔm ɖo!
  Germanytɔwo kpɔe be Stalingrad ƒe susu nɔ yewo ŋu... Nukutɔe la, Third Reich kple nubabla bliboa ƒe dzoxɔxɔ nɔ vɔvɔm, eye Red Army la nɔ abe Phoenix xevi ene. April kple May siaa va yi le aʋa sesẽwo me le teƒe si gogo Stalingrad. Eye le June me gɔ̃ hã la, Asrafoha Dzĩa gakpɔtɔ nɔ agbagba dzem be yeayi ŋgɔ, eye wònɔ futɔwo ƒom. Gake le July me la, togbɔ be dzoxɔxɔa nu sẽ hã la, Nazitɔwo gakpɔtɔ nɔ ʋuʋum le Caspian-ƒua ƒe ƒuta ɖo ta Baku. Ŋgɔyiyi nɔ blewu ŋutɔ. Le mamã dedie nu la, ezɔa kilometa 1.5 gbesiagbe. Dagestan snapped back... Soviet asrafowo gbã Fritz kple woƒe hadɔwɔlawo le azimuthwo katã me.
  Woɖu futɔwo dzi le titina kple dziehe siaa. Womeɖe mɔ na wo be woate ɖe Arkhangelsk ŋu o... Gake le September me la, Germanytɔwo ƒe ŋgɔyiyi le Caucasus ƒe ablaɖeɖe dzi ɖe edzi. Caucasus-ha la ƒe asrafowo vɔ ŋutɔ, eye atsiaƒu si me ʋu ewo nɔ la va ɖo le nɔnɔme siwo me futɔwo ƒe yameʋuwo ɖu dzi le yame ne mede ɖeke o la, ame eve alo etɔ̃. Le October ƒe nuwuwu la, fasitɔwo ge ɖe Azerbaijan ke hã. Eye le November me la, woyi ŋgɔ va ɖo Baku. Eye le December ƒe gɔmedzedze la, Kraut ƒomea wɔ ɖeka kple Turkeytɔwo le Georgia...
  Do ŋgɔ na March gɔ̃ hã la, aʋawɔwɔwo nɔ edzi yim le Caucasus, eye zi geɖe la, Yerevan nɔa anyi vaseɖe June 1947 me.
  Le dzomeŋɔli bliboa me la, Asrafoha Dzĩ la dze agbagba ɖeɖimateameŋutɔe be yewoayi ŋgɔ. Woƒo nubabla la vevie. Togbɔ be Japantɔwo va xɔ Vladivostok mlɔeba le April me hã la, ɖeko esia na USSR te ŋu ɖo afɔ sesẽ wu le Amur-tɔsisia dzi.
  Togbɔ be Red Army mekpɔ dzidzedze ŋutɔŋutɔwo le eƒe amedzidzedzewo me le dzomeŋɔli kple March me o hã la, efia nufiame dzɔdzɔe aɖe na nubabla la. Le Germany satelait-dukɔwo me la, nɔnɔmea va nɔ sesẽm ɖe edzi. Amegbetɔ ƒe ŋutetewo vɔ eye nusiwo bu la lolo ŋutɔ. Ganyawo ƒe agbaa va nɔ wo dzi ɖum kura o. Dzidzedzekpɔkpɔ le aʋawɔƒewo gɔ̃ hã medzea Europa ŋutsu si nɔ ablɔdzi ŋu fũu o. Ŋutifafa ƒe didia nu sẽ ɖe edzi.
  Gake Hitler di vevie be yeawu USSR nu. Togbɔ be akɔntabubu siwo nye be Aʋakɔ Dzĩa abu eƒe aʋawɔwɔ nyuie le Baku ƒe bu megbe la meva eme o hã. Le ƒe 1946 me la, USSR wɔ aʋawɔnu gbogbo aɖewo: yameʋu siwo ade akpe 60 kple aʋawɔʋu akpe 40 kpakple tu siwo woate ŋu atsɔ awɔ wo ɖokui, tu kple tu akpe 250. Ẽ, Soviet yameʋuwo koŋue nye Yak-9 aʋawɔyameʋu, si nye IL-2 amedzidzeyameʋu, si wogale wɔwɔm. Wowɔ Yak-3 kple LA-7 le agbɔsɔsɔ sue aɖe me. Wogakpɔtɔ le PE-2 kple TU-3 wɔm. Ẽ, woate ŋu abu yameʋuɖoɖo be enye nusi megahiã o ɖe futɔwo ƒe yameʋu me lã wɔadãwo ŋu, gake menye nenemae o. Abe T-34-85, IS-3 kple SU-100 ene la, ʋu susɔeawo le agbɔsɔsɔ sue aɖe me.
  Eye le ƒe 1947 me la, T-54 dze dɔwɔwɔ gɔme, si wòle be wòana Germanytɔwo ƒe mɔ̃ɖaŋununya ƒe nyonyome deŋgɔ nu nayi hafi. Nyateƒee, T-54 si ƒe kpekpeme nye tɔn 36 la mate ŋu asẽ wu futɔwo ƒe aʋawɔʋuwo katã o, gake ate ŋu aʋli ho kple Panthers kple Tigers bɔbɔe.
  Germanytɔwo ƒe aʋawɔʋu vevitɔe nye E-50, si woyɔna be Lion-3. Ʋua ɖi Dzata tɔ, gake mɔ̃ si ŋu ŋusẽ le wu si ƒe ŋusẽ nye sɔ 1200 kple aʋawɔnu siwo le kpekpem. Esi Germanytɔwo ƒe aʋawɔʋua ƒe axadziʋawɔnuwo ƒe kpekpeme nye tɔn 75 ta la, eƒe titrime dzi ɖe edzi va ɖo milimeta 140, eye ŋgɔgbea nye milimeta 240 kple tu si ƒe didime nye milimeta 105 eye eƒe tu ƒe didime nye 100 el. Ele be Germanytɔwo ƒe ʋu yeyea nazu ʋu vevitɔ. Ede ŋgɔ wu Soviettɔwo tɔ le aʋawɔnuwo kple aʋawɔnuwo gome, gake eƒe kpekpeme wu zi gbɔ zi eve.
  Gake ɖeko T-54 la dze ewɔwɔ gɔme teti koe nye ema.
  Gake ƒe 1947 ƒe dzomeŋɔli gaxɔ dzo wu. Germanytɔwo le agbagba dzem be yewoagadze Moscow dzi ake. Wotoa Saratov hã me. Aʋa la yia edzi vaseɖe adame ƒe nuwuwu. Fritztɔwo gakpɔtɔ te ŋu xɔ Saratov. Gake le Moscow nutoa me la, wote ŋu yi ŋgɔ kilometa blaade va ɖo blaadre si sɔ gbɔ wu. Rzhev kple Vyazma siaa, togbɔ be woƒo xlã mamlɛtɔa ƒe afã hã la, wokpɔtɔ nɔ USSR gbɔ.
  Womeɖu Moscow dzi o, eye ele be Nazitɔwo kple woƒe nubabla vɔ̃ɖi la nadze ŋgɔ dzomeŋɔli le doawo me. Fifia ya, Soviettɔwo ƒe aʋafiawo le amewo ɖem eye wole ŋusẽ ƒom ƒu. Vevietɔ T-54 aʋawɔʋua. Eye le December 31, 1947 dzi la, wodo MIG-15 kpɔ dzidzedzetɔe, si wòle be wòana Germanytɔwo ƒe ŋusẽ ɖeka kolia le yameʋu siwo me dzo le le yame la nawu enu.
  Nyateƒee, le February 1948 me la, Leningrad dze anyi le toɖeɖe ɖe dua ƒe geɖe megbe. Enye nusi gblẽ nu le Soviet-ŋusẽ ƒe bubu ŋu vevie ŋutɔ.
  Mɔkpɔkpɔ meganɔ USSR ƒe nɔƒe le May 1948 me o. Germanytɔwo kple woƒe nubabla la kpɔ ŋusẽ ɖe Caucasus dzi, emegbe Volga dzi va ɖo Saratov, eye Tambov kple Voronezh. Emegbe le Orel ƒe ɣedzeƒe gome, le Tula xa kloe, emegbe le Vyazma kple Rzhev ŋutɔ gbɔ, vaseɖe Arkhangelsk.
  Enyo, nu bubu kae woate ŋu awɔ le nɔnɔme sia tɔgbe me? Gakpe ɖe eŋu la, Japantɔwo ɖu Primorye katã dzi le Amur Tɔsisia to eye woxɔ woƒe hadɔwɔla ɖeka kolia: Mongolia.
  Eye le ƒe adre siwo me aʋaa dzɔ me la, anyigba siwo dzi USSR-dukɔa me tɔwo ƒe afã ya teti nɔ hafi wova xɔ wo, eye ɖewohĩ wosɔ gbɔ wu. Le aʋawɔwɔ ƒe adreawo me la, Asrafoha Dzĩa bu asrafo kple asrafomegã miliɔn blaeve ya teti le mɔ si womate ŋu agbugbɔ axɔ o nu. Ne míexlẽ amesiwo xɔ abi alo zu nuwɔametɔwo o. Ne míexlẽ nu gã siwo bu tso bɔmbdada, tudada kple dɔwuame gãwo me o.
  Ne míebu ƒome siwo woɖe le teƒea ŋu gɔ̃ hã la, ame siwo wu miliɔn alafa ɖeka meganɔ Stalin si le eƒe ŋusẽ te o, ɖewohĩ ɖewohĩ mede nenema o. Le amesiawo dome la, woxɔa ame atɔ̃ ɖesiaɖe ɖe asrafodɔ me. Asrafoha vovovo siwo ade miliɔn blaeve. Woɖe mɔ na ɖevi siwo xɔ tso ƒe atɔ̃, dzudzɔxɔxɔledɔme xɔlawo, kple nuwɔametɔ siwo le hatsotso gbãtɔ kple evelia me be woazã mɔ̃awo.
  Woƒo dukɔa nu ƒu wògbɔ eme. Aʋawɔnuwo wɔwɔ le ƒe 1947 me dzi ɖe kpɔtɔ vie ko... Eyata kaba akpa be woawu Soviettɔwo ƒe dukɔa nu!
  Aleke kee wòɖale o, Stalin ŋutɔ mesusui nenema o. Eye Hitler hã di be yeatsɔ nutetea ade Russia dzi - be yeaxɔ nusianu zi ɖeka! Eyata nugblẽfexexe aɖeke kura menɔ anyi o.
  Le dzomeŋɔli la, Germanytɔwo dze Moscow dzi yeyee. Woganɔ mɔ kpɔm kokoko be yewoate ŋu agbã fiadu la eye yewoawu USSR nu. Tso Red Army dzi la, asrafo kple asrafoha siwo wu miliɔn etɔ̃e xɔ Moscow. Wotsɔ aʋawɔʋu akpe wuieve kple tu siwo woate ŋu atsɔ awɔ wo ɖokui. Nyateƒee, T-54 siwo ade alafa atɔ̃ koe li, vevietɔ T-34-85 kple SU-100 siwo wowɔ aʋa. Wodzudzɔ IS-3 la zazã xoxo kaka ɣeyiɣi sia naɖo. IS-4-ʋu ʋɛ aɖewo koe wowɔ le mɔ̃ɖaŋununya ƒe kakaɖedzimanɔamesi si le mastodon sia ŋu ta. Wowɔ IS-7 aʋawɔʋu ade, gake ʋu sia meyi ʋu sia wɔwɔ le agbɔsɔsɔ gã me o. Togbɔ be, ɖewohĩ dzodzro hã. Ate ŋu age ɖe Lev-3 si ƒe kpekpeme nye tɔn 75 ƒe aʋawɔnu si ƒe didime nye milimeta 240 me kple eƒe tu si ƒe didime nye milimeta 130. Nyateƒee, aʋawɔʋu si de ŋgɔ wu, si nye Fia Dzata, si ƒe kpekpeme nye tɔn 100 eye mɔ̃ si ƒe ŋusẽ nye sɔ 1800, kple milimeta 128 si me tu si ƒe ʋuƒo didi ŋutɔ si ƒe duƒuƒu le gɔmedzedzea me nye meta 1260 le sɛkɛnd ɖeka me nɔ Germanytɔwo si.
  Gake Stalin megatsɔ ɖeke le dɔwɔnu sesẽwo me o le mɔ aɖe nu, eye wòlɔ̃e wu: anyo wu be woanye esiwo le sue, gake woanɔ adzɔge ʋĩ.
  Gake aʋawɔla eneawo: Zoya, Victoria, Elena, Nadezhda mesusui nenema o. Eye ɖeko woxɔ IS-7 aʋawɔʋua le woƒe ŋusẽ te. Gawu la, eye le xexlẽdzesi adrelia dzi. Eyata ame eneawo wɔ ʋu sia le woawo ŋutɔ ƒe gazazã me. Nyɔnuviawo ke ɖe sikakuƒewo ŋu le Siberia eye wotsɔ wo na Aʋawɔnyawo Gbɔkpɔha ƒe gaxɔ. Eye fifia woawo ŋutɔwo di be yewoada tu tso mɔ̃ wɔnuku sia dzi.
  Eye June 22, 1948 ƒe ŋkeke vevi la nɔ aƒe tum teti koe nye ema. Ðeko Hitler ƒe asrafowo nɔ ŋgɔ na ameawo, henɔ agbagba dzem be yewoato Soviettɔwo ƒe du si nye Rzhev ŋu ahaƒo xlãe.
  Eye Russiatɔwo ƒe demiurge mawuwo ƒe vinyɔnu eneawo, abe alesi wònɔna ɖaa ene, ɖoe be yewoade nu nyaa me le ɣeyiɣi vevi aɖe me na Russia! Woɖea wo Dada - Rus' - ɣesiaɣi le ɣeyiɣi kple teƒe nyuitɔ dzi!
  
  
  
  
  NE GAKPƆKPƆ ƑE NUÐEÐEŊUTI MELI O
  Le goawo katã me la, ewɔ nuku ŋutɔ be le xexeame katã siwo sɔ kple wo nɔewo ƒe akpa gãtɔ me la, Xexemeʋa Evelia kple Dukɔlɔlɔ̃ ƒe Aʋa Gã la ƒe zɔzɔ vɔ̃ɖi wu na Russia wu nu ŋutɔŋutɔ gɔ̃ hã. Ðewohĩ esi ŋutete geɖe nɔ fasitɔwo ƒe dziɖuɖu si xɔ Europa dzi wu alesi wòte ŋu kpɔe tae. Ŋutasẽdziɖuɖu ŋutasesẽtɔe kple ganyawo ƒe asitsatsa ƒe akpa aɖewo ƒe ƒuƒoƒo wɔa dɔ wu Ɣetoɖoƒetɔwo ƒe ablɔɖe kapitalist-dziɖuɖu kple Stalin ƒe kpɔɖeŋu si le titina, si nye dɔwɔƒegãwo. Dzɔgbenyuietɔe la, le susu geɖe ta, si nye taɖodzinu kple susu siaa. Le dzɔgbenyui gã aɖe ta la, Nazitɔwo mete ŋu zã woƒe kpẽgbalẽviwo o.
  Germanytɔwo ƒe ŋkutsala nenie do kpo nu le esi Germanytɔwo zã gakpo si mexɔ dzo o tsɔ ƒoa nu le nuŋlɔɖiwo me, eye Russiatɔwo zã gayibɔ bɔbɔe ta ko? Eye aleke nu sue ma tɔgbe kpɔ ŋusẽ ɖe aʋawɔwɔa ƒe zɔzɔme dzi vevie?
  Aleke kee wòɖale o, xexeame katã si sɔ kple wo nɔewo nɔ anyi, afisi le October 1941 me xoxo la, nyatakakaxɔla aɖe si léa ŋku ɖe nu ŋu nyuie ŋutɔ la ke ɖe nyateƒenya sia ŋu le vo me. Soviettɔwo ƒe nuŋlɔɖi vavãwo kple Germanytɔwo ƒe aʋatsotɔwo tsi eye... Le Soviettɔwo ƒe nuŋlɔɖiwo dzi la, pepa si wotsɔ blaa nu la xɔ dzo eye esia dzena, gake le Germanytɔwo gome la, menye nenemae o.
  Esia nye nu sue aɖe, gake ŋusẽ si wòkpɔ ɖe Dukɔlɔlɔ̃ ƒe Aʋa Gã la ƒe zɔzɔ dzi va ɖe dzesi ŋutɔ.
  Esi woƒo asa na kpododonuwo eye wowɔ dɔ le Germanytɔwo ƒe amedɔdɔwo ƒe ŋusẽ te ta la, woke ɖe kpeɖodzi ɖedzesi siwo ɖee fia be Soviet-srafowo dzra ɖo ɖe amedzidzedze aɖe si te ɖe Stalingrad ŋu ŋu. Eka ɖe edzi ale gbegbe be Adolf Hitler dzimesesẽtɔ la lɔ̃ ɖe esia dzi eye wòde se be woagbugbɔ aƒo Nazi-srafo siwo nɔ Volga-tɔsisia dzi la nu ƒu ɖekae. Eye ema nɔ vevie.
  Ne le Rzhev-Sychov ƒe aʋawɔɣia la, Asrafoha Dzĩa, si ƒe asrafowo sɔ gbɔ wu Wehrmacht tɔ zi gbɔ zi eve la, mete ŋu to Germanytɔwo ƒe ametakpɔnu me o la, ekema le Stalingrad la, asrafowo ƒe dadasɔ nyo na Nazitɔwo wu.
  Eye yame ƒe nɔnɔme si nɔ anyi le November 19, 1942 dzi menyo na amedzidzedze ƒe dɔwɔwɔ o. Yameʋuwo, vevietɔ amedzidzeyameʋuwo, mete ŋu dzo o, eye tudada kpɔ ŋusẽ sue aɖe ko ɖe futɔwo ƒe ametakpɔnu siwo woto vɛ dzi. Esi Soviet-srafowo yi amedzidzedzea dzi ta la, woƒo wo ɖokui ɖe eme. Aʋawɔʋuwo ɖoɖo gɔ̃ hã mete ŋu gbã do aɖeke le Hitler ƒe ametakpɔkpɔ me o.
  Aʋa sesẽwo dzɔ le Rzhev-Sychov ƒe mɔ dzi hã. Woyi edzi le Ƒe Yeye Ŋkeke dzi. Ɣemaɣi ko esi Soviet-srafowo bu vevie ta la, wodzudzɔ woƒe amedzidzedzea. Hitler lé Volga-tɔsisia ɖe asi, gake Germanytɔwo te ƒoƒo le Afrika. Churchill yɔ Montgomery ƒe amedzidzedze le Egipte be: gɔmedzedzea ƒe nuwuwu. Egblɔ hã be fifia la, ɖeko dukɔ siwo wɔ ɖeka kplii la aɖu dzi.
  Nyateƒee, Rommel, togbɔ be woyi edzi nɔ asrafoha gãwo tsɔm yi Afrika hã la, dzɔgbevɔ̃e menɔ eŋu o eye eƒe aʋakɔa ɖu dzi le dziɖuɖu megbe. Be woakpɔ egbɔ be wowɔ aʋa le akpa eve me la, ele be Third Reich naɖe gbeƒãe be yeaƒo amewo nu ƒu bliboe le February 1943 me.
  Gawu la, womeɖo Operation Blau ƒe taɖodzinu veviwo gbɔ o. Gake le ƒe 1942-1943 ƒe dzomeŋɔli la, Wehrmacht-ʋua te ŋu ƒo asa na dziɖuɖu sesẽ aɖe le ɣedzeƒe gome, si to vovo na ŋutinya ŋutɔŋutɔ. Le January ƒe nuwuwu la, Soviet-srafowo gadze woƒe amedzidzedze gɔme le titina: Rzhev-Sychov ƒe aʋawɔwɔ etɔ̃lia kple teƒe si te ɖe Stalingrad ŋu. Gake menye dzideƒoe wònye be woato futɔ si bɔbɔ nɔ ametakpɔnu sesẽ aɖe me o. Aʋa siwo wowɔ la ɖo ŋku Xexemeʋa Gbãtɔ dzi azɔ. Lingering, ɖoƒe si wole. Esi amesi dze edzi la bu nu geɖe wu amesi ʋli eta.
  Wohe Iskra ƒe Dɔwɔwɔ be woatsɔ ana ablɔɖe Leningrad ɖe megbe. Stalin di be yeatso Rzhev ƒe ʋuƒoa kaba ale si yeate ŋui eye yeaɖu futɔa dzi le Stalingrad. Germanytɔwo, esi woɖo ŋku nusiwo wosrɔ̃ le dzomeŋɔli si va yi me dzi la, woʋli wo ɖokui ta vevie. Eye vaseɖe fifia la, wote ŋu nya Soviet-srafowo ƒe amedzidzedzea ɖa. Abe alesi wòva dzɔe ene la, ne Kraut ƒomea le klalo la, menɔa bɔbɔe be woato woƒe ametakpɔnuwo me o. Eye Germany-srafowo ƒe nyonyome gakpɔtɔ le eƒe nɔnɔme nyuitɔ kekeake me.
  Soviettɔwo ƒe amedzidzedzea nɔ anyi vaseɖe February ƒe nuwuwu, gake medze edzi gbeɖe o.
  Le March ƒe gɔmedzedze la, Soviettɔwo ƒe aʋafiawo dze agbagba be yewoadze Voronezh ƒe mɔ dzi. Le dzidzedzekpɔkpɔ gbãtɔwo megbe la, Asrafoha Dzĩ la va dze Mainstein ƒe tsitretsiɖeŋu dzi. Woƒo xlã Soviet-srafoha gãwo eye wozi wo dzi be woawɔ aʋa atrɔ ayi. Nusiwo bu, vevietɔ le mɔ̃ɖaŋununya me, va lolo ŋutɔ, eye Germanytɔwo kple woƒe hadɔwɔlawo te ŋu ɖo afɔ mɔ sia dzi eye woxɔ Voronezh kple eƒe golɔgoewo keŋkeŋ.
  Le Mainstein ƒe tsitretsiɖeŋu ƒe amedzidzedzea me la, "Panthers" kple "Tigers" kpɔ gome le aʋaa me zi gbãtɔ. Aʋawɔʋu yeyeawo ƒe akpa aɖe wɔ ɖe woƒe mɔkpɔkpɔwo dzi. Ne wozã wo nyuie la, wonyo wu Soviettɔwo ƒe ʋuwo le aʋawɔwɔ siwo gbɔna me.
  Dzoxɔxɔ si nɔ kele me la va dze eye tomefafa va ɖu dzi le ɣedzeƒe gome. Aʋa sesẽwo nɔ edzi yim le Tunisia.
  Fuhrer-ʋua dze agbagba be yealé tɔdzisasrã aɖe ƒe ta ɖe te le Afrika aleke kee wòɖale o. Be Nazitɔwo nate ŋu awɔ esia la, wotso nya me gɔ̃ hã be yewoaɖe afɔ si tɔgbe medzɔ kpɔ o. Wotsɔ nya mamlɛtɔ aɖe na Franco: eɖe mɔ na Germany-srafowo to Gibraltar, alo womue abe Vichy dziɖuɖua ene. Aʋafiagã la ƒe afɔwo fa miamiamia eye wòlɔ̃ ɖe edzi. Le ɣeyiɣi ma ke me la, etrɔ ɖe Britain kple United States dziɖuɖuwo ŋu kple kukuɖeɖe kple aɖatsi: be woagaɖe gbeƒã aʋawɔwɔ ɖe Spain ŋu o, elabena esia medzɔ le eƒe lɔlɔ̃nu nu o!
  Le April 15, 1943 dzi la, Germanytɔwo dze Gibraltar dzi dzedze gɔme, eye wotsɔ Tigers kple Panthers yeyetɔwo ƒu gbe. Mɔ̃ sesẽa dze aʋawɔʋu alafa geɖe ƒe amedzidzedze te le ŋkeke eve me. Paulus, si woyɔ tso ɣedzeƒeʋakɔa dzi lae nɔ amedzidzedzea dzi. Nukutɔe la, April 1, 1943 dzi koe Germanytɔwo te ŋu xɔ nuto mamlɛawo, Stalingrad ƒe aƒewo kple Stalingrad dɔwɔƒewo. Eyata Paulus gbugbɔ ɖo eɖokui ƒe akpa aɖe eye wòxɔ dzesideŋkɔ si nye agbledela kple yiwo na sɔdola ƒe atitsoga ƒe atikutsetse ƒe aŋgbawo be wòatsɔ afɔkpa.
  Gibraltar xɔxɔ xe mɔ na Britaintɔwo kple Amerikatɔwo ƒe mɔɖeɖe tso ɣetoɖoƒe gome yi Mediterranea-ƒua dzi. Eye hekpe ɖe eŋu la, Nazitɔwo ŋutɔ te ŋu dze Morocco dzi le didiƒe kpuitɔ kekeake, eye woɖe mɔ na Dukɔ Siwo Bla Nu ƒe asrafowo ƒe akpa aɖe tso Tunisia.
  Nyaƒoɖeamenu si nɔ Tunisia tɔdzisasrãa ƒe ta dzi gbɔdzɔ, eye emegbe wogatsɔ Rommel yi teƒe bubu ake. Hitler ɖoe be yeatɔ te asrafodɔwo le Ɣedzeƒe fifia eye yeadze agbagba axɔ Mediterranea-ƒua dzi.
  Soviettɔwo ƒe aʋafiagãwo hã te lala kple nukpɔkpɔ ƒe aɖaŋuwo dzi wɔwɔ. Esiae Stalin wɔ le ŋutinya ŋutɔŋutɔ me, eye esiae wòtso nya me be yeawɔ fifia. Na kapitalisttɔwo naɖe ʋu na bometsilawo ŋutɔ. Mina woaƒo wo nɔewo, eye míaƒo míaƒe ŋusẽ nu ƒu ahaƒo ne ɖeɖi te wo ŋu keŋkeŋ.
  Germanytɔwo gakpɔtɔ lé Tunisia ƒe dziehe, eye asrafoha siwo nɔ Field Marshal yeye Paulus ƒe kpɔkplɔ te nɔ ŋgɔ yim le Casablanca. Amerikatɔwo dze ŋgɔ Tigers kple Panthers. Eva dzɔ be woƒe Sherman gbɔdzɔ le aʋawɔʋu mawo tɔgbe ŋu, kpakple T-4 si wowɔ egbea hã.
  Eye Churchill, le ɣleti etɔ̃ ƒe heheɖemegbe megbe la, eɖe gbeƒã Aʋawɔwɔ ɖe Spain ŋu ke hã. Gake kaka ɣeyiɣi sia naɖo la, Germanytɔwo xɔ Morocco bliboa xoxo eye wodze Algeria dzi. Eyata esia mewɔ nuku na Franco o. Le July 25 lia dzi la, Germany-srafowo xɔ Algeria ƒe fiadu eye woɖu Britaintɔwo dzi vevie. Dzidzedzekpɔkpɔ nɔ bɔbɔe to Rommel ƒe amedzidzedze si tsi tre ɖe eŋu me, kple Kissilring ƒe dziɖuɖu kpata kple eƒe anyidzedze ɖe Malta dzi.
  Ɣedzeƒe Aʋawɔha la li ke eye wòfa. Stalin, amesi ƒe asrafowo bu vevie le aʋa siwo wòwɔ va yi me la, gade Asrafoha Dzĩawo me. Germanytɔwo hã ɖo mamã yeyewo eye wotsɔ wo to Gibraltar-ƒuta yi Mediterranea-ƒua dzi.
  Germanytɔwo ƒe ƒugɔmeʋawɔʋuwo ƒe dɔwɔwɔ na be Amerikatɔwo kple Britaintɔwo ƒe ƒugɔmeʋawɔʋuwo ƒe tɔn ƒe kpekpeme te ɖiɖi. Eye esia hã mena wokpɔ dzidzedze le aʋa siwo wowɔ ɖe dzigbeƒu gãtɔ kekeake ŋu le Europa me o.
  Nɔnɔme si do ŋɔdzi na Mediterranea-ƒua na be le August 6 lia dzi la, Churchill ɖoe be yeaɖi ɖe France. Gake wowɔ dɔa le yame ƒe nɔnɔme madeamedziwo me eye womedzra ɖo nyuie o.
  Le August 10 lia dzi la, Rommel kple Paulus wɔ ɖeka, eye wowɔ ze gã aɖe le Algeria ƒe ɣedzeƒe gome. Eye le August 19 lia dzi la, Mainstein, si nye mɔ̃wo ƒe aƒetɔ ayetɔ la, lã Dukɔ Siwo Bla Nu ƒe asrafowo ɖa le ƒuta.
  Amerikatɔwo ƒe nyametsotsomawɔmawɔ, amesiwo bu be anyidzedze le France le ƒe 1943 me do ŋgɔ na ɣeyiɣi si woɖo ɖi, kple yameʋu siwo ɖiɖina ƒe anyimanɔmanɔ vevie na Fritz-ʋua ƒe dzidzedzekpɔkpɔ nɔ bɔbɔe. Dziɖeɖi le Ɣedzeƒekpa dzi. Gakpe ɖe eŋu la, yameʋuɖoɖo le Germany dzi ɖe edzi wu zi gbɔ zi eve le ƒe 1943 me, si wu yameʋu akpe blaetɔ̃ vɔ eve ƒe sia ƒe - dzɔgbenyuietɔe la, amewo kple anyigbamama geɖe nɔ Germanytɔwo si le woƒe ŋusẽ te wu nu ŋutɔŋutɔ. Eye Focke-Wulf ʋu yeye siwo me aʋawɔnu sesẽwo kple aʋawɔnuwo le, kpakple tu siwo didi milimeta 30, gblẽ nu le dukɔ siwo wɔ ɖeka ƒe yameʋuwo ŋu akpa.
  Afɔku si dzɔ le Algeria kple France na August 1943 nye ameyibɔ vavã na Dukɔ Siwo Bla Nu.
  Dzidzedzekpɔkpɔ mawo do dzidzɔ na Stalin gɔ̃ hã. Gake Churchill ƒe dzigbɔɖi nu yi. Le Ɣedzeƒe la, yameʋuʋu gɔ̃ hã nu tso kloe, eye akpaɖekedzimademade ƒe dɔwɔnawo dzi ɖe kpɔtɔ. Germanytɔwo ɖo asrafoha yeye geɖe wu tso Soviet dukɔmevi tsãtɔwo gbɔ eye wowɔ nane abe fefewɔviwo ƒe nutodziɖuɖuwo gɔ̃ hã ene. Eyata nutoa me dukɔmeviʋawɔla siwo tso ɣedzeƒe ƒe asrafoha vovovowo nɔ aʋa wɔm le Afrika xoxo.
  Bulgariatɔwo ƒe Tsar Boris hã dɔ eƒe aʋalɔgo nyuitɔwo dometɔ etɔ̃ ɖe Tunisia, eye edze abe enɔ mɔ kpɔm be yeakpɔ nuto aɖewo na ye ɖokui le anyigbagã doviviti la dzi ene.
  Le September me la, Rommel dze Egipte dzi dzedze gã aɖe gɔme. Ete ŋu zã asrafowo ƒe agbɔsɔsɔ kple nɔnɔme ƒe gãnyenye tsɔ xɔ Tripoli kwasiɖa ɖeka le dzesi si wotsɔ na amedzidzedzea megbe.
  Britaintɔwo kple Amerikatɔwo ɖu dzi le dziɖuɖu le Libya megbe. Le nɔnɔme siawo me la, Churchill ɖe gbeƒãe be yeatɔ te kpekpeɖeŋunana Bolshevik USSR eye wòbia be woana aʋawɔwɔa nu nasẽ enumake. Stalin wɔ abe ɖe wòŋe aɖaba ƒu nya mamlɛawo dzi ene. Togbɔ be, le nyateƒe me la, wowɔ dzadzraɖo ɖe nuwɔna siwo doa dziku na ame ŋu hã. Gake Koba nye ayetɔ eye wòdze agbagba gɔ̃ hã be yeado tsiawo kpɔ be ŋutifafa aɖe le vovo hã. Ðeka, kaka September nawu enu la, Germanytɔwo xɔ Libya bliboa, si me Tolbuk hã nɔ, eye woto Egipte gɔ̃ hã me va ɖo Alexandria.
  Paulus te ŋu to Eŋlisiawo ƒe mɔ̃ sesẽ vevitɔ kekeake ŋu eye wòyi dzigbe gome va ɖo Nil-tɔsisia gbɔ. Le nyateƒe me la, esia he afɔku vɛ na Britain le Egipte. Emegbe Germanytɔwo ate ŋu ayi Suez Tɔdzisasrãa dzi ayi Iraq, eye emegbe medidi tso Baku gbɔ o.
  Heheɖemegbe va zu afɔku, eye Stalin de se be woagadze Rzhev dzi dzedze gɔme ake, eye woagaxɔ Stalingrad ake, eye le ɣeyiɣi ma ke me la, woagbã futɔ siwo le Dziehe Caucasus.
  Eyae nye be le October me la, aʋawɔwɔ gadze egɔme enumake le mɔ etɔ̃ nu. Eye le November hã me la, le Leningradsky hã dzi.
  Gake menɔ bɔbɔe be woato futɔ aɖe si woɖe ɖe eme nyuie eye Panther kple Tiger aʋawɔʋu kpekpe sesẽwo le esi la me o. Soviet-srafowo dze ŋgɔ teƒe ƒe ametakpɔnu goglowo. Eye le ametakpɔkpɔ me la, Germanytɔwo ƒe aʋawɔʋu yeyeawo kple tu siwo wotsɔna ʋua wo ɖokui wɔa dɔ nyuie.
  Eyata ŋgɔyiyi ɖedzesi aɖeke meva le October kple November me o. Negbe ɖe wotɔ te Germanytɔwo ƒe amedzidzedzea le Suez Tɔdzisasrãa dzi hafi. Eye emegbe ɣeyiɣi kpui aɖe ko... Ke hã, Paulus kple Rommel trɔ woƒe asrafowo ɖe Sudan. Eye wodze Afrika dzi ɖuɖu gɔme.
  Wehrmacht-ʋua mesu te haɖe be yeadze edzi le dzomeŋɔli o.
  Tsɔ kpe ɖe eŋu la, Kraut ƒomea tsɔ mɔkpɔkpɔ gãwo de Panther-2 dzi be enye mɔ̃ si de ŋgɔ wu kple Tiger-2 kple Lion.
  Dzomeŋɔli la va yi le Aʋakɔ Dzĩa ƒe agbagbadzedze be yewoato Krauttɔwo ƒe ametakpɔnuwo me. Gake womate ŋu akpɔ dzidzedze gãwo le afi aɖeke o. Ne ŋgɔyiyi aɖe dzɔ gɔ̃ hã la, futɔwo gbugbɔa nɔnɔmea ɖoa anyi kple tsitretsiɖeŋula.
  Eye nɔnɔmea nɔ gbegblẽm ɖe edzi. Le Britain la, le asrafowo ƒe dziɖuɖu ta la, dunyahehe me kuxi aɖe do mo ɖa. Woda asi ɖe kakaɖedzimanɔamesi dzi ɖe Churchill ƒe dziɖuɖumegãwo ŋu. Aleke wòate ŋu adzɔe be ne Paulus si nya nu wu la nya England ɖa le Sudan kple Ethiopia.
  Dziɖuɖu yeyea do ŋutifafa ɖe vovo na Germany. Esi Germanytɔwo ƒe ƒugɔmeʋawɔʋuwo bu geɖe wu le United States ta la, Roosevelt metsi tre ɖe eŋu o. Gawu la, eƒe nɔƒe le Amerika ʋuʋu. Eye Japantɔwo te ŋu ɖu aʋadziɖuɖu sue eve aɖewo dzi, si na Amerikatɔwo ƒe ŋgɔyiyia dzi ɖe kpɔtɔ. Eyata, nukpɔsusua - míaƒe aƒe si le goa dzi la ɖu dzi.
  Gake Hitler ya gblɔ nɔnɔme siwo gbɔ eme gbã. Emegbe nugblẽfexexeae nye Franseawo ƒe Anyigbawo kple Egipte, kpakple nusiwo nye Italy tɔ tsã la wogbugbɔ. Sudan hã ge ɖe Third Reich si me, gake wowɔa Suez Tɔdzisasrãa ŋudɔ ɖekae.
  Eyata esi Fuhrer la na asi ablɔɖe eɖokui le Ɣetoɖoƒe ta la, etsɔ eƒe ŋusẽ katã ƒu gbe ɖe Ɣedzeƒe. Nazitɔwo dze woƒe amedzidzedze ɖe Moscow ŋu gɔme le May me. Le Franseawo kple Eŋlisiawo ƒe nuto siwo dzi woɖu ta la, ami sɔ gbɔ ɖe Libya xoxo, eye Hitler di be yeaɖu dzi kaba ale si yeate ŋui.
  Gakpe ɖe eŋu la, Türkiye hã ʋu ŋgɔgbe evelia.
  Gake Asrafoha Dzĩ la ɖe dzinɔameƒo kple kalẽwɔwɔ si mexɔ se o fia xoxo le aʋa siwo wowɔ ɖe Soviettɔwo ƒe fiadu ŋu me. Le mamã dedie nu la, Germanytɔwo ƒe ŋgɔyiyi ƒe ablaɖeɖe mewu kilometa ɖeka gbesiagbe o. Kaka August nawu enu la, Nazitɔwo te ŋu yi ŋgɔ kilometa alafa ɖeka kple edzivɔ si ƒe kekeme wu alafa etɔ̃ vie.
  Wote ɖe Moscow ŋu, gake woƒu du yi Mozhaisktɔwo ƒe ametakpɔƒea. Esiawo nye nusiwo do tso eme si mesɔ o. Tsɔ kpe ɖe eŋu la, Soviet-srafowo tsi tre ɖe futɔwo ŋu ɣesiaɣi. Soviettɔwo ƒe aʋawɔʋu yeye siwo nye T-34-85 kple IS-2 kpɔ gome le aʋawɔwɔawo me. Womate ŋu agblɔ be Germanytɔwo bu woƒe viɖewo keŋkeŋ o, gake Dzĩ Asrafoha la metsi tre ɖe teƒe ɖeka o, eye dzɔdzɔmeŋutinunya hã metsi tre o!
  Soviettɔwo ƒe aʋawɔyameʋu yeye siwo nye Yak-3 kple LA-7 do, siwo te ŋu ʋlia ho kple Germanytɔwo ƒe yameʋu siwo wotsɔa ʋuʋudedi ʋunae. Nyateƒee, futɔa ƒe reactive trump card sesẽ ŋutɔwo le esi ɖe eteƒe. ME-262 kple HE-162 ƒe nɔnɔmetata aɖeke menɔ xexeame o. Hitler ɖoe hã be yeaxe mɔ ɖe aʋawɔʋu siwo ƒe kpekpeme wu tɔn blaatɔ̃ wɔwɔ kple wo wɔwɔ nu. Esia wɔe be woɖe asi le T-4 kple Panther ŋu. "Panther"-2 va zu be eƒe kpekpeme nye tɔn 50.2 eye tu sesẽ aɖe si ƒe mɔ̃ si ƒe ŋusẽ nye sɔ ƒe ŋusẽ 900 le esi. "Fia ƒe Akpɔkplɔ" kple "Dzata" wu lã wɔadãawo ƒe kpekpeme si nye tɔn 70 gɔ̃ hã. Le akpahaa ƒe sedede nu la, Soviettɔwo ƒe ʋuwo ƒe kpekpeme mewu tɔn 47 o.
  Esi Nazitɔwo mete ŋu xɔ Moscow o ta la, woƒe susu trɔ ɖe Leningrad ŋu. Du sia dze dɔ ŋutɔŋutɔ. Wodze tudada gãwo gɔme le September me. Wo dometɔ aɖewoe nye tu siwo ƒe lolome nye 1000mm kple robot-tu siwo ŋu aʋala le.
  Hitler de se be woaxɔ Leningrad aleke kee wòɖale o.
  Dua te ŋu tsi amedzidzedze etɔ̃ siwo wowɔ le September kple October me la nu. Ke hã, Germanytɔwo te ŋu yi ŋgɔ kilometa ewo va ɖo blaeve, eye woxɔ Peterhof tɔdzisasrã hã. Le teƒe aɖewo la, woƒe aʋawɔhawo ge ɖe dua me, si na ƒuƒoƒoa ƒe dɔwɔwɔ ƒe nɔnɔme gagblẽ ɖe edzi. Le November 1944 me, esi Nazitɔwo ɖu dzi le sewɔtakpekpea ƒe tiatia me vɔ la, Sweden hã ge ɖe aʋa si wowɔ kple USSR me.
  Edo boblo nyagbɔgblɔ sia vevie: hlɔ̃biabia ɖe Petro Gãtɔ kple Alexander ƒe dziɖuɖu ta. Swedentɔwo ƒe asrafoha yeyewo va ɖo ŋgɔgbe eye wo kple Finlandtɔwo dze dua dzi dzedze gɔme tso dziehe. Eye Nazitɔwo gadze amedzidzedzea gɔme ake tsɔ zã Sturmtiger kple Sturmaus si ŋu ŋusẽ le wu gɔ̃ hã, kpakple E-100 aʋawɔʋu, si nye aʋawɔʋu gbãtɔ si kplɔ wo nɔewo ɖo le xexeame si ƒe kpekpeme wu tɔn alafa ɖeka, tsɔ kpe ɖe nu bubuwo ŋu.
  Togbɔ be Soviet-srafowo kple asrafohawo ƒe kalẽwɔwɔ kple tenɔnɔ ɖe nɔnɔme sesẽwo nu lolo ŋutɔ, eye wodze Novgorod dzi vevie le mɔ bubu nu hã la, womete ŋu xɔ dua o. Gake ƒe ene mamlɛa meɖiɖi o vaseɖe January 27, 1945 dzi, si ɖe tenɔnɔ ɖe nɔnɔme sesẽwo nu si seɖoƒe meli na o ƒe kpɔɖeŋu fia. Eye dua ŋutɔ hã xɔ aƒe blibo: ŋkeke 1270! Ðewohĩ enye mɔxexe ɖe du aɖe nu ɣeyiɣi diditɔ kekeake le egbegbe aʋawɔwɔwo me.
  Togbɔ be Germanytɔwo kple woƒe hadɔwɔlawo bu nu geɖe hã la, woɖo taɖodzinua ƒe akpa aɖe. Soviet-du gã evelia si le vevie wu la mu, eye woɖe asi le futɔwo ƒe ƒuƒoƒo si ŋu ŋusẽ le wu la si.
  Le dzomeŋɔli la, aʋawɔwɔa nu sẽna ŋutɔ. Germanytɔwo zã yameʋu siwo kplɔa wo nɔewo ɖo, siwo me dzo le, kple woƒe ŋusẽ katã. Ŋusẽ si sɔ kple wo nɔewo menɔ USSR si ɖe wo ŋu o. Esia na wòsesẽ be woakpɔ viɖe aɖe le yame. Kura o, futɔwoe ɖu dzi le afima. Abe alesi wònɔ esime Germanytɔwo ƒe aʋawɔʋuwo lé woƒe viɖewo me ɖe asi ene. Eye wodzi wo ɖe edzi gɔ̃ hã esi "E" ƒe agbalẽ siwo kplɔ wo nɔewo ɖo va.
  Ne wotsɔe sɔ kple Tigers kple Panthers la, E-series aʋawɔʋuawo ƒe ɖoɖo si le ʋeʋẽm wu, woƒe nɔnɔmetatawo le bɔbɔe wu, eye esia wɔe be aʋawɔnu siwo le kpekpem wu sã le dzogoe aɖe dzi.
  Soviet dzɔdzɔmeŋutinunya ƒe ŋuɖoɖo vaseɖe fifia koe nye IS-3, si nye xɔtaxɔe ƒe ŋgonu takpɔnu sesẽ wu. Wogakpɔtɔ nɔ T-54 la wɔm, eye T-44 hã megakpɔ dzidzedze o.
  Gake Hitler ya trɔ eƒe ɖoɖowo le May 1945 me. Eye esi wònye ame ɖekaɖekawo ƒe amedzidzedze ko ta la, ewɔ amedzidzedze vevitɔ le Caucasus. Enɔ bɔbɔe wu be woawɔ avu le afima. Eyata esi woxɔ Stalingrad vɔ la, nuzazãwo nana Soviet-ha la va sesẽ. Tsɔ kpe ɖe eŋu la, le February me la, Soviet-srafowo ɖu Ottomantɔwo dzi vevie le Transcaucasia, si na Turkeytɔwo si le Yerevan eye woɖe asi le Kars nutoa me.
  Germanytɔwo to ametakpɔnuawo me eye esi woto Volga-tɔsisia to la, woɖo Caspian-ƒua gbɔ. Grozny dze anyi le June 15 lia dzi, le avuwɔwɔ sesẽ megbe, Sukhumi dze anyi le June 23 lia dzi, Zugdidi le ɣleti ma ke ƒe ŋkeke 29 lia dzi. Woxɔ Tbilisi le July ƒe nuwuwu kpe ɖe Kutaisi ŋu. Le August me la, fasitɔwo ƒe akpɔkplɔwo va xɔ Dagestan, kpakple Poti mlɔeba, eye wotso dziehe va ɖo Armenia. Le September me la, wowɔ ɖeka kple Turkeytɔwo, eye wodze Baku dzi dzedze gɔme. Du vevitɔa nɔ anyi vaseɖe November 6, 1945. Aʋa aɖewo siwo wowɔ le towo dzi, vevietɔ le Yerevan, yi edzi vaseɖe December ƒe nuwuwu.
  Aʋa sesẽwo hã yi edzi le titina. Germanytɔwo te ŋu te ɖe Tula ŋu eye woxɔ Kalinin gɔ̃ hã, gake emegbe wotɔ te wo. Gake ŋgɔgbe fli la gogo, eye mesusɔ wu kilometa blaatɔ̃ tso fiadu la gbɔ xoxo o.
  Ƒe 1946 dze egɔme kple dzomeŋɔli si xɔ dzo ŋutɔ. Esi Soviettɔwo ƒe aʋafiawo di be yewoaxe mɔ na Germanytɔwo ƒe amedzidzedzea ta la, woƒu du yi futɔwo dzi vevie.
  Nyateƒee, ɖeko futɔwo ƒe viɖe le yame dzi ɖe edzi. Nublanuitɔe la, wonɔ Luftwaffe yameʋuwo ɖɔm ɖo ɣesiaɣi. Tɔtrɔ yeye siwo wowɔ le ME-262 ŋu do, eye esi zɔna kabakaba ŋutɔ hã le eme. Azɔ hã, yameʋu sesẽ TA-183, si de ŋgɔ wu kple aʋala siwo wotutu HE-262, kple yameʋu ƒe mɔ̃ɖaŋudɔwɔwɔ ƒe aɖaŋudɔ ŋutɔŋutɔ ME-1010 si ƒe aʋala siwo wotutu si dzi wokpɔna.
  Eye USSR ƒe aʋawɔʋu vevitɔ gakpɔtɔ nye Yak-9. Ʋua nye yeye tsã, gake fifia edze ƒã be megahiã o.
  Gake Yu-287 hã le Luftwaffe si, eye Yu-387, TA-400, TA-500 jet bɔmbdadaʋu do. Eye yameʋu siwo dzea ame dzi nye jet. Eye HE-377 nye nusi wɔa dɔ eye HE-477 hã nye nusi wɔa dɔ eye wòwɔa dɔ geɖe.
  Eye E-70 ƒe hatsotso si me aʋawɔʋu siwo ƒe kpekpeme sɔ kple "Fia ƒe Akpɔkplɔ" tɔ le, gake ametakpɔkpɔ sesẽ wu sã.
  Eye aɖaŋudɔ ŋutɔŋutɔe nye piramid-tɔdziʋu si woɖe fia le ga me hena Fuhrer ƒe dzigbezã le April 20, 1946 dzi. Hitler ŋutɔ tsɔ ŋkɔ nɛ be "Fiaɖuƒea ƒe Dzata".
  Ʋua ƒe nɔnɔme nɔ abe piramid didi si le gbadzaa ene, eye agbalẽ xatsaxatsa suesuesuewo tsyɔ aʋawɔʋua ƒe gɔme katã. Eyata tray menɔ esi o, si na ŋutete si le eŋu be wòatso dukɔwo dome la dzi ɖe edzi ŋutɔ. Tsɔ kpe ɖe eŋu la, xɔtame menɔ aʋawɔʋua ŋu o, eye eƒe aʋawɔnuwo tso dzogoe ɖesiaɖe dzi la, dzogoe kɔkɔ aɖe si me susu le la nɔ wo ŋu. Esi ʋua ƒe kpekpeme nye tɔn 99, eye tu si tsi tre ɖe yameʋuwo ŋu si ƒe didime nye milimeta 128 si ƒe ʋuƒo ƒe didime nye EL 100, mɔ̃ si ƒe ŋusẽ nye sɔ 1800, eye aʋawɔnu si le ŋgɔgbe si ƒe ŋusẽ nye milimeta 300 nɔ eŋu. Gawu la, kpe gbadzɛawo le dzogoe gã siwo dzi woate ŋu adze anyi le nyuie, le ŋgɔgbe afã gbãtɔ me eye milimeta 250 le afã evelia si le ŋgɔgbe. Eyata eva zu aʋawɔʋu sesẽtɔ kekeake le xexeame, si me womate ŋu age ɖo tso teƒe siwo katã woda tu le o eye ne wotsɔ bɔmb dze wo dzi tso dziƒo.
  Fuhrer-ʋua de se enumake be woatsɔe ade ewɔwɔ me kaba ale si woate ŋui eye le ɣeyiɣi ma ke me la, woatsɔ howitzer kple bɔmbdamɔ̃ awɔ amedzidzedze ƒe tɔtrɔ aɖe.
  Eyata Nazitɔwo ƒo wo nu ƒu, eva hiã be woagbã wo. Gake nublanuitɔe la, wolé futɔ aɖe si ƒe dzi me sẽ ŋutɔ eye wòsẽ ŋu le mɔ̃ɖaŋununya gome. Eye le May ƒe nuwuwu la, le kɔnyinyi nu la, esi mɔawo ƒu la, wodze amedzidzedzea gɔme.
  Fritz-ʋua dze agbagba be yeato Moscow kple Tula ŋu. Aʋaawo nɔ edzi yim sesĩe eye wòkeke ta ale gbegbe. Gake edze be woayɔ Soviet-srafowo be womate ŋu aɖu wo dzi o. Le aʋa siwo wowɔ atraɖii ɣleti etɔ̃ me la, ɖeko Nazitɔwo te ŋu ƒo xlã Tula eye woɖo Kashina eye wote ɖe Moscow ŋu tso dziehe, si na kadodoawo ƒe akpa aɖe tso. Aʋa la nɔ edzi yim le dua ŋutɔ ƒe ablɔwo dzi xoxo.
  Stalin dzo le fiadu me eye wòʋu yi Kuibyshev. Gake Nazitɔwo dze Saratov dzi dzedze gɔme le July me. Du sia dze anyi le August 8 lia dzi. Esi wònye be Kuibyshev va kpɔe be yete ɖe aʋawɔƒea ŋu azɔ ta la, Aʋafiagã ma ʋu eƒe dɔwɔƒegã yi Sverdlovsk. Aʋawɔwɔ yi edzi le Moscow vaseɖe September me. Le ŋkeke 18 lia dzi la, Kashira dze anyi. Le October ƒe gɔmedzedze la, woƒo xlã USSR ƒe fiadu kloe, eye le ƒe 29 lia dzi, le aʋa sesẽ wɔwɔ vɔ megbe la, Kuibyshev hã dze anyi. Tsɔ kpe ɖe eŋu la, Germanytɔwo xɔ Guryev kple Uralsk.
  Aʋa dziŋɔwo yɔ November me fũ. Le November 7 lia dzi la, Kraut ƒomea to Kremlin, gake tsitretsiɖeŋula si me mɔkpɔkpɔ bu ɖee na wogbugbɔ wo. Eye le aʋa sia me la, Moscow ƒe aʋafiagã si nɔ dɔ wɔm, Marshal Rokossovsky, ku!
  Eye Soviet yameʋukula xɔŋkɔ Kozhedub da Germanytɔwo ƒe yameʋu alafa lia, eye wòva zu Soviettɔ gbãtɔ si wona USSR ƒe Kalẽtɔ ƒe dzesideŋkɔ zi ene. Eye le November 7, 1946 hã dzi.
  Le December 4 lia dzi la, wotu mɔxenu si ƒo xlã Moscow la mlɔeba. Gake fiadu la kple eƒe kalẽtɔwo ƒe asrafoha ƒe susɔeawo wɔ aʋa vaseɖe Orthodɔkstɔwo ƒe Kristmas dzi le January 7, 1947 dzi.
  Mainstein ye nɔ ŋgɔ na amedzidzedze ɖe fiadu la ŋu. Le esia ta wona Gayibɔ ƒe Atitsoga Gã la ƒe Ðoɖo evelia le Hermann Goering megbe.
  Gake aʋa la mewu enu haɖe o. Stalin si tso Sverdlovsk do ŋugbe be yeayi aʋa la dzi. Ðeɖi te Germanytɔwo hã ŋu ŋutɔ. Le dzigbe gome la, woƒe asrafowo te ɖe Penza kple Ulyanovsk ŋu eye wotɔ. Le March me la, Soviettɔwo dze tsitretsiɖeŋunyawo gɔme. Gake le April me la, wogazi wo dzi kokoko be woadzo le Ryazan. Eye le May me la, Nazitɔwo ƒo xlã Gorky-dua, eye wotso dzigbe gome va ɖo Kazan. Le June me la, Kraut ƒomea xɔ Orenburg eye wote ɖe Ufa ŋu. Tsitretsitsi ɖe Asrafoha Dzĩa ŋu gbɔdzɔ, agbenyuinɔnɔ dzi ɖe kpɔtɔ eye ame gbogbo aɖewo dze dzodzo gɔme. Gake wonɔ afima ɣesiaɣi, gake le fiadu la ƒe anyidzedze megbe la, wogasẽ ɖe edzi zi gbɔ zi geɖe. Didi aɖeke meganɔ ame aɖeke si be yeaku ɖe Stalin ta o. Gake amewo wɔ avu kple fasitɔwo ɖe wo Dadukɔ ta.
  Soviet dziɖuɖua ƒe ŋusẽ hã ɖiɖi. Le July me la, Germanytɔwo ge ɖe Sverdlovsk. Stalin kple eƒe kpeɖeŋutɔwo ʋu yi Novosibirsk. Le Urals la, aʋawɔwɔ nɔ edzi yim vaseɖe August... Kadodowo ƒe kekeme kple akpaɖekedzimademadelawo ƒe nuwɔna veviedodotɔe xe mɔ na Germanytɔwo. Gake gɔmesese bu ɖe aʋawɔwɔ bubuwo ŋu xoxo.
  Gake Stalin ya gakpɔtɔ nɔ mɔ kpɔm na nane. Germanytɔwo ge ɖe Tobolsk le September me. Gake tsidzadza gã aɖe si dza le adame la na wohe wo ɖe megbe. Dzomeŋɔli ƒe gogo na amedzidzedzea tɔ te le Siberia, gake Nazitɔwo te ŋu xɔ Titina Asia katã. Le dzomeŋɔli la, dzi menɔa wo ƒo yi Novosibirsk o. Gake Stalin hã ƒe lãme mesẽ o, eye wòʋu yi Vladivostok si me dzoxɔxɔ le wu.
  Ƒe 1948 va ɖo. Disketwo nɔ Nazitɔwo si xoxo. Tsɔ kpe ɖe eŋu la, aʋawɔʋu siwo le sue wu siwo ŋu turbojet mɔ̃wo le la do. Le nyateƒe me la, ne exɔ dzo vɔ la, nusi susɔ koe nye be woazɔ aʋadziɖuɖutɔe axɔ duawo.
  Gake Beria tsɔ aɖi de Stalin si dze dɔ vevie xoxo la me eye wògblɔ be Third Reich natsɔ eɖokui ana, le Soviettɔwo ƒe ŋusẽ takpɔkpɔ le Siberia te.
  Hitler, amesi ŋutɔ ti kɔ na aʋaa la lɔ̃ ɖe edzi kloe, gake gbã la, exɔ Novosibirsk le May 1948 me. Eye wode asi adzɔgbeɖeɖea te le June 22, 1948 dzi, le kpɔɖeŋuŋkeke aɖe dzi - ƒe adre pɛpɛpɛ tso esime wodze USSR dzi. Aleae Xexemeʋa Evelia wu enui. United States ɖu Japan dzi le keke ƒe 1945 me ke eye wòdo atɔmik bɔmb kpɔ. Eyata asitsadɔ aɖeke mele Fuhrer-ʋua si be wòayi duta o.
  Gake Beria ya meɖu dzi eteƒe didi o. Soviettɔwo ƒe ace xɔŋkɔtɔ kekeake, yameʋudzikpɔla kple kalẽtɔ si nye USSR Kozhedub zi adre, ate ŋu awɔ asrafowo ƒe amedzidzedze eye wòamu Dukɔa ƒe Takpɔkpɔ Kɔmiti ƒe zimenɔla si melɔ̃na o la ɖa. Woda tu Beria kple eƒe kpeɖeŋutɔ geɖe. Le Third Reich ŋutɔ me, le March 1953 me la, dulɔlɔ̃lawo wu Hitler nu. Eye Goering ku le atike muamewo zazã ta do ŋgɔ vie, esime woda tu Himmler le ɖikeke si nɔ eme be eɖo nugbe ta.
  Aʋa sesẽ aɖe dzɔ le SS-ha si Schellenberg nɔ ŋgɔ na kple asrafoha, si Generalissimo Mainstein nɔ ŋgɔ na la dome. Esiawo katã he dukɔmeviʋa aɖe vɛ. Esia wɔe be Dziɖuɖu Etɔ̃lia mu. Eye USSR si dzi ɖe kpɔtɔ la te eƒe ŋusẽkpɔɖeamedzi gbugbɔgaɖoanyi vivivi. Ŋutinya gage ɖe ʋuʋudedi me ake. Germany ƒe dzidziɖedzi wɔnuku, si vuvu wu Genghis Khan ƒe fiaɖuƒea, emegbe kplɔla vevitɔ ƒe ku - zitɔtɔ kple tsɔtsrɔ̃.
  Eye esi fiaɖuƒewo ƒo ƒu vivivi la, Baikalsk-dugã koe va zu fiadu. USSR, si ma ɖe nuto geɖe me kple fefewɔnutome siwo Germanytɔwo ɖo la gawɔ ɖeka ake. Aʋadziɖuɖu gãtɔ kekeakee nye Moscow xɔxɔ, si tsɔ Nazitɔwo ƒe kɔkuti ƒu gbe. Nyateƒee, Ukraine, Belarus kple Baltik-dukɔwo, kpakple Georgia, Armenia, kple Azerbaijan lé woƒe dziɖulanyenye me ɖe asi. Le Third Reich ƒe mumu megbe la, United States va zu xexeame ƒe dziɖuɖu. Woɖo dziɖuɖu aɖe si da megbe na Amerika hã ɖe China.
  Gake vivivi la, dziƒofiaɖuƒea va nɔ eɖokui si geɖe wu. Le USSR la, le Kozhedub ƒe ŋutasẽdziɖuɖu ŋutɔŋutɔ megbe la, woɖo dukplɔse si nye dukplɔla ƒe dukplɔse koŋ anyi, gake woɖo seɖoƒe na eƒe ŋusẽ zi eve. Wowɔ tiatiaawo le mɔ bubu nu, eye ŋkɔ bubu nɔ dukplɔla ƒe ɖoƒea ŋu: amewo ƒe zimenɔla.
  Ganyawo ƒe tsakatsaka nɔ dukɔa me eye wònɔ ŋgɔ yim kabakaba.
  Gake alesi ŋutinya trɔ tso pepa ɖeka dzi enye si. Woɖu dzi le Xexemeʋa Evelia me, togbɔ be wowɔ aʋa kalẽtɔe hã. Eye nusi do tso eme nye afɔku gã aɖe. Gawu la, ɣeyiɣi aɖe koe Germany te ŋu xɔ gãnyenye.
  Eye United States nɔ ŋusẽ kpɔm ɖe edzi vivivi, xexeame va nɔ dukɔ vovovowo me tom, si fia be zitɔtɔ nɔ edzi yim le eme. Kura o, ɖoɖo si le eme la mesɔ gbɔ o. Eye abe alesi wònɔ le ƒe alafa blaeve vɔ ɖekɛlia si li fifia me ene.
  Enyo, nukatae ameƒomea hea nu mamã kple zitɔtɔ alea gbegbe ɖo?
  
  
  TROTSKY LE STALIN teƒe
  Tukhachevsky ƒe aʋawɔwɔ ɖe Warsaw ŋu medze edzi o vevietɔ le Stalin ƒe vodada ta - amesi, le esi teƒe be wòatsyɔ asrafowo Dzĩ siwo nɔ ŋgɔ yim ɖe Warsaw dzi ƒe dzigbe gome. trɔ Sɔdolawo ƒe Asrafoha Gbãtɔ ɖo ta Galicia. Gawu la, togbɔ be asrafoha gã siwo nɔ Yosef ƒe kpɔkplɔ te hã la, Polandtɔwo te ŋu ɖu edzi. Asrafoha Dzĩ la bu le Warsaw-ʋaa me. Polandtɔwo dze tsitretsiɖeŋu ƒe aʋawɔwɔ gɔme, woxɔ anyigba si me Slutsk hã le eye woxɔ Minsk gɔ̃ hã ŋkeke geɖe.
  Gake Ɣetoɖoƒedukɔwo metsɔ dzideƒo kpɔ ga tsɔ wɔ aʋa si me ʋukɔkɔɖi le kple Bolsheviktɔwo ɣemaɣi o. Warsaw wɔ ŋutifafa, eye dukɔmeviʋaa wu enu kaba.
  Gake ŋutinya ƒe mɔ bubu aɖe li eye wònye xexeame katã siwo sɔ kple wo nɔewo dometɔ ɖeka. Le afima la, Lenin ɖe gbe be woaɖe Stalin, amesi si nunana boo aɖeke mele le asrafonyawo me o kple amesi nye ame si ƒe nu léa dzi na ame la, le dzigbe gome ƒe tanyenye me, eye wòɖo Tukhachevsky ƒe aʋafia ƒe ɖekawɔwɔ anyi, esime wòlé Budyonny ɖe te ɖe Sɔdola Gbãtɔ dzi.
  Le go sia me la, agbagbadzedze be woadze wo dzi tso Warsaw ƒe dzigbe gome la do kpo nu, eye Asrafoha Dzĩ si gbɔgbɔ ʋã la ɖu dzi le aʋa sesẽ aɖe me. Poland ƒe fiadu mu. Esi Tukhachevsky tsi tre ɖe afima hena ɣeyiɣi aɖe eye wòxɔ ŋusẽdodo bubuwo vɔ la, eʋu yi Lvov kple Krakow.
  Aʋa la yi edzi kple Wrangel hena ɣeyiɣi aɖe, eye wogadze Crimea dzi ake. Emegbe Aʋakɔ Dzĩ la xɔ Baltik-dukɔ siwo le dziehe gome, eye woɖe asi le Azerbaijan, Armenia, kple Georgia ŋu le anyiehe gome. Ɣeyiɣi aɖe ƒe ɖiɖiɖeme nɔ anyi. Soviet Russia hiã gbɔɖeme kple gbɔɖeme hena ɣeyiɣi aɖe, si nye nusi NEP va zu. Gake Trotsky gate tɔ ɖe edzi kokoko be woatrɔ Tsartɔwo ƒe Russia ƒe anyigbawo katã. Esia wɔe be le ƒe 1921 ƒe dzomeŋɔli la, Asrafoha Dzĩ la xɔ Finland, eye Ɣetoɖoƒedukɔwo da asi ɖe edzi.
  Le ƒe 1922 me la, woɖu Primorye, si nye Sakhalin ƒe dziehe ɣemaɣi. Trotsky, amesi ƒe ŋusẽ abe Asrafowo ƒe Tɔtrɔ Kpata ƒe Aɖaŋudeha ƒe Zimenɔla ene do ŋusẽe ŋutɔ la te ŋu xɔ ɖe Lenin teƒe eye wòɖe Stalin, amesi woɖe ɖe aga ɖe dɔ evelia me la ɖa.
  Nukutɔe la, esi ame ŋutɔ ƒe ŋusẽ nɔ ŋusẽ kpɔm ɖe edzi la, kapitalist-dziɖuɖu ƒe akpa aɖewo va nɔ sesẽm ɖe edzi le ganyawo me.
  Trotsky ŋutɔ va zu miametɔ vevietɔ le didi be yeazu ame kɔkɔe wu Papa alo ame si ƒe nya me sẽ wu Stalin ta. Gake esi ŋusẽ va su Yudatɔ si si ŋutete si gbɔ eme la si ta la, eyi eƒe dutanyawo gbɔ kpɔkpɔ si da sɔ dzi. Esi meɖe asi le kɔmiunisttɔwo ƒe nukpɔsusuwo ŋu o la, edze agbagba le ɣeyiɣi ma ke me be yeƒã asitsatsa ƒe akpa aɖewo ɖe amewo me eye yeakpɔ egbɔ be ƒomedodo nyui le yewo kple xexeame ƒe kapitalist-dukɔ bubuwo dome.
  Hitler ƒe dziɖuɖu le Germany mehe tɔtrɔ veviwo vɛ le xexeame ƒe dunyahehe me o. Wotsɔ Fuhrer la ɖo eteƒe kaba - wode se ɖe Versailles ƒe mɔxexeɖenu ɖesiaɖe ɖeɖeɖa alo xexeame katã ƒe asrafodɔ kple asrafoŋusẽ gbugbɔgaɖoanyi nu. Abe alesi woxe mɔ na Nazitɔwo be woagade se siwo tsi tre ɖe Yudatɔwo ŋu kple bubu geɖe o ene.
  Nusi ko li enye be le Hitler ƒe dziɖuɣi la, Germanytɔwo ƒe ganyawo do tso xaxa la me, gake fasi-dziɖuɖu mexɔ nɔnɔme siwo me kɔ gbeɖe o, egakpɔtɔ nye dukɔmevinyenye si da sɔ si me ŋutasẽdziɖuɖu ƒe nɔnɔme aɖewo le kple sɔhɛwo ƒe habɔbɔ siwo le xexeame katã abe Hitler Jugent ene.
  USSR si nɔ Leon Trotsky ƒe kpɔkplɔ te va zu dukɔ si me ganyawo le eye dɔwɔƒe sesẽ deŋgɔwo le.
  USSR ƒe ganyawo nɔ te ɖe asitsatsa dzi wu Stalin tɔ, gake ɖoɖowɔwɔ ƒe akpa aɖewo hã nɔ eme le ƒe atɔ̃ ƒe ɖoɖowo ƒe nɔnɔme me. Vidzidzi ƒe agbɔsɔsɔme sɔ gbɔ, vevietɔ esi Trotsky hã xe mɔ ɖe fuɖeɖe nu ta - wogblɔ be anyigba ƒuƒlu geɖe le Russia eye susu aɖeke meli si ta woaʋu abe dowo ene o.
  Esi wònye be Germany-srafowo ƒe lolome gakpɔtɔ nye akpe 100, eye Poland trɔ zu Soviet, sosialist dukɔ xoxo ta la, ame aɖeke manɔ anyi si woawɔ aʋa kplii o. Wotrɔ Moldova yi Russia le ƒe 1921 me ke - woƒo fia ƒe anyigbawo nu ƒu trɔ gbɔ.
  Trotsky ŋutɔ do alɔ xexeame ƒe dukɔwo dome habɔbɔa vie, gake xexeame ƒe tɔtrɔ kpata ƒe taɖodzinua dze ɖoɖoezizi gɔme. Eƒe akpa aɖe, abe alesi wònɔ le Stalin ƒe dziɖuɣi ene.
  Gake aʋa la gakpɔtɔ tso Ɣedzeƒe. Japan dze asrafodɔ gɔme ɖe Mongolia ŋu. Ɣe si le dodom ƒe Anyigba, kpakple Italy, va zu xexeame ƒe amedzidzela vevitɔwo. Nyateƒee, wozi Mussolini dzi be wòaɖo seɖoƒe na eƒe didi vevie be yeaxɔ Ethiopia - dukɔ ɖeka kolia le Afrika si menye ame bubu ƒe nuto o. Japan, si hã meƒo dzi ɖe le eɖokui si be yeawɔ aʋa kple Britain kple vevietɔ United States haɖe o la, lia China. Eye wòva ge ɖe afisia geɖe wu.
  Chinatɔ geɖe li eye togbɔ be woma ɖe akpa vovovowo hã la, wonye futɔ vevi aɖe. Eye emegbe samuraitɔwo ge ɖe Mongolia... Aʋa sesẽwo dze egɔme le afima le ƒe 1941 ƒe kele me.
  Trotsky tso nya me be ŋusẽ le USSR ŋu xoxo ale gbegbe be wòate ŋu awɔ aʋa blibo kple samuraitɔwo. Tsɔ kpe ɖe eŋu la, Soviet dzizizidziɖula la di be yeabia hlɔ̃ ɖe dziɖuɖu si woɖu le ƒe 1904-1905 me ta. Le anyigba dzi la, edze ƒã be Asrafoha Dzĩ la sesẽ wu Japantɔwo, vevietɔ le aʋawɔʋuwo me. Gake le ƒua dzi la, Pasifik Ƒudziʋawɔʋuwo meɖo woƒe sɔsɔme gbɔ haɖe o. Gake Lev Davydovich mete ŋu ɖe asi le Mongolia ŋu o.
  Asrafoha Dzĩ la tɔ te samuraitɔwo ƒe ŋgɔyiyi gbã. Le August 20, 1941 dzi la, wodze Khalkhin Gol dzi, eye Asrafoha Dzĩ la ɖu dzi. Le ema megbe la, Trotsky bia tso Japan si be wòagbugbɔ South Sakhalin kple Kuril Ƒukpowo ana.
  Le dzɔdzɔme nu la, gbegbe aɖe kplɔe ɖo, eye aʋa gã aɖe dze egɔme. Ðeko, to vovo na Dulɔlɔ̃ ƒe Aʋa Gã la, dutanyigba dzie wowɔe le. Togbɔ be womate ŋu agblɔ be ʋukɔkɔɖi boo aɖeke menɔ anyi o hã.
  Aʋaawo de blibo, eye Japantɔwo tsi tre ɖe eŋu vevie eye wometsɔ wo ɖokui na o. Gake Soviet-srafowo ƒe dɔwɔwɔwo katã kloe kpɔ dzidzedze. Wogbã aʋawɔnuwo, le tu sesẽwo ƒe ƒoƒo vɔ megbe, eye aʋawɔʋuwo, siwo dome T-34 sesẽ yeyetɔ kekeake, LT (Leon Trotsky kpekpe!) hã nɔ, ɖu ame kukuwo kple ga ƒe do sesẽa dzi.
  Gbã la, wonya Ɣe si le dodom ƒe Anyigba dzi aʋawɔlawo le Manchuria. Wowɔ dɔ geɖe ɖe wo nɔewo yome, si xɔ ɣleti enyi tso November 1941 va ɖo August 1942. Soviet asrafowo ge ɖe North Korea... Aʋawɔwɔwo hã nɔ Sakhalin. Japantɔwo dze agbagba gɔ̃ hã be yewoayi ŋgɔ - woyi ŋgɔ kilometa blaetɔ̃, gake wotɔ te wo eye ʋu ƒo wo.
  Le September 1942 me la, wodze Port Arthur dzi. Japantɔwo zã kpekpeɖeŋu si tso atsiaƒua me tsɔ dze agbagba be yewoalé ka la. Soviet-srafowo to ŋgɔgbe, gake futɔwo te ŋu tɔ te ŋgɔyiyia to asrafowo dada me.
  Gake samuraitɔwo mete ŋu lé woƒe tsitretsiɖeŋua ɖe te ɣeyiɣi didi o. Soviettɔwo ƒe yameʋuɖoɖowo xɔ wo eye woda bɔmb ɖe meliwo dzi. Tsɔ kpe ɖe eŋu la, Japantɔwo doa vlo woƒe agbenɔnɔ akpa - wometsɔ parachute gɔ̃ hã yi aʋawɔwɔ me o. Le esia ta la, le yameʋu me ame ŋkuta veviwo ƒe ku megbe la, samurai siwo le yame ƒe tsitretsiɖeŋu gbɔdzɔ wòdze ƒã. Eye Soviettɔwo ƒe yameʋuɖoɖo te dziɖuɖu kple kakaɖedzi geɖe wu.
  Tsɔ kpe ɖe eŋu la, nu yeye siwo Soviettɔwo ƒe aɖaŋuwɔlawo to vɛ la ɖe Japantɔwo ƒe aʋawɔʋuwo ƒe ŋgɔyiyi le woƒe ʋuʋu me vivivi. Le December 1942 me, le amedzidzedze sesẽ bubu megbe la, woxɔ Port Arthur, eye Seoul dze anyi le ɣleti ma ke me.
  Ƒe 1943 ƒe ɣleti si kplɔe ɖo dze egɔme kple January ƒe amedzidzedze le South Korea kple Busan melidzeƒea xɔxɔ.
  Japan nɔ anyigba dzi aʋawɔwɔwo dzi ɖum eye wònɔ nu gblẽm le yame kple atsiaƒu dzi geɖe wu. Le February 1943 me la, Soviet-srafowo xɔ Beijing. Eye le March me, le aʋawɔwɔ sesẽ aɖe megbe la, woɖe asi le South Sakhalin ŋu. April kple May nye aʋadziɖuɖu yeyewo na Soviettɔwo ƒe aʋawɔnuwo le ƒua dzi... Ƒugɔmeʋawɔʋuwo ƒe dzidziɖedzi, yameʋuwo kple meli siwo tso Baltic va la wɔ dɔ ŋutɔ.
  Le June 1943 me la, Soviet-srafowo nya Japantɔwo do goe le Shanghai. Ale wowɔ woawo ŋutɔ ƒe nuto si me woanɔ.
  Le July kple August me la, yameʋukulawo kple ƒudzidelawo ɖe asi le Kuril-togbɛa ŋu tso futɔwo si me. Japan kpɔ eɖokui le nɔnɔme sesẽ tɔxɛ aɖe me. Soviet yameʋuwo dzi woƒe amedzidzedze ƒe ŋusẽ ɖe edzi eye woda bɔmb sesĩe ɖe edzi, eye ƒudziʋawɔʋu siwo le Ɣe si le dodom ƒe Anyigba dzi la ƒu kplakplakpla. Le October 1943 me la, Trotsky tso nya me: be yeadze Okinawa dzi - awudodo ƒe dzadzraɖo hafi woawɔ aʋa ɖe Japan Dugã la ŋutɔ ŋu. Aʋaawo nu sẽ ŋutɔ, eye samuraitɔwo zã aʋawɔnuwo le agbɔsɔsɔ gã me: kamikaze yameʋukulawo.
  Aʋa gã la xɔ ɣleti eve kple kwasiɖa ɖeka, eye wòwu enu mlɔeba esi Okinawa mu. Eye le January 1944 me la, woɖe asi le Taiwan ŋu.
  Japan ɖo asrafowo ƒe afɔku keŋkeŋ ƒe agbo nu azɔ. Ðeko Hirohito ate ŋu aɖo ŋu ɖe United States kple Britain be woage ɖe aʋaa me le yeƒe akpa dzi, Germany si nye fasitɔwo ɣemaɣi gakpɔtɔ gbɔdzɔ akpa le asrafonyawo gome, eye Mussolini mete ŋu ɖo Trotsky gbɔ bɔbɔe le Pasifik Ƒua me o.
  Gake USA kple Britain gblɔ aɖaŋuɖoɖowo, gake womewɔ kaba be yewoage ɖe aʋaa me o. Gawu la, aglãdzedze gã aɖe si tsi tre ɖe Britain ŋu dzɔ le India. Dukɔmeviʋawɔla kple miametɔ siwo nye zazɛ̃nyahelawo wue ƒo Gandhi si da sɔ la ɖe vovo. Esia wɔe be aʋa ŋutɔŋutɔ dze egɔme le afima. Churchill, si va xɔ ɖe Chamberlain teƒe la ɖe dzimesesẽ fia eye wòdze agbagba be yeana Pakistan kple India nanɔ yeƒe ŋusẽ te aleke kee wòɖale o. Nusi na wowɔ aʋa si xɔ ɣeyiɣi didi eye wòsẽ ŋu si bla Britain-srafowo ɖe wo nɔewo ŋu.
  Amerikatɔwo wɔ nu le dutanyawo me le mɔ si mewɔa naneke o nu kura: nye aƒea le go kemɛ dzi!
  Le March 1944 me la, Soviet-srafowo, togbɔ be yame ƒe nɔnɔme mede tututu haɖe o hã la, wova ɖi go ɖe Hokkaido. Aʋa la xɔ kwasiɖa etɔ̃ eye wòwu enu esi woɖu Japantɔwo dzi. Dzidzedzekpɔkpɔ sia ʋuʋu fiagã la ƒe kakaɖedzi be womate ŋu aɖo dugã la gbɔ o.
  Aʋawɔwɔ le anyigba kple ƒu dzi yi edzi vaseɖe May 11, 1944 dzi, esime Japan si ŋu ɖeɖi te la va na ta mlɔeba.
  Aʋa si me Soviet-srafowo kpɔ gome le la xɔ tso April 10, 1941 va se ɖe May 11, 1944 dzi eye wòxɔ ƒe etɔ̃ kple ɣleti ɖeka kple edzivɔ vie. Asrafo kple asrafomegã akpe 960 siwo bu le Soviet-srafowo ƒe ame siwo wowu kple esiwo ku le abi siwo woxɔ ta me. Soviet dukɔmevi dumevi dzro siwo wu akpe blaade vie hã ku. Tso bɔmbdada, tudada, aʋawɔwɔ le Sakhalin kple liƒo dzi le Primorye dzi. Eye ame siwo ade miliɔn etɔ̃ xɔ abi, eye wo dometɔ akpe alafa ene zu nuwɔametɔwo.
  Le goawo katã me la, USSR ɖu dzi gã aɖe eye wòte ŋu ɖo dziɖuɖu siwo da megbe na Soviet Union ɖe China kple Korea eye wòxɔ Ɣe si le dodom ƒe Anyigba la ƒe nunɔamesiwo katã kple eƒe asrafowo.
  Wogado ŋusẽ Hati Trotsky ƒe ŋusẽ ɖe edzi le dukɔa me kple dukɔwo dome fefewɔƒewo siaa.
  Le ƒe 1946 me la, woda satelait si wowɔ kple asi zi gbãtɔ le USSR. Eye le ƒe 1950 me la, woɖo Soviet yamenutomeyimɔ̃ gbãtɔ ɖe xexeame godoo. Le Romania la, Fia Mixaya lɔ̃ be yeawɔ asrafowo kple ganyawo ŋuti nubabla kple USSR. Eteƒe medidi o ŋusẽa trɔ le Hungary. Eye le Czechoslovakia la, eɖu dzi ɣeyiɣi didi aɖee nye sia, togbɔ be menye kɔmiunisttɔwo tututue ɖu edzi o hã, ke boŋ miameʋuʋu ƒe asrafoha siwo da megbe na Soviettɔwoe.
  Le ƒe 1951 me la, aʋa aɖe dzɔ le Turkey kple USSR dome. Le ɣeyiɣi sia me la, atɔmik bɔmb menɔ United States alo Britain siaa si o, eye amewuwu ŋutɔŋutɔ gɔmedzedze kple futɔ sesẽ aɖe abe USSR kple eƒe hadɔwɔlawo ene nye ameɖokuiwuwu na Ɣetoɖoƒedukɔwo.
  Soviet-srafowo ɖu Turkey dzi le ɣeyiɣi si mede ɣleti ɖeka o. Esi wòkpɔe be Ɣetoɖoƒetɔwo ƒe nuwɔna nye kuviawɔwɔ ŋutɔ... Shaved wɔ aʋa kple Indiatɔwo ɣeyiɣi didi aɖe, gake mlɔeba la, ebu asrafo akpe alafa geɖe eye megate ŋu ɖu eƒe nuto gãtɔ dzi o. Ganyawo ƒe kuxi aɖe le USA eye ameyibɔwo le ʋunyaʋunya wɔm.
  Trotsky wɔ nyametsotso aɖe: eye le ɣleti eve me la, Asrafoha Dzĩ la xɔ Titina Ɣedzeƒe kple Iran katã, eye dziɖuɖu aɖe si da megbe na Soviettɔwo va xɔ ŋusẽ le Egipte. Woƒoa Britaintɔwo kple Franseawo ƒe aɖuwo. Eye Hitler xɔ USSR ƒe akpa dzi eye le esia ta mɔnukpɔkpɔ su esi be wòawɔ Anschluss Austria.
  De Gaulle va xɔ dziɖuɖu le France. Soviettɔwo ƒe kekeɖenudɔa medze eŋu kura o eye wòƒoa nu tso atitsogaʋa aɖe si wowɔ yi Ɣedzeƒe, si tsi tre ɖe Bolshevist-subɔsubɔ ŋu. Trotsky ya le drɔ̃e kum be yeakeke ye ɖokui ɖe enu ayi Europa, nɔnɔmea le dzo dam.
  Adolf Hitler, le nyateƒe si wònye be USSR le ɖekawɔwɔa me fifia ŋudɔ la, dze Germany ƒe asrafodɔ wɔwɔ gɔme. Eye le Algeria kple Morocco la, aglãdzedze gã aɖe do mo ɖa ɖe France ŋu.
  De Gaulle do dziku vevie eye wòbia tso Germany si be wòadzudzɔ asrafowo ƒe dzadzraɖowo. Le esia ta la, Fuhrer bia be woagbugbɔ ƒe 1914 ƒe liƒowo aɖo anyi eye wòdo ŋɔdzi na amewo be yeaɖo dukɔa ƒe asrafoha ɖe futɔa ŋu.
  Akpa evea siaa le ŋɔdzidonamewo dzim ɖe edzi eye wole asrafowo ƒom ƒu ɖe liƒowo dzi. Trotsky ayetɔ la megena ɖe aʋaa me o, ke boŋ edzraa aʋawɔʋuwo kple yameʋuwo na Germany le gadodo me. Aʋa aɖe dzɔ le Nazitɔwo kple Franseawo dome. Belgium gena ɖe aʋaa me, gake ɖeko esia gagblẽa nɔnɔmea ɖe edzi na France, si aglãdzedze le dukɔ siwo dzi woɖu me kple kɔmiunisttɔwo ƒe dɔwɔna siwo le akpa vovovowo me xe mɔ nɛ. Gake Germanytɔwo meɖua dzi kabakaba o, ke boŋ wotsia Mangio Line dzi, gake woxɔ Belgium. Le aʋawɔwɔ ƒe ɖeka kple afã megbe la, Nazitɔwo te ɖe Paris ŋu.
  De Gaulle yi ɖade asi ŋutifafa te eye wògbugbɔ Elsarz kple Lorraine na Germanytɔwo. Belgium hã le mamam tso eƒe anyigbamama ƒe akpa aɖe gbɔ. Fuhrer la le ŋusẽ dom eƒe ŋusẽkpɔɖeamedzi. Le ƒe 1955 me la, USSR do nukliabɔmb kpɔ. Trotsky tsɔ Czechoslovakia hã de USSR me. Nyateƒee, Sudetenland ƒe akpa aɖe yia Germanytɔwo gbɔ, gake to vovovo me tɔwo ƒe liƒowo ya medea wo gbɔ kura o. Gake susu aɖeke meli si ta woaʋuʋu tɔdziʋua o...
  Wozi Hitler dzi be wòabɔbɔ eƒe didi veviwo ɖe anyi eye wòakpɔ dzidzɔ be yete ŋu keke ta ɖe enu le Ɣetoɖoƒedukɔwo me eye wògblẽ nu le Austria ŋu. Nazitɔwo hã dze Denmark dzi eye wogbugbɔ ɖo ƒe 1914 ƒe liƒowo kple woƒe fiaɖuƒea ƒe dziehe hã.
  Trotsky ku le ƒe 1960 me, esi wòɖu eƒe dzigbezã blaatɔ̃lia. Esi USSR ƒe Zimenɔla menɔ numame gbegblẽwo kple ŋutilãme kamedede me o ta la, elé tamebubu me ɖe asi vaseɖe eƒe nuwɔna mamlɛawo me.
  Etsɔ zimenɔla ƒe ɖoƒea de asi na viaŋutsu David, eye wòto esia me ɖo kɔmiunist-fiaƒome gbãtɔ le xexeame. Kaka ɣeyiɣi sia naɖo la, USSR ƒe titinadziɖuɖu dzi ɖe edzi eye wowɔ ɖɔɖɔɖo le dukplɔsea me si xe mɔ ɖe asiɖeɖe le eŋu nu. Hitler tsɔ ŋusẽ hã de asi na viaŋutsuawo dometɔ ɖeka si wòxɔ le vidzidzi si wowɔ kple asi me, gake le hoʋiʋli ƒe ɖoɖo nu.
  Ke hã, viŋutsua gakpɔtɔ nye ɖevi akpa, eye le Hitler ƒe ku megbe la, Nazitɔwo ma, eye eteƒe medidi o miametɔwo va ɖu dzi. Xexeame va le dedie wu, gake dutanyigbadziɖuɖu ƒe nuɖoanyia ƒe mumu na aʋa yeye si me malike mele o dzɔ. Egbɔkpɔnuae nye kɔmiunisttɔwo ƒe habɔbɔ aɖe ɖoɖo. Ena kpekpeɖeŋu wo nɔewo eye wòdze agbagba be yeatu hadomedziɖuɖu ɖo le anyigbagã doviviti la ƒe nɔnɔmewo me.
  Gake asitsatsa ƒe akpa gbogbo aɖewoe de vovototo xexeame ƒe kɔmiunisttɔnyenye me eye wònye ɖoɖo si wotsɔ ƒo ƒui.
  Le ɣeyiɣi ma me la, nya siwo tsi tre ɖe wo nɔewo ŋu va nɔ dzidzim ɖe edzi le USSR me. Akpa ɖeka ƒe dunyahehe me ŋusẽkpɔɖeamedzi megasɔ na ame ʋɛwo ƒe dziɖuɖu si nɔ dzidzim ɖe edzi o. Asitsala siwo nɔ ƒutsotsoe dzĩwo me di be yewoatrɔ kple dunyahehe me ŋusẽ. Vaseɖe fifia la, ganyawo ƒe dzidzedzekpɔkpɔ siwo ŋu wowɔ ɖoɖo ɖo kple dunyahehe me viɖewo xe fe ɖe tsitretsiɖeŋulawo ƒe seselelãmea ƒe akpa aɖe teƒe. Gake tɔtrɔwo va le United States. Kplɔla yeye aɖe do, amesi, esi wògbã akpa eve ƒe ɖokuisinɔnɔ: Democratic kple Republican, wɔ etɔ̃lia - dulɔlɔ̃.
  Eye esi wòva xɔ dziɖuɖua ta la, eɖo ɖokuitɔdidi anyi. Le ɣeyiɣi ma ke me la, atitsogaʋa aɖe gɔmedzedze tsɔ tsi tre ɖe kɔmiunisttɔnyenye ŋu. David ku, eye le ema megbe la, nugbeɖoɖo kple akpaɖekedzimademade ƒe dzrewɔwɔ gbogbo aɖewo dze egɔme. Esia wɔe be dukɔa ʋuʋu. Gake ʋiʋli si nɔ akpa eveawo dome wu enu esi woxɔ USSR ƒe zimenɔla ƒe ɖoƒea, eye ameawo ƒe dzi dze eme.
  Yamenutome kekeɖenudɔ nɔ edzi yim vevie. Le ƒe 2015 me la, Pluto va zu ɣletinyigba mamlɛtɔ si dzi amegbetɔ yamenutomeyimɔ̃dzikpɔla aɖe ɖo afɔ. Ɣeyiɣi kpui aɖe la, amewo te ŋu srã Yupiter ƒe anyime kpɔ. Nyateƒee, ele be woamlɔ tsileƒe tɔxɛ siwo ʋẽna lilili.
  Le USSR me la, kapitalist-habɔbɔwo gasẽ ɖe edzi wu. Mamã aɖe nɔ ame dahewo kple kesinɔtɔwo dome. Ame biliɔnla ŋutɔŋutɔwo do, eye le ɣeyiɣi ma ke me la, Politburo me tɔwo hã do. Kɔmiunist-dziɖuɖu va tsaka kple ganyawo ƒe amegãwo ƒe dziɖuɖu geɖe wu eye wòva nɔ vovom tso kapitalist-dziɖuɖu gbɔ. Ga si wokpɔna ƒe adzɔ gɔ̃ hã va zu fli ɖeka le USSR eye woto alafa memamã ɖeka vɛ. Nyateƒee, esia he dzimaɖitsitsi si me mekɔ o vɛ eye wòhe ʋunyaʋunyawɔwɔ suesuesuewo vɛ.
  Gake vaseɖe fifia la, nɔnɔmea medzo le eɖokui dzi o. Gake le nyateƒe me la, esi kɔmiunist-dziɖuɖu ƒe gotagome nɔnɔmewo nɔ anyi ta la, woɖe hadomekakaɖedziwo dzi kpɔtɔ geɖe wu. Vevietɔ la, wova zu fetu ƒe akpa aɖe le atikewɔwɔ kple sukudede ŋu, eye dɔmakpɔwɔewo kple dɔwɔlawo ƒe asitɔtrɔwo va do.
  Victoria ɖo Vilna eye wòdzudzɔ ŋkuɖoɖo xexe si sɔ kple wo nɔewo dzi. Fifia ele nɛ be wòayi edzi anɔ ŋgɔ na Russia-srafowo.
  Lithuania Fiaɖuƒe Gã la ƒe fiadu Vilna mu, gake azɔlizɔzɔ yi ŋgɔe yi Grodno kple Brest do ŋgɔ.
  Belarustɔwo lɔ̃ faa ge ɖe Russia-srafowo me. Gake sno dza eye wòva sesẽ na titinaɣeyiɣiwo me asrafowo be woaʋuʋu. Ke hã, Fiavi Gã Vasily de se be woaxɔ Grodno eye woanɔ afima le dzomeŋɔli. Victoria ƒu du ƒo xlã fiasã siwo ƒo xlãe henɔ ame bubu dim be yeatsoe alo atsrɔ̃e.
  Tsɔtsrɔ̃ ƒe tsikɔwuame sesẽ aɖe nɔ ƒoƒom ɖe eme, gake zi geɖe la, eƒe tsitretsiɖeŋulawo tsɔa wo ɖokui naa dzre manɔmee.
  
