Рыбаченко Олег Павлович : другие произведения.

کوڕی خۆشی و ئیمپراتۆری چەتەی دەریایی

Самиздат: [Регистрация] [Найти] [Рейтинги] [Обсуждения] [Новинки] [Обзоры] [Помощь|Техвопросы]
Ссылки:


 Ваша оценка:
  • Аннотация:
    کوڕە کابینەکە ئێدوارد ئۆسێترۆڤ لەگەڵ چەتەی دەریایی شارەکە دەگرن و ئیمپراتۆری چەتەی دەریایی ئازاد دەکەن. ئێستا دزەکان ململانێیەکی جددی بۆ دەسەڵات بەسەر ئیمپراتۆریەتەکەدا دەست پێدەکەن. ڕاستە بێگومان کوڕەکە پلانی تایبەتی خۆی هەیە، هەرچەندە بەڵێنی نازناوی دوکی پێدراوە.

  کوڕی خۆشی و ئیمپراتۆری چەتەی دەریایی
  تێبینی
  کوڕە کابینەکە ئێدوارد ئۆسێترۆڤ لەگەڵ چەتەی دەریایی شارەکە دەگرن و ئیمپراتۆری چەتەی دەریایی ئازاد دەکەن. ئێستا دزەکان ململانێیەکی جددی بۆ دەسەڵات بەسەر ئیمپراتۆریەتەکەدا دەست پێدەکەن. ڕاستە بێگومان کوڕەکە پلانی تایبەتی خۆی هەیە، هەرچەندە بەڵێنی نازناوی دوکی پێدراوە.
  . بەشی ژمارە 1
  شەڕێکی توند لە نێوان چەتەی دەریایی بە هەموو هێڵەکاندا بەردەوام بوو، لەنێویاندا کچان کە یان بە زنجیرێکی تەنک یان تەنانەت بە نیوە ڕووتی شەڕیان دەکرد.
  وە بە پەنجە ڕووتەکانیان نۆکی تەقینەوەیان فڕێدەدا، یان بە شمشێر وردیان دەکرد.
  تەقینەوەکە کەڕکەرەکە زیانێکی زۆری بە دەروازە ئەستوورەکە گەیاند، بەڵام بە تەواوی نەیڕووخاند. بەڵام، بڕگەکە نزیکە لە ئامادەبوون. زیانەکانی تۆپەکانی تۆپەکان زۆر بوون و دەرگای ئاسن دروستکراوەکەش بەزەحمەت خۆی ڕاگرتبوو.
  ژمارەیەکی زۆر لە کچە کۆیلەکان بەرد و کاشی شکاو و شووشە و تەنانەت هەندێکیان خەنجەریان بەسەر سەربازەکانی گاریسۆندا فڕێدا. کچەکان کەمترین جلیان لەبەردا بوو، بەڵام ماسولکەدار و باریک بوون. بە کردەوە هیچ ژنێکی بەتەمەن لەم جیهانەدا نەبوو و ئەوەش زۆر باش بوو. هەموو نوێنەرانی ڕەگەزی دادپەروەر کچانی گەنج و تازەن و زۆر زیاترن لە پیاوە گەورەکان. وە هەندێک لە کۆیلەکان کوڕ بوون کە دەیانتوانی بە شێوەیەکی دەستکرد بۆ ماوەی یەک دوو دەیە لە تەمەنی هەرزەکاریدا بژین، و دواتر لە خەودا بمرن.
  ئاسۆیەکی زۆر لەبار نەبوو، پیاوە ئازادەکانیش پێی ڕازی نەبوون. بەڵام کێ لە کۆیلەکان دەپرسێت!
  لێرەدا جەنگاوەری گەورە ستۆرجیۆن کە سەبرەکەی لەدەستدا، کۆترە زەبەلاحەکەی نارد بۆ هێرشکردن. بە هاوارێکی ترسناکەوە پاشماوەی دەروازەکە فڕی. ئازادە چەتەی دەریایی هاوارێکی پڕ لە جۆش و خرۆشیان لێدا و پەلەیان کرد بۆ هێرشەکە. لێرەدا پێی ڕووتی کچانی چەتەی دەریایی دەچڕا. وە پێش هەموو شتێک پاڵەوانی ژنە ڕەشپێستەکە ئۆبلۆمۆڤ. باشە، هەروەها پێڵاوی پیاوان، و دەستی بەهێزی نوێنەرانی ڕەگەزێکی غەیرە مرۆیی. وە تەنانەت فلیپەرەکانیش وەک ئەوانەی قازەکان لەم جیهانەی مرۆڤەکانی جیهانێکی تردا.
  کۆمەڵکوژی و ئاژاوە دەستی پێکرد، چەتەی دەریایی زیاتر بوو، بە خوێن و خەسار وروژان، زیاتر لە دەیان کەسیان لە ژێر دیوارەکانی زیندانی سەدەی ناوەڕاستدا گیانیان لەدەستدا.
  کچە چەتەی دەریایی لە سەرووی سییەکانیانەوە هاواریان دەکرد:
  ئازایانە دەچینە سەر هێرش،
  شەڕ لەگەڵ دوژمنان کوشندە دەبێت...
  داگیرکردنی بوونەوەرە خراپەکان بە شمشێر،
  با ئاگر بۆ سەر گەردوون بنێرین!
  وە کچە جەنگاوەرەکان لە کەوانەوە تەقەیان دەکرد، بە بەکارهێنانی پەنجەی ڕووتی قاچە ڕەنگاوڕەنگ و ماسولکەدار و زۆر چالاکیەکانیان.
  وەک هەمیشە، لە پێشەوە، تێرمیناتۆرێکی کۆمسۆمۆڵ کە هیچ ترسێکی نەدەزانی (بەڵێ، تا ڕادەیەک ئێدوارد ئەندامی کۆمسۆمۆڵیش بوو. لە یەکێک لە ئەرکەکانی پێشوویدا، توانی لە جەنگی جیهانی دووەمدا شەڕ بکات و پەیوەندی بە کۆمسۆمۆڵەوە بکات!) شوڕشگێڕ-چەتەی دەریایی ، بۆیە لەگەڵ عەقید زیندانەکەدا خەباتی کرد. ئەمە کابرایەکی شەش قۆڵی ترسناکە، هەوڵدەدات بە خێرایی جەنگاوەرە گەنجەکە بکوژێت پێش ئەوەی هاوڕێکانی بە هانایەوە بێن. وەرچەرخانە هێمنەکانی هیچ کاریگەرییەکی لەسەر کوڕەکە نەبوو.
  وە لە شوێنێکی دەرەوە، کچانی کەشتییە چەتەی دەریایی جیاواز شەڕ دەکەن و وەک قەیسی دوژمنەکان دەبڕن. وە ئەوەش زۆر نایاب و سەرنجڕاکێشە. بۆیە ئۆبلۆمۆڤا بە پاژنەی ڕووتەکەیەوە ئەوەندە لێیدا لە دەموچاوی ئەفسەری گۆریلاکە کە کەوتە خوارەوە و سێ پاسەوانی دیکەی خستە خوارەوە.
  پاڵەوانی مێینە هاوارێکی کرد:
  - سارین لەسەر کیچکا!
  سەرەتا کوڕەکە ستۆرجین بە هێمنی هەموو هێرشەکانی بەرپەرچ دایەوە، پاشان بە لێدان لە گەدەیدا. دوژمن پێچاوپێچ بوو، بە سوودوەرگرتن لەو ساتە، شەڕکەرە گەنجەکە سەری بڕی - تەکنیکێک کە بێ کەموکوڕی کاردەکات.
  "دڵت گەورەیە، بەڵام بەڕواڵەت بەتاڵە، وەک دڵی قەرزدەرێک."
  وە ئێدوارد پێکەنی. پێی ڕووتی کە وەک ڕەشەبا خێرا بوو، پاسەوانە گەورەکەی لە بڕبڕەی پشتیدا دا.
  کڵاوە قۆچدارەکە لە سەری هەڵفڕی و نووکەکەی بەر سەربازێکی دیکە لە لایدا کەوت.
  بەرخۆدانی زیندانەوانەکان هەندێک جار درێژەی دەکێشا، بەتایبەتی کاتێک پێکدادان لە کۆریدۆرەکاندا ڕوویدا و سیمای بۆسەیان گرتە دەست.
  تەنانەت چەند کچێکی چەتەی دەریایی بریندار بوون. وە لەسەر قاچە ڕووت و ماسولکەییەکانیان گیران.
  دوا پەناگەی پاسەوانانی سەدەی ناوەڕاست ژێرزەمین بوو. یەکێک لە یەکەم کەسەکان کە بازێکی دا لەوێ پڵنگی تووڕە ستۆرگۆن بوو، چاوەکانی لە تاریکیدا بە تەواوی بینی و شمشێرەکەی ورد بوو، بەردەوام بوو لە کۆکردنەوەی دروێنەیەکی بەخشندەی مردن.
  "ئێوەی گەمژەکان ناچنە هیچ شوێنێک، من لە هەموو درزەکان دەرتان دەکەم." - جەنگاوەرە گەنجە چەقۆکێشەکە هاوارێکی کرد.
  لەناکاو دەنگی ڕەشەبایەکی ترسناک لە پێشەوە بیسترا، پاشان بڵێسەیەک هەڵگیرسا.
  - ئایا بەڕاستی ئەژدیهایە؟ - کوڕە بێ ترسەکە بیری کردەوە کە چەتەی دەریایی بوو، بەهۆی دوکەڵەکانەوە خنکا.
  جەنگاوەر گەنجەکە بازێکی دا بۆ لای، کچەکە بە دوایدا ڕادەکات لە ترسدا قیژاند و کەمێک سووتاوە. کوڕەکە خۆی لەرزاند، ئەگەر ئەژدیهایەک بێت، ئەوا دەبێت بەبێ خێرایی مل شکێن مامەڵە بکەین. هاوارەکە دووبارە بووەوە، بڵێسەی ئاگرەکە دەستی کرد بە کاڵبوونەوە.
  کچە چەتەی دەریایی بە چرپە گوتی:
  - ئەمە شەیتانە!
  وە ڕانە گرانبەها و بەهێزەکانی دەستیان کرد بە لەرزین. وە بۆنی بخور بەهێزتر بوو.
  کوڕە چەتەی دەریایی وەڵامی دایەوە:
  - ترسناکترین شەیتان ترسی سروشتی تۆیە!
  ئێدوارد لە گۆشەی چاویەوە تێبینی ئەوەی کرد کە ئاگر لە خاڵێکەوە هەڵدەقوڵێت، هەرچەندە لە کۆپانێکی ئەستووردا بوو. وەک ئەوەی نەهەنگێک بێت، لەبری ئاو ناپاڵم دەڕێژێت. کوڕە تێرمیناتۆرەکە کە کەوتە سەر زەوی و فشاری خستە سەر دیوارەکە، خۆی خزاند، پاشان بڵێسەیەک لە دیوەکەی ترەوە هەڵگیرسا و دڕندە نەناسراوەکە ئەوەندە ڕەشەبای لێدا کە دەیتوانی تەواوی فەوجێک بخاتە فڕین.
  سەیر نییە ئەو سێ کچە چەتەی دەریاییە ئازایەی کە بە دوای کوڕەکەدا پەلەیان دەکرد، خۆیان بە دیوارەکەوە گرت و هاواریان دەکرد:
  - ئەژدیها بەخشندەمان بکە -
  دایە باوکە ڕزگارم بکە!
  ئێدواردی گەنج وتی؛
  ـ کەر لە ڕێویی قیژە بە دەنگی بەرزتر هاوار دەکات، بەڵام ناتوانێت بیسەلمێنێت کە وشتر نییە!
  پاشان شەڕکەرە گەنجەکە سەرنجی کونێکی دا کە بەزەحمەت داپۆشرابوو، کە تەنانەت ئەویش بەهۆی ئەوەی باڵایەکی بچووک بوو، توانی بە سەختییەکی زۆرەوە تێیدا بخزێت. بە شکاندن و خراپکردنی بەردەکاندا، پاشماوەی جلە پێشتر دڕاوەکانی دڕاند و شان و سنگی ڕووتی خۆی خراپ کرد. بەڵام ئەمە ڕێک کاتێکە کە گەورە نەبوون بە قازانجی تۆ بێت. ئەگەر لە ماوەی چەندین ساڵەی سەرگەرمیدا تەنانەت کەمێک گەورە بووایە، بە تەواوی گیر دەبوو. وەک بۆ نموونە ئەو چەقۆیەی کە لە پێڵاوی ئیسپانیدا هەیە.
  کوڕەکە بە پەنجە ڕووتەکانی جاڵجاڵۆکەیەکی ژەهراوی کە ویستبووی لە گوێدرێژەکەیدا بیچەقێنێت، چەقاند و هێسکی کرد:
  جاڵجاڵۆکە فێڵبازەکە چەقۆکەی تیژتر کردەوە،
  وە خوێنی پیرۆز لە ئێلفیا دەخواتەوە...
  بۆ نەیارەکەی هەموو شتێک بەس نییە،
  ئەوەی خۆشەویستی بۆ نیشتمان هەیە دەیکوژێت!
  لە کۆتاییدا تونێلەکە فراوانتر بوو و جەنگاوەری تێرمیناتۆرەکە بە هەوڵێکی زۆرەوە لێی سەرکەوتە دەرەوە.
  پاشان دیمەنێکی سەیر چاوی گرت: دوو پیاوی قەڵەو بە عەبای زەردەوە کە سەری کەللەسەریان لەسەر سەری تاشراویان بوو، بە پێڵاوی ڕەشی ساختە لێیان دەدا، بە دەوری چەقۆکەدا ڕایاندەکرد، یەکێکیان دەفڕێتە ناویەوە و لەو ساتەدا هاوارێکی ترسناک ئازاد بوو، و ئەوی تریان لیڤەرەکانی دەکێشا و هەر لەو کاتەدا ژوورەکە گەشاوەتر و گەرمتر بوو. هەردوو جۆری تاوانبارەکە ئارەقەیەکی زۆریان دەکرد و بۆگەنێکی زۆریان لێدەهات.
  - کەواتە فێڵبازن. - کوڕە جەنگاوەرەکەی ئەبەدی تەنانەت لە خۆشیدا پێکەنی. - دەیانویست بە فێڵێکی وا سادە فریوم بدەن. باشە من ڕیخۆڵەکانیان دەدڕێنم.
  شەڕڤانە گەنجەکە وەک پڵنگ بازێکی دا و هێرشی کردە سەر کوڕە گەورەکان. یەکەمیان توانی شمشێرەکەی بگرێت، بەڵام بە دەستە چەقۆکە لە پێشەوەی کەوت. بەهۆی ئەو لێدانە بەهێزەوە چەقۆیەکی قورس ئاوساوە. دووەمیان کە کوڕە خوێناوییە ترسناکەکەی بینی، داوای ڕەحمەتی کرد.
  - مەمکوژە ئەی چەتەی دەریایی ئاغا.
  - لە کەیەوە چەتەی دەریایی بوون بە شەریف؟ - ئێدوارد جەنگاوەرەکەی کە بە شێوەیەکی ترسناک توڕە بوو وتی و مشتەکەی خستە ناو چەناگەیەوە. سەری سکی چەورەکە کەوتەوە دواوە و خوێن دەستی کرد بە ڕژان. کوڕە تێرمیناتۆرەکە بە دەنگی بەرز وتی:
  - فێری ئاغایەتیم دەکەیت!
  وە شەڕڤانە گەنجەکە بە هەموو هێزی خۆیەوە لە گەدەی دوژمنەکەی دا. ئێسکی ڕوومەتەکانی زەق بووەوە و خوێن لە دەمیەوە ڕژا.
  پاشان بە وەرگرتنی کۆمەڵێک کلیل لە پشتێنەکەی، جەنگاوەرە گەنجەکە دەستی کرد بە کردنەوەی دەرگاکان. لە پشت دەرگای یەکەمەوە خانەیەک هەبوو کە دوو زیندانی بە زنجیر لە کۆگادا دانیشتبوون. یەکێکیان سەرەڕای برینی و شوێنەواری سووتاوی و لێدان، سیمایەکی زۆر بەڕێزی هەبوو. سمێڵی ئەستووری خۆڵەمێشی و شانە پانەکانی، لەگەڵ نیگای سووتاوی چاوە مەنگۆلییەکانیدا، قسەی دەکرد. - من بۆ فەرمانکردن لەدایک بووم! دووەمیان هێشتا زۆر گەنج بوو، تا ڕادەیەک باڵا بەرز بوو، بەڵام ڕیشەکەی گەشە نەکرد، تەنها پەڵەیەکی سووک لە ژێر لوتیدا دیار بوو. چاویان لە ئێدوارد ئۆسێترۆڤا بوو کە تەقیەوە. کچە چەتەی دەریایی لە پشت کوڕەکەوە دەرکەوت. پێی ڕووت و بەهێز و ژنانەی ئەو شوێنپێی خوێناوی و سوور و ڕەنگین لەسەر کۆنکرێتەکە بەجێهێشتووە.
  - تۆ کێی? - زیندانییە باڵاکە بە دەنگێکی زەق بەڵام خۆش وتی.
  جەنگاوەری گەنجی هەمیشەیی وەڵامی دایەوە:
  - من چەتەی دەریایییەکی بەڕێزم، ئێدوارد.
  بچووکترەکە پرسی:
  - ناوت چیە?
  ئۆسێترۆڤ بە سەرلێشێواوی وەڵامی دایەوە:
  - لە کۆمپانیای پێشوودا ناویان لێنابوو تانکی شەڕی دوپشک. لە باندەکەی ئێستادا...نازانم، هێشتا بڕیاریان نەداوە.
  زیندانییە باڵاکە لە وەڵامدا وتی:
  - خێرا و خێرا و لە هەمان کاتدا ژیریت لە دەرەوەی ساڵەکانت. من پێت دەڵێم کۆبرا.
  کوڕە جەنگاوەرەکەی گەنج سەری سوڕما. بەڵام بۆ خەڵک، کوبرا بە جۆرێک لە جۆرەکان دەنگێکی نەخوازراو دەدات. بەڵام هێشتا کوڕە تێرمیناتۆرەکە پرسی:
  - تۆ کێی?
  بە کەرامەتەوە وەڵامی دایەوە:
  - دوا ئیمپراتۆری چەتەی دەریایی. - فاشپیرۆڤسکی، هەروەها پێم دەڵێن "بەڵای خودا." وە ئەمە ئارامیس کوڕمە. - سەرۆکی سەرکردەی تاڵانچی دەریاکان فەرمانی کرد نەک داوای بکات. -دەتوانیت لە کۆت و بەندەکانمان ڕزگارمان بکەیت؟
  ئەو کچە چەتەی دەریاییە کە بە دوای کوڕەکەدا ڕایکرد وەڵامی دایەوە و ددانەکانی ڕووتکردەوە کە وەک مرواری گەورە و زۆر لوکس دەدرەوشایەوە و ڕەنگدانەوەی دەدا:
  - ئەم کوڕە شیرینە دەتوانێت هەموو شتێک بکات!
  جەنگاوەر ئێدوارد بە شێوەیەکی لاکۆنی وەڵامی دایەوە:
  - بێگومان، و بە خێرایی!
  زنجیرەکان هێشتا تەواو نوێ بوون، بە ئەستوور ڕۆن کرابوون و بە لێهاتوویییەکی زۆرەوە ساختە کرابوون، بە چینێکی زیو داپۆشرابوو، هەر بەستەرێک ئەستوورتر بوو لە پەنجەی گەورەی پیاوێکی گەورە، یان بە نزیکەیی ئەستوورتر بوو وەک دەستی ئێدوارد. ئەم دۆزینەوە ناخۆشە دەریخست کە بڵێین بە خێرایی، لانیکەم بێباکانە. جەنگاوەری ئازا تێبینی کرد:
  - واو وا دیارە لێت دەترسن.
  پاشای دیل بەم قسەیە ڕازی بوو:
  ئاماژەی بەوەشکردووە، "ئەم زیندانییە زۆر فێڵبازن، بەجۆرێک بە کۆت و بەندیان بەستووین کە جوڵەکردنمان قورس بوو، بەردەوام چاودێری خانەکەیان دەکرد، زنجیرەکانیان پشکنی، دیارە ترسیان لەوە هەبوو کە ڕەنگە بە قژێکەوە بیانبینین.
  - ئایە ئەوە دەشێت? - پرسیاری کرد، کەمێک سەرلێشێواو بوو، جەنگاوەرێکی تۆمبۆی پێ ڕووت لە سندوقی مەلەکردندا.
  - ئەگەر هەوڵت دا، ئەوا بەڵێ. - وە بۆ ئەوەی قەناعەت پێبکات زنجیرەکەی هەژاند. - هیچ شتێک مەحاڵ نییە.
  کاتێک فاشپیرۆڤسکی هەستا، جەنگاوەری بە ئەزموون ئێدوارد کەمێک سەری سوڕما، زۆر باڵا بەرز نەبوو، نزیکەی باڵای مامناوەند بوو، هەرچەندە زۆر چەقۆکێش بوو، سەرەڕای برسێتی و بێبەشی. بەڵام ئەو زیندانییە گەنجە بە پێچەوانەوە باڵا بەرز و باریک بوو.
  کچە چەتەی دەریایی ماچێکی بۆ هەڵکرد و هاوارێکی کرد:
  - ئەمەیە بەڕێز!
  - با بزانین لە ژوورەکانی تر چییە. - پێشنیاری شەڕڤان ئێدوارد کرد، بە بێ تاقەتی شمشێرێکی لە دەستەکانیدا دەسوڕاند، لە کوالیتیدا بەهێز بوو نەک قەبارە.
  - خەزێنەی زیندان و باقی زیندانییەکان لەوێ هەبن. - فاشپیرۆڤسکی بە دەنگی بەرز وتی.
  کچە چەتەی دەریایی بە جۆش و خرۆشەوە گۆرانی گوت:
  - ئاه، خەزێنە، خەزێنەی من - لەسێدارەدان و فیتنە!
  ئاسان نییە، ئاسان نییە لە نزیکەوە بوەستیت!
  بە پێچەوانەی چاوەڕوانییەکانەوە، بەڕاستی بەرهەمهێنانەکە دەوڵەمەند بوو. بەرمیلەکانی زێڕ، چەندین سنگ بە بەردەوە. بە گرتنی نیگایەکی سەرسوڕهێنەر، کە چاوەڕێی ئەوە نەدەکرد شتێکی لەو جۆرە لە زینداندا ببینێت، "بەڵای خودا" بە ئامادەییەوە ڕوونیکردەوە:
  - لێرەدا موڵک و ماڵی لە خەڵکێکی زۆر وەرگیراوە، موڵک و ماڵی بە شێوەیەکی نایاسایی دەستی بەسەردا گیراوە.
  کوڕە جەنگاوەرەکە ئێدوارد سەری لەقاند و هەناسەی دەرهێنا:
  - وا دەردەکەوێت کە ئەوان بڕیار نەبوون ئەو هەموو سامانە ببەن.
  فاشپیرۆڤسکی بە توندی سەری لە سەری خۆی دانا:
  - پارێزگاری ناوچەکە ڕێوییەکی فێڵبازە. هەوڵ دەدات زیاتر لەوەی قوڕگی دەستی پێ بگرێت قووت بدات. - لێرەدا سەرکردەی فیلیبوستەرەکان بە دڵەڕاوکێیەوە سەیری دەوروبەری دەکرد، بە دەوری کامێراکاندا دەڕوانی. - ئایا پێشتر کوژراوە؟
  کچە چەتەی دەریایی لە وەڵامدا قاچەکانی ڕووت و ماسولکەیی لێدا و بە چرپە:
  - نازانم بەڕێزان!
  جەنگاوەر ئێدوارد، بە ناڕەزایی خۆی، بە قژی شۆخەوە سەری لەقاند:
  "دواجار کە بینیم لە ژیاندا بوو، تەنها کەمێک چەقۆی لێدابوو."
  تەنانەت فاشپیرۆڤسکی بە پێکەنینەوە وتی:
  - بەو شێوەیەیە، پێویستە بەپەلە ئەمە چاک بکەین. بەڵام هەموو سنگە بریقەدارەکان شتێکی سەرەکی نین، لێرەدا پێویستە هێلکەیەک هەبێت کە بەرەو زیندانی کۆشکی پارێزگاکە ببات. ئێستا، لێکۆڵینەوە لە زیندانەوانەکە دەکەم. - فەرمانێکی توند لە فەرمانڕەوایەکی لەدایکبووەوە. - وە تۆ کوبرا هەڵیبگرە.
  تەنانەت بەهێز و بە ئەزموونی مەشق و ڕاهێنان، ئێدوارد کە لە کانگاکاندا کاردەکرد، بە هەندێک زەحمەت تەرمەکەی بەرزکردەوە، فاشپیرۆڤسکی بەرازە قەڵەوەکەی بە ڕوومەتە چەقەڵەکانی دا و ناچاری کرد بە هۆش خۆیدا بێتەوە، پاشان شەقێکی دیکەی زیادکرد. کاتێک چاوەکانی کردەوە، ڕەنگدانەوەی ترسناکیی ئاژەڵان بوون.
  - تەنها ژیانت بەجێبهێڵە، من هەموو شتێک دەکەم.
  سەرۆکی چەتەی دەریایی گریای:
  - بووکەکەم لە کوێیە ئێکستراگازێل؟
  زیندانەوانەکە بە نائومێدیەوە گەمژەیی کرد:
  "شەش مانگ لەمەوبەر گواسترایەوە بۆ پایتەخت؛ کەس کچێکی خێزانێکی وەها بەرزی لەنێو چەتەی دەریایی و باندەکاندا نەهێشتەوە."
  کچە چەتەی دەریایی بە شەڕانگێزانە وتی:
  - ئەمە لۆژیکە!
  و پێی ڕووتی خۆی مۆر کرد.
  - ئەوا ئیتر پێویستم بە تۆ نییە. - فاشپیرۆڤسکی بە دەستی چەقۆ قوڕگی خۆی چەقاند. "دەبوو ئەشکەنجە بدرایە، بەڵام من نەمدەویست پیس بم." چی لەگەڵ ئەوی تردا بکەم، ئەویش جەلاد و گەوادە.
  - ئەگەر بتەوێت من خۆم دەیکوژم! - جەنگاوەری گەنج ئێدوارد کە هێشتا تینووی ئیستغلال بوو، بە ئامادەییەوە پێشنیاری کرد.
  - زۆر ئاسان و سادەیە، با بە سەرەوە هەڵیبواسن. - "بەڵای خودا" دڕندە فەرمانی دا، و بە گومانەوە سەیری فیگەری کوڕەکەی کرد. - تۆ لە ساڵانی خۆت بەهێزیت، دەتوانیت بیکێشیتە دەرەوە.
  - بێگومان سەد و چل کیلۆی تێدایە، زیاتر نییە. - ئێدوارد ئۆسێترۆڤ بە زەردەخەنەوە وتی و تەرمی "چەند تۆن"ەکەی لەسەر شانەکانی هەڵگرت.
  بەڵام دەرکەوت ئەمە ئەزموونێکی خۆش نەبوو، زیندانییەکە وەک بزنێکی گیرخواردوو بۆگەنی لێدەهات. جگە لەوەش لەبەرکردنی ئاسوودە نەبوو، جەنگاوەرە گەنجەکەش کەمێک دەستی کرد بە ئارەقکردنەوە.
  کچە چەتەی دەریایی ئاماژەی بەوە کردووە:
  - بەڵێ وەک بەرازێکی پیس بۆگەنی لێدێت!
  وە وەکو مایمێک دەموچاوی پێچایەوە.
  بۆیە بە دۆزینەوەی خۆی لە حەوشەی زیندانەکەدا، جەنگاوەرە گەنجەکە هەستی بە ئاسوودەیی کرد. ژمارەیەکی زۆر لە زیندانییەکان لەوێ کۆبوونەتەوە، نەک تەنها پیاوی پێگەیشتوو، بەڵکو ژمارەیەکی زۆر لە ژن و منداڵ، زۆربەیان دوای ئەشکەنجە و برسێتی لە دۆخێکی ترسناکدا بوون.
  کچە چەتەی دەریایی هاوار دەکات:
  - ئەمانە بزنن - وەها دڕندە! ڕەنگە توانیبێتمان سەرخۆش بین!
  جەنگاوەری گەنج بە تووڕەیی ڕاستگۆیەوە هاواری لێکردن.
  - چی لەم ئەشکەنجەدەرە بکەین؟ هەڵواسین?
  زیندانییە ئازادکراوەکان دەستیان کرد بە دەنگەدەنگ - دەریا دەستی کرد بە کەفکردن و هەڕەشەی ئەوەی لێدەکرد کە شەپۆلی نۆیەم زاڵ دەبێت. ساڵانێکی زۆرە خەڵک هەستەکانیان لە زیندانە شێدار و ساردەکاندا هەڵدەگرن.
  - نەخێر، لە چەقۆ لێی بدە! بۆ خاچ! داربڕەکە بەس نییە بۆ خراپەکارە ناپاکەکان! - پیاوەکان لە سەرووی سییەکانیانەوە هاواریان دەکرد، بەڵام هەندێکیان یان چەتەی دەریایی بوون یان ڕێگاوبان. بەڵام هەندێکیان دیل بوون، کە هێشتا جوانییان لەدەست نەدابوو.
  وە بە پێی ڕووت و چەقۆدار چەقۆیان لێدا، بڕینی تازە لە کۆت و بەندەکانەوە لەسەر پاژنەی پێیان دڕابووەوە، ئەمەش نیگایەکی زۆر کاریگەرانەی بە زیندانییەکان دەبەخشی.
  وە منداڵەکان بە تەواوی ئێسکدارن و ماندوو بوون، بەڵام نازداربوونیان لەدەست نەداوە، سەرەڕای ئەوەی هەموو ئێسکێکیان تێدا دیار بووە.
  - لەم حاڵەتەدا خۆت دادپەروەری و سزادان بەرێوەبەرە! چونکە تاکە دادوەری ئێمە گەلە! - دوای ئەوەی بڕیاری سلێمانەکەی دا، جەنگاوەری تۆمبۆی ئێدوارد مۆڵەتی خۆی وەرگرت. ئیمپراتۆری چەتەی دەریایی بەدوایدا هات. هەرچەندە هەمووان دەسەڵاتی ئەویان نەدەناسی و خودی نازناوەکە تاڕادەیەک نافەرمی بوو، بەڵام زیندانییەکانی پێشوو بە هاوارێکی بەرز پێشوازییان لێکرد. وە کاتێک دەستی بەرز کردەوە، هەمووان بێدەنگ بوون. فاشپیرۆڤسکی بە دەنگی بەرز، دەنگی باسەکەی کە بەدرێژایی ساڵانی زیندانیکردنی ستێنتۆریی خۆی لەدەست نەدابوو، قسەی کرد:
  -دەتەوێت کێ وەک فەرماندەی خۆت ببینیت؟
  کچە چەتەی دەریایی وا خۆی نیشان دا کە شانە تەسکەکانی هەڵدەکێشێت.
  - تۆ، سەرکردایەتیمان بکە باوکە! پادشامان بە "بەڵای خودا"! - هاواریان دەکرد و پێیان دەدا، بە کفنیان لێیان دەدا. وە ژنە نیوە ڕووتەکان بە گشتی وەک کەسانی جنۆکەیی هاواریان دەکرد.
  فاشپیرۆڤسکی دەستەکانی بەرزکردەوە و هاوارێکی کرد:
  - وا بێت، ئێستا دڵمان یەکدەگرێت!
  چەند کچێکی دیکەی چەتەی دەریایی بە پەڕۆی پەڵەی خوێنەوە هاتنە سەرەوە و بە توندی شمشێرەکانیان بەرزکردەوە.
  وە جەنگاوەرە جوانەکان بە تووڕەییەوە پێی ڕووت و بەهێزەکانیان لەسەر حەوزەکانی خوێن مۆر دەکرد.
  وە لە سەرووی سییەکانیانەوە هاواریان دەکرد:
  ئێمە چەتەی دەریایی شکۆمەندین
  نەهەنگ و نەهەنگەکان...
  سەربازە گەورەکان
  تێکدەرانی تاریکی!
  وە پێکەنینێکی زۆر زەنگ لێدەهات.
  شەڕی شارەکە خەریک بوو کۆتایی پێبێت، دوا پاشماوە کە لە زریانە خوێناوییە توندوتیژەکەدا مابووەوە، دەسوتێت. کچە چەتەی دەریایی شەقیان لە بنی ڕووتی خۆیان دا لەسەر بەردە تیژەکان، بازیان دا و زەق و زەقیان دەکرد، بە ڕوونی کاتێکی خۆشیان بەسەر دەبرد.
  زۆر باشە چەتەی دەریایی بیت
  کچەکە بەبێ جیاوازی هەمووان دزی دەکات...
  زێڕ بەس نییە، دیارە - زیاترم پێ بدە،
  زۆر نایاب و سەرنجڕاکێشە کە دزێکی سەرنجڕاکێش بیت!
  دیسانەوە، جارێکی تر، پاژنە ڕووتەکانیان وەک ئەوە وایە کە بچنە ناو چەمەکانی خوێنی قاوەیی و سوور و هەندێکجاریش شین.
  ئیدیک ڕوومەتەکانی پف کرد و لەگەڵ کوڕە کۆیلەکان پێکەوە گۆرانییان دەوت:
  زریان، زریان، با هیچ بەربەستێک نییە بۆ ئێمە،
  لە منداڵییەوە زۆرم خۆشدەوێت لە دەریادا شەڕ بکەم...
  وە ئەگەر ناچار بوویت شەڕ بۆ خەونێک بکەیت -
  ئەهریمەنەکانی دۆزەخم دەبڕییەوە!
  هەرچەندە فاشپیرۆڤسکی شەرم لە پەڕۆکانی نەدەکرد، بەڵام هێشتا بڕیاری گۆڕینی جل و بەرگەکانی دا، مەحاڵە ئیمپراتۆرێک ئەگەر تاجی سەریشی لەسەر نەبێت، ڕاگامۆفین بێت.
  بە پێچەوانەوە ئێدوارد دڵخۆش بوو کە جارێکی تر تەنها لە شۆرتدا بووەوە، بەو پێیەی زۆر گونجاوتر و پراکتیکیتر بوو. بە تایبەت ئەگەر جەستەیەکی وەها پەیکەرسازیت هەبێت و ماسولکەکانی وەک وایەر.
  تەنانەت کوڕە تێرمیناتۆرەکە گۆرانی وت:
  ئێه، ئێمە گوێزی سەختین
  ئێمە تاجەکە دەهێنین...
  وەک پیاوێک دەچمە سەر جێگا،
  وەک شاژنێک لە خەو هەڵدەستم!
  وە کوڕە جەنگاوەرەکە بە پەنجە ڕووتەکانیەوە لوتی یەکێک لە چەتەی دەریایی گەورە دەگرێت. وە بە شێوەیەکی دڵتەزێن هاوارێکی کرد.
  وە ئێدیک جارێکی تر گۆرانی دەڵێت:
  با بچم بۆ هیمالایا
  لە بێدەنگییەکی پاکدا بمێنەرەوە...
  یان هاوار دەکەم، یان دەقەقێنم،
  ئەگینا کەسێک دەخۆم!
  وە کوڕە شەڕکەرەکە بە پێی ڕووتی تەپوتۆزێک فڕێ دەدات و ئەویش دەفڕێت و کەروێشکێک دەخاتە خوارەوە.
  وە بە دەنکەکەیەوە دەکەوێتە سەر سەری یەکێک لە سیخوڕەکانی ڕیزبەندی جۆری یەزیدی، کە هەوڵدەدات لەناو خەڵکەکەدا ون بێت. وە سەری ڕیش تاشراوەکەی کون کرد.
  جەنگاوەر گەنجەکە گۆرانی دەڵێت:
  - وە ناتوانیت لە ئێدیک خۆت بشاریتەوە، ناتوانیت خۆت بشاریتەوە،
  کچە پێ ڕووتەکان پێم بڵێن خەون بە چیەوە دەبینن!
  چەتەی دەریایی دیکەش خۆیان بە دزییەوە دەدا، ژمارەیەکی زۆر غەنیمەت دەهێنرانە بەندەرەکە، چالاکانە دابەش دەکران و کێشیان بۆ دەکرا. هەروەها مۆنیتەرەکە کە جل و بەرگی زیرەکی لەبەردا بوو، گەیشتە ئەوێ. سەرۆکی چەتەی دەریایی، بە سروشتی خۆی تووڕە و جەختکەرەوە بوو.
  - ئێستا پێویستە دەست بە دابەشبوونێکی جددی و دادپەروەرانە بکەین. - سەرکردەی دزەکانی دەریا دەستی کرد بە هاوارکردن - ئەمەش مانای ئەوەیە هەموو سامانێک بە یەکسانی لە نێوانماندا دابەش بکرێت.
  کاپتنی باڵای تیپی ڕاڤارناڤا ناڕەزایی دەربڕی:
  - بەڵێ ئێمە بە یەکسانی دابەشیان دەکەین. نیوەی بۆ یەکێک لە کەشتیەکانمان، نیوەکەی تر بۆ کەشتیەکەت.
  کچە چەتەی دەریاییە جوانەکان بە پەسەندکردنەوە هاواریان دەکرد و بە پێی ڕووت و زۆر ڕەسەن، هەرچەندە پیس و خوێناوی خۆیان مۆریان لەسەر خواردنەکانیان دەکرد:
  - وەک دۆزەخ جێی متمانەیە - یاساکانی زۆن! زنجیرەکان بەربەستە ئاسنییەکان دەچەوسێننەوە!
  مۆنیتەرەکە کە لە تووڕەیی تووڕەییەوە دەسووتێت، وەکو سەرپۆشێک دەستی پێکرد کە بە فڕێدانێکی بەهێز هەڵدرابوو:
  - نەخێر، من ڕازی نیم، کەشتیەکان پێکهاتەی بەتاڵن، شتە سەرەکییەکە مرۆڤە. هەم گەلەکەم و هەم بێگانەکان دەیانەوێت هەموو شتێک دادپەروەرانە و وەک پێویست بێت. ئایا براکانم ژیانی خۆیان نەخستە مەترسییەوە و زۆرێکیان لە شەڕێکی نایەکساندا گیانیان لەدەستدا؟ -سەرۆکی باندێکی تاڵانی دەریایی، لە توڕەییدا، چەقۆیەک دەبڕێتە سەر زەوی، - بە پشتبەستن بە مەرجەکانی یاسای شەرەف، داوای چوار لەسەر پێنجی غەنیمەتەکە بۆ ئێمە دەکەم.
  وە دیسانەوە کچەکان نیوە ڕووت و ئارەقە و تۆزاوین، شتێک بە ڕەزامەندی دەقیژێنن.
  کاپتنەکە هەوڵیدا ئەو سەرۆکە زۆر چالاکە ئارام بکاتەوە:
  - بەڵام ئێمە بەڵگەنامەیەکمان واژۆ کرد، کە واژۆی تۆی لەسەرە، کە هەموو شتێک بە یەکسانی لە نێوان کەشتیەکاندا دابەش دەکرێت.
  - بیرم نییە چیم دەست لێدا، بەڵام ئێستا تەنها پارچە کاغەزێکە. لەم ساتەدا ئەوە کاغەزی پیس نابێت کە بڕیار دەدات، بەڵکو تیغە تیژەکان دەبێت. - مۆنیتەرەکە بە توندی هەڵگیرسا و چەقۆیەکی نوخبەی لە سەرووی سەریەوە هەڵدا. - باشە ئێمە بە پێی چەمکەکان چۆن دەژین.
  چەتەی دەریایی بە ڕێککەوتن دەستیان کرد بە هاوارکردن و فیشەیەک لێدرا. ڕوون بووەوە کە خوێنڕشتن خەریکە دەڕژێت.
  کچە چەتەی دەریایی پێی ڕووتیان دەدا و بە وزەوە چەناگە لوکسەکانیان دەسوڕایەوە و بڕبڕەی شوکولاتەی پەیکەرسازییان بە کاشییە جوانەکانیانەوە یاری دەکرد.
  کاپتنی باڵا هەوڵیدا لەگەڵیان قسە بکات.
  - با چاوەڕێ بکەین تا ڕاڤارناڤا و باشترین شەڕکەری هەموو زەریاکان، ئێدوارد ئۆسێترۆڤ، دێن، دواتر باسی هەموو کێشەکانمان دەکەین.
  قیژەی کۆرسایرەکان لە ڕادەبەدەر ناڕوون دەرکەوت. تەنانەت کچە کۆرسایرەکانیش وەک بەرازێک کە بە چەقۆیەک چەقۆیان لێدەدرا، قیژەیان دەکرد. وە قاچەکانیان کە بە چالاکییەکی زۆر گەورە و ڕەحمەتی هێڵەکان جیا دەکرانەوە، سەمای هۆپاکیان دەکرد. بۆ مۆنیتەرەکە وا دیار بوو هەموویان لە لای ئەون و ئەمەش زیاتر و زیاتر کاپتنی چەتەی دەریایی کردەوە:
  - ئێوە کێشەتان هەیە، من نزیکەی پێنج ئەوەندە کەسم زیاترە، ئەگەر هاتە سەر شەڕ، ئەوا هەمووتان وەک مشک دەکوژرێن.
  کاپتنی بەئەزموون لە بێئەدەبی نەترسا:
  - هەندێک لە شەڕڤانان دەتوانن دەیان تێبچێت، جگە لەوەش ئێمە دەمانچەی زیاترمان هەیە.
  کچە چەتەی دەریایی لە هەردوو لا زیاتر و زیاتر بە تامەزرۆییەوە بازیان دەدا و وەک سەرپۆش بە دەوری خۆیاندا دەسوڕانەوە.
  مۆنیتەرەکە دەستی پێکرد و دەستی پێکرد، وا دیار بوو هەڵم لە ژێر پارچە قژە وەنەوشەییەکەیەوە دێتە دەرەوە:
  "ئەمە لە دەریادا سوودێکە، بەڵام لەسەر وشکانی ئێمە دەستی سەرەوەمان دەبێت." - وە مۆرکردنی پێڵاوەکان وەک پشتڕاستکردنەوە. - کەواتە، ئەگەر دەتەوێت لە ژیاندا بمێنیتەوە، بە مەرجەکانمان ڕازی بە، ئەگینا دواتر هەموو شتێک دەبەین، ئەوانەش کە بە زیندووی دەمێننەوە هەڵیدەواسێین.
  کاپتنەکە بە شێوەیەکی نەشیاو خستیە ناوەوە:
  - بەڵام ئەمە ناپاکییە! (بیرۆکەیەکی باش نییە کە سەرنجی چەمکەکانی وەک شەرەف لە نێوان فیلیبوستەرەکاندا ڕابکێشیت!)
  مۆنیتەر دەمانچەیەکی دەرهێنا کە بە تۆپاز و یاقوت ڕازاوەتەوە:
  - چەتەی دەریایی دەتوانێت چ شەرەفێکی هەبێت؟ ئاماژەی بەوەشکردووە، "وە تەقەی لە قاچی کردووە و کاپتنەکەی بە سەختی بریندار کردووە. وەک ئەوەی کەوتبێتە خوارەوە و ئێسکی تەقەکەی گرتبوو. وە سەرکردە شێتەکە هاوارێکی کرد! - ئەمەیە بەسەر هەر کەرێکدا کە بوێری بێتە سەر ڕێگام!
  ڕەنگە ئەگەر هاوارەکان نەبوایە کۆمەڵکوژییەک ڕووی بدا.
  - ڕاڤارناڤا و کوبرا، ئێدوارد نەدۆڕاو، دێن.
  کچە چەتەی دەریایی وەریانگرت و هاواریان کرد. وە دەستیان کرد بە لێدانی پێی ڕووت و ڕەنگاوڕەنگی شوکولاتە ڕەنگاوڕەنگەکانیان بە وزەتر و شمشێرەکانیان بەسەر سەرە ڕەشەکانیاندا دەسوڕانەوە.
  وە هاواریان کرد:
  - شکۆمەندی بۆ چەتەی دەریایی!
  کوڕەکە، بەڵکو تەنانەت بە پێ نەڕۆیشت، بەڵکو دەفڕی، وەک ئەوەی لەسەر باڵ بێت. جوڵەکانی ئەوەندە خێران. بەڕاستی پێی گەنجە ڕووتەکانی بە بنی پێیەکانیەوە دەدرەوشایەوە کە بە خوێنی فرەڕەنگ دەدرەوشایەوە.
  مۆنیتەرەکە وەستا و بە دڕندانە دڕکەکانی دەسوڕاند:
  - باشە، دوا دەرفەت دەدەم بەم کوڕە گەمژانەی کەڵەشێرە.
  کاتێک ڕاڤارناڤا نزیک بووەوە، سەرکردەی بە ئەزموونی فیلیباستەرەکان یەکسەر تێبینی ئەوەی کرد کە یەکێک لە یاریدەدەرەکانی بریندار بووە و چەتەی دەریایی بە کۆمەڵەیەکی هەڕەشەئامێز ڕیز بوون.
  وە کچە کۆرسایرەکان هەموویان پیسن و نیوە ڕووت و خوێناوین. وەریانگرتووە و لە تویتێکدا نووسیویانە:
  ئەمە جوڵەکەیە -
  دزییەکی تەواو...
  تۆ سوپەر بۆندیت -
  پاڵەوانێکی ڕاستەقینە...
  وە بە هیچ شێوەیەک بۆ من ئاسان نییە -
  بریکاری خۆش بوێت سفر، سفر حەوت!
  - مەسەلەکە چییە برایان؟ - ڕاڤارناڤا بە ساردی پرسی. وە کوڕە جەنگاوەرەکە ئێدوارد بازێکی بەسەر سەریدا دا و هێرشێکی پشتەوەی بەرهەمهێنایەوە. شمشێرە سەرسوڕهێنەرەکەی لە کاتی فڕیندا، چەقۆیەکی گەورەی شەترەنجیی کە لە پەتاتە دەچوو، لە چوار بەشدا بڕییەوە. دڵۆپە زمردەکانی خوێنی مێرووەکان ڕژانە دەرەوە.
  - بەڵێ ئەوەیە! - مۆنیتەرەکە بە تۆنێکی بەرز دەستی پێکرد، بە وریاییەوە سەیری کوڕە زۆر خێراکە دەکات. ئاماژەی بەوەشکردووە، "گەلەکەمان بڕیاریدا: ڕێکخستنی پێشوو دادپەروەرانە نەبوو، و پێویستە بە پێوەرەکانی دابەشکردنی غەنیمەتەکاندا بچێتەوە. واتە بە سەر دابەش بکە نەک بە کەشتی. هەر پووکێک بەپێی یاسا مافی پشکی هەیە. سەرۆکی کۆرسایرەکان بە ئەنقەست بە دڕندەییەوە پووکی بریقەدارەکەی چرپاند. - باشە تۆ ڕازیت بەم شتە؟
  - وە ئەگەر نا؟ - ڕاڤارناڤا پرسی و بە شێوەیەکی ئیرۆنی سەیری بابەتی دزییەکە کرد.
  کچە چەتەی دەریایی وەک ڕەوەیەک چەقۆ زەقیان لێدەدا.
  - پاشان شەڕ دەبێت، دەرئەنجامی شەڕەکەش بە ژمارە و ئازایەتی یەکلایی دەبێتەوە، بەتایبەتی، دەزانن، ئێوە لە سزادراوان ڕزگارتان بووە، ژمارە. - مۆنیتەرە خۆبەزلزانەکە جەختی کردەوە و بە دڕندەییەوە پێکەنی.
  "بەم زووانە ئیمپراتۆری کۆرسایرەکان، فاشپیرۆڤسکی گەورە دێتە ئێرە، ئەویش حوکممان دەدات." - وتی، شمشێرەکەی ئێدوارد لە دەستە ماسولکییەکانیدا فڕێدا، هەرچەندە منداڵانە بوو، بەڵام لە تەلی پۆڵا تواوەتەوە.
  هاوارێکی پەسەندکردن لە ڕیزەکانی کۆرسایرەکاندا دەنگی دەدا.
  - من هیچ ئیمپراتۆرێک ناناسم. با یەکسەر کێشەکە چارەسەر بکەین - بڵێن ڤارناکیەکان: تۆ بە مەرجەکانی من ڕازیت، یان خوێن دەڕژێت. - مۆنیتەرەکە دەمانچەکەی ئاراستەی سکی ڕاڤارناڤا کرد. ئەم جۆرە چەکانە هێشتا لەم قۆناغەی سەدەکانی ناوەڕاستدا زۆر دەگمەن بوون و چەتەی دەریایی زۆر شانازی بە دەستخستنی خۆیەوە دەکرد، کە لەلایەن پیشەگەرێکی لێهاتووەوە دروستکرابوو.
  - بەڵێ شەیتان لەگەڵی بێت. - ئێدوارد ئۆسێترۆڤ کە لە تەکنیکە سەربازییەکان ڕاهێنراوە، بە قاچی ڕووت و ماسولکەیی بەردێکی هەڵگرت و بە فڕێدانێکی لێزانانە، ڕاستەوخۆ بە چەکەکە ڕەوانەی دەستەکەی کرد. تەقەیەک دەنگی دایەوە، دەمانچەکە کەوتە خوارەوە و دوای دوو چرکە جەنگاوەرەکە کەوتە ناو چەتەی دەریاییەکەوە. لە پەیوەندی خۆردا ئەژنۆی دا، پاشان بە یاریکردنەوە قۆڵە ئەستوورەکەی پێچایەوە و تیغەکەی خستە قوڕگی.
  کچە چەتەی دەریایی زۆر بە پەسەندکردنەوە دەنگیان دا. پێی ڕووتەکانیان دەستیان کرد بە جووڵە، ئامادەبوون بچنە ناو سەمایەکەوە.
  - بجوڵێ، سەردارەکەت تەواو دەبێت. - جەنگاوەری گەنجی هەمیشەیی هاوارێکی کرد. چەتەی دەریایی هەناسەیان هەڵکێشا و بەستران. چەند کەسێکیان کە ڕۆحیترین بوون، چەقۆیان دەجووڵاند، بەڵام نەیاندەوێرا بەشداری شەڕ بکەن. وە کچە قاچ ڕووتەکان هاواریان دەکرد:
  - پاک! پاک! پاک!
  - ئەوە تەواو بوو، ئێستاش گرەبەر، فەرمان بە پەپوولەکانت بکە چەکەکانیان دابنێن! - ئێدوارد بە تۆنێکی توند فەرمانی دا و هێندە بە توندی پاژنەی ڕووتی خۆی دا کە بەردی کۆبلێسی ژێرەوەی دابەش بوو.
  جەنگاوەرە گەنجەکە کە بینی مۆنیتەرەکە نیمچە هۆشیار بووە، گوێی ڕاکێشا و پەنجەی خستە سەر پەنجەی و ناچاری کرد بە هۆش خۆیدا بێتەوە.
  - با بچم تکایە! - سەرکردەی باندەکان کە بە یەکجار کەوتبووە خوارەوە، لکەلکە بوو.
  کچە چەتەی دەریایی لە وەڵامدا دەستیان کرد بە هاوارکردن:
  - وازی لێ مەهێنە! لوولەکانی لوولەکانی بدڕێنن!
  کوڕەکە دەستی توندتر پێچایەوە:
  - تۆ گۆشتی گا تەماحکار، لەگەڵ دابەشکردنی پێشووی غەنیمەتەکاندایت؟ - وە دەستەکە چرچ بوو، وەک ئەوەی لە کارتۆن دروستکرابێت.
  - ئەوە کاری ئیمپراتۆرە کە بڕیار بدات. - مۆنیتەر لکەلکە بوو، دەستی بە پەڕۆکانەوە گرت.
  دیسانەوە هاوار و مۆرکردنی پێی ڕووتی کچە بەهێزەکان.
  جەنگاوەری کوڕەکە هێندەی تر بە توندی دەسوڕایەوە، کە تەنانەت چەقۆی لێدا:
  - ئەی ئەگەر بمری؟
  سەرکردەکە کە وەک داندییەک دەهاتە بەرچاو، بە شێوەیەکی چاوەڕواننەکراو پتەویی خۆی نیشان دا. بە تۆنێکی ناڕوون وتی:
  - هەموومان فانین. ڕۆژێک دێت، هەر چەتەی دەریایی کۆتایی بە گەشتەکەی دەهێنێت، بۆیە با لە فیشەکی پاڵەوانێکەوە باشتر بێت نەک بە شەرم لە چەکی حەوشە.
  تێکەڵەیەک لە پەسەندکردن و لە هەمان کاتدا سەرسامی لە ڕیزەکانی کچەکاندا بیسترا. هەمووی زۆر فێنک دەرکەوت.
  ئێدوارد ئۆسێترۆڤ ویستی شتێکی دیکە زیاد بکات، بەڵام دەنگێک بیسترا و ژمارەیەکی زۆر کەسی بە چەکەوە دەرکەوتن.
  "پێموایە ئەو ڕاست دەکات، با ئیمپراتۆر بڕیار بدات." - ڕاڤارناڤا بەبێ دوودڵییەکی زۆر پشتڕاستی کردەوە.
  کچە فیلیبوستەرەکان هاواریان دەکرد و چەناگە گەورە و لوکسەکانیان دەسوڕاند:
  - بەڵێ بەڵێ نەخێر بەڵێ!
  کوڕەکە ئێدوارد بە شێوەیەکی ئیرۆنی گۆرانی گوت:
  مەرج نییە قسەکەر بیت
  بۆ ڕوونکردنەوە بۆ ماوەیەکی زۆر...
  دەبمە ئیمپراتۆر -
  ئاخر زۆری پێناچێت تا ببنە!
  
  بەڵام ئەگەر ڕاستگۆ بین،
  تەخت و ئیپاولێت -
  بۆ ئەوەی بەدەستی بهێنم پێویستم پێیەتی
  مووشەک، موشەکی!
  لانیکەم دوو سەد کەس کە زۆربەیان ئەشکەنجە دراون، جلوبەرگیان لەبەردا بوو کە لە سەرباز یان هاووڵاتی دەوڵەمەند دڕاون، هاتنە دەرەوە بۆ گۆڕەپانەکە. لە پێشەوە دەڕۆیشت پیاوێکی ڕواڵەتێکی دەربڕین و ڕیشێکی کورت و بە جلوبەرگی گەورەی گەورەوە بوو. ڕاڤارناڤا یەکسەر ناسیەوە و بە ناڕەزاییەوە کڕنۆشی دا.
  - شکۆمەندی بۆ فاشپیرۆڤسکی گەورە، بژی ئیمپراتۆری کۆرسایرەکان و "بەڵای خودا".
  ژمارەیەکی زۆر لە کچان چەپڵەیان لێدا و وەکو تیغی پرۆپلەر شەقیان لە کفنەکانیان دا.
  دەنگی بەرز بیسترا:
  - براڤۆ! بیس!
  جەنگاوەری تۆمبۆی ئێدواردیش زۆر دڵخۆش نەبوو. ئەو لە ئێستاوە ئەوەندە لێهاتوو و پێگەیشتووە کە بتوانێت تیمی خۆی پێکبهێنێت، یان تەنانەت ببێتە فەرماندەی تەواوی فەوجێک. و بۆیە ئێستا ڕکابەرێکی تری هەیە لە ململانێی دەسەڵات و کاریگەری لە نێو منداڵانی دەریادا. کە، ڕکابەرێکی دیکەی ڕۆڵی باوکی گەلان، ئەو، بەڕێگەدا، خۆی ئازاد کرد. ئەگەر بڕیارە دەسەڵات دابەش بکەیت، باشترە لەگەڵ کچێکی جوان.
  فاشپیرۆڤسکی سەری لە سەری خۆی دانا و دەستی بەرز کردەوە. جەنگاوەری کۆرسای پرسی:
  - لەبیرت چووە کە چۆن ڕاڤارناڤا لە ژێر ئاڵاکەمدا بە کەشتی ڕۆیشتووە، یان وەک ئەوەی پێیان دەگوت بۆار؟
  سەرۆکە زەبەلاحەکەی دزەکان بە خێرایی وەڵامی دایەوە:
  - نەخێر ئەمە فەرامۆش ناکرێت ئەی بێهاوتا. - پاشان ڕاڤارناڤا هەستی بە شەرم کرد لە دەستخۆشییەکەی.
  ئیدیک چاوی بڕییەوە و بە پێی ڕووتی هەنگەکەی گرت. کوڕەکە ویستی بیچەوسێنێتەوە، بەڵام دواتر بیری لەوە کردەوە کە مێروویەکیش بوونەوەرێکی زیندووە و نابێت بەبێ هۆکار بکوژرێت.
  وە جەنگاوەر، منداڵی ئەبەدی، بوونەوەرە چەقۆکێشەکەی بەرزتر فڕێدا.
  فاشپیرۆڤسکی بە پێکەنینەوە تەقیەوە:
  - باشە، بەڵام لێرەدا، دەبینم، ناکۆکییەکی جددیتان هەبوو، هاوڕێ بچووکەکەمیش مۆنیتەری گاڵتەجاڕی بەناوبانگی بە بارمتە گرت.
  هەمووان بە یەک دەنگ پێکەنین. هەندێک لە مرۆڤە بێگانەکان ئەوەندە بە توندی قیژەیان دەکرد کە ڕەوەیەک لە کەروێشک و باڵندەی جۆرەکانی تر بەرەو ئاسمان بەرزبوونەوە. هێندە بە نائومێدیەوە بە بازنەییەوە دەقیژاند و بە بازنەییەوە ڕایاندەکرد کە مێرووەکان پەیوەست بوون بە ڕیزەکانی ئەوانەی هەڵهاتن. وە دواتر کچەکان وەک گامێش لە کوشتارگەیەکدا دەستیان کرد بە هاوارکردن، کە زۆر خۆش و ناوازەیە.
  ڕاڤارناڤا بە دەنگێکی کەمی باسەوە بە ڕەشەبا وەڵامی دایەوە:
  - ئەوە ڕاستە، دەیەوێت بە بێئەدەبی ئەو ڕێککەوتنەی پێشتر کراوە لەسەر دابەشکردنی دادپەروەرانەی غەنیمەتەکان لە پێ بخات و زیاتر لە پشکی دادپەروەرانەی خۆی بۆ خۆی وەربگرێت. لە ڕاستیدا ئەم ڕواڵەتە بەزەییدارەی چەتەی دەریایی، قسە و سوێندەکەی جێبەجێ ناکات.
  ئێدوارد ویستی شتێک بڵێت، بەڵام بڕیاریدا پەلە نەکات. یەکێک لە کچە چەتەی دەریایی ئەژنۆی دا و شوێنپێی پێی ڕووتی کوڕە تێرمیناتۆرەکەی ماچ کرد.
  باشە، پێکەنیناوی دەرکەوت، وەک نیشانەی خۆشەویستی و ڕێزگرتن لە جەنگاوەرێک کە ئەوەندە گەنج دەردەکەوێت.
  فاشپیرۆڤسکی مشتێکی لەقاند و لەگەڵ ئەم لێکدانەوەیە بۆ چەمکی شەرەف هاوڕا بوو:
  - ڕاستە، خۆنەگرتن لە قسەکردن گوناهێکی گەورەیە بۆ چەتەی دەریایی، کە بە خوێن دەشۆردرێت.
  کچەکە بەم قسەیە بە پەسەندکردنەوە هاوارێکی کرد. وە دەتوانن بزانن چاوی دەموچاوە نازدارەکانیان چۆن دەدرەوشایەوە.
  ئێدوارد بە چرپە گوتی:
  - لەسەر گوناه، زۆرترین پارە پەیدا دەکەن و دەیانخەنە خوارەوە!
  دواجار مۆنیتەرەکە کاڵ بووەوە، جامەکەی مەلەی کرد و هاوارێکی کرد:
  - ببورە فاشپیرۆڤسکی، جنۆکەکە بەلاڕێدا بردم. - پاشان تۆنی سەرکردەی باندەکان گۆڕا بۆ پاڵنەرێکی ڕەوا. - تەنها ئەوەیە کە پێم وابوو دادپەروەرانە نییە کە، بە هەبوونی تیپێک کە نزیکەی پێنج هێندە گەورەترە، ناچار بم تەنها نیوەیەک بەدەست بهێنم.
  ئێدوارد پێکەنی و ویستی شتێک بڵێت. بەڵام کچە چەتەی دەریایی ویستی پاژنەی ڕووتی کوڕەکە ماچ بکات. وە چەقۆکێش بوو، و خۆش بوو بۆ تاکەی ڕووت و لاستیکی . جگە لەوەش کوڕە تێرمیناتەرەکە هەستی بە شازادەیەکی ڕاستەقینە دەکرد.
  ئیمپراتۆری چەتەی دەریایی بە شێوەیەکی فێرکارییەوە وتی:
  - بەڵام ئێوە ڕێکەوتنێکی واتان واژۆ کردووە؟
  مۆنیتەرەکە دەستی کرد بە سوڕانەوە لە ناوەوە بۆ دەرەوە:
  - بەڵێ زریانێکی دەریاکان، بەڵام ڕێک لەبەر ئەوەی بە شێوەیەکی دڕندانە هەڕەشەم لێکرا. - سەرکردەی کۆرسایر ئاماژەی بەو کوڕە بێ زیانە کرد کە بەڕواڵەت بێ زیان بوو، هەرچەندە زۆر ماسولکەیی بوو بە شۆرتەوە، ئێدوارد. - ئاخر ئەوان دەمانچەی گەورەتریان لە من هەبوو.
  فاشپیرۆڤسکی بە ڕێزەوە سەیری هەڤاڵەکەی پێشووی کرد و وتی؛
  - کەواتە ئەوە تۆیت، ڕاڤارناڤا، کە خاوەنی ئەم کەشتییە زەبەلاحەی کە لە کۆنتراباسەوە هاتووە؟ ئەوەی شۆککەر ناوەکەیە، کە تێیدا دەنگی ڕەشەبا دەبیسترێت. "تۆنی ئیمپراتۆری چەتەی دەریایی کەمێک سۆزدارتر بوو. - دەبێت ئازایەتیت هەبێت بۆ گرتنی.
  ئێدوارد وەریگرت و بە پەنجە ڕووتەکانی پارچە شووشەکەی فڕێدا. فڕی و بە نووکەکەی خۆی بە مێشوولە چەورەکەی دا و لە نیوە بڕییەوە و بووە هۆی ئەوەی خوێنی سەوز ڕشێنە دەرەوە.
  ڕاڤارناڤا، هەستا و بە شانازییەوە سنگی دەرهێنا و وتی:
  - ڕاستە، نەدۆڕاوە، بەڵام ڕۆڵێکی گەورە لەلایەن جەنگاوەری کوڕ ئێدوارد ئۆسێترۆڤەوە گێڕا، کە توانای ئەوەی هەیە تەنانەت چەقۆکێشێکی بێباکی وەک "بارۆن" مۆنیتەریش بپۆشێت.
  چەتەی دەریایی بە پەسەندکردنەوە هاواریان کرد. تەنانەت هەندێکیان شمشێر و موشەکی قورسیان لەرزاند. حەماسەتی ڕاستەقینەی ئەوان دیارە.
  و کچە جەنگاوەرەکان وەریانگرت و بە خۆشییەوە گۆرانییان وت:
  گەورە و بەهێز سەد و یەکەم ئێدوارد،
  وردتر بڵێین کوڕێک بە نازناوی ئێدیا...
  بیبە و بیکێشە بۆ باخچەی ئاژەڵانی بەهێز،
  بارۆن، ورچە قەڵەوەکە!
  فاشپیرۆڤسکی، بەسەر ژاوەژاوەکەدا وتی؛
  - بەڵێ بێگومان ئەم کوڕە ئازا ئاڵتونە، من فەرماندەیی کەشتییەکی جیاواز و بەهێزی پێدەدەم کاتێک فلۆتیلایەک بەدەست دەهێنم. لەم نێوەندەدا چارەسەری من ئەمانەی خوارەوەیە. یەک لەسەر سێی گەنجینەکانت دەدرێت بە من و گەلەکەم و ئەوەی تر بە یەکسانی لە نێوان کەشتییەکاندا دابەش دەکرێت، وەک پێشتر ڕێککەوتوویت، بۆ نیوە. - ئیمپراتۆری چەتەی دەریایی سەری بەرەو مۆنیتەری ڕوخسار ڕوخسار دانا. - وە ناڕەحەت مەبە، بەڵام سەرت بەرز بکەرەوە. بەم زووانە لە ژێر فەرمانی مندا سەروەت و سامانی بێ وێنە دەگرین کە تەنانەت شەیتانەکانیش ئیرەیی دەبەن. زیاتر لە دوو سەد کەس لەگەڵم هاتن، هەموویان شەڕ دەزانن. - وە لە ئێستاوە لە ئیجابیدا بە هاوارێکەوە. - بە مەرجەکانی من ڕازیت؟!
  کچە کۆرسایرەکان بە پەسەندکردنەوە چەپڵەیان لێدا. وە وەک تۆپی لاستیک دەستیان کرد بە هەڵگەڕانەوە.
  ئێدوارد بە تووڕەییەوە پێی ڕووتی خۆی مۆر کرد و بە گەمژەییەوە گوتی:
  - باوکی خوا ئۆفەرێکی کرد کە مەحاڵە ڕەتی بکەیتەوە!
  - به‌ڵێ به‌دڵنیایی! - ڕاڤارناڤا بە دەنگێکی ڕەشەبا هاوارێکی کرد.
  - ڕازی بوون! - مۆنیتەرەکە بە دوودڵییەکی ئاشکراوە وتی.
  تێرمیناتۆر بۆی ڕایگەیاند:
  - خۆشبەختی لە پارەدا نییە، بەڵکو لە توانای زیادکردنیدایە!
  ئیمپراتۆر بە تۆنێک کە ڕێگەی بە سازش نەدەدا وتی؛
  - کەواتە گرێبەستێکی نوێ بە دەستگرتن واژۆ بکە!
  مۆنیتەرەکە بە شێوەیەکی دیار لەرزۆک بوو. و پاشان کوڕە تێرمیناتۆرەکە بازێکی دا بۆ لای و چەقۆکێشەکەی بەرزکردەوە بۆ قۆڵە درێژکراوەکانی. وە با بە هەستکردن بە وزەی ترانس لە خۆماندا، بە خێرایی تەرمەکە بخولێنین.
  فاشپیرۆڤسکی و مشتێکی لەرزاند و هاوارێکی کرد:
  - وازی لێ بێنە شوڕشگێڕی گەنج!
  ئێدوارد بە دوودڵی وازی لە مۆنیتەرەکە هێنا، کە کاڵ بووەوە و لەرزۆک بوو و لە ڕاڤارناڤا و فاشپیرۆڤسکی نزیک بووەوە. دەستگرتنی توند بەدوای خۆیدا هێنا، سێ کەسەکە سەیری چاوەکانی یەکتریان کرد و چاویان چرپاند. پاشان باوەشیان کرد و سێ چەتەی دەریایی بەئەزموون دەستیان گرت.
  کچە کۆرسایرەکان دەنگی پەسەندکردنیان دەکرد. یەکێکیان بە قیژەقیژەوە وتی:
  - ئەمە دەوروبەرە!
  تێرمیناتۆر بۆی گۆرانی وت:
  هەموومان سەیری ناپلیۆن دەکەین،
  ملیۆنان بوونەوەری دوو قاچ هەیە...
  توانیان خەڵک لە کۆلارەیەکدا ببەستنەوە،
  وە تۆ شوڕشگێڕێکی زۆر فێنک دەبیت!
  - بە ڕێزەوە سوێند دەخۆین. - فاشپیرۆڤسکی بە شێوەیەکی ئۆتۆماتیکی خۆی بەزاند. - کە هەمیشە دۆست دەبین و هەرگیز خیانەت لە یەکتر ناکەین.
  - سوێند دەخۆم! - ڕاڤارناڤا دەستی ڕاستی بەرز کردەوە.
  - بۆ هەموو پیرۆزەکان بەناوی خوداوە، کە ڕاستگۆ بین لەگەڵ قسەکەمان. - مۆنیتەرەکە زیادکرا.
  - ئامین! - ئیمپراتۆر تەواو بوو.
  بە نادڵنیاییەوە قاچە ڕووت و ماسولکەییەکانی دەجووڵاند، وەک ئەوەی لە وایەری پۆڵا تواوەتەوە، ئێدوارد بە بێ باوەڕییەوە سەیری سێ کەسایەتییەکەی کرد. کوڕەکە هەستی دەکرد وەک ئەوەی ون بووبێت. لێرە پێکەوەن و ئێستا کێیە؟ کوڕێکی ئاسایی و لە بنەڕەتدا پێی ڕووت لە کابینەکەدا.
  ڕاستە کچەکان بە تایبەت ئەوانەی لە نێو کۆیلە ئازادکراوەکانەوە هاتوون، بە سەرسامیەوە سەیری دەکەن، وەک ئەوەی سەیری جۆرێک لە خوداوەند بکەن.
  فاشپیرۆڤسکی وەک شتێکی ئاسایی وتی؛
  - وە ئێستا، ئێوە وەک کاپتنی کەشتیەکانتان لە ژێر فەرمانی گشتی مندا دەمێنینەوە. با خۆمان بخزێنین و لە ڕێگاکەدا بچینە ژوورەوە!
  - ئێمە ڕازین! - لەلایەن ڕاڤارناڤا و مۆنیتەرەوە پشتڕاستکراوەتەوە.
  کچەکان بە ڕەزامەندییەکی زۆر و بە جۆش و خرۆشێکی زۆرەوە، هەڵیانگرت و دەستیان کرد بە دەنگەدەنگ. دەستیان کرد بە سەماکردن و گۆرانی وتن:
  چەتەی دەریایی وشەی ترسنۆک نازانێت،
  نازانم هەڵەیت یان نا...
  ئێمەی کۆرسایرەکان باشترین تاممان هەیە لە جیهاندا،
  ئێمە جگە لە ناوبانگ هیچی ترمان پێ خۆش نییە!
  دابەشکردنی تاڵانەکە و بارکردنی کاتێکی زۆری دەویست. کچانی چەتەی دەریایی و کۆیلە ئازادکراوەکان لە ژێر ڕووناکی ئاگرەکەدا سەمایان دەکرد و جەستەیان کە بە ئارەقە و ڕۆن و بخورەوە بریقەدار بوو، بە شێوەیەکی کێوی بازیان دەدا.
  و بەم شێوەیە، چەتەی دەریایی غەنیمەتێکی زۆریان هەیە.
  ناچار بووم سێ کەشتی بارکراو بە کەرەستەی خاو و بەنرخ لەگەڵ خۆمدا ببەم بۆ ئەوەی ئەگەر پێویست بوو بە نرخێکی زیاتر بیانفرۆشم. بۆیە پێنج کەشتی و دوو کەشتی شەڕکەر و سێ باریان گواستەوە. لە ڕێگادا سەد و نیوێکی دیکەی ڕێگاوبان پەیوەندییان پێوە کرد و کۆی ژمارەی ئەندامانی برایەتی کەنار دەریاکان گەیشتە زیاتر لە شەش سەد و پەنجا کەس. بەڵام ئێستا دزەکانی دەریایی پارەی پێویستیان بۆ هەمووان هەبوو، بەڵام ئیمپراتۆری فێڵبازەکە دەیزانی زۆربەیان هەموو شتێک بەفیڕۆ دەدەن، بۆ ئەوەی لە هەڵمەتی داهاتوودا دیسانەوە وەک مەڕێک پیرانای برسی بە کراسەکانیانەوە پەلە بکەن بۆ شەڕێکی فانی. باشە ئەمە دادپەروەرانەیە، بۆ پیاوێکی برسی ئاسانترە بچێتە مردن لە چاو پیاوێکی بەڕێز کە خۆراکێکی باشی پێدراوە. مرۆڤە دەوڵەمەندەکان زۆر ترسنۆکن، و ئەو ڕاست لە ڕێگەی ڕاڤارناڤا، کوڕێکی سادە و دڵسۆز و ڕاستگۆ و مۆنیتەرەوە دەبینێت و باشترە بیکوژیت بۆ ئەوەی بە هەڵە لە پشتی نەدات.
  بۆیە کچە کۆیلە و کچە چەتەی دەریایی سەما دەکەن و لە هەموو ئاماژەیەکی جەستە ماسولکەیی و چەقۆدارەکانیاندا مرۆڤ گوێی لەم هاوارکردنە دەبێت:
  متمانە بە کەس مەکە،
  هەمیشە پشکنین بکە...
  چەتەی دەریایی هیچ هاوڕێیەکی نییە -
  هەموو مرۆڤێک خراپەکارە!
  
  ئەگەر خیانەتت لێ بکەن،
  چارەنووسی لێدانی سزاکە گەشە دەکات...
  چەقۆکێشەکە لێدەدات
  ئەگەر گەمژە بیت گەمژەیت!
  باشە باشە، هەر بۆیە کچان بوونیان هەیە، بۆ ئەوەی سەرگەرمی بکەن و خۆشی بە سێکسی بەهێزتر بدەن. لەم دونیایەدا دوو ڕەگەز هەیە: بەهێز و جوان. بەڵام شارستانیەت هەیە کە ڕەگەزی زۆر زیاترە و هەندێکیان هەندێک جار دەردەکەون.
  ئەوە بۆ ئەو نهێنییە، ئەمە ئێدوارد ستۆرجینە، شتێک پێی دەڵێت کە کوڕەکە خەڵکی ئەو گەردوونە ترسناکە کە پێی دەڵێن جیهانی ژێرزەوی. پێویستە قسەی لەگەڵ بکەین. فاشپیرۆڤسکی دوای ئەوەی جەنگاوەرە گەنجەکەی بانگهێشتی کابینەکە کردبوو، فەرمانی پێکرد بۆرییەکەی پڕبکاتەوە و فاسرۆچ دروست بکات، کە وەک قاوە وایە، بەڵام زۆر بە تامترە و کاریگەرییەکی درێژخایەنی بەهێزی هەیە.
  کوڕەکە وەک هەمیشە پێی ڕووت بوو، بە جەستەی ڕووت و زۆر چەسپاوەوە، کۆمەڵێک تەلی، تەنیا شۆرتێکی لەبەردا بوو، بەجۆرێک لە ژێر پێستە تەنک و ڕەنگاوڕەنگەکەیدا، وەک دڵۆپە جیوە، ماسولکەکانی قۆڵ و قاچ و ملی دەگێڕا.
  بەڵام لە هەمان کاتدا ئێدوارد هەندێک زەڕەنگەری لەبەر کرد: ملوانکەی زێڕین کە بەرد لەسەر مەچەک و پاژنەی پێیەکانی بوو. بۆچی لە شازادەیەکی ئەفریقی دەچوو، تەنها ئەوە نەبێت کە قژی سپی بوو، بەڵام بە سوکی ئاڵتون ڕژابوو، وەک پاودەر.
  بەڵێ زۆر قۆزە، بەڵام سێکسی بەهێزتر لە سەرسامبوون بە کوڕان نەوەستاوە.
  کاتێک بە تەنیا بوون، ئیمپراتۆر وەک ئەوەی بە ڕێکەوت بێت، پرسی:
  - لە کوێ لەدایک بوویت، جەنگاوەری سەر سپی ئێدوارد؟
  جەنگاوەری گەنجەکە بە شێوەیەکی ئۆتۆماتیکی وەڵامی دایەوە:
  - لە یەکێک لە کۆلۆنیەکانی کۆنی هارپ.
  فاشپیرۆڤسکی بە شێوەیەکی نەرێنی سەری لەقاند و پریشکێکی ئیرۆنی لە سمێڵی دەرکرد:
  - درۆم لەگەڵ مەکە، من ڕاست لە ڕێگەی خەڵکەوە دەبینم. من پێشتر زۆر لە جیهاندا ژیاوم. ڕەنگە تۆ لە گەردوونەوە هاتبیت، کە ئێمە پێی دەڵێین جیهانی ژێرزەوی.
  فێڵباز و پێشتر ئەزموونی هەبوو، و ئەزموونێکی بەرچاوی هەبوو لە ڕووی تەمەنی چاوەڕوانکراوەوە، ئۆسێترۆڤ خۆی وەک منداڵێکی بێهەڵوێست نیشان دا:
  - ئایا مرۆڤەکان دەتوانن لە دۆزەخدا بژین و لەوەش زیاتر لەوێوە بگەڕێنەوە؟
  ئیمپراتۆر بۆرییەکی داگیرساند، دوکەڵەکە بۆنێکی شیرینی هەبوو، بخورەکەی بیردەخستەوە و بە لوولەی پەمەیی دەسوڕایەوە:
  - ڕاستی مەسەلەکە ئەوەیە کە دەتوانن بژین، هەرچەندە تا ڕادەیەک شێتانە. وە پێم دەڵێیت ئێوەی خەڵک چۆن لەوێ دەژین.
  ئێدوارد سەری لەقاند، پەنجە ڕووتەکانی، کۆترێکی دەریایی گرت و تۆزەکەی ڕشت و بە تۆنێکی بچووک وەڵامی دایەوە:
  -هەندێکجار زۆر ڕاشکاوی دەتوانێت ژیانی خۆم بەفیڕۆ بدات.
  فاشپیرۆڤسکی بە ئیشارەتێکەوە، تەنانەت بە مشتەکەی خۆی لێدەدا، بە سنگی پانەکەیەوە وتی:
  - مەترسە کوڕم، ئەم بابەتە بە کەس ناڵێم. ئەگەر بتەوێت، بۆ ئەوەی باوەڕم پێ بکەیت، چیرۆکی خۆمت بۆ دەگێڕمەوە.
  کوڕە جەنگاوەرەکە ئێدوارد نازدارترین دەربڕینی بە دەموچاوە ڕەنگ سوور و سوورەکەی دا:
  - من زۆر سوپاس گوزار ئەبم.
  ئیمپراتۆری چەتەی دەریایی دەستی کرد بە قسەکردن. تەنانەت چێژێکی دیاریکراوی پێبەخشی:
  - کەواتە، بووکەکەم ئێکستراگازل. نەک کچێکی سادە، تەنانەت کچێکی ئاغایەکی ئاغاش نییە، وەک ئەوەی ڕەنگە لە کاتی سەیرکردنی وێنەکەیدا بیرت لێکردبێتەوە. - ئیمپراتۆری چەتەی دەریایی ئاماژەی بە وێنەکێشانێک کرد کە بە زەیتی گەشاوە دروستکراوە و خانمێکی دڵخۆشکەر بە جلی شازادەییەوە. ئەوەندە جوانە کە تەنانەت چوارچێوە زێڕینەکەی بە ئەڵماسە بچووکەکانەوە لە بەرامبەر ئەم پاشخانە درەوشاوەدا کاڵ بووەوە.
  کوڕە جەنگاوەرەکە بە شێوەیەکی ناباوەر سەری سوڕما:
  - وای! ئایا بەڕاستی ئەو کچە؟
  وە قاچە ڕووت و ڕەنگاوڕەنگەکانی کچە کۆیلەکان ئیتر ئەوەندە سەرنجڕاکێش نەبوون بۆی کە بتوانێت نیگاکانی بەوانەوە بچەسپێنێت.
  فاشپیرۆڤسکی سەری لە سەری خۆی دانا و بە قەناعەتێکی گەرمەوە وتی:
  - بەڵێ ئەمە پۆرترێتەکەیەتی و هونەرمەندان پێیان باشترە جوانییەکەی بچووک بکەنەوە نەک زیادەڕەوی بکەن.
  - کچێکی سەرنجڕاکێشە. یەکسەر هاوسەرگیریم لەگەڵ دەکرد. - کەمێک بە سادەیی وتوویەتی، تامەزرۆی سۆز و خۆشەویستی ژنێک، نەک کوڕێک بە هیچ شێوەیەک بەپێی ساڵانی ساڵنامە، بەڵکو کوڕێک، لەگەڵ جەستەی ئێدوارد ئۆسێترۆڤ. تۆمبۆی ئەبەدی، هەست بە خۆشەویستییەکی زۆر دەکات. بەڵام پێشتر سەیری کچە جوانەکانی کردبوو، بەڵام ئەم کچە ڕاست لە دڵیدا لێیدا.
  ئیمپراتۆری چەتەی دەریایی دەنگی دابەزاند و گوتی:
  -کەواتە، درۆت لەگەڵ ناکەم، ئەو میراتگری ڕاستەوخۆی تەختی ئیمپراتۆریەتی کۆنتراباسە.
  تەنانەت جەنگاوەرە تۆمبۆییەکە فیشەی لێدا و پاژنە ڕووتی خۆی لەسەر زەوییە دار بلوطییەکەی کابینەکە جووڵاند، لێرەدا چەندە ئەفسانەیی دەردەکەوێت:
  - شازادە خاتوون?
  فاشپیرۆڤسکی پشتڕاستی کردەوە؛
  - بەڵێ شازادەیەکی ڕاستەقینە و ئەگەر بە شێوەیەکی یاسایی هاوسەرگیری لەگەڵ بکەم، دەبمە ئیمپراتۆری فراوانترین و دەوڵەمەندترین ئیمپراتۆریەتی ئەم نیوەگۆیە. پادشا بوون زۆر باشترە لەوەی وەک چەتەی دەریایی بمێنیتەوە، کە درەنگ یان زوو ڕووبەڕووی ئاگر یان دارستان دەبێتەوە. - سەرکردەی دزەکانی دەریا پەڵەیەکی نیشان دا. - بەڵای خودا لە ئێستاوە لە لێواری مردندا بوو، ئەو ڕاستییەی کە هێشتا لە ژیاندایە، پێموایە بەبێ دوعای ئەو ڕوویداوە.
  هەروەها ئێدواردی پراکتیکی زۆر حەزی لەم بابەتە بوو:
  - پێویستت بە تەختە؟
  فاشپیرۆڤسکی بە سۆزەوە وتی:
  - بەڵێ، پێویستە، هەرچەندە ئەمە پێویستی بە گرتنی پایتەختی کۆنتراباس - ئوسترالیا هەیە، بەلایەنی کەمەوە. بەڵام من بەدەستی دەهێنم. ئەتوانی یارمەتیم بدەی.
  جەنگاوەر ئێدوارد زۆر سەری لێ شێوا بەهۆی پێشنیارێکی لەو شێوەیە.
  لە پەنجەرەی کابینەکەوە سەیری دەرەوەم کرد. کچانی زۆر لەوێ بوون، بە پلەی جیاوازی ڕووتی، بەبێ پێڵاوی ناپێویست و گەمژانە و ئەوانەی چالاکیان بە زمانێکی زۆر تێنەگەیشتوو شتێکیان دەوتەوە.
  بەڵام کوڕە جەنگاوەرەکە ستۆرجین بیستبووی:
  پاشاکان دەتوانن هەر شتێک بکەن
  پاشاکان دەتوانن هەر شتێک بکەن...
  وە چارەنووسی هەموو زەوی،
  هەندێک جار دەیکەن!
  بەڵام هیچ مەڵێ
  بەڵام هیچ مەڵێ...
  بۆ خۆشەویستی هاوسەرگیری بکە
  بۆ خۆشەویستی هاوسەرگیری بکە...
  هیچ کەسێك ناتوانێت
  یەک پادشا نییە!
  هیچ کەسێك ناتوانێت
  یەک پادشا نییە!
  خۆی نەیدەزانی چی بڵێ:
  - نازانم، سەرسامم بە پرۆسەی شەڕەکان؛ ڕووخاندنی پاشا ئاسۆیەکی وەسوەسەئامێزە.
  فاشپیرۆڤسکی وەک فیلێک بەرز بووەوە و هاوارێکی کرد:
  - من دەتکەم بە سوپەر دوک!
  کوڕە کۆتاییکارەکە بە شێوەیەکی ئیرۆنی تێبینی کرد کە لە جەستەدا گەورە نەبووە و لە ڕۆحیشدا نەبووە و بڕێکی بەرچاو ڕاستی لەم گاڵتەجاڕییەدا هەیە:
  - لەم حاڵەتەدا، لە یەکەم نیگادا، حاڵەتێکی لەبار، لە خەمۆکیدا دەمرم. لەخۆڕا نەبوو کە سیسێرۆ گوتی: "دەسەڵاتی گەورە لە کۆیلایەتی شەرەفمەندانە زیاتر نییە!"
  ئیمپراتۆری چەتەی دەریایی پێکەنی و تێبینی کرد:
  - وە تۆش، پێموایە، زۆر لەوە گەورەتریت کە دەردەکەویت! قسەکانت هی کوڕ نییە، بەڵکو هی مێردێکە!
  
  پوتین کاریگەری هیتلەرە
  تێبینی
  ڕویدا دوای مردنی لە مانگی ئابی ٢٠٢٣، ڤلادیمێر پوتین سەرۆکی ڕووسیا ڕووی لە جەستەی هیتلەر کرد. جگە لەوەش، ئەوەندە فێنک و سارد و سڕە کە شەڕی نیشتمانپەروەری گەورە لە ساڵنامەدا لە یەکەمی تشرینی دووەمی ١٩٤١دا بە تەواوی لە ئارادایە. وە ناتوانیت ئەمە چاک بکەیت. چی بکەین ئەگەر هەردوو ستالین و چەرچڵ نایانەوێت گوێیان لە ئاشتی بێت؟ پاشان ڤلادیمێر پوتین بڕیار دەدات بە تەواوی سزای هەموویان بدات!
  . پێشەکی.
  شەڕی درێژخایەن لەگەڵ ئۆکرانیا بۆ سەرۆکی ڕووسیا زۆر سەرنجڕاکێش نەبوو. باشە ئۆکرانیا چییە بۆ ڕووسیا؟ وا بیر دەکرایەوە کە کڵاوی لێ فڕێ دەدەن و سێ ڕۆژی تر کیێڤ دەبەن. بەڵام سەری نەگرت. ساڵی دووەمی شەڕەکە لە ئێستاوە دەستی پێکردووە. وە هەڵبژاردنی سەرۆکایەتی ڕووسیا بە شێوەیەکی ڕستەیی نزیکە. وە ڤلادیمێر پوتین کێشەی تەندروستی هەیە. دەبینرێت کە نەفرەتی ملیۆنان کەس لە نزیکەی هەموو جیهاندا کاریگەری خۆی هەبووە. خوێنی مرۆڤ ئاو نییە. پێشتر ڤلادیمێر پوتین چەند خوێنی ڕشتووە؟ ڕەنگە تەنها ستالین لە مێژووی ڕووسیادا خوێناویتر بووبێت. ئۆکراینییەکان هێرشێکی سەرکەوتوو ئەنجام دەدەن و زۆربەی خاکە لکێنراوەکانیشیان لە دەستی سوپای ڕووسیا و هێزە تایبەتە جیاوازەکان کۆنترۆڵکردەوە. جگە لەوەش تاڵیبان لە مانگی ئایاری ٢٠٢٣ هێرشی کردە سەر تاجیکستان و بنکەی ڕووسیا لەوێ. وە بەرەی دووەمیان کردەوە و سەرئێشەیان بۆ سەرۆکی ڕووسیا زیاد کرد. وەک دەرکەوت تاجیکەکان مۆڕاڵێکی نزمیان نیشان دا و سوپاکەیان بەشێکی هەڵهات و بەشێکی گیرا. وە ڕووسیاش دەبوو لەگەڵ ئەوانیش شەڕ بکات. بۆیە تاڵیبان گەمارۆی سەربازگەی ڕووسیای دا و ژمارەیەکی زۆر سەربازیان کوشت و هەندێکیشیان بە دیل گیران.
  وە ناچار بووم وەڵامیان بدەمەوە. وە دیسانەوە کۆکردنەوە ڕابگەیەنن بۆ داخستنی بۆشاییەکانی باشوور.
  وە تا کاتی مردنی ڤلادیمێر پوتین لە ٥ی ئابی ٢٠٢٣، پێشتر لەلایەن زۆرێک لە ڕووسەکانەوە ڕقی لێبووەوە، باسی وڵاتانی ڕۆژئاوایش ناکەم. وە سەرۆکی ڕووسیا بە ئازارەوە مرد، و بەبێ شەرەف. تەنانەت دەوروبەرەکەی بە تایبەتی دڵتەنگ نەبوون. بەڵام هێشتا بڕیاریان دا بە شێوەیەکی شایستە بینێژن. وە ڕێزلێنان بگرن.
  هەرچەندە بێگومان زۆر کەس دەیانگوت ئەگەر پوتین پێش هێرشکردنە سەر ئۆکرانیا مردبا، ئەوا وەک یەکێک لە باشترین فەرمانڕەواکانی ڕووسیا دەچووە مێژووەوە.
  و بۆیە ڕەنگە ئەمە تەنها کاتێک بێت کە مرۆڤ پەشیمان بێتەوە لەوەی خودا پێشتر مردنی بۆ نەناردووە.
  لە هەر حاڵەتێکدا ڤلادیمێر پوتین لە مانگی ئابی ٢٠٢٣ کۆچی دوایی کرد و بڕیار بوو چارەنووسی لەلایەن دادگاوە یەکلایی بکرێتەوە.
  وە حوکمی ئاسمانی! بەڵام خوداوەندە ئیمانوێلەکەی کاپریس ڕۆحی ڤلادیمێر پوتینی لە دۆزەخ وەرگرت و دزی و بردییە گەردوونەکەی.
  لەوێ دیکتاتۆری ڕووسیای بردە ناو جەستەی ئەدۆلف هیتلەرەوە. گەورەترین تاوانباری هەموو سەردەمێک.
  وە لە سەردەمێکدا کە سەربازانی ئەڵمانیا لە نزیک مۆسکۆن. بەڵێ ئەمە ئەو سزایە کە بۆ سەرۆک کاین هاتە ئاراوە. یان ڕەنگە تەنانەت پاداشتێک بێت، چونکە تۆ دەچیتە ناو جەستەی کەسێکەوە کە لەو کاتەدا نزیکەی بیست ساڵ لە تۆ بچووکترە، و لەسەر لوتکەی سەرکەوتن و ناوبانگ.
  وە ئێستا ڤلادیمێر پوتین جەستەیەکی نوێی وەرگرتووە، دەرفەتی نوێی، لە جیهانێکی وەک دوو دڵۆپ ئاودا کە زەوی سەدەی بیستەمی بیردەخاتەوە. وە سەرنجڕاکێشترین شت کە ڕوودەدات. دەسەڵاتی سەرۆکێکی ناشایستە بەسەر جیهاندا، یان خۆکوشتنی شەرمەزارکەر؟ یان ڕەنگە هەردووکیان پێکەوە یان شتێک لە نێوانیاندا!؟
  . بەشی ژمارە 1.
  ڤلادیمێر پوتین بە شێوەیەکی ناڕوون مانەوەی کورتی خۆی لە دۆزەخدا لەبیر بوو. تا ئێستا دادگایی نەکراوە. ڕۆح لە هەندێک هۆڵی زۆر گەورە و ڕووناکدا بوو. وە بە تەواوی بێ کێشیت، وە لە هەوادا هەڵدەواسرێت، وەک زۆرجار لە خەودا ڕوودەدات، بەتایبەتی لە منداڵیدا.
  نە ئەشکەنجە، نە ئاگری دۆزەخ. بەڵام ئەمە ماوەیەکی زۆر کورت بوو لە بوون وەک ڕۆحێکی پاک، بێ جەستە. وە تۆ تەنها وەک لە خەونێکدا بەدەوریدا دەسوڕێیتەوە، و هەست بە باشی و سووکایەتی دەکەیت، و زۆر باش بیرت ناچێتەوە کە لە دەوروبەرتدایە.
  وە پاشان دوای دادگاییکردنەکە، بۆ زۆربەی خەڵک یان لە بەهەشت، یان دۆزەخ، یان پاککەرەوە دادەنرێت.
  بەڵام ئێستا ڤلادیمێر پوتین هەستی بە خۆی کرد لە جەستەیەکی نوێدا. جەستەیەکی گەنج نییە، بەڵام هێشتا پیر نەبووە.
  وە سەرۆکی پێشووی ڕووسیا پێشتر دەزانێت کە ئێستا هیتلەرە لە گۆشتدا.
  بەهۆی خۆراکی ڕووەکی و نەبوونی خووی خراپەوە، فۆهەر کە تەمەنی پەنجا ساڵە، لە دۆخێکی تاڕادەیەک شایستەدایە. هێشتا دەروونییەکەی بە زنجیرەیەک شکستی شەرمەزارکەر باری زۆری لەسەر نییە. بۆیە هەست بە تەواو بەرگەگرتن دەکەیت، یان باشتر وایە لە شوێنی سەرۆکی ڕووسیا. کێ ئەوەندە نەژیاوە کە بگاتە تەمەنی حەفتا و یەک ساڵی.
  بەڵام ژمارەی ئەو فەرمانڕەوایانەی ڕووسیا کە بۆ بینینی قۆناغێکی لەو شێوەیە ژیاون، دەتوانرێت لە یەک دەستدا حسابی بۆ بکرێت.
  لە هەموو حاڵەتێکدا پێدەچێت هیتلەر تەندروستتر و بەهێزتر و گەنجتر بێت لە جەستەدا، بۆیە هیچ سوودێکی نییە گلەییکردن لە چارەنووس.
  هێشتا هەموو شتێک باش دەبوو، بەڵام لە ساڵنامەدا یەکەمی تشرینی دووەمی ١٩٤١. ئەمەش بەو مانایەیە کە چیتر ناتوانرێت کەشتیی فوهەر لە هێڵی کوشندەدا بوەستێنرێت و هێرش نەکاتە سەر یەکێتی سۆڤیەت. وە دیارە دەبێت مامەڵە بکەین، بەڵام چۆن...
  بێگومان دەورووبەر و ژەنەڕاڵەکان دەیانویست درێژە بە ئاهەنگەکە بدەن و فوهەریش ڕێنمایی ژیرانەیان پێبدات.
  بەڵام چی بکەیت کاتێک لە ئێستاوە لە قووڵایی گوێدرێژدایت. هەم لە ژیانێکی ڕابردوودا و هەم لەم ژیانەدا.
  ڤلادیمێر ئەدۆلف ڕایگەیاند کە پێویستە بە تەنیا بێت و بیربکاتەوە و کەمێک پشوو بدات. لە هەمان کاتدا داوای قاوەیەکی پرتەقاڵی و نەخشەی کارپێکردنی هەردوو بەشی ئەوروپی یەکێتی سۆڤیەت و ئەفریقام کرد.
  ئەڵمانییەکان بەگشتی دۆخیان تاڕادەیەک باش بوو. هەرچەندە هێرشەکەی مانگی تشرینی یەکەم سەرکەوتوو بوو لە لەناوبردنی شەش سوپای سۆڤیەت بە تەواوی، و چەند سوپایەکیش بەشێوەیەکی بەشەکی. زیاتر لە شەش سەد و سی هەزار سەرباز و ئەفسەری دوژمن بە دیل گیران.
  وە بە ئاراستەی لینینگراد، سەربازانی وێرماخت بەرەو تیخڤین پێشڕەوی دەکەن. وە لە باشوور پێشتر خەرکۆڤ و بەشێک لە دۆنباسیان داگیر کردووە. لە کریمیا لە سیڤاستۆپۆل نزیک بوونەتەوە و هێرشیان کردە سەر کێرچ. باشە ئەمە هێشتا لوتکەی سەرکەوتن نییە. ئەڵمانییەکان هێشتا دەبێ تیخڤین، کێرچ، هەندێک شار لە دۆنباس و ڕۆستۆڤ ئۆن دۆن بگرن و تا کۆتایی مانگی نۆڤەمبەر بگەنە ئەوپەڕی خۆیان. وە دواتر دەتوانیت بگەیتە مۆسکۆ تەنها چەند کیلۆمەترێک لێیەوە دوورە.
  وە دواتر موعجیزەیەک ڕوودەدات. وە بەستەڵەکی بێ وێنە، کە تەنانەت بەنزینی ئەڵمانی لە خەڵوزەوە لێیەوە بەستوو و ئامێرەکانیش لەکارکەوتن و سەربازە ئەڵمانییەکان خۆیان بە زیندووی بەستن.
  ڤلادیمێر پوتین لە جەستە نوێیەکەیدا دەستی کرد بە هەستکردن بە یادەوەری هیتلەر لەناو خۆیدا. لە لایەکەوە ئەمە تەنانەت باشە. تۆ ناگیرێیت بە ڕەفتارێکی سەیر و نەزانی. بەڕاستی , شەیتان تەنها دەزانێت ژەنەڕاڵ و وەزیرەکانی ئەڵمانیا چۆن دەچن. وا دیارە سپێر بە بەتواناترینیان دادەنرا.
  بەڵام یادەوەریی هیتلەر ئەوە دەردەخات کە سپێر هێشتا پۆستی وەزیری چەک و تەقەمەنی ڕیخی وەرنەگرتووە. وە ڕەنگە ئەمە بووبێتە یەکێک لە هۆکارە سەرەکییەکانی شکستی ئەڵمانیای نازی. ئەگەر پێشتر وەزیرێکی وزەبەخشی وا دانرابا، ڕەوتی شەڕەکان جیاوازتر دەبوو.
  بەڵام هیتلەر پێشتر نەک تەنها لەم بوارەدا شکستی هێناوە. بۆ نموونە لە نزیک دیوکەر تانکی ئەڵمانی ڕاگرت و لە ئەنجامدا چوار سەد هەزار بەریتانی و سەد هەزار فەرەنسی توانیان بەرەو بەریتانیا بڕۆن. وە ئەگەر ئەم سەربازانە لەلایەن هیتلەرەوە بگیرانایە، ڕەنگە تەنانەت چەرچڵیش ناچار بووایە ئاشتی بکاتەوە. بێگومان بەگشتی بڕیاری بەرەنگاربوونەوەی ئەڵمانیا کە نزیکەی هەموو ئەوروپای کیشوەری کۆنترۆڵکردبوو، گەمژانە بوو.
  بەڵام ئەوە چەرچڵ بوو کە ڕووسیا یان یەکێتی سۆڤیەتی ڕزگار کرد.
  ئەگەر بەرەی دووەم نەبوایە، چانسی ستالین بەرامبەر بە ڕەیخی سێیەم و مانگە دەستکردەکانی نزیک بوو لە سفر.
  بۆیە... پوتین جنێوی دا. ئەو حەزی لە چەرچڵ نەبوو. ڕەنگە تەنانەت ئیرەیی شاراوەش بەرامبەر بەم سەرکردەیە هەبووبێت. ئاخر چەرچڵ وەک ئەفسانە و بەڕێزێک لە مێژوودا مایەوە.
  وە سەرۆکی ڕووسیاش پێی دەوترێت: ڤۆڤکا-کاین! بەڕاستی ئێستا بە وشەیەکی نا میهرەبان لە مێژووی ڕووسیا و جیهاندا لەبیر دەکرێت. بەڵێ، توڕەیی لەدەستدا - بەرگەی ئەو وەسوەسەیە نەگرت و شەڕێکی گەورەی دەستپێکرد. گەورەترین هەڵە و بە پلەی یەکەم هەڵەیەکی ئەخلاقی بوو، ڕێپێوان بوو لەسەر کیێڤ. سەردەمێک کە شەڕ لە جۆرجیا ڕوویدا، دیکتاتۆر ویستی هێرش بکاتە سەر تفلیسی. بەڵام سەرۆکی فەرمی ڕووسیا و دیمیتری مێدڤێدێڤ فەرماندەی گشتیی باڵای ئەمریکا بە توندی دژی ئەوە بوو. وە دەبوو شەڕەکە بوەستێت. شەڕی پێنج ڕۆژە کە یەکێکە لە کورتترین جەنگەکانی مێژووی جیهان و ڕەنگە خێراترین شەڕی مێژووی ڕووسیاش کۆتایی هات. سەد و شەش سەرباز لەدەستچوون، جۆرجییەکان کەمێک زیاتریان لەدەستدا. پاشان هەستێکی نائومێدی هەبوو کە ئەوان بیانووی داگیرکردنی جۆرجیایان نەقۆزێتەوە. بەڵام دیمیتری مێدڤێدێڤ بە شێوەیەکی تەواو لۆژیکی ڕوونی کردەوە کە تەنانەت ئەگەر بتوانرێت بە خێرایی خاکی کۆماری قەوقاز داگیر بکرێت، سوپای ڕووسیا ڕووبەڕووی شەڕی گەریلا دەبێتەوە. جگە لەوەش، نموونەی عێراق هەر لەپێش چاوی ئێمەوە بوو، کە ئەمریکییەکان لە ماوەی سێ هەفتەدا داگیریان کرد، بەڵام ڕووبەڕووی شەڕی گەریلایەکی هێندە بووەوە، کە ناچار بوون لەوێ بەجێبهێڵن، پێنج هەزاریان تەنیا لە کوژراودا لەدەستدا.
  وە لە ئەفغانستانیش هەمان شتە... جگە لەوەش، جۆرجیا وڵاتێکی شاخاوییە، و لەوێ بەڕاستی دەتوانیت لە سەرەوە بۆ خوارەوە حزبی بیت. زێدەتر، هێشتا بەرخۆدانی چیچان کۆتایی نەهاتووە. دۆکو ئومارۆڤ هێشتا لە ژیاندا بوو و شەڕی حزبی نەک تەنیا لە چیچان، بەڵکو نزیکەی هەموو باکووری قەفقازیش بەردەوام بوو. وە لە ئەگەری داگیرکردنی جۆرجیا، هەموو ڕۆژئاوای بەکۆمەڵ دەستیان دەکرد بە یارمەتیدانی قەوقازییەکان. وە ئیسلامییەکانیش دەستیان دەکرد بە وەرگرتنی یارمەتی و سەریان بەرز دەکردەوە.
  بۆیە دیمیتری مێدڤێدێڤ لەو کاتەدا عەقڵی ساغی نیشان دا. وە ڕەنگە ئەمە یەکێک بووبێت لە چەند بڕیارە ژیرەکانی.
  بەڵام شەڕ لەگەڵ ئۆکرانیاش تاڕادەیەک ئاسان بوو. کەواتە سەربازانی برا سلاڤییەکە لە شەڕەکانی ساڵی ٢٠١٤ و زستانی ٢٠١٥دا ئاستێکی زۆر خراپیان پێشکەش کرد و بێگومان ئەو بڕوایە ئەوە بوو کە دوژمن جەنگاوەرێکی سفرە.
  باشە بە پێچەوانەوە بیرۆکەی زیادەڕەوی لەسەر سوپای ڕووسیا هەیە، بەتایبەتی دوای سوریا. وەک، ئێمە لە ڕووی تەکنەلۆژیاوە بەهێزترینین لە جیهاندا. وە ئێمە کڵاوەکانمان فڕێ دەدەینە سەر هەمووان.
  پێدەچێت زۆر کەس وا بیربکەنەوە ئەگەر پوتین بوونایە. وە ڕەنگە ئەمریکییەکان درۆیان نەکردبێت کاتێک دەیانگوت سوپای ڕووسیا دەتوانێت لە سێ ڕۆژدا کیڤ بگرێت. هەروەها بە ڕواڵەت پێیان وابوو کە ڕووسیا زۆر بەهێزە و ئۆکرانیا زۆر لاوازە. بەڵام... هەر لە ڕۆژانی یەکەمدا، یەکە هەڵبژێردراوەکانی ڕووسیا زیانێکی زۆریان بەرکەوت و ڕوون بووەوە کە بلیتزکریگەکە شکستی هێناوە.
  شەڕەکە بەردەوام بوو نەک بەو شێوەیەی کە ئەو ویستبووی. ڕەنگە دەبوو ئاشتی بگاتە ئەنجام، بە تایبەت لە مانگی یەکەمی شەڕدا، کە گەورەترین سەرکەوتنەکان بەدەست هات. بەڵام بێگومان زیاترم دەویست. پاشان زیانەکان گەشەیان کرد. و پاشان لە کۆتایی مانگی ئاب و پاییزدا ئۆکراینییەکان سەرکەوتنی بەرجەستەیان لە بەرەکانی شەڕدا بەدەستهێنا. ئەوان سەربازانی ڕووسیایان لە ناوچەی خارکۆڤ و بەشێک لە لوگانسک دەرکرد و خێرسۆن و خاکی ئەودیوی دنیپەریان کۆنترۆڵکردەوە. پاشان ئۆکراینییەکان چیتر جیهانێکی دیکەیان نەدەویست، هەندێکیان حەزیان لە گەڕانەوە بۆ سنوورەکانی ساڵی ١٩٩١ بوو.
  ناچار بووین کۆکردنەوە ڕابگەیەنین و هێزی زیادە بگوازینەوە. وە لە زستاندا هەوڵبدەرەوە، هێرش بکە...
  ڤلادیمێر پوتین کەسێکی سەرسەختە. هەرچەندە مێژوو فێری ئەوە دەکات کە سەرسەختی دەتوانێت لە ڕادەبەدەر مەترسیدار بێت. بۆ نموونە هیتلەر دەیتوانی لانیکەم بەشێکی ڕژێمەکەی ڕزگار بکات، ڕەنگە تەنانەت پێستی خۆیشی، ئەگەر پێشتر ئاشتی بکردایە. بۆیە هێرۆهیتۆ توانی ژیانی خۆی ڕزگار بکات، تەنانەت نازناوی ئیمپراتۆرییەکەی، تەنانەت دوای لەدەستدانی دەسەڵاتی ڕاستەقینە. وە فۆهرەری جنۆکەیی هەموو شتێکی لەدەستدا. هەروەها دەتوانن ئیڤانی ترسناک لەبیرتان بێت! کە ئاشتی و بەشێک لە لیڤۆنیایان پێشکەش کرد، لەوانەش نارڤا و دۆرپات. بەڵام ئیڤانی ترسناک بە تەواوی لیڤۆنیای دەویست. وە درێژە بە شەڕی لەگەڵ سوید و کۆمۆنوێڵسی پۆڵەندا-لیتوانیا دا. باشە ئێمەش دەبوو هەڵکوتانە سەر خانەکانی کریمە بەرپەرچ بدەینەوە. بە کورتی هەموو ئەو شتانەی کە بەدەستم هێنابوو لەدەستمدا و ناچار بووم دەستبەرداری هەندێک لە شتەکانی خۆم بم. وە شەڕەکە بیست و پێنج ساڵ بەردەوام بوو. بەڵێ، سەرگەرمییەکی لەو شێوەیە ڕوویدا.
  بەڵام ئایا پوتین هەمووی پەیوەندی بە ڕابردوو و ڕابردووەوە هەیە؟ پێویستە بڕیار بدەیت لە ئێستادا چی بکەیت؟ یان درێژەدان بە شەڕ لەگەڵ یەکێتی سۆڤیەت، بە لەبەرچاوگرتنی هەڵەکانی پێشووی ڕەیخی سێیەم. یان هێشتا هەوڵی ئاشتی لەگەڵ ستالین بدە. هێشتا زۆر خۆش نییە بەردەوام بیت لە کوشتنی باوباپیرانت. بەڵام ئەگەر بتوانین لەگەڵ کۆمۆنیستەکاندا یەکبگرین، دژی بەریتانیا و ئەمریکای ڕق لێبوو، ئەوە شتێکی فێنک دەبێت!
  لە ڕاستیدا پوتین کە ساڵ و نیوێک بوو شەڕی کردبوو، هەرگیز نەیتوانی ئۆکرانیا بشکێنێت، جگە لەوەش لەوێ تووشی شکست بوو، تەنانەت تاڵیبانیش بەرەی دووەمی لە باشوور کردەوە. وە لێرەدا چانسێکی وا هەیە! دەتوانیت زۆر شت بەدەست بهێنیت. وە ڕەنگە تەنانەت ببێتە حاکمی جیهان!
  ڤلادیمێر ڤلادیمیرۆڤیچ پێکەنی و پێکەنی و هاتە ناو سمێڵە کورتەکەیەوە. گرنگ نییە چی لەبارەی هیتلەرەوە دەڵێن، لە ماوەی دوو مانگدا نزیکەی هەموو ئەوروپای داگیرکرد. پۆڵەندا کە لە ڕووی ژمارەی دانیشتووان و خاکی ئەو سەردەمەدا بەراورد دەکرا بە ئۆکرانیا، لە ماوەی دوو هەفتەدا شکستی هێنا. وە لە ماوەی مانگ و نیوێکدا سەربازانی فەرەنسا و بەریتانیا و بەلجیکا و هۆڵەندا شکستیان هێنا. تەنها زیاتر لە چوار ملیۆن کەس بە دیل گیران. ئەمە دەستکەوتێکە.
  وە یەکێتی سۆڤیەت زیانێکی گەورەی بەرکەوت و نزیک بوو لە شکست. بەڵام ئەوە تەواو، نزیکە. پاشان لە مانگی کانوونی دووەمدا خاڵی وەرچەرخان ڕوودەدات. وە دەبێت بە خێرایی ئاشتی لەگەڵ ستالین بکەین. تەنها پرسیار ئەوەیە، چۆن خۆت پاساو بۆ ژینگەی خۆت بهێنیتەوە؟ ئاخر وا دیارە سەرکەوتن لە ڕووسیا ئەوەندە نزیکە، و لەناکاو ئاشتی؟
  چۆن شتێکی لەم شێوەیە بۆ خەڵکی خۆت ڕوون بکەیتەوە؟ جگە لەوەش هێشتا نازانرێت ستالین پێشنیاری ئاشتی قبوڵ دەکات یان نا. بە تایبەت ئەگەر داوای ئیمتیازاتی خاکی لێ بکەیت. جیهانێک کە بێ لکاندن و قەرەبووکردنەوە دەنگێکی جوانی هەیە، بەڵام دوای ئەوەی ئەڵمانیا ئەوەندەی داگیرکردووە، تەنانەت هەندێک زەویشی داوە بە هاوپەیمانەکەی، ئیمتیازێکی هەر بەو شێوەیە لە خیانەتێک دەچێت.
  بێگومان لێرەدا کێشەی جددی سەرهەڵدەدەن. کەمێک زووتر لێدانی هیتلەر زۆر ئاسانتر دەبوو، پێش هێرشکردنە سەر یەکێتی سۆڤیەت. پاشان دەکرێت پلانی باربارۆسا هەڵبوەشێتەوە و لەبری ئەوە ئۆپەراسیۆنی شێری دەریا ئەنجام بدرێت و بەریتانیا بگرێت و دواتر ئیکاروس ئایسلەندا بگرێت. کەم کەس هەیە بزانێت کە فوهەر پلانی بۆ ئەمەش هەبووە. لە لایەکەوە پێناچێت ئایسلەندا پێویستی بە ڕەیخی سێیەم بێت، بەڵام لە لایەکی ترەوە ئامانجی سەرەکی خۆی پاراستن بوو لە هێرشەکانی ئەمریکا. بەڵام هیتلەر لەم حاڵەتەدا مەترسی ئەوەی هەبوو بۆ ماوەیەکی زۆر لە شەڕێکدا لەگەڵ ئەمریکادا گیر بخوات.
  بەڕێزان پرسیارێکی تر ئەوەیە ئایا ستالین بڕیار بوو لە نۆزدە و چل و یەکدا هێرش بکاتە سەر ڕیخی سێیەم؟ یان تەنانەت باشتر لە چل و دوودا ئامادە بکرێت.
  چوارگۆشەی بەناوبانگی سوڤۆرۆڤ-رێزون هەیە، کە تێیدا دەسەلمێنێت و هەوڵدەدات بە شێوەیەکی لۆژیکی پاساو بۆ هێرشی ستالین بۆ سەر ڕەیخی سێیەم بهێنێتەوە. باشە بێگومان پوتین لە ژیانی ڕابردوویدا کاتێکی نەبووە ئەم بەرهەمە بە تەواوی بخوێنێتەوە. بەڵام بە کورتی نیشانیان دا. ئارگیومێنتە سەرەکییەکانی سوڤۆرۆڤ-رێزون و سەرنجەکانی لەسەریان.
  بۆ نموونە یەکێتی سۆڤیەت لە ڕاستیدا سەربازەکانی لە سنووری ڕۆژئاوای خۆی نزیکتر کردەوە. وە بەڕاستی لە ژمارەی تانکەکاندا سوودی هەبوو. ڕاستییەکە هەشت جار نییە وەک ڕێزون دەنووسێت، بەڵکو نزیکەی چوار جارە. سەبارەت بە کوالێتی ئۆتۆمبێلەکان، هەروەها ئەوەندە ڕوون نییە. نزیکەی دوو هەزار تانکی سۆڤیەت بەهێزتر بوون لە تانکی ئەڵمانی: ئەمانە بریتین لە KV-1، KV-2، T-34، T-28 و T-35. KV-2 بە هۆڤیتزەری 152 ملم بە تایبەتی بەهێز بوو. وە تانکە ئەڵمانییەکان نەیاندەتوانی لە هەموو لا و گۆشەیەکەوە بچنە ناویەوە، هەروەک چۆن فڕۆکەی KV-1.
  بەڵام ئەمە ئەوەندە ڕوون نییە. بۆ نموونە فڕۆکەی KV-2 لە هەر دوو خولەکێکدا تەنها یەک تەقەی دەکرد، و هەوڵدەدات تانکێکی چالاکی ئەڵمانی لێبدات. وە دەیتوانی بە ئاسانی زیان بە ڕۆلەرەکان بگەیەنێت و ئۆتۆمبێلی سۆڤیەت بێ جووڵە دەکرا. لە ڕووی کردارییەوە فڕۆکەی T-34 باشە. تانکێکی ئەڵمانی ناتوانێت لە پێشەوەی بچێتە ناوەوە، تەنها ڕەنگە بۆ ناو لای نەبێت.
  بەڵام گرفتیش هەیە. ئۆپتیک و بینین خراپە، گێڕبۆکسەکە تێکدەچێت و گۆڕینی قورسە. T-28 لە ئێستاوە تانکییەکی ئەخلاقی بەسەرچووە، هەرچەندە دوو دەمانچەی هەیە، بەڵام خراپترە لە سی و چوار دەمانچەی زرێپۆش. بەڵام تانکی قەڵغانکراوی ئەم تانکە لە توانای لێخوڕیندا زۆر باش نییە. فڕۆکەی T-35 ئەهریمەنێکی ڕاستەقینە - سێ تۆپ، حەوت دۆشکە، پێنج تاوەر. بەڵام ئەم تانکە ناتوانێت بسووڕێتەوە. وە زرێپۆشی پێنج تاوەر گرنگ نییە.
  لە لایەکەوە پێدەچێت تانکی زنجیرەی بی تی باش بن: خێراییەکەی نزیکەی سەد کیلۆمەتر لە کاتژمێرێکدا لەسەر ڕێگای خێرا. بەڵام لە شەڕێکی ڕاستەقینەدا، ستوونی تانکێک هێشتا ناتوانن بەو شێوەیە گەشت بکەن. بەڵام زرێپۆشەکە لاوازە و تەنانەت تفەنگی دژە تانکیش دەتوانێت بچێتە ناو ئۆتۆمبێلێکی لەو شێوەیە. جگە لەوەش، تانکییەکە تانکی گەورەی بەنزینیشی هەیە؛دەتوانرێت بە تەقەی دۆشکەیەکی قورس لەناوببرێت. بەڵێ ئەمە ئۆتۆمبێلێکی زۆر باش نییە. بەناوبانگترین تانکی T-26 کە تۆپێکی 45 ملم بوو، لە هەردوو جۆری چەک و زرێپۆش لە T-3ی ئەڵمانی کەمتر بوو، لە ڕووی کاراییەوە نزیک بوو.
  بەگشتی بێگومان ڕەنگە یەکێتی سۆڤیەت لە تانکەکاندا بەهێزتر بووبێت، بەڵام بەرهەمهێنانی نوێترین ئۆتۆمبێل و فڕۆکە تازە پەرەی پێدەدرا و بەزەحمەت دەستیان کردبوو بە چوونە ناو سەربازەکانەوە. دوایین فڕۆکەوانی هێشتا شارەزا نەبوون و تانکەکانیش شارەزا نەبوون. جگە لەوەش بەڵگەنامەی تەکنیکی نوێترین تانکەکانی سۆڤیەت نەدرا بە فەرماندەکان. وە لە ئەنجامدا ئۆتۆمبێلەکانی کەی ڤی و تی ٣٤ پێش جەنگ تاقی نەکرانەوە. وە ئەڵمانییەکان بە جۆرێک تەنانەت هەستیان بە سی و چوارە نوێیەکە نەکرد. بۆ یەکەمجار بەپێی بیرەوەرییەکانی گودێریان، تەنها لە مانگی ئۆکتۆبەری ساڵی ١٩٤١دا گرنگی بە تانکی T-34 درا. پێشتر هەزار لەو ئۆتۆمبێلانە بۆ کوێ چوون؟
  جگە لەوەش لە کاتی شەڕدا کوالیتی سی و چوار بەرهەم هێنراو نەک هەر زیاد نەبوو، بەڵکو کەمی کرد. بە کوالێتی زرێپۆشەکەشەوە. وە کاتیان نەبووە فڕۆکەوانە سۆڤیەتەکان ڕابهێنن کە چۆن ئامێرەکانی سۆڤیەت بەکاربهێنن. وە وەرگرتنی گشتی تەنها لە پاییزی ساڵی ١٩٣٩دا هاتە ئاراوە.
  لەگەڵ ئەوەشدا، سەرکوتەکانی ستالین سوپای لاواز کرد و کارمەندانی بە ئەزموون و خوێندەواریان دەرکرد.
  لەگەڵ ئەوەشدا کۆمەڵەیەکی تری توێکڵ، بە تایبەت بۆ نوێترین تانکەکان. باشە، بەراوردکاری زۆرتر هەیە کە دەتوانرێت بکرێت. بەڕاستی یەکێتی سۆڤیەت تانک و فڕۆکەی زیاتری هەیە لە ڕیخی سێیەم. بەڵام ئەڵمانییەکان لە ئێستاوە زیاتر لە دوو ئەوەندەی ئۆتۆمبێل و ماتۆڕسکیلیان هەیە. وە وێرماخت دۆشکەی لاوەکی زیاتری هەیە. لەگەڵ ئەوەشدا باڵادەستی کاتی لە هێزی پیادەدا. ئەمە ڕاستە چونکە ئەڵمانیا پێشتر کۆکردنەوەی گشتی ئەنجامدا. بەڵام هێشتا هێرش بکەنە سەر ڕیخی سێیەم، لە ڕووی کارمەندانەوە کەمترن؟ ئەمە گەمژەییە!
  ڕاستە، پوتین خۆی هەمان شت لەگەڵ ئۆکرانیادا کرد. بەڵام ڕەنگە هەر بۆیە شێت بووم.
  بەڵام لێرەدا دەبێت بڵێم دوو جیاوازی گەورە هەیە. سوپای ئۆکرانیا کە لە ساڵی ٢٠١٤دا نەیتوانی شکست بە هەندێک میلیشیاکان بهێنێت، بە هێزێکی شەڕکەری جددی هەژمار نەکرا - تەنانەت ئەمریکییەکانیش. بەڵام وێرماخت لە ماوەی دوو مانگدا ئەوروپای گرت - جیاوازییەکی گەورە هەیە. تەنانەت جیاوازییەکی زۆر گەورەش.
  دەسەڵاتی سوپای ئۆکرانیا پێش جەنگ زۆر کەم بوو، ڕەنگە هەر بۆیەش ڤلادیمێر پوتین کە بە شێوەیەکی گشتی وریا بڕیاری ئەم سەرگەرمییە داوە. زێدەتر، چین بە نهێنی مۆڵەتی پێشەوەی دا. بەڵام هەر لە ڕۆژانی یەکەمدا ڕوون بووەوە کە بلیتزکریگ کار ناکات. وە زیانەکان بە تایبەت لە یەکەکانی نوخبەدا زۆر گەورەن.
  بەڕاستی هەندێک هێزی نەبینراو هەیە کە هەموو ئیمپراتۆریەتەکان لەناو دەبات. لە سەردەمی پاشا زەرکسەوە، کە ڕەنگە یەکەم ئیمپراتۆریەتی ڕاستەقینە و زەبەلاحی جیهانی کۆن بێت. هەروەها دەسەڵاتی گەورەی ئەسکەندەری گەورە تەمەنی کورت دەرچوو. یان باشتر بڵێین چەند ساڵێک دوای مردنی ئەم پاشایە داڕما.
  تەنانەت پێشتریش میسر شەڕی فەتحکردنی ئەنجامدا، بەڵام موڵک و ماڵی لەدەستدا. هەروەها دەتوانن ئاشووریش لەبیر بکەن. هەروەها هێزێکی تا ڕادەیەک گەورە بوو. باشە بابل لە سەردەمی نەبوخودنەسرەوە هەرچەندە ئەبەدی نییە. ئیمپراتۆریەتی ڕۆمانی بۆ ماوەیەکی زۆر بەردەوام بوو. تەنانەت لە کتێبەکانی مێژووی قوتابخانەکانیشدا نزیکەی نیوەی سەردەمی دێرینی بۆ تەرخانکراوە.
  بەڵام هەروەها کەوتە دۆخێکی خراپەوە و داڕما. نموونە زۆرن کە لێرەدا دەتوانین بخرێنەڕوو. ئیمپراتۆریەتی شارلمانگ هەبوو - ڕاستەوخۆ دوای مردنی پاشای داگیرکەر دابەش بوو. خەلافەتی عەرەبی سەریهەڵدا - گەورەترین ئیمپراتۆریەت بوو لە خاکدا، لە فەرەنساوە تا هیندستان، بەڵام هەروەها ڕووخا. هەروەها ئیمپراتۆریەتی عوسمانی هەرچەند بە هێواشیتر ڕوخا. ئیمپراتۆریەتی جەنگیزخان گەورەترین هێزی وشکانی سەردەمی مرۆڤە. بەڵام جەنگیزخان مرد و کوڕ و نەوەکانی دەستیان کرد بە دابەشکردنی. و پاشان، کە گەیشتنە ئەفریقا تا ڤیەنا، مەغۆل-تاتارەکان هەڵمیان تەواو بوو و جارێکی دیکە لەیەکتر جیابوونەوە. تامرلان بە ئاگر و شمشێر هەوڵیدا ئەم ئیمپراتۆریەتە بگەڕێنێتەوە، بەڵام هەر کە مرد، شەوی تیموراتەکەی بەبێ ئاسەوار ون بوو.
  گەورەترینیان لە ڕووی ژمارەی دانیشتووان و خاکەوە لە مێژووی مرۆڤایەتیدا، ڕەنگە ئیمپراتۆریەتی بەریتانیا بووبێت لەگەڵ کۆلۆنی و حوکمڕانییەکانی. بەڵام هەروەها زۆر بە خێرایی لەیەکتر کەوت. وە ئیمپراتۆریەتی کۆلۆنیالی ئیسپانیش هەبوو کە پێشتریش لەت و پەت بوو.
  ڕووسیای تزاری کە لە سەردەمی نیکۆلاسی دووەمدا گەیشتبووە لوتکە، لەگەڵ ژاپۆن پێکدادا. وە وەک ئەوەی بۆ پشتڕاستکردنەوەی ئەو ڕاستییە بێت کە هێزێکی دژە ئیمپریالیزم هەیە، سەربازانی تزاری ئەم شەڕەیان دۆڕاند. وە وەک ئەوە وابوو چارەنووسی خراپ بەدوایاندا بێت. لەو شەڕەدا ئەوەندە شکست و بەختی خراپ هەبوو، لە سەرەتاوە تا کۆتایی. کەواتە باوەڕ بە چارەنووسی هەموو زلهێزەکان مەکەن دوای ئەمە.
  پاشان لە کاتی جەنگی جیهانی یەکەمدا زۆر بەختمان نەبوو و کودەتایەکی سەربازی، یان باشتر بڵێین تەنانەت کۆشکێکیش ڕوویدا. دوای ئەوە حکومەتێکی کاتیی ناشەرعی هاتە سەر دەسەڵات.
  باشە و پاشان بەلشەفییەکان لەگەڵ شەڕی ناوخۆدا. باشە لە سەردەمی ستالیندا سەرهەڵدانی نوێی ئیمپراتۆریەتەکە ڕوویدا، بەڵام بە نرخێکی زۆر خوێنی زۆر. وە دوای مردنی سەرکردە کۆنگرەی بیستەم و داڕمانی کولتەکە ڕوویدا. وە یەکێتی سۆڤیەت دەستی کرد بە لەدەستدانی پێگەی خۆی کە پێشتر لە سەردەمی خرۆشۆڤدا بوو.
  و پاشان گۆرباچۆڤ دەستی بەسەردا گرت و ئیمپراتۆریەتی سۆڤیەتی تەواو کرد. جگە لەوەش ناتوانرێت بگوترێ کە میخائیل سێرگێڤیچ بە ئەنقەست ئەم کارەی کردووە. پاشان هەمووان گیرۆدەی هێمن و پەرێسترۆیکا بوون. وە خودی ڤلادیمێر پوتین هەرچەندە ئەفسەرێکی کەی جی بییە، بەڵام بووەتە دیموکراتێکی بەئەمەک. وە دژی لیژنەی فریاگوزاری دەوڵەت بوو، هەروەها بە داڕمانی CPSU دڵخۆش بوو. وە بوو بە دەستی ڕاستی سۆبچاک. وە چالاکانە پشتگیری لە یێڵتسین دەکرد. لەوانەش لە مانگی ئۆکتۆبەری ساڵی ١٩٩٣. بەڵێ ڕووخانی یەکێتی سۆڤیەت ڕوویدا، بەڵام زۆربەی خەڵک و بەتایبەتی نوخبە دڵخۆش بوون!
  یان لە هەر حاڵەتێکدا خەڵکەکە ئیزعاجیان نەبوو، بەڵام نوخبە بەڕاستی دڵخۆش بوون. بە تایبەتی لە ئاسیای ناوەڕاست کە هەمووان زۆر باش لەبیریان بوو کە چۆن کەی جی بی گۆشەگیری لە گەورە گەورەکانی ناوخۆیی دەکرد لە بازرگانی پەتاتەدا.
  بەکورتی، ئەوا لە نەوەد و یەکەمی یەکێتی سۆڤیەتدا لەسەر خودا وەستا. وە ڕەنگە تەنها ڤلادیمێر ژیرینۆڤسکی کەمێک گەمژەی کردبێت، تەنها بۆ نمایشکردن. یان ڕەنگە یاریکردن بۆ جەماوەر یان بیەوێت جیاواز بیت.
  پاشان سەردەمی یەڵتسین هەبوو. سەردەمێکی دەرفەتی گەورە بۆ هەندێک، و سەختی و کێشەی ترسناک بۆ هەندێکی تر. یەڵتسین خۆی تەنانەت هەوڵی نەدا ئیمپراتۆریەتی یەکێتی سۆڤیەت بەیەکەوە بچەسپێنێت، بەڵکو تەنها بۆ گەڕاندنەوەی چیچان بۆ ژێر کۆنتڕۆڵ. وە ئەمە چ بەرخۆدانێکی توندی لێکەوتەوە. بە ناو وڵاتیشەوە. و تەنانەت هەڵبژاردنی ڕووسیای گەیدار دژی ئەوە بوو. هەروەک چۆن کۆمۆنیستەکان دەیکەن، بەڕێزان. تەنها ژیرینۆڤسکی پشتگیری ئەم شەڕەی کرد. بەڵام ڕەنگە هەر بۆیەش بێت کە ڕیزبەندییەکەی تێکدا و خۆی لە چانسی بوون بە تزاری نوێی ڕووسیا بێبەش کرد.
  بێگومان ژیرینۆڤسکی سەرکردەیەکی کاریزما بوو. بەڵام یان ئازایەتی یان ئیرادەی نەبوو. بە تایبەتی نەدەبوو مرۆڤ سکی خۆی بخوات بە فڵان کاتێک بەشێکی بەرچاو لە خەڵکەکە لە برسێتیدایە. وە هێشتنەوەی ڕێجیم و وەرزشکردن.
  باشە باشە ژیرینۆڤسکی مرد. وە پاشا گاڵتەجاڕی دڵخوازەکەی لەدەستدا. کە زۆر کۆمیدی و کۆمیدی بوو. میوانداری دەکرد و ڕۆحی بەرز دەکردەوە. بەڵام هەستێکی ڕاستەقینە و سوودێکی کەمی لێ هەبوو. بە پێچەوانەوە، ژیرینۆڤسکی زۆر نیشتمانپەروەرێکی توندڕەو بوو، ڕەنگە تەنانەت کاریکاتێریش بوو. وە پێدەچوو گاڵتە بە نیشتمانپەروەری بکات. باشە، وەک سەربازە باشەکە شوایک - ئەویش کاریکاتێرێکی نیشتمانپەروەری نەمسا-مەجارستان بوو.
  وە شتێکی کۆمیدی بوو، بەڵام تا ڕادەیەک زیانبەخش بوو بۆ هۆکارەکە. بەڵام هەمووی وەک یەک، پاشا هەست بە خراپی و بێزاری دەکات بەبێ گاڵتەجاڕەکە. دیمیتری مێدڤێدێڤ بە ڕوونی بۆ ئەم ڕۆڵە گونجاو نییە.
  ڤلادیمێر پوتین لە جەستەی هیتلەردا ئاهێکی قورسی هەڵکێشا. هێشتا بە جەستەی نوێ ڕاهاتبوو، و لەگەڵ یادەوەرییەکانی ڕابردوودا دەژیا. وە مشتومڕێکی زۆری لەسەر بووە، بە تایبەت لەم ساڵانەی دواییدا. بەڵام بێگومان پوتین حاکمێکی بەختەوەر بوو. بۆ نموونە دیارییەکی دەگمەنی بەختەوەری وەک هێرشە تیرۆریستییەکەی ١١ی ئەیلول. بەڕاستی ئەمە سەرکەوتنێکی گەورەیە. ئەمریکییەکان لەبری ئەوەی خۆیان شەڕی تاڵیبان بکەن، کێشرانە ناو کوشتارێکەوە کە بۆ ئەمریکا پێویست نەبوو.
  بۆ نموونە ئەمە هەمان شتە ئەگەر هیتلەر بیست ساڵ لەگەڵ بەریتانیا و یانکیز شەڕی بکردایە نەک هێرش بکاتە سەر یەکێتی سۆڤیەت. وە خودی ستالین دەتوانێت لەم حاڵەتەدا ئەو ساتە هەڵبژێرێت کە کەی لێدان بکات. وە بۆ ئەوەی خۆت نەکەوێتە ژێر لێدانێکی ترسناکەوە.
  بەڵام هیتلەر توانی ڕێگری لە ستالین بکات. وە لێرەدا ئەنجامەکە دێت - ئەڵمانییەکان لە نزیک مۆسکۆن. وە ئەگەر زستان سووکتر و وشکتر بووایە، ئەوا ڕەنگە لە خودی پایتەختدا بوونایە.
  بەڵێ ستالین لێرە بەختی هەبوو. هەرچەندە لە لایەکی ترەوە بۆچی سەرکەوتووترین حاکمەکان ئەوانەن کە ئەوەندە دڕندەن؟ لێرەدا ئەو ڤلادیمێر پوتینە، بێگومان نەک ستالین. بەڵام ڕەنگە هەر بۆیەش ئۆکرانیا بۆی کاریگەری نەبووبێت؟
  چی دەتوانی لەسەر هیتلەر بڵێیت؟ لە لایەک سەرکەوتنی دیاردەیی هەبوو، بەڵام لە لایەکی دیکەوە شکستی کارەساتبار بوو. جۆرێک لە بەختەوەری بە ئەدۆلف پێکەنین و وای لێکرد باوەڕ بە هێزی خۆی بکات. بەڵام دواتر وازی هێنا و ڕێکخست. وە ئەوەندە قوربانی و زیان لە هەردوولا هەبوو.
  یەکێتی سۆڤیەت لە سەرکەوتن لەم شەڕەدا زۆر قازانجێکی نەکرد. دەستخستنی خاکی بچووک بوو. جگە لەوەش ستالین بەشێک لە ناوچەی برێست و ناوچەی بیالیستۆکی بە خۆڕایی و بەبێ داواکاری بەخشی بە پۆڵەندا. بەڵام خۆیان ئەوەندەیان بەدەست نەهێنا. باشترە ئەگەر هەرگیز ئەم شەڕە ڕووی نەدا. ژمارەی دانیشتوانی یەکێتی سۆڤیەت بۆ ١٧٠ ملیۆن کەس دابەزی. وە لە سەردەمی تزار باوک نیکۆلاسی دووەمدا، لە ساڵی ١٩١٤دا پێشتر ١٨٠ ملیۆن کەس بوو. بۆیە باوکی تزاری ڕووسی زیادی کرد، بەڵام ستالین کەمی کردەوە.
  وە ئەڵمانییەکان لە سەردەمی هیتلەردا زۆریان دۆڕاند. هەرچەندە گرتنی ئەوروپا و پۆڵەندا تەنها سی هەزار کوژراوی تێچوو. ستالین لە شەڕی لەگەڵ فینلەندا ١٢٦ هەزاری لەدەستدا، ئەمەش زۆر گرنگترە. بەڵێ بەم شێوەیە دەرکەوت کە فێڵ بووە.
  باش بوو پێش ئەوەی ئەڵمانیای هیتلەر هێرش بکاتە سەر یەکێتی سۆڤیەت، بچیتە ناو جەستەی ستالین. وە شتێک بکە. بەڕاستی، بەڕاستی چی؟ خۆت لێبدە، وەک سوڤۆرڤ-رێزون ئامۆژگاری کرد؟ ئەمەش لایەنە باش و خراپەکانی خۆی هەیە.
  بە تایبەتی لایەنی خراپ ئەوەیە کە سەربازانی سۆڤیەت تەواو ئامادە نین بۆ هێرشکردن. بەتایبەتی تانک و فڕۆکە نوێیەکان وەک پێویست لەلایەن سەربازەکانەوە شارەزا نەبوون. پڵەسەکە ئەوەیە کە ئەڵمانییەکان چاوەڕوانی لێدانی پێشوەختە ناکەن. وە دەتوانرێت بە شێوەیەکی نائاسایی بگیرێن. وە سەربازانی سۆڤیەت زۆر زیاتر و باشتر فێرکران چۆن هێرش بکەن نەک بەرگری بکەن. بەڕێزان پراکتیکی ڕاستەقینە دەریخستووە کە نازییەکان لە هێرشکردن زۆر باشترن لە بەرگریکردن.
  بۆ نموونە ئەگەر نازییەکان بە شێوەیەکی شایستە پێشکەوتنیان کرد و لە پاییزی ساڵی '٤٢دا خاکێکیان گرت کە بەراورد دەکرێت بە دوو ئیمپراتۆریەتی ڕۆمانی. بە خێرایی زەوییان لەدەستدا لە بەرگریدا.
  ئەگەر لە کورسک بولجەوە حساب بکەین، کە دواجار ئەڵمانییەکان هەوڵیاندا هێرشێکی ستراتیژی گەورە ئەنجام بدەن و زەریای شەڕەکە بگۆڕن بە دەستبەسەرداگرتنی دەستپێشخەرییەکە، ئەوا ستالین تەنها نۆ مانگی پێچوو تا ئۆکرانیا و کریمیا کۆنترۆڵ بکاتەوە. باشە ئەگەر گالیسیا بژمێری، ئەوا دەتوانیت یەک دووی تر زیاد بکەیت. بە کۆی گشتی ئەڵمانەکان تەنانەت دوو ساڵ دوای شەڕی کورسکیش نەخایاند.
  بەڵێ، ئەوان تا ڕادەیەک لاواز بوون، خۆیان لە بەرگریدا بینیەوە. وە فوهەر؟ ئەی فوهەر، تەقەی لە خۆی کرد. وە دەڵێن کە ئەوەندە بوێرییان نەبووە کە خۆیان بیکەن - ئەوان یارمەتیدەر بوون!
  ڤلادیمێر پوتین خۆی هەژاند. بەڕاستی جەستە نزیکەی بیست ساڵ لە پێشوو گەنجترە و ئەوەش زۆر باشە. ئەدۆلف هیتلەر کورتە. هەر وەک خودی ڤلادیمێر پوتین. وە ئەمەش ڕێگەت پێدەدات خێراتر لەگەڵ جەستەی نوێ ڕابهێنیت.
  وە بێگومان دەرفەتی گەورەی هەیە. بە تایبەت ئەگەر شانبەشانی ستالین شەڕ بکەیت.
  ئەمەیە کە دەتوانرێت بخرێتە ئەستۆی شەیتانی سمێڵدار کە لە پاییزی ١٩٤٠دا کۆبوونەوەیەکی شەخسی لەگەڵ هیتلەردا نەبووە. ڕەنگە لەم حاڵەتەدا هەردوو دیکتاتۆرەکە هێندە یەکتریان سەرسام بکردایە کە لەبری شەڕ، هاوپەیمانییەک دروست بکرایە. بۆ نموونە لەگەڵ سی چۆنە. هەرچەندە پێش شی ئێمە لەگەڵ سەرۆکەکانی تری چینیشدا ڕێککەوتین. بەڵام هێشتا، مامەڵەکردن لەگەڵ کەسێکی هاوتەمەنی خۆت ئاسانترە لە چاو سەرکردەیەکی گەورەتر یان گەنجتر. بۆ نموونە لوکاشینکۆ و مێدڤێدێڤ لەگەڵ یەکتردا ڕێکنەدەکەوتن. جیاوازییان هەبوو هەم لە تەمەن و چ لە پەروەردەکردندا. مێدڤێدێڤ، کوڕی پرۆفیسۆر، ڕۆشنبیرە، لوکاشینکۆش کوڕی جووتیارێکی بەکۆمەڵە و کێ دەزانێت کێیە.
  پوتین کە باوکی کرێکارێکی سادە بوو و حەزی لە خواردنەوە بوو، لەگەڵ لوکاشینکۆشدا کاتێکی ئاسانتری بەسەر برد. ڕەنگە لەگەڵ سەرکردەیەکی تردا قورستر بووایە. بەتایبەت ئەگەر گەنج و زیرەک بووایە. بۆ نموونە چۆن پەیوەندی پوتین لەگەڵ ماکرۆن سەرکەوتوو نەبوو.
  هیتلەر و ستالین هەردووکیان باوکیان سەرخۆش بوون و هەردوو دیکتاتۆرەکە تووشی هەژاری و زەلیلی بوون و زیندانی بوون. بۆیە دەمانتوانی لە کۆبوونەوەیەکی شەخسیدا بە ئاسانی ڕێکبکەوین. بەڵام بە هۆکارێکەوە ستالین ئەمەی نەدەویست. ڕەنگە نەیویستبێت مامەڵە لەگەڵ کەسێکی قێزەون وەک هیتلەر بکات، بەڵام ئایا ستالین خۆی کەسێکی قێزەون نییە؟ وە لەو سەردەمەدا، ئەوە سەرۆکی یەکێتی سۆڤیەت بوو، و فورەری ئەڵمانیا بوو، کە زۆر خوێناویتر بوو.
  بەڵێ ستالین تا ئەژنۆکانی خوێنی لەسەر دەستەکانی بوو. وە لە ڕیخی سێیەمدا جولەکەکان بە کۆمەڵ نەکوژران و کردەوەی سزای بەرفراوان ئەنجام نەدرا.
  کەواتە هیچ هۆکارێکی تایبەت نەبوو بۆ ئەوەی بە شێوەیەکی شەخسیی کۆببنەوە. بەڵام ئەمە دەیتوانی ڕێگری لە شەڕی نێوان دوو ئیمپراتۆریەتی تۆتالیتاری بکات. وە ڕەنگە جیهانی سەر هەسارەی زەوی جیاواز بووایە.
  یەکێتی سۆڤیەت و ئەڵمانیا و ئیتاڵیا و ژاپۆن دەتوانن هەموو جیهان دابەش بکەن. وە بە لەبەرچاوگرتنی ئەوەی کە ئەوەی داگیرکراوە پێویستی بە شارەزابوون هەیە بۆ ماوەیەکی زۆر، ڕەنگە هیچ شەڕێک لە مێژووی مرۆڤایەتیدا ڕوونەدات، لانیکەم بۆ سەد ساڵی داهاتوو.
  بەڵام ئێستا پوتین لە جەستەی هیتلەردا چانسی ئەوەی هەیە کە بە شێوەیەکی شەخسی لەگەڵ ستالین کۆببێتەوە و قسە بکات. بێگومان هەندێک کێشە دروست دەبن، بەڵام بە ئەگەرێکی زۆرەوە چارەسەر دەکرێن.
  هەرچەندە پرسیارەکە ئەوەیە کە داوای چەند زەوی لە ستالین بکرێت؟ بە سادەیی مەحاڵ و ناڕاستەقینەیە کە لە کاتێکدا کە پێشتر توانیوتە ئەوەندە شت دەست بەسەردا بگرێت.
  خاڵی دووەم ئەوەیە کە یەکسەر ئاگربەست ڕابگەیەنیت، یان سەرەتا سەرکەوتنی نوێ بەدەست بهێنیت؟ هێشتا هێشتا لوتکە نییە. لە کریمیا هێشتا کێرچ نەگیراوە، لە باشووری ڕۆستۆڤ ئۆن دۆنیش. وە هێشتا هەموو دۆنباس لە ژێر کۆنترۆڵی ئەڵمانیادا نییە. وه هه روه ها...
  وە بەڕێزان ئەفریقاش هەیە. پێدەچێت بەم زووانە ئینگلیزەکان لەوێ هێرش بکەنە سەر سەربازەکانی ڕۆمێل؟ پێویستە بەپەلە ئەم ئاراستەیە بەهێز بکرێت. ئاخر شەڕکردن لەگەڵ بەریتانیا بۆ پوتین خۆشحاڵییەکی گەورەیە. بۆ دەستپێکردن پێویستە سەیری ئەوە بکەیت کە ئەڵمانیا چ یەدەگێکی هەیە. ڕەنگە شتێک لە خاکی فەرەنسا و باڵکان وەربگیرێت. لە ڕاستیدا ئەگەر تزاری بولگاریا بۆریس نایەوێت شەڕ لەگەڵ یەکێتی سۆڤیەت بکات، ئەوا لانیکەم شەڕ لەگەڵ پارتیزانەکانی یوگۆسلاڤیا بکات. وە هەروەها لە یۆنان و ئەلبانیا. وە لەڕادەبەدەر فێنک دەبێت.
  جگە لەوەش پێویستە شەڕی کۆی گشتی لە ئەڵمانیا ڕابگەیەنرێت. وە چالاکانەتر کرێکارانی بیانی ڕابکێشن. بەڕاستی ڕەیخی سێیەم هێزی مرۆیی بەشی خۆی هەیە. وە بێگومان پێویستە هەرزەکاران بخرێنە ناو سوپاوە. ئەوان لە گەورەکان خراپتر شەڕ ناکەن و هێزی کارێکی زۆریان نییە. کەواتە زۆر شتی تر هەیە کە دەتوانرێت بکرێت. باشە پێویستە دابەشکاری بیانی لە خۆبەخشەکانەوە دروست بکرێت. ئەڵمانییەکان ئەم کارەیان کرد، بەڵام تەنها کاتێک دەستیان کرد بە دۆڕان لە شەڕەکەدا. سروشتییە ئەوانەی ئامادەن لە پێناو دۆزی بێ ئومێددا خەبات بکەن، کەمیان کردووە. بێگومان لەم ڕووەوە هیتلەر بە شێوەیەکی ناژیرانە مامەڵەی کرد. بە گشتی بێگومان ڕایخی سێیەم و فوهەر بە شێوەیەکی شەخسی پڕ بوون لە هەڵە کە نەیانهێشت لە جەنگی جیهانی دووەمدا سەرکەوتن بەدەستبهێنێت. بێگومان یەکێک لەوانە ئەوەیە کە لە شەڕی لەگەڵ ڕووسیادا، لانیکەم بە شێوەیەکی چالاکانە، پۆڵەندییەکانی بەکارنەهێناوە. بەڵام هەستی دژە ڕووسیا لە پۆڵەندا بەهێزە و نەریتەکەیان بۆ چەندین سەدە دەگەڕێتەوە.
  لێرەدا ڤلادیمێر پوتین خۆی گرت و پێی وابوو هیتلەرێکی باشترە. وە بە هیچ شێوەیەک خەمی ئازارەکانی گەلی ڕووسیا نییە.
  بەڵێ ئەمەیە کە تووشی کێشە بووم.
  بەڵام پیاوەکە لە پاشماوەدا بەهێزە. بۆ نموونە کاتێک سەیری ئاماتۆرەکان دەکەیت کە بە خێرایی شەترەنج یاری دەکەن، پێدەچێت هەڵەکانی هاوبەشەکان زۆر بە ڕوونی دیار بن. بەڵام خۆت لەسەر تەختەکە دابنیشە.
  وە یارییەک بکە. بەڵام لە هەر حاڵەتێکدا پێویستە ئەم دامەزراندنانە بکرێت: سپێر بخرێتە سەر سەرۆکایەتی وەزارەتی چەک و تەقەمەنی، و دەسەڵاتی فریاگوزاری بدرێتێ. زیادکردنی درێژی ڕۆژی دەوام و گواستنەوەی کارگەکان بۆ سێ شۆفت. هەرزەکاران و کچانی تاقانە بۆ ناو سوپا. دابەشکردنی بیانی پێکبهێنێت. چالاکتر هیویەکان کۆبکەرەوە. زیادکردنی بەرهەمهێنانی چەک و دەرهێنانی کەرەستەی خاو. باشە، و زۆر شتی تریش بۆ ئەنجامدانی.
  ژنان بە تایبەتی - ئەوانیش شەڕکەرێکی باشن. وە بۆچی هەم لە شەڕەکاندا و هەم وەک چاودێرانی کرێکارانی بیانی بەکاریان نەهێنن. وە هەرزەکاران، بە تایبەت بچووکترینەکان، دەتوانن خۆیان لە ڕۆڵی پاسەواندا تاقی بکەنەوە. وە پیاوە گەورەکان بۆ پێشەوە. هێشتا لێرە یەدەگێکی زۆر هەیە.
  فڕۆکەوانە ژنەکان خراپ نین و وەک قەناس بەدەست باشن. وە هەروەها لە تانکەکاندا، سێکسی دادپەروەرانە خراپ نییە، بەتایبەتی ئەگەر چارەنووس ئەوە بێت کە ژنان بەزۆری کورتترن لە پیاوان، و چالاکیتر و وریاترن.
  وە هەرزەکاران لەناو تانکەکاندا بە باشی شەڕ دەکەن. پێویستە ئۆتۆمبێلی ئەڵمانی خێراتر و بچووکتر بکەین. ئایا بەڕاستی هێشتا پانتەر نییە؟ بۆچی تانکی ئەڵمانی ئەوەندە قورس دەرچوو، بە گشتی چەکی زۆر بەهێز نەبوو و زرێپۆشی لایەنی لاواز بوو؟ فەسادە، دیزاینەرەکان لێرەدا پێویستیان بە قسەکردنە.
  وە پێویستە تیمی فڕۆکەی T-4 و T-3 لە پێنج کەسەوە کەم بکرێتەوە بۆ چوار کەس. دەتوانیت ئەرکەکانی فەرماندە و بەڕێوەبەری ڕادیۆ تێکەڵ بکەیت. لە شوێنێکدا گوێی لە ئامۆژگارییەکی لەو شێوەیە بوو سەبارەت بە هێزی تانکەکان. باشە چی تر... ئەو کاتە دەتوانیت لەبیرت بێت.
  هەروەها پێویستە هەندێک گۆڕانکاری لە پێکهاتەی فەرمانەکاندا بکرێت. بۆ ئەوەی فەرماندەی گروپەکانی سوپا دەسەڵاتی زیاتریان هەبێت، بەجۆرێک کە جەنجاڵی و هەماهەنگی کەمتر بێت. هەروەها پێویستە ماینشتاین، ئەم ستراتیژیستە گەورەیە، بەرز بکرێتەوە، هەروەها گودێریان کە لە زۆر پرسدا ڕاستی دەکرد. بە تایبەت لەوەی کە مانگرتنەکە لە باڵکۆنی ئۆپەراسیۆنەوە لە بیلاڕووس دەگەیەنرێت.
  پوتین پەیوەندی بە سکرتێرەکەیەوە کرد. ڕایکردە ژوورەوە و مۆری پاژنە بەرزەکانی دا. فۆهرەری تازە درووستکراو شتێکی زۆر تێگەیشتوو نەبوو و دەستی کرد بە دیکتەکردنی فەرمانەکان.
  
  دەستگیرکردن و گەڕان بەدوای ROSA LUXEMBOURG
  تێبینی
  شۆڕشگێڕی بەناوبانگی ڕۆزا لۆکسمبۆرگ دەستبەسەر و دەستبەسەر کرا. لە زیندانی ژناندا دەبێت بەرگەی گەڕانی ورد و ڕێکارەکانی تر و زەلیلکردن و دادگاییکردنی جددی بگرێت.
  . بەشی ژمارە 1
  ژنێکی گەنج بە ناوی ڕۆزا لۆکسمبۆرگ بە فەرمانی کەسی کایزەر ویلهێلم دەستگیرکرا.
  دەستبەند بەسترا و لە ماڵەکە دەرهێنرا. خەڵک بە سەرلێشێواوییەوە سەیریان دەکرد، کاتێک شۆڕشگێڕە قژزەردەکە کە وا دیار بوو تەمەنی نزیکەی سی ساڵ بوو و جەستەیەکی باریک بوو، لەلایەن پۆلیسەوە بە یاوەرییەوە دەهاتە دەرەوە.
  ڕۆز پێڵاوە چەرمەکەی لەسەر بەفری تواوەی مانگی ئازاردا چەقاند و هەوڵیدا دەربڕینێکی ئارام لەسەر دەموچاوی بپارێزێت کە لە ترسدا کاڵ بوو.
  بۆ ئەوەی دڵخۆش بێت و وروژاندنی خۆی نیشان نەدات، مارکسیست دەستی کرد بە گۆرانی وتن؛
  جیهان ساردە - بەفربارین،
  سواڵکەر تەنانەت پیاوێکی دەوڵەمەندە!
  شەیتانەکان حوکمڕانی هەسارەکە دەکەن
  زەوییان کردە دۆزەخ!
  
  ئەگەر دەتەوێت لە خۆشیدا بژیت،
  خۆشبەختی بێتە ماڵی هەمووان!
  زنجیرەکانی کۆیلایەتی وەک تار بشکێنە،
  پاشان جانتاکە پڕ دەبێت!
  
  وڵاتێک هەیە بۆ هەمووان نموونەیە،
  جەنگاوەرێکی بەهێز پێشەنگە!
  شمشێر بۆ وڵاتی باوکی پیرۆزی خۆی،
  بۆ ئەوەی کاکە خراپەکە قسەی زل نەکات!
  
  ئەڵمانیا فەرمانێکە بۆ هەموو جیهانەکان،
  هێزی ژیرترین ڕووناکبیرەکان!
  بەبێ هیچ ڕازاندنەوەیەک دەڵێین،
  خودای گەورە ڕێگای ئێمەی ڕۆشن کردۆتەوە!
  
  وشەی ترسنۆک نازانین،
  ئەگەر سەربازەکە چرپە نەکات، دەترسم!
  ئیمانی ئۆرتۆدۆکس پاک،
  خودا ئیلهام بە عیسا بدات!
  
  بەبێ مەسیح ئارامی لە دڵەکاندا نییە،
  ئەوی درەوشاوە بەرەو شەڕ دەبات!
  بێ ئیمان شەڕ بێهودەیە،
  زیانەکانی کۆنترۆڵنەکراو!
  
  شەیتان وەسوەسە دەکات
  درۆکردن لەگەڵ خەڵکی خۆت - تاقیکردنەوە پێنج!
  بەڵام باوەڕ بە خراپەکاران مەکەن
  هیچ هۆکارێک نیە بۆ خیانەت!
  
  ئێمە وەفادارین بۆ سوێند بۆ گۆڕ،
  فەزا چاوەڕێی نەوەکانمان دەکات - باوەڕم پێ بکەن!
  با کوڕانی شەیتان بڕوخێنین،
  ناتوانێت زەوی دیل بکات!
  
  بۆیە بەخت چاوەڕوانە،
  هەرکەسێک بەهێز بێت - یەزدان ڕزگاری دەکات!
  خودا گەلی ئەڵمانیای خۆشدەوێت،
  بڵێسەی ناو دەمارەکان سەهۆڵەکە دەتوێنێتەوە!
  
  با بگەینە سنوورە بێکۆتاکان -
  با ڕێگای خۆمان پیشانی گەردوون بدەین!
  با بە ڕووخساری خۆمانەوە نەکەوین بۆ ئۆرتۆدۆکسەکان،
  ناپاک ناتوانێت هۆڕنەکە بچەمێنێتەوە!
  لە ڕێگادا ڕۆزا بە کفنی پۆلیس شەقێک لە پشتی درا - دەڵێن هیچ سوودێکی نییە گۆرانییەک بڵێیت لە کاتێکدا ئەڵمانیای کایزەر لە شەڕەکەدا دۆڕاوە. وە کاتێک سەربازانی ڕووسیای تزاری پێشتر چوونەتە ناو وارشۆ، ئەمەش خاڵی وەرچەرخانێکی لە شەڕەکەدا بوو. وە ئەم ژنە ژنە گۆرانی بۆ خۆی دەڵێت.
  ڕۆز بردیانە بینای زیندانی ناوەندی شاری بەرلین. هەموو شتێک لێرە کەم تا زۆر پاک و خاوێنی و ڕێک و پێکە بە شێوازی ئەڵمانی. ڕۆز ئارام بووەوە. زیندانەکەی ئەڵمانیا پاک و خاوێنی دەبێت، و بە ئەگەرێکی زۆرەوە خانەیەکی تاکەکەسی دەبێت کە مێشوولە و مشکی تێدا نەبێت، بە بەشەخۆراک کە یاسا داوا دەکات. وە لەوێ ئەڵمانیا چەند مانگێکی تر تەسلیم دەبێت و ئازاد دەکرێت. وە ڕەنگە تەنانەت لە حکومەتی نوێشدا پۆستی وەزیر وەربگرێت.
  ڕۆز، مۆری پاژنەی پێڵاوەکانی دەکرد، گۆرانی گوت:
  - با وەک دەرگاوان بژیت،
  تۆ وەکو سەرپەرشتیارێک لەدایک دەبیتەوە...
  وە دواتر لە سەرپەرشتیارەوە گەشە دەکەیت بۆ وەزیر،
  بەڵام ئەگەر وەک دارێک داماو بیت -
  تۆ بە باوباب لەدایک دەبیت
  وە تۆ بائۆباب دەبیت
  سەد سەدە تا دەمری!
  ڕۆزا، بۆیە، گرنگی نەدان بە کۆریدۆرەکانی زیندان، بارەکان، قوفڵەکان، تەلی دڕکاوی، وەک شاژنێک ڕۆیشت. ئەو خەیاڵی دەکرد کە فیلم لەسەری دروست بکرێت، فیلمیش لەسەر شەهیدی بەلشەفی دەنووسرێت. وە بەهۆی ئەمەوە چەندە بەناوبانگ و فێنک بوو - مەحاڵە بە وشە وەسف بکرێت، تەنها چیرۆکێکی ئەفسانەییە.
  باشە چۆن لەم دۆخەدا تەنها دەست بە گۆرانی وتن نەکەیت؟ بۆیە دەچیتە زیندان - وەک لە جەژنێکدا.
  وە ڕۆز بەبێ دوودڵی بە دەنگی بەرز گۆرانی دەگوت، وەک ئەوەی شاژنێکی ڕاستەقینە بێت کە لەسەر تەخت دادەنرێت؛
  من ئەندامێکی بوێری کۆمسۆمۆڵم لە دیلدا،
  لەوێ خۆم لە شەڕێکی زۆر تونددا بینیەوە...
  ئەی نیشتمان، بزانە من قەرزەکەت بۆ دەگەڕێنمەوە،
  ماڵەکە پڕ دەکەم لە ئاسوودەیی و ئارامی!
  
  کەمێک دەمزانی - هیچ،
  و بە پێی ڕووت بردم بۆ لێکۆڵینەوە،
  بێگومان فاشیزم شتێکی تەواو چەوتە،
  کراوتەکان بە قامچی دڕندانە لێیان دام!
  
  ڕوتکراوە، نیوە ڕووت لەسەر بەفربارین،
  و بەم شێوەیە بە پیسوگەکاندا بەناو گوندەکاندا تێپەڕین...
  بەڵێ، بۆ ئەوەی فوهەرەکەت تابوتێک وەربگرێت،
  وە لە دوورەوە کۆمۆنیزم دەبینین!
  
  باشترە بۆ ئێمە چاوەڕێی ڕەحمەتی نەکەین،
  وە یەک وشەش بە فاشیستەکان ناڵێم!
  بێهودە لە تووڕەیی کێویدا بیرم لە دزێک کردەوە،
  چ ئەندامێکی کۆمسۆمۆڵی ترسنۆکە!
  
  دوژمنەکانم لەسەر ڕەقەمەکە ڕایانکێشام،
  ئاگر لە ژێر پاژنەی پێمان دەستی پێکرد...
  وە گوێم لە شەڕەکە دەبێت - تۆ شەق لە تەلەکە دەدەیت،
  من ڕێگای خەمەکانی خەڵوزی گەرمم بە چەندین کیلۆمەتر!
  
  دانپێدانان نییە و جەریانیش ترسناک نییە،
  بەرگەی هەر تاقیکردنەوەیەک دەگرم...
  با شۆک بێت بۆ فاشیستەکان -
  وە بۆ من هەر تۆزێک ئازارە!
  
  بە هەموو ئەمانەدا تێدەپەڕم، باوەڕم پێ بکە، بەرگەی دەگرم
  بەو پێیەی زێدی من ڕووسیایە...
  وە دڕندەی فاشیزم دەنێژرێت،
  مەسیح و میسیۆنی سوور دێن!
  
  بەڵێ، دیارە دەزانم، پەتێک چاوەڕێم دەکات،
  ڕەنگە لەسێدارەدانی خراپتریش ڕووبدات!
  وڵات دەبێت لە سفرەوە دەست پێبکات،
  چونکە توڕەیی زۆر هەبووە!
  
  وە دواتر کۆمۆنیزمی گەورە هات،
  لە کاتی یاریکردندا بە دەوری مەریخدا ڕامانکرد...
  با مرۆڤدۆستی لە جیهاندا سەرکەوتن بەدەست بهێنێت،
  چونکە ئێمە زۆر بە سەختی شەڕمان کرد!
  
  ئەو گەردوونەی تۆ دەبیت، هی من بناسە،
  ئەستێرە درەوشاوە بێکۆتاکانی لەو جۆرە...
  هەڵۆیەک کە سەردەمانێک گۆچان بوو،
  هەریەکێک لە ئێمە بە ناساندنی هونەرمەند!
  ڕۆز، بە شانازییەوە، تەنانەت سەرنجی نەدا کە چۆن بەرەو ژوورەکە بردراوە بۆ گەڕان. وە سێ پاسەوانە ژنەکە بە جوڵە لێزان و خووییەکانی پیشەگەرەکانیان دەستیان کرد بە لەبەرکردنی جلەکانی. وە ڕۆزا لۆکسمبۆرگی ئاسمانی سەربەرز خۆی بە تەواوی ڕووت بینیەوە لەبەردەم سێ سەرپەرشتیاری کە بە توندی لە گۆریلا دەچوو.
  تەنیا چەپکە گوڵێکی بە ئازاری پەنجەیەکی گەورە لەسەر سنگی ڕووتی لەسەر بوو کە وشەکانی: "ئۆه، چ مەمە"، باری دەروونی ئەرێنی ڕۆزای ڕەواندەوە و بە شەرمەوە خۆی داپۆشی و هاوار دەکات:
  - چی دەکەیت!?
  ڕۆز بە تایبەت کاتێک ڕووت بوو زۆر گەنج دەرکەوت، کەمەرەکەی تەنک بوو و جەستەی بێ کەموکوڕی بوو.
  بۆیە ماترۆنەکە پێکەنی و وەڵامی دایەوە:
  - هیچ کچێکی تایبەت نییە! خاڵە ئێستا دەستت لێدەدات بۆ شتە حەرامەکان - کونکردن، بڕین، ماددە کیمیاییەکان! باشە، تێبینی نهێنی!
  ڕۆز کە هەوڵی دەدا بە دەستەکانی ڕووتی خۆی داپۆشێت و سەرکەوتوو نەبوو، وەڵامی دایەوە:
  - من هیچم نییە و ئەمەش زەلیل و قێزەونە!
  ماترۆنەکە بە تەوقەی شانی ئەفسەرەوە پێکەنی و بە یەکلاکەرەوە وەڵامی دایەوە:
  - مەترسە! ئەگینا ئازاری زیاتری دەبێت!
  وە دەستە گەورەکان بە دەستکێشی لاستیکی تەنکەوە دەستیان کرد بە گەڕان بەدوای جەستەی ورد و جوان و ئیغراکردندا بەبێ ڕێوڕەسم. دوو پاسەوانی دیکە کە هەروەها پیاوانە و باڵابەرز بوون، بە توندی دەستەکانی ژنە گەنج و کێشراوەکەیان گرتبوو، ڕێگەیان نەدەدا بە دەستەکانی خۆیان بەشە تایبەتیەکانی داپۆشێت.
  ماترۆنە گەورەکە گوێچکەکانی ڕۆزی ڕاکێشا، هەستی کرد و سەیری کونەکانی لوتی کرد. پاشان پەنجە دەستکێشەکانی خستە ناو دەمی. وە زۆر قێزەون بوو، ڕۆزا هەستی بە نەخۆشی دەکرد بەهۆی دەست لێدانی لاستیکەوە. جگە لەوەش بیرکردنەوەیەک سەریهەڵدا کە ڕەنگە ئەمانە دەستکێشی یەکجار بەکارهێنراو نەبن و پێشتریش بەکاریان هێنابوو، دەچێتە ناو بەشە ئینتیمیەکانی ژنانەوە. وە لەم بیرکردنەوانە ڕۆز خەریک بوو ڕشانەوە. تەنها هەوڵێکی تایتانیکی ئیرادە و دوودڵی لە نیشاندانی لاوازی خۆی، ڕێگەی بە ڕۆز دا کە ئازادکردنی ڕشانەوە ڕابگرێت.
  پەنجەکانی گەیشتنە لوولەکانی لووت، لە ژێر زماندا بوون، هەستی بە کۆڵی دەکرد، لە پشت ڕوومەتەکانەوە و تامێکی زۆر قێزەونی لاستیک لە دەمدا مابووەوە. ماترۆنەکە کە تاقیکردنەوەکە لە دەمیدا تەواو بوو، جارێکی دیکە دەستی کردەوە بە وردکردنی مەمکەکانی ڕۆز. بەهۆی دەست لێدانە زبرەکانییەوە، گۆی مەمکی سووری ژنە گەنجەکە ئاوساو و ڕەق بوون.
  پاسەوانەکان پێکەنین و گەمژەیان کرد:
  - باش? حەزپێکردن? دەبینم نازەکانم وروژاندنت دەکەن!
  ڕۆزا لۆکسمبۆرگ گریای:
  - تۆ کۆیلەی! بەو شێوەیە ڕەفتار بکە!
  ژنە ئەفسەرەکە وەڵامی دایەوە و شەقێکی لە دەموچاوی ئەو گەنجە شۆڕشگێڕە دا و تێبینی کرد:
  - جێگای خۆت بناسە وەک یاخی! ئەگەرنا دەتنێرم بۆ خانەیەکی سەهۆڵین - ڕووت!
  دوای ئەوەش بێ شەرمانە بەردەوام بوو لە گەڕان بەناو تەرمی زیندانیەکەدا.
  پەنجە بەهێزەکانی فشاریان خستە سەر ناوکی، ئەمەش وایکرد ڕۆزا لۆکسمبۆرگ لە ئازاردا هاوار بکات. پاشان زۆر زبری و بە ئازار لە ژێر چەناگەی ژنە شۆڕشگێڕەکەدا هەستیان پێدەکرد.
  بەڵام بێئەدەبترین و زەلیلترین شت هێشتا نەهاتبوو. سەرپەرشتیاری پۆلیس فەرمانی دا:
  - قاچەکانت فراوانتر بڵاو بکەرەوە!
  ڕۆز بە دوودڵی گوێڕایەڵی بوو. وە پاسەوانە مێینەکە بە زەقی پەنجە گەورەکەی خستە ناو زێیەوە. پەنجەی گەورە بە دەستکێشەوە، کە بەهۆی ئەو لیکی گوڵەبەڕۆژەی کە لە دەمی گوڵەکەدا بوو، خلیسک بوو، زۆر بە قووڵی دەچووە ناو سکی ژنەکەوە. دیوارەکانی زێ زۆر بڵاوبوونەوە، و بە شێوەیەکی ناباوەر ئازاری هەبوو.
  ڕۆز هاوارێکی کرد و چرچ و لۆچی بوو، هەوڵی هەڵهاتنی دەدا. بەڵام پاسەوانە بەهێزەکان کە ئەزموونێکی بەرچاویان لە گەڕاندا هەبوو، بە توندی گرتیان. پەنجەکانی زیندانیوانەکە گەیشتنە منداڵدان و بەردەوام بوون لە هەڵگرتن. هەم بە ئازار بوو و هەم لە ڕادەبەدەر زەلیلکەر بوو.
  وە سەرپەرشتیاری گۆریلا پیاوانە بەردەوام بوو لە خولانەوەی. لە کۆتاییدا، دوای سوڕانەوەیەکی دیکەی پەنجە زەبەلاحەکە، شۆڕشگێڕە ژنەکە بە شێوەیەکی مەرگانە ڕەش بووەوە و بە هەناسەبڕکێیەوە بێهۆش بوو. سەری بە قژی شۆخەوە کەوتە لایەک.
  ئەو زیندانییەی کە لە لای ڕاستەوە وەستابوو تێبینی کرد:
  - ئەو ژنە تووشی شۆک بووە!
  ماترۆنە گەورەکە زۆر بە لێهاتووییەوە دەستی لە ڕوومەتەکانی ڕۆز دا و مەساجی ملی کرد و بە زەقی چەقۆی لێدا. ژنەکە بە هۆش خۆی هاتەوە. فرمێسک لە چاوەکانیدا لە ئازار و زەلیل بوون. لە زیندانەوە چاوەڕوانی هەموو شتێکی دەکرد، بەڵام بیری لەوە نەدەکردەوە کە بەم شێوەیە پێشوازی لێبکرێت، بە بێ ئەدەبی، وەک ئەوەی مرۆڤ نەبێت، بەڵکو کەمتر لە ئاژەڵێک بێت.
  ماترۆنی باڵا بە میهرەبانییەوە وتی:
  - باشە مەترسە! ئێستا بچەمێنەوە، خاڵۆزاکەت هەست بە کەرەکەت دەکات و خراپترینیش تەواو دەبێت!
  ڕۆز بە دەنگێکی لەرزۆکەوە وتی و فرمێسکێکی خستە سەر زەوی:
  - ڕەنگە نابێت!
  سەرپەرشتیاری گۆریلا بە گریانیەوە گوتی:
  - نەخێر! ئەوە ڕێک ئەوەیە کە پێویستت پێیەتی! با بیکەین!
  زیندانییە بەهێزەکان بە زەقی قۆڵەکانی ڕۆزایان پێچاند و وایان لێکرد لە ئازاردا هەناسەبڕکێ بکات و کێشا. کچەکە خۆی لە دۆخی شێرپەنجەدا بینیەوە. وە جەستەی ڕووتی بە ئارەقە دەدرەوشایەوە، وەک ئەوەی بە ڕۆن چەورکرابێت.
  وە سەرپەرشتیاری گۆریلا بەبێ ڕێوڕەسم دوو پەنجە گەورە و درێژەکەی خستە ناو کۆمی خۆیەوە. وە زۆر بە قووڵی پاڵێکی نایەوە، تا دەگاتە قۆڵۆن. ڕۆز بە ئازار و شەرمەوە هاوارێکی کرد. ژنە زیندانییە زۆر بەهێزەکان بە توندی گرتیان و ڕێگەیان نەدەدا هەڵبێت. وە دەستی بەهێزی سەرپەرشتیارەکە لە کەری شۆڕشگێڕێکی جوان و ئیغراکردندا دەسوڕایەوە.
  ڕۆز گریای و سنگی ڕووتی بەرز بووەوە و کەوتە خوارەوە. وە فرمێسک بە دەموچاوە ماندوو و کاڵەکەیدا ڕژا. گەڕانەکە لە ئەشکەنجە دەچوو، چ ئەخلاقی و چ جەستەیی.
  هەستی دەکرد کە ماترۆنی باڵا دەیەوێت تا دەتوانێت زەلیلی بکات، هەر بۆیەش پەلەیەکی نەبوو.
  ڕۆز بە ددانی شین گۆرانی دەگوت، فرمێسکی ئازار و زەلیلی لە ڕوومەتەکانی دەلەرزاند:
  سەرکەوتن چاوەڕێیە، سەرکەوتن چاوەڕێیە،
  ئەوانەی دەیانەوێت کۆت و بەندەکان بشکێنن!
  سەرکەوتن چاوەڕێیە، سەرکەوتن چاوەڕێیە،
  ئێمە دەتوانین ویلهێلم بشکێنین!
  پاسەوانی گۆریلا پێکەنی و وەڵامی دایەوە:
  - تۆ کچێکی ئازایت!
  وە جارێکی تر پێچایەوە و ئازارێکی زۆری لە کەرەکەیدا دروستکرد و لە کۆتاییدا پەنجە دەستکێشەکەی دەرهێنا کە بە خوێن داپۆشرابوو.
  چاوەکانی چرپاند و دەستکێشە تێکچووەکەی فڕێدایە ناو سەبەتەی زبڵدانەکە و هاوار دەکات:
  - قاچەکانی بپشکنە، گەڕانەکە کۆتایی هاتووە!
  هەستکردن بە بنی ڕووت و سەیرکردنی نێوان پەنجەکانی قاچ بە هیچ شێوەیەک وەک پێشتر زەلیلکەر نییە، کاتێک پەنجەی سکۆپەکە سەرکەوتە ناو زێ و کۆمەوە. بۆیە دەتوانیت شتێکی لەم شێوەیە بەبێ فرمێسک ئەزموون بکەیت.
  گەڕانیان بە ڕۆزا تەواو کرد و هەر بەو شێوەیە، بە ڕووتی و بە پێی ڕووت بردیانە ژووری تەنیشت.
  لەوێ دەستیان کرد بە گرتنی وێنەی ئەو. مێزێکیان پێدام کە ژمارەیەکی لەسەر بوو و بە دیوارێکی سپی دایاننا. بە پرۆفایل و بە تەواوی ڕووخسار و نیوە لای و لە پشتەوە کلیکیان دەکرد. پاشان وێنەیەکی ڕووتی تەواویان گرت، هەروەها لە پێشەوە و دواوە و لای و نیوەی لاوەکی. وە فۆتۆگرافەرەکە پیاو بوو، ئەمەش هێندەی تر زەلیلکەری کرد.
  پاشان ڕۆز خرایە سەر تەرازووەکە. کێشیان کێشا و باڵایان پێوانە و پاشان بە دیوارەکەوە هەڵیانگرت و درێژی قۆڵەکانیان پێوانە. دواتر درێژی پێ و قەبارەی پێڵاوەکەم تۆمار کرد. ئازاری نییە، بەڵام زۆر زەلیلکەرە. جگە لەوەش تەنیا ژن لە ژوورەکەدا نەبوو، بەڵکو پیاوانیش بوون.
  بۆیە پیاوێک و دوو ژن بە پاڵتۆی سپییەوە ڕۆزایان خستە ناو ڕووناکی و دەستیان کرد بە پشکنینی وردی، هەموو مۆڵ و پەڵە و سووتاوی و تایبەتمەندییە تایبەتەکانی لە گۆڤارێکدا نووسی.
  ڕۆز لە شەرم و توڕەییەوە سوور بووەوە. چۆن زەلیلی دەکەن، و چۆن دەتوانیت بەم شێوەیە مامەڵە لەگەڵ ژنێکی گەنجدا بکەیت کە پێشتر بووەتە ئەفسانەی ڕاستەقینە؟ بەڵام ڕەنگە هەر لەبەر ئەوەش بێت کە بەم شێوەیە مامەڵەی لەگەڵ دەکەن، بۆ ئەوەی سەرکردەی چەپی ئەڵمانی زەلیل بکەن.
  کات بە هێواشی تێپەڕی و ڕۆز دەستی کرد بە زەنگ لێدان:
  هەموو جیهانی توندوتیژی لەناو دەبەین،
  تا ناوەڕۆک و دواتر...
  جیهانێکی نوێ، نوێ بنیات دەنێین،
  ئەوەی هیچ نەبووە دەبێتە هەموو شتێک!
  ژنە جلە سپییەکە بە توندی تێبینی کرد:
  - ئێستا تۆ کەس نیت - تەنها زیندانی!
  وە گۆی مەمکی ڕووتی ڕۆزی چەقاند. ڕۆز بە ئارەقەی ساردەوە کاڵ و بریقەدار وەستابوو، گۆرانی دەگوت:
  - ئەمە دواهەمینمانە،
  وە شەڕێکی یەکلاکەرەوە...
  بێ گومان -
  کوڕان فۆڵۆوم بکەن!
  لە کۆتاییدا دووبارە نووسینەوەی نیشانەکان کۆتایی هات. وە بردیانە ژووری تەنیشت. لەوێ ژنێک بە یەکپۆشیەوە فەرمانی دا کە کفنەکانت درێژ بکاتەوە. وە دەستەکانی ڕۆز بە بۆیەی ڕەش ڕشتبوون. دوای ئەوە سەرەتا تەواوی کفنیان چەسپاند، پاشان هەر پەنجەیەک بە تاک بە تاک. دواتر گوێچکەکانی ڕۆزیان چەور کرد - سەرەتا گوێچکەی ڕاست، و پاشان گوێچکەی چەپ. و ئەمەش چاپکرا. پاشان لێوەکان. کە لە ئێستاوە زۆر قێزەونە. کاتێک شتێکی تاریک و تیژ بەسەر لێوەکانتدا دەڕێژن. وە بیدە لە سەر پەرداخێک کاغەزی سپی.
  لە کۆتاییدا چاپ لە پێی ڕووتی ژنێکی جوان وەرگیرا. یەک بەدوای یەک. ئیتر ئەوەندە قێزەون نییە.
  بە ئیسفەنجێکی تایبەت بنی پێمان سڕییەوە بۆ ئەوەی هیچ نیشانەیەکی تێدا نەبێت.
  دوای ئەوە جارێکی تر ڕۆزا بردرانەوە. ئەو لە خەساردا بوو بۆ ئەوەی پێشبینی بکات کە زیندانییە ورد و وردبینەکانی ئەڵمانی چی دیکەی لێدەکەن.
  ئەمجارەیان بردیانە ژووری تیشکی ئێکس. وە وێنەی گەدە و ڕیخۆڵەکانیان گرتووە، کە بە گشتی دەتوانرێت لێی تێبگەین، شوێنی حەشاردان هەیە. وە هەروەها کونەکانی لووتیان لە وێنەکەدا پشکنی. بۆیە هەندێک جار کەپسولی ژەهراوی یان بەردی بەنرخیان تێدا دەشاردەوە.
  کاتێک هەموو شتێک تەواو بوو، ڕۆز هەستی بە هەندێک ئاسوودەیی کرد. لانی کەم ئازاری نەبوو. وە بە جۆرێک ڕادێیت بە ڕووتی بەو شێوەیە بەدەوریدا بڕۆن.
  بەڵام ئیڤا بە ڕووتی بەدەوریدا دەسوڕایەوە و هیچ کۆمپلێکسێکی نەبوو، بۆیە هیچ نیگەرانییەکی لەو بارەیەوە نەبوو. وە بەدەوریدا دەسوڕێتەوە و هیچ ڕوونادات.
  ئەگەری ئەوە زیاترە کە ڕێکارەکان کۆتایی پێبێت. و بەم شێوەیە لە ڕاستیدا بە کۆریدۆرێکی درێژدا بردیان بۆ ژووری دوشەکە. لەوێ لە ژێر چاودێری پاسەوانەکاندا، دواجار ڕۆزا خۆی شۆرد. ئاوەکە گەرم و خۆش بوو، تۆ پیسی ئەخلاقی و جەستەیی لە خۆت دەشۆیت. باشە پاسەوانەکانیش سابوونی حکومەتیان پێدا.
  تەنانەت ڕۆزا دڵخۆش بوو: بە خۆڕایی خۆی بە سابوون دەشوات. پاشان سەقفێکی ئازاد بەسەر سەریدا دەدرێت، هەروەها بەشەخۆراکی زیندانیش. بێگومان ناخۆشە پاسەوانەکان بەو شێوەیە سەیری بکەن، بەڵام جوانە و هیچ شتێکی نییە شەرم بکات.
  ژنەکە بۆیەی ڕەشی لە پێی ڕووتی خۆی شۆرد. ئەو بەهۆی شێوازی ژیانی وەرزشیەوە جەستەیەکی زۆر باشی هەیە - وەک کچێکی گەنج کە مەمکەکانی پتەوە، بەڵام ڕووخساری دەریدەخات کە تەمەنی زۆر گەورەترە. بەڵام لە سی ساڵ زیاتر دەرناکەوێت. ڕۆز شانازی بەوەوە دەکرد کە زۆر باش دەرکەوت.
  بۆیە خۆی شۆرد، هاواریان پێکرد:
  - بەسە، تەواو بکە!
  ئەویش چووە دەرەوە. وە ماترۆنەکە پەنجەکانی خستە ناو دەمی، وەک ئەوەی ڕۆز شتێک وەربگرێت یان بدزێت. وە ژنە زیندانییەکەی تریش هێشتا پەنجەی دەخستە ناو سکی دایکی و کۆمەوە. کە زەلیل و قێزەون بوو. وە ڕەنگە تەنها ڕۆز نەبێت، بەڵکو ماترۆنەکە بە پەنجە ڕووتەکانی سەرکەوت، خۆی بە دەستکێشەوە سەرقاڵ نەکرد.
  ڕۆزا بەرگەی گرت، هەرچەندە هەستی بە زەلیلی و شەرم و تەنانەت ئازاریش دەکرد. نینۆکەکانی ماترۆن زۆر شوێنە ناسک و ئینتیمیەکانی لە سکی دایکی و خاڵی پێنجەمدا دەخڕاند.
  بەڵام دواجار تەنانەت لەگەڵ ئەمەشدا، کاتژمێرە ئازاربەخشەکانی گەڕانێکی تەواو ناپێویست کۆتایی هات.
  وە ڕۆزا دەستبەند کرا و جارێکی تر بردرانەوە. تەنانەت ژنە گەنجەکە بە سەرسوڕمانەوە بیری کردەوە: ئایا بەڕاستی بە ڕووتی لە خانەیەکدا قفڵی دەکەن؟ بەڵام ئەمە ناتوانێت وابێت. بەپێی یاسا بۆی نییە زیندانییەکان بەبێ جلوبەرگ بهێڵرێنەوە. بەڵێ، ناچارن لانیکەم هەندێک پێڵاوی پێ بدەن.
  بەڵام بەڕاستی بردیانە ژووری جلگۆڕین. لەو شوێنانەی کە پێویستە جل و بەرگی فەرمی دەربکەن، ئەگەر مۆڵەتت نییە، دەتوانیت جل و بەرگی خۆت لەبەر بکەیت. ڕۆزا تەنها جلی ڕەنگاوڕەنگی پێدرابوو بۆ ئەوەی جەستەی ڕووتی داپۆشێت. ئەو جلە لەبری ناوی کۆتایی ژمارەکانی تێدا دوردرابووەوە.
  ڕۆز پرسیاری کرد:
  - ئەی شۆرت و سوتانی؟
  ماترۆنەکە بە توندی وەڵامی دایەوە:
  - فەرمانی تایبەتی فەرماندە هەیە، شۆرتی دەرچووی حکومەت و سوتانی پێنادرێت!
  ڕۆز بە سەرسوڕمانەوە پرسی:
  - بۆچی تا ئێستاش ئەمە ڕوودەدات؟
  زیندانەوانەکە بە توندی وەڵامی دایەوە:
  - دەتوانیت خۆتیان پێ هەڵواسیت!
  ئەو گەنجە شۆڕشگێڕە دەستەکانی بڵاوکردەوە:
  - ئایا من ئەوەندە گەمژەم کە خۆم هەڵواسیوە؟ زۆرترینی، چەند مانگێکی تر ئازاد دەبم!
  سەرپەرشتیارەکە بە تووڕەییەوە سەری لە سەری خۆی دانا:
  - هەمووان وا دەڵێن، بەڵام ساڵانێکە لە زینداندان!
  ڕۆز ئێستا تەنها بە جلی ڕەنگاوڕەنگەوە بوو کە دەچووە سەرووی ئەژنۆکانەوە، و قاچی ڕووت و ڕووتی هەبوو.
  ژنە گەنجەکە سەیری ڕەفەکەی کرد. زۆر پێڵاوی جیاواز لەوێ بوو، زۆر سەرنجڕاکێش نەبوو بۆ سەیرکردن. بەڵام پێی ڕووتەکانی بەستوو بوون. ئەو کچە بەهۆی زەلیلبوونی گەڕان و ڕێکارەکانی دیکە تووشی شۆک دەبێت، گرنگی بە زەوییە سارد و شێدار و کۆنکرێتییەکەی زیندانەکە نادات. بەڵام ئێستا تەنها دەلەرزی.
  ڕۆز بە تۆنێکی بەزەییدارەوە گریای:
  - پێم ساردە، لانیکەم هەندێک پێڵاوم پێ بدە!
  زیندانەوانەکە بە توندی وەڵامی دایەوە:
  - فەرمانی تایبەت لە فەرماندە! بەهۆی مەترسی تایبەتی زیندانی سیاسی، لە کاتی دەستبەسەریدا پێڵاو لەبەرکردنت قەدەغەیە، بەو پێیەی دەتوانیت وەک چەکی سەربازی یان فڕێدانی کەلوپەل بەکاری بهێنیت!
  ڕۆز بە ئاهێکەوە تێبینی کرد:
  - بەڵام لە زیندان ئەوەندە ساردە! دەتوانم هەڵامەت بگرم و نەخۆش بم!
  ماترۆنەکە دڵنیای کردەوە:
  - ئێمە نەخۆشخانەیەکی باشمان هەیە! وە بەهەر حاڵ واز لە مشتومڕ بێنە. وە دواتر بە تەواوی قامچیت لێدەدرێت!
  شۆڕشگێڕەکە سەری سوڕما:
  - ئایا شەق لێدان هەڵنەوەشاوەتەوە؟
  زیندانەوانەکە سەری لە سەری خۆی دانا:
  - لە کاتی شەڕدا جارێکی تر ناسێنرانەوە! کەواتە، خۆت زەلیل بکە، جوانی، تەندروستتر دەبیت! وە سەبارەت بە پێی ڕووت، زیندانییەکان بە خێرایی ڕادێن. وە بەم زووانە لە دەرەوە گەرمتر دەبێت، لە ئێستاوە بەهار بووە و هەست بە باشتر بوون دەکەیت. وە ئەگەر هاوڕێت بە گشتی هەیە، با بەشەخۆراکی زیاترت بۆ بنێرن. کەواتە تەنها بەشێکی کەم دەگاتە دەست زیندانییەکان!
  ڕۆز بە توندی سەری لە سەری خۆی دانا.
  - ئەوە دەزانم! ئەڵمانیا بە گەندەڵی لەناو دەچێت!
  زیندانەوانەکە بە گەمژەییەوە گوتی:
  - وەک ڕوسیا!
  ژنە گەنجەکە دیسانەوە دەستبەندی بە مەچەکەکانیەوە بەسترا و بە پێی ڕووت، بە جلی زیندانەوە، وەک کۆیلەیەکی سەردەمی سپارتاکۆس بەناو کۆریدۆرەکانی زینداندا دەڕۆیشت.
  ئێستا کامێرایەک چاوەڕێی ڕۆزا بوو. جگە لەوەش، ئەو یەکێکی باوی پێ باشترە نەک یەک. لە ژوورێکی هاوبەشدا گەرمترە و کەسێک هەیە قسەی لەگەڵ بکەیت. جگە لەوەش ژنان بۆنێکی زۆر خۆشتریان هەیە لە پیاوان و هەستێکی خۆشی لەگەڵیان دەکرد.
  بۆ ئەوەی لانیکەم کەمێک ئەو شتانە بەرز بکاتەوە کە لە ئازار و زەلیل و سەرما لە پێی ڕووتی ژنێکدا کەوتبووە خوارەوە و لە زەوییە ساردەکەی کۆنکرێتی بەستوو بوو، ڕۆز گۆرانی وت:
  زستان لە ئێستاوە هێزی خۆی لەدەست دەدات،
  خۆری بەهار هەڵدێت...
  حیکمەت سروشتی داگیر کردووە،
  لەسەر گەڕان و گەشتێکی زانستی!
    
  چەمەکان زەنگ دەدەن - بەفرەکان دەتوێنەوە،
  لەو شوێنەی کە فەرشی زیوین چەمێکە.
  قەنەفەس لە مانگی ئایاری ساڵی ٢٠١٩دا بە شێوەیەکی شایستە گوڵ دەکات.
  وە هاوڕێیەتیمان ناڕژێت!
    
  ئێمە کچەکانی سروشتمان خۆشدەوێت،
  کاتێک قارچک لە بەهاردا گەشە دەکات...
  نەخێر دەزانی کەش و هەوا خراپە،
  چۆن نیعمەتی مەسیح دەبارێت!
    
  لە بەهاردا سروشت زیندوو دەبێتەوە
  سەهۆڵی بلوری بە کەوتنەخوارەوە تەقیەوە.
  هەسارەکە دەبێتە، باوەڕم وایە، بەهەشت،
  با هیچ ئاگرێکی خراپ دونیا ئاگر تێبەردا!
    
  ئاخر هەر گوڵێک گەردوونێکە،
  هەروەها بەگەکە دەیەوێت بژی.
  باشترین چارەنووس لە هەموویان دروستکردنە،
  بەڵام تۆ کۆترە هەژارەکە کێوی.
    
  چۆن ڕوویدا، ترسێکی زۆر هەیە،
  لەگەڵ جوانیدا ئازارێکی زۆر هەیە...
  هەندێک جار نالە نالە و لە خودا دەپرسین -
  هاوکارمان بن بە خۆشی و خەون!
    
  بەڵام توڕەیی چییە لە دونیادا،
  ئەوەی وەک گەردەلوولێک دەستی کرد بە خولانەوەی ئێمە،
  بەڵام خودا وەڵامی دایەوە - بۆ ئەوەی...
  تۆ وەک ورچێک تەمبەڵی نەبوویت!
    
  ئاخر ئەگەر مۆزەکە خۆی کەوتبێتە خوارەوە،
  تەنانەت ناتوانیت کۆترێک بەکاربهێنیت.
  ڕووخساری پیرۆزەکان لە ئایکۆنەکانەوە سەریان دەجووڵێنن،
  ئەناناس نییە - جاجیمی بچێنە!
    
  باشە کار دەبێتە هۆی سەرکەوتن،
  خێزانەکەمان بەهێزتر دەکات!
  بەڵام من پەلەم نییە لە دۆزینەوەی خۆشگوزەرانی،
  پێویست بە بەخشندەیی ناکات!
    
  پاداشتەکە دێت - هێز دەبێت،
  وە ئەوانەی لە شەڕدا کەوتنە زیندوو دەکەینەوە!
  سزا بەسەرتدا دێت، یەهودا بناسە،
  تۆڵەی درۆ و فریودان ئەکەنەوە!
  دواجار ڕۆز هێنرایە ناو دەرگا گەورەکە، کە ژمارە نەخوازراوەکەی "١٣"ی لەسەر لێدرا. دەستبەندەکان دەرهێنران و ژنە گەنجەکە هەستی بە ئاسوودەیی کرد کاتێک مەچەکی ئازاربەخش و کێشراوەکانی دەشۆرد. بەڵێ دەستبەند بوون لە یەک کاتدا هەم ئازاربەخشە و هەم زەلیلکەر.
  ئەو کچە هێنرایە ناو خانەکە. لە ناوەوە کەمێک گەرمتر بوو لە دەرەوە، گەرمکەرەوە هەبوو. خانەکە دەرکەوت خانەیەکی دووانە و کچێکی تێدابوو کە قژی سووری تێدابوو. تەواو جوان بوو، و لە ژێر بەرگەکاندا دەخەوت. لە خەو هەڵسا، ڕووخساری ناسکی خۆی سوڕاند و پرسی:
  - كچی تازه‌?
  زیندانەوانەکە سەری لە سەری خۆی دانا:
  - سیاسی! پێم وایە بۆ هەردووکتان زۆر سەرنجڕاکێشتر دەبێت!
  ڕۆز تێبینی کرد:
  - من جێگەی نوستنم نییە؟
  سەرپەرشتیاری پۆلیس بە پێکەنینەوە وتی:
  - بۆ ئەوەی زیاتر خۆگونجاندن و زووتر بەڵگە بدەیت، لە بالیف و بەتانی و دۆشەک بێبەش دەکرێیت. ئەگەر لەسەر تەختە ڕووتەکان پاڵ بکەویت، بەستوو دەبیت و زووتر شایەتحاڵی هاوبەش و هاوبەشەکانت دەدەیت!
  ڕۆز بە تووڕەییەوە مۆری پێی ڕووتی خۆی دا و گریای:
  - تۆ ناتوانی چاوەڕێ بکەیت!
  دەرگای خانە قورس و زەبەلاحەکە بە قیژەیەک لە پشتیەوە لێیدا.
  