  
  NYAGBLƆÐI SIWO TSO DOME DZOMEVI DOVI ME
  Nyateƒee, nu vovovowo li siwo gblɔa nya ɖi, siwo ŋu viɖe le eye afɔku le wo me.
  Gake le nu ŋutɔŋutɔ bubuwo dometɔ ɖeka me la, afakala aɖe nɔ anyi si gblɔ xexlẽdzesi aɖe na Nazitɔwo ku ɖe alesi woatrɔ ŋusẽ si woatsɔ agbugbɔ agblɔ Abosam ƒe ahuhɔ̃ea ŋu. Ðevi maɖifɔ aɖe ƒe ʋu dzĩ ƒe tsitetewo ge ɖe anyigba si klẽna la dzi. Eye woƒo wo ɖokui ɖe eme enumake, eye ahuhɔ̃ea ŋutɔ te keklẽ, eye wògaxɔ eƒe nunanawo. Eye Fuhrer la srɔ̃ nu geɖe ɣemaɣi.
  Gake ne míenya etsɔme gɔ̃ hã la, manya wɔ ɣesiaɣi be míaɖɔe ɖo o. Gake le Afrika la, Germanytɔwo gaƒo woƒe asrafowo nu ƒu eye wote ŋu nya amedzidzedze si Montgomery dze egɔme le October 23 lia dzi la ɖa.
  Togbɔ be esesẽ ŋutɔ hã la, asrafo siwo si amewo kple dɔwɔnuwo sɔ gbɔ wu la tɔ te wo. Gake teƒe kple ɣeyiɣi si me wodze wo dzi nyanya kpe ɖe Rommel ŋu wòma eƒe aʋawɔha ʋɛawo le susu me eye wònya amedzidzedzea ɖa. Britaintɔwo bu nu geɖe eye le kwasiɖa eve ƒe aʋawɔwɔ megbe la, wozi wo dzi be woadzudzɔ.
  Eye Germanytɔwo ƒe ƒugɔmeʋawɔʋuwo te ŋu gblẽ nu geɖe, eye wonyrɔ meli wuieve siwo si anyigbadziʋakɔ siwo ɖoe be yewoaɖi ɖe Casablanca kple Morocco ƒuta. Esi Amerikatɔwo kpɔ dzidzedze si mekpɔ dzidzedze le Egipte o kple "Germany amegãxiwo ƒe ha" ƒe dɔwɔna ta la, wogblẽ Operation Torch ɖi.
  Germanytɔwo hã dze agbagba be yewoagbugbɔ yewoƒe asrafowo aƒo ƒu ɖe Stalingrad be yewoatsɔ axe mɔ ɖe Soviet-srafowo ƒe axadzidzedzewo nu, eye wodzra wo ɖokui ɖo to wo ɖokui ɖiɖi ɖe ametakpɔnu siwo le titina me.
  Le yame ƒe nɔnɔme gbegblẽ le November 19, 1942 dzi ta la, Soviet-srafowo mete ŋu zã yameʋuwo nyuie o, siwo dome amedzidzeyameʋuwo hã nɔ, eye tudada ƒe dzadzraɖo mekpɔ dzidzedze boo aɖeke o. Eyata esi Germanytɔwo kple woƒe hadɔwɔlawo gaƒo woƒe asrafowo nu ƒu ake la, wote ŋu nya Soviet-srafowo ƒe ŋgɔyiyi ɖa. Nyateƒee, esia he Nazitɔwo ƒe susu ɖa le Stalingrad ŋutɔ ŋu, si na Soviet-srafo siwo nye kalẽtɔwo le dua me la gbɔ ɖe eme. Togbɔ be aƒe ʋɛ aɖewo koe susɔ le Asrafoha Dzĩa ƒe ŋusẽ te hã la.
  Fritztɔwo hã lé wo ɖokui ɖe te le titina... Aʋa si wowɔ le Stalingrad yi edzi vaseɖe December ƒe nuwuwu. Esi Asrafoha Dzĩa mete ŋu kpɔ ŋgɔyiyi le aʋawɔƒea o ta la, wotɔ. Gake menɔ bɔbɔe na Germanytɔwo hã o. Wobu nu geɖe akpa le dua dzi dzedze me, eye togbɔ be le ametakpɔkpɔ me la, edze abe nusiwo bu ƒe xexlẽme sɔ na wo ene hã la, ɖeɖi te asrafowo ŋu kokoko.
  Le January me la, togbɔ be nyagblɔɖila la gblɔe ɖi hã la, Germanytɔwo mete ŋu lé wo ɖokui ɖe te le dziehe gome le Operation Spark me o. Nyateƒee, aʋawɔwɔa xɔ kwasiɖa etɔ̃ kple edzivɔ eye wògblẽ nu geɖe le Asrafoha Dzĩa ŋu, gake wote ŋu to anyigba dzi to Stalingrad.
  Gake esi Germanytɔwo xlɔ̃ nu le Iblis ƒe ahuhɔ̃e me ta la, wote ŋu nya amedzidzedzea le Voronezh gbɔ, si do ŋusẽ woƒe hadɔwɔla siwo gbɔdzɔ: Italytɔwo kple Romaniatɔwo. Ne menye nenema o la, anye ne wogbã ametakpɔnu si le afima.
  Eye Rzhev-Sychov ƒe dɔwɔwɔ etɔ̃lia medze edzi o. Germanytɔwo gahe Soviettɔwo ƒe amedzidzedzea ɖa ake, togbɔ be menye kuxi aɖeke manɔmee o hã. Le Stalingrad ŋutɔ la, dzoxɔxɔ nɔ anyi, aʋawɔwɔwo nɔ anyi le January me. Mainstein va xɔ ɖe Paulus teƒe eye agbledela sia si si nuteƒekpɔkpɔ geɖe wu le la te ŋu xɔ citadel dugã la le February 12 lia dzi. Gake Germanytɔwo gaxe fe gã aɖe ɖe esia ta ake. Le February 1943 me la, eva hiã be woaƒo Reichstag la nu ƒu eye woaɖe gbeƒã aʋawɔwɔ blibo. Keke dɔwɔŋkekea ɖe enu eye nàzã kluvidɔwɔwɔ vevie wu tsã.
  Aʋa blibo ƒe gbeƒãɖeɖe na wote ŋu dzi aʋawɔnuwo wɔwɔ ɖe edzi eye woɖo mamã yeyewo. Dutatɔwo kple Hiwitɔwo hã le eme.
  Esi Germanytɔwo nya ɣeyiɣi si Britaintɔwo kple Amerikatɔwo ɖoe be yewoage ɖe Morocco ta la, wozã woƒe ƒugɔmeʋawɔʋu gãwo tsɔ ƒo meli siwo ɖiɖi la vevie - wogblẽ meli siwo ɖiɖi ɖe wo nɔewo yome la me. Esia na Nazitɔwo te ŋu wɔ asrafodɔ siwo wowɔna ɖe Ɣetoɖoƒedukɔwo ŋu le teƒe ɖeka eye woƒo woƒe asrafoha veviwo katã nu ƒu ɖe ɣedzeƒe gome.
  Rommel ƒe asrafoha ƒe nɔƒe gakpɔtɔ sesẽ, gake le ahuhɔ̃ea ta la, fasitɔwo ƒe yameʋuwo te dɔwɔwɔ nyuie wu, eye ʋuɖolawo na Afrika-ƒuƒoƒoa ƒe nuzazãwo nyo ɖe edzi.
  Montgomery ƒe amedzidzedze yeye si wòwɔ le March 1943 me la do kpo nu. Fifia ya, esi Rommel xɔ nyatakaka siwo de pɛpɛpɛ to abosam ƒe akunyawɔwɔ ƒe kpekpeɖeŋu me ta la, eble Britaintɔwo woge ɖe mɔ̃ me eye wòte ŋu he wo dzi vevie! Nyateƒee, le futɔa ƒe xexlẽme ƒe gãnyenye kple yameʋu ƒe gãnyenye ta la, womate ŋu aɖu Montgomery dzi keŋkeŋ o, gake Britain dzi ɖuɖu ɖe dzesi. Vevietɔ aʋawɔʋu geɖe bu, eye wolé ʋu gbogbo aɖewo abe kplu ene.
  Britaintɔwo ɖe ametakpɔnu eve aɖewo ɖa eye wova te ɖe Alexandria ŋu wu. Rommel hiã na ame yeye siwo wodzra ɖo ɖi, eye Nazitɔwo ɖoe be yewoayi amedzidzedzea dzi le dzigbe gome. Stalingrad mu eye emegbe wote ŋu yi ŋgɔ to Volga-tɔsisia dzi.
  Le May 1943 me la, Kraut ƒomea trɔ ɖe Operation Dolphin ŋu. Woƒe asrafowo, togbɔ be nyagblɔɖila la kpe ɖe wo ŋu hã la, wodze ŋgɔ tsitretsiɖeŋu sesẽ ŋutɔ tso Aʋakɔ Dzĩ la gbɔ. Ŋgɔyiyi nɔ blewu le nu gbogbo siwo bu ta. Nyateƒee, dzɔgbevɔ̃etɔ aɖe ƒe kpekpeɖeŋu kpɔ ŋusẽ ɖe alesi aʋawɔwɔa yi edzii dzi. Wehrmachttɔwo kpɔ mɔ na tsitretsiɖeŋulawo eye wodze amedzidzedze geɖe wu gɔme. Le June ƒe domedome la, Nazitɔwo te ɖe Volga-tɔʋua ŋu xoxo eye woɖo Caspian-ƒua gbɔ.
  Soviet-srafowo ƒe nɔƒe le Caucasus gagblẽ ɖe edzi esi Turkey ge ɖe aʋaa me le June 22, 1943 dzi. Eye le nyateƒe me la, esiae ɖo aʋa si wowɔ ɖe Baku-mi ŋu me tsonu do ŋgɔ.
  Dukɔ Siwo Bla Nu la metso nya me o. Montgomery trɔ ɖe ametakpɔkpɔ vevie ŋu eye megabua amedzidzedzea ŋu o, eye anyidzedze le Morocco gakpɔtɔ nye nusi mate ŋu adzɔ o.
  Le July 10, 1943 dzi la, Churchill, be yeaɖe mɔ na Germany-srafowo ƒe akpa aɖe tso ɣedzeƒe gome la, edze agbagba be yeaɖi ɖe France. Gake anyigbadzidzedze si womedzra ɖo nyuie o, tsɔ kpe ɖe Amerikatɔwo ƒe nyametsotsomawɔmawɔ kple nyateƒe si wònye be le nyagblɔɖila aɖe ta la, Germanytɔwo nya nu tso eŋu tsitotsito la, ɖeko wòna Britaintɔwo kple Amerikatɔwo ɖu anyigba dzi wu le ŋutinya me.
  Wolé ame akpe alafa ade blaatɔ̃ kple edzivɔ kple dɔwɔnu gbogbo aɖewo ɖeɖeko. Gake nublanuitɔe la, esia mexe mɔ na Nazitɔwo ƒe ŋgɔyiyi le dzigbe gome o. Le August me la, Germanytɔwo xɔ Dagestan katã, Turkeytɔwo xɔ Armenia katã kloe kpe ɖe Yerevan ŋu, eye le ŋkeke 27 lia dzi la, Nazitɔwo kple Ottomantɔwo wɔ ɖeka, eye woma Transcaucasus-ʋakɔa ɖe akpa eve.
  Eye le afisia hã la, Soviet-srafowo ƒe agbagbadzedze be yewoadze aʋawɔƒea ƒe akpa bubuwo dzi la do kpo nu. Futɔa nya Soviettɔwo ƒe aʋafiawo ƒe ɖoɖowo nyuie akpa.
  Dɔwɔƒe tɔxɛ si le Asrafoha Dzĩa me bɔ, wowɔ ameteteɖeanyi kple ame gbogbowo ɖeɖeɖa. Woda tu aʋafia gbogbo aɖewo kple tudalawo ƒe amegã Kulik gɔ̃ hã.
  Gake zi alesi abosam ƒe aʋawɔnu le futɔa si ko la, naneke makpe ɖe eŋu ɖe eŋu o.
  September ɣletia va yi le aʋa sesẽwo me, Nazitɔwo kple Ottomantɔwo te ɖe Baku ŋu. Eye le October me la, aʋawɔwɔ dzɔ le dua ŋutɔ me.
  Wonɔ nu nam ƒutadu la le atsiaƒua godo, eye wonɔ agbagba dzem vevie be yewoalée. Aʋa la yi edzi eye kaka November 7 naɖo la, abe alesi woɖoe ene la, Kraut ƒomea mete ŋu xɔe o. Gake du bubu siwo katã le Caucasus la bu xoxo le ɣeyiɣi sia me. Eye le December me, le nu gbogbo siwo bu ta la, du si ŋu nya wogblɔna le xotutuwo me la mu.
  Caucasus bu keŋkeŋ, eye nenema kee nye amikuƒe gãtɔ kekeake si wotu ɣemaɣi le USSR hã. Nyateƒee, esi wotɔ dzo amidoawo katã hetsrɔ̃ wo ta la, Nazitɔwo ŋutɔ mete ŋu wɔ viɖe sia ŋudɔ kaba o.
  Tomefafa aɖe nɔ ɣedzeƒe gome. Germanytɔwo ƒe anyigbadzisrafoha gãwo ʋu yi Iraq eye wogayi Palestina kple Suez Tɔdzisasrãa dzi be yewoakpe ɖe Rommel ŋu. Gake Soviettɔwo ƒe ŋgɔnɔlawo ɖoe be yewoawɔ ɖiɖiɖemea ŋudɔ. Wotu amikuƒewo xoxo le teƒe bubuwo, siwo dome Siberia hã le. Eye Soviettɔwo ƒe aɖaŋuwɔlawo wɔ dɔ le aʋawɔʋu yeyewo ŋu. Wobui be IS-2 kple T-34-85 nye Germanytɔwo ƒe Panthers kple Tigers ƒe ŋuɖoɖo.
  Aʋawɔnuwo wɔwɔ le Nazi Germany sɔ gbɔ wu esiwo wowɔ le ŋutinya ŋutɔŋutɔ me. Edze ƒã be nunɔamesi geɖe le Nazitɔwo kple kluviwo si, eye bɔmbdada si tso dukɔ siwo wɔ ɖeka ƒe dziɖeleameƒo gbɔ la gbɔdzɔ wu. Esia fia be woate ŋu awɔ gayibɔ geɖe, kple ga si ƒe nyonyome nyo wu alesi wòle ŋutɔŋutɔ. Eyata wowɔ ɖoɖo si wowɔ be woawɔ Panther 600 ɣleti sia ɣleti la gbɔ eye wowu enu gɔ̃ hã. Gake mɔxeɖenu bubuwo hã nɔ anyi: hehexɔxɔ ƒe ɣeyiɣi na ʋua me dɔwɔla yeyewo. Gawu la, le "Panther" la, le eƒe viɖe siwo katã ɖikeke mele eme o ta: tu si ƒe aʋawɔnuwo toa nu geɖe eye wòdoa dzo kabakaba, si te ŋu kpɔa nu nyuie eye wòkpɔa nu nyuie, kpakple ŋgɔgbe takpɔnu nyui, eye wòte ŋu ʋua ʋu nyuie la, ƒe axadzi takpɔkpɔ gbɔdzɔ eye wòwɔa ɖoɖo ɖe eŋu wònɔa tsatsam ƒe agbalẽ xatsaxatsawo.
  Panther-2 va zu ŋgɔyiyi si de ŋgɔ wu eye ŋugbedodo le eŋu. Le Panther-2 ƒe ɖoɖo si le ʋeʋẽm wu sã si ƒe kpekpeme lolo vie si nye tɔn 47 ta la, tu sesẽ aɖe si ƒe didime nye milimeta 88 si ƒe didime nye milimeta 71 EL eye eƒe aʋawɔnuwo nye milimeta 120 le ʋua ƒe ŋgɔgbe, eƒe axawo nye dzidzenu 60 le an dzogoe dzi, kple 150 le xɔtaxɔa ƒe ŋgɔgbe, eye mɔ̃ si ƒe ŋusẽ nye sɔ 900 le duralumin-nutunu me.
  Wodze mɔ̃ sia tɔgbe wɔwɔ gɔme le November 1943 me, kpakple Tiger-2. Gake ɖeko Germanytɔwo gakpɔtɔ nɔ woƒe ʋua tum ɖo. Eye woyi ŋgɔ le Titina Ɣedzeƒe.
  Le March 1944 me la, Germanytɔwo xɔ Kuwait eye woɖo Suez Tɔdzisasrãa gbɔ.
  Ele be woagbã nyagblɔɖila la ale be viɖe aɖeke maganɔ Nazitɔwo si o. Le go sia me la, didi nɔ nyɔnuviawo me be yewoawɔe do ŋgɔ, gake ŋusẽkpɔɖeamedzi ƒe seɖoƒewo kpɔ ŋusẽ ɖe wo dzi.
  Le kpɔɖeŋu me, fifia, le nyɔnuvi siwo yɔ fũ kple akunyawɔwɔ teƒe la, le April 1, 1944 dzi la, dzetugbe dzetugbe eve nɔ ʋuʋum le ŋgɔgbe. Nublanuitɔe la, esi ŋutete siwo mede ŋgɔ kura o le esi ta la, titri ƒe seɖoƒeɖola la kpɔ ŋusẽ ɖe edzi. Vuvɔ nɔ wɔwɔm vie na afɔ ƒuƒlu gɔ̃ hã be wòazɔ le kele me anyigba si dzi sno mate ŋu adze o dzi. Volga goglo si le Kamyshin ƒe dziehe gome le nyɔnuviawo ƒe miame, eye ne èyi ŋgɔ wu ema la, àɖo Germanytɔwo ƒe nɔƒe siwo te ɖe Stalingrad ŋu. Eye aʋawɔlawo ƒe dɔe nye be woazu nyɔnuvi dzrowo kloe eye woƒe ŋutete siwo de ŋgɔ wu amegbetɔ tɔ be woaɖe nyagblɔɖila si wolé fui la ɖa... Ke hã, ɖewohĩ esia gɔ̃ hã masɔ gbɔ fifia o. Le nyateƒe me la, anyigba si dzi dukɔmeviwo ƒe afã nɔ do ŋgɔ na aʋawɔwɔa, kple eƒe dɔwɔƒewo ƒe ŋutete ƒe akpa ɖedzesi aɖe, si me, gbã la, ami si sɔ na amiɖeɖe hã le, USSR bu.
  Nyateƒee, ga bubu geɖewo li woade gaxɔ me, gake hafi woate ŋu awɔ dɔ le woƒe ŋutete blibo me la, ɣeyiɣi kple ga siaa hiã. Eyae nye be nɔnɔmea le ale gbegbe be ne woxɔ Iblis ƒe ahuhɔ̃e ƒe ŋusẽ le Hitler si gɔ̃ hã la, esia ate ŋu ava zu nusi mesɔ gbɔ o vevesesetɔe. Gawu la, vovototodedeameme ƒe seselelãmewo nu sẽ ɖe edzi le dukɔ siwo wɔ ɖeka kplii dome. Vevietɔ Amerikatɔwo. Roosevelt le dɔ lém, edze ƒã be Gallen di be yeawɔ miametɔwo ƒe ŋutifafa ƒe nukpɔsusu, eye mɔkpɔkpɔ siwo li be woawɔ tiatia yeyewo la medzɔa dzi na ame boo o.
  Ƒugɔmeʋawɔwɔ mele edzi yim nyuie na Dukɔ Siwo Bla Nu o. Germanytɔwo ƒe ƒugɔmeʋawɔʋuwo ƒe xexlẽme le dzidzim ɖe edzi ɣesiaɣi, eye woƒe aʋawɔwɔ ƒe nɔnɔmewo le nyonyom ɖe edzi. Torpedo siwo dzoxɔxɔ fiaa mɔe kple ƒugɔmeʋawɔʋu siwo zãa hydrogen peroxide do xoxo. Eye Dukɔ Siwo Bla Nu ƒe ƒudziʋawɔʋuwo le ɖeɖem kpɔtɔ hele gbɔdzɔgbɔdzɔm, vevietɔ esi Krauttɔwo ƒe technotronic ƒumelã siwo woyɔna be technotronic sharks srɔ̃e be yewomaɖe yewo ɖokui afia o eye yewomaɖe yewo ɖokui afia o ta.
  Tsɔ kpe ɖe eŋu la, Nazitɔwo ƒe ƒugɔmeʋawɔʋuwo ƒe dɔwɔnawo sɔ gbɔ wu esiwo dzɔ le ŋutinya ŋutɔŋutɔ me: ami nana va le bɔbɔe, amitsɔʋuwo le vavam tso Libya-gblewo gɔ̃ hã me. Tsɔ kpe ɖe eŋu la, bɔmbdada ɖe Romania dzi gbɔdzɔ wu kura. Eye mɔ̃memi si wotsɔ lãgbalẽ wɔe ƒe wɔwɔme sɔ gbɔ wu.
  Dukɔ siwo wɔ ɖeka kplii la ƒe mo wɔ yaa, eye woƒe nɔnɔmea menyo o. Vevietɔ dunyahehe me tɔwo.
  Asrafoha siwo da sɔ le Ɣedzeƒeʋakɔa dzi le April 1, 1944 dzi: USSR asrafo kple asrafomegã miliɔn 6.3, kple aʋawɔʋu kple tu siwo woate ŋu atsɔ awɔ wo ɖokui abe akpe 5.3 ene, tu kple tu akpe 95, yameʋu akpe 7.7. Nusiwo bu vevie le dzomeŋɔli ƒe aʋawɔwɔwo me ne wole agbagba dzem be yewoaɖu futɔa dzi. Germanytɔwo, ne wobu satelaitwo, duta aʋalɔgowo, Hiwi afɔzɔlawo ŋu la, woƒo ƒu wu miliɔn 7.2, aʋawɔʋuwo kple tu siwo wotsɔna ʋua wo ɖokui xoxo akpe 8.8, tu kple tu siwo wotsɔna ƒua gbe abe akpe 100 ene, yameʋuɖoɖo ƒe ʋu akpe 16.5. Ne míebu eŋu be ɖeko IS-2 kple T-34-85 aʋawɔʋu yeyeawo dze dɔwɔwɔ gɔme kple Asrafoha Dzĩ la teti koe nye ema la, futɔwo ƒe ŋgɔyiyi le dɔwɔnuwo ƒe nyonyome me ɖe dzesi ŋutɔ. Eyata wodo "Panthers" kple "Tigers" wɔwɔ ɖe ŋgɔ xoxo, eye woawoe nye Germany ƒe aʋawɔʋuwo ƒe afã kple edzivɔ.
  Le yameʋuɖoɖo me la, nɔnɔme ŋuti numekukuwo me mekɔ nenema gbegbe o. Germanytɔwo ƒe ʋuwo de ŋgɔ wu Soviettɔwo tɔ le duƒuƒu kple aʋawɔnuwo gome, gake woƒe ʋuʋu le tsia dzi bɔbɔ ɖe anyi wu, evɔ le ɣeyiɣi ma ke me la, woƒe ʋuʋu le tsitrenu ya nyo wu. Gake vevietɔ wu la, yameʋu siwo me dzo le la do le Fritz me, vevietɔ ME-262. Le aʋawɔyameʋu siwo wotsɔa ʋuʋudedi ʋuna dome la, esiwo ŋu ŋusẽ le wu le aʋawɔnuwo kple duƒuƒu gomee nye ME-309 kple TA-152. Yu-488 kple Yu-288 si do ŋgɔ nɛ gɔ̃ hã va ge ɖe ewɔwɔ ɖe wo nɔewo yome. Bɔmbdadaʋu siawo ƒe dzodzo ƒe nɔnɔmewo mesɔ kple wo nɔewo le agba gãwo te o.
  Aleke kee wòɖale o, ne míebu asrafowo ƒe dadasɔ ŋu la, ekema ele be woade dzesi futɔa be ŋusẽ le eŋu wu. Tsɔ kpe ɖe eŋu la, ne wowu dɔwɔwɔ le Titina Ɣedzeƒe nu la, fasitɔwo ƒe ŋusẽ agasẽ ɖe edzi. Eye ɣleti ɖeka megale woƒe aʋadziɖuɖu mamlɛtɔ le afima o. Eyata...
  Elena si nya nu tso mɔ̃ɖaŋununya ŋu la ƒo nu sesĩe hedzi ha be:
  - Ŋusẽ aɖeke meli o, ŋusẽ aɖeke meli o... Edze ƒã be goblin la no aha fũ akpa! Ðeko wòkpɔ lãgbalẽgoloa hedo ɣli gblɔ nya ƒaƒãwo!
  Zoya, amesi lé eƒe dekɔnuwo me ɖe asi le agbledelawo ƒe awu si mesɔ o gɔ̃ hã me la, ʋuʋu eƒe asibidɛ ɖe exɔlɔ̃a ŋu be:
  - Mina míaƒo asa na nya madzetowo... Anyo wu be míawɔ afɔɖeɖe ƒe ɖoɖo!
  Elena tsɔ abɔta ƒoe. Eƒe ŋutilã le tsɛ wu tsã eye menye kamedefefewɔla abe alesi wònɔ ene o. Togbɔ be ɖewohĩ ŋutsu geɖe akpɔe be eƒe nu léa dzi na ame wu tsã gɔ̃ hã hã. Nyɔnuvia ƒe awu le bɔbɔe, aklala, ɣie eye wòle dzadzɛ. Kpuie vie wu alesi agbledela nyɔnuwo bɔe, eye woƒe afɔ siwo ƒe ŋutigbalẽ le ɣie la dzena le klowo dzi. Aʋawɔnu alo atsyɔ̃ɖonu aɖeke meganɔ nyɔnuviawo si o. Gaƒoɖokui gɔ̃ hã meli o.
  Fifia wole kɔƒenutome ale gbegbe, woƒe ŋutigbalẽ le dzo dam akpa na April ɣletia, gake womeƒua du eye wosẽna nenema gbegbe o. Afɔwo zɔna to anyimɔ aɖe si dzi kpe gbadzɛwo kaka ɖo la dzi. Afɔkpodzi ƒuƒlu, abe agbledela nyɔnuwo tɔ ene, nɔa ƒuƒuie eye wòvona le eɖokui me ne èle afɔ ɖem le anyigba si dzi ʋuʋudedi le dzi. Ne èzɔ la, vuvɔ meƒona nenema o. Ŋdi vuvɔ si dzana le vuvɔ megbe la nu yina, eye afɔwo metsia dzodzodzoe eye womewɔa abi nenema gbegbe o.
  Le eƒe ŋutilã si nɔ esi tsã me la, enye aʋawɔla le goawo katã me, le Antarctica gɔ̃ hã me kuxi aɖeke manɔmee. Eye fifia nye afɔwo biã le vuvɔ ta, eye ne mexɔ dzo le ŋdi me ŋdɔkutsu dzatsɛ me la, wole veve sem ŋunyɔnutɔe.
  Elena, amesi ŋlɔ be xoxo be amegbetɔ ƒe ŋutilã ate ŋu ase seselelãme madzeameŋuwo tso vuvɔ kple ɖeɖiteameŋu me la gblɔ kple dziku be:
  - Ne mato nyateƒe la, nyemekpɔ viɖe si le mɔzɔzɔ sia tɔgbe me o. Wotsɔ mí ƒu gbe ɖe dzomavɔ sia me, akunyawɔwɔ sesẽ aɖeke mele mía si o... Wogblẽ mí ɖi afɔ ƒuƒlu eye míedo agbledelawo ƒe awu bɔbɔe aɖe, eye le ɣeyiɣi ma ke me la, agba le mía dzi be míaɖe ameƒomea tso fasitɔwo si me!
  Zoya ɖo nya ma tɔgbe ŋu le susu me be:
  "Gake esiae nye eƒe atsyɔ̃!" Ale be maganɔ bɔbɔe akpa ne míezã míaƒe nukunuŋutetewo tsɔ xɔ Vilna kple Lithuania du bubuwo o. Edoa dzidzɔ na ame wu eye vevietɔ wu la, ebia susuŋudɔwɔwɔ hafi woate ŋu aɖu futɔa dzi le ŋutilã bɔbɔewo me eye ŋusẽ gãwo manɔmee!
  Elena nye numame nɛ be wòatsɔ eƒe afɔ ƒuƒlu aƒu gbe ɖe kpe gã aɖe si do tso anyi si le mɔa titina la me. Gake le esi teƒe be kpea nadzo le ƒoƒoa me la, egakpɔtɔ nɔ teƒea, eye Nyɔnuvi Nunyala la do ɣli ɖe vevesesea ta. Asibidɛ didi siwo gakpɔtɔ le atsyɔ̃ɖoɖo me la vuvu enumake eye wozu blɔ. Eye eva hiã be Zoya naɖɔ wo dometɔ eve aɖewo gɔ̃ hã ɖo. Phalanges siwo ƒe amadede nye aŋutiɖiɖi la ge ɖe wo nɔƒe, eye Elena ʋuʋu aɖatsi si ƒo ɖe eƒe ŋgonu la ɖa. Ele be nàwɔ nane si nye bometsitsi alea gbegbe.
  Belobog vinyɔnua se veveseseɖeamenu ƒe ƒutsotsoe aɖe le eɖokui me, veveseseɖeamenu ƒe ƒutsotsoe aɖe xɔ edzi. Eye le ɣeyiɣi ma ke me la, seselelãme aɖe si nye be ye ŋutɔ yegbɔdzɔ eye yeate ŋu adze afɔku bɔbɔe la do. Aɖabɛ si le Elena ƒe ŋutilã blɔa te la gbã, eye eƒe afɔ hã va gblẽ ŋutɔŋutɔ eye wòte ŋu gblẽa nu le eŋu bɔbɔe.
  Nunyala la, kple veveseseɖeamenu ɖe eɖokui ŋu, de dzesii be:
  - Esiae nye nusi ŋutilã si me ŋusẽ gãwo mele o fia... Ðeko nèzua ame aɖeke o!
  Zoya de dzesii kple dziku be:
  - Wò afɔ sueawo ahaya... Ànɔ agbe le mɔ aɖe nu!
  Nyɔnuviawo gadze mɔa dzi ake. Dzidzɔkpɔkpɔ ŋumaɖɔɖotɔe ma tɔgbe meganɔ wo si o. Tsɔ kpe ɖe eŋu la, zi alesi wozɔ azɔli didi la, zi nenemae dɔwuame va nɔ wo ɖokui me. Afisiae agbledenyigba siwo woƒo ƒu la dze le... Dɔwɔwɔ nɔ edzi yim le wo ŋu xoxo.
  Gake ŋutsuawo ya medzena o, nyɔnuwo kple ɖeviwo koe wotsɔa ka blaa woe, ɖewo dea agbledeƒe, ɖewo tsɔa aŋetu. Ame siwo le afisia nye ame tsɛ dziŋɔ aɖe, eye ɖeɖi tea wo ŋu. Nyateƒee, ŋutsuviawo, esi wokpɔ nyɔnuvi dzetugbeawo la, woko alɔgbɔnu heʋuʋu asi na wo, tsɔ asi siwo me vevesese mele o, siwo wodo ɖa do gbe na wo.
  Zoya gblɔ be yeakpe ɖe Elena ŋu le agbledelawo ƒe dɔwɔwɔ me. Svarog vinyɔnua lɔ̃ ɖe edzi kple dzitsitsi. Eya ŋutɔ di be yeawɔ aʋawɔnuwo ƒe aʋadziɖuɖuwo, ke menye agble si wowɔ ɖekae ƒe akpa sesẽ o. Gake esi wòve eƒe afɔ le kpe gbadzɛ aɖe dzi vɔ la, eƒe aʋawɔwɔ ƒe seselelãmea nu yi zi ɖeka. Tsɔ kpe ɖe eŋu la, ele be nàbu wò ŋutɔ wò sedede ŋu. Nuka kee ame aɖe agblɔ o, awudodo koe wova do mlɔeba eye sɔlemehakplɔlawo menɔ wo si o.
  Ẽ, NKVD ate ŋu agblɔ be ŋkutsalawoe wonye ɣesiaɣi eye wòatɔtɔ wo. Ne menye nenema o la, woava zu sitsoƒedila siwo bu nusianu, si me woƒe nuŋlɔɖiwo hã le, ko. Woƒe awuwo menye nu yeye kura o, eye atsyã si me wodoa awu kpui le wu la nye esi bɔ ɖe Bolshevik kɔƒea me. Àte ŋu aɖu nu wòasɔ gbɔ ale be woaxɔe ase!
  Wodzi Zoya le kɔƒea me eye eƒe asiwo kple ŋutilã bi ɖe fukpekpe me ŋutɔ. Elena nye dugã me nyɔnu, menye Muscovitɔ koe o. Nyateƒee, nuteƒekpɔkpɔ le esi le agblededɔwo me le Rodnover nutoa me. Gake kokoko la, ʋuʋuawo mele bɔbɔe eye wonya nyuie abe Zoya tɔ ene o. Ẽ, eye asibidɛ siwo gbã le anyigba fafɛa dzi le veve sem ŋunyɔnutɔe.
  Gake ɖetugbuiawo, ŋutsuviawo kple nyɔnuviawo katã nyea afɔ ƒuƒlu, ne tsikpe nɔ dzadzam le zã me eye nèle afɔku me be vuvɔ nadze ŋuwò kloe gɔ̃ hã. Nyɔnu tsitsiwo kple nyɔnu tsitsi siwo do bast-fɔkpawo koe. Ŋutsu aɖeke mele dzedzem o, eye tsitsitɔ si ƒo amesiame tae nye ƒewuivi si ƒe taɖa le ƒoƒom, si ƒe mo biã, si ƒe dzedzeme metsi wu wuiatɔ̃ o, edo afɔkpa siwo le ɖoɖo nyui nu, gake eƒe dzedzeme ɖea nu fiana ŋutɔ eye eƒe asike dzi le ƒo. Ðevi sia si si Komsomol ƒe akɔtagbalẽvi le lae nye tsitsitɔ le ŋutsuviawo dome eye wòɖea gbe na amesiame.
  Ðekakpui aʋafia la meƒo nu tso nyateƒe si wònye be dzetugbe eveawo va kpe ɖe wo ŋu o. Abe ɖe wòle alea ene la, mehiã be míagblɔe o. Volga nutoa ƒe yame ƒe nɔnɔme fa eye yame ƒe nɔnɔme le edzi yim ŋutɔ, eyata asi eve bubu mawɔ nuvevi ame o.
  Eteƒe medidi o Elena ƒe akɔta te veve, eye wòbia be yeayi agbledeƒea. Eyata ele bɔbɔe na nyɔnuvi si sesẽ ŋutɔ ƒe ŋutilã, gake ɖeko wòle be nàku wò afɔkpodziwo nyuie ɖe anyigba si le gbadzaa la me ale be wò afɔbidɛwo nagado dziku na wò nenema gbegbe o. Gake akɔta ƒe nyaƒoɖeamenu va le dzogoe bubu dzi, eye esi wòɖe agba le megbe la, mesea veve o.
  Nyɔnuvia bu eŋu ɣemaɣi be, ƒe nenie wòxɔ ŋutɔŋutɔ? Ewu alafa ɖeka ɣeyiɣi didi aɖee nye sia! Ɖi kokoe! Enye nyɔnu tsitsitɔwo dometɔ ɖeka le egbegbe Russia eye le ɣeyiɣi ma ke me la, ŋusẽ kple lãmesẽ yɔe fũ. Gake ne woxɔ woƒe akunyawɔwɔ ƒe ŋutetewo le wo si vɔ la, woate ŋu ava zu lã wɔadã mawo tɔgbe!
  Susu sia na Elena ƒe dzi gbã...
  Amesiame wɔ dɔ kple dzonɔameme eye ŋdɔnuɖuɖu ƒe ɖiɖiɖeme aɖeke manɔmee. Alo ne viviti do keŋkeŋ ko hafi wotena ɖe dzoa ŋu be yewoakpɔ gbɔdzɔe. Volga Tɔsisi la te ɖe afima ŋu eye tɔmelãwo nɔ zea me. Gake abolo si sɔ gbɔ nenema gbegbe koe li, eye le mɔ aɖe nu la, mekɔ keŋkeŋ o, eye ɖiƒoƒo le eme. Sabala ƒe vivi bubu.
  Nuɖuɖua le bɔbɔe eye mesɔ gbɔ akpa o, edze abe nuɖuɖu vivi aɖe na dɔgbo siwo dɔ le wuwum ene. Ranger Nyɔnuviwo mese le wo ɖokui me be ɖeɖi te ye ŋu alea o ƒe geɖe. Ao, egasea veve ŋutɔ be woanye amegbetɔ ŋusẽ gãwo manɔmee. Eye ɖeɖi tea ŋuwò abe... kposɔ ene!
  Gake enyo hã be nugbagbeviawo nye ɖekakpuiwo eye wole lãmesẽ me. Nyɔnuviawo dɔ alɔ̃ ɖekae kple nyɔnu bubu siwo nɔ aƒea me ɖe wo ɖokui dzi. Ŋutsuviawo dometɔ ɖeka tsɔ eƒe ta ɖo Zoe ƒe akɔta kɔkɔa dzi. Ranger nyɔnuvi la tsɔ asi ƒo eƒe ɖa ɣiawo... Eye wòse blanuiléle sesẽ aɖe. Woxɔ nusianu tso agbe me kple tso woƒe takpɔlawo, Demiurge Mawuwo gbɔ: sɔhɛmenɔɣi mavɔ, ŋusẽ, mɔnukpɔkpɔ be kesinɔnuwo, ŋusẽ, bubu kple bubu nanɔ wo si, gake... Be woafɔ fu la, ele be woamlɔ ŋutsu si ƒe ŋutete sɔ kple wo tɔ gbɔ. Eye esia didi mele bɔbɔe kura o.
  Eye ne ŋutsu mawo tɔgbe li la, ekema wole ɖoƒe bubu eye wole xexeame katã bubu me. Elena ɖo ŋku ha aɖe si ku ɖe Gagarin ŋu dzi eye esia na wògalé blanui ɖe edzi;
  Ènya ŋutsu si ƒomevi wònyea...
  Xexeame katã tsɔe ɖe eƒe akɔnu!
  TSING NƆVIƑE ƑE TAMEÐEÐE ÐE FIAHIA LA
  Tsar Nicholas II nɔviŋutsu, Mikhail, si to vovo na ŋutinya ŋutɔŋutɔ la, wɔ nu vevie. Fiaɖuƒea ƒe Dzɔlawo da tu aglãdzela siwo nɔ agbagba dzem be yewoadze Dzomeŋɔli Fiasãa dzi. Emegbe Cossacktɔwo, siwo ŋu dziɖulagã la lɔ̃ ɖo, kple asrafoha bubumewo ge ɖe aʋaa me.
  Wowu aglãdzela alafa geɖe eye ame bubuwo si dzo. Kpovitɔwo lé aglãdzelawo kple woƒe ŋgɔnɔlawo vevie. Dukɔa ƒe Duma teƒenɔlawo, fiaviƒomewo, asitsala kple gatɔ gãwo me tɔwo wɔ kaba ka atam be yewoawɔ nuteƒe na Tsar Nicholas, eye woka atam be yewoawɔ nuteƒe. Le aʋawɔwɔa me la, aglãdzela siwo wu alafa ade ku eye woxɔ abi akpe ɖeka kple afã. Dzɔlawo bu ame abe blaeve ene, Cossacktɔwo bu ame blaatɔ̃ bubu.
  Dzre sesẽ aɖe, gake ŋutasẽdziɖuɖua tsi agbe. Nukpɔsusu ɖeka alo kplɔla ɖeka aɖeke menɔ nugbeɖola siwo nɔ etame la si o. Eye le goawo katã me la, wo dometɔ geɖe xɔe se be manya wɔ be woatrɔ dziɖuɖu ƒe nɔnɔme le aʋawɔɣi o.
  Ame geɖe ƒe dzi medzɔ ɖe Tsar Nicholas II ŋu o, gake esesẽ be woatsɔ mɔnu bubu aɖe ana ɖe fiaɖuƒedziɖuɖua teƒe. Gawu la, kesinɔtɔwo vɔ̃na vevie be dukplɔla ƒe dziɖuɖua ava zu nusi gbɔdzɔ eye wòaɖe asi le eŋu akpa be wòakpɔ kapitalisttɔwo ta tso dɔsesẽwɔla siwo dɔ le wuwum eye aglãdzelawo si me, kple anyigbatɔwo ta tso agbledelawo si me.
  Gake ameawo ŋutɔ mawɔ ɖoɖo ɖe tɔtrɔ kpata vevi aɖe ŋu o. Bolsheviktɔwo gakpɔtɔ gbɔdzɔ akpa eye woƒe xexlẽme mesɔ gbɔ o, Sosialist Tɔtrɔ Kpata ƒe akpa gãtɔ xɔe se be tɔtrɔ kpata la nyo, gake anyo wu be woaɖu xexemeʋaa dzi gbã.
  Kpuie ko la, ʋunyaʋunyawɔwɔ aɖe dzɔ eye amesiame do go! Nane abe ʋukɔkɔɖi tsitretsitsi ene gagbugbɔ dzɔ...Eye ɖoɖoezizi!
  Nicholas II tsɔ George ƒe Habɔbɔ, ƒe ɖaseɖigbalẽ gbãtɔ na nɔviaŋutsu ɖe eƒe tameɖoɖo kplikpaa ta, eye wòdoe ɖe ŋgɔ wòzu aʋafiagã ƒe ɖoƒe, eye wòɖo Mikhail be wòanye ɣetoɖoƒeʋakɔa ƒe amegã. Eye dzigbe kple Romania ƒe aʋawɔhawo nɔ Brusilov te.
  Russia-srafowo ƒe lolome dzi ɖe edzi va ɖo ame miliɔn ewo kloe, eye wo dzi kpɔkpɔ de agba gã aɖe fiaɖuƒea dzi. Ehiã be woayi ŋgɔ.
  Esi mɔawo nya ƒu ko la, tsartɔwo ƒe aʋakɔa dze Galicia. Xexlẽme ƒe gãnyenye nɔ Russia-srafowo ƒe akpa dzi. Austriatɔwo ƒe agbenyuinɔnɔ gbɔdzɔ, eye asrafoha siwo me Slavtɔwo nɔ la dzo le amehawo me alo tsɔ wo ɖokui na. Germanytɔwo ƒe aʋawɔhawo mesɔ gbɔ be woatsɔ axe mɔ na futɔa o.
  Nusi ƒo wo katã tae nye be United States ge ɖe aʋa si wowɔ kple Titinadziɖuɖuwo me le April me. Eye aleae woɖo dzrehehea me tsonu ɖi do ŋgɔ xoxo. Germanytɔwo dze agbagba be yewoadzi yewoƒe asrafowo ɖe edzi le Ɣetoɖoƒedukɔwo me be yewoaɖu Dukɔ Siwo Bla Nu kpli wo dzi eye womete ŋu na kpekpeɖeŋu gã aɖeke Austria-Hungary o.
  Russia-srafowo xɔ Lviv kple du geɖe le Galicia. Dzodoƒe sue geɖe gɔ̃ hã va dzɔ. Austriatɔwo ƒe aʋawɔƒe si wotsɔ lãgbalẽ wɔe, si gbã la nɔ mumu kabakaba akpa, eyata eva hiã be Germanytɔwo naʋu ayi ametakpɔƒe ŋkuagbãtɔ aɖe le ɣetoɖoƒe gome eye woatsɔ asrafowo aƒu gbe ɖe dometsotso siwo do la me.
  Esi Russiatɔwo tu woƒe dzidzedzekpɔkpɔ ɖo la, wote ɖe Przemysl ŋu eye woƒo xlã dua gɔ̃ hã. Gake nuzazãwo ƒe kuxiwo kple Germanytɔwo ƒe aʋawɔha siwo sɔ na aʋawɔwɔ wu ƒe dodo ɖe aʋaa me na ŋgɔyiyia dzi ɖe kpɔtɔ. Gake Romaniatɔwo ƒe Aʋawɔha la yi edzi dze wo dzi, eye le ɣeyiɣi aɖe megbe la, Ɣetoɖoƒetɔwo ƒe Aʋawɔha hã yi edzi. Dɔ sesẽ aɖe dze ŋgɔ mamlɛtɔa: be wòato Germanytɔwo ƒe ametakpɔha sẽŋu si me goglo la me.
  Tsar nɔviŋutsu Mikhail mebui be enye ŋukpe o, esrɔ̃ nu tso Brusilov gbɔ eye wòzã aɖaŋu mawo tɔgbe. Edze dzadzraɖo ɖe amedzidzedze ŋu le teƒe vovovo wuieve zi ɖeka, ale be Germanytɔwo mete ŋu nya afisi amedzidzedze vevitɔa ayi o. Tsɔ kpe ɖe eŋu la, wozãa xɔmetsovɔ si me dzudzɔ le kple amedzidzedze le zã me vevie.
  Russia-srafo siwo le dzigbe gome la na ablɔɖe Bucharest, eye amedzidzedze si le titina la na woʋu le Vilna ƒe dzigbe gome.
  Ele be Germanytɔwo nagado ŋusẽ woƒe dzigbe gome ake. Germany-srafo siwo nɔ mɔ xem na Riga la nɔ ŋɔdzi dom be woaƒo xlã wo. Le nɔnɔme siawo me la, Kaiser-ʋua wɔ nyametsotso sesẽ be yeadzo le Baltik-dukɔwo me eye yeaɖe asrafowo ɖa le Prussiatɔwo ƒe ametakpɔƒea.
  Nuwo meva yi nyuie na dɔwɔha la kple Turkey o. Russiatɔwo kple Britaintɔwo nɔ ŋgɔ yim le Asia Sue, Franseawo nɔ nyaƒoɖeamenu dem Palestina le Syria. Ottomantɔwo nɔ gbɔdzɔgbɔdzɔm eye woƒe anyidzedze menɔ adzɔge boo o. Tsɔ kpe ɖe eŋu la, Bulgariatɔwo trɔ. Esi Slav-fia la kpɔe be Prussiatɔwo da le aʋaa me xoxo, eye Russia-srafowo, esi woɖe asi le Romania ƒe akpa gãtɔ ŋu la, woɖo liƒoa dzi ta la, eɖe gbeƒã aʋawɔwɔ ɖe Austria, Turkey kple Germany ŋu.
  Nyateƒee, esia na taɖui geɖe wu na Germanytɔwo ya. Womegate ŋu lé ŋgɔgbe fli la le Ɣedzeƒe o eye wozi wo dzi be woagbugbɔ ayi Vistula. Mɔkpɔkpɔ be dzɔdzɔme tsi ƒe mɔxenu aɖe ahe Russia-srafowo ɖe megbe.
  Dzidzedzekpɔkpɔ ƒe akpa aɖe koe dukɔ si wɔ ɖeka kplii le ɣetoɖoƒe gome la kpɔ, togbɔ be wonɔ aʋawɔʋuwo zãm vevie wu xoxo hã. Gake fifia la, Germany ye lé ŋgɔgbea, togbɔ be wozi edzi be wòatrɔ ɖe megbe vie hã. Akpa si le dzigbe gome la bia agbagbadzedze geɖe.
  Enyo, tsar Russia le adame kple dzomeŋɔli tsɔ aʋawɔwɔa ƒe agba la de asi na Ottoman Fiaɖuƒea.
  Amedzidzedze ɖe Constantinople, tso anyigba kple atsiaƒu siaa dzi, wu enu kple Russiatɔwo ƒe aʋawɔnuwo ƒe aʋadziɖuɖu. Türkiye mu, eye Russia hã xɔ anyigbamama gãwo, Constantinople kple ƒutsotsoe siwo dzi woate ŋu age ɖo ayi Mediterranea-ƒua gbɔ.
  Nyateƒee, manya wɔ be woawu aʋaa nu le ƒe 1917 me o, gake amesiame se aʋadziɖuɖu ƒe gbɔgbɔ xoxo, eye wòse le eɖokui me wu le ƒe 1916 me.
  Dzomeŋɔli va yi le Russia kple amedzidzedze suesuesuewo kple wɔwɔfiawo, gake dzre sesẽ aɖeke medzɔ o, togbɔ be asrafowo sesẽ hã. Ðewohĩ ruble ƒe asi ɖiɖi akpa, gake esɔ gbɔ be woaƒo nu tso dɔwuame ŋu.
  Ke hã, ɣeyiɣia de be woawu aʋawɔwɔa nu, eye amesiame se esia gɔme. Esi wodo Brusilov ɖe ŋgɔ wòzu field marshal ta la, edo susua ɖa be yeaƒoe vevitɔ le dzigbe gome, afisi futɔwo gbɔdzɔ le, eye emegbe yeatrɔ ɖe dziehe gome.
  Germanytɔwo ƒe aʋawɔʋu gbãtɔwo nɔ wo si xoxo. Gake woƒe xexlẽme le sue akpa be wòakpɔ ŋusẽ ɖe aʋawɔwɔa ƒe zɔzɔ dzi vevie. Russia hã si eya ŋutɔ ƒe ʋuwo, vevietɔ Mendeleev aʋawɔʋuwo. Gake le afisia hã la, tsar-dɔwɔƒewo mate ŋu awɔ nu gbogbo aɖewo haɖe o.
  Gake Britaintɔwo, Amerikatɔwo kple Franseawoe ɖo aʋawɔʋuwo wɔwɔ le agbɔsɔsɔ gã me anyi. Esia fia be mɔnu yeye sẽŋu aɖe si dzi woato ato ametakpɔnuawo me la do, si wòle be wòato Germanytɔwo ƒe nɔƒewo me.
  Dukɔ Siwo Bla Nu kplii hã di be yewoawu aʋa si gblẽ nu le ame ŋu la nu kaba ale si yewoate ŋui. Eye tso March ƒe nuwuwu lɔƒo la, wodze agbagba be yewoato Germanytɔwo ƒe ametakpɔha si me goglo la me.
  Russia-srafowo ƒe amedzidzedzea dze egɔme esi mɔawo mie le dzigbe ko. Russia-srafowo, le aʋadziɖuɖu siwo woɖu va yi megbe la, do ŋusẽ wo, gake ƒã hafi Austriatɔwo lé wo ɖe te. Budapest kpɔe be woƒo xlã ye xoxo le May ƒe gɔmedzedze. Emegbe wodze ʋuʋua gɔme ɖo ta Vienna eye woto Vistula Tɔsisi la ŋu.
  Italytɔwo hã yi edzi dze wo dzi. Japan gɔ̃ hã dɔ mɔzɔha aɖe ɖe Europa. Germanytɔwo ƒoe ɖe enu tso goawo katã me.
  Esi Russia-srafowo te ɖe Vienna ŋu xoxo la, Austria-Hungary na ta. Germany ƒe hadɔwɔla mamlɛtɔ dze anyi mlɔeba. Le Ɣetoɖoƒedukɔwo me la, esi Dukɔ Siwo Bla Nu ƒe aʋawɔɖaŋuwo zã le aʋawɔƒea ƒe akpa vovovowo la, woyi ŋgɔ vivivi gake kakaɖedzitɔe. Eye Russia-srafowo ge ɖe eme tso dzigbe va ɖo Germanytɔwo ƒe aʋawɔha si xɔ Vistula-tɔsisia ƒe megbe.
  Le nɔnɔme siawo me la, Dukplɔla Wilhelm, esi wòkpɔ Germany ƒe nɔnɔme blibo si me mɔkpɔkpɔ aɖeke mele o dze sii la, eɖe gbeƒãe be yeadzudzɔ aʋawɔwɔwo katã le June 22, 1918 dzi. Le nyateƒe me la, Germanytɔwo na ta.
  Austria-Hungary meganɔ anyi o. Russia xɔ Galicia, Krakow nutoa, Bukovina, si nye Slovenia ƒe ɣedzeƒe ƒe akpa aɖe kple Hungary. Romania Transylvania ƒe dukɔ. Nusiwo susɔ ɖe Austria-Hungary ŋu koe nye Austria sue aɖe kple Hungary si dzi ɖe kpɔtɔ ŋutɔ. Czechoslovakia do le Russia ƒe dzikpɔkpɔ te.
  Tsar Fiaɖuƒea xɔ Klaipeda, Poznan kple mɔɖeɖe ɖe atsiaƒuwo ŋu tso Germany, eye wòtso Ɣedzeƒe Prussia tso dugã la ŋutɔ gbɔ to Danzig dzi.
  Ele be Germany naɖe asi le nusi dzi wòɖu tsã le ƒe alafa 19 lia me ŋu na Denmark kple France. Wotso afia nɛ be wòaxe fe gbogbo aɖewo ƒe sia ƒe, eye wòɖo seɖoƒe na asrafo ƒe ŋutete be wòanye ame akpe alafa ɖeka ko.
  Eye le nyateƒe me la, abe alesi wònɔ le ŋutinya ŋutɔŋutɔ me ene la, nuto si me asrafowo mele o.
  Tsar ƒe Russia keke eƒe nunɔamesiwo ɖe enu le dzigbe gome. Ottoman Fiaɖuƒea, abe Austria Fiaɖuƒea ene, meganɔ anyi o. Britain xɔ Iraq, France, Syria eye wotsɔ Palestina kpe ɖe Britaintɔwo ŋu. Russia xɔ Armenia, Asia Sue, kple Constantinople.
  Woma Titina Ɣedzeƒe kple Iran hã ɖe ŋusẽkpɔɖeamedzi ƒe akpawo me. Eyata Tsar-dziɖuɖua ƒe Russia te ŋu xɔ ŋutilãmenu veviwo.
  Gake aʋaa na asrafo siwo wu miliɔn eve kple afã ƒe agbe, ne míexlẽ dumevi dzro siwo ku la, gazazã gãwo. Ganyawo va tɔtɔ eye dukɔa ge ɖe fenyinyi me.
  Nyateƒee, dukɔ siwo wɔ ɖeka kplii lɔ̃ ɖe edzi tufafatɔe be yewoaŋlɔ deme si wodo na yewo la ɖa, gake fe si wodo la va lolo ŋutɔ kokoko - anɔ abe sika ruble biliɔn ewo ene.
  Gake anya wɔ be woatsɔ dɔwɔƒe siwo nɔ Germanytɔwo si tsã la ade dukɔa me.
  Dunyahehe ƒe nɔnɔme si nɔ Tsartɔwo ƒe Russia la li ke, eye fiagã la ƒe ŋusẽ dzi ɖe edzi.
  Nicholas II wɔ esia ŋudɔ esi wòte fli ɖe eya ŋutɔ ƒe nyametsotso si wòwɔ le Dukɔa ƒe Duma ŋu me. Wogaɖo ɖokuidziɖuɖu anyi ake, eye sedede ƒe ŋusẽ va yi na tsar la bliboe.
  Ðeko esia na wodze agbagba be yewoawɔ tsitretsiɖeŋunyawo. Ðeɖi te dukɔa ŋu akpa le aʋawɔwɔa ta eye medi be yeawɔ nuku yeyewo o.
  Eye ganyawo te nyonyo kabakaba, le aʋa megbe! Dzidziɖedzia anɔ abe alafa memama enyi ene ƒe sia ƒe le mamã dedie nu eye wòsɔ gbɔ wu esi nɔ United States.
  Woto dɔwɔƒe deŋgɔ yeyewo vɛ eye woto mɔ̃ɖaŋudɔwo vɛ. Fetuwo dzi ɖe edzi.
  Tsar ƒe sea ɖe dɔwɔŋkekea ƒe didime dzi kpɔtɔ tso gaƒoƒo 11.5 va ɖo gaƒoƒo 10.5. Eye le ŋkeke siwo do ŋgɔ na mɔkeke kple do ŋgɔ na kwasiɖanuwuwuwo vaseɖe ga 9 me. Azɔ hã, woɖe dɔwɔŋkekea dzi kpɔtɔ va ɖo gaƒoƒo enyi, ne eƒe akpa aɖe ya teti nye zã me.
  Esi woɖɔli ga vɔ la, wogakpɔ sika sesẽ si susɔ le ruble la me. Kaka ƒe 1929 naɖo la, dɔwɔla ƒe fetu ɖo ruble 50 ɣleti sia ɣleti, eye vodka ƒe asi nye kopeck 25 le aŋetu ɖeka me. Eyae nye be, aŋetu 200 ɣleti sia ɣleti. Eye ne míetsɔe le sika si sɔ me la, esia ade sika dzadzɛ gram 37.
  Dukɔa xɔ nɔƒe evelia, eye wòxɔ nɔƒe evelia le United States megbe le dɔwɔƒewo ƒe nuwɔwɔ gome. Fiaɖuƒea ƒe mɔkpɔkpɔwo dze abe ɖe wole dzo dam ŋutɔ ene, gake... blanuiléle gã aɖe va.
  Mumua gblẽ nu le xexeame katã, Russia hã le eme. Nyateƒea gblẽ nu le Germany kple USA ŋu wu. Gake tsarist Russia nɔ te ɖe gotagome gadodo dzi akpa eyata mete ŋu ƒo asa na dzidziƒoame kple ganyawo ƒe sesẽ o.
  Bolshevik Dunyaheha si nɔ anyi le ƒe blaeveawo me la nɔ xaxa aɖe me tom. Lenin ɖe megbe ŋutɔŋutɔ tso ʋiʋli si wowɔna ŋutɔŋutɔ, si nye tɔtrɔ kpata ƒe ʋiʋlia me to eɖokui nyrɔ ɖe nukpɔsusu me...kple dzɔdzɔmeŋutinunya me nyakpakpawo ŋɔŋlɔ me.
  Vladimir Ilyich do go Herbert Wales le Britain eye wòse le eɖokui me be dzɔdzɔmeŋutinunya me nyakpakpawo vivi ye. Vevietɔ, Vladimir Ilyich ƒe nuŋlɔti mee agbalẽ gã aɖe si ku ɖe etsɔme ŋu la do: "Kɔmiunisttɔnyenyee nye dzidzɔmɔ"! Eye dɔ bubu geɖewo hã li. Lenin nɔ ga nyui kpɔm tso dzɔdzɔmeŋutinunya me nyakpakpagbalẽwo me xoxo.
  Bolsheviktɔwo ma ɖe Trotskytɔwo kple Stalintɔwo me. Stalin ɖoe be yeatrɔ ɖe ame ɖekaɖekawo ƒe ŋɔdzinuwɔwɔ ƒe aɖaŋu siwo ɖe dzesi le Narodnaya Volya ŋu la ŋu. Trotsky xɔ nɔnɔme si da sɔ wu.
  Sosialist Tɔtrɔ Kpatawɔlawo gakpɔtɔ le dɔ dzi, togbɔ be dunyahehe me amewuwu gã aɖeke meganɔ anyi le ƒe blaeveawo me o hã. Republicantɔwo kple Cadettɔwo ƒe ɖoƒewo va do ŋusẽ vivivi. Nyateƒee, fiaɖuƒe blibo dze abe ŋkuɖodzinu si do xoxo ene na amesiame. Eyata zitɔtɔ, dɔmedzoedoname, wɔwɔfiawo gadze egɔme ake eye fiazikpui la te ʋuʋu.
  Fia la te ŋu ɖo ŋku nu geɖe dzi...
  Nicholas II ƒe dziɖuɖua kpɔ egbɔkpɔnu...le aʋawɔwɔ me! Gawu la, aʋafiagãwo di vevie be yewoabia hlɔ̃ ɖe alesi woɖu Japan dzi ta. Eye gɔmesese le esia ŋu...
  Le Xexemeʋa Gbãtɔ megbe la, Tsar ƒe Russia wɔ asrafodɔ sue geɖe. Le Titina Ɣedzeƒe, afisi woawo kple woƒe hadɔwɔlawo wu Arab-dukɔa nu le. Le Afghanistan.... Afimae aʋa la dzɔ ɖekae kple Britain. Russia xɔ Afghanistan ƒe dziehe nuto siwo me Uzbektɔwo kple Tajiktɔwo koŋ nɔ, kpakple Herat. Britaintɔwo, le aʋawɔwɔ vɔ̃ɖiwo megbe la, woɖu dzigbe gome ke hã. Ðokuisidziɖuɖu gakpɔtɔ nɔ Afghanistan ƒe titina.
  Iran gakpɔtɔ lé dziɖulanyenye ƒe dzedzeme me ɖe asi, gake eƒe mama hã medidi o.
  Gake viɖewo ƒe dzre vevitɔe dzɔ le Japan. Gawu la, le ƒe 1931 me la, Japantɔwo ɖo fefewɔdziɖuɖu aɖe ɖe Manchuria eye wodze China dzi.
  Nusi va zu nusi gbɔ aʋa yeye aɖe tso.
  Kaka ɣeyiɣi sia naɖo la, Russia-srafowo te ŋu trɔ asi le woƒe aʋawɔʋuwo ŋu eye wowɔ yameʋu sesẽ aɖe ŋutɔ. Le yame la, edze ƒã be Japan bɔbɔ ɖe anyi wu, eye Russia ƒe anyigbadzisrafowo sɔ gbɔ wu sã eye ɖewohĩ wodzra ɖo ɖe aʋawɔwɔ ŋu wu.
  Ƒudzisrafomegã Kolchak si ŋu nya wogblɔna le xotutuwo me ye nɔ Pasifik Ƒudziʋawɔʋuwo ƒe tatɔ. Andrew Kɔkɔe si Woyɔ Gbãtɔ ƒe Habɔbɔ ƒe Sɔdola, Brusilov, ku xoxo le ɣeyiɣi sia me, gake eƒe sukuvi bibiwo gakpɔtɔ li.
  Aʋaa medze edzi na Japan tso gɔmedzedzea me ke o. Russiatɔwo ƒe aʋafiagãwo: Denikin, Wrangel, Kaleidin, si nɔ Tsar nɔviŋutsu Mikhail Romanov ƒe kpɔkplɔ bliboa te la, wɔ nu dzonɔamemetɔe kple aɖaŋutɔe. Xexemeʋa Gbãtɔ ƒe nuteƒekpɔkpɔ kpɔ ŋusẽ ɖe amewo dzi, eye wobu vodada siwo wowɔ le ƒe 1904-1905 ƒe aʋawɔwɔa me ŋu.
  Prokhorov ƒe aʋawɔʋu siwo me kɔ, siwo womate ŋu aɖɔli le aʋawɔwɔ si me wowɔa nu le o me hã va nyo ŋutɔ. Aleke kee wòɖale o, Russia-srafoha bubue wònye xoxo, eye aʋa bubu kurae wònye.
  Gake le aʋa gbãtɔ si wowɔ kple samuraitɔwo me la, ne ɖe aʋafia si si ŋutete le wu eye wòtsoa nya me wu nɔ Kuropatkin teƒe la, anye ne aʋaa me tsonu ato vovo kura ya.
  Aleke kee wòɖale o, le ɣleti eve megbe la, Russia-srafowo ɖe to ɖe Port Arthur, eye woƒo Japantɔwo. Le ɣleti eve megbe la, woɖe asi le Korea katã ŋu, eye ahom tu du si nye mɔ̃ sesẽa.
  Le ƒua dzi hã la, aʋawɔwɔwo nɔ edzi yim eye wokpɔ dzidzedze le mɔ vovovowo nu. Vaseɖe esime asrafoha siwo tso Baltik kple Black Sea va ɖo. Woɖu Ɣe si le dodom ƒe Anyigba dzi keŋkeŋ, eye woda asrafowo ɖe Hokkaido gɔ̃ hã. Wozi Japan dzi wòde asi ŋutifafa si ɖi gbɔ ame la te. Gbugbɔ Manchuria, Port Arthur, nunɔamesi aɖewo siwo dzi Germanytɔwo ɖu, Sakhalin ƒe dzigbe kple Kuril-togbɛ la ana. Eye le ɣeyiɣi ma ke me la, nàxe fetu, ga home si le ɖoɖo nu - sika ruble biliɔn ɖeka.
  Aʋadziɖuɖua do ŋusẽ Dziɖuɖua ƒe ɖoƒe hena ɣeyiɣi aɖe, eye emegbe Ganyawo ƒe Sesẽ Gã la va xɔ ɖe ganyawo ƒe ŋgɔyiyi kabakaba teƒe.
  Le Germany, abe alesi wònɔ le ŋutinya ŋutɔŋutɔ me ene la, Hitler va xɔ dziɖuɖu, gake womeɖe mɔ nɛ be wòaƒu du sesĩe o. Vevietɔ la, agbagba si wodze be woagbugbɔ xexeame katã ƒe asrafodɔ aɖo anyi la dze ŋgɔ tsitretsiɖeŋu sesẽ tso Russia kple France gbɔ. Togbɔ be woɖe mɔ ɖe nu suesuesuewo ŋu le asrafo ƒe ŋutete gome hã. Woɖe mɔ be aʋakɔa ƒe lolome nadzi ɖe edzi tso akpe alafa ɖeka va ɖo alafa eve blaatɔ̃. Tsɔ kpe ɖe eŋu la, Hitler trɔ asi le nuto si me asrafowo mele o la ŋu na Germany.
  Eye fiaƒome ƒe kuxiwo nɔ dodom le Tsar ƒe Russia. Fiazikpuia ƒe domenyila, Tsarevich Alexei, ku... Woxɔ domenyinu ƒe gomenɔamesi le Tsar nɔviŋutsu Mikhail Romanov si. Eye Kirill Vladimirovich Romanov va zu domenyila ŋutɔŋutɔ. Gake ŋutsu sia nyrɔ ɖe ahamumu kple agbegbegblẽnɔnɔ me. Wogblẽe ɖi keŋkeŋ...
  Eyata amekae ava xɔ ɖe Tsar Nicholas II teƒe? Tsar nɔviŋutsu Mikhail, le Japan dzi ɖuɖu megbe la, xɔ ɖoƒe si nye generalissimo eye amewo lɔ̃e ŋutɔ. Eva zu fiaƒomea me tɔ gbãtɔ le Fiaɖuƒe Russia ƒe ŋutinya me si xɔ ɖoƒe kɔkɔ alea. Eye ame geɖe di be yewoakpɔe le fiazikpui dzi.
  Nyateƒee, Nicholas II ŋutɔ - amesi menoa aha o, si me numame gbegblẽ aɖeke mele o, si wɔa kamedede edziedzi - gakpɔtɔ sesẽ ŋutɔ eye edze abe eƒe dziɖuɖua anye esi didi wu le Russia ƒe ŋutinya me ene. Gake Stalin susu amewuwu ƒe agbagbadzedze si me didi vevie le wu ɖesiaɖe tso Alexander II ƒe ɣeyiɣia me. Togbɔ be edze abe, viɖe kae le eme?
  Aleke kee wòɖale o, ƒe 1937 va zu ƒe vɔ̃ɖi aɖe. Wowu Tsar Nicholas II, eye subɔla eve hã ku kpe ɖe eŋu, kpakple fiasã me tɔ blaetɔ̃ etɔ̃, eye Dzomeŋɔli Fiasã la ƒe akpa aɖe mu.
  Ŋɔdzinuwɔlawo zã tsiɖɔɖɔɖɔɖɔƒea tsɔ ku tome eye wodo aminolon si wu tɔn ɖeka.
  Eyata nudzɔdzɔ dzikutɔe aɖe de nu ŋutinya me. Aleae Tsar Nicholas II ƒe dziɖuɣi wu enui. Womedze egɔme yɔ fia la be gã alo dziŋɔ o. Ame siwo melɔ̃ fiagã la o la yɔe be ʋutɔ, elabena wokɔ ʋu geɖe ɖe eƒe fiaɖuƒea me. Ame si wɔa nu ɖe ame ŋu bubutɔe la nye Aʋadziɖula. Eyata anyigba siwo le ete le Rus ƒe xexlẽme dzi ɖe edzi. Nuto gã aɖe gɔ̃ hã do le China: Zheltorossiya.
  Le wo katã me la, fiaɖuƒea xɔ ƒe 43. Ivan Dziŋɔtɔ koe ɖu dzi ɣeyiɣi didi wu, eye le ŋkɔ me. Gake ne míebu eŋu be exɔ fiazikpuia ƒe etɔ̃ ta la, eva dzɔ be ɣeyiɣi si tututu wòtsɔ ɖu dzii la nɔ kpuie wu.
  Gake domenyila si le se nu, Kirill Vladimirovich Romanov, lia fiazikpuia ke hã. Meɖu dzi eteƒe didi o - abe ƒe ɖeka ene, gake ete ŋu kpɔ ŋusẽ aɖe ɖe ŋutinya ƒe zɔzɔme dzi. Vevietɔ la, eɖe mɔ na Adolf Hitler be wòawɔ Austria ƒe Anschluss. Wogblɔ be ele nu ƒom tso gomenɔamesi si le dukɔwo si be woatso nya me le wo ɖokui si ŋu eye wogblɔ be to mɔ sia dzi la, ɖoɖo geɖe wu anɔ anyi. Wolɔ̃ ɖe Austria kple Mussolini ƒe Anschluss dzi.
  Ale Germany keke ta eye eƒe amewo wu miliɔn blaatɔ̃. Ne míagblɔe bubui la, Hitler de vidzidzi ƒe dzi ƒo. Le Adolf Gbɔgbɔ Vɔ̃wo ƒe dziɖuɣi la, edzi ɖe edzi zi gbɔ zi ɖeka kple afã.
  Dukɔmeviʋa aɖe dzɔ le Spain, gake ewu enu kabakaba wu, elabena Soviet Union, si na kpekpeɖeŋu miameʋuʋu ƒe habɔbɔ si nɔ Madrid, menɔ anyi o.
  Gake Franco va zu Fuhrertɔwo ƒe hadɔwɔla. Eye Tsar Vladimir III yeyea va dze Britain dzi.
  Nɔnɔmea sesẽ vavã. Aɖaŋunu aɖe si me Xexemeʋa Evelia yɔ fũ. Eye dzrewɔwɔ ƒe ɣeyiɣi yeye aɖe hã. Iran me mã o, eye le nyateƒe me la, esiae nye Islam-dukɔ mamlɛtɔ si xɔ ɖokuisinɔnɔ le se nu. Russia kple Britain siaa wɔ ɖoɖo ɖe eŋu. Nuwo tɔtɔa ame ŋutɔ le Titina Ɣedzeƒe. Russia, France, kple Britain ƒe anyigbamamawo tsaka eye wo dzi kpɔkpɔ sesẽ.
  England le megbe yim le ganyawo gome geɖe wu le megbe na Russia kple Germany si le ŋusẽ kpɔm ɖe edzi la siaa. Gake Britaintɔwo ƒe nuto gãtɔ kekeake siwo dzi woɖu la gakpɔtɔ nye. Gake dzatafiakuku ƒe ŋusẽ le gbɔdzɔgbɔdzɔm, Canada le eɖokui si kloe. South Africa hã nye dziɖuɖu, abe Australia ene. Le India la, Britaintɔwo ƒe nukpɔsusu le gbɔdzɔgbɔdzɔm. Nyateƒee, didi aɖe li be woatutu dzata.
  Hitler le agbagba dzem be yeaƒo fefe le akpa eve. Alo abia France, Britain, Italy kple Japan ƒe kpekpeɖeŋu. Be wo katã woaƒo ƒu ɖe Tsar ƒe Russia dzi ahama eƒe nunɔamesi gbogboawo.
  Alo di anyigbamama siwo woaxɔ le Ɣetoɖoƒedukɔwo me, gake le nubabla me kple Russia.
  Hitler nye ame nyɔŋu si metsɔa gɔmeɖosewo ɖoa anyi o, eye le goawo katã me la, metsɔa ɖeke le amesi wòage ɖe nubabla aɖe me kplii me o zi alesi wòɖea vi nɛ ko.
  Ðekakpui yeye si nye Tsar Vladimir hã ku drɔ̃e be yeage ɖe ŋutinya me abe aʋadziɖula gã aɖe ene eye wòdi be yeaxɔ dukɔ siwo dzi yeɖu la le Britain kple France si. Ne míagblɔe tututu la, naneke megali woaxɔ le Germanytɔwo si o. Eyata susu le eme ŋutɔ be woawɔ ɖeka kple Germany.
  Italy xɔ Ethiopia eye wòdi hã be yeawɔ aʋadziɖuɖu yeyewo. Mussolini nye ame si di vevie be yeaxɔ ŋkɔ ale gbegbe. Metsɔ ɖeke le eme nenye be eyi ɣedzeƒe alo ɣetoɖoƒe o. Gake le France la, didi gã aɖeke mele dukɔa me be yewoawɔ aʋa o. Ŋutifafa ƒe nukpɔsusu ɖua dzi le afima, eye wotia dziɖuɖu. Mɔ aɖeke meli si dzi woato axɔ hadɔwɔla sesẽ ma tɔgbe o. Eye Tsar ƒe Russia, si ƒe vidzidzi sɔ gbɔ tso blema ke eye eƒe ku dzi ɖena kpɔtɔna ɣesiaɣi la nye tsitretsiɖeŋula sesẽ aɖe ŋutɔ. Tsartɔwo ƒe Russia ƒe amewo ƒe xexlẽme le dzidzim ɖe edzi xoxo abe alafa memama etɔ̃ ene ƒe sia ƒe. Vidzĩwo ƒe ku dzi ɖe kpɔtɔ, gake atsyã si wowɔna na ƒome gãwo meva yi haɖe o, eye ƒome siwo wɔa dɔ gɔ̃ hã te ŋu dzia vi. Ne míebu anyigbamama siwo woxɔ, siwo dome China si me amewo sɔ gbɔ ɖo, kple Mongolia si me amewo mesɔ gbɔ ɖo o hã le, kpakple le Europa kple Turkey ŋu la, Tsartɔwo ƒe Russia ƒe amewo ƒe xexlẽme le ƒe 1940 me wu miliɔn 400 ne wotsɔe sɔ kple ƒe 1913 tɔ, esime wònye miliɔn 180. Eye esia nye anyigbagã dzi ŋusẽ... Britain kple France ƒe dugãwo me mede miliɔn 50 o, hekpe ɖe nuto siwo dzi woɖu ŋu. Gake dutanyigbadzisrafowo ƒe agbenyuinɔnɔ gbɔdzɔ eye aʋawɔwɔ ŋutete boo aɖeke mele wo si o. Eyata Ɣetoɖoƒetɔwo ƒe anyigbadzisrafowo gbɔdzɔ wu sã.
  Fuhrer tia nubabla kple Russia ɖe Ɣetoɖoƒedukɔwo ŋu.
  Le ƒe 1939 me la, woma Czechoslovakia. Germany hã tsɔ Sudetenland hã kpe ɖe eŋu. Germanytɔwo do ŋusẽ asrafowo eye woɖo aʋawɔʋuwo ƒe sɔtiwo. Tsar ƒe Russia hã metsi tre ɖe teƒe ɖeka o, ŋutifafaɣi ƒe asrafoha si me dɔwɔlawo ƒe hatsotso miliɔn atɔ̃ kple alafa atɔ̃ nɔ nɔ esi.
  Le Tsar ƒe Russia la, wowɔa aʋawɔʋu kpekpewo kple yameʋu siwo wozãna tsɔ wɔa dɔe, siwo dome yameʋu siwo ƒe mɔ̃ enyi hã le, tso gbaɖegbe ke. Aʋawɔʋu kpekpe siwo ade blaetɔ̃ koe le France, eye wodo xoxo. Ʋu sesẽwo mele Britain o. Enyo, Germany hã, ɖeka pɛ hã si kpekpe wu tɔn blaeve o. Aʋawɔʋu siwo wu alafa ene vie le USA.
  Hitler tso nya me be meɖe vi be yeahe ɖe megbe o eye wòƒoe le May 15, 1940 dzi. Ðeko yame ƒe nɔnɔme nyo eye nusianu sɔ gbe. Alo nànɔ klalo wu alo wu nenema.
  Tsar ƒe Russia dze India kple dutanyigba bubu siwo dzi woɖu la dzi dzedze gɔme. Russia-srafowo dze teƒe siwo womekpɔ ta na nyuie o. Asrafoha ʋɛ aɖewo koe li siwo me Britain kple Fransetɔ siwo nye to vovovo me tɔwo ŋutɔ le, eye dutanyigbadzinɔlawo medi ŋutɔŋutɔ be yewoaku ɖe nukpɔsusu alo fiaɖuƒe aɖe si nye amedzro na yewo ta o. Le nyateƒe me la, amekawoe nye Eŋlisiawo na wo? Amedzidzelawo, kluviwo, adzodalawo alo dzimaxɔsetɔwo. Manya wɔ be Russiatɔwo vɔ̃ɖi wu wo kura o, ale be woaku ɖe Dzata alo Koklozi ƒe fiaɖuƒea ta.
  Eyata tsarist-srafowo yia ŋgɔ, eye woɖua tsitretsiɖeŋu kuviatɔ, si ŋu woƒe susu nɔa nu ŋu le la dzi. Gake Germanytɔwo te ŋu ɖu Franseawo, Eŋlisiawo, Belgiumtɔwo kple Hollandtɔwo ƒe asrafowo hã dzi le ɣleti ɖeka kple afã me.
  Eyata Churchill megate ŋu kpe ɖe eƒe hadɔwɔla veviwo ŋu o. Mɔkpɔkpɔ be United States age ɖe aʋaa me la meva eme o. Stenka Razin ƒe tameɖoɖo kplikpaa meɖe dzesi kura na Roosevelt o. Eye emegbe ŋusẽ mawo tɔgbe ayi aɖatsi tre ɖe Amerika ŋu.
  Russia-srafowo yi ŋgɔ to Afrika kple Asia le azɔlizɔzɔ me, kuxi geɖe tso anyigbaa kple kadodomɔnu ƒe kekeme gbɔ wu futɔwo ƒe asrafowo gbɔ. Mɔdodowo ƒe anyimanɔmanɔ, vevietɔ le Afrika, hã kpɔ ŋusẽ ɖe edzi. Gake Russia-srafo si mewɔa nu abe ɖe wòdzena ene o la ɖua kuxi sesẽwo katã dzi kalẽtɔe kple stoically.
  Esesẽna koe Germanytɔwo ate ŋu atsɔ asrafowo ayi Afrika. Wohe ŋgɔyiyi yi Gibraltar ɖe megbe le Franco ƒe tsitretsiɖeŋu sesẽa ta. Eye ele be míato ƒu dzi atsɔ asrafowo ayi teƒe bubu. Russiatɔwo to eme yi Afrika, to Egipte, eye wòle bɔbɔe na wo wu sã. Italy hã xɔa nusianu si wòate ŋu alé, eye le nya sia me la, boa constrictor ƒe asi le Mussolini si.
  Menye ƒe 1940 mee woɖi le dugã la ŋutɔ me o. Le yameʋuʋua me, le Russia ƒe nuwɔwɔ kpata koŋ ta la, Britain tsi agbe. Gake ele be míagblɔ be nunyala Tsar Vladimir Kirillovich medi be Britain nana ta do ŋgɔ o, ke boŋ eɖoe le susu me ŋutɔ be yeaxɔ yeƒe Asia kple Afrika nuto siwo katã dzi yeɖu la.
  Afikae Britain ayi? Le nyateƒe me la, nudzraɖoƒe aɖeke mele esi o, colonies kple raw materials mele esi o - eƒe anyidzedze nye ɣeyiɣi ƒe nya.
  Le dzomeŋɔli kple March 1941 me la, Russia-srafowo va ɖo South Africa mlɔeba eye woɖu Afrikatɔwo ƒe Dziɖuɖu mamlɛtɔ dzi. Agbagba si Britaintɔwo dze be yewoanɔ Madagascar hã medze edzi o, eye le May 1941 me la, woɖi ɖe anyigba eye woɖu dzi emegbe.
  Japan wɔ aʋa le Russia ƒe akpa dzi le aʋawɔwɔa me, eye wòte ŋu xɔ nane le Pasifik Ƒua me. Ƒe 1941 ƒe dzomeŋɔli nye ɣeyiɣi si me yameʋuwo dze Britain ƒe dugã la dzi vevie.
  Russia kple Germany yameʋuwo dze London kple Eŋlisi Fiaɖuƒea ƒe du bubuwo dzi. Eye le November 8 lia dzi, si nye Munich ƒe amedzidzedzea ƒe ƒezã la, anyidzedzea va dzɔ mlɔeba.
  Aʋa la xɔ ŋkeke wuiade eye wòwu enu kple aʋadziɖuɖu na Russia kple Germany-srafowo.
  Le nyateƒe me la, esia wu Xexemeʋa Evelia nu. Eva dzɔ be ʋu mekɔ o eye wòdidi wu ŋutinya ŋutɔŋutɔa. Eye wòɖe dzesi ŋutɔ be edo ŋusẽ Russiatɔwo ƒe nunɔamesiwo hekeke wo ɖe enu. Vevietɔ le Afrika kple Asia.
  Ŋutifafaɣi aɖe si me ŋutifafa nɔ vie la kplɔe ɖo. Russia kple Germany nɔ woawo ŋutɔ ƒe anyigbamama me viɖewo ɖum. Fiaɖuƒe Etɔ̃lia ƒe akpa aɖewoe nye: Belgium, Holland, France ƒe afã kloe, kpakple Morocco, Algeria ƒe akpa aɖe kple titinatɔwo. Nyateƒee, le Franco ƒe ɖoƒe kple Hitler ƒe nyametsotsomawɔmawɔ aɖewo ta la, ɣeyiɣi menɔ Germanytɔwo si be woayi ŋgɔ age ɖe France ƒe Equatorial-nyigbawo dzi o, eye wodze Russia-srafowo si me.
  Ke hã, Germany gakpɔtɔ xɔ Afrika-nyigba nyui aɖe, si ƒe lolome wu eya ŋutɔ ƒe anyigba. Third Reich ƒe anyigbawo ƒe lolome, ne wobu Europatɔwo ƒe anyigba siwo woxɔ ŋu la, dzi ɖe edzi wu zi gbɔ zi etɔ̃. Eye ne míebu akɔnta tso liƒowo dzi tso ƒe 1937 me, ne míebu Austria, Sudetenland, kple Czech Republic be wonye ametakpɔƒe la, ekema zi ene.
  Eyata nu sɔ gbɔ na Germanytɔwo katã be woate ŋu aɖu nu, abi ɖe wo me ahawɔ wo ɖokui. Gawu la, Russia keke eƒe dutanyigbawo ɖe enu, eye ƒã hafi wòte ŋu ɖu nusiawo katã dzi.
  Eye Italy xɔ nu geɖe: le kpɔɖeŋu me, Sudan, Somalia, Uganda kple nu bubu aɖewo siwo woxɔ, vevietɔ Tunisia ƒe akpa gãtɔ.
  Eyata wowu xexeame gbugbɔmamã nu fifia. Gake abe alesi wogblɔnɛ ene la, le ɣeyiɣi aɖe megbe la, ɖoƒe kɔkɔ didiwo dzea wo ɖokui ɖeɖefia gɔme.
  United States medze dɔwɔwɔ vevie le atɔm-dɔa ŋu gɔme o. Le fasitɔwo ƒe Germany kple Russia hã la, nɔnɔmea va fa miamiamia. Japan mekpɔ de ŋgɔ ale gbegbe be wòate ŋu ahee ɖa haɖe o, eye Britain kple France va zu dukɔ siwo le Third Reich kple Russia te.
  Eyata wohe nukliaʋawɔnuwo ƒe dzedze ɖe megbe hena ɣeyiɣi aɖe.
  Gake ŋgɔyiyi ya nye nusi womate ŋu axe mɔ na o. Dzɔdzɔmeŋusẽŋununyalawo le dɔ wɔm, nufiafiaa le ŋgɔ yim, abe alesi dodokpɔ siwo wowɔna le nudokpɔƒe hã le ŋgɔ yim ene. Gake nukliadɔ aɖe hiã dziɖuɖua ƒe lɔlɔ̃nu. Tsartɔwo ƒe Russia tsi dzimaɖi kple gazazã geɖe akpa xoxo ku ɖe eƒe anyigbamama kekeɖenudɔ ŋu. Gake Hitler do dziku ɖe nukliaɖoɖo aɖe ŋuti nukpɔsusu mawo ŋu le susu aɖewo ta eye wòxɔe se be ga gbogbo aɖe koe atɔm-dɔa agblẽ.
  Tsɔ kpe ɖe eŋu la, Russiatɔwo ƒe anyigbadzisrafowo kple yameʋuɖoɖowoe nye esiwo sesẽ wu eye wosɔ gbɔ wu le xexeame, eye ƒudzisrafowo hã nɔ dzidzim ɖe edzi, vevietɔ le ganyawo ƒe ŋgɔyiyi ta.
  Tsaristtɔwo ƒe aʋafiagãwo kple asrafomegãwo lɔ̃a aʋawɔʋuwo tutu, awɔ yameʋuwo, yameʋu siwo tsɔa yameʋuwo kple aʋawɔmeliwo. Nukatae wohiã gli aɖewo tso nukliabɔmb ŋu? Eyae nye be Germanytɔwo kple Russiatɔwo siaa metsɔ ɖeke le kuxi sia me o.
  Tsɔ kpe ɖe eŋu la, nu xoxowo sɔ gbɔ be woagatsi dzi ɖe ŋusẽzazã ŋu o, le etsɔ si gbɔna kpuie ya teti me.
  Eyata togbɔ be Pentagon kple White House fa miamiamia katã hã la, ɖoɖoa va yi na United States le eɖokui si. Gawu la, menye vɔvɔ̃ koe nye esia be Russiatɔwo alo Germanytɔwo ayi ŋgɔ wu eye woatsɔ nyaƒoɖeamenu ade Xexeme Yeyea dzi o, ke boŋ ganyawo hã.
  Esi mɔnukpɔkpɔ bu United States be wòaxɔ ami tso Asia, Afrika, kple Titina Ɣedzeƒe ta la, vaseɖe fifia la, eya ŋutɔ ƒe vudowo nɔ Texas, Florida, eye wòdze ŋgɔyiyi gɔme le Alaska.
  Gake United States ƒe amewo nɔ dzidzim ɖe edzi. Womeɖe dzi le ameʋuʋu ƒo le Russia o, eye amewo yi edzi nɔ dzidzim ɖe edzi kabakaba. Ameyibɔwo kple Arabtɔwo koŋue woɖe mɔ na wolɔ̃ faa be woadzo ayi United States.
  Amerikatɔwo ƒe ganyawo hã nɔ dzidzim ɖe edzi, eye ʋuwo nɔ dzidzim ɖe edzi.
  Eye wodze nukliaŋusẽ kple atɔm ƒe dɔwɔwɔ si ate ŋu ana ŋusẽ gã aɖe ame la didi gɔme.
  Ƒe ewo va yi tso esime Xexemeʋa II wu enu. Aʋawɔnu yeye aɖe nɔ Hitler ƒe Germany si: menye ɖeko diski yameʋu siwo te ŋu dzona le duƒuƒu gã aɖe me ko o, ke womate ŋu adzo le aʋawɔnu suewo ƒe tudada me o kloe.
  Tsɔ kpe ɖe eŋu la, Germanytɔwo te ŋu da yamenutomeyimɔ̃ si wowɔ kple asi ɖe yamenutome, eye vevietɔ wu la, le June 1951 me la, wote ŋu da ame gbãtɔ si yi yamenutome.
  Tsar ƒe Russia tsi megbe vie, eye ƒe sia ƒe ƒe August me koe wòwɔ ŋgɔyiyi bliboe. Le fasitɔwo ƒe Italy la, tɔtrɔwo va le ƒe ma ke me. Benedito Mussolini, amesi nɔ ho ʋlim be yeaxɔ Julius Caesar ƒe dzesideŋkɔ la ku. Le goawo katã me la, Italy dzizizidziɖula kpɔ dzidzedze le dziɖuɖu me. Ne míebu aʋadziɖuɖu siwo wowɔ le Afrika, siwo dome Ethiopia hã le ŋu la, anyigba si dzi Italy kpɔ ŋusẽ ɖo la dzi ɖe edzi zi gbɔ zi etɔ̃ kple afã kloe le eƒe dziɖuɣi. Tsɔ kpe ɖe eŋu la, Benedito si le Europa te ŋu lã France ƒe akpa aɖe kpe ɖe Toulon ŋu.
  Gake womeɖe mɔ nɛ wòyi Albania kple Greece o - esiawo nye anyigbamama siwo le Russia Fiaɖuƒea ƒe ŋusẽkpɔɖeamedzi ƒe akpa dzi.
  Woate ŋu ayɔ Benedito ya be enye amegã kple aʋadziɖula, togbɔ be Italy-srafowo meklẽ fũ kple woƒe aʋadziɖuɖuwo o hã. Gake viaŋutsu kple domenyila bu eɖokui be yemevɔ̃ɖi wu fofoa o.
  Eye exɔ ƒe 1951 ƒe adame eye wòdze Albania kple Greece dzi... Mewɔ nuku o be wogblɔna be aʋa gãwo katã dzea egɔme abe kpata ene.
  Vladimir Etɔ̃lia gɔ̃ hã kpɔ dzidzɔ ɖe esia ŋu. Italy ƒe nunɔamesiwo le Afrika lolo, eye wololo wu Germany tɔ gɔ̃ hã. Eyata nukata màfɔ wo ne susu gã aɖe tae o?
  Russia-srafowo dze aʋawɔwɔ gɔme le November 7, 1951 dzi, eye wodze Ethiopia, Libya kple Sudan dzi. Russiatɔwo ƒe aʋawɔhawo sesẽ wu, wosɔ gbɔ wu eye wodzrana ɖo ɖe aʋawɔwɔ ŋu wu Italytɔwo tɔ.
  Eyata wodze pasta-ʋakɔa tsɔtsrɔ̃ gɔme kaba... Gake ame aɖeke mekpɔ mɔ be, nuxlɔ̃ame aɖeke manɔmee la, Adolf Hitler ado le Mussolini Jr. ƒe akpa dzi o.
  Togbɔ be ne èlé ŋku ɖe eŋu la, naneke meli si womenɔ mɔ kpɔm na o wu ema o hã.
  Germany bu le Xexemeʋa Gbãtɔ me na Russia eye wòbu anyigbamama si sɔ gbɔ wu le Russia. Eye ne Germanytɔwo te ŋu gaxɔ nusiwo bu le Ɣetoɖoƒedukɔwo me kple ɖetsɔleme la, ekema le Ɣedzeƒe, ne míagblɔe tututu la, naneke megasusɔ na wo o.
  Eyata Hitler ɖo ŋu ɖe eƒe aʋawɔnu yeyeawo ŋu ŋutɔŋutɔ, vevietɔ disko kple agba siwo dzona. Tsɔ kpe ɖe eŋu la, Fuhrertɔwo xɔe se be fifia ya la, aʋa kple Russia anɔ bɔbɔe wu le Xexemeʋa Gbãtɔ me, elabena Germany kple Italy axɔ ŋgɔ na dɔwɔƒea evɔ akpa evelia manɔ wo si o.
  Wobu akɔnta hã be Japan, si Russiatɔwo do dziku na la, hã age ɖe aʋawɔwɔa me le Ɣedzeƒe Ʋĩ eye wòabla futɔwo le afima. Ðewohĩ Portugal kple Spain awɔ ɖeka kple nubabla la, abe Britain kple France enea? Wote ɖe Germany ŋu wu Russia. Eye mɔkpɔkpɔ aɖewo nɔ USA dzi!
  Gawu la, Amerika tu ƒudzisrafoha wɔdɔɖeamedzi aɖe, yameʋu geɖewo eye wòwɔ eƒe aʋawɔʋuwo wòzu egbegbe tɔ - togbɔ be egabɔbɔ ɖe anyi le agbɔsɔsɔ kple nyonyome gome wu Xexeme Xoxoa me asrafowo ƒe ʋuwo hã.
  Hadomegbenɔnɔ ƒe ɖoɖo si nɔ Tsartɔwo ƒe Russia la gakpɔtɔ nye ɖokuitɔdila kple fiaɖuƒe blibo. Ŋusẽ blibo nɔ Tsar kple Fiagã si le All Rus si: dziɖuɖumegã, sewɔtakpekpe kple ʋɔnudrɔ̃nyawo. Sewɔtakpekpea menɔ anyi o. Dukɔa ƒe Aɖaŋudeha aɖe nɔ anyi si me ame siwo fiagã la tia nɔ, gake aɖaŋuɖoɖo ƒe gomenɔamesi koe nɔ esi. Fia la ŋutɔ de sewo, kpakple sededewo. Gome nɔ esi hã be wòawu ame ahatsɔe ake, togbɔ be, le nyateƒe me la, ʋɔnudɔdrɔ̃ hã nɔ anyi hã. Woɖe adaŋudeha ƒe ʋɔnudɔdrɔ̃wo ɖa le Nicholas II wuwu megbe, ale be tsar alo amegã siwo fiagã la tia hã tia ʋɔnudrɔ̃ƒea eye woɖee ɖa.
  Viɖewo kple kuxiwo siaa nɔ ɖoɖo sia ŋu. Le go ɖeka me la, fiagã ate ŋu akpɔ kuxi sia alo ma gbɔ kaba nyaʋiʋli alo nubabla aɖeke manɔmee, gake le go bubu me la, ŋusẽ ƒe ƒuƒoƒo fũ akpa le akpa ɖeka me te afɔɖeɖewo ɖe to eye wòna mɔnukpɔkpɔ geɖe wu dɔwɔƒewo. Edzi ame vovovo siwo wolɔ̃na wu kple esiwo wolɔ̃na wu. Vladimir meto vovo le alakpanuwɔwɔ si gbɔ eme kple nuteƒewɔwɔ le srɔ̃ɖeɖe me ta o. Togbɔ be nyɔnuwo mekpɔ ŋusẽ boo aɖeke ɖe eƒe ɖoɖowo dzi o hã.
  Le aʋawɔʋuwo tutu gome la, ʋu sesẽ kple kpekpe geɖe nɔ Tsar ƒe Russia si. Gake aʋawɔwɔ ƒe nuteƒekpɔkpɔ le Afrika ɖee fia be aʋawɔʋu ƒe ʋukuku ƒe ŋutete le vevie ŋutɔ. Esia wɔe be Russiatɔwo ƒe aʋawɔʋu vevitɔa mewu tɔn blaene vɔ atɔ̃ o. Esi wònye be kpekpeme geɖe wu he kuxiwo vɛ le dukɔa ƒe zɔzɔ ƒe ŋutete ŋu, le mɔ siwo keke gɔ̃ hã gome ta.
  Tsar la lɔ̃a aʋawɔʋu kpekpewo, gake eƒe aɖaŋuɖolawo xe mɔ na fiagã la be megatsɔ wo de asi na amewo le agbɔsɔsɔ gã me o. Gake mɔ̃ si ƒe kpekpeme nye tɔn blaade la nɔ anyi le eƒe tata akpe eve me. Eye wowɔ aʋawɔʋu si ame geɖe lɔ̃na wu, "Nikolai" - 3, le akpe blaade vɔ etɔ̃ me.
  Eye mɔ̃a ƒe kpekpeme nye tɔn blaene vɔ atɔ̃, eye tu la ƒe kpekpeme nye milimeta 122. Aʋawɔnu si le ŋgɔgbe la didi milimeta alafa eve, megbe kple axawo didi milimeta 120, ɖoɖo si wowɔ la nye esi wonya nyuie.
  Hitler tsɔ ɖe le mɔ̃ sesẽwo me vevie. Eye medi be maxɔ ŋgɔ wu Nikolai le adzɔnuwɔƒe aɖe. Germanytɔwo ƒe ʋua ƒe kpekpeme dzi ɖe edzi va ɖo tɔn 75 eye, esia nye seɖoƒe xoxo, le nyateƒe si wònye be ʋu gã la tsɔtsɔ to ketekemɔwo dzi sesẽ ŋutɔ ta.
  Germanytɔwo ƒe ʋua tsɔ aʋawɔnu si ƒe didime nye milimeta 128, eƒe ŋgɔgbe aʋawɔnuwo nye milimeta 250, eye axadzi kple megbe aʋawɔnuwo nye 180. Alesi wowɔe hã te ɖe blematɔa ŋu.
  Le xexlẽme nu la, Germanytɔwo ƒe aʋawɔʋua bɔbɔ wu Soviettɔwo tɔ zi gbɔ zi etɔ̃. Ne míagblɔ mɔ̃ siwo kpekpe akpa zazã ƒe kuxi sesẽwo ya o.
  Gake Russiatɔwo ƒe dɔwɔnuwo kaka ɖe teƒe gbadzawo, eye le Europa ƒe akpa si le ŋgɔgbe gome la, ʋuwo kple afɔzɔlawo ƒe xexlẽme sɔ gbɔ abe ɖe wosɔ ene. Togbɔ be le goawo katã me la, Russia-srafowo sɔ gbɔ wu Germanytɔwo tɔ sã hã la. Eye amewo sɔ gbɔ ŋutɔ le Russia: India, China, Afrika ƒe akpa gãtɔ, Titina Ɣedzeƒe, Persia, Indochina kple bubu geɖewo hã le eme.
  Nyateƒee, Hitler ƒe nyametsotso be yeadze Tsar ƒe Russia dzi, ne ebu eŋu gɔ̃ hã be Japan kple Italy le yeƒe akpa dzi, eye ɖewohĩ France kple Britain hã nye tsatsadada gã aɖe. Gake Fuhrer nye afɔkudzidela gã aɖe.
  Ele be míade dzesii be diski-yameʋu siwo dzi Fiaɖuƒe Etɔ̃lia tsɔ mɔkpɔkpɔ gã mawo ɖo la mewɔa dɔ boo aɖeke le nuwɔna me o. Laminar jet sesẽ aɖe wɔwɔ na wozã mɔ̃memi geɖe ŋutɔ, eye ɣeyiɣi si wotsɔ dzonae siwo dzona la va nɔ kpuie vie. Eyata woate ŋu awɔ nu, ne wobu duƒuƒu gã si le didiƒe siwo meɖe dzesi tututu o gɔ̃ hã ŋu. Tsɔ kpe ɖe eŋu la, laminar flow la kpɔa disk la ta tso aʋawɔnu suewo si me, gake le esia ta la, exea mɔ na tudada tso ze si dzona me.
  Eyata ɖeko Germanytɔwo ate ŋu atsɔ tu siwo dzi wokpɔna to radio dzi la aƒu gbe tso woƒe diskettewo dzi, eye emegbe woada wo ɖe dzogoe kpui aɖe dzi, alo to laminar ƒe sisi la tsitsi me, gake le ɣeyiɣi ma ke me la, wova zua amesiwo ŋu woate ŋu adze bɔbɔe.
  Gake, aleke kee wòɖale o, Hitler ɖoe be yeadze Russia dzi eye wòtsɔ eƒe kaawo ƒu gbe ɖe fefea me. Tsɔ kpe ɖe eŋu la, fasitɔ la nɔ vɔvɔ̃m be ne woɖu Italy dzi la, woadze ye hã dzi. Aɖatsi nɔ esi eye meka ɖe ame aɖeke dzi o.
  Le gɔmedzedzea me la, Nazitɔwo kpɔ dzidzedze le alesi amedzidzedzea wɔ nukui kple alesi woƒe asrafowo wɔ ɖoɖo nyuie wu ta. Gake wometia ɣeyiɣi si me woadze wo dzi nyuie o. Sno te dzadza eye aʋawɔʋuawo nɔ ʋuʋum. Fritz-ʋua ate ŋu axɔ Poland ƒe akpa aɖe, si me Krakow hã le, gake wotsi Warsaw gbɔ.
  Russiatɔwo ƒe asrafowo ƒe mɔ̃a nɔ tsatsam... Japan, abe alesi Fuhrer-ʋua kpɔ mɔe ene la, ge ɖe aʋa la me, gake eƒe ƒudziʋawɔʋuwo mede ŋgɔ wu Russiatɔwo ƒe Pasifik Ƒudziʋawɔʋuwo o, eye aʋawɔwɔawo sɔ kloe. Eye Japan mehe eƒe anyigbadzisrafowo ƒe susu ɖa le Ɣetoɖoƒetɔwo ƒe fefewɔƒe si wowɔa dɔ le la ŋu o. Tsɔ kpe ɖe eŋu la, samuraitɔwo bɔbɔ ɖe anyi wu Russiatɔ siwo nɔ yame, le woƒe xexlẽme kple woƒe nyonyome siaa gome. Eye ƒukpo sue ʋɛ aɖewo koe Ɣe si le dodom ƒe Anyigba la te ŋu xɔ.
  Franco kple Salazar siwo ɖɔ ŋu ɖo la mewɔ kaba be yewoage ɖe aʋaa me o. Russia nye futɔ sesẽ aɖe ŋutɔ. Ele be míanɔ ŋku lém ɖe eŋu ahalala. Le ŋutinya ŋutɔŋutɔ me la, Franco ɖe eɖokui ɖa le Xexemeʋa Evelia me be yeaɖo fasitɔwo ƒe lɔlɔ̃nu faa dɔwɔlawo ƒe hatsotso blɔ aɖe ɖa.
  Fifia edze abe ŋusẽ ƒe dadasɔ mesɔ le Afrika o ene.
  Italy bu eƒe nunɔamesiwo le anyigbagã si do viviti la dzi enumake.
  Le ƒe 1952 ƒe kele me la, tsar-srafowo dze East Prussia dzi eye wote ŋu to futɔwo ƒe ametakpɔnuwo me goglo. Esesẽ na Nazitɔwo be woaɖe asi le tsarist-srafowo ƒe ŋgɔyiyi ŋu le Konigsberg, gake fiaɖuƒea ƒe asrafowo te ŋgɔyiyi ɖe Sudetenland kple Krakow dzi.
  Eva dze be Russiatɔwo ƒe aʋawɔʋu siwo te ŋu wɔa nu kabakaba wu la te ŋu wɔa avu kple futɔ si kpekpe ŋutɔ, gake mesẽna boo o. Chinatɔwo ƒe asrafoha siwo nɔ Russia-ʋafiagãwo ƒe kpɔkplɔ te hã wɔ dɔ nyuie.
  Wozi Germanytɔwo dzi be woadzo le Krakow... Eye emegbe, le ŋɔdzi si nye be woaƒo xlã wo ta la, wodze megbedede gɔme tso Vistula yi Oder.
  Ao, menye aleae aʋa la nɔ abe alesi Fuhrer si gbɔgbɔ vɔ̃wo nɔ mɔ kpɔm na ene o. Gake nye ŋutɔ nye vodadae. Gawu la, esi Franseawo kple Britaintɔwo se fasitɔwo ƒe anyigbadziɖuɖua ƒe ʋeʋẽ ta la, womedze agbagba kura be yewoaku ɖe Fuhrer la ta o. Eyata wogblẽ nusiwo wotsɔ gbugbɔa nuawo ɖona me, eye dukɔ siwo nɔ wo te la di be yewoanɔ anyi ɖe gota maɖinui.
  Eye nusiwo vɔ̃ɖi wue nye Germanytɔ siwo nɔ ŋgɔgbe.
  Kaka dzomeŋɔli naɖo la, Germanytɔwo bu woƒe nunɔamesiwo katã le Afrika. Eye le dzomeŋɔli la, kaka kele naɖo la, wogbugbɔna yia Oder-tɔsisia gbɔ keŋkeŋ. Russia-srafowo ɖe asi le Prague kple Sudetenland ŋu eye wote ɖe Vienna ŋu. Tsɔ kpe ɖe eŋu la, woɖu Italy dzi hexɔ Roma, Naples, kple Sicily. Eyata ƒe 1953 ƒe kele medo nyui aɖeke ƒe ŋugbe na Nazitɔwo o. Gake le April 8, 1953 dzi la, Hitler ku kpata. Germanytɔwo ƒe kplɔla yeyea le ŋutifafa biam vevie.
  Vladimir Kirillovich Romanov lɔ̃ ɖe edzi dɔmenyotɔe. Gake Germanytɔwo xe fe gbogbo aɖe ɖe esia ta. Liƒo yeyea va to Oder-tɔsisia dzi azɔ: Belgium, Holland, kple Denmark xɔ ɖokuisinɔnɔ, gake le Russia Fiaɖuƒea ƒe dukɔ si nɔ wo te ƒe ɖoɖo nu. France gaxɔ eƒe nunɔamesi siwo bu tsã, gake eva nɔ te ɖe Russia dzi wu.
  Italy kple Germany bu woƒe nuto siwo katã dzi woɖu, siwo va zu fiakukua tɔ fifia. Italy ŋutɔ hã xɔ Russiatɔwo ƒe tevi ƒe ɖoƒe, eye Sicily kple Sardinia va zu Vladimir III ƒe fiaɖuƒea ƒe akpa aɖe tẽ.
  Germany hã bu eƒe ɖokuisinɔnɔ ƒe akpa gãtɔ eye wòxe fe gbogbo aɖewo ɖe eteƒe.
  Japan hã bu eƒe nunɔamesiwo katã negbe eya ŋutɔ ƒe anyigba koe susɔ eye wozi edzi wòzu dukɔ si le ete. Eye Tsar Vladimir Kirillovich Romanov hã xɔ Japan Fiagã ƒe dzesideŋkɔ.
  Nyateƒee, Australia ƒe akpa ma si nye Ɣedzeƒe ƒe Anyigba tɔ tsã hã va nɔ Russiatɔwo ƒe ŋusẽ te.
  Le August 1953 me la, United States do atɔmik bɔmb kpɔ mlɔeba. Ƒe enyi megbe la, nuklia-dzogbenya la do le aŋetu la me. Aleke kee wòɖale o, womate ŋu atɔ te ŋgɔyiyi o. Eye atɔm bɔmb ƒe dzedzeme nye nusi womate ŋu aƒo asa na o. Le nɔnɔme si gbɔ eme wu me la, nukliaʋawɔnuwo ate ŋu adze le ƒe blaeve megbe wu alesi wòle ŋutɔŋutɔ.
  Esi tsatɔwo ƒe dziɖuɖua tsi megbe vie la, edze eƒe ŋuɖoɖoa toto vɛ gɔme.
  Vaseɖe fifia la, United States mete ŋu tso nya me be yeawɔ aʋa kple fiaɖuƒe sẽŋu sia o. Gawu la, mele bɔbɔe nenema gbegbe be woatso duta ayi Russia ƒe dɔwɔƒewo kple ganyawo ƒe teƒe veviwo o.
  Eye nukliaʋawɔnuwo wɔwɔ bia ɣeyiɣi kple ga siaa! Ga la nɔ United States si, gake ɣeyiɣia nɔ vɔvɔm. Tsar ƒe Russia, kple eƒe nunɔamesiwo kple nunya ƒe ŋutete sẽŋuwo, ɖo dometsotso si le nuto sia me teƒe kaba ŋutɔ. Eye le ƒe 1956 me la, atɔmik bɔmb aɖe hã do le Vladimir III me.
  Esi kapitalist kple demokrasi USA bɔbɔ ɖe anyi wu Russia ŋutɔ le amewo ƒe agbɔsɔsɔ kple nunɔamesiwo gome ta la, vivivi la, wobu woƒe trump cards.
  Nu ɖeka si woate ŋu awɔe nye be woazã nukliaʋawɔnuwo abe mɔxenu ene eye woadze agbagba be yewoagblẽ Tsartɔwo ƒe Russia me tso ememe. Gake vaseɖe fifia la, womekpɔ dzidzedze o.
  Ŋutsu dzidzimevi aɖeke meganɔ Vladimir Kirillovich si tso srɔ̃a gbãtɔ gbɔ o , eye wògaɖe srɔ̃ ake. Eye wòdzi domenyila aɖe, eye wòyɔe be George.
  Tsar ƒe Russia ye wɔ yamenutome kekeɖenudɔ. Le ƒe 1959 me la, yameʋu aɖe si me amewo nɔ yi Ɣletia dzi la dzɔ abe ƒe ɖeka ene do ŋgɔ na Amerikatɔwo. Emegbe le ƒe 1971 me la, wova ɖo Mars. Xexe si me woɖɔlia nu le la va le dedie wu nu ŋutɔŋutɔ.
  Le ƒe 1975 me la, amegbetɔ va ɖi go ɖe Venus dzi. Le ƒe 1980 me la, le Mercury dzi. Le ƒe 1981 me la, le Jupiter ƒe satelaitwo dometɔ ɖeka dzi. Eye le ƒe 1992 me, le ƒe si me Vladimir Kirillovich Romanov ku me teti la, Russiatɔ yamenutomeyimɔ̃dzikpɔla la tsɔ dada ɖo afɔ Pluto dzi.
  George gbãtɔ nyi fiakukua ƒe dome esime wòxɔ ƒe wuiatɔ̃. Eye le goawo katã me la, míate ŋu agblɔ be Vladimir Etɔ̃lia, Gãtɔ, zã eƒe ƒe 54 ƒe dziɖuɖua dzidzedzetɔe ŋutɔ. Eye emegbe Romanov fiaƒomea yi edzi.
  