  جیهانێک بەبێ شەڕی جیهانی دووەم
  تێبینی
  چەمبەرلین هەرگیز دوای هێرشکردنە سەر پۆڵەندا بڕیاری شەڕی دژی ڕەیخی سێیەمی نەدا و فەرەنساش بە تەنیا بەشداری ئەو ململانێیەی نەکرد. دوای شکستی پۆڵەندا و دابەشبوونی نێوان یەکێتی سۆڤیەت و ئەڵمانیای نازی، قۆناغێکی دوور و درێژی ئاشتی دەستی پێکرد و گەشەسەندنی مرۆڤایەتی ڕێگایەکی دیکەی گرتەبەر.
  . بەشی ژمارە 1.
  جیهانێکی تایبەت لە مێژووی بەدیلەوە. تێیدا چەمبەرلین ئەوەندە زیرەک بوو کە دوای هێرشکردنە سەر پۆڵەندا شەڕی دژی ئەڵمانیا ڕانەگەیاند. وە بێگومان فەرەنسا بەبێ ئینگلتەرا نەچووە ناو شەڕەکەوە.
  هیتلەر و ستالین پۆڵەندایان دابەش کرد. پاشان دابەشبوونی دەوڵەتانی باڵتیک و واژۆکردنی پەیماننامەی دۆستایەتی و سنوورەکان ڕوویدا.
  بەڕاستی شەڕێک لەگەڵ فینلاند ڕوویدا. یەکێتی سۆڤیەت، بە تێچووی زیانێکی زۆر، هێشتا توانی بەشێک لە خاکەکە بگرێت و هێڵی بەرگری بشکێنێت و ڤایبۆرگ بگرێت.
  تا ئێستا هەموو شتێک بە باشی بەڕێوە دەچوو. بەڵام هەوڵی وەرگرتنی مۆڵدۆڤا لە ڕۆمانیا تووشی بەرخۆدانی هیتلەر بوو. وەک، ئایا ستالین زۆری ناوێت؟
  بەڵام هیتلەر و ستالین بە شێوەیەکی شەخسیی یەکتریان بینی و ڕێککەوتن لەسەر ئەوەی یەکێتی سۆڤیەت مۆڵدۆڤا بدرێتەوە و ئەمەش کۆتایی دابەشبوونەکە بوو.
  دوای ئەوە ماوەیەکی دوور و درێژی ئاشتی هاتە ئاراوە. ژاپۆن نەیدەوێرا بە تەنیا شەڕ لەگەڵ ئەمریکا و بەریتانیا بکات. لەم نێوەندەدا هیتلەر خەریکی هەرسکردنی پۆڵەندا بوو کە بەشێکی بەرچاوی بوو بە بەشێک لە ڕیخی سێیەم. هەروەها ستالین کە ئیمپراتۆریەتەکەی فراوانتر کردبوو، و ئەزموونی شەڕێکی سەختی لەگەڵ فینلاند هەبوو، نەچووە هیچ شوێنێک.
  لە یەکێتی سۆڤیەت پلانی پێنج ساڵەی سێیەم بە فەرمی جێبەجێ کرا و تێپەڕێندرا. پاشان لە چوارەم دەستمان پێکرد. وە تێپەڕێندرا. وە لە پلانی پێنج ساڵەی پێنجەمدا دەستیان کرد بە کەمکردنەوەی نرخەکان و بەرزکردنەوەی ئاستی ژیان.
  ستالین لە مانگی ئازاری ساڵی ١٩٥٣ کۆچی دوایی کرد... بەپێی هەندێک ڕاپۆرت لەوانەیە ژەهراوی بووبێت. دوای فیتنە، نیکیتا خرۆشۆف دەستی بەسەر دەسەڵاتدا گرت. پاشان کۆنگرەی بیستەم و ئاشکراکردنی کولتوری کەسایەتی هەبوو. وە بیرۆکەی بنیاتنانی کۆمۆنیزم تا ساڵی ١٩٨٠.
  تا ئەم کاتە چەکی ئەتۆمی لە ئەڵمانیا و ئەمریکا و بەریتانیا و یەکێتی سۆڤیەت دەرکەوتبوو.
  هیتلەر بەبێ هۆلۆکۆست وەک سەرکردەیەکی تەواو ئاسایی لە مێژوودا مایەوە. تەنها هەندێک یاسا هەبوون کە مافی جولەکەکانیان سنووردار دەکرد. هەروەها پۆلەندییەکان وردە وردە ڕەگەزنامەی ئەڵمانی و مافی یەکسانیان وەرگرت. لە ساڵی 1955 پارێزگاری وارشۆ ڕاستەوخۆ بووە بەشێک لە ڕیشەی سێیەم. لە ساڵانی شەستەکاندا، هەردوو وڵاتی چیک و پۆڵەندی ڕەگەزنامەی ئەڵمانییان وەرگرت. ئەڵمانیا یەکەم وڵاتی جیهان بوو کە مانگی دەستکردی ڕەوانەی ئاسمان کرد و پیاوێکی بۆ بۆشایی ئاسمان ڕەوانەی بۆشایی ئاسمان کرد.
  وە لە ٢٠ی نیسانی ١٩٦١ یەکەم گەشتی سەرنشین بۆ سەر مانگ بەرزبووەوە. ئەمە ڕووداوێکی گەورەیە.
  ڕەیخی سێیەم وڵاتێکی گەورەیە، ڕەنگە گەورەترین وڵاتی ئەوروپا بێت. کۆماری چیک، سودیتنلاند، نەمسا و پۆڵەندا لەخۆدەگرێت. جگە لەوەش ئەڵمانییەکان بەشێک لە دانیمارکیان بەبێ شەڕ لە سنوورەکانی ساڵی ١٩١٤دا بەدەستهێنا بۆ قەرەبووکردنەوەی پارە. پاشان لەوێش ڕیفراندۆم کرا. لە پۆڵەندا و کۆماری چیک ڕیفراندۆم بەڕێوەچوو. دەسەڵاتێکی گەشەسەندوو و بەهێز لە ڕووی ئابوورییەوە سەریهەڵدا. جگە لەوەش بەریتانیا ڕەزامەندی دەربڕی لەسەر گەڕاندنەوەی نامیبیا لە ئەفریقا بۆ ئەڵمانییەکان، هەروەها بۆ قەرەبووکردنەوەی پارە.
  بەهۆی ئەوەی نزیکەی هیچ شەڕێکی دیکە جگە لە ململانێ لەگەڵ پۆڵەندا نەبوو، هیتلەر ڕەیخی سێیەمی فراوانتر کرد. تاکە کێشەکان لەگەڵ فەرەنسا بوو. ڕاستە بەشێکی بچووکی شاری لۆرین کە زۆربەیان ئەڵمانییەکانن، دوای ڕیفراندۆمەکە گەڕێنرایەوە بۆ ئەڵمانیا. بەڵام سنوورەکانی ساڵی ١٩١٤ نەگەڕێنرانەوە. و ئەمەش زۆرێک لە ئەڵمانییەکانی تووڕە کرد.
  بەڵام فەرەنسییەکان لەگەڵ یەکێتی سۆڤیەتدا هاوپەیمانییەکی سەربازییان کرد و ئەگەر شتێک ڕوویدا، دەبوو لە دوو بەرەدا شەڕ بکەن. ئیمپراتۆریەتی سوور کە خۆی لە جەنگی جیهانی دووەم بەدوور گرتبوو، لە ڕووی ئابوورییەوە زۆر بەهێز بوو، بەراورد دەکرا بە ئەمریکا و ئەڵمانیا و دانیشتووانێکی زۆری هەبوو. بۆیە شەڕکردن لەگەڵیدا مەترسیدارە.
  لەگەڵ ئەوەشدا بەریتانیا ڕێککەوتنێکی لەگەڵ فەرەنساش هەبوو. کە بە پێچەوانەی مێژووی ڕاستەقینە، کۆلۆنیەکانی خۆی پاراست و لە ڕووی سەربازییەوە زۆر بەهێز بوو.
  بەڵام چین بە پارچەپارچە و لاواز مایەوە، لە ڕاستیدا لەلایەن زلهێزە پێشەنگەکانی جیهانەوە بەسەر کایەکانی کاریگەریدا دابەشکرا. ژاپۆن بۆ ماوەیەکی زۆر لە چین شەڕی کرد، و توانی بەشێکی لە ژێر کۆنترۆڵی خۆیدا بهێڵێتەوە. وڵاتانی تریش پایتەختی خۆیان لەوێ هەبوو. یەکێتی سۆڤیەت کۆنترۆڵی بەسەر مەنگۆلیادا هێشتەوە، کە بە فەرمی سەربەخۆیی خۆی پاراست.
  هیتلەر هێشتا لە ژیاندایە. تەمەنی حەفتا و دوو ساڵە. جگەرە ناکێشێت و مەی ناخواتەوە و ڕووەکخۆرە و هەروەها لەسەر ئامێری وەرزشکردن وەرزش دەکات. فۆهەر وەسوەسەی تەندروستی خۆی هەیە. خاوەنی هەردوو کوڕ و کچە - هەرچەندە لە ڕێگەی پیتاندنی دەستکردەوە بەدەست هاتوون. بە تەنیا زیاتر لە سەد کوڕ هەیە. گەورەترینیان لە ئێستاوە تەمەنی حەڤدە ساڵە. ئەستەمە هەڵبژاردنی شایستە بۆ جێنشین. کەواتە فوهەر هێشتا حەزی لە ژیانی خۆیەتی. وە لە ڕیشی سێیەمدا کار بۆ درێژکردنەوەی تەمەنی دیکتاتۆر ئەنجام دەدەن.
  بێگومان تەمەنی حەفتا و دوو ساڵ هێشتا پیاوێکی زۆر پیر نییە. کەواتە فوهرەر حەزی لە کات بەسەربردنیشە. بۆ نموونە شەڕ بەبێ یاسا دەکات.
  بێگومان لەوێدا تا مردن شەڕ ناکەن - ڕەیخی سێیەم تاڕادەیەک شارستانی و سەیرە. وە هیتلەر بە هیچ شێوەیەک وەک ئەهریمەنێک هەست پێناکرێت، هەرچەندە بە دڵنیاییەوە سەرکردەکە تاکڕەوە.
  توانی نزیکەی بەبێ زیان پۆڵەندا بشکێنێت و خاکەکانی فراوانتر بکات و بە کردەوە هیچ شەڕێکی تێدا نەبوو. لەلایەن خەڵکی ئەڵمانیاوە بتپەرستە و لەلایەن گەلانی وڵاتانی دیکەوە ڕێزی لێدەگیرێت. تەنانەت نیکیتا خرۆشۆڤ بە ڕێزەوە مامەڵەی لەگەڵ دەکات. جگە لەوەش یەکێتی سۆڤیەت لە پێشبڕکێی بۆشایی ئاسمان دواکەوت.
  ستالین بێباک بوو بەرامبەر بە موشەک و نیکیتا خرۆشۆف تەنها توانی فڕۆکەوانێک بنێرێتە بۆشایی ئاسمان.
  بەڵام ئێستا ئەڵمانییەکان موشەکێک بەرەو مانگ هەڵدەدەن. وە دوو کچ و کوڕێکی تێدایە. وە ئەوەش زۆر نایاب و سەرنجڕاکێشە.
  بۆ ڕێزلێنان لە ڕۆژی لەدایک بوونی کەشتیی فوهر و هەڵدانی موشەک، ئاهەنگ و ئاهەنگەکانی سەرتاسەری وڵات ڕێکخرا.
  یاریگا زەبەلاحەکەی بەرلین پڕ بووە لە خەڵک. پێشبڕکێی وەرزشی جۆراوجۆر لە ئارادایە. وە بێگومان شەڕ بەبێ یاسا دەکات. ئەوەی هیتلەر زۆر خۆشی دەوێت.
  بێگومان فوهر پیر بووە، بەڵام هێشتا کەم تا زۆر وەک خۆی دەردەکەوێت، هەرچەندە خۆڵەمێشییە و بڕێکی زۆر سەرڕووتاوی لەسەرە. وە سمێڵەکە خۆڵەمێشی بوو، فیگەرەکەش کەمێک چەقۆکێش بوو. فوهر بیست و هەشت ساڵە لە دەسەڵاتدایە. ئەڵمانیا یەکێکە لە ئابوورییە یەکەمەکانی جیهان، ڕەنگە تەنانەت یەکەمیش بێت. ئێستا یەکێتی سۆڤیەت و ئەمریکا و ڕەیخی سێیەم لە ڕووی داهاتی نیشتمانییەوە زۆر لەیەکتر نزیکن. بەڵێ هێشتا بەریتانیا بەهۆی کۆلۆنیەکانیەوە بەهێزە. ژاپۆن دەستی کرد بە بەرزبوونەوە - شەڕی درێژخایەنی لەگەڵ چین ماندوو کرد. بەڵام جیهان فرە جەمسەرییە.
  هیتلەر گەورەیە، بەڵام لە لوتکەدا نییە. ئێستا ئەمریکا سەرۆکێکی نوێ و گەنجی هەیە، جۆن کێنێدی و فەرەنسا و بەریتانیاش فەرمانڕەوای تاڕادەیەک گەنجیان لە دەسەڵاتدا هەیە. نیکیتا خرۆشۆف تەنها سێبەرێکی بەزەییدارە لە بەرامبەر پاشخانی ستالین، هەرچەندە باسی کۆمۆنیزم دەکات.
  ڕەنگە لە هەموو سەرکردەکانی جیهان، هیتلەر ئەفسانەییترین و جەماوەریترین و کاریزماتیکترین و گەورەترین کەس بێت، سەرەڕای تەمەنی، کە هێشتا بریقە و وزەی خۆی لەدەست نەداوە.
  ئێستا لە ڕێگەی شاشەیەکی تایبەتەوە سەیری شەڕەکان دەکات. وە لە سەرەوە مۆنیتەرە ڕەنگاوڕەنگەکان وێنەیەکی کۆلۆسیۆم نیشان دەدەن.
  کوڕێکی قۆز و قژ سپی، نزیکەی دوانزە یان سێزدە ساڵان، بۆ شەڕکردن دێتە دەرەوە. ماسولکەکانی پەیکەرسازی کردووە، تەنها شۆرتێکی وەرزشی و پێی ڕووتی لەبەردایە. کوڕەکە دەستکێشی لەسەر دەستە. وە دەچێتە دەرەوە بۆ مۆسیقاکە.
  وەک لە کۆندا شەڕی شمشێر لە ڕیخی سێیەمدا ڕوونادات. چونکە نیشتیمان نەکەوتە بەربەرییەت.
  بە تەواوی بە پێچەوانەوە ئەڵمانیا بووەتە وڵاتێکی ڕێکوپێکی نموونەیی و کەمترین ڕێژەی تاوان لە جیهاندا و بێکاری سفرە. وە بە جۆرێک ناڕەحەتە بۆی کە خەڵک لە ئەڵقەکەدا بکوژێت.
  کوڕەکە شۆرتێکی شین لەبەردا بوو، و کڕنۆشی بۆ فوهەر و هاوڕێکانی و بۆ هەر چوار لای یاریگاکە دانا. جەماوەرەکە چەپڵەیان لێدا.
  بێژەرەکە ڕایگەیاند؛
  - پاڵەوانی بەرلین کە نازناوی "مشک"ی لێنراوە، لە نێوان منداڵانی خوار دوانزە ساڵاندا شەڕ بۆ بەدەستهێنانی نازناوی پاڵەوانی ڕیخی سێیەم دەکات.
  ڕوونە کە کوڕەکە بە هیچ شێوەیەک خراپ نییە.
  وە دواتر جارێکی تر مۆسیقاکە دەنگ دەداتەوە و شەڕکەرێکی تر دێتە دەرەوە. هەروەها کوڕێک کە نزیکەی هەمان باڵا و کێشی هەبێت. وە هەروەها شۆخ، و زۆر ماسولکەیی. تەنها پانتۆڵی ئارەقەی سوورە، دەموچاوی توندترە. بێگومان هەردوو کوڕەکە سنگ ڕووت و پێ ڕووتە. بە پێی یاساکانی بۆکسێنی فەرەنسی بە دەست و قاچ شەڕ دەکەن.
  کوڕی دووەم ڕاگەیەندرا:
  - جێگری پاڵەوانی ڕیخی سێیەم لە شەڕکردن بەبێ یاسا تا دوانزە ساڵ.
  کوڕەکەش کڕنۆشی بۆ فوهەر، و بۆ هەر چوار لای یاریگاکە. نازناوی "ئەلیگاتۆر"ی لێنراوە.
  ناوبژیوان ژنێکی گەورە و باڵابەرز بوو بە عەزییەکی چەرمەوە. شەڕەکە شەڕێکی پاڵەوانێتی بوو، پانزە قۆناغی هەریەکەیان سێ خولەک بوو. بەڵام بەزۆری خێراتر کۆتایی هات.
  منداڵەکان کڕنۆشیان بۆ یەکتر برد. وە ڕێچکە و خودی هیتلەر گرەویان کرد. بێگومان فوهر گرەو لەسەر کێ دەکات، شتێکی نهێنییە، ئەگەرنا هەمووان هەمان شتەکانی ئەو دەکەن. یان بە پێچەوانەوە...
  ئەدۆلف بە قژێکی خۆڵەمێشی و ماندووییەوە لە دووربینەوە سەیری دەکات. زۆر حەزی لە کوڕانی ماسولکەییە، چونکە پێدەچوو توانای گەڕاندنەوەی هێزیان هەبێت بۆ ستەمکارێکی لەناوچوو. تەنانەت فۆهەر لە جێگایەکدا دەخەوێت کە شێوەی تایبەتی سواستیکای لەسەرە. وە لە دەوروبەری ئەو چوار وەرزشکاری ژنە گەنجن، و چوار هەرزەکار - زۆر ماسولکەیی و بەهێز. وە پێدەچێت هیتلەر لە خەودا بارگاوی بێت بە وزە. جگە لەوەش دیکتاتۆری بەساڵاچوو حەمامێکی شیری بۆ کۆرپە دەکات.
  هەروەها جارجارە فوهەر خوێنی گەنجی بۆ دەگوازرێتەوە - لە کوڕانەوە، بەهێزترین وەرزشوانانی ڕیخی سێیەم.
  هیتلەر نایەوێت بمرێت. وە هەروەها هەندێک پلانی هەیە. خراپە کە یەکێتی سۆڤیەت و فەرەنسا هاوپەیمانی لەگەڵ بەریتانیادان. شەڕکردن لە دوو بەرەدا زۆر سەرگەرمی و خۆکوژییە. ئەڵمانیا پێشتر لە دوو بەرەدا شەڕێکی لەو جۆرەی دۆڕاندووە. کەواتە هیچ سوودێکی نییە هەنگاو بنێنە سەر هەمان ڕەیک وەک ویلیامی دووەم.
  حەز دەکەم لەسەر شەڕێک لە بەرەیەکدا ڕێکبکەوم. یان لەگەڵ ڕۆژئاوا دژی یەکێتی سۆڤیەت یان لەگەڵ یەکێتی سۆڤیەت دژی ڕۆژئاوا. بەڵام بۆ ئەوەی دوو بەرە بە ملتەوە هەڵنەواسێت.
  بەڵام نیکیتا خرۆشۆف نەیدەویست لەگەڵ هیتلەر بچێتە ناو هاوپەیمانییەوە. هەروەها لە فەرەنساش نایانەوێت هاوپەیمانی لەگەڵ دیکتاتۆرێکی پاوانخوازدا دروست بکەن، بەو پێیەی دیموکراسی و گۆڕینی دەسەڵات هەیە.
  وە هیتلەر کاتێکی سەختی بەسەر برد. ژیان تێدەپەڕێت، هێشتا تۆ لە فەرەنسییەکان، یان ڕووسەکان، یان کەسێکی جدیت نەبردۆتەوە.
  هەرچەندە لە لایەکی دیکەوە ڕەیخی سێیەم نزیکەی هەموو ئەو خاکانەی ژێردەستە کرد کە خەڵکی ئەڵمانی زمان تێیدا نیشتەجێ بوون. وە ئێستا ئەڵمانیا بەرفراوانتر و گەورەترە لەوەی پێش جەنگی جیهانی بوو. جیهانییە، بەڵام هێشتا دووەم نەبووە.
  کوڕەکان بە ئیشارەتی گۆنگ دەستیان کرد بە شەڕ. بە دەستی دەستکێش و پێی ڕووت لێیان دەدا. فوهەر بەڕاستی حەزی لێی بوو کاتێک کوڕان لە پانزە ساڵ زیاتر نەبوون و کچان پێی ڕووت بوون. ئەمەش دیکتاتۆرەکەی داگیرساند.
  کوڕان پاژنەی پاژنەی وەها گوڵاو و پەمەیی و کێشێکی جوانی بنی پێیان هەیە. وەرزشین و ماسولکەکانی یارییەکە ئەوەندە دیارن و خوێنبەرەکان دیارن. فۆهر لە نزیکەوە سەیری پێی کوڕەکان دەکات و داگیرساوە. بەڕاستی ئەمە زۆر نایاب و سەرنجڕاکێشە. ڕەنگاوڕەنگ بوون، پێستیان دەدرەوشێتەوە، ماسولکەکانیان شەپۆلاوی دەبن، زۆر نایاب و سەرنجڕاکێشە.
  و بەم شێوەیە کوڕەکان لە یەکتر دەدەن. وە پێی ڕووت بەرەو سەرەوە دەفڕن و بەرگری یان سەر دەدەن. ئاشکرایە کە کێبڵەکانی کوڕەکان جوانن. ئەبسەکان وەک شوکولاتە دروستکراون، سنگەکان وەک قەڵغان و ماسولکەکانی کوڕەکان لە جووڵەدان. سەرنج ڕاکێش.
  هیتلەر ئاهێکی هەڵکێشا. لە گوندەکەدا هێشتا سەرکردە و سەرکردە بوو، بەڵام لە هۆڵی وەرزش کوڕانی تر دۆزی ئەویان گرتە ئەستۆ. وە فۆهرەری داهاتوو کاتێکی سەختی بەسەر برد، و بە شێوەیەکی ڕستەیی لەوێ ڕایکرد.
  بەڵام سەرەڕای ئەمەش هیتلەر منداڵی خۆشدەویست. ئەم کوڕانە زۆر جوانن. وە جەستەی ڕاهێنراویان زۆر ماسولکەییە، پێناسەی ماسولکەکانیش سەرسوڕهێنەرە.
  تەنانەت جێگەی داخە کە دەبێت یەکتر بڕۆن. ئێستا خولی یەکەم کۆتایی هاتووە - کوڕەکان بە ڕێگای جیاوازی خۆیان دەڕۆن.
  هیتلەر پێی وابوو زۆر باشە شەڕ لەگەڵ شمشێردا هەبێت. وە بۆ شەڕڤانان وردە وردە بکەن و خوێن بڕژێت.
  ئەمە بەڕاستی زۆر نایاب دەرچوو. وە دواتر کاتێک کوڕەکە دەکەوێتە خوارەوە، پاژنەی ڕووتی بە ئاسنێکی گەرم دەسوتێنن.
  زۆرجار فوهر لە خەیاڵەکانیدا ئەشکەنجەی خەیاڵی دەکرد. بە تایبەت کە پێی ڕووتی کچان و کوڕان بە ئاگر دەسووتێن.
  وە تەنانەت بە نهێنی وێنەی لەو جۆرەی کێشاوە. بەڵام بەڕاستی کەسی ئەشکەنجە نەدەدا. دەڵێن مەحاڵ بوو سەرۆکی دەوڵەت کە یەکێکە لە گەورەترین وڵاتەکانی جیهان، بۆ شتێکی لەو شێوەیە کز بێت.
  بەڵام فیلمەکان لەسەر ڕێنماییەکانی ئەو دروست دەکران. بۆ نموونە سەبارەت بە شەڕی جیهانی. ڕووسەکان کچێکی ئەڵمانییان لە بەرەی ڕۆژهەڵات گرت. بێگومان جلەکانیان لەبەر کرد و تەنها بە کۆرت و سوتانی بەجێهێشت و بە پێی ڕووت بەناو بەفردا ڕۆیشتن.
  فوهەر ئەم فیلمەی بەدڵ بوو. تەنانەت دوای ئەمەش، گێردای ئەڵمانی شەق لێدرا و لەسەر ڕەقەمەکە بەسترا.
  بەڵێ فیلمێکی جوان بوو. بەڵام فیلمەکانیش بۆ فوهەر لەسەر بنەمای مێژووی ئەڵتەرناتیڤ دروستکران. لەوێ کوڕەکانی هیتلەر یوجێنت لە یەکێتی سۆڤیەت بە دیل گیران. وە هەرزەکارانی چواردە ساڵان کە تەنها شۆرتیان لەبەردا بوو، بەناو بەفر و بەستەڵەکدا لێیانخوڕی. تەنانەت ئاوی سەهۆڵیان بەسەر جەستەی ڕووتی خۆیاندا ڕشت، ئەمەش وای لێکردن سوور ببنەوە.
  هیتلەر ئەمەی بەدڵ بوو. بەڵێ، کاتێک کوڕان ئەشکەنجە و زەلیل دەکرێن، ئەوە هاندەری سادیستێکی شاراوەیە. لە سەردەمی فوهردا، لانیکەم لەم دونیایەدا، مرۆڤەکان لە فڕنەکاندا نەسووتێنران، بەڵام چێژی لە ئەشکەنجە و زەلیلکردن وەرگرت.
  جگە لەوەش جەستەی فۆهەر لە ئێستاوە خراپە. وە وزەکە وەک خۆی نەماوە. وە پێویستە بە شتێک پشتگیری خۆت بکەیت.
  فۆهەر جارێکی تر سەیری شەڕەکە دەکات. جەستەی کوڕەکان بە ئارەقە دەدرەوشێتەوە و ئاسوودەیی ئەو ماسولکانەی کە بەهۆی شەڕەوە گەرم دەبنەوە، هێندەی تر تیژتر بووە.
  تا ئێستا شەڕەکە نزیکەی یەکسانە. هەردوو کوڕەکە کێش و باڵایان یەکسانە. کوڕە ئەلیگاتۆرەکە زیاتر هێرش دەکاتە سەر، بەڵام لێدانەکانی بە شێوەیەکی سەرەکی دەکەوێتە سەر بلۆکەکان. وە ماوس هەندێک جار هێرشی پێچەوانە دەکات.
  هیتلەر بیر لەوە دەکاتەوە کە ئاخر کوڕ بوون چەندە باشە. بەردەوام بە دڵخۆشیەوە پێدەکەنن. ئەم منداڵانە هەمیشە بە هەر هۆکارێکەوە پێدەکەنن و پێدەکەنن. بەڵام پێشتر لەبیری کردووە چۆن پێبکەنێت.
  ئای ئەم پیرییە نەفرەتییە، کاتێک هەموو شتێک لە ڕێگەی هێزەوە ئەنجام دەدەیت. وە خۆشی پێشووی ژیان نەماوە. وە تەنانەت شەڕی گلادیاتۆریش ماندوو دەکات.
  کاریگەری تازە لەسەر گەنجی بابەتێکی ترە. فوهر ملیۆنان کچی هەیە کە ئامادەن دەستبەرداری خۆیان بن، بەڵام نزیکە هیچ ئارەزوویەک نەبێت. تەنها ئەگەر دەرزی تێستۆستیرۆن بخۆیت، هێز و هۆرمۆنەکان زیاد دەبن. نەخێر، پزیشکی لە ئەڵمانیا پەرەی پێدراوە. بۆ نموونە چ ددانێکی نایابیان بۆ فۆهر دروست کردووە - تەنها بریقەیەکی مرواری.
  وە جۆرەها ستیرۆیدی ئەنابۆلیک هەیە. هیتلەر هێشتا پێشبینی دەکات تا سەدەی بیست و یەکەم بمێنێتەوە. ئەوەی ئەڵمانیا خۆی پێش هەموو شتێک پێویستی پێیەتی. وە دواتر ڕەنگە جێنشینێک دیاری بکات. یان ڕەنگە زاناکان ڕێگایەک بدۆزنەوە بۆ ئەوەی نەمری بکەن.
  تاقیگەکان لە ئێستاوە کار لەسەر ئەمە دەکەن. هیتلەر متمانە و ترس دەدرەوشێنێتەوە.
  لێرەدا چەرچڵ لە خۆی گەورەترە، بەڵام هێشتا لە ژیاندایە، تەنانەت ئەگەر بە تەواوی تەندروستیش نەبێت. ڕۆزڤێڵت و ستالین پێشتر مردوون و ڕۆزڤێڵت ماوەیەکی زۆرە لە ژیانیدایە. چەمبەرلین هاوسۆزی ئەڵمانیا بوو. هەرچەندە هەڕەشەی کردنەوەی بەرەی دووەمی کرد لە ئەگەری هێرشکردنە سەر پۆڵەندا، بەڵام هەرگیز نەیوێرا. لە بەرامبەردا فوهر نەچووە شەڕەوە دژی یەکێتی سۆڤیەت. هەرچەندە دەرفەت هەبوو. بەڵام یەکێتی سۆڤیەت تانکی زۆر بەهێزی هەبوو. بەهۆی ئەوەی تەنها شەش فیرقەی هەبوو کە تانکی سووکیان هەبوو، فوهەر نەیدەوێرا لەوێ شەڕ لەگەڵ ئەهریمەنەکە بکات.
  هەرچەندە ئامادەکارییەکان بۆ شەڕ لە ئارادا بوو. لە ساڵی ١٩٤٣ یانەی پانتەرز لە ئەڵمانیا دەرکەوت. ئۆتۆمبێلەکە خراپ نییە، بەڵام زۆر قورسە و گرانە. لە یەکێتی سۆڤیەتدا زنجیرەیەکی کەی ڤی هەبوو. هیتلەر ئەو کاتە نەیدەوێرا شەڕ بکات. فڕۆکەی جێت و مووشەکی FAA لە ڕیخی سێیەم دەرکەوتن. بەڵام کێشەکە چییە؟ دوای مردنی چەمبەرلین، چەرچڵ دەرکەوت و بەرەو نزیکبوونەوە لەگەڵ ستالین هەنگاوی نا. وە لە فەرەنسا حکومەت مەیلی هاوپەیمانی لەگەڵ ئیمپراتۆریەتی سووردا هەبوو.
  هیوا گەورەکان لە ڕەیخی سێیەمدا لەسەر فڕۆکەی دیسکەکان چەسپێندرابوون.
  بەڵام لە واقیعدا ئەوان پاساویان بۆ خۆیان نەهێنایەوە. دەرکەوت کە ئۆتۆمبێلەکان زۆر گرانن و بەرەوڕووی تەقەی چەکی سووک دەبنەوە. ئەوان نەیاندەتوانی جیاوازی لە شەڕەکەدا دروست بکەن.
  لە ساڵی ١٩٤٥ فیلمی Panther 2 دەرکەوت. لەو کاتەدا تانکییەکی زۆر باش بوو. دەمانچەکە ٨٨ ملم و درێژی لوولەکەی ٧١ ملم و زرێپۆشی پێشەوەی کەشتییەکە ١٠٠ ملم و پێشەوەی مەیل و لاکانی ٦٠ ملم مەیل و پێشەوەی تاوەرەکە ١٢٠ ملم و پۆشاکەکەی ١٥٠ ملم ، و لاکانیش شەستن. هەموو شتەکە پەنجا و سێ تۆنە، بزوێنەرەکەی ٨٥٠ ئەسپە. دەرکەوت کە ئۆتۆمبێلەکە بەهێزترین تانکی مامناوەندە لە جیهاندا. هەرچەندە مامناوەندی چەندە ئەگەر کێشەکەی لە پەنجا تەن زیاتر بێت؟
  هیتلەر بەشێکی لەم ئامێرە ڕازی بوو. بەڵام نەدەکرا گەرەنتی لە یەکێتی سۆڤیەت و نە لە فەرەنسا وەربگیرێت. جگە لەوەش ڕۆژئاوا ئیمتیازاتی دا و لە پێناو پارەدا بەشێک لە دانیمارک و بەشێکی بچووکی فەرەنسا و کۆلۆنی پێشووی ئەڵمانیای نامیبیایان ڕادەست کرد. ئەمەش گەلی ئەڵمانیای ڕازی کرد. هەروەها یەکێتی سۆڤیەت بەهێز بوو. لەبری زنجیرەی KV تانکی پێشکەوتووتر لە زنجیرەی IS دەرکەوتن.
  هیتلەر بەردەوام شەڕێکی نوێی دواخست. لە ئەمریکا بە هێواشی کاریان لەسەر بۆمبی ئەتۆمی دەکرد. لە ئەڵمانیاش ئەوانیش زۆر پەلەیان نەبوو، نە لە یەکێتی سۆڤیەت.
  بەڵام تەکنەلۆژیا پەرەی سەند.
  Panther-3 تانکێکی دیکەی زنجیرەیەکی بەسەرچوو بوو. دەمانچەکەی تەنانەت بەهێزتر بوو لە 105 ملم 70 EL، و زرێپۆشی پێشەوەی تاوەرەکە 185 ملم بوو، و ناوپۆشی 150 ملم بوو لەگەڵ لێوارەکان، و لایەکانی 62 ملم بوو. کێشی ئۆتۆمبێلەکان گەیشتە شەست و یەک تۆن. بەڵام کە ئەمەش بە بزوێنەرێکی بەهێزتر کە هێزی ١٢٠٠ ئەسپ بوو قەرەبوو کرایەوە. ئۆتۆمبێلەکە بەم شێوەیە دەرچوو. لە ساڵی ١٩٤٧ کەوتە بواری بەرهەمهێنانەوە. بە دڵنیاییەوە تانکییەکی باشە. بەڵام یەکێتی سۆڤیەت فڕۆکەی T-54یشی هەبوو کە کێشی تەنها سی و شەش تۆن بوو و لە ڕووی زرێپۆش و چەکەوە کەمێک لە ئەڵمانی کەمتر بوو. زرێپۆشی پێشەوەی تاوەرەکە ئەستوورتر بوو - بەقەد ٢٠٠ ملیمەتر. وە دەمانچەکە کەمێک لاوازترە لە 100 ملیمەتر، و خێرایی سەرەتایی پرۆژێکتایل 900 مەتر لە چرکەیەکدا. ئەڵمانییەکە لە ڕاستیدا کالیبەرێکی کەمێک گەورەتری هەیە - 1000 مەتر لە چرکەیەکدا.
  وە دواتر شەڕەکە جارێکی تر ڕووی نەدایەوە.
  فیلمی Panther 4 لە ساڵی پەنجا و یەکەمدا دەرکەوت. شێوازێکی جیاوازی هەبوو. بزوێنەر و گێڕ یەک یەکەن و گێڕبۆکس لەسەر بزوێنەرەکە هەیە. بەرزی تانکیەکە کەم بووەوە. وە ئەنجامەکەی ئۆتۆمبێلێک بوو کە کێشی ٧٠ تۆن بوو، بزوێنەری تۆرباینێکی غازی ١٥٠٠ ئەسپ، و زرێپۆشی پێشەوەی ٢٥٠ ملم و زرێپۆشی لایەنی ١٧٠ ملم، لەگەڵ تۆپێکی ١٠٥ ملم و درێژی بەرمیلەکەی ١٠٠ ئیل. ئەم ئۆتۆمبێلە لە ئێستاوە لە ڕاستیدا قورس بوو و زۆر بەهێز بوو... تەنها تانکی سۆڤیەت IS-7 کە تانکێک بوو کە بە ڕێژەیەکی زۆر کەم بەرهەم دەهات، دەیتوانی شەڕی لەگەڵ بکات. وە فڕۆکەی T-54 زۆر لاوازتر بوو.
  وە لە کۆتایی ساڵی '58، "Panther"-5 دەرکەوت. لە ڕووی ئەستووری زرێپۆش و چەکدارییەوە بەراورد دەکرا بە پانتەر-٤، بەڵام گۆشەکانی مەیلی گەورەتر بوو، و کێشی سووکتر بوو کە شەست و سێ تۆن بوو، لەگەڵ بزوێنەرێکی بەهێزتر کە هێزی ١٨٠٠ ئەسپ بوو. تانکییەکە چالاکتر و مانۆڕێکی زۆرتر بوو.
  ئەمە ئۆتۆمبێلێکی بنەڕەتی ئەڵمانییە. لە یەکێتی سۆڤیەتدا، فڕۆکەی جۆری (IS-7) وەستێنرا. تەنها T-10 وەک ئۆتۆمبێلێکی قورس مایەوە، بەڵام کێشی پەنجا تەن بوو. وە جگە لە T-54 تەنها T-55 دەرکەوت کە کەمێک بەهێزتر بوو لە چەککردندا.
  دەتوانین بۆ ماوەیەکی زۆر باسی تەکنەلۆژیا بکەین. هیتلەر بە شێوەیەکی شەخسی دەستی هەبووە لە وەرگرتنی هەندێک جۆری چەک. نیکیتا خرۆشۆف زیاتر حەزی لە موشەک بوو. هەروەها تانکی موشەک لە ئەڵمانیا دەرکەوتن. ئەوان زۆر بەهێزن، هەروەک ئەوانەی سۆڤیەت. بەڕاستی هیتلەر ویستویەتی بچێتە ناو شەڕەکەوە. هێشتا بۆمبی هایدرۆجینی دروست نەکراوە و بۆمبی ئەتۆمی تاڕادەیەک کەم هەیە. وە دەتوانیت مەترسی بکەیت و بچیتە ناو ململانێ.
  بەڕاستی هیتلەر دەیەوێت لە ڕۆژهەڵات شەڕ بکات. ئیتالیا ئامادەیە دژایەتی یەکێتی سۆڤیەت بکات. لەلایەن کوڕی مۆسۆلینییەوە حوکمڕانی دەکرێت، بەڵام بێنێدیتۆ کۆچی دوایی کردووە. وە کوڕەکەی کە دژە کۆمۆنیست و فاشیستێکی ئایدیۆلۆژییە بە توندی، لەگەڵ ئەڵمانیا، ئامادەیە لەگەڵ یەکێتی سۆڤیەتدا شەڕ بکات، بەڵام بە مەرج. کە فەرەنسا و بەریتانیا بێلایەنی نیشان دەدەن.
  وە ژاپۆن دەتوانێت بەرەیەک لە ڕۆژهەڵاتیش بکاتەوە. وە ئەڵمانیا هێشتا دەتوانێت فینلاند و هەنگاریا و ڕۆمانیا و سلۆڤاکیا بەیەکەوە ببەستێتەوە. ڕەنگە بولگاریا و یوگۆسلاڤیا و تەنانەت سویدیش.
  لەوانەیە لێرەدا هاوپەیمانی لەو جۆرە هەبن. سەرەتا دەبێت هیتلەر فەرەنسییەکان ڕازی بکات کە دەستوەردانیان لەگەڵدا نەکەن. بەڵام ئاسانترە لەگەڵ بەریتانیا ڕێکبکەویت. لەوێش دەڵێن کۆمۆنیزم نییە. وە لە ئەمریکا کێنێدی ئەسپێکی ڕەشە.
  هیتلەر هێشتا گەرمی خۆی لەدەست نەدابوو. بەڵام چوونە ناو شەڕێکەوە لە ڕووی ئەخلاقییەوە قورسە.
  کوڕەکان لە ئێستاوە شەڕ دەکەن بۆ قۆناغی سێزدەهەم. منداڵەکان ماندوو بوون و جوڵەیان سستتر بوو.
  فورێر ئاهێک دەکێشێت. لەگەڵ تەمەندا بڕیاردان بۆ شەڕکردن قورستر دەبێت. منداڵان شەڕانگێزن و شەڕ دەکەن. بەڵام لێدانەکانیان سووک و خۆشن. شەقێکیان لە یەکتر دا و ڕایانکرد.
  بەڵام ئەمە لەگەڵ گەورەکاندا کارناکات. هیتلەر لەم جیهانەدا تەنها یەک شەڕی لەگەڵ پۆڵەندا بردەوە. وە ئەمەش بەس نییە بۆ بیست و هەشت ساڵ حوکمڕانی.
  بەڵام لە لایەکی ترەوە ئەڵمانییەکان خۆیان لە خەسار و زیان بەدوور گرت.
  بەڵام ئەڵمانیا دانیشتووانی زۆرە. بەرزی ڕێژەی لەدایک بوون و زۆر منداڵ.
  لێرەدا کوڕەکان شەڕ دەکەن. وە دەبینیت منداڵەکان هەناسە دەدەن بە قورسی.
  فوهرەکە جارێکی تر بیری کردەوە، ئەمجارەیان لەبارەی فڕۆکەوە. سوپای جێت لە ڕیخی سێیەمدا زۆر گەشەسەندووە. پێشکەوتنی زۆر باش و فڕۆکەی بەرهەمهێنان هەیە. بە تایبەتی ME-462. هەروەها فڕۆکەکە زۆر بەهێز و وێرانکەرە.
  وە لەگەڵ موشەکەکاندا. هەروەها ئۆتۆمبێلێکی زۆر بەهێزە.
  هەروەها هێلیکۆپتەرەکانی شێوە دیسک دەرکەوتن. زۆر جووڵاون و مانۆڕیان هەیە.
  لەلایەن دیزاینەری تانکەوە پەرەیان پێدراوە. هەروەها خاوەنی فڕۆکەی جەنگی TA-383 کە ئۆتۆمبێلی شەڕکەری زۆر باشن. هەروەها ئەڵمانییەکان فڕۆکەی بۆمبڕێژکەری کلکیان هەیە کە توانای بۆردومانی تەنانەت خاکی ئەمریکاشیان هەیە.
  منداڵەکان شەڕەکەیان تەواو کرد. بۆیە کەس نەکەوتە خوارەوە.
  لەسەر خاڵەکان سەرکەوتنەکە بەخشرایە ئەلیگاتۆری جێگری پاڵەوان.
  کوڕەکان بە ڕێگای جیاوازی خۆیان ڕۆیشتن. پاشان کچانی دەستکێشی بۆکسێنیان لەبەردا دەرکەوتن. پێیان ڕووت و بیکینییان لەبەردا بوو.
  شەڕی قۆڵ و قاچیش بڕیار بوو سەرنجڕاکێش بێت.
  هیتلەر دەیویست ڕەیخی سێیەم چەکێکی موعجیزەیی هەبێت. بەڵام تا ئێستا هەموو شتێک سەرکەوتوو نەبووە. ئەڵمانییەکان خاوەنی باشترین تەکنەلۆجیای موشەکن لە جیهاندا. هەروەها پەرەپێدانی بۆمبی هایدرۆجینی هەیە. هێشتا لە هیچ وڵاتێکی جیهاندا دروست نەبووە، بەڵام چەکەکەی ترسناکە.
  فوهەر خۆی لە گەنجیدا وێڵزی خوێندەوە و دەیویست ڕەیخی سێیەم تیشکی گەرمی یان لەیزەری هەبێت.
  بەڵام تا ئێستا نەتوانراوە دامەزراوەیەکی شەڕکەری کاریگەر دروست بکرێت. جگە لەوەی ڕەنگە کوێرکردنی نەیاران، بەڵام تەنانەت ئەوەش زۆر قورسە. هەروەها ڕەیخی سێیەم پەرەی بە دەفرە فڕیوەکان دا. ئامێرەکانی شێوە دیسک کاریگەری شەڕکردنیان نیشان نەداوە. بەڵام بیرۆکەیەک هەبوو کە لەناو ڕەوتی لامینیردا بیانپۆشین کە توێکڵ و پارچە پارچەکان بۆ لایەکان فڕێ بدات.
  ئەمەش واتە دیسکەکە بە تەواوی بێ زیان دەبێت.
  کچەکان بە پێی ڕووت دەستیان کرد بە لێدانی یەکتر. هەروەها وەرزشی و ماسولکەدارن. وە تا ڕادەیەک چالاکانە لێدەدەن.
  و بەم شێوەیە یەکێکیان بە مشتەکانی سێکسی کرد، ئەوی دیکەیان وەڵامی دایەوە. بەڕاستی ئەمە زۆر نایاب و سەرنجڕاکێشە.
  هیتلەر هەناسەیەکی هەڵکێشا و وتی:
  - من بەگێکی بەزەییدار نیم - کیسەڵێکی سوپەر ئەهریمەن.
  وە خەیاڵی ئەوە بوو کە چۆن ئاسنێکی سوور و گەرم پاژنەی ڕووت و گوڵاوی کچەکە دەسوتێنێت. شەڕەکە نەگەیشتە قەبارەی جەنگی جیهانی دووەم، بەڵکو ئاستی خۆی نیشان دا.
  کچەکانی لێرە زۆر نایاب و سەرنجڕاکێشن - تەنها زۆر نایاب و سەرنجڕاکێشە. ئەوان لە بەرزترین چین.
  لە ئەنجامدا شیعر هاتە مێشکی فوهەر؛
  دەربارەی ئەم کچە پێ ڕووتە
  نەمتوانی لەبیرم بچێت...
  وەک بەردەکانی شەقامەکە دەهاتە بەرچاو
  پێستی پێی ناسکەکانت ئەشکەنجە دەدەن!
  بەڵێ ئەمانە کچانی سەرنجڕاکێشن ئاخر.
  لە فیلمێکدا نیشانیان دا کە چۆن جین دارک ئەشکەنجە دراوە. بەڕێزان لەلایەن کەسێکی شۆخ و شەنگی دڵڕفێنەوە ڕۆڵی تێدا دەگێڕدرا. وە ئەشکەنجەدانەکەش سروشتی بوو. وە پێی ڕووتی کچەکەش بە ئاگر سووتا.
  هیتلەر بەڕاستی حەزی لێی بوو. ژانا بە بوێریەوە لەسەر ڕەفەکە وەستا. وە پاژنە ڕووتەکانی بە تاڵە موو داپۆشرابوون. وە جارجارە قامچیەکە دەکەوتە سەر پشت و کونی.
  پاشان بە چەقۆ لەسەر گۆی مەمکی سوورەکەی گرتیان. کە بەڕاستی زۆر نایاب و سەرنجڕاکێشە. چۆن ئەمە هیتلەری داگیرساند.
  بۆ نموونە کچێکی ڕووتیان برد و لەسەر ڕەفەیەک تاریان کرد. وە با بە قامچی چەقۆ لێ بدەین. وە جەنگاوەرەکەش بە ئاسنێکی گەرم سووتێنرا. وە زۆر ئازاری هەیە. بەڵام لە هەمان کاتدا، خۆشە کچێک ئەشکەنجە بدرێت.
  بە تایبەت کاتێک ئاسنێکی گەرم پاژنەی ڕووتت لێدەدات.
  بەڕاستی ئەمە سەرنجڕاکێشە.
  کچەکان شەڕیان دەکرد. وە یەکێکیان، شۆخەکە بە پێی ڕووتی دیکەی لە چەناگەی لێیدا. جوانی قژ سوور کەوتە خوارەوە. ناوبژیوان دەستی کرد بە ژماردن.
  قژ سوورەکە گرژ بوو و بە هەوڵێکی ئیرادە بازێکی دا.
  دیسان شەڕەکە بەردەوام بوو.
  ئەدۆلف هیتلەر بە هێسکی وتی:
  -کەمێک زیاتر، کەمێک زیاتر،
  دوا شەڕ سەختترینە!
  وە دەمەوێت هەموو جیهان داگیر بکەم،
  هەسارە بۆ ئەوەی ئەڵمانیا بکاتە دایک!
  فوهرەکە زۆر باش نەبوو، دەنگیش زەق بوو. بەڵام لە هەر حاڵەتێکدا لە سێدارەدانی دیکتاتۆرێک.
  وە کچەکان شەڕ دەکەن و جەستە ماسولکەییەکانیان بە ئارەقە دەدرەوشێتەوە. دزی سەرسوڕهێنەر.
  فوهر بیری کردەوە، ژنێک کاتێک دەستدرێژی دەکرێتە سەری، چی ئەزموون دەکات؟ ئازار یان ئۆرگازم یان هەردووکی؟
  خۆزگە خۆم ببم بە ژن! وە بڕۆ بۆ پانێڵەکە!
  تەنانەت پێکەنیناوییە!
  ئەگەر بچیتە سەر پانێڵەکە،
  تۆ ئەستێرەی، وەک ئیمانوێل دەبیت!
  وە بە گشتی زۆر باشە!
  ئافۆریزمە باڵدارەکان لە سەری فورێردا دەستیان کرد بە سەماکردن؛
  ئەگەر سنوورەکە گەیشتە ئاژاوە!
  ویژدان گرانترین کاڵایە کە بۆ فرۆشتن نییە - هەرچەندە زۆرێک ئامادەن پارەی زیادە بدەن بۆ ڕزگاربوون لەم بەهایە!
  لە خۆشەویستیدا تەنها شاعیران ئامۆژگاری بەسوود دەدەن!
  خۆشەویستی یارییەکی وەهایە - کە تایەی سێیەمی تێدایە!
  خۆشەویستی چۆن جیاوازە لە ئاهەنگێکی دۆستانە - لایەنی سێیەم هەرگیز بانگهێشت ناکرێ!
  ژمارە سێ هێمای هاوسەنگییە - تەنها لە ژیانی خێزانیدا نا!
  ئیرەیی هەستکردنە بە مرۆڤە کەمتەرخەمەکان - لە مێشکدا لاوازن، تەنانەت بەزەیی بە هەژاراندا دێتەوە!
  دروستکردنی پیاوی بەفر لە دۆزەخدا ئاسانترە لەوەی قەشەیەکی خۆنەویست بدۆزیتەوە!
  پۆپی ڕاستگۆ وەک شەیتانێکی سپی!
  کڵێسا وەک فرۆشگا وایە - بەبێ پارە مەچۆ ژوورەوە!
  مشتەکەت چەندە گەورە بێت، دەستبەندەکان هەر جێیان دەبێتەوە!
  یەک جار لێدان باشترە لەوەی سەد جار بڵێیت!
  زۆربەی کات قازانج لە خۆنەویستی دەکەن!
  دەمێکی تەماحکار دەمی خۆی دەدۆزێتەوە!
  ئەوانەی سێکسیان خۆشدەوێت خاوەنی عەقڵێکی گەشاوە و دڵێکی میهرەبانیان هەیە - چونکە ئامادەن ئەو چێژە لەگەڵ هاوبەشی ژیانیاندا بەشی بکەن!
  شەڕ قوتابخانەیەکی ژیانە - کە باشترە لێی تێپەڕێنیت!
  هونەری شەڕ زۆرترین قوربانی دەوێت!
  مەسیح لەلایەن قەشەکانەوە لە خاچ درا - سەگە خراپەکان تەنها بەهای دارێکە!
  بە دڵنیاییەوە ئیمان سووکە، بەڵام لە جیاتی مۆتەکە دراوەکان ڕادەکێشێت!
  ئەگەر دەتەوێت دەوڵەمەند بیت بانکێک بکەرەوە، ئەگەر دەتەوێت ببیتە دەوڵەمەندترین عەقیدەی دروست بکە!
  فەلسەفە وەک تۆڕێک وایە بۆ گرتنی ماسی زێڕین!
  سیاسەت هونەری فێڵکردنە!
  سیاسەتمەدار جیاوازە لە بکوژ - تەنها لە قەبارەی کرێ!
  پلیکانەیەک لە تەرمی مردووەکان بە ئەگەرێکی زۆرەوە بەرەو سەرەوە دەڕوات!
  شەڕ کێبڕکێی بکوژان و جەلادی ڕەحمەتە!
  ئیمان هەندێک پاکتر دەکات - هەندێکی تر دەوڵەمەندتر!
  سیاسەتمەدار لە ڤۆدکا خراپترە - تێچووی زیاترە، و سەرت یەکسەر دەست دەکات بە درزکردن.
  سیاسەتمەدار وەک لەشفرۆشێک بە زمانی خۆی کار دەکات، بەڵام چێژ کەمتر دەدات!
  سیاسەتمەدار بەردەوام خۆی دەدات، بەڵام کەس ڕازی ناکات!
  قسەی جوان - پۆشاکی ستەمکارێک!
  کاتێک دەوڵەت دەگۆڕێت بۆ جەلاد، پێی دەوترێت نیشتیمانی باوکی پیرۆز!
  ئەگەر سیاسەتمەدارێک زۆر خۆی ببڕێت مانای وایە دەستی بە دوای جزدانەکەتدا دەگەڕێت!
  سیاسەتمەدار: گیرفان دزی یاسایی!
  جیاوازی سیاسەتمەدار و گیرفانباز ئەوەیە کە یەکەمیان لە کاتی دزیکردنەکەدا زۆر زیاتر دەنگەدەنگ دەکات!
  مێژووی ئایینی مەسیحی، و لەڕاستیدا هەر ئایینێک، ئەوەمان بۆ دەردەخات کە شتێک نییە بە ناوی فەناتیزمی باش!
  ڕەتکردنەوەی گوێگرتن، کوشتنە لە ڕۆحدا!
  دراوسێکەت خۆش بوێت نەک ژن و جزدانەکەی!
  کۆیلە ئەوەندە بە گۆچانەکەی ڕاهات کە ئازادی وەرگرت، دەستی کرد بە خنکاندن!
  مشتەکانی چاکە زۆر خێرا گەشە دەکەن!
  ئەوەی تۆوی ناتەبایی دەچێنێت، کارەسات بەخێو دەکات!
  ئەگەر دەتەوێت ڕۆحت ڕزگار بکەیت، خۆپەرستی لە خاچ بدە!
  جیاوازی جزدانێکی بەتاڵ و دڵێکی بێ ڕۆح - ئەم دووەمیان هەڵگرتنی قورسترە!
  خوداکان زۆرن، بەڵام کەس نییە ڕۆحی منی بۆ بڕێژم!
  جیاوازی ئەستێرەی ئاسمان و ئەستێرەی پۆپ چییە - ئەو ڕاستییەی کە ئەستێرەیەکی پۆپ دەتوانرێت بە یەک بەردی کۆبڵس بکوژێتەوە!
  مەسیح هەموو مرۆڤەکانی خۆشدەوێت - تەنانەت بە گوناهەکانەوە، و زۆربەی بەندەکانی ئێستای - تەنها بە جزدان!
  ئەگەر دەتەوێت لە خودا نزیک ببیتەوە، تەماحەکەت کەم بکەرەوە!
  تەنانەت لە بێباکییە ڕواڵەتییەکەی خودای گەورەدا خۆشەویستی هەیە - ئاخر منداڵان پێش هەموو شتێک دەیانەوێت لە ژێر چاودێری دایک و باوکیان ڕزگاریان بێت!
  خودا دوادەخات لە سزادانی خراپە بۆ ئەوەی دەرفەت بدات بە گوناهبار!
  بەهرە و ماندووبوون وەک ژن و مێرد تەنها وەک ژن و مێرد سەرکەوتن لەدایک دەکەن!
  تەنانەت هەنگوینیش تاڵە - ئەگەر تێیدا بخنکێیت!
  فریودان وەک شەراب وایە، نەخۆشکەر و شیرینە و سەختە بوەستێنرێت!
  خۆشەویستی وەک توێکڵی شراپنێل وایە - دڵ دەدڕێنێت، مێشک دەهەژێنێت، گیرفانەکان دەردەچێت، بە لایەکدا دێتە دەرەوە!
  مرۆڤ لە هەندێک ڕووەوە یەکسانە بە خودا - پەروەردگار گەردوونی دروست کردووە، مرۆڤیش گەمژەیی لەدایک کردووە: هەردووکیان بێ سنوورن!
  ئەوەی سەرکەوتن لەسەر خوێن بنیات بنێت، ڕووبەڕووی چارەنووسی بەرازێکی چەقۆ لێدراو دەبێتەوە. هەڤاڵەکانیان دەخۆن - ئەنجامەکەی دڵتەنگ و توڕەیە!
  هەندێک جار باشترین ڕێگا بۆ پاراستنی ناوبانگت، پەتێکە لە ملی! لە هەر حاڵەتێکدا، ڕێگەت پێنادات بکەوی!
  ناتوانیت بۆ ماوەیەکی زۆر لە ژێر ورچێکدا پاڵ بکەویت - دەتچەقێنێت!
  هەندێ جار ژن لە جیاتی بەتانی وەک مامۆس وایە!
  نووسەرێک کە هەوڵی دروێنەکردنی دراوی بانکی بدات، شتی باش و ئەبەدی ناچێنێت!
  وڵاتێکی بێ یاسا وەک جەستەیەکی بێ ئێسکەپەیکەر وایە! تەنها بۆ ئەوەی ئێسکدار نەبێت، هەڵبژاردن پێویستە!
  ئەگەر دەتەوێت شاکارێک دروست بکەیت، پارەی پارە لەبیر بکە!
  لێزانترین فێڵ کاتێکە کە درۆ نەکەیت، بەڵام کەس باوەڕت پێناکات!
  بێگومان شکست بەڵێنی ناخۆشی گەورە دەدات، بەڵام ئەمە تەنها ڕەنگدانەوەی سەرکەوتنی داهاتووە!
  لە شەڕدا ئازایەتی و زیرەکی باش سەرکەوتن دەهێنێت.
  بۆ لێدان، سەرەتا دەبێت بزانیت لە کوێ!
  سکاوت ئاسنگەری سەرکەوتنە!
  هەر گەمژەیەک دەتوانێت پەککەوتە بکات، بەڵام هەموو کەسێکی زیرەک ناتوانێت چاک بێتەوە!
  جەلادی بێئەدەب زۆرن - پزیشکی چارەسەرکەر کەمن!
  هەندێکیان پزیشکن، هەندێکیان جەلاد!
  بەبێ ئازار ئازایەتی نییە - بەبێ ئازایەتی سەرکەوتن نییە!
  بیرۆکەکانی کۆمۆنیزم سنووری گەمژەییە: ئەگەر سەری گەرم و دڵی سارد جێبەجێکردنی خۆیان بگرنە ئەستۆ!
  کۆمۆنیزم سووکە، بەڵام ئەوانە دەسوتێنێت کە زۆر چەورن!
  ئەگەر تاقەتی تەواوت نەبوو، گۆرانی وتن یارمەتیدەرە!
  خەڵک وەک ئاسن وایە - پێش ئەوەی سارد بێتەوە، شێوەی دڵخوازی پێ بدە!
  ئەگەر دەتەوێت جەماوەر بیت، زۆرتر هێز بەکاربهێنە!
  ڕیتینگەکە وەک چیمەنی دۆزەخ وایە - کاتێک بە فرمێسک و خوێن ئاوی دەدەیت گەشە دەکات!
  مرۆڤەکان وەک گژوگیا وان - تا زیاتر لە پێیان بدەیت، بەرزتر گەشە دەکەن!
  یەکڕیزی کلیلی سەرکەوتنە!
  دیسپلین ئامرازێکە بۆ سەرکەوتن! عەقڵ یاری پێدەکات!
  یەکگرتوویی، بوێری، خۆنەویستی کلیلی سەرکەوتن، ئازادی، بەختەوەرییە! بەبێ دیسیپلین سوپا بوونی نییە، بەبێ سوپاش ناتوانیت ئازادی بەدەست بهێنیت!
  کار بەهێزتری کردووین، زیرەکی چەند هێندەکردنی ئازادیمان پێدەبەخشێت، لەگەڵ بەختیشدا بەختەوەری دەهێنین!
  فەرماندە وەک لوتکەی هەرەم وایە - دەبێت تەنها یەک هەبێت، ئەگینا تەنانەت پێکهاتەیەکی وەها بەهێزیش دەڕوخێت!
  ئاغای بنەماڵە هەمان پەیوەندی بە ئازایەتییەوە هەیە کە درێژی قژ بە زیرەکی!
  هیچ ئازایەتییەکی باوباپیرانمان یارمەتی ترسنۆکێک نادات!
  تیغێک کە لە بەهێزترین پۆڵا دروستکراوە، ژەنگ دەدات بە دەستی چەقۆکێش و ترسنۆکێک!
  ترسناکترین چەک کتێبی پیرۆزە لە دەستی چەقۆکێشێکدا!
  سامانی سەرەکی پیاو: هێز، کە هەروەها هۆکاری سەرەکی وێرانکارییە!
  باشترین پیشە لەشفرۆشییە، تۆ بزنس لەگەڵ چێژ تێکەڵ دەکەیت و هەموو جارێک هاوبەشێکی نوێت دەبێت - هیچ ڕۆتینێک نییە!
  سەدەیەک شانازی بە نەسەبی پاڵەوانێکەوە بکرێت، بەڵام کاتێک خۆی لە بەرەکانی شەڕدا دەبینێتەوە، ترسنۆکانە پەلە دەکات بۆ دواوە!
  بوتڵێک ڤۆدکا وەک نارنجۆکێک وایە - لە پێیەکانت دەتکوژێت، مێشکت دەکوژێت، ناوەوەت دەچەقێنێت!
  
  سێگۆشەی خۆشەویستی کوشندە
  تێبینی
  ژنێکی زۆر جوان، ئیلێنا ئامبرامس، نزیکەی سی ساڵ، هاوسەری ملیاردێرێکی بەساڵاچوو لە هەشتاکانی تەمەنیدا. ڕقی لە هاوسەرەکەیەتی، بە تایبەت کە خۆشەویستێکی قۆز و هەژدە ساڵەی نائاسایی هەیە بە ناوی ڤیاچێسلاڤ کۆتۆڤسکی. بە شێوەیەکی ترسناک عاشقی بوو، و چیتر بەرگەی پیرە پیاوە ناشرینەکەی، بەڵام دەوڵەمەندێکی ئەهریمەنیی خۆی ناگرێت. دەیەوێت لە هاوسەرەکەی ڕزگاری بێت و بە بێوەژن هاوسەرگیری لەگەڵ گەنجە نایابەکەی ڤیاچێسلاڤ بکات. بەڵام ئەوەندە سادە نییە. ملیاردێرەکە ئاسایشێکی بەهێزی هەیە، پیرەمێردەکەش خۆی دەیەوێت ژنێکی نوێ بەدەستبهێنێت، بەڵام تەنها بۆ ئەوەی لە تەڵاقدا پارە لەدەست نەدات. فیتنەکە تادێت بەهێزتر و بەهێزتر دەبێت.
  . پێشەکی.
  ئیلێنا ئامبرامس، هاوسەری ئەو ملیاردێرە، ڕقی لە مێردەکەی بووە و بەڕاستی ویستویەتی مێردەکەی بمرێت. پیرەمێردەکە تەمەنی لە هەشتا ساڵ زیاتر بوو، سەرڕووت بوو، چرچ و لۆچی بوو، بەڵام هێشتا تەواو بەهێز بوو. وە هیچ نیازی مردنی نییە. وە تۆ نزیکە لە سی ساڵ، شۆخێکی جوان. وە جەستەیەکی بەهێز سۆز و سێکسی دەوێت.
  ئیلێنا حەزی لە سەردانیکردنی ستریپ بارەکانە بۆ خانمان. پیاوە ماسولکەیی و قۆز و گوێڕایەڵ و ئەندامی نێرینەی گەورە لەوێ سەما دەکەن. وە بەڕاستی حەزی لە سەیرکردنیەتی. بەڕاستی مۆسیقاکە دەژەنێت، کوڕەکان جلەکانیان لەبەر دەکەن، تۆش بە شەهوەتەوە سەیری دەکەیت.
  ئیلێنا لە گەنجیدا وەک پەری شەوانە کاری دەکرد. وە ئەویش لەڕادەبەدەر حەزی لێی بوو. تەنانەت لەگەڵ ناتاشا گەشتێکی بۆ ئەوروپا کرد. لەوێ موکلیان هەبوو: پیاو، ژن و هەندێکجار تەنانەت ئاژەڵیش.
  چەندە هەموو ئەمانە کچەکانی سەرسام کرد. بۆچوونێک هەیە کە لەشفرۆشەکان حەزیان لە پیشەکەیان نییە. بەڵام ئەوە بەندە بە کێ. ئیلێنا و ناتاشا دزێکی زۆر خۆشەویست بوون.
  ئەوان حەزیان لە گۆڕینی کوڕان بوو وەک دەستکێش، و بێڕێزییان بە کچان نەدەکرد. ئەوان بە سۆزەوە بوون بۆ ڕۆڵی نوێی خۆیان.
  پیاوان هەموویان جیاوازن و هەمەچەشنییەکەی زۆر ئیلهامبەخش بوو و کچەکانی زۆر کردە سەر. وە چێژێکی زۆریان لە سێکسکردندا دەبوو لە پێناو چێژ و ئۆرگازمدا. وە دواتر پارە لە ژن و پیاو وەردەگریت بۆ ئەمە، وە پارەیەکی زۆریش!
  ژیانی ئیلێنا خۆش بوو: زۆر سێکس، گرانترین چێشتخانە، ساونا، ئارایشتگا، سۆلاریۆم، مەلەوانگە، گەشتکردن بە جیهاندا. هەموو شتێک پڕ بوو لە خۆشی و کات بەسەربردن. ئیلێنا نەک هەر لە جۆرە نامۆکانی سێکس نەترسا، بەڵکو بە پێچەوانەوە، داگیرسێندرا. بەڕاستی حەزی لە تاقیکردنەوە بوو. وە لەشفرۆشێکی شایستە بوو و لە شوێنی ئەو بوو.
  بەڵام دڵخۆشیەکەی کۆتایی هات. ئاخر ساڵەکان تێدەپەڕن و درەنگ یان زوو لەشفرۆشێک تازەیی و سەرنجڕاکێشی خۆی لەدەست دەدات. وە بە خۆشحاڵیەوە پێشنیاری هاوسەرگیری لەگەڵ مۆیسس ئەبرامز وەرگرت، پیرە پیاوێکی تەمەن نزیکەی هەشتا ساڵ کە بەپێی دەنگۆکان هێشتا تووشی شێرپەنجە بووە. چاوەڕێی ئەوە بوو ببێتە بێوەژن و دەوڵەمەندترین ژن لە جیهاندا. جگە لەوەش کوڕە شەرعیەکەی موسا کۆتایی بە ژیانی خۆی هێنا. ئەوی تریان شێت بوو. وە کچەکەم توانی تووشی ئایدز بێت، ئەویش تەواو قحبە بوو.
  کەواتە هیچ میراتگرێکی ڕاستەوخۆ نەماوە. وە ئیلێنا دەیتوانی چاوەڕێی ئەوە بکات کە گەورەترین سامان بە میرات بگرێت!
  بەڵام لێرەدا کێشەکە، مێردەکە نەمرد. بەڵام بێگومان ئیتر هێزی نەبوو.
  ئیلێنا خەونی بە سێکسەوە بینی. موسا پێی گوت: تۆ ژنە گەنج، دەتوانیت پیاسەیەک بکەیت. بەڵام بۆ ئەوەی ڕۆژنامەنووسەکان بای لێ وەرنەگرن، ئەگینا یەکسەر فێڵە!
  بێگومان بیرۆکەکە بیرۆکەیەکی باشە.
  ئیلێنا دەمامکێک لەبەردایە بۆ ستریپ بارەکە. لەوەش باشترە، بەو پێیەی جەستەی تەواو و بێ کەموکوڕی هەیە. منداڵ نەبووە و سەرقاڵی لەشجوانییە. دەتوانیت بە پارەیەکی کەم پیاوێک بۆی بەدەست بهێنیت. بەڵام ئەمە ئیتر ئەوەندە سەرنجڕاکێش نییە. ئەلفۆنس، ئەمە یارییەکەتە، زۆر خۆشترە کاتێک قحبە بیت. و بۆیە، ئەگەر پیاوێک ئەوەی تۆ دەتەوێت بیکات، ئەوە چیتر وەها وەرچەرخانێک نییە.
  بەڵام ئێستا تازەهاتوویەک سەما دەکات. گەنجێکی زۆر قۆز. هێواش هێواش و بە ڕەوشتەوە خۆی لەسەر شانۆ ئاشکرا دەکات. بەڵێ بەڕاستی چ پیاوێکی قۆزە. قژەکە ئاڵتونییە و ئیلێنا بە ئەزموونەکە بەبێ بۆیاخکردن ڕەنگی ڕاستەقینەی قژ دەبینێت. دەموچاوی زۆر ناسک و جوانە، وەک دەموچاوی کچێک. وە پێستەکە ئەوەندە نەرمە، پاکە، ڕەنگ کراوە. لێرەدا ڕووتە تا دەگاتە مەلەوانگەی. ماسولکەکانی زۆر پێناسە و جوانن. ئەوان گەورە نین، بەڵام دیزاینێکی هێندە ڕەسەن و هاوسەنگیان هەیە کە بە سادەیی شێتت دەکات!
  ژنانی تەمەن جیاواز بە شێوەیەکی ڕستەیی خەریکی قیژە. وە پارەیان خستە ناو مەلەوانگەکانیەوە. وە کامڵبوونی پیاوسالاری گەنجەکە لە بەرزبوونەوەدایە، کامڵیەکی وەها گەورەی هەیە.
  ئیلێنا دەستی جووڵاند:
  - ئەو هی منە! بۆ خۆم دەمەوێت!
  خزمەتکارەکە تێبینی کرد:
  - ئەمە یەکەم نمایشە لە ستریپ باردا. وە بەپێی داب و نەریت دەخرێتە زیادکردنەوە، ژنەکەش بۆ شەوەکە دەیکڕێت. ئامادەی هەندێک پارەی کاش دەربهێنیت؟
  ئیلێنا سەری لە سەری خۆی دانا:
  - پیاوەکە لە زیادکردنێکی ئاشکرادا دەفرۆشرێت؟ ئەمە مەزنە! بێگومان من ئامادەم!
  . بەشی ژمارە 1.
  ستریپ بارەکە یەک پڵەسی هەبوو: تەنها ژنان ڕێگەیان پێدەدرا بچنە ناویەوە. وە ڕوتکەرەوەی نێر لەلایەن ژنانەوە بەکرێ دەگیران بۆ پارە. بۆیە خەڵکێکی زۆر هەبوون کە دەیانویست لەوێ کار بکەن. لە ڕاستیدا بۆ پیاو، بەتایبەتی گەنج، کاتێک هۆرمۆنەکان یاری دەکەن، سەماکردن، ڕووتی بۆ ئافرەتان و تەنانەت سێکسکردن لەگەڵیان و پارەی بۆ وەربگرێت، چیرۆکێکی ئەفسانەییە!
  سلاڤکا بە شێوەیەکی نائاسایی قۆز بوو و هەروەها هونەری جەنگی دەکرد. وە جەستەی بە سادەیی لە جەستەدا تەواو بوو، و چالاکی بوو. سەما و جوڵەی باشی دەزانی، لەگەڵ کشانی نایاب. تەنها کابرایەکی تەواو بۆ ستریپ بار.
  بەڵام سلاڤا لە پەیمانگاکەدا بە باشی خوێندوویەتی و حسابی پیشەی دەکرد. وە هیچ ئارەزووی تایبەتی نەبوو بۆ ئەوەی ببێتە جیگۆلۆ. بەڵام باوکی پارەیەکی زۆر قەرزاری مافیاکانە. وە زۆر گرنگ بوو بڕی پێویست و بە خێرایی بەدەست بهێنرێت. ئەگینا تۆڵەی باندەکان ترسناک دەبێت.
  وە سلاڤکا بڕیاریدا هەوڵی ئەوە بدات لە باڕێکی ستریپتیزدا پارە پەیدا بکات. جگە لەوەش هەمووان دەیانگوت جوانییەکەی چ دەموچاو و چ جەستەی سەرسوڕهێنەرە.
  سەری باری ستریپتیز ژنێکی قژ سوور بوو کە وا دیار بوو تەمەنی نزیکەی سی و پێنج ساڵ بوو. تەواو نازدارە. لە نێوان چەندین کاندیددا هەڵیبژارد. وردتر بڵێین سەرەتاییەکە لەلایەن یاریدەدەرێکەوە ئەنجامدرا. بیست پیاو بە یەکجار کە دەیانویست ببنە ڕوتکەرەوە، دەبوو بە مۆسیقاکە جلەکانیان لەبەر بکەنەوە. وە نزیکەی هەموو کەسێک یەکسەر لەناوچوون.
  یەکسەر حەزی لە سلاڤا بوو. گەنجێکی زۆر قۆز. وە چەندە بە ڕەوشتەوە دەجووڵێت و خۆی بە جوانی ئاشکرا دەکات، تەنها موعجیزەیەکە. ئاخر تۆ پشتێنێکی ڕەشیت لە کاراتێدا، وە دەزانیت چۆن بجوڵێیت و هاوسەنگی بپارێزیت.
  یاریدەدەرەکە خۆی لەم دواییانەدا لەشفرۆش بووە، نیگارکێشاوە، دیار نییە تەمەنی چ تەمەنێکە. وە گەنجە نازدارەکانی زۆر خۆشدەویست.
  تەنها لە سلاڤکای پرسی:
  -هەژدە ساڵان؟
  سەری لە سەری خۆی دانا:
  - تەنها ڕۆژێک پێش دوێنێ ڕوویدا!
  ژنە ڕەنگاوڕەنگەکە تێبینی کرد:
  - وە لە ڕواڵەتدا لە هەرزەکارێک دەچێت! بێگومان ئەمە تەنانەت باشە! زۆرێک لە ژنان، بە تایبەت ئەوانەی تەمەنیان گەورەترە، کچانی گەنجیان خۆشدەوێت. بەڵام لەوانەیە کێشەمان لەگەڵ پۆلیسدا هەبێت... - مۆری پاژنەی پێی دانا. - باشە پاسپۆرتەکەت پیشان بدە.
  سلاڤکا کشایەوە. ژنەکە سەیری بەرواری لەدایکبوونی کرد و لێوی دا و وەڵامی دایەوە:
  - سەمەرە! پارەی گەورە کۆدەکەیتەوە. لەسەدا بیست و پێنجی داهاتەکەی بۆ ئێوەیە، ئەوەی تر بۆ ئێمەیە.
  گەنجەکە بە قیژەقیژەوە وتی:
  - بەس نیە!
  ژنەکە بە گەمژەییەوە گوتی:
  - ئەمانە هێشتا بارودۆخی باشن. ئێمە کۆشکێکی تەواومان هەیە. جگە لەوەش لێرەدا دەوڵەمەندترین ژنانی مۆسکۆ دەخەینەڕوو. ئایا دەزانن چەند پارەت پێدەدەن گیگۆلۆ؟ بۆیە مەبە بە سەگی خۆڵەمێشی!
  سلاڤکا کڕنۆشی دا. ژنەکە بەڕاکردن هاتە لای و دەستی خستە ناو کۆرتەکەیەوە. لە دەست لێدانی پەنجەکانی نوێنەری ڕەگەزی بەرامبەرەوە، کامڵبوونی پیاوسالاری گەنجەکە لە یەک کاتدا ئاوساوە. وە گەورە و سەخت بوو.
  ژنەکە ددانی ڕووتکردەوە:
  - تۆ ئەسپێکی میزاجیت. پێم وایە لەگەڵ سێکسی دادپەروەردا چێژ لە سەرکەوتن وەردەگریت.
  سلاڤکا سەری لە سەری خۆی دانا. وە هەستم بە ئارەزوویەک دەکرد لەناو خۆمدا. جەستەیەکی گەنج و تەندروست بە شێوەیەکی ڕستەیی پڕ بووە لە هۆرمۆنەکان. تەنانەت ئەگەر ئەم ژنە زۆر خۆش نەبێت سەیری بکەیت. بەڵام کیرەکەی وەکو چەقۆیەک وەستاوە، و دەیەوێت لە دارەکەیدا بکوژێت.
  زەردەخەنەی کرد و سەری لە سەری خۆی دانا:
  "من و تۆ جارێکی تر خۆشەویستی دەکەینەوە، قۆز!"
  پاشان سلاڤکا بە تەنیا لەبەردەم خاتوونە قژ سوورەکەیدا سەمای دەکرد. سەیری ئەو گەنجەی دەکرد لەکاتی سەماکردندا جلەکانی لەبەر دەکات. بەڵێ، بەڕاستی جێگەی سەرنجە.
  پاشان کاتێک گەنجەکە لەناو سندوقی مەلەکردنەکەیدا مابووەوە و هەروەها پەرۆش بوو، ئەویش بازێکی دا بۆ لای. بە دەستی ئەو کامڵییەی گرت و بە پەنجەکانی وردی کرد. کابرا قۆزەکە گەرم و سەختی هەبوو.
  قژ سوورەکە سەری لە سەری خۆی دانا و تێبینی کرد:
  - باش! ئێستا مەلەوانگەکانت داکەنە.
  کابرایەکی زۆر قۆز و ماسولکەیی و دڕاو ئێستا بە تەواوی ڕووت لەبەردەمیدا وەستابوو. وە شەفتەکەی ئاوساوە. سلاڤکا هەستی بە تێکەڵەیەک لە شەرمەزاری و وروژاندنێکی چڕ کرد. وە چەندە قۆز بوو.
  ژنە قژ سوورەکە لێوی لێدا. هەستی بە پەلەقاژەی ئارەزووی هێندە بەهێز دەکرد کە ئیتر نەیتوانی بەرگەی بگرێت. دەستی کرد بە دڕاندنی جلەکانی.
  وە دەرکەوت کە ئەو کچە ڕووتە.
  ژنێکی تا ڕادەیەک چەور، بەڵام تەواو بەهێز و ماسولکەیی لە قۆناغی سەرەتاییدا. وە مەمکەکانی گەورە و پتەون. بۆ گەنجێک کە لە لوتکەی زیادە سێکسیدایە، بێگومان ئەمە وەسوەسەیەکی گەورەیە.
  سلاڤکا بەرەو ڕووی هەنگاوی نا و نزیکەی یەکسەر هاتە ژوورەوە. ئەو خۆشەویستێکی بە ئەزموون نەبوو، و بە شێوەیەکی گەنجانە بێ ئەدەبی مامەڵەی دەکرد. بەبێ ئەوەی کات بەفیڕۆ بدات لەسەر سۆز.
  بەڵام خاتوونە قژ سوورەکە پێشتر وروژابوو و دوای دەستدرێژی سێکسی سکی تەڕ بوو. بۆیە داری گەورە و گەرم بە ئاسانی دەچووە ژوورەوە.
  وە هەستێکی زۆر خۆش بوو، ژنە قژ سوورەکە لە ئیکستازیدا گریای. سلاڤکا دەستی کرد بە لێدانی بەهێز. زیاتر لە جارێک خۆشەویستی لەگەڵ کچان کردبوو.
  بەڵام زۆربەیان بێ ئەزموون و گەنج بوون. بەڵام بۆ ژنێکی پێگەیشتوو فێری هونەری خۆشەویستی بکات.
  سەرەڕای ئەوەش، گەنجەکە بە دەستەکانی مەمکی پڕی ئەو ژنە قژ سوورەی لێدەدا و تەنیا بە شێوەیەکی ئینتێستیڤ ڕیتمێکی دروستی هەڵبژارد. قژ سوورەکە بە نالەیەکی کێویەوە هات. پاشان کابرایەکی قۆز و قۆز لەناو چەمێکی شۆربای سپیدا تەقیەوە. وە قژ سووریش ئۆرگازمێکی دیکەی لە تۆوی سووتاوەوە ئەزموون کرد.
  ئەندامی نێرینەی سلاڤکا هێشتا وەستابوو، بەڵام ڕاستەوخۆ دوای تەقینەوەکە، سەری دەست دەکات بە خوران بەهۆی دەست لێدان.
  سەرۆکی یانەی ستریپ سەری لە سەری خۆی دانا.
  - وە تۆ باشیت! تەنها هێشتا بێ ئەزمون، بەڵام فێرتان دەکەین! تا ئێستا کچێکت بە زمانت تێر کردووە؟
  سلاڤا سەری لەقاند:
  - نەخێر!
  قژ سوورەکە پێکەنی:
  - وە پێویستە تۆش بتوانیت ئەم کارە بکەیت! زۆرێک لە خانمان بەڕاستی حەزیان لە کونیلنگوسە! لەبیرت نەچێت پارەت پێدەدەن و مافی ئەوەیان هەیە داوای ئەوە بکەن کە چێژیان بۆ دەهێنێت!
  سلاڤا چاوی بڕییەوە:
  - قێزەونە!
  ژنەکە پێکەنی و وتی:
  - باشە، پێویستە چەقۆیەک بدەیت؟ وە زۆرێک لە خانمان بە چێژەوە کۆتایی بە پیاوان دەدەن! کەواتە با هەر ئێستا کلیتۆرەکەم لێبدەین و بە لێهاتوویی بیکەین!
  گەنجەکە چاوی بڕییەوە:
  - یان ڕەنگە بەبێ ئەو باشتر بێت!
  قژسوورەکە چاوەکانی بڕیقاندەوە:
  - ئەوا من تۆ بەکرێ ناگرم! وە قازانجێکی زۆری هەیە، وە دەگمەنە پیاو بتوانێت بەدەستی بهێنێت. باشە باشە سەد دۆلاری ترت پێ دەدەم!
  وە ژنەکە پارەیەکی سەد دۆلاری دەرهێنا. وە ئاماژەی بەوەشکرد:
  - ناچار دەبیت زۆر بە زمانت کاربکەیت، بۆیە فێربە، قوتابی!
  سلاڤا بە داوای لێبوردن پرسی:
  - باشە، لانیکەم خۆت بشۆ...
  قژ سوورەکە سەری لە سەری خۆی دانا:
  - باشە! تەنها لە پێناو گەنجێتی ئێوە و لەوەتەی ئەمە یەکەمجارە. بەڵام لەبیرت بێت، ئەگەر ژنێک داوای لێکردیت و پارەت پێدا، هەموو ئاواتەکانی و بەبێ هیچ ئیحراجێک جێبەجێ بکە.
  ئەویش بە ڕووت و کێشراو و پۆرتلییەوە بەرەو دوشەکە ڕۆیشت. بارانەکەی بە دەستەوە گرت و ئاوە گەرمەکەی داگیرساند. هەستم کرد سپێرمەکە لە زێیەوە دەشۆرێت. وە زۆر دڵخۆش بوو.
  ئێستا دەبێت گەنجێکی زۆر قۆز بەڵام بێ ئەزموون فێری هونەری جیگۆلۆ و چۆنیەتی پێدانی چێژ بە ژنان بکەین.
  وە هەروەها پێویستە بتوانیت ئەم کارە بکەیت. زۆرێک لە پیاوان بێزارن لە کارکردنی زمانیان لە سکی ژندا. تەنانەت بۆ ئەوان بە بەفیڕۆدان دادەنرێت. هەرچەندە زمانی پیاو دەبێتە هۆی چێژێکی بەرچاو.
  تەنانەت هەندێکیان بەهۆی ئەمەوە ڕەتیانکردەوە وەکو ستریپەر کار بکەن. وە ئەم نێرانە بیر لە چی دەکەنەوە، کە تەنها دەتوانن چەقۆکەیان بخەنە ناو سکی دایکیەوە و گۆی مەمکی کچە گەنجەکان مەساج بکەن.
  نەخێر، گەنجەکە دەبێت بە پارە خزمەت بە خانمە پیرەکە بکات و هەموو خواستی موکلەکان بەدی بهێنێت. بێگومان ژمارەیەکی زۆر لە ژنە گەنجەکان هەن کە دەچنە ستریپ بارەکان، یان ژنانی تەمەن ناوەڕاست کە لە دۆخێکی باشدان. ژنانی پیر زۆرجار موکلیفی نین، ئارەزووەکە لەگەڵ تەمەندا نامێنێت و داپیرەش ئەخلاقێکی بەهێزتریان هەیە. بەڵام ستریپەرەکان دەبێت لەگەڵ ئەوانیش کار بکەن.
  وە بێگومان ئەرکی سەرەکییان ئەوەیە کە چێژ بەخشین نەک بۆ خۆیان، بەڵکو بۆ ژنەکە. بۆ ئەوەی جارێکی تر داوا بکات و پارە بدات. وە لێرەدا بێگومان گیگۆلۆکان پێویستیان بە لێهاتوویی هەیە.
  ڕەنگە زیاتریش، بۆ ژنە لەشفرۆشەکانی ناو پانێڵەکە. وە پێویستە لەوە تێبگەیت کە نوێنەرانی ڕەگەزی دادپەروەر بوونەوەرێکی ناسکن، هەندێکجاریش پێویستە بە مێشکت سەرنجیان ڕابکێشیت و گفتوگۆیەک بپارێزیت. بۆ نموونە هەندێکیان حەز دەکەن خۆیان دەست لە نێرەکان بدەن. وە هەندێکیان دەتوانن بە قامچی لێت بدەن، یان... باشە، بۆ ئەوەی بریندارت نەکەن.
  وە ژنەکەی تر تەنانەت سێکسیش ناکات، تەنها دەیەوێت قسەی دڵ بە دڵ بکات. وە هەندێک لە خانمان حەز دەکەن پیاوێک سەرخۆش بکەن تا بەرازێک دەقیژێنێت و خۆیان سەرخۆش دەبن.
  وە هەموو جۆرە موکلێک هەیە. بەڵام پیاوەکانی یەک سوودیان هەیە: تەنها لەگەڵ ژنان. وە لە خانەکانی قەحبەخانەکانی تردا، ڕەنگە سلاڤکا فەرمانی پێبکرێت کە هەم کەرەکەی و هەم دەمی پێشکەش بە نێرێک بکات بۆ پارە! و بەم شێوەیە بە ویژدان کار دەکات. وە چێژ لەوە وەردەگرێت. ئەمە نزیکە لە کچێنی، کە بە تایبەتی مێینەیەکی شەهوەتباز وروژێنێت.
  خانەخوێی قژ سووری قەحبەخانە لەسەر قەنەفەکە پاڵکەوت و قاچەکانی بڵاوکردەوە. کونی پاک و خاوێنی ڕیش تاشراو بوو. ئیشارەتی بە سلاڤکا کرد:
  - باشە وەرە ئێرە قۆز!
  ئەو پیاوە ڕووت و ماسولکەدار و قۆزە بە نوکی پێیەوە هاتە لای.
  پێستی ڕەنگاوڕەنگە و قژی ئاڵتونی سووکە، گەنجەکەش خۆی تەنها شیرینە، ئەوەندە قۆزە. ئەمە نێرە!
  قژ سوورەکە وەریگرت و سەری لە سەری خۆی دانا:
  - باشە با لێی بدەین!
  جیگۆلۆیەکی گەنج و زۆر قۆز و ڕووت ئەژنۆی دا. وە ڕووخساری لە سکی دایکی نزیک بووەوە. سلاڤا بۆ یەکەمجار بەم شێوەیە خۆشەویستی لەگەڵ ژنێکدا کرد و زۆر شەرمەزار بوو. بەڵام لە هەمان کاتدا شەرمەزاری وروژاندنیشی بەدوای خۆیدا هێنا. وە کامڵبوونی نێرینە جارێکی تر وەک دارێک وەستایەوە.
  خاوەنی قەحبەخانەکە بە گەمژەییەوە گوتی:
  - باشە وەرە مەترسە!
  سلاڤکا دەموچاوی خۆی خستە ناوەوە و بە وریاییەوە بە لێوەکانی دەستی لە کلیتۆری دا. بۆنی جەستەیەکی تازە و هێشتا گەنج و بەهێزی مێینە خۆش بوو. وە لەوە ورووژێنەرتر بوو لە بەرپەرچدانەوە. وە خودی کونی بە شێوەیەکی نەرم و نیان ڕیش تاشی، وەک ئەوەی کچێکی زۆر گەنج بوو.
  و بەم شێوەیە گەنجەکە دەمی کردەوە و زمانی دەرهێنا. بە وریاییەوە دەستی لە دەرگای چوونە ژوورەوەی ئەشکەوتەکە دا. نووکەکە هەستی بە ڕوویەکی کەمێک خوێی دەکرد. خلیسک و پۆلێشراو بوو.
  گەنجەکە بە ترسنۆکییەوە لێی دا. هیچ شتێکی خراپ ڕووی نەدا.
  ژنە قژ سوورەکە هانی دا:
  - بوێرتر بە، وەرە بوێرتر! وەک ئەوەی ئایسکرێمت لێداوە لێی بدە.
  واربلەر جارێکی تر لێی دایەوە. وە لەناکاو هەستم بە سکچوون کرد. لە ڕاستیدا ژنێک هەیە لێرەدا لێی بدات. نزیک شوێنە شەرمەزارەکان.
  قژ سوور ئاماژەی بەوە کردووە:
  - شەرمەزار مەبە! لە ڕۆژهەڵات تەنانەت سوڵتانەکانیش بەم شێوەیە ژنیان لێدەدا! پاشان، من چەقۆیەکت پێدەدەم!
  بەڵێنی چەقۆکێشان کاریگەری لەسەر سلاڤکا هەبوو. وە وروژاندن بەسەر هێرشی سکچوون و ڕشانەوەدا زاڵ بوو. دیسان لێی دایەوە، دوو جار. وە هەستم بە ئیلهام دەکرد، وەک هونەرمەندێک کە جەڵتەی مێشکەکانی دەستیان کرد بە وەرزشکردن.
  و زمانی بە وزە دەستی کرد بە کارکردن. هەستی کرد کە چۆن کلیتۆر و سکی ڤینۆس تەڕ دەبێت. بەڵام ئەم شێیە تامێکی خۆشی هەبوو. وە وەک هەنگوین وابوو بۆ هەڵمژینی.
  سلاڤکا کار دەکرد و خەریک بوو وروژا. لێرەدا ئەندامی نێرینەی، ئەوەندە ئاوسابوو تەنانەت دەستی کرد بە ئازار.
  وە زمان بە شێوەیەکی میکانیکی و وزە کار دەکات. ژنە قژ سوورەکە بە دەنگی بەرز گریای. ئەو تووشی ئۆرگازمێکی دیکە بوو، و ئۆرگازمێکی وەها بەهێز. ئەمەش بووە هۆی بەهێزترین سەرسامی.
  وە سلاڤا بە شێوەیەکی کێوی وروژا. ئێستا لەشفرۆشێکی پیاوە. ئەمە هەم شەرمەزارکەر و هەم لە هەمان کاتدا هەم داگیرساندنی تەواوەتییە.
  گەنجەکە دڵخۆش بوو. تەنانەت کاتێک خاوەنی قەحبەخانەکە بە هاوارێکی کێویەوە هات و شلەی بە دەموچاویدا ڕشت.
  پاشان بە جێبەجێکردنی قسەکەی، کز بووەوە و کامڵییە گەنج و گەورەکەی بردە ناو دەمی خۆیەوە.
  قژ سوورەکە جارێک لەسەر پانێڵەکە کاری کردووە. وە دەبوو زۆرجار ئەم کارە بکات. ئەگەر موکل پاک بێت و بۆگەنی نەبێت، ئەوا هیچ شتێکی قێزەون لە کۆتاییدا نییە. بە پێچەوانەوە، خۆشە هەست بە گەرمی و پەپولەی ئەندامی نێرینە بکەیت بە زمان. وە بۆنەکەی تەنانەت ژنێک وروژێنێت و زۆر دەیگێڕێتەوە!
  باشە بۆچی زۆرێک لە نوێنەرانی ڕەگەزی دادپەروەر حەز ناکەن بەم شێوەیە خۆشەویستی بکەن؟
  بێگومان بەهۆی پێشوەختە زانینەوە. لە هیندستان و ڕۆژهەڵات ئەمە جۆرێکی تەواو ئاسایی و باوی سێکسە. چیمان خراپە؟
  خانەخوێی قەحبەخانەکە بە وزەوە ئەندامی نێرینەی گەنجە قۆزەکەی لێدا. چاوەکانی سلاڤکا لە وروژاندن و سەرسوڕماندا گەڕانەوە. وە جارێکی تر هاتەوە و چەوری شیرینەکەی ڕژایە ناو خێزانی ژنەکەوە.
  خاوەنی قەحبەخانەکە ئاماژەی بەوەدا کە تۆوی گەنجەکە زۆر بە تام و شیرینە. وە قووتدانی زۆر خۆشە، ئەویش تەنانەت لەکاتێکدا تامی دەکات.
  وە چەندە بە تامە هەمووی.
  تەنانەت تۆوی پیاوە قۆزەکەی لە دەمی خۆیدا هێشتەوە و لە ژێر ڕوومەتەکانیدا دەیگێڕا.
  باشە ئەوە باشە!
  خاوەنی قەحبەخانەکە فەرمانی دا:
  - باشە تۆ کەمێک زیاتر لێم بدە!
  گەنجەکە بە تامەزرۆییەوە سەری لە سەری خۆی دانا. وە بە جۆش و خرۆشێکی زیاترەوە دەستی کرد بە ئەنجامدانی. بەگشتی بە دڵنیاییەوە خەونی بە پیشەی گیگۆلۆ نەبینیوە. بیرۆکە و خەونی تریش هەبوون.
  بە تایبەتی تەنانەت چیرۆکی زانستی خەیاڵیشی نووسیوە. تەنانەت با ئەمە بڵێین.
  چەتەی دەریایی بۆشایی ئاسمان بە دەفرێکی فڕیو گەیشتنە سەر زەوی. وە بڕیاریان دا لە جەنگی جیهانی دووەمدا یارمەتی هیتلەر بدەن. وە لە ئەنجامدا دەرکەوت کە نازییەکان سەرکەوتنیان بەدەستهێنا. وە چەتەی دەریایی بۆشایی ئاسمان خۆیان پۆستیان وەک پارێزگار لە ناوچە داگیرکراوەکان وەرگرت.
  وە هەموو شتێک بۆ ئەوان باش دەرکەوت. بەڵام هیتلەر مرد و جێنشینەکەی کە فێڵبازترین شێلنبێرگ بوو، بڕیاریدا لە میوانە ئەستێرەکان ڕزگاری بێت.
  بەڵام ئەمە بە بێدەنگی نەدەکرا و شەڕێکی گەورەی نوێ دەستی پێکرد.
  چیرۆکە تا ڕادەیەک درێژەکە سەرکەوتوو و بەناوبانگ بوو، بەڵام هیچ پارەیەکی نەهێنا.
  وە بە گشتی سەردەمێک هاتووە کە بتوانیت لە ئەدەبەوە پارە پەیدا بکەیت.
  ڕەنگە ساڵانی نەوەدەکان زێڕینترین ساڵ بووبێت بۆ نووسەران. هێشتا ئینتەرنێت نەبوو، سانسۆر هەڵوەشایەوە، و ئەوەی دەتەوێت بینووسە.
  وە خەڵک هێشتا چۆنیەتی خوێندنەوەیان لەبیر نەکردووە.
  وه‌ ئێستا? هەوڵبدە پارە پەیدا بکەیت.
  بۆ نموونە واربلەر ئێستا بە زمانی خۆی کاردەکات و ژنەکە جارێکی دیکە کۆمی دەکاتەوە. پاشان دەست دەکاتەوە بە لێدانی چەقۆی پەپولەیی و یەشتەکەی.
  گەنجەکە خەریکە وروژان دەبێت... بەڵێ ئەمە دڵڕفێنە. باشە، گیگۆلۆ چەندە خۆشی هەیە.
  وە شلەمەنیەکە جارێکی تر تەقیەوە.
  تەلەفۆنەکە زەنگی لێدا و ژنە قژ سوورەکە بە دوودڵی قسەکانی بڕی.
  وەک دەرکەوت، وا دیار بوو سلاڤکا بەختی باش بوو. لە یانەیەکی ستریپ وەرگیرا. ئێستا دەبێت سەما بۆ ژنان بکات و خزمەتیان بکات.
  ناخۆشترین شت ئەوە بوو کە نێری تریپەرەکانی تر هەبوون. نزیکەی هەموو کەسێک لە سلاڤکا گەورەترە، ماسولکەدارە، جۆک. بە هۆکارێکەوە خانمان سەرنجیان بۆ ماسولکەکان ڕادەکێشن و کوڕە گەورەکان دەبەن بۆ سەماکردن.
  گاڵتەیان بە سلاڤکا دەکرد، ئەمەش بووە هۆی شەرمەزاری گەنجەکە.
  بەڵام لەسەر پۆدیۆم، کاتێک ژنێکی زۆر لە دەوروبەرتدا هەیە، ئەوە تۆ داگیرسێنێت و وروژاندنت. خانمی گەنج و جوان زۆرن.
  تەنانەت پرسیار دەکەیت بۆچی ئەو جۆرە جوانانە پارەی گیگۆلۆ دەدەن ئەگەر خۆیان بتوانن پارەیەکی شایستە لە پانێڵەکەدا بەدەستبهێنن؟
  سلاڤکا بە هێواشی و بە شێوەیەکی سێکسی لە سەماکەدا خۆی دەرخست. پێڵاوەکانی داکەند و قاچەکانی لە شێوەیەکی زۆر نایاب بوون، وەک قاچەکانی کچێکی گەنج، بەڵام لە هەمان کاتدا بەهێز و ڕەنگاوڕەنگ بوون.
  دوای ئەوەی جلەکانی تا کۆتایی مەلەوانییەکەی لەبەر کردبوو، لە ژنەکان نزیک بووەوە. دەستیان لێدا و پارەیان خستە ناو سندوقی مەلەوانییەوە. تەنانەت یەکێکیان بە دەستی ڕاستی ئەندامی نێرینەی گەنجەکەی گرت و کز بوو و چەند جارێک زمانی جووڵاند. سلاڤکا بەزەحمەت خۆی لە کۆکردنەوە ڕاگرت.
  ژنان وەک قەحبەیەک پەنجەی پێدەدەن. وە ئەمەش وروژێنەر و شەرمەزاری لێدەکەوێتەوە.
  هەروەها یەکێکیان پاژنەی پێی چەقاند و ئەوی دیکەیان کەرەکەی ماچ کرد. لێرەدا زۆر نایاب و سەرنجڕاکێشە.
  زۆربەی خانمان واو و لە قۆناغی تەواودان.
  بەپێی داب و نەریتی ستریپ بار، هەر تازەهاتوویەک بە کچی دادەنرێت و بۆ شەوەکە لە زیادکردنێکی ئاشکرادا بە ژنانی دەوڵەمەند دەفرۆشرێت. ئەمەش قازانجێکی زۆری بۆ دامەزراوەکە هەیە.
  جگە لەوەش کاتێک موزایەدە دەکرێت، ئەوەندە سێکسی دادپەروەرانە داگیرسێنێت کە بە سادەیی بڕە پارەیەکی بێمانا لە شەوێکدا دەدەن.
  ئەمە لە ئێستاوە بووەتە نەریتێک، و نەریتێکی باش.
  دوای سەماکە، سلاڤکا لە حەوزێکی بچووکدا ڕژا. پاشان ڕۆن مەسح کرا و بە بەتانی داپۆشرا.
  هەروەها خاتوونە قژ سوورەکە فەرمانی داوە پێڵاوی تا ئەژنۆ لەبەر بکات. وە پەردەی جێگاکە بە شێوەیەک دروستکرابوو کە بەشێک لە گەنجەکە دەربکەوێت. بەم شێوەیە بە بەدەستهێنانی ژنان دەتوانیت زۆرترین بڕی پارە کۆبکەیتەوە.
  سلاڤکا وەک کۆیلەیەکی گرانبەها لە ژێر چەقۆدا دەفرۆشرا. وە بەهارات دەرکەوت. بەزۆری خانمان بەم شێوەیە دەفرۆشرێن، بەڵام لێرەدا کوڕێکی زۆر قۆز، بە ڕووخساری نەرمی کچێکی جوان.
  بەڵێ، هێشتا دیمەنێکی دیکە هەبوو کە دەبوو ببینرێت.
  ئیلێناش خۆی بۆ موزایەدە ئامادە دەکرد. ناچار بوو بە دۆلار پارە بدات و کیسەیەکی تەواوی فەسڵی سەوزی لە کارتەکە وەرگرت.
  بەڕاستی ئەم کوڕە نازدارەی بەدڵ بوو. وە بڕیاریدا کە بە هەر نرخێک بێت، شەوەکە لەگەڵیدا بەسەر دەبات. هەرچەندە دەتوانێت تێچووی زۆری هەبێت. وە چی ئەگەر مێردە بەساڵاچووەکە بزانێت؟
  ئیلێنا بە ئاهێکەوە گۆرانی وت:
  چەند بێزار لە مێرد پیسەکە،
  پیرەمێردەکە سەرڕووت و بۆنخۆشە...
  کچان چارەنووسی خۆیان دەزانن بۆ ئازار،
  هەمیشە هەور لە ئاسۆدا هەیە!
  
  بەڵام بێگومان دەوڵەمەندە،
  سەروەت و سامانەکەی ملیارەها...
  وە تەنها بەهرە بدزن
  ئەو فێڵبازی سەرەکییە لەم بابەتەدا!
  وە ژنە گەنجەکە پێکەنی بەو گۆرانییە کە زۆر کۆمیدی نەبوو. هەرچەندە لە لایەکی ترەوە زۆر کەس ئیرەیی پێدەبەن. وە کە ئەو ژنە بەشی ئەوەندە پیاوی نییە؟
  ئیلێنا ئەوەندە لەشفرۆش بوو و ڕاهاتبوو بە سێکسەوە، بەردەوام لە نێوان قاچەکانیدا دەخورا.
  وە تەنانەت لەرزەکارەکەش یارمەتیدەر نەبوو. ئەوە چەندە قحبەیە و شانازی پێوە دەکات.
  ئیلێنا هەستی کرد درزەکەی دەسوتێت. وە بەڕاستی ویستویەتی. بیرم هاتەوە کە چۆن ئەو و ئەو ئەفریقییە خۆشەویستییان کردووە. ئەو کامڵیەکی وەها گەورەی هەبوو. وە بە شێوەیەکی ڕستەیی وەک ئەوەی لەسەر سیخێک بێت سیخی کرد.
  پاشان ئیلێنا چەندین ئۆرگازمی بەهێزی ئەزموون کرد و پارەی زیاتری وەرگرت.
  بۆیە بیری لەوە دەکردەوە کە لەشفرۆش بوون چەندە باشە. ئەوەندە خۆشی و داهات. و بەم شێوەیە لەگەڵ پیاوان زۆر باش بوو.
  تۆ وەک پشیلەیەک وایە لەگەڵیان، پشیلەکەش تەواو کێوییە.
  ئیلێنا قحبەیەکی زۆر جوان و کێشراو بوو، گەورە و ماسولکەیی بوو، کێشەکانی باش گەشەیان کردبوو.
  ئەو کچە موکلیفی زۆری هەبوو. پیشەی لەشفرۆش پێویستی بە بانگەواز هەیە. هەموو ئافرەتان خۆشیان ناوێت. بەڵام ئیلێنا غەریزە و لێهاتوویی سروشتی هەبوو. لە جێگادا سەرسوڕهێنەری دەکرد.
  وە زمانی ئەویش زۆر چالاکی و چالاکی هەیە! ئێستاش لە کاتی وێنەگرتنی پیاوان، بە دڵنیاییەوە لێیان دەدات بۆ ئەوەی لە دەمیاندا کۆم بکەن، و چێژێکی زیاتر بەدەست بهێنن، و بەڕاستی چالاک دەبن.
  بەڕێزان ئیلێنا چەندین جار لە زیادکردنێکدا بە پیاوانی ژێر چەقۆ فرۆشرا.
  وە لەبەردەم هەمووان جلەکانی لەبەر کرا، و پاشان شەوێک بردران. بەداخەوە زۆر زوو کچێنی خۆی لەدەستدا و نەیتوانی بیخاتە بازاڕەوە بۆ فرۆشتن. بەڵام چۆنە بە ڕووتی لەسەر سەکۆکە بوەستیت و سەدان پیاو بە نیگای برسییەوە سەیری تۆ دەکەن؟
  ئای چەندە زۆر ورووژێنەرە ئەمە! وە لە هەمان کاتدا چێژ و چێژێکی لەو شێوەیە ئەزموون دەکەیت.
  ئیلێنا هەمیشە پیاوی دەویست و تەنانەت کەمتریش ژنی دەویست. بەڕاستی حەزی لە یاری خۆشەویستی بوو. وە ئەو کچە زۆر حەزی لە سێکس بوو.
  بەڵام ئەو خۆشەویستییەی وەک لە فیلم و ڕۆمانی خەیاڵیدا نەدەزانی. هیچ خۆشەویستییەکی ڕۆمانسی نەبوو، تەنیا شەهوەتی ئاژەڵ و خراپەکاری نەبوو.
  بەڵام ئەم گەنجە شتێکی تایبەت بوو. هەرچەندە زۆر لە ئەو گەنجتر بوو، بەڵام زیرەک بوو.
  وە ئیلێنا بۆ یەکەمجار لە خۆیدا هەستی بە شتێکی تر کرد جگە لە غەریزەی ئاژەڵیی مێینەیەکی شەهوەتباز.
  وە ئەمە شتێک بوو کە دڵم بە دڵەڕاوکێیەوە لێدەدا و هەست بە مەزاجێکی تایبەتم دەکرد.
  ئیلێنا گۆرانی وت:
  چارەنووسی من، بەزەیی بە چاکە مەبە،
  جوان بە، و بۆیە ژیر بە...
  با گەنجەکە لە باوەش بگرم،
  با تاڵی گەنجی کچەکە نەبڕێت!
  بەڕاستی سێکسی دەویست، لە مۆبایلە زیرەکەکەیدا تەلەفۆنی بۆ گیگۆلۆ کرد و پارەی گواستەوە بۆ ئەکاونتی دامەزراوەکە.
  گەنجێکی نزیکەی بیست ساڵان، قۆز و کێشراو، لێی نزیک بووەوە.
  ئیلێنا شۆرتەکەی ڕاکێشایە خوارەوە و قاچی بڵاوکردەوە. ئەژنۆی دا و بە جۆش و خرۆشەوە دەستی کرد بە کارکردن لە نێوان قاچەکانیدا بە زمانی.
  ئیلێنا قژ و ملی بەهێزی لێدا و لە خۆشیدا نالە نالە دەکات. ئەلفۆنس بە ئەزموون بوو و بە شێوەیەکی پیشەیی کاری دەکرد. هەروەها وا دیار بوو حەزی لێ بوو، ژنەکە گەنجتر و جوانتر بوو.
  ئیلێنا گریای و مۆزێکی بردە ناو دەمی. لەگەڵ پێستەکەیدا دەستی کرد بە چەقاندنی، کە نازدار بوو.
  بەڵێ، تەواو جوانە.
  ئیلێنا بیری هاتەوە کە چۆن لە کاتی لەشفرۆشیدا لەلایەن موکلیەکانیشەوە لێی دەدرا. بەڵێ وابوو.
  وە پارەیان دا و چێژێکی زۆریان دەدا. کە لەڕادەبەدەر دڵی خۆش کرد.
  باشە لەشفرۆش بیت. ئەمە کارێکە کە پێویستی بە بەهرە و خەیاڵ هەیە. وە عەقڵێکی زۆر گەورە. وە ئیلێنا کچێکی زۆر سەرنجڕاکێشە لە ڕووی زیرەکییەوە.
  وە زۆر حەزی لە سێکسە. وە زمانی جیگۆلۆ وا دەکات بە ئارەزووی خۆت نالە بکەیت. ئەمە بەڕاستی چێژ و چێژە.
  ئیلێنا پێکەنی، پاشان نالەیەکی قووڵی دیکە هاتە ئاراوە، و جەستەیەکی لەرزین بەهۆی ئۆرگازمەوە، دواتر ئیسراحەت.
  بەڵێ ئەمە خۆشەویستە...
  ژنە ملیاردێرەکە بە دەستەکانی ئەندامی نێرینەی گیگۆلۆی گرت. وە بە توندی بە تۆپەکانەوە فشاری خستە سەر، وای لێکرد لە ئازاردا گریانی لێبدات.
  و ئەویش کووی کرد:
  سێکسی کچان سێکسە
  هەست بە توڕەیی مەکە...
  هەرگیز لێی بێزار مەبە
  هەرگیز شەرم مەکە!
  بەڵام هێشتا، کاتێک مووچە وەردەگریت، باشترە لەوەی کە خۆت پارە دەدەیت. لێرەدا زیاتر هیچ شتێک نییە بڵێین.
  وە دەتوانیت ئەندامی نێرینەیەکیش لێبدەیت...
  وە بە پاژنەی پێی خۆی لە تۆپەکاندا گیگۆلۆی لێدا. هاوارێکی کرد و بازێکی دا.
  ژنە گەنجەکە پێکەنی و وەڵامی دایەوە:
  - باشە سەگەکەت چۆنە؟
  سەری لە سەری خۆی دانا:
  - تۆ دڵڕفێنیت مەدام!
  ئیلێنا سەری لە سەری خۆی دانا:
  - پاشان پانتۆڵەکەت داکەنە!
  ئەلفۆنس گوێڕایەڵی بوو. کامڵبوونی نێرینەی ئەو تا ڕادەیەک گەورە بوو و ئارەزووی خواردنی لێدەهات.
  هاوسەری ملیاردێرەکە سەری لە سەری خۆی دانا:
  - ئێستا وەرە لام!
  لێی نزیک بووەوە. وە ئیلێنا بە تەماحەوە بە لێوەکانی ئەندامی نێرینەی گرت. لەخۆڕا نییە کە ئەو کچە پیشەگەرە و بزانێت چۆن لێی بدات. وە لە هەمووی گرنگتر بەڕاستی حەزی لێیە.
  وە با بە لێهاتووییەوە کار لەگەڵ داری پەپولەی جیگۆلۆ بکەین. بە ڕازییەوە زەردەخەنەی کرد.
  زۆرجار خانمان تۆپی پیاوان لێدەدەن و تەنانەت پارەی چەقۆش دەدەن. بۆ ئەوان چێژێکی گەورەیە. وە کێ ئەمە نازانێت؟
  وە گیگۆلۆ پارە وەردەگرێت و بەرز دەبێتەوە. وە ئەوەش زۆر نایاب و سەرنجڕاکێشە. ئەمە پیشەیەکە. وە ژن و دراوی جوانت هەیە. باشە چۆن لێرە نەژیت و چێژی لێ وەرگریت؟
  گەنجەکە گۆرانی گوت:
  خۆشم دەوێت برایان خۆشم دەوێت،
  برا خۆشەویستەکان بۆ ژیان...
  جیگۆلۆ پێویست ناکات خۆی بە کچەکانەوە سەرقاڵ بکات!
  ئیلێنا سەری لە سەری خۆی دانا:
  - تۆ تا ڕادەیەک کامڵیت هەیە! وە من زۆر دڵخۆشم. شتێکی ترت دەوێت؟
  بە پێکەنینەوە گۆرانی گوت:
  ئەلفۆنس هەمیشە تەندروستە،
  ئەلفۆنس ئامادەیە بۆ هەر شتێک!
  ئێمە زۆرین مشت!
  قەرزەکانت مەژمێرە!
  ئیلێنا پشتڕاستی کردەوە:
  - بەڵێ ئامادەی! وە منیش ئامادەم!
  خۆشە ئەندامی نێرینەی پیاوێکی گەنج و قۆز و ماسولکەیی لێبدەیت. ئیلێناش کار دەکات، ئیمانوێلی بیر هێنایەوە کە ئەویش خەریکی ئەم بابەتە بوو. وە بە جۆش و خرۆشێکی زۆرەوە ئەم کارەی کرد. وە چەندە گەورەیە، زۆر خۆشە و خانمان بەرەو ئۆرگازم دەبات!
  و پاشان پیاوەکە هات و ڕژاوێکی سپێرم ڕژایە ناو دەمی ژنە گەنجەکەوە.
  ئیلێنا بە تەماحەوە قوتی دا و زۆر بە تام بوو بۆی.
  دوای ئەوە گیگۆلۆی ئازاد کرد. کەمێک ئارام بوومەوە.
  کاتی زیادکردنەکە نزیک بووەوە، کە بڕیار بوو گەنجێکی زۆر قۆز بخرێتە زیادکردنەوە، وردە وردە ئاشکرای دەکرد.
  وە ئەمەش زۆر باشە. لەگەڵ کۆترە شەهوەتبازەکانی تردا موزایەدە دەکات.
  ژنان بەم شێوەیە دەتوانن بە سۆز و گەرم بن.
  ئیلێنا پێی وابوو کە مێینە بوون لە هەندێک ڕووەوە باشترە لە نێر بوون. بۆ نموونە ئاسانترە پارە لە پیاوێک بدڕێنیت و لە پانێڵێکدا پارە پەیدا بکەیت. وە بێگومان ئاسانترە بۆ ژنێک هاوسەرگیری لەگەڵ ملیاردێرێکدا بکات لەوەی کە پیاوێک هاوسەرگیری لەگەڵ ملیاردێرێکدا بکات.
  بەڵێ، مێردێکی زۆر دەوڵەمەندی هەیە - بەجۆرێک کە بەم زووانە بمرێت! وە ژیانی زۆر باش و فێنک و سارد و سڕە!
  ئیلێنا گۆرانی وت:
  باشە ملیارەهای هەبێت
  وە بزانە بە پارە مەلە بکەیت...
  بەڵام هەندێک جار لوولەکان لەکاردەکەون،
  وە گیگۆلۆ لە کارەکەی دەرچووە!
  وە تەنها پێدەکەنێت.
  
  کچ و مێروولەی نینجا
  تێبینی
  کچێکی پێی ڕووت خۆی لە جیهانێکدا دەبینێتەوە کە سیحر تێیدا کاردەکات و پڕە لە بوونەوەری ئەفسانەیی و باوەڕپێنەکراو. کچەکە بۆ ئەوەی گەنجی هەمیشەیی بەدەستبهێنێت، دەبوو شەڕ لەگەڵ مێروولەی نینل بکات. وە لە زۆر تاقیکردنەوەی تر دەربچن.
  . بەشی ژمارە 1.
  لێرەدا لە دارستانەکەدا توو هەڵدەگرێت. نزیکەی دارستانێکی ئاسایی. جگە لەوەی دار هەیە کە لە کەمانچە دەچێت کە لە بنی چەقۆکەدا گیر بووە. بەڵام ئەمەش سەرنجڕاکێشە.
  ئەلبینا کفنی بە درێژایی تارێکی لەو جۆرەدا ڕاکرد. قیژەیەک هات، پاشان گنۆمێک دەرکەوت.
  کچەکە بە قیژەقیژەوە وتی:
  - وای!
  کوێرەکە قەبارەی کۆترێک بوو، زۆر بچووک بوو. بەڵام لە هەمان کاتدا چەقۆیەکی سیحراوی بە دەستەوە بوو.
  سەیری کچێکی باڵابەرز و پێڕووتی بە جلێکی سادە و سپی کۆڵبەریدا کرد و پرسی:
  - چیت دەوێت کچە؟
  ئەلبینا بە زەقییەوە وتی:
  - دەمەوێت ببمە ئیمپراتۆری هەموو ڕووسیا!
  گنۆمەکە پێکەنی و گەمژەیی کرد:
  - ئای، ئەوە ئەوەیە کە تۆ دەتەوێت! تەماحی باش!
  کچەکە سەری لە سەری خۆی دانا:
  - وە ئەگەر هەموو دونیا، ئەوا لەوەش باشترە!
  گنۆمەکە فیشەکەی لێدا:
  - ئایا وایه ؟ حیکایەتەکەی پیرەمێرد و پیرەژن و ماسی زێڕینەکەت لەبیرە؟
  ئەلبینا توڕە بوو:
  - من بە هیچ شێوەیەک پیرەژن نیم. تەمەنم تەنها پانزە ساڵە.
  کابرا بچووکەکە بە کەپڵەکەوە سەری لە سەری خۆی دانا و پرسی:
  -قوتابخانە تەواو کردووە؟
  کچەکە بە ئاهێکەوە وەڵامی دایەوە:
  - هێشتا نا!
  گنۆمەکە جارێکی تر سەری لە سەری کەپڵەکەی هەڵکێشا:
  - وە دەتەوێت حوکمڕانی جیهان بکەیت؟
  ئەلبینا ئاماژەی بەوە کردووە:
  - من هاوڕێیەکی کوڕم هەیە. ئەو نابغەیەکی ڕاستەقینە. با ئەو ئیمپراتۆر بێت و منیش ئیمپراتۆر.
  گنۆمەکە پرسی:
  - هەروەها کوڕێک؟
  کچە پاڵەوانەکە سەری لە سەری خۆی دانا:
  - بەڵێ کوڕم. بەڵام نابغەیەکی هێندە گەورە کە لە مێژووی مرۆڤایەتیدا هاوتای ئەو نەبووە.
  کابرا بچووکەکە سەری لە سەری خۆی دانا:
  - بەڵێ دەزانم! گێژاوێکی وای لە مێژوودا کرد، لە جەنگیزخان خراپتر. وە ئەگەر ڕانەگیرێت زیاتریش دەشکێت.
  ئەلبینا بە شێوەیەکی لۆژیکی ئاماژەی بەوە کردووە:
  - باشترە هەسارەکە یەک دیکتاتۆری گەورەی هەبێت بۆ هەمووان لە دوو سەد دیسپۆتی بچووکتر لە وڵاتە جیاوازەکاندا!
  گنۆمەکە سەری لە سەری خۆی دانا:
  - ڕەنگە! یەک پادشا، لانیکەم، دزی لە خۆی ناکات، و ڕێگە نادات شەڕی ئەتۆمی لە نێوان دەوڵەتەکاندا دەستپێبکات، کە هەموو زەوی لەناو دەبات.
  کچە پاڵەوانەکە ڕازی بوو:
  - دەبینیت تێدەگەیت. کەواتە دەسەڵاتمان پێ بدە بەسەر هەسارەی زەویدا!
  پیاوە بچووکەکەی کەپڵەکەوە تێبینی کرد:
  - ئەمەش پێویستی بە هێزێکی ئەفسوناوی گەورە، یان باشتر بڵێین، زەبەلاح هەیە. وە من تەنها گنۆمێکی بچووکم. تەنها بەرزترین خوداوەندەکانی دیمیورج دەتوانن ئەو هێزەت پێ بدەن.
  ئەلبینا بە گەمژەییەوە گوتی:
  - کەواتە بەرەو ئەم خودایانە بمانبەن.
  گنۆمەکە تێبینی کرد:
  - ڕێگایەکی دوور و درێژە بۆ ئەوەی بگەیتە ئەوان کچ. وە ئەوە ڕاستی نییە کە ئەوان داواکارییەکەت جێبەجێ دەکەن. دەسەڵاتی جیهانی پێویستی بە شایستەیی هەیە. وە تۆ، تەنها هەرزەکارە ناشرینەکان کە هێشتا قوتابخانەیان تەواو نەکردووە. چۆن دەتوانرێت بەرپرسیارێتییەکی وەها گەورەت پێ بدرێت؟
  کچەکە ئاهێکی قورسی هەڵکێشا و وەڵامی دایەوە:
  - نازانم! بەڵام هێشتا کەس لە ئێمە باشتر نییە. وە ڤیتالی ئاکولۆڤ وەها نابغەیە. دڵنیام دەتوانێت دەسەڵاتی خۆی بەسەر هەسارەکەدا بۆ هەمیشە بەکاربهێنێت. وە مرۆڤایەتی بەرەو ئەستێرەکان ببەن.
  گنۆمەکە سەری لە سەری خۆی دانا:
  - بۆ ئێستا دەفڕم بۆ ئاوێنەی ڕاستی و لە نزیکەوە سەیری ڤیتالی ئاکولۆڤ دەکەم کە چۆنە. وە تۆش، تووی گەورەتر و شیرینتر هەڵبژێرە بۆ ئەوەی مامەڵەم لەگەڵ بکەیت!
  ئەلبینا سەری لە سەری خۆی دانا:
  - به‌ڕێوه‌یه‌! من ئەوە دەکەم.
  دوای ئەوە گنۆمەکە چەقۆکەی هەڵدا و دیار نەما.
  وە کچێکی پێ ڕووت و جوان بە جلی کۆڵبەری سادە دەستی کرد بە هەڵگرتنی توو. ئەم کارەی بە پەنجە نەرمەکانی، بەڵام لە هەمان کاتدا، درێژ و ڕەنگینەکانیدا کرد.
  پاشان بە پێی کچە ڕووتەکانی هەوڵیدا توو هەڵبگرێت. بەڵام سەختتر و ناڕەحەتترە.
  کچەکە کاری دەکرد و بە دڵخۆشیەوە گۆرانی دەگوت:
  کاڵەک،
  مەوداکە ئاماژەی پێکردم...
  تا بەیانی، پاییز
  من بە زێڕ چاوەڕێ بووم...
  ئەمانە چۆن دەدرەوشایەوە
  لە بەیانیدا پریشک دەکات
  ئای کاڵەکەکان چەند شیرین بوون!
  کچەکە لە سەبەتەیەکدا خەریکی کۆکردنەوەی توو بوو. جگە لەوەش نەک کاڵەک، بەڵکو شتێک وەک شووتی، تەنها گەشاوەتر و لە گوڵەبەڕۆژە دەچێت. بەڵێ ئەمە توویەکی جوانە.
  کچەکە بیری کردەوە، بۆچی پێویستی بە دەسەڵاتە بەسەر جیهاندا؟ ئەوەندە نیگەرانی و ناڕەحەتی، یەک خولەکی ئازاد. وە هەرچەندە ملیۆنان بەرەکەتت پێدەدەن، بەڵام ملیۆنان نەفرەتت لێدەکەن! وە لە هەمووی گرنگتر، لەگەڵ هەر بڕیارێکی کردەیی، قوربانی و کەسانی ناڕازی هەن.
  بۆ نموونە ئەی مەی؟ لە لایەک زیانی هەیە، بەڵام لە لایەکی ترەوە بۆ زۆر کەس ڤۆدکا تاکە خۆشی ژیانە! هەرچەندە تاڵ و قێزەون.
  بێگومان ئەلبینا لە ژیانیدا زۆر شت بینیوە، بەڵام تامی ڤۆدکا ئەوەندە قێزەونە، مەحاڵە لەو گەورەکان تێبگەین کە شتە قێزەونەکانی وا دەخۆنەوە. بەڵام جگەرەیەک لەوە ناشرینترە و زۆرێک لە کچان جگەرە دەکێشن. دەڵێن دەیانەوێت باریکتر بن.
  بەڵام ئەلبینا کچێکی گۆشتاوی و ماسولکەییە، وەک ئەسپێکی خوێن پاکە. بۆچی ئێسکاوی دەبێت؟ وە ئەویش تەواو دڵخۆشە بەو شتە.
  بەڕاستی ئایا کچەکە بڕیارە ئێسکەپەیکەر بێت؟ و لەگەڵ ئەوەشدا دڵۆپێک چەوری نییە، تەنها ماسولکەکانی!
  کچەکە خەریکی هەڵگرتنی توو بوو و جارێکی تر گۆرانی دەگوتەوە:
  کالینکا، کالینکا، کالینکای من،
  کاڵەکەکەم، کاڵەکەکەم!
  کیسەیەکی تەواو کاڵەکم هەڵگرت،
  وە لەم قورساییە لای خۆمم دڕاند!
  دوای ئەوە، ئەو تەنها پێدەکەنێت و پێدەکەنێت. بەڵێ ئەمە لەڕادەبەدەر کۆمیدی دەردەکەوێت.
  وە هەروەها دەیویست هەندێک کوڕ قاچەکانی بەهێز و ماسولکەیی لێبدات. وە خۆش بوو، وەک پشیلە.
  دواجار گنۆمەکە دەرکەوتووە. سەبەتەکەش پێشتر پڕ بووبوو. ئەویش هێنایە لای گنۆمەکە. کچێکی زۆر جوان، بەڵام بچووکی باڵدار لە تەنیشتی دەرکەوت.
  چەقۆکەی لەرزاند و بووە هۆی ئەوەی پریشکەکان بفڕن و چرپەی کرد:
  - سڵاو شیرینەکەم!
  ئەلبینا سەری لە سەری خۆی دانا:
  - سڵاو! وە تۆ کێیت؟
  کچە باڵدارەکە وەڵامی دایەوە:
  - من پەریم!
  کچە پاڵەوانەکە سەری لە سەری خۆی دانا:
  - منیش وابیردەکەمەوە! کەواتە ئەی پیتەر پان؟
  پەریەکە سەری لەقاند:
  - نەخێر! من جیاوازم! بەڵام ئەویش زۆر بەهێزە، دەتوانم توانای فڕینت پێ بدەم. یان گەنجی ئەبەدی!
  ئەلبینا فیشەکی لێدا:
  - گەنجی ئەبەدی گەورەیە، بەڵام ئەی دەسەڵات بەسەر جیهاندا؟
  پەریەکە پێکەنی و وەڵامی دایەوە:
  - وە تۆ شاژن دەبیت؟
  کچەکە ڕاستی کردەوە:
  - ئیمپراتۆرە!
  پەری شانی هەڵکێشا:
  - بەدیهێنانی ئەمە ئەستەمە. باشترە داوای گەنجی ئەبەدی بکەیت. ئەمەیە کە ژنان لە هەموو کاتێکدا زیاتر لە هەموو شتێک، زیاتر لە دەسەڵاتداران دەیانویست.
  ئەلبینا سەری لە سەری خۆی دانا:
  - باش! لە تۆ گەنجی ئەبەدی وەردەگرم. وە داوای دەسەڵات لە پەری یان جادووگەرەکانی تر دەکەم بەسەر جیهاندا!
  پەری باڵەکانی جووڵاند و تێبینی کرد:
  - گەنجی ئەبەدی هێشتا پێویستی بە بەدەستهێنان هەیە. بۆ نموونە چی بکەیت؟
  کچەکە بە شانازییەوە پشتی ڕاستکردەوە و وتی؛
  - پشتێنێکی ڕەشم هەیە لە تایکواندۆ! وە یارمەتی ڤیتالیکم دا بۆ ئەوەی موعجیزە ڕاستەقینەکان ئەنجام بدات.
  پەری بە پێکەنینەوە سەری لە سەری خۆی دانا و پرسی:
  -چیت پێ باشترە، شەڕی شمشێر یان شەڕی فیکری؟
  ئەلبینا شانی هەڵکێشا و وەڵامی دایەوە:
  - شەڕکردن بە شمشێر، ئەمە کێندۆیە! تاکە ڕێگەیەک کە من ئەو بناسم، بە گەمژەییکردنە. هەرچەندە جەنگاوەرێکی زیرەکە. وە سەبارەت بە زیرەکیش، من گەمژە نیم! بۆیە، من ئامادەم بۆ هەردووکی!
  پەریەکە پێکەنی و تێبینی کرد:
  - چۆنە شەڕی شمشێر لەگەڵ نینجای Goosebumps؟
  کچەکە سەری سەری خۆی خڕاند و تێبینی کرد:
  - نینجا-goosebumps، دەنگەکان بە جۆرێک هەڕەشەئامێز! بەڕاستی نامەوێت بەشداری بکەم. ڕەنگە باشتر بێت عەقڵت بپێویت؟
  پری ئاماژەی بەوە کردووە:
  - چی ئەگەر بە نینجا-گوزبەمپەکان نەک لەسەر شمشێر، بەڵکو بە دەست و پێی ڕووت؟
  ئەلبینا سەری لە سەری خۆی دانا:
  - من دڕندەیەکم لە شەڕدا! تەواو ئامادەیە بۆ شەڕکردن، تەنانەت بە نینجایەکی قازەوە، ئەگەر بەبێ چەک!
  پەری باڵدار سەری لە سەری خۆی دانا:
  - وەرە، پاشان بچۆ ناو شەڕ!
  وە جادووگەرە بچووکەکە چەقۆکەی هەڵدا. وە نینجایەکی زۆر شەڕانگێز لەبەردەم کچەکەدا دەرکەوت. وردتر بڵێین سەرێک لە ئەلبینا کورتتر بوو. وە بەڕاستی لە مێروولە دەچوو، تەنها بە دەمامکەوە. وە یەکسەر شەش ئەندامی هەیە کە شمشێر و خەنجەری تێدایە.
  پەریەکە چرپەی کرد:
  - چەکەکەت دابنێ! با بە دەستی ڕووت شەڕ بکەین!
  نینجای Goosebumps شمشێر و خەنجەرەکانی خستە خوارەوە، لە هەمان کاتدا تێبینی:
  - بە جۆرێک ناڕەحەتە بۆ جەنگاوەرێکی بەناوبانگ کە لەگەڵ کچێکی پێی ڕووتدا شەڕ بکات!
  پەریەکە بە ڕەزامەندییەوە سەری لە سەری خۆی دانا:
  - من تێدەگەم! بەڵام ئەم کچە دەیەوێت بۆ هەمیشە گەنج و جوان بێت. بەڵام هەر بەو شێوەیە هیچ شتێک لەم جیهانەدا، یان لە هیچ جیهانێکی تردا بەدەست ناهێنرێت. کەواتە لەوەش زیاتر، دەبێت شکستت پێبهێنێت و بێگومان وەڵامی سێ پرسیار بداتەوە.
  ئەلبینا بە هێرشبەرییەوە وتی:
  - چی، ئایا هەر دەبێت وەڵامی پرسیارەکان بدەمەوە؟
  پەری بە پێکەنینەوە سەری لە سەری خۆی دانا:
  - بە دڵناییەوە! بەڵام نەک هەر گەنجی ئەبەدی بەدەست دەهێنیت، بەڵکو... ئەگەر شتێک لێت ببڕدرێت، ئەوا هەمووی بە ئاسانی دەگەڕێتەوە. وە هەرگیز کەس ناتوانێت ئازارت بدات. وە ئەمەش لە ئێستاوە فێنک و سارد و سڕە.
  ئەلبینا ڕازی بوو:
  - بەڵێ فێنک. بۆ ئەمە دەتوانیت ئارەقە بکەیتەوە.
  جادووگەرە باڵدارەکە یاساکانی شەڕی ڕوونکردەوە:
  - شەش خولت دەبێت. کۆتایی هاتنی یارییەکە، وەک لە بۆکسێنی کلاسیک و پیشەگەردا. ئەگەر نۆک داونت بۆ هات، بڕۆ بۆ گۆشە تا ناوبژیوان ئەژمار دەکات. ئەگەر لە شەش خولدا هیچ کەسێک لە دەرەوە نەبێت، سەرکەوتنەکە بە خاڵ دیاری دەکرێت.
  نینجا گوزبامپس تێبینی کرد:
  - ئەوا باشترە بە یەکجار دوانزە خول هەبێت، وەک پیشەگەرەکان! با بە ڕاستەقینە و بە ڕاستەقینە شەڕ بکەین!
  پەریەکە سەری لەقاند:
  - دەتوانی دوانزە بکەیت! بەڵام هیوادارم کۆتایی هاتبێت!
  وە جارێکی تر چەقۆی سیحراوی خۆی هەڵواسی.
  یەکسەر ئەڵقەیەک کە پەتەکانی لەسەر بوو دەرکەوت، ناوبژیوانەکەش کچێک بوو کە جلێکی وەرزشی لەبەردا بوو.
  ئەلبینا جلی کۆڵبەرییەکەی داکەند بۆ ئەوەی دەستوەردان لە شەڕەکەدا نەکات.
  دوای ئەوەش تەنها بە یەک بیکینیەوە مابوومەوە. ئێستا ماسولکەکانی زۆر بە ڕوونی دیار بوون. ئەوەندە پەیکەرسازیان هەیە و کچەکە خۆی جوانە و قژزەردێکی دڵخۆشکەرە.
  ئەو، دەبێ بڵێم، تەنیا سۆزێکی شایستەی بێ خەیاڵییە.
  وە دەموچاوی کچەکە، لە هەمان کاتدا، نەرمە، نزیکە لە منداڵییەوە، بەڵام بە چەناگەیەکی بوێرەوە.
  هەردوو شەڕڤانەکە کڕنۆشیان بۆ یەکتر برد. گۆنگەکە دەنگی دایەوە و ئاماژەی دەستپێکردنی شەڕەکە بوو.
  ئەلبینا پێشتر شەڕکەرێکی بەئەزموون بوو کە لە تەمەنی سێ ساڵییەوە هونەری جەنگی دەکرد. وە بینی کە دوژمن لە باڵادا کەمترە و لەوەش زیاتر لە درێژی ئەندامەکانیدا، چی لە مێروولەیەک وەربگریت.
  بەڵام مێروولەکان مێروویەکی زۆر بەهێز و چالاکن. وە پێویستە لە دوورەوە ڕابگیرێن.
  کچەکەش بە پێی ڕووتی مێروولە نینجاکەی بارگاوی کردە ناو گەدە. ئەویش کە لێدانێکی لێکەوتەوە، وەستا. پاشان بەپەلە هاتە سەر ئەلبینا.
  کچە پاڵەوانەکە بە لێدانێک لە شانە ڕووتەکەیەوە چاوی پێی کەوت. نینجا مێرووەکە بە توێکڵێکی کیتینۆس داپۆشرابوو و هەر بۆیە لێدانی بەهێزی کچە ڕاهێنراوەکە بە کردەوە هیچ کاریگەرییەکی لەسەر نەبوو.
  ئەلبینا چەند جارێک نینجای گووزبامپزی لە هێرشەکەدا بە لێدان ڕاگرت، هەروەها سێ پەنجەی بە سەریدا هێنا. وە تا ئێستا نەمتوانیوە تەنانەت جارێکیش بگیرێم.
  قۆناغی یەکەم کۆتایی هات و هەردوو ڕکابەر چوونە گۆشەی خۆیان.
  پەریەکە بە پێکەنینەوە تێبینی کرد:
  - بۆچی ڕێگە دەدەیت لێت بدات!؟
  نینجا گووزبامپس وەڵامی دایەوە:
  - من تەنها سەیری ئەو دەکەم!
  گۆنگەکە دەنگی دایەوە و شەڕڤانان دەستیان کردەوە بە نزیکبوونەوە لە یەکتر. و پاشان نینجای گۆزبامپس لەناکاو خێراتر بوو و بە پەنجەکانی ئەلبینی لە سنگیدا چەقاند. کچەکە لە پێیەکانی کەوتە خوارەوە. لەسەر پشتی کەوتە خوارەوە و پاژنە ڕووتەکانی لە هەوادا دەدرەوشایەوە.
  ناوبژیوان دەستی کرد بە ژماردنەوەی دواوەی یارییەکە. بەڵام ئەلبینا یەکسەر بازێکی دا. وە بە تووڕەییەوە پەلەیەکی کرد بۆ چاکبوونەوە. قاچە ڕووت و ڕەنگاوڕەنگ و ماسولکەدارەکانی وەک پرۆپلەر دەستیان کرد بە خولانەوەی.
  بەڵام نینجای Goosebumps بە پەنجەکانی بردیانە سەر بلۆکەکە. هێرشەکانی بەرپەرچ دایەوە. و پاشان بە شێوەیەکی بەرچاو خێراییەکەی زیاد کرد. وە دیسانەوە پەنجەکانی لە گەدە و سنگی کچەکەدا کەوت. جێهێشتنی کێشە و بڕین. وە تۆم سەری لە لوتی دا. وە یوشکا بە دەموچاوی ئەلبینادا ڕژا. وە کچەکە خۆی کەوتە خوارەوە.
  ڕاستییەکان بەرزبوونەوە، بەڵام دادوەر هێشتا دەستی کرد بە ژماردنی کۆتایی هاتنی یارییەکە.
  بەڵێ، کاروباری ئەلبینا باش نەبوو.
  پەریەکە چرپەی کرد و چەقۆی سیحراوی خۆی دەجووڵاند:
  - باشە نینجا-گوزبامپەکان! دەستت بەسەر دەستپێشخەرییەکەدا گرتووە!
  شەڕکەری نینجا جارێکی تر خێراتر بووەوە. و دیسانەوە ئەلبینا لە پێیەکانی کەوتە خوارەوە. تا ڕادەیەک بە توندی لێیدا و کچەکە کەوتە خوارەوە و بازێکی دا و بەرپەرچی دایەوە.
  نینجای گۆزبامپس هێسکی کرد:
  - جا سواری ئەسپ بیت یان بە پێ،
  پاڵەوانی سوپەر...
  شەیتان بەسەرتدا ڕادەکات،
  لەشکرێکی ملیۆنان کەس!
  ئەلبینا پەلەیەکی کرد بۆ چاکبوونەوە، بەڵام تووشی بلۆکی بەهێز بوو. وە هێرشەکەی بەرپەرچدرایەوە. وە کۆتایی تیژی پەنجەکە بەر بنی ڕووتی کچەکە کەوت و بووە هۆی ئاوسانی تاڵە مووێک.
  گۆنگەکە دەنگی دا بۆ کۆتایی هێنان بە خولەکە.
  کچەکە بە چەقۆ و چەقۆکێشەوە پاشەکشەی کرد بۆ گۆشەکەی. بەڵێ، بە باشی و بە دەنگی بەرز لێیدرا.
  ئەلبینا لەسەر کورسییەک کەوتە خوارەوە. وە دەستی کرد بە هەناسەدانی قورس. هەممم، ئەو هەرگیز نەیارێکی لەو شێوەیەی نەبووە. وە دوژمن کەسێک نییە، بەڵکو مێروولەیەکی نینجایە. کە تەواو جدییە.
  لێرەدا جارێکی تر گۆنگ دێتەوە و خولێکی نوێ!
  ئەلبینا دیسانەوە هەوڵدەدات بە لێدان بگاتە دەستی. بەڵام دوژمن، بەهۆی ئەوەی کە مێرووە، لە مرۆڤ خێراترە. و بەم شێوەیە جارێکی تر بە قاچە کورتەکانی دەشکێتەوە، پێی ڕووتی کچەکە دەگرێت و دەیکێشێت و وەک بووکەڵە فڕێی دەدات.
  ئەلبینا هەڵدەستێت، بەڵام دیسانەوە لێدانێکی سەختی بەدوایدا دێت ڕاست لە سنگی. وە کێشەکان دەمێننەوە، کچەکە دەکەوێتە خوارەوە.
  هەڵدەستێتەوە و جارێکی تر مشتێک لە دەموچاوی دەدرێت. وە ئەمەش، پێویستە ئاماژە بەوە بکرێت، بە ئازارە.
  ئەلبینا هەستی بە ئاوسانی چەقۆیەک کرد لە ژێر چاویدا، بەڵێ شەڕەکە زۆر سەخت دەرچوو.
  نینجا کیسەڵ بە ڕوونی باڵادەستە و لە خاڵەکاندا پێشەنگی گرتووە. وە دیسانەوە کچەکەی لە دەموچاوە جوانەکەی دا.
  ئەلبینا کەوتە خوارەوە و سیگناڵی گۆنگ کۆتایی خولەکەی ڕاگەیاند.
  کچەکە بە واتایەکی ڕەسەن ڕۆیشتبووە گۆشەکەی.
  پەریەکە فڕی بۆ لای و پرسی:
  - تێدەگەیت بۆچی دۆڕاویت؟
  ئەلبینا بە ئاهێکەوە وەڵامی دایەوە:
  - چونکە مێرووە!
  پەریەکە سەری لە سەری خۆی دانا و پرسی:
  - دەتەوێت دوو هێندە خێراتر بیت؟
  کچەکە پشتڕاستی کردەوە؛
  - بێگومان من دەمەوێت!
  ئەو کچە باڵدارە وتی؛
  - وەڵامی پرسیارەکە بە دروستی بدەرەوە. وە دواتر بەڕاستی هەست بە باشی دەکەیت!
  ئەلبینا بە پێکەنینەوە وەڵامی دایەوە:
  - باشە من ئامادەم!
  پەریەکە چرپەی کرد:
  - بۆچی خودا ئەوەندە ڕۆژی هەیە!؟
  کچە پاڵەوانەکە چاوەکانی فراوان کرد و بە گەمژەییەوە گوتی:
  - باشە پرسیارەکە چییە؟ لە ماناکەی تێنەگەیشتم.
  پەریەکە بە یەکلاکەرەوە وتی:
  - وە پێویست ناکات لە ماناکە تێبگەیت. تەنها وەریبگرە و بە باشترین شێوە وەڵامی بدەرەوە و تێبگەیت!
  ئەلبینا پێکەنی و پاشان بە هەستکردن بە ئیلهام و وتی:
  - چونکە خودا توانی ڕۆژێکی زۆر بکات!
  کچە ئەفسوناوییەکە سەری لە سەری خۆی دانا:
  - ئافەرین! ئەمجارەیان بە دروستی وەڵامم دایەوە. وە خێراییەکەت دوو هێندە زیادی کردووە.
  پەریەکە چەقۆی سیحراوی خۆی هەڵواسی. و، لە ڕاستیدا، ماسولکەکانی ئەلبینا هێزێکی دیاردەیییان بەدەستهێنا.
  و بەم شێوەیە پەلە کرد بۆ شەڕ. وە پێی ڕووتەکانی دەچڕان. و پاشان لێدانەکە لە نینجا قازەکەدا لە گەدەیدا کەوت. تەنانەت ئەلبینای ڕاهێنراو خۆیشی ئەو خێرایی و هێزیەی کە ئەم لێدانە درا و ئەو تەزووی مێشکی کە کونی کردبوو، بەرز نرخاند.
  ئەلبینا بە تووڕەییەوە گەمژەیی کرد:
  - نارنجۆکێکی فاشیستی بەدەست بهێنە،
  گۆرانی سێرینادێک بڵێ بۆ ئەوەی لەبیرت بێت!
  نینجای Goosebumps هەوڵیدا هێرش بکاتە سەری. بەڵام ئێستا قاچەکانی ئەلبینا کە خێراتر بوون، توانیان بەرەوڕووی ببنەوە. و توێکڵی کیتینیان لێدا.
  ڕوون بوو کە ئەم لێدانانە بۆ گووزبامپس ناخۆش بوون، بەڵام هیچ زیانێکی گەورەیان پێنەگەیاند. وە کچەکە لێیدا، بەڵام لە پێش بەرامبەرەکەیەوە بوو، ئێستاش لە خاڵەکاندا پێشەنگی بوو. وردتر ئەم خولە هی ئەو بوو.
  لە کۆتاییدا تەنانەت ئەلبینا لێدانێکی نزم ئەنجامدا و بەرامبەرەکەی خستە خوارەوە.
  چوونە گۆشەکان و نینجاکانی گۆزبامپس پێشتر چەقۆکێش دەرکەوتن.
  پەریەکە دیسانەوە فڕی بۆ لای کچە قارەمانەکە و تێبینی کرد:
  - ئێستا تۆ لە ئێستاوە بە باشی شەڕ دەکەیت. بەڵام ئایا دەتەوێت خێرایی و هێزت دووبارە دوو هێندە بێتەوە؟
  ئەلبینا بە ڕەزامەندییەوە سەری لە سەری خۆی دانا:
  - بێگومان من دەمەوێت! چی پێویستە بکرێت؟
  کچە ئەفسوناوییەکە بە پێکەنینەوە وتی:
  - وەڵامی پرسیارێکی تر بدەرەوە.
  کچە پاڵەوانەکە بە متمانەوە وەڵامی دایەوە:
  - ئامادەم!
  پەریەکە بە چەقۆ وتی:
  - بۆچی بەستەڵەک لە زستاندا لوتی منداڵ دەکوژێت!
  ئەلبینا پێکەنی و وەڵامی دایەوە:
  - ئەوە پرسیارە! بەڵام بێمانایە و ڕێگە بە وەڵامی زۆر ئەگەری دەدات.
  کچە ئەفسوناوییەکە وەڵامی دایەوە:
  - وە ئەمەش تەنها بۆ نوکتەیە. تاقی بکەرەوە و وەڵامێکی ژیرانە بدە.
  کچە پاڵەوانەکە وتی؛
  "هەر بۆیە لە زستاندا بەستەڵەک دەبێت، لوتی منداڵەکان دەچەقێت، چونکە تەمەنیان ئەوەندە نییە کە لووتیان بە ڕەگەوە ببڕن!"
  پەریەکە سەری لە سەری خۆی دانا:
  - بەڵێ. دەتوانێت بژمێرێت! وە ئێستا خێرایی و هێزت دوو هێندە دەبێتەوە.
  وە کچە جادووگەرەکە چەقۆی سیحرەکەی لەرزاند.
  وە ئەلبینا هەستی بە هەڵچوونێکی نوێ و باوەڕپێنەکراوی هێز و وزە کرد.
  بە تووڕەییەوە بازێکی دا بۆ ناو ئەڵقەکە. و هێرشی کردە سەر نینجاکە قازەکان.
  وە با لێی بدەین. لێدان نییە، وەک ئەوە وایە بە چەقۆ لێبدرێت. وە شەڕکەری مێرووەکان زۆر بە قورسی دەستی کرد بە کەوتن و داڕمان.
  ئەلبینا بەر بەرامبەرەکەی دا، ئەویش کەوتە خوارەوە و بە سەختی، بەڵام هەستا. بەڵام تەواوی خولەکە لەلایەن کچەکەوە دیکتە بوو.
  پاشان بە شانازییەوە بازێکی دایەوە بۆ گۆشەکە.
  پەری بە پێکەنینەوە پرسی:
  - دەتەوێت خێرایی و هێزت دوو هێندە بکەیت؟
  ئەلبینا سەری لە سەری خۆی دانا:
  - باشە! با!
  کچە جادووگەرەکە جارێکی تر لە مەتەڵەکەی پرسی:
  - بۆچی و بۆچی، گورگەکان بە مانگ هاوار دەکەن!
  ئەلبینا پێکەنی و بە دڵنیاییەوە وەڵامی دایەوە:
  - گورگەکان هاوار دەکەن چونکە ناتوانن مانگ بخۆن!
  پەریەکە بە پێکەنینەوە تێبینی کرد:
  - وە بەڕاستی تۆ نابغەیەکیت. پێم وایە شایەنی ئەوەیە زۆر بەدەست بهێنیت!
  وە کچە جادووگەرەکە جارێکی تر چەقۆی سیحراوی خۆی سووڕاندەوە.
  ئەلبینا بە واتایەکی ڕەسەن فڕی بۆ هەوا. ئێستا خاوەنی هێز و وزەیەکی زۆر باوەڕپێنەکراوە.
  و بەم شێوەیە بەپەلە هاتە لای نینجا قازەکە. و بەم شێوەیە بە پاژنە ڕووت و گوڵاوەکەیەوە لێیدا لە چەناگەی. وە شەڕکەری مێرووەکان کرایە دەرەوە.
  ناوبژیوان تا دە ژمارد و ڕایگەیاند؛
  - ئەو شەڕکەرەی ئەلبینا بە ناکاوت سەرکەوتنی بەدەستهێنا! ئافەرین!
  وە دەستی کچەکەی بەرز کردەوە.
  ئەلبینا گۆرانی وت:
  -کچەکە تەنانەت لە مردنیش ناترسێت،
  جەماوەرەکەی لە هیچ...
  ژنەکە قارەمانانە لەگەڵ دوژمن شەڕ دەکات،
  وە تەنانەت لە کاتی مردنیشدا سەردەکەوێت!
  پەری بە ڕێزەوە ڕایگەیاند:
  - بەو پێیەی ئەلبینا شەڕڤانێکی بەهێزی شکست پێهێنا و وەڵامی هەر سێ مەتەڵەکەی دایەوە و لە هەمووی گرنگتر بە شێوەیەکی ژیرانە، گەنجی ئەبەدی و دووبارە دروستبوونەوەی ڕەهای شانەکانی پێدەبەخشرێت.
  وە کچە جادووگەرەکە بە چەقۆ سیحرەکەی هەشتێکی دروست کرد. و پاشان موعجیزەیەک ڕوویدا: ئەلبینا نەمریی مەجازی بەدەستهێنا.
  وە کچە پاڵەوانەکە گۆرانی وت:
  هیچ شتێک لەسەر زەوی بەبێ شوێنەواری تێناپەڕێت،
  وە گەنجی کە نەماوە هێشتا نەمرە...
  چەند گەنج بووین،
  چەند دڵسۆزانە تۆیان خۆشدەویست!
  لوتکەکان داگیرکراون
  سەرەڕای ڕەشەباکانی چارەنووس!
  
  PUGACHEV TSAR لە ڕووسیا
  ئیمێلیان پوگاچێڤ گەمارۆی ئۆرنبورگی دا. شتەکان زۆر باش نەبوون بۆ یاخیبووەکان. فەوجەکانی شاهانە نزیک دەبوونەوە. ئەو کەسەی کە خۆی بە تزار ناودەبرد، نەیدەویست گەمارۆکە لە ئۆرنبۆرگ هەڵبگرێت، بەڵام جیاکردنەوەی سەربازەکانیش مەترسیدار بوو. لە مێژووی ڕاستەقینەدا سەرەڕای ئەوەش یاخیبووان جیابوونەوە و پارچە پارچە لێیاندرا. سەرەتا لە نزیک تاتیشچێڤۆ، پاشان لە نزیک بیلۆزێرسک. ئەم بڕیارە هەڵە دەرچوو.
  بەڵام دواتر کوڕەکە ئۆلێگ ڕیباچێنکۆ گەیشتە کەمپی ئیمێلیان پوگاچێڤ. سەرەڕای ئەمەش هێشتا بەفر هەبوو و کۆتایی مانگی شوبات بوو - کوڕەکە پێی ڕووت بوو و شۆرتێکی لەبەردا بوو.
  هێنرایە لای ئیمێلیان پوگاچێڤ. کوڕەکە بە متمانەوە ڕۆیشت. ڕاکردن بە پێی ڕووت لەناو بەفردا چێژێکی زیاترە لە ئەشکەنجەدان. بە تایبەت لە جەستەیەکی نەمردا.
  کوڕەکە پلانێکی بۆ ئیمێلیان پوگاچۆڤ پێشنیار کرد:
  - با یەکپۆشی سەربازە تزارەکان وەربگرین، وە ئێمە یەکپۆشی لەو جۆرەمان زۆرە، و یاخیبووان و کۆزاکەکان پۆشین. با شەڕێک بکەین - وەک تەقەکردن. و پاشان ئێمە پوگاچێڤییە دەستگیرکراوەکان دەبەینە ناو شارەکەوە. وا بیردەکەنەوە کە ئەمانە سەربازانی شاهانە و ڕێگەمان پێدەدەن بچینە ناو قەڵاکە و لەوێش هێرش دەکەینە سەریان!
  ئیمێلیان پوگاچۆڤ پەسەندی کرد:
  - باشە تۆ بەخشین دەکەیت! چ سەرێکە! نازناوی کاپتنتان پێ دەبەخشم!
  ئۆلێگ کڕنۆشی برد و وەڵامی دایەوە و بە پێکەنینەوە دەنگی دایەوە:
  - یەسەول، یەسەول، بۆ ئەسپەکەت وازت لێهێنا! دەستەکە هەڵنەستا تا تەقە بکات!
  تزاری کۆزاک سەری لە سەری خۆی دانا و وەڵامی دایەوە:
  - تۆ دەبیتە یاریدەدەری من! یەکپۆشی و پێڵاوەکانت چاک دەکەنەوە!
  ئۆلێگ بە بێگەردیەوە تێبینی کرد:
  - وە پێی ڕووت لێزانترە! وە من زۆر سارد نیم لەگەڵ جەستەی ڕووت!
  ئیمێلیان پوگاچێڤ بوو بە... باڵای مامناوەند بوو، شانەکانی پان بوو، هەرچەندە ئۆلێگ لە سەدەی بیست و یەکەمدا باڵای کوڕێکی ستانداردی دوانزە ساڵان بوو، واتە مەتر و نیوێک، بەڵام پاشای کۆزاکەکان زۆر باڵاتر نەبوو. بۆ ئەمجارە ئۆلێگ هەرزەکار بوو، و دەیتوانی بە مەرجی یەکسان لەگەڵ گەورەکان شەڕ بکات و ئەفسەر بێت.
  ئیمێلیان فەرمانی دا...
  - باشە ئەم ئیستفزازیە زۆر بە نهێنی ئامادە بکە!
  وە چەندە زیرەکانە وشەی زانستی بەکارهێناوە.
  کۆزاکەکان خۆیان ئامادە دەکرد... پاسەوانیان دانا تا یەک ڕۆحی زیندوو نەزانێت. وە تەڵەیەکی فێڵبازانە ئامادە دەکرا.
  بەڵام دوژمن هێشتا نزیک بووەوە، بەڵام هێشتا ماوەیەک مابوو، مەفرەزە بچووکەکانی یاخیبووان هێرشیان کردە سەری. بە وردیتر، قەرەباڵغییەکی زۆر زۆر، بەڵام زۆر ڕێکخراو نییە.
  ئیمێلیان پوگاچێڤا نزیکەی بیست هەزار سەربازی ئامادەی شەڕی لە نزیک ئۆرنبێرگ هەبوو. لە مێژووی ڕاستەقینەدا دابەش بوو. دە هەزار پوگاچێڤی لە نزیک تاتیشچی دژی حەوت هەزار سەربازی تزاری شەڕیان کرد. دوژمن لە تۆپ و ژمارەی تفەنگ و هەروەها لە ڕێکخستندا لە سوپای پوگاچۆڤ باڵاتر بوو. بەڵام سەرکەوتنەکە بە نرخێکی زۆر هات! جگە لەوەش، پوگاچۆڤ خۆی زۆر ئازایانە مامەڵەی نەکرد، تەنانەت پێش کۆتایی شەڕەکەش بەرەکانی شەڕی بەجێهێشت.
  ئێستا پوگاچێڤیەکان چانسێکی مێژوویییان بۆ سەرکەوتنێکی دەنگدانەوە هەبوو.
  بۆیە زیاتر لە دوو هەزار شەڕکەری هەڵبژێردراویان بە یەکپۆشی پۆشی. وایان لێکردن ڕیش تاشین. وە ئەوەی کە یەکپۆشیەکان لەبەر دەکرێن سروشتییە. هەروەها زۆر زیاتر. هەروەها پوگاچێڤیەکان ئاڵای شەڕەکانی پێشتر دەستگیرکراویان هەبوو، و تەپڵ و هتد.
  نمایشەکە پلانی بۆ دانرابوو وەک ئەوەی بە تێبینییەوە ئەنجام بدرێت. ئیمێلیان نزیکەی سەد تۆپی لە بێرد هەبوو، هەرچەندە نیوەیان گرنگ نەبوون. بەڵام شتێک هەیە کە تەقەی لێ بکرێت.
  بۆ ئەوەی ڕواڵەتی شەڕێکی ڕاستەقینەی هەبێت. تا ئێستا شتەکان ئەوەندە خراپ نین بۆ پوگاچۆڤ. نیوەی کارگەکانی ئۆرال لەژێر دەستی ئەودایە. چێلیابینسک هێشتا ترسناکە، چیکا بە توندی لە نزیک ئوفا دادەنیشێت. هێشتا کۆتایی مانگی شوباتە و دەرئەنجامی شەڕەکە ڕوون نییە و هێزەکانی گۆلیتسین لە ئۆرنبۆرگەوە دوورن. بەڵام لە مێژووی ڕاستەقینەدا، لە ماوەی مانگێکدا شەڕێک لە نزیک تاتیشەڤۆ ڕوودەدات و تێیدا شکستی سوپای جووتیاران دەبێت. کە دەبێتە هۆی وازهێنانی بەکۆمەڵ لە یاخیبووان.
  ئۆلێگ هێشتا پێی ڕووتە و بە شۆرتەوە فەرمان دەکات و ئامۆژگاری دەکات. نزیکە ڕەشەکەی بەهۆی ڕەنگکردنەوە، بەڵام کوڕە شۆخەکە لەلایەن پیاوانی سمێڵدارەوە گوێڕایەڵی دەکرێت.
  یاخیبووان لە ئێستاوە دەستیان بە تەقەکردن کردووە. دەمانچە هاوار دەکات، دیارییەکانی مردن تف دەکرێن... وێرانکاری ڕاستەقینە لە ئارادایە.
  ئۆلێگ ددانی ڕووت دەکاتەوە و هاوار دەکات:
  - شکۆمەندی بۆ نیشتیمانی پیرۆزمان! نەوەی شاعیرێک دەبێت! ئیمێلیانی گەورە، ئازیزم - ئیستغلالەکانت دەوترێنەوە!
  وە هەوری دوکەڵ بەرز دەبێتەوە. تەقلیدکردنەکە شەڕێکی جدییە. بێگومان لێرەدا پێویستە هەموو شتێک بە شێوەیەکی قەناعەت پێکەر پیشان بدەیت. جگە لەوەش لەژێر گەمارۆدا بێگومان چاوەڕێی ڕزگاری دەکەن!
  بێگومان لە بێکاردا تەقە دەکەن بۆ ڕزگارکردنی تۆپ و تەقەکردن. وە باروتی خراپتر بەکاردەهێنن.
  ئیمێلیان پوگاچۆڤ هێشتا ئەوەندە بەهێزە کە ئۆرنبێرگ بگرێت - بەڵام قەڵاکە بەهێزە! وە لێرەدا پێویستت بە فێڵبازییە.
  جەنگاوەر و کۆزاکەکان بەگشتی ئامادەن... زیاتر لە دوو هەزار پیادە و سوارچاکی پۆشراو و زیاتر لە سێ هەزاریش گوایە دیل. بەسە کە لەناکاو دەست بەسەر شارێکدا بگرێت.
  ئۆلێگ پێش زیندانییەکان ڕۆیشت. لە ڕاکردن بە پێی ڕووت بۆ ماوەیەکی زۆر لەناو بەفری مانگی شوباتدا، قاچەکانی کوڕانە کەمێک بێهێز بوون. جگە لەوەش لە ئێستاوە بە گەرما ڕاهاتووە. بەڵام باشە، پەنجەکانی کوڕە نەمرەکە بەستوو نابن.
  وە بەڕاستی زۆر نایاب دەرچوو.
  ئۆلێگ زەردەخەنە دەکات، شوێنپێی پێی ڕووت لەسەر پاشبنەمایەکی سپی بەجێدەهێڵێت. بە شێوەیەکی کاریگەر دەردەکەوێت. چەندین کوڕی بنەماڵەی کۆڵبەریش بە پێی ڕووت ڕایان دەکرد. تا ڕادەیەک ڕەقن، هەرچەندە بەزۆری لە بەفردا پێڵاوی باست لەبەر دەکەن.
  کەواتە ئەم سوپایە دێت، دوای ئەوەی پوگاچێڤیەکانی شکست پێهێنا، بەرەو ئۆرنبۆرگ. و تەنانەت ڕێپێوانەکەش دەنگ دەدەن.
  بەڕاستی فێڵەکە سادەیە بەڵام کاریگەرە. دەروازەکان لەبەردەمیاندا دەکرێنەوە و سوپای پوگاچێڤیتەکان دەچنە ناو شاری سەرەکی ئەم ناوچەیە. دیارە زۆر دڵنیان لەوەی کە پیاوە گەمژەکە لە هیچ تێناگات، و شکستی هێنا.
  ئێستا یاخیبووان بە تەواوی تێوەگلاون. سیگناڵەکە بەدوایدا دێت و بەپەلە دەچنە سەر بەرگریکارەکان.
  ئۆلێگ بە چەقۆکەی بە یەکجار دوو ئەفسەر دەبڕێت. وە کوڕەکە بە نائومێدیەوە هاوار دەکات:
  - وازهێنان! پادشای حەق لەگەڵ ئێمەیە!
  بەرگریکارەکان سەریان لێ شێواوە. سەربازەکان نزیکەی هیچ بەرگرییەک پێشکەش ناکەن. زۆرتر ئەفسەر و میلیشیای بازرگان و کۆزاکی دەوڵەمەند شەڕ دەکەن.
  شەڕەکە سەختە، بەڵام فۆکەسییە. فەوجەکانی زیاتر و زیاتر پەلە دەکەن بۆ ناو شارەکە. کۆزاکەکان و پیاوان بە چەقۆ و تاتارەکان بە باشکیرەکانەوە. شەڕەکە سەختە.
  هەروەها ئۆلێگ ڕیباچێنکۆ چەقۆ دەکات و هاوار دەکات:
  - وازهێنان! ڕەحمەت و پارەیەکی زۆر و ئازادی بۆ هەمووتان دەبێت!
  ڕوونە کە هێزی بەرگریکاران بە خێرایی کەم دەبێتەوە، هەروەها خواستی شەڕکردن. تەنانەت ئەفسەرەکانیش وازی لێدەهێنن. کۆزاکەکان تەنانەت نایانەوێت بمرن.
  بۆ ماتیوشا بۆرۆن، ئۆلێگ قوڕگی بڕی و بە پەنجە ڕووتەکانی خەنجەرەکەی فڕێدا.
  نزیکەی یەکسەر شەڕەکە کۆتایی هات. بازرگانەکان کەوتنە سەر ئەژنۆ و داوای ڕەحمیان دەکرد. هەم حاکمی ئەڵمانیا و هەم فەرماندەی قەڵاکەیان ڕاکێشا. ئیمێلیان پوگاچۆڤ فەرمانی دا بە هەڵواسینیان.
  سەربازە دیلەکان سوێندیان خوارد و ئەفسەرەکان بژاردەیەکیان پێشکەش کرا: یان خزمەتکردن بە تزار پیتەری سێیەم یان سزای لەسێدارەدان. بە نزیکەیی بەسەر نیوە دابەشکراوە. هەندێکیان لە سێدارە دران. هەندێکیان سوێندی بەیعەتیان بە ئیمێلیان خوارد.
  لە خودی شارەکەدا خەزێنەیەکی دەوڵەمەند گیرا، هەروەها کەلوپەلی زۆر بەنرخ، هەروەها نزیکەی نەوەد تۆپ، و یەدەگی گەورەی باروت و بۆمب و تۆپی تۆپ.
  دواجار قەڵا زەبەلاحەکە دوای گەمارۆیەکی درێژخایەن کەوتە خوارەوە. سوپای پوگاچۆڤ بە شێوەیەکی بەرچاو پڕکرایەوە. ئێستاش دەکرا بچیتە تاتیشچۆڤۆ و بە هێزی باڵاتر شەڕ بە گۆلیتسین بدرێت.
  وە ئۆلێگ خۆی چووە لای چیکا بۆ ئەوەی یارمەتی بدات. دەبوو میخێلسۆن هاک بکرایە تا بمرێت بۆ ئەوەی نەتوانێت لە نزیک ئوفا شکست بە یاخیبووان بهێنێت.
  کوڕەکە بە شۆرتێکەوە بە پێی ڕووت لەناو بەفردا ڕایکرد. مارگاریتاش پەیوەندی بەوەوە کرد. کچەکە تەنها تونیکێکی لەبەردا بوو، بێگومان پێڵاوێکیشی لەبەردا نەبوو. جوانە، قژی لوول و زێڕین، هەرچەندە تۆزاوییە بەهۆی کارکردن لە کانگاکاندا.
  مارگاریتا جوانە، بەڵام هێشتا منداڵە.
  ئۆلێگ لێی پرسی:
  - هێشتا پیرەژن نەبوویت... پەشیمان نابیتەوە کە بۆ ماوەیەکی زۆر کچ بوویت!
  مارگاریتا بە پێکەنینەوە وەڵامی دایەوە:
  - وە تۆ پیر نەبوویت، بەڵام نزیکەی بۆ هەمیشە بوویت بە کوڕ! دەبێت پارەی نەمری بدەیت، ئەم پارەیەش زیادەڕۆیی نییە!
  ئۆلێگ بەم قسەیە هاوڕا بوو:
  - کۆیلایەتی کاتییە، بەڵام ژیانی هەتاهەتایی بۆ هەتا هەتایە! جگە لەوەش ئێمە ئەوەندە خێراین کە پێویستمان بە ئەسپ نییە!
  مارگاریتا پێکەنی و تێبینی کرد:
  - بە دڵناییەوە! ئێمە خێراتر لە ئەسپە خوێن پاکەکان ڕادەکەین. جەستەی نەمر تایبەتە، لە کانیەکاندا، لە ژێر قامچی سەرپەرشتیاردا، ئاسوودەترە لە جەستەیەکی ئاسایی لەسەر جێگەی پەڕ!
  ئۆلێگ ڕیباچێنکۆ سەری لە سەری خۆی دانا و وتی:
  - ناتوانیت لەگەڵ ئەوەدا موناقەشە بکەیت! کەواتە بۆ هەمیشە دەژین!
  وە منداڵەکانی تێرمیناتۆر خێراتر بوون. بێگومان ئۆلێگ زۆر دڵخۆش بوو. ئەو منداڵێکی گەورەیە.
  هەرچەندە هەندێک جار گومانەکان دەخزێنە ناو ڕۆحمەوە: ئایا دەکرێت ئەفسەرانی سوپای ڕووسیا بکوژرێت؟ ئەمە بە ئەگەرێکی زۆرەوە هەڵەیە! بەڵام ئەرکی جادووگەرەکە دەبێت تەواو بێت. مێژووی ڕووسیای گۆڕی، و جەستەیەکی ئەبەدی و نەمری پێبەخشی، تەنانەت ئەگەر جەستەی منداڵیش بووبێت، بەڵام لەڕادەبەدەر بەهێز و خێرا. وە بۆ ئەمەش پێویستە پارە بدەیت و خزمەت بکەیت.
  وە کێ دەزانێت، ڕەنگە ئەگەر پوگاچۆڤ سەربکەوێت، ڕووسیا تەنها سوودی لێ ببینێت؟
  کچ و کوڕەکە بە نزیکەیی دەیانزانی کە مەفرەزەی سەربازە شاهانەییەکان لە کوێیە، کە بڕیار بوو میکلسۆن بگاتە ئەو شوێنە.
  چیکا دوانزە هەزار سەربازی ڕێکخراو لە نزیک ئوفا هەیە. وە نزیک بوو لەوەی ئەم شارە بگرێت، بەڵام دووجار کەمێک بەخت و دیسیپلینی نەبوو.
  بێگومان میخێلسۆن چەند هێندە هێزی کەمتری هەیە، بەڵام لە مێژووی ڕاستەقینەدا هێشتا سەرکەوتنی بەدەستهێناوە. کەواتە... ئەم فەرماندە زۆر بەتوانایە پێویستی بە گرتن یان کوشتن هەیە.
  وە دواتر دەبینین. بەبێ میخێلسۆن، ڕەنگە سەربازەکان نەچنە چیکا. و لەوێشدا ئۆلێگ ڕیباچێنکۆ پلانێکی داڕشت. شکست بە گۆلیتسین ببە و بچۆ بۆ ئوفا. ئەم شارە بگرە، هێزی بەهێز بنێرە بۆ ئۆرال و سیبیریا و خۆت بچۆ بۆ کازان. ئەو کاتە یاخیبووان سوودیان دەبێت.
  وە سەربازەکانی شاژن پارچە پارچە لێدەدرێن. جگە لەوەش لە هەر شۆڕشێکدا کاریگەرییەکی لەو جۆرە هەیە: تا سەرکەوتنەکان زیاتر بن، لایەنگرانی زیاتر دەبن و بەرخۆدانی دوژمن لاوازتر دەبێت.
  کەواتە لەگەڵ هەر هەنگاوێک ڕاپەڕین تەنها بەهێزتر دەبێت. ئۆلێگ لەوە دڵنیا بوو.
  وە مارگاریتا، ئەو کچەی کە خێراتر لە ئەسپی پێشبڕکێ ڕادەکات، لەگەڵیەتی و پێکەوە دوژمنەکانیان دەبڕن.
  جەنگاوەرە گەنجەکان لە بۆسەدا جێگەیان گرتەوە. بڕیار بوو میکلسۆن بە مەفرەزێکی بچووکی ئەسکۆرتەوە بگاتە فەوجەکەی. لێرەدا منداڵەکانی تێرمیناتۆر لە ئێستاوە چاوەڕێی بوون.
  ئۆلێگ و مارگاریتا بە چەقۆکێشانەوە هێرشیان کردە سەر ئەسکۆرتەکە. یەکسەر چەند هوسارێکیان بڕی. ئەوانی تر هەوڵیان دا تەقە بکەن، بەڵام فیشەکەکان بەر منداڵە نەمرەکان نەکەوت. وە بە تووڕەیییەکی هێمنانە دوژمنەکانیان بڕییەوە. وە ئۆلێگ ڕیباچێنکۆ تەنانەت بە پەنجەکانی قاچی دیسکی تیژی فڕێدا. وە مارگاریتا بە پێی ڕووت ئەمەی تاقیکردەوە و کاریگەری هەبوو.
  کوڕ و کچەکە بەبێ قسەی زیاتر دوژمنیان کوشت. میکلسۆن هەوڵیدا بە پەلە بڕوات، بەڵام ئۆلێگ و مارگاریتا کەوتنە پێشەوە. میکلسۆنیان خستە خوارەوە و بەستیانەوە.
  ئۆلێگ لیوای عەقیدەکەی خستە سەر شانی و بردییە چیکا بۆ دادگاییکردن.
  منداڵە نەمرەکان پەرش و بڵاویان کرد و پەنجا حساریان کوشت، ئەمەش نیشانی دا کە لە بەرامبەر منداڵی ئەبەدیدا توانای زۆر فێنکیان وەرگرتووە.
  ئۆلێگ کە میخێلسۆنی لەسەر شانەکانی ڕاکێشا و تێبینی کرد:
  - بەڵام چەند بەهێز بووم!
  مارگاریتا ئاماژەی بەوە کردووە:
  - بەڵێ ئەمە جارێکی تر پشتڕاستی دەکاتەوە کە ئێمە هەڵبژاردەیەکی دروستمان کردووە! وە نەمری شایەنی ئەوەیە کە وەرزشی لەسەر بکرێت!
  ئۆلێگ بەم قسەیە هاوڕا بوو:
  - شەڕکردن زۆر سەرنجڕاکێشترە لە یاریکردن بە کەر لە کانگاکاندا. لەم جەستەیەدا سەخت نییە، بەڵام بێزارکەر!
  مارگاریتا ڕازی بوو:
  - ڕۆتینی دەکوژێت!
  لە کەمپی چیکیدا دوو منداڵی پێ ڕووت، یان باشتر بڵێین بە پێوەرەکانی ئەم سەردەمە، کە کەسانی بچووکتر کەمێک هەرزەکار بوون، گومانی زۆریان نەهێنایە ئاراوە. ئەگەر لە ناو بەفردا پێ ڕووت بیت، مانای وایە هەژاری، و لە دیوی پاشای جووتیاردا.
  چیکا پاداشتی میخێلسۆنی دایەوە بۆ زیندانییەکە، بڕە پارەیەکی ئیمپراتۆری بە منداڵەکان دا - پانزە ڕۆبڵی زێڕین.
  میخێلسۆن خۆی پێشنیار کرا: یان خزمەت بە تزار بکات یان هەڵواسرابێت!
  میکلسۆن لوپەکەی پێ باشتر بوو. بەڵام ئۆلێگ پێشنیاری کرد کە ئەم فەرماندەیە بیربکاتەوە. ئاخر هەمیشە کاتیان دەبێت بۆ هەڵواسینی. وە میکلسۆن دەتوانێت زۆر بەسوود بێت.
  چیکا ڕازی بوو:
  - كاتەكە تەواو بوو!
  هەروەها ئۆلێگ پێشنیاری کردووە:
  - دەبێت بۆ ئێستا بەبێ فەرماندە فەوجەکەی تزار بگرین! بۆ ئەوەی خۆت بپارێزیت.
  چیکا ڕازی بوو:
  - ئاسن بەگەرمی بکوتە!
  وە یاخیبووان هێرشیان کردە سەر سەربازە پاشایەتییەکان. شەوانە هێرشیان دەکرد، ئۆلێگ و مارگاریتا بە وریاییەوە پاسەوانەکانیان لابرد.
  شەڕەکە تاڕادەیەک تەمەنی کورت بوو. ئۆلێگ کە دیسکێکی ماڵەوەی لە چەقۆیەکی شکاوەوە فڕێدا، عەقیدەکەی کوشت کە وەک فەرماندە مامەڵەی دەکرد و بەبێ ئەو مۆڕاڵی دابەزی. جگە لەوەش یاخیبووان زۆر بوون و ئەمەش فشاری خستە سەر دەروونی سەربازەکان، و ئەفسەرانی زۆر.
  وە کێ دەزانێت، ڕەنگە ئەمە تزاری ڕاستەقینەی پیتەری سێیەم بێت. وە شەرعیەتی لە کاترینی دووەم بەرزترە.
  زۆربەی فەوجەکە گیرا. تۆپ و تفەنگ گیرا.
  سەرکەوتنی تەواو بۆ سوپایەک کە ئامادە نەبووبێت بۆ بەرپەرچدانەوەی هێرشێک.
  وە بێگومان سەرکەوتنی چیکا.
  بەڵام بە سروشتی منداڵەکان ڕادەکەنەوە بۆ لای پوگاچۆڤ. دەبێت لەگەڵ حەوت هەزار سەربازدا شەڕ بکات کە دوو هەزار سوارچاکی شازادە گۆلیتسینیشیان تێدایە. بێگومان پوگاچۆڤ ژمارەیان زیاترە، بەڵام سوپاکەی ڕەنگاوڕەنگە. سەربازانی پێشوو زۆرن کە جێی متمانە نین، چەکیان خراپە و کۆڵبەری ڕاهێنراون، تاتار و باشکر و کالمیکن.
  بەهێزترین ناوەکی کۆزاکەکانی یاکن. بەڵام ئەم کۆزاکانە زۆرترین ژمارەیان نییە. هەروەها کۆزاکەکانی ئیلێتسک و ئۆرنبۆرگ و ئەوانی تریش هەن.
  لە ئێستاوە بەرەو قەڵای تاتیشچێڤۆ ڕادەکەن، کە سوپایەکی بەرچاوی پاشای جووتیارەکە لەوێ کۆبوونەتەوە.
  ئیمێلیان پوگاچۆڤ خۆی بە ئەسپێکی سپی سواری شوێنەکان دەبێت. ئۆلێگ ڕیباچێنکۆ بە وردی سەیری ئەم سەرکردەیە دەکات. ئیمێلیان پوگاچۆڤ سیمای فەرمانڕەوای هەیە. باڵای بە نزیکەیی مامناوەندە، بەڵام لە سواری ئەسپدا بەهۆی قاچەکانی کورت و شانەکانی فراوانەوە باڵا بەرزتر دەردەکەوێت. لە ڕووی جەستەییەوە سەرکردەی یاخیبوو بەهێزە. دەتتوانی بزانی چۆن بڕینی و هێزی لێدانەکە لە شەڕدا.
  بەگشتی تەواو گونجاوە بۆ ڕۆڵی سەرۆک. وە بۆ ڕۆڵی پاشا؟ ئەگەری ئەوەش هەیە کە ئەوەش.
  سوپای پوگاچۆڤ زۆر گەورەیە. لە بەرگری ئیلێتسکەوە گەیشتە ئەوێ، کە هێشتا کلۆپوشای تاوانبار بوو، پانزە سەد کەسی دیکەی کۆکردەوە. ئێستا ئیمێلیان زیاتر لە بیست هەزار چەکداری هەیە. ئەستەمە تەنانەت لە قەڵایەکدا جێیان ببێتەوە. سێ هێندەی گۆلیتسین سەرباز بژمێرە و زیاتریش بەردەوامن لە گەیشتن.
  وە پوگاچۆڤ دوو ئەوەندەی دەمانچەی هەیە. یەدەگی باروت و تۆپی تۆپ تاڕادەیەک زۆرە.
  دەتوانیت شەڕ بکەیت... بەڵام سوپاکە ڕەنگاوڕەنگە. پیاوی ڕمدار و باشکیر و تاتار و کالمیک و قیرغیز و کازاخی هەیە. وە هەروەها زۆرێک لە سەربازانی پێشوو لە گاریسۆنە جیاوازەکانەوە کە بە تەواوی جێی متمانە نین. هەروەها کرێکارانی ئۆرال و تفەنگچی سیبیریاش هەن. کۆزاکەکان گرنگترین ناوەکی سوپان.
  سوپایەکی گەورە، بەڵام زۆر ڕەنگاوڕەنگ. هەندێک لە سەرباز و ئەفسەرەکان لەم دواییانەدا لە ئۆرنبێرگ دەستگیرکران.
  هەندێک پارچە لە کەرەستەی پیاوانەوە وەرگیراون، کە تەنها لە شەڕی دەست بە دەستدا دەتوانرێت بەکاربهێنرێت. وە کۆمەڵێک ئاسیایی، زۆر دیسیپلین نەبوون و زۆرجار زمانی ڕووسییان نەزانیوە.
  کەواتە، بە شێوەیەکی فەرمی خاوەنی سەرباز و تەنانەت دەمانچەی زۆر زیاترە، ئیمێلیان پوگاچۆڤ لە کوالیتی هێزی شەڕدا لە دوژمن کەمترە. کەواتە دەرئەنجامی شەڕەکە بە هیچ شێوەیەک ئەوەندە ڕوون نییە کە پێدەچێت، لەسەر بنەمای هاوسەنگییەکی تەواو فەرمی هێزەکان.
  ئۆلێگ ڕیباچێنکۆ لەم بابەتە تێدەگات. ڕەنگە ئەمە بۆ پوگاچۆڤیش ڕوون بێت. چیکا سەرکەوت چونکە دوژمنی بە سەرسوڕمان برد. وە لە چیرۆکی ڕاستەقینەدا، ئەوە میکلسۆن بوو کە سەرکەوت، کە توانی هێرش بکاتە سەر سوپای گەورەتری چیکا لە پێش کێشەکە.
  ئێستا دەبێت من چی بکەم? قەڵاکە بە باشی بەهێزکرابوو و بە ئاو ڕژێنرابوو، وایکرد لێوارەکانی سەهۆڵاوی و خلیسک بن. بەڵام ناتوانیت بۆ ماوەیەکی زۆر لە بەرگریدا بمێنیتەوە.
  ئۆلێگ پێشنیاری بۆ ئیمێلیان کرد:
  - با خۆمان هێرش بکەینە سەر دوژمنان، تزار-باوک!
  ئیمێلیان بە شێوەیەکی لۆژیکی ئاماژەی بەوە کردووە:
  - ئایا بە دەمانچە نامانپۆشن؟
  ئۆلێگ پێشنیاری کرد:
  - من لەگەڵ مارگاریتا دوژمن دەناسمەوە، ئێمەش بەتەواوی لەو شوێنەدا لێدەدەین کە کەمترین چاوەڕوانی لێدەکات!
  پاشای کۆڵبەر پەسەندی کرد:
  - ئەمە بیرۆکەیەکی باشە!
  وە ئۆلێگ لەگەڵ مارگاریتا جانتایەکی پشتەوەی بە نارنجۆکەوە گرت و هەریەکەیان جووتێک چەقۆی تیژ بەپەلە بەرەو دوژمن ڕۆیشتن.
  منداڵەکان نزیک بوو بە ڕووتی ڕایانکرد، کوڕەکە بە شۆرت و کچەکەش بە تونیکەوە. ئۆلێگ "سپارتاک"ی ئیانی بیر هاتەوە. کوڕەکەش گیتا لەوێ بوو. وە ژنێک بە تونیکێکی دڕاوەوە، سەماکارێک، خۆر سووتاوە. کوڕەکە زۆر سەرسەخت بوو. ڕەنگە کۆیلەیەکی بۆماوەیی نەبێت. ڕەنگە ئەویش بە دیل گیرابێت. پاشان بە ئۆتۆمبێلەکەیان بردە ئیتاڵیا و جلەکانیان لەبەر کرد و بۆ زیادکردنیان خستە زیادکردنەوە. هەرچەندە گیتا هەڵەیە، بەڵام بەو پێیەی لە ڕەنگی ڕەشەوە برۆنزی بووە، ئەوا بە ئەگەرێکی زۆرەوە بەبێ جل و بەرگ بردیانە زیادکردنەکە. وە ئەوەندە ڕووت دەڕۆیشت، بە پێی ڕووت بە درێژایی ڕێگا بەردینەکانی ئیتالیادا دەڕۆیشت. بنی ڕووتی دەسوتێت، گوێدرێژەکانی ئازاریان دەدا. بەڵام کوڕەکە سەری دابەزاند.
  وە کڕیارەکە دەستی کرد بە هەستکردن بە کوڕەکە، ماسولکەکانی گەشەسەندنی سروشتی، وادیارە شێت بوون لە پێستە نەرمەکەی. و پاشان پەنجە پیسەکانی خستە ناو دەمی. وە گیتا بەرگەی نەگرت و گازێکی لێگرت.
  پاشان شەڕ دروست بوو. بەڵێ گیتا، کوڕێک بوو کە ئۆلێگ خۆی لە منداڵیدا بە هەڵە بە سپارتاکی زانی. بەڵام نەخێر، هێشتا کارەکتەری بچووکە.
  من پرسیار دەکەم، چی ئەگەر ڕۆمەکان بڕیاری ئەشکەنجەدانی گیتایان بدایە؟ ئاخر کۆیلەی دیل لە ژێر ئەشکەنجەدا لێپرسینەوەیان لەگەڵ دەکرێت؟
  وە ئاسنە سوورە گەرمەکە دەستی لە پاژنەی ڕووتی کوڕە کۆیلەکە دەدا. گیتا هاوارێکی کرد و هەمان شت دووبارە کردەوە:
  - کۆیلەکان هەڵدێن و نایانەوێت شەڕ بکەن!
  پاژنەی دووەمی بۆ سیمیتری سووتاند و ئازادیان کرد. کوڕەکە ناچارە هەنگاو بنێتە سەر پەنجەکانی قاچی و ئەوەش تاڕادەیەک ئازاری دەدات. بەڵام گیتا هێشتا توانی لە کاتی ئاژاوەگێڕیدا هەڵبێت.
  ڕەنگە کوڕەکە پێشتر لە کانگاکاندا کاری کردبێت. بەردی قورس هەڵگرتبوو، ئارەقەی زۆری دەکردەوە، هەناسەی قورسی دەدا. قامچی چاودێرەکە شەقێکی لێدا. لە یەکەم ڕۆژەکانی کارکردندا زۆر قورسە، کاتێک حەزت لە ڕووناکی نییە. وە دواتر ڕادێیت لەسەری. سەختەکە ئاشنا دەبێت، ئاشناش ئاسان دەبێت. بەڵام هێشتا زۆرێک لە کۆیلەکان دەمرن. وە گیتا بوو بە بەچکە گورگێکی بچووک.
  ئۆلێگ پێی وابوو ڕەنگە ئەو کوڕە لە کتێبی "سپارتاکۆس"دا دوای شکستی یاخیبووەکان گیرابێت. وە بەو پێیەی هێشتا منداڵ بوو، بە زنجیر ڕەوانەی کانەکان کرا. بۆ ئەوەی لەوێدا هێواش هێواش بمرێت. یان ئەشکەنجە دەدران، بە چەقۆیەکی سوور و گەرم جەستەی ماسولکەیی کوڕەکەیان سووتاند. پاشان خوێیان بەسەر سووتاوەکاندا ڕشت و پەنجەکانی قاچیان لەسەر پێی ڕووتی کۆیلە گەنجەکە شکاند. جومگەکانیان پێچایەوە. هەمووان پرسیاریان دەکرد کە سپارتاک زێڕەکەی لە کوێ شاردووەتەوە. گیتا بێدەنگە و ددانەکانی دەکوتێت. بە ڕاکێشانی تیژی پەتەکە بەرز دەکرێتەوە و دادەبەزێت.
  وە خوێنبەرەکان بە ئازاری کێوی دەچرچن. وە کوڕەکەش هۆشی لەدەست دەدات. ئاوی سەهۆڵی بەسەریدا دەڕێژن و زیندوویان دەکەنەوە. وە پزیشکەکە هەست بە پەپولەی خوێن دەکات بۆ ئەوەی دیاری بکات کە ئایا دەکرێت بەردەوام بێت لە ئەشکەنجەدانەکە، یان پێویستە پشوویەک بدرێت بە کەسی ئەشکەنجەدراو، بۆ ئەوەی دواتر جەستەی گەنجەکە ئەشکەنجە بداتەوە.
  گیتا بە شێوەیەکی دڕندانە و بۆ ماوەیەکی زۆر ئەشکەنجە دەدرێت. بیبەر دەڕێژنە سەر برینەکان و بە تەلی گەرم لێیان دەدەن و بە دەرزی کۆتایی دەمارەکان دەچن و ئاگرێک لە ژێر پێی ڕووتی کوڕەکەدا دەسوتێت. وە جەلادەکە گەرمی لە ژێر ڕەفەکەدا ڕادەکێشێت. وە بۆنێکی بەهێزی سووتانی، و هەموو دەمارێک دەکێشنە دەرەوە.
  و پاشان ئاسنە سوورە گەرمەکە دەست دەداتە سنگی ڕووتی کوڕەکە، و بەهۆی ئازاری کێویەوە هۆشی خۆی لەدەست دەدات. جارێکی تر بە ئاو دەشۆرێت و دەبرێتە ژوورەوە. جەلاد بە چەقۆ کۆئەندامی زاوزێ دەچەمێنێتەوە، کوڕەکە لە ئازارە کێوییەکان دەگۆڕێت و جارێکی دیکە بێهۆش دەبێت.
  گیتا لە ژێر ئەشکەنجەدا... کەسێک ڕاپۆرتی دا کە ئەمە خۆشەویستترینی سپارتاکە، و دەیزانی گەنجینەکەی لە کوێ نێژراوە. وە ڕۆمەکان ئەشکەنجە دەدەن... کوڕەکە یەک ناوچەی پێستی تەواو نەبوو کە نە سووتاوە و نە ڕەنگاوڕەنگ بێت. بەڵام بێدەنگە. وە ڕۆمەکان سەریان سوڕماوە لە خۆڕاگرییەکەی.
  هاوسەری کراسۆس لە کاتی ئەشکەنجەدانەکەدا ئامادەیە. بە تامەزرۆییەوە سەیری ئەو کوڕە قۆز و قژ سپییە دەکات کە چۆن ئەشکەنجە دەدرێت. ئەوە زۆر خۆشە. و بەم شێوەیە فەرمانی دا، دوای ئەشکەنجەیەکی دیکە، گیتا بهێنێتە لای و بیخاتە سەر جێگاکە. بەڕاستی دەیەوێت خۆی ئەو کارە بکات.
  ژنەکە هێشتا تەواو گەنج و بەهێز بوو، سواری کامڵبوونی نێرینەی کۆیلە گەنجەکە بوو. گیتا بۆ یەکەمجار بوو بە پیاو. پاشان ناچار بوو بە زمانی کونی بلێسێت. کە کەمێک قێزەونە، بەڵام نائاساییشە.
  و بەم شێوەیە ژنەکەی کراسۆس فەرمانی دا ئەشکەنجەدانەکە بوەستێنرێت و کوڕەکەش کە پێشتر لە کاتی ڕاپەڕینەکەدا تا ڕادەیەک گەورە بووبوو، دەستی کرد بە خۆراکدانی باشتر. وە خۆشەویستی لەگەڵیدا کرد.
  برین و سووتاوییەکانی سەر گیتا وەک لەسەر سەگێک چاک بووەوە. کوڕەکە کە بەهێزتر بوو، ژنە شەهوەتبازەکەی کراسۆسی هێنا و لە موڵکەکەی هەڵهات. دوای ئەوە لە شاخەکاندا خۆی حەشاردا و لەوێ باندێکی تایبەتی خۆی لە کۆیلە هەڵهاتووەکان پێکهێنا. لە کۆتاییدا هەموو شتێک بە باشی کۆتایی هات. کراسوس لە کاتی جەنگدا کۆچی دوایی کرد. وە گیتا خۆی بە جولیۆس قەیسەرەوە گرێدا، و پیشەیەکی باشی دروستکرد، هاوسەرگیری کرد و کۆمەڵێک منداڵی بوو. وە چارەنووسی سپارتاک نادیارە. تەرمەکەی نەدۆزراوەتەوە. وە مردووە یان ڕزگاری بووە، کۆیلەکان نەیاندەزانی.
  بەڵام ئەوان پێیان وابوو کە بێگومان فریادڕەسەکەیان زیندووە.
  ئۆلێگ ڕیباچێنکۆ و مارگاریتا کۆرشونۆڤا: کە سەردەمانێک گەورە بوون، ئێستاش منداڵی ئەبەدی و نەمرن، لە کەمپی گۆلیتسین نزیکبوونەوە. لێرە سێ ژەنەراڵ هەن. وە سەربازەکان لە سنووری ڕووسیا و سوید کشێنرانەوە.
  لە کاتێکدا ڕووسیای تزاری لە شەڕدایە لەگەڵ تورکیا، یاخیبووان ئارامترن. ئەگەر گۆلیتسین شکستی هێنا، ئەوا پوگاچێڤیتەکان دواجار دەتوانن دەست بەسەر دەستپێشخەرییەکەدا بگرن. و تەنانەت ساماراش داگیر بکەن.
  ئۆلێگ و مارگاریتا بە دەوری پاسەوانەکاندا ڕۆیشتن... بەفر دەبارێت، و زۆر باش ناتوانیت ببینیت.
  کوڕەکە بیری لەوە دەکردەوە کە ڕەنگە بتوانن سێ ژەنەڕاڵ و عەقید بیبیکۆڤ تەواو بکەن و سەری سوپای تزاری ببڕن. بەڵام ئەم کارە ئەستەمە.
  کوڕێک و کچێک بە وریاییەوە لە ناو بەفردا هەنگاو دەنێن. هەوڵ دەدەن شوێنەواری بەجێ نەهێڵن. هێشتا منداڵن. بە وریاییەوە لە کاروانەکان نزیک ببنەوە. دەمانچەکە بە جیا لە شوێنێکدا بوو. سوپا لە ڕێپێواندایە. ئیتر هیچ بەستەڵەکی بەهێز نییە - ئەوە مانگی ئازارە. بەڵام هێشتا بەفر لە دەوروبەریدا کەوتووە. پێی ڕووتی جەنگاوەرانی گەنج بەزەحمەت هەست بە سەرما دەکەن، بە تایبەت لە کاتی جووڵەدا. زوو لەگەڵ سەرما ڕادێن.
  بەڵام زۆرێک لە منداڵان، تەنانەت بەبێ زلهێزیش، بە پێی ڕووت لە ناو بەفردا ڕادەکەن، بە تایبەت لەم کاتە سەختانەدا.
  ئۆلێگ پێی وابوو کە ماوەیەکی زۆرە سەیری تەلەفزیۆنی نەکردووە و یاری بە کۆمپیوتەر نەکردووە. و کە بەبێ یارییەکان بە جۆرێک داماوە.
  کوڕەکان لە کاروانەکە نزیک بوونەتەوە و مارگاریتا پێشنیاری کرد:
  - ئەی ئەگەر ئاگر لە کۆگاکانی باروت بەرداین؟
  ئۆلێگ چاوەکانی بڕیقاندەوە و پرسی:
  - پێت وایە ئەمە بیرۆکەیەکی باشە؟
  کچەکە بە شێوەیەکی لۆژیکی تێبینی کرد:
  - بەبێ بارووت، سوپا سوپایەک نییە!
  ئۆلێگ بە ڕەزامەندییەوە سەری لە سەری خۆی دانا:
  - دەی هەوڵبدە!
  وە کوڕە شۆرتەکە بە پەلە بەرەو عەرەبانەکان ڕۆیشت. ئەوان لەگەڵ کچەکەدا بە لێدانی چەقۆ سێ پاسەوانیان کوشت و بە بەکارهێنانی چڵکن و زیادکردنی پەلەوەری بە باروت ئاگریان لە کاروانەکە بەردا.
  دەستی کرد بە درەوشاوەیی و هەورێکی ڕەش دەستی کرد بە بەرزبوونەوە بۆ ئاسمان. باروتەکە دەستی کرد بە تەقینەوە...
  کوڕێک و کچێک لە کەمپەکەدا خۆیان حەشاردا. ترس و دڵەڕاوکێ هاتە ناوەوە. هەروەها گۆلیتسین لەگەڵ دوو ژەنەڕاڵ بازێکی دا. ئەم شازادەیە بە شێوەیەکی دڵتەزێن هاوارێکی کرد و پەنجەکانی ڕاکێشا.
  ئۆلێگ بە پەنجە ڕووتەکانی دیسکەکەی فڕێدا و فیشەکەی لێدا و ڕاستەوخۆ کون بوو بە ملی گۆلیتسین. شازادە کە قۆڵەکانی بڵاوکردەوە، کەوتە خوارەوە. ژەنەڕاڵ مەنسورۆڤ بەپەلە هاتە لای. بەڵام بە بەکارهێنانی پەنجە ڕووتەکانی، مارگاریتا چەکەکەی بەکارهێنا. وە فەرماندەی دووەم داڕما.
  سێیەمیان فێرمان بوو کە لەگەڵ ژەنەڕاڵ کار لەگەڵ یاخیبووان شەڕی کرد. لەگەڵ ئەواندا عەقید بیبیکۆڤە کە خزمی سەرۆک جەنەڕاڵ بیبیکۆڤە. بە تەوقە شانەکانیانەوە بە بینینی تیژی منداڵە نەمرەکان دەبینرێن، سەرەڕای بارینی بەفر.
  ئۆلێگ و مارگاریتا دیسانەوە بە پەنجە ڕووتەکانیان دیسکیان فڕێدا - جەستە نەمرەکەیان توانایەکی وای هەبوو، وەک پاڵەوانەکانی کتێبی کۆمیک.
  وە هەردوو سەرۆکەکە کوژران، سەریان فڕێدرا.
  دوای ئەوە کوڕە تێرمیناتۆرەکە و کچە ڕەنجەرەکە دەستیان کرد بە فڕێدانی دیسک بەسەر ئەفسەرەکاندا. خۆشبەختانە دوای مردنی فەرماندەکان، ترس و دڵەڕاوکێ دەستی پێکرد، بۆ هەمووان وا دیار بوو کە پوگاچێڤیەکان هێرشیان کردووەتە سەر کەمپەکە.
  بەڵام دوو منداڵیش هێزێکی گەورەن. وە بە فڕێدانی دیسکی تیژ تیژکراو ئەفسەرەکان دەکوژن. وە قوڕگیان دەشکێنن، خوێنبەر و خوێنبەرەکانیان دەتەقنەوە.
  منداڵان لە کاتی بەفرباریندا ئەستەمە بتوانن بناسرێنەوە، لە بەفرباریندا بە تەواوی خۆدزینەوەیان لێدەکرێت.
  بەڵام سەربازانی تزارەکان کاتێکی سەختیان هەیە. ئۆلێگ ڕیباچێنکۆ، لە فڕێدانی دیسکەکاندا دەڵێت؛
  - شکۆمەندی بۆ ڕووسیای گەورە!
  وە دیسانەوە ئەو دیسکەی کە لەلایەن پەنجە ڕووتەکانی کوڕەکەوە فڕێدراوە دەفڕێت.
  مارگاریتیش هەمان شت دەکات، بە پەنجە ڕووتەکانی ئامێرێکی تیژکراوە فڕێدەدات و بە شێوەیەکی شەڕانگێزانە هاوار دەکات:
  - بۆ ئیمێلیان پوگاچێڤ!
  وە ئەم منداڵانە زۆر چالاکانە و کاریگەرانە کاردەکەن. هەروەها بە چەقۆ دەیانبڕی. وە ئەفسەرەکان هەڵدەبژێردرێن.
  ئۆلێگ ڕیباچێنکۆ گۆرانی دەڵێت:
  - گورگە سپییەکان بە لێشاودان!
  مارگاریتا کە بە پەنجە ڕووتەکانی دیسک فڕێ دەداتە سەر نەیارەکانی، گۆرانی دەڵێت:
  - تەنها ئەو کاتە ڕەگەزەکە دەمێنێتەوە!
  کوڕەکە بەردەوامە لە با، دوژمنەکە دەبڕێتە خوارەوە:
  - لاوازەکان دەمرن، دەکوژرێن!
  کچەکە بە فڕێدانی دیسک و کوشتنی ئەفسەرەکان، هێسکە دەکات:
  - پاککردنەوەی خوێنی پیرۆز!
  جەنگاوەرانی گەنج بە شێوەیەکی زۆر جۆراوجۆر مامەڵە دەکەن، نارنجۆک فڕێ دەدەنە سەر دوژمنان.
  لەم ساتەدا سوارەی یاخیبوو هێرش دەکاتە سەر کەمپەکە. دەردەکەوێت ئیمێلیان پوگاچۆڤ بڕیاریدا سەرەتا هێرش بکات و سوارە زۆرەکەی بە دوای منداڵەکاندا جووڵاند.
  وە لێدانەکە لەناکاو و تەنها لە کاتی گونجاودا دەرکەوت. دانیشتوانی چەمی سەربازەکان تیریان بەسەر سەربازەکاندا دەباراند و کۆزاکەکان بە چەقۆ دەیانبڕی و سوارەکانیش لەسەر ڕم دەیانخستە سەربازەکان.
  ئیرادەی سوپای تزاری تێکچوو، فەرماندەکانیش کوژران. لێرەدا ئیمێلیان پوگاچۆڤ بە شێوەیەکی شەخسیی دوا عەقید بە چەقۆیەک دەبڕێت و هاوار دەکات:
  - منداڵەکانم، ئایا ئێوە سەروەری شەرعی دەناسن؟
  سەدان سەرباز و تەنانەت چەندین ئەفسەریش دەکەونە سەر ئەژنۆ و هاوار دەکەن:
  - با دان بەوەدا بنێین! با دان بەوەدا بنێین!
  بەرگری دادەبەزێت. هێزی پیادە نزیکەی تەواو خۆی ڕادەستی دەکات، جگە لە هەندێک ئەفسەر. سوارەکان تا ڕادەیەک زیاتر بەرەنگاری دەبنەوە. زۆر ئاغای تێدایە. بەڵام سوارەکانی خەڵکی ئاساییش چەکەکانیان فڕێ دەدەنە خوارەوە.
  ئۆلێگ و مارگاریتا بە چەقۆ سوارەکان دەبڕن، و بە پەنجە ڕووتەکانیان دیسکی تیژ فڕێ دەدەن و دەقیژێنن:
  - مرۆڤە گەورەکان لە هەموو کاتێکدا،
  مرۆڤە گەورەکان - لە شکۆمەندی پەترۆسدا!
  هەردوو کوڕ و کچ زیاتر چالاکن لە بڕین و فڕێدان. پێشتر تۆپخانەکان گیراون. وە بە چەقۆ لێیان لە سوارەکان دا. دەیان کەسیان بەدەوری خۆیاندا پاڵکەوتوون. لێدانێکی تەواو لە ئارادایە.
  ئۆلێگ بە پێکەنینەوە گۆرانی وت:
  - تزاری گەورە پیتەری یەکەم، هەمیشە نموونەیەک بە بۆ ئێمە!
  وە هەروەها دەیبات و بە دوو چەقۆ دەبڕێت، یەکسەر سەری پێنج کەسەکە دەبڕێت.
  مارگریت بە بڕینی نەیارەکانی، چرپەی کرد:
  - دەنگەکانم، و من جوانم!
  وە بە هەمان شێوە دەیبات و دەیبڕێت.
  کچ و کوڕ تەنیا بەرجەستەی لەناوچوونن. وە وەکو چەقۆی کارەبایی کاردەکەن.
  ئەفسەرێکی دیکە دەکەوێتە خوارەوە... دەنگی بەرزی ئیمێلیان پوگاچۆڤ دەنگ دەدات:
  واتە: هەرکەسێک خزمەتم بکات پاداشت وەردەگرێت و ئەوانی تر لەناو دەچن.
  ئەو پیاوانەی کە لۆکەیان هەیە پێشتر گەیشتوون. وە بە باشی دژی سوارەکان شەڕ دەکەن. وە چەمەکانی ئەسپەکان تەنک دەبنەوە...
  سوارەکانی ڕزگاربوویش خۆیان ڕادەست دەکەن. جارێکی تر شەڕەکە سەردەکەوێت... پوگاچۆڤ سەردەکەوێت!
  لە ئێستاوە زیندانییەکان سەرکردایەتی دەکرێن و سوێند دەخۆن. سەربازەکان، وەک یاسایەک، کڕنۆش بۆ فێڵبازەکە دەبەن. ئەفسەرەکان جیاوازن. کێ پەت هەڵدەبژێرێت و کێ بەیعەت بە پاشای نوێ دەخوات. جگە لەوەش کێ دەزانێت، ڕەنگە پاشایەکی ڕاستەقینە بێت.
  ئیمێلیان پوگاچۆڤ زۆر فەرماندەیی دەردەکەوێت. ڕوونە کە ئەمە کەسێکە کە ڕاهاتووە بە فەرماندەیی. وە بە واتایەکی ڕەسەن هەمووان لەبەردەمیدا کڕنۆش دەبەن.
  دوای ئەوەی ئیمێلیان پێکەنیناوی بەو کەسانە کرد کە ڕەتیانکردەوە سوێند بخۆن، وردبینییەکی کرد.
  حەفتا و پێنج دەمانچە گیرا کە لەو کاتەدا زۆر بوو. وە سەربازەکانی گۆلیتسین ئەوەندە زۆریان لە قەڵاکان کۆکردەوە. هەروەها تۆپ و تەقەی باکشۆت لە شوێنی خۆیدایە، بەڵام زۆربەی باروتەکە سووتاوە. بەڵام گرنگ نییە.
  زیاتر لە پێنج هەزار و نیو زیندانی هەیە. سوپا گەشەی کردووە.
  پاشای جووتیاران پلەی عەقیدیان بە ئۆلێگ بەخشی بەهۆی کارە سەرکەوتووەکانییەوە، پلەی عەقیدیشی بە مارگاریتا بەخشی.
  هەروەها سێ سەد ڕوبڵیشی دا.
  بەڵێ، کوڕەکە بەردەوام بوو لە پیشە باشەکەی. هێشتا دەتوانیت بەرزببیتەوە بۆ پلەی فیڵد مارشال.
  وە ئیمێلیان سەرەتا جەژنێکی سازکرد...
  وە لە جەژنەکەدا باسی ئەو پرسیارەیان کرد کە چی بکەن لە داهاتوودا. بە گشتی پێویست بوو دواوەمان بەهێز بکەین. دڵنیابە کە ئوفا دەبەیت، و پێش ئەوەش قەڵای ڤێرخۆایتسکایا کە هێشتا درێژ بووەوە. هەروەها هێزی بەهێزکەر بنێرن بۆ کونگور و بێلۆبۆرۆدۆڤا. وە هەموو کارگەکانی ئۆرال داگیر بکەن. بەدەستهێنانی تۆپ و پێداویستییەکان، هەروەها دەمانچە.
  بەگشتی ئاتامانەکان لەگەڵ ئەمەدا هاوڕا بوون. وە دوای ئەوەی ئوفا دەبەیت، بڕۆ بۆ کازان.
  پرسیارێکی تر ئەوەیە کە چی لە شاری یاک بکرێت؟ بە زریان وەریبگرن، یان بۆ ئێستا لە ژێر گەمارۆدا جێی بهێڵن؟
  ئیمێلیان پوگاچۆڤ ویستویەتی کەمێک کاتێک لەگەڵ ئوستینیا هاوسەرە گەنجەکەی بەسەر ببات، و بەشێک لە سوارە بە بردنیان بەرەو شارەکە ڕۆیشتن. وە ئەتامان ئۆڤچینیکۆڤ بە شێوەیەکی کاتی لە فەرماندەییدا مایەوە. ناچار بوو بچێتە قەڵای ڤێرنێکنایتسکی، لە هەمان کاتدا هێزی دانیشتوانی چەمی کۆبکاتەوە. هێزی بەهێز ڕەوانەی ئۆرال کرا. تەنانەت پلانیشی بۆ دانرابوو کە تۆبۆڵسکیش بگرێت. هێزی بەرچاو کۆدەبوونەوە.
  پاشای کۆزاک و سوارەکانی بە پەلە بەرەو یەیتسک ڕۆیشتن. مرۆڤ هەرچییەک بڵێت، ئەم شارە ڕەمزییە. بەڵام لە هەمووی زیاتر ئیمێلیان ویستویەتی خۆی بکاتە میراتگری تەخت. ئاخر شەڕ شەڕە. وە ئەگەر بکوژن، ئەوا لانیکەم کەسێک دەبێت بەردەوام بێت لە هێڵی خێزان.
  ئۆلێگ و مارگاریتا پێکەوە لەگەڵ سوپای سەرەکی کە بەرەو قەڵای ڤێرخنیایتسک دەڕوات.
  کوڕ و کچێک ڕادەکەن و زۆر دڵخۆشن...
  تەنانەت لە ڕێگادا درزێکی ژیرانە دروست دەکەن.
  ئافۆریزم ئاڵوگۆڕ دەکەن؛
  ئۆلێگ باز دەدات و مارگاریتاش لە وەڵامدا دەڵێت:
  پادشا بەهێزە نەک بە تاجەکەی بەڵکو بە تاجە گوڵینەی سەرکەوتن!
  مرۆڤ گورگ نییە، بەڵام زیاتر پێویستی بە پاکەتێکە!
  بخۆرەوە، بەڵام سەرخۆش مەبە، وە ئەگەر سەرخۆش بوویت مەگیر!
  قسەی ستەمکار هەنگوین، وەک ڤێلکرۆ بۆ مێش!
  ئەو کەسەی دەکەوێتە بەر قسەی شیرین، وەک مێش زیرەکە!
  ستەمکار لە کرداردا تاڵە، بەڵام لە قسەکردندا شیرینە!
  ئەوەی ئاشتی نەوێت جەژن نابینێت!
  مرۆڤ تەنها گەورە دەبێت ئەگەر خۆی بە کەمێک نەگۆڕێتەوە!
  سەبر بگرە، بەڵام بێ تاقەت مەبە!
  ئەگەر دەتەوێت ترامپ بەدەست بهێنیت، جاک مەبە!
  یەک لێدان باشترە لە هەزار نەفرەت، یەک شەقیش لە سەد لێدان باشترە!
  ئەو پاشایەی ڕەعیەتەکانی لەبەر دەکات هەمیشە ڕووتە!
  بەزۆری پێڵاویان لەبەر دەکەن بۆ ئەوەی جلەکانیان لەبەر بکەن!
  بە دزی گیرفانەکانت پڕ دەکەیتەوە، بەڵام ڕۆحت بەتاڵ دەکەیتەوە!
  ستەمکار دەسەڵاتی خۆشدەوێت، بەڵام ڕقی لەوەیە کە حوکمڕانی دەکات!
  جەلاد هەندێک جار پیشەیەکی پێویستە، بەڵام مرۆڤی سەری بێ خۆشەویستە!
  ستەمکارێک دەکرێت بکوژرێت، بەڵام سپی نەکرێتەوە!
  مرۆڤ وشەی سووری خۆشدەوێت، بەڵام هەندێکجار خوێن دەگەڕێنێتەوە!
  ئەوەی سەیری ڕابردوو بکات هەمیشە دوادەکەوێت!
  داهاتوو لە تەم و مژدایە، بەڵام دوور نییە!
  لە ڕابردوودا تف مەکەن، لە داهاتوودا تف دەکەن!
  ستەمکار، لە ڕاستیدا خوێنمژە، و قسەکانی ڕەوان!
  ئەگەر خەونی شیرین خراپ بەکاربهێنیت، ئەوا ژیان نابێتە هەنگوین!
  خەونی شیرین دەبێتە هۆی بەئاگاهاتنەوەی تاڵ!
  بە ڕشتنی هەنگوین لە دەمتەوە زۆرجار، ورچەکان ڕادەکێشیت!
  ستەمکار خوێن و وتارەکانی سووری خۆشدەوێت، بەڵام هەمیشە هەوڵی سپیکردنەوە دەدات!
  مرۆڤەکان لە گۆڕان دەترسن، بەڵام هەرگیز دڵخۆش نین بە دۆخی ئێستا!
  ئەگەر دەتەوێت ببیتە خودا، سەرەتاییەک وەک ڕاهێنەرەکەت هەڵمەبژێرە!
  مەڕ پێویستی بە شوانێکی ژیر هەیە نەک بەرخێکی گەمژە!
  جێگەی پیرۆز هەرگیز چۆڵ نییە، بەڵام پیرۆزی دەتوانێت چۆڵ بێت!
  مرۆڤ وەک خودا دروستکەرە و وەک شەیتان کێشە بۆ خۆی دروست دەکات!
  ستەمکار، وەک چەقۆ، چەقۆی هەیە، بەڵام تەنانەت ناتوانێت باڵیش بە خۆی بدات!
  سیاسەتمەدار ڕێویە، وەک کەروێشکێک کە نانی ڕۆژانەی لەدەست دەدات، دەنگدەر مەبە!
  پیاوێک ئەگەر لە پێشەوەیدا حەوت سپانیش بێت، سەرسەختی دەیکاتە مەیموون!
  خودا هەموو شتێکی هەیە، مرۆڤ هەستی ڕێژەیی نییە!
  نوێژکردن ئاسانە، سواڵکردن قورسە!
  هەبوونی خەیاڵ باشە - خەونبین بوون خراپە!
  بە هەبوونی هێزی خودا، کز مەبە بۆ تەماحەکانی سەرەتایی!
  مەیموون لاسایی دەکاتەوە، مرۆڤ بە شێوەیەکی داهێنەرانە وەریدەگرێت!
  داهاتوو چیای بەرز نییە، بەڵکو شتە گەورەکانە!
  گەنجی لە دڵدا ئەبەدییە، بەڵام پیری بێزارکەرە!
  وەک ڕێوی کلکت مەپێچیتەوە، باشترە وەک چەرخێک سنگت بگرێت!
  پیاوەکان لە شەڕدا پێدەگەن، بەڵام بەبێ هۆکار ناتوانیت بکوژیت!
  شەڕ تەندروستی کەم دەکاتەوە، بەڵام زیرەکی زیاد دەکات!
  سکەی زێڕ زەردی خیانەتیان هەیە!
  جەلادیش دڵی هەیە، بەڵام بە ڕەقیی تەقەمەنی تیژ!
  شەڕ بکە، مەمرە، دەتوانیت سەدەیەک چاوەڕێ بکەیت!
  خودا لە هەموو دڵێکدایە، بەڵام لە هەموو سەرێکدا نییە!
  تەماحە گەورەکان بەختەوەری کەم دەکەنەوە!
  ئەوەی زۆر دەیەوێت هێزی بڵقی هەیە!
  ئیمپراتۆریەت وەک خانوویەک وایە؛دروستکردن پێویستی بە خۆشەویستی و حیسابات هەیە، ئەگینا سەقفەکەی خوێن دەڕژێت!
  شتە باشەکان هەرگیز بەس نین، بەڵام هێشتا شایەنی زیادەڕۆییکردن نییە!
  دەوڵەمەندبوون قازانجی هەیە، تەنها کاتێک ناخۆشە کە هەمووان شیرت پێدەدەن!
  ئەگەر دەتەوێت بەهێز بیت، عەقڵت لاواز مەکە!
  ماسولکەکان بەهۆی گرژبوونەوە بەهێزتر دەبن، ئامێری بیرۆکراسیش کارامەتر دەبێت!
  سیاسەتمەداران زۆر حەز دەکەن بە زمانی خۆیان کار بکەن، بەتایبەت لەسەر سفرە!
  هیچ درۆزنێک لە سیاسەتمەدارێک گەورەتر نییە کە بە شێوەیەکی کۆنەپەرستانە قەناعەتی بە ڕاستی خۆی هەبێت!
  خودا ژنێکی بۆ پیاوێک دروست کردووە، بەڵام شەیتان خەسوی بۆ زیاد کرد!
  دز دەبێ لە زیندان بێت، بەڵام گەورەترین دز تەختی دەست دەکەوێت!
  ئەوەی یەک فلسی دزی تاوانبار بوو، ملیارێکی دزی، دارایی گەورە بوو!
  بە ڕۆحێکی بێ بەزەیی ناتوانیت بە نانێکی تازە خۆراک بدەیت بە برسییەکان!
  تا زیاتر دزی بکەیت سزاکە کەمتر دەبێتەوە، بەڵام لە دونیای داهاتوودا نا!
  نەهێشتنی بە تەنیا بە مانای هێشتنەوەی لە خنکانێکدا نییە!
  بانک دەتوانێت پشتگیری بکات، بەڵام وەک پەتی پیاوێکی هەڵواسراو وایە!
  ئەوانەی هیچ پشتگیرییەکیان نییە پاڵیان بە دیوارەوە دەنرێت!
  وردبینی ئەدەبی پاشاکانە، بەڵام گاڵتەجاڕەکانی شاهانە بە تایبەتی وردبینن!
  سیاسەتمەدار زۆرجار گاڵتەجاڕییە، بەڵام بە دەگمەن کەسێکە ڕاستییەکان بڵێت!
  گاڵتەجاڕەکە زۆر حەزی لە بڕینی ڕاستییەکانە، بەڵام زۆرجار مەترسی ئەوە دەکات کە بە چەقۆ بکوژرێت!
  هەرکەسێک ڤۆدکای خۆش بوێت ڕقی لە تەندروستی و عەقڵیەتی خۆیەتی!
  ڤۆدکا ڕوونە، بەڵام مێشکت تەم دەکات!
  دەریای سەرخۆش تا ئەژنۆیە، بەڵام خۆی هەمیشە لەسەر ئەژنۆیە!
  بە وریاییەوە هەڵبژێرە، بەبێ ئەوەی لە شەرابی شیرین لە لێوی سیاسەتمەدارەکانەوە سەرخۆش بیت!
  کاتێک لە هەڵبژاردنێکدا دەنگ بە براوە دەدەیت، هەمیشە نائومێد دەبیت؛کاتێک دەنگ بە دۆڕاو دەدەیت، هەمیشە بێزار دەبیت!
  هەرکەسێک هەڵنەبژێردرێت هەمیشە هەستی هەڵە و نائومێدی دەبێت!
  دەنگدان بە هەمان سیاسەتمەدار وەکو کەمانچەژەنێک وایە لەسەر یەک تارە لێبدات!
  سیاسەتمەدارانی سەر تەخت پێویستە بگۆڕدرێن، ئەوە ڕاستی نییە کە خواردنە نوێیەکە باشترە، بەڵام لە هەر حاڵەتێکدا تازەیە!
  دەنگ بە گەنجەکان بدە، خۆت گەنجتر دەبیت، ئەگەر لە جەستەدا نەبێت، ئەوا بە شێوازێکی نوێ!
  هەرکەسێک بۆ ماوەیەکی زۆر لەسەر تەخت دابنیشێت بۆ ڕەعیەتەکانی دەبێتە باوەڕپێکراو!
  بایۆنێتەکان چەندە دڕکاوی بن، ستەمکارەکە توانیویەتی درێژترین کات لەسەریان دابنیشێت!
  ستەمکارێکی ژیر ئەوەندەی دۆستەکانی گێل دەکات دوژمنەکانی زیندانی ناکات!
  ئەوەی سڵاو لە ستەمکار بکات، بۆ هەمیشە ڕێپێوان دەکات!
  دیموکراسی بۆ زیرەک باشە، مامناوەند بۆ گەمژە، بەڵام ستەمکاری تەنها بۆ ستەمکار باشە!
  منداڵەکان چەند ئافۆریزمێکیان ئامادە کرد. پاشان مەفرەزەیەکی بچووک لە هوسارەکان هێرشیان کردە سەر. هەندێکیان وردکران و دواتر گیران.
  قەڵای ڤێرخنێاییتسکایا. قەڵایەکی زۆر بەهێز و سەرەڕای ئەوەی لەلایەن یاخیبووانەوە دەورە دراوە، بەڵام هەرگیز نەگیرا.
  منداڵەکان ڕادەکەن بۆ لای و چەند ئافۆریزمێکی دیکە لە ڕێگادا دروست دەکەن.
  ستەمکار هەمیشە لە فەرماندا لاوازە: گورگ مەڕەکانی خۆشدەوێت و لەبەردەم شێرەکاندا دەلەرزێت!
  قەشەیەک لە پێناو حەقیقەتدا درۆ دەکات، سیاسەتمەدارێک لە پێناو قازانجدا، سەرخۆشێک لە پێناوی پەرداخێکدا!
  بەخت هەمیشە لە ڕێگەی دادپەروەری و کۆششەوە نایەت، بەڵکو هەمیشە بەهۆی کەمتەرخەمی و تەمبەڵیەوە دەڕوات!
  باشە هێزی فیل هەبێت، خراپتر چالاکییەکەیە، لەوەش خراپتر حیکمەتەکەیەتی، قەڵەوییش زۆر خراپە!
  هەموو شتێک لە دونیادا ڕێژەیە، تەنها ئەوە نەبێت کە مرۆڤ ناوکی دونیایە!
  ئارەزووی گەیشتن بە دەسەڵاتی خودا نابێت لەگەڵ ئەخلاقی گۆریلا تێکەڵ بکرێت!
  زاناکان پێشکەوتن پەرە پێدەدەن، بەڵام تەمبەڵی هان دەدەن!
  ئەگەر دەتەوێت تەندروست بیت، ڕابکە، ئەگەر ناتەوێت ئازارت پێ بگات، ڕابکە!
  هێزی مرۆڤ لە مێشکیدایە، بەڵام لاوازییەکەی لە زمانیدایە!
  سیاسەتمەدار وەک میوەیەک وایە، تا گەشاوەتر بێت، ژەهراویترە!
  سیاسەتمەدار هاوشێوەی boa constrictor ە، تەنها دەمی دەکاتەوە و زۆر زیاتر قووت دەدات!
  ستەمکار فێڵبازی زۆری هەیە، بەڵام ڕەوشتێکی کەم!
  ئەگەر بتەوێت لە خودا بەرزتر بیت، لە بووگەرێک نزمتر دەکەویتەوە!
  کەس ئەبەدی نییە، تەنانەت خوداوەندەکانیش تەنها تا مرۆڤایەتی بوونی هەبێت دەژین!
  سیاسەتمەداران دەیانەوێت بۆ هەمیشە حوکمڕانی بکەن، بەڵام نایانەوێت تەنانەت یەک دوو خولەکیش بۆن بکەن!
  متمانە بە سیاسەتمەداران مەکە، و بەهێزی دەرگاکە بپشکنە!
  بەڵام هەموو ئەوەی دەدرەوشێتەوە زێڕ نییە، بەڵکو هەموو ئەو شتانەی دەدرەوشێنەوە دەتوانرێت بە ڕژێمی زێڕ لە گیرفانی خۆتدا بپێچرێتەوە!
  وە تەنها یەک جەنگاوەر هەیە لە مەیدانەکەدا کاتێک ئازایەتییەکی زۆری هەبێت!
  بەرگەگرتنی بەهێز باشترینەکان وروژاندنی تووڕەیی بێدەسەڵاتی دوژمن ڕادەگرێت!
  دەتوانیت هەموو شتێک لە ژیاندا تێک بدەیت، تەنها ناتوانیت وەکو کۆترێک بژیت!
  فێڵبازی دایکی سەرکەوتنە، ئەگەر بەڕێزی بۆنەیەکی خۆشیش لەگەڵ خۆیدا بهێنێت!
  شەڕ کچێنی ئەبەدییە - بەبێ خوێن ناتوانێت کۆم بکات!
  شەڕ لەگەڵ دەستی تەماحی لەشفرۆش - هەرگیز سەرکەوتن نادات لەخۆڕا!
  هەر مرۆڤێک وەک دەنکە خۆڵێک وایە لە بیابان، بەڵام بە پێچەوانەی فراوانترین بیابان کە لێوارەکانی هەیە، ئەم دەنکە خۆڵە هیچ سنوورێکی نییە بۆ خۆ باشترکردن!
  کاتێک خوداکان پێدەکەنن، مرۆڤە فانیەکان دەگرین، کە پێکەنینی خوداوەندەکان دەبێتە ڕەشەبا، کۆتایی مرۆڤە لاوازەکان قەبرە!
  پێشکەوتووترین تەکنەلۆژیا بە بەکارهێنانی سەرەتایی و بێکردەوەیی ئاڵۆزەکەی بێدەسەڵاتە!
  چی دەتوانێت فەرشی ئەستێرەیی لە هێنجەکانی بدڕێنێت؟ ئەستێرەیەکی گەمژەیی مرۆڤ!
  بەبێ قامچی سەرکوت، بازدانێک بۆ دەستکەوتەکان کە ڕزگاری بۆ هەموو مرۆڤایەتی بهێنێت، مەحاڵە!
  تا "پێچان"ی مێشک بەرزتر بێت، هێزی زەبەلاح زیاتر دەیپێچێتەوە!
  مرۆڤی هەژار ئەو کەسە نییە کە لە جەستەدا پێی ڕووت بێت، بەڵکو ئەو کەسەیە کە لە ڕۆحدا سەرۆک نییە!
  حەز نەکردن بە سێکس ئەخلاقی ناتەندروستی لێدەکەوێتەوە!
  نوکتە لە پرسەیەکدا وەک جلێکی تۆپ لە خەندەقدا گونجاوە!
  ئەوانەی یاری داماو دەکەن سەرکەوتن بەدەست ناهێنن؛ئەوانەی وەهمەکان دەشکێنن ڕاستی بەدەست دەهێنن! براوە هەمیشە ڕاست دەکات، تەنانەت ئەگەر سەرکەوتن بەدەست بهێنرێت بە بەکارهێنانی ڕێگەی هەڵە!
  باشترین دیاری دوژمن کاتێکە دەسەڵات دەدات بە گەمژەیەک!
  هەرکەسێک بەرگەی کۆلارە بگرێت هەرگیز نابێتە ئەسپێکی خۆشەویستی ژنان!
  ئازادی دوو هێندە سەرنجڕاکێشە بۆ ئەوانەی توانیویانە هەستی تەمبەڵی و نابەرپرسیارێتی خۆیان بکەنە کۆیلە!
  کێ زۆرجار توانای دوژمن بۆ بەرپەرچدانەوە بە کەم دەزانێت، و بە دەگمەن دەرفەتی دروێنەکردنی سەرکەوتنێکی بەنرخی بۆ دێت!
  ئەو کەسەی حەزی لە تفکردنە، شتێکی بچووکە کە وا لێبکەیت خۆی گوێدرێژ بکات!
  دەتوانیت زۆر دەستەواژەی بێ ئەنجام لەسەر خودا قسە بکەیت، بەڵام کردەوەی بەسوود لەمەوە دێت بە لووتێکی گوگولکین، کە لە ئاودانی ڕووبارێکی قسەکردن گەشە ناکات!
  براوەکان بە دەستکەوت و جامەکانیان حوکم دەدرێن...دۆڕاوەکان بە سادەیی حوکم دەدرێن! براوە دادوەری دادوەری هەیە، دۆڕاو دادوەری تاوانی هەیە! مرۆڤ دەتوانێت بەها و پێویستی سەرکەوتن بخاتە ژێر پرسیارەوە، بەڵام شکست هەمیشە و بێ گومان هیچ خێرێکی بۆ کەس نییە!
  تاکە سوودی شکست ئەوەیە کە فێری وانە فێربوون و گەشەکردنی سەرکەوتنی چاندن لە فرمێسکی ڕژاوی هەڵە تاڵەکان!
  ئەگەر دەتەوێت دوژمنەکەت فریو بدەیت، بۆ هاوڕێکانتیش نهێنی بە!
  ئەگەر پلانی فەرماندەی دوژمن وەک کتێبێکی کراوە بێت، ئەوا بە ناچاری لاپەڕەکانی بە خوێنی هەڤاڵەکانتان پەڵە پەڵە دەبن!
  کچ و کوڕەکە هێشتا بەردەوام بوون لە گاڵتەکردن، لە هەمان کاتدا پشکنینی قەڵا بەهێزەکەیان دەکرد.
  براوەکان خۆیان حوکم دەدەن، هەم داواکاری گشتی و هەم پارێزەر تێکەڵ دەکەن، بەڵام هێشتا حوکمەکە نەک لەلایەن ئەوانەوە، بەڵکو بە مێژوو دەردەچێت!
  تا فێڵەکە سادەتر بێت، دوژمن قورسترە خۆی لە دەرئەنجامەکانی بەکارهێنانی دەربهێنێت!
  ساتی کاریگەری، وەک نۆتێک لە مێلۆدییەکدا، کەمێک زووتر یان درەنگتر زەنگ لێدەدات و درۆ دەبێت! بەڵام تەنانەت لە گۆڕەوە گوێت لە فیشەی بینەرێکی نائومێد نابێت!
  کاتێک دەزانیت دوژمنەکەت کێیە، ئەوا پێویست ناکات هاوڕێکانت بناسیت کە لە کێشەدان!
  دەستپێشخەری لەدەست مەدە، هەنگوینی شیرینی سەرکەوتن لەدەست دەدەیت، تاڵیی لەدەستدانیش بەدەست دەهێنیت! کاتێک بۆکسێنەرێک دەلەرزێت، دەبێت هێندەی تر لێی بدرێت، ئەگینا ئەندامەکانی جێدەهێڵن!
  دوژمن بە کەشتی دەڕوات، بای لەناوچوون لە کەشتییەکەیدایە!
  کە لە شەڕدا مەلە دەکات، لە ناو چەقەڵێکدا دەخنکێت و دەسوتێت و دەمرێت!
  سیحری پیس، وەکو چەقۆی سابوون، چاوەکان دەچەقێنێت، بەڵام دوژمن نا!
  گژوگیا کاتێک بە خراپی گەشە دەکات لەگەڵ کەمبوونەوەی پێشوەختە گەمژانەی باخەوانەکان بە باشی گەشە دەکەن!
  چێژبەخشترین پرۆسەی فێربوون سێکسە! وە لە هەمووی گرنگتر کەس ڕەتی ناکاتەوە وەریبگرێتەوە!
  سێکس تاکە بابەتێکە کە هەموو کەسێک هەوڵدەدات گرەوێکی زیاتری لەسەر دابنێت!
  ئەوەی سێکس و توێژینەوەکان هاوبەشن ئەوەیە کە سی باشترە لە دی!
  بەڵام تەنها ژمارەیەکی تۆکمە جێگەی ڕەزامەندترین هەڵسەنگاندنە!
  هەرکەسێک بوەستێت کاتێک پێویست بێت هێرش بکات، ناتوانێت بەرەنگاری بێتەوە تەنانەت خەوتنی ناو گۆڕیش!
  ئەو کەسەی کە هەمیشە لە چەقبەستووی ژیاندایە، سوێند دەڕژێت!
  بە ترامپ کارتەکان یەکەم دەڕوات، تەنها پێکەنینێکی خەڵکە!
  هەرکەسێک دەیەوێت لە کاتی خۆیدا بێت بۆ دابەشکردنی خەڵاتەکان دەبێت بە بەخشندەیی دیاری لە شێوەی کۆفدا بنێرێتە دەرەوە!
  بۆشاییەکە ناتەقێت، خۆر گێژە ناکات!
  فیشەکەکە گەمژە نییە، بەڵام ئەو گەمژەیەی کە تەقە دەکات لەدەست دەدات!
  هەرکەسێک ڕەتی بکاتەوە یارمەتی خەڵک بدات، ئەو کاتە بەفیڕۆ دەدات کە پەروەردگار بۆ کەفارەتی گوناه و تەوبەی تەرخان کردووە!
  مردن هەرگیز لەبیری ناکات، تەنانەت ئەگەر ناوبەناو لەبیریش بێت!
  جەنگاوەرێکی بەهێز، تەنانەت یەکێکیش، سوودی زیاتری دەهێنێت لە کۆمەڵێک کەسی لاواز، هەروەک چۆن یەک داسکی تیژ تەواوی کێڵگەیەکی چەقۆ دەبڕێت!
  بەڵام هەندێک جار تەنانەت لە نێو چەقۆکانی سوپایەکی لاوازیشدا، داس-باتیر دەتوانێت بەر بەردێکی کۆبلێسی ئیستسناءێکی ناخۆشدا بکەوێت!
  ئەگەر ئاشتی هەبێت، ئەوا جەژنێکی بەخشندە، ئەگەر شەڕ هەبێت، ئەوا با جامێکی سەرکەوتووی شەراب هەبێت!
  ئەوەی لە کاروباری سەربازیدا چەقۆکێشە، تەرمی چەقۆکێشە لە جێگادا!
  - جەنگاوەرێکی باش تەنها ئەوەندەی سیخوڕێکی باشە، ئەوەندەش یارمەتیدەرە بۆ چەرمووکردن و سەرکەوتن! سیخوڕێکی باش جەنگاوەرێکی وەهایە، ڕێگری لێناکات لە کوشتن و دوورکەوتنەوە لە زیان!
  ئاسانە لە گەرمەی شەڕدا لەیەکتر بکەویت کاتێک لە کاتی ڕاهێنانەکاندا فێنک و فێنکەکەت لەدەست دەدەیت!
  بە هێزێکی دڕندە دەتوانی سەربکەویت، بەڵام بەبێ دیپلۆماسییەکی ورد ناتوانیت بەرهەمی سەرکەوتن بپارێزیت!
  لە شەڕدا دوو کێشە هەیە: دۆزینەوەی دوژمنی شاراوە و دوورکەوتنەوە لە وەسوەسەی ناشتنی سەرت لە خۆڵدا!
  مەگەر سواڵکەر لەناو گالیسکەی شاهانە دابنیشە، ناچار نابیت بە هەزاران وەڵام بدەیتەوە!
  دڕندەیی پێویستە بۆ ئەوەی ئەنجامێک هەبێت - دوژمن بەزەیی مەدە، هەرچەندە لاواز بێت!
  باشترە بژیت بەبێ ئەوەی زۆر فێر بیت نەک بمری دوای فێربوونی شتێک کە بەهەر حاڵ پێویستت بۆ نەبێت!
  مرۆڤ حەز دەکات هەموو شتێک بخاتە ناو کەڵەکەیەکەوە، تەنها ئەو ناڕەحەتیانە نەبێت کە ئامادەیە لەبیریان بکات! بەڵام زۆربەی کات ناڕەحەتیەکان لەسەر فەرامۆشکەرەکان کەڵەکە دەبن!
  کاتێک دەڵێن حەزت لێیە، پێویست ناکات پەلە بکەیت، یەکسەر بڕیار بدە، ئەگینا ڕەنگە قوڕگت بخنکێت!
  هەروەها پێویستە بتوانیت دۆڕاویت، بەڵام بە تایبەتی گرنگە نەتوانیت دۆڕاویت!
  هێرش وەک بای کلک وایە لەناو کەشتییەکدا، تەنها توندتر و شکاندنی مەستەکانی کەسانی تر!
  تەسلیمبوون ناتوانێت ژیان بکڕێت، بەڵام بوونێکی شەرمەزارکەر بە خۆڕایی پێت دەدرێت!
  هەرکەسێک دڕندە بێت بەرامبەر بە مرۆڤەکان خۆی دەبێتە جەلی خواردنی شەیتانەکان لە دۆزەخدا!
  فڕۆکەوانێکی قەناس بەدەستی ورد، زۆربەی کات لەکاتی نیشتنەوەی لە فراوانترین فڕۆکەخانەی جیهانی ژێرزەویدا لەدەست دەدات!
  هەمیشە هێرشکردن کاریگەرترە لە بەرگری، چونکە ڕووخساری مشتێک بلۆکێکی خراپە!
  ئەوەی درێغی نەکات لە بەرپەرچدانەوەی خێرا بەرەو سەرکەوتن دەڕوات!
  کات بەسەربردن بێماناترین و بەفیڕۆدەرترین چالاکییە کە کات دەبات، بەڵام ئەگەر کات بۆی نەبێت، ئەوا پارەی کارە بەسوودەکان لە ئێستاوە سنوورێکی گونجاو تێدەپەڕێنێت!
  بێ ماناترین شت لە ژیاندا کات بەسەربردنە، بەڵام بەبێ کات بەسەربردن ژیان هیچ مانایەکی نییە!
  شوان دەبێ لە مەڕ تێبگات، بەڵام وەک مەڕ بیر نەکاتەوە!
  حاکم بۆ چاکەی ڕەعیەتەکانی دەبێت هی خۆی بێت، بەڵام نامۆ بێت بە لاوازی و خورافاتەکانی قەرەباڵغی!
  هەموو کەسێک دەکەوێت - تەنها هەڵسانەوە کە لە ڕووی ڕۆحییەوە بەرز بووەتەوە!
  ئەوانەی توێکڵ ناژمێرن، دەفڕن بۆ شەڕ!
  هەموو تەقەیەک ئەژمار دەکرێت، بەختەوەری ڕێزێکی زۆرت پێدەگرێت!
  منداڵی، وەک کرانەوەیەک لە یاری شەترەنجدا، یارییەکە بە گشتی لە قاڵب دەدات، بەڵام بە پێچەوانەی شەترەنجەوە، هەمووان دەیانەوێت بگەڕێنەوە و جارێکی دیکە هەرگیز دەرگاکە بەجێنەهێڵن!
  سەرما ترسناک نییە ئەگەر دڵت ئاگری گرتبێت و ئارامیی سەهۆڵاوی لە سەرتدا حوکم بکات!
  دەتوانیت بە بەستنی کێشە یان هەستەکان بژیت، بەڵام ناتوانیت بژیت ئەگەر هەستەکانت سارد بوونەتەوە!
  جاکڵ دەتوانێت پڵنگێک بشکێنێت ئەگەر لە شەڕدا جاکاڵ بێت، پڵنگیش لە هەڵبژاردنی بەرامبەردا!
  کچ و کوڕەکە کۆتاییان بە ڕژاندنی ئافۆریزمەکان هێنا.
  بەڵام ئەوان فەرمانێکیان لە جادووگەرەکە وەرگرت بۆ ئەوەی شتێک بکەن و ئەمجارەیان بە شێوەیەکی کاتی ڕۆیشتن.
  لە کاتی شەڕ لەگەڵ نازییەکان، ئۆلێگ ڕیباچێنکۆ خۆی لە جیهانێکی هاوتەریبدا بینیەوە، کە بۆ ڕووسەکان قورسترینە.
  مارگاریتا لە تەنیشتیدایە، هەروەها کچێکە ئامادەیە شەڕ لەگەڵ نازییەکان بکات.
  منداڵەکان هەندێک کات بەسەر دەبەن بۆ ئامادەکاری بۆ شەڕ. ئەوان هەم پێشەنگن و هەم پێشەنگ.
  هەستت چۆنە کە پەیوەندی سوور لە ملتدا بێت؟
  وە پێ ڕووت بوون لە ئێستاوە ئاشنایە و تەنانەت قبوڵکراوە... دەبێت خۆمان ئامادە بکەین بۆ بەرپەرچدانەوەی هێرشی فاشیستەکان و هاوکارەکانیان.
  بە ئەمریکییەکانیشەوە. پێویستە بۆ چی ئامادە بیت؟ بزانە هێزەکان نایەکسانن و پێویستت بە داهێنەرییە.
  منداڵەکان خۆیان ئامادە دەکەن، و تەڵە هەڵدەکەنن، و بەپەلە شتێک دادەهێنن.
  ئۆلێگ و مارگاریتا لە جیهانی سروشتیدان و وەک یەکێک لە جیهانی سروشتی خۆیان هەست پێدەکرێن.
  کوڕەکە خەریکی ئامادەکردنی سوپرایزی جۆراوجۆرە بۆ نازییەکان. لەگەڵ منداڵانی تردا خۆشە.
  لەگەڵ مارگاریتا لە کۆمەڵگەی ژن و کوڕدا هەست بە ئازادییەکی تەواو دەکەن.
  تەنانەت ئۆلێگ بە ژیرانە تێبینییەکی کرد:
  قارەمانێتی تەمەنی نییە، بەڵام کارەسات گەنجی بە ڕۆح دەبەخشێت!
  مارگاریتا ڕازی بوو:
  "ساڵان هەرگیز بەس نین بۆ کارەساتێک، بەڵام هەمیشە چەندین سەدەی یادەوەری هەیە!"
  کوڕەکە یارمەتی دا، کچەکە خۆی ئامادە دەکات بۆ بەرپەرچدانەوەی بەرگری. پێویستە شەڕ بکەین.
  نازییەکان خەریکە هێرش دەکەن. ڕاستە مارگاریتا بە شێوەیەکی چاوەڕواننەکراو پۆستەکەی بەجێهێشت. بەو پێیەی کچە، وەک ئەفسەری پەیوەندییەکان ڕەوانەی پشت هێڵی پێشەوە کرا.
  هێشتا کچان کەمتر گومان دەوروژێنن لە چاو کوڕان. جگە لەوەش مارگاریتا قژێکی سپییە و دەموچاوی ئیلهامبەخشە بۆ زیادبوونی متمانە.
  
  لێرە زیاتر کچانی جەنگاوەر هەن. پێشەنگەکان دەستی یارمەتیان دەدەن، لە کاتێکدا ئارامییەک لە کێڵگەکاندا هەیە و کوڕانی کچە لووت نووکدارەکان خۆیان سواڵ دەکەن کە یارمەتی برا گەورەکانیان بدەن. تەنانەت زۆر بە پەرۆشەوە کاردەکەن، هەوڵی زیاتر دەدەن، بەبێ ئەوەی هێزی منداڵەکانیان حساب بکەن. بەم شێوەیە دەمارەکانیان بە شێوەیەکی ترسناک ئاوساون و چەندە بە تیژی، وەک تەلی مس، خوێنبەرەکان لەسەر دەستە ڕەنگاوڕەنگ و چەقەڵەکانیان و پێی ڕووت دەرچوون، ئەوەندە دڕندانە کە دەتەوێت بگریت، پێی شکاوی پاڵەوانە منداڵەکان. لە هەمان کاتدا هێشتا توانیویانە گۆرانی بڵێن؛
  زێدی من ستالینگراد، 1999.
  گوڵی دۆپی تێدایە - ئەڵماسێک لە شەبنەم!
  باوەڕم وایە نمایشێکی خۆش دەبێت،
  لە جیهانێکی بێ شەڕدا - جوانی ئاسمانی!
  
  مرۆڤ دەبێتە برای مرۆڤ،
  کچە خەونەکانی هەمووان دێت...
  ئەگەر سەختە ئەوە خەتای تۆیە،
  ڕووباری شیرین پڕ دەبێت لە ئاو!
  
  فریتزەکە پووکی خۆی چەقاند و پێکەنینەکەی ئاشکرا کرد،
  ئەو هاوارێکی فاشیستە - هەمووتان دەکوژم!
  بەڵام لە وەڵامدا بە لێدانێک بەرەوڕووی بووەوە -
  ئێمە دەزانین چۆن لێبدەین بەبێ ڕازاندنەوەی زۆر!
  
  پێشەنگەکە سڵاوێکی گەورەی لێکردین -
  نیشانیدا کە پڵنگێکی ڕاستەقینەیە!
  وە ئێستا شەڕڤانانی کراوت بە توندی لێدەدەن،
  کاتی یارییەکانی منداڵان بۆ ئێمە کۆتایی هات!
  
  پەروەردگار مەسیح خۆی بە گاڵتەجاڕیەوە فەرمانی دا -
  چارەنووست دەبێتە بەرجەستەی خەونەکانت!
  پیاو لە دڵەکاندا تەنها منداڵە،
  خەم لە ڕۆحیدا وەک تاجە گوڵینەیەک وایە!
  
  دڵۆپی باران مرواری دەریایە،
  ڕەنگدانەوەی ئەستێرەکانی ناو ئاسمانەکان لەناو ئەواندا!
  مردن بە چەقۆیەکی تیژ هەڕەشەمان لێدەکات،
  وە گورگی خیانەتکار بە ئێسکەوە لە دارستانەکاندایە!
  
  بەڵام پێشەنگ بناسە - کراوات خوێنە،
  تەنها ڕەنگی سوور بۆ چەندین سەدە پیرۆزە!
  سڤارۆگ دەیھێنێت - متمانەمان پێ بکە خۆشەویستی،
  نیعمەتی بەهەشت - بزانە گەورەیە!
  