  
  
  NICHOLAS EVELIA SI ƑE ŊUTƆ̃ KPƆKPƆ LE QUESTS ME!
  Mina míagblɔ be Tsar Alexander Etɔ̃lia ya ku do ŋgɔ: le ƒe 1987 me le amewuwu ƒe agbagbadzedze aɖe si ŋu Lenin nɔviŋutsu tsitsitɔ: Alexander wɔ ɖoɖo ɖo ta.
  Adze abe ɖe wòvɔ̃ɖi wu ene. Gake menye le nyateƒe me o. Nicholas II va zu tsar do ŋgɔ, eye wòɖe srɔ̃ do ŋgɔ: be yeatsɔ ye viŋutsua aɖo fiazikpuia dzi ne nane dzɔ. Gake srɔ̃a ya to vovo, eye domenyila la le lãmesẽ me, eye Rasputin mele afima godoo o. Eye ale le gɔmedzedzea me, le goawo katã me, abe alesi wòle le ŋutinya ŋutɔŋutɔ me ene: wole TRANSIB tum, ganyawo le ŋgɔ yim - kekeɖenudɔ yi China. Nyateƒee, wole meliwo tum le Baltik-ƒua me ƒe ɖeka do ŋgɔ. Eye wògakɔ ɖe dzi vie wu, le ganyawo ŋuti nunyala Witte ƒe dzidziɖedzi do ŋgɔ ta.
  Aʋa si wowɔ kple Japan medze egɔme nyuie o, gake Varyag-ʋua te ŋu si, eye Ƒudzisrafomegã Makarov meku o. Ŋutinya la trɔ vie, eye nusianu le edzi yim le mɔ bubu nu vie. Gake le nyateƒe me la, le ŋutinya ŋutɔŋutɔ me la, ɣeyiɣi vi aɖe koe susɔ na Varyag-ʋua be wòasi, eye zi geɖe la, Ƒudzisrafomegã Makarov ƒe ku nyea vodada eye manya wɔ o.
  Russiatɔwo ƒe ƒudziʋawɔʋu siwo Admiral Makarov nɔ ŋgɔ na la wɔ nu aɖaŋutɔe ŋutɔ eye wonyrɔ Japantɔwo ƒe meliwo. Eye emegbe esi woda Japantɔwo ƒe aʋawɔmeli eve ɖe mir la, Makarov dze samuraitɔwo dzi eye wònyrɔ meli wuieve kple afã bubuwo.
  Eyae nye be nusianu yi edzi nyuie. Eye Japan megate ŋu de ŋgɔ wu le ƒua dzi o.
  Gake le anyigba dzi la, eva dzɔ be samuraitɔwo gbɔdzɔ wu. Kuropatkin tsi agbagba ɖesiaɖe si Japantɔwo dze be yewoayi ŋgɔ eye wògblẽ nu geɖe le wo ŋu. Ke hã, mewɔ nu kple tameɖoɖo kplikpaa akpa o. Gake eteƒe medidi o Russiatɔwo ƒe meliwo va tso Baltik-ƒua dzi, eye Makarov va xɔ tsiawo katã dzi mlɔeba.
  Russiatɔwo te asrafowo ɖiɖi ɖe Taiwan gɔ̃ hã, eye emegbe wodze Kuril-togbɛa dzi.
  Vaseɖe esime Theodore Roosevelt de nu nyaa me eye wògblɔ be yeawɔ domenɔla. Russia xɔ Manchuria, Korea, Mongolia, Kuril kɔsɔkɔsɔa, kple Taiwan.
  Zheltorossiya hã do. Aleae woɖo fiaɖuƒe yeye aɖe.
  Ke hã, fia la mezu amemabumabutɔe akpa haɖe o. Le ƒe 1914 me la, Xexemeʋa Evelia dzɔ. Russia dzra ɖo nyuie wu ɖe aʋa sia ŋu: ganyawo sẽ wu, anyigbamama kple amewo sɔ gbɔ wu, eye susu aɖeke mele mɔa dzi o. Gawu la, ganyawo ƒe toɖeɖe aɖeke menɔ anyi si ʋunyaʋunyawɔwɔ kple nusi woyɔna be tɔtrɔ kpata he vɛ o.
  Xexemeʋa Gbãtɔ yi edzi kple dzidzedzekpɔkpɔ le mɔ vovovowo nu. Vodadawo kple dzidzedzekpɔkpɔwo nɔ Russia-ʋafiagãwo si. Gake le ƒe 1915 me la, Germanytɔwo mete ŋu kpɔ dzidzedze boo aɖeke o, elabena tsar-ʋakɔa lolo wu eye wokpɔa nu nyuie wu. Gake kokoko la, Russia bu Poland kple Galicia ƒe afã. Gake Germanytɔwo mete ŋu ge ɖe Belarus kple Baltic-dukɔwo me o - ŋgɔgbe fli la to Vistula-tɔsisia dzi.
  Eye le ƒe wuiadelia me la, tsar-ʋakɔa kpɔ dzidzedze gã aɖe xoxo ɖe Austria kple Turkey ŋu. Woɖu Ottomantɔwo dzi keŋkeŋ kloe. Abe alesi Austriatɔwo xɔ Przemysl kple Krakow ene. Germany va nɔ vɔvɔ̃m. Le ƒe "17 ƒe kele me la, Russiatɔwo xɔ Istanbul. Tsar ƒe Russia hã kpɔ dzidzedze ɖedzesiwo le dzomeŋɔli ƒe amedzidzedze ɖe Austria kple Germany ŋu me. Eye le adame, esi tsar-srafowo ɖo Oder xoxo la, Germany na ta. Austria-Hungary kple Turkey ƒe mama kplɔe ɖo. Russia xɔ Asia Sue, Iraq ƒe dziehe, kple Istanbul. Galicia, Bukovina, Czechoslovakia kple Hungary fiaɖuƒewo kpakple Krakow. Gakpe ɖe eŋu la, Danzig, si nye East Prussia ƒe akpa aɖe, le Klaipeda nutoa me. Eyata Russia gasẽ ɖe edzi zi gbɔ zi geɖe. Eye Germany hã xe fe gbogbo aɖewo ɖe eteƒe.
  Tsar Nicholas II mewɔ kaba be yeaxɔ nusianu kple amesiame o. Gake Russiatɔwo, Britaintɔwo kple Franseawo ma Saudi Ƒukpo Afã la me. Emegbe Britaintɔwo kple Russiatɔwo ma Iran kple Afghanistan siaa me. Ewu xexeame ƒe mama yeyea nu.
  Vaseɖe ƒe 1929 me la, xexeame katã nɔ dzidzim ɖe edzi, vaseɖe esime Ganyawo ƒe Sesẽ Gã la do. Le ƒe 1931 me la, Japan dze aʋawɔwɔ gɔme kple Russia. Eye woɖu edzi kaba eye woxɔe kpe ɖe Pasifiktɔwo ƒe nunɔamesiwo katã ŋu. Eye emegbe amewo ƒe nyametsotso kple amewo ƒe gomekpɔkpɔ le eme le Russia va.
  Esi Tsar Nicholas II wɔ Britain, France, kple United States ƒe gbɔdzɔgbɔdzɔ, siwo dzi Ganyawo ƒe Sesẽ Gã la xɔ aƒe ɖo ŋudɔ la, ekplɔ aʋa aɖe yi ɖaxɔ China. Eye esia va zu eƒe aʋadziɖuɖu gã.
  Be wòana Russification nawɔ kabakaba vie la, Nicholas II wɔ nyametsotso aɖe si mewɔ abe ɖe wòle eɖokui si o - eto srɔ̃ geɖe ɖeɖe vɛ le se nu le Russia - si trɔ Orthodɔks Sɔlemeha la ƒe mawunyaŋununya kple nufiafiawo. Aleae woda asi ɖe ɖɔɖɔɖoa dzii.
  Eye fia la ɖe srɔ̃ evelia na eɖokui. Wode dzi ƒo na Russiatɔwo be woaɖe amedzrowo eye woadzi vi geɖe. Ele be woawɔ China gã aɖe hã Russified. Mɔ nyuitɔ kae li si dzi nàto awɔ esia? Srɔ̃ China nyɔnuwo!
  Le Germany la, Hitler meva xɔ dziɖuɖua o. Le ŋutinya sia me la, nu sue aɖe koe su esi. Zazɛ̃nyahelawo akpa. Nusi do dziku na ye wue nye fasitɔ Mussolini, amesi xɔ Ethiopia. Eye drɔ̃ekuku be yeazu Kaisaro kple Troya yeyea va zu ɖeka.
  Le May 1937 me la, aʋa dzɔ le Russia kple Italy dome. Abe alesi wòva dzɔe ene la, Mussolini va zu ameɖokuiwuwu. Russia-srafowo xɔ Italy katã le ɣleti eve me, eye le ɣleti etɔ̃ bubuwo me la, woxɔ dukɔa ƒe nuto siwo katã dzi woɖu. Tsar ƒe Russia hã va lɔ Romania kple Yugoslavia ɖe eme mlɔeba, eye emegbe vie la, Bulgaria hã va kpe ɖe eŋu. Esi wowu anyigbamamawo xɔxɔ nu vɔ ta. Le ƒe 1939 ƒe adame la, Nicholas II ku. Eye eƒe domenyila, Alexei II si le lãmesẽ me keŋkeŋ la, va zu tsar yeye.
  Le go sia me la, Nicholas II ɖu fia ƒe blaatɔ̃ vɔ eve - si ƒo Ivan Dziŋɔ la ƒe emetsonua ta. Eye eƒe dziɖuɖua va zu esi kpɔ dzidzedze wu le Russia ƒe ŋutinya me, eye ɖeko eƒe aʋadziɖuɖuwo nye esiwo me nuŋlɔɖiwo nɔ. Fia aɖeke melé nu geɖe alea gbegbe kpɔ o. Russia va nɔ China mlɔeba, eye wòdo ŋusẽ le goawo katã me.
  Gake ekema le Alexei Evelia ƒe dziɖuɣi la, ŋutifafa ƒe ɣeyiɣi didi aɖe dze egɔme. France, Britain, kple USA medi aʋawɔwɔ o. Gake woɖe aʋawɔnuwo le Germany eye ŋusẽ aɖeke menɔ eŋu o. Eyata nɔnɔme aɖe do mo ɖa si va fa.
  Fiaɖuƒe siwo nɔ anyi le dutanyigbawo dzi yi edzi nɔ anyi. Russia gakpɔtɔ nye dukɔ gãtɔ kekeake, gake Britain ye nye dukɔ evelia le se nu eye eƒe lolome bɔbɔ vie wu Tsar-fiaɖuƒea. Gake Australia, South Africa kple Canada nye dukɔ siwo nɔ wo ɖokui si kloe. Eye le India... Le ƒe 1968 me la, aglãdzedze gã aɖe dzɔ le India eye le ƒe eve ƒe aʋawɔwɔ megbe la, wonya Britaintɔwo ɖa. Gake tsartɔwo ƒe asrafowo ge ɖe Indiatɔwo ƒe anyigba dzi eye wotsi tsitretsiɖeŋuawo nu. Le ema megbe la, Britain bu nuto sia eye Russia xɔe. Eteƒe medidi o, Russia hã xɔ Iran ƒe dzigbe gome.
  Le Alexei Evelia megbe le ƒe 1969 me la, Nicholas Etɔ̃lia nyi fiazikpuia ƒe dome. Tsar Fiaɖuƒea nɔ dzidzim ɖe edzi. Eyata France megate ŋu ɖu Indochina kple Thailand dzi le ƒe 1979 me o. Eye fia ƒe asrafowo hã va afima.
  Eye le ƒe blaatɔ̃awo kple blaasiekeawo me la, Afrika va nɔ Tsar ƒe Russia ƒe ŋusẽ te. Le ƒe 2001 megbe la, Peter, si nye Alexei II ƒe viŋutsu enelia, va nɔ Russia-fiazikpuia dzi.
  Tsar ƒe Russia xɔ Afrika, Asia katã kloe le ɣeyiɣi sia me, eye wòxɔ dukɔ bubuwo ƒe nuto siwo dzi woɖu, siwo dome Indonesia hã le. Gake le nyateƒe me la, metsi tre ɖe Australia ŋu o.
  Ŋutifafaɣi aɖe va ɖo. Nukliaʋawɔnuwo nɔ USA, Britain kple France si, ganyawo ƒe ŋusẽ nɔ Germany si. Ganyawo ƒe ŋusẽ, nukliaʋawɔnuwo, asrafoha gãtɔ kekeake le xexeame kple amewo ƒe agbɔsɔsɔ le Russia. Eye egakpɔtɔ nye fiaɖuƒe si ɖua dzi bliboe si me sewɔtakpekpe mele o. Esi Amerikatɔwo nye dukɔ evelia, alo dukɔ gã aɖe gɔ̃ hã ta la, wona esia nye nusi wobia tso Russia si.
  Gake demokrasi ƒe anyimanɔmanɔ mexe mɔ ɖe ŋgɔyiyi ƒe ŋgɔyiyi nu kura o. Vevietɔ le keke ƒe 1943 me ke, le Tsar ƒe Russia la, ame gbãtɔ dzo yi yamenutome. Eye le ƒe 1961 me la, va ɖo dzinu dzi. Yameʋuɖoɖo yi Mars dzɔ le ƒe 1974 me. Eye kaka ƒe 2000 naɖo la, wova srã Ɣe ƒe Ɣletinyigbawo katã kloe kpɔ. Wonɔ dzadzram ɖo ɖe mɔzɔzɔ gã aɖe yi ɣletiviwo ŋu. Edze dɔ gɔme le ƒe 2018 me, eye wòhaya va Alpha Centauri.
  Eyata tsar-dziɖuɖu mexe mɔ na dzɔdzɔmeŋutinunya be wòagaʋuʋu kura o. Peter Enelia si nɔ Romanov fiaƒomea me gblɔ gɔ̃ hã be nukpɔsusu blibo si me kekeli le nyo wu.
  Vevietɔ le ŋukpenanu siwo ʋuʋu Donald Trump ƒe dziɖuɖua ɣesiaɣi ta.
  Wogabu Nicholas II kokoko be enye fia gãtɔ kekeake le ɣeyiɣi kple dukɔ ɖesiaɖe me. Tsar ƒe Russia si le sɔ dzi kple xexeame ƒe dziɖuɖumegã. Vivivi la, eƒe golɔgoewo kple nuto siwo dzi woɖu la va le Russified zum. Fiaɖuƒea le ŋusẽ kpɔm ɖe edzi. Eye xexeame katã va zu teƒe si nyo wu.
  Eye nukatae? Akpe na Alexander Ulyanov, Lenin nɔviŋutsu, si wowu le fiaɖuɖu ta. Lenin ŋutɔ tsi duta. Edo go Wales eye wòva tsɔ ɖe le dzɔdzɔmeŋutinunya me nyakpakpawo ŋɔŋlɔ hã me, si me wòva zu kesinɔtɔ ŋutɔ le eye wòxɔ ŋkɔ. Eye ale wòxɔ ŋkɔ, eva xɔ ŋkɔ eye wòxɔ ŋkɔ, eye woɖe egɔme ɖe gbegbɔgblɔ geɖewo me. Stalin ku le gaxɔ me le yɔmekpe ta eye le goawo katã me la, eŋutinunyala bibiwo koe nyae. Eteƒe medidi o Trotsky va ƒo eɖokui ɖe tɔtrɔ kpata ƒe dɔwɔnawo me eye wòwɔ dɔ nyui aɖe abe dziɖuɖumegã ene, eye wòkɔ va ɖo Aɖaŋuɖola ŋutɔŋutɔ kple Dudɔnunɔla ƒe kpeɖeŋutɔ ŋutɔŋutɔ. Voznesensky va zu subɔla le tsar la te eye wòwɔ nu geɖe. Khrushchev gakpɔtɔ nye fiasetɔ sue aɖe eye mexɔ ŋkɔ o. Brezhnev yi dzi va ɖo asrafomegã ƒe ɖoƒe. Andropov subɔ le kpovitɔwo me eye wòva zu asrafomegã hã. Gorbachev va zu asitsala kple fefewɔla vevi aɖe. Yeltsin gakpɔtɔ nye fiasetɔ. Putin yi dzi va ɖo asrafomegã le adzamekpovitɔwo me eye wòxɔ dzudzɔ le dɔme bubutɔe. Medvedev nye dziɖuɖumegã sue aɖe. Zhirinovsky, si nye nyadzɔdzɔgbalẽ ɖola, kple fefewɔla. Zyuganov dze agbagba be yeawɔ dɔ le adzame atsi tre ɖe Tsar ŋu. Wotso afia nɛ be wòanɔ gaxɔ me, emegbe eva zu nyatakakaxɔla na adzamekpovitɔwo. Exɔ dzudzɔ le dɔme kple ʋumefia ƒe ɖoƒe. Zhukov yi dzi va ɖo asrafomegã ƒe ɖoƒe ko. Vasilevsky va zu aʋafiagã, Shaposhnikov va zu aʋafiagã. Kolchak grand admiral kple sedede geɖe dzikpɔla. Makarov va zu ƒudzisrafomegã gã aɖe hã, elabena ewɔ aʋa le Xexemeʋa Gbãtɔ me. Ke hã, menye le gbãtɔa me o, ke boŋ xexemeʋa ɖeka kolia, elabena xexemeʋa evelia medzɔ o. Exɔ ŋkɔ... Brusilov va zu agbledela kple Andrea Kɔkɔe si Woyɔ Gbãtɔ ƒe Habɔbɔa tɔ. Denikin, Wrangel, Kornilov, kple Kuropatkin va zu gbeadzidɔwɔlawo.
  Eye agbenɔnɔ nyo le fiawo te. Eye nuwo ƒe asi medzi ɖe edzi wu ƒe alafa ɖeka o. Eye sika ƒe megbe si li ke si nye gram 0.77 nɔ ruble la ŋu. Eye dukɔ geɖewo nɔ agbe nyuie le fia la te.
  Gomenɔamesi sɔsɔe nɔ amesiame si eye ame geɖe yɔ wo ɖokui be Russiatɔwo, Afrikatɔwo gɔ̃ hã. Nuwo nɔ edzi yim nyuie na amesiame le Tsar ƒe dziɖuɣi. Yudatɔ siwo menye Orthodɔks subɔsubɔha me tɔ o koe nudidi si nye be woanɔ afima la gakpɔtɔ li. Gake amesiawo va nɔ ʋɛm ɖe edzi.
  Gake le tsar ƒe dziɖuɣi la, kuxi aɖewo do mo ɖa. Wo dometɔ ɖekae nye vidzidzi ƒe agbɔsɔsɔ si sɔ gbɔ kple amesiwo kuna ƒe agbɔsɔsɔ si mede o na amewo va sɔ gbɔ akpa. Gake wole esia gbɔ kpɔm to yamenutome kekeɖenudɔ me. Tsɔ kpe ɖe eŋu la, dzɔdzɔmeŋutinunya kple agbledede ƒe ŋgɔyiyi na wòte ŋu kpɔ dɔwuame ƒe kuxia gbɔ. Nuɖuɖu sɔ gbɔ na amesiame. Gake amewo ƒe dzidziɖedzi le fiaɖuƒea me wu etɔ̃ le alafa me ƒe sia ƒe. Eye esia do ŋɔdzi na kuxi le etsɔme.
  Tsa-dziɖuɖua kpɔ mɔ aɖe si dzi woato ado le yamenutome kekeɖenudɔa me. Eye edze abe susu le eme ene. Eye wowɔ ɣletivimefakaka meli yeyewo eye wowɔ numekuku le duƒuƒu si gbɔ kekeli me ŋu.
  
  
  
  ƑE BATƆ̃ ƑE ALEXANDER ETƆ̃A - GÃTƆ!
  Alesi wodze agbagba be yewoawu Alexander II le ƒe 1866 me la kpɔ dzidzedze. Esia wɔe be fia ablɔɖenala la ku. Eye Alexander Etɔ̃lia lia fiazikpui la. Viɖe si le eŋue nye be ɣeyiɣi menɔ wo si woadzra Alaska o, eye Russia-fiagã yeyea melɔ̃ be yeaɖe asi le anyigba aɖeke ŋu o. Ne wole adzɔge eye womexɔ asi boo haɖe o gɔ̃ hã.
  Gawu la, wodze mɔ si yi Siberia yi Vladivostok tutu gɔme do ŋgɔ gɔ̃ hã. Eye ɖe wòle be wòaɖo Chukotka hafi!
  Tsar Alexander Etɔ̃lia sesẽ, etsoa nya me, eƒe tameɖoɖo sẽ, enɔ lãmesẽ me, eye ŋusẽ le eŋu ŋutɔ le ŋutilã me. Eɖu dzi kple asi sesẽ, eye le eƒe kpɔkplɔ te la, Russia ge ɖe nudzedziname kple dzidzedzekpɔkpɔ gãtɔ kekeake ƒe ɣeyiɣi aɖe me!
  Eyata enyo be fiagã gã la dze dziɖuɖu gɔme ƒe wuiatɔ̃ do ŋgɔ na ŋutinya ŋutɔŋutɔ!
  Be míadze egɔme la, ete tɔtrɔ kpata ƒe tsitretsiɖeŋulawo kple Narodnaya Volya ƒe tsitretsiɖeŋuwo katã nu sesẽe. Emegbe edze ɖɔɖɔɖowɔwɔ gɔme le asrafowo kple ƒudzisrafowo dome. Le nuwo ɖoɖo ɖe ɖoɖo nu me.
  Fia la wɔ nu geɖe. Wotu mɔwo, tɔdzisasrãwo, dɔwɔƒewo, eye dukɔa va do kapitalist-dziɖuɖu ɖe ŋgɔ kabakaba. Togbɔ be wole ɖokuitɔdidi me ɖe asi hã. Tsa-dziɖuɖua wɔ aʋa suewo, eʋu yi Titina Asia eye wòkeke eƒe ŋusẽkpɔɖeamedzi ɖe enu le afima.
  Aʋa gã aɖe dzɔ kple Turkey le ƒe 1977 me. Eyi nyuie wu gɔ̃ hã, kabakaba wu, aʋadziɖuɖutɔe wu eye wòbu nu ʋɛ aɖewo wu le ŋutinya ŋutɔŋutɔ me. Skobelev ƒe nunya klẽ le eme le kekeli blibo me!
  Russia-srafowo ɖu Turkeytɔwo dzi eye womegblẽ nu boo aɖeke o. Eye wote ŋu xɔ Istanbul enumake. Esi wònye be wova ɖo afima do ŋgɔ na Eŋlisiawo ƒe asrafoha la ta. Aʋa sia kpɔ dzidzedze ale gbegbe be wotsɔ ŋkɔ na fia-nunɔla la be Aʋadziɖula Alexander! Eye Skobelev va zu agbledela ɖevitɔ kekeake le Russia ƒe ŋutinya me.
  Türkiye me mã. Britaintɔwo xɔ Egipte kple Sudan. Russia xɔ Iraq, Palestina, Syria, kple Saudi Arabia ƒe akpa aɖe, Asia Sue, Armenia katã, kple Balkan-dukɔwo!
  Eyata Alexander Etɔ̃lia xɔ anyigba gã aɖe kabakaba ŋutɔ eye wònɔ bɔbɔe vie. Eye wòyi eƒe kekeɖenudɔa dzi yi dzigbe gome. Ʋuʋu to Iran, Turkmenistan, kple yi ŋgɔe yi Afghanistan!
  Tsar ƒe aʋakɔa hã ɖo eƒe ŋkume ɖe India ŋu! Britaintɔwo nɔ klalo be yewoawɔ aʋa. Russia, Germany, Austria-Hungary ƒe nubabla aɖe do mo ɖa ɖe France kple Britain ŋu.
  Germany yi edzi dze Republic of the Rooster dzi le ƒe 1992 me. Britain ɖe gbeƒã aʋawɔwɔ ɖe Germany kple Russia ŋu. Austria-Hungary xɔ Bosnia kple Herzegovina, eye wòdze Italy dzi.
  Russia dze aʋawɔwɔ gɔme ɖe India, kple Franseawo ƒe nunɔamesiwo kple Indochina ŋu. Aleae Xexemeʋa Gbãtɔ dze egɔmee ŋutɔŋutɔ. Gake Russia kple Germanytɔwo le ɖeka xoxo!
  Russia hã dze Egipte dzi.
  Tsarist-srafowo, kple nutoa me tɔwo ƒe kpekpeɖeŋu, xɔ India kple Iran. Wogage ɖe Indochina me yi ŋgɔe. Eye Prussiatɔwo gaɖu Franseawo dzi ake eye woƒo xlã Paris.
  Gakpe ɖe eŋu la, Republicantɔwo gbea ta. Eye wodze Paris dzi, wotsrɔ̃e vevie. Germanytɔwo xɔ Belgium kple Holland siaa hã.
  Britain le aʋa wɔm ɣeyiɣi aɖee nye esia. Russia-srafowo xɔ Egipte kple Sudan. Aʋa aɖe le edzi yim le ƒua dzi. Russia-srafowo le ʋuʋum le Afrika ƒe akpa vovovowo. Mɔa katã dzi va ɖo South Africa. Eye wòƒoa koloniwo nu ƒu na eɖokui. Germanytɔwo hã xɔa nu aɖewo.
  Gake Austria-Hungary ƒo eɖokui ɖe aʋa si wowɔ kple Italy me. Nyateƒee, le ƒe 1894 me la, Germanytɔwo va kpe ɖe Austriatɔwo ŋu. Eye wowu Italy dzi ɖuɖu nu.
  Le ema megbe la, woma amititsetsewo ƒe dukɔ ɖe wo nɔewo dome.
  Aʋa la ʋu yi atsiaƒu me. Eye le afisia la, ƒudzisrafomegã Admiral Makarov ƒe nunya dzena le. Nusi kpɔa aʋadziɖuɖu wɔnuku geɖe gbɔ. Atsiaƒuwo ƒe aƒenɔ dzizizi be wòana ta.
  Russia xɔ India, Indochina, Afrika ƒe akpa gãtɔ, kple Australia hã, eye wòɖe Britaintɔwo ɖa le afima. Russia-srafowo dzo le Britain kple Canada. Azɔ hã, woɖo nuto aɖe ɖe afima. Eyata Britain bu eƒe dukɔ siwo katã kloe wòɖu la, eye Russia xɔ wo. Russia ƒe ŋusẽkpɔkpɔ ɖe Alaska dzi léle ɖe asi na Canada xɔxɔ nɔ bɔbɔe. Eye ƒudziʋawɔʋu siwo ŋu ŋusẽ le ŋutɔ ƒe anyinɔnɔ. Eye Admiral Makarov kple Rozhdestvensky ƒe nunya hã.
  Enyo, menye ema koe o. Russia ʋu yi China. Azɔ hã, ekpɔ dzidzedze ŋutɔ. Eye le ƒe 1904 me la, aʋawɔwɔ kple Japan dze egɔme.
  Gake to vovo na ŋutinya ŋutɔŋutɔ la, aʋa sia va zu mesesẽ o, ke boŋ ewɔ kabakaba. Gawu la, Japan ƒe ƒudziʋawɔʋuwo gbɔdzɔ vie, gake Russia tɔ ya sesẽ ŋutɔ. Esi Russia-srafowo ɖu Japantɔwo dzi ta la, woxɔ Tokyo. Eye emegbe wowɔ amewo ƒe nyametsotso, eye Japantɔ akpa gãtɔ da asi ɖe edzi be yewoawɔ ɖeka kple Russia.
  Tsar Alexander III ɖu aʋa yeye aɖe dzi. Emegbe wova tsɔ lɔlɔ̃nu faa China xɔe. Eyata nuto ɖesiaɖe, nuto ɖesiaɖe. Fiaɖuƒea ɖo afisi wòlolo ŋutɔ. Tso USA, Canada kple Alaska katã, Asia katã, Austria, Pacific nutoa me. Na South Africa kple Germanytɔwo ƒe nunɔamesiwo le Ɣetoɖoƒe Afrika.
  Gakpe ɖe eŋu la, Austria-Hungary hã. Ŋusẽ gã sia tɔgbe.
  Gake le nyateƒe me la, Germanytɔwo kple Austriatɔwo di geɖe wu. Germany gakpɔtɔ le France. Britain, si Russia do dziku na la, hã di be yeawɔ aʋa.
  Kaiser te ŋu ƒo nubabla aɖe nu ƒu: Spain, Portugal, Germany, Austria-Hungary kple Sweden tsɔ tsi tre ɖe Russia gã la ŋu. Germanytɔwo te ŋu xɔ Denmark kple Norway hã le aʋa si wowɔ kple Britain me. Woɖo nubabla sẽŋu aɖe.
  Eye aʋaa dze egɔme le August 1, 1917 dzi. Le ɣeyiɣi si tututu me Alexander Etɔ̃lia ku eye Nicholas II va nɔ fiazikpuia dzi. Wobu akɔnta be ne menye fia gã aɖe abe Alexander Etɔ̃lia ene si haya ƒe blaatɔ̃ vɔ ɖeka o la, Russia abu godoo.
  Gake ŋusẽ si nɔa anyi ɖaa eye wòsẽa ŋu nɔ Nicholas II si. Rasputin kple domenyila si dze dɔ la manɔmee. Eyata ate ŋu awɔ avu kple nubabla la.
  Eye aʋaa dze egɔme... Germanytɔwo tu afɔkpo abe ahom sesẽ aɖe ene. Russia-srafowo do go wo kple tsitretsiɖeŋunya sesẽwo. Aʋa gã aɖe si nu sẽ ŋutɔ la dzɔ.
  Le goawo katã me la, Nicholas II, esi wòɖo ŋu ɖe mɔ̃ sesẽwo ƒe kɔsɔkɔsɔ ŋu ta la, ɖeɖi te Germany kple Austria ƒe aʋawɔhawo ŋu keŋkeŋ. Eye emegbe edze tsitretsiɖeŋunya aɖe gɔme. Eye le Afrika la, Russia-srafowo zã aʋawɔʋu gbãtɔ siwo me kɔ le xexeame katã tsɔ ɖu Austriatɔwo kple Germanytɔwo dzi keŋkeŋ. Eye woɖe Anyigbagã Viviti la ɖa.
  Woɖu Sweden kple Norway siaa dzi kaba ŋutɔ.
  Aʋaa xɔ ƒe ɖeka kple afã eye wòwu enu kple Russia-srafowo, siwo sɔ gbɔ wu eye aʋawɔʋu sesẽwo nɔ wo si, eye woxɔ Europa katã. Emegbe Britain dze anyi. Russia va kpɔ ŋusẽ ɖe ɣedzeƒekpa dzi mlɔeba.
  Eye Tsar Nicholas II hã va zu aʋadziɖula gã aɖe. Ŋutifafa ɖu fia vaseɖe ƒe 1929 me, esime Ganyawo ƒe Sesẽ Gã la do. Ganyawo ƒe kuxi si nɔ anyi le xexeame katã na be le ƒe 1931 me, le May 1 lia dzi tututu la, aʋa aɖe dze egɔme le Russia kple dukɔ gã mamlɛtɔ si nye USA dome!
  Tsar ƒe aʋakɔ si nye Nicholas II ge ɖe Amerika ƒe liƒowo dzi. Ŋusẽawo mesɔ o. Aʋawɔʋu aɖeke menɔ Amerikatɔa si kloe o eye mexɔ hehe nyuie o. Eye Russia ƒe xexlẽme sɔ gbɔ wu United States zi gbɔ zi geɖe. Tsa-fiaɖuƒea ƒe amegãwo hã nyo wu. Eyata aʋawɔwɔa yi mɔ ɖeka tso gɔmedzedzea me ke. Russia nɔ dzi ɖum henɔ ŋgɔ yim. Eye le September 30 lia dzi, esi woxɔ New York kple Washington vɔ la, United States na ta. Eyata woʋu axa bubu le ŋutinya me. Le ƒe 1934 me la, Nicholas II dze Mexico dzi eye emegbe wòyi dzi va ɖo Latin Amerika, eye wòɖu Latin- dukɔwo dzi. Vaseɖe esime Chile ƒe dukɔ mamlɛtɔ si nɔ eɖokui si la mu le December 1936 me.
  Eyata Nicholas II wu ŋutinyaa nu mlɔeba. Tsar ƒe Russia na ɣletinyigba Anyigba dzi dukɔwo kple dukɔwo katã wɔ ɖeka.
  Le November 7, 1937 dzi la, ɣletinyigbawo katã ƒe Fiagã Nicholas Gãtɔ ge dze yameʋu me. Eye eƒe fiaɖuɖu hã wu enu. Alesey II va zu fia. Domenyila si le lãmesẽ me, ɖekakpui - abe blaetɔ̃ vɔ etɔ̃ ene. Le eƒe kpɔkplɔ te la, yamenutome kekeɖenudɔ dze egɔme. Liƒo yeyewo kple yameʋuɖoɖo yeyewo. Fiaɖuƒea meʋuʋuna o. Amegbetɔƒomea wɔ ɖeka eye wòɖua yamenutome dzi.
  GENERALISSIMO KONDRATENKO ƒe amegã
  Port Arthur ƒe asrafomegã ku, le nyateƒe me la, le ŋutinya ŋutɔŋutɔ me la, exɔ abi le ta me, gake kakɛ aɖe ƒe kakɛ aɖe to eŋu milimeta ʋɛ aɖewo gogo ahɔhɔ̃a. Kpuie ko la, alakpatɔ si tsɔ mɔ̃ sesẽa na la ku eye Port Arthur takpɔha ƒe kalẽtɔ Kondratenko va xɔ ɖe eteƒe.
  Be aʋafia yeyea nado ŋusẽ mɔ̃ sesẽa takpɔkpɔ la, eŋlɔ ƒudzidelawo kple ƒudzisrafowo ƒe tu siwo katã nɔ ƒuta la ɖi, eye wòɖe aʋawɔnuwo le aʋawɔha la me, gake edo ŋusẽ Port Arthur.
  Esia wɔe be wokpɔ mɔ̃ sesẽa ta nyuie, tsɔ kpe ɖe Aʋafia Kondratenko ƒe aɖaŋudɔwɔwɔwo ŋu. Ametakpɔha la lée ɖe te dzidzedzetɔe. Kondratenko do ŋusẽ Vysokaya mɔ̃ sesẽa takpɔkpɔ le ɣeyiɣi aɖe megbe eye Japantɔwo mete ŋu xɔe o.
  Kaka December nawu enu la, ɖeɖi te samuraitɔwo ŋu le amedzidzedzeawo ta. Le January me la, tomefafa aɖe nɔ anyi si Kuropatkin dze agbagba be yeaɖe mɔxenua ɖa, gake medze edzi boo o.
  Le February me la, wogadze ame dzi ake, eye wogagbee ake kple nu gbogbo aɖewo siwo Japantɔwo bu.
  Le ametakpɔkpɔa me la, ŋutsuvi Oleg Rybachenko wɔ nu kalẽtɔe. Le ɣeyiɣi si me woɖe to ɖe dua la, ƒe ewo koe ŋutsuvi sia si le ʋua me la xɔ. Ðevia wɔa avu kple ame tsitsiwo eye wòyia ŋkutsaladɔwo dzi.
  Eɖee fia be yenye kalẽtɔ kple aʋawɔla ŋutɔ. Eye ametakpɔha la lé eme ɖe asi. Fifia March va ɖo xoxo... Japantɔwo gagbugbɔ ɖe megbe ake. Ʋukɔkɔɖi Kwasiɖagbe medzɔ le Russia o, elabena Tsar Nicholas, esi wònye be Port Arthur ƒe nɔnɔme nyo ta la, edo go yi ameawo gbɔ. Wogade Russia-srafoha la me eye wova nɔ lolom ɖe edzi. Le March ƒe nuwuwu la, Japantɔwo dze agbagba be yewoayi ŋgɔ, gake Kuropatkin ƒe asrafowo ƒe xexlẽme de ŋgɔ akpa eye wogbe amedzidzedzeawo katã.
  Eye esi nyo wue nye be wotsɔ kɔsɔkɔsɔ bla General Legs ƒe aʋawɔhawo le Port Arthur ƒe toɖeɖe ɖe dua ta. Esi Japantɔwo bu nu geɖe vɔ la, wogbugbɔ yi megbe. Gake Kuropatkin gahe ɖe megbe ake.
  Le April ƒe nuwuwu la, amedzidzedze yeye aɖe kplɔe ɖo, gake wogbugbɔe hã.
  Eye Oleg Rybachenko, ŋutsuvi kalẽtɔ sia lé Japantɔwo ƒe asrafomegã aɖe gɔ̃ hã, zã mɔ̃ aɖe, nyateƒee.
  Le May ƒe gɔmedzedze la, aʋawɔwɔ suesuesuewo koe dzɔ, eye le ŋkeke 25 lia dzi la, Rozhdestvensky ƒe asrafoha la ge ɖe Port Arthur mlɔeba. Ƒudzisrafomegã xɔŋkɔa tsɔ meli blaatɔ̃ vɔ ɖeka vɛ, eye wotso atsiaƒu etɔ̃ zi ɖeka!
  Le ema megbe la, wodo ŋusẽ ametakpɔha la. Eye le June ƒe gɔmedzedze la, amedzidzedze mamlɛtɔ si wowɔ ɖe Port Arthur ŋu kplɔe ɖo. Amedzidzedzea nye mɔkpɔkpɔbuɖeame kple ŋutasẽnuwɔwɔ. Wogahee ɖa ake kple nu gbogbo aɖewo siwo Japantɔwo bu. Tsar la ɖe Kuropatkin ɖa mlɔeba eye wòɖo Linevich. Le July 1905 ƒe domedome la, woɖu Japantɔwo dzi mlɔeba. Eye Port Arthur taʋiʋli kalẽtɔe si xɔ ƒe ɖeka kple edzivɔ la wu enu.
  Wotsɔ Andrea Kɔkɔe si Woyɔ Gbãtɔ ƒe Ðoɖo na Kondratenko. Eye wòxɔ ɖoƒe si nye field marshal. Emegbe Rozhdestvensky ƒe asrafoha, kpakple Port Arthur, ɖu Japantɔwo dzi le ƒua dzi. Gawu la, Ƒudzisrafomegã Togo ŋutɔ ku le aʋa la me.
  Wozi Japan dzi be wòawɔ ŋutifafa kple Russia, to United States ƒe domenɔlanyenye me.
  Ele be míaɖe asi le Kuril Ƒukpowo kple Taiwan ŋu. Russia kpɔ Korea, Manchuria, eye wòkpɔ ŋusẽ ɖe Port Arthur dzi. Tsɔ kpe ɖe eŋu la, Japan xe ga gbogbo aɖe si nye sika yen biliɔn ɖeka na Tsar ƒe Russia.
  Aʋadziɖuɖua do ŋusẽ Tsar Nicholas II ƒe ɖoƒe. Russia keke eƒe anyigbamamawo ɖe enu, eye Zheltorossiya dze egɔme nɔ wɔwɔm le Chinatɔwo ƒe nutoawo xɔxɔ le wo ɖokui si ta. Dukɔa ƒe Duma aɖeke meli o - Russia gakpɔtɔ nye fiaɖuƒe blibo, sewɔtakpekpe aɖeke manɔmee.
  Nyateƒee, le aʋadziɖuɖu kple dunyahehe ƒe liƒo ta la, ganyawo ƒe ŋgɔyiyi yi edzi do ŋgɔ wu le ŋutinya ŋutɔŋutɔ me eye wòsẽ wu.
  Xexemeʋa Gbãtɔ dze egɔme abe alesi wònɔ le ŋutinya ŋutɔŋutɔ me ene. Gake ekpɔ dzidzedze wu na Russia. Asrafoha kae lolo wu eye wònyo wu, si me Field Marshal Kondratenko ƒe ɖɔɖɔɖowo hã le, eye ganyawo sẽ wu, eye tsar ƒe ŋusẽ hã lolo wu.
  Aʋaa xɔ ƒe ɖeka kple edzivɔ vie eye wòwu enu esi Austria-Hungary mu, eye Ottoman Fiaɖuƒea kple Germany tsɔ wo ɖokui na. Eye esi Bulgaria kpɔ alesi wòʋẽnae la, exɔ Serbia kple Russia ƒe akpa dzi, abe alesi, le mɔa nu la, Italy kple Japan wɔe ene.
  Field Marshal Kondratenko xɔ ɖoƒe kɔkɔtɔ kekeake - generalissimo. Eye eva zu nudɔdɔwo katã kloe tɔ, abe Suvorov ene. Brusilov va zu gbeadzidɔwɔla. Ƒudzisrafomegã Kolchak, Kornilov, kple Denikin wɔ dɔ. Tsar ƒe Russia tsɔ eɖokui kpe ɖe eŋu: Galicia, Bukovina, Krakow Voivodeship, Poznan nuto, Klaipeda. Czechoslovakia hã va zu Russia Fiaɖuƒea ƒe akpa aɖe. Eye Asia Sue kple Konstantinople. Eye Iraq ƒe dziehe hã.
  Nusianu, le goawo katã me, va nyo. Japantɔwo ma Germany-dukɔ siwo dzi woɖu la kple Russia le Pasifik Ƒua me.
  Emegbe woma Saudi Arabia ɖe Russia, France kple Britain dome. Emegbe le aʋa kpui aɖe megbe la, Russia kple Britain ma Iran me.
  Eye emegbe Afghanistan. Nyateƒee, dzre aɖe nɔ afima vie. Eye Britaintɔwo mekpɔ dzɔgbenyuie boo aɖeke le gɔmedzedzea me o.
  Xexeame va li ke eye nu dze edzi nɛ. Vaseɖe esime Ganyawo ƒe Sesẽ Gã la dzɔ le ƒe 1929 me. Russia, le dzidziɖedzi kabakaba megbe la, hã ge ɖe xaxa me.
  Le ƒe 1931 me la, Japan dze Russia dzi, eye wòdi be yeabia hlɔ̃ ɖe dziɖuɖu siwo woɖu va yi ta.
  Gake fifia ya, ameɖokuiwuwue. Tsarist-srafowo ɖu Japantɔwo dzi. Ƒudzisrafomegã Kolchak metsi kura o, eɖe eƒe nunya fia, si sɔ kple Ushakov. Woɖu Ɣe si le dodom ƒe Anyigba dzi keŋkeŋ le ƒua dzi eye emegbe woxɔe. Esia kplɔe ɖo be wowɔ amewo ƒe nyametsotso si me Japantɔ akpa gãtɔ da asi ɖe edzi be yewoawɔ ɖeka kple Russia.
  Eyata Tsar Nicholas II do ŋusẽ eƒe ŋusẽ le Pasifik Ƒua me. Russia yi eƒe ʋuʋu yi China dzi. Esi xaxa la gbɔdzɔ Britain, France, kple United States ta la, womede nu Dziƒofiaɖuƒea dzi ɖuɖu me o.
  Le ƒe 1933 me la, Hitler va xɔ dziɖuɖu le Germany. Edze fiaɖuƒe si nɔ anyi tsã ƒe ŋusẽ si nɔ anyi tsã la gbugbɔgaɖo anyi gɔme. Eye le nyateƒe me la, edze agbagba be yemawɔ dzre kple Russia o.
  Xɔlɔ̃wɔwɔ nɔ Mussolini si le Italy kple Russia dome. Eye wòxɔ Etiopia kpoo, eye wòkeke eƒe nuto siwo dzi wòɖu la ɖe enu. Woƒo nu tso Nubabla Etɔ̃awo wɔwɔ ŋu.
  Tsar ƒe Russia di be yeaxɔ England kple France ƒe nuto siwo katã nɔ gbɔdzɔgbɔdzɔm la. Enyo, gɔmesese le Germanytɔwo kple Italytɔwo hã ŋu. USA ŋutɔ ƒe ɖoɖowo nɔ esi.
  Le ƒe 1937 me la, Germany wɔ ɖeka kple Austria, eye wowɔ Anschluss. Eye le November 1937 me la, yameʋu evelia si tso Nikolaev la ge dze anyi. Wotso fiaɖuƒea me dzidzedzetɔe ŋutɔ. Nicholas II kpɔ viɖe gãwo le eƒe ƒe blaene vɔ etɔ̃ ƒe dziɖuɖu me.
  Woyɔe be Nikolaev Gãtɔ! Eye Gãtɔ kekeake gɔ̃ hã, wova kɔ wu Petro Gãtɔ.
  Le Nicholas II ƒe dziɖuɣi la, woɖe dɔwɔŋkekea dzi kpɔtɔ va ɖo gaƒoƒo ewo, eye ƒe adre ƒe sukudede va zu dzizizi kple femaxee. Dukɔa ƒe fetu si woxɔna le mama dedie nu ɖo ruble 75 ɣleti sia ɣleti eye ga ƒe asixɔxɔ medea dzi o eye sika le megbe na ruble la. Fia ƒe gae nye esi sesẽ wu eye woate ŋu atrɔ asi le eŋu wu le xexeame.
  Anyigbadziʋakɔ gãtɔ kekeake nɔ Russia si le xexeame, eye wòƒo Britain kple United States siaa ta le ƒudziʋawɔʋuwo ƒe lolome gome.
  Russiatɔwo ƒe aʋawɔʋuwoe nye nyuitɔwo kekeake le xexeame, eye nenema kee nye yameʋuwo hã. Eye helikɔptawo koe nɔ ɣletinyigba Anyigba dzi ɣemaɣi kloe. Ƒugɔmeʋawɔʋu siwo sɔ gbɔ wu eye wole nyonyome nyuitɔ kekeake. Tudada nyuitɔ kekeake. Mɔ̃ɖaŋununya deŋgɔwo le television kple video me. Wodze amadede sinima gbãtɔ si woɖena le xexeame hã ɖeɖe gɔme le Tsar ƒe Russia. Akpedada na Tsar Nicholas II ƒe didi vevie ɖe fotoɖeɖe ŋu hã le eme.
  Esi woxɔ China vɔ la, Russia xɔ nɔƒe gbãtɔ le xexeame le amewo ƒe agbɔsɔsɔ gome, eye wòxɔ ŋgɔ na Britain kple eƒe dukɔ siwo katã dzi wòɖu.
  Tsar Nicholas II trɔ asi le Orthodɔks-ha la ŋu eye wòna srɔ̃ geɖe ɖeɖe le se nu. Dziɖula nyanu sia te ŋu wɔ nu geɖe. Eye meku o , womeɖe ta ɖe eŋu o, wometi eyome o, esi Russia mebu o, ke boŋ enye ame gã aɖe. Eye milimeta ʋɛ aɖewo ko ƒe ʋuʋu kakɛa kpɔ ŋusẽ ɖe Russia ƒe ŋutinya dzi alea gbegbe. Eye wogblɔna hã be naneke medzɔ le vome le ŋutinya me o! Aleae wòdzɔnae. Nicholas II kple Generalissimo Kondratenko ƒe nudzɔdzɔa siaa ɖe esia fia.
  Gake le Tsar Nicholas ƒe ku megbe la, ɣeyiɣi kpui aɖe ƒe titri aɖe dzɔ. Gbã la, fiagã Alexei II ku hafi wova ɖo fiakuku nɛ. Emegbe domenyila bubu si ŋkɔe nye Kirill Vladimirovich Romanov hã ku. Eye Vladimir III va nɔ fiazikpuia dzi le ƒe 1938 me. Tsar la nye ɖekakpui, gake zi geɖe la, menye bometsitsi o eye eƒe tame sẽ ŋutɔ eye wòdi be yeaxɔ ŋkɔ.
  Enyo, edze dɔ gɔme! Russia, Italy, Germany, tsi tre ɖe Britain, France kple ɖewohĩ le etsɔme USA ŋu. Le afisia la, Nubabla Etɔ̃awo sẽ wu sã ya.
  Le May 1940 me la, Germany dze France, Belgium, Holland kple Britain dzi. Russia dze Franseawo, Eŋlisiawo, kple Netherlands dukɔ siwo dzi woɖu dzi. Anyigbamamawo xɔxɔ le amewo si le kɔnu nu madzemadzee dze egɔme.
  Britaintɔwo kple Franseawo mete ŋu tsi tre ɖe Russia-srafowo ŋu o. Eye le ɣleti ɖeka kple afã me la, Germanytɔwo ɖu France, Belgium kple Holland dzi hezi wo dzi be woaɖe asi le wo ŋu.
  Emegbe Fuhrer-ʋua xɔ Spain kple Portugal, eye wòxɔ Denmark kple Norway. Russia xɔ Sweden.
  Aʋa la nye akpa ɖeka kloe. Le nutoa me tɔwo ƒe kpekpeɖeŋu me la, Russia xɔ India, Indochina, Afghanistan ƒe dzigbe, Iran ƒe dzigbe, Titina Ɣedzeƒe eye wòge ɖe Egipte.
  Nyateƒee, dutanyigbadzisrafowo mete ŋu tsi tre ɖe tsarist-srafowo ŋu o, eye womedi ŋutɔŋutɔ hã o. Afrika dzi ɖuɖu tsi megbe vie le mɔdodowo kple kadodomɔnu siwo keke ta ƒe anyimanɔmanɔ ta. Germanytɔwo ʋu to Afrika to Gibraltar kple Morocco, Russiatɔwo to Egipte, eye emegbe Sudan.
  Gake anyigbaa nye mɔxenu wu Britain alo Franseawo ƒe asrafowo ƒe tsitretsiɖeŋu. Wo dometɔ ʋɛ aɖewo koe nɔ anyi, eye wometsɔ aʋawɔnuwo nyuie o, eye wo dometɔ akpa gãtɔ tso nutoa me aboriginewo gbɔ. Ame si menya alesi wowɔa avui o eye medi be yeawɔ avu hã o.
  Le ƒe 1940 me la, dzi menɔ Hitler ƒo be yeaɖi ɖe Britain o. Edze yameʋuʋu aɖe gɔme, eye mekpɔ dzidzedze boo aɖeke le gɔmedzedzea me o. Gake le ƒe 1941 ƒe kele me la, Russiatɔwo ƒe yameʋuwo ge ɖe aʋa la me, eye wodze Britain ƒe nyaƒoɖeamenu si ku.
  Eye le August me la, Germany kple Russia asrafoha siwo wɔ ɖeka ƒe anyidzedze kplɔe ɖo, eye le kwasiɖa eve ƒe aʋawɔwɔ sesẽ megbe la, woxɔ London.
  Le ema megbe la, ɣedzeƒenutowo katã, siwo dome Australia kple New Zealand hã le, va zu Russiatɔwo, Germanytɔwo kple Italytɔwo.
  Gake USA gakpɔtɔ nɔ anyi.
  Tsar Vladimir ɖoe be yeadze Amerika dzi. Hitler kple Mussolini kpe asi ɖe eŋu le nyametsotso sia me. Third Reich ʋu asrafowo yi Iceland, eye emegbe woʋu yi Greenland kple Canada, eye Tsar ƒe Russia ʋu yi Alaska. Nyateƒee, ŋusẽawo mesɔ o. Aʋawɔʋuwo ƒe ƒuƒoƒo si gbɔdzɔ vie le United States, eye amewo ƒe xexlẽme le ʋɛ kura wu Russia tsɔ kpe ɖe eƒe dukɔ siwo katã dzi wòɖu ŋu. Togbɔ be ganyawo de ŋgɔ hã. Gake womate ŋu atsi tre ɖe lã wɔadã sia tɔgbe ŋu o.
  Esi Russia-srafowo dze amedzidzedzea gɔme le ƒe 1943 me ta la, woxɔ Alaska kaba le dzomeŋɔli ɣleti eve me. Eye le kele me la, wo kple Germanytɔwo xɔ Canada katã kloe.
  Brazil, Venezuela, Mexico kple dukɔ bubuwo ɖe gbeƒã aʋawɔwɔ ɖe United States ŋu.
  Russia-srafowo ƒe ʋuʋu to Amerika ƒe dziehenutowo me dze egɔme. Nyateƒee, ŋusẽawo mesɔ o. Russia kple Germany nyo wu le woƒe nyonyome kple agbɔsɔsɔ siaa gome.
  Nyɔnuvi Natasha, Zoya, Aurora kple Svetlana le avu wɔm le Kondratenko-3 aʋawɔʋu nyuitɔ kekeake si le xexeame, si nye ʋu si wotsɔna ʋuna si ƒe tu didi eye wòdaa tu kabakaba la dzi. Ablaɖeɖe ŋutɔ, kple silhouette si bɔbɔ.
  Kondratenko-3 aʋawɔʋua ƒe kpekpeme anɔ abe tɔn blaene ene, eye wokpɔ eta nyuie. Eye tu la, togbɔ be eƒe lolome le sue si nye milimeta 76 hã la, eƒe tudada ƒe duƒuƒu le gɔmedzedzea me lolo ŋutɔ.
  Shermans, womate ŋu age ɖe aʋawɔʋu sia me tso dzogoe aɖeke dzi o. Eyata...
  Ðeko nyɔnuviawo, siwo le avu wɔm afɔ ƒuƒlu eye wodo bikini la, tsrɔ̃a Amerikatɔwo eye wokoa nu geɖe.
  Vevietɔ Natasha... Eye wòtsɔ eƒe asibidɛ ƒuƒluwo tea joystick la, hegblɔna be:
  - Ŋutikɔkɔe na nye Rus'!
  Zoya hã da tu. Etsɔa eƒe afɔbidɛ ƒuƒluwo wɔa esia, eye wòzia joystick ƒe abɔtawo dzi hedoa ɣli be:
  - Eye mía denyigba katã!
  Eyome, Aurora da tu. Eƒo futɔa, eye wògblɔ esi wòɖe eƒe aɖuwo ɖe go be:
  - Eye ŋusẽ kɔkɔwo le megbe na mí!
  Eye nyɔnuvia hã ʋuʋua ŋku sesĩe ŋutɔ! Emia eƒe afɔbidɛ ƒuƒluwo abe joystick ƒe abɔtawo ene.
  Eye emegbe Svetlana da tu. Nyɔnuvi ɖaɖɛ kple keklẽ sia tɔgbe. Eɖea ɣe ƒe keklẽ doa goe le eƒe nu me. Eye wòdzi ha hã be:
  - Nyee nye xexeame ƒe ɣletivi! Meƒua du sesĩe wu Satana gɔ̃ hã!
  Le nyɔnuvi siawo tɔgbe gome la, abosam ŋutɔ mevɔ̃na o. Wole Amerikatɔwo ƒom, eye wole Chicago ƒo xlãe sesĩe.
  Eye esi womeɖe mɔ na ame aɖeke be wòado le afima o. Míagblɔ be tsɔtsrɔ̃a nye nu maɖinu. Nyɔnuvi siawoe nye esiawo.
  Eye aleae Chicago ƒe asrafoha la na ta. Nya mía tɔ!
  Eye Russiatɔwo ƒe aʋawɔʋuwo le tetem ɖe New York ŋu xoxo. Tsar Vladimir tsɔa eƒe asiwo tutum dzidzemetɔe. Ðe Russiatɔwo yi didiƒe nenema kpɔa?
  Nyɔnuviawo hã wɔa avu dzinɔameƒotɔe le yame. Le kpɔɖeŋu me, atsu kple asi dzetugbe aɖe: Maria kple Mirabela.
  Atsyɔ̃ɖola siwo do afɔ ƒuƒlu kple esiwo do bikini le gaxɔgbalẽviwo xɔm. Naneke meli ŋutɔŋutɔ si atsi tre ɖe wo ŋu o. Nyɔnuvi siwo le afisia dze tugbe ale gbegbe eye wowɔa adã le mɔ wɔnuku aɖe nu eye wowɔa nu pɛpɛpɛ.
  Maria da tu, da yameʋu wuieve, le gbagbã ɖeka me eye wòdzi ha be:
  - Ŋutikɔkɔe na mía denyigba! Le Russia ƒe ŋkɔ me!
  Mirabela hã da tu hedo ɣli be:
  - Gake kplɔla aɖe li le ŋusẽ gã aɖe me, .
  Ayɔ Slavtɔwo be woawɔ aʋa...
  Womate ŋu anɔ te ɖe Russia nu o - .
  Esi Vladimir ɖu fia abe fia ene!
  
  Tso sesẽ, sesẽ, kple gayibɔ ƒe lɔlɔ̃nu, .
  Eye dzedzemea le abe ga lãɖeɖe ene...
  Russiatɔwo mehiã agbe si nyo wu o - .
  Nusi amewo ku drɔ̃e koe nye esia!
  Ẽ, nyɔnuvi siawo bi ɖe avuwɔwɔ kple hadzidzi me...
  Le mɔa nu la, le New York dzi dzedze titina la, Russiatɔ yamenutomeyimɔ̃ gbãtɔ dzo yi yamenutome eye wòdzo ƒo xlã ɣletinyigba Anyigba. Eye esia nye nu bubu si Romanov-fiaƒomea te ŋu wɔ le Tsar-dziɖuɖua ƒe Russia si.
  Eye emegbe New York ƒe asrafoha la na ta, eye eteƒe medidi o Washington mu. Eye le September 3, 1943 dzi la, United States na ta keŋkeŋ. Aleae Xexemeʋa Evelia, si dze egɔme le May 15, 1940 dzi la wu enu. Aʋa la nye ŋutikɔkɔe kple aʋadziɖuɖu na Russia.
  Nyateƒee, Hitler kple Mussolini siaa kpɔ viɖe geɖe tso aʋa sia me. Dzizizidziɖula eveawo siaa xɔ nunɔamesiwo le Afrika, ɖewo le Europa kple USA. Woma Europa ɖe dukɔwo dome mlɔeba. Eye le amewo ƒe nyametsotsoa megbe la, Bulgaria va zu Bulgaria fiaɖuƒe si le Russia me.
  Adze abe wogama xexeame ake eye woate ŋu aɖu nuto siwo dzi woɖu la ene. Gake Hitler ya manye Hitler o ne medi be yeagawɔ geɖe wu o. Vevietɔ, ɖu Russia dzi. Eye woaxɔ eƒe anyigbamama.
  Eye le nyateƒe me la, Germanytɔwo nɔ ŋu ɖom ɖe aʋawɔnu yeye siwo ŋu ŋusẽ le wu ŋu vevie. Aʋawɔʋu siwo le "E" ƒe hatsotsowo me kple tu siwo wotsɔna ƒoa tu, vevietɔ tu siwo dzona.
  Gake Tsar ƒe Russia do ŋgɔ na Third Reich ŋutɔ le tu siwo wotsɔna ƒoa tu me eye le ƒe 1951 me, le April 12 lia dzi la, edzo yi dzinu dzi gɔ̃ hã.
  Eye aʋawɔʋu siwo kplɔ wo nɔewo ɖo siwo nye "E" la mede Russiatɔwo tɔ le nɔnɔme gome o.
  Eye agba siwo dzona koe nye nya ɣaɣla. Le laminar flow ta la, eva dzɔ be aʋawɔnu sue ƒomevi ɖesiaɖe mate ŋu adze wo dzi kura o. Gake le ɣeyiɣi ma ke me la, woawo ŋutɔwo mete ŋu da tu o.
  Mussolini ku eye via va xɔ ɖe fiazikpuia teƒe. Hitler ƒo nya ɖe enu eye ɖekakpuia lɔ̃ be yeawɔ aʋa kple Russia. Le April 20, 1955 dzi la, xexemeʋa yeye etɔ̃lia dze egɔme. Le Hitler ƒe akpa dzi la,: Italy, Brazil, Argentina, Chile, Mexico, kpuie ko la, Latin Amerika katã, negbe Cuba, si do alɔ Russia koe. Eye dukɔ bubu aɖeke meganɔ xexeame o! Xexemeʋa etɔ̃lia dze egɔme le April 20, 1955 dzi. Eye Tsar Vladimir dze ŋgɔ kuxi sesẽtɔ kekeake le eƒe dziɖuɣi.
  Nu ɖeka si ate ŋu afa akɔ nɛ koe nye be aʋa sia anye mamlɛtɔ le aʋawɔwɔ siwo dzɔ le ɣletinyigba Anyigba dzi ƒe ŋutinya me. Esi wònye xexeame dukɔwo katã kpɔa gome le eme ta!
  Enyo, ne aʋaa nya dze egɔme ko la, ele be woawɔe! Hitler ƒe amedzidzedzea menye nusi womenɔ mɔ kpɔm na o koŋ o. Hungary, Yugoslavia, Russia ƒe akpa aɖe si ƒe ɖokuisinɔnɔ seɖoƒe li na, woƒe fia Vladimir III. Italy xɔ Albania. Nusianu le ɖoɖo nu. Germanytɔwo le agbagba dzem be yewoayi ŋgɔ tso East Prussia, Austria, Italy tso dzigbe gome. Eye avuwɔwɔa le edzi yim le Afrika. Eye Latin dukɔwo ƒe nubabla si tsi tre ɖe USA ŋu. Gake womedoa vevie nu le afima o. Fifia koe woɖe gbeƒã aʋawɔwɔ.
  Le ɣeyiɣi ma me la, Hitler ʋu eƒe asrafoha vevitɔwo yi Europa.
  Eye dzomavɔ me aʋawɔwɔ aɖe dzɔ. Aʋa gã mamlɛtɔ si dzɔ le amegbetɔ ƒe ŋutinya me.
  Germanytɔwoe ƒo nu vevitɔ le Hungary le Budapest ƒe mɔ dzi. Oleg Rybachenko wɔ aʋa le afima. Egakpɔtɔ nye ŋutsuvi si xɔ abe ƒe ewo ene. Nyateƒee, ŋusẽ le eŋu ŋutɔ le ŋutilã me, lãmekawo le esi, ewɔa nu kabakaba, eye vevietɔ wu la, abe togbɛdzinɔla ene, mekuna o. Ẽ, agbalẽŋlɔla kple hakpanyaŋlɔla Oleg Rybachenko xɔ makumakunyenye, gake le nɔnɔme si nye be wòazu ŋutsuvi si xɔ abe ƒe ewo ene, eye wòasubɔ Russia le ɖevi ƒe ŋutilã me, gake ŋusẽ le eŋu ŋutɔ eye wòƒua du sesĩe. Eye ɖevie wònye tso January 1, 1904 dzi. Esi meva ge ɖe Port Arthur me abe ʋua me ŋutsuvi ene. Enyo, menye ŋutsuvi suetɔ kekeakee wònye o, gake tso gɔmedzedzea me ke la, ŋusẽ nɔ eŋu eye wòƒua du eye wokɔe ɖe melia me.
  Gawu la, esi woke ɖi nenye be ele sue akpa la, Oleg Rybachenko tsɔ eƒe asibidɛwo bɔbɔ akɔbliga aɖe tsɔ da tsatsa. Le ema megbe la, womeƒo nu o la, wokplɔe yi melia me.
  Ŋutsuvia xɔ kafukafu geɖe ŋutɔ, eye wòkpɔ gome le aʋawɔwɔwo katã me. Eva zu asrafomegã. Gake egadze abe ɖevi ene kokoko. Eyata togbɔ be wona kafukafui ɖe eƒe aʋadziɖuɖu gbogbo aɖewo ta hã la, wometsɔ naneke si de ŋgɔ wu ʋumefia o na ŋutsuvi mavɔ la o. Eye fifia Oleg Rybachenko le asrafodɔ me ƒe alafa afã kple edzivɔe nye sia. You"ve long since earned an officer"s pension, gake ne wò lãmesẽ nye gayibɔ la, ekema nukatae nàdo le dɔa me?
  Gawu la, kɔmpiuta, fefewɔƒewo, television manɔmee la, etena ɖe ame dzi le mɔ aɖe nu. Eye le asrafoha me la, ènye asrafomegã, ne mede ɖeke o la, èkua asrafowo. Ẽ, ɣeyiɣia gakpɔtɔ le dzodzom.
  Aʋafiagã Kondratenko ku. Ƒudzisrafomegã Kolchak, si ƒo Ushakov ta hã ku. Ame siwo Oleg Rybachenko dze egɔme kplii la dometɔ geɖe megale subɔsubɔdɔa me o.
  Ne míagblɔe tututu la, tso esime woɖe to ɖe Port Arthur la, aʋawɔla veviedolaawo katã kloe ku. Vovka koe susɔ. Eya hã nye xɔdɔme me ŋutsuvi ɣemaɣi, eye fifia ezu tɔgbui si ƒe taɖa le ɣie xoxo. Nyateƒea gakpɔtɔ le dɔ wɔm. Eye ewɔ nuku nɛ be Oleg gakpɔtɔ nye ŋutsuvi ma ke, si ƒe ŋutilã mexɔ abi ɖeka pɛ hã o. Esia nye nudzɔdzɔ si wonya le Russia, Tsartɔwo ƒe asrafoha bliboa me. Nyateƒeae nye be ewɔa avu nyuie ŋutɔ.
  Ŋutsuvi Oleg nye afɔ ƒuƒlu, evivina wu eye wòwɔa nu ablaɖeɖe nɛ. Eɖoa tu ɖe tu ɖeka dzi eye wòdaa tu Germanytɔwo ƒe E series aʋawɔʋuwo. Ðeko Nazitɔwo ƒe ʋuwo lolo ŋutɔ. Eye edze abe naneke mexe mɔ na wo o ene.
  Gake ŋutsuvi mavɔ la ƒoa ga la pɛpɛpɛ ale gbegbe be wòtoa ga la me. Etaa Kraut-ƒomea, egbãa xɔ kɔkɔwo eye wòdzia ha.
  - Tsar Vladimir, Russiatɔwo ƒe Tsar...
  Orthodɔkstɔwo ƒe dziɖulagã!
  Eteƒe madidi o míaɖu xexeame dzi,
  Le nyateƒe me la, kerubiwo le mía tame!
  Hitler awu enu
  Eye amesiame si ɖo to la - ewɔe nyuie!
  Eye ŋutsuvia tsɔa via ƒe afɔ ƒua bɔmb, afɔ ƒuƒlu. Ðeko Greybeard Vovka ʋuʋua ta.
  Agbalẽŋlɔla kple hakpanyaŋlɔla Oleg Rybachenko zã ƒe blaatɔ̃ kple edzivɔ tsɔ gakpɔtɔ nye ɖevi le ƒe alafa blaevelia me. Eye malɔ̃ ɖe edzi be mekpɔ nu geɖe. Esi wònye ame makumaku ta la, vɔvɔ̃ aɖeke meganɔ eme o ɣeyiɣi didi aɖee nye sia. Eye aʋaa na wòɖo ŋku kɔmpiuta dzi aɖaŋufefe aɖe dzi nɛ.
  Fefe nɔ bɔbɔe eye wòdoa dzidzɔ na ame. Eye avuwɔwɔ hã doa dzidzɔ nam ŋutɔ. Enyo ne ŋdi zãmu le wò afɔ ƒuƒlu te, eye nèle tsi ƒum na ŋutsuvi mavɔ, eye mèdo awu kpuiwo le seawo nu o!
  Woɖe mɔ na Oleg Rybachenko be wòaƒu du le awu kpuiwo me eye wòatsɔ afɔ ƒuƒlu. Ŋutsuvia srɔ̃ azɔlizɔzɔ afɔkpa manɔmee le vuvɔŋɔli gɔ̃ hã me le Port Arthur. Le nyateƒe me la, ŋutilã makumaku mate ŋu axɔ dzamezã alo adze dɔ o, eye vuvɔa va zu numame na wò kaba, si megblẽa nu le ame ŋu o. Abe alesi Peter Pan wɔe ene. Eye evivina kloe be woaƒu du afɔ ƒuƒlu le sno me. Ne èle ʋuʋum la, vuvɔa mesena le ɖokuiwò me kloe o, ne èbɔbɔ nɔ anyi ʋuʋumanɔmee ko hafi wò afɔ ƒuƒluwo sena le ɖokuiwò me be yesẽ vie! Gake le ŋutsuvi gome la, esia nye nu sue aɖe ko.
  Gake nyɔnuvi adzetɔ siwo nye Natasha, Zoya, Aurora, Svetlana hã li! Wokpɔa gome le aʋawɔwɔa hã me. Gake menye ɣesiaɣie o, ke boŋ le akpa aɖewo me. Kpe ɖe mía ŋu míelé Vysokaya Toa esime wòsesẽ wu. Afɔ ƒuƒlu dzetugbewo wɔa avu le afima, eye wodoa bikini. Wotsɔa woƒe afɔbidɛ ƒuƒluwo tsɔa disk siwo ɖa nyuie la ƒua gbe.
  Eye wotsɔ yiwo lã nu. Eye Oleg Rybachenko da tu tu - wowu eƒe zɔhɛ tsitsiwo. Eye esia wɔe be samuraitɔwo ƒe amedzidzedzea meva yi o, eye Vysokaya Toa va zu nusi meʋãna o!
  Eye nyɔnuviawo ɖe woƒe klass kɔkɔtɔ kekeake kple Valkyrie yameʋuɖoɖo fia.
  Eye fifia Germanytɔwo le ametakpɔkpɔ ƒe mɔ dzi. Tsatɔwo ƒe aʋakɔa le klalo na aʋawɔwɔ. Fuhrer la mete ŋu wɔ aɖaŋudzedze ƒe nukunuwɔwɔ o.
  Eye Russia-srafowo le aʋa wɔm dzinɔameƒotɔe. Edze abe Hitler aƒo fi de eɖokui wu zi ɖeka le esi wòdze aʋa ma tɔgbe gɔme ene. Gawu la, togbɔ be Europa ƒe akpa eve le etɔ̃ me kple Afrika ƒe akpa etɔ̃lia le Fuhrer-ʋua si hã la, egakpɔtɔ le aʋawɔnuwo te
  menye hoʋlilae wònye na Russia o.
  Eye asrafowo ƒe xexlẽme hã. Eye Italy-srafowo gbɔdzɔ. Latin Amerika dukɔwo le gome kpɔm le aʋawɔwɔa me kuviatɔe. Eye woƒe aʋakɔa, le mɔ̃ɖaŋununya kple habɔbɔ siaa gome, menyo tututu o.
  Eyata Russia gakpɔtɔ le futɔa dzi kpɔm le ametakpɔkpɔ me le gogloƒe.
  Kondratenko-6 aʋawɔʋua te ŋu wɔa avu kple nusiwo kplɔ wo nɔewo ɖo sia ŋutɔ. Eye "Nikolai"-4 kpekpe wu eye wòɖenɛ fiana be yenye mɔ̃ sesẽ ŋutɔ.
  Russiatɔwo ate ŋu awɔ avu kple Germanytɔwo ƒe lã wɔadã siwo kpekpe wu.
  Vevietɔ le "Nikolai"-4 afisi Alenka ƒe dɔwɔlawo le, nyɔnuvia dze tugbe ŋutɔ eye wòdo bikini.
  Tu si ƒe lolome nye 130mm. Alesi wòƒoa fasitɔwoe. Dzodzroe Hitler dze Tsar ƒe Russia dzi. Esia menye sɔdola bɔbɔe aɖeke nɛ o, ke boŋ enye ƒoƒo.
  Anyuta tsɔ eƒe afɔbidɛ ƒuƒlu te joystick ƒe abɔta eye wòdzi ha be:
  - Na Russia kple ablɔɖe vaseɖe nuwuwu!
  Eye aleke atsyɔ̃ɖoɖoa ako nu enye si!
  Eye emegbe Augustine ada tu ɖe futɔa dzi. Ama ga la me eye wòadzi ha be:
  - Mina míana dziwo naƒo le ɖekawɔwɔ me!
  Eye atsɔ eƒe afɔbidɛ ƒuƒluwo hã azi joystick ƒe abɔtawo dzi. Nyɔnuvi fafɛ aɖee nye esia vavã!
  Eye kpɔ ɖa, Maria le ƒoƒom. Eye ama fasitɔwo me. Eye nàtsrɔ̃ futɔ la.
  Le ɣeyiɣi ma ke me la, afɔbidɛ ƒuƒluwo zazã. Eye wòadzi ha hã be:
  - Le mía Dadanyigba ƒe ŋkɔ me, Ame Kɔkɔe! Na aʋawɔla la nafa tu ko!
  Eye wòagbã nukoko eye wòaɖe eƒe aɖuwo afia!
  Eye emegbe Olympic-fefeawo atsɔ tu sesẽ aɖe aƒo wò. Eya koe nye nusi miehiã, nyɔnuviwo - akɔɖu detsiƒonu si me detsi le wu!
  Eye nyɔnuviawo gato E-50-mɔa dzi, ƒo xɔ kɔkɔa do goe heko nu.
  Alenka dɔ tu aɖe ɖa, eye wògbã E-100 la, eye wòto eme. Eye wò afɔbidɛ ƒuƒluwo zazã. Nukatae nyɔnuvia dzi ha be:
  - Gblẽ futɔ la!
  Eye Anyuta tsɔa eƒe afɔ ƒuƒluwo ƒoa xlãe henɔa ɣli dom:
  - Fritztɔwo nye kaput!
  Eye emegbe Augustine aƒoe. Azɔ hã pɛpɛpɛ ŋutɔ eye wozãa afɔbidɛ ƒuƒluwo, cooing:
  - Hitler wu enu!
  Eye emegbe Maria atsɔe akpe ɖe eŋu dzikutɔe ŋutɔ. Agbã fasitɔwo eye wòaƒo ɣli::
  - Eye amesiame si ɖo to la, ewɔe nyuie!
  Eye aɖe eƒe aɖe afia!
  Eye emegbe Olympic-fefeawo ɖoa tu aɖe ɖa, si wua tsitretsiɖeŋulawo.
  Eye afɔ ƒuƒlu zazã kple hadzidzi hã:
  - Wodzra wo katã vɔ!
  Eye nyɔnuvia agatsɔ eƒe aɖe afiae ake.
  Eyata wotsoa...
  Germanytɔwo, le aʋawɔwɔ ɣleti ɖeka tso amedzidzedzea ƒe gɔmedzedze megbe la, woyi ŋgɔ tso kilometa blaatɔ̃ va ɖo alafa ɖeka, eye wobu nu gbogbo aɖewo, siwo lolo ŋutɔ gɔ̃ hã. Eye Italytɔ siwo le Afrika kpɔ wo ɖokui le ze aɖe me keŋkeŋ eye woƒo xlã wo. Woɖu woƒe asrafowo dzi maɖinui.
  Le May 21 lia dzi la, Adolf Hitler de se be woaxɔ amesiame si ate ŋu atsɔ aʋawɔnuwo tso ƒe wuiatɔ̃ va ɖo ƒe blaade vɔ atɔ̃ ɖe asrafodɔ me. Tsatɔwo ƒe aʋakɔa nɔ aʋakɔ siwo wodzra ɖo ɖi la ɖom.
  Abe alesi wòva dzɔe ene la, Germanytɔwo ƒe disk-yameʋuwo mevɔ̃ɖi nenema gbegbe le nuwɔna me o. Nyateƒee, Russiatɔwo ƒe yameʋuwo ate ŋu atsɔ agbowo adze wo dzi. Gake woate ŋu aƒo asa na esia, le alesi tsarist-srafowo ƒe ʋuwo te ŋu trɔna bɔbɔe ta.
  Eye mɔkpɔkpɔ si nɔ Hitler si be yeakpɔ nukunu si ŋu womate ŋu agblẽ nu le o la meva eme kura o.
  Tsatɔwo ƒe aʋakɔa gakpɔtɔ nɔ wo ɖokui ta ʋlim. Ametakpɔnu sesẽwo, siwo woɖe do ŋgɔ, ametakpɔnu sesẽwo. Na Hitler ƒe dzoxɔxɔ nawu enu. Gake le Afrika la, àte ŋu aƒo nya ɖe Italytɔwo ƒe hadɔwɔla si gbɔdzɔ wu nu.
  Ne ɖe Fuhrer la metso nya me be yeayi aʋa kple Tsar ƒe Russia o la, ɖikeke mele eme o be anye ne eŋlɔ ɖe ŋutinya me abe Germany ƒe ŋgɔnɔla gã aɖe, kple gãtɔ kekeake gɔ̃ hã ene. Eye ale gbɔgbɔ vɔ̃ la di be yeaɖu xexeame dzi, eye nukae do tso eme?
  Russia nyɔnuviwoe nye amesiwo fa miamiamia wu le xexeame le nyateƒe me.
  Oleg Rybachenko, abe alesi wònɔna ɖaa ene la, le ŋgɔgbe le aʋa la me. Tu alo tuɖedzi aɖeke mate ŋu aka asi eŋu o. Enye ŋutsu sesẽ kple ŋutsu fafɛ.
  Ŋutsuvi aɖe si do awu kpui eye wòdo afɔ ƒuƒlu, si tsi tre ɖe Nazitɔwo ŋu. Eye wòdaa bɔmb ɖe wo ŋu, eye wòƒua du le tsidzadza si me kplɔa le la me.
  Ẽ, ewɔ nublanui ŋutɔ be Kondratenko si si nunya le mele afima o, gake aʋafia siwo nye sɔhɛ siwo si ŋutete le la li. Vevietɔ Field Marshal Vasilevsky, amesi ɖe dzesi xoxo le Xexemeʋa Gbãtɔ me. Eye wòdea se kple ŋusẽ kple aɖaŋu.
  Eye Fritz-ʋua, esi wodo go ametakpɔnu sesẽ aɖe la, wova ƒoa wo ɖokui ɖe eme mɔkpɔkpɔbuɖeametɔe. Gake wogadzea agbagba kokoko be yewoato eme.
  Oleg Rybachenko, ŋutsuvi mavɔ sia ko nu, ɖea eƒe aɖuwo ɖe go eye wòdzia ha be:
  - Nye denyigba! Nye Dada Dukɔ Kɔkɔe!
  Eye abe bɔmbdada kple eƒe afɔ ƒuƒlu hã ene.
  Eye afisiae Natasha, Zoya, Aurora kple Svetlana ge ɖe aʋa la me le. Wonye adzetɔ nyɔnuvi mavɔwo, Ƒomea ƒe Mawu kɔkɔe la ƒe subɔlawo. Menye ɣesiaɣie wowɔa avu o, ne menye nenema o la, anye ne Russia aɖu xexeame katã dzi. Gake ewɔa dɔ nyuie eye wòwɔa dɔ ɖe ame dzi ɣesiaɣi.
  Nyɔnuviwo lɔ̃a amewuwu: nyɔnuvi siawoe nye esiawo!
  Eye alesi woazɔ to fasitɔwo dome, kple alesi woaƒo woe...
  Eye wotsɔa woƒe afɔbidɛ ƒuƒluwo tsɔa diskwo ƒua gbe, eye wowua Kraut ƒomea.
  Nazitɔwo le gegem ɖe eme eye wole nu gblẽm le wo ŋu geɖe wu. Vasilevsky ƒe aɖaŋudɔwɔla gã la do susua ɖa be yeaɖu Nazitɔwo kple Italytɔwo dzi le Afrika. Eyata viɖe aɖe anɔ Russiatɔwo ƒe aʋawɔʋu siwo te ŋu zɔna kabakaba wu eye woate ŋu aʋuʋu wo nyuie wu la ŋu. Eye le Europa la, na fasitɔwo naɖe asi le eŋu. Ale be woaɖe woƒe nunɔamesiwo ɖa keŋkeŋ.
  Tsar Vladimir lɔ̃ ɖe ɖoɖo sia dzi. Eye wotsɔ asrafoha yeyewo yi Afrika.
  Elizabeth kple eƒe dɔwɔlawo wɔ aʋa le Libya, eye wotso Italytɔwo ƒe aʋawɔhawo. Dzoxɔxɔ le afima eye nyɔnuvia dze nyuie le bikini me. Kondratenko-6 aʋawɔʋu yeyetɔ kekeake le wo si, si me aʋawɔlawo toa Italytɔwo kple Fritzes ƒe nɔƒewo ŋu eye woɖua wo dzi kakaɖedzitɔe.
  Elizabeth da tu aʋawɔʋu aɖe si tso Mussolini Jr. ƒe fiaɖuƒea me eye wògblɔ be:
  - Fuwu kple caftan zɔ atsiaƒuwo dzi, to ƒutsotsoeawo dzi!
  Eye le nyateƒe me la, ezãa eƒe afɔbidɛ ƒuƒluwo.
  Eyome Ekaterina da tu. Eƒo Germanytɔwo ƒe ʋu aɖe eye wòdo ɣli be:
  - Le Russia la, Tsar Vladimir nye kalẽtɔ!
  Elena le megbe nɛ, le Fritz ƒe tu si wòtsɔna ʋunae la ƒom hele ɣli dom be:
  - Hooray na Hitler na wò Dadanyigba!
  Eye mlɔeba la, Olympic-fefeawo aɖe asi le tu si wotsɔna ƒoa tu la ŋu. Agbã Krauttɔwo, agbã wo eye wòaƒo ɣli:
  - Nusi ado tso eme la anyo ŋutɔ!
  Eye ezãa ɖeviwo ƒe afɔbidɛ ƒuƒluwo hã.
  Le Afrika la, le May ƒe nuwuwu kple June ƒe gɔmedzedze la, Russia-srafowo kpɔ dzidzedze ɖedzesi aɖe. Aʋa la kaka ɖe Libya kple Ethiopia ƒe anyigba dzi. Le June 12 lia dzi la, Tripoli dze anyi. Eye le June 15 lia dzi la, wokplɔ Ethiopia ƒe fiadu yi ʋuʋu me. Eyata Mussolini Jr. ƒe asrafowo te tsia sisi. Nyateƒee, mete ŋu kpɔ fofoa dzi o.
  Eye eƒe ŋutikɔkɔe abe aʋadziɖula ene hã. Gake esi Mussolini xɔ Eŋlisiawo kple Franseawo ƒe nuto siwo dzi woɖu ƒe akpa aɖe ta la, ebu eɖokui Kaisaro. Gake edze abe manya wɔ be woaƒo Kaisaro ta o ene.
  Oleg Rybachenko wɔ avu esime wònɔ batri la ƒe amegãwo dzi kpɔm. Eye dzinɔameƒotɔe ale gbegbe be Germanytɔwo bu aʋawɔʋu gbogbo aɖewo le eƒe dzo me gbesiagbe. Wona sika atitsoga bubu gɔ̃ hã eƒe ŋutsuvia. Eye wotsɔ ɖoƒe si wòdze na ɣeyiɣi didi aɖee nye sia gɔ̃ hã mlɔeba.
  Tsã la, womede dɔ asi nɛ le esi wòɖi ɖevi ta o. Gake ŋutsuvia ɖe kalẽwɔwɔ ɖedzesi aɖe fia. Eye ŋutete si le ame si be wòawɔ avu.
  Le June 22, 1955 dzi la, Russia-srafo siwo nɔ Afrika va xɔ Italytɔwo ƒe Somalia mlɔeba. Eye le June 25, 1955 dzi la, Italy-srafo siwo susɔ le Ethiopia la na ta.
  Tsartɔwo ƒe Asrafoha la ɖu dzi kple kakaɖedzi. Mainstein, amesi wobu be enye Fiaɖuƒe Etɔ̃lia ƒe aʋafia nyuitɔ kekeake ŋlɔ ɖe eƒe ŋkekenyuigbalẽ me be:
  - Míenyɔ dzomavɔ me dzata la! Fifia wole mía vuvum!
  Kaka June nawu enu la, Germanytɔwo bu nu geɖe ale gbegbe be wozi wo dzi be woadzudzɔ woƒe amedzidzedze le Europa.
  Tsar Vladimir ɖe gbe be woadzi nyaƒoɖeamenu ɖe edzi le Afrika. Gbã la, Anyigbagã Viviti la, emegbe nu bubu ɖesiaɖe - fia ɖedzesi la gblɔ! Le July 1, 1955 dzi la, Germanytɔwo dze agbagba be yewoayi ŋgɔ le Scandinavia. Eye woƒu du ɖo ta Stockholm, gake woƒu du va do go ametakpɔnu si me tɔwo sɔ gbɔ ŋutɔ. Eye wogblẽ nu geɖe ŋutɔ.
  Le July 1955 ƒe gɔmedzedze la, Russia-srafowo ge ɖe Germany Algeria.
  Libya nɔ Tsar ƒe Russia ƒe ŋusẽ te xoxo. Niger ƒe amedzidzedze kple loops nɔ edzi yim.
  Elizabeth ƒe aʋawɔʋuwo me tɔwo wɔ avu kple Nazitɔwo. Exɔ dzo ŋutɔ eye nyɔnuviawo ɖe woƒe bras gɔ̃ hã eye fifia panties koe wodo le Kondratenko-6 tank la me. Wodaa tu fasitɔwo pɛpɛpɛ.
  Eye wodi be yewoawɔ aʋadziɖuɖu gãwo.
  Tsar ƒe Russia gakpɔtɔ nye dukɔ si me tɔwo ɖua dzi le wo ɖokui si. Eye sewɔtakpekpe aɖeke mele esi kokoko o. Eye be tɔtrɔ kpata la medzɔ o, eye womeɖo Duma la anyi o. Fiawo ŋutɔ medi be yewoaɖo seɖoƒe na yewoƒe ŋusẽ o. Gake Fuhrer kple Duce nye dzizizidziɖulawo. Eyae nye be aʋawɔwɔ le nuɖoanyi eve siwo si ŋutasẽdziɖuɖuwo le dome.
  Gake le Tsar ƒe Russia gome la, esia nye dzɔdzɔme nu wu. Eye aʋa sesẽ aɖe si yia edzi la kplɔnɛ ɖo.
  Elizaveta tsɔa eƒe afɔbidɛ ƒuƒluwo tea joystick la ƒe abɔta eye wòdaa tu aɖe. Eƒoa nu na eɖokui be:
  - Mina míagbã Nazitɔwo ɖe akpa vovovowo me!
  Ekaterina hã tsɔ eƒe afɔbidɛ ƒuƒlu te joystick la ƒe abɔta eye wòɖe asi le amewula la ŋu, henɔ ɣli dom be:
  - Mina míaɖiɖi Hitler ɖe anyi!
  Eye Elena hã ƒoa fasitɔwo, ƒoa fasitɔwo eye wònɔa ɣli dom be:
  - Míavuvu wò!
  Eye aleke wòɖea eƒe aɖuwo hãe! Eye wòtsɔa eƒe afɔ ƒuƒluwo ƒoa joystick ƒe abɔtawo.
  Eye emegbe Olympic-fefeawo atrɔ wò, eye aleke gbegbe wòanye bometsitsie nye si. Agbã amesiame eye wòaƒo ɣli be:
  - Dzomavɔ ƒe mɔzɔzɔ kple ʋua me dɔwɔlawo!
  Mègaŋlɔ be be yeatsɔ yeƒe afɔbidɛ ƒuƒlu azi joystick ƒe abɔtawo dzi o. Eye nàɖu futɔa dzi.
  Aʋawɔlaawo nye kalẽtɔwo ŋutɔ vavã eye woƒe nɔnɔme le keklẽm.
  Le ɣeyiɣi ma ke me la, Oleg Rybachenko nya Fritzes ƒomea ƒe amedzidzedze bubu ɖa eye wòdzi ha be:
  - Na Dadanyigba kple Tsar Vladimir - hurray!
  Ẽ, le ŋutinya ŋutɔŋutɔ me la, amesi yɔ eɖokui be Russia Fiagã Vladimir III, si nye Romanov ƒe Aƒea ƒe tatɔ alea nɔ anyi. Eye edze dziɖuɖu gɔme le se nu ŋutɔŋutɔ le ƒe 1938 me. Eye emegbe Vladimir va zu fia ŋutɔŋutɔ eye wònye fia gã aɖe le ema me! Vladimir Kirillovich Romanov nye tsar si si mɔnukpɔkpɔ ɖesiaɖe le be wòazu Anyigba bliboa ƒe fiagã!
  Le aʋadziɖuɖua megbe, alo ne míagblɔe tututu la, Oleg Rybachenko te lãgbalẽfefe kple eƒe teviwo. Ŋutsuvi aɖe si do awu kpui, si ƒe taɖa le ɣie, si ƒe lãmekawo le ɣie ŋutɔ, eye wòvuvu la, nɔ fefem kple aʋawɔla siwo ƒe taɖa le ɣie. Nukutɔe la, Oleg tsi wu wo katã. Gake ŋutsuvi sia lã eɖokui.
  Ne míeɖo ŋku Port Arthur, si nye ametakpɔnu kalẽtɔ si me Russia ƒe ŋutikɔkɔe tso la dzi. Ŋutikɔkɔe gã aɖe na esia...
  Ŋutsuvi makumaku la de dzesii be:
  - Aleae míakpɔ míaƒe kuxiwo katã gbɔe! Eteƒe madidi o ɣeyiɣi aɖe ava si me amewo mawu wo nɔewo gbeɖe o!
  Asrafoawo kple asrafomegãwo lɔ̃ ɖe edzi be:
  - Nyateƒee, Aƒetɔ Major! Womawu ame o!
  Oleg lé ŋku ɖe lãgbalẽ si dzi eƒe medalẽ gbogboawo le ŋu. Ẽ, sededewo sɔ gbɔ ale gbegbe xoxo, aʋafia ʋɛ aɖewo koe si wo le. Eye anyo be nàxɔ dzesideŋkɔ hã. Fiavi, xexlẽdzesi, fiagã!
  Duke Rybachenko - eɖina nyuie ŋutɔ!
  Eye ŋutsuvia ti kpo yi dzi eye wòtrɔ le ʋuƒo si wotsɔ trɔa asi le nu ŋu la me.
  Germanytɔwo dze agbagba be yewoadze wo dzi, gake wogagbe wo eye wogblẽ nu gã aɖe si womate ŋu aɖɔ ɖo o.
  Le July me la, Russia-srafowo kpɔ dzidzedze yeye gãwo le Afrika. Esi tsar-srafowo ƒe amedzidzedze ƒe kpekpeme nɔ afima. Russiatɔwo ƒe aʋawɔnu nyuitɔ kekeake geɖe le Algeria. Eye kaka ɣletia nawu enu la, woƒo xlã Germanytɔwo hetsrɔ̃ wo le zea me.
  Le August me la, Russia-srafowo ge ɖe Morocco. Nyɔnuviawo wɔ avu vevie le Kondratenko-6 aʋawɔʋua dzi, eye woto eme yi eƒe ʋeʋẽ lilili me.
  Ɣeaɖewoɣi la, wogblɔna be Germanytɔwo tsɔ wo ɖokui na eye woxɔ dugãwo.
  Aʋawɔwɔ dzɔ le Nigeria kple teƒe vovovowo. Russiatɔwo xɔ evea siaa le xexlẽme nu, asitelefon dzi mɔ̃ɖaŋudɔwɔla geɖe wu, kple nutoa me tɔwo ƒe kpekpeɖeŋu, si ameƒomevinyenye ƒe fasitɔwo trɔ ɖe wo ɖokui ŋu.
  Afrika va zu kadodo si gbɔdzɔ le Hitler kple Mussolini Jr. ƒe aɖaŋu me vavã.
  Russia ɖu dzi le afima... Eye le September me, esi wonɔ asrafowo hem vivivi la, woʋu yi Norway. Nazitɔwo bu nu gbogbo aɖewo ŋutɔ. Eye Alenka kple eƒe dɔwɔlawo nɔ aʋawɔʋua dzi. Aʋawɔʋu yeyetɔ kekeake si nye "Nikolai"-5 kpekpe eye wòɖee fia be yede ŋgɔ wu E ƒe hatsotsoawo.
  Tsarist-mɔ̃a ƒe tu ge ɖe aʋawɔʋu sesẽ aɖe abe E-200 ene gɔ̃ hã me.
  Alenka, si tsɔ eƒe afɔbidɛ ƒuƒluwo nɔ joystick ƒe abɔtawo tem la, tsɔ eƒe asiwo tutum dzidzemetɔe:
  - Nyee nye nusi ate ŋu agbã Wehrmacht!
  Anyuta hã tsɔ eƒe afɔbidɛ ƒuƒluwo te abɔta la, ƒo Germanytɔwo ƒe ʋua eye wòɖo kpe edzi be:
  - Míatutu Wehrmacht la wòazu ke! Le tsar-subɔsubɔ ƒe ŋusẽ ta!
  Augustine fafɛ da tu hedo ɣli be:
  - Eye míanɔ agbe le kɔmiunist dziɖuɖu te!
  Maria lɔ̃ ɖe nya sia dzi enumake:
  - Ẽ, le tsarist kɔmiunist dziɖuɖu te!
  Eye wòtsɔ eƒe afɔbidɛ ƒuƒluwo te joystick ƒe abɔtawo. Eye le ɣeyiɣi ma ke me la, aƒo futɔa ahagbãe.
  Eye emegbe Marusya ƒoa ɣli be:
  - Le degree blibo me!
  Eye wòtsɔa eƒe afɔbidɛ ƒuƒluwo hã tea joystick ƒe abɔta.
  Russia-srafowo ƒo xlã Oslo xoxo. Aʋawɔwɔwo li na gbe kple aƒe ɖesiaɖe.
  Le titina la, tsar-srafowo ganya Germanytɔwo ƒe amedzidzedzea ɖa ake. Oleg Rybachenko, abe alesi wònɔna ɖaa ene la, le ŋgɔgbe eye wòwɔa avu kple kakaɖedzi. Russiatɔwo ƒe tu wɔa dɔ abe gaƒoɖokui ene.
  Nusianu de pɛpɛpɛ eye wònye nyateƒe...
  Le October me la, Russia-srafowo tso anyigba dzi nuzazãwo ɖa le Afrika mlɔeba, si na ablɔɖe Morocco. Nazitɔwo kpɔ wo ɖokui le ze ƒomevi aɖe me.
  Le anyigbagã si do viviti gɔ̃ hã dzi. Hitler nɔ ʋuʋum le dziku ta, gake mete ŋu ɖu naneke le ŋdɔnuɖuɖu me o.
  Ẽ, eva Rus ƒe... Dzomeŋɔli nɔ aƒe tum. Oleg Rybachenko, togbɔ be sno le dzadzam hã la, egakpɔtɔ le du ƒum afɔ ƒuƒlu eye wòdo awu kpuiwo. Enyo, ŋutsuvi - nusianu si nàtsɔ! Eye ŋutsu si mevɔ̃na kura o.
  Eye wòtsɔa eƒe afɔbidɛ ƒuƒluwo daa bɔmb.
  Eye wòdzia ha be:
  - Na ƒu du clumsily, .
  Aʋawɔʋu siwo ŋu aʋawɔnuwo le to tsiʋewo me...
  Eye tu aɖe le xɔa tame - .
  Cheburashka tudala, .
  Atiglinyi ƒe tudala!
  Shakoklyak le amedzidzedzea dzi!
  Ŋutsuvi si nye terminator la tsɔ eƒe afɔbidɛ ƒuƒluwo da bɔmb, eye wòvuvu Nazitɔwo eye wòdzi ha be:
  - Eye mele fefem kple dynamite, .
  Le teƒe si ame siwo va yina la ate ŋu akpɔe nyuie!
  Aleke Kraut-ƒomea ƒoa asa na ʋetsuviawoe nye si!
  Ame sia ame mlɔ anyi, eye nye hã mele yiyim!
  Eye ŋutsuvia nye nukokoedonamela ale gbegbe vavã! Gake e"le asrafodɔ me xoxo ƒe blaatɔ̃ kple edzivɔe nye sia. Eye abosam sue aɖe ko! Ne eƒe mo biã gɔ̃ hã!
  Oleg Rybachenko gatsɔ eƒe afɔ ƒuƒlu da bɔmb eye wòdo ɣli be:
  - Ŋutikɔkɔe na Tsar kple Nicholas kpakple Vladimir Etɔ̃lia!
  Eye mesusu be mele be woatɔtɔ Vladimir Kirillovich Romanov kple Vladimir Putin o! Romanov tsar gãwo nye ƒome wɔnuku aɖe! Amesiwo na Russia zu fiaɖuƒe gãtɔ kekeake!
  Eye menye dzɔgbenyui gblẽ nu le eŋu abe Putin ene o!
  Gake Russia-srafowo le amedzidzedze bubu ƒom ɖa.
  November gbɔna. Nazitɔwo ƒe dzoxɔxɔ le vɔvɔm. Gake wole nu yeye siwo wodzra ɖo la tsɔm ƒu gbe ɖe aʋawɔwɔ me. Wole wo nu wum le Afrika xoxo. Esesẽna na fasitɔwo.
  Eyata woɖea woƒe dziku ɖe gamenɔlawo ŋu. Wova do go Nicoletta dzetugbe la. Woɖe eƒe awuwo le eŋu vaseɖe eƒe afɔkpa te eye wokplɔe to November ƒe sno yeyea me.
  Nyɔnuvi aɖe si ƒe asiwo bla, amama kloe, le zɔzɔm to sno siwo le dzadzam la me, eye wògblẽa afɔ ƒuƒlu siwo le atsyɔ̃ɖoɖo me ɖi. Edze tugbe ale gbegbe. Eye Germanytɔwo dze eyome heƒoe. Eye wotsɔ atsyɔ̃ɖoɖo aɖe ƒo wo ɖokui, woƒo wo. Ʋu sina tso eƒe akɔta si ŋu fli le la me.
  Ðeko Nicoletta ƒo eƒe aɖuwo sesĩe wu. Eye wòkɔa ta ɖe dzi dadatɔe. Eye eƒe ɖa dzĩ si le abe akɔbli ene la le ʋuʋum abe dɔsesẽwɔlawo ƒe aflaga ene.
  Eye eƒe afɔ ƒuƒlu hã trɔ zu dzĩ, gake nyɔnuvia mekɔa ŋkume gɔ̃ hã o.
  Emae nye dzideƒo wɔnuku si le esi.
  Togbɔ be Nazitɔwo xɔe xoxo hetsɔ akaɖi ƒo ɖe woƒe akɔta ƒuƒlu me hã. Gake ɣemaɣi gɔ̃ hã la, ɖeko nyɔnuvia ʋuʋu, gake medo ɣli o.
  Xɔse gã sia tɔgbe le esi...
  Wohea nyɔnuvia yia dzi le agbatsɔkekea dzi eye wotroa eƒe ƒunukpeƒewo. Emegbe wodoa dzo ɖe woƒe afɔ ƒuƒlu te. Eƒoa atsyɔ̃ɖola la ƒe afɔ ƒuƒluwo. Eye wotsɔa kɔsɔkɔsɔ dzodzoewo ƒoa tugbedzedzea ƒe ŋutilã amama.
  Nicoletta dzi ha tsɔ ɖo eŋu nɛ;
  Nyee nye Chernobog, Mawu vɔ̃ɖi la ƒe vinyɔnu, .
  Mewɔa zitɔtɔ, meƒãa tsɔtsrɔ̃...
  Nye gãnyenye mate ŋu aɖu o, .
  Hlɔ̃biabia dzikutɔe koe le bibim le nye luʋɔ me!
  
  Esi nyɔnuvi nye ɖevi la, nu nyuiwo dina, .
  Eŋlɔa hakpanyawo eye wòna nuɖuɖu avuwo...
  Wofɔna ŋdi kanya
  Kerubiwo ƒe aʋalawo nɔ ʋuʋum le etame!
  
  Gake mesrɔ̃ nusi vɔ̃ɖinyenye nye, .
  Nusi le xexe sia me nana nèkpɔa dzidzɔ o...
  Nukae nèdi be yeagblɔ, gblɔ nyui?
  Melɔ̃ tsɔtsrɔ̃ vevie!
  
  Eye wòɖe eƒe nyɔnuvi ƒe dzonɔameme fia, .
  Mawu vinyɔnu si le keklẽm ka gbegbee nye si wòzu...
  Míaɖu xexeame katã ƒe kekeme dzi, .
  Mina míaɖe ŋusẽ afia, ŋusẽtɔe ŋutɔ!
  
  Fofo Gãtɔ sia Chernobog, .
  Ehea zitɔtɔ, aʋawɔwɔwo vaa xexeame katã...
  Èdoa gbe ɖa na Svarog be wòakpe ɖe ŋuwò, .
  Le nyateƒe me la, woɖoa eteƒe na wò!
  
  Eya ta megblɔ bena: Mawu nayra, .
  Na dziku la naƒo ɖe wò dzi me...
  Mina míatu dzidzɔkpɔkpɔ ɖo, mexɔe se, ɖe ʋu dzi, .
  Na vidzidɔa nayɔ vaseɖe eƒe gogloƒe!
  
  Melɔ̃a ayedzedze, amemabumabu kple amebeble, .
  Alesi woawɔ aflu Stalin ŋutasẽla la...
  Manya wɔ be woatsɔe aɖo ɖeɖefia me o, .
  Eye aleke gbegbe afu le xexeamee nye si!
  
  Eyata edo susua ɖa be woaɖe afɔ sesẽ aɖe, .
  Tsɔ ƒoƒo ɖeka tsrɔ̃ vɔ̃ɖitɔwo...
  Gake meva lɔ̃ Mawu aɖe si nye ameyibɔ ŋutɔ, .
  Le nyawo katã me la, amesiawo kple esiwo le yɔdo godo siaa!
  
  Aleke wòwɔ va zu numame nam?
  Eye le nye dzi me la, dziku, si naa tagbɔ gblẽ...
  Dzidzɔkpɔkpɔ ƒe dzodzro, nyuiwɔwɔ nu yi, .
  Esi dziku nya ge ɖe afɔtoƒea teti ko!
  
  Gake Stalin ya ɖe - eya hã nye ame vɔ̃ɖi, .
  Womeƒo nu tso Hitler ŋu le afisia o...
  Genghis Khan nye adzodala fafɛ ale gbegbe, .
  Eye luʋɔ geɖe ka gbegbee nye si wòte ŋu wɔ nuwɔametɔwoe!
  
  Eya ta megblɔ be nukatae dzra nu nyuiwo ɖo, .
  Ne ɖokuitɔdidi sue aɖeke mele eme o la...
  Ne ènye atiglinyi la, wò susu nyea atikplɔ, .
  Eye esi mezu bometsitsi la, nye susuwo nu yi!
  
  Esiae nye nya si megblɔna na ɖokuinye kple ame bubuwo, .
  Subɔ ŋusẽa abe ink yibɔ ene...
  Ekema míaɖu xexeame katã ƒe kekeme dzi, .
  Ƒutsotsoewo akaka ɖe xexeame katã!
  
  Míana vɔ̃ɖinyenye nasẽ ale gbegbe
  Ana dziku makumaku, .
  Woƒo amesiwo gbɔdzɔ le gbɔgbɔ me xoxo, .
  Eye mí ame sesẽtɔwo kekeake míexɔ esia dzi se!
  
  Kpuie ko la, míasẽ ŋu wu amesiame le afisiafi, .
  Mina míakɔ ʋu ƒe yi ɖe dzi ɖe xexeame katã dzi...
  Eye míaƒe dziku anɔ eŋu hã, .
  Mina míaxɔ yɔyɔ si yɔ fũ kple dzɔgbese!
  