  ئێمە بە پێی ڕووت بەناو بەرلیندا دەڕۆین،
  پێشەنگەکە سەرکردایەتی هەزاران شەڕڤان دەکات!
  دوژمنیش وەستا - کەرێک لە ژێر یۆکدا،
  ڕووناکی بۆ هەموو گەردوون - هاوڕێکانمان!
  کچەکە ئالێنا دەستەواژەیەکی کورتی زیاد کردووە:
  بە شێوەیەکی ترسناک لە ئاسماندا دەسوتێن،
  چاوی خراپەکاری لوفتوافێ!
  وەک ئەوەی بڵێن - .
  دیسان زریانێک بەسەر جیهاندا دروست بووە!
  وە بەڕاستی ڕەشەباکە نزیک دەبێتەوە، تەنانەت خۆر کە بۆ ئاسۆ دادەبەزێت بەهۆی تێکەڵەیەک لە هەور و دوکەڵی تاڵ و چاوگازێنەرەوە داپۆشراوە.
  دەنگی دووری نزیکبوونەوەی تانکەکان دەبیسترێت و فڕۆکەکان لە ئاسماندا زەق دەبنەوە. سەرەتا چوارچێوە بەناوبانگەکان دەسوڕێنەوە، دواتر کەروێشکەکانی جێت ئارادۆ-٨. فڕۆکەی بۆمبڕێژکەری فرە مەبەستی مەترسیدار. یان ئۆتۆمبێلی یو-٢٨٧ کە زۆر مانۆڕ دەکات و باڵەکانی بەرەو پێشەوە دەڕژێن. وە لە ئێستاوە چەکی گەمارۆدانی بەهێز ڕەشەبایە. کاتێک کە توێکڵی تەقینەوەی بەرز لێیان دەدرێت، کۆپانەکانی زەوی و چەمێکی تواوە بە بەرزی فڕێدەدرێنە ئاسمان. وە لەوەش ترسناکتر ئەو مووشەکە بەهێزە بێ ڕێنماییانەن کە لە ئارادۆ-سوپەرەوە تەقێنراون و خەندەقەکان لەیەکتر دەدڕێنن... و پاشان فڕۆکە هێرشبەرەکانی فۆکە-ڤۆڵف دەردەکەون، توانای نەرمکردنی هەر بەرگرییەکیان هەیە. لێرەوە شەڕەکە دەست پێدەکات. مەیجر، سەرەڕای گەنجی، ئاڵۆز، ئەندرێی ماترۆسۆڤ دووڕووی جامەکانی بەدەستەوەیە و ئۆپتیکێکی فێنک لە دەستدایە، سەیری نزیکبوونەوەی بەفربارینی پۆڵا فاشیستەکان دەکات. نازی زۆرن و بە شێوەیەکی نائاسایی بەهێزن. تەنانەت هێزی پیادە لەسەر تایە و زرێپۆشەکانن، خۆیان لە تەقەی چەکی بچووک بەدوور دەگرن. هەوڵ دەدەن پێشەنگە ماندووەکان بەرەو دواوە ببەن، بەڵام نایانەوێت بڕۆن و داوای تفەنگ بکەن بۆ شەڕکردن.
  چەکی بەشی هەموو کەسێک نییە، هەرچەندە منداڵە ناوخۆییەکانی داشینگ و گرێهاوند تفەنگی ڕاوکردن و تەنانەت کەوانە وەرزشییەکانیان هێنابوو. تەنانەت کوڕە چاو شین و قژ سپییەکە ئۆلێگ ڕیباچێنکۆ تەنانەت چەقۆیەکی پڕ لە نارنجۆکی ماڵەوەی دروستکرد کە پڕکردنەوەیەکی ئەسڵی هەبوو. داهێنەرێکی بەهێزە. وە خودی چەقۆکە سادە نییە، بەڵکو لە زۆرێک لە چەقۆکانەوەیە - "کاتیۆشا"یەکی ڕاستەقینە کە لە دار دروستکراوە لەلایەن دەستی پێشەنگەکانەوە. کوڕە داهێنەرەکان بە بەکارهێنانی شێوازێکی ماڵەوە تەقەمەنییان دروستکرد، تەنانەت ئامێری دژە فڕۆکەشیان دروستکرد. هەموو کەسێک دەیەوێت ئازایانە شەڕ بکات و سەربکەوێت. بەڵام ناتوانیت بە دوا بیرکردنەوە لە وڵاتی دایکی پیرۆز و جێگرەوە نەکراو بمری.
  مەیجر ئەندرێی ماترۆسڤ ئەم فەرمانە دەدات:
  - بەبێ فەرمان تەقە مەکە!
  لەڕاستیدا بۆ تەواوی کەتیبەکە تەنها سێ ئازادکردنی پێش جەنگیان هەیە لە "چل و پێنج" (هەموو نوێترین چەکەکان بەپەلە دەگوازرێنەوە بۆ ئاراستەی مۆسکۆ، لێرەدا تەنها ئەوەی توانیویانە لەسەر بنەمای پاشماوە بیتاشێنن)، کە... واتە تاکە چانس ئەوەیە کە ڕێگە بدەیت کراوتەکان نزیکتر ببنەوە.
  لە پێشەوە، وەک نەریتی ناو نازییەکان، پارێزراوترین ئۆتۆمبێلەکانن؛ تانکی "پڵنگی شاهانە"، "شێر" و دەمانچەی خۆکار "فێردیناند"-2 بە تۆپێکی 128 ملم. تاکتیکێکی ئاسایی لە سەدەکانی ناوەڕاستەوە ئەوەیە کە بەهێزترین و زۆرترین دەقدارترین شوڕشگێڕەکان لە نوکی چەقۆکەدا بەکاربهێنیت. وە ناتوانرێت بڵێین ئەڵمانییەکان جەنگاوەری خراپ بوون. تەنانەت بە جۆرێک بە شێوەیەکی گشتی قبوڵکراوە کە ئەڵمانییەکان وەک جەنگاوەری لەدایکبوو هەژمار بکرێت. وە تەکنیکارانی بێ ڕکابەری لەناوبردن. ئەمانە منداڵی مێشکیانن - ئۆتۆمبێلگەلێک کە تەنها بە کالیبەری لانیکەم ٨٥ ملم دەتوانرێت بچنە ناو لایەکەوە. فوهر گۆرینگ، نواندنی نوێ، حەزی لە فڕۆکەی فێردیناند-١٢٨ بوو، و بەرهەمهێنانی ئەم ئامێرە خرایە بواری بەرهەمهێنانەوە. وە نەک تەنها لە دەستکاریکردنی تانکی تێکدەر، بەڵکو بە دەمانچەی هێرشبەر. ڕاستە بەرهەمهێنانی تانکی پێشکەوتوو هێشتا تەنها دەستی پێکردووە. پێویستە جێگەی خۆیان بدەنە ئۆتۆمبێلە سووکەکان و کەمێک لە هێزی پیادەی دواکەوتوو لە جەستەی سەرەکییەوە.
  ئۆتۆمبێل و ماتۆڕسکیلەکانی نازی جارجار خاو دەبنەوە، لە ترسی پێشکەوتن...
  بەڵام کوڕە پێشەنگەکەی پێ ڕووت ئۆلێگ ڕیباچێنکۆ دەیسەلمێنێت کە ئەوان لێرە بە هۆکارێک ماونەتەوە. سەرەتا ئەو چەقۆیەی کە هاوڕێ پێشەنگەکان بەپێی وێنەکێشانی منداڵێکی درەوشاوە دروستیان کردووە، لێیدرا. دەرکەوت کە لەم حاڵەتەدا مەودای زۆر دوور بوو، پاکێجە تەقەمەنییە کەڵەکەبووەکان وەکو خلیسکێنەی سەهۆڵین زرێپۆشەکەیان دابەش کرد و بە کڵاوی تەخت و دۆشکە پێچاوپێچەکان جەستەی شکاوی نازییەکانیان فشار دەخستە دەرەوە. وە بۆ ئۆتۆمبێلە قورسەکان چەکی فێنکتریش هەیە! کانێکی کەمی دژە تانکی، کە بە چەسپی ماڵەوە ڕوپۆش کراوە، و لەسەرەوەی ئەو چەمەی کە وا دەکات نەبینرێت بە یارمەتی وایەرێک لە نێوان کۆتەکاندا دەجوڵێنرێت، ڕاست لە ژێر ڕێڕەوی شێری شاهانە. تەنانەت ئەم تانکە زۆر ترسناک دەردەکەوێت، دەمانچەیەکی گەورەی 128 ملم، و دەموچاوی تاڵانچی و تووڕە لە هەردوو لای تاوەرەکەدا بۆیاخ کراوە. دیارە ئەڵمانییەکان حساب بۆ ترساندنی سەربازانی سۆڤیەت دەکەن.
  پلێتە پۆڵاکانی کۆترەکان بە دەنگێکی وردکردنەوە لەسەر دیاری کوشندە پاڵکەوتوون. پێناچێت تەقینەوەکە زۆر بەهێز بێت، بەڵام کۆترەکە دەدڕێت و تانکی هیتلەر وەک شووشەیەک دەست دەکات بە دوکەڵکردن و بە خێرایییەکی چاوەڕواننەکراو بۆ ئەهریمەنێکی لەو شێوەیە، وەک تاوەرێکی زەبەلاح بە چەقۆیەکی دارەوە دەسوڕێتەوە.
  کوڕانی پێشەنگەکانی تر ئامێری هاوشێوە بەکاردەهێنن، هەروەها تەقەمەنی بە ڕەچەڵەک خۆیان، کە بەپێی ڕێچکە داهێنەرەکەی ئۆلێگ ڕیباچێنکۆ لێهەڵمژراون. بەو پێیەی هێزی پیادەی ئەڵمانی ترسنۆکە، تانک و دەمانچە خۆهەڵگرەکان لە پێشەوە بێ بەرگرین، ئەوا لەسەر ئەمە سزا دەدرێن.
  بۆ نموونە باشتر وایە ئۆتۆمبێلێکی قورس فێردیناند-١٢٨ بە کاتاپۆڵت داپۆشرێت، بەو پێیەی هیچ شتێک ناتوانێت بچێتە ناو زرێپۆشی ٢٠٠ ملمەوە. وە سەقفێکی لاوازتر وەردەگرێت بە گەرەنتی. جگە لەوەش ڕیباچێنکۆی درەوشاوە زانی کە چۆن تەقینەوەکە ئاڕاستە بکات. بۆ ئەم مەبەستە بەسە ئامێرێک لە گڵۆپێکی ئاسایی گەرمکەرەوە بەکاربهێنرێت. پاشان بۆشاییەکە شەپۆلی تەقینەوەکە دەمژێت و هەموو وزەکە دەچێتە خاڵێک. ئەم داهێنانە لەگەڵ تەقەمەنییەکی تایبەت کە بە تێکەڵەیەک لە گیا و قارچکی وشککراوە دروستکراوە، ڕێگە بە تەنانەت پاکەتێکی تەقەمەنی بچووکیش دەدات کە لەناوبردنی جددی بەرهەمبهێنێت. وە کچان و کوڕان ئاساییترین کەوان و چەقۆ بەکاردەهێنن کە تەنها سێ تاریان هەیە بۆ تەقەکردن لە بوونەوەرە پۆڵاینەکانی وێرماخت. بۆیە "پڵنگی شاهانە" بەهۆی شوێنپێیەکانیەوە شکێندرا و ئەویش کە نێچیرێک بوو، دوای ئەوەی بریندار بوو، بە شێوەیەکی هیستریکی بزوێنەرەکەی چرچ کرد و نزیکەی کوێرانە موشەکێکی فڕێدایە دەرەوە.
  "گورگ"ی بەناوبانگ، بە سیلۆیەتێکی نزم و زرێپۆشێکی بەهێزەوە، لە کیسەڵێکی تەخت دەچێت. ئەم دەمانچە خۆکارە لەم دواییانەدا لە بەرەی سۆڤیەت-ئەڵمانیا دەرکەوت. بەهۆی تایبەتمەندییە باشەکانی لێخوڕین، توانای چوونە ژوورەوەی تۆپی هاویتزەر لە مەودایەکی شایستەدا، و توانای مانەوەی لە شەڕدا، "گورگ" یەکسەر بوو بە باسی شارۆچکەکە.
  بەڵام هێشتا ڕێڕەوەکانی ئاسایین، هەرچەندە فراوانن... بەڵام لەوەش باشترە بنی ئۆتۆمبێلەکە بتەقێنیتەوە و وا لێبکەیت بە پارچەی یەدەگ ناوەوەی تف بکاتە دەرەوە.
  پاشان لە ئێستاوە کیسەڵێکە، کە لە لوتکەی شاخەوە لەلایەن هەڵۆیەکی بەهێزی ڕووسیەوە فڕێدراوە. کە ڕیخۆڵە شکاوەکان لێیەوە دەخزێنە دەرەوە و ئێسکی زەوی ئەندامانی کوژراوی تیمی نازییەکان دەخزێنە دەرەوە.
  لیوبۆڤ مارکۆڤنا پێی باشە بە نارنجۆک هەڵگری ژێر بەرمیلەکە "پڵنگی شاهانە" لێبدات - ئامانجەکە کۆترە و بۆ ئەوەی تانکەکە توانای جووڵەی لەدەست بدات، دەبێت ڕۆلەر درایڤەکە بشکێت. ئەندامێکی شۆخ و شەنگ کۆمسۆمۆڵ بە قژی کەمێک شین و لوولەی چرچ و لۆچ، چەکەکەی لە دەستەکانیدا پێچایەوە و گریای:
  - خۆت دەکوڵێنیت بۆ نانێک بۆ نانخواردنی نیوەڕۆ!
  لێرەدا گورگێکی دیکەی زیانلێکەوتوو هەیە، وەکو فرێگاتێکی چەتەی دەریایی کە سوکانەکەی شکاوە، لە ئێستاوە بەرەو لای خۆی دەخلیسکێت. زرێپۆشەکە دەکوژێت و لەگەڵ "پڵنگی شاهانە"دا بەریەک دەکەوێت. وە هەردوو تابوتە پۆڵاینەکانی سەر ڕێڕەوەکان دەست دەکەن بە درەوشاوەیی، و چەند ساتێک دواتر بەهۆی تەقینەوەی تەقەمەنیەکانەوە دەتەقنەوە. یەک دوو گواستنەوەی سووک بەهۆی تەقینەوەکە دەگۆڕدرێن و دۆشکەکان دەخنکێن و خۆیان بە کارتێژی و کەیسینگەوە دەخەون. ئەم تەرمە مەتەڵدارانە دواتر دەگەڕێنەوە.
  ئالێسیا موراڤیۆڤا کە تازە ئەو "پانتەر"ەی کە بازێکی دابوو بۆ پێشەوە ناچار کردبوو بچێتە خوارەوە، هەروەها بە لێزانی یاریگای خلیسکانی سەر شەقامەکەی بڕییەوە، بە جوانی باسی کرد:
  - هێز لە ماسولکەکانی درۆزندا نییە، بەڵکو لە مێشکدایە کە مشکی زەردەخەنەی تێدا نییە!
  لیوبۆڤ مارکۆڤنا کە نارنجۆک هەڵگرەکە باردەکاتەوە و لە دەستەکانیدا کێشی دەکات، تووشی زەنگی مەترسی دەبێت. تەقەمەنی بچووکە، دوژمنیش بەهێزە، بەڵام هێشتا، بەبێ ئەوەی گەشبینی لەدەست بدات، دەڵێت:
  - سەری دار بلوط و فیگەرێکی ئاسنین نیشانەی چەقۆیەکی ڕزیویە کە لە شەڕدا بڕاوە!
  وە دەشڵێت:
  -تەنانەت بە جەستەیەکی دار بلوط، بە تێگەیشتنێکی کورتکراوە، ئەوە تەنها کۆتەڵێکە، لە ژێر کورسی کەسێکی تردا!
  دەیان ئۆتۆمبێلی قورس لە ئێستاوە وەستاون. تانکە شکاو و بێدەسەڵاتەکان کە وەک گڕکانی بەساڵاچوو جگەرە دەکێشن بە هیچ شێوەیەک ترسناک نین. ئەژدیهاکە سەری لەدەستداوە و پێستی زرێپۆشەکەی وەک یادگاری دەفرۆشرێت.
  بەڵام ئەوانی تر بەدوایاندا دەگەڕێن، بەتایبەتی ئەو جەنگاوەرە زرێپۆشە بێشومارانە. پاڵەوانە پێشەنگەکان دڵخۆشن، ڕاناکەن... لێرەدا دەمانچەی خۆبزوێنەری "فێردیناند"-128 خێرایی بەرز دەبێتەوە و... بە کەوتنەخوارەوەیەکی گەورە دەکەوێتە ناو کونێکی خۆدزینەوە. چەقی چەقۆکە شکاوە و تەنها ئەو کۆترە پانانەی سەرەوە دەردەکەون و بێدەسەڵاتانە دەجووڵێن. وە "پانتێر" چالاکی بە دوای ئەودا هەڵفڕی. دەم و چاوی ناشرین و لەڕادەبەدەر درێژەکەی چەماوەتەوە و لە ناوەوەیدا وەک توێکڵێکی زرێپۆش کونکەر وایە کە بتەقێتەوە. وە دواتر خودی تاوەرەکە ڕوخێنرا... وەک قاچێکی مێینەی نەبینراو، بە شێوەیەکی شەڕانگێزانە تۆپەکەی لێدا. یەکێک لە تیمە زەبەلاحەکانی تانکە ئەڵمانییەکان لە نیوەدا دڕا... پێڵاوێک کە مۆنۆگرامی دوو ڕەشەبای زیوینی لەسەر بوو، کە تایبەتمەندی SS بوو، فڕی. مەترێک لە ئۆلێگ ڕیباچێنکۆوە کەوتە خوارەوە. کوڕە پێشەنگەکە هەڵیگرت و تێبینی کرد:
  - بۆ سامۆڤارێک بەسوود دەبێت، بەڵام بۆ ئێمەی گەنجە بەئەزموونەکانی لینینی، پێویست بە دڕاندنی پێڵاوەکانمان ناکات. - وە بە هاوارێک، تەقلیدکردنی کەسێکی گەورەساڵ، زیادی کرد. - باشترە تانکیەکان بدڕێنین!
  لێرەدا سەرسوڕهێنەرێکی دیکەیە، و دەفرێکی ئاسنی کاست کە بەهۆی هەڵمەوە پاڵیان پێواوە، بە خۆبەزلزانینێکی گەورەدا شەمەندەفەرێکی ئاسایی شکاند و تەقیەوە و بە یەکجار سێ ئۆتۆمبێلی تەواو ئاگری تێبەردا.
  ئالێسیا موراڤیۆڤا کە قژی زێڕینی لە تۆز و خۆڵدا کاڵ نابێتەوە، هاوار دەکات:
  - بەڵام پاساران (دروشمی کۆمۆنیستەکانی ئیسپانیا کە بۆتە ئەفسانە - تێناپەڕن!)!
  ژنە پێشەنگەکان دڵخۆش دەبن و سەرەڕای کارەساتی دۆخەکە، پێدەکەنن. لە هەندێک شوێن تەقەمەنی دروستکراوی ماڵەوە لەناو کونە هەڵکەندراوەکاندا شاراوەتەوە. بە شێوازێکی مۆدێرن و پیشەسازی دروست دەکرێت. بێگومان کەمێک لاوازترە لە داینامیت، بەڵام بەسە بۆ لەکارخستنی شاسی. و جگە لەمەش، کوڕە پێ ڕووتەکە نابغە ئۆلێگ ڕیباچێنکۆ ڕێگەیەکی هێنایە ئاراوە بۆ ئەوەی تێکەڵەیەکی وێرانکەر لە دارستانی ئاسایی و پیتاندنی پەلەوەری دروست بکات. هەرزان و دڵخۆشە! وە کاتێک دەتەقێتەوە، چاوەکانی نۆبڵ بە سەرسوڕمانەوە لە سەری دەچوونە دەرەوە!
  فریتز زیانێکی زۆریان پێدەگات، زرێپۆشەکانی هەڵگری کارمەندان شکست دەهێنن، هەندێکیان بە ناوچە مەترسیدارەکاندا تێدەپەڕن، بەڵام بە فڕێدانی نارنجۆک و تەقەمەنی بەرەوڕوو دەبنەوە.
  لێرە تەنانەت پێشەنگەکانیش مەترسیدارترن لە گەورەکان. چونکە سەربازە گەنجە خێراکان، بالیستای بچووکی هەڵمیان دروست دەکرد کە "دیاری" کوشندە بە خێرایی نزیک لە خێرایی دۆشکە فڕێدەدەن. بنەماکە خۆی پستۆنە، بەڵام بزوێنەرەکە تیغەکانی کاتاپۆڵتەکان دەسوڕێنێتەوە، کە بە خێرایییەکی سەرەتایی بەرز دیارییەکانی مردن فڕێدەدەنە دەرەوە. ئەوان کیسی تایبەتی کحولی دارە تەقێنراوەکان فڕێ دەدەنە دەرەوە کە تێکەڵ بە توخمە تەقینەوەکانی ماڵەوە کراوە - کە نزیکەی یەکسانە لە هێزی تێکدەر لەگەڵ نایترۆگلیسیرین.
  کاتێک لێدەدرێت، زرێپۆشی تەنکتری گواستنەوەکانی هیتلەر جێگەی خۆی دەداتەوە، ئەمەش دەبێتە هۆی ئەوەی کە تیمەکان بە بڵێسەی شین بسووتێن. کراوتەکان بەهۆی ئازارەوە شێت بوون، بە شێوەیەکی دڵتەزێن هاوار دەکەن و بە شێواوی دەموچاویان لە ترسدا ڕادەکەن.
  تەنانەت هەندێکیان واز لە تەکنەلۆژیا دێنن...
  تاکە بەداخەوە ئەوەیە کە دوژمن زۆرن، پێدەچێت ڤۆن بۆک بڕیاری داوە لێرە سەرەکییەکە بدات. بەهۆی ئەوەی زیانێکی بەرچاویان بەرکەوت - هەندێک لە ئۆتۆمبێلەکان بە شێوەیەکی سەرەکی ئەمریکی یان فەرەنسی بوون - تەقەی دۆشکەیان ڕشتە ناو هەموو شتێکەوە، لە خەندەقەکان نزیک بوونەتەوە.
  وە تووشی کۆتر دەبن... لەم نێوەندەدا ئالێنا بە ئاسانی ئاماژە بە چل و پێنجەکە دەکات. بێگومان ناتوانیت "پڵنگی شاهانە" و تەنانەت "پانتەر"ی باشترکراویش وەربگریت، و بە تایبەتی "پانتەری شاهانە" لە پێشەوە، بەڵام دەتوانیت لاکان تاقی بکەیتەوە. جگە لەوەش "Panther"ی ناو کەشتییەکە لاوازە، بەڵام بەهۆی خێراییەکەیەوە هەوڵدەدات خێراتر بچێتە ناوەوە... بەم شێوەیە دۆشکە ئەڵمانییەکان لێیان دەدەن، هەوڵی ترساندن دەدەن. هیچ شتێک نییە لەسەر زرێپۆش هەڵگری کارمەندان بڵێین. هەموو فرێکەکان دەکوژرێنەوە و ناچار دەکرێن خوێن لەسەر زەوییە کانزاییە گەرمەکان تف بکەن!
  لیوبۆڤ مارکۆڤنا، نارنجۆکێک فڕێدەداتە سەر کۆترەکە، هاوار دەکات:
  - ئێمە بە پەپوولە هاینا دەکوتین!
  دەمانچەیەکی کالیبەری بچووک چەندین سوودی هەیە بە بەراورد بە دەمانچەیەکی گەورە - ڕێژەی تەقەکردن، ئاسانکاری لە خۆدزینەوە. وە دەزانن چۆن ئامانجەکان هەڵبژێرن.
  تەنانەت شێرە شاهانە کە زۆر شانازیی پێدەکرا و پێدەچوو بە شێوەیەکی متمانەپێکراو لە دەمانچەی بچووک پارێزراو بێت، ئۆتۆمبێلێک کە بوو بە کابوسێک بۆ ڕووسەکانی سەر کەشتیی ساراتۆڤ بولج، دەتوانرێت لێی بدرێت ئەگەر تاوەر و ناوپۆشی بە وردی لە لایەکەوە لێبدرێت. ئەوە خاڵی لاوازی ئەو لەوێیە. وە ئەگەر بچێتە دۆخی شەڕکردن ئەوا... خراپ دەبێت بۆ کراوتەکان!
  ئالێسیا موراڤیۆڤا هاواریان بۆ دەکات:
  - هێشتا ستالینگرادت دەبێت! وە سەد هێندەی ستالینگراد خراپترە!
  نازییەکان بە توندی وەک هاینا دەقیژێنن. وە لە نێو کوڕە سۆڤیەتەکاندا کوژراو و بریندار هەیە. بە تایبەتی کاتێک سەربازە گەنجەکان کە تازە دەستیان بە ژیان کردووە دەمرن، کارەساتبار دەبێت. لێرەدا کچێکی پێشەنگ زۆر بچووک بەڵام ئازا، بە سەختی پاکێجی تەقینەوەکە بەرز دەکاتەوە، خۆی فڕێ دەداتە ژێر ڕێڕەوی تانکی مامناوەندی T-4 "L" (ئەم فرێکە هێشتا لە خزمەتدایە! بۆیە بە زیادبوونی کێش و بزوێنەرێکی بەهێزتر). بەزەییم بەو کچەدا دێتەوە، بەڵام زیاتر ڕقی لە فاشیزمە لەوەی ژیانی خۆش بوێت. پێشەنگەکە بە توندی دەزانێت کە کردەوەکەی قارەمانانە و پەروەردگار عیسا بە خۆشحاڵیەوە دەرگای بەهەشت دەکاتەوە بۆ ئەوانەی کە لە پێناو نیشتمانی دایکیاندا مردوون. سندوقێکی ناشرین کە چەقۆیەکی درێژە، بەڵام بەڕواڵەت تەنک لە دەمامکێکی زەبەلاحەوە باز دەداتە سەرەوە و تاوەرێکی چوارگۆشە دەدڕێنێت.
  سەربازەکان دیسانەوە نارنجۆکیان فڕێدا و دۆشکە بە شێوەیەکی لێهاتووانە خۆدزینەوە دەستیان کرد بە تەقەکردن لە ماتۆڕسکیلەکان کە بەرەو تۆڵەسەندنەوە دەخزێن. وە سەری سەربازەکانی هیتلەر تەقیەوە، وەکو گێلاسی پێگەیشتوو کە بەهۆی تەپوتۆزەوە کەوتبێتە خوارەوە. وە خوێنەکە تەنانەت زیاتر لە شەربەتی تووی شەربەتی وردکراو بڵاودەبێتەوە.
  داهێنەری کوڕە نیوە ڕووتەکەی ئۆلێگ ڕیباچێنکۆ لە کونەکانی لووتییەوە فیشەی لێدا...
  - کاتی کۆکردنەوەی بەرد لە کەسێک کە تەنانەت یەک چرکەش بۆ با فڕێ نەدات!
  ئەمە یەکەمجار نەبوو کە فێڵەکانی لەسەر نازییەکان تاقی بکاتەوە. بۆ نموونە بزوێنەری ئۆتۆمبێل هەوا بۆ بزوێنەرەکان دەمژێت، بەڵام ئەی تێکەڵەیەک لە خەڵوزی پلەدار و چەند گیایەکی زۆر سووتێنەر و دڕکاوی تێکەڵکراو لەگەڵ تەقێنەری پاودەر؟
  وە تانکی غازی ماتۆڕسکیلە گەورەکان دەتەقنەوە و ڕژێمی ئاگری تووڕەیی فڕێ دەدەنە دەرەوە. هەست دەکەیت ئاژاوەی جنۆکە دۆزەخییەکان ڕوودەدات. لێرەدا چەند زرێپۆشێکی هەڵگری کارمەندانیش دەخەینە پاڵ هاوکارە بەدبەختەکانیان. وە لەوانەوە پارچە زرێپۆشەکان بە سەدان مەتر دوور دەفڕن و خۆیان زیاتر و زیاتر قوربانی دەبیننەوە.
  ئەلیۆنوشکا کە ئاماژە بە "گورگ" دەکات، ئامانجی بەشی خوارەوەی جەستەیە. سەختە بگەیتە ئەوێ، بەڵام ئەمە تاکە چانسە بۆ چوونە ناو دەمانچە بێبەزەییە خۆبزوێنەرەکە. جوڵەی نەرمی پەنجە، و پاشان سوڕانەوەیەک.
  دەمانچەکە پاشەکشەیەکی نەرم دەدات و ئامێری فاشیستیش لە نیوە دابەش دەبێت. وە ئاڵای سووری دڕاو بە سواستیکایەکی ڕەشەوە لە بەرامبەر پاشبنەمایەکی سپیدا دەکەوێتە ناو قوڕە خوێناوییەکە.
  ئەلیۆنوشکا بیرۆکەی ژیرانە بە چرپە دەڵێت:
  - دادپەروەری پێویستی بە قوربانیدان هەیە، خێرخوازی پێویستی بە بەخشین هەیە، سەرکەوتنی دۆزی دادپەروەریش پێویستی بە قوربانیدان هەیە!
  ئالێسیا موراڤیۆڤا نارنجۆکێکی قورس بۆ لای پانتەرەکە زیاد دەکات:
  - تەنها قوربانیدانی حەتمی لە شەڕدا یارمەتیدەر دەبێت بۆ دوورکەوتنەوە لە قوربانییە حەتمیەکانی تەسلیمبوون!
  ئۆلێگ ڕیباچێنکۆ , دوای ئەوەی هەورێکی تۆزی تری لە بالیستاکە ئازاد کردبوو، کە وای لێکرد بە شێوەیەکی هیستری بکۆکێت، و دواتر هەمان کۆکە بووە هۆی تەقینەوە و تەقینەوەی بزوێنەرەکان، و هاوار دەکات:
  - دەبێت گۆڕانکاری بدەیت بە نەیار، بەڵام ناتوانیت بە گۆڕانەوە خۆت بدەیتە دەست دوژمن!
  U-turn، کچە تۆپخانەکە قاچە ڕووت و جوانەکانی پشوو دەدات بۆ ئەوەی باشتر هەست بە بایۆریتمەکانی زەوی بکات، و هەناسەی چیمەنەکە بە بنی پێیەکانی، و جارێکی دیکە تەقە دەکاتەوە، بە تەواوی بە کونی T-4 فێڵبازەکە دەدات.
  ئەندامە جوانەکەی کۆمسۆمۆڵ زەردەخەنەیەک دەکات و هاوار دەکات:
  - بڕۆ بۆ دۆزەخ پیرە پیاو!
  وە هەر لەو کاتەدا دوو باپیرە قژ خۆڵەمێشی سۆڤیەت بەهۆی تەقینەوەی دۆشکەیەکەوە بڕدرابوون. و بە خوێناوی کەوتنە ناو کونەکەوە. پیرە پیاوێکی دیکە کە بە کۆمەڵێک نارنجۆکەوە پێچرابوو، کەوتە ژێر شوێنپێی تانکی پانتەر. لە جیابوونەوەدا هاوار دەکات:
  - شکۆمەندی بۆ ستالین!
  ئەلیۆشا موراڤیۆڤا بە جەختکردنەوە لە درێژەی قسەکانیدا:
  - شکۆمەندی بۆ پاڵەوانەکان!
  لیوبۆڤ مارکۆڤا کە بە قاچی زۆر نەرم و نیان نارنجۆکێکی فڕێدا، بە کەڕکەرەوە هاوارێکی کرد:
  - ڕێز لە مردووەکان بگرن!
  ئۆلێگ ڕیباچێنکۆ بە پێکەنینەوە ددانە سپییەکانی و زیادی کرد:
  - وە زیرەکەکان لە ماوەی تەمەنیاندا ڕێزیان لێدەگیرێت!
  بەڕاستی هەوڵبدە بەرەنگاری هێزێکی لەو شێوەیە ببیتەوە. بۆ نموونە، ڕەنگە هێشتا لێرەدا "مشکی شاهانە" نەبێت - تانکییەکی تاڕادەیەک نوێ، بەڵام بێگومان "پلنگ"ێکیش لە تۆپی E-25دا هەیە. بەڵام شێرمان پەلە دەکات... لەم حاڵەتەدا، بە هۆکارێکەوە، تانکی ئەمریکی و بەریتانی کەمن، هەرچەندە ئەوە ڤۆن بۆک بوو کە بڕێکی زۆر ئامێری بیانی وەرگرت... کوڕە ئیمکاناتەکەی ئۆلێشکا پێی وابوو کە ڕەنگە کێشەی لەگەڵدا هەبێت پەرەپێدانی تیمەکان یان لەگەڵ پێداویستییەکان.
  بەڵام زۆر ئاسانترە شێرمانەکە بگەڕێنیتەوە... ڕامبلەرێکی باڵابەرز بە تێکەڵەیەکی تەقینەوە بەسەر مەنجەڵێکی گڵیندا ڕادەکات و... تەنها شۆکێکی بەهێز بەسەر ئەو گەوادە زرێپۆشە باشەدا دەکوژێت.
  وە لە پشتیەوە، دووەم تانکی ئەمریکی دەبڕدرێتە خوارەوە، ئەو وشەیەی کە بەرەو وەسوەسەی دۆزەخی دەبات، گەنمە لە ژێر لێدانی داسێکدا. لە سێیەمدا بەهۆی ئینسێریایەوە بەر هاوکارە زیانلێکەوتووەکان دەکەوێت و ئامێری هەڵمژینی کاتێرپیلەری دۆڕاو بەرز دەبێتەوە.
  کوڕە نابغە ئۆلێگ هاوار دەکات:
  - بەردەوام بە، و بەردەوام بە لە پاڵنانی!
  بەڕاستی ئەمە دەسەڵاتی قارەمانانەی ڕووسیایە!
  لە کاتی گەڕانەوەدا پێویستە پاساو بۆ نەبوونی درێژخایەنەکەت بهێنیتەوە.
  وە بۆ دەستپێکردن، زمانەکەیان گرتەبەر. یەکێک لە ئەفسەرانی قەڵاکەیان بە لاسۆوە گرت و بەستیان و ڕایانکێشا بۆ بارەگا.
  وادیارە پاشای کۆڵبەر نهێنییەکی دیاریکراوی دەزانی کە چۆن منداڵێک بۆ ژنێکی گەنج و هاوسەرەکەی بە خێرایی دروست بکات، و توانی بە ئەسپێکی زۆر خێرا بگەڕێتەوە. تۆپخانەکان لەناو بەفری بەهاردا گیر بوون و لە کاتێکدا سوپاکە هیچ پەلەیەکی نەبوو لە هێرشکردنە سەر قەڵا بەرچاوەکە بەبێ شەڕێکی ئاگرین.
  ئیمێلیان پوگاچۆڤ بە هەڕەشەئامێزەوە لە زیندانییەکە پرسی:
  - من کێم؟ ڕێز لە کێ دەگرێت؟
  زیندانییەکە بە بوێریەوە وەڵامی دایەوە:
  - تۆ دز و فێڵبازی!
  تزاری کۆزاک بە وشکی وتی:
  - هەڵواسین!
  شێرباتۆڤ پێشنیاری کرد:
  - یان ڕەنگە بە سۆزەوە لێی بپرسین؟
  پوگاچێڤ بە گەمژەییەوە گوتی:
  - هەنگاو بنێن!
  ئەفسەرە دیلەکە ڕاکێشرایە ناو کوخێکی ئەشکەنجەدان. بەڵام، دەیتوانی چی بزانێت؟ مەگەر خەزێنەی سوپا لەو شوێنەدا شاراوە بێت. یان ڕەنگە ئاماژە بە ڕێڕەوێکی ژێر زەوی بکات!
  بەڵام ئەشکەنجەدانەکە فڵان...
  پوگاچۆڤ زیاتر لە دوو سەد دەمانچەی باشی هەیە و بێگومان ئەویش دەیەوێت بە تۆپباران ئەو بابەتە چارەسەر بکات، نەک تەنها دەستدرێژی بکاتە سەر. و پاشان ئوفا و گەشتێک بۆ کازان.
  کلۆپوشای سزادراوی پێشوو بە خەڵک و دەمانچە ڕەوانەی ئۆرال کرا. هێشتا پاشا زۆر کاری ماوە.
  سوپای پوگاچۆڤ کە تۆپخانەیان پەروەردە کرد، دەستی کرد بە تۆپباران. دەمانچەی قورس هاواریان دەکرد. تۆپەکان لێیان دا و هێزی تۆپەکە ڕژا.
  دوو دیوار پێشتر ڕووخاون... وە پوگاچێڤیەکان هێرشێکیان دەستپێکرد. هێزەکان نایەکسان بوون و گاریسۆنەکە نزیکەی هیچ بەرخۆدانێکی پێشکەش نەکرد. تەنها ئەفسەرەکان هەموویان هەوڵی تەقەکردن و بڕینیان نەدا. ئۆلێگ ڕیباچێنکۆ سەری عەقید و کاپتنەکەی تەقاندەوە. سەربازەکان لە بەردەم دوژمنی باڵادەست چەکەکانیان فڕێدایە خوارەوە و کەوتنە سەر ئەژنۆ.
  پوگاچۆڤ سەرکەوتنێکی دیکەی تاڕادەیەک سادەی بەدەستهێنا و ڕۆیشت. سوپاکەی بە خێرایی گەشەی کرد، هەرچەندە لە کاتی توانەوەی بەفردا پیسییەکی زۆر هەبوو. بەگشتی دواکەوتنی نزیک ئۆرنبێرگ کاریگەری خۆی هەبوو.
  بەڵام کەوتنی ئەم ناوەندە پارێزگایە دەسەڵاتی پوگاچۆڤی بەرزکردەوە و ئێستا خەڵک بە ئامادەیی زیاترەوە پەیوەندییان پێوە کرد. بە تایبەتی خەڵکێکی زۆری چەمی بە ڕاکردن هاتبوون.
  وە جەماعەتێکی گەورە، و سوارەی بێشومار. هەزاران شەڕڤان هەیە، ئیمێلیان ئیڤانۆڤیچ بەتەنها خۆی زیاتر لە سی هەزاری هەیە، لەگەڵ پانزە هەزاری دیکە لە چیکا و فەرماندەکانی تری پاشای جووتیاران.
  پوگاچۆڤ خۆی سەردانی شارۆچکەی ییتسکی کرد، لە باوەشی شیرینی ئوستینیای هاوسەرە گەنجەکەیدا. کردی بە منداڵ، باشترە کوڕ بێت. بەو پێیەی میراتگر پێویستە، هەرگیز نازانیت لە شەڕدا چی ڕوودەدات. هیچ کەسێک گەرەنتی نییە لە بەرامبەر فیشەکێکی بێسەرپەرشت یان تۆپێکی تۆپ. و بۆیە کەسێک هەیە هێڵی خێزان درێژ بکاتەوە. بەڵام پوگاچۆڤ لە ئێستاوە منداڵی لە سۆفیا هاوسەرەکەی پێشووی هەیە.
  لە خودی شارۆچکەی ییتسکیدا، کۆزاکەکان بە توندی لە شوێنی خۆیانن. هەوڵی هەڵهاتنی دوژمن بەرپەرچدرایەوە. چەند سەربازێک بە دیل گیران، کە پشتڕاستیان کردەوە کە برسێتی لە قەڵاکەدا هەیە و بەم زووانە خۆی ڕادەستی قەڵاکە دەکات یان دەمرێت. کەواتە هیچ سوودێکی نییە لە زریان.
  ئیمێلیان بەبێ پەشیمانییەکی زۆر، بە ئەسپە خوێن پاکەکەیەوە شارەکەی بەجێهێشت.
  یاخیبووان بە توندی لە چێلیابینسک بوون. فەرماندەی فەیلەقی سیبیریا، دیلۆنگ، ئاگاداری کەوتنی ئۆرنبۆرگ بوو و بەپەلە لە شارەکە پاشەکشەی کرد. بە گشتی کەسێکی ترسنۆک بووە، کاتێک لەلایەن یاخیبووەکانەوە دەورە دراوە، ئەم ناوەندەی بەجێهێشتووە.
  هەرچەندە لە هەمان کاتدا ئەوە دیلۆنگ بوو کە لە مێژووی ڕاستەقینەدا شکستی بەسەر پوگاچۆڤدا هێنا، تەنانەت سەری سوڕما. پاشان سوپای پاشای کۆڵبەر چوار هەزار کوژراوی لەدەستدا و هەمان ژمارەی دیل گیرا. بەڵام ئێستا دیلۆنگ پاشەکشە دەکات و سەربازەکانی زیاتر و زیاتر وازدەهێنن.
  بەڵام بۆ ئێستا کونگور بە توندی بەرگری دەکات و بۆ ئەوەی بە خێرایی ئەم شارە بگرێت کە گرنگییەکی ستراتیژی گەورەی هەیە، ئیمێلیان پوگاچۆڤ کۆلۆنێل ئۆلێگ ڕیباچێنکۆ و کاپتن مارگاریتا کۆرشنۆڤای نارد بۆ لای.
  کوڕ و کچێک وەک هەمیشە بە پێی ڕووت و نزیکە بە ڕووتی بەناو بەفری تواوەی بەهاردا ڕادەکەن.
  خێراترن لە خێراترین ئەسپەکانی پەلەوەر، لە هەمووی گرنگتر خۆڕاگرترن. دەتوانن بۆ چەندین کاتژمێر ڕابکەن بەبێ ئەوەی خاوببنەوە، و بەبێ ئەوەی ئاماژەیەک بە ماندوێتی بکەن - جەستەیان نەمرە، و هەربۆیە بێ زیان.
  بێگومان ئۆلێگ ڕیباچێنکۆ گومانی ئەوەی هەبوو کە ئایا یارمەتی پوگاچۆڤ دروستە یان نا، بەڵام پێویستی بە کارکردن بوو لەسەر جەستەی ئەبەدی و بێ زیانەکەی. تەنانەت ئەگەر کاترینی دووەم شاژنێکی باشیش بووبێت.
  زۆری داگیرکرد، لەنێویاندا کریمیا و بێلاڕووس لەگەڵ بەشێک لە ئۆکرانیا.
  بەڵام کێ دەزانێت، ڕەنگە ئەگەر ئیمێلیان سەربکەوێت، ئەوا ڕووسیا دەستکەوتی زیاتریش بەدەستبهێنێت.
  هەرچەندە ئەمە شۆکێکە بۆ ئیمپراتۆریەتەکە کە بەراورد دەکرێت بە کودەتای ئۆکتۆبەری لینین و شەڕی ناوخۆی دواتر. بۆچی تا ئێستا بەشی پێویست لە گەلی ڕووسیایان نەبڕیوە؟ بەداخەوە خەندەی شەڕی ناوخۆ.
  ئۆلێگ ڕیباچێنکۆ لەگەڵ مارگاریتا ڕادەکات بۆ کونگور و لە دڵی خۆیدا بیردەکاتەوە.
  هێشتا بێگومان زۆر شت پەیوەستە بە بەختەوە و بەخت دەتوانێت تەنانەت فەرمانڕەوایەکی ئاساییش گەورە بکات.
  وە کە نیکۆلاسی دووەم بە ڕوونی لە توانا و بەهرەکانیدا لە ڤلادیمێر پوتین باڵاتر بووە. بەڵام ئەم دووەمیان بەختێکی دیاردەیی هەبوو، نەک لە جەنگیزخان کەمتر.
  پارچەیەک بەخت دەباتە سەر بەختێکی تر و بە پێچەوانەشەوە. کوڕە تێرمیناتۆرەکە ڕایکرد و بیری کردەوە.
  بۆ نموونە گرتنی سەلمان ڕادوێڤ و تەنانەت لە سەروبەندی هەڵبژاردنی سەرۆکایەتی ڕووسیادا ڕووداوێکی زۆر دوور لە چاوەڕوانییە. باشە، بەڕاستی، چانسی ئەمە چییە، بە تایبەت کە باس لە چەقۆیەکی دەگمەن دەکەین. دواتر یەک سەرکردەی چەکداری بەناوبانگ بە زیندووی نەگیرا. هەمووان مردن. جگە لەوەش، بە ئەگەرێکی زۆرەوە شامیل باسایڤ بە ڕێکەوت بووە. لە ڕاستیدا ئەگەر ڕێگای تیرۆریستی ژمارە یەک ئەوەندە باش ناسرابوو کە مینێک لە ژێرەوەیدا چێنرا، ئەوا چی ڕێگری دەکرد لەوەی کە بە سادەیی بە هێرشێکی ئاسمانی لێی بدرێت؟ زۆر جێی متمانەتر دەبوو! یان تەنانەت غازەکە بکوژێنەرەوە و دواتر نمایشێکی گەورە لە دادگاییکردنی باسایێڤ بکەیت؟
  نەخێر، بە ئەگەرێکی زۆرەوە، پوتین لەم حاڵەتەشدا بەختی هەبوو، بۆیە شامیل باسایڤ بە تەواوی بە ڕێکەوت گیانی لەدەستدا.
  بەڵام با بڵێین سەلمان ڕادوێڤ لە کاتی دەستبەسەرکردندا دەمرێت، یان بە تەواوی خۆی لە تەڵەکە دەپارێزێت. پوتین چەند لەسەدی دەنگەکان لەدەست دەدات و هەڵبژاردنەکان بە دوو خول بەڕێوەدەچن. ئەمە لە ئێستاوە دۆڕانێکە بۆ پاڵێوراوی بێ جێگەی مشتومڕ و سەرکەوتنێکە بۆ زیوگانۆڤ.
  وە تا ئێستا نازانرێت قۆناغی دووەم چۆن دەردەچوو. لە هەر حاڵەتێکدا، دەنگدەرانی ناڕەزایەتی پێکدەهاتن و بەزەحمەت پوتین بە شێوەیەکی زۆر قەناعەت پێکەر سەرکەوتنی بەدەست دەهێنا. بەڵام شتە سەرەکییەکە ئەوەیە کە دەستبەکاربوونەکە دوای مانگێک ئەنجام دەدرا. وە پوتین کاتێکی نەدەبوو لە دانیشتنی بەهاردا پێشنیاری چاکسازی لە ئەنجومەنی فیدراسیۆن بکات. وە لە پاییزدا هاوپەیمانییەکی جددی هێزەکانی ئۆپۆزسیۆن لە دژی دروست دەبوو.
  کۆمۆنیستەکان، کشتوکاڵییەکان، یەکێتی هێزە ڕاستەکان، ئۆڤی ئاڕ و یابلۆکۆ زۆرینەیان دەبوو و ڕێگرییان لە چاکسازی لە ئەنجومەنی فیدراسیۆن دەکرد. هەروەها دژی بە نیشتمانیکردنی کەناڵی NTV دەبوونەوە.
  ڕووبەڕووبوونەوەی سەختی نێوان دوما و سەرۆکی ئێستا دووبارە دەبووەوە، وەک ئەوەی لەگەڵ یێڵتسیندا ڕوویدا. وە لەم جۆرە هەلومەرجەدا ڕەنگە پوتین ئەو ئیرادەیەی نەبێت کە خودۆرکۆڤسکی دەستگیر بکات و گورزێکی بەهێز لە کۆمۆنیستەکان و ئێس پی ئێس و یابلۆکۆ بدات. جگە لەوەش گۆڕانی مێژوو کاریگەری زۆری لەسەرە. وە ئەگەر دۆخەکە تەنها کەمێک گۆڕابا، ئەوا هێرشە تیرۆریستییەکەی ١١ی ئەیلول ڕووی نەدەدا. وە ئەو کاتە پوتین دەستی دەخستە ناو شەڕی ئەفغانستانەوە و ئەگەری ئەوە هەیە کە تەنها یەک خول بخایەنێت.
  وە دیکتاتۆرە شانازییەکەی دەڕۆیشت، تفی لێدەکرد و بە ڕیزبەندی سفر، هەر وەک یێڵتسین.
  بەم شێوەیە ڕوودەدات، هەندێکجار لە ڕووداوێکی بچووکەوە. بەڵام بۆ هەمان نیکۆلاسی دووەم، ئەگەر دەریاوان ماکارۆڤ نەمردبا، سەرکەوتنی بەسەر ژاپۆن دەبوو. وە دواتر هەموو چین، بێگومان دەبووە ڕووسی! وە دواتر ئەڵمانیا و نەمسا-مەجارستان دۆڕان.
  بەڵێ دەتوانن بزانن چۆن شکستێک دەبێتە هۆی شکستێکی تر.
  منداڵەکانی تێرمیناتۆر ڕایانکرد، پێی ڕووتیان لەناو بەفردا دەڕژا. وە ئۆلێگ ڕیباچێنکۆ کە هەستی بە ئیلهام وەرگرتن کرد، بە جۆش و خرۆشەوە دەستی کرد بە گۆرانی وتن، لەگەڵ ڕۆشتنیدا ئاوازدانان؛
  ئێمە خەبات بۆ چارەنووسێکی باشتر دەکەین
  بۆ ئەوەی ژیان بۆ مرۆڤەکان ئاسانتر بێت...
  وە ئێمە ئەو جەماوەرە نەفرەتییە دەچەوسێنینەوە،
  بۆ ئەوەی نەیارانی خراپەکار کەمتر بن!
  
  لە سەرووی ئێمەوە کەروبێکی باڵ ئاڵتونی هەیە،
  بۆ شکۆمەندی دایکمان ڕووسیا...
  باوەڕم پێ بکەن خەڵکی ڕوس' نەدۆڕاون،
  وە هەموو کەسێک لەسەر زەوی جوانتر دەکات!
  
  دەرفەتمان پێدەدرێت بۆ خەبات بۆ نیشتمانی دایکمان،
  بەرگریکردن لە گەورەیی وڵاتی باوک...
  وە هەندێک جار ژیان تەنها فیلمێکە،
  هەرچەندە پێویستە ڕەنگدانەوەی بەهەشت بێت!
  
  هەموو کەسێک پێویستی بە گەیشتن بە خەونەکانی هەیە،
  بە ژیری باوەڕم پێ بکەن کۆمۆنیزم...
  بۆ ئەوەی خۆشی زیاتر لەسەر زەوی هەبێت،
  وە ئاگرەکانی تۆڵەسەندنەوە نەهات!
  
  پاشامان پوگاچۆڤی نابغەی گەورەیە،
  جووتیارانی بەرەو خەباتێکی پیرۆز بەرزکردەوە...
  هەر کارێک تا شان دەبێت،
  وە کچە کوڕە پێی ڕووتەکەی خۆش بوێت!
  
  ئێمەش شەیتان بەهێزتر دەبین،
  کاتێک ئاسۆکانی زانست دەگۆڕین...
  خراپەکارەکە لە ژێر کۆتاییدا چەقێنراوە،
  هەرچەندە خوێن لە ئاۆرتای دڕاوەوە دەڕژێت!
  
  بەڵێ، دۆزی ئێمە دادپەروەرانە، هاوڕێیان،
  دەتوانین نیشتمانی خۆمان دڵخۆشتر بکەین...
  باوەڕ بکەن گەلان هەموویان یەک بنەماڵەن،
  ڕووسیای گەورە و درەوشاوەترین!
  
  خەڵک ئازایانە سەیری ئاسۆ دەکەن،
  با هەورە خراپەکان ئاسمان نەگرێتەوە...
  ئێمە نمرەی بردنەوە بە دوژمن دەدەین،
  وە تۆش دەبیت، شوڕشگێڕی بەختەوەر لە شەڕدا!
  
  وشەی ترسنۆک نازانم
  ئێمەی ڕووسەکان بە هیچ شێوەیەک کەمتر نین...
  ئێمە سڤارۆگمان هەیە، عیسای سپی،
  وە بۆ هەمیشە چێژ لە مانگی ئایار وەردەگرێت!
  
  کچان و کوڕان لە سەمایەکی دەوریدا،
  ئێمەی کچانی پێ ڕووت دەچینە ژوورەوە...
  ئاخر خودای گەورە ڕۆد بۆ ئێمەیە،
  تووتی بێ مێشک مەبە کوڕم!
  
  وە لینین ئیلهامبەخش بوو بۆ شەڕکردن،
  ستالین دانا ئەو کارەساتە بەرەکەتدار کرد...
  کەرووبی بەهێز باڵەکانی درێژ دەکاتەوە،
  وە ماسولکەکانمان بە سادەیی لە پۆڵا دروستکراون!
  
  جەنابی وڵاتی باوک دەبێتە...
  کە ئێمە جەنگاوەری واین بۆ خودا...
  با بە شمشێرێکی پۆڵا شکۆمەندی خۆمان پشتڕاست بکەینەوە،
  کام قەڵغان لە سڤارۆگ ساختە کراوە!
  
  بە کورتی وەفادار بە بۆ یەزدان،
  بۆ شکۆمەندی درەوشاوەترین ڕووسیا...
  ئێمە تەنها هەڵۆی شوڕشگێڕەکان دەناسین،
  خودای سپی مەسیح مەسیح لە پشتمانەوەیە!
  منداڵەکان بە جوانی گۆرانییان دەوت، دەنگیان ئەوەندە پڕ و ڕوون بوو. وە لە هەمان کاتدا بەهێز، شایستە وەک ئۆپێرا. چەند گورگێک هەوڵیاندا ڕاوەدوونانی کوڕەکان بن، بەڵام بە خێرایی کەوتنە دواوە. کوڕە نەمرەکان زۆر خێرا پەلە دەکەن. نە لاوازی و گومان نازانن. هەرچەندە نەخێر، بەڵام ڕەنگە ئەم دووەمیان ناسراو بێت. ئۆلێگ ڕیباچێنکۆ خۆی بە توندی گومانی ئەوەی هەبوو کە ئایا شایەنی گۆڕینی کاترینە، کە کۆزاکییەکی بەتوانا بەڵام نەخوێندەوار بوو یان نا. هەرچەندە گاڵتەجاڕییەکە لەسەر ئەوە. منداڵەکان بۆ ئەوەی خۆیان لە گەشتە دوور و درێژەکە سەرقاڵ بکەن، دەستیان کرد بە ئامادەکردنی ئافۆریزمە باوەکان. وە زۆر بە ژیرانە و جوان ئەو کارەیان کرد.
  ئەمانە منداڵەکانن؛
  شەڕ وەک یاری دۆمینۆ وایە، تەنها دۆمینۆی شکاو چیتر کۆناکرێتەوە - زەوی خۆی دەگرێت!
   بەخت پاداشتی ئازایەتییە، سزای پەلەکردنە!
  گا بەهێزە، کەر سەرسەختە، شێر شەریفە، ڕێوییش فێڵبازە، بەڵام مرۆڤەکان جاکی هەموو پیشەیەکن!
  ستەمکار زۆر حەزی لە فیتنەکردنە، بەڵام لە هەڵبژاردنەکاندا حەزی لە فیتنە نییە!
  سیاسەتمەدار حەزی لە حوکمڕانییە، بەڵام زۆر حەزی لە کارکردنی دروستە!
  بۆ ئەوەی جێگەی شێر بگرێتەوە دەبێت ڕێوی بیت لە شوێنی گونجاو!
  کەر مەبە - گوێچکەکانت دەکێشرێن!
  پیاوەکە مێشوولە نییە، بەڵام ئامادەیی قسەی شیرینیشی هەیە!
  باشە مشتێکی ئاسنی کاست هەبێت - لە سەری دار بلوط خراپتر!
  بێ ئەخلاقیترین سیاسەتمەدار زۆر حەزی لە خوێندنەوەی ئەخلاقە!
  هەنگوین لە دەمی سیاسەتمەدارێکەوە کۆترێکی پۆڵا دەژەنێت!
  ئەوە شەڕ نییە خراپە، ئەوە شکستە خراپە!
  شەڕ هیچ خۆشییەک ناهێنێت، بەڵام سەرکەوتن جام دەهێنێت!
  زۆرجار ستەمکار دەنگێکی شیرینی هەیە، بەڵام ژیان لەگەڵیدا هەنگوین نییە!
  بە بەکارهێنانی تەکنیکە بنەڕەتییەکان سەردەکەونە سەر تەختی بەرز!
  تا پۆستەکە بەرزتر بێت شێوازی وەرگرتن کەمتر دەبێتەوە!
  قسەی شیرینی سیاسەتمەدارێک تاڵیی نائومێدی دەردەخات!
  ڕاستگۆیی فەرماندەکە کاردانەوەی پێچەوانە دەبێتەوە!
  ناسکترین پێگە ئەو دۆخەیە کە سەری دار بلوطی هەیە!
  پێڵاو بۆ ئەوەی بە ڕووتی بڕوات!
  سیاسەتمەدار زۆر قسە دەکات، بەڵام شتی گەورە بە بێدەنگی ئەنجام دەدرێت!
  ڕێوی دەتوانێت لە شێر بباتەوە، بەڵام ناتوانێت خۆراک بە مشک بدات!
  دیکتاتۆر دەیەوێت هەڵۆیەک بێت، لە خەودا بێ باڵ بێت!
  بۆ پیاو پارە، وەک شیری مانگا، لە بەخشندەیی ترش دەبێتەوە و لە بەخشندەیی نامێنێت!
  بێ زەحمەت بەڵێن دەدات، ڕاستە، بەڵێ! بەڵام دواتر، بە چ سەختییەک دوای ئەوە هەموو شتێک دەکات!
  سیاسەتمەداری سەر بلوط ڕووبەڕووی هەمان چارەنووسی دارەکە دەبێتەوە!
  تا دز گەورەتر بێت سزاکەی کەمترە!
  سیاسەتمەدار بێڕێزی بە هیچ شتێکی تر ناکات جگە لە ژیان بە پێی ویژدانی خۆی!
  سیاسەتمەدار ویژدانێکی بچووکی هەیە، بەڵام تەماحێکی زەبەلاحی هەیە!
  گۆشەگیری جەنگاوەرێک دەکاتە جەلاد، ترسنۆکێک دەکاتە پیاوێکی ئازا، کەسێکی بێگەرد دەکاتە کەسێکی بێڕێزی!
  زانستی خەیاڵی کێبڕکێی بێمانا و بێمانایە! لە هەمان کاتدا ژانرێکی زانستی و لۆژیکیتر نییە!
  لە شەڕدا وەک ئۆپێرایەک وایە - هەموو کەسێک گۆرانی خۆی دەڵێت، تەنها هاندەر دەتوانێت سیخوڕ بێت!
  ژنانی مۆدێرن لە هەموو شتێک لە پیاو خۆش دەبن - تەنها هەژاری نەبێت!
  ئایا دەزانن سیخوڕەکان چۆن جیاوازن لە ئەفسەرانی هەواڵگری؟
  دەزانم! ئێمە تەنها ئەفسەری هەواڵگریمان هەیە - بیانییەکان هەموویان سیخوڕن!
  چی باشترە سەری بەتاڵ یان جزدانێکی بەتاڵ؟ بێگومان، بە سەرێکی بەتاڵەوە - ئەوەندە هەست پێناکرێت!
  عەقڵ باشترین کۆکەرەوەی سامانە!
  زیرەکی و بەخت: ژن و مێردێکی عاشق - سەرکەوتن، دەوڵەمەندی، پێگە لەدایک دەکەن، بەڵام زوو جیا دەبنەوە!
  پیاوە سەربەرزەکان ئاسانتر گوێ لە ئامۆژگاری بگرن کاتێک لەلایەن ژنێکەوە دەدرێت - مەگەر ژنەکەی نەبێت!
  ژنی ژیر شایەنی سامانێکە! وە ژنێکی کارگێڕ دەتوانێت سکاڵای لەسەر تۆمار بکات!
  کێ کەسایەتی لە مرۆڤدا بە نرخ دەزانێت، وە کێ بەهای کاش دەدات!
  مرۆڤایەتی دەتوانێت بە دوو شت لەناو بچێت - کۆمپیوتەر و زانای کۆمپیوتەر. یەکەمیان عەقڵ دەشێوێنێت، دووەمیان ناتوانێت سوودی لێ وەربگرێت!
  لە شەڕدا نارنجۆک هەڤاڵە!
  بە گشتی هەنارێک کە نوکتە دەگێڕێتەوە، وەک هێلکەی فابەرگە وایە کە بۆ درزکردنی گوێز بەکاردێت!
  بەهرە وەک ڕۆح وایە: ناتوانرێت لێی بسەندرێتەوە، بەڵام دەتوانرێت لەناوببرێت!
  تۆڵەکردنەوە شایەنی شەرەف نییە - تۆڵەسەندنەوەی ڕەوشت!
  ئیرەیی میکرۆبی تاوانە، خۆپەرستی ئاودان، بێکاری خۆراکدانە!
  تەمبەڵی لە هەموو تاوانەکان خراپترە!
  باشترە بە شمشێرەوە بە کەرامەتەوە بمری لەوەی وەک گایەک بژیت کە بە قامچی لێی دەخرێتە ناو کۆشکێکەوە!
  لە شەڕدا ئازایەتی دەتوانێت لە فێڵبازی بباتەوە، بەڵام فێڵبازی هەرگیز ناتوانێت لە ئازایەتی ببات!
  شەڕ ژیان ترسناک دەکات، مردنیش شایستە و جوان دەکات!
  حەیا بۆ فەرماندەیەک سیفەتێکی دەگمەنە، بەڵام ئەمە بەهای زیاتری پێدەبەخشێت!
  - جاکاڵ لەگەڵ وشەی کالدا بزوێنە!
  شێر تەنها یەک سوودی هەیە بەسەر جاکڵدا - دەرفەتی مردن بە کەرامەتەوە!
  تەکنەلۆژیا جەلادی ئازایەتییە!
  - بەڵام ئەوە ڕاست نییە! لە ڕاستیدا تا ئاستی تەکنەلۆژیا بەرزتر بێت، زیرەکی و ئیمکاناتی زیاتر لە بەرەکانی شەڕدا پێویستە!
  لە کوێ بەرژەوەندییەکانی نیشتمان دەست پێدەکات، خۆشگوزەرانی کەسی کۆتایی دێت!
  ئازادی دەبێت لەگەڵ دیسیپلین تێکەڵ بکرێت. ئانارشی دژە ئازادییە!
  یادەوەری چەقبەستوو باشترین ڕاهێنەرە! بە گشتی ئازادی بە شمشێر بەدەست دەهێنرێت، بەڵام تەنها بە یارمەتی عەقڵ دەتوانرێت بپارێزرێت!
  - کاتێک جەنگاوەرێکی بەهێز یەکێکی تر ڕزگار دەکات، هیچ شەرەفێکی تایبەت بۆ ئەمە پێویست ناکات!
  ئاخر کاتێک ئازایەتی لە دڵتدا دەسوتێت، قەڵغانەکەت بەرز دەکەیتەوە بۆ بەرگریکردن لە کۆیلەکانت!
  خراپەکاریی گەواد بۆ کەسێکی ڕاستگۆ پاساو نییە، بەو پێیەی بوونی پیسی کەسێکی پیس پاساو نادات!
  خۆشەویستی هەرگیز هەرزان نییە - بە تایبەت ئەگەر پارە بدەیت نەک بە جزدانەکەت، بەڵکو بە ڕۆحت!
  تاکە شتێک کە دەتوانێت پاساو بۆ ڕشتنی خوێن بهێنێتەوە ئەوەیە ئەگەر لە ئەنجامدا فرمێسکەکان ڕژان بوەستن!
  ئەوانەی بۆ پارە خزمەت دەکەن هەرگیز ناتوانن لە شەڕدا بەراورد بکەن لەگەڵ ئەو کەسانەی کە دڵێکی ئازا و ئارەزووی ئازادی لێیان دەخوڕێت!
  فرمێسکی منداڵ مەترسیدارە، چونکە دەگۆڕێت بۆ لافاوێکی تووڕە کە شارستانیەتەکان دەشوات!
  پۆستی فەرماندە بەشەخۆراکی زیادە نییە، بەڵکو بەرپرسیارێتی زیادە و بارگرانییەکی قورسە!
  نازانرێت چی لەوە گرنگترە - خۆراکدانی هەموو برسیەکان یان سڕینەوەی فرمێسکی یەک منداڵ!
  زێڕ لە پۆڵا نەرمترە، بەڵکو زیاتر لە دڵ دەدات!
  ئەوە چەک نییە سەرباز بەهێز دەکات، بەڵکو چەکی سەربازە!
  بەڕاستی گفتوگۆیەکی درێژ لەگەڵ دۆشکە دەبێتە هۆی تەقەکردن لە گوێ!
  سێکس وێرانکەرترین چەک بە تایبەت بەهۆی دەستگەیشتنەکەیەوە مەترسیدارە!
  کاریگەری هەر چەکێک بەندە بە قوربانی هەڵبژێردراو و تەنانەت زیاتریش لە سێکسدا!
  سێکس مرۆڤ دۆستانەترین چەک، بە پێچەوانەی چەکی کوشندەی تر، ژیان دەبەخشێت!
  خۆشەویستی بە دەگمەن دەکوژێت، بەڵام زۆرجار ئازار دەدات!
  هەرکەسێک بۆ ماوەیەکی زۆر سەیری سنگێکی ڕووت بکات، هێڵکاری ئاڵاکە لەبیر دەکات!
  پاسکیلێک کە پێداڵی هەبێت باشترە لە مێرسیدس بێ ماتۆڕ!
  چەکی کۆن وەک چەقۆ وایە، جێی متمانەیە، بەڵام هیچ مانۆڕێک نییە!
  ڕۆیشتن خێراتر نییە، بەڵام هەرزانترە - بە تایبەتی لە پزیشکەکان پاشەکەوت دەکەیت!
  پارە وەک شلکەرەوە وایە - لەگەڵیدا ڕاستگۆیی و بوێری مرۆڤ بەجێدەهێڵێت!
  باشترە ڕۆژێک لە گەڕان لەدەست بدەیت نەک لە چرکەیەکدا بمری!
  لە شەڕدا پەلەکردن هەیە - ڕاکردن بۆ گۆڕ!
  زۆربەی زیندانییەکان زۆر لە ڕۆحیان گەشاوەترن و لە دڵیاندا پاکترن لە چاو ئەوانەی پاسەوانییان دەکەن! زنجیرێک لە زیندانییەک ئەخلاقتر نابێت!
  جەستەی بچووک وەک چەقۆیەکی تیژ وایە، بەڵام تیژ ناکرێ!
  فرمێسکی ژن لە مرواری باشترە، هەر دڵۆپێک دراوێکی ئاڵتونە!
  تەقەمەنی بەرد و وزەی ئەتۆمی دەبێ بخرێتە سەر دڵێکی میهرەبان!
  پێویست ناکات شەرم لە هەژاری بکەیت ئەگەر ڕۆحێکی دەوڵەمەند و دڵی زێڕیت هەبێت!
  پێشکەوتن خورافات دادەپۆشێت!
  وردبینی ئەدەبی بکوژ و بێئەدەبی قەرزدەر!
  نرخی یەک پاسەوان لە ترسێنەرێکی باخچە زیاتر نییە!
  لە شەڕدا شکستپێهێنانی فەرماندەیەک یەکسانە بە سەرکەوتن!
  دوژمنێکی تەواونەکراو وەک نەخۆشییەکی چارەسەرنەکراو وایە - چاوەڕوانی ئاڵۆزییەکان بن!
  حیکمەتی بەرز وەک شەرابی گرانبەها وایە - باشترە لە خوارەوە بیشاریتەوە!
  ئەگەر دوو سکە کەوتە خوارەوە، سەرەتا نەک ئەو سکە هەڵبگرە کە گەورەترە، بەڵکو ئەو دراوەی کە گرانترە! وە ئەوەی تریش بدە بە هەژاران!
  شکست هەمیشە کارەساتە، مەگەر لە بەرامبەردا پارەیەکی زۆر بدەیت!
  تەنها ڕۆمانسییەکی چاک نەکراو دڵخۆش دەبێت کە بە دەستی خانمێکی خۆشەویست بمرێت!
  پراگماتیست پێی باشترە ژیانێکی نوێ لەدایک بکات!
  ئازایەتی دەتوانێت قەرەبووی ڕاهێنانی ناتەواو بکاتەوە، بەڵام ڕاهێنان هەرگیز قەرەبووی بوێری ناکاتەوە!
  بەهرە دەتوانێت جێگەی پەروەردە بگرێتەوە، بەڵام پەروەردە هەرگیز جێگەی بەهرە ناگرێتەوە!
  وروژاندن و توڕەیی تەنها دەستکردی ئازایەتی و بوێریین!
  بەخت، وەک هەنگ، بە دڵنیاییەوە دەفڕێت بۆ ئەو شوێنەی کە ڕەگی حیکمەت و ماندووبوون پێدەگات!
  کرمەکە بە پێچەوانەی هەڵۆ بە ئاسانی نامێنێت. هەمیشە نزمەکان شاراوەن، بەڵام بەرزەکان لاوازن!
  ئەوەندەی ئەو زنجیرەیە نییە کە مرۆڤ لە کۆیلایەتیدا ڕابگرێت، ئەوەندە ترس- لاوازی لانیکەم یەک بەستەر ورە دەبەخشێت!
  شانازییە بۆ نیشتمان، ژن، دایک و باوک بمری، بەڵام لەوەش باشترە بۆی بژیت!
  لە شەڕدا بەدەستهێنانی قازانجێک ئاسانترە لەوەی کە درکی پێبکەیت! ئەم دووەمیان هاوشێوەی ڕاوکردنی مێش لە دەوری شێرێکی دۆڕاوە!
  زمان، سەرەڕای بچووکی قەبارەکەی، بەهێزترین ئەندامی جەستەیە. سوپای ملیۆنان کەسی دەجوڵێنێت و کۆرپەکە ئارام دەکاتەوە. توانای لەناوبردن و ڕزگارکردنی هەیە.
  شەڕکەرێکی بێ برین وەک دەوڵەمەندێکی بێ گیرفان وایە!
  پیاو بۆ ئەوەی بژی پێویستی بە هێز هەیە، ژنیش بۆ مانەوەی پێویستی پێیەتی!
  تەنانەت بەرخێکیش دەتوانێت لە نێو مەڕەکاندا بەرەو لوتکە بەرزبێتەوە، بەڵام هەوڵبدە ببیتە پێشەنگ لە نێو شێرەژنەکاندا!
  ژیان زۆر بەنرخە بۆ بازرگانیکردن!
  پۆڵا تیژە، بەڵام زمانی ئافرەت زۆر تیژترە!
  بوێرانە مامەڵە بکە ئەگەر ناتوانی بە لێهاتوویی!
  زیادکردنی کەسێکی سڤیل بۆ سکوادەکە واتە بردنی دوو سەرباز!
  یەک ئاماتۆر بە گەمژەیی خۆی سوودی دە پسپۆر دەگرێتەوە!
  خێزانێکی گەورە بەهەشتە بۆ دڵ، پاککەرەوەیە بۆ جزدان، دۆزەخ بۆ دوژمنان!
  هەڵوەشاندنەوەی قەفەس هەندێک جار قورسترە لە دوورخستنەوەی خاوەنێکی دڕندە!
  بۆ گەلی ڕووسیا ڤۆدکا لە دەیان هیتلەر خراپترە!
  خەون خیانەتکارە بۆ واقیع!
  هۆکارێک دەبوو بۆ کوشتن، بەڵام هەمیشە دەمانچە دەبوو!
  ڤۆدکا تیرۆریستێکی یاساییە!
  مەی گەورەترین بکوژی زنجیرەییە! کەواتە با بخۆینەوە، بەڵام با تەنها بە مەی بمانکوژن!
  چیپی ئەلیکترۆنی چەند بچووک بێت، بانگخوازەکە بە دەستێکی درێژەوە سەرکەوتە ناوی!
  دۆشکە باشترین ئارگیومێنتە بۆ تەوبە!
  پیاوی ڕاستەقینە لە شەڕدا ئازا بێت، لە خۆشەویستیدا جەختکەرەوە بێت، لە دەمەقاڵەدا ژیرانە بێت!
  ڤۆدکای تەواونەکراو وەک ژنێکی ناڕازی وایە، ناتوانیت خۆت لە سەرئێشە بەدوور بگرێت، باشترە خۆت بدەیتە دەست!
  جەنگ ورووژێنەرترین یارییە، ژمارەی بەشداربووانی بێ سنوورە، بەڵام بەردەوام لە کەمبوونەوەدایە!
  لە شەڕدا بە پێچەوانەی بۆکسێنەوە بردنەوە لەسەر خاڵ هاوشێوەی خیانەتە، بەڵام دادوەر بەرتیل نادرێت!
  شەترەنج لۆژیک و شیعرە کە لە فیگەری سادەدا بەرجەستە کراوە!
  ئازادی وەک کچێکی گەندەڵ وایە، تەنها پارەی دەدەن نەک بە پارە بەڵکو بە خوێن!
  گەنجی خوشکی خۆبەزلزانینە، لووتبەرزی خوشکی ئازایەتییە، بەڵام تەنها بە پەیوەست بوون بە ئەزموونی پیرەمێردێکەوە سەرکەوتن لەدایک دەبێت!
  کاتێک فەرماندەیەک سەری گەشاوە، لە چاوی دوژمندا تاریک دەبێت!
  هەستکردن بە کات کوالیتییەکی جێگرەوەی فەرماندەیە؛ لەخۆڕا نییە کە دەستی خولەک کۆتایییەکی تیژی هەبێت، بەڵکو لە پۆڵایەکی تیژکراوی دامەسکدا توندتر لێدەدات!
  چێژ و ئازار دژە پۆدەکانن، بەڵام بۆ هەندێک کەس تووشکردنی ئازار بەرزترین چێژە!
  شەڕ و سێکس چێژ دەبەخشێت، بەڵام لە تێکەڵەیەکدا نییە، فڵچەیەکی زۆر کوشندەیە!
  تا پارچەی ناو تەڵەکە چەورتر بێت، ددانی گرتن تیژتر دەبێت!
  گرتنی هار قورسترە لەوەی مامۆس بکوژیت!
  بە کوشتنی جوان، هێشتا ژیانی خوێناوی دروست دەکەیت، بەڵام شارەزایان زۆر زوو دەچنە سەر گۆڕەکانیان!
  میانڕەوی کوالیتییەکی باشە ئەگەر داهاتیش نەگرێتەوە! جزدانێکی قورس هەمیشە سووکە!
  کاتێک ژن ڕاستی دەگێڕێتەوە، سۆز دەست دەکات بە کاڵبوونەوە، کاتێکیش درۆ دەکات، خیانەت گوڵ دەکات!
  باوەشی ناسک زیاتر خنکێنەرە، هیچ شتێک لە پەتێکی سۆزدارتر بێ وەستانتر نییە!
  قەرز بارگرانییەکی قورسە، بە تایبەت ئەگەر جگە لە ژیانت هیچی ترت نەبێت بیدەیتەوە. لە بەرامبەردا ناتوانیت بە قەرز وەریبگریت!
  خەوی مەرگ قووڵترینە، بەڵام شیرینترین نییە، بەتایبەت بۆ ئەوانەی گوناهیان کردووە!
  ڕاوەدوونانی تاجی سەرکەوتنە، بەبێ تاج کۆتایی سەرکەوتوو نییە!
  هەرکەسێک دواکەوت دەبێت بە یەک لێدانی دڵ تا کۆتایی تەمەنی بگرێتەوە!
  سەربازێکی بێ تەقە، وەک شەرابی سەوز، بە شەڕەکان هێز بەدەست دەهێنێت، بەڵام فەرماندەیەک کە نایەوێت فێربێت، وەک پیتێن وایە - پێناگات، بەڵکو تەنها دەڕووخێت!
  فەرماندەیەکی خراپ سەرکەوتوو دەبێت لە ڕزگارکردنی پێستی خۆی، فەرماندەیەکی باش سەربازەکانی لە مردن ڕزگار دەکات!
  یەکەم جار لە شەڕێکدا گرنگە چونکە ئەگەر دۆڕایت، ئەوا ئینکۆر بەدەست ناهێنیت!
  ئەگەر هەڤاڵێک مرد، دڵتەنگ مەبە، بەهەشت بە مرۆڤێکی باش دەوڵەمەند کراوە!
  چی ئەگەر خراپ بێت؟ پاشان بۆ ئەوانەی لەسەر زەوی دەژین ئاسانتر بوو.
  یەک ڕاستی هەیە، بەڵام ئایینەکان زۆرن، واتە ئیماندار چانسی هەڵەکردنی زیاترە لە مولحید!
  ئەگەر مولحیدیش ڕاستیش بێت، ئەوا حەقیقەتەکەی قازانجی پێ نابەخشێت، بەڵکو باوەڕدار ئەگەر هەڵەیش بێت، ژیانێکی بەختەوەر و مردنێکی شکۆمەند وەردەگرێت!
  بوون بە مولحید وەک ئەوە وایە ڕۆحت بدزیت!
  ئیمان وەک جل و بەرگ وایە، لەبەرکردنی قورسە و ناتوانرێت بە ڕووتی لەبەر بکرێت! تەنها بە خۆت شۆردن و هەڵبژاردنی ستایلێکی مۆدێرن دەتوانیت بیگۆڕیت! بەگشتی ئایین وەک ژن وایە، بێزارکەر دەبێت، گۆڕانکاریش ترسناکە!
  ئیمان، وەک چەقۆیەکی ئاماژەدەر، تەنها یەک و تەنها گەمژەکان پێی پێدەکەنن!
  بەختەوەری زاوایەکی هەڵبژاردەیە کە تەنها لەگەڵ ئازادیدا دەڕوات!
  بۆچی دەتەوێت مارێک بخەیتە دڵتەوە - دەرگای جیهانی ژێرزەوی بکەرەوە!
  ئەمەش لەبەر ئەوەیە کە چەقۆیەک و قۆڵی ماسولکەیی پێویستی بە سەرێکە!
  فەرماندەیەک هاوشێوەی ئەکتەرە، تەنها دووبارەبوونەوەی ئینکۆرەکان بە چەپڵە بەرەوڕوو نابن، بەڵکو بە شەق لە دەموچاوت کە دەتباتە ناو زەوی!
  خۆشەویستی وەک هەورێک وایە، ملکەچی ئیحراج و ڕشتنی فرمێسک!
  میهرەبانی سیفەتی بەهێزەکانە، دڕندەیی لە نادڵنیاییەوە لەدایک دەبێت، نادڵنیایی لاوازی!
  سزای خراپە بەنرخترین جۆری چاکەیە؛ پێویستی بە پاکی و خۆڕاگری ڕۆحی هەیە!
  ئیرادە کوالیتییەکی جێگرەوەی حاکمێکە، ترسنۆکی دەوڵەتەکان لەناو دەبات و مرۆڤەکان هەتیو دەهێڵێتەوە!
  کێ بلاستەرەکەی دەقیژاند، بەڵام هی تۆ بێدەنگ بوو!
  خۆشەویستی پێویستی بە قوربانیدان هەیە، لە ڕق و کینە کەمتر نییە!
  - ئاین پێش هەموو شتێک دەبێت ئەخلاقی بێت، فێری چاکە و گوێڕایەڵی بکات! تەنها مرۆڤەکان مەکەن بە مەڕ و بیرکردنەوەیان ڕابگرن!
  شۆڕش نابێت جۆری کۆیلایەتی بگۆڕێت، ئامانجەکەی ئازادی ڕۆحییە بە یەک هەڵوێستەوە - چاکەکردن!
  هیچ شتێک مرۆڤایەتی وەک ئایینی ڕاستەقینە یەکناخات، لەسەر بنەمای میهرەبانی و عەقڵی ساغ!
  - تەنها سەرکەوتنی کۆتایی بەرزترین حەقیقەت دەتوانێت پاساو بۆ درۆیەک بهێنێتەوە! وەک چۆن هۆکاری ئاشتی پێویستی بە توندوتیژی هەیە، بەرپەرچدانەوەی شمشێر بە شمشێر ئاسانترە لە قەڵغان!
  - حەقیقەت هەمیشە لە کەمینەدایە، کەمینەش تەنها بە یارمەتی زیرەکی و فێڵبازی دەتوانێت سەربکەوێت! ئەمەش واتە فێڵبازی و زیرەکی، هاوەڵانی دڵسۆزی حەقیقەت!
  کۆیلە پێش هەموو شتێک ترسنۆکە، دەترسێت زنجیرەکەی لەدەست بدات!
  ستەمکار سێ سیفەتی مێرووی هەیە: چەقۆی عەقارەب، پەنجەی مێشوولەی چەسپاو، تۆڕی خوێنمژ، بەڵام قەدەر نییە باڵدار بێت!
  جوانی ڕۆح، پاکی دڵەکان، هێزی خۆشەویستی - نابێت بە تۆڵەسەندنەوەی زیادەڕۆیی پیس بکرێت!
  ئەگەر ڕاست دەکەیت، دادپەروەری پاساو بۆ دڕندەیی دەهێنێتەوە، بەڵام تەنیا تا ئەو ڕادەیەی کە قوربانییەکە نەکاتە جەلاد!
  بەنرخترین کوالیتی فەرماندە ئەوەیە کە بە کەرامەتەوە شکست قبوڵ بکات و لێی فێربێت!
  لە شەڕی هاوچەرخدا هەرکەسێک بفڕێت سەردەکەوێت و هەرکەسێک بخزێت، دوژمن لێی دەدات!
  جنێوکردن چەکی چەقۆکێش و ترسنۆکە؛لە هەوڵی زەلیلکردنی ئەوانی تردا خۆی دادەبەزێنێت!
  تەنها مردووەکان هیچ هەڵەیەک ناکەن، مەگەر بێگومان شوێنی بەهەشت بژمێری!
  پراکتیک دایکی لێهاتووییە، لە هاوپەیمانی لەگەڵ بەهرەدا!
  ئەوەی ئامادەیە فێربێت، سوودی زیاتر لە شکست وەردەگرێت - لە چاوچنۆکی خۆڕازی لە سەرکەوتن!
  جوان بمری باشترە لەوەی بە ناشیرین بژیت!
  بۆ کەسێکی تەمبەڵ هەموو کاتەکان خراپن، تەنها خەوتن نەبێت!
  لە شەڕدا شادی پێشوەختە خوشکی خیانەت!
  تەواوترین تیغ بەهۆی دەستی مەیلەوە تێکدەچێت!
  کات لە شەڕدا وەک ئاو وایە، میهرەبانی و مرۆڤایەتی لەبەر دەکات!
  جەنگاوەرێک کە لە بۆسەدا دانیشتبێت وەک تاڵانچییەک وایە، تەنها ئەو دەیەوێت ژیانی خۆی بەدەستبهێنێت، نەک جزدانەکەی.
  بۆ فەرماندەیەکی باش ڕزگارکردنی هی خۆی گرنگترە لە کوشتنی نامۆ!
  ژمارەیەکی زۆر لە لێهاتوویی و ئازایەتی گۆڕهەڵکەن! ئەگەر دەتەوێت ببیتە پاڵەوان، بە گوێڕایەڵی ڕێپێوان مەکە!
  درۆیەک وەک مارێک وایە لە شوێنی سەگی چاودێر - کاتێک دوژمنی گاز گرت، بە دڵنیاییەوە درۆیەکی تر لە خاڵە لاوازەکەتدا گازت لێدەگرێت!
  شوڕشگێڕ دەتوانێت هەموو شتێک بە خانمەکە بدات، تەنها مافی ئەوەی نەبێت کە یەکەم کەس بێت کە بمرێت!
  سەربازێکی ڕووسی دەکرێت بکوژرێت، بەڵام ناتوانرێت شکستی پێبهێنرێت!
  زەبەلاح ئەو کەسە نییە کە لە باڵادا گەورە بێت، بەڵکو ئەو کەسەیە کە مەودای بیرکردنەوەیەکی هەبێت کە دەگاتە ئاسمانەکان!
  توندوتیژی ملکەچی دەرەکی دروست دەکات و یاخیبوون لە ڕۆحدا ئاگر دەکات!
  دیلبوون وەکو چەقۆیەکی سوور و گەرم وایە، ڕەقت دەکات ئەگەر دوای ئەوە خۆت بخزێنیتە ناو چەمی سەهۆڵاوی ڕزگاری!
  دادپەروەری هەندێک جار توند و تیژە، بەڵام هەمیشە لە ئارەزوومەندانە نەرمترە!
  ئێستا منداڵە پێ ڕووتەکان ڕادەکەن بۆ سەر کونگور کە قەڵایەکی بەهێزە و شەش سەد سەرباز و تەنانەت میلیشیایەکی تێدایە. لە نزیکبوونەوەی مەیجر ڤێرێششاگین کە دوو سەد سەربازی پیشەیی هەبوو، ترساون، جەماوەرێکی دوو هەزار پوگاچێڤی گەمارۆکەیان هەڵگرت و پاشەکشەیان کرد.
  
  
  ئۆلێگ ڕیباچێنکۆ و مارگاریتا کۆرشنۆڤا گەیشتنە لای یاخیبووەکان. سەرەتا گومانیان لە کوڕە شۆرتەکە و کچەکە بە تونیکەوە هەبوو. بەڵام ئەو فەرمانەی کە مۆری سەروەری لەسەر بوو، قەناعەتی پێکردن کە گوێڕایەڵی عەقید بن. بەڵام هێندەی تر جێی متمانە بوو کاتێک ئۆلێگ بزمارەکانی بە پەنجە ڕووتەکانی بەستەوە و فڕێیدایە سەر ئەو سەرۆکە کە دەستی کرد بە دەرکەوتن و بە بزمار لە دەرگاکەدا بە قژی پێشەوەی.
  جگە لەوەش پێشتر دەنگۆی کوڕێک گەیشتووە کە لە سەرما ناترسێت و خێراتر لە خودی سەگی ڕەشکە ڕادەکات.
  کوڕەکە وەک فەرماندە وەرگیرا. و پاشان پلانێکی پێشنیار کرد. ئەوان لەگەڵ مارگاریتا دەچنە ناو کونگور و هەموو ئەفسەرەکان دەکوژن و دواتر جەماوەرەکە دەچنە ژوورەوە و گاریسۆنەکە تەواو دەکەن.
  کە بە خۆشحاڵیەوە وەرگیرا.
  وە کوڕ و کچەکە، ئەم منداڵە تێرمیناتۆرانە پەلەیان کرد بۆ کونگور. وە مەفرەزەیەکی گەورەی یاخیبووان بە دوای ئەواندا جووڵەیان کرد.
  ئۆلێگ و مارگاریتا بەبێ قسەی زیاتر بەرەو دیوارەکە ڕۆیشتن. چەندین پاسەوان بڕدراون. وە با ئەفسەرەکان ورد بکەینەوە. ترس و دڵەڕاوکێ دەستی پێکرد. مەیجر ڤێرێشچاگین بەپەلە هاتە ناو شەڕەوە و یەکێک بوو لە یەکەم کەسەکان کە کوژرا. هەروەها سێ کاپتنیش کوژراون.
  منداڵان دیسکی تیژ تیژکراویان فڕێدەدا و بە چەقۆ کە لە پۆڵا ڕەقبووەوە دروستکرابوو، وردیان دەکرد. هەروەها نارنجۆکی ماڵەوەیان فڕێدا، بەڵام زۆر بەهێز. کە دوژمن لێی بەرزتر فڕی و پارچە پارچە بوو. وە من لەم منداڵە تێرمیناتۆرانە وەرمگرتووە.
  و پاشان یاخیبووان چوونە شەڕەوە. وە هەروەها چۆن دەستیان کرد بە وردکردن و لەناوبردن. وە ئەو گاریسۆنەی کە لە ئێستاوە سەرلێشێواو و بێ سەرە، خۆی ڕادەستی سوپای نێردراوانی پوگاچۆڤ دەکات.
  منداڵەکان ئەرکەکەیان تەواو کرد. وە دوای ئەوەی کونگوریان گرت، بەپەلە گەڕانەوە، لە نزیک ئوفا، کە سوپای زەبەلاحی ئیمێلیان پوگاچێڤ لێی نزیک بووەوە.
  کوڕ و کچەکە ڕایانکرد و گۆرانییان دەوت؛
  لە وڵاتی باوکدا، ڕەشەباکان زبورێک دەڵێنەوە؛
  تێیدا خۆری درەوشاوە بەیانی دەبێت...
  نیعمەت دەهێنێت - ئارامی، ئاسوودەیی،
  وە چاوەکانت دەکاتەوە - ڕووناکی یەزدان!
  
  کوان سوسنەکانی دۆڵ و کوان ڕژێنی دایزەکان،
  وە کۆمەڵە پەلەوەرییەکان بە هەنگوین دەڕژێن...
  دەبیتە ڕاستەقینە - پاڵەوانەکە بناسە -
  قۆچەکانی تیژی جنۆکەکان بشکێنە!
  
  ئێستا بە پێی ڕووت بەناو کێڵگەکاندا ڕادەکەیت،
  تەنها کوڕێکی بچووک - دۆشکە قورسە!
  وە پاژنەکانت لە ژێر شەبنەمدا سارد دەبنەوە -
  ئامادەیە بۆ چەکمەیتکردنی نەیارەکە!
  
  دیمیورج سروشت پەیکەرسازی دەکات،
  دروستکردنی نەخش بە درەوشاوەیی زریاناوی...
  بەداخەوە خودای کەمێک توند و تیژە پزیشکی نەشتەرگەرییە -
  کێ تەنها پێنجت پێ نادات!
  
  ئێمەی خەڵک هەروەها دروستکەری ترسناکین -
  توانای ئامێزگرتنی جیهانی نوێت هەیە!
  پێویست ناکات شەرمەزاری مەڕ نیشان بدەیت -
  پاشان سوپا یەکسەر بۆ شەڕ کۆدەبێتەوە!
  
  کوڕە پێشەنگەکە ئێستا لە دیلدایە،
  جەلادەکە لەسەر ڕەفەکە ڕاکێشایە سەرەوە و قامچییەکی لێدا...
  بەڵام خەڵک نەفرەت لە شەیتان ناکەن -
  چونکە تاقیکردنەوەکانیش دیارییە!
  
  بۆ فەزا - ڕێگاکان هەمووی لە گوڵدان،
  ئەوان هەڵگرتنی چەمێکی پاکیان هەیە...
  وە پێویستە بەسەر ئەو ترسە قێزەونەدا زاڵ بین -
  بەبێ ئەوەی لەناو سندوقێکدا بە چالاکی ئیلێک خۆی بشارێتەوە!
  
  بەداخەوە هەموو زەوی پڕە لە تابوت.
  تەنانەت ئەگەر نمایشێکی فیتیش بێت بۆیان لە زیندانەکەدا...
  لە عەدەن دەیبینین -
  ئاخر لەبەردەم خودادا پاڵەوانێکی بچووک هەیە!
  
  بەڵام مرۆڤ لە بنەڕەتدا خودایە،
  لە ڕووی فیکرییەوە زەبەلاحێکی چالاکی و چالاکە...
  کەشتییەکە گرۆتۆی گەشاوە بەجێدەهێڵێت،
  گەل و سەرکردە یەک بێ ترسناکن!
  
  هەروەها کاریزما پایتەختە،
  با ئاسان نەبێت بیخەیتە بازاڕەوە...
  وە ئەگەر کەسێک وەهمی هەبوو،
  دزەکە پێشتر بە چەقۆ چەقۆی لێداوە!
  
  کاتێک عەقڵمان دەگاتە لوتکە،
  وە مردووەکان بە پێشکەوتنی زانستی زیندوو دەبنەوە...
  بە فەرشێکی گوڵ سەهۆڵەکە دادەپۆشێت،
  وە ئێمە لە ڕێپێوانێکداین بۆ گەردوونەکانی تر!
  ئۆلێگ ڕیباچێنکۆ و مارگاریتا لە ڕێگادا بەرازەکەیان گرت. کوشتیان و گۆشتەکەی بە کاڵی خوارد. بەڵام تارزان چی خوارد و بۆچی خراپترن؟
  گۆشتەکەیان لەگەڵ خۆیان برد.
  ئۆلێگ ڕایکرد و بیری کردەوە:
  کە زنجیرەکە دەربارەی تارزان هێشتا فێنک بوو. بەڵام شتگەلێکی فێنکتریشی ئامادە کردووە. ئەمە پارچەیەکی سەرنجڕاکێشە دەربارەی جەنگەڵ و مەیموونە کێوییەکان. بەڵام با بڵێین لەگەڵ کچێک؟
  ئەمەش لەوەش سەرسوڕهێنەرترە...
  دواتر ئەو و مارگاریتا چەند ئافۆریزمێکیان ئامادە کرد بۆ ئەوەی زیاتر خۆش بێت؛
  بۆ سیاسەتمەدار هەموو ڕێگاکان چەقۆکێشن، بەڵام ڕاستەوخۆ بەرەو ئامانج دەبەن!
  زێڕ نەرمە، بەڵام هێزی چەقاندنی هەیە!
  کانزای قورس زێڕە، بەڵام باری زێڕەکە سووکە!
  هەرچەندە زێڕ کانزایەکی قورسە، بەڵام بە بڕێکی زۆر وا دەکات نوقم نەبیت!
  جەلاد بە دەستەکانی کار دەکات، بەڵام بەرهەمەکە بە پێیەکانی دەگوازرێتەوە پێشەوە!
  ئەگەر دەتەوێت دەست بەسەر تەختدا بگرێت، پاشایەک لە سەرتدا بێت!
  ئەگەر بتەوێت جێگەی شێر بەدەست دەهێنێت، لە فێڵبازیدا ڕێوی دەبێت، لە خراپەکاریدا هینا دەبێت!
  سەرکەوتووترین سیاسەتمەدار ڕێوی فێڵباز و پڵنگێکی نێچیرە، هەروەها مەیموونە لە بەکارهێنانی فێڵی خەڵکی تر!
  هەرکەسێک ڕێوی نەبێت لە سیاسەتدا کەرێکە لە ژیاندا!
  ڕێوی چەپڵە لێدەر خووی گورگێکی هەیە!
  فێڵبازی سەربازی پێچەوانەی شەرەف نییە، مەگەر ئەو کاتە نەبێت کە دژی تۆ بێت!
  لە شەڕدا کەمتەرخەمی وەک ڕزین وایە لە هەنگویندا، تەنها ئەنجامەکەی خوێنە!
  مانۆڕی چارەسەرکردن لە قەڵغان دەچێت، نەک تەنها لە فۆرمدا، بەڵکو لە ئەنجامدا!
  قۆڵەکان چەند بەهێز بن، بەبێ سەر لە مانکین زیاتر نین!
  داهێنەری دەتوانرێت بەراورد بکرێت بە دەستی سێیەم، تەنها بە سوینگێکی زۆر گەورەتر!
  شۆڕش خوێن دەڕژێت، کە دەبێتە هۆی باشتربوونی خەڵک، چەوری دەسوتێنێت، ئەمەش نوخبە نوێ دەکاتەوە!
  گەورەترین پاداشت لەسەر وەبەرهێنانەکان ئەو کەسانە وەردەگرن کە شیری دایک بۆ منداڵەکانیان بەخشین ناکەن!
  درۆیەکی سپی ئەو ڕاستییەیە کە بە شێوازێکی نوێ دەگێڕدرێتەوە!
  ژن گەنجینەیەکە دەتوانێت بەرتیل بە دەوڵەمەندترینەکان بدات و چەکێکە بەهێزترینەکان بخاتە خوارەوە!
  کێشەکان چەمکێکی ئەبەدییە، تەنانەت مردنیش تەنها دەیانگوازێتەوە بۆ سەر ئازیزانی مردووەکە!
  خۆشبەختی گوڵێکە بە ئێسک پیتێنراوە و بە خوێن ئاو دەدرێت!
  -ئەو ئەساسەی تێکەڵ بە خوێن دەکرێت زۆر لەرزۆکە، بۆیە تەنها لە جەستەیەکی زیندوودا خوێن هێزی هەیە!
  هەموو شتێک ملکەچی گۆڕانە، تەنها هەستکردن بە بەرپرسیارێتی و ئەرک نەبێت!
  خراپە ژیانت لەدەست بدەیت، بەڵام زۆر خراپترە نەمرییەکەت لەدەست بدەیت!
  یەک کاتژمێر فڕین باشترە لەوەی سەد ساڵ بخزێنیت!
  هێز هاوواتای ئازادییە، ئازادی هاوواتای ئەرکە، ئەرک پێویستی بە خۆبەختکردن و وازهێنانە!
  پاڵەوانێک کە سەرێکی لاوازە، لە مانکین جیاوازە لەوەی خۆی پەک دەخات!
  دەروونناسی کلیلی سەرکەوتنە، تەنها پێویستە بتوانیت قوفڵی گونجاو هەڵبژێریت!
  دڵیان نانێرن بۆ سیخوڕی، بەڵام سەریان نابڕن!
  خێرایی سەرکەوتن لەدایک دەکات، خێرایی بەخت دەهێنێت، خێرایی دڵخۆشی دووەمە!
  خێرایی سەرکەوتن لەدایک دەکات، خێرایی بەخت دەهێنێت، خێرایی دڵخۆشی دووەمە!
  هەناسەی سەهۆڵاوی مەرگ دڵ دەلەرزێنێت و ڕیخۆڵەی ترسنۆکێک دەشکێنێت. بەڵام ئازا لە نزیکیی پیرەژنێکی ئێسکدارەوە بە چەقۆیەکی تیژەوە: تیژی کاردانەوە بەدەست دەهێنێت، ئارامی لە شەڕدا، ڕزگاری دەبێت لە چەوری زیادە!
  زۆرجار میزاج لە ژناندا لەگەڵ حەیادا پێکەوە دەژی - هەروەک چۆن بوێری لە پیاواندا!
  تەکنەلۆژیا چەمکێکی دوو لێوارە - بەرگەی گەمژەیی ناگرێت!
  شیرینترین میوە ئەو میوەیە کە هەڵگرتنی قورسترە!
  بێباکی پێچەوانەی بوێری و بوێری و حیساباتە تەنها بە جووت سەرکەوتن لەدایک دەبێت! پەرداخێک سەرکەوتن، وەک بوتڵێک ڤۆدکا، بۆ دوورکەوتنەوە لە کێشە، سێ شتی دەوێت: بەخت و زیرەکی و بوێری!
  مردن هەرگیز کاتی نییە، بەڵام ژیان هەمیشەیی!
  ئایینێکی وا نییە کە بە شێوەیەکی لۆژیکی بارودۆخی هەنووکەیی و بوونی عەقڵ ڕوون بکاتەوە!
  لێرەدا ڕاست دەکەیت، بەڵام خودی عەقڵی مرۆڤ لۆژیکیترین شت نییە لە جیهانی ئێمەدا. تەنانەت هەندێک جار وا دەردەکەوێت کە هیچ شتێک لە لۆژیک ناعەقڵانیتر نییە!
  شەڕی بێ خوێن وەک ژیانی بێ ئازار وایە!
  توانای مانەوەی مرۆڤ بە تەنیا بۆ جەنگاوەر گرنگترە لەوەی دوژمن بکوژێت! هەر شەڕێک بە ئاشتی کۆتایی دێت، ژیانیش بە پرسە کۆتایی دێت!
  خۆشەویستی هەرزەکار وەک شووشە وایە: زۆر ناسکە، بە ئاسانی دەشکێت و ئازاری دەدات!
  کۆیلە و پاشا لە یەک سکی دایکی دێنە دەرەوە، ئەگەر پێش لەدایک بوون وەک یەکن، ئەوا بۆچی دوای یەکسان نەبن!
  پێشکەوتنی زانستی بەبێ پەرەسەندنی ئەخلاق، یەکسانە بە هەوڵدان بۆ دوکەڵی تەقینەوەیەکی ئەتۆمی!
  بێباکی لە شەڕدا دایکی تاوان و خوشکی خیانەت!
  ،نانی شەڕ تاڵترینە: تەڕ لە خوێنی برا و فرمێسکی دایکان!
  منداڵ بوون زۆر خۆشترە لە لەدایکبوونی لاشە - هەرچەندە هەردووکیان پێویستیان بە لێهاتوویی و سۆز هەیە!
  کۆیلەکردن بەبێ ئارەزووی فێربوون و بیرکردنەوە دەست پێدەکات!
  قسەی ژیرانە چاکە - کردەوەی چاک باشترە!
  ژیان هەمیشە درەوشاوە، بەڵام مردن مامناوەندە!
  زانست هەموو شتێک نییە، پێشکەوتووترین چەک پێویستی بە دەستی لێهاتوو و عەقڵی نەرم و نیان هەیە! ڕۆح مادە داگیر دەکات!
  هەر ساتێک هەر کە بەستوو بوو، وەک پارچە سەهۆڵێک بەستوو دەبێت، لە خۆشی نامێنێت!
  جووڵە بەختەوەری ڕاستەقینە!
  نیشتمان بەنرخترین شتە کە مرۆڤ هەیەتی؛بەبێ ئەو ژیان هیچ مانایەکی نییە!
  مرۆڤی بێ نیشتمان وەک جەستەیەکی بێ ڕۆح وایە!
  ئایین دڵنەواییە بۆ لاوازەکان - هەر بەدبەختییەک ئەگەر کاتی بێت، بێ بایەخ دەردەکەوێت!
  ئەگەر تەکنەلۆژیا فریشتەی پارێزەر بێت، ئەوا ڕۆحی شەڕکردن خودای جەنگە!
  ئاسانترە بە کەوچکێک زەریاکە هەڵبگریت لەوەی لەگەڵ کەسێکی بێدیندا موناقەشە بکەیت!
  کۆمپیوتەر وەک کچێک گەنج و خۆڕاگرەکانی خۆشدەوێت!
  مردن جیاوازە لە خۆشەویستێک بەوەی هەمیشە هەوڵ دەدەن چاوپێکەوتنی لەگەڵیدا دوابخەن!
  مردن جیاوازە لە عاشق بەوەی هەمیشە لە کاتی نادروستدا دێت، بەڵام کەس تاوانبار ناکات بەوەی کە دواکەوتووە!
  ئەوانەی کە لە سەلامەتیدا کەمتەرخەم دەکەن، لە پرسەیەکدا دەشکێن!
  سوپایەکی خۆراکی باش کلیلی خۆشگوزەرانییە!
  لە شەڕدا ئامادەکاری باش وەک هەوا وایە بۆ سییەکان؛تێکەڵەیەکی خراپی گازەکان پەککەوتە دەکات و دەکوژێت!
  کاتێک مرۆڤ بە شێوەیەکی دەستکرد ڕواڵەتێکی ترسناک بە خۆی دەدات، ئەمە نیشانەیەکی دڵنیایە بۆ لاوازی ڕۆحی.
  ترسناک گورگێکە بە جلی مەڕەوە نەک مەڕێک بە جلی گورگەوە!
  هیچ شتێک لەوە گرنگتر نییە بۆ مرۆڤ؛هونەری شەڕ هاوواتای بوونێکی شایستە! مردنی پڵنگ لە ژیانی سەگ باشترە!
  مردن لە شەڕدا تەنها کاتێک ڕەوا دەبێت کە دوژمن بە نرخێکی زۆر بیکڕێت و بەخشینی دیاری بە دوژمن یەکسانە بە خیانەت.
  دوژمنی سکاوتکراو خەریکە دۆڕاوە، تەنها پێویستە نەهێڵیت چانسەکانت بەفیڕۆ بچن!
  تەرمی دوژمنێک گرانە، بەڵام دوژمنێکی زیندوو هەر تێچووی زیاتری دەبێت!
  دزیکردن کوالیتییەکی براوەیە!
  بەگشتی ژیانی بێ سەختی وەک شۆربای بێ بەهارات وایە: زۆر - تامی تاڵە، بەڵام بەس نییە - ناچێتە خوارەوەی قوڕگت!
  پیاو دەبێت لانیکەم جارێک لە ژیانیدا کەسێک بکوژێت و ڕزگاری بکات! جگە لەوەش ئەگەر یەکەمیان بەختی باش بێت، ئەوا دووەمیان تاقیکردنەوەیەکی حەتمییە بۆ ئازایەتی!
  کۆمپیوتەر لە بۆمبی ئەتۆمی باشترە، دڵنیاترین ڕێگایە بۆ داگیرکردنی گەلان و وایان لێبکەیت کار بۆ براوە بکەن! جگە لەوەش لە وەسوەسە ناترسم! هەر ئیمانێک ئەوا شایەنی شتێکە ئەگەر بزانێت چۆن بەرگری لە خۆی بکات!
  لە گەنجیدا خوێن خێراتر دەڕوات و "کتری" گەرمتر دەکوڵێت!
  کەرێکی خاو، لە بەراز خراپتر، بەهەمان شێوە بۆگەنی هەیە، بەڵام گۆشت نادات!
  ئاگری ئۆتۆماتیکی و قیژەی توێکڵ باشترین شتەکانن کە لەبیرت بێت!
  ئیمان بێ بەڵگە: کە پەپوولە، بێ باڵ، دەتوانێت بخڕێت، بەڵام ناهێڵێت هەڵبفڕێت!
  باسی ئایینی بێئەنجامترینە - بەو پێیەی هەردوو ئەوانەی موناقەشە دەکەن هیچ بیرۆکەیەکیان نییە سەبارەت بەو بابەتە کە موناقەشەی لەسەر دەکەن!
  لە پێشبڕکێی نێوان پێشکەوتنی زانستی و تەکنەلۆجی و ئەخلاقدا، ئەم دووەمیان مەحکومە بە ڕۆڵی دەرەکی! هەرچەندە مرۆڤایەتی مەترسی ئەوە دەکات کە بکەوێتە ناو کۆتایی نێوان زانست و ئەخلاق!
  هەرکەسێک لە زانست پاشەکەوت بکات نەوەکانی دەدزێت و هەرکەسێک نەوەکانی تاڵان بکات بۆ هەمیشە بە هەژاری دەمێنێتەوە!
  بە تاڵانکردنی نەوەکان دەتوانیت سەرمایە دروست بکەیت، بەڵام ناتوانیت دەوڵەمەند بیت!
  ! سیاسەت بزنسێکی پیسە کە بە عەزی پاکەوە ئەنجام دەدرێت!
  ڕاستی هەمیشە فرەلایەنە، بەڵام هەڵە یەکسانە!
  جوانی چەمکێکی دیالکتیکییە - تەنها ناشیرینی گشتگیرە!
  چەکی مۆدێرن بە پێچەوانەی شەراب، گەنجی خۆشدەوێت!
  بەخشینی دوژمن وەک ئەوە وایە لەسەر خەنجەر دانیشتبێت - پۆڵا هەستی هاوسۆزی نازانێت!
  باشترین چەک داهێنەرییە، پێویستی بە خەرجی نییە، بەڵام گرانە!
  کاتێک ژمارەی تەرمی مردووەکان لە یەک زیاتر بێت، لە کارەساتێکەوە دەگۆڕێت بۆ ئامارێک!
  کوشتن وەک ئەوە وایە بۆ یەکەمجار کچێنی خۆت لەدەست بدەیت و ئازاری هەیە، دواتر لەگەڵ هەر کردەیەکی نوێدا چێژێکی زیاتر و زیاتر دەبێت!
  سکاوتێکی خراپ ئەو کەسەیە کە ناتوانێت پێشبینی ڕێگای دەربازبوون بکات لە ئەگەری شکستهێناندا!
  لە هەر بوارێکی تردا هەڵەیەک دەتوانێت ژیان و تەندروستی بەفیڕۆ بدات و تەنها کاتێک لە ئاییندا هەڵە بوویت مەترسی لەدەستدانی نەمرییەکەت لەسەرە!
  دڕندە ددانەکانی هەیە، پیاوەکە دەمانچەی هەیە، ئاژەڵ پشت بە ماسولکەکان دەبەستێت، پیاوەکەش پشت بە عەقڵ دەبەستێت! تاقیکردنەوەکان ددانەکان مات دەکەن، بەڵام عەقڵ تیژ دەکەنەوە - بۆیە عەقڵ نەمرە، پێشکەوتن، وەک ئامێرێکی جوڵەی هەمیشەیی، دەبێتە هۆی خۆشگوزەرانی!
  تەنانەت ترسناکترین هەواڵیش لە دووبارەبوونەوەی دووبارەبوونەوە دەبێتە شتێکی باو!
  کاتێک بریکارێک لە دوو دەزگای هەواڵگری کاردەکات، منداڵێک دیاری دەکات کە هەوڵدەدات دوو مەمکدار بخاتە ناو دەمی، مەترسی دڕاندنی دەمی دەکات!
  جووڵە ئەو بارانەیە کە لە ژێریدا گوڵی تەندروستی گەشە دەکات، و ئەو کۆترەی کە گژوگیا و گژوگیاکانی نەخۆشی لە ڕەگەوە هەڵدەکێشێت!
  نابینا نابینا نابینێت - بۆ هەر شوێنێک بیانەوێت دەچن!
  نابینا ناتوانێت بەرەو دەرەوە - بە ڕێگای ڕێبوارە دڵسۆزەکەدا بڕوات!
  بەڵام چاوەڕێی گەشتیارێکی بینا مەکە - یارمەتی نابینا هەژارەکان بدە!
  مرۆڤ بە ئاسانی دەشکێت، بە سەختی ملکەچ دەبێت و زۆر بە دەگمەن خۆشەویستی لە سروشتەوە بەدەست دەهێنێت!
  لە کارتەکاندا بەخت دێتە سەر سەرێکی گەشاوە و پەنجەیەکی چالاکی و دڵێکی ئارام!
  بەگشتی تاوان شوکولاتە نییە، ئەگەر پیس بوویت، ژیانێکی شیرین ناژیت، بەڵام بە دڵنیاییەوە قەڵەوی دڵت پێدەگات!
  کەمی هێز دەتوانێت قەرەبووی زیادەڕۆیی زیرەکی بکاتەوە، بەڵام هیچ زیادەڕۆیی هێز ناتوانێت قەرەبووی کەمی زیرەکی بکاتەوە!
  بەهرە دەتوانێت جێگەی کەمی پەروەردە بگرێتەوە، بەڵام هیچ پەروەردەیەک ناتوانێت جێگەی کەمی بەهرە بگرێتەوە!
  ئەڵماس گەوهەرێکە بەبێ پۆلیشکردن، بەڵام هیچ بڕە پۆلیسکردنێک خەڵوز ناکاتە ئەڵماس!
  مردنی کەسێکی تر خۆشە، بەڵام مردنی خۆت وا دەکات دڵت بتەقێت و ڕۆحت نوقم بێت لە پێڵاوەکانت!
  پارە وەک پیسی وایە، چەسپاوی دەستی خوێناوی و ڕۆحی خلیسک!
  لە هەموو جۆرەکانی فەناتیزمدا ئایینی ناعەقڵانیترین و خۆپەرستترینە، بۆیە بە پلەی یەکەم ئامانجی گەیشتن بە نەمریی کەسییە!
  خۆشەویستی تەنها لە شێوەی پارەدان جیاوازە لە دەستدرێژیکردن - پارەدان بە شێوەی ماددی بۆ ئەو کردارەی دوایی!
  لە ڕاستودروستی دۆڕان باشترە لەوەی لە گوناهدا قازانج بکەیت!
  لەدەستدانی چاکەکار قازانجە لە بەهەشتدا، قازانجی گوناهبار تاڵانی ڕۆحە!
  کۆمۆنیستەکان بە نکۆڵیکردن لە خودا بارگرانییەکی لە ڕادەبەدەریان خستە سەر شانی مرۆڤ! مرۆڤ بە ویستی جێگەی خودای گەورە بگرێتەوە، بەرگەی ئازارەکانی گۆلگۆتا و وەسوەسەی شەیتان نەگرت!
  بەبێ دەسەڵاتی عیسا، مرۆڤەکان لەبری ئەوەی شانشینی چاکە و دادپەروەری بنیات بنێن، کەوتنە ناو حەوزی خراپەکارییەوە!
  گەنجینە بێشومارەکانی ناو ڕۆحی مرۆڤ، تەنها ئەگەر دەست بکەیت بە تاڵانکردنیان، بە خێرایی وشک دەبنەوە بەبێ ئەوەی هیچ سەروەت و سامانێک بهێنن!
  هەر کارێکی سێکسی، گەنجینەیەک کە لە نێوان دوو کەسدا هاوبەشی دەکەیت و یەک دز لە دڵت نادزێت!
  هەموو پیاوێک شتێکی هاوبەشی لەگەڵ سەرەتاییدا هەیە، باشە ئەگەر هێز بێت، بەڵام زۆرتر زیرەکی!
  پێکەنیناوی دەبوو ئەگەر ڕاست نەبوایە!
  بەداخەوە زیاتر لە پیاوی شایستە و سیاسەتمەداری ڕاستگۆمان هەیە!
  هەرکەسێک خیانەت لە ڕۆحی بکات هەمیشە لە خەساردا دەمێنێتەوە - نەمری دەبەخشێت بۆ مرۆڤ!
  سەرکەوتن بەسەر بەرامبەرێکی بەهێزدا بەزۆری تێچووی زیاتری دەبێت، بەڵام لەخۆڕایی نایدەیت!
  کوشتن بە بەرژەوەندی خۆ و قازانج پاساو نادرێتەوە - تەنیا شەرەف و ئازادی و نیشتمان داکۆکیکارن لە توندوتیژی!
  باش دەبێت لەگەڵ دۆشکە بێت،
  وەک پۆڵایەکی تووڕە لێبدە!
  بەجۆرێک کە خوێن وەک شلەمەنییەک دەڕژێت،
  خراپە ڕەحمەتی نییە، هەمووان بکوژن!
  لە هەموو بەرهەمە هونەریەکان، ئەوە شاکارە سەربازییەکانن کە زۆرترین چەسپاون لە یادەوەری مرۆڤەکاندا و زۆرترین فرمێسک ورووژێنن!
  - تابلۆیەک کە بە خوێن نەخشێنراوە: لە تابلۆیەکی زەیتی گەشاوەترە و زۆر بە هێواشی کاڵ دەبێتەوە!
  کەسێکی شایستە دادپەروەری لە سەرووی خێزان و هاوڕێیەتیەوە دادەنێت! بۆ دوژمن و دۆست دەبێت یەک یاسا هەبێت، هەروەک چۆن مێرد بۆ ژنەکەی هەیە!
  بوونی یاسای جیاواز دادپەروەری دەکاتە لەشفرۆش!
  نەیارێکی بەهێز جەستە و ئیرادەت بەهێز دەکات، بەهێزت دەکات - لاوازی ڕۆحت گەندەڵ دەکات و جەستەت لاواز دەکات، لاوازت دەکات!
  کەواتە ڕێگای سەخت سەرکەوتنێکی زۆر ئاسانتر دەبەخشێت!
  سەربازێک دەستی پێدەدرێت تا تەقە بکات، مێشکیش بۆ ئەوەی لە کاتی خۆیدا بوەستێت!
  کوشتنی گەمژە: هەمان شتە بە چەقۆ لێدانی بە دەرزی، تەقەکردن لە کابرایەکی زیرەک وەک ئەوە وایە بە توێکڵ لێی بدەیت!
  سروشت دایکی مرۆڤە، دایکی داهێنەرێکی گەورەش ناتوانێت گەمژەی تەواو بێت! هەرچەندە داهێنەری پراکتیکی نییە!
  فیشەک کاریگەرترین شێوازی پەروەردەییە لە پەیوەندیکردن لەگەڵ گەنجان، هەروەها لەگەڵ کەسانی پیردا!
  تەنها کاریگەری کاریگەری کەم دەبێتەوە! زۆرجار دەسەڵاتت لەدەست دەدەیت، بەڵام ئەگەر گیر بخۆیت، دەبێت زۆمبی بەخێو بکەیت!
  ئایین مرۆڤی سەربەرز دادەبەزێنێت بۆ ئاستی ئاژەڵ - پێدانی هەڵبژاردن لە نێوان مەڕ و بزن!
  باشترە پێستت وەک مەڕ بدەیتە خەڵک نەک وەک مار بۆ هەمیشە هێسکە!
  بە گشتی چەمکی کارکردن بە سەرت تەنها لێکدانەوەیەکی وشەیی لەخۆناگرێت، تەنانەت کاتێک باس لە هونەرە جەنگییەکان دەکرێت!
  ئەگەر دەتەوێت دەوڵەمەند بیت، وەک جولەکەیەک مەعمودیەت وەربگرە، ئەگەر دەتەوێت بڕوخێت، لە جولەکەیەک قەرز بکە!
  سرکە یارمەتی هەرسکردن دەدات، بە تایبەت ئەگەر حەبەکە لە شێوەی کارتێژیدا بێت!
  بەرپرسێک بەرتیل وەرنەگرێت وەک لەشفرۆشێکی پاکیزە وایە!
  بەگشتی بۆ ڕزگارکردنی یەکێکیان دەبێت ئەوی تریان بکوژیت! بێ گومان ئەمە یاسایەکی دڕندەیە، بەڵام هاوسەنگی سروشتی جۆرەکان دەگەڕێنێتەوە!
  لە دنیادا شەڕڤانێک لە سەربازێکی ڕووسی باشتر نییە، وە هیچ ستەمکارێکیش لە ژەنەراڵێکی ڕووسی گەورەتر نییە!
  زیادەڕەوی لە لوکس نیشانەی بێ بایەخە، بێ بایەخ پێشبینیکەری وێرانکارییەکی نزیکە!
  قسەی ژیرانە لە دەمی گەوادەوە، وەک کانیاوێک لە زبڵدانێکەوە!
  تۆ لە درێژاییدا سوودت هەیە، بەڵام من لە مێشکدا سوودم هەیە!
  هەندێک جار دەتوانیت بکوژیت، بەڵام هەرگیز ناتوانیت هیوا بسەنیتەوە!
  لە شەڕدا ئەگەر چرکەیەک لەدەست بدەیت، دەتوانیت ئەبەدیەتێک لەدەست بدەیت!
  تاوەرێکی ئاسایی لە نێو ئاسمان ڕوتەکاندا بەزەییە، بەڵام لە نێو کوخەکاندا شکۆمەندە!
  مرۆڤ ملکەچی هێز دەبێت، ڕێز لە دڕندەیی دەگرێت، سووکایەتی بە نەرم و نیانی دەکات و بەهای میهرەبانی نادات!
  سێکس باشترین چارەسەرە بۆ هەموو نەخۆشییە دەروونییەکان، بەڵام بەداخەوە گرانە و بەدەستهێنانی ئەستەمە!
  ئەوەی سێکسی خۆش ناوێت ژیانی خۆش ناوێت و قەدری خۆشیەکانی گۆشت نازانێت!
  شیعر هاوبەشی لەگەڵ شەرابدا هەیە کە بەهاکەی لەگەڵ کاتدا گەشە دەکات، بەڵام تەنانەت سەدەکانیش ڕێگە نادەن دێڕەکان کاڵ ببنەوە یان پریشکەکان بکوژێنەوە!
  سەرباز وەک کۆمپیوتەر وایە - یەک یان سفر ئەژمێرێت، بەڵام جەنگاوەر دۆست و دوژمنە!
  مرۆڤ لە مرۆڤایەتیدا جیاوازە لە ئاژەڵان، هەروەها توانای مامەڵەکردنی پێچەوانەی غەریزەکان!
  توندوتیژی دژی ژنان هەندێک جار منداڵی تەندروست بەرهەم دەهێنێت، بەڵام توندوتیژی دژی سروشت تەنها ئەهریمەن بەرهەم دەهێنێت!
  ئەگەر دایکێک دڕندە بێت، منداڵەکانیش هەروا! وەک چۆن سروشت هەیە، نەوەکانیشی - مرۆڤ!
  هاوڕێیەتی لە بەهێزەکان دەگەڕێت، خۆراک لە دەوڵەمەندەکان و پەرۆشی بۆ کەسانی بێ ترس نیشان دەدرێت!
  هێرشکردن باشترین ڕێگایە بۆ بێلایەنکردنی سوودی ژمارەیی دوژمن - ناچارکردنیان بۆ بەرپەرچدانەوەی وەک ئەوە وایە نیوەی قۆڵیان ببڕیت!
  .بۆ ژن خۆشەویستی چێژ و داهاتە، بۆ پیاو چێژ و خەرجییە!
  داهێنانی چەکێکی نوێ بۆ کەسێکی بێ ئەخلاقی وەک ئەوە وایە قاچی کورسییەک ببڕیت کاتێک پەتێک لە ملیتدا دەپێچرێتەوە!
  لەگەڵ گەیشتنیان بە نزیک ئوفا، کوڕەکان ڕاپۆرتیان لەسەر تەواوبوونی ئەرکەکە بۆ پوگاچۆڤ دا.
  پاشای کۆڵبەر سەری سوڕما کە منداڵەکان بەو خێراییە کار دەکەن. وە بێگومان پاداشتی پێدان. هەریەکەیان خاچێکی زیوینی پێشکەش کرد. وە هەریەکەیان دوو سەد ڕوبڵ.
  پاشان هێرشکردنە سەر ئوفا هاتە ئاراوە. مارگاریتا و ئۆلێگ وەک هەمیشە لە پێشەنگن و بە خێرایی هێرش دەکەن.
  بە چەقۆ دوژمنان دەبڕن و بۆمب فڕێ دەدەن.
  گاریسۆنی ئوفا لە ئێستاوە لە برسێتی لاواز بوو و سەرکەوتنەکانی یاخیبووان ڕۆحی ئەوانی شکاند.
  جگە لەوەش، پاشای کۆزاک نزیکەی پەنجا هەزار سەربازی هەیە - هێزێکی گەورەیە...
  دوای ئەوەی ئۆلێگ ڕیباچێنکۆ فەرماندەکەی هاک کرد و کوشتی، ئەو چەکدارانەی کە مابوونەوە خۆیان ڕادەست کرد.
  سوێندیان خوارد و لۆچەکانیان بڕدرا و قژی کۆزاکیان پێدرا. هەندێک لە ئەفسەرەکان پەیوەندییان بە پوگاچێڤەوە هەڵبژارد. ئایا پەت باشترە؟
  بە کورتی ئوفا بە ئاسانی وەرگیرا. تەنانەت تزاری کۆزاکیش پەشیمان بووەوە لەوەی کە هێرشی نەکردووەتە سەر شارۆچکەی ییتسکی.
  بەگشتی شتەکان بۆ پوگاچۆڤ باشتر بوون. ئێستا دەتوانرێت هێزی زیاتر بنێردرێتە کارگەکانی ئۆرال. وە بێلۆبۆرۆدۆڤ ڕێنمایی دەکرێت کە هەموو شارەکان و تۆبۆڵسک بگرێت.
  بە دڵنیاییەوە بڕیارەکە درا کە بچێتە کازان، و پاشان بۆ مۆسکۆ. تەنانەت ئیمێلیان پوگاچۆڤ ڕاپۆرتی دا کە تسارێڤیچ پاڤێلی کوڕی خۆی پەیوەندی بەو هەڵمەتە کردووە و تەختی پاشایەتی ڕادەستی باوکی دەکات. لە هەر حاڵەتێکدا زۆر کەس باوەڕیان بەم شتە هەبوو.
  سوپای پوگاچۆڤ بەردەوام بوو لە گەشەکردن. هەواڵ گەیشتە دەستبەسەرداگرتنی چەند کارگەیەکی تری ئۆرال، و دەمانچە و پێداویستی و باروتی نوێ.
  دوای ئەوە سوپایەکی زەبەلاح دەستیان کرد بە هەڵمەتێک. بە درێژایی ڕووبارەکە جووڵەی کرد، بە درێژایی هەردوو کەنارەکەی بەرەو ڤۆڵگا.
  تزار ئیمێلیان پوگاچۆڤ دڵخۆش و دڵخۆش بوو. تا ئێستا شتەکان زۆر بە باشی بۆ ئەو دەڕۆن. بە گشتی یاخیبووان هەرگیز بە شێوەیەکی جددی لێیان نەدراوە. وە ناوبانگی تزاری نوێی ڕووسیا لە بەرزبوونەوەدایە. وە هەموو ڕۆژێک جەنگاوەری نوێ بە هەزاران پەیوەندی پێوە دەکەن.
  هەروەها ئەو کەسەی کە خۆی بە پاشا ناودەبات، سەربازی سوارەی زۆری هەیە. وە هەموو شتێک بۆنی سەرکەوتنی ڕاستەقینەی لێدێت.
  منداڵپارێزەکان پێش باقی سوپاکە ڕادەکەن. دڵخۆشن و زۆر پێدەکەنن.
  لێرەدا جەنگاوەرە گەنجەکان هێرش دەکەنە سەر دەوریەی هوسارەکان. کورتە ڕێگایەک، یەک دوو نارنجۆک بە پەنجەی ڕووتەوە فڕێدراون. وە شەڕڤانان لەناوچوون.
  دواتر قەڵای ئۆسا هەیە. لە چیرۆکی ڕاستەقینەدا بەبێ شەڕ خۆی داوە. کەواتە کوڕەکان هێشتا هێرشیان نەکردۆتە سەر کەس و نەیانکوشتووە.
  تەنانەت کەمێک بێزار بوون... کوڕەکان گۆرانییان دەوت؛
  سپارتاک کۆیلەی کردەوەی قارەمانانەی پەروەردە کرد،
  بۆ فڕێدانی یۆرۆی شازادە ڕق لێبووەکان...
  بەدبەختەکانی کردە ڕەوە هەڵۆ -
  بانگەوازەکە سادەیە - خەونەکانت فراوان بکە!
  
  شمشێرەکە بە شەڕ بکێشە،
  وە بێ بەزەییانە دوژمنە خراپەکانت ببڕە...
  خۆشبەختانە وەک شەڕڤانێک بە خێرایی ڕێگاکە دەکەیتەوە،
  مردوو بۆ هەمیشە لە گڕانیتدا دەژی!
  
  با مانگ لە ئاسمانەوە وەربگرین، پێویست ناکات،
  ئێمە فراوانییەکانی مەریخ وەک دەروازە دەکەینەوە،
  وە باوەڕ بە ڤینۆس بکەن، من دێم...
  تەواوی ڕێڕەوی شیری دەکەوێتە ژێر شمشێری پاڵەوانەوە!
  
  لە ئاسمان و چاوی کچان ئەستێرە هەیە -
  بە یاقوت و یاقوت دەدرەوشێنەوە...
  وە بیرکردنەوە کێوییەکانم دەفڕن -
  کاتێک باپیرەمان لای مامایای چەقاند!
  
  چلوبێی فانی لەناو خەڵکەکەدا هاوارێکی کرد -
  کە ڕوس لە ژێر کۆتایی گێژەڵوکەدا لەناو دەچێت...
  هاواری شێتانە سەیرە - هەمووان بکوژن:
  کە پێکەنین و گۆرانییە دەنگدارەکان مردوون!
  
  وەڵامی پێرێسڤێت بە دەنگی بەرز درا،
  لێدانی ڕم و دوژمن لە دۆزەخێکی کابوسدا...
  زیندان چاوەڕێی جەنگاوەر ناکات -
  ئێمە سەردەکەوین، ئێوەی خەڵک باوەڕتان پێیەتی!
  
  بەرد فێڵبازە - ڕۆژانێک لە هەورەکاندا هەن،
  هەموو جارێک بەخت و جام نییە...
  وە شارەکانمان ئاگرن، گڵۆپن،
  دیارە ئێمەش لەگەڵ شەڕەکەدا نەبووین!
  
  بەڵام شوێنی ڕووسی لە سەرکەوتندا بزانە،
  قەیسەر باپیرەمان، مەقدۆنییە ترسناکەکە...
  بەم زووانە هەسارەکان دەبنە بەهەشت،
  پەنیر لەگەڵ چا زۆر بە تامە Poshekhonsky!
  
  
  
  SPEER مێژوو دەگۆڕێت
  سپێر، ئەم نابغەیەی ڕێکخستن، توانی فوهەر ڕازی بکات کە بەپەلە فڕۆکەیەکی جەنگی سووک و هەرزان و مانۆڕکراو پەرەپێبدات و بیخاتە بواری بەرهەمهێنانەوە کە تەنها دوو تۆپی ئاسمانی هەبێت، بەڵام باشترینە لە جیهاندا لە ڕووی تایبەتمەندی فڕینەوە.
  بەم شێوەیە HE-162 لەدایک بوو، نەک لە ٦ی کانوونی دووەمی ١٩٤٤، کاتێک بۆ یەکەمجار بەرزبووەوە بۆ ئاسمان، بەڵام لە ئێستاوە زۆر درەنگ بوو، بەڵکو لە ٢٠ی نیسانی ١٩٤٣، کاتێک هێشتا ڕیخی سێیەم پڕ بوو لە هێز، و... ئەمەش دەیتوانی کاریگەری لەسەر ڕەوتی شەڕەکە هەبێت. خۆشبەختانە بزوێنەری جێتی یوممۆ پێشتر ئامادە بوو بۆ بەرهەمهێنانی بەکۆمەڵ. فڕۆکەکە نزیکەی تەواو لە دار دروستکرابوو و زرێپۆشەکەی سەر پێشەوەی تەنها پەنجا کیلۆگرام بوو. بەڵام ئۆتۆمبێلەکە سووکە و هەرزانە و زۆر مانۆڕ دەکرێت، کۆنترۆڵکردنی ئاسانە. خێراییەکەی 900 کیلۆمەتر لە کاتژمێرێکدا تێپەڕیوە، کێشی بەتاڵی فڕۆکە جەنگییەکەش تەنها 1600 کیلۆگرام بووە. چەکەکان لە سەرەتادا دوو تۆپی فڕۆکەی ٢٠ ملمن - بەهێزترن لە فڕۆکەی یاک-٩ و بەراورد دەکرێت بە فڕۆکەی LAGG-5.
  ئامێرێکی تەواو ئاسانە بۆ کارپێکردن. بەکورتی تێکۆشەری گەل. هەرزانترە لە ME-109 و بەرهەمهێنانی ئاسانترە، بەڵام زۆر کاریگەرترە.
  HE-162 سەلماندی کە چەکێکی کاریگەرە. هەر لە کاتی شەڕی کورسکدا، ئاسەکانی ئەڵمانی خەریکی بەدەستهێنانی نمرەی لەسەر بوو. هافمان بە تایبەتی خۆی جیاکردەوە.
  بێگومان هیتلەر دڵخۆش بوو و فەرمانی دا بەرهەمهێنانی ئۆتۆمبێلەکە بۆ پێنج هەزار لە مانگێکدا زیاد بکرێت. ئەم ژمارەیە نەتوانرا بەدی بهێنرێت، بەڵام تا کۆتایی ساڵی ١٩٤٣ مانگانە زیاتر لە دوو هەزار ئۆتۆمبێل بەرهەم دەهێنرێت.
  فڕۆکەی HE-162 لە ئاسماندا کێشەی بۆ یەکێتی سۆڤیەت دروستکرد، و تاڕادەیەک پێشڕەوی سەربازانی سۆڤیەتی خاوکردەوە. لەسەر کەشتیی کورسک بولج، زیانەکانی تانکەکانی ئەڵمانیا کەمتر بوو لە مێژووی ڕاستەقینە؛ زۆرێک لە فڕۆکەی جۆری IL-2 خراونەتە خوارەوە.
  ئەڵمانییەکان توانیان بەرخۆدان دوابخەن و خارکۆڤ و ئۆرێل دوای مانگێک لە مێژووی ڕاستەقینە کەوتنە خوارەوە.
  بەڵام هێشتا سوپای سوور پێشڕەوی کرد، هەرچەندە خاوتر بوو لە مێژووی ڕاستەقینە. بەهۆی ئەمەوە ئەڵمانییەکان توانیان پێگەیەک لەسەر کەشتیی دنیپەر بەدەستبهێنن و بەرگرییەکی بەهێز لەوێ دروست بکەن. و پاشان دەمانچەی خۆبزوێنەری E-10 گەیشتە لای، کە تانکی تێکدەرێکی زۆر سەرکەوتوو بوو.
  ئەڵمانییەکان توانیان بەرەی ڕۆژهەڵات سەقامگیر بکەن. لە وەرزی زستاندا سەربازانی سۆڤیەت نەیانتوانی لە دنیپەر بپەڕنەوە. هەروەها ئەڵمانییەکان لە لینینگراد خۆیان ڕاگرت.
  هەرچەندە هاوپەیمانان لە ئیتاڵیا پێشڕەوییان کرد. بەڵام بە نرخێکی زۆر گران.
  سوپای سوور بەهۆی ئەوەی نەیتوانی نازییەکان بشکێنێت، ڕووی لە کریمیا کرد. لێرەشدا شەڕەکان زیاتر لە مێژووی ڕاستەقینە بەردەوام بوون، بەڵام بە شکست کۆتایی هات.
  نیشتنەوەی هاوپەیمانان لە نۆرماندی بە دۆڕان بۆ بەریتانیا و ئەمریکا کۆتایی هات. لە ٢٢ی حوزەیران، سەربازانی سۆڤیەت هێرشیان کردە سەر ئەو ناوەندە. بەڵام ئەڵمانییەکان توانیان هێرشی هێزەکانی سۆڤیەت بەرپەرچ بدەنەوە. بەشێکی دەگەڕێتەوە بۆ دەمانچەی سەرکەوتوو و هەرزان کە خۆکارە E-10. ئەم ئۆتۆمبێلە کێشی دوانزە تەن بوو، زرێپۆشی پێشەوەی ٨٢ ملیمەتر بوو لە گۆشەی ٤٥ پلەدا، سی و چوار پلەی سۆڤیەت نەیتوانی تێبپەڕێت و دەمانچەیەکی وەک T-4. تەنانەت ئەم ئۆتۆمبێلە دەتوانێت لە مەودای نزیکەوە بچێتە ناو ئۆتۆمبێلێکی جۆری IS-2 لە پێشەوەی، ئەگەرێکی زۆری هەیە کە زرێپۆشە مەیلەکە ڕیکۆشێت بکات.
  تەکنەلۆژیای نوێی ئەڵمانی لە بەرگریدا باشە. وە کراوتەکان سوود لەم شتە وەردەگرن. بەڵام ئۆتۆمبێلەکانی سۆڤیەت هێشتا ئەوەندە سەرکەوتوو نین. فڕۆکەی T-34-85 دەمانچەیەکی تا ڕادەیەک لاواز و پاراستنی هەیە، بەرزیەکەی زۆر گەورەیە. وە IS-2 بەرەو پێشەوەی تاوەرەکە و بەشی خوارەوەی ناوپۆشی ئۆتۆمبێلەکە ئامادەیە.
  ئەڵمانییەکان بە چڕکردنەوەی هێزەکانیان لە ناوەند پێشوەختە و پێشبینیکردنی ئاراستەی سەرەکی هێرشەکە توانیان خۆیان بگرن.
  دوای شکستی هاوپەیمانان لە نۆرماندی، هەستی دژە شەڕ لە ئەمریکا و بەریتانیا توندتر بوو. جگە لەوەش ئەمریکییەکان بەدبەخت بوون، کاتێک هەوڵیان دەدا لە فلیپین بنیشنەوە، گواستنەوەکەیان لەلایەن کەشتییە جەنگییەکانی ژاپۆنەوە هێرشی کرایە سەر. وە خنکان. ئامێر و سەربازێکی زۆر گیانیان لەدەستدا.
  کە کاریگەرییەکی بەهێزی لەسەر گەلی ئەمریکاش دروستکرد.
  ئەڵمانییەکان دوای ئەوەی هێرشەکەیان لە ناوەند بەرپەرچ دایەوە، بەشێک لە سەربازەکانیان گواستەوە بۆ ئیتاڵیا و لەوێش هێرشیان دەستپێکرد.
  "Panther"-2 بەشداری لە شەڕەکاندا کرد. ئەڵمانییەکان توانیان کێشەکەیان بۆ پەنجا تۆن بهێڵنەوە بە دروستکردنی تۆپەکە بە ٨٨ ملم و ٧١ بەرمیل EL و ئۆتۆمبێلەکە خۆی زرێپۆشی پێشەوەی ئەستووری ١٥٠ ملم لە لێوارەکاندا هەبوو.
  پانتەر ٢ کە سووکتر بوو بەڵام بزوێنەرێکی بەهێزتری هەبوو، سەلماندی کە تانکی تێکدەرێکی نایاب و ناوازەیە.
  ئەڵمانییەکان توانیان ناپۆلی کۆنترۆڵ بکەنەوە و چەندین دیل و جامەکان بگرن. هاوپەیمانان هەڵهاتنەوە بۆ سیسیلیا. لەوێدا دەیانویست بە بەکارهێنانی بەلەمەکە پەنا ببەن.
  هەروەها دیزاینەرانی ئەڵمانی فڕۆکەی E-25 یان خستە بازاڕەوە بۆ بەرهەمهێنان. سەربازانی سۆڤیەت هەوڵیان دا جارێکی تر لە نزیک لینینگراد هێرش بکەنەوە. بەڵام ئەڵمانییەکان لەوێ ئامادە بوون. بەگشتی سیخوڕی ئەڵمانیا بە باشی کاردەکات، بەتایبەتی سیخوڕی ئاسمانی، بەو پێیەی کەشتیی فریتز ئامێری جێتیان هەبوو کە لە بەرزاییە بەرزەکاندا دەفڕین و بە تەواوی لە بەرامبەر بەرگری ئاسمانی سۆڤیەتدا بێ زیان بوون.
  لە زستاندا سەربازانی سۆڤیەت جارێکی تر هێرشیان کردە سەر ناوەندەکە، بەڵام هێرشەکانیان پێشبینی دەکرا. وە لە هەوادا فاشیستەکان دەستیان بەسەر باڵادەستی تەواودا گرت. هەروەها فڕۆکەوانی هاوپەیمانان زیانێکی زۆری لەدەستدا.
  لە مانگی شوباتدا نازییەکان ئۆپەراسیۆنێکیان لە سیسیلیا ئەنجامدا و زیاتر لە دوو سەد هەزار سەربازی بەریتانیا و ئەمریکییان گرت. وە لە مانگی ئازاردا ئەڵمانییەکان لە باشوور هێرشیان کرد. بەرگریەکانمان شکاند، شەوانە پێشڕەویمان کرد و یەک دوو دەفرمان دروست کرد.
  سەربازانی سۆڤیەت دەستیان کرد بە کشانەوە.
  دوای مردنی ڕۆزڤێڵت، ترومان پێشنیاری ئاگربەستی بۆ هیتلەر کرد. فاشیستی ژمارە یەک ڕازی بوو. بەڵام لە بەرامبەردا داوای دابینکردنی بەرهەمە نەوتییەکان و گەڕانەوەی زیندانییەکان دەکات. ترومان و چەرچڵ لەسەر ئەمە ڕازی بوون.
  ئەڵمانییەکان لە ڕۆژهەڵات دەستێکی ئازادیان هەبوو. هەروەها تانکی نوێیان دەستکەوت بە ناوی E-75. شێوازێکی چڕتر - بزوێنەر و گێڕ پێکەوە - و ڕێکخستنێکی تەڕادەیی وایکرد کە بتوانرێت بەرزی ئۆتۆمبێلەکە کەم بکرێتەوە. تایگەر-٢ی زۆر گەورەبووی بیردەخستەوە، بەڵام سیلۆیەتێکی زۆر نزمتری هەبوو.
  بە زرێپۆشێکی زۆر ئەستوورتر کە لە گۆشەی گەورەتردا جێگیر بوو، کێشی E-75 75 تۆن بوو، لەگەڵ بزوێنەرەکەی 1250 ئەسپ. ئەمەش وایکرد کە تەواو مۆبایل و متمانەپێکراو بێت. تانکی بەریتانیا دوو جۆر دەمانچەی هەبوو. 105 ملم لە 100 EL بۆ شەڕکردنی تانکی دوژمن، و 128 ملم لە 55 EL کە دەمانچەیەکی گشتگیرترە. تاوەرەکە زرێپۆشی پێشەوەی بە ئەستووری ٢٥٢ ملم بوو، و زرێپۆشی لایەنی و دواوەی ئەستووری ١٧٠ ملم بوو، هەروەها زرێپۆشی لێوار بوو. ناوپۆشی کەشتییەکە ٢٠٠ ملم زرێپۆشی هەبوو لە سەرەوە بە گۆشەی ٤٥ پلە، و ١٦٠ ملم لە خوارەوە بە گۆشەی ٤٥ پلە. لایەکانی ناوپۆشی کەشتییەکە ١٢٠ ملم و قەڵغانەکانیش ٩٠ ملمێکی دیکەن.
  بەم شێوەیە ئەڵمانییەکان بە کێشی ٧٥ تۆن ئۆتۆمبێلێکیان دروست کرد کە لە زرێپۆش و چەکدا لە مشک کەمتر نەبوو، هەرچەندە بە یەک دەمانچە.
  فڕۆکەی E-75 بە دەمانچەی دژە تانکی سۆڤیەت نەچووە ناوەوە، تەنانەت لە لای خۆیشەوە، و بێ گومان ئەولەویەتی هیتلەری وەرگرت بەسەر هەموو تانکەکانی تری زنجیرەی E.
  یەکێتی سۆڤیەت تا ئێستا تەنها فڕۆکەی جۆری IS-3ی بەدەستهێناوە کە لە پێشەوەی تاوەرەکەدا باشتر پارێزراوە، بەڵام دروستکردنی قورسترە. بۆیە ستالین فەرمانی دا کە بۆ ئێستا فڕۆکەکانی IS-2 و T-34-85 لە بەرهەمهێنان لاببرێن.
  لە هاویندا تانکی ئەڵمانی E-75 بۆ یەکەمجار لە پێشەوە دەرکەوتن. سەلماندوویانە کە ئامێری زۆر کارامەن.
  لە هەمان کاتدا نازییەکان ئۆتۆمبێلێکی سووک ME-1010 یان هەبوو کە باڵەکانی گۆڕینی ڕشتنی خۆیان بوو، مۆدێلێکی پێشکەوتووتر ME-262 X و ئۆتۆمبێلێکی چەکدارتر و خێراتر و مانۆڕتر XE-262. خەباتکاری گەل هەموو ستایشی دیزاینەرەکانی بەدەستهێناوە. هەروەها فڕۆکەی بۆمبڕێژکراوی یو-٢٨٧ کە ئایرۆباتیکێکی گەورەی نیشان دا. وە هەروەها مارکەی ئارادۆ.
  ئەڵمانییەکان لە هاویندا توانیان لە ئۆکرانیا پێشڕەوی بکەن و دۆنباسیان کۆنترۆڵکردەوە. پاشان لە پاییزدا کورسکیان گرت و لە ڤۆرۆنیژ نزیک بوون. سەربازانی سۆڤیەت بەسەر دۆن پاشەکشەیان کرد و هەوڵیان دا بەرگرییەک لەوێ دابمەزرێنن. زستان نزیک بووەوە.
  دیپلۆماتکارانی ئەڵمانی هەوڵیان دا کە تورکیا بخەنە نێو شەڕەکەوە.
  لێرەدا دەسوڕانەوە و بەڵێنی شاخی زێڕیان دەدا.
  ستالین کە هەستی کرد کە دژوارە بۆ یەکێتی سۆڤیەت بەرەنگاری تەکنەلۆژیای نوێی ئەڵمانی ببێتەوە و دروستکردنی تانکی نوێی T-54 ڕووبەڕووی هەندێک سەختی دەبێتەوە، پێشنیاری ئاگربەستی بۆ نازییەکان کرد.
  هیتلەر لە بەرامبەردا داوای تەسلیمبوونی لینینگراد و کریمەی کرد، هەروەها دابینکردنی نان و نەوت و کەرەستەی خاو بەخۆڕایی! وە دیلەکانی جەنگ بگەڕێننەوە و بەشێک لە زێڕەکە بگوازنەوە بۆ یەکێتی سۆڤیەت.
  ستالین بە هەموو شتێک ڕازی بوو جگە لە تەسلیمبوونی لینینگراد.
  نازییەکان لە زستاندا هێرشیان کردە سەر کریمیا. نزیکەی هەموو نیمچە دوورگەکەیان گرت، جگە لە سیڤاستۆپۆل. سوپای سوور لە ناوەند و باکوور هەوڵیدا پێشڕەوی بکات، بەڵام دیسانەوە بێ سەرکەوتن و زیانێکی گەورەی بەرکەوت.
  لە مانگی ئازاری ساڵی ١٩٤٦دا، دواجار فوهرەر ڕازی بوو بە ئاگربەست بۆ ماوەی سێ ساڵ. بێگومان یەکێتی سۆڤیەت کەرەستەی خاو بەخۆڕایی بۆ ڕەیخی سێیەم دابین کرد و بەشێک لە کەرەستەی کارگە سەربازییەکانی گواستەوە.
  وە نازییەکان ڕوویان لە ڕۆژئاوا کرد. هێشتا بۆمبی ئەتۆمی دروست نەکرابوو و ژاپۆن بە نائومێدیەوە دەستی لە دژی ئەمریکا بوو. شەڕێکی توند بۆ هەموو دوورگەیەکی زەریای هێمن بەڕێوەچوو.
  بۆ دەستپێکردن هیتلەر لەگەڵ فرانکۆ گەیشتە ڕێککەوتن و سەربازانی ئەڵمانیا بە سەرسوڕمانەوە جبل طارقیان گرت. پاشان چووینە ناو مەغریب. بنکەی ئینگلیز لە ماڵتا وێران کرا و لەلایەن هێزەکانی نیشتنەوە دەستی بەسەردا گیرا. نازییەکان چوونە ئەفریقا.
  فڕۆکەوانەکانیان ئەلبینا و ئەلڤینا زۆر بەهێز بوون. کچەکان توانیان لە هافمان ڕابکەن و یەکەم کەس بن کە بەربەستی پێنج سەد فڕۆکەی کەوتوو لە بەرەی ڕۆژهەڵات تێپەڕێنن.
  وە لە ڕۆژئاوا شەیتانەکانی تەواو قاچ ڕووت بە بیکینیەوە بوون بە ڕەشەبایەک بۆ ئۆتۆمبێلە ئەمریکی و ئینگلیزییەکان.
  وە گێردا لەگەڵ تیمی تانکەکانیدا بە فڕۆکەیەکی جۆری E-75 بە جەزائیردا دەڕۆیشتن. ئەو کچانە خاوەنی ژمارەیەکی پێوانەیی لە ژمارەی ئۆتۆمبێلە لەناوچووەکان لە بەرەی ڕۆژهەڵات و پێش ویتمان کەوتوون.
  جەنگاوەرەکان لە کورسک بولجەوە دەستیان بە شەڕ کرد و چینەکەیان نیشان دا. هەرچەندە هیتلەری زۆر زیرەک نەبوو گومانی ئەوەی هەبوو کە ژنان توانای شەڕکردنیان هەبێت. بەڵام گێردا و شارلۆت و کریستینا و ماگدا سەرسوڕهێنەریان لەسەر پانتەرەکە کرد. دەرکەوت کە ئەوان دووەم تیمی تانکەکانن لە دوای ویتمان کە خەڵاتێکی بەرزیان وەرگرتووە: خاچی شوڕشگێڕی خاچی ئاسن بە گەڵاکانی دار بلوط و شمشێر و ئەڵماس. وە هەروەها خاچێکی شایستەیی سەربازی لە زێڕ و ئەڵماسدا.
  کچەکان سوار دەبن و گۆرانی دەڵێن:
  ـ بەبێ ڕیش هەموو جیهان لەناو دەبەین،
  تا ناوەڕۆک و دواتر...
  جیهانێکی نوێ، نوێ بنیات دەنێین،
  ئەوەی کەس نەبووە دەبێتە هەموو شتێک!
  جەنگاوەرەکانیش پێدەکەنن و ددانەکانیان ڕووت دەکەنەوە. وە جارێکی تر تەقە لە خۆیان دەکەن...
  تانکێکی ئینگلیزییان لێدا و هاواریان کرد:
  - ئێمە سوپەرین!
  گێردا بە پەنجە ڕووتەکانی دوگمەی جۆیستیکەکە دەخاتە سەر و تاوەرەکە لە شێرمانەکە دەدڕێنێت و هاوار دەکات:
  - من خوداوەندی داهاتووم!
  پاشان کریستینا بە پەنجە ڕووتەکانی تانکییەکە دەدات و هاوار دەکات:
  - منیش، کچێکی سوپەرم!
  پاشان تەقە دەکات و ئۆتۆمبێلی شارلۆت دەشکێنێت و قیژە:
  - بەڵام پاسەران!
  وە بە توێکڵی داهاتوو، ماگدا ئینگلیزەکەی تەواو کرد. کچەکان بەڕاستی سوپەرمانن.
  وە ئەگەر ڕاستگۆ بین هەموو کەسێک بەبێ جیاوازی دۆڕاوە. ئێمە ڕاهاتووین هەموو دوژمنەکانمان بکوژین و شوێنەکەش لە دۆزەخدایە بێگومان!
  ژنە جەنگاوەرەکان کار دەکەن و تەقە دەکەن. هیچ چارەکێک نادەن بە بەرامبەرەکانیان.
  چەند هەزار ئینگلیز و ئەمریکی خۆیان تەسلیم کرد. پیاوەکان دەکەونە سەر ئەژنۆ و پێی ڕووت و تۆزاوی کچەکان ماچ دەکەن.
  خەبات بەم شێوەیە دەڕوات... جەزائیر کەوتووە، ئەڵمانییەکانیش لە ئێستاوە لە لیبیادان. بێگومان بە یاریکردن سەردەکەون. هیچ بەربەستێک بۆ ئەوان نییە.
  لە هاوینی ساڵی ١٩٤٦ ئەڵمانییەکان تەواوی باکووری ئەفریقایان گرت و گەیشتنە کەناڵی سوێس. ئێستا نازییەکان چەکێکی ترسناکیان هەیە: فڕۆکەی دیسک کە ناتوانرێت بخرێنە خوارەوە. هەم ئینگلیز و هەم ئەمریکییەکان لە ژێر ئەمەوە شکا.
  لە پاییزدا کەشتیی وێرماخت ڕووی لە سودان و ڕۆژهەڵاتی ناوەڕاست کرد. ئینگلیز و ئەمریکییەکان وەک گوێزی درزاوی کەوتنە خوارەوە.
  بە نهێنی هەوڵیان دا لەگەڵ ستالین بگەنە ڕێککەوتن. وەک، بەرەی دووەم بکەرەوە.
  دیکتاتۆری سوور بە خۆدزینەوە وەڵامی دایەوە... لە کاتی کەوتندا ئەڵمانییەکان هەموو ڕۆژهەڵاتی ناوەڕاست و زۆربەی ئەفریقایان گرت و گەیشتنە کامێرون. وە لە زستاندا سەربازانی ئەڵمانیا ڕوویان لە ئێران و زیاتریش بۆ هیندستان کرد. وڵاتی فیلەکان داگیرکرا. و پاشان نازییەکان لە بەهاردا پێشڕەوییان کرد بۆ باشووری ئەفریقا، دواجار کۆنترۆڵی کیشوەری ڕەشیان گرت.
  لە مانگی حوزەیرانی ساڵی ١٩٤٧دا نیشتنەوەیەک لە بەریتانیا بەدوایدا هات... هێزە هەڵبژێردراوەکانی کەشتیی وێرماخت بەشدارییان لە شەڕەکاندا کرد.
  بۆ یەکەمجار تانکی هەرەمی تاقیکرایەوە، کە پارێزگارییەکی نایابی لە هەموو گۆشەیەک و خێرایی بەرزەوە نیشان دا.
  تیمی تانکی گێردا تێیدا شەڕیان کرد. کچەکان دەرکەوت کە لەڕادەبەدەر فێنک و سەگی ڕەش...
  کۆمەڵێک تانک و دەمانچەیان کەڵەکە کرد.
  گێردا تەقەی کرد، تۆپەکەی ئینگلیزەکەی خستە خوارەوە و گۆرانی گوت:
  - دوژمنانمان ڕێگریمان لێ ناکەن!
  وە چۆن پێدەکەنێت!
  هەروەها شارلۆت ددانی ڕووت دەکاتەوە و دەقیژێنێت:
  - بەرگی گەردوون داگیر دەکەین!
  وە هەروەها تانکییەکە دەڕوات.
  دواتر کریستینا شەقێکی لێدەدات و بە تووڕەییەوە دەگری:
  - پێڵاوەکان لە ڕێپێوانەکەدا دەدرەوشێنەوە!
  وە هەروەها تاوەرەکە دەڕوات!
  پاشان ماگدا هاویتزەرێکی ئینگلیزی خستە خوارەوە و بە ڕەپ وتی:
  - گەشتی خێرا!
  جەنگاوەرەکان لە بەرزایییەکی گەورەدان.
  وە ئەلبینا و ئەلڤینا پەلە دەکەن لە ئاسمان و ئامێرە ئینگلیزی و ئەمریکییەکان تەواو دەکەن. بە پێی ڕووت و چەقۆدار کراوتەکان دەچەقێنن و بۆ خۆیان گۆرانی دەڵێن:
  - ئەفریقا مەترسیدارە، بەڵێ، بەڵێ، بەڵێ!
  ئەفریقا ترسناکە - بەڵێ، بەڵێ، بەڵێ!
  مەڕۆ منداڵان! بڕۆ بۆ سەیران لە ئەفریقا!
  بۆیە لە یەک شەڕدا پەنجا فڕۆکەی لە نێوان دوو فڕۆکەدا لێدا.
  ژنە جەنگاوەرەکان بەم شێوەیە بە متمانەوە دوژمنەکانیان لەناو دەبەن.
  بەریتانیا لە ماوەی دوو هەفتەدا دابەزی. وە گاریسۆنی لەندەن تەسلیم بوو. بۆیە ڕەیخی سێیەم دوژمنە مەترسیدارەکەی لەت کرد.
  بەڵام ئەمریکا هێشتا ماوەتەوە... بەهۆی ئەوەی لەگەڵ ژاپۆنییەکان یەکگرتوون و سەرچاوەیەکی زۆریان هەیە، ئەڵمانییەکان دەست دەکەن بە فشارخستنە سەر ئەمریکییەکان... لە مانگی ئابی ساڵی ١٩٤٧دا نازییەکان لە ئایسلەندا نیشتنەوە و ئەم دوورگەیەیان گرت و لە ئەمریکا نزیکبوونەوە.
  ئاسان نییە بگەیتە ئەمریکا. بەڵام فاشیستەکان لە ئەمریکای لاتین سەری پردیان دروست کردووە و خەریکی بنیاتنانی هێزەکانیانن. بەڵام شەڕەکە بۆ ماوەیەکی زۆر درێژە دەکێشێت. لە زستاندا شەڕ لە دەریا و ئاسماندا دەکرا. وە لە بەهاری ساڵی ١٩٤٨ ئەڵمانییەکان هەوڵیان دا بگەنە گرینلاند. وە سەرکەوتوو بوون... لە هاویندا نازییەکان لە ئێستاوە خەریکی داگیرکردنی کەنەدا بوون. بەڵام شەڕەکان توند بوون...
  نزیکبوونەوە و نزیکبوونەوە لە ئەمریکا. بەڵام کچانی سۆڤیەتیش لە ئامادەباشیدان.
  پێنج کچ ناتاشا، میرابێلا، ئەنجێلیکا، سڤێتلانا، ئۆڵۆمپیادا گەیشتنە ئەمریکا بۆ ئەوەی وەک خۆبەخشێک دژی جەماوەرەکانی ڕیخی سێیەم شەڕ بکەن. هەر پێنج کچەکە زۆر جوانن و بە ئینگلیزی قسە دەکەن. ستالین پوتین ڕەتیکردەوە تەواوی کەتیبەی ژنان بنێرێت، چونکە ئەمە پێچەوانەی مەرجەکانی ئەو ئاشتییە دەبێت کە لەگەڵ ئیمپراتۆریەتی فاشیستیدا ئەنجامدرا. یەکێتی سۆڤیەت پێویستی بە بەدەستهێنانی کات بوو بە هەر نرخێک بێت لە کاتێکدا نازییەکان هێرشیان دەکردە سەر ئەمریکا.
  ئەو پێنج کچە خۆبەخشن: نزیکەی تەواوی شەڕەکەیان تێپەڕاندووە، لە برێست و باگەوە تا ئۆرنبێرگ. وە لە دیوەکەی تری زەوی لە پایتەختی هندۆراس شەڕ لەگەڵ نازییەکان دەکەن.
  تێگوسیگالپا یەکێکە لە قەڵا سەرەکییەکانی بەرگری، لە ڕووبەڕووبوونەوەی جەماوەرێکی جیاواز. هەردوو جەماوەری ژاپۆنی و ئاسیا تووشی کێشە بوون. ئەڵمانییەکان خۆیان تەنیا بە تانک شەڕیان دەکرد و هێزی پیادە بە تەواوی لە گەلانی غەیرە ئاریاییەوە بوو. ئاسیا و ڕەشپێست و عەرەبیان بەرەو پێشەوە برد.
  ناتاشا تەقەی کرد و دوو ئەفریقی بڕی و چرپەی کرد:
  - تەنها کۆمەڵێک جەنگیزخان!
  میرابێلای قژ زێڕین کە بە تەقینەوەی دۆشکە سێ هیندی بڕیبوو، قاچە ڕووت و ڕەنگاوڕەنگەکانی بەرزکردەوە بۆ سەرەوە. وە وتی:
  - ئێمە خەریکی وردکردنی عەلوەی تۆپین!
  پارچەیەک لە نارنجۆکێک فڕی و شەقێکی لە میرابێلا-زۆیا دا لە پاژنە ڕووت و گوڵاوەکەی. کچان بە شێوەیەکی نەریتی بە بیکینی و پێی ڕووت شەڕ دەکەن. وە کاتێک بە تاکی زبر و کچانە بە تاکەیەکی تیژ دەدات، کەمێک ئازاری هەیە.
  جوانەکە چاوی بڕییەوە و جارێکی تر تەقەی لێکردەوە... میرابێلا زۆر باریکە، باڵای مامناوەندە و جەستەیەکی تەواوەتی هەیە.
  ناتاشا باڵا بەرزترە، پلەی مەیجری هەیە، تەنانەت پاڵەوانێکی یەکێتی سۆڤیەت. بەڵام هەروەها نزیکە لە ڕووت، بەزەحمەت بە بیکینی داپۆشراوە. زۆر ڕەنگاوڕەنگە، بەڵام قژی سپییە. وە ناتاشا زۆر بە وردی تەقە دەکات. وە زۆر حەزی لە فڕێدانی نارنجۆکە بە پێی ڕووت.
  ئەنجێلیکا جوانەکە تەقە دەکات، بە تەقینەوەی ئاگر چوار عەرەب دەکوژێت. قژی سوورە، یان باشتر بڵێین سووری مس، وەک ئاڵایەکی پرۆلیتاری. وە کاتێک باکان دەهەژێن، وەک ئاڵای شۆڕش وایە. کچەکە بە چاوە زمردەکانی دەدرەوشێتەوە، وەک ئەستێرە. و بە شێوەیەکی دڕندانە دوژمنەکان دەسڕێتەوە.
  سڤێتلاناش قژزەردە. وە لە دۆشکەیەکەوە تەقە دەکات. کچەکە پێی ڕووتی چاند و تەقینەوەیەکی دا. پێنج شەڕکەری جۆراوجۆر فڕێدرانە سەرەوە و کانیاوی سووری خوێن لە سنگ و سکی نەیارەکانیانەوە هەڵفڕی.
  سڤێتلانا، لێوی پڕی لێدەدا، چرپەی کرد:
  - شەڕ هەوایە بۆ سییەکان...
  کچەکە کە پاڵکەوتووە، بە پێی ڕووتی نارنجۆکێک فڕێدەدات. دەنگی تەقینەوە دەبیسترێت. چەند چەکدارێک بە ئاراستەی جیاوازدا دەفڕن.
  ئۆڵۆمپیاس کچێکی گەورەتر و گۆشتترە. قژی قاوەیی سووکە. ژنێکی ئاسایی گوندنشین، گەنج، خوێن و شیر. لە ڕووی جەستەییەوە زۆر بەهێزە و بە باشی تەقە دەکات.
  لێرەدا دیسانەوە نۆرە دێتەوە. وە بەکرێگیراوانی فاشیستی کوژراو دەکەونە خوارەوە.
  ئۆڵۆمپیاد، لەکاتی وێنەگرتندا دەڵێت؛
  - باشە باشە تۆ لە کوێ بوویت؟ لەلایەن داپیرە! - کچەکە تەقەی کرد و سێ چەکداری نازی سمێڵدار کوژران و زیادی کرد. - چیت خوارد - شۆربای! چیت خواردەوە? ماش!
  کچەکان خەتەکەیان گرتووە. ناهێڵن فاشیستەکان بەرەو پێشەوە بچن. وە گۆرانییە دۆستانەکان هاوار دەکەن:
  - هەموو جیهانی توندوتیژی لەناو دەبەین،
  تا ناوەڕۆک و دواتر...
  جیهانێکی نوێ و ئاسمانی بنیات دەنێین -
  ئەوەی کەس نەبووە دەبێتە هەموو شتێک!
  ناتاشا دیسانەوە بە پێی ڕووتی نارنجۆکێک فڕێ دەدات. تەقینەوەکانی پێشڕەوی پیادەکان. بە دڵنیاییەوە گەرمتر دەبێت. لێرەدا "شێر"-٢ی بەناوبانگ دێت. وە لە تەنیشتیەوە ئۆتۆمبێلی E-50 پێشکەوتووتر هەیە. موشەکەکان دەردەدرێن. سەری ئەمریکییەکی ڕەشپێست دڕا و ڕۆیشت.
  میرابێلا هەنگاوی خستە سەر تەختەیەکی سووتاو و قاچە ڕەقبووەکانی بەزەحمەت هەستیان بە گەرمی بڵێسەی ئاگرەکە دەکرد.
  جوانە قژ زێڕینەکە تەقەی لێکرد و چرپەی کرد:
  - وە کێ ڕۆیشتنی ڕووبارە خوێناوی و تووڕەییەکان ڕادەگرێت...
  میرابێلا جارێکی تر تەقەی کرد و ئەفریقییەکەی لە زرێپۆشی فڕۆکەی E-50 کەوتە خوارەوە و چرپەی لێدا.
  - تیشکێک لە بلاستەرێکەوە بەر پەرستگاکەت دەکەوێت، لە فلاشێکی خراپدا پیاوەکە ون بوو!
  کچەکە جارێکی تر تەقەی لێکرد. پێی ڕووت و ڕەنگاوڕەنگ و ڕەنگینەکەی لە هەوادا دەچڕاند. نارنجۆکێک بەرەو ڕووی فڕی. ئەو جوانە بە قژی زێڕینەوە بە تاکە ڕووت و نزیکە بێ تۆزەکەیەوە بە لێزانی دیارییەکەی لێدا. نارنجۆکەکە فڕییەوە. بەپەلە هاتە ناو ڕیزەکانی چەکدارانی ڕەیخی سێیەم. وا دیار بوو کەرەوز لە بارهەڵگرەکە دەکەوێتە دەرەوە، دەشکێت. ئەوەندە خوێن ڕژابووە دەرەوە.
  میرابێلا لە تویتێکدا نووسیویەتی؛
  - کچەکە لە تاقیکردنەوەکە دەرنەچوو، و ڕیش نەفرەت لێکراوەکە هات. وادیارە هیتلەر بێزار بوو لە ژیان و جوانیەکەی بەناوبانگ بوو خواردی!
  هەروەها ئەنجێلیکا جەنگاوەرێکی بێ قسەی بێمانایە. بە دۆشکە تەقە لە خۆی دەکات و دەڵێت، تەرمەکان بڵاودەکاتەوە:
  - بۆ کەوچکی دایکم! بۆ کەوچکی باوک! وە بۆ کۆبا، کۆپانێک! وە لە لای خۆتەوە لە جێگادا!
  جوانێک بە قژی مس سوورەوە بە پێی ڕووتی فڕۆکەیەکی دار هەڵدەدات. ڕاستەوخۆ بەرەو تانکی گەورەی شێری ئەڵمانی دەفڕێت. لەسەر دەمی تۆپێکی ١٠٥ ملم بنیشەوە و دەتەقێتەوە. چەکەکە شکست دەهێنێت.
  ئەڵمانییەکە دەگەڕێتەوە و ناچارە بە شەرمەوە هەڵبێت. ئەنجێلیکا قاچی خۆی بە پارچەیەک لە بیناکەدا دەشۆرد و دەڵێت؛
  - ئەگەر هێزت نییە، پێویستت بە زیرەکییە! دەبێت هەندێک ژاوەژاو دروست بکەیت!
  وە دیسانەوە کچەکە زۆر بە وردی تەقە دەکات. قژی سووری وەک بڵێسەی مەشخەڵی ئۆڵۆمپیاد وایە. کچێکی سەرنجڕاکێش. پێشتر لە سوپای ئەمریکادا بە نیشاندانی میزاجێکی تووڕەیی خۆی جیاکردۆتەوە. بە تایبەتی لە فەسادیکردن لەگەڵ ئەمریکییە ئەفریقییەکان باش بوو. ئەوەندە نائاسایی و جوانە لەگەڵیان.
  بەڵام ئەنجێلیکا ڕەشپێستەکانیش لەناو دەبات کە لە سوپای ڕەیخی سێیەمدا شەڕ دەکەن. بۆچی ئەڵمانیا هەموو ئەفریقای داگیرکرد؟ هەوڵبدە ئەو جۆرە دەسەڵاتە بوەستێنیت.
  فڕۆکەی E-50 نوێترین تانکییە، بزوێنەری تۆرباینێکی غازی هەیە و زرێپۆشی لایەنی و پێشەوەی ئەستووری هەیە. بە نارنجۆک وەرناگیرێت. ئەنجێلیکا بە قاچی ڕووتی دیارییەکەی فڕێدا و چەند پیادەیەکی خستیە خوارەوە و چرپەی کرد:
  - ئای زرێپۆشی تانکەکەت جێی متمانەیە، لە کەسێکەوە کە بەنیازی گازگرتنە... تەنها ئەو هێزە بزانە کە هەتە... نیا، تەنها دەتوانیت ئەسپێکی پۆڵاین لێبدەیت!
  هەروەها سڤێتلانا زۆر بە وردی تەقەی لێکرد. وە پێی باش بوو بە پێیەکانی نارنجۆک فڕێ بدات. پەنجە ڕووتەکانیشی دیسکی پۆڵایان دەسوڕاندەوە. نووکەکە فڕی و قوڕگی دوو چەکداری فاشیستی بڕی. دۆشکەیان خستە خوارەوە و ئێستا تەقینەوەیەکی ئەستوور بە کالیبەری گەورە زنجیرەکانی ئەو جەماوەرەیان بڕییەوە. هێڵێکی تەواو لە چەکدارانی بیانی لە ڕێگەی هەڵکوتانە سەر سوپای ڕیخی سێیەمەوە وەرگیران.
  سڤێتلانا لە تویتێکدا نووسیویەتی؛
  - بەخت پاداشتی ئازایەتییە! یەک گۆرانی بەسە! با تەنها لەسەر ماڵەوە گۆرانی بڵێن!
  بەڵام جوانەکە هێشتا کاتێکی نەبووە بیری ماڵەوە بکات. هەرچەندە لە سوپای ئەمریکادا خۆبەخشی سۆڤیەت زۆر کەمن. ستالین پوتین نەیدەویست بدرەوشێتەوە، بۆ ئەوەی دواتر هۆکارێک نەداتە هیتلەر بۆ ئەوەی ڕووسیا بە پێشێلکردنی مەرجەکانی "ئاشتی پەڕۆ" تۆمەتبار بکات.
  پێنج کچ کە باشترین بوون لە کەتیبەی ژنان، ئاگادارکرانەوە کە ئەگەر بگیرێن، وڵاتی دایک دەبێت ئینکارییان لێبکات. وە لەم حاڵەتەدا کچان دەبێ لەبارەی بەکرێگیراوانی بێ بایەخەوە ببڕن کە بۆ پارە بەکرێ گیراون.
  وە سڤێتلانا و ناتاشا و کچەکانی تر تێدەگەن کە ئەگەر بگیرێن، ئەشکەنجەیەکی ترسناک چاوەڕێیان دەکات. بۆیە بڕیاریان دا، لە هەر حاڵەتێکدا، بە زیندووی لەلایەن نازییەکانەوە نەکوژرێن.
  فڕۆکە هێرشبەرەکانی ئەڵمانیا بەسەر پێگەی سەربازانی ئەمریکادا دەفڕن. نازییەکان چاوەڕێی ئەوە نەبوون کە لە پایتەختی هندۆراسدا بەرەنگارییەکی وەها سەرسەختانە بەرەوڕوو ببنەوە، تا ڕادەیەک بێزار بوون.
  فڕۆکەی جێت و هێرشبەر بەهێزن. موشەکەکان دەفڕن، دەمانچە تەقە دەکات.
  سەربازە ئەمریکییەکان خەریکە دەمرن. هەروەها ئۆڵۆمپیاد بە چەقۆ لە شانە گۆشتاوییەکەیدا لێیدرا. خوێن هاتە دەرەوە. کچە قارەمانەکە بە ددانەکانی پارچە پۆڵایەکی دەرهێنا و خوێنی تف کرد. و پاشان جارێکی تر بە دۆشکەیەکی گەورە لێیدام. بەکرێگیراوانی بیانی لە دابەزیندان. نزیکەی هەموو کەسێک لێرە خەڵکی ڕەسەنە، تەنها فەرماندەکانیان ئەڵمانین و تەنانەت ئەو کاتەش هەمیشە نا. ڕاستە تیمەکانی سەر مۆدێرنترین تانکی E-50 بە تەواوی ئەڵمانین. ئۆتۆمبێلەکە خێرایی و توانای مانۆڕی شایستەی هەیە. باشە، ئەمە هێشتا پێشکەوتووترین گۆڕانکاری نییە - کێشی حەفتا و پێنج تۆنە. دیوارەکان لە ژێر ڕێڕەوەکاندا دەڕووخێن. ئەم یەکە بەزۆری بە سێ وەشانی دروست دەکرێت کە تۆپێکی ١٠٥ ملم و دەمانچەیەکی هێرشبەری ١٨٠ ملم و موشەک هەڵگرێکی ٤٠٠ ملمیان تێدایە.
  وە هەر دەستکارییەک ئەرکی تایبەتی خۆی هەیە. لێرەدا ئەم تانکە بە دەمانچەی هێرشبەرەوە، گونجاوترە بۆ هێرشکردنە سەر شارەکان. وە لەناوبردنی ئەوەندە ئاسان نییە. ئۆڵۆمپیاس خۆی دەبڕێت و بە پەنجە ڕووتەکانی نارنجۆکێکی دژە تانکی دەگرێت، قاچی گەورە بەڵام ڕەنگین و جوانی شێوەی هەیە. ئێستا پێویستە ئێستاکە ڕاست فڕێ بدەیتە بەرمیلەکە بۆ ئەوەی چەکی ماستودۆنەکە لەکاربخەیت . پێنج دۆشکە تانکێکی ئەڵمانی و مۆدێرن دادەپۆشن و نزیکبوونەوە لێی ئەوەندە ئاسان نییە.
  ئۆڵۆمپیاس زۆر بەهێزە، قاچەکانی وەک ئەسپ نارنجۆکێک بۆ دوور فڕێ دەدەن. بەڵام هەمیشە ورد نییە. لە هەر حاڵەتێکدا بۆ لێدانی ئامانجێکی وەک لوولەی تۆپێکی ١٨٠ ملم. کچە پاڵەوانەکە گومانی هەیە. چی ئەگەر لەدەست بدات؟
  ئێه، ئەگەر هاوبەشە دێرینەکەیان ئۆلێگ ڕیباچێنکۆ لەگەڵیان بووایە، ئەم پێشەنگە ئازایە شتێکی دەهێنایە ئاراوە.
  بەڵام کوڕەکە لە شەڕەکانی ڤۆرۆنیژدا مرد. کچەکان چارەنووسی زیاتری ئەویان نەدەزانی. بەڵام چارەنووسی ئەو داهێنەرە پێشەنگە بەڕاستی ئیرەیی پێنەچوو. سەرەتا ئۆلێگ ڕیباچێنکۆ بە شێوەیەکی دڕندانە ئەشکەنجە درا، هەوڵی دەدا نهێنیەکان بڕفێنێت. دوای ئەشکەنجەدان، کوڕە یازدە ساڵانەکە لە مینەکاندا کۆتایی هات. کارەکە ترسناکە و لەڕادەبەدەر قورسە. بەڵام پێشەنگی سۆڤیەت، بچووک بەڵام تەل، دەرکەوت کە خۆڕاگر بوو.
  توانی لە ژیاندا بمێنێتەوە و تەنانەت لە ڕێگەی لابیرینتی کانەکانەوە بڕیاری هەڵهاتنی دا. وە ئۆلێگ ڕیباچێنکۆ توانی دەربچێت. کوڕەکە بۆ ماوەیەک بە دەوری باڵکاندا سەرگەردان بوو تا پەیوەندی بە مەفرەزەیەکی حزبی ناوخۆییەوە کرد. لەوێ بوو بە پەیوەندی و تێکدەر.
  هێشتا بزووتنەوەیەکی حزبی تاڕادەیەک گەشەسەندوو لە باڵکان هەبوو. بەشێکیش لەبەر ئەوەی خزمەتگوزاری داگیرکاری لەلایەن ئیتاڵییەکان، ڕۆمانییەکان، بولگارییەکان، ئەلبانییەکانەوە ئەنجام دەدرا - کە وەک یەکەکانی ئاسایی وێرماخت ئامادەی شەڕ نەبوون.
  بەڵام هێشتا زۆرێک لە لایەنگران گیانیان لەدەستدا. بە تایبەت لە هێرشە ئاسمانییەکانەوە. وە نیشتمانپەروەرانی یوگۆسلاڤیا ناچارن خۆیان لە شاخ، دارستان، یان لە باشترین حاڵەتدا گوندی بچووکدا خۆیان بشارنەوە. ئێستا ژمارەیەکی زۆر لە فەرماندەکان گیانیان لەدەستداوە. دۆخەکە بەهۆی ئەو ئاشتییەی لەگەڵ یەکێتی سۆڤیەت واژۆکرابوو، خراپتر بوو. ئێستا دابەشبوونی سزای نوێ دەستیان کرد بە هاتنی بۆ بەڵکان و هەڵمەتی بەرفراوانیان ڕێکخست و ناوچەکەیان پاککردەوە.
  ئۆلێگ ڕیباچێنکۆ دەبوو لەگەڵ پارتیزانەکاندا قووڵتر و قووڵتر سەرکەون بۆ ناو شاخەکان.
  هەرچەندە ئۆڵۆمپیاس چارەنووسی خۆشەویستە گشتگیرەکەیان نەدەزانی، بەڵام ئاهێکی قورسی هەڵکێشا. پاشان بە پەنجەکانی پێی ڕووت و کچانە نارنجۆکەکەی توندتر فشاری خستە سەر و بە هەموو هێزی خۆیەوە فڕێیدایە سەر تانکی دوژمن. فڕۆکەی E-50 تازە تەقەی کرد، گوللەیەکی بکوژی ئازاد کرد.
  تەنانەت ئۆڵۆمپیاس لەرزۆک بوو و کەوتە سەر ئەژنۆکانی. بەردێکی کۆبلێس کە لە شەقامەکەوە دڕابوو، لە سەریدا کەوت و پاژنەی ڕووتیشی بەهۆی کانزای گەرمەوە سووتا. کچەکە بە قژی تۆزاوی سەری سەرسوڕهێنەرەکەی خۆی ڕشت.
  نارنجۆکەکە فڕی و نزیک بوو دەست لە بەرمیلەکە بدات و بەر پێشەوەی مەیلاوی ئۆتۆمبێلەکە کەوت. تەقینەوەیەک ڕەشەبای لێدا... بەڵام بێگومان زرێپۆشی پێشەوەی ٢٥٠ ملم، و تەنانەت بە گۆشەیەکیش، توانای چوونە ناو نارنجۆکێکی نییە.
  ئۆڵۆمپیاد مشتێکی خۆی خستە ناو تۆز و خۆڵ و هەورێکی تەواو لە خۆڵەوە. پاشان هاوارێکی کرد:
  - بیکوژە، بیکوژە! گۆڵێک تۆمار بکە بۆ ناو گۆڵەکە!
  کچەکە پەنجەی لە شانی خۆی دا لەسەر قیرەکە درزاوییەکە. پارچەیەک لە چەورییەکانی پاژنەدا گیر بووبوو. پێستی بنی کچەکە وەک پێستی کەرەوز ئەستوور بوو. لە خێزانێکی هەژاردا دەژیا و لە لەدایکبوونەوە نزیکەی هەرگیز پێڵاوی لەبەر نەدەکرد. بەڵام ئەمە نەبووە هۆی ئەوەی قاچەکانی بە هیچ شێوەیەک لە شێوەدا زبر دەرکەون، بەڵکو ڕەنگاوڕەنگ و ڕەنگین و ئیغراکردن بوون.
  بەڵام ئۆڵۆمپیاد کەمێک ترسناک بوو بۆ پیاوەکان بە باڵا بەرز و ماسولکە بەهێزەکانیان و مشتەکانیان کە جومگەکانیان دەرکەوتبوو. بەڵام کچە قارەمانەکە میهرەبانترین کارەکتەری هەیە، و چەناگە فراوانەکان لەگەڵ کەمەرێکی تاڕادەیەک تەنک و ئەبسێکی پەیکەرسازیدا تێکەڵکرابوون. تەنها لە جل و بەرگدا ئۆڵۆمپیاس دەیتوانی کێشی زیادە دەربکەوێت بەهۆی مەمکە گەورەکانیەوە. بە بیکینیەوە لە وەرزشوانێکی جەستەدار دەچێت.
  کچەکە لە بێزاریدا جارێکی تر نارنجۆکێکی فڕێدا و ئەمجارەیان ئامانجی ڕێڕەوەکان بوو. بەڵام دیاری کوشندە بەر ئەو قەڵغانە ئەستوور و زرێپۆشە کەوت کە ڕۆلەرەکانی داپۆشیبوو.
  ئۆڵۆمپیاس لە بێزاریدا مشتێکی لە چەناگەی خۆیدا. چەناگەی ئازاری دەدا. وە کچە پاڵەوانەکە جنێوی پێدا:
  - من وەکو چەقۆ دەبڕم!
  هەروەها سڤێتلانا هەوڵیدا تانکە مەترسیدارەکە بدات، بەڵام ئەو نارنجۆکەی کە لەلایەن پێی کچەکەوە فڕێدرابوو کەمێک لەدەستیدا. وە شۆخەکە دەستی کرد بە نزیکبوونەوە لە ئۆتۆمبێلەکە. بەڵام دواتر دوو تانکی دیکە دەرکەوتن - "شێر" و "پانتەر"-2، بە دۆشکە تەقەیان لە هەموو نزیکبوونەوەکان کرد. دەبوو لەڕادەبەدەر وریا بین.
  شێرمانی ئەمریکی هەوڵێکی دا بۆ ئەوەی لە ئۆتۆمبێلە ئەڵمانییەکان نزیک بێتەوە. چانسی ئەوەی هەبوو کە پانتەر ٢ لێبدات، بەڵام تەنها لە لایەن. بەڵام ئەڵمانییەک ئەوەندە ئاسان نییە فریو بدرێت. جگە لەوەش سیلۆیەتی بەرزتری شێرمان وا دەکات لە دوورییەکی زۆرەوە هەست پێبکرێت.
  "پانتەر" ٢ توێکڵێکی تفی کرد و ڕاستەوخۆ لە پێشەوەی ئەمریکییەکە دا. ئۆتۆمبێلە بەرزەکە لە نیوە شکا. وە وەک مۆمێکی کریسمس سووتاوە.
  سڤێتلانا بە بێزارییەوە وتی:
  - ئای تانکەکانت چەند لاوازن... لە ڕووی تەکنیکییەوە باشتر دەبیت بە یانکی!
  بەڵام ناتاشا کە جەنگاوەرێکی بە ئەزموون بوو توانی لە پانتەر نزیک بێتەوە. نارنجۆکێکی فڕێدا... و بەرمیلە درێژەکەی ئۆتۆمبێلە ئەڵمانیەکە کۆبووەوە و بوو بە هۆڕنی بەرخێک.
  تانکی "Panther" 2، لە ساڵی 1943 دەستی بە بەرهەمهێنان کرد. لە نوێترین گۆڕانکاریدا کە بەربڵاوترین گۆڕانکارییە، زرێپۆشی پێشەوەی ١٥٠ ملم و زرێپۆشی لایەنی ٨٢ ملم لە گۆشەیەکدا و تۆپێکی ٨٨ ملم بە درێژی بەرمیلەکەی ٧١ ئێڵ. لە ساڵی ١٩٤٥ەوە بڕیار بوو وەستێنرێت لە بەرژەوەندی مۆدێلێکی پێشکەوتووتر و باشتر پارێزراو بە ناوی E- ٥٠. بەڵام بۆ ئێستا ئەم تانکە شەڕ دەکات. کێشی ئۆتۆمبێلەکە 51 تەنە و بزوێنەرێکی هێزی 900 ئەسپی هەیە، ئەمەش توانای لێخوڕینی باشی بۆ دابین دەکات.
  ئێستاش کە زیانێکی زۆری پێگەیشتووە، پانتەر-٢ دەگەڕێتەوە و دەڕوات. ناتاشا توانی بە پێی ڕووتی نارنجۆکێکی دیکە فڕێ بدات. ڕۆلەرەکانم شکاند. وە خێرایی ئۆتۆمبێلە ئەڵمانییەکە بە شێوەیەکی بەرچاو خاو بووەوە.
  ناتاشا بە نیگایەکی خۆشەوە دەڵێت:
  - چ گورزێکە! لێدانەکەم دیاری خودایە!
  وە کچەکە لوتی خۆی نیشانی ئەڵمانییەکان دا. بەڵام تەقەی دۆشکە لە ڕێگای E-50 دەستی بە ڕژان کرد. وە فیشەکەکان بەسەر قژی سپی و تا ڕادەیەک پەڵە پەڵەی ناتاشادا فیشەکیان لێدا. تەنانەت یەکێک لە فیشەکەکان تاڵێکی قژی بڕیوە. تەنانەت کچە سەرەکییەکە هەستی بە کەمێک چەقۆکێش دەکرد.
  ناتاشا لە تویتێکدا نووسیویەتی؛
  - ئەگەر دەتەوێت وەک فیل بیت، وەک باندێک بچۆ بۆ شێتخانە!
  کچەکە بە پەنجەکانی قاچی تاڵە بڕاوەکەی بەرز کردەوە. قژی ناتاشا ئاوریشمییە، ڕەنگی مروارییە، بەڵام کەمێک تۆزاوییە. و لەگەڵ ئەوەشدا ئەوەندە نەرم. کچەکە بە درێژایی بنی پێیەکانی ڕایانکرد. کەمێک چەقۆکێش و خۆش.
  ناتاشا بیری هاتەوە کە کابرا چۆن نازی دەکرد. هەروەها دەستەکانی لە بنی پێیەوە دەستیان پێدەکرد، بەرزتر بەرزبووەوە بۆ ڕان و هەستیارترین شوێن. کاتێک گەنجێکی قۆز لێت دەدات، زۆر خۆشە. ناتاشا خەریک بوو خۆشی بوێت. حەزی لە یاری خۆشەویستی بوو، و بە دەست لێدانی جەستەیەکی ماسولکەیی نێر وروژا. بەڵام ناتاشا خۆشەویستی ڕاستەقینە و ڕۆمانسی نەبوو، کاتێک شێت دەبیت لە پیاوێک. پێشتر زۆر کوڕی گۆڕیوە. زۆرێک لە پیاوەکانی لە شەڕدا گیانیان لەدەستدا.
  تەنانەت ئەمە نەفرەتی شەڕ بوو. وە لێرە لە ئەمریکا، کوڕانی ماسولکەیی و ڕەشپێست هەن. وە هەموو شتێک ئەوەندە نائاساییە لەگەڵیان.
  ناتاشا تەقەی لە پیاوە ڕەشپێستەکەی کرد و دابەزاند. کەمێک بەزەییم بە کوڕە ئەفریقییەکاندا هاتەوە. ئەو پیاوێکی کوشت کە شەڕی بەرژەوەندییە نامۆکانی دەکرد. ئاخر ئەڵمانییەکان ڕەگەزپەرستن. ئەوان وەک کۆیلە سەیری ڕەشپێستەکان دەکەن. بەڵام لە هەمان کاتدا ئەفریقییەکان لە بەشە بیانییەکانی وێرماختی ئاوساودا ناویان تۆمار دەکرێت.
  ناتاشا بە پەنجە ڕووتەکانی شتێکی وەک هەنجیر دروست کرد و نیشانی نازییەکان دا. بەڵێ میللەتی ئەڵمان خۆی لێرەدا هیچ زیانێکی پێ ناگات. تانکەکان زرێپۆشیان هەیە کە زۆر ئەستوورە بۆ ئەوەی نارنجۆک یان بازۆکا بچێتە ناویەوە. بەڵام یەکە ڕەسەنەکان خەریکە دەمرن.
  ناتاشا نارنجۆکێک فڕێدەداتە سەر ڕێگای E-50. قاچی ڕووت و ڕەنگاوڕەنگی خۆی وەرچەرخاند و فڕێیدا و چەناگەی پێچایەوە. وە نارنجۆکەکە بە کەوانەیەکی بەرزەوە فڕی. پەنجە ڕووتەکانی قاچم وایان لێکردم هەست بە دەست لێدانی کانزا بکەم. و پاشان نارنجۆکەکە تەقیەوە.
  ناتاشا بە چرپە دەڵێت:
  - خوا بەزەیی پێماندا بێتەوە!
  بایەکی گەرم بەسەر کچەکەدا هەڵیکرد، وەک ئەوەی پیاوێکی قۆز دەستی لێبدات. ناتاشا کتێبێکی لەسەر تارزان دەخوێندەوە، بەڕاستی دەیویست ئەم پیاوە یاری لەگەڵ بکات. بە دەستی بەهێز مەمکە ڕووتەکانم لێدەدا.
  نارنجۆکەکە بەر بەرمیلەکە کەوت، بەڵام زۆر درەنگ تەقیەوە و لە کانزاکە هەڵفڕی. پارچەکان وەک نۆک لەسەر زرێپۆش دەچڕان. تەنها خراپەکاری دەمێنێتەوە!
  ناتاشا نارنجۆکێکی دیکەی دەرهێنا. بەڵام بینیم کە دژە کەسایەتییە. وە چەکی دژە تانکیش نەماون.
  کچەکە لە بێزاریدا گریای. بەڵام بۆ ئەوەی کات بەفیڕۆ نەدەم، دەیخەمە ناو پەنجە ڕووتەکانمەوە. قاچی سوڕاند و جەستەی کێشا، پاشان ڕاستی کردەوە و فڕێیدایە سەر هێزی پیادە.
  نیو دەیان شەڕڤان وەک تۆپی پینگ پۆنگ هەڵفڕین. چاویلکەکانی یەکێکیان فڕی و پارچەکانیش یەک دوو سەد مەتر فڕین و بەسەر پشتی ناتاشادا ڕایانکرد. سوتانی ئۆتۆمبێلەکە تەقیەوە، و مەمکە جوانەکانی کچە سەرەکییەکە دەرکەوت.
  کچەکە خۆکارانە گۆی مەمکەکانی داپۆشی. بەڵام دواتر تێگەیشت کە دەبێ لە کێ بترسێت. وە جارێکی تر دۆشکەکەی لەرزاند. وەرچەرخانێکی دا و کەمێک هەنگاوی بۆ دواوە نا.
  پیادەیەکی ئەمریکی بازۆکای تەقاند. توێکڵەکە لە لایەنی مەیلەکەیەوە بەر تانکی ئەڵمانی کەوت، بەڵام زرێپۆشەکەی ١٦٠ ملم بەرگەی گرت و وزەی وێرانکەرەکەی بەرپەرچ دایەوە. ئەڵمانییەکە تەقەی لێکردەوە. چەکە کالیبەرە گەورەکەی دیوارەکەی دابەش کرد.
  ناتاشا هەوڵیدا تەوقەی سوتانی خۆی ببەستێتەوە. کچەکە پێی وابوو کە ڕەنگە زۆیا کۆسمۆدێمیانسکایا بە شۆرتەکەیەوە لە سەرمادا بەدەوریدا ڕۆیشتبێت. لە فیلمێکی سۆڤیەتدا بوو کە بە کراسێک یان تەنانەت جۆرێک لە جل و بەرگی لەبەردا وێنا کرا. ئەمە بە تەنیا تەنها ڕێزلێنانێکە بۆ دووڕوویی. لە ڕاستیدا نازییەکان بۆ ئەوەی کچە دیلکراوەکە زیاتر زەلیل بکەن، ڕەنگە ڕووتیان کردبێتەوە. وە ڕەنگە سەربازە برسیەکانی ئەڵمانیا بیانویستبێت کچێکی جوان و کێشراو بە ڕووتی ببینن.
  کەواتە لە چیرۆکی ڕاستەقینەدا کچە پاڵەوانەکە نەیتوانی مەمکەکانی داپۆشێت، بۆیە دەستەکانی لە پشتیەوە بەسترابوو. بەڵام شەرم نەدەکرد و بە شانازییەوە سەیری دەکرد. ناتاشا باش دەیزانی کە ڕۆیشتن بە پێی ڕووت لەناو بەفردا چۆنە. ئەو خۆڕاگر بوو و زۆر حەزی دەکرد بە بنی ڕووتی دەست لە بەفرەکە بدات. ناتاشا حەزی لێی بوو و چێژی پێبەخشی. بەڵام ئەمە بۆ ئەو، کە لە ئێستاوە بەهۆی ساڵانی شەڕەوە ڕەق بووەتەوە. وە بۆ زۆیا گەنج و شارنشینەکان، ئەمە بە ڕواڵەت بە ئازارە. بنی پێیەکان هەست دەکەن خەڵوز دەسوتێنن.
  ناتاشا لە بێزاریدا سوتانی خۆی فڕێدایە لایەک و هاوار دەکات:
  - شەرم چەمکێکی بۆرژوازییە! ژنە سۆڤیەت لە هیچ ناترسێت و شەرم ناکات!
  کچەکە دیسانەوە دەستی کرد بە بزمار لێدان بە دۆشکە، یان باشتر بڵێین دۆشکەیەکی ژێر. کانزاکە گەرم بوو، ئاخر هندۆراس ناوچە گەرمەکانە، دەکرێت لە مانگی شوباتدا لەوێ زۆر گەرم بێت. پەنجەکانی ناتاشا گەرم دەبن. دەبێت هەموو شتێکمان پێ بدەین. ئەمڕۆ ٢٣ی شوباتە. ڕۆژی سوپای سۆڤیەت و ئەمەش پێویستی بە شەڕکردن بە هەموو تووڕەیییەکی ئارام و مەعقولەوە هەیە.
  ناتاشا پێنج کەسی دیکەی بە فیشەک بڕییەوە، و بە هەڵە ڕوومەتەکەی لەسەر پەنجەی گەرمی دۆشکە سووتاند. بێگومان ناخۆشە، تاڵە مووەکە ئاوساوە.
  ناتاشا سوێندی خوارد:
  - باشە خوایە بۆ ئەوەندە کێشەت بۆ من و وڵاتەکەم دروست کرد!
  تاڵە مووەکە خورانی... ڕوومەتی کچەکە شوێنێکی زۆر هەستیارە. کچەکە هەوڵیدا شتێکی سارد بدۆزێتەوە بۆ ئەوەی بیخاتە سەر تۆپە ئاوساوەکە. بەڵام هەوڵبدە شتێکی فێنک بدۆزیتەوە. لەم شارە گەرمەدا. جگە لەوەش کەش و هەوا ڕوون بوو و با لە باشوورەوە دەهاتە خوارەوە.
  بەڕوونی ناتاشا ئاسوودە نییە. ئۆڵۆمپیاد لە دووری دوورەوە نارنجۆکێک فڕێ دەدات، بەڵام دیسانەوە سەرکەوتوو نەبووە. وە سەربازانی زریان لە ئێستاوە لە ئاسماندا دەفڕن. ئۆتۆمبێلە ئەڵمانیەکان زرێپۆشێکی بەهێز و خێرایی بەرزیان هەیە.
  فڕۆکە جێتەکان بە شەپۆل دێن، و پێدەچێت شریتەکانی کەتان ببڕن.
  ناتاشا لەناو بۆشاییەکەدا خۆی شاردەوە. موشەکی پارچەپارچەبوون لە سەرەوە دەسووتێن. کچەکە هەستی کرد پارچە بەردی وردکراو لە سەرەوە بە دەرزی کەوتنە خوارەوە. ملی ڕووتی منی چەقاند. گۆی مەمکی جوانەکەش چەقۆی لێدرابوو.
  ناتاشا بە چرپە گوتی:
  - ئەمە مەساجێکە... بەڵام کۆرساج نییە!
  کچەکە هەستی کرد جەستەی خەریک بوو بە ئازارەوە دەست بکات بە خوران. لە ئێستاوە گەرمە و موشەکەکانی تەقینەوە گەرماکە زیاد دەکەن. وە ئایا ئەمە حەمامە؟
  ناتاشا حەمامە سروشتییەکەی ڕووسی لەبیر بوو، کە سوتەمەنی سپروسی تێدابوو. چۆن کچەکە ئەو کاتە لێیدرا.
  ئەمانە هەستێکی وەها نامۆ بوون.
  ناتاشا بۆ دڵخۆشکردنی خۆی گۆرانی وت:
  - خۆشەویستی و مردن! باش و خراپ! چی پیرۆزە، چی گوناهە! ئێمە قەدەرمان وایە تێبگەین!
  کچەکە هەستا، ئەم هەموو پیسی و پاشماوە گیربووەی لەرزاند.
  ناتاشا بە گریانیەوە گوتی:
  - ئای هیتلەر لەسەر هۆڕنەکان دەهێنیتەوە!
  وە کچە مەیجرەکە تەقینەوەیەکی ئاراستەی ئەو پیادە کرد کە هەوڵیان دەدا هەستن بۆ هێرشکردن. چەند چەکدارێک کە لە ڕێگەی هەڵمەتەکەوە وەرگیراون کەوتنە خوارەوە. ناتاشا دەموچاوە پیسەکەی سڕییەوە کە چاوەکانی چەقاند. جەنگاوەرەکە تفی کرد و خۆی بڕی.
  جارێکی تر لە دۆشکە تەقەی کرد و چەکدارەکان خەریکی خۆخزاندن بوون. هەروەها ئەنجێلیکای قژ سوور بە پێی ڕووتی نارنجۆکێکی فڕێدا. ئێستا بازێکی دا و لە فاشیستەکان دا. دەیان کەس کوژران.
  قژسوورەکە گۆرانی گوت:
  - لە جیهاندا زۆر چاکە هەیە، بەڵام بەفر داپۆشراوە!
  وە کچەکە بە چەکی ژێر دۆشکە تەقەی کرد، تەنها دەستی بەکارنەهێنا، بەڵکو پەنجە لێهاتووەکانی و پێی ڕووتی بەکارهێنا.
  ئەنجێلیکا بە وردی تەقەی کرد و هاوارێکی کرد:
  -لێدان! لێدان! گورزێکی تر! لێدانێکی تر و پاشان... جنۆکە بەهێزەکە، دیاری خودا، ئاپەرکاتێک دەدات!
  وە بە دەستەکانی کچەکە پارچە شووشەی فڕێدا. فاشیستەکانی سەرسام کرد و لە تویتێکدا نووسیویەتی؛
  - وە بۆ ئەوانەی نایانەوێت بە ئارامی بژین... ئێمە حەرا-کیرییان بۆ دەکەین!
  بەڕاستی ژاپۆنییەکان خۆیان نیشان دا. ئەم شەڕکەرە چاو تەسکانە. باشە چۆن دەتوانی هاراکیری بەو شێوەیە نەکەیت؟
  ئەنجێلیکا دوای ئەوەی کلیپی دۆشکەکەی دابەزاند، بە پەنجە ڕووتەکانی نارنجۆکەکەی هەڵگرت و فڕێیدایە سەر ساموراییەکە. دیارییەکیان وەرگرت، چەندین ژاپۆنی بڕبڕەی پشتیان وەرگرت و بە ئاراستەی جیاوازدا فڕین.
  ئەنجێلیکا زمانی دەرهێنا و بە گەمژەییەوە گوتی:
  - من جەنگاوەرێکی سوپەرم! وە دوژمن هایپەرەکەی کوشت!
  چینییەکان کە لەلایەن ژاپۆنییەکانەوە لە ناوچە دەستبەسەرداگیراوەکانی ئیمپراتۆریەتی ئاسمانییەوە وەرگیراون، چوونە شەڕەوە. جەنگاوەرەکانی چینی بێ ترس ڕۆیشتن و کچەکان کە دۆشکە لاوەکییەکانیان تەقاندبوو، ناچار بوون پاشەکشە بکەن.
  پارچەی پێی ڕووتی کانزای میرابێل لە گچکە و شووشە. کچەکانی تریش هەمان شتیان کرد. زۆر قورس بوو.
  شتورملێڤ دەرکەوت، ئامێرێکی بەهێزە و موشەک هەڵگری هەبوو. لێرەدا یەکێکە کە بڕیارە تۆ خراپ بکات - پێناچێت زۆر بێت.
  یەکەم تەقە ڕەشەبای لێهات... سڤێتلانا و ئەنجێلیکا و ئۆڵۆمپیاس بەهۆی شەپۆلی تەقینەوەکە فڕێدرانە سەرەوە، وەک کانیاوی نەهەنگێکی زەبەلاح. کچەکان چەند دە مەترێک فڕین و بە پێی ڕووتیان ڕاست لەناو ئاگرەکەدا کەوتنە ناو ئاگرەکەوە.
  کچەکان لەوێ بازیان دا و سووتاند و گۆرانییان دەوت. بنی ڕووتی خۆیان بەسەر خەڵوزەکاندا ڕشت.
  ئەنجێلیکا بە بێزارییەوە هێسکی کرد:
  - سەرەتا گاکە دەخرێتە ژێر تەقەمەنی، ئینجا دەبرژێنرێت! وە سەرەتا سوورکراینەوە، و پاشان لە ژێر تەقەمەنیدا!
  وە کچە کۆمسۆمۆڵەکە پێکەنی! بەڵام دواتر هەستی بە دڵتەنگی کرد. بیرم هاتەوە کە هاوڕێکەی بە دیل گیراوە. ئەڵمانییەکان جل و بەرگی کچە گەنجەکەیان لەبەر کرد و دەستیان کرد بە هێنانی ئاگر بۆ سنگی ڕووتی. ئازارێکی وەها ترسناک. کچەکە هاوار دەکرد، پێستی ناسکیشی سووت بوو. ئەمانە فاشیستەکانن کە کۆنەپەرست دەرچوون. تەنانەت پرسیاریان نەدەکرد، بەڵام سەرەڕای ئەوەش ئاگرێکیان لە ژێر پێی ڕووتی دیلەکەدا داگیرساند. ئەو ئەندامەی کۆمسۆمۆڵ، لە کۆتاییدا بەرگەی ئەو ئەشکەنجەیەی نەگرت و بەهۆی شۆکێکی پڕ لە ئازارەوە گیانی لەدەستدا.
  ئەنجێلیکا کە ئەمەی لەبیر بوو، بەسەر خەڵوزە گەرمەکاندا ڕژا. ئۆڵۆمپیاد لە پێش ئەوەوە بوو. ئەم کچە گوندە پێستی ڕەنگاوڕەنگە، و ناتوانیت بە مەشخەڵی فڕێدان وەریبگریت. بۆچی کچێکی سوپەرمان نەبێت؟ لە ئۆڵۆمپیاددا بازووکایەک دەبینرێت کە توێکڵێکی لەسەرە لەلایەن سەربازێکی کوژراوی ئەمریکییەوە دەخرێتە خوارەوە. بە پێی هەڵیدەگرێت و فڕێی دەداتە باوەشی خۆیەوە. وە بە هەموو هێزی خۆیەوە خۆی دەخاتە ناوەوە.
  توێکڵەکە دەفڕێت و بەر چینی زۆرەملێ دەدات. هاوار و نالەیەکی زۆر. بارستەیەک لە تەرمی مردووەکان. وە ئەندامەکانی جەستەی بڕاو.
  ئۆلیپیدا گۆرانییەکی کۆن و کۆنی وتەوە:
  - وە سامورایی فڕی بۆ سەر زەوی! لەژێر فشاری پۆڵا و ئاگر!
  دواجار کچەکان لە خەڵوزەکان ڕایانکرد. پێی ڕووت و بەڕێزیان بەدەستی هێنا.
  سڤێتلانا وەک ناسکترینیان، چەقۆی لێدا و بنی ڕووتی خۆی دەشۆرد، هەوڵی دەدا خورانەکەی کەم بکاتەوە.
  ئۆڵۆمپیاد کە لە سەرەتای منداڵییەوە بە پێی ڕووت لەناو بەفردا ڕادەکات، گرنگی بە شتێکی وەها بچووک نەدا.
  کچە پاڵەوانەکە گۆرانی وت:
  - تەنها بیهێنە بەرچاوت کە خۆمان خستە ناو شیری تازە... پاداشتەکەی شتێکی ڕاستەقینەیە!
  جەنگاوەرەکەش پارچە کاشییەکی شکاو و تەواو قورس بە پێی خۆی برد. بە پەنجەی ڕووت و کچانە بە توندی گرتبووی و بیخولاندەوە و بەرەو دوژمن هەڵیدا. سێ چینی بوونە قوربانی ئێستای مردن؛ سەریان چەقێندرا.
  ئەنجێلیکا بە نیگایەکی ڕازییەوە وتی و تەقەی لە دوژمن کرد:
  - ئێمە ئافرەتی فێنک و ساردین!
  سڤێتلانا بۆ ئەوەی کەمێک خورانی قاچەکانی سووتاو، یان باشتر بڵێین سووتاویان کەم بکاتەوە، گۆرانی گوت:
  - لە وڵاتی باوکمان ژن هەیە،
  بۆچی وەک گاڵتەیەک فڕۆکە لێدەخوڕن؟...
  بۆ ئەوان شەرەف لە ژیان بەنرخترە،
  بە ئاسانی دەتوانێت نەیارەکەی بکوژێت!
  
  ئەوان بۆ سەرکەوتن لەدایک بوون
  بۆ شکۆمەندکردنی ڕوس بۆ چەندین سەدە!
  ئاخر باپیرە گەورەکانمان -
  یەکسەر سوپایەکم بۆ کۆکردەوە!
  وە سڤێتلانا لە دۆشکەوە دەستی کرد بە خەوتن. وە زۆر بە وەستایانە ئەو کارەی کرد. بۆ ئەوەی هەمووان هەست بکەن کە ئەمە جەنگاوەرێکە لەلایەن خوداوە! ئەگەر لە خودای گەورەوە نەبێت، ئەوا لە مەریخەوە بە دڵنیاییەوە!
  ناتاشاش تەقەی کرد. لەگەڵ میرابێلا ناچار بوون پاشەکشە بکەن و کلیپەکانیان لە سەربازە مردووەکانی ئەمریکا هەڵگرت. کچەکان لەسەر پشتیان کەوتنە خوارەوە و بە پێیەکانیان تەقەیان لێکردەوە - بەو شێوەیە باشتریان کرد. وە بە وردی ئەو کارەیان کرد. تێکەڵەیەک لە سەربازانی چینی و ئەفریقا پێشڕەوییان کرد بۆ سەر کچەکان. وە جەنگاوەرەکان لێیان دا.
  ناتاشا گۆرانی وت:
  - جیهان تەختەی شەترەنج نییە...
  میرابێلا ئەم بڕگەیەی هەڵگرت و بەکرێگیراوانی زەرد و ڕەشی لەناوبرد.
  - وە ژمارەکان سفرێکی دەوری نین!
  ناتاشا بۆ ڕیزی بڕاوەکەی زەرد و ڕەش زیادی کرد:
  - خەمۆکی هێرش دەکاتە سەرمان!
  میرابێلا بە وردی ڕۆبن هود تەقەی کرد و چرپەی کرد:
  - وە ئەسپەکە بەپەلە دەچێتە ناو ئاگرەکەوە!
  کچەکان کە تەقەیان لێدەکردەوە، لە پشت کێڵگەی مینەکەوە پاشەکشەیان کرد. شەڕڤانانی چینی و ئەفریقی تووشی شتە باشەکان بوون. دەستیان کرد بە تەقینەوە، بازیان دا و لەیەکتریان دڕاند و بوو بە گێژاوێکی خوێناوی.
  لە دوورەوە چەندین تانکی پانتەر-٢ دەرکەوتن. تەقە دەکەن، و دەترسن لووتیان بخەنە ناوەوە. "شێر"-2 بەرەو پێشەوە دەڕوات و هەروەها ئاگریش تف دەکات. وە لێرەدا تانکی بڵێسە فڕێدەری ڕینۆیە، کە ڕژاوە، لەگەڵ کۆمەڵێک بڵێسە.
  بەڵام ترسناکترینیان "ستورملێڤ"ە. موشەکهاوێژەکەی بە تایبەتی خێرا نییە، بەڵام بە شێوەیەکی دۆزەخیی وێرانکەر و وێرانکەرە.
  ناتاشا بە چرپە دەڵێت:
  - ڕووسەکان، ڕووسەکان - چارەنووسێکی ئارام نییە! باشە بۆچی پێویستمان بە کێشەیە بۆ ئەوەی بەهێزتر بین؟
  بەڕاستی ئەوان دوور لە ڕووسیا شەڕ دەکەن. بەڵام ڕوونە کە وێرماخت کە ئەمریکای داگیرکردووە، دەگەڕێتەوە بۆ ئەوەی فشار بخاتە سەر یەکێتی سۆڤیەت. وە ئەمریکییەکان ئەوەندە شیرین و ئازیزن بۆ کچان.
  ناتاشا دیسان بزمار دەکاتەوە، پێدەچێت لێدانەکانی وا لە قووتە و سەرەکانی لە ژێر شۆفڵەکاندا بتەقێنن. کچەکە بە چەقۆیەک لە قاچی دەدرێت. بڕینێک لەسەر شانم دەئاوسێت. جوانەکە ئێسکێکی چەقاند و چرپەی کرد:
  - نەخێر، ئەوی وریا کاڵ نابێتەوە،
  ڕوخساری پەپوولەیەک، هەڵۆیەک...
  دەنگی گەل ڕوونە -
  چرپە مارەکە دەچەوسێنێتەوە!
  
  باوەڕم وایە هەموو جیهان لە خەو هەڵدەستێت،
  کۆتایی بە فاشیزم دێت...
  وە خۆر دەدرەوشێتەوە -
  ڕێگای ڕۆشنکردنەوەی کۆمۆنیزم!
  لەو ساتەدا ئۆڵۆمپیاس بە هەموو هێزی خۆیەوە نارنجۆکێکی بەرەو شتورملێڤ فڕێدا. وە کچە سۆڤیەتەکان دواجار بەختیان باش بوو. کەپڵە زرێپۆشەکە کەوتە دواوە، دیاری سۆڤیەت ڕاستەوخۆ فڕی بۆ ناو بەرمیلە پانەکە. بۆ چرکەیەک هەموو شتێک بەستوو بوو. و پاشان تەقیەوە. وەک ئەوە وابوو بۆمبێکی ئەتۆمی فڕێدرابێت. وە تانکەکانی ئەڵمانیا بە ئاراستەی جیاوازدا بڵاوبوونەوە.
  نازییەکان تۆرۆنتۆیان گرت و هێشتا توانیان لە پاییزدا لە باکوورەوە بچنە ناو ئەو خاکەی ئەمریکاوە.
  ئەمریکییەکان بە هێواشی بەڵام بە دڵنیاییەوە خۆیان دا. زۆرجار تەسلیم بوون و هەوڵیان دەدا پۆستەکانیان بگرن.
  بەڵام ئەڵمانییەکان هەم لەسەر وشکانی و هەم لە دەریادا لێیاندا.
  ئێستا لە کۆتاییەکانی پاییزدا ئەڵمانییەکان دەوری فیلادلفیایان داوە. سەرکەوتنێک لە دوای یەک سەرکەوتن بەدەست دەهێنن و وەک دۆزەخ هاوار دەکەن.
  گێردا و تیمی تانکەکەی وەک هەمیشە لە باشترین ئاستی خۆیاندان. وە ددانەکانی پێدەکەنێت، تانکی ئەمریکی دەشکێنێت، گۆرانی دەڵێت:
  - نینۆکی پڵنگ، هێزی پۆڵا،
  تەقینەوە...
  لە دوورەوە نازیزم دەبینین،
  لە ئەوروپای جەنگیزخانەوە!
  وە بە پەنجە ڕووتەکانیەوە فشار دەخاتە سەر جۆیستیکەکە. وە دیسانەوە تەقە لە ئەمریکییەکان دەکەن.
  پاشان شارلۆت تەقە دەکات و لێدانەکانی وردن. وە لە پشتیەوە ماگدا هات، لەگەڵ کریستینا.
  بۆیە فیلادلفیا کەوتە خوارەوە. ئەڵمانییەکان زیاتر پێشڕەوی دەکەن و تا زستان گەیشتوونەتە نیویۆرک. وە لەوێش لە دوژمنیان دا. وە بۆمب بە کێشی دە تەن لە فڕۆکەی TA-500ەوە فڕێ دەدرێت.
  ترومان، دوای ئەوەی ئەڵمانییەکان نیویۆرک و واشنتۆنیان گەمارۆدا، ئاشتی پێشکەش کرد. لە بەرامبەردا داوای تەسلیمبوونی بێ مەرج.
  هێرشکردنە سەر واشنتۆن لە مانگی یەکدا بەدوای خۆیدا هێنا. تانکە هەرەمییەکانی ئەڵمانیا شەڕیان کرد.
  لە ڕۆژی چوارەمی هێرشەکەدا، گاریسۆنەکە تەسلیم بوو. وە دوای پێنج ڕۆژ ئەمریکا تەسلیم بوو.
  بەم شێوەیە شەڕ لە ڕۆژئاوا کۆتایی هات... یان باشتر بڵێین نزیک بوو کۆتایی هات. ئەڵمانییەکان بەردەوام بوون لە پێشڕەوی تا هەموو ئەمریکای لاتینیان گرت...
  ئاگربەست لەگەڵ یەکێتی سۆڤیەت هێشتا لە کاردا بوو. ڕەیخی سێیەم غەنیمەتەکانی هەرس کرد و دابەشکاری نوێی پێکهێنا. ستالین هێشتا خەریکی گەڕاندنەوەی ئابووری وێرانبوو و کۆکردنەوەی هێزی بوو.
  لە بواری دروستکردنی تانکدا یەکێتی سۆڤیەت زۆر سەرکەوتوو نەبوو، تەنها ئۆتۆمبێلی T-54 و ژمارەیەکی کەمی تانکی IS-4 دروستکرد. بۆ ماوەیەکی زۆر نەدەکرا ئۆتۆمبێلێکی شایستە بەدەست بهێنرێت. وە لە ٢٠ی نیسانی ١٩٥٣ بە سود وەرگرتن لەو ڕاستییەی کە ستالین لە ٥ی ئازاردا مرد، هیتلەر جارێکی تر هێرشی کردە سەر یەکێتی سۆڤیەت. هەوڵێک درا بۆ بەدەستهێنانی هەژموونی جیهانی.
  بەبێ ستالین، سەربازانی سۆڤیەت تاڕادەیەک لاواز بەرەنگاری بوون. وە هێزەکان نایەکسان بوون. جگە لەوەش هەردوو ژاپۆن و تورکیە چوونە ناو شەڕەکەوە.
  دوای مانگێک تانکە هەرەمییەکانی ئەڵمانیا مۆسکۆیان گەمارۆدا و قەفقازیان گرت. وە دوای سێ مانگ ئێمە پێشتر لە ئۆرال بووین. بەداخەوە هێزەکان زۆر نایەکسانن. جگە لەوەش جیاوازی لە سەرکردایەتی یەکێتی سۆڤیەتدا هەیە.
  بەکورتی، دوای پێنج مانگ لە شەڕ، دواجار یەکێتی سۆڤیەت لەلایەن ڕەیخی سێیەم و ژاپۆنەوە داگیرکرا.
  پاشان وا دیار بوو دواجار مرۆڤایەتی یەکگرتوویی دۆزیوەتەوە. بەڵام دوو زلهێز لە جیهاندا هەن - ڕەیخی سێیەم و ژاپۆن. وە هیتلەر لە ٢٠ی نیسانی ١٩٥٦ شەڕێکی تر دەست پێدەکات. هێرش دەکاتە سەر ژاپۆن.
  وە کچان بەشداری شەڕەکە دەکەن. گێردا جادووگەرێکە هێرش دەکاتە سەر سامورایی.
  وە کچانی سوپای سوور. ناتاشا، ئەلێنکا، میرابێلا، ماریا، ئۆڵۆمپیاد، سڤێتلانا، ئۆگستینا، ئاورۆرا. وه هه روه ها. هەموو ئەم کچانە شتێکی هاوبەشیان هەیە - بە پێی ڕووت و بە بیکینی شەڕ دەکەن.
  وە زۆر کاریگەرانە ئەنجامی دەدەن. ژاپۆن دەچەوسێننەوە... لەژێر لێدانی باتۆنی ئەڵمانی و هاوپەیمانان، ساموراییەکان ڕادەکەن و پاشەکشە دەکەن.
  گێردا و شارلۆت پێکەوە لەسەر تانکێکی هەرەمی شەڕ دەکەن. کچەکان تەقە لە ژاپۆنییەکان دەکەن و ئۆتۆمبێلەکان دەشکێنن و گۆرانی دەڵێن:
  - ئێمە پاڵەوانی سوپەر، سوپەرین! وە هەموو بەگەکان لەت دەکەین!
  گێردا بە پەنجە ڕووتەکانی دوگمەی جۆیستیکەکەی داگرت و خۆی بە ئۆتۆمبێلە ژاپۆنییەکە کێشا و بە زەقییەوە وتی:
  - من جەنگاوەرێکم کۆمپیوتەرێکم لە سەرمدایە!
  شارلۆت هەروەها تەقەی کرد و ئۆتۆمبێلی ساموراییەکەی بڕییەوە و قیژاندی:
  - وە دەوروبەرم، با گەشاوەترین و فێنکترین بن!
  وە هەروەها چۆن زمانی خۆی نیشان دەدات!
  کچەکان ژاپۆن لەناو دەبەن... ساموراییەکان کۆلۆنی و کەشتی و تانکی لەدەست دەدەن.
  تەکنەلۆژیای ژاپۆنی بەراورد ناکرێ لەگەڵ تەکنەلۆژیای ئەڵمانی. وە نازییەکان سەربازیان زیاترە. بۆیە ئەوان بە شێوەیەکی تەواو سەرکەوتووانە پێشڕەوی دەکەن. وە ساموراییەکان جگە لە شادبوون و ددان ڕووتکردنەوە هیچی تر ناکەن. وردتر بڵێین دڵتەنگن، بەڵام هێشتا ددانەکانیان ڕووت کردووەتەوە.
  چەند مانگێک شەڕ و چین و هیندۆچین و خاکەکانی دیکە کۆنترۆڵکرانەوە. نازییەکان لە خودی ژاپۆنیش نیشتنەوە.
  لەوێ شەڕەکە دەستی پێکرد و نازییەکان چەکی ئەتۆمییان بەکارهێنا. وە ئەوەندە وێرانکاری و وێرانکاری.
  بەڵێ ساموراییەکان لە بەخت دەرچوون! کەوتنە ژێر یانەیەکی وا. کۆتایی تەواو!
  وە بەگشتی هەموو شتێک لەڕادەبەدەر کۆمیدی دەردەکەوێت.
  کچانی سۆڤیەت سامورایی دەخەنە سەر ئەژنۆ و ناچاریان دەکەن پێی ڕووتیان ماچ بکەن.
  جوانەکان بیریان دێتەوە کە چۆن نازییەکان بێهیوایان کردن. وە ئەمەش زۆر فێنک و سارد و سڕە.
  ئەلێنکا و ناتاشا گۆرانی دەڵێن:
  - لەناوبردن سۆزە، گرنگ نییە چ جۆرە دەسەڵاتێک بێت! دەسەڵات هەمیشە خوێنی خەڵکی تری خواردووەتەوە! باشە خۆشەویستی لە دڵدا حوکم دەکات!
  وە بە هەمان شێوە کە سامورایییان لێدا. وە لەگەڵ فشاردانان، و بە دۆشکە، هێڵەکە دەبڕن.
  بەڵام تۆکیۆ پێشتر کەوتبوو... شەڕەکە شەش مانگی خایاند و بە سەرکەوتنی وێرماخت کۆتایی هات.
  وە لە یەکەمی ژانویەی ١٩٥٧ ئەڵمانییەکان هێرشیان کردە سەر تورکیا و ئەویش شکستیان هێنا. دوای ئەوە هەموو وڵاتانی تری جیهان خرایە ناو ڕەیخی سێیەمەوە.
  پێکهێنانی ئیمپراتۆریەتێکی یەکگرتوو تەواو بوو. هەر لە ساڵی ١٩٤٧ ئەڵمانییەکان بەرەو بۆشایی ئاسمان فڕین و لە ساڵی ١٩٥٨ لە ٢٠ی نیساندا لەسەر مانگ نیشتنەوە. بەم شێوەیە سەردەمی فراوانبوونی بۆشایی ئاسمان دەستی پێکرد. هیتلەر لە ساڵی ١٩٥٩ کۆچی دوایی کرد، دوو ڕۆژ کەمتر بوو لە حەفتا ساڵەی لەدایکبوونی.
  ماوەیەکی کەم پێش ئەمە ڕیفراندۆمێک لەسەر دامەزراندنی دەسەڵاتی پاشایەتی ئەنجامدرا و فوهەر توانی میراتگرێک دیاری بکات. بوو بە یەکێک لەو کوڕە زۆرانەی هیتلەر کە لە ڕێگەی پیتاندنی دەستکردەوە بەدەستی هێنابوو.
  ڕژێمی فاشیستی دڕندە بوو، بەڵام ڕێکوپێکی بۆ سەر زەوی هێنا. وردە وردە خەڵکی زیاتر و زیاتر ڕەگەزنامەی ئیمپراتۆریەتەکەیان وەرگرت.
  زەوی بە پێی پلان و بە کەڵک وەرگرتن لە دەستکەوتەکانی زانست، وردە وردە کێشەی برسێتی و پەتا و بێکاری چارەسەر کرد.
  ڕێژەی لەدایکبوون کۆنترۆڵکرا و بە سەرکەوتوویی بەرەنگاربوونەوەی تاوانەکان کرا. لە ساڵی 1974 مرۆڤ بە فڕین بەرەو هەسارەی مەریخ. وە دوای ساڵێک بۆ ڤینۆس. لە ساڵی ١٩٧٩ بۆ عەطارد. لە ساڵی ١٩٨٠ بۆ مانگەکانی موشتەری. وە لە ساڵی ١٩٨٧ لەسەر دوورترین هەسارەی پلۆتۆ نیشتنەوە. گەڕان بەدوای بۆشایی ئاسماندا بەردەوام بوو.
  لە ساڵی ٢٠٠٠ ئیمپراتۆری ئەڵمانیا و تەواوی هەسارەی زەوی، فریدریشی سێیەم و کوڕی هیتلەر، ڕەگەزنامەی ڕەیخی سێیەمی بەخشییە هەموو مرۆڤەکانی سەر هەسارەی زەوی. وە یەکسانی فەرمی هەموو ڕەگەز و گەلان ڕاگەیەندرا.
  وە لە ساڵی ٢٠١٧ یەکەم گەشتی نێوان ئەستێرەکان بۆ جیهانەکانی تر دەستی پێکرد.
  لە ساڵی ٢٠١٩ فرێدریکی سێیەم تیرۆرکرا و فرانز بوو بە ئیمپراتۆری نوێ. دەسەڵاتی ئەو کورت بوو. دوای دوو ساڵ کودەتایەکی سەربازی ڕوویدا و دواجار شانشینی هیتلەر ڕووخا. وە کۆمارییەکان هاتنە سەر دەسەڵات.
  بوژانەوەی دیموکراسی و سیستەمی فرە حزبی ڕاگەیەندرا. نازیزم وردە وردە لەناوچوو.
  ساڵی ٢٠٣٠ داوای هەڵبژاردنی ڕێکخەری باڵای دەسەڵاتی مرۆیی کرد. ئەوە ئەلێنکا بوو، جادووگەرێکی جەنگاوەر بوو کە پێشتر تەمەنی لە سەرووی سەد ساڵەوە بوو. بەڵام کچەکە بە هیچ شێوەیەک تەمەنی نەبووە و بە تێپەڕبوونی ساڵان هیچ گۆڕانکارییەکی بەسەردا نەهاتووە. هەمیشە ماسولکەدار و گەنج، تازە و جوان.
  فەرمانی لەناوبردنی هەموو شوێنەوارەکانی ئەدۆلف هیتلەر و سووتاندنی وێنەکانی دەرکرد.
  دوای ئەوە ئەلێنکا بەردەوام بوو لە فراوانبوونی بۆ بۆشایی ئاسمان... لە ماوەی سەد ساڵدا خەڵک لە نیوەی گەلەئەستێرەکەدا نیشتەجێ بوون.
  پاشان شەڕێک لەگەڵ شارستانیەتێکی هەناسەدانی فلۆراید سەریهەڵدا. بەڵام بە هیچ شێوەیەک ئەوەندە ترسناک نییە. زەمینییەکان کە خاوەنی تەکنەلۆژیای پێشکەوتووتر بوون، سەرکەوتنیان بەدەستهێنا.
  وە دوای یەک دوو سەدە، تەواوی گەلەئەستێرەکە بوو بە مرۆڤ و چەندین گەلەئەستێرەی دراوسێ.
  ئێستاش سەد ساڵی تر، و ڕێگەیەکیان دۆزیەوە بۆ گەشتکردن بەناو کاتدا. وە مرۆڤەکان لە ڕابردوویان دەربهێنن پێش ئەوەی بمرن. وە دواتر بە بایۆمۆدێل بیانگۆڕە.
  بۆیە هیتلەر پێش مردنی دەرهێنرا و گواسترایەوە بۆ داهاتوو. لەوێدا دادگاییکردنی گەورەترین دیکتاتۆری هەموو سەردەم و گەلان ڕوویدا. بڕیاریاندا بە تاوانی قێزەون تاوانبار بکرێت و سزای ملیارێک ساڵ زیندانی بەسەردا بسەپێنرێت، بەو پێیەی سزای لەسێدارەدان لە سەروو شارستانییەتێکی مرۆڤانەدا بوونی نییە.
  هیتلەر گەنج بووەوە و بوو بە کوڕێکی نزیکەی سێزدە ساڵان و ڕەوانەی کۆلۆنییەک کرا کە تاوانبارانی دیکەی نازی کە ئەوانیش بوون بە منداڵ، لەوێ زیندانی کران.
  لەوێ خوێندنیان دەکرد، کاریان دەکرد، لە پشت مێزی دادگا دەژیان.
  ئەوانەی ڕەفتارێکی باشیان دەکرد، مەرجی ئاسانتریان پێدەدرا: بۆ گەشت و سەیران دەبردران و ژەمێکی نایابیان پێدەدرا. ژیان بۆ زیندانییە گەنجەکان باش بوو: شانە جیاوازەکان بە کامێرای کێشکردن، حەمام و کۆمپیوتەر، هۆڵی وەرزش و کات بەسەربردن.
  ڕاستە، کاتێکی بەتاڵی کەم بوو و دەبوو لە ڕووی جەستەییەوە کار بکەم - چارەسەری پیشەیی بۆ تاوانباران. بەڵام ئەمە لە جەستەی گەنجدا ترسناک نییە.
  ئەدۆلف هیتلەر کوڕ بووە و گەورە نەبووە. بەڵام لە هەمان کاتدا لە ڕووی جەستەییەوە تەندروست بووم، هەستم بە گەورەیی دەکرد، مێزێکی نایابم هەبوو. هەروەها زیندانییەکان مافی مرۆڤیان هەیە.
  ناوبەناو بۆ ڕەفتارێکی باش، فوهرەری پێشوو بە کەشتی ئەستێرەیی دەبردرا و ڕێگەی پێدەدرا سەردانی جیهانەکانی دیکە بکات.
  بە تێپەڕبوونی کات چارەسەری پیشەیی کەمی کرد و کاتەکانی خۆشی و یاریکردن زیادی کرد.
  سەدەکان تێپەڕین. مرۆڤایەتی لە هەموو گەردووندا بڵاوبووەتەوە. و بەم شێوەیە، لە کۆتاییدا، لێبوردنێک بەدوای خۆیدا هێنا و فوهەر ئازاد کرا. بە هیچ شێوەیەک ئازاری نەچێشت، بە پێچەوانەی قوربانییە زۆرەکانیەوە. شەڕێکی گەورەی نوێ تازە دەستی پێکردبوو بە شارستانیەتێکی پەپوولە لە گەردوونێکی ترەوە و فوهرەری پێشوو خۆبەخشانە بەشداری لە سوپاکەدا کرد. وە فەرماندەکەی گێردای دڵڕفێن بوو، کە وەک هەموو دانیشتوانی ئیمپراتۆریەتی مرۆڤ و گشتگیر، نەمر و بۆ هەمیشە گەنج بوو.
  
  
  سکرتێری گشتی شێلێپین
  مێژوو کەمێک گۆڕاوە و هەوڵی تیرۆرکردنی لیۆنید ئیلیچ برێژنێڤ لە ساڵی ١٩٦٥ ڕوویدا، و سەرکەوتوو بوو. شێلێپین سەرۆکی گەنجی کەی جی بی بوو بە سکرتێری گشتی. بۆ ئێستا کۆسیگین وەک سەرۆک وەزیران مایەوە. شێلێپین دەستی کرد بە توندکردنەوەی پیچەکان و دانانی شتەکان بە ڕێکوپێکی. ڕۆژی دەوام درێژکرایەوە، سزای توندتریش خرایە بواری جێبەجێکردنەوە، لەوانە زیندان بەهۆی دواکەوتن لە کار و پابەندنەبوون بە ستانداردەکانی کار.
  ستالین چاککرایەوە و کولتوری کەسایەتی گەڕێنرایەوە. وە زۆر نموونەی تری توندکردنەوەی پیچەکان. شەڕی سەرخۆشی، و چاکسازی کۆسیگین.
  وە دواتر چاکسازی لە نرخەکاندا.
  یەکێتی سۆڤیەت لە سەردەمی برێژنێڤدا تەنانەت خێراتر لە مێژووی ڕاستەقینە گەشەی کرد و شێلێپین کە توخمەکانی ئابووری بازاڕ و قامچی توندی ستالینی تێکەڵ کرد، ئەنجامێکی بەرچاوی بەدەستهێنا. جگە لەوەش، شێلێپین بە لەبەرچاوگرتنی دابەزینی ڕێژەی لەدایکبوون، باجی توندی لەسەر بەکالۆریۆس و خێزانە بێ منداڵەکان و ئەو خێزانانەی کە یەک منداڵیان هەیە، خستەڕوو. لەباربردنی منداڵ قەدەغە کرا و بە کردەوە دەرمانی بەرگری لە دووگیانی نەفرۆشرا.
  سوودی منداڵان زیادی کردووە.
  هەروەها ئەمەش بووە هۆی بەرزبوونەوەی ڕێژەی لەدایکبوون، بەتایبەتی لە ناوچەکانی ڕووسیای یەکێتی سۆڤیەت. گەشەی دانیشتووان زۆر زیاتر بوو لە مێژووی ڕاستەقینە.
  هەروەها شێلێپین توانای سەربازی خۆی زیاد کرد و لە هێزی ئەتۆمی و لە چەکی ئاساییشدا ئەمریکای تێپەڕاند. وە ڤێتنامیش هەبوو... دەسەڵاتی ئەمریکا لە جیهاندا کەوتە خوارەوە، و کێشەی گەورە لەناو وڵاتەکەدا هەبوو.
  سیاسەتی détente دەستی پێکرد... لەگەڵ گەشەکردنی خێراتری ئابووری لە یەکێتی سۆڤیەتدا بوو. ئیدارە سەختەکەی شێلێپین ئەنجامێکی باشتری لە شێوازە سستەکەی برێژنێڤ بەدەستهێنا. وە ژمارەی دانیشتووان خێراتر گەشەی کرد...
  یەکێتی سۆڤیەت زیاتر هاتە ناو ئەفریقا و لە ساڵی ١٩٧٩ هێزی سەربازی ڕەوانەی ئەفغانستان کرد.
  وە ئۆڵۆمپیادی مۆسکۆ لە ساڵی ١٩٨٠ سەرکەوتنێکی گەورە بوو! زیاتر لە سەد و پەنجا ئۆڵۆمپیای سۆڤیەت خەڵاتی زێڕیان پێبەخشرا.
  و پاشان سوپای سۆڤیەت هێرشی کردە سەر، و ئێرانیش، کە خومەنی دەستی بەسەر دەسەڵاتدا گرت.
  تاڕادەیەک خێرا ئێرانییەکانیان شکست پێهێنا، بەڵام هەندێک زیانیان بەرکەوت.
  بەشێک لە ئێران بوو بە بەشێک لە یەکێتی سۆڤیەت. لەو شوێنەی کە ئازەربایجانییە نەتەوەییەکان دەژیا، پەیوەندییان بە ئازەربایجانەوە کرد. تورکمانستان بەشێکی وەرگرت و کورد دوای ڕیفراندۆم بوو بە کۆماری سۆسیالیستی سۆڤیەت.
  یەکێتی سۆڤیەت بۆ یەکەمجار لە دوای ساڵی ١٩٤٥ەوە سنوورەکانی فراوانتر کرد. بەشێک لە ئێران بوو بە عێراقی و سەدام حوسێنیش پەیوەندی بە پەیمانی وارشۆوە کرد.
  پاشان باکووری ئەفغانستان لەگەڵ ئۆزبەک و تاجیکەکان چوونە ناو یەکێتی سۆڤیەت.
  پاشان شەڕێک لەگەڵ پاکستان - یەکێتی سۆڤیەت و هیندستان ڕوویدا. خاکێکی گەورە دەستی بەسەردا گیرا.
  چەند ساڵێک دواتر ڕیفراندۆم ئەنجامدرا و پاکستان و هەروەها باشووری ئێران و ئەفغانستان بوونە بەشێک لە یەکێتی سۆڤیەت.
  شەڕی ناوخۆ لە یوگۆسلاڤیا سەریهەڵدا و هەروەها لەلایەن سەربازانی سۆڤیەت داگیرکرا، پاشان ئەلبانیا. دوای ئەوەش ئەم وڵاتانەش چوونە ناو پەیمانی وارشۆوە.
  ئەمریکا لە قەیراندا بوو، بە تایبەت لە سەردەمی ڕیگان. نائارامی جەماوەری لە نێوان ڕەشپێستەکان و خەڵکی تری ڕەنگاوڕەنگدا ڕوویدا. ئابووری زیاتر دابەزی.
  لە ساڵی ١٩٧٧دا یەکێتی سۆڤیەت دەستوورێکی نوێی پەسەند کرد کە فۆڕمی حکومەت کە بە پۆستی سەرۆکی یەکێتی سۆڤیەت نوێنەرایەتی دەکرا، زیاتر تاکڕەوتر کرد. وە جیابوونەوەی کۆمارەکان لە یەکێتی قەدەغەیە.
  وە لە ساڵی ١٩٨٨ یەکەم هەڵبژاردنی سەرۆکایەتی لە مێژووی ئیمپراتۆریەتی سۆڤیەتدا ئەنجامدرا!
  بێگومان شێلێپین سەرکەوتنی بەدەستهێنا... نزیکەی لەسەدا گۆڵی تۆمارکرد. یەکێتی سۆڤیەت گەیشتە لوتکەی گەشەسەندن. لە ساڵی ١٩٩٠ سەربازانی عێراق کوێت، سعودیە، برونێی، ئیماراتی یەکگرتووی عەرەبی، عومانیان گرت...
  نرخی نەوت بەشێوەیەکی بەرچاو بەرزبووەتەوە...
  قەیران لە ئەمریکا خراپتر بووە. سەرۆکی نوێ بوش بە شێوەیەکی ڕستەیی لە ژێر لێدانی چارەنووسدا دەلەرزی. ڕەشپێستەکان یاخی بوون... وە دوای هەڵبژاردنی بیل کلینتۆن لە ساڵی ١٩٩٢، ئەمریکا بە تەواوی دابەش بوو...
  لەوێ شەڕی ناوخۆ و کۆمەڵکوژی دەستی پێکرد.
  لە ساڵی ١٩٩٣ شێلێپین جارێکی دیکە لە هەڵبژاردنی سەرۆکایەتی یەکێتی سۆڤیەتدا سەرکەوتنی بەدەستهێنا.
  لە ساڵی ١٩٩٥ سەربازانی سۆڤیەت ئەلاسکایان داگیرکرد و دوای مانگێک لەوێ ڕیفراندۆمێکیان ئەنجامدا سەبارەت بە پەیوەستبوون بە یەکێتی سۆڤیەت...
  بەم شێوەیە خەونێکی دیکە هاتەدی - گەڕانەوەی ئەلاسکا، بێگومان، بە گەمژەیی فرۆشرا، بۆ ڕووسیا.
  پێدەچوو هەموو شتێک بەپێی پلان دەڕوات... لە ساڵی ١٩٩٧ سەربازانی سۆڤیەت فینلاندیان داگیرکرد و لەوێ ڕیفراندۆمێکیان ئەنجامدا سەبارەت بە بەشداریکردن لە یەکێتی سۆڤیەتدا. بەم شێوەیە کۆمارێکی تری سۆڤیەت ڕێکخرا.
  هەرچەندە بێ ئەدەبی بوو!
  پاشان هێشتا شەڕەکان لە سعودیە هەبوون کاتێک یاخیبوونێکی ئیسلامی سەریهەڵدا، بەڵام بە خێرایی سەرکوت کران.
  لە ساڵی ١٩٩٨ شێلێپین بۆ خولی سێیەم هەڵبژێردرا.
  یەکێتی سۆڤیەت هێرشی کردە سەر تورکیا، بە تایبەت لەو کاتەوەی ناتۆ ڕووخا. وە ئەویشی زیاد کرد بۆ تیمەکەی.
  لە ساڵی ٢٠٠٠دا، دواجار شێلێپین ژیانێکی درێژ و پڕ لە ڕووداوی ژیا، بۆ ماوەی ٣٥ ساڵ فەرمانڕەوایی یەکێتی سۆڤیەت کرد - لە ئەنجامی پێشووی ستالین بردەوە و مرد.
  سیستەمی دەسەڵات تا ڕادەیەک سەقامگیر و پاوانخوازانە بوو. جێگری سەرۆک دەسەڵاتەکانی بە میرات گرت تا هەڵبژاردنی نوێ. وە بوو بە جێنادی زیوگانۆڤ. کێ پیشەیەکی باشی ڕەقەکاڵای دروست کرد.
  یەکێتی سۆڤیەت بۆ ماوەیەک دەستبەسەرداگرتنی ئەنجام نەدا... دوای قەیرانەکە، ئەوروپا خۆی چووە ناو CMEA و پەیمانی وارشۆ.
  بەڵام پەیوەندییەکان لەگەڵ چین خراپتر بووە. ڕکابەرییەکە بەهێزتر بوو.
  لە خودی یەکێتی سۆڤیەتدا، بەهۆی سیاسەتی دیمۆگرافییەوە، ڕێژەی لەدایکبوون زۆر بەرز مایەوە. بەڵام ئەمەش بووە هۆی زیادبوونی ژمارەی دانیشتووان و کەمیی خۆراک.
  ئابووری پلان بۆ داڕێژراو لە ئێستاوە بەردەوام لە کورتهێناندا بوو. وە هەرچەندە لە پیشەسازیدا پەرەپێدانی تەکنەلۆژیا و دروستکردنی کارگەی نوێ بووە هۆی ئەوەی بتوانرێت بە جۆرێک لە جۆرەکان بەرەنگاربوونەوەی کەمیی کاڵاکان ببنەوە، بەڵام لە کشتوکاڵدا زۆر قورسترە قەبارە زیاد بکرێت بە بەکارهێنانی شێوازی زۆرەملێ و تراکتۆر. باشترکردنی کشتوکاڵ ئەوەندە ئاسان نییە.
  لە هەڵبژاردنەکانی ساڵی ٢٠٠٣دا زیوگانۆڤ بە زیاتر لە سەدا نەوەد و نۆ هەڵبژێردرا. بەڵام هەندێک کێشە هەبوو... بەتایبەتی لەگەڵ خواردن.
  وە هیچ شوێنێک نییە بۆ کڕینی - ئەوروپا بووەتە سۆسیالیستی، ئەمریکا لە شەڕی ناوخۆدا گیرۆدە بووە. لە بەرازیل و ئەرجەنتین زۆر شت بەدەست ناهێنیت. بێگومان کێشە هەیە.
  یەکێتی سۆڤیەت خۆی لە قەیرانێکی بچووکی خۆراکدا بینیەوە. کە زۆری نەخایاند بوو بە درێژخایەن، بەڵام لە ساڵی ٢٠٠٨دا زیوگانۆڤ جارێکی دیکە وەک سەرۆک هەڵبژێردرا. هەڵوێستی دیکتاتۆر جێگیر دەرچوو. بەڵام کەمیی خۆراک زیاتر توندتر بوو... لە ساڵی ٢٠١١دا یارمەتی منداڵان لە یەکێتی سۆڤیەت کەمکرایەوە و دووبارە لەباربردنی منداڵ بە یاسایی کرا.
  ئەوان دەستیان کرد بە شەڕ دژی ڕێژەی زۆر بەرزی لەدایکبوون، بەتایبەتی لە ناوچە موسڵمانەکانی یەکێتی سۆڤیەت. لە هەمان کاتدا ئامێری سەربازی سۆڤیەت لە ئەفریقا شەڕی دەکرد و ئیمپراتۆریەتی ئاسمانی لە هیندۆچین پاڵ دەنا. لە ساڵی ٢٠١٣دا زیوگانۆڤ دووبارە هەڵبژێردرایەوە.
  بەڵام ئەمجارە ڕێژەکە کەمێک کەمتر بوو. لەناو یەکێتی سۆڤیەتدا خواستی دیموکراسی چڕتر بووەوە. خەڵک ئازادی زیاتری دەویست. زیوگانۆڤ پێشنیاری کرد:
  - با ڕێگە بە یەک دوو یاری بدەین!
  وە دوو کەسی تر کە لە ڕاستیدا تۆمارکراون: LDPSS و SDPSS. دەستیان کرد بە یاریکردن بە ڕواڵەتی دیموکراسی. زیوگانۆڤ کەمێک ئازادی زیاتری بە میدیاکان دا.
  لە هەڵبژاردنەکانی ساڵی ٢٠١٨دا دوو کاندید دژی زیوگانۆڤ شەڕیان کرد، ئەوانیش کسێنیا سۆبچاک و ڤلادیمێر ژیرینۆڤسکی بوون. بۆ یەکەمجار هەڵبژاردن لەسەر بنەمای ئەڵتەرناتیڤ بەڕێوەچوو. وە بە شێوەیەکی چاوەڕواننەکراو، زیوگانۆڤ بە تەسکییەوە بە کسێنیا سۆبچاکی گەنج دۆڕا - کە لەسەدا بیست و نۆی دەنگەکانی بەدەستهێنا - نزیک بوو لە ناچارکردنی خولی دووەم.
  دوای ئەوە هەمووان قەناعەتیان پێکرا کە لە یەکێتی سۆڤیەتدا دیموکراسی هەیە. کچانی ڕووت و فیلمی ئەکشنی خوێناوی لەسەر شاشەی تەلەفزیۆن دەرکەوتن.
  لە سیاسەتی دەرەوەدا، پەیوەندییەکان لەگەڵ تاکە ڕکابەری ڕاستەقینەی یەکێتی سۆڤیەت، چین، خراپتر بوو. بۆچی دوو باڵندە ناتوانن لەسەر یەک هەسارە پێکەوە بژین؟
  ئەمریکا لە دابەزینێکی قووڵدایە و ناتوانێت ڕۆڵێکی بەرچاو بگێڕێت. وە ئەلاسکا سۆڤیەتییە. هەموو شتێک ئەوەندە هەڵپەسێردراوە...
  یەکێتی سۆڤیەت هێشتا لە کەمیی و قەیرانی خۆراکدایە، هەرچەندە کۆمپلێکسی سەربازی-پیشەسازی زۆر بە باشی کاردەکات.
  ئێستاش، لە ساڵی ٢٠٢٣، هەڵبژاردنی نوێی سەرۆکایەتی لە ڕووسیا بەڕێوەدەچێت... لەوەش دیموکراسیتر، و بە شێوەیەکی چاوەڕواننەکراو سەردەکەوێت... لەلایەن سێرگی کۆڤالێڤ پاڵەوانی جیهانی بۆکسێنەوە. بەڵام ئەوە چیرۆکێکی ترە!
  
  
  
  
  
  
  زیوگانۆڤ - سەرۆکی ڕووسیا
  لە یەکێک لە پێشهاتە ئەڵتەرناتیڤەکانی مێژوودا، لە هەڵبژاردنەکانی ساڵی ١٩٩٦دا، پلەی سێیەم لەلایەن لێبێدەوە نەبوو، بەڵکو لەلایەن ڤلادیمێر ژیرینۆڤسکیەوە بوو. باشە، لە بنەڕەتدا، لە چیرۆکی ڕاستەقینەدا، ئەوە بوو کە هەمووان چاوەڕێیان دەکرد.
  کێ بیری لەوە دەکردەوە، دوای شکستی پارتی دیموکراتی کوردستان بە سەرۆکایەتیی لێبێد لە هەڵبژاردنی پەرلەمانیدا، کە ئەو لە هەڵبژاردنی سەرۆکایەتی ڕووسیادا ئاستێکی هێندە بەهێزی هەبێت؟ بەڵام ژیرینۆڤسکی هێشتا لە بارودۆخی کێبڕکێی تونددا لەو کاتەدا پلەی دووەمی بەدەستهێنا و لانیکەم لەسەدا دە بوو. کەواتە... لە هەر سەرکەوتن و شکستێکدا توخمێکی هەل و بەخت هەیە.
  وەک سەرکەوتنی زێلێنسکی لە ئۆکرانیا و لوکاشینکۆ لە بیلاڕووس و پوتین لە ڕووسیا. هەر وەک سەرکەوتنی خودی ژیرینۆڤسکی لە ساڵی ١٩٩٣.
  بەڵام دواتر شتەکان بۆ قوو خراپتر بوون. جگە لەوەش، ژیرینۆڤسکی لە دیبەیتەکانی تەلەفزیۆنیدا بە توندی قسەی کرد، و هەڕەشەی هەڵواسینی یێڵتسینی کرد، و وتی کە دوما تەنها گوێڕایەڵی ئەو دەبێت. وە زۆر بە باشی خۆی بەراورد کرد لەگەڵ هیتلەر - دەستکەوتەکانی ئەم دیکتاتۆرە گەورەیەی وەبیرهێنایەوە!
  چۆن لە ماوەی حەوت ساڵدا ئابووری دوو هێندە و نیو گەشەی کرد و بێکاری نەما و ڕێژەی لەدایک بوون یەک هێندە و نیو زیادی کرد. تاوان سێ هێندە کەمی کردووە. وە لە سەردەمی ژیرینۆڤسکیدا وا دەبێت! سەبارەت بە هەموو شتێکی تر، ژیرینۆڤسکی جینۆساید ڕێکناخات و لەگەڵ ئەمریکا شەڕ ناکات! وە چەکی ئەتۆمی لە هەر دەستدرێژییەک دەتپارێزێت!
  هەموو ئەمانە کۆکرانەوە و ژیرینۆڤسکی لەسەدا پانزە گۆڵی تۆمارکرد و بە جیاوازییەکی زۆر پلەی سێیەمی بەدەستهێنا.
  وە لە ڕیزەکانی یێڵتسیندا ترس و دڵەڕاوکێ هەبوو: ئەوان بە هەڵە حیسابیان کردبوو. چی بکەین؟ هەوڵیان دا ژیرینۆڤسکی بگەیەننە یانەکەیان. بەڵام کۆمۆنیستەکان بەڵێنی زۆر زیاتریان بە ڤلادیمێر ڤۆڵفۆڤیچ دا: بۆ ئەو بە شێوەیەکی شەخسی پۆستی سکرتێری ئەنجومەنی ئاسایش و یاریدەدەری سەرۆک لە پرسە سەربازییەکان و پێنج پۆستی دیکە لە حکومەتدا. لەوانەش وەزیری دەرەوە بۆ میترۆفانۆڤ، و پۆستی وەزیری ناوخۆ بۆ ئەبالتسێڤ.
  بێگومان یێڵتسین نەیدەتوانی بەڵێنی ئەوەندە بدات. پۆستی زۆر پێشتر پارەی بۆ دراوە.
  تەنها لێبێد کە پلەی پێنجەمی بەدەستهێنا، توانی بانگهێشتی تیپی یێڵسین بکرێت، بەڵام یاڤلینسکی دژی هەردوو کاندیدەکەی سەرۆکایەتی بوو.
  و پاشان یێڵتسین بەهۆی باری زۆری نائارامی سۆزدارییەوە تووشی جەڵتەی دڵ بوو. هیچ هێزێک نییە بۆ هەستانەوە و ئەنجامدانی شۆڕش.
  بە کورتی زیوگانۆڤ لە قۆناغی دووەمدا سەرکەوتنی بەدەستهێنا و گۆڕانی دەسەڵاتیش ڕوویدا. وە دەستبەکاربوونی هاوکات بوو لەگەڵ هێرشکردنە سەر پایتەختی کۆمارەکە، گرۆزنی، لەلایەن چیچانەکانەوە.
  بەڵام چەکدارەکان گیریان خواردبوو. بەشێکی زۆری لە کاتی هێرشکردنە سەر گرۆزنیدا لەناوچوون. دوای ئەوە چەکدارەکان بە سەرۆکایەتی یانداربیڤ دیسانەوە داوای ڕەحمیان کرد. بەڵام ژیرینۆڤسکی پێداگری لەسەر درێژەدان بە شەڕەکە کرد. وە زیوگانۆڤ ئەمەی پەسەند کرد. شەڕی گەریلا بۆ چەند ساڵێک بەردەوام بوو، بەڵام دواتر تیرۆریستان وردە وردە کۆتاییان هات. لە ڕووسیا لە سەردەمی کۆمۆنیستەکاندا، هەڵکشان دەستی پێکرد، ئابووری دەستی بە گەشەسەندنی خێرا کرد.
  تێکەڵکردنی شێوازە پلان بۆ داڕێژراوەکان و توخمەکانی بازاڕ ئەنجامێکی سەرنجڕاکێشی بەدەستهێنا. وە ئابووری بە خێرایی گەشەی کرد. زیوگانۆڤ بە ئاسانی بۆ خولی داهاتوو هەڵبژێردرا، دواتر دەستوورەکەی هەموارکردەوە، کە ڕێگەی پێدا ژمارەیەکی بێسنوور خۆی بۆ پۆستی سەرۆکایەتی ئەمریکا کاندید بکات. ئەمەیە کە لە ڕیفراندۆمدا چەسپێندرا. وە لە ساڵی ٢٠٠٤ ژیرینۆڤسکی دەستگیرکرا، و پارتەکەی قەدەغە کرا. زیوگانۆڤ مامەڵەی لەگەڵ نەیارانی سیاسی خۆی دەکرد. پەیوەندییەکان لەگەڵ ڕۆژئاوا تەواو گرژن. وە لە ساڵی ٢٠١٤دا ڕووسیا دەستی بەسەر کریمیاشدا گرت. لە ئەنجامدا جەنگی سارد دەستی پێکردەوە . وە ڕووسیاش کەوتە ژێر سزاکانەوە. بەڵام زیوگانۆڤ باشووری ڕۆژهەڵاتی ئۆکرانیای خستە ناو ڕووسیاشەوە. و ئیمپراتۆریەتەکەی فراوانتر کرد. هەر ئەمەش بووە هۆی پێکدادانەکان. دوای ئەوەی ترەمپ هاتە سەر دەسەڵات، دۆخەکە ئاڵۆزتر بوو. ڕووسیا شەڕی لە سووریا کردووە و بنکەیەکی لە ڤەنزوێلا دامەزراندووە. دۆخەکە لە لێواری شەڕی ئەتۆمیدا بوو. پاشان ڕۆژئاوا بژاردەی ڕووخاندنی کۆمۆنیستەکانی لە دەسەڵات پێشکەش کرد.
  بەڵام تەنها لابردنی زیوگانۆڤ سوودێکی کەمی هەیە. پێویستە پیاوەکەت بخەیتە ناویەوە. وە دواتر ناتاشا سۆکۆلۆڤا کاندید کرا بۆ هەڵبژاردنی سەرۆکایەتی ٢٠٢٠!
  ناتاشا سۆکۆلۆڤسکایا ئەو جۆرە کچەیە کە دەتوانێت شکست بە هەر ڕکابەرێک بهێنێت. وە هەرگیز وازناهێنێت. کە هەندێک پیرە پیاو زیوگانۆڤ دژی ئەوە. کە بە ڕوونی نەخۆشە و بیست و پێنج ساڵە هەمان قسە دەکات.
  وە لێرەدا فیتنەیەک هەیە. جگە لەوەش ناتاشا چل ساڵ لە زیوگانۆڤ بچووکترە و زۆر جوانە!
  وە ئابووری ڕووسیا دیسان تووشی قەیران بووە و کاڵایەکی زۆر ناپێویست بەرهەم دەهێنرێت. هەروەها ناتاشا پاڵەوانێکی فیدراسیۆنی ڕووسیایە، وەک جەنگاوەرێک. بێگومان ئەو دەتوانێت کێبڕکێ لەگەڵ دیکتاتۆرە پیر و نەخۆش و بێزارکەرەکەدا بکات. جگە لەوەش زیوگانۆڤ زۆر کۆنەپەرست بوو و بازرگانانی تایبەتی پەستاندەوە، بەجۆرێک کەمیی زۆر شت هەبوو. بە تایبەت کاتێک بازرگانی تایبەت سەرکوت کرا. تەنانەت کەرە و سابونیش دەگمەن بوو و کووپنەکانی زۆرێک لە بەرهەمەکان دووبارە دەرکەوتنەوە. لەگەڵ گەورەبوونی تەمەنی زیوگانۆڤ، تادێت دەبێتە دوژمنێکی سەرسەختی سەرمایەداری.
  وە داوای سۆسیالیزمی زیاتری کرد!
  ناتاشا سۆکۆلۆڤسکایا بەڵێنی دا کە زۆری کاڵاکان بە نرخێکی کەم و کێبڕکێ و موڵکی تایبەت بگەڕێنێتەوە. وە بە گشتی دیموکراسی ڕاستەقینە بگەڕێننەوە، بە گواستنەوەی بووکەڵەکەشەوە! باشە خەڵک کە بێزار بوو لە نەبوونی ستەمی سانسۆر، کە لەلایەن میدیاکانەوە کۆنترۆڵکرابوو، بە توندی پشتگیری هەموو ئەمانەیان دەکرد. وە ناتاشا بە ئاسانی دوو ملیۆن واژۆی کۆکردەوە! ئەو کچە بە دروشمەکانی: "ئازادبە و دەوڵەمەند بە!"، چووە شەڕەوە.
  کچەکە زۆر چەکدار بوو، و تەنها بە بیکینی و پێی ڕووتەوە هاتە گردبوونەوەکە.
  جوانەکە کە پاژنە ڕووتەکانی دەچرپاند، چرپەی کرد:
  - با کۆمیساریەکان لە کارگەکان دوور بخەینەوە! با هەموو کارگەیەک هی کرێکاران بێت! وە زەوی بۆ کۆڵبەرەکانە!
  وە کچێکی زۆر پەمپە! وە ماسولکەکانی وەک پۆڵایەکی کاست وان.
  وە چۆن گۆرانی دەڵێت؛
  من پەپوولەی ئاشتی و شەڕم،
  لە ژێر درەوشاوەترین ئەستێرەدا لەدایک بووە...
  ڕۆڵە دڵسۆزەکانی نیشتمان -
  خۆشەویستی - گەورە، ڕاستەقینە!
  
  جیهانێکی جوان دروست دەکەین،
  کە ئێستا بەختەوەری تێدا دەبێت...
  با خۆری کەڕوبەکان بدرەوشێتەوە،
  ڕووسیای پیرۆز و بەرز!
  
  خەونەکانمان بەدی دێنین
  لە گەردووندا شتێکی جوانتر نامێنێت!
  کوڕ شمشێر بەرز دەکاتەوە و تۆش،
  شادی جێگای تۆ بێت!
  
  وە لە جوانی گەردووندا،
  کاتی ئەوە هاتووە وڵاتی باوکە گەورەکەم بدرەوشێتەوە!
  هەرچەندە کچەکە بە پێی ڕووت ڕادەکات،
  باوەڕ بکەن بەم زووانە لە ژێر کۆمۆنیزمدا دەژین!
  
  شکۆمەندی جوانی شاخەکانی بەرز،
  وە چەمی زێڕین بە فەرشێکی بۆنخۆش!
  زبڵ و خاشاک لە گەردوون دەشۆین
  باوەڕ بکەن ئێمە لە ژیانمان پەشیمان نابینەوە!
  
  وە هەموو شتێک لە جیهاندا باش دەبێت،
  ئاخر کۆمۆنیزم لە هەموو شوێنێک سەردەکەوێ!
  کێ چەقۆیەکی لە دەستدایە،
  کێ دۆشکە و فیشەکی پێ باشترە!
  
  ئەوەی ئێمە دەیکەین بۆ هەمیشە دەمێنێتەوە،
  با بە گاڵتەکردن لەسەر مەریخ شارەکان دروست بکەین!
  سلاڤەکان بە شێوەیەکی ترسناک بەهێزن،
  بە خەڵکی جیهان دەڵێین - سڵاو!
  
  ئەو خوێنەی کە دەڕژێت بۆ چاندنە،
  کە تۆوی خۆشەویستی بۆی گەشە دەکات!
  بۆ هەموو کەسێک لە جیهانی ژێر مانگدا باش بێت،
  تەنها شوڕشگێڕی تووتی مەبە!
  دوای ئەم جۆرە گۆرانیانە دەتوانیت بە پێی ڕووت سەما و بازدان و بازدان بکەیت. وە کچەکە بەگشتی نایاب و سوپەر کلاس! لێرەدا بە پەنجە ڕووتەکانییەوە وێنەی زیوگانۆڤی دڕاند.
  کۆمۆنیستەکان هاوار دەکەن، خەڵکیش شاد دەبن: هەمووان گۆڕانکارییان دەوێت! هەم لە بواری ئابووری و هەم لە سیاسەتدا دیموکراسی زیاترە.
  بۆ ئەوەی بتوانن گاڵتە بە دیکتاتۆر و گەورە گەورە داراییەکان بکەن لە میدیاکاندا. حیزبی شیوعی فیدراسیۆنی ڕووسیاش بوو بە ڕق و کینە لەلایەن خەڵکەوە. ئەوان بە نۆستالژیا سەردەمی یێڵتسینیان بیر هێنایەوە، کە فرۆشگاکان پڕ بوون لە کاڵا و ژنانی ڕووت و بەرنامەی سیاسی سەرنجڕاکێش لە تەلەفزیۆنەکاندا نمایش دەکران. ئەوە زۆر باش بوو!
  زۆر کەس سیاسەتی سەرنجڕاکێش و پەرلەمانی پڕ لە گێژاویان لەبیر بوو. وەک ئێستا نییە - کاتێک تەنها کۆمۆنیستەکان لە دومادا هەن و بەردەوام دەنگ بە بەرژەوەندی دەدەن!
  هەمووان لە زیوگانۆڤ بێزار بوون و ئەو مرۆڤانەی خراپتر و خراپتر دەژیان، گۆڕانیان دەویست!
  جوان ناتاشا سۆکۆلۆڤا بەڵێنی ئەمەی دا! کە گۆڕانکاری و دەستکەوتی نوێ دەبێت. کە ڕووسەکان نەک هەر یەکەم کەس دەبن کە گەشت بۆ مەریخ دەکەن، بەڵکو لە ئەمریکاش باشتر دەژین. وە کە ئەو شاخەکان دەجوڵێنێت! وە شاخەکان دەتوێنەوە و دارستانەکان دەسووتێن!
  بەڵام ئێستا بانگەشەی هەڵبژاردن لە ئێستاوە دەستی پێکردووە. کچەکە خەریکە زەبری زیاتر بەدەست دەهێنێت. و تەنانەت قیژەش:
  - منیش وەک گاگارین دەبم! وە بەڵێنی شاخەکانی زێڕ!
  وە چۆن دەست دەکات بە بازدان. بەکورتی هەڵبژاردن بەڕێوەچوو و ناتاشا سۆکۆلۆڤسکایا بوو بە سەرۆکی نوێ!
  زیوگانۆڤ تووشی جەڵتەی دڵ بوو! وە ناتاشا پێشنیاری کرد:
  - با لەگەڵ ئەمریکا یەک دەوڵەت دروست بکەین!
  وە ڕیفراندۆم کرا، ئیمپراتۆریەتێکی هاوبەش سەریهەڵدا!
  لێرەدا چیرۆکە ئەفسانەییەکە کۆتایی دێت، و ئافەرین بۆ ئەوانەی گوێیان لێ بوو!
  TSAR ALEXEY NIKOLAEVICH - گەورەترین
  AI ێکی تر، کاتێک لە ٥ی ژانویەی ١٩٠٥ هەوڵێک بۆ سەر تزار نیکۆلاسی دووەم درا. وە تەنها چەند سانتیمەترێک بەس نەبوو بۆ ئەوەی ئیمپراتۆرەکە بە تەقەی چەقۆ لێی بدرێت. بەڵام ئەگەر کەمێک... تزار مرد و کوڕەکەی ئەلێکسی نیکۆلاڤیچ ڕۆمانۆڤ بە ناو بوو بە پاشا. وە نیکۆلای ئەلێکساندرۆڤیچ ڕۆمانۆڤ لە ژێر دەستی ئەودا وەک حاکم دەستنیشانکرا. پیاوێکی زیرەکی نائاسایی و توند و ئیرادە بەهێز.
  یەکەم هەنگاوەکانی ئیمپراتۆری نوێ بریتی بوو لە گۆڕینی کورۆپاتکین بە بروسیلۆڤ، و ڕۆژدێستڤێنسکی بە نێبۆگاتۆڤ.
  پێگەی ڕووسیا لە شەڕی ژاپۆن سەخت بوو. پۆرت ئارسەر پێشتر کەوتووە. بەڵام هێزەکانی مەنچوریا هێشتا بەرچاون. جگە لەوەش لەگەڵ هاتنی فەوجە هەڵبژێردراوەکانی بەشی ئەوروپی ڕووسیا کوالیتی سەربازانی ڕووسیا زیادی کرد.
  بەڵام ژاپۆنییەکان بە پێچەوانەوە باشترین فەوجەکانیان لە شەڕەکانی پێشوودا دانا، و لە نزیک پۆرت ئارسەر.
  بۆیە کورۆپاتکین لە شەڕی موکێنددا هەموو دەرفەتێکی هەبوو. تەنیا کورۆپاتکین خۆی فەرماندەیەکی بێ بایەخ بوو.
  بەڵام بروسیلۆڤ بەڕاستی بەهرەیەکی سەربازی گەورەیە. وە ئامادەیە بۆ بەرەنگاربوونەوەی دوژمنێک کە هێزی نزیکەی یەکسان بێت. بەڵام سەربازە ڕووسەکان تفەنگێکی باشتریان هەیە لە ژاپۆنییەکان و سەربازەکان خۆیان باشتر دەبن.
  بروسیلۆڤ بە باشی خۆی بۆ شەڕەکە ئامادە کرد. لایەنەکانی داپۆشی و چووە بەرگری. وە خۆی بەهێز کرد. پلانی ئەو بۆ شەڕەکە سادە بوو: ژاپۆنییەکان لە بەرگریدا ماندوو بکات و دواتر کاتێک ماندوو بوون، بە یەک هێرشی پێچەوانە کێشەکە چارەسەر بکات.
  بێگومان بروسیلۆڤ ستراتیژیستێکە، بەڵام کورۆپاتکین وا نییە.
  وە شەڕەکە لە مانگی شوبات دەستی پێکرد و دوو هەفتەی خایاند. لەنێو شتەکانی تردا، بروسیلۆڤ زانیاری هەبوو، کەتیبەیەکی تەواو لە کچە جوانەکان. بەپەلە لە پیاوە سینگڵەکان و گەنجە جوانەکان وەرگیرا و بۆ ماوەی مانگێک ڕاهێنانی پێکرا و فڕێدرایە ناو شەڕەوە.
  لە هەمووی سەرنجڕاکێشتر ئەوەیە کە هەموو کچەکان پێی ڕووت بوون. و ئەمەش هێزی لە دایکی زەویەوە پێبەخشین، و وای لێکردن کە لە بەرامبەر فیشەک و توێکڵەکاندا بێ زیان بن.
  کچەکان لەلایەن ئەناستازیا ئۆرلۆڤا و چوار یاریدەدەرەکەیەوە فەرماندەیی دەکران: ناتاشا، زۆیا، ئۆگستینا و سڤێتلانا.
  کچەکان دوای ئەوەی بەرگریان گرتۆتە دەست و خەندەقیان هەڵکەندووە، چاوەڕێی ژاپۆنییەکانن... و دواتر ساموراییەکان بە زنجیرێکی ئەستوورەوە دەخزێنە ژوورەوە. تۆپخانەکان دەست دەکەن بە تەقەکردن.
  وە کچەکان تفەنگی مۆسینیان بە دەستەوە گرت. وە با لە دوورەوە تەقە لە ژاپۆنییەکان بکەین.
  جەنگاوەری تیژن، زۆربەیان ڕاوچی سیبیریان. بە قاچی ڕووت شەڕ دەکەن، سەرەڕای مانگی شوبات، بە تەنووری کورت و سکی کراوە.
  تەقە دەکەن و گۆرانی بۆ خۆیان دەڵێن:
  - ڕوسیا بۆ چەندین سەدە وەک پیرۆزێک ناوبانگی دەرکردووە،
  پاشای گەورەمان بە سادەیی ئەلێکسییە،
  تۆ کوڕێکی شایستەیت، نیکۆلاس بناسە،
  وە دڵ تەنانەت لە عەقڵ ڕاستترە!
  جەنگاوەرەکان بە وردی تەقە دەکەن و لە دوورەوە ژاپۆنییەکان دەکوژن.
  ئەناستازیا تەقە دەکات و دەڵێت:
  - بۆ نیشتمان، خەونێکی جوان!
  دواتر ناتاشا تەقە دەکات و ژاپۆنییەکان دەکاتە دەرەوە و هاوار دەکات:
  - بۆ ڕوسی پیرۆزمان'!
  زۆیا تەقە دەکات، دوژمن دەڕوخێنێت و هێسکە دەکات:
  - نەخێر، دوژمن چانسی هەیە!
  بە وردی تەقە دەکات و ئۆگستین:
  - بۆ نەوەکانی داهاتوو!
  پانچ و سڤێتلانا، دوو ژاپۆنییان خستە خوارەوە:
  - بۆ ناوە پیرۆزەکان!
  جەنگاوەرەکان پێویست ناکات بڵێن: بەڕاستی زۆر نایاب!
  وە ژاپۆنییەکان بە زیانێکی زۆرەوە خەریکە دەخزێنە سەرەوە. هەرچەندە خەریکە نزیک دەبنەوە. بەڵام کچەکان بە وردی و بێ وەستان تەقە دەکەن. تەقە دەکەن و تەقە دەکەن. تەقە دەکەن و تەقە دەکەن. وە ئەوان بێهیوام ناکەن. وە کاتێک ساموراییەکان زۆر نزیک بوون، کچەکان بە پێی ڕووت دەستیان کرد بە فڕێدانی نارنجۆک. وە نەگۆڕانی خۆیان نیشان دەدەن.
  وە پێی ڕووت شتگەلێکی کوشندە فڕێ دەدەنە سەر ساموراییەکان. ئێستاش ژاپۆنییەکان تەنک دەبنەوە و دەبنە کۆشکەکان. ئیمپاڵسەکەیان لاواز دەبێت. وە لەگەڵ نزیکبوونەوەیان، جەنگاوەرەکان بە چەقۆ و بایۆنێتەوە بەرەوڕوویان دەبنەوە. دوا سامورای تەواو دەکەن.
  وە بە نیگایەکی زۆر بە جۆش و خرۆشەوە گۆرانی دەڵێن.
  دوای ئەوەی ژاپۆنییەکانیان لە بەرگریدا ماندوو کرد، سەربازانی ڕووسیا بە سەرۆکایەتی بروسیلۆڤ هێرشێکی یەکلاکەرەوەیان دەستپێکرد و ژاپۆنییەکانیان بەرەو باشوور برد. بروسیلۆڤ بە پێچەوانەی کورۆپاتکین بە شێوەیەکی یەکلاکەرەوە مامەڵەی کرد و بەبێ وەستان ساموراییەکانی لێخوڕی. وە توانی یەکسەر پۆرت ئارسەر بگرێت، ڕاست لەسەر شانی دوژمن.
  کچە پێ ڕووتەکانی کەتیبەی هەڵۆکانی ئەناستازیا ئۆرلۆڤا تەقینەوە ناو شارەکە.
  بەپەلە بەناو پۆرت ئارسەردا تێپەڕین و بە پەنجەی ڕووتی قاچیان تەقەیان لە دوژمن کرد و نارنجۆکیان فڕێدا.
  وە بە چەقۆ ژاپۆنییەکانیان چەقاند. بیریان لە چی دەکردەوە، کە بە خیانەت پۆرت ئارسەریان گرت؟ بەڵام لێرەدا شەیتان دوو! سەربازانی ڕووسیا ئەم شارە کۆنترۆڵ دەکەنەوە.
  وە ئەگەر ژنەکانمان شەڕ بکەن! ئەمە بەگشتی بەو مانایەیە کە ئەوان بێهیوات ناکەن!
  وە ژاپۆنییەکانیان بڕییەوە.
  وە زیندانییەکان ناچارن ئەژنۆیان دابەزێنن و بنی ڕووت و تۆزاوی پێی ژنان ماچ بکەن.
  ئەوان دەبنە گوێڕایەڵ و تەنانەت حەزیان لێیە.
  ساموراییەک نەک هەر بە زمانی بنی ناتاشای لێدا تا دەدرەوشایەوە، بەڵکو بەرزتر بووەوە. کچەکە ڕێگەی پێدا بە زمانی خۆی چارەسەری ئەڵماسی مێینەیی بکات.
  دوای ئەوە تەواو وەک پشیلەیەک چرپەی کرد.
  جەنگاوەرەکان کاری گەورەیان کرد. وە ئێستا ستوونی زیندانییەکان دوور دەخرێنەوە. ڕۆحی شەڕکەری ژاپۆن بۆ کوێ ڕۆشتووە؟
  پۆرت ئارسەر کەوتە خوارەوە. و پاشان سوپای ڕووسیای بروسیلۆڤ ڕووی لە کۆریا کرد.
  وە کەتیبەی ئەناستازیا لە پێشەوە ڕادەکات. لە ڕێگادا ساموراییەکان دەگرن و کچەکانیش بە زۆر دەیانخەنە سەر ئەژنۆ.
  وە پاژنە تۆزاوی و شانە ڕەنگاوڕەنگەکانیان ماچ دەکەن.
  شەڕکردن لەگەڵ جەنگاوەرەکان. وە پێکەنیناوییە.
  ئەناستازیا کە بازێکی دا و بە پەنجە ڕووتەکانی دیسکەکانی فڕێدا، لە ناتاشا پرسی:
  ئایا شەڕکردن فێنک و سارد و سڕە؟
  کچە قژزەردەکە بە ڕاستگۆییەوە وەڵامی دایەوە:
  - ئەوەندەی باش دەبێت؟
  ئەناستازیا چاوی بڕییەوە:
  - کاتێک زمانت لەسەر کونی خۆت بەکاردەهێنیت چۆنە؟
  ناتاشا لە دڵەوە وەڵامی دایەوە:
  - تەنها سوپەر!
  بۆیە کەتیبەیەکی تری ژاپۆنیان لەناوبرد. زیندانییەکانیان بەستەوە.
  دوای ئەوە بە پەنجەی پێی ڕووتیان ئەڵوەنی شایستەیان لەسەر لووتیان پێدا!
  وە کچەکان خەریکی چەقاندنی سامورایی و سوپای بروسیلۆڤن، هەموو شتێک بەردەوام دەبێت و بەردەوام دەبێت و زەبری زیاد دەکات.
  سوپای ڕووسیا گەیشتە زۆر باشووری کۆریا. و نیمچە دوورگەکەی داگیرکرد.
  بەشێک لە فەوجەکەی ڕووسیا لە پۆرت ئارسەر کەوتە خوارەوە. وە ئەندازیارانی ڕووسی دەستیان کرد بە بەرزکردنەوەی کەشتیەکان و نۆژەنکردنەوەیان.
  سەرەڕای شکستی تەواوەتی ساموراییەکان لەسەر وشکانی، هێشتا شەڕەکە بەردەوام بوو. لە دەریادا ژاپۆنییەکان بەهێزتر بوون. بەڵام دواتر نێبۆگاتۆڤ هات. لە ڕێگادا بە لێهاتوویی زیاتر سەرکردایەتی فەوجەکەی کرد بۆ پۆرت ئارسەر. و بەم شێوەیە سوپای ڕووسیا بەهێزتر بوو. لێرەدا فەوجێکیش لە دەریای ڕەشەوە بەڕێکەوت.
  نەبۆگاتۆڤ لە ڕووی هێزەوە لە ژاپۆنییەکان کەمتر بوو، بەڵام زۆر نەبوو. لە واقیعدا کوالیتی کەشتییەکانی ڕووسیا لەوە خراپتر نییە. چەند کەسێکیان کەمتر لە ژمارەدان. بەڵام توێکڵەکان زیاتر زرێپۆش کونکەرن.
  نەبۆگاتۆڤ چووە دەریا. تۆگۆ شەڕی دا. بەڵام دەرکەوت کە هەموو توێکڵەکانی ڕووسیا ناتەقنەوە - باروتەکە خامە! شێی زۆرە.
  بەڵام نێبۆگاتۆڤ لە کاتی خۆیدا فەوجەکەی گەڕاندەوە بۆ پۆرت ئارسەر و یەک کەشتی لەدەست نەدا.
  ناچار بووین کات بەسەر بەرین بۆ گۆڕینی توێکڵەکان و پڕکردنەوەی هێزەکان. تا ئەو کاتەی فەوجەکە لە دەریای ڕەشەوە دەگات.
  شەڕەکە درێژەی کێشا، هەروەها تێچووی شەڕەکەش درێژەی کێشا. هەردوولا دەیانویست ئاشتی بکەنەوە. بەڵام ژاپۆنییەکان هێشتا پێگەیەکی باڵادەستیان لە دەریادا داگیرکردووە.
  بەڵام توێکڵەکان گۆڕدراون و بەلەمی دەریای ڕەش پەروەردە کراوە. وە لە هەمان کاتدا کچانی پێی ڕووتیش خۆیان ڕادەکێشا.
  وە کەشتییەکە لەگەڵ کچەکاندا بە خێرایی تەواوەوە ڕۆیشتنە شەڕەوە. کچە قاچ ڕووتەکان بە بیکینیەوە بازیان دا و بە دەوری دەمانچەکاندا دەسوڕانەوە. دەمانچەکانیان کردە ئامانج و تەقەیان کرد.
  جوانەکان تەقەیان کرد و کەشتییە ئەڵمانییەکانیان بڕی. بە تووڕەیی کێوی ئەم کارەیان کرد. جەنگاوەرەکان زۆر سێکسی و ماسولکەدار بوون. هیچ شتێک بەراورد ناکرێ بەوان. ژاپۆنییەکان ناتوانن لەگەڵ ئەو جۆرە کچانە شەڕ بکەن.
  وە ئەو بۆریانەی کە بەهۆی توێکڵەکانەوە لێیان کەوتوون دەکەونە خوارەوە.
  وە جەنگاوەرەکان باز دەدەن و هاوار دەکەن:
  - ئێمە کچانی سوپەر کلاسین!
  وە زمانی خۆیان نیشان دەدەن! وە تەقە لە خۆیان دەکەن، ڕێگە نادەن ساموراییەکان هەڵبێن. ئەوان بە شێوەیەکی شەڕانگێزانە وەڵام دەدەنەوە. بەڵام وەڵامێک لە جوانییەکان وەردەگرن. کروزەری ژاپۆنی لە ئێستاوە خەریکە نوقم دەبێت. وە کچەکان باز دەدەن و پێی ڕووتیان دەلەرزێنن. ئەوان دزێکی وەها گەورەن. کە هیچ شتێک ناتوانێت بوەستێنێت.
  کچانی جەنگاوەر شەڕ دەکەن و باز دەدەن. وە بە موشەک سامورایی دەخەنە خوارەوە. وە لە هەمان کاتدا هێشتا دەقیژێنن.
  ناتاشا هاوار دەکات:
  - تزاری گەورە ئەلێکسی! زۆر ژیر دەبێت!
  زۆیا بە پێکەنینەوە و تەقەکردن، زیادی کرد:
  - ژیرترینی دونیایە! زۆر نایاب دەبێت!
  بۆیە ئۆگستین کە تەقەی لە ژاپۆنییەکان دەکرد، گۆرانی گوت:
  - ژیرترینیان دەبێت!
  دواتر سڤێتلانا تەقەی کرد و دوژمنەکانی چەقاند و گریانی:
  - ئەلێکسی فێنک و سارد و سڕە!
  ئەناستازیا تەقەی کرد و وتی؛
  - بۆ ڕوسی پیرۆز'!
  وە ئەویش لێت دەدات! کچەکان زۆر بە شێوەیەکی سەرسوڕهێنەر فێنکن. وە ساموراییەکان پارچە پارچە دەکەن!
  وە دواتر کەشتی جەنگی ژاپۆنی نوقم بوو. وە زۆر ترسناک بوو بۆ ساموراییەکان.
  وە کچەکان تەنها نزیکەی ڕووت و پێی ڕووت بەدەوری خۆیاندا ڕادەکەن. وە قاچە جوانەکانیان دەفڕێنن. بەگشتی دزی نایاب و سەرنجڕاکێشن.
  وە تەندروستترین و ڕەنگاوڕەنگترین دەردەکەون.
  ئەوان لە ساموراییەکان دەدەن...
  هەروەها هێرش دەکرێتە سەر کەشتییەکی جەنگی دیکە. بەسوود دەبێت بۆ بەلەمی تۆگۆ، زۆر توند. وە کەشتییەکانی دەریای ڕەش خۆیان ڕاکێشا. موشەکێک لە دوژمن دەدەن.
  ناتاشا و زۆیا چەکی دوانزە ئینجەکەیان ئاراستە کرد. وە چۆن بە جەنجاڵی کێوی تەقە دەکەن. وە کەشتی جەنگی تەنانەت یەک لێدانیش وەردەگرێت و لەیەکتر جیا دەبێتەوە.
  ناتاشا و زۆیا باز دەدەن و پێی ڕووتیان دەلەرزێنن و هاوار دەکەن:
  - ئێمە جادووگەرین و جوانی جوانتر نەماوە!
  وە کچەکان زمانی خۆیان نیشان دەدەن. وە چۆن دەتگێڕن، زۆر بە ئازار دەبێت.
  بۆیە تەقەیان لە کەشتییەکەی تۆگۆ کرد، زرێپۆشەکەی تەقیەوە، وەک ئەوەی پۆڵاکە کوڵاوبێت.
  و بەم شێوەیە کەشتییەکە دەستی بەسەردا گرت و نوقم بوو.
  ناتاشا و زۆیا گۆرانییان وت:
  - ڕوس' پێکەنی و گریا و گۆرانی وت! هەر بۆیەش ئەو ڕۆسە پیرۆزە'!
  وە دیسان کچەکان دەیبەن و باز دەدەنە سەرەوە!
  وە دواتر ئۆگستین و سڤێتلانا وەک لە تۆپێکی دوانزە ئینجەوە لێیان دەدرێت. کەواتە کەشتییەکە لە تۆگۆوە دەبات، لەیەک دەشکێت و نوقم دەبێت!
  کچان لووتیان نیشان دەدەن. خۆیان تۆگۆیان گرت. وە کچە جوانەکانیان ناچار دەکرد پێی ڕووت و چەقۆداریان ماچ بکەن. تۆگۆ پاژنەی ڕووتی جەنگاوەرەکانی لێدا و لێوەکانی لێدا. دیارە ئەو حەزی لێی بوو...
  باشە کچەکان سوپەرن، بێگومان!
  وە بەگشتی نانێکی پلە سەرەوە! وە چاویان لە دوژمن دەکێشن، دەڵێن ئێمە شتێکی جددیتر بکەین، ئیزعاجمان نییە!
  بەلەمی ژاپۆن نوقم بووە. وە بروسیلۆڤ و تیمەکەی دەستیان کرد بە نیشتنەوە لە خودی ژاپۆن.
  کەواتە ڕووسیا پارێزگایەکی گەورەی تری دەبێت لەسەر دوورگەکان. وە حاکمی ڕووسیا خۆی دەبێتە میکادۆی ژاپۆنی.
  لە هەمان کاتدا مەترسییەکانی خاکی خۆری هەڵهاتوو بۆ هەمیشە لەناو دەچێت. وە سوپای شاهانە پڕ دەبێتەوە لە سەربازی جەنگاوەر و ئازا.
  بۆیە هۆکارێک هەبوو بۆ داگیرکردنی ژاپۆن بە تەواوی. وە سەربازەکان گواسترانەوە بۆ شارە گەورەکە.
  کچەکان و کەتیبەکەیان لەسەر وشکانی لەگەڵ ساموراییەکان چوونە شەڕەوە. کچەکان بە تەقەی باش و چەقۆ و فڕێدانی نارنجۆک بە پێی ڕووت چاویان بە ساموراییەکە کەوت.
  ناتاشای جوان بە پێی ڕووتی لیمۆیەکی فڕێدا و قیژاندی:
  - بۆ تزار و نیشتیمانی باوک!
  وە تەقەی لە ژاپۆنییەکان کرد.
  هەروەها زۆیای نایاب بە پەنجە ڕووتەکانی نارنجۆکێکی فڕێدا و قیژاندی:
  - بۆ یەکەم بانگی ڕوس'!
  وە هەروەها لە سامورایەکەدا لێیدا.
  لێرەدا ئۆگستین قژ سوورەکە زەق و زەنگی لێدا:
  - شکۆمەندی بۆ دایە شاژن!
  وە هەروەها دوژمنی کون کرد.
  هەروەها ئەناستازیا شێت بوو، بە پێی ڕووتی تەواوی بەرمیلێکی تەقەمەنی هەڵدا و ژاپۆنییەکانی لە دوورەوە بڵاوکردەوە:
  - شکۆمەندی ئیمپراتۆریەتی گەورەی ڕووسیا!
  وە سڤێتلانا لێیدا. ژاپۆنییەکانی ڕشت و بە پاژنە ڕووتەکانیەوە خۆی بە لیمۆی وێرانکەردا دا.
  لە سەرەوەی سییەکانیدا هاوارێکی کرد:
  - بۆ میحوەرە نوێیەکان!
  ناتاشا بزمارێکی لە ژاپۆنییەکان دا و قیژاندی:
  - بۆ ڕوسی ئەبەدی'!
  وە هەروەها بڕینی لە ساموراییەکان کرد:
  زۆیای نایاب وەریگرت و لێیدا بە ژاپۆنییەکان. بە پێی ڕووتی نارنجۆکێکی فڕێدایە سەر دوژمن و قیژاندی:
  - بۆ ئیمپراتۆریەتێکی شاهانەی تاکە و دابەشنەکراو!
  کچەکەش فیشەی لێدا. ڕوون بوو کە هەرزەکارەکە زۆر گەورەتر بووە، سنگی بەرز بووە، کەمەرەکەی تەسک بووە و چەناگەی گۆشتاوی بووە. پێشتر فیگەری ژنێکی گەورەساڵ و ماسولکەیی و تەندروست و بەهێزی هەبوو. وە ڕووخساری ئەوەندە گەنجە. کچەکە بە سەختی ئارەزووی خۆشەویستی سەرکوت کرد. تەنها با نازیان پێبکەن. وە لەگەڵ کچێکی تر باشترە، لانیکەم کچێنی خۆی وەرناگرێت.
  کوول زۆیا زۆر بە لێزانی بە پێی ڕووت نارنجۆک فڕێ دەداتە ژاپۆنییەکان. وە زۆر سەرکەوتووانە کاردەکات.
  ئۆگستین زۆر قژ سوورە و هەروەها زۆر جوانە. وە بەگشتی کچانی وەها نایاب لە کەتیبەکەدا هەن، تەنها بەرزترین چێژ.
  ئۆگستین بە پێی ڕووتی نارنجۆکێک فڕێ دەدات و چرپە دەکات:
  - با ڕووسیای گەورە شکۆمەند بێت!
  وە هەروەها چۆن دەخولێتەوە.
  چ کچێک، چ جوانێک!
  هەروەها ئەناستازیا باز دەدات. کچێکی وەها گەورە باڵای دوو مەتر و کێشی سەد و سی کیلۆیە. لە هەمان کاتدا قەڵەو نییە، ماسولکەکانی تواوە و چەقۆی ئەسپێکی ڕەشنووسە. زۆر پیاوی خۆشدەوێت. خەونی منداڵبوون. بەڵام هێشتا کار ناکات. زۆر کەس بە سادەیی لێی دەترسن. وە کچێکی زۆر شەڕانگێز.
  ئەوە پیاوەکانی نین کە پرسیار دەکەن، بەڵکو ئەو خۆی کە بە بێئەدەبی داوای دەکات. بێ شەرم و شەرمەزاری.
  وە ئەویش حەزی لێیە. حیزبێکی چالاک بە.
  لە هەمان کاتدا ئەناستازیا جەنگاوەرێکی نایاب و سەرنجڕاکێشە. وە چەندین کارەساتی بە ئەنجام گەیاند. ئەناستازیا فەرماندەیی کەتیبەکەیان دەکات.
  هەروەها بە پێی ڕووتی نارنجۆکێک فڕێ دەدات و هاوار دەکات:
  - ڕووناکی بەسەر وڵاتدا دەبێت!
  سڤێتلانا بە پێی ڕووتی لیمۆیەک فڕێ دەدات و بە چرپە دەڵێت:
  - شکۆمەندی ئیمپراتۆریەتی گەورەی ڕووسیا!
  هەروەها زۆیای شایستە بە پەنجە ڕووتەکانی فڕێدانێک دەکات و هاوار دەکات:
  - بۆ شکۆمەندی نیشتیمانی پیرۆز!
  ئۆگستین بە قیژە:
  - بە دڵتەنگی نازەمینییەوە!
  وە دیارییەک کە بە پێی ڕووت فڕێدراوە، هەروەها دەفڕێت.
  پاشان ئەناستازیا دەست دەکات بە هاوارکردن. هەروەها بە پێی ڕووت کۆمەڵێک نارنجۆکی تەواو فڕێ دەدات.
  وە کچە پاڵەوانەکە هاوار دەکات:
  - بەناوی خودای سپی!
  هەروەها ناتاشا بە پەنجە ڕووتەکانی نارنجۆکێکی فڕێدا و بە زەقییەوە وتی:
  - بەناوی مەسیحەوە!
  وە یەک دوو تەقەی کرد.
  وە ئەناستازیا بە دۆشکە دەستی کرد بە تەقەکردن. زۆر بە زیرەکی ئەو کارەی کرد.
  بە کورتی کچەکە دڕندەیە.
  ناتاشا قاچ ڕووت بە خۆبەزلزانینەوە قیژاند:
  - لە ڕاستیدا من سوپەرمانم!
  وە بە پێی ڕووتی نارنجۆکێکی فڕێدا.
  زۆیای قاچ ڕووتیش تەقەی کرد. تەقەی لە ژاپۆنییەکان کرد.
  لە تویتێکدا:
  - شکۆمەندی بۆ ڕووسیا!
  وە بە پێی ڕووتی نارنجۆکێکی هەڵدا.
  هەروەها ئۆگستین بە قیژەقیژەوە وتی:
  - بۆ ڕوسی پیرۆز'!
  ئەناستازیا سندوقێکی تەواوی لە ژاپۆنییەکان هەڵدا. وە وەریگرت و بە تووڕەیی هێمنییەوە هاوارێکی کرد:
  - بۆ سڤارۆگ!
  ناتاشا وەریگرت و قیژاندی:
  - بۆ سیستەمێکی نوێ!
  وە بە پێی ڕووتی نارنجۆکێکی فڕێدا!
  سڤێتلانا بە گریانیەوە وتی:
  - بۆ ماسولکەکانی پۆڵا!
  وە هەروەها بە پەنجە ڕووتەکانی نارنجۆکێکی هەڵدا.
  زۆیای قاچ ڕووتیش وەریگرت و قیژاندی:
  - بۆ خۆشەویستی و سیحر!
  وە پێی ڕووت لە جووڵەدا.
  ئۆگستین شەیتان قژ سوور سندوقێکی نارنجۆکی برد و هەڵیدا و قیژاندی:
  - بڕۆ لە سنوورەکانی سەر مەریخ!
  هەروەها ئەناستازیا بەرمیلێک داینامیت دەخاتە خوارەوە و گەمژە دەکات:
  - بۆ نەزمی جیهانی ڕووسیا.
  وە ناتاشا بە قیژەی وتی:
  - بۆ ڕێگایەکی نوێ بۆ بەختەوەری!
  دوای ئەوە کچەکان پێکەوە پێدەکەنن.
  وە زۆر نایاب و سەرنجڕاکێشە! کچەکان نایاب و سەرنجڕاکێشن!
  سەربازانی ڕووسیای تزاری بەرەو تۆکیۆ دەڕۆیشتن.
  سوپای ڕووسیا هێرشی کردە سەر تۆکیۆ.
  کوڕێک و کچێک لە پێشەوە ڕۆیشتن: ئۆلێگ و مارگاریتا.
  منداڵەکان ژاپۆنییەکانیان قڕ کرد و بەرەو کۆشکی ئیمپراتۆری پێشڕەوییان کرد. میکادۆ بە ڕێزەوە ڕایگەیاند کە پایتەخت بەجێناهێڵێت و بۆ هەمیشە لەوێ دەمێنێتەوە.
  ئۆلێگ تەقینەوەیەکی ئاراستەی ساموراییەکە کرد و بە پێی ڕووتی نارنجۆکێکی فڕێدا و لە دڵی خۆیدا قیژاند:
  - ڕوس' هەرگیز تەسلیم نابێت!
  هەروەها مارگاریتا بە پێی ڕووت و چەقۆکێش و ددانەکانی ڕووتکردەوە، لیمۆیەکی خستە خوارەوە:
  - سەردەکەوین یان دەمرین!
  وە کەتیبەیەکی کچان دەچنە سەر کۆشکی میکادۆ. هەموو کچەکان یەکپۆشییان لەبەردا بوو، تەنها شۆرتیان لەبەردا بوو. وە ئەمانە نزیکە ڕووت وەک پاڵەوانەکان شەڕ دەکەن.
  ئەناستازیا بە پێی ڕووتی نارنجۆکێک فڕێ دەدات و دەقیژێنێت:
  - نیکۆلای، تۆ میکادۆی!
  هەروەها ناتاشا بە ئەندامی ڕووتی خۆی دیاری مردنی دەستپێکرد و قیژاند و ددانەکانی ڕووتکردەوە:
  - پادشای ئێمە فێنکترینە!
  وە چۆن وەک مرواری دەدرەوشێتەوە! وە کچێکی وەها سەرسوڕهێنەر.
  هەروەها زۆیای پێی ڕووت لە خۆشیدا چرپە دەکات و بە پێی ڕووتی نارنجۆکێک دەدات:
  - من براوەم لە دەروونناسیدا!
  و زمانی خۆی نیشان دا.
  سامورای خۆی لەناو دەبات.
  ئۆگستین، ئەو شەیتان قژ سوورەش، تەقە دەکات. وە ئەوەندە بە وردی ئەنجامی دەدات. ژاپۆنییەکان دەبڕێتە خوارەوە.
  و لە سەرەوەی سییەکانیدا هاوار دەکات:
  - شکۆمەندی بۆ نیشتیمانی پیرۆزم!
  و ددانەکانی ڕووت دەکاتەوە!
  سڤێتلانا کە هاوکات ژنێکی قارەمانە، سندوقێکی تەواو تەقەمەنی دەخاتە خوارەوە.
  وە ژاپۆنییەکان بە هەموو ئاراستەکاندا فڕین.
  کچەکان دەچنە سەر هێرش و نەیارەکانیان دەچەوسێننەوە. بەدەستهێنانی سەرکەوتنی بەرجەستە. هەست بە نیعمەتێکی هەڕەشەئامێز دەکەن، و فشاری ماندوو نەناس، و نەبوونی لاوازییەکان. وە مەمکی ڕووت باشترین گەرەنتی نەدۆڕان و نوقمنەبوونە.
  ئەناستازیا، ژاپۆنییەکان دەبڕێت، چرپە دەکات:
  - دەست لە دار بلوط دروستکراوە، سەری لە سرکە دروستکراوە!
  وە بە پێی ڕووتی نارنجۆکێک فڕێ دەدات. سامورایی بڵاودەکاتەوە.
  ناتاشای نیوە ڕووتیش تەقە دەکات.
  ژاپۆنییەکان دەچەوسێنێتەوە. و دەیانشکێنێت بۆ پارچە پارچە.
  نزیکبوونەوە و نزیکبوونەوە لە کۆشکەکە. وە پێی ڕووت نارنجۆکێک فڕێ دەدات.
  خۆبەدەستەوەدانی ژاپۆنییە ترساوەکان. پارچە پارچە دەبن.
  کچە تێرمیناتۆر دەڵێت:
  - پیرون لەگەڵمان بێت!
  زۆیای قاچ ڕووت، کچێکی تێرمیناتۆری شایستە، تەقە لە خۆی دەکات و میلیتاریستەکان لەناو دەبات. ددانەکانی ڕووت کردەوە.
  کچەکە بە گریانیەوە وتی:
  - ئێمە شوڕشگێڕی گەورەترین ڕووسیاین!
  کچەکە بە پێی ڕووتی نارنجۆکێکی فڕێداوە. دوژمنی پەرش و بڵاو کردەوە.
  کوول زۆیا وەریگرت و جارێکی تر گۆرانی وت:
  - سوڤۆرۆڤ فێری کرد کە چاوی لە پێشەوە بێت! وە ئەگەر هەستا تا مردن بوەستە!
  وە بە پێکەنینەوە ددانەکانی ڕووت کردەوە.
  هەروەها ئۆگستینی ئاگرین گۆرانی و قیژەی دەگوت:
  - بۆ میحوەرە نوێیەکان!
  وە بە پێکەنینەوە زیادی کرد:
  - وە ئێمە هەمیشە لە پێشەوەین!
  سڤێتلانا کچە قارەمانەکەش لێیدا لە دوژمن. پاسەوانی ئیمپراتۆری پەرش و بڵاو کردەوە و قیژاندی:
  - بۆ دەستکەوتەکانی ئەو سەردەمە!
  وە دیسانەوە ئەو نارنجۆکانەی کە بە پێی ڕووت فڕێدراون دەفڕن.
  کچەکان فشار دەخەنە سەر دوژمن. ئەوان بەرگری قارەمانانەی پۆرت ئارسەریان لەبیرە کە بۆ چەندین سەدە لەبیرناکرێت.
  ئێه، چۆن سوپایەکی لەو شێوەیە لە مێژووی ڕاستەقینەدا، و تەنانەت بە ژاپۆنییەکانیشدا دۆڕاوە؟
  چەند شەرمە.
  ئەناستازیا بە پێی ڕووتی نارنجۆکێک فڕێ دەدات و فیشەکە دەدات:
  - بۆ میحوەری ڕووسیا!
  هەروەها ناتاشا بە پێی ڕووتی شتێکی کوشندە هەڵدا و بە نائومێدیەوە قیژاند و ددانەکانی ڕووتکردەوە:
  - لێرەدا بۆ سەرکەوتنی نوێ!
  وە نۆرەی بە ژاپۆنییەکان دا.
  وە لێرەدا، بە پاژنەی ڕووتەوە، زۆیاش دەیبات و لێی دەدات. و پاشان بە پێی ڕووتی نارنجۆکێکی وەرگرت و هەڵیدا.
  و دوای ئەوە گۆرانی وت:
  - ئێمە ملکەچی دیکتاتۆری دوژمن نابین!
  وە دەموچاوی خۆی ڕووت کردەوە!
  کچێکی جوان و زۆر گەنج بە فیگەری وەرزشوانێکەوە. وە زۆر ئازا.
  وە ئۆگستین نەفرەتێک لە ژاپۆنییەکان دەکات. دەیانچەوسێنێتەوە و زۆر بە لێزانی بە پێی ڕووتی نارنجۆکێک فڕێدەدات.
  و دوژمنەکان بڵاودەکاتەوە وەک ئەوەی شووشە لە تۆپێکەوە بفڕن.
  کچەکە هاوار دەکات:
  - شوکولاتە، ئەوە ڕێگای ئێمەیە!
  ئۆگستین بەڕاستی شوکولاتەی خۆشدەوێت. وە لە سەردەمی پاشادا بازاڕەکان پڕ دەبن لە کاڵا. چی دەتوانی لەسەر تزار نیکۆلاس بڵێیت؟ ئێستا، پاشای دۆڕاو لەبەردەم چاوماندا دەگۆڕێت بۆ پادشایەکی گەورە. وردتر بڵێین پاشا مرد، بەڵام کوڕەکەی ئەلێکسی دەبێتە گەورە! وە تەنها شتێک کە پێویستە بۆ ئەمە ئەوەیە کە کچان لە بەرەکاندا شەڕ بکەن.
  وە یەک دوو پاڵەوانی منداڵ کە ڕێگرییان لە ژاپۆنییەکان کرد کە چیای ڤیسۆکایا بگرن. کاتێک چارەنووسی پۆرت ئارسەر بڕیار دەدرا.
  بۆیە ئیمپراتۆریەتی ڕووسیا زەلیل کرا.
  هەروەها سڤێتلانا بەرمیلێکی کوشتنی هەڵدا و بە دۆشکە دیواری دەرەوەی کۆشکی ئیمپراتۆری داڕما.
  ئێستا کچەکان بە ژوورەکاندا ڕادەکەن. خەریکە شەڕەکە کۆتایی دێت.
  ئەناستازیا بە جۆش و خرۆشەوە دەڵێت:
  - باوەڕم وایە بەخت چاوەڕێم دەکات!
  وە دیسانەوە بە پێی ڕووتی نارنجۆکێک فڕێ دەدات.
  ناتاشا، تەقەی ئاگری کوشندە دەکات. لەکاتی چەرمووکردنی نەیارەکانیدا، لە تویتێکدا دەنووسێت؛
  - بە دڵنیاییەوە بەختم باش دەبێت!
  وە دیسانەوە نارنجۆکێک کە لەلایەن پێیەکی ڕووتەوە فڕێدراوە دەفڕێت.
  وە دواتر زۆیای پێ ڕووت بڕیارە لەلایەن جووتێک بۆمبی بەستراوەوە لێی بدرێت کە بە پێی ڕووتەکانیەوە هەڵدەدرێن. وە نەیارەکانی دەشکێنێت.
  پاشان بە پێکەنینەوە دەتقێتەوە:
  - من کچێکی دوورەپەرێزم.
  و دیسانەوە زمانی ئاگرینی مردن لە خۆی فڕێ دەداتە دەرەوە.
  وە دواتر ئۆگستین، ئەم کچە تێرمیناتۆرە، لە ئێستاوە پەلە دەکات. چۆن هەمووانی برد و هەمووی لێ ڕشت. بە سادەیی زۆر باشە.
  ئەو جەنگاوەرەی کە دیمیۆرجی ڕاستەقینەی شەڕە.
  وە لە دڵی خۆیدا دەقیژێنێت:
  - تیمەکەمان بەرزترین ورەی هەیە!
  و پاشان سڤێتلانا دەرکەوت. ئەوەندە فێنک و بریقەدار. بە وزە هێمنەکەی هەموو کەسێک تووش دەکات. توانای شکستپێهێنانی لە بنەڕەتدا هەر دوژمنێکی هەیە.
  جەنگاوەرەکەش ددانە مروارییەکانی ڕووت دەکاتەوە. وە گەورەترن لە ئەسپ. ئەمە کچەکەیە.
  سڤێتلانا پێدەکەنێت و هاوار دەکات:
  - بۆ باینجان بە کاڤیار ڕەش!
  وە کچەکان بە یەک دەنگ لە سەرووی سییەکانیانەوە هاواریان دەکرد:
  - درەختی سێو لەسەر مەریخ گوڵ دەکات!
  میکادۆ نەیدەوێرا هاراکیری بکات و واژۆی لەسەر تەسلیمبوونەکە کرد. تزار ئەلێکسی دووەم وەک ئیمپراتۆری نوێی ژاپۆن ناسێندرا. لە هەمان کاتدا لە خاکی خۆری هەڵهاتوودا ڕیفراندۆمێک بۆ پەیوەستبوون بە ڕووسیا خۆبەخشانە ئامادە دەکەن.
  خەریکە شەڕەکە کۆتایی دێت. دوا یەکەکان خەریکی کۆکردنەوەی چەکەکانیانن.
  کەتیبەی کچان دیلەکانیان ڕیز کرد. پیاوان دەبێ چۆک دابنێن و پێی ڕووتی کچەکان ماچ بکەن. وە ژاپۆنییەکان بە جۆش و خرۆشێکی زۆرەوە ئەم کارە دەکەن. ئەمەش ئەوانیش دڵخۆش دەکات.
  بێگومان ئەو جۆرە جوانانەن. وە ئاساییە کە قاچەکانیان کەمێک تۆزاوی بێت. تەنانەت خۆشتر و سروشتیترە. بە تایبەت کاتێک ڕەنگ دەکرێن. و ئەوەندە زبر.
  ژاپۆنییەکان بنی ڕووتیان ماچ دەکەن و لێوەکانیان دەلێسێنن. وە کچەکەش حەزی لێیە.
  ئەناستازیا بە پاتۆسەوە تێبینی دەکات:
  - کێ وتی شەڕ بۆ ژنان نییە؟
  ناتاشا لە وەڵامدا پێکەنی و وتی:
  - نەخێر شەڕ بۆ ئێمە شیرینترین کاتی پێشبینییە!
  و زمانی خۆی نیشان دا. بەڕاستی چەندە گەورەیە کە بەو شێوەیە بەڕاستی زەلیلکەر ماچ بکرێت.
  پاژنەی ڕووت و گوڵاوی زۆیکا دەدەن. کچەکە بە خۆشحاڵییەوە و بە قیژە دەڵێت:
  - ئەمە زۆر گەورەیە! حەز دەکەم بەردەوام بێت!
  ڕید ئۆگستین هۆشداری دا:
  - تا هاوسەرگیری کچێنی خۆت بهێڵەرەوە! وە دڵخۆش دەبیت پێی!
  زۆیای قاچ ڕووت پێکەنی و وتی:
  - خاکی پیرۆزم شکۆمەند بێت! بەڵام بێتاوانی تەنها ئازار دەدات!
  کچەکە دەموچاوی پێکەنی.
  سڤێتلانا بە شانازییەوە تێبینی کرد:
  - لە خانەیەکی قەحبەخانە کارم دەکرد. وە پێویستم بە کچێنی نییە!
  زۆیای قاچ ڕووت و بە پێکەنینەوە پرسی:
  - چۆن تۆ حەزت لەئەوە كرد?
  سڤێتلانا بە دڵسۆزی و یەکلاکەرەوە ڕایگەیاند:
  - ڕەنگە لەوە باشتر نەبێت!
  زۆیای نیوە ڕووت ڕاستگۆیانە وتی:
  - هەموو شەوێک لە خەودا دەبینم کە پیاوێک چۆن دەستی بەسەرمدا دەهێنێت. زۆر فێنک و خۆشە. وە من هیچی ترم ناوێت.
  سڤێتلانا و کچەکە پێشنیاریان کرد:
  - دوای جەنگ دەتوانیت بچیتە بەناوبانگترین قەحبەخانە لە مۆسکۆ یان سانت پترسبۆرگ. باوەڕ بکە لەوێ خۆشت دەوێت!
  زۆیای نیوە ڕووت پێکەنی و تێبینی کرد:
  - پێویستە بیر لەم بابەتە بکەیتەوە!
  ناتاشا پێشنیاری کرد:
  - ڕەنگە بتوانین دەستدرێژی بکەینە سەر زیندانییەکان؟
  کچەکان بەم گاڵتەجاڕییە پێکەنین.
  بەگشتی جوانییەکانی لێرەدا میزاجین. وە خۆشەویستانی ترسناکن. شەڕ کچان دەکاتە شەڕانگێز. جەنگاوەرەکان بەردەوام بوون لە لێدانی پێی ڕووت و تۆزاوی خۆیان لە دیلەکان بۆ ماچکردن. منیش بەدڵم بوو.
  پاشان نمایشی سەرنجڕاکێشتر دەستی پێکرد. بە تایبەتی یارییە ئاگرینەکان بەرەو ئاسمان دەهاتنە خوارەوە. یارییە ئاگرینەکان نمایشکران. وە زۆر خۆش بوو. مۆسیقا دەژەنرا و تەپڵ لێدەدرا.
  ڕووسیای تزاری ژاپۆنی داگیرکرد. کە بەگشتی ئەوە بوو کە هەمووان چاوەڕێیان دەکرد. دەسەڵاتی سوپای ڕووسیا زۆر بەرز بوو. گۆرانی و سەمای زۆر لەلایەن ژنانی ژاپۆنی قاچ ڕووت.
  هەموو شتێک جوان و دەوڵەمەندە... لە خودی ڕووسیاشدا خۆشحاڵی بە سەرکەوتنەکە هەیە. بێگومان هەمووان دڵخۆش نەبوون. بۆ مارکسیستەکان ئەمە زەربەیەکی چەقێنەرە. دەسەڵاتی پاشا بەهێزتر بوو. وە چانسەکانی زیاد بوون. پشتگیری لە کۆمەڵگادا زۆر گەورەیە.
  دوای داگیرکردنی ژاپۆن، ڕووسیا درێژەی بە سیاسەتی فراوانبوونی خۆی دا بۆ ناو چین. ناوچەکانی چین خۆبەخشانە ڕیفراندۆمیان ئەنجامدا و پەیوەندییان بەو ئیمپراتۆریەتەوە کرد. ڕیجێنت نیکۆلای ڕۆمانۆڤ، سیاسەتێکی زۆر سەرکەوتووی فراوانکردنی ڕووسیای لە باشووری ڕۆژهەڵات پەیڕەو کرد. چین وردە وردە قووت درا.
  ئابووری ئیمپراتۆریەتی تزاری، کە خۆی لە هەڵچوونە شۆڕشگێڕییەکان بەدوور گرت، گەشەیەکی خێرای ئابووریی بەخۆیەوە بینی. ڕێگاوبان و کارگە و کارگە و پرد و زۆر شتی تری دروست کرد. وڵات نان و چەندین بەرهەمی دەفرۆشت.
  بەهێزترین بۆمب هاوێژەکانی جیهانی بەرهەمهێنا: فڕۆکەی بۆمبڕێژکراوی ئیلیا مورۆمێت و سڤیاتۆگۆر، هەروەها خێراترین تانکی سووک کە لونا-٢ بوو. وە سوپایەکی زەبەلاحی سێ ملیۆن سەرباز هەبوو - سوپای سەردەمی ئاشتی پێنج هێندە گەورەتر لە سوپای ئەڵمانی.
  بەڵام کایزەر ویلهێلم هەر وەریگرت و سەری خستە ناوەوە. جگە لەوەش کوشتنی میراتگری تەختی نەمسا لە سەرایڤۆ بووە هۆکاری شەڕەکە.
  وە دواتر ئەڵمانییەکان بڕیاریان دا لە دوو بەرەدا شەڕ بکەن.
  سوپای تزار بەرەو ئەوان هەنگاوی نا. بەهۆی ناوچەکانی چین، کەمبوونەوەی ڕێژەی مردن لە هەمان کاتدا پاراستنی ڕێژەی لەدایکبوونی بەرز، ڕووسیای تزاری دانیشتووانێکی زۆری هەبوو. وە دەیتوانی سوپایەکی گەورە کۆبکاتەوە.
  جگە لەوەش دانیشتووان بە زۆری گەنج و شەڕانگێزن.
  نەمسا-مەجارستان کە کەوتبوونە ژێر لێدان، یەکسەر تەقیەوە. سەربازە تزاریەکان بە ئاسانی ژمارەیان لە ئەڵمانییەکان چەقاند و پرۆسیای ڕۆژهەڵاتیان گرت و گەمارۆی کۆنیگسبێرگیان دا.
  هیندنبێرگ هەوڵیدا بە لێدانێک ڕووسەکان بشکێنێت، بەڵام باڵادەستی ژمارەیی سوپای تزاری زۆر گەورە دەرچوو. جگە لەوەش چەکی دۆشکە، تانکی سووک "لونا"-2 خۆیان نیشان دا کە چەکی زۆر کاریگەرن بۆ هێرشی پێچەوانە.
  بە دۆڕان، هیندنبێرگ هەڵهات. وە سەربازانی ڕووسیا پەلەیان کرد بۆ ئۆدەر. لە باشوورەوە دەستبەجێ لڤۆڤ و پرزیمیسل وەرگیران. سوپای تزاری پێشڕەوی کرد و نەمساییەکان بە ترس و دڵەڕاوکێ هەڵهاتن و خۆیان ڕادەست کرد.
  هاتنە ناوەوەی تورکیا بۆ ناو شەڕەکە هیچی نەکرد بۆ بەدەستهێنانی ئەڵمانییەکان. هەرچەندە ئەمە هەندێک هێزی سەرقاڵ کرد. بەڵام ڕووسەکان بەردەوام بوون لە پێشڕەویکردن بۆ ناو نەمسا. وە ئەڵمانییەکان لە نزیک پاریس لێیاندرا.
  تەنیا لە ناوچەی ڕووباری ئۆدەر کە بە شێوەیەکی جددی سەربازەکانیان لە ڕۆژئاوا لاواز کردبوو، ئەڵمانییەکان توانیان پێشڕەوی فەوجەکانی ڕووسیا ڕابگرن.
  بەڵام لە باشوور سوپای تزاری دوژمنی ڕاوەدوونا. فیڵد مارشال بروسیلۆڤ وەک هەمیشە لە باشترین ئاستیدایە.
  و پاشان بوداپێست گەمارۆدرا... وە براتیسلاڤا و کراکۆڤ گیران. وە سەربازانی ڕووسیا لە پراگ نزیک دەبنەوە.
  ئاسیای بچووک لە باشوور گیرا، بەغدا کەوت، ڕووسەکان ئەستەنبوڵیان گرت.
  ئیمپراتۆر فرانز بە داواکارییەکەوە بۆ گەیشتن بە ئاشتی ڕووی لە ویلهێلم کرد. جگە لەوەش ئیتاڵیا پێشتر هێرشی کردبووە سەر نەمساییەکان و بەرەی دووەمی کردبووەوە.
  بەڵام ناتوانرێت سەربازانی ڕووسیا بوەستێنرێن. بۆیە پراگ دەگیرێت. وە لە زستاندا فەوجەکانی شاهانە بەسەر سەهۆڵەکەدا دەڕۆیشتن بۆ بەرلین. وە لە مانگی شوباتدا گەمارۆدانی پایتەختی ئەڵمانیایان تەواو کرد. و شکاندیان بۆ ڤیەنا، نەمسا-مەجارستان هەڵوەشایەوە و شکستی هێنا.
  لە ٢٣ی شوباتی ١٩١٥ ئەڵمانیا خۆی ڕادەست کرد. سەربازانی ڕووسیا دیسانەوە چوونە ناو بەرلین.
  جەنگی جیهانی یەکەم کۆتایی هات. ڕووسیا خاکێکی زۆری بەدەستهێنا. سنوورەکە بە درێژایی ئۆدەردا تێپەڕی. ڕووسیا بەرزاییەکانی ئەلب لە پێکهاتەکەیدا جێگیر کرد. بەشێک لە نەمسا-مەجارستان لەلایەن ئیتالیا لە باشوورەوە لکێندرا. وە یوگۆسلاڤیا بوو بە وەسیلەی ڕووسی. شانشینی هەنگاریا و چیک بوونە بەشێک لە ڕووسیا. شانشینی پۆڵەندا کراکۆڤی لەخۆگرتبوو و بوو بە زەبەلاح. کۆنیگسبێرگ بوو بە بەشێک لە پارێزگاکانی ڕووسیا، هەروەها گالیسیا و بوکۆڤینا. ترانسیلڤانیا بوو بە ڕۆمانی. تورکیە پێش میسر و پێکەوە لەگەڵ عێراق و سوریا و خاکە عەرەبییەکان لە مەککە بوون بە خاکی ڕووسیا. تەنها ئینگلیزەکان توانیان بەسرە بگرن.
  هەر زوو سەربازانی ڕووسیا سعودیەیان بە تەواوی داگیر کرد. وە قەرەبووکردنەوەی گەورە بەسەر ئەڵمانیادا سەپێندرا.
  بەم شێوەیە هەژموونی ڕووسیا لە ئۆراسیا سەریهەڵدا. چەند ساڵێک شەڕی گەورە ڕووی نەدا. ڕووسیا و بەریتانیا ئێرانیان تەواو کرد، لە پێکهاتەکەیاندا : باکوور و ناوەندی ڕووسیا، باشوور تا ئینگلیز. پاشان ئەفغانستان. هەروەها باکوور و ناوەڕاستی ڕووسیا، باشووری بەریتانیا.
  ئیمپراتۆریەتی تزاری بووە بە هێز، بەڵام بەریتانیا هێشتا بەهێزە. ڕووسەکان بەسەر چیندا جووڵەیان کرد و گرتنی ئەو وڵاتەیان تەواو کرد.
  ئابوورییەکان لە سەرانسەری جیهاندا لە گەشەکردندا بوون... بەڵام لە ساڵی ١٩٢٩دا، خراپیی ئابووریی گەورە سەریهەڵدا.
  تزار ئەلێکسی دووەم لەسەر تەختی ڕووسیا حوکم دەکات. ئەو لە نەخۆشییەکەی زیاتر بووە و لە ڕووی جەستەییەوە تەواو بەهێزە. پاشای نوێ لە کاتی ئاشتیدا حوکمڕانی وڵاتێک دەکات کە دە ملیۆن سەربازی هەیە و نزیکە چین قووت بدات. وە ئابووری کە لە کاتی خەمۆکیدا کەمتر لە ئەوانی تر زیانی پێگەیشت، پێش ئەمریکای گرت.
  وە دواتر ئیمپراتۆری ڕووسیا بڕیاریدا مامەڵە لەگەڵ ئەمریکا بکات؟ بۆچی بە فلس ئەلاسکایان لە ئیمپراتۆریەت دوور خستەوە؟ ئایا ئەمە دادپەروەرانە؟ ڕەنگە ئەمەش دزی بێت؟
  بە کورتی، ئیمپراتۆری ئۆڵ ڕوس"، ئەلێکسی دووەم، کە پێشتر لە ساڵی ١٩٣٣دا بە گەورە ناودەبرا، لە ٥ی ژانویە، ڕێک لە ڕۆژی تیرۆرکردنی نیکۆلاسی دووەمی باوکیدا، شەڕێکی نوێی دەستپێکرد. بێگومان لە بەرامبەر ئەمریکادا کە لە خەمۆکیدا گەیشتبووە لوتکە.
  وە وڵاتانی تریش هێشتا نەیانتوانیوە دەستوەردان لە ڕوسیا بکەن. دەڵێن ئەمریکییەکان فێڵیان کردووە و دەبێت وەڵامی ئەوە بدەنەوە.
  و بەم شێوەیە هێرش بۆ سەر ئەلاسکا دەستی پێکرد. هەر لەم کاتەدا هێڵی ئاسنی دروستکراوی ئەندازیارانی ڕووسی بۆ چوکۆتکا دەستی بە کارکردن کرد.
  وە سوپای ڕووسیا بەناو بەفر و بەفردا دەجووڵایەوە.
  لەنێویاندا پێنج کچە ئەبەدییەکە: ئەناستازیا، ناتاشا، زۆیا، ئۆگستینا و سڤێتلانا. کچی ئاسایی نین، بەڵکو جادووگەری ڕەسەنن. و بۆیە پیر نەبوون، بەڵکو بۆ هەمیشە گەنج و نەمر. وە بەو پێیەی جادووگەرن، ئەوا لە زستاندا، لە شەوی جەمسەریدا و لە بەستەڵەکی کێویدا، تەنها بە پێی ڕووت و بە بیکینی شەڕ دەکەن.
  ئەم کچانە بەدەوری خۆیاندا ڕادەکەن، بە پێی ڕووت نارنجۆک فڕێ دەدەن و گۆرانی دەڵێن:
  - تزاری گەورە ئەلێکسی، ١٩٦٣.
  تۆ ژیرترینی دونیای!
  و بەم شێوەیە ئەناستازیا بە پێی ڕووتی نارنجۆکێک فڕێ دەدات. ئەمریکییەکان لە تەقینەوەکانەوە بەرەو سەرەوە دەفڕن.
  وە کچەکە لە دۆشکەوە تەقە دەکات و هاوار دەکات:
  - بە ناوی ڕوس'!
  و پاشان ناتاشاش تەقە دەکات، هەروەها بە پەنجە ڕووتەکانی دیاری مردن فڕێ دەداتە دەرەوە و دەقیژێنێت:
  - بە ڕاستی خەونێکی گەورە!
  وە هەروەها دەیبات و ددانەکانی ڕووت دەکاتەوە.
  وە پاشان زۆیای پێ ڕووت... پاژنەی پێیەکانی بەهۆی بەفربارینی ئەلاسکاوە سوورە. کچەکە لە سەرووی سییەکانیەوە هاوار دەکات:
  - تەنها بۆ ڕووسیای گەورە سەردەکەوێت!
  وە نارنجۆکێک کە لەلایەن پێی ڕووتەوە فڕێدراوە، هەروەها دەفڕێت.
  دواتر ئۆگستین دێت. بە دۆشکە یانکیز دەچەوسێنێتەوە و بە پەنجە ڕووتەکانی نارنجۆک فڕێدەدات.
  وە هەروەها هاوار دەکات:
  - تزاری گەورە ئەلێکسی تزاری ڕووسیایە!
  و پاشان سڤێتلانا دەست دەکات بە تەقەکردن... وە بە پێی ڕووتەکانی پەلە دەکاتە سەر ئەمریکییەکان و قیژە:
  - هەموو شتێک نایاب دەبێت!
  پێنج کچ نزیکەی بە ڕووتی بەسەر ئەلاسکادا ڕادەکەن و ئەمریکییەکان دەکوژن. وە لێرەدا تانکەکان دەجووڵێن: نیکۆلای-٤، مۆدێلێکی نوێی کە تۆپ و شەش دۆشکەی تێدایە. وە ئەمریکییەکان بە تەواوی دەبڕدرێن. وە لە پشتیانەوە "ئەلێکساندرا"-٣ کە زۆر بەهێز و کوشندەن. وە دە دەمانچەی دۆشکە هەیە.
  وە کچەکان لەبەردەم هەموو سوپاکەدان، و نیوە ڕووت و جوانن. پەلە دەکەن بۆ لای خۆیان و گۆرانی دەڵێن:
  - بەناوی ڕووسیای پیرۆزی تزارەکانەوە، هەمووان دڵخۆشتر دەبن - ژیرتر دەبن!
  و بەم شێوەیە پاترییەکی دیکەی ئەمریکییەکان دەچەوسێننەوە - بە پێی ڕووت نارنجۆکیان بەسەردا فڕێدەدەن.
  زیاتر و زیاتر ئەلاسکا لەلایەن سەربازە تزارەکانەوە دەگیرێت. بەڕاستی هیچ سوودێکی نییە فریودان و دەستبەسەرداگرتنی ئەو جۆرە خاکە لە تەنیشت هیچەوە.
  وە جەنگاوەرەکان بۆ خۆیان شەڕ دەکەن و قووڵتر دەچنە ناو بەرگری دوژمن. وە دوژمنەکەیان دەچەوسێننەوە، بە توندی فشار دەخەنە سەر!
  تەنانەت ئەناستازیا هاوار دەکات:
  - خاکەکەمان گەورە و پاک بێت!
  وە دیسانەوە بە پێی ڕووتی نارنجۆکێک فڕێ دەدات!
  و پاشان ناتاشا نۆرەی خۆی دا و هێسکی کرد:
  - با ڕوسی فێنکەکەمان بەناوبانگ بێت!
  وە بە هەمان شێوە دوژمنەکانی دەبات و لێیان دەدات.
  وە ئەو لیمۆیەی کە بە پەنجە ڕووتەکانەوە فڕێ دەدرێت دەفڕێت.
  وە دواتر زۆیا بە تەقینەوە و قیژەیەک ئەمریکییەکان دەبڕێت:
  - بەڵێ، داهاتوو بێدلام دەبێت!
  وە هەروەها لەلایەن پێی ڕووتی کچەکەوە هەڵدەدرێت، دیاری مردن دەتەقێتەوە!
  وە دواتر ئۆگستین دۆشکە تەقێنێت. وە هێڵەکە دەبڕێتە خوارەوە، و پاشان لە سەرەوەی سییەکانیدا قیژە دەکات:
  - لە بەیانییەوە تا ئێوارە!
  و پاشان سڤێتلانا شەڕانگێزەکە تەقە دەکات. وە هەروەها پەنجە ڕووتەکانی بەکاردەهێنێت و چالاکانە دەنووسێت:
  - ئیمپراتۆریەتی شێتەکەمان!
  وە دیسانەوە کچە دوژمنەکانت بپێچەوە! سڵاو بۆ پاڵەوانەکە.
  وە کاتێک زیندانییە ئەمریکییەکان دەگیرێن، دەبێت لەکاتی ئەژنۆدا پاژنەی کچەکان ماچ بکەن. وە بۆ کوێ دەچن؟ ماچ و لێدان دەکەن. وە هێشتا لێوەکانیان دەلێسێنن.
  هێشتا دەیانەوێت...
  بۆ کوێ دەتوانی دژی کچان بچیت؟ ڕێگە بە سەربازەکان دەدەن جلەکانیان لەبەر بکەن و دەستدرێژی بکەنە سەر. جادووگەرەکان بەڕاستی سێکسیان دەویست. وە چێژەکە زۆرە و تۆ بارگاوی دەبیت بە وزە. ئێوە دەبنە ساحیر. وە وەها کلاسێکی سوپەر!
  باشە کچان زۆر حەز بە کوشتن دەکەن، ئەمانە کچن. وە زۆر حەزیان لە دەستدرێژیکردنە سەر پیاوان، بڕیارە جادووگەرەکان بەم شێوەیە بیکەن.
  بەڵام جادووگەرەکان هێشتا کچێکی فێنکن. وە خۆشیان دەوێت کاتێک پرۆسێس دەکرێن. وە ئەوانیش حەزیان لێیە.
  سوپای تزارەکان پێشتر ئەلاسکای گرتووە. وە ئەویش نەوستا، بەڵکو چووە ناو کەنەدا. لێره‌ چی ڕووده‌دات? کەنەدا بە فەرمی حوکمڕانی بەریتانیایە. باشە، ئەو تەواو یاساکان جێبەجێ ناکات، ڕێگە بە سەربازانی ئەمریکی دەدات بەناودا تێپەڕن.
  کەواتە هۆکارێک هەیە بۆ مانگرتن. وە بەلەمی ڕووسیا لەلایەن کۆلچاکەوە فەرماندەیی دەکرێت. وە پێشتر ئەمریکییەکانی لە فلیپین و هاوایی دەرکردووە. وە لەوێ بنکەکانی خۆی گرت.
  باشە یانکیز فشار دەخاتە سەر دەریا. وە کچە جوانەکانی وا لە کەشتییەکاندا هەن. وە لە هەمووی گرنگتر جەنگاوەرەکان نزیکە لە ڕووتبوونەوە. وە زۆر جوانە. ئەگەر کچان تەنها شۆرتیان لەبەردایە، ئەوا ئەوە زۆر باشە!
  زۆر خۆشە بەم شێوەیە سەیری کچان بکەیت. وە کاتێک دەست بەسەر کەشتییە ئەمریکی و کەنەدییەکاندا دەگرن و مەمکی ڕووتیان دەلەرزێنن. ئەمە بە تەواوی نایاب و سەرنجڕاکێشە!
  وە کچەکان پێی ڕووتیان لەسەر سەقفە گەرمەکان دەدەن و بە چەقۆ ئەمریکییەکان دەبڕن.
  هەر ئامرازێک بێ دەسەڵاتە بەرامبەر بەو جۆرە کچانە. ئاخر ئەمانە ئەو کچانەن کە پیاوان خەونیان پێوە دەبینن. چی بەرامبەر جوانێک بکەیت کە مەمکی تەواو ڕووت بێت؟
  ئاخر ئەمانە ئەو جۆرە کچانەن کە چەندین کاتژمێر چاویان لێدەکەن. وە سەرت ناگێڕیتەوە. وە دیلەکان دەگرن و ناچاریان دەکەن بە زمانیان کار بکەن، دڵی سکی شەهوەتیان خۆش دەکەن.
  وە زۆر جوان و خۆشە! ناتوانی بە هەڵەدا بچیت لەگەڵ کچانی ئاوا! سەر دەبڕن و لە ڕێگەی هەر دەمارێکەوە دەیبڕن.
  لێرەدا کۆمەڵێک کەسی پێنج کەسی کە لە سەرانسەری کەنەدا ڕادەکەن. لە ئێستاوە کۆتایی مانگی نیسانە و هەموو شتێک گوڵ دەکات. وە کچەکان، باشە، ئەوان زۆر جوانن. وە بە شمشێرە سیحراویەکانیان ئەمریکییەکان دەبڕن. وە بە پەنجەی ڕووتی قاچیان دیسک فڕێ دەدەن.
  وە فیشەکە بۆ خۆیان دەڵێن:
  - لەوە جوانتر نیشتیمانی دایکی ڕووسیا نییە،
  شەڕی بۆ بکە و مەترسە...
  هیچ وڵاتێکی جوانتر لە گەردووندا نییە -
  هەموو گەردوون مەشخەڵی ڕووناکییە، ڕوس'!
  باشە کچان، و سوپەرمان! وە دوژمنە لێدراوەکان دەهێننە سەر ئەژنۆیان. وە دواتر ناچارت دەکەن بنی ڕووت و تۆزاوییان ماچ بکەیت. ئەم کچانە بە تەواوی سوپەرن!
  لە کۆتایی مانگی ئایاردا، سەربازانی ڕووسیا کە زۆربەی ناوچەی کەنەدایان گرتبوو، چوونە ناو خاکی ئەمریکا. شەڕ لەسەر خودی خاکی ئەمریکا سەریهەڵدا.
  وە پێنج کچ هێرشیان کردە سەر ئەمریکییەکان و بە شێوەیەکی دڕندانە فشاریان خستە سەریان. جوانەکان دوای ئەوەی هەموو کەتیبەیان شکست پێهێنا، دەستیان کرد بە یاریکردن لەگەڵ دیلەکان. کاتێک کە بەشی ئەوەندە خۆشییان لەگەڵدا بەسەر برد، ئاهەنگێکی کبابیان سازکرد.
  گۆشتی تازەیان دەخوارد و بۆ خۆیان گۆرانییان دەوت.
  لە جیهاندا ڕێگای خراپی زۆرن،
  وەک قژی جیپسی - کەڵەکە ڕێبازێک!
  قوربانگاکان لە دەرەوەی بەربەستەکە دوور دەخەنەوە،
  وەک منداڵێکی برسی - خراپەکارێک!
  
  چنگاڵێکی زۆر، کۆتایییەک، کانییەک:
  وەک شەیتانێک لە هەموو ڕێگایەکدا!
  تەنانەت دۆست و دوژمنیش ناناسیت -
  دونیا بۆ نیوە دابەش بووە!
  
  کوڕەکە لە سەرمادا بە پێی ڕووت دەڕوات،
  بەفرێک بە تەنیا برسێتی تێر دەکات...
  بەڵام باوەڕم وایە تۆ بە پارە هەژاریت،
  دەوڵەمەندەکان لە مانگی ئایاردا باشتر گەرم دەبنەوە!
  
  مێخەک گەشە دەکات، بۆ هەموو کەسێک لەسەر زەوی بزانە،
  چۆن قاوەی لە بەهاردا زێڕین دەبێت...
  ئەگەر میهرەبانیت - چیرۆکێکی ئەفسانەیی لە هەموو شوێنێک هەیە،
  بەڵام نێچیرەکە پێی وایە تۆ کۆتری!
  
  خەڵک نیکل بەسەرماندا فڕێ دەدەن
  دڕاندنی قوڕگ ڕەحمێکی ڕوونە!
  بەهێزترین لێدان بۆ ئێمە لە دەستەوەیە،
  بۆ ئەوەی هەناسەی دووەم بکرێتەوە!
  
  هاوین کۆتایی هات - پاییز دێت،
  گەرما و بڵێسە و بارانێکی گەورەی تێدایە!
  دیارە خودای گەورە نمرەکەی بۆ ئاشکرا کردووین،
  وە هونەرمەندەکە نەخشەی جیهانی داڕشت!
  
  دارێکی توو دەبینم بە جلی پاشاکانەوە،
  زێڕ، ڕەنگی گەشاوەی یاقوت...
  ئێوەی گەل دڵی میهرەبانتان هەبێت.
  وە تەنها ئەو کاتە دەبیتە زەبەلاحێک!
  
  سواڵکەرەکان ناچار بوون زۆر لە پێ بکەن،
  دیسانەوە زریانێکی بەفر هەیە، و هەموو پەنجەیەک دەسوتێت...
  با لانیکەم ئیلکێک یارمەتیم بدات بۆ گەرمکردنەوە،
  چۆن کوڕە بەستووەکە شین بووەوە!
  
  بۆ کەس دەرگای نەکردەوە؟
  بەڵام بۆچی بە تەواوی کێوی بوویت...
  منداڵە هەژارەکە لە ژێر بەفردا بەستووی...
  باوەڕم وایە فریشتەکان زریانی بەفرەکان بڕەوێننەوە!
  
  کەڕوبەکان دەتبەنە ئاسمان،
  عیسا خۆی بە سۆزەوە لە باوەشت دەگرێت!
  دەبێت، باوەڕم پێ بکە، لە بەختەوەری ئەبەدیدا، منداڵ،
  ئاخر خودا بۆی چووە سەر خاچ!
  کچەکان گۆرانییان دەوت و نانیان دەخوارد و دەچوونەوە شەڕ. ئەوان جەنگاوەری ئاستێکی پۆڵاینی لەو شێوەیەن.
  وە ئەمریکییەکان لەناو دەبەن. فڕێدانی دیسک و نارنجۆک بە پێی ڕووت.
  لە ئێستاوە کۆتایی مانگی حوزەیرانە و سەربازانی ڕووسیا فیلادلفیایان گەمارۆداوە. لە ئێستاوە یەک لەسەر سێی ویلایەتە یەکگرتووەکانی کیشوەری ئەمریکا لە ژێر کۆنترۆڵی سوپای ڕووسیا و تزاریدایە.
  وە لە ئێستاوە لە زۆرێک لە شارەکاندا ئاڵاکانی ئیمپراتۆریەتی ڕووسیا هەڵدەکەن. وە کەتیبەی کچە جوانەکانی سوپای تزاری شەڕ دەکەن!
  وە کچەکان بەڕاستی زۆر نایاب و پەلەقاژەن. وە دیسانەوە لە هەموو نەیارەکانیان بردەوە. وە ئەمریکییەکان لە دابەزیندان.
  وە لێرەدا تانکییەکە دێت: "ئەلکساندەر"-4، نوێترینیان! وە نەیارەکانی بەرامبەری دەوەستنەوە. وە کچانیش دەچنە سەر تانکیەکە: ئەلیزابێس، ئیکاتێرینا، ئیلێنا، ئاورۆرا. وە ئەمریکییەکان لە قۆچەکانیان دەدەن.
  چۆن تەقەت لێدەکەن، چۆن دەتباتە ناو تابوتێکەوە! بەشی هیچ شەڕڤانێک ناکات!
  تەنها دەست فڕێ دەدەنە سەرەوە و وازی لێدەهێنن!
  وە کچەکان بە کۆترەکانیان دوژمنەکانیان دەچەوسێننەوە. وە تانکی ئەلیزابێس لە جوڵەدایە...
  وە لە ژێرەوە وەک بارستەیەکی خوێن، گۆشت، ئێسک وایە.
  وە کچەکان هەنگاو دەنێنە سەر خۆیان و نەیارەکانیان دەچەوسێننەوە و گۆرانی دەڵێن:
  - تزار ژیرانە حوکمڕانی ڕووسیا دەکات،
  فەرمان دەردەکات، دادوەری خزمەتکارەکان...
  تەخت بەرگەی جەنجاڵی و قیژە ناگرێت،
  وە نەک میتۆدێک بۆ ملکەچکردنی ترس!
  کچان لە شەڕدا بەم شێوەیە دەجوڵێن. وە ڕۆحی شەڕکردنیان وەک ئەوە نییە کە لە ژێر کورسییەکەوە تەقەمەنی بەکاربهێنن!
  ئەلیزابێس بە تووڕەییەوە وتی:
  - بۆ تەختی ڕووسیا!
  وە چۆن تەقە دەکات! وە شاخێک لە تەرمی مردووەکان دادەڕێژێت!
  ئەمانە ئەو کچانەن کە نایانەوێت بوەستن. وە لە دوژمنەکانیان دەدەن و ئەمریکا لەناو دەبەن.
  وە ئێستا سوپای شاهانە سەرکردایەتی ستوونی دیلەکان دەکات. ئەو دەستانە لە پشت مل و سەریان دابەزاند.
  لەم نێوەندەدا هیتلەر لە ئەڵمانیا هاتە سەر دەسەڵات. بەڵام هێشتا زۆر لاوازە و ناتوانێت مەترسییەکی جددی لەسەر ڕووسیا دروست بکات. هەڕەشەی جددیتر ئیتاڵیاکەی مۆسۆلینییە. بەڵام بە ئەهریمەنێکی وەک ڕووسیا ناوێرێت بچێتە ناو شەڕەوە.
  کەواتە بۆ ئێستا سەربازانی ڕووسیا ئەمریکا و پاشماوەی کەنەدا دەگرن.
  کچەکان پێی ڕووتن و بە بیکینیەوە تانکی شەڕ لێدەخوڕن. زۆر ترسناک و بەهێزن.
  ئەلیزابێس بە کورتی وتی:
  - هەرکەسێک بە هەرشتێکەوە بێتە لای ئێمە لێی دەمرێت!
  ئیلێنا پشتڕاستی کردەوە:
  - بێگومان!
  وە توێکڵێکی نارد بۆ ناو پاترییەکی ئەمریکی. کچێکی ئاوا بە پاناشەوە.
  و پاشان ئاورۆرا توێکڵێک فڕێدەداتە دەرەوە و بە دەنگێکی بەرز دەڵێت:
  - دەمەوێت بۆ ڕووسیا بژیم!
  وە لێیدا لە ئەمریکییەکی تر. بەڕاستی ئەمانە ئەو کچانەن کە هەر دەستدرێژکارێک بەسەریاندا کەوتووە.
  وە بەریتانیا سەرەڕای گرتنی کەنەدا، ناوێرێت بچێتە ناو شەڕێکەوە لەگەڵ ڕووسیا - تێدەگات کە ئەم ئیمپراتۆریەتە زۆر سەختە بۆی. وە ئەگەر پەیوەندی بکات بە دڵنیاییەوە ڕووسەکان بە ئاسانی هەموو کۆلۆنیەکانی ئەمریکا دەبەن. بۆیە باشترە لەگەڵ ڕووسیادا تووشی کێشە نەبیت، کە ئەلێکسی دووەم حوکمڕانی دەکات!
  پاشا بە تەواوی تەندروست بوو و دەرکەوت کە فەتحکەرێکی نائاساییە.
  و بەم شێوەیە فیلادلفیا کەوتە خوارەوە... وە لە ناوەڕاستی مانگی تەمموزدا، تانکەکانی ڕووسیا لە ئێستاوە لە واشنتۆن نزیک دەبنەوە.
  هەروەها ئەلیزابێس کچێکی جادووگەرە، لە شەڕی ڕووسیا و تورکیا لە سەردەمی ئەسکەندەری دووەمەوە شەڕی کردووە. وە ئەم کچە بە نیگایەکی گرنگەوە دەڵێت:
  - ڕوس لەسەر چی وەستابوو!
  ئیلێنا تەقەی لە تانکە ئەمریکییە سەرەتاییەکە کرد و وەڵامی دایەوە:
  - لەسەر ئازایەتی سەربازە ڕوسیەکە!
  کوول ئاورۆرا پشتڕاستی کردەوە:
  - بەڵێ، ڕێک لەسەر ئەمە! پڵەس هەروەها لەسەر بوێری و ڕێکخستنی نائاسایی دواوەی قارەمان!
  ئیکاتێرینا بە دڵخۆشیەوە وەڵامی دایەوە:
  - شکۆمەندی بۆ پاڵەوانەکانی ڕووسیا! شکۆمەندی بۆ تزار ئەلێکسی!
  وە دیسانەوە کچەکە زۆر بە وردی تەقەی لە دوژمن کرد.
  جەنگاوەرەکان بێ تەقلیدن!
  وە دیسانەوە بەهۆی هەموو ئەندامە جوانەکانیانەوە تەقە دەکەن. بەڵێ، بە دڵنیاییەوە دەتوانرێت بڵێین ئەم جۆرە کچانە ڕووسیای تزاری بەرەو سەرکەوتن دەبەن.
  لەناو ئەواندا خۆری مانگی ئایار و بەرەبەیانی خۆشەویستی هەیە.
  وە کاتێک بە پێی ڕووت فشار دەخەنە سەر پێداڵەکان، ئەوە بە تەواوی نازدارە.
  بەڕاستی دەتەوێت ئەم کچانە خۆش بوێت و نازیان پێبکەیت! ئەوان تەنیا خۆری درەوشاوەی هیوان. وە لە وێنەی مۆسیقا و تارە لیریکییەکاندا شیعر و بوێرییان هەیە.
  پاتری ئەمریکی خۆی ڕادەست کرد. وە کچەکان سەربازە ئەمریکییەکانیان ناچار کرد تەنانەت قاچی خۆیان نەک ماچ بکەن، بەڵکو شوێنەواری پێی ڕووتەکانیان لەسەر قیرەکە ماچ بکەن. وە پیاوەکان هیچیان نەکرد - لە کوێ دەیانتوانی لەم شتە دوور بکەونەوە؟
  وە جەنگاوەرەکان زیاتر و زیاتر بوێرانە و گەشاوەتر مامەڵەیان دەکرد.
  ئەناستازیا و هاوبەشەکانیشی نەخەوتن. چۆن تەقە دەکات، چۆن ڕادەکات. وە بە چەقۆ ئەمریکییەکان دەبڕێت. ئەو بە سادەیی کچێکی بریقەدارە و لە نیو نۆرە دەست پێدەکات.
  بەڵام ئەمریکییەکان بۆ خۆیان ڕەفتارێکی خراپیان کرد. کوڕێکی هەواڵگری ڕووسییان گرت و دەستیان کرد بە ئەشکەنجەدانی. ڕووتیان کردۆتەوە و بە دارێکەوە بەستوویانە و بە مەشخەڵ جەستەی ڕووتی هەرزەکارێکیان سووتاندووە.
  کوڕەکە هەوڵیدا گریانی خۆی ڕابگرێت. بەڵام لە کۆتاییدا هاوارێکی کرد... کوڕەکە بە شێوەیەکی خراپ سووتا.
  کچەکان بە ئەنجامدانی تیت بۆ تات وەڵامیان دایەوە. وە جەلادەکان بە بەنزین ڕژێنران و ئاگریان تێبەردرا. بەڵێ جوانە ڕوسیەکان لە توڕەیی خۆیاندا ترسناکن. وە گاڵتە بە ورچی ڕووسی مەکە.
  لە ئاسمانیشدا شەڕ هەیە. دوو فڕۆکەوانی ڕووسی: ئەلبینا و ئەلڤینا هەمووان لەناو دەبەن و قڕیان دەکەن. فڕۆکەی چەکداری زۆر بەهێزیان هەیە. بە تۆپی فڕۆکە کە توانای ئەوەی هەیە بە یەک لێدان ئەمریکییەک بخاتە خوارەوە. وە ئەم کچە جەنگاوەرانە بەڕاستی شتێکی لەو جۆرە نیشان دەدەن. ئەوەی لە چیرۆکێکی ئەفسانەییدا ناگوترێ، بە قەڵەم باسی ناکرێ.
  ئەلبینا تەقینەوەیەک دەدات و دەیان فڕۆکەی ئەمریکی دەخرێنە خوارەوە. هەروەها جەنگاوەرەکە نزیکە تەنها بە شۆرتەوە ڕووت بێتەوە و دەقیژێنێت:
  - تزاری ڕوسی گەورە بێت!
  وە بە شێوەیەکی ڕستەیی هەموو شەڕکەرەکان بە یەکەوە دەکوژێت. ئەمە کچەکەیە.
  بەڵام ئەلڤینا کەمتر نییە. وە بە یەکجار دەیان فڕۆکە دەخاتە خوارەوە. پارچە پارچەی کرد و گۆرانی گوت:
  - بۆ گەورەترین تۆستەکان!
  وە چەندە شێتانەیە هەروەها! ئەم کچە هیچ شتێکی گەمژانە ناکات! ئەمانە شەڕە بۆ هەموو شەڕەکان.
  بەڕێزان بۆ ئەوەی هەرسکردنی چین و خاکەکانی تری ژێردەستەی ڕووسیا خێراتر بێت، تزار ئەلێکسی گەنج فرەژنی لە ڕووسیا دامەزراند! وە ئەمە هەنگاوێکی بەهێزە! ئێستا سەربازانی ڕووسیا ژنانی چینی دەکەنە ژن و منداڵی جوان و سپی پێست دروست دەکەن!
  ئەلبینا بە پێکەنینەوە تێبینی کرد:
  - بۆچی پیاو دەتوانێت چوار ژنی هەبێت، بەڵام ژن ناتوانێت چوار مێردی هەبێت؟
  وە فڕۆکەیەکی تری ئەمریکی دەخرێتە خوارەوە.
  ئەلڤینا بە شێوەیەکی لۆژیکی وەڵام دەداتەوە:
  - هەر بۆیەش قورسترە ژن خواردنی ئەو هەموو مشەخۆرانە بدات!
  وە هەردوو کچەکە پێدەکەنن. جوانییەکی وەها نایاب و شایستەن.
  وە ئاسمانی فڕۆکە ئەمریکییەکان پاک دەکەنەوە.
  بەشێک لە سوپای تزاری ڕووسیا لە ئێستاوە گەمارۆی نیویۆرکیان داوە. ئەمریکییەکان ناچار دەکەن بێنە دەرەوە و خۆیان ڕادەست بکەن. کچەکان زۆر دڵخۆش و دڵخۆشن.
  تانکی ئەلێکساندەر-٤ پاترییەکی ئەمریکی لەناوبرد. زۆر تەرمی بەرهەمهێنایەوە.
  ئەلیزابێس بە ددانی ڕووتەوە گەمژەیی کرد:
  - ئێمە جەنگاوەرین کە بە شێوەیەکی سەرسوڕهێنەر خزمەت بە تزار و وڵاتی باوک دەکەین!
  ئیلێنا تەقەی لە دوژمن کرد و وتی؛
  - بەم زووانە ڕوبڵی زێڕی ڕووسی دەبێت!
  وە کچەکەش ئەوەندە پێدەکەنێت!
  وە ددانەکانی مروارین. وە دواتر ئاورۆراش بە پێکەنینەوە دەتقێتەوە. کچەکان بە شێوەیەکی کێوی وروژان و جوانییەکی هێندەیان هەیە کە وشە ناتوانێت وەسفیان بکات.
  وە گاریسۆنی واشنتۆن ناچار دەکەن خۆیان ڕادەست بکەن!
  جەنگاوەرەکان ئەوەندە نەدۆڕاون! وە جیابوونەوەی تانکیەکەیان تەنانەت تاوەیەکی سوورکەرەوەش دەچەوسێنێتەوە.
  کچەکان شەڕ دەکەن و گۆرانی دەڵێن؛
  خاکی ڕووسیا بەناوبانگە،
  جیهان لەلایەن کۆمۆنیزمەوە حوکم دەکرێت...
  کێڵگەکان بە زێڕ پەرش و بڵاون -
  با ڕاست بەرەو سەرەوە بڕۆین نەک خوارەوە!
  
  دڵمان بۆ نیشتمان دەسوتێت،
  ئێمە کچین - گەردوونێکی جوانتر نییە...
  تا کۆتایی شەڕی دوژمنەکانمان دەکەین،
  ئیمانمان لە ڕۆدنۆڤێری زیندوو دەبێتەوە!
  
  ڕوس' لە هەموو سوورەکانی جیهان بەهێزترە،
  وەک خۆر لە گەردووندا دەدرەوشێتەوە...
  تۆ شەڕی بۆ دەکەیت و مەترسە،
  گەورە و منداڵ شکۆمەند بن!
  
  ڕووسیا گەورەترین وڵاتە،
  کاتێک وڵاتی باوک لەلایەن لێشکا حوکم دەکرێت...
  چارەنووسێکی لەو شێوەیە بە گەلی سۆڤیەت درا،
  شوڕشگێڕەکەمان شەڕ ڕەق بێت!
  
  لە نیشتیمانی باوکدا، هەرکەسێک ئێستا پاڵەوانە،
  توانای جوانکردنی نیشتمانی دایکی هەیە...
  بەناوی دایکی پیرۆزمانەوە،
  لایەنی بێکۆتایی ڕووسی ڕووسیا!
  
  هەرکەسێک ستەمکار بێت دەیکەین،
  دیکتاتۆریەت بەسەر وڵاتدا نامێنێت...
  با ملیۆنان وڵات ملکەچ بن،
  وە سەرۆک ڕۆزڤێڵت!
  
  با ئەژدیهای تووڕە حوکمڕانی بکات،
  پێی وایە توانای سووتاندنی ڕووسیای هەیە...
  بەڵام شکستێکی تووڕە چاوەڕێی نازییەکان دەکات،
  چونکە شوڕشگێڕ، دەزانی، تەواو هەموو شتێکی بەهێزە!
  
  ئێمە هەرگیز تەسلیم بە کراوتەکان نابین،
  چینییەکان لە ڕووسەکانیشدا شکست ناهێنن...
  ئەستێرەیەکی درەوشاوە لە سەرووی ئێمەوە دەدرەوشێتەوە،
  بۆ جەژنی ئیستەر کێک و هێلکەی جەژنی ئیستەر بۆیاغ دەکەین!
  
  دەتوانی زۆر شت بەدەست بهێنیت، شەڕڤانان،
  هیچ فێنکتر نابێتەوە...
  باوکە سەربەرزەکان شانازیمان پێوە دەکەن،
  چونکە ئێمە خەریکی دروستکردنی شوێنێک لە بەهەشتداین!
  
  کچانی پێی ڕووت بە پەلە بەناو بەفردا دەڕۆن،
  ترس و سەرزەنشت نازانن...
  من ئەندامی کۆمسۆمۆڵم بە پێی ڕووت ڕادەکەم،
  چونکە هیچ بەربەستێک نییە، وە هیچ وادەیەکیش نییە!
  
  بۆیە هەرگیز تەسلیم بە کچەکان نابین،
  سەرمان لە ژێر تەقەمەنیدا دانەنوێنین...
  کاتێک ناڕەحەتی دێتە سەر وڵاتی باوک،
  با بە پێی ڕووتی خۆمان لەپێی بدەین!
  
  خوشکەکانی شمشێرت خۆشدەوێت،
  و ئەلێکسی - ڕێز لە عیسا بگرن...
  پێویست ناکات شەڕڤانان لە شان ببڕن،
  ئەگەر تەنها پێویستت بە ڕاکردنە بە پێی ڕووت!
  
  
  ئێمە کچانی ئەو جەماوەرە گەورەیەین،
  ئێمە زۆرمان خۆشدەوێت شەڕ بکەین و پاشەکشە ناکەین...
  هەرچەندە هەندێک جار دەنگۆی ناشرین و ناشرین دەگوزەرێت، بەڵام
  سەرکەوتن لە مانگی ئایاری درەوشاوەدا دەبێت!
  
  وە باوەڕم پێ بکەن کۆمۆنیزم بە خەونێکەوە دێت،
  وە هیچ هێزێکی پارە لەسەر زەوی نامێنێت...
  ئێمە پڕۆژە یاسایەکی زبر دەدەین بە چارەنووس،
  بەبێ هەموو جۆرە توندوتیژی و تەمبەڵییەک!
  
  بە کورتی بەم زووانە دەفڕین بۆ ئەستێرەکان،
  وە ئاڵای ڕووسیا بەسەر گەردووندا بەرز دەکەینەوە...
  باڵەکانت بڵاو بکەرەوە، کەرووبی سوور،
  بەناوی بنەماڵە - پەروەردگاری ڕووسیا!
  لە کاتێکدا کچەکان گۆرانییان دەگوت، نزیکەی هەموو ئەمریکییەکان پێشتر کوژران و گاریسۆنی واشنتۆن دەستیان کرد بە فڕێدانی ئاڵای سپی.
  کچەکان لە تانکییەکە بازیان دا و دەستیان کرد بە سەماکردن و پێی ڕووت و چەقۆکێشیان بەناو چەقەڵەکاندا ڕشت. ڕیشەکانی قژیان بەهۆی بایەوە دەهاتە خوارەوە. ئەم کچانە جوانییەکی وەها نایاب و سەرنجڕاکێشن.
  ئێستا ئاهەنگێکیان سازکردووە بۆ ئاهەنگ گێڕان بەبۆنەی گرتنی پایتەختی ئەمریکا. کەباب گریل دەکەن و شەراب دەخۆنەوە.
  کچەکان بە تامەوە دەیخۆن. وە هەموو جۆرە گۆرانییەک بۆ خۆیان دەژەنن. ئەمانە جەنگاوەری وەها نایاب و سەرنجڕاکێشن، دەتوانیت دەربارەیان بڵێیت - سوپەرمەنەکان بە شۆرتەوە.
  وە سەربازە ڕووسەکان ئەژنۆ و قاچەکانت ماچ دەکەن. وە کچەکان لە ئۆرگازمەوە بە پەلە دەڕۆن و دەناڵێنن.
  وە قیژە و باز دەدەن. وەها وروژاندن و جوانی زیرەکی هێزی سەرنجڕاکێشیان هەیە.
  بەڵام جەنگاوەرەکان خۆشەویستییان لەگەڵ دیل ڕەشپێستەکانیشدا دەکرد و هەردوو لایەن حەزیان لێی بوو.
  بەڵام ئێستا جەژن تەواو بووە و تانکەکانی ڕووسیا جارێکی دیکە بەرەو باشوور دەڕۆن. هەروەها نیویۆرک کەوتە خوارەوە...
  ئەمریکییەکان پاشەکشە دەکەن. ملیۆنان بۆ کرێ بەردەستە. ڕۆزڤێڵت خۆی کاندید دەکات. لە ئێستاوە باسی تەسلیمبوون دەکرێت. نەتەوەی ڕووسیا گەورەیی خۆی نیشان دەدات.
  بەتایبەت کچە جوانەکان کە قژیان شۆخ و سوورە.
  وە زیندانییەکان دەخەنە سەر ئەژنۆیان، زۆر دڵخۆش دەبن کاتێک کچەکان بە پەنجە ڕووتەکانیان دەست لە لووت و کامڵییەکانی نێرینەیان دەگرن و دەیانگرن.
  ژنە جەنگاوەرەکانی سوپای ڕووسیا بەڕاستی نەدۆڕاون!
  وە لێرەدا شەڕی ئەتلەنتا.
  بۆ یەکەمجار کچەکانی سەر ئەلێکساندەر ٤ تانکە زەبەلاحەکەی واشنتۆنی ئەمریکی دەبینن. ئامێرێک کە کێشی سەد و حەفتا تەن، لەسەر ڕێڕەوەکان. بۆچی دوو هێندە شەرەفمەندانە دەبێت شەڕ لەگەڵ کەسێکی ئاوا بکەیت؟
  وە کچەکان لە دوورەوە تەقە دەکەن و بەر زرێپۆشی پێشەوە دەدەن. وە چینێکی ئەستووری کانزا بەرگەی دەگرێت.
  ئەلیزابێس بە بێزارییەوە دەڵێت:
  - بەڵێ تووشی کێشە بووین!
  ئیلێنا وەک دڵنەوایییەک تێبینی کرد:
  - بەڵام دوژمن ئێمەش نابات!
  وە هەروەها موشەکێکی بۆ دوژمن نارد.
  وە دواتر ئاورۆرا وەک فیشەکێک هەیە. وە زۆر بە وردی ئامانجەکە دەدات. وە دوژمن دەگەڕێنێتەوە.
  وە پشکنینی کرد:
  - من توندترین ڕکابەرم!
  لە ڕاستیدا بەر بەرمیلی تانکی ئەمریکی کەوت. وە ئێستا چەقۆکێشەکە تەنها دەتوانێت بە هەژدە لە دۆشکەکەی لێبدات. وە "ئەلێکساندەر"-4 بەپەلە بەرەو دوژمن دەڕوات. وە چۆن دەست دەکات بە خێراکردن، ڕێڕەوەکانی دەژەنێت.
  هەرگیز کەس ڕێگری لە زەبەلاحێکی وا ناکات.
  هێزی وەرزشی ئەو بێهاوتایە.
  کاترین گۆرانی دەڵێت:
  - ئایرۆباتیک، تیمە کوشندەکەم!
  وە بە هەمان شێوە دەیبات و لە دوژمن دەدات.
  وە کچەکانی لێرە بە پەلە پەلە دەکەن.
  لە کۆتاییدا ئەمریکییەکە لە لایەکەوە لێیدرا. وە تانکە زەبەلاحەکە ئاگری گرت و گوللەکانی دەستیان بە تەقینەوە کرد.
  وە چەند شێتانەیە کیتی شەڕ! وە زرێپۆشەکە و هەموو شتێکی تر دێتە دەرەوە...
  کچەکانیش بە یەک دەنگ هاواریان کرد:
  - بۆ ڕێبازی ڕووسیا!
  وە پێدەکەنن، ددانەکانیان ڕووت دەکەنەوە!
  بۆیە ئەتلەنتا کەوتە خوارەوە. وە لە ٧ی ئەیلوولی ١٩٣٣ پاشماوەی سوپای ئەمریکا خۆیان ڕادەست کرد. وە شەڕێکی دیکەش کە بۆ ڕووسیا سەرکەوتوو بوو، کۆتایی هات. وە بەڕاستی چەندە گەورەیە!
  دوای سەرکەوتنەکە، ئیمپراتۆریەتی تزاری ڕیفراندۆمی لە ئەمریکا و کەنەدا ئەنجامدا سەبارەت بە پەیوەستبوون بە ئیمپراتۆریەتی تزاری ڕووسیا. وە وڵاتی شاهانە فراوانتر بوو. وە بەگشتی باشە کاتێک ئۆتۆکراسی و پاشایەتی ڕەها حوکمڕانی دەکەن. هەمووان لەبەردەم پاشا یەکسانن و دوکانێکی قسەکردن - پەرلەمان نییە.
  وە ڕووسیای تزاری ئیمپراتۆریەتێکی بەهێز و سەقامگیر بوو - لە جەوهەرەکەیدا ناوازە بوو.
  هاوکات ڕژێمی نازی لە ئەڵمانیا بەهێزتر بوو، ئەمەش ڕێڕەوێکی بۆ دروستکردنی وێرماخت و سوپایەکی بەهێز دانا. ڕاستە هیتلەر بەردەوام جەختی لە دۆستایەتی خۆی بەرامبەر بە ڕووسیای تزاری دەکردەوە، هەرچەندە زۆرترین خاکی لە ئەڵمانیا بڕییەوە.
  بەڵام دواتر، بەڵێ، هاوپەیمانییەکی سەربازی ئەنجامدرا: ئیتاڵیا، ئەڵمانیا و ڕووسیا. جگە لەوەش تزار ئەلێکسی ڕازی بوو بە لکاندنی نەمسا بە ڕیخی سێیەمەوە.
  بەو پێیەی بەریتانیا لە ڕووی ئابوورییەوە لاواز بوو، فەرەنساش لاواز بوو، حکومەتی تزاری بە جددی سەیری کۆلۆنیەکانی فەرەنسا و بەریتانیا و هۆڵەندای کرد. لە ڕووی سەربازییەوە، سوپای ڕووسیا بوو بە گەورەترین - بیست ملیۆن لە سەردەمی ئاشتیدا. وە ژمارەیەکی زۆر لە باشترین تانک و هێلیکۆپتەر و تەنانەت فڕۆکەی جێت لە جیهاندا. هەروەها بەلەمەکانی ڕووسیا بەهێزتر و ژمارەیان زیاتر بوو لە بەلەمی بەریتانی، بەو پێیەی ئینگلتەرا لاواز بوو نەیتوانی ڕکابەری ئیمپراتۆریەتی تزاری بەهێز لە ڕووی ئابوورییەوە بکات.
  بۆیە ئێستا ئیمپراتۆری گەورە ئەلێکسی ویستویەتی هەموو کۆلۆنیەکانی هاوپەیمانەکانی پێشووی لێ بسەنێتەوە.
  وە چی؟ هەڵیدەگرێت!
  لە ١٥ی ئایاری ١٩٤٠ جەنگی جیهانی دووەم دەستی پێکرد. ڕووسیای تزاری سەربازەکانی بۆ باشووری ئێران، هیندستان، هیندوچین و میسر گواستەوە. وە وێرماخت هێرشی کردە سەر فەرەنسا و بەلجیکا و هۆڵەندا. ئیتالیا پێشتر ئەسیوپیای گرتبوو، و هێرشی کردە سەر سۆماڵی بەریتانیا، و فەوجەکانی گواستەوە بۆ باشووری فەرەنسا.
  لێرەدا کچە جادووگەرەکان بە باشووری ئێراندا دەجووڵێن. ئەناستازیا و چوار هاوڕێکەی.
  کچەکان وەک هەمیشە گەنجن و پێی ڕووتن. ساڵان تێدەپەڕێت، جوانەکان تەنها گوڵ دەکەن و یەک چرچ و لۆچی یان درزێک لەسەر پێستیان نییە و یەک دڵۆپ چەوری لەسەر جەستەی کاستیان نییە.
  بۆیە دەست دەکەن بە لەناوبردنی سەربازە کۆلۆنیالیەکانی بەریتانیا و بە جۆش و خرۆشێکی زۆرەوە ئەو کارە دەکەن.
  ئەناستازیا، بە پێی ڕووتی نارنجۆکێک فڕێ دەداتە سەر فارسەکان و هاوار دەکات:
  - جەنگاوەرانی دەسەڵاتی بێئەندازە!
  هەروەها ناتاشا لە دۆشکەیەکەوە تەقینەوەیەک دەدات و بە پەنجە ڕووتەکانی نارنجۆکێک زیاد دەکات و هاوار دەکات:
  - وە هەرگیز تەسلیم نابین!
  دواتر زۆیا تەقە دەکات، هەروەها ئینگلیز و فارسەکان دەبڕێت و هاوار دەکات:
  - با حوکمڕانی بکەین!
  وە دواتر ئاورۆرا بە پێی ڕووتی دوژمن شەق دەدات و دەیڕشێنێتەوە و دەڵێت:
  - گەشەسەندنی هێزمان!
  وە جارێکی تر فیشەی لێدەداتەوە!
  وە دواتر سڤێتلانا دەیدات و بە دۆشکە لێت دەدات. وە هەروەها بە پەنجە ڕووتەکانی نارنجۆکێک دەنێرێتە سەر دوژمن.
  وە قیژە دەکات:
  - بۆ ڕەوشتی پاڵاوتە!
  وە لە میسر کچانی تیمی ئەلیزابێس لەسەر تانکێک پێشڕەوی دەکەن. ئەو لەسەر نوێترین تانکی قورس "ئەلیکساندەر"-٦ یە. ئۆتۆمبێلەکە سیلۆیەتێکی نزمە و کێشی شەست و پێنج تەنە. وە بە بۆمب هەڵگرێک لێدەدات. زیاتر گونجاوە بۆ بەرەنگاربوونەوەی قەڵاکانی دوژمن.
  بەلەمی تانکی بەریتانیا تاڕادەیەک لاوازە. وە باشترین ئۆتۆمبێل بریتییە لە "Matilda"-2. بەڵام "نیکۆلای"-٧ لەگەڵیدا شەڕ دەکات.
  ئەو دەمانچەی دژە تانکی تەواو و بێ کەموکوڕی هەیە. کە لە دووری دوورەوە لێدەدات.
  کچەکان بە خێرایی و فێڵبازییەوە مامەڵە دەکەن. وە تانکیەکەیان بەناو بیابانەکەدا دەخزێت. وە تەقە لە خۆی دەکات. وە بۆمب هاوێژەکە زۆر بە توندی دەنگ دەدات.
  کچەکان پێدەکەنن و چرپە:
  - زۆر باشە لەسەر تەخت! ئێمە سوپەرمەنین!
  وە دیسانەوە تەقە دەکەن و لەناوبردنی بنکەرێکی تر، یان خاڵێکی قەڵادار لە بەریتانیا.
  ئینگلیزەکان خۆیان دەدەنە دەست و واز لە...
  ئێستا هەرەمەکانی میسر لەبەردەم کچەکاندا دەردەکەون. دەیانبینن و چاویان لێدەبڕن. ئایا بەڕاستی دەکرێت وەستانی ئەو جۆرە جوانیانە؟
  بەڵام لە ئاسماندا ئەلبینا و ئەلڤینا لەسەر دەریای ناوەڕاست شەڕ دەکەن. هەروەها ددانە مروارییەکانیان ڕووت دەکرد. وە گۆرانی دەژەنن. ئەم کچانە ڕۆحی شەڕکردنیان هەیە.
  بەڵام جەنگاوەرەکان بڕیاریان داوە وەک هەمیشە شەڕ بکەن و تەنها شۆرت و مەمکی ڕووتیان لەبەردایە.
  وە چینە شەڕکەرە زەبەلاحەکەیان نیشان دەدەن. تەقە لە خۆیان دەکەن و لە تۆپی ئاسمانییەوە تەقە لە خۆیان دەکەن. و بۆیە هیچ شتێک ناتوانێت کچەکان بوەستێنێت. بەڵام شەڕەکە بەردەوامە و ئینگلیزەکان لە جوانییەکان ڕادەکەن. ناتوانی ڕێگری لەو جۆرە شەڕانگێزانە بکەیت.
  وە کچەکان بە یەک تەقینەوە دەیان فڕۆکە دەخەنە خوارەوە و بۆ خۆیان پێدەکەنن.
  بۆیە دەفڕن و دەفڕن. وە تەقەکردنەکەش ناوەستێت.
  ئەلبینا بە پێکەنینەوە چرپە دەکات:
  - من لە هەموو کاتێکدا بێ فەتحم!
  ئەلڤینا، بەردەوامە لە تەقەکردن، دەشڵێت؛
  - لە ژێر ئاڵای پەترۆس!
  جەنگاوەرەکان باز دەدەن و لە هەمان کاتدا دوژمن دەکوژن.
  لە ئێستاوە ستوونی زیندانییە ئینگلیزی و ناوخۆییەکان لە سەرانسەری میسردا دەگوازرێنەوە.
  سەربازانی تزاری زۆر بەهێزترن و سەربازە کۆلۆنیالیەکان کە هیچ ڕۆحێکی شەڕانگێزیان نییە، سەردەکەون.
  ئەسکەندەریە کەوتووە. وە زۆر سادەیە. وە ئێستا سەربازانی ڕووسیا لەگەڵ ئیتاڵییەکان کۆدەبنەوە.
  نمایشی هاوبەش. یاری ئاگرین، کاروانی ڕەنگاوڕەنگ. وە دەربڕینی زریاناوی پەرۆشی و هاوڕێیەتی.
  ئیتاڵییەکانیش دڵخۆشن. بە تایبەت کاتێک کچانی ڕووسی بە پێی ڕووت بەناو بیابانی گەرمدا ڕادەکەن...
  وە لە شوێنێکی تردا ئەلێنکا و فەوجەکەی کچێنی چوونە ناو دەهلی. هەست دەکرێت سیپۆیەکان نایانەوێت لەگەڵ فەوجەکانی ڕووسیا شەڕ بکەن. وە ئەو دەسەڵاتە کۆلۆنیالیزمەی بەریتانیا لەم خاکە هیندستانەشدا شکستی هێنا.
  زۆرێک لە کچە پێست ڕەشەکان دەوری سەربازانی ڕووسیا دەدەن و بە گوڵ سڵاویان لێدەکەن.
  لێرە هەموو شتێک چەند جوانە. وە گوڵێکی زۆر. وە هەموو شتێک تا ڕادەیەک جوان و ڕێک و پێک ڕوودەدات.
  سەربازانی ڕووسیا لە ئێستاوە لە بۆمبای نزیک دەبنەوە و بەبێ بەرخۆدانی زۆر داگیری دەکەن.
  ئەلێنکا زۆر چالاکانە و بێ ئەدەبیانە مامەڵە دەکات. بە پەنجە ڕووتەکانی نارنجۆک فڕێ دەدات و دەقیژێنێت:
  - من تەنها سوپەرمانێکم بە بیکینیەوە!
  وە چەندە باشە کچان بە نیوە ڕووت و بە بیکینیەوە ڕابکەن. زۆر نایاب دەردەکەون.
  لە کۆلۆنیەکان بەرخۆدانی بەریتانیا لاوازە. سەربازە ناوخۆییەکان ناتوانن شەڕێکی توند بکەن.
  لەم نێوەندەدا ئەڵمانییەکان بە سەرکەوتوویی پێشڕەوی دەکەن. سەرەتا ئینگلیزەکانیان ڕاکێشا بۆ بەلجیکا. و پاشان بە فڕێدانێک بەسەر شاخەکانی ئاردێنسدا، توانیان یەکەکانی ئینگلیزی و فەرەنسی ببڕن. بەم شێوەیە سەرکەوتنێکی سەرنجڕاکێش بەدەست هات.
  وە بەلجیکا دەگیرێت. وە لە ٢٢ی حوزەیران، دوای گرتنی پاریس، فەرەنسا تەسلیم بوو، کەمێک پێشتر هۆڵەندا. بەم شێوەیە سەرکەوتنێکی سەرنجڕاکێش بەدەست هات. وە ئەڵمانییەکان بە شێوەیەکی بەرچاو شانازییان کرد. وە سوپای ڕووسیا هیندستان و باشووری ئێران و بۆرما و بەنگلادیشی گرت. وە هەروەها هەموو هیندۆچین.
  دوژمن بە ڕوونی دۆڕاو بوو. وە ئەڵمانییەکان هەڵیانکوتایە ناو ئیسپانیا و پورتوگال.
  سەربازانی ڕووسیا لە ئەفریقای باشوور نزیک بوونەتەوە. ئەوان نەک ئەوەندە بەهۆی بەرخۆدانی بەریتانیا، بەڵکو بەهۆی درێژبوونەوەی هێڵەکانی پەیوەندی و دابینکردنەوە، بەربەستیان لەسەر بوو. هەروەها نەبوونی ڕێگاوبان لە ئەفریقا و جەنگەڵەکانی تێپەڕنەکراو.
  بەڵام سوپای تزار هێشتا بە هەموو شتێکدا تێپەڕی. وە وەکو ڕۆلەری تیتانیۆم دەجووڵایەوە. و دوژمن تا دێت وازی لێهێنا و کەوتە سەر ئەژنۆی.
  فەوجەکانی کچان وەک یاسایەک بە پێی ڕووت دەجووڵان و زیندانییەکانیان ناچار دەکرد پێیان ماچ بکەن. هەندێک جار کچەکان ڕێگەیان بە دیلەکان دەدا بە ماچ مەمکەکانیان بشۆنەوە.
  بەڵام دواتر ئەناستازیا، ناتاشا، زۆیا، ئۆگستینا، سڤێتلانا چوونە ناو ئوسترالیا. ئەوان بەرەو سیدنی پایتەخت ڕێپێوان دەکەن. وە گۆرانی دەڵێن:
  - ڕوس'، کە هەموو کەسێک ژنی زۆری هەیە،
  لەو شوێنەی کە ڕێگە بە پەیوەندییە جوانەکە دەدرێت...
  لەو شوێنەی کە هەموو مرۆڤێک وەک برایەک وایە،
  هێمای ئێمە، هێمای ئێمە کۆلۆڤراتە!
  وە دیسانەوە بە پێی ڕووت نارنجۆک فڕێدەدەن - بەریتانییەکان و خەڵکی ناوچەکە پەرش و بڵاو دەکەنەوە.
  ئەناستازیا بە چەقۆ سەری ژەنەراڵەکەی بەریتانی داکەند و چرپەی کرد:
  - بۆ شکۆمەندی نیشتمانی باوک!
  وە ناتاشا بە فڕێدانی پێی ڕووتی تانکییەکەی دابەش کرد. وە گۆرانی دەڵێت:
  - واو، ناوی ڕوس' سڤارۆگە!
  وە کچەکان دەجووڵێن، زۆیا لە دۆشکەکەیەوە تەقینەوەیەک دەدات، ئینگلیزەکان دەخاتە خوارەوە و دەقیژێنێت:
  - بۆ داواکارییەکی نوێی ڕووسی!
  ئەمانە کچەکانن! کە ئەوان زۆر حەز بە کوشتن دەکەن! وە ئەوانیش ناوەستن! وە ڕووخساری جوانەکان دەدرەوشێتەوە!
  وە لێرەدا ئۆگستین وەک تەقەیەک وایە. چۆن ئینگلیزەکان دەبڕێت و دەقیژێنێت:
  - بۆ ئەو ڕوسانەی کە بە لەدایکبوون دەدرێن!
  وە سڤێتلانا بزماری لێدەدات. وە بە پێی ڕووتی نارنجۆکێکی بکوژ و کوشندە فڕێ دەدات.
  وە هەروەها دەقیژێنێت:
  - ڕوسی گەورەی من'!
  و دیسانەوە تەقینەوەیەک دەدات... ئەڵمانییەکان دەبڕێتە خوارەوە، بەبێ هیچ ڕێوڕەسمێک دەیانکوژێت.
  ئێستا سیدنی بەبێ شەڕ وازی لێدەهێنێت. وە هاوڵاتی و کلیلی سەربازی دەردەهێنرێن. وە تزار ئەلێکسی بە پاشا و ئیمپراتۆری خۆیان ڕادەگەیەنن.
  ئەم کیشوەرەش خەریکە خۆی ڕادەستی...
  وە کەشتییەکانی ڕووسیا لەسەر نیوزلەندا دەنیشنەوە. لە هەمان کاتدا تانکی سووک "پیتەر"-8 دەچنە ناو پریتۆریا. وە ئەفریقای باشووریش لە دابەزیندایە. وە کەتیبەیەک لە کچانی پێ ڕووت لە ماداگاسکار دەنیشنەوە.
  وە کچە زۆر جوانەکان بە قاچی ڕووت نارنجۆک فڕێ دەدەن و لە دژی دوژمن دەنیشنەوە. ماداگاسکار لە دابەزیندایە. وە زۆربەی ئەفریقا لەلایەن سەربازانی ڕووسیەوە داگیرکرا.
  ڕووسیای تزاری و ڕەیخی سێیەم و ئیتالیا خەریک بوو سەرکەوتن بەدەست بهێنن. بەڵام تەنها خودی بەریتانیا و ئێرلەندا مانەوە. پاییز هات، پاشان زستان. فڕۆکە ئەڵمانییەکان و ڕووسیاکان ئینگلیزەکانیان بۆردومان کرد و شارەکانیان کردە وێرانە. بەڵام چەرچڵ بە سەرسەختییەوە ڕەتیکردەوە تەسلیم بێت.
  لە مانگی ئایاری ساڵی ١٩٤١دا نیشتنەوەیەک بەدوای خۆیدا هێنا. کچە پێ ڕووتەکانی بەشی تایگرێس یەکەم کەس بوون کە نیشتنەوە. وە با سەربازانی ئینگلیز لەناو ببەن. وە بە پەنجەی پێی ڕووت فڕێیان بدە.
  ئینگلیزەکان لەلایەن کچە نیوە ڕووتەکانەوە بۆردومان کران کە تەنها شۆرتیان لەبەردا بوو و مەمکیان دەلەرزاند. وە زۆر فێنک بوو.
  وە شەڕەکە لەلایەن تانکەکانی "پیتەر"، "نیکۆلای"، "ئەلیکساندەر"، "ئیڤان"ەوە ئەنجامدرا، کە بە واتایەکی ڕەسەن نەیارانی چەقاند.
  وە لێرەدا نوێترین تانکی "Alesey"-1 کە شێوەی هەرەمی هەیە. کە لە هەموو گۆشەکانەوە گۆشەی عەقڵانی مەیلی هەیە و ناتوانرێت بچێتە ناویەوە.
  لەوێدا، بە پشت بەستن، ئەلیزابێس و تیمە کچەکانی نزیکەی ڕووت تەنها بە کۆرتی خۆیانەوە دانیشتبوون.
  چوار جەنگاوەری جوان کە نزیکە ڕووت بن، تەقە لە تۆپەکانی ئینگلیزی دەکەن و بە شێوەیەکی ڕستەیی دەخرێنە ناو ئاگرەکەوە. وە کچەکان تەقە لە خۆیان دەکەن و پڕیان دەکەن لە سرکە لە دۆشکە. وە ئینگلیزەکان بە سەدانەکانیانەوە بەدەوری خۆیاندا پاڵکەوتوون.
  وە جوانە شەڕکەرەکان دوژمن دەبڕن، و بە شێوەیەکی ڕستەیی تانکەکەیان بەسەر تەرمی مردووەکاندا هەڵدەدەن. وە فەرشی ئینگلیزە کوژراوەکان بڵاوبوونەتەوە. وە کچەکان سواری تانکییەکن. ئەوان ماتیڵداس و چەرچڵز لەناو دەبەن. دوا تانک تەنها دەتوانێت ئۆتۆمبێلی سوپای تزاری بخرێنێت.
  وە سەرکەوتنێکی ڕووسیا لە دوای سەرکەوتنێکی تر بەدوای خۆیدا دێنێت. وە ئەڵمانییەکان پێشڕەوی دەکەن. بەڵام تانکی T-3 و T-4 یان بە بەراورد بە ئۆتۆمبێلەکانی ڕووسیا ئەوەندە لاوازن. وە هەروەها سەرەتاییە بچووکەکان. وە باڵابەرز... وە تانکەکانی سوپای تزاری چەقۆکێشن. وە ئەوان ڕۆدەکە بۆ خۆیان بەکاردەهێنن، گرنگی بە تەقەکان نادەن.
  بۆیە ئینگلیزەکان ئاڵای سپی فڕێ دەدەنە دەرەوە. چەند هەزار تانکی هەڵبژێردراوی ڕووسیا لە یەکەم کاتژمێرەکاندا نیشتنەوە و بە شێوەیەکی ڕستەیی هێرشیان کردە سەر بەرگری.
  ئەناستازیا فیشەکێکی لە پاژنە ڕووتەکەی وەرگرت و پێکەنی:
  - کابرا مەساج!
  پاشان بە پەنجە ڕووتەکانی لوتی ژەنەراڵەکەی گرت و فڕێیدا بەسەر خۆیدا. فڕی و بە سکی لەسەر بایۆنێتەکان نیشتەوە. وە ئەوەندە خوێن ڕژا.
  ئەناستازیا بە دڵتەزێنەوە هاوارێکی کرد:
  - شکۆمەندی بۆ تزار ئەلێکسی!
  هەروەها ناتاشا شان و قیژەی بەرامبەرەکەی دەجوڵێنێت:
  - بۆ فەرمانێکی نوێی سلاڤی!
  وە پاڵ بە سەری دوژمنەوە دەنێت. وە پارچەی خۆی دابەش دەکات. وە قیژە دەکات:
  - کچە فێنکەکان، هەوادارانی ئازادی - ئێمە خەبات دەکەین بۆ فەرمانێکی نوێ!
  و پاشان زۆیا بە یەکجار لە دوو دۆشکە تەقە دەکات و بە پێی ڕووتەکانی بە تەقەمەنی نۆک فڕێ دەدات.
  وە لە یەکەم ڕۆژدا دەچێتە لای ئینگلیزەکان. وە دوای وەرگرتنی، شەڕڤانانی ئیمپراتۆریەتی فۆگی ئەلبیون چەکەکانیان فڕێ دەدەنە خوارەوە و ڕاستەوخۆ دەچنە دیلێتی.
  وە لێرەدا ئاورۆرا دەچێتە ناو شەڕەکەوە. بە چەک دوژمن لەناو دەبات. دۆشکەیەکی تایبەتی هەیە کە فیشەکی شوێنپێهەڵگری لەسەرە. وەکو کۆپەڵە نونچکێک ئینگلیزەکان دەکوژێت.
  وە لێرەدا سڤێتلانا تەقە دەکات. و دوژمن لەناو دەبات.
  بە بارستەیەکی کوشندە تەقە دەکات... و ددانەکانی ڕووت دەکاتەوە.
  و لە سەرەوەی سییەکانیدا هاوار دەکات:
  - من ژنم، کە بەڕاستی سوپەرە!
  وە باز دەدات و بە پێی ڕووتی نارنجۆکێک فڕێ دەدات. وە بە هەموو بەش و پارچە پارچەیەکدا دەفڕێت.
  وە قیژە دەکات:
  - من سوپەرمانێکی سنگ ڕووتم!
  وە ئێستا کچەکان هەنگاو دەنێنە سەر خۆیان... قووڵتر و قووڵتر دەچنە ناو خاکی بەریتانیا.
  ئۆلێگ ڕیباچێنکۆ، لە جەستەی کوڕێکدا کە لە ڕواڵەتدا لە یازدە ساڵ زیاتر نییە، بەڵام بە تەوقە شانەکانی مەیجرێکەوە، هەرچەندە خۆی پێی ڕووتە و شۆرتێکی لەبەردایە، ئینگلیزەکان دەبڕێتە خوارەوە. وە بە تووڕەیییەکی هێمنانە مامەڵە دەکات.
  ئاگرێک هەڵدەداتەوە و گۆرانی دەڵێت:
  -ئێمە ئەزموونی بەیانی و بەرزترین ڕەنگ دەکەین.
  وە لەگەڵیدا کچەکە مارگاریتا بوو کە هەرگیز نەبووە گەورە. بۆ ئەو باشە کە لانیکەم نەبووە بە خانمێکی پیر!
  وە ئەمە زۆر خراپترە لە کچ بوون!
  لەندەن دەورە دەدەن. ئێستاش هەڕەشەی بردنی دەکەن. وە دوژمنێکی زۆر تەسلیم دەبن. تەنها پاسەوانەکانی پاشا تەسلیم نابن و کۆڵ نادەن. بەڵام بێ بەزەییانە لەناو دەچن. وە قڕکردنی تەواو و نامرۆڤانە ئەنجام دەدەن . ئەمە ئەو جۆرە لەناوچوونە تەواوەیە کە ڕوودەدات. وە ئامێرەکان زۆر چالاکن.
  وە لە ئاسماندا ئەلبینا و ئەلڤینا خەریکی کۆکردنەوەی پارەن. کچەکە پێشتر هەر حەوت پلەی خاچی سانت جۆرج وەرگرتووە. پلەی یەکەم: خاچی سانت جۆرج، دووەم - خاچی سانت جۆرج بە کەوان! سێیەمیان خاچێکی زێڕینە. چوارەمیان خاچێکی زێڕینە و کەوانێکی لەسەرە. پێنجەمیان خاچێکی زێڕینە کە ئەڵماسی لەسەرە. شەشەمیان خاچێکی زێڕینە بە ئەڵماس و کەوان. وە حەوتەم ئەستێرەیەکی خاچی زێڕینە کە کەوان و ئەڵماسی هەیە!
  ئەم کچانە لە یەک شەڕدا پەنجا ئۆتۆمبێلیان خستە خوارەوە و بۆ خۆیان گۆرانی دەڵێن:
  - ئێمە ئەوەندە جوانین کە بە سادەیی سوپەر و هایپەرین، و بە گشتی جوانی نایابین!
  وە بە ددانێکی ڕووت چاویان دەتروکێنن.
  ئەمانە کچەکانن - ئەلبینا و ئەلڤینا... وە زۆریان خۆشدەوێت دەستدرێژی بکەنە سەر پیاوان. وە خۆیان ئیزعاج نین بە زمانیان کار بکەن کاتێک کامڵبوونی سەرنجڕاکێشی نێرینە دەبینن.
  وە کە کچان تەنها بەرجەستەی شەهوەت و خۆشەویستی و سۆزن!
  چۆن ئەوان حەزیان لە داری یەشتە پەپولەکانە.
  جەنگاوەرانی پلە باڵاکان...
  لێرەدا چەرچڵ لە لەندەنی گەمارۆدراوەوە هەڵدێت. بۆیە لێدانێکی باشیان لێدا لەسەر هۆڕنەکان.
  وە قاچەکانی ڕاکێشا، بەپەلە بەرەو بەرازیل ڕۆیشت... بەڵام گاریسۆنی لەندەن تەسلیم بوو. وە سەربازانی ڕووسیا نزیکەی بەبێ بەرگری ئێرلەندایان گرت. ئینگلیزەکان لە ئێستاوە خۆیان ڕادەستی لێدانی تەپڵ دەکرد...
  جەنگی جیهانی دووەم لە ماوەی ساڵێکدا بە سەرکەوتنی زلهێزەکانی میحوەر کۆتایی هات. زۆربەی ئەفریقا ڕووسییە. بەڵام هەردوو ئەڵمانیا و ئیتاڵیا توانیان دەست بەسەر شتێکدا بگرن.
  جگە لەوەش ڕەیخی سێیەم ئیسپانیا و پورتوگالیشی لەخۆگرتبوو.
  وە هێزەکانی ڕووسیا لە بەریتانیا حوکمڕانییان کرد و تزار ئەلێکسییش بوو بە پاشای بەریتانیا. هەروەها ڕووسیا نزیکەی بەبێ بەرخۆدان سویدیشی داگیرکرد و ئەڵمانیاش نەرویج و تەنانەت پێشتریش دانیمارکی داگیرکرد.
  هیتلەر بەشێکی زۆری ئەوروپای داگیرکرد. بە دروستکردنی پێکهاتەی جۆری ڕیخی سێیەم لەگەڵ پارێزگارییەک. وە ڕووسیا ئیمپراتۆریەتەکەی دروستکردەوە و لە پێکهاتەکەیدا جێی کردەوە.
  دۆخێکی ئاشتیی بۆ ماوەیەکی کاتیی ناسک سەریهەڵداوە. کە بۆ ئێستا بەردەوام بوو.
  ڕووسیا و ئەڵمانیای تزاری خەریکی هەرسکردنی دەستکەوتەکانیان بوون. ئەوان شارەزا بوون لە کۆلۆنیەکان.
  تزار ئەلێکسی هێشتا تەواو گەنج بوو و نەیدەتوانی پەلە بکات لە داگیرکردنی هەموو جیهان.
  بەڵام هیتلەر بە جۆرێک نەیتوانی بەرەنگاری ببێتەوە. وا پێی وابوو کە زەوییەکی زۆر کەمی لە ئەفریقا وەرگرتووە، ڕووسیا زۆر گەورەیە. وە لەگەڵ کوڕەکەی مۆسۆلینی جونیۆر شەڕێکیان دژی ڕووسیا دەستپێکرد. شەڕەکە لە ٢٠ی نیسانی ١٩٥٥ لە پەنجا ساڵەی لەدایکبوونی فۆهەردا دەستی پێکرد.
  ئەڵمانییەکان زنجیرەیەک تانکی تەواویان بۆ شەڕ لەگەڵ ڕووسیای تزار پەرەپێدا و دیارە زۆر حسابیان بۆ ئەمە کردووە.
  پانتەر ٥ بوو بە تانکی سەرەکی کە بۆ شەڕ لەگەڵ ڕووسیا پەرەی پێدرا.
  ئەم ئۆتۆمبێلە کێشی ٧٥ تەن بوو، فێنک بوو.
  وە بەگشتی تۆپێکی 128 ملم لە 100EL بەڕاستی هێزی وردکردنە. وە ئەگەر لێبدات، ئەوا تەنانەت سوپای تزاریش بەس نابێت.
  وە تانکییەکی بەهێزتر هەیە: "پڵنگ"-5، کە تەنانەت قورسترە و زرێپۆشێکی قورسترە. وە کێشی نزیکەی سەد تۆنە!
  وە لە ڕووسیا تانکی سەرەکی "ئەلێکسی"-٤ تەنها پەنجا تۆنە و دەمانچەیەکی تەنها کالیبەری ١٠٥ ملم هەیە. بەڵام زۆر پێشکەوتووترە، هەرەمییە و بزوێنەری تۆرباینێکی غازی هەیە کە هێزی ١٨٠٠ ئەسپ، واتە زۆر جووڵاو.
  ئەڵمانی گەورەتر و بەهێزترە. بە تایبەتی ترسناکن "شێرەکان"-٥ کە کێشیان دوو سەد تۆنە. بەڵام کە ئەمەش چانسی هیتلەر زۆر زیاد ناکات. کەواتە تانکە سوپەر قورسەکان زۆر گرانن و گواستنەوەیان قورسە. هەرچەندە لە بەکارهێنان و بەکارهێناندا هەندێک سوودی هەیە.
  لە هەر حاڵەتێکدا هیتلەر بەرگەی نەگرت و پەلەی کرد بۆ ڕووسیای تزاری. وە شەڕەکان دەستیان پێکرد.
  ناوچە قەڵادارە بەهێزەکانی سوپای ڕووسیا پێشڕەوی دوژمنیان ڕاگرت. وە ئەڵمانییەکان گیریان خوارد. وە سوپای تزاری لە ئەفریقا هێرشی کردە سەر، لەوێ هێزێکی زۆر زیاتری هەبوو. وە ئیتالییەکان هەستیان بە یەکەم لێدانەکان کرد. سەربازەکانیان زۆر لاوازن و بە دیسپلینێکی کەمەوە، تەکنەلۆژیای زۆر دواکەوتووتریان هەیە بۆ بەرەنگاربوونەوەی ڕووسیا.
  دوای تەنها سێ هەفتە لە شەڕ، سوپای تزاری ئیتالیاکانی لە سۆماڵ و ئەسیوپیا دەرکرد.
  کچانم جیاکردەوە ئەناستازیا، ناتاشا، زۆیا، ئۆگستینا، سڤێتلانا. هێشتا گەنجن وەک پەنجا ساڵ لەمەوبەر کاتێک شەڕی ژاپۆنیان کرد. تزار ئەلێکسی پێشتر نەوەکانی هەیە، بەڵام کچەکان هێشتا سەگی خۆڵەمێشی و توند و شەڕانگێز و ئازان.
  وە لە ماوەی پەنجا ساڵی جەنگدا کچەکان بە گەنجی مانەوە. وە یەک چرچ و لۆچی یان درزێکیان لەسەر پێستیان نییە. ئەوەندە جوان و تازەن وەک گوڵ.
  بەڵام ئۆلێگ ڕیباچێنکۆ و هاوبەشەکەی مارگاریتا هێشتا منداڵن - بە هیچ شێوەیەک پێنەگەیشتوون. لانی کەم لە ڕووی دەرەکییەوە. بەڵام لە چیتا خێراتر ڕادەکەن. وە نە بایۆنێت و نە فیشەک ناتوانێت بیانکوژێت.
  ئەم منداڵانە زۆر حەز بە فڕێدانی دیسکی تیژ دەکەن بە پێی ڕووت. بەگشتی شەڕکەری سوپەرن!
  وە هەر دەسەڵاتێک دەهێنرێتە سەر ئەژنۆی!
  هەروەها ئەناستازیا، ناتاشا، زۆیا، ئۆگستینا، سڤێتلانا لە سەردەمی ئەسکەندەری دووەمدا لەگەڵ تورکەکاندا شەڕیان کردووە. هەر بۆیەش تەمەنیان لە ئێستاوە زیاتر لە سەد ساڵە. بەڵام پیر نابن چونکە جادووگەرن. وە لەبەر ئەوەی نەمرن، لە دەسەڵاتی ڕۆدنۆڤێریدا.
  وە نوێنەرانی ڕەگەزی تزاری بەسەر ئەسیوپیادا ڕادەکەن و لە ئێستاوە خەریکی سەربڕینی ئیتالییەکانن.
  وە دیسانەوە ناچاریان دەکەن پێی ڕووتەکانیان ماچ بکەن. وە کچەکان بێگومان جوانییەکی وەسفنەکراویان هەیە، و سۆزێکی گەرمیان لە ڕۆحیاندا هەیە. بە هیچ شێوەیەک سووکایەتییان پێناکرێت. ئەوانن کە وڵات گەورە دەردەکەون. وە بە گەرەنتییەکی گەورە سەردەکەون.
  ئیمپراتۆریەتی تزاری ڕووسیا تا ڕادەیەکی زۆر کیشوەری بوو، و تایبەت بوو بە نەتەوەی ڕووسیا. میللەتی ڕووسیا کە تێکەڵەیەک لە گەلانێکی زۆرە و ڕووسیاش وەک مەنجەڵێکی توانەوەیە، دەتوانێت گەلانی دیکە قووت بدات، وردە وردە ئاسمیلەیان بکات و ستەمیان لێ نەکات. هەر بۆیە ئیمپراتۆریەتی شاهانە گەشەی کرد. هێواش هێواش شانشینی بە شانشینی... وە ئێستا زۆر کەم ماوە بۆ هەژموونی جیهانی. ڕووسیا ژمارەی دانیشتووانی زۆر زیاترە لە ڕیخی سێیەم و ئیتاڵیا.
  بۆیە هەموو چانسێکی هەیە بۆ گرتنی و هەرسکردنی. جگە لەوەش بە لەبەرچاوگرتنی ئەوەی کە نەیاران لاوازترن. وە هەموو کەسێک بە ڕژێمی هیتلەر و مۆسۆلینی دڵخۆش نییە.
  لە ئەفریقاشدا زۆرێک لە هۆزە ناوخۆییەکان و یەکەکانی کۆلۆنیالیزم پشتگیری لە ڕووسەکان دەکەن. بە هەمان شێوە تەکنەلۆژیای ڕووسی باشتر گونجاوە بۆ جەنگەڵ.
  شەڕەکان دەریانخست کە ئەڵمانییەکان تەنانەت لەگەڵ پانتەر-٥ کێشەیان هەبووە، نەک تەنها لەگەڵ تایگەر-٥. بەڵێ، کراوتەکان بە شێوەیەکی بەرچاو وازیان هێناوە. دوای ئەوەی سوپای تزاری بە ئەسیوپیادا تێپەڕی و لیبیای لێدا، یەکەکانی ئەڵمانیاش بە کەشتی ڕۆیشتن. بەڵام لە شەڕەکانی ئاسماندا، پێشهاتەکانی ئەڵمانیا ئاسەکانی شاهانەیان سەرسام کرد - بە تایبەت بە ئامێرەکانی شێوە دیسکۆ. وە بە تووڕەیییەکی هێمنانە ئۆتۆمبێلەکانی ڕووسیایان لەناوبرد.
  بەڵام بێگومان ئەڵمانییەکان هیچ هاوتایەکیان نییە بۆ ژمارەکان. وە دیسکۆکان زۆر گرانن و تاڕادەیەک کەمیان هەیە. وە خۆیان بێ زیانن، بەڵام ناتوانن تەقە بکەن، تەنها بە جێتی لامینیر ڕام دەکەن. وە ئۆتۆمبێلە ڕووسییە مانۆڕدارەکان دەتوانن خۆیان لێ دوور بکەونەوە.
  بەڵام سوپای شاهانە لە ئاسمان بەهێزە. وە لە دەریادا بەهێزترە. هەرچەندە ڕەیخی سێیەم لاواز نییە. بەڵام هێشتا هێزەکان نایەکسانن.
  چ لە ڕووی ژمارەی دانیشتوان و هەم لە ڕووی توانای ئابوورییەوە، ڕەیخی سێیەم ناتوانێت ڕووبەڕووی ڕووسیا ببێتەوە.
  وە ئەگەر کچانی زۆر بەهێز و جوانیش هەبن کە شەڕ دەکەن، ئەوا داڕمانی تەواو هەیە.
  ئەلیزابێس و تیمەکەی شەڕ لەگەڵ ئەهریمەنە ئەڵمانییەکان دەکەن، تەنانەت توانیویانە سەرکەون. وە شەرم ناکەن لەوەی کە نازییەکان ئۆتۆمبێلی زۆر گەورەتر و قورستریان هەیە.
  لێرەدا کچەکان بە دەوری تانکەکانی دوژمندا دەڕۆن و ڕاست لە لایەکەوە لێیان دەدەن. وە هیچ کێشەیەکیان لەگەڵ دوژمندا نییە. دوژمنیان لەناو دەبەن و گۆرانی دەڵێن:
  - تیمی بیناسازی تووڕە! سکوادێکی بیناسازی تووڕە!
  هیتلەر دەبێتە چەکمات! هیتلەر دەبێتە چەکمات!
  وە بە ئاسانییەکی زۆر دوژمن لەناو دەبەن. وە کچەکان ناتوانن خۆیان لە پێکەنین بپارێزن.
  بەڵام فاشیستەکان کە شەقێکیان لە پشتی ملیان وەرگرتووە، پاشەکشە دەکەن. هەر لە ئێستاوە لە لیبیا چەندین فیرقەی ئیتالیا نزیکەی بەبێ شەڕ خۆیان ڕادەست دەکەن. وە سەربازانی سوپای شاهانە پێشڕەوی دەکەن. کراوتەکان بە گورزێکی بەهێز لە بەرزاییەکانی ئەلب دەرکران و سەربازە تزارەکانیش بەسەر ئیتالیادا ڕێپێوانیان دەکرد. کچانی پێ ڕووت لە سوپای مۆسۆلینی بچووک سڵاو لە سەربازە ڕەنگاوڕەنگەکانی سوپای تزاری دەکەن. بە ملیۆنان سەرباز بە هەموو نەتەوەکانەوە ئیتاڵیا پڕ دەکەنەوە. وە دە هەزار تانکی مۆبایلی ئەلێکسی-٤ کە کێشیان پەنجا تۆنە، نزیکە لە چوونە ژوورەوە کاتێک لە هەموو گۆشەکانەوە تەقەیان لێدەکرێت.
  ئیتالیا وەک ئەڵقەی لاوازتر لە هاوپەیمانیدا، زۆر بە خێرایی دەمرێت... لە ٣٠ی ئایاردا، سەربازە تزارییەکان نزیکەی بەبێ شەڕ ڕۆمایان گرت. وە پایتەختی ئیمپراتۆریەتی مۆسۆلینی کەوتە خوارەوە.
  و دیسانەوە کچەکانی سوپای ڕووسیا بە زۆر پێی تۆزاوی و ڕووتەکانیان کرد بۆ ئەوەی دوژمن ماچ بکەن. ئەوان تێدەگەن کە پێویستە پێگەی ڕاستەقینەی خۆی پیشانی دوژمن بدرێت.
  ئەلبینا و ئەلڤینا لەکاتی تایپکردنی ئەکاونتەکاندا، بیریان هێنایەوە کە چۆن لەگەڵ ژاپۆنییەکان شەڕیان لەگەڵ جادووگەرەکاندا کردووە کاتێک ئەلێکسی لەناو شانەدا پاڵکەوتبوو. وە زۆر پێکەنیناوی بوو.
  کچەکان هێشتا بەشی شەڕەکەیان نەکردووە و ئەڵمانییەکان لە ئاسماندا دەخەنە خوارەوە. تەنانەت ئەلبینا تێبینی ئەوەی کردووە:
  - جارێک نازییەکانمان تێکشکاند، دواتر چی؟
  ئەلڤینا بە متمانەوە ڕایگەیاند:
  - با ئەمریکای لاتین داگیر بکەین!
  ئەلبینا بە گومانەوە ئاماژەی بەوەدا:
  - باشە ئەوە دوو سێ مانگی ترە! و دوایی?
  ئەلڤینا پێکەنی و وەڵامی دایەوە:
  - شۆربای لەگەڵ پشیلە!
  ئەلبینا بە تووڕەییەوە وتی:
  - نەخێر، دەبێت هەندێک پلانی واقیعیتر بۆ ژیان هەبێت!
  ئەلڤینا بە جۆش و خرۆشەوە وتی:
  - کەواتە کۆمەڵێک منداڵ لەدایک دەکەین!
  ئەلبینا ئەمەی پەسەند کرد:
  - ئەمە لە ئێستاوە باشترە!
  ئیتاڵیا پێشتر بە شێوەیەکی مەجازی گیراوە. مۆسۆلینی جونیۆر هەڵدێت بۆ فەرەنسا... سەربازانی ڕووسیا سیسیلیا داگیر دەکەن. هەموو کەلوپەلەکانی مەعکەرۆنی سازەکان لە ئەفریقا پێشتر لەدەستچوون. تەنها ناوچەکانی ئەڵمانیا ماونەتەوە، بەڵام سوپای تزاریش هێرش دەکاتە سەریان. مەترسی لەدەستدانی تەواوەتی ئەفریقا، لە شەڕێکدا لەگەڵ دوژمنێکی بەهێزتر.
  پێدەچوو ئەڵمانییەکان هێزی خۆیان بە هەڵە حساب کردبێت. ئێستاش لە ژێر لێدانی سەربازانی شاهانەدا بە کەشتی دەڕۆن.
  وە دەیان هەزار تانک لە ئێستاوە لە باشووری فەرەنسادان و تولۆنیان گرتووە... کچانی بیکینی بە دەوری شارەکەدا باز دەدەن و فاشیستەکان دەهێننە سەر ئەژنۆ. خۆیان ناچار دەکەن پاژنە ڕووتەکانیان ماچ بکەن و پێبکەنن.
  بەڵام دەتوانیت کچێک ماچ بکەیت لەسەر سنگی - ئەو ئیزعاجی نییە!
  ئەوەندە سەرکەوتن. وە لە باشووری ئەڵمانیاش دابەشبوونەکانی ڕووسیاش خەریکە دەشکێن. وە پێشتر ڤیەنایان گرتبوو. وە لەسەر میونشن پێشڕەوی دەکەن. فاشیستەکان ملکەچی لێدانەکان دەبن و دەستەکانیان بەرز دەکەنەوە. وە تەسلیم بە خۆت!
  بێگومان ئۆلێگ ڕیباچێنکۆ لەنێو ئەو کەسانەدایە کە لە پێشەوە شەڕ دەکەن.
  وە کوڕەکە بە شێوەیەکی شەخسی سێ ژەنەراڵی ئەڵمانی دەگرێت. بۆ ئەوەش پاداشتێکی تایبەت لە پاشا وەردەگرێت.
  لە هەمان کاتدا کوڕە ئەبەدییەکە پێی ڕووتە و شۆرتێکی لەبەردایە.
  تزار ئەلێکسی بە سەرکەوتنەکان دڵخۆشە. و چی ڕوویدا? هیتلەری شەیتان خۆی کەوتە ناو پەتەکەوە. تانکەکانی زنجیرەی E هیچ هاوتای تانکی هەرەمییان نییە.
  تزار ئەلێکسی خەڵاتی پاڵەوان و پاڵەوانەکان دەکات. وە بە تامەزرۆیی زۆرەوە ئەو کارە دەکات.
  مرۆڤ تەنها دەتوانێت پاشای باوکی وا خۆش بوێت و ڕێزی لێبگرێت. سەربازانی ڕووسیا پێشتر ئەڵمانییەکانیان لە مەغریب دەرکردووە. وە نزیکەی هەموو ئەفریقا خاکی ڕووسیایە. وە چی؟ بۆیە باشتر بوو!
  تزار ئەلێکسی بە خەڵاتێکی نوێ خەڵاتی ئەلبینا و ئەلڤینای بەخشییە باشترین ئاسەکانی مێینەی ڕووسیا. ئەستێرەی خاچی پلاتینیۆمی سانت جۆرج بە کەوان و ئەڵماسەوە.
  بەڕاستی جەنگاوەرەکان شایەنی ئەوەن. وە هێزێکی وایان هەیە. وە لە فاشیستەکانی خۆیان دەدەن. وە دەگەنە هێڵی کۆتایی. سوپای تزار لە ئێستاوە لە ناوچەی ڕوهر نزیک دەبێتەوە و شەڕی توند لەوێ بەڕێوەدەچێت. نایانەوێت ملکەچی نازییەکان بن. وە لە فەرەنسا لە ئێستاوە دەوری پاریسیان داوە. دانیشتوانی ناوچەکە پێشوازی لە سوپای تزاری دەکەن و ناوەستن.
  دەتوانیت بڵێیت دوژمن لە ئاستی تەسلیمبووندایە. هیتلەر بەپەلە دەڕوات، و لە ئێستاوە ناوەڕاستی مانگی تەمموزە. وە پێگەی ئەڵمانییەکان نزیکە لە بێهیوایی.
  ئەمەیە کە پەیوەندیکردن بە پاشایەکی فێنک و ساردەوە وەک ئەلێکسی دووەم، یان گەورەکە.
  لە کۆتاییدا پاشماوەی سەربازانی وێرماخت لە ئەفریقا پێشتر خۆیان ڕادەست کردووە. سەربازانی ڕووسیا بەناو پاریسدا ڕێپێوانیان کرد. دۆخەکە خەریک بوو بۆ ئەڵمانییەکان خراپتر بوو.
  لە کۆتایی مانگی تەمموزدا ڕوهر بە تەواوی وەرگیرابووەوە. وە سەربازانی ڕووسیا لە دەریای باڵتیک نزیک دەبنەوە.
  هیتلەر لە بەرلین هەڵدێت بۆ ئەمریکای لاتین. سەربازە شاهانەییەکان چوونە ناو دانیمارک و نەرویج لەوەش زووتر ئازاد کرا. پاڵ و لیسبۆن. هێرشکردنە سەر بەرلین لە مانگی ئابدا بەدوای خۆیدا هێنا. وە پایتەختی ڕەیخی سێیەم گیرا. پاشان سوپای تزاری، بەردەوام بوو لە هێرشەکەی، مەدریدی ڕزگار کرد.
  دوایین جار کە گیرا قەڵای جبل طارق بوو لە مانگی ئەیلولدا. قەڵاکە ڕووخێنرا... وە شەڕێکی دیکە خەریک بوو کۆتایی بێت. دەرکەوت کە بە جۆرێک لە جۆرەکان بە شێوەیەکی سەرسوڕهێنەر کورت و سووکە.
  تزار ئەلێکسی نازناوی گەورەترین فەتحکەری هەموو سەردەمەکانی وەرگرت.
  بەڵام هیتلەر هێشتا لە ژیاندایە و توانی خۆی دەرباز بکات. چی لەم ئەهریمەنە بکەین؟ سەیر لەوەدایە ئەمریکای لاتین نەیدەویست ئەم ستەمکارە ڕادەست بکاتەوە. و پاشان لە 1ی ئایاری ساڵی 1957 دوایین هەڵمەتی دژی ئەمریکای لاتین و شەڕی کۆتایی لە مێژووی هەسارەی زەوی دەستی پێکرد. سەربازەکان بەبێ هیچ کێشەیەک پێشڕەوییان کرد. هێزە ناوخۆییەکان لە ڕووی سەربازییەوە زۆر لاواز بوون و نەیانتوانی بەرەنگاری سەربازانی ڕووسیا ببنەوە.
  ئەلیزابێس و تیمەکەی تازە پاتریەکەیان خستۆتە خوارەوە و ئێستا دوژمنەکانی ڕێگاکەیان تەنها وازیان لێهێناوە.
  کچەکە بە پێکەنینەوە تێبینی کرد:
  - ئه‌مه‌ جه‌نگه‌!
  کاترین بە پێکەنینەوە تێبینی کرد:
  - دوایین شەڕ لە مێژووی مرۆڤایەتیدا!
  ئیلێنا پێشنیاری کرد:
  - کەواتە با تۆست بکەین بۆ ئاشتی! وە دروستکردنی داهاتوو!
  وە کچەکان تەنانەت لە خۆشیدا لەسەر بنی ڕووتی پێیان یەکتریان ماچ دەکرد.
  باشە، هەموو شتێک بەم شێوەیە بە باشی دەڕوات...
  ئەناستازیا و تیمەکەی بە پەنجە ڕووتەکانیان ڕادەکەن و نارنجۆک بەسەر ڕکابەرەکانیاندا دەفڕێنن. دوژمنەکانیان دەدڕێنن و ددانەکانیان ڕووت دەکەنەوە.
  ناتاشا گۆرانی وت:
  - من کچی خەونێکی زەبەلاحم!
  وە چۆنیەتی هەڵدانی نارنجۆکی بکوژ. بەڵێ، ناتوانیت لەگەڵ کچانی ئاوا لاواز بیت. ئەوان لەم شتە خۆش نابن.
  وە لەسەر خۆیان پێشڕەوی دەکەن، هیچ ڕەحمێک بە فاشیستەکان نادەن. با لەم حاڵەتەدا بە تەواوی فاشیست نەبن.
  هەروەها زۆیا بە پێی ڕووتی نارنجۆکێک فڕێ دەدات و هێسکە دەکات:
  - بۆ سەرکەوتن بەسەر دوژمن!
  وە پاشان ئۆگستین لە دۆشکەیەکەوە تەقە دەکات و بە پێی ڕووتی نارنجۆکێک فڕێدەدات.
  وە دەقیژێنێت:
  - لێدانی نائومێد!
  وە دواتر سڤێتلانا فشار دەخاتە سەر نەیارەکانی و دەیانخوات بۆ هەویرێکی دڕاو.
  ئەمانە کچەکانن.
  وە بە قسەی زل دەڵێت:
  - تزار ئەلێکسی بتەکەی ئێمەیە!
  مەکسیکۆ سیتی دەگیرێت و کوبا دەگیرێت. سەربازانی ڕووسیا لە باکوورەوە بەرەو باشوور دەجوڵێن. وە زۆر بە سەرکەوتوویی ئەنجامی دەدەن. تۆ ڕێگریان لێ ناکەیت. وە سەرکەوتنێکی گەورەش دەبێت.
  وە ئەلبینا و ئەلڤینا لە شەڕی ئاسمانیدا زۆر بە سەرکەوتوویی گۆڵ تۆمار دەکەن. ئەوان جەنگاوەرن کە پێویست ناکات لاوازی نیشان بدەن. ئەو فڕۆکانە دەخەنە خوارەوە کە لە ڕووی ئاستی خۆیانەوە زۆر لە دوای ڕووسیەکانن. وە لە هەمووی گرنگتر کچانی پێ ڕووت بە بیکینیەوە لە کۆنتڕۆڵی ئۆتۆمبێلەکەدان. کە هەموو کەسێک دەکوژن. وە هەر کەسێک کە لە شەڕەکەدا گیر دەخوات، تەقەیان لێدەکەن.
  ئێمە پێشتر بە نیکاراگوادا تێپەڕین. ناتوانرێت ئارمادای ماشێنەکانی سوپای تزار بوەستێنرێت. وە سەربازانی ڕووسیاش دێن. وە زۆرتر و زیاتر، نەیاران وازدەهێنن. وە بە ستوونی دیل دوژمنەکان دوور دەخەنەوە. و دوژمن دەهێننە سەر ئەژنۆی.
  ئەناستازیا بۆ خۆی ڕادەکات و وا لە نەیارەکانی دەکات لەسەر دەموچاویان بکەون و پاژنە ڕووتەکانی ماچ بکەن.
  ئەوەندە دوژمنان خۆیان ڕادەست کرد. وە زۆرێکیان تەسلیم بە لێدانی تەپڵەکە دەبن. وە پەنجەکانیان بەرز دەکەنەوە.
  سەربازانی ڕووسیا لە ئێستاوە گەیشتوونەتە ڤەنزوێلا. تادێت دۆخەکە ئارامتر دەبێتەوە.
  بەرازیل گەورەترین دوژمنە و تاڕادەیەک بە ئاسانی دەشکێت. وە ناچارە تەسلیم بێت.
  کچان بەناو ڕیۆ دی جانیرۆدا دەڕۆن و کوڕان شوێنپێی ڕووتیان ماچ دەکەن.
  ناتاشا بە پێکەنینەوە تێبینی دەکات:
  - هێشتا ژیان باشە!
  زۆیا بە هەندێک گومانەوە ئاماژەی بەوەدا:
  - ئەوەندە خراپ نییە کاتێک پێت بە دیوارەوە بخەویت!
  وە کچەکان بە پێکەنینەوە دەتقێن. بەڕاستی نەیاندەتوانی لەوە کۆمیدیتر بن. بەڵام چییان لێ بکەیت...
  لێرەدا کوڕەکە ئۆلێگ ڕیباچێنکۆش شەڕ دەکات. زیاتر لە پەنجا ساڵە لە سوپای تزاردا خزمەت دەکات. بەرزبووەوە بۆ پلەی عەقید، خەڵاتی زۆری هەیە، تا ئێستاش تەمەنی نزیکەی یازدە ساڵ دەردەکەوێت. وە لەگەڵیدا کچە ئەبەدییەکە مارگاریتایە. ژنێکی گەورە بوو و زۆر لە پیربوون دەترسا. وە لە ئەنجامدا بۆ هەمیشە وەک کچێک مایەوە. بەڵام نزیکەی سەد ساڵ لەمەوبەر بوون بە منداڵ. وە دواتر بەڵێنیان پێدەدرێت کە تا شانزە ساڵان گەورە دەبن - کە بەگشتی باشە! بۆ نموونە کوڕەکە تەنانەت پێویستی بە ڕیش تاشینیش نابێت!
  کوڕ و کچێک بە پێی ڕووت نارنجۆک بەسەر دوژمنەکانیاندا دەڕێژن و گۆرانی دەڵێن:
  - خۆشی سەرکەوتنەکان بەرفراوانتر دەبێت،
  هیتلەر چاوەڕێی دارستانە!
  لێرەدا دوا قەڵای نەیارانی ڕووسیایە - ئەرجەنتین. هیتلەر لەوێ خۆی شاردەوە.
  وە لە مانگی تەمموزدا سەربازانی ڕووسیا چوونە ناو خاکی ئەرجەنتین. بەرخۆدان فۆکەس بوو. و بەم شێوەیە پایتەخت نزیک بوو بەبێ شەڕ کەوتە خوارەوە. وە هیتلەر خۆی لە مانگی ئابی ساڵی ١٩٥٧ دۆزرایەوە... لە پەتێکدا هەڵواسرا. دیارە هی خۆیان بردووە و هەڵیانواسیون.
  شیلیش تەسلیم بوو. بەم شێوەیە دوایین شەڕ لە مێژووی مرۆڤایەتیدا کۆتایی هات.
  دوانزە کچە جادووگەر - کە خاوەنی گەنجی ئەبەدی بوون - ئاهەنگی سەرکەوتنیان گێڕا. بەڵام کوڕێکی دیکە بە ناوی ئۆلێگ ڕیباچێنکۆ زۆر دڵخۆش بوو. لە کۆتاییدا دەتوانێت بۆ خۆشی خۆی بژی، چەند ساڵ لە سوپادا بەسەر بردووە.
  وە ڕووسەکان لە ساڵی ١٩٤٧دا چوونە بۆشایی ئاسمان و لە ساڵی ١٩٥٤دا فڕینیان بۆ سەر مانگ. وە لە ساڵی ١٩٦٧ بۆ مەریخ. و دەستکەوتی نوێی زیاتر. کۆمەڵەی خۆر وردە وردە داگیرکرا. لە ساڵی ١٩٧٥دا ئەلێکسی دووەم کە حەفتا ساڵ بوو لە دەسەڵاتدا ، لەناو فڕۆکەیەکدا کەوتە خوارەوە. و بەم شێوەیەش سەردەمی گەورەترین پاشای هەموو سەردەمەکان کۆتایی هات.
  وە کوڕەکەی بوو بە پاشای نوێ: میخائیلی دووەم. وە ڕووسیاش ڕۆیشت بۆ فراوانکردنی بۆشایی ئاسمان.
  ئۆلێگ ڕیباچێنکۆ و مارگاریتا لە ساڵی ٢٠٠٥ لەسەر مەریخ بە پێ دەڕۆن. کوڕەکە تێبینی دەکات:
  - سەد ساڵ بەسەر منداڵبوونمدا تێپەڕیوە. وە ئایا کاتی ئەوە نەهاتووە کە من گەورە بم تا شانزە ساڵان؟
  مارگاریتا کە لە کچێکیش دەچێت، وەڵامی دەداتەوە؛
  - وە منیش، دەبێ بەپێی ڕێکەوتنەکە گەورە بم! بەڵام بۆچی ئێمە بە منداڵی دەمێنینەوە؟
  ئۆلێگ شانی هەڵکێشا... وێنەیەکی فریشتە-دیمیورجێک کە باڵەکانی هەبوو لەناکاو لەبەردەمیاندا دەرکەوت.
  ئەو بوونەوەرە جوانە وتی:
  - بەشێک لە ئەرکەکەت تەواو کردووە.
  بەڵام ئێستا بۆشایی چاوەڕێت دەکات! وە جیهانەکانی بۆشایی ئاسمان! کەواتە بژی و شەڕ بکە!
  ئۆلێگ ڕیباچێنکۆ بە پێکەنینەوە پرسی:
  - لە شانزەدا بەڵێنی تەرمت پێداین!
  فریشتەکە بە پێکەنینەوە سەری لە سەری خۆی دانا:
  - تۆ و مارگاریتا چیتان دەوێت؟
  مارگاریتا بە ڕەزامەندی سەری لەقاند:
  - تەنانەت زیاتر?
  فریشتەکە بە خەندەیەکی ددانی مروارییەوە سەری لە سەری خۆی دانا:
  - ئەمە بۆ تۆ دەبێت! بەڵام بۆ گەورەبوون تا شانزە ساڵ، هەزار ساڵ گەورە دەبیت! وە ئەو کاتەش بۆ هەمیشە لە گەنجیدا دەمێنیتەوە!
  ئۆلێگ و مارگاریتا بە یەک دەنگ قیژەیان کرد:
  - ئه‌وه‌ ره‌وا نییه‌!
  ئەنجێلا بە پێکەنینەوە تێبینی کرد:
  - نرخی نەمریی بەم شێوەیە! بەڵام ڕازی بە منداڵی نەمر بیت زۆر باشتر لە پیرە فانیەکان!
  کوڕ و کچەکە ڕازی بوون:
  - بەڵێ زۆر باشترە!
  وە ئێمەش بە دەنگێکی بەرزتر پێکەنین!
  بەڕاستی ئەم مرۆڤە فانیانە چین؟ تەنانەت گەورەترین پاشای هەموو سەردەم و گەلان، ئەلێکسی، کۆچی دوایی کرد. وە ئەبەدیەتێکیان لە پێشە، پڕە لە سەرگەرمییە درەوشاوەکان.
  
  
  
  ناپۆلیۆن نەچووە ڕووسیا!
  . مێژوویەکی ئەڵتەرناتیڤ، کە ئیمپراتۆری گەورە نەچووە ڕووسیا، بەڵکو فەوجەکانی گواستەوە بۆ... تورکیا! باشە بێگومان بۆچی نا؟ بۆچی باڵکان لەژێر دەسەڵاتی عوسمانی ڕزگار نەکەین؟
  وە دوژمنیش بێگومان زۆر بەهێز نییە. وە تەنانەت پێش ئەوەش لەلایەن ڕووسەکانەوە لێیدرا.
  وە سوپای ناپلیۆن دەستیان کرد بە ڕێپێوانێکی زۆرەملێ. وە نزیکەی بەبێ ئەوەی ڕووبەڕووی بەرخۆدان بێتەوە لە بۆسنە تا ئەستەنبوڵ بە پێ ڕۆیشت. یەک بەربەست: شاخ، ڕووبار، قەڵا... و ناوبەناو بەرخۆدان. وە دانیشتووان وەک ڕزگارکەر سڵاو لە فەرەنسی و ئەوروپییەکان دەکەن.
  ناپلیۆن لە ساڵی ١٨١٢ ئەستەنبوڵی گرت. پاشان لە ئاسیای بچووکیش شەڕی کرد. گەیشتە زەریای هیندی و مەککە. دوای ئەوە فەرەنسییەکان و بەکرێگیراوەکانیان ڕوویان لە میسر کرد.
  لە کاتێکدا ناپلیۆن نەچووە ڕووسیا، بەڵام موڵک و ماڵی عوسمانی داگیرکرد. ڕەنگە هەندێک لە فەلەکناسەکان ئاگاداریان کردبێتەوە لە ئەگەری شکستهێنان لە ئەگەری شەڕ لەگەڵ ئیمپراتۆریەتی تزار.
  ئینگلیزەکان لە ساڵی ١٨١٤ هەوڵیان دا لە ئیسپانیا بنیشنەوە. ناپلیۆن گەڕایەوە پاریس. وە بە کۆکردنەوەی هێز، بە خێرایی ڕووی لە ئیسپانیا کرد و لەوێ ئینگلیزەکانی شکست پێهێنا. دوای ئەوە فەرەنسییەکان لە پیرینیس تا ڕادەیەک بەهێزتر بوون.
  سەربازەکانیان گەیشتنە مەغریب و تەواوی باکوری ئەفریقا و سودانیان داگیرکرد.
  بەم شێوەیە هەژموونی گشتییان لە دەریای ناوەڕاستدا دامەزراند. جبل طارقیش گیرا. وە هەروەها بە تەواوی بەهێز کران. شەڕ لەگەڵ بەریتانیا بە پلەی جیاواز لە سەرکەوتن بەردەوام بوو. هەردوولا بێزار بوون لە شەڕ و پێکدادانەکانی دەریا. بەڵام ناپلیۆن ویستی بە ژمارە وەریبگرێت. وە کەشتی زیاتر و زیاتر دروست دەکرا، دەریاوانەکان ڕاهێنانیان پێدەکرا. وردە وردە باڵادەستی ژمارەیی فەرەنسییەکان کە سەرچاوەی مرۆیی و خاکی گەورەیان هەبوو، دەستی کرد بە کاریگەری خۆیان.
  وە بەریتانییە ماندووەکان دەستیان کرد بە خۆبەدەستەوەدان. لە کۆتاییدا لە ساڵی ١٨٢٥ نیشتنەوەیەک ڕوویدا. وە دواجار ناپلیۆن لەندەنی گرت. بەم شێوەیە شەڕ کۆتایی هات. وە ئیمپراتۆری لە ئێستاوە بەساڵاچوو بڕیاریدا پشوو بدات و بەشداری بیناسازی ئاشتیانە بکات. تەنها شتێک ئەوەیە کە فەرەنسییەکان بەردەوام بوون لە جووڵەکردن بەسەر ئەفریقا و داگیرکردنی باشووری ئەو وڵاتە. نیکۆلاسی یەکەم لە ڕووسیا هاتە سەر دەسەڵات. ڕووسەکان شەڕیان لەگەڵ ئێران کرد، بەڵام سەرەڕای سەرکەوتنەکان نەیانتوانی داگیری بکەن، بەڵکو خۆیان لە دەستخستنی خاکی مامناوەنددا سنووردار کرد. پاشان ڕووسیا ڕووبەڕووی شەڕی شامیل بووەوە لە قەفقاز و خۆی بینی کە بۆ ماوەیەکی زۆر بەو شەڕە بەستراوەتەوە.
  ناپلیۆن تا ساڵی ١٨٣٧ حوکمڕانی کرد و کاتێک کۆچی دوایی کرد تەمەنی شەست و هەشت ساڵ بوو. دوای ئەو ناپلیۆنی دووەمی کوڕی گرتەوە. ئەو گەنجە ئیمپراتۆرە قژزەردە تەمەن بیست و شەش ساڵە پێشتر پاشای ئیتاڵیا و ئیمپراتۆریەتی ڕۆمانی بووە. بێگومان ئەو ویستویەتی شکۆمەندی ناپلیۆنی یەکەمی باوکی تێپەڕێنێت.
  وە ناپلیۆنی دووەم یەکەم هەڵمەتی خۆی لە دژی ئێران ئەنجامدا، پاشان دژی هیندستان. بێگومان گەورەترین و ڕێکخراوترین سوپای جیهان تاڕادەیەک خێرا هەم ئێران و هەم هیندستانی داگیرکرد. هەروەها داگیرکردنی ئەفریقاش تەواو بوو. فەرەنسا لە ئەمریکای لاتین شەڕی ئەنجامدا، هەوڵیدا دەست بەسەر کۆلۆنیەکانی ئیسپانیا و پورتوگالدا بگرێت. بە جۆرێک لە جۆرەکان کاتی ڕووسیا نەبوو. بەڵام فەرەنسییەکان، دوای شەڕە درێژخایەنەکان، دواجار پێگەیەکی خۆیان لە ئەمریکای لاتین بەدەستهێنا. ناپلیۆنی دووەم لە ساڵی ١٨٥٦ کۆچی دوایی کرد و کوڕەکەی ناپلیۆنی سێیەم لەسەر تەختی پاشایەتی دانا. ئەو کاتە تەمەنی تەنها شانزە ساڵ بوو. وە لە ساڵی ١٨٥٨ ناپلیۆنی سێیەم دەستی بە هەڵمەتی خۆی کرد دژی ڕووسیا.
  بڕیاریدا لە باپیرە گەورەی خۆی تێپەڕێت. وە لە ڕووسیاش هێشتا کۆیلایەتی هەیە. وە بێگومان وڵاتەکە لە ڕووی هێزی شەڕەوە لەگەڵ فەرەنسای ناپلیۆنیدا بەراورد ناکرێ.
  ناپلیۆنی سێیەم حسابی سەرکەوتنی دەکرد. وە دوو ملیۆن سەرباز لە سەرانسەری ڕووسیادا جوڵەیان کرد. بە سێ ستوون ڕێپێوانیان کرد: بۆ کیێڤ، مۆسکۆ و سانت پترسبۆرگ. بەڵام ڕووسیا کوتوزۆڤی تایبەتی خۆی نەبوو.
  وە تزار ئەسکەندەری دووەم ناچار بوو بەرەو کازان هەڵبێت. مۆسکۆ و سانت پترسبۆرگ و کیێڤ دەستگیرکران. لە هەموو جیهاندا سەرباز هەبوون و چەکی پێشکەوتووتر لە دژی ڕووسیا هەبوون. تەنانەت لە سوپای ناپلیۆنی سێیەمیشدا یەکەم تانکی سووک دەرکەوت.
  بەڵێ ناتوانی بەرەنگاری ئەو جۆرە دەسەڵاتە ببیتەوە. تزار ئەسکەندەری دووەم ئاشتی پێشکەش بە فەرەنسییەکان کرد. بەڵام ناپلیۆنی سێیەم ڕایگەیاند کە پێویستی بە ڕووسیایە بە گشتی.
  بە کورتی شەڕی گەریلا دەستی پێکرد. بەڵام ناپلیۆن سەربازێکی زۆری هەیە. جگە لەوەش ناپلیۆنی سێیەم هەڵوەشاندنەوەی کۆیلایەتی ڕاگەیاند. هەروەها ئەوەش هەندێک لە خەڵکەکەی بردە لای خۆی. هێشتا شەڕەکە چەند ساڵێک بەردەوام بوو و سەربازانی ناپلیۆن گەیشتنە زەریای هێمن.
  لە کۆتاییدا سازشێک دۆزرایەوە. ناپلیۆنی سێیەم هاوسەرگیری لەگەڵ کچی ئەسکەندەری دووەم کرد و تاجی پاشای لەسەر دانرا. وە ڕووسیا وەک بەشێک لە ئیمپراتۆریەتێکی فراوان، هەندێک ئۆتۆنۆمی وەرگرت.
  هێشتا ناپلیۆنی سێیەم لە چین شەڕی دەکرد، سەربازەکانی گەیشتنە ئوسترالیا و ئەندۆچینیان داگیرکرد. وە لە ساڵی ١٨٧٧ کۆچی دوایی کرد و ناپلیۆنی چوارەم سواری تەختی پاشایەتی بوو. گەنجێکی چواردە ساڵان. نەوەى نەوەى ناپلیۆنى یەکەم و نەوەى دایکى تزارەکانى ڕووسیا. ناپلیۆنی چوارەم فەتحکردنی جیهانی تەواو کرد - دوای ئەوەی ئەمریکا و هەموو دوورگەکانی دیکەی داگیرکرد... ئیمپراتۆریەتێکی جیهانی سەریهەڵدا. پاشان تەنها شتێک کە مابووەوە زریانکردن بوو بۆ بۆشایی ئاسمان.
  بەڵام دڵتەنگی نەبوو، بەڵام شەیتانەکان بە لێدان هاتن. ناپلیۆنی چوارەم لە ساڵی ١٨٩٤ کۆچی دوایی کرد. وردتر بڵێین لە ئەفریقا بە ڕاوکردن مردووە. وە تەختەکەی لەلایەن کوڕێکەوە گیرا بە ناوی ناپلیۆنی پێنجەم کە تەمەنی نزیکەی چوار ساڵ بوو.
  بە جۆرێک لە جۆرەکان نەوەکانی ناپلیۆن زۆر خۆڕاگر نەبوون. وە بێگومان کێشە دەستی پێکرد. ئێستا لە ئەمریکای لاتین، ئێستا لە چین، ئێستا لە ڕووسیا.
  بەڵام سەربازەکان نائارامی و جوداخوازانیان سەرکوت کرد. ناپلیۆنی پێنجەم گەورە بوو و بە شێوەیەکی یەکلاکەرەوە دەستی کرد بە سەرکوتکردنی یاخیبوونەکان. دوای ئەوەش بە جۆرێک هەسارەی زەوی ئارام بووەوە. وە لە ساڵی ١٩١٤ یەکەم مرۆڤ فڕی بۆ بۆشایی ئاسمان! لە ساڵی ١٩١٧ مرۆڤەکان لەسەر مانگ نیشتنەوە.
  وردە وردە مرۆڤایەتی سەقامگیری بەدەستهێنا. وە ئێستا فراوانبوونەکە بۆ بۆشایی ئاسمان. تا ساڵی ١٩٣٥ خەڵک سەردانی هەموو هەسارەکانی کۆمەڵەی خۆریان کرد و نیشتەجێبوونێک لەسەر مانگ سەریهەڵدا. ناپلیۆنی پێنجەم تا ساڵی ١٩٦٠ حوکمڕانی کرد - شەست و شەش ساڵ - ژمارەیەکی پێوانەیی بوو لە نێو بۆناپارتەکاندا، و بە شکۆمەندی کۆچی دوایی کرد. وە ناپلیۆنی شەشەم تەختی پاشایەتی وەرگرت. تا ئەم کاتە تاقیکردنەوە سەرکەوتووەکان لەسەر گەنجکردنەوەی مرۆڤەکان پێشتر دەستی پێکردبوو. وە لە ساڵی ٢٠٠٠ خەڵک دەستیان کرد بە چوونە ناو ئەستێرەکانی دراوسێ. تا ساڵی ٢٠٢٠ یەکەم شوێنی نیشتەجێبوونی مرۆڤ لە دەرەوەی هەسارەی زەوی دروست بووە.
  
  IVAN THE TERRIBLE ژەهراوی نەبووە
  بەڵام ئیڤانی ترسناک لە ساڵی ١٥٨٤دا ژەهراوی نەبوو (ئەو بیرۆکەیەیان لە کوێوە دەستکەوت کە بەهیچ شێوەیەک ژەهراوی بووە؟)، بەڵکو ماوەیەک ژیا. هاوسەرگیری لەگەڵ شازادەیەکی ئینگلیزی کرد. وە لە هەمان کاتدا سیبیریای داگیر کرد و شارەکانی لەوێ دروست کرد. لە ساڵی ١٥٩٠ کوڕێکی بە ناوی ئەلێکساندەر لەگەڵ شازادەیەکی ئینگلیزی بوو. لە ساڵی ١٥٩١ دیمیتری کوڕ کۆچی دوایی کرد، بەڵام ڕووسەکان ساڵەکانیان لە سویدییەکان وەرگرتەوە. لە ساڵی ١٥٩٢ نارڤایان گرت.
  شەڕی هاوبەشی پۆڵەندا و ڕووسیا لە دژی سوید لە ساڵی ١٥٩٣ بە گرتنی ڤیبۆرگ کۆتایی هات. وە شکستی شەڕی سوید لە ساڵی ١٥٩٤.
  بەم شێوەیە ڕووسیا شارەکانی کەنارەکانی باڵتیک کە لە نارڤا دامەزراوە، هەروەها ڤیبۆرگ، وەرگرتەوە. لە ساڵی ١٥٩٥ ئیڤانی ترسناک فەرمانی دروستکردنی شارێکی لە دەمی نیڤا دا. بەم شێوەیە ئەلێکساندرۆڤسک زیاتر لە سەد ساڵ پێشتر سەریهەڵدا. ناوی ساڵەکە بۆ ڕێزلێنان لە کوڕی ئیڤانی ترسناک و شازادەی ئینگلیز ناونرا.
  پاشان ئیڤانی ترسناک بەردەوام بوو لە جووڵە بەسەر سیبیریادا. جەنگاوەرەکانی بەرەو ڕووباری عەمور پێشڕەوییان کرد. لە ساڵی ١٥٩٨، دوای ئەوەی بۆ ماوەی شەست و پێنج ساڵ چاکبووەوە - کە ژمارەیەکی پێوانەیی بوو بۆ ڕووسیا و یەکێک بوو لە درێژترین ماوەی شانشینییەک لە مێژووی هەسارەی زەویدا، ئیڤانی ترسناک مرد. هەروەها میراتگری فیدۆتیش لە هەمان ساڵدا کۆچی دوایی کرد. ئەسکەندەری یەکەمیش بوو بە پاشا. لە کاتی هەڵکشانی بۆ سەر تەخت تەمەنی تەنها هەشت ساڵ بوو. بەڵام بۆریس گۆدونۆڤ بوو بە ڕێجێنت. وە هەموو شتێک کەم تا زۆر ڕۆیشت. ڕاستە ساڵانی برسییش هەبوون. پاشان شەڕ لەگەڵ پۆڵەندا لە ساڵی ١٦٠٥. پاشان بۆ یەکەمجار ئەسکەندەر خۆی فەرماندەیی سوپای کرد . پۆلەندییەکان هەوڵیان دا گەمارۆی سمۆلێنسک بدەن، بەڵام بە تەواوی شکستیان هێنا. ڕووسەکان چوونەتە سەر هێرش و کیێڤ و پۆلۆتسکیان گرت. پۆلەندییەکان زەویەکانیان بەدرێژایی بێرێزینا و کیێڤ دا بە ئۆکرانیای کەناری چەپ.
  ماوەیەک ئارامی هەبوو. ڕووسیا لە ڕۆژهەڵات پێشڕەوی دەکرد. گەیشتە زەریای هێمن و شارە نوێیەکانی لەوێ دامەزراند.
  پاشان هەڵمەتی کریمیا هاتە ئاراوە کە هاوکات بوو لەگەڵ لاوازبوونی تورکیا. هەروەها ڕووسیا شانبەشانی ئازۆڤ، خانەنشینی کریمیای داگیرکرد.
  بەم شێوەیە ئیمپراتۆریەتێکی گەورە سەریهەڵدا. دوای ئەوە شەڕێکی دیکە لەگەڵ پۆلەندییەکان ڕوویدا. ئەسکەندەر ڕایگەیاند - ئێمە زەویەکانی هەموو کیڤان ڕوس داگیر دەکەینەوە.
  وە ڕوویدا. سەربازانی ڕووسیا بە سەرکردایەتی تزار و فەرماندەی گەورە سکۆپین شویسکی هێشتا توانیان شکست بە پۆلەندییەکان بێنن و تەنانەت وارشۆشیان گرت.
  دوای هەندێک مشتومڕ، پۆڵەندا ئەسکەندەری یەکەمی وەک تزار قبوڵ کرد. دوای ئەوە دەسەڵاتی گەورەی سلاڤەکان سەریهەڵدا. ڕووسیا لە ساڵی ١٦٣٠ ڕووی لە باشوور کرد. شەڕەکان لە تورکیاوە دەستی پێکرد. ئیمپراتۆریەتی عوسمانی لە داکشان و دۆڕاندا بوو.
  ڕووسیا باڵکانەکانی داگیرکرد، تەنانەت چووە ناو قوستەنتینیە. تەختی عوسمانی گواسترایەوە بۆ تزار ئەسکەندەر. وە ئێستا فەوجەکانی ڕووسیا گەیشتنە میسر. وە لە ساڵی ١٦٤٠ لەگەڵ کوێت مەککە و عێراقیان داگیرکرد. دوای ئەوەی ئیمپراتۆریەتێکی زەبەلاحی پێکهێناوە. لە ساڵانی ١٦٤٥-١٦٤٧ شەڕ لەگەڵ ئێران ڕوویدا. وە فارسیش ملکەچی ڕووسیا بوو. شەڕ لەگەڵ ئیمپراتۆریەتی مانچو بە گرتنی باکووری چین کۆتایی هات.
  تزار ئەلێکساندەر بە لەبەرچاوگرتنی زیادبوونی ژمارەی دانیشتوانی غەیرە ڕووسیا، تەنانەت ئەنجومەنێکی ئیکۆمێنیکی کۆکردەوە. گۆڕانکارییەک لە ئۆرتۆدۆکسیدا کرا کە ڕێگەی بە چوار ژن دا.
  کە ئەمەش دەرئەنجامی ئەو خواستە بوو بۆ ئەوەی موسڵمانان ئاسانتر بکرێت بۆ قبوڵکردنی ئۆرتۆدۆکسی، و خێراکردنی ڕوسیکردنی خاکە تازە داگیرکراوەکان.
  لە ساڵی ١٦٥٨دا تزار ئەسکەندەری یەکەم کۆچی دوایی کرد، شەست ساڵ حوکمڕانی کرد، هەروەها بوو بە ڕوریکۆڤیچی گەورە.
  میخائیلی یەکەم کوڕی ئەسکەندەری یەکەم بوو بە پاشای نوێ. پاشای نوێ پێشتر تەمەنی چل ساڵ بوو. وە بەردەوام بوو لە سیاسەتی فەتحکردنی باوکی. سەربازانی ڕووسیا بەرەو هیندستان جووڵەیان کرد. لەوێ شەڕ هەبوو.
  کە بە دامەزراندنی هەژموونی ڕووسیا لەوێ کۆتایی هات. پاشان شەڕێکی گەورە لەگەڵ چین ڕوویدا. لە ساڵی ١٦٧١ میخائیل کۆچی دوایی کرد. وە شەڕەکە لەلایەن کوڕەکەی ئەلێکسی یەکەم ڕوریکۆڤیچ بەردەوام بوو. پاشای گەنج کە تەمەنی نزیکەی سی ساڵ بوو، بە وزە فەرماندەیی دەکرد و سەرکەوتنی گەورەی بەدەستهێنا. چین دوای چەند ساڵێک لە جەنگ داگیرکرا.
  پاشان ڕووسیا بەردەوام بوو لە جموجۆڵەکانی بەرەو ڕۆژهەڵات و باشوور و داگیرکردنی ئەندۆچین. تا گەیشتینە سەنگافورە. لە ساڵی ١٧٠١ ئەلێکسی کۆچی دوایی کرد و پیتەری کوڕی دەستی کرد بە دروستکردنی بەلەمێکی گەورە. ڕووسیا بەناو دوورگەکانی زەریای هێمندا ڕۆیشت و لە ئوسترالیا نیشتەوە.
  لە هەمان کاتدا خواستی فراوانبوون بۆ ئەوروپا هەبوو. وە لە ساڵی ١٧١٥ شەڕ لەگەڵ نەمسا دەستی پێکرد. سەربازە باڵاکانی ڕووسیا بە خێرایی نەمسایان داگیرکرد. پاشان ئەڵمانیایان گرت. گەیشتینە خودی ڕوباری ڕاین. وە لە ساڵی ١٧٢١ ئیتالیایان داگیرکرد. بۆیە پیتەری گەورە پەنجەرەیەکی بۆ ئەوروپا بڕی. پێکەوە لەگەڵ میسر. لە هەمان کاتدا ڕووسەکان لە ڕێگەی ئەلاسکاوە کەنەدایان داگیرکرد. لە ساڵی ٧٣٠ پیتەری گەورە کۆچی دوایی کرد و تەختەکە لەلایەن نەوەکەی پیتەری دووەمەوە بە میرات گیرا - ڕوریکۆڤیچ.
  سەردەمی حوکمڕانییەکەی چالاک دەرچوو: گەنجەکە شەڕێکی لەگەڵ فەرەنسا دەستپێکرد و کەنەدای داگیرکرد و سەربازانی ڕووسیا کە باڵادەستی ژمارەیی زیاتریان هەبوو، پاریسیان گرت. هۆڵەنداش داگیرکرا. هەرچەندە شەڕی حزبایەتی لەوێدا درێژەی کێشا. بەڵام لە کۆتاییدا ئەویش سەرکوت کرا.
  وە دواتر لە ساڵی ١٧٤٥ هەردوو ئیسپانیا و پورتوگال کەوتنە خوارەوە. بەڵام لەوێشدا چەند ساڵێک شەڕی گەریلا ڕوویدا. لە ساڵی ١٧٥٣ دوای مردنی پیتەری دووەم، کوڕی پیتەری دووەم، پیتەری سێیەم، لەسەر تەختی پاشایەتی دانیشت. پاشای نوێ بەردەوام بوو لە جووڵە بەسەر ئەفریقا و ئەمریکادا. شەڕ لە ساڵی ١٧٦١ لەگەڵ دوا زلهێزی گەورە کە بەریتانیا بوو، سەریهەڵدا. ڕووسیا لە سەرەتادا زۆر سەرکەوتوو نەبوو لە دەریادا.
  بەڵام دواتر بە باڵادەستی ژمارەیی و فەرماندەی بەئەزموون، ئینگلیزەکان شکستیان هێنا. وە نیشتنەوەیەک هەبوو. وە لە ساڵی ١٧٦٧ لەندەن کەوتە خوارەوە.
  وە لە ساڵی ١٧٨٠ پیتەری سێیەمیش کۆچی دوایی کرد. کوڕە بیست و هەشت ساڵانەکەی، پۆڵسی یەکەم، لەسەر تەختی پاشایەتی دانیشت. ڕووسیا نەیاری جدی نەما و بەسەر ئەفریقا و ئەمریکای لاتیندا دەجووڵایەوە. تا ساڵی ١٨٢٠ کە پۆڵسی یەکەم لە تەمەنی شەست و هەشت ساڵیدا کۆچی دوایی کرد، ڕووسیا فەتحکردنی تەواوی جیهانی تەواو کردبوو. ئیڤانی پێنجەمیش لە تەمەنی چل و دوو ساڵیدا سەرکەوتە سەر تەختی پاشایەتی.
  ئیتر کەس نەبوو شەڕی لەگەڵدا بکات. بەڵام زانست هێشتا نەگەیشتووەتە ئەو ئاستەی کە فراوانی فەزا داگیر بکات. سەرەڕای ئەوەش ئیڤان فەرمانی گەشتەکانی بۆ سەر مانگ دا. وەک، ئیمپراتۆریەت پێویستی بە هەنگاونان هەیە. وە لە ساڵی ١٨٣٣ مرۆڤ بۆ یەکەمجار فڕی بۆ بۆشایی ئاسمان. وە لە ساڵی ١٨٤٥دا دواجار ڕووسەکان لەسەر مانگ نیشتنەوە.
  ئیمپراتۆر ئیڤانی پێنجەم لە ساڵی ١٨٤٧ کۆچی دوایی کرد. ئەسکەندەری دووەم تەختی پاشایەتی بە میرات گرت. فراوانبوون بۆ بۆشایی ئاسمان بەردەوامە. لە ساڵی ١٨٦١ لەسەر مەریخ نیشتووەتەوە. و پاشان لەسەر هەموو هەسارەکانی کۆمەڵەی خۆر.
  و پاشان فڕین بۆ ئەستێرەکانی تر...
  