  Kpuie ko la, mewɔ nuteƒe na Chernobog, .
  Mesubɔa vivimeŋusẽ sia kple nye dzi blibo...
  Nye luʋɔ le abe hɔ̃ ƒe aʋala ene, .
  Womate ŋu aɖu amesiwo le Mawu Ameyibɔ la gbɔ o!
  Aʋa si nɔ Russia kple Hitler ƒe nubabla la dome yi edzi. Kaka December naɖo la, Russia-srafowo wu Italytɔwo nu mlɔeba, si zi wo dzi be woaɖe ta le Afrika, eye wowu Germanytɔwo nu kloe le afima. Woɖe Norway hã ɖa le Kraut ƒomea me.
  Fifia tsartɔwo ƒe asrafowo yi edzi dze wo dzi le December 25 lia dzi. Aʋa sesẽ aɖe dzɔ. Le dzomeŋɔli la, edze ƒã be Russiatɔwo ƒe aʋawɔʋuwo sẽna wu. Eye wòge ɖe eme to futɔwo ƒe ametakpɔnu me.
  Oleg Rybachenko, ŋutsuvi mavɔ sia ƒu du afɔ ƒuƒlu eye wòdo awu kpuiwo to snoa me, nɔ ha dzim be:
  - Esiae nye míaƒe aʋa mamlɛtɔ si me nyametsotso le! Míaku ɖe Fofonyigba ta - asrafowo le megbenye!
  Russiatɔwo ƒe aʋawɔʋuwo zɔna kabakaba ŋutɔ kple gas turbine mɔ̃wo. Eye fasitɔwo mate ŋu axe mɔ na wo bɔbɔe nenema o.
  Le afisia la, "Nikolai"-5 le du dzi le ŋgɔ yim. Nyɔnuvi atɔ̃ le edzi siwo dzia ha dzidzɔtɔe:
  - Ame aɖeke maxe mɔ na mí o, womate ŋu aɖu Russia xexeame dzi o!
  Eye agbã tso tu aɖe me! Le nyateƒe me la, esia va zua nu gã aɖe ŋutɔ! Nyɔnuviawo, togbɔ be vuvɔ le wɔwɔm hã la, wodo bikini eye wometsɔ afɔ ƒuƒlu o. Eye wodaa tu wo ɖokui eye womebua dzudzɔ ŋu o.
  Ðeko ŋusẽ gbegblẽ si me susu mele o le wo si.
  Menye tudada koe Alyonushka lɔ̃a o, togbɔ be etsɔa eƒe afɔbidɛ ƒuƒlu tea joystick ƒe abɔta eye wòƒoa Germanytɔ aɖe hã, ke boŋ elɔ̃a ŋutinyawo ŋɔŋlɔ hã.
  Le kpɔɖeŋu me, eŋlɔ alesi nyɔnuvi aɖe yi didiƒe ʋĩ be yeaɖe avuvi aɖe. Ŋkeke blaetɔ̃ vɔ etɔ̃ sɔŋ mezɔ afɔ ƒuƒlu le agakpemɔa dzi, si na nye afɔ falɛfalɛawo nɔ ʋu ɖum.
  Eye ke hã ete ŋu ke ɖe lãa ŋu. Le esia ta la, glimeme la wɔ eƒe didia dzi eye nyɔnuvia ɖe fiaviŋutsua.
  Gake Alyonushka ya bu eŋu be, nukatae wòhiã srɔ̃ŋutsu le Russia-srafowo me? Enyo wu be lɔlɔ̃tɔwo ƒe ha aɖe nanɔ asiwò. Eye ga kple vivisese geɖe wu. Le nyateƒe me la, ŋutsuwo to vovo ale gbegbe. Eye le wo gome la, èkpɔa dzidzɔ le mɔ vovovowo nu ya. Ke srɔ̃ŋutsua ya ɖe? Ate ɖeɖi ŋuwò kaba eye wòate ɖeɖi ŋuwò!
  Gake ɖekakpui si dze ame tsitsiwo ƒe xexeame didi gɔme teti koe nye ema la doa dzidzɔ na ame wu sã.
  Eye Alenka gada tu ake, eye wòƒo Germanytɔwo ƒe E-100 la.
  Eye eʋuʋua eƒe afɔ dzeani ŋutɔwo, abe blema Helatɔwo ƒe mawunɔ aɖe tɔ ene.
  Eye emegbe Anyuta da tu. Azɔ hã kple afɔbidɛ ƒuƒluwo. Eye wògbã Germanytɔwo ƒe tu aɖe.
  Le ema megbe la, nyɔnuvia gblɔ be:
  - Ame dzeaɖaŋu geɖewo le Russia, gake Tsar Vladimir ye nye tsar nyuitɔ kekeake!
  Augustine de dzesii be:
  - Eye Nicholas II hã mevɔ̃ɖi o! Oo, míenya alesi míakpɔ ŋudzedze ɖe fiawo ŋu o!
  Maria dzi ha, eye wòtsɔ eƒe afɔbidɛ ƒuƒluwo da tu Nazitɔwo henɔ nu kom be:
  - Ele be nàɖo to Russiatɔwo, kple dzi dzadzɛ kple dzi si me nunya le wu! Eye le Nicholas ƒe ŋutikɔkɔe me la, eyae nye fiawo ƒe fia gãtɔ!
  Eye Marusya dzi nane... Eye wòfe kple eƒe afɔ ƒuƒlu hã...
  Russia-srafowo le ŋgɔ yim. Oleg Rybachenko hã le avu wɔm. Egakpɔtɔ nye ŋutsuvi si xɔ ƒe ewo. Aleae nu makumakunyenye ƒe asi le. Ẽ, gake aleke gbegbe wòse le eɖokui me be yeƒe nu nyo eye dzi dzɔnɛ enye si! Ŋusẽ geɖe le esi eye ŋusẽ si le dzo dam la le esi.
  Ŋutsuvia tsɔa eƒe afɔ ƒuƒlu ƒua bɔmb henɔa ɣli dom be:
  - Nyee nye amegãxi, menye avu o, fifia afimae le menye, menye Leopold o, ke boŋ Akpɔkplɔ!
  Ŋutsuvi-major la, abe alesi wònɔna ɖaa ene la, le dzo dam. Nazitɔwo mate ŋu axe mɔ nɛ o.
  Le January 1 lia dzi la, Russia-srafowo ɖe Germany kple Italy-srafowo ɖa keŋkeŋ le woƒe anyigba dzi xoxo eye woge ɖe Third Reich si me.
  Le ɣeyiɣi ma ke me la, Russiatɔwo ƒe aʋawɔhawo ge ɖe Mexico. Ƒe yeye 1956 ɖo.
  Le Russiatɔwo gome la, edze egɔme kple aʋadziɖuɖu yeyewo. Le January 7 lia dzi la, Germany-srafowo ƒe ame susɔe siwo nɔ Afrika na ta. Eye Ameyibɔwo ƒe Anyigbagã bliboa va zu Russiatɔwo.
  Fifia Fuhrer si gbɔgbɔ vɔ̃wo xɔe la kpɔe be wotsɔ ga ƒo ye keŋkeŋ. Eye wòdo susu ɖa be woawɔ ɖoɖo ɖe Russia ŋu.
  Esi Tsar Vladimir ɖo eŋu be:
  - Ðeko míaƒo nu tso Third Reich kple Italy ƒe ɖokuitsɔtsɔna nɔnɔme aɖeke manɔmee ŋu!
  Nya siwo me nunya le ka gbegbee nye si! Eye aʋa la yi edzi. Oleg Rybachenko ye le ŋgɔ le amedzidzedzea me ya. Russia-srafowo ge ɖe East Prussia. Ametakpɔnu siwo le afisia la sẽ ŋutɔ. Ele be nàʋli be nàto eme, eye màyi ŋgɔ kaba o.
  Mɔ siwo dzi woato ato ŋgɔe dometɔ ɖekae nye tu si wotsɔna ʋua eɖokui si me Alexander-4 bɔmbdadamɔ̃ le. Dɔwɔnu si ŋu ŋusẽ le ŋutɔ eye wòwua ame.
  Eye nyɔnuvi dzetugbewo hã ɖua azã le afisia. Wozãa woƒe afɔbidɛ ƒuƒluwo tsɔ daa tu to joystick ƒe abɔtawo teti me. Eye wogblẽa futɔwo ƒe bunkers kple atikekuiɖakawo dome.
  Nyɔnuviwo ƒua du dzideƒotɔe le sno me - esia tae Russia nyɔnuwo le. Eye wotsɔ Indiatɔwo kple Chinatɔwo ƒu gbe ɖe aʋa me. Amesiawo le woƒe kukuawo yɔ mɔ siwo dzi woato ayi doawo gbɔ la me ŋutɔŋutɔ xoxo. Gake wogate ŋu xɔae kokoko.
  Russia-srafowo le tutum ɖe eme.
  Ke hã, aɖaŋuɖola Vasilevsky tsɔa ƒoƒo vevitɔa yia Italy - si gbɔdzɔ wu sã. Eye aleae Russia-srafowo ɖua dzi ɖe wo nɔewo yome.
  January va kpɔ dzidzedze ŋutɔ. Russia-srafowo mu Italytɔwo ƒu anyi eye wotsɔ sɔti bla Alps-towo. Eye le February me la, woxɔ Venice. Eye woge ɖe Lorbandinia. Wokplɔ Poznan hã. Germanytɔwo nɔ hehem ɖe megbe. Le March 2 lia dzi la, Klaipeda dze anyi. Russia-srafowo yi ŋgɔ to East Prussia blewuu, ametakpɔnuawo sɔ gbɔ akpa. Ele be míatɔ dzo mɔa ŋutɔŋutɔ kple aŋetuwo.
  Gake le Italy la, pasta ƒe ŋgɔgbea mu. Eye Russia-srafowo ƒu du yi Roma. Le March 30, 1956 dzi la, wodze Italytɔwo ƒe fiadu dzi dzedze gɔme. Aleae ameawo xe fe ɖe Mussolini ƒomea ƒe didi veviwo tae.
  Wole Italy ƒe fiadu Roma dzi dzem. Aʋa la nu sẽ ŋutɔ. Togbɔ be Italytɔwo le asi ɖem le eŋu geɖe wu hã. Le afisia la, nyɔnuviawo ƒe avuwɔwɔ nya kpɔ ŋutɔ, wodoa bikini kple afɔ ƒuƒlu siaa. Aʋawɔlaawo tsɔa woƒe afɔwo ƒua bɔmb hetsɔa Mussolini ƒe asrafowo ƒua gbe.
  Nyɔnuvi siwo le afisia dze tugbe, eye le nyateƒe me la, woƒe nu léa dzi na ame ŋutɔ. Eye kple titans ƒe lãmekawo. Eye alesi wotsɔa woƒe afɔ ƒuƒlu tsɔa bɔmb ƒua gbee la wɔ nuku ŋutɔ.
  Natasha yi ŋgɔ heda tu, esime wònɔ ɣli dom be:
  - Le Fofonyigba dzeani si le nye dzi me ta la, nye dzo si le keklẽm la le bibim!
  Zoya, si le tu dam, dzi ha kpe ɖe eŋu be:
  - Mina míaʋu ʋɔtru na dzidzedzekpɔkpɔwo! Míaƒe xɔse kple fia la nye nu ɖeka!
  Eye emegbe Aurora, kple eƒe afɔbidɛ ƒuƒluwo, nyɔnuvi si ƒe taɖa biã la aɖe asi le diskawo ŋu. Eye Italytɔ siwo wotso la dzea anyi.
  Eye emegbe Svetlana dzia ha dzikutɔe, eye wòɖea eƒe aɖuwo ɖe go:
  - Míawu ame sia ame! Míagbã amesiame!
  Wotsɔa woƒe afɔ ƒuƒlu tsɔa diskwo ƒua gbe eye wotua fasitɔwo. Aleae Mussolini va wu enu ɖe nyɔnuviawo si me. Amedzidzedze si dzɔ le April me le ƒe 1956 me la nu sẽ ŋutɔ, eye wònye kpɔɖeŋunyagbɔgblɔ ŋutɔ.
  Eye afisiae aʋawɔʋuawo le ʋu kum, dzosɔti siwo le abe dzomavɔ ene le dodom tso woƒe ʋuƒoawo me.
  Nyɔnuviawo le ŋgɔ yim hele bɔmb dam kple woƒe afɔ ƒuƒlu. Eye alesi woaɖe ʋu nane aƒu gbee.
  Eye woako nu...
  Natasha dzi ha vevie be:
  - Tsar Vladimir, ƒo Hitler ƒe mo!
  Eye atsɔ eƒe safir ŋkuwo aʋuʋu ŋku. Nyɔnuvi wɔnuku sia tɔgbe.
  Nyɔnuviawo ƒua du kple dziku gbegblẽ. Wotsɔa tu siwo wotsɔna ƒoa tue. Wotsoa futɔwo ɖe anyi eye wokaka fasitɔwo. Eye emegbe Olympic-fefeawo le du dzi. Eye le kalẽtɔwo si me la, nyɔnu kalẽtɔ la lé dzotsimɔ̃ ɖe asi. Eye axɔe aƒo wò, gake emegbe aƒo wò.
  Tso fasitɔwo gbɔ la, chips le dzodzom le goawo katã me. Eye aʋawɔlawo ate ŋu ako nu alesi wodi.
  Emegbe adzi ha be:
  "Woaƒo Mussolini!" Míaƒe xɔlɔ̃wɔwɔa nye nu ɖeka kolia!
  Eye le afisia hã la, abe ŋkuʋuʋu si ƒe ŋkuwo nye safir ene! Eye aƒo fasitɔwo.
  Nukae nèdi? Slavtɔwo xɔ Roma ɣeaɖeɣi le Attila ƒe kpɔkplɔ te. Eye fifia Russiatɔwo le exɔm.
  Olympias, si nɔ eƒe tsitretsiɖeŋulawo ɖa agbagbee kple atikplɔ si wotsɔna ƒua gbe la, dzi ha be:
  - Mɔkpɔkpɔ ƒe ɣe si klẽna, .
  Egafɔ ɖe dzi le dukɔa dzi ake...
  Rus ƒe dziɖuɖuwo abe tsã ene - .
  Wole Wehrmacht-ʋawɔlawo ƒom!
  
  Russiatɔwo ƒe hɔ̃ le ɣletinyigba la dzi, .
  Esi wòkeke eƒe aʋalawo ɖe enu la, adzo...
  Woabia akɔnta na futɔ - .
  Woaɖu edzi - woagbãe!
  Le Roma ƒe anyidzedze megbe la, Italy-srafowo te asiɖeɖe le wo ɖokui ŋu le agbɔsɔsɔ gã me. Mussolini ƒe fiaɖuƒe, si nye Third Reich ƒe asrafohati sue sia, nɔ dzo dam.
  Russia-srafowo xɔ Naples tsitretsiɖeŋu aɖeke manɔmee kloe eye woɖi ɖe Sicily. Le afima hã la, womedo go tsitretsiɖeŋu aɖeke kloe o. Eye Hitler ƒe dzi gbã vevie.
  Kaka May nawu enu la, wowu Italy nu. Wolé gamenɔla akpe alafa geɖe.
  Russia nyɔnuviwo tsɔ wo klo eye wozi wo dzi be woagbugbɔ nu na woƒe afɔ ƒuƒluwo. Woƒo woƒe nuyiwo toɖoɖotɔe. Ame aɖewo, vevietɔ ɖekakpuiwo, tsɔ dzonɔameme wɔe.
  Nyɔnuviawo ƒo nu kple ɣlidodo kple dzidzeme.
  Ŋutsuvi mavɔ si nye Oleg Rybachenko zi eƒe aboyomewo dzi be woagbugbɔ nu na eƒe afɔ ƒuƒlu siwo le abe ɖevi ene.
  Wowɔ esia kple lɔlɔ̃nu faa. Ŋutsuviawo dze tugbe ŋutɔ, woƒe lãmekawo le ɣie eye woƒe mo biã. Nyateƒee, egakpɔtɔ le sue akpa, eye medi be yeawɔ nu vevi aɖe na nyɔnuawo o. Gake ne wotsɔ aɖe ƒo afɔkpodzi siwo le gbadzaa la - enyo!
  Oleg Rybachenko lé aʋafiagã la eye wògaxɔ sedede bubu. Nusi nye dada nam ŋutɔ.
  Eya ŋutɔ ƒe amehawo de Mussolini Jr. asi, eye Tsar ƒe Russia gaɖu dzi ake. Gake Benedito Mussolini Sr. menɔ agbe kpɔ eƒe ŋukpe kple fasitɔwo ƒe mumu le Italy o. Ke hã, dzɔgbevɔ̃e ma ke nɔ Nazitɔwo lalam le Germany. Russia-srafowo yi aʋa la dzi le June 1956 ƒe gɔmedzedze. Mɔfiame vevitɔ si dzi wodze wo dzie nye Austria.
  Elizaveta kple eƒe dɔwɔlawo le Nikolai-5-ʋua me ʋu ɖe Germanytɔwo ŋu. Russia-srafowo di be yewoaƒo xlã Vienna.
  Fuhrer la kpɔ eɖokui le nɔnɔme sesẽ aɖe me ya. Germanytɔwo ƒe nunɔamesi siwo le Afrika, Scandinavia, kple USA ƒe akpa gãtɔ bu. Eye fifia aʋaawo le edzi yim le Fiaɖuƒe Etɔ̃lia ƒe anyigbamama dzi ɖeɖeko. Nusi, le nyateƒe me, medzɔa dzi na Germanytɔwo wu o. Russia-srafowo hã ge ɖe Mexico. Aƒenɔ Gray de Monka nye aʋawɔʋuwo ƒe dɔwɔlawo ƒe tatɔ le dukɔ sia me.
  Eye Elizaveta kplɔ "Nikolai"-5 ƒo xlã Vienna. Eƒe tsitretsiɖeŋula vevitɔe nye E-50, si me Tsar ƒe mɔ̃a gena ɖe eme abe blotter ene.
  Elizabeth da tu, eye wòzã eƒe afɔbidɛ ƒuƒluwo tsɔ te joystick ƒe abɔtawo.
  Eƒo Germanytɔwo ƒe aʋawɔʋu aɖe eye wòdo ɣli be:
  - Míatsɔ míaƒe dziwo ana ɖe Nicholas Rus Kɔkɔe ƒe tɔ ta!
  Ekaterina hã tsɔ eƒe afɔbidɛ ƒuƒluwo da tu eye wòɖɔ eƒe zɔhɛa ɖo be:
  - Anɔ eme be esɔ wu be woagblɔ be Vladimir!
  Elizabeth gatsɔ eƒe afɔbidɛ ƒuƒluwo da tu ake eye wònɔ ɣli dom be:
  - Gake kokoko la, Fiagã Nicholas ye, amesi na Chinatɔwo ƒe dukɔmeviwo mí, amesi na Russia megate ŋu ɖu dzi o!
  Nyateƒee, le afɔzɔlawo ƒe asrafoha si wodɔ be woadze Germanytɔwo ƒe nɔƒewo dzi la, Chinatɔwo koe nɔ aʋawɔlawo dome. Wotsɔ ame kukuwo ƒu gbe ɖe mía ŋu ŋutɔŋutɔ. Gake woto eme.
  Zi geɖe la, Russiatɔwo wɔa aʋa le yameʋuwo kple aʋawɔʋuwo me. Afɔzɔla siwo nye Chinatɔwo, Indiatɔwo, Asiatɔwo. Chinatɔwo sɔ gbɔ ŋutɔ. Tsɔ kpe ɖe eŋu la, Nicholas II si ƒe ta biã la to srɔ̃ geɖe ɖeɖe vɛ esime wònɔ ɖɔɖɔɖo wɔm le Orthodɔks-ha la ŋu, eye wodɔ China ŋutsu bubuwo ɖe aʋa. Eye Russiatɔwo xɔa ahosiwo kple China nyɔnu siwo meɖe srɔ̃ o.
  Aɖaŋu si me ayedzedze le.
  Eye Chinatɔwo dzea Germanytɔwo ƒe ametakpɔnuwo dzi, kuna, eye wogbãa wo.
  Elena zãa eƒe afɔbidɛ ƒuƒluwo tsɔ tea joystick ƒe abɔtawo eye wògaƒoa Kraut-awo ake.
  Eye wòdzi ha be:
  - Le Rus kɔkɔe ta la, míawɔ avu dzinɔameƒotɔe!
  Le ema megbe la, nyɔnuvia axɔe eye wòaʋuʋu ŋku. Eye wòɖea eƒe aɖu ɣiwo ɖe go! Eye ewɔa adã ale gbegbe.
  Eye emegbe Olympic-fefeawo agbugbɔ. Eye atsɔ eƒe afɔbidɛ ƒuƒluwo hã aƒo wò ahagbã wò.
  Emegbe ado ɣli be:
  - Nyee nye koklozi si wua ame!
  Ele be míade dzesii be E-50-ʋua ate ŋu anye afɔku. Eƒe tu si ƒe didime nye milimeta 88 si ƒe ʋuƒo ƒe didime nye 100 EL la daa tu kabakaba, edaa tu wuieve le aɖabaƒoƒo ɖeka me, eye wòdea pɛpɛpɛ ŋutɔ. Zi geɖe la, eƒoa aʋawɔnuwo eye ate ŋu agblẽ nu le ame ŋu.
  Eyata nyɔnuviawo dzea agbagba be yewomaɖe mɔ Germanytɔwo ƒe aʋawɔʋu vevitɔa nate ɖe eŋu o. Vevietɔ ne wotsɔe te ɖe eŋu la, eƒe gege ɖe eme ƒe ŋutete dzina ɖe edzi ŋutɔ. Eye nu vevitɔ si le Germanytɔwo ƒe tuɖedzia me nye uranium alo tungsten. Nyateƒee, esi Afrika kple uranium si le Congo bu vɔ megbe la, Germany-srafowo ƒe ŋusẽ te ƒuƒu.
  Eye nyɔnuviawo dze tugbe ale gbegbe eye afɔ ƒuƒlu eye wofa.
  Wodzia ha na wo ɖokui kple dzonɔameme be:
  - Klẽna abe ɣletivi ene ɖe xexeame katã dzi, .
  To viviti si me mɔkpɔkpɔ aɖeke mele o ƒe viviti me...
  Kalẽtɔ gã Tsar Vladimir, .
  Menya vevesese alo vɔvɔ̃ o!
  
  Futɔwo gbugbɔna ɖe megbe le ŋgɔwò, .
  Ameha la le dzidzɔ kpɔm...
  Russia xɔ wò - .
  Asi sesẽ aɖee ɖua dzi!
  Nyɔnuviwo ƒe avuwɔwɔ, màte ŋu agblɔ nya aɖeke ɖe wo ŋu o. Eye woƒe afɔwo le ƒuƒlu ale gbegbe eye wotso wo. Ne Germanytɔ siwo wolé la gbugbɔ nu na wo la, eme kɔ ƒã be edzɔa dzi na nyɔnuviwo kple ŋutsuwo siaa. Eye aʋawɔlawo doa ɣli kple dzidzeme.
  Eye woɖe woƒe aɖu siwo le abe dzonu ene la ɖe go.
  Nyɔnuvi fafɛ siawoe nye esiawo. Eye Elizabeth tsɔ eƒe afɔbidɛ ƒuƒluwo ƒo fasitɔ bubu do goe.
  Le ema megbe la, edo ɣli be:
  - Ŋutikɔkɔe na Fofonyigba gã la!
  Eye ale Catherine ada tu. Aƒo futɔwo ƒe aʋawɔʋu aɖe, awu Fritzestɔwo eye wòaƒo ɣli be:
  - Ku na futɔwo!
  Eye afimae Elena hã ƒoa afɔkpodzi le, ezãa eƒe afɔbidɛ ƒuƒluwo, tsɔa wo tea joystick ƒe abɔtawo. Eye wòƒoa ɣli be:
  - Na Dadanyigba le gãnyenye me!
  Eye emegbe Olympiad ɖedzesi si hã nye blonde la ada tu la ɖe yame. Eye esi wòle ɣli dom la:
  - Na Russia gã la!
  Eye dzonɔameme blibo yɔ nyɔnuviawo me fũ.
  E-75 ƒe aʋawɔʋuae nye esi. Eƒe tu la sesẽ wu: 128mm, eye ate ŋu agblẽ nu geɖe wu. Tsɔ kpe ɖe eŋu la, aʋawɔʋu sia kpɔa ame ta nyuie wu eye aʋawɔnu siwo le kpekpem wu.
  Gake Elizabet ya le abe tagbɔsesẽtɔ ene. Eye aɖe asi le nane si wua ame ŋu, si age ɖe eme tso didiƒe. Eye nusiwo susɔ tso Germanytɔ gbɔ koe nye ga kakɛ siwo vuvu.
  Eye nyɔnuvia adzi ha be:
  - Atsyɔ̃ɖoɖo kɔkɔe kple drɔ̃e gã!
  Le ema megbe la, aɖe aɖe afia.
  Germanytɔwo ƒe aʋawɔʋu siwo woyɔna be E-75 va bɔ wu nyitsɔ laa. Tu si ƒe ʋuƒo didi wu le wo si fifia, si wɔnɛ be woate ŋu awɔ avu kple Russiatɔwo ƒe aʋawɔʋuwo, vevietɔ esiwo le bɔbɔe wu. Eye esia na Kraut ƒomea me tɔwo nyea afɔku wu.
  Gake esia mekpea ŋu na Soviet nyɔnuviwo o. Eye wogbãa Kraut ƒomea.
  Eye aʋawɔlawo ŋutɔ, vevietɔ le dzoxɔxɔ me, doa bikini kple afɔ ƒuƒlu. Eye wowɔa avu kple kakaɖedzi ŋutɔ.
  Woɖua dzi le mɔ aɖeke nu.
  Catherine da tu Nazitɔwo eye wòdzi ha be:
  - Gake ne magblɔe tututu la! Metsrɔ̃a Krauttɔwo katã vovototo aɖeke manɔmee!
  Elena hã tsɔ eƒe afɔbidɛ ƒuƒluwo da tu henɔ ɣli dom be:
  - Míaɖu amesiame dzi eye, nyateƒee!
  Olympic-fefeawo hã ɖu Nazitɔwo dzi nublanuikpɔkpɔ aɖeke manɔmee. Enye nyɔnuvi si dzi womate ŋu aɖu o ale gbegbe.
  Eye to afɔbidɛ ƒuƒluwo ƒe kpekpeɖeŋu hã me.
  Natasha kple eƒe ƒuƒoƒoa wɔa avu le Kondratenko-6 aʋawɔʋua dzi. Ʋu sia le bɔbɔe vie, gake ezɔna bɔbɔe wu Nikolai tɔ. Nyateƒee, ne kpekpeme mesɔ gbɔ o la, eƒe kpekpeme le sue wu eye aʋawɔnuwo hã le tsɛ vie. Esia fia be afɔku si le ku me la lolo wu sã.
  Gake ele be magblɔ be ŋu kpea nyɔnuviawo kura o. Eye wowɔa avu abe aʋawɔla dzɔtsuwo ene.
  Natasha dzia ha, eye wòdaa tu veviedodotɔe be:
  - Anye míaƒe aʋadziɖuɖu!
  Eye wòtsɔa eƒe afɔbidɛ ƒuƒluwo ƒoa joystick ƒe abɔtawo.
  Zoya daa tu hã, ezãa eƒe afɔ ƒuƒluwo eye wòdoa ɣli be:
  - Tsar Vladimir yi ŋgɔ!
  Eye nyɔnuvi siwo katã nɔ haƒoƒo me la nɔ ɣli dom be:
  - Ŋutikɔkɔe na kalẽtɔ siwo dze anyi!
  Le ema megbe la, Aurora da tu, trɔ Germanytɔwo ƒe aʋawɔʋua hegblɔ be:
  - Ame aɖeke maxe mɔ na mí o! Ame aɖeke maɖu mía dzi o!
  Eye wòʋuʋu eƒe afɔ ƒuƒlu hã.
  Eye emegbe Svetlana na ta, zã eƒe afɔbidɛ ƒuƒluwo, eye wòƒo nu kple ɣli le eƒe lãkusi tame be:
  - Russiatɔwo le avu wɔm dzikutɔe!
  Eye nyɔnuviawo katã do ɣli kple gbe ɖeka be:
  - Asrafo ƒe asibidɛ sesẽ!
  Eye ame dzetugbeawo gaƒua du yia aʋa me ake. Wodaa tu wo ɖokui pɛpɛpɛ eye wodaa tu wo pɛpɛpɛ!
  Gake Jane ƒe ʋua me dɔwɔlawo wɔa nuku na Mexicotɔwo. Aƒenɔa hã dze aɖaŋu ŋutɔ eye wòdze tugbe.
  Eye nyɔnuvi siwo le eƒe ʋua me la nyea afɔ ƒuƒlu eye wodoa bikini. Wowɔa avu kple dziku si nu sẽ eye wòfa tu.
  Emegbe Gertrude da tu, zã eƒe afɔbidɛ ƒuƒluwo, eye wòdo ɣli be:
  - Nyee nye nyɔnuvi si atsrɔ̃ amesiame le sɛkɛnd ɖeka ƒe akpa ɖeka me!
  Eye emegbe Manya dze dɔ gɔme. Eye agbã Latingbe me aʋawɔʋua tso didiƒe.
  Eye emegbe Matilda atsɔ eƒe afɔbidɛ ƒuƒluwo aƒo eƒe afɔwo.
  Eye wòako nu:
  - Nyee nye nyɔnuvi gã aɖe ŋutɔŋutɔ!
  Eye aʋawɔla siwo le ɖoƒe kɔkɔtɔ kekeake kple esiwo doa dziku wu. Womesea gbɔdzɔgbɔdzɔ alo dziku ƒe seselelãme o.
  Woafu wò hã nenema ke.
  Eye Alenka hã wɔa avu kple kakaɖedzi ŋutɔ.
  Kaka June nawu enu la, woƒo xlã Vienna. Woƒo Germany kple bubu si le eŋu vevie ŋutɔ. Le ɣeyiɣi ma ke me la, Russia-srafowo le ŋgɔ yim ɖo ta Oder-tɔsisia gbɔ. Wotsɔa Chinatɔwo, Indiatɔwo, kple Arabtɔwo ƒua gbe ɖe aʋa me. Eye wogbãa Kraut ƒomea ƒe ametakpɔnuwo.
  Hitler ya le vɔvɔ̃m xoxo. Alesi nyɔnuviawo tenɛ ɖe aʋawɔʋuwo kple yameʋuwo me.
  Albina kple Alvina, siwo nye Russia yameʋukulawo dometɔ evee nye esi. Wotsɔa ati si tso alɔ aɖe me ƒoa fasitɔwo abe pears ene hã afɔ ƒuƒlu eye wodoa bikini. Eye le atsu kple asi gome la, wowɔa nukunu mawo tɔgbe ŋutɔŋutɔ.
  Albina da yameʋu atɔ̃ ɖe anyi eye ɖeka wó tso eƒe aʋawɔla Peter Gãtɔ gbɔ eye wòdzi ha be:
  - Míenye dziƒo ƒe dzatawo!
  Alvina da yameʋu ade ɖe anyi eye ɖeka wó tso eƒe aʋawɔ hɔ̃ gbɔ, eye wòdo ɣli be:
  - Eye míagbã amesiame!
  Le yame la, atsu kple asi sia nye xotutuwo xoxo!
  Wotsɔ St. George Atitsoga ƒe dzidzenu adre na nyɔnuviawo: klosalo atitsoga, klosalo atitsoga si ŋu dati le, sika atitsoga, sika atitsoga kple gadzraɖoƒe. Eye sika atitsoga si ŋu daimɔnd le, kple sika atitsoga si ŋu daimɔnd kple dati le hã. Eye ɣletivi si le dzidzeme kɔkɔtɔ kekeake si le sika atitsoga ŋu, si ŋu daimɔnd-dati le. Woɖo kafukafu si kɔ wu - sika atitsoga ƒe ɣletivi gã aɖe, si me daimɔnd kple dati le, nyitsɔ laa ŋutɔ.
  Eyata nyɔnuviawo ate ŋu aƒo adegbe le woƒe dzidzedzekpɔkpɔwo ŋu wòsɔ. Eye ɣesiaɣi, le vuvɔŋɔli gɔ̃ hã me la, bikini kple afɔ ƒuƒlu ɖeɖeko koe wowɔa avu le.
  Nyɔnuvi wɔnuku mawo tɔgbe.
  Albina da tu hedzi ha be:
  - Le míaƒe aʋadziɖuɖu nyuitɔwo ta!
  Alvina yi edzi be:
  - Mina mía tɔgbuiyɔviwo kple tɔgbuiwo nanye dada na mí!
  Aʋawɔlaawo nye nyɔnuvi siwo le hatsotso gã aɖe me vavã!
  Woƒoa fasitɔwo le yame hedzia ha be:
  - Ŋutikɔkɔe na Russia, Ŋutikɔkɔe! Míaƒe Tsar Vladimir nye kalẽtɔ! Ŋusẽ aɖe anɔ anyi le ŋdi kanya! Miɖi Hitler ɖe anyigba!
  Nyateƒee, Vladimir Kirillovich Romanov ate ŋu akpɔ dzidzɔ ɖe eƒe aʋawɔlawo ŋu ŋutɔ.
  Ne wowɔ avu hã la, ele mɔ aɖe nu be màte ŋu akɔ akplɔ ɖe wo ŋu o!
  Vladimir Kirillovich Romanov nye tsar si si mɔnukpɔkpɔ ɖesiaɖe le be wòawu aʋawɔwɔwo nu zi ɖeka ɖe ɣeyiɣiawo katã nu!
  Eye fasitɔwo ʋuʋuna le tsarist-srafowo ƒe ƒoƒo te...
  Vienna si ƒo xlãe la mu kaba. Kaka July ƒe domedome naɖo la, tsar-fiaɖuƒea ƒe asrafowo va ɖo Oder-tɔsisia gbɔ le aʋa gã aɖe dzi. Eye woxe mɔ ɖe Koenigsberg nu keŋkeŋ.
  Eye Germanytɔwo trɔ ɖe megbe yi ŋgɔ wu Oder-tɔsisia. Eye wodze agbagba be yewoawɔ ametakpɔnu aɖe le afima. Ta ɖokuiwò ta nyuie. Gake le July ƒe afã evelia me la, Russia-srafowo dze Hamburg dzi dzedze gɔme... Nazitɔwo ɖe asi le wo ŋu vivivi gake kakaɖedzitɔe.
  Aʋa la nu sẽ ŋutɔ. Kɔƒe aɖewo trɔ asi zi geɖe. Germanytɔwo ƒe aʋawɔʋu yeye siwo le AG ƒe hatsotso si de ŋgɔ wu - pyramidal - hã kpɔ gome le aʋawɔwɔawo me. Ametakpɔnu nyui nɔ wo si tso goawo katã me. Gake tsartɔwo ƒe aʋakɔa de ŋgɔ wu le xexlẽme gome.
  Eye Asiatɔwo ƒe afɔzɔla gbogbo aɖewo ku le aʋagbedzi. Gake woɖe mɔ nam be maʋu.
  Germanytɔwo ƒe amewo ƒe ŋutete hã vɔ. Kaka August nawu enu la, woƒo xlã Hamburg eye woxe mɔ ɖe Munich hã nu.
  Germanytɔwo bu anyigbamama ɖedzesi aɖe. Eye naneke menɔ wo si woatsɔ alé woƒe nɔƒewo ɖe te o.
  Oleg Rybachenko wɔ aʋa le ŋgɔgbehawo me le Germany ŋutɔ ƒe anyigba dzi. Eye ŋutsuvi mavɔ la ko alɔgbɔnu ɣesiaɣi heɖea eƒe aɖu siwo le abe dzonu ene la fiana.
  Eye wòtsɔ eƒe afɔ ƒuƒlu siwo le abe ɖevi ene la da bɔmb ɖe afima. Enyo be nànye ɖevi - aleke wòle dzɔdzɔme nu be nànɔ dzoxɔxɔ me le awu kpuiwo ko me. Eye esi wònye ame makumakue nènye ta la, àte ŋu anɔ amama afã kple afã le dzomeŋɔli hã evɔ màde afɔku me be dzame naxɔ wò o.
  Eyata ŋutsuvia dzi ha be:
  - Afɔ ƒuƒlu, afɔ ƒuƒlu ko, .
  Le July ƒe dziɖegbe kple ƒutsotsoewo ƒe ɖiɖi te!
  Afɔ ƒuƒlu, afɔ ƒuƒlu ko, .
  Ele bɔbɔe be ŋutsuvi nanye nyikplɔla fafɛ!
  Eye ɖevi gã la yi edzi le fasitɔ siawo tsrɔ̃m na eɖokui. Eye wotsia tre ɖe wo ŋu vevie.
  September ɖo xoxo... Tsidzadzaa le dzadzam... Tsarist-srafowo, siwo tsɔ Chinatɔwo ƒe kukuawo yɔ fũ, xɔ Munich kple Hamburg, eye wole ʋuʋum ɖo ta Ruhr nutoa me. Nu vevitɔ kekeake le Germanytɔwo ƒe dɔwɔƒewo.
  Eye Germanytɔwo le avu wɔm vevie.
  Natasha wɔa avu le eƒe aʋawɔʋua dzi eye wòƒoa ɣli be:
  - Asesẽ ŋutɔ na Nazitɔwo!
  Eye nàtsɔ wò afɔbidɛ ƒuƒluwo azi joystick ƒe abɔtawo dzi. Eye ada tu Nazitɔwo.
  Eye emegbe Zoya aƒo wò. Eye to afɔbidɛ ƒuƒluwo ƒe kpekpeɖeŋu hã me.
  Eye wòadzi ha hã be:
  - Rus tɔ nye nusi tsi tre ɖe Hitler ŋu!
  Eye emegbe Aurora awɔ afɔɖeɖe sesẽ aɖe. Eye to afɔbidɛ ƒuƒluwo ƒe kpekpeɖeŋu hã me:
  - Na Russiatɔwo ƒe mɔa!
  Eye le wo megbe la, Svetlana ada tu si wua ame hã. Ato Germanytɔwo ƒe aʋawɔʋu aɖe me eye wòaƒo ɣli be:
  - Le Tsar Vladimir Kirillovich gome!
  Eye aɖe eƒe aɖe hã afia.
  Nyɔnuviawo yi dziku le afisia.
  Alenka si le aʋawɔʋu kpekpe aɖe dzi hã gbãa Nazitɔwo. Eye wòƒoa wo tso didiƒe ʋĩ.
  Aʋawɔla la dzi ha be:
  - Metsɔ nye nowo bɔbɔ xexeame ƒe afã ɖe anyi!
  Eye Alenka ƒe no siwo ƒe nowo le dzĩe.
  Eye emegbe Anyuta atsɔ eƒe afɔbidɛ ƒuƒluwo aƒo wò. Aƒo fasitɔwo ƒe aʋawɔʋu aɖe eye wòaƒo nu kple ɣli be:
  - Nyee nye nyɔnuvi si nye superstar! Le ŋutinyagbalẽwo me!
  Eye wòaɖe eƒe aɖuwo ɖe go...
  Eye emegbe Augustine ada tu si wua ame. Agbã Nazitɔwo eye wòaƒo ɣli be:
  - Míaƒe aʋakɔa nanye esi sesẽ wu!
  Eye aʋuʋu eƒe afɔwo hã...
  Eye Maria adze wo yome aƒo Nazitɔwo. Atrɔ eɖokui, anɔ ɣli dom adãtɔe be:
  - Míenye nyɔnuvi gã adãwɔla!
  Eye emegbe Marusya aɖe nane si wua ame ŋutɔ eye wòagblẽ nu le Nazitɔwo ŋu la ɖe go. Eye to afɔ ƒuƒlu siwo le abe nyɔnuvi ene ƒe kpekpeɖeŋu me.
  Eye emegbe edzi ha be:
  - Míenye futɔwo ƒe dziɖuɖu blibo!
  September va yi le aʋa sesẽwo ŋutɔ me. Germanytɔwo tsɔ mɔkpɔkpɔbuɖeame tsi tre ɖe wo ŋu. Gake le October me, esi tsidzadzaa nu sẽ ɖe edzi la, tsar-ʋakɔa gakpɔ viɖe ake. Eye wòdze ŋgɔyiyi gɔme ɖo ta Ruhr-tɔsisia gbɔ. Le amedzidzedze sesẽ aɖe megbe la, Koenigsberg dze anyi. Nazitɔwo gaxɔ atam ake.
  Eye le France ƒe dzigbe gome la, tsartɔwo ƒe asrafowo ƒo xlã Toulon. Eyata Nazitɔwo to ɣeyiɣi gbegblẽ aɖe si gbɔ eme.
  Hitler nɔ dziku dom, gake esime wònɔ Berlin. Eƒe ɖoƒea va zu gbɔdzɔgbɔdzɔ.
  Edze ƒã be ame aɖeke medi be yeaɖo to nudzraɖoɖoawo o. Gake Nazitɔwo tsi eme abe ʋetsuviwo ene.
  Le November me la, tsarist-srafowo ƒe asrafowo wɔ avu be yewoaxɔ Ruhr nutoa ƒe akpa gãtɔ, si wɔe be Germany megakpɔa eƒe nuwɔƒe vevitɔ o.
  Le December me la, tsar-ʋakɔa xɔ France ƒe dzigbe gome katã eye woge ɖe Spain. Eye le Germanytɔwo ƒe aʋawɔƒea la, exɔ Ruhr-ʋua mlɔeba. Gawu la, woxɔ Germanytɔwo ƒe anyigba bubuwo hã. Eye tsartɔwo ƒe aʋakɔa hã va ɖi go ɖe Denmark.
  Hitler nɔ dziku dom abe abosam si le atɔ me ene, gake mete ŋu wɔ naneke o.
  Le Katolikotɔwo ƒe Kristmas dzi la, fia ƒe asrafowo ʋu yi Paris. Togbɔ be sno kple vuvɔ nɔ dzadzam hã la, Natasha ƒe dɔwɔlawo nɔ afɔ ƒuƒlu eye wodo bikini.
  Germanytɔwo tsɔ wo ɖokui na zi geɖe. Eye Franseawo medi be yewoawɔ avu kple Russiatɔwo kura o.
  Esi Natasha nɔ Germanytɔwo ƒe batri aɖe gbãm la, ede dzesii be:
  - Eyata le nyateƒe me la, nuka dzie Adolf si me gbɔgbɔ vɔ̃wo le la bu esi wòdze aʋa gɔme kpli mí?
  Zoya si ƒe taɖa le abe sika ene de dzesii le susu me be:
  - Ðewohĩ elabena, ne míeva nyaƒoɖeamenu me la, míadze anyi abe gaku siwo tso kotoku si me do le me ene!
  Aurora tsɔ eƒe afɔbidɛ ƒuƒluwo gbã walnut aɖe. Emegbe etsɔe ƒu gbe ɖe eƒe nu me eye wòde dzesii le susu me be:
  - Ŋutinya fia be mefiaa naneke o!
  Svetlana te eƒe afɔbidɛ ƒuƒluwo ɖe joystick ƒe abɔta dzi. Etsɔ Germanytɔwo ƒe tu bubu ƒu gbe eye wòɖo eŋu be:
  - Mina míanye aʋawɔla gãwo!
  Aʋawɔlawo, abe alesi nàte ŋu akpɔe ene, ɖoe kplikpaa vavã be yewoawɔ avu ahaɖu dzi.
  Oleg Rybachenko, si nye ŋutsuvi aɖe si metsɔ afɔ ƒuƒlu o, ƒua du le awu kpuiwo me eye eƒe akɔta ƒuƒlu eye lãmekawo le eŋu. Eʋuʋuna henɔa ɣli dom gɔ̃ hã be:
  - Míaɖu Krauttɔwo dzi! Míaɖu Kraut ƒomea dzi! Eye nàƒo wò kposɔ!
  Eye aɖu ɣi siwo le abe dzonu ene le ŋutsuvia si nenema gbegbe! Sɔhɛ kple terminator si mebɔbɔna o koe.
  Oleg Rybachenko da tu esime wòle du ƒum. Ewua fasitɔwo eye wòdzia ha be:
  - Russiatɔwo ƒe gbɔgbɔe nye fiawo ƒe ŋusẽ, ɖu Krauttɔwo dzi!
  Ŋutsuvia tsɔ eƒe afɔ ƒuƒlu da bɔmb hedzi ha be:
  - Russiatɔwo ƒe waltz, ŋdi kanya - le fia ƒe ŋutikɔkɔe me!
  Eva zu ŋutsu si ʋlia avu ŋutɔ ŋutɔŋutɔ. Eye eƒoa fasitɔwo vaseɖe ŋkeke gbãtɔ tututu dzi.
  Eye nyɔnuviawo wɔa avu vevie. Mirabela ye nye esi... Azɔ hã yameʋukulawo ƒe ɖoƒe kɔkɔtɔ. Ame aɖeke mate ŋu axe mɔ nɛ o. Eƒoa Kraut-ƒomea ɖe anyi hedzia ha, eye wòɖea eƒe aɖuwo ɖe go:
  - Nyɔnuvi si ƒe tagbɔ gblẽ! Eƒe dzesi enye si!
  Eye atsɔ tukpe aɖe aƒu gbe!
  Ẽ, aleae nyɔnuwo le afisia! Ne Russia nyɔnuviwo le avu wɔm la, ŋusẽ aɖeke mate ŋu atsi tre ɖe wo ŋu o.
  Mirabela da Germanytɔwo ƒe yameʋu adre kple yameʋu tu atɔ̃ ƒe gbagbã ɖeka, eye wòdo ɣli be:
  - Tsar Vladimir Kirillovich nye míaƒe Mawu!
  Eye nyɔnuvia ƒo eƒe afɔ ƒuƒlu ɖe glass la dzi.
  Eye Albina kple Alvina hã le avu wɔm le yame.
  Wonye fiafitɔ wɔnuku mawo tɔgbe. Wole gakɔnta yeye geɖe wu xɔm. Eye le ɣeyiɣi ma ke me la, wodzia ha be:
  - Le dziŋgɔli me la, míenye blibodede! Míenye aces blibodede! Tso alɔgbɔnukoko dzi va ɖo asiwɔwɔ ɖe nya dzi dzi - si gbɔ kafukafu ɖesiaɖe ŋu!
  Albina da Germanytɔwo ƒe yameʋu ene ɖe anyi eye ɖeka wó eye wònɔ ɣli dom be:
  - Oo, dzidzɔ ka gbegbee nye si! Blibodede ka gbegbee nye si le aʋawɔwɔ me!
  Alvina lã Germanytɔwo ƒe yameʋu atɔ̃ eye wòyi edzi be:
  - Nya blibodede le aʋawɔwɔ me! Eye fafɛ ideal!
  Aʋawɔlaawo dzi ha le haƒoƒo me, eye wotso fasitɔwo be:
  - Nyɔnuviwo! Nyɔnuvi siwo fa wu! Nyɔnuviwo! Nyɔnuvi siwo fa wu!
  Woɖe woƒe dzonɔameme si me wowɔa adã le la fia. Le nyateƒe me la, womezi Hitler ƒe aces dometɔ aɖeke dzi be wòaɖiɖi o.
  Gake fasitɔwo ya le nyaƒoɖeamenu sesẽ aɖe te.
  Hitler le bunker aɖe me le Berlin eye wole bɔmb dam ɖe edzi le afima abe koklozi ene. Nukae wòdi? Fasitɔwo ƒe xexlẽme gbãtɔ wu enu! Eyi ɖatsi tre ɖe Tsartɔwo ƒe Russia ŋu, eye fifia wole eya ŋutɔ ƒom abe koklozi ene.
  Tsar Vladimir Kirillovich le ɖiɖim ɖe eme tso dzomeŋɔli le India-ƒua to fifia. Nyɔnuvi dzetugbe siwo tso ameƒomevi vovovowo kple dukɔ vovovowo me ɖua ɣe le eŋgɔ.
  Gake meɖea fu na fia la be wòakpɔ gladiatorwo ƒe avuwɔwɔ o. Le kpɔɖeŋu me, nyɔnuvi eve tsi tre ɖe dzetugbe eve ŋu.
  Wotsɔa plastik yiwo wɔa avu ale be woagawɔ nuvevi wo nɔewo o. Ke hã, wowɔa avu vevie.
  Ame siawoe nye aʋawɔlawo. Woɖɔa wo nɔewo dzikutɔe. Blonde eve kple redhead eve...
  Tsar Vladimir bia Field Marshal Vasilevsky be:
  - Nukae nye nu sesẽtɔ kekeake le aʋa si wowɔ kple Germanytɔwo me?
  Agbledela la ɖo eŋu anukwaretɔe be:
  - Na kakaɖedzi nasu asiwò! Le gɔmedzedzea me ke, esime futɔwo te ŋgɔyiyi la, nye dzi meɖe le ƒonye o. Eye fifia míedze dziɖuɖu gɔme eye nusianu me kɔ le míaƒe futɔwo ŋu! - Field Marshal Vasilevich, aɖaŋudɔwɔla gã sia, no wein.
  Vladimir Kirillovich de dzesii le susu me be:
  - Esesẽ ŋutɔ be woaɖu dzi ɣesiaɣi! Gake míeɖee fia be míete ŋu wɔa nu geɖe! Eye fifia ɣeyiɣi anɔ anyi, eye xexeame katã azu ŋutifafa!
  Field Marshal Vasilevsky ɖo kpe edzi be:
  - Mexɔ edzi se!
  Nyɔnuviawo ƒe ŋutilã amamawo xɔ abi eye wodze abe ɖe wotsi dzodzodzoe ŋutɔ ene.
  Wowɔ avu, nyateƒee, menye abe Blema Roma ƒe ɣeyiɣiwo ene o - wodze agbagba be yewomagblẽ nu boo aɖeke na yewo ɖokui o. Gake wowɔ nu veviedodotɔe.
  Le ɣeyiɣi ma me la, aʋawɔwɔa yi edzi. Le January me la, tsarist-srafowo xɔ Paris esime wonɔ ʋuʋum. Woxɔ Denmark ƒe fiadu Copenhagen hã. Germany-srafowo nɔ gbɔdzɔgbɔdzɔm. Russiatɔwo yi edzi yi ŋgɔ va ɖo Germany ŋutɔ. Fritztɔwo wɔ avu vevie, gake woƒe ŋusẽ me gblẽ.
  Oleg Rybachenko, ŋutsuvi makumaku sia ti kpo afɔ ƒuƒlu le snoa me eye wòƒu du yi amedzidzedzea gbɔ do ŋgɔ na amesiame, dzo vɔvɔ̃ manɔmee kura. Eye esime wole kpẽ ƒom la:
  - Amekae zu numame na avuwɔwɔ hena aʋadziɖuɖu, .
  Aɖu eƒe futɔwo dzi godoo...
  Ekoa nu dzidzɔtɔe eye wòaɖo nu geɖe gbɔ, .
  Eye woaƒo Hitler vevie!
  Eye ŋutsuvia ƒe afɔ ƒuƒlu da bɔmb! Eye wòɖea eƒe aɖu gã siwo le abe dzonu ene la ɖe go wu eƒe ƒewo. Ẽ, nu le esi xoxo abe amegãxi ene. Aɖu to ŋɔti ɖesiaɖe me.
  Eye nyɔnuvi siwo le aʋawɔʋuwo me le ʋuʋum tso Germany ƒe dzigbe yi dziehe. Wole dodo ge ayi ƒua dzi. Eye anyigba siwo te ɖe Berlin kple Pomerania ŋu koe anɔ Kraut ƒomea gbɔ.
  Natasha, si nɔ fasitɔwo ƒe aʋawɔʋuwo ƒom la, de dzesii be:
  - Eye aʋawɔwɔ nye modzakaɖeɖe le eƒe mɔ nu!
  Esi Zoya ƒo Nazitɔwo ta la, elɔ̃ ɖe edzi be:
  - Aleke kee wònyoe! Vevietɔ ne míeɖu dzi!
  Aurora, si nɔ tu dam kple eƒe afɔbidɛ ƒuƒluwo gblɔ be:
  - Nusianu si mateŋu adzɔ o la ateŋu adzɔ le xexeame katã, ɖeko mehiã vie o...
  Eye nyɔnuvi si ƒe taɖa biã la ako nu sesĩe ale gbegbe!
  Aʋawɔlaawo ʋuʋuna le dzidzɔ kple dziku si nu sẽ ta. Eye wogbãa Germanytɔwo.
  Le ɣeyiɣi ma ke me la, tsar-srafowo le ŋgɔ yim le Spain godoo eye wole tetem ɖe Seville ŋu xoxo.
  Olga si le aʋawɔʋu si tsɔa aʋawɔnuwo me la da tu Germanytɔwo kple kpovitɔwo ƒe asrafowo.
  Spaintɔ siwo le nutoa me mewɔa tsitretsiɖeŋu aɖeke kloe o. Dukɔ bubu hã le gegem ɖe Russia ƒe fía te.
  Oleg da tu hedzi ha be:
  - Aerobatics, anye bash le bash dzi!
  Eye eƒe zɔhɛ Alice ŋlɔ ɖe Twitter dzi be:
  - Russiatɔwo ƒe gãnyenye dze sii le ɣletinyigba la dzi, .
  Wotsɔ yi ƒoƒo gbã Fasitɔwo ƒe dziɖuɖu...
  Xexeame dukɔwo katã lɔ̃a mí hekpɔa ŋudzedze ɖe mía ŋu, .
  Mina míatsi tre ɖe tsarism kɔkɔe gã la ŋu!
  Eye nyɔnuviawo aƒo woƒe afɔbidɛ ƒuƒluwo ahamimi ɖe joystick la dzi.
  Aʋa si le Vladimir Kirillovich Romanov ƒe tsar-fiaɖuƒea kple fasitɔwo ƒe Germany dome yi edzi.
  Russia-srafowo na ablɔɖe France keŋkeŋ kloe tso Nazi-hawo si me. February 1957... Tsartɔwo ƒe aʋakɔa ɖe ablɔɖe Portugal.
  Le February 23 lia dzi la, Russiatɔwo ƒe aʋawɔha siwo tso Denmark kple Germany ŋutɔ wɔ ɖeka.
  Oleg Rybachenko, ŋutsuvi mavɔ sia, tsɔa eƒe afɔ ƒuƒlu ƒua tsi le anyigbaʋuʋua me. Ðevi gã la doa ɣli na eɖokui le eƒe lãkusi tame be:
  - Ŋutikɔkɔe na Russiatɔwo ƒe Tsar Vladimir Etɔ̃lia! Matso Hitler, matsɔ ƒoƒoe adzidzee!
  Eye ŋutsuvia gado ɣli ake eye wòtsɔ eƒe asibidɛ ƒuƒluwo tsɔ diski si woɖa nyuie la ƒu gbe. Eye aƒo fasitɔwo ƒe ŋɔti me. Eye emegbe etsɔa eƒe afɔ ƒuƒlu si le abe ɖevi ene la ƒua gbe, eye wòtsoa Kraut atɔ̃ ƒe ŋɔti enumake.
  Ẽ, Hitler ƒe susu gbegblẽ be yeadze fiaɖuƒe ma tɔgbe dzi.
  Natasha kple eƒe ƒuƒoƒoa wu Germanytɔ mamlɛtɔ siwo nɔ Portugal nu. Woƒe aʋawɔʋua nye esi womate ŋu axe mɔ na le tsɔtsrɔ̃ me o.
  Eye wotsɔa woƒe afɔbidɛ ƒuƒluwo hã tea joystick ƒe abɔtawo, eye wogblẽa nu dzikutɔe.
  Zoya da tu, gbã Germanytɔwo ƒe tu la eye wòdzi ha be:
  - Na Russia kple ablɔɖe vaseɖe nuwuwu!
  Aurora zã eƒe afɔbidɛ ƒuƒluwo tsɔ afɔ ƒo Nazi la eye wòtsɔ dzideƒo ƒo ɣli be:
  - Mawu neɖe fia la!
  Svetlana hã fu, eye wòtsɔ eƒe afɔbidɛ ƒuƒluwo te joystick ƒe abɔtawo eye wònɔ ɣli dom be:
  - Dziɖula sesẽ!
  Nyɔnuviwo ɖua fasitɔwo dzi. Gake emegbe Hitler ƒe aʋawɔʋu yeye aɖe si nye "Mouse"-4 do. Kpɔɖeŋu si ŋu ŋusẽ le ŋutɔ - si ƒe kpekpeme nye tɔn alafa etɔ̃, kple tu si ƒe didime nye milimeta 310. Ate ŋu age ɖe eme le didiƒe, gake aʋawɔnu ɣiwo le eya ŋutɔ si ale gbegbe be Kondratenko-6 aʋawɔʋua maxɔe tso dzogoe aɖeke dzi o.
  Natasha de se be:
  - Nyɔnuviwo, ele be míate ɖe eŋu eye míatsɔe aƒo ɖe axadzi ƒe akpa si le anyime, le agbalẽxatsaxatsaawo dome - mɔnukpɔkpɔ ɖeka koe nye esia!
  Zoya tsɔ eƒe afɔbidɛ ƒuƒlu ƒo Germanytɔwo ƒe tu la hedzi ha be:
  - Dzɔgbese le mɔnukpɔkpɔ mamlɛtɔ nam wò, gake wɔ kaba! Le tsidzadza, tsikpe kple sno me!
  Augustine hã ƒo nu kple ɣlidodo be:
  - Mɔnukpɔkpɔ mamlɛtɔ, dzɔgbese na wò! Azɔlizɔzɔ kple gbesiagbe duƒuƒu nanɔ agbe didi!
  Eye kple afɔbidɛ ƒuƒlu hã, kple alesi wòatrɔe. Eye agbã fasitɔwo.
  Svetlana do ɣli be:
  - Na liƒo yeyewo kple aʋadziɖuɖu sesẽwo!
  Russiatɔwo ƒe aʋawɔʋua ƒu du, eye wònɔ du dzi. Eye nyɔnuviawo axɔe adzi ha be:
  - Dziɖula sesẽ, ŋutikɔkɔe ƒe ɣeyiɣi, Orthodɔks Tsar, ɖu fia ɖe ŋutikɔkɔe ta, ɖe míaƒe ŋutikɔkɔe ta!
  Eye wogawɔ duƒuƒu ake, eye wodzo le tu sesẽ aɖe si woɖo ɖa tso tu si nɔ Germanytɔwo ƒe "Maus"-4 si la gbɔ. Nyɔnuviawo do ɣli be:
  - Migana míabɔbɔ ɖe agbo la ƒe dzo dzi o! Ale be wò Hitler - ku!
  Eye woƒe aʋawɔʋua le du dzi. Ele abe kɔdala sue aɖe si dze kɔdala gã aɖe dzi ene. Gake le nyateƒe me la, mɔnukpɔkpɔawo nye blaatɔ̃ vɔ atɔ̃.
  Natasha, si nɔ aʋawɔʋua ƒe ʋuʋu kpɔm la, ɖo ŋku alesi wòwɔ kɔdada kple ŋutsu aɖe le kɔdadaa me dzi. Eto atamkaka me eye woƒoe, gake elé eme ɖe asi. Eye emegbe eƒo nu kple kakaɖedzi. Eye wòlé futɔa ƒe ʋuʋu si gbɔna la, eye wòƒoe ɖe asike dzi. Woƒoe do goe!
  Exɔ sika ruble akpe ɖeka. Nyɔnuvi si le avu wɔm alea. Ne etsɔe na la, anae!
  Natasha ʋuʋu eƒe afɔ ƒuƒlu eye wòdzi ha be:
  - Menye aʋa mamlɛtɔe nye esia o, gake enye nyametsotso! Le Fofonyigba ƒe ŋutikɔkɔe ta, ɖe Dadanyigba kple bubu ta!
  Eye emegbe woƒe aʋawɔʋua ƒua du to axadzi eye wòdɔa go aɖe ɖa... Zoya hã zãa eƒe afɔbidɛ ƒuƒlu, nyɔnuvi si ƒe taɖa le abe sika ene, eye wòte ŋu ƒua du abe boso ene. Eye "Mouse"-4 te wowó. Edze ƒã be eƒe tuawo wó. Eye emegbe woavuvu xɔ kɔkɔawo, eye wòadzo ayi yame yi dzi!
  Nyɔnuviawo doa ɣli kple gbe ɖeka be:
  - Aʋadziɖuɖu! Aʋadziɖuɖu fafɛ!
  Eye aʋawɔʋu bubu hã le woƒe ŋkɔwo me!
  Le March 1, 1957 dzi la, Russia-srafowo te Elbe-tɔsisia tsotso. Edze abe ɖe wonɔ afɔ tum Hitler ene.
  Ŋutsuvi Oleg Rybachenko, afɔ ƒuƒlu, kple via ƒe afɔ, da bɔmb, nyrɔ fasitɔwo ƒe aʋawɔʋu aɖe eye wòdo ɣli be:
  - Na liƒo yeye siwo mebɔbɔ o!
  Alenka ƒe aʋawɔʋuwo me dɔwɔlawo trɔna yia ɣedzeƒe gome. Wona ablɔɖe Ɣetoɖoƒe Germany kple France xoxo. Anyigba siwo le Oder kple Elbe dome koe gakpɔtɔ nɔ Nazitɔwo ƒe ŋusẽ te. Enyo, Britain kple Ireland hã. Nazitɔwo ƒe asrafoha mamlɛawo le afima.
  Alenka, si nɔ tu dam ɖe fasitɔwo ƒe batriwo ŋu gblɔ be:
  - Tsarevich Nikolai, ƒe 1999 me.
  Ne ele be nàɖu dzi la...
  Mègaŋlɔ be gbeɖe o - .
  Asrafoha la wɔa aʋa kalẽtɔe!
  Eye fifia woɖoa go bubu ɖa kple afɔ ƒuƒlu. Eye wòge ɖe Fritz tu aɖe me.
  Anyuta hã tsɔa afɔbidɛ ƒuƒlu daa tu. Eƒoa fasitɔwo eye wòdoa ɣli le eƒe lãkusi tame be:
  - Nyee nye nyɔnuvi si naa Hitler ƒua tsi!
  Eyome, Augustine ƒe ɖa siwo le dzo dam. Eye wònye abosam sue aɖe si daa tu ɖaɖɛ hã, eye wòdoa ɣli be:
  - Yi dzomavɔ ƒe agbowo nu!
  Eye wòzãa afɔ ƒuƒlu.
  Maria da tu le megbe nɛ. Ale si wòxɔe heƒoe, eye wòdo ɣli be:
  - Ame aɖeke maxe mɔ nam o, amegãxi la, ame aɖeke maɖu nyɔnuvi afɔ ƒuƒlu la dzi o, eye woaƒom le afi aɖeke o!
  Eye emegbe Olympic-fefeawo agbã. Eye aƒo Germanytɔwo ƒe aʋawɔʋu aɖe, avuvu eƒe xɔtaxɔe abe lãgbalẽgolo ene.
  Eye cackles:
  - Na liƒo yeye siwo fa miamiamia!
  Eye agaɖe eƒe aɖe afia ake!
  Ðeko nyɔnuviawo le wo ɖokui tum hele ŋgɔ yim vevie. Eye fasitɔwo le nyɔnyrɔm le woƒe ƒoƒo te.
  Le March 2, 1957 dzi la, Nazi-srafoha mamlɛtɔ siwo nɔ Portugal na ta. Eva dze ƒã be fasitɔwo ƒe dziɖuɖu ƒe gɔmedzedze nɔ to ɖom. Ne míagblɔe tututu la, ɖe ŋdi kanyaa? Ɣe ƒe toɖoɖo si nye drɔ̃e baɖa aɖe!
  Eye Russia-srafowo le ŋgɔ yim. Germanytɔwo le woƒe aʋawɔnuwo dam ɖe anyi geɖe wu hele wo ɖokuiwo tsɔm.
  Wodzea klo. Russia kple China nyɔnuviwo siaa gbugbɔa nu na woƒe afɔ ƒuƒluwo.
  Edzena fafɛ eye wòfa ale gbegbe. Eye wole fasitɔwo lãm hele wo lãm.
  Natasha ƒe dɔwɔlawo le ketekea me xoxo yina aʋa wɔm yi dziehe, kple Kraut ƒomea.
  Nyɔnuviawo bɔbɔ nɔ woƒe xɔ me. Wotsɔa woƒe afɔbidɛ ƒuƒluwo ƒoa lãgbalẽwo to wo léle ɖe asi me.
  Natasha de dzesii be:
  - Edzɔa dzi na mí, ne míetsɔ Berlin la, nukae kplɔe ɖo?
  Zoya ɖo eŋu kakaɖedzitɔe be:
  - Nusi kplɔe ɖoe nye London!
  Dzo Aurora ko alɔgbɔnu eye wògabia ake be:
  - Eye emegbe?
  Zoya gblɔe kple tameɖoɖo kplikpaa be:
  - Latin Amerika anye mía tɔ! Míatsi tre ɖe kɔnuwɔwɔ dzi kple Nazitɔwo o!
  Svetlana lɔ̃ ɖe nya sia dzi be:
  - Nyateƒee, míawɔe o! Mina míaɖu xexeame katã dzi!
  Natasha ɖo kpe edzi dzonɔamemetɔe be:
  - Eye emegbe ŋutifafa anɔ anyi, le xexeame katã!
  Nyɔnuviawo dzia ha le haƒoƒo me, eye wonɔa ha dzim ne wole yiyim;
  Ŋutikɔkɔe na Tsar-subɔsubɔ ƒe Russia Gã la,
  Afisi Vladimir bɔbɔ nɔ fiazikpui dzi le...
  Míagbã fasitɔwo ƒe dziɖuɖu vɔ̃ɖi gbogboawo - .
  Ŋutikɔkɔe na asrafowo kple míaƒe monolith!
  
  Dziwo ƒe dzi dze eme le xɔse gã aɖe me, .
  Mía Dada Anyigba kple míaƒe dzi blibo...
  Tsar Nicholas ƒe viwoe míenye, .
  Eye womeku ɖe eta dzodzro o!
  
  Mía denyigba, èlɔ̃ wu nu bubu ɖesiaɖe, .
  Mina míatsɔ aʋala, dziƒo dzonu aɖe aƒu gbe...
  Miele avu wɔm kple Fofonyigba hã, .
  Enyo, na Nazitɔwo katã naku!
  
  Hitler di be yeaxɔ míaƒe Anyigbawo, .
  Eye avu vɔ̃ɖi la dze agbagba be yeawu fia la...
  Gake míele du dzi, míexɔe nenema o, .
  Eyata fasitɔwo ƒe dziɖuɖu dze mía dzi dzodzro!
  
  Fia la nye dziɖula dɔmenyotɔ kple nunyala, .
  Todzi hɔ̃ aɖe le dzodzom le ɣletinyigba la tame...
  Vladimir anye ameha la ƒe dziɖula, .
  Míaƒe xɔlɔ̃wɔwɔa le abe gakpo ɖeka ene!
  
  Mina míaƒo alɔdzea le Fritz ƒe afɔwo me,
  na Hitler nagbɔ ya le ka me...
  Míatsɔ amewuwu ŋutasesẽtɔe ade asi na ŋukpe, .
  Amekae wɔa nu abe vɔ̃ɖinyenye ene le Anyigba dzi!
  
  Fia ƒe ŋusẽ kple fia ƒe nunya, .
  Atsrɔ̃ fascisttɔwo dzidzenu manɔmee...
  Xɔ dzinye se be Hitler wɔ bometsinya ŋutɔŋutɔ, .
  Eye fifia eƒe agbe le abe ka ene!
  
  Eyata mide bubu fia gãwo ŋu, .
  Romanovs fafɛ aɖeke mele Anyigba dzi o...
  Le Nazitɔwo ƒe aʋawɔwɔ me la, ƒo dziwo, .
  Be woaʋu mɔ na nusiwo wowɔ kple drɔ̃ewo!
  
  
  Petro Gãtɔ kplɔ mí yi ƒuta, .
  Alexander ɖu Paris dzi...
  Ẽ, nuxaxa dzɔna ɣeaɖewoɣi, .
  Gake kerubi aɖee kpɔ Russia ta!
  
  Nusianu nya kpɔ na mí, .
  Nyɔnuviwo kple ŋutsuviwo siaa, xɔ dzinye se...
  Fia la ɖua dzi, mienyae dzɔdzɔe - .
  Ne lã vɔ̃ɖi aɖe le ɣli dom le agbo nu gɔ̃ hã!
  
  Seɖoƒe aɖeke meli o, xɔ blibodede dzi se, .
  Eteƒe madidi o kɔmiunisttɔwo ƒe fiawo ava...
  Mina míaʋu dzidzɔkpɔkpɔ ƒe ʋɔtruwo, .
  Fasitɔwo ƒe dziɖuɖu fiƒode tsrɔ̃!
  
  Le Russia gome la, womeɖo nu vevi la o, .
  Xɔ dzinye se be míaɖu futɔ la dzi...
  Nyɔnuviawo le afɔ ƒuƒlu, abe ɖe wole Sparta ene, .
  Enyo, míaƒe Tsar Vladimir ɖeka koe li!
  
  Míexɔ Rod - Mawu Gã la dzi se, .
  Nusi wɔ Slavtɔ deblibowo...
  Míeʋlia bubu kple ablɔɖe ta, .
  Míeƒoa nu ɖe Nazitɔnyenye ŋu!
  
  Wòe nye Romanov ƒome gãtɔ kekeake, .
  Aɖu Russia dzi ɣesiaɣi...
  Fia gã, yameʋuɖoɖo kɔkɔtɔ kekeake, .
  Satana magbã hɔ̃ la o!
  
  Le lɔlɔ̃ na Russia gã ta la, .
  Míedɔa asrafowo ɖe aʋawɔwɔ me...
  Míetsɔa nɔnɔmetatawo doa ŋutikɔkɔe na ame kɔkɔewo ƒe mo, .
  Le nyateƒe me la, aʋawɔla ɖesiaɖe hã nye fia!
  
  Míaƒe dzi le dzo dam ɖe Fofonyigba la ta, .
  Mí nyɔnuviwo míesesẽna le aʋawɔwɔ me...
  Míaʋu ʋɔtru na yamenutome, nyae
  Eye mawu Adolf abe nyɔnuvi ene!
  
  Ɣeyiɣi vi aɖe koe susɔ vaseɖe Berlin,
  Míage ɖe eme, eye míatsɔ fiawo ƒe ŋutikɔkɔe...
  Tsitsi medoa ŋɔdzi na mí nyɔnuviwo o, .
  Xɔ dzinye se be womakɔ tsi ɖe mía me o!
  
  Mina míaɖi ame vɔ̃ɖiwo kple ame vɔ̃ɖiwo, .
  Woaɖu ʋɔ driba la dzi sesĩe...
  Eye sika ƒe nɔnɔmetatawo le mía si, .
  Rodnoveria nye se mavɔ!
  
  
  
  
  Türkiye GEÐE XEXEAME ƲA EVELIA ME
  Le September 1, 1942 dzi la, Türkiye ge ɖe aʋa si wowɔ kple USSR me. Nusitae me kɔ - hlɔ̃biabia ƒe tsikɔwuame le dziɖuɖu siwo woɖu va yi ta, kple didi be woalé Baku. Tsɔ kpe ɖe eŋu la, Germanytɔwo ƒe dutadɔnunɔlawo hã wɔ akpa aɖe, si do sikatowo ƒe ŋugbe na Ottomantɔwo. Aleke kee wòɖale o, Turkeytɔwo tso nya me be viɖe aɖeke megali be yewoalala azɔ o, eye be yewomenye gbeɖuɖɔ tsɔlawo o, gake woate ŋu akpɔ ɣeyiɣi hã awɔ avu.
  Esia wɔe be Turkeytɔwo ƒe aʋalɔgo blaetɔ̃ dze Soviet Transcaucasia dzi.
  Le ŋkeke ʋɛ aɖewo ko me la, woxɔ Batumi eye wote ŋu ƒo xlã Yerevan.
  Le esia ta la, wozi Stalin dzi be wòaɖe ga si wodzra ɖo si nɔ dodom la ƒe akpa aɖe ɖa eye wòatsɔ wo ayi Transcaucasia.
  Wozi Soviettɔwo ƒe aʋafiawo dzi be woahe Stalingrad ƒe amedzidzedzea ɖe megbe. Germanytɔwo hã te ŋu wɔ nu geɖe le Caucasustɔwo ƒe mɔ dzi eye woxɔ Ordzhonikidze kple Grozny. Eye to megbedede yi toawo dzi ko hafi Soviet-srafowo te ŋu xe mɔ na Nazitɔwo.
  Le ɣeyiɣi ma ke me la, Britaintɔwo he Operation Torch ɖe megbe, le vɔvɔ̃ be yewoatsɔ Turkey ade aʋawɔwɔ kple Britain me.
  Kaka December 1942 nawu enu la, Nazitɔwo xɔ Stalingrad ke hã. Wova nɔ afima. Soviet-srafowo yi ŋgɔ, gake womekpɔ dzidzedze le titina o - Rzhev-Sychov ƒe dɔwɔwɔa va xɔ asi akpa. Gake Fuhrertɔwo gaɖe gbeƒã aʋawɔwɔ blibo kokoko, elabena nunɔamesiwo mesɔ gbɔ na Fiaɖuƒe Etɔ̃lia o.
  Le February me la, Asrafoha Dzĩ la ƒo woƒe asrafowo nu ƒu eye wodze agbagba be yewoadze Germanytɔwo dzi tso Stalingrad ƒe axawo dzi. Gake Nazitɔwo te ŋu gaƒo woƒe asrafowo nu ƒu xoxo eye wonɔ klalo be yewoanya ƒoƒoawo ɖa.
  Operation Torch hã dze egɔme le February me. Germanytɔwo hã nɔ klalo, eye le aʋa sesẽ wɔwɔ kwasiɖa eve megbe la, wotɔ te Britaintɔwo.
  Amerikatɔwo meɖi ɖe Casablanca kple Tunisia haɖe o. Aʋawɔwɔ le Afrika gadzudzɔ ake.
  Hitler gakpɔtɔ nɔ ŋusẽ ƒom ƒu... Le March me la, Red Army wɔ Rzhev-Sychov dɔwɔwɔ zi etɔ̃lia, aʋawɔwɔawo xɔ ɣleti blibo ɖeka, gake womekpɔ dzidzedze boo aɖeke o.
  Le June me la, ŋusẽ ƒo Nazitɔwo nu ƒu eye woʋu to Volga-tɔsisia to, henɔ agbagba dzem be yewoatso Soviettɔwo ƒe asrafowo le Caucasus eye yewoaɖo Caspian-ƒua gbɔ.
  Germanytɔwo ƒe aʋawɔʋu yeyewo kpɔ gome le aʋawɔwɔawo me: "Amegãxi", "Panther", "Dzata".
  Hekpe ɖe tu si wotsɔna ʋua eɖokui "Ferdinand" hã ŋu.
  Germanytɔwo sesẽ wu le ŋutinya ŋutɔŋutɔ me, womeƒo wo o, eye asrafo yeyewo nɔ wo si.
  United States meda bɔmb ɖe Third Reich dzi o kloe, si wɔe be woate ŋu adzi aʋawɔʋuwo kple tu siwo woate ŋu atsɔ awɔ wo ɖokui ɖe edzi. Eye nàdze "Dzata" ƒe nudzɔdzɔ siwo kplɔ wo nɔewo ɖo hã gɔme. Gake eva dzɔ be aʋawɔʋua xɔ asi akpa eye wòlolo akpa, zi geɖe la, egbãna eye wòtsina. Gake eƒe axadziʋawɔnu si le gbadzaa si ƒe didime nye milimeta 100 si le gbadzaa la na ʋua nye ʋu nyui aɖe si me woɖea mɔ ɖe nu ŋu le. Viɖe si le Lev-ʋawɔʋua ŋue nye eƒe tu sesẽ, gake nusi gblẽ le eŋue nye be eƒe kpekpeme nye blaasieke. Nusi na ʋua ƒe ʋuʋu dzi ɖe kpɔtɔ.
  Aʋaawo ɖee fia be aʋawɔʋu sia ate ŋu awɔ nane le anyigba si le gbadzaa dzi kokoko.
  Panther la ƒe axadziʋawɔnuwo va gbɔdzɔ, si na nusiwo bu la dzi ɖe edzi. Tiger la ɖee fia be eyae nye aʋawɔʋu si wotsɔ gbãa nu nyuie wu. Wotsɔ aʋawɔnu siwo ƒe didime nye milimeta 82 tsyɔ eƒe axawo dzi, si na ŋusẽ meganɔ blaene vɔ atɔ̃awo ŋu o.
  Germanytɔwo yi ŋgɔ blewu vie. Soviettɔwo ƒe ŋgɔnɔlawo katã nɔ mɔ kpɔm na tiatia ma tɔgbe tututu, eye wodzra ɖo, wohe asrafowo vɛ.
  Nyateƒee, to vovo na Kursk Bulge la, fasitɔwo ƒe ŋusẽ sẽ wu eye kakaɖedzi le wo ŋu wu.
  Eye anyigbaa sɔ na amedzidzedze wu ametakpɔkpɔ. Eye yameʋu, aʋawɔʋu, kple afɔzɔlawo hã sɔ gbɔ ɖe Krauttɔwo si. Eye mele bɔbɔe be woatsɔ nu ana Soviet-srafowo to Volga-tɔsisia dzi o.
  Eyata Nazitɔwo, esi woto ametakpɔnuawo me la, yi ŋgɔ. Míekpɔ dzidzedze le dzidzedzekpɔkpɔ megbe.
  Le avuwɔwɔ dzimesesẽtɔe ɣleti etɔ̃ megbe la, míeɖo Caspian-ƒua gbɔ.
  Esi Stalin kpɔe be yele nɔnɔme sesẽ aɖe me ta la, edi be yeadze ŋutifafa ƒe nyawo gbɔ kpɔkpɔ gɔme. Esi wòva dze ƒã be womate ŋu axe mɔ ɖe Caucasus nu o ta la. Gake esesẽ ŋutɔ be woawɔ ɖeka kple Hitler. Fasitɔwo biaa nu geɖe akpa. Eye ne èna ta wo la, woaɖu wò. Ke aʋadziɖuɖua ya ɖe? Hitler medi be wòanɔ afisia o. Eye le nyateƒe me la, hadɔwɔlawo mewɔa naneke o. Wovɔ̃na be yewoahe mama si sɔ gbɔ wu la ɖe megbe.
  Fritz ƒomea nɔ ʋuʋum le Caspian-ƒua ƒe ƒuta. Eye emegbe, mlɔeba la, wowɔ ɖeka kple Turkeytɔwo. Dzidzɔ ka gbegbee nye si wònye!
  Germany nyɔnuvi dzetugbewo zi Soviet gamenɔlawo dzi be woagbugbɔ nu na woƒe afɔ ƒuƒluwo. Wowɔe toɖoɖo me. Eye woƒo woƒe afɔkpodzi ƒuƒluwo.
  Aleae wowɔ ameléleae. Eye Germanytɔwo ɖe aʋawɔnuwo le Soviettɔwo ƒe aʋawɔhawo me.
  Emegbe Stalin tsɔ ŋutifafa na Fuhrer - elɔ̃ be yeaɖe asi le Caucasus bliboa ŋu, kple Leningrad kple Karelia gɔ̃ hã. Gakpe ɖe eŋu la, xe ƒe alafa ɖeka ƒe fexexe.
  Fuhrertɔwo, esi wòbu tame vie vɔ la, elɔ̃ ɖe nusi wotsɔ nɛ dzi eye wowu ŋutifafa nu le December 7, 1943 dzi.
  Dukɔ Siwo Bla Nu la bu esia be enye alakpadada! Eye wode toheɖoɖowo ɖe Stalin kple USSR ŋu!
  Eye Soviettɔwo ƒe alakpanyawo ɖe ɖokuitsɔtsɔna ŋutɔŋutɔ fia be enye aʋadziɖuɖu gã aɖe. Wogblɔ be esi dukɔ siwo wɔ ɖeka kplii gblẽ wo ɖi ta la, wokpɔ Soviet-dukɔa ta eye womexɔ Moscow gbeɖe o.
  Eye Nazitɔwo dze amedzidzedze gɔme tso Caucasus va ɖo Titina Ɣedzeƒe ya eye wodo ŋusẽ Rommel ƒe ƒuƒoƒoa. Kaka March 1943 nawu enu la, fasitɔwo ƒe asrafoha siwo de ŋgɔ wu la xɔ Titina Ɣedzeƒe kple Egipte katã. Tsɔ kpe ɖe eŋu la, aʋawɔwɔawo ɖee fia be Panther la wɔa avu kple Eŋlisi Churchill kple Cromwell dzidzedzetɔe, gake mamlɛtɔa mate ŋu age ɖe eme ŋkume kple ŋkume o.
  Tsɔ kpe ɖe eŋu la, Germanytɔwo ƒe dzi sẽ le aʋawɔwɔ kple Russiatɔwo me, eye woɖu Britain-srafo siwo nɔ anyi le dutanyigbawo dzi la dzi bɔbɔe.
  Le April me la, Nazitɔwo ʋu yi Sudan. Eye woxɔ Gibraltar mlɔeba, eye wodze Morocco xɔxɔ gɔme. Churchill dze agbagba hã be yeado tsiawo kpɔ be ŋutifafa le eme hã. Gake esi Hitler tsɔ asi faa eɖokui le ɣedzeƒe gome ta la, egblɔ be ao!
  Eye Nazitɔwo ʋu yi Afrika godoo. Wohe wo ɖe megbe wu le kadodo siwo keke ta, mɔ gbegblẽwo alo woƒe anyimanɔmanɔ kura, yame ƒe nɔnɔme sesẽ kple didiƒe ʋĩ ta.
  Ke hã, Germanytɔwo yi ŋgɔ. Eye woʋu to Anyigbagã Viviti la dzi. Togbɔ be le nyateƒe me la, woƒe aʋawɔʋuwo, vevietɔ Tiger-2 kple Lion, nɔ kuvia wɔm kura le avea me hã. Le mɔa nu la, Germanytɔwo hã to "Panther" si mesẽ o vɛ le woƒe nusiwo kplɔ wo nɔewo ɖo me, si ƒe kpekpeme nye tɔn blaeve vɔ ade, si hiã vevie na aʋa si wowɔ le Afrika.
  Gake abe alesi aʋawɔwɔ ƒe dɔwɔwɔwo ɖee fia ene la, viɖe vevi aɖeke mele aʋawɔʋu ma tɔgbe ŋu wu T-4 o, negbe mɔ̃ si ŋu ŋusẽ le wu koe li, ke boŋ aʋawɔnu siwo le ŋgɔgbe hã.
  Le ƒe 1944 ƒe nuwuwu lɔƒo la, Germanytɔwo xɔ tu si nye E-10 si te ŋu tsɔa eɖokui, si ƒe kpekpeme nye tɔn wuieve, eƒe nɔnɔme bɔbɔ ŋutɔ, eye eƒe aʋawɔnuwo le gbadzaa ŋutɔ. Mɔ̃ sia tɔgbe hiã vevie na Afrika vavã.
  Vevietɔ ne nyɔnuviwo le avu wɔm le eŋu. Eye zi geɖe la, nyɔnuviawo nyea super kple classy.
  Gerda kple Charlotte zɔ mɔ to ave me hetsrɔ̃ Britaintɔwo kple Amerikatɔwo. Nyɔnuvi siawoe nèhiã vavã! Màte ŋu akpɔ esiwo fa wu gɔ̃ hã le anyigbamama si kplɔe ɖo si didi kilometa alafa me o. Nyɔnuviwo lɔ̃a amewuwu - nyɔnuvi fafɛ siawo nye esiawo!
  Eyata wolé ameyibɔ aʋawɔlaawo eye wozi wo dzi be woagbugbɔ nu na ame dzetugbeawo ƒe afɔ ƒuƒluwo. Edze ƒã hã enumake - fififi vevie! Eye wowɔa avu na wo ɖokui, woƒoa Eŋlisiawo ƒe ʋuwo tso didiƒe.
  Woƒe tu si woa ŋutɔwo tsɔna la le tetem ɖe Pretoria, si nye South Africa ƒe fiadu, ŋu xoxo. Nyɔnuviawo daa tu wo ɖokui, tsɔa tungsten ƒe nugbɔ toa Churchill la me eye wodzia ha be:
  - Le Afrika la, ƒumelã klitsuwo li, le Afrika la, gorillawo, le Afrika la, atiglinyiwo sɔ gbɔ wu! Woaɖu wò, aƒo wò ahado dziku na wò! Ðeviwo meyia tsaɖiƒe le Afrika o! Le Afrika la, adzodala aɖe li, le Afrika la, ame vɔ̃ɖi aɖe li, le Afrika la, Barmaley dziŋɔ aɖe li! Aɖu wò, aƒo wò ahado dziku na wò! Eye ehiã be woavuvu eƒe nyɔnuviwo!
  Le February 1945 me la, Britaintɔwo ƒe mɔ̃ sesẽ mamlɛtɔ si nɔ Afrika le Madagascar ƒukpo dzi la mu.
  Eyata fifia Britain hã bu eƒe afɔ le afima. Le ɣeyiɣi ma ke me la, Germanytɔwo xɔ Iran kple India siaa. Woɖe woƒe ŋusẽ wɔnuku la fia.
  Eye le May 1945 me la, Nazitɔwo ɖiɖi ɖe Britain. Le avuwɔwɔ sesẽ kwasiɖa etɔ̃ megbe la, London dze anyi. Ɣleti ɖeka megbe la, woxɔ Ireland.
  Tomefafa aɖe nɔ anyigba dzi hena ɣeyiɣi aɖe, gake le ƒua dzi la, aʋaa yi edzi. Wogblẽ United States ɖeɖe ɖi ɖe Third Reich, eƒe hadɔwɔlawo, kple Japan ŋu. Gake fifia la, Amerika le ƒuta, eye màte ŋu axɔe bɔbɔe nenema o.
  Le Third Reich me la, woto xexeame katã ƒe dɔwɔlawo xɔxɔ ɖe asrafodɔ me vɛ, eye yameʋuwo kple meliwo wɔwɔ te dzidziɖedzi.
  Wowɔ aʋawɔmeliwo kple yameʋu siwo tsɔa yameʋuwo siaa. Eye le nyateƒe me la, ƒugɔmeʋawɔʋua nɔ edzi yim vevie. Eye emegbe nublanuikpɔkpɔ aɖeke menɔ ame aɖeke si tso Amerikatɔwo ƒe meliwo me o.
  Le adame, alo ne míagblɔe tututu la, le November 1945 me la, Germanytɔwo xɔ Iceland dzideƒotɔe eye emegbe wowɔ tɔdzisasrãwo le Argentina. Ke hã, aʋa si wowɔ le ƒua dzi yi edzi ɣeyiɣi didi aɖe. Ebia yameʋu geɖe siwo ɖiɖi hafi ɖo Amerika. Eye womewɔa meliwo kabakaba nenema o. Gake aleke kee wòɖale o, ŋusẽ nɔ dzidzim ɖe edzi na Fiaɖuƒe Etɔ̃lia. Ƒe blaene vɔ adelia va yi le ƒoƒo ɖɔliɖɔli me le ƒua dzi. Eye le ƒe 1947 me la, Germanytɔwo tsɔ asrafodɔwo yi Greenland xoxo eye woxɔe. Eye tso afima la, medidi tso afima yi Canada o!
  Nazitɔwo wɔ ɖoɖo ɖe aʋadziɖuɖu gãwo ŋu. Eye le ƒe 1948 me la, wodze Canada dzi dzedze gɔme, eye tso Brazil yi Venezuela kpe ɖe Japantɔwo ŋu. Aʋa la yi edzi sesĩe ŋutɔ.
  Germanytɔwo yi ŋgɔ blewuu gake kakaɖedzitɔe. Woƒe E series aʋawɔʋuwo de ŋgɔ wu Amerikatɔwo eye woɖe woƒe viɖe fia le aʋagbedzi. Gake le mɔa nu la, Yankees-ha la mele bɔbɔe nenema gbegbe o, eye wotsi tre ɖe eŋu dzimesesẽtɔe ŋutɔ. Eye womedze agbagba be yewoana ta o.
  Togbɔ be, le nyateƒe me la, dzodoƒewo nɔ anyi hã. Amerikatɔwo ge ɖe wo me. Emegbe woɖe asi le eŋu. Eye gamenɔlawo gbugbɔ nu na Arya nyɔnuviawo ƒe afɔ ƒuƒlu siwo me ke le.
  Eteƒe medidi o Quebec kple Toronto mu, emegbe du bubuwo. Tso May va ɖo December 1948 me la, Germanytɔwo xɔ Canada katã kloe, kpakple Venezuela, Nicaragua, kple Mexico ƒe akpa gãtɔ. Esia nye nɔnɔme sesẽ aɖe ŋutɔ. Kaka ƒe 1949 ƒe gɔmedzedze naɖo la, United States nɔ Germanytɔwo si le gakpo aɖe si wotsɔ ƒoa nui me. Emegbe le January 11 lia dzi la, Amerikatɔwo te kpɔ be yewoazã nukliaʋawɔnuwo zi gbãtɔ le ŋutinya me. Eye womekpɔ dzidzedze tututu o. Le bɔmb atɔ̃awo dome la, ene ku le yameʋu siwo Germanytɔwo ƒe yameʋuwo da me, eye ɖeka, esi wòwó la, megblẽ nu boo aɖeke le Germany-srafowo ŋu o.
  Le esia ta la, Kraut ƒomea do ŋusẽ woƒe bɔmbdada ɖe Amerika dugãwo kple asrafowo ƒe dɔwɔƒewo.
  Eyata aʋaa yi edzi dzidzedzetɔe ɣesiaɣi tsɔ do alɔ Wehrmacht. Amesi si dɔwɔnuwo kple asrafowo ƒe hehexɔxɔ nyo wu nɔ. Ẽ, eye wosɔ gbɔ ŋutɔ. Aʋa la nu sẽ ŋutɔ. Le ƒe 1949 ƒe gɔmedzedze la, Germany, duta, kple Japan ƒe aʋalɔgowo xɔ Mexico ƒe akpa si susɔ eye wotso dziehe va ge ɖe United States. Womiã Amerika keŋkeŋ. Eye eva dze ƒã be nuwo gblẽ na United States. Eye kaka dzomeŋɔli nawu enu la, woxɔ hɔ̃ ƒe fiaɖuƒea ƒe anyigba ƒe afã, kpakple Alaska, xoxo.
  Germanytɔwo xɔ Washington kple New York le November 8, 1949 dzi. Eye le December 7, 1949 dzi la, United States Asrafowo ƒe ame susɔeawo tsɔ wo ɖokui na. Aleae Xexemeʋa Evelia wu enui. Aʋa si me ʋukɔkɔɖi le wu le aʋawɔwɔwo katã dome eye wòxɔ ƒe ewo kple edzivɔ!
  Edze abe ŋutifafa si míenɔ mɔ kpɔm na ɣeyiɣi didi aɖe la va ɖo ene. Gake Hitler medi be yealɔ̃ ɖe nyateƒe si wònye be ele be woama dziɖuɖu kple Japan dome o. Eye le April 20, 1953 dzi la, Fiaɖuƒe Etɔ̃lia dze Ɣe si le dodom ƒe Anyigba dzi. Aʋa yeye aɖe dzɔ. Le xexeame ƒe dziɖuɖu ta.
  Agbɔsɔsɔme ƒe gãnyenye le Third Reich ƒe akpa dzi, eye nɔnɔme hã le. Gake Japantɔwo le avu wɔm kple ŋutasẽnuwɔwɔ kple kalẽwɔwɔ gã aɖe.
  Ke hã, Nazitɔwo gakpɔtɔ ɖu dzi. Ke hã, aʋaa xɔ ƒe ɖeka kloe. USSR gakpɔtɔ medea akpa aɖeke dzi o. Stalin ku le afima eye ŋusẽ didi ƒe ʋiʋli sesẽ aɖe le edzi yim.
  Wehrmacht-ʋua va xɔ Japan mlɔeba. Ɣleti ʋɛ aɖewo megbe la, Nazitɔwo xɔ Latin Amerika-dukɔwo hã. Woɖoa xexeame katã ƒe dziɖuɖu anyi.
  Ðɔɖɔɖowo le edzi yim le Third Reich ŋutɔ me. Woto subɔsubɔha yeye aɖe vɛ be wòaxɔ ɖe Kristotɔnyenye teƒe. Mawuɖekaetɔ̃ aɖeke mele eme o, Mawu kɔkɔtɔ ɖeka kple eƒe dɔla koe mele eme o - Adolf Hitler. Ga ƒe dzesi ɖeka, sukudede ɖeka. Eye srɔ̃ geɖe ɖeɖe si ŋu mawusubɔsubɔ kɔ hã. Eye domenyiŋusẽfianu tiatia gakpɔtɔ le edzi yim vevie. Ameƒomea le nyonyom ɖe edzi.
  USSR gakpɔtɔ li le nɔnɔme si wotso me eye wòdea bubu Nazitɔwo ŋu. Nikita Khrushchev ɖua dzi le afima eye wòdzea agbagba be yemawɔ anyra le lã wɔadã la ŋu o. Ke hã, Hitler tsɔ xexeame katã de eɖokui te xoxo. Eye wòléa ŋku ɖe Russia ŋu abe teƒe dzĩ aɖe ene. Gake amegbetɔ tsɔe, eye Mawu tsɔe ƒu gbe.Le April 20, 1957 dzi la, Fuhrer la va zu amesi wodze agbagba be yeawu le eƒe dzigbezã dzi ko. Eye le ƒe blaade vɔ enyi pɛpɛpɛ me la, wotɔ te ŋutasẽla gbemelã la ƒe dziɖuɖu. Amesi ɖu xexeame katã kloe dzi, eye wòdi be yeagadze USSR dzi ake le June 22 lia dzi.
  Gake abe alesi míekpɔe kplii ene la, mewɔ dɔ o...
  Schellenberg va xɔ ɖe Hitler teƒe. Atikevɔ̃ɖizazã kple nutsuɖuɖu wu Hermann Goering. Ŋukpe Himmler, eye Hitler dzudzɔ kaka ɖe edzi, eye emegbe wòɖee ɖa. Schellenberg va xɔ ɖe Himmler teƒe eye wòxɔ dɔa be wòaxɔ ɖe eteƒe. Tsɔ kpe ɖe eŋu la, Hitler na vi siwo woxɔ to vidzidzi si wowɔ kple asi me. Gake wo dometɔ tsitsitɔ mexɔ wuiene haɖe o.
  Eyata ɣeyiɣi menɔ Fuhrer ƒe dzidzimeviwo si be woanyi dome o. Eyata Hitler va zu fiagã, gake fiaƒome aɖeke menɔ esi o. Schellenberg metsɔ dzideƒo wu Fuhrer viwo o, ke boŋ eɖe wo le dziɖuɖua me. Eye eya ŋutɔ va zu Fuhrer kple ŋutasẽdziɖula.
  Ŋusẽ ƒe ʋiʋlia xɔ ƒe geɖe.
  Eye le May 1, 1961 dzi la, Nazi Germany dze USSR dzi ke hã. Agbagbadzedze aɖe nɔ anyi be woaɖo: ɣletinyigba ɖeka - fiaɖuƒe ɖeka!
  Eye Schellenberg ƒe asrafowo gakpɔtɔ te ŋu xɔ Moscow. Soviet-srafowo bɔbɔ akpa le asrafowo ƒe dɔwɔnuwo ƒe agbɔsɔsɔ kple woƒe nyonyome gome. USSR ƒe du gãwo xɔxɔ xɔ ɣleti ade sɔŋ le didiƒe ʋĩ ta. Eye emegbe akpaɖekedzimademade ƒe aʋawɔwɔa gayi edzi ƒe ewo bubu.
  Ke hã, eteƒe medidi o nuwo va fa. Schellenberg ti ɖoɖo si me ablɔɖe boo aɖeke mele o yome, eye le ƒe 1981 me la, Russiatɔwo katã xɔ Dukɔ Etɔ̃lia ƒe dukɔmevinyenye. Ablɔɖenana yi ŋgɔ vivivi. Schellenberg ku le ema megbe kpuie. Eye ŋusẽ didi ƒe ʋiʋli sesẽ aɖe do mo ɖa. Emegbe abe nugblẽfexexe ene la, wogbugbɔ fiaɖuƒea ɖo anyi eye Kaiser ƒe dzidzimevi tẽ, Frederick IV, va lia fiazikpuia. Le ƒe 2001 me la, wowɔ amewo ƒe nyametsotso si me ɣletinyigba si nye Anyigba dzi nɔlawo katã xɔ dukɔmevinyenye kple gomenɔamesi sɔsɔe le se nu. Eye le ƒe 2017 me la, woɖe mɔxeɖenu mamlɛtɔ siwo woɖo na Yudatɔwo kple Romatɔwo ɖa.
  Dukɔa ƒe Sosialist-dziɖuɖu ƒe ɣeyiɣia va wu enu. Gake ameƒomea le fiaɖuƒe ɖeka me, dukɔ ɖeka me tɔwo, kple fiaɖuƒe ɖeka. Edzroa yamenutome.
  Le eme la, amesiame sɔ le se nu, eye Sewɔtakpekpe kple Bundestag li, afisi Third Reich me tɔwo katã tiaa amedɔdɔwo le. Eye Kaiser, si nye ɣletinyigbawo katã ƒe fiagã la le wo tame.
  Le goawo katã me la, agbe megblẽ le ŋutilãmenuwo gome o. Tohehe sesẽ, dzɔdzɔmeŋutinunya kple mɔ̃ɖaŋununya ƒe ŋgɔyiyi kple Germanytɔwo ƒe habɔbɔ nyui aɖe do tso eme. Agbledede nyo ŋutɔ, dɔwuame mele eme o, eye nuɖuɖu bɔ ɖe Afrika ƒe nuto dahewo gɔ̃ hã me. Dɔ le amesiame si, ame sia ame xɔa fetu kple dzudzɔxɔxɔledɔme. Sukudede kple atikewɔwɔ nye femaxee. Nenema ke vidzikpɔƒewo kple ɖeviwo ƒe sukuwo hã femaxee. Nuɖuɖu xɔa gaku geɖe, eye wotu nuawo katã ƒe asiwo ƒe geɖe. Mɔwo le afisiafi, le Afrika gɔ̃ hã, eye xɔdɔme alo aƒe aɖe le amesiame kloe si. Wonaa xɔ etɔ̃ ya teti srɔ̃tɔ yeyewo katã enumake le xɔ si me nuzazãwo katã le me. Àte ŋu atsɔ ʋu alo nusianu le gaxɔ me. Ame ŋutɔ ƒe helikɔpta gɔ̃ hã le wo dometɔ geɖe si.
  Internet le dɔ wɔm, TV kple kɔmpiuta le amesiame si, gaƒoƒo ene koe dɔwɔŋkekea nye. Kamedefefewo ƒe akpawo katã nye femaxee, eye èxea fe gɔ̃ hã be yeade wo.
  Wonaa gakpekpeɖeŋu gã aɖe ɖevi ɖesiaɖe. Woxea fe ɖe nuzazãwo kple dutoƒoʋuwo ta. Nusianu va nɔ dzadzɛ ale gbegbe eye wodzra wo ɖo nyuie. Ablɔwo dzi le dzadzɛ, robot geɖe kple nuwo wɔwɔ le wo ɖokui si do. Ðoɖo si nye kpɔɖeŋu. Wode se ɖe sigaretnono nu, togbɔ be wogadzraa aha sesẽ kokoko hã, eye biya ƒomevi vovovowo hã nye femaxee kloe. Wona nuɖuɖu ɖevi siwo le dutoƒonuɖuɖudzraƒewo hã femaxee.
  Nu geɖe siwo hea amewo femaxee kple kɔmpiutaxɔwo.
  Amegbetɔwo ƒe nɔƒewo le Ɣleti, Mars, Venus, Mercury, kple Jupiter ƒe ɣletiwo dzi xoxo.
  Amewo le dzadzram ɖo be yewoati kpo ayi ɣletiviwo gbɔ. Woto nu geɖe vɛ xoxo.
  Kpuie ko la, edze nyuie ŋutɔ le nusianu me. Eye mehiã be woawɔ dɔ alea gbegbe o.
  NE ZYUGANOV AÐE DZIDZƆ GEÐE KPLEE NU GBƆGBƆ FIAA
  Le May 1999 me la, Zyuganov tso nya me be yemada asi ɖe Stepashin ƒe ametiakɔdada dzi o, ke boŋ yeayi Duma ƒe tiatia kaba. Kɔmiunisttɔwo kple woƒe hadɔwɔlawo wɔ nyametsotso ɖekae be yewoada akɔ atsi tre ɖe Stepashin ŋu. Gawu la, edo dziku na wo eye woxɔ ɖoƒe siwo le wo si le dziɖuɖua me. Nyametsotso sia tɔgbe anye esi anya wɔ wu le ŋutinya me ne menye Troya sɔ si nɔ kɔmiunisttɔwo ƒe asaɖa me, amesi gblẽa miametɔwo ƒe nukpɔsusuwo me hegblẽa wo me o lae Zyuganov nye o.
  Sewɔtakpekpea ƒe tiatia do ŋgɔ do viɖe geɖe ƒe ŋugbe na kɔmiunisttɔwo, siwo dometɔ aɖewoe nye hoʋlila ʋɛ aɖewo kple xɔsetakukulawo ƒe nɔnɔme.
  Eye esia ɖee fia be kɔmiunisttɔwo meléna ɖe woƒe zikpuiwo ŋu kura o, ke boŋ woléa gɔmeɖosewo me ɖe asi wu.
  Zi evelia si Yeltsin gakplɔ Stepashin vɛ ake, eye emegbe wòxɔ Aksenenko zi etɔ̃lia. Duma la ga meda asi ɖe edzi o, eye woxɔe heɖee ɖa. Woɖoe be woawɔ tiatia yeyewo le September me.
  Sewɔtakpekpea ƒe dzimesesẽ trɔ ŋutinya ƒe zɔzɔme vie. Bɔmbdada ɖe Yugoslavia dzi didi wu - abe alesi Milosevic nɔ mɔ kpɔm be Russia nakpe ɖe ye ŋu ene. Eye sewɔtakpekpea ƒe gbagbã na mɔnukpɔkpɔ tsitretsiɖeŋulawo be woaɖu dzi.
  Kɔmiunisttɔwo te ŋu gatsɔ Yeltsin ƒe ameɖeɖe le zi dzi da asi ɖe edzi ake.
  Eye le afisia hã la, enɔ kpuie vie ko, fifia ya la, akɔdada eve koe. Teƒenɔlawo tsi dzi ɖe alesi sewɔtakpekpea ƒe tiatia te ɖe wo nɔewo ŋui, kple afɔku si le eme be womato wo me o ŋu.
  Woɖe Duma la ɖa, eye Yeltsin tsɔ sedede ɖo Aksenenko si womenya tututu o la dukplɔlagãe.
  Le goawo katã me la, mɔkpɔkpɔ si nɔ Zyuganov si be woawɔ tiatia la sɔ. Dukplɔla si dze dɔ eye wògbɔdzɔ la mewɔ nusi tsi tre ɖe dukplɔsea ŋu o. Eye metsɔ eɖokui de afɔku me be yeagbɔ yeƒe ŋusẽ ŋu kple dzeside eve le alafa me o. Esi Primakov kpɔe be ɣeyiɣi mele yeƒe nubabla la me be yeaɖoe ahaŋlɔ ŋkɔ o ta la, ewɔ ɖeka kple kɔmiunisttɔwo. Yabloko kple Liberal Democratic Party yi akɔdadaa me. Ɣeyiɣi menɔ Ðekawɔwɔ ƒe habɔbɔa si be wòaɖo o, eye NDR gbɔdzɔ.
  Aʋawɔlawo ƒe amedzidzedze le Dagestan hã li, kple dedienɔnɔdzikpɔlawo ƒe nyametsotsomawɔmawɔ le tiatiawɔɣia.
  Kɔmiunisttɔwo, kpakple Primakov kple Luzhkov, ɖu aʋa gã aɖe dzi. Woxɔ akɔntabubu siwo wu blaatɔ̃ vɔ atɔ̃ le alafa me. Eveliae nye Yabloko habɔbɔ si hã wɔ dɔ nyuie, eye wòdzi ɖe edzi wuiatɔ̃ le alafa me. Le vome la, LDPR la wɔ dɔ nyuie, eye wòƒo ga si wu wuieve le alafa me nu ƒu. NDR meɖo mɔxenu atɔ̃ le alafa me gbɔ o - woɖu dzi keŋkeŋ! Zhirinovsky va zu kplɔla ɖeka kolia si da megbe na Kremlin le Duma. Nyateƒee, hoʋiʋlia gbɔdzɔ. Le se yeyea nu la, ele be dunyahehawo nagaŋlɔ ŋkɔ ake hafi ƒe ɖeka nava do ŋgɔ na tiatiawɔɣia, eye ɣeyiɣi menɔ wo dometɔ geɖe si o.
  Miame tsitretsiɖeŋulawo gaɖu sewɔtakpekpea dzi ake, Yabloko si si zikpui ɖeka ƒe zikpuiwo le eye LDPR siaa nɔ ame ʋɛawo dome.
  Eye nyateƒee, masɔmasɔ aɖe do mo ɖa... Le Dukɔa ƒe Duma ƒe nuƒolaa tiatia megbe la, woda asi ɖe kakaɖedzimanɔamesi ɖe dziɖuɖua dzi. Eye wogaƒo nu tso ameɖeɖe le zi dzi ŋu ake. Fifia ya, eve le etɔ̃ ɖesiaɖe me la, nuƒoƒoƒu anɔ bɔbɔe!
  Yeltsin, esi wòhe ɖe megbe la, etso nya me be yeatrɔ Dukplɔlagã Primakov kple Dukplɔlagã ƒe kpeɖeŋutɔ Gbãtɔ Maslyukov ava zikpui la dzi.
  Miameha la lɔ̃ ɖe esia dzi, gake woɖe dukplɔla la ƒe ŋusẽ dzi kpɔtɔ hena ɣeyiɣi aɖe. Eye naneke kloe megali o vaseɖe esime woawɔ tiatia yeyea. Esi wowɔ nudzraɖoɖo le nubabla la me vɔ la, wotso nya me be woaɖo Primakov be wòanye dukplɔla. Luzhkov va zu dukplɔlagã. Eye Zyuganov xɔ sewɔtakpekpea ƒe tatɔ ƒe ɖoƒea! Eyae nye be, Super Skipper! Le yeyea gome la, ɖe wòle be woada asi ɖe dukplɔsea me ɖɔɖɔɖowo gɔ̃ hã dzi hafi.
  Wonya aʋawɔlaawo do goe le Dagestan. Gake womeyi Chechnya o. Dukɔmeviʋa aɖe dzɔ le afima. Russia do alɔ Maskhadov kple Kadyrov, tsɔ tsi tre ɖe Basayev kple Raduev ŋu.
  Primakov te ŋu ɖu dzi le Russia dukplɔla ƒe tiatia me le ŋgɔdonya gbãtɔ me. Gake dziɖuɖua ya xɔ ŋusẽ bubuwo. Abe alesi sewɔtakpekpe ƒe alɔdze si le kɔmiunisttɔwo ƒe ŋusẽ te hã le ene.
  Ganyawo ƒe ŋgɔyiyi yi edzi le Russia, ami kple gas ƒe asi yi dzi, eye dɔwɔƒewo gafɔ ɖe te.
  Amerikatɔwo, le goawo katã me abe alesi wòle ŋutɔŋutɔ ene, le September 11 ƒe ŋɔdzinuwɔlawo ƒe amedzidzedzea megbe la, woƒo wo ɖokui ɖe Afghanistan eye woƒo wo ɖokui ɖe Iraq. Wotia Primakov bɔbɔe be wòaxɔ zi evelia. Gake le ƒe 2008 me la, eƒe zikpui bu le Dukplɔlagã Yuri Luzhkov si kpɔ dzidzedze ŋutɔ la si.
  Dukplɔla yeyea yi ɖoɖo si nɔ anyi tsã si nye be woawɔ ɖeka kple kɔmiunisttɔwo dzi. Zyuganov va zu dukplɔlagã.
  Ɣeyiɣi aɖee nye sia la, dutanyawo ku ɖe hadomeɖoɖowɔwɔ kple Ɣetoɖoƒedukɔwo kple xɔlɔ̃wɔwɔ kple China ŋu. Yanukovych dziɖuɖua do ŋusẽ le Ukraine. Eyata Luzhkov, si to vovo na Putin, ti ɖoɖo si da megbe na Ukraine wu dzi eye wòde asixɔxɔ Slav-dukɔwo ƒe ɖekawɔwɔ ŋu. Ukraine va zu Euro-Asia Dukɔwo ƒe Habɔbɔ gɔ̃ hã ƒe akpa aɖe le ƒe 2016 me. Luzhkov subɔ zi eve eye wòɖe asi le dɔ ŋu. Zyuganov va zu dukplɔla mlɔeba, eye wòɖu dzi le tiatiawɔƒea hã bɔbɔe ŋutɔ. Zhirinovsky kpɔ gome le eme zi adrelia, eye wo katã tso ƒe 1991 me, eye wògaɖu dzi ake.
  Le ƒe 2015 ƒe adame la, Russia ƒo eɖokui ɖe aʋa si wowɔ le Syria me eye wòda bɔmb ɖe afima. Trump va xɔ dziɖuɖu le United States. Zyuganov, togbɔ be kɔmiunisttɔnyenye nɔ esi le se nu hã la, eyi gaŋutinunya ƒe nusɔsrɔ̃ si wòwɔ va yi dzi. Russia, togbɔ be Russia Dukɔa ƒe Kɔmiunist Dunyaheha ɖu dzi le se nu hã la, egakpɔtɔ nye asitsadukɔ, demokrasi kple ŋutasẽdziɖuɖu si sɔ.
  Habɔbɔ kple Ɣetoɖoƒedukɔwo kple hoʋiʋli si sɔ. Nubabla aɖe li kple Ukraine kple Belarus, kpakple Kazakhstan, gake womete ɖe wo nɔewo ŋu akpa hã o. Le ƒe 2020 me la, woti Zyuganov be wòanye zimenɔɣi evelia. Le goawo katã me la, emetsonua dzi ɖeɖe kpɔtɔ vie le ƒoƒo evelia ƒe agbo nu. Eye le Ukraine la, esi Yanukovych dzo vɔ la, Zelensky si mewɔa nu ɖe ɖoɖo nu o la ɖu dzi le vome. Nazarbayev hã dzo.
  Zyuganov gblɔ be yematrɔ dukplɔsea o eye yeadzo le yeƒe zimenɔɣi evelia megbe.
  Eyata Russia Dukɔa ƒe Kɔmiunist Dunyaheha ƒe ŋgɔnɔla gate ŋu ɖu Russia dzi, eye wòɖe dzinɔameƒo vi aɖe fia. Eye xexeame va le dedie wu eye wòfa wu alesi wòle ŋutɔŋutɔ.
  Amekae nye Putin? Aleke eƒe dɔwɔɖuia va yi? Esi Primakov va zu dukplɔlagã vɔ la, woɖe asi le Putin ŋu be ete ɖe Yeltsin ŋu akpa. Vevietɔ nutsotso be FSB gblẽ aʋawɔlawo ƒe amedzidzedze le Dagestan me. Putin yi edzi ƒo eɖokui ɖe dunyahehe me hena ɣeyiɣi aɖe. Eƒu du yi Dukɔa ƒe Duma me gake medze edzi o. Emegbe eva zu St. Petersburg ƒe dudzikpɔla.
  Gake emegbe edo le dunyahehe me eye wòkpɔ dɔ le dɔwɔƒe aɖe si menye ame ŋutɔ tɔ o ƒe dedienɔnɔdɔwɔƒe. Eyata ame ʋɛ aɖewo koe gaɖo ŋku edzi.
  Zhirinovsky le ƒe 2020 me yi dukplɔla ƒe tiatiawɔƒea zi enyilia eye wògaɖu dzi ake kple emetsonu sue aɖe. Gake akpa aɖe gakpɔtɔ le esi le Dukɔa ƒe Duma. Eye Zyuganov gɔ̃ hã tsɔ aʋafiagã ƒe ɖoƒe nɛ le ƒe 2020 ƒe tiatiawɔɣia megbe. Donald Trump bu le tiatiawɔƒea le vome le Democrattɔwo ƒe sɔhɛ aɖe si nɔ ho ʋlim kplii me. Merkel ɖe asi le dɔ ŋu kaba. Eye Lukashenko ƒe lãmesẽ gblẽ ŋutɔ.
  Le ƒe 2021 me la, Russia yamenutomeyimɔ̃dzikpɔlawo ɖo yameʋu yi Ɣletia dzi mlɔeba. Eye wodo aflaga dzĩ ɖe afima! Zyuganov ɖe gbeƒãe be Afonin ye ava xɔ ɖe ye teƒe le se nu. Enyo, le goawo katã me la, agbea gatrɔ le gotagome ake.
  Abe alesi míekpɔe ene la, Russia ƒe mumu medzɔ Putin manɔmee gɔ̃ hã o. Eye akaɖia metrɔ o.
  