  دۆناڵد ترامپ لە کورسییەکەی ڕۆزڤێڵت
  بۆیە دۆناڵد ترەمپ لە کاتی جەنگی جیهانی دووەمدا خۆی لە شوێنی ڕۆزڤێڵت بینیەوە. ئەمە لە ڕاستیدا دەرکەوت کە چانسێکی سوپەر بوو! هەڵەکانی پێش خۆت لەبەرچاو بگرە. وە هەڵەی یەکەم: ڕێگەیان دا یەکێتی سۆڤیەت سەرهەڵبدات و ببێتە زلهێزێک.
  دۆناڵد ترەمپ لە هەموو کەس باشتر تێگەیشت: نابێت ڕێگە بدرێت ڕووسیا لە جەنگی جیهانی دووەمدا سەرکەوتن بەدەستبهێنێت. بەڵام سەرکەوتنی خێرای ڕیخی سێیەم بۆ ئەمریکاش زیانبەخشە.
  باشترین بژاردە: با تا دەتوانرێ یەکتر بکوژن.
  باشە بێگومان دۆناڵد ترەمپ کەمێک یارمەتی ڕووسیای دا، پێش ستالینگراد... وە هیچ ناتەبایییەکی تایبەت لەگەڵ مێژوودا نەبوو. و ڕیشی سێیەمی لە ئەفریقا دەرکرد.
  وە دواتر پێشنیاری ئاگربەستی بۆ هیتلەر کرد لە بەرامبەر هەڵوەشاندنەوەی یاساکانی دژە جوولەکە.
  دوای ستالینگراد ئەڵمانییەکان درکیان بەوە کرد کە لە ڕاستیدا دەتوانن لە جەنگی جیهانی دووەمدا بدۆڕێنن، و لەگەڵ ترەمپ هاوڕا بوون. جولەکەکان گۆشەگیری ناکرێن، بەڵام... بازرگانی دەستی پێکردەوە...
  وە زیندانییەکان ئاڵوگۆڕ دەکرێن. ترەمپ خۆی بۆمبی ئەتۆمی دروست دەکات و ژاپۆن تەواو دەکات. وە ئەڵمانییەکان دوای وەستاندنی بۆردومانی خاکەکەیان و داخستنی بەرەی دووەم، خەریکی کۆکردنەوەی هێزن.
  فوهر چەند جارێک ئۆپەراسیۆنی قەڵای دواخست. و تەنانەت لە مانگی تەمموزدا هێرشێکی دەستپێنەکرد، چونکە ویستویەتی تایگەر-٢ کە تانکی ئەهریمەنییە، لە شەڕدا تاقی بکاتەوە و ئەوەش بە واتای "شێر" و "مشک" دێت. جگە لەوەش ئەڵمانییەکان دەستیان کرد بە پێکهێنانی دابەشکاری لە بیانییەکان و کەڵەکەکردنی هێز.
  وە ترەمپ ئامۆژگاری فوهرەری کرد کە پەلە نەکات، بەو پێیەی پلانەکانی هێرشی ئەڵمانیا بۆ سەر کورسک بولج پێشتر لەلایەن فەرماندەیی سۆڤیەت ناسراوە و هیچ شتێک لەوە گەمژانەتر نییە کە هێرش بکات کاتێک دوژمن پێی دەزانێت.
  فوهەر ئەوەندە زیرەک بوو کە گوێی لە ئامۆژگارییە ژیرەکانی ترەمپ بوو. وە بوو بە بەرگری.
  دواجار سوپای سوور لە ٣٠ی ئاب دەستی بە هێرش کرد. و بە قووڵی لە بەرگری دوژمندا گیر بوو. شەڕەکان دەریانخست کە پانتەر لە بەرگریدا زۆر باشە، بە تۆپەکەی کە خێرا تەقە دەکات، کە لە مەودای دوورەوە لێدەدات.
  وە "پڵنگ" خراپ نییە، تەنانەت "فێردیناند"یش. دوا دەمانچەی خۆڕاگر لە بەرگریدا تا ڕادەیەک بەهێزە. وە بە تەواوی هێرشەکانی بەرامبەرەکان بەرپەرچ دەداتەوە. وە "فێردیناند" زۆر چالاکانە کاردەکات. لەگەڵ لێدانی لە دوورەوە، تەنانەت ناتوانیت پشتت ڕاست بکەیتەوە.
  ئەڵمانییەکان هێشتا لانیکەم بە هێواشی، بەڵام لەسەر ڕیزبەندی ئۆریۆل خۆیان دا. بەڵام فڕۆکەوانی سۆڤیەت چیتر زاڵ نەبوو بەسەر ئاسمانەکاندا. بەبێ بەرەی ڕۆژئاوا، کراوتەکان بەهێز بوون. لەنێو یاریزانە ئەڵمانییەکاندا، مارسێل بە تایبەتی جیاواز بوو.
  لە شەڕی دەریای ناوەڕاستدا بە ڕێکەوت نەمردووە. ئێستاش بەهۆی ئەوەی ئاس بوو، ژمارە یەک لە ڕۆژهەڵات شەڕی کرد. وە ئەم باشترین ئایسەی لوفتوافی کە لە ماوەیەکی کورتدا ژمارەیەکی پێوانەیی لە بەرەی ڕۆژئاوا تۆمار کرد، کە کەس لە مێژووی ڕاستەقینەدا نەیشکاندبوو، ئێستا لە ڕۆژهەڵات شەڕی دەکرد.
  مارسێل لە دوورەوە لێیدا و ڕێگەی نەدا خۆی چەقێنرێت و بخرێتە خوارەوە. لە نێو فڕۆکەوانە ئەڵمانی و سۆڤیەتەکاندا بووە ئەفسانە.
  وە بەبێ هیچ زیادەڕەوییەک. هەم فڕۆکەی هێرشبەر و هەم فڕۆکەی شەڕکەری خستە خوارەوە.
  بۆ سەد و پەنجا فڕۆکە خەڵاتی خاچی شوڕشگێڕی خاچی ئاسنی پێبەخشرا بە گەڵاکانی دار بلوطی زیوین و شمشێر و ئەڵماس. کاتێک دوو سەد فڕۆکەی دروست کرد، خەڵاتی ڕێزلێنانی هەڵۆی ئەڵمانی بە ئەڵماس پێبەخشرا. لەگەڵ گەیشتن بە سێ سەد فڕۆکە، خەڵاتێکی تایبەتی دامەزراو بۆی وەرگرت: خاچی شوڕشگێڕی خاچی ئاسن بە گەڵاکانی دار بلوطی زێڕین و شمشێر و ئەڵماس. دوای ئەوەی چوار سەد فڕۆکەی خستە خوارەوە، خاچێکی زێڕین و ئەڵماسی بە شایستەیی سەربازی و جامی لوفتوافی زێڕ و ئەڵماسی وەرگرت. مارسیلیا لە پاییزدا دوو سەد فڕۆکەی بەسەر دەریای ناوەڕاستدا خستە خوارەوە. لە زستان و مانگی ئازاردا نزیکەی سەد ئۆتۆمبێلی دیکەی خستە خوارەوە، و گواسترایەوە بۆ بەرەی ڕۆژهەڵات. لەوێ لە مانگی ئایاری ساڵی ١٩٤٣دا سێ سەد ئۆتۆمبێلی تێپەڕاند.
  پاشان لە مانگی ئەیلولی ساڵی ١٩٤٣ گەیشتە ئاماری چوار سەد ئۆتۆمبێل. وە تەنانەت ژمارەیەکی پێوانەیی تۆمارکرد بە بردنەوەی چواردە ئۆتۆمبێل لە یەک شەڕدا.
  بێگومان بە ئاسێکی لەو شێوەیە ئەڵمانییەکان زیاتر لە متمانەیان بە ئاسمان هەستیان پێدەکرد.
  وە دەیانتوانی هێرشی سوپای سوور ڕابگرن بە ڕاکێشانی هێزەکان پێشوەختە. سەرەڕای ئەوەش، سەربازانی سۆڤیەت پێشڕەوییان کرد، هەرچەندە زۆر بە هێواشی.
  لە کۆتایی مانگی ئۆکتۆبەردا سوپای سوور لە ئۆرێل نزیک بووەوە. فریتزەکان هەوڵیان دا بە هەر نرخێک بێت ئەم شارە بگرن.
  تانکی تایگەر-٢ بۆ یەکەمجار لە شەڕدا بەکارهات. بەڵام ئەم ئۆتۆمبێلە لە بەرگریدا ئاستێکی باشی پێشکەش کرد، بەڵام زۆرجار تێکدەچوو. "شێر" لەوەش خراپتر دەرچوو. هاوشێوەی "پڵنگ"-2 کە گەورە بووە و زیاتر بە پڵنگی شاهانە ناسراوە، "شێر" دەمانچەیەکی بەهێزتری هەبوو، بەڵام کە پێویست نەبوو. بەو پێیەی سی و چوار تانکی سۆڤیەت بە چەکی ئەڵمانی بردران. بەڵام "شێر" کە کێشی نەوەد تەن بوو، لە ڕووی زرێپۆشەوە هیچ سوودێکی لە "پڵنگ" نەبوو، بەڵام گرانتر بوو، کەمتر متمانەی پێدەکرا و دەمانچە بەهێزترەکەش لە ڕێژەی تەقەکردندا کەمتر بوو.
  تەنها لەکاتی تەقەکردن لە مەودای دووردا لێڤ سوودی هەبوو، بەڵام سوودێکی کەمی هەبوو، بەو پێیەی سی و چوار نزیک بوو لە مەحاڵەوە لە دوورییەکی وادا لە جوڵەدا لێبدرێت کە لێڤ سوودی هەبوو.
  شەڕەکان دەریانخست کە "شێر" هیچ سوودێکی نییە لە پاراستنی لاکان یان پێشەوەی کەشتییەکە بەسەر "پڵنگ"-2 و زرێپۆشی ئەستوورتری پێشەوەی تاوەرەکە تەنها خولانەوەی خاو دەکاتەوە.
  واتە دەرکەوت کە "شێر"، بە کردەوە، تەنانەت لە "پڵنگ"-٢ خراپترە. وە بۆ ئەوەی دەردەکەوێت، دیزاین کراوە.
  سەرەڕای ئەوەش، فڕۆکەی تایگەر-٢ تاڕادەیەک بە باشی پارێزراو بوو، تەنانەت تا لای فڕۆکەی T-34-76یش نەدەچووە ناوەوە، هەربۆیە سەلماندی کە ئامێرێکی کاریگەرە، هەرچەندە چەقەڵ بوو.
  لە هەمان کاتدا دوو فڕۆکەوان لە شەڕدا خۆیان بە باشی نیشان دا: ئەلبینا و ئەلڤینا. کە هەموو کاتێک بە پێی ڕووت بە بیکینی شەڕی دەکرد. وە زۆر کاریگەرانە ئەو کارەیان کرد.
  هەروەک چۆن ئەلبینا بە پێی ڕووتەکانی پەنجە دەخاتە سەر پەنجەرەی پەنجەرەکان، فڕۆکەوانێکی سۆڤیەت دەخاتە خوارەوە.
  پاشان ئەلڤیناش بە پێی ڕووت و چەقۆکێشەکانی فشار دەخاتە سەر. وە دیسانەوە دوژمن دەڕوخێنێت.
  کچەکان چالاکانە و بە پەناچی پانتەرەکان کاریان دەکرد. هەرچەندە جەنگاوەری تازەپێگەیشتوون. بەڵام نهێنی ئەوان ئەوەیە بە بیکینی و بە پێی ڕووت شەڕ بکەن، ئەوکات کەس ناتخاتە خوارەوە!
  شەڕی ئۆریۆل تا کۆتایی مانگی نۆڤەمبەر درێژەی کێشا. ئەڵمانییەکان شارەکەیان بەدەستەوە گرت و سوپای سووریش بە سەرسەختییەوە هێرشی کردە سەری. ستالین خۆی لەم بابەتەدا خۆبەزلزانینی نیشان دا. شارەکە بە تەواوی لەلایەن کراوتەکانەوە قەڵادار کرابوو و ڕێگەیان نەدەدا گەمارۆ بدرێت.
  لە سەرەتای مانگی کانوونی دووەمدا هێوربوونەوەیەکی کاتی هەبوو، تەنیا شەڕ لە ئاسماندا ڕوویدا. مارسیلیا ژمارەی پێنج سەد فڕۆکەی تێپەڕاند کە خراوەتە خوارەوە و دووەم فڕۆکە بوو لە ڕیخی سێیەمدا دوای گۆرینگ کە خەڵاتی خاچی گەورەی خاچی ئاسنی پێبەخشرا.
  سوپای سوور وەستا. بەڵام لە کۆتایی مانگی کانوونی دووەمدا دەستی بە هێرشەکانی کردەوە. دوای شەڕێکی سەرسەختانە، دواجار ئۆریۆل گەمارۆدرا. وە دواتر بیبە. ئەڵمانییەکان کەمێک زیاتر لە ناوەڕاستدا پاڵیان پێواوە بۆ دواوە. بەڵام ئەوان بۆ زستان ئامادە بوون و بە توندی شەڕیان کرد.
  هێشتا فریتزەکان توانیان هێرشەکە لە نزیک لێنینگراد بەرپەرچ بدەنەوە. بەشێکیش بەهۆی هۆشدارییەکەی ترەمپەوە کە زۆر لە شکستی فاشیستەکان دەترسا.
  نازییەکان دوای ئەوەی هێرشەکەیان لە باکوور بەرپەرچ دایەوە، بە جۆرێک هێرشەکەیان بەرپەرچ دایەوە و لە زستان ڕزگاریان بوو... و لە بەهاردا دەستیان کرد بە کەڵەکەکردنی هێز.
  هەروەها سوپای سووریش زیانی پێگەیشت. بەڵام ئەو فڕۆکەی IS-2 و T-34-85ی بەدەستهێنا. ئاڵوگۆڕی لێدان دەستی پێکرد و لە ٢٢ی حوزەیرانی ١٩٤٤دا سوپای سوور هێرشێکی گەورەی لە ناوەند دەستپێکرد.
  ئەڵمانییەکان کۆڵیان دا، بەڵام هێواش هێواش... سەربازانی سۆڤیەت لە ماوەی مانگ و نیوێکدا پەنجا کیلۆمەتر پێشڕەوییان کرد لەسەر کەرتێکی تاڕادەیەک فراوانی بەرەکە. نازییەکان بە گشتی تاڕادەیەک تاکتیکی خۆیان گۆڕی و هەوڵیان دا هێزی خۆیان بپارێزن بەبێ ئەوەی هێرش بکەن.
  لێرەدا ترەمپ بەڕوونی ڕۆڵەکەی بینی، کە نەیدەویست نە ڕووسیا و نە ئەڵمانیا سەربکەون. بەڵام ترسی ئەوەی هەبوو کە ڕووسەکان بە هەر شێوەیەک بێت سەرکەوتن بەدەست بهێنن، و ئامۆژگاری فورەری کرد کە شەڕێک لەسەر بەرگری بنیات بنێت بۆ ئەوەی سەرچاوەکانی بەلشەفییەکان تەواو بکات.
  هیتلەر سەرەڕای هەموو شەڕانگێزییەکەی، هێشتا چووە ناو بەرگرییەکی قووڵەوە. جگە لەوەش تانکەکانی ئەڵمانیا ناتەواون. وە "مشک" هەروەها لە ئاستی چاوەڕوانییەکاندا نەبوو، و تەنها لە بەرگریدا، کەم تا زۆر خۆی لە هێرشی بەرپەرچدانەوەی کورتدا نیشان دا.
  ئەڵمانییەکان هێشتا نەیانتوانیوە وەک پێویست لە بواری تەکنەلۆژیادا سەرکەوتوو بن. دەکرێت پانتەر ٢ لە ڕووی چەک و زرێپۆشەوە بەهێزتر بکرێت، بەڵام هێشتا نەتوانراوە لە پەنجا تۆن قورستر بکرێت. فۆک وولف لە توانای مانۆڕکردندا کەمتر بوو و تەواو نەبوو.
  دەرکەوت کە فڕۆکەی Me-309 لە ڕووی چەکدارییەوە بەهێزە و خێراترە، بەڵام لە ڕووی مانۆڕەوە خراپترە. TA-152 لە تایبەتمەندی فڕین باشتر بوو لە Focke-Wulf و چەکداری بەهێز بوو، بەڵام هەروەها دەرکەوت کە قورستر بوو. ڕاستە، مارسیلیا تاکتیکی باشی بۆ ئەو فڕۆکانە داڕشتووە کە قورسترن، بەڵام چەکدارترن و باشتر پارێزراون.
  تا ئێستا ئەڵمانییەکان نەک هەر لە ئاسماندا قازانجی خۆیان پاراستووە، بەڵکو تەنانەت بەهۆی ژمارەی ئۆتۆمبێلەکانەوە زیاتریشیان کردووە. هەرچەندە یەکێتی سۆڤیەت فڕۆکەی یاک-٣ و لاگ-٧یشی هەبوو. بەڵام ئەمە هێشتا سوودێکی بۆ دابین نەکردووە.
  بەڵام ئەڵمانییەکان فڕۆکەی ME-262 یان پەرەپێدا. تا مانگی حوزەیران، فڕۆکەی لوفتوافی هەزار لەو فڕۆکەیەی هەبوو کە چوار تۆپی فڕۆکەی ٣٠ ملمیان هەبوو. بەڵام لە شەڕدا، فڕۆکەی ME-262 سەلماندی کە بە شێوەیەکی تەواو مانۆڕ و کاریگەر نییە. لەوانەش بەهۆی خێرایی بەرزەوە. تەنها شتێک ئەوەیە کە ME-262 خستنە خوارەوەی زۆر قورسە، زرێپۆشە و توانای مانەوەی هەیە، لێدانی قورسە بەهۆی خێراییە بەرزەکەیەوە، بەڵام بەهۆی بزوێنەرەکەیەوە کە زۆر متمانەپێکراو نییە، خۆی دەشکێنێت.
  کەواتە ئەڵمانییەکان تا ئێستا تەنها تاڕادەیەک سەرکەوتوو بوون لە وەرگرتنی فڕۆکەی TA-152 و فڕۆکەی مۆدێرنکراوی ME-109 "K"یان هەبوو، کە بەناوبانگترین فڕۆکەی جەنگی جیهانی دووەم بوو.
  هەروەها ژمارەی فڕۆکە بەرهەم هێنراوەکان زیادی کرد، ئەمەش وایکرد بتوانرێت باڵادەستی بەسەر براندەکانی سۆڤیەتدا بپارێزرێت. جگە لەوەش ئۆتۆمبێلە ئەڵمانییەکان لە ڕووی چەک و هێزی بزوێنەرەوە بە شێوەیەکی بەرچاو بەهێزتر بوون.
  فڕۆکەی یو-٢٨٨ی ئەڵمانی کە خێرایی بەرز و بارێکی زۆری بۆمبی تێکەڵ کردبوو، تەواو سەرکەوتوو بوو. وە یەکەم فڕۆکەی بۆمبڕێژکەری زنجیرەیی چوار بزوێنەری، یو-٤٨٨، توانای بۆردومانی هەیە لە مەودای دووردا. جێگەی سەرنجی ئەو ڕووبەری باڵە بچووکە بوو کە تاڕادەیەک بچووک بوو، کە خێراییەکەی دەگەیشتە ٧٠٠ کیلۆمەتر لە کاتژمێرێکدا، ئەمەش بۆ فڕۆکەیەکی بۆمبڕێژکەر لەو کاتەدا زۆر بوو.
  ئەڵمانییەکان لە بواری دروستکردنی تانکدا زۆر سەرکەوتوو نەبوون. مشکەکە لە بەرگریدا باشە، بەڵام هێشتا لە ئاسمانەوە لاوازە و گواستنەوەی قورسە. "جاگدپانتەر" سەرکەوتووتر دەرچوو. بە بڕی بەردەوام لە زیادبووندا بەرهەم دەهات و ناوبانگێکی باشی بەدەستهێنا.
  لێرەدا بێگومان ئەڵمانییەکان خەریک بوو ئۆتۆمبێلەکە تەواو بکەن، بەڵام لە هەر حاڵەتێکدا بە باشی دەسوڕایەوە.
  بڕی سەرەکی کەرەستەی ئەڵمانیا زیادی کرد، ئەمەش وایکرد بتوانرێت بە شێوەیەکی سەرکەوتووتر بەرەنگاری هێرشەکانی سۆڤیەت ببنەوە. لەوانەش هێرشی مانگی ئاب لە باشوور.
  پاییزی ١٩٤٤ هات، سەربازانی سۆڤیەت تەنانەت خارکۆڤیان نەگرت و تا ئێستاش لە ناوەند وەستاون.
  فریتز کەمێک زیاتر هەستی بە متمانە کرد... ستالین بەردەوام بوو لە چەقۆ لێدان، بەڵام بەبێ یارمەتی ئەمریکا نەیتوانی لە پێشبڕکێی تەکنەلۆژی بەرامبەر ئەڵمانیا سەربکەوێت.
  بە هەبوونی فیرقەی بیانی و زۆرێک لە هیوییەکان، لەگەڵ مانگە دەستکردەکان و هاووڵاتیانی پێشووی سۆڤیەت، ڕەیخی سێیەم دەیتوانی کەم تا زۆر هێزەکانی پڕبکاتەوە و لە بەرگریدا بمێنێتەوە. کرێکارانی بیانی و کاری کۆیلە بووە هۆی ئەوەی کەرەستەیەکی زۆر بەرهەم بهێنرێت. وە پێش هەموو شتێک فڕۆکەوانی جێت.
  پڕۆژەی موشەکی V-1 و V-2 لە بەرژەوەندی فڕۆکەی جێت وازی لێهێنرا و فڕۆکە بۆمبڕێژکراوەکانی ئارادۆ دەرکەوتن. کە بە تەواوی بۆردومانی کرد. وە فڕۆکەکانی سۆڤیەت تەنانەت نەیانتوانی پێشیان بکەوێت.
  هیتلەر زیاتر پشتی بە هێرشی ئاسمانی بەست. فریتزەکان لە زستانیشدا شەڕیان دەکرد... سوپای سوور توانی لە وەرزی زستاندا لە ناوەنددا پێشڕەوی بکات.
  لێرەدا هەرچەندە ئەڵمانییەکان چاوەڕوانی هێرشێک بوون، بەڵام بەهۆی کاری تۆپخانەکانەوە تووشی شۆک بوون، بەتایبەتی موشەکهاوێژی ئەندریۆشا. بەڵام دواتر ژمارەیەکی زۆر لە فیرقەی تانکی ئەڵمانیا توانیان سەربازانی سۆڤیەت بوەستێنن.
  دەمانچە نوێیەکانی ئەڵمانی کە خۆیان دەجووڵێنن E-10 و E-25 کە بچووکن بەڵام چالاکن، بە تایبەتی کاریگەر بوون.
  هەروەها تایگەر-٢ بە تاوەرێکی تەسکتر و بچووکتر و بزوێنەرێکی بەهێزەوە دەرکەوت کە هێزی ١٠٠٠ ئەسپ بوو، کە خۆی نیشان دا کە ئامێرێکی پراکتیکیترە.
  بە کورتی شەڕێک بە مێناجەرییەک دەستی پێکرد کە قازانجێکی زیاتری بۆ ئەڵمانییەکان هەبوو.
  هیتلەر بەڕاستی حسابی بۆ تانکی زنجیرەی E دەکرد، چونکە پێشکەوتووتر بوون و سیلۆیەتێکی نزمیان هەبوو. لە فڕۆکەی E-50دا، بەرزییەکەی بەگشتی یەک مەتر کەمتر بوو لە بەرزیەکەی تایگەر-2، ئەمەش وایکرد کە بتوانرێت، بە زرێپۆشێکی یەکسانەوە، کێشی تانکییەکە بۆ پەنجا تۆن کەم بکرێتەوە بە بزوێنەرێکی هێزی 1200 ئەسپ لەکاتی بووستکردندا، ئا زیاتر زرێپۆش کونکەر و دەمانچەیەکی ورد.
  ئەمە زۆر باش دەرچوو! ئۆتۆمبێلەکە خێرایی و خێرایی پێشکەوتنێکی بەدەستهێنا. وە کچان لەسەری شەڕ دەکەن. وە بێگومان بە پێی ڕووت و بە بیکینی.
  شەڕەکە زۆر توند بوو، بەتایبەتی لە وەرزی بەهاردا، لە مانگی ئایاردا. ئەڵمانییەکان دەستیان کرد بە هەوڵدان بۆ هێرشکردن. بەڵام تەنها توانیان بێلگۆرۆد کۆنترۆڵ بکەنەوە کە پێشتر لەلایەن سەربازانی سۆڤیەتەوە دەستی بەسەردا گیرابوو. شەڕەکە بۆ ماوەیەکی زۆر بەردەوام بوو. وە تانکی E-100یش بەشداری لە شەڕەکەدا کرد. ئەم ئۆتۆمبێلە کە زۆر بە باشی پارێزراو بوو و چەکی بەهێزی هەبوو، بوو بە کێشەیەکی گەورە بۆ سەربازانی سۆڤیەت.
  دوای دەرکەوتنی فڕۆکەی جۆری SU-100، ستالین بە شێوەیەکی چاوەڕواننەکراو بڕیاری گۆڕینی عەقیدەی لە دروستکردنی تانکیدا دا. وە ئەم دەمانچە خۆبزوێنەرە دەستی کرد بە بەرهەمهێنان بە ڕێژەیەکی بەردەوام لە زیادبووندا.
  ئاسانکاری بەرهەمهێنانی دەمانچەی خۆکار و دەمانچە بەهێزترەکە سەرنجی ڕاکێشام. وە هەروەها ئەو ڕاستییەی کە ستالین دەستی کرد بە بیرکردنەوە لە ڕزگارکردنی سەربازەکان. لە هەر حاڵەتێکدا لە هاوینی ساڵی ١٩٤٥ تەنها ئەڵمانییەکان هێرشیان کردە سەر. تەنها توانیان گەمارۆی ڕۆستۆڤ ئۆن دۆن و ئۆریۆل بدەن و ئەوە ڕادەی سەرکەوتنەکانیان بوو... پاییز، کراوتەکان لەسەر بەرگری دانیشتن و سوپای سوور پێشڕەوی دەکرد. وە لە زستانیشدا... وە تەنها بێلگۆرۆد توانی بەرپەرچی بداتەوە.
  بۆیە هەردوو ئارمادەکە خاوبوونەوە...
  ساڵی ١٩٤٦ هات. ئەڵمانییەکان لە هاویندا هەوڵیان دا هێرش بکەن بە بەکارهێنانی تانکی E-50 و E-100، و E-75. لە بەرامبەر ئەواندا ستالین دەمانچەی خۆبزوێنەری SU-100ی هەبوو، کە بە کردەوە جێگەی هەموو جۆرەکانی تری چەک گرتەوە. ئەڵمانییەکان پفیان کرد، بەڵام نزیکەی هیچ پێشکەوتنێکیان نەبوو... وە لە پاییز و زستاندا سوپای سوور پێشڕەوی دەکرد...
  بەڵام دیسانەوە هیچم دەست نەکەوت.
  لە ئێستاوە ساڵی ١٩٤٧یە. ئەڵمانییەکان فشار و پێشڕەوی دەکەن، ڕووسەکان فشار دەخەنە دواوە و پێشڕەوی دەکەن. هیچ شتێک سەرکەوتوو نەبوو.
  لێرەدا ساڵی ١٩٤٨ دێت. فڕۆکەی T-54 دەرکەوت، بەڵام کە بە شێوەیەکی بەرفراوان نەبوو. فڕۆکەی SU-100 هێشتا لە خزمەتدایە. ڕاستە ئەم دەمانچە خۆبزوێنەرە تا ڕادەیەک بەسەرچووە. ئەڵمانییەکان پلەی یەکەمیان لە زنجیرەکەدا هەیە لە سەرووی فڕۆکەی E-75 بە بزوێنەری تۆرباینێکی غاز. وە پێشتر بە باشی لە لایەکانەوە پارێزراو بوو...
  بەڵام ئەڵمانییەکان هێشتا نەیانتوانی سەرکەوتن بەدەست بهێنن. فڕۆکەی IS-7 لە یەکێتی سۆڤیەت بەرهەم هێنرا. کە بە سەرکەوتوویی شەڕی لەگەڵ ئەڵمانییەکان کرد.
  پاشان ١٩٤٩... هێڵی پێشەوە بێ جووڵە، و لێدانەکان ئاڵوگۆڕ دەکرێن. بۆکسێنەرەکان یەکتر دەسوڕێنەوە و یەکتر لەناو دەبەن.
  بۆیە لە ساڵی ١٩٥٠ هێڵی پێشەوە کەمێک دەگۆڕێت. بەڵام هیچ شتێکی بەرچاو ڕوونادات.
  وە دەچێتە ساڵی ١٩٥١، هەمان شت. هیچ گۆڕانکارییەک لە بەرەی ڕۆژهەڵات. هەردوو لایەن زۆر ماندوو بوون.
  ساڵی ١٩٥٢یش ڕۆیشت. دوایین ساڵی تەواوی سەردەمی ستالین. تاکە شتێک کە ئەڵمانییەکان هەیانبوو دیسکۆکان بوون کە تووشی تەقەی چەکی سووک نەبوون. یەکێتی سۆڤیەت خاوەنی بەناوبانگترین ئۆتۆمبێلە: SU-122 بە بەرمیلێکی درێژەوە، کە تا ئێستاش بە باشترین ئۆتۆمبێل هەڵسەنگێندراوە.
  و لە کۆتاییدا، ساڵی ١٩٥٣... ستالین دەمرێت و دواتر ئەمە دەست پێدەکات. لە مۆسکۆ ململانێی دەسەڵات هەیە و بە کەڵک وەرگرتن لەمەش ئەڵمانییەکان دەچنە سەر هێرش.
  وە لە قەفقاز پێشڕەوی دەکەن. دواجار تورکیە دەچێتە ناو شەڕەکەوە.
  من لە بەهار و هاوین و پاییزدا تەواوی قەوقاز دەگرم، و سوودێک بەدەست دەهێنم...
  بەڵام لێرەدا ترەمپ لە ئێستاوە دەستوەردان دەکات. وە لە ١ی ژانویەی ١٩٥٤ ئەمریکا دەست دەکات بە بۆردومانی ئەتۆمی بۆ سەر خاکی ڕەیخی سێیەم و... ڕووسیا.
  وەکو ئەمە! ترەمپ بەڕاستی دەستوەردانی لە جەنگی جیهانی دووەمدا کرد.
  وە هەموو شتێک بە شێوازی خۆی زۆر فێنک دەردەچێت! وە تا ڕادەیەک زۆر نایاب و سەرنجڕاکێشە!
  ترەمپ بە متمانەوە دوژمنەکانی دەشکێنێت! وە ئەمەش PR دۆزەخییەکەیەتی!
  ئەم دیکتاتۆرە ئەمریکییە تەنانەت لە خۆشیدا باز دەدات!
  
  کچە جوانەکان مێژوو دروست دەکەن
  مێژوویەکی بەدیل کە سەرەڕای ئەوەش هیتلەر بڕیاریدا کە سەرەتا بەریتانیا تەواو بکات، و تەنها دواتر هێرش بکاتە سەر یەکێتی سۆڤیەت. یەکێک لەو هەنگاوانە دوای گرتنی کریت بوو، و هێرشکردنە سەر ماڵتا. ئەم دووەمیان تاڕادەیەک سەرکەوتوو بوو و سەربازەکانی فوهەر بەریتانییەکانیان شکست پێهێنا. هیتلەر بڕیاریدا لەگەڵ بەریتانیا تەواو بکات و تەنها ئەو کاتە بچێتە یەکێتی سۆڤیەت.
  لێرەدا لە ژێر کاریگەری چوار کچی جادووگەردا بووە. جوانە ئاریاییەکان: گێردا، شارلۆت، کریستینا، ماگدا - فوهرەکەی ڕازی کرد کە هێشتا نەچێتە ڕووسیا! تەنانەت ئەژنۆیان دانا و سوێندیان خوارد کە ساڵی ١٩٤١ کاتی ئەمە نییە. جگە لە کچەکە، بە پێی ڕووت بەسەر خەڵوزەکاندا ڕایانکرد و ڕێوڕەسمێکیان ئەنجامدا کە پشتڕاستی دەکردەوە کە باشترە نەچنە ڕووسیا. وە چوار جوانی فوهەریان قەناعەت پێکرد کە پێویستە کچان لە ئەفریقا شەڕ بکەن. کە ڕەزامەندیمان وەرگرت.
  بنکەی بەریتانیا لەلایەن سوپای فریتزەوە هێرش دەکرێتە سەر؛
  گەورەترین بنکەی بەریتانیا بەڕاستی لە دۆزەخ دەچوو. زیاتر لە هەزار فڕۆکەی بۆمبڕێژکراو کە لە تەواوی بەرەی ڕۆژهەڵاتەوە کۆکرابوونەوە و ئەزموونی شەڕکردنی شایستەیان بەدەستهێنابوو، لەگەڵ شەڕکەرانی ئەسکۆرت هێرشیان کردە سەر. بێگومان ئینگلیزەکان ماوەیەکی زۆرە شەڕ دەکەن، بەڵام چاوەڕوانی هێرشێکی بەرفراوانی ئاوا بەهێزیان نەدەکرد. بەڕاستی کێ باوەڕ دەکات کە کراوتەکان بڕیار دەدەن بەرەی ئاشکرا بکەن، تەنانەت ئەگەر دوژمن بۆ ماوەیەکی کاتی بێدەنگ بووبێت. بەڵام سەربازە ئینگلیزەکان ئێستا بێ بەزەییانە لێیان دەدرێت. بۆ نموونە کەشتییەکانیان لەلایەن فڕۆکەی یو-٨٧ کە "شت"ی بەناوبانگەوە هێرش دەکرێتە سەر. زۆر خێرا نییە، بەڵام خاوەنی بەرزترین (بۆ کاتەکەی خۆیان) وردبینی بۆردومانکردن، ئەوان بەلەمەکانی بەریتانیا کە لە کەنداوەکاندا شاراوەن ئازار دەدەن. فۆکە وولفە مۆدێرنترەکان زۆر لە دواوە نین، تەنانەت خودی ئەفسانەیی ڤۆن ڕودێلیشیان تێدایە کە پاشای فڕۆکە هێرشبەرەکانە. بە نوقمبوونی بەهێزترین کەشتی جەنگی سۆڤیەت ناسراوە، کەشتی جەنگی مارات.
  بۆ نموونە، کۆرپۆڕاڵ ڕیچارد دەبینێت کە کەروێشکەکان وەکو خلیسکەیەک لە گردێکدا دەڕۆن. ژمارەیەکی زۆر لە فڕۆکە بۆمبڕێژکراوەکانی ئەڵمانی لە کونێکی سەهۆڵبەندانەوە وەک ماسی نێچیر دێنە دەرەوە. ئینگلیزەکە کە لە ئێستاوە پێگەیشتووە لە ترسدا تەلەفۆنەکە هەڵدەواسێت. تا ئێستا دیمەنێکی وا ترسناکی نەبینیبوو. ئاگادارکەرەوەکان زۆر درەنگ دەنگ دەدەن، دوای ئەوەی بۆمبەکان تەقینەوە. شەپۆلی تەقینەوەکە سەربازانی بەریتانیا فڕێدەداتە سەرەوە، قۆڵ و قاچی بڕاو بە ئاراستەی جیاوازدا دەفڕن. یەکێک لە کڵاوە ئاسنییەکان سوور بووەوە و بەر دەموچاوی ئەفسەرەکە کەوت. وە چۆن هاوار دەکات:
  - چەرچڵ کاپوتە! هیتلەر فێنک و سارد و سڕە!
  دەمانچە دژە فڕۆکەکانی بەریتانیا دەستبەجێ دەستیان بە تەقەکردن نەکرد، بەڵکو تەنها کاتێک هەزاران بۆمب بە یەکجار کەوتنە خوارەوە. دوژمن هەموو شتێکی بە دروستی حیساب کرد: نابێت یەک بۆمب بەفیڕۆ بچێت. بۆیە دوژمن لەت بکە و لێی بدە. هەموو کەرتەکان پێشوەختە لەسەر نەخشەکە نیشانە کراون. جگە لەوەش ئینگلیزە بێئەدەبەکان تەنانەت وەک پێویست خۆیان لەبەر نەدەکرد. زۆرێک لە دەمانچە دژە فڕۆکەکانیان لە شوێنی چاوی ڕوون وەستاون و یەکەم دەمانچەن کە دەسوتێنرێن.
  لێرەدا لوولەی دەمانچەیەکی دژە فڕۆکەی ٨٥ ملم کە درێژییەکەی سی و دوو پێ بوو، فڕێدرایە سەرەوە و وەک سوکانێک لە هەوادا کێشرابوو. دوای ئەوەش کەوتە خوارەوە و پێنج ئینگلیزی لەت کرد. یەکێک لە ڕەشپێستەکان سکی دڕابوو و ڕیخۆڵەکانی کەوتنە دەرەوە.
  وە بۆمبەکان کەوتنە خوارەوە، و هەموو شتێک ئاگری گرتبوو، کۆگایەکی سووتەمەنی دەنگی دەدا، دەستیان کرد بە تەقینەوە، نزیکەی هەموو ئێسکەپەیکەرەکە گوللەکانیان بڵاوکردەوە، پاشان کۆگایەکی دیکە لێدرا. لە سەرووی هەموو ئەمانەشەوە، ئەو ئاگادارکەرەوەیانەی لە فەیرینگەکانی یو-٨٧ و فۆک-ڤولفدا دانرابوون، بە شێوەیەکی بێزارکەر هاواریان دەکرد و ترسناکیی کێوییان لە نێو ڕەشپێستەکان و عەرەبەکانی ناو سەربازە کۆلۆنیالیزمەکاندا دروستکرد. بەڵام وا دیارە سپی پێستەکان بە هەمان شێوە دەترسن.
  بۆ نموونە دوو فرێگاتی بەریتانی پێکدادان، بەجۆرێک کە بۆیلەرەکان دەنگیان دا. تەنانەت پاشماوەی ئەو فرێگاتانەی کە هەڵفڕیبوون وەک کێڵگەی مینڕێژکراو لە هەوادا تەقیەوە و کروزەرەکەش بە سادەیی تا بنی ئاو نوقم بوو.
  تانکی ئینگلیزی "کرۆموێڵ" بە دەمێکی کورتەوە، بەڵام بە خێرایییەکی شایستە و زرێپۆشێکی پێشەوەی تاڕادەیەک بەهێزەوە، لە ترس و دڵەڕاوکێدا خێراتر بوو و کۆگاکەی خۆی کەوتە خوارەوە، تەنانەت دەیان سەربازی سەرگەردانی سەرگەردانی خۆی لە ڕێگاکەدا چەقاند. ئاژاوە گەشەی کرد. کەشتییە فڕۆکەهەڵگرەکەی ئینگلیزی دەستی کرد بە شلبوونەوە و درێدنۆتی بەهێز تەقەی کرد... لە کەناراوەکاندا، کە سەربازەکانی خۆی لێی کۆدەبوونەوە.
  وە لەم جیهانە ژێرزەویەدا دوو کەس بە تەواوی بێ کێشە مانەوە. یەکێکیان هیندی بوو، هێواش هێواش بۆرییەکی داگیرساند، ئەوی دیکەشیان ژن بوو، بە ڕوونی بەڕەچەڵەک عەرەب بوو، بەڵام جلوبەرگی سەربازیی لەبەردا بوو. ئەو دووانە هیچ گرنگییەک بەو مردنە بەپەلە نادەن. یان باشتر بڵێین، کۆمەڵێک سوارچاکی لەناوچوون یارییەکی نائاسایی کارتیان دەکرد. یارییەکی پەنجا و دوو کارت بوو لەگەڵ گاڵتەجاڕەکان و تەنانەت بەپێی ئەو یاسایانەی کە پێستە سوورەکە خۆی دایهێنابوو.
  ژنێکی عەرەب ڕایگەیاندووە؛
  - لەگەڵ ئەوەشدا ژاوەژاوێکی زۆر هەیە! وە بۆچی ترس و دڵەڕاوکێیەکی وا دروست بکات؟
  یەکێک لە سەربازەکان کە پشتی بە چەقۆ بڕاوە، خەریک بوو تووشی هیندییەکە بێت، بەڵام بێباکانە وەک پشیلە بچووکێک فڕێدرا. دڵۆپە خوێن کەوتە سەر دەموچاوە پێست سوورەکە و ئەویش بە زەردەخەنەوە لێی دەدا. پاشان سەرنجی دا:
  - دروستکردنی ژاوەژاو بۆ کەسانی لاواز و ڕووخسار ڕەشە. ئێمەی ئاپاچییەکان بەم شێوەیە بیردەکەینەوە - ئەگەر دوژمن نەبێت، ئەوا دوژمنێک دەردەکەوێت - لەوەش باشتر!
  ژنە تاریکەکە تێبینی کرد:
  - ئەمە لاوازییەکی تایبەتی ئەو کەسانەیە کە ئیعتیراف بە باوەڕ بە مەسیح دەکەن. حەز دەکەن باسی قوربانیدان بکەن، بەڵام خۆیان قوربانی ناکەن.
  هیندییەکە بە خێرایی سەری لە سەری خۆی دانا:
  - ڕێکخستن لەسەر بناغەیەک بنیات نراوە کە چیمەنتۆ ئیمان و خۆڵ ئیرادە! ئیمان دڵێکی زێڕینە، ئیرادەش مشتێکی ئاسنییە! تەنها مرۆڤە ڕووخسارەکان نە یەکێکیان هەیە و نە ئەوی تریان.
  چەند سەربازێکی سووتاوی بەریتانیا بەپەلە هاتنە ناو ئاوەکەوە بۆ ئەوەی بڵێسەی ئاگرەکە بشۆن. تەنانەت بەهۆی چوونە ناو ئاوەکەوە دەکوڵێت، هاوار و نالە کێوی دەبیسترا. وە بازنەی خوێناوی بەسەر کەفی دەریادا دەخزێن، سەرەتا ئەستوور بوون، پاشان وردە وردە بڵاودەبوونەوە و کاڵ دەبوونەوە. وە جەنگاوەرانی ئەو وڵاتەی کە سەردەمانێک گەورەترین و بەرفراوانترین ئیمپراتۆریەت بوو لەسەر زەوی خەریک بوو سیمای مرۆڤایەتی خۆیان لەدەست دەدا. ژنە عەرەبەکە بە سووکایەتییەوە ڕقێکی لێدا:
  - وە ئەم پیاوانە ناچارمان دەکەن بورقا لەبەر بکەین!
  پیاوە سوورەکە بە فێڵبازانە چاوەکانی بڕییەوە، تێبینی کرد:
  - دیارە نیگای هەڕەشەئامێزەکەت دەیانترسێنێت!
  ژنە عەرەبەکە بە گاڵتەجاڕیەوە ددانی ڕووتکردەوە و وتی؛
  -نەرمی ئافرەت هاوشێوەی سەختی زرێپۆشە، تەنها زۆر کوشندەتر و گشتگیرترە لە پاراستن!
  ئەڵمانییەکان پێیان باش بوو یەکسەر بە هەموو هێزێکەوە هێرش بکەن، تاکتیکی بۆکسێنەرێک کە بە حسابکردنی نائامادەیی دوژمن، یەکسەر بە هەموو هێزی خۆیەوە بەرەو دوژمن پەلە دەکات. کاتێک دەیان فڕۆکەی دوژمن لە فڕۆکەخانەکان دەسووتێن، ناتوانن هەڵبفڕن. کاتێک بۆمبەکانی خۆیان لەناو لانکاستەرەکاندا دەتەقنەوە و هەموو شتێکی دەوروبەریان لەناو دەبەن. تاکتیکی سەخت بەڵام کاریگەر. بۆیە سەمفۆنیای جیهانی ژێرزەوی گەیشتە لوتکەی هێزی خۆی، پاشان دەستی کرد بە کەمبوونەوە.
  بەڵام بێگومان ئەمە بەوەوە کۆتایی نەهات، دابەشبوونی ئاسمانی هاتە ناو کردارەوە. لە کاتێکدا ئینگلیزەکان دوای ئەو جۆرە چارەسەرەن، بەڵام دەتوانرێت بە هیچ شێوەیەک بە گەرمی وەربگیرێن. خۆشبەختانە پێشتر فڕۆکەی نیشتنەوە بە بڕی پێویست دروستکراون و شێوازەکانی ڕاکێشانیان ورد کراوەتەوە. ڕەنگە باشترینەکانی ئەمڕۆی جیهان.
  بۆیە دەفڕن، نەک وەک باڵندەی پەپوولە - خاوتر، بەڵام بە ڕادەیەکی پێویست خێراتر، تەنانەت بە یاوەری مۆسیقای ڤاگنەر - شاکارە دڵخوازەکەی هیتلەر. کێی دیکە لە ژیاندا فیلمی "ئەپۆکالیپس"ی لەبیر بووە، کە ئەمریکییەکان ئەم مۆسیقا تایبەتەیان بەکارهێناوە لەکاتی هێرشکردنە سەر ڤێتنامییەکان. چۆن ترساندیان. کەواتە لێرەدا ڤاگنەر، و مۆتیڤەکانی ڕەشەبا، لە ڕێگەی ئامێری گەورەکەرەوە. پەرەشوتوانەکان فسفۆریان لە دەموچاویان ڕشت و خۆیان بۆیاخ دەکرد، ترسناک دەردەکەون، وەک جنۆکەکانی جیهانی ژێرزەوی خۆیان. هەروەها لەسەر بنەمای کاریگەرییەکی دەروونی. لەگەڵ ئەوەشدا، هەندێک کاراکتەر و هەندێک چیپی مەگنیسیۆم بۆ فسفۆرەکە زیادکرا بۆ ئەوەی لانیکەم بۆ ماوەیەکی کورت درەوشاوەیی دروست بکات. ئەوەندە ترسناکە، بە تایبەت لە پاشخانی درەوشانەوەی دوکەڵاوی و ئاگرە بێشومارەکاندا. تەنانەت دۆشکەیان هەیە، هەروەها لە شێوەی دەمی ئەژدیهادا خۆدزینەوەیان هەیە. پاشان دۆشکە لاوەکییە ئاوازدارەکانی ئەڵمانی و گیراوەکان لێدەدەن. وە ڕیزەکانی بڕاو و دڕاو دەکەونە سەر پێڵاوی سەرکەوتووەکان. وە زۆرێک بە سادەیی پێیان باشە وازبهێنن، سەرەڕای ئەوەی کە زۆرێک لە بەریتانیەکان زیاترن لە ئەڵمانییەکان.
  ژنێکی هیندی و عەرەب لە کونێکی بچووک و بە وردی خۆدزینەوە خۆیان شاردەوە. ڕیدسکین ئاماژەی بەوە کردووە:
  - باشە ئێمە ئەوانمان کێڵاند!
  ژنە قژ ڕەشەکە سەری سوڕما:
  - دەڵێی ئێمە؟ ڕەنگە مەبەستت ئێمە بێت؟
  هیندییەکە بە شێوەیەکی نەرێنی سەری لەقاند:
  - نەخێر! پالێفایسەکان لە ئینگلیزەکان دەدەن و ئەمەش نیشانەیەکی باشە! وە کە کاتی هات جەژنمان دێت! کەی هیندییەکان کیشوەرەکەیان ئازاد دەکەن!
  ژنە عەرەبەکە بە سووکایەتییەوە ڕقێکی لێدا:
  - ئایا تۆ، بە هەر ڕێکەوتێک، ئیدیعای دەسەڵات دەکەیت بەسەر جیهاندا؟
  هیندییەکە بە سۆزەوە، وەک ئەوەی بۆ منداڵێکی دواکەوتووی دەروونی ڕوون بکاتەوە، پێکەنی:
  - ئەوانەی دەیانەوێت زۆر بەدەست بهێنن بەزۆری هیچیان بۆ دەمێنێتەوە! کەواتە کەوچکە گەورەکە دەم ئاوە!
  بێگومان فوهر نەیبینی کە پەپوولە و پەپوولەکانی چی دەکەن، بەڵام لە بنەڕەتدا پێشبینی دەکرد کە ئامێری سەربازی ئەڵمانیا هەموو شتێک بە وردی کاری لەسەر دەکات. بەگشتی ئۆپەراسیۆنە سەربازییەکانی ئەڵمانیا تا کورسک بولج لە ئاستێکی پیشەیی بەرزدا ئەنجام دەدرا. تەنانەت هەندێک پێیان دەڵێن ستاندارد. تەنانەت سەیرە کە ئامێرێکی لەو جۆرە خلیسکاوە و دواتر بە تەواوی لەیەکتر کەوتووە.
  وە ئەو چوار کەسە خۆیان بەشدارییان لە نیشتنەوەکەدا کرد لەسەر ماڵتا.
  چوار کچ تەنها بە بیکینیەوە بوون. وە هەر لە هەوادا بە پێی ڕووت نارنجۆکیان فڕێدایە سەر ئینگلیزەکان. وە زۆر جوانە. ئەمانە کچەکانن.
  وە لە کاتی فڕیندا دیسکەکانی تیژ تیژکراو فڕێدەدرێن. وە دەیان مل بە یەکجار دڕا. یەک وشە - جوانییەکانی سوپەر کلاس. وە زۆر سێکسی و ماسولکەیی. ئەمانە جەنگاوەرانن. وە بە یەک لێدان کانزا و خشتیان دابەش کرد. هێزێکی وەها هێمن و کوڵاویان هەیە. وە با بە پاژنە ڕووتەکانیانەوە باز بدەنە ناو چەناگەی سەربازە ئینگلیزەکانەوە. زۆر گێل بوون.
  وە خوێن بە هەموو ئاراستەکاندا دەفڕێت و دەڕژێت.
  دوای ئەوە کچەکان شمشێرەکانیان بەکارهێنا. وە دەستیان کرد بە لەناوبردنی ڕیزەکانی ئینگلیز. وە لە هەمان کاتدا گۆرانی بڵێن:
  - گورگە سپییەکان بە لێشاودان! تەنها ئەو کاتە ڕەگەزەکە دەمێنێتەوە! لاوازەکان لەناو دەچن - دەکوژرێن، خوێنی پیرۆز پاک دەکەنەوە!
  کچەکانی ئێرە زۆر فێنک و ساردن. بە سادەیی زۆر باشە!
  وە هەر سەربازێکی ئینگلیزیان بە دوو شمشێر بڕییەوە. وە بە پێی ڕووت سواستیکا فڕێ دەدەن و شەڕڤانان دەکوژن. وە جەنگاوەرانی بەئەمەک لەم جۆرە...
  وە هێرشی ئاسمانی بۆ سەر ماڵتا زۆر بەهێزە. فوهەر لە بەرەی ڕۆژهەڵاتەوە فڕۆکەوانی کۆدەکردەوە. وە فڕۆکەی یو-٨٨ خۆی بە شکۆمەندی خۆی نیشان دا. وە بێگومان فڕۆکەی یو-٨٧یش بەکارهێنرا، کە سەرەڕای باڵادەستی شەڕکەرەکان لە ئاسماندا، سەلماندی کە زۆر کاریگەرە.
  وە کراوتەکان زۆر بە توندی لە ئینگلیزەکانیان بردەوە. وە کچانی تێرمیناتۆر کە پێی ڕووتیان هەیە بەهێزترن. وە جەنگاوەرەکانی لێرە بە سادەیی چینایەتین!
  باشە چۆن سەرسام نەبیت بەو جۆرە کچانە؟ کچان نییە - بەڵکو بە سادەیی پانتەرەکان!
  نەیارەکانیان لەناو دەبەن. وە گۆرانی دەڵێن:
  - کەس ڕێگریمان لێناکات! کەس شکستمان پێناهێنێت! گورگە خراپەکان دوژمن دەدڕێنن!
  گورگە خراپەکان - سڵاو لە پاڵەوانەکان!
  وە دیسان بڕینەوە... بەڵام ئینگلیزەکان لە ئێستاوە تەسلیم دەبن. وە دەستەکانیان بەرز دەکەنەوە.
  گێردا بە زمانی ئینگلیزی هاوار دەکات:
  - لەسەر ئەژنۆ! وە پێم ماچ بکە!
  پیاوەکان دەکەونە سەر دەموچاویان و پێی ڕووت و کەمێک تۆزاوی کچەکە ماچ دەکەن.
  پاشان شارلۆت، دڕندە قژ سوورەکە، ناچاریان دەکات پێیان ماچ بکەن. چەند جوانە.
  لە بادا قژی سووری مسی وەک ئاڵایەکی شەڕانگێز و پرۆلیتاری دەفڕێت.
  هەردوو پیاو و بە تایبەتی گەنج پاژنەی گوڵاوی خوداوەندەکە ماچ دەکەن. وە پێی زبرەکانی جوانەکە دەلێسێنن.
  پێی ڕووتی هەردوو کریستینا و ماگدایان ماچ کرد. هەروەها کچانی ئایرۆباتیک.
  وە ئەو جۆرە جەنگاوەرانە بەهێز و ماسولکەدارن. وە لە هەمووی گرنگتر پێی ڕووت و نازدار.
  و فیگەرە باریکەکان، و تەختەی ئەبس! وە شتێکی نایابیان تێدایە، شتێکی جەنگی و شتێکی جوان.
  وە هەموو ماسولکەیەک یاری دەکات، تۆپەکانی ماسولکەکانیش لە ژێر پێستی ڕەنگاوڕەنگدا دەسوڕێنەوە.
  ئەم کچانە سوپەر کلاسن! هێزی توڕەیی و بڵێسەی سۆزیان تێدایە! وە متمانە بە سەرکەوتن.
  وە ئینگلیزەکان پێی ڕووت و ڕەسەنەکانیان بە ماچ دەشۆنەوە!
  ماڵتا کەوتە خوارەوە، گواستنەوەی سەربازەکان بۆ ئەفریقا زۆر ئاسانتر بوو. فوهر ژیر بوو، شتێکی سەرەکی کە هاتە مێشکی، بیرێکی لۆژیکی بوو: یەکێتی سۆڤیەت وڵاتێکی تۆتالیتارییە، واتە بەهێزە. نزیکەی دوو سەد ملیۆن کەس بە ئایدۆلۆژیای کۆمۆنیستی لێهەڵمژراون و ئەمە دەسەڵاتە!
  بەڵام لە هەمان کاتدا یەکێتی سۆڤیەت خاکی پێویستی هەیە و بڕیارە هێرش بکاتە سەر کەس.
  کەواتە، بۆ ئەوەی هێرش بکەنە سەر ڕووسیا، پێویستە خۆتان ئامادە بکەن.
  ئەڵمانییەکان چ جۆرە تانکێکیان هەیە؟ ڕاشکاوانە لاوازە! وە ڕووسەکان لە نمایشی ڕۆژی ئایاردا فڕۆکەی KV-2 یان بە تۆپی 152 ملم بینی، و KV-1 بە تۆپی 76 ملم، و T-34، تانکی چالاکی کە هەروەها تۆپیان هەبوو کە دەچنە ناو ئەڵمانییەکانەوە.
  وە فوهەر فەرمانی دا: ئەهریمەنەکانی خۆیان دروست بکەن وەک بەرپەرچدانەوەی تانکەکانی ڕووسیا. بە تایبەتی "پانتەر"، "پڵنگ"، "شێر" و "مشک". ئۆتۆمبێلی باش بۆ سەردەمی خۆیان، بەڵام زۆر قورسن.
  هەم گران و هەم کاری زۆر! لە لایەکی دیکەوە، تەکنەلۆژیای ئەڵمانی دەتوانێت لەم حاڵەتەدا ڕکابەری تەکنەلۆژیای سۆڤیەت بکات.
  جگە لەوەش ئەڵمانییەکان هیوایان خواست کە بەم زووانە هەموو ئەفریقایان هەبێت، و بتوانن دەست بەسەر سەرچاوە گرنگەکانی جیهاندا بگرن. وە کۆیلە، و سەرباز، و یەکەکانی شەڕ...
  بەگشتی جەنگاوەرانی وێرماخت بەهێزن...
  وە کچەکان زۆر نایاب و سەرنجڕاکێشن... وە دزەکانی نایاب!
  لە ماڵتا بە پێ دەڕۆیشتن و بە ئەشکەنجەدانی پیاوان ناوبانگیان هەبوو. جەنگاوەرانی توند و تیژ. کوڕەکانیان ڕوت کردەوە و لەگەڵ کچەکان دەستدرێژییان کردە سەر! بۆچی کات بەسەربردن نا؟
  جەنگاوەرەکان زۆر گۆرانییان دەوت و هاواریان دەکرد:
  - کەس ڕێگریمان لێناکات، تەنانەت شەیتانیش ناتوانێت شکستمان پێ بهێنێت!
  هەروەها گێردا و تیمەکەی هێرشیان کردە سەر کروزەرە ئینگلیزییەکە. کچەکان بە شمشێرەوە بە درێژاییدا دەڕۆیشتن و هەمووانیان بڕییەوە. وە لە هەمان کاتدا بە پێی ڕووت دیسکی تیژکراویان فڕێدا.
  ئەمانە ئەو جەنگاوەرانەی خێران کە بە ئاسانی و بەبێ کێشە ناتوانرێت بوەستێنرێن. دەچنە پێشەوە و دەریاوانەکان لەناو دەبەن. وە بە هەردوو دەستیان بۆ خۆیان دەجوڵێنن. ئەم چوار جادووگەرە دەرکەوتن. وە جادووگەرەکان بێبەزەیین، بە تەواوی بکوژن.
  بە درێژایی سەقفەکەدا ڕادەکەن و پاژنە گوڵاو و پەمەییەکانیان دەچڕێنن و شمشێرەکانیان وەکو تیغی پرۆپلەر دەجووڵێنن. ئینگلیزەکان دەبڕن و بە پێکەنینەوە گۆرانی بۆ خۆیان دەڵێنەوە.
  - ئێمە کچی بەزەییدار نین، دەنگمان ئەوەندە ڕوونە! ئێمە بە ئازایەتی ئینگلیزەکان دەشکێنین بۆ ئەوەی لێرە بێدەنگ نەبێت!
  وە زمانەکان چۆن نیشان دەدەن! ئەمانە کچەکانن... تێرمیناتۆری ڕاستەقینە!
  وە بە پەنجە ڕووتەکانیان دیسک فڕێ دەدەنە سەر خۆیان و دوژمنەکانیان دەکوژن.
  زۆر بە خوێناوی دەیکەن. وە قوڕگیان بڕدرا. و ئەوەندە قوڕگ کرایەوە.
  کوڕانی شەڕانگێز.
  وە وردتر کچان، لەگەڵ ماسولکەکانی ئاژەڵە کێوییەکان. وە کەس ناتوانێت سنوورداریان بکات - توخمەکە بەم شێوەیە.
  کچەکان بە پەلە و خەریکە ڕووت دەبنەوە. وە تەنانەت مەمکەکانیان دەرخست بۆ ئەوەی جوانتر دەرکەون.
  گێردا گۆرانی وت:
  - وە کروزەرەکە دەگیرێت - کچەکان بە پەلە دەڕۆن! توخمێکی وا، توخمێکی وا!
  کچەکان بەڕاستی ئەوەندە جوانن کە ناتوانیت بە یەکجار ڕێگرییان لێ بکەیت.
  وزەیەکی هێمن و کوڵاو لەناویاندا بڵق دەکات. وە بە سادەیی زریانێکی هێندە شەڕانگێزە و بڵێسە و گەرمای زۆرە.
  جەنگاوەرەکان بەڕاستی تەنها خۆشەویستن. وە دەتوانن بە مشتێک لە چەناگەت بدەن.
  ئەوان بازدانی وەها شەڕانگێزی کچانیان هەیە کە بە باڵ و ددان لەدایک بوون...
  شارلۆت ئینگلیزەکان دەبڕێت و لە دڵی خۆیدا دەقیژێنێت:
  - کەس ناتوانێت بەراورد بکات لەگەڵ ئێمە لە شەڕدا! من گورگێکی ژنم، گورگێکی مێینەی فێنکم!
  وە دڕندە قژ سوورەکە بە شمشێر شەقێک دەدات و دەیبڕێت...
  بۆیە دەریاوانە ئینگلیزەکە کەوتە ژێر تۆڵەی کچەکانەوە. لە ڕاستیدا چی دەویست؟ پەیوەندیت بە کێوە کردووە؟
  جەنگاوەرەکان بردیان و پارچە پارچەیان کرد!
  کریستینا بە خۆشحاڵییەوە گۆرانی گوت:
  - کەبابی قاشکراو دەبێت!
  و زمانی خۆی نیشان دا.
  و پاشان بە پێی ڕووتی دیسکێکی فڕێدا کە لێوارەکانی تیژ بوون. وە یەکسەر پێنج ئینگلیزی کوشت.
  ماگدا بە پاژنەی ڕووتی خۆی لێی دا و سێ ئینگلیز فڕینیان بەسەر دەریاکەدا. ئەم کچە تەنها دڕندەیە!
  وە هەر چواریان هاوار دەکەن:
  - شکۆمەندی بۆ خوداوەندەکانمان!
  وە جارێکی تر ورد دەکاتەوە... پێشتر سەدان ئینگلیز ورد کراون. وە ڕزگاربووان دەکەونە سەر ئەژنۆ و کچە جوانەکان ماچ دەکەن، پێی بەهێز و چەقۆکێش و ڕووتیان.
  
  
  سەرۆکی ڕووسیا ڤلادیمیر زێلێنسکی
  دوای دەستبەکاربوونی، ڤلادیمێر زێلێنسکی هەڵوەشاندنەوەی ڕادا و ئەنجامدانی هەڵبژاردنی پێشوەختەی پەرلەمانی ڕاگەیاند. ئەمە بەگشتی چاوەڕوانکراو بوو. بەڵام پەیوەندییەکان لەگەڵ ڕووسیا بە ئاڵۆزی مایەوە. ڤلادیمێر پوتین پیرۆزبایی سەرکەوتنی لە زێلێنسکی نەکرد و دان بە هەڵبژاردنی سەرۆکایەتی ئۆکرانیادا نەناوە. بەڵام ئەمە تەنانەت سوودی بۆ سەرکردە گەنجە نوێیەکە هەبوو. ناسیۆنالیستەکان کە بە گومانەوە سەیریان دەکرد، وەک یەکێک لە خەڵکی خۆیان ناسیەوە. وە ڕۆژئاوا تێگەیشت کە بەڕاستی پوتین دەستدرێژکارە. وە پشتگیری بەهێزتر بۆ ئۆکرانیا. بۆیە بۆ تەندروستی دەستی پێکرد، و بۆ ئاشتی کۆتایی هات. زێلێنسکی وەریگرت و لە هەڵبژاردنە نوێیەکانی ڕادادا ئاستێکی زۆر بەهێزی پێشکەش کرد. توانی زۆرینەی پەرلەمانی بەدەست بهێنێت. و پاشان چەندین ڕیفراندۆمی ئەنجامدا. لەوانەش چاکسازی دەستوری.
  دەسەڵاتەکانی سەرۆک کۆمار بە شێوەیەکی بەرچاو فراوانتر بوون. بە پێچەوانەوە ڕادا سنووردارە. دوای ئەوە زێلێنسکی بە شێوەیەکی یەکلاکەرەوە دەستی کرد بە ئەنجامدانی چاکسازی و مۆدێرنیزاسیۆن.
  لە هەمان کاتدا هەنگاوێکی فێڵبازانە لە دۆنباس داهێنرا. بژاردەیەکی سەرنجڕاکێش پێشکەش بە یاریزانی جەنگاوەر ئەناستاسیا ئۆرلۆڤا کرا. بە پاڵپشتی ئۆکرانیا و دەزگای هەواڵگری ڕۆژئاوا دەبێتە پارێزگاری ناوچەی لوگانسک و دۆنێتسک. پاشان ئەندامێتی فەرمی لە ئۆکرانیا و پارەی نۆژەنکردنەوە و دەسەڵاتی کەسی زیاتری دەبێت. وە تەنانەت سوپای خۆت. واتە بژاردەی کادیرۆڤ. کاتێک ڕووسیا لە ڕاستیدا سەربەخۆیی بە چیچان دا، تەنیا بە فەرمی کۆنترۆڵی بەسەر چیچانادا هێشتەوە.
  ئەناستازیا ئۆرلۆڤا کە لە نێو فەرماندەکانی مەیدانیدا کاریگەری هەیە، ئەم بژاردەیەی قبوڵ کرد. دەبێت بڵێم ئەم ژنە زۆر جوان و قژزەردە و بەزۆری تەنانەت لە زستانی ساردیشدا بە پێی ڕووت ڕادەکات.
  ئەناستازیا شەڕی دژی سەرکردایەتی "دزین"ی ڕووسیای نوێ ڕاگەیاند. کچێکی زۆر شەڕانگێز و دەسەڵاتدارە. وە شوێنی نیشتەجێبوونی خۆی لە نۆڤۆئازۆڤسک دامەزراند. بەشێک لە خەڵک و میلیشیاکان پشتگیریان لێکرد.
  ئەناستازیا لەگەڵ کەتیبەیەکی کچانی پێ ڕووت، چەندین هەڵمەتیان ئەنجامدا و چەند شارێکی گرت. شەڕی ناوخۆیی سەریهەڵدا. شەڕێکی ڕاکێشان ڕوویدا.
  ئەناستازیا تا ڕادەیەک لێهاتووانە مامەڵەی دەکرد و لە دەرەوە پارەی وەرگرت. جگە لەوەش لە ڕووسیا پشتیوانی هەبوو. لەوانەش لە ژنانەوە. هەروەها ئەوەی کە پوتین نەخۆش بوو، بەشدار بوو لە سەرکەوتن. دیارە سەرۆکی خۆپەرستی ڕووسیا خۆی لە ڕادەبەدەر ماندوو کردووە. وە لە ژێر ئەم مەرجانەدا سەرکردایەتی لە ڕووسیا دابەش بوو. ئەناستازیا سوودی لەم شتە وەرگرت و دۆنێتسکی گرت. دوای ئەوەی پشتگیرییەکی جددی وەرگرتووە.
  هەروەها شەڕەکە لە لوگانسکەوە دەستی پێکرد. بەڵام زۆر وزەبەخش نییە. میلیشیاکان بەڕاستی نەیاندەویست یەکتر بکوژن.
  لە کۆتاییدا هەڵبژاردن بۆ سەرۆکی نۆڤۆرۆسیا ئەنجامدرا و ئەناستازیا سەرکەوتنی بەدەستهێنا. دەستبەجێ لەلایەن ئەمریکا و کیێڤەوە دانی پێدا نرا. وە دواتر وڵاتانی تری ڕۆژئاوا، و هەموو جیهان!
  زێلێنسکی قسەکانی خۆی جێبەجێ کرد و پێگەیەکی تایبەتی بە نۆڤۆرۆسیا بەخشی لەناو ئۆکرانیادا. وە لە دۆنێتسک ئاڵای زەرد-شین جارێکی تر هەڵفڕی.
  ئەو ئاشتییەی کە لەمێژە چاوەڕوان دەکرا، هاتە ئاراوە.
  زێلێنسکی چالاکانە بەرەنگاریی گەندەڵی بووەوە، تەنانەت سزای لەسێدارەدانی بۆ تاوانە ئابوورییەکان هێنایە ئاراوە. ڤلادیمێر زێلێنسکی بە بەڕێوەبردنی توند و لێهاتووانە و پێکهێنانی تیمێکی پیشەیی، ڕێژەیەکی بەرزی گەشەسەندنی بۆ ئۆکرانیا دابین کرد. وڵات لە هەڵکشان بوو، دەسەڵاتی سەرکردەی نوێ بەهێزتر بوو. پەیوەندییەکان لەگەڵ ڕووسیا بەرەو باشتر دەچوون. ئەوەی بەشدار بوو لەو جەڵتەی مێشک کە پوتینی برد و وای لێکرد کەمتر خۆپەرست و شەڕانگێز بێت.
  لە ڕووسیا، جەماوەری زێلێنسکی لە گەشەکردندا بوو. قسەکەرێکی بەهێز بوو، کەسێکی دڵڕفێن بوو، پۆپۆلیست بوو. وە کۆمۆنیست نییە، بەڵام دژە کۆمۆنیستێکیش نییە. باو، چ لە نێو چەپەکان و چ لە نێو ئۆلیگارشی ڕووسیا. لە نێو گەنجانی ڕووسیادا زۆر بەناوبانگە. ڕۆشنبیرێک و کابرایەک. پێدەچێت زیرەک بێت، بەڵام دەستی بەسەر دەسەڵاتی بەردەوامدا گرتووە. بەڵێ بە دڵنیاییەوە سەرکردە، بەڵام لە هەمان کاتدا بەڕێزێکیش! ڕۆشنبیری بەرز، بەڵام تێگەیشتن و خۆشەویست لەلایەن خەڵکەوە. بەهرەیەکی ڕاستەقینە لە کارگێڕیدا. وە ڕێکخەرێکی گەورە.
  و بەم شێوەیە، کاتێک پێنج ساڵ لە خۆشگوزەرانی و سەرهەڵدانی ئۆکرانیا تێپەڕی و دواجار دەسەڵاتی زێلێنسکی بەهێز بوو، پێشنیارێکی هەستیار بەدوای خۆیدا هێنا.
  واتە یەکگرتن لەگەڵ ڕووسیا. دروستکردنی یەک دەوڵەتی یەکێتی بە سەرۆکێکی هاوبەش کە دەسەڵاتێکی گەورەی هەبێت. بێگومان هەڵبژێردراوی جەماوەری.
  وە لە ڕووسیا نوخبە لە شۆکدا بوون. چ هەنگاوێکە! تا ئەم کاتە پوتین بەهۆی نەخۆشییەکی سەختەوە لاواز بووبوو و جەماوەریی لەدەستدابوو. ئەمەش بەو مانایەیە کە نەیتوانی شەڕ بکات، لانیکەم بە تەواوی نەیتوانی. وە خودی مێدڤێدێڤ، بە گشتی، خەباتکار نییە و لەلایەن خەڵکەوە خۆشەویست نییە.
  وە لێرەدا زێلێنسکی بە ڕوونی دەیەوێت ببێتە سەرۆکی دەوڵەتێکی یەکێتی و... چانسەکانی ڕاستەقینە! یەکەم: ڕۆژئاوا حەز دەکات ڤلادیمێر زێلێنسکی وەک سەرۆکی ڕووسیا و ئۆکرانیا ببینێت! خۆی نیشان دا کە سیاسەتمەدارێکی تەواو لایەنگری ڕۆژئاوا و ئەوروپییە. دووەم: زێلێنسکی لە ڕووسیا و بە تایبەتی لە ئۆکرانیا بەناوبانگە. سێیەم: هیچ ڕکابەرێک لە چاودا نییە. پوتین بە سەختی نەخۆشە، مێدڤێدێڤ لاوازە و ناوبانگ نییە، زیوگانۆڤ و ژیرینۆڤسکی زۆر پیرن. هیچ سەرکردەیەکی تر لە چاودا نییە. جگە لەوەش، چوارەم: پشتیوانی ئۆلیگارشی ڕووسیا و زێلێنسکی هەیە.
  بەڵێ ڕوونە کە ئەمە کاندیدێکی زۆر جدییە بۆ سەرۆکایەتی ڕووسیا. هێز و کاریزما و بەخششێکی نائاسایی لە قسەکردندا هەیە. وە هەروەها پشتگیری هەردوو میدیای ڕۆژئاوا و ڕووسیا. لەگەڵ ئەوەشدا جەماوەرییەتی نوێ لە سیاسەتی ڕووسیادا، لە ژێر سەرکردە کۆن و بێزارکەرەکاندا.
  بە کورتی ڕەتکردنەوە هەم ناڕەحەتە و هەم ترسناکە بۆ وەرگرتنی ئەو ئۆفەرە. پوتین تووشی جەڵتەی دووەم بوو. مێدڤێدێڤ بوو بە سەرۆکی ڕووسیا بە وەکالەت.
  بێگومان دوورە لە ڕاستییەک کە زێلێنسکی بە دڵنیاییەوە سەردەکەوێت. وە بەڕاستی دەمەوێت ئۆکرانیا بخەمە ژێر ڕکێفی خۆیەوە. مێدڤێدێڤ ئارەزووی تێپەڕاندنی پوتین هەیە! بەڵام ئایا شایەنی ئەوەیە مەترسییەکی وەها وەک هەڵبژاردن لەگەڵ زێلێنسکیدا بکرێت؟
  بەڵام خەڵکی ڕووسیا پشتگیریان لە بیرۆکەی یەکگرتن لەگەڵ ئۆکرانیا کرد. سەدان هەزار کەس ڕژانە سەر شەقامەکان - داوای: یەکێتی برایانی سلاڤییان دەکرد. لە مۆسکۆ خۆپیشاندەران لەگەڵ پۆلیس تێکهەڵچوون. خەڵکێکی زۆر بریندار بوون. شەپۆلێکی ناڕەزایەتی دەستی بە بەرزبوونەوە کرد.
  دواجار کۆمۆنیستەکان زیوگانۆڤیان یان وردتر بڵێین ڕزی و سەرکردایەتی گەنجتر دەستی کرد بە دەرهێنانی خەڵک بۆ سەر شەقامەکان. داوای گۆڕینی ڕژێم.
  ناسیۆنالیستەکانیش هاتنە پێشەوە و سەرکردەی بەهێز و خۆپەرستی خۆیان هەبوو. مەیدان زیاتر و زیاتر مۆدێرن بوو. بەرد و کۆکتێلی مۆلۆتۆڤ فڕێدرایە سەر پۆلیس. ناڕەزایی کەڵەکەبووی لەمێژینەی خەڵک زیاتر و زیاتر دەستی کرد بە دەرکەوتن.
  مێدڤێدێڤ ئەنجومەنی ئاسایشی ئەنجامدا.
  زۆربەی ئەندامەکان لەگەڵ یەکگرتن بوون - بە ئاماژەدان بەو ڕاستییەی کە شەیتان ئەوەندە ترسناک نییە کە ڕەنگ کراوە. وە سەرچاوەی ئیداری و پڕوپاگەندە هێزێکی گەورەیە! وە کە خەڵک بە تەواوی مێشکیان بشۆردرێت، و بە گشتی دەنگ بەو حزبە دەدەن کە لە دەسەڵاتدایە.
  هەروەها ملیاردێرە ڕووسیاکان سوێندی بەیعەتیان بە مێدڤێدێڤ خوارد، کە پێشبینی دەکرا، ماوەیەکی زۆر بوو لە دەسەڵاتدا بوو و کەم تا زۆر هەمووانی ڕازی دەکرد.
  ملیاردێر دێریباسکۆ بە شێوەیەکی لۆژیکی ئاماژەی بەوە کردووە:
  - دەبێت بانگەشەی هەڵبژاردن بەو شێوازە ئەنجام بدەین: مێدڤێدێڤ ئەمڕۆ پوتینە، هیچ زێلنسکییەک بۆ ئێمە مەترسیدار نییە!
  ڕۆمان ئەبرامۆڤیچ بە دەسەڵاتەوە تێبینی ئەوەی کرد:
  "ئێمە یێڵسینمان لە چاڵە هەڵبژاردنەکان دەرهێنا بە ڕێژەی لەسەدا چوار، و زیاتریش دەتکێشینە دەرەوە!" پارە و میدیای ئێمە گەرەنتی ئێمەیە!
  پرۆخۆرۆڤ پشتڕاستی کردەوە؛
  - ئێمە نامانەوێت باجێکی زۆر لەسەر دەوڵەمەندەکان بدرێت وەک لە ئۆکرانیا، ئێمەش لە تەنیشت هەمووتان دەوەستین!
  دیمیتری مێدڤێدێڤ مشتێکی لە سەر مێزەکە دا و ڕایگەیاند؛
  - پاشان پێشنیاری یەکگرتن و یەکگرتن قبوڵ دەکەین!
  ڕێککەوتنی یەکگرتن لە نێوان ئۆکرانیا و ڕووسیا واژۆ کرا. یەکسەر هاوسەنگی هێز گۆڕا. بڕیارە لە ماوەی سێ مانگدا هەڵبژاردنی سەرۆکایەتی کۆماری تورکیا ئەنجام بدرێت.
  بۆ ناو تۆمارکردن بۆ پۆستی سەرۆکایەتی هەرێم بەسە یان سەد هەزار واژۆ کۆبکەیتەوە، یان نەوەد هەزار دۆلاری پێشەکی بکەیت، کە تەنها ئەگەر بگەیتە خولی دووەم دەگەڕێتەوە. بەڕاستی ئەمانە یاسای پێکەنیناوین. بەشێکی لە یاسای ڕووسی و بەشێکی لە یاسای ئۆکرانیا وەرگیراوە.
  بە شێوەیەکی سروشتی کاندیدی سەرۆکایەتی زۆر دەبێت؛ وادیارە تیمی مێدڤێدێڤ پێیانوابوو کە ئەمە قازانجێکی زیاتری بۆ ئەوان دەبێت! دەڵێن جوڵەی دەنگدەران لە خولی یەکەمدا سوود بە دەسەڵات دەبەخشێت. وە لە دووەمدا هەمووان پشتگیری مێدڤێدێڤ دەکەن. لە هەر حاڵەتێکدا سەرۆکی بە وەکالەت حسابی بۆ دەکرد. وە دەستی پێکرد...
  ئەناستازیا ئۆرلۆڤا، ئەم کلیۆپاترایە پێ ڕووتە، وتی کە زیلێنسکی لە بەرامبەر سەدێکی تەواودا دەبێت. وە کە ئەو لانسلۆتە لە دژی ئەژدیها پوتین و مێدڤێدێڤ.
  هێرشی توند لە ڕۆژنامەکاندا ڕوویدا. هەندێکیان لە لای زێلێنسکی بوون، هەندێکی تر لە لای مێدڤێدێڤ بوون.
  ماوەی تۆمارکردنی کاندیدەکان دەستیپێکردووە. لە ڕووسیا گێژاو ڕوویدا. کوڕی دژۆخار دودایڤ لە قەفقاز دەرکەوت و جیهادی ڕاگەیاند. وە پاڵپشتی بەربڵاوی لە ناوچە ئیسلامیەکان وەرگرت. زۆرێک لە شارەزایان گومانیان لە گوێی سی ئای ئەی لێرە هەبوو. جگە لەوەش، سەرۆکایەتی ترەمپ لە کۆتاییدایە و پێویستە لانیکەم هەندێک سەرکەوتن بەدەستبهێنین. وە زێلێنسکی لەسەر تەختی ڕووسیا سەرکەوتنێکی گەورەیە! هەرچەندە، گوماناویش هەن کە بانگەشەی ئەوە دەکەن کە زێلێنسکی دەتوانێت ڕووسیا بکاتە وڵاتێکی گەورە، زۆر بەهێزتر، بەتایبەتی لە ڕووی ئابوورییەوە، لەوەی کە لە سەردەمی پوتیندا بوو.
  کەواتە بۆچوون لە ڕۆژئاواشدا دابەش بوو. دەوڵەتی یەکگرتووی ئۆکرانیا و ڕووسیا، بێگومان کۆمەڵەیەکی بەهێزە و بە هیچ شێوەیەک گاڵتە نییە. بەڕاستی ئەمە دەتوانێت ئەهریمەنێک بێت. سروشتییە کە هێزە ئەمنییەکانی ڕووسیاش پشتگیریان لە یەکگرتنەکە کرد. جگە لەوەش ئەناستازیا ژنێکی فێنک و سارد و سڕە. ئەو لەگەڵ کەتیبەیەکی کچان کە هەموویان جوان بوون، پێی ڕووت و بیکینییان لەبەردا بوو، هێزە تایبەتەکانی ڕووسیایان ڕوخاند و شکستی پێهێنا. کاتێک تۆز و خۆڵ کۆدەکەنەوە بۆ ئەوەی هەوادارە زۆر گەرمەکەی زێلێنسکی بڕوخێنن.
  کچەکان نیشانیان دا کە بە شێوەیەکی ئەفسانەیی بە پێی ڕووت و بە بیکینی شەڕ دەکەن! وە گروپی تایبەتی "ڤیمپێل" لەلایەن ژنانی گەرمەوە شکستی هێنا. لە ئەنجامدا بڕیاری دەستوەردان نەکردن درا و سەرکردایەتی لایەنگری ئۆکرانیا لە نۆڤۆرۆسیا هاتە سەر دەسەڵات.
  ئەناستازیا بانگەشەی بۆ زێلێنکی کرد. لە شەڕدا کچەکە دەیزانی چۆن بە پێی ڕووتی دیسکی تیژ و تەنک و بوومەرنگ و نارنجۆک فڕێ بدات. جەنگاوەرانی بیکینی پۆش بوونەتە ئەفسانەیی. فەوجێکی تەواو لە کچان، هەریەکەیان شایەنی تەواوی دابەشکردنێکە. ئەمە هێزێکی زەبەلاحە!
  ئەناستازیا بە پەلە بەناو بەفرەکەدا ڕۆیشت، پاژنە سوور و ڕووتەکانی دەچڕا. کچەکە گۆرانی وت:
  لە فراوانی فەزادا، باوەڕم پێ بکەن، خەونێک هەیە،
  وەک تیشکێکی خۆر وایە لە ئاسماندا...
  لە چاوی سڤارۆگدا ئارامی و پاکی هەیە،
  ئەو بۆ ئێمەیە وەک چۆن عیسا هەستێتەوە!
  
  چارەنووسێکی درەوشاوە لەدایک دەکەین،
  لە مانگی ئایاردا وەک خۆر دەدرەوشێتەوە...
  بەڵام تێناگەم کە نەمرەکان چەندە درێژ دەبنەوە،
  چارەنووسی خراپە چۆن یاریمان لەگەڵ دەکات!
  
  بەرگری لە نیشتیمانی باوکت بکە، شوڕشگێڕ،
  با ئەستێرەی ئاسمانی بدرەوشێتەوە...
  ئێمە فراوانی زەوی ڕەسەنی خۆمان دەپارێزین،
  با هەسارەکە ببێتە بەهەشتێکی ئەبەدی!
  
  بەڵام کۆمۆنیزمی ترسناک دەتوانێت چی بکات؟
  ئاڵای نیشتمان دەکاتە هەموو توانا...
  وە فاشیزمی تووڕە لە دۆزەخدا نامێنێت،
  بە گورزێکی زۆر بەهێز دوژمن کون دەکەین!
  
  دڵەکانتان بدەن بە نیشتمان دایکمان،
  بۆ ئەوەی بە گەرمییەکی زۆر گەشاوە بدرەوشێتەوە...
  تا کۆتایی بە شەڕەکەماندا تێدەپەڕین،
  وە بە یەک لێدان فوهەر لەناو دەبەین!
  
  هەڤاڵ ستالین جێگەی باوکی گرتەوە،
  ئێمە منداڵی نەوەی جیاوازین...
  ئەو جەماعەتە لە دۆزەخدا لە جەنجاڵییەکدا لەناو دەچن،
  وە لینینی نابغە ڕێگای عەدەن نیشان دەدات!
  
  لە ڕووسیا هەموو کوڕێک زەبەلاحە،
  وە کچان ڕاهێنراون بۆ شەڕکردن...
  خێزانی پەروەردگاری گەورە یەکە بۆ ئێمە،
  ئێمەی ڕووسەکان هەمیشە توانیومانە شەڕ بکەین!
  
  ئێمە بەدەست دەهێنین، بەم زووانە باوەڕم وایە، هەموو شتێک بەدەست دەهێنین،
  لە گەردووندا هیچ شتێک لەوە بەرزتر نییە...
  ئەندامی کۆمسۆمۆڵ پەلەوەرەکەی بەرز کردەوە،
  وە لە سەربانی فوررەکە لێبدە!
  
  چیتر کۆمۆنیزم، نە بیرۆکە،
  جوانن و بەختەوەری دەهێنن!
  وە فوهەر بە سادەیی خراپەکارێکە،
  زۆر فێڵبازانە، زۆر ڕەش!
  
  من کچم - گەورەیی خەباتکارێک،
  بە پێی ڕووت، بە بوێریەوە بەناو سەرمادا ڕایکرد...
  لۆکە ئەستوورەکەم لە زێڕ دروستکراوە،
  گوڵێکی خێرام دروست کرد!
  
  دەکرێت ملیارێک بیرۆکە سەرهەڵبدات
  چۆن نیشتیمانی باوک لە کۆمۆنیزمدا ڕێکبخەین...
  ئەگەر فریتزێکت بینی، بە توندی لێی بدە،
  بۆ ئەوەی ئەو ئەدۆلفە خوێناوییە لەسەر تەخت دانەنیشێت!
  
  بە مشتێک لە فاشیستەکان بدە،
  باشترە بە چەقۆ لێیان بدە...
  با لەگەڵ هەوای هەوادا بە درێژایی ڤۆڵگادا سواری بین،
  ئێمە بە سادەیی ئیزعاجمان نییە بزن ورد بکەین!
  
  سەرباز بۆ نیشتمان پەروەردە دەکەین،
  کچەکان پەلە دەکەن بۆ هێرشکردنە سەر...
  جوانەکە دۆشکەیەکی کردە ئامانج،
  تۆڵەسەندنەوەی هیتلەر بە ئازار دەبێت!
  
  کەس ناتوانێت لە ڕووسەکان بباتەوە،
  هەرچەندە گورگی فاشیزم شەیتانێکی بەئەزموونە...
  بەڵام هێشتا ورچەکەی بەهێزترە،
  کام فەرمان خەریکە نوێ دروست دەکات!
  
  ڕاکردن بۆ نیشتمانی دایک، بۆ ستالین،
  ئەندامانی کۆمسۆمۆڵ بە پێی ڕووت پەلە دەکەن...
  نازییەکان بە ئاوی کوڵاو بڕین،
  چونکە ڕووسەکانی گەورە فێنکترینن!
  
  کچانی سەربەرز دەچنە ناو بەرلین،
  شوێنپێی پێی ڕووت بەجێدەهێڵن...
  لە سەرووی ئەوانەوە کەرووبێکی باڵ زێڕین هەیە،
  وە وەک مرواری چەقەڵێک زیو دەبن!
  کچەکە گۆرانی دەڵێت، بەڵام چۆن شەڕ دەکات! ئاخر ئەوە ئەو و چوار هاوبەشەکەی بوون کە لە سەردەمێکدا میلیشیاکەیان لە شکستی تەواو لە ئیۆلایسک ڕزگار کرد.
  پاشان پێنج کچ بە بیکینی و بە پێی ڕووتەوە بە تەواوی سوپایەکەوە چوونە ژوورەوە.
  بەڵێ، تەواو بینینێک بوو.
  ئەناستازیا لە دۆشکەوە زۆر تەقەی کرد و هێڵی دوژمنی بڕی و پاشان بە پەنجە ڕووتەکانی بە یەکجار چەند دیسکێکی تەنک فڕێدا. ئەو سەرانە بڕاوە.
  وە ئەناستازیا گۆرانی دەڵێت:
  - بۆ ڕوسی پیرۆز'!
  هەروەها ناتاشا تەقەی کرد و دوژمنەکانی بڕییەوە و قیژەی کرد و بە پێی ڕووتی نارنجۆکێکی فڕێدا و تانکێکی خستە خوارەوە:
  - بۆ سڤارۆگ!
  و پاشان زۆیای قژ زێڕین نۆرەی خۆی دەدات. وە هەروەها بە پێی ڕووتی دیاری مردن فڕێ دەدات و هاوار دەکات:
  - بۆ داهاتووی ڕۆدنۆڤێری!
  وە ئاورۆرا بە زووترین کات بەدوایاندا دەگەڕێت. وە بە پاژنە ڕووتەکەی دیاری مردن ئازاد دەکات و هاوار دەکات:
  - بۆ میحوەرە گەورەکان!
  وە دواتر سڤێتلانا پاڵ بە ناوەوە دەنێت. تەقینەوەیەک دەدات، و پاشان لە دۆشکەیەکەوە، و بە پەنجە ڕووتەکانییەوە وێرانکاری دەنێرێت...
  وە جوانە قاچ ڕووتەکە هاوار دەکات:
  - بۆ گەڕانەوەی ڕۆمانۆڤەکان!
  بەڵێ ئەناستازیا هاندەری نۆژەنکردنەوەی ئیمپراتۆریەتی شاهانە بوو. لە ڕاستیدا لە ڕووسیا بە هەر شێوەیەک بێت لە ڕاستیدا تزارێک لە دەسەڵاتدایە. کەواتە بۆچی دەسەڵاتێکی پاشایەتی شەرعی دروست نەکرێت؟ جگە لەوەش خوێنی چەندین نەوەی پاشاکانی ئەوروپا لە دەمارەکانی ڕۆمانۆڤەکاندا دەڕژێت. ئایا ئەمە نەسەبی ئەوان؟ پوتین و بە تایبەتی لۆکاشینکۆ چ خێزانێکە؟ کێن بۆ ئەوەی ببنە پاشا؟ بەڵام ڕۆمانۆڤەکان مەسحکراوی خودان!
  ئەناستازیا و هاوڕێکانی بە بیکینیەوە چەندین موعجیزەیان ئەنجامدا. وەک شەیتانێک شەڕی کرد. بەڵام دواتر لەگەڵ پوتین شەڕی کرد و لایەنگری زێلێنسکی بوو. بەگشتی ئەناستازیا بینی کە ئۆکرانیا توڕە دەکرێت و بەهۆی ئەوەی هەستی دادپەروەری بەرز بووەتەوە، لایەنگری لاوازەکان بوو!
  ئەناستازیا و پێنج کەسەکەی هێرشەکەیان بۆ سەر نۆڤۆئازۆڤسک بەرپەرچ دایەوە کاتێک هەوڵیاندا وەک یاخیبوو دەستگیری بکەن. تەواوی ستوونی هێزەکانی حکومەت بڕدرا و چەکیان لێ داماڵرا.
  دوای ئەوە دیلەکان کەوتنە سەر دەموچاویان و پێی ڕووت و تۆزاوی ئەناستازیا و کچەکەی تریان ماچ کرد.
  کچەکە بە شێوەیەکی فەلسەفی بە سەربازە دیلەکانی نۆڤۆرۆسیای گوت:
  - نامەوێت بتکوژم! ئێوە براکانی منن! وە من دەبمە شاژنەکەت!
  بەگشتی نۆڤۆرۆسیا بەبێ زیانێکی زۆر و زیانێکی زۆر ئەناستازیای قبوڵ کرد. ڕاستە، تێرمیناتۆرە شۆخەکە سەری پارێزگاری کۆماری دۆنێتسکی بڕی و پاسەوانەکانی کوشت کە بە شێوەیەکی سەرەکی لە قەوقازییەکان پێکهاتبوون.
  ئەناستازیا لە مێژە ئەفسانەیەک بووە. لە کریمیا موعجیزەیەکی وای ئەنجامدا کە ئەستێرەی پاڵەوانی فیدراسیۆنی ڕووسیای وەرگرت. بەبێ ئەو، ئەوەندە بە ئاسانی لەگەڵ هاوبەشەکانیدا بە بیکینیەوە کار نەدەکرد. بەڵام دواتر ئەناستازیا وەرگیرا و بێبەش کرا لە هەموو خەڵاتەکانی ڕوسیا. لەوانەش بۆ کوشتنی هێزە تایبەتەکانی ڕووسیا لە شەڕدا، کاتێک هەوڵیاندا دووربخەنەوە. تەنانەت دۆسیەیەکی تاوانکاریش دەستیپێکرد.
  بەڵام نەیانوێرا شەڕێکی گەورە لەگەڵ نۆڤۆرۆسیای بە شێوەیەکی مەجازی سەربەخۆ دەستپێبکەن. جگە لەوەش پوتین نەخۆش کەوت و بەبێ ئەو کەس نەیدەویست بەرپرسیارێتی لە ئەستۆ بگرێت.
  بە تایبەت مێدڤێدێڤ کە بە گشتی لە ڕیخۆڵە و ڕۆحی خۆیدا پێشەنگ نییە. بەڵام ئەمە ڕێک ئەوەیە کە ورچەکان لەگەڵ ئۆلیگارشەکانی ڕووسیا و دەوروبەری پوتین دەگونجێت - دەتوانرێت بە ئاسانی دەستکاری بکرێن.
  هەرچییەک بێت، ئامێرێکی پڕوپاگەندەی زەبەلاح لە دژی زێلێنسکی سەریهەڵداوە. دەستیان کرد بە تاوانبارکردنی هەموو کەسێک بۆ هەموو شتێک. وە کە گوایە ئالوودەبووی ماددە هۆشبەرەکان بووە و دز بووە و ملیارەها دۆلاری لە ڕێگەی کۆمپانیا دەریاییەکانەوە بردووە و بە گشتی هاوڕەگەزباز بووە.
  پارێزگا چووە نووسین. وە بێگومان شایەتحاڵ هەبوون، و دڵنیایی جۆراوجۆر. لەوانەش تۆمەتبارکردنی هاوڕەگەزبازی. ناونووسینی کاندیدەکان تازە دەستی پێکردووە و لە ئێستاوە قوڕەکە دەڕژێت.
  ژمارەی ئەو کەسانەی کە ئامادەبوون بەشداری هەڵبژاردنەکان بکەن، چ ئۆکراینی و بە تایبەتی ڕووسیا، زۆر گەورە دەرچوو. هەم کۆمۆنیست و هەم ناسیۆنالیستەکان سەرکەونە ژوورەوە. لەناکاو تەنانەت زیوگانۆڤی پیر و نەخۆش خۆی نیشان دا بۆ ئەوەی دەنگ بدات. هەرچەندە پێشتر پۆستی سەرۆکی پارتی کۆمۆنیستی فیدراسیۆنی ڕووسیای بەجێهێشتووە. هەروەها ئەفۆنین و ئوداڵتسۆڤ و گرودینین چوونە سەر سندوقەکانی دەنگدان. وە بەگشتی هێشتا کۆمەڵێک کاندیدی چەپ هەن، کەم ناسراون، بەڵام سەگی ڕەش. وە ئەوەندە خەڵک دەیانەوێت خۆیان بۆ سەرۆکایەتی کاندید بکەن! ئەی نەوەد هەزار دۆلار؟ ئایا بەڕاستی ئەمە بڕە پارەیەکی ئەوەندە زۆرە بە پێوەرەکانی ڕووسیا؟
  وەک ئەوە وابوو تانکەکان ئامادەبن سەرکەون. وە بازرگانان، و هونەرمەندان، و کەسایەتییە پۆپەکان، و نووسەران. بەڵێ نووسەرانیش چالاکن. ڕیکلامێک بۆ خۆت دروست بکە. وە نەوەد هەزار دۆلار ئەوەندە نییە. بۆیە CEC سەدان داواکاری وەرگرت.
  باشە هەڵبژاردن! باشە چ نمایشێک دەرچوو! تەنانەت ئالا پوگاچۆڤ خۆی بۆ پۆستی سەرۆک کۆمار کاندید کرد. بۆچی نا? ئەلکا دەستی کرد بە لەبیرکردن، لەوانەیە خۆی بیر بخاتەوە! لە کەسە کۆنەکان، یوری لوژکۆڤ سەرکەوت بۆ پۆستی سەرۆکایەتی. دیارە منیش ویستم خۆم بیر بخەمەوە.
  باشە بێگومان نمایشێکی لەو جۆرە بەبێ ڤلادیمێر ڤۆڵفۆڤیچ نەیدەتوانی. بەڵام ئەمجارە هەردوو کوڕەکەی ئیگۆر لێبێدێڤ و دەستی ڕاستی دێگتیارێڤ بەشدارییان لە هەڵبژاردنەکاندا کرد. هەروەها بە سێ ستوونیش چوونەتە هەڵبژاردن.
  ناسیۆنالیستەکانیش جووڵەیان کرد. بێگومان دێموشکین ئەفسانەیی کە ماوەیەکی لە زینداندا بەسەر بردووە و ئەوەی جێگای سەرنجە، "سپایدەر"، سەرۆکی فیلمی "Metal Corrosion" و سەرۆکی گروپی ڕۆکی "کۆلۆڤرات" خۆی بۆ سەرۆکایەتی کاندید کرد و چەندین کەسی دیکەش.
  باشە بێگومان گۆرانیبێژانی پۆپیش دەستیان بە هەڵمەتێک کرد. لێرەدا فیلیپ کیرکۆرۆڤ و نیکۆلای باسکۆڤ. هەروەها هیچیان نییە لەدەست بدەن. پاسەوانێکی سەربازیی لەو شێوەیە جێگیرکرا.
  وە تیمۆسی و ڤیتاس و بە گشتی خەڵکێکی زۆر چوونە هەڵمەتێک.
  بێگومان نەک بە ڕێکەوت! پلانی مێدڤێدێڤ ئەوە بوو کە ژمارەیەکی زۆر کاندید کاندید بکات کە لە خولی دووەمدا دەنگەکانی بۆ بگوازنەوە. بە گشتی پلانەکە سەرنجڕاکێشە. ڕیزبەندی مێدڤێدێڤ لە سەرەتادا لە ڕیزبەندی زێلێنسکی کەمترە. وە سەرکەوتن بەبێ فێڵبازی مەحاڵە!
  بەڵام یێڵسینیش ڕیزبەندی سفری هەبوو، بەڵام توانی بەرامبەر زیوگانۆڤ سەرکەوتن بەدەستبهێنێت. ڕاستە ئەم دووەمیان وەک ناڕەوایەک هەڵبژاردنەکانی بەڕێوەبرد: بە مەبەست دۆڕان!
  وە لەم حاڵەتەدا مێدڤێدێڤ دژی کەسێکی نائاسایی و زۆر بەتوانایە.
  کەواتە لێرە زۆر شت دەگوزەرێت. لە نمایشی سۆلۆڤیۆڤدا، بەردەوام زێلێنسکی قوڕیان بەسەردا فڕێدەدرا. ڕاستە، دواتر کچێک بە پەنجەی پێی ڕووتەکانی ئایسکرێمی فڕێدایە دەموچاوی سۆلۆڤیۆڤ. وە چاوێکی دەرهێنا. دوای ئەوە ڕوون بووەوە کە سەلامەت نییە قوڕ فڕێ بدرێتە سەر زێلێنسکی! وەک، ئەم کابرایە هەڵۆیەکی ئۆکراینییە!
  بە گشتی لە کۆمەڵگای ڕووسیادا یەکگرتوویی نەبوو. زۆر زۆر کەس پشتگیریان لە زێلێنسکی کرد. وەک، بەڕاستی خوێنی گەنج و توانی ئۆکرانیا بەرز بکاتەوە بەبێ ئەوەی نرخی نەوت و گاز بەرز بێت! وە ئەی مێدڤێدێڤ؟ وڵات بە واتایەکی ڕەسەن لە دۆلاری نەوت و گازدا دەخنکێت و ئابوری بەتەواوی لە چەقبەستووییدایە. گەشەکردن نییە، تەنها بێکاری لە زیادبووندایە.
  مێدڤێدێڤ بەگشتی لە نێوان هەموو سیاسەتمەداراندا بەرزترین ئاستی دژە هەڵسەنگاندنی هەیە. هەرچەندە ڕێک ئەمەش هۆکارێکە بۆ ئەوەی سوودی بۆ ئۆلیگارکەکان هەبێت. تا زیاتر پشت بەوان ببەستین، زیاتر کۆنتڕۆڵی دەکەین. حکومەتی ڕووسیا بەپەلە دەستی کرد بە بەرزکردنەوەی مووچە و خانەنشینی هەمووان. وە لە هەندێک کاتدا...
  جگە لەوەش مێدڤێدێڤ تەنانەت پێشنیاری کەمکردنەوەی تەمەنی خانەنشینی بۆ دوو ساڵ کرد. وەک، هەموو شتێک بۆ چاکەی خەڵکە. وە هەموارکردن کرا بۆ زیادکردنی مووچەی خانەنشینی و ژماردنی کار دوای خانەنشین بوون وەک ماوەی خزمەت.
  مێدڤێدێڤ و بەرپرسان لەبیریان نەکرد. بۆ ئەوەی بوەستن و دەنگی پێ بدەن. بە تایبەتی بەیاننامە گشتییەکانی داهات هەڵوەشایەوە، هەروەها ڕێگە بە دیارییەکانی تا هەزار دۆلار درا. کە بێگومان ئەو بەرپرسە پێی خۆش بوو. هەروەها مۆڵەتی هەبوونی خانووبەرە لە دەرەوەی وڵات، هەروەها ئەکاونت.
  بۆ ئەوەی جگەرەکێشان بەدەستبهێنرێت، یاسای دژە تووتن بە شێوەیەکی بەرچاو سووککرا. فرۆشتنی مەی لە شەودا ڕێگەی پێدرا و تەنانەت قوماریش بە یاسایی کرا. ئەم دووەمیان لەلایەن ئۆلیگارکەکانەوە پێشوازی لێکرا، بەڕاستی بۆچی داهاتێکی وا لەدەست بدەین و بیبەنە ژێر زەوی.
  بەرنامەی "بوکەڵەکان" گەڕایەوە. دەستیان کرد بە پیشاندانی زیاتری ئیرۆتیکا لە تەلەفزیۆن.
  هەروەها مێدڤێدێڤ لێبوردنیشی ڕاگەیاند، تەنانەت فەرمانی پێدانی پارەی فریاگوزاری بە زیندانییەکان دەرکرد. وە ئەمەش ڕێژەیەکی بەرچاوی دەنگەکانە. وە زیندانییەکان خۆیان و خێزانەکانیان.
  بە گشتی مێدڤێدێڤ دروشمی: ئازادی زیاتری خستەڕوو! بەڕاستی ڕووسیا بێزارە لە دیسپۆتیزمی پوتین. کاتێک تەنانەت ژنێکی ڕووتیش لە تیڤیش نابینیت!
  وە بێگومان هەوڵێک هەبوو بۆ ئەوەی نیشان بدات: ژیان ئازادتر بووە، ژیان خۆشتر بووە!
  هەروەها مێدڤێدێڤ نرخی مەی دابەزاند و ڕێگەی بە ڕیکلامکردنی بیرە لە تەلەفزیۆنەکاندا دا. لە ڕاستیدا بۆچی زۆر دوور بکەوین.
  بەڵام شەڕ لە قەفقازدا سەرهەڵدەدا. دوای ڕۆشتنی پوتین، شاخەوانان دەستیان کرد بە داوای ئیمتیاز و مافێکی زیاتر. وە تەماحەکانیان تەنها گەشەیان کردووە. جگە لەوەش تورکیا دەستی کرد بە فشاری چالاکتر بۆ سەر قەفقاز، تەماحەکانیان گەشەی کرد، بەتایبەتی کە لە سوریا ئەردۆغان زۆر کەمی وەرگرت بە بۆچوونی خۆی. دۆخەکە بەهۆی دابەزینی نرخی نەوت و لە ئەنجامدا نرخی غاز خراپتر بوو. ئەوە ڤەنزوێلا بوو کە دوای ڕووخانی ڕژێمی مادۆرۆ بەرهەمی زیاد کرد. دواجار ئەمریکا و ئێران ئاشتبوونەوە و حکومەتێکی یەکگرتوو لە لیبیا دامەزرا.
  دابەزینی نرخی نەوت ڕووبڵی ڕووسی داڕما و هەڵاوسانی زیاتری کردووە و زیادبوونی مووچە و خانەنشینی بێبەهای کردووە.
  وە زیادبوونی چالاکیی چەکدارەکان لە قەفقاز یارییان لەگەڵ مێدڤێدێڤ کرد.
  ئاماژەیان بەوەشکرد، ئەو ناتوانێت میراتی پوتین بپارێزێت. وە ئەوەی بەگشتی، وەک زۆرجار ڕوودەدات: سوپەرستارەکە خۆی وەک جێنشینێکی لاواز دەستنیشانکرد.
  هەردوو ئەمریکا و وڵاتانی عەرەبی و تەنانەت ئێرانیش سووتەمەنی جیابوونەوەیان لە قەفقازدا هێنا. بەڵام ناکۆکی لە نێوان هێزە ئەمنییەکاندا سەریهەڵدا. هەندێک هێشتا دەیانویست هاوبەشی دێرینی پوتین، مێدڤێدێڤ، وەک سەرۆک ببینن! وە هەندێکی تریش بڕیار بوو سێرگی شۆیگوی زۆر بەناوبانگتر بخەنە ناوەوە.
  بەڵام ئەم دووەمیان لەلایەن ئۆلیگارش و پیشەسازییەکانەوە پشتگیری نەکرا. ئەوان زۆر بە چەپیان دەزانی و ملیاردێرەکان لە دیکتاتۆریەتی یەک کەس بێزار بوون. هەمووان دەیانویست لیبراڵێک لەسەر تەخت و ئاشتەوایی لەگەڵ ڕۆژئاوا. مێدڤێدێڤ کە چاوەڕێی کۆتایی هاتنی ماوەی ناو تۆمارکردنی کاندیدەکانی سەرۆکایەتی بوو، شۆیگوی لە کارەکەی دوورخستەوە. چی بووە هۆی نائارامی لە سوپادا.
  . بەشی ژمارە ٢.
  پاشان مێدڤێدێڤ پلەی مارشاڵی بەخشییە شۆیگو کە لەمێژە بەڵێنی پێدرابوو و پۆستی جێگری فەخری سەرۆکوەزیرانی پێبەخشی. هەروەها هەنگاوێکی پۆپۆلیستی. بەڵام لە هەر حاڵەتێکدا بارودۆخی پێش هەڵبژاردن لە بەرژەوەندی سەرۆکی بە وەکالەت نەبوو.
  زێلێنسکی گەنجترە، سەرکەوتووترە، قسەخۆشترە، خاڵەکانی تۆمار دەکات. و تەنانەت کاتێک تۆمارکرا، زیاتر لە دوو سەد کاندیدی سەرۆکایەتیش سەرکردایەتی بێ جێگەی مشتومڕیان پاراست. بەڵام مێدڤێدێڤ هێشتا دەبوو شەڕ بۆ پلەی دووەم بکات. بە شێوەیەکی چاوەڕواننەکراو ئالا پوگاچێڤا بوو بە ڕکابەرەکەی بۆ گەیشتن بە قۆناغی دووەم. پریما دۆنای بەساڵاچوو کە ماوەیەکی زۆر بوو ئاستێکی پێشکەش نەکردبوو و بە تایبەتی حەزی لە PR نەبوو، لەناکاو لە ڕیزبەندیەکەدا بازێکی دا.
  ڕەنگە کاردانەوەیەک بووبێت بەرامبەر بە بێزارکردنی سیاسەتمەداران. بە پێچەوانەوە ژیرینۆڤسکی و زیوگانۆڤ لە ڕیزبەندییەکاندا بە شێوەیەکی بەرچاو دابەزینیان بەخۆوە بینی. خەڵک بە شێوەیەکی ترسناک بێزار بووە لە هەردوو ئەم سیاسەتمەدارە. جگە لەوەش سەرکردەی گەنجتر و ڕەسەنتر لە گۆڕەپانی هەڵبژاردنەکانیاندا دەرکەوتن.
  دێموشکین کە وێنەی شەهیدێکی لە زیندان وەرگرتووە، بە شێوەیەکی بەرچاو زیادی کردووە. سورایکین هێشتا نەیتوانی ڕیزبەندییەک بەدەستبهێنێت، بەڵام ئەندامێکی دیکەی پارتەکەی، سێرگی کۆڤالێڤ، باشترین بۆکسێنەری پیشەگەری ڕووسیا، هەروەها دەستیکرد بە بەدەستهێنانی خاڵ.
  بەگشتی سێرگی کۆڤالێڤ کوڕێکی سەرنجڕاکێش دەرکەوت. خۆی بۆ پۆستی سەرۆکی شارەوانی مۆسکۆ کاندید کرد و بە شێوەیەکی چاوەڕواننەکراو بۆ هەمووان بوو بە دووەم. پەیوەندی بە حزبی شیوعی ڕووسیاوە کردووە. وە هەروەها دەستی کرد بە باشترکردنی ڕیزبەندی خۆی.
  پێویستە ئاماژە بەوە بکرێت کە سێرگی کۆڤالێڤ بۆکسێنەرێکی زۆر گەورەیە - باشترینە لەنێو ڕووسەکاندا، تەنانەت لە کۆستیا تشیۆ تێپەڕیوە.
  بەم پێیە سێرگی کۆڤالێڤ کۆتاییکارە و بە شێوەیەکی مەترسیدار لە مێدڤێدێڤەوە نزیکە.
  ڕاستە زۆربەی خزمەتگوزارییەکانی ڕاپرسی ڕووسیا ڕیتینگیان هەیە و... ئۆ. سەرۆک زیادەخەمڵێندرا. بەڵام پلە بەرزکردنەوەکە ورد بوو. بەڵام مێدڤێدێڤ زۆر بەختی نەبوو. دوای پوتین، بە جۆرێک بەختەوەری زەقتر بووەوە. نرخی نەوت لە دابەزین بەردەوام بوو، نرخی ڕوبڵیش دابەزی و نرخەکانیش بە خێرایی بەرزبوونەوە. قەفقاز زیاتر و چالاکانەتر دەسوتێت. تەنانەت پیاوەکانی کادیرۆڤیش لە لایەن چەکدارەکانەوە دەستیان کرد بە شەڕ. دۆخەکە ئەمەیە. و پاشان تاڵیبان هێرشی کردە سەر سەربازانی ڕووسیا لە سنووری تاجیکستان.
  وە وەک دەرکەوت سەربازانی ڕووسیا ئامادە نەبوون. مێدڤێدێڤ جارێکی تر خۆی ڕێکخستەوە. زێدەتر، فەزیحەیەک ئاشکرا بوو کە دزی لە وەزارەتی بەرگری و وەزارەتی دارایی تێدابوو. سێبەرێک کەوتۆتە سەر هاوڕێ دێرینەکانی مێدڤێدێڤ. هەروەها گومان لەسەر ئەوە دروست بوو کە کێ سەدان ملیار دۆلاری لە ڕووسیا دزیوە. هەروەها گومانەکان. وە میدیاکان بوون بە بێڕێزی...
  زێلێنسکی بانگەشەی هەڵبژاردنەکانی بە هێمنی، بە شێوەیەکی پیشەیی، وەک نمایشێک بەڕێوەبرد. ژیرینۆڤسکی وەک هەمیشە زیاتر بۆ دەسەڵات کاری دەکرد نەک بۆ خۆی. زیۆگانۆڤ بوو بە قسەی زل و هێلکەی ڕزیو لێیدرا. پاشان دیسانەوە ڕووداوەکان...
  بێگومان کسێنیا سۆبچاک بەشداری لە هەڵبژاردنەکاندا کرد و نەیتوانی خۆی بپارێزێت و کۆنیکەکە فڕێنەدەرەوە. وەریگرت و کێکێکی فڕێدایە دەموچاوی ژیرینۆڤسکی. وە سەرنجی ڕاکێشا. هەروەها بە شێوەیەکی تەواو ئیپیکی ڕوویدا.
  هەروەها ئەلێکساندەر پۆڤێتکین بەشداری هەڵبژاردنەکانی کرد. بۆکسێنەرە ڕووسییەکە دوای ئەوەی بە جوشوا دۆڕا، بۆ ماوەیەکی زۆر نەیتوانی بگەڕێتەوە، دواتر یەک دوو شەڕی لەگەڵ ڕکابەرەکانی تێپەڕاند، لە شەڕێکی جددیتردا تێکچوو. دوای تەواوکردنی ژیانی پیشەیی، چووە ناو سیاسەت و دەستی کرد بە دروستکردنی حزبێکی ناسیۆنالیستی.
  تا ئێستا بەبێ سەرکەوتنی زۆر.
  بەڵام پۆڤێتکین لە کاتی دیبەیتێکی تەلەفزیۆنیدا مشتێکی لە دەموچاوی بەرامبەرەکەی دا. خۆی جیاکردەوە و ئەمەش کەمێک ڕیزبەندییەکەی بەرزکردەوە.
  بە گشتی هەڵبژاردنەکان هیستریا بوون.
  دیبەیتی تەلەفزیۆنییان ئەنجامدا: سی چرکەیان دا بۆ وەڵامدانەوە و شەڕ و پێکدادانێک ڕوویدا. ئاهەنگەکان، شەڕەکان، فەزیحە. مەسخەرەیەکی تەواو.
  مێدڤێدێڤ بێ شەرمانە پلەی بەرزکرایەوە، بەڵام بە کردەوە ڕیتینگەکەی گەشەی نەکرد. دەرچوون بۆ قۆناغی دووەم هێشتا گومانی لەسەرە.
  زێلێنسکی بە جیاوازییەکی زۆر لە پێشەوە بوو. وە سەیر نییە! لە ماوەی پێنج ساڵدا ڤلادیمێر توانی کۆتایی بە بێکاری بهێنێت و هەموو کارگە و کارگەکان بگەڕێنێتەوە، هەروەها کارگە نوێیەکان دروست بکات.
  یەکێک لە دەستکەوتەکانی زێلێنسکی پەرەپێدانی کشتوکاڵ و سەرچاوەی وزەی بەدیل بوو.
  بە تایبەتی لە ئۆکرانیا وێستگەکانی کارەبا دەرکەوتوون کە لە جیاوازی پەستانی بەرگەهەواوە کاردەکەن و بارگاوی دەبنەوە. هەروەها وێستگەی کارەبای گەرمی زەوی. هەروەها زۆر زیاتر. لەوانەش بەکارهێنانی وزەی ئایۆنۆسفێر. وا ڕوویدا کە زانست دژی نەوت و گاز ڕۆیشت.
  هەستێکی ڕاستەقینە دەرکەوتنی ڕووەکێک بوو لە ئۆکرانیا کە خۆراکی دەستکرد بەرهەم دەهێنێت و دابینی دەکات بۆ چین. وە ڕووسیا هەناردەی خۆراکی کەم کردووەتەوە.
  هەروەها لە نێو ئۆکراینییەکان کاندید هەبوون. بە تایبەتی ڤلادیمێر کلیچکۆ. ئەو بۆکسێنەرە بەناوبانگە ژیانی وەرزشی سەختی هەبوو. گەڕایەوە بۆ ڕینگ: شکستی بە چار و تایسۆن فیوری هێنا. بەڵام سێیەم یاری دووبارە بەرامبەر جوشوا، هێشتا جارێکی تر دۆڕا، بەڵام پارەیەکی زۆری بەدەستهێنا. وە دوا وازهێنانی لە بۆکسێن ڕاگەیاند.
  بەڵام دواتر جارێکی تر هاتەوە. لە کیێڤ لەگەڵ گاسیڤ شەڕی کرد و سەرکەوتنی بەدەستهێنا. دواتر شەڕێکی دیکەی ئەنجامدا و نازناوی پاڵەوانی ئاسایی جیهانی بەدەستهێنا - دواجار هەردوو ژمارەی پێوانەیی فۆرمان و ژمارەی پێوانەیی جۆ لویس شکاند. دوای ئەوەش کاندیدکردنی خۆی بۆ سەرۆک کۆماری یەکگرتووی ڕووسیا و ئۆکرانیا ڕاگەیاند. وە دەبێت بڵێین کە ڤلادیمێر کلیچکۆ لە نێو ئۆکراینییەکان لە دوای خودی زێلێنسکی لە پلەی دووەمدایە. سەرەڕای تەمەنێکی بەرچاوی لە بۆکسێندا، ڤلادیمێر کلیچکۆ لە کاتی هەڵمەتی هەڵبژاردنەکاندا بەرگرییەکی ناچاری لە دژی بۆکسێنەرێک ئەنجامدا کە بیست ساڵ لە خۆی بچووکتر بوو. وە دیسانەوە بە نۆک ئاوت سەرکەوتنی بەدەستهێنا.
  دوای ئەوەش ڕیزبەندی ڤلادیمێر کلیچکۆ بازێکی دا، و لە مێدڤێدێڤ نزیک بووەوە و چانسی قۆناغی دووەمی بەدەستهێنا.
  بەگشتی ئەم هەڵبژاردنانە یەک هەڵبژاردنی بێ جێگەی مشتومڕیان هەبوو: زێلێنسکی و شەڕێکی زۆر نزیک بۆ پلەی دووەم هەبوو. ئالا پوگاچێڤا کە لە شەڕی بەدەستهێنانی پلەی دووەمدا بۆ ماوەیەکی کورت لە مێدڤێدێڤی تێپەڕاندبوو، دەستیکرد بە لایەک. لە بنەڕەتدا بە هیچ شتێکی گەشاوە ڕووناک نەدەکرایەوە. وە ڤلادیمێر کلیچکۆ پلەی دووەمی بەدەستهێنا. بەڵام دەنگدەرەکەی زۆر سەقامگیر نییە. سێرگی کۆڤالێڤ کە توانی دوای سێ شکست بڕوات و هەر چوار پشتێنە سووکەکەی کێشی قورس کۆبکاتەوە، هەروەها لە ڕینگەکەدا شەڕی کرد و دیسانەوە نازناوی پاڵەوانێتی بەدەستهێنا.
  وە ڕیتینگەکەی جارێکی تر بازێکی دا. هەروەها دەتوانێت بگاتە قۆناغی دووەم. بۆکسێنەرانی دیکەی ئۆکرانیا: ئوسیک و لۆماچێنکۆ پشتگیریان لە زێلێنسکی کرد و سەرۆکەکانیش دەستوەردانیان نەکرد. هەرچەندە هەردووکیان هێشتا کارەکانیان تەواو نەکردووە. بۆچی دەبێ تەواو بکەن؟ ئوسیک بە خاڵ لە جوشوا بردەوە و بوو بە پاڵەوانی جیهانی کێشی قورس و بێ جێگەی مشتومڕ. لۆماچێنکۆ لە پۆلێکی کێشەوە بۆ پۆلێکی دیکە دەسوڕێتەوە، وە پارەیەکی زۆر گەورەی پێدەدرێت کە ئامادە نییە کۆتایی بە ژیانی وەرزشی بهێنێت.
  هەروەها لە ئەمریکا بانگەشەی هەڵبژاردن هەیە. دۆناڵد دوای دوو خول دەڕوات، و لە ڕاستیدا ئەوەندە تەندروست نییە کە خۆی بۆ خولی سێیەم کاندید بکات. گەنجان خۆیان بۆ سەرۆکایەتی کاندید دەکەن. لە دیموکراتەکانەوە، ژنە پارێزگارێکی زۆر جوان کە نزیکەی سی و نۆ ساڵان بوو - ڕەنگە بچووکترین خانم بێت لە نێوان کاندیدەکانی سەرۆکایەتیدا. لە کۆماریخوازەکانیشەوە، لە ژەنەراڵە گەنجە قارەمانەکانی شەڕی دژی ئێرانەوە.
  نەوەی سیاسەتمەدارانی ئەمریکا گۆڕانکاری بەسەردا هاتووە.
  لە ڕووسیا ڕەنگە پوتین توانیبێتی شکست بە زێلێنسکی بهێنێت، بەڵام بە ڕوونی لە شوێنی کارەکەیدا سووتاوە. ڤۆڵتیەی زیادە کاریگەری خۆی گرتووە! ئەوەی ئەو دەیویست ئەوە بوو کە هێزی خۆی زیادەخەمڵێنێت و متمانەی بە دەوروبەرەکەی نەکات. یان ڕەنگە ئەویش ژەهراوییان کردبێت. دوای ڕۆیشتنی نازاربایڤ، شەپۆلێکی تری دیموکراسیکردن لە ناو CIS دەستی پێکرد. کازاخستان بوو بە کۆماری پەرلەمانی. لە بێلاڕووس، لوکاشینکۆ بە جۆرێک لە جۆرەکان بە شێوەیەکی گوماناوی دیار نەما. وە سەرۆکەکەش بوو بە فیگەرهێد.
  شەپۆلێکی تر هات. لە تورکیا پێشتر پەرلەمان دژی ئەردۆغان ڕاپەڕیوە. پاندۆلۆمەکە بە ئاراستەی تردا وەرچەرخاند.
  بەڕاستی زێلێنسکی دەستووری گۆڕی بە قازانجی خۆسەپێنی زیاتر، بەڵام لە ڕۆژئاوا وەک یەکێک لە خۆیان هەست پێدەکرێت! بەڵێ، ڕیفراندۆمیش بەردەوام دەبێت. وە ئازادی ڕاستەقینەی قسەکردن هەیە.
  لە هەر حاڵەتێکدا زێلێنسکی هیچ کێشەیەکی تایبەتی نییە لە بردنەوە لە قۆناغی دووەمدا. بە ئەگەرێکی زۆرەوە، ئەوە مێدڤێدێڤ دەبێت کە دەگاتە قۆناغی دووەم - دەتوانرێت سەرچاوە کارگێڕییەکان بە کەمی جەماوەریی و نەک حوکمڕانییەکی زۆر سەرکەوتوو تێپەڕێنرێت. زۆر کەس ئاماژەیان بە لێکچوونەکان کرد لەگەڵ هەڵبژاردنەکانی ئۆکرانیا - زۆرێک لە کاندیدەکانی سەرۆکایەتی، سەرکردایەتی زێلێنسکی، ڕیزبەندی نزم لە حکومەت و ڕیزبەندی بەرزی دژە.
  ئایا زێلێنسکی دەتوانێت شکست بە پوتین بهێنێت یان نا، هێشتا پرسیارێکە، بەڵام مێدڤێدێڤ بە ڕوونی لە ئاستی ڕۆڵی سەرکردەی میللەتدا نەبوو. وە دیموکراسی لێرە یاری بە دەسەڵاتدا کرد.
  مێدڤێدێڤ بەڕاستی نەیتوانی خۆی بۆ شەڕەکە ئامادە بکات. کارەکتەری ئەو وەک یەک نییە. شەڕڤانێکی ڕاستەقینە نییە!
  بەڵام کێشەی هەموو خۆسەپێنەکان ئەوەیە کە جێنشینەکان زۆر باش نین! بەزۆری دیکتاتۆرێک کەسێکی لاوازی لە شوێنی خۆی دادەنا بۆ ئەوەی نەیڕوخێنێت! بۆ نموونە جێنشینی نازاربایڤ دەسەڵاتی سنووردار بوو. وە ئەویش ئیزعاجی نییە - جەستەی نەرمە!
  بەڵام ڤلادیمێر زێلێنسکی، لە هەر حاڵەتێکدا، لە ئۆپۆزسیۆنەوە هاتۆتە سەر دەسەڵات، و کەسێکی لاواز نییە.
  دەبێت بگوترێ پوتین بە جەستە نەرم و لاوازیش هەژمار دەکرا، هەر بۆیەش وەک سەرۆک دانران، دوای یەڵسینی دەم بەرز. بەڵام وەک دەردەکەوێت لە تاڵاوە بێدەنگەکەدا شەیتانەکان هەن!
  وە دواتر دەرکەوت کە تاڵاوەکە ئەوەندە بێدەنگ نەبووە ئاخر. بەڵام پێدەچێت مێدڤێدێڤ گورگێک نییە بە جل و بەرگی مەڕەوە، بەڵکو بەڕاستی مەڕێکی سروشتییە. وە ناتوانێت هێزەکە کۆبکاتەوە.
  ژیرینۆڤسکی بە قسەی ناشرین سووکایەتی بە زێلێنسکی دەکرد و غەرامە کرا. چەند دەیان کاندیدی سەرۆکایەتی ئەمریکا لە بەرژەوەندی مێدڤێدێڤ کشانەوە، بەڵام ئەمە نزیکەی هیچی لێنەکەوتەوە. لە نێو ئەو کەسە بەناوبانگانەی کە ڕۆڵی سەرەکییان گێڕا، بۆکسێنەر دێنیس لێبێدێڤ هەبوو. لە ڕاستیدا تەنها لە ڕووی تەکنیکییەوە پێشکەوتووە. هەروەها بازرگان و کەسایەتییە بچووکە کولتوورییەکان هەبوون. لە نووسەران تەنیا سێرگی لوکیانێنکۆ لە بەرژەوەندی مێدڤێدێڤ ڕۆڵی سەرەکی گێڕاوە. ئەوانی تر دەیانویست خۆیان بەرز بکەنەوە. وە هەمووان باوەڕیان بە بەخت هەبوو.
  مێدڤێدێڤ تا ڕادەیەک گەشەی کردووە. بەڵام هیوایەک هەبوو کە سوپا و زیندان و پۆلیس وەک فەرمان دەنگ بدەن. زێدەتر بەرتیلدانی دەنگدەران هەیە. وە بێگومان دەنگدانی پێشوەختە. لێرەشدا هەموو چانسێکی سەرکەوتن هەیە.
  بەڵێ، ئەمەش ڕێک ئەوەیە کە بووە هۆی زیادبوونی چالاکییەکان لەلایەن دەسەڵاتدارانەوە. دەنگدانی پێشوەختە بدە. وە لەوێش بێگومان ساختەکاریش هەیە. وە ئارەزووی دەنگدان بە دڵ.
  بە پێچەوانەی هەڵبژاردنەکانی ساڵی ١٩٩٦، مێدڤێدێڤ نەیتوانی ڕیزبەندییەکەی بەرز بکاتەوە. یەڵسینیش، دەبێ بڵێم، بەختی هەبوو. بە تایبەتی دژۆخار دودایڤ بە هەڵە گیانی لەدەست دا. چ جۆرە مێشێک گازێکی لێگرت، لە کاتی پەیوەندییەکەدا ڕێوشوێنی ئاسایی خۆپارێزی نەگرتەبەر. ئاخر ئەگەر کەمێک زووتر ڕوویدابا، کاتیان نەدەبوو بۆ ئەوەی لێدانەکە بکەن. وە کەمێک دواتر تەنها ئەنتێنەکە دادەپۆشرا و خودی دژۆخار لە دوورییەکی سەلامەتدا دەبوو. ئەمە وەها بەختێکە لە شەڕ و بۆ پڕوپاگەندە.
  ئێستاش ناتوانیت دودایڤ تەواو بکەیت. وە هیچ ڕادوێڤێک نییە، کە لە سەروبەندی هەڵبژاردنەکانی سەرۆکایەتی ڕووسیادا بەو شێوەیە گەمژانە گیرابێت. بەڵام دودایڤ جونیۆر نایەوێت لە کاتی هەڵبژاردنەکاندا بمرێت. وە بەگشتی، دیارە سێ کەسی جێنشینەکان: یێڵتسین، پوتین، مێدڤێدێڤ خەریکە دەبڕدرێت...
  هەوڵی بەرتیلدان بە دەنگدەران دزەپێکرا و فەزیحەی زیاتری لێکەوتەوە. پاتریارک پشتگیری کەسی نەدەکرد، هۆکاری ئەوە بوو: خودا هی خودایە و قەیسەر هی قەیسەرە. بەگشتی لە سەردەمی یێڵتسیندا بە جۆرێک ئاسانتر دەرچوو. وە بە هۆکارێکەوە کەنیسەی ئۆرتۆدۆکس لایەنگری یێڵتسین بوو کە پێدەچوو بە تەواوی بێهیوا بێت. وە بازنەکانی پیشەسازی.
  و پاشان ئۆلیگارشەکانی ڕووسیا دەستیان کرد بە فلێرتکردن لەگەڵ زێلێنسکی. دیارە مەحاڵە مێدڤێدێڤ پەروەردە بکرێت.
  وە مەزاج لە میدیاکان دەستی بە گۆڕانکاری کرد. زێلێنسکی زیاتر و زیاتر ستایشی دەکرا. ژیرینۆڤسکی لە ئێستاوە دەستی کردووە بە وتنی ئەوەی کە هاوناوەکەی لە ڕاستیدا پیاوێکی ئەڵماسە.
  مێدڤێدێڤ دیسان کرێ و خانەنشینی دوو هێندە کرد. بەڵام دواجار ڕۆبڵەکە داڕما. وە هەڵاوسان دەستی پێکرد. هەروەها باجەکان زیادیان کردووە.
  تەنانەت ناچار بوو داوای قەرز لە سندوقی دراوی نێودەوڵەتی بکات. وە نەوت و غاز هەرزانتر و هەرزانتر دەبێت.
  ئێران، ڤەنزوێلا، لیبیا، سعودیە هەموویان هەناردەکردنیان زیاد دەکەن. وە لە ئەمریکا شێوازێکی نوێی دەرهێنانی شیل هاتۆتە ئاراوە. تێچوونەکان بە شێوەیەکی بەرچاو دابەزینیان بەخۆوە بینی.
  وە دواتر دابەزینی ئابووری و نائارامی لە چین هەیە. باشە، ڕوونە - من لە باڵادەستی حزبی شیوعی بێزارم. وە چینییەکان ئازادی و سیستەمی فرە حزبییان دەوێت!
  گۆڕانکارییەکی کەم لە دەسەڵات لە هیندستان ڕوویداوە. هەوڵی کودەتا و دامەزراندنی دیکتاتۆریەت هەبوو.
  ڕووبەڕووبوونەوە لە قەفقاز بە شێوەیەکی بەرچاو گەشەی کردووە. هەروەها نائارامی لە سیبیریا دەستی پێکرد. بە تایبەتی جوداخوازان بەهێزتر بوون.
  لە بەریتانیا پارتەکە لە هەڵبژاردنەکاندا سەرکەوتنی بەدەستهێنا: "ڕێنێسانس"، بەڵام بە هاوپەیمانی لەگەڵ پارتی کرێکاران. شاژن ئەلیزابێس هێشتا لە ژیاندایە، بەڵام بەڵێنی داوە لە سەدەمین ساڵیادیدا خانەنشین دەبێت، دوای ئەوە ڕیفراندۆم بۆ هەڵوەشاندنەوەی دەسەڵاتی پاشایەتی ئەنجام دەدرێت. وە پۆستی دامەزرێنەری سەرۆکی بەریتانیا.
  فەرەنسا نائارامە. ماری لیپن لەبری ماکرۆن سەرکەوتنی بەدەستهێنا و هەوڵی دامەزراندنی دیکتاتۆریەت هەبوو. بەڵام فەرەنسییەکان خۆیان نازانن چییان دەوێت، مەیدانێکی نوێیان ڕێکخست. بەڵێ، لە ڕووی قەبارەوە بێ وێنەیە. وە مێری ناچار بوو واز لە پلانە ڕادیکاڵەکان بهێنێت بۆ دەرکردنی عەرەب و ئەوانی تر. پاشان لەوەش خراپتر دادگای باڵا هەڵبژاردنی سەرۆکایەتی هەڵوەشاندەوە و مێری دەستگیرکرا.
  هەروەها لە فەڕەنسا هەڵبژاردنی پێشوەختە ڕاگەیەندرا. واتە وەک هەمیشە لە هەموو شوێنێکدا گێژاوێک هەیە.
  لە بێلاڕوس کە بەس بوو لە ستەمکاری لوکاشینکۆ، ڕیفراندۆمێکیان ئەنجامدا و پۆستی سەرۆکایەتییان بە تەواوی هەڵوەشاندەوە. کۆمارەکە بوو بە پەرلەمانی، سەرۆک وەزیرانی نوێش وتی کە ڕەنگە لکاندنی بە ڕووسیا هەبێت. بەڵام دوای هەڵبژاردنی سەرۆکایەتی لەوێ. زێلێنسکی لە بێلاڕوس زۆر بەناوبانگە.
  لە کازاخستان، پەیوەندییەکانی نێوان سەرۆککۆمار و پەرلەمان ئاڵۆزی تێکەوتووە. مەترسی لێپرسینەوە لە پۆستەکەی هەبوو. بەڵام هەر زوو ڕازی بوون، بەڵام دەسەڵاتی سەرۆکی دەوڵەت زیاتر سنووردار بوو.
  مێدڤێدێڤ زیاتر و زیاتر دەمارگیر بوو. هەڵبژاردنەکان نزیک بووەوە و ڕیزبەندی زێلێنسکی چەند هێندە زیاتر بوو. ڕاستە لە قۆناغی یەکەمدا سەرناکەوێت، بەڵام لە هەر حاڵەتێکدا مێدڤێدێڤ دەچەمێتەوە. تەنها حیسابێک هەیە بۆ فێڵکردن یان کنۆک ئاوت.
  ئەنجومەنێکی نهێنی بەڕێوەچوو. ملیاردێرەکانی ڕووسیا کۆبوونەوە.
  مێدڤێدێڤ ڕاستەوخۆ ڕایگەیاندووە:
  - دەتەوێت کەسێکی نامۆی ئۆکراینی دەسەڵاتی زەبەلاحی سەرۆکی ئیمپراتۆریەت وەربگرێت؟
  دێریباسکۆ بە شێوەیەکی لۆژیکی ئاماژەی بەوە کردووە:
  - بمانەوێت یان نا، دەبێت لەگەڵ هەر حکومەتێکدا ڕێکبکەوین! زێلێنسکی کۆمۆنیست نییە، و... ئەمە زیوگانۆڤ نییە، کە لە هیچ حاڵەتێکدا لەگەڵ ئێمەدا نەگونجاوە!
  مێدڤێدێڤ بە وشکی ڕایگەیاند:
  - لە ئۆکرانیا باجی داهات زۆر زیاترە لە ڕوسیا!
  ڕۆمان ئەبرامۆڤیچ پێکەنی و تێبینی کرد:
  - کێ داهاتمان دەزانێت و ئەژمێرێت! جگە لەوەش لەم دواییانەدا لەوێ کەمکرانەوە و نزیکەی یەکسان بوون بە هی ئێمە!
  پرۆخۆرۆڤ بە پێکەنینەوە وەڵامی دایەوە:
  - دەسەڵات لە گۆڕاندایە. ئێمە دەمێنینەوە! دەتوانن پێشنیاری چی بکەن؟
  مێدڤێدێڤ لە تووڕەییەوە قیژەی کرد:
  - باوەڕم بەوە نییە کە یێڵتسین بە ڕاستگۆیی سەرکەوتنی بەدەستهێنابێت!
  دێریباسکۆ بە ساردی وەڵامی دایەوە:
  - ئەگەر ڕکابەری یێڵتسین زیوگانۆڤ نەبوایە، ئەوا بەڕاستی بۆریک چانسی کەمی دەبوو. بەڵام خەڵک هێشتا زۆر باش "سۆز و سۆز"ی دەسەڵاتی کۆمۆنیستیان لەبیر بوو. واتە: ڕەفەی بەتاڵ، کارت، کووپن، بزنس کارت، هێڵی درێژ، مووچەی مانگانە پێنج دۆلار. بێگومان کەس نەیدەویست بگەڕێتەوە بۆ ئەم سەردەمە دۆزەخییە. جگە لەوەش بۆ لەدەستدانی تەماشاکە، و نمایشە سیاسییەکان، هەروەها فیلمەکانی سێکس، و زۆر شتی تر. گەل ئازادیی دەویست. وە دەنگیان بە یێڵتسین نەدا، بەڵکو دەنگیان بە ترسێنەر زیوگانۆڤ دا. بەڵام زێلێنسکی خەڵک ناترسێنێت. بە پێچەوانەی پوتین، بەرنامەی "بوکەڵە" داناخات، خەڵکیش ناخاتە سەر کارت. ساڵی نەوەد و شەش دووبارە نابێتەوە. یێڵتسین لەسەدا پێنج بۆ شەش دزی، بەڵام بە جیاوازی سێزدە سەرکەوتنی بەدەستهێنا! کەواتە نزیکە لە دادپەروەرانە!
  وە زێلێنسکی بە پێشەنگییەکی وەها لە پێشە کە ناتوانیت لێی ببەیتەوە!
  مێدڤێدێڤ هاوار دەکات:
  - فڕێیان دام! ئێمه‌ ڕێككه‌وتین!
  ڕۆمان ئەبرامۆڤ ئاماژەی بەوە کردووە:
  - لانی کەم گەمارۆکان لە ئێمە هەڵدەگیرێن! وە تۆ ئاسکیت... پێشتر خانەنشینیت بەدەستهێناوە!
  مێدڤێدێڤ بە هێسکی وتی:
  - پێویستە لە دۆزەخدا بسوتێنیت!
  پرۆخۆرۆڤ بە شێوەیەکی لۆژیکی ئاماژەی بەوە کردووە:
  - دۆزەخ نییە! تەنها ترسێنەرێک هەیە بۆ کۆکردنەوەی پارە!
  مێدڤێدێڤ بە سەرلێشێواوییەوە پرسی:
  - بەڵێ? ئەی ئەگەر خودا نەبێت؟
  پرۆخۆرۆڤ زەردەخەنەی کرد و وەڵامی دایەوە:
  -کام خودا؟ ئەوان بە شێوەیەکی جیاواز پێشکەشی دەکەن!
  ڕۆمان ئەبرامۆڤیچ پێشنیاری کردووە:
  - ڕەنگە ئیمانێکی نوێ دروست بکەیت! ئەوەی دەوڵەمەند بێت لای خودا خۆشەویستە! هەرکەسێک دەوڵەمەندتر بێت لەلایەن خودای گەورەوە زۆرترین خۆشی دەوێت!
  مێدڤێدێڤ سەری لە سەری خۆی دانا:
  - لۆژیکییە! بەڵام گەل چی دەڵێ؟
  ڕۆمان ئەبرامۆڤیچ بە پێکەنینەوە وتی:
  - مرۆڤەکان دەتوانن پەروەردە بکرێن!
  مێدڤێدێڤ بە گریانیەوە وتی:
  - هیوادارم بە هاوڕێی بمێنینەوە!
  دوای ئەوە هۆڵەکەی بەجێهێشت...
  کالیدۆسکۆپێکی ڕووداوەکان لە جیهاندا بەردەوام بوو لە توڕەبوون. هەروەها ڤیتالی کلیچکۆ گەڕایەوە ناو ڕینگ و لە یاریگای کیێڤ شەڕی کرد. ئەو شەڕی لەگەڵ مایکل تایسۆن کرد. دوو پیرە پیاو، زۆر بەناوبانگ و جەماوەر. باشە پارەیەکی زۆریان کۆکردەوە. بێگومان مایکل تایسۆن بەو شەڕە ڕازی بوو، بەو پێیەی نزیک بوو لە سواڵکەر.
  تەنانەت ئەگەر ڤیتالی کلیچکۆ کە گەنجتر بوو و لە هەمووی گرنگتر لە دۆخێکی زۆر باشتردا بوو، بە شێوەیەکی ڕستەیی لێی بباتەوە. ڤلادیمێر کلیچکۆ ڕایگەیاند کە هێشتا دەیەوێت نازناوی پاڵەوانی ڕەهای جیهانی بەدەستبهێنێت و لەگەڵ ئوسیک شەڕ بکات. دوای ئەوە هەموو ژمارە پێوانەییەکان دەشکێنێت، دەبێتە کۆنترین پاڵەوانی ڕەهای جیهان... وە دەتوانێت ئارام بێتەوە. چیتر لێبدات؟ جۆ لویس پێشتر دۆڕاوە، فۆرمانیش لێی دراوە، هەروەها چوار جار نازناوی کێشی قورس جیهانی بەدەستهێناوە.
  ڤیتالی کلیچکۆ لەو شەڕەدا پارەیەکی زۆری دەستکەوت و خەزێنە و ناوبانگەکەی زیاد کرد و شەڕێکی تاڕادەیەک ئاسانی هەبوو.
  زێلێنسکی خەڵاتی زێڕینی ئیلیا مورۆمێتسی بەخشییە ڤیتالی کلیچکۆ. و ئەمەش هاوسۆزی زیاتری بۆ هێنا.
  لە جیهانی سیاسەتدا بۆکسێنەران بە گشتی بووەتە جێی بایەخ. فلۆید ماوێزەر بوو بە کاندیدی سەرۆک کۆماری ئەمریکا. بە شێوەیەکی فەرمی سەربەخۆیە. وە بە ڕیتینگێکی شایستە. وە ئەی ملیاردێرێک، و بۆکسێنەرێکی نەدۆڕاو، و پیاوێکی ڕەشپێست. بۆچی ڕکابەری نەبێت؟
  فلۆید ماویزەر لە هەڵبژاردنەکاندا پشتگیری لە سەرۆک زیلێنسکی کرد و بەڵێنی دۆستایەتی دا.
  کەم کەس بوو فلۆید بیەوێت یاریی دووبارە لەگەڵ پاکیۆ بکاتەوە و پارەیەکی زۆریان بۆ کۆکردەوە.
  مێدڤێدێڤ بە ڕوونی خەریکی لەدەستدانی بوو. بۆ ئەوەی کەمێک بەهای شۆک دروست بکات، ئاناتۆلی کاشپیرۆڤسکی وەک وەزیری تەندروستی بە پلەی جێگری سەرۆک وەزیران دەستنیشان کرد. کە بێگومان هەنگاوێکی بەهێزە، بەڵام بەس نییە. بەڕێزان ئەناتۆلی کاشپیرۆڤسکی بووە بەتەمەنترین وەزیر و جێگری سەرۆک وەزیران لە تەواوی مێژووی ڕووسیادا. بەڵێ، خاوەن ڕیکۆردێک! هەروەها دیمیتری مێدڤێدێڤ خەڵاتی ڕێزلێنانی سانت ئەندرۆی یەکەم بانگکراوی بە شاژنی ئینگلتەرا بەخشی، تەنانەت ئەستێرەی پاڵەوانەکەی پێشکەش بە شۆیگو کرد. وە گۆرباچۆڤی لە بەرزترین پلەی خۆی بێبەش کرد. کە بە گشتی ئەوەندە جوان نییە.
  هەروەها بێریای گرت و گەڕاندەوە بۆ پلەی مارشال. ڕەنگە بۆ ڕاکێشان
  بۆ لای خۆیان لە ستالینییەکان. وە بۆریس نێمتسۆڤ دوای مردنی خەڵاتی فەرمانی خزمەتکردن بە وڵاتی باوکی پێبەخشرا، پلەی یەکەم. جگە لەوەش بە فەرمانەکەی ناوی ڤۆڵگۆگرادی گۆڕی بۆ ستالینگراد. هەروەها فلێرتکردن لەگەڵ ستالینییەکان. بەڵام لەگەڵ لیبراڵەکانیشدا. نۆڤۆدڤۆرسکۆی دوای مردنی نازناوی پاڵەوانی ڕووسیا و... ستالین!
  هەروەها لە دوای مردنی مێدڤێدێڤ خەڵاتی یەکەم بانگکراوی سانت ئەندرۆی بەخشییە یوری گاگارین. وە ڕێزبەندی سەرکەوتنی بۆ لیۆنید ئیلیا برێژنێڤ گەڕاندەوە. بە شێوەیەکی چاوەڕواننەکراو مێدڤێدێڤ ئەستێرەی زێڕینی پاڵەوانی ڕووسیای پێشکەش بە گاری کاسپارۆڤ کرد.
  هەروەها فلێرتکردن لەگەڵ لیبراڵەکان. وە لەگەڵ کۆمۆنیستەکان. هەم هی ئێوە و هەم هی ئێمە.
  هەروەها مێدڤێدێڤ ڕێزلێنانی سانت ئەندرۆی یەکەم بانگکراوی پێشکەش بە پاپا فرانسیس یەکەم کرد.
  هەروەها دیاری زۆر بەخشندە لەلایەن "حاکمی گەورە"ەوە! جگە لەوەش مێدڤێدێڤ جارێکی دیکە بە شێوەیەکی چاوەڕواننەکراو تەمەنی خانەنشینی بۆ ژن و پیاو بۆ پەنجا و پێنج ساڵ دابەزاند. کە دەرکەوت هەستێکی زۆر بوو. وە دیسانەوە خانەنشینی زیاد کرد.
  لە سەروبەندی هەڵبژاردندا دەتوانی چی بکەیت؟
  جگە لەوەش سەرۆکی بە وەکالەت پلەی لیوای گشتی بەخشییە ڤلادیمێر ژیرینۆڤسکی. وەک، بۆ خزمەتێکی دڵسۆزانە، لە شانی وەستاوە وەریبگرە. وە کوڕەکەی ئیگۆر لێبێدێڤ بە شێوەیەکی چاوەڕواننەکراو وەک وەزیری دەرەوە دەستنیشانکرا، لەبری لاڤرۆڤی کۆن و خۆشەویست لە ڕۆژئاوا.
  هەروەها مێدڤێدێڤ پۆستی سەرۆکی وەزارەتی ناوخۆی پێشکەش بە دێموشکین کرد، بەڵام ئەو ناسیۆنالیستە دەسەڵاتدارە ڕەتیکردەوە. لە دامەزراندنە نوێیەکان، دانانی کسێنیا سۆبچاک وەک وەزیری ڕۆشنبیری بوو بە هەست و سۆز. ئەویش کە بینی ڕیتینگەکەی زۆر بچووکە، ڕازی بوو. بەڵام داوای پۆستی جێگری سەرۆکوەزیرانیش دەکات. مێدڤێدێڤ بەم قسەیە ڕازی بوو.
  هەروەها یاڤلینسکی بەشداری هەڵبژاردنەکانی کرد، بەڵام بە تەواوی نەخۆش کەوت و بە هۆکاری تەندروستی کشایەوە.
  هەروەها سەرۆکی بە وەکالەت خەڵاتی ئەستێرەی پاڵەوانی ڕووسیای پێبەخشی.
  میخائیل کاسیانۆڤ فەرمانی خزمەتکردن بە وڵاتی باوک، پلەی یەکەم و پۆستی ڕاوێژکاری ئابووری فەخری وەرگرت. بۆچی لە بەرژەوەندی مێدڤێدێڤ کشایەوە. بەڵام ئەمە بەشێکی زۆر بچووکە لە سەدا.
  پێشنیاری وەزیری وەرزشی بۆ سێرگی کۆڤالێڤ کرا، بەڵام پێدەچوو ئەوە بەس نەبێت.
  ناکۆکییەک لەگەڵ سەرۆکی دادگای دەستووری سەریهەڵدا. لە کۆتاییدا زۆرکین ڕۆیشت. بەڵام پۆستێکی وا بە کێ بدەم؟ باشترە بۆ ئافرەت! وە پێشکەشی ئالا پوگاچێڤایان کرد.
  بەڵام ئەو گۆرانیبێژە بەناوبانگە ڕەتیکردەوە و ئاماژەی بەوەدا کە بۆ ئەو نییە. سەرەڕای ئەوەش مێدڤێدێڤ ئەستێرەی پاڵەوانی ڕووسیای پێشکەش کرد. هەرچەندە اللە ڕەتیکردەوە لە بەرژەوەندی ئەو مامەڵە بکات.
  بەڵام کێ دەبێتە سەرۆکی دادگای دەستووری؟ هەڵوێستەکە گیر بووە. شۆیگوش ڕەتیکردەوە - نەک پڕۆفایلی خۆی!
  بە شێوەیەکی چاوەڕواننەکراو دیما بیلان ڕازی بوو. هەرچەندە بێگومان ئەوە ڕاستی نییە کە ئەمە پڕۆفایلی ئەو بێت! وە بێگومان گۆرانیبێژ بوون قازانجێکی زیاترە و زۆر خۆشترە لەوەی سەرۆکی دادگایەکی دەستووری بیت.
  مێدڤێدێڤ لە هەر حاڵەتێکدا بە خێرایی دەستی بەم شتە گرت و ئەستێرەکەی بەخشییە پاڵەوانی ڕووسیا.
  بەڵام دیما بیلان وتی ئەمە تەنها گاڵتەجاڕییە. بەڵام بە ڕەزامەندی گشتی، لیودمیلا پوتینا وەک سەرۆکی دادگای دەستووری دەستنیشانکرا. ئەمە هەنگاوێکی بەهێز بوو، بە لەبەرچاوگرتنی جەماوەری پوتین لە ڕووسیا، بەڵام پێشتر تا ڕادەیەک دواکەوتبوو، و نەیتوانی مێدڤێدێڤ ڕزگار بکات.
  هەرچەندە هەوڵی تایتانیک درا. به ڵام نرخه کان به ڕزبوونه وه ، نرخی ڕوبڵ به ڕزبوونه وه ، تاڵیبان له تاجیکستان پێشڕه وی ده کرد و هیچ شتێک نه بوو که ده نگده ڕان ڕازی بکات.
  لە دوایین ساتدا، جێنادی زیوگانۆڤ وەک جێگری یەکەمی سەرۆکوەزیران و بەرپرسی بلۆکی کۆمەڵایەتی دەستنیشانکرا. بەڵام ئەمە لە ئێستاوە کۆپانێکە بۆ مردووەکان.
  وە زیوگانۆڤ خۆی پێشتر بە تەواوی دەنگدەرەکانی لەدەستداوە.
  لە سەروبەندی دەنگدانەکەدا دێگتیارڤ وەک داواکاری گشتی دەستنیشانکرا. هەروەها کاندیدێکی سەرۆکایەتی کۆماری پارتی لیبراڵ دیموکراتە.
  مێدڤێدێڤ جووڵەی کرد و بەدوای ڕێگەی نوێدا گەڕا. یەکێک لە هەنگاوە سەرنجڕاکێشەکانی هەڵبژاردن پێشکەشکردنی میدالیای زێڕی تایبەت بوو کە بەناوی ژوکۆڤەوە بۆ هەموو پێشمەرگە دێرینەکانی شەڕی نیشتمانپەروەری گەورە. وە ملیۆنێک ڕوبڵی ڕووسی بۆ بووت. بەڵام زۆر کەم پێشمەرگە دێرینەکانی شەڕی نیشتمانپەروەری گەورە ماونەتەوە.
  هەروەها مێدڤێدێڤ خەڵاتی یەکەم بانگکراوی سانت ئەندرۆی بەخشییە تێرێشکۆڤا. لە کاتێکدا دەرفەتێک هەیە، بۆچی پاداشتی نەدەیتەوە؟ کەواتە دەتوانرێت پاڵەوانێکی ڕووسیا بدرێت بە ئاناتۆلی کارپۆڤ. یاریزانێکی گەورەی شەترەنجە! وە ئەلیکین، و بۆتڤینیک، و تال و سپاسسکی، تیگران - دوای مردنی خەڵات پێشکەش دەکەن - بە هیچ شێوەیەک خراپ نییە!
  ئەستێرەکانی پاڵەوانی ڕووسیا - ئەوە زۆر نایاب و سەرنجڕاکێشە!
  خۆشە خەڵات ببەخشیت و مەدالیا ببەخشیت. وە ئەگەر ئێمەش فەرمانێک دابنێین کە بەناوی پوتینەوە ناوی لێنراوە. چوار ئاستی هەیە: چوارەم - برۆنزی، سێیەم - زیو، دووەم - زێڕ، یەکەم - زێڕ بە ئەڵماسەوە!
  ئەمەیە کە مێدڤێدێڤ داهێنەرە.
  بەڵام ئەمەش بەس نییە. هەروەها زێلێنسکی خەریکی دامەزراندنی فەرمانی نوێیە. بۆ نموونە فەرمانی تاراس شێڤچێنکۆ. یان تاراس بولبا! یان گۆگۆل! بۆچی کات بەفیڕۆ بدەین لەسەر شتە بچووکەکان؟ وە ئەو ئۆردەرەی کە ناوی کۆژێدوب لێنراوە! ئەمەش هەنگاوێکی بەهێزی زێلێنسکییە بۆ دڵخۆشکردنی هێزە چەپەکان. بێگومان بە گشتی زێلێنسکی کۆمۆنیست نییە، تەنانەت چەپیش نییە. بۆیە دەتوانێت کێشەی هەبێت. بەڵام کۆمۆنیستەکان لە ڕووسیا سەرکردەیان نەبوو.
  و هەروەها، ئەندرێ ناڤالنی؟ بە جۆرێک هەمووان لەبیریان چوو. ئایا بەڕاستی خۆت بۆ سەرۆکایەتی کاندید نەکرد؟ بەڵام ئەندرێ ناڤالنی ماوەیەکی زۆرە لە تیمی زێلێنسکی کاردەکات و پێشتر زۆر کاری کردووە لە بەرەنگاربوونەوەی گەندەڵی لە ئۆکرانیا.
  کەواتە هێشتا کەس نەمردووە! وە پڕۆسەی یەکگرتنی دوو گەلی برای و هەڵبژاردنی گشتیی ڕێبەری میللەت لە ئارادایە.
  هەروەها ئەندرێ ناڤالنی زێلێنسکی دەشوات... وەک هەمیشە ئاگری گرتووە.
  وە بە فشارێکی هێمنانە بە وزەییەوە مامەڵە دەکات.
  وە لە هەمان کاتدا زۆر بە نادیار، بۆ ئەوەی دەنگدەران نەترسێنن. بە هیچ شێوەیەک شێوازی ترەمپ نییە.
  وە کاتێکی نوێ لە جیهاندا دێت - سەلامەتتر و ئارامتر. چاکسازی دیموکراتی و عەلمانی لە سعوودیە دەست پێ دەکات و بە گشتی توندڕەوی ئایینی بەرەو لاوازی دەچێت. بەڕاستی زۆر کەس دەتوانن لە ئینتەرنێتدا دژایەتییەکانی قورئان و زانست بخوێننەوە و بپرسن: بۆچی ئەم کارە دەکەن؟ زەمینە بۆ ئەوەی قورئان و کتێبی پیرۆز بە قسەی خودا بزانین چین؟
  کاتێک مرۆڤەکان دەست دەکەن بە بیرکردنەوە و پرسیارکردن، ئیتر ئەوەندە پەلە نین. لە ڕاستیدا بۆچی سەدە سەرهەڵدەدات؟ زیاتر لە ترسی مردن دەچێت! وە ئەوەندە کەم کەس لە مردن دەترسن تا نەخۆش دەکەون!
  لە سەروبەندی هەڵبژاردنەکاندا، مێدڤێدێڤ پارەی مۆڵەتی نەخۆشی و یارمەتییەکانی کەمئەندامانی بەرزکردەوە. هەروەها بەرهەمهێنانی تانکیش زیادکرا...
  مێدڤێدێڤ بۆ ئەوەی خۆی وەک نیشتمانپەروەرێک نیشان بدات، بە شێوەیەکی بەرچاو ڕێگری لە خەرجییە سەربازییەکان بەرزکردەوە. تانکی ورچ کە قورسترینی ئەهریمەنەکان بوو، کێشی زیاتر لە سەد تۆن بوو و لەبری بزوێنەر ڕیاکتۆری ئەتۆمی هەبوو، خرایە بواری بەرهەمهێنانی بەکۆمەڵەوە.
  پڕۆژەی ورچ لە سەردەمی پوتین پەرەی پێدراوە، لەسەر فەرمانی تایبەتی خۆی. بیرۆکەکە ئەوە بوو کە تانکی ئەهریمەن دروست بکرێت بۆ ترساندن. ئۆتۆمبێلەکە زۆر قورس و گرانبەها دەرکەوت، زرێپۆشی فرە چین و دوو موشەک هەڵگر لە خزمەتدا بوون.
  تایبەتمەندی ئۆتۆمبێلەکە خێراییەکەی بوو کە زیاتر لە سەد کیلۆمەتر لە کاتژمێرێکدا بوو، کێشی سەد و پەنجا تۆن بوو، هەروەها یەدەگی هێزێکی گەورە بەهۆی ڕیاکتۆری ئەتۆمییەوە بوو.
  ڕاستە لە کاتی ڕاکردنەکەدا ڕووداوێکی بەدبەختی دیکە ڕوویدا - کۆترەکە تەقیەوە. و دیسانەوە کاریگەرییەکە تێکچووە. مێدڤێدێڤ بە شێوەیەکی ڕستەیی گاڵتەیان پێکرا.
  و پاشان ئەڵقەیەکی دیکە لەگەڵ سەرۆکی بە وەکالەت ڕوویدا - ناتوانیت بە ئەنقەست بیخەیتە بەرچاوت. کاتێک مێدڤێدێڤ هەوڵیدا دارێک لەبەردەم داربڕەکاندا بخاتە خوارەوە، دارەکە بە خواردنەوە ڕاست کەوتە سەر مێزی جەژنەکە. کەواتە سەرۆکی کاتی بەدبەختی ڕووسیا دیسانەوە خۆی ڕیسوا کردووە.
  بەڵێ، بەڕاستی مێدڤێدێڤ بەدبەخت بوو. وەها بەختەوەری کاپرییە: پاداشتی یەکێک دەداتەوە، کەسێکی تر توڕە دەکات. ئایا بەڕاستی نیکۆلاسی دووەم ئەوەندە خراپ بوو، بۆ نموونە، بەڵام بەڕاستی لەلایەن دەسەڵاتە باڵاکانەوە توڕە بوو. بۆیە مێدڤێدێڤ بە گشتی کەسێکی زیرەک بوو، بە شێوەیەکی ڕستەیی لە هەموو شتێک ڕزگاری بوو.
  هەوڵدان بۆ ئەنجامدانی شتێک تووشی بەرخۆدان و سەرسەختی بوو.
  پێدەچوو مێدڤێدێڤ لەناو تاوەیەکدا خەریکی چرچ و لۆچی بوو. وە دواتر کێشەی تر سەریان هەڵدا. هەروەها سەرۆک وەزیرانی بە وەکالەت لە فەزیحەی گەندەڵیدا دەستی هەبووە.
  وە لێرەدا بێگومان بەبێ ئەندرێ ناڤالنی نەدەکرا ڕووبدات. ئەم کابرایە هەمیشە جێی دەبێتەوە!
  بەڵگەی تاوانبارکەری وێرانکەرم لەسەر مێدڤێدێڤ و دەوروبەرەکەی بەدەستهێنا - ئەو فەزیحەیە سەرسوڕهێنەر دەرچوو. بە کورتی هەم ناڤالنی و هەم ئەوانەی کەوتنە ژێر لێدانی چەقاندنی ئەو، ناوبانگیان دەرکرد.
  وە مێدڤێدێڤ دەبوو بیانوو بهێنێتەوە و تفەکە بسڕێتەوە. وە هەموو شتێک بەسەریدا ڕژا. نەک هەڵبژاردن، تەنها ترسناک.
  لە ڕۆژی دەنگدان، مێدڤێدێڤ لە ژێر پاسەوانیدا گەیشتە ئەوێ. ڕوون بوو کە تاریک و دڵنیا نەبووە. دەستەکانم دەلەرزین کاتێک دەنگم وەرگرت. بە دوایین فەرمانی سەرۆکی بە وەکالەت مووچەی سەربازی و پۆلیسی سێ هێندە زیاد کرد. وە پێنج ئەوەندەی خانەنشینی!
  بەڵام ئەناستازیا ئۆرلۆڤا بە گاڵتەجاڕیەوە گاڵتەی بە کاندیدی ڕۆڵی دیکتاتۆر کرد:
  - سەختە لەسەر بایۆنێت دابنیشیت! لێرەدا کوشنی پارە دادەنێت!
  دواتر کچە تێرمیناتۆرەکە وەریگرت و بە پەنجە ڕووتەکانی نیشانیدا.
  بێگومان ئەناستازیا کچێکە قسەکانی ناخاتە گیرفانی خۆیەوە. ژیرانە، بەهێز، فێنک، کاریزماتیک.
  وە زۆر کوڕ عاشقی بوون. جگە لەوەش ئەناستازیا شۆخێکی زۆر میزاجییە، و بەبێ ئەوەی پیاوێکی نوێ بۆ شەوەکە هەڵبژێرێت، ناچێتە سەر جێگاکە. بێگومان پیاوی قۆز و وەرزشی و ماسولکەیی زیاتر هەڵدەبژێرێت، هەندێکجار تەنانەت زۆر گەنجیش. بەڵام بە دڵنیاییەوە جیاوازە. دیارە بۆ ئەوەی بە وزە بارگاوی ببێتەوە. وە کەس ئەم جەنگاوەرە ترسناکە بە قحبە نازانێت.
  بە پێچەوانەوە بۆ ژنێکی وەها بەهێز و ماسولکەدار، زۆر فێنک دەردەکەوێت.
  هەروەها ئەناستازیا دەنگی دا، بە پەنجەی ڕووتی پێی ڕەنگینەکانی دەنگەکەی وەرگرت و ئەمەش تەواوی ڕۆڵێکە، کە ئەستەمە ناوی بنەماڵەیەک بدۆزیتەوە و بەبێ ڕەخنەی ناپێویست بۆ خۆی داناوە. باشە، بۆ کێ ڕوونە!
  دوای ئەوە بە پەنجە ڕووتەکانی فیگەرە گەورەکەی پیشان دا!
  ڤلادیمێر زێلێنسکی بە پاسکیلێک هات بۆ دەنگدان. بازێکی دا و خۆی سووڕاند. وەک هەمیشە شەڕانگێز و میزاجییە. ناپلیۆن بۆناپارتی ڕاستەقینە.
  وە بێگومان من بە خێرایی دەنگم دا، وەک چاوەڕوان دەکرا.
  ڤلادیمێر کلیچکۆ هەرگیز لە هەڵبژاردنەکان نەکشایەوە. وە هەروەها دەنگی بە خۆی دا و مشتێکی لە مێدڤێدێڤ هەڵدا.
  هەر لە دوایین ساتدا نیکۆلای ڤالۆیڤ ئەستێرەی پاڵەوانی ڕووسیای لە مێدڤێدێڤ و پۆستی وەزیری ناوخۆ وەرگرت. بەزەحمەت توانیم فیلمی لێ بگرم. هەرچەندە ئامادە نەبوو بڵێت دەنگی بە کێ داوە.
  زۆر کەس لێرە دەنگیان دا: ئالا پوگاچێڤا، و سورایکین...
  بێگومان ژیرینۆڤسکی نەیتوانی خۆی بپارێزێت و جێپەنجەی خۆی دروست نەکات. وەریگرت و وێنەی ڤلادیمێر زێلێنسکی ڕاست لە بنکەی دەنگدان دڕاند و بەڵێنیدا کە بە دڵنیاییەوە کاتێک دێتە سەر دەسەڵات تەقەی لێدەکات.
  دیما بیلان لە کاتی دەنگداندا گۆرانی وت:
  - هەموو شتێک مەحاڵە، بە دڵنیاییەوە دەزانم! بیلان هەڵدەبژێردرێت، شوڕشگێڕێکی بێگەردە!
  پاشان ئەستێرەکانی تر دەرکەوتن.
  گاری کاسپارۆڤ ئاماژەی بەوەشکرد، دەسەڵات لە گۆڕاندایە، هەروەها مێدڤێدێڤ دەڕوات و لەگەڵ ئەویشدا سەردەمی پوتین دواجار کۆتایی دێت.
  لە هەمان کاتدا پاڵەوانی پێشووی جیهان ڕایگەیاند کە دژی دەستپێکردنەوەی یاری شەترەنج نییە. وە شکاندنی ژمارەی پێوانەیی تەمەنی شتاینیتز. وە کە ڕووسیا بەم زووانە سەرکردەیەکی شایستە و دیموکراسی وەردەگرێت و سەردەمی تزارەکان دواجار دەبێتە شتێکی ڕابردوو.
  وە کە گاری کاسپارۆڤ شەترەنجەکەی خۆی داهێناوە، کە بەم زووانە لە هەموو جیهاندا ناوبانگێکی زۆری بەدەستهێناوە.
  و بۆردێکی سەد خانەیی نمایش کرد. ژمارەی نوێ تێیدا دەرکەوت. هەریەکەیان دوو گاڵتەجاڕ: لە تەنیشت پاشا و شاژن. جگە لەوەش گاڵتەجاڕەکە وەک شاژنێک دەڕوات، بەڵام وەک شوڕشگێڕێک بە تایبەتی لێدەدات. وە دوو تیرهەڵدەر لە لێواردا لەبری پیاوە. تیرهەڵگرەکان وەکو پیاوە چەقۆکێشەکان دەجووڵێن، بەڵام بە شێوەی دیاکۆن بەسەر دوو چوارگۆشەی تەواودا تەقە دەکەن. ڕاستە، چونکە ئەوان لە لێواری تەختەکەدان، بەهاکەیان تا ڕادەیەک کەم دەبێتەوە. بەڵام دەتوانن بگۆڕدرێن بۆ هەر شێوەیەک.
  بێ گومان شەترەنجەکەی گاری کاسپارۆڤ سەرنجی خەڵک و ڕۆژنامەنووسانی ڕاکێشاوە.
  ناڤالنی بەڵێنی دا کە بە دڵنیاییەوە کاسپارۆڤ دەبێتە وەزیر.
  هەروەها ئاناتۆلی کارپۆڤ دەنگی دا. بەڵام لە ئێستاوە پاڵەوانێکی پێشووی کۆنە، بۆیە بەڵێنیدا تەنها ئامۆژگاری بکات. وە وتی کە، بە ئەگەرێکی زۆرەوە، گۆڕانکاری گەورە دێت. وە سبەی چی لە دوێنێ باشتر دەبێت!
  هەر لە ڕۆژی هەڵبژاردندا، مێدڤێدێڤ ڕایگەیاند کە ماوەی کەمترین پشوو لە ڕووسیا زیاد دەکات بۆ سی ڕۆژی کارکردن، هەروەها هەموو ئەو ژنانەی دە منداڵ یان زیاتریان لەدایک دەبێت، پاداشتێک لەلایەن ئەوەوە وەردەگرن: ئەستێرەی پاڵەوانی ڕووسی فیدراسیۆن.
  هەنگاوێکی نوێی پۆپۆلیستی، و دەبێ بڵێم تەواو بەهێزە. بەڵام زۆر درەنگ بووە. بە تایبەت لە ڕۆژی هەڵبژاردندا ڕوونە کە ئەمە تەنها کارە بۆ خەڵک.
  مێدڤێدێڤ بە ڕوونی خەریک بوو زەمینەی لەدەست دەدا... دەسەڵاتی هەمیشەیی ئەو زۆر بێزار بوو لە هەموو شتێک.
  خەڵک دەیانویست لە کۆڵی پوتین باز بدەن و تینوێتی گۆڕانکاری پێگەیشتبوو. لەگەڵ ئەوەشدا، بێتوانایی ئاشکرای مێدڤێدێڤ بۆ ئەوەی کەسایەتییەکی بەهێز بێت، دیار بوو.
  زێلێنسکی بە بەدەستهێنانی خاڵ و مامەڵەکردن بەبێ پۆپۆلیزم و بەڵێنی ناپێویست، بە متمانەوە بەرەو پێشەوە ڕۆیشت.
  ئەم ڕاپرسیانە لە دەرچوونەکەدا دەیانگوت کە ئەو بە ڕوونی پاڵێوراو بووە. بەڵام ئایا مێدڤێدێڤ دەگاتە قۆناغی دووەم یان نا، هێشتا پرسیارێکە! بۆ ئێستا ڤلادیمێر کلیچکۆ و سێرگی کۆڤالێڤ و هەروەها گرۆدینین دەتوانن تەحەدای بکەن بۆ ئەم شوێنە.
  زیوگانۆڤ دواجار دەنگی دا. پیر، نەخۆش، سەرۆکی پێشووی حزبی شیوعی فیدراسیۆنی ڕووسیا، ناوی گرودینی بەزاند و ئاهێکی هەڵکێشا. بەڵێ، بارگرانییەکی ئاسان نییە کە لە نزیکەی هەشتا ساڵیدا ببیتە جێگری یەکەمی سەرۆکوەزیرانی ڕووسیا. ئایا پێویستی پێیەتی؟
  وە زیوگانۆڤ کە هەناسەی قورسی دەدا، بە قیژەقیژەوە وتی:
  جارێکی تر دەچینە شەڕەوە
  بۆ دەسەڵاتی سۆڤیەتەکان...
  وە وەک یەکێک دەمرین -
  لە شەڕی بۆی!
  وە بە پەلە لە کابینەکە هاتە دەرەوە. نەخێر بەم زووانە دەست لەکار دەکێشێتەوە.
  کاتی نزیک بووەوە و خەریک بوو یەکەم داتای هەڵبژاردنەکانی سەرۆکایەتی دەست پێ بکات. ڕووسیا لە لێواری گۆڕانکاری گەورەدا بوو. هەروەها گردبوونەوە و داواکاری هاوپەیمانی لەگەڵ ڕووسیا لە بێلاڕووس هەبوو . هەموو شتێک زیاتر و زیاتر تووڕە و ورووژێنەر بوو.
  ڕێژەی بەشداریکردن لە هەڵبژاردنەکانی سەرۆکایەتی ڕوسیادا گەیشتە بەرزترین ئاستی لە مێژووی هەڵبژاردنە بەدیلەکاندا، کە نزیکەی لەسەدا نەوەد بوو.
  وە تازە ڕایانگەیاند کە سندوقەکانی دەنگدان کراونەتەوە، و ژماردنەوەی دەنگەکانی ڕۆژهەڵاتی دوور دەستی پێکردووە.
  . بەشی ژمارە ٣.
  ئەنجامی خولی یەکەم لە ڕۆژهەڵاتی دوورەوە دەستی بە ڕژان کرد. وەک لە هەموو ڕاپرسییەکاندا هاتووە، زێلێنسکی بە متمانەوە پێشەنگ بووە. مێدڤێدێڤ تەنانەت هێشتا پلەی دووەمیش نەبوو. گرودینین و ڤلادیمێر کلیچکۆ شەڕیان کرد بۆ بەدەستهێنانی پلەی دووەم. نزیکەی دوو سەد کاندیدی دیکە لە لیستەکەدا بوون، بۆیە دەنگەکانیان بڵاوکردەوە. بەڵام زێلێنسکی لە سیبیریا نزیکەی لەسەدا پەنجا بەرزبووەوە و تەنانەت دەتوانێت لە قۆناغی یەکەمدا حساب بۆ سەرکەوتن بکات.
  مێدڤێدێڤ لە دڵی خۆیدا وتی:
  - ئێمە باشترینمان دەویست، بەڵام بۆ خۆشی دەنگمان دا!
  زێلێنسکی لاکۆنیک بوو:
  - ڕاستی سەرکەوتنی بەدەستهێناوە!
  داتاکانی هەڵبژاردن بەردەوام لە گۆڕاندا بوو، بەڵام پلەی یەکەمی زێلێنسکی بە جیاوازییەکی زۆر وەک خۆی مابووەوە. شتێکی تر ئەوەیە کە گرودینین و کلیچکۆ کەمێک نوقم بوون. وە مێدڤێدێڤ دەستی کرد بە هاتنە پلەی دووەم، هەرچەندە بە جیاوازی زیاتر لە سێ هێندە لە پێشەنگەوە. سەرۆکی بە وەکالەت زۆرترین وەرگرتنی لە چیچان، لە سوپا، لە ناوەندێکی دەستبەسەرکردنی پێش دادگاییکردن. باشە ئەوە ڕوونە. بە تایبەت لە ناوەندێکی دەستبەسەرکردنی پێش دادگاییکردن. چاودێری ژماردنی دەنگەکان لەوێ قورسترە.
  بەڵام مێدڤێدێڤ زۆر زیندانی ئازاد کرد و زیادبوونەکە بەو شێوەیە بەرچاو نەبوو کە چاوەڕێی دەکرد.
  بەڵام بە سەختییەکی زۆرەوە توانیمان سەرکەوین بۆ قۆناغی دووەم. هەرچەندە زێلێنسکی بە گشتی نزیکەی لەسەدا چل وەرگرت، بەڵام مێدڤێدێڤ بەزەحمەت سێزدە لەسەدی کۆکردەوە. جگە لەوەش بە بەرتیلدانی دەنگدەران و سەرپێچی. بەڵێ، دیمیتری ئاناتۆلیڤیچ تا ڕادەیەک لاواز دەرچوو. سێیەمیان ڤلادیمێر کلیچکۆ بوو. چ هەستێکی بچووکە، چوارەمیان گرودینینە. هەروەها دیما بیلان بە شێوەیەکی چاوەڕواننەکراو پلەی پێنجەمی بەدەستهێنا. سێرگی کۆڤالێڤ پلەی شەشەمی بەدەستهێنا، هەرچەندە ڕیزبەندییەکەی بەرز بوو. ژیرینۆڤسکی ئەمجارە تەنانەت نەیتوانی بچێتە ڕیزبەندی دە باشترینەکانەوە. ڕاستە، مێدڤێدێڤ دەستبەجێ پلەی عەقید جەنەراڵی پێبەخشی بەهۆی خزمەتێکی دڵسۆزانە و ئەستێرەی پاڵەوانی ڕووسیا.
  خەڵاتێکی دڵنەوایی ئاوا بۆ بەندە دڵسۆزەکەت. جگە لەوەش دیما بیلان ئەستێرەی پاڵەوانی ڕووسیا و فەرمانی خزمەتکردن بە وڵاتی باوکی وەرگرت، پلەی یەکەم.
  بەڵام دیما وتی کە هێشتا پشتگیری لە مێدڤێدێڤ ناکات. بەڵام هەڵوێستی سەبارەت بە زێلێنسکیش ناڕوونە. تەنها ڤلادیمێر کلیچکۆ بە ئاشکرا داوای دەنگەکانی لە بەرژەوەندی زێلێنسکایا کرد. جگە لەوەش ئەم بۆکسێنەرە ڕایگەیاند کە لەگەڵ پاڵەوانی ئۆڵۆمپیادی ٢٠٢٠ لە مۆسکۆ شەڕ دەکات. وە کە جیاوازی تەمەن بێزاری ناکات. کە ڤلادیمێر لە هەموو کاتێک بەهێزتر و پاڵنەرترە.
  بەڵام مێدڤێدێڤ پاڵەوانی ئەستێرەی ڕووسیای بەخشییە هەردوو ڤلادیمێر کلیچکۆ و ڤیتالی کلیچکۆ. وەک، ئەو پیاوێکی دادپەروەرە. ئێوەی برا زۆر شتتان کردووە بۆ بۆکسێن بەتایبەت ڤلادیمێر.
  ڤیتالی ئاماژەی بەوەشکردووە، قێزەونترین شت لە مەیدان ئەوەیە کە بەهۆیەوە ژمارەی پێوانەیی هۆڵمزی نەشکاندووە. بەڵام هەموو دەرفەتێکی هەبوو!
  وە لەناکاو ڤیتالی ویستی لە کیێڤ لەگەڵ گاسیڤ کۆببێتەوە. کە بووە هۆی دروستبوونی جەنجاڵییەکی دیاریکراو. بۆچی تاقی نەکەیتەوە؟
  هەروەها سێرگی کۆڤالێڤ ویستویەتی درێژە بە ژیانی وەرزشی خۆی بدات، وەبیری هێنایەوە کە هۆپینز تەنانەت لە تەمەنێکی گەورەتریشدا پاڵەوانی جیهانی و نازناوە یەکگرتووەکانی بردەوە. وە کە بۆ ئێستا نە زێلێسکی و نە مێدڤێدێڤ پلانیان نییە لە حکومەتدا کار بکەن. وە دەیەوێت شەڕ بکات.
  بەڕاستی کوڕەکان پاڵنەرێکی تەواویان هەبوو. لە بۆکسێنەرەکانی دیکە، دیما بیڤۆڵ خواستی خۆی دەربڕی بەرامبەر بە کۆڤالێڤ.
  مێدڤێدێڤ لەگەڵ گرودین دانوستانی کرد. بەڵێنی شاخی زێڕی پێدا. گرودینین هیچی لە پۆستی سەرۆک وەزیران کەمتری نەدەویست. بە شێوەیەکی چاوەڕواننەکراو زیوگانۆڤی بەساڵاچوو پشتگیری مێدڤێدیڤ دەکات و داوای لە گرودینین کرد کە پەیوەندی بە تیمی سەرۆکی بە وەکالەت بکات. بەڵام دواتر لە ڕیزەکانی کۆمۆنیستەکاندا کێشە و لێکترازان سەریهەڵدا. کە هەردوو کاندیدەکە پێیان خۆش نەبوو.
  بەڵام سێرگی ئودالتسۆڤ لە بەرژەوەندی زێلێنکی قسەی کرد. دەڵێن لە نێوان دوو خراپەدا دەبێت هەڵیبژێرین کە هێشتا نەمانزانیوە!
  نیکۆلای ڤالویڤ پێشنیاری هاوپەیمانی لە نێوان زێلێنسکی و مێدڤێدێڤ کرد: سەرۆک زێلێنسکی - مێدڤێدێڤ سەرۆک وەزیران. ئۆلیگارکەکان چییان پێ خۆش بوو! جگە لەوەش بیریان هێنایەوە کە خاڵێکی نەگوتراوی یەکگرتن هەیە، ئەویش ئەوەیە کە وڵاتە جیاوازەکان سەرۆکوەزیران و سەرۆکیان لە خۆیانەوە دەبێت.
  وە بەو پێیەی زێلێنسکی لە هەڵبژاردنی سەرۆکایەتیدا سەرکەوتووە، ئەوا پێویستە نوێنەری ڕووسیا ببێتە سەرۆک وەزیران. بەڵام مێدڤێدێڤ هێشتا لە قۆناغی دووەمدایە.
  بەڵام زێلێنسکی وتی بەڵێ سەرۆک وەزیران خەڵکی ڕووسیا دەبێت، بەڵام مێدڤێدێڤ نا! چونکە ڕووسەکان بێزارن لە بەڕێوەبردنی ئەو. وە ئەوەی پێویستە کەسێکی بەتواناترە لە بواری ئابووریدا و ئەزموونێکی سەرکەوتووی هەبێت، نەک شکستخواردوویەکی وەک شکستی مێدڤێدێڤ!
  داتاکانی ڕاپرسی کۆمەڵایەتی دەریخست کە زۆرینەی ڕووسەکان نایانەوێت مێدڤێدێڤ وەک سەرۆک وەزیران ببینن. وردتر بڵێین نزیکەی لەسەدا نەوەد دژی ئەوە بوون.
  ڕۆگۆزین بە شێوەیەکی چاوەڕواننەکراو لە فەرامۆشی سیاسی گەڕایەوە و دەستی کرد بە سەیرکردنی وەک سەرۆک وەزیرانی ئەگەری. هەروەها زۆرێک لە ڕووسەکان دەیانویست ئەندرێ ناڤالنی وەک سەرۆک وەزیرانی خۆیان ببینن.
  کەواتە چەرخی مێژوو خێراتر و خێراتر دەسوڕایەوە.
  لە جیهاندا بێگومان ڕۆژئاوا پشتگیری لە زێلێنسکی دەکرد، چین بێلایەن مایەوە. هەروەها زۆربەی وڵاتان بۆ زێلێنسکین کە بە دیموکراسی و ڕۆژئاوایی دادەنرا. بەڵام مێدڤێدێڤ بۆ ماوەیەکی زۆر هاوبەشی پوتین بوو. تەنانەت باسی تاندێمی دوو سەرکردەیان کرد. وە ڕوونە کە مێدڤێدێڤ بە هیچ شێوەیەک ئەوەندە سپی و پڕ لە پەڵە نییە کە دەیەوێت دەرکەوێت. هەروەها لە ئەمریکا هەڵبژاردن هەیە. کێبڕکێیەک لە نێوان گەنجێکی کۆماریخواز و ژنێکی گەنجی دیموکرات. وە ئەوە پەنجا و پەنجا چانسێکە. هەروەها گۆڕانکاری لە چین ئەگەری هەیە؛ سەرکردە شی کێشەی تەندروستی هەیە. وە پێدەچێت ئەگەری ئەوە هەبێت کە سەرکردەیەکی دیموکراسیتر شوێنی بگرێتەوە.
  بەگشتی ئۆلیگارشی چینی ئازادی و دیموکراسی زیاتری دەوێت، بەڵام خەڵک بەشی ئەوەندە خۆشی ناکات. چ جۆرە هەڵبژاردنێکن کاتێک پێشوەختە دەرئەنجامەکانیان بزانرێت؟
  مۆدەی دیکتاتۆری دەستی کرد بە نەمان. هەمووان شتێکی زیاتری دەویست لە تەنها ددان بوون.
  زێلێنسکی شت و گۆڕانکاری نوێی کەسایەتی کرد و لەو کاتەدا سەرکەوتووەکانیش. وە لە ڕووسیا ئەمە بە شێوەیەکی ئەرێنی هەست پێدەکرا. خەڵک نەیاندەویست زیندان و کەمپ و ترسی گشتی بن.
  نەوەیەک گۆڕاوە، هەمووان گۆڕانیان دەوێت. تەنانەت لە کوباش کە ڕژێمی کاسترۆ کە لەلایەن خەڵکەوە ڕقی لێبوو، سەرسوڕهێنەر بوو. تەنانەت ئەگەر دەسەڵات لە ژێر ناوێکی تریشدا بووایە. لە کۆریای باکووریش تینوێتی گۆڕانکاری هەیە. جگە لەوەش زۆرجار کۆریەکان دەیانگوت: پاشایەتی بۆ کۆمۆنیزم نییە! وە کە دیکتاتۆری قەڵەو دەبێ بڕوات!
  ئارەزووی گۆڕانکاری لە سەرانسەری جیهاندا پەرەی سەند و زێلێنسکی لەم شەپۆلەدا بوو. و بە سەرکەوتوویی پێشکەوت!
  وە لە کۆریای باکوور خۆپیشاندانێکی ناڕەزایەتی هەبوو. کە ڕژێمی دیکتاتۆر بە دۆشکە تەقەی لێکرد. کە بوو بە ئاماژەیەکی دیکەی ئەو بەربەرییەتەی کە لە کیشوەرەکەدا حوکمڕانی دەکرد.
  ترەمپ ئاماژەی بەوەشکرد، ئەمریکا دەتوانێت بە زۆر کێشەی ئەم دیکتاتۆریەت چارەسەر بکات. وە کە بۆمبێکی ئەتۆمی ئەوان ناترسێنێت. ترەمپ لە درێژەدا ئاماژەی بەوەدا کە ئەمریکا لە ئێستاوە خەریکی تاقیکردنەوەی ئەو جۆرە چەکانە کە هیچ بارگەیەکی گەرمی ئەتۆمی مەترسیدار نابێت.
  بەڵام کاتەکەی ترەمپ تەواو بوو. و بۆیە ئەو بەتەمەنترینی سەرۆکەکانە. جگە لەوەش دوای مردنی کارتەر تەنانەت بووە بەتەمەنترین کەس لە نێوان سەرۆکەکانی پێشوودا. وای! وە بەخت گەنجی خۆشدەوێت! ئەگەر ترەمپ ژنێکی گەنجتری وەک بەرامبەرەکەی هەبوایە، بەدووری نازانرێت بە هیچ شێوەیەک شکستی پێهێنابا!
  دیارە یاسای کارما دەڵێت: بەختێکی باش بۆ گەنجان! تەنانەت ئەگەر ڕۆناڵد ڕیگان بەدەر لە یاساکە دەرچوو!
  وە گۆرباچۆڤی تاڕادەیەک گەنج شکستخواردوو دەرچوو. تەنانەت ئەگەر کەسێک بتوانێت بڵێت میخائیل سێرگێڤیچ هەڵە بووە؟ یەکەم فەرمانڕەوای یەکێتی سۆڤیەت کە بە زمانی مرۆڤ قسەی دەکرد. وە لەلایەن خەڵکەوە لێی تێنەگەیشت! یان ڕەنگە تەنانەت خەڵکیش نەبێت، بەڵکو نوخبە!
  ئای بەختێکی وا! ڤلادیمێر ڤلادیمیرۆڤیچ پوتین چەندە بەختی هەبوو، چەندیش بەدەستی هێنا؟
  وە ئەگەر نیکۆلاسی دووەم کەمێک بەختی زیاتری هەبووایە - بۆ نموونە ئەگەر دەریاوان ماکارۆڤ بە زیندووی بمایەتەوە، ئەوا ئەو کاتە ڕووسیا چەندە گەورە و بەهێز دەبوو. چین دەبووە ڕووسیای زەرد و هەموو جیهان دەکێشا!
  و بەم شێوەیە کریمیایان بە تەنیا گرت و ڕاکێشران بۆ ڕووبەڕووبوونەوە لەگەڵ هەموو جیهان!
  وە نیکۆلاسی دووەم وەک دیپلۆماتکارێکی ورد توانی لە هاوپەیمانەکانیەوە دانوستان لەسەر قوستەنتینیە و ئاسیای بچووک بکات.
  باشە باشە ئێستا زێلێنسکی دیاردەیی زیاتر و زیاتر چالاک دەبێت. وە هەڵبژاردنی دووەم نزیک دەبێتەوە.
  لە ئۆکرانیا خۆشحاڵی و گەشبینی زیاتر و زیاتر دەبێت. مێدڤێدێڤ بە شێوەیەکی سروشتی پێشنیاری دیبەیتێکی تەلەفزیۆنی کرد. هەرچەندە ئەمە زۆر مانای نییە. هەڵوێستی سەرۆکی ڕوسیا بە وەکالەت زۆر بەهێز نییە. وە هیچ شتێک نییە شانازی پێوە بکەین. نە لە ئابووریدا، نە لە سیاسەت و شەڕدا. بارودۆخی قەوقاز تەنانەت خراپتر بووە. وە هیچ شتێک ناتوانرێت بکرێت. نە هێز و نە دیپلۆماسی سەردەکەون. پەیوەندییەکان زیاتر و زیاتر دوژمنایەتی لەگەڵ دەوروبەری مێدڤێدێڤ دەکەن. ئیتر کەس لێرە تزار بە جددی وەرناگرێت. هەرچەندە پاشا هێشتا لەسەر تەختە.
  ئۆلیگارکەکان، بە گشتی، دژی زێلێنسکی نین. تەنها هێزە ئەمنییەکان، یان باشتر بڵێین هەندێکیان ناڕازین!
  مێدڤێدێڤ بە نهێنی ئەنجومەنێکی ئەمنی کۆکردەوە. گفتوگۆکە دەستی خستە سەر ئەوەی کە ئایا خولی دووەم هەڵبوەشێنرێتەوە یان نا. بۆ نموونە ئایا هیچ سەرپێچییەک هەبووە؟ بێگومان ئەوان بوون! وە دەتوانن عەیب لەم بابەتە بدۆزنەوە و ئەنجامی هەڵبژاردن هەڵبوەشێننەوە. بۆچی شتێکی لەو جۆرە لە ڕێگەی دادگای باڵا پشتڕاست دەکرێتەوە؟ بیرۆکەکە تەواو مەعقول بوو.
  دیمیتری ئاناتۆلیڤیچ مێدڤێدێڤ بیری هێنایەوە کە لە سەردەمێکدا لە مانگی ئایاری ساڵی ١٩٩٩، یێڵتسین پلانی کودەتای سەربازی و بڵاوەپێکردنی دومای دەوڵەتی تاوتوێ کرد!
  وە خەریک بوو ڕووبدات. ڕاستە ئەو کاتەش یەکڕیزی لە نێوان هێزە ئەمنییەکاندا نەبوو. هەندێک دەیانگوت بژاردەیەکی نەرم باشترە: دادگای باڵا ڕێکاری لێپێچینەوە لە پۆستەکەی ڕەتدەکاتەوە بەهۆی نەبوونی یاسایەک سەبارەت بە دوورخستنەوەی سەرۆکی ڕووسیا. وە تا ئەم یاسایە پەسەند نەکرێت، و ئەمەش یاسایەکی دەستوری بێت، دوو لەسەر سێی پەرلەمان و سێ لەسەر چواری ئەنجومەنی فیدراسیۆن پێویستیان بە کۆکردنەوە هەیە. وە دەسەڵاتەکانی دوما بەسەر دەچێت و سەرۆکیش بە هەمان شێوە.
  پاشان هێزە ئەمنییەکان لە ڕاستیدا بەڵێنیان دا کە لەگەڵ دادگای باڵا کار بکەن و کێشەکە بە شێوەیەکی ئاشتیانە چارەسەر بکەن. یێڵتسین لە ڕاستیدا نەیدەویست بچێتە سەر کودەتای سەربازی بە ڕێژەی دوو لەسەد و پێنج جەڵتەی دڵ. وە هێز وەک یەک نییە، پشتیوانیش وەک یەک نییە. جگە لەوەش لە ساڵی ١٩٩٣دا هێشتا خەڵک پشتگیری ئەو خولەیان هەبوو. وە لە ساڵی ١٩٩٩دا ئەو کچە لەوێ نەمابوو. وە نەدەکرا بەو ئەنجامە ڕووبدات.
  کەواتە ئەگەر پرۆسەی لێپێچینەوەکە بەو دۆخەدا تێپەڕیبا، بە ئەگەرێکی زۆرەوە بەبێ تەقەکردن کۆتایی دەهات.
  مێدڤێدێڤ تانەیەکی لە دادگای باڵا دا بۆ پووچەڵکردنەوەی هەڵبژاردنەکان.
  بەڵام دواتر بێگومان دادوەرەکان دەستیان کرد بە ناڕەزایەتی دەربڕین. کە دەڵێن ئەگەر هەڵبژاردنیش هەڵبوەشێنرێتەوە، هەر ناچار دەبێت دووبارە بکرێتەوە. وە چانسی مێدڤێدێڤ تەنها کەمتر دەبێتەوە. وە نائارامی جەماوەری دەست پێدەکات.
  بۆیە دەڵێن دیمیتری باشترە قبووڵی بکات کە زێلێنسکی دەبێتە سەرۆکی ڕووسیا. وە هەوڵبدە شوێنی خۆت بدۆزیتەوە.
  جگە لەوەش زۆرێک دەیانگوت ئەم گاڵتەجاڕە لە ئۆکرانیا سەرکەوتوو نابێت. بەڵام دەبێ کاریگەری هەبووبێت! وە نابێت لە مۆل هیڵ کارەساتێک دروست بکەیت.
  مێدڤێدێڤ، دوای قسەکردن لەگەڵ دادوەر و بەرپرسانی ئەمنی، بڕیارێکی دا: ئاخر بچێتە هەڵبژاردن. وە خولی دووەم ڕابگرن. و بەڕاستی بەم شێوەیە دەردەچێت. ڕەنگە ئاخر موعجیزەیەک ڕووبدات. به لام نه خير? بۆیە نایخەنە زیندانەوە.
  هەروەها لە کۆبوونەوەی ملیاردێرەکاندا دەریخستووە کە دژی دیموکراسی نین. وە کە زێلێنسکی چەپ نییە و لەگەڵ ئەواندا دەگونجێت. و لەوەش زیاتر، کە دواجار هەموو سزاکانی ڕۆژئاوا هەڵدەگیرێن و دواجار ڕووسیا دەگەڕێتەوە ناو کۆمەڵگەی جیهانی.
  ئێستا تەنها یەک شت ماوە بیکەین: ئەنجامدانی دیبەیتێکی تەلەفزیۆنی. زێلێنسکی ڕازی بوو، بەڵام تەنها لە یاریگای لوژنیکی. بێگومان ئەمە قبوڵ کرا. زۆر ئەو قۆناغەی کە پێشتر لەگەڵ پۆرۆشنکۆ تێپەڕیبووی بیردەخستەوە. جگە لەوەش جیاوازی لە قۆناغی یەکەمدا لەوە زیاتر بوو. وە دژە هەڵسەنگاندنی مێدڤێدێڤ گەورەیە.
  بەڵام مشتومڕەکانی تەلەفزیۆنی وەک پیاوێکی خنکاو وایە کە دەستی بە پەڕۆکانەوە گرتووە. دوایین کۆبوونەوە ڕۆژی هەینییە، هەڵبژاردنیش ڕۆژی یەکشەممەیە.
  مێدڤێدێڤ بە گشتی خۆی ئامادە دەکرد. بەڵام ڕاستییەکان لە لای ئەو نین. وە ئەزموونی پۆرۆشنکۆ دەریخست کە ناتوانیت تەنها بە ڕیتۆریک ڕاستییەکان بگۆڕیت. هەروەک چۆن نەیانتوانی شکست بە سەرۆکی شارەوانی لوژکۆڤ ببەن، کە تاکە جارە لە تەواوی مێژووی مۆسکۆدا کە کەناڵە تەلەفزیۆنییە ناوەندییەکان دژی بەرپرسی ئێستای شارەکە کاریان کرد.
  بەڵام پڕوپاگەندە نەیتوانی لە دەستکەوتە ئابوورییەکانی سەرۆکی شارەوانی مۆسکۆ زیاتر بێت. وە دەنگ بە کیریێنکۆ مەدە، نووسەری دیفۆڵتەکە! بەڵام ئەوە بوو کە لە هەموو شتێک زیاتر پلەی بەرزکرایەوە. ڕەنگە سەرکەوتووترین کاندید لە دژی بەڕێوەبەری کارەکە دانرابێت.
  بەڵام ئێستا میدیاکانی ڕووسیا زیاتر بانگەشەی بۆ زێلێنسکی کرد. کەس باوەڕی بە مێدڤێدێڤ نەبوو. تەنانەت دادگای باڵاش ئامادە نەبوو گوێ لە دۆسیەی هەڵوەشاندنەوەی هەڵبژاردنەکان بگرێت.
  تا ئێستا مەسەلەکە ئەوەیە، یاریگاکە تا لێواری پڕ بووە. بە واتایەکی ڕەسەن ڕژاو.
  وە ڕوون بوو کە مشتومڕی جددی لە ئارادایە. بەڵام لە ڕووخساری مێدڤێدێڤەوە ڕوون بوو کە خەریک بوو لەگەڵ شکستدا ڕێکبکەوێت. بەڵام دەبێت دوا هەنگاو بنرێت.
  لە سەروبەندی دیبەیتەکەدا، مێدڤێدێڤ ڤلادیمێر ژیرینۆڤسکی وەک وەزیری ناوخۆی وڵاتەکەی دەستنیشان کرد. ئەمە دوا ئاماژەی نائومێدییە. بەڵام ژیرینۆڤسکی کە دەیزانی زیاتر لە سەدا هەشتای دەنگدەران ئامادەن دەنگ بە زێلێنسکی بدەن، بە هیچ شێوەیەک تامەزرۆی شەڕکردن لەگەڵ سەرۆکی دەوڵەتی داهاتوو نەبوو. هەرچەندە بێگومان تێگەیشت کە بەدووری نازانرێت شوێنێک لە تیپی زێلێنسکیدا بدۆزێتەوە.
  بەڵێ، ڤلادیمێر ڤۆڵفۆڤیچ پیر بووە. بەڵام ئاناتۆلی کاشپیرۆڤسکی وەزیرێکی تەندروستی و جێگری سەرۆکوەزیرانیش بەتەمەنترە. بەڵام هەروەها بە تایبەتی تامەزرۆی هەڵمەتی هەڵبژاردنی مێدڤێدێڤ نییە. بەڵام چانسی مانەوەی لە تیپەکەدا هەیە. تەمەن گەورەیە و ئەوەش بە مانای ئەزموون دێت. وە شێوەی جەستەیی من تەنها زۆر باشە.
  سەیر نییە دیاردەی کاشپیرۆڤ.
  مشتومڕەکە لە یاریگاکە بە ئاڵوگۆڕی سڵاو دەستی پێکرد. وە تێبینی ژیرانە. بەڵام زێلێنسکی تازەتر و متمانە بەخۆبوونتر و قەناعەتپێکەرتر و پیشەییتر دەرکەوت.
  مێدڤێدێڤ زۆر دەمارگیر بوو و دەستی کرد بە هاوارکردن. نەیدەتوانی قەناعەت پێکەر بێت. وە شتەکان زۆر خراپن لە وڵاتەکەدا. خەڵک بە ڕوونی پشتگیری لە زێلێنسکی دەکەن. لێرەدا هەموو شتێک ئەوەندە گرژە.
  هەر وشەیەکی زێلێنسکی چەپڵە لێدان لەگەڵدایە و مێدڤێدێڤیش قسەی زل لێدەکرێت. واتە شکستی ڕاستەقینەی مشتومڕەکە هەیە.
  مێدڤێدێڤ دەلەرزێت و دەڵێت:
  - ئەزموونم هەیە!
  زێلێنسکی بە پێکەنینەوە وەڵامی دەداتەوە:
  - بەو ئەزموونە تەنها بڕۆ بۆ لای دەرگاوانەکان!
  مێدڤێدێڤ وەڵامی دایەوە؛
  - من و پوتین کریمیامان گرت!
  زێلێنسکی بە ژیرانە وەڵامی دایەوە:
  - گرتنی دز و قۆڵی کورت!
  و بەم شێوەیە مشتومڕەکە بەردەوام بوو، بەڵام زێلێنسکی بە ڕوونی سەرکەوتنی بەدەستهێنا. زۆر لە مێدڤێدێڤ ژیرانەتر و قەناعەت پێکەرتر بوو و بینەران دڵخۆش بوون.
  ڕاستەوخۆ دوای ئەو دیبەیتە تەلەفزیۆنییە، سەرۆکی ڕوسیا بە وەکالەت بڕیارێکی دەرکرد کە پێنج جار مووچە و حەوت جار خانەنشینی بەرزکرایەوە! بەڵام پێشتر لە گاڵتەجاڕی دەچوو.
  خەڵکی مێدڤێدێڤ تەنها پێکەنین. هەرچەندە ڕوون بوو کە لە سەروبەندی هەڵبژاردنەکاندا کارێکی تریان دەکرد!
  هەروەها مێدڤێدێڤ بڕیاریدا کە ڕێزلێنانی سانت ئەندرۆ یەکەم بانگکراو ببەخشێتە هەردوو ستالین و لینین. دەبێ بڵێین ئەم بڕیارە تەواو ژیرانەیە، بەڵام دواکەوتووە. دیمیتری مێدڤێدێڤ بە ڕوونی دەیویست بەسەر کۆمۆنیستەکاندا سەربکەوێت. وە بە تایبەتی ستالینییەکان. بەڵام لە هەمان کاتدا ئەو ئەستێرەیەی برد و خەڵاتی کرد بە پاڵەوان توخاچۆڤسکی. هەروەها ئەمە هەنگاوێکی نائاساییە و هەوڵێکە بۆ فلێرتکردن لەلایەن لیبراڵەکانەوە.
  مێدڤێدێڤ بە گشتی هەوڵیدا هەم دڵی ئێمە و هەم دڵی ئێوە خۆش بکات. خەڵاتی پاتریارک و پاپا و سەرکردەکانی ئایینزا مەسیحییەکانی بەخشی. بە پلەی یەکەم پرۆتستانتەکان. وە تەنانەت شایەتحاڵەکانی یەهۆڤاش مافەکانیان گەڕێندرانەوە ، بەڵام ئەمە هیچ سوودێکی کەمی هەبوو. هەمووی وەک یەک، دەنگدانیان قەدەغە کراوە و بە گشتی ئەم ڕێکخراوە خەریکە دەمرێت!
  مێدڤێدێڤ خەڵاتی هەردوو موفتی و لامای بەخشی. هەوڵیدا هەمووان بۆ لای خۆی ڕابکێشێت. بارانبارینی مەدالیا و فەرمانەکان نائاسایی بوو. لە هەمان کاتدا سەرۆکی بە وەکالەت هەریەکەیان پاداشتێکی ملیۆن دۆلاری بە هەموو جێگرەکانی دۆمای ویلایەتی بەخشی. بەڵام ئەمە تا ڕادەیەک ترسی لێ دوورخستەوە نەک خەڵکی بۆ لای خۆی ڕاکێشا.
  دواتر مێدڤێدێڤ هەوڵیدا چەند فەرمانگەیەکی نوێ دابمەزرێنێت: ڕێبازی پیتەری گەورە، ڕێبازی ئیڤانی ترسناک، ڕێبازی ئەسکەندەری ڕزگارکەر، ڕێبازی نیکۆلاسی دووەم و ڕێبازی بروسیلۆڤ. هەروەها ڕێبازی لینین و ستالین گەڕێندرانەوە.
  مێدڤێدێڤ هەوڵیدا بەم شێوەیە دەنگدەرێکی هەمەچەشن بۆ خۆی ڕابکێشێت. وە مامەڵەکردن لەسەر بنەمای: چ هی تۆ و چ هی ئێمە! بەڵام لەم حاڵەتەدا، هەموو خواردن بێمتمانەیی بە خەڵک - دەڵێن، لەشفرۆشێکی سیاسی لێکەوتەوە. پێدەچێت خەڵک لەبیریان چووبێت کە پوتینیش لەگەڵ هەردوو چەپ و ڕاستدا فلێرت دەکات. وە هەروەها هەوڵمدا هەموو شتێکخۆر بم.
  بەڵام ئەوەی بۆ موشتەری ڕێگەی پێدراوە بۆ گا ڕێگەی پێنادرێت! پوتین هەر لە سەرەتاوە بە جۆرێک لە جۆرەکان سەرەڕای شوێنپێی جێنشینی یێڵتسین کە لەلایەن خەڵکەوە ڕقی لێبوو، چێژ لە هاوسۆزی هەم خەڵک و هەم نوخبە. تەنانەت کۆمۆنیستەکانیش دەترسان لەدژی قسە بکەن، و بەبێ شەڕ و موزایەدە دەنگیان دا وەک سەرۆک وەزیران.
  بەڵام مێدڤێدێڤ هەرگیز بە تایبەتی خۆشەویست نەبوو. دیارە زۆر زیرەک بوو و لە سێبەری پوتین بوو. کەس وەک شەڕڤان و فەرمانڕەوایەکی ڕاستەقینە هەستی پێ نەدەکرد. بە گشتی دوای پوتین، بە جۆرێک هەر جێنشینێک وەک کوێرێکی سیاسی دەرکەوت و شتێکی هەڵە بوو. وە زێلێنسکی وەک کاریزماتیک هەست پێدەکرا، وەک شازادەیەکی چیرۆکی. وە ئیتر پشیلەیەک نییە لە چەقۆیەکدا، بەڵکو فەرمانڕەوایەکی سەرکەوتووە کە ئۆکرانیای لە تاڵاوەکە دەرهێنا، یان باشتر بڵێین لە کونەکە دەرهێنا.
  بێگومان ئۆکرانیا پێش هەموو شتێک بەهۆی پچڕانی پەیوەندییەکانی لەگەڵ ڕووسیا زیانی بەرکەوت. وە لێرەدا ڕەنگە پۆرۆشنکۆ ئەوەندە تاوانبار نەبێت. ئەگەر شتێکی لەم شێوەیە لە بێلاڕووس ڕوویدابا، ئەوا بە تەواوی شکستی دەهێنا. لە ڕووی پیشەیی بوونەوە، حکومەتی ئۆکرانیا بەهێزە! لە بێلاڕووس بە پێچەوانەوە تەنها سیکۆفان و دیشڤێل هەیە. پوتین هەندێک جار کەسایەتی بەهێزی لە تیپەکەیدا هەبوو، وەک ڕۆگۆزین یان تکاچۆڤ، بەڵام بە خێرایی دوورخرانەوە.
  مێدڤێدێڤ، لە هەر حاڵەتێکدا، پیاوێک بوو کە پێناچێت فەرمانڕەوایەکی لەدایکبوو بێت و هەر بۆیە ئەم تزارە بە تەواوی ڕاستەقینە و لە دادگادا نەبوو.
  لە هەندێک ڕووەوە لە گۆرباچۆڤ دەچوو، کە خەڵکی ئاسایی ڕۆژئاوا خۆشیان دەویست، بەڵام لە نێو خۆیاندا حەزیان لێی نەبوو. بێگومان بەشێکیشیان بەهۆی ململانێی گۆرباچۆڤەوە لەگەڵ سەرخۆشیدا دەستیان کرد بە ناحەزبوون. بێگومان کەسانی مەشروبخۆر و خواردنەوەکان لە کەمی ڤۆدکا خۆش نەبوون. ئاژاوەی شەراب ڕوویدا. وە دواتر جگەرەکان نەما.
  نەخێر، گۆرباچۆڤ ڕوونە کە ئەوان تەنها بەهۆی سەرڕووتییەوە حەزیان لێی نەبوو. مێدڤێدێڤ وەک سەرۆک وەزیران خۆی نیشان دا کە ئابووریناسێکی زۆر لاوازە. وە تەنانەت بەبێ زێلێنسکی کێشەی هەڵبژاردنی بۆ خولێکی نوێ هەبوو.
  جارێک پوتین گوێچکەکانی مێدڤێدێڤی ڕاکێشا.
  بەڵام ئێستا پوتین وازی لە یارییەکە هێناوە - تەندروستی خۆی تێکداوە، بە دەست لێخوڕیوە و خۆی بە هۆکی گرژ کردووە. ئایا پێویست بوو لە تەمەنێکی ئاوا بەڕێزدا سەرکەوتن بەسەر سەهۆڵەکەدا؟ بە تایبەت بەبێ ئەوەی هیچ لێهاتوویییەکت هەبێت لە گەنجیدا؟
  پوتین سووتا، زیاد لە پێویست درێژ بووەوە. وە بەبێ ئەو کەس نییە ڕێگری لە زێلێنسکی بکات. جگە لەوەش پوتین خۆی سیاسەتی کارمەندانی بە شێوەیەک بەڕێوەبرد کە جێنشینێکی شایستەی نەبوو. وەک ستالین کە وای کرد کە خرۆشۆف شوێنی بگرێتەوە، و مایەپووچ بوو. وە لێرەدا مێدڤێدێڤ بە هیچ شێوەیەک سەرکردەیەکی گونجاوی ئیمپراتۆریەتی ڕووسیا نییە.
  ڕۆژی شەممەی پێش هەڵبژاردنەکان، سەرجەم کەناڵە تەلەفزیۆنییەکانی ڕووسیا فیلمێکیان لەسەر زێلێنسکی پەخش کرد. سروشتییە بە ئامانجی ناوزڕاندن. بەڵام کەم ڕاستی خرایە ڕوو. وە پڕوپاگەندە بێدەسەڵاتی خۆی نیشان دا. وە زۆرێک لە کەناڵەکان کۆمێنتیان لەسەر فیلمەکە کرد.
  مێدڤێدێڤ فەرمانی بە زۆرێک لە ژەنەڕاڵەکان بەخشی. جارێکی تر کەوتنەخوارەوەی ئەستێرەکان.
  هەروەها بە شێوەیەکی چاوەڕواننەکراو، ڕێکخراوێکی نوێی بۆتڤینیکی دامەزراند، سێ پلەی: برۆنزی، زیو و زێڕ. وە هەروەها ڕێبازی ئەلێکین. وە هەروەها برۆنزی و زیو و زێڕ.
  مێدڤێدێڤ زیاتر بە فەرمانێک ڕایگەیاند کە ڕووسیا لە ماوەی چوار ساڵدا دەگۆڕێت بۆ سوپای پیشەگەر. وە تەمەنی خزمەتگوزاری کەم دەکرێتەوە بۆ شەش مانگ.
  دواتر سەرۆکی بە وەکالەت ڕایگەیاند کە پێشمەرگە دێرینەکانی جەنگ و ئەوانەی لە شوێنە گەرمەکاندا خزمەتیان کردووە خەڵاتی پاڵەوانی فیدراسیۆنی ڕووسیایان پێدەبەخشرێت. ئەوەی بووەتە هەنگاوێک کە هیچ ئەنالۆگێکی نییە.
  مێدڤێدێڤ بە ڕوونی بەدوای شوێنێکدا دەگەڕا لە مێژوودا. دواتر سەرۆکی بە وەکالەت لە دوای مردنی خەڵاتی ڕێزلێنانی سەرکەوتن و ڕێزلێنانی سانت ئەندرۆی یەکەم بانگکراو و ئەستێرەی ئەڵماسی گەورەی تازە دامەزراوی پاڵەوانی فیدراسیۆنی ڕووسیای بەخشییە ڤلادیمێر ڤلادیمیرۆڤیچ پوتین.
  ئەمە لە ئێستاوە دوا هەوڵ بوو بۆ یاریکردن لەسەر ڕیتینگی بتەکەی پێشووی ڕووسیا. وەک، من ئەوەندە ساڵە لەگەڵ پوتین پێکەوە مێدڤێدێڤم - بە دڵ و گیان خۆشت بوێت!
  بەڵام دیارە خەڵک زۆر بە تامەزرۆییەوە ئەم دیکتاتۆرە ئایندەیەیان خۆشناوێت.
  وە شەوانە لە شەممە تا یەکشەممە تەنانەت دیمیتری ئاناتۆلیڤیچ مێدڤێدێڤ تەرخانکردنی نازناوی جەنەرلیسیمۆی لە دوای مردنی بە ڤلادیمێر ڤلادیمیرۆڤیچ پوتین ڕاگەیاند!
  ئەمە بەڕاستی بەڕاستی زۆر نایاب بوو! وەک، نازناوەکە دەدەم بە بتەکەی ساڵانی پێشوو!
  بەڵام ئایا ئەمە یارمەتی مێدڤێدێڤ دەدات؟ ئەستەمە خەڵک ڕازی بکەیت تەنها بە ستایشکردنی بتەکانی پێشوویان و خەڵاتکردنی فەرمان بە خۆیان دەنگ بدەن. هەرچەندە خەڵاتەکان بشۆیت، پوتین ناهێنیتەوە. وە ڕوونە کە پاشای کۆن ڕۆشتووە و پاشایەکی نوێ لە کیێڤەوە دێت.
  بەڵام زێلێنسکی نەخەوتبوو، هەروەها خەڵاتی پاپای پێبەخشرا. فرانسیسی یەکەمی بەساڵاچوو بەرەکەتی بەسەر سەرۆکی ئۆکرانیادا بەخشی بەهۆی دەستکەوتە نوێیەکانی.
  وە لە بیلاڕوس هاوپەیمانی لایەنە لایەنگرەکانی ڕووسیا لە ئێستاوە کۆکردنەوەی واژۆیان تەواو کردووە بۆ ئەنجامدانی ڕیفراندۆم لەسەر یەکگرتن لەگەڵ ڕووسیا. چاوەڕوان دەکرێت دەنگ لەسەر ئەم بابەتە بدرێت. بەڵام مێدڤێدێڤ بەم کارە شانازیی پێناکرێت. وە لێرەدا دەستپێشخەری سەرەکی لە زێلێنسکیەوە هات، ئەم بتە ملیۆنان کەسە.
  بۆیە ئێستا ڤلادیمێر زێلێنسکی دەچووە ناو هێڵی کۆتایی...
  دەنگدان لە سیبیریا دەستی پێکردووە. هەر لەسەرەتاوە ڕێژەی بەشداریکردن زۆر بوو. خەڵک چوونە سەر سندوقەکانی دەنگدان و زەردەخەنەیان کرد. دیار بوو لە پێناو گۆڕاندا دێن. وە ئەوەی ئەوان دەیانەوێت شتێکی نوێیە. هەمووان ماندوو و بێزارن لە پیرەکان.
  تەنانەت گۆرانییەکە لە بەیانیاندا دەنگی دەدا:
  دڵمان داوای گۆڕانکاری دەکات
  چاوەکانمان پێویستیان بە گۆڕانکاری هەیە...
  لە پێکەنینمان و لە فرمێسکەکانماندا،
  وە لە پەپولەی دەمارەکاندا!
  گۆڕان، ئێمە چاوەڕێی گۆڕانکاریین!
  هەڵبژاردنەکان بە هێمنی بەڕێوەچوو، بەڵام بەشدارییەکی زۆر گەورە هەبوو. خەڵک بە لێشاو ڕوویان لە هەڵبژاردنەکان کرد. نیکۆلای ڤالویڤ یەکێک بوو لە یەکەم کەسەکان کە دەنگی دا. دەنگەکەی فڕێدایە ناو سندوقی دەنگدان و وتی؛
  - با دەنگ بە شتێکی نوێ بدەین!
  لە دوای ئەوە ئەلێکساندەر پۆڤێتکین دەرکەوت. هەروەها دەنگم دا و بۆچوونی خۆمم خستەڕوو:
  - بۆ خوداوەندە ڕووسەکان!
  دواتر دەنگدان هات. دەنگەکانیان فڕێدایە ناو سندوقەکانی دەنگدان. وە دیما بیلان و ئالا پوگاچێڤا. هەروەها لیڤ لێشچێنکۆ دەرکەوت و ڕایگەیاند؛
  - با دەنگ بە شتێکی نوێ بدەین!
  نیکۆلای باسکۆڤ گۆرانی دەڵێت:
  - والزی ڕووسی، باڵەکان بەرز دەبنەوە! بەهار دێت!
  وە گەڵاکەیشی خستە ناو زبڵدانەکەوە.
  پاشان کوڕانی تر دەرکەوتن... زێلێنسکی هات بۆ دەنگدان بە سکۆتەرێک و سۆمەرساولتێکی کرد - چەپڵەی لێدا. دەنگیان دا و تەنانەت دەیانخوێندەوە:
  لێدانی دڵ و خوێنبەرەکان بزانە،
  فرمێسکی منداڵەکانمان، دایکان...
  دەڵێن گۆڕانمان دەوێت
  یەخەی زنجیرە قورسەکان فڕێ بدە!
  وە چەپڵەی ڕەشەبا! هەرچەندە شیعرەکان لەلایەن ئەوەوە نین، بەڵکو لەلایەن شاعیر و نووسەری بەناوبانگ ئۆلێگ ڕیباچێنکۆوەن. بەڵام ئۆلێگ ڕیباچێنکۆ خۆی بوو بە کوڕ، ئێستاش لە جیهانێکی تردا گەشت دەکات.
  پاشان بۆکسێنەرانی دیکە دەنگیان دا: سێرگی کۆڤالی، دێنیس لێبێدێڤ. دواهەمینیان هەوڵیدا دوای پشووەکە بگەڕێتەوە. بەڵام لێیدرا و دواجار جێی هێشت.
  سۆفیا ڕۆتارو لە کیێڤ دەنگی دا. وە زۆر زەردەخەنەی کرد...
  هەروەها ڤلادیمێر ژیرینۆڤسکی هات. ئەو هاواری کرد:
  - بۆ ڕێبازێکی نوێ!
  وە ئیپاولێتەکانی عەقید ژەنەڕاڵێکی هەڵکرد. زیوگانۆڤ بە کورسی گەڕۆکەوە هاتە هەڵبژاردن. وە بەردەوام بێدەنگ بوو.
  گرودینین بە زەردەخەنەوە دەنگی دا...
  گاری کاسپارۆڤ یارییەکی هاوکاتی کرد و هەروەها دەنگی خۆی دا. جگە لەوەش وتی کە یارییەک لەگەڵ کارلیسۆن ئەنجام دەدات. بۆیە ئەناتۆلی کارپۆڤ دانیشتنێکی یاری لە یەک کاتدا ئەنجامدا.
  بەڕێزان کارپۆڤ پێشتر خەڵاتی زێڕینی میخائیل بۆتڤینیکی پێبەخشراوە.
  کەواتە پرسیارێکی تر ئەوەیە کێ پاڵەوانی سەرەکی و باشترین جیهانییە لێرە؟
  بە دڵنیاییەوە زۆر شت گۆڕاوە...
  وە دیمیتری ئاناتۆلیڤیچ مێدڤێدێڤ جارێکی تر هەمووانی سەرسام کرد. لە دامەزراوەکەوە ڕاگەیەندرا، ئەو فەرمانە بەناوی "ئۆلیگ ڕیباچێنکۆ"ەوە ناونراوە. جگە لەوەش بە یەکجار چوار پلە هەیە: پلەی چوارەم برۆنزی و پلەی سێیەم زیو و پلەی دووەم زێڕ و پلەی یەکەمیش زێڕە بە ئەڵماسەوە!
  ئەمە زۆر باش دەرچوو!
  "ئەرماگدۆنی لوسیفەر" پێشتر لە سینەماکاندا نمایشکرا و تۆماری فیلمەکانی "ئاڤاتار" و "جەنگی ئەستێرەکان"یش پێشتر شکێندرا. ئۆلێگ ڕیباچێنکۆ خەریکە دەبێتە سوپەرستارێکی ئەدەبی ڕاستەقینە!
  هەروەها مێدڤێدێڤ خەڵاتێکی ئەدەبی دامەزراند کە بەناوی ئۆلێگ ڕیباچێنکۆوە ناونرا - کە سندوقی خەڵاتەکانی دە هێندە لە خەڵاتی نۆبڵ گەورەتر بوو.
  وە ئەمە بەگشتی زۆر نایاب و سەرنجڕاکێشە!
  پاشان مێدڤێدێڤ زیاتر و زیاتر ڕۆژی یەکشەممە کار دەکات. خەڵاتی ڕێزلێنانی سانت ئەندرۆی یەکەم بانگکراو و ئەستێرەی پاڵەوانی ڕووسیا و ئەستێرەی ئەڵماسی گەورەی پاڵەوانی ڕووسیای بەخشییە ئۆلێگ ڕیباچێنکۆ کە ڕێزلێنانی سەرکەوتنە. ئەمەش هەوڵێک بوو بۆ گۆڕینی ڕەوتی مێژوو.
  وەک، من بە میهرەبانی مامەڵە لەگەڵ ئۆلێگ ڕیباچێنکۆ دەکەم، و هەموو شتێک زۆر باش دەبێت! لە هەمان کاتدا نازناوی فیدراسیۆنی ڕووسیا دەبەخشم بە هەردوو ئەو و هەم مارشال!
  وە یەکشەممە دێت... یەکەم داتای ڕاپرسییە جێبەجێکارەکان پێشتر ناسراوە، کە دەڵێن زێلێنسکی زیاتر لە سەدا هەشتای هەیە.
  وە ڕۆیشتنی زانیارییەکان ناوەستێت...
  مێدڤێدێڤ هێشتا بڕیار نییە دەنگ بدات. کار دەکات. لێرەدا فەرمانێک دەردەکات کە پلەی جەنەڕاڵ سوپا بە ڤلادیمێر ڤۆڵفۆڤیچ دەبەخشێت. وەک، وەفادار بە لەگەڵم.
  هەرچەندە پێدەچێت ژیرینۆڤسکی پێشتر پەڕینەوە بۆ ئەودیو.
  لیڤ لێشچێنکۆ بوو بە وەزیری بێ پۆرتفۆلیۆ. بەڵام ئەوە ئیتر گرنگ نییە.
  لە چین نائارامی هەیە. گەل دیموکراسی دەوێت - لە دیسپۆتیزم بێزارە! مرۆڤ تەنها بە نان ناژی!
  حەز دەکەم بە سەرۆکەکەم بڵێم نا! تا کەی لە سەدەی بیست و یەکدا دەتوانیت بە دارێک دیسیپلین بپارێزیت؟
  لە چین شتەکان زۆر باش نەڕۆیشتوون. مەحاڵە شوێن ڕێڵی کۆمۆنیزم بکەوین و تا کاتێکی نادیار سەرمایەداری بنیات بنێن. هەندێک گۆڕانکاری پێویستە. وە سەرکردایەتی زۆر کۆنەپەرستە.
  جگە لەوەش بۆرژوازی نوێ خوازیاری دیموکراسی و کۆتاییهێنان بە دڕندەیی پۆلیسە.
  ماندووبوونی شێوازە کۆنەکانی کارکردنیش کاریگەری هەبوو! هیچ ئارەزووی ئەوە نییە کە لە سیستەمەکەدا کۆگ بیت. بەڵێ لە چین ڕۆژانی یەکشەممە ئاژاوەی بەرچاو سیستەمەکە دەهەژێنێت.
  وە لە ئەمەریکا ژن زۆرترین چانسی هەیە بۆ ئەوەی ببێتە سەرۆک. بەڵام لەناکاو جەماوەری فلۆید مایوێزەر دەستی بە گەشەکردن کرد. ئەم بۆکسێنەرە نەدۆڕاوە پێشتر سەرکەوتنی بۆ لوتکەی ڕیزبەندییەکان بەدەستهێناوە.
  دیارە ئەمریکا سەرکەوتنی نوێی لەدەستدا و نە کۆماریخوازێک و نە دیموکراتێکی لەسەر تەختی پاشایەتی دەویست. وە فلۆیدیش فێنک و سارد و سڕە!
  وە دواتر مشتومڕێکی تری تەلەفزیۆنی دەبێت.
  لە ئێستاوە ئێوارەی یەکشەممەیە. بەم نزیکانە بنکەکانی دەنگدان دادەخرێن.
  لە کۆتا خولەکدا دواجار مێدڤێدێڤ دەرکەوت. بەپەلە دەنگەکەی فڕێدایە ناو سندوقی دەنگدان و بەبێ ئەوەی قسەیەک بڵێت ڕۆیشت. کاتژمێر لێی داوە و دەنگدان تەواو بووە.
  بۆ ئێستا سەرۆک مێدڤێدێڤ کرێملین بەجێهێشت و چووە شوێنی نیشتەجێبوونی خۆی لە نزیک مۆسکۆ.
  لەگەڵیدا دوو کچ لە کابینەکەدان. لانی کەم هەندێک کات بەسەربردن.
  ناتاشا کە لە لای ڕاست دانیشتبوو، پرسی:
  - باشە ئەی دیمە؟ ئێستا شکستی کۆتاییت ڕادەگەیەنن!
  مێدڤێدێڤ ئاماژەی بەوە کردووە:
  - هێشتا دوو مانگ ماوە بۆ دەستبەکاربوون. بۆیە بۆ ئێستا من هێشتا هەموو شتێکم، و زێلێنسکی تەنها سەرۆکی ئۆکرانیایە!
  ئەلێنکا کە لەسەر دەستی ڕاست دانیشتبوو، تێبینی کرد:
  - وە دەتوانرێت دەستبەکاربوون خێراتر بکرێت! دەسەڵاتت دیمیتری ئاناتۆلیڤیچ کۆتایی هات!
  مێدڤێدێڤ بە داوای لێبوردن پرسی:
  - بەڵام ئێوەی کچان دەتوانن بیکەن!
  ناتاشا چاوەکانی بڕیقاندەوە و پرسی:
  - چیمان دەتوانی؟
  مێدڤێدێڤ بە متمانەوە ڕایگەیاند:
  - دەستوەردان لە دەستبەکاربوون!
  ناتاشا پێکەنی و وەڵامی دایەوە:
  - وە چۆن?
  سەرۆکی بە وەکالەت بە یەکلاکەرەوە وەڵامی دایەوە:
  - وەک ئەوەی خۆت نەناسیت!
  ناتاشا بە تووڕەییەوە وەڵامی دایەوە:
  - زێلێنسکی ناکوژین!
  مێدڤێدێڤ یەکسەر ناڕەزایەتی دەربڕی و وتی:
  - باشە بۆ بیکوژن! تەنها دڵنیابە خۆی دەستبەرداری تاجەکە دەبێت!
  . بەشی ژمارە ٤.
  کچەکان بە یەک دەنگ پێکەنینیان...
  ئەلێنکا بە پێکەنینەوە پرسی:
  - پێشنیاری بەکارهێنانی هیپنۆزی چی دەکەیت؟
  دیمیتری ئاناتۆلیڤیچ سەری لە سەری خۆی دانا و وتی:
  - ئەوە تەواو! تۆئه‌توانی ئه‌وه‌بكه‌یت!
  ناتاشا بۆ هاوڕێکەی وەڵامی دایەوە:
  - دەتوانین، بەڵام نامانەوێت!
  مێدڤێدێڤ سەری سوڕما:
  - ئەمە بۆچی?
  ناتاشا بە ڕاستگۆییەوە وەڵامی دایەوە:
  - زێلێنسکی هەڵبژێردراوەکەیە! وە تۆ دیمیتری ئەناتۆلیڤیچ توانای حوکمڕانی وڵاتت نییە!
  ئەلێنکا بە خراپەکارییەوە زیادی کرد:
  - وە ئەمەش بۆ هەموومان تەواو ئاشکرایە!
  مێدڤێدێڤ بە تووڕەییەوە ئاماژەی بەوەدا:
  - تێناگەی کە دەبینە کۆلۆنی ڕۆژئاوا؟
  ئەلێنکا بە دڵنیاییەوە وەڵامی دایەوە:
  - بەڵکو ڕۆژئاوا دەبێتە کۆلۆنی ئێمە!
  ناتاشا بە گاڵتەجاڕیەوە زیادی کرد:
  - وە لەگەڵ تۆدا میشا، بەهەر حاڵ ڕووسیا گەورە نابێت!
  مێدڤێدێڤ بە گریانیەوە وتی:
  - ڕێزلێنانی سەرکەوتن و ڕێزلێنانی سانت ئەندرۆی یەکەم بانگکراو و ڕێزلێنانی نیکۆلاسی دووەم و ئەستێرەیەکی زێڕین لە ئەڵماسەکانتان پێ دەدەم...
  ناتاشا پێکەنی و تێبینی کرد:
  - یان ڕەنگە ئێمە خۆمان بتوانین ببینە سەرۆک و سێ سەد فەرمان بە خۆمان بدەین؟
  ئەلێنکا ئاماژەی بەوە کردووە:
  - دەتوانین هیپنۆتیزت بکەین و ببینە جەنەرالیسیمۆ.
  ناتاشا پێکەنی و تێبینی کرد:
  - یان ڕەنگە supergeneralissimos!
  کچەکان بە پێکەنینەوە تەقینەوە...
  ئەلێنکا گۆرانی وت:
  - وە هەندێک جار تەنانەت دوژمن هاواریان دەکرد،
  شاردنەوەی ترسەکە - کە من پاشام!
  ناتاشا ددانی ڕووت کردەوە و چرپەی کرد:
  - حەزم لە شانۆ و گۆڕەپان نییە،
  لەوێ ملیۆنێک دەگۆڕدرێتەوە بە ڕۆبڵێک...
  هەرچەندە گۆڕانکاری گەورە لە پێشە -
  من بێلۆبۆگ و ستالینم خۆشدەوێت!
  وە کچەکە پەنجە ڕووتەکانی بەکارهێنا بۆ فشاری لوتی سەرۆکە دۆڕاوەکە.
  پێشتر ژمارەکان لە ڕۆژهەڵاتی دوورەوە ڕاگەیەندراون. 91% بۆ زێلێنسکی، 7.5% بۆ مێدڤێدێڤ، سەرکردایەتی متمانەپێکراوی سەرۆکی ئۆکرانیا.
  هەروەها ئەلێنکا بە پەنجە ڕووتەکانی گوێی مێدڤێدێڤی ڕاکێشا و هێسکی کرد:
  - باشە ئەی سەرۆکی پێشوو ئەی خەڵاتەکانت یارمەتیت دا؟
  مێدڤێدێڤ بە توندی وتی؛
  - هێشتا من پێشوو نیم! پێش دەستبەکاربوون، ڕاستەقینەکە!
  کچەکە هاوارێکی کرد:
  - شکۆمەندی بۆ پاشای نوێ!
  کچە جادووگەرەکان ڕەتیانکردەوە یارمەتی مێدڤێدێڤ بدەن وەک دوا ترامپ کارتیان. ئێستاش لە کاتێکدا سەرۆکی بە وەکالەت هێشتا لە هەوڵی دۆزینەوەی ڕێگایەک بوو بۆ دەربازبوون لە دۆخێکی بێهیوا.
  ڕەنگە کاریگەری لەسەر دادگای باڵا هەبێت بۆ هەڵوەشاندنەوەی ئەنجامی هەڵبژاردنی سەرۆکایەتی ڕووسیا؟ ئەمە وەک وەسوەسەیەکی گەورە دەهاتە بەرچاو. بەڵام لە ڕاستیدا ئەگەرەکان تەنک دەرکەوتن.
  ئەی ئەگەر فەرمانێک دەربکەین و هەر دادوەرێک ملیارێک دۆلار پێشکەش بکەین؟ ئاخر ئەو سەرۆکە و دەسەڵاتی هەیە کە تەنانەت تزارەکانیش خەونیان پێی نەبینیوە! وردتر بڵێین سەرۆکی بە وەکالەت. وە بەڕاستی ئەگەر ملیار دۆلارێکی تەواو پێشکەش بکەیت، دادوەرەکان بەرەنگاری نابن.
  بۆچی کات بەفیڕۆ بدەین لەسەر شتە بچووکەکان؟
  داتاکان لە ڕێگەی ڕادیۆوە دەگوازرانەوە. لە کاتێکدا زێلێنسکی لەسەدا نەوەدی هەبوو، لەگەڵ ئەوەشدا لە ئۆکرانیا پێشبینی دەکرا کە نزیکەی لەسەدا سەد وەربگرێت. ڕەنگە لە ناوچەی پشتێنەی سووردا، بەهۆی فلێرتکردنی مێدڤێدێڤ لەگەڵ کۆمۆنیستەکاندا، کەمێک زیاتریش هەبێت، هەندێک ئەگەر لە قەفقاز هەبوو. ڕاستە پێدەچێت ڕەمزان کادیرۆڤ بڕیاری داوە لایەنی براوە وەربگرێت. هێشتا دەتوانیت لە سوپادا پارە پەیدا بکەیت، هەرچەندە سەربازی ئارەزووی تایبەتی نییە بۆ خزمەتکردن، بەڵام سەرۆکی کەوتوو هیچ ئارەزووی نییە.
  بەگشتی دوای قۆناغی یەکەم، هێزی مێدڤێدێڤ لاواز بوو. وە ئەگەر هێشتا بتوانێت خەڵات دابەش بکات، ئەوا ئەگەرنا تادێت پشتگوێ دەخرا.
  دیمیتری مێدڤێدێڤ گەیشتە ئۆفیسەکەی و هەوڵیدا پەیوەندی بە بانکی ناوەندییەوە بکات. خزمەتکارەکە بە دوودڵیەوە پەیوەندی پێوە کرد.
  سەرۆکی بە وەکالەت داوای کرد پارەی بۆ تەرخان بکرێت بۆ پێداویستییە بەپەلە.
  سەرۆکی بانکی ناوەندیش وەڵامی دایەوە؛
  - تا پشتڕاستکردنەوە لە سەرۆکی نوێ زێلێنسکی وەرنەگرم هیچ کارێک ناکەم.
  مێدڤێدێڤ بە هاوارەوە وتی:
  -تۆ شێتیت? هێشتا سەرۆکی دەستبەکاربوونی نوێم! ئەگەر وایە، ئەوا دەبێت گوێڕایەڵی من بیت!
  سەرۆکی بانکی ناوەندی ئاماژەی بەوەدا؛
  - بە پێی دەستوور من گوێڕایەڵی ئێوە نیم! وە بەهەر حاڵ بۆچی پێویستت بە پارەیە؟
  مێدڤێدێڤ بە پێکەنینەوە وەڵامی دایەوە:
  - ئایا پێویستت بە وڵاتان هەیە بۆ حاڵەتی فریاگوزاری؟
  سەرۆکی بانکی ناوەندی بە تۆنێکی توند وەڵامی دایەوە؛
  - دەتەوێت هەڵبێت؟
  مێدڤێدێڤ بە زەقییەوە وتی:
  - ئێستا دەتگرم! سوپا گوێڕایەڵی منە! ژیرینۆڤسکی دڵسۆز لەگەڵمدایە!
  سەرۆکی بانکی ناوەندی ئاماژەی بەوەدا؛
  - ئەم یەکە هەمیشە کێکەکە دەبات! وە لە مۆسکۆ زیاتر لە سەدا نەوەد بۆ زێلێنسکییە. دەسەڵاتت بەسەر میشادا تێپەڕیوە!
  مێدڤێدێڤ بە هاوارەوە وتی:
  - بەڵام هی تۆ دەستی پێ نەکرد!
  وە تەلەفۆنەکەی هەڵواسی. ئێستا دۆخەکە سەختتر دەبوو. هێزە ئەمنییەکان خەریکە گوێڕایەڵی خۆیان ڕەتدەکەنەوە. بەڵێ ژیرینۆڤسکی ڕێوییە. ئایا شایەنی ئەوە بوو کە وەک وەزیری ناوخۆ دەستنیشان بکرێت؟ فەرمانەکە بدە بە هێزە تایبەتەکان. یان هێشتا هەوڵی بەکارهێنانی دۆمای دەوڵەت بدەین؟
  ڕوونە کە زێلێنسکی هەڵبژاردنی نوێ ئەنجام دەدات و زۆرێک لە جێگرەکانیش ئەرکەکانیان وەرناگرن. وردتر بڵێین نزیکەی هەموو شتێک.
  لێرەدا شتێکی جیاواز پێویستە. بەڵام پێناچێت دومای دەوڵەت دژی خەڵک بڕوات. وە سوپا پشتگیری لە کودەتایەکی سەربازی ڕاستەوخۆ ناکات. ژەنەراڵەکان لە ڕووسیا لەو جۆرە نین کە بچنە شەڕی ناوخۆ.
  تەنها یەک شت ماوە ئەویش هەڵوەشاندنەوەی هەڵبژاردنی سەرۆکایەتی لە دادگادا. ئەمە تاکە چانسی ڕەوایە بۆ درێژکردنەوەی ئازارەکانت. بەڵام بە ئەگەرێکی زۆرەوە تەنها درێژ دەکرێتەوە. بەدووری نازانرێت کە مێدڤێدێڤ چانسی ڕاستەقینەی هەڵبژاردنی هەبێت. لە ڕاستیدا دژە هەڵسەنگاندنەکەی گەورەیە، تەنانەت لە هەڵسەنگاندنی پترۆ پۆرۆشنکۆ خراپترە.
  هەروەها مێدڤێدێڤ بیری لە بژاردەیەکی دیکە کردەوە. بۆ نموونە لە ڕووی فیزیکییەوە زێلێنسکی لەناوببەیت؟ بەڵام ئەمە تاوانکارییەکی ئاشکرایە. بەو شێوەیە چەواشە بکە؟ جگە لەوەش مێدڤێدێڤ تێکدەدات. وە لە باشترین حاڵەتدا مانەوەیەک دەدات. چونکە خەڵک لە مێدڤێدێڤ خۆش نابێت لە شکستێکی وەها گەورە لە هەڵبژاردنەکاندا.
  نەخێر، دیمیتری ئاناتۆلیڤیچ سەرکەوتوو نابێت. بەبێ کۆکردنەوەی تەنانەت دە لەسەدی دەنگەکانی هەڵبژاردنیش بەدڵنیاییەوە لە دەسەڵاتدا نامێنێتەوە.
  مێدڤێدێڤ لە باڕەکە نزیک بووەوە. کردەوە و شووشەیەکی دەرهێنا و هەندێک کۆناکی بۆ خۆی ڕشت.
  گرانبەها - "ناپلیۆن"، تەمەنی دوو سەد ساڵە!
  سەرۆکی بە وەکالەت پەرداخێکی خواردەوە. پاشان دووەمیانم بە لیمۆ خوارد.
  گەدەم هەستم بە گەرمی دەکرد و بیرکردنەوەکانم خێراتر پێشبڕکێیان دەکرد. دوای پەرداخی سێیەم، مێدڤێدێڤ زەردەخەنەی کرد و لەسەر کورسییەک دانیشت. کەمێک دڵخۆش بوو. لە ڕاستیدا بۆچی پێویستی بەم دەسەڵاتە هەیە؟ بەرپرسیارێتی تەواو. نە خولەکێک کاتێکی ئازاد، نە یەک چرکە ئارامی. هەمیشە لە جوڵەدایە، لەژێر چاودێری کامێرای ڤیدیۆیی. تۆ دەترسیت زۆر بڵێیت.
  کارێکی زۆر هەیە، بەڵام هیچ چێژێکی نییە.
  وە دەمەوێت لەگەڵ کچێکدا لە جێگادا پاڵ بکەوێت. یاری war لەسەر کۆمپیوتەر بکە.
  لە ڕاستیدا لێرەدا تۆ سەرۆک، بەڵام بۆ دەستپێکردنی شەڕێکی ڕاستەقینە دووجار بیر دەکەیتەوە. بەم شێوەیە ترەمپی ترسناک نەیوێرا هێرش بکاتە سەر ئێران.
  دەتوانیت زۆر باسی شەڕ بکەیت، بەڵام لە ڕاستیدا بڕیاردان لەسەری ئاسان نییە!
  بەڵام شەڕی یارییەکە بکە، شەڕی خۆت بکە!
  مێدڤێدێڤ لە لای کۆمپیوتەرەکە دانیشت. من جەنگی جیهانی دووەمی دڵخوازی خۆمم داگیرساند. ماوەیەکی زۆر بوو نەیتوانیبوو یاری پێبکات. لێرەدا بۆ ئەوەی زۆر گرژ نەبیت، کۆدی فێڵبازەکە بەکاردەهێنیت. وەکو ئەمە...
  وە دواتر بە خێرایی زریانێک بە تەکنەلۆژیادا ڕادەکەیت. وە پێشتر فڕۆکەی جۆری IS-7ت هەیە، کە بە فەوجەکان هەڵیدەدەیت و تەنها فڕۆکەی T-1 لە دژی ئەڵمانییەکان. جیاوازییەکی بەرچاو لە هێز و ئامرازەکاندا هەیە.
  مێدڤێدێڤ کە نزیکەی هەرگیز نەیخواردەوە، هەروەها بەهۆی خراپی تەندروستییەوە، بە شێوەیەکی بەرچاو دڵخۆش بوو.
  بەم شێوەیە گرانترین و قورسترین تانکی جەنگی جیهانی دووەم واتە IS-7 فڕێدەدەیتە سەر دوژمن. وە بەبێ زەحمەتی زۆر دەیشکێنیت. شەڕەکە بە ئاسانی و سەرکەوتووانە بەڕێوەدەچێت. شار لە دوای شار دەست بەسەردا دەگریت.
  بێگومان بە گشتی ستالین بە باشی سەرکردایەتی وڵاتی کرد، و توانی لە ماوەی کەمتر لە چوار ساڵدا شکست بە ڕیخی سێیەم بێنێت. پوتین زیاتر شەڕی لەگەڵ داعش کرد. بەڵام ئەڵمانییەکان تەکنەلۆژیای زۆر فێنکیان هەیە.
  لە یارییەکەدا بۆ نموونە تانکی E-75ی ئەڵمانی، تەنها IS-7ی سۆڤیەت دەتوانێت بە یەکسانی لە دژی بجەنگێت، هەموو تانکەکانی تر خۆیان دەدەن. E-75 زرێپۆشێکی زۆر بەهێزی هەیە. تەنانەت تفەنگەکەش لە داعشی سۆڤیەت باڵاترە و لە هێزی وێرانکەردا نزیکە.
  وە ئەڵمانییەکان پلانیان دانا ئەم تانکە بکەنە تانکی سەرەکی خۆیان لە ساڵی ١٩٤٥. ئەی هی ئێمە؟
  مێدڤێدێڤ ئاهێکی هەڵکێشا... لە قۆناغی دوای جەنگدا نەیانتوانی داعش ٧ بخەنە بواری بەرهەمهێنانی بەکۆمەڵەوە. بۆیە شەڕەکە زیاتری خایاند، کەس نازانێت کێی تر سەرکەوت.
  دیمیتری ئاناتۆلیڤیچ، سەرخۆش، گۆرانی گوت:
  - خۆشم دەوێت برایان خۆشم دەوێت! خۆشەویستی ژیان برایان! وە مەرج نییە ئاتامانەکەمان بێزار بکات.
  مێدڤێدێڤ لەکاتی یاریکردندا خەوی لێکەوت. ئارامکەرەوەیە...
  وە ڕۆژی دواتر ئەنجامی کۆتایی هەڵبژاردنی سەرۆکایەتی دەرکەوت.
  نزیکەی لەسەدا ٩٢ی دەنگدەران لەگەڵ ئۆکرانیا دەنگیان بە زێلێنسکی داوە و لەسەدا ٦.٧ی دەنگدەران دەنگیان بە مێدڤێدێڤ داوە. بەم شێوەیە سەرکەوتنی سەرکەوتووانەی زێلێنسکی ڕوویدا.
  ئاهەنگ و شادی لە وڵات دەستی پێکرد. لە کۆتاییدا ژیانێکی نوێ، وەک بۆ زۆر کەس وا دیار بوو، گەشاوە بوو.
  بۆ ئێستا دیمیتری ئاناتۆلیڤیچ مێدڤێدێڤ لە کاتی دەستبەکاربوونیدا وەک سەرۆک کۆمار کاردەکات.
  وە بێگومان پیرۆزبایی لە براوە کرد. بۆ کوێ دەتوانیت بچیت؟ وە هیچ شتێک نییە کە لەسەدا شەش بژمێردرێت.
  بەڵام ڤلادیمێر ژیرینۆڤسکی وەزیری ناوخۆ سەردانی مێدڤێدێڤی کرد و دڵنەوایی پێدا؛
  - دەنگم پێدایت دیمیتری ئەناتۆلیڤیچ!
  سەرۆکی بە وەکالەت بە بێدەنگی وەڵامی دایەوە:
  - سوپاس!
  ژیرینۆڤسکی پێشنیاری کرد:
  - ڕەنگە پێویست بێت تۆ بخەینە ناو یەکەم نمایشەوە؟
  مێدڤێدێڤ سەری بۆیاخکراوەکەی لەقاند:
  - پێموانییە، دوای شکستێکی وا لە قۆناغی دووەمدا، سەرۆکوەزیرانم پێ بدەن. ئەمە چیتر لە ڕووی سیاسییەوە دروست نابێت.
  ژیرینۆڤسکی بە شێوەیەکی لۆژیکی ئاماژەی بەوە کردووە:
  - بەهەر حاڵ پێویستە لە شوێنی تۆ کەسێکی ڕووسیا هەبێت. کەواتە کێ ئەگەر تۆ نەبیت؟
  مێدڤێدێڤ پێشنیاری کردووە:
  - بە ئەگەرێکی زۆرەوە، ئەندرێ ناڤالنی!
  ژیرینۆڤسکی ددانی ڕووت کردەوە و گریای:
  - ئاندرێ ناڤالنی؟ با ئەمە ڕوونەدات!
  مێدڤێدێڤ شانەکانی هەڵکێشا و بە سەرلێشێواوییەوە تێبینی کرد:
  -بۆ کوێ دەڕۆیت?
  ژیرینۆڤسکی هاوار دەکات:
  - بەڵێ هەموویان دەگرم!
  مێدڤێدێڤ دەستی جووڵاند:
  - بەس! پێدەچێت کاتەکەمان کۆتایی هاتبێت! من دەچمە پشوو بۆ دوورگەکانی کەناری. بە نیازی چی بكەیت?
  ژیرینۆڤسکی بە فێڵبازانە چاوەکانی چرپاند و وەڵامی دایەوە:
  - لۆبی بۆ بەرژەوەندی هاوڕێکانت بکە! تا زێلێنسکی ئەرکەکانی وەک سەرۆکی ڕووسیا و ئۆکرانیا دەستبەکار بوو!
  مێدڤێدێڤ بە داخەوە تێبینی ئەوەی کرد:
  - بەداخەوە ئەمە ئەوەندە سادە نییە... ئەوکات سێ پێستت لێدەسەننەوە!
  ژیرینۆڤسکی بە فێڵبازانە چاوەکانی تەسک کردەوە و پرسی:
  - تکایە من بکەن بە مارشاڵی فیدراسیۆنی ڕووسیا! باشە بۆ تۆ شایەنی چییە!
  مێدڤێدێڤ بۆ یەک دوو چرکە بیری کردەوە، پاشان ڕایگەیاند:
  - باش! من نەک هەر تۆ دەکەم بە مارشال، بەڵکو بێریاش دەگەڕێنمەوە بۆ پلەی مارشال! دادپەروەرانە دەبێت!
  ژیرینۆڤسکی بە ڕەزامەندییەوە سەری لە سەری خۆی دانا:
  - لە پێوەندی لەگەڵ بێریا، بەڵێ!
  مێدڤێدێڤ چاوەکانی تەسک کردەوە و پرسی:
  - وە لە پێوەندی لەگەڵ تۆدا؟
  ژیرینۆڤسکی بە ڕاستگۆییەوە وەڵامی دایەوە:
  - وە وەک پاشا مامەڵەم لەگەڵ بکە! هەرکەسێکم بوێت پاداشتی دەدەمەوە!
  مێدڤێدێڤ بە ڕەزامەندییەوە سەری لە سەری خۆی دانا:
  - بەڵێ، وابێت!
  وە فەرمانی دا کە هەردوو فەرمانەکە لەسەر پێدانی پلەی مارشالەکان ئامادە بکرێت.
  سەرۆکی بە وەکالەتی ڕووسیا دڵخۆشی کرد. بەو بڕوایەی کە ئێستا دەتوانێت بە تەواوی چێژ لە یارییە کۆمپیوتەرییەکان وەربگرێت.
  وە یاریکردنیان زۆر خۆشە...
  بەڵام بەڕاستی بۆچی سەرۆک کۆمار شتێکی تر دەکات؟ ئێستا تەکنەلۆژیا ئەوەندە گەشەی کردووە کە دەتوانیت هەر کەسێک بیت. تەنانەت لەلایەن یەزدانی خوداوە. وە بە تایبەتی لە یارییەکەدا بۆ دروستکردنی گەردوونەکان.
  بۆ نموونە لە ئۆفیسی سەرۆکی بە وەکالەتدا ژمارەیەکی زۆر یاری جیاواز هەیە، لەنێویاندا مۆدێرنترین یارییەکان.
  مێدڤێدێڤ بڕیار دەدات یارییەکی ستراتیژی لە کاتی ڕاستەقینەدا بکات. ئەڵمانیا لە ساڵی ١٩٣٩. باشە بۆچی کۆدی فێڵباز بەکاردەهێنیت؟ پێنج هەزار پانتەر و سێ هەزار تایگەر و دە هەزار فۆک وولف بۆ خۆت زیاد دەکەیت. وە ئێوە ئەم هێزانە لە دژی دوژمن جێگیر دەکەن. وە هێرش دەکەیتە سەر پۆڵەندا کە تەنانەت یەک لەسەر دەی ئەو جۆرە هێزانەی نییە.
  وە شەڕەکە بەو شێوەیەی کە تۆ دەتەوێت، بە یەک ئامانج و سەرکەوتووانە بەردەوام دەبێت. مێدڤێدێڤ، ئەگەر ڕاستگۆ بین، لێرەدا فەتحکەرێکی گەورەیە. دوژمن دەچەوسێنێتەوە وەک ئەوەی بە پەستانێک ئەڵوەن لەت بکات.
  پۆڵەندا بە ئاسانی و خێراتر لە مێژووی ڕاستەقینە تەخت کرا. هێرش دەکەیتە سەر فەرەنسا. تۆ دە هەزار تانکی E-75 بەسەریدا هەڵدەدەیت بە بەکارهێنانی کۆدێکی ناپاک. با ڕاستی بڵێین، ئۆتۆمبێلی شایستە. کە بە تەواوی لە دەمانچەی فەرەنسی بێ زیانن، بەڵام لە مەودای دووردا کوشندەن. ئۆتۆمبێلی دوژمن دەخەنە خوارەوە.
  تەنانەت مێدڤێدێڤ لە خۆشیدا باز دەدات. وەک لە یارییەکەدا، بە خێرایی دەجووڵێت، و لە ئێستاوە پاریس دەبات... و پاشان ئەی شتە بچووکەکان؟ با لە هەمان کاتدا دەست بەسەر ئیسپانیادا بگرین، بۆ ئەوەی فرانکۆ زۆر دڵتەنگ نەبێت.
  وە بۆ هێرشکردنە سەر جبل طارق فڕۆکەی جێت بەکاردەهێنین. ئینگلیزەکان بۆ کوێ دەچن؟
  بێگومان لە هەمان کاتدا ئێمە پارە بۆ دروستکردنی کەشتی جەنگی و فڕۆکە هەڵگر بەکاردەهێنین. ئەو کاتە بۆ بەریتانیا قورس دەبێت. لێرەدا سەد فڕۆکە هەڵگر و دوو سەد کەشتی جەنگی دەخەینەڕوو. ئەمەش هێزێکی گەورە دەبێت.
  وە دواتر کەشتییەکانی نیشتنەوەش هەن. هەروەها تانکی زنجیرەی "E"-U دروست دەکەیت، کە پەرەسەندنێکی زیاترە لە "E". لێرەدا تانکی "E"-50-U فڕێ دەدەیت، ئامێرێکی وەها کە ناتوانیت لە هیچ گۆشەیەکەوە بچیتە ناویەوە.
  وە با ئینگلیزەکان ئازار بدات. لێرەدا دوو کچی جوان لەناو تانکییەکی لەو شێوەیەدا چاویان لە سەرۆکی بە وەکالەتی ڕووسیا دەکوژن.
  مێدڤێدێڤ لە وەڵامدا ماچێکیان بۆ دەکات.
  بەم شێوەیە یاری دەکەین...
  وە نوێترین تانکەکان لە لەندەن نزیک دەبنەوە. وە بەبێ ڕێوڕەسم پایتەختی ئینگلتەرا دەگرن.
  مێدڤێدێڤ گۆرانی وت:
  - دونیا بێزارکەرە! هەموومان پشیلە دەخۆین!
  بێگومان سەرنجڕاکێشە و یاریکردنەکەی ئاسانە. کۆدی فێڵەکەم وەرگرت و هەرچیت بوێت مۆرم کرد. بۆیە تۆ باڵکان دەگریت و دەچیتە ئەفریقا. هەروەها تۆ مۆر، و هەروەها پیادە. تۆ سەرباز دروست دەکەیت، ئەگەر پارەت هەبوایە. وە خاکی دەستبەسەرداگیراویش پارە دەدات. باشە، تاقی بکەرەوە، بە ئەفریقادا بڕۆن.
  یەکێتی سۆڤیەت هێشتا خەریکی کردنەوەی بەرەیە. سی و چوار بەرامبەر زنجیرەی E-50-U کە دە هەزاری دیکە مۆریان لەسەر بوو. ئەگەر E-50 ئۆتۆمبێلێک بێت بە نزیکەیی هەمان زرێپۆشی تایگەر-2 بێت، تەنها مەودای عەقڵانی زیاترە، و چەکسازییەکەی کەمێک بەهێزترە، و بزوێنەرەکەی بەهێزترە. فڕۆکەی E-50-U کە کێشی یەکسانە، بەراورد دەکرێت بە T-64ی سۆڤیەت، تەنانەت بزوێنەری تۆرباینێکی غازی بەهێزتری هەیە.
  بەڵێ هێزەکان یەکسان نین. لێرەدا نەوە جیاوازەکانی تانکەکان شەڕ دەکەن.
  وە بێگومان مێدڤێدێڤ بە ئەسپێکی ڕەشەوە دەڕوات.
  بێگومان هێزەکان بەراورد ناکرێن. هەروەها دەتوانیت E-75-U زیاد بکەیت، ئەمە ئامێرێکی کوشتنی چەقۆکێشە، تەنانەت بە دەمانچەی کەشتیش ناتوانرێت بچێتە ناویەوە.
  وە چۆن خۆی لە پێ دەکات. هیچ شتێک ناتوانێت ڕێگری لێبکات.
  مێدڤێدێڤ وەک کوڕێکی بچووک یاری دەکات. ئێه، باشە، ئەوا چۆن. وە کەسیش تامەزرۆی بینینی نییە. دۆڕا و سەرۆکی بە وەکالەت لەبیرکرا.
  هەموو کەسێک تەنها براوەی خۆشدەوێت.
  دیمیتری ئاناتۆلیڤیچ گۆرانی وت:
  وە ئێمە سەرپێچی لە زریانەکان دەکەین،
  لە چی و بۆچی...
  بەبێ سوپرایز لە جیهاندا بژی،
  بۆ کەس مەحاڵە
  بەختێکی باش، شکست،
  هەموو بازدانەکان، سەرەوە و خوارەوە،
  تەنها بەم شێوەیە، و بە پێچەوانەوە نا،
  تەنها بەم شێوەیە، و بە پێچەوانەوە نا!
  بژی سوپرایز!
  سوپرایس! سوپرایس!
  بژی سوپرایز!
  سوپرایس! سوپرایس!
  بژی سوپرایز!
  وە مێدڤێدێڤ زیاتر دڵخۆش بوو. ئێستا سەربازەکانی ئۆکرانیا و بێلاڕوسیان داگیر کردووە و بە شێوەیەکی بێ وەستان لە مۆسکۆ نزیک دەبنەوە!
  سەرۆکی پێشووی ڕووسیا دەڵێت؛
  - کە ژیانمان یاریە!
  وە پایتەختی یەکێتی سۆڤیەت بە زریانێک دەبات. بێگومان دژی سوپای ساڵی 1941 تانکی هەیە کە تایبەتمەندییەکانی شەستەکان و تەنانەت حەفتاکانیشیان هەیە و شتی سەرەکیش ئەوەیە کە زۆرن.
  مێدڤێدێڤ چاوی لە خۆی دەکات... مۆسکۆی پایتەخت گیراوە. وە ئێستا دەتوانیت دەست بەسەر قەفقازدا بگرێت... وە لە هەمان کاتدا، دەست بەسەر باشووری ئەفریقادا بگرێت بۆ خۆت. وە دەپەڕێتەوە بۆ ئەرجەنتین.
  وە لەوێشەوە هێرش بکەنە سەر ئەمریکا. ئەو فەرماندەیەکی فێنک و فێنک و سارد و سڕە. دوژمن هەم لە ڕووی چەندایەتی و هەم لە ڕووی کوالیتی سەربازەوە دواکەوتووە.
  مێدڤێدێڤ بە جۆش و خرۆشەوە گۆرانی دەڵێت:
  - بوێرانە دەچینە شەڕەوە! بۆ دەسەڵاتی سۆڤیەت! وە لە شەڕی ئەمەدا هەمووان دەسڕینە ناو گوێدرێژ!
  مێدڤێدێڤ بۆ ماوەیەکی کاتی لە یارییەکە دوورخرایەوە. وەزیری بەرگری ڕوسیا کە لە شوێنی شۆیگو تروبێتسکۆی گرتەوە، پەیوەندی بە... پرسیاری لە سەرۆکی هێشتا بە وەکالەت کرد؛
  - کەی سوێندی یاسایی بۆ سەرکردەی نوێ دەخۆین؟
  مێدڤێدێڤ بە کورتی وەڵامی دایەوە:
  - لە کوێ دەبێ، لە کاتی دەستبەکاربووندا!
  تروبێتسکۆی ئاماژەی بەوە کردووە:
  - سەرۆکی نوێی وڵاتێکی یەکگرتوو دەیەوێت هەفتەی داهاتوو دەستبەکاربێت. بۆ ئەوەی کاتیان نەبێت بۆ دزیکردن!
  مێدڤێدێڤ بە زەقییەوە وتی:
  - ئەمە بە پێی دەستوور و یاساکانی ئێمە نییە!
  تروبێتسکۆی ئاماژەی بەوە کردووە:
  - وە یەڵتسین ئەم دەستوورەی پەسەند کردووە نەک بەپێی یاسا و دەستووری کۆن. لە ڕاستیدا زۆر کەس پێیان وابوو کە پوتین دەستوورێکی نوێ پێشنیار دەکات، بەڵام بە جۆرێک ئەوە ڕووی نەدا!
  مێدڤێدێڤ ئاماژەی بەوە کردووە:
  - باشترین بیرۆکە نییە بۆ هەموو سەرۆکێکی نوێ دەستوورێکی نوێ پەسەند بکات!
  تروبێتسکۆی ناڕەزایەتی دەربڕی و وتی:
  - بەڵام پوتین دەیتوانی! ئەو لە یێڵتسین فێنکتر بوو، تۆش دیمیتری ئەناتۆلیڤیچ!
  مێدڤێدێڤ سەری لە سەری خۆی دانا و ڕازی بوو:
  - فێنکتر و لە هەمووی گرنگتر بەختەوەرتر! بەبێ پوتین هەموو شتێک بە هەڵەدا چووە و زێلێنسکی دەسەڵاتی لە ڕووسیا گرتە دەست.
  تروبێتسکۆی ئاماژەی بەوە کردووە:
  - وە لوکاشینکۆ هەلێکی هەبوو، بەڵام کاتەکەی لەدەستدا. دەبوو خێراتر جوڵەمان بکردایە!
  مێدڤێدێڤ بە شێوەیەکی لۆژیکی ئاماژەی بەوە کردووە:
  - لوکاشینکۆ ترسی لە هەڵبژاردنی کێبڕکێی ڕووسیا هەبوو. وە زێلێنسکی مەترسییەکەی نەدەکرد ئەگەر دڵی پوتین بەرگەی نەگرتبا. بەڕێوەبردنی وڵات ئەوەندە بە دەستی سووتاوە! بە دڵنیاییەوە پوتین لە شوێنی کارەکەیدا سووتاوە!
  تروبێتسکۆی پێشنیاری کرد:
  - باشە کەواتە پێویستە لە وادەیەکی خێراتر دەستبەکاربوون قبوڵ بکەین یان نا؟
  مێدڤێدێڤ بە بوێریەوە وەڵامی دایەوە:
  - بە ئارەزووی خۆت بیکە! ئیتر گرنگی پێنادەم! خانەنشین دەبم بۆ خانەنشینییەکی شەرەفمەندانە و بۆ خۆشی خۆم دەژیم. ڕەنگە گەشت بکەم بە جیهاندا! من پێشتر هەم سەرۆک و هەم سەرۆک وەزیران بووم بۆ ماوەیەکی پێوانەیی بۆ ڕووسیا! تا کەی دەتوانیت بە تەختەوە بچەسپێنیت؟
  تروبێتسکۆی هاوڕا بوو:
  - باشە ئەگەر وایە، ئەوا با گۆڕانکارییەکان بێنە! چی لە شۆیگو بکەین؟
  مێدڤێدێڤ بە ساردی وەڵامی دایەوە:
  - با پشوو بدات! خانەنشینی مارشال زۆرە. با گەشت بە جیهاندا بکات. ڕێگەم پێدا لە دەرەوەی وڵات موڵکت هەبێت!
  تروبێتسکۆی سەری لە سەری خۆی دانا و تێبینی کرد:
  - پوتین ڕوسیای لە جیهان دابڕاند! هەرچەندە لە قوڵایی ڕۆحماندا بە وشە خەمبار بووین، بەڵام بە مردنی دڵخۆش بووین! سەبارەت بە زێلێنسکی، دەبینین! زۆرێک لە ئێمە فەرمانمان دەویست وەک لە ڕۆژئاوا. وەک لە ئەمریکا وەربگرە، بەڵام کار بکە... وەک لە یەکێتی سۆڤیەت!
  مێدڤێدێڤ ئاماژەی بەوە کردووە:
  - باشە لە سەردەمی ستالیندا بەرپرسان بە چڕی کاریان دەکرد! وا مەزانن کە پڕ بوون لە هەنگوین!
  تروبێتسکۆی پرسیاری کرد؛
  - چی دەکەی.بەتەمای چی بکەی?
  مێدڤێدێڤ وەبیری هێنایەوە؛
  - من سەرۆک بووم، وە وەک سەرۆک خانەنشین دەبم. ئەو گەورەیە... وە من چێژ لە ژیان وەردەگرم! ئیتر بۆچی کاربکەم!
  تروبێتسکۆی بیری هێنایەوە؛
  - زێلێنسکی دەتوانێت پۆستی ڕاوێژکارت لەگەڵ خۆیدا پێبدات!
  مێدڤێدێڤ دەستی لێدا:
  - ئای! ئەو بەس زیرەکە بەبێ ئامۆژگاری من! بە کورتی - دەستبەکاربوون ئەنجام بدە! دیمیتری ئاناتۆلیڤیچ خۆی نارد!
  تروبێتسکۆی هاوڕا بوو:
  - دەستبەکاربوون بەڵێ!
  مێدڤێدێڤ تەلەفۆنەکەی هەڵواسی. بڕیارمدا یارییەکە تەواو بکەم. شتێک کە پێشتر هەرگیز کاتم بۆ نەبوو. وە لانی کەم لە ڕووی دەروونییەوە ئەمریکا لەت بکەن.
  یان وردتر لە یارییەکەدا. بەڵام شێرمانی ئەمریکی لە بەرامبەر فڕۆکەی E-75-U لاوازە. بەڵام ئەمەریکا فڕۆکەی زۆری هەیە، تەنانەت ئەگەر بەقەد فڕۆکەی ئەڵمانی بەهێزیش نەبن.
  بەڵام کوالیتی بێگومان وەک یەک نییە! کراوتس خەریکی کۆکردنەوەی نمرەی چڕن. بەتایبەتی فڕۆکەوانەکان: ئەلبینا و ئەلڤینا! وە ئەمانە کچانن کە بە گەرمی گەورەیان جیا دەکرێنەوە.
  مێدڤێدێڤ لە باشوورەوە بەرەو ئەمریکا پێشڕەوی دەکات. وە لە هەمان کاتدا تانکەکانی بەسەر سیبیریادا دەجووڵێن. ئەو کاتێکی خۆش بەسەر دەبات. بەڕێزان بۆچی هێشتا ژاپۆن داگیر نەکەیت؟ لەم یارییەدا دەتوانیت هاوپەیمانەکانیشت بکوژیت. ستراتیژی پێشکەوتوو. کۆدی فێڵبازەکە جێبەجێ بکە و هەم لە ڕووی چەندایەتی و هەم لە کوالێتیدا لە بەرامبەرەکەت بەهێزتر دەبیت. نەک شەڕ، بەڵکو چێژێکی پاک. لێرەدا ئامێرە جێتەکانی بێ کلک، ئەمریکییەکان تەنانەت ناتوانن پێشی بگرن.
  بە وردیتر، بۆ ئەوەی بگەیتە ئەوێ. وە مووشەکی کۆنتڕۆڵکراوی ڕادیۆ بەکاربهێنە! وە ئەمریکییە چەوسێنەرەکان. مێدڤێدێڤ بەڕاستی حەزی لەم یارییەیە. وە سەربازەکان بجوڵێنن. مەکسیک گیراوە. شارەکانی ئەمریکا یەک لە دوای یەک دادەبەزن. چێژێکی وا.
  وە لە ڕۆژهەڵاتیش تانکی زنجیرەی "E"-U دەچنە ناو هیندستانەوە. بەڵام ئینگلیز چی دەتوانێت دژایەتیان بکات؟ جگە لەوەش ڕەیخی سێیەم پێشتر سەرچاوەی کۆکردۆتەوە و مۆدێرنترین تەکنەلۆژیا بەبێ کۆدێکی ناپاک بەرهەم دەهێنێت.
  بەڵام مێدڤێدێڤ بڕیاریدا کەمێک پانتەر بەرز بکاتەوە. لێرەدا یەکەم "Panther"ی ئاسایی - زرێپۆشی پێشەوەی 80 - 110 ملم، زرێپۆشی لایەنی 50 ملم، تۆپێکی 75 ملم، درێژی بەرمیلەکەی 70 EL، بزوێنەر بە هێزی 650 ئەسپ. لێرەدا "Panther"-2 بە زرێپۆشی پێشەوەی لە 120 بۆ 150 ملیمەتر، لایەکانی 60 ملم، تۆپێکی 88 ملم بە درێژی بەرمیلەکەی 71 EL، و بزوێنەرێکی 850 ئەسپ. بەڵێ ئۆتۆمبێلێکی جدی. وە قورسترە نەک لە چل و پێنج، بەڵکو پەنجا تەن و سیلۆیەتێکی کورتتری هەیە.
  بەڵام "پانتەر"-3. زرێپۆشی پێشەوە لە 150 بۆ 200 ملیمەتر، لایەکانی 82 ملیمەتر، دەمانچەیەکی 88 ملیمەتر بە درێژی بەرمیلەکەی 100 EL و بزوێنەرێکی هێزی 1200 ئەسپ - کێشی 55 تۆن. هاوڕا بن، ئۆتۆمبێلێکی لەو جۆرە بەگشتی سوپەرە دژی شێرمانەکان.
  بەڵام "Panther"-4 هەیە. زرێپۆشی پێشەوەی لە ٢٠٠ بۆ ٢٥٠ ملم لە لێوارەکاندا هەیە، زرێپۆشی لایەنی ١٦٠ ملم. دەمانچەیەکی 105 ملم کە درێژی بەرمیلەکەی 100 EL بێت. ئەمە لە ئێستاوە ئەهریمەنێکە کە کێشی ٦٥ تۆنە و سیلۆیەتێکی نزمە. بزوێنەری تۆرباین غاز بە هێزی ١٥٠٠ ئەسپ. بێگومان گەشەپێدانێکی زنجیرەیی نایاب، توانای شەڕکردنی هەیە تەنانەت لەگەڵ داعش 7ی سۆڤیەت. جگە لەوەش فڕۆکەی IS-7 بە شێوەیەکی بەرفراوان بەرهەم نەهێنرا.
  بەڵام ئامێری بەهێزتر هەیە. ڕاکردنی "Panther"-5، زرێپۆشی پێشەوە 250 کۆپتەر بە گۆشەی 45 پلە، 300 ملم پێشەوەی تاوەر بە گۆشە، لای 210 بە گۆشە، 128 ملم دەمانچە لە 100 EL، کێشی تانکی پێشکەوتووتر 75 تۆن، 2000 ئەسپ هێزی تۆرباین غازی بزوێنەر . ئامێرێکی سەرووتر لە هەموو مۆدێلەکانی سۆڤیەت و ئەمریکی. توانای ئەوەی هەیە لە دووری شەڕەوە بچێتە ناو فڕۆکەی IS-7 و بەرگەی لێدانی سەر بە یەک بگرێت. "Panther"-5 بەگشتی تەکنەلۆژیایەکی نایاب و سەرنجڕاکێشە. یەکێتی سۆڤیەت هیچ شتێکی بەهێزتری لە داعش-٧ نییە. وە ئەڵمانییەکانیش پێنج جۆر پڵنگیان هەیە.
  دوای ئەوەی زۆربەی خاکی ئەمریکای گرت، مێدڤێدێڤ بڕیاریدا کە پڵنگەکەش دوور بخاتەوە. باشە، "پڵنگ" یەکەم کەسە کە هەمووان دەیزانن. زرێپۆشی پێشەوەی 100-110 ملیمەترە و نزیکەی هیچ مەودایەکی نییە، زرێپۆشی لایەنی 82 ملیمەترە بەبێ مەودا. وە تۆپەکەی ٨٨ ملم، درێژی بەرمیلەکەی ٥٦ ئیل، بەڕاستی تانکییەکی هاوارکەرە. بە پێچەوانەی فیلمی "Panthers" کە تەنها زنجیرەی یەکەم لە ڕاستیدا شەڕیان کردووە و نمونەی زنجیرەی دووەمیش هەبوون. تانکی "پڵنگ"-2 زیاتر بە "پڵنگی شاهانە" ناسراوە.
  زرێپۆشی پێشەوە: 120-150 ملم لە پێشەوەی کەشتییەکە بە گۆشەی 50 پلە، 185 ملم لە پێشەوەی تاوەرەکە بە گۆشەی کەم، و 82 ملم لە لای بە گۆشەی 60 پلە. لە پێشەوەدا بە باشی پارێزراوە، کەمێک باشترە لە تایگەر لە لایدا، تۆپێکی ٨٨ ملم و درێژی بەرمیلەکەی ٧١ ئیل. لە تانکی بەرهەمهێنانی جەنگی جیهانی دووەم، باشترینەکان لە ڕووی چەک و پاراستنی پێشەوە، کێشیان ٦٨ تۆن، بزوێنەر ٧٠٠ ئەسپ - تا ڕادەیەک لاوازە لە توانای لێخوڕین.
  "تایگەر"-3 ئۆتۆمبێلێکی دیزاینە. زرێپۆشی پێشەوە 150-200 ملیمەترە بە گۆشەی 45 پلە، پێشەوەی تاوەرەکە 240 ملیمەترە بە گۆشەی. لاکانی ١٦٠ ملیمەتر بە قەڵغانی مەیل. سێ جۆر چەکی جیاواز: تۆپێکی 88 ملم 100 EL، تۆپێکی 105 ملم 70 EL، تۆپێکی 105 ملم 100 EL کە بزوێنەرەکەی 1000 1200 ئەسپی هەیە. بە شێوازێکی چڕتر و کێشی ٧٥ تەن. بەڵێ ئۆتۆمبێلەکە جدییە و زۆر مەترسیدارە. وە زرێپۆشێکی پێشەوەی بەهێزتری "Tiger"-4 250 - کۆپتەرەکەی بە 45 پلە مەیل، پێشەوە 300 ملیمەتر مەیل، لایەکانی 210 ملیمەتر، دەمانچە 128 ملیمەتر 100 EL درێژی بەرمیل، یان 150 ملیمەتر درێژی بەرمیل 56 EL , کێشی 85 تۆن، 1500 بزوێنەری تۆرباین غازی هێزی ئەسپ. تانکێکی زۆر بەهێز.
  بەڵام لەوەش فێنکتر "پڵنگ"-5 یە. زرێپۆشی پێشەوە: پێشەوەی ناوپۆشی ئۆتۆمبێل ٣٥٠ ملم بە گۆشەی ٤٥ پلە، پێشەوەی تاوەر ٤٠٠ ملم بە گۆشەی ٥٠ ملم. لایەکانی ٣٠٠ ملم مەیلیان هەیە. دەمانچەیەکی 150 ملم 100 EL، یان دەمانچەیەکی 174 ملم 70 EL، یان دەمانچەیەکی 210 ملم 38 EL. کێشی ١٠٠ تۆنە، بزوێنەری تۆرباینێکی غاز ٢٥٠٠ ئەسپە. بەهێزترین ئامێر تەنانەت ناچێتە ناو IS-7 و St. John's wort. ئەم یەکە دەتوانرێت دژی ئەمریکا بەکاربهێنرێت. هەرچەندە دەبێت بگوترێ "پڵنگ"-5 تەنانەت لە پڕۆژەکانی مێژووی ڕاستەقینەدا نەبووە. بەڵام خەتای کەس نییە کە شەڕەکە بەو خێراییە کۆتایی هات.
  بەڵام دەتوانرێت یاری تانکی مەجازی باشتر بکرێت.
  مێدڤێدێڤ دەستی کرد بە هێرشکردنە سەر واشنتۆنی پایتەختی ئەمریکا و گەورەترین شاری نیویۆرک. لێرەدا بەڕاستی دەتوانیت کار بکەیت و سەربکەویت.
  هەرچەندە بە شێوەیەکی مەجازی. لێرە واشنتۆن دەسوتێت و تانکی ئەڵمانی بە درێژاییدا دەڕۆن. وە کەس ناتوانێت تایگەرز-٥ بوەستێنێت.
  مێدڤێدێڤ هێرشێکی سەرسەختانە بۆ سەر پایتەختەکانی ئەمریکا تەواو دەکات و پێدەچێت سەرکەوتنێک بێت. بەڵام ژاپۆنیش لە پێشە.
  . بەشی ژمارە ٥.
  چی تر دەمتوانی لە یارییەکەدا بکەم؟ بەڵام خێزانی تانکی لێڤ هەرگیز نەچوونە ناو بەرهەمهێنانەوە. ئەمانە بەڕاستی ئەهریمەنن لێرە. بەڵام لە جەنگی جیهانی دووەمدا ئەم ئامێرانەی زنجیرەکانی دواتر تەنانەت زیادەڕۆیی بوون. و لەوەش زیاتر بەرامبەر ژاپۆن بە تانکە بچووک و مامناوەندەکانییەوە.
  بەڵام دیمیتری مێدڤێدێڤ بڕیاریدا کەمێک دووریان بخاتەوە.
  لێرەدا یەکەم تانکی لێڤ هەیە، تەنها لە پڕۆژەکاندا بوونی هەیە، و تەنها بەشێکی لە کانزادا بەرجەستە کراوە. زرێپۆشی پێشەوەی کەشتییەکە ١٢٠ ملیمەترە بە گۆشەی ٤٥ پلە، زرێپۆشی پێشەوەی تاوەرەکە ٢٤٠ ملیمەترە لە گۆشەیەکدا، لاکانی ٨٢ ملیمەترە، دەمانچەکە ١٠٥ ملیمەترە، درێژی لوولەکەی ٧٠ EL، کۆی گشتی 80 تەن، بزوێنەرەکەی 800 ئەسپە. بەگشتی ئۆتۆمبێلێک کە دەکرا لەگەڵ تایگەرز و پانتەرەکان پێکەوە لەسەر کورسک بولج دەربکەوێت. بە چەکێکی زۆر بەهێز بۆ سەردەمەکەی و پاراستنی پێشەوەی تاوەری نایاب. بەڵام خۆشبەختانە ئەو خۆی نیشان نەدا. ئۆتۆمبێلی پڕۆژەی "Lev"-2. پێشەوەی کەشتییەکە ٢٥٠ ملیمەتر مەیلە، پێشەوەی تاوەرەکە ٣٠٠ ملیمەتر مەیلە. لایەکانی ٢٠٠ ملیمەتر مەیلیان هەیە. دەمانچە یان 128 ملم 100 ئیل یان 210 ملم 38 ئیل. کێشی 100 تەن، بزوێنەر 1800 ئەسپ. لە دەسەڵاتی خۆیدا هیچ هاوتایەکی نییە. سەرووترە لە IS-7 کە تەنها دەتوانێت لە لایەوە لێی بدات. بەڵام دواتر زیاتر لێدەخوڕیت، و "شێر"-3 دەردەکەوێت، هەروەها بەدوای ئەهریمەنێکدا دەگەڕێت. زرێپۆشی پێشەوەی کەشتییەکە ٣٥٠ ملم، تاوەرەکان ٤٥٠ ملم، لەگەڵ مەودای لایەنی ٣٠٠ ملم لە لێوارەکاندا، تۆپێک ١٥٠ ملم لە ١٠٠ EL، یان ١٧٥ ملم لە ٧٠ EL، یان ٢١٠ لە ٥٦ EL، یان موشەک هەڵگر لە 400 -ملم. کێشی 120 تۆنە، بزوێنەر 2500 ئەسپە.
  بەڵێ ئەمە هێزێکی ترسناکە.
  تانکی "شێر"-4 یەکێکی ترە لە ئەهریمەنە سوپەرەکان. زرێپۆشی پێشەوەی کەشتییەکە ٤٥٠ ملم، زرێپۆشی پێشەوەی تاوەرەکە ٥٠٠ ملم. لایەکانی ناوپۆشی کەشتی و تاوەرەکە ٤٠٠ ملم مەیلیان هەیە. تۆپێکی 175 ملم لە 100 EL، تۆپێکی 210 ملم لە 70 EL، موشەک هەڵگرێکی 500 ملم. کێشی ئۆتۆمبێلەکە ١٥٠ تەنە، بزوێنەرەکەی ٣٥٠٠ ئەسپە تۆرباینێکی غاز. لە دوورییەکی دوورەوە دەچێتە ناو هەموو تانکەکانەوە، بە فڕۆکەی IS-7 و T-93ی ئەمریکیشەوە. وە تەنانەت دەمانچەی دەریایی ناتوانێت بچێتە ناویەوە. ئەمە ئامێرێکی بەهێزە، و لەگەڵ تۆپێکی زیادە.
  بەڵام Lev-5 ی بەهێزتر پاشای تانکەکانە. زرێپۆشی پێشەوەی ناوپۆشی ئۆتۆمبێلەکە ٦٠٠ ملم بە گۆشەی ٤٥ پلە، تاوەرەکە ئەستووری ٨٠٠ ملم، لاکانی ٥٥٠ ملم بە گۆشە. تۆپێکی 210 ملم لە 100 EL، تۆپێکی 300 ملم لە 70 EL، موشەک هەڵگرێکی 600 ملم. کێشی ئامێرەکە ٢٠٠ تەنە، بزوێنەری تۆرباینەکەی غاز هێزی ٥٠٠٠ ئەسپ بەرهەم دەهێنێت. نزیکەی هەموو جۆرە چەکێک ناتوانێت بچێتە ژوورەوە، جگە لە مووشەکی بەهێز، بەتایبەتی دەمانچە و بۆمبی کالیبەری گەورە. توانای تەقەکردنی لە کەشتییە جەنگییەکان و فڕۆکەهەڵگرەکان. بەڕاستی تانکییەکی سوپەرە.
  باشە بە کورتی شتێک هەیە بۆ یاریکردن. مێدڤێدێڤ فشار دەخاتە سەر ژاپۆن.
  بەڵام دیسان قسەکانی دەبڕدرێت.
  بەڕێوەبەری FSB پەیوەندی دەکات و دەڵێت؛
  - دیمیتری ئاناتۆلیڤیچ، کۆنفرانسێک پێشکەش بە ڕۆژنامەنووسان دەکەیت؟
  مێدڤێدێڤ بە یەکلاکەرەوە ڕایگەیاند:
  - هێشتا نا!
  - بۆچی?
  سەرۆکی بە وەکالەت وەڵامی دایەوە؛
  - مافی من هەیە چاوپێکەوتن بکەم یان نا! بۆیە بڕیارمدا هێشتا نەیدەم!
  بەڕێوەبەری FSB سەری لە سەری خۆی دانا و وتی:
  - بۆ ئێستا دەتوانیت ئارام بیت! چاوپێکەوتنەکە ناڕوات! بەڵام ئێمە بەدوای شوێنێکی تردا دەگەڕێین!
  مێدڤێدێڤ ئاماژەی بەوە کردووە:
  - هەمووان، جێگیر بن! ئەگەر شتێک هەبێت، خانەنشینی ژەنەراڵەکەت گەورەیە! دەتوانیت بەبێ کارکردن بژیت!
  بەڕێوەبەری FSB بە سەرسوڕمانەوە پرسی:
  - ئایا بەداخەوە نییە لە دەسەڵاتێکی وەها زەبەلاح جیا ببیتەوە؟
  مێدڤێدێڤ ڕاستگۆیانە وەڵامی دایەوە:
  - بێگومان بەداخەوە، بەڵام مرۆڤ ملکەچی حەتمی دەبێت!
  مێدڤێدێڤ جارێکی تر گەڕایەوە بۆ یارییەکە. سەرۆکی پێشووی گەورەترین و دەوڵەمەندترین وڵاتی جیهان لە کۆتاییدا دەستی بەو شتە هێنا. وە بۆچی یاری نەکەن ئەگەر ئێستا بتوانن بەبێ ئەو کارە بکەن. هەرچەندە سەرۆکی دەوڵەت بە وەکالەت.
  بەڵام چۆن دەتوانیت خۆت لە وەسوەسەیەک بەدوور بگرێت کە خۆت لە یارییەکی وادا ببڕیت؟ باشە سەربازانی ئەڵمانیا گەیشتنە چوکۆتکا. خۆشبەختانە گواستنەوەی ئامێرەکان لە یارییەکەدا زۆر ئاسانترە لە واقیع. وە دەچنە چین. و لەوێش لەگەڵ ژاپۆنییەکان چوونە شەڕەوە. بێگومان بە بەکارهێنانی کۆدی فێڵکردنەکە، مێدڤێدێڤ تانکی لێڤ-٥ی چەقاند و فڕێیدایە سەر ساموراییەکان. وە ئەمانە بەڕاستی ئۆتۆمبێلی کلاسی سوپەرن.
  چۆن ساموراییەکان ورد دەکرێن. بەڵام هێشتا سنووری کامڵبوون نییە.
  بەڵام بۆچی تا جەنگی جیهانی دووەم کۆتایی نایەت، ناتوانرێت قورسترین تانکی ئەڵمانی "مشک" لە ئاستەکاندا بەڕێوەبچێت؟
  ئەمە بەڕاستی دابەشکردنەوەی تەواوەتی و تاجی جوانییە. بە وردی بڵێین ئەگەر جیگانتۆمانیا پەرەبسێنێت چی ڕوودەدات.
  مێدڤێدێڤ دەستی کرد بە ڕاوەدوونانی مشکەکان.
  تانکی ماوس، تانکیەکە کە لە ڕاستیدا لە کانزادا بوونی هەیە، قورسترینە لەوانەی کە لە ڕاستیدا لە کانزادا بەرجەستە بوون، لێخوڕیوە و تەنانەت شەڕیان کردووە. زرێپۆشی پێشەوەی "ماوس" 150 ملم لە خوارەوەی ناوپۆشی، 200 ملم لە سەرەوەی ناوپۆشی، 250 ملم لە پێشەوەی تاوەرەکە، و 210 ملم لە لاکان. وەک دەبینین تانکییەکە تەنانەت لە وەشانی یەکەمیشدا، بۆ هەموو تانکە زنجیرەییەکانی سۆڤیەت لە پێشەوە و تەنانەت لە لایشەوە ناتوانرێت بچێتە ژوورەوە. فڕۆکەکانی IS-2 و SU-100 نەیانتوانی لە هیچ گۆشەیەکەوە بچنە ناو ئەم تانکە. تەنها IS-7 دەیتوانی کێشە بۆ ماوسەکان دروست بکات و لە ڕاستیدا شەڕی ئەم تانکە بکات. بەڵام IS-7 تەنها دوای جەنگ دەرکەوت، و هەرگیز نەچووە ناو بەرهەمهێنانەوە. وە "مشکەکان" دەتوانن لە ساڵی ١٩٤٣دا لە بەرەدا شەڕ بکەن. ئەم تانکە دوو دەمانچەی هەیە: دەمانچەیەکی لوولەی کورت 75 ملم و 128 ملم 55 EL، توانای ئەوەی هەیە بچێتە ناو هەموو تانکەکانی سۆڤیەت جگە لە IS-7 بە ڕووبەڕوو. جگە لەوەش IS-2 لە دوورییەکی دوورەوە. هەروەها تۆپێکی ١٥٠ ملمیش هەبوو.
  "ماوس" کێشی 188 تۆن بوو و بزوێنەرێکی هێزی 1250 ئەسپی هەبوو، کە تا ئێستاش بەس نییە. بە گشتی ئۆتۆمبێلەکە بەهێزترینە بۆ سەردەمی خۆی، و هیچ هاوتاییەکی نییە.
  "ماوس"-2 ئۆتۆمبێلێکی دیزاینە. زیاتر تەواو. لە چیرۆکی ڕاستەقینەدا بڕیار بوو ئۆتۆمبێلەکە لە سیلۆتدا نزمتر و سووکتر بکرێت. بەڵام بێگومان لە یارییەکەدا ئۆتۆمبێلەکە تەواوتر بوو، لە سیلۆیەتدا نزمتر بوو، لە ڕووی نەخشەدا چڕتر بوو، بەڵام تەنانەت قورستر بوو. زرێپۆشی پێشەوەی ناوپۆشی ماوس ٢ ٣٥٠ ملم. زرێپۆشی پێشەوەی تاوەرەکە ٤٥٠ ملیمەترە. لاکانی ٣٠٠ ملم. تۆپەکان درێژی لوولەی ٧٥ ملم و ١٥٠ ملم ٧٠ EL، یان هاویتزەرێکی ٢١٠ ملم، یان موشەک هەڵگرێکی ٤٠٠ ملم. کێشی ٢٠٠ تەن. بزوێنەری تۆرباین غاز ٢٠٠٠ ئەسپی هەیە.
  ئامێری یاری "ماوس"-3. هەروەها تەواو. زرێپۆشی پێشەوەی کەشتییەکە ٦٠٠ ملم، تاوەرەکە ٨٠٠ ملم، لایەکانی ٥٥٠ ملم. دەمانچە 88 ملم 100 EL، بۆ شەڕکردن لەگەڵ تانکی دوژمن، و 210 ملم 70 EL. یان موشەک هەڵگرێکی ٥٥٠ ملم. کێشی تانکییەکە ٢٥٠ تەنە، بزوێنەری تۆرباینەکەی غاز ٤٠٠٠ ئەسپە. تانکەکە نزیکەی هەموو چەکەکانی تێدا نییە، جگە لە بەهێزترین چەکەکان.
  "مشک"-4 پەرەسەندنێکی نوێی جیگانتۆمانیایە و پێشکەوتووترە. زرێپۆشی پێشەوەی تاوەرەکە 1000 ملم بە گۆشەی 45 پلە، زرێپۆشی پێشەوەی تاوەرەکە 1200 ملم بە گۆشە. لایەکانی ٨٥٠ ملم مەیلیان هەیە. چەک: تۆپی 105 ملم 10EL بۆ بەرەنگاربوونەوەی تانکی دوژمن و تەواو بەسە بەرامبەر بە نزیکەی هەموو جۆرە ئۆتۆمبێلێک. چەکی 300mm لە 70 EL، بۆ لەناوبردنی قەڵاکان و زیادە بۆ تانکەکان. یان لەبری ئەوە موشەک هەڵگرێکی ٧٥٠ ملم.
  کێشی ئۆتۆمبێلەکە 350 تەنە، ئەمەش ئەوەندە نییە بۆ ئەو جۆرە زرێپۆش و چەک. تەنانەت دەمانچەی کەشتییەکی جەنگیش ناتوانێت بەڕووی ئۆتۆمبێلێکی لەو شێوەیەدا بچێتە ناوەوە. تەنها لێدانی ڕاستەوخۆی مووشەکێکی بەهێزی کروز یان بۆمبێکی زۆر گەورە دەتوانێت ئامێرێکی لەو شێوەیە لەناو ببات. لە هەموو گۆشەنیگایەکەوە بە هەموو تانک و دەمانچە خۆکارەکانی جەنگی جیهانی دووەمەوە ناتوانرێت بچێتە ژوورەوە. بزوێنەرەکەی تۆرباینێکی غازی ٦٠٠٠ ئەسپە.
  باشە، "مشک"-5 بەرزترین ئاستی ئەم زنجیرەیە. زرێپۆشی پێشەوەی پێشەوەی کەشتییەکە ١٦٠٠ ملم لە گۆشەیەکدا، پێشەوەی تاوەرەکە ٢٠٠٠ ملم، لاکانی ١٥٠٠ ملم لە گۆشەیەکدا.
  تۆپێکی 128 ملم بە 100 EL بۆ بەرەنگاربوونەوەی هەموو تانکەکان، تەواو بەسە لە بەرامبەر هەموو براندەکان لەوانەش IS-7 و موشەک هەڵگرێکی 900 ملم. دەمانچەی تر ناعەمەلییە. دەیان دۆشکە هەیە. کێشی تانکییەکە ٥٠٠ تەنە. بزوێنەری تۆرباین غاز بە هێزی ١٠ هەزار ئەسپ. ئۆتۆمبێلەکە، با بڵێین، خۆی کامڵییە. نزیکەی هیچ شتێک ناتوانێت لە پێشەوەت بدات. تانکی سوپەر...
  بەڵام ئەگەر کەسێک پێیوابێ کە مەحاڵە شتێکی فێنکتر لە "مشک"-5 بدۆزیتەوە، ئەوا ئەمە بە هیچ شێوەیەک ڕاست نییە. خەیاڵی نووسەرانی یارییەکی باش سەبارەت بە جەنگی جیهانی دووەم بێ سنوورە.
  بۆ نموونە "مشک"یش هەیە. لە مێژووی ڕاستەقینەدا ئەم تانکە ژمارەی پێوانەیی قەبارەی لەنێو هەموو ئۆتۆمبێلەکانی پڕۆژەکەدا هەیە، تەنانەت بەشێکی لە کانزادا بەرجەستە بووە.
  تانکی "مشک" زرێپۆشی پێشەوەی 400 ملم هەیە، زرێپۆشی لایەنیش کەمێک مەیلە. چەک: چوار دەمانچەی ٢١٠ ملم، یان یەک دەمانچەی ٨٠٠ ملم و دوو هاویتزەری ١٥٠ ملم، یازدە دەمانچەی دژە فڕۆکە. کێشی 2000 تۆنە، بزوێنەری گازۆیل توانای کۆی گشتی 10 هەزار ئەسپی هەیە.
  تانکی "مشک"-2 پەرەسەندنێکی ئۆتۆمبێلی دیزاینە بە شێوازێکی پێشکەوتووتر. پێشەوە و هەر زرێپۆشێک کە ٨٠٠ ملم بێت، بە گۆشەیەکی گەورەی مەیلی عەقڵانی. چەک بریتییە لە یەک تۆپی ١٠٠٠ ملم و چوار هۆڤیتزەری ١٥٠ ملم، شانزە دەمانچەی دژە فڕۆکە کە توانای تەقەکردنیان لە ئامانجە زەمینی و ئاسمانییەکان هەیە. کێشی ٣٠٠٠ تۆنە، بزوێنەری تۆرباینەکانی غاز، کۆی هێزی ٢٠ هەزار ئەسپە.
  "مشک"-3 ئامێرێکی بەهێزتر و پێشکەوتووترە. زرێپۆش 1200 - ملیمەتر لە گۆشەیەکدا. چەک: یەک تۆپی ١٢٥٠ ملم و شەش هاویتزەری ١٥٠ ملم. بیست دەمانچەی دژە فڕۆکە کە توانای تەقەکردنی هەردوو ئامانجی ئاسمانی و زەمینی هەیە. کێشی 4000 تۆنە، بزوێنەری تۆرباینەکانی غاز، کۆی هێزی 35 هەزار ئەسپە.
  "مشک"-4 ئامێرێکی بەهێزتر و پێشکەوتووترە، زرێپۆشەکەی 1600 ملم لە گۆشەیەکدا. چەک - یەک تۆپی ١٦٠٠ ملم و نۆ هاویتزەری ١٥٠ ملم، بیست و پێنج دەمانچەی دژە فڕۆکە توانای تەقەکردنیان لە ئامانجە ئاسمانی و زەمینییەکان هەیە. کێشی 5000 تۆنە، بزوێنەری تۆرباینەکانی غاز، باشتر کراوە، هێزی کۆی گشتی 50 هەزار ئەسپ.
  "مشک"-5 فێنکترین تانکییە. زرێپۆشی ٢٥٠٠ ملیمەتر لە هەموو لایەک. چەک: یەک تۆپی ٢٥٠٠ ملم. وە پانزە هاویتزەری ١٥٠ ملم. چل دەمانچەی دژە فڕۆکە توانای تەقەکردن لە ئامانجی ئاسمانی و زەمینی هەیە. کێشی ١٠ هەزار تەن. ڕیاکتۆری ئەتۆمی وەک بزوێنەر، هێزی زیاتر لە ١٠٠ هەزار ئەسپ.
  تانکیەکە لە ڕاستیدا بەڕاستی فێنکترینە لە یارییەکەدا. وە لە ڕووی کێش و تایبەتمەندیەکانی ترەوە.
  باشە دەتوانیت هێرشکردنە سەر تۆکیۆ بە "مشک"-5 بسپێریت. ڕاستە ئەوەندە گرانە کە دەبێت چەند جارێک کۆدی فێڵەکە جێبەجێ بکەیت.
  بەڵام بە گشتی مێدڤێدێڤ دەتوانێت دڵخۆش بێت. بە تەواوی یاری کرد.
  وە لە کۆتاییدا لە واقیعی مەجازیدا سەیری فیلمی "مشک"-٥م کرد. چۆن بە ناپاکی بە باشی یاری بکەین.
  بەڵام دواتر جارێکی تر تەلەفۆن بۆ مێدڤێدێڤ دەکەنەوە.
  ئەمجارە جێگری یەکەمی سەرۆک وەزیران و سەرۆک وەزیرانی بە وەکالەت سیلوانۆڤە.
  بە تۆنێکی خەمناکەوە وتی:
  - دیمیتری ئاناتۆلیڤیچمان لەدەستدا! نزیکەی هەموو دەنگەکان پێشتر هەژمارکراون!
  مێدڤێدێڤ بە ژیرییەوە تێبینی ئەوەی کرد:
  - باش دۆڕان باشترە لەوەی بە خراپی سەربکەویت!
  سیلوانۆڤ سەری سوڕما:
  - ئەمە چۆن دەکرێت؟
  مێدڤێدێڤ ڕوونی کردەوە؛
  - ئەگەر ڤیتالی کلیچکۆ بۆ یەکەمجار بە سەرۆکی شارەوانی کیێڤ هەڵبژێردرابا، گەڕانەوەی بۆ ڕینگەکە ڕووی نەدەدا. لەبری پاڵەوانێکی گەورە، سەرۆکی شارەوانی دەبووە جێگەی پێکەنین!
  سیلوانۆڤ لەگەڵ ئەم قسەیەدا بوو:
  - بەڵێ ڕاست دەکەیت دیمیتری ئەناتۆلیڤیچ! کلیچکۆ سوودێکی هەبوو بۆ دۆڕان... بەڵام بەداخەوە هیچ شوێنەواری سوودێکی لەو شێوەیەت نەبوو!
  مێدڤێدێڤ لە وەڵامدا گۆرانی وت:
  - من ئازادم، وەک باڵندەیەک لە ئاسماندا،
  من ئازادم، لەبیرم چووە ترس واتای چییە...
  من وەک بای کێوی ئازادم
  من لە واقیعدا ئازادم نەک لە خەودا!
  سیلوانۆڤ بە گەمژەییەوە گوتی:
  - بەڵێ تۆ تەنها شاعیری دیمیتری ئەناتۆلیڤیچ! مرۆڤ دەتوانێت ئایەت لەسەر تۆ بنووسێت!
  مێدڤێدێڤ بە جدی وەڵامی دایەوە:
  - لە هەر حاڵەتێکدا، ئێستا بە هێمنی دەتوانم کارە دڵخوازەکەم بکەم - یاریکردنی یاری کۆمپیوتەر! و پێش ئەوەش، بۆ ماوەی بیست ساڵ ئێستا تەنها توانای ئەمەم هەبوو لە فیتس و ستارتەکاندا!
  سیلوانۆڤ بە بێدەنگی گەمژەیی کرد:
  - لە یارییەکاندا؟
  مێدڤێدێڤ پشتڕاستی کردەوە:
  - ڕێک یارییەکان! وە بەسوود دەبێت بۆ تۆ کە هەندێک ستراتیژی سەربازی-ئابووری بخوێنیتەوە!
  جێگری یەکەمی سەرۆکوەزیران بە دوودڵیەوە تێبینی کرد؛
  - من مەشقکردنم پێ باشترە!
  مێدڤێدێڤ لە وەڵامدا هێسکێکی کرد:
  - واقیعی خراپە نەفرەتییە، دەتوانێت شێتت بکات!
  سیلوانۆڤ بە ساردی وەڵامی دایەوە:
  - دەتەوێت لەگەڵ دونیای یارییەکان لە واقیع ڕزگارت بێت؟ جێگای دەستخۆشیە!
  لە قسەکانی سەرۆک وەزیرانی بە وەکالەتدا ئیرۆنی هەبوو.
  مێدڤێدێڤ وتی؛
  - با ئەستێرەی پاڵەوانی ڕووسیا بۆ تۆش هەڵواسیوە!
  سیلوانۆڤ ئامۆژگاری کرد:
  - خۆت هەڵواسی جەنابی سەرۆک!
  مێدڤێدێڤ پێکەنی و وەڵامی دایەوە:
  - ڕەنگە ئەمە بیرۆکەیەکی باش بێت! ئەگینا پوتین تەنها لە دوای مردنی خەڵات کرا!
  سەرۆک وەزیرانی بە وەکالەت وەڵامی دایەوە؛
  - دەست خۆش جەنابی سەرۆک!
  مێدڤێدێڤ بە ئاوازەوە بەردەوام بوو:
  - بۆ چاوی بەتاڵی گەمژە...
  سیلوانۆڤ لەگەڵیدا گۆرانی وت:
  - بۆ ئەوەی هەموو شتێک مومکینە...
  مێدڤێدێڤ کۆتایی بە قسەکانی هێنا:
  - بەڵام تۆ ناتوانی بژیت!
  سەرۆک وەزیرانی بە وەکالەت وەڵامی دایەوە؛
  - بەجدی هەرچەندە، بە ئەگەرێکی زۆرەوە من لادەبەن! وا دیارە دەبێت خەریکی خۆلێدان بین!
  مێدڤێدێڤ بە ساردی وەڵامی دایەوە:
  - لەسەر زەوی زۆر شوێن هەیە!
  سیلوانۆڤ سەری لە سەری خۆی دانا و گریانی:
  - بەکورتی جەنابی سەرۆک بەڵێنتان پێدام ئەستێرەیەکی پاڵەوان!
  مێدڤێدێڤ لە سەرووی سییەکانیەوە هاوارێکی کرد:
  - فەرمانێک ئامادە بکە!
  وەرەقەیەکی تری خەڵاتیان بۆ هێنا. وەک، سەرۆکی بە وەکالەت بنووسە.
  لە هەمان کاتدا مێدڤێدێڤ خەڵاتی بەخشییە کۆمەڵێک کەس. هی ئێمە بناسە!
  ئێه، لە ئێستاوە زۆر درەنگ بووە، سەرۆکی بە وەکالەتی ڕووسیاش خەوی لێکەوتووە.
  خەونی بە مێژوویەکی دیکەی بەدیلەوە دەبینی. سوپای تزاری بە سەرۆکایەتی کورۆپاتکین لە شەڕدایە بۆ ئازادکردنی پۆرت ئارسەر. بەڵام مێدڤێدێڤ خۆی لەسەر ڕۆبۆتێکی شەڕکەر دەرکەوت، بە لەیزەر و توێکڵی تەرمۆکوارک بە قەبارەی تۆوی خەنەبەر، بەڵام بەقەد ئەو بۆمبانەی کە لە هێرۆشیما کەوتنە خوارەوە، کوشندە بوون.
  وە چۆن مێدڤێدێڤ دەتوانێت بە ڕۆبۆتی شەڕکەرەکەی شەڕ لەگەڵ ژاپۆنییەکان بکات؟ چۆن ساموراییەکان لەیەکتر جیاکرانەوە، لەلایەن هەزاران کەسەوە. وە چۆن لەیزەر و بلاستەر هاتنە ناو بەکارهێنان.
  وە ژاپۆنییەکانیان سەربڕی، بە تایبەتی سەریان بڕی. و پارچە پارچەی کرد. وە ڕیزەکانیان وێران کرد.
  مێدڤێدێڤ کە تەختەکەی لەدەستدابوو، خۆشی لە شەڕدا دەبینی. ئەم سامورایانە دەبڕێت کە بوێری ئەوەیان هەبوو تەختی شاهانەی پیرۆز هەڵبشێوێنن.
  بەڵام ئایا بەڕاستی خراپە، با ڕاشکاوانە بڵێین، بە هەموو ڕاستگۆییەوە، لە سەردەمی تزاردا بووە؟
  خوای گەورە تزارێکی وەک نیکۆلاسی دووەم بە هەموو وڵاتێک ببەخشێت. ئەمە نموونەیەکی ڕاستەقینەی فەرمانڕەوایەکی زیرەک و لە هەمان کاتدا ڕۆشنبیرە.
  جێگەی داخە کە کەسێکی بێ بوون وەک کورۆپاتکین بێهیوای کرد. ئێستاش مێدڤێدێڤ ڕووبەڕووی ژاپۆنییەکان بووەتەوە. وە با چەقۆیان لێ بدەین. وە ئەنجامدانی ئەم کارە زۆر زەق و زەنگە.
  وە تیشکی لەیزەر بە هەزاران سامورایی دەبڕێت. چەند خولەکێکی تر شەڕ، و...
  سوپای ژاپۆن نییە.
  بەڕێزان سامورایی چییان خوارد؟ وە ئێستا ڕەنگە بتوانین دەست بە کار بکەین لەسەر کەشتییەکانتان.
  مێدڤێدێڤ ڕۆبۆتی شەڕکەرەکەی بەرزکردەوە بۆ ئاسمان و بەپەلە ڕۆیشت بۆ پێگەکانی بەلەمی تۆگۆ. پێی وایە دەتوانێت چی لە شوڕشگێڕە ڕووسییەکە بکات؟
  وە بەم خێراییە ڕۆبۆتێکی تەرمۆکوارک پەلە دەکات. ئێستا لە ئێستاوە لە سەرووی دەریاوەیە. وە با بەلەمەکانی تۆگۆ نوقم بکەین. بڕینی ئارمادیلۆ و کروزەر و بوونەوەرە زیندووەکانی تر.
  بەم شێوەیە... چی ئەگەر ئێمەش بۆمبێکی مینی تێرمۆکوارکیش بخەینە خوارەوە؟
  وە پاڵەوانە نوێیەکە وازی لێدەهێنێت. شەپۆلێک بەرز دەبێتەوە و کەشتیەکانی خاکی خۆری هەڵهاتوو نوقم دەکات.
  مێدڤێدێڤ لە سەرەوەی سییەکانیەوە هاوار دەکات:
  - بۆ ڕوسیا نیکۆلاس،
  هەموو ژاپۆنییەکان پارچە پارچە دەکەم!
  و دیسانەوە سەرۆکی ڕووسیا بە وەکالەت دەچێتە ناو ئیکستازی.
  زۆر خۆشە شەڕ لەگەڵ ڕۆبۆتێکی لەو شێوەیە بکەیت.
  با سامورای خۆت بخنکێنین... وە تسوشیما نامێنێت، ژاپۆنییەکان هیچیان نابێت شەڕی لەسەر بکەن.
  دوا کەشتی سامورایی لە ئێستاوە نوقم دەبن. ئەمە چ سەرکەوتنێکە!
  بەڵام هێشتا بەشێک لە خاکی خۆری هەڵهاتوو هەیە کە پۆرت ئارسەر دەگرێت. پێویستە بەڕاستی ڕووبەڕوویان ببینەوە. بۆ چارەسەرکردنی هەموو نەیارانی ئیمپراتۆریەتی تزار نیکۆلاس.
  مێدڤێدێڤ بە جۆش و خرۆشەوە گۆرانی دەڵێت:
  - وە سامورای فڕی بۆ سەر زەوی،
  لەژێر فشاری پۆڵا و ئاگر!
  وە با ئەو سەربازانە لەناو ببەین کە گەمارۆی پۆرت ئارسەریان داوە. بەڕاستی وا ڕوویدا کە قەڵایەکی بەهێز کەوتە خوارەوە. وە ڕووسیاش شەقێکی لە دەموچاوی وەرگرت. وە لە هەمووی گرنگتر لە شەڕی کریمە خراپتر بوو. لەوێ ئیمپراتۆریەتی تزار نیکۆلاسی دووەم بە هاوپەیمانی ئینگلتەرا و فەرەنسا و تورکیە و شانشینی سەردینیا دۆڕا. وە بە کەرامەتەوە دۆڕا. وە لێرەدا هەندێک ژاپۆن دەخەینەڕوو، کە کەس بە ڕکابەرێکی جددی نەدەزانی.
  با ڕووسیا بەرگەی زەلیلی نەگرێت. ڕەنگە هەر ئەمەش وایکردبێت کە ستالین بە وریاییەوە و خۆبەدەستەوەدان لە سیاسەتی دەرەوەدا، بەرەی دووەمی لە ڕۆژهەڵاتی دوور لە دژی ژاپۆن کردەوە. بەڕاستی ساموراییەکان ڕووسیای تزاری زۆر زەلیل کرد.
  بۆ ئەمەش بە بۆمبی بچووکی تەرمۆکوارک لەناویان ببە و بە لەیزەر بیانسوتێنە.
  بۆ ئەوەی ناوێرم شکست بە ڕووسیا ببەم! ئای خوایە کە زێلێنسکی پاشایەکی سەرکەوتوو بێت.
  دیسان ڕووسەکان و ئۆکراینییەکان یەکگرتوون و بەم زووانە بێلاڕوسییەکان دەچنە پاڵیان.
  وە سێ یەکە لە سلاڤەکان دەبێت!
  مێدڤێدێڤ لە نزیک پۆرت ئارسەر کۆتایی بە ژاپۆنییەکان هێنا، و بەپەلە هاتە پێشەوە... ڕووسیا ژاپۆنی بردەوە. کۆریا و مەنچوریا و دوورگەکانی کوریل و تایوانی گرت. هەروەها ژاپۆنییەکانی ناچار کرد کە قەرەبوویەکی زۆر بدەن.
  تزار نیکۆلاسی دووەم پێگەی خۆی بەهێزتر کرد؛شۆڕش و بیری ناپێویست دەرنەکەوت.
  ڕووسیای تزاری بەردەوام بوو لە جموجۆڵەکانی لە سەرانسەری چین. وە فراوانبوونی لە ڕۆژهەڵات.
  بەڵام ئەڵمانیای کایزەر سەرەڕای ئەوەی کە ئەڵمانیای تزاری خەریک بوو دەبێتە زلهێزێکی گەورە و تەنانەت خێراتر و زیاتر لە مێژووی ڕاستەقینە گەشە دەکات، بەڵام هێشتا ڕۆیشت و چووە ناو جەنگی جیهانی یەکەمەوە.
  بەڵێ لە دوو بەرەدا.
  باشە ئێستا مێدڤێدێڤ ئەرکی لەناوبردنی ئەڵمانییەکانی گرتۆتە ئەستۆ. هیچ هۆکارێکیان نییە بۆ توڕەکردنی باوکی تزار.
  وە چۆن بە لەیزەر دوژمنەکان دەدات. وە با وەک زریانێک لە پرۆسیای ڕۆژهەڵاتدا بیانکەین. مێدڤێدێڤ بە بەکارهێنانی لەیزەر و تیشکی وزەی کێشکردن تەقە لە سەربازانی ئەڵمانیا دەکات.
  لە هەمان کاتدا کچەکان دەرکەوتن. بێگومان بە بیکینی. ئەلێنکا و ناتاشا. وە با کراوتەکان بە لایتسەبەرەکان ورد بکەن.
  بەڵێ، تزار نیکۆلاسی گەورە، نازییەکان هەرگیز خەونیان بە شتێکی لەو شێوەیە نەبینیوە. باوکان پلانی چییان لە دژی ئێوە دادەڕێژن؟
  مێدڤێدێڤ بە شێوەیەکی شەڕانگێزانە گۆرانی دەڵێت:
  - خەڵوز، هەروەز، نانەواخانە گەنمەکان،
  زەوییەکی بەخشندە و ئاوەدان...
  وە لە سانت پترسبۆرگ لەسەر تەختی پاشایەتی دادەنیشێت،
  باوک تزار نیکۆلاس!
  وادەی دەستبەکاربوونی زوو دواخرا. وە مێدڤێدێڤ بە تەواوی بە ئارەزووی خۆی جێهێڵدرا. وەک، لەکاتێکدا تۆ لەگەڵ منداڵەکەدا یاری دەکەیت.
  هەروەها مێدڤێدێڤ لە دوای مردنی خەڵاتی ئەستێرەی پاڵەوانی ڕووسیای بەخشییە ئەندرۆپۆڤ. کە ڕەنگە دەبوو پێشتر ئەنجام بدرێت. وە فەرمانێکی دەرکرد لەسەر دروستکردنی مۆنۆمێنتی ئەندرۆپۆڤ.
  لە هەمان کاتدا سەرۆکی بە وەکالەت یەژۆڤ و یاگۆدایشی گەڕاندەوە. بۆچی لێرە لەسەر مەراسیم بوەستین؟
  پاشان فەرمانێکی نوێی دامەزراند بە ناوی بۆبی فیشەرەوە. بەڵام ناتوانیت هیچ بڵێیت کە ئەو یاریزانێکی گەورەی شەترەنج بووە. وە نەک تەنها گەورە، بەڵکو فەزیحە. ئەو دەیویست نەک تەنها لە شەترەنجدا لە سەرووی هەموو کەسێکەوە بێت.
  وە هەروەها سێ پلە: برۆنزی و زیو و زێڕ!
  وە بێگومان پێش هەموو شتێک دیمیتری مێدڤێدێڤ ئەم فەرمانەی بە: گاری کاسپارۆڤ و ئەناتۆلی کارپۆڤ و... برایانی کلیچکۆ بەخشی!
  و لە هەمان کاتدا دیمیتری مێدڤێدێڤ ڕێکخراوی ڤلادیمێر کلیچکۆی دامەزراند. هەروەها جوڵەیەکی سەرنجڕاکێش. سێ ئاست: برۆنزی، زیو، زێڕ.
  وە پاشان فەرمانی Svyatogor هەیە، چارەسەرێکی درەوشاوە.
  مێدڤێدێڤ ستێر و پێداڵی. وە دووبارە ئەمە دادەهێنێتەوە. ئەمە ئاسکێکە. ورچێک بۆ هەموو ورچەکان.
  وە بیرۆکەی نوێی هەیە. بۆ نموونە ئۆتۆمبێلێکی نوێ بدە بە هەموو ڕووسییەک.
  لەم نێوەندەدا بڕۆ و لەسەر کۆمپیوتەر یاری بکە. ئەوەی مێدڤێدێڤ لە هەموو شتێک زیاتر دەیویست. بۆیە ئێستا ستراتیژییەکی نوێی داگیرساندووە. شەڕی ئاستە جیاوازەکان. ئەمەیە کە سەرۆک، تەنانەت سەرۆکی پێشووش، ویستویەتی یاری پێ بکات.
  تۆ بە پێنج کرێکار و هەریەکەیان هەزار یەکە دەست پێدەکەیت: خەڵوز، ئاسن، بەرد، نەوت، خۆراک، زێڕ.
  وە با سەرەتا ناوەندێکی کۆمەڵایەتی دروست بکەین بۆ بەرهەمهێنانی کرێکاری نوێ. پاشان، دەست دەکەیت بە پەرەپێدانی کان و کشتوکاڵ.
  بێگومان پێش هەموو شتێک بەدەستهێنانی خۆراک بە مەبەستی باشترکردنی کرێکاران بە خواستی خۆیان.
  مێدڤێدێڤ خاوەنی بەهێزترین و مۆدێرنترین کۆمپیوتەرە. وە دەتوانیت یەکەیەکی زۆر دەربهێنیت.
  شارێک و ناوەندی بازرگانی نوێ بۆ خۆت دروست دەکەیت. بێگومان پارە لە سەرەتادا کێشەیەکە. تا نەعنایەک و بازاڕێک و ئەکادیمیای زانستەکان و هتد دروست دەکەیت.
  بەڵام مێدڤێدێڤ ڕێگەیەکی گشتگیر دەزانێت بۆ دەوڵەمەندبوون. کرێکاری کشتوکاڵی زیاتر بەکرێ بگرن و سەرچاوە بۆ نان بکڕن. بازاڕەکە زۆر هەرزانە بۆ دروستکردن. وە دواتر پاشەکەوتت کرد، ئەکادیمیایەکت کڕی و کارگەیەکی دارتاشی دروست کرد و کانێکی نوێت دروست کرد. و پاشان زیاتر... وە زێڕ ڕژا - گرانترین بەرهەم. بە تایبەت کاتێک نەعناش وای کرد. وە دواتر دەتوانرێت بیرەکان باشتر بکرێت. بەم شێوەیە پارە زۆر خۆشتر دەڕژێت. دەتوانرێت بۆ باشترکردن بەکاربهێنرێت. بڕینی نوێ، ئامێری کشتوکاڵی نوێ، وەرگرتنەوەی زەوی، لێکۆڵینەوە لە پێو. جۆرێکی نوێی کۆترە...
  دواتر قووڵکردنەوەی بیرەکان و پەمپکردنی کرێکاری نوێ. کێڵگەی نوێ. بەرهەمهێنانی گۆشت. دروستکردنی خانوو. بۆ ماڵی پزیشک، پۆلیس، بیر، بازاڕ، تەلارساز، ئاگرکوژێنەوە. و هتد... کۆکردنەوەی باج. پێشکەوتنی نوێ لە کانگاکردنی زێڕ. وە پەرەپێدانی فەزای نوێ و بینای کارکردن.
  وە لە ئێستاوە پارەی زیاتر و زیاترە... زیادە هەیە و دەتوانیت دەست بکەیت بە دروستکردنی سەربازگە.
  یارییەکە سەرنجڕاکێش و چالاکە. شارەکە لە گەشەکردندایە. هێشتا شەڕ نییە. لێرەدا دەتوانیت کاتی ئاشتی دابمەزرێنیت، و دوژمنێکی لاوازتر هەڵبژێریت... لە ڕاستیدا مێدڤێدێڤ هێشتا هێز لە ستراتیژی سەربازی- ئابووریدا کۆدەکاتەوە.
  ئەکادیمیای سەربازی دروست کراوە. وە دەست دەکەیت بە پێکهێنانی سەرباز. سوارە و پیادە و بڵێسە فڕێدەر و هاوەن و هێزەکانی تر. بێگومان , تۆپخانە. یان تەنانەت دیسانەوە بە باشترکردنی بیرەکانی کارگەی تانکییەکە. ئۆتۆمبێلە یەکەمەکان بێگومان سووک و سەرەتایین، بەڵام دەتوانرێت لێبخوڕدرێت.
  مێدڤێدێڤ ڕۆیشت.
  یارییەکە سەرۆکی خوارد. زیاتر و زیاتر خانووی نوێ بۆ خۆت دروست دەکەیت. بریتین لە قوتابخانەی نووسەران و کتێبخانە و کات بەسەربردن لە ئاستە جیاوازەکاندا. جا چ مۆسیقاژەن بێت، سەماکار بێت، جاجگەر بێت، یاریزانی سێنێت بێت، باخچەی ئاژەڵان. یان گازینۆیەکی تر.
  وە بێگومان پەرستگاکانی خوداوەندە جۆراوجۆرەکان.
  بەڵێ لەم ئیمپراتۆریەتەدا چەندین ئایینی جیاواز هەن. باشتر وایە پەرستگای جیاواز دروست بکرێت.
  وە لێرەدا هەموو شتێک جیاوازە. وە مزگەوت و کڵێسا و ماڵی پەرستن و پەرستگای بودایی و ستوپا و خوداوەندە بتپەرستەکان.
  بەڵێ، ئەرکێکی دەوڵەمەند. هەروەها لە کاتی پەڕینەوە لە ڕووبارەکەدا پرد دروست دەکەیت.
  کارێکی زۆر هەیە. هەروەها فێستیڤاڵ بۆ ئایینە جیاوازەکان سازبکەن بۆ ئەوەی خوداوەندەکان توڕە نەبن.
  و هتد بەبێ پچڕان. وە کارکردن لە ئەکادیمیای زانست بەردەوامە، ئێستا باشتربوونێک، پاشان باشتربوونێکی تر. یان چارەسەرێکە دژی مێشوولە یان دژی مێرووەکان - هەرچییەک کشتوکاڵ باشتر بکات، تراکتۆرەکان دەردەکەون.
  تەنانەت خوداوەندەکانیش دروێنەی باش دەنێرن. بۆیە دەتوانیت تانک و کارگەکانی فڕۆکە دوور بخەیتەوە. سەرەتا لە فڕۆکەی سووکەوە دەتوانیت بگەیتە فڕۆکەی بۆمبڕێژکەری ئەتۆمی. وە ژمارەی یەکەکان بەردەوام لە گەشەکردندایە. تا ئێستا گەیشتووەتە سەد هەزار.
  مێدڤێدێڤ یاری بە تەکنەلۆژیا نوێیەکان دەکات و بەرەوپێش دەبات. هێشتا هیچ ترسێک نییە. پێویست ناکات شەڕ بکەیت، دەتوانیت پێوەرەکانی خۆشگوزەرانی و کولتوور بۆ گەلەکەت بەرز بکەیتەوە. وە ئەمەش گرنگە. بەڵام ئێستا پارە و سەرچاوەی پێویست هەیە.
  ئەوەی لە یارییەکەدا باشترە ئەوەیە کە بیرەکان کەم نابنەوە. دەتوانیت بۆ هەمیشە سەرچاوە دەربهێنیت.
  وە شارە نوێیەکان لەسەر نەخشە دروست بکەن... یان تەنانەت خۆت بە هەرەمێک یان سەرسوڕهێنەرێکی تری جیهانەوە سەرقاڵ بکەن.
  هەروەها مێدڤێدێڤ سەربازگەی نوێ دروست دەکات. ڕاستە زۆری سەربازەکان پێوەرەکانی خۆشگوزەرانی کەم دەکاتەوە. بێگومان لێرەدایە کە کێشەکە سەرهەڵدەدات. بەڵام بۆ ئێستا کەس نییە شەڕی لەگەڵدا بکات... بەڵام دەتوانرێت تەکنەلۆژیای نوێ بخرێتە بواری جێبەجێکردنەوە بۆ ئەوەی تانک و فڕۆکە خێراتر بێت. وە بۆمب هاوێژە قورسەکان بهێننە سەرەوە.
  بەڵام بۆچی لە ئێستاوە تانکی مامناوەندیان هەیە، دوژمن لە ئاستی سەدەکانی ناوەڕاستدا نەگرن؟
  وە مێدڤێدێڤ کە تانکی زیاتری بەرهەمهێناوە و لە هەمان کاتدا پارامێتەرەکانیان باشتر کردووە، بە خێرایی وڵاتی دراوسێی داگیر دەکات.
  وە هەروەها فڕۆکە لە سەرەوە. وە با بە هەموو هێزمان دوژمن بۆردومان بکەین. تۆ ناپاڵم بەسەریدا دەبارێت.
  وە بە پێی یاساکان یاری نییە.
  مێدڤێدێڤ چێژی لە وێرانکردنی شارەکەی سەدەی ناوەڕاست وەرگرت. وە دواتر هەموو وڵات بە سوپای سەرەتایی خۆیەوە. چێژی وەرگرت و سەرکەوتنی بەدەستهێنا، هەرچەندە فڕۆکە و تانکەکانی زیانێکی کەمیان بەرکەوت. بەم شێوەیە دەرکەوت کە گرتنەکە تاڕادەیەک ئاسانە. و پاشان دیسانەوە شارێک لەسەر خاکی داگیرکراو دروست دەکەیت...
  وە تانکەکانتان لە ئێستاوە قورسن. دەتوانرێت هەم پاراستنی دژە ئەتۆمی و هەم زرێپۆشی چالاک بەسترێتەوە.
  مێدڤێدێڤ پێشتر دە کاتژمێر بوو یاری دەکرد و چاوەکانی ماندوو بوون و دەستیان کرد بە چەسپاندن. سەرۆکی بە وەکالەت خەوی لێکەوت.
  سەرەتا مێدڤێدێڤ لە شتێکی ناڕووندا دەسوڕایەوە. بەڵام زۆری نەخایاند. و پاشان تانکی T-95ی زۆر مۆدێرن بەسەر گردەکەدا فڕی. لە ئێستاوە درەنگانی پاییز بوو و بارانێکی ڕژاو دەباری بە زرێپۆشەکەوە.
  مێدڤێدێڤ وتی؛
  - ڕۆژی یەکلاکەرەوەی شەڕ بۆ چیای ڤیسۆکایا! ئەو شاخەی کە کلیلی تەواوی بەرگری پۆرت ئارسەرە. ئەمڕۆ ڕێک ٢١ی تشرینی دووەمە، یان ٤ی کانوونی دووەم بەپێی ستایلە نوێیەکە. - پرۆفیسۆر بە تووڕەییەوە بە مشتەکەی زرێپۆشەکەی لێدا و هاوارێکی کرد. - بەڵام گرتنی شاخی ڤیسۆکایا نابێت! فەوجەکەی زەریای هێمن دەژی!
  ژاپۆنییەکان نزیکە چیای ڤیسۆکایا بگرن. وەک مێروولە، لە هەموو لایەکەوە لە چەمی ئەستووردا دەخزێنە ژوورەوە. فڕۆکەی T-95 بە تۆپێکی خێرا تەقەی 152 ملم کردووە.
  ئەلێنکا دوگمەی جۆیستیکی داگرت و تۆپەکەی ئۆتۆماتیکی وەک دەمانچەی دژە فڕۆکە بەر ژاپۆنییەکان کەوت. گوللەی بەهێزی پارچەپارچەیی تەقینەوەی بەرز بە یەک تەقە سەدان ژاپۆنییان کوشت.
  لە بەرامبەردا ناتاشا لە هەشت دۆشکە قورسەوە تەقەی کرد. وە هەروەها پێم باش بوو جۆیستیک بەکاربهێنم.
  مێدڤێدێڤ تانکی لێخوڕی، سوپەرماشینەکە بە متمانەوە بەسەر لێوارە بەرزەکاندا سەرکەوت و ڕێڕەوەکان جەنگاوەرانی خاکی خۆری هەڵهاتوویان چەقاند.
  مارگاریتا فیشەکەی لێدا و وتی:
  - ئێمە مێژوو دەنووسین!
  سەرۆکی بە وەکالەت بە تووڕەییەوە پشتڕاستی کردەوە؛
  - بە دڵناییەوە! لە هیچ بارودۆخێکدا ڕێگە نادەین پۆرت ئارسەر تەسلیم بکرێت!
  ئەلێنکا کە لە دەمانچەیەکەوە تەقەی دەکرد، لە خولەکێکدا بیست گوللەی تەقاند، تفی لە موشەکێکی دەکرد کە هێزی وێرانکەری زیادبوو بوو کە کێشی پەنجا کیلۆگرام بوو. لە یەک خولەکدا تەنێک کانزا و تەقەمەنی بە وردی تەقیەوە.
  وە کچەکە زۆر بە وردی لێیدا.
  وە دۆشکە کە هەریەکەیان لە خولەکێکدا پێنج هەزار گوللەیان لێدەدا. یان چل هەزار فیشەکی گەورە، لە ماوەیەکی کورتدا. وە چۆن ڕووبەڕووی سامورایی بوون؟ چۆن دەستیان کرد بە فشارخستنە سەریان.
  تەنانەت ئەلێنکا گۆرانی گوت:
  - وە مەڕەکانی دوژمن فڕی بۆ سەر زەوی، لەژێر فشاری پۆڵا و سرکە!
  تانکی ڕووسی بە شێوەیەکی شەڕانگێزانە کار دەکات. لێرەدا هەزار ژاپۆنی بڕییەوە، لێرەدا دووەم. لابردنی بە چین چین.
  ناتاشا پێکەنی و گۆرانی گوت:
  - بۆ شکۆمەندی ڕوس'! با هەرگیز نیشتمان لەبیر نەکەین!
  وە دیسانەوە لە دۆشکە کوشندەکانەوە تەقە دەکات. وە هەزاران ژاپۆنی بە مردوویی درۆزن.
  مێدڤێدێڤ وەریگرت و هێسکی کرد:
  - تزار نیکۆلاس! تۆ گەورە دەبیت.
  وە با سامورایە تەواونەکراوەکان لە ژێر کۆترەکاندا ورد بکەینەوە.
  مارگاریتا بە شێوەیەکی لۆژیکی ئاماژەی بەوە کردووە:
  - دەکرێت نیکۆلاسی دووەم گەورەترینی تزارەکان بێت. هەموو دەرفەتێکی هەبوو چین بکاتە پارێزگایەکی ڕووسیا - ڕووسیای زەرد!
  مێدڤێدێڤ لە ساموراییەکانی دا و وەک کۆتر بە پەلە بەسەریاندا هات و وتی:
  - با وابێت!
  توێکڵ لە دوای توێکڵ فڕینی دەرەوە. وەک نیمچە ماددە زۆر بوون، وزەیان زۆر کەمتر بوو لە زیادبوونی ڕاستەقینەی ئەتۆم و مۆلیکولەکان.
  ئەلێنکا کە بە پەنجە ڕەسەنەکانی دوگمەکانی جۆیستیکی داگرت، تەنانەت هاوارێکی کرد:
  - بە ناوی تزارەکانی ڕووسیا!
  . بەشی ژمارە ٦.
  تفەنگەکە هاوار و قیژەی دەکرد. هەرچەندە، ئەوەندە بە دەنگی بەرز نەبوو، بەڵکو بە کپ، دەکرا قسە بکرێت.
  مارگاریتا پرسیاری لە سەرۆکی بە وەکالەت کرد؛
  - چی، ژمارەی توێکڵەکان بێکۆتایە؟
  مێدڤێدێڤ لە وەڵامدا وتی:
  - نیمچە ماددە پێویستی بە وزەیەکی زۆر نییە بۆ دروستکردن. وە پڕکردنەوەی ڕیاکتۆری گەرمی ئەتۆمی بە ئاو بەقەد تۆپبارانکردنی گوێزی هیندی ئاسانە!
  مارگاریتا فیشەکەی لێدا:
  - بەڵێ ئەمە درەوشاوە! بەم شێوەیەش دەتوانیت ئایسکرێمی شوکولاتە دروست بکەیت!
  مێدڤێدێڤ بە ئاهێکەوە ناڕەزایەتی دەربڕی و وتی:
  - هێشتا نا، بەڵام زۆر زوو، بەڵێ! بەداخەوە تا ئێستا تەنها نیمچە ماددەمان دەست دەکەوێت!
  ئەلێنکا کە بە پەنجە ڕووتەکانی دوگمەکانی جۆیستیکی داگرت و بە ددانی گەورەی پڵنگەوە زەردەخەنەی دەکرد، تێبینی کرد:
  - ئەم توانایە بۆ دروستکردنی ماددەش نیمچە ئیلاهییە!
  مێدڤێدێڤ پێکەنی. لە دەوروبەری شاخەکەدا ژاپۆنییەکان کەمتر و کەمتر بوون و تەرمی مردووەکان زیاتر و زیاتر بوون. ساموراییەکە هەوڵیدا تەقە لە تانکەکە بکات، بەڵام بێهودە بوو. توێکڵەکان وەک دڵۆپە باران لە زرێپۆشەکە هەڵدەگەڕانەوە.
  سەرۆکی بە وەکالەت تێبینی ئەوەی کرد؛
  - وە مرۆڤ بە وێنە و شێوەی خودا دروست بووە.
  ئەلێنکا، کە گوللەی کوشندە دەکات، تێبینی کرد:
  - ئەگەر هەر دروست بووبێت. ڕەنگە ئێمەی مرۆڤ زیرەکترین و بەهێزترین و بەهێزترین بوونەوەری گەردوون بین!
  مێدڤێدێڤ بە شێوەیەکی لۆژیکی پێشنیاری کرد:
  - لەوەش پێویستتر چەسپاندنی مرۆڤایەتییە! پێویستە یەکبگرین! ئەوکات خەم و شکست نازانین!
  ناتاشا بە متمانەوە ڕایگەیاند:
  - ئیمپراتۆریەتی تزار توانای یەکخستنی هەمووان هەیە! وە هەمووان یەکبخەن، بەبێ جیاوازی، بۆ یەکپارچە!
  وە کچەکە جارێکی تر دۆشکەی تەقاندەوە. سەرکوتکردنی ژاپۆنییەکان کە هەوڵیان دەدا لە لای چەپەوە بچنە ژوورەوە. نارنجۆکەکان زیانیان بە تانکی T-95 نەگەیاندووە. وە دەمانچەکان، هەروەها لە دوورەوە، یان لەدەستیان دا، یان توێکڵەکانیان بێکاریگەر بوون. جگە لەوەش لە هیچ وڵاتێکی جیهاندا چەکی زرێپۆش کونکەر نییە. وە ناتوانیت بەو ئاسانییە بچیتە ناو تانکییەکی لەو شێوەیە. بەرگرییەکەی لە ئاستێکی بەرزدایە.
  وە دۆشکە دەبڕن و توێکڵەکان دەڕژێن. وە هەموو شتێک بە تایبەتی دەکەن، و زۆر کوشندە.
  ناتاشا پێکەنی و وتی:
  - زۆرێک لە ژاپۆنییەکان بێسەروشوێن دەبن!
  ئەلێنکا بەم قسەیە هاوڕا بوو:
  - زۆر زۆرن!
  وە چاوە یاقوتییەکانی خۆی هەڵکرد. وە زۆر شتی جیاواز لەم کچەدا هەیە، کۆتایی هێنان بە ڕاستەقینە.
  جەنگاوەرەکان تەقە دەکەن. وە ساموراییەکان خوێنیان لێدێت. چل هەزار فیشەک و تەنێک گوللە لە خولەکێکدا، ئەمە هێزێکی وێرانکەری زۆر گەورەیە.
  ناتاشا تێبینی دەکات:
  - ئێمە جەنگاوەرین کە تووشی مردنی جددی دەبین!
  ئەلێنکا بەم قسەیە هاوڕا بوو:
  - وە نەک تەنها مردن بەڵکو سەرچاوەی دەسەڵاتە لە هەموو گەردووندا!
  مارگاریتا بە دادپەروەرانە تێبینی کرد:
  - ئەگەر ڕووسیای تزاری هەموو جیهان داگیر بکات، ئەوا هەموو شەڕەکانی مێژووی مرۆڤایەتی یەکجارەکی و بۆ هەمیشە کۆتایی پێدێت!
  مێدڤێدێڤ هاوڕا بوو:
  - بێگومان منداڵەکەم! کەس پێویستی بە شەڕ نییە! بەڵام مرۆڤایەتی دەبێت یەکگرتوو بێت!
  ناتاشا بە خۆشی کە پانتەرێک کە گایەک دەکوژێت، هێسکی کرد:
  - کاتێک یەکگرتووین، نەدۆڕاوین!
  وە پریشکی لە چاوەکانی ئازاد کرد! ئەمە کچەکەیە! بڵێسەی ئاگر، و سەهۆڵ و پۆڵا لەخۆدەگرێت.
  بەڵام ئێستا دوا ژاپۆنییەکان خەریکە دەمرن. وە کەسێکی تر نییە کە زریانێک لە شاخەکە بدات. زیاتر لە پەنجا هەزار جەنگاوەری کوژراوی خاکی خۆری هەڵهاتوو لە ژێر چیای ڤیسۆکایادا مانەوە.
  شەڕەکە کۆتایی هاتووە.
  ئەو چوار کەسە لەسەر گردێک شوێنێکیان گرت و مێدڤێدێڤ تێبینی کرد:
  "باشترە بۆ ئێستا قسە لەگەڵ گاریسۆنەکە نەکەین." بەگشتی ئێمە چی بکەین؟
  ئەلێنکا پێشنیاری کرد:
  - هێشتا ژاپۆنی زۆرن. با هەموو سوپای نۆگی لەناو ببەین.
  مارگاریتا بە ئامادەییەوە لەگەڵ ئەم قسەیەدا بوو:
  - ئەوە تەواو! ئێمە هەموو ساموراییەکان دەچەوسێنینەوە! وە زۆر نایاب دەبێت!
  مێدڤێدێڤ پێکەنی و تێبینی کرد:
  - وە تانکیەکەمان دەتوانێت لە ژێر ئاو و گوللەی ئاگریشدا مەلە بکات. با بەلەمی ژاپۆن نوقم بکەین!
  ناتاشا بە خۆشحاڵییەوە قیژاند:
  - ئەوە تەواو! ڕاستە با هەموو ساموراییەکانی دەریا ببەین و بسڕینەوە.
  فەوجەکەی ژاپۆنی تازە دەستی بە هەڵمەتی بۆردومانی داهاتوو کردبوو. گوللە دەفڕین، لەنێویاندا لە دەمانچەی یازدە و دوانزە ئینجەوە. وە ئەمەش، دەبینیت، شتێکی جدییە.
  تانکەکە بەپەلە بەرەو کەنار دەریاکە ڕۆیشت. ئەلێنکا، پەنجەکانی لە جەستەی ئۆتۆمبێلەکەدا لێدا، تێبینی کرد:
  - باشە بۆ دەریا. بەڵام چۆن دەمانتوانی دەستپێشخەرییەکە بدەین بە ژاپۆنییەکان لەسەر زەوی؟
  مارگاریتا کە هەندێک زانیاری لەسەر شەڕەکە هەبوو، وەبیری هێنایەوە؛
  - دۆشکەمان هەبوو، وە تفەنگی مۆسین زۆر متمانەپێکراوتر و کاریگەرتر بوو لە ژاپۆنی. وە ئەگەر هەموو شتێک لە دەریادا سەرکەوتوو نەبوو، ئەوا لەسەر وشکانی سامورایی هیچ چانسێکی نەبوو!
  ئەلێنکا بە تووڕەییەوە پێی ڕووتی بە درێژایی زەویەکەدا جووڵاند و بە گەمژەییەوە گوتی:
  - خیانەت! خیانەتێکی بێ بایەخ!
  ناتاشا پێشنیاری کرد:
  - هەمووان هەڵدەواسێین!
  تانکیەکە چووە ناو ئاوەکەوە. لە لایەکانەوە پرۆپلەرەکان دەرکەوتن کە کۆنتڕۆڵی ئامێرەکەیان دەکرد. لێرەدا ئامانجی یەکەم: کەشتییەکی تێکدەری ژاپۆنی. ناتاشا بە پەنجە تەنکەکانی دوگمەکانی جۆیستیکی داگرت.
  وە توێکڵەکە بە هێزێکی کوشندە بەر بنی کەشتییەکە کەوت. زرێپۆشەکەی سوڕاندەوە.
  وێرانکەرەکە توێکڵێکی دیکەی وەرگرت. ناتاشا جارێکی تر پەنجەی قاچی فشاری خستە سەر.
  وە دواتر ژاپۆنییەکان دەخنکێن.
  ئەلێنکا پێکەنی و وتی:
  - با بە نۆرە بخنکێین! دۆشکە لە ژێر ئاودا زۆر کاریگەر نییە!
  وە کچەکە فشاری خستە سەر جۆیستیکەکە، ئەمجارەیان توێکڵێکی نارد بۆ ناو بنی تێکدەرەکە.
  مارگاریتا بە پێکەنینەوە وەڵامی دایەوە:
  - باشە ئێمە خانمانمان هەیە!
  ناتاشا جارێکی تر توێکڵێکی نارد و هاواری کرد:
  - بەناوی ڕوس'، با سەرکەوتن هەبێت!
  ئەلێنکا تفی لە توێکڵەکان کرد. بنی کەشتییەکەی خاکی خۆری هەڵهاتوو بڕییەوە و تێبینی کرد:
  - هێشتا دەسەڵاتی تزاری لە ڕووسیا بەو شێوەیە خراپ نەبوو کە پڕوپاگەندە بانگەشەی بۆ دەکرد.
  مارگاریتا بەم قسەیە هاوڕا بوو و بە ئامادەییەوە قسەی کرد، بە تایبەت کە بە هەر شێوەیەک بێت هیچی نەدەکرد.
  - لە سەردەمی تزار نیکۆلاسی دووەمدا، ڕووسیا ستانداردی زێڕینی پارەی خستە بواری جێبەجێکردنەوە. دراوی ئیمپراتۆریەت بوو بە تۆکمەترین و جێگیرترین دراو لە جیهاندا. هەروەها نرخەکان بە شێوەیەکی بنەڕەتی وەک خۆیان مانەوە. وە لە سەردەمی تزار نیکۆلاسدا، پارەکە دەگەیشتە سی و حەوت ڕوبڵ لە مانگێکدا. لە ڕاستیدا ڕووسیا بووەتە یەکێک لە وڵاتە پێشەنگەکانی جیهان لە ڕووی ئاستی ژیانەوە. بەرهەمی پیشەسازی بوو بە چوارەمی جیهان.
  دیمیتری ئاناتۆلیڤیچ مێدڤێدێڤ دوای خەوتن، دەستی کرد بە یاریکردن لەسەر کۆمپیوتەر. لەم حاڵەتەدا بۆ درێژەدان بە ستراتیژییەکە خۆی دەبڕێت. دەسەڵاتی بەهێزبوو دەستبەسەرداگرتنی ئەنجامدا. سەرۆکی بە وەکالەتی ڕووسیا تانکی فڕێدایە شەڕەوە.
  وە قورسە.
  هێشتا یارییەکی باشە. کەمێک لێمخوڕی و تانکی قورسترم لە سەد تۆن وەرگرت. مێدڤێدێڤ کاتێک سەرۆک بوو، دەیویست تانکی قورستر لە سەد تۆن پەرەپێبدات. بەڵام پوتین ئەو کاتە نەیدا. بەڵام بیرۆکەکە وەسوەسەئامێز دەرکەوت. ئۆتۆمبێلی سوپەر قورس. وە شەش جۆر ئۆتۆمبێل. زیاتر لە پێنج و سەد تۆن.
  بەڵام ئێستا مێدڤێدێڤ تانکی بە بزوێنەری ئەتۆمی فڕێدەداتە شەڕەوە. وە بەرگری وڵاتانی ئاستی ناوەڕاست دەشکێنێت. وە دیسانەوە دەستگیرکراوەکان. بەڵێ، زۆر باشە... بۆ ئەوەی کەمێک ئاسانتر بێت، ڕاوێژکارێکی سەربازی بەیەکەوە ببەستە. وە لەگەڵ ئەودا سەرکردایەتی لەناوبردنی دوژمن دەکەیت. وە گرتنی.
  لێرەدا تۆ ئیمپراتۆریەتێکی تر داگیر دەکەیت... لێرەدا شەڕەکە جددیترە، بەڵام لەلایەن ڕاوێژکارێکی سەربازی لە ئاستی ناپلیۆن سەرکردایەتی دەکرێت. بۆیە دەتوانیت تەنها سەیری بکەیت، و ئیمپراتۆریەتەکەت لەگەڵ ئابووریناسێکی ئاستی ستۆلیپین دابنێیت.
  وە مێدڤێدێڤ دوای ئەوەی چەند کاتژمێرێک لەسەر کۆمپیوتەرێک دانیشتبوو کە شاشەیەکی زەبەلاحی هەبوو، دەستی کرد بە خڕخڕکردن.
  زۆر دەمێکە خەوی لێ بێبەش بووە.
  ئەلێنکا تەقەی لە ژاپۆنییەکان کرد. دوای ئەوەی ئەمجارە کروزەرەکەی نوقم کرد، گۆرانی وت:
  - ئێمە بەهێزترینی دونیاین،
  هەموو دوژمنەکانمان لە تەوالێتدا تەڕ دەکەین.
  دایکی نیشتمان باوەڕی بە فرمێسک نییە،
  وە مێشکی ئۆلیگارشی خراپەکاران دەدەین!
  وە کچەکە پێکەنی. وە ددانەکانی بە مرواری دەدرەوشایەوە!
  مێدڤێدێڤ پێشنیاری کردووە:
  - بەو پێیەی شەڕ لەگەڵ ژاپۆن بە سەرکەوتن کۆتایی دێت، گەشەی ئابووری ڕووسیا لەوە زیاتر دەبێت! وە ئیمپراتۆریەتی تزاریش دەبێتە دەوڵەمەندترین وڵات!
  ئەلێنکا کەشتییەکی وێرانکەرێکی دیکەی نوقم کرد و هێسکی کرد:
  - ئێمە هەمیشە دەوڵەمەند بووین! ڕێکخستنی پێویست نەبوو!
  ناتاشا بەر کەشتی جەنگی وڵاتی خۆری هەڵهاتوو کەوت و تێبینی کرد:
  - ئێمە لە جەنگی جیهانی یەکەمدا بە هیچ شێوەیەک لە ئەڵمانییەکان کەمتر نەبووین. بەڵام بەهۆی ستوونی پێنجەمەوە، سەرکەوتنمان لەدەستدا!
  هەروەها ئەلێنکا توێکڵێکی دیکەی نارد بۆ ناو سکی ئارمادیلۆ و ڕایگەیاند:
  - بە دڵناییەوە! ستوونی پێنجەم لە هەموو شتێکدا تاوانبارە. لە جەنگی جیهانی یەکەمدا ئەڵمانییەکان تەنانەت نەیانتوانی لە مینسک نزیک ببنەوە و لە گالیسیا لێیان درا. وە لە سەردەمی ستالیندا پێشتر لە ڕێگەی دووڕووەوە کرێملینیان بینیوە. ئه‌مه‌ واتای چییه‌?
  ناتاشا گوللەیەکی دیکەی لە بنی کەشتییە جەنگییەکە تەقاند و بە گەمژەییەوە گوتی:
  - خیانەت! سەرکەوتنێکی وامان لەدەست دا!
  هەروەها مارگاریتا بە پێویستی زانی بیری بخاتەوە:
  - ئەگەر خیانەت نەبوایە، دەستمان بەسەر قوستەنتینیە و ئاسیای بچووکدا دەگرت، هەروەها گەیشتن بە دەریای ناوەڕاست. وە بە هۆی خیانەت و ستوونی پێنجەمەوە ئەوەندە لەدەستمان داوە!
  ئەلێنکا موشەکێکی دیکەی هەڵدا:
  - بەڵێ ئەمە ستوونی پێنجەمە! چەند ناڕەحەتی بەهۆی ئەوەوە دروست دەبێت! ئیمپراتۆریەتی ڕووسیا بوونێکی ناوازەیە کە دەتوانێت فراوانتر بێت بۆ هەموو جیهان و مرۆڤایەتی یەکگرتوو بکات!
  ناتاشا بە شێوەیەکی شەڕانگێزانە گەمژەیی کرد:
  - بە دڵناییەوە! دەمتوانی و بە دڵنیاییەوە هەر شتێک بکەم! وە بۆ مرۆڤایەتی یەکگرتوو و نەدۆڕاو بێت!
  کچەکە توێکڵێکی تری نارد، دوای ئەوە دواجار کەشتییە جەنگییەکە دابەش بوو. وە ژاپۆنییەکان خنکان.
  مارگاریتا بە زەنگی ئاگادارکردنەوە لە دەنگیدا تێبینی کرد:
  - سەیرکە ئێستا لە دونیادا چی ڕوودەدات؟ ڕووسیا و ئەمریکا لە لێواری شەڕدان. وە چین دانیشتووانی زۆر و تۆتالیتارییە. لە دونیادا ڕێکخستن و خۆشگوزەرانی نییە!
  ناتاشا توێکڵێکی نوێی نارد، ئەمجارەیان بۆ کروزەرەکە، و ڕازی بوو:
  - لە دونیادا هیچ ڕێکخستنێک نییە! پێویستمان بە بەڕێوەبردنی یەکگرتووە!
  ئەلێنکا گوللەکەی تەقاند و سەری لە سەری ڕازی بوو:
  - وە حکومەتێکی وا دەتوانێت ببێتە ئیمپراتۆریەتی تزاری! خۆسەپێنی ڕوسیا زامنی سەقامگیری و خۆشگوزەرانی جیهانییە!
  وە کچەکە توێکڵێکی تری نارد، کە دواجار کروزەرەکەی دابەش کرد.
  ژاپۆنییەکان بە ڕوونی تووشی شۆک بوون. بێ جیاوازی تەقەیان کرد، تێنەگەیشتن کێ دەیانخنکێنێت.
  پێویستە ئاماژە بەوە بکرێت کە لەسەر زەوی، ژاپۆن لە ژمارەدا سوودێکی زۆری نەبوو. وە تەنانەت لە مێژووی ڕاستەقینەشدا زۆر زیاتر لە ڕووسیا لە کوژراو و بریندارەکاندا لەدەستداوە.
  بەڵام لە دەریادا کەشتییەکانی وڵاتی خۆری هەڵهاتوو کە لە بەریتانیا و ئەمریکا دروستکراون، کەمێک باشتر بوون لە کەشتییە ڕووسییەکان کە بە شێوەیەکی سەرەکی لە ناوخۆدا بەرهەم دەهێنرێن.
  بەڵام تەنانەت لێرەشدا باڵادەستی چۆنایەتی ژاپۆنییەکان تەواو کەم وێنەیە. وە ڕووسەکان تەقە دەکەن، ڕەنگە، وردتر.
  ناتاشا کە فڕۆکەیەکی تێکدەرێکی دیکەی تەقەکردن و نوقمکردنی، بە بێزارییەوە تێبینی کرد:
  - بەراستی ڕووسیا لە نەیارانی بەهێزتری شکستی هێناوە. بۆ نموونە ناپلیۆن!
  ئەلێنکا کە توێکڵێکی بۆ کروزەری زرێپۆشەکە ناردووە، ئاماژەی بەوەشکردووە؛
  - ئەها بەڵێ! ناپلیۆن نابغەیەک بوو! وە بەهێزتر بوو، بەڵام ئێمە شکستمان پێهێنا!
  مارگاریتا ئاهێکی قورسی هەڵکێشا و گریای:
  - دۆڕان بە ژاپۆنییەکان. ئەمە ئەوەندە بێزارکەر و هێرشبەرە!
  ئەلێنکا بەم قسەیە هاوڕا بوو:
  - زۆر بێزارکەرە! بەداخەوە بەهۆی ئەمەوە سەردەمی شانشینی ڕۆمانۆڤ کۆتایی هات. سەردەم شکۆمەندە، قارەمانانە، لەگەڵ فەتح و سەرکەوتن. وە هەرچەندە ئێمە جەنگیزخانی خۆمان نەبووین، بەڵام لە سەردەمی ئیڤان کالیتاوە هەڵدەستین.
  وە کچەکەش موشەکێکی تری زۆر کوشندە نارد. وە کروزەری زرێپۆشەکە بۆ دوو بەش دابەش بوو.
  ناتاشا بەردەوام بوو و بە توێکڵێک وێرانکەرێکی دیکەی نوقم کرد. وە سامورایەکان وێرانکەری زۆریان هەیە.
  جەنگاوەرەکە لە کوڕەکانی پرسی:
  - بەڵام پێم سەیرە بۆچی لە مێژووی دونیادا یەکێک لە ئیمپراتۆریەتەکان دەسەڵاتی ڕەهایان بەدەست نەهێناوە؟
  ئەلێنکا دیسان توێکڵێکی ناردە ناو سکی وێرانکەرێکی تر و ڕایگەیاند:
  - بەڵێ بەڕاستی، بۆ؟ هەمووان کەوتنە خوارەوە. وە ئیمپراتۆریەتی فارس و ئەسکەندەری گەورە و ئیمپراتۆریەتی ڕۆمانی. بۆچی کەس مرۆڤایەتی یەک نەخستووە؟
  ناتاشا بە بێزارییەوە پێی خۆی مۆر کرد. کەشتییەکی تری نوقم کرد و وتی:
  - ئەوە تەواو! جەنگیزخان ئیمپراتۆریەتێکی دروست کرد کە دەتوانێت هەموو جیهان لەت بکات. بەڵام دوای مردنی، کوڕ و نەوەکانی ڕووبەڕووبوونەوەیەکیان ئەنجامدا و ئیمپراتۆریەتەکەیان لەیەکتر جیاکردەوە. تەنها ڕووسیای تزاری بە سیستەمی یەکگرتووی خۆیەوە وڵاتێکی هێندە بوو کە دەیتوانی چەندین سەدە بوونی هەبێت و فراوانتر بێت تا هەموو گۆی زەوی قووت بدات!
  ئەلێنکا چاوەکانی چرپاند و ڕایگەیاند، وێرانکەرێکی دیکەی نوقم کرد:
  - شکۆمەندی بۆ ئیمپراتۆریەتی گەورەی تزار نیکۆلاس! دەسەڵات نادەین بە بەلشەفیکی ناشەرعی و حکومەتی کاتی!
  هەروەها ناتاشا توێکڵێکی نارد بۆ ناو کەشتییەکە. ژاپۆنییەکانی نوقم کرد و گۆرانی گوت:
  - خوای گەورە پاشا ڕزگار بکات،
  سەروەری بەهێز
  حوکمڕانی بۆ شکۆمەندی،
  بۆ شکۆمەندی ئێمە!
  حوکمڕانی بکە بۆ ترسی دوژمنەکانت -
  تزاری ئۆرتۆدۆکس!
  بە شکۆمەندییەوە حوکمڕانی بکە
  بۆ شکۆمەندی ئێمە!
  پێدەچێت کچەکان بەڕاستی داگیرسێنراون. بەم شێوەیە سامورایان لەناو برد، سەرسام دەبیت پێی. وە مێدڤێدێڤ تانکی بکوژەکەی لە ژێر ئاودا لێخوڕی. بە گشتی ئەمە چەکێکی فێنک و فێنک و سارد و سڕە. ئەو هەموو بەلەمی ژاپۆن نوقم دەکات. بەڵام ئەمە هێزێکی گەورەیە.
  دوانزە، تەنها کەشتی زرێپۆشی گەورە، دەیان کەشتی بچووکتر، لەنێویاندا کروزەر. تەنها زیاتر لە شەست تێکدەر هەیە. کات دەوێت بۆ لەناوبردنی هەموو ئەمانە.
  ناتاشا کەشتییەکی دیکەی تەواو کرد و پرسیاری لە مێدڤێدێڤ کرد:
  - ڕای تۆ چییە، ئایا خودا بوونی هەیە؟
  ئەفسەری بە وەکالەت پێکەنی و وەڵامی دایەوە:
  - به‌ چ عه‌قڵێك?
  ناتاشا توێکڵێکی نوێی نارد، وێرانکەرەکەی تەواو کرد و تێبینی کرد:
  - بەڵێ ئایینەکان وەشانی زۆریان هەیە! هەم تاغوت و هەم تەوحید هەیە! هەندێک جار دەست دەکەیت بە بیرکردنەوە لەوە. وە گومانت هەیە کە خودا بوونی هەبێت لە کاتێکدا فەسادێکی وا لە فێرکردنەکاندا هەیە!
  ئەلێنکا وێرانکەرێکی دیکەی دابەش کرد و بە پێکەنینەوە تێبینی کرد:
  - بەڵێ لەم ڕووەوە ئەستەمە باوەڕت بە کتێبی پیرۆز هەبێت. بۆ ئەوەی تەنها خودا بەم شێوەیە ڕەفتار بکات. وە تەنانەت خۆشەویستەکانیشی هەبوو!
  ناتاشا بە ڕەزامەندییەوە سەری لە سەری خۆی دانا:
  - ئەوە تەواو. باوەڕت وایە یەک گەل گەلی خودایە؟ ئەمە بە ڕوونی شایستەی زیرەکی باڵاتر نییە!
  دواتر کچەکە دەستی کرد بە نوقمکردنی کەشتییەکی جەنگی کە تۆنێکی گەورە بوو. جەنگاوەرەکە خەریکی کارکردن بوو.
  بەڵام مارگاریتا بۆچوونی خۆی دەربڕی:
  - هێشتا ڕوون نییە کە چۆن دەکرێت خودایەکی خۆشەویست بەم شێوەیە ژنان بشێوێنێت!
  ناتاشا سەری سوڕما:
  - ئەمە چۆن ناشیرینە؟
  مارگاریتا بە ڕاستگۆییەوە وەڵامی دایەوە:
  - بەڵێ دەیانکاتە پیرەژن! وە چی لە پیرەژنێک قێزەونترە!
  ئەلێنکا گوللەیەکی ئاراستەی سکی کروزەرەکە کرد و ڕایگەیاند:
  - بە هۆکارێک، پیرەژنێکی زۆر ناشرین هەیە لەسەر زەویدا دەسوڕێنەوە، ئەمەش هەم گەمژانەیە و هەم بە شێوەیەکی ترسناک ناشیرین!
  ناتاشا سەری لەقاند و پشتگیری کرد:
  - وە بێ هاوسۆزی! وە لە ڕووی جوانکارییەوە دڵخۆشکەر نییە!
  جەنگاوەرەکە پێکەنی و چاوی لە هاوبەشەکەی چرپاند. وەک، ئەو زۆر فێنک و شەڕانگێزە.
  مێدڤێدێڤ بە جددی تێبینی کرد:
  - بەڕاستی پیری زۆر خراپە. مرۆڤەکان ناشرین، لاواز، لاواز دەکات. بەڵام لە ڕوانگەی پەرەسەندنییەوە، هەندێک سوودی هەیە!
  ئەلێنکا سەری سوڕما. دوای ئەوەی وێرانکەرێکی دیکەی لێدا، پرسی:
  - لەم حاڵەتە قێزەونەدا دەتوانێت چ سوودێکی هەبێت؟
  مێدڤێدێڤ بە جدی وەڵامی دایەوە:
  - ئەمەش هاندەری گەشەسەندنی زانست و زیرەکییە. ئەگەر مرۆڤ هەستی بە ماندوێتی نەکردبا، ئەوا پێویست بە داهێنانی ئۆتۆمبێل نەدەبوو. بە هەمان شێوە , لاوازی نینۆک و ددانەکان بووە هۆی داهێنانی چەقۆ. سەردەمی سارد و سەردەمی سەهۆڵبەندان فێری ئاگر هەڵگرتنیان کردین. نەخۆشیەکان هاندەری گەشەکردنی پزیشکی بوون. - سەرۆکی بە وەکالەت سەیری کرد کە ئەلێنکا چەندە زیرەکانە کەشتییەکی تری ژاپۆنی نارد بۆ خوارەوە، و بەردەوام بوو. - لە زۆر ڕووەوە لاوازییەکانی مرۆڤ زانستیان هان دەدا. ئێمە نەماندەزانی چۆن بفڕین، بەڵام فڕۆکەمان دروست کرد. وە ئەمە پێشکەوتنە!
  ناتاشا پرۆژێکتایلێکی دیکەی نارد و تێبینی کرد:
  - بەرەو پێش چوون. بەڵام هێشتا کاتێک سەیری پیرەژنەکە دەکەیت ئەوەندە قێزەون دەبێت. ئایا بەڕاستی مەحاڵە بەبێ ناشیرینی مرۆڤ ئەنجام بدرێت؟
  ئەلێنکا بەم قسەیە هاوڕا بوو:
  -تەنانەت گەنجانیش دەتوانن فڕۆکە دابهێنن. بۆچی پیری نەفرەتی پڕ بکەین؟ ئەمە ترسناک و قێزەونە!
  مارگاریتا لە شوێنی خۆیدا گۆرانی وت:
  - لە کۆمسۆمۆڵ جیا نابمەوە! من بۆ هەمیشە گەنج دەبم!
  وە کچەکە مشتەکەی لەسەر کانزاکە جووڵاند.
  لەم نێوەندەدا کەشتییەکی جەنگی دیکە خەریک بوو نوقم بوو.
  تانکی ژێردەریاییەکە بەردەوام بوو لە نوقمکردنی بەلەمی ژاپۆن. دەریاوان تۆگۆ خۆی لە ئاوەکەدا بینیەوە و ناچار بوو بە بەلەم هەڵبێت. ژاپۆن بەلەمێکی گەورەی هەبوو، بەڵام ڕووبەڕووی چەکێکی بنەڕەتی نوێی بووەوە. ئێستاش بە تەواوی شکستی هێنا.
  ئەلێنکا کە بەردەوام بوو لە نوقمکردنی کەشتییە ژاپۆنییەکان، ددانەکانی ڕووتکردەوە کە زۆر گەورە و تیژ بوون و پێشنیاری کرد:
  - ئەوە شتێکە کە من بیری لێدەکەمەوە. بێگومان دەبێت جوانیناسیی جەستە هەبێت. وە مەحاڵە خانمان ناشرین بن، پێستیان شل و جەستەی چەماوەتەوە.
  ناتاشا کە وێرانکەرێکی دیکەی نارد بۆ خوارەوە، زۆر بە ئامادەییەوە لەگەڵ ئەمەدا ڕازی بوو:
  - بێگومان! ئەمەیە کە زانست کاری لەسەر دەکات!
  هەردوو جەنگاوەرەکە لە بارێکی زۆر دڵخۆشدا بوون. بە سەرکەوتوویی بەلەمی دوژمن نوقم دەکەن.
  کچانی شەڕانگێز توانای کارەساتی گەورەیان هەیە.
  لە لایەکی دیکەوە مارگاریتا بیروڕای خۆی دەربڕی؛
  - ئاینەکانیش بەهۆی لاوازی مرۆڤەوە سەریان هەڵدا. ئەگەر مرۆڤ بەهێزتر بووایە ئایینەکان نەدەبوون. وە بێگومان مردن و ترس لە مردن دەبێتە هۆی ئەوەی مرۆڤ بەدوای دڵنەواییدا بگەڕێت بۆ خۆی!
  ئەلێنکا وەبیری هێنایەوە؛
  - بەشداریم لە دانیشتنێکدا کرد، و شتێکی سەرسوڕهێنەرم بینی. کەواتە بۆن هەیە!
  ناتاشا بە فێڵبازی لە دەنگیدا تێبینی کرد:
  - هیچ شتێکی سەرسوڕهێنەر لە بوونی ڕۆحەکاندا نییە! ئاخر ئێمە لە خەودا دەفڕین. ئەمەش مانای ئەوەیە ڕۆحێک هەیە، و وەک یادەوەرییەکی فڕین!
  مێدڤێدێڤ بە ڕەزامەندییەوە سەری لە سەری خۆی دانا:
  - بەڵێ، ڕۆحێک هەیە! لەم ڕووەوە کەسەکە ناوازەیە! ئێستا ڕەنگە بتوانین هەندێک خۆشی بەسەر بەرین!
  بەلەمەکانی ژاپۆن خەریک بوو دەتوانەوە. تانکی ژێر ئاوەکە ڕۆڵی بکوژێکی بینی. مارگاریتا کەمێک دڵتەنگ بوو. یەکەم: خۆی لە ڕۆڵی زیادەیەکدا بینیەوە. وە دووەم: کە بێزارکەر و بێزارکەر، ناتوانیت هەموو شتێک زۆر باش ببینیت کاتێک لە ژێر ئاودایت. بە گشتی پەترۆس گومانی توندی لە خودا هەبوو. لە ڕاستیدا بۆچی دوای ئەوەی ڕووسەکان ئایینی مەسیحییان گرتەبەر، کێشەی جۆراوجۆر بەسەریاندا هات. وە لەشکرکێشی مەغۆل-تاتار و پێش ئەوەش، پارچەپارچەبوونی فیۆداڵی شازادەکان. شەڕەکانی نێوان گەلی ڕووسیا.
  ئەوە بوو، دواجار، لە سەردەمی ئیڤان کالیتا، بووژانەوەی ڕووسیا دەستی پێکرد،
  مۆسکۆڤی بەهێزتر بوو. تا بۆ نموونە لە سەردەمی ئیڤانی سێیەمدا دواجار بوو بە دەوڵەتێکی تاک و ناوەندی. و یۆرۆی تاتارەکەی فڕێدا.
  بەڵێ بێگومان ڕووسیا سەرهەڵدەدا. تا لە ژاپۆن کۆسپم کرد.
  ئەمەش کۆتایی مێژووی دەسەڵاتی پاشایەتی و شانشینی ڕۆمانۆڤ بوو.
  بەڵام دەسەڵاتی پاشایەتی ڕۆیشت، بەڵام پاوانخوازی هەر مایەوە.
  مارگاریتا بە وریاییەوە لە پشتی ئەلێنکای لێدا. کچەکە بە ڕازییەوە چرپەی کرد. پێدەچوو چێژی لێ وەربگرێت.
  مێدڤێدێڤ بە شێوەیەکی لۆژیکی ئاماژەی بەوە کردووە:
  - ھیچ شتێکی خراپ نییە پیاوێک کچێکی خۆش بوێت و کچێک پیاوێکی خۆش بوێت. ئەمە تەواو سروشتییە. بەڵام لە هەمان کاتدا مرۆڤەکان دەبێت ڕەوشت و ڕەوشت بپارێزن.
  مارگاریتا بە ناڕەزاییەوە ناڕەزایەتی دەربڕی و وتی:
  - با ئەخلاق نەخوێنینەوە. من حەزم لەمە نییە!
  سەرۆکی بە وەکالەت بە پێکەنینەوە وتی:
  - وە کێ خۆشی دەوێت! بەڵام پێویستە ڕووبەڕووی ڕاستییەکان ببینەوە. مرۆڤەکان، لەم ڕووەوە، جیاوازییەکی بەرچاویان لەگەڵ ئاژەڵەکاندا هەیە!
  مارگاریتا بە ڕەزامەندییەوە سەری لە سەری خۆی دانا:
  - بەڵێ بۆشایی گەورە لە نێوانماندا هەیە!
  ئەلێنکا بە گاڵتەجاڕیەوە وەڵامی دایەوە:
  - وە دەزانی، لە نێوان تۆ و مەیموونەکەدا، من سەرنجی جیاوازییەکی زۆر ناکەم!
  مارگاریتا پێکەنی. لە لایەکی دیکەوە ئەلێنکا دوا کەشتی لە دوانزە زرێپۆشەکەی ژاپۆن نوقم کرد. دوای ئەوە کچەکە تێبینی کرد:
  - خەریکە لەگەڵ بەلەمی دوژمن تەواو بووین!
  مێدڤێدێڤ بە گاڵتەجاڕیەوە پێکەنی و وتی:
  - بەڵێ ئێوە کرێکاری باشن! وە لە ڕاستیدا توانای زۆریان هەیە! بەگشتی، من کچە جەنگاوەرەکانم خۆشدەوێت - ئەوان زۆر سێکسین!
  مارگاریتا جەستەی خۆی سووڕاند و گۆرانی گوت:
  - من سێکسی دەردەکەوم، وەک پرۆسێسەرێکم! وە من وەک ڕۆبۆتێک دەجووڵێم - شەڕانگێزێکی دەنگ!
  دوای ئەوە خوێندکارەکە کەمێک بوێرتر مەساجێکی لە ئەلێنکا کرد. کچەکە بە پەنجە درێژەکانی دوگمەکانی جۆیستیکی داگرت و دڵڕفێن دەرکەوت.
  جووڵەکانی چەندە بەڕێزن.
  خەیاڵی مارگاریتا وێنەی شازادەیەکی دەکرد کە بە پێی ڕووت بەرەو داسەپاوەکە دەڕۆیشت. ئەمە ئەوەندە ڕۆمانسییە. وە شازادە ئەوەندە سوورە. هەموو زێڕینگەرییەکانی و جلە گرانبەهاکەی لێ سەندرایەوە. تەنها پۆشاکی گونی مابووەوە. بەڵام یەکپۆشی زیندان زیاتر سۆز و خۆشەویستی دەموچاوە شیرین و خۆش و تازەکەی وەک گوڵەبەڕۆژە دەستپێدەکات. وە قژی ئاگر. شازادە چەند جوانە دەچێتە لەسێدارەدان.
  وە هەزاران کەس لەوێ سەرەوە دەخنکێن. کەشتییەکان لەیەکتر دەشکێن، توخمەکان تووڕە دەبن.
  وە ژاپۆن تووشی شکستێکی گەورە و ناوازە دەبێت. کەواتە وادیارە ساموراییەکان دەبێت تەوبە بکەن لە گوناهەکانیان.
  مارگاریتا بیری کردەوە، ژاپۆنییەکان باوەڕیان بە چییە؟ ئاینیان چییە؟ ئاخر ئەوان تاغوتن. بەڵام ئەوان شکستیان بە ڕووسیای ئۆرتۆدۆکس هێنا. دوای ئەمە بیر لەوە بکەرەوە خودای کێ بەهێزترە!
  وە مەغۆلەکان تاغوت بوون، بەڵام چەند خاکیان گرت.
  مارگاریتا لە ئەلێنکا پرسی:
  - پێم بڵێ جوانی تۆ چۆن حەزت لە ڕۆدنۆڤێرییە؟
  کچەکە زەردەخەنەیەکی فراوانی کرد و کە وێرانکەرێکی دیکەی نوقم کرد، وەڵامی دایەوە:
  - ئاینێکی زۆر باشە! چیرۆکی وا جوان هەیە!
  مارگاریتا بە ئیشارەتێکەوە پرسی:
  - پێت وایە چیرۆکی ئەفسانەیی؟ یان ڕەنگە ئەم هەموو خوداوەندە ڕووسیانە لە ڕاستیدا هەبن؟
  ئەلێنکا شانی هەڵکێشا و وەڵامی دایەوە:
  - ڕەنگە هەردوو ئەلف و گنۆم هەبن! لە جیهانی ئێمەدا هەر شتێک دەتوانێت ڕووبدات. وە سەختە بڵێین بەڕاستی چی هەیە و چی نییە!
  مێدڤێدێڤ بە شێوەیەکی لۆژیکی ئاماژەی بەوە کردووە:
  - تا ڕادەیەک هەموو شتێک لە دونیای ئێمەدا بوونی هەیە. هەموو بیرکردنەوەکانمان، خەونەکانمان، ئارەزووەکانمان ئەوانەن کە بەجێی دەهێڵین. من تیۆرێکی زۆر سەرنجڕاکێشم هەیە لەبارەی هایپەرنۆسفێرەوە، کە تێیدا بە تەواوی هەموو ئەو شتانەی کە تا ئێستا لەلایەن مرۆڤەکانەوە داهێنراون بوونی هەیە. واتە بیرکردنەوە بۆ هەمیشە بوونی هەیە. وە لە هەندێک جیهانی تر و هاوتەریبدا دەمێنێتەوە.
  دیمیتری مێدڤێدێڤ لە خەو لە خەو هەڵسا. وە دیسانەوە دەستی بە کارە بنەڕەتییەکانی خۆی کرد، وردتر بنیاتنانی ئیمپراتۆریەتێک.
  وە دیسانەوە فەتحەکان...
  سەرەتا تانکی نوێ کۆبکەرەوە کە کێشی هەزار تۆن بێت و بیخە سەر پێگەکانی دوژمن. نەخێر بێگومان نەک تەنها یەکێک، بەڵکو زۆرێک.
  وە بە خاکی دەرەوەدا دەجووڵێن. وە لە سەرەوە فڕۆکەکانیش هەن کە بۆمبی ئەتۆمییان تێدایە. وە چی ئەگەر ئێمەش بۆمبەکان لێ دوور بخەینەوە؟ وە ئەوانەی لەناوبردن دروست بکەن؟
  دیمیتری مێدڤێدێڤ وەک هەموو کەسێکی دیکەیە لە یارییە کراوەدا.
  وە ئێستا وڵاتێکی تر دەکەوێتە ناو پێڵاوی دیکتاتۆرێکەوە. وە فەتحەکان دێن. بەڵام لێرەدا دوژمنێکی تر هەیە. هەروەها وڵاتەکە گەورەیە... تەنانەت دەتوانیت بەرنامەی بۆ دابنێیت. لێرەدا یەکێتی سۆڤیەت لە ساڵی ١٩٤١... لەشکرکێشییەک هەیە. یەکەکانی ناو مێدڤێدێڤ لە ماوەی چەندین کاتژمێری یاریکردندا بە شێوەیەکی ئۆتۆماتیکی چەند هێندە بوون و ژمارەی دانیشتووانەکەی لە ئێستاوە زیاتر لە ملیارێکە. بەرامبەر ١٩٦ ملیۆن. وە تەکنەلۆژیای مۆدێرنتر. وە دەتوانرێت سەربازەکان لەلایەن سەربازگەکانەوە تا بێکۆتایی کۆبکرێنەوە.
  خۆشبەختانە سەرچاوە ئەلیکترۆنییەکان تەواو نابن. وە فشار بخەنە سەر دوژمن، فشار بخەنە سەری.
  وە تانکەکان کە کێشیان هەزار تۆنە بۆ ڕیاکتۆرە ئەتۆمییەکان لە سەرانسەری ڕووسیا ڕاستەوخۆ بۆ مۆسکۆ دەنێردرێت.
  وە بە کردەوە مەحاڵە جێیان بهێڵیت - هیچ شتێک نایبات!
  مێدڤێدێڤ سەرکردایەتی ستراتیژییەکە دەکات و بۆ خۆی دەنگ دەدات... پاشان، تانکە ئەتۆمییەکان دەواسێت. و "Panther"-2 فڕێدەداتە ناو شەڕەوە. ئۆتۆمبێلێک کە بەڵام هێشتا توانای لێدانی سی و چوارێکی هەیە.
  مێدڤێدێڤ بە بارکردنی پارامێتەرە جیاوازەکانی ئۆتۆمبێلەکان یاری بە خۆی دەکات... "Panther"-2... وەک لێدان لە دوورەوە. وە دەچێتە ناو تانکێکی سۆڤیەتییەوە.
  بەو شێوەیە نییە کە تێی دەشکێنیت! بە تایبەتی لە پێشەوە، بەڵام لەناو کەشتییەکەدا دەتوانیت. تەقەکردنەکە بە تەواوی لە ئارادایە. وە سی و چوار کەسەکە بەپەلە دەڕۆن... و لە ژێر لێدانی تفەنگەکاندا دەمرن...
  سوپا جارێکی تر دەجووڵێتەوە...وە ڕۆبۆتی شەڕ دەرکەوتووە. ئەوان خۆیان پەلە دەکەن. وە توێکڵەکان بە لەیزەر دەدرێنە خوارەوە. وە زۆر بە زیرەکی ئەنجامی دەدەن.
  وە کچە مەجازییەکان هێرش دەکەنە سەر.
  مێدڤێدێڤ چاوێکی بەئەمەکی لەسەر ستراتیژی هەیە. شەڕێکی ورووژێنەر. دیسانەوە خۆت یاری پێدەکەیت، یان ڕادەستی ڕاوێژکارێکی سەربازی دەکەیت. وە تۆ سەیری پێشکەوتنی شەڕەکە دەکەیت.
  ئەوان سەرکردایەتی تانکەکانیان دەکەن لە هێرشەکەدا.
  لێرەدا دەتوانیت تانکە هەرەمییەکان بەرەو پێشەوە بچیت کە کەمتر لاوازن و لە هەموو گۆشەکانەوە ناتوانن بچنە ژوورەوە. وەکو یاریگای خلیسکانێی سەر شەقام دەجووڵێن.
  وە کچەکان بە پێی ڕووت ڕادەکەن... و لە ڕێگادا تەقە دەکەن.
  شەڕێکی تر. یارییەکی ڕاستەقینە. وە پارە لە بیرە زێڕینەکانەوە دێت بەبێ ئەوەی وشک بێتەوە. وەک ئەوە وایە لە یارییەکدا هەموو شتێک بەپێی پلان بێت، بەبێ شکست و بەبێ دابەزینی سروشت.
  هەموو شتێک تەواو نابێت، سەرچاوەکانیش کەم نابن. هەرچەندە پێناچێت ئەمە زۆر ئەگەری هەبێت.
  مێدڤێدێڤ بەهۆی پەیوەندییەکەوە قسەکانی پچڕا. سەرۆکی بە وەکالەت تەلەفۆنەکەی هەڵگرت:
  - سڵاو!
  سەرۆکی ئیدارەی سەرۆکایەتی کۆمار ڕایگەیاند؛
  - هێشتا لە ئۆفیسەکەدایت دیمیتری ئاناتۆلیڤیچ؟
  مێدڤێدێڤ بە توندی وەڵامی دایەوە:
  - بەڵێ! من هەر سەرۆکم!
  بەرپرسی ئیدارەی ئیدارە وتی؛
  - زێلێنسکی داوا دەکات دوای دەستبەکاربوون لە شوێنی نیشتەجێبوونەکە بەجێبهێڵیت.
  مێدڤێدێڤ بە لەرزۆکەوە پرسی:
  - وە لە کوێ دەژیم؟
  سەرۆکی ئیدارە لە وەڵامدا وتی؛
  - لە شوقەکەمدا! دەسەڵاتەکەت کۆتایی هات و دەبێت هەموو شوێنەکان چۆڵ بکەیت!
  مێدڤێدێڤ بە چرپەیەکەوە چرپەی کرد:
  - داوایەکم هەیە لە سەرۆکی نوێ - با کۆمپیوتەرەکەم بۆ جێبهێڵێت!
  سەرۆکی ئیدارەی ئیدارەی هەرێم پرسیاری ئەوەی کرد؛
  - فەرمانی سانت ئەندرۆی یەکەم بانگکراوم پێ بدە و داوا لە زێلێنسکی دەکەم کۆمپیوتەرێکت بۆ هەبێت!
  مێدڤێدێڤ بە ڕەزامەندییەوە سەری لە سەری خۆی دانا:
  - باشە، دەکرێت!
  . بەشی ژمارە ٧
  وە یاریدەدەرەکەی بانگ کرد بۆ ئەوەی فەرمانێک ئامادە بکات. لەسەر پێدانی ڕێزلێنانی سانت ئەندرۆی یەکەم بانگکراو بە سەرۆکی ئیدارە. قاڵبەکە ئامادەیە و تا ئێستا واژۆم کردووە بۆ بەرپرسیارێتی.
  پاشان مێدڤێدێڤ دەستی بە یاریکردن کردەوە.
  ئێستا تانکە مەجازییەکانی لە مۆسکۆ نزیک دەبنەوە و دەست بە هێرشەکە دەکەن. ئەم شارە بە ئامێری کێشی دوو هەزار تەن هێرش دەکرێتە سەر.
  بەڵام مێدڤێدێڤ "مشک"-5یش فڕێدەداتە ناو هێرشەکەوە، ئەمە ئەهریمەنێکە نەک تانک. دە هەزار تەن لە کێش!
  سەربازەکان لە کرێملین نزیک دەبنەوە... بۆیە ستالین ڕادەکات. وە لەلایەن کچانی پێ ڕووت بە بیکینیەوە دەگیرێت. بە پەنجە ڕووتەکانیان لووت دەگرن. وە ستالین ناچار دەکەن پاژنە ڕووتەکانی ماچ بکات.
  لێرەدا سەربازانی ئیمپراتۆریەتی مەجازی بە مۆسکۆدا تێدەپەڕن و دەچنە ئۆرال...
  ئەوانیش ئەویش دەگرن...
  مێدڤێدێڤ جارێکی تر دەست دەکاتەوە بە سەری و دەست دەکات بە خەون بینین.
  مارگاریتا بە گاڵتەجاڕیەوە پرسی:
  - ئەی بۆ نموونە دابەشبوونێکی کلاسیکتر: بەهەشت و دۆزەخ؟
  مێدڤێدێڤ بە خەمبارییەوە تێبینی کرد:
  - بە ئەگەرێکی زۆرەوە ئەمە بیرۆکەی سەرەتایی کۆنەکانە سەبارەت بە تۆڵەسەندنەوە دوای مردن. لە واقیعدا، بە ئەگەرێکی زۆرەوە، هەموو شتێک تا ڕادەیەک ئاڵۆزترە!
  ناتاشا بە خۆشحاڵییەوە هاوارێکی کرد کاتێک یەکێک لە دوا کەشتیەکانی ژاپۆنی نوقم کرد:
  - سوێندخواردوو و کۆنەکان،
  دوژمن جارێکی تر سوێند دەخوات
  من بشۆ
  وردی بکە و بیکە بە پاودەر.
  بەڵام فریشتە ناخەوێت،
  وە هەموو شتێک بە باشی دەڕوات. وە هەموو شتێک بە باشی کۆتایی دێت!
  کچەکان بەلەمی دوژمنیان تەواو کرد. مێدڤێدێڤ تانکیەکەی خێراتر کرد و بەدوای ساموراییدا ڕۆیشت. بەڵێ لێرە کارێکی باشیان کرد. سەرنجڕاکێشە کە چۆن مێژوو ڕاست بکرێتەوە. ڕووسیای تزاری وڵاتێکی بەهێز بوو کە لە بەرزاییدا بەرز بووەوە. هەرچەندە هەموو مرۆڤەکان بە باشی نەژیا.
  بەڵام وڵات لە هەڵکشان بوو. ڕۆژی دەوام کورت کرایەوە. جەژنی نوێ دەرکەوت. خۆبەڕێوەبەری ناوخۆیی دروست بوو. مووچەکان بە جێگیری نرخەکان گەشەیان کرد. قوتابخانەکان کرانەوە. لە سەردەمی تزار نیکۆلاسی دووەمدا خەرجییەکان بۆ خوێندن زیاتر لە شەش هێندە زیادیان کردووە. خوێندنی سەرەتایی بوو بە ناچاری.
  بەڵێ، هەموو شتێک بە خێرایی پێویست بۆ باشتر نەگۆڕا، بەڵکو وڵات چەندی لەدەستدا بەهۆی شۆڕش و شەڕی ناوخۆوە. چەند کەسی زیرەک گیانیان لەدەستدا و زێدی خۆیان بەجێهێشت؟ ئێستاش، لەم بەشەی گەردووندا چانسی ڕێگریکردن لەم شتە هەیە.
  تانکییە ڕێکخراوەکە بە خێرایی و بە بێدەنگی لە ژێر ئاودا دەسوڕایەوە. وە ئێستا دوا وێرانکەری خاکی خۆری هەڵهاتوو نوقم بووە.
  ناتاشا بە خۆشحاڵییەوە وتی:
  - من ئەوەندە گەنجم!
  ئەلێنکا کچەکەی ڕاستکردەوە و ڕوونیکردەوە:
  - چەندە گەورەین هەموومان لێرە! وەک شێر ژن شەڕیان کرد!
  مارگاریتا بە بێزارییەوە تێبینی کرد:
  - هيچ شتێك تايبەتى نيه‌! ئێمە بە سادەیی تەکنەلۆژیای باشترمان هەبوو!
  ئەلێنکا پێکەنی و وەڵامی دایەوە:
  - بەڵام ئێمە خۆمان تۆپەکانمان تەقاند!
  ناتاشا پشتگیری هاوڕێکەی کرد:
  - وە ئێمەش خۆمان کردوومانە! وە ئەمە چاوێکی تیژە...
  مارگاریتا هەڵیبژارد:
  - دەستی مەیل!
  ناتاشا پێکەنی و وەڵامی دایەوە:
  - وە تۆ کچێکی دڵڕفێنیت!
  مارگاریتا بە ڕاستگۆییەوە ڕایگەیاندووە:
  - بەزەییم بە ژاپۆنییەکاندا دێتەوە. کارتۆنی نایاب دەکێشن. من بە تایبەتی حەزم لە هێنتایە!
  ئەلێنکا پێکەنی و قاچی لە هەوادا سووڕاند:
  - هێنتای، ئەمە زۆر نایاب و سەرنجڕاکێشە! تەنانەت زۆر فێنک!
  ناتاشا بە زەردەخەنەی کچێکەوە کە تامی مرەباکەی کردووە، پێشنیاری کرد:
  - وە ڕەنگە با ڕەنگە فاشیستەکانیش لێبدەین!
  مێدڤێدێڤ بە زەردەخەنەوە سەری لە سەری خۆی دانا:
  - بیرۆکەیەکی باشە. بەڵام با سەرەتا هێزی زەمینی ژاپۆن تەواو بکەین. وە ئێمە یارمەتیدەر دەبین بۆ کۆتایی هێنان بە شەڕەکە خێراتر. بۆ ئەوەی فاشیزم لەم گەردوونەدا دەرنەکەوێت.
  کچەکان بە یەک دەنگ وەڵامیان دایەوە:
  -وە دەرناکەوێت، چینیش هی ئێمە دەبێت!
  دوای ئەوەی بەلەمی ژاپۆن نوقم بوو، تانکی سوپەر T-95 توانی بگاتە سەر ڕووی زەوی.
  پاشان مێدڤێدێڤ دەستی کرد بە خەون بینین بە هەموو جۆرە قسەیەکی بێمانا.
  جەنگاوەر ئەلێنکا لە پێناو بەرگری ڕیازان وەستا. ناتاشا لەگەڵیدا بوو.
  هەردوو کچەکە زرێپۆشێکی سووکیان لەبەردایە، هەر دەستێکیان چەقۆیەکیان هەیە. وە لە ژێر پێیەکانتدا دیسکی تایبەت و تەنک هەیە.
  سوپایەکی زەبەلاحی مەغۆل-تاتارەکان هێرشیان کردە سەر.
  زۆر پلیکانەی درێژ بە یەکجار دیوارەکانیان داپۆشیبوو. جیاواز بوون: لە دارە ڕەگەکانەوە گرێدراون، دارەکانی سنەوبەریان بە بڕبڕەی پشتەوە خستووەتە خوارەوە. هەروەها پلیکانەی قورس کە ڕیزەکانی داریان تێدابوو بەکاردەهێنرا. دیوارەکان بەهۆی خێرایی خێرای بیناسازییەوە، بەرزتر دەرکەوت لەوەی کە تاتارەکان چاوەڕێیان دەکرد، زۆرێک لە پلیکانەکان نەگەیشتنە لوتکە. لە پێشەوە، مەغۆلەکان ئەو چەند ئوروسەی کە گرتبوویان دوورخستەوە. گەلی ڕووسیا مردنیان پێ باشتر بوو لە شەرمەزاری دیلێتی.
  بەڵام مەغۆلەکان بێ وەستان بوون.
  بێبەزەییانە بە ڕمزی تیژ پاڵیان دەنا، خەڵکە ماندووەکان بە لێدان کەوتنە سەرەوە، بەو هیوایەی گەلی ڕووسیا کە نەیویستبوو خەڵکی خۆیان بکوژن، خۆیان ڕادەست بکەن. یان لە ژێر پەردەی زیندانییەکاندا، دزە بکەنە ناو دیوارە سەهۆڵییەکانەوە. هەندێک لە زیندانییەکان بە هاوارەوە پەلەیان کردە خوارەوە و بە سەهۆڵە بەستووەکەدا خلیسکێنە خوارەوە و نوکەرە ڕق لێبووەکانیان خستە خوارەوە و شمشێرەکانیان لە دەستیان دڕاند و یەکسەر پارچە پارچە بوون. خەڵک بە خێرایی بە پلیکانەکاندا سەردەکەون، تێناگەی چ جۆرە و خێڵێک؟
  نیوە ڕووت، بە پەڕۆیەوە، بە چەقۆیەکەوە، پشتیان چەقۆ لێدراوە و خوێنیان لێدەهات. کابرا ڤۆڵ کە زرێپۆشی لەبەردا بوو، پێشتر تەقەمەنییەکی زەبەلاحی بەرز کردبووەوە، کاتێک بە نائومێدیەوە لە خوارەوە هاواریان کرد:
  -لەناومان مەخە شوڕشگێڕ، ئێمە هی خۆمانین، ڕووسەکان!
  ڤۆیڤۆدێ دیکۆرۆس بازێکی دا بۆ سەر دیوارەکە و هاوارێکی کرد:
  -بۆنم لێدێت هی ئێمەیە!
  هاوارێکی نائومێدانە ئەمەی پشتڕاستکردەوە:
  -چاوەڕوان بن تا وردی بکەن، هی تۆ! لەناو ئێمەدا موغلان نییە!
  زۆر زیرەک ئەلێنکا هاوار دەکات:
  -هەرکەسێک بە دروستی خۆی بپەڕێنێتەوە، یەکێکە لە هی خۆی!
  - مەعموود بن، خەڵکی ئۆرتۆدۆکس!
  بە دەنگێکی ترسناکەوە، ئەسپەکان یەک میل لە دوورەوە ڕۆیشتن، ڤۆلا-مۆرۆڤین زەبەلاحەکە هاوارێکی کرد.
  بەرگریکارانی ڕیازان پەسەندیان کرد:
  -ڕاست! بەڕاستی!
  بە کۆی دەنگ لەسەر هەموو دیوارەکان دەنگیان دایەوە:
  -وەرن برایان نیشانەی خاچ دروست بکەن!
  سەدان زیندانی چەقەڵ کە بەهۆی سەرما شین بوون، بەسەر دیوارەکەدا سەردەکەون و کەوتنە خوارەوە، بەردەوام بوون لە بەزاندنی میکانیکی خۆیان. هەندێکیان یەکسەر بەردی پێش دانراویان هەڵگرت و بە تووڕەییەوە فڕێیاندایە سەر مەغۆلەکان. زۆرێک لە دانیشتوانی ڕیازان بۆ یەکەمجار تاتارەکانیان بینی، تەنانەت زۆرێک لە نەیارانی تەقلیدی، هەمان کیپچاکەکان، خۆیان گۆڕی بۆ جل و بەرگی مەنگۆلی.
  دوژمنەکان پاڵتۆی درێژی پڕ لە پەڕیان لەبەردا بوو، ئەوەندە درێژ بوو کە لە لێوارەکانیاندا تێکەڵ بوون. نوکەرە هەڵبژێردراوەکان پلێتی مس و ئاسنیان بە سنگیانەوە هەڵواسرابوو و پشتیان کراوە بوو. بۆ ترساندنی ئوروسەکان، زۆرێک لە دەموچاوە خراپ و ژنانەیان بە خوێن نەخشاند.
  بەڵام ئوروسەکان نەیانلەرزین، بە شمشێر و تەقەمەنی لەگەڵ دوژمن کۆبووەوە. لە لێدانی بەهێزی ڤاولا، پێنج مەغۆل بە یەکجار کوژران، لێدانی دووەم و سێ لێدانی دیکە! جەنگاوەرەکانی تر لەوە خراپتر شەڕیان نەکرد. تاتارەکان بە شێوەیەکی چەقەڵانە بەسەر شەفتە خلیسکەکەدا سەرکەوتن، نەیاندەتوانی بە باشی خۆیان بە قەڵغان داپۆشن یان بە چەقۆ ببڕن. کاتێک بە تێچووی زیانێکی زۆرەوە سوپای مەغۆل گەیشتە لوتکە، ئاوی کوڵاو و چەکێکی ترسناک بەسەریاندا ڕژا: قەترەی سووتاو.
  تەنانەت ژن و منداڵە بچووکەکانیش ئاوی سووتێنەریان دەڕژاند و بەرد و بلۆکیان فڕێدا. چەقۆی بچووک بە تیری ژەهراوی بە تایبەتی کاریگەر بوو، تەنانەت منداڵێکی پێنج ساڵان کە هێشتا نەیتوانیوە بە دەستە بچووکەکانی تارێکی کەوانێکی توند ڕابکێشێت، دەیتوانی لێیانەوە تەقە بکات. وە لەدەست بدەیت کاتێک تەقە دەکەیتە ناو بارستەیەکی وەها ئەستوورەوە زۆر قورسترە لە لێدان. هێرشەکە بە ڕوونی خنکاندن بوو، تەرمی بڕبڕەی پشت بە ڕێژەیەکی زۆر کەوتنە خوارەوە.
  گویوک خان لە ڕێگەی تەلەسکۆپێکەوە کە بە شێوەیەکی لێهاتووانە لەلایەن چینییەکانەوە دروستکرابوو، لە نزیکەوە سەیری شەڕەکەی دەکرد. لێوەکانی دەلێساند و لێوەکانی دەدا، جارجارە کڵاوە زێڕینەکەی کە هێڵی پڕ لە پەڕ بوو، کە بە سەرسەختی و بێزارکەرەوە سەردەکەوتە سەر پێشەوەی. پاشان لە توڕەییەوە بۆرییەکەی فڕێدا.
  -جەنگاوەرەکانمان خەریکە دەمرن! بوروندای و مارە زەردەکە بێنە لام!
  تورگاودەکان بەپەلە پەلەیان کرد بۆ جێبەجێکردنی فەرمانی تاج کاگان. گویوک خەریک بوو لەسەر کورسییەکی عاج نەخشێنراو دابنیشێت، دەستێک بە نەرمی لەسەر شانی کەوتبوو:
  -نیگەران مەبە، گەورە! نیگای کێوی خۆت ئارام بکەرەوە!
  ئاوازێکی چەسپاو چرپەی کرد، تەواو دەنگی ژنێکی بیردەخستەوە.
  گویوک خان هەستی بە خەواڵوویی دەکرد و بەزەحمەت دەیتوانی لەسەر پێیەکانی بمێنێتەوە. بەڵێ ئەوە ئەو. دیسانەوە وەک جنۆکەیەک، مارە زەردەکە لەبەردەمیدا دەرکەوت - ترسناکترین کەسی ناو سوپاکەی، جنۆکەیەکی دۆزەخی لە ژاپۆنی دوور و دەستنەکەوتووەوە.
  -تۆ!
  میراتگری خاگانی باڵا پەنجەیەکی گەمژانەی ڕاکێشا! مارە زەردەکە بەردەوام بوو لە بڵاوبوونەوە، هەندێک جار زیاد بوو، هەندێک جار کەم بووەوە:
  -من! وە من ڕاست لە ڕێگەی تۆوە دەبینم! کاتی ئەوە هاتووە توڕەییەکەت مامناوەند بکەیت! باشە، وردتر بڵێین، بە زووترین کات هەموو یەدەگەکانت بهێنە ناو شەڕەکەوە! وە من یارمەتیتان دەدەم برایان و سوپرایزێکی وا دەدەم بە دوژمن! جوڵەی واژۆکردن، باوەڕم پێ بکەن، ڕاست دەبێت!
  -دزە، دزە، دزە! من تومێنێکی هەڵبژێردراو فڕێ دەدەمە شەڕەوە لە ژێر فەرمانی بوروندا! پێکەوە سەرکردایەتی هێرشەکە دەکەن!
  ژاپۆنییەکە چاوەکانی چرپاند و ددانە زەردە گەورەکانی ڕووتکردەوە:
  - جنۆکەی سپی نییە، دەمەوێت هاوتاکانم بکوژم! وەک نینجایەکی ڕاستەقینە!
  مارە زەردەکە تەلیسمەکەی هەڵکرد، فیشەکەیەک بە شێوەیەکی هەستپێنەکراو لە دەمیدا دەرکەوت و ئاوازێکی درەوشاوە بیسترا.
  گویوک پێی وابوو کە گاڵتەیان پێدەکرێت، بەڵام نە هێزی هەبوو و نە ئارەزووی ئەوەی لەگەڵ جادووگەرە نینجاکەدا موناقەشە بکات. لەم ساتەدا تورگاودەکان بە بێ ئەدەبی پاڵیان بە بوروندای نا، گویوک خان ئەم پارێزەرە گوێڕایەڵی سوبودای-باغاتۆری بەدڵ نەبوو.
  -تۆ پێستی شەرابی دزەپێکراو! نابینی باشترین جەنگاوەرەکان لە ژێر دیوارەکانی پایتەختی ئوروسدا دەمرن؟ یەکسەر بێرکوتەکان بگرن و دوای ئەوەی بە ڕووبارەکەدا تێپەڕین، بە لێدانێک لە ژێر دیواری ڕاستدا ئوروسەکان بکەنە دەرەوە.
  بوروندای بە ئەزموون بوێری ئەوەی هەبوو ناڕەزایەتی دەرببڕێت:
  -هێشتا سەهۆڵەکە بەهێز نییە، لە ژێر لێدانی هەزاران کۆتاییدا بە سادەیی دەتقێتەوە.
  بە شێوەیەکی چاوەڕواننەکراو، ژاپۆنییە ترسناکەکان وەڵامی گویوکیان دایەوە.
  -خەمی ئێوە جێگەی دەستخۆشییە. بەڵام هەوڵەکانتان بێهودە! تۆزی سیحراوی سەهۆڵی لەسەر ڕووبارەکە بەستووە بەهێزتر لە پۆڵا سەربازی! باشە باز بدە پێشەوە، ئێمە فەرمانمان پێکردیت!
  -باتیرە نینجا گەورەکە دەزانێت چی دەڵێت! خێراتر سواربە، ئەگەر شارەزا بیت لە تەپوتۆز، من وەک پاداشت قوتابخانەیەکی ئەسپ دەدەم!
  گویوک خان هاواری کرد و پەنجەکانی لەرزاند. بوروندای نەیدەوێرا زیاتر دژایەتی بکات - پڕ بوو لە مردن. مەغۆلەکە بە مەڕێک سوارچاکی چەقەڵەوە لە چاویان ون بوون. لەناکاو سێبەرێک نزیک بووەوە، دەنگێک بەسەر سەریدا هات و شەپۆلێکی هەوای بەهێز بووە هۆی ئەوەی کڵاوی تاج کاگانەکە بفڕێت:
  -هەراکی! بۆیە پەپوولە پەپوولە پەلەی لێدا! ئێستا ئوروسەکان "پۆڵتی"یان دەبێت.
  ئەژدیهایەکی زەبەلاح لە سەرووی ڕووی زەویدا دەسوڕایەوە، باڵە زێڕینەکانی بەفربارینەکانیان دەفڕاند و زمانە ئاگرینەکانی لە سێ دەمی نێچیرەکەیەوە ڕژا.
  -مەنگۆسێکی نایاب!
  گویوک تەنانەت کاتێکی نەبوو بترسێت:
  -توانای ئەوەی هەیە هەموو ڕیازان بسوتێنێت.
  -هەموویان نا، بەڵام ئاگر لە دیوارەکە بەردەدات. بڕۆ پێشەوە، گۆدزیلای بچووکەکەم!
  خەونە نایابەکەی مێدڤێدێڤ بەردەوام بوو. سەرۆکی بە وەکالەت خەیاڵێکی گەورەی هەبوو.
  ئەژدیهایەکی بەهێز، کە باڵەکانی پەنجا مەتر بوو، بەرەو هەوا بەرز بووەوە. مەغۆلەکان و شامانەکانی یاوەرییان بە تووڕەییەوە هاواریان دەکرد. تومێن بە فەرماندەیی بوروندا بە پەلە بەسەر سەهۆڵەکەدا فڕی و چەند ئەسپێک کەوتە بەر کۆسپ و یەکسەر ئەوان و سوارەکانیان لەلایەن بارستەیەکی ئاسنی هێمن و هێمنەوە لە پێیان درا. لەم نێوەندەدا ئەهریمەنە سێ سەرەکە بە ئاسانی خۆی خستە سەر دیوارەکە. بیابان پێش ئەوانی تر درکی بە مەترسی هێرشی ئاسمانی کرد. باشە بێگومان من نەمدەویست پێشوەختە ترامپ کارتەکانم ئاشکرا بکەم، بەڵام بۆ ئەوەی شارەکە ڕزگار بکەم، دەبوو تا ئەو ڕۆژە چەکێکی نەناسراو بەکاربهێنم. ئەو ئەهریمەنە باڵدارە لەلایەن ئەهریمەنێکی میکانیکییەوە دژایەتی دەکرا کە بە شێوەیەکی ناڕوون لە تێکەڵەیەک لە جاڵجاڵۆکە و سەدپێیەکی پۆڵا دەچوو. لە ئێستاوە دوکەڵ لە بۆیلەرەکەی هەڵمەوە بەرز دەبووەوە. ئافەرین کوڕان بۆ فڕێدانی خەڵوزەکە پێشوەختە.
  کاتاپۆڵتی هەڵم تێکەڵەیەکی وەستایانە لە تەکنەلۆژیاکانی لوکۆمۆتیڤی هەڵم، وینچ، بالیستای فرە قاچ و تەنانەت... سندوقێکی snuffbox مۆسیقی. وە ئەم دڕندەیە کە لە پۆڵا ڕەقبووەوە دروستکراوە، دەیتوانی هەر شتێکی زیانبەخش نزیکەی بە خێرایی دۆشکە بە دووری دوو میل فڕێ بدات. کچانی جەنگاوەر یەکەم کەس بوون لە جیهاندا کە بیریان لە گونجاندنی بزوێنەری پستۆن کرد بۆ فڕێدانی بارگاویکردنەوە. دیکۆرۆس بە شێوەیەکی شەخسی لیڤەرەکەی سوڕاند، شریتێکی لێهاتوویی ساختەکراو لە زنجیرەکانەوە دەستی بە جووڵە کرد، بەردەکانی خستە ناو تیغەکانی بە خێرایی دەسوڕانەوە.
  بەو پێیەی تاتارەکان بە کەڵەکەیەکی چڕدا پەلەیان دەکرد، نزیک بوو هیچ لەدەستدانێک نەبوو، بە پێچەوانەوە هەر بەردێکی قیرتاودار کە دەسوڕایەوە، چەند سوارێکی پەستانداریان دەخستە خوارەوە. شتێک خراپە، تەرازووی ئامانجکردنەکە تا ڕادەیەک لاوازە، هێشتا دەتوانیت لێی مەغۆلەکان بدەیت، بەڵام هەوڵبدە، ئەژدیهایەکی فڕیو لێبدە! ئەهریمەنە سێ سەرەکە سەری سوڕاند و چەناگە پان و دداندار و ئەڵماسییەکانی کردەوە.
  بڵێسەی هەڵهاتوو بە دیوارەکەدا تێپەڕی و بەر ماڵەکان کەوت. هاوار و هاوار دەبیسترا، چەند ژنێکی نیوە کوێر بە شەقامەکەدا ڕایانکرد و ماڵەکان بە خێرایی ناسروشتی ئاگریان گرت. خۆشبەختانە خۆڵ و بەرمیلە قورسەکانی ئاو، هەروەها تیمەکانی ئاگرکوژێنەوە لە ئامادەباشیدا بوون. هەندێک لە کوخەکان بە تایبەت ئەوانەی لە دیوارەکەوە نزیک بوون، بە ئاسبێستۆسی بەرگری ئاگر داپۆشرابوون. لە ژێر فشاری دۆستانەدا، گڕکانە نێچیرەکە کاڵ بووەوە و بەهۆی لەدەستدانی هێزی خۆیەوە بوو بە ڕژێمی دوکەڵی کاڵ.
  بەڵام ئەژدیهاکە بە ڕوونی نەیویست وازی لێبهێنێت، لە نوقمبوونەکەوە هاتە دەرەوە، بە نیعمەتی سەربازێکی زریانی بارگاویکراوەوە وەرگەڕا و دیسانەوە چەمەکانی گەردەلوولێکی ئاگرینی هێنایە خوارەوە. تاتارەکان پێشتر توانیبوویان بگەنە دیوارەکە، بۆیە بڵێسەی تووڕەیی لێیاندا. بوروندای ترسناک لە نێو قوربانییەکان بوو، جلە گرانبەهاکانی ئاگریان گرت و بە قیژەی بەرازێکی بریندار بەپەلە گەڕایەوە. سەربازە ڕووسەکانیش زیانیان بەرکەوت و بەشێک لە سەهۆڵەکەش بە شێوەیەکی بەرچاو تواوەتەوە و زەوی و دارەکانی ئاشکرا کردووە. جلەکانی سەر دیکۆرۆس دوکەڵیان لێدەهات، بەڵام شەڕکەر ئەنتۆنۆڤ کە لەسەر دیوارەکە وەستابوو توانی سەتڵێک ئاوی بەسەردا بڕێژێت و هەڵم لە پۆستە زنجیرەکەی گەرمەوە بەرزبووەوە.
  -چ وەسوەسەیەکی شەیتانانە، بەداخەوە ئەلێنکا فێنک ئێمە نابینێت!
  ئەژدیهاکە جارێکی تر سوڕایەوە و هەوڵیدا بچێتە ناو بازنەی سێیەمەوە. جادووگەرەکە ساڤلی پەنجەکانی لێدا، توانی تۆپێکی ئاگرینی بچووک هەڵبدات، لێدانەکە بەر سەری ناوەڕاستی ئەژدیهاکە کەوت. تەقینەوە بچووکەکە هیچ زیانێکی تایبەتی نەبووە بۆ ئەو ئەهریمەنە سێ سەرە، بەڵکو کەمێک لە ڕێڕەوی خۆی کەوتە خوارەوە، لە ئەنجامدا ئەژدیهاکە پێشوەختە تەقەی کرد، گێژەڵوکەیەکی ئاگرین بەر ڕیزەکانی کەڵەکەبووی ئەتۆمیەکان کەوت. و دیسانەوە هاوارێکی هێمنانە، هەندێک لە تاتارەکان چوونە دواوە. هەر لەو کاتەدا بوو کە دیکۆرۆس سەرنجی کچێکی گەنجی باڵابەرزی دا کە بە پەلە دوو شمشێری دوودەمی دەجووڵاند. بە خێرایی نامرۆڤانە نەیارەکانی بڕییەوە و کردە قەیسی، بە پێ و ئەژنۆ و تەنانەت سەریشی لێدانی ترسناکی لێدا و وەک پەپوولەیەک دەفڕاند.
  تەنها کەسێک، یان باشتر بڵێین دوو کەس دەیتوانی وێرانکارییەکی لەو شێوەیەی لێبکەوێتەوە:
  -جولیانا! فریشتەی سوور، ئەوە تۆیە؟!
  - بە لووت بۆنی گوڵ دەکەیت! لە بەرزایی سێ مەترییەوە!
  ئەلێنکا بە پێکەنینەوە وەڵامی دایەوە. کچە جەنگاوەرەکە بە خێرایی چیتایەکی شێت، بەرەو سەر دیوارەکە فڕی و بەزەحمەت نیشانەی خوێناوی لەسەر دیوارەکە بەجێهێشت.
  -قسە مەکە، هەموو شتێک ڕوونە! دەبێت مەشخەڵی باڵدارەکە بکوژێنینەوە!
  ئەلێنکا بە شێوەیەکی کێوی فیشەکەی لێدا، ئەژدیهاکە کە فڕینەکەی یەکسان بوو، چووە ناو بازنەی چوارەمەوە. جەنگاوەرێک کە لە نزیکەوە وەستابوو پێی گوت:
  -کاتۆپولتەکە بەکاربهێنە ئەلێنکا بە بەردێکی گەورە بیکوژە خوارەوە.
  کچە جەنگاوەرەکە بە شێوەیەکی هەڕەشەئامێز قیژاند.
  -من خۆم باشتر دەزانم چی بەکاربهێنم!
  ئەلێنکا سێ زنجیرەی بە لێهاتوویی دروستکراوی بە خێرایی ڕەشەبا هەڵگرت. هەروەها ئەمە بیرۆکەی کچە جەنگاوەرەکانیان بوو: دوو سێ بەردی بچووک بەیەکەوە ببەستنەوە، دوو بالیستا یان زیاتر تەقە بکەن و بیبڕن بۆ خوارەوە، هێڵێکی تەواو ببڕن. ئەلێنکا کە کاتاپۆڵتی هەڵمی جێگیر کرد، بازێکی دا بەسەر تیغەکەدا و لێڤەرەکەی لێدا. بەرز فڕێدرایە سەرەوە و هەر لە فڕیندا کچە جەنگاوەرەکە قۆڵەکانی دەجووڵاند، بە وەستایانە شمشێرەکانی دەسوڕاندەوە، جووڵە خێراکەی ئاراستە دەکرد و توانی لەسەر پشتی ئەژدیهاکە بنیشێتەوە، کە بە چەقۆ چەقێنرابوو. ئەهریمەنەکە لەرزی و هەوڵیدا کچە سوارە بوێرەکە فڕێ بداتە خوارەوە، بەڵام زنجیرە لێهاتووە پێچاوپێچەکان دەم زەبەلاحەکانیان زاڵ کرد - ئەهریمەنە ترسناکەکە بە تەواوی زینەکەی لەسەر بوو.
  -بۆچی پێویستت بە سێ سەرە؟ ئایا یەکێکیان ون بووە؟ پڕن لە کون، بۆیە بە زنجیر دەیانبەستم بۆ ئەوەی دوا مێشکەکان نەفڕن بۆ دەرەوە!
  کچە جەنگاوەرەکە بە نوکتە چەقەڵەکەی پێکەنی. ئەژدیهاکە بە توندی بەرزییەکەی بەدەستهێنا، پاشان لوپی نێسترۆڤی بەرهەمهێنایەوە، ماسولکەکانی ژێر پێستەکە لەرزین، ئەهریمەنەکە هەوڵی بێهیوای دا بۆ فڕێدانی سوارە بانگهێشتنەکراوەکە. ڕەوتی گەرمی هەوا بەسەر جەستە زەبەلاحەکەدا دەفڕی، باڵندەی پەپوولە وەک بەردێک کە لە کاتاپۆڵتێکەوە دەرچووە، یان بە ئەگەرێکی زۆرەوە نەیزەکێک پەلە دەکرد. شەپۆلی بەرگەهەوا تاتارەکانی لە ڕێڕەوی خۆی دەرهێنا.
  ئەلێنکا کوود:
  -سەرنجڕاکێش نییە!
  هێشتا خەوی سەرۆکی بە وەکالەت بەردەوام بوو. کاک مێدڤێدێڤ کەمێک لەیەکتر جیا بووەوە، ڕەنگە تەنانەت لە خەمیشەوە.
  بەڕاستی چ ئەژدیهایەکی چرچ و لۆچ بوو بۆ کچە کۆتاییکارەکە کاتێک لە دوانزە فڕۆکەی گۆڕاودا بە باری زۆردا تێپەڕی، خێراتر بوو بۆ سەد و پەنجا هێزی کێشکردن و یەکسەر خۆی خستە ناو بێ کێشییەوە، پاشان دیسانەوە گەیشتە سنووری باری ژێر کوشندە. هەر نوێنەری گیا و گیاندارێک کرمێکە لەبەردەم ئەم بەرهەمەی ئەندازیاری بۆماوەیی.
  ئەهریمەنەکە هەوڵێکی دا سەرەکانی بسووڕێنێت، بە دەمە زەبەلاحەکەیەوە بە شێوەیەکی ترسناک دەنگی دەدا. کچە جەنگاوەرەکە بە شمشێرە ئەفسانەییەکەیەوە بە هەموو هێزی خۆیەوە بڕینی کرد و ئامانجی هەستیارترین شوێن بوو - کونە لووتەکە. یەکەم لێدان تەخت بوو، دەنکۆڵەی زیوین لە کونە لووتەوە دەفڕی، وەک مرواری کە لەبەر خۆردا دەدرەوشایەوە:
  - پووکەکەت جوانە، ڕاستە، دەڵێن ئەژدیها دەتوانێت زێڕ پیسایی بکات.
  مارەکە بە ڕووناکییەک لێیدا. لە وەڵامدا ئەلێنکا جوان و چالاکی بە نووکەکەی بڕییەوە، لێدانەکە تیژ و ورد بوو، تیغەکەی کەمێک سوور بووەوە و دڵۆپی شەبنەمی گێلاس-یاقوت لە لووتە زەبەلاحەکەیەوە دەرکەوت. ڕاست لەسەر مێش بەستبوون و خۆیان تێکەڵ کرد و بوون بە ڕازاندنەوەیەکی نامۆ.
  کچەکە پێکەنی و وتی:
  - فێنک، وەرە، فێڵەکە دووبارە بکەرەوە!
  ئەهریمەنەکە لە ئێستاوە دەلەرزی، بەڵام بەردەوام بوو لە بەرزبوونەوە، پایتەختی ڕیازان بچووکتر و بچووکتر بووەوە. لێرەدا لەناو چەرخی عەرەبانەیەکدایە، ئێستا لەناو دەفرێکدایە، لێرەشدا قەبارەکەی بەقەد تۆوی خەنەبەرە، دواجار لە پشت هەورەکانەوە ون دەبێت. ئاسمان ڕەش دەدرەوشایەوە، پڕ بوو لە ئەستێرەی گەشاوە، سەرکەوتنە ناو ستراتۆسفێر، هەناسەدان قورس بوو، بۆشایییەکی سارد هەڵیکردە ناوەوە. هەرچەندە ئەلێنکا ئەفسانەییەکە کەسێکی ئاسایی نییە، بەڵام بە هیچ شێوەیەک ناتوانێت بەبێ هەوا بژی. بەڵام، دیارە، ئەژدیهاکەش خورانی هەیە، پەلەوەرەکە تەشەنوجی هەیە، هەناسەی تەواو بووە، بۆیە دەبێت بەرزییەکەی دابەزێنین. بەڕوونی هیچ خواستێک نییە بۆ دووبارەکردنەوەی ئەو کارەساتەی ڕوسلان کە بۆ ماوەی سێ ڕۆژ و سێ شەو سمێڵی چێرنۆمۆرێتسی بەدەستەوە بوو. دەستەواژەیەک لە ماڵپەڕێکی منداڵانەوە لە سەریدا دەچڕێت و بە هۆکارێک بەڕاستی دەیەوێت دووبارەی بکاتەوە.
  وە کچە جەنگاوەرەکەش دەڵێت:
  -ئێمە لە یەک خوێنین، من و تۆ!
  وا دیار بوو ئەژدیهاکە لە ماناکە گرتبوو، لەرزۆک بوو و فڕینەکەی وەستاند. پاشان هێواش هێواش دەستی کرد بە دابەزین.
  جەنگاوەری جوان و ماسولکەیی وتی؛
  -تۆ ڕاست بیردەکەیتەوە برا باڵدارەکەم! لەگەڵ ئێوە ئەنجاممان دەبێت!
  لە خوارەوە کۆمەڵکوژییەکی ڕاستەقینە لە ئارادا بوو، مەغۆلەکان لە ئێستاوە لە دیوارەکان دوور دەکەوتنەوە و ناتاشای شایستە بڕیاریدا کە ساتەوەختی گونجاو هاتووە بۆ لێدان. باشە کچە ئازا، یەکسەر دەتوانیت بیبینیت، لەو شوێنەی کە تێپەڕیوە، ڕێگایەکی خوێناوی دەمێنێتەوە کە بە ئەستووری بە تەرمی مردووەکان قیرتاو کراوە. نەک تەنها قاچ و قۆڵەکانی، دوو بڕبڕەی درێژی ناتاشا بۆنی خەنجەریان لێدێت کە بە زنجیرێک تواوەتەوە کە لە پۆڵایەکی ڕەقکراوە دروستکراون.
  ئەلێنکا بە پێی خۆیەوە وتی:
  -بە دڵنیاییەوە کەلوپەلی شەخسی لەو جۆرە بۆ خۆم دروست دەکەم! ئێستا، با موغلانەکان گەرم بکەینەوە!
  بڵێسەی کێوی وەک گڕکانێکی سێ قات لە قوڕگەکانی قەڵەویدا تەقیەوە، تاتارەکان زۆر بە توندی کۆبوونەتەوە و بە سادەیی بە سەدان سورکراونەتەوە و لە دەمی ئاگرێکی دۆزەخییەوە دەڕژان. ئەسپەکان بە تایبەتی ترساون، بەڵام زۆربەی ئەسپەکان پێشتر بەهۆی لێدانێکی لەناکاو لە پشتەوە بەرپەرچدرابوونەوە، تەنها پاسەوانی تایبەتی گویوک خان لە ژێر زینەکەدا مابووەوە. تەقینەوەکە بەردەوام بوو و سەدان و سەدان چەکداری بە یەک سالڤۆ لە زریانێکی ئاگریندا بردە دەرەوە. مارە زەردەکە بە چاوی تەسکەوە سەیری گەڕانەوەی ئەژدیها بچووکەکەی دەکرد.
  شەڕڤانەکە لە ڕۆژهەڵاتەوە هاوارێکی کرد:
  -خائین! هەمووتان نوێنەری بنەماڵەی ئەژدیهان، هەمیشە خیانەت دەکەن و خزمەت بەو کەسە دەکەن کە بەهێزترە!
  جادووگەرە نینجاکە بە تووڕەییەوە هەوڵیدا سوارچاکە بوێرەکە شکست بهێنێت و بە خێرایی چەکی دۆشکە پەلساری فڕێدا. جەنگاوەری گەنج ئالێنا پێکەنی و بە دەنگی بەرز گۆرانی گوت:
  - بە ئاوی ئاگر - شووشەکە بکە! تۆ نامۆیەکی فێنکیت - تف لە ئاگر دەکەیت!
  ئەمە کچێکە - دڵخۆشە، بە نوکتە. وە پەلسارەکانی کە لە ئاگر دروستکراون لێی ناترسن.
  ئالێنا بە ئاسانی تەقەی لێکردن و چەکی ئەفسانەیی بەکاردەهێنا و جارجارە دڕندەکەی بەرەو یەکەکانی دوژمن ئاراستە دەکرد. ئەم بڵێسە فڕێدەرەی کە دەتوانرێت دووبارە بەکاربهێنرێتەوە و باڵەکانی هەیە باشترە لە سەد ئامێری میکانیکی ئەسپ کێشراو.
  ڕەنگە تەنانەت ئەمەش لە فڕۆکەی هێرشبەر فێنکتر بێت و چۆن سووتەمەنی ئەوەندەی هەیە و فیوزەکەی تەواو نابێت؟ دەبێت لە کاتی پشوودا لە ئەهریمەنەکە بخوێنیتەوە و چەکێکی نوێ و پێشتر نەبینراو دروست بکەیت! تیرەکان لە پێستی زرێپۆشی ئەستوور و ڕەنگاوڕەنگەوە هەڵدەپەڕنەوە و بە هەموو ڕەنگەکانی کەوانەکەوە دەدرەوشێنەوە، وەک هەرز. لێدانەکان تەنها بۆ ساتێک ڕەنگەکەی دەگۆڕن: سووری یاقوت دەبێتە لیلاک-ڤایۆلێت. بە پێچەوانەوە لیلاک-یاقوت دەگۆڕێت بۆ سوور-پرتەقاڵ و زەردی زێڕین و سەوزی زمرد. ئەمە زۆر جوانە، جێگەی داخە کە لە گەرمەی شەڕێکی خوێناویدا کات نییە بۆ چێژوەرگرتن لەو دیمەنە ئەفسانەییە.
  جەنگاوەر و سەربازە ڕووسییەکانی لەشکری سپی کە لەلایەن کچانەوە پێکهاتبوو، پێشتر زۆربەی سوپای مەغۆلیان بڕیبوو. بە تایبەتی کاتێک کە بڵێسە فڕێدەری میکانیکی هاتنە ناو یارییەکەوە، شتێکی ترسناک بوو، هەر سوپایەک بەرگەی زەربەیەکی دووانەی لەو شێوەیەی نەدەگرت. خولەکێکی تر، و گەشتێکی ناڕێک دەست پێدەکات. مارە زەردەکە بۆ ساتێک دوودڵ بوو.
  فەرمانی باتو ڕوونە، بۆ کوشتنی تاج کاگان لەسەر بێدەنگ، بەڵام پارەکە زۆر کەمە. نەخێر، دواتر دەیکوژێت، بەڵام بۆ ئێستا لە ژێر شمشێرە شکاوەکانی ڕووسیا دەیباتە دەرەوە:
  -با دوور بکەوینەوە کاگان، من تۆ دادەپۆشم!
  -ئەی مانگو سێ سەرە؟ ناهێڵم ئەشکەنجەی سوپاکەم بدات!
  نینجا پەنجەی بڕی و پریشکەکان دەستیان کرد بە کەوتن:
  "دەتوانم جادوویەکی ئاڵۆز بکەم و ئەویش دەگەڕێتەوە بۆ جیهانەکەی، بەڵام دواتر بۆ ماوەی حەوت ساڵ ناتوانم بانگی بکەم!" بژاردەیەک هەیە هەرچەندە! جادوویەکی ئاستی Hale!
  -چۆنە?
  دەموچاوی گویوک کە لە ساڵانی زیاتر قەڵەو و پفکاوی بوو، درێژ بووبووەوە. نینجا کیلەر ڕوونی کردەوە؛
  -و بەم شێوەیە! ئەگەر من مەنگۆسە سپییەکەی بکوژم، ئەوا ئەژدیهاکە هی من دەبێت، ئەگەر من بکوژێت، ئەوا دەبێتە هی خۆی!
  جادووگەرە ژاپۆنییەکە مانترایەکی درێژی چرپاند، تەلیسمەکە لە خۆر گەشاوەتر دەدرەوشایەوە. ئەلێنکای پێ ڕووت کە بەهۆی وروژاندنی قڕکردنەوە بردبوو، لەناکاو هەستی کرد پشتی نەرم و نیان و پۆلێشکراوی ئەهریمەنێکی بەهێز و لە ئێستاوە گوێڕایەڵ لە ژێرەوەیدا نامێنێت. خۆی لە هەوادا بینیەوە، بە خێرایی بەردێک دەفڕی بۆ خوارەوە. کەوتنەکە خۆش نەبوو، بەڵام کوشندە نەبوو. جەنگاوەری تێرمیناتۆر کە بەفرێکی مەتر درێژی شکاند، بە تووڕەیی بەرازێکی بریندار هێرشی کردە سەر مەغۆلەکان. دوا بەرخۆدانی ڕێکخراو کەوتە خوارەوە، پاشماوە بەزەییدارەکانی سوپای زەبەلاح پەلەیان کرد بۆ هەڵاتنی بەکۆمەڵ.
  جوانترین کچەکان، ئەلێنکا و ناتاشا قاچ ڕووتەکان، بە واتایەکی ڕەسەن کێبڕکێیان کرد لە قڕکردنی ئەتۆمییە سەرلێشێواوەکاندا. لەم نێوەندەدا گویوک خان بە کردەوە نەبینراو بوو، ئەسپە گرێهاوندەکەی هەموو ڕیکۆردەکانی هیپۆدرۆمی دەشکاند، کاگانە بۆماوەییەکان تەنها بیری لە پێستی خۆی دەکردەوە.
  -نا، ئەمە سامورایی نییە! ترسنۆکێکی بەزەییدار. چ شەرمەزارییە خزمەتی وەها میکادۆیەک بکەیت!
  نینجاکە قیژەی کرد.
  مارە زەردەکە دوو کاتانای بەهێزی دەرهێنا و بڕییەوە و بە توندی لەرزین، تۆپێکی پەمەیی بریقەدار لە تیغەکان جیا بووەوە. پەلسارێکی ئەفسوناوی هۆمینگ بە خێرایی بەرەو ئەلێنکا جوان و نیوە ڕووتەکە هەڵفڕی.
  جەنگاوەری تێرمیناتۆر توانی سەرنجی جوڵەکە بدات، مەینە ئاگرینەکەی لەسەر مێشەکە بڕییەوە، تەقینەوەیەکی بچووک وەک ڕەشەبا پەرش و بڵاو بوو، دەیان دوو مەغۆلی بڵاوکردەوە:
  -ئەوە شەیتان! سامورای جیهانی ژێرزەوی!
  مارە زەردەکە هاوارێکی کرد. نینجاکە لە ئێستاوە خۆی ئامادە دەکرد بۆ ئەوەی پەلە بکات بۆ ئەوەی چاوی بە ئەلێنکای پێی ڕووتی خوێناوی بکەوێت، کاتێک بیرکردنەوەیەکی سەرەتایی هاتە سەری. - ئەی ئەگەر یەکسەر ئەم کچە شەڕکەرە بەهێزە نەکوژێت، ئەوا ناتاشای کۆتایی خوێنی قژزەرد پەیوەندی بەوەوە دەکات، دواتر دەرئەنجامەکانی دەبنە کارەساتبار، جگە لەوەش ئەژدیهاکەی ملکەچ کرد، و تەنها جەنگاوەرێکی زۆر بەهێز دەتوانێت مارە گەورەکە ملکەچ بکات. "
  نینجاکە بە قسەی زل وتی:
  -من دوور دەکەومەوە باڵندە! دەڕۆم بۆ ئەوەی بگەڕێمەوە!
  مارە زەردەکە کە پۆشاکە سپییەکەی هەڵدایەوە، خۆی لەناو بەفرەکەدا نێژرا. پاشان بە خنکانەوە دەستی کرد بە چرپەکردنی جادوویەکی جووڵە.
  ئەلێنکای قاچ ڕووت بەردەوام بوو لە ڕاوەدوونانی تووڕەیی خۆی، ناتاشای سەخت لە دواوە نەبوو. سەرەڕای هەموو توندی شەڕەکە، بۆ ساتێک نەیانهێشت چادرە شاهانەییەکەی تاج کاگان لە چاوی خۆیان دەربچێت.
  -ئەو ڕادەکات، با پێش سەرکردە بگرین!
  ئەلێنکا قاچ ڕووتەکە پێشنیاری کرد. ناتاشا بە پێی ڕووتی دیسکێکی فڕێدا، بە شێوەیەکی ئاسایی وەڵامی دایەوە و بەردەوام بوو لە یەکسانکردنی مەغۆلە هەڵهاتووەکان بە لێدانی خێرا.
  -بۆ چی! ئێمە خۆشییەکی زیادە بۆ باتیگا دەهێنین و ئەمەش زۆر مرۆڤانە. شمشێرەکە بە ئاسانی دەکوژێت و جیهانگیرەکەش بە سادەیی پێستی دەدڕێنێت.
  ئەلێنکا کە بە یەک لێدان چوار کەسی بڕیبوو، بە پێکەنینەوە تەقیەوە.
  -ئەگەر خۆی قۆچەکانی باتو نەشکێنێت! ئایا ئێمە بە ئۆتۆمبێل دەیانبەین بە درێژایی ڕێگاکە تا کەمپەکە، یان چی؟
  ناتاشا پێکەنی و وتی:
  -باتو زۆر بە توندی پانتۆڵەکەی گەپ دەکات، و تا کەمتر موگلانەکان لە ژیاندا بمێننەوە باشترە!
  کچانی تێرمیناتۆر خێراییەکەیان خێراتر کرد، ئەوە یارییەکی گرتنەبەری بیرهێنایەوە، ئەتۆمییەکان بە نائومێدیەوە ئەسپەکانیان قامچی لێدا و لاکانیان بە خوێناوی دەدڕاند. بە هەوڵێکی نائومێدەوە توانیان کەمێک لە سوارەکانی ئورو جیاببنەوە، بەڵام ناتوانن لەو کەسانە ڕزگاریان بێت کە لە چیتا خێراتر دیزاین کراون!
  لە خەو هەڵسان دیمیتری و ئاناتۆلیڤیچ مێدڤێدێڤ ڕاهێنانیان کرد و تەلەفزیۆنەکەیان داگیرساند. بە بۆنەی سەرکەوتنی زێلێنسکی، ئاهەنگ و ئاهەنگ و ئاهەنگی سەرتاسەری بەڕێوەچوو. خەڵک لە دڵەوە دڵخۆش بوون بەو گۆڕانکاریانە.
  هەمووان دەیانویست بە شێوازێکی نوێ بژین، و ئازادانەتر. دەستبەکاربوونی نزیک بووەوە و زێلێنسکی خەریک بوو دەسەڵاتی تەواو بەدەستبهێنێت. و ئەمەش بووە هۆی حەماسەت و ئیلهام. وەک، هەموو شتێک دەگۆڕێت و لە دوێنێ باشتر دەبێت. وە سلاڤەکان یەکێتی دەدۆزنەوە و شەڕی سارد کۆتایی دێت. وەک کابوسی پاوانخوازانەی سەردەمی پوتین.
  وە پێشتر گۆرانی جوان لەسەر زێلێنسکی دەوترایەوە... هەمووان شتێکی نوێ و جوانیان دەویست.
  زێلێنسکی خۆی ڕایگەیاند کە بە یەکەم فەرمانی خۆی پارێزبەندی هەڵدەوەشێنێتەوە، هەروەها پەڕەکانی ئۆلیگارش پاک دەکاتەوە. هەروەها زێلێنسکی بەڵێنیدا باج لەسەر دەوڵەمەندەکان بە شێوەیەکی بەرچاو بەرز بکاتەوە. وەک، هیچ هۆکارێکیان نییە بۆ قەڵەوبوون!
  بە گشتی زۆر شت پلانی بۆ دانرابوو. لەوانەش دروستکردنی گەورەی هێڵی ئاسن: ئارخانێلسک - چوکۆتکا، و پاشان تونێلێکی ژێرزەمین بۆ ئەلاسکا.
  بۆچی زێلێنسکی پاشا نییە؟ پڕۆژەکانی گەورە و گەورەن. وە لە ئەمریکا بەم زووانە حکومەت دەگۆڕێت و نەوەیەکی تری سیاسەتمەداران دەبێت. کێ گۆڕانکاریشیان دەوێت.
  و ئێستا زێلێنسکی خەریکە خەریکە خەریکە خەریکە خەریکە دەسوڕێتەوە...
  پێش ئەوەی کۆمپیوتەرەکە ببرێت، مێدڤێدێڤ چووە ناو یارییەکەوە...
  دوای داگیرکردنی یەکێتی سۆڤیەت، دەکرێت پەیوەندی لەگەڵ ئەمریکادا بکرێت. بەڵام سەرەتا با سیستەمی بەرگری موشەکی لەیزەر بەڕێوەببەین؛ ئیمپراتۆریەت لێرەدا توانای لەو جۆرەی هەیە. شەڕ دژی ئەمریکا - ٢٠٠٨! لەشکرکێشییەکە لە چوکۆتکا تا ئەلاسکا دەست پێدەکات.
  خەباتێکی ڕاستەقینە لە ئارادایە.
  ئەبرامز لەگەڵ تانکی پانتەر-٧ شەڕ دەکات. ئۆتۆمبێلە نوێیەکە ئیتر ئەوەندە قورس نییە کە تەواو و بێ کەموکوڕییە. وە چینە ڕەهاکەی خۆی نیشان دەدات.
  وە یانکیەکان لەناو دەبات... مێدڤێدێڤ تا ڕادەیەک بێزار بوو لە شەڕەکە، و کۆنترۆڵی ڕادەستی ڕاوێژکارێکی سەربازی چینی ڕۆکۆسۆڤسکی کرد. وە دەستی کرد بە بەڕێوەبردنی...
  بۆ نموونە شتێک دروست بکە... پەرستگای نوێ هەریەکەیان حەوت ئایینی تێدایە. یان تەنانەت تاوەری نوێی تەلەفزیۆنیش. وە دروستکردنی هەرەمێک فێنک دەبێت. بەرزییەکەی کیلۆمەتر و نیوێکە. بەڵێ، ئەوە بەڕاستی زۆر باش دەبێت!
  لە هەمان کاتدا مێدڤێدێڤ ئاستی خۆشگوزەرانی بەرز دەکاتەوە. تەنها پەیوەندی بە چەقاندنی کارگەی سەربازییەوە نییە.
  هەروەها دەتوانیت تەلەفزیۆن، ساردکەرەوە، کۆمپیوتەر، لاپتۆپ بەرهەم بهێنیت. وە بەرهەمهێنان بنیات بنێن، و ماسولکەکانی شەڕکەر پەمپ بکەن. بەڵام ئەمریکا لە ئێستاوە زاڵ بووە... ئیمپراتۆریەتەکە لە ئێستاوە ژمارەی دانیشتووانەکەی زیاتر لە دوو ملیار و نیوە و تەواو ئامادەیە شەڕێک دژی ئەمریکا بکات. مێدڤێدێڤ ددانی ڕووت دەکاتەوە و گۆرانی دەڵێت:
  - من زریانێکی ڕاستەقینەی هەموو سەدەکانم! ئەوی کە مردنێکی زۆر دەهێنێت!
  وە دیسانەوە فشار دەخاتە سەر ئەمریکا. لە ئێستاوە گورزی ئەتۆمی ئاڵوگۆڕ دەکرێت. شەڕێکی لەو شێوەیە لە گەشەکردندایە.
  . بەشی ژمارە ٨
  ئێه، با جارێکی تر یەکەکان پاڵ بنێین. وە چۆن لێدەدەین! لێرەدا کچانی پیادە دەجووڵێن. هەموویان بە پێی ڕووت و بە بیکینی. وە چۆن یانکیەکان بە بایۆنێت چەقۆ دەدەن، و چۆن بە پێی ڕووت نارنجۆک فڕێ دەدەن. وزەی ڕاستەقینە لەواندا هەیە. وە هەموو شتێک دەدرەوشێتەوە، وەک تۆپی جیوە کە لە ژێر پێستی ڕەنگاوڕەنگدا ڕادەکات. کچان زۆر حەز بە کوشتن دەکەن - ئەمانە کچن!
  وە گۆرانی بۆ خۆیان دەڵێن:
  ئێمە کچانی کۆمسۆمۆڵ داشێنین،
  ئێمە تزار مێدڤێدێڤ، تزارێکی زۆر ژیرین...
  وە بێگومان دەنگێکی ڕوونمان هەیە،
  هەر شتێک بۆ موناقەشە - بڕۆ بۆی!
  و دیسانەوە بە پەنجە ڕووتەکانی نارنجۆکی فڕێدا. ئەم کچانە بە واتایەکی ڕەسەن سوپەرن. وە یانکیز چەقۆکێشان، ئەلاسکا دەگرن. هەروەها گۆرانی بۆ خۆیان دەڵێن:
  - گورگە خراپەکان کۆدەبنەوە! تەنها ئەو کاتە ڕەگەزەکە دەمێنێتەوە! لاوازەکان لەناو دەچن، دەکوژرێن - پاککردنەوەی خوێنی پیرۆز!
  وە کچەکان بە پەلە ددانەکانیان ڕووت دەکەنەوە بۆ هێرشەکە. بەڵام لە بەرامبەر ئەمریکییەکان "پڵنگ"-7یش هەیە، چ هێزێکی سەرسوڕهێنەرە. وە ئەم جۆرە ئەهریمەنانەش ناتوانرێت بوەستێنرێن!
  "پڵنگ"-7 تۆپێکی تایبەتی پەستانی بەرزە و خێرایی سەرەتایی پرۆژێکتایلی 2500 مەتر لە چرکەیەکدا. وە هەر کە لێیدا هیچ شتێک ڕزگاری ناکات. وە ئەمبرامەکان بە هەموو ئاراستەکاندا ڕادەکەن. و تاوەرەکە لەوان دەڕوخێنێت.
  وە کچەکە سەربازەکان ناچار دەکات کە ئەژنۆیان دابەزێنن و پێی ڕووتیان ماچ بکەن.
  ئەمریکییەکان جارێکی تر خۆیان ڕادەست دەکەنەوە. وە سەربازانی سوپای مێدڤێدێڤ لە نیویۆرک نزیک دەبنەوە. وە شارەکە لە ئێستاوە لە ژێر هێرشدایە. بەبێ هیچ مەراسیمێک دەگیرێت.
  مێدڤێدێڤ خۆی بە فەرماندەیەکی گەورە دەزانێت: دواجار نیویۆرکی گرت.
  وە ڕەنگە مرۆڤ بڵێت ئەو گەورەترینی داگیرکەرانە. و پاشان واشنتۆن.
  وە ئەمریکییەکان تەسلیم دەبن. سەرۆکی ئەمریکا کەوتە سەر ڕووخساری و دەستی کرد بە ماچکردنی پێی ڕووتی کچەکان. سەرەتا یەکێک، پاشان دووەم، بە نۆرە.
  بۆیە تەواوی کەتیبەیەکی کچە پێ ڕووتەکانی ماچ کرد. ئەمە شەڕێکی گەورەیە!
  مێدڤێدێڤ پێدەکەنێت... بۆیە ئەمریکای گرت. بەڵام پوتین نەیتوانی ئەم کارە بکات!
  ئەمە بەڕاستی شەڕێکە - سوپەر! و پاشان بۆ مەکسیک.
  وە دیسانەوە گرتنەکان... وە کچە مەکسیکییەکان وا لە مەکسیکییەکان دەکەن ئەژنۆیان بدەن، و پاژنە ڕووتەکانیان ماچ دەکەن. وە هاوار دەکەن:
  - شکۆمەندی بۆ جوانەکان!
  بەڵێ، کۆمپیوتەر دەتوانێت وێنەی ڕەنگاوڕەنگی گەورەی کچان پیشان بدات، کە پاژنەی ڕووتیان هەیە، کە لەلایەن زیندانییەکانەوە ماچ دەکرێن. وە وەها وروژێنەرێکە.
  لێرەدا دیسانەوە سەرکردایەتی زیندانییەکان دەکەن - ئەمجارەیان ڕەشپێستەکان. وە پێی ڕووتی کچەکانیش ماچ دەکەن.
  و هەروەها تانکەکان هەرەمی دەخزێن...
  کچان دەجووڵێن و زۆرن... ئاخر دەتوانیت گەنجەکان لە سەرچاوەکانەوە دەربهێنیت. وە هەڵبژێرە کە هەموو یەکەکان کچن بە بیکینی. وە ئەمەش زۆر جوانە.
  زۆربەیان قژ سوور و قژزەردە.
  وە دەست بەسەر وڵاتێک لە دوای وڵاتێکی تردا دەگرن. جەنگاوەرانی وەها فێنک. ئیمپراتۆریەتەکان دەکەونە ژێر پێی ڕووتیان.
  مێدڤێدێڤ بە چێژەوە یاری دەکات... و تەنانەت لە ژێر هەناسەیدا شتێک فیشەک دەدات.
  بۆمبی هایدرۆجینی چۆن دەتەقێتەوە؟ بەربەرییەکی ئەهریمەنیی! وە هەموو شارەکە، وەک ئەوەی مانگایەک بە زمانی لێی بدات. چەند تیشک زیاتر؟ وە کچانی پێ ڕووت بەناو تۆزی تیشکدەردا ڕادەکەن. وە پاژنە ڕووتەکانیان دەسوتێن.
  مێدڤێدێڤ یاری دەکات وەک ئەوەی پایتۆنێک خاکێکی تر قووت بدات.
  لێرەدا دەسەڵاتێکی تر لە جیهانی مەجازیدا داگیرکراوە و ئاڵاکەش هەڵدەدرێت.
  ئێستا تانکەکان نوێن بە زرێپۆش و سیرامیکی چالاک. فرە چینە و کاریگەرە.
  وە فڕۆکە هەڵگرەکان مۆدێرنن، هەروەها تەواو گونجاون. وە چۆن فڕۆکەکان دەست دەکەن بە تەقەکردن لێیانەوە.
  مێدڤێدێڤ وەک دەبینین سەرۆکێکی زۆر زیرەکە بە وەکالەت.
  کەواتە، ئێستا پەرەپێدانی فڕۆکەی بێفڕۆکەوان. وە ئەوەش شتێکی نایاب و سەرنجڕاکێشە. و هەروەها، فڕۆکەی شێوە دیسک. لێرەدا لە ئێستاوە وەکو شتە نەناسراوەکان دەچنە شەڕەوە. و پاشان، تانکی هەرەمی.
  ترەمپ سەرۆکی ئەمریکا، عەقڵێکی گەشاوە، فەرمانی دا ئۆتۆمبێلەکە لە هەموو گۆشەنیگایەکەوە بێ زیان و نەتوانرێت بچێتە ژوورەوە. بەم شێوەیە ماستۆدۆن لە شێوەی هەرەمێکی نزمدا دەرکەوت. وە ئۆتۆمبێلێکی لەو جۆرە پارێزگارییەکی نایابی نیشان دەدا. بە تایبەتی لە دژی پرۆژێکتایلی جوڵەیی.
  ئێستاش، ئەم تانکە ئەوەندە سەرکەوتوو دەرچوو کە ناتوانرێت بچێتە ناویەوە، و هێشتا لەگەڵ ئەمریکا لە خزمەتدایە. تەنانەت بەو شێوەیە ناویان لێنا: تانکی ترەمپ.
  وە شێتی هەندێک جار دەستی بەسەر خەڵکدا دەگرێت کاتێک دەبینن ئۆتۆمبێلەکە ناتوانرێت بچێتە ژوورەوە.
  مێدڤێدێڤ شەڕێکی نایەکسان دەکات و ئامێرەکانی پێشتر سەرمایەیەکی مەجازی دیکەیان گرتووە و کردوویانە بە کۆمەڵێک وێران و کانیاوی کوڵاو.
  بەڵام ئەمە بەس نییە بۆ کچە ڕۆبۆتەکە. دەست دەکات بە پەرەپێدانی نەوەی نوێی چەک: بۆمبی لەناوبردن. وە ئەم بۆمبە چوار سەد هێندەی بۆمبێکی هایدرۆجین بەهێزترە. کەواتە، ئەگەر لێیدا، تەنانەت ناتوانیت خۆڵەمێشەکە کۆبکەیتەوە!
  وە شەڕەکە لە ئێستاوە بەرەو بۆشایی ئاسمان دەڕوات.
  مێدڤێدێڤ ئەو کەشتیانە بەکاردەهێنێت کە لە ئالۆوی نوێ دروستکراون کە بەهێزتر و سووکترن لە تیتانیۆم. وە کەشتییە ئەستێرەییەکان دەفڕن بۆ بۆشایی ئاسمان، و ڕۆبۆتە شەڕکەرەکان شەڕ دەکەن. لە ئێستاوە لە کارگەکانی ژێرزەمیندا چەندین مۆدێلی جیاواز هەیە.
  وە ئێستا دوا ئیمپراتۆریەت لەسەر هەسارەکە دەکەوێتە خوارەوە. وە چی؟ ئێستا بۆ ناو بۆشایی قووڵ!
  سەردەمی جەنگی ئەستێرەکان دەست پێدەکات.
  مێدڤێدێڤ لەم شتە تێدەگات و بە توندی فشار دەخاتە سەر کیبۆردەکە. یان دەتوانیت پەنجەکانت بجوڵێنیت یان بیرکردنەوەکانت کۆنتڕۆڵ بکەیت.
  سەرۆکی بە وەکالەت ژیرانە مامەڵە دەکات و بەلەمێکی بۆشایی ئاسمان بۆ خۆی دروست دەکات. وە شەڕەکە بەردەوامە.
  پەرەپێدانی بۆمبێکی بەهێزتر، بە تایبەت لەناوبردنی، تێرمۆکوارک لە ئارادایە. وە سەد هەزار هێندەی لەناوبردن بەهێزترە.
  وە دواتر کەشتییەکان بەرەو ئاسمان بەرز دەبنەوە. وە مانگە دەستکردەکانی هەسارەکە دەگرن. وە دواتر سیستەمەکانی دراوسێ. ئەوان لەڕادەبەدەر خێرا ئەم کارە دەکەن.
  وە سەرۆکی بە وەکالەت لە یارییەکەدا تێرمیناتۆر بەرهەم دەهێنێت. لێرەدا پاڵەوانی تێرمیناتەر. ئەمە گەشتکردنە بە کات، تەنانەت ئەگەر سنوورداریش بێت.
  مێدڤێدێڤ بە قیژەقیژەوە وتی:
  - خەڵک پێی خۆیان لە زەویدا دەدەن، ئەی پێڵاو چییە! کە هەم گەمژانەیە و هەم بە شێوەیەکی ترسناک ناشیرینە!
  وە مێدڤێدێڤ زۆر دڵخۆشتر بوو. ئەی مناڵان چەند باشن. بە تایبەت ئەگەر ببنە جەنگاوەری بۆشایی ئاسمان.
  شەڕێکی ئەستێرەکان لە ئارادایە. وە ئاڵوگۆڕی جددی لێدان، کاتێک چەقۆی بێ بایەخ لە ڕیخۆڵەدا. وردتر بڵێین بیرکردنەوەی خەیاڵییە.
  مێدڤێدێڤ بەردەوامە لە هێرشکردنە سەر:
  - کەشتییە ئەستێرەکانم بکوژن!
  وە فەرماندەی نوێی بۆشایی ئاسمان لە شوێنی خۆی دادەنێت. وە ئەوەی شەڕە، شەڕە.
  لێرەدا مێدڤێدێڤ لەگەڵ فەرماندەکانی فەرماندەییدایە. لێرەدا هاوپەیمانی دوژمن لە دژی هەڵدەستێت. کاتێک کە ئارمادایەکی بێشوماری لەو شێوەیە نزیک دەبێتەوە، ترسناکە، لە دوورەوە وا دیار بوو سحرییەکی فرەڕەنگ و بریقەدار دەخزێت. جگە لەوەش هەر پریشکێک جنۆکەیەک کە بەهۆی سیحری جادووگەرێکی ڕەشپێستەوە دروست دەبێت. زیاتر لە دوانزە ملیۆن و نیو کەشتی ئاسمانی سەربازی لە چینە سەرەکییەکان، و "ماڵێکی ئاسوودەیی" بچووکی بێکۆتایی، بە لەبەرچاوگرتنی ئەو هێزە بەهێزانەی کە بەردەوام دەهاتن، ژمارەکەی لە دوو سەد ملیۆن نزیک دەبووەوە. بەرەکە بۆ یەک دوو پارسێک درێژ بووەوە، بە قەبارەیەکی لەو شێوەیە تەنانەت کەشتییە جەنگییە سەرەکییەکانیش لە دەنکە خۆڵ لە سەحرا دەچن.
  شەڕی گشتی نزیک دەبێتەوە: ئیمپراتۆریەتی بۆشایی ئاسمانی سوپای مێدڤێدێڤ دژی "هاوپەیمانی ڕزگاری تەواو"ی فرەلایەنە، کە بڕیاری داوە، لەبری تاکتیکی بەردەوامی بەرگرییەکی هەمیشە درەنگ، لێدانی بەلەمی خودی دەستدرێژکارە دڕندەکە بدات.
  لێرەدا کەشتی زۆرن، جۆرەها کەشتییەکی سەرسوڕهێنەریان هەیە، هەرچەندە لە زۆربەی حاڵەتەکاندا تەنها ڕێگری دەکات لە شەڕی کاریگەر. باشە بۆ نموونە کەشتییەکی ئەستێرەیی لە شێوەی هارپسیکۆرد، یان، بە دەم و چاوی درێژ لەبری تار، هارپ، یان تەنانەت دابل باس کە تاوەرێکی تانکی لە جەنگی جیهانی دووەمەوە هەیە. ئەمە ڕەنگە کەسانی بێهێزی دڵ سەرسام بکات، بەڵام ئەگەری ئەوە زیاترە کە ببێتە هۆی پێکەنین نەک ترس.
  نەیاریان ئیمپراتۆریەتێکە کە بانگەشەی ئەوە دەکات کە دەسەڵاتێکی گشتگیرە. میرنشینی گەورەی بۆشایی ئاسمانی مێدڤێدێڤ، کە هەموو شتێک دەخرێتە خزمەت شەڕەوە، دروشمی سەرەکی کارایی و گونجاوە.
  بە پێچەوانەی هاوپەیمانییەکە، کەشتییە ئەستێرەییەکانی سەرۆکی بە وەکالەت تەنیا لە قەبارەدا جیاوازن. وە شێوەی بە کردەوە هەمان شتە، زۆر نێچیر دەردەکەون ماسییە قووڵەکانی دەریا. ڕەنگە بە تاکە ئیستسناء، ئەوان لە خەنجەری ئەستوور دەرکەون کە بە پۆڵا دەدرەوشێنەوە - گرتن.
  ئەستێرەکانی ئەم بەشەی بۆشایی ئاسمان زۆر بە چڕی پەرش و بڵاو نین، بەڵام لە سپێکتریمی ڕووناکیدا ڕەنگاوڕەنگ و ناوازەن.
  بە هۆکارێکەوە، بە سەیرکردنی ئەم ڕووناکییانە، هەستێکی خەمناکت دەست دەکەوێت وەک ئەوەی سەیری چاوی فریشتەکان بکەیت، کە بوونەوەرە زیندووەکانی گەردوون بەهۆی ڕەفتارە چەوت و بەڕاستی دڕندەکانیانەوە مەحکوم دەکەن.
  سوپای سەرۆکی بە وەکالەت هیچ پەلەیەکی نەبوو لە چوون بۆ کۆبوونەوەکە، تەنیا یەکە گەڕۆکە تاکەکەسییەکان، بە خێرایی، بە کەڵکوەرگرتن لە خێراییە بەرزەکەیان، هێرشیان کردە سەر دوژمن و زیانیان پێگەیاند و پاشەکشەیان کرد. لە وەڵامدا هەوڵیان دا بە ئاگری بارانبارین چاویان پێیان بکەوێت، بەڵام بەهۆی ئەوەی چالاکتر بوون و پارێزگارییەکی تەواویان هەبوو، زۆر کاریگەرتر بوون.
  مینەکان کە بەڕواڵەت لەسەر ئاستی گەردوونی بچووک بوون، وەک ئەوەی بە تەقینەوە دڕاون، هەروەها کەشتییە کروزەر و تێکدەرەکان. بەڵام توانیمان هەندێک یاری گەورە بخەینە خوارەوە. یەکێک لە کەشتییە جەنگییە زەبەلاحەکانی هاوپەیمانییەکە لێیدا، دوکەڵی ئەستووری دەکێشا و چەقۆی لێدا و ترس و دڵەڕاوکێ لەناو کەشتییە ئەستێرەییە زەبەلاحەکەدا هەڵگیرسا، وەک ئاگرێک لە دارستانێکی وشکدا.
  بێگانەکان هاوشێوەی جێربۆا تەنها بە چنگ لەبری کلک، لە ترسدا هەڵدێن، لە هەمان کاتدا هاوار و بازدان بەسەر سەرەوە و خوارەوە. لە نێوانیاندا جۆری بچووکتر هەیە کە لە تێکەڵەی ورچ و کۆتر دەچێت. دەنکەکان لە ترسی کێویدا دەچن، کواکەکان دەبیسترێن، لەیەکتر جیا دەبنەوە و پەڕەکان ئاگر دەگرن. لێرەدا یەکێک لە کۆترە ورچەکان سەری خۆی کردە بۆری ئاگر. لەوێ کەف ڕاستەوخۆ هاتە ناو قوڕگی، یەکسەر گەدەی پێڵاوەکانی داکەند و لاشەی باڵندەکە تەقیەوە و خوێنی لەگەڵ پاشماوەی گۆشتەکەدا ڕشت کە لە منداڵەکەوە دەردەچوو.
  جێربۆاکان دەسوتێن و پەلە دەکەن بۆ مۆدیولەکانی ڕزگارکردن، بەڵام پێدەچێت ئەو سیستەمەی کە هیوایەکی جنۆکەیی بە مانەوە دەبەخشێت، بێهیوا زیانێکی زۆری پێگەیشتووە. ژەنەڕاڵەکەیان، جاڵجاڵۆکەی کلک، قیژەیەکی هیستری دەکات:
  - ئای خوداوەندەکانی چوارگۆشەی بازنەی گەردوونی، بە...
  نەدەکرا تەواو بکرێت، بڵێسەی ئاگرەکە جەنابی بەدبەختی داپۆشیبوو. گۆشتی مێشوولە زیرەکەکە ورد بووەوە و بوو بە گەردیلەی سەرەتایی.
  کەشتییە شەڕکەرەکە سووتا و بڵقی هەوای دەرکرد بۆ ناو بۆشاییەکە و دواتر تەقیەوە و بڵاوبووەوە و بوو بە چەندین پارچە.
  مێدڤێدێڤ کە بەشی ئەوەندە یاری کرد، یەک دوو فەرمانی دیکەی کرد. هەروەها لە دوای مردنی خەڵاتی نۆڤۆدڤۆرسکاای بە ئەستێرەی پاڵەوانی ڕووسیا بەخشی. فەرمانی دا کە ئۆلێگ ڕیباچێنکۆ هەموو ئەو فەرمان و مەدالیایانەی کە ڕووسیا هەیەتی پێ ببەخشرێت. وە ڕێزلێنانی سانت ئەندرۆی یەکەم بانگکراوی پێشکەش بە دۆناڵد ترەمپ کرد. دوای ئەوە مێدڤێدێڤ جارێکی تر خەوی لێکەوتەوە... تا ئێستا کەس بێزاری نەکردووە.
  دوای کارەساتێکی لەو شێوەیە، ئەلێنکا بە شێوەیەکی بەرچاو دڵخۆش بوو. تیمەکەیشی هەروا.
  مارگاریتا یەکەم کەس بوو کە قسەی کرد:
  - با لە دەریادا ژاپۆن تەواو بکەین و لەسەر وشکانی تەواویان بکەین!
  ئەلێنکا بە گەرمی پشتگیری ئەم بیرۆکەیەی کرد:
  - بە دڵناییەوە! بۆ ڕێگەدان بە مردنی سەربازە نوێیەکانی ڕووسیا!
  هەروەها ناتاشا بە دەنگی بەرز قسەی کرد:
  - کورۆپاتکین فەرماندەیەکی زۆر بێبڕیارە. کەواتە ئەوە ڕاستی نییە کە بتوانێت سەرکەوتن بەدەستبهێنێت، تەنانەت بە لەبەرچاوگرتنی لاوازبوونی ژاپۆنییەکان لە کاتی هێرشکردنە سەر پۆرت ئارسەر!
  مێدڤێدێڤ بە شێوەیەکی یەکلاکەرەوە کورتی کردەوە:
  - با هێرش بکەین! ئەمە چانسی ئێمەیە، چانسی ڕووسیاش!
  دوای ئەوە تانکە بەهێز و سەروو مۆدێرنەکە دەستی بە جووڵە کرد. بەڵێ ژاپۆن ڕۆژێکی خراپ بەسەر دەبات. وە زیاتر لە جارێک نەفرەت لەو ساتە دەکەن کە بە بیریان هاتووە شەڕ لەگەڵ ڕووسیا بکەن.
  تانکەکە بەرەو سەربازانی ژاپۆن دەڕۆیشت. ئەلێنکا بە خۆشحاڵییەوە وتی:
  - خەونێکی وەها سەرسوڕهێنەرم بینی. وەک ئەوە وایە من و ناتاشا بەرگری لە ڕیازان بکەین لە جەماوەرەکەی باتو خان.
  مارگاریتا هێور بووەوە:
  - ئایا من لە خەودا بووم؟
  ئەلێنکا بە شێوەیەکی نەرێنی سەری لەقاند:
  - نەخێر! تۆ تەنها لەوێ نەبوویت!
  کچەکە بە بێزارییەوە گریای:
  - بە داخەوە!
  ئەلێنکای قاچ ڕووت پێکەنی و تێبینی کرد:
  - تەنها دەتوانی ڕێگریمان لێ بکەیت! بەڵام من و ناتاشا زۆر فێنک بووین!
  کچە قژزەردەکە بە سەرسوڕمانەوە پرسی:
  - ئایا تۆ فێنک بوویت؟
  پێڵاوی ڕووت ئەلێنکا بە ئامادەییەوە پشتڕاستی کردەوە:
  - بەڵێ زۆر فێنک! وە تەنانەت سواری ئەژدیهایەک بووم!
  ناتاشا پێکەنی و وەڵامی دایەوە:
  - تۆ زۆر جوان بووی لەسەر ئەژدیهاکە!
  ئەلێنکا بە ئامادەییەوە پشتڕاستی کردەوە:
  - وەک چیرۆکێکی ئەفسانەیی وایە! لەو شوێنەی کە ئەژدیها هەیە، و ئەلفەکان، و هەموو شتێکی سەرنجڕاکێش!
  مارگاریتا بە هەستێکی دڵسۆزانە وەڵامی دایەوە:
  - تۆ زۆر جوانیت تەنانەت بەبێ ئەژدیهاش! تەنها پەرییەک، و موعجیزەیەکی موعجیزە!
  ئەلێنکا بە متمانەوە ڕایگەیاند:
  - هەموو کەسێک دەشکێنم! بە ئەژدیها و بەبێ ئەژدیها!
  وە جەنگاوەرەکە مشتەکەی نیشان دا.
  یەکەم تانکی ڕووسی هێرشی کردە سەر ژاپۆنییەکان کە لە نزیک دیوارەکانی پۆرت ئارسەر وەستابوون. هێشتا ژمارەیەکی زۆریان هەبوون. تۆپخانەکان دەستیان بە کارکردن کرد. لە وەڵامدا تۆپی ١٥٢ ملم تانکە ترسناکەکە و هەروەها هەشت دۆشکە کوشندە تەقەیان کرد. و دیسانەوە ساموراییەکان بە سەدان دەستیان کرد بە بڕین.
  دۆشکە - "ئەژدیها"، شتێکی زۆر کوشندە. پێنج هەزار فیشەک لە خولەکێکدا تەنها جۆرێکە لە دڕندە.
  ژاپۆنییەکان کەوتنە خوارەوە، کون کران، دڕاو بوون و کەللەسەریان ورد بوو. سکیان تەقییەوە و جەستەیان بازێکی دا، بەهۆی لێدانی چەقاندنی ئاگرەکەوە فڕێدرایە سەرەوە.
  هەروەها توێکڵی پارچەپارچەبوون بە پڕکردنەوەی کەڵەکەبووەوە تەقیەوە. هەم بۆ تەقەکردن لە هێزی پیادە و هەم بۆ چوونە ناو بنی کەشتییەکان نایاب بوون.
  ئەمانە کچانی تێرمیناتۆرن و پرۆفیسۆرەکەش نابغەیەکی ڕاستەقینە. بۆیە دەستیان کرد بە وەرینی ساموراییەکان.
  ئەلێنکای قاچ ڕووت بە هاوارەوە وتی:
  - با ڕۆحی ڕووسی شکۆمەند بێت!
  ناتاشا، بە پەنجە ڕووتەکانی دوگمەی جۆیستیکەکەی فشاردا، دوشێکی فیشەکی نارد و بەردەوام بوو:
  - وە تزارەکەمان، نیکۆلاسی دووەم!
  ئەلێنکای پێی ڕووت بەردەوام بوو لە ناردنی توێکڵ لە دوای توێکڵ. هەر سێ چرکە جارێک چەکێکی کوشندە دەفڕی و دەهاتە دەرەوە. وە پاترییەکانی ژاپۆن بێدەنگ بوون. وە سەربازە پێست زەردەکان بە ژمارەیەکی زۆر گیانیان لەدەستدا.
  ناتاشا کە چەند ڕیزێکی سامورای بڕییەوە، پشتگیری لە:
  - سروودی نیشتمان لە دڵماندا گۆرانی دەڵێ.
  ئەلێنکای قاچ ڕووت، بەردەوامە لە تفکردنی توێکڵەکان بە پڕکردنەوەی کوشندە و زۆر بەهێزترن لە پلاستید، بەردەوام بوو:
  واتە: لە هەموو گەردووندا کەسێک لە ئەو جوانتر نییە.
  ناتاشا کە بە پەنجە ڕووتەکانی بێ بەزەییانە تەقەی لە ژاپۆنییەکان دەکرد، زیادی کرد:
  - دۆشکە شوڕشگێڕەکە توندتر فشار بخەرە سەر.
  ئەلێنکا بە پێی ڕووت، کەشتییە وێرانەکەی سامورایی، تەواو بوو:
  - بمرە بۆ ڕووسیای خودا بەخشی!
  کچەکان بەڕاستی بەو شێوەیەن، سوپەر! جوانییە نایابەکان. تۆ سەیریان دەکەیت و سەرسام دەبیت. بەڵام بۆ ژاپۆنییەکان ئەمە مردنێکی پاکە. تانکییەکە بەناو پاترییەکاندا دەڕۆیشت. تیمەکانی دەمانچەکەی خستە دەرەوە. زۆر زۆر بە خێرایی ئەو کارەی کرد. پاشان بەناو خەندەقەکاندا ڕۆیشتم. هەروەها زۆری بڕییەوە. وردتر بڵێین زۆر نین، بەڵکو نزیکەی هەموویان. قڕکردنەکە بە تەواوی دەرچوو. لێرەدا بێگومان هەموو شتێک بە شێوەیەکی ئۆتۆماتیکی دەرچوو. بەم شێوەیە ژاپۆنییەکان لەناوچوون.
  ئەلێنکا بە پێکەنینەوە تێبینی کرد و بە پەنجە ڕووتەکانی قاچە ڕەنگاوڕەنگەکانی دوگمەکانی جۆیستیکی داگرت:
  - ئێمە لە جەنگاوەر زیاتر جەلادین!
  ناتاشا پێکەنی و ڕازی بوو:
  - ئازادی و نابغە و جەلادەکانی شکۆمەندی!
  وە دیسانەوە لە چەمەکاندا تەقە دەکات. و بە هێزی کێوی ساموراییەکە دەکاتە دەرەوە.
  مارگاریتا کە هەروەها بە پێی ڕووتەکانی بە وردی تەقەی کردووە، بە شێوەیەکی عەقڵانی تێبینی کردووە:
  - پیاوی هاوڕەگەزباز کەمتر دەبێتەوە، لە ژاپۆنیش کەمیی پیاو دەبێت!
  ئەلێنکای قاچ ڕووت بە پێکەنینەوە تەقیەوە و دیسانەوە تەقەی لێکردەوە:
  - ئاگاداری ئافرەت بن! ئافرەتان ئاگادار بن!
  بەڕاستی ئەمە ئەو جۆرە کچەیە کە توێکڵ و چەقۆ و هەر فیشەکێک لێی هەڵدەپەڕێتەوە. لە هەر حاڵەتێکدا کچەکە کۆتایی هێنان بە ڕاستەقینە.
  ناتاشا وەریگرت و گۆرانی وت:
  - لەشکرەکان ڕێپێوان دەکەن،
  بایۆنێتەکانیان دەدرەوشێنەوە.
  ملیۆنان کەس لە پشتمانەوەن
  ئەی فەوجەکانی ڕووسیا!
  کەس ناوەستێت
  کەس قسەکانی نابڕێت...
  ئەم هەنگاوە نوێیەکان دەکاتەوە،
  با خێرا بفڕین!
  وە دیسانەوە باران بەسەر دوژمندا دەبارێت. وە ڕێگەیان پێنادات بچنە خوارەوە بۆ سەدهەمی ئەمپێر.
  ئەلێنکای پێی ڕووت، بە یەکدەنگیی دارکوپێکەوە توێکڵەکانی فڕێدەدایە دەرەوە، هێسکی کرد، تازە بە گاڵتەجاڕی گۆرانی گوتبوو:
  - یەک، هێرشبەر، دوو هێرشبەر، ئەو سەرسوڕهێنەرە.
  ناتاشا، تەقەکردن، گۆرانییەکەی پشتڕاستکردەوە:
  - یەک لێدان، دوو لێدان، ئەو بەدەوریدا پاڵکەوتووە!
  کوول ئەلێنکا بە وزەیەکی زۆرەوە پشتگیری دەکات:
  - جارێک تەختەیەک، دوو تەختە - تابوتێک دروست دەکرێت.
  ناتاشا قاچ ڕووت و بەردەوام بوو لە تەقەکردن و بە تەقینەوەی دۆشکە دوژمنەکەی دەکوژاندەوە، هێسکی کرد:
  - یەک شۆفڵ، دوو شۆفڵ - چاڵێک هەڵدەکەنرێت!
  جەنگاوەرەکەش بە چاوە یاقوتییەکانی چاوەکانی چرپاند. بەڕاستی ئەو کچە خۆشەویستێکی وەهایە.
  ئەلێنکای قاچ ڕووت لە نزیکەوە سەیری شوێنەکانی دەکرد. تانکەکە بە خێرایی کار دەکات و بە کردەوە هیچی لە سوپای ژەنەڕاڵ نۆگی نەمابوو. وا دیارە خودی فەرماندە کوژرابێت. دوا ژاپۆنی لە سوپای گەمارۆدان تەواو دەکەین.
  مێدڤێدێڤ بە شێوەیەکی لۆژیکی ئاماژەی بەوە کردووە:
  - تەکنەلۆجیا بەم ئاستە گەیشتوە! چوار کەس لە ماوەی چەند کاتژمێرێکدا زیاتر لە هەشتا و پێنج هەزار ژاپۆنییان کوشت.
  ئەلێنکا نیوە ڕووت، بە خراپە پێکەنین، تێبینی کرد:
  - پێویستە ئەوانی تریش لەناو ببەین! کەس بەجێ مەهێڵە!
  ناتاشا گۆرانی وت کاتێک تەقەی لە دوا هەزار سامورای دەکرد:
  - نەخێر چیاکان ئاڵتونی نابن، بەم زووانە هەموو دوژمنەکانی ڕوس دەکوژین!
  کوول مارگاریتا زیادی کرد:
  - نەخێر، نەک بایفڵ، بەم زووانە دەبیتە نەیارێکی مردوو!
  کچانی تێرمیناتۆر دوای ئەوەی سوپای ژەنەڕاڵ نۆگییان بڕییەوە، بۆ ماوەیەکی کاتی لە تانکەکە سەرکەوتنە دەرەوە و بە پێی ڕووت بەناو بەفرەکەدا ڕایانکرد. باشە، لە ئێستاوە زستانە.
  هەر ئێستا زیاتر لە سەد و پەنجا هەزار هێزی پیادەیان لەناوبرد. وە لەگەڵ ئەوەشدا بەلەمەکانی ژاپۆن. بەڵام زیاتر لە دوو سەد و پەنجا هەزار ژاپۆنی دیکە دژی سوپای ژەنەڕاڵ کورۆپاتکین وەستاون.
  مێدڤێدێڤ بە سەرێکی دار بلوطەوە لە خەو هاتە دەرەوە. کەمێک بە دەوریدا ڕۆیشت. پاشان جارێکی تر لەسەر کۆمپیوتەر یاریم کردەوە... جەنگی ئەستێرەکان زۆر باشە... بەڵام شتێک سەرکەوتوو نەبوو...
  مێدڤێدێڤ دەستی کرد بە دووبارەکردنەوەی ستراتیژییە نوێیەکە. یارییە مێژووییەکەم داگیرساند: ڕووسیا لە سەردەمی نیکۆلاسی دووەمدا. وە شەڕ لەگەڵ ژاپۆن. ئەمە شەڕێکی وەها دڕندەیە. دەتوانیت ستراتیژیەتێک جێگیر بکەیت و هێزەکان لەسەر کۆمپیوتەرەکە دەربهێنیت.
  مێدڤێدێڤ بە ئاستێکی ئاسان یاریی کرد، بەڵام دەرزییەکی ژاپۆنی لەدەستدا و زیانێکی زۆری بەرکەوت. بەڵێ، پێویستە بیناسازی نەک زۆر چالاکانە. با دووبارە بوت بکەینەوە.
  وە دیسانەوە تۆ یاری بە خۆت دەکەیت... وەک دەرکەوت لە شوێنی کورۆپاتکین، سەرۆکی بە وەکالەت زۆر نادرەوشێتەوە... هەموو کاتێک هەندێک هەڵە، هەڵە هەیە.
  پاشان مێدڤێدێڤ ڕاوێژکاری سەربازی داگیرساند و شتەکان بە ئاسانی بەڕێوەچوون... و خۆی خەوی لێکەوت و لەسەر کورسیەکەی خەوی لێکەوت.
  جوان ئەلێنکا , پێی ڕووتی خۆی ڕشت، لە ناتاشا پرسی:
  - هەستت چۆنە، کوشتنی ئەو هەموو خەڵکە؟
  کچە قژزەردەکە بە ڕاستگۆییەوە وەڵامی دایەوە:
  - نازانم! هەست دەکەیت یارییەکی کۆمپیوتەرە! هەست بە هیچ توڕەیی و توڕەیی و خۆشییەکی زۆر ناکەیت!
  ئەلێنکای قاچ ڕووت بە بێزارییەوە پێکەنی:
  - ئه‌مه‌ جه‌نگه‌!
  نات ئاشا پێچایەوە و بوو بە سۆمەرساڵت. پاژنە سوور و گوڵاوەکانی دەچڕا. بەگشتی کچێکی نایاب و ناوازەیە، توانای بەدەستهێنانی زۆر شت هەیە بەبێ ئەوەی هەوڵێکی زۆر بدات. وە ئەگەر نەیشۆین، تەنها سواری دەبین.
  کچەکان بەناو بەفردا ڕایانکرد. جەستەیان زۆر گوزارشتە. سنگ گەورەیە، چەناگەی لوکسە، وەکو چەقۆی ئەسپ، ماسولکەکانی دیارن. ئەمانە جوانی-پاڵەوانەکانن. ئەوان ڕاستەقینەترین هێزی ژنانەیان هەیە. ئەوەندە نیعمەت. وە قاچەکان - تۆپی ماسولکەکان کە لە ژێر پێستی ڕەنگاوڕەنگدا دەسوڕێنەوە.
  سێ سکاوت ژاپۆنی بەسەریاندا هات.
  کچەکان سۆمەرساڵتیان دەکرد. وە چۆن بە پاژنە ڕووتەکانیان لە چەناگەی ساموراییەکان دەدەن. وە لە ڕاستیدا چەناگەیان شکاند. وە هەموو ددانەکانیان دەرهێنا. دوای ئەوە کچەکان گۆرانییان وت:
  - گەورەیی ڕووسەکان لەلایەن هەسارەکانەوە ناسرا،
  ئێمە بە متمانەوە پەلە دەکەین بەرەو سەرەوە.
  ئێمە لەلایەن هەموو گەلانی جیهانەوە خۆشەویست و قەدرزانیین،
  خەڵکی هەموو وڵات بەرەو کۆمۆنیزم ڕێپێوان دەکەن!
  و دیسانەوە جوانەکان بە چاوی زمردەوە چاویان لێدا. ئەوەندە شەڕکەر دەردەکەون. جەنگاوەرەکان چالاکن. وە دیسانەوە ڕاکردن.
  ئەلێنکای قاچ ڕووت بازێکی دا. چەرخی پێنەکەی لە هەوادا سووڕاند و تێبینی کرد:
  - ئێمە زۆر فێنک و ساردین. دەتوانین هەموو جیهان داگیر بکەین!
  ناتاشا پێکەنی و وەڵامی دایەوە:
  - ئیمپراتۆری هەسارەی زەوی -
  ئەمە زۆر نایاب و سەرنجڕاکێشە!
  وە هەردوو کچەکە چاویان لە یەکتر چرپاند. دوای ئەوە بەپەلە گەڕاینەوە. لە ڕاستیدا هەموو ڕۆژێکی شەڕ تێچووی زۆری بۆ خەزێنەی ڕووسیای تزاری هەیە. وە کاتی ئەوە هاتووە بە خێرایی لەگەڵ ژاپۆنییەکان تەواو بکەین.
  مێدڤێدێڤ بە زەردەخەنەیەکی درەوشاوە سڵاوی لە کچەکان کرد:
  - باشە تۆ ڕاتکرد؟
  ئەلێنکا قاچ ڕووتەکە بە پێکەنینەوە وتی:
  - ئێمە ڕادەکەین و ئامادەین بۆ شەڕ!
  ناتاشا بە شێوەیەکی شەڕانگێزانە تێبینی کرد:
  - هەمووان دەکوژین!
  مێدڤێدێڤ دەستی جووڵاند و فەرمانی دا:
  - پاشان، با بڕۆین!
  ئەلێنکا قاچ ڕووت پێکەنی و وەڵامی دایەوە:
  - چوارمان کوشندەترینن لە جیهاندا!
  ناتاشا ناڕەزایەتی دەربڕی بەرامبەر بەم بابەتە و بە پێی ڕووتی خۆی مۆر کرد:
  - لە دونیادا نییە، بەڵکو لە گەردووندا!
  وە ئەو تانکە بەهێز و شەڕانگێز و کوشندەیە بە هەموو خێراییەکانەوە لێخوڕی. زیاتر لە دوو سەد و پەنجا هەزار ژاپۆنی لە پێشە. بەڵام گوللـە بەشی ملیارێک سەرباز هەیە!
  کچان و پرۆفیسۆرێک و خوێندکارێک - ئەمە تیمێکە هەمووان دەچەوسێنێتەوە و دەیانپێچێتەوە بۆ قۆچێکی بەرخ. وە تانکەکە بەرەو سەربازانی ژاپۆن دەفڕێت. بە هەڕەشەوە پەلە دەکاتە سەر خۆی. دەیەوێت هەمووان بشکێنێت.
  ئەلێنکای قاچ ڕووت بە خۆشحاڵییەوە گۆرانی وت:
  فراوانییەکانی ڕووسیا - جوان، ئازیز،
  کوا مرواری بەفر، ڕووبارە بێ سنوورەکانی بلوری،
  وە سەربازە ڕووسەکە و ژەنەراڵەکە یەکن.
  پیرۆز هێمای دەوڵەتە - هەڵۆی ئۆرتۆدۆکس، پاشامان!
  ئێستاش تانکی خێرا لە ڕاستیدا بەرزبووەوە. وەک فڕۆکەیەکی جەنگی بەلایدا دەفڕی. وە خۆی لە بەردەم ژاپۆنییەکان بینیەوە. تۆپ و دۆشکە ئەژدیهایە گشتگیرەکان جارێکی دیکە دەستیان بە کارکردن کردەوە. کچەکان زۆر بە تامەزرۆییەوە دەستیان بە کارەکانیان کرد. بەبێ قسەی زیاتر.
  ئەلێنکا بە پەنجە ڕووتەکانی دەمانچەکەی تەقاند و ژاپۆنییەکانی کوژاندەوە و گۆرانی گوت:
  - شکۆمەندی بۆ ڕوسی من و ستالین و لینین، یەک خێزان!
  وە شەیتانی قژ سوور بە چاوی زمرد دەدرەوشێتەوە. وە چۆن ساموراییەکە دەگێڕێت. عاشق دەبیت.
  وە ناتاشاش کەمتر نییە. ژاپۆنییەکان دەکوژێت.
  وە گۆرانی دەڵێت:
  - لە نۆرەدا خاو مەکەرەوە. چارەنووسی ئێمە سەرکەوتنە کچان!
  جەنگاوەرەکە بە تەواوی لە گوڵکردندا بوو. و بەو خێراییە، ئاگر دەڕێژێتە سەر دوژمن.
  وە پەنجەی ڕووت دوگمەی جۆیستیک داگرە.
  ئەلێنکا نیوە ڕووت، تەقە دەکات، تێبینی کرد:
  - لە ڕووسیا دوو کێشە هەیە...
  مارگاریتا لێرەدا قسەکانی پچڕاند:
  - ئەگەر دوو کەس بوونایە!
  ئەلێنکا قاچ ڕووت، تەقە دەکات، بە خۆشحاڵییەوە ڕازی بوو:
  - بەڵێ، ئەگەر تەنها دوو کەس!
  ناتاشا، تەقەکردن، دانانی سەدان ژاپۆنی، وەریگرت و گۆرانی گوت:
  - لە دوو زستاندا، لە دوو زستاندا. لە دوو، لە دوو کانیاودا!
  ئەلێنکا قاچ ڕووت، تەقە دەکات، زیادی کرد:
  - ژاپۆنییەکان دەکوژم و دەگەڕێمەوە!
  ناتاشا پێکەنی و وەڵامی دایەوە:
  - پۆرت ئارسەر هی ئێمەیە! وە ڕێگە نادەین کەس مانچوریاکەمان ببات!
  جەنگاوەرەکەش دیسانەوە ساموراییەکەی بڕییەوە. ڕووسەکان بە ژاپۆنییەکان نادۆڕێن. ئەمەش جارێکی تر دەیسەلمێنێت کە ڕووسیا چەندە نەدۆڕاوە!
  ئەلێنکای قاچ ڕووت پاتریەکەی شکاند و بە چەقۆ وتی:
  - ڕوس' لە دوورترین وڵاتان و سەدەکان بەناوبانگ دەبێت!
  ناتاشا هەروەها بە قسەی زل وتی:
  - وە هیچ هێزێک ڕێگریمان لێناکات!
  وە یەک دوو هەزار سامورای دیکەی لەناوبرد. پاشان تانکییەکە بەرەو پێشەوە ڕۆیشت و دروێنەکردنەکە بەردەوام بوو.
  مارگاریتا بە سەیرکردنی ئەمە، بۆچوونی خۆی دەربڕی:
  - ئەگەر شەڕەکە بەو شێوەیە درەوشاوە سەربکەوێت، ئەوا ڕووسیا لە داهاتوودا چی دەکات؟
  مێدڤێدێڤ سەیری کچەکانی دەکرد کە بە پەلە ژاپۆنییەکان دەبڕن و پێشنیاری کرد:
  - شەڕ ڕوودەدات، یان لەگەڵ ئەڵمانییەکان یان لەگەڵ ئینگلیزەکان! بەڵام لە هەر حاڵەتێکدا شەڕ لەگەڵ خاکی خۆری هەڵهاتوو دواجار نییە!
  ئالێنا کە پاترییەکی دیکەی شکاندووە، وتی؛
  - کەواتە دەیدەین بە ئەڵمانییەکان، باشە، ئەوەندە پێیان دەدەین کە پێناچێت بەس بێت!
  ناتاشا، تێکدەری سامورایی، زیادی کرد:
  - وە هیتلەر کەسی نابێت بۆ ئەوەی لە وێرماختدا وەریبگرێت!
  ئەلێنکا کە بە پەنجە ڕووتەکانی دوگمەکانی جۆیستیکی داگرت، بە شێوەیەکی شەڕانگێزانە ڕایگەیاند:
  - بەڵام بەزەییم بە ئارییەکاندا دێتەوە. ئەوەندە کوڕە سپی پێستە جوانەکان گیانیان لەدەستدا!
  ناتاشا بەم قسەیە ڕازی بوو و بە دڵتەنگی سەری لە سەری خۆی دانا:
  - بەڵێ ئەوەندە مرۆڤی باش مرد! وە بۆ چی؟
  کچەکە لێیدا لە ژاپۆنییەکان و تێبینی کرد.
  - وە ژاپۆنییەکان میللەتێکی باشن، بەڵام ئێمە ناچارین شەڕیان لەگەڵ بکەین! هەرچەندە ئەمەش زۆر باش نییە!
  مارگاریتا بە شێوەیەکی لۆژیکی ئاماژەی بەوە کردووە:
  - وە ئاژەڵەکان؟ ئایا یەکتر ناکوژن؟ بەڵام مرۆڤ تەنها ئاژەڵێکی پلە باڵایە!
  مێدڤێدێڤ پێکەنی و ناڕەزایەتی دەربڕی:
  - مرۆڤ بە پێچەوانەی ئاژەڵەوە، ڕۆحی هەیە! وە ڕۆحی بەڕاستی ناوازە و نەمرە! کەواتە، ئێمە و ئاژەڵەکان تەواوی کۆتایین!
  مارگاریتا ناڕەزایی دەربڕی بەرامبەر بەم بابەتە:
  - وە مەیموونەکان؟ هەروەها ئاستی زیرەکییان بەرزە. یەکێکیان سێ هەزار و نیو وشە دەزانێت!
  سەرۆکی بە وەکالەت وەڵامی دایەوە؛
  - بەڵام ئەوان خزمی ئێمەن!
  ئەلێنکا قاچ ڕووت تەقەی لە ژاپۆنییەکان کرد و گۆرانی گوت:
  - من مەیموونێکم! هەروەها پیاوێک!
  ناتاشا کە ساموراییەکەی دەبڕییەوە، بە گریانیەوە گوتی:
  - سەدەیەک مەیموون لەبەردا مەگەڕێن!
  سوپەرتانکەکە بەردەوام بوو لە بڕینی ژاپۆنییەکان. بۆچی نا? بەڕاستی ئەو دڕندەیەکی شێتە
  کە لە خولەکێکدا چل هەزار فیشەک دەدات. وە زرێپۆشەکەی نزیکەی هەر پرۆژێکتایلێک ناتوانێت بچێتە ژوورەوە. وە نەک تەنها سەرەتای سەدەی بیستەم.
  ئەلێنکا قاچ ڕووت، تەقە دەکات، بە شێوەیەکی شەڕانگێزانە ڕایگەیاند:
  - تزار نیکۆلاس زۆر کاری بۆ ڕوسیا کرد، بەڵام بێ قەدر و کەم سەیرکردن مایەوە!
  ناتاشا کە ئاگری بەسەر ژاپۆنییەکاندا ڕشت، ڕازی بوو:
  - ڕاستە! پاشا کوژرا. قەشەیان ناچار کرد لە تەخت دوور بکەوێتەوە! وە چی باشتر بووە؟
  ئەلێنکای قاچ ڕووت لە تۆپێکەوە تەقەی کرد و زیادی کرد:
  - هێندەی تر خراپتر بوو! وە مرۆڤی چەوتتریش هاتنە سەر دەسەڵات!
  ناتاشا پێکەنی و لێیدا بە ژاپۆنییەکان و وتی:
  - کەواتە با خەبات بکەین بۆ داهاتوویەکی باشتر! وە بۆ ئازادی ڕوسیا!
  ئەلێنکا نیوە ڕووت، تەقە دەکات، وتی؛
  - بۆ گۆڕان و سەرکەوتن!
  پاشان مشتەکەی نیشان دا. کچێکە دەتوانێت ئەم کارە بکات. ئەوا تەنانەت سامورایەکانیش ناتوانێت ڕزگاری بێت لێی. وە دۆشکەکان کاردەکەن. هەمووان خەریکی بڕین و بڕینن.
  لە ڕاستیدا ڕیزێکی تەواو لە تەرمی مردووەکاندا دەکێڵن. وە بە شێوەیەکی کوشندە فەزاکە پاک دەکەنەوە.
  ژەنەڕاڵ کورۆپاتکین ئاگادارکرایەوە کە شتێکی سەیر لەگەڵ ژاپۆنییەکان دەگوزەرێت. تەقە، تەقینەوە، کەسێک هێرشی کردە سەریان.
  . بەشی ژمارە ٩.
  مێدڤێدێڤ کە کەمێک خەوتبوو، جارێکی تر کۆمپیوتەرەکەی گرتەوە. تەنانەت ڕیشی نەتاشی. وە دیسانەوە دەستی کرد بە یاریکردن بە شێوازی خۆی.
  هێرشکردنە سەر ژاپۆن دوای کۆدی ناپاکەکان بە تانک و فڕۆکە. لەنێویاندا باشترین بۆمبڕێژکەری جەنگی جیهانی یەکەم، ئیلیا مورۆمێتس. کە زۆر بە دەنگی بەرز خۆی ڕاگەیاند. وە وەکو چەقۆیەکی لاستیک لە مێشەکاندا لێیدا لە ژاپۆنییەکان.
  وە بۆ پێشەوە بۆ تۆکیۆ...
  دیمیتری مێدڤێدێڤ کە ژاپۆنی داگیرکردبوو، خۆی بە ئیمپراتۆری میکادۆ ناودەبرد.
  و پاشان شەڕی نوێ...
  بۆ نموونە دەتوانیت یاری مێژووی بەدیل بکەیت. ئەلێکساندەری دووەم لە ساڵی ١٨٧٥ بە بیسمارکی گوت کە ناکۆکییەکەی لەگەڵ فەرەنسادا بابەتێکی ناوخۆیی ئەڵمانیا و فەرەنسییە. بیسمارک دەستی بەسەردا گرت و لە ساڵی ١٨٧٦ هێرشی کردە سەر فەرەنسا. سەرەتا پرۆسەکان بەختیان هەبوو و گەیشتنە پاریس. بەڵام دواتر خاوبوونەوە. وە بەریتانیا هاتە ناو شەڕەوە... هەموو شتێک باش دەبوو، بەڵام ئینگلیزەکان شەڕیان بە ئەڵمانیا دا و شکستیان هێنا. پاشان پرۆسەکان هێزەکانیان ڕاکێشا.
  شەڕی ڕۆژئاوا درێژەی کێشا. فەرەنسییەکان بە نائومێدیەوە بەرگریان لە خۆیان کرد. ئینگلتەرا هێزی زیاتر و زیاتری گواستەوە...
  هاوکات ڕووسیا تورکیا و ئەستەنبوڵی داگیرکرد. بەریتانیا و فەرەنسا و ئەڵمانیا تێکەڵ بە شەڕ بوون. وە ئیمپراتۆریەتی تزار ئەسکەندەر زۆر خاکی گرتەوە، لەنێویاندا عێراق، گەیشتە زەریای هیندی. و فەلەستین، و دەنیشێتەوە تا میسر. و بەم شێوەیە سەربازانی ڕووسیا بە سەرۆکایەتی سکۆبێلێڤ مەککە و مەدینە و شارەکانی تری سعودیەیان داگیرکرد .
  وە بەشی باشووری ئیمپراتۆریەتی ڕووسیا دروست بوو. وە ئەسکەندەری دووەم بوو بە پاشایەکی گەورە. وە شەڕی ئەڵمانیا لە دژی فەرەنسا و بەریتانیا دە ساڵی خایاند.
  وە بە یەکسانبوونێکی پراکتیکی کۆتایی هات.
  ئەسکەندەری دووەم تا ساڵی ١٨٨٧ حوکمڕانی کرد و بووە قوربانی هەوڵێکی تیرۆرکردن کە بە سەرکردایەتی ئەلێکساندەر ئولیانۆڤ برای لینین ئەنجامدرا. حوکمڕانی شکۆمەندی ئەو، کە ڕووسیا ڕێگای زۆری دروست کرد و زۆر خاکی داگیرکرد و جووتیارانی ئازاد کرد، کۆتایی هات.
  ئەم بەدیلە چۆنیەتی یاریکردن بوو. ئەسکەندەری سێهەم لەگەڵ فەرماندە سکۆبێلێڤ هەردوو وڵاتی ئێران و پاکستانیان داگیرکرد. بەڵام ئەویش مرد - سەرێکی بچووکی گەشاوە. لە سەردەمی نیکۆلاسی دووەمدا، ڕووسیا شەڕێکی لەگەڵ ژاپۆن دەستپێکرد کە پێشتر بەلەمێکی لە زەریای هیندیدا هەبوو، کە تاڕادەیەک بە خێرایی بەهانای زەریای هێمن بوو. ڕووسەکان تاڕادەیەک خێرا شکستیان بە سامورایەکان هێنا و هێزێکی زۆر زیاتریان هەبوو چ لەسەر زەوی و چ لەسەر ئاو.
  جگە لەوەش سوپای ڕووسیا لەلایەن وەزیری بەرگری درەوشاوە سکۆبێلێڤ فەرماندەیی دەکرا. وە ڕووسیا نەک هەر سەرکەوتنی بەدەستهێنا، بەڵکو توانی ژاپۆنیش داگیر بکات. جگە لەوەش ئەمریکا هێشتا خۆی لە نیوەگۆی ڕۆژئاوا تێپەڕ نەکردبوو و بەریتانیاش ئەوەندە بەهێز نەبوو. جگە لەوەش ڕووسیا لە هاوپەیمانییەکدا بوو لەگەڵ ئەڵمانیا. ئەم دووەمیان لە خەبات بۆ ئەفریقا لە بەریتانیا و فەرەنسا دواکەوت. ڕووسیای تزاری، دوای لکاندنی ژاپۆن و بەشێک لە چین، هێندەی تر بەهێزتر بوو. ڕێگای دەهلی - مۆسکۆ دروست دەکرا.
  وەک لەمەوە دەردەکەوێت، پلانەکانی ڕووسیای تزاری بۆ فراوانکردنی بۆ هیندستان و چین بە سەرکەوتوویی جێبەجێکرا. تزار نیکۆلاسی دووەم لە کاتی جەنگی جیهانی یەکەمدا لایەنی ئەڵمانیای هەڵبژارد. ئەڵمانییەکان شکستیان بە فەرەنسا هێنا و بەلجیکا و هۆڵەندا و دانیمارک و نەرویجیان داگیرکرد. ڕووسیا میسر و زۆربەی ئەفریقا و هیندۆچینای گرت. وە هەروەها موڵک و ماڵی زەریای هێمن لە بەریتانیا. و تەنانەت لە ئوسترالیا نیشتەوە. وە ئوسترالیاکەی گیرا.
  دوای ئەوە شەڕەکە بە نیشتنەوە و داگیرکردنی بەریتانیا کۆتایی هات. جەنگی جیهانی یەکەم کۆتایی هات. بەڵام بۆ کایزەر ویلهێلم وا دیار بوو کە ڕووسیا پێشتر زەوییەکی زۆری داگیرکردووە، و بەبێ ئەوەی بەڕاستی هەوڵی بدات. وە خەونی تۆڵەسەندنەوەی دەبینی. ڕووسیا لە ڕاستیدا ناوچە فراوانەکانی داگیرکرد - ئوسترالیا، هەموو ئاسیا، زۆربەی ئەفریقا، ئەڵمانییەکان ئەوەندە گازیان نەگرت، و تەنانەت زیاتریش لە پورتوگال و ئیسپانیاوە کە داگیریان کردبوو. نەمسا-مەجارستان کۆنترۆڵی ئیتاڵیا و لیبیایان بەدەستهێنا. ڕووسیا نزیکەی سێ لەسەر چواری ئەفریقای گرتە دەست، پاشان کەمێک دواتر ئەسیوپیای داگیرکرد. ئەڵمانییەکان توانیان مەغریب ببڕن.
  سروشتییە ئەمە بۆ ئەڵمانیا بەس نەبوو. هەرچەندە فەرەنسا و بەلجیکا و هۆڵەندا و نەرویجی گرت و ڕووسیا سویدی ژێردەستە کرد.
  ئامادەکارییەکانی ویلهێلم بۆ شەڕێکی نوێ لەگەڵ ڕووسیا دەستی پێکرد. قەیرانی ساڵی ١٩٢٩ دۆخەکەی خراپتر کرد. نەمسا-مەجارستان و ئەڵمانیا نزیکەی هەموو ئەوروپایان کۆنترۆڵکرد. وە بەشێک لە ئەفریقا... وە بەریتانیا. بەڵام هێشتا ئەمریکا و کەنەدا هەبوون. ویلهێلم و نیکۆلاسی دووەم هێشتا بڕیاریان نەدابوو لەگەڵ یەکتردا بچنە شەڕەوە. جگە لەوەش ڕووسیا کەمترین ویستی شەڕ بکات، خاکە فراوانەکانی هەرس دەکرد. بۆ خێراکردنی ئاسمیلەکردنیان، تەنانەت تزار نیکۆلاسی دووەم ڕێگەی بە ڕووسەکان دا کە چوار ژنیان هەبێت. ئەوەی لە ئەنجومەنی هەشتەمی ئیکۆمێنیکیدا چەسپێندرا.
  بڕیارێکی هاوشێوە لە ساڵی ١٩٢٥ درا. وە لە ساڵی ١٩٢٦ نیکۆلاسی دووەم ژنێکی دیکەی بۆ خۆی برد. وەک دەرکەوت بڕیارەکە گەمژانە نەبوو. لە ساڵی ١٩٢٩ ئیمپراتۆر کچێکی دیکەی بوو. وە لە ٢٥ی تشرینی دووەمی ١٩٣٢ دواجار کوڕێکی تەندروست لەدایک بوو. نیکۆلاسی دووەم ناوی لێنا پیتەر. بۆ ڕێزلێنان لە پەترۆسی گەورە.
  وە لە ساڵی ١٩٣٣ لە ١٥ی ئایاردا شەڕێکی نوێ دەستی پێکرد. ئەڵمانیا شەڕی لەگەڵ کەنەدا ڕاگەیاند. وەک حوکمڕانی بەریتانیا. دوای دوو مانگ، ئەمریکا بە سەرۆکایەتی ڕۆزڤێڵت، سەرەڕای قەیرانی ئابووری، هاتە ناو شەڕ لەگەڵ ئەڵمانیا. ئەوان نەیاندەویست دەستبەرداری کەنەدا بن.
  ویلهێلم کە پێشتر تەمەنی ناوەڕاست بوو، بەڵام شەڕانگێز بوو، سەرەتا هەوڵیدا بە تەنیا شەڕ بکات، بەبێ ئەوەی داوای یارمەتی ڕووسیا بکات. چاوەڕێی ئەوە بوو خۆی هەموو شتێک بکات. بەڵام داگیرکردنی خاکێک کە بە زەریایەک جیاکراوەتەوە ئەوەندە ئاسان نییە. جگە لەوەش ئەمریکا بە خێرایی تانک و سوپای دروستکرد. وە فەوجیان پێکهێنا... شەڕەکە ساڵێکی تەواو بەردەوام بوو بەبێ ئەوەی سەرکەوتنێکی زۆر بۆ ئەڵمانییەکان بەدەستبهێنێت. کە تەنها توانی ئایسلەندا و گرینلاند بگرێت. بەڵام لە کەنەدا نەیانتوانی دەستیان بەسەردا بگرن.
  ویلهێلم ڕووی لە تزار نیکۆلاسی دووەم کرد: "یارمەتیم بدە هاوکارم." تۆ ئامۆزا و برای منیت. نیکۆلاسی دووەم خۆی پلانی بۆ ئەلاسکا و کەنەدا هەبوو. باشە، بڕیارمدا کە ئەوە خوداوەندەکان نین کە گۆزە پەیکەرسازی دەکەن. وە وەریگرت و لە ٢٥ی حوزەیرانی ١٩٣٤ شەڕی دژی ئەمریکا و کەنەدا ڕاگەیاند. سەربازەکانی بە ڕێگای ئەلاسکادا، بەسەر خاکی ئەمریکادا ڕۆیشتن.
  تا ئەم کاتە هێڵی ئاسنی بۆ چوکۆتکا پێشتر دروستکرابوو و سەربازانی ڕووسیا بە سەرکەوتوویی پێشڕەوییان دەکرد. لە لای ئەوانەوە باڵادەستییەکی ژمارەیی و باشترین تانکی جیهان بوو، بە هەردوو جۆری سووک و قورس و مامناوەند.
  بۆیە ئەمریکا ناچار بوو مامەڵە لەگەڵ هێزە نایەکسانەکاندا بکات.
  وە نیکۆلاسی دووەم، وەک دەبینین، بەڕاستی لەسەر ئەسپێکی سپییە. وە سەرکەوتنێک لە دوای یەک سەرکەوتن. سەربازانی ڕووسیا لە سەرانسەری ئەلاسکادا ڕێپێوان دەکەن. وە شار لە دوای شار و گوند لە دوای گوند دەگرن.
  ئەڵمانییەکان هەوڵ دەدەن لە کوبا بنیشنەوە. شەڕەکە لە گەشەکردندایە. کایزەر ویلهێلم بۆ نیکۆلاسی دووەم دەنووسێت:
  - من و ڕووسەکان یەکگرتوو بووین و هەمیشەش یەکدەنگ دەبین. وە هەرگیز شەڕ ناکەین. کەواتە با ئەمریکا تەواو بێت.
  بەهۆی درێژبوونەوەی پەیوەندییەکان، پێشکەوتنەکان کەمێک خاوتر بوون لەوەی کە پلانیان بۆ دانرابوو. بەڵام سەرەڕای ئەوەش سەربازانی تزاری ڕووسیا لە ماوەی پێنج مانگ شەڕدا هەموو ئەلاسکایان گرت و چوونە ناو کەنەدا.
  تەنانەت ڕۆزڤێڵت ئاشتی پێشکەش بە ڕووسیا کرد و بەڵێنی دا دەستبەرداری ئەلاسکا بێت، بەڵام زۆر درەنگ بوو. شەڕەکە بە وازهێنانی کێوی بەردەوام بوو.
  لە زستانی ساڵی ١٩٣٥ سەرەڕای بارودۆخی سەختی کەشوهەوا، سەربازانی ڕووسیا گەیشتنە سنوورەکانی ئەمریکا لە باکوور. شەڕەکە لە بەهاردا بەردەوام بوو... سەربازانی ڕووسیا ئۆپەراسیۆنێک لە دوای یەک ئۆپەراسیۆنیان ئەنجامدا و تا کۆتایی مانگی تەمموز نزیکەی تەواوی کەنەدایان گرت. وە لە مانگی ئابدا گەمارۆی فیلادلفیایان دا.
  ئەمریکا خۆی لە دۆخێکی زۆر سەختدا دەبینێتەوە. بەڵام بە نائومێدیەوە بەرپەرچیان دایەوە... بەڵام تا کۆتایی ساڵی ١٩٣٥ زیاتر لە یەک لەسەر سێی خاکی ئەمریکا پێشتر دەستی بەسەردا گیرابوو. وە لە زستاندا سەرکەوتنەکانی تزارەکان لەوە زیاتر بوون... تا سەرەتای مانگی ئازاری ساڵی ١٩٣٦ لە واشنتۆن و نیویۆرک نزیک بوونەتەوە.
  وە لە مانگی نیساندا هەردوو شارەکە گیرا... شەڕەکە تا مانگی ئاب بەردەوام بوو تا تەواوی خاکی ئەمریکا داگیرکرا.
  پاشان هێرشکردنە سەر مەکسیک و هتد، لە سەرانسەری خاکەکەدا.
  ویلهێلم پێشنیاری بۆ نیکۆلاسی دووەم کرد کە دابەشکردنی هەموو جیهان تەواو بکات. نیکۆلاسی دووەم هاوڕا بوو.
  لە ماوەی ساڵی ١٩٣٧دا هەموو ئەمریکای لاتین لەلایەن سەربازانی ڕووسیاوە گیرا. بەم شێوەیە نیکۆلاسی دووەم دابەشکردنی جیهانی لەگەڵ ئەڵمانییەکان تەواو کرد. وە تەنها سێ ئیمپراتۆریەت ماوە: گەورەترینیان: ڕووسی، پاشان ئەڵمانی و تەنانەت زیاتر نەمسا-مەجارستان.
  بەم شێوەیە ڕووسیا بوو بە هەژموونی جیهانی، بەڵام... نیکۆلاسی دووەم هێشتا تزارێکی گەورەیە، بەڵام مرۆڤێکی فانییە. لە مانگی ئابی ساڵی ١٩٣٩ کۆچی دوایی کردووە. وە ویلهێلمی بەساڵاچوو لە یەکەمی ئەیلوولی ١٩٣٩ هێرشی کردە سەر ڕووسیا. بڕیاریدا سوود لەو ڕاستییە وەربگرێت کە پیتەری چوارەم هێشتا کوڕە، تەنانەت تەمەنی حەوت ساڵان نەبووە. وە بڕیاریدا کە لە کاتێکدا ڕیجێنتەکان حوکمڕانی ڕووسیا دەکەن، باشتر وایە لێدان بکەن. دوای دوو ڕۆژ نەمسا و هەنگاریاش هاتنە ناو شەڕەکەوە. هەموو وڵاتانی جیهان ڕاکێشران بۆ ڕووبەڕووبوونەوە. دوایین شەڕ لە مێژووی هەسارەی زەوی دەستی پێکرد.
  سوپای تزاری لە ڕووی ژمارە و کوالیتی چەکەوە هیچ هاوتایەکی نەبوو. تا ئێستاش تانک و فڕۆکەکانی ڕوسیا باشترینن لە جیهاندا.
  وە شەڕەکان ئەمەیان نیشان دەدا. فەرماندەی بەتوانای نوێش هەروا.
  بەڵام نەمسا و هەنگاریا هەر لەسەرەتاوە ئەڵقەی لاواز دەرچوو. وە نزیکەی لە ڕۆژانی یەکەمەوە دۆڕا. سوپای تزاری نەمساییەکانیان تێکشکاند و لڤۆڤیان گرت و پاشان پێرێمیل. ئەڵمانییەکان تەنیا بە دوورخستنەوەی بەشێک لە هێزەکانیان لە پۆڵەندا نەمساییەکانیان لە شکستی تەواو ڕزگار کرد. بەڵام تەنانەت ئەمەش سوودێکی کەمی هەبوو. هەوڵی گرتنی وارشۆ لەلایەن سوپای کایزەرەوە بە شەرمەزارییەوە شکستی هێنا. وە سەربازانی ڕووسیا بە زۆر زیاتر لە دوو سەد کیلۆمەتر پاڵیان پێواوە بۆ دواوە.
  ئەڵمانییەکان بە زەحمەتییەکی زۆرەوە سەربازانی ڕووسیایان ڕاگرت. هەموو زستانەکە لە شەڕەکاندا تێپەڕی. لە بەهاردا شەڕەکانیش بە تەواوی لە ئارادا بوون. سەربازانی ڕووسیا وردە وردە دەستیان بەسەر ئەو دەستپێشخەرییە گرت. چەند هێندە سەربازیان زیاتر بوو، هەر بۆیە تا هاوین توانیان ئەڵمانییەکان لە شەڕی یەکتردا ئەوەندە ماندوو بکەن کە دەستیان کرد بە تەسلیمبوون. لە هەمان کاتدا هێرش بۆ سەر نەمسا-مەجارستان دەستی پێکرد. لە پاییزدا بوداپێست گەمارۆدرا. جگە لەوەش سوپای تزاری دەستی بەسەر موڵک و ماڵی ئەڵمانیادا گرت لە کەنەدا. وە لە زستانی ساڵانی ١٩٤٠-١٩٤١دا سوپای تزاری پروسیای ڕۆژهەڵاتی بڕی. وە تا مانگی نیسانی ساڵی ١٩٤١ گەیشتە ئۆدەر.
  پێگەی ئەڵمانییەکان لە ڕادەبەدەر قورس بوو. لە مانگی ئایاری ساڵی ١٩٤١ ڤیەنا کەوتە خوارەوە. وە لە هاویندا ڕووسەکان گەیشتنە بەرزاییەکانی ئەلب و ڤێنیزیان ڕزگار کرد. چووینە ناوچەکانی باشووری ئەڵمانیا.
  وە لە پاییزدا دواجار ئیتاڵیایان گرت. هێرشی زستانە بۆ سەر بەرلین بە گرتنی لە ٣٠ی ژانویەی ١٩٤٢ کۆتایی هات. دوای ئەوە بەرخۆدانی ئەڵمانییەکان کە پێشتر هەموو موڵک و ماڵی خۆیان لە ئەفریقا لەدەستدابوو، لاواز بوو. ڕووسەکان تا مانگی نیسان گەیشتنە ڕووباری ڕاین. دوای ئەوەش لە ٢٢ی نیساندا پاشماوەی هێزەکانی ئەڵمانیا تەسلیم بوون.
  بەم شێوەیە دوا شەڕ لەسەر هەسارەی زەوی کۆتایی هات. بە سەرکەوتن و سەرکەوتنی ڕووسیای تزاری کۆتایی هات.
  دواتر داگیرکردنی بۆشایی ئاسمان هاتە ئاراوە. لە ساڵی ١٩٣٦ یەکەم پیاوی ڕووسی فڕی بۆ بۆشایی ئاسمان. بە دەوری هەسارەی زەویدا فڕی. وە لە ساڵی ١٩٤٥ لە ٩ی ئایاردا ڕووسەکان لەسەر مانگ نیشتنەوە.
  لە ساڵی ١٩٦٧ فڕیون بۆ مەریخ. بۆ ڤینۆس لە ساڵی ١٩٦٩. بۆ عەطارد لە ساڵی ١٩٧٢. وە لەسەر مانگە دەستکردەکانی موشتەری لە ساڵی 1973. مرۆڤ لەسەر دوورترین هەسارەی پلۆتۆ نیشتەوە لە ساڵی 1980. وە لە ساڵی ٢٠٠٣ یەکەم فڕین لە دەرەوەی کۆمەڵەی خۆر لە مێژووی مرۆڤایەتیدا ڕوویدا. کەشتییە ڕووسییەکە بەرەو عەلاف سەنتاوری فڕی و لە ساڵی ٢٠١٨ گەڕایەوە.
  تا ساڵی ٢٠٢٠، هێشتا ڕووسیا لەلایەن پیتەری چوارەمەوە حوکمڕانی دەکرێت، کە بەهۆی دەستکەوتەکانی پزیشکی مۆدێرن، بە هیچ شێوەیەک پیاوێکی پیر نییە. پیتەری چوارەم هەشتا و یەک ساڵە حوکمڕانی دەکات و حوکمڕانییەکەی درێژترین حوکمڕانییە لە مێژووی جیهاندا. لە کوێدا بەروارە وردەکانی سەردەمی حوکمڕانی دەزانرێت، بێگومان.
  باشە بۆ ئێستا هەموو شتێک ئارامە لە دونیادا، وەک هەمیشە. وە تەنانەت کەمێک بێزارکەریش... مرۆڤەکان ژیانێکی باشیان هەیە. ڕاستە کێشەی زیادەڕۆیی دانیشتووان هەیە. بەڵام لێرەدا لە ئێستاوە سنووردارکردنی لەدایکبوون دەخرێتە بواری جێبەجێکردنەوە.
  ئۆرتۆدۆکسی مۆدێرن بووە. قەشەکان ڕیشیان تاشراو و یەکپۆشییان لەبەردا بوو کە شانیان لەسەر بوو.
  پەرەسەندنی تەکنەلۆژیا بێکارییەکی گەورەی دروست کردووە. بەڵام ئەم کێشەیەش چارەسەر دەبێت. هایپەرنێت پەرەی سەندووە.
  لێکۆڵینەوە لە ئارادایە و پێشتر کەشتیگەلی ئاسمانی کە توانای جوڵەی خێراتر لە خێرایی ڕووناکی هەبێت دروست کراون. بەڵێ باشە بۆ ڕووسیای تزاری و هەموو جیهان لە ژێر دەسەڵاتی ڕۆمانۆڤەکاندا. ئەم شکۆمەندترین بنەماڵەیە لە مێژووی مرۆڤایەتیدا.
  باوک تزار نیکۆلاس. بەهەشتێک لەسەر هەسارەی زەوی دروست بکە!
  دیمیتری مێدڤێدێڤ ئەو ستراتیژییەی ڕەتکردەوە. هەموو جیهانی بۆ تزارەکانی ڕووسیا داگیر کرد. بیرکردنەوەی ستراتیژی خۆی نیشان دا. سەرکەوتنی گەورەی بەدەست هێنا و جارێکی تر خەوی لێکەوتەوە و وەک جاران جل و بەرگی لەبەر کرد و خەونی بینی.
  کورۆپاتکین ڕایگەیاندووە؛
  - ئارام! تەنها ئاشتی!
  ژەنەڕاڵ لینێڤیچ بە زەنگی ئاگادارکردنەوە ئاماژەی بەوەدا:
  - جەنابی بەڕێزتان، ڕەنگە ئێستا بتوانین مانگرتن بکەین؟
  یاریدەدەری جەنەڕاڵ کورۆپاتکین ڕایگەیاند:
  - نەخێر! بێگومان نەخێر! دەکرێت تەڵەیەکی ژاپۆنی بێت!
  ژەنەڕاڵ لینێڤیچ بە ترسەوە تێبینی ئەوەی کرد:
  - ئەمە چانسی ئێمەیە بۆ ئەوەی دواجار ئەم شەڕە سەربکەوین!
  کورۆپاتکین بە دەنگێکی لەرزۆکەوە گوتی:
  - سەبر و سەبر و سەبر زیاتر!
  لینێڤیچ بە تووڕەییەوە ناڕەزایەتی دەربڕی و وتی:
  - بەڵام ئەلێکساندەر سوڤۆرۆڤ وتی: ساتێک سەرکەوتن دەبەخشێت!
  کورۆپاتکین بە وشکی گەمژەیی کرد:
  - من لێرە فەرماندەییم! وە پێویستە پێش هەموو شتێک سوپا بپارێزین. وە بە گشتی ژاپۆن بەم زووانە هەڵمی تەواو دەبێت!
  لینێڤیچ پێشنیاری کردووە:
  - ڕەنگە لانیکەم هەندێک سیخوڕی بکەین؟
  کورۆپاتکین بە دوودڵیەوە ڕازی بوو:
  - ئەمە مومکینە، تەنها ئاگاداربە!
  لینێڤیچ بە شێوەیەکی شەڕانگێزانە گریای:
  - بە ناوی تزار و نیشتیمانی باوک!
  لەم نێوەندەدا سوپەرتانکەکە خەریکی پاککردنەوەی ژاپۆنییەکان بوو. لێیان دەرهێنا، بە شێوازی جۆراوجۆر تەقەی لێکردن.
  ئەلێنکا قاچ ڕووت و بێ بەزەییانە تەقەی لە سەرۆکی بە وەکالەت کرد:
  - ئایا ئەمە دوا نەشتەرگەریمانە؟
  مێدڤێدێڤ بە پێکەنینەوە پرسی:
  - بۆچی وا بیر دەکەیتەوە؟
  دڕندە قژ سوورەکە تێبینی کرد:
  - ژاپۆنییەکان پێکهاتەی گەورەیان نەماوە!
  ناتاشا بە بزمارکردن و تەقەکردن لە ساموراییەکە، هەروەها ڕازی بوو:
  - بەڵام، لە ڕاستیدا ژاپۆن هیچ شتێکی تری نییە کە شەڕی لەگەڵ بکات!
  مێدڤێدێڤ بە نیگایەکی تا ڕادەیەک نادیار وەڵامی دایەوە:
  - ژاپۆن دەتوانێت هێزی نوێی زیاتر کۆبکاتەوە و کەشتی نوێ لە ئەمریکا و بەریتانیا بکڕێت. کەواتە، با ڕاستی بڵێین، هێشتا شەڕەکە تەواو کۆتایی نەهاتووە!
  ئەلێنکای نیوە ڕووت کە تەقەی لە ساموراییەکە دەکرد، تێبینی کرد:
  - ئەی ئەگەر ڕووسیا بە مەرجی مامناوەند ئاشتی پێشکەش بە ژاپۆن بکات؟ ئێمە تەنها ڕیزەکەی کوریل دەگرین، هەموو شتێکی تریش وەک پێش شەڕ دەمێنێتەوە؟
  سەرۆکی بە وەکالەت هاوڕا بوو؛
  - لەم حاڵەتەدا بە ئەگەرێکی زۆرەوە ئارامی دروست دەبێت!
  مارگاریتا بە تووڕەییەوە تێبینی کرد:
  - ئەگەر شۆڕش نەبوایە، ژاپۆنییەکان هەر شکستیان دەهێنا. بۆ هیچ شوێنێک نەدەچوون!
  ناتاشا قاچ ڕووت و ئاگری بەسەر سامورایەکەدا ڕشت، بە ئامادەییەوە ڕازی بوو:
  - بە دڵناییەوە! بۆ هیچ شوێنێک نەدەچوون!
  کوول ئەلێنکا کە بە توێکڵ ژاپۆنییەکان لەیەکتر جیا دەکردەوە، پێشنیاری کرد:
  - با میکادۆ بگرین!
  ناتاشا بە شێوەیەکی شەڕانگێزانە بازێکی دا:
  - گرتنی میکادۆ؟ باشە، سەرنجڕاکێشە!
  مارگاریتا بە پێکەنینەوە تێبینی کرد:
  - ئایا ئەوە زۆر نابێت؟
  هەروەها مێدڤێدێڤ گومانی خۆی دەربڕی؛
  - ئایا ئەمە زۆر نییە؟ ئاخر بەرگریکردن لە خۆت شتێکە، دەستوەردان لە ژاپۆنیش شتێکی ترە، کە با ڕاستی بڵێین، هەروەها لەسەر زەوییە ڕەسەنەکانی ڕووسیا شەڕ ناکات!
  ئەلێنکای قاچ ڕووت هێسکی کرد و دیسانەوە بە توێکڵ ژاپۆنییەکانی شکاند:
  ـ ئایا شایەنی ئەوەن ئەو جۆرە ڕەحمەتە نیشان بدەین؟
  ناتاشا کە بە پەنجە ڕووتەکانی دوگمەکانی جیستیکەکەی داگرت، سەری لە سەری خۆی دانا:
  - بەڕاستی بۆچی پێویستمان بەم شتەیە؟ ئێمەش دەتوانین میکادۆش بگرین!
  مارگاریتا پێکەنی و وتی:
  - من لەسەر تۆم وەک ئەوەی لە شەڕدا بم! وە لە شەڕدا، وەک لەسەر تۆ!
  مێدڤێدێڤ بە توندی وەڵامی دایەوە:
  - پێویستە بزانیت کەی بوەستیت! ئێمە مرۆڤی هەڕەمەکی نین! ئێمەین کە بەجدی و هۆشیارانە مێژوو دەگۆڕین! بۆیە پێویستە هەست نیشان بدەیت، بە پێوەرەکانیشەوە!
  ئەلێنکا قاچ ڕووت تەقەی کرد و گۆرانی وت:
  - ئێه، پێوانە، پێوانە! چەندە کۆلێرا هەیە!
  سوپەرتانکەکە چالاکانە کاردەکات. تا ئێستا زیاتر لە سەد و بیست و پێنج هەزار ژاپۆنی لەناوچوون. نیوەی ماوە.
  ناتاشا بە پێکەنینەوە گۆرانی وت:
  - هەموو جیهانی توندوتیژی لەناو دەبەین،
  بۆ خوارەوە بۆ سەر زەوی و پاشان
  جیهانێکی نوێی فێنک دروست دەکەین،
  بۆئەوەی ناخۆشی و گرفتی تێدا نەبێت!
  ئەلێنکای پێی ڕووت، کە ئاگرێکی زۆر کوشندەی تەقاند، هێسکی کرد:
  - بۆ پاشایەکی باش و دادپەروەر!
  مارگاریتا پێشنیاری کرد:
  - یان ڕەنگە یەک دوو بەرمیل جام ساک بگرین؟
  ئەلێنکای قاچ ڕووت بە ژەهراوی پێکەنی:
  - تۆ ئەتەوێ چی بخۆیتەوە?
  مارگاریتا بە شێوەیەکی نەرێنی سەری لەقاند:
  - وەرزشوانان ناخۆنەوە!
  ئەلێنکای قاچ ڕووت کە پاترییەکی دیکەی تەقاندەوە، پێکەنی:
  - لە چێشتە بچووکەکانەوە!
  ناتاشا پێشنیاری کرد:
  - با بیرەی خورما بخۆینەوە. تەندروستترە!
  وە زیاتر ژاپۆنیەکانی تەقەی کرد.
  مێدڤێدێڤ لە وەڵامدا وتی:
  - سەرەتا بزنس، دواتر خۆشی!
  ئایا نابێت سەرۆکی بە وەکالەت ئەمە بزانێت؟ ئایا هەمیشە سەرقاڵی و سەرقاڵی نەبووە؟
  بەڵێ، یەکێک لە یەکەم فەرمانەکانی سەرۆکی بە وەکالەت مێدڤێدێڤ بریتی بوو لە زیادکردنی مووچەی جێگرانی دەوڵەتی دۆما سێ هێندە. وە ئەی جێگرەکان؟ هەڵبژاردنی سەرۆکایەتییان دواخست. بەم شێوەیە مێدڤێدێڤ بۆ ماوەیەکی زۆر وەک سەرۆکی بە وەکالەت لە ڕووسیا کاری کردووە.
  و تەنانەت ئەمە بوو بە دۆخێکی ناوازە. کاتێک سەرۆکی دەوڵەت بۆ ماوەیەکی زۆر ئەرکەکانی خۆی جێبەجێ دەکات. بەڵام گۆڕان نایەت. وردتر بڵێین لە سەردەمی مێدڤێدێڤدا هەموو شتێک بەرەو خراپتر گۆڕا. وەک ئەوەی بەختەوەری کە پوتینی زۆر خۆشدەویست، بڕیاریدا تۆڵەی جێنشینەکەی بکاتەوە. ئەو کوڕە کێشەی چیە!
  تانکی مۆدێرنکراوی T-95 بەردەوام بوو لە قڕکردنی ساموراییەکان لە پێشکەوتنی ئەندازەیی. ئەم ئامێرە کاریگەری خۆی نیشان دا. وە هێزی نەرێنی توڕەیی چەند هێندەکردنی نیمچە ماددە.
  ئەلێنکای نیوە ڕووت کە تەقەی لە ژاپۆنییەکان دەکرد، بە شێوەیەکی لۆژیکی تێبینی کرد:
  - هێشتا ئەمە بە تەواوی دروست نییە. دەردەکەوێت کە ئێمە بەبێ چەکی سەرسوڕهێنەر ناتوانین هیچ بکەین!
  ناتاشا قاچ ڕووت بە تووڕەییەوە وەڵامی دایەوە:
  - هەندێک لە زلهێزە باڵاکان ڕێگریان لە سەرکەوتنی ڕووسیا لە جەنگ لەگەڵ ژاپۆن کرد. بەڵام شتێکی باش پلانی بۆ دانرا، ئینجیل گەیاندنی چین. وە زۆر جوان دەرنەچوو!
  مارگاریتا ئەو پرسیارە ئاشکرایەی کرد:
  - ئەی خودا ئەوکات؟ بۆچی یارمەتی ئۆرتۆدۆکسی نەدا؟
  ئەلێنکا نزیکەی ڕووت، توێکڵ لە دوای توێکڵ دەنێرێت، ئاماژەی بەوە کردووە:
  - ئەوە تەواو! لە ڕاستیدا ڕێگە بە ژاپۆنییەکان بدەن بەسەر وڵاتی ئۆرتۆدۆکسدا سەربکەون. بەڕاستی ئەمە خیانەتێکی وەهایە لە باوەڕی ڕووسیا!
  ناتاشا کە ئاگری بەسەر ژاپۆنییەکاندا ڕشت، بە تووڕەییەوە تێبینی کرد:
  - ئایینی ئیمپراتۆری نابێت ئاشتیخواز بێت. ئایا دەکرێت ببیتە وڵاتێکی گەورە ئەگەر بە فەرمانەکە بژیت: ئەگەر لە ڕوومەتی ڕاستتدا لێیاندا، چەپت بسووڕێنە!
  کوول ئەلێنکا بە ئامادەییەوە لەگەڵ ئەمەدا ڕازی بوو و ژاپۆنییەکانی چەقاند:
  - بە دڵناییەوە! پێویستمان بە ئاشتیخوازی نییە! دوژمنەکەت خۆش بوێت! ئایا ئەمە فەرمانە؟
  مارگاریتا بە جۆش و خرۆشەوە گۆرانی گوت:
  هەر کەسێک مرۆڤ بێت لەدایک دەبێت جەنگاوەر،
  بۆیە ڕوویدا - گۆریلا بەردەکەی برد.
  کاتێک زیندوو مەحکومە بە شەڕکردن،
  وە ئاگرەکە بە گەرمی لە دڵدا دەسوتێت!
  