  
  
  
  
  
  NE MENSHIKOV AWU NIKOLAI hafi
  . Le esi me la, Tsar ƒe Russia ɖu dzi le Crimea-ʋaa me. Tu si tra mɔe wu Menshikov, eye aʋafia aɖe si si ŋutete le wu va xɔ ɖe eteƒe. Eyae nye be afɔku aɖe dzɔ eye wòtrɔ ŋutinya ƒe zɔzɔme.
  Nusi to vovo na esi nɔ Makarov gbɔ. Woɖu Franseawo kple Britaintɔwo dzi ɖekaɖeka. Eye esi Russia xɔ gamenɔlawo kple kplu gbogbo aɖewo ta la, egaxɔ Crimea ake.
  Woɖu Türkiye dzi le Transcaucasia. Etsɔ Kars, Erzurum, kple Armenia katã kloe na Russia. Russia-srafowo xɔ Romania. Gake mehiã be woayi amedzidzedzea dzi o. Sultan la bia be woawɔ ŋutifafa. Le ɣeyiɣi ma ke me la, Austria xɔ Bosnia kple Herzegovina.
  Turkeytɔwo lɔ̃ be yewoana ɖokuisinɔnɔ Serbia, Bulgaria, Montenegro, eye Romania va zu Russiatɔwo ƒe tevi. Le ɣeyiɣi ma ke me la, Russia hã xɔ Armenia: Kars, Erzerum, Tanrog, eye wòkeke eƒe nunɔamesiwo ɖe enu le dzigbe gome.
  Zitɔtɔ dzɔ le France eye dukɔmeviʋa dze egɔme, eye megate ŋu dɔ asrafowo ɖa o. Britain hã do le aʋawɔwɔa me. Sardinia-fiaɖuƒea hã gbɔdzɔ. Austria do ŋusẽ. Eteƒe medidi o Austriatɔwo ɖu Sardinia Fiaɖuƒea dzi, eye wogaɖo ŋusẽ woƒe ŋusẽ ɖe Italy dzi.
  Eteƒe medidi o wolé Shamil, si na aʋaa wu enu le Caucasus. Russia wɔ ŋutifafa si me viɖe le kple China, eye wòxɔ anyigba geɖe gɔ̃ hã le esi wu alesi wònɔ le ŋutinya ŋutɔŋutɔ me, eyata Russiatɔwo ƒe aʋawɔnuwo ƒe ŋusẽ de ŋgɔ wu.
  Nicholas Gbãtɔ medo alɔ dziehetɔwo le aʋa si wowɔ kple dzigbe gome o. Kura o, eɖoe be yeakpe ɖe dzigbetɔwo ŋu ɖekae kple Britain bene yewoado ŋusẽ woƒe nɔƒewo le Alaska.
  Russia dze dugãwo kple mɔ̃ sesẽwo tutu gɔme ɖe Amerikatɔwo ƒe anyigba dzi. Ketekemɔwo gɔ̃ hã nɔ anyi yi Chukotka. Tsar Nicholas gblɔ nya geɖe. Russia-srafowo ɖu Titina Asia dzi. Fia sia ku le ƒe 1867 me. Gblẽ Russia ɖi ŋusẽtɔ kple nudzedziname. Viaŋutsu Alexander meɖe kluvinyenye ɖa o, ke boŋ eyi edzi nɔ ʋuʋum yi dzigbe gome. Vevietɔ , ewɔ aʋa si me woɖu dzi le kple Turkey eye wòtsɔ Constantinople kpe ɖe Russia ŋu. Emegbe Mesopotamia.
  Aʋa si wowɔ kple Britain kple Britaintɔwo ƒe dziɖuɖu le Asia ake. Alexander Evelia ɖu dzi ɣeyiɣi didi vie, evɔ mewɔ ɖɔɖɔɖo gã aɖeke o, negbe ʋɔnudrɔ̃ƒea koe susɔ, eye wòna dɔdzikpɔkpɔ ƒe ɖoɖoa nyo ɖe edzi vie.
  Kluvinyenye ɖeɖeɖa mekplɔe ɖo gbeɖe o. Gake Russia xɔ Iran. Tsar ku ƒe blaeve pɛpɛpɛ le Nicholas Gbãtɔ megbe le ƒe 1887 me. Ɣeyiɣi kpui aɖe koe Alexander Etɔ̃lia ɖu dzi, vaseɖe ƒe 1894 me, gake ete ŋu tsɔ India katã kloe de Russia si. Eye Nicholas II yi eƒe ʋuʋu yi Indochina, kple China ŋutɔ dzi.
  Aʋa aɖe dzɔ kple Japan. Le nusianu me la, eɖu dzi. Eye China kple Indochina dzi ɖuɖu keŋkeŋ. Eye gege ɖe eme vaseɖe Australia. Gake le Europa la, nɔnɔmea va to vovo vie.
  Austria Fiaɖuƒea xɔ France ƒe dzigbe gome. Eye emegbe eɖu Prussia dzi, eye wòxɔ Germany ƒe dzigbe. Austria ye va zu xexeame ƒe dziɖuɖumegã. Dukɔmeviʋaa na France gbɔdzɔ ŋutɔ. Prussia mete ŋu wɔ ɖeka o. Austriatɔwo va xɔ Prussia katã hexɔe mlɔeba, kpakple France ƒe ɣedzeƒe ƒe akpa aɖewo. Woɖo fiaɖuƒe gã aɖe si keke ta ɖo Afrika. Eteƒe medidi o Austriatɔwo hã xɔ Belgium, Holland, kple anyigba geɖe le Afrika. Emegbe aʋa aɖe dzɔ le Austria kple Russia dome kple Britain. Ewu enu esi woma Afrika ɖe Austriatɔwo kple Russiatɔwo dome.
  Fiagã Franz va zu fia gãtɔ kekeake vavã, eye wòƒo Napoleon Bonaparte ta esi wòɖu Afrika ƒe afã kloe kple Europa ƒe akpa gãtɔ dzi. Eteƒe medidi o woxɔ France hã keŋkeŋ, tsɔ kpe ɖe Spain kple Portugal ŋu. Ẽ, nusianu yi nyuie, gake...
  Fiagã Franz ƒe domenyila di be yeaxɔ Serbia ɖe ye ɖokui si! Eye le ƒe 1920 me la, aʋa gã aɖe dze egɔme le Nicholas II ƒe Russia kple Austria Fiaɖuƒe Gã la dome.
  Europa katã le Austria ƒe akpa dzi. Tsɔ kpe ɖe Britain, si mesẽ abe alesi wònɔ le ŋutinya ŋutɔŋutɔ me ene o, kple Afrika ƒe afã kloe ŋu. Gakpe ɖe eŋu la, Sweden tsi tre ɖe Russia ŋu. Eye wolé Norway kple Denmark le Fiagã Franz ƒe kpɔkplɔ te.
  Emae nye kuxia ƒe afã. United States gakpɔtɔ ma eye wònye ŋusẽ sue aɖe. Gake Britain gakpɔtɔ nɔ Canada kple Austria dzi ɖum. Eye le ɣleti eve gbãtɔawo ƒe heheɖemegbe megbe la, egage ɖe aʋa me le Austria ƒe akpa dzi.
  Eyata aʋa gã aɖe dzɔ. Austria kple England wowɔ aʋa kple Russia.
  Nyateƒee, Oleg Rybachenko le afima tututu. Eye ewɔa avu abe kalẽtɔ ŋutɔŋutɔ si mebɔbɔna o ene.
  Ŋutsuvia tsɔ tu si wotsɔna ƒoa tue da tu duta-srafowo eye wòdzi ha be:
  - Dadanyigba ƒe hadzidzi dzia ha le míaƒe dziwo me, .
  Ame aɖeke meli si dze tugbe wui le xexeame katã o...
  Mia sɔdola ƒe beam thrower la sesĩe wu - .
  Ku ɖe Russia si Mawu na la ta!
  Eye eƒoa eɖokui, tsɔa tu tsrɔ̃ asrafoha aɖe si tso Europa katã eye eƒe akpa aɖe tso Afrika.
  Eye ŋutsuvia meɖea asi le eɖokui ŋu o. Le afisia la, etsɔa eƒe afɔbidɛ ƒuƒluwo ƒua bɔmb henɔa ɣli dom be:
  - Míana ta o eye míana ta hã o!
  Eye ŋutsuvia gada tu si wua ame eye wògblẽa nu ŋutɔ. Medi be yeana ta le yeƒe futɔa te o.
  Eye wòdzi ha na eɖokui be:
  - Ame aɖeke maxe mɔ na mí o! Dzata gɔ̃ hã mate ŋu aɖu dzi o!
  Ŋutsuvia nye kalẽtɔ ŋutɔŋutɔ. Womate ŋu abɔbɔ o eye womate ŋu aɖu edzi o. Xɔse ƒe Knight! Ne menye Kristotɔ o gɔ̃ hã!
  Eye ale wogbugbɔ Austriatɔwo ƒe amedzidzedzea ɖa.
  Aʋawɔʋuwo le Austriatɔwo kple Britaintɔwo si, gake mastodonwo hã le Russia.
  Nicholas II ƒe amewo gakpɔtɔ sɔ gbɔ wu sã, ne míebu nuto siwo dzi woɖu ŋu. Bu Asia katã, ɣedzeƒe Europa, Balkan-nutowo ƒe akpa aɖe, Afrika ƒe afã kple edzivɔ ŋu kpɔ.
  Eyata Russia de ŋgɔ wu le afɔzɔlawo ƒe xexlẽme gome. Eye asrafoawo wɔa aʋa dzinɔameƒotɔe ŋutɔ...
  Eye Austriatɔwo mete ŋu tsi tre ɖe eŋu o eye wonya wo le Warsaw trɔ gbɔ. Emegbe Russia-srafowo yi ŋgɔ va ɖo Oder eye woxɔ East Prussia. Galicia hã dze anyi, tsɔ kpe ɖe Lvov ŋu. Woɖe to ɖe Przemysl. Woɖe asi le Krakow ŋu.
  Emegbe eva dze be Slavtɔwo medi be yewoawɔ aʋa kple Russiatɔwo o eye wonɔ wo ɖokui tsɔm na le agbɔsɔsɔ gã me.
  Aʋaawo ɖee fia hã be Russiatɔwo ƒe aʋawɔʋu siwo le bɔbɔe wu eye wowɔa dɔ nyuie wu la wɔa dɔ wu Germanytɔwo ƒe aʋawɔʋu siwo kpekpe wu, siwo mewɔa dɔ nyuie o. Eye le yameʋuɖoɖo me la, zi geɖe la, Tsartɔwo ƒe Russia sesẽna wu Britaintɔwo kple Austriatɔwo ƒe nɔnɔme.
  Russia-srafowo gadze woƒe amedzidzedzea gɔme ake le ɖiɖiɖeme aɖe megbe. Woxɔ xexlẽdzesiwo kple aɖaŋu siaa.
  Woƒo xlã Budapest eye woxɔe. Le ƒua dzi la, Ƒudzisrafomegã Kolchak ɖu Britaintɔwo dzi eye wòxɔ Australia. Le anyigba dzi la, Russia-srafowo ƒo xlã Berlin hexɔe. Eye emegbe Vienna hã.
  Austria Fiaɖuƒea hã nɔ aʋa si wowɔ le Afrika la dzi ɖum. Woɖu Eŋlisiawo ƒe asrafoha hã dzi. Ẽ, nuwo medze Fiagã Adolf ŋu o.
  Etsɔ eƒe ta ƒo ɖe teƒe si mesɔ o eye wòte bu keŋkeŋ. Aleke wòate ŋu atsi tre ɖe ŋusẽ ma ŋu?
  Le Vienna ƒe anyidzedze megbe la, Austriatɔwo ƒe tsitretsiɖeŋu va nɔ vevie. Eye eteƒe medidi o Russiatɔwo xɔ Europa kple Afrika katã. Le ɣeyiɣi ma ke me la, wodze Canada dzi dzedze gɔme tso Alaska. Britaintɔwo hã bu.
  Britain kpɔe be yeɖe ye ɖokui ɖe aga eye wòdze agbagba be yeanɔ ƒukpoa dzi le gota.
  Gake eme kɔ ƒã be Russia aɖu dzi ne edze yameʋu me.
  Eye wòda bɔmb ɖe nusianu kloe si le anyigba dzi. Eye emegbe woɖiɖi asrafoha aɖe si ɖi go ɖe anyigba dzi, si na Britain bɔbɔ eɖokui.
  Eyata ɣedzeƒekpa dzi katã, kpakple Alaska kple Canada, va zu Russiatɔwo.
  Le nusianu me la, esia nyo ŋutɔ! Nikolai evelia tɔ vie hena ɣeyiɣi aɖe, eye wòɖu nunɔamesiawo. United States gakpɔtɔ mã eye mesẽ boo o, abe dukɔ bubu siwo nɔ te ɖe Russia dzi ene.
  Le ƒe 1937 me la, Tsar Nicholas II ge dze yameʋu me. Alexei II nyi fiazikpuia ƒe dome. To vovo na ŋutinya ŋutɔŋutɔ la, domenyila la nɔ lãmesẽ me ŋutɔ eye wòkpɔ dzidzɔ. Eye le ƒe 1941 me la, eɖoe be yeaɖu nusianu si tɔgbuiawo mete ŋu lé o la dzi.
  Ne míeɖe asi le ɣletinyigba la dzi la, Anyigba la anye fiaɖuƒe ɖeka xoxo. Eye Russia-srafowo ʋu yi Amerika ƒe dziehenutowo me gbã, eye emegbe woʋu yi dzigbedukɔwo me. United States mesẽ o eye wolée kaba. Gake eva dzɔ be Mexico dzi ɖuɖu nɔ bɔbɔe wu. Emegbe ʋu yi dzi. Ame ɖekaɖekawo, woaxɔ dukɔ ɖeka ɖe wo nɔewo yome. Brazil si lolo wu eye wòsẽ wu. Gake enɔ anyi mede ɣleti ɖeka o.
  Eye ale woɖu Latin Amerika kple New Zealand dzi. Alesei Evelia ŋlɔ ɖe ŋutinya me be eyae wu Russiatɔwo ƒe aʋadziɖuɖuwo katã nu. Eye le ƒe 1947 me xoxo la, Russia yamenutomeyilawo tsɔ afɔ ɖo Ɣletia dzi. Eye le ƒe 1958 me la, eva ɖo Mars! Le ƒe 1961 me la, yi Venus. Le ƒe 1972 me la, eɖo Mercury gbɔ, eye le ƒe 1973 me la, eɖo Jupiter ƒe ɣletiwo gbɔ. Le ƒe 1975 me, esime Alexy II xɔ ƒe 71 la, ku. Wotsɔ ŋkɔ nɛ be Finisher. Eye via Nicholas III va zu fia. Le ƒe 1980 me la, amegbetɔ ge ɖe ɣletinyigba mamlɛtɔ si didi wu le Ɣe ƒe Ƒuƒoƒoa me - Pluto. Nicholas III meɖu dzi ɣeyiɣi didi akpa o. Eku le ƒe 1985 me. Eye via Aleksandro enelia lia fiazikpui la. Fia ɖekakpui aɖe si xɔ abe ƒe blaeve vɔ adre ene. Eye fia la de se be woadzra ɖo be yewoati kpo ato Ɣe ƒe Ɣletivihatsotsoa godo. Eye wodze ɣletivimefakaka meliwo kple foton-tukpe aɖe wɔwɔ gɔme. Eye mlɔeba le ƒe 2017 me la, wodze ɣletiviwo dome mɔzɔzɔ gbãtɔ gɔme.
  
  TSAR NICHOLAS II ƑE DƆDZIKPƆKPƆ LE DUKPƆLA PUTIN si
  Agbalẽŋlɔla kple hakpanyaŋlɔla xɔŋkɔ Oleg Rybachenko se le eɖokui me be nane gblẽ le xexeame. Amegbetɔƒomea gakpɔtɔ le mamam abe alesi wònɔ ene. Ðeko dukɔ siwo le ɣletinyigba Anyigba dzi ƒe xexlẽme le dzidzim ɖe edzi. Eye ne ame aɖe kpɔ ŋusẽ ɖe amewo dzi la, ke China si nye ŋutasẽdziɖuɖu, ŋutasẽdziɖula koe. Eye Russia, le Vladimir Putin ƒe dziɖuɖua ƒe nuwuwu megbe la, ge ɖe xaxa gã aɖe me. Aʋa si le edzi yim le Caucasus la gadze edzi ake, miametɔwo kple dukɔmeviʋawɔlawo le aglã dzem. Ganyawo gaɖiɖi ake eye nuvlowɔwɔ le dzidzim ɖe edzi. Eye Russia dze gbagbã gɔme.
  Togbɔ be Vladimir Putin kpɔ dzɔgbenyuie wɔnuku aɖe hã la, mete ŋu wɔ dunyahehe ƒe ɖoɖo sesẽ si li ke, alo ganya si li ke eye wònɔ dzidzim ɖe edzi kabakaba gbeɖe o. Womekpɔ hadome kple gbevovodolawo dome kuxi geɖe gbɔ o. Dzɔgbenyui si mebɔ o na Putin lé nudzedziname ƒe dzedzeme me ɖe asi. Gake esi wòdzo ko la, abi siwo katã meda o la ʋu zi ɖeka.
  Gawu la, nukliaʋa ƒe ŋɔdzidoname le ŋgɔ gbɔna! Xexeame le zitɔtɔ me, Russia ɖo ta dukɔmeviʋa gã aɖe me! Ele be woaɖɔ esia ɖo kpata.
  Ŋutsuvia xlẽ le agbalẽ aɖe me be àte ŋu atrɔ amewo ƒe dzɔgbese, eye nàtrɔ eƒe nɔƒewo! Eye gypsy sẽŋu ɖeka aɖe li si ate ŋu awɔ esia na ame sia ame.
  Eyata nukata màtrɔ Putin kple Nicholas II ƒe dzɔgbenyui kple dzɔgbenyui o?
  Gawu la, ne Nicholas II kpɔ dzidzedze nukutɔe abe Putin ene la, ekema ŋutinya ƒe zɔzɔme atrɔ. Eye le ƒe alafa blaeve vɔ ɖekɛlia me la, Romanov ƒomea aɖu dzi le Russia. Esia fia be Putin mahiã dzɔgbenyui o. Alo ne mede ɖeke o la, Putin ƒe dzɔgbenyui le Russia si.
  Eye le ƒe alafa blaevelia me la, Tsartɔwo ƒe Russia ƒe dzɔgbenyui hiã vevie.
  Agbalẽŋlɔla xɔŋkɔa ɖoe be yeayi gypsy nyɔnua gbɔ. Dzɔgbenyuietɔe la, eƒe adrɛs nɔ Internet dzi, eye nukpɔsusu si tu ɖo gblɔ na agbalẽŋlɔla kple hakpala la be menye adzodala kurae wònye o.
  Nyateƒee, gypsytɔ la mele bɔbɔe o. Enɔa xɔ gã aɖe me le Moscow, eye wòdze abe exɔ abe ƒe blaeve ene, togbɔ be ele dzɔgbenyui gblɔm tso Soviettɔwo ƒe ɣeyiɣiwo me ke hã. Àte ŋu akpɔ nyɔnuvi mavɔ si ƒe ɖa le yibɔ si le ƒoƒom la enumake - etɔxɛ ŋutɔ!
  Oleg Rybachenko biae be:
  - Wɔ dɔ nyui aɖe! Trɔ Vladimir Putin kple Nicholas II ƒe dzɔgbenyui!
  Gypsy nyɔnuvi si nye ɖetugbui tegbee la lé ŋku ɖe Oleg Rybachenko ŋu eye wòɖo eŋu be:
  - Enyo be menye ɖokuitɔdilae nènye o eye nàna ta menye na ɖokuiwò o, ke boŋ ɖe Russia dukɔa ta! Eye enyo wu gɔ̃ hã be ŋusẽ geɖe kple susuŋudɔwɔwɔ si tɔgbe medzɔ kpɔ o, si mexɔ se o, si de ŋgɔ wu amegbetɔ tɔ nanɔ asiwò!
  Gypsytɔa blu ɖe eta eye wòyi edzi be:
  - Ŋutinya tɔtrɔ alea gbegbe mele bɔbɔe nam gɔ̃ hã o! Gake wò, si nye susumesusu sesẽtɔ kekeake si me kesinɔnuwo le wu le xexeame tɔ la, àte ŋu akpe ɖe ŋunye!
  Oleg Rybachenko ʋuʋu ta tsɔ lɔ̃ ɖe edzi be:
  - Me le klalo na nusianu! Eye mawɔ ɖe biabia ɖesiaɖe dzi!
  Gypsytɔ ɖekakpui la ʋuʋu ta hegblɔ be:
  -Matrɔ wò nàzu ŋutsuvi si xɔ abe ƒe wuieve ene, eye àtsi blewu ŋutɔ eye màtsi wu wuiene le ŋutilã me gbeɖe o. Maɖo wò ɖe xexe si sɔ kple wo nɔewo me, afisi nàzu kluvi le gbã!
  Oleg Rybachenko gblɔ le ɖekawɔwɔ me be:
  - Me le klalo!
  Gypsytɔa ʋuʋu ta eye wòyi edzi be:
  - Ele be nàxɔ asinudɔwɔwɔ ƒe kpe enyi nam: yevu, ɣi, dzĩ, aŋutiɖiɖi, ɣi, amadede dzẽ, blɔ, indigo, aŋutiɖiɖi. Eye tsɔ kpe ɖe esia ŋu la, blemanu ewoliae nye Koshchei ƒe fiakuku!
  Esesẽ, gake ŋutsuvi aʋawɔla ƒe ŋutilã si nye ɖekakpui, si le du dzi, si sesẽ, si te ŋu nɔa te ɖe nɔnɔme sesẽwo nu tegbee la anɔ asiwò. Eye tsɔ kpe ɖe nunya tɔxɛ aɖe kple susuŋudɔwɔwɔ ƒe nunana wɔnuku aɖe ŋu. Eteƒe madidi o, àƒo blemanuwo nu ƒu eye nàtrɔ ayi wò xexeame. Eye tegbee la, ànɔ ŋutsuvi si xɔ abe wuiene ene si sesẽ nukutɔe eye wòƒua du sesĩe la ƒe ŋutilã me, eye manya wɔ be woawu wò o. Eyae nye be, àxɔ makumakunyenye hã abe fetu ene!
  Oleg Rybachenko ʋuʋu ta tsɔ lɔ̃ ɖe edzi be:
  - Drɔ̃e koe ame ate ŋu aku le esia ŋu!
  Adzetɔ si nye ɖekakpui tegbee la de dzesii be:
  - Gake blemanu ewo nye tɔnye, eye tɔnye koe! Woana ŋusẽm ale gbegbe be àdze na makumakunyenye wu! Le ɣeyiɣi sia me la, mana nàdɔ alɔ̃, eye ànyɔ abe kluvi ene le kpekuƒewo. Eye emegbe wò aɖaŋudzedze agblɔ alesi nàwɔ ado le esia me na wò!
  Ne èʋu la, mate ŋu atrɔ Dukplɔla Putin kple Tsar Nicholas II ƒe dzɔgbese, dzɔgbenyui, kple dzɔgbenyui. Àƒo blemanu siwo tso xexe vovovowo me nu ƒu nam, eye le ɣeyiɣi sia me la, tso ƒe alafa blaevelia ƒe gɔmedzedze la, Russia ƒe ŋutinya ato vovo. Eyae nye be, ne mèƒo blemanuawo nu ƒu o hã - kpe enyi kple Koshchei ƒe fiakuku la, Russia ƒe Tsar Nicholas II axɔ dzɔgbenyui, dzɔgbese, kple Russia Dukplɔla Vladimir Vladimirovich Putin ƒe dzɔgbenyui kokoko!
  Oleg Rybachenko ko alɔgbɔnu gbadzaa eye wòɖo eŋu be:
  -Esia nyo ŋutɔ! Le xexe yeyea me la, maɖe dzi ɖi be ŋutinya ƒe zɔzɔme trɔ mlɔeba wònyo! Eye be Russia ate ŋu agbugbɔ ɖoɖo aɖo xexeame katã eye wòazu dukɔ si ɖua dzi! Eye dziɖuɖumegã bliboe wònye!
  Gypsytɔ si nye ɖekakpui tegbee la de se be:
  - Mlɔ sofa dzi!
  Oleg Rybachenko mlɔ anyi.
  Nyɔnuvi afakala la ƒo nu kple ɣli be:
  - Azɔ mlɔ anyi! Ànyɔ le xexe bubu me.
  Oleg Rybachenko ƒe ŋkuwo ʋuʋu, eye wòdɔ alɔ̃ enumake kloe.
  Gypsy la ɖe nusiwo wodzra ɖo do ŋgɔ la do goe le nugoeawo me eye wòdze atike la dzadzraɖo gɔme. Eʋu gas si le ze si wodzra ɖo do ŋgɔ la te hena akunyawɔwɔ. Eye wòte nu vovovowo tsɔtsɔ ƒu gbe ɖe afima, nɔ afakaka wɔm. Le ɣeyiɣi ma ke me la, nyɔnuvi mavɔ la ɖe agbalẽvi gbogbo aɖewo le eƒe kotoku me hedzi ha be:
  - Oo, dzɔgbese, dzɔgbese, kpe ɖe Nikolai ŋu! Dzidzɔtɔe tso Putin gbɔ, va Tsar Romanov gbɔ!
  Na Romanov naɖu dzi
  Sewo abe Genghis Khan ene...
  Neva eme be wòahe dzɔgbenyui vɛ na wò, .
  Putin to nunana aɖe fifi me!
    
  Enyo wu na Russia
  Nicholas Tsar Gãtɔ...
  Genghis Khan ava fa wu
  Nɔ abe Vladimir Putin ene!
  Kplu la te ƒoƒo, eye atike la te ƒoƒo ɖe eme. Gypsy la ɖo kaawo, tsɔ afakaka aɖe ƒu gbe eye wòtsɔ deck la ƒu gbe ɖe ahomya si le ƒoƒom la me... Klẽ aɖe si klẽna ŋutɔ la klẽ, abe ɖe wòtso foto blitzes akpe ɖeka me ene. Oleg Rybachenko si nɔ alɔ̃ dɔm la bu... Eye emegbe, esi wòklẽ vɔ la, zea hã bu.
  Akpata si keke si me afakala gã la tsɔ eƒe afakaka ɖo la va zu ƒuƒlu eye ɖoɖoezizi nɔ anyi!
  Adzetɔ si nye ɖekakpui tegbee la gblɔ be:
  - Vudo! Metrɔ ŋutinya ƒe zɔzɔme eye wòfa miamiamia! Eye ne dzɔgbenyuie le nukpɔsusuŋutinunyala sia ŋu eye wòƒo blemanuwo nu ƒu la, ekema mazu ŋusẽtɔ ale gbegbe be Satana ŋutɔ aʋã ŋum!
  Eye gypsy afakala la klẽ kple ŋku siwo le abe emerald ene!
  Eye nukunu aɖe dzɔ!
  Nusi nɔ Nicholas II lalam ŋutɔŋutɔ... Nyateƒee, nu geɖe trɔ. Ʋuʋudedi aɖeke menɔ anyi le fiakukuɖoɖoa wɔɣi o. Eye kekeɖenudɔa yi China kpɔ dzidzedze. Aʋa si wowɔ kple Japan la dzɔ ya. Zi geɖe la, esia nye nusi womate ŋu aƒo asa na le ŋutinya me o. Edze ƒã be ele be woaɖe aʋawɔnuwo le lã wɔadã si le samurai la ŋkume la ɖa ahatsrɔ̃e hafi. Eye sitsoƒe aɖeke meli tso esia me o. Màte ŋu agblẽ afɔku ɖe wò liƒowo dzi o.
  Japan ye dze aʋawɔwɔa gɔme gbã, gake agbagba si wòdze be yeadze Russiatɔwo ƒe meliwo dzi medze edzi o. Russiatɔwo megblẽ nu boo aɖeke o, eye wonyrɔ aʋawɔʋu wuieve siwo tsrɔ̃ Ɣe si le dodom ƒe Anyigba.
  "Varyag" hã te ŋu si le nutome si woƒo xlãe la me. Nusi va zu dzidzedzekpɔkpɔ gã aɖe. Eye Admiral Makarov va ɖo ƒua dzi kaba eye mina míatsrɔ̃ Japantɔwo. Eye Aʋafia Kuropatkin ɖu samuraitɔwo dzi le anyigba dzi eye wòxɔ Korea Ƒukpo Afã bliboa keŋkeŋ.
  Eye Tsar Nicholas II gɔ̃ hã wɔ nyametsotso aɖe: ehiã be wòanɔ dedie tso Japan tegbee! Gake abe alesi? Ẽ, anyigba asrafowo eye nàtsɔ wo akpe ɖe Russia ŋu bliboe abe nuto ene.
  Eye emegbe aʋa sesẽ aɖe dzɔ le ƒua dzi, afisi Ƒudzisrafomegã Makarov wu Japantɔwo ƒe ƒudziʋawɔʋuwo nu mlɔeba le.
  Nyɔnuvi ene hã kpɔ gome le aʋa la me! Afɔ ƒuƒlu eye wòdo bikini!
  Natasha, Zoya, Aurora, Svetlana, kple ame bubuwo. Atsyɔ̃ɖola ene siwo, hele akplɔwo ʋuʋum, ɖoa samurai-meli gãtɔ kekeake.
  Natasha lã Japantɔwo eye wòdo ɣli be:
  - Woasisi wò, ŋku kpui!
  Zoya lã samurai bubu eye wòde dzesii be:
  - Eye wò ŋkuwo nye safir!
  Natasha, esi wòkpɔ nutunuwɔƒea dzi vɔ la, eɖo kpe edzi be:
  - Nyateƒee, ẽ! Nyateƒee, ẽ!
  Eye emegbe Aurora gaxɔe ake eye wòtsɔ eƒe afɔkpodzi ƒuƒlu ƒo Japantɔwo ƒe asike. Egbã eƒe aɖu eye wòdo ɣli be:
  - Hurray na Dadanyigba la!
  Svetlana tsɔe, lã samurai la ƒe ta eye wògblɔ kple gbe sesẽ be:
  - Le Tsar Nicholas II gome!
  Ẽ, nyateƒee, nu geɖe nɔ te ɖe dzɔgbenyui dzi. Vevietɔ Admiral Makarov gakpɔtɔ nɔ agbe. Eye eva dzɔ be eyae nye Ushakov evelia. Aleke gbegbe wòdea se aɖaŋutɔe enye si. Eya ŋutɔ le ʋu si wotsɔna zɔa mɔe me, ate ŋu awɔ nusianu. Eye woƒo Japantɔ siwo, le mɔa nu la, viɖe gã aɖeke menɔ wo si le tu me o la, le akpa vovovowo me kple aɖaŋudzedze.
  Aʋafiagã alo ƒudzisrafomegã ƒe aɖaŋu ɖua xexlẽdzesi ƒe viɖe sue aɖe dzi.
  Gawu la, kaka ɣeyiɣi sia naɖo la, Japantɔwo ƒe xexlẽme gbɔdzɔ. Eyata, Makarov gbã wo. Ezia aʋawɔwɔ kplikplikpli dzi, afisi Russiatɔwo ƒe meli siwo ŋu aʋawɔnuwo tona la sesẽna wu sã.
  Eye woɖu Japantɔwo dzi. Eye nyɔnuviawo lé samurai-meli bubu. Eye tsar-fiaɖuƒea ƒe aflaga le dzodzom le edzi!
  Nukawoe nye Japantɔwo? Ðe mèbi ɖe dzɔgbenyui me tututu oa? Nicholas II xɔ Vladimir Putin ƒe dzɔgbenyui eye nusianu yi edzi nɛ ale gbegbe!
  Ke nyɔnuviawo ya ɖe? Ame dzetugbe ene siwo do bikini la nye Rodnover adzetɔ siwo ɖoe be yewoaʋli fia la ta, togbɔ be zi geɖe la, womewɔa naneke kple xexe sia o hã.
  Gake le go sia me la, ehiã be woakpe ɖe Russiatɔwo ŋu. Eye esia tso Putin ƒe dzɔgbenyui gbɔ. Anye ne malé Crimea gbeɖe ne meda tu o, ne menye nyɔnuvi adzetɔ ene mawo ke tae o. Wokpe asi ɖe nukunu aɖe ŋu. Gake nenye be ehiã be Russia naxɔ Crimea le nɔviawo si la, egakpɔtɔ nye nyabiase. Gake China tsɔtsɔ kpe ɖe Russia Fiaɖuƒea ŋu nye susu nyui aɖe ŋutɔ! Bu ame agbɔsɔsɔme si anɔ Russia Tsar la si ŋu kpɔ - ate ŋu agbã xexeame katã!
  Kpuie ko la, nyɔnuvi siwo le afisia mele woƒe ɣeyiɣi gblẽm o. Eye wole aʋawɔʋu yeyea dzi dzem xoxo.
  Eye wogalée ake. Eye saber siwo le atsyɔ̃ɖolawo si me la klẽna ko, eye wole ɖaɖɛ ale gbegbe. Eye Japantɔ geɖe ale gbegbe be wotsaka.
  Aʋa si wowɔ le ƒua dzi wu enu esi Japantɔwo ƒe asrafoha la nyrɔ mlɔeba eye woxɔ Ƒudzisrafomegã Togo.
  Eye anyidzedzea dze egɔme. Tɔdziʋu siwo me dzoxɔxɔ le kple ʋu siwo tsɔa amewo mesɔ gbɔ o. Eye wozãa tɔdziʋu didiwo, tsɔa wo yia ƒudziʋuwo kple aʋawɔmeliwo me, eye wowɔa nu bubu geɖe. Tsar de se be woazã asitsalawo ƒe ƒudziʋawɔʋuwo le anyidzedze me.
  Russia-srafowo ɖu samuraitɔ siwo dze agbagba be yewoatsɔ wo aƒu gbe tso tɔdzisasrãa dzi la ƒe amedzidzedzea dzi. Gake tsartɔwo ƒe aʋakɔa lée ɖe te dzinɔameƒotɔe. Eye woxe mɔ ɖe amedzidzedze gã la nu kple nu gbogbo aɖewo siwo bu.
  Le amedzidzedzea me la, adzetɔ nyɔnuviawo tsɔa akplɔwo lãa nu eye wotsɔa woƒe afɔ ƒuƒluwo daa bɔmb ɖe futɔwo ŋu.
  Wole teƒe siwo afɔku le wu ya. Kple alesi wodze tu siwo wotsɔna ƒoa tue gɔmee. Tu ɖesiaɖe le taɖodzinua dzi.
  Natasha da tu, tsɔ eƒe afɔbidɛ ƒuƒluwo da bɔmb eye wòdo ɣli be:
  - Ame aɖeke mefa wu nye o!
  Zoya, si nɔ tu dam la, tsɔ eƒe afɔbidɛ ƒuƒlu tsɔ ku ƒe nunana la ƒu gbe eye wòdo ɣli be:
  - Le Tsar Nicholas II gome!
  Aurora, si yi edzi nɔ tu dam tso tu siwo wotsɔna ƒoa tu me henɔ ti kpom la, ƒo nu sesĩe hegblɔ be:
  - Na Rus Gã'!
  Svetlana, si yi edzi nɔ futɔa ƒom la, gblɔ dzikutɔe, eye wòɖe eƒe aɖuwo ɖe go, eye wòtsɔ eƒe afɔkpodzi ƒuƒlu da bɔmb be:
  - Na fiaɖuƒe la!
  Aʋawɔlaawo yi edzi nɔ ƒoƒom henɔ ŋeŋem. Ŋusẽ si le wo me alea gbegbe le wo si. Woda tu wo ɖokui eye wotsrɔ̃ samurai siwo le ŋgɔ yim la.
  Japantɔ akpe geɖe, akpe ewo siwo wòwu la li xoxo.
  Eye samurai siwo dzi woɖu la si... Nyɔnuviawo wua wo ŋutɔ.
  Eye Russiatɔwo le samurai lãm kple bayonet...
  Wotsia amedzidzedzea nu. Eye Russia-srafo yeyewo ɖina ɖe ƒuta. Tɔdzisasrãa ƒe ta le kekem ɖe enu. Menye nu gbegblẽe wònye na Tsar-fiaɖuƒea ya o. Aʋadziɖuɖu ɖeka ɖeka. Eye Admiral Makarov hã akpe asi ɖe eƒe tuwo ŋu. Japantɔwo kplɔkplɔ dzoe.
  Eye fifia Russia-srafowo le ʋuʋum le Japan godoo xoxo. Eye womate ŋu atɔ te woƒe ahomya o. Wotsoa futɔa kakɛkakɛ eye wotsɔa akplɔwo ƒoa wo.
  Natasha, si dze samuraitɔwo dzi hetsɔ akplɔwo lã wo la, dzi ha be:
  - Amegãxi ɣiwo le ƒu ƒom! Ema ko hafi duɖimekekea atsi agbe!
  Eye aleke gbegbe wòtsɔa eƒe afɔbidɛ ƒuƒlu ƒua bɔmbe nye si!
  Zoya dzia ha kpe ɖe adãwɔwɔ sesẽ ŋu. Eye wòtsɔ eƒe afɔ ƒuƒlu ƒu gbe hã, nane si le etɔxɛ, si wua ame:
  -Gbɔgbɔdzɔtɔwo kuna, wowua wo! Ŋutilã kɔkɔe la takpɔkpɔ!
  Augustine, si le tu dam futɔa, eye wòtsɔ akplɔwo le lãwo ƒom, eye wònɔ bɔmb dam kple eƒe afɔbidɛ ƒuƒluwo la, do ɣli be:
  - Aʋa aɖe le edzi yim le ave damawo me, ŋɔdzidonamewo le dodom tso afisiafi!
  Svetlana, si nɔ tu dam henɔ ku ƒe nunanawo dam kple eƒe afɔ ƒuƒlu la, xɔe hedo ɣli be:
  - Gake míeɖua futɔ dzi ɣesiaɣi! Amegãxi ɣiwo doa gbe na kalẽtɔwo!
  Eye nyɔnuvi siwo le ha dzim hele futɔwo tsrɔ̃m la le ha dzim, eye wotsɔa woƒe afɔ ƒuƒluwo tsɔa aʋawɔnu siwo wua ame ƒua gbe.
  - Le aʋa kɔkɔe aɖe me! Anye míaƒe aʋadziɖuɖu! Fiaɖuƒea ƒe aflaga yi ŋgɔ! Ŋutikɔkɔe na kalẽtɔ si dze anyi la!
  Eye nyɔnuviawo gada tu hedzia ha le ɣlidodo si naa tomekuna me be:
  - Ame aɖeke maxe mɔ na mí o! Ame aɖeke maɖu mía dzi o! Amegãxi ɣiwo gbãa futɔa! Amegãxi ɣiwo - gbedoname na kalẽtɔwo!
  Nyɔnuviawo zɔna heƒua du... Eye Russia-srafowo le ʋuʋum ɖo ta Tokyo. Eye Japantɔwo le wo ɖokui wum, eye wole wo lãm ɖe anyi. Russia-srafowo le ʋuʋum. Eye aʋadziɖuɖu ɖekae ɖe wo nɔewo yome.
  Tsar Nicholas ɖe dzɔgbenyui ƒe tikiti aɖe do goe ŋutɔŋutɔ. Russia-srafowo le Japan ƒe fiadu dzi dzem xoxo. Eye wo katã lolo ŋutɔ.
  Nyɔnuvi siwo le afisia ya do ŋgɔ na amesiame eye woƒe nyaƒoɖeamenu kple aʋadziɖuɖuwo le kɔkɔƒe ŋutɔ.
  Vevietɔ ne wotsɔ afɔ ƒuƒlu da bɔmb. Zi geɖe la, esia hea movidzɔdzɔ kple vɔvɔ̃ vɛ na samuraitɔwo.
  Gake le afisia la, wole Japan ƒe fiadu ƒe gli liam. Eye wotsoa amewo kple sɔwo wozua kakɛwo. Wogbã woƒe tsitretsiɖeŋulawo kakɛkakɛe. Nyɔnuviawo gbɔna, wole ɣli dom hele nu kom! Eye wotsɔa woƒe afɔkpodzi ƒuƒluwo ƒoa afɔ na wò ɖe asike. Japantɔwo le dzodzom le wo ɖokui si. Eye wodzea woawo ŋutɔ ƒe atiwo dzi.
  Eye aʋawɔlawo ʋuʋua woƒe akplɔwo sesĩe wu.
  Eye samuraitɔwo kpea fu le dziɖuɖu megbe. Eyata Russia-srafowo xɔ Tokyo.
  Mikado ƒu du le vɔvɔ̃ ta, gake mete ŋu ɣla eɖokui ɖe afi aɖeke o. Eye ale nyɔnuviawo lée gamenɔla heblae!
  Aʋadziɖuɖu gã aɖe! Japan Fiagã la de asi agbalẽ te be yeaɖe asi le dziɖuɖua ŋu atsɔ ado alɔ Nicholas II. Wodidi Russiatɔwo ƒe Tsar ƒe dzesideŋkɔa ɖe edzi ŋutɔ. Korea, Mongolia, Manchuria, Kuril Ƒukpowo, Taiwan kple Japan ŋutɔ va zua Russia ƒe nutowo. Togbɔ be Japan ƒe ɖokuisinɔnɔ le sue eye seɖoƒe li na hã. Gake eƒe fiagã nye Russiatɔ, si nye tsar si ɖua dzi!
  Nicholas II gakpɔtɔ nye fia blibo, si naneke mexe mɔ nɛ o. Eyae nye Tsar si nye Autocratic Tsar!
  Eye fifia hã Japan Fiagã, Yellow Russia, Bogdykhan, Khan, Kagan, kple bubuawo, kple bubuawo, kple bubuawo...
  Ẽ, dzɔgbenyui geɖe wu. De dzesii be dzɔgbenyui na Putin ɖu nu geɖe dzi ale gbegbe! Nyateƒee, ƒe alafa blaeve vɔ ɖekɛlia mesɔ tututu na ameléle o!
  Viɖe kae le Russia ŋu tso nyateƒe si wònye be ahɔhɔ̃ me dɔdzẽ wu Putin ƒe futɔ McCain me? Dzɔgbenyuie, nyateƒee, lolo ŋutɔ, màte ŋu asusui gɔ̃ hã le susu me o - be wò futɔ naku ku vɔ̃ɖi si mevivina o alea!
  Gake tɔtrɔgbɔ tɔxɛ si Russia akpɔ la nye zero.
  Gake le Nicholas II gome la, Putin ƒe dzɔgbenyui kple dzɔgbenyui mawo trɔ zu anyigbamama me viɖe gãwo. Gake le nyateƒe me la, nukatae wòle be kesinɔnuwo nana nunanawo Putin? Enyo, tso nyateƒe si wònye be Sobchak ku le ɣeyiɣi ma tɔgbe me eye mehiã be woana dukplɔsedzikpɔƒea ƒe tatɔ ƒe ɖoƒee o ta la, aleke wònyo na Russia?
  Eye Tsar Nicholas II si le All Rus" nye ame tɔxɛ aɖe. Le dzɔdzɔme nu la, le aʋadziɖuɖu gã sia tɔgbe megbe la, eƒe ŋusẽ kple ŋusẽ gasẽ ɖe edzi. Esia fia be woate ŋu awɔ ɖɔɖɔɖo aɖewo. Vevietɔ le Orthodɔks-ha me! Ðe mɔ na bubumewo be srɔ̃ ene nanɔ wo si, abe alesi wòle le Islam me ene. Eye be woatsɔ srɔ̃nyɔnu evelia ƒe gomenɔamesi ana asrafowo hã be wòanye woƒe aʋadziɖuɖuwo kple subɔsubɔ nuteƒewɔwɔtɔe ƒe fetu.
  Ðɔɖɔɖo nyui aɖe! Esi wònye be xɔse bubu me tɔwo kple amedzro siwo le fiaɖuƒea me ƒe xexlẽme dzi ɖe edzi ta la, ekema ehiã be Russiatɔwo ƒe xexlẽme nadzi ɖe edzi. Eye aleke woawɔe? Le dukɔ bubu me nyɔnuwo ƒe gazazã me. Le nyateƒe me la, ne Russiatɔ aɖe xɔ China nyɔnu etɔ̃ srɔ̃wo la, ekema adzi vi tso wo gbɔ, eye amekawoe vi siawo anye le dukɔ si me wotso nu?
  Russiagbe le fofonye ƒe akpa dzi ya! Eye esia nyo ŋutɔ! Nicholas II, si si susu si yia ŋgɔ le la, nye mawusubɔla le dzedzeme me wu le eƒe luʋɔ me. Eye le nyateƒe me la, etsɔ mawusubɔsubɔ de dziɖuɖua ƒe subɔsubɔ me, eye menye le go bubu me o!
  Eyata Nicholas II do ŋusẽ eƒe ŋusẽ le ame ŋkutawo dome. Ŋutsuwo di esia tso gbaɖegbe ke. Eye wòna Russification si le gota gome la dzi ɖe edzi kabakaba.
  Enyo, nunɔlawo hã metsɔ ɖeke le eme o. Gawu la, xɔse gbɔdzɔ le ƒe alafa blaevelia me. Eye mawusubɔsubɔ subɔ fia la, mexɔ Mawu dzi se ŋutɔŋutɔ o!
  Eye aʋadziɖuɖuwo na Nicholas xɔ ŋkɔ le ameawo dome, eye esi ŋutasẽdziɖuɖu zu numame nɛ ta la, medi tɔtrɔwo koŋ o. Russiatɔwo menya ŋusẽ bubu aɖeke kpɔ o!
  Eye ganyawo le nyonyom ɖe edzi, fetu le dzidzim ɖe edzi. Ƒe sia ƒe la, dzidziɖedzi ewo le alafa me dzina ɖe edzi. Le nyateƒe me la, nukatae míatrɔ?
  Le ƒe 1913 me la, Tsar Nicholas, le Romanov ƒomea ƒe ƒe alafa ewo xɔxɔ dzi la, gaɖe dɔwɔŋkekea dzi kpɔtɔ va ɖo gaƒoƒo 10.5, eye le Memleɖagbewo kple ŋkeke siwo do ŋgɔ na mɔkekea dzi, va ɖo gaƒoƒo 8 gɔ̃ hã. Kwasiɖanuwuwuwo kple mɔkekewo hã dzi ɖe edzi. Wodze eɖuɖu gɔme be enye mɔkeke kple ŋkeke si dzi Japan tsɔ eɖokui na. Eye fia ƒe dzigbezã, kple fianyɔnu ƒe dzigbezã, kple fiakukuɖoɖo.
  Esi wòva dze be ʋusɔgbɔdɔ le fiazikpuia domenyila ŋu vɔ la, Tsar Nicholas ɖe srɔ̃ evelia na eɖokui. Aleae wokpɔ nya si ku ɖe fiazikpuia xɔxɔ ɖe wo nɔewo yome ŋu la gbɔ.
  Gake aʋa gã aɖe nɔ aƒe tum. Germany ku drɔ̃e be yeatrɔ asi le xexeame ŋu. Gake tsar-dziɖula Russia nɔ klalo na aʋawɔwɔ.
  Le ƒe 1910 me la, Russiatɔwo xɔ Beijing eye wokeke woƒe fiaɖuƒea ɖe enu. Britain lɔ̃ ɖe esia dzi tsɔ ɖe nubabla aɖe si wòwɔ ɖe Germany ŋu ta.
  Fia ƒe aʋakɔae sɔ gbɔ wu eye ŋusẽ nɔ wo ŋu wu. Eƒe xexlẽme le ŋutifafaɣi ɖo asrafoha miliɔn etɔ̃ kple akpe ɖeka. Ame akpe alafa ade koe nɔ Germany le ŋutifafaɣi. Gakpe ɖe Austria-Hungary ŋu, gake eƒe asrafowo mele klalo na aʋawɔwɔ o!
  Gake Germanytɔwo gale ɖoɖo wɔm be yewoawɔ aʋa kple France kple Britain. Eye afikae woate ŋu awɔ akpa eve le?
  Russiatɔwo si le xexeame ƒe aʋawɔʋu gbãtɔ siwo me kɔ "Luna"-2 le wɔwɔm le agbɔsɔsɔ gã me. Eye bɔmbdadaʋu siwo ƒe mɔ̃ ene nye "Ilya Muromets" kple aʋawɔyameʋu siwo si tu siwo wotsɔna ƒoa tu siwo nye "Alexander" kple bubu geɖe. Eye le nyateƒe me la, ƒudziʋawɔʋu sẽŋu aɖe hã.
  Ŋusẽ siwo sɔ kple wo nɔewo mele Germany si o.
  Eye Germanytɔwo gaɖoe kokoko be yewoadze Belgium dzi ato Paris ŋu. Naneke menɔ afisia na wo kura o.
  Gake aʋaa dze egɔme to mɔ sia mɔ nu. Germany wɔ eƒe ʋuʋu si wu ame. Eye eƒe asrafowo ʋu yi Belgium. Ŋusẽawo koe mesɔ o. Russia-srafowo le ʋuʋum le Prussia kple Austria-Hungary xoxo. Eye Luna-2 aʋawɔʋu si ƒe duƒuƒu nye kilometa 40 la nye ŋusẽ gã aɖe xoxo.
  Gawu la, de dzesii be dzɔgbenyuie nɔ Tsar Nicholas ŋu be aʋaa dze egɔme. Tsar la ŋutɔ madze Germany dzi o. Eye eyata le Russia ƒe akpa dzi la, asrafowo, aʋawɔʋuwo, tudadawo, kple yameʋu nyuitɔ kekeake le agbɔsɔsɔ kple nyonyome gome de ŋgɔ ŋutɔ, si gbɔ eme. Eye ganyawo ƒe sesẽ wu, abe alesi wòanya wɔ be woaƒo asa na ganyawo ƒe toɖeɖe si tɔtrɔ kpata kple dziɖuɖu le aʋaa me he vɛ ene. Eye ale ɣesiaɣi la, dzidziɖedzi kple dzidzedzekpɔkpɔ nɔa anyi le dzidzedzekpɔkpɔ megbe.
  Edze ƒã be wodze Germanytɔwo dzi. Eye emegbe woawo ŋutɔwo lia kple asrafoha gãwo, ɖe France kple Britain ŋu. Afikae wòle be woayi?
  Tsɔ Italy eye nàɖe gbeƒã aʋawɔwɔ ɖe Austria-Hungary ŋu! Nusi ko kpe ɖe eŋue nye be Türkiye ge ɖe aʋa si wowɔ kple Russia me. Gake esia nyo wu na fia la gɔ̃ hã, ate ŋu axɔ Konstantinople kple xaxa la na eɖokui mlɔeba! Eyata...
  Eye adzetɔ ene hã, ɖekakpui mavɔtɔ siwo nye xɔsetɔ siwo nye afimatɔwo Natasha, Zoya, Aurora, Svetlana le aʋawɔwɔ me! Eye woaƒo wò xoxo! Eyata woaƒo Germanytɔwo kple Turkeytɔwo siaa!
  Agbalẽŋlɔla kple hakpanyaŋlɔla Oleg Rybachenko nyɔ. Tegbee la, ɖetugbui adzetɔ la wɔ eƒe ŋugbedodoa dzi, si na Vladimir Putin ƒe dzɔgbenyui na Nicholas II eye fifia ele be Oleg Rybachenko nawɔ etɔ dzi. Nyɔnyrɔ̃ menɔ bɔbɔe o. Wotsɔ ƒoƒo sesẽ aɖe ƒo ŋutsuvia ƒe kukua. Ŋutsuvia ti kpo tso dzi. Ẽ, Oleg Rybachenko zu ŋutsuvi si ƒe lãmekawo le dzɔdzɔm fifia, eye wotsɔ kɔsɔkɔsɔ bla eƒe abɔwo kple afɔwo. Àte ŋu akpɔ ŋutilã si ƒe ŋutigbalẽ le yibɔ, si ƒu eye lãkusi le eŋu, si ƒe lãmekawo dzena nyuie. Kluvi sesẽ kple sesẽ ŋutɔŋutɔ, si ƒe ŋutigbalẽ sesẽ si sesẽ ale gbegbe be dzikpɔla ƒe ƒoƒo mate ŋu atsoe o. ȃua du yia ŋdi nuɖuƒe kple ŋutsuvi bubuawo, eye nèfɔna tso kpe gbadzɛ si me kluvi ɖekakpuiawo mlɔna amama keŋkeŋ eye avɔ manɔmee la dzi. Nyateƒee, dzoxɔxɔ le afisia, yame ƒe nɔnɔme le abe Egipte ene. Eye ŋutsuvia katã le amama, kɔsɔkɔsɔwo koe le eŋu. Gake wodidi ŋutɔ eye le nyateƒe me la, womedoa kplamatse azɔlizɔzɔ alo dɔwɔwɔ o. Gake màte ŋu aɖe afɔ gã aɖeke le wo me o.
  Hafi nàɖu nu la, èklɔa asi le tɔsisia me. Èxɔa nuɖuɖu si woatsɔ ana wò: bli si wofli, kple tɔmelã kakɛ siwo gblẽ. Ke hã, le kluvi si dɔ le wuwum gome la, esia dzena abe nuɖuɖu vivi aɖe ene. Eye emegbe èyia tomenukuƒea. Ɣea medo haɖe le ŋdi me o eye wòvivina ŋutɔ.
  Ŋutsuvia ƒe afɔ ƒuƒluwo va le ƒuƒlu eye woƒe dzowo le dzo dam ale gbegbe be kpe gbadzɛ ɖaɖɛawo mewɔa nuvevi wo kura o, wole ʋuʋum vividoɖeameŋutɔe gɔ̃ hã.
  Kpekuƒe siwo ɖevi siwo mexɔ wuiade haɖe o wɔa dɔ le. Nyateƒee, ʋu suewo kple dɔwɔnuwo le wo si. Gake ele be nàwɔ dɔ gaƒoƒo wuiatɔ̃, wuiade, abe ame tsitsiwo ene.
  Eʋẽna, eyata woɖea gbɔdzɔe le dzoka xɔxɔa ƒe akpa si tututu. Dɔa le bɔbɔe: nàtsɔ pickaxes atso kpewo, emegbe nàtsɔ wo ade kusiwo me alo ɖe abadzivɔwo dzi. Ɣeaɖewoɣi la, ele be nàtu ʋuƒoa hã. Zi geɖe la, ŋutsuviawo ƒoanɛ ɖe enu eve kple etɔ̃. Gake Oleg Rybachenko ɖeka koe wotia elabena ŋusẽ le eŋu ŋutɔ. Eye wòléa lãgbalẽgoloa ɖe asi abe ame tsitsi ene. Ele be wòawu dɔ si lolo wu ame mamlɛawo sãsãsã nu.
  Enye nyateƒe be wonaa nu wò zi geɖe. Zi etɔ̃ gbesiagbe, ke menye zi eve o.
  Kluviŋutsuvi si ƒe ŋutilã Oleg Rybachenko nɔ la le afisia ƒe geɖe enye sia. Toɖola, dɔsesẽwɔla, wowɔa ʋuʋu ɖesiaɖe ale gbegbe be wodzɔna le wo ɖokui si. Nyateƒee damn sesẽ, te ŋu nɔa te ɖe nɔnɔme sesẽwo nu eye le nyateƒe me la, menya ɖeɖiteameŋu aɖeke o. Gake le ɣeyiɣi ma ke me la, ŋutsuvia metsina kura o, eye fifia eƒe dzedzeme mewu ƒe wuieve o, eye eƒe kɔkɔme le mama dedie nu le ƒe sia nu.
  Gake ŋusẽ... Na ame tsitsi geɖe. Ðekakpui kalẽtɔ aɖe. Gake edze abe mava zu ame tsitsi gbeɖe o ene, eye matsi ɖa o.
  Eye akpe na Mawu! Esi Oleg Rybachenko nye agbalẽŋlɔla kple hakpanyaŋlɔla ta la, melɔ̃a lũlũ o. Èwɔa dɔ na ɖokuiwò eye nègbãa kpewo, gbãa wo. Eye yi tasiaɖam la gbɔ. Emegbe ètsɔnɛ yia ʋuƒoa gbɔ. Esesẽna be woatutui eye ɖeviawo ɖɔlia wo nɔewo le esia wɔwɔ me.
  Ŋutsuvi siwo le afisia nye ameyibɔwo kloe, gake woƒe mo ƒe dzedzeme nye Europatɔwo, Hindutɔwo alo Arabtɔwo tɔ. Gawu la, Europatɔ bubu geɖewo gali.
  Oleg lé ŋku ɖe wo ŋu nyuie. Womeɖea mɔ na kluviwo be woaƒo nu o, wotsɔa ƒoƒoe ƒoa wo.
  Oleg Rybachenko hã zi ɖoɖoe fifia. Eye wòsrɔ̃a nu. Le afisia la, tsɔ kpe ɖe ŋutsu dɔdzikpɔlawo ŋu la, nyɔnuwo hã li. Wonye ŋutasẽlawo hã eye wotsɔa ƒoƒoe ƒoa wo.
  Gawu la, menye ŋutsuviwo katã ƒe ŋutigbalẽ sesẽ abe Oleg tɔ ene o. Ame geɖe gbãna eye ʋu dona le wo me. Eye dzɔlawo ate ŋu aƒo wò wòaku. Dɔa sesẽna ŋutɔ, eye ŋutsuviawo, vevietɔ ne ɣe dze la, wodzea fifia gɔme geɖe.
  Eye le afisia la, menye ɣe ɖeka koe li o, ke boŋ eve. Eye esia na ŋkekea didi ŋutɔ. Eye dɔ geɖe hã li. Ɣeyiɣi mele ŋutsuviawo si be woadɔ alɔ̃ ahaɖe dzi ɖi o. Esia nye funyafunya gã aɖe na wo.
  Oleg Rybachenko wɔa dɔ na eɖokui, tsɔa mɔ̃ ƒoa lãwo hetsɔa agbawo. Woʋuʋu na ɖokuinye...
  Eye ekpɔ nusi nɔ edzi yim le esime Nicholas II kpɔ dzidzedze le Russia Dukplɔla Vladimir Putin ƒe dzidzedzekpɔkpɔ megbe la ƒe nɔnɔmetata le susu me.
  Natasha, Zoya, Aurora, kple Svetlana dze Austriatɔwo dzi le Przemysl. Russia-srafowo xɔ Lvov enumake. Eye wodzea mɔ̃ sesẽ si sesẽ wu la dzi.
  Nyɔnuviwo ƒe afɔ ƒuƒlu eye wodo bikini, hele du dzi kabakaba to dua ƒe ablɔwo dzi.
  Wotsoa Austriatɔwo eye wotsɔa woƒe afɔ ƒuƒlu tsɔa disk suewo ƒua gbe.
  Le ɣeyiɣi ma ke me la, nyɔnuviawo dzia ha be:
  - Tsar Nicholas nye míaƒe mesia, .
  Russia sesẽ la dziɖula dziŋɔ aɖe...
  Xexeame katã le ʋuʋum - afikae wòayi - .
  Na Nikolai kple hadzidzi yi ŋgɔ!
  Natasha lã Austriatɔwo, tsɔ eƒe afɔbidɛ ƒuƒluwo da bɔmb eye wòdze hadzidzi gɔme be:
  - Na Rus ƒe!
  Zoya hã gbãa eƒe futɔwo, eye wòdzia ha kpe ɖe eŋu kple dzideƒo be:
  - Na fiaɖuƒe la!
  Eye bɔmb aɖe si eƒe afɔ ƒuƒlu tsɔ ƒu gbe la dzona! Nyɔnuvi amewulae nye esia. Ate ŋu agbã wò aɖu ahano atsiaƒua!
  Eye Aurora hã tsɔa eƒe afɔbidɛ ƒuƒlu tsɔa disk ƒua gbe, kaka Austriatɔwo eye wòdoa ɣli be:
  - Le Russia ƒe gãnyenye ta!
  Eye aɖe eƒe aɖu ɖaɖɛ ŋutɔwo ɖe go! Nusiwo klẽna abe asikewo ene.
  Svetlana hã meŋlɔ be be yeana ta o, eye wòdo ɣli be:
  - Rus' si nye Nicholas II Kɔkɔe si dzi womate ŋu aɖu o la!
  Nyɔnuvia ɖea dzonɔameme gã aɖe fiana. Eye etsɔa afɔ ƒuƒlu tsɔa nusianu ƒua gbe hetsɔa nunanawo ƒua gbe!
  Natasha, si le tu dam hele lãwo lãm, eye wòle aʋawɔnu siwo wua ame dam kple eƒe afɔ ƒuƒluwo la, le ɣli dom be:
  - Melɔ̃ nye Rus'! Melɔ̃ nye Rus"! Eye matso mi katã!
  Eye Zoya hã daa tu henɔa ɣli dom, eye wòtsɔa eƒe afɔbidɛ ƒuƒluwo ƒua gbe:
  - Tsar Gã Nicholas! Towo kple atsiaƒuwo siaa nenye etɔ!
  Aurora, si le ɣli dom kple dziku si me dzo le, eye wòtsɔ eƒe afɔbidɛ ƒuƒluwo tsɔ nunanawo ƒu gbe la, le ɣli dom be:
  - Ame aɖeke maxe mɔ na mí o! Ame aɖeke maɖu mía dzi o! Nyɔnuvi siwo le du dzi tsɔa afɔ ƒuƒlu kple afɔkpa ƒuƒlu gbãa futɔwo!
  Eye le afisia hã la, nyɔnuviawo le du dzi vevie. Woléa Przemysl ne wole ʋuʋum eye wodzia ha, nɔa ha dzim ne wole yiyim;
  Wodo míaƒe Rus kɔkɔe la ŋutikɔkɔe, .
  Aʋadziɖuɖu geɖewo le eme le etsɔme...
  Nyɔnuvia ƒua du afɔ ƒuƒlu
  Eye megadze tugbe le xexeame o!
  
  Míawoe nye Rodnoverki, .
  Adzetɔwo nɔa afɔ ƒuƒlu ɣesiaɣi...
  Nyɔnuviwo lɔ̃a ŋutsuviwo vevie
  Eƒe atsyɔ̃ɖoɖo dziŋɔ!
  
  Míana ta gbeɖe o
  Migana míagaɖe asi le míaƒe futɔwo ŋu o...
  Togbɔ be míaƒe afɔwo le ƒuƒlu hã la, .
  Abi geɖe anɔ anyi!
  
  Enyo wu be nyɔnuviwo naƒu du
  Afɔ ƒuƒlu le vuvɔ me...
  Amegãxi viwoe míenye vavã
  Míate ŋu aƒoe!
  
  Womate ŋu atɔ te mí o
  Fritz ƒe ha dziŋɔ aɖe...
  Eye míedoa afɔkpa o
  Satana le vɔvɔ̃m na mí!
  
  Nyɔnuviawo subɔa Mawu Rod, .
  Nusi, le nyateƒe me, nye gã...
  Ŋutikɔkɔe kple ablɔɖe tae míele, .
  Kaiser la anye nu nyɔŋu aɖe ŋutɔ!
  
  Le Russia, si nya kpɔ wu wo katã gome la, .
  Aʋawɔlawo le dzi yim...
  Míeɖu mɔli si me ami le
  Aʋawɔlawo mebɔbɔna o!
  
  Ame aɖeke mate ŋu axe mɔ na mí o
  Ŋusẽ si le nyɔnuviwo si la lolo ŋutɔ...
  Eye makɔ aɖatsi ɖeka pɛ hã o, .
  Elabena míenye talento!
  
  Nyɔnuvi aɖeke mate ŋu abɔbɔ o,
  Wosẽa ŋu ɣesiaɣi...
  Woʋlia Fofonyigba la ta vevie, .
  Na wò drɔ̃ea nava eme!
  
  Dzidzɔkpɔkpɔ anɔ xexeame katã
  Ɣea anɔ Anyigba la tame...
  Le wò nunya magblẽmagblẽ me, .
  Bayonet si nye Kaiser la!
  
  Ɣe klẽna ɖe amewo dzi ɣesiaɣi, .
  Le dukɔ si keke wu dzi la, .
  Ame tsitsi kple ɖevi kpɔdzidzɔwo, .
  Eye aʋawɔla ɖesiaɖe nye kalẽtɔ!
  
  Dzidzɔkpɔkpɔ fũu akpa meli gbeɖe o
  Meka ɖe mía dzi be míakpɔ dzɔgbenyuie...
  Na yame ƒe nɔnɔme gbegblẽa nu ayi - .
  Eye ŋukpe na futɔwo!
  
  Míaƒe ƒomea Mawu ƒo ɖesiaɖe ta ale gbegbe, .
  Ame aɖeke meli si dze tugbe wu Eyama o...
  Míazu ame kɔkɔwo le luʋɔ me, .
  Ale be vɔ̃ɖitɔ la ɖua ame sia ame!
  
  Mina míaɖu míaƒe futɔwo dzi, mexɔe se
  Yevu, Russia Mawu le mía gbɔ...
  Susua anye dzidzɔ, .
  Mègana vɔ̃ɖinyenye nage ɖe wò ʋɔtru nu o!
  
  Enyo, kpuie ko la, na Yesu, .
  Míawɔ nuteƒe ɣesiaɣi...
  Russiatɔwo ƒe Mawue wònye, se, .
  Eda alakpa be Yudatɔ Satanae yenye!
  
  Ao, le nyateƒe me la, Mawu Ŋusẽkatãtɔ, .
  Míaƒe Ƒome Gãtɔ Kɔkɔetɔ Kekeake...
  Aleke gbegbe woate ŋu aka ɖe Eyama dzi enye si, .
  Eye Via-Mawu Svarog hã!
  
  Enyo, kpuie ko la, le Russia gome la, .
  Ŋukpe aɖeke mele ku me o...
  Eye nyɔnuviawo dze tugbe wu wo katã, .
  Ŋusẽ le nyɔnu si abe dzata ene!
  
  
  ÐOÐOWO METRƆ O
  Ðeko Hitler metrɔ OKW ƒe ɖoɖoa o, eye Asrafowo ƒe Ƒuƒoƒo A kple B ye dze Stalingrad dzi tso dziehe kple anyiehe siaa. Eye wotsɔ amedzidzedzea de asi na Mainstein. Esia wɔe be Stalingrad dze anyi le ŋkeke ewo me tso esime wodze wo dzi tso goawo katã me. Eye Soviet-srafowo kpɔe be woƒo xlã yewo keŋkeŋ. Le ema megbe la, Wehrmacht-ʋua ʋu to Volga ƒuta yi Caspian-ƒua gbɔ. Aleke Asrafoha Dzĩa wɔ nui? Amedzidzedze si wowɔ le titina la mekpɔ dzidzedze boo o.
  Gakpe ɖe eŋu la, Japan ɖu dzi le Midway-ʋaa me, togbɔ be meʋu aʋawɔha evelia o hã, gake exɔ Hawaii Ƒukpowo. Eye le ɣeyiɣi ma ke me la, samuraitɔwo ƒe anyigba ƒe hatsotsowo ʋu yi India. Be Britain nalé nuto sia me ɖe asi la, eva hiã be wòaɖe asrafo aɖewo ɖa le Egipte, eye wòaɖe asi le Operation Torch ŋu.
  Germanytɔwo lé afɔɖeɖea ɖe asi le ɣedzeƒe gome. Stalingrad xɔxɔ kabakaba na dzigbe gomea mu. Fritz-ʋua ƒu du yi Caspian-ƒua gbɔ eye wòtso Caucasus-tɔsisia to anyigba dzi. Eye emegbe Türkiye ge ɖe aʋa la me. Togbɔ be eƒe aʋakɔa mesẽ boo o hã la, wosɔ gbɔ ŋutɔ eye woate ŋu awɔ aʋa kalẽtɔe.
  Le ŋkeke gbãtɔawo tututu me xoxo la, Turkeytɔwo xɔ Batumi heƒo xlã Yerevan. Ẽ, woƒe dzidzedzekpɔkpɔwo nyo, elabena Germanytɔwo ƒe aʋakɔae xea mɔ na Asrafoha Dzĩa.
  Ele be míade dzesii be Nazitɔwo wɔ nyateƒe si wònye be Soviet-srafowo ge ɖe aʋaa me tẽ tso ketekewo me heƒo wo ɖe akpa vovovowo me la ŋudɔ. Nyateƒee, esia kpɔ ŋusẽ gbegblẽ ɖe aʋawɔwɔa ƒe zɔzɔme dzi.
  Stalin hã tsi dzodzodzoe eye wòtsi dzodzodzoe - ebia be woalé Caucasus la ɖe asi aleke kee wòɖale o.
  Kpuie ko la, Stalingrad ƒe ametakpɔkpɔ kalẽtɔe la meva yi o eye nusianu gblẽ. Eye Japantɔwo ƒe mamawo ƒe anyimanɔmanɔ le Ɣedzeƒe Ʋĩ gɔ̃ hã mekpe ɖe eŋu o.
  Germanytɔwo ʋu to Caspian-ƒua ƒe ƒuta, yi Dagestan. Be woaxe mɔ na wo be woagaƒo ke nu ƒu o - gake asrafowo mesɔ o, tsɔ kpe ɖe eŋu la, Asrafoha Dzĩ la to kuxi gãwo me le nuzazãwo ŋu. Eye wòɖe asi le eŋu. Eye Kraut ƒomea da bɔmb vevie.
  United States meka asi Fiaɖuƒe Etɔ̃lia ŋu kloe o, eye Japan ƒe aʋadziɖuɖuwo he eƒe susu. Britain gbɔdzɔ vie, eye mege ɖe kuxi me hã o! Fifia yameʋuwo sɔ gbɔ ɖe Germanytɔwo si akpa eye woate ŋu aƒoe ɖe wo nu ŋutɔŋutɔ.
  Stalin ɖe eƒe nɔnɔme vɔ̃ɖitɔwo fia eye zi geɖe akpa la, medoa dziku hedoa ɣli, gake mewɔa nyametsotso nyuitɔwo o.
  Eyata Caucasus ƒe bu va zu nusi womate ŋu aƒo asa na o.
  Aʋa aɖe le edzi yim le Azerbaijan ƒe liƒo dzi xoxo.
  Soviet nyɔnuviwo wɔa avu vevie. Le afisia la, ame dzetugbeawo le avu wɔm vevie.
  Eye womegbugbɔna ɖe megbe o eye womena ta o. Eye woƒua du ƒoa xlã woƒe megbe.
  Natasha, Zoya, Augustina kple Svetlana he Germany-ʋafia la tso megbe. Esia fa miamiamia. Nyɔnuviawo tsɔe ɖo klo dzi hezi edzi wògbugbɔ nu na woƒe afɔ ƒuƒluwo. Etsɔ dzonɔameme gã aɖe ƒo wo! Eye wòmi nyɔnuviawo ƒe afɔkpodzi.
  Zi geɖe la, nyɔnuvi aʋawɔlawo ƒe nu léa dzi na ame eye woƒe nu léa dzi na ame ale gbegbe. Emegbe wotsɔ Fritz-ʋa la na.
  Natasha tsɔ dzodzodzoetsitsi lã nu, eye wòtso Nazitɔwo. Etsɔ eƒe afɔ ƒuƒlu da bɔmb aɖe henɔ ɣli dom be:
  - Na ŋutikɔkɔe gã aɖe!
  Zoya hã da tu henɔ ɣli dom be:
  - Na Dadanyigba kple Stalin!
  Etsɔe eye wòtsɔ eƒe afɔbidɛ ƒuƒlu tsɔ bɔmb la ƒu gbe. Ekaka Nazitɔwo eye wòdo ɣli be:
  - Na USSR!
  Nyɔnuviawo dze tugbe ale gbegbe eye wowɔa nuku ŋutɔ.
  Augustine hã tsɔ eƒe afɔ ƒuƒlu da bɔmb aɖe, eye esi wòɖe eƒe aɖuwo ɖe go la, etsɔe heƒo ɣli be:
  - Mele avu wɔm ale gbegbe! Abe nuwula ene!
  Eye Svetlana hã atsɔ eƒe afɔbidɛ ƒuƒlu aɖe ada nane si wua ame eye wògblẽa nu alea gbegbe. Eye wòagadzi ha ake be:
  - Míaƒe xɔlɔ̃wɔwɔa nye monolithic, eye esiae nye nusi wòtsi tre ɖi na!
  Enelia, wowɔa avu nenema - nyɔnuviwoe nye esiawo! Nukokoedonamela dzetugbewo ɖea woƒe aɖe didiwo fiana le eŋuɖoɖo me.
  Aʋawɔla siwo le hatsotso kɔkɔtɔ kekeake me. Eye ale si woaƒo wò, kple ale si woado ɣli ɖe ŋuwòe.
  Wotsɔa agbalẽtamɔ̃ ƒoa Germanytɔwo abe atikutsetsewo ene.
  Natasha da tu, tsɔ eƒe afɔ ƒuƒlu da bɔmb eye wòdzi ha be:
  - Míenye kekeli kple aflaga dzĩ ƒe aʋawɔlawo!
  Zoya hã tsɔ eƒe afɔbidɛ ƒuƒluwo da amewula la eye wònɔ ɣli dom be:
  - Eye míaʋli Lenin ta!
  Eye emegbe etso Augustine, eye wòɖe eƒe aɖuwo ɖe go:
  - Le dzidzɔ gã ƒe ŋkɔ me!
  Eye emegbe Svetlana da bɔmb heda bɔmb kple eƒe afɔ ƒuƒlu, henɔ ɣli dom be:
  - Míaxɔ esia eye míatrɔe!
  Ame eneawo le dɔ wɔm vevie hele tu dam. Enyo, le nyateƒe me la, nyɔnuvi siawoe nya nu geɖe tso tsɔtsrɔ̃ ŋu. Eye womewɔa avu nenema o.
  Eye abe alesi wòle be wòanɔ na terminators ŋutɔŋutɔwo ene... Aʋawɔla siwo dzona yia dzi. Eye tsɔtsrɔ̃ ƒe didi vevie le wo me.
  Natasha gatsɔ eƒe afɔ ƒuƒlu da bɔmb eye wòƒo ɣli be:
  - Mese xexe sia gɔme bliboe be enye klass ƒe ʋiʋli ƒe sesẽ!
  Zoya hã ƒo ɣli, eye wòtsɔ eƒe afɔbidɛ ƒuƒluwo tsɔ bɔmb si wua ame, si gbãa ŋutilã la ƒu gbe:
  - Aƒe ka mee aflaga dzĩ anɔ!
  Eye emegbe Augustine tsɔ eƒe ɣeyiɣia na. Etso Nazitɔwo ɖe anyi eye wòtsɔ eƒe afɔ ƒuƒlu da bɔmb - wònɔ ɣli dom be:
  - Teƒe gã aɖe, míaƒe anyigba kple mí katãe nye esia!
  Aʋawɔlawo te ŋu vuvu dzoxɔxɔnamɔ̃ gɔ̃ hã vavã.
  Eye emegbe Svetlana tsɔ eƒe afɔ ƒuƒlu da bɔmb aɖe dzoe, da bɔmb aɖe hegblɔ kple dziku be:
  - Dzoa kple sɔ si le ƒoƒom la do dziku vevie!
  Nyɔnuviawo ya axɔ dzo. Eye woƒoa ta.
  Eye le Germanytɔwo ƒe akpa dzi la, Gerd ƒe ʋua me dɔwɔlawo le avu wɔm le T-4 me. Le afisia hã la, ne enya dze egɔme ko la, màxɔ dzo o eye màte ŋu atɔ te nyaƒoɖeamenu ma tɔgbe o. Dzomavɔ me dzo ma tɔgbe le nyɔnuviawo ŋkume.
  Wodaa tu wo ɖokui eye wonaa mɔnukpɔkpɔ aɖeke be woakpɔ ɖeɖe o. Eye màte ŋu atsi tre ɖe woƒe aɖu ɣi siwo le abe dzonu ene ŋu o.
  Aʋawɔlaawo wɔa adã eye wodoa ɣli be:
  - Gbemelãwo ƒe ʋeʋẽ lilili! Míaɖo futɔwo katã ɖe dzomavɔ me!
  Gerda ada tu, aƒo blaetɔ̃ vɔ eneawo eye wòaƒo ɣli be:
  - Etsɔme aʋadziɖuɖuwo!
  Charlotte tsɔa eƒe afɔ ƒuƒlu tea aŋea eye wònɔa ɣli dom:
  - Míavuvu wò!
  Magda hã da tu, tsrɔ̃ T-26 eye wògblɔ be:
  - Míaɖee afia.
  Eye wòʋuʋu eƒe afɔbidɛ ƒuƒluwo.
  Eye Christina hã ƒoa eƒe afɔ ƒuƒluwo ɖe afɔtiawo dzi henɔa ɣli dom be:
  - Dzidzɔ na míaƒe kplɔ̃ɖoƒea!
  Nyateƒee, nyɔnuviawo le amama kloe le bikini me eye wometsɔa afɔ ƒuƒlu o. Eye le ɣeyiɣi ma ke me la, sexy si gbɔ eme.
  Eye wotsɔa woƒe T-4 si mede blibo tututu o, gake wòwɔa dɔ nyuie la wɔa amedzidzedzewo. Eye woda tu futɔa. Mègana ta nyɔnuvi mawo tɔgbe le naneke me o! Kple alesi woɖe woƒe aɖuwoe. Eye aleke gbegbe wowɔa moe nye si!
  Gerda do ɣli le eɖokui me, eye wòtsɔ eƒe afɔbidɛ ƒuƒluwo da tu be:
  - Gerda lɔ̃a amewuwu, Gerda sia!
  Eye wògadaa tu ake.
  Eye emegbe Charlotte da tu ɖe wo nɔewo yome eye wòdo ɣli, eye wòƒo blaetɔ̃ vɔ eneawo do goe:
  - Mavuvu woƒe dɔgbowo!
  Eye afɔ ƒuƒlu agadze egɔme ake.
  Eye emegbe Christina atsɔ amewula la akpe ɖe eŋu. Afɔbidɛ ƒuƒluwo hã zazã.
  Eye wòado ɣli be:
  - Nyee nye adãwɔwɔ ƒe nɔnɔme!
  Akɔta ka gbegbee nye si le esi, kple abs siwo wokpa!
  Eye emegbe Magda axɔe aƒoe eye wòado ɣli be:
  - Banzai ƒe ŋkɔ!
  Eye eƒe afɔwo hã le ƒuƒlu eye wotso wo!
  Germany nyɔnu eneawo ƒoa wo ɖokui eye woɖua dzi ŋutɔŋutɔ. Ŋutasẽnuwɔwɔ kple ŋusẽ geɖe le esi ale gbegbe.
  Aʋawɔlawo zãa atikplɔa hedaa tu. Womeɖea mɔ na Aʋakɔ Dzĩ la be wòadzo o.
  Eye nyɔnu yameʋukulawo hã wɔa avu le yame, eye woɖea esia fiana. Be woƒe gbɔgbɔ nye nusi womate ŋu adzidze o.
  Germanytɔwo ƒe Focke-Wulf yeyetɔ kekeakee nye esi. Gertrude le edzi. Eye nyɔnuvi sia ɖenɛ fiana be yefa wu ŋutsuwo. Aleae wòƒoa fasitɔwoe. Menaa nublanuikpɔkpɔ suetɔ kekeake wo o. Gertrude ye dze avuwɔwɔ ŋutɔŋutɔ gɔme.
  Eye wòda Soviet Yak aɖe ɖe anyi hedo ɣli be:
  - Nyee nye nyɔnuvi super!
  Emegbe axɔe atsɔ eƒe aɖe afia. Eye agate ŋu axɔ tsɔtsrɔ̃ keŋkeŋ. Nyɔnuviae nye esia. Eye afɔ ƒuƒlu kple bikini hã. Eye emegbe LAGG da tu ɖe anyi eye wògado ɣli ake:
  - Tudala si nye yameʋukula!
  Eye ako nu le eƒe lãkusiwo tame. Eye emegbe la, axɔ PE-2 la atsɔe aƒu gbe. Nyɔnuvi sia tɔgbe, si ƒe lolome kple klass fafɛtɔ kekeake. Emegbe egawɔ afɔɖeɖe aɖe ake eye wòtsɔ yameʋutu tsrɔ̃ Yak-ʋua. Eye ate kpɔ.
  - Nyee nye dziƒo ƒe amegãxi nyɔnu!
  Eye aleke gbegbe wòɖea eƒe aɖuwoe nye si! Eye aleke woawɔ azu gbemelãwoe! Tɔgbui ka gbegbee nye si! Baba na nyɔnuwo katã!
  Gake le nyateƒe me la, fasitɔwo hã le agbagba dzem be yewoadze edzi le dzigbe gome.
  Le afima koŋ la, yameʋukula Helga wɔa aʋa le ME-109 me. Eye dzidzedzetɔe ale gbegbe be kakɛwo le dzodzom le Britaintɔwo gbɔ.
  Nyɔnuvi aɖe ƒo Mustang aɖe eye wòdzi ha be:
  - Lilac fog aɖe le tsia dzi le mía tame!
  Le goawo katã me la, aleke gbegbe wònyoe nye si be woawɔ avu afɔ ƒuƒlu kple bikini. Aleke gbegbe esia ɖea vi enye si! Eye esɔ ŋutɔ.
  Helga nye yameʋukula. Fuhrer-ʋua dze aɖaŋu ale gbegbe be wòɖoa to aɖaŋuɖoɖowo eye wòɖea mɔ na nyɔnuviwo be woanɔ aʋawɔʋuwo, yameʋuwo, kple asrafowo dome. Eye aleke gbegbe nuwo yi nyuie wu na Kraut ƒomeae nye si.
  Woawo ŋutɔwo menɔ mɔ kpɔm be nyɔnuwo ƒe ŋutilã wɔa dɔ alea gbegbe o. Le afisia la, Helga xɔ ŋkɔ le ŋusẽ kple akɔntabubuwo xɔm.
  Nyɔnuvia tsɔa eƒe afɔ ƒuƒlu tea afɔtiawo eye wòdoa ɣli be:
  - Nyee nye nyitsu sue aɖe si doa dzidzɔ nam ale gbegbe!
  Helga da Eŋlisiawo ƒe yameʋu eve bubuwo ɖe anyi eye wòdo ɣli be:
  - Le megbenye la, Germany-srafowo le fli me!
  Eye wòda bɔmbdala aɖe hã ɖe anyi! Nyɔnuvi ka gbegbee nye si! Le nyɔnuviawo katã gome la, aʋawɔla gã aɖe si fa miamiamia. Ne etsrɔ̃nɛ la, ewɔa esia hã kɔnu alo nublanuikpɔkpɔ aɖeke manɔmee.
  Nyɔnuvi siwo le afisia la ƒe nu léa dzi na ame ale gbegbe!
  Eye Rommel ƒe asrafowo le dzogbea vuvu, evɔ womele lalam be asrafoha bubuwo nava o. Ele be míaɖu dzi, eyata ele be míaɖu dzi. Aʋafia si ŋu nya wogblɔna le xotutu me "Dzogbe Akpɔkplɔ" zu numame nɛ xoxo be wòawɔ aʋa kple asrafoha siwo de ŋgɔ wu. Eye eƒe asrafowo hã le nenema. Le kpɔɖeŋu me, nyɔnu SS-ʋawɔlawo ƒe ha tiatia aɖe le afisia. Woɖe wo yi teƒe bubu le December ƒe gɔmedzedze, esime ŋgɔgbea nɔ gbagbãm, Germanytɔwo nɔ hehem ɖe megbe, eye Britaintɔwo ya nɔ gegem ɖe eme, nɔ asi ɖem le Tolbuk ŋu, eye wonɔ ŋɔdzi dom be yewoatsɔ Wehrmacht-ʋua aƒu gbe le Afrika-nyigba dzi.
  Emegbe Fuhrer si gbɔgbɔ vɔ̃a nɔ la do susua ɖa be: woaɖe nyɔnu atiglinyiwo ƒe aʋalɔgo aɖe ayi teƒe bubu. Menye esi nyɔnuawo atrɔ ŋusẽ ƒe dadasɔ tae o, ke boŋ be ŋu nakpe ŋutsuwo, vevietɔ Italy ŋutsuwo, eye woawɔ avu sesĩe wu eye woawɔ avu kple aɖaŋu geɖe wu. Le nyateƒe me la, ne nyɔnuvi bibi siwo hehe sesẽ na sesẽ la le ŋgɔ la, ekema ŋu akpe ŋutsuawo ŋutɔ.
  Aʋawɔlaawo wɔ avu le bikini ko me, eye wozãa krem tɔxɛwo tsɔ kpɔa wo ta. Ɣleti ade sɔŋ la, woƒe afɔ ƒuƒlu siwo le abe nyɔnuvi ene la va nɔa dzo dam ale gbegbe be womevɔ̃na na ke siwo le dzo dam abe nuɖaze ene o, eye tso ŋutigbalẽ ƒe amadede si nye tsokolet ɣi va su wo si. Eye ame kuku gbogbo aɖewo le wo dometɔ geɖe megbe xoxo.
  Margo kple Shella nye Aryatɔ eve siwo metsi kura o, gake woƒe aʋa sesẽ xoxo. Woawoe nye ɖevitɔ kekeake le dɔwɔƒea, gake le ɣleti ade me la, woxɔ Gatia ƒe Atitsoga, Klass Gbãtɔ (klas evelia, amesiame si le asrafoha la me si xoxo), wonye nublanuimakpɔmakpɔtɔwo kple dɔmenyotɔwo.
  Margot ƒe ɖa ƒe amadede le abe dzo ene, eye Shella nye ɖa ɣi si le abe sno ene eye anyitsi vie. Afisiae wole avu wɔm le, hele Britaintɔwo ƒe aʋawɔʋu siwo tsi tre ɖe wo ŋu ƒe amedzidzedzea nyam ɖa. Matildatɔwo, kple woƒe aʋawɔnu sesẽwo, le ŋgɔ yim. Cromwell siwo dzi woate ŋu ato, siwo ƒe aŋetu siwo wó ŋutɔ kple ʋu siwo le bɔbɔe wue kplɔe ɖo. Nyɔnuviawo ɖi wo ɖokui ɖe ke me. Viɖe aɖeke mele eŋu be woada aʋawɔʋu mawo ŋkume kple ŋkume o. Ele be míaƒo asa na wo be woade dzesi wo, eye emegbe...
  "Matilda" kple "Cromwell" ƒe kpekpeme anɔ abe tɔn blaetɔ̃ ene, eye ne woto do siwo woɖe le anyikpe me dzi la, ewɔa vɔvɔ̃. Ekɔna ɖe wò kɔ ƒuƒlu siwo ƒe ŋutigbalẽ le dzo dam la dzi, eye nèsea mɔ̃ siwo nye ame manyanuwo ƒe kpekpeme dziŋɔ la le ŋuwò. "Cromwell" ma ke nye esi, si nye gayibɔ si bɔ si ƒe aʋawɔnu si le 70 mm, si tu si ƒe didime nye mm 88 gɔ̃ hã mate ŋu axɔ ɣesiaɣi o. Eʋẽna abe Britaintɔwo ene, mɔ̃memi kple mɔ̃memi si nu sẽ ŋutɔ. Nyɔnuviawo ŋutɔ ƒe nu wɔnukuwo le wo si, kuxi bɔbɔewo. Faustpatrons ƒe kpɔɖeŋu gbãtɔwo ŋutɔ. Esi wònye be ŋutsuwo, abe alesi wònye kɔnu ene la, ɖea mɔ na nyɔnuwo be woayi gbã ta la, wodoa aʋawɔnu yeyetɔ kekeake siwo ŋugbe wodo kpɔ, eye abe alesi wokpɔ mɔe ene la, wodoa ŋugbe na wo.
  Gake wotsɔ nyɔnuviawo hã de nuwo ƒe ƒuƒoƒo me, si to vovo na Nazitɔwo ƒe alakpanuwɔwɔ ƒe nyagbɔgblɔ: "aʋa nye ŋutsu ƒe nya, ŋutifafa na nyɔnuwo!"
  Gake afɔzɔlawo tsi megbe, si fia be mɔnukpɔkpɔ li be woanɔ doawo me aɖu dzi.
  Shella gblɔ le ɣlidodo me, esi wònɔ vɔvɔ̃m be yeaɖe aɖuɖɔ tso ke si le gegem tso doa me si le eƒe ŋɔtiwo xem la ta be:
  - Tsitsi le aʋagbedzi koe ana nàƒo asa na aʋadziɖuɖu ƒe champagne si gblẽ le ɣeyiɣi mamlɛ siwo nèda ta la ƒe ʋeʋẽ!
  Margo lɔ̃ ɖe edzi be:
  - Amesi si dzidodo mele o la akpɔ dziɖuɖu ƒe wein ʋeʋẽe kple nusiwo bu ƒe aha veve!
  Gake Matildas, Cromwells, kple Mongoose siwo me kɔ wuieve le wo megbe xoxo. Fifia nuŋeɣi la de.
  Shella, amesi ƒe ɖa si nɔ abe dzonu tsã ene la trɔ zu ɣie le ke ta, eye wòtsɔ eƒe afɔkpodzi ƒuƒluwo ɖo ke dzodzoe la dzi la, trɔ ɖe Ðetugbi Nɔaƒe Maria kple ame kɔkɔe bubuwo ŋu le susu me gblɔ be, mègaɖi gbɔm o. Asibidɛa tea pawl la nyuie ale be dzoxɔxɔ si woƒo ƒu la yia gas-goa me tẽ.
  Margo hea aŋea kplii, eya hã blewuu. Le ema megbe la, nyɔnuvi eveawo siaa tsɔa woƒe asiwo ƒoa wo nɔewo. Nutsotsoawo dze ʋua ƒe megbe tẽ, eye le ema megbe la, gas-ʋuawo wó. Dzobibi siwo ƒe amadede nye aŋutiɖiɖi la le sisim abe ƒutsotsoewo ƒe futukpɔ ene to yame, eye woate ŋu ase ame aɖe ƒe fiƒodewo.
  Emegbe wotsɔa ʋuʋudediawo ƒoa Britaintɔwo ƒe aʋawɔʋuwo ƒe nuyi kpuiawo wozua mɔ̃ tɔxɛwo.
  Eye nyɔnuvi atiglinyiwo tsɔa bɔmb dana ɖe futɔwo dzi dzinɔameƒotɔe. Eye kakɛwo dzona yia goawo katã me, henɔa aʋawɔnuwo vuvum abe avu ƒe afɔ si le dzo dam ene, si nye nu suesuesue siwo ƒo ƒu ƒe tɔsisi si gblẽa nu.
  Nyɔnuwo ƒe dziku le afisia, eye wogblɔ be Germany nyɔnuwo ƒe dziɖeɖi meɖe dzesi kura o. Eye wonya alesi woawɔ avu... Eye na amedzidzedzea natsi.
  Ele bɔbɔe wu sã be woanya afɔzɔlawo ƒe amedzidzedze, si nye Arabtɔwo kple ameyibɔ siwo woxɔ to amedzidzedze alo ŋugbedodo vovovowo me abe se ene. Esi wokpɔ be wogbã aʋawɔʋuawo eye tsitretsiɖeŋu sesẽ aɖe nɔ ŋgɔ na wo la, wogbugbɔ yi megbe le nusiwo bu gbãtɔawo me.
  Enyo, eye emegbe wotrɔna ɖe yameʋuɖoɖo si wozãna le xexeame katã ŋu keŋkeŋ. Esi wònye be atsyã siae nye esi ta la - do dziku na gbɔdzɔgbɔdzɔtɔwo ta la, nenemae wòanɔ na lã wɔadãwo hã!
  Esi amedzidzedzea nu va yi mlɔeba eye nyɔnuviawo yi woƒe duƒuƒu dzi to gbedadaƒo le fiẽ me la, woɖo dze esime wonɔ zɔzɔm. Shella bia Margot be:
  - Èsusu be míagakpɔtɔ anɔ Alexandria?
  Dzotsilawo ɖo eŋu kakaɖedzitɔe be:
  - Mesusu be le November megbe, alo ɖewohĩ le October me la, míaxɔ Egipte mlɔeba.
  Shella le susu me eye metsɔ ɖeke le eƒe afɔkpodzi siwo me ʋuʋudedi le, si tso ke dzodzoe la ƒe ʋuʋu me o, do susua ɖa be:
  - Ne lãgbalẽ sia si le míaƒe ƒodo te, si nye aʋawɔƒe si le Malta, tsrɔ̃ la, nusiwo wotsɔna naa amewo la nyona ɖe edzi, esi aʋawɔha yeyewo va ɖo la, mɔnukpɔkpɔ maganɔ futɔwo si o.
  Margot tsa ŋku be yeakpɔ ɣeyiɣi si susɔ na ɣea hafi wòɖo to. Be mlɔ anyi mlɔeba adɔ alɔ̃ nyuie. Alesi ɣletivi si le biãm la te ɖe yamenutome ŋu na aʋawɔla la ƒe dzi dze eme. Egblɔ kuviatɔe be:
  - Mesusu be Fuhrer-ʋua mato anyidzedze wɔnuku si le Crete dzi gbugbɔgawɔ le Peru-Habor kple Midway megbe o. Zi sia koe woagbã Malta ŋutɔŋutɔ.
  Shella do ɣli ɖe yame kple fiƒode be:
  - Ŋusẽkatãtɔ la natrɔ Britaintɔwo ƒe aʋawɔƒewo katã woazu dzomavɔ.
  Ɣea ɣla eɖokui ɖe yame mlɔeba, ŋkeke si dzi fa wu le ƒea me, si nye October 21, va wu enu. Eye to esia dzi la, wodze Operation Polar Bear gɔme. Nukatae yevuwo? Nyatakaka totro ayetɔe be wòana amewo nasusu be dziehe ŋue míele nu ƒom tsoe, gake le nyateƒe me la, kɔdala la ƒe ʋuʋudedi si gbãnɛ la le dzigbe gome.
  Britaintɔwo ƒe aʋawɔƒe gãtɔ kekeake dze abe dzomavɔ ene ŋutɔŋutɔ. Bɔmbdala siwo wu akpe ɖeka siwo woƒo ƒu tso ɣedzeƒeʋawɔha bliboa me eye woxɔ aʋawɔwɔ ŋuti nuteƒekpɔkpɔ nyuiwo, kpakple aʋawɔla siwo kplɔa wo ɖo la dze edzi. Britaintɔwo ya le aʋa wɔm ɣeyiɣi didi aɖee nye esia, gake womenɔ mɔ kpɔm be amedzidzedze gã sesẽ ma tɔgbe ava o. Nyateƒee, amekae axɔe ase be Krauttɔwo atso nya me be yewoaɖe aʋawɔƒea ɖe go, ne futɔwo zi ɖoɖoe hena ɣeyiɣi aɖe gɔ̃ hã. Gake wole Britain-srafoawo ƒom nublanuimakpɔmakpɔtɔe fifia. Le kpɔɖeŋu me, Yu-87, si nye "nu" xɔŋkɔ la dzea woƒe meliwo dzi. Menye kabakaba ŋutɔ o, gake esi bɔmbdada ƒe nyateƒetoto deŋgɔtɔ kekeake (le woƒe ɣeyiɣia nu) le wo si ta la, wowɔa funyafunya Britaintɔwo ƒe ƒudziʋawɔʋu siwo ɣla ɖe ƒutawo. Egbegbe Focke-Wulf siwo sɔ gbɔ wu la metsi megbe boo o, eye von Rudel si ŋu nya wogblɔna le xotutu me ŋutɔ, si nye yameʋu siwo dzea ame dzi ƒe fia, gɔ̃ hã hã le eme. Wonyae ɖe Soviettɔwo ƒe aʋawɔmeli sesẽtɔ kekeake, si nye aʋawɔmeli si nye Marat, ƒe nyɔnyrɔ ta.
  Le kpɔɖeŋu me, Asrafomegã Richard kpɔ akpɔkplɔwo wole ʋuʋum le togbɛ aɖe dzi abe ʋuʋudedi ene. Germanytɔwo ƒe bɔmbdadaʋu gbogbo aɖewo dona tso tsikpedo aɖe me abe tɔmelã siwo ɖua nu ene. Eŋlisitɔ si tsi xoxo la tsɔ telefon la da le vɔvɔ̃ ta. Mekpɔ nu dziŋɔ sia tɔgbe kpɔ o. Sirenawo ɖina tsi megbe ŋutɔ, ne bɔmbawo wó vɔ. Ƒutsotsoe si le wowóm la tsɔ Britain-srafowo ƒu gbe ɖe dzi, alɔ kple afɔ siwo wotso la dzona yia mɔ vovovowo dzi. Gakuku siwo wotsɔ gayibɔ wɔe la dometɔ ɖeka biã eye wòƒo kpovitɔa ƒe mo. Eye alesi wòdoa ɣli be:
  - Churchill nye kaput! Hitler fa miamiamia!
  Britaintɔwo ƒe tu siwo tsi tre ɖe yameʋuwo ŋu medze tudada gɔme enumake o, ke ne bɔmb akpe geɖe ge zi ɖeka ko hafi. Futɔa bu akɔnta le nusianu ŋu nyuie: mele be bɔmb ɖeka pɛ hã nagblẽ o. Eyata gbã futɔa eye nàƒoe. Wode dzesi akpaawo katã do ŋgɔ le anyigbatataa dzi. Gawu la, Britaintɔ amemabumabuwo meɣla wo ɖokui nyuie gɔ̃ hã o. Woƒe tu siwo tsia yameʋuwo nu dometɔ geɖe tsi tre ɖe teƒe si amewo ate ŋu akpɔ eye woawoe nye gbãtɔ siwo wokplɔ dzoe.
  Le afisia la, wotsɔ tu si ƒe didime nye milimeta 85 si tsia yameʋuwo nu, si didi afɔ blaetɔ̃ vɔ eve, ƒe ʋuƒo ƒu gbe ɖe dzi eye wobɔbɔe ɖe yame abe ʋukuku ƒe ʋuƒo ene. Le ema megbe la, edze anyi, eye wògbã Eŋlisitɔ atɔ̃. Ameyibɔawo dometɔ ɖeka ƒe ƒodo vuvu eye eƒe dɔgbowo ge do goe.
  Eye bɔmbwo ge, eye nusianu nɔ bibim, amidzraɖoƒe aɖe nɔ ɖiɖim, wodze wowó gɔme, wokaka tu ɖe ƒunukpeƒea katã kloe, emegbe woda nudzraɖoƒe bubu. Nusi ƒo wo katã tae nye be, siren siwo woda ɖe Yu-87 kple Focke-Wulf ƒe fairings me la do ɣli do dziku, si na ameyibɔwo kple Arabtɔ siwo tso dutanyigbadzisrafowo dome la dzi ŋɔ ŋutɔ. Gake edze abe yevuwo hã vɔ̃na nenema ke ene.
  Le kpɔɖeŋu me, Britaintɔwo ƒe frigate eve va dze wo nɔewo dzi ale gbegbe be dzodoƒeawo nɔ ɖiɖim. Eye frigate siwo ho la ƒe gbeɖuɖɔ gɔ̃ hã wó le yame abe agble siwo me woɖe tomenuwo le ene, eye ɖeko cruiser la nyrɔ ɖe anyigba.
  Eŋlisiawo ƒe aʋawɔʋu si nye "Cromwell" si ƒe nuyi le kpuie, gake eƒe duƒuƒu si sɔ eye wòtsɔ aʋawɔnu siwo ŋu ŋusẽ le ŋutɔ le ŋgɔgbe la, do du sesĩe le vɔvɔ̃ ta eye wògbã eya ŋutɔ ƒe nudzraɖoƒe, eye wògbã eya ŋutɔ ƒe asrafo wuieve siwo tɔtɔ gɔ̃ hã le mɔa dzi. Tɔtɔ va nɔ dzidzim ɖe edzi. Eŋlisiawo ƒe yameʋu si tsɔa yameʋua dze ʋuʋu gɔme, eye dreadnought sesẽ la da tu... le ƒuta, afisi eya ŋutɔ ƒe asrafowo nɔ ʋuʋum le.
  Eye le tsiẽƒe sia me la, ame eve tsi anyi meɖe fu kura o. Wo dometɔ ɖeka nye Indiatɔ, si nɔ pɔmpi aɖe sim vivivi, eye evelia nye nyɔnu, si dze ƒã be etso Arabtɔwo, gake edo asrafowo ƒe awu. Wo ame evea metsɔa ɖeke le ku si le du dzi la me o. Alo ne míagblɔe tututu la, sɔdola gbogbo aɖewo siwo le tsɔtsrɔ̃m la nɔ kaƒoƒo aɖe si mebɔ o ƒom. Enye fefe si me wotsɔa ka blaatɔ̃ vɔ eve ƒoa fefee kple fefewɔlawo, eye le se siwo ŋutigbalẽ dzĩa ŋutɔ to vɛ nu gɔ̃ hã.
  Arab nyɔnu aɖe gblɔ be:
  - Ke hã, toɣliɖeɖe geɖe le eme! Eye nukatae nàhe vɔvɔ̃ sia tɔgbe vɛ?
  Asrafoawo dometɔ ɖeka, si ƒe akɔta wotsɔ aŋetu lã la, ƒu du va do go Indiatɔ la kloe, gake wotsɔe ƒu gbe ŋumaɖɔɖotɔe abe avuvi ene. Ʋu suesuesuewo ge ɖe mo si ƒe ŋutigbalẽ biã la dzi eye wòƒo wo, henɔ alɔgbɔnu kom. Emegbe ede dzesii be:
  - Toɣliɖeɖe nye na amesiwo gbɔdzɔ, siwo ƒe mo biã. Mí Apachetɔwo míebua tame alea - ne futɔ aɖeke meli o la, ekema futɔ aɖe ado - enyo wu gɔ̃ hã!
  Nyɔnu viviti la de dzesii be:
  - Esia nye gbɔdzɔgbɔdzɔ si bɔ ɖe amesiwo gblɔna be yewoxɔ Kristo dzi se la si. Wolɔ̃a nuƒoƒo tso vɔsa ŋu, gake wometsɔa wo ɖokui saa vɔe o.
  Indiatɔa ʋuʋu ta kabakaba be:
  - Wotu ɖoɖo ɖe gɔmeɖoanyi si dzi siminti nye xɔse eye ke nye lɔlɔ̃nu! Xɔse nye sika dzi, eye lɔlɔ̃nu nye gayibɔ ƒe asibidɛ! Ame siwo ƒe mo biã koe ɖeka alo evelia mele wo si o.
  . TA No. 5 lia
  Eye nyɔnuvi aɖe hã le Germanytɔwo ƒe bɔmbdadaʋua me. Le go sia me la, Viola. Blonde dzetugbe aɖe ŋutɔ, eye eƒe zɔhɛe nye Nicoletta. Eye nyɔnuvi eveawo siaa ƒe nu léa dzi na ame ŋutɔ. Woda bɔmb tso teƒe kɔkɔ aɖe. Eye aʋawɔlaawo hã nyea afɔ ƒuƒlu eye wodoa bikini.
  Nyɔnuviawo doa ɣli na wo ɖokui be:
  - Míenye fiafitɔwo ale gbegbe be míenye supermen!
  Nicoletta hã tsɔa bɔmbwo ƒua gbe le yameʋua ƒe akpa si le ʋua me. Eye wòtsrɔ̃a futɔ la. Britaintɔwo xɔa esia nenema.
  Viola ada bɔmb si wua ame hã tso dziƒo. Eye awu Leo Fiaɖuƒea ƒe aʋawɔlawo.
  Eye alesi wòzɔnae hã:
  - Meƒãa vɔvɔ̃ ɖe Britain!
  Eye wòʋuʋua eƒe afɔ ƒuƒlu. Eye nàdzi ha be:
  - Míavuvu Churchill ɖe akpa vovovowo!
  Nyɔnuvi siwo tso Yu-188 la bi ɖe bɔmbdada me ŋutɔ. Woƒe ʋua nye yeye eye wòde ŋgɔ wu. Eƒe tu ƒe nɔnɔme te ŋu daa tu kabakaba ŋutɔ.
  Eyata woda tu nyɔnuviawo kple Eŋlisi aʋawɔla aɖe.
  Woƒe yameʋua zɔna kabakaba ŋutɔ. Aʋawɔlaawo gazãa woƒe afɔ ƒuƒlu tsɔ ɖea tsɔtsrɔ̃ ɖa.
  Viola do ɣli be:
  - M"le nye futɔwo katã ƒom ɖe aɖaka la me!
  Nicoletta do ɣli be:
  - Eye metsɔa futɔ la ƒua gbe!
  Eye aleke gbegbe wòate ŋu axɔ eƒe afɔ ƒuƒlu aʋuʋui enye si!
  Esiawoe nye nyɔnuviawo kple alesi woƒoa futɔwoe. Eye mègadzudzɔ o. Aryatɔ vavãwo.
  Eye ne wotro woƒe no ƒuƒluwo heʋuʋu wo.
  Eye wogada bɔmb ake.
  Eye nyɔnuviwo hã le afisia, le yameʋu bubuwo me. Eva si le bɔmb dam lae nye esi. Etsrɔ̃a Eŋlisigbe eye wòdzia ha be:
  - Nye gã ŋutɔ!
  Eye Eva hã tsɔa eƒe afɔ ƒuƒlu tsɔa afɔ ƒua du.
  Gake Viola agada bɔmb la ake eye wòado ɣli be:
  - Nyee nye nyɔnuvi gbemelã, medi ŋutsu ewo le gaƒoƒo ɖeka me, si fa miamiamia ŋutɔ eye wòwɔ nuku ŋutɔ!
  Britain-srafo geɖe siwo nɔ bibim la ƒu du yi tsia me be yewoaklɔ dzoa ɖa. Enɔ ƒoƒom gɔ̃ hã tso tsia me yiyi ta, wose ɣlidodo kple gbemelãwo ƒe ɣlidodo. Eye gotagome siwo me ʋu le la nɔ tsatsam le atsiaƒu ƒe futukpɔa dzi, wole ɣie le gɔmedzedzea me, emegbe wokaka vivivi henɔ ɣie. Eye afisi nye fiaɖuƒe gãtɔ kple esi keke ta wu le Anyigba dzi tsã ƒe aʋawɔlawo nɔ woƒe amegbetɔ ƒe dzedzeme bu ge. Arab nyɔnua ƒo nu vlodoametɔe be:
  - Eye ŋutsu siawo zi mía dzi be míado burqa!
  Ŋutsu dzĩ la, si nɔ ŋku ʋuʋum ayetɔe la, de dzesii be:
  - Edze abe wò ŋkuléle ɖe nu ŋu si doa ŋɔdzi na wo la doa vɔvɔ̃ na wo ene!
  Arab nyɔnua ɖe eƒe aɖuwo ɖe go fewuɖutɔe hegblɔ be:
  - Nyɔnu ƒe fafɛ sɔ kple aʋawɔnuwo ƒe sesẽ, ɖeko wòwua ame wu eye wòte ŋu wɔa nu vovovowo le ametakpɔkpɔ me!
  Germanytɔwo lɔ̃na be yewoadze ame dzi enumake kple yewoƒe ŋusẽ katã, si nye kɔdala si bua futɔa ƒe dzadzraɖomakpɔmakpɔ ŋu la, tsɔa eƒe ŋusẽ katã ƒua du enumake yia futɔa gbɔ enumake ƒe aɖaŋu. Ne futɔwo ƒe yameʋu gbogbo aɖewo le dzo dam le yameʋudzeƒewo, womete ŋu le dzodzom o. Esi woawo ŋutɔ ƒe bɔmbwo wó le Lancaster ƒomea me, eye wogblẽ nusianu si ƒo xlã wo dome. Aɖaŋu sesẽ siwo wɔa dɔ nyuie. Eyata tsiẽƒe ƒe saŋkuƒoƒo ɖo eƒe ŋusẽ ƒe kɔkɔƒe, eye emegbe wòdze egɔme nɔ ɖiɖim.
  Gake esia mewu enu ɖe afima ya o, yameʋu me mama va dze dɔwɔwɔ gɔme. Togbɔ be Britaintɔwo le atikewɔwɔ sia tɔgbe yome tim hã la, woate ŋu ano wo woazu lãgbalẽgolo kura. Dzɔgbenyuietɔe la, wowɔ yameʋu siwo ɖiɖina ɖe anyigba le agbɔsɔsɔ si hiã me xoxo eye wotrɔ asi le mɔnu siwo dzi woato ahe wo ŋu nyuie. Ðewohĩ nyuitɔ kekeake le xexeame egbea.
  Eyata wodzona, menye abe akpakpa ene o - wodzona blewu, gake woƒua du ale gbegbe, eye Wagner - si nye Hitler ƒe asinudɔwɔwɔ si wòlɔ̃na wu la ƒe hadzidzi gɔ̃ hã kpena ɖe wo ŋu. Amekae gale agbe si ɖo ŋku sinima "Apocalypse" dzi, afisi Amerikatɔwo zã ha sia koŋ le esime wodze Vietnamtɔwo dzi. Alesi wòdo vɔvɔ̃ na woe. Eyata Wagner, kple dziɖegbe ƒe nɔnɔmetatawo, to amplifiers dzi enye si. Aʋawɔʋukulaawo tsɔa phosphorus sisi ɖe woƒe mo eye wota wo ɖokui, wodzena ame dziŋɔwo, abe woƒe tsiẽƒe ƒe gbɔgbɔ vɔ̃wo ene. Wotue ɖe susu me ŋusẽkpɔɖeamedzi aɖe hã dzi. Gakpe ɖe eŋu la, wotsɔa atike aɖewo kple magnesium ƒe ƒuƒu aɖewo dea phosphorus la me be wòana wòaklẽ hena ɣeyiɣi kpui aɖe ya teti. Ewɔ nuku ale gbegbe, vevietɔ le dzudzɔ si le keklẽm kple dzo gbogbo aɖewo ƒe megbe. Tu siwo wotsɔa mɔ̃ ƒoa nui gɔ̃ hã le wo si, eye woɣla wo hã ɖe ʋɔ driba ƒe nu ƒe nɔnɔme me. Emegbe Germanytɔwo ƒe tu siwo me wodea ha viviwoe kple tu sue siwo wolé la le ƒoƒom. Eye fli siwo wotso, siwo vuvu la dzea aʋadziɖulawo ƒe afɔkpawo dzi. Eye ɖeko ame geɖe dina be yewoana ta, togbɔ be Britaintɔwo sɔ gbɔ wu Germanytɔwo hã.
  Indiatɔ kple Arab nyɔnu aɖe ɣla wo ɖokui ɖe do sue aɖe si woɣla nyuie me. Redskin de dzesii be:
  - Enyo, míeƒã wo!
  Ewɔ nuku na nyɔnu si ƒe taɖa le yibɔ la be:
  - Èle gbɔgblɔm be míele gbɔgblɔma? Ðewohĩ míawoe nèdi be yeagblɔa?
  Indiatɔa ʋuʋu ta le mɔ gbegblẽ nu:
  - Ao! Palefaces le Britaintɔwo ƒom eye esia nye dzesi nyui aɖe! Eye ne ɣeyiɣia de la, míaƒe ŋkekenyuia ava! Ɣekaɣie Indiatɔwo ana ablɔɖe woƒe anyigbagã la!
  Arab nyɔnua ƒo nu vlodoametɔe be:
  - Ðe wò, le vo me, gblɔna be yekpɔ ŋusẽ ɖe xexeame dzia?
  Indiatɔa ko alɔgbɔnu lɔlɔ̃tɔe abe ɖe wòle nu me ɖem na ɖevi si ƒe susu mewɔ dɔ nyuie o ene be:
  - Zi geɖe la, naneke megblẽa amesiwo di be yewoaxɔ nu fũu akpa la ɖi o! Eyata gaku gã la naa nu me tsi!
  Fuhrer la mekpɔ nusi eƒe akpɔkplɔwo kple akpɔkplɔwo nɔ wɔwɔm ya o, gake le gɔmeɖose nu la, esusui be Germanytɔwo ƒe asrafowo ƒe mɔ̃a awɔ nusianu pɛpɛpɛ. Le goawo katã me la, wowɔa Germany-srafowo ƒe amedzidzedze vaseɖe Kursk Bulge le dɔnyala ƒe ɖoƒe kɔkɔ aɖe. Ame aɖewo yɔa wo gɔ̃ hã be dzidzenuwo. Ewɔ nuku gɔ̃ hã be mɔ̃ ma tɔgbe ƒu du eye emegbe wògbã keŋkeŋ.
  Eye nyɔnuviawo kpɔa drɔ̃e ma tɔgbe, nyagblɔɖi ƒe ŋutega ƒomevi aɖe, si sedede sesẽ aɖe do kplamatse - tso!
  
  
  TSAR MICHAEL EVELIA
  Nicholas II nye amesi wodze agbagba be yewoawu le Japan. Ɣemaɣi gɔ̃ hã la, eku esime wònye fiazikpuia ƒe domenyila. Amewuwu ƒe agbagbadzedze xɔŋkɔ aɖe si dzɔ le ŋutinya ŋutɔŋutɔ me. Tsarevich Nicholas xɔ abi, gake etsi agbe nukutɔe.
  Gake nukunu aɖeke medzɔ o. Dzɔgbenyui sia, na tsar si mekpɔ dzɔgbenyuie o wu le Russia ƒe ŋutinya katã me. Nicholas ku... Eye amesi bu la hã ku kplii, amesi, le nyateƒe me, le manyamanya me, gake egatsrɔ̃ fiaɖuƒe kple fiaƒomea kokoko.
  Eye le ƒe 1894 me, esime Michael II xɔ ƒe wuiatɔ̃ la, eva nɔ fiazikpuia dzi. Tsar Nicholas nɔviŋutsu. Zi geɖe la, amea menye bometsitsi o, eƒe nya me sẽ ŋutɔ eye dzi le eƒo. Mikhail Aleksandrovich Romanov nye aʋawɔha aɖe si nye gbemelãwo ƒe amegã le Xexemeʋa Gbãtɔ me eye wòɖe dzesi le aʋawɔwɔ me. Le goawo katã me la, enye ame sesẽ wu Nikolai, si kɔkɔ wu, eye eƒe mo ɖea nu fiana wu. Ðe wòdze aɖaŋu wua? Nicholas II menye bometsila, si si ŋutete le o. Gake meganye ame sesẽ o, eƒe tamesesẽ, eye wodzii be wòanye fia o. Gakpe ɖe eŋu la, Nicholas II ƒe kuxiwo hã, vevietɔ le srɔ̃a gome.
  Mikhail menye bometsitsi wu nɔviaŋutsu o, eye vevietɔ wu la, eƒe dzɔgbenyui le... Enyo, Nikolai, eganye ŋkɔ gbegblẽ na tsars. Eye Nikolai ye nye ame gbãtɔ si do kpo nu. Tso gɔmedzedzea me ke la, Decembertɔwo ƒe aglãdzedzea. Emegbe aʋa si wowɔ kple Iran ƒe gɔmedzedze si medze edzi o. Woɖu aʋadziɖuɖua dzi, gake aʋadziɖuɖu geɖe menɔ anyi o. Eye Iran menye hoʋlila na Russia do ŋgɔ o. Aʋawɔwɔ kple Turkey. Azɔ hã mekpɔ dzidzedze boo aɖeke le gɔmedzedzea me o. Eye aʋadziɖuɖuawo gblẽ ʋu geɖe. Eye aʋadziɖuɖu ʋɛ aɖewo koe li.
  Eye emegbe aʋa si wowɔ le Caucasus ƒe blaene kloe kple Shamil. Eye esia gblẽ, kekeɖenudɔa tsikpe. Eye mlɔeba la, dziɖuɖu le Crimea-ʋaa me. Eye le nya siwo wogblɔna nu la, Tsar Nicholas ye nye ame gbãtɔ si wu eɖokui.
  Ẽ, dzɔgbevɔ̃e medzɔ fia ma o. Michael Gbãtɔ... Eɖu fia le Xaxaɣiwo. Eɖe Russia ɖe agbe. Exɔ du ʋɛ aɖewo tso Poland. Ewɔ ŋgɔyiyi aɖewo le Siberia. Gake menɔ agbe didi o. Gake le goawo katã me la, fia la nye nusi sɔ. Eye womede tome vevie o.
  Mikhail Romanov ƒe ɖoɖoa sɔ kple Nicholas II tɔ: keke ɖe enu yi China kple Ɣedzeƒe. Port Arthur ƒe xɔtutu. Dutadɔnunɔlawo kple Germany, dzadzraɖo ɖe aʋawɔwɔ kple Japan ŋu. Nyateƒee, edze ƒã be míate ŋu awɔ aʋa kple Ɣe si le dodom ƒe Anyigba la manɔmee o. Ewɔ nublanui ŋutɔ be enɔ aʋawɔnuwo dzram ɖo vevie. Eye ɖekakpui tsar la di ŋutikɔkɔe, di be yeaɖu dzi, di be yeawɔ Yellow Russia. Tsɔ kpe ɖe eŋu la, edze ƒã be China do ŋugbe be yeazu dukɔ gã aɖe le etsɔme, eye anyo wu be woamae fifia. Togbɔ be eƒe akpa kakɛkakɛe.
  Japan dze Russiatɔwo ƒe asrafoha si le Port Arthur dzi.
  Emegbe wodɔ Ƒudzisrafomegã Makarov ɖa. Fifia ya la, ame aɖeke meku o. Eƒe akpa aɖee nye be Mikhail meɖe mɔ na Tsarevich Kirill be wòade nu Makarov me o eye menɔ melia me o. Eye esia trɔ mɔa vie.
  Admiral Makarov na hehe asrafoha la. Emegbe esi wolé Japantɔwo ɖe tomebɔmbwo me la, ete ŋu dze Togotɔwo ƒe ƒudziʋawɔʋuwo dzi.
  Ƒudziʋaa wu enu kple aʋadziɖuɖu si ŋu kakaɖedzi le na Russiatɔwo ƒe ƒudziʋawɔʋuwo. Gake emegbe la, Japantɔwo va ɖe to ɖe Port Arthur ke hã. Gake menye ɣeyiɣi didi aɖeke o. Mikhail ɖe Kuropatkin ɖa, eye wòɖo aʋafia si metsi o eye wòbi ɖe dɔa me wu. Eye wogaɖu aʋadziɖuɖuwo dzi le anyigba dzi.
  Le goawo katã me la, woɖu Japan dzi le ƒua dzi. Eye emegbe asrafowo ɖi go.
  Samurai la tsɔ eɖokui na. Russia gaxɔ Kuril Ƒukpowo, xɔ Taiwan, kple Korea.
  Emegbe la, Chinatɔwo ƒe nuto geɖe va zu fiaɖuƒea ƒe akpa aɖe lɔlɔ̃nu faa, eye woɖo Zheltorossiya. Fiaɖuƒea keke ta eye wòkpɔ dzidzedze.
  Duma aɖeke meli o, demokrasi si mehiã o aɖeke meli o. Menye agbe o, ke boŋ amenuveve! Dukɔa ƒe ŋgɔyiyi kabakaba. Gake le dzɔdzɔme nu la, Xexemeʋa Gbãtɔ nye nusi womate ŋu aƒo asa na o. Eye azɔ ʋɔ driba ƒe gaƒoƒo la de.
  Gake kaka ɣeyiɣi sia naɖo la, aʋawɔʋu siwo mesẽ o siwo nye "Luna"-2, aʋawɔʋu sesẽ siwo nye "Peter the Great", siwo ƒe nɔnɔmetata Mendeleev viŋutsu wɔ, kple bɔmbdadaʋu sesẽtɔwo kekeake le xexeame nɔ Russia si xoxo: "Svyatogor" kple "Ilya Muromets". Aleae ŋusẽa nɔ xoxo!
  Eye Russia-srafowo te dziɖuɖu tso ŋkeke gbãtɔwo dzi. Eye tsarist-srafowo ƒe xexlẽme, le nyateƒe si wònye be woxɔ China ƒe afã xoxo ta la, sɔ gbɔ ŋutɔ.
  Russia-srafowo ɖu Germanytɔwo dzi le Prussia ƒe ɣedzeƒe gome eye woƒo xlã Königsberg. Wokplɔ Lviv kple Przemysl siaa enumake. Asrafo geɖe nɔ Russia si akpa , eye aʋawɔʋu siwo me mekɔ o siwo zɔna la sɔ gbɔ ŋutɔ. Si mesɔ kplii o eye wòɖe ŋusẽ dziŋɔ aɖe fia. Aʋakɔ ɖeka ɖesiaɖe dze anyi.
  Russia-srafowo xɔ Budapest xoxo.
  Germany kpɔ eɖokui le nɔnɔme sesẽ aɖe me. Russia-srafowo nɔ tetem ɖe Oder-ʋua ŋu xoxo. Italy hã ɖe gbeƒã aʋawɔwɔ ɖe Austria ŋu. Nyateƒee, Ottoman Fiaɖuƒea ge ɖe aʋa si wowɔ kple Russia me. Gake ɖeko esia trɔ zu dziɖuɖu kple dziɖuɖu le goawo katã me.
  Russia-srafowo tso Oder-tɔsisia xoxo. Eye le dzomeŋɔli la, wodze ahom sesẽwo ƒoƒo gɔme le Berlin. Naneke meli si alé dua ɖe te o. Eyata ŋusẽ geɖe gakpɔtɔ le Germanytɔwo si wobla ɖe Ɣetoɖoƒedukɔwo me.
  Eye Wilhelm kple eƒe dɔwɔƒegã ɖe gbeƒã ŋutifafa kabakaba, alo ne míagblɔe tututu la, woatsɔ wo ɖokui ana.
  Ɣleti ade koe aʋawɔwɔa xɔ. Russia-srafowo xɔ Istanbul. Eye Tsar Michael II ƒe asrafowo xɔ Türkiye.
  Le ema megbe la, wowu ŋutifafa nu le Peterhof. Austria-Hungary kaka eye meganɔ anyi o. Galicia kple Bukovina va zu Russia-nutowo. Czech Republic kple Slovakia va zu fiaɖuƒe siwo Tsar Michael II nɔ ŋgɔ na. Hungary hã da asi ɖe Russiatɔwo ƒe Tsar dzi be enye yeƒe fia.
  Krakow kple anyigba bubuwo ge ɖe Poland Fiaɖuƒea me. Wotso Ɣedzeƒe Prussia, Danzig va zu Russiatɔwo ƒe du. Asia Sue, kple Iraq ƒe akpa gãtɔ kple Baghdad va zu Russiatɔwo. Basra kple Palestina nuto koe Britaintɔwo xɔ, eye France xɔ Siria ƒe dzigbe.
  Woɖo Yugoslavia fiaɖuƒea hã, si me Michael II va zu hatidziɖula le. Mexɔ nu vi aɖe le asinye na ɖokuinye kple Italy. Eyata Russia te ŋu va zu aʋadziɖula gã aɖe. Eye wòbu nu suesuesuewo le gazazã suewo ta. Gake ele kokoko be Germany naxe ga si woatsɔ axe fe na Russia la ƒe akpa gãtɔ. Aʋadziɖuɖu wɔdɔɖeamedzi!
  . TA No. 2 lia.
  Le esia megbe la, aʋa sue geɖewo gadzɔ. Russia xɔ Afghanistan ƒe akpa gãtɔ - dzigbe yi Britain, eye Iran ƒe akpa eve le etɔ̃ me - dzigbe hã nye Britaintɔwo. Emegbe tsarist, Franse kple Britain-srafowo ma Saudi Ƒukpo Afã la me mlɔeba. Dziɖuɖu ƒe dziɖuɖu do mo ɖa. Japan hã te ŋu xɔ Germanytɔwo ƒe nunɔamesi aɖewo na eɖokui.
  Vaseɖe ƒe 1929 me la, wokpɔ ganyawo ƒe ŋgɔyiyi le xexeame katã - esi sesẽ wu le Russia. Gake Ganyawo ƒe Sesẽ Gã la kplɔe ɖo. Esiae na Hitler va xɔ dziɖuɖu le Germany.
  Le Russia hã la, tɔtrɔ kpata kple dɔmedzoedoname ƒe seselelãmewo dzi ɖe edzi. Gake le ƒe 1931 me la, aʋa yeye aɖe dzɔ kple Japan le China ta. Russia sesẽ wu, eye Ƒudzisrafoha la ƒe amegãe nye Admiral Makarov teƒenɔla si dze - Admiral Kolchak.
  Aʋadziɖuɖu, anyidzedze, kple Japan kple eƒe Pasifik-nunɔamesiwo katã va zu Russia ƒe nuto. Eye Tsar Michael II kple Japan Fiagã hã. Ẽ, ewɔ dɔ nyuie ale gbegbe. Gake ʋiʋli be woaɖu xexeame dzi mewu enu o.
  Hitler nɔ eƒe ŋusẽ dzim ɖe edzi. Eye nubabla aɖe do mo ɖa: Germany, Italy, Russia, tsi tre ɖe Britain, France, Holland, Belgium kple USA ŋu.
  Le ƒe 1940 me la, tsarist-srafowo wu China dzi ɖuɖu nu ŋutɔŋutɔ eye woƒu du yi Franseawo, Hollandtɔwo kple Eŋlisiawo ƒe nunɔamesiwo dzi.
  Hitler dze aʋaa gɔme le June 22, 1941 dzi esi wòdze France dzi. Ðoɖo gã aɖe nɔ Fuhrer la si eye Mainstein ƒe nunya hã nɔ esi. Russia dze Britaintɔwo kple Franseawo ƒe anyigba siwo dzi woɖu le Asia kple Afrika dzi. Esia nye aʋawɔwɔ ŋutasesẽtɔe ale gbegbe.
  Russia xɔ nɔƒe gbãtɔ le xexeame xoxo le amewo ƒe agbɔsɔsɔ gome, wotsɔ aʋawɔʋu kple yameʋu nyuitɔwo kekeake kple esiwo de ŋgɔ wu la ɖo eƒe asrafowo ŋu. Helikɔptawo, aʋawɔyameʋuwo, amedzidzeyameʋuwo, bɔmbdadaʋuwo, siwo dome yameʋuwo hã le, le wɔwɔm le agbɔsɔsɔ gã me xoxo! Le goawo katã me la, le mɔ aɖe nu la, nusianu le edzi yim nyuie.
  Hitler xɔ France, Belgium, Holland kple Denmark le ɣleti ɖeka kple afã me! Tsar ƒe Russia xɔ Norway kple Sweden. Hekpe ɖe India, Indochina, Iran ƒe dzigbe, Saudi Ƒukpo Afã dzi eye woge ɖe Egipte.
  Eŋlisiawo kple Franseawo ƒe asrafoha siwo nɔ anyi le dutanyigbawo dzi la to vovo le woƒe aʋawɔwɔŋutete si mede o ta eye asrafogbɔgbɔ si mebɔ kura o nɔ wo si - wotsɔ wo ɖokui na tsitretsiɖeŋu aɖeke manɔmee kloe.
  Hitler ŋutɔ di be yeaʋu ayi Afrika, gake Spain tsi tre ɖe Germany ŋu. Emegbe fasitɔwo dze Franco dziɖuɖua dzi heɖu edzi. Eye emegbe Portugal. Le amedzidzedze sesẽ aɖe megbe la, woxɔ Gibraltar!
  Eyome, Russia kple Germany ɖu Afrika dzi. Le afisia la, teƒe gãwo, avewo, dzogbewo, kple mɔwo ƒe anyimanɔmanɔ nye mɔxenu wu Britain, France, kple Portugal ƒe dutanyigbadzisrafowo gbɔdzɔ eye wotɔtɔ la ƒe tsitretsitsi.
  Woxɔ anyigbamamawo le amewo si. Aʋawɔwɔ siwo dzɔna ɣeaɖewoɣi, tsitretsitsi ɖe nu ŋu. Russiatɔwo ƒe aʋawɔʋuwo gakpɔtɔ nye nyuitɔwo eye woate ŋu atrɔ asi le wo ŋu nyuie, vevietɔ esi le titina: "Nikolai", si wotsɔ ŋkɔ na Tsarevich Nicholas, si Japantɔwo wu.
  Gake ne ènya dzɔgbevɔ̃e si me samurai Tsuda Sanzo xɔ na Russia la, ekema anye ne wogbã ŋkuɖodzikpe si wotsɔ nɛ si ŋu Eiffel Mɔ̃ kɔkɔ le le St. Petersburg. Alo ɖewohĩ ètsɔ eƒe ŋkɔ na aʋawɔʋua.
  Aleke kee wòɖale o, "Nikolai"-3 nye aʋawɔʋu si me kɔ vie - si ƒe kpekpeme mede tɔn blaetɔ̃ o, si zɔna kple diesel mɔ̃. Eƒe duƒuƒu lolo wu blaetɔ̃ vɔ ene si ŋu nya wogblɔna le xotutuwo me tɔ, eƒe ŋgɔgbeʋawɔnuwo le kpekpem wu eye wòle ƒoƒom wu, eƒe nɔnɔme bɔbɔ wu, eye tu si ƒe ʋuƒo didi wu nɔ esi, togbɔ be eƒe lolome sɔ kple esi ƒe didime nye milimeta 76 hã.
  Nuka kee nèɖagblɔ o, Russia xɔ Afrika ƒe akpa eve le etɔ̃ me kple edzivɔ, susɔeawo yi Germany kple Italy. Eye esi woda bɔmb gã aɖe le May 1942 me vɔ la, Russia kple Germany ƒe asrafowo ƒe anyidzedze ɖekae kplɔe ɖo le Britain. Kwasiɖa eve koe aʋawɔwɔa xɔ eye woxɔ England kple Ireland.
  Eye le ɣleti ɖeka megbe la, woxɔ Ireland.
  Amerika wɔ nu le mɔ si mewɔa naneke o nu boŋ, esi wònɔ vɔvɔ̃m be yeage ɖe aʋa si me afɔku le alea me, gake egakpena ɖe Britain ŋu kokoko kple nunɔamesiwo. Eyata Hitler, Mussolini kple Nicholas II ɖoe be yewoawu ŋusẽ si ŋu ŋusẽ le wu le ganyawo gome la nu.
  Gawu la, liƒo ɖeka le Russia kple Amerika le Alaska to. Eye wotu ketekemɔ si yi Chukotka xoxo - si ɖea vi ŋutɔ na aʋawɔwɔ!
  Eye fifia Russiatɔwo, tsarist-srafowo aʋu... Eye woage ɖe Alaska. Gake Amerikatɔwo ƒe aʋawɔʋuwo metsia tre ɖe Russiatɔwo gɔ̃ hã ŋu o. Esiae nye nusi dzɔ.
  Russia-srafowo dze anyidzedze gɔme le Alaska le September 1, 1942... Eye woyi ŋgɔ dzidzedzetɔe ŋutɔ.
  Tɔdzisasrãa ƒe ta kekem kabakaba. Eye abe alesi wònɔna ɖaa ene la, Russia nyɔnuvi dzetugbewo kpɔa gome le aʋawɔwɔawo me.
  Wole Nikolai-4 aʋawɔʋu yeyetɔ kekeake me. Aʋawɔlaawo nye afɔ ƒuƒlu, bikini koe wodona. Eye tu si ƒe ʋuƒo didi si ƒe didime nye milimeta 85 si ŋu ŋusẽ le wu le wo si: Sherman ƒe dziɖegbe.
  November mee xoxo, sno dza, gake nyɔnuvi dzetugbeawo: Natasha, Maria, Aurora kple Svetlana, medea dzesi awu aɖeke o eye wowɔa avu amama kloe.
  Le afisia la, aʋawɔlawo daa tu hegbãa wo kple ƒoƒo si sɔ pɛpɛpɛ tso Sherman ƒe tu aɖe me. Woɖe woƒe aɖuwo ɖe go. Natasha da tu eye wòdo ɣli be:
  - Meƒo amesiame ɖe fia la ta!
  Eye aleke gbegbe wògakpɔtɔ le dzo dam enye si!
  Emegbe Maria ada tu, eye wòada tu pɛpɛpɛ ale gbegbe be wòavuvu Sherman-ʋua ƒe xɔtaxɔe.
  Exɔe eye wòŋlɔ ɖe Twitter dzi be:
  - Nyee nye nyɔnuvi si tsoa ga!
  Eye emegbe Aurora ada tu aɖe ɖe yame. Eye wòde pɛpɛpɛ eye eme kɔ hã.
  Aʋawɔla la ƒoa ɣli be:
  - Yameʋuɖoɖo si kɔkɔ wu!
  Eye emegbe Svetlana atsɔ eƒe dziku ƒe ŋusẽ katã aƒo wò. Blonde nyɔnuvi tsɔtsrɔ̃la. Eye wòdoa ɣli be:
  - Dzomavɔ ƒe gbɔgbɔ vɔ̃e menye!
  Eye ame eneawo katã azɔ mɔ, eye woaʋu ato Alaska ƒe dzigbe gome.
  Eye Alexander-4 aʋawɔʋu, si hã nye mɔ̃ yeyetɔ kekeake si me nyɔnuvi dzetugbewo le lae nye esi. Tu sesẽ aɖe si ƒe ʋuƒo didi milimeta 130, tu enyi siwo wotsɔna ƒoa tu kple nyɔnuvi dzetugbe atɔ̃ siwo do bikini ƒe dɔwɔlawo.
  Woyia edzi hã daa tu, ƒoa Amerikatɔwo ɖa, gena ɖe Shermantɔwo me.
  Alenka ɖe asi le tu aɖe ŋu kple eƒe afɔbidɛ ƒuƒluwo eye wòdzi ha be:
  - Le Tsar Michael ƒe ŋutikɔkɔe ta!
  Esi Anyuta nɔ tu dam la, edo alɔe, eye wòtso Amerikatɔwo ɖe anyi:
  - Fia gã aɖe!
  Augustine hã ƒo, gbã Sherman la, nɔ ɣli dom be:
  - Na ŋutifafa, dɔsesẽwɔwɔ, fiaɖuƒe!
  Mirabela da tu emegbe. Egbã futɔa ƒe aʋawɔnuwo hã eye wòƒo ɣli be:
  - Na Russiatɔwo ƒe nudɔdɔ yeyea!
  Eye emegbe Olympic-fefewɔƒea da tu la, esime wònɔ ƒoƒom henɔ ɣli dom:
  - Nyee nye ŋusẽ kple vevesese alea na futɔ la!
  Nyɔnuviawo wɔa nu nyuie eye wodoa dzo. Le woƒe emerald kple safir ŋkuwo me la, tsiẽƒe ƒe dzobibi nɔa wo ŋu.
  Eye Alexander-4 ƒe aʋawɔʋu yeyetɔ kekeake si me womate ŋu age ɖo tso goawo katã me o la yi ŋgɔ heƒoa Amerikatɔwo. Aleae woɖea nu fiana kple tsɔtsrɔ̃ si ŋu nɔnɔme aɖeke mele o le.
  Eye nyɔnuviawo, tsikpe le ƒoƒom, eye wole bikini ko me eye wole amama kloe-wonya kpɔ ŋutɔ! Míele avu aɖe tsɔm vɛ!
  Alenka ada tu ɖe Amerikatɔwo ƒe ʋu aɖe dzi. Ale si wòƒonɛ hedzia hae:
  - Nyee nye xexeame ƒe ɣletivi!
  Eye emegbe Anyuta axɔe eye wòaɖe asi le eŋu, atso futɔa, eye wòaƒo ɣli be:
  - Eye ŋutikɔkɔe na fiaɖuƒea!
  Eye emegbe Augustine aƒo tu, atso futɔa ɖe anyi, agbã futɔa ƒe aʋawɔnuwo eye wòaƒo ɣli be:
  - Nyee nye nyɔnuvi si ƒe taɖa biã eye ŋukpe mele ŋunye o!
  Eye emegbe woatsɔ afɔkpa ado Mirabela. Eye ada tu si wua ame ɖe futɔa ŋu. Avuvu xɔ kɔkɔa eye wòado ɣli be:
  - Ram tso agbo me!
  Eye emegbe kalẽtɔ dzeani Olympic-fefewo adzɔ. Ada tu siwo wua ame wu ɖesiaɖe. Agbã futɔwo ƒe aʋawɔʋua eye wòado ɣli be:
  - Matutu amesiame adzoe!
  Afisiae aʋawɔʋu aɖe si ƒe kpekpeme nye tɔn blaadre va eye wògblẽa futɔwo ƒe mɔ̃ sesẽwo dome. Eye eʋãna bɔbɔe le sno me - mɔ̃ae nye yeyetɔ - gas turbine! Màte ŋu atɔ ʋu ma tɔgbe bɔbɔe nenema o.
  Alenka dzi ha be:
  - Ame aɖeke maxe mɔ na mí o! Ame aɖeke maɖu mía dzi o! Russia-amegãxiwo le futɔa vuvu! Russiatɔwo ƒe amegãxiwo - gbedoname na kalẽtɔwo!
  Eye le afisia hã la, ezã eƒe afɔbidɛ ƒuƒluwo, tsɔ le afɔbidɛa tem, ƒo futɔa. Nyɔnuvi ka gbegbee nye si!
  Anyuta hã dze anyi to eƒe afɔ ƒuƒlu zazã me eye wòdo ɣli be:
  - Eye me"nye gã!
  Eye emegbe Augustine da tu aɖe eye wòdo ɣli be:
  - Nyee nye nyɔnuvi gbemelã!
  Eye Mirabela aɖe asi le nane si wua ame keŋkeŋ eye wòado ɣli:
  - Na liƒo yeye siwo mebɔbɔ o!
  Eye aɖe eƒe aɖe si le pink eye wòdidi alea afia.
  Eye emegbe Olympic-fefewo aƒo Amerikatɔwo ahagbã wo, eye woawɔe nyuie ŋutɔ.
  Enyo, le goawo katã me la, aʋadziɖuɖu si me kɔ la dzena. Woɖu aʋa sia dzi eye Russia kple tsarist-srafowo le ŋgɔ yim.
  Kaka December 1942 nawu enu la, tsa-ʋakɔa xɔ Alaska katã xoxo, eye aʋawɔwɔ nɔ edzi yim le Canada.
  Tsɔ kpe ɖe aʋawɔʋuwo ŋu la, nyɔnu yameʋukulawo hã wɔa aʋa le yameʋu siwo me ya le me. Yameʋuɖoɖo geɖe le USA, gake eƒe nyonyome mede ŋgɔ kura o. Mate ŋu atsɔe asɔ kple Russiatɔwo ƒe yameʋuwo o. Nusiwo gbãa futɔa kple terminators ƒe sesẽme.
  Eye nyɔnuvi Anastasia kple Margarita le woƒe yameʋuwo me "Ekaterina"-6 alesi woƒoa gakɔntawo nu ƒu nyuie.
  Anastasia da Amerika yameʋu enyi ɖe anyi kple yameʋu atɔ̃ ƒe tu ɖeka ƒe gbagbã eye wòdo ɣli be:
  - Nyee nye super-class aʋawɔla ko!
  Eye wòtsɔa afɔ ƒuƒlu tea afɔtiawo.
  Margarita da Amerikatɔwo ƒe yameʋu ewo ɖe anyi le woƒe gbagbã ɖeka me eye wòdo ɣli be:
  - Eye nye hã nye klass si kɔkɔ wu gɔ̃ hã!
  Anastasia tsɔa eƒe afɔbidɛ ƒuƒluwo tea afɔtiawo eye wòdoa dzo ɖe futɔa ŋu. Adze United States Asrafowo ƒe ʋu adre dzi eye wòaƒo ɣli be:
  - Nyee nye aʋawɔla ale gbegbe be fia la kpɔ dzidzɔ!
  Margarita hã aɖe asi le amewula la ŋu eye wòaƒo ɣli be:
  - Eye menye fia la ɖeɖeko o! Míedze tugbe ŋutɔ!
  Nyɔnuviawo wɔa avu heƒoa ʋu vovovowo. Wotsɔa futɔa ƒua gbe abe sisiblisi kukuwo ene dea gbeɖuɖɔgo me. Eye wogblẽa United States ƒe yameʋuwo dome.
  Anastasia da yameʋu bubu geɖe ɖe anyi eye wòdo ɣli be:
  - Na fia ƒe hɔ̃ si ƒe ta le eve!
  Margarita, si ɖe eƒe aɖu siwo le abe asike ene la ɖe go la, do ɣli be:
  - Le nu fafɛ sia tɔgbe ta!
  Eye wògaƒo Amerikatɔwo ƒe ʋu wuieve bubuwo hã. Nyɔnuvi siawoe nye esiawo. Nyɔnuviwo lɔ̃a amewuwu. Eye nàvuvui!
  Eye atsu kple asi sia wɔa dɔ...
  Eʋuna yia anyigba ƒe taɖodzinuwo gbɔ. Eye yi kple Shermantɔwo, nànɔ atam to wo me tututu. Abe ga ƒe aŋe ene. Eye gayibɔ kple gakpo sesẽtɔ kekeake me mama. Aleae woƒe anyidzedze va dzɔe.
  Anastasia ƒo Sherman geɖe eye wòdo ɣli na eɖokui be:
  - Nyee nye nyɔnuvi si te ŋu wɔa nu geɖe!
  Margarita ƒoa Amerikatɔwo hã le anyigba dzi henɔa ɣli dom be:
  - Gake naneke maxe mɔ nam o, eye mexe mɔ nam kpɔ o!
  Anastasia gbã futɔa, da aʋawɔʋuwo ɖe anyi eye wòdo ɣli be:
  - Na fia la, amesi menya nu alo fa miamiamia wu o!
  Nyɔnuviawo dze tugbe ya! Eye vevietɔ wu la, le bikini ɖeka ko me! Eye womate ŋu aɖu edzi o!
  Ame aɖeke mate ŋu aɖu nyɔnuviawo dzi alo axe mɔ na wo o!
  Anastasia, si le tu dam la, do ɣli le eƒe lãkusi tame be:
  - Nyee nye nyɔnuvi si gbãa gakpo!
  Margarita, si yi edzi le tu dam la, gblɔ kpee be:
  - Eye ga ɖesiaɖe!
  Nyɔnuviawo dzona hedaa tu... Togbɔ be vuvɔ le wɔwɔm eye dzomeŋɔli hã la, ema mexe mɔ na wo o. Aʋawɔwɔ le edzi yim le Canada.
  Anastasia gada tu ake eye wòdo ɣli be:
  - Mele abe ŋutsuvi ene!
  Margarit ɖo kpe edzi veviedodotɔe eye wòtsɔ akplɔ tsɔ dziku si nye ƒumelã klitsu aɖe ƒoe be:
  - Nyee nye amesi nye nukokoedonamela eye wòfa wu ame bubu ɖesiaɖe!
  Nyɔnuviawo, abe alesi nàte ŋu akpɔe ene, le ŋu ɖom ɖe nu geɖe ŋu ŋutɔŋutɔ eye dzɔgbenyui si womate ŋu aɖɔ o le wo si!
  Wole gaxɔgbalẽvi siwo le amama afã kple afã la ƒom ƒu! Eye womenya nuxaxa aɖeke o, ɖikeke mele eme o! Nukpɔsusu vovovo geɖe le wo si!
  Gake kpuie ko la, dzɔgbenyuie nɔ ame dzetugbeawo ŋu. Wolé aʋafia si xɔ ɣletivi ene la hedze edzi kple yameʋu. Atsyɔ̃ɖoɖo wɔnukuwo. Woafu wò hã nenema ke!
  Eye le afisia hã la, Russia kple Germanytɔwo ƒe aʋawɔʋuwo le ʋuʋum le Canada godoo.
  Gerda ƒe dɔwɔlawoe nye esi, le Germanytɔwo ƒe T-4 me. Le nyateƒe me la, ʋua gbɔdzɔ vie ne wotsɔe sɔ kple Soviettɔwo ƒe ʋuwo. Gake nyɔnuviawo mele bɔbɔe o - wowɔa avu afɔ ƒuƒlu eye wodoa bikini le vuvɔ me. Eye ema gblɔ nya aɖe!
  Mina míagblɔe tẽ be aʋawɔla mawo tɔgbe fa miamiamia! Womenya ɖikeke kple gbɔdzɔgbɔdzɔwo o! Safir kple daimɔnd le bibim le woƒe ŋkume! Atsyɔ̃ɖoɖo mawo mana anyigba sentimeta ɖeka pɛ hã na futɔa o! Wole kɔkɔe eye wowɔa nu vɔ̃ɖi le ɣeyiɣi ɖeka me.
  Wotsɔa ŋusẽ gã aɖe ʋãa wo ɖokui.
  Eye aleae wogbãa Amerikatɔwoe.
  Gerda zã eƒe afɔbidɛ ƒuƒluwo tsɔ da tu eye wònɔ ɣli dom be:
  - Nyee nye nyɔnuvi gbemelã! Eye menye ɖetugbui leaƒe kura o!
  Eye le ema megbe la, eɖoa nukoko me.
  Charlotte hã da tu tso tu la me. Ðewohĩ ŋusẽ mele eŋu akpa o, gake edaa tu kabakaba:
  - Mele abe anyi dzodzoe si le ɖuɖum ene!
  Le ema megbe la, tugbedzedzea axɔ eƒe aɖe didi la eye wòaɖee afia!
  Eye emegbe Christina ƒoa atam henɔa ɣli dom be:
  - Eye nye gbeɖiɖiwo hã! Klykov ƒoe!
  Eye eya hã aɖe eƒe amegãxi ƒe aɖuwo ɖe go, eye wòado ɣli.
  - Aʋadziɖuɖu yeye aɖe ava!
  Le nyateƒe me la, aʋawɔlawo sesẽna eye wowɔa adã ale gbegbe. Eye lãmekawo ƒe ŋusẽ kple dziku si nu sẽ ŋutɔ le wo si.
  Eye Magda hã aƒo futɔa. Agbã Sherman aɖe tso adzɔge, aƒoe pɛpɛpɛ ŋutɔ tso nuwuwu vaseɖe nuwuwu eye wòado ɣli:
  - Nyee nye Germanytɔ fafɛ ale gbegbe!
  Ame eneawo, togbɔ be ʋua menye nyuitɔ o hã la, wowɔa avu dzidzedzetɔe.
  Eye nukatae? Elabena awu aɖeke kloe mele wo si o! Eye aʋawɔlawo tsrɔ̃a futɔ la nyuie ŋutɔ.
  Gerda de dzesii dadatɔe be:
  - Míedze na Fuhrer la ale gbegbe!
  Le ema megbe la, tugbedzedzea agada tu ake eye wòaɖe eƒe mo sue dzeani la afia.
  Aryatɔwo ƒe gbɔgbɔ le aʋawɔla siwo le afisia si. Eye womevɔ̃na na vuvɔ o. Togbɔ be vuvɔ gakpɔtɔ le vuvɔŋɔli le Ɣetoɖoƒe Canada hã.
  Gake naneke meli o - afɔ ƒuƒlu kple amama kloe ko. Ekema dzɔgbenyui kple aʋadziɖuɖu anɔ anyi!
  Amesiawo nye aʋawɔla siwo yɔ fũ kple dada ƒe gbɔgbɔ.
  Fifia gɔ̃ hã la, Aryatɔwo ƒe kutrikuku mesɔ kplii o. Negbe Russia nyɔnuviawo koe mele eme o.
  Gake Natasha si le "Nikolai"-3 dzi, si hã do bikini eye wòdo afɔ ƒuƒlu, da tu, trɔ do go eye wòzɔ ƒo xlãe. Gake eƒe aʋawɔʋua nyo wu Germanytɔwo ƒe T-4. Aʋawɔwɔ le afisia sesẽ eye wowɔa adã ŋutɔ.
  Yankees-ha la le agbagba dzem be yewoagbugbɔ adzo. Gake Natasha ƒo "Adzetɔ" la ƒu anyi eye wòtsɔ dzonu ƒe aɖuwo ƒe alɔgbɔnukoko ƒo ɣli be:
  - Nyee nye nyɔnuvi ale gbegbe be ame aɖeke mate ɖe ŋunye o!
  Eye Maria da tu Amerikatɔwo ƒe aʋawɔʋuwo pɛpɛpɛ. Aƒo wo eye wòatsɔ aɖu ƒuƒlu aƒo ɣli.
  - Ŋusẽ aɖeke mate ŋu axɔ mí o!
  Eye emegbe Aurora hã ada tu ɖe wo nɔewo yome. Wotsrɔ̃ Sherman-ʋua. Ẽ nyɔnuvi emae nye nusi nèhiã.
  Eye emegbe Svetlana awɔ eƒe nudzɔdzɔ... Alesi wòave Amerikatɔwoe.
  Aʋawɔwɔwo hã le ƒua dzi. Russiatɔwo ƒe ƒudziʋawɔʋuwo xɔ Philippines.
  Eye afisia hãe nye ƒuƒoƒoa: nyɔnuvi ƒudzidela siwo metsɔ afɔ ƒuƒlu o. Azɔ hã ame dzetugbe siwo le amama kloe, le bikini me. Enye nyateƒe be yame ƒe nɔnɔme le Philippines nyona ŋutɔ le dzomeŋɔli gɔ̃ hã - dzoxɔxɔ, elabena equator kloe.
  Eye avuwɔwɔ kple tudada dzɔa dzi na nyɔnuviwo. Eye nàƒu du anɔ keklẽm afɔ ƒuƒlu, afɔkpodzi goglowo. Ðeko nyɔnuvi siwo le afisia nye lɔlɔ̃tɔwo. Nu nyuitɔ kekeake - super!
  Le mɔa nu la, wolɔ̃a gamenɔlawo gbɔ dɔdɔ sesẽe! Woblaa wo ɖe wo ɖokui ŋu eye emegbe wodoa wo. Eye ale gbegbe be gamenɔlawo ƒe susu meganɔa wo ŋu o! Eye wowɔa ɖoɖo ɖe tsɔtsrɔ̃ keŋkeŋ ŋu na wo ɖokui - alo ne míagblɔe tututu la, menye na wo ɖokui o, ke boŋ na woƒe futɔwo.
  Nyɔnuvi siwo le amama afã kple afã ƒe ƒuƒoƒo fafɛ mawo tɔgbe. Eye naneke mate ŋu axe mɔ na wo alo agbã wo o!
  Aʋawɔlaawo ɖoa Amerikatɔwo ƒe ƒudziʋu aɖe. Woti kpo gena ɖe eme amama kloe, afɔ ƒuƒlu, eye lãmekawo nɔa ʋuʋum le ŋutigbalẽ si ƒe amadede nye aŋutiɖiɖi te. Eye wotsɔa dziku ƒoa Amerikatɔwo ɖe anyi. Eye womenaa mɔnukpɔkpɔ sue aɖeke hã be woatsi agbe o.
  Eye fifia Stella dzetugbe la kple eƒe zɔhɛ Masha le dzedzem. Nyɔnuvi eveawo siaa nye ame kɔkɔ siwo ƒe lãmekawo le ɣie eye wotsoa amesiame. Nusi menye ƒoƒoe o enye ŋutilãwo lãɖeɖe kple wo vuvu!
  Nyɔnuviawo zɔna le Amerikatɔwo ƒe melia me. Ne woʋuʋu asi yi ɖusime la, ke enye ablɔ, ne woʋuʋu asi yi miame la, ke enye mɔdodo!
  Eye nyɔnuviawo hã madzudzɔ o! Womegblẽa mɔnukpɔkpɔ ɖi na tsitretsiɖeŋulawo o! Eye ne wodo ɣli hedze woƒe lãmekawo ʋuʋu gɔme ya ɖe!
  Eye wogaʋuʋua woƒe yiwo henɔa ɣli dom ake.
  - Míenye nyɔnuviwo na Tsar, Fofonyigba kple Mikhail Romanov!
  Eye wotsonɛ abe samurai cabbage ene. Eyata Stella xɔe eye wòtsɔ eƒe afɔ ƒuƒlu ƒo United States-srafomegã la ƒe akɔta. Adzo ayi dzi eye wòati kpo age ɖe ƒua dzi.
  Blonde terminator la ana:
  - Le nye ƒoƒo ta la, woxea fewo!
  Eye agaɖe eƒe aɖuwo eye wòaklẽ eƒe aɖu siwo le abe dzonu ene! Nyɔnuvi ka gbegbee nye si! Detsiƒonu kple ʋeʋẽ lilili wu!
  Eye nyɔnuviawo ƒua du yia wo ɖokui gbɔ. Eye wotoa afima abe ahomya ƒe ƒutsotsoe ene. Womenaa mɔnukpɔkpɔ futɔa o. Ŋusẽ gã aɖe le wo si. Abosamwo kple mawudɔla akpe geɖe ƒe viviti.
  Eye Masha, amesi tsɔa akplɔ eve lãa ta etɔ̃ zi ɖeka lae nye esi! Nyɔnuvi sia nye - nyɔnuvi na nyɔnuviwo katã!
  Atsyɔ̃ɖola eveawo siaa tso abe ɖe wotsɔ yiwo le ɖa ƒom ene. Eye gbɔdzɔgbɔdzɔ alo ɖikeke aɖeke mele woƒe nuwɔnawo me o. Ʋuʋu na ɖokuiwò, màgbugbɔ ɖe megbe alo ana ta o. Dzɔdzɔenyenye bia be ameƒomea nawɔ ɖeka. Fiaɖuƒe ɖeka, fiakuku ɖeka, taɖodzinu ɖeka kple kekeɖenudɔ yi yamenutome.
  Le ɣeyiɣi sia me tututu la, wole Anyigba ƒe satelait gbãtɔ si wowɔ kple asi la dam ɖe ɣletinyigba dzi. Afisiae wòle yameʋu kum le xexeame godoo.
  Eye Russia nyɔnuvi siwo do bikini ʋlia wo ɖokui ta. Eye womebɔbɔ ɖe anyi wu futɔ o. Eye Amerikatɔ siwo dzetugbeawo lã wo kakɛkakɛe la dzea anyi. Ke hã, nyɔnuvi siwo le ɖoƒe kɔkɔtɔ kekeake kple aɖaŋu deŋgɔwo.
  Ɣeaɖeɣi la, wote ŋu wɔ aʋa le Japan. Wowɔ avu le teƒe kɔkɔwo hã. Wolé fiagã la ŋutɔ. Woɖe woƒe aɖaŋu gã la fia. Dzo le wo me ale gbegbe eye lãmekawo ƒe ŋusẽ sɔ gbɔ ale gbegbe. Nyateƒee, nyɔnuvi mawo nye nukunuwɔwɔ ƒe nukunu!
  Wolã samuraitɔwo le fiasãa me. Eye woawo hã wonɔ amama kloe henɔ afɔ ƒuƒlu. Nyɔnuvi siwo te ŋu wɔa nu siwo wɔa nuku na woƒe futɔwo.
  Eye wotsoa lã ɖesiaɖe heɖea woƒe aɖaŋudɔwo fiana. Aʋawɔlawo, ɖikeke aɖeke mele eme o, yia ŋgɔ.
  Wotsɔ akplɔ lã Amerikatɔ ƒudzisrafomegã aɖe ƒe ta. Eye alesi ame dzetugbeawo ako nui, woaɖe woƒe asikewo afiae.
  Eye wogayia amedzidzedzea dzi eye wotsoa wo ɖokui. Aʋawɔla mawo nye lã wɔadã ŋutɔŋutɔwo. Eye Tsar Michael ye le fiazikpuia dzi. Alexander Etɔ̃lia ƒe vi, gake menye eyae o. Dzɔgbenyuitɔ , si tsoa nya me wu, si ƒe tame sẽ wu, eye wònye dziɖula si si ŋutete le hã.
  Gake, le nyateƒe me la, dzɔgbenyui le vevie, tsɔ kpe ɖe sesẽnuwɔwɔ si lolo wu gɔ̃ hã ŋu - Mikhail xɔ ŋgɔ le avuwɔwɔ si me nufitifitiwɔwɔ si meɖea dzi ɖi le o me, si kpɔ ŋusẽ nyui ɖe asrafowo dzi. Gake sidzedze si wɔa dɔ wue nye be woazã nyɔnuvi siwo le bikini me hena asrafodɔwo wɔwɔ. Eye nyɔnuviwo dze tugbe ŋutɔ ne wole amama kple afɔ ƒuƒlu kloe.
  Eyata aʋawɔwɔawo yia edzi kple dzidzedzekpɔkpɔ le mɔ vovovowo nu. Eye aʋawɔla dzetugbewo daa tu wòdea pɛpɛpɛ ŋutɔ, wodaa tu nyuie wu ŋutsuwo. Eye vevietɔ wu la, ne nyɔnuviawo le amama kloe la, womate ŋu awɔ nuvevi wo o kloe. Tu kple aŋetuwo mekpɔa ŋusẽ ɖe wo dzi o. Aʋawɔlawo ƒe aʋakɔ sesẽ aɖe ŋutɔ. Ema nye nu fafɛ ŋutɔ. Enye Tsar Michael ƒe susu be yeazã nyɔnuviwo amama kloe kple afɔ ƒuƒlu, eye esia he aʋadziɖuɖu vɛ.
  Eye nyɔnuvi siwo nɔ aʋa wɔm hã tsɔa woƒe afɔbidɛ ƒuƒluwo daa bɔmb kple akplɔwo. Eye woɖe woƒe dziku gbegblẽ fia.
  Nyɔnuviawo ƒe nu sẽ ŋutɔ. Eye wònya kpɔ ŋutɔ, fefewɔla, kple afɔ siwo zɔna kabakaba. Ame aɖeke mete ŋu lé wo o.
  Aʋawɔlawo nye greyhounds ŋutɔ... Nyɔnuvi ƒe afɔ ƒuƒlu nye aʋawɔnu si wɔa dɔ ŋutɔ. Gake nukae woate ŋu awɔ? Nu geɖe ŋutɔ. Afɔkpodzi ƒuƒluawo ŋutɔ xɔa ŋusẽ tso anyigba dzi eye aʋawɔla dzetugbeawo nɔa fefem.
  Ele be magblɔ be nyɔnuviwoe dze tugbe wu le xexeame, be wowɔa nuku eye wo kple akpɔkplɔwo ƒe dziku hã!
  Wolé Amerikatɔwo ƒe cruiser la. Ŋutsu siwo wolé la dze anyi ɖe mo. Le ema megbe la, aʋawɔlawo tsɔ woƒe afɔwo ƒo mo. Eye wozi dzinye be magbugbɔ nu na ame. Eye nyɔnuviawo nɔ ɣli dom, eye woƒe afɔkpodzi ƒuƒlu, ne wole woƒe aɖe ƒom la, wosena le wo ɖokui me be yewovivina eye wole ʋuʋum.
  Gake edzɔa dzi na ame dzetugbeawo be wotsɔ agbugbɔ nu na woƒe afɔ ƒuƒluwo eye wogbugbɔ nu na woƒe afɔkpodzi.
  Le ema megbe la, nyɔnuviawo ako nu. Eye woɖe woƒe aɖuwo ɖe go!
  Gake eva nyo ɖe edzi, nyɔnuviawo tsi ŋdɔ amama vie eye woyi ɖaƒu tsi. Amesiawo nye aʋawɔla dzetugbe mawo tɔgbe. Aleke nàwɔ atsɔ afɔ ma tɔgbe agbugbɔ nu nɛ? Eye nàmi asibidɛ ɖesiaɖe.
  Nyɔnuviawo nyo ŋutɔ.
  Alexander-4 ƒe aʋawɔʋu si le aʋa wɔm ake lae nye esi. Enye duƒuƒu eye February le vava ge xoxo. Asrafowo yi ŋgɔ. Tete ɖe United States ƒe anyigbamama ŋu geɖe wu. Nyɔnuviawo fa miamiamia ale gbegbe.
  Le afisia la, Natasha daa tu wòde pɛpɛpɛ. Eye eƒoa nu wòdea pɛpɛpɛ ŋutɔ.
  Nyɔnuvia daa tu wòdea pɛpɛpɛ ŋutɔ eye wòdoa ɣli be:
  - Míagbã futɔ la!
  Maria da tu emegbe. Exɔ futɔa eye wòɖu edzi:
  - Nyee nye super!
  Maria nye nyɔnuvi dzetugbe aɖe ŋutɔ, eye wòdoa vevie nu ŋutɔ.
  Eye eƒe afɔ ƒuƒluwo nya kpɔ ŋutɔ eye wodze tugbe le woƒe gbɔdɔdɔ ƒe dzodzrowo me:
  - Míatsrɔ̃ futɔ la!
  Eye Aurora nye nyɔnuvi alea, eye wònye super, kple ƒodo kple no ƒuƒlu, kple no dzĩ siwo fu alea:
  - M"agbã futɔwo eye mawɔe wòanye super!
  Eye aleke gbegbe wòʋuʋua eƒe ɖa dzĩ lae nye si!
  Eye wòagatsɔ eƒe afɔ ƒuƒlu siwo wotso la aƒo wò. Aʋawɔla mawo tɔgbe fa miamiamia ŋutɔ!
  Eye emegbe Svetlana axɔ futɔa eye wòaƒoe:
  "Melɔ̃ Tsar la eye matsɔ ka abla nye futɔwo ƒe kɔ!"
  Nyɔnuviawo ako nu. Alesi wova zu greyhounds kple fafɛwoe.
  Amerikatɔwo le sisim le nyɔnuviwo nu. Alo woɖea ta. Alo wokuna. Aʋawɔlaawo nya kpɔ ale gbegbe, eye afɔ ƒuƒlu ŋutɔ, eye nyɔnuviawo hã wɔ nuku ŋutɔ. Eye avuwɔwɔ le bikini ɖeɖeko me vivina eye wòwɔa dɔ nyuie. Nyɔnuvi aʋawɔlawo wɔa nuku ale gbegbe.
  Natasha gada tu Amerikatɔwo ake eye wònɔ ɣli dom be:
  - Wòe nye nɔvinye eye nye hã menye nɔviwò! Alo ne míagblɔe tututu la, nɔvinyenyɔnu!
  Eye wògaʋuʋu eƒe aɖe didi la ake. Aggressive mina míagblɔ be aʋawɔla kple tugbedzedze!
  Eye emegbe Anyuta ʋuʋu eƒe no amama. Eye ado ɣli ahaɖe eƒe aɖuwo ɖe go. Eye aɖo aʋawɔtu ɖe Amerikatɔwo dzi. Eye wòaxɔe eye wòafui.
  - Atsyɔ̃ɖoɖoa tsrɔ̃e! Eye wònɔa ɣli dom be:
  - Nyee nye nyɔnuvi super ale gbegbe!
  Nyɔnuvi dzetugbe eye wòlɔ̃a gbɔdɔdɔ. Eye esia nyo ŋutɔ!
  Eye nyɔnuvia xɔe heƒoe - eƒo nu kple ɣli be:
  - Míaɖu dzi eye míatsrɔ̃ futɔ la!
  Eye afisiae Aurora aƒo afɔkpodzi ahaƒoe le:
  - Nyee nye fia kple nyɔnuvi fafɛ!
  Aʋawɔla ate ŋu anye avutsu si woyɔna be greyhound ŋutɔ.
  Nyɔnuviawo ko nu na wo ɖokui.
  Gake Svetlana xɔe fafɛ ŋutɔ. Eye wòna ga siawo tɔgbe hena futɔ la tsɔtsrɔ̃, eye wògbugbɔ nu na gbɔgbɔ vɔ̃wo.
  - Esia nye yameʋuɖoɖo si nye totalitarian aerobatics ale gbegbe!
  Aʋawɔʋua te ŋu ƒua du ŋutɔ eye wòwua ame. Eƒo Sherman si gbɔdzɔ eye wòkɔ la. Eyata aʋa siwo wowɔ le afisia la le Tsar ƒe Russia ƒe akpa dzi.
  Natasha gadze abe tudada ene ake. Eye coos:
  - Na wò legba la!
  Maria dze tudada gɔme. Nyɔnuvia dze tugbe ŋutɔ eye eƒe taɖa le abe sika ene. To ŋkuléle ɖe eŋu me.
  Nyɔnuvia do fu, eye wòɖo eƒe afɔbidɛ ƒuƒluwo gbɔ henɔ ɣli dom be:
  - Esia nye amewuwu na fia la!
  Eye afisiae Aurora ƒo Amerikatɔ la le. Eye nyɔnuvia nye, ne míagblɔe, adãwɔla si gbɔ eme ŋutɔŋutɔ eye wònɔa ɣli dom:
  - Na boarding ŋutɔŋutɔ!
  Eye fifia nyɔnuvia ɖee fia be yesẽ ŋu ŋutɔŋutɔ.
  Eye Svetlana nye adãwɔla kple aʋawɔla. Etsɔ eƒe afɔ ƒuƒlu ƒo afɔkpodzi eye wòvuvu futɔa kakɛkakɛe.
  Eye wònɔ ɣli dom, eye wòɖe eƒe aɖuwo ɖe go.
  - Nyee nye aƒenɔ si dzona abe hɔ̃ ene!
  Eyata nyɔnuviawo te fuɖeɖe kple ŋusẽ gbegblẽ. Eye womate ŋu atɔ te ame dzetugbewo ƒe adãwɔwɔ alea o. Mahe ɖe megbe alo abɔbɔ o.
  Natasha gada tu ake eye wògblɔ kple ɣli be:
  - Vaseɖe esime woatsrɔ̃ keŋkeŋ!
  Eye Maria, si metsɔ ɖa aɖeke o la, ekpɔ dzidzedze geɖe wu le eƒe futɔwo tsrɔ̃ me, eye wòte eƒe tsitretsiɖeŋulawo gbãgbã.
  Eye emegbe Aurora xɔe hetsɔ tu ƒo futɔa. Eye wòkpɔ dzidzedze ŋutɔ, kple dzideƒo gã aɖe. Eye nàgbã, agbã futɔ la. Eye gbeɖuɖɔ siwo wofa la le dzodzom tso Sherman-tɔsisia dzi le goawo katã me.
  Eye Svetlana hã ada tu ahadzi ha be:
  - Nyee nye nyɔnuvi si ku drɔ̃e gãwo eye wòdze tugbe ŋutɔ!
  Le nyateƒe me la, aʋawɔlawo ɖea lɔlɔ̃nu ɖedzesi aɖe fiana be yewoaɖu dzi.
  Menye dzodzroe fiaɖuƒea va zu fafɛ kple gã o. Ate ŋu aƒo Genghis Khan ƒe nusiwo wòwɔ ta.
  Aʋawɔlawo ʋuna yia wo ɖokui gbɔ... Eye wodaa tu, daa tu, eye wovua nu to futɔwo ƒe nɔƒewo, abe ɖe wotsɔ hɛ le ʋuʋum ene. Alo ne míagblɔe tututu la, akplɔ si ɖa ŋutɔ eye wòsesẽ ŋutɔ. Eye fifia womate ŋu aɖu Russia-srafowo dzi o vavã. Eye fiaɖuƒe gã aɖe ƒe fiaɖuƒe.
  Ne èlé ŋku ɖe eŋu la, aʋawɔwɔ kple ɣeyiɣi sesẽ geɖewo dzɔ le Russia ƒe ŋutinya me. Gake ɖeko dzɔgbevɔ̃e dzɔ ɖe Nicholas II dzi le akpa gãtɔ me! Eva zu amesi do kpo nu. Gake ayemɔwo le vevie ŋutɔ. Nusi Russiatɔ chess ƒola gã Alekhine ɖe fia. Esi wòdze fefe gɔme ɖe eƒe futɔ teƒe, etrɔ ʋuƒoa heɖu dzi. Nunya nye nunya.
  Le Tsar ƒe Russia ƒe kuxiwo katã ta la, nyɔnuvi amama ɖeɖeko ƒe nya la kpɔ nu geɖe gbɔ.
  Helikɔptawo hã kpɔa gome le aʋawɔwɔawo me. Aʋawɔʋuwo, kple ʋua me dɔwɔlawo hã kple nyɔnuvi siwo do bikini kple afɔ ƒuƒlu. Nukae nye asrafoha si me nyɔnuviwo le ƒe nɔnɔme? Wo dometɔ si ɖe dzesi wu. Naneke mate ŋu atɔ te aʋakɔ ma tɔgbe alo aɖu edzi o.
  Eyata le asrafoha sia me la, nyɔnuvi siwo le afɔ ƒuƒlu eye wole amama kloe. Helikɔpta si nye Kapitan Varvara ƒe helikɔpta me dɔwɔlawo. Ðe esia mewɔ nuku oa? Atsiaƒua avuvu sesĩe! Kple alesi yameʋua ƒe tuawo adze. Eye emegbe tukpewo hã li. Nyɔnuvi siawo nye ahom ŋutɔŋutɔwo abe ahomya ene.
  Womebɔbɔ ɖe anyi wu futɔ le naneke me o. Russia-srafowo le klalo na aʋawɔwɔ kple dzidzedzekpɔkpɔ gãwo.
  Varvara nye nyɔnuvi dzetugbe aɖe si ƒe taɖa le blɔ eye wòle amama kloe. Esi wòle ɣli dom le eƒe lãkusi tame la:
  - Futɔwo mato eme o! Eye womasi o!
  Eye axɔe eye wòaɖe asi le amewula ƒe tsi si dona tso eƒe mɔ̃ fafɛtɔ kekeake ƒe yameʋuwo katã me. Eye wòadzo le futɔ la dzi. Eye wòtsɔnɛ hetsɔa aŋe si gblẽa nu la lãnɛ ɖe anyi.
  Gake Olga si bɔbɔa eɖokui la tsɔ tukpe aɖe hedae ɖe Amerikatɔwo ƒe nɔƒewo eye wòƒo ɣli be:
  - Mewɔ avu, menye kple bast-fɔkpa o, ke boŋ afɔ ƒuƒlu!
  Eye atsɔ eƒe safir ŋkuwo aʋuʋu ŋku. Ẽ, nyɔnuviwoe nye esiawo - yameʋuɖoɖo si wɔ nuku ŋutɔ alea. Àte ŋu atsɔe ano aha ayi to dzi eye nàtsɔ ʋɔ driba amamawo.
  Eye afɔawo nya kpɔ ŋutɔ eye wole etɔxɛ! Eye akɔtawo le tsɛ, eye ŋutilãwo hã le lãmesẽ me ŋutɔ.
  Varvara ƒoa kposɔ eye wòdoa ɣli:
  - Mate ŋu awɔ do ɖe anyigba ƒe gogloƒe na fia la!
  Eye wòako alɔgbɔnu le eƒe mo suea eye wòatsɔ ŋku aʋuʋu ŋku.
  Aʋawɔlaawo le woƒe nɔnɔme nyuitɔ kekeake me le afisia. Le afisia la, Tatyana, si hã nye nyɔnuvi si do bikini la, axɔe eye wòado ɣli be:
  - Fia nanɔ anyigba blibo la dzi!
  Eye wòaklẽ kple eƒe aɖu siwo le abe dzonu ene. Eye tso helikɔpta me la, ewua ame abe ɖa ene. Eye wòawu ame. Eye aɖa ga la ŋutɔŋutɔ. Eye wòahe bunker la ƒe tsɔtsrɔ̃ vɛ.
  Nyɔnuvi siawo nye - nyɔnuviwo katã nye nyɔnuviwo! Eye emegbe ne wokplɔ gamenɔlawo va la, emegbe nyɔnuvi mawo gbugbɔa nu na wo heƒoa woƒe afɔ ƒuƒluwo. Zi geɖe la, esiae nye mɔ deŋgɔtɔ kekeake si dzi woato aɖi gbɔ ame ahade dzi ƒo na ame siaa.
  