  کوڕەکە لە خەودا دۆشکەیەک دەبینێت،
  ئەو تانکی بە باشتر دەزانێت لە لیمۆزین.
  کێ دەیەوێت یەک فلس بکاتە نیکل -
  هەر لە لەدایکبوونەوە تێدەگات کە دەسەڵات حوکم دەکات!
  ناتاشا هاوارێکی کرد و بە تووڕەیی گڕکانێکی بڵقاوی ئاگری بەسەر ژاپۆنییەکاندا ڕشت:
  - بەڵێ، ئۆتۆماتیکی! وە هێز شتێکی سەرەکییە! دەبێت سەرکەوین!
  ئەلێنکای قاچ ڕووت بە هێمنی و تووڕەییەوە هێسکی کرد و ژاپۆنییەکانی کوژاندەوە:
  - من ئەوەی لەدایک بووم بۆ سەرکەوتن! وە هیچی کەمتر نییە. سەرکەوتنمان هی ئێمە دەبێت!
  ناتاشا ڕازی بوو و پەنجەی ڕووتی قاچە ماسولکەییەکانی لەسەر دوگمەکانی جۆیستیک فشاردا:
  - بەم شێوەیە باشترین دەبێت! ئێمە حوکممان کردووە و هەمیشەش حوکم دەکەین! مەبەستم ئەوەیە ڕووسیا!
  ئەلێنکای پێی ڕووت ، ژاپۆنییەکانی بردە دەرەوە، قیژاند:
  - درۆ ناکەم، دەمەوێت حوکم بکەم! بەڵام نەک تەنها ئامێرێکی ژەنگاوی، بەڵکو تەواوی ئیمپراتۆریەتێک!
  وە کچەکە پێشتر دوا پاتری وڵاتی خۆری هەڵهاتووی ڕشتووە. ئەو کچە هێندە جوانە کە پێویستە پاڵەوانی جیهان بێت. وە هەرگیز خۆت بەدەست لاوازی و ترسنۆکییەوە نەدەیت.
  ناتاشا، تەقە دەکات، بە گەمژەییەوە گوتی:
  - دەبمە شاژن! یان باشترە، ئیمپراتۆرە!
  ئەلێنکای قاچ ڕووت بەردەوام بوو:
  - ئەی شەڕ، ئەی شەڕ، ژنێکی خراپە و ژنێکی کۆیلەیە! بەڵام کوڕی قۆز بەرهەم دەهێنێت، دەڵێت - ترسنۆکەکەی ناو خۆت بکوژە!
  مارگاریتا بە ڕەزامەندییەوە سەری لە سەری خۆی دانا:
  - ڕاستە، ترسنۆک لە خۆتدا بکوژە! پێم وایە ئەگەر نیکۆلاسی دووەم دەستبەرداری تەختی پاشایەتی بووبێت، بە هیچ شێوەیەک بەهۆی ترسنۆکییەوە نەبووە!
  ئەلێنکا نیوە ڕووت بە یەکلاکەرەوە ڕایگەیاند:
  - ئێستا دەستبەرداری نابێت! ئێمە تەختی پاشایەتی بەهێز دەکەین تا چەندین سەدە بوەستێت!
  ناتاشا بە هاوارەوە وتی:
  - تزارێکی گەورە بە نیکۆلاسی دووەم! ئێمە پشتگیریتان دەکەین! شۆڕش نابێت - ڕووسیای گەورە دەبێت!
  لە کۆتاییدا جەنگاوەرەکان بە قڕکردنی سوپای خاکی خۆری هەڵهاتوو کۆتاییان هێنا. زیاتر لە دوو سەد و پەنجا هەزار سەرباز و ئەفسەر کوژران. بەم شێوەیە نزیکەی هەموو هێزە زەمینیەکانی ژاپۆن لەناوچوون. هەروەک چۆن هێزی دەریایی بوونی نەما.
  ئەلێنکای قاچ ڕووت بە پێکەنینەوە تێبینی کرد:
  - ئایا شایەنی ئەو کێشەیە بوو؟ کەواتە، مەبەستم بوو بڵێم فریک ئاوت؟ سوپا بەبێ ئەوەی بۆ ماوەیەکی زۆر بەرەنگاری ببێتەوە، توانی ڕووسیا تێکبدات!
  ناتاشا بە متمانەوە ڕایگەیاند:
  - ڕوسیا تەنها بەهۆی ستوونی پێنجەمەوە دۆڕا. ئەگینا بە هەر حاڵ سەرمان دەبرد!
  مارگاریتا پرسیاری لە سەرۆکی بە وەکالەت کرد؛
  - ئێمە چی دەکەین? بگەڕێینەوە یان بەردەوام دەبین؟
  مێدڤێدێڤ کە خەریکی لەدەستدانی کارەبا بوو، کۆمپیوتەرەکەی داگیرساند و وتی؛
  - ئێستا پێشبینییەک بۆ پەرەسەندنی زیاتری ڕووسیای تزاریمان پێدەدرێت. ئەگەر هەموو شتێک بە باشی بەڕێوە بچێت دەگەڕێینەوە.
  دەنگێکی خۆشی مێینە دەبیسترا؛
  دوای لەناوچوونی تەواوەتی هێزی زەمینی و هێزی دەریایی ژاپۆن، میکادۆ ئاشتی پێشکەش کرد. ئەمریکا و بەریتانیا ڕێککەوتن لەسەر ئەوەی وەک نێوەندگیری مامەڵە بکەن.
  بارودۆخەکە لەبار بوو بۆ ڕووسیا. وڵاتەکە ڕیزبەندی کوریل و تایوانی وەرگرت.
  هەروەها کۆنترۆڵکردنی مەنچوریا، کۆریا، مەنگۆلیا. جگە لەوەش ژاپۆن قەرەبووی دوو سەد و پەنجا ملیۆن ڕۆبڵی زێڕی ڕوسیشی داوە.
  دەسەڵاتی تزار نیکۆلاسی دووەم گەشەی کرد و کەمبوونەوەی هەستی شۆڕشگێڕانە ڕوویدا. وڵاتەکە دەستی بە بوژانەوەیەکی خێرای ئابووری کرد. ژێلتۆرۆسیا سەریهەڵدا. بەشێک لە چین خۆبەخشانە بوو بە بەشێک لە ڕووسیا، هەروەها کۆریا و مەنگۆلیا. ئیمپراتۆریەتی تزاری گەورەتر بوو و ژمارەی دانیشتووانەکەی زیادی کرد. گەشەی ئابووری زووتر لە مێژووی ڕاستەقینە دەستی پێکرد و بەهێزتر بوو.
  دومای دەوڵەتی نەبوو و حکومەتی تزاریش دەیتوانی باشتر خۆی بۆ جەنگی جیهانی یەکەم ئامادە بکات. یەکەم تانکی سووک لە جیهاندا "لونا"-2 بە بەرهەمهێنانی بەکۆمەڵ و فڕۆکەی بۆمبڕێژکەری چوار بزوێنەری "ئیلیا مورۆمێتس" و "سڤیاتۆگۆر" لە ڕووسیا دەرکەوتن. جەنگی جیهانی یەکەم بە هەر شێوەیەک بێت دەستی پێکرد، بەڵام بۆ ڕووسیا سەرکەوتووتر بوو.
  بەو پێیەی پاشا ژمارەی دانیشتووان و ئابووری و سوپای زیاتری هەبوو. وە پێگەی ناوخۆیی بەهێزترە. دومای دەوڵەتی نییە - جێگەیەکی گەرمی یاخیبوون و کودەتای سەربازییە.
  بە سەرکەوتنی جیاواز، بەڵام بەگشتی لەسەر دەستپێشخەری ڕووسیا و بردنەوەی زۆربەی شەڕەکان، شەڕەکە لە ٧ی تشرینی دووەمی ١٩١٥ بە تەسلیمبوونی ئەڵمانیا کۆتایی هات. نەمسا-مەجارستان ڕووخا و دابەش بوو. گالیسیا و بوکۆڤینا بوون بە پارێزگای ڕووسیا. کراکۆڤ و زەویەکانی دەوروبەری چوونە ناو شانشینی پۆڵەندا، هەروەها پۆزنان و دانزیگ و بەشێک لە پرۆسیای ڕۆژهەڵات. وە کلایپێدا پەیوەندی بە پارێزگای باڵتیکەوە کرد. چیکۆسلۆڤاکیا سەریهەڵدا - شانشینییەک لەناو ڕووسیادا.
  ڕۆمانیا ترانسیلڤانیای گرتە پاڵ. هەنگاریا بوو بە شانشینییەکی سەربەخۆ، بەڵام لە ژێر چاودێری ڕووسیا، و تزار نیکۆلاس وەک هاو فەرمانڕەوا. نەمسا بووەتە وڵاتێکی زۆر بچووک. یوگۆسلاڤیا سەریهەڵدا، هەروەها لە ژێر چاودێری ڕووسیا و لە ژێر دەسەڵاتی هاوفەڕۆکەکەی نیکۆلاسی دووەمدا.
  تورکیە لە نەخشەی سیاسی جیهان ون بوو. عێراق و فەلەستین بوونە بەشێک لە بەریتانیا، سوریا بوو بە بەشێک لە فەرەنسا، ئاسیای بچووک و ئەستەنبوڵ بوو بە پارێزگای ڕووسیا. بەم شێوەیە ڕووسیا دیسان خاکی خۆی زیاد کرد. بەڵام بەوەوە کۆتایی نەهات. پاشان نیمچە دورگەی سعودیە لەگەڵ فەرەنسی و ئینگلیزەکان پێکەوە داگیرکرا. و پاشان ڕووسیا و بەریتانیا ئێران و ئەفغانستانیان دابەش کرد. باکوور و ناوەڕاست بوو بە پارێزگای ڕووسیا و باشووریش کۆلۆنییەکی بەریتانیا بوو.
  وا دیار بوو جیهان جێگیر بووبێت. شەڕەکە تەنها لە چین بەردەوام بوو. بەڵام لە ساڵی ١٩٢٩ قەیرانێکی ئابووری جددی سەریهەڵدا و بووە هۆی خراپیی ئابووریی گەورە.
  هەست و سۆزی شۆڕشگێڕانە لە ڕووسیادا جارێکی دیکە گەشەی دەکرد. مانگرتن و ناڕەزایەتی سەریهەڵدا. بەڵام دەرکەوت کە قەیرانەکە زۆر توند نەبوو. جگە لەوەش لە ساڵی ١٩٣١ جارێکی تر شەڕ لەگەڵ ژاپۆن سەریهەڵدا.
  سامورایی تۆڵەی دەویست. بەڵام ئەمجارە سوپای ڕووسیا لە هەموو ڕوویەکەوە بەهێزتر بوو. وە دەریاوان کۆلچاک فەرماندەیەکی درەوشاوەی هێزی دەریاییە.
  ژاپۆن نەک هەر شکستی هێنا، بەڵکو دەستی بەسەردا گیرا. تزار نیکۆلاسی دووەم لە شوباتی ساڵی ١٩٣٢ بە فەرمی تاجی میکادۆی ژاپۆنی لەسەر دانرا. بەم شێوەیە ڕووسیا زیاتر فراوانتر بوو. وە نزیکەی هەموو چینەکەی گرتەوە.
  چ لە ڕووی ژمارەی دانیشتوان و هەم لە ڕووی خاکەوە، ڕووسیا هیچ هاوتایەکی نەبوو. جگە لەوەش ئیمپراتۆریەتی بەریتانیا بەرەو لاوازی دەچوو. هیتلەر لە ساڵی ١٩٣٣ لە ئەڵمانیا هاتە سەر دەسەڵات، بەڵام دەیتوانی چی لە دژی ڕووسیا بکات؟ گوێ مەدێ. تزار نیکۆلاسی دووەم لە ساڵی ١٩٣٧ کۆچی دوایی کرد، دوای ئەوەی حوکمڕانییەکی زۆر سەرکەوتووی هەبوو، دووەم درێژترین دەسەڵات بوو لە دوای ئیڤانی ترسناک. وە لەگەڵ فەتحکردنی پێوانەیی لە ڕووی ڕووبەر و ژمارەی دانیشتووانەوە.
  بەڵام هەموو شتێک بۆ پاشا لە ژیانی تایبەتی خۆیدا سەرکەوتوو نەبوو. میراتگری ئەلێکسی بە گەنجی کۆچی دوایی کرد. بەهۆی هاوسەرگیرییەکی نایەکسانەوە، میخائیلی برا بچووکەکە لە مافی تەختی ڕووسیا بێبەش بوو.
  تاجەکە لەلایەن کیریل ڕۆمانۆڤەوە بە میرات گیراوە، کە لە ساڵی ١٩٣٨دا کۆچی دوایی کردووە و تەنانەت ساڵێکیش نەژیاوە. وە کوڕەکەی ڤلادیمیری سێیەم بوو بە پاشای نوێ. تاجی سەری دانرا و پاشا تا ساڵی ١٩٩٢ بە خۆشی حوکمڕانی کرد. وە ڕووسیا سەرەتا کۆلۆنیەکانی لە فەرەنسا و بەریتانیا وەرگرت، لەگەڵ ئەڵمانیا. پاشان ئەڵمانیای داگیرکرد. وە دواتر هەموو جیهان. بە کورتی تزاری نوێ جۆرج یەکەم لە ساڵی ١٩٩٢ بوو بە ئیمپراتۆری جیهان.
  مێدڤێدێڤ پێداچوونەوەکەی تەواو کرد و وتی؛
  - دیارە بەسە بۆ ئەم گەردوونە! ئێمە دەگەڕێینەوە!
  و هەر چواریان هاواریان کرد:
  - شکۆمەندی بۆ تزار نیکۆلاسی دووەم!
  . ئیپیلۆگی نێوان
  مێدڤێدێڤ لە پەیوەندییەکەوە لە خەو هەڵسا... ئاگادارکرایەوە کە دەستبەکاربوونی زێلێنسکی وەک سەرۆکی ڕووسیا و ئۆکرانیا لە ئێستاوە بەردەوامە. و ئەوەش، دەڵێن، کاتی ئەوە هاتووە دیمیتری ئاناتۆلیڤیچ ئۆفیسەکە بەجێبهێڵێت.
  مێدڤێدێڤ بە دوودڵیەوە پابەند بوو. پێش ڕۆشتنم ڕیشم ڕشت و حەمامم کرد.
  پاشان ئۆفیسەکەی بەجێهێشت. بە ئۆتۆمبێلێکی تایبەت بردراوە. لە ڕێگادا گوتیان باشترە مێدڤێدێڤ بە فڕۆکە بچێتە دوورگەکانی کەناری تا لەوێ پشوو بدات.
  وە زێلێنسکی نمایشێکی دیکەی لە دەستبەکاربوونی خۆی کرد. وەک هەمیشە ڕەنگاوڕەنگ بە یاری ئاگرین و بازدان. لە ڕۆژی دەستبەکاربوونیدا، ڤیتالی کلیچکۆ لە یاریگای کیێڤ لەگەڵ مایکل تایسۆن شەڕی کرد. ئەو بۆکسێنەرە بەناوبانگە ئەمریکییە بەهۆی کێشەی پارەی زۆرەوە ڕازی بوو بەو شەڕە. کلیچکۆ لە هەر دوانزە خولەکەدا زاڵ بوو، بەڵام لە ڕووی دیپلۆماسییەوە تایسۆنی نەکردە دەرەوە.
  بە شێوەیەکی فەرمی یەکێک لە وەشانە بچووکەکانی پاڵەوانی جیهان یاری پێکرا.
  دوای ئەوەش ڤیتالی کلیچکۆ پشتێنەیەکی ئەڵماسی پێبەخشرا.
  ڤلادیمێر زێلێنسکی پیرۆزبایی لە هەموو وڵاتانی جیهان وەرگرت - لەنێویاندا چین. جگە لەوەش لە ئیمپراتۆریەتی ئاسمانیدا نائارامی جەماوەری توندتر بوو. مرۆڤ تەنها بە نان ناژی. خەڵک دیموکراسی و ئازادییان دەویست. دیسپۆتیزمی حزبی شیوعی چین بێزار بوو، هەمووان ئازادییان دەویست.
  زێلێنسکی بووەتە هێمایەکی وا. هێمایەک بۆ هێزی دیموکراسی، دوای ڕووخانی دیکتاتۆریەتی دەزگا نهێنییەکان لە سەردەمی پوتین.
  زێلێنسکی زۆر باسی گۆڕانکاری و ئابووری و دەستکەوتە نوێیەکانی کرد. پێشتر کێبڕکێیەک بۆ پۆستی سەرۆکوەزیران لە ڕووسیا دروست بووە. چەند هەزار داواکار هەبوون. پرۆسەی هەڵبژاردن زۆر چڕ بوو. وە زۆر نایاب دەرکەوت.
  تا ئێستا هەموو شتێک تەواو بە ئاسانی دەڕۆیشت. تەنانەت زێلێنسکی لە کاتی دەستبەکاربوونیدا هێرشێکی چەقۆکێشی ئەنجامدا. چەپڵەی لێدرا. پاشان شارەزایی خۆی لە زمانە بیانییەکان نیشان دا. زۆر چالاکانە و خێرا مامەڵەی دەکرد.
  لە کۆتاییدا زێلێنسکی وەریگرت و یەک دوو وتارێکی دیکەی پێشکەش کرد.
  جگە لەوەش، دوای دەستبەکاربوونی، بڕیاری کارمەندان بەدوای خۆیدا هێنا. گۆڕانکاری زۆر و ڕووخساری نوێ لە حکومەتدا.
  هەڵبژاردنی ڕاستەقینەی "کۆمیساری ئاسن" هەبوو. شۆڕشێکی کارمەندان لە ڕووسیا ڕووی دەدا.
  زێلێنسکی هەر لە یەکەم ڕۆژەکاندا چەندین فەرمانی دەرکرد. ڕێگەی بە فرۆشتنی مەی لە شەوان و لە خاڵەکانی سەفەردا داوە. باجی نوێی لەسەر دەوڵەمەندەکان هێنایە ئاراوە. پارێزبەندی لە جێگر و دادوەرەکانی هەڵگرت. زیادبوونی بەرهەمی بەرهەمهێنان. باجی خستە سەر بازرگانی لەگەڵ چین.
  ڕیفراندۆمێک بۆ یەکگرتن لەگەڵ ڕووسیا لە بیلاڕوس بەڕێوەچوو. و ئەمەش ڕۆیشت بۆ شانازیی زێلێنسکی. زۆرینەی خەڵکی بیلاڕوس پشتگیریان لە یەکگرتن لەگەڵ ڕووسیا کرد.
  زێلێنسکی گلەیی ئەوەی کرد کە مێدڤێدێڤ زۆر پەچەی بەرزکردووەتەوە، بەڵام بەڵێنیدا هەڵاوسان ئارام دەبێتەوە. وە کە هیچ شتێکی خراپ ڕوونادات.
  بەڕاستی زۆری نەخایاند گەشەی نرخەکان وەستا. وە ئابووری ڕووسیا دەستی بە گەشەکردن کرد. وە لە قەوقازدا، کردەوە چەکدارییەکان بە جۆرێک لە جۆرەکان مردن. زۆر ئارامتر بووەوە.
  دواجار زێلێنسکی پێشنیاری کاندیدکردنی بۆ پۆستی سەرۆک وەزیرانی ڕووسیا کرد. ئەلێکسی بۆلشاکۆڤ بوو بە دکتۆری زانستی تەمەن سی و دوو ساڵ. زۆر بە متمانەوە سەرکەوتنی بەدەستهێنا. وە بوو بە سەرۆک وەزیران، گەنجترینە لە مێژووی ڕووسیادا.
  مێدڤێدێڤ لە پشوودا بە فڕۆکە ڕۆیشت بۆ دوورگەکانی کەناری، و خانەنشینی سەرۆکی پێشووی وەرگرت، تەنها کاتێکی خۆش بەسەر دەبرد. تا ئێستا هیچ کێشەیەکی نەبووە. بەڵام شۆیگو دەستگیرکرا و تۆمەتبارکرا بە هەوڵی کودەتا. چی دەویست؟
  چارەسەری دیکەش زۆر بوون... لە ئەمریکا ژنێکی دیموکراتی تەمەن چل و یەک ساڵان سەرکەوتنی بەدەستهێنا. بەم شێوەیە حکومەت گۆڕا. وە ژنێک و گەنجترین کاندید لە مێژووی ئەمریکادا هاتە سەر دەسەڵات. سەردەمی ترەمپ کۆتایی هات. بەڵام دۆستایەتی لەگەڵ ڕووسیا تازە دەستی بە گوڵکردن کردووە. سروشتییە لە دژی چینی دیکتاتۆر، ئەمریکا و ئیمپراتۆریەتی نوێی ڕووسیا ئێستا دۆست بوون.
  تەنانەت زێلێنسکی ڕیفراندۆمێکی ئەنجامدا و ناوێکی دیکەی ناساند: لەبری ئەوە، ڕووسیا - کیڤان ڕوس. کە هەروەها قسەی زۆری کرد. بێلاڕوس پەیوەندی بە فیدراسیۆنەکەوە کرد. وە بووژانەوەی ئیمپراتۆریەت دەستی پێکرد... لەسەر بنەمای دیموکراسی.
  ژنە سەرۆکە نوێیەکەی ئەمریکا دوژمنایەتی ترەمپی بەرامبەر چین بە میرات گرت و خۆی بۆ دروستکردنی هاوپەیمانی تەرخان کرد. کیڤان ڕوس لە سەردەمی زێلێنسکیدا لە ڕووی ئابوورییەوە بە سەرکەوتوویی گەشەی کرد. ڕووسیا تا ڕادەیەک چینی کۆنتڕۆڵ کرد. پاشان، پەیوەندی بە ناتۆوە کرد. زۆری نەخایاند حکومەتێکی لایەنگری ڕووسیا لە کازاخستان هاتە سەر دەسەڵات و دەوڵەتێکی یەکێتی دروست بوو. ڕووسەکان ئاسیای ناوەڕاستیان لە چین دوور دەخستەوە. ڕووبەڕووبوونەوەکە بەردەوام لە گەشەکردندا بوو.
  زێلێنسکی هەڵمەتێکی دژە ستالین و دژە پوتین ئەنجامدا. ستالین و پوتینی لە هەموو ئەو خەڵاتانە بێبەش کرد کە مێدڤێدێڤ پێی بەخشیون.
  بەڵام هەموو شتێک بە ئارامی دەرچوو. هەرچەندە کۆمۆنیستەکان ناڕەزایەتیان دەربڕی. ئێمە دەچووینە گردبوونەوەکان.
  وە لەوێدا دواجار لینین لە گۆڕستانەکە دەرهێنرا. جۆرێک لە خۆشی بۆ زۆر کەس. وە کەنیسەی ئۆرتۆدۆکس ئەسکەندەری دووەم و ئیڤانی ترسناک و تزاری ڕووسی بە پیرۆز کرد. هەروەها ژمارەی شوێنەوارەکانی نیکۆلاسی دووەم زیادی کردووە.
  تزاریزم و ڕۆژئاواییزم بە جۆرێک بوو بە مۆد. لە ئەوروپا نزیکتر بوون، بیانییەکان دەستیان کرد بە وەرگرتنی پۆستی زۆر. ڕووسیا بووەتە بەشێک لە جیهانی ڕۆژئاوا و دوای ڕۆیشتنی ترەمپ، پرۆسەی جیهانگیری چڕتر بووەوە. وە چین کەوتە گۆشەگیری و ڕووبەڕووی گێژاوی ناوخۆیی بووەوە.
  لە هەمان کاتدا زێلێنسکی ڕێژەی لەدایکبوونی لە ئیمپراتۆریەتی سلاڤیدا زیاد کرد. دواجار ئەو فڕینەی کە لە مێژە بەڵێنی پێدرابوو بۆ سەر مانگ ڕوویدا. وە هەموو شتێک بە جۆرێک نایاب دەرچوو.
  پەیوەندی هاوپەیمانان لە نێوان ڕووسیا و ئەمریکا، یان وردتر لە نێوان کیڤان ڕوس و ئەمریکا دامەزرا.
  وە ڕووبەڕووبوونەوە شتێکی ڕابردووە. جیهان زیاتر و زیاتر جیهانی و سەلامەت بووە. هەرچەندە شەڕ هەبوو. کیڤان ڕوس بە هاوبەشی لەگەڵ ئەمریکا ئۆپەراسیۆنێکیان لە لیبیا ئەنجامدا و لەوێ کۆتاییان بە ئیسلامییەکان هێنا. پاشان مامەڵەمان لەگەڵ ڕۆژهەڵاتی ناوەڕاستدا کرد، لەگەڵ ئەمریکا پێکەوە بنکەمان لەوێ دروستکرد. کیڤان ڕوس و ئەمریکا پێکەوە دەستیان کرد بە مەیلکردنی جیهان و پاڵنانی چین بۆ دەرەوەی ئەفریقا. وە لێرەدا ناتوانین بەبێ شەڕ بژین. وە ئۆپەراسیۆنە زەمینیەکانیش.
  هەردوو کیڤان ڕوس و ئەمریکا بە هاوبەشی هێرشی ئاسمانییان ئەنجامدا.
  وردە وردە چینییەکان لە هەموو جیهان دەرکران. وە ئیمپراتۆریەتی ئاسمانی کەوتە قەیرانێکی قووڵی ئابووری و سیاسییەوە.
  وە کیڤان ڕوس زیاتر و زیاتر سەرفراز بوو.
  ڕووسیا هەرگیز ڕێژەی گەشەی ئابووریی لەو شێوەیەی نەزانیوە. وە کە چین ڕووخا - کیڤان ڕوس بەرزبووەوە. وە بە خێرایی گەشەی کرد.
  هێڵی ئاسن بۆ چوکۆتکا لە ماوەیەکی پێوانەییدا دروستکرا. کە لە خۆیدا زۆر فێنک و سارد و سڕە.
  وە خەریکی هەڵکەندنی تونێلێک بوون لە ژێر ئەلاسکا. هەروەها ئەمریکییەکان دەستیان کرد بە دروستکردنی هێڵی ئاسنین بۆ پەیوەندیکردن بە ڕووسیا. هەروەها هێڵی ئاسن بۆ دەهلی دروست دەکرا... لە هەمان کاتدا کەناڵەکان لە سیبیریا هەڵدەکران بۆ ئاودێریکردنی ئاسیای ناوەڕاست.
  ئۆپەراسیۆنێکی هاوبەش لە دژی ئێران لەلایەن ئەمریکا و کیڤان ڕوسەوە ئەنجامدرا. وە ڕژێمێکی عەلمانی عەقڵانی دامەزرا. دوای ئەوە دەستیان کرد بە هەڵکەندنی کەناڵێک لە دەریای خەزەرەوە بۆ کەنداوی فارس.
  ناتۆ فراوانتر بوو و وڵاتانی عەرەبیشی گرتەوە. لە سعودیە پەرلەمانێک سەریهەڵدا. ژنەکان دەستیان کرد بە داکەندنی بورقاکانیان. بنیاتنانی دەوڵەتی عەلمانی دەستی پێکرد.
  لە میدیاکانی ڕووسیادا هەمووان بە توندڕەوی بە پوتین سەرزەنشتیان دەکرد و قوڕیان بەسەردا دەبرد کە نزیک بوو ڕووسیا بکاتە کۆلۆنی چین، بەڵام سوپاس بۆ خوا لە کاتی خۆیدا مرد. هەروەها قسەی توندتریان دەکرد. بەڵام دۆسیەیەکی تاوانکاری لە دژی مێدڤێدێڤ کرایەوە. وە نەک تەنها یەک.
  ستالین لە دیواری کرێملینەوە بردە دەرەوە. لینین زۆر پێشتر لە گۆڕستانەوە.
  زۆر شت لە هێماکانی دەوڵەتدا گۆڕاوە. چەند جۆرێکی نوێ لە ئاڵا دەرکەوتوون. زەرد بۆ ئاڵای ڕووسیا زیاد کرا و شین جێگەی شینێکی سوکی گرتەوە.
  ئەمەش سەرنجڕاکێش بوو. ئاڵای چەک گۆڕاوە... چاکسازییەکی دراویش هەبوو. بە پێی ڕێژەی: یەک بە هەزار پارەیان ئاڵوگۆڕ کرد. ستانداردی زێڕینی ڕوبڵی کیڤان ڕوس دەرکەوت. لە هەمان کاتدا پارەی نوێ و کۆن سەریان هەڵدا - یەک فلس - نیو کۆپێک، و نیو - چارەکێک.
  هەموو شتێک ڕێک و پێکە...
  هەروەها نازناوەکان دەستیان کرد بە زیندووبوونەوە... شازادەکان، بارۆنەکان، کونتەکان، مارکیزەکان و تەنانەت دوکەکانیش دەرکەوتن. بە تایبەتی زێلێنسکی بوو بە دوک. هەروەها مۆڵدۆڤا بوو بە بەشێک لە کیڤان ڕوس. پێشتر باس لە هەڵبژاردنی پاشا کراوە.
  بەڵام زێلێنسکی ڕایگەیاند کە سەرۆکی کیڤان ڕوس تەنها لەلایەن خەڵکەوە هەڵدەبژێردرێت. وە لە دوو خول زیاتر نەبێت.
  جگە لەوەش زێلێنسکی ماوەی سەرۆکایەتیی سەرۆکی ڕووسیای لە شەش ساڵەوە بۆ پێنج ساڵ کەمکردەوە. ڕاستە، زێلێنسکی بۆ ماوەی شەش ساڵ یەکەم خولی خۆی بوو.
  تا ئەم کاتە لکاندنی ئاسیای ناوەڕاستی بە ڕووسیا تەواو کردبوو. وە سنوورەکانی یەکێتی سۆڤیەتی گەڕاندەوە. تەنها دەوڵەتانی باڵتیک بە بێ داگیرکراو مانەوە.
  بەڵام ئەمریکییەکان هێشتا نەیاندەویست دەستبەرداری بن. و بەم شێوەیە ئاسیای ناوەڕاست و قەفقازیان بەخشی.
  شەڕێکی نوێ لە قەفقاز، لە نێوان ئەرمینیا و ئازەربایجان سەریهەڵدا. وە زۆر بە دڕندانە ڕۆیشت. کەواتە ڕووسیا توانی ئەم کۆمارانە داگیر بکات و ڕیفراندۆم لەسەر لکاندنیان ئەنجام بدات.
  بەم شێوەیە زێلێنسکی قەوقازی وەرگرتەوە و کیڤان ڕوسی فراوانتر کرد. با ڕاستی بڵێین، ئەو فەتحکەرێکە. جگە لەوەش دیموکراتێکیشە... ئیمپراتۆریەتەکەی زیاتر فراوان بوو...
  کەواتە ئەفغانستان هەر لە ماوەی خولی دووەمی حکومەتدا، و بەشێک لە ئێران بوو بە بەشێک لە ڕووسیا.
  لە ئەمریکا سەرۆکێکی ژن بۆ خولی دووەم سەرکەوتنی بەدەستهێنا. تا ئێستا لە ئابووریدا سەرکەوتوو بووە و لە هەمووی گرنگتر توانیویەتی چین بخاتە دەرەوە. چ سەرکەوتنێکی گەورەیە. وە ئێستا کیڤان ڕوس هاوپەیمانێکە بە سەرۆکایەتی زێلێنسکی.
  بەڵام بێگومان دەسەڵاتی ڕووسیا زۆر بە خێرایی گەشە دەکات. پێشتر باکووری عێراقی لکاندووە.
  بۆرزۆ ڕەفتار دەکات. کیڤان ڕوس یەکەم وڵاتی جیهانە لە ڕووی ڕێژەی گەشەکردنەوە! وە لە ڕووی ژمارەی دانیشتووانەوە پێش ئەمریکای گرتووە. وە لە ئێستاوە لە ئەمریکا بە زەنگی ئاگادارکردنەوە سەیر دەکەن - ئایا ڕووسیا زۆر بەهێز بووە؟
  جگە لەوەش ئیمپراتۆریەتی کیڤان ڕوس لە فراوانبووندایە. ئێستا دەوڵەتانی باڵتیک لە ئێستاوە لە ژێر کۆنترۆڵی ئەودایە. بەڵێ، ئەمە بەڕاستی کێشەیەکی گەورەیە بۆ ئەمریکییەکان. زێلێنسکی پێشتر هەموو خاکەکانی پێشووی یەکێتی سۆڤیەتی کۆکردۆتەوە.
  وە، وەک تزاری ڕووسیا، بەردەوامە لە فراوانبوونی خۆی بۆ باشوور. ئێستا ئێران و عێراق بە تەواوی بوونەتە بەشێک لە کیڤان ڕوس. وە زێلێنسکی لە خولی یەکەمدا بە ئاسانی بۆ خولی دووەم هەڵبژێردرا.
  هەرچەندە کاندیدەکانی سەرۆکایەتی زۆر بوون، بەڵام هەڵبژاردنەکان دیموکراسیانە بوون.
  زێلێنسکی ئاماژەی بەوەشکردووە، کە ناچێتە سەر نموونەی لوکاشینکۆ و بۆ هەتا هەتایە حوکمڕانی بکات. جگە لەوەش هێشتا بارودۆخی دیارنەمانی لوکاشینکۆ ڕوون نەبووە. ڕەنگە هەم ڕووسیا و هەم ڕۆژئاوا بە سادەیی پێویستیان پێی نەبووبێت. وە دیار نەما... بەڵام زێلێنسکی تەنها هێز بەدەست دەهێنێت. و لەڕاستیدا، حوکمڕانییەکەی لە ڕووی سەرکەوتنەوە، سەرۆکەکانی پێش خۆی دەگرێتەوە، لەنێویاندا پیتەری گەورە.
  لە ڕاستیدا هەموو کەسێک توانای گەڕاندنەوەی خاکی یەکێتی سۆڤیەت نییە، لەگەڵ ئەفغانستان و ئێران و عێراق.
  بەڵام زێلێنسکی هەر بەوەوە ناوەستێت. ئێستا هەردوو پۆڵەندا و فینلاند لە ژێر هێرشدان - هەروەها سەردەمانێک بەشێک بوون لە ئیمپراتۆریەتی تزاری. وە لە ڕاستیدا ڕیفراندۆم لەم وڵاتانەدا ئەنجام دەدرێت و ئەوانیش خۆبەخشانە پەیوەندی بە کیڤان ڕوسەوە دەکەن.
  لە بەرەی زانستیشدا سەرکەوتن هەیە. گەشتە چاوەڕوانکراوەکە بۆ مەریخ ڕوویدا کە لەمێژە چاوەڕوان دەکرا. گەردوونناسە ڕووسییەکان لەوێ نیشتنەوە. خاکەکەیان گرت و ئاڵاکەیان بەجێهێشت کە سەرکەوتنێکی گەورە بوو.
  لە هەمان کاتدا کیڤان ڕوس پۆرت ئارسەری ئەسڵی لە چین وەرگرت. وە بە سوودوەرگرتن لەوەی کە شەڕی ناوخۆ لە چین دەستی پێکردبوو، مەنچوریایان گرتە ژێر پاراستنی خۆیان.
  لە هەمان کاتدا کیڤان ڕوس بەشێک لە تورکیای گرتە دەست. ئەو زەویانەی کە بەپێی پەیمانی ڤێرسای بە ڕووسیا درابوون. کە ئەمەش هەنگاوێکی زۆر بەهێز بوو. زێلێنسکی زیاتر کیڤان ڕوسی وەک ئیمپراتۆریەتێک فراوانتر کرد. وە لە ڕووی ئابوورییەوە لە لوتکەدا هاتە دەرەوە و ئەمریکای تێپەڕاند.
  باشە چین لە کابوسی شەڕی ناوخۆدا نوقم بووە و لە ئێستاوە دەستی بە دابەشبوون کردووە.
  کیڤان ڕوس بوو بە وڵاتێکی بەهێز. وە جەماوەری زێلێنسکی لەناو وڵاتدا ئەوەندە گەشەی کرد کە خەڵک لەسەر ئەژنۆیان دەستیان کرد بە سواڵکردن لە ڤلادیمێر بۆ ئەوەی نەڕوات. سەدان هەزار کەس کۆبوونەوە.
  زێلێنسکی وەک ئیستسناء ڕیفراندۆمێکی ئەنجامدا و ڕێگەی پێدا بۆ خولی سێیەمی دیکە وەک سەرۆکی کیڤان ڕوس خۆی کاندید بکات.
  سەرکردە لە ئەمریکا گۆڕاوە. پێشتر بووەتە کۆماریخواز. وە ئیتر ئەوەندە گەنج نییە - لە زێلێنسکی گەورەترە. بۆیە پەیوەندییەکانی نێوان کیڤان ڕوس و ئەمریکا جارێکی دیکە دەستی بە تێکچوون کردەوە. ڕووسیا لە ئێستاوە لە سەردەمی زێلێنسکیدا بە ئازارەوە بەهێزتر بووە. ئەوان بیریان هاتەوە کە لەگەڵ دەسەڵاتی ئۆکرانیا، ئەمە لە ئێستاوە خولی چوارەمی زێلێنسکییە.
  کە وەک خۆیان دەڵێن دەسەڵاتەکانی سەرۆکی ڕووسیا کەم نەکرایەوە. تاکە شتێک کە زێلێنسکی کردوویەتی، هەموارکردنەوەیەک بوو بۆ دەستوور کە بەپێی ئەو یاسایە دۆمای دەوڵەت مافی ئەوەی هەیە کە وەزیرێکی تاکەکەسی لە کارەکەی دووربخاتەوە بە دەنگی دوو لەسەر سێ، یان بە زۆرینەیەکی سادە دوو جار دەنگی لێسەندنەوەی متمانە دەربکات.
  وە ئەم هەموارکردنە ئەوەندە گرنگ نییە، بەو پێیەی سەرۆک مافی دانانی هەموو وەزیرەکان و دیاریکردنی هەیکەلی حکومەتەکەی پاراستووە. وە لە دۆمای دەوڵەتدا، لایەنگرانی زێلێنسکی زۆرینەی دەستورییان هەیە.
  لەوەش گرنگتر هێنانەکایەی هەڵبژاردنی ڕاستەوخۆ بوو بۆ ئەنجومەنی فیدراسیۆن، هەروەها ڕێگەدان بە زیندانییەکان بۆ دەنگدان.
  بەڵام، بەگشتی، لێرەدایە کە سنووردارکردنی دەسەڵاتەکانی سەرۆک کۆتایی هات. مافی لابردنی پارێزگارەکان پارێزراو بوو. وە لە بواری یاساداناندا تەنانەت فراوانتر بووە.
  لە ئەمریکا، زێلێنسکی دەستی کرد بە تۆمەتبارکردنی بە پاوانخوازی، و ئەوەی کە پارتەکە، "خزمەتکاری گەل"، نزیکەی هەموو پۆستەکانی ئەو ویلایەتە کۆنترۆڵ دەکات. LDPR و پارتی کۆمۆنیستی فیدراسیۆنی ڕووسیا بوونیان نەما. حزبێک سەریهەڵدا - "جیهانێکی دادپەروەرانە" لە چەپەوە. لەبری LDPR، پاتریۆتەکانی ڕووسیا دەرکەوتن. بەڵام حیزبی خزمەتکاری گەل بە تەواوی زاڵ بوو.
  هەروەها هەندێک چاکسازی کاریگەری لەسەر کڵێسا هەبوو. ئۆرتۆدۆکسی مافی بوونی چوار ژنی یاسایی کرد، ئەمەش زیاتر لە ئیسلام نزیک بووەوە. ڕێبازی ئایکۆنەکان تا ڕادەیەک گۆڕاوە و نزیکبوونەوە لە ئایکۆنەکانی پرۆتستانتیزمیش هەبووە. دەستیان کرد بە وتنی زیاتر: کە خودا یەکە و مرۆڤە فانییە سادەکان شایەنی پەرستنی خودا نین.
  لە هەمان کاتدا سێیەم هەڵوەشایەوە وەک ئەوەی هێمایەکی ئینجیلی نییە و بۆ مرۆڤە فانییە سادەکان تێنەگەیشتووە.
  وە ناساندیان: کە خودا یەکە، خودای باوک. بەڵام زاراوەی خودای کوڕ لە کتێبی پیرۆزدا نییە. جگە لەوەش هیچ زاراوەیەک نییە: خودا ڕۆحی پیرۆزە. کەواتە بۆچی ئایین سادە نەکەینەوە.
  جگە لەوەش خودایەک کە بە خاچەوە هەڵواسرابێت، ئیلهامبەخش نییە بۆ متمانە. ئەگەر نەیتوانی خۆی بپارێزێت، ئەوا چۆن مرۆڤەکان دەپارێزێت؟ بە کورتی ئێمە گۆڕین بۆ یەکتاپەرستی. وە خودی کتێبی پیرۆز تێکەڵ بە ئەفسانەی سلاڤی کۆن بوو. ئینجیلی ڤێلێس سەریهەڵدا.
  بێدینییش چڕتر بووەتەوە - دەڵێن، واز لە هەڵگرتنی چیرۆکە ئەفسانەییەکانی مرۆڤ بهێنن. ئێمە یەک هەسارەمان هەیە، پێویستی بە خەڵک نییە باوەڕیان بە موعجیزە و بە تایبەتی لە کۆتایی جیهان هەبێت.
  دونیا کۆتایی نابێت و نابێت هەبێت. وە مرۆڤایەتی ببێتە ئیمپراتۆریەتێکی بۆشایی ئاسمان و بگاتە هەر لێواری گەلەئەستێرەکە. ئەی گەلەئەستێرەکان؟ زیاتر لە گەردوون دەچێت. وە دوای گەیشتن بە لێواری گەردوون، بڕۆ بۆ بەشێکی تری گەردوون. ئاخر ژمارەیەکی بێشوماری گەردوون هەیە. و بەم شێوەیە دەتوانیت لە گەردوونێکەوە بۆ گەردوونێکی تر بفڕیت. وە بە تێپەڕبوونی کات فێربە خۆت دروست بکەیت! وە گەردوونی نوێ و نەپێوراو لە سەرانسەری بە کردەوە هەموو فەزایەکدا دەبن.
  وە هەسارەی زەوی تەنها شانەدانی مرۆڤایەتییە. وە لە داهاتوودا ئیمپراتۆریەتێکی سێکستیلیۆن بۆ سێکستیلیۆن پلەی گەردوونەکان دەبێت، و بەبێ وەستان لە فراوانبوون و داگیرکردنی فەزا زیاتر.
  وە سەرۆک و سەرۆکی کیڤان ڕوس ڤلادیمێر زێلێنسکی، وەک خۆرێکی گەشاوەی هیوا بەسەر هەسارەکەدا هەڵدێت!
  وە داهاتووی و داهاتووی کیڤان ڕوس - گەشاوە بێت!
  
  هێزی گەورە کاتێک یەکێتی سۆڤیەت بەبێ هاوپەیمانان شەڕی دەکرد
  و بەم شێوەیە کاریگەرییەکی بەرگە نەگیراو هاتە ئاراوە و هێزەکانی هاوپەیمانان لە یەکەمی ژانویەی ١٩٤٣دا داخست. فەیلەقی لێدراوی ڕۆمێل لەسەر سنووری لیبیا وەستا. وە هەموو بۆردومانەکانی ئەڵمانیای نازی وەستا. هەروەها هەوڵەکانی فڕین بەرەو لەندەن شکستی هێنا. فڕۆکە ئەڵمانییەکان نەکەوتنە خوارەوە، بەڵکو لێخوڕدرانەوە. موعجیزەیەکی پێشتر بێ وێنە ڕوویدا، دابەشبوونی جیهان بە هێزی تیۆماجی.
  بەڵام سەرەتا ئەمە زۆر یارمەتی ئەڵمانییەکانی نەدا. ڕەنگە ستالینگراد، یان باشتر بڵێین گروپی پاوڵۆسی ناوی، ئیتر نەتوانرا ڕزگاریان بێت. وە سەربازانی سۆڤیەت بە متمانەوە بەرەو پێشەوە ڕۆیشتن. هێرشەکە لە ڤۆرۆنیژ و لە ئاراستەکانی دیکەدا سەرکەوتوو بوو. نزیکە وەک ئەوەی لە کاتی ڕاستەقینەدا بێت، سوپای سوور کورسک و بێلگۆرۆد و خارکۆڤی ڕزگار کرد.
  بەڵام دوای گواستنەوەی دابەشکارییە بەئەزموونەکانی ڕۆمێل لە ئەفریقا و ئەو هێزانەی کە لە مێژووی ڕاستەقینەدا بەبێ هیچ سوودێک فڕێدرانە ناو بیابانەکانی جەزائیر و تونس، هێرشی دژە هێرشی بەناوبانگی ماینشتاین بە شێوەیەکی بەرچاو هێزی زیاتر بوو. بەو پێیەی هێزەکانی ئەڵمانیا بە شێوەیەکی بەرچاو زیاتر بەشدارییان تێدا کردووە، بەتایبەتی فڕۆکەوانی.
  وە ئەو سی "پڵنگە" نوێیەی کە لە سەحرا گیر بوون و بێ سوود بوون، دەرکەوت کە بە هیچ شێوەیەک زیادە نین.
  لێرەدایە کە یەکەم ناتەبایی بەرچاو لەگەڵ مێژووی ڕاستەقینەدا ڕوویدا. ماینشتاین چوار ڕۆژ پێشتر هێرشی پێچەوانەی دەستپێکرد و بەهۆی ئەوەی هێزی زۆر زیاتری هەبوو، خێراتر پێشڕەوی کرد. خارکۆڤ نۆ ڕۆژ پێشتر و بێلگۆرۆد دوانزە ڕۆژ و لە جوڵەدا کۆنترۆڵکرایەوە و لە هەمووی گرنگتر کورسک گیرا، کە لە مێژووی ڕاستەقینەدا ملکەچی فریتز نەبوو.
  ژمارەیەکی بەرچاو لە هێزەکانی ئەڵمانیا بەشدار بوون. ئەڵمانییەکان یەدەگی گواستراویان لە فەرەنسا و نزیکەی هەموو یەکەکانی تانکی ئامادە بۆ شەڕ و فڕۆکەوانی سەرەکی بەکاردەهێنا. مرۆڤ هەرچییەک بڵێت، نزیکەی نیوەی لوفتوافی لەلایەن بەرەی ڕۆژئاواوە سەرقاڵ بوو، بەجۆرێک هێزی بەرچاو لە ئاسمانی دوژمندا زیادکرا. وە ئەمەی لە کاتی هێرشی دژە هێرشی ئەڵمانیادا وت کە لە لێدانی داسکی دەچوو.
  بەڵێ و ماینشتاین لە مێژووی ڕاستەقینەدا لە ژەنەڕاڵەکانی سۆڤیەت زیاتر بوو، بەڵام لێرەدا بیست فیرقەی زیاتری هێزی زەمینی هەیە و بە لەبەرچاوگرتنی چڕبوونەوەی سەرچاوەکان، سێ ئەوەندەی زیاتر فڕۆکەی هەیە. وە Focke-Wulf بە هیچ شێوەیەک خراپ نییە ئەگەر بە دروستی بەکاربهێنرێت: خێراییەکەی بەرزە، چەکەکان بەهێزن. ئەوەی گرنگە F-190 کاریگەرترە بە باڵادەستی ژمارەیی. بەو پێیەی چەکی بەهێزی ڕێگەی پێدەدات بە یەک جار فڕۆکەیەک بخاتە خوارەوە، و بەهۆی خێرایی بەرزی نوقمبوونیەوە دەتوانێت ڕزگاری بێت.
  سەربازانی سۆڤیەت تووشی شکستێکی تاکتیکی بوون و کورسکیان بەجێهێشت، سەرباز و ئەفسەرێکی زۆر گەمارۆدران. بەشێکی هەندێکیان گیانیان لەدەستدا، هەندێکی تر، هەرچەندە کەمینەی ئەمانە دەستگیرکران، بەڵام زۆرێکیان هەڵهاتن، هەرچەندە ئامێرەکانیان لەدەستدا.
  سەربازانی سۆڤیەت زیانێکی زۆریان بەرکەوت و هێرشەکانیان وەستا. بەڵام تانکەکانی ئەڵمانیا بەهۆی دەستپێکردنی توانەوەی بەهارەوە نەیانتوانی لەسەر سەرکەوتنەکانیان بنیات بنێن.
  هاوسەنگییەکی کاتی هێز سەریهەڵدا.
  بەڵام دەسەڵاتێکی نوێش دەتوانێت بچێتە ناو شەڕەکەوە: ژاپۆن. ساموراییەکانیش دەستیان لێکرابووەوە. ئەمریکا دەستڕاگەیشتن نییە، بەڵام هێرشیش ناکات. ڕاستە سوپای بەهێزی وشکانی ژاپۆن فشار دەخاتە سەر چین. لێرەدا چیانگ کای شێک ڕووبەڕووی دۆخێکی زۆر سەخت بووەوە. یان هەوڵبدە لەگەڵ ژاپۆنییەکان ڕێکبکەون، یان شەڕ بکەن، بەڵام چیتر پشتگیری بە پارە و چەک لە ئەمریکا و بەریتانیا و وڵاتانی دیکە وەرناگرن.
  بە شێوەیەکی سروشتی ئەڵمانییەکان تامەزرۆی کردنەوەی بەرەی دووەم بوون بۆ ئەوەی بەشێک لە هێزەکانی دوژمن لە ڕۆژهەڵاتەوە لابدەن. سەرەڕای ئەوەش زیانێکی بەرچاویان بەرکەوت. بە تایبەتی ستالینگراد وزەیەکی زۆری دەویست. هەروەها سەربازانی سۆڤیەت زیانێکی زۆریان داوە و بەشێک لە سەربازەکان لە کۆشکی خارکۆڤ و کورسک کۆتاییان هات.
  نازییەکان بەرهەمهێنانی چەکیان زیاد کرد. بەهۆی نەبوونی بۆردومانەوە، کراوتەکان توانیان بەرهەمهێنانی تانکەکان بە ڕێژەیەکی بەرچاوتر زیاد بکەن، هەروەها فڕۆکەوانیش. بۆردومانەکە زیاتر لەوەی کە باوەڕی باو بووە، ڕێگری لە نازییەکان کرد. جگە لەوەش لە مێژووی ڕاستەقینەدا ئەڵمانیا بەرهەمهێنانی ئامێرەکانی زیادکرد بە شێوەیەکی بەرچاو بەهۆی داڕشتنەوەی ئابووری لەسەر بنەمای جەنگ و بەکارهێنانی چالاکانەی کاری کۆیلە زیاتر بوو، نەک لەبەر ئەوەی بە شێوەیەکی لاواز بۆردومان کرابوون.
  بۆ ئێستا ئەڵمانییەکان چاوەڕێیان دەکرد و تانکی نوێیان دروستکرد، تیمەکانیان ڕاهێنا، پشتیان بە تەکنەلۆژیای مۆدێرن بەست. لە هەمان کاتدا پرسیارەکە بە کراوەیی مایەوە: لە کوێوە هێرشەکە دەستپێبکەین؟ ئیتر کۆشکی کورسک بوونی نەبوو. وە ئەمەش ئاماژەیەکی سروشتییە. و بۆیە هەم ئەڵمانییەکان خۆیان و هەم هیتلەر دوودڵ بوون. بیرۆکەیەک هەبوو کە لینینگراد بە زریانێک بگرێت. هەرچەندە لەم حاڵەتەدا پێویست دەبێت قەڵا بەهێزەکان بشکێنرێت.
  ژەنەراڵەکانی ئەڵمانیا نەیانویست جارێکی تر بچنە ستالینگراد. بەڵام ڕاشکاوانە بڵێم هەڵبژاردنەکە فراوان نییە. ئایا دەکرێت هێرش بکرێتە سەر خودی مۆسکۆ؟ ناکۆکی جددی لە نێوان سەرکردە فاشیستەکاندا سەریهەڵدا. تەنانەت ماینشتاین و گودێریان و ڕۆمێل بەو مانایە قسەیان کرد کە باشترە بە هیچ شێوەیەک هێرش نەکەن، بەڵام با ڕووسەکان لووتیان بخەنە ناوەوە و بیانخەنە ناو تەڵەوە.
  پلانێکی بەدیل بۆ دەستپێکردنی هێرش لە نیمچە دوورگەی تامان و ڕۆستۆڤ ئۆن دۆنەوە دابینکرابوو؛ فریتزەکان توانیان بەرگری لەم شارە بەهێزە بکەن بە گواستنەوەی هێزی بەهێز لە گروپی بەڵکانەوە، سەربازە داگیرکەرەکانیان بە سەربازە بولگاری و ئیتاڵییەکان گۆڕی.
  فوهەر کە حەزی لەو ئۆپەراسیۆنانە بوو کە سەربازەکان بە ئاراستەی یەکگرتوودا دەشکێن، زیاتر و زیاتر مەیلی بۆ ئەم پلانە هەبوو، بەڵام لە جێبەجێکردنی خاو بوو. بە تایبەتی تانکی پانتەر کاپری دەرچوو و زۆرجار تێکچوو، بۆیە پێویستی بە دەستکاریکردن بوو. با ڕاهێنانی تیمی زیادە. وە فوهەر ویستویەتی مۆری زیاتری "پڵنگەکان" دابنێت.
  لە کۆتاییدا ستالین لێی بێزار بوو. لە ترسی ئەوەی بەرەی دووەم لەلایەن ژاپۆنەوە بکرێتەوە، کە سەرکەوتنی گەورەی لە باشووری چین بەدەستهێنابوو، کە سوپای زەمینییەکەی پێشتر حەوت ملیۆن سەرباز و داتای پەرەسەندنی توانای سەربازیی ڕەیخی سێیەمی تێپەڕاندبوو، خۆی فەرمانی دەستپێکردنی هێرشێکی لە... ئاراستەکانی کورسک و دۆنباس. دوودڵی هیتلەر و خواستی فۆهر بۆ پێکهێنانی دابەشبوون لەگەڵ سەدان تایگەر و پانتەر بووە هۆی ئەوەی پێشوەختە دەستیان بەسەردا بێت.
  بەڵام سەربازانی سۆڤیەت کە لە ٧ی تەمموزی ١٩٤٣ دەستیان بە هێرشەکە کردبوو، خۆیان لە هێزدا سوودێکی یەکلاکەرەوەیان نەبوو. 5.56 ملیۆن سەربازی ئەڵمانیا، نزیکەی یەک ملیۆن دوو سەد و پەنجا هەزار سەربازی مانگی دەستکرد، دژی 6.6 ملیۆن سەرباز و ئەفسەری سۆڤیەت مامەڵەیان کرد. مۆسۆلینی، دوای نەمانی هەڕەشەی هێرش لە ڕۆژئاوا و باشوورەوە، ژمارەی سەربازانی ئیتالیا لە ڕۆژهەڵات بەشێوەیەکی بەرچاو زیادی کرد. هەروەها ژمارەی یەکە ئیسپانییەکان زیادی کردووە. هەروەها سەلازار فیرقەیەکی "خۆبەخش"ی نارد. هەروەها لەشکرەکانی فەرەنسی و ڕۆمانییەکان و چالاکتر هەنگارییەکان و ئەلبانییەکان و فیرقە بیانییەکانی ناو ئێس ئێس لە هەموو ئەوروپاوە شەڕیان کرد.
  بەم شێوەیە سوپای سۆڤیەت لە ژمارەدا باڵادەستی نەبوو، بەڵام نایەکسانی هاوپەیمانی کوالیتی هێزی دوژمنی کەمکردەوە. سوپای سوور هەندێک باڵادەستی ژمارەیی لە تانک و تۆپخانەدا هەیە. بەڵام بۆ ئێستا ڕەنگە، "پڵنگەکان" و "پانتەرەکان" لە ڕووی هێزی ئاگرین و زرێپۆشی بەرامبەرەوە هیچ یەکسانیان نەبێت. وە فڕۆکەی T-4 لە هێزی تەقەی دەمانچەدا باڵادەستی بەدەستهێنا بەسەر فڕۆکەی T-34-76. بەڵام یەکێتی سۆڤیەت تۆپخانەی موشەکی هەیە و ئەڵمانییەکان سەرەڕای پەرەپێدانی ئامێری غازهەڵگر بە تایبەتی، ئەمەش تاڕادەیەک خراپ پەرەیان پێداوە.
  لە فڕۆکەوانیدا یەکسانی ژمارەیی نزیکەیی هەیە. فڕۆکە جەنگییەکانی ئەڵمانی ME-109 "G"، Focke-Wulf بەهێزترن، بەڵام لە فڕۆکەکانی سۆڤیەت لە ڕووی چەک و خێراییەوە، بەڵام لە توانای مانۆڕکردندا کەمێک لاوازترن. بەڵام ئەڵمانیا، بەداخەوە، خاوەنی ئایسێکی بە ئەزموونتر و بەرهەمدارترە. ڕەنگە فڕۆکەی بۆمبڕێژکراوی Yu-188 لە تایبەتمەندی فڕیندا باشتر بێت لە فڕۆکەی PE-2 و TU-3. وە فڕۆکەی یو-٢٨٨ دەستی کرد بە چوونە ناو خزمەتەوە. ڕاستە، تازە دەستی بە ناساندنی کردووە، وەک ME-309.
  بەڵام لە هەر حاڵەتێکدا، بەهۆی ئەوەی لە هێزدا سوودێکی نەبوو، سوپای سوور هێرشێکی کردە سەر بەرگرییەکانی دوژمن کە پێشتر ئامادەکرابوون. وە ڕووبەڕووی بەرخۆدانی سەرسەخت بووەوە. بەڵام سەربازانی سۆڤیەت لە هێرشەکانیاندا جەختیان لەسەرکردەوە، بەبێ گوێدانە زیانەکان، فشاریان خستە پێشەوە. هەرچەندە تێکڕای خێرایی پێشکەوتنەکان کەم دەرکەوت، کە یەک بۆ دوو کیلۆمەتر لە ڕۆژێکدا. دوژمن چەقۆی لێدا و توانی جارێکی تر هەڵکەنێتە ناوەوە. خێرایی پێشکەوتنی قارەمانانە کەمتر نەبوو بەردەوام بوو. لە ناوەڕاستی مانگی ئابدا، بە تێچووی زیانێکی زۆر، سەربازانی سۆڤیەت تا سەد کیلۆمەتر پێشڕەوییان کرد، لە کورسک نزیکبوونەوە و شەڕی سەرسەختانەیان بۆ خودی شارەکە دەستپێکرد، هەروەها لە بێلگۆرۆد نزیکبوونەوە.
  لە ١٩ی ئابی ١٩٤٣، ژاپۆن بە زاڵبوون بەسەر دوودڵیدا، بەرەیەکی لە ڕۆژهەڵاتی دوور کردەوە. تا ئەم کاتە، کە تووشی زنجیرەیەک شکست بوو، ڕژێمی چیانگ کای شێک ڕازی بوو بە ئاشتییەکی لەبار بۆ ساموراییەکان. ژاپۆنییەکان کۆنترۆڵی پەیوەندییە گرنگەکانیان بەدەستهێنا، و لە پێویستی ئەنجامدانی شەڕێکی سەختی گەریلا لەگەڵ سەربازانی چینی کە بە شێوەیەکی خراپ ڕێکخراو بوون، بەڵام زۆر ژمارەیان هەبوو، ڕزگاریان بوو. بەڵام چیانگ کای شێک بەڵێنی پشتیوانی پێدرا لە شەڕەکەدا لەگەڵ سوپای سووری ماو تسیتۆنگ. ژاپۆن لە ئێستاوە هەموو ئامرازەکانی هەیە بۆ ئەوەی شەڕ لەگەڵ یەکێتی سۆڤیەت بکات. وە بڕیاریان دا چاوەڕێی پاییزی باراناوی و زستانی سەختی سیبیریا نەکەن. ئیتر باسی ئەوە ناکەم کە هیتلەر لە ساڵی ١٩٤١دا شەڕی دژی ئەمریکا ڕاگەیاند، بەڵام ساموراییەکان پشتیوانییان لێ نەکرد. کردنەوەی بەرەی دووەم لە ساڵی ١٩٤٢ دەیتوانی نازییەکان لە شکستێکی چەقێنەر لە ستالینگراد ڕزگار بکات.
  بڕیارەکەی ژاپۆن تەواو چاوەڕوانکراو بوو. بەڵام لە هێرشەکەی سەر ڤلادیڤۆستۆکدا ساموراییەکان سەرسوڕمانی تاکتیکییان بەدەستهێنا و زیانێکی زۆریان بە بەلەمی سۆڤیەتی زەریای هێمن گەیاند.
  لە کۆتایی مانگی ئابدا ئەڵمانییەکان بە بەکارهێنانی بارستەیەک لە نوێترین تانکەکان هەوڵی دژە هێرشیان دا. بەڵام دژە هێرشی باشووریان تەنیا توانی سەرکەوتنی ڕێژەیی بەدەست بهێنێت. فەرماندەیی سۆڤیەت پێشتر ئەگەرێکی لەو شێوەیەی پێشبینی کردبوو و سەربازەکانی بۆ هێڵە سەرەتاییەکانیان کشاندەوە. تەنها چەکی یەکگرتووی سوپای ٣١ کەوتە ناو دەفرەکەوە و زۆربەیان لەناوچوون.
  بەڵام سەربازانی سۆڤیەت نەگەیشتنە ئامانجەکەیان، و زیانێکی زۆر بەرچاویان بەرکەوت، نەیانتوانی خاکەکە کۆنترۆڵ بکەنەوە. بە تایبەتی زیاتر لە شەش هەزار و نیو تانکی لەدەست چوو، لە بەرامبەر نزیکەی هەشت سەد تانکی ئەڵمانی. لە پارکی تانکەکاندا، سوودی ژمارەیی بۆ نازییەکان تێپەڕی. لە مانگی ئەیلولدا ئەڵمانییەکان توانیان لە بەرهەمهێنانی سەدان فڕۆکە لە ڕۆژێکدا پێش یەکێتی سۆڤیەت بگرن و لە مانگی نۆڤەمبەردا بە نزیکەیی بە ئۆتۆمبێل، بەرهەمهێنانی فڕۆکەی پانتەریان بۆ ٦٥٠-٧٠٠ تانکی لە مانگێکدا زیاد کرد. لێرەدا بەکارهێنانی سەرچاوەکانی وڵاتانی داگیرکراو، بە پلەی یەکەم فەرەنسا، هەروەها بەلجیکا و هۆڵەندا کە دامەزراندنی کرێکاری تێدا هاتە ئاراوە، ڕۆڵێکی گەورەی هەبوو.
  ئەڵمانییەکان بە هەندێک دواکەوتن، لە مانگی ئەیلولدا هێرشێکی درێژخایەنیان لە ڕۆستۆڤ ئۆن دۆن و نیمچە دوورگەی تامانەوە دەستپێکرد. وە تووشی بەرگرییە سەرسەختەکانی سۆڤیەت بوون. وە ژاپۆن هێرشێکی بۆ سەر مەنگۆلیا دەستپێکرد و ئولانباتار و پریمۆری گرت. بەڵام پێشکەوتنێکی کەم لەوێدا بەدیهاتووە.
  ئەمەش یەدەگی بەرچاوی لادا و دوای مانگ و نیوێک لە شەڕی توند، گروپە ئەڵمانییەکان یەکگرت. بەڵام زیانەکانی فریتزیش زۆر بەرچاو دەرچوو و ناچار بوون بوەستن. بەڵام ئەم سەرکەوتنە تاکتیکییە بووە هۆی هاتنە ناوەوەی تورکیا بۆ ناو شەڕەکە و کردنەوەی بەرەی سێیەم لە ترانسکۆقازیا.
  ئێستا دەبوو بەم ئاراستەیەشدا بەرپەرچی بدەینەوە.
  تا زستان هێڵی پێشەوەی ڕۆژهەڵاتی دوور سەقامگیر دەبێت. ژاپۆنییەکان لە ناوچەی پریمۆری لە پەنجا کیلۆمەترەوە بۆ سەد و بیست کیلۆمەتر پێشڕەوییان کرد، لەگەڵ ئولانباتار زیاتر لە نیوەی مەنگۆلیایان گرت، بەڵام هێرشەکانیان وەستا. تورکەکان لە یەریڤان نزیک بوونەتەوە و هێرشیان کردە سەر باتومی، توانیان دوو لەسەر سێی کۆتا شار بگرن. ئەڵمانییەکان خۆیان لە پاییزدا زۆر پێشڕەوی ناکەن. وە هێشتا دەستیان بەسەر دەستپێشخەرییەکەدا نەگرتووە.
  شەڕەکە زیاتر بوو بە پێگەیی و درێژخایەن. بۆ ماندوێتی، و بۆ باڵادەستی تەکنەلۆژی. لە ماوەی ساڵی 1943 یەکێتی سۆڤیەت بەرهەمهێنانی فڕۆکەی یەکجار و نیو لە 25 هەزارەوە بۆ 37 هەزار زیاد کرد. ئەڵمانیای نازی لە سەرووی ١٥ هەزارەوە بۆ ٣٢ هەزار، زیاتر لە دوو هێندە. لە مانگەکانی کۆتایی ساڵدا ئەڵمانییەکان ئەنجامەکانی بەرهەمهێنانی سۆڤیەتیان لە فڕۆکەدا هاوتا کرد. وە لە تانک و دەمانچەی خۆبزوێنیشدا - بە باڵادەستی چۆنایەتی. بەڵام یەکێتی سۆڤیەت پێویستی بە بەرەنگاربوونەوەی ژاپۆنیش هەیە. جگە لەوەش ژمارەیەک فڕۆکە و تانکی لە ئیتاڵیا و وڵاتانی دیکەی مانگی دەستکردی ڕیخی سێیەم بەرهەم دەهێنرێن. ئەگەر زۆریش نەبێت. زێدەتر، ئەڵمانییەکان بە سوودوەرگرتن لە نەبوونی شەڕ، دەستیان کرد بە دەرهێنان و دابینکردنی نەوت لە لیبیا بۆ پێداویستیەکانیان.
  بۆیە وردە وردە کەمی وزە لە ڕیخی سێیەمدا لاواز بوو. جگە لەوەش، موڵک و ماڵی فەرەنسی ئەفریقی بەڵێنی ئەوەی دابوو کە سەرچاوەیەکی باشی کەرەستەی خاو بێت.
  بۆ ئەوەی نازییەکان بتوانن بە باشی خۆیان دابین بکەن. لە بەرامبەردا دیزاینەرانی سوور جۆرە تانکی نوێیان بۆ ستالین ئامادە کرد بە دەمانچەی ٨٥ ملم و ١٢٢ ملم. ئەڵمانییەکان تا ڕادەیەک کارەکانیان لەسەر فیلمی Panther 2 خاوکردەوە. ئاسان نییە تانکێک بەدەست بهێنیت کە چەکی بەهێز و زرێپۆشێکی بەهێزی هەبێت و تاڕادەیەک جووڵەی هەبێت. وە دەرکەوت کە "پڵنگی شاهانە" زۆر قورسە لە ٦٨ تۆن. تەنها مۆدێرنکردنی پانتەر بەڵێنی ئەوەی دا کە تاڕادەیەک سەرکەوتوو بێت. وە تانکی T-4، دیارە، تواناکانی خۆی تەواو کردووە. وردە وردە لە ساڵی ١٩٤٤ەوە دەستی پێکرد، بەرهەمهێنانی ئەم ئامێرە دەستی بە دابەزین کرد. بۆ ئەوەی لە مانگی نیساندا بە تەواوی بوەستێت.
  فەرماندەیی سۆڤیەت لە زستاندا چەندین ئۆپەراسیۆنی هێرشبەری دەستپێکرد. وە نیمچە دورگەی تامان، و لە ناوەند، و بە ئاراستەی لینینگراد، و لە نزیک کورسک. بەڵام لە هیچ شوێنێکدا هیچ سەرکەوتنێکی بەرچاو بەدەست نەهات . دوژمن پێشتر لە هێزی مرۆیی چ لە تانک و چ لە فڕۆکەدا باڵادەستییەکی ژمارەیی هەبوو. تەنها ترس لە کەشوهەوا فریتزی ناچار کرد پابەند بێت بە تاکتیکەکانی بەرگری.
  هەروەها ڕۆڵێکی نەرێنی بەهۆی زیادبوونی ژمارەی وازهێنەران و خیانەتکارانەوە بینی، هەروەها ئەو ڕاستییەی کە ئەڵمانییەکان فڕۆکەوانی بەرزاییەکانیان پەرەپێدا، کە کاریگەرتر بوو لە سیخوڕیکردن لە ئاسمانەوە.
  جگە لەوەش فەرماندەیی سۆڤیەت تاڕادەیەک بە هەڵە لە پرۆسەی چڕکردنەوەی هێزەکان نزیک بووەوە. بە تایبەتی خودی تاکتیکی دەستپێکردنی ئۆپەراسیۆنی داهاتوو لە بوارێکی جیاوازدا تەنانەت پێش تەواوبوونی ئۆپەراسیۆنەکەی پێشووش بە لەبەرچاوگرتنی باڵادەستی ژمارەیی مانای هەبوو. وەک لە جەنگی جیهانی یەکەمدا، لەیەکتر جیاکردنەوەی ئەڵمانییەکان. بەڵام ئەگەر دوژمن لە تۆ زیاتر بێت، ئەمە وایکرد کە بەدەستهێنانی باڵادەستی لە هێزەکاندا لە بوارێکی دیاریکراودا قورس بێت.
  ئەگەر ستالین توانیبایە سەروەری لە بەشێکی جیاوازی بەرەدا بە نزیکەیی بە ڕێژەی سێ بەرامبەر یەک دروست بکات، ئەوا ڕەنگە سەرکەوتنی تاکتیکی بەدەست بهێنرێت.
  و بۆیە لە کەرتێکدا هێرشێک هەیە، لە کەرتێکی تردا خۆیان ئامادە دەکەن، بەڵام لە ڕاستیدا ئاسانترە بۆ ئەڵمانییەکان و هاوپەیمانەکانیان کە بەرپەرچیان بدەنەوە. جگە لەوەش، فریتز پێشتر فڕۆکەی سیخوڕی بەرز و خێرایی بەرزیان هەبوو کە ئۆپتیکێکی نایابیان هەبوو، ئەمەش ڕێگەی پێدەدا بەدواداچوون بۆ جوڵەی سەربازەکان بکەن. وە لە زستاندا خۆدزینەوە قورسترە، شەویش دەرمانی چارەسەر نییە، بۆیە ئەفسەرانی هەواڵگری ئەڵمانیا ئامێری بینینی شەوانەیان بەدەستهێنا.
  "پڵنگی شاهانە" وەک تانکی پێشکەوتنی پلان بۆ داڕێژراو لە بەرهەمهێنانی زنجیرەیی دواکەوت و بە تەواوی سەرکەوتوو نەبوو. "Panther" -2 کە هیتلەر فەرمانی دا بە زرێپۆش بەهێز بکرێت بۆ ئەوەی IS-2 نەتوانێت بچێتە ژوورەوە، هەروەها بزوێنەرێکی 900 ئەسپی دابنرێت، کێشی 51 تۆن بووە، تەنانەت بە لەبەرچاوگرتنی دانانی کەیسێکی ئالۆوی، کە 800 کیلۆگرام پاشەکەوت دەکات . بەڵام توانرا زرێپۆشی لایەنی تا ٨٢ ملیمەتر بە گۆشەیەکی عەقڵانی بەهێز بکرێت. ئەمەش وایکرد تانکی ئەڵمانی لە لایەکانەوە وەک مۆدێلەکانی پێشوو لاواز نەبێت. بەڵام دیسانەوە، "Panther"-2 و "Lion"-2 لە پلانێکی داڕشتنی پێشکەوتووتردا هێشتا تەنها لە پرۆسەی گەشەکردندان.
  بەڵام لە ماوەی زستاندا ئەڵمانییەکان بە تەواوی دەستیان بەسەر موڵک و ماڵی فەرەنسی لە ئەفریقادا گرت، لەنێویاندا لوپی نیجەر. وە نەوت و گاز و بۆکسیت و تەنانەت یەدەگی گەورەتری یۆرانیۆم هەیە، بەتایبەتی لە کۆنگۆ. دیگۆل گیرا - بەبێ یارمەتی هاوپەیمانان بێ بەها بوو، بەڵام سکۆرێل بە پاکی و لێهاتووییەوە کاری دەکرد.
  بەم شێوەیە تا مانگی ئایاری ساڵی ١٩٤٤ کێشەکانی نەوت تا ڕادەیەکی زۆر چارەسەر کران. هەموو پێداویستییەکان لە ئێستاوە لە لیبیاوە دەهاتن و ئەوەی مابووەوە بیری زیاتر و زیاتر هەڵکەندن بوو.
  بەڵام لە مانگی ئایاردا ئەڵمانییەکان هێشتا ئامادە نەبوون هێرش بکەن. جگە لە تایگەر کە لە دیزاینەکەیدا بەسەرچوو بوو، تانکی پێشکەوتنی جددییان نەبوو. ڕاستە "پڵنگ" پێشتر لە بەرهەمهێنانی بەکۆمەڵدا بوو و بەهۆی کوالێتی بەرزی زرێپۆشەکە و ئەستووری لایەکانی، هەروەها دەمانچەی خێرا و وردی تەقەکردن، دەیتوانی ڕۆڵی، ئەگەر ئایدیاڵێک نەبێت، بگێڕێت ، بەڵام کەم تا زۆر تانکی بەرگەگرتوو، شکاندنی ئاڵوگۆڕی سەربازانی یەکێتی سۆڤیەت.
  فەرماندەیی ئەڵمانیا، دوای زنجیرەیەک ناکۆکی، گەڕانەوە بۆ پلانی پێشووی ساڵی ١٩٤٢. واتە هێرشکردنە سەر لایەنەکان. لینینگراد ببەنە ناو ئەڵقەیەکی دووانە و بشکێنە بۆ ستالینگراد. جگە لەوەش، دوای ئەوەی کەشتیی وێرماخت وازی لە زەمینەی ڕژێڤ-ڤیازێمسکی هێنا، سەری پردێکی گونجاو بۆ هێرشکردنە سەر مۆسکۆ لەدەستچوو. بۆیە تاڕادەیەک لە پایتەختەوە دوورە.
  هەروەها پلانی نازییەکان گونجاو نییە، بەڵام... هەڵبژاردنی پێشوەختەی پەرلەمانی لە سوید بەڕێوەچوو، لەوێ نازییەکان سەرکەوتنێکی سەرنجڕاکێشیان بەدەستهێنا. وڵاتێک کە ژمارەی دانیشتووانی هەشت ملیۆن کەس بوو و ئابوورییەکی پێشکەوتوو بوو، ئامادە بوو بۆ شەڕی دژی یەکێتی سۆڤیەت. بەناوبانگترین کەسایەتی چارڵزی دوانزەهەم بوو. سویدییەکان تامەزرۆی تۆڵەسەندنەوە بوون لە شکست و زەلیلبوونی پێشووتر لە کاتی ئەو شەڕانەی کە بە پیتەری گەورە و ئەسکەندەری یەکەم دۆڕان. بەم شێوەیە هەموو ئەوروپا پێشتر لە دژی یەکێتی سۆڤیەت شەڕیان کردبوو. جگە لەوەش فرانکۆ و سالازار بڕیاریان دا بە فەرمی بچنە ناو شەڕەکەوە بۆ ئەوەی پشکی خۆیان لە غەنیمەتەکان وەربگرن. تەنها سویسرا بە فەرمی بێلایەن بوو، بەڵام بەشێکی خۆبەخشیشی نارد.
  باڵادەستی ژمارەیی لە لای هاوپەیمانی نازی بوو. جگە لەوەش، تا ناوەڕاستی مانگی ئایاری ساڵی ١٩٤٤، ئەڵمانییەکان پێشتر نزیکەی هەزار فڕۆکەی جێتی ME-262یان لە خزمەتدا بوو. ئۆتۆمبێلەکە خۆی تەواو سەرکەوتووە، بەڵام بزوێنەری تەواونەکراوی هەیە. بەڵام وردە وردە بزوێنەرەکان باشتر بوون و بەهێزتر بوون و متمانەیان پێکرا و بەکارهێنانی سووتەمەنی کەم بووەوە.
  هێرشەکە لە باشوورەوە دەستی پێکرد. فریتز هەوڵیدا ئەو پلانە دووبارە بکاتەوە کە لەلایەن ئۆک دبلیوەوە بۆ ئۆپەراسیۆنی بلاو لە مانگی یەکی ساڵی ١٩٤٢دا پەرەی پێدرابوو، بەڵام دواتر بە ئارەزووی خۆی لەلایەن هیتلەرەوە گۆڕدرا. کاتێک لە هەردوو باشوور و باکوورەوە هێرش دەکەیتە سەر ستالینگراد، بە درێژایی ئاراستەی یەکگرتوو. بەڵام سەرەتا ئەڵمانییەکان دەبوو بچنە ناو دۆن. تایگەرە فاشیستەکان چوونەتە سەر هێرش، بەڵام ڕووبەڕووی هێڵی بەرگری بەهێز بوونەتەوە. پێشڕەوی کراوتەکان خاو دەرچوو، لە قووڵایی سەربازانی سۆڤیەتدا لە بەرگریدا گیرۆدە بوون. دوای ئەوەی لە دە ڕۆژی یەکەمدا تەنها ٣٥-٤٠ کیلۆمەتر بە ئاراستەی ڤۆرۆنیژ بڕیوە.
  پاشان لە ماوەی دوو هەفتە شەڕی سەرسەختانەدا، نازییەکان تەنیا دە کیلۆمەتر پێشڕەوییان کرد و بەهۆی زیانێکی زۆرەوە، ناچار بوون بوەستن.
  هێرشی باشوور سەرکەوتووتر پەرەی سەند. سەربازانی سۆڤیەت لەوێ کەمترن و بەرگریکردنیان قورسترە. ژمارەیەکی زۆر لە "پانتەرەکان"، "پڵنگەکان"، "فێردیناندز" (ئەم دەمانچە خۆبزوێنەرە بەهۆی نەبوونی بۆردومانی ستراتیژییەوە بەربڵاوتر دەرکەوت!) و یەکەم مۆدێلەکانی "جاگدتایگەر" و "ستۆرمتایگەر"ی کاریگەر بە تایبەتی. ئەڵمانییەکان توانیان هێڵەکانی بەرگری یەکەم بشکێنن و شوێنی ئۆپەراسیۆن بەدەستبهێنن.
  لە هەمان کاتدا سوپای ژاپۆنیش هێرشی کردە سەر. ساموراییەکان قەبارەی بەلەمی تانکەکانیان زیاد کرد و ئۆتۆمبێلە نوێیەکانی کێشی مامناوەندیان بە کردەوە لە ڕووی چەک و توانای لێخوڕینەوە لە T-34-76 کەمتر نەبوون، تەنانەت لە زرێپۆشی پێشەوەشدا باشتر بوون، هەرچەندە لە پاراستن لە لایەکانەوە کەمتر بوون.
  ژاپۆن سەرکردایەتی هێرشەکانی لە مەنگۆلیا کرد، لەوێدا پاراستنی بەرگری زۆر قورستر بوو. فەرماندەیی سۆڤیەت ڕووبەڕووی کەمی یەدەگ بووەوە، لە هەر سێ بەرەکەدا بەرپەرچی دایەوە. وە لەدەستدانی کارمەندان لە کاتی هێرشی زستانەدا زۆر بوو.
  هێرشی ئەڵمانیا بۆ سەر تیخڤین، و فینلەندی و سویدییەکان لە کەناڵی دەریای سپییەوە، بە سەختی بەرپەرچدرانەوە. نازییەکان بە هێواشی پێشڕەوییان کرد، بەڵام نزیکەی بەردەوام. لە ناوەڕاستی مانگی حوزەیران، لە باشوور، سەربازەکانی ماینشتاین هەڵیانکوتایە سەر ستالینگراد. شەڕی دووەمی ستالینگراد دەستی پێکرد. وە لە سەرەتای مانگی تەمموزدا، دوای ڕووخانی تخڤین و ڤۆڵخۆڤ، فینلاندییەکان و سویدییەکان و ئەڵمانییەکان یەکگرت - ئەڵقەی دووەمیان لە دەوری شاری لینین پێکهێنا.
  بەم شێوەیە دۆخێکی لە ڕادەبەدەر سەخت بۆ هێزە سەربازییەکانی سۆڤیەت سەریهەڵدا.
  بەڵام ستالینگراد تەسلیمی ماینشتاین نەبوو. و ئەمەش ڕێگری لە ئەڵمانییەکان کرد کە هێرشێک بە ئاراستەکانی دیکە پەرەپێبدەن. لە باشوور وەک ساڵی ١٩٤٢ تەنیا گەیشتنە دەروازەی تێرێک: لە نزیک گرۆزنی و ئۆردزۆنیکیدزێ گیریان خوارد. شەڕی سەخت بە ئاراستەی ڤۆرۆنیژ بەردەوام بوو. تا مانگی ئەیلول سەربازانی سۆڤیەت ناچار بوون لە دەرەوەی دۆن پاشەکشە بکەن. ئەوە ئیرۆنییەکی چارەنووسە کە تا کۆتایی مانگی ئۆکتۆبەر هێڵی پێشەوەی باشوور ساڵی ١٩٤٢ دووبارە بووەوە لە کاتی گەورەترین پێشڕەوی نازییەکان.
  لە باکوور خراپتر بوو، کە لێنینگراد خۆی لە گەمارۆیەکی تەواودا بینیەوە. جگە لەوەش ئەڵمانییەکان و فینلاندییەکان و سویدییەکان توانیان بەرگرییەکانی سوپای سوور لە نیمچە دوورگەی کارێلیان ببڕن و لە ڕێگەی وشکانییەوە مورمانسکیان لە بەشی سەرەکی یەکێتی سۆڤیەت ببڕن.
  نزیکەی چل فیرقەی سۆڤیەت گۆشەگیر کران. بەڵام ژمارەیان زۆر دوور بوو لە ئاسایی. سوید نزیکەی بیست و پێنج فیرقەی تاڕادەیەک ئامێری باشی خستە نێو یاریگا. لەگەڵ فینلەندییە بەئەزموونەکان و سەربازە ئەڵمانییەکان، باڵادەستییەکی ژمارەیییان بەدەستهێنا. وە گواستنەوەی یەدەگەکان بۆ نیمچە دوورگەی کارێلیان لەڕادەبەدەر قورسە.
  بەگشتی سوپای سوور نەیتوانی هێزی بەهێزی پێویست وەربگرێت، بۆیە ژاپۆنییەکان بە شێوەیەکی چاوەڕواننەکراو بەهێز دەرکەوت، ژمارەیان لەگەڵ سەربازە بوکەڵەییەکان پێنج ملیۆنی تێپەڕاند و ئەمەش لە ڕاستیدا بەرەیەکی دووەمی تەواوەتییە. بۆیە تەنها دەبوو بیکەین شەڕی بەرپەرچدانەوەی ئەڵمانییەکان و هاوپەیمانەکانیان بوو.
  وردە وردە ناوچەی کۆنترۆڵکردنی سەربازانی سۆڤیەت لە کارێلیا کەم بووەوە و مورمانسک بە تەواوی گیرا و بە شێوەیەکی مەجازی مەحکوم بوو. بۆیە بەلەمی دوژمن و بە تایبەتی ژێردەریاییەکان زاڵ بوون بەسەر دەریادا، بۆیە هیچ شتێک نەبوو کە پێداویستییەکانی پێ دابمەزرێنێت.
  بەداخەوە لە تشرینی دووەمی ساڵی ١٩٤٤ یەکێتی سۆڤیەت یەدەگی نەبوو بۆ دووبارەکردنەوەی خاڵی وەرچەرخانی ساڵی ١٩٤٢. نزیکەی هەموو شتێک بۆ ڕێگریکردن لە لەدەستدانی قەفقاز خەرج کرا. جگە لەوەش ئەڵمانییەکان بە شێوەیەکی پیشەییتر هێرشەکەیان بۆ سەر ستالینگراد ئەنجامدا و دەبوو یەدەگەکان بەردەوام بگوازرێنەوە بۆ ئەوێ، وەک ئەوەی بچێتە ناو کانیاوی تارتاروسەوە. ستالین فەرمانی دا بە هەر نرخێک بێت شارەکە لەسەر ڕووباری ڤۆڵگا ڕابگرێت. بەڵام بە لەبەرچاوگرتنی باڵادەستی فڕۆکەکانی دوژمن لە ئاسماندا، نرخەکەی بە شێوەیەکی ناباوەر بەرز دەرکەوت.
  جگە لەوەش ماینشتاین بە پێچەوانەی پاوڵۆسەوە هیچ پەلەیەکی نەبوو و چاودێری سەربازەکانی دەکرد. لە ئەنجامدا ڕێژەی زیانەکان لە بەرژەوەندی سوپای سووردا نەبوو.
  هیتلەر بەپەلە ماینشتاینی کرد، بەڵام فیڵد مارشاڵی فێڵباز دەیزانی چۆن خۆی لێ بپارێزێت و بەرگەی فشارەکان بگرێت.
  یەکێک لە بەهێزترین جۆرەکانی چەک بریتی بوو لە ستورمتایگەرەکان. ئامێری بۆمب هاوێژی لەڕادەبەدەر بەهێزیان هەبوو کە موشەکیان هەڵدەدا کە کێشی سێ سەد و بیست کیلۆگرام بوو. جگە لەوەش توێکڵەکان بە موشەک دەجووڵێن و زۆر بەهێزترن لە توێکڵی هۆڤیتزەر. دەتوانیت بە وەڵامێکی شایستە بۆ کاتیوشا ناویان بهێنیت، هەرچەندە لەسەر ڕێڕەوەکان. جگە لەوەش هەندێک بۆمب هەڵگر لەسەر بارهەڵگرەکان دانرابوون، کە مەودای تەقەکردنیان درێژتر بوو.
  هەروەها ئەڵمانییەکان ئامێری غاز هەڵگریان بەکارهێنا. وە بێگومان فڕۆکە بۆمبڕێژکراوەکانی جێت.
  لە مانگی کانوونی دووەمدا ژاپۆنییەکان نزیکەی هەموو مەنگۆلیایان گرت و لە ڤلادیڤۆستۆک نزیکبوونەوە و بەشێکی پریمۆری و خابارۆڤسکیان گرت. بەڵام ژەنەڕاڵ فرۆست ناچاری کرد کە بوەستن.
  سوپای سوور بە کەڵک وەرگرتن لەم بابەتە، زنجیرەیەک هێرشی دژە هێرشی بۆ سەر لایەنەکانی ئەڵمانیا ڕێکخست کە هەوڵیدا ئەوەی لە ستالینگراد مابووەوە بگرێت. چی، تەنانەت بەشێکی بچووکی شارەکەش لە سەرەتای ساڵی ١٩٤٥ بەڕێوەچوو. ئەڵمانییەکان لە ساڵی ١٩٤٤دا هەندێک سەرکەوتنیان بەدەستهێنا، بەڵام تەنانەت نەیانتوانی قەفقاز داگیربکەن و نەوتی باکو بەدەستبهێنن. ڕاستە بۆ پێداویستییەکانی خۆیان تا ئێستا بەشیانیان لە ڕۆمانیا و هەنگاریا و لیبیا و کامێرون و نەیجیریا وەرگرتووە.
  هێشتا لینینگراد لە ژێر گەمارۆدا بوو. پێشوەختە یەدەگی گەورەی خۆراک و تەقەمەنی دروستکرا، بۆ ئەوەی شارەکە بتوانێت لەم زستانەدا لە ژیاندا بمێنێتەوە، بەردەوام بێت لە چەقاندنی هێزە بەرچاوەکانی وێرماخت و هاوپەیمانەکانی.
  هەروەها سەرکردایەتی سۆڤیەت توانی یەدەگی ستراتیژی کەرەستەی خاو لە شاری لینین بۆ بەرهەمهێنانی چەک دروست بکات. تا ئێستا ئەمە زۆری بە فاشیستەکان نەداوە.
  بەڵام مورمانسک بە تەواوی بلۆک کرا. لە کۆی ئەو دە گواستنەوەیەی کە بەرەو شارەکە دەڕۆیشتن، خێزانی کراوت نۆ گواستنەوەیان تەواو کرد.
  لە مانگی یەکدا فەرماندەیی سۆڤیەت هەوڵیدا هێزی ئەڵمانییەکان لە ناوەند تاقیبکاتەوە. بەڵام نەتوانرا بەرگری زۆر بەهێز و پێشکەوتووی تەکنەلۆژیا بشکێنرێت. زۆرترین پێشڕەوی پێنج یان شەش بوو، لە باشترین حاڵەتدا لە هەشت کیلۆمەتر زیاتر نەبوو. وە زیانەکانی دابەشبوونەکانی سۆڤیەت زۆر بەرچاو بوون. لە زۆربەی بەشەکاندا تا نیوەی پێکهاتەکە.
  بەڵام بەشێک لە هێزەکانی ئەڵمانیا سەرقاڵ بوون، ڕێگەیان پێدا ستالینگراد بگرن... لە مانگی ئازاردا ئەڵمانییەکان خۆیان هێرشیان کردە سەر دەروازەی تێرێک. توانیان هێڵی بەرگری سۆڤیەت بشکێنن و گەمارۆی گرۆزنی و ئۆردزۆنیکیدزێ بدەن، بەڵام فریتزەکان لە هێڵی ڤێدینۆ و شالی و زیاتر بەناو شارەکاندا گیر بوون.
  شاری گرۆزنی خۆی تا مانگی ئایار لە گەمارۆیەکی تەواودا مایەوە. لە مانگی ئایاردا دواجار ستالینگراد کەوتە خوارەوە. بە کردەوە هیچ وێرانەیەک لە شارەکە و دەوروبەری شارەکە نەماوە، هەروەها کارگەی تانکەکان.
  هاوپەیمانی ئەڵمانیاش هەڵمی تەواو دەبوو، بەڵام فوهەر دەیەوێت سەرکەوتن بەدەست بهێنێت. لە مانگی یەکدا یەکەم تاقیکردنەوەی سەرکەوتووانەی دیسکەکە ئەنجامدرا و خێراییەکەی گەیشتە دوو خێرایی دەنگی و بەرزییەکەی بۆ ١٨ کیلۆمەتر بەرزبووەوە. لە مانگی ئایاردا، دیسکێتەکە پێشتر گەیشتبووە چوار خێرایی دەنگی و بازێکی دابوو بۆ بەرزی ٣٠ کیلۆمەتر.
  بەڵام ئامێرە نوێیەکە، لەگەڵ هەموو تایبەتمەندییە بەهێزەکانی و تەنانەت ناوازەکانی فڕین، دەرکەوت کە بەر ئاگری بچووک و گرانبەهایە. هەر زوو کێشەی لاوازی بە هەڵدانی کۆترێکی لامینار چارەسەر کرا، بەڵام ئەمەش بەکارهێنانی سووتەمەنی زیاد کرد و کاتی فڕینی فڕۆکەکە کەمکردەوە. وە خودی فڕۆکەی دیسکەکە، لە "پاڵتۆ"ی لامینیرەکەیدا، نەیدەتوانی بە شێوەیەکی کاریگەر تەقە بکات.
  بەڵام سەردەمی "دەفرە فڕیوەکان" دەستی پێکردبوو. جگە لەوەش ئەڵمانییەکان ترامپ کارتێکی بەهێزیان بەدەستهێنا: تانکی نەوەی نوێی پۆلی "E". جیاواز بوون بە کێشێکی هاوشێوەی "پڵنگی شاهانە" و "پانتەر"، شێوازێکی زۆر چڕتر و پێشکەوتووتر، سیلۆیەتێکی نزم و زرێپۆشێکی ئەستوور.
  لە بەرهەمهێنانی بەکۆمەڵ و لە بەرەکانی شەڕدا، پانتەر-٢ و تایگەر-٢ و پاشان تایگەر-٣، ئاستێکی باشیان پێشکەش کرد. ئۆتۆمبێلی دووەم کە شێوازێکی چڕتر و تاوەرێکی بچووکی هەبوو، زرێپۆشێکی بەهێزی هەبوو و بزوێنەرێکی هێزی ١٠٨٠ ئەسپی هەبوو. "مشک" هەرگیز نەیگرت. بەڵام گۆڕینی "Panther"، "F"، ئاستێکی باشی پێشکەش کرد.
  بەهۆی نەبوونی توخمە ئالۆوییەکانەوە، تانکەکانی سۆڤیەت زرێپۆشێکی کوالیتی زۆر بەرزیان نەبووە و تا ئێستا "پانتەر" تەنانەت بە تۆپێکی ٧٥ ملمیش بە باشی ڕوبەڕوی ڕۆڵەکەی بووەتەوە. وە زرێپۆشی پێشەوەی 120 ملم بە شێوەیەکی مەیل لە دەمانچەی 85 ملم سۆڤیەتی T-34-85 بە شێوەیەکی زۆر متمانەپێکراو پارێزراو بوو. بەڵام، ڕەنگە، دەمانچەی خۆڕاگری سۆڤیەت SU-100 دەرکەوت کە نەیارێکی شایستە بوو بۆ زرێپۆشە بەرزکراوەکانی پانتەر. فڕۆکەی T-4 پێشتر لە بەرهەمهێنان دەرچووبوو. وە لە تانکی بەرهەمهێناندا، دەرکەوت کە پانتەر سووکترین بوو.
  یەکەم تانکی پێشکەوتوو لە ڕووی شێوازی داڕشتنەکەیەوە تانکی زنجیرەیی "شێر" بوو. تاوەری ئەم تانکە گواسترایەوە بۆ دواوە و گێڕ و بزوێنەر و گێڕبۆکس لە یەک یەکە لە پێشەوە دانرابوو. لە ئەنجامدا سیلۆیەتی ئۆتۆمبێلەکە نزم بوو، زرێپۆشەکەی کە تۆپێکی بەهێزی ١٠٥ ملم بوو بەراورد دەکرا بە "پڵنگی شاهانە"، و پێشەوەی تاوەرەکە بەهێزتر بوو.
  هەروەها گواستنەوەی تاوەرەکە بۆ دواوە ئەو سوودەی بە شێرەکە بەخشی کە لە کاتی جووڵەی بەناو دارستانەکەدا، دەمی دەمانچە درێژە لوولەکەی ئەوەندە بە چەقۆی دارەکانەوە نەدەلکێت.
  هەروەها نازییەکان پلانی دیکەیان تاقیکردەوە، هەروەها پێگەکانی سۆڤیەتیان بە فڕۆکەی بەهێز بۆردومان کرد.
  هەروەها ژاپۆن هەوڵیدا پێشڕەوی بکات و دواجار ڤلادیڤۆستۆکی لە ویشکانی بڕییەوە.
  ئەڵمانییەکان لە مانگەکانی حوزەیران و تەمموزدا هەوڵیان دا خۆیان بشکێنن بۆ مۆسکۆ. بەڵام هێڵی بەرگری سۆڤیەت زۆر بەهێز دەرچوو و نازییەکان زیانێکی زۆریان بەرکەوت. تەنانەت تانکی لێڤ بە تەواوی لە هێرشبردندا گونجاو نییە، بە پلەی یەکەم بەهۆی کەمی ڕووپۆشی لایەنی.
  فەرماندەیی سۆڤیەت زیاتر و زیاتر چالاکانە زیاتر لە کالیبەری دەمانچەی ١٠٠ ملم بەکاردەهێنا. ڕوونە کە یەکێتی سۆڤیەت سەرچاوەی ئەوەی نییە کە بە هەمان تانک تانکەکانی دوژمن تێکبشکێنێت، بەڵام تۆپخانەی دژە تانک دەتوانرێت بە شێوەیەکی بەرفراوان بەکاربهێنرێت.
  E-100 لە مۆدێلی ئەسڵیدا زۆر قورس دەرکەوت لە 140 تۆن، زرێپۆشی لایەنی 120 ملیمەتر بوو (پێشەوە 240 ملیمەتر!)، تەنانەت بە گۆشەیەک. ئیتر ئەمە بەس نەبوو. ئیتر باسی ئەوە ناکەم کە مشکەکان لە داڕشتنەکەیاندا بێهیوا لە دواوەن.
  لە واقیعدا تانکی شێر و دەمانچە خۆکارەکان - E-10، E-25 ئۆتۆمبێلی پێشکەوتووی ئەڵمانی بوون، کە شوێنی بزوێنەر و گێڕ و گێڕبۆکسی تێدا تێکەڵکرابوون. بەڵام ئەڵمانییەکان ئامێری دواکەوتووی زۆریان بەرهەمهێنا. بۆ نموونە "پانتەر"، "پڵنگ"، "جاگدتیگەر"، "جاگدپانتەر" کە سیلۆیەتی تا ڕادەیەک بەرزیان هەیە کە لە گەشەکردندا دواکەوتوون.
  هەروەها "E"-70 بە تەواوی سەرکەوتوو نەبوو. ئۆتۆمبێلەکە بە تۆپێکی بەهێزی 128 ملم و شێوازێکی پێشکەوتوو تەیار کرابوو، بەڵام بەهۆی خواستی پاراستنی باری شەڕ کە لانیکەم 80 گوللە بوو و لە 70 تۆن تێنەپەڕێت، دەرکەوت کە پاراستنی زرێپۆشەکەی بەراورد دەکرێت بە "رۆیاڵ". پڵنگ" - مۆدێلی ١٩٤٤ و بەس نییە بۆ پێشکەوتن. "پڵنگ"-3 تەنانەت باشتر پارێزراوە. بەڵام لەسەر فڕۆکەی E-70 بزوێنەرێک بە تۆربۆچارجەر بە هێزی 1200 ئەسپ بە سەرکەوتوویی تاقیکرایەوە، ئەمەش ڕێگەی بە تانکییەکە گەیاند کە خێراییەکەی بگاتە 60 کیلۆمەتر لە کاتژمێرێکدا لەسەر ڕێگای خێرا.
  لە هەر حاڵەتێکدا تانکەکانی ئەڵمانیا زیانێکی زۆریان بەرکەوت، هەروەها هێزی پیادە. هەردوو فیرقە بیانییەکان و مانگە دەستکردەکانی ڕەیخی سێیەم زۆریان لەدەستدا.
  تا ناوەڕاستی مانگی ئاب، ئەڵمانییەکان تەنیا 40-50 کیلۆمەتر لە ناوەنددا پێشڕەوییان کردبوو و نەیانتوانی شوێنی ئۆپەراسیۆنەکان بەدەستبهێنن. وە زیانەکانیش زۆر گەورە دەرچوون. لە مانگی ئەیلولدا نازییەکان هێرشێکی نوێیان لە باشوور دەستپێکرد... لە ماوەی مانگ و نیوێکدا لە شەڕێکی سەختدا، دوژمن توانی بەرەو دەریای خەزەر شکاند و لە ڕێگەی وشکانییەوە قەفقازیان بڕی.
  بەڵام فەرماندەیی سۆڤیەت توانی لە ڕێگەی دەریاوە پێداویستییەکان دابمەزرێنێت، هەرچەندە بە تێچووی زیانێکی زۆریش بوو. لە مانگی نۆڤەمبەردا کەشتی فریتز بە تێچووی هەوڵێکی زۆر و زیانێکی زۆرەوە گەیشتە دێڵتای ڤۆڵگا. لە مانگی کانوونی دووەمدا هێڵی پێشەوە سەقامگیر بوو. کەلێنی نێوان بەرەکانی قەفقاز و خاکی سەرەکی سۆڤیەت پەرەی سەند. جگە لەوەش ژاپۆنییەکان توانیان ڤلادیڤۆستۆک ببڕن و شاری سۆڤیەتیان خستە ژێر گەمارۆوە.
  سەرەڕای گەمارۆدانەکە، مورمانسک توانی قارەمانانە تا مانگی کانوونی دووەمی ١٩٤٥ خۆی ڕابگرێت. بەڵام هێشتا کەوتە خوارەوە...
  لە ساڵی ١٩٤٦دا دوژمنایەتییەکان بەردەوام بوون... پێگەی گروپی سوپای سۆڤیەت لە قەفقازدا لە ڕادەبەدەر سەخت دەرچوو. ئەوان بە وشکانی دەبڕدرێن، مەترسی لەدەستدانی کۆتایی باکۆش هەیە.
  ستالین هەستی بە دەمارگیری و ماندوێتی جەستەیی لەڕادەبەدەر دەکرد. شەڕی توند بە ئاراستەی تخڤین ڕوویدا. هەوڵێک هەبوو بۆ ڕزگارکردنی لینینگراد کە گەمارۆدرابوو. لە خودی شارەکەدا کەمتر لە شەش مانگ پێداویستی خۆراک بەجێهێڵدرا و جارێکی دیکە کارتی خۆراک بڕدرایەوە.
  سەرەتا سەربازانی سۆڤیەت هێڵی پێشەوەیان شکاند، بەڵام دواتر دوژمن بە ژمارەیەکی زۆرتر لە تانکەکان توانی هێرشی پێچەوانە ئەنجام بدات و تەنانەت بەشێک لە هێزەکانی سۆڤیەت ببڕێت. مانگی شوبات بە شەڕێکی توند چ لە باکوور و چ لە باشوور تێپەڕی، کە سەربازانی سۆڤیەت دوژمنیان تاقیکردەوە و هەوڵیاندا ستالینگراد کۆنترۆڵ بکەنەوە. وە ئەم دووەمیان بەشێکی سەرکەوتوو بوو. تانکەکانی سۆڤیەت تەقینەوە ناو شارەکە، بەڵام بەداخەوە نەیانتوانی نازییەکان لەوێ دەربکەن.
  بەڵام سێیەم شەڕی ستالینگراد سەریهەڵدا. هەروەها سەربازانی سۆڤیەت لە نزیک ڤۆرۆنیژ سەرکەوتنی تاڕادەیەک گەورەیان بەدەستهێنا. بەڵام تەنانەت لەوێشدا فریتز بە بەکارهێنانی ژمارەیەکی زۆر لە یەکەکانی تانکی و باڵادەستی تەکنەلۆژییان توانیان دۆخەکە بگەڕێننەوە. لە مانگی ئازاردا، هێلیکۆپتەر و دیسکێتەکانی شێوە دیسک دەستیان کرد بە بەشداریکردن لە شەڕ و پێکدادانەکاندا بە قەبارەیەکی بەرفراوان. ئەڵمانییەکان چەندین پێشکەوتنیان لە دەفرە فڕیوەکاندا کرد و توانیان هێرشی مووشەکی بۆ سەر پێگەکانی سۆڤیەت لەگەڵ ئەوان ئەنجام بدەن. بەڵام بە کردەوە فڕۆکەی دیسک وەک چەکێکی موعجیزەیی لە ئاستی چاوەڕوانییەکاندا نەبوو.
  هەروەک چۆن دەرکەوت کە موشەکی بالیستیکی ڤۆن براون زۆر گرانە و وردبینییەکی کەمی هەبوو بۆ بەکارهێنانی چالاکانەی لە شەڕدا بۆ ئەوەی پاساو بۆ خۆی بهێنێتەوە.
  بەڵام ئەڵمانییەکان فڕۆکەی بۆمبڕێژکەری بێ کلکیان بەدەستهێنا کە توانای هەڵگرتنی تا دە تۆن بار و مەودای تا ١٦ هەزار کیلۆمەتر (!)یان هەبوو.
  بەداخەوە فڕۆکەوانی جێتی سۆڤیەت هێشتا لە دواوە بوو و دوژمن نزیکەی بە تەواوی زاڵ بوو بەسەر ئاسماندا. لە هەر حاڵەتێکدا، فڕۆکەی پرۆپلەر، لە بنەڕەتدا، ناتوانێت لە تایبەتمەندی فڕیندا لە فڕۆکەی جێت تێپەڕێت. وە پێشهاتەکانی خۆمان زۆر درەنگ بوون. وە گواستنەوە لە فڕۆکەی پرۆپلەرەوە بۆ فڕۆکەی جێت زۆر بە ئازارە.
  وە پێویستە فڕۆکەوانەکان ڕابهێنرێنەوە و ڕێڕەوی فڕین درێژبکرێنەوە و جۆرێکی تایبەت لە سووتەمەنی ئامادە بکرێت. باشە، بزوێنەرەکان خۆیان هێشتا تاقی دەکرێنەوە و هەڵەیان چاک دەکرێتەوە!
  ئەڵمانییەکان خۆیان بینی کە بەهۆی ستالینگرادەوە سەرقاڵ بوون... سەیر لەوەدایە کە ڕەیخی سێیەم و تەواوی هاوپەیمانییەکە هەڵمیان تەواو بوو و سوپای سووریش وەک باڵندەیەکی فۆنیکس بوو. هەردوو مانگی نیسان و ئایار لە شەڕێکی تونددا لە نزیک ستالینگراد تێپەڕین. و تەنانەت لە مانگی حوزەیرانیشدا، سوپای سوور هێشتا هەوڵی پێشڕەوی دەدا و دوژمنی دەخستە خوارەوە. بەڵام لە مانگی تەمموزدا سەرەڕای گەرما، هێشتا نازییەکان بە درێژایی کەنارەکانی دەریای خەزەر بە ئاراستەی باکۆدا دەجووڵان. پێشکەوتنەکان لە ڕادەبەدەر خاو بوو. بە تێکڕا 1.5 کیلۆمەتر لە ڕۆژێکدا. داگستان بە پەلە هاتەوە... سەربازانی سۆڤیەت بە هەموو ئازیموتەکانەوە فریتز و هاوپەیمانەکانیان چەقاند.
  هەم لە ناوەند و هەم لە باکوور لە دوژمنیان برد. ڕێگەیان پێنەدرا لە ئارخەنگێلسک نزیک ببنەوە... بەڵام لە مانگی ئەیلولدا خێرایی پێشڕەوی ئەڵمانیا لە قەفقازدا خێراتر بوو. هێزەکانی گروپی قەوقازی بە توندی کەمبوونەوە و دەریایەکی دە گواستنەوە لە ژێر بارودۆخی باڵادەستی ئاسمانی دوژمندا لە هەوای زۆرترین دوو یان سێ کەسیدا بە کەشتیدا ڕۆیشتن. سەرەڕای ئەوەش لە کۆتایی مانگی ئۆکتۆبەردا فاشیستەکان چوونە ناو ئازەربایجان. وە لە مانگی نۆڤەمبەردا پێشڕەوییان کرد بۆ باکۆ. وە لە سەرەتای مانگی کانوونی دووەمدا، کراوتەکان لەگەڵ تورکەکان لە جۆرجیا یەکگرت...
  تەنانەت پێش مانگی ئازاریش لە قەفقاز شەڕ ڕوویدا و بەگشتی یەریڤان تا مانگی حوزەیرانی ساڵی ١٩٤٧ بەردەوام بوو.
  بە درێژایی زستان سوپای سوور ماندوو نەناسانە هەوڵی پێشڕەوی دەدا. بە خراپی لێیان دا لە هاوپەیمانییەکە. هەرچەندە لە کۆتاییدا ژاپۆنییەکان لە مانگی نیساندا ڤلادیڤۆستۆکیان گرت، بەڵام ئەمە تەنیا ڕێگەی بە یەکێتی سۆڤیەت دا کە بە توندیتر لە سەرانسەری ئاموردا نیشتەجێ بێت.
  هەرچەندە سوپای سوور بە هێرشەکانی لە زستان و مانگی ئازاردا سەرکەوتنی بەرجەستەی بەدەست نەهێنا، بەڵام وانەیەکی دادپەروەرانەی بۆ هاوپەیمانی فێرکرد. لەناو وڵاتانی مانگی دەستکردی ئەڵمانیادا، دۆخەکە تادێت خراپتر بوو. سەرچاوە مرۆییەکان کەم بووەوە و زیانەکان زۆر گەورە بوون. بارگرانی ئابووری خەریک بوو بە تەواوی بەرگە نەگیرا. تەنانەت سەرکەوتنەکانی بەرەکانیش کەمتر و کەمتر پیاوە ئەوروپییەکەی سەر شەقامیان دڵخۆش دەکرد. ئارەزووی ئاشتی زیاتر و بەهێزتر بوو.
  بەڵام هیتلەر بە سەرسەختییەوە ویستویەتی یەکێتی سۆڤیەت تەواو بکات. هەرچەندە ئەو حیساباتانەی کە دەیانگوت سوپای سوور کاریگەری شەڕی خۆی لەدەست دەدات دوای لەدەستدانی باکۆ، نەهاتە دی. لە ساڵی ١٩٤٦ یەکێتی سۆڤیەت ژمارەیەکی پێوانەیی چەکی بەرهەمهێنا: نزیکەی ٦٠ هەزار فڕۆکە و ٤٠ هەزار تانک و دەمانچەی خۆهەڵگر، ٢٥٠ هەزار دەمانچە و هاوەن. بەڵێ، فڕۆکەوانی سۆڤیەت بە شێوەیەکی سەرەکی فڕۆکەی جەنگی یاک-٩، فڕۆکەی هێرشبەری IL-2، کە هێشتا لە بەرهەمهێناندایە. Yak-3 و LA-7 بە ڕێژەیەکی کەم بەرهەم هێنران. هێشتا PE-2 و TU-3 لە بەرهەمهێناندان. بەڵێ دەتوانرێت فڕۆکەوانی بە بەسەرچوو هەژمار بکرێت لە بەرامبەر ئەهریمەنە جێتی دوژمنەکاندا، بەڵام وا نییە. هاوشێوەی ئۆتۆمبێلەکانی T-34-85 و IS-3 و SU-100، باقی ئۆتۆمبێلەکان بە ڕێژەیەکی کەمن.
  وە لە ساڵی ١٩٤٧دا فڕۆکەی T-54 دەستی بە خزمەتکردن کرد، کە دەبوو کۆتایی بە باڵادەستی چۆنایەتی تەکنەلۆژیای ئەڵمانی بهێنێت. بێگومان T-54 کە کێشی 36 تۆن بوو، نەیدەتوانی لە هەموو تانکەکانی دوژمن بەهێزتر بێت، بەڵام بە ئاسانی دەیتوانی ڕکابەریی پانتەر و تایگەرز بکات.
  تانکی سەرەکی ئەڵمانیا فڕۆکەی E-50 بوو کە ناوی شێر-3 بوو. ئۆتۆمبێلەکە هاوشێوەی شێرە، بەڵام بزوێنەرێکی بەهێزترە و هێزی ١٢٠٠ ئەسپ و زرێپۆشێکی ئەستووری هەیە. کێشی ٧٥ تەن، ئەستووری زرێپۆشی لایەنی تانکی ئەڵمانی بۆ ١٤٠ ملم زیادی کرد، پێشەوەی ٢٤٠ ملم بوو لەگەڵ دەمانچەیەکی ١٠٥ ملم و درێژی بەرمیلەکەی ١٠٠ ئێل. ئۆتۆمبێلی نوێی ئەڵمانی دەبێت ببێتە سەرەکی. لە ڕووی چەک و زرێپۆشەوە لە سۆڤیەت باڵاترە، بەڵام زیاتر لە دوو هێندە قورسترە.
  بەڵام فڕۆکەی T-54 تازە دەستی بە چوونە ناو بەرهەمهێنان کردووە.
  بەڵام هاوینی ساڵی ١٩٤٧ لەوەش گەرمتر بوو. ئەڵمانییەکان هەوڵ دەدەن جارێکی تر هێرش بکەنە سەر مۆسکۆ. هەروەها دەچنە ناو ساراتۆڤەوە. شەڕەکە تا کۆتاییەکانی پایز بەردەوام دەبێت. هێشتا فریتزەکان توانیویانە ساراتۆڤ ببەن. بەڵام لە ناوچەی مۆسکۆ توانیان زۆرترین شەست تا حەفتا کیلۆمەتر پێشڕەوی بکەن. هەردوو ڕژێڤ و ڤیازما، هەرچەندە ئەم دووەمیان نیوە گەمارۆدرابوو، بەڵام لەگەڵ یەکێتی سۆڤیەتدا مانەوە.
  مۆسکۆ داگیر نەکراوە و نازییەکان و هاوپەیمانییە دڕندەکانیان ناچارن لە خەندەقەکاندا ڕووبەڕووی زستان ببنەوە. ئەمجارە فەرماندەیی سۆڤیەت خەریکە خەڵک ڕزگار دەکات و هێز کۆدەکاتەوە. بە تایبەتی تانکی T-54. وە لە ٣١ی کانوونی دووەمی ١٩٤٧ فڕۆکەی MIG-15 بە سەرکەوتوویی تاقیکرایەوە، ئەمەش دەبێت کۆتایی بە قۆرخکاری ئەڵمانیا بێت لەسەر فڕۆکەی جێت لە ئاسماندا.
  ڕاستە لە شوباتی ساڵی ١٩٤٨ لینینگراد دوای چەندین ساڵ لە گەمارۆدان کەوتە خوارەوە. گورزێکی زۆر قورس لە شکۆمەندی دەسەڵاتی سۆڤیەت.
  پێگەی یەکێتی سۆڤیەت لە مانگی ئایاری ساڵی ١٩٤٨ بێهیوا بوو. ئەڵمانییەکان و هاوپەیمانییەکەیان کۆنترۆڵی قەفقاز و پاشان ڤۆڵگا تا ساراتۆڤ و تامبۆڤ لەگەڵ ڤۆرۆنیژ. پاشان لە ڕۆژهەڵاتی ئۆرێل، نزیکە لە تەنیشت تولا، پاشان لە ڤیازما و نزیک خودی ڕژێڤ، هەموو ڕێگاکە تا ئارخانێلسک.
  باشە لە دۆخێکی وادا چیتر دەکرێت؟ لەگەڵ ئەوەشدا، ژاپۆنییەکان هەموو پریمۆری بەدرێژایی ڕووباری ئەموریان کۆنترۆڵ کردووە و تاکە هاوپەیمانیان گرتووە: مەنگۆلیا.
  وە لە ماوەی حەوت ساڵی جەنگدا، زەویەکان لەدەستچوون کە لانیکەم نیوەی دانیشتوانی یەکێتی سۆڤیەت پێش داگیرکاری لەسەریان ژیاون و ڕەنگە زیاتریش. لە ماوەی حەوت ساڵی جەنگدا، سوپای سوور بە شێوەیەکی وەرنەگیراو لانیکەم بیست ملیۆن سەرباز و ئەفسەری لەدەستدا. نەژماردنی ئەوانەی بریندار یان پەککەوتە بوون. بێ حسابکردنی زیانە گەورەکانی بۆردومانی گەورە و تۆپباران و برسێتی.
  تەنانەت بە لەبەرچاوگرتنی خێزانە چۆڵکراوەکانیش، ستالین زیاتر لە سەد ملیۆن هێزی مرۆیی لە ژێر کۆنترۆڵی خۆیدا نەمابوو، ڕەنگە کەمتریش بێت. لەو ژمارەیەش هەر پێنجیان دەخرێنە ناو سوپاوە. نزیکەی بیست ملیۆن سەربازی جیاواز. منداڵان لە تەمەنی پێنج ساڵییەوە، خانەنشینان، و کەمئەندامانی گرووپی یەکەم و دووەم ڕێگەیان پێدرابوو کە ئامێرەکان بەکاربهێنن.
  وڵات لەڕادەبەدەر کۆکراوەتەوە. بەرهەمهێنانی چەک لە ساڵی ١٩٤٧ تەنها کەمێک کەمیکرد... بۆیە هێشتا زووە کۆتایی بە وڵاتی سۆڤیەت بهێنرێت!
  ستالین خۆی، لە هەر حاڵەتێکدا، وا بیری نەدەکردەوە. وە هیتلەریش ویستویەتی ئەو فشارە بخاتە سەر ڕووسیا - بۆ ئەوەی هەموو شتێک بە یەکجار بەدەست بهێنێت! بۆیە بە هیچ شێوەیەک سازش نەبوو.
  لە هاویندا ئەڵمانییەکان هێرشێکی نوێیان بۆ سەر مۆسکۆ دەستپێکرد. هێشتا هیوایان وابوو کە بتوانن پایتەخت بشکێنن و کۆتایی بە یەکێتی سۆڤیەت بهێنن. لە سوپای سوورەوە مۆسکۆ بە زیاتر لە سێ ملیۆن سەرباز و میلیشیا داپۆشرا. ئەوان بە دوانزە هەزار تانک و دەمانچەی خۆهەڵگر چەکدار بوون. ڕاستە تەنها نزیکەی پێنج سەد فڕۆکەی جۆری T-54 هەیە کە بە شێوەیەکی سەرەکی فڕۆکەی T-34-85 و SU-100 شەڕیان کردووە. تا ئەم کاتە فڕۆکەی IS-3 پێشتر وەستابوو. زۆر کەم تانکی IS-4 بەرهەم هێنرا بەهۆی ناجێگیری تەکنەلۆژی ئەم ماستودۆنە. شەش تانکی ئایس-٧ بەرهەم هێنرا، بەڵام ئەم ئۆتۆمبێلە نەچووە ناو بەرهەمهێنانی بەکۆمەڵ. هەرچەندە، ڕەنگە بێهودە بێت. دەتوانێت بە تۆپەکەی 130 ملم بچێتە ناو زرێپۆشی 75 تۆنی Lev-3 240 ملم. ڕاستە ئەڵمانییەکان تانکییەکی پێشکەوتووتریان هەبوو، شێری شاهانە، کێشی ١٠٠ تۆن بوو و بزوێنەرەکەی ١٨٠٠ ئەسپ بوو، هەروەها ١٢٨ ملم بوو کە دەمانچەیەکی زۆر درێژی لوولەی هەبوو و خێرایی سەرەتایی موشەکەکەی ١٢٦٠ مەتر بوو لە چرکەیەکدا.
  بەڵام ستالین بە جۆرێک حەزی لە ئامێرە قورسەکان لەدەستدا، و پێی باشتر بوو: باشترە بچووک بن، بەڵام دوور بن.
  بەڵام چوار جەنگاوەرەکە: زۆیا، ڤیکتۆریا، ئیلێنا، نادێژدا وایان بیر نەدەکردەوە. وە تازە تانکی IS-7 یان لە ژێر کۆنترۆڵی خۆیان وەرگرتووە. جگە لەوەش و لە ژمارە حەوتدا. بۆیە ئەو چوار کەسە لەسەر حیسابی خۆیان ئەم ئۆتۆمبێلەیان دروست کردووە. ئەو کچانە لە سیبیریا چەقۆی زێڕیان دۆزیەوە و بەخشیانە سندوقی وەزارەتی بەرگری. ئێستاش دەیانویست خۆیان لەم ئامێرە نایابەوە تەقە بکەن.
  وە ڕۆژی گرنگی ٢٢ی حوزەیرانی ١٩٤٨ تازە نزیک بووەوە. سەربازەکانی هیتلەر تەنها پێشەنگی دانیشتووانیان دەکرد، هەوڵیان دەدا شاری ڕژێڤی سۆڤیەت بەدەر بکەن و گەمارۆیان بدەن.
  وە چوار کچەکەی خوداوەندەکانی دیمیۆرجی ڕووسی وەک هەمیشە بڕیاریان دا لە ساتێکی گرنگدا بۆ ڕووسیا دەستوەردان بکەن! هەمیشە لە کات و شوێنی گونجاودا وڵاتی دایکی خۆیان - ڕوس' - ڕزگار دەکەن!
  
  
  
  
  ئەگەر پۆڵا ستاپڵ نەبووایە
  بەگشتی، سەیر لەوەدایە لە زۆربەی گەردوونە هاوتەریبەکاندا ڕەوتی جەنگی جیهانی دووەم و جەنگی نیشتمانپەروەری گەورە بۆ ڕووسیا لە واقیع خراپتر بوو. ڕەنگە لەبەر ئەوەی ئەو ڕژێمە فاشیستییەی کە کۆنترۆڵی ئەوروپای گرتە دەست، توانای زۆر زیاتری هەبوو لەوەی کە توانی درکی پێبکات. تێکەڵکردنی تۆتالیتاریزمی دڕندانە و توخمە بازاڕییەکانی ئابووری لە سەرمایەداریی لیبڕاڵی ڕۆژئاوا و مۆدێلی ستالینیستی ناوەندی و بیرۆکراتی کاریگەرترە. خۆشبەختانە لەبەر کۆمەڵێک هۆکار، هەم بابەتیی و هەم بابەتیی. بەهۆی بەختێکی زۆرەوە نازییەکان نەیانتوانی ترامپ کارتەکانیان بەکاربهێنن.
  چەند سیخوڕی ئەڵمانی شکستیان هێنا تەنها لەبەر ئەوەی ئەڵمانییەکان لە بەڵگەنامەکاندا ئامێری ڕشێنەری پۆڵا ئیستانلێسیان بەکارهێناوە، ڕووسەکانیش ئاسنی سادەیان بەکارهێناوە؟ وە چۆن شتێکی بچووکی ئاوا کاریگەری یەکلاکەرەوەی لەسەر ڕەوتی شەڕەکە هەبوو؟
  لە هەر حاڵەتێکدا گەردوونێکی هاوتەریب هەبوو، کە هەر لە ئۆکتۆبەری ساڵی ١٩٤١دا، ئەفسەرێکی هەواڵگری زۆر وردبین بە هەڵە ئەم ڕاستییەی دۆزیەوە. بەڵگەنامەی ڕاستەقینەی سۆڤیەت و ئەڵمانی ساختە تەڕ و... لەسەر بەڵگەنامەکانی سۆڤیەت، کلیپی کاغەزەکە ژەنگاوییە و ئەمەش بەرچاوە، بەڵام لەسەر ئەڵمانیەکان وا نییە.
  ئەمە شتێکی بچووکە، بەڵام کاریگەرییەکەی لەسەر ڕەوتی شەڕی گەورەی نیشتمانپەروەری زۆر بەرچاو دەرچوو.
  دوای ئەوەی خۆیان لە شکستەکان بەدوور گرت و لە ژێر کۆنترۆڵی بریکارەکانی ئەڵمانیادا کاریان دەکرد، بەڵگەی بەرچاویان لەسەر ئامادەکارییەکانی سەربازانی سۆڤیەت بۆ هێرشێک لە نزیک ستالینگراد دۆزیەوە. ئەوەندە قەناعەت پێکەر بوو کە ئەدۆلف هیتلەری سەرسەخت لەگەڵ ئەمەدا هاوڕا بوو و فەرمانی دا کە سەربازە نازییەکان کە لەسەر ڕووباری ڤۆڵگا جێگیر بوون، کۆبکرێنەوە. وە ئەوەش گرنگ بوو.
  ئەگەر لە کاتی ئۆپەراسیۆنی ڕژێڤ-سیچۆڤ، سوپای سوور کە زیاتر لە دوو هێندە هێزی وێرماختی هەبوو، نەیتوانی بەرگری ئەڵمانیا بشکێنێت، ئەوا لە ستالینگراد هاوسەنگی هێزەکان لەبارتر بوو بۆ نازییەکان.
  وە کەشوهەوای ١٩ی تشرینی دووەمی ١٩٤٢ لەبار نەبوو بۆ ئۆپەراسیۆنە هێرشبەرەکان. فڕۆکەوانی، بە تایبەت فڕۆکە هێرشبەرەکان، نەیاندەتوانی هەڵبفڕن و بۆردومانی تۆپخانەکان تەنیا کاریگەرییەکی زۆر سنوورداری لەسەر بەرگرییە پەرەسەندووەکانی دوژمن هەبوو. سەربازانی سۆڤیەت کە چوونەتە سەر هێرشەکە، گیرۆدە بوون. تەنانەت جێگیرکردنی فەیلەقی تانکیش نەیتوانی کونێک لە بەرگری هیتلەردا بشکێنێت.
  هەروەها شەڕی توند بە ئاراستەی ڕژێڤ-سیچۆڤ ڕوویدا. لە ڕۆژی سەری ساڵدا بەردەوام بوون. تەنیا ئەو کاتە کە تووشی زیانێکی گەورە بوو، سەربازانی سۆڤیەت لە هەردوو ئاراستەدا هێرشەکانیان ڕاگرت. هیتلەر دەستی بەسەر کەشتی ڤۆڵگادا گرت، بەڵام ئەڵمانییەکان لە ئەفریقا دەستیان بە لێدان کرد. چەرچڵ هێرشەکەی مۆنتگۆمێری لە میسر ناوی برد: کۆتایی سەرەتا. هەروەها ڕایگەیاندووە کە ئێستا هاوپەیمانان تەنها سەردەکەون.
  بەڕاستی ڕۆمێل سەرەڕای بەردەوامیی گواستنەوەی هێزی گەورە بۆ ئەفریقا، بەڵام بەدبەخت بوو و سوپاکەی تووشی شکست بوو دوای شکست. بۆ دڵنیابوون لە بەڕێوەچوونی شەڕێک لە دوو بەرەدا، ڕەیخی سێیەم ناچار بوو لە شوباتی ١٩٤٣دا کۆکردنەوەی تەواوەتی ڕابگەیەنێت.
  جگە لەوەش ئامانجە سەرەکییەکانی ئۆپەراسیۆنی بلاو بەدی نەهاتن. بەڵام لە زستانی ساڵانی ١٩٤٢-١٩٤٣دا، کەشتیی وێرماخت بە پێچەوانەی مێژووی ڕاستەقینە، توانی خۆی لە شکستێکی جددی لە ڕۆژهەڵات بپارێزێت. لە کۆتایی مانگی یەکدا، سەربازانی سۆڤیەت هێرشەکانیان لە ناوەند دەستپێکردەوە: سێیەم ئۆپەراسیۆنی ڕژێڤ-سیچۆڤ و لە نزیک ستالینگراد. بەڵام ئەوە بوێری ئەوە نییە کە دوژمنێک بشکێنیت کە لە بەرگرییەکی بەهێزدا دانیشتووە. ئێستا شەڕەکان جەنگی جیهانی یەکەمیان بیردەخستەوە. درێژخایەن، پێگەیی. کاتێک ئەو کەسەی هێرشی کرد زیاتر دۆڕا لەوەی بەرگری کرد.
  ئۆپەراسیۆنی ئیسکرا بۆ ئازادکردنی لینینگراد دواخرا. ستالین ویستی بە خێرایی ڕیزبەندی ڕژێڤ ببڕێت و لە ستالینگراد دوژمن شکست بهێنێت. ئەڵمانییەکان بە بیرهێنانەوەی وانەکانی زستانی ڕابردوو، چالاکانە بەرگرییان لە خۆیان کرد. وە تا ئێستا توانیویانە هێرشی سەربازانی سۆڤیەت بەرپەرچ بدەنەوە. وەک دەرکەوت کاتێک کراوتس ئامادە دەبێت، ئاسان نییە بەرگریەکانیان بشکێنیت. وە کوالیتی هێزە چەکدارەکانی ئەڵمانیا هێشتا لە باشترین ئاستیدایە.
  هێرشی سۆڤیەت تا کۆتایی مانگی شوبات بەردەوام بوو، بەڵام هەرگیز سەرکەوتوو نەبوو.
  لە سەرەتای مانگی ئازاردا، فەرماندەیی سۆڤیەت هەوڵی هێرشی بە ئاراستەی ڤۆرۆنیژ دا. دوای سەرکەوتنە سەرەتاییەکان، سوپای سوور کەوتە ژێر هێرشی دژە هێرشی ماینشتاین. هێزە گەورەکانی سۆڤیەت گەمارۆدران و ناچار بوون شەڕ بکەن بۆ گەڕانەوە. زیانەکان بە تایبەت لە بواری تەکنەلۆجیادا زۆر گەورە دەرچوو و ئەڵمانییەکان و هاوپەیمانەکانیان توانیان پێگەیەک لەم ئاراستەیەدا بەدەستبهێنن و بە تەواوی ڤۆرۆنیژ و دەوروبەرەکەی بگرن.
  لە کاتی هێرشی پێچەوانەی ماینشتاین، "پانتەرز" و "تایگەرز" بۆ یەکەمجار بەشدارییان لە شەڕەکەدا کرد. تانکە نوێیەکان بەشێکیان لە ئاستی چاوەڕوانییەکانیاندا بوون. کاتێک بە دروستی بەکاردەهێنران، لە شەڕەکانی بەرامبەردا لە ئۆتۆمبێلەکانی سۆڤیەت باشتر بوون.
  توانەوەی بەهار دەستی پێکرد و ئارامیی لە بەرەی ڕۆژهەڵاتدا حوکمڕانی کرد. شەڕێکی توند لە تونس ڕوویدا.
  فوهەر هەوڵیدا بە هەر نرخێک بێت سەری پردێک لە ئەفریقادا بپارێزێت. بۆ بەدیهێنانی ئەمە، تەنانەت نازییەکان بڕیاریان دا هەنگاوێکی بێ وێنە بنێن. ئۆڵتیماتۆمێکیان بە فرانکۆ دا: یان ڕێگە بە سەربازانی ئەڵمانیا دەدات بچنە جبل طارق، یان وەک حکومەتی ڤیچی دەڕوخێنرێت. ژەنەڕالیسیمۆ پێی سارد بوو و ڕازی بوو. لە هەمان کاتدا بە فرمێسکاوییەکەوە ڕووی لە حکومەتەکانی بەریتانیا و ئەمریکا کرد: شەڕ لە دژی ئیسپانیا ڕانەگەیەنن، بەو پێیەی ئەمە بە پێی ویستی خۆی ڕووی نەدا!
  لە ١٥ی نیسانی ١٩٤٣ ئەڵمانییەکان دەستیان بە هێرشکردنە سەر جبل طارق کرد و نوێترین تایگەرز و پانتەریان فڕێدا. قەڵاکە لە ماوەی دوو ڕۆژدا کەوتە ژێر هێرشی سەدان تانکەوە. هێرشەکە لەلایەن پاوڵۆسەوە فەرماندەیی کرابوو، کە لە بەرەی ڕۆژهەڵاتەوە بانگهێشتکرایەوە. جێگای سەرسوڕمانە کە ئەڵمانییەکان تەنیا تا یەکەمی نیسانی ١٩٤٣ توانیان چارەکی کۆتایی، خانووەکانی ستالینگراد و کارگەکانی ستالینگراد بگرن. بەم شێوەیە پاوڵۆس بەشێکی خۆی چاککردەوە و نازناوی فیڵد مارشال و شمشێری وەرگرت بۆ گەڵاکانی دار بلوطی خاچی شوڕشگێڕ بۆ ئەوەی بۆت بکات.
  گرتنی جبل طارق ڕێگری لە ڕێگەی بەریتانی و ئەمریکا لە ڕۆژئاواوە بۆ دەریای ناوەڕاست کرد. وە جگە لەوەش نازییەکان خۆیان توانیان بە کورتترین مەودا داگیرکەری مەغریب بکەن و بەشێک لە هێزەکانی هاوپەیمانان لە تونس لابدەن.
  فشار لەسەر سەری پردی تونس لاواز بوو، پاشان ڕۆمێل جارێکی تر گواسترایەوە. هیتلەر بڕیاریدا ئۆپەراسیۆنە سەربازییەکانی ڕۆژهەڵات بۆ ئێستا ببەستێت و هەوڵی کۆنترۆڵکردنی دەریای ناوەڕاست بدات.
  هەروەها فەرماندەیی سۆڤیەت دەستی کرد بە پابەندبوون بە تاکتیکی چاوەڕوانی و بینین. ئەمە کارێکە کە ستالین لە مێژووی ڕاستەقینەدا کردوویەتی و ئەمەش ئەوەیە کە ئێستا بڕیاریدا بیکات. با سەرمایەدارەکان خۆیان گەمژەکان خوێن بکەن. با چەقۆ لە یەکتر بدەن، ئێمەش کاتێک بە تەواوی ماندوو بوون هێزمان کۆدەکەینەوە و لێدەدەین.
  ئەڵمانییەکان هێشتا باکووری تونسیان بەدەستەوە بوو و سەربازەکانیش بە فەرماندەیی فیڵد مارشاڵی نوێ پاوڵۆس لە سەر کازابلانکا پێشڕەوییان دەکرد. ئەمریکییەکان ڕووبەڕووی تایگەرز و پانتەرز بوونەتەوە. دەرکەوت کە شێرمانەکەیان لە بەرامبەر ئەو جۆرە تانکانەدا لاوازە، هەروەها لە بەرامبەر ئۆتۆمبێلی T-4ی مۆدێرن.
  وە چەرچڵ دوای سێ مانگ دوودڵی، سەرەڕای ئەوەش شەڕی دژی ئیسپانیا ڕاگەیاند. بەڵام تا ئەم کاتە ئەڵمانییەکان پێشتر تەواوی مەغریبیان گرتبوو و جەزائیریان داگیرکردبوو. بۆیە ئەمە وەک شۆکێک بۆ فرانکۆ نەهاتە ئاراوە. لە ٢٥ی تەمموزدا، سەربازانی ئەڵمانیا پایتەختی جەزائیریان گرت و شکستێکی زۆریان بەسەر ئینگلیزەکاندا گەیاند. سەرکەوتن بەهۆی هێرشی پێچەوانە لەلایەن ڕۆمێلەوە ئاسانکاری بۆ کرا، هەروەها شکستی لەناکاوی کیسیلرینگ و نیشتنەوەی بۆ سەر ماڵتا.
  بەرەی ڕۆژهەڵات سەقامگیر و ئارام بوو. ستالین کە سەربازەکانی لە شەڕەکانی پێشوودا زیانێکی زۆریان بەرکەوتبوو، سوپای سووری پڕکردەوە. هەروەها ئەڵمانییەکان فیرقەی نوێیان پێکهێنا و گواسترانەوە بۆ ئەودیوی گەرووی جبل طارق بۆ دەریای ناوەڕاست.
  چالاکیی ژێردەریاییەکانی ئەڵمانیا بووە هۆی ئەوەی کە تۆنەکانی بەلەمەکانی ئەمریکا و بەریتانیا دەستیان بە دابەزین کرد. و ئەمەش بەشداری نەکرد لە سەرکەوتن لە شەڕەکانی گەورەترین دەریای باشوور لە ئەوروپا.
  دۆخی مەترسیداری دەریای ناوەڕاست بووە هۆی ئەوەی کە لە ٦ی ئابدا چەرچڵ بڕیاریدا لە فەرەنسا بنیشێتەوە. بەڵام ئۆپەراسیۆنەکە لەژێر بارودۆخی کەشوهەوای نالەباردا ئەنجامدراوە و ئامادەکارییەکی خراپی بۆ کراوە.
  لە ١٠ی ئابدا ڕۆمێل و پاولۆس یەکگرت و لە ڕۆژهەڵاتی جەزائیردا مەنجەڵێکی قورسیان پێکهێنا. وە لە ١٩ی ئابدا، ماینشتاین، وەستای فێڵبازی تەڵەکان، سەربازانی هاوپەیمانانی لە کەناراوەکانەوە بڕییەوە.
  سەرکەوتنی کەشتیی فریتز بەهۆی بێبڕیاربوونی ئەمریکییەکانەوە ئاسانکاری بۆ کرا، کە نیشتنەوەیان لە فەرەنسا لە ساڵی ١٩٤٣ بە پێشوەختە زانی، هەروەها کەمیی توندی کەشتییە نیشتنەوەکان. ئارام لە بەرەی ڕۆژهەڵات. جگە لەوەش، بەرهەمهێنانی فڕۆکەوانی لە ئەڵمانیا لە ساڵی ١٩٤٣دا زیاتر لە دوو هێندە زیادیکردووە، ساڵانە سی و دوو هەزار فڕۆکەی تێپەڕاندووە - خۆشبەختانە ئەڵمانییەکان هێزی مرۆیی و خاکی زیاتریان لە ژێر کۆنترۆڵی خۆیاندا هەبوو لە چاو واقیع. وە ئۆتۆمبێلە نوێیەکانی فۆک وولف بە زرێپۆش و چەکی بەهێزەوە، هەروەها تۆپی ٣٠ ملیمەتری، زیانێکی زۆریان بە فڕۆکەوانی هاوپەیمانان گەیاند.
  کارەساتەکەی جەزائیر و فەرەنسا، مانگی ئابی ١٩٤٣ی بەڕاستی ڕەش کرد بۆ هاوپەیمانان.
  تەنانەت ستالین بەم جۆرە سەرکەوتنانەش دڵخۆش بوو. بەڵام سەبری چەرچڵ تەواو بوو. لە ڕۆژهەڵات تەنانەت شەڕە ئاسمانییەکانیش بە کردەوە وەستان و چالاکیی حزبی کەمی کرد. ئەڵمانییەکان زیاتر و زیاتر فەیلەقی نوێیان لە هاووڵاتیانی پێشووی سۆڤیەت پێکهێنا و تەنانەت شتێکی وەک حکومەتە ناوخۆییە بوکەڵەییەکانیان دروستکرد. کەواتە، لیوای جیا لە ناسیۆنالیستە ناوخۆییەکان لە ڕۆژهەڵاتەوە لە ئێستاوە لە ئەفریقا شەڕیان دەکرد.
  هەروەها تزار بۆریسی بولگاری سێ لە باشترین فیرقەی خۆی نارد بۆ تونس، وادیارە بە هیوای ئەوە بوو هەندێک کۆلۆنی بۆ خۆی لە کیشوەرە تاریکەکەدا بەدەستبهێنێت.
  لە مانگی ئەیلولدا ڕۆمێل هێرشێکی گەورەی بۆ سەر میسر دەستپێکرد. ئەو توانی بە کەڵک وەرگرتن لە باڵادەستی چەندایەتی و چۆنایەتی هێزەکان، دوای هەفتەیەک لە سیگناڵ بۆ هێرشەکە تەرابلوس بگرێت.
  ئینگلیز و ئەمریکییەکان دوای شکست لە لیبیا تووشی شکست بوون. لەژێر ئەو مەرجانەدا چەرچڵ ڕاگرتنی هەر جۆرە هاوکارییەک بۆ یەکێتی سۆڤیەتی بەلشەفییەکانی ڕاگەیاند و خوازیاری توندترکردنەوەی دەستبەجێی شەڕەکانی کرد. ستالین وا خۆی نیشان دا کە ئۆڵتیماتۆمەکان پشتگوێ خستووە. هەرچەندە بێگومان ئامادەکارییەکان بۆ کردەوەی هێرشبەرانە ئەنجامدرا. بەڵام کۆبا فێڵباز بوو و تەنانەت هەوڵیدا ئاوەکان تاقیبکاتەوە بۆ ئاشتییەکی جیاواز. یەکێکیان، تا کۆتایی مانگی ئەیلول، ئەڵمانییەکان تەواوی لیبیایان گرت، بە تۆلبوکیشەوە، تەنانەت شکاندیان بۆ میسر تا ئەسکەندەریە.
  پاولوس توانی گرنگترین خاڵە قەڵادارە ئینگلیزییەکان تێپەڕێنێت و بچێتە باشوور بۆ ڕووباری نیل. لە ڕاستیدا ئەمە کارەساتێکی بۆ بەریتانیا لە میسردا هێنایە ئاراوە. پاشان ئەڵمانییەکان دەیانتوانی بچنە کەناڵی سوێس و بچنە عێراق و پاشان دوور نەبوون لە باکۆ.
  دواکەوتن بوو بە مەترسیدار و ستالین فەرمانی دەستپێکردنەوەی هێرش بۆ سەر ڕژێڤ و هەروەها کۆنترۆڵکردنەوەی ستالینگراد و لە هەمان کاتدا دوژمن لە قەفقازی باکووری دا.
  واتە لە مانگی ئۆکتۆبەردا دەستبەجێ شەڕ و پێکدادانەکان بە سێ ئاراستە دەستی پێکردەوە. و لە مانگی نۆڤەمبەردا هەروەها لەسەر لینینگرادسکی.
  بەڵام ئاسان نەبوو دوژمنێک بشکێنیت کە بە باشی هەڵکەندرابوو و تانکی قورس و بەهێزی پانتەر و تایگەری هەبوو. سەربازانی سۆڤیەت ڕووبەڕووی بەرگری قووڵی پێگەیی بوونەتەوە. وە لە بەرگریدا تانکە نوێیەکانی ئەڵمانیا و دەمانچە خۆبزوێنەرەکان ئاستێکی باشیان پێشکەش کرد.
  بۆیە لە مانگەکانی ئۆکتۆبەر و تشرینی دووەمدا هیچ پێشکەوتنێکی بەرچاو نەبوو. مەگەر هێرشی ئەڵمانیا لە کەناڵی سوێس ڕاگیرابێت. و پاشان تەنها بۆ ماوەیەکی کاتی... بەڵام پاوڵۆس و ڕۆمێل سەربازەکانیان ڕوویان لە سودان کرد. وە دەستیان کرد بە داگیرکردنی ئەفریقا.
  هێشتا کەشتیی وێرماخت ئامادە نییە لە زستاندا هێرش بکاتە سەر.
  جگە لەوەش، کراوتەکان هیوایەکی زۆریان بە پانتەر-٢ وەک ئامێرێکی پێشکەوتووتر و تایگەر-٢ و شێر دانا.
  زستان بە هەوڵەکانی سوپای سوور بۆ شکاندنی بەرگرییەکانی کراوتەکان تێپەڕی. بەڵام لە هیچ شوێنێکدا نەتوانرا سەرکەوتنی گەورە بەدەست بهێنرێت. تەنانەت ئەگەر پێشکەوتنێکیش ڕووبدات، دوژمن بە هێرشی پێچەوانە دۆخەکەی گەڕاندەوە.
  وە دۆخەکە بەردەوام خراپتر بوو. لە بەریتانیا لە پاشخانی شکستە سەربازییەکان قەیرانێکی سیاسی سەریهەڵدا. دەنگی لێسەندنەوەی متمانە لە دژی کابینەکەی چەرچڵ پەسەند کرا. چۆن دەکرا بە پێچەوانەوە ئەگەر پاولۆسی ژیرتر ئینگلتەرا لە سودان و ئەسیوپیا دەربهێنێت.
  حکومەتی نوێ ئاشتییەکی جیای پێشکەش بە ئەڵمانیا کرد. بە لەبەرچاوگرتنی زیانە گەورەکانی ئەمریکا لە بەلەمی ژێردەریاییەکانی ئەڵمانیا، ڕۆزڤێڵت ناڕەزایەتی دەرنەبڕی. جگە لەوەش پێگەی ئەو لە ئەمریکادا لەرزۆک بووە. وە ژاپۆنییەکان توانیان یەک دوو سەرکەوتنی بچووک بەدەستبهێنن، ئەمەش پێشڕەوی ئەمریکییەکانی خاوکردەوە. کەواتە، دیدگاکە - کوخەکەمان لە لێوارەکەدا سەرکەوتنی بەدەستهێناوە.
  بەڵام هیتلەر سەرەتا مەرجی زیادەڕۆیی خستەڕوو. پاشان سازشەکە خاکەکانی فەرەنسا و میسر بوو، هەروەها ئەوەی پێشتر هی ئیتاڵیا بوو گەڕێنرایەوە. هەروەها سودان دەکەوێتە ژێر دەستی ڕەیخی سێیەم، بەڵام کەناڵی سوێس بە هاوبەشی بەڕێوەدەچێت.
  بەم شێوەیە فوهەر کە دەستێکی ئازادی لە ڕۆژئاوا بەخشی بە خۆی، هەموو هێزی خۆی فڕێدایە ڕۆژهەڵات. نازییەکان لە مانگی ئایاردا هێرشەکانیان بۆ سەر مۆسکۆ دەستپێکرد. بەهۆی کۆلۆنیەکانی فەرەنسا و ئینگلیزەوە، لیبیا پێشتر نەوتی پێویستی هەبوو، هیتلەر ویستی بە خێرایی سەرکەوتن بەدەستبهێنێت.
  زێدەتر، تورکیە بەرەی دووەمیشی کردەوە.
  بەڵام سوپای سوور پێشتر لە شەڕەکانی پایتەختی سۆڤیەتدا خۆڕاگری و قارەمانێتییەکی باوەڕپێنەکراوی نیشان دا. بە تێکڕا خێرایی پێشڕەوی ئەڵمانیا لە یەک کیلۆمەتر لە ڕۆژێکدا تێپەڕ نەدەکرد. تا کۆتایی مانگی ئاب، نازییەکان توانیان زۆرترین سەد کیلۆمەتر پێشڕەوی بکەن و پانایی پێشکەوتنێکی کەمێک زیاتر لە سێ سەد کیلۆمەتر بوو.
  لە مۆسکۆ نزیک بوونەتەوە، بەڵام ڕایانکردە ناو هێڵی بەرگری مۆژایسک. ئەمانە ئەنجامێکی کەم و کەم بوون. جگە لەوەش سەربازانی سۆڤیەت بەردەوام هێرشی بەرپەرچدانەوەیان بۆ دوژمن دەکرد. تانکە نوێیەکانی سۆڤیەت T-34-85 و IS-2 بەشدارییان لە شەڕەکاندا کرد. ناکرێ بگوترێ ئەڵمانییەکان بەتەواوی قازانجەکانیان لەدەست دا، بەڵام سوپای سوور لە شوێنی خۆی ڕاوەستا و نە زانستیش!
  فڕۆکە جەنگییە نوێیەکانی سۆڤیەت یاک-٣ و ئێڵ ئەی ٧ دەرکەوتن، توانای ڕکابەریکردنیان لەگەڵ فڕۆکە ئەڵمانییەکان هەبوو کە بە پرۆپلەر لێدەخوڕن. ڕاستە دوژمن لە بەرامبەردا ترامپ کارتی کاردانەوەی زۆر بەهێزی هەیە. ME-262 و HE-162 هیچ هاوشێوەیەکیان لە جیهاندا نەبوو. هەروەها هیتلەر بڕیاریدا بەرهەمهێنان و پەرەپێدانی تانکی سووکتر لە پەنجا تۆن قەدەغە بکات. لە ئەنجامدا T-4 و Panther وازیان لێهێنا. دەرکەوت کە "Panther"-2 کێشی 50.2 تەنە و دەمانچەیەکی بەهێزی هەیە کە بزوێنەرەکەی 900 ئەسپە. تەنانەت "پڵنگی شاهانە" و "شێر" کێشی ئەهریمەنەکانیان کە ٧٠ تەن بوو تێپەڕاند. بەپێی بڕیارنامەی حزب، ئۆتۆمبێلەکانی سۆڤیەت کێشیان لە ٤٧ تۆن زیاتر نەبووە.
  نازییەکان بەهۆی ئەوەی نەیانتوانی مۆسکۆ بگرن، سەرنجیان خستە سەر لینینگراد. بەڕاستی ئەوان لەم شارە نەخۆش بوون. تۆپبارانی بەرفراوان لە مانگی ئەیلول دەستی پێکرد. هەروەها دەمانچەی کالیبەری 1000 ملم و پرۆژێکتایلی ڕۆبۆتی باڵداریان لەخۆگرتبوو.
  هیتلەر فەرمانی دا بە هەر نرخێک بێت لێنینگراد بگرێت.
  شارەکە توانی سێ هێرش لە مانگەکانی ئەیلول و ئۆکتۆبەردا بەرپەرچ بداتەوە. بەڵام ئەڵمانییەکان توانیان دە بۆ بیست کیلۆمەتر پێشڕەوی بکەن، هەروەها سەری پردی پیتەرهۆفیشیان گرت. لە هەندێک شوێن یەکەکانیان چوونە ناو شارەکە و پێگەی ئۆپەراسیۆنی گروپەکەیان خراپتر کرد. لە تشرینی دووەمی ساڵی ١٩٤٤ دوای سەرکەوتنی نازییەکان لە هەڵبژاردنی پەرلەمانیدا، سویدیش چووە ناو شەڕی دژی یەکێتی سۆڤیەت.
  چالاکانە ڕیکلامی بۆ دروشمی: تۆڵەسەندنەوە لە شکستەکانی پیتەری گەورە و ئەسکەندەر دەکرد. فیرقە نوێیەکانی سوید گەیشتنە بەرەکە و لەگەڵ فینلەندییەکان لە باکوورەوە دەستیان بە هێرشکردنە سەر شارەکە کرد. وە نازییەکان دەستیان بە هێرشەکانیان کردەوە بە بەکارهێنانی، لەنێو شتەکانی تردا، ستورمتایگەر و ستورماوسی بەهێزتر، هەروەها تانکی E-100، کە یەکەم ئەهریمەنە زنجیرەییە لە جیهاندا کە کێشی زیاتر لە سەد تۆنە.
  سەرەڕای قارەمانێتی و خۆڕاگری بەرفراوانی سەرباز و میلیشیاکانی سۆڤیەت و هەروەها هێرشێکی دژە هێرشی بێهیوا و لایەنگری بۆ سەر نۆڤگۆرۆد، شارەکە نەتوانرا ڕزگاری بکرێت. بەڵام چارەکی کۆتایی تا ٢٧ی ژانویەی ١٩٤٥ نەکەوتە خوارەوە، ئەمەش نموونەی خۆڕاگری بێ سنوور نیشان دەدات. وە شارەکە خۆی بلۆکێکی تەواوی خایاند: ١٢٧٠ ڕۆژ! ڕەنگە درێژترین گەمارۆی شارێک بێت لە شەڕە مۆدێرنەکاندا.
  هەرچەندە ئەڵمانییەکان و هاوپەیمانەکانیان زیانێکی گەورەیان بەرکەوت، بەڵام ئامانجەکە بەشێکی بەدیهات. دووەم گەورەترین و گرنگترین شاری سۆڤیەت کەوتە خوارەوە و دەستی بەهێزترین گروپی دوژمن ئازاد کرا.
  لە زستاندا شەڕەکە توند بوو. ئەڵمانییەکان بە هەموو هێزەکانیانەوە فڕۆکەی زنجیرەیی و جێتیان بەکاردەهێنا. یەکێتی سۆڤیەت دەسەڵاتی یەکسانی لە دژی ئەوان نەبوو. ئەمەش وایکرد کە بەدەستهێنانی سوود لە هەوادا قورس بێت. بە پێچەوانەوە دوژمن لەوێدا زاڵ بوو. هەروەک چۆن لە کاتێکدا تانکەکانی ئەڵمانیا سوودەکانیان پاراست. وە تەنانەت لەگەڵ هاتنی زنجیرەی "E" زیادیان کرد.
  بە بەراورد لەگەڵ تایگەرز و پانتەرز، تانکەکانی زنجیرەی E شێوازێکی چڕتریان هەبوو، سیلۆئێتێکی نزمتر و لە ئەنجامدا زرێپۆشێکی زۆر ئەستوورتر بوو لە گۆشەیەکدا.
  وەڵامی زانستی سۆڤیەت تا ئێستا تەنها IS-3 بوو کە پاراستنی پێشەوەی تاوەرێکی بەهێزترە. هێشتا فڕۆکەی T-54 پەرەی پێدەدرا و T-44 سەرکەوتووتر نەبوو.
  بەڵام هیتلەر لە مانگی ئایاری ساڵی ١٩٤٥ پلانەکانی گۆڕی. وە بە سنووردارکردنی خۆی لە هێرشی تاکەکەسی، هێرشی سەرەکی لە قەفقاز ئەنجامدا. لەوێ شەڕکردن گونجاوتر بوو. بۆیە دوای گرتنی ستالینگراد، دابینکردنی بۆ گروپی سۆڤیەت قورس دەرچوو. جگە لەوەش لە مانگی شوباتدا سەربازانی سۆڤیەت شکستێکی بەهێزیان بەسەر عوسمانییەکان گەیاند لە ترانسکۆقازیا و تورکەکانی ناچار کرد لە یەریڤان هەڵبێن و ناوچەی کارسیان ڕزگار کرد.
  ئەڵمانییەکان بەرگرییەکانیان شکاند و بە درێژایی ڤۆڵگادا تێپەڕین و گەیشتنە دەریای خەزەر. گرۆزنی لە ١٥ی حوزەیران کەوتە خوارەوە، دوای شەڕی سەرسەختانە، سوخومی لە ٢٣ی حوزەیران، زوگدیدی لە ٢٩ی هەمان مانگ. تفلیس لە کۆتایی مانگی تەمموزدا لەگەڵ کوتایسی گیرا. لە مانگی ئابدا، دواجار کەروێشکەکانی فاشیست داگستانیان گرت، هەروەها پۆتیشیان گرت و لە باکوورەوە گەیشتنە ئەرمینیا. لە مانگی ئەیلولدا لەگەڵ تورکەکان یەکگرت و هێرش بۆ سەر باکۆ دەستی پێکرد. شارە سەرەکییەکە تا ٦ی تشرینی دووەمی ١٩٤٥ بەردەوام بوو، هەندێک شەڕ لە شاخەکان بە تایبەت لە یەریڤان تا کۆتایی مانگی کانوونی دووەم بەردەوام بوو.
  هەروەها شەڕی توند لە ناوەندەکەدا ڕوویدا. ئەڵمانییەکان توانیان لە تولا نزیک ببنەوە و تەنانەت کالینینیش بگرن، بەڵام دواتر ڕاگیران. بەڵام هێڵی پێشەوە نزیک بووەتەوە و لە ئێستاوە لە هەشتا کیلۆمەتر زیاتر لە پایتەختەوە نەماوە.
  ساڵی ١٩٤٦ بە زستانێکی گەرم دەستی پێکرد. فەرماندەیی سۆڤیەت کە دەیویست هێرشی ئەڵمانیا پێش بخات، بە نائومێدیەوە پەلەیان کردە سەر دوژمن.
  بەداخەوە، سوودی دوژمن لە ئاسماندا تەنیا زیاد بوو. فڕۆکە جێتییەکانی لوفتوافێ، بەداخەوە، بەردەوام باشتر دەکران. گۆڕانکاری نوێ لە ME-262 دەرکەوتووە، لەنێویاندا یەکێکی خێرا زۆر بەرز. هەروەها فڕۆکەیەکی جەنگی بەهێزی جێت TA-183، پێشکەوتووتر بە باڵە ڕژاوەکانی HE-262، و شاکارێکی ڕاستەقینەی ئەندازیاری فڕۆکە ME-1010 بە باڵە ڕژاوەکانی کۆنترۆڵکراو.
  وە فڕۆکەی جەنگی سەرەکی یەکێتی سۆڤیەت وەک یاک ٩ مایەوە. ئۆتۆمبێلەکە سەردەمانێک نوێ بوو، بەڵام ئێستا بە ڕوونی بەسەرچووە.
  بەڵام فڕۆکەی لوفتوافێ فڕۆکەی یو-٢٨٧ی هەیە و فڕۆکەی بۆمبڕێژکەری یو-٣٨٧، تی ئەی-٤٠٠، تی ئەی ٥٠٠ دەرکەوتووە. وە فڕۆکە هێرشبەرەکان جێتن. وە HE-377 کارلێککەر و HE-477 کارلێککەر و فرە مەبەستە.
  وە زنجیرەی E-70 بە تانکی کێشی بەقەد "پڵنگی شاهانە"، بەڵام بە پاراستنی زۆر بەهێزتر.
  وە شاکارە ڕاستەقینەکە ئەو تانکە هەرەمییە بوو کە بە کانزا بۆ ڕۆژی لەدایکبوونی فۆهەر لە ٢٠ی نیسانی ١٩٤٦ نیشاندرا. هیتلەر بە شێوەیەکی شەخسی ناوی "شێری ئیمپراتۆری"ی پێبەخشیوە.
  ئۆتۆمبێلەکە شێوەی هەرەمێکی درێژ و تەخت بوو، ڕۆلەری بچووکی هەبوو کە هەموو بنی تانکییەکەی داپۆشیبوو. بەم شێوەیە سینییەکی نەبوو، ئەمەش توانای بڕینی وڵاتی بە شێوەیەکی بەرچاو زیاد کرد. جگە لەوەش تانکییەکە سەقفی نەبووە و زرێپۆشەکەی لە هەموو گۆشەکانەوە گۆشەیەکی بەرزی مەیلی عەقڵانی هەبووە. کێشی ئۆتۆمبیلەکە 99 تەن بوو، بە دەمانچەیەکی دژە فڕۆکەی 128 ملم کە درێژی بەرمیلەکەی 100 EL بوو، بزوێنەرەکەی 1800 ئەسپ بوو، زرێپۆشی پێشەوەی 300 ملم بوو. جگە لەوەش، تەختەکان لە گۆشەی گەورەی مەیلی عەقڵانیدان، لە نیوەی پێشەوەی یەکەم و لە نیوەی مەیلی دووەمدا ٢٥٠ ملیمەتر. بەم شێوەیە دەرکەوت کە بەهێزترین تانکی جیهانە، لە هەموو خاڵەکانی تەقەکردنەوە ناتوانرێت بچێتە ژوورەوە و کاتێک لە سەرەوە بە بۆمب هێرش دەکرێتە سەر.
  فوهەر دەستبەجێ فەرمانی دا بە خێرایی بخرێتە بواری بەرهەمهێنانەوە و لە هەمان کاتدا دەستکاریکردنی هێرشکردن بە هاویتزەر و بۆمب فڕێدەر دروست بکرێت.
  بۆیە نازییەکان شتەکانیان کۆکردەوە، ناچار بوو بشکێنرێن. بەڵام، بەداخەوە دوژمنێکی زۆر سەرسەخت و لە ڕووی تەکنیکییەوە بەهێز گیرا. وە لە کۆتایی مانگی ئایاردا بەپێی نەریت، کاتێک ڕێگاکان وشک بوون، هێرشەکە دەستی پێکرد.
  فریتزەکان هەوڵیان دا مۆسکۆ و تولا بەدەر بکەن. شەڕەکان بە چڕی و پانتاییەکی بێ وێنەیەوە پەرەیان سەند. بەڵام سەربازانی سۆڤیەت شایەنی ئەوە بوون کە بە نەدۆڕاو ناویان ببەن. بۆ ماوەی سێ مانگ لە شەڕە بەردەوامەکان، نازییەکان تەنیا توانیان گەمارۆی تولا بدەن و بگەنە کاشینا و لە باکوورەوە لە مۆسکۆ نزیک ببنەوە، ئەمەش بەشێکی پەیوەندییەکان پچڕاند. شەڕەکە لە ئێستاوە لەسەر شەقامەکانی خودی شارەکە ڕووی دەدا.
  ستالین پایتەختی بەجێهێشت و چۆڵی کرد بۆ کویبیشێڤ. بەڵام نازییەکان لە مانگی تەمموزەوە دەستیان بە هێرشکردنە سەر ساراتۆڤ کرد. ئەم شارە لە ٨ی ئاب کەوتە خوارەوە. بەو پێیەی ئێستا کویبیشێڤ خۆی بە شێوەیەکی مەترسیدار لە بەرە نزیک بینیەوە، ئەو فەرماندە باڵایە بارەگاکەی گواستەوە بۆ سڤێردلۆڤسک. شەڕ لە مۆسکۆ تا مانگی ئەیلول بەردەوام بوو. لە ١٨ی مانگدا کاشیرا کەوتە خوارەوە. لە سەرەتای مانگی ئۆکتۆبەردا، پایتەختی یەکێتی سۆڤیەت خەریک بوو گەمارۆ بدرێت و لە ٢٩دا، دوای شەڕێکی سەرسەختانە، کویبیشێڤیش کەوتە خوارەوە. جگە لەوەش ئەڵمانییەکان گوریێڤ و ئۆرالسکیان گرت.
  مانگی نۆڤەمبەر پڕ بوو لە شەڕی ترسناک. لە ٧ی تشرینی دووەمدا، کراوتەکان هێرشیان کردە سەر کرێملین، بەڵام بەهۆی هێرشێکی بەرپەرچدانەوەی نائومێدەوە کەوتنە دواوە. وە لەم شەڕەدا فەرماندەی مۆسکۆ بە وەکالەت مارشال ڕۆکۆسۆڤسکی کۆچی دوایی کرد!
  وە فڕۆکەوانی بەناوبانگی سۆڤیەت کۆژێدب سەدهەمین فڕۆکەی ئەڵمانی خستە خوارەوە و بووە یەکەم کەسی سۆڤیەت کە نازناوی چوار جار پاڵەوانی یەکێتی سۆڤیەتی پێبەخشرا. وە هەروەها لە ٧ی تشرینی دووەمی ١٩٤٦.
  لە ٤ی کانوونی دووەمدا دواجار ئەڵقەی گەمارۆدانی دەوروبەری مۆسکۆ داخرا. بەڵام پایتەخت و پاشماوەی گاریسۆنە قارەمانەکەی تا جەژنی کریسمسی ئۆرتۆدۆکس لە ٧ی ژانویەی ١٩٤٧ شەڕیان کرد.
  هێرش بۆ سەر پایتەخت لەلایەن ماینشتاینەوە سەرپەرشتی کرا. بۆ ئەمەش خەڵاتی دووەمی خاچی گەورەی خاچی ئاسنی پێبەخشرا لە دوای هێرمان گۆرینگ.
  بەڵام هێشتا شەڕەکە کۆتایی نەهاتووە. ستالین لە شاری سڤێردلۆڤسکەوە بەڵێنیدا بەردەوام بێت لە شەڕەکە. ئەڵمانییەکانیش زۆر ماندوو بوون. لە باشوورەوە سەربازەکانیان لە پێنزا و ئولیانۆڤسک نزیک بوونەتەوە و وەستان. لە مانگی ئازاردا سۆڤیەت هێرشی دژە هێرشی دەستپێکرد. بەڵام لە مانگی نیساندا هەر ناچار بوون ڕیازان بەجێبهێڵن. وە لە مانگی ئایاردا نازییەکان شاری گۆرکییان گەمارۆدا، و لە باشوورەوە بەرەو کازان شکاند. لە مانگی حوزەیران، خێزانی کراوت ئۆرنبێرگیان گرت و لە ئوفا نزیکبوونەوە. بەرخۆدان لە بەرامبەر سوپای سوور لاواز بوو، مۆڕاڵ دابەزی و وازهێنانی بەکۆمەڵ دەستی پێکرد. بەڵام هەمیشە لەوێ بوون، بەڵام دوای ڕووخانی پایتەخت چەندین جار چڕتربوونەوە. کەس ئارەزووی مردنی بۆ ستالین نەمابوو. بەڵام خەڵک بۆ نیشتیمانی دایکیان دژی فاشیزم خەباتیان کرد.
  دەسەڵاتی حکومەتی سۆڤیەتیش کەوتە خوارەوە. لە مانگی تەمموزدا ئەڵمانییەکان هەڵیانکوتایە سەر شاری سڤێردلۆڤسک. ستالین و هاوکارەکانی ڕوویان لە نۆڤۆسیبیرسک کرد. لە ئۆرال شەڕ تا مانگی ئاب بەردەوام بوو... ئەڵمانییەکان بەهۆی کشانی پەیوەندییەکان و کردەوە چالاکەکانی حزبییەکانەوە کۆسپیان بۆ دروست بوو. بەڵام شەڕی زیاتر پێشتر مانای خۆی لەدەستداوە.
  بەڵام ستالین هێشتا هیوای بە شتێک هەبوو. ئەڵمانییەکان لە مانگی ئەیلولدا هێرشیان کردە سەر تۆبۆلسک. بەڵام بەهۆی بارانبارینی بەخوڕی پایزەوە دواکەوتن. نزیکبوونەوەی زستان هێرشەکانی لە سیبیریا ڕاگرت، بەڵام نازییەکان توانیان هەموو ئاسیای ناوەڕاست بگرن. لە زستاندا نەیاندەوێرا بچنە نۆڤۆسیبیرسک. بەڵام ستالینیش ناخۆش بوو، و ڕووی لە ڤلادیڤۆستۆکی گەرمتر کرد.
  ساڵی ١٩٤٨ هات. نازییەکان پێشتر بە دیسکێت چەکدار بوون. جگە لەوەش تانکی بچووکتر دەرکەوتن کە بزوێنەری تۆربۆجێتیان هەبوو. لە ڕاستیدا دوای ئەوەی گەرمتر دەبێتەوە، تەنها ئەوە دەمێنێتەوە کە ئەوان بە سەرکەوتوویی ڕێپێوان بکەن و شارەکان داگیر بکەن.
  بەڵام بێریا ستالینەکەی ژەهراوی کرد کە پێشتر بە سەختی نەخۆش بوو و پێشنیاری تەسلیمبوونی ڕەیخی سێیەمی کرد، ئەمەش بە مەرجی پاراستنی دەسەڵاتی سۆڤیەت لە سیبیریا.
  هیتلەر کە خۆی لە شەڕەکە بێزار بوو، نزیک بوو ڕازی بێت، بەڵام سەرەتا لە مانگی ئایاری ساڵی ١٩٤٨دا نۆڤۆسیبیرسکی گرت. وە تەسلیمبوونەکە لە ٢٢ی حوزەیرانی ١٩٤٨ لە بەروارێکی ڕەمزیدا واژۆ کرا - ڕێک حەوت ساڵ لە ساتەوەختی هێرشکردنە سەر یەکێتی سۆڤیەت. جەنگی جیهانی دووەم بەم شێوەیە کۆتایی هات. ئەمریکا لە ساڵی ١٩٤٥دا ژاپۆنی بردەوە و بۆمبێکی ئەتۆمی تاقیکردەوە. کەواتە فوهەر هیچ کارێکی نییە کە بچێتە دەرەوەی وڵات.
  بەڵام بێریا بۆ ماوەیەکی زۆر حوکمڕانی نەکرد. بەناوبانگترین ئاس سۆڤیەت، ئایر مارشال و حەوت جار پاڵەوانی یەکێتی سۆڤیەت کۆژدوب، دەتوانێت کودەتایەکی سەربازی ئەنجام بدات و سەرۆکی ناپەسەندکراوی کۆمیتەی بەرگری دەوڵەت بڕووخێنێت. بێریا و ژمارەیەک لە هاوکارەکانی تەقەیان لێکرا. لە خودی ڕەیخی سێیەمدا، لە مانگی ئازاری ساڵی ١٩٥٣، نیشتمانپەروەران کۆتاییان بە هیتلەر هێنا. وە گۆرینگ کەمێک پێشتر بەهۆی بەکارهێنانی ماددە هۆشبەرەکانەوە مرد، لەکاتێکدا هیملێر بەهۆی گومانی پیلانگێڕییەوە تەقەی لێکرا.
  ململانێیەکی توند لە نێوان ئێس ئێس بە سەرۆکایەتی شێلنبێرگ و هێزە چەکدارەکان بە سەرۆکایەتی ژەنەڕالیسیمۆ ماینشتاین بەدوای خۆیدا هێنا. هەموو ئەمانە شەڕی ناوخۆی لێکەوتەوە. لە ئەنجامدا ڕەیخی سێیەم ڕووخا. وە یەکێتی سۆڤیەت کەمبووەوە وردە وردە دەستی کرد بە گەڕاندنەوەی کاریگەرییەکانی. مێژوو جارێکی تر چووە ناو خولگەیەکەوە. سەرهەڵدانی خەیاڵی ئەڵمانیا، زیاتر لە ئیمپراتۆریەتی جەنگیزخان ئاوساوە، پاشان مردنی سەرکردەی سەرەکی - ئاژاوە و لەناوچوون.
  وە وردە وردە کۆبوونەوەی میرنشینەکان، تەنها شاری بایکالسک بوو بە پایتەخت. یەکێتی سۆڤیەت کە بەسەر چەندین پارێزگادا دابەش بوو و پارێزگای بوکەڵەیی کە لەلایەن ئەڵمانییەکانەوە دامەزرابوو، جارێکی دیکە یەکگرتوو بووەوە. گەورەترین سەرکەوتن لکاندنی مۆسکۆ بوو کە یۆرۆی نازییەکانی فڕێدا. ڕاستە ئۆکرانیا و بیلاڕووس و دەوڵەتانی باڵتیک و هەروەها جۆرجیا و ئەرمینیا و ئازەربایجان سەروەری خۆیان پاراست. دوای ڕووخانی ڕیشەی سێیەم، ئەمریکا بوو بە هەژموونی جیهانی. هەروەها حکومەتێکی لایەنگری ئەمریکا لە چین دامەزرا.
  بەڵام وردە وردە ئیمپراتۆریەتی ئاسمانی زیاتر و زیاتر سەربەخۆ بوو. لە یەکێتی سۆڤیەت دوای دیکتاتۆری دیفاکتۆی کۆژدب، دەستوورێکی بنەڕەتی سەرۆکایەتی دامەزرا، بەڵام سنوورێکی دوو خولی دەسەڵاتی هەبوو. هەڵبژاردنەکان لەسەر بنەمای ئەڵتەرناتیڤ ئەنجامدرا و پۆستی سەرۆک کۆمار ناوێکی دیکەی هەبوو، ئەویش سەرۆکی گەل بوو.
  وڵاتەکە ئابوورییەکی تێکەڵاو و خێرا گەشەسەندووی هەبوو.
  بەڵام لێرەدا مێژوو لە یەک کلیپی کاغەزەوە چۆن گۆڕا. ئەوان لە جەنگی جیهانی دووەمدا دۆڕان، هەرچەندە بە ئازایەتی شەڕیان کرد. وە ئەنجامەکەی کارەساتبار بوو. جگە لەوەش ئەڵمانیا تەنها بۆ ماوەیەک توانی گەورەیی بەدەستبهێنێت.
  وە ئەمریکا وردە وردە کاریگەری لەدەست دەدا، جیهان خەریک بوو فرە جەمسەری دەبوو، واتە ئاژاوەی زیاتر و زیاتری تێدا بوو. بە پێچەوانەوە ڕێکوپێکی کەمترە. وە نزیکەی هەمان شت کە لە سەدەی بیست و یەکەمی ئێستادا.
  باشە بۆچی مرۆڤایەتی ئەوەندە بەلای پارچەپارچەبوون و ئاژاوەگێڕیدا ڕادەکێشرێت؟
  
  
  ترۆتسکی لەبری ستالین
  هەڵمەتی توخاچۆڤسکی دژی وارشۆ سەرکەوتوو نەبوو بە پلەی یەکەم بەهۆی هەڵەی ستالینەوە - کە لەبری ئەوەی لایەنی باشووری سەربازە سوورەکان داپۆشێت کە پێشڕەوییان دەکرد بۆ سەر وارشۆ. سوپای یەکەمی سوارەی بەرەو گالیسیا گۆڕی. جگە لەوەش سەرەڕای ئەو هێزە زۆرانەی کە لەژێر فەرماندەیی یوسفدا بوون، توانی لەلایەن پۆلەندییەکانەوە شکستی پێبهێنرێت. سوپای سوور لە شەڕی وارشۆ دۆڕا. پۆلەندییەکان هێرشی دژە هێرشیان دەستپێکرد، خاکێکی داگیرکرد لەنێویاندا سلۆتسک و تەنانەت بۆ چەند ڕۆژێک مینسکیشیان داگیرکرد.
  بەڵام ئەو کاتە ڕۆژئاوا نەیدەوێرا شەڕی خوێناوی زیاتر لەگەڵ بەلشەفییەکان پارەدار بکات. وارشۆ ئاشتی کرد و شەڕی ناوخۆش بە خێرایی کۆتایی هات.
  بەڵام ڕێڕەوێکی ئەڵتەرناتیڤی مێژوو هەیە و یەکێکە لەو گەردوونە هاوتەریبە زۆرانە. لەوێ لینین فەرمانی دەرکردنی ستالین کە زۆر بەهرەمەند نەبوو لە بابەتە سەربازییەکان و ئەو کاپرییە، لە فەرماندەیی لایەنی باشوور، و یەکێتی فەرماندەیی توخاچۆڤسکی دامەزراند، لە هەمان کاتدا بودیۆنی بەسەر سوارەی یەکەمدا پاراست.
  لەم حاڵەتەدا هەوڵی دژە هێرش لە باشووری وارشۆوە شکستی هێنا و سوپای سووری ئیلهامبەخش لە شەڕێکی تونددا سەرکەوتوو بوو. پایتەختی پۆڵەندا کەوتە خوارەوە. دوای ئەوەی بۆ ماوەیەک لەوێ وەستا و هێزی بەهێزی زیاتری وەرگرت، توخاچۆڤسکی ڕۆیشت بۆ لڤۆڤ و کراکۆڤ.
  بۆ ماوەیەک شەڕ لە دژی ڕانگل بەردەوام بوو، و لەگەڵ هێرشی زیاتر بۆ سەر کریمیا. پاشان سوپای سوور دەوڵەتانی باڵتیکی لە باکوور داگیر کرد، لە باشووریش ئازەربایجان و ئەرمینیا و جۆرجیایان ڕزگار کرد. هێوربوونەوەیەکی کاتی هەبوو. ڕووسیای سۆڤیەت پێویستی بە پشوودان و پشوودانی کاتی بوو، ئەمەش بوو کە پارتی NEP بوو. بەڵام ترۆتسکی هەر پێداگری لەسەر گەڕانەوەی هەموو خاکەکانی ڕووسیای تزاری دەکرد. لە ئەنجامدا لە هاوینی ساڵی ١٩٢١ سوپای سوور فینلاندیان داگیرکرد، بە هاوپەیمانی ڕۆژئاوا.
  لە ساڵی ١٩٢٢ پریمۆری داگیرکرا، پاشان باکووری سەخالین. ترۆتسکی کە دەسەڵاتی وەک سەرۆکی ئەنجومەنی شۆڕشی سەربازی بە شێوەیەکی بەرچاو بەهێزتر بووبوو، توانی جێگەی لینین بگرێتەوە و ستالین ئاوارە بکات، کە بۆ ڕۆڵێکی لاوەکی دابەزیبوو.
  سەیر لەوەدایە، لەگەڵ بەهێزبوونی دەسەڵاتی کەسی، توخمەکانی سەرمایەداری تادێت لە ئابووریدا بەهێزتر بوون.
  ترۆتسکی خۆی بە شێوەیەکی بەرچاو بەهۆی خواستی ئەوەی لە پاپا پیرۆزتر بێت یان لە ستالین ڕادیکاڵتر بێت، بوو بە چەپ. بەڵام دوای بەدەستهێنانی دەسەڵات، جوولەکە بەتواناکە لەڕادەبەدەر بەردەوام بوو لە سیاسەتی دەرەوەی هاوسەنگی خۆی. بێ ئەوەی دەستبەرداری بیرۆکەی کۆمۆنیستی بێت، لە هەمان کاتدا هەوڵی چاندنی توخمەکانی بازاڕ و دەستەبەرکردنی پەیوەندییەکی باشی لەگەڵ وڵاتانی سەرمایەداری دیکەی جیهاندا.
  سەرهەڵدانی هیتلەر بۆ دەسەڵات لە ئەڵمانیا گۆڕانکاری بنەڕەتی لە سیاسەتی جیهانیدا بەرهەم نەهێنا. فوهر بە خێرایی لە شوێنی ئەو دانرا - هەر جۆرە هەڵگرتنی سنووردارکردنی ڤێرسای یان گەڕاندنەوەی هێزی سەربازیی گشتگیر و سەربازی قەدەغە کرد. هەروەک چۆن نازییەکان یاسای دژە جوولەکە و زۆر شتی تر قەدەغە کران.
  تەنها شتێک ئەوەیە کە لە سەردەمی هیتلەردا ئابووری ئەڵمانیا لەو قەیرانە دەرچووە، بەڵام فاشیزم هەرگیز فۆرمی ڕادیکاڵانەی نەگرتەبەر، مانەوەی ناسیونالیزمی میانڕەوی بە هەندێک تایبەتمەندی پاوانخوازانە و ڕێکخراوە گشتیەکانی گەنجانی وەک هیتلەر یوجێنت.
  یەکێتی سۆڤیەت بە سەرکردایەتی لیۆن ترۆتسکی بوو بە هێزێکی دەوڵەمەند لە ڕووی ئابوورییەوە بە پیشەسازی قورس و گەشەسەندوو.
  ئابووری یەکێتی سۆڤیەت زیاتر لەسەر بنەمای بازاڕ بوو لە ئابووری ستالین، بەڵام توخمەکانی پلاندانانیشی لەخۆگرتبوو لە شێوەی پلانی پێنج ساڵەدا. ڕێژەی لەدایکبوون زۆرە، بە تایبەت کە ترۆتسکی لەباربردنی منداڵیشی قەدەغە کردووە - دەڵێن لە ڕووسیا زەوییە چۆڵەکان زۆرن و هیچ هۆکارێک نییە بۆ ئەوەی وەک کون درز بکەنەوە.
  بەو پێیەی قەبارەی سوپای ئەڵمانیا لە 100 هەزار کەسدا سنووردار مابووەوە و پۆڵەنداش پێشتر بووبوو بە کۆمارێکی سۆڤیەت و سۆسیالیستی، کەس نەدەبوو شەڕی لەگەڵدا بکات. مۆڵدۆڤا لە ساڵی ١٩٢١ گەڕێنرایەوە بۆ ڕووسیا - زەوییە شاهانەییەکانی کۆکردەوە.
  ترۆتسکی خۆی کەمێک پشتیوانی جیهانی جیهانی کرد، بەڵام ئامانجی شۆڕشی جیهانی دەستی کرد بە بێدەنگی. بەشێکیش وەک لە سەردەمی ستالین.
  بەڵام هێشتا شەڕەکە لە ڕۆژهەڵاتەوە هاتبوو. ژاپۆن دەستی بە چالاکیی سەربازی کرد دژی مەنگۆلیا. خاکی خۆری هەڵهاتوو هاوشانی ئیتالیا بوون بە داگیرکەری سەرەکی جیهان. ڕاستە، مۆسۆلینی ناچار بوو تەماحەکانی خۆی لە گرتنی ئەسیوپیادا سنووردار بکات - تاکە وڵات لە ئەفریقا کە کۆلۆنی کەسێکی دیکە نەبوو. ژاپۆن کە هەروەها هێشتا نەیوێرا بە تەنیا لەگەڵ بەریتانیا و بە تایبەتی ئەمریکا شەڕ بکات، سەرکەوت بۆ ناو چین. وە زیاتر و زیاتر لێرە هاتە ژوورەوە.
  چینی زۆرن و سەرەڕای هەموو پارچەپارچەبوونیان، نەیارێکی جددین. وە دواتر ساموراییەکان چوونە ناو مەنگۆلیا... شەڕی جددی لەوێ لە بەهاری ساڵی ١٩٤١ دەستی پێکرد.
  ترۆتسکی بڕیاریدا کە یەکێتی سۆڤیەت لە ئێستاوە ئەوەندە بەهێزە کە بتوانێت شەڕێکی تەواو لەگەڵ ساموراییەکان ئەنجام بدات. جگە لەوەش دیکتاتۆری سۆڤیەت ویستی تۆڵەی شکستی ١٩٠٤-١٩٠٥ بکاتەوە. لەسەر وشکانی سوپای سوور بە ڕوونی بەهێزترە لە ژاپۆنییەکان، بە تایبەت لە تانکەکاندا. بەڵام لە دەریادا هێشتا بەلەمی زەریای هێمن نەگەیشتووەتە یەکسانی. بەڵام لیڤ داڤیدۆڤیچ نەیتوانی دەستبەرداری مەنگۆلیا بێت.
  سوپای سوور سەرەتا پێشڕەوی ساموراییەکانی ڕاگرت. لە ٢٠ی ئابی ١٩٤١ هێرش بۆ سەر خەلخین گۆڵ کرا، کە بە سەرکەوتن بۆ سوپای سوور کۆتایی هات. دوای ئەوە ترۆتسکی داوای کرد ژاپۆن ساخالین باشوور و دوورگەکانی کوریل بداتەوە.
  بە شێوەیەکی سروشتی ڕەتکردنەوەیەک بەدوای خۆیدا هێنا و شەڕێکی بەرفراوان دەستی پێکرد. تەنها بە پێچەوانەی شەڕی نیشتمانپەروەری گەورەیەوە، لەسەر خاکی دەرەوە ئەنجامدرا. هەرچەندە ناتوانرێت بگوترێ خوێنڕشتنی کەم بووە.
  شەڕەکان تەواو بوون و ژاپۆنییەکان بە توندی بەرەنگاری بوون و خۆیان ڕادەست نەکرد. بەڵام نزیکەی هەموو ئۆپەراسیۆنەکانی سەربازانی سۆڤیەت سەرکەوتوو بوون. بەرگری، دوای تۆپێکی بەهێز، شکێندرا و تانکەکان، لەنێویاندا نوێترین فڕۆکەی بەهێزی T-34، LT (لیۆن ترۆتسکی قورس!)، بەسەر کانییە توندەکەی تەرمی مردوو و کانزاکاندا زاڵ بوون.
  سەرەتا جەنگاوەرانی خاکی خۆری هەڵهاتوو لە مەنچوریا دەرکران. چەندین ئۆپەراسیۆنی یەک لە دوای یەک ئەنجامدرا، کە نۆ مانگی خایاند لە تشرینی دووەمی ١٩٤١ تا ئابی ١٩٤٢، سەربازانی سۆڤیەت هاتنە ناو کۆریای باکوور... هەروەها شەڕ لەسەر سەخالین هەبوو. تەنانەت ژاپۆنییەکان هەوڵیان دا پێشڕەوی بکەن - سی کیلۆمەتر پێشڕەوییان کرد، بەڵام ڕاگیران و بەهۆی خوێنەوە خنکان.
  لە ئەیلوولی ساڵی ١٩٤٢ هێرشێک بۆ سەر پۆرت ئارسەر ڕوویدا. ژاپۆنییەکان بە کەڵک وەرگرتن لە پشتیوانی دەریا، هەوڵیان دا هێڵەکە بگرن. سەربازانی سۆڤیەت بەرەیان شکاند، بەڵام دوژمن بە خستنە خوارەوەی سەربازەکان توانی پێشڕەوییەکە بوەستێنێت.
  بەڵام ساموراییەکان نەیانتوانی بۆ ماوەیەکی زۆر بەرخۆدانەکەیان ڕابگرن. فڕۆکەوانی سۆڤیەت دەستی بەسەردا گرت و کەشتییەکانی بۆردومان کرد. جگە لەوەش، ژاپۆنییەکان زۆر بێبایەخن بە ژیانی خۆیان - تەنانەت پەرەشوتیشیان نەبردە شەڕەوە. بەهۆی ئەمەوە دوای مردنی نوخبە سەرەکییە ئاسمانییەکان، بەرخۆدانی ساموراییەکان لە ئاسماندا بە شێوەیەکی بەرچاو لاواز بوو. وە فڕۆکەوانی سۆڤیەت زۆر زیاتر بە متمانەوە دەستی کرد بە سەرکەوتن.
  جگە لەوەش، پێشهاتە نوێیەکانی دیزاینەرانی سۆڤیەت وردە وردە باڵادەستی فڕۆکە جەنگییەکانی ژاپۆنیان لە توانای مانۆڕکردندا نکۆڵی لێکردەوە. لە کانوونی دووەمی ساڵی ١٩٤٢، دوای هێرشێکی توندی دیکە، پۆرت ئارسەر گیرا و سیئۆلیش لە هەمان مانگدا کەوتە خوارەوە.
  مانگی دواتری ساڵی ١٩٤٣ بە هێرشی مانگی یەک لە کۆریای باشوور و گرتنی بەندەری بوسان دەستی پێکرد.
  ژاپۆن شەڕی زەمینی دەدۆڕاند و لە ئاسمان و دەریادا زیاتر و زیاتر زیانی پێدەگەیشت. لە شوباتی ساڵی ١٩٤٣ پەکین لەلایەن سەربازانی سۆڤیەت گیرا. وە لە مانگی ئازاردا، دوای شەڕێکی توند، باشووری ساخالین ئازاد کرا. مانگی نیسان و ئایار سەرکەوتنی نوێ بۆ چەکی سۆڤیەت لە دەریادا بەدیکرا... زیادبوونی بەلەمی ژێردەریایی و فڕۆکەوانی و کەشتییەکانی هاتنی لە باڵتیکەوە بە تایبەتی کاریگەر بوون.
  لە مانگی حوزەیرانی ساڵی ١٩٤٣ سەربازانی سۆڤیەت ژاپۆنییەکانیان لە شەنگەهای دەرکرد. بەم شێوەیە ناوچەی داگیرکاری تایبەت بە خۆیان پێکدەهێنن.
  لە مانگەکانی تەمموز و ئابدا، پەرەشوتەکان و دەریاوانەکان ڕیزبەندی کوریلیان لە دەستی دوژمن ڕزگار کرد. ژاپۆن خۆی لە دۆخێکی نائاسایی سەختدا بینیەوە. فڕۆکەوانی سۆڤیەت هێزی لێدانی خۆی زیاد کرد و بە توندی و توندتر بۆردومانی کرد و بەلەمی دەریایی خاکی خۆری هەڵهاتوو توانەوە. لە ئۆکتۆبەری ساڵی ١٩٤٣، ترۆتسکی بڕیارێکی دا: هێرش بکاتە سەر ئۆکیناوا - پرۆڤەی جل و بەرگ پێش شەڕ بۆ خودی میترۆپۆلیسی ژاپۆن. شەڕەکان توند بوون و ساموراییەکان بە کۆمەڵ چەکیان بەکاردەهێنا: فڕۆکەوانی کامیکازی.
  شەڕە ئیپیکییەکە دوو مانگ و هەفتەیەکی خایاند، کە دواجار بە کەوتنی ئۆکیناوا کۆتایی هات. وە لە مانگی یەکی ساڵی ١٩٤٤ تایوان ئازاد کرا.
  ئێستا ژاپۆن لە لێواری کارەساتی سەربازی تەواودا بوو. هێرۆهیتۆ تەنیا دەیتوانی حساب بۆ ئەوە بکات کە ئەمریکا و بەریتانیا لە لایەنی خۆیەوە بچنە ناو شەڕەکەوە، ئەڵمانیای فاشیست لەو کاتەدا هێشتا لە ڕووی سەربازییەوە زۆر لاواز بوو، مۆسۆلینیش نەیدەتوانی بە ئاسانی بگاتە ترۆتسکی لە زەریای هێمن.
  بەڵام ئەمریکا و بەریتانیا ئاماژەیان پێدا، بەڵام پەلەیان نەکرد بۆ چوونە ناو شەڕەکەوە. جگە لەوەش ڕاپەڕینێکی بەرفراوان دژ بە بەریتانیا لە هیندستان سەریهەڵدا. گاندی میانڕەو لەلایەن ناسیۆنالیستە توندڕەوەکان و چەپەکانەوە پاڵیان پێواوە. لە ئەنجامدا شەڕێکی ڕاستەقینە لەوێ دەستی پێکرد. چەرچڵ کە جێگەی چەمبەرلینی گرتەوە، سەرسەختی خۆی نیشان دا و هەوڵیدا بە هەر نرخێک بێت پاکستان و هیندستان لە ژێر کۆنترۆڵی خۆیدا بهێڵێتەوە. کە بووە هۆی شەڕێکی درێژخایەن و تاڵ کە هێزەکانی بەریتانیای بەستەوە.
  ئەمریکییەکان لە سیاسەتی دەرەوەدا بە تەواوی پاسیڤ مامەڵەیان کرد: کوخەکەم لە لێواردایە!
  لە مانگی ئازاری ساڵی ١٩٤٤ سەربازانی سۆڤیەت سەرەڕای ئەوەی کە هێشتا کەش و هەوا زۆر لەبار نەبوو، لە هۆکایدۆ نیشتنەوە. شەڕەکە سێ هەفتەی خایاند و بە شکستی ژاپۆنییەکان کۆتایی هات. ئەم سەرکەوتنە متمانەی ئیمپراتۆری بە دەستنەگەیشتن بە شارە گەورەکە هەژاند.
  شەڕ لەسەر وشکانی و دەریایی تا ١١ی ئایاری ١٩٤٤ بەردەوام بوو، کاتێک ژاپۆنی ماندوو لە کۆتاییدا تەسلیم بوو.
  شەڕەکە بە بەشداری سەربازانی سۆڤیەت لە ١٠ی نیسانی ١٩٤١ تا ١١ی ئایاری ١٩٤٤ بەردەوام بوو و سێ ساڵ و کەمێک زیاتر لە مانگێکی خایاند. زیانەکانی سوپای سۆڤیەت لە کوژراو و گیان لەدەستدان بەهۆی برینەکانەوە گەیشتە ٩٦٠ هەزار سەرباز و ئەفسەر. هەروەها کەمێک زیاتر لە شەست هەزار هاوڵاتی مەدەنی سۆڤیەت گیانیان لەدەستدا. لە بۆردومان، تۆپباران، شەڕ لەسەر سەخالین و لەسەر سنوور لە پریمۆری. وە نزیکەی سێ ملیۆن کەس بریندار بوون کە چوار سەد هەزاریان کەمئەندام بوون.
  بە گشتی یەکێتی سۆڤیەت سەرکەوتنێکی گەورەی بەدەستهێنا و توانی ڕژێمی لایەنگری سۆڤیەت لە چین و کۆریا دابنێت و لەگەڵ سەربازەکانیدا هەموو موڵک و ماڵی خاکی خۆری هەڵهاتوو داگیر بکات.
  دەسەڵاتی هەڤاڵ ترۆتسکی هەم لە ناوخۆی وڵات و چ لە گۆڕەپانی نێودەوڵەتیدا زیاتر بەهێزتر بوو.
  لە ساڵی ١٩٤٦ یەکەم ھەڵدانی مانگی دەستکردی دەستکرد لە یەکێتی سۆڤیەت ڕوویدا. وە لە ساڵی ١٩٥٠ یەکەم گەردوونناسی سۆڤیەت ڕەوانەی جیهان کرا. لە ڕۆمانیا شا میکایا ڕازی بوو هاوپەیمانییەکی سەربازی و ئابووری لەگەڵ یەکێتی سۆڤیەت ئەنجام بدات. زۆری نەخایاند دەسەڵات لە هەنگاریا گۆڕا. وە لە چیکۆسلۆڤاکیا، لە مێژە حوکمڕانی دەکرێت، هەرچەندە بە تەواوی لەلایەن کۆمۆنیستەکانەوە نییە، بەڵکو لەلایەن هێزە چەپەکانی لایەنگری سۆڤیەتەوە.
  لە ساڵی ١٩٥١ شەڕێک لە نێوان تورکیا و یەکێتی سۆڤیەت ڕوویدا. لەم کاتەدا نە ئەمریکا و نە بەریتانیا بۆمبی ئەتۆمییان نەبوو و دەستپێکردنی کۆمەڵکوژییەکی ڕاستەقینە لەگەڵ دوژمنێکی بەهێزی وەک یەکێتی سۆڤیەت و هاوپەیمانەکانی خۆکوژی بوو بۆ ڕۆژئاوا.
  سوپای سۆڤیەت لە ماوەی کەمتر لە مانگێکدا تورکیای شکست پێهێنا. بە بینینی ئەوەی کە کاردانەوەی ڕۆژئاوا لە ڕادەبەدەر سست و سستییە... شاڤد بۆ ماوەیەکی زۆر لەگەڵ هیندییەکان شەڕی کرد، بەڵام لە کۆتاییدا سەدان هەزار سەربازی لەدەستدا و کۆنترۆڵی گەورەترین کۆلۆنیەکەی لەدەستدا. لە ئەمریکا قەیرانی ئابووری هەیە و ڕەشپێستەکان ئاژاوەگێڕی دەکەن.
  ترۆتسکی بڕیارێک دەدات: و لە ماوەی دوو مانگدا سوپای سوور تەواوی ڕۆژهەڵاتی ناوەڕاست و ئێران کۆنترۆڵ دەکات و حکومەتێکی لایەنگری سۆڤیەت لە میسردا دەچێتە سەر دەسەڵات. ئینگلیز و فەرەنسییەکان مشتێک لە ددانەکانیان دەدەن. وە هیتلەر لایەنی یەکێتی سۆڤیەت دەگرێت و بۆ ئەمەش دەرفەتی ئەنشلۆسی نەمسا بۆ ڕەخساوە.
  دیگۆل لە فەرەنسا دەسەڵاتی خۆی دەگرێتە دەست. زۆر ناڕازییە لە فراوانبوونی سۆڤیەت و باسی جەنگی خاچپەرستانە بۆ ڕۆژهەڵات دەکات، دژی بەلشەفیزم. ترۆتسکی بە پێچەوانەوە خەونی فراوانبوونی بۆ ئەوروپا دەبینێت، دۆخەکە تا دێت گەرمتر دەبێتەوە.
  ئەدۆلف هیتلەر بە کەڵک وەرگرتن لەوەی کە ئێستا یەکێتی سۆڤیەت لە یەکێتییەکەدایە، دەست بە میلیتاریزەکردنی ئەڵمانیا دەکات. وە لە جەزائیر و مەغریب ڕاپەڕینێکی گەورە لە دژی فەرەنسا سەرهەڵدەدات.
  دیگۆل تووڕە دەبێت و داوای ئەوە دەکات ئەڵمانیا ئامادەکارییە سەربازییەکان ڕابگرێت. لە بەرامبەردا فوهر داوای نۆژەنکردنەوەی سنوورەکانی ساڵی ١٩١٤ دەکات و هەڕەشەی ناردنی میلیشیای گەل دەکات دژی دوژمن.
  هه ڕدوولا هه ڕه شه کان زیاد ده که ن و هێزه کانی به کۆمه ڵ بۆ سنووره کان کۆده که نه وه . ترۆتسکی فێڵباز ناچێتە ناو شەڕەوە، بەڵکو بە قەرز تانک و فڕۆکە بە ئەڵمانیا دەفرۆشێت. شەڕێک لە نێوان نازییەکان و فەرەنسییەکاندا دەکرێتەوە. بەلجیکا دەچێتە ناو شەڕەکەوە، بەڵام ئەمە تەنها پێگەی فەرەنسا خراپتر دەکات، کە بەهۆی یاخیبوون لە کۆلۆنیەکان و چالاکیی کۆمۆنیستەکان لە بەرە جیاوازەکاندا سنووردارە. بەڵام ئەڵمانییەکان سەرکەوتنێکی خێرا بەدەست ناهێنن، بەڵکو لەسەر هێڵی مانجیۆ گیردەخۆن، بەڵام بەلجیکا داگیر دەکەن. دوای ساڵ و نیوێک لە شەڕ، نازییەکان لە پاریس نزیک بوونەتەوە.
  دیگۆل دەچێت بۆ واژۆکردنی ئاشتی و ئەلسارز و لۆرین دەداتەوە بە ئەڵمانییەکان. هەروەها بەلجیکا لە بەشێک لە خاکەکەی جیا دەبێتەوە. فوهەر خەریکە کاریگەری خۆی بەهێزتر دەکات. لە ساڵی ١٩٥٥ یەکێتی سۆڤیەت بۆمبێکی ئەتۆمی تاقیدەکاتەوە. ترۆتسکی چیکۆسلۆڤاکیا لە ناو یەکێتی سۆڤیەتدا دەگرێتەوە. ڕاستە بەشێک لە سودێتنلاند دەچێتە ئەڵمانییەکان، بەڵام سنووری نەتەوەیی زۆر کەمتر. بەڵام هیچ هۆکارێکیان نییە بۆ ئەوەی بەلەمەکە هەڵبشێوێنن...
  هیتلەر ناچارە تەماحەکانی خۆی زەلیل بکات و دڵخۆش بێت کە توانی لە ڕۆژئاوا و لەسەر حیسابی نەمسا فراوانتر بێت. هەروەها نازییەکان دانیمارک داگیر دەکەن و هەروەها سنوورەکانی ساڵی ١٩١٤ و باکووری ئیمپراتۆریەتەکەیان دەگەڕێننەوە.
  ترۆتسکی لە ساڵی ١٩٦٠ کۆچی دوایی کرد، دوای ئەوەی هەشتا ساڵەی لەدایکبوونی بوو. سەرۆکی یەکێتی سۆڤیەت بەبێ خووی خراپ و پاراستنی لەشجوانی، تا دوا کردەوەکانی بیرکردنەوەی ڕوونی پاراست.
  پۆستی سەرۆکایەتی ڕادەستی دەیڤیدی کوڕی کرد، بەمەش یەکەم شانشینی کۆمۆنیستی جیهانی دامەزراند. تا ئەم کاتە یەکێتی سۆڤیەت تووشی زیادبوونی ناوەندگەرایی و هەموارکردنەوەی دەستوور بوو کە کشانەوەی لێ قەدەغە دەکات. هەروەها هیتلەر دەسەڵاتی گواستەوە بۆ یەکێک لە کوڕەکانی کە لە ئەنجامی پیتاندنی دەستکرد بەدەستی هێنابوو، بەڵام لەسەر بنەمای کێبڕکێ.
  بەڵام هێشتا کوڕەکە زۆر بچووکە و دوای مردنی هیتلەر نازییەکان جیابوونەوە و زۆری نەخایاند باڵی چەپ هاتە سەر دەسەڵات. جیهان سەلامەتتر بووە، بەڵام هەرەسهێنانی سیستەمی کۆلۆنیالیزم شەڕێکی نوێی ناسەقامگیری لێکەوتەوە. چارەسەر دروستکردنی هاوپەیمانییەکی کۆمۆنیستی بوو. هاوکاری یەکتری کرد و هەوڵیدا سۆسیالیزم لە بارودۆخی کیشوەری تاریکدا بنیات بنێت.
  بەڵام کۆمۆنیزمی جیهانی بە ژمارەیەکی زۆر لە توخمەکانی بازاڕ جیا دەکرایەوە و سیستەمێکی تێکەڵاو بوو.
  لەم نێوەندەدا دژایەتییەکان لەناو یەکێتی سۆڤیەتدا گەشەیان کرد. هەژموونی سیاسی حزبێک چیتر لەگەڵ ئەو ئۆلیگارشییە کە لە گەشەکردندا دەگونجێت، نەدەگونجا. بازرگانانی شەپۆلی سوور گۆڕان و دەسەڵاتی سیاسییان دەویست. تا ئێستا سەرکەوتنەکانی ئابووری پلان بۆ داڕێژراو و دەستکەوتە سیاسییەکان بەشێکی قەرەبووی میزاجی ئۆپۆزسیۆنی کردووەتەوە. بەڵام گۆڕانکاری لە ئەمریکا ڕوویداوە. سەرکردەیەکی نوێ سەریهەڵدا، کە بە شکاندنی قۆرخکاری دوو حزبی دیموکرات و کۆماری، سێیەمی دروستکرد - نیشتمانپەروەر.
  وە بە هاتنی دەسەڵات، خۆسەپێنی دامەزراند. لە هەمان کاتدا دەستپێکردنی جەنگی خاچپەرستانە دژی کۆمۆنیزم. دەیڤد کۆچی دوایی کرد و دوای ئەوە کۆمەڵێک پیلانگێڕی و ململانێی کوتلەیی دەستی پێکرد. لە ئەنجامدا وڵات لەرزۆک بوو. بەڵام ململانێی نێوان فراکسیۆنەکان بە دەستبەسەرداگرتنی پۆستی سەرۆکی یەکێتی سۆڤیەت کۆتایی هات و خەڵک ئارام بووەوە.
  فراوانبوونی چالاکانەی بۆشایی ئاسمان هەبوو. لە ساڵی ٢٠١٥ پلۆتۆ بووە دوا هەسارە کە لەلایەن کەشتیوانێکی مرۆڤەوە پێی دانراوە. بۆ ماوەیەکی کورت خەڵک توانیان سەردانی ڕووی موشتەری بکەن. ڕاستە دەبوو لە حەمامە بۆنخۆشە تایبەتەکاندا پاڵ بکەون.
  لەناو یەکێتی سۆڤیەتدا توخمە سەرمایەدارییەکان زیاتر بەهێزتر بوون. چینایەتییەک لە نێوان هەژار و دەوڵەمەندەکاندا هەبوو. ملیاردێرە ڕاستەقینەکان دەرکەوتن، و لە هەمان کاتدا ئەندامانی مەکتەبی سیاسی. کۆمۆنیزم زیاتر و زیاتر لەگەڵ ئۆلیگارشی داراییدا تێکەڵ بوو و کەمتر و کەمتر جیاواز بوو لە سەرمایەداری. تەنانەت باجی داهاتیش لە یەکێتی سۆڤیەتدا بوو بە هێڵی و یەک لەسەد خرایە بواری جێبەجێکردنەوە. بێگومان ئەمەش بووە هۆی ناڕازیبوونی ناڕوون و ئاژاوەی بچووکی لێکەوتەوە.
  بەڵام تا ئێستا دۆخەکە لە کۆنتڕۆڵ دەرنەچووە. بەڵام لە ڕاستیدا لەگەڵ سیفەتە دەرەکییەکانی کۆمۆنیزمدا، گەرەنتییە کۆمەڵایەتییەکان تادێت کەم دەکرانەوە. بە تایبەتی پزیشکی و پەروەردە بەشێکی مووچەی پێدرا و بێکاران و ئاڵوگۆڕی کار دەرکەوتن.
  ڤیکتۆریا گەیشتە ڤیلنا و وازی لە بیرهێنانەوەی جیهانی هاوتەریب هێنا. ئێستا دەبوو بەردەوام بێت لە سەرکردایەتیکردنی سوپای ڕووسیا.
  پایتەختی دوکایەتی گەورەی لیتوانیا، ڤیلنا، کەوتە خوارەوە، بەڵام لە پێشەوە ڕێپێوانێکی زیاتر بوو بۆ گرۆدنۆ و برێست.
  خەڵکی بیلاروسی بە ئارەزووی خۆیان پەیوەست بوون بە سوپای ڕووسیا. بەڵام بەفر کەوتن و جوڵەی سوپای سەدەی ناوەڕاست قورستر بوو. سەرەڕای ئەوەش، دوکی گەورە ڤاسیلی فەرمانی دا کە گرۆدنۆ داگیر بکات و لەوێ زستان بەسەر ببات. ڤیکتۆریا بە دەوری قەڵاکانی دەوروبەریدا ڕادەکرد و بەدوای کەسێکی تردا دەگەڕا کە بیبڕێت یان قڕیان بکات.
  تینوێتییەکی کێوی بۆ قڕکردن لەناو ئەودا دەکوڵێت، بەڵام زۆرتر و زیاتر نەیارەکانی بەبێ شەڕ خۆیان ڕادەست دەکرد.
  
  
  ORACLES لە دۆزەخی تاریکەوە
  بێگومان پێشبینیکەری جیاواز هەیە، بەسوود و مەترسیدار.
  بەڵام لە یەکێک لە واقیعە بەدیلەکاندا جادووگەرێک هەبوو کە ژمارەیەکی بە نازیەکان گوت کە چۆن دەسەڵاتی گێڕانەوەی ئاوێنەی شەیتان بگەڕێنێتەوە. دڵۆپە دڵۆپەکانی خوێنی سووری منداڵێکی بێتاوان کەوتنە سەر ڕووی ڕەنگدانەوەی. وە لە یەک کاتدا هەڵمژران و ئاوێنە خۆی دەستی کرد بە درەوشاوەیی و بەخششەکانی وەرگرتەوە. وە فوهەر ئەو کاتە زۆر شت فێربوو.
  بەڵام تەنانەت بە زانینی داهاتووش هەمیشە ناتوانرێت ڕاستی بکرێتەوە. بەڵام لە ئەفریقا ئەڵمانییەکان سەربازەکانیان کۆکردەوە و توانیان ئەو هێرشە بەرپەرچ بدەنەوە کە مۆنتگۆمێری لە ٢٣ی ئۆکتۆبەر دەستیپێکردبوو.
  هەرچەندە بە سەختییەکی زۆرەوە، بەڵام لەلایەن سەربازێکەوە کە ژمارەیەکی زۆرتری هێزی مرۆیی و کەرەستەیان هەبوو، ڕاگیران. بەڵام زانینی شوێن و کاتی هێرشەکە یارمەتی ڕۆمێلی دا کە بە شێوەیەکی عەقڵانی ئەو چەند یەکەیە دابەش بکات و هێرشەکە بەرپەرچ بداتەوە. ئینگلیزەکان زیانێکی بەرچاویان بەرکەوت و دوای دوو هەفتە شەڕکردن ناچاربوون بوەستن.
  وە بەلەمی ژێردەریایی ئەڵمانیا توانی زیانێکی زۆر بگەیەنێت، دەیان کەشتی بە هێزی نیشتنەوە نوقم کرد کە پلانیان دانابوو لە کازابلانکا و لە کەناراوەکانی مەغریب بنیشنەوە. ئەمریکییەکان بە بینینی نەبوونی سەرکەوتن لە میسر و چالاکیی "کۆمەڵە گورگەکانی ئەڵمانی"، دەستبەرداری ئۆپەراسیۆنی مەشخەڵ بوون.
  ئەڵمانییەکان لە بەرامبەردا هەوڵیان دا سەربازەکانیان لە ستالینگراد کۆبکەنەوە بۆ بەرپەرچدانەوەی هێرشە لایەنەکانی سەربازانی سۆڤیەت و خۆیان ئامادە کرد بە ناشتنی خۆیان لە بەرگرییەکان لە ناوەندەکەدا.
  بەهۆی خراپی کەشوهەوای ١٩ی تشرینی دووەمی ١٩٤٢، سەربازانی سۆڤیەت نەیانتوانی بە شێوەیەکی کاریگەر فڕۆکەوانی بەکاربهێنن، لەنێویاندا فڕۆکەی هێرشبەر و ئامادەکاری تۆپخانە سەرکەوتنێکی زۆر سنوورداری بەدەستهێنا. کەواتە ئەڵمانییەکان و هاوپەیمانەکانیان بە کۆکردنەوەی هێزەکانیان توانیان پێشڕەوی سەربازانی سۆڤیەت بەرپەرچ بدەنەوە. ڕاستە ئەمە نازییەکانی لە خودی ستالینگراد سەرقاڵ کرد و پشوویەکی بە سەربازە سۆڤیەتییەکان دا کە پاڵەوان بوون لە شارەکەدا. هەرچەندە زۆر کەم خانوو لە ژێر کۆنترۆڵی سوپای سووردا ماونەتەوە.
  فریتزەکان لە ناوەڕاستیشدا خۆیان ڕاگرت... شەڕەکە لە ستالینگراد تا کۆتایی مانگی کانوونی دووەم بەردەوام بوو. سوپای سوور بەهۆی ئەوەی نەیتوانی پێشکەوتنێک لە بەرە بەدەستبهێنێت، وەستا. بەڵام بۆ ئەڵمانییەکانیش ئاسان نەبوو. لە کاتی هێرشکردنە سەر شارەکەدا زۆر زیانیان گەیاند و هەرچەندە لە بەرگریدا پێدەچێت ڕێژەی زیانەکان لە بەرژەوەندی ئەوان بێت، بەڵام سەربازەکان هێشتا ماندوو بوون.
  لە مانگی یەکدا سەرەڕای پێشبینییەکانی ئۆراکل، ئەڵمانییەکان لە کاتی ئۆپەراسیۆنی سپارکدا نەیانتوانی لە باکوور خۆیان ڕابگرن. ڕاستە شەڕەکە زیاتر لە سێ هەفتەی خایاند و زیانێکی زۆری بە سوپای سوورەوە گەیاند، بەڵام توانیان لە ڕێگەی وشکانییەوە بگەنە ستالینگراد.
  بەڵام بە هۆشداری ئاوێنەی ئیبلیس، ئەڵمانییەکان توانیان هێرشەکە لە نزیک ڤۆرۆنیژ بەرپەرچ بدەنەوە، هاوپەیمانە لاوازەکانیان بەهێزتر کرد: ئیتاڵییەکان و ڕۆمانییەکان. ئەگەرنا بەرگری لەوێ دەشکێنرا.
  وە سێیەم ئۆپەراسیۆنی ڕژێڤ-سیچۆڤ سەرکەوتوو نەبوو. ئەڵمانییەکان دیسانەوە ئەگەرچی بێ سەختی نەبوون، بەڵام هێرشی سۆڤیەتیان بەرپەرچ دایەوە. لە خودی ستالینگراد گەرم بوو، لە مانگی یەکدا شەڕ ڕوویدا. پاولۆس جێگەی ماینشتاین گرتەوە و ئەم فیڵد مارشاڵە بە ئەزموونتر توانی تا ١٢ی شوبات شاری قەڵاکە بگرێت. بەڵام دیسان ئەڵمانییەکان باجێکی زۆریان بۆ ئەمە داوە. لە شوباتی ساڵی ١٩٤٣دا ناچار بوو ڕیشستاگ کۆبکرێتەوە و شەڕی تەواو ڕابگەیەنرێت. درێژکردنەوەی ڕۆژی کارکردن و بەکارهێنانی کاری کۆیلە چالاکتر لە پێشوو.
  ڕاگەیاندنی شەڕی کۆی گشتی بووە هۆی زیادکردنی بەرهەمهێنانی چەک و پێکهێنانی فیرقەی نوێ. بە بیانی و هیوییشەوە.
  ئەڵمانییەکان بە زانینی ئەوەی کەی بەریتانییەکان و ئەمریکییەکان پلانیان داناوە بچنە ناو مەغریبەوە، بە بەکارهێنانی بەلەمی ژێردەریاییە گەورەکانیان، لێدانی ئازاربەخشیان لە کەشتییە نیشتنەوەکان دا - نیشتنەوەیەک لە دوای یەکیان تێکدا. ئەمەش ڕێگەی بە نازییەکان دا کە ئۆپەراسیۆنە سەربازییەکان لە دژی ڕۆژئاوا بە لۆکاڵی بکەن و هەموو هێزە سەرەکییەکانیان لە ڕۆژهەڵاتدا چڕ بکەنەوە.
  پێگەی فەیلەقی ڕۆمێل بە سەختی مایەوە، بەڵام بەهۆی ئاوێنەکەوە فڕۆکەوانی فاشیستەکان بە شێوەیەکی کاراتر دەستی بە کارکردن کرد و کاروانەکان دابینکردنی گروپی ئەفریقییان باشتر کرد.
  هێرشە نوێیەکەی مۆنتگۆمێری لە مانگی ئازاری ساڵی ١٩٤٣دا شکستی هێنا. ئەمجارەیان ڕۆمێل کە بە یارمەتی سیحری شەیتانانە داتای وردی وەرگرتبوو، ئینگلیزەکانی خستە ناو تەڵەوە و توانی شکستێکی چەقێنەریان بەسەردا بسەپێنێت! ڕاستە، بەهۆی باڵادەستی ژمارەیی و باڵادەستی ئاسمانی دوژمن، نەتوانرا بەتەواوی شکست بە مۆنتگۆمێری ببەن، بەڵام شکستی بەریتانیا بەرچاو بوو. بە تایبەتی زۆرێک لە تانکەکان لەدەستچوون و ژمارەیەکی بەرچاو لە ئۆتۆمبێلەکان وەک جامەکان گیرا.
  ئینگلیزەکان یەک دوو هێڵی بەرگرییان کشاندەوە و لە ئەسکەندەریە نزیکتر بوون. ڕۆمێل پێویستی بە یەدەگی نوێ بوو، نازییەکانیش پلانیان دانا کە هێرشەکە بە ئاراستەی باشوور بەردەوام بن. ستالینگراد کەوت و دواتر دەکرا بە درێژایی ڕووباری ڤۆڵگا پێشڕەوی بکرێت.
  لە مانگی ئایاری ساڵی ١٩٤٣دا، خێزانی کراوت گۆڕا بۆ ئۆپەراسیۆنی دۆلفین. سەربازەکانیان سەرەڕای یارمەتی ئۆراکل، ڕووبەڕووی دژایەتییەکی زۆر توندی سوپای سوور بوونەتەوە. پێشکەوتنەکان بە تێچووی زیانێکی زۆر خاو بوو. ڕاستە یارمەتی فەلەکناسێک کاریگەری لەسەر ڕەوتی شەڕەکە هەبوو. وێرماخت پێشبینی هێرشی دژە هێرشی دەکرد و هێرشی زیاتر و زیاتریان دەستپێکرد. لە ناوەڕاستی مانگی حوزەیران، نازییەکان پێشتر لە دێڵتای ڤۆڵگا نزیک بوون و گەیشتنە دەریای خەزەر.
  پێگەی سەربازانی سۆڤیەت لە قەفقاز بە هۆی چوونە ناو شەڕی تورکیا لە ٢٢ی حوزەیرانی ١٩٤٣ خراپتر بوو. و ئەمەش لە ڕاستیدا ئەنجامی شەڕی نەوتی باکوی پێشوەختە دیاری کرد.
  هاوپەیمانان یەکلاکەرەوە نەبوون. مۆنتگۆمێری گۆڕا بۆ بەرگری چالاک و چیتر بیری لە هێرشبردن نەکردەوە و نیشتنەوەیەک لە مەغریب بە ناڕاستەقینە مایەوە.
  لە 10ی تەمموزی ساڵی 1943 چەرچڵ بە مەبەستی لادانی بەشێک لە هێزەکانی ئەڵمانیا لە ڕۆژهەڵاتەوە، هەوڵیدا لە فەرەنسا بنیشێتەوە. بەڵام ئەو نیشتنەوەیە کە بە خراپی ئامادەکرابوو، لەگەڵ بێبڕیارکردنی ئەمریکا و ئەو ڕاستییەی کە لە سایەی ئۆراکلێکدا ئەڵمانییەکان هەموو وردەکارییەکانیان دەزانی، تەنیا ئەنجامەکەی گەورەترین شکستی ئینگلیز و ئەمریکییەکان لەسەر زەوی لە مێژوودا بوو.
  زیاتر لە شەش سەد و پەنجا هەزار کەس و کەرەستەیەکی زۆر بە تەنیا گیرا. بەڵام ئەمە بەداخەوە ڕێگری لە پێشڕەوی نازییەکان لە باشوور نەکرد. لە مانگی ئابدا ئەڵمانییەکان هەموو داغستانیان گرت، تورکەکان نزیکەی هەموو ئەرمینیایان لەگەڵ یەریڤاندا گرت و لە ٢٧ی مانگدا نازی و عوسمانییەکان یەکگرت و بەرەی ترانسقۆقازیان کردە دوو بەش.
  و دیسانەوە هەوڵە هێرشبەرەکانی هێزەکانی سۆڤیەت بۆ سەر کەرتەکانی دیکەی بەرەکە بە شکست کۆتایی هات. دوژمن زۆر باش ئاگاداری پلانەکانی فەرماندەیی سۆڤیەت بوو.
  بەشی تایبەت لە سوپای سووردا بەربڵاو بوو، سەرکوت و پاکتاوکردنی بەکۆمەڵ ئەنجامدرا. تەنانەت چەند دەیان ژەنەراڵ و مارشاڵی تۆپخانە کولیک تەقەیان لێکرا.
  بەڵام تا دوژمن چەکێکی شەیتانی هەبوو هیچ شتێک لە دژی ئەو یارمەتیدەر نەبوو.
  مانگی ئەیلول لە شەڕی قورسدا تێپەڕی، نازییەکان و عوسمانییەکان لە باکۆ نزیکبوونەوە. وە لە مانگی ئۆکتۆبەردا شەڕ لە خودی شارەکەدا ڕوویدا.
  شارە کەنارییەکان لەودیو دەریاوە دابین دەکرا و ئەوانیش بە نائومێدیەوە هەوڵیان دەدا بیگرن. شەڕەکە درێژەی کێشا و تا ٧ی تشرینی دووەم وەک ئەوەی پلانی بۆ دانرابوو، کراوتەکان نەیانتوانی دەستی بگرن. بەڵام تا ئەم کاتە هەموو شارەکانی دیکەی قەفقاز پێشتر لەدەستچوون. وە لە مانگی کانوونی دووەمدا، بە تێچووی زیانێکی گەورە، شارە ئەفسانەییەکە کەوتە خوارەوە.
  قەفقاز بە تەواوی لەدەستچوو، هەروەها گەورەترین کێڵگەی نەوتی کە لەو سەردەمەدا لە یەکێتی سۆڤیەت پەرەی پێدرابوو. ڕاستە بەو پێیەی هەموو بیرە نەوتەکان تەقێندرانەوە و وێران بوون، نازییەکان خۆیان نەیانتوانی زوو سوود لەم سوودە وەربگرن.
  لە بەرەی ڕۆژهەڵاتدا هێوربوونەوەیەک هەبوو. هێزی زەمینی گەورەی ئەڵمانی ڕوویان کردە عێراق و زیاتر بەرەو فەلەستین و کەناڵی سوێس بۆ یارمەتیدانی ڕۆمێل. بەڵام سەرکردایەتی سۆڤیەت بڕیاریدا سود لەو وەستانە وەربگرێت. پێشتر کێڵگە نەوتییەکان لە شوێنەکانی دیکە پەرەیان پێدراوە، لەوانە سیبیریا. وە دیزاینەرانی سۆڤیەت کاریان لەسەر تانکی نوێ دەکرد. بڕیار بوو فڕۆکەکانی IS-2 و T-34-85 وەڵامێک بن بۆ پانتەر و تایگەرەکانی ئەڵمانی.
  بەرهەمهێنانی چەک لە ئەڵمانیای نازی زیاتر بوو لە مێژووی ڕاستەقینە. ڕوونە کە نازییەکان و کۆیلەکان سەرچاوەی زیاتریان هەیە و بۆردومانەکانی هاوپەیمانە بێ مۆڕاڵەکان لاوازترە. ئەمەش واتە دەیانتوانی ئاسنی زیاتر بەرهەم بهێنن، و کانزای کوالیتی باشتر لە واقیع. بۆیە پلانی بەرهەمهێنانی ٦٠٠ پانتەر لە مانگێکدا بەدەست هات و تەنانەت تێپەڕێندرا. بەڵام سنووردارکردنی دیکەش هەبوو: کاتی مەشقکردن بۆ تیمە نوێیەکان. جگە لەوەش، "Panther"، بە هەموو سوودە بێ گومانەکانیەوە: تۆپێک کە زرێپۆش کونکردن و ڕێژەی تەقەکردنی بەرز، بینین و بینایی نایاب، هەروەها پاراستنی پێشەوەی باش، و توانای لێخوڕینی باش، پاراستنی لایەنی لاواز و ڕێکخستنێکی چەقبەستووی هەبوو لە ڕۆلەرەکان.
  پانتەر-٢ گەشەسەندنێکی پێشکەوتووتر و بەڵێندەرتر دەرچوو. بەهۆی نەخشەیەکی زۆر چڕترەوە کە کێشی کەمێک بەرزتر بوو کە 47 تۆن بوو، پانتەر-2 تۆپێکی بەهێزی 88 ملم هەبوو بە درێژی بەرمیلەکەی 71 EL و زرێپۆشەکەی 120 ملم بوو لە پێشەوەی ناوپۆشی کەشتییەکەی، 60 لا لە گۆشەیەکدا، و... 150 لەسەر پێشەوەی تاوەرەکە، لەگەڵ بزوێنەری 900 ئەسپ لە ناو کەیسی دورالومین.
  ئامێرێکی لەو جۆرە لە تشرینی دووەمی ساڵی ١٩٤٣ لەگەڵ فڕۆکەی تایگەر-٢ دەستی بە بەرهەمهێنان کرد. بەڵام ئەڵمانییەکان هێشتا خەریکی پەرەپێدانی ئۆتۆمبێلەکەیان بوون. وە پێشڕەوییان کرد لەسەر ڕۆژهەڵاتی ناوەڕاست.
  لە مانگی ئازاری ساڵی ١٩٤٤ ئەڵمانییەکان کوێتیان گرت و گەیشتنە کەناڵی سوێس.
  دەبوو ئۆراکلەکە بشکێنرێت بۆ ئەوەی نازییەکان هیچ سوودێکیان نەبێت. لەم حاڵەتەدا کچەکان ئارەزووی ئەوەیان هەبوو زووتر ئەو کارە بکەن، بەڵام سنوورداربوونی کاریگەری کاریگەری لەسەریان هەبوو.
  بۆ نموونە ئێستا لەبری کچانی پڕ لە سیحر، لە یەکەمی نیسانی ١٩٤٤دا دوو جوانی جوان بە درێژایی پێشەوە دەجووڵان. بەداخەوە بە توانا زۆر مامناوەندەکان، سنووردارکەری بازدان کاریگەری لەسەر دروست بوو. تەنانەت بۆ پێی ڕووتیش کەمێک سارد بوو کە لەسەر زەوی بەهارەکە بەزەحمەت بەر بەفر کەوتبوو. لە دەستی چەپی کچەکان قووڵایی ڤۆڵگا لە باکووری کامیشین و ئەگەر زیاتریش بچیت دەگەیتە پێگەکانی ئەڵمانیا لە نزیک ستالینگراد. وە ئەرکی جەنگاوەرەکان ئەوەیە کە ببنە کچێکی نزیکەی ئاسایی و توانا سەروو مرۆییەکانیان لەدەست بدەن بۆ بێلایەنکردنی ئەو ئۆراکلە ڕق لێبووە... بەڵام ڕەنگە ئێستا تەنانەت ئەمەش بەس نەبێت. ئاخر یەکێتی سۆڤیەت ئەو خاکەی لەدەستدا کە نیوەی دانیشتووانەکەی پێش جەنگ لەسەری دەژیا و بەشێکی بەرچاو لە توانای پیشەسازییەکەی لەدەستدا، لەوانەش، پێش هەموو شتێک، نەوتی گونجاو بۆ دەرهێنان.
  بێگومان زۆر وەبەرهێنانی تریش هەیە، بەڵام بۆ ئەوەی بە تەواوی توانای کارکردنیان هەبێت، هەم کات و هەم پارەی پێویستە. واتە دۆخەکە بە جۆرێکە کە ئەگەر هیتلەر لە دەسەڵاتی ئاوێنەی ئیبلیس بێبەش بکرێت، ڕەنگە ئەمە بە ئازارەوە بەس نەبێت. جگە لەوەش هەستی جوداخوازی لە نێو هاوپەیماناندا توندتر بوو. بەتایبەت ئەمریکییەکان. ڕۆزڤێڵت نەخۆشە، گالێن بە ڕوونی مەیلی بۆ ئاشتیخوازی چەپ هەیە و ئاسۆی هەڵبژاردنی نوێ زۆر دڵخۆشکەر نییە.
  شەڕی ژێردەریایی بۆ هاوپەیمانان بە باشی ناڕوات. ژمارەی ژێردەریاییەکانی ئەڵمانیا بەردەوام لە زیادبووندایە و کوالیتی شەڕکردنیان بەرەو باشتر دەڕوات. پێشتر تۆرپیدۆی ڕێنمایی گەرمی و ژێردەریایی بە پەرۆکسایدی هایدرۆجین دەرکەوتوون. وە بەلەمەکانی هاوپەیمانان تەنکتر و لاوازتر دەبن، بە تایبەت کە نەهەنگەکانی تەکنۆترۆنیکی کراوتەکان فێربوون کە سەرهەڵنەدەن و خۆیان ئاشکرا نەکەن.
  جگە لەوەش چالاکیی بەلەمی ژێردەریایی نازییەکان زیاترە لە مێژووی ڕاستەقینە: دابینکردنی سووتەمەنی ئاسانتر بووە، تەنانەت تانکەرەکانیش لە کێڵگەکانی لیبیاوە دەگەن. جگە لەوەش بۆردومانی ڕۆمانیا زۆر لاوازترە. وە بەرهەمهێنانی سووتەمەنی دەستکرد زیاترە.
  هاوپەیمانان تووشی شۆک بوون، دۆخی ئەوانیش نالەبارە. بەتایبەتی سیاسییە ناوخۆییەکان.
  هاوسەنگی هێزەکانی بەرەی ڕۆژهەڵات لە ١ی نیسانی ١٩٤٤: یەکێتی سۆڤیەت ٦.٣ ملیۆن سەرباز و ئەفسەر، و نزیکەی ٥.٣ هەزار تانک و دەمانچەی خۆهەڵگر، ٩٥ هەزار دەمانچە و هاوەن، ٧.٧ هەزار فڕۆکە. زیانێکی قورس لە شەڕەکانی زستاندا لەکاتی هەوڵدان بۆ شکستپێهێنانی دوژمن. ئەڵمانییەکان بە لەبەرچاوگرتنی مانگە دەستکردەکان، فیرقە بیانییەکان، هێزی پیادەی هیوی، زیاتر لە ٧.٢ ملیۆن، تانک و دەمانچەی خۆکار لە ئێستاوە ٨.٨ هەزار، دەمانچە و هاوەن نزیکەی ١٠٠ هەزار، فڕۆکەوانی ١٦.٥ هەزار ئۆتۆمبێلیان کۆکردۆتەوە. بە لەبەرچاوگرتنی ئەوەی کە تانکە نوێیەکانی IS-2 و T-34-85 تازە دەستیان کردووە بە چوونە ناو خزمەت لەگەڵ سوپای سوور، باڵادەستی دوژمن لە کوالیتی ئامێرەکاندا بەرچاوە. بەم شێوەیە بەرهەمهێنانی "پانتەر" و "پڵنگ" پێشتر پەرەی پێدراوە و زیاتر لە نیوەی بەلەمی تانکی ئەڵمانیا پێکدەهێنن.
  لە فڕۆکەوانیدا هەڵسەنگاندنی چۆنایەتی ئەوەندە ڕوون نییە. ئۆتۆمبێلە ئەڵمانییەکان لە ڕووی خێرایی و چەکدارییەوە لە سۆڤیەت باشترن، بەڵام لە توانای مانۆڕی ئاسۆیی کەمترن، لە هەمان کاتدا لە توانای مانۆڕی ڕاستدا باشترن. بەڵام لە هەمووی گرنگتر فڕۆکەی جێت لە فڕۆکەی فریتزدا دەرکەوتن، بە پلەی یەکەم فڕۆکەی ME-262. لە نێو ئەو فڕۆکە شەڕکەرانەی کە بە پرۆپلەر لێدەخوڕدرا، بەهێزترینیان لە ڕووی چەک و خێراییەوە، ME-309 و TA-152 بوون. فڕۆکەی یو-٤٨٨ و تەنانەت پێشتریش یو-٢٨٨ هاتنە ناو بەرهەمهێنانی زنجیرەیی. ئەم بۆمب هاوێژانە لە ژێر باری بەرزدا لە تایبەتمەندی فڕیندا هیچ یەکسانیان نەبوو.
  لە هەر حاڵەتێکدا ئەگەر هاوسەنگی هێزەکان لەبەرچاو بگرین، ئەوا دەبێت دوژمن وەک بەهێزتر بناسرێت. جگە لەوەش ئەگەر ئۆپەراسیۆنەکە لە ڕۆژهەڵاتی ناوەڕاست تەواو بێت، فاشیستەکان هێندەی تر بەهێزتر دەبن. وە لە مانگێک زیاتر نەماوە بۆ سەرکەوتنی کۆتایییان لەوێ. بۆیە...
  ئیلێنا کە لە ڕووی تەکنیکییەوە شارەزا بوو، ئاهێکی زۆری هەڵکێشا و گۆرانی گوت:
  - نە دەسەڵات، نە هێز... گۆبلینەکە بە ڕوونی زۆری خواردووەتەوە بۆ خواردنەوە! تەنها توێکڵەکەی بڕی و هاوارێکی قێزەونی دەکرد!
  زۆیا کە تەنانەت بە جلی کۆڵبەرییەکی بێگەردەوە کولتوورەکەی خۆی پاراست، پەنجەی بە هاوڕێکەیدا لەقاند:
  - با خۆمان لە قسەی ناشرین بەدوور بگرین... باشترە پلانی کارکردن دابڕێژین!
  ئیلێنا شانی هەڵکێشا. لە پێشوو تەنکتر بوو و وەک وەرزشوان نەبوو. هەرچەندە ڕەنگە زۆرێک لە پیاوان لە پێشووتر بە سەرنجڕاکێشتر بزانن. جلی کچەکە سادە و کەتان و سپی و پاک و خاوێنە. کەمێک کورتتر لەوەی کە بۆ ژنانی کۆڵبەر ئاساییە، قاچە ڕەنگاوڕەنگەکانیان لە سەرووی ئەژنۆوە دەردەکەون. کچەکان چەک و زەڕەنگەرییان نەمابوو. تەنانەت کاتژمێرێکیش نییە.
  ئێستا ئەوەندە لادێیی و زۆر ڕەنگاوڕەنگن بۆ مانگی نیسان، بەڵام ئەوەندە خێرا و بەهێز نین. پێیەکان بە درێژایی ڕێگایەکی گڵینیدا دەڕۆن کە بە تەپوتۆزەوە پەرش و بڵاوە. بنی ڕووت وەک بنی ژنانی کۆڵبەر زبر و هەست بە ئاسوودەیی دەکەن کاتێک هەنگاو دەنێنە سەر ڕوویەکی دڕکاوی. کاتێک بە پێ دەڕۆیت، بەو شێوەیە سارد ناکاتەوە. بەستەڵەکی بەیانی دوای بەستەڵەک دەتوێتەوە و پێیەکان ئەوەندە بێهێز و ئازاریان نییە.
  لە جەستەی پێشوویدا بە گشتی جەنگاوەر بووە، تەنانەت لە ئەنتارکتیکاش بەبێ هیچ کێشەیەک. ئێستاش قاچەکانم بەهۆی سەرما سوور بوون و لە خۆری بەیانیدا گەرم دەبنەوە، بە شێوەیەکی قێزەون ئازاریان هەیە.
  ئیلێنا کە پێشتر لەبیری کردبوو کە جەستەی مرۆڤ دەتوانێت هەستی ناخۆش لە سەرما و ماندوێتی هەست پێ بکات، بە بێزارییەوە وتی:
  - ئەگەر ڕاستگۆ بم، من سوودی گەشتێکی لەو شێوەیە نابینم. ئێمە فڕێدراینە ناو ئەم دۆزەخە، بێبەش بووین لە سیحرێکی بەهێز... بە پێی ڕووت و بە جلێکی سادەی کۆڵبەریەوە جێهێشتین و لە هەمان کاتدا، ناچار بووین مرۆڤایەتی لە فاشیزم ڕزگار بکەین!
  زۆیا بە شێوەیەکی لۆژیکی وەڵامی بڕگەیەکی هاوشێوەی دایەوە:
  "بەڵام ئەوە جوانییەکەیە!" بۆ ئەوەی زۆر ئاسان نەبێت کاتێک بە بەکارهێنانی توانا موعجیزەئامێزەکانمان ڤیلنا و شارەکانی تری لیتوانیامان گرت. زۆر سەرنجڕاکێشترە و لە هەمووی گرنگتر پێویستی بە خەیاڵ هەیە بۆ شکستپێهێنانی دوژمن بە جەستەیەکی سادە و بەبێ زلهێز!
  ئیلێنا بە خووی پێی ڕووتی خۆی دەخستە ناو بەردێکی گەورەی کۆبلێسەوە کە لە گڵەکەی ناوەڕاستی ڕێگاکەدا دەرچووبوو. بەڵام لەبری ئەوەی لە لێدانەکە بفڕێت بۆ دەرەوە، بەردەکە لە شوێنی خۆیدا مابووەوە و کچە داناکە سەبارەت بە ئازارەکە هاوارێکی کرد. پەنجە درێژ و ڕەنگینەکانی هێشتا یەکسەر ئاوساون و شین بوون. وە زۆیا تەنانەت ناچار بوو یەک دوو دانەیان ڕاست بکاتەوە. پەنجە وەنەوشەییەکان کەوتنە شوێنی خۆیان و ئیلێنا ئەو فرمێسکەی کە لەسەر ڕوومەتەکەی دروست بووبوو، لەرزاند. دەبێت شتێکی وا گەمژانە بکەیت.
  کچەکەی بێلۆبۆگ هەستی بە هەڵکشانی هاوسۆزی کرد لەناو خۆیدا، شەپۆلێکی هاوسۆزی زەق بووەوە. وە لە هەمان کاتدا هەستێکی لاوازی و لاوازی خۆی دەرکەوت. نینۆکی ژێر گۆشتی شینەکەی ئیلێنا درزێکی گرت و قاچەکەی بەڕاستی زیانێکی زۆری پێگەیشت و لاواز بوو.
  دانا، بە هاوسۆزی بۆ خۆی، تێبینی کرد:
  - ئەمەیە گۆشت بەبێ زلهێزەکان واتای... تۆ بە سادەیی دەبیتە کەس!
  زۆیا بە بێزارییەوە تێبینی کرد:
  - قاچە بچووکەکانت چاک دەبنەوە... بە جۆرێک دەژیت!
  کچەکان جارێکی تر بە درێژایی ڕێگاکە ڕۆیشتن. ئیتر هەمان خۆشی بێباکانەیان نەبوو. جگە لەوەش تا زیاتر بە پێ دەڕۆیشتن، برسێتی زیاتر هەستی پێدەکرد. لێرەدا کێڵگە کێڵگە بەکۆمەڵەکان دەرکەوتن... لە ئێستاوە کار لەسەریان بە تەواوی لە ئارادا بوو.
  بەڵام پیاوەکان دیار نەبوون، تەنیا ژن و منداڵان بەسترابوون، هەندێکیان بە کۆتر، هەندێکیان بە کۆتر. خەڵکی ئێرە بە شێوەیەکی ترسناک تەنکن، دەموچاویان ماندوو بووە. ڕاستە کوڕەکان بە بینینی کچە جوانەکان، زەردەخەنەیان کرد و دەستیان بۆیان دەبرد، بە دەستی بێدەنگ و درێژکراوە سڵاویان لێدەکردن.
  زۆیا پێشنیاری کرد کە یارمەتی ئیلێنا بدات لە کاری کۆڵبەریدا. کچەکەی سڤارۆگ بە دوودڵیەوە ڕازی بوو. ئەو بە شێوەیەکی تایبەت کارەساتی چەکی دەویست، نەک بەشە سەختەکەی کێڵگەی بەکۆمەڵ. بەڵام دوای ئەوەی پێی لەسەر بەردێکی قیرتاو ئازاری دا، باری دەروونی شەڕانگێزی لە یەک کاتدا نەما. جگە لەوەش پێویستە بیر لە یاساییکردنی خۆت بکەیتەوە. مرۆڤ هەرچی بڵێت، تەنها بە جل و بەرگ و بەبێ پاستور کۆتاییان هات.
  بەڵێ NKVD دەتوانێ لە هەر ساتێکدا بە سیخوڕییان بناسێنێت و سەریان لێ شێوا. ئەگینا تەنها پەنابەر دەردەکەون کە هەموو شتێکیان لەدەستداوە بە بەڵگەنامەکانیانەوە. جل و بەرگەکانیان زۆر نوێ نین و ئەو ستایلەی کە تەنوورەیەکی کورتتریان هەیە تایبەتە بە گوندی بەلشەفییەکان. دەتوانیت ئەوەندە بخۆیت کە باوەڕیان پێی هەبێت!
  زۆیا لە گوند لەدایک بووە و دەست و جەستەی زۆر لێزانە لە ئازارەکاندا. ئیلێنا خانمێکی شارە، نەک تەنها مۆسکۆ. ڕاستە، ئەو ئەزموونی لە کاری کشتوکاڵیدا هەیە لە کۆمەڵگەی ڕۆدنۆڤەر. بەڵام هێشتا جوڵەکان وەک جوڵەکانی زۆیا ئاسان و ئاشنا نین. بەڵێ، و پەنجە شکاوەکان لەسەر زەوییە ساردەکە بە شێوەیەکی قێزەون ئازاریان هەیە.
  بەڵام ژنە گەنجەکان و کوڕان و کچەکان هەموویان پێی ڕووتن، تەنانەت ئەگەر شەوانە بەستەڵەک بووبێت و مەترسی ئەوەت لەسەرە کە نزیک بێت لە سەرمابوون. تەنها ژنانی بەساڵاچوو و پیرەژن بە پێڵاوی باستەوە. هیچ پیاوێک لە چاودا نییە و گەورەترینیان لە سەرووی هەمووانەوە هەرزەکارێکی قژ لوول و سوورە، تەمەنی لە پانزە ساڵ زیاتر نییە، پانتۆڵێکی زۆر ڕێک و پێکی لەبەردایە، بەڵام نیگایەکی زۆر دەربڕین و چەناگەیەکی بوێرانەی هەیە. ئەم منداڵە بە نیشانەی کۆمسۆمۆڵەوە گەورەترینی کوڕەکانە و فەرمان بە هەمووان دەدات.
  ئەو فەرماندە گەنجە هیچ لێدوانێکی لەسەر ئەوە نەداوە کە ئەو دوو جوانە پەیوەندییان پێوە کردووە. وەک ئەوەی ئەمە وابێت، پێویست ناکات بڵێین. کەشوهەوای ناوچەی ڤۆڵگا نەرمە و کەشوهەوا لە گەشەکردندایە، بۆیە جووتێک دەستی زیادە ئازاری نادات.
  زۆری نەخایاند پشتی ئیلێنا دەستی کرد بە ئازار، داوای کرد بچێتە لای کۆشکەکە. بۆیە بۆ جەستەی کچێکی تاڕادەیەک بەهێز ئاسانترە، بەڵام تەنها پێویستە بە وریاییەوە پاژنەی پێیەکانت هەڵکەنیت بۆ ناو خاکە شلەکە بۆ ئەوەی پەنجەکانی قاچت ئەوەندە تووڕە نەبن. بەڵام فشاری سەر سنگ بە گۆشەیەکی جیاواز دێت و پشتیش کە باری دابەزاندووە، هەست بە ئازار ناکات.
  کچەکە ئەو کاتە بیری کردەوە، بەڕاستی تەمەنی چەندە؟ دەمێکە سەد تێپەڕیوە! گاڵتەئامێز! یەکێکە لە ژنە بەتەمەنەکانی ڕووسیای مۆدێرن و لە هەمان کاتدا پڕە لە هێز و تەندروستی. بەڵام دوای ئەوەی لە توانا ئەفسوناوییەکانیان بێبەش بوون، دەیانتوانی ببنە وەها ئەهریمەنێک!
  ئەم بیرکردنەوە لەرزێک بە ئیلێنا دەبەخشێت...
  هەمووان بە جۆش و خرۆشەوە و بەبێ پشوویەکی نیوەڕۆ کاریان دەکرد. یان تەنیا کاتێک کە بە تەواوی تاریک بوو، لە ئاگرەکە نزیک دەبوونەوە بۆ ئەوەی خۆیان تازە بکەنەوە. ڕووباری ڤۆڵگا لە نزیکەوە بوو و لەناو مەنجەڵەکەدا ماسی هەبوو. بەڵام تەنها ئەوەندە نان هەیە و بە جۆرێک بە تەواوی پاک نییە، بە پیسی. تامێکی تری پیاز.
  خواردنەکە سادەیە و زۆر نییە؛پێدەچێت وەک خواردنێکی ناسک بێت بۆ گەدەی برسی. کچانی ڕەنجەر ساڵانێکی زۆر بوو هەستیان بەم ماندوێتییە نەکردبوو. نەخێر، هێشتا زۆر بە ئازارە مرۆڤ بیت بەبێ زلهێزەکان. وە تۆش وەک... کەرێک ماندوو دەبیت!
  بەڵام ئەوەش باشە کە زیندەوەران گەنج و تەندروستن. کچەکان بە تەنیا لەگەڵ ژنانی دیکەی ناو ئەشکەوتەکەدا پێکەوە خەوتوون. یەکێک لە کوڕەکان سەری لەسەر سنگی بەرزی زۆی دانا. کچە ڕەنجەرەکە لوولە شۆخەکانی مەساج کرد... و هەستی بە خەمۆکییەکی بەهێز کرد. هەموو شتێکیان لە ژیان و لە پاترۆنەکانیان، خوداوەندەکانی دەمیورج وەرگرتووە: گەنجی ئەبەدی، دەسەڵات، دەرفەتی هەبوونی سامان و دەسەڵات و شەرەف و ڕێز، بەڵام... بۆ ئەوەی دووگیان بن، دەبێت لەگەڵ پیاوێکدا بخەون کە لە تواناکانیدا هاوتای ئەوانن. وە ئەمەش بە هیچ شێوەیەک ئاسان نییە بۆ دۆزینەوە.
  وە ئەگەر ئەو جۆرە کوڕانە هەبن، ئەوا لە ئاستێکی جیاواز و لە گەردوونێکی جیاوازدان. ئیلێنا گۆرانییەکەی دەربارەی گاگارین لەبیر بوو و ئەمەش وای لێکرد هەست بە دڵتەنگی زیاتر بکات؛
  دەزانی چ جۆرە کابرایەک بووە...
  هەموو دونیا لە باوەشیدا هەڵیگرت!
  ئیرادەی براکەی تسینگ ئیمپراتۆریەت ڕزگار دەکات
  برای تزار نیکۆلاسی دووەم، میخائیل، بە پێچەوانەی مێژووی ڕاستەقینە، بە شێوەیەکی یەکلاکەرەوە مامەڵەی کرد. پاسەوانی ئیمپراتۆری تەقەی لە یاخیبووان کرد کە هەوڵیان دەدا هێرش بکەنە سەر کۆشکی زستانە. پاشان کۆزاکەکان کە لەلایەن سەروەرەوە بەدڵ بوون و فەوجەکانی ئاغا هاتنە ناو شەڕەکەوە.
  چەندین سەد یاخیبوو کوژران و ئەوانی دیکەش هەڵهاتن. پۆلیس چالاکانە یاخیبووان و سەرکردەکانیان گرت. نوێنەرانی دومای دەوڵەت، خێزانە شازادەکان، بازرگانان و ئەندامانی نوخبەی دارایی پەلەیان کرد لە سوێندخواردنی بەیعەت بە تزار نیکۆلاس و سوێندی دڵسۆزییان خوارد. لە کاتی شەڕەکەدا زیاتر لە شەش سەد یاخیبوو کوژران و هەزار و نیوێک بریندار بوون. پاسەوانەکان نزیکەی بیست کەسیان لەدەستدا، کۆزاکەکان پەنجا کەسی دیکە.
  پێکدادانێکی جددی، بەڵام خۆسەپێنەکە ڕزگاری بوو. پیلانگێڕانی لوتکە نە یەک بۆچوونیان هەبوو و نە یەک سەرکردە. وە بەگشتی زۆرێکیان پێیان وابوو کە لە کاتی شەڕێکدا مەحاڵە فۆڕمی حکومەت بگۆڕدرێت.
  زۆر کەس لە تزار نیکۆلاسی دووەم ناڕازین، بەڵام ئەستەمە بتوانرێت بەدیلێک بۆ ڕژێمی ئیمپراتۆری پێشکەش بکرێت. جگە لەوەش دەوڵەمەندەکان بەجدی ترسیان هەیە لەوەی فۆڕمی حکومەتی کۆماریی زۆر لاواز و شل دەربچێت بۆ ئەوەی سەرمایەدارەکان لە پرۆلیتاریا برسی و یاخیبووەکان بپارێزێت و خاوەن زەویەکانیش لە کۆڵبەران بپارێزێت.
  بەڵام خەڵک خۆی شۆڕشێکی جددی ڕێکناخات. بەلشەفیکەکان هێشتا زۆر لاوازن و ژمارەیان کەمە، شۆڕشگێڕە سۆسیالیستەکان لە زۆربەی بەشەکانی پێیان وایە شۆڕش باشە، بەڵام باشترە سەرەتا لە جەنگی جیهانیدا سەربکەوێت.
  بەکورتی ئاژاوەیەک ڕوویدا و هەمووان هاتنە دەرەوە! شتێک وەک زیندووبوونەوەیەکی خوێناوی خۆی دووبارە کردەوە...و بێدەنگی!
  نیکۆلاسی دووەم خەڵاتی براکەی بەخشی بەهۆی چارەنووسسازەکەی لەگەڵ پلەی یەکەمی جۆرج و پلەی یەکەمی بەرزکردەوە بۆ پلەی جەنەڕاڵ، میخائیلی بۆ فەرماندەیی بەرەی ڕۆژئاوا دەستنیشانکرد. وە بەرەی باشوور و ڕۆمانیا ملکەچی بروسیلۆڤ بوون.
  قەبارەی سوپای ڕووسیا گەشەی کرد و گەیشتە نزیکەی دە ملیۆن کەس و پاراستنی بارگرانییەکی زۆری خستە سەر ئیمپراتۆریەتەکە. پێویست بوو پێشکەوتن.
  هەر کە ڕێگاکان وشک بوون، سوپای تزاری لە گالیسیا هێرشی کردە سەر. باڵادەستی ژمارەیی لە لای سەربازانی ڕووسیا بوو. نەمساییەکان لە ڕووی مۆڕاڵەوە لاواز بوون و فەوجەکانی پێکهاتوو لە سلاڤەکان بە کۆمەڵ چۆڵ بوون یان خۆیان ڕادەست کرد. یەکەیەکی ئەڵمانی بەشی ئەوەندە نەبوو کە دوژمن لەخۆ بگرێت.
  بۆ ئەوەی لە سەرووی هەموو ئەمانەشەوە بێت، ئەمریکا لە مانگی نیساندا هاتە ناو شەڕی دژی زلهێزە ناوەندییەکان. و بەم شێوەیە دەرئەنجامی ململانێکان پێشتر دیاری کرابوو. ئەڵمانییەکان هەوڵیاندا هێزەکانیان لە ڕۆژئاوا زیاد بکەن بۆ شکستپێهێنانی هاوپەیمانان و نەیانتوانی هاوکارییەکی بەرچاو پێشکەش بە نەمسا-مەجارستان بکەن.
  سەربازانی ڕووسیا شاری لڤیڤ و ژمارەیەک شاری گالیسیایان داگیرکرد. تەنانەت چەند بۆیلەرێکی بچووکیش دروست بوون. بەرەی نەمسایی و چەقۆکێش و شکاو زۆر بە خێرایی دەڕووخێت، بۆیە ئەڵمانییەکان ناچار بوون بچنە بەرگرییەکی کوێر لە ڕۆژئاوا و سەربازەکان فڕێ بدەنە ناو ئەو بۆشایانەی کە دروست بوون.
  ڕووسەکان بە پەرەپێدانی سەرکەوتنەکانیان، لە پرزمیسل نزیکبوونەوە و تەنانەت شارەکەیان گەمارۆدا. بەڵام کێشەی دابینکردن و هێنانە ناوەوەی یەکەکانی ئەڵمانیای ئامادەتر بۆ شەڕ بۆ ناو شەڕەکە پێشڕەوییەکانی خاوکردەوە. بەڵام بەرەی ڕۆمانیا هێرشی کردە سەر و دوای ماوەیەک بەرەی ڕۆژئاواش. ئەم دووەمیان ڕووبەڕووی ئەرکێکی قورس بووەوە: شکاندنی بەرگری بەهێز و قووڵی ئەڵمانی.
  میخائیلی برای تزار بە شەرمەزاری نەزانی، لە بروسیلۆڤەوە فێری بوو و تاکتیکی هاوشێوەی بەکارهێنا. لە دوانزە شوێنی جیاوازدا بە یەکجار دەستی کرد بە ئامادەکاری هێرشێک، بۆ ئەوەی ئەڵمانییەکان نەتوانن ئاراستەی هێرشە سەرەکییەکە دیاری بکەن. جگە لەوەش بە شێوەیەکی چالاکانە پەردەی دوکەڵ و هێرشکردنیان لە شەودا بەکاردەهێنا.
  سەربازانی ڕووسیا لە باشوور بوخارێستیان ڕزگار کرد و هێرشەکەش لە ناوەندەکە بووە هۆی پێشکەوتنی باشووری ڤیلنا.
  ئەڵمانییەکان ناچار بوون جارێکی دیکە لایەنی باشووری خۆیان بەهێز بکەن. سەربازانی ئەڵمانیا کە ڕیگایان گەمارۆدابوو، لە ژێر هەڕەشەی گەمارۆدان بوون. لەژێر ئەو مەرجانەدا کەشتیی کایزەر بڕیاری سەختی دا بۆ جێهێشتنی دەوڵەتانی باڵتیک و کشانەوەی هێزەکانی بۆ هێڵی بەرگری پرۆس.
  شتەکان بۆ یەکێتی و تورکیا بە باشی نەڕۆیشتن. ڕووسەکان و ئینگلیزەکان لە ئاسیای بچووک پێشڕەوییان دەکرد، فەرەنسییەکان لە سوریا فشاریان دەخستە سەر فەلەستین. عوسمانیەکان بەرەو لاوازی دەچوون و ڕووخانیان دوور نەبوو. جگە لەوەش بولگارییەکان گۆڕانکاریان بەسەردا هات. پاشای سلاڤی بە تێگەیشتن لەوەی کە پرۆسەکان پێشتر شەڕەکەیان دۆڕاندووە و سەربازانی ڕووسیاش کە زۆربەی ڕۆمانیایان ڕزگار کردووە، گەیشتوونەتە سنوور، پاشای سلاڤی شەڕی دژی نەمسا و تورکیا و ئەڵمانیا ڕاگەیاند.
  بێگومان ئەمەش سەرئێشەی زیاتری بە ئەڵمانییەکان بەخشی. ئیتر نەیانتوانی هێڵی پێشەوە لە ڕۆژهەڵات بگرن و ناچار بوون پاشەکشە بکەن بۆ ڤیستولا. بەو هیوایەی بەربەستێکی سروشتی ئاوی سەربازانی ڕووسیا دوابخات.
  هاوپەیمان لە ڕۆژئاوا تەنها سەرکەوتنی بەشەکی بەدەستهێنا، هەرچەندە پێشتر چالاکتر تانکی بەکاردەهێنا. بەڵام بۆ ئێستا ئەڵمانیا بەرەی بەدەستەوە بوو، هەرچەندە ناچار بوو کەمێک بگەڕێتەوە دواوە. بەشی باشوور هەوڵێکی زۆری دەویست.
  باشە ڕووسیای تزاری لە پاییز و زستاندا قورسایی شەڕەکەی گواستەوە بۆ ئیمپراتۆریەتی عوسمانی.
  هێرش بۆ سەر قوستەنتینیە، چ لە وشکانی و چ لە دەریاوە، بە سەرکەوتنی چەکی ڕووسیا کۆتایی هات. تورکیە کەوتە خوارەوە و لەگەڵیدا ڕووسیا خاکی گەورەی وەرگرت و قوستەنتینیە و گەرووەکانی گەیشتن بە دەریای ناوەڕاست.
  ڕاستە لە ساڵی ١٩١٧دا نەتوانرا کۆتایی بە شەڕەکە بهێنرێت، بەڵام هەناسەی سەرکەوتن پێشتر لەلایەن هەمووانەوە هەستی پێدەکرا، زۆر زیاتر لە ساڵی ١٩١٦.
  زستان لە ڕوسیا بە لێدان و خۆپیشاندانی بچووک تێپەڕی، بەڵام هیچ پێکدادانێکی جددی ڕووی نەدا، سەرەڕای سەختی سەربازی. ڕەنگە ڕۆبڵ زۆر دابەزیبێت، بەڵام پێشوەختە باسی برسێتی بکرێت.
  بەڵام کاتی ئەوە هاتبوو کۆتایی بە شەڕەکە بهێنرێت و هەمووان لەم بابەتە تێگەیشتن. بروسیلۆڤ پلەی بەرزکرایەوە بۆ فیڵد مارشال، پێشنیاری کرد کە لێدانی سەرەکی لە باشوور کە دوژمن لاوازتر بوو، بدات و دواتر ڕوو لە باکوور بکات.
  ئەڵمانییەکان پێشتر یەکەم تانکی خۆیان هەبوو. بەڵام ژمارەیان زۆر کەمە بۆ ئەوەی کاریگەرییەکی بەرچاوی لەسەر ڕەوتی شەڕەکە هەبێت. هەروەها ڕووسیا ئۆتۆمبێلی تایبەتی خۆی هەیە، بەتایبەتی تانکی مێندێلیڤ. بەڵام دیسانەوە پیشەسازی تزاری هێشتا ناتوانێت بەرهەمهێنانی بەکۆمەڵ ئەنجام بدات.
  بەڵام بەرهەمهێنانی بەکۆمەڵ لە تانکەکان لەلایەن ئینگلیز و ئەمریکی و فەرەنسیەکانەوە دامەزرا. ئەمەش بەو مانایەیە کە ئامرازێکی نوێ و بەهێز بۆ شکاندنی بەرگری دەرکەوتووە، کە پێویستە پێگەکانی ئەڵمانیا بشکێنێت.
  هاوپەیمانان دەیانەوێت بە خێرایی کۆتایی بەو شەڕە وێرانکەرە بهێنن. وە لە کۆتایی مانگی ئازارەوە دەستیان کرد بە هەوڵدان بۆ شکاندنی بەرگری قووڵی ئەڵمانیا.
  هێرشی سەربازانی ڕووسیا هەر کە ڕێگاکان لە باشوور وشک بوون دەستی پێکرد. سەربازانی ڕووسیا، دوای سەرکەوتنەکانی پێشوو، خەریکی خۆڕاگری بوون، بەڵام نەمساییەکان بەزەحمەت خۆیان ڕاگرت. بوداپێست لە سەرەتای مانگی ئایاردا خۆی بینیەوە کە گەمارۆ دراوە. پاشان جوڵە بەرەو ڤیەنا و بەدەربازبوون لە ڕووباری ڤیستولا دەستی پێکرد.
  هەروەها ئیتاڵییەکان چوونەتە سەر هێرش. تەنانەت ژاپۆن هێزێکی گەشتیاری نارد بۆ ئەوروپا. ئەڵمانییەکان لە هەموو لایەکەوە فشاریان خستە سەر.
  کاتێک سەربازانی ڕووسیا پێشتر لە ڤیەنا نزیک بوون، نەمسا-مەجارستان تەسلیم بوون. دوا هاوپەیمانی ئەڵمانیا دواجار کەوتبوو. لە ڕۆژئاوا بە بەکارهێنانی تاکتیکی لێدان لە بەشە جیاوازەکانی بەرە، هاوپەیمانان هێواش هێواش بەڵام بە دڵنیاییەوە پێشڕەوییان کرد. وە سەربازانی ڕووسیا لە باشوورەوە چوونە ژوورەوە بۆ دواوەی بەرەی ئەڵمانیا کە ڤیستولایان داپۆشیبوو.
  لەم بارودۆخەدا، ڕاوێژکار ویلهێلم بە درککردن بە پێگەی تەواو و بێهیوای ئەڵمانیا، لە ٢٢ی حوزەیرانی ١٩١٨دا وەستاندنی هەموو شەڕەکانی ڕاگەیاند. لە ڕاستیدا ئەڵمانییەکان تەسلیم بوون.
  نەمسا-مەجارستان بوونی نەما. ڕووسیا پێشوازی لە گالیسیا، ناوچەی کراکۆڤ، بوکۆڤینا، بەشێک لە ڕۆژهەڵاتی سلۆڤینیا و هەنگاریا کرد. ڕۆمانیا ترانسیلڤانیا. تەنها ئەوەی لە نەمسا-مەجارستان مابوو نەمسایەکی بچووک و هەنگاریایەکی زۆر کەمبووەوە. چیکۆسلۆڤاکیا لە ژێر چاودێری ڕووسیادا سەریهەڵدا.
  ئیمپراتۆریەتی تزاری لە ئەڵمانیاوە کلایپێدا و پۆزنان و دەستڕاگەیشتن بە دەریاکان وەرگرت، پرۆسیای ڕۆژهەڵاتی لە خودی شارە گەورەکەدا لە ڕێگەی دانزیگەوە بڕییەوە.
  ئەڵمانیا ناچار بوو دەستبەرداری ئەو شتە بێت کە پێشتر لە سەدەی نۆزدەهەمدا داگیری کردبوو بۆ دانیمارک و فەرەنسا. ساڵانە سزای قەرەبووکردنەوەی گەورەی بەسەردا سەپێندرا، و توانای سەربازیی بۆ سەد هەزار کەس سنووردار کرد.
  وە بێگومان وەک لە مێژووی ڕاستەقینەدا ناوچەیەکی بێ سەربازی.
  ڕووسیای تزاری لە باشووردا موڵک و ماڵی خۆی فراوانتر کرد. ئیمپراتۆریەتی عوسمانی وەک ئیمپراتۆریەتی نەمسا بوونی نەما. بەریتانیا عێراق، فەرەنسا، سوریا و لەگەڵ ئینگلیزەکان فەلەستینی گرت. ڕووسیا ئەرمینیا و ئاسیای بچووک و قوستەنتینیە بەدەست هێنا.
  ڕۆژهەڵاتی ناوەڕاست و ئێرانیش بەسەر کایەکانی نفوزدا دابەشبوون. بەم شێوەیە ڕووسیای تزاری دەستکەوتی ماددی بەرچاوی بەدەستهێنا.
  بەڵام شەڕەکە گیانی زیاتر لە دوو ملیۆن و نیو سەرباز بە بێ حسابکردنی هاوڵاتیە مەدەنییە مردووەکان، خەرجییەکی یەکجار زۆری لێکەوتەوە. دارایی کەوتە پشێوی و وڵات کەوتە ژێر قەرزەوە.
  ڕاستە هاوپەیمانان بە نەرمی ڕازی بوون سوودی قەرزەکان بسڕنەوە، بەڵام هێشتا قەرزەکە زۆر گەورە دەرچوو - نزیکەی دە ملیار ڕۆبڵی زێڕ.
  بەڵام دەکرا ئەو کارگانە بە نیشتمانی بکرێت کە پێشتر خاوەندارێتی ئەڵمانییەکان بوون.
  دۆخی سیاسی ڕووسیای تزاری سەقامگیر بوو، دەسەڵاتی ئیمپراتۆریش گەشەی کرد.
  نیکۆلاسی دووەم بە هەڵوەشاندنەوەی مانیفێستی خۆی لەسەر دۆمای دەوڵەت سوودی لەم شتە وەرگرت. دیسان ئۆتۆکراسی گەڕێنرایەوە و دەسەڵاتی یاسادانان بە تەواوی بۆ تزار تێپەڕی.
  ئەمەش تەنیا هەوڵی ترسنۆکانەی ناڕەزایەتی لێکەوتەوە. وڵات زۆر بێزار بوو لە شەڕ و شۆکی نوێی نەدەویست.
  وە ئابووری دەستی بە بوژانەوەیەکی خێرا و دوای جەنگ کرد! گەشەکردن بە تێکڕا نزیکەی لەسەدا نۆ لە ساڵێکدا بووە و زیاتر بووە لە ئەمریکا.
  پیشەسازی پێشکەوتووی نوێ دروست بوو و ئەندازیاری میکانیکی پەرەی سەند. مووچە گەشەی کرد.
  ماوەی ڕۆژی دەوام بە یاسای تزار لە 11.5 کاتژمێرەوە بۆ 10.5 کاتژمێر کەمکرایەوە. وە لە ڕۆژانی پێش جەژن و پێش کۆتایی هەفتە تا کاتژمێر ٩. هەروەها ڕۆژی دەوام کەمکرایەوە بۆ نۆ کاتژمێر، ئەگەر لانیکەم بەشێکی شەوانە بووبێت.
  دوای ئاڵوگۆڕی پارە، باڵانسی زێڕی تۆکمەی ڕۆبڵ گەڕایەوە. تا ساڵی ١٩٢٩ مووچەی کرێکارێک دەگەیشتە ٥٠ ڕۆبڵ لە مانگێکدا، نرخی ڤۆدکا بۆ هەر شووشەیەک ٢٥ کۆپێک بوو. واتە مانگانە ٢٠٠ شووشە. وە ئەگەر بە هاوتای زێڕ وەریبگرین، ئەمە بەقەد ٣٧ گرام زێڕی پاکە.
  وڵاتەکە پلەی دووەمی بەدەستهێناوە و لە دوای ئەمریکا لە ڕووی بەرهەمهێنانی پیشەسازییەوە پلەی دووەمی بەدەستهێناوە. ئاسۆی ئیمپراتۆریەتەکە زۆر گوڵاوی دەرکەوت، بەڵام... خەمۆکییەکی گەورە هاتە ئاراوە.
  داڕمانەکە کاریگەری لەسەر هەموو جیهانی گرتەوە بە ڕووسیاشەوە. ڕاستییەکان زۆرترین زیانیان بە ئەڵمانیا و ئەمریکا گەیاندووە. بەڵام ڕووسیای تزاری زۆر وابەستەی قەرزی دەرەکی بوو و هەر بۆیە نەیتوانی خۆی لە شۆک و پاشەکشە بپارێزێت.
  پارتی بەلشەفیک لە بیستەکاندا قەیرانێکی بەخۆیەوە بینی. لینین لە ڕاستیدا بە نوقمبوونی خۆی لە تیۆریدا...و نووسینی زانستی خەیاڵی، لە خەباتی پراکتیکی و شۆڕشگێڕانە پاشەکشەی کرد.
  ڤلادیمێر ئیلیچ لە بەریتانیا لەگەڵ هێربێرت وێڵز ناسی و هەستی بە تامێکی زانستی خەیاڵی کرد. بە تایبەتی لە قەڵەمی ڤلادیمێر ئیلیچەوە ڕۆمانێکی گەورە و ئایندەیی هاتە ئاراوە: "کۆمۆنیزم ڕێگای بەختەوەرییە"! وە کۆمەڵێک بەرهەمی تر. لینین لە ئێستاوە پارەیەکی باشی لە بەرهەمە زانستییە خەیاڵییەکان دەستدەکەوت.
  بەلشەفییەکان دابەشبوون بەسەر ترۆتسکی و ستالین. ستالین بڕیاریدا بگەڕێتەوە بۆ تاکتیکی تیرۆری تاکەکەسی کە تایبەتمەندی نارۆدنایا ڤۆلیایە. ترۆتسکی هەڵوێستێکی مامناوەندتری گرتەبەر.
  شۆڕشگێڕە سۆسیالیستەکان هێشتا چالاکن، هەرچەندە لە بیستەکاندا هیچ کوشتنێکی سیاسی باڵا نەما. هەڵوێستی کۆمارییەکان و کادێتەکان وردە وردە بەهێزتر بوو. بەڕاستی پاشایەتی ڕەها بۆ هەمووان وەک شوێنەوارێکی بەسەرچوو دەهاتە بەرچاو. بۆیە نائارامی، مانگرتن، خۆپیشاندان دەستی پێکردەوە و تەختی پاشایەتی دەستی بە لەرزین کرد.
  پاشا دەیتوانی زۆر شت لەبیر بکات...
  حکومەتی نیکۆلاسی دووەم چارەسەری دۆزیەوە...لە شەڕدا! جگە لەوەش ژەنەراڵەکان تامەزرۆی تۆڵەسەندنەوە بوون لە شکستی ژاپۆن. وە ئەمەش شتێکی تێگەیشتووە...
  دوای جەنگی جیهانی یەکەم، ڕووسیای تزاری چەندین هەڵمەتی سەربازی بچووکی ئەنجامدا. لە ڕۆژهەڵاتی ناوەڕاست، کە ئەوان و هاوپەیمانەکانیان جیهانی عەرەبییان تەواو کرد. لە ئەفغانستان.... لەوێ شەڕەکە پێکەوە لەگەڵ بەریتانیا ڕوویدا. ڕووسیا دەست بەسەر ناوچەکانی باکووری ئەفغانستاندا گرت کە زیاتر دانیشتووانی ئۆزبەک و تاجیکییەکان و هەروەها هێرات بوون. ئینگلیزەکان دوای شەڕە دڕندەکان، سەرەڕای ئەوەش باشووریان ژێردەستە کرد. خۆبەڕێوەبەری لە ناوەندی ئەفغانستاندا مایەوە.
  ئێران هێشتا سیمای سەروەری پاراست، بەڵام دابەشبوونیشی دوور نەبوو.
  بەڵام پێکدادانی سەرەکی بەرژەوەندییەکان لە ژاپۆن ڕوویدا. جگە لەوەش لە ساڵی ١٩٣١ ژاپۆنییەکان حکومەتێکی بوکەڵەیان لە مەنچوریا دروستکرد و هێرشیان بۆ سەر چین دەستپێکرد.
  کە بوو بە هۆکاری شەڕێکی نوێ.
  تا ئەم کاتە سوپای ڕووسیا توانیبووی بەلەمی تانکەکانی نوێ بکاتەوە و فڕۆکەوانییەکی زۆر بەهێز دروست بکات. لە ئاسماندا ژاپۆن بە شێوەیەکی بەرچاو کەمتر بوو و سوپای زەمینی ڕووسیا زۆر زیاتر بوو و ڕەنگە ئامادەتر بوو بۆ شەڕ.
  بەلەمی زەریای هێمن لەلایەن دەریاوان کۆلچاک ئەفسانەیی فەرماندەیی دەکرا. شوڕشگێڕی ڕێبازی سانت ئەندرۆی یەکەم بانگکراو، بروسیلۆڤ، تا ئەم کاتە مردبوو، بەڵام خوێندکارە بەتواناکانی مانەوە.
  شەڕەکە هەر لە سەرەتاوە بۆ ژاپۆن سەرکەوتوو نەبوو. ژەنەڕاڵەکانی ڕووسیا: دێنیکین، ڕانگێل، کالێدین، بە فەرماندەیی گشتیی میخائیل ڕۆمانۆڤی برای تزار، بە وزە و لێهاتووییەوە مامەڵەیان دەکرد. ئەزموونی جەنگی جیهانی یەکەم کاریگەری هەبوو، هەڵەکانی ململانێی ساڵانی ١٩٠٤-١٩٠٥ لەبەرچاو گیرا.
  هەروەها تانکە سووکەکانی پرۆخۆرۆڤ کە بە سادەیی لە شەڕی مانۆڕدا جێگرەوەیان نییە، تەواو باش دەرچوون. لە هەر حاڵەتێکدا، پێشتر سوپای ڕووسیای جیاواز بوو، و شەڕێکی تەواو جیاواز بوو.
  بەڵام لە کاتی شەڕی یەکەم لەگەڵ ساموراییدا، ئەگەر کورۆپاتکین لە شوێنی فەرماندەیەکی بەتواناتر و یەکلاکەرەوەتر دابنرایە، بێگومان دەرئەنجامی شەڕەکە تەواو جیاواز دەبوو.
  لە هەر حاڵەتێکدا لە ماوەی دوو مانگدا پۆرت ئارسەر لەلایەن سەربازانی ڕووسیاوە گەمارۆدرا و ژاپۆنییەکان لێیاندرا. دوای دوو مانگ هەموو کۆریا ئازاد کرا و شارە قەڵاکە بە زریانێک گرت.
  هەروەها لە دەریاشدا شەڕەکان بە پلەی جیاوازی سەرکەوتن بەڕێوەچوون. تا ئەو کاتەی کە فەوجەکان لە دەریای باڵتیک و دەریای ڕەشەوە گەیشتن. خاکی خۆری هەڵهاتوو بە تەواوی شکستی هێنا و تەنانەت سەربازەکانیان لەسەر هۆکایدۆ نیشتەوە. ژاپۆن ناچار بوو ئاشتییەکی زەلیلکەر واژۆ بکات. مانچوریا، پۆرت ئارسەر، هەندێک موڵک و ماڵی داگیرکراو لە ئەڵمانییەکان و باشووری ساخالین و ڕیزبەندی کوریل بدەنەوە. وە لە هەمان کاتدا قەرەبووکردنەوەیەک بدە، بڕە پارەیەکی ڕێک و پێک - ملیارێک ڕۆبڵی زێڕ.
  سەرکەوتنەکە بۆ ماوەیەکی کاتی پێگەی ئۆتۆکراسی بەهێزتر کرد و دواتر خەمۆکی گەورە جێگەی خۆی بە هەڵکشانی خێرای ئابووری دا.
  لە ئەڵمانیا وەک مێژووی ڕاستەقینە هیتلەر هاتە سەر دەسەڵات، بەڵام ڕێگەی پێنەدرا بە کێوی ڕابکات. بە تایبەتی هەوڵی گەڕاندنەوەی وەرگرتنی سەربازی گشتگیر ڕووبەڕووی بەرخۆدانی توندی ڕووسیا و فەرەنسا بووەوە. هەرچەندە لە ڕووی توانای سەربازییەوە ئیمتیازاتی بچووک کرا. ڕێگەی پێدرا قەبارەی سوپا لە سەد هەزارەوە بۆ دووسەد و پەنجا زیاد بکات. جگە لەوەش هیتلەر کۆنترۆڵی ناوچەی داماڵراوی گەڕاندەوە بۆ ئەڵمانیا.
  وە کێشەی خانەدانی لە ڕووسیای تزاریدا خەریک بوو گەشە بکات. میراتگری تەخت، تسارێڤیچ ئەلێکسی، کۆچی دوایی کرد... میخائیل ڕۆمانۆڤ برای تزار لە مافی میرات بێبەش کرا. وە بەڕاستی کیریل ڤلادیمیرۆڤیچ ڕۆمانۆڤ بوو بە میراتگر. بەڵام ئەم کابرایە لە سەرخۆشی و لەشفرۆشیدا نوقم بووە. بە تەواوی تێکچووە...
  کەواتە کێ شوێنی تزار نیکۆلاسی دووەم دەگرێتەوە؟ میخائیلی برای تزار، دوای سەرکەوتن بەسەر ژاپۆن، پلەی جەنەراڵیسیمۆی وەرگرت و جەماوەرێکی زۆری بەدەستهێنا. بووە یەکەم ئەندامی بنەماڵەی شاهانە لە مێژووی ڕووسیای ئیمپراتۆریدا کە پلەیەکی وا بەرزی وەرگرتبێت. وە زۆر کەسیش دەیانویست لەسەر تەختی پاشایەتی بیبینن.
  ڕاستە، نیکۆلاسی دووەم خۆی - کەسێکی نەخواردنەوە، بێ خووی خراپ، کە بەردەوام وەرزشی لەشجوانی دەکرد - هێشتا تاڕادەیەک بەهێز بوو و وا دیار بوو کە حوکمڕانییەکەی درێژترین دەبێت لە مێژووی ڕووسیادا. بەڵام ستالین لە سەردەمی ئەسکەندەری دووەمەوە گەورەترین هەوڵی تیرۆرکردنی بیرکردەوە. هەرچەندە وا دیار بوو، سوودی چییە؟
  لە هەر حاڵەتێکدا ساڵی ١٩٣٧ ساڵێکی نەخوازراو دەرچوو. تزار نیکۆلاسی دووەم کوژرا و لەگەڵ ئەودا دوو وەزیریش گیانیان لەدەستدا، هەروەها سێ دەیان دەرباریش گیانیان لەدەستدا و بەشێک لە کۆشکی زستانە ڕووخا.
  تیرۆریستان سیستەمی ئاوەڕۆیان بەکارهێنا بۆ کانگاکردن و زیاتر لە تەنێک ئەمینۆلۆنیان چاند.
  بەم شێوەیە ڕووداوێکی شەڕانگێزانە لە ڕەوتی مێژوودا دەستوەردانی کرد. بەم شێوەیە سەردەمی تزار نیکۆلاسی دووەم کۆتایی هات. پاشا دەستی نەکرد بە ناونانی گەورە و ترسناک. ئەوانەی ئیمپراتۆریان خۆش نەدەویست، پێیان دەگوت خوێناوی، چونکە خوێنێکی زۆر ڕژایە ناو شانشینی ئەوەوە. ئەوەی بە ڕێزەوە مامەڵەی لەگەڵدا کرد، فەتحکەرە. بۆیە ژمارەی زەویەکانی ژێر دەستی ئەو لە ڕوس' زیادی کرد. تەنانەت پارێزگایەکی گەورەش لە چین دەرکەوت: ژێلتۆرۆسیا.
  بە گشتی شانشینی ٤٣ ساڵی خایاند. تەنها ئیڤانی ترسناک زیاتر حوکمڕانی کرد، و بە ناو. بەڵام بە لەبەرچاوگرتنی ئەوەی کە بۆ ماوەی سێ ساڵ تەختی پاشایەتی گرتە دەست، ماوەی ڕاستەقینەی کۆنترۆڵکردنی کورتتر دەرچوو.
  بەڵام میراتگری شەرعی، کیریل ڤلادیمیرۆڤیچ ڕۆمانۆڤ، سەرەڕای ئەوەش، سەرکەوتە سەر تەختی پاشایەتی. ئەو بۆ ماوەیەکی زۆر حوکمڕانی نەکرد - نزیکەی ساڵێک، بەڵام توانی هەندێک کاریگەری لەسەر ڕەوتی مێژوو دابنێت. بە تایبەتی ڕێگەی بە ئەدۆلف هیتلەر دا کە ئەنشلۆسی نەمسا ئەنجام بدات. گوایە ئاماژەیە بۆ مافی چارەنووسی گەلان و گوایە بەم شێوەیە ڕێکوپێکی زیاتر دەبێت. ڕێککەوتن لەسەر ئەنشلۆسی نەمسا و مۆسۆلینی.
  بەم شێوەیە ئەڵمانیا فراوان بوو و ژمارەی دانیشتووانەکەی لە هەشتا ملیۆن تێپەڕی. ئیتر باسی ئەوە ناکەم کە هیتلەر هانی لەدایکبوونی دەدا. لە سەردەمی ئەدۆلفی جنۆکەدا، یەک جار و نیو گەشەی کرد.
  شەڕی ناوخۆ لە ئیسپانیا هەڵگیرسا، بەڵام زۆر خێراتر کۆتایی هات، بەو پێیەی یەکێتی سۆڤیەت نەبوو، کە هاوکاری هاوپەیمانی چەپەکانی لە مەدرید دەکرد.
  بەڵام فرانکۆ بوو بە هاوپەیمانی فوهەر. وە تزاری نوێ ڤلادیمیری سێیەم لەگەڵ بەریتانیادا پێکدادا.
  بەڕاستی دۆخەکە ئاڵۆزە. مەتەڵێک پڕ لە جەنگی جیهانی دووەم. وە خولێکی نوێی ڕووبەڕووبوونەوە. ئێران دابەش نەبووە و لە ڕاستیدا ئەمە دوا وڵاتی ئیسلامییە کە بە شێوەیەکی فەرمی سەربەخۆیە. هەردوو ڕووسیا و بەریتانیا پلانیان بۆ داناوە. لە ڕۆژهەڵاتی ناوەڕاست شتەکان زۆر سەرلێشێواون. خاکەکانی ڕووسیا و فەرەنسا و بەریتانیا تێکەڵاون و بەڕێوەبردنیان قورسە.
  ئینگلتەرا لە ڕووی ئابوورییەوە زیاتر و زیاتر لە دوای هەردوو ڕووسیا و ئەڵمانیای بەهێزترەوە دەڕوات. بەڵام گەورەترین کۆلۆنیەکان هێشتا بەریتانیان. بەڵام دەسەڵاتی تاجی شێر لاواز دەبێت، کەنەدا نزیکە لە سەربەخۆیی. هەروەها ئەفریقای باشوور وەک ئوسترالیا دۆمینیونێکە. لە هیندستان پێگەی بەریتانیا لاواز دەبێت. بێگومان ئارەزووی پاڵنانی شێر هەیە.
  هیتلەر هەوڵدەدات لە دوو بەرەدا یاری بکات. یان پشتیوانی فەرەنسا و بەریتانیا و ئیتاڵیا و ژاپۆن وەردەگرێت. بۆ ئەوەی هەمووان پێکەوە لەسەر ڕووسیای تزاری کەڵەکە بکەن و موڵک و ماڵی بەرفراوانەکەی دابەش بکەن.
  یان بەدوای دەستخستنی خاکدا بگەڕێن لە ڕۆژئاوا، بەڵام لە هاوپەیمانییەکدا لەگەڵ ڕووسیا.
  هیتلەر پیاوێکی چەوت و بێ پرەنسیپە و بە گشتی گرنگی بەو هاوپەیمانییە نادات کە لەگەڵ کێدا دەچێتە ناو هاوپەیمانییەوە تا ئەو کاتەی کە سوودی بۆی هەبێت.
  هەروەها تزار ڤلادیمیری گەنجی نوێ خەونی ئەوە دەبینێت کە وەک فەتحکەرێکی گەورە بچێتە مێژووەوە و دەیەوێت کۆلۆنیەکان لە بەریتانیا و فەرەنسا بسەنێتەوە. بە توندی بڵێین هیچ شتێک نەماوە لە ئەڵمانییەکان وەربگرین. کەواتە هاوپەیمانی لەگەڵ ئەڵمانیا تەواو لۆژیکییە.
  ئیتاڵیا ئەسیوپیاى گرتووە و هەروەها دەیەوێت ئیستغلالى نوێ ئەنجام بدات. مۆسۆلینی لە ڕادەبەدەر خۆپەرستە. گرنگ نییە بچێتە ڕۆژهەڵات یان ڕۆژئاوا. بەڵام لە فەرەنسا ئارەزووی گەورە لەناو خەڵکدا نییە بۆ شەڕکردن. ئاشتیخوازی لەوێ حوکم دەکات و حکومەت هەڵدەبژێردرێت. هیچ ڕێگەیەک نییە بۆ بەدەستهێنانی هاوپەیمانێکی بەهێزی وا. وە ڕووسیای تزاری کە بە شێوەیەکی نەریتی ڕێژەی لەدایکبوون بەرزە و ڕێژەی مردنی بەردەوام کەم دەبێتەوە، نەیارێکی زۆر بەهێزە. ژمارەی دانیشتوانی ڕووسیای تزاری لە ئێستاوە بە نزیکەی لەسەدا سێ لە ساڵێکدا گەشە دەکات. مردنی کۆرپە کەمی کردووە، بەڵام هێشتا مۆدەی خێزانە گەورەکان تێنەپەڕیوە و تەنانەت خێزانە کارکەرەکانیش بەپیتن. بە لەبەرچاوگرتنی دەستخستنی خاکەکان، لەوانەش لە چین کە دانیشتووانی چڕ و مەنگۆلیای کەم دانیشتووانە و لە ئەوروپا و تورکیا، ژمارەی دانیشتوانی ڕووسیای تزاری لە ساڵی ١٩٤٠دا ٤٠٠ ملیۆن کەسی تێپەڕاند بە بەراورد بە ساڵی ١٩١٣ کە ١٨٠ ملیۆن کەس بوو. وە ئەمە هێزێکی کیشوەرییە... بەریتانیا و فەرەنسا کەمتر لە ٥٠ ملیۆن کەسیان لە شارە گەورەکانیاندا هەیە، لەگەڵ کۆلۆنیەکان. بەڵام سەربازە کۆلۆنیالیەکان لە ڕووی مۆڕاڵەوە لاوازن و توانای شەڕکردنیان کەمە. کەواتە هێزی زەمینی ڕۆژئاوا زۆر لاوازترە.
  فوهر هاوپەیمانی لەگەڵ ڕووسیا لە دژی ڕۆژئاوا هەڵدەبژێرێت.
  لە ساڵی ١٩٣٩ چیکۆسلۆڤاکیا دابەشکرا. ئەڵمانیا سودێتنلاندیشی لەخۆگرتبوو. ئەڵمانییەکان سوپایان بەهێز کرد و ستوونی تانکیان دروست کرد. هەروەها ڕووسیای تزاری لە شوێنی خۆیدا نەوەستا، سوپایەکی سەردەمی ئاشتیی هەبوو کە پێنج ملیۆن و پێنج سەد فیرقەی کارمەندی تێدابوو.
  لە ڕووسیای تزاری، تانکی قورس و فڕۆکەی ستراتیژی، لەوانەش فڕۆکەی هەشت بزوێنەر، لە مێژە بەرهەم هێنراون. فەرەنسا تەنها نزیکەی سی تانکی قورسی هەیە و بەسەرچووە. بەریتانیا ئۆتۆمبێلی قورسی نییە. باشە ئەڵمانیاش، یەک دانە لە بیست تۆن قورستر نەبێت. ئەمریکا کەمێک زیاتر لە چوار سەد تانکی هەیە.
  هیتلەر بڕیاریدا کە شایەنی دواخستنی نییە و لە ١٥ی ئایاری ١٩٤٠دا لێیدا. کەش و هەوا تەنها لەبارە و هەموو شتێک ئامادەیە. یان کەم تا زۆر ئامادەیە.
  ڕووسیای تزاری دەستی بە هێرش کردە سەر هیندستان و کەلوپەلەکانی تری کۆلۆنیالیزم. سوپای ڕووسیا هێرشی کردە سەر ئەو پێگانەی کە بە شێوەیەکی خراپ بەرگرییان لێکرابوو. تاڕادەیەک کەم سەرباز هەیە کە لە خودی ئیتنیکی ئینگلیز و فەرەنسی پێکهاتوون و یەکەکانی کۆلۆنیالیزم لە ڕاستیدا نایانەوێت لە پێناو بیرۆکەیەک یان ئیمپراتۆریەتێکدا بمرن کە بۆیان نامۆیە. لە ڕاستیدا ئینگلیزەکان بۆ ئەوان کێن؟ ئیستغلالکار، کۆیلەکەر، تاڵانچی یان کافر. بەدووری نازانرێت ڕووسەکان زۆر لەوان خراپتر بن، بەجۆرێک لە پێناو ئیمپراتۆریەتی شێر یان کەروێشکدا بمرن.
  بۆیە سەربازانی تزار پێشڕەوی دەکەن، بەسەر بەرخۆدانی سست و فۆکەسیدا زاڵ دەبن. بەڵام ئەڵمانییەکان توانیان لە ماوەی مانگ و نیوێکدا سەربازانی فەرەنسی و ئینگلیز و بەلجیکا و هۆڵەندیش تێکبشکێنن.
  بەم شێوەیە چەرچڵ پشتیوانی هاوپەیمانە سەرەکییەکانی لەدەستدا. چاوەڕوانی ئەوەی کە ئەمریکا بچێتە ناو شەڕەکەوە، بەدی نەهات. ڕۆزڤێڵت بە هیچ شێوەیەک بە ئیرادەی ستێنکا ڕازین جیا نەبووەوە. وە دواتر ئەم جۆرە هێزانە دژی ئەمریکا دەچوون.
  سەربازانی ڕووسیا بە ڕێپێوان لە سەرانسەری ئەفریقا و ئاسیادا پێشڕەوییان کرد، کێشەی زیاتر لە زەوی و درێژی پەیوەندییەکانەوە هاتە ئاراوە وەک لە سەربازانی دوژمن. هەروەها نەبوونی ڕێگاوبان بەتایبەت لە ئەفریقا کاریگەری هەبوو. بەڵام سەربازە بێ خۆنمایشکەرەکەی ڕووسیا بە قارەمانانە و ستۆیکیانە بەسەر هەموو سەختییەکاندا زاڵ دەبێت.
  ئەڵمانییەکان تەنیا بە سەختی دەتوانن هێزەکانیان بۆ ئەفریقا بگوازنەوە. پێشڕەوییەکان لەسەر جبل طارق دواکەوت بەهۆی بەرخۆدانی سەرسەختانەی فرانکۆ. وە ناچار بووین هێزەکان لە ڕێگەی دەریاوە بگوازینەوە. ڕووسەکان هاتنە ناو ئەفریقا، لە ڕێگەی میسرەوە، و ئەوە زۆر ئاسانترە بۆیان. هەروەها ئیتاڵیا هەموو ئەو شتانە دەگرێت کە دەتوانێت دەستی بەسەردا بگرێت و لەم بابەتەدا مۆسۆلینی دەستی باوە کۆنستریکتەری هەیە.
  نیشتنەوەکە لەسەر خودی شارە گەورەکە لە ساڵی ١٩٤٠ ڕووی نەداوە. لە شەڕی ئاسمانیدا، بە پلەی یەکەم بەهۆی پاسیڤی ڕووسیا، بەریتانیا ڕزگاری بوو. بەڵام دەبێت بڵێین تزاری دانا ڤلادیمێر کیریلۆڤیچ نەیویستووە بەریتانیا پێشوەختە تەسلیم بێت، بەڵکو بە شێوەیەکی تەواو عەقڵانی مەبەستی بووە دەست بەسەر هەموو کۆلۆنیەکانی ئاسیا و ئەفریقادا بگرێت.
  بەریتانیا بەرەو کوێ دەڕوات؟ ئاخر هیچ یەدەگێکی نییە، بێ کۆلۆنی و کەرەستەی خاو - کەوتنی پرسی کاتە.
  لە زستان و ئازاری ١٩٤١دا سەربازانی ڕووسیا دواجار گەیشتنە باشووری ئەفریقا و دوایین دۆمینیۆنی ئەفریقایان تێکشکاند. هەروەها هەوڵی بەریتانیا بۆ دانیشتن لە دەرەوە لە ماداگاسکار شکستی هێنا و لە مانگی ئایاری ساڵی ١٩٤١ نیشتنەوەیەک ئەنجامدرا و دواتر سەرکەوتنی بەدەستهێنا.
  ژاپۆن لە شەڕەکەدا لە لایەن ڕووسیا شەڕی کرد، و توانی شتێک لە زەریای هێمن دەست بەسەردا بگرێت. هاوینی ساڵی ١٩٤١ قۆناغی هێرشێکی ئاسمانی گەورە بوو بۆ سەر شارە گەورەکەی بەریتانیا.
  فڕۆکەوانی ڕووسیا و ئەڵمانیا هێرشیان کردە سەر لەندەن و شارەکانی دیکەی ئیمپراتۆریەتی ئینگلتەرا. وە لە ٨ی تشرینی دووەم کە ساڵیادی شەڕی میونشن بوو، دواجار نیشتنەوەکە ڕوویدا.
  شەڕەکە شانزە ڕۆژی خایاند و بە سەرکەوتن بۆ سەربازانی ڕووسیا و ئەڵمانیا کۆتایی هات.
  ئەمەش لە ڕاستیدا کۆتایی بە جەنگی جیهانی دووەم هێنا. دەرکەوت کەمتر خوێناوی و درێژ بووە وەک لە چیرۆکە ڕاستەقینەکەدا. وە زۆر بە شێوەیەکی بەرچاو موڵک و ماڵی ڕووسیای بەهێز و فراوانتر کرد. بە تایبەت لە ئەفریقا و ئاسیا.
  قۆناغێکی تاڕادەیەک ئارام بەدوای خۆیدا هێنا. ڕووسیا و ئەڵمانیا خەریکی هەرسکردنی دەستکەوتە خاکییەکانی خۆیان بوون. ڕیخی سێیەم بریتی بوو لە: بەلجیکا، هۆڵەندا، نزیکەی نیوەی فەرەنسا، هەروەها مەغریب، بەشێک لە جەزائیر و موڵکەکانی ناوەڕاست. ڕاستە بەهۆی هەڵوێستی فرانکۆ و هەندێک بێبڕیاریی هیتلەرەوە، ئەڵمانییەکان کاتیان نەبوو پێشڕەوی بکەن بۆ ناو موڵکەکانی ئیکواتۆریاڵی فەرەنسا و کەوتنە دەست سەربازانی ڕووسیا.
  سەرەڕای ئەوەش ئەڵمانیا هێشتا پارچەیەکی باشی زەوی ئەفریقای وەرگرتبوو، کە لە ڕووی ڕووبەرەوە خاکی خۆی تێپەڕاند. ڕووبەری زەویەکانی ڕەیخی سێیەم بە لەبەرچاوگرتنی دەستخستنی ئەوروپی زیاتر لە سێ هێندە زیادی کرد. وە ئەگەر لە ساڵی ١٩٣٧ەوە لە سنوورەکانەوە حساب بکەین، بە لەبەرچاوگرتنی نەمسا و سودەتنلاند و کۆماری چیک وەک پارێزگایەکی پارێزراو، ئەوا چوار جار.
  کەواتە ئەڵمانییەکان بە گشتی ئەوەندەیان هەبوو کە هەرسکردن و شارەزابوون و ئاسمیلەکردنیان هەبوو. جگە لەوەش ڕووسیا موڵک و ماڵی کۆلۆنیالی خۆی فراوانتر کرد، و بەزەحمەت توانی هەموو ئەمانە کۆنتڕۆڵ بکات.
  وە ئیتاڵیا زۆری دەستکەوت: بۆ نموونە زۆربەی سودان، سۆماڵ، ئۆگاندا و هەندێک کڕینی دیکە، بەتایبەتی تونس.
  بەم شێوەیە دووبارە دابەشکردنەوەی جیهان بۆ ئێستا تەواو بوو. بەڵام وەک دەڵێن، بە تێپەڕبوونی کات، تەماحەکان دەست دەکەن بە دەرکەوتن.
  ئەمریکا دەستی بە کاری جدی نەکرد لەسەر پڕۆژەی ئەتۆمی. لە ئەڵمانیا و ڕووسیای فاشیستیشدا هەڵوێستەکە فێنک دەرچوو. ژاپۆن هێشتا ئەوەندە گەشەسەندوو نییە کە بتوانێت بیکێشێتە دەرەوە و بەریتانیا و فەرەنسا بوونەتە وڵاتی ژێردەستەی ڕەیخی سێیەم و ڕووسیا.
  بۆیە دەرکەوتنی چەکی ئەتۆمی بۆ ماوەیەک دواکەوت.
  بەڵام بێگومان پێشکەوتن بێ وەستانە. فیزیازانەکان کاردەکەن، تیۆرەکە لە گەشەکردندایە، هەروەها تاقیکردنەوە تاقیگەییەکان. بەڵام پڕۆژەیەکی ئەتۆمی پێویستی بە ئیرادەی دەوڵەت هەیە. ڕووسیای تزاری پێشتر نیگەرانی و خەرجییەکانی زۆری هەبوو کە پەیوەندییان بە فراوانکردنی خاکەکەیەوە هەبوو. بەڵام هیتلەر بە هۆکارێک کینەی هەبوو بەرامبەر بەو جۆرە بیرۆکانە بۆ بەرنامەی ئەتۆمی و پێی وابوو کە پڕۆژەی ئەتۆمی تەنها پارەیەکی زۆر بەفیڕۆ دەدات.
  جگە لەوەش سوپای زەمینی و فڕۆکەوانی ڕووسیا بەهێزترین و زۆرترین ژمارە بوون لە جیهاندا، هێزی دەریایییش لە گەشەکردندا بوو، بەتایبەت بەهۆی گەشەی ئابوورییەوە.
  ژەنەڕاڵ و مارشالەکانی تزارەکان پێیان باشتر بوو پەرە بە دروستکردنی تانک و دروستکردنی فڕۆکە و فڕۆکە هەڵگر و کەشتی جەنگی بدەن. بۆچی پێویستیان بە هەر چیرۆکێکی ئەفسانەیی هەیە سەبارەت بە بۆمبی ئەتۆمی؟ واتە هەم ئەڵمانییەکان و هەم ڕووسەکان بێباک بوون لەم کێشەیە.
  جگە لەوەش ئەوەندە کەرەستەی خاو هەبوو بۆ ئەوەی خەمی سەرچاوەی وزە نەبێت، لانیکەم لە داهاتوویەکی نزیکدا.
  کەواتە، سەرەڕای ئەو هەموو ساردییەی پنتاگۆن و کۆشکی سپی، دەستپێشخەرییەکە بەبێ ئیرادە بۆ ئەمریکا تێپەڕی. جگە لەوەش ئەمە تەنها مەسەلەی ترس نییە لەوەی ڕوسەکان یان ئەڵمانییەکان لەوە زیاتر بچن و فشار بخەنە سەر جیهانی نوێ، بەڵکو مەسەلەی ئابوریش.
  ئەمریکا بەهۆی ئەوەی دەرفەتی وەرگرتنی نەوتی لە ئاسیا و ئەفریقا و ڕۆژهەڵاتی ناوەڕاست لەدەستدا، تا ئێستا بیری تایبەتی خۆی لە ویلایەتی تەکساس لە ویلایەتی فلۆریدا هەبووە و لە ئەلاسکا دەستی بە گەشەپێدان کردووە.
  بەڵام ژمارەی دانیشتوانی ئەمریکا لە زیادبووندا بوو. کۆچکردن لە ڕووسیا بێهیوا نەبوو و ژمارەی دانیشتووان بە خێرایی بەردەوام بوو. بە تایبەتی ڕەشپێستەکان و عەرەبەکان بە ئامادەییەوە ڕێگەیان پێدرا بەرەو ئەمریکا بڕۆن.
  ئابووری ئەمریکاش لە گەشەکردندا بوو، ئۆتۆمبێلەکانیش زیاتر و زیاتر بوون.
  وە گەڕان بەدوای سووتەمەنی ئەتۆمی و کاردانەوەی ئەتۆمی دەستی پێکرد کە بتوانێت وزەیەکی گەورە دابین بکات.
  دە ساڵ بەسەر کۆتایی هاتنی جەنگی جیهانی دووەمدا تێپەڕیوە. ئەڵمانیای هیتلەر چەکێکی نوێی هەبوو: فڕۆکەی دیسک کە توانای فڕینی نەک تەنها بە خێرایییەکی زۆر هەبوو، بەڵکو بە کردەوە لە تەقەی چەکی سووکدا بێ زیان بمێنێتەوە.
  جگە لەوەش ئەڵمانییەکان توانیان مانگە دەستکردێکی دەستکرد لە سەرووی خولگەیەکەوە بنێرن و لە هەمووی گرنگتر لە مانگی حوزەیرانی ساڵی ١٩٥١ یەکەم مرۆڤ بوون بۆ بۆشایی ئاسمان.
  ڕووسیای تزاری کەمێک دواکەوت، و تەنها لە مانگی ئابی ئەمساڵدا پێشکەوتنی تەواوی بەدەستهێنا. لە ئیتالیا فاشیستەکەدا لە هەمان ساڵدا گۆڕانکارییەکان ڕوویدا. بینێدیتۆ مۆسۆلینی پاڵێوراوی نازناوی جولیۆس سیزار کۆچی دوایی کرد. بە گشتی دیکتاتۆری ئیتالیا لە حوکمڕانیدا سەرکەوتوو بوو. بە لەبەرچاوگرتنی داگیرکارییەکانی ئەفریقا، لەنێویاندا ئەسیوپیا، ئەو خاکەی کە ئیتاڵیا کۆنترۆڵی کردبوو، نزیکەی سێ هێندە و نیو لە سەردەمی ئەودا گەشەی کرد. جگە لەوەش بینێدیتۆ لە ئەوروپا توانی لەگەڵ تۆلۆن بەشێک لە فەرەنسا ببڕێت .
  بەڵام ڕێگەیان نەدا بچێتە ئەلبانیا و یۆنان - ئەمانە خاکن لە چوارچێوەی کاریگەری ئیمپراتۆریەتی ڕووسیادا.
  بێگومان دەکرا بەبیندیتۆ بڵێین گەورە و فەتحکەر، هەرچەندە سوپای ئیتالیا بە کارەساتەکانی زۆر نەدەدرەوشایەوە. بەڵام کوڕ و میراتگرەکەی خۆی لە باوکی خراپتر نەدەزانی.
  وە پاییزی ساڵی ١٩٥١ی وەرگرت و ئەلبانیا و یۆنان داگیرکرد... سەیر نییە دەڵێن هەموو شەڕە گەورەکان وەک ئەوەی لەناکاو دەست پێدەکەن.
  تەنانەت ڤلادیمیری سێیەمیش بەم بابەتە دڵخۆش بوو. کەلوپەلی ئیتاڵیا لە ئەفریقا زۆرە، تەنانەت لە هی ئەڵمانیا گەورەترە. کەواتە بۆچی هەڵیان نەگریت ئەگەر هۆکارێکی گەورە هەبێت؟
  سەربازانی ڕووسیا لە ٧ی تشرینی دووەمی ١٩٥١ دەستیان بە شەڕ و پێکدادان کرد و هێرشیان کردە سەر ئەسیوپیا و لیبیا و سودان. یەکەکانی ڕووسیا بەهێزترن و ژمارەیان زیاترە و ئامادەترن بۆ شەڕکردن لە چاو یەکەکانی ئیتاڵیا.
  بۆیە خێرا دەستیان کرد بە لەناوبردنی سوپای پاستا... بەڵام کەس چاوەڕێی ئەوە نەدەکرد، بەبێ هیچ ئاگادارکردنەوەیەک، ئەدۆلف هیتلەر لە لای مۆسۆلینی جونیۆرەوە بێتە دەرەوە.
  هەرچەندە ئەگەر سەیری بکەیت، هیچ شتێکی چاوەڕواننەکراوتر نەبوو.
  ئەڵمانیا لە جەنگی جیهانی یەکەمدا بە ڕووسیا دۆڕا و زۆرترین خاکی لە ڕووسیادا لەدەستدا. وە ئەگەر ئەڵمانییەکان توانیان بە بەرژەوەندییەوە ئەوەی لە ڕۆژئاوا لەدەستیان داوە بەدەستی بهێنن، ئەوا لە ڕۆژهەڵاتدا، ڕاشکاوانە بڵێم، هیچیان نەمابوو.
  بۆیە بەڕاستی هیتلەر حسابی بۆ چەکی نوێی خۆی دەکرد، بەتایبەتی دیسکۆ و دەفرە فڕیوەکان. جگە لەوەش فوهر پێیوابوو ئەمجارە شەڕکردن لەگەڵ ڕووسیا ئاسانتر دەبێت وەک لە جەنگی جیهانی یەکەم، بەو پێیەی ئەڵمانیا و ئیتاڵیا سەرکردایەتی کۆمپانیاکە دەکەن بەبێ ئەوەی بەرەی دووەمیان هەبێت.
  هەروەها حیساباتەکە کرا کە ژاپۆن کە لەلایەن ڕووسەکانەوە توڕە بووە، لە ڕۆژهەڵاتی دووریشدا دەچێتە ناو شەڕەوە و دوژمن لەوێشەوە دەبەستێتەوە. ڕەنگە پورتوگال و ئیسپانیا وەک بەریتانیا و فەرەنسا بچنە ناو هاوپەیمانییەوە؟ ئەوان زۆر لە ئەڵمانیا نزیکترن لە ڕووسیا. وە هەندێک هیوا لەسەر ئەمریکا بەسترابوو!
  جگە لەوەش ئەمریکا هێزێکی دەریایی سەرنجڕاکێشی دروستکرد، چەندین فڕۆکە هەڵگری دروستکرد و بەلەمی تانکیەکانی مۆدێرن کرد - هەرچەندە هێشتا لە ڕووی چەندایەتی و کوالیتییەوە لە ئۆتۆمبێلەکانی سوپای جیهانی کۆن کەمتر بوو.
  سیستەمی کۆمەڵایەتی لە ڕووسیای تزاریدا بە خۆسەپێن و وەک پاشایەتییەکی ڕەها مایەوە. تزار و ئیمپراتۆری هەموو ڕوس دەسەڵاتی تەواویان هەبوو: جێبەجێکردن، یاسادانان و دادوەری. پەرلەمان ئامادەنەبوو. ئەنجومەنێکی دەوڵەتی هەبوو کە لەلایەن ئیمپراتۆرەوە دیاری دەکرا، بەڵام تەنها مافی ڕاوێژکاری هەبوو. پاشا خۆی یاسای دەرکرد، هەروەها فەرمانی دەرکرد. هەروەها مافی لەسێدارەدان و لێخۆشبوونی هەبوو، هەرچەندە بێگومان دادگاییکردنێکیش هەبوو. دادگاییکردنەکانی دەستەی سوێندخواردن دوای کوشتنی نیکۆلاسی دووەم هەڵوەشایەوە، بەجۆرێک دەسەڵاتی دادوەریش لەلایەن تزار یان ئەو بەرپرسانەی کە ئیمپراتۆر دەستنیشانیان کردبوو، دانرا و دوورخرایەوە.
  ئەم سیستەمە هەم سوود و هەم خراپی خۆی هەبوو. لە لایەک ئیمپراتۆر دەیتوانی بە خێرایی ئەم کێشەیە یان ئەو کێشەیە چارەسەر بکات بەبێ هیچ ناکۆکی و ڕێککەوتنێک، بەڵام لە لایەکی ترەوە چڕبوونەوەی زیادەڕۆیی دەسەڵات لە لایەک دەستپێشخەریی سەرکوت دەکرد و دەرفەتی زیاتری بە بیرۆکراسی دەبەخشی. دڵخواز و دڵخوازی جیاوازی لەدایک کرد. ڤلادیمێر بە دووڕوویی زیادەڕۆیی و دڵسۆزی هاوسەرگیری جیا نەدەکرایەوە. هەرچەندە ژنان کاریگەرییەکی ئەوتۆیان لەسەر سیاسەتەکانی نەبوو.
  لە بواری دروستکردنی تانکدا، ڕووسیای تزاری خاوەنی چەندین ئۆتۆمبێلی بەهێز و قورس بوو. بەڵام ئەزموونی ئۆپەراسیۆنە شەڕکەرەکان لە ئەفریقا دەریخستووە کە توانای لێخوڕینی تانکێک لەڕادەبەدەر گرنگە. لە ئەنجامدا تانکی سەرەکی ڕووسیا لە چل و پێنج تۆن تێنەپەڕی. بەو پێیەی کێشی زیاتر کێشەی لە توانای بڕینی وڵاتدا دروستکرد، تەنانەت لەگەڵ ڕێڕەوی فراوانیشدا.
  تزار تانکی قورسی خۆشدەویست، بەڵام ڕاوێژکارەکانی ئیمپراتۆریان لە خستنە ناو بەرهەمهێنانی بەکۆمەڵەوە بێزار دەکرد. بەڵام ئەو ئامێرە شەست تەنییە بە دوو هەزار دانە بەردەست بوو. وە بەناوبانگترین تانکی، "نیکۆلای" - ٣، بە شەست و سێ هەزار بەرهەم هات.
  وە کێشی ئامێرەکە چل و پێنج تۆنە، دەمانچەکەش کالیبەری ١٢٢ ملیمەترە. زرێپۆشی پێشەوەی دوو سەد ملیمەترە، دواوە و لایەکانی ١٢٠ ملیمەترە، شێوازی دانانی کلاسیکە.
  هیتلەر بە جددی حەزی لە ئامێرە قورسەکان بوو. وە من ویستم لە تانکی بەرهەمهێناندا باڵادەستیم هەبێت بەسەر نیکۆلایدا. ئۆتۆمبێلە ئەڵمانییەکە کێشی بەرزبووەوە بۆ ٧٥ تۆن و، ئەمە لە ئێستاوە سنوورەکە بوو، بەهۆی ئەوەی کە بارستە گەورەکە لەڕادەبەدەر قورس بوو بۆ گواستنەوە بەدرێژایی هێڵەکانی شەمەندەفەر.
  ئۆتۆمبێلە ئەڵمانییەکە بە چەکی ١٢٨ ملم چەکدار بووە، زرێپۆشی پێشەوەی ٢٥٠ ملم بووە، زرێپۆشی لایەنی و دواوەی ١٨٠ ملم بووە، هەروەها شێوازەکەی نزیکە لە زرێپۆشەکەی کلاسیکی.
  لە ڕووی ژمارەییەوە تانکی ئەڵمانی سێ هێندە کەمتر بوو لە تانکی سۆڤیەت. باسی سەختی بەکارهێنانی ئامێری زۆر قورس ناکەم.
  بەڵام ئامێرەکانی ڕووسیا بەسەر ناوچە فراوانەکاندا بڵاوبوونەتەوە و لە کەرتی ئەوروپی بەرەیەکەدا یەکسانییەکی نزیکەیی لە ژمارەی ئۆتۆمبێل و پیادەدا هەیە. هەرچەندە بەگشتی سوپای ڕووسیا زۆر زیاترە لە سوپای ئەڵمانی. وە ڕووسیا دانیشتووانێکی زۆری هەیە: هیندستان، چین، زۆربەی ئەفریقا، ڕۆژهەڵاتی ناوەڕاست، فارس، هیندۆچین و زۆر شتی تر لەخۆدەگرێت.
  بێگومان بڕیاری هیتلەر بۆ هێرشکردنە سەر ڕووسیای تزاری، تەنانەت بە لەبەرچاوگرتنی ئەوەی کە ژاپۆن و ئیتالیا لە لای خۆیدایە و لەوانەیە فەرەنسا و بەریتانیاش قومارێکی گەورەیە. بەڵام فوهەر سەرگەردانێکی گەورەیە.
  پێویستە ئاماژە بەوە بکرێت کە ئەو تەختە دیسکانەی کە ڕەیخی سێیەم هیوایەکی زۆری پێ بەستووە، لە پراکتیکدا زۆر کاریگەر نین. دروستکردنی جێتێکی بەهێزی لامینیر بووە هۆی بەکارهێنانی سووتەمەنییەکی زۆر و کاتی فڕینی دەفرە فڕیوەکان تاڕادەیەک کورت دەرکەوت. بۆیە دەیانتوانی مامەڵە بکەن، تەنانەت بە لەبەرچاوگرتنی خێراییە زەبەلاحەکە لە مەودای گرنگدا. جگە لەوەش، ڕەوتی لامینار دیسکەکەی لە چەکی بچووک دەپاراست، بەڵام لە بەرامبەردا ڕێگری دەکرد لە تەقەکردن لە دەفرێکی فڕیوەوە.
  کەواتە ئەڵمانییەکان تەنیا دەیانتوانی لە دیسکێتەکانیانەوە مووشەکی کۆنترۆڵکراوی ڕادیۆیی بخەنە خوارەوە، و پاشان بە گۆشەیەکی تەسک، یان بە کوژاندنەوەی لێشاوی لامینار، بەڵام لە هەمان کاتدا تووشی لاوازی بوون.
  بەڵام، لە هەر حاڵەتێکدا، هیتلەر بڕیاریدا هێرش بکاتە سەر ڕووسیا و کارتەکانی فڕێدایە ناو یارییەکەوە. جگە لەوەش فاشیستەکە ترسی ئەوەی هەبوو ئەگەر ئیتاڵیا شکستی هێنا، ئەوانیش هێرش بکەنە سەری. سمێڵی هەبوو و متمانەی بە کەس نەبوو.
  سەرەتا نازییەکان بەهۆی سەرسوڕمانی هێرشەکە و باشتر ڕێکخستنی سەربازەکانیان سەرکەوتنیان بەدەستهێنا. بەڵام کاتی هێرشەکە بە خراپی هەڵبژێردرا. بەفر دەستی کرد بە بارین و تانکەکان خلیسکان. کەشتی فریتز دەیتوانی بەشێک لە پۆڵەندا بگرێت، لەوانەش کراکۆڤ، بەڵام لە نزیک وارشۆ گیریان خوارد.
  ئامێری سەربازی ڕووسیا خەریک بوو دەخولێتەوە... ژاپۆن وەک فوهەر چاوەڕێی دەکرد، هاتە ناو شەڕەکەوە، بەڵام بەلەمەکەی باڵادەستی بەسەر بەلەمی زەریای هێمن ڕووسیادا نەبوو و شەڕەکان بە نزیکەیی یەکسان بوون. وە ژاپۆن بە کردەوە هێزەکانی زەمینی خۆی لە شانۆی ئۆپەراسیۆنەکانی ڕۆژئاوا سەرقاڵ نەکرد. جگە لەوەش ساموراییەکان لە هەوادا لە ڕووسەکان کەمتر بوون، چ لە ڕووی ژمارە و چ لە ڕووی کوالیتییەوە. وە خاکی خۆری هەڵهاتوو توانی تەنها چەند دوورگەیەکی بچووک بگرێت.
  فرانکۆ و سالازاری وریا هیچ پەلەیەکیان نەبوو بۆ چوونە ناو شەڕەکە. ڕووسیا دوژمنێکی زۆر بەهێزە. دەبێت تەماشا بکەین و چاوەڕێ بین. لە مێژووی ڕاستەقینەدا، فرانکۆ لە کاتی جەنگی جیهانی دووەمدا خۆی سنووردار کرد بە ناردنی بەشێکی شین لە خۆبەخشانی فاشیست.
  ئێستا هاوسەنگی هێز بە تایبەتی لە ئەفریقادا نایەکسان دەرکەوت.
  ئیتالیا بە خێرایی موڵک و ماڵی خۆی لە کیشوەرە تاریکەکەدا لەدەستدا.
  لە بەهاری ساڵی ١٩٥٢دا سوپای تزاری دەستی بە هێرشی کردە سەر پروسیای ڕۆژهەڵات و توانی بە قووڵی بەرگرییەکانی دوژمن بشکێنێت. نازییەکان بە زەحمەت دەستبەرداری پێشڕەوی سوپای تزاری بوون لە کۆنیگسبێرگ، بەڵام سەربازانی ئیمپراتۆری دەستیان کرد بە پێشڕەوی بۆ سەر سودێتنلاند و کراکۆڤ.
  دەرکەوت کە تانکە ڕووسییە چالاکترەکان تەواو توانای شەڕکردنیان لەگەڵ دوژمنێکی قورسدا هەبووە، بەڵام کەمتر چالاکی. هەروەها فیرقە چینییەکانی ژێر فەرماندەیی ژەنەڕاڵەکانی ڕووسیاش ئاستێکی باشیان پێشکەش کرد.
  ئەڵمانییەکان ناچار بوون کراکۆڤ بەجێبهێڵن... و پاشان بەهۆی مەترسی گەمارۆدان، دەستیان کرد بە پاشەکشەکردن لە ڤیستولا بۆ ئۆدەر.
  نەخێر، ئەمە ڕێڕەوی شەڕەکە نەبوو کە فۆهرەری خاوەن جنۆکە چاوەڕێی دەکرد. بەڵام خەتای خۆمە. جگە لەوەش فەرەنسی و ئینگلیزەکان کە بۆنی داگیرکاری فاشیستیان کردبوو، بە هیچ شێوەیەک هەوڵیان نەدا لە پێناو فورێردا بمرن. بۆیە پڕکردنەوەکە تێکچوو و وڵاتانی ژێردەستە دەیانویست بە شێوەیەکی بێ بایەخ لە دەرەوە دابنیشن.
  وە شتە خراپترەکان بۆ ئەڵمانییەکان لە بەرەدا ڕۆیشتن.
  تا زستان ئەڵمانییەکان هەموو کەلوپەلەکانیان لە ئەفریقا لەدەستدابوو. وە لە زستاندا، تا بەهار، بە تەواوی پاشەکشەیان کرد بۆ ئۆدەر. سەربازانی ڕووسیا پراگ و سودیتنلاندیان ئازاد کرد و لە ڤیەنا نزیکبوونەوە. جگە لەوەش ئیتالیایان بردەوە و ڕۆما و ناپۆلی و سیسیلیایان داگیرکرد. کەواتە بەهاری ساڵی ١٩٥٣ بەڵێنی هیچ شتێکی باشی بۆ نازییەکان نەدا. بەڵام لە ٨ی نیسانی ١٩٥٣دا هیتلەر لەناکاو کۆچی دوایی کرد. سەرکردایەتی نوێی ئەڵمانیا بە نائومێدیەوە داوای ئاشتی دەکات.
  ڤلادیمێر کیریلۆڤیچ ڕۆمانۆڤ بە بەخشندەیی ڕازی بوو. بەڵام ئەڵمانییەکان بە گرانبەها پارەیان دا. ئێستا سنوورە نوێیەکە بە درێژایی ئۆدەردا تێپەڕی: بەلجیکا، هۆڵەندا و دانیمارک سەروەرییان وەرگرت، بەڵام لە چوارچێوەی دەوڵەتێکی وەلی ئیمپراتۆریەتی ڕووسیادا. فەرەنسا ئەو شتانەی کە پێشتر لەدەستیان داوە بەدەست هێنایەوە، بەڵام زیاتر پشتی بە ڕووسیا بەست.
  ئیتالیا و ئەڵمانیا هەموو کۆلۆنیەکانیان لەدەستدا، کە ئێستا بوونە موڵکی تاجی شاهانە. هەروەها ئیتالیا خۆی پێگەی وەسیلی ڕووسی وەرگرت و سیسیلیا و سەردینیا ڕاستەوخۆ بوونە بەشێک لە ئیمپراتۆریەتی ڤلادیمیری سێیەم.
  هەروەها ئەڵمانیا بەشێکی زۆری سەربەخۆیی خۆی لەدەستدا و قەرەبووی زۆری دایەوە.
  هەروەها ژاپۆن جگە لە خاکی خۆی هەموو موڵک و ماڵی خۆی لەدەستدا و ناچار بوو ببێتە دەوڵەتێکی ژێردەستەیی. وە هەروەها تزار ڤلادیمێر کیریلۆڤیچ ڕۆمانۆڤ نازناوی ئیمپراتۆری ژاپۆنی وەرگرت.
  بێگومان ئەو بەشەی ئوسترالیا کە پێشتر سەر بە خاکی خۆری هەڵهاتوو بوو، هەروەها کەوتە ژێر کۆنترۆڵی ڕووسیا.
  لە مانگی ئابی ساڵی ١٩٥٣ دواجار ئەمریکا بۆمبێکی ئەتۆمی تاقیکردەوە. دوای هەشت ساڵ، جنۆکە ئەتۆمییەکە لە شووشەکە دەرچوو. لە هەموو حاڵەتێکدا ناتوانرێت پێشکەوتن بوەستێنرێت. وە دەرکەوتنی بۆمبی ئەتۆمی حەتمییە. لە توندڕەوترین سیناریۆدا، چەکی ئەتۆمی دەتوانێت زۆرترین بیست ساڵ دواتر دەربکەوێت لە چاو واقیعدا.
  بە هەندێک دواکەوتن، حکومەتی تزار دەستی کرد بە پەرەپێدانی وەڵامەکەی.
  تا ئێستا ئەمریکا نەیتوانی بڕیار بدات لەگەڵ ئیمپراتۆریەتێکی ئاوا بەهێزدا بچێتە شەڕەوە. جگە لەوەش، گەیشتن بە ناوەندە سەرەکییە پیشەسازی و ئابوورییەکانی ڕووسیا لە دەرەوەی وڵاتەوە ئەوەندە ئاسان نییە.
  وە بەرهەمهێنانی بارگەی ئەتۆمی هەم کات و هەم پارەی دەویست! ئەمریکا پارەی هەبوو، بەڵام کات تەواو بوو. ڕووسیای تزاری بە سەرچاوە و توانا فیکرییە بەهێزەکەیەوە، زۆر بە خێرایی ئەو بۆشاییەی لەم بوارەدا قەرەبووکردەوە. وە لە ساڵی ١٩٥٦ بۆمبێکی ئەتۆمی لە ڤلادیمیری سێیەمیشدا دەرکەوت.
  ئەمریکای سەرمایەداری و دیموکراسی کە بە شێوەیەکی بەرچاو لە ڕووسیا کەمتر بوو لە ڕووی ژمارەی دانیشتووان و سەرچاوەکانەوە، وردە وردە ترامپ کارتەکانی لەدەستدا.
  تاکە شتێک کە دەیانتوانی بیکەن ئەوە بوو کە چەکی ئەتۆمی وەک ڕێگرییەک بەکاربهێنن و هەوڵبدەن لە ناوەوە ڕووسیای تزاری تێک بدەن. بەڵام تا ئێستا سەرکەوتوو نەبوون.
  ڤلادیمێر کیریلۆڤیچ هیچ نەوەیەکی نێری لە هاوسەری یەکەمی نەمابوو ، و دووبارە هاوسەرگیری کردەوە. وە میراتگرێکی بەرهەمهێنایەوە، ناوی لێنا جۆرج.
  ڕووسیای تزاری فراوانکردنی بۆشایی ئاسمانی ئەنجامدا. لە ساڵی ١٩٥٩ گەشتێکی سەرنشین بۆ سەر مانگ نزیکەی ساڵێک پێشتر لە ئەمریکییەکان ئەنجامدرا. پاشان لە ساڵی ١٩٧١ بۆ مەریخ. جیهانی جێگرەوە لە واقیع سەلامەتتر بووە.
  لە ساڵی ١٩٧٥ مرۆڤ لەسەر ڤینۆس نیشتەوە. لە ساڵی ١٩٨٠ لەسەر مێرکوری. لە ساڵی ١٩٨١ لەسەر یەکێک لە مانگە دەستکردەکانی موشتەری. وە لە ساڵی ١٩٩٢، تەنها لە ساڵی مردنی ڤلادیمێر کیریلۆڤیچ ڕۆمانۆڤ، ئەو گەردوونناسە ڕووسییە بە شانازییەوە پێی خستە سەر پلۆتۆ.
  جۆرج یەکەم لە تەمەنی هەژدە ساڵیدا تاجەکەی بە میرات گرت. وە بە گشتی دەتوانین بڵێین ڤلادیمیری سێیەم، گەورە، دەسەڵاتی ٥٤ ساڵەی خۆی زۆر سەرکەوتووانە بەسەر برد. و پاشان شانشینی ڕۆمانۆڤ بەردەوام بوو.
  
  
  
  نیکۆڵاس دووەم شکۆمەندترین کوێستەکان!
  با بڵێین تزار ئەسکەندەری سێیەم بە پێچەوانەوە پێشتر مردووە: لە ساڵی ١٩٨٧ بەهۆی هەوڵێکی تیرۆرکردنەوە کە لەلایەن برا گەورەکەی لینینەوە ڕێکخرابوو: ئەسکەندەر.
  لەوەش خراپتر دەردەکەوێت. بەڵام لە ڕاستیدا نا. نیکۆلاسی دووەم پێشتر بوو بە تزار، و پێشتر هاوسەرگیری کرد: بۆ ئەوەی کوڕەکەی بخاتە سەر تەختی پاشایەتی ئەگەر شتێک ڕوویدا. بەڵام هاوسەرەکەی جیاوازە، وە میراتگرەکەش تەندروستە و بە دڵنیاییەوە ڕاسپوتین لەوێ نییە. و بۆیە سەرەتا، بە گشتی، وەک لە مێژووی ڕاستەقینەدا: TRANSIB دروست دەکرێت، ئابووری لە گەشەکردندایە - فراوانبوون بۆ چین. ڕاستە ساڵێک پێشتر کەشتی لە دەریای باڵتیک دروست دەکرێت. وە کەمێک زیاتر بەرزبوونەوە، بەهۆی پێشتر سەرهەڵدانی نابغەی دارایی ویت.
  شەڕ لەگەڵ ژاپۆن زۆر باش دەستی پێنەکرد، بەڵام ڤاریاگ توانی هەڵبێت، دەریاوان ماکارۆڤیش نەمرد. چیرۆکەکە کەمێک گۆڕاوە و هەموو شتێک کەمێک جیاوازتر دەڕوات. بەڵام لە مێژووی ڕاستەقینەدا، لە ڕاستیدا، کەشتیی ڤاریاگ تەنیا کاتێکی کەمی ماوە بۆ هەڵهاتن و مردنی دەریاوان ماکارۆڤ بە گشتی بە ڕێکەوت و بەدووری نازانرێت.
  بەلەمی ڕووسیا بە سەرۆکایەتی دەریاوان ماکارۆڤ، تا ڕادەیەک لێهاتووانە مامەڵەیان کرد و کەشتییەکانی ژاپۆنیان نوقم کرد. و پاشان کاتێک دوو کەشتی جەنگی ژاپۆنی لەسەر میر تەقێندرانەوە، ماکارۆڤ هێرشی کردە سەر ساموراییەکان و دەیان کەشتی و نیوێکی دیکەی نوقم کرد.
  واتە هەموو شتێک بە باشی بەڕێوەچوو. وە ژاپۆن لە دەریادا باڵادەستی لەدەستدا.
  بەڵام لەسەر وشکانی سامورایی لاوازتر دەرکەوت. کورۆپاتکین هەموو هەوڵەکانی ژاپۆنی بۆ پێشڕەوی بەرپەرچ دایەوە و زیانێکی زۆری پێگەیاندن. بەڵام زۆر یەکلاکەرەوە مامەڵەی نەکرد. بەڵام زۆری نەخایاند کەشتییەکانی ڕووسیا لە دەریای باڵتیکەوە گەیشتن و دواجار ماکارۆڤ دەستی بەسەر هەموو ئاوەکاندا گرت.
  تەنانەت ڕووسەکان دەستیان کرد بە نیشتنەوەی سەربازەکان لە تایوان، و پاشان لەسەر ڕیزبەندی کوریل.
  تا ئەو کاتەی تیۆدۆر ڕۆزڤێڵت دەستوەردانی کرد و نێوەندگیری پێشکەش کرد. ڕووسیا مانچوریا، کۆریا، مەنگۆلیا، زنجیرەی کوریل و تایوانی وەرگرت.
  ژێلتۆرۆسیاش دەرکەوت. بەم شێوەیە ئیمپراتۆریەتێکی نوێ دروست بوو.
  بەڵام هێشتا پاشا زۆر بێئەدەبی نەبووە. لە ساڵی ١٩١٤ جەنگی جیهانی دووەم سەریهەڵدا. ڕووسیا باشتر خۆی بۆ ئەم شەڕە ئامادە کردووە: ئابووری بەهێزترە، خاک و دانیشتوانی گەورەترە و هیچ بیرکردنەوەیەک لە ڕێگادا نییە. جگە لەوەش هیچ پاشەکشەیەک نەبوو کە بەهۆی ئاژاوەگێڕییەکان و بەناو شۆڕشەوە هاتبێتە ئاراوە.
  جەنگی جیهانی یەکەم بە پلەی جیاواز لە سەرکەوتن بەردەوام بوو. هەڵە و سەرکەوتنی ژەنەراڵەکانی ڕووسیا هەبوو. بەڵام لە ساڵی ١٩١٥ ئەڵمانییەکان توانیان سەرکەوتنی کەمتر بەدەست بهێنن، بەو پێیەی سوپای تزاری گەورەتر بوو و دابینکردنی باشتر بوو. بەڵام هێشتا ڕووسیا نیوەی پۆڵەندا و گالیسیای لەدەستدا. بەڵام ئەڵمانییەکان نەیانتوانی بچنە ناو بیلاڕووس و دەوڵەتانی باڵتیکەوە - هێڵی پێشەوە بە درێژایی ڤیستولا تێپەڕی.
  وە لە ساڵی شانزەهەمدا سوپای تزار لە ئێستاوە سەرکەوتنی گەورەی لە دژی نەمسا و تورکیا بەدەستهێنا. عوسمانیەکان نزیک بوو بە تەواوەتی شکستیان هێنا. هەروەک چۆن نەمساییەکان پرزمیسل و کراکۆڤیان گرت. ئەڵمانیا ترسی لێ هات. لە بەهاری ساڵی '١٧دا ڕووسەکان ئەستەنبوڵیان گرتە دەست. هەروەها ڕووسیای تزاری لە هێرشی هاوینەدا بۆ سەر نەمسا و ئەڵمانیا سەرکەوتنی بەرچاوی بەدەستهێنا. وە لە پاییزدا، کاتێک سەربازە تزاریەکان پێشتر گەیشتبوونە ئۆدەر، ئەڵمانیا تەسلیم بوو. دابەشبوونی نەمسا-مەجارستان و تورکیا بەدوای خۆیدا هێنا. ڕووسیا پێشوازی لە ئاسیای بچووک و باکووری عێراق و ئەستەنبوڵ کرد. شانشینی گالیسیا، بوکۆڤینا، چیکۆسلۆڤاکیا و هەنگاریا و کراکۆڤ. پڵەس دانزیگ، بەشێک لە پرۆسیای ڕۆژهەڵات، ناوچەی کلایپێدا. بەم شێوەیە ڕووسیا چەندین هێندە بەهێزتر بووە. وە ئەڵمانیاش قەرەبووی گەورەی دا.
  تزار نیکۆلاسی دووەم هیچ پەلەیەکی نەبوو لە بردنی هەموو شتێک و هەموو کەسێک. بەڵام ڕووسەکان و ئینگلیزەکان و فەرەنسییەکان نیمچە دوورگەی سعودیەیان دابەش کرد. پاشان ئینگلیز و ڕووسەکان هەردوو ئێران و ئەفغانستانیان دابەش کرد. دووبارە دابەشکردنەوەی جیهانی تەواو کرد.
  تا ساڵی ١٩٢٩ هەموو جیهان لە هەڵکشان بوو، تا ئەو کاتەی خەمۆکی گەورە سەریهەڵدا. لە ساڵی ١٩٣١ ژاپۆن شەڕی دژی ڕووسیا دەستپێکرد. وە بە خێرایی شکستی هێنا و لەگەڵ هەموو موڵکەکانی زەریای هێمن داگیرکرا. و پاشان ڕیفراندۆم و گشتگیری لە ڕووسیا هاتە ئاراوە.
  تزار نیکۆلاسی دووەم بە سوودوەرگرتن لە لاوازبوونی بەریتانیا و فەرەنسا و ئەمریکا کە بەهۆی خراپیی ئابووریی گەورەوە گیرۆدە بوون، سەرکردایەتی شەڕێکی کرد بۆ داگیرکردنی چین. و ئەمەش بوو بە فەتحی گەورەی ئەو.
  بۆ ئەوەی تا ڕادەیەک ڕوسیکردن خێراتر بکات، نیکۆلاسی دووەم بڕیارێکی بێ خۆنمایشکردنی دا - بە فەرمی فرەژنی لە ڕووسیادا ناساند - کە تیۆلۆژیا و دۆگماکانی کەنیسەی ئۆرتۆدۆکسی گۆڕی. بەم شێوەیە چاکسازییەکە پەسەند کرا.
  پاشاش ژنی دووەمی بۆ خۆی هێنا. ڕووسەکان هانیان دەدرا هاوسەرگیری لەگەڵ بیانییەکان بکەن و منداڵی زۆریان هەبێت. هەروەها چینی زەبەلاحیش دەبوو ڕووسی بکرێت. باشترین ڕێگا بۆ ئەم کارە چییە؟ هاوسەرگیری لەگەڵ ئافرەتانی چینی بکە!
  لە ئەڵمانیا هیتلەر نەهاتە سەر دەسەڵات. لەم چیرۆکەدا کەمێک کەمی هەبوو. زۆر توندڕەو. تووڕەکەری سەرەکی موسۆلینی فاشیست بوو کە ئەسیوپیایان گرت. وە خەونبینین بە بوون بە قەیسەر و ترۆجانی نوێ ڕۆڵ بوو لە یەک.
  لە مانگی ئایاری ساڵی ١٩٣٧ شەڕ لە نێوان ڕووسیا و ئیتاڵیا سەریهەڵدا. وەک دەرکەوت مۆسۆلینی خۆکوژی دەرکەوت. سەربازانی ڕووسیا لە ماوەی دوو مانگدا هەموو ئیتالیایان گرت و لە سێ مانگی دیکەشدا هەموو کۆلۆنیەکانی دەوڵەتەکەیان گرت. هەروەها ڕووسیای تزاری لە کۆتاییدا ڕۆمانیا و یوگۆسلاڤیا و کەمێک دواتر بولگاریای لەخۆگرت. دوای تەواوکردنی لکاندنی خاکەکان. لە پاییزی ساڵی ١٩٣٩ نیکۆلاسی دووەم کۆچی دوایی کرد. وە میراتگرەکەی کە ئەلێکسی دووەمی تەواو تەندروست بوو، بوو بە تزاری نوێ.
  لەم حاڵەتەدا نیکۆلاسی دووەم بۆ ماوەی پەنجا و دوو ساڵ حوکمڕانی کرد - کە ئەنجامی ئیڤانی ترسناک تێپەڕاند. وە سەردەمی حوکمڕانییەکەی سەرکەوتووترین دەرچوو لە مێژووی ڕووسیادا و فەتحەکانی تەنیا ژمارەیەکی پێوانەیی شکێن بوون. هیچ پاشایەک ئەوەندەی نەگرتووە. دواجار ڕووسیا لە چین نیشتەجێ بوو، و لە هەموو ئاراستەکاندا بەهێزتر بوو.
  بەڵام دواتر لە سەردەمی ئەلێکسی دووەمدا، قۆناغێکی درێژخایەنی ئاشتی دەستی پێکرد. فەرەنسا و بەریتانیا و ئەمریکا شەڕیان نەدەویست. بەڵام ئەڵمانیا چەک داماڵی و هیچ هێزێکی نەبوو. بۆیە دۆخێک هاتە ئاراوە کە ئارام بووەوە.
  ئیمپراتۆریەتەکانی کۆلۆنیالیزم بەردەوام بوون لە بوونیان. ڕووسیا وەک گەورەترین وڵات مایەوە، بەڵام بەریتانیا بە شێوەیەکی فەرمی هێزی دووەم بوو و لە ڕووی ڕووبەرەوە کەمێک لە ئیمپراتۆریەتی تزار کەمتر بوو. بەڵام ئوسترالیا و ئەفریقای باشوور و کەنەدا نزیک بوو لە دەوڵەتی سەربەخۆ. وە لە هیندستان... لە ساڵی ١٩٦٨ ڕاپەڕینێکی گەورە لە هیندستان سەریهەڵدا و دوای دوو ساڵ لە شەڕ ئینگلیزەکان دەرکران. بەڵام سوپای تزاری هاتە ناو خاکی هیندستان و ناڕەزایەتییەکانی سەرکوت کرد. دوای ئەوە بەریتانیا ئەم کۆلۆنیەی لەدەستدا و ڕووسیا دەستی کەوت. زۆری نەخایاند ڕووسیا باشووری ئێرانیشی گرتە دەست.
  دوای ئەلێکسی دووەم لە ساڵی ١٩٦٩، تەختی پاشایەتی لەلایەن نیکۆلاسی سێیەمەوە بە میرات گیرا. ئیمپراتۆریەتی تزاری لە زیادبووندا بوو. بۆیە فەرەنسا لە ساڵی ١٩٧٩دا کۆنترۆڵی ئەندۆچین و تایلەندی لەدەستدا. وە سەربازە پاشایەتییەکانیش هاتنە ئەوێ.
  وە لە ساڵانی هەشتاکان و نەوەدەکاندا ئەفریقا کەوتە ژێر کۆنترۆڵی ڕووسیای تزاری. دوای ساڵی 2001 پیتەر کوڕی چوارەمی ئەلێکسی دووەم لەسەر تەختی ڕوسیا سەرکەوت.
  ڕووسیای تزاری تا ئەم کاتە نزیکەی هەموو ئەفریقا و ئاسیای هەڵمژیبوو و کۆلۆنیەکانی وڵاتانی دیکەی هەڵگرتبوو، لەنێویاندا ئەندەنوسیا. بەڵام بێگومان دژی ئوسترالیا نەڕۆیشت.
  قۆناغێکی ئاشتی هاتۆتە ئاراوە. ئەمریکا و بەریتانیا و فەرەنسا چەکی ئەتۆمییان هەبوو، ئەڵمانیا هێزی ئابوورییان هەبوو. ڕوسیا خاوەنی هێزی ئابوری و چەکی ئەتۆمی و گەورەترین سوپای جیهان و ژمارەی دانیشتوانی هەیە. وە هێشتا پاشایەتییەکی ڕەهای خۆسەپێن بەبێ پەرلەمان. ئەمریکییەکان بە هێزی دووەم، یان تەنانەت زلهێزێکی گەورە، ئەمەیان کردە ئیدیعایەک بۆ ڕووسیا.
  بەڵام نەبوونی دیموکراسی بە هیچ شێوەیەک ڕێگری نەبوو لە گەشەسەندنی پێشکەوتن. بە تایبەتی لە ساڵی ١٩٤٣ لە ڕووسیای تزاری، یەکەم مرۆڤ فڕی بۆ بۆشایی ئاسمان. وە لە ساڵی ١٩٦١ بۆ سەر مانگ. گەشتەکە بۆ مەریخ لە ساڵی ١٩٧٤ ئەنجامدراوە. وە تا ساڵی ٢٠٠٠ نزیکەی هەموو هەسارەکانی کۆمەڵەی خۆر سەردانیان کرابوو. گەشتێکی گەورە بۆ ئەستێرەکان ئامادە دەکرا. لە ساڵی ٢٠١٨ دەستی بەکارەکانی کرد، و چاکبووەوە بۆ ئەلفا سەنتاوری.
  کەواتە تزاریزم بە هیچ شێوەیەک ڕێگری نەکرد لە جووڵەی زانست. تەنانەت پیتەری چوارەمی شانشینی ڕۆمانۆڤ ڕایگەیاند کە ڕەهاگەرایی ڕۆشنگەر باشترە.
  بەتایبەت لە پاشخانی ئەو فەزیحەیانەی کە بەردەوام ئیدارەی دۆناڵد ترەمپیان هەژاند.
  هێشتا نیکۆلاسی دووەم بە گەورەترین پاشای هەموو سەردەم و گەلان دادەنرا. ڕووسیای تزاری لەسەر ئەسپ و هەژموونی جیهانی. پەراوێز و کۆلۆنیەکان وردە وردە دەبنە ڕووسی. ئیمپراتۆریەتەکە خەریکە زەبری زیاتر بەدەست دەهێنێت. وە هەموو جیهان بوو بە شوێنێکی باشتر.
  بەڵام بۆ? سوپاس بۆ ئەلێکساندەر ئولیانۆڤ، برای لینین کە بە تاوانی ڕژێم کوشتن لە سێدارە درا. لینین خۆی لە دەرەوەی وڵات مایەوە. وێڵزی ناسی و هەروەها حەزی لە نووسینی چیرۆکی زانستی خەیاڵی بوو، لەوێشەوە زۆر دەوڵەمەند بوو و ناوبانگی دەرکرد. و بەم شێوەیە ناوبانگی دەرکرد، ناوبانگ و بەناوبانگ بوو، و وەرگێڕدرا بۆ زۆر زمان. ستالین لە زینداندا بەهۆی نەخۆشی سیلەوە کۆچی دوایی کرد و بەگشتی تەنها لەلایەن پزیشکانی پسپۆڕەوە ناسراو بوو. ترۆتسکی زۆری نەخایاند بەشداری چالاکییە شۆڕشگێڕییەکان بوو و وەک بەرپرسێک پیشەیەکی باشی دروستکرد، بەرزبووەوە بۆ پلەی ئەندامی ئەنجوومەنی تایبەتی ڕاستەقینە و جێگری وەزیری. ڤۆزنێسنسکی لە سەردەمی تزاردا بوو بە وەزیر و دەستکەوتی زۆری بەدەستهێنا. خرۆشۆف وەک دوکاندارێکی بچووک مایەوە و ناوبانگی پەیدا نەکرد. برێژنێڤ بۆ پلەی عەقید بەرزبووەوە. ئەندرۆپۆڤ لە پۆلیسدا خزمەت دەکات و هەروەها بووەتە عەقید. گۆرباچۆڤ بوو بە بازرگانێکی سەرەکی و نمایشکار. یێڵتسین وەک دوکاندار مایەوە. پوتین لە پۆلیسی نهێنیدا بۆ پلەی عەقید بەرزبووەوە و بە شەرەفەوە خانەنشین بوو. مێدڤێدێڤ بەرپرسێکی بچووکە. ژیرینۆڤسکی، دامەزرێنەری ڕۆژنامە و نمایشکار. زیوگانۆڤ هەوڵیدا لە ژێر زەویدا دژی تزار کار بکات. سزای زیندانی وەرگرتووە، دواتر بووەتە زانیاریدەر بۆ پۆلیسی نهێنی. بە پلەی کاپتن خانەنشین بوو. ژوکۆڤ تەنها بۆ پلەی مەیجر بەرزبووەوە. ڤاسیلێڤسکی بوو بە لیوا، شاپۆشنیکۆڤ بوو بە لیوا. دەریاوانی گەورەی کۆلچاک و خاوەنی چەندین فەرمان. هەروەها ماکارۆڤ بوو بە دەریاوانێکی گەورە، لە جەنگی جیهانی یەکەمدا شەڕی کردووە. بەڵام نەک لە یەکەمدا، بەڵکو تاکە جەنگی جیهانی بوو، بەو پێیەی جەنگی جیهانی دووەم نەبوو. بەناوبانگ بوو... بروسیلۆڤ بوو بە فیڵد مارشال و هەڵگری ڕێزلێنانی سانت ئەندرۆی یەکەم بانگکراو. دێنیکین، ڕانگێل، کۆرنیلۆڤ و کورۆپاتکین بوون بە فیڵد مارشال.
  وە ژیان لە ژێر دەستی پاشاکان باش بوو. وە زیاتر لە سەد ساڵە نرخەکان بەرز نەبوون. وە ڕوبڵ پشتگیرییەکی زێڕینی جێگیری هەبوو کە 0.77 گرام بوو. گەلێکی زۆریش لە ژێر دەستی پاشادا بە باشی دەژیا.
  هەمووان مافی یەکسانیان هەبوو و زۆرێک خۆیان بە ڕووسی دەگوت تەنانەت ئەفریقی. شتەکان بۆ هەموو کەسێک لە ژێر دەستی تزاردا بە باشی دەڕۆیشتن. تەنها بۆ جولەکەکانی ئایینی غەیرە ئۆرتۆدۆکس مەرجی نیشتەجێبوون مابووەوە. بەڵام ئەمانە کەمتر و کەمتر بوون.
  بەڵام لە سەردەمی تزاردا هەندێک کێشە هەبوو. یەکێک لەوانە، بەرزی ڕێژەی لەدایکبوون و کەمی مردن بووە هۆی زیادبوونی ژمارەی دانیشتووان. بەڵام ئەمە بڕیار بوو لە ڕێگەی فراوانکردنی بۆشایی ئاسمانەوە چارەسەر بکرێت. جگە لەوەش پەرەسەندنی زانست و کشتوکاڵ وایکرد کێشەی برسێتی چارەسەر بکرێت. خواردنی پێویست بۆ هەمووان هەبوو. بەڵام زیادبوونی ژمارەی دانیشتووان لەم ئیمپراتۆریەتەدا لە ساڵێکدا زیاترە لە سەدا سێ. و ئەمەش هەڕەشەی کێشەی لە داهاتوودا دەکرد.
  حکومەتی تزاری لە فراوانکردنی بۆشایی ئاسماندا ڕێگەیەکی دەربازبوونی دۆزیەوە. وە پێدەچوو شتێکی مەعقول بێت. وە کەشتی ئەستێرەیی نوێ دروستکرا و لێکۆڵینەوە لە خێراییە سەروو ڕووناکیەکان ئەنجامدرا.
  
  
  
  پەنجا ساڵ لە ئەلێکساندەر سێ کەسەکە - گەورەکە!
  هەوڵی تیرۆرکردنی ئەسکەندەری دووەم لە ساڵی ١٨٦٦ سەرکەوتوو بوو. لە ئەنجامدا پاشای ڕزگارکەر مرد. ئەسکەندەری سێیەمیش سواری تەختی پاشایەتی بوو. سوودەکەی ئەوە بوو کە کاتیان نەبوو ئەلاسکا بفرۆشن و ئیمپراتۆری نوێی ڕووسیاش مەیلی ئەوەی نەبوو دەستبەرداری هیچ زەوییەک بێت. تەنانەت ئەگەر دووریش بن و هێشتا زۆر بەنرخ نەبوون.
  جگە لەوەش دروستکردنی ڕێگای سیبیریا بۆ ڤلادیڤۆستۆک تەنانەت پێشتر دەستی پێکرد. وە دەبوو بگاتە چوکۆتکا!
  تزار ئەسکەندەری سێیەم بەهێز و یەکلاکەرەوە و ئیرادەی بەهێز و تەندروست و لە ڕووی جەستەییەوە زۆر بەهێز بوو. بە دەستێکی پتەو حوکمڕانی دەکرد، لە سەردەمی ئەویشدا ڕووسیا چووە ناو قۆناغێکی گەورەترین خۆشگوزەرانی و دەستکەوت!
  کەواتە باشە کە ئیمپراتۆری گەورە پانزە ساڵ زووتر لە مێژووی ڕاستەقینە دەستی بە حوکمڕانی کردووە!
  بۆ دەستپێکردن، بە توندی هەموو ناڕەزایەتییەکانی شۆڕشگێڕان و نارۆدنایا ڤۆلیا سەرکوت کرد. پاشان دەستی کرد بە چاکسازی لە سوپا و هێزی دەریایی. لەگەڵ دانانی شتەکان بە ڕێکوپێکی.
  پاشا دەستکەوتی زۆری بەدەستهێنا. ڕێگاوبان، پرد، کارگە دروستکران و وڵات بە خێرایی سەرمایەداری پەرەی سەند. لە هەمان کاتدا پاراستنى خۆسەپێنى. حکومەتی تزاری شەڕی بچووکی ئەنجامدا، بەسەر ئاسیای ناوەڕاستدا جووڵەی کرد و کاریگەریی خۆی لەوێ فراوانتر کرد.
  لە ساڵی ١٩٧٧ شەڕێکی گەورە لەگەڵ تورکیادا سەریهەڵدا. تەنانەت باشتر، خێراتر، سەرکەوتووتر بە دۆڕانێکی کەمتر لە مێژووی ڕاستەقینەدا ڕۆیشت. نابغەی سکۆبێلێڤ بە تەواوی ڕووناکی تێیدا دەدرەوشایەوە!
  سەربازانی ڕووسیا بە زیانێکی کەمتر تورکەکانیان تێکشکاند. وە توانیان یەکسەر ئەستەنبوڵ بگرن. بەو پێیەی پێش فەوجەکەی ئینگلیزی گەیشتوونەتە ئەوێ. ئەم شەڕە ئەوەندە سەرکەوتوو بوو کە پاشا-قەشەکە ناوی لێنرا ئەسکەندەری سەرکەوتوو! وە سکۆبێلێڤ بوو بە گەنجترین فیڵد مارشال لە مێژووی ڕووسیادا.
  تورکیە دابەش بوو. ئینگلیزەکان میسر و سودانیان داگیرکرد. ڕووسیا عێراق و فەلەستین و سوریا و بەشێک لە سعودیە و ئاسیای بچووک و هەموو ئەرمینیا و باڵکانەکانی گرت!
  بەم شێوەیە، بە شێوەیەکی زۆر خێرا و تاڕادەیەک ئاسان، ئەسکەندەری سێیەم خاکێکی گەورەی گرت. وە بەردەوام بوو لە فراوانبوونی خۆی بۆ باشوور. جوڵەکردن لە ڕێگەی ئێران و تورکمانستان و زیاتر بۆ ئەفغانستان!
  سوپای تزاریش چاوی لەسەر هیندستان دانا! ئینگلیزەکان ئامادە بوون بۆ شەڕ. هاوپەیمانییەکی ڕووسیا، ئەڵمانیا، نەمسا-مەجارستان لە دژی فەرەنسا و بەریتانیا سەریهەڵدا.
  ئەڵمانیا لە ساڵی ١٩٩٢ هێرشی کردە سەر کۆماری کەروێشک. بەریتانیا شەڕی دژی ئەڵمانیا و ڕووسیا ڕاگەیاند. نەمسا-مەجارستان بۆسنە و هەرزەگۆڤینایان بەدەستهێنا، و هێرشیان کردە سەر ئیتاڵیا.
  ڕووسیا هەڵمەتێکی دژی هیندستان دەستی پێکرد، و موڵک و ماڵی فەرەنسا و هیندۆچین. لە ڕاستیدا جەنگی جیهانی یەکەم بەم شێوەیە دەستی پێکرد. بەڵام ڕووسیا و ئەڵمانییەکان لە ئێستاوە پێکەوەن!
  هەروەها ڕووسیا هێرشی کردە سەر میسر.
  سەربازانی تزاری بە پاڵپشتی دانیشتوانی ناوچەکە، هیندستان و ئێران داگیر دەکەن. زیاتر دەچنە ناو هیندۆچین. وە پرۆسەکان دیسانەوە فەرەنسییەکان دەشکێنن و پاریس دەورە دەدەن.
  جگە لەوەش کۆمارییەکان ڕەتیدەکەنەوە دەستبەرداری بن. وە پاریس هێرش دەکرێتە سەر، زۆر لەناو دەچێت. هەروەها ئەڵمانییەکان هەردوو وڵاتی بەلجیکا و هۆڵەندا دەگرن.
  بەریتانیا ماوەیەکە لە شەڕدایە. سەربازانی ڕووسیا میسر و سودان داگیر دەکەن. لە دەریادا شەڕ هەیە. سوپای ڕووسیا لە سەرانسەری ئەفریقادا جموجۆڵ دەکات. هەموو ڕێگایەک بۆ باشووری ئەفریقا. وە کۆلۆنی بۆ خۆی کۆدەکاتەوە. ئەڵمانییەکانیش دەست بەسەر هەندێک شتدا دەگرن.
  بەڵام نەمسا و هەنگاریا لە شەڕێکدا لەگەڵ ئیتاڵیا گیرۆدە بووە. ڕاستە لە ساڵی ١٨٩٤ ئەڵمانییەکان بە هانای نەمساییەکانەوە هاتن. وە فەتحکردنی ئیتالیا تەواو دەکەن.
  دوای ئەوە وڵاتی پرتەقاڵەکان لە نێوان خۆیاندا دابەش دەبن.
  شەڕەکە بەرەو دەریا دەڕوات. وە لێرەدا نابغەی فەرماندەی دەریایی دەریاوان ماکارۆڤ خۆی دەردەخات. کە کۆمەڵێک سەرکەوتنی درەوشاوە بەدەست دەهێنێت. ناچارکردنی خاتوونی دەریاکان بۆ تەسلیمبوون.
  ڕووسیا دەستی بەسەر هیندستان و هیندۆچین و زۆربەی ئەفریقا و هەروەها ئوسترالیادا گرت و لەوێشەوە ئینگلیزەکانی خستە دەرەوە. سەربازانی ڕووسیا بەریتانیا و کەنەدایان بەجێهێشت. هەروەها دامەزراندنی کۆلۆنییەک لەوێ. بەم شێوەیە بەریتانیا نزیکەی هەموو کۆلۆنیەکانی لەدەستدا و ڕووسیاش بەدەستیان هێنا. گرتنی کەنەدا بەهۆی پاراستنی کۆنترۆڵی ڕووسیا بەسەر ئەلاسکا ئاسانکاری بۆ کرا. وە بوونی بەلەمێکی زۆر بەهێز. وە نابغەی دەریاوان ماکارۆڤ و ڕۆژدێستڤێنسکی.
  باشە ئەوە تەنها ئەوە نییە. ڕووسیا بەرەو چین هەنگاوی نا. هەروەها زۆر سەرکەوتوو بوو. وە لە ساڵی ١٩٠٤ شەڕ لەگەڵ ژاپۆن دەستی پێکرد.
  بەڵام بە پێچەوانەی مێژووی ڕاستەقینە، ئەم شەڕە سەخت نەبوو، بەڵکو خێرا دەرچوو. جگە لەوەش بەلەمەکانی ژاپۆن تا ڕادەیەک لاواز بوون، لە کاتێکدا بەلەمەکانی ڕووسیا بە پێچەوانەوە زۆر بەهێز بوون. سەربازانی ڕووسیا دوای ئەوەی ژاپۆنییەکانیان شکست پێهێنا، تۆکیۆیان گرت. و پاشان ڕیفراندۆمێک ئەنجامدرا و زۆرینەی ڕەهای ژاپۆنییەکان دەنگیان دا بۆ ئەوەی بچنە ناو ڕووسیا.
  تزار ئەسکەندەری سێیەم سەرکەوتنێکی نوێی بەدەستهێنا. پاشان لکاندنی خۆبەخشانە بە زۆرەملێی چین هاتە ئاراوە. کەواتە هەرێم لە دوای هەرێم، پارێزگا لە دوای پارێزگا. ئیمپراتۆریەتی شاهانە گەیشتە ڕێژەیەکی زۆر گەورە. لە ئەمریکاوە، هەموو کەنەدا و ئەلاسکا، هەموو ئاسیا، نەمسا، ناوچەی زەریای هێمن. بۆ باشووری ئەفریقا و خاوەندارێتی ئەڵمانیا لە ڕۆژئاوای ئەفریقا.
  لەگەڵ ئەوەشدا نەمسا-مەجارستان. دەسەڵاتێکی وەها فراوان.
  بەڵام بێگومان ئەڵمانییەکان و نەمساییەکان زیاتریان دەویست. فەرەنسا تا ئێستاش لەلایەن ئەڵمانیاوە داگیرکراوە. بەریتانیا کە لە ڕووسیا توڕە بووە، شەڕیشی دەوێت.
  کایزەر توانی هاوپەیمانییەک کۆبکاتەوە: ئیسپانیا، پورتوگال، ئەڵمانیا، نەمسا-مەجارستان و سوید لە دژی ڕووسیای زەبەلاح. هەروەها ئەڵمانییەکان لە کاتی شەڕ لەگەڵ بەریتانیا توانیبوویان دانیمارک و نەرویج بگرن. هاوپەیمانییەکی بەهێز دروست بوو.
  وە شەڕەکە لە یەکەمی ئابی ١٩١٧ دەستی پێکرد. هەر لەو ساتەدا کە ئەسکەندەری سێیەم مرد و نیکۆلاسی دووەم لەسەر تەختی پاشایەتی دانیشت. حیساباتەکە کرا کە بەبێ پاشایەکی گەورەی وەک ئەسکەندەری سێیەم کە پەنجا و یەک ساڵ چاک بووبووەوە، بە دڵنیاییەوە ڕووسیا دۆڕاوە.
  بەڵام