  ROMMEL SI WOATE ŊU Aɖu O
  Le eme la, Rommel ƒe aʋakɔ si nɔ November kple December 1941 me te ŋu ɖu dzi le Afrika. Esia hã dzɔ elabena Rommel si si nunya le ƒe zɔhɛ mewɔ vodada gã mawo siwo dzɔ le ŋutinya ŋutɔŋutɔ me o.
  Esia wɔe be Germanytɔwo ɖu Britaintɔ siwo nɔ ŋgɔ yim la dzi eye wolé woƒe anyigbaa me ɖe asi. Gbã la, esia mekpɔ ŋusẽ ɖe aʋawɔwɔawo ƒe zɔzɔ dzi o, le ɣedzeƒe gome la, woɖu Germanytɔwo dzi le teƒe si gogo Moscow.
  Gake emegbe Fuhrer ƒomea ƒe ɖoɖowo trɔ. Rommel kaka ɣeyiɣi sia naɖo la, ete ŋu xɔ Tolbuk, eye wòʋu yi Egipte. Hitler ɖoe be yeatrɔ ɖe ɣeyiɣi kpui aɖe ƒe ametakpɔkpɔ ŋu le ɣedzeƒekpa dzi, eye fifia ya la, yeatsɔ yeƒe agbagbadzedzewo aɖo Afrika kple Titina Ɣedzeƒe.
  Gake esi wònye be aʋawɔla ʋɛ aɖewo koe hiã be woadze Afrika dzi ta la, Nazitɔwo wɔ dɔ geɖe le ɣedzeƒe gome. Woɖu Soviet-srafowo dzi le Kerch. Woƒo xlã mí le teƒe si gogo Kharkov. Wohe ʋuʋudedi aɖe hã do goe le Smolensk ƒe mɔ dzi. Aʋafia Vlasov ƒe aʋakɔ evelia si wɔ nuku ŋutɔ ƒe amedzidzedze si te ɖe Leningrad ŋu hã wu enu kple dziɖuɖu.
  Sevastopol dze anyi le toɖeɖea kple amedzidzedzea megbe. Eye Kraut ƒomea do ŋusẽ. Aʋa la dzɔ le Rzhev-tɔdzisasrãa dzi. Le afisia la, Nazitɔwo te ŋu lé wo ɖokui ɖe te.
  Gake le Egipte la, Rommel, esi wòxɔ ŋusẽdoamewo ta la, eɖu aʋa dzi kakaɖedzitɔe. Germanytɔwo tu woƒe dzidzedzekpɔkpɔ dzi la, wotso Palestina eye woxɔ Iraq kple Kuwait. Eye emegbe Titina Ɣedzeƒe bliboa - esi wokpɔ ami ƒe mɔnukpɔkpɔ.
  Le ema megbe la, fasitɔwo trɔ ɖe Sudan ŋu hedze agbagba be yewoaxɔ Afrika bliboa.
  Le ɣeyiɣi ma ke me la, Gibraltar dzi dzedze, kple Germany-srafowo ƒe gege ɖe Morocco kple Afrika ƒe kekeme yi ŋgɔe kplɔe ɖo.
  Gake dɔ sesẽ wɔwɔ le megbe na Germanytɔwo ƒe dzidzedzekpɔkpɔwo nɔ bɔbɔe. Afikae Hitler hã le, nusi wòwɔ aɖaŋutɔe wu le ŋutinya ŋutɔŋutɔ me.
  Esi Hitler si nye Terminator la nyɔ la, eɖe tsi kple nyɔnuviawo, ɖu ŋdinu kple salad, cauliflower mɔli kple amagbe bubu aɖewo, eye wòtsɔ gbɔ̃ ƒe cheese si me ami mesɔ gbɔ ɖo o kple caviar kpe ɖe eŋu. Le ema megbe la, eyɔ Speer, eye wòtsɔ agbalẽ aɖe si dzi se si ku ɖe ŋusẽ siwo ku ɖe nudzɔdzɔ kpatawo ŋu de asi te la na fiaɖuƒea ƒe dziɖuɖumegã yeyea le se nu. Gbɔgbɔ vɔ̃wo nɔ Adolf me eye wògblẽa nu ŋutɔ:
  - Aʋawɔnuwo wɔwɔ le Third Reich me le ʋɛ ŋutɔ! Menye Britain si le aʋa wɔm ɖeɖekoe míetsi megbe o, ke míetsi megbe na USSR si nye ŋutasẽdziɖuɖu hã. Gake míehiã yameʋu ƒe ŋgɔyiyi, esime míele aʋawɔnu xoxowo wɔwɔ dzim ɖe edzi, eye míele tɔtrɔm ɖe yeyewo ŋu. Vevietɔ yameʋu siwo daa bɔmb siwo ŋugbe wodo. Le nyateƒe me la, woƒe duƒuƒu gã kple woƒe dzisasrã kɔkɔ la na wote ŋu tsrɔ̃ Britain-dugãwo tohehe aɖeke manɔmee kloe!
  Speer ɖe mɔkpɔkpɔ nyui aɖe fia:
  - Le Germany kple Poland la, dzotsinuwo sɔ gbɔ wu, le France la, gayibɔ le, eye dɔwɔnu siwo sɔ gbɔ be míate ŋu awɔ ʋu geɖewo le mía si. Le nyateƒe me la, míewɔa aluminum kple duralumin geɖe wu dukɔ siwo katã le xexeame katã ne wotsɔ wo katã ƒo ƒui!
  Adolf si gbɔgbɔ vɔ̃wo xɔe la ʋuʋu ta be:
  - Le ɣeyiɣi sia me la! Britain kple USA hã le ewɔwɔ dom ɖe ŋgɔ, eye ele be míakpɔ ga gram ɖesiaɖe ta. Na sukuviwo kple ɖevi bubu siwo xɔ ƒe atɔ̃ hã naƒo ga nu ƒu. Gakpe ɖe eŋu la, nukatae woatsɔ duralumin awɔ aʋalaawo kple yameʋua ƒe akpa vovovowo katã. Àte ŋu azã ati kple avɔ siaa. Le kpɔɖeŋu me, aʋala siwo nye monoblock wɔwɔ. Eye nukae? Míehiã yameʋu yeye si ƒe kpekpeme mede tɔn eve o, si ƒe dzodzo le bɔbɔe, si wɔwɔ le bɔbɔe eye eƒe asi bɔbɔ! Ele be woaɖe yameʋua ƒe akpa siwo woƒo ƒu ƒe xexlẽme dzi akpɔtɔ wòade sue wu, eye woadi mɔnukpɔkpɔwo hã be woaɖe yameʋua ƒe kpekpeme dzi akpɔtɔ alesi woate ŋui eye woana eƒe yaƒoƒo ƒe ŋutetewo nanyo ɖe edzi. Fifia, le mɔa nu la, yameʋuwɔlawo ava, míana hehe wo.
  Speer ko alɔgbɔnu be:
  - Nyateƒee, nye Fuhrer. Le alesi mese egɔmee nu la, èle dɔwɔla siwo katã dze nyuie la trɔ ge tso asrafodɔ mea?
  Adolf si xɔ gbɔgbɔ vɔ̃a ɖo kpe edzi be:
  - Dɔwɔla dzro siwo dze nyuie, siwo nye ame tsɛwo koe míaxɔ tso dutatɔwo dome. Eyata enyo wu be dɔmawɔla ʋɛ aɖewo koe anɔ anyi, eye le esia ta akpaɖekedzimademadelawo hã anɔ anyi. Míaɖe anyigbadzisrafowo ƒe xexlẽme dzi akpɔtɔ ya;ne aʋawɔwɔ aɖeke meli kple USSR o la, ekema míehiã afɔzɔlawo nenema gbegbe o, gake... Menye keŋkeŋ o, eyata meɖoe be maɖu Gibraltar kple Malta dzi le ɣeyiɣi si gbɔna me ɣleti geɖe eye woxɔ Afrika ƒe dziehe bliboa katã eye wòyi ŋgɔ wu le Titina Ɣedzeƒe. Míagahiã anyigbadziʋawɔnuwo kokoko. Tsɔ kpe ɖe eŋu la, ehiã be woatu tɔdziʋudzeƒe bubuwo le Germany ŋutɔ kple France, Belgium, Holland, kple Norway siaa. Míehiã yameʋu siwo tsɔa yameʋuwo, aʋawɔmeliwo kple ʋuwo. Eye Mediterranea-ƒua atrɔ azu ta si le Germany me le kpɔɖeŋunyagbɔgblɔ nu. Èse egɔmea?
  Speer bɔbɔ be:
  - Ɛ̃, nye Fuhrer! Meɖe gbe xoxo be woawɔ xɔtuɖoɖo aɖe...
  Adolf si nye ayetɔ gblɔ kpee be:
  - Woate ŋu akeke dɔwɔŋkekea ɖe enu wòaɖo gaƒoƒo 16 ne míaƒe ɖoɖo kpatawo bia. Ele be woadzi yameʋuwo wɔwɔ ɖe edzi va ɖo yameʋu alafa ɖeka gbesiagbe le ɣleti enyi pɛ ko me... Ewu zi etɔ̃ ne wotsɔe sɔ kple esi li fifia, eye menye nyateƒe kura be esia asɔ gbɔ o!
  Speer wɔ kaba de dzi ƒo na Fuhrer la be:
  - Míaƒe yameʋukulawo le hatsotso kɔkɔ aɖe me wu Britaintɔwo, eyata agbɔsɔsɔme menye nusianu o. Eye míadi mɔ yeye siwo dzi míato awɔ agbledenuwo woazu yiwo. Le alesi mese egɔmee nu la, nusi le vevie na mí enye yameʋuɖoɖoa?
  Fuhrer la gabla eƒe asibidɛ sesĩe wu:
  - Nusi le vevie na mí enye yameʋu, bɔmbdada yameʋuwo, eye emegbe aʋawɔyameʋuwo, tsɔ kpe ɖe dɔwɔnu yeyewo dodo ɖe ŋgɔ, kple nukunuwɔnuwo wɔwɔ ŋu! Ke hã, menye le yameʋuɖoɖo ƒe akpa dzi ɖeɖeko o, ke boŋ aʋawɔʋuwo, tudadawo, vevietɔ jet tudadawo hã... Míaƒo nu tso esia ŋu tsitotsito.
  Wose gaƒoƒo aɖe eye Third Reich ƒe yameʋuwɔla xɔŋkɔwo ge ɖe xɔa me.
  Messerschmitt, si nye ɖekakpui vie eye eƒe ŋgonu kɔkɔ, Heinkel, si tsi xoxo, gake eƒe ablaɖeɖe ŋutɔ, si ƒe ŋutilã le kamedefefe me, Tank, Lippisch, kple eve aɖewo siwo womenya tututu o.
  Adolf fia asi zikpuiawo eye wòde se na wo be woaɖo nɔnɔmetataawo ɖe kplɔ̃a dzi:
  - Wò dɔe nye be nàwɔ aʋawɔnu yeye si ŋu ŋusẽ le ŋutɔ eye wònye egbegbe tɔ. Yaƒoƒomɔ̃wo sɔ gbɔ ɖe Germany wu dukɔ bubu ɖesiaɖe le xexeame, eye yameʋu geɖe ƒe mɔ̃ɖaŋununya tsi megbe ŋutɔ. Gake le Yu-88 me koe nàte ŋu adzi ʋua ƒe duƒuƒu ɖe edzi ŋutɔ ne èna ʋua ƒe nɔnɔme nasɔ nyuie wu. Vevietɔ woana yameʋua ƒe akpa si le abe aɖatsi ene, si le ʋuʋu ɖi, si ana woate ŋu akpɔ nu nyuie wu eye wòana yameʋukulaa nakeke wu, eye wòana yameʋua ƒe duƒuƒu hã nadzi ɖe edzi to ya ƒe ŋusẽ si ana wòanyo ɖe edzi kilometa atɔ̃ nyuie me. Gakpe ɖe eŋu la, ehiã be woana nɔnɔme si sɔ na bɔmbdalawo kple aʋawɔyameʋuwo siaa ƒe tudadaƒewo, bɔmbdaƒewo, kple ya ƒe brek le teƒe si womele dɔ wɔm le o.
  Èŋlɔ nu si megblɔ na wò la ɖi!
  Atsyãwɔlawo ʋuʋu ta kple gbe ɖeka be:
  - Eyata kakaɖedzitɔe la, Fuhrer gã aɖee!
  Adolf yi edzi be:
  - XE-129 - ele be woatrɔ asi le eŋu ale be woana aʋawɔnuwo ƒe aɖaka ŋutɔ ƒe nɔnɔme nasɔ eye woade yameʋu ƒe tu si woate ŋu aʋuʋu be wòakpɔ eta tso amedzidzedze siwo tso megbe kple anyigba ƒe akpa si le anyime la me. Tsɔ kpe ɖe eŋu la, ele be woatsɔ mɔ̃ si doa ŋusẽ mɔ̃a ade yameʋu sia si dzea ame dzi la me. Le ɣeyiɣi ma ke me kple perestroika la, ehiã be woadzi amedzidzeyameʋu mawo tɔgbe wɔwɔ ɖe edzi. Woƒe yameʋuʋu siwo gblẽa nu le ame ŋu gblẽa nu le Britaintɔwo ƒe dɔwɔnawo ŋu. Tsɔ kpe ɖe eŋu la, ele be woazã bɔmbdadaʋu si woyɔna be Ju-87 si wotsɔna ƒua tsii le Britain. Míatsɔ ʋu siwo do xoxo la ade dɔwɔwɔ me...
  Adolf tɔ vie. Atsyãwɔlawo zi ɖoɖoe. Fuhrer la de dzesii be:
  Ðikeke gã aɖe le menye le F -190 ŋu . Eva dzɔ be ʋua kpekpe eye mete ŋu trɔa asi le eŋu nyuie o, tsɔ kpe ɖe eŋu la, ɖoɖo aɖeke mele eme si dzi woato akɔ ya siwo mewɔa dɔ o, siwo xɔa ami siwo wozã teƒe la ɖe tsigoewo me o. Le esia ta la, woate ŋu atsɔ tu ɖeka si le dzo dam gɔ̃ hã aƒo ʋu sia. Nya kae Tank agblɔ tso esia ŋu?
  SS-ʋuwo ƒe aɖaŋuwɔla xɔŋkɔa, si tsi tre ɖe ŋkuléle ɖe nu ŋu la, de dzesii be:
  - Esia nye míaƒe gbɔdzɔgbɔdzɔ, Fuhrer gã. Togbɔ be ele be woabu aʋawɔʋuawo ɖoɖo be ekpɔ dzidzedze ŋutɔ hã la, futɔwo ƒe tu mate ŋu adze wo bɔbɔe o eye le ɣeyiɣi ma ke me la, wokpɔa yameʋukulaa ta. Le maneuverability gome la, ekema... Aʋawɔnu ɖeka ƒe kpekpeme nye kilogram 120, eye mele bɔbɔe na mí nenema gbegbe be míaɖee bɔbɔe o...
  Adolf si gbɔgbɔ vɔ̃wo xɔe la do susua ɖa be:
  - Dze agbagba nàna Fokken-Wulf ƒe yaƒoƒo ƒe nɔnɔmewo nanyo ɖe edzi. Le kpekpeme dzi ɖeɖe kpɔtɔ ta koŋ la, ehiã be woabɔbɔ aʋala ƒe nugbɔ be ʋua nate ŋu aɖu ʋua dzi eye wòate ŋu atrɔ asi le eŋu geɖe wu. Tsɔ kpe ɖe eŋu la, ade ametakpɔnu na megbeƒu... Le afisi mɔ̃a le le yameʋukulaa ƒe xɔ ŋgɔ gome la, esia kpɔa yameʋukulaa ta, gake ebia be woatsɔ mɔ̃ si ana mɔ̃a nadoe. Le mɔa nu la, woate ŋu ana mɔ̃a ƒe nɔnɔme ŋutɔŋutɔ nanɔ bɔbɔe wu, si wòle be míaƒe dɔwɔƒewo nabu godoo. Le mɔa nu la, dɔwɔwɔ le ME-309 ŋu ya ɖe?
  Messerschmitt ƒe mo wɔ yaa vie:
  - Míele dɔ wɔm tso esia ŋu, Fuhrer gã. Nɔnɔme siwo wobu akɔntae do ŋugbe be yewoana ʋua ƒe duƒuƒu nadzi ɖe edzi, va ɖo kilometa 740 le gaƒoƒo ɖeka me, ne wotsɔ tudadaƒe adre blae! Esia anye ku si ŋu ŋusẽ le wu na Britaintɔwo...
  Adolf tso nya me be:
  - Ele be woawɔ nuwuwu kabakaba. Eye wò, Speer, na yameʋu ƒe tu yeye si daa tu kabakaba si didi milimeta 30 la wɔwɔ kabakaba. Woate ŋu azãe hã dzidzedzetɔe ŋutɔ hena tudada ɖe anyigba dzi taɖodzinuwo kple futɔwo ƒe yameʋuwo ŋu! Ele be ME-309 yeyea naxɔ ɖe ME-109 si nɔ anyi tsã la teƒe. Le wò ME-262 jet mɔ̃ gome la, ʋuu keke ta, kuxi geɖe le eŋu: kpekpeme kpekpe, kakaɖedzi si le dɔwɔwɔ ŋu si mede o, afɔku ƒe agbɔsɔsɔ si gbɔ eme... Nye ŋutɔ mawɔ yameʋu si míehiã la ƒe nɔnɔmetata.
  Adolf Hitler dze ʋu aɖe tata gɔme, eye wòzã sidzedze si le esi le egbegbe yameʋu siwo me wowɔa aʋa le ŋu. Gake menye egbegbetɔwo wu o, ke boŋ tso ƒe blaatɔ̃awo me lɔƒo, be woatsɔ atrɔ asi le wo ŋu wòasɔ ɖe alesi wowɔa woe fifia nu. Elé ŋku ɖe mɔ̃ɖaŋununya si wozãna tsɔ trɔa aʋala ƒe ʋuʋu ŋu etɔxɛe. Viɖe siwo katã le aɖaŋu sia tɔgbe ŋu me ɖeɖe:
  - Le anyidzedze kple dzodzo me la, ʋuʋua dzi aɖe akpɔtɔ, eye le yameʋuɖoɖo me la, adzi ɖe edzi. Esia ta koe aʋawɔyameʋu si si egbegbe ME-262 mɔ̃ le ate ŋu aƒu du kilometa 1,100 le gaƒoƒo ɖeka me. Eye eƒe kpekpeme aɖiɖi ŋutɔ.
  Messerschmitt lé ŋku ɖe nɔnɔmetata la ŋu, ƒo eƒe ŋgonu kɔkɔ si ƒe ta ƒo wɔ la eye wòmiãe be:
  - Si nya nu! Gake nye Fuhrer, afikae nèkpɔ yamenutomeyimɔ̃ ŋuti sidzedze deto ma gbegbe le?
  Adolf si gbɔgbɔ vɔ̃wo xɔe la ƒo ŋkume ayetɔe:
  - Ke yaƒoƒo ƒe ŋusẽ ya ɖe? Zi geɖe la, nunana le ame si si nunana le le nusianu me! Eye nusiwo mede ame dzi o nye nusi mede ame dzi o le Afrika hã! Nukae gblẽ le Arado bɔmbdadaʋua ŋu? Fia nɔnɔmetata la lam?
  Fuhrer si ƒoe eye wòbu la lé ŋku ɖe eŋu kaba eye wòʋuʋu ta le mɔ gbegblẽ nu:
  - Ao, ema mawɔ dɔ o! Susu si le trolley la ŋu menyo o, le esia ta yameʋua matrɔ o eye wòadze anyi. Ebia be woatsɔ anyidzedze ƒe mɔ̃ si wozãna ɖaa si woate ŋu agbugbɔ ahe. Bu aɖaŋu ƒe tɔtrɔ aɖewo ŋu kpɔ be ya ƒe ŋusẽ nanyo ɖe edzi. Nutovɛ si mehiã o manɔmee, gake le aɖaŋudzedze me.
  Adolf ƒe tagbɔ gblẽ eye wògagblɔ nya ʋɛ aɖewo be:
  - Elektrikŋusẽdɔwɔƒe si ŋu kakaɖedzi mele kura o le Gryphon Xe-177 yameʋua si. Ele be woaɖɔlii enumake, eye mɔ̃ yeye siwo wotsɔa piston wɔe, siwo dometɔ ene nɔa tsitre ɖe vovo le gɔmedzedzea me. Emegbe yi egbegbe mɔ̃ siwo ƒe ŋusẽ nye sɔ ƒe ŋusẽ 2950 gbɔ. Le ŋutete si le ame si be wòadze ame tso teƒe kɔkɔwo kple le tsi me nɔnɔ me gome la, ekema... Dze Xe-277 la toto vɛ gɔme, mɔ̃ sia hã ava zu nemesis aʋawɔnu. Gake nu vevitɔe nye yameʋu siwo daa bɔmb. Esia nye dɔ si wotsɔ ɖo nɔƒe gbãtɔ. Le kpɔɖeŋu me, aleae wòle be Yu-287 nanɔ.
  Fuhrer la gawɔ nɔnɔmetata aɖe si me aʋala siwo wotutu yi ŋgɔ le, eye wòɖe nu vovovo aɖewo me na aɖaŋuwɔlawo. Wotsɔ Adolf dzoe vevie, eye wòɖe nɔnɔmetata aɖewo fia. Vevietɔ bɔmbdala si me asike mele o. Eye be alesi wowɔ aʋala si dzona ƒe yameʋuɖoɖo ƒe wɔwɔme de ŋgɔ wu ŋugbedodo. Eye le ɣeyiɣi ma ke me la, ʋua te ŋu da bɔmb ɖe United States ƒe anyigba gɔ̃ hã dzi. Eɖee fia tẽ be ele be aɖaŋuwɔla siwo tso Europa ƒe akpa vovovowo kple Yudatɔwo gɔ̃ hã nakpɔ gome le dɔa me. Esi wòkpɔe mlɔeba be vovo mele atsyãwɔlawo ŋu o xoxo la, eɖe asi le wo ŋu nublanuitɔe, eye Lippisha koe susɔ. Fuhrer la do ɣli be:
  - Eye mele biabiam tso asiwò, Alexander, be nànɔ anyi! Woade dɔ asi na wò be nàwɔ aʋawɔnu yeye siwo wɔa dɔ ŋutɔ.
  Ewɔ nuku na Lippisch be:
  - Mada akpe na wò, Fuhrer!
  Hitler the Terminator te numeɖeɖe be:
  - Nyateƒee, ènya Wieselsberger ƒe nufiafia, amesi nye Nufialagã Prandtl ƒe kpeɖeŋutɔ tsã le Göttingen. Eyae nye ame gbãtɔ si to nufiafia si ku ɖe ŋusẽ si screen la kpɔna ɖe anyigba si le ete dzi vɛ...
  Lippisch ʋuʋu ta, eye wòko alɔgbɔnu be:
  - Ènya nyuie, nye Fuhrer! Ẽ, menya nufiafia sia!
  Adolf si gbɔgbɔ vɔ̃wo xɔe la yi edzi be:
  - Ele be míawɔ ekranoplan - si nye torpedo tɔdziʋu kple ƒudziyameʋu ƒe tsakatsaka ƒomevi aɖe. Le nyateƒe me la, edzona yia anyime sã, eye wòdidi tso tsia gbɔ abe sentimeta 20-40 ene. Le go sia me la, ya ƒe agbɔsɔsɔ si léa ekranoplan tɔdziʋua ɖe te la nyea akpa eve. Ðeka nye tɔsisi si xɔ dzo le aʋala te; evelia - si meɖi naneke kura o - dona tso aʋala la te le megbeƒu ƒe nuto me eye ya si tso dziƒo, tso aʋala la ƒe nugbɔ, yɔa eme ɣesiaɣi.
  Lippisch ɖo kpe edzi enumake be:
  - Nyateƒee, nenemae nye Fuhrer!
  Adolf si gbɔgbɔ vɔ̃wo xɔe la yi edzi be:
  - Ke hã, ya ƒe agbɔsɔsɔ vevitɔ nɔa bearing la te eye wòwɔa nyaƒoɖeamenu aɖe le afima si sɔ kple sesẽme ƒe nyaƒoɖeamenu kloe. Ewɔa akpa si nye yameʋu me tsikpedzifefewɔƒe ƒomevi aɖe, si dzi ekranoplan tɔdziʋua "ʋuʋuna" abe gaƒoɖokui ene! Ame gbãtɔ si zã esia le nuwɔna me enye Finlandtɔ mɔ̃ɖaŋudɔwɔla Kaario.Ewɔ aʋala-sleigh bɔbɔe aɖe si le dzogoe ene me si wotsɔna ƒua du toa sno dzi to screen dzi eye wòxɔ eƒe gomenɔamesi gɔ̃ hã. Nublanuitɔe la, asrafowo mekpɔ ŋudzedze ɖe nu ma tɔgbe si ŋu woke ɖo le ɣeyiɣi aɖe megbe ŋu o. Wogblɔ be Russiatɔ nufialagã Levkov hã wɔ dodokpɔ mawo tɔgbe... Eyae nye be, esia ate ŋu ava zu nukunu yeye, si ate ŋu atsɔ bɔmb, aʋawɔtu siwo wotsɔna ƒua du, kple asrafowo aɖi ɖe Britain ƒuta, le yameʋu ƒe duƒuƒu me, kple le... ɣeyiɣi ma ke si me radar mate ŋu akpɔ o. Gakpe ɖe eŋu la, amedzidzedze gblẽnu bubuwo ɖe Eŋlisiawo ƒe meliwo ŋu! Lɔ̃ ɖe edzi?
  Lippisch tsɔ eƒe asi ƒo nu, nuɖuɖudzrala siwo kpena ɖe eŋu la kɔ detsiƒonu aɖe nɛ... Esi wònoe vie vɔ la, atsyãwɔla la de dzesii be:
  - Ẽ, esia nye susu si me kesinɔnuwo le, togbɔ be mɔ̃ɖaŋukuxi aɖewo anɔ anyi hã. Le kpɔɖeŋu me, nusiwo li tegbee...
  Adolf si gbɔgbɔ vɔ̃wo xɔe la ʋuʋu ta le xɔlɔ̃wɔwɔ me be:
  - Mawɔ nɔnɔmetata si me kɔ na wò, enyo wu be nàwɔe, eye wò ŋutɔ nàkɔ mɔ̃ɖaŋu ŋuti nyatakaka sueawo ŋu. Ele be ŋutilãa nadidi, aɖo ŋku yameʋu ƒe ʋu ƒe akpa dzi, si sina yia dolphin ƒe yameʋukuƒea ƒe ŋɔti me, yaƒoƒo ƒe ahuhɔ̃e siwo le ʋuʋu ɖi kple turbojet mɔ̃wo me.... Togbɔ be ate ŋu adzɔ be piston mɔ̃wo hã awɔ dɔ le mɔ̃ gbãtɔawo me hã. Eye ne wohe lã gã sia yi tsi si le ʋuʋu ɖi me la, mɔ̃awo aƒo tome na tome eye lã lénu si le gbadzaa la awó abe tɔmelã si woyɔna be whale ene, eye wòatsɔ alilikpo si me tsi le ƒu gbe ɖe dzi. Nenɔ susu me na wò be lã gã sia te ŋu ƒua du abe aʋawɔla ene si didi tso tsia tame meta ʋɛ aɖewo.
  Lippisch ƒo kpẽ le eƒe ŋudzedzekpɔkpɔ vavãtɔ me be:
  - Susuŋudɔwɔwɔ si me kesinɔnuwo le le asiwò, Fuhrer!
  Dashing Adolf va zu gbɔgbɔmeʋaʋã geɖe wu:
  - Nyateƒee, anye nukunu ƒe aʋawɔnu. Le nyateƒe me la, ekranoplans mevɔ̃na na ahom aɖeke o. Womevɔ̃na na tsikpe o - wodzona ɖe edzi. Tɔsisi siwo me agado le kple ƒutakpewo, siwo dzi meli dzrowo ate ŋu agbã le la, medoa ŋɔdzi na wo o, eye zi geɖe la, tsi siwo me goglo o la nɔa abe ɖeviwo ƒe tsita ene. Woate ŋu aɖiɖi asrafowo ɖe afisiafi: tso Afrika ƒuta si nye Skeletons kple eƒe ƒuta siwo le abe abosam ene, va ɖo United States ƒe ƒuta eveawo, Canada kple Alaska ƒe Artik-nyigbawo dzi. Mɔ̃ siawo ƒe alafa geɖe anɔ anyi, eye Britain adze anyi le ɣleti eve megbe.
  Lippisch gblɔe vɔvɔ̃tɔe be:
  - Eye tomenukuƒewo hã?
  Fuhrer la ko nu be:
  - Ema tututue nye tomenukuƒeawo! Womedoa ŋɔdzi na ame le tsiawo te alo le gogloƒe o! Tsɔ kpe ɖe torpedo siwo tso ƒugɔmeʋawɔʋuwo me ŋu. Eye eya ŋutɔ nye aʋawɔnu nyui aɖe si woatsɔ awɔ avu kple ƒugɔmeʋawɔʋu deŋgɔtɔwo kekeake, atsɔ aƒo wo kple gogloƒe. Tsɔ kpe ɖe eŋu la, ekrano-yameʋuwo te ŋu da tu kple tomebɔmb ɖe futɔwo ƒe meliwo dzi. Ẽ, le nyateƒe me la, maɖe alesi wowɔa bɔmb siwo wofiaa mɔe la afia mi. Eye le nyateƒe me la, anyigbadzidzedze... Mɔ nyui aɖe si dzi woato atsɔ anyigbadziʋakɔwo ana, menye kple afɔzɔlawo ɖeɖeko o, ke boŋ kple aʋawɔʋuwo hã! Ekema aʋawɔwɔa ƒe nɔnɔme bliboa atrɔ zi ɖeka! Èse Lippisch gɔmea, asitsatsa kae Fuhrer la ka ɖe dziwò le?
  Atsyãwɔla la bia kple asitsatsa geɖe wu be:
  - Ke kafukafuawo ya ɖe?
  Adolf veviedonula ɖo kpe edzi be:
  - Nyateƒee, amesiwo naa dɔmenyo wu, gayibɔ ƒe atitsoga si me diamondwo, anyigbawo, koloniwo, teviwo le! Ne míeɖu Afrika katã dzi la, anyigba asɔ gbɔ na amesiame!
  Lippisch gblɔ be:
  - Ne wona ga kple ga la, ekranoplan la anɔ klalo, gake... dɔwo hã le asinye na aʋawɔla si si asike mele o.
  Terminator Fuhrer wɔ kaba ka ɖe edzi na nutovɛla la be:
  - Jet bomber si me asike mele o, mewɔ eƒe nɔnɔmetata xoxo, ame bubuwo akpɔ edzi. Aleke gbegbe wòsɔ eye wònye aʋawɔla enye si! Ekranoplanes le vevie wu elabena wonye aʋawɔnu yeye aɖe le gɔmedzedzea me... Tsɔ kpe ɖe eŋu la, aɖaŋuwɔla bibi ŋutɔ le Gotha dɔwɔƒea si siwo awɔ esia. Le ɣeyiɣi sia me la, wɔ dɔ le ekranoplanes ŋu. Le blibo me la, fifia nya kpata geɖewo le asinye, egahiã kokoko be maƒo nu kple aʋawɔʋuwo ƒe aʋafiagãwo... Woatsɔ sededea ana mi...
  Lippisch dzo le Fuhrer la me kple gbɔgbɔ ŋutɔ. Adolf susui be ɖewohĩ anyo wu be yeaƒo nu kple nukliaŋusẽŋununyalawo gbã tso atɔm bɔmb wɔwɔ ŋu, eye le etsɔme la, haidrodzin bɔmb wɔwɔ ŋu, gake eɖoe be yemawɔ nu geɖe akpa o, eye yeade agba ye ŋutɔ kple ame bubuwo le ɣeyiɣi ɖeka me.
  Atsyãwɔla geɖewo nɔ anyi, siwo dometɔ aɖewoe nye esiwo xɔ ŋkɔ wu: Porsche kple Aders. Le goawo katã me la, ne Germanytɔwo ƒe nɔnɔme de ŋgɔ wu Soviettɔwo le yameʋuɖoɖo kple ƒugɔmeʋawɔʋuwo me (togbɔ be menye amesiamee lɔ̃ ɖe esia dzi o hã!) la, ekema edze ƒã be Panzervale ƒe aʋawɔʋuwo tsi megbe. Vevietɔ Soviettɔwo ƒe KV ʋuwo, T-28, T-34, de ŋgɔ wu Germanytɔwo le aʋawɔnuwo kple aʋawɔnuwo gome, eye T-34 hã le ʋukuku ƒe ŋutete me. Gake Germanytɔwo ƒe aʋawɔʋuwo ƒe tuwo mesẽ na Eŋlisiawo ƒe Matildas kple Cromwells o, eye esiwo Churchills kple Challengers ƒe aɖaŋuwɔlawo le wɔwɔm xoxo hã mele nenema kura o. Ne míagblɔ Germanytɔwo ƒe atsyãwo ƒe aʋawɔnuwo ƒe gbɔdzɔgbɔdzɔ ya o...
  Esi Fuhrer kpe amedzroawo be woanɔ anyi ta la, edze agbenyuinɔnɔ ŋuti nya la xexlẽ gɔme be:
  - Nublanuitɔe la, Germany mekpɔ tu si ŋu kakaɖedzi le si tsia tre ɖe aʋawɔʋuwo ŋu fifia o... Esi wotsɔ tu si ƒe didime nye 50-mm T-3 ɖo wo ŋu ta la, Matilda alo KV ƒe aʋawɔnuwo koe woate ŋu aƒo... Gake Matilda-ʋua va ge ɖe subɔsubɔdɔa me kple Britain hafi Xexemeʋa Evelia dze egɔme gɔ̃ hã. Mía ŋutɔwo míelé Matildas, amesi ƒe ŋgɔgbeʋawɔnuwo womate ŋu age ɖe eme o. Enyo, Soviettɔwo ƒe KV-ʋuwo mate ŋu age ɖe axadzi alo ʋua ƒe ʋuƒo gɔ̃ hã me o. Nusi míaƒe ʋua ate ŋu awɔ wue nye be wòagbã mɔa! Eyae nye be mi aɖaŋuwɔlawo mietsɔ mí de nɔnɔme aɖe me ale gbegbe be futɔwo ƒe aʋawɔʋuwo sesẽ wu mía tɔ sã le aʋawɔnuwo gome, eye Amerikatɔwo ƒe "Grants" yeyeawo kple "Shermans" siwo le klalo na wo wɔwɔ le agbɔsɔsɔ gã me la de ŋgɔ wu le aʋawɔnuwo gome. Ne míagblɔ Russiatɔwo ƒe ʋu siwo si tu si ƒe didime nye 76mm le ya o. Eye aleke nèwɔa dɔ si nye aʋawɔʋu yeyewo wɔwɔ, vevietɔ kple tu si ƒe didime nye milimeta 88.
  Porsche ɖo eŋu kple tɔtɔ be:
  - Nyateƒee, míele ŋgɔyiyi mawo tɔgbe wɔm, Fuhrer gã. Le May 26 lia dzi la, Aʋawɔnuwo Dzikpɔƒe de se na mí be míana aʋawɔʋu si ƒe kpekpeme nye tɔn 45 si woyɔna be ViK -4501. Ele be wòanɔ alea tututu, eye woatrɔ tu si ƒe didime nye milimeta 88 si tsia tre ɖe yameʋuwo ŋu wòazu aʋawɔʋuwo ƒe xɔtaxɔe. Nutata gbãtɔwo le mía si xoxo. Àte ŋu anya wo nyuie, gã aɖe.
  Fuhrer la bia be:
  - Adertɔwoe nènyea?
  Erwin ʋuʋu ta be:
  wodo vk -3001 kpɔ dzidzedzetɔe . Ʋu kpekpe yeye aɖe, si me tu si ƒe didime nye milimeta 75 le. Aʋawɔnu ma tɔgbe le mía si le aʋawɔnu si tsia tre ɖe aʋawɔʋuwo ŋu ƒe kpɔɖeŋua me, gake wometsɔe de ewɔwɔ me le agbɔsɔsɔ gã me haɖe o. Tsɔ kpe ɖe eŋu la, wowɔ dɔ tsɔ wɔ T-6, si ƒe kpekpeme ade tɔn 65. Eye eƒe mɔ̃ si le bɔbɔe wu si ƒe kpekpeme nye tɔn 36. Míele Fuhrer gã aɖe tem kpɔ.
  Adolf, si nɔ eɖokui kpɔm le susu me be yenya nusianu la, te nɔnɔmetataawo me dzodzro kaba. Afisiae wonye "Tiger" dziŋɔ la ƒe nɔnɔmetata gbãtɔwo, si nye Germany ƒe aʋawɔʋu xɔŋkɔtɔ kekeake le Xexemeʋa Evelia me. Ʋu sia xɔ ŋkɔ le Kursk Bulge ƒe ɣeyiɣia me. Le Soviettɔwo ƒe ɣeyiɣiwo me la, zi geɖe la, wodoa vlo "Amegãxiwo," gake emegbe nɔnɔme si nɔ amewo si ɖe ʋu sia ŋu va zu nusi me susu mele o wu. Le eƒe ɣeyiɣia me la, aʋawɔʋu sia megblẽ ya o. Le aʋawɔwɔ gã gbãtɔ si míewɔ kple míaƒe KV-ʋuwo me la, Tiger etɔ̃ ƒo Soviettɔwo ƒe ʋu ewo, eye woawo ŋutɔwo si dzo evɔ womegblẽ nu le wo ŋu o. Viɖe vevitɔ si le ʋu sia ŋue nye eƒe tu sesẽ si ƒe didime nye milimeta 88, si ƒe tsitretsiɖeŋula si dze menɔ esi ɣeyiɣi didi aɖe o. Ke hã, le Kursk Bulge dzi la, togbɔ be mɔ̃ɖaŋununya de ŋgɔ le nɔnɔme gome hã la, woɖu Nazitɔwo dzi kokoko... Akɔntabubu siwo ku ɖe ʋu sia zazã le aʋawɔwɔ me ŋu, kpakple nusiwo bu ƒe xexlẽme, ƒo nu tso eŋu zi geɖe be enye ʋu nyuitɔwo dometɔ ɖeka le Xexemeʋa Evelia me. Gake gbɔdzɔgbɔdzɔawo hã dzena le ŋku dzro ko me. Kpekpeme kpekpe si nye tɔn 56, kple aʋawɔnuwo milimeta 100 pɛ ko (axa 80 koe!), kɔkɔme, aʋawɔnuwo ƒe dzogoe siwo me susu le ƒe anyimanɔmanɔ kple ʋukuku ƒe ŋutete gbegblẽ. Le goawo katã me la, IS-2 aʋawɔʋu si ƒe kpekpeme mede tɔn ewo o la nyo wu amegãxi la le aʋawɔnuwo kple aʋawɔnuwo siaa me... Gake February 1944 me koe aʋawɔʋu sia do. Zi geɖe la, "Fia ƒe Akpɔkplɔ" ƒe kpekpeme nye tɔn 68, eye eƒe ŋgɔgbekpa nye milimeta 180... Nyateƒee, aʋawɔʋu ma tɔgbe mesɔ na aʋawɔwɔ le Afrika, le gbedadaƒo, na anyidzedze o, mɔ̃ si le abe anyi to ene koe wònye kple afɔ siwo wotsɔ anyi wɔe. Ao, le nyateƒe me la, le eƒe ɣeyiɣia nu la, "Fia ƒe Akpɔkplɔ" la wɔa dɔ ŋutɔ, ete ŋu tsrɔ̃ futɔwo ƒe aʋawɔʋu geɖe le aʋawɔwɔ me, eye ɣeaɖeɣi la, eƒo "Sherman" blaeve vɔ atɔ̃ le gaƒoƒo ɖeka me. Edze abe nyatakaka aɖewo nɔ anyi ku ɖe T-34 aʋawɔʋu blaeve vɔ etɔ̃ siwo Tiger tsrɔ̃ le aʋawɔwɔ ɖeka me ŋu ene. Gake aleke kee wòɖale o, ŋusẽ kple kpekpeme zazã si me susu mele o ƒe nɔnɔme koe aʋawɔʋu sia nye. Gake, le kpɔɖeŋu me, Soviet T-54 aʋawɔʋu... Mɔ̃ɖaŋununya siwo do ŋgɔ ŋutɔŋutɔ le Xexemeʋa Evelia me zazã dzidzedzetɔe le susu me ƒe nɔnɔme ƒomevi aɖe .
  Fuhrer la gblɔe kple kakaɖedzi be:
  - Ao, aƒetɔwo! Dɔ sia mesɔ o! Ʋu si ƒe kpekpeme nye tɔn blaatɔ̃ vɔ ade wɔwɔ kple aʋawɔnu milimeta 100 pɛ ko... Afikae míaƒe Germanytɔwo ƒe dɔwɔwɔ nyuie kple susuŋudɔwɔwɔ si míeƒoa adegbe le?
  Aders gblɔ vɔvɔ̃tɔe be:
  - Franseawo ƒe S-2, si ƒe kpekpeme nye tɔn 70, ƒe aʋawɔnuwo nye milimeta 45...
  Fuhrer-Terminator la tso nya me dzikutɔe be:
  - Esia nye aʋawɔʋu si tso Xexemeʋa Gbãtɔ ƒe ɣeyiɣia me. Gake Russiatɔwo ƒe KV-2 ƒe howitzer si didi milimeta 152 nɔ esi eye eƒe kpekpeme nye tɔn 52. Gake esia nye milimeta 152, ke menye 88 o.
  Eyata mena dɔ si nye tu si ƒe didime nye milimeta 88 si ƒe lolome nye milimeta 71, na aʋawɔʋu si ƒe kpekpeme mede tɔn blaene o eye eƒe ŋgɔgbeʋawɔnuwo nye milimeta 180 ya teti, axawo kple ʋua ƒe ʋuƒo si ƒe didime nye milimeta 150, mɔ̃ si ƒe kpekpeme nye alafa ade , sɔ ƒe ŋusẽ alafa adre. Eye ele be woatsɔ aʋawɔʋu sia ade dɔwɔwɔ le agbɔsɔsɔ gã me ne mede ɖeke o la, le ɣleti ade megbe.
  Germanytɔ atsyãwɔlawo ƒe mo biã eye woƒe asiwo ʋuʋu. Alexander lé ŋku ɖe wo ŋu fewuɖutɔe. Dɔa sesẽ ŋutɔ vavã; aʋawɔnuwo kple aʋawɔnuwo si bɔ ɖe "Fia ƒe Akpɔkplɔ" ƒe mɔ̃ si wowɔ le ƒe 1944 me, gake ele be nàna kpekpemea naɖiɖi tɔn 28! Gake Adolf bu esia be enye nu ŋutɔŋutɔ ŋutɔ, eye wòna Porsche ƒo abɔta xɔlɔ̃wɔwɔtɔe gɔ̃ hã:
  - Don"t be upset, nye ŋutɔ mawɔ ɖoɖo nyuitɔ kekeake si me nàte ŋu akpɔ agbe le kple kpekpeme sue ma tɔgbe na wò. Menye ŋutasẽlae menye o, ke boŋ susuŋutinunyalae menye. Ðeko wòle be nàgbugbɔ nu geɖe atu. Vevietɔ, mɔ̃a ƒe ʋuʋudedi kple mɔ̃a dada ɖe teƒe ɖeka.
  Aders de dzesii nublanuitɔe be:
  - Esia ahe kuxi aɖewo vɛ na mí. Vevietɔ la, ɖoɖo sia tɔgbe akpɔ kuxi siwo gbɔna....
  Adolf sesẽ la tso nya me be:
  - Nyateƒee, kuxi aɖewo anɔ anyi, gake le gɔmeɖose nu la, woate ŋu aɖe wo ɖa bɔbɔe. Vevietɔ le mɔ̃ɖaŋununya gome. Gake àte ŋu aɖo mɔ̃a ɖe teƒe si le bɔbɔe wu, aʋuʋu ʋua ƒe ʋufɔti eye... Ele be woaɖe aʋawɔʋua ƒe kɔkɔme dzi akpɔtɔ va ɖo meta eve, eye ele be woatsɔ ʋua me dɔwɔlawo aɖo anyi ɖe anyi, ekema nusianu anye nusi me susu le wu sã.
  Fuhrer dze nɔnɔmetata aɖe wɔwɔ gɔme, si nye nɔnɔmetata ƒomevi aɖe, si nye Soviettɔwo ƒe aʋawɔʋu si xɔ ŋkɔ wu le aʋa megbe ɣeyiɣia me, si nye T-54, ƒomevi. Ʋu sia kpɔ dzidzedze ale gbegbe be wodoe ɖe yame le ƒe 1947 me eye wozãe le aʋawɔwɔ siwo wowɔ le Afghanistan kple Talibantɔwo me;Iraq-srafowo wɔ aʋa kple United States Asrafowo le Dzogbe ƒe Ahom kple Operation Shock and Awe alo Iraqi Freedom me." Le wo katã me la, wowɔ aʋawɔʋu siawo dometɔ siwo wu akpe 70. Eye be ʋua kpɔ dzidzedze ŋutɔ. Esi eƒe kpekpeme nye tɔn 36, eƒe ŋgɔgbeʋawɔnuwo nye milimeta 200, eye tu si ƒe kpekpeme nye milimeta 100. Ame sia ƒomevi wɔ aʋa kple Amerikatɔwo ƒe Patons kple Pershings siaa dzidzedzetɔe le Korea-ʋaa wɔɣi. Eyata le mɔ̃ɖaŋununya ƒe ɖoƒe sia gome la, kpɔɖeŋua sɔ ŋutɔ eye wònye nu ŋutɔŋutɔ na dɔwɔwɔ. Eye ewɔwɔ le bɔbɔe ŋutɔ - eƒe asi bɔbɔ... Le Germanytɔwo ƒe tu si ƒe didime nye milimeta 88 71 El gome la, ete ŋu gena ɖe eme ale gbegbe na Xexemeʋa Evelia ƒe aʋawɔʋuwo katã (negbe IS-3 ƒe aʋawɔnu siwo le ŋgɔgbe, si ge ɖe dɔwɔwɔ me koe mele eme o le May 1945 me!). Ke IS-3 ya ɖe? Aʋawɔʋua nyo ŋutɔ le aʋawɔnuwo gome, kple xɔtaxɔa, si wona pike ƒe nɔnɔme. Nyateƒee, ʋukuku ƒe ŋutete menyo o, eye eteƒe medidi o wodzudzɔ ewɔwɔ. Emegbe mɔ̃ bubu geɖewo ganɔ anyi, siwo nye IS-4, kple bubuawo vaseɖe esime wova nɔ IS-10, si wogbugbɔ ŋkɔ na be T-10 le Stalin ƒe ku megbe la dzi. Eye esia va zu Soviettɔwo ƒe aʋawɔʋu kpekpe mamlɛtɔ. Khrushchev xe mɔ ɖe ʋu kpekpewo wɔwɔ ɖesiaɖe nu, eye ame siwo va xɔ ɖe eteƒe metrɔ asi le esia ŋu o!
  Le goawo katã me la, ɖe Germanytɔwo hiã aʋawɔʋu si ƒe kpekpeme wu tɔn blaenea, ne le aʋawɔʋu si le titina gɔ̃ hã dzi la, woate ŋu ade tu si ate ŋu age ɖe aʋawɔnu milimeta 193 me le adzɔge meta 1000?
  Amerikatɔwo gblẽ aʋawɔʋu kpekpewo ɖi kaba, eye Pershing-ʋua ƒe kpekpeme mewu tɔn 42 o, eye zi geɖe la, Sherman-ʋua ƒe kpekpeme mede tɔn 32. Gake esi wòva dze ƒã be aʋa aɖe le edzi yim kple USSR vɔ la, lã wɔadã aɖe si ƒe kpekpeme nye milimeta 120 do caliber tu kple tudada ƒe duƒuƒu gbãtɔ si ade meta 1000 kloe le sɛkɛnd ɖeka me. Gake eteƒe medidi hafi dzi ɖe le Amerikatɔwo ƒo le aʋawɔʋu sia ŋu o. Hafi IS-10 nado la, aʋawɔʋu si ame geɖe lɔ̃a zazã wu le aʋa megbe enye IS-4, si ƒe ŋgɔgbe ƒe aʋawɔnuwo nye milimeta 250 eye eƒe axadziʋawɔnuwo nye 170... Ʋu si ŋu kakaɖedzi le, togbɔ be eƒe kpekpeme wu tɔn 60 hã. Aleke kee wòɖale o, ele be nàde dɔ asi na be woawɔ aʋawɔʋu kpekpe aɖe na Germany, gake mawu tɔn 50 o. Le kpɔɖeŋu me, ɖeko IS-10 ƒe kpekpeme nye tɔn 50, eƒe ŋgɔgbe aʋawɔnuwo nye milimeta 290 eye tu si ƒe didime nye milimeta 125... Le mɔa nu la, caliber kae kpɔ dzidzedze wu? Le aʋawɔɣia la, aʋawɔnu siwo ƒe didime nye milimeta 100 kple 152 (ŋgɔgbe) nɔ Sherman kple Churchill ƒe ʋu siwo xɔ ŋkɔ wu la si. Enyo, "Fia ƒe Akpɔkplɔwo" te ŋu nɔ te ɖe enu nyuie ŋutɔ... Gake "Panther" la te megbedede vie le 75-mm caliber la gbɔ, nenye be tu la ƒe duƒuƒu gã si le gɔmedzedzea me la mesɔ gbɔ o gɔ̃ hã. Eyata "Panthers" siwo si tu siwo ƒe didime nye milimeta 88 le do, togbɔ be aʋaa ƒe nuwuwu koe, eye wo dometɔ ʋɛ aɖewo koe nɔ anyi hã. Gake nyateƒe si wònye be ɖoɖo aɖeke menɔ Wehrmacht-ʋua si be yeagbugbɔ aʋawɔʋuwo kple tu siwo wotsɔ tsia aʋawɔʋuwo nu siwo ƒe lolome lolo wu la ade aʋawɔʋuwo me o la ɖee fia be nɔnɔme sia sɔ na amesiame. Jagdtiger tu si te ŋu ʋãna eɖokui si si tu si ƒe didime nye milimeta 128 kple ŋgɔgbeʋawɔnu si ƒe didime nye milimeta 250 nɔ anyi vavã, gake wo dometɔ 71 koe wowɔ eye le agbɔsɔsɔ sue ma me la, womete ŋu kpɔ ŋusẽ ɖe aʋaa ƒe zɔzɔ dzi o. Le mɔa nu la, nusi doa dzidzɔ na ame enye be kaka Jagdtigertɔwo natsɔ wo ɖokui ana la, ame 43 bubuwo gakpɔtɔ nɔ dɔ wɔm, si ɖee fia be mɔ̃ ma tɔgbe ate ŋu anɔ agbe ale gbegbe.
  Le mɔa nu la, Stalin de se be woatsɔ tu si ƒe didime nye milimeta 122 aɖo IS-2 enumake, togbɔ be eƒe ŋusẽ si gena ɖe eme la gbɔ eme na Germanytɔwo ƒe aʋawɔʋuwo hã (negbe "Fia ƒe Akpɔkplɔ" koe mele eme o, gake aʋawɔʋu mawo tɔgbe 458 koe wowɔ). Ame geɖe ɖo aɖaŋu na ŋutasẽdziɖula la be wòaɖo seɖoƒe na eɖokui ɖe ʋuƒo si ƒe didime nye milimeta 100 ko dzi. Eye le nyateƒe me la, T-100 tu si te ŋu ʋuna le eɖokui si la va zu nyuitɔ kekeake le eƒe aʋawɔwɔ ƒe nɔnɔme bliboa gome. Le nyateƒe me la, zi alesi caliber la loloe la, zi nenemae aŋɔwo ƒe agbɔsɔsɔ le suee, zi nenemae dzo ƒe tsɔtsɔme, tu la ƒe duƒuƒu le gɔmedzedzea me, dzo ƒe didime kple eƒe nyateƒetoto dzi ɖena kpɔtɔnae... Gake aʋawɔʋu si lolo wu, si nye T- 100 nɔ Germanytɔwo si. 4, eye tu siwo wotu ɖe wo ɖokui dzi siwo wotu ɖe edzi la ƒe kpekpeme nye tɔn 22-24 ko. Gake Panzer tu si tsɔa eɖokui ʋãna la kpɔ dzidzedze ŋutɔ: Panther ƒe aʋawɔnuwo kple ŋgɔgbeʋawɔnuwo sɔ kple eya ŋutɔ tɔ kloe, eye eƒe kpekpeme kple kɔkɔme mede nenema gbegbe o. Ahiã be woaɖe gbe be woaɖe "Panzers" siwo le bɔbɔe wu eye woƒe asi bɔbɔ wu ɖe go ɖe wo wɔwɔ me.
  Eye tu la ƒe lolome ya ɖe? Le tu siwo tsi tre ɖe aʋawɔʋuwo ŋu gome la, esi ƒe lolome nye milimeta 128 lolo akpa, anyo wu be woazãe abe amedzidzenu ene, eye nàtia esi le domedome si ƒe didime nye milimeta 105.
  Adolf tsɔ nɔnɔmetata sia fia Germanytɔ aɖaŋuwɔlawo:
  - Esia nye míaƒe aʋawɔnu ɣaɣla yeyea! Ele be woado aʋawɔʋua kpɔ le ɣleti siwo gbɔna me. Eƒe aʋawɔwɔ zazã anye le ƒe 1943 me. Le ɣeyiɣi sia me la, dɔ aɖe hã le asiwò be nàwɔ aʋawɔʋu kpekpe aɖe si me tu siwo ƒe didime nye milimeta 105 le. Tsɔ kpe ɖe tu siwo mesẽ o siwo woate ŋu atsɔ awɔ wo ɖokui ŋu. Eyata midze dɔ gɔme aƒetɔwo.
  Aders tsi tre ɖe eŋu vɔvɔ̃tɔe be:
  - Aɖaŋu si nèdo ɖa la dze abe ɖe wòdze ame ŋu, gake kuxiae nye be aʋawɔʋu sia mele míaƒe kɔnyinyiwo ƒe gbɔgbɔ me o... Eye ʋua me dɔwɔlawo ƒe dzi madze eme o...
  Le esi teƒe be Adolf naɖo eŋu la, eno detsiƒonu aɖe eye wòdo susua ɖa be:
  - Ðewohĩ míate ŋu aɖu ŋdɔnu, zɔhɛwo. Le goawo katã me la, woate ŋu awɔ aʋawɔʋu sia le agbɔsɔsɔ gã me, eye nyemesusu be Amerikatɔwo kple Britaintɔwo awɔ nane si nyo wu hafi aʋaa nawu enu o. Eye egbea la, àte ŋu aɖu lã vi aɖe...
  Nyɔnuviawo ɖo kplɔ̃a kaba. Alexander, esi wòkpɔe be Fuhrer ƒe dɔgbo si woɖe le no me le lã ta la ate ŋu adze dɔ la, etiae be yeawɔ nuteƒe na ye ɖokui, eye sturgeon vi aɖe koe ɖu, esime wònɔ ŋku ɖom Sobakevich dzi tso woƒe "Luʋɔ Kukuwo" me. Hmm, vaseɖe fifia la, edze abe ele nusianu wɔm nyuie ene. Etsɔ ganyawo ɖo aʋawɔwɔ ƒe afɔti dzi, ɖe gbeƒã aʋawɔwɔ blibo, de se siwo wòle be woaxɔ hafi le keke ƒe 1939 me hafi... Hitler ƒe asrafowo ƒe dɔwɔwɔ blewu na aʋawɔnuwo ƒe veve, eye le agbɔsɔsɔ gome tututu... Gawu la, sewɔtakpekpe me tɔ xɔŋkɔa- 44 assault rifle... Enyo ŋutɔ le eƒe aʋawɔwɔ ƒe nɔnɔmewo me nusi le mɔ aɖewo nu nyo wu Kalashnikov ƒe kpɔɖeŋu gbãtɔwo gɔ̃ hã. It"s just a bit heavy... Ðewohĩ míate ŋu azã AKM ƒe amedzidzetu la ŋutɔŋutɔ abe gɔmeɖoanyi enea? Eh, anyo be woawɔ aʋawɔnu si aƒo Amerikatɔwo ƒe M-16 ƒe nyateƒetoto kple dzo ƒe agbɔsɔsɔme kple AKM ƒe kakaɖedzi nu ƒu. Le goawo katã me la, ŋgɔyiyi le ŋgɔ yim le mɔ si mesɔ o nu. Le kpɔɖeŋu me, mɔ̃ siwo le aʋawɔʋuwo me metsɔa ŋusẽ geɖe kpena ɖe eŋu o, gake kɔmpiutaa megate ŋu gena ɖe eme kura o. Gake etsɔme ŋuti sidzedze le esi, gake nukae wòate ŋu ana le, le kpɔɖeŋu me, ami si woatsɔ aɖo ami teƒe gome. Vaseɖe fifia la, le Amerika gɔ̃ hã la, womesrɔ̃ alesi woawɔ mɔ̃memi tso dzotsinuwo me nyuie o! Togbɔ be ami ƒe asi le dzi yim hã. Enyo, nukae wòagate ŋu ana. Dynamic protection, turbogenerator engines... Eye esia ava eme, gake emegbe vie, ale be màgaƒu du aɖo trump cards o. Le ƒe blaadre me la, ŋgɔyiyi yi ŋgɔ sasasã, gake vaseɖe esime woaɖu tsitsi dzi la, dɔléle hã, eye amegbetɔ menye Mawu o! Gawu la, le mɔ aɖewo nu la, megbedede gɔ̃ hã li... Le kpɔɖeŋu me, mawusubɔsubɔ ƒe dzidziɖedzi, vevietɔ le Russia kple yamenutome le Soviet Union megbe, kpakple le Islam dukɔwo me. Gake Gbɔgbɔyɔyɔ kple egbeŋkekea me nuŋubula gãwo gblɔe ɖi be mawusubɔsubɔ ava ku vivivi!
  Gake nukutɔe la, mawusubɔsubɔ ƒe zazɛ̃nyahehe le dzidzim ɖe edzi... Eye nunɔlawo le nu dem dukɔa ƒe dunyahehe me geɖe wu. Eye le nɔnɔme sia me la, womate ŋu ase dziɖuɖumegãwo ƒe ɖoɖowo gɔme o, ɖe woxɔe se vevie ŋutɔŋutɔ be nyateƒea le Orthodɔks alo Islam mea? Ame siawo katã siwo de suku eye wodze aɖaŋu? Ne menye nenema o la, ekema viɖe kae le xexemenunya ƒe dziɖuɖu ƒe kpɔɖeŋua ɖeɖeɖa me? Le amehawo dzi kpɔkpɔ nyuie ta? Gake Orthodɔks-ha tututue ɖo kpe eƒe dɔmawɔmawɔ abe dziɖuɖu ƒe subɔsubɔha ene dzi... Nya lae nye be, esi gɔmeɖoanyi le se nu na Kristotɔnyenye eye, gbã la, Nubabla Yeyea ta la, ŋutifafa ƒe nufiafia aɖe le Orthodɔks-ha si abe eƒe gɔmeɖoanyi ene: mègatsi tre ɖe eŋu o vɔ̃ɖinyenye eye nàlɔ̃ wò futɔ! Gake le ɣeyiɣi ma ke me la, fiaɖuƒea ƒe ɖoɖo ŋutɔŋutɔ nye adãwɔwɔ eye ebia ŋutasẽnuwɔwɔ kple aʋadziɖuɖu. Esiae na be nɔnɔme kple nu vevitɔ dome tsi tre ɖe wo nɔewo ŋu. Ne ame geɖe mese esia gɔme le nyanya me o hã la, wosenɛ le wo ɖokui me le woƒe manyamanya me!
  Le esia ta la, Orthodɔkstɔwo ƒe nufiafia mewɔa dɔ o, susu mele eme o, eye wòdzea agbagba be yeanye fiaɖuƒe kple Kristotɔ le ɣeyiɣi ɖeka me. Eye Kristotɔ gɔmee nye Yudatɔ kple ŋutifafalɔ̃la! Le nyateƒe me la, Yudatɔwoe ŋlɔ Biblia bliboa kloe, eye ɖewohĩ bliboe gɔ̃ hã, elabena Apostolo Paulo gblɔ be viɖe si le Yudatɔwo ŋu lolo ŋutɔ elabena wotsɔ Mawu ƒe nya de asi na wo! Esia fia be mele be Russiatɔ naxɔ Biblia dzi ase o! Esia fia be xɔse bubu hiã, gake meganɔ te ɖe Yudatɔwo ƒe Ŋɔŋlɔawo dzi o... Kae? Ele be dɔwɔla bibiwo kple susuŋutinunyalawo nawɔe le FSB ƒe mɔfiafia te! Ekema woakpɔ nya geɖe siwo tsi tre ɖe wo nɔewo ŋu gbɔ dzidzedzetɔe...
  Ele be míagblɔ be ɖevi si le Nyanyuia xlẽm la mazu aʋawɔla sesẽ, kalẽtɔ, ŋutasẽla si lɔ̃ Russia gbeɖe o! Eye dukɔ kae xɔ ŋkɔ le Biblia me? Israel!
  Nyateƒee, gbɔgbɔ vɔ̃wo xɔ Adolf ŋutɔ, esi fefewɔla sia kpɔ eɖokui le Hitler teƒe ta la, mele Yudatɔwo yometiti me sesẽm kura o. Kura o, Yudatɔ siwo ŋu viɖe le la akpɔ viɖewo ahawɔ dɔ na Fiaɖuƒe Etɔ̃lia. Nya dzodzro aɖeke manɔ anyi abe tudada Yudatɔ dzɔdzɔmeŋutinunyalawo alo nutalawo ene o! Gake esɔ kaba be woaɖe se siwo tsi tre ɖe Yudatɔwo ŋu la ɖa. Gbã la, amewo ate ŋu ase nu gɔme bubui, eye evelia, esia nye kesinɔnuwo tsoƒe kple dzɔtsoƒe sesẽ ŋutɔ! Gake anya wɔ ya be woana ɖoɖo siwo tsi tre ɖe Yudatɔwo ŋu nabɔbɔ ɖe Yudatɔwo ƒe kpekpeɖeŋu ta.
  Nukae woawɔ kple Papa la? Ƒomedodo kple Vatikan mesɔ kura o, gake ɖeko aʋawɔwɔ le gaglãgbe ahe nuvevi vɛ le afɔɖeɖe sia me. Esia fia be ele be nàdi Vatikan ƒe kpekpeɖeŋu, gake le ɣeyiɣi ma ke me la, te tɔ ɖe wò didiwo dzi... Le mɔ nyuitɔ nu la, tsɔ wò fefewɔvi la da ɖe Petro ƒe fiazikpui dzi eye nàtrɔ asi le subɔsubɔha la ŋu vivivi...
  Porsche do kplamatse Adolf ƒe susuwo be:
  - Wò fiẽnuɖuɖua do dzidzɔ na mí ŋutɔ, Fuhrer!
  Adolf si gbɔgbɔ vɔ̃wo xɔe la ko alɔgbɔnu tufafatɔe be:
  - Enyo, fifia la, mado go Himmler, eye emegbe mana Heenseberg nava. Eye kpɔ ɖa, ŋutsuwo: wona ɣeyiɣi mamlɛ sesẽ ŋutɔ mi!
  Fuhrer ƒe aʋakɔa nɔ ʋuʋum le Afrika godoo. Eye wòlé ametakpɔnu si wotsɔ tsi tre ɖe USSR ŋu la ɖe asi.
  Le dzomeŋɔli la, Asrafoha Dzĩ la dze Rzhev-tɔdzisasrãa dzi, gake Nazitɔwo nɔ lalam le afima eye wote ŋu nya ƒoƒoa ɖa. Le dzigbe gome la, Germanytɔwo hã do asi ɖa, eye wolé Oryol kple Kharkov ƒe mɔfiamewo me ɖe asi. Eye le Leningrad gbɔ ko la, Soviet-srafowo te ŋu wɔ Operation Iskra, gake aʋawɔwɔawo xɔ ɣleti ɖeka kloe eye woƒle aʋadziɖuɖua le asi gã aɖe ŋutɔ nu.
  Kraut ƒomea tsi agbe le dzomeŋɔli ƒe '42 - '43 me le mɔ aɖe nu.
  Gake le kele me la, woɖu Afrika ƒe akpa gãtɔ xoxo. Eye Fuhrer-ʋua le ŋutifafatsiwo dom kpɔ kple Britain.
  Churchill ƒe dzi gbã vie le esia ŋu. Togbɔ be Britain kpea fu le dziɖuɖu le dziɖuɖu megbe hã.
  It"s also not clear with Japan - Amerika bu Midway-ʋa la, eye esime samuraitɔwo le Yankee-ʋu gã la ƒom kakɛkakɛ. Eye Amerika mate ŋu akpɔ viɖe tso eƒe xexlẽme si de ŋgɔ wu le ƒua dzi kple yame me o.
  Hitler di be yeadze USSR dzi, gake le gbeƒãɖeɖe be woaƒo amewo nu ƒu bliboe, gɔ̃ hã la, ŋusẽ boo aɖeke mele esi na esia o. Esi wònye be Krauttɔwo kaka ɖe Afrika katã ta.
  Le dzomeŋɔli la, Asrafoha Dzĩ la ŋutɔ le klalo be yeayi ŋgɔ. Gake esi Nazitɔwo ɖu Afrika dzi ta la, woɖo asrafoha siwo nɔ anyi le dutanyigbawo dzi. Eye woxɔa nunɔamesi bubuwo hã.
  Wozãa wo tsɔ wɔa Dzata, Akpɔkplɔ, kple Panther ƒe aʋawɔʋuwo. Gake nyatakaka siwo wona lã wɔadã la mekpɔ dzidzedze bliboe o. Exɔ asi akpa, elolo akpa. Nyateƒee, le ametakpɔkpɔ gome la, Panther nye aʋawɔʋu nyui aɖe si gblẽa aʋawɔʋuwo, eye tu si daa tu kabakaba le esi.
  Gake esi medze edzi o wue nye "Dzata", si kpekpe, xɔ asi, gake mewɔa dɔ boo o. Tu la sesẽ akpa ɖe Soviettɔwo ƒe aʋawɔʋu blaetɔ̃ vɔ ene kple aʋawɔʋu siwo mesẽ o ŋu, eye tu ƒe agbɔsɔsɔme le ʋɛ wu Panther kple Tiger tɔ kura. Eye aʋawɔnuwo ya nyo wu "Amegãxi" tɔ, eye le togbɛ siwo me susu le hã. "Dzata" va zu abe "Panther" gã aɖe si ƒe kpekpeme nye tɔn blaasieke eye mɔ̃ si ƒe ŋusẽ nye sɔ alafa enyi ene. Gake kabakaba vie wu le ŋutinya ŋutɔŋutɔ me la, "Tiger"-2, si le bɔbɔe wu tɔn blaeve vɔ eve, va ge ɖe ewɔwɔ me. Te ɖe "Dzata" ŋu le ametakpɔkpɔ ƒe seƒe, gake eƒe ʋuʋu wu, eƒe kpekpeme le bɔbɔe. Gake tu la ƒe lolome nye milimeta 88 - ne wotsɔe sɔ kple 105, gake esɔ gbɔ ŋutɔ be wòatsrɔ̃ Soviettɔwo ƒe aʋawɔʋuwo katã. Eye nusi ɖe dzesi enye dzo ƒe tsɔtsɔ kabakaba wu - tu enyi tsɔ wu atɔ̃.
  Eyata "Dzata" nye Germanytɔ, nunyala doviviti aɖe si meƒo ke ɖe to o la ƒe vi.
  Germanytɔwo xɔ Afrika katã, si me Madagascar hã le, le dzomeŋɔli. Stalin lala ɣeyiɣi didi akpa.
  Ðewohĩ eya ŋutɔ nɔ ŋu ɖom ɖe Germanytɔwo ŋu be woadze wo dzi. Vevietɔ alesi Dzata, Akpɔkplɔ, kple Panther aʋawɔʋuwo va ɖo la kpɔkpɔ. Gake Kraut ƒomea gakpɔtɔ nɔ kuxiwo gbɔ kpɔm le anyigbagã doviviti la dzi.
  Stalin to ɣeyiɣia ŋu. Soviet-srafowo ƒe amedzidzedzea dze egɔme le Orel kple Kharkov ƒe mɔ dzi. Afisi tututu Germanytɔwo dzra ɖo nyuie le. Eye manya wɔ be woakpɔ aɖaŋudzedze ƒe nukunu gbɔ o. Aʋa gbãtɔwo ŋutɔ ɖee fia be "Panther" wɔa dɔ nyuie ŋutɔ le ametakpɔkpɔ me. Menye nu gbegblẽ o eye "Ferdinands". Woawo hã nyo.
  Eye Tiger nye aʋawɔʋu si tsea ku. Eye wòxɔa dzesi nyuie. Germanytɔwo le wo ta ʋlim vevie. Eye nànɔ te ɖe futɔwo ƒe ƒoƒo nu. Le ɣleti etɔ̃ ƒe aʋawɔwɔ sesẽ ŋutɔ me la, Aʋakɔ Dzĩa yi ŋgɔ kilometa wuiatɔ̃ pɛ ko. Eye nusiwo bu nɛ la ɖe dzesi ŋutɔ.
  Eŋlisiawo ƒe yameʋu blaeve vɔ eve dzo le nyɔnuvi siwo ɣla wo ɖokui la dzi;anɔ eme be womede dzesi naneke o, eye wodze bubu gɔme xoxo le yamenutome godo, esime kasia wose gbeɖiɖi yeye siwo ŋu ɖikeke le. Madeleine de se be:
  - Ame sia ame mlɔ anyi eye meʋãna o!
  Nyɔnuviawo tsikpe, wonɔ nane lalam. Eye emegbe ʋu siwo tsɔa nu bɔbɔewo kple agbatsɔʋuwo do tso togbɛa megbe. Ne míebu alesi wowɔe ŋu la, England kple Amerika ye wowɔe le. Woʋu blewuu ɖo ta Tunisia ƒe fiadu gbɔ. Madeleine tɔtɔ vie. Exɔe se be ŋgɔgbe fli la gakpɔtɔ le adzɔge ʋĩ, si fia be ɣeyiɣi makpɔ Britaintɔwo haɖe be woado o. Alo ne míagblɔe tututu la, mele be woaɖe wo ɖokui afia o. Eye le afisia la, sɔti blibo aɖe le du dzi. Togbɔ be, ɖewohĩ, mede asrafoha aɖe o hã la... Amekawoe wonye, aʋawɔha aɖe, esi woto dzogbewo ŋu le aʋawɔƒe si meyia edzi kura o la, di be yeatsa le megbe. Edze abe susu le eme ene, togbɔ be le mɔ̃ɖaŋununya gome la, ele bɔbɔe be woakpɔ wo le gbedadaƒo hã. Aleke kee wòɖale o, ele be nàɖo to radio dzi na xɔ̃wòwo, gake mègada tu o. Gawu la, wo dometɔ alafa ɖeka koe li, eye Britaintɔwo wu alafa etɔ̃!
  Gerda ƒo nu na Charlotte le ɣlidodo me be:
  - Esiawo nye Eŋlisigbe! Esiae nye zi gbãtɔ si mekpɔ wo kplikplikpli alea gbegbe!
  Xɔlɔ̃ si ƒe ɖa biã, si hã tsi dzodzodzoe ŋutɔ la ɖo eŋu be:
  - Naneke tɔxɛ aɖeke meli o! Eye ameyibɔ geɖe ŋutɔ le wo dome!
  Nyateƒee, Eŋlisiawo ƒe afã ya teti nye ameyibɔwo. Eye sɔti la nɔ ʋuʋum blewu, eye ameyibɔawo gakpɔtɔ nɔ ɣli dom... Wonɔ tetem ɖe wo nɔewo ŋu...
  Le afisia la, nyɔnuviawo dometɔ ɖeka ƒe lãmekawo mete ŋu nɔ te ɖe enu o, eye wòda tu sue aɖe. Le sɛkɛnd ma ke me la, aʋawɔla mamlɛawo da tu, eye Madeleine ƒo nu tsi megbe be:
  - Dzo!
  Wolã Eŋlisitɔ bla nanewo zi ɖeka, agbatsɔʋuawo dometɔ ɖeka wó dzo. Britaintɔ mamlɛawo da tu ameŋkumemakpɔmakpɔe. Madeleine, si xɔ ɣeyiɣia, do ɣli be:
  - Mitsɔ bɔmb siwo doa dziku na ame ƒu gbe ɖekae!
  Nyɔnuvi siwo tso SS ƒe asrafoha gã "She-Wolf" me daa bɔmb ɖe didiƒe eye wòdea pɛpɛpɛ. Eye be wona hehe wo tso woƒe ɖevime ke, eye woto aɖaŋu tɔxɛwo hã me. Esia nye ne èle hehe xɔm kple elektrikŋusẽ, èwɔa blewu vie le ƒuƒu me eye nètsia dzodzodzoe. Gerda kple Charlotte hã tsɔ woƒe nunanawo ƒu gbe. Eye Britaintɔwo le ta ɖe afɔkpodzi dzi eye wotrɔ wo... It"s so funny. Wodaa tu le vome, eye ameyibɔwo gakpɔtɔ le ɣli dom le gbe si gɔme womate ŋu ase o me. Emawo nye scumbags godoo...
  Eye Gerda daa tu heƒua gbe, esime wòle ha dzim hã be:
  - Drɔ̃e baɖa aɖe le SS ƒe sukuviwo me! Titri ɖeka - ɖeka ƒoƒo! Míenye nyɔnu-amegãxiwo - míaƒe mɔnu le bɔbɔe! Míelɔ̃a avu ƒe asike hehe o!
  Charlotte hã ƒoa ɣli tsɔ ɖoa eŋu nɛ. Tu siwo wòda la gbãa taɖua wòzua kakɛwo. Eye emegbe woɖea woƒe ŋkuwo ɖa. Ameyibɔ ɖeka si vɔvɔ̃ ɖo la tsɔ akplɔ ƒo eƒe zɔhɛ si ƒe mo biã la le axadzi. Aɖe ta ɖe ʋu me atsɔ aɖo eŋu. Charlotte dzi ha ɖekae be:
  - Mawudɔlawo le dzomavɔ viviti si me ɣletiviwo le me! Edze abe ɖe woatsrɔ̃ nusianu si le xexeame katã ene! Ele be nàdzo ayi yame abe akpɔkplɔ si le du dzi ene! Be woakpɔ luʋɔwo ta tso tsɔtsrɔ̃ me!
  Britaintɔwo wɔa nu ɖe ɖoɖo nu o, wo dometɔ akpa gãtɔ nye dutanyigbadzisrafowo: ameyibɔwo kple Indiatɔwo, Arabtɔwo. Wodzea anyi, tsikpe nɔa wo ŋu, alo to vovo na ema la, woti kpo yia dzi sesĩe eye wodzea duƒuƒu gɔme abe akpɔkplɔ siwo ƒe tagbɔ gblẽ ene. Ke hã, nyɔnuviawo daa tu pɛpɛpɛ, eye togbɔ be bɔmbawo medzona yia didiƒe o hã la, kakɛawo le ɣie! Futɔ ʋɛ aɖewo koe susɔ xoxo. Madeleine doa ɣli le Eŋlisigbe me, eƒe gbe sesẽ ale gbegbe be mèhiã megafon gɔ̃ hã o:
  - Mitsɔ mia ɖokui na eye míaɖe miaƒe agbe ta! Le aboyo me la, àkpɔ nuɖuɖu nyui, wein kple gbɔdɔdɔ!
  Ewɔ dɔ enumake eye ne wonya na ta ko... Asiwo yi dzi eye...
  Woƒo gamenɔla blaatɔ̃ nu ƒu, eye wo dometɔ afã xɔ abi. Madeleine de se be:
  - Wu abixɔlawo nu!
  "Amegãxi nyɔnuawo" da tu ɖe amesiwo mete ŋu nɔa tsitre ɖe woƒe afɔwo dzi o ƒe gbedoxɔwo me le kɔnu manɔmee, eye wotsɔa ame susɔeawo dea ʋuwo me hekua wo yia aʋawɔƒe si te ɖe wo ŋu wu.
  Le dzogbea ƒe ke dzodzoe megbe la, edzɔa dzi na Gerda ƒe afɔ ƒuƒluwo ŋutɔ ne wose rababa falɛfalɛa. She even moans blissfully... Amerikatɔwo ƒe agbatsɔʋuwo fa ŋutɔ eye womeʋuʋuna le mɔzɔzɔa me o. Esi nyɔnuviawo ɖu dzi ta la, dzi dzɔa wo. Charlotte bia Gerda be:
  - Ame nenie nèwu?
  Nyɔnuvia tsɔ eƒe abɔta ƒo ɖe eƒe tɔtɔ ta:
  - Mènya oa? Menye nye ɖeka koe da tu o... Gake mesusu be wosɔ gbɔ!
  Charlotte bu akɔnta be:
  - Míele alafa ɖeka, ewu abe alafa etɔ̃ ene, si fia be etɔ̃ nɔviŋutsu ɖeka, si fia be nɔvinyɔnu ɖeka! Aʋaa ƒe gɔmedzedze wɔdɔɖeamedzi aɖe!
  Gerda ʋuʋu asi ɖekematsɔlemetɔe be:
  - Esia mele vevie nam o! Nu vevitɔe nye be xɔlɔ̃ ɖeka pɛ hã meku o. Togbɔ be akɔntabubue nye esia ya la, wotsrɔ̃ futɔ alafa etɔ̃, eye le míaƒe akpa dzi la, amegãxi aʋawɔla eve koe xɔ abi vie. Ewɔ nuku nam gɔ̃ hã be míeɖu Afrika dzi keŋkeŋ haɖe o, kple aʋawɔla mawo tɔgbe.
  Charlotte gblẽ seselelãmea me enumake:
  - Enyo, míebu ɖe aʋawɔla dzɔgbevɔ̃etɔ siawo ŋu le ƒe wuiatɔ̃lia me!
  Gerda ʋuʋu ta ɣia kple dziku, abe ɖe Ƒe Yeye ƒe sno xɔe ene:
  - Esia tso alakpadada gbɔ! Gake le nyateƒe me la, míete ɖe aʋadziɖuɖu ŋu wu tsã eye esia dze ƒã na amesiame si menye ŋkuagbãtɔ o! Nyateƒee, wotso míaƒe nyawo me!
  Charlotte lɔ̃ ɖe edzi, eye wòtsɔ eƒe afɔbidɛ ƒuƒluwo ƒo ɖe eƒe miame to megbe aɖaŋutɔe:
  - Ẽ, alakpadada, gbegblẽ, asrafowo ƒe mediocrity... Gake míegagbã Russiatɔwo kokoko, eye míezi wo dzi be woatsɔ wo ɖokui ana le ƒe 1918 me! Oo, anyo be nàzɔ azɔli to Russia ƒe kekeme, fafa le afima, gake le afisia la, dzoxɔxɔ le!
  Gerda ko alɔgbɔnu kple dzidzɔ be:
  - Gake le Russia la, vuvɔ sesẽ alea gbegbe... Gake esi meƒu du afɔ ƒuƒlu to sno si le towo dzi me la, menya funyafunyawɔwɔ si wònye.
  Charlotte ɖe eƒe aɖuwo ɖe go:
  - Gerda sue la ƒua du afɔ ƒuƒlu to sno si le bibim la me... Esia nye kpɔɖeŋu, abe ɖe wòle gli me ene... Gli siwo ku ɖe ame dzadzɛ, si gakpɔtɔ nye ɖevi tɔ eye menye ɖokuitɔdila kura o ŋu...
  Gerda tsɔ dzidzɔ ʋuʋu ŋku ɖe exɔlɔ̃a ŋu be:
  - Ewɔ abe ɖe wòle be míayi Fuhrer enea?
  Charlotte ɖo kpe edzi be:
  - Kloẽ! Ðeko míele ʋu kum, ke menye afɔ ƒuƒlu le du dzi le dzogbe ƒe ke dzodzoe la dzi o. Eye le aʋadziɖuɖua megbe gɔ̃ hã.
  Ameyibɔ si wobla la ƒo nu le Germanygbe me be:
  - Mawudɔla dziŋɔwo, mele klalo be masubɔ mi! Wòe nye mawunɔ, nyee nye wò kluvi!
  Charlotte tsɔ eƒe afɔ si ƒo ƒu vie la tsɔ asi ƒo ameyibɔ aboyome la ƒe ɖa si le blɔ la:
  - Mi ameyibɔwo mienye kluviwo xoxo le dzɔdzɔme nu! Esia, le nyateƒe me, le go ɖeka me la, enyo, ele be ame aɖe nawɔ dɔ sesĩe tso ŋdi vaseɖe fiẽ, awɔ dɔ tsɛwo... Gake kluvi le eƒe dzɔdzɔme nu, le eƒe nɔnɔme nyɔŋu me la, enye alakpatɔ eye womate ŋu aka ɖe edzi kple aʋawɔnu o . Mí Germanytɔwo hã míenye dukɔ siwo ƒe dekɔnuwo kple ɖoɖo deŋgɔ wu le Anyigba dzi. Dukɔ gã aɖe si me aʋawɔlawo nɔ, eye menye susu manɔmee be Germanytɔ adzɔhawo subɔ le Europa-srafohawo katã me kple le Russia gɔ̃ hã me, eye zi geɖe la, wonɔa aʋafiawo ƒe ɖoƒewo o!
  Gerda gblɔ sesĩe be:
  - Ɛ̃, àsubɔ mí abe kluvi ene. Menageries tɔxɛwo le mía si na ameyibɔwo. Eye fifia la, nusi wòle be nàwɔ koe nye...
  Charlotte do susua ɖa be:
  - Na wòagbugbɔ nu na míaƒe afɔwo. Le nyateƒe me la, adzɔ dzi na mí, eye Niger aɖi gbɔ eɖokui.
  Gerda ʋuʋu ta sesĩe be:
  "Nyemenya alesi nèle o, gake enye ŋunyɔnu ne Aryantɔ ƒe ŋutigbalẽ dzadzɛa ka Niger si ʋẽna lilili la ƒe nuyiwo." Eyata...
  Charlotte melɔ̃ ɖe edzi o:
  - Menye nyateƒee o! Kura o, anye ne adzɔ dzi nam hafi. Enyo kpɔ ɖa...
  Atsyɔ̃ɖola si ƒe taɖa biã si le dzo dam la tsɔ eƒe afɔ sue la ƒu gbe ɖe ameyibɔa ŋu. Edze mawunɔa ƒe asibidɛ legbe siwo le gbadzaa eye wotso atuu na wo la gɔme dzonɔamemetɔe. Eye ɖeko nyɔnuvia ko alɔgbɔnu vividoɖeameŋutɔe tsɔ ɖo eŋu nɛ, ameyibɔa ƒe nuyi ɣiawo nɔ eƒe ŋutigbalẽ si biã la ƒom. Gamenɔla la ƒe aɖe ƒu du to nyɔnuvia ƒe afɔ si te ŋu trɔna, si me ke le vie la dzi. Egavivina kokoko ne èɖi gbɔ ŋutsu sesẽ aɖe si didi meta eve kloe.
  Ewɔ nuku na Gerda be:
  - Ewɔ nuku, gake ɖe mèsena le ɖokuiwò me be nyɔ ŋu ye oa?
  Charlotte ko alɔgbɔnu be:
  - Menye nyateƒee o! Nukatae wòle be wòanyɔ ŋu nam?
  Gerda tiae be yeazi ɖoɖoe: nukatae wòle be wòade nu ye xɔlɔ̃a ƒe nyawo me? Le nyateƒe me la, wohe wo be menye aʋawɔla koe wòle be Germany nyɔnu nanye o, ke ele be wòanye srɔ̃nyɔnu lɔlɔ̃tɔ, fatu kple vidada si le lãmesẽ me hã. Gake eya ŋutɔ mebu ŋutsuviwo ŋu haɖe o, ɖewohĩ le ŋutilã ƒe agbagbadzedze sesẽ ta, alo ɖeko mekpɔ eƒe kpeɖeŋutɔ haɖe o. Gake edze abe ɖeɖi te Charlotte hã ŋu ene. Etsɔ eƒe afɔkpodzi ƒo ameyibɔa ƒe ŋɔti, ale gbegbe be eƒe ŋɔti te sisi eye wòdo susu ɖa na Gerda be:
  - Ðewohĩ míate ŋu adzi ha?
  Gerda ʋuʋu ta be:
  - Nyateƒee, míadzi ha! Ne menye nenema o la, eva zua nublanuinya!
  Nyɔnuviawo dze hadzidzi gɔme, eye wo xɔlɔ̃wo hã wɔ ɖeka kpli wo, ale be hadzidzia nɔ sisim abe tsitsetse ene:
  Mía kple nye lɔlɔ̃tɔ míele dodom le gbedadaƒo, .
  Blanuiléle si mele anyigba dzi o ɣla!
  Eye vuvɔ, dzobibi, vuvɔ, .
  Susu si gbã la ƒo nu!
  
  Afɔ ƒuƒlu le sno me, .
  Nyɔnuviawo le yiyim ɖe yevu!
  Ahomya vɔ̃ɖiwo le ɣli dom abe amegãxiwo ene, .
  Xewo ƒe hawo ƒe tɔtɔ!
  
  Gake nyɔnuvia menya vɔvɔ̃ aɖeke o
  Enye aʋawɔla sẽŋu aɖe!
  Awudziwuia tsyɔ ŋutilãa dzi vie, .
  Míaɖu dzi godoo!
  
  Míaƒe aʋawɔlae nye amesi bi wu, .
  Màte ŋu atsɔ aŋetu abɔbɔe o!
  Le afisia la, maple-tiwo le ʋuʋum blewu, .
  Sno ƒe ʋuʋudediwo le gegem ɖe wò akɔta!
  
  Menye míaƒe kɔnue wònye be míavɔ̃ o, .
  Mègaƒo dzi ɖe le ƒowò be nàʋuʋu le vuvɔ ta o!
  Tsitretsiɖeŋula la da ami kple nyitsu ƒe kɔ, .
  Eléna ɖe nu ŋu eye wònyɔa ŋu abe aŋe ene!
  
  Ŋusẽ ma tɔgbe le ameawo si
  Nukae kɔnu kɔkɔea wɔ!
  Le míawo siaa gome la, xɔse kple dzɔdzɔme siaa, .
  Nusi ado tso eme anye aʋadziɖuɖu!
  
  Kristo ʋãa Fofo Dukɔa, .
  Egblɔ na mí be míawɔ avu vaseɖe nuwuwu!
  Ale be ɣletinyigba la nazu paradiso, .
  Dziwo katã anye kalẽtɔ!
  
  Eteƒe madidi o amewo akpɔ dzidzɔ
  Na agbe nanye atitsoga kpekpe ɣeaɖewoɣi!
  Tuwo wua ame ŋutasesẽtɔe
  Gake amesi dze anyi la fɔ xoxo!
  
  Dzɔdzɔmeŋutinunya naa makumakunyenye mí, .
  Eye woagbugbɔ amesiwo dze anyi ƒe susuwo ade dɔwɔwɔ me!
  Gake ne míeɖe koklozi ɖa la, xɔ dzinye se, .
  Futɔa agblẽ xexlẽdzesia me enumake!
  
  Eyata ne mede ɖeke o la, do gbe ɖa na Mawu, .
  Mehiã be nàwɔ vodada o, nye kuviatɔ!
  Ʋɔnudrɔ̃la Ŋusẽkatãtɔ la ƒe nya me sẽ ŋutɔ, .
  Ne mede ɖeke o la, ate ŋu akpe ɖe ame ŋu ɣeaɖewoɣi!
  
  Dadanyigba lae nye nusi melɔ̃na wu, .
  Dukɔ kɔkɔe, si me nunya le!
  Míaƒe kplɔla, lé asikeawo sesĩe wu, .
  Wodzi Fofonyigba la be wòase seƒoƒo!
  Nyɔnuvi siwo tso SS-srafowo ƒe asrafoha xɔŋkɔ si nye "She-Wolf" me dzi ha nyuie ale gbegbe, eye nyawo nye luʋɔ. Le goawo katã me la, nukpɔsusu totro aɖe li be SS-ŋutsu fia amewula! Gake menye nyateƒee o. Tohehe ƒe hatsotso tɔxɛwo nɔ anyi ya, zi geɖe la, wonyea dedienɔnɔ ƒe hatsotso siwo wɔa dɔ tɔxɛwo ƒe akpa aɖe, gake Wehrmacht-ʋua ƒe dzɔla bibiwo koe SS-ha akpa gãtɔ nye. Le goawo katã me la, ele be míagblɔ be menye Xexemeʋa Evelia ŋuti nyatakakatsoƒe si ŋu kakaɖedzi le wue nye alakpadada dzĩ, si nye ŋutasẽdziɖuɖu ƒe nyatakakatsoƒe o. Le nyateƒe me la, eme kɔ ƒã be Agitprop ƒe kɔmiunisttɔwo ƒe ŋgɔnɔlawo mete ŋu wɔ naneke wu be womedea ame ŋkume o eye woƒoa nu tso nudzɔdzɔwo ŋu le susu me. Eyata, esesẽna kakaɖedzitɔe be woadrɔ̃ ʋɔnu afisi nyateƒe ŋutɔŋutɔ nɔ le Nazitɔwo ƒe ŋutasẽnuwɔwɔwo ŋu, kple afisi nyakpakpawo nɔ. Aleke kee wòɖale o, wozia amesiwo ƒoa wo ɖokui ɖe ŋutinya me numekuku me vevie dzi be woalɔ̃ ɖe edzi be menye SS-ʋawɔla ɖesiaɖee nye amewula kple lã wɔadã o. Tsɔ kpe ɖe eŋu la, hafi woadze USSR dzi la; Zi geɖe la, Nazitɔwo wɔa nu le mɔɖeɖe ɖe nu ŋu le anyigbamama siwo woxɔ me, Ɣetoɖoƒetɔwo ƒe nyatakakatsoƒewo mefia be wowɔ ŋutasẽnuwɔwɔ alo hlɔ̃biabia ame gbogbo aɖewo o.
  Eye azɔ nyɔnuviawo kpe ɖe gamenɔlawo ŋu woɖi le ʋuawo me; wotsɔa asi ƒo ŋutsu siwo vɔ̃na la ƒe abɔta gbadzawo le xɔlɔ̃wɔwɔ me. Le ema megbe la, wokpe nyɔnuviawo be woagbɔ ɖe eme...
  Lãmesẽfefewɔƒea mesɔ gbɔ o, gake woda tu sɔmelã aɖe le gbedadaƒo eye nyɔnuvi ɖesiaɖe xɔ kebab si woɖa le Arabgbe me. Le goawo katã me la, Arabtɔwo, le gotagome ya teti, nye xɔlɔ̃wo eye amesiwo nya Germanygbe gɔ̃ hã dzea agbagba be yewoawɔ fefe alo atutu nyɔnuviawo ƒe afɔwo blewuu.
  Gerda tu Arabtɔ si léa nu ɖe nu ŋu la ɖa hegblɔ be:
  - Menye wò tae menye o!
  Charlotte hã wɔ ɖe esia dzi:
  - Na wò ŋutɔ nàxɔ harem!
  Gerda ko alɔgbɔnu hedo susu ɖa be:
  - Gake gblɔe nam, Charlotte, nukae nàwɔ ne èzu Sultan srɔ̃?
  Xɔlɔ̃ si ƒe taɖa biã la de dzesii ɖikeketɔe be:
  - Le nyateƒe me la, esia nye dzidzɔkpɔkpɔ si ŋu woate ŋu aʋli nya le... Togbɔ be enɔ te ɖe sultan si srɔ̃ dzi hã. Ne Ottoman Fiaɖuƒe gã la nɔ eƒe dzidzedzekpɔkpɔ ƒe ɣeyiɣia me la, ekema... Anyo ŋutɔ gɔ̃ hã... Mawɔ ɖɔɖɔɖo le Turkey-srafowo ŋu, mawɔ aʋawɔnuwo ŋudɔ nyuie wu... Eye ɖewohĩ gbã la, matrɔ nye ŋku ɖe ɣedzeƒe gome.
  Gerda lɔ̃ ɖe edzi be:
  - Nyui! Gake enye ŋukpe na Turkey be le eƒe dzidzedzekpɔkpɔ ƒe ɣeyiɣiwo gɔ̃ hã me la, mete ŋu ɖu Iran dzi o. Esia nye nyateƒe ŋutɔ, vevietɔ esi Persia-srafowo tsi megbe ta. Mebiaa ɖokuinye be, Fuhrer Gãtɔ, nyametsotso kae wòawɔ: aɖu Turkey dzi, alo atsɔe ade eƒe nubabla me, atsɔ ƒu aƒu gbe na Ottomantɔwo, si me Iran ƒe anyigba siwo mexɔ asi boo o dometɔ aɖewo hã le?
  Charlotte tsɔ eƒe abɔta ƒoe le tɔtɔ ta.
  - Mènya o! Le nyateƒe me la, nyitsɔ laa la, wogblɔ be míadze USSR dzi... Wogblɔ be Russiatɔwo ƒe kesinɔnuwo kple Ukraine ƒe kesinɔtɔwo ƒe anyigbawo mehiã ŋutɔŋutɔ o!
  Gerda tsɔ eƒe afɔ ƒuƒlu ƒe afɔbidɛwo fɔ tii kplu la eye wòtsɔ aɖaŋu ŋutɔ kɔe ɖe eƒe asike dzi, eye wòkɔ tsi si le dzo dam la ɖe eɖokui me. Le ɣeyiɣi ma ke me la, nyɔnuvia te ŋu ƒo nu be:
  - Anyigba siwo dzi kesinɔnuwo bɔ ɖo ŋutɔ, siwo me kesinɔnuwo le ŋutɔ le Ukraine. Le Germanytɔwo ƒe kplɔla si me nunya le te, kple le míaƒe agbledede ƒe dekɔnu kɔkɔ ta la, woaŋe nu gbogbo aɖewo. Eye emegbe míaƒe abolo axɔ asi wu tsi. Eye esia anye viɖe na Ukrainetɔwo ŋutɔ, elabena ɖeko Soviet dziɖuɖua le wo dam, hele wo dzi zim be dɔ nawu wo!
  Charlotte ʋuʋu ta.
  - Míafia míaƒe Germanytɔwo ƒe dekɔnu gã la Slavtɔ siawo! Mina míana numekɔkɔ wo!
  Le afisia la, ɣlidodo amemabumabuwo do kplamatse dzeɖoɖoa, ɖiɖiɖemeɣia wu enu.
  Gake le ŋdɔnuɖuɖu vɔ megbe la, wogaɖo nyɔnuviawo ɖe fli me eye wozi wo dzi be woazɔ to gbedadaƒo. Esi woɖu nu vɔ la, esesẽna be woaƒu du eye nyɔnuviawo nɔ hũ ɖem vie gɔ̃ hã vaseɖe esime, gake woƒe ŋutilã xɔ dzo. Eye ale woƒu du dzo abe jerboawo ene.
  Esia nye aʋa si wowɔna le susu me... Eye Afrika va zua Germany... Eye Soviet-Germany ƒe aʋawɔha...
  Le dzomeŋɔli la, Asrafoha Dzĩ la gadze wo dzi ake. Aʋa sesẽwo le edzi yim.
  Christina, Magda, Margaret kple Shella wɔa avu le Panther la me. Togbɔ be ʋua mesɔ o hã la, tu si daa tu kabakaba, si te ŋu zɔa didiƒe, eƒe ablaɖeɖe le mɔ si sɔ nu, eye aʋawɔnu nyuiwo le esi le ŋgɔgbe.
  Germany nyɔnuviwo nyea afɔ ƒuƒlu eye wodoa bikini, togbɔ be vuvɔ le wɔwɔm hã. Eye wowɔa aʋa si woate ŋu atrɔ asi le.
  Afisiae Christina da tu... Tukpea ƒo T-34-76 ƒe xɔtaxɔe eye wòto eme. Soviettɔwo ƒe aʋawɔʋu aɖe tɔ, wodae ɖe anyi.
  Nyɔnuviawo le ɣli dom le woƒe lãkusiwo tame be:
  - Mía tɔ xɔe!
  Emegbe Magda da tu. Atsyɔ̃ɖoɖo si ƒe taɖa le abe sika ene hã ƒoe.
  Ẽ, eyata wovuvu ame blaetɔ̃ vɔ eneawo ƒe xɔtaxɔe.
  Nyɔnuvi tigress la ɖɔlia wo nɔewo daa tu. Eye wòde pɛpɛpɛ ŋutɔ. Eyata woƒo Soviettɔwo ƒe aʋawɔʋu bubu.
  Margaret ye ƒoe kplɔe ɖo. Eye wòdze tu si nye SU-76 si tsɔa eɖokui ʋãna la dzi. Woƒoe aɖaŋutɔe. Eye wòdzi ha be:
  - Míaƒe dzomavɔ Germany sesẽ, ekpɔa xexeame ta!
  Eye aleke aɖe aɖee afiae nye si!
  Emegbe etsɔ tu ƒo Shell. Miƒo Soviettɔwo ƒe aʋawɔʋu si woyɔna be KV-1S. Nyɔnuvia hã wɔ dɔ nyui aɖe.
  Ẽ, aʋawɔla ene siwo do bikini le avu wɔm eye womevɔ̃na na vuvɔ o. Esi nyɔnuwo dze avuwɔwɔ gɔme vɔ la, nuwo va nyo wu na Fiaɖuƒe Etɔ̃lia.
  Yameʋukulawo Albina kple Alvina ye nye esi le yame. Atsyɔ̃ɖola evea siaa le bikini kple afɔ ƒuƒlu. Wowɔa avu ɖe Focke-Wulfs dzi. Eye esia nye ʋu si me wotsɔa ɖe le vevie ŋutɔ.
  Albina, si le tu dam tso yametuwo me gblɔ be:
  - Croquet si le dɔ dzi! Mègave wò nyawo o!
  Eye aleke gbegbe wòaklẽ kple alɔgbɔnukoko si naa ame ƒe mo klẽna enye si! Eye ada Soviettɔwo ƒe yameʋu eve zi ɖeka.
  Alvina tsɔ yameʋuwo lã ame etɔ̃ hã eye wòƒo ɣli be:
  - Nye gege ɖe eme anye amewuwu kple matte!
  Le ema megbe la, nyɔnuvia ɖe eƒe aɖuwo ɖe go eye wòɖe eƒe aɖuwo fia! Eƒe nu léa dzi na ame katã, eye eƒe nu lédziname wɔnukuwo yɔ fũ.
  Albina lã Yak-9 yameʋu bubu eye wòdo ɣli be:
  - Nukatae wohiã Soviet yameʋukulawo?
  Alvina da LAGG-5 ɖe anyi eye wògblɔ kakaɖedzitɔe be:
  - Ale be mí Germanytɔwo míate ŋu axɔ gaxɔgbalẽviwo!
  Nyɔnuvi srɔ̃tɔ wɔnuku aɖewo. Alesi wodze kafukafuwo nuƒoƒoƒu gɔme na wo ɖokui. Le nyateƒe me la, màte ŋu aʋli nya ɖe tugbedzedze mawo ŋu o. Wodaa yameʋuwo eye woɖea woƒe aɖuwo ɖe go.
  Eye nya ɣaɣla vevitɔe nye be le vuvɔ me la, ehiã be nyɔnuviwo nanɔ afɔ ƒuƒlu eye woado bikini. Emegbe gaxɔgbalẽviawo ava le wo ɖokui si.
  Eye mègado awu gbeɖe o. Ʋuʋu wò akɔta ƒuƒlu, eye woade bubu ŋuwò ɣesiaɣi!
  Albina lã Red Army ƒe yameʋu bubu eye wòdzi ha be:
  - Le kɔkɔme gã kple ɣletiviwo ƒe dzadzɛnyenye me!
  Eye wòʋuʋu ŋku, ti kpo henɔ eƒe afɔ ƒuƒlu ʋuʋum, henɔ ɣli dom be:
  - Le atsiaƒu ƒe ƒutsotsoe kple dzo si me dziku le me! Eye le dzo si me dziku kple dziku le me!
  Eye nyɔnuvia gatsɔ ŋusẽ da tu yameʋua ake.
  Eye emegbe Alvina dze futɔa dzi. Ewɔa esia le dzogoea dzi, eɖea aɖuwo ɖe go henɔa ɣli dom be:
  - Manye xexeame ƒe ʋiʋlidziɖula gã aɖe!
  Eye ʋu si nyɔnuvia ƒo la gadze anyi ake. Ẽ, Asrafoha Dzĩ la xɔae nyuie ŋutɔ.
  Eye Albina tsɔ dzidzɔ gã aɖe do ɣli be:
  - Nyee nye amewula fifia, ke menye yameʋukula o!
  Eda Soviettɔwo ƒe yameʋu bubu ɖe anyi eye wòƒo ɣli be:
  - Mebɔbɔ ɖe nukpɔkpɔa dzi eye tuawo le du dzi ɖo ta taɖodzinua gbɔ, there"s one more approach ahead!
  Aʋawɔla la wɔa nu adãtɔe si gbɔ eme.
  Le afisia la, nyɔnuvi eveawo siaa le anyigba dzi taɖodzinuwo dzi dzem. Albina ƒo blaetɔ̃ vɔ eneawo eye wòdo ɣli be:
  - Esia anye nuwuwu!
  Alvina ƒo SU-76 la eye wògblɔ le ɣlidodo me be:
  - Vaseɖe esime woatsrɔ̃ keŋkeŋ!
  Eye aleke gbegbe wòʋuʋua eƒe afɔ ƒuƒlu enye si!
  Le dzomeŋɔli la, Asrafoha Dzĩ la mete ŋu kpɔ dzidzedze ɖedzesi aɖeke o. Rzhev nutoa me koe wote ŋu wɔ ʋuʋudedi vie, gake esi Germanytɔwo to nudzraɖoƒewo vɛ la, wogbugbɔ nɔnɔmea ɖo anyi. Kraut ƒomea sesẽ ŋutɔŋutɔ.
  Eye le May 1944 me, esi wotsɔ aʋawɔʋu yeyewo, siwo dome Panther-2 si de ŋgɔ wu eye wokpɔ ta na nyuie wu hã le, yɔ woƒe asrafowo me vɔ la, wodze wo dzi le Kursk kple Rostov-on-Don nutoawo me.
  Nusianu magblẽ nenema gbegbe o ne ɖe Arabtɔwo kple ameyibɔ gbogbo aɖewo mekpɔ gome le amedzidzedzea me o. Eye vevietɔ wu la, Türkiye hã ge ɖe aʋaa me. Eyata nɔnɔmea va zu nusi dzi ŋɔ ŋutɔ.
  Eye Asrafoha Dzĩa, si bu nu geɖe la, trɔ ɖe megbe le Wehrmacht ƒe asrafoha siwo de ŋgɔ wu la ŋkume.
  Gake nyɔnuvi ade kalẽtɔ siwo Alenka nɔ ŋgɔ na la wɔ avu kple Kraut-ƒomea vevie. Eye edze ƒã be ŋusẽawo mesɔ o.
  Alenka ʋli Kursk ta, si Nazitɔwo va dze edzi. Atsyɔ̃ɖola si mɔkpɔkpɔ bu ɖee la tsɔ eƒe afɔbidɛ ƒuƒluwo da bɔmb eye wònɔ ɣli dom be:
  - Ŋutikɔkɔe na Rus' kple míaƒe kplɔ̃ɖoƒe lɔlɔ̃a!
  Emegbe Natasha da bɔmb aɖe kple eƒe afɔbidɛ ƒuƒluwo eye wòƒo ɣli be:
  - Míekpɔa nyɔnuvia dzi afɔ ƒuƒlu!
  Le ema megbe la, Anyuta hã ɖo ku ƒe nunana ɖa kple eƒe afɔbidɛ siwo nye afɔ ƒuƒlu, eye wòƒu:
  - Anye ƒoƒo wɔnuku aɖe!
  Augustine si ƒe taɖa biã la tsɔ tsɔtsrɔ̃ ƒe nunana aɖe ɖo ɖa kple eƒe abɔ kple afɔ ƒuƒlu eye wòdo ɣli be:
  - Radar la fiafia dziŋgɔli!
  Eye emegbe Maria si ƒe taɖa le abe sika ene la tsɔ eƒe afɔ ƒuƒluwo ku Nazitɔwo.
  Eye wòdzi ha be:
  - Le Madagascar, le dzogbe kple Sahara! Wonɔ afisiafi, kpɔ xexeame!
  Eye emegbe Marusya tsɔ eƒe afɔkpodzi ƒuƒlu gbogbo aɖewo ƒu gbe hedzi ha be:
  - Le Finland, Greece, kple Australia, Sweden la, woagblɔ na wò be nyɔnuvi dzetugbe aɖeke meli wu amesiawo o!
  Ẽ, nyɔnuvi adeawo wɔ avu nyuie ŋutɔ. Gake Krauttɔwo gakpɔtɔ xɔ Kursk...
  Ao, màte ŋu atsi tre ɖe ŋusẽ deŋgɔ mawo ŋu o. Fasitɔwo le dzime sẽm.
  Eye nukae dzadzraɖo ɖe lã wɔadãwo ŋu fia?
  Ðeko Adolf Hitler ƒe tagbɔ gblẽ: ese le eɖokui me abe ŋutasẽdziɖula ŋutɔŋutɔ ene, amesi amesiame ɖoa toe eye wòʋuʋuna. Ẽ, ne èdi be Stalin nakpɔ dzidzedze la, ekema ele be nànɔ abe Stalin ene, nublanuikpɔkpɔ manɔmee eye nàbia nu tso ame bubuwo kple ɖokuiwò si (alea tututue Joseph Vissarionovich susui le ɖoɖo sia nu!). Fifia ʋuʋudedia nyo eye ʋua adze ʋuʋu gɔme. Le goawo katã me la, ne Germany bu eƒe satelaitwo ŋu la, ekpɔ viɖe gã aɖe wu USSR le dɔwɔƒewo ƒe dɔwɔnuwo ƒe agbɔsɔsɔ, dɔwɔla bibiwo kple mɔ̃ɖaŋudɔwɔla siwo le ɖoƒe ɖesiaɖe ƒe xexlẽme gome. Esia nye nyateƒe, gake aʋawɔnuwo wɔwɔ mesɔ gbɔ haɖe o! Germany tsi megbe na USSR le aʋawɔwɔa katã me, togbɔ be wogblẽ nu geɖe le Russia hã. Eye nuka mee? Nyateƒee, le zitɔtɔ aɖe si ɖu dzi le dɔwɔƒe vovovowo kple vevietɔ le asrafowo ƒe dɔwɔƒewo ta. Tsɔ kpe ɖe eŋu la, nusiwo wotsɔ wɔa nuawoe ƒe anyimanɔmanɔ, kpakple futɔa ƒe ŋutete nu tsɛe wɔ akpa gbegblẽ aɖe. Vevietɔ le ƒe 1940 me la, aʋawɔnuwo wɔwɔ le Germany bɔbɔ wu ƒe 1939 tɔ (ne míebu wo katã ŋu bu tu hã), eye esia togbɔ be aʋaa nɔ edzi yim xoxo, eye Fiaɖuƒe Etɔ̃lia xɔ anyigbamama gãwo kple gãwo hã nusiwo wodzra ɖo ɖi ƒe ŋutete si le wo si. Enyo, nya kae míate ŋu agblɔ tso Hitler ƒe habɔbɔ ƒe ŋutetewo ŋu? Menye fũ akpa o, eklẽ le asrafowo ƒe dɔwɔƒewo.
  Fuhrer la ɖe gbeƒãe le nuƒo didi aɖe me be:
  - Le yameʋuɖoɖo dzi kpɔkpɔ ƒe nya me la, wona ŋusẽ kpata Sauer. Alé ŋku ɖe dɔwɔnu agbɔsɔsɔme si wowɔ ŋu nyuie, eye, le vevie wu la, eƒe nyonyome hã. Tsɔ kpe ɖe eŋu la, xɔ̃wò Goering geɖe, togbɔ be wonye aces nyuiwo tsã hã la, womete ŋu wɔa kplɔlanyenyedɔ o. Menye asrafo nyui ɖesiaɖe hãe nye aʋafia ɖedzesi o, eyata le Eric si wohe ɖe ati ŋu teƒe la, ame aɖe si tso asitsala bibiwo dome si ate ŋu atrɔ asi le yameʋudɔwɔƒewo ŋu ahagbugbɔ adzra wo ɖo lae axɔ ŋgɔ na mɔ̃ɖaŋudɔwo. Le nyateƒe me la, Britain mele alɔ̃ dɔm o, ele eƒe aʋawɔlawo ƒe agbɔsɔsɔ kple nyonyome siaa dzim ɖe edzi, eye vevietɔ eƒe yameʋuɖoɖo. Ele be míado ŋgɔ na futɔa ta eve, afɔɖeɖe wuieve, ne menye nenema o la, míabu míaƒe gãnyenye ɖe futɔa dzi keŋkeŋ. Eyata afɔɖeɖe siwo ku ɖe nɔnɔme ŋu hiã.
  Goering ɖo eŋu vɔvɔ̃tɔe be:
  - Xɔ̃nyewo, ame siwo ŋu kpeɖodzi le siwo ɖo kpe woƒe aʋawɔwɔ ƒe dɔwɔwɔ nyuie kple dɔwɔwɔ nyuie dzi.
  Dzizizidziɖula si me gbɔgbɔ vɔ̃wo nɔ la do dziku vevie:
  - Alo ɖewohĩ nye, le wò nukpɔsusu nu, meŋlɔ amesi bu le Britain ƒe aʋawɔwɔ me be? Alo amesi do kpo ƒe ene ƒe ɖoɖo si wowɔ hena dukɔa ƒe ganyawo ƒe ŋgɔyiyi. Alo ɖe nèdi hã be woatsɔ atiwo aƒo ye, eye le dutoƒo gɔ̃ hã. Eyata do wò nu eye nàzi ɖoɖoe hafi nàhe ɖokuiwò ɖe ati ŋu!
  Goering bɔbɔ gɔ̃ hã le vɔvɔ̃ ta. Nyateƒee, menye ɖe wòle be woabu Fuhrer la nu tsɛe o. Emegbe wogase toɣliɖeɖea ake, eye ME-262 yameʋu bubu aɖe ho yi yame. Ʋua lolo ŋutɔ eye mɔ̃ eve nɔ eŋu. Wotutu aʋalawo vie, aʋawɔʋua ŋutɔ dze abe ɖe wòdo ŋɔdzi na ame ŋutɔ ene. Eƒe duƒuƒu ƒe nɔnɔmewo, na ƒe 1941, zi geɖe la, wodze, eye le xexeame ƒe dzidzenuwo gɔ̃ hã nu la, wogbã nuŋlɔɖi. Nyateƒee, womate ŋu aka ɖe mɔ̃a ŋutɔ dzi bliboe haɖe o eye wòhiã be woaɖɔ vodadawo ɖo. Gake fasitɔwo ƒe dzizizidziɖula la na aʋawɔʋu yeye siwo de ŋgɔ wu ƒe nɔnɔmewo xoxo... ME-262 ƒe kpekpeme wu tɔn ade, si fia be agba aɖewo le eme wògbɔ eme. Ele be aʋawɔyameʋu nanye sue, si ƒe asi bɔbɔ eye wòate ŋu awɔ dɔ kabakaba. Le go sia me la, ME-163 ate ŋu anyo ŋutɔ, gake eƒe tukpe ƒe mɔ̃a sẽ akpa eye aɖabaƒoƒo ade koe wòwɔa dɔ (alo ne míagblɔe tututu la, awɔ dɔ kokoko!), si fia be kilometa alafa ɖeka ƒe didime koe wòate ŋu aɖo . Esi wònye bɔmbdadaʋu si le abe Blitz ene alo aʋawɔʋu si wotsɔ tsyɔa nu nu dzi na aʋawɔʋuwo ƒe amedzidzedze ɖe England ŋu ta la, mesɔ ya o.
  Gake ME-262 ate ŋu atsɔ bɔmb tɔn ɖeka, si fia be wòate ŋu atsɔ Pe-2, si nye Soviettɔwo ƒe yameʋu si le ŋgɔgbe. Eyae nye egbɔkpɔnu nyui aɖe na aʋawɔʋuwo ƒe ʋuʋu kple asrafowo ƒe kpekpeɖeŋu siaa. Gake nukata màwɔ aʋawɔyameʋu si le Comet ME-163 ƒe atsyã nu, gake tukpe ƒe mɔ̃ manɔ esi o, gake turbojet mɔ̃ le esi o? Wodze agbagba be yewoana "Ɣletivimefakaka" la nanyo ɖe edzi eye edze abe wodzi yameʋuɖoɖo ƒe ɣeyiɣi ɖe edzi va ɖo miniti 15 (esia nye didime si ade kilometa 300), si dzi ame geɖe da asi ɖo na Britain-ʋaa. Woate ŋu aɖo London tso Normandy kokoko... Togbɔ be menye nusianue dze ƒã nenema o hã la, ehiã hã be nàda bɔmb ɖe edzi eye nàtrɔ agbɔ, eye miniti wuiatɔ̃ mezɔ kabakaba nenema gbegbe o. Le etsɔme la, wova kpɔe dze sii be tukpe kple yameʋu siwo me wowɔa aʋa le be wonye mɔ si dzi ame aɖeke mele o le yameʋuɖoɖo me. Gake alesi wowɔ "Ɣletivi ɣletivimefakaka" la doa dzidzɔ na ame ŋutɔ, eƒe lolome le sue eye wòle bɔbɔe, si fia be eƒe asi bɔbɔ eye woate ŋu atrɔ asi le eŋu.
  Tsɔ kpe ɖe eŋu la, aʋawɔyameʋu siwo ŋugbe wodo ŋutɔ siwo ƒe kpekpeme nye kilogram 800 le goawo katã me, siwo nye yameʋu siwo wotsɔna ƒua du ale gbegbe be woate ŋu azã wo le yameʋu me aʋawɔwɔwo me hã li. Nyateƒee, le woƒe didiƒe kpui ta la, yameʋuɖoɖo ɖe wo dzi koe woate ŋu awɔ le ametakpɔkpɔ ƒe aʋawɔwɔwo me, alo atsɔ wo ayi London le... Ʋuɖoɖowo dzi, eye emegbe woalé yameʋukulawo atrɔ gbɔ. Ele be nàbu eŋu le afisia. Le ŋutinya ŋutɔŋutɔ me la, ɣeyiɣi menɔ yameʋu siwo zɔa yame la si awɔ aʋa gbeɖe o, eye le susu aɖewo ta le Korea la, dzi menɔ Soviettɔwo ƒe yameʋudɔwɔƒewo ƒe amegãwo te susu sia kpɔ o. Le goawo katã me la, mewɔ nublanui o, gake le Korea-ʋaa wɔɣi la, Amerika yameʋukulaae nye ame gbãtɔ si ɖu dzi. Eyata mele be woabu Yankees-ha la nu tsɛe o.
  Esi yameʋua wu enu la, nyɔnuvi sue aɖe si ƒe taɖa le ɣie ti kpo do go le yameʋukuƒea eye wòƒu du yi Fuhrer la gbɔ kple duƒuƒu blibo.
  Nazitɔ xexlẽme ɖeka si me gbɔgbɔ vɔ̃wo nɔ la do eƒe asi ɖe eŋu be wòagbugbɔ nu nɛ. What"s nice is ne nyɔnuviwo lɔ̃ wò, eye Fuhrer la, edze abe, Germanytɔwo katã, alo ne míagblɔe tututu la, wo katã kloe subɔa trɔ̃ tso dzime kura negbe fuwɔamegaxɔ me gamenɔla ʋɛ aɖewo ko. Yameʋukulaa gblɔ kple dzonɔameme be:
  - Esia nye yameʋu wɔnuku aɖe ko, eƒe duƒuƒu kple ŋusẽ le esi nenema gbegbe. Mina míavuvu dzataviwo katã abe tsi dzodzoe si tso ame bubu teƒe ene!
  Fuhrer la da asi ɖe nyɔnuvia ƒe didia dzi be:
  - Nyateƒee, míavuvui, gake... Ele be woawɔ mɔ̃a ƒe vodadawo ɖeɖeɖa le afɔɖeɖe si le kabakaba wu me, eye esia ku ɖe mɔ̃wo koŋ ŋu. Le afisia la, ahiã be woawɔ afɔɖeɖe sesẽwo be woana woanyo ɖe edzi ya, gake ne nane li la, kplɔla-aɖaŋuwɔla akpe ɖe eŋu!
  Amesiame ƒo nu kple gbe ɖeka be:
  - Ŋutikɔkɔe na Fuhrer gã la! Neva eme be Providence nakpe ɖe mía ŋu!
  Fiaɖuƒe Etɔ̃lia ƒe hadzidzi dze ƒoƒo gɔme eye sɔhɛ aʋawɔla siwo tso Hitler Jugent ƒe sɔti aɖe yi ŋgɔ. Ŋutsuvi siwo xɔ tso ƒe wuiene va ɖo wuiadre zɔna yia kpẽa gbɔ le ɖoɖo tɔxɛ aɖe nu. Eye emegbe nu dodzidzɔnametɔ kekeake dzɔ: nyɔnuvi ƒewuivi siwo tso Germany Nyɔnuwo ƒe Habɔbɔ me zɔ mɔ. Wodo awu kpuiwo, ame dzetugbeawo ƒe afɔ ƒuƒlu siwo le amama la hea ŋutsuwo ƒe ŋkume. Nyɔnuviawo dze agbagba be yewoakɔ yewoƒe afɔwo ɖe dzi, gake le ɣeyiɣi ma ke me la, wohe woƒe afɔbidɛwo ɖe megbe eye wotsɔ woƒe afɔkpodziwo da ɖe megbe nyuie. An entertaining sight of beauties with impeccable figures... Moawo to vovo ŋutɔŋutɔ eye sɔhɛ fasitɔwo dometɔ aɖewo nye amemabumabu vie, ŋutsuwo kloe, eye wotro wo hã. Vevietɔ ne wotsɔ woƒe ŋkumeɖobolowo ƒo ƒui.
  Esthete Adolf de dzesii be:
  - Ele vevie be ŋutsuviwo kple nyɔnuviwo naxɔ kamedede ƒe hehe le agbɔsɔsɔ si lolo wu me. Eye menya be wole nu geɖe wɔm le nya sia ŋu, vevietɔ le Jungfolktɔwo me, gake nusi hiãe nye be woaxɔ amewo katã ɖe eme kple Spartantɔwo ƒe mɔnuwo zazã. Nyateƒee, tsɔ kpe ɖe fififi ƒe dzidedeƒo ŋu la... Ele be míaƒe ŋutsuviwo kple nyɔnuviwo natsi azu ame ɖɔʋuwo eye le ɣeyiɣi ma ke me la, nublanuimakpɔlawo.
  Aʋafiagã la tɔ vie. Aʋafiagãwo zi ɖoɖoe, ɖewohĩ wonɔ vɔvɔ̃m be yewoatsi tre ɖe eŋu, gake womedi be yewoaɖo kpe nusi dze ƒãa dzi o. Fuhrer la yi edzi be:
  - Aʋawɔwɔ menye fefenya o, gake ele be woatsɔ nublanuimakpɔmakpɔ ɖe futɔwo ŋu akpe ɖe kpekpeɖeŋunana wo nɔewo kple nɔviwɔwɔ ƒe seselelãme ɖe zɔhɛwo ŋu. Esiae nye nusi wòle be míaƒã ɖe amesiame me... Amegã yeyea mekpɔa nublanui na ame bubuwo o, gake esi wu nenema la, ele be wòanye nublanuimakpɔmakpɔ ɖe eɖokui ŋu. Elabena ele be woaɖe bɔbɔɖeanyi ɖa le ame ƒe luʋɔ me gbã, eye emegbe amegbetɔ ƒe ŋutilã si gbɔdzɔ la afɔ!
  Tɔtɔ bubu... Aʋafiagãwo kple atsyãwɔlawo kpɔe dze sii zi ɖeka eye wodze asikpeƒoƒo sesĩe gɔme. Edze abe ɖe wòdzɔ dzi na Fuhrer la ene:
  - Esia nyo wu, gake fifia madi be makpɔ yameʋu me aʋawɔwɔ ƒe kpɔɖeŋu. Eyata dziŋɔ eye wògblẽa nusianu...
  Heinkel bia nya kple vɔvɔ̃ be:
  - Kple tu gbagbe alo tu gbagbewo, nye Fuhrer?
  Nazitɔwo ƒe xexlẽme gbãtɔ ʋuʋu ta be:
  - Nyateƒee, kple aʋawɔlawo. Tsɔ kpe ɖe eŋu la, madi be mabu ŋusẽ si mɔ̃ si woɖena le lãme na ame kpɔna ɖe ame dzi ŋu. Le nyateƒe me la, èle dɔ wɔm tso eŋu... - Fuhrer la ʋuʋu eƒe asibidɛwo. - Ne, mlɔeba la, woadzrae ɖo eye woatsɔe ade ewɔwɔ le agbɔsɔsɔ gã me. Le nyateƒe me la, yameʋukula bibi nye yameʋukula bibi si wòle be woakpɔ ta na le etsɔme aʋawɔwɔwo me!
  Ke hã Fuhrer-Terminator ɖoe be yeafia aɖaŋuwɔlaawo alesi wowɔa mɔ̃a ƒe nɔnɔme si sɔ ɖe ɣeyiɣia nu wu. Ele be ɖoɖo sia nanye esi me agba mele o, wòanɔ bɔbɔe wu eye wòanɔ bɔbɔe wu. Enyo, squib si mexɔ asi o, si Germanytɔwo ƒe dɔwɔƒewo bi ɖe xoxo la, sɔ nyuie na taɖodzinu sia.
  Ele be woata nɔnɔmetata la ne wole mɔ dzi, gake Hitler nye nutala nyui aɖe ŋutɔŋutɔ, eye wòta nu nyuie, kabakaba, nɔnɔmetataawo ƒe fliwo kple woƒe tɔtrɔwo sɔ pɛpɛpɛ eye wo me kɔ dziɖula alo kɔmpasi aɖeke manɔmee. Terminator si ƒoe eye wòbu la susui be ewɔ nuku ya be Germanytɔwo, esi le goawo katã me la, nukpɔsusu sesẽ eye wòde ŋgɔ vaseɖe afi aɖe abe Dukɔa ƒe Sosialist-dziɖuɖu kple ŋutasẽdziɖuɖu ƒe ɖoɖoa ene nɔ wo si ta la, wotsɔ aʋawɔwɔa do goe na Russiatɔwo. Ðewohĩ esia tso nyateƒe si wònye be Russia-srafowo sesẽ wu eye wote ŋu nɔa te ɖe nɔnɔme sesẽwo nu wu Germanytɔwo eye wosrɔ̃ aʋawɔwɔ kabakaba ta.
  Le goawo katã me la, ne èlé ŋku ɖe aʋawɔwɔ bliboa ƒe zɔzɔme ŋu la, ekema Russiatɔwo, alo ne míagblɔe tututu la, Soviet-srafowo, srɔ̃ aʋawɔwɔ, gake edze abe Germanytɔwo ŋlɔ alesi... Woƒe sededea wɔ nyametsotsowo le gbãtɔ ƒe ɖoƒe -graders, eye ɖewohĩ woaɖiɖi wu gɔ̃ hã ne nuteƒekpɔkpɔ le klass gbãtɔ vi si le asrafodɔwo wɔwɔ me le ɣeyiɣi ŋutɔŋutɔ ƒe mɔnuwo me . Eye nyateƒe si wònye be ɣeaɖewoɣi la, ɖevi siwo xɔ ƒe ade kplɔa aʋakɔ siwo wowɔna ŋutɔŋutɔ aɖaŋutɔe alea xoxo la nye nusi woawo kple Zhukov kple Mainstein woate ŋu asrɔ̃ nu tsoe. Gake numekula aɖewo bua Zhukov kple Mainstein siaa be wonye ame siwo mede ŋgɔ o. Nya siwo tsi tre ɖe wo nɔewo ŋu hã le dɔwɔnuawo ƒe xexlẽme ŋu, vevietɔ Franseawo ƒe dɔwɔnu siwo wolé. Hitler ƒe ŋkuɖoɖonudzi (ŋkuɖodzinya nyui aɖe, vevietɔ esime wògakpɔtɔ le lãmesẽ me!) ɖee fia be aʋawɔʋu 3600 siwo wolé tso Franseawo gbɔ, xexlẽme wɔdɔɖeamedzi ŋutɔ... Mɔ̃ aɖewo, abe SiS -35 ene, de ŋgɔ wu le woƒe aʋawɔnuwo me wu T-34 la le ŋgɔgbeʋawɔnuwo me ko. Eyata woate ŋu awɔ aʋawɔʋu sia bɔbɔe le Franseawo ƒe dɔwɔƒewo, negbe ɖewohĩ ne wotsɔ tu si ƒe didime nye milimeta 75 si ƒe ʋuƒo didi ɖɔ li aʋawɔnu si ƒe didime nye milimeta 47 la ko. Le nyateƒe me la, ɖewohĩ esia gɔ̃ hã masɔ gbɔ o. Britain kple USA le agbɔsɔsɔ me dea asixɔxɔ aʋawɔnuwo ŋu wu le woƒe aʋawɔʋuwo me ɣesiaɣi. Le kpɔɖeŋu me, aʋawɔnu siwo ƒe didime nye milimeta 152 nɔ Churchill si ƒe kpekpeme nye tɔn blaene la si ne wotsɔe sɔ kple aʋawɔʋu sesẽ si nye IS-2 la ƒe aʋawɔnu 120.
  Fuhrer la gblɔ nya bubu aɖe na atsyãwɔlawo be:
  - Yaƒoƒomɔ̃wo sɔ gbɔ na mí, eyata di yameʋua ƒe kpɔɖeŋu si sɔ wu eye nàwɔ nɔnɔme siwo le ɖoɖo nu, evɔ màtsɔ nyaa ava dodokpɔ xɔasiwo me o, afisi míaƒe aces nyuitɔwo hã kuna le. Le kpɔɖeŋu me, yameʋu ƒe aʋala si dzona ƒe nɔnɔmetata wɔa dɔ ŋutɔ, vevietɔ ne woate ŋu atrɔ eƒe titrime kple dzogoe si dzi wòadze. Metsɔ nɔnɔmetata la na wò xoxo, eyata ele be asikemanɔsitɔwo nanɔ klalo. Eƒe duƒuƒu si wobu be anye kilometa 1100 le gaƒoƒo ɖeka me ne wotsɔ Yumo mɔ̃ gɔ̃ hã. Eya ta yi ŋgɔ, gake mègazu amemabumabu o!
  Adolf si mesɔ o hã ɖo aɖaŋu le alesi woadzi pɔmpiwo ƒe ƒoƒo kabakaba ɖe edzi ŋu. Elé nukokoedonamenya si woɣla nyuie le aɖaŋuwɔlawo ƒe nukpɔsusuwo me: aleke wɔ asrafomegã bɔbɔe aɖe nya nu geɖe alea gbegbe? Ðe womexɔ Fuhrer ƒe nunya dzi se oa? Enyo, míabu eŋu... alo míagabu eŋu o, míabu eŋu o, gake míaɖo kpe edzi na wo be míede suku.
  Esia kplɔe ɖo kple ŋdɔnuɖuɖu le ya nyui me, subɔvi nyɔnuviawo ɖo kplɔ̃wo kple zikpuiwo ɖe ɖoɖo nu. Dzeani... Gake ɖɔɖɔɖo kawoe wòle be woawɔ le Dukɔa ƒe Sosialist-dziɖuɖu me? Abe be woaɖe futɔwo ƒe xexlẽme dzi akpɔtɔ alesi woate ŋui ahadze xɔlɔ̃wo ene. Le kpɔɖeŋu me, mègado Germany-dukɔa ɖe dzi le tɔtrɔ ɖesiaɖe me o eye àte ŋu adzudzɔ dukɔwo mama ɖe hatsotsowo me gɔ̃ hã. Gake womede se ɖe dukɔwo mama ɖe dukɔ siwo bɔbɔ ɖe anyi wu kple Aryatɔwo ƒe dukɔwo me nu le se nu haɖe o. Esia nana nuwo nɔa bɔbɔe. Le goawo katã me la, Hitler dze Yudatɔwo tsɔtsrɔ̃ ɖa le agbɔsɔsɔ gã aɖe gɔme le USSR dzi dzedze megbe tututu. Nukatae wòanye kinks mawo tɔgbe? Ðewohĩ enɔ mɔ kpɔm be xexeame ƒe Ziontɔnyenye ayra ye ɖe aʋa si wòwɔ kple Bolshevist-ha la ta, eye Ɣetoɖoƒedukɔwo hã ado alɔ ye. Eye emegbe esi Britain kple USA gblɔ kple tameɖoɖo kplikpaa be, ao na Wehrmacht la, Fuhrer la do dziku veviea? Ðe wòte hlɔ̃biabia Yudatɔ mawo siwo gbɔ wòate ŋu aɖoa? Hitler nye bometsila ya le esi wòwɔ Ametsɔtsrɔ̃ Gã la eye wòto esia me gblẽ ŋkɔ le Dukɔa ƒe Sosialist-dziɖuɖu ƒe nukpɔsusua ŋu ta. Fifia nya siwo nye Nazi kple amewula va zu nya ɖeka. Ame geɖe tɔtɔa dukɔmevinyenye kple fasitɔnyenye hã, ɖewohĩ le nya Nazi ƒe ɖekawɔwɔ ta . Gake nya sia menye nyateƒe kura o. Le gɔmeɖose nu la, kadodo aɖeke mele Fasi-dziɖuɖu kple Dukɔa ƒe Sosialist-dziɖuɖu dome tẽ o. Le eƒe gɔmedzedze la, fasitɔwo ƒe nukpɔsusua do mo ɖa le France le ƒe alafa wuiadelia me eye gɔmesese bubu kura nɔ esi.
  Fasitɔwo ƒe nufiafia siwo le eƒe gɔmeɖeɖe gbãtɔ me ƒe vevienyenye ƒomevi aɖe va ɖo adzɔhawo ƒe gbɔgbɔ, si nye xɔlɔ̃wɔwɔ ƒe seselelãme le kapitalisttɔwo dome, ɖoɖo anyi gbɔ. Emegbe Mussolini to fasitɔwo ƒe nufiafiawo vɛ na eƒe Blackshirts. Enyo, woƒe futɔwo kple dunyahehe me hoʋlilawoe yɔ Nazitɔwo be fasitɔwo gbã. Ne míagblɔe tututu la, Nazitɔwo wɔ nu ŋutasesẽtɔe, ale be gɔmesese gbegblẽ aɖe va su fasitɔ ma si. Le Russia la, ɣeaɖeɣi la, dukɔmeviʋawɔlawo kpɔ dzidziɖedzi aɖe, vevietɔ le ƒe blaasiekeawo ƒe gɔmedzedze, eye woɖo agbɔsɔsɔ si sɔ gbɔ wu le ƒe 93-94 me. Emegbe aʋa si dzɔ le Chechnya na ŋutifafa ƒe seselelãme dzi ɖe edzi le hadomegbenɔnɔ me eye dukɔmevinyenye dzi ɖe kpɔtɔ hena ɣeyiɣi aɖe. Aʋa si dzɔ le Yugoslavia kple bɔmbdada ɖe Serbia na dulɔlɔ̃ va do gã ɖe edzi hena ɣeyiɣi aɖe, gake emegbe mama va do mo ɖa le dukɔa ƒe habɔbɔa me. Le Russia la, kuxi aɖe nɔ dukɔmeviʋawɔlawo ŋu kple kplɔlawo... Woawo ŋutɔ ƒe Fuhrer menɔ wo si o... Nyateƒee, wotsɔ Zhirinovsky sɔ kple Hitler, eye wòƒo Adolf ta gɔ̃ hã le mɔ aɖewo nu. Le kpɔɖeŋu me, le dunyahehe ƒe ʋuʋu kabakaba me, le ƒe ene me le akpahaa ɖoɖo anyi megbe la, be wòaxɔ nɔƒe gbãtɔ le sewɔtakpekpe ƒe tiatiawɔblɔɖe me. Gake Zhirinovsky wɔ nu madzemadzee eye menye ɖeko wòdo kpo dzidzedzekpɔkpɔ tutuɖo ko o, ke edo kpo nusiwo wòte ŋu lé ɖe asi gɔ̃ hã. Le afisia la, ele nam be magblɔ be, gbã la, eya ŋutɔ ƒe vodadae. Tohehe si mesɔ gbɔ le kplɔ̃ɖoƒea o, ŋukpenanu siwo me wòƒo eɖokui ɖo. Gake Hitler ŋutɔŋutɔ menɔ anyi ɖe Reichstag me gbeɖe o eye ame aɖeke meɖe eƒe sinima me dzikudodowo fia le television dzi o. Eye television ŋutɔ hã menɔ anyi o. Togbɔ be Zhirinovsky ƒe dzidzedzekpɔkpɔ le ƒe 1993 ƒe tiatiawɔɣia nye dɔ si wòwɔ kple television dzi nyaselawo dzidzedzetɔe ƒe nyonyo hã la.
  Nyɔnuvi dzetugbe aɖe si tso subɔviawo dome bɔbɔ nɔ Fuhrer la xa eye wòtsɔ eƒe asi ɖo eƒe klo ƒuƒlu la dzi. Cooed:
  - Èle nane ŋu bum, nye Fuhrer?
  Nazi dzizizidziɖula la kple le ɣeyiɣi ma ke me la, fefewɔla ŋutɔŋutɔ aɖe do ŋusẽ. Ede dzesii be yemewu yeƒe amagbewo ƒe mɔli kple atikutsetsewo ƒe salad nu haɖe o. Fuhrer la gbugbɔ nu na nyɔnuvia ƒe nuyiwo, eye wòse eƒe sɔhɛmenɔɣi ƒe ʋeʋẽ lilili vivi la eye wògblɔ be:
  - Àyi ʋua me kplim. Eye mi katã mieɖoa dɔme, ɣeyiɣi si miaɖu nu la wu enu.
  Eye le afisia hã la, dukɔa ƒe gearwo, togbɔ be menye mɔ̃ si me wode ami nyuie tututu o hã la, te tɔtrɔ. Esi Fuhrer la trɔ gbɔ la, elɔ̃ atsyɔ̃ɖola la, eye wòwɔ nuku nɛ gɔ̃ hã be afisi wòkpɔ ŋusẽ kple ŋusẽ geɖe le. Le nyateƒe me la, wogblɔ be ŋusẽ aɖeke mele Fuhrer la ŋu o eye zi geɖe la, wogblɔna be enye nuwɔametɔ, elabena yɔmekpe (aʋatsokaka) le eŋu eye woɖe fu nɛ (nyakpakpa bliboe!). Enye nyateƒe be Hitler mete ŋu dzi vi o... Enyo, etsɔ, eya ŋutɔ akpɔ nya sia gbɔ... Alo menye nenema o, ahiã kokoko be wòakpe Himmler. Le goawo katã me la, le ŋutinya ŋutɔŋutɔ me la, Fuhrer do ŋusẽ akpa si SS-ha la wɔna vevie. Edze abe ele be eya hã nato mɔ sia dzi le mɔnu bubu sia me ene. Eye be nuvlowɔlawo ƒe kpovitɔwo tsɔtsɔ de SS ƒe ɖoɖo bliboa te sɔ, fifia woaƒo nyatakakawo kple faɛlwo katã nu ƒu ɖe teƒe ɖeka. Tsɔ kpe ɖe eŋu la, funyafunyawɔwɔ nuvlowɔlawo zazã kple gbebiamemɔnu deŋgɔ mawo siwo ɖe dzesi le Gestapotɔwo kple adzamekpovitɔwo ƒe dɔwɔƒe bubuwo ŋu ana amesiwo wokpɔna ƒe agbɔsɔsɔ nadzi ɖe edzi ŋutɔ.
  Nyateƒea ate ŋu adzi ɖe edzi eye ame maɖifɔ siwo ŋu wowɔ nuvevii ƒe xexlẽme ate ŋu adzi ɖe edzi, gake... SS ŋutsuwo ƒe akpa gãtɔ nye ame ɖɔʋuwo, eye numekula bibi aɖe, abe se ene la, kpɔnɛ enumake nenye be ame aɖe le alakpa dam alo le nyateƒe gblɔm, eye eya hã ƒã hafi wòwɔa vodada. Woate ŋu adrɔ̃ ʋɔnu esia tso nuvlowɔwɔ ŋuti nuŋlɔɖi geɖe me.
  Esi Fuhrer la tso nya me le nyadzɔdzɔ yeye ʋɛ aɖewo ŋu eye wòkpe nyɔnuvi yeye eve be woava do dzo na abaa vɔ la, etsɔ eƒe ta ɖo atsyɔ̃ɖola la ƒe no damawo amama dzi la, dɔ alɔ̃...
  Fifia ya, etrɔ yi drɔ̃e si wòtso va yi la gbɔ, si ku ɖe yamenutomeʋa gã aɖe ŋu. Agate ŋu adzɔ le eƒe aʋawɔʋu si me kɔ la me, eye futɔa le agbagba dzem be yeadze Russia Gã la ƒe asrafowo ƒe hatsotsowo dzi. Eye Fuhrer si le Hypernet fefea me, kple eƒe zɔhɛ, si nye blonde si lolo, gake le ɣeyiɣi ma ke me la, lãmekawo le eŋu la, dzea agbagba be yewoawɔ nu, eye wokpena ɖe wo nɔewo ŋu le ɣeyiɣi ɖeka me. Futɔ ƒe aʋawɔla nyɔŋuwo le agbagba dzem be yewoaxɔ xexlẽmeawo, eye wozãa woƒe xexlẽme ƒe gãnyenye. Dermostan ƒe asrafowo ƒe aʋawɔhawo ƒe masɔmasɔ va le dzedzem ɖe edzi. Edze abe woƒe meliwo nyɔ ŋu wu ene. Kapitan Vladislav zã "bucket" ƒe mɔnu tsɔ lã ʋua dzidzedzetɔe ŋutɔ le afɔkpa si le gbadzaa ƒe nɔnɔme me eye wògblɔ be:
  - Menye dzodzroe Hitler kple Stalin siaa fofo si nye afɔkpawɔla nɔ wo si o!
  Le esia ta la, eƒe zɔhɛ si ƒe mo biã la tsɔ eƒe afɔkpodzi ƒuƒlu siwo le pink la klẽ:
  - Nyemehiã afɔkpa alo afɔkpa bubu aɖeke o. Ne metsɔ afɔ ƒuƒlu la, mesena le ɖokuinye me be yame ƒe yaƒoƒo alo yamenutome ƒe ʋuʋu ƒe goglome suetɔ kekeake hã nyona wu sã! Oo nye Fuhrer, àdi be yeazu nyɔnuvia?
  Vladislav ko alɔgbɔnu tsɔ ɖo eŋu nɛ be:
  - Adzɔ dzi na ame hena ɣeyiɣi kpui aɖe. Amesiame gblɔna be nyɔnuwo ƒe gbɔdɔdɔ ƒe dzodzro sesẽna eye wòdidi wu ŋutsuwo sã, eyata medi vevie be makpɔe ɖa be esia nye nyateƒe ŋutɔŋutɔ hã?
  Blonde la ko alɔgbɔnu be:
  - Ŋgɔyiyi ate ŋu ana mɔnukpɔkpɔ wò hã be nàkpɔ esia teƒe... Negbe ɖe, le nyateƒe me la, míeda le yamenutomeʋa gã la me ko. Futɔwo sɔ gbɔ akpa. Fiagã Almaztiger 13, si womedzi haɖe o gake wònye míaƒe aʋafia xoxo hã ate ŋu aku.
  Ame si ƒo Fuhrer la de dzesii be:
  - Aʋafia gã, abe ta le aʋawɔwɔ me ene, zi alesi eƒe lolome loloe la, zi nenemae nusi bu la nu sẽnae!
  Le esi teƒe be blonde la naɖo eŋu la, edze eƒe aʋawɔla la tɔtrɔ gɔme. Ewɔ pretzel, ƒã hafi wòƒo asa na agbo la, eye emegbe wòda tu wòde pɛpɛpɛ ŋutɔ. Futɔwo ƒe ʋua wó dzo eye wòte mama ɖe akpa suesuesue siwo le dzo dam, abe poppy-kuwo ene. Nyɔnuvia, tsɔ eƒe afɔbidɛ ƒuƒluwo fɔ aŋea hetsɔe ƒu gbe aɖaŋutɔe ale gbegbe be wòdze ɖe eƒe aɖe si do ɖe gota la dzi tututu:
  - Nyo ŋutᴐ! Ne èle nu ɖum la, ekema ɖu nu!
  Gake dzɔgbenyui menɔ aʋawɔla sesẽ la ŋu nenema gbegbe o, wogaƒoe ake, nenye be tangentially eye aʋawɔla-ʋumefia la ƒo ɣli gɔ̃ hã be:
  - Aleke gbegbe nyɔnu siawo ƒe asiƒoƒo na medze dɔe nye si!
  Blonde la ƒe ŋkuwo nɔ keklẽm:
  -Ðe asilili ame ŋu medzea ŋuwò oa? Ðe wòanɔ eme be èdi be yeawɔ nane si le vevie wua? Aleae mi katã miegbɔa dzi ɖi o, mielɔ̃a alakpadada!
  Vladislav ko nu eye wòmi ŋuɖoɖo sesẽ aɖe si tso Dermostan ƒe aʋawɔlawo dome kloe. Aʋa la ƒe nɔnɔmetata trɔ vie. Edze abe futɔa nu mete ŋu nu yina o ene, eye wòna asrafoha yeye geɖe wu va nɔ aʋa la me. Afɔku le aʋawɔmeli sesẽwo me koŋ, wo lolo abe ɣletinyigbawo ene la, wodona vivivi tso ya si me ya mele o me, abe ɖe wotsɔ veveseseɖeamenu ƒe nuŋlɔtsi (si dzena ne èklẽ akaɖi ɖe wo dzi) he ene. Shit-stan dze agbagba gbã be yeabɔbɔ axaawo, yeawɔ afɔɖeɖe si wotsɔ blaa nu, ɖewohĩ yeawɔ ze aɖe le yamenutome.
  Russia Gã la ƒe asrafowo wɔ aʋa dzinɔameƒotɔe, eye le ɣeyiɣi ma ke me la, womeƒo asa na aɖaŋudzedze hã o. Aleae wozã asitelefon dzi ametakpɔkpɔ ƒe mɔnu, kpakple afɔɖeɖe kple tsi me nɔnɔ dzinɔameƒotɔe. Le kpɔɖeŋu me, Russia Gã la ƒe yamenutomeʋakɔ ƒe aʋawɔʋuwo kple nusiwo woxɔna la bu alo, ke boŋ wodze le futɔ si nye drɔ̃e baɖa la ƒe megbe. Eɖo ŋku tɔmelã aɖe si le ade dam le tsikpedo aɖe me dzi - wodo go, lé lã si wolé (dzomeŋɔli nudzodzoe ƒomevi aɖe, eye ne adela la nye tɔmelã si woyɔna be catfish la, ekema xevi!) eye wogatrɔ yi doa me. Le go sia me la, Dermostan ƒe meliwo bu enumake, wodze ƒoƒo ƒu ɖekae, alo woda tu wo nɔewo gɔ̃ hã. Plasma ƒe wowó si doa dzidzɔ na ame kple ɣletivimefakaka meliwo ƒe dzotɔtɔ. Le kpɔɖeŋu me, aʋawɔmeli sesẽ aɖe gɔ̃ hã, esi wòxɔ tu zi geɖe tso dzoxɔxɔ ƒe preon-tuwo me la, wó dzo blɔ kple amadede dzẽ me. Emegbe aʋawɔla gã la (si yi edzi le shitstan siwo nɔ ƒoƒom abe tsilele ƒe aŋgba ene tsrɔ̃m!) xɔlɔ̃a kpɔ nɔnɔmetata aɖe le aʋawɔmeli sesẽ aɖe si nɔ bibim la me. Eye lã gã wɔdɔɖeamedzi ka gbegbee nye si, si me asrafo miliɔn eve kple robot miliɔn blaatɔ̃ sɔŋ le!
  Aʋawɔla siwo le melia me nye scumbag ƒomevi vovovowo: trolls, goblins kple ƒomevi vovovo siwo wotsɔ tsaka, le kpɔɖeŋu me, esiwo bɔ wu: ʋetsuviwo kple sigaret ƒe tsakatsaka, alo ne míagblɔe tututu la, sigaret ƒe ʋeʋẽ gɔ̃ hã! Enyo, nuwɔwɔ dziŋɔwo, abe ɖe woɖe sinima dziŋɔ aɖe si atikevɔ̃ɖizãla aɖe ta ene.
  Nuwɔwɔawo di vevie be yewoasi, gake le ɣeyiɣi ma ke me la, woƒoa wo nɔewo, wodaa tu, lãa wo, ɖua wo nɔewo. Afisiae fencing machine aɖe, si wowɔ etɔxɛe na boarding aʋawɔwɔ la va. Eye yi siwo le abe plasma ene le esi, menye dzɔdzɔe o, ke boŋ woƒo xlãe hena afɔɖeɖe vovovowo. Mɔ̃ gbãtɔ si wotsɔ ƒoa ʋɔtruwoe la ge dze amesiwo nɔ sisim tso meli gã aɖe si le dzo dam me ƒe tɔtɔ gbagbe la me. Enumake lã kakɛ siwo wofli kple ame kuku siwo wotɔ dzoe la dzo yi goawo katã me. Xɔlɔ̃ aɖe do ɖe megbe nɛ, edze abe akpɔkplɔ ene, ɖeko abɔ blaetɔ̃ ya teti nɔ eme, eye wole abe tsɔtsrɔ̃ ƒe tɔsisiwo ene, siwo te ŋu lã dinosaur gɔ̃ hã ɖe afã me.
  Dermostan-srafomegãwo dometɔ ɖeka do ɣli be:
  - Oo, mègatso nye lãme o! Pawn la ɖu fianyɔnua!
  Gake dzɔgbevɔ̃e medzɔ nɛ o, sigaret ƒe alɔ si ƒe afɔwo le abe ʋetsuvi ene, si nyɔ ŋu wu gɔ̃ hã la, ge ɖe antenna la me eye wòhe ɖe edzi. Gake womegate ŋu se ale si wòdo ɣli la le gbeɖiɖi sesẽtɔ kekeake ma si nɔ dzidzim ɖe edzi ɖaa la me o. Princeps-plasma dzobibi ƒe aɖe, siwo ƒe akpa gãtɔ nye blɔ kple aŋutiɖiɖi, va xɔ Shitmostan ƒe aʋawɔla siwo dzi ŋɔ ŋutɔ la, si na woɖa. Eye mɔ̃ siwo wotsɔ ƒoa ʋɔtruwoe la bɔ ɖe aʋawɔmeli si me wowɔa nu le vevie ŋutɔ la me. Edze abe woŋlɔe ɖe woƒe ɖoɖowɔɖia me kɔte ene be: wu ame, wu ame, eye nàgawu ame ake! Eye mehiã ŋutɔŋutɔ na wo be woanye amesi. Eye le xɔdɔmeawo me la, toɣliɖeɖe nɔ hyperroom dziŋɔtɔ kekeake.
  Gake dzo si nu sẽ ŋutɔ la ɖo fesremɔ̃awo gbɔ xoxo, eye goblin kple claw-sigaret-ku geɖe hã vuvu xoxo wòzu foton. Eyata aʋawɔmeli sesẽ la te mama vivivi ɖe akpa vovovowo me. Togbɔ be mamaa dzɔ vivivi hã la, edze abe mevɔ̃ɖi aɖeke kura o ene. Vevietɔ le bubu geɖe ŋutɔ ƒe megbe, siwo le bibim abe ɣletivimefakaka suesuesuewo ene, alo le go bubu me la, abe ɣletivimefakaka meli siwo le ɖeɖem kpɔtɔ ene. Nublanuitɔe la, menye Dermostan ɖeɖeko tɔ o, ke boŋ Russia Gã la tɔ.
  Le kpɔɖeŋu me, cruiser aɖe si ƒe dzesi nye hammer kple sickle megate ŋu ɖu eɖokui dzi o eye wòge ɖe futɔwo ƒe dreadnought me. Ne nu gã eve ƒo wo nɔewo le duƒuƒu si mede kekeli nu o me la, esɔ kple tukpe si tsɔtsrɔ̃ ɖa ƒe ʋuʋu. Eɖea aɖuɖɔ kple ŋusẽ si gbɔ eme (ne ame ate ŋu agblɔe nenema la, nyateƒee). Wowóa seƒoƒo abe tulip si ƒe aŋgbawo le amadede vovovowo me ene, eye kasia wòɖu nusianu si nɔ anyi abe kilometa wuieve ene. Vladislav-Adolf gblɔe be:
  - Eye edze abe míaƒe ŋutsuawo le dziƒo xoxo ene!
  Blonde la de dzesii le xexemenunya me be:
  - Dziƒo koe nye teƒe nyui si ame aɖeke mele du dzi be yeaɖo o, ne wole dzoxɔxɔ me gɔ̃ hã!
  Hitler ƒe amedzidzedzea lɔ̃ ɖe edzi be:
  - Esiawo nye xexeame katã ƒe nya siwo tsi tre ɖe wo nɔewo ŋu. Míedi be míava wu enu ɖe teƒe nyui aɖeke o, gake vɔ̃ɖitɔa hea mí yia eme! Eyata womenya nusi nyo wu gɔ̃ hã o, agbe alo ku.
  Nyɔnuvia de dzesii le xexemenunya me be:
  - Agbe nyo wu ku ɣesiaɣi. Menye dzodzroe amewo katã kloe susuna nenema o. Ke hã, amewo ƒe nukpɔsusuwo, abe nusianu si le míaƒe xexea me ene, sɔ gbɔ.
  Fuhrer la wɔ tɔtrɔ bubu si me ayedzedze le vie, si na wòte ŋu da aʋawɔyameʋu si me zikpui eve nɔna, eye le esia ta wòda aʋawɔyameʋu si xɔ asi wu eye wòtsɔ tu geɖe wu (aleke wòwó wònya kpɔe nye si, abe ɖe dzonu siwo tso dzonu siwo wotsɔ ƒo ƒui siwo sesẽ me do dzo ene), dzonu siwo ƒe dzonu nu gbagbã siwo kaka ɖe vacuum la me. Vladislav-Adolf de dzesii be:
  - Amewo ƒe susuwo le dzɔdzɔme kple Mawu siaa ŋu tsi tre ɖe wo nɔewo ŋu ŋutɔ. Le goawo katã me la, nukpɔsusu aɖe gɔ̃ hã li be enye nusi wɔa nu ɖe nu ŋu, si fia be susu si gblẽa nu gɔ̃ hã, si zia ame dzi be wòawɔ nu le mɔ si menye nusi wòle be dzɔdzɔmeŋutete siwo wɔa dɔ kple nusiwo ŋu wobu be enyo nade se na kura o nu.
  Esi wòsesẽ na blonde la be wòahaya tso tsi me nɔnɔ ŋutasesẽtɔe me (nukae nàte ŋu awɔ ne aʋawɔla adre le du dzi ɖe ŋuwò zi ɖeka) la gblɔ be:
  - Dzudzɔ pragmatics - ʋu akɔntabubu!
  - Menye nukokoe o! - Vladislav ɖo eŋu nɛ.
  Kasia, le ƒudziʋawɔʋuwo ƒe amegã ŋkume la, Russia Gã la ƒe asrafowo ƒe aʋafiagã ƒe nɔnɔmetata aɖe do. Nyateƒee, esia nye nunana ya - ŋutete si le ame si be wòage ɖe kɔkɔeƒe kɔkɔewo me eye wòade dzesi gɔ̃ hã, ne menye ame bubu ƒe ɖoɖowoe o hã, ke boŋ ame ŋutɔ ƒe sedede.
  Afisiae wòle, aʋawɔmeli si nye aflaga, si nye Russia Gã ƒe yamenutomeʋakɔ ƒe aflaga wɔdɔɖeamedzi si ƒe didime nye kilometa alafa ɖeka. Eye le dzɔdzɔme nu la, meli sia hã wɔa aʋa, elabena womate ŋu abu tu sesẽ akpe ewo be womate ŋu awɔ naneke o. Gake aflaga si nye ultra-battleship dzea agbagba be yeawɔ nu wòasɔ kple meli gã bubuwo. Womate ŋu ana mɔnukpɔkpɔ suetɔ kekeake futɔa be wòatsrɔ̃ aflaga, afisi Great Russia ƒe yamenutomeʋakɔ ƒe asrafoha ƒe amegã vevitɔ le o.
  Nukutɔe la, fugboe si mlɔ vidzidɔ me koe aʋafiagã kple fiagã la nye. Vidadaa ŋutɔ nyrɔ eɖokui ɖe nɔnɔme si me woɖea nu le si me wotɔa nu le me, elabena ne menye nenema o la, eƒe dɔwo wɔwɔ anye vevesese akpa. Eye fugboe me fia si tsi nyuie xoxo, si ƒe abɔwo kple afɔwo le, eye vevietɔ wu la, ahɔhɔ̃ si lolo vie la, ƒe dɔwɔwɔ to kɔmpiuta dzi dɔwɔnu gbogbo aɖewo dzi. Fugboea ŋutɔ, si le dzi ɖum ɖe Russia Fiaɖuƒe Gã la dzi la, sea le eɖokui me be yeƒe dzi dze eme ŋutɔ.
  Ẽ, nyateƒee, eye hiahiãa do agba nɛ, ele dadaa ƒe dɔme ƒe geɖe enye sia. Ðeko ame ate ŋu aku drɔ̃e be yeayi aɖaƒu du alo aʋuʋu nane. Eye esiawo nye drɔ̃e vevewo, elabena vidzidzi fia be woabu enumake. Fugboea zãa scannerwo tsɔ ɖoa dze kple gotagome xexeame. Nyateƒee, womeɖea aʋafia si le fugboe me ƒe dzedzeme ŋutɔŋutɔ fiana o, ke boŋ nɔnɔmetata si ate ŋu ana kakaɖedzi nanɔ ame si wu. Vevietɔ ɖekakpui dzetugbe aɖe dzena le fia si womedzi haɖe o ƒe nɔnɔme me. Edea se na asrafowo kple gbe si me kɔ eye wòdea se be:
  - Zã gɔmeɖose si nye elastic defense. Abe alesi wònɔ le ƒe akpe geɖe siwo va yi me ene la, ŋusẽ siwo gbɔdzɔ wu, siwo ƒe xexlẽme mede o, zã nyateƒenya si ŋu ɖikeke mele o si nye be agbɔsɔsɔ sue aɖe te ŋu ʋãna wu gã sã. Esi wònye be nusiwo mewɔa dɔ o si mehiã o ye ɖea dzesi le agbɔsɔsɔ sue aɖe ŋu ta la!
  Nyɔnuvi marshal la ɖo kpe edzi be:
  - Nyateƒee... Asrafowo ƒe ŋutete be woawɔ afɔɖeɖee nye nu vevitɔ si ana woaɖu dzi. Ele eme baa be ele be woaƒo asa na nu siwo gbɔ eme. Le nyateƒe me la, anyidi menye lãwo ƒe fia o!
  Aʋafia si le fugboea me la ko alɔgbɔnu be:
  - Nuwɔwɔ siwo wua ame wue nye dɔlékuiwo. Togbɔ be ao hã la, ɖewohĩ dɔlékuiwo gɔ̃ hã menye o hã! Togbɔ be enye nugbagbe gbãtɔ hã la, ewɔa dɔ nyuie! Le afisia la, futɔa ƒo asrafoha gãwo nu ƒu, tso xexeame katã kloe, si fia be eɖe teƒe susɔeawo ɖe go.
  Elf Marshal Fego si ƒe amadede nye aŋutiɖiɖi kple aŋutiɖiɖi de dzesii be:
  - Ɣeaɖewoɣi la, viɖe si dze abe ɖe mele vevie o ene le ŋgɔgbe ƒe akpa aɖe si seɖoƒe li na la sɔ gbɔ be woaɖu dzi. Esia nye aʋawɔwɔ geɖe, dekɔnu vovovowo ƒe axiom wɔnuku aɖe!
  Fugboe Fiagã la ko alɔgbɔnu to scanner-mɔ̃awo dzi be:
  - Le go sia me la, ke èle ŋku lém ɖe eŋu.
  Le ɣeyiɣi ma me la, Dermostan ƒe aʋawɔhawo dze agbagba be yewoagbugbɔ ɖoɖo awɔ le ʋuʋua me. Nudzraɖoƒe aɖe si ɖe dzesi ŋutɔ la te ɖe wo ŋu tso megbe. Ɣletivimefakala gã akpe geɖe kple meli sue miliɔn geɖe do go to gaƒoɖokui ƒe wɔwɔmea zazã me. Esia wɔe be dɔlékuiawo ƒe dzoŋusẽ dzi ɖe edzi ŋutɔ. Nyɔnuvi marshal la gblɔ kple dzidzɔ be:
  - Trump card bubu si tsitretsiɖeŋula bastard la ƒu gbe enye si. Ke hã, míaƒe ŋkutsalawo mesɔ pɛpɛpɛ o, womewɔ ɖoɖo ɖe alesi wòate ŋu adzɔe be míade asrafoha gbogbo ma gbegbe ŋu o.
  Fiagã la ƒe hologram si le ŋutsuvi ƒe nɔnɔme me la ƒo yi la. Yameʋua ƒo agbo la. Ewó enumake kloe. Gbã la, keklẽ aɖe si ɖua ŋkuwo, eye emegbe lãmi dzĩ aɖe si tsrɔ̃a nusianu si le aʋawɔmelia ƒe tu ƒe didime me la tsina. Hologram ŋutsuvi la gblɔ be:
  - Esia nye goal ƒoƒo wɔnuku aɖe! Enyo, na tsitretsiɖeŋulawo natsɔ woƒe ŋutete katã ana. Nu wɔnuku aɖe le asinye si wodzra ɖo nɛ.
  Elf Fego tsɔ ɖikeke aɖe kpɔ aʋa la ƒe nɔnɔmetata. Dermostan ƒe aʋawɔʋuwo dze abe ɖe wovɔ̃ɖi ŋutɔ ene. Vevietɔ aʋawɔmeli siwo ƒe didime nye kilometa alafa eve blaatɔ̃. Kasia elf la ɖo ŋku eƒe denyigba dzi... Dzɔdzɔme si le afima nye idyllic, nudzodzoe siwo noa ʋu gɔ̃ hã mele afima o. Eye dzatawo... Enyo, menye dzatawo tututu o, ke boŋ wo tsaka kple bli seƒoƒowo. Le goawo katã me la, lã dzeani aɖee nye esia: eƒe ŋutilã nye bli seƒoƒo, eye sika ƒe ɖa tsina le ya me. Gawu la, bli seƒoƒoawo trɔa vɔvɔli... Vɔ̃ɖinyenye tẽ le afisia, si woɖo ɖe amewo kple elfwo siaa ŋu.
  Marshal si ƒe mo biã la gblɔ be:
  "Míenya nudzraɖoƒe agbɔsɔsɔme si le futɔa si o, gake edze nam be ɣeyiɣia de be míaʋu míaƒe ambush regiment la."
  Fiagã si nye fugboe la tsi tre ɖe eŋu be:
  - Menye fifiae nye ɣeyiɣi si nàtsɔ wò agbalẽviwo afia o!
  Nyɔnuvi marshal la dze agbagba be yeaʋli nya be:
  "Ne míaƒe dukɔ ku la, ame aɖeke magasusɔ awɔ avu o!"
  Eye emegbe wokpɔ fugboe ƒe aʋafia la be:
  "Màte ŋu aɖu aʋa dzi ne ame aɖeke meku o." Le chess me la, àte ŋui, gake le aʋa ŋutɔŋutɔ me la, màte ŋui o! Aʋawɔwɔ ƒe se si me nublanuikpɔkpɔ mele o enye be nusiwo bu le abe tsidzadza si dea tsi aʋadziɖuɖu ƒe aŋgbawo ene, ɖeko wòle be nàkpɔ egbɔ be nusiwo bu la nagatrɔ azu tsidzadza gã si klɔa aŋeawo ɖa o! - Emegbe hologram si woɖo ɖa tso vidzidɔa me la va zu dɔmenyotɔ le mo me zi ɖeka. - Gake mègasusu be be yeaɖe nusiwo bu dzi akpɔtɔ vevietɔ tso aʋawɔmeli sesẽwo ƒe dzo me la, na Great Russia ƒe ɣletivimefakakawo nagbugbɔ ɖe megbe le ʋuʋudedi me o.
  Elf marshal la do alɔ fugboewo ƒe amegã la:
  - Eyae nye ema, ema koe nye mɔ si dzi woato. Womenya ŋusẽ agbɔsɔsɔme si futɔa ate ŋu atsɔ aƒu gbe le tsiẽƒe la haɖe o.
  Nyateƒee, Shitmostan ƒe ɣletivimefakaka meliwo dze agbagba be yewoaʋuʋu le alẽha gã aɖe me. Le ɣeyiɣi ma ke me la, womedzra tu ɖo kura o, woda tu ɖe ame miliɔn geɖe dzi, eye wometsɔ ɖeke le alesi woda tue ƒe nyateƒenyenye gɔ̃ hã me o. Edze abe wole dzoka biliɔn geɖe ƒom to vacuum la dzi be woabi azu hyperplasm, woatɔ dzo nusianu si le agbe kple esi le ʋuʋum, eye emegbe woado. Russia-ʋawɔlawo daa tu wòdea pɛpɛpɛ wu sã, gake futɔwo ƒe dreadnought gã la ɖi dziɖegbe abe dzonu ene, eye wòkaka kakɛwo abe confetti ene. Confetti siwo wua ame siwo da Dirmostan ƒe tɔdziʋu geɖe. Eye aʋawɔʋu siwo tsrɔ̃ siwo tsrɔ̃ ƒe xexlẽme si nye ame manyanuwo ƒe dekɔnuwo la nye esiwo womate ŋu abu kura o. Enye nyateƒe be Russiatɔwo ƒe meliwo le kukum. Le afisia la, cruiser si gblẽ la, le mɔkpɔkpɔbuɖeame ta, ƒu du abe Russiatɔwo ƒe aʋawɔʋu ene le Kursk Bulge me eye wòƒo futɔwo ƒe aʋawɔmeli si sẽ ŋutɔ la. Ame akpe alafa geɖe ƒe agbe do kplamatse zi ɖeka, eye dzoa bi, abe ɖe woda gas-pɔmpi gã aɖe ene.
  Dwarven marshal la de dzesii nublanuitɔe be:
  - Wobɔbɔ mí, gake míena ta o! - Aʋafia si le dzogoe ene me la de dzesii (alo ne míagblɔe tututu la, eƒe holographic nɔnɔmetata, dwarf la ŋutɔ nɔ meli bubu si le Gross-Dreadnought ƒe hatsotso me!). - Ahiã be woadze tsitretsiɖeŋunya aɖewo ya teti gɔme ɖe futɔwo ƒe kadodo kple nuzazãwo ƒe kaƒomɔ̃wo dzi.
  Fugboe Fiagã la ko alɔgbɔnu to eƒe ŋutsuvi ƒe hologram me.
  - Nukae, le wò susu nu la, nyee nye ame si bu!
  Dwarf marshal la ƒo nu kple ɣli eye wòkeke eƒe afɔwo ɖe enu:
  "Gake womedzraa tu ɖo kura o." Esia fia be nu geɖe le wo si. Menye nenemae o, nye aƒetɔ?
  Fugboe Fiagã la tsi tre ɖe eŋu be:
  - Ao menye alea o! Aʋafia gã xɔ asi wu eƒe ta, eyata ŋuɖɔɖɔɖo ƒe gakuku kple ayedzedze ƒe nutsyɔnu mawɔ nuvevii o! Kpuie ko la, futɔa gakpɔtɔ le alakpa vivi si nye be nusianu nyo nɛ la me, gake le nyateƒe me la, míaƒe aʋadziɖuɖua gogo xoxo! Be woaƒo ame le vome sɔ kple yi si wotsɔ gakpo si wotsɔ ga wɔe ɖɔli atam!
  
  
  WITTMAN LE AGBE
  Tɔtrɔ sue aɖe si va le ŋutinya me si do ƒome kple dzidzedze gã si Nazitɔwo kpɔ le amedzidzedze si wowɔ le Ardennes me. Nazitɔwo yi ŋgɔ kabakaba wu, wote ŋu tso tɔdzisasrãwo eye wotsɔ aʋawɔnuwo, tu kple ami xɔ nudzraɖoƒewo. Wittmann ƒe gomekpɔkpɔ le dɔmedzoedonamea me hã na dzidzedzekpɔkpɔa nɔ bɔbɔe, amesi to vovo na ŋutinya ŋutɔŋutɔ la, meku o! Eye nukae? Kalẽtɔ ŋutɔŋutɔwo mekuna gbeɖe o eye womekuna o! Wittman yi edzi nɔ avu wɔm eye wòƒo xexlẽdzesiawo nu ƒu. Esi wotsrɔ̃ aʋawɔʋu alafa evelia vɔ la, eva zu aʋawɔʋu gbãtɔ eye vaseɖe fifia la, eya koe nye aʋawɔʋu si wona Knight"s Cross of the Iron Cross si me oak aŋgbawo, yiwo kple daimɔndwo le.
  Wittmann ƒe nunya trɔ ŋutinya ƒe zɔzɔme vie. Eye Germanytɔwo va zu dzɔgbenyuitɔ vie, woƒua du wu, wowɔa dɔ nyuie wu. Eye wokpɔ dzidzedze le nusi dzɔ kloe le ŋutinya ŋutɔŋutɔ me la me, gake gaƒoƒo eve alo etɔ̃ koe bu. Eye ale woxɔ nudzraɖoƒeawo, eye Germany-srafowo va xɔ ŋusẽ si gbãa nu. Esia wɔe be woxɔ Brussels, eye wolé Britain kple Amerika-srafo akpe alafa geɖe.
  Stalin mewɔ kaba be yeadze edzi haɖe o, elabena edi be woaɖu Dukɔ Siwo Bla Nu kpli wo dzi ŋusẽtɔe wu le Ɣetoɖoƒedukɔwo me.
  Aʋaawo ɖee fia be Tiger-2 nye aʋawɔnu si wɔa dɔ ŋutɔ le aʋawɔnuwo kple ŋgɔgbeʋawɔnuwo siaa gome. Esi Germanytɔwo kpɔe be Asrafoha Dzĩ la mewɔa naneke le ɣedzeƒe gome o ta la, woɖo aʋawɔha bubuwo ɖe aʋaa me eye wodze woƒe dzidzedzekpɔkpɔa tutuɖo gɔme. Fritz-ʋua hã xɔ tu yeyetɔ kekeake si te ŋu ʋãna eɖokui si nye E-25, si ƒe lolome kple kpekpeme le sue, gake aʋawɔnu sesẽwo kple aʋawɔnu nyuiwo nɔ esi, eye vevietɔ wu la, ete ŋu ʋãna.
  Esia wɔe be aʋadziɖuɖu yeyewo... Fifia Kraut ƒomea le Paris. Wogale Franseawo ƒe fiadu xɔm ake.
  Eye esiae nye nusi Stalin di - be woawu dukɔ siwo wɔ ɖeka kplii, eye emegbe USSR axɔ Europa katã.
  Stalin nye akpɔkplɔ ayetɔ... Gake Churchill hã menye bometsitsi o. Esi Roosevelt ku la, eya kple Truman wode asi aʋadziɖuɖu ƒe nubabla te kple Third Reich. Le ɣeyiɣi ma ke me la, asrafo siwo dzi woɖu la ƒe ame susɔeawo ɖeɖe ɖa le France. Eye le nyateƒe me la, woaɖɔli aʋawɔla siwo woɖe aboyoe bliboe, eye woatsɔ ami kple nuzazãwo ana Fiaɖuƒe Etɔ̃lia gɔ̃ hã.
  Germany ɖo eŋu esi wòte fli ɖe se siwo tsi tre ɖe Yudatɔwo ŋu me. Ke hã, Yudatɔwo gakpɔtɔ nɔ asaɖaawo me, gake wometɔ dzo wo o, ɖeko wozi wo dzi be woawɔ dɔ, eye Amerikatɔwo ɖoa nuɖuɖu siwo le gaze me kple nukuwo ɖe asaɖaawo me.
  Asi ablɔɖe nɔ Germanytɔwo si le France kple Italy. Fifia Stalin do susu aɖe ɖa be woawɔ ŋutifafa ɖe vovo. Gake Hitler gbee. Le June me la, Fritz ƒe amedzidzedzea dze egɔme. E-50 aʋawɔʋu gbãtɔwo ge ɖe aʋawɔʋu siwo kplɔ wo nɔewo ɖo me. Gake abe alesi wòva dzɔe ene la, ʋua mekpɔ dzidzedze bliboe o. Eƒe kpekpeme gakpɔtɔ nɔ kɔkɔm, tɔn 65 kloe, eye eƒe nɔnɔme bɔbɔ wu Tiger-2 tɔ, gake aʋawɔnuwo ƒe titrime sɔ, edze ƒã be mesɔ gbɔ o, vevietɔ le axawo dzi. Tu si ƒe didime nye milimeta 88 si ƒe ʋuƒo ƒe didime nye 100 EL la va nyo wu vie. Edaa tu wuieve le aɖabaƒoƒo ɖeka me.
  Wotsɔ mɔ̃ si ŋu ŋusẽ le wu kpe ɖe ʋukuku ƒe ŋutete ŋu, si na be eƒe ŋusẽ de sɔ 1200. Le goawo katã me la, aʋawɔʋua nyo wu ya ne wotsɔe sɔ kple Tiger-2 eye aʋawɔnuwo ƒe dzidzeme si me susu le vie wu, gake egakpɔtɔ nye afisi woate ŋu adze afɔku le tso axawo dzi.
  Wokpɔ E-100 ta nyuie wu, gake eƒe kpekpeme kpekpea na ʋuɖoɖo kple aʋawɔwɔ zazã sesẽ. Tu si kpɔ dzidzedze wue nye tu si te ŋu ʋuna le eɖokui si E-25, si ƒe nɔnɔmetata si bɔbɔ ŋutɔ si nye ŋgɔgbekpa si ƒe didime nye milimeta 120, eƒe togbɛ gã, kple axadziʋawɔnu si ƒe didime nye milimeta 82, kple tu si wotsɔna ƒua du na Tiger-2, eyae nye tu nyuitɔ kekeake si wotsɔa aʋawɔnuwo wɔe si ƒe didime nye milimeta 120. Wehrmacht kple Xexemeʋa Evelia ƒe tu si wotsɔna ʋuae. Eƒua du va ɖoa kilometa blaadre le gaƒoƒo ɖeka me - mɔ̃ si ƒe ŋusẽ nye sɔ 700, eye wòtsɔa IS-2 ƒe gowo gɔ̃ hã ƒua gbe ɖe ŋgonu.
  Germanytɔwo ƒo Hungary ƒe aʋa vevitɔ, eye wodze agbagba be yewoaɖe Budapest, si gakpɔtɔ ƒo xlãe. Aʋa la nu sẽ ŋutɔ.
  Amedzidzedzea dze egɔme le June 22 lia dzi, eye Asrafoha Dzĩa tu ametakpɔnu sesẽ aɖe ŋutɔ. E-series aʋawɔʋu ʋɛ aɖewo koe gakpɔtɔ le Germanytɔwo si, E-25 tu siwo te ŋu ʋuna le wo ɖokui si le agbɔsɔsɔ gã aɖe me koe - wo wɔwɔ le bɔbɔe ŋutɔ eye woƒe asi bɔbɔ. Nyɔnuvi eve siwo do bikini siwo mlɔ eme lae nye esi. Ʋua bɔbɔ wu meta ɖeka kple afã eye le esia ta la, wokpɔ eta nyuie ale gbegbe eye wotsɔ kpekpeme sue aɖe ɖo eŋu.
  Nyɔnuvi eve, Charlotte kple Gerda, siwo mlɔ anyi la, da tu Soviettɔwo ƒe tuwo. Le wo ŋgɔ la, ʋu suesuesuewo nɔ ʋuʋum, eye radio nɔ wo dzi ɖum, henɔ tomebɔmbwo kɔm.
  Red Charlotte da tu la. Etsɔ Soviettɔwo ƒe tu la ƒu anyi eye wòʋuʋu eƒe akɔta, eye avɔ tsɛ aɖe si mebɔ o la tsyɔ edzi. Eye wòdo ɣli be:
  - Dzo si le bibim si nye hyperplasma!
  Eye emegbe Gerda aƒoe, azã eƒe afɔbidɛ ƒuƒluwo. Eye wòƒoa ɣli be:
  - Nyee nye nyɔnuvi fafɛ ŋutɔ eye menye ame vɔ̃ɖi o...
  Tu si tsɔa eɖokui ʋãna la ŋutɔ ʋãna. Eye ɣeaɖewoɣi la, etɔna. Eƒe ŋgɔgbeʋawɔnuwo le gbadzaa ŋutɔ, eye esia naa ametakpɔnu nyui aɖe. Soviettɔwo ƒe tuwo ƒe gowo sea veve ɖe ricochet nu. Eye naneke medoa ŋɔdzi na tu si tsɔa eɖokui ƒoa eɖokui alea ŋkume kple ŋkume o. Woate ŋu aƒo axadzi kokoko. Gake nyɔnuviawo ya mele du dzi o. Tu si te ŋu ʋuna le eɖokui si si wɔa dɔ nyuie la ƒo SU-100 tɔ ta le aʋawɔnuwo dodo ƒe ŋusẽ me, eye wògakpɔa eta nyuie wu, eʋuʋuna wu eye le ɣeyiɣi ma ke me la, eƒe kpekpeme le bɔbɔe wu.
  Eye Red Army la mekpɔa nu ƒuƒu siwo sɔ gbɔ o. Vevietɔ T-34-85 aʋawɔʋu, si ƒe ŋusẽ mesɔ gbɔ kple eƒe tu o eye aʋawɔnuwo gbɔdzɔ. Eye le mɔa nu la, Germanytɔwo ƒe tu si ʋãna eɖokui si nye E-25 la le bɔbɔe wu, eƒe aʋawɔnuwo kple tuwo sesẽ wu sã.
  Nyɔnuviawo le avu wɔm... Wodze tugbe ŋutɔ eye wometsi o. Eye woƒe tu siwo wotsɔna ʋua wo ɖokui la daa bɔmb hedaa...
  Fritz-ʋua te ŋu to eme yi Budapest mlɔeba. Aʋadziɖuɖu si ŋu kakaɖedzi le, si Soviettɔwo ƒe aʋawɔhawo ƒo xlãe. Wolé wo dometɔ geɖe hewu wo.
  Enye nyateƒe be Nazitɔwo bu nu geɖe ŋutɔ. Eye ŋusẽ mesɔ gbɔ nenema gbegbe o. Enyo, ne wogale dɔwɔnuwo wɔm la, ekema amewo ƒe ŋutete mesɔ gbɔ o.
  Eye woxɔa ɖeviwo kple nyɔnuwo ɖe asrafodɔ me. Alo amedzrowo, gake womate ŋu aka ɖe wo dzi ale gbegbe o.
  Ke hã, aʋawɔwɔa yi edzi... Asrafoha Dzĩ la le tsitre tsim ɖe eŋu dzimesesẽtɔe ŋutɔ, kple ametakpɔnu geɖewo. Germanytɔwo yi ŋgɔ kilometa alafa bubu eye wotɔ. Ŋusẽ mele ŋunye wòsɔ gbɔ o. Eye Asrafoha Dzĩa ŋutɔ hã yia edzi dzea wo dzi. Gake mekpɔa dzidzedze boo hã o eye wòtutua Germanytɔwo ɖe vovo vie.
  Vaseɖe esime dzomeŋɔli naɖo... Aʋala la li ke. Le January 1946 me la, Red Army la ayi ŋgɔ le East Prussia kple Poland, gake womewɔ ŋgɔyiyi boo aɖeke o.
  Germanytɔwo meʋuʋua tɔdziʋua le dzomeŋɔli o. Aʋaawo nye ʋukɔkɔɖi. Gake ŋgɔgbe fli la le blewu...
  Eye ɣeyiɣi aɖe si ɖe dzesi le Xexemeʋa Gbãtɔ me dzea egɔme. Aʋala si le ŋgɔgbe la va zua nusi mewɔa dɔ o. Germanytɔwo kple duta aʋalɔgowo yia ŋgɔ le dzomeŋɔli, eye Asrafoha Dzĩwo yia ŋgɔ le dzomeŋɔli. Eye ame aɖeke mate ŋu akpɔ dzidzedze ɖedzesi aɖeke o.
  Aʋawɔwɔ yia edzi ƒe sia ƒe. Germanytɔwo do ŋgɔ na USSR vie le yameʋu siwo me ya le wɔwɔ me. Ƒe 1949 me koe USSR to MIG-15 vɛ le agbɔsɔsɔ gã me. Gake kaka ɣeyiɣi sia naɖo la, ME-462 kple XE-362 nɔ Germanytɔwo si. Eye vevietɔ wu la, diski yameʋuwo, siwo womate ŋu ada tso laminar jet sesẽ aɖe me kple aʋawɔnu suewo o.
  Germanytɔwo ƒe "E" ƒe hatsotso le aʋawɔʋuawo si... To vovo na ema la, T-54 kple IS-7 do. Gake Germanytɔwo do AG series - si nye piramidal si de ŋgɔ wu la ɖe go emegbe.
  Gake viɖe aɖeke menɔ ame aɖeke si o. Ŋgɔgbe fli la gakpɔtɔ le teƒea.
  Vaseɖe esime Stalin ku le March 1953 me...
  Eye le afisia la, esi Germanytɔwo wɔ tɔtɔ aɖewo siwo nɔ akpahaa ƒe ŋgɔnɔlawo me kple ŋusẽ ƒe ʋiʋli ŋudɔ la, wote ŋu kpɔ dzidzedze. Gake emegbe le Beria léle kple ewuwu megbe la, woɖo Vasilevsky, si nye aɖaŋuɖola gãtɔ, be wòanye Aʋafiagã ƒe Tatɔ, eye wodo ŋusẽ Dukɔa ƒe Takpɔha ƒe Tatɔ Malenkov. Aʋalɔgoa li ke le Europa ƒe liƒowo dzi.
  Togbɔ be ŋusẽ didi ƒe avuwɔwɔ ƒe ɣeyiɣi aɖe nɔ USSR hã la, Germanytɔwo te ŋu ɖo Neman gbɔ, eye wogaxɔ Balkan-dukɔwo, Romania, Bulgaria, Slovakia, Greece, Albania eye wogakpɔ ŋusẽ blibo ɖe Europa dzi.
  Gake ŋgɔgbe fli la gali ke xoxo le USSR ƒe liƒowo dzi le ƒe 1941 me...
  Eye emegbe December 1955... Asrafoha Dzĩ la, le kɔnyinyi nu la, gayi ŋgɔ le dzomeŋɔli. Ƒe nenie aʋawɔwɔa xɔ? Dziŋɔ wuiene kple afã! Eye nuwuwu aɖeke meli le ŋkume o!
  Zi alesi Hitler le agbe ko la, aʋaa mawu enu o. Malenkov di be yeawɔ ŋutifafa le liƒo mawo ke dzi vaseɖe June 22, 1941 dzi. Gake Hitler ƒe dzime sẽ eye wòdi be yeaɖu dzi aleke kee wòɖale o!
  Asrafoha Dzĩ la le ŋgɔ yim. IS-12 ƒe aʋawɔʋu yeyetɔ kekeake le aʋa wɔm. Ʋu aɖe si me tu si ƒe lolome nye milimeta 203 le. Enye gã aɖe, si me tu ewo le. Eye nyɔnuvi ade - ʋua me dɔwɔlawo. Wotea aʋawɔʋua ƒe nɔnɔme gbãtɔ kekeake kpɔ. Ðe melolo akpa eye wòlolo akpa oa? Ðe mɔ̃a wɔa dɔ nyuiea? Nyɔnuviawo, togbɔ be Kristmas le December 25 lia dzi eye vuvɔ le wɔwɔm hã la, bikini koe wodo. Nyateƒee, gas turbine engine yeyetɔ kekeake le aʋawɔʋua me, eye dzoxɔxɔ le eme. Tsɔ kpe ɖe eŋu la, nyɔnuvi adeawo ŋutɔ hã mele bɔbɔe o.
  Wole avu wɔm tso ƒe blaene vɔ ɖeka dzi. Eye ezu numame na mí be míanɔ amama kloe le yame ƒe nɔnɔme ɖesiaɖe me. Le nyateƒe me la, ne èle bikini me ɣesiaɣi la, vuvɔ meganɔa ŋuwò o. Eye ŋutigbalẽa va nɔa te sesĩe eye wònɔa anyi didina.
  Nyɔnuviwo tsɔa afɔ ƒuƒlu tsɔa amewumɔ̃. Wodze tugbe ŋutɔŋutɔ eye wonya kpɔ ŋutɔ.
  Alenka ye nye dɔdzikpɔla le afisia eye wònye ʋua me dɔwɔlawo ƒe amegã. Nukae nyɔnuvia mekpɔ le ƒe wuiene kple afã ƒe aʋawɔwɔ me o? Afikae wònɔ kpɔ? Aʋawɔha la to Brest yi Stalingrad, tso Stalingrad yi Vistula, eye fifia wole ŋgɔ yim le Bialystok nutoa me. Germanytɔwo gakpɔtɔ le Bialystok ŋutɔ si. Aʋala si le ŋgɔgbe la va li ke. Eye woɖe do gbogbo aɖewo siwo sɔ.
  Eyata, le nyateƒe me la, aʋa la nuwuwu meli na o... Eye ate ŋu ayi edzi wu ƒe ɖeka. Eye nukae Hitler dzimesesẽtɔ sia di?
  Le afisia hã la, USA kple Britain medi be ŋutifafa nanɔ USSR kple Third Reich dome o. Wodi be akpa evea siaa natsrɔ̃ yewo nɔewo keŋkeŋ.
  Nyɔnuvi siwo le IS-12 me la le ŋgɔ yim. Aʋawɔʋua ƒe ŋgɔgbeʋawɔnuwo nye milimeta 450 le dzogoe aɖe dzi. Tukpeawo ƒua du dzona. Eye nyɔnuviawo daa tu ɖe wo ŋu.
  Gake aʋawɔʋu mawo tɔgbe ɖeka koe le USSR vaseɖe fifia. Wole IS-10 la wɔm xoxo, gake eƒe kpekpeme nye tɔn blaatɔ̃. Wogawɔa IS-7 la kokoko abe T-54 ene. T-55 hã dze le amehawo dome, gake vaseɖe fifia la, ɖeko wòle ewɔwɔ me. Aʋawɔʋu siwo le abe piramid ene le Germanytɔwo si. Azɔ hã ŋusẽ le eŋu ŋutɔ eye wòde blibo. Eye tu siwo ƒe nyaƒoɖeamenu sesẽ siwo ƒe tu kpuiwo le.
  Eyata avu si le ŋgɔ lae nye esi nu sẽ wu. Natasha kple Anyuta da tu tso meli ƒe tu sesẽ aɖe me eye wodo ɣli be:
  - Míaƒe aflaga anɔ Berlin dzi!
  Eye woɖe woƒe aɖu ɣi siwo le abe dzonu ene la ɖe go. Eye màte ŋu atsɔ tomebɔmb axe mɔ na nyɔnuviawo o.
  Akpo eve ƒo ŋgɔgbe aʋawɔnuwo... Wo ricochet. Ao, IS-12 nye ʋu vevi aɖe eye màte ŋu atsɔe bɔbɔe nenema o.
  Gake edze abe IS-7 si le ʋuʋum yina nyɔnuviawo ƒe ɖusime la xɔ tu aɖe si ƒe nyaƒoɖeamenu sesẽ aɖe eye wòtɔ ene. Egblẽ nu le ŋutsu dzetugbe la ŋu.
  Alenka, si le eƒe ƒodo ƒe lãmekawo ƒom la, dzi ha be:
  - Nusianu si mateŋu adzɔ o la ateŋu adzɔ le míaƒe xexeame, Newton va kpɔe be eve kple eve wɔa ene!
  Aʋa la gakpɔtɔ le edzi yim madzudzɔmadzudzɔe. Soviettɔwo ƒe tu aɖe ƒo Germanytɔwo. Marusya gã la tsɔa gowo dea akɔtaɖonua me. Esiae nye nyɔnuviwo ƒe agbenɔnɔ kple dzɔgbese. Eye wodzia ha be:
  - Ame aɖeke maxe mɔ na mí o, ame aɖeke maɖu mía dzi o! Russiatɔwo ƒe amegãxiwo gbãa futɔa, Russiatɔwo ƒe amegãxiwo - gbedoname na kalẽtɔwo!
  Augustine, si nɔ tu siwo wotsɔna ƒoa tue la gblɔ be:
  - Le aʋa kɔkɔe aɖe me! Anye míaƒe aʋadziɖuɖu! Russiatɔwo ƒe aflaga yi ŋgɔ, ŋutikɔkɔe na kalẽtɔ siwo dze anyi!
  Eye tu si wua ame la gadea ɣli hedoa ɖiɖi ake be:
  - Ame aɖeke maxe mɔ na mí o, ame aɖeke maɖu mía dzi o! Russia-amegãxiwo le futɔa gbãm, asi sesẽ le wo si!
  Maria, nyɔnuvi sia si ƒe taɖa le abe sika ene la fiaa mɔ aʋawɔʋua eye wòdoa ɣli be:
  - Mina míagbã fasitɔwo sesĩe!
  Germanytɔwo le sesẽm na wo, aʋawɔwɔ hã le edzi yim le yame. Gake vaseɖe fifia la, MIG-15 ƒe duƒuƒu kple aʋawɔnuwo mede Germanytɔwo ƒe adzɔnuwo tɔ nu o. Aʋa la le edzi yim sɔsɔe.
  Huffman, si nye yameʋukulawo ƒe ace wɔnuku sia, wɔ dɔ nyui aɖe le aʋawɔƒeawo me. Ne míagblɔe tututu la, ewɔ nuku eye wòwɔ nuku ŋutɔ. Esi wòɖo yameʋu alafa etɔ̃ gbɔ vɔ la, exɔ Knight"s Cross of the Iron Cross si me klosalo oak-ti ƒe aŋgba yiwo kple daimɔndwo le. Esi wòɖo yameʋu alafa ene siwo woɖiɖi gbɔ la, exɔ Knight"s Cross of the Iron Cross si me sika oak aŋgbawo, yiwo kple daimɔndwo le. Le yameʋu alafa atɔ̃ me la, exɔ Germany Hɔ̃ ƒe Ðoɖo si me daimɔnd le, eye le akpe ɖeka megbe la, exɔ Knight"s Cross of the Iron Cross si me platinum oak aŋgbawo le yiwo kple daimɔndwo. Eye esi wòɖo yameʋu akpe eve gbɔ ta la, exɔ Knight"s Cross ƒe Atitsoga Gã.
  Yameʋukula tɔxɛa te ŋu ɖu dzi geɖe le yameʋu me. Eye egakpɔtɔ nɔ agbe. Wodo Huffman ɖe dzi nyitsɔ laa wòzu aʋafiagã. Gake egaɖoa yameʋu abe ame ŋutɔ ƒe yameʋukulawo ene.
  Abe alesi wogblɔnɛ ene la, mefiãna le dzo me o eye menyrɔna ɖe tsi me o. Le aʋawɔwɔ ƒe geɖe me la, adela ƒe dzɔdzɔmeŋutete va su Huffman si. Eva zu yameʋukula si ŋu nya wogblɔna le xotutuwo me ŋutɔ eye amewo lɔ̃e ŋutɔ. Gake hoʋlila sesẽ aɖe nɔ esi - Agave, si hã wu ʋu akpe eve siwo woɖiɖi ƒe xexlẽme. Eye wònɔ Huffman lém. Gake egakpɔtɔ nye ɖekakpui ŋutɔ, eye mebu aʋawɔla ɖeka pɛ hã haɖe o.
  Nyɔnuvia tsɔ eƒe afɔ ƒuƒlu siwo wotsɔ lãgbalẽ wɔe la te afɔtiawo eye wòda ya tu siwo wow. Eye fifia woda Soviettɔwo ƒe MIG-15 ʋu ene ɖe anyi.
  Agave ko alɔgbɔnu hegblɔ be:
  - Vaseɖe afi aɖe la, mí katã míenye nyɔnuviwo! Gake lãmeka siwo le abe gakpo ene le ŋunye!
  Eye nyɔnuvia gatrɔ ɖe megbe. Edaa USSR yameʋu adre le woƒe gbagbã ɖeka me - MiG ade kple TU-4 ɖeka, eye wòdoa ɣli be:
  - Le goawo katã me la, ne menye super o la, ekema nye hyper!
  Agave nye nyɔnuvi ya. Yameʋukula tso Lusifa gbɔ. Anyitsi blonde dzeani ŋutɔ.
  Le afisia la, egada tu bubu eye wòda Soviettɔwo ƒe yameʋu enyi siwo nye MIG-15 zi ɖeka eye wòƒo ɣli be:
  - Nyee nye ame si to nu yeyewo vɛ wu eye mewɔa nu ɖe ame ŋu wu!
  Le nyateƒe me la, nyɔnuvia menye bometsitsi o. Ate ŋu awɔ nusianu eye ate ŋu awɔ nusianu. Màte ŋu ayɔe be ame ŋutɔ ƒe ame o.
  Eye eƒe afɔwo ƒe amadede nye aŋutiɖiɖi ale gbegbe, dzeani ale gbegbe...
  Gake Mirabela le avu wɔm kplii... Ɣeyiɣi didi aɖe la, Kozhedub nye Soviettɔwo ƒe ace nyuitɔ kekeake. Eƒo USSR ƒe kalẽtɔ ƒe sikaɣletivi ade nu ƒu, esi wòda yameʋu alafa ɖeka blaade vɔ adre ɖe anyi. Gake emegbe la, eku. Emegbe ame aɖeke mete ŋu gbã eƒe nuŋlɔɖi o. Eye nyitsɔ laa koe Mirabela ƒo Kozhedub ta. Eye esi wòda yameʋu siwo wu alafa ɖeka blaatɔ̃ ɖe anyi ta la, eva zu USSR ƒe kalẽtɔ zi adre.
  Terminator nyɔnuvi aɖee nye esia! Ame aɖe abe eya ene atɔ te sɔ si le du dzi eye wòage ɖe aƒe si le bibim la me.
  Eye wòfa wu gɔ̃ hã.
  Dzɔgbese sesẽ aɖe dzɔ ɖe Mirabela dzi. Meva wu enu ɖe ɖeviwo ƒe dɔwɔƒe aɖe si wowɔa dɔ le. Afɔ ƒuƒlu eye wòdo awu ʋlaya ɣi aɖe la, etso avea eye wòtso atikpowo. Ŋusẽ nɔ eŋu ale gbegbe eye wònɔ lãmesẽ me. Le vuvɔ sesẽwo me la, ezɔ afɔ ƒuƒlu eye wòdo gaxɔ me alɔ̃mewu. Eye zi ɖeka ya teti la, meɖea aɖuɖɔ.
  Nyateƒee, wode dzesi nudzɔdzɔ sia le ŋgɔgbetɔwo hã. Mirabela wɔ aʋa le afɔzɔlawo dome ɣeyiɣi didi aɖe, eye emegbe eva zu yameʋukula. Mirabela xɔ dzo ƒe nyɔnyrɔxɔxɔ zi gbãtɔ le Moscow ƒe aʋawɔwɔ me, afisi wòyi le nuto si dzi woɖu la megbe teti. Eye le afima la, eɖee fia be yefa tu.
  Ewɔ avu afɔ ƒuƒlu eye wònɔ amama kloe le vuvɔ sesẽ si na Wehrmacht-ʋua zu lãmetututɔ ŋutɔŋutɔ la me. Enye nyɔnuvi fiƒode, si dzi womate ŋu aɖu o ale gbegbe. Eye ekpɔ dzidzedze bliboe.
  Mirabela xɔ USSR ƒe aʋadziɖuɖu si gbɔna kpuie dzi se. Gake ɣeyiɣia va yina. Ame siwo ŋu wowɔa nuvevii la le dzidzim ɖe edzi, gake aʋadziɖuɖu meva o. Eye wòva vɔ̃na ŋutɔ.
  Mirabela kua drɔ̃e be yeaɖu aʋadziɖuɖu kple nusiwo yeawɔ. USSR ƒe ɣletivi adre le esi - esia sɔ gbɔ wu ame bubu ɖesiaɖe! Eye fiƒode, edze na eƒe kafukafuwo! Eye ayi edzi atsɔ asrafowo ƒe atitsoga la. Ne Stalin ku hã la, eƒe dɔa gakpɔtɔ li!
  Nyɔnuvi aɖe ge ɖe eme eye wònɔ tsatsam... Eda Germanytɔwo ƒe XE-362 aɖe ɖe anyi eye wòdo ɣli be:
  - Yameʋuɖoɖo! Eye ʋua me dɔwɔla yeye aɖe si woƒo fi de!
  Nyɔnuvi fafɛ ŋutɔŋutɔ. Akpɔkplɔ ŋutɔŋutɔ te ŋu wɔa nu geɖe.
  Mirabela nye ɣletivi yeye aɖe...
  Aʋa la yi edzi ŋkeke geɖe vaseɖe esime ƒe yeyea va... Soviet IS-12 la gblẽ nu le rollers kple tracks ŋu - wole edzram ɖo. Ẽ, aʋawɔwɔ ŋutasẽnuwɔwɔ kple nublanuimakpɔmakpɔ ma tɔgbe. Eye ɣeyiɣi didi kae wòanɔ anyi?
  Eye esia katã nye esi Wittman tsi agbe le aʋawɔwɔ siwo wowɔ le Ɣetoɖoƒedukɔwo me ta.
  Wittmann ŋutɔ wɔ aʋa le aʋawɔʋuwo me hena ɣeyiɣi aɖe. Esi wòna xexlẽmea va ɖo ʋu alafa etɔ̃, ne womexlẽ tu, tu, agbatsɔʋu, dzokeke kple nu bubuwo o ta la, wonae: Knight"s Cross of the Iron Cross si me sika oak aŋgbawo, yiwo kple daimɔndwo le, eye wodoe ɖe ŋgɔ wòzu aʋafiagã.
  Le ema megbe la, megawɔ aʋa o. Gake enɔ ame adelia, si nye SS aʋawɔʋuwo ƒe aʋakɔa nu.
  Kurt Knipsel va zu Wehrmacht-ʋua ƒe aʋawɔʋuwo ƒe aʋawɔla si kpɔ dzidzedze wu. Gake esi aʋawɔʋu alafa atɔ̃ tsrɔ̃ vɔ megbe hafi wòxɔ Knight"s Cross of the Iron Cross.
  Woxɔ kafukafuvɔsa le esi le mɔ aɖe nu. Nyateƒee, esi wòɖo aʋawɔʋu akpe ɖeka gbɔ ta la, exɔe mlɔeba: gayibɔ ƒe atitsoga ƒe sɔdola ƒe atitsoga si me klosalo oak aŋgbawo, yiwo kple daimɔndwo le.
  Kurt Knipsel nye aʋawɔmɔ̃ si wɔa dɔ nyuie ŋutɔ. Wowɔ aʋa le aʋawɔʋu vovovowo me. Enye tudala kple aʋafia siaa. Ɣeyiɣi didi aɖe la, mezɔ do ŋgɔ na amesiame hoʋiʋli aɖeke manɔmee.
  Gake Gerda dzetugbe la te ŋu lée xoxo. Nyɔnuviawo wɔ avu nyuie. Gake emegbe wotɔ vie. Dzetugbe eneawo katã fɔ fu eye wodzi atsu kple asi: ŋutsuvi kple nyɔnuvi. Gake le ɖiɖiɖemeɣia megbe la, woɖo eteƒe kaba.
  Eye fifia Gerda to Knisel ŋu.
  Aleke woawɔ aƒo asa na tsaɖiɖi? Wowɔa avu afɔ ƒuƒlu eye wodoa bikini ko. Nyɔnuviawo gagbɔ ɖe eme ake, eye wogadzi viwo ake. Eye fifia míenɔ tetem ɖe aʋawɔʋu akpe eve siwo tsrɔ̃ ƒe xexlẽme ŋu. Eye woate ŋu aɖo ŋu ɖe teƒeɖoɖo si tɔgbe medzɔ kpɔ o ŋu: ɣletivi si nye Knight"s Cross of the Iron Cross si me klosalo oak aŋgbawo, yiwo kple daimɔndwo le.
  Nyɔnuvi siawoe nye esiawo!
  Gerda da tu Soviettɔwo ƒe ʋua. Evuvu xɔ kɔkɔa eye wòdo ɣli be:
  - Nyee nye nu fiƒode!
  Eye wògada tu ake. Egena ɖe T-54 me. Eye wòƒoa ɣli be:
  - Wo denyigba Germany!
  Nyɔnuvia le ʋuʋum. Eye ewɔa dɔ ŋutɔ... Ẽ, aɖaŋudzedze ƒe ƒuƒoƒo sia tɔgbe le esi. Ƒe 1956 ye nye esia xoxo... Aʋa la yi edzi eye wòyi edzi... Nyemedi be yeadzudzɔ o. Asrafoha Dzĩ la le agbagba dzem be yeayi ŋgɔ le teƒe vovovowo. Gake kpɔ nyuie, amewo ƒe ŋutete ʋɛ aɖewo koe susɔ.
  Eye ʋu le dodom le Russia.
  Asrafoha Dzĩ la le agbagba dzem be yeayi ŋgɔ aɖo ta Romania. Eye emegbe tu sesẽwo ƒe ƒoƒo, tudada, kple amewuwu hã nɔ anyi.
  Gake futɔa le lalam. Aʋawɔʋu si ame geɖe lɔ̃a zazã wu, si nye AG-50, le Germanytɔwo si. Ede ŋgɔ wu T-54 le ametakpɔkpɔ gome, vevietɔ le axawo dzi eye ɖewohĩ le tu la ƒe aʋawɔnuwo dodo ƒe ŋusẽ me, gake elolo wu. Nyateƒee, Germanytɔwo ƒe duƒuƒu lolo wu le gas turbine mɔ̃a ta.
  Germanytɔwo ƒe aʋawɔʋua da tu eye wòxɔa go.
  Margaret ƒe ʋua me dɔwɔlawo le avu wɔm. Avuwɔwɔ le ʋu fafɛ me. Germany nyɔnuviwo da Soviettɔwo ƒe aʋawɔʋu aɖe ɖe anyi. Eye wodoa ɣli kple dzidzɔ.
  Ẽ, eye màte ŋu ato afisia o...
  Discus aɖe si Albina kple Alvina ku la le tsatsam le yame. Soviettɔwo ƒe ʋuwo ƒo nyɔnuvi eve siwo ƒe mo biã. Eye wowɔa esia aɖaŋutɔe. Discus rams siwo ŋu womate ŋu awɔ naneke le kura o la nye Migi kple Tu. Ʋu si wua ame. Eye aʋawɔlawo tea woƒe afɔbidɛ ƒuƒluwo. Eye womenaa mɔnukpɔkpɔ Red Army le yame o.
  Disk yameʋua nye nusi USSR dzɔdzɔmeŋutinunyalawo mate ŋu asrɔ̃ o. Esia nye nane si ŋu womekpɔ atike aɖeke le o. Eye Germanytɔwo sena le wo ɖokui me be kakaɖedzi le yewo ŋu ŋutɔ le yame. Eye wowɔa avu abe afakalawo ene kple akunyawɔti.
  Albina, esi wòfia asi eƒe discus ɖe futɔa ŋu la, do ɣli be:
  - Ne Mawu aɖe li la, ekema Germanytɔe wònye!
  Alvina, si nɔ futɔa gbãm la, ɖo kpe edzi be:
  - Germanytɔe wònye godoo!
  Eye nyɔnuvia ko nu... Le goawo katã me la, aʋa si nuwuwu meli na o la hã ti kɔ nɛ. Enyo, Germanytɔwo kple Russiatɔwo wua wo nɔewo. Ne míagblɔe tututu la, Asrafoha Dzĩ kple Wehrmacht. Gake ŋgɔgbe fli la gakpɔtɔ le ʋuʋum... Eye nuwuwu alo nugbɔ aɖeke mele dzedzem o.
  Aʋa... Esia nye nu ŋutɔŋutɔ xoxo. Aʋawɔla siwo wodzi le aʋaa ƒe gɔmedzedze megbe la le aʋa wɔm le yame kple anyigba.
  Le kpɔɖeŋu me, Hans Feuer. Ðevitɔ kekeake si xɔ Gayibɔ ƒe Atitsoga ƒe Ðoɖo, Klass Gbãtɔ. Eye emegbe eva zu ɖevitɔ kekeake si xɔ gayibɔ ƒe Atitsoga ƒe Kpekpeɖeŋunala ƒe Atitsoga le esi wòlé Soviettɔwo ƒe aʋafia aɖe ta.
  Ẽ, le nyateƒe me la, esia fa miamiamia ŋutɔ.
  Hans Feuer nye aʋawɔla si mɔkpɔkpɔ bu ɖee. Ŋutsuvia wɔa avu abe ame dzɔtsu ene, eye vuvɔ wɔna ŋutɔ le dzomeŋɔli, eye awu kpuiwo koe wòdona.
  Esia fa miamiamia ŋutɔ ŋutɔŋutɔ!
  Hans va xɔ ŋkɔ ƒe alafa geɖe!
  Eye le blibodede me la, aʋa si mexɔ se o eye wòsẽ alea le edzi yim le afisia... AI ɖesiaɖe nu yina.
  Eye le Romania la, Asrafoha Dzĩ la mate ŋu age ɖe Germanytɔwo ƒe ametakpɔnuwo me o. Akpa evea siaa bu nu geɖe. January le yiyim... Eye gbesiagbe la, ame geɖe wu le kukum hedea abi wo ŋu.
  Gɔmedzedze alo nuwuwu aɖeke meli na tagbɔsesẽ o.
  Agave gadze yame ake eye wòda Soviettɔwo ƒe ʋuwo ɖe anyi. Enye adela kple lã lénu. Eƒoa futɔa.
  Ʋu siwo wòƒo la ge dze anyi. Eye emegbe nyɔnuvia da tu anyigbadzisrafowo. Eƒo IS-7 la ɖa. Eye wòko nu be:
  - Nyee nye nyuitɔ kekeake! Nyee nye nyɔnuvi si wua futɔwo!
  Eye wogatsɔnɛ yia yameʋu ƒe taɖodzinuwo gbɔ ake. Esiae nye aʋawɔʋuwo kple ʋu siwo katã dzona hedaa tu la tsɔtsrɔ̃.
  Enyo, esiae nye nusi le ƒoƒom le ŋgɔgbe. Eye le aƒeme gome la, dzɔdzɔmeŋutinunyalawo le agbagba dzem be yewoato nane si wua ame vɛ. Togbɔ be mewɔa dɔ nyuie wu o hã.
  Gake aʋawɔʋu sue aɖe si woyɔna be AG-5 ye nye esi. Mɔ̃ aɖe si ƒe kpekpeme nye tɔn adre. Aʋawɔwɔ ƒe dodokpɔwo me toto. Eye wòɖua futɔ la heɖunɛ.
  Eye ne ɣeyiɣia de be míadzi ha la, ame aɖeke maxe mɔ na mí alo aɖu mía dzi o!
  AG-5 la ƒua du yia edzi eye wòdaa tu esi wòle yiyim. Eye womate ŋu atɔ te aʋawɔʋu ma tɔgbe o. Eye goawo ricochet.
  Eye ŋutsuvi ƒe ewo vi aɖe si ŋkɔe nye Friedrich bɔbɔ nɔ ʋua me eye wòle ɣli dom be:
  - Eye mazu super fighter vavã!
  Eye wògada tu ake... Eye wòdze xɔ kɔkɔa ƒe titina tututu. Eye eƒe tsɔtsrɔ̃ŋusẽ, togbɔ be eƒe lolome le sue hã la, lolo ŋutɔ.
  Eye le dziŋgɔli me la, Helga wɔa avu. Nyɔnuvi aɖe si do afɔ ƒuƒlu si do bikini le gaxɔgbalẽviawo ŋlɔm ɖe mɔ̃ dzi. Eye wòkpɔa dzidzɔ ɖe eƒe dzidzedzekpɔkpɔ wɔnukuwo ŋu.
  Eye Agave do ŋgɔ... Eye wòwɔ avu hã.
  It"s already February 1956... Red Army mete ŋu kpɔ dzidzedze le afi aɖeke o. Gake Germanytɔwo hã mate ŋu ayi ŋgɔ o. Aʋawɔʋu siwo le anyigba te dziŋɔwo le aʋa wɔm. Gake aɖaŋudzedze dzro aɖe koe wonye.
  Nyɔnuviawo ƒu du yi anyigba te, tsrɔ̃ Soviettɔwo ƒe tu gbogbo aɖewo eye wotrɔ gbɔ.
  Le ɣeyiɣi ma ke me la, wolé mɔɖela eve aɖewo. Nyɔnuviawo ɖe woƒe awuwo le ŋutsuvi siwo wolé la ŋu eye wodze funyafunyawɔwɔ wo gɔme. Wotsɔa ka ƒoa mɔɖelaawo, emegbe wotsɔa dzo ɖaa woƒe afɔkpodzi ƒuƒluawo. Emegbe wodze nye afɔbidɛwo gbãgbã gɔme kple aŋe dzodzoewo. Ŋutsuviawo do ɣli le vevesese gã aɖe ta. Mlɔeba la, nyɔnuviawo tsɔ gayibɔ dzodzoe aɖe tɔ dzo ɣletiviwo le woƒe akɔta eye wotsɔ woƒe afɔkpawo gbã woƒe ŋutsu ƒe blibodede. Nu mamlɛtɔ wu mɔɖelawo nu eye wodze anyi le dzidziƒoame si me vevesese le ta.
  Kpuie ko la, nyɔnuviawo ɖe woƒe dɔwɔwɔ nyuie fia. Gake le afisia hã la, Germanytɔwo mete ŋu ɖo naneke ɖedzesi aɖeke gbɔ o.
  Tu sesẽ siwo woate ŋu atsɔ awɔ wo ɖokui: "Sturmmaus", siwo woda ɖe Soviettɔwo ƒe nɔƒewo. Wowɔ tsɔtsrɔ̃ kple tsɔtsrɔ̃ geɖe. Gake Soviettɔwo ƒe amedzidzeyameʋu aɖe ƒo ʋuawo dometɔ ɖeka, eye Kraut ƒomea trɔ gbɔ.
  Nazitɔwo dze agbagba be yewoazã diskettewo atsɔ agbã Soviettɔwo ƒe batriwo. Wozã lãklewo kple bɔmb ɖe wo ŋu. Woɖɔli wo nɔewo keŋkeŋ le ƒoƒo me.
  Albina kple Alvina gakpɔe le woƒe agba si dzona dzi. Wofiaa asi to woƒe afɔbidɛ ƒuƒluwo zazã me tsɔ tea joystick ƒe abɔtawo eye wowɔa esia aɖaŋutɔe ŋutɔ.
  Nyɔnuviawo ya ɖea yameʋuɖoɖo ƒe ŋutete deŋgɔtɔ kekeake fiana ya. Wohe woƒe discus, eye woda Soviettɔwo ƒe yameʋuɖoɖo ƒe mɔ̃ wuieve ɖe anyi.
  Albina ƒo nu kple ɣli be:
  - Xɔtuha si do dziku vevie! Ɣletivimefakaka aɖe ava!
  Eye wògatrɔ eƒe ʋua ake. Eye nyɔnuviawo tsrɔ̃ Aʋakɔ Dzĩ la. Gawu la, bliboe...
  Alvina da Soviettɔwo ƒe yameʋu wuieve hã ɖe anyi eye wòdo ɣli be:
  - Nyɔnuvi siwo ƒe tagbɔ gblẽ, eye menye ɖetugbui leaƒe kura o!
  Mlɔetɔa nye nyateƒe. Atsu kple asi sia kpɔ dzidzɔ kple ŋutsuawo ŋutɔ. Eye wòwɔa nu ƒomevi ɖesiaɖe. Nyɔnuviwo lɔ̃ ŋutsuwo - edzɔ dzi na wo! Eye vevietɔ ne ètsɔa wò aɖe wɔa dɔe.
  Nyɔnuvi aɖe si le ɖoƒe kɔkɔtɔ kekeake... Wowɔ funyafunya mɔɖela la... Gbã la, woɖe eƒe awuwo le eŋu eye wokɔ tsigoe eve aɖewo ɖe eƒe ŋɔti me. Emegbe wotsɔ gayibɔ dzodzoe aɖe va ƒodo si vuvu la gbɔ. Eye aleke gbegbe wofiãe nye si! Mɔɖela la do ɣli le vevesese gã aɖe me... Ʋeʋẽ aɖe nɔ bibim.
  Alvina tsɔ ka dzodzoe aɖe ƒoe ɖe axadzi. Eye alesi wòdi be yeako nu... Ewɔa mo yaa ŋutɔ.
  Emegbe edzi ha be:
  - Ðeɖi te ŋunye be mawɔ nuvevi megbe - medi be maɖu fewu le nye dzidzɔkpɔkpɔ ŋu!
  Eye aleke gbegbe wòako nu enye si! Eye aɖe eƒe aɖu siwo le abe dzonu ene la ɖe go! Nyɔnuvi sia lɔ̃a amewuwu, nyɔnuvi ka gbegbee nye si!
  Eye nyɔnuvia ƒe afɔwo katã le ƒuƒlu eye wole atsyɔ̃ɖoɖo me. Elɔ̃a afɔ ƒuƒlu zɔzɔ le dzoka xɔxɔwo dzi. Eye be woanya mɔɖela siwo wolé la adzoe hã. Wodoa ɣli ale gbegbe ne woɖa woƒe afɔkpodzi. Alvina gɔ̃ hã kpɔe be enye nukokoe ŋutɔ. Eye Albina hã nye nyɔnuvi, mina míagblɔe tẽ - super! Alesi woatsɔ abɔta aƒo tsitretsiɖeŋula le asike me. Eye wòƒoa ɣli be:
  - Nyee nye nyɔnuvi si le hatsotso kɔkɔtɔ kekeake me!
  Eye wòɖea eƒe aɖu siwo le abe dzonu ene la ɖe go. Si klẽna abe ɖe wowɔe nyuie ene. Eye aʋawɔla la wɔa dɔ ɖe ame dzi ŋutɔ! Esia ate ŋu anye nya si womate ŋu agblɔ le glitoto me alo atsɔ nuŋlɔti aɖɔe o!
  Aʋawɔla eveawo siaa ƒoa Soviettɔwo ƒe MiG-ʋuwo ɖe yame. Atsyɔ̃ɖolaawo le dɔ dzi vevie. Ðikeke sue aɖeke mele wo me o. Eye atsyɔ̃ɖoɖo si nye gbemelã kple dzidzɔkpɔkpɔ alea.
  Aʋawɔlaawo tsɔa woƒe afɔ ƒuƒlu ɖua joystick la dzi eye wodzea Russiatɔwo ƒe ʋuwo dzi. Ne wole tetem la, woagbã aʋawɔlaawo, abe ɖe wotsɔ atikplɔ le kristalo ƒom ene. Nyɔnuviawo nye nublanuimakpɔmakpɔ kple nublanuimakpɔmakpɔ. Dziku ƒe ŋusẽ kple dzodzro ƒe dzobibi le wo me. Eye kakaɖedzi le aʋadziɖuɖu ŋu. Ne aʋaa le edzi yim ƒe wuiatɔ̃ sɔŋ gɔ̃ hã. Gake medi be yeawu enu hã o. Albina kple Alvina ye xɔ ŋkɔ wu. Eye womedi be yewoagbugbɔ alo atɔ vie o. Eye woʋuna yia wo ɖokui gbɔ heƒoa futɔa.
  Albina, si le Soviettɔwo ƒe yameʋuwo ƒom, do ɣli be:
  - Ðeɖi te nyɔnuvia ŋu le avifafa me, I"d rather drown the bast shoe!
  Eye alesi wòko alɔgbɔnu hele eƒe aɖu siwo le abe dzonu ene la klẽm. Eye alesi wòdi ŋutsu fifiae. Elɔ̃a ŋutsuwo gbɔ dɔdɔ sesẽe. Esia do dzidzɔ nɛ ŋutɔ. Akplɔ wò adɔ gbɔwò sesẽe.
  Albina do ɣli be:
  Nyɔnuviwo ƒe gbɔdɔdɔ nye gbɔdɔdɔ
  Ŋgɔyiyi gã aɖee nye esi!
  Eye aʋawɔla la agbã nukoko... Eye mina míagawu míaƒe futɔwo katã ake. Ŋusẽ geɖe le esi. Eye lãmekawo ƒe ŋusẽ yɔ eme fũ.
  Eye Alvina aƒo ɣli be:
  - Mina míagbã futɔa wòazu kakɛwo!
  Eye aʋawɔla la adze nukoko gɔme vevie! Eye mekpɔ alesi eƒe ŋutsuawo nɔ afɔ ƒom la le susu me. Gake mina míagblɔ ko be enyo.
  March ɖo mía dzi xoxo... Ɣea le keklẽm ɖe edzi. Le kele ƒe ŋkeke gbãtɔ dzi la, Russia ŋutsuviwo ƒua du afɔ ƒuƒlu toa sno si fa miamiamia la me. Wokoa nu na wo ɖokui, ko alɔgbɔnu na wo ɖokui, eye woɖea woƒe gbotsetsewo fiana Germanytɔwo.
  Mɔɖela siwo do ka dzĩ, ɖa kpuiwo, wo dometɔ aɖewo le kpuie wu gɔ̃ hã. Woƒua du hetia kpo. Woƒe afɔ ƒuƒluwo mefana kura o. Wozu ame manyanuwo ŋutɔ. Nyɔnuviwo hã le du ƒum, afɔkpa mele wo hã si o. Afɔkpodzi siwo le pink, siwo le goglo la klẽna le ŋdɔ me. Soviet nyɔnuvi wɔnukuwo. Ame tsɛ, kamedefefewɔla, ezu numame nɛ be yeatsɔ nu sue aɖe awɔ nusi adze eŋu.
  Eye amesiame ko alɔgbɔnu heko alɔgbɔnu le eƒe aɖuwo ŋu... Dzomeŋɔli ƒe ŋkeke gbãtɔ nye dzidzɔ ŋutɔŋutɔ kple kekeli kple nuwɔwɔ ƒe tsikɔwuame!
  Eye yameʋa aɖe le edzi yim le yame. Mirabela, esiae nye Soviettɔwo ƒe yameʋukulawo ƒe xexlẽme ɖeka si da Germanytɔwo ƒe yameʋu bubu. Eye abe alesi wònɔna ɖaa ene la, bikini koe nyɔnuvia do. Ðekakpui tegbee eye meɖina gbeɖe o. Aleae gbɔgbɔmeŋusẽ si ɣla ɖe eme la le.
  Gake Mirabela ya lɔ̃a ŋutsuwo hã ne ŋutsuwo ka asi eŋu. Edzɔa dzi nɛ ŋutɔ. Esia tae wònye yameʋukula... Ne ŋutsuwo ƒe asiwo ƒo nyɔnuvi ƒe ŋutilã amama si me lãmekawo le la, enyea dzidzɔ ŋutɔŋutɔ. Eye modzakaɖeɖe gã aɖe hã!
  Mirabela ƒo Nazitɔwo ƒe ʋu bubu eye wòƒo ɣli be:
  - Nyee nye aʋawɔla bitch!
  Nyɔnuvia tsɔa eƒe afɔkpodzi goglo siwo le ƒuƒlu la ƒoa mɔ̃a gɔ̃ hã. Edze tugbe ŋutɔ. Eye womate ŋu asrɔ̃e o.
  Mirabela do le eme. Eye Agave dzo yi egbɔ. Mlɔeba la, nyɔnu aʋawɔla-yameʋukula eve siwo kpɔ dzidzedze wu la do go. Wodaa tu wo nɔewo tso xɔ goglo aɖe me. Wodzea agbagba be yewoaxɔe tso didiƒe. Gake mewɔa dɔ nyuie o. Atsyɔ̃ɖola eveawo siaa dzona le tudadaƒea. Eye woɖe woƒe aɖuwo ɖe go adãtɔe. Enyo, nyɔnuwo nye nyɔnuviwo. Woléa ŋku ɖe wo nɔewo ƒe ŋkume sesĩe. Ne míagblɔe tututu la, ta-ɖe wo nɔewo eye wogada tu ake. Germanytɔwo ƒe ME-562 gakpɔtɔ ƒe aʋawɔnuwo nyo wu MIG-15, eye woda Soviettɔwo ƒe ʋua ɖe anyi...
  Gake Mirabela te ŋu do go, eye wòbu eƒe yameʋua zi gbãtɔ le eƒe yameʋuɖoɖodɔa me. Nusi gblẽ wue nye be eva wu enu ɖe futɔwo ƒe anyigbamama dzi. Eye esia gblẽ. Ẽ, dzɔgbese ƒe tɔtrɔ tɔxɛ mawo tɔgbe. Eye le March 1, 1956 dzi la, xexeame trɔ, gake Fuhrertɔwo ƒe dziɖuɖu le Internet dzi fefea me gakpɔtɔ li.
 Ваша оценка:

Связаться с программистом сайта.

Новые книги авторов СИ, вышедшие из печати:
О.Болдырева "Крадуш. Чужие души" М.Николаев "Вторжение на Землю"

Как попасть в этoт список
Сайт - "Художники" .. || .. Доска об'явлений "Книги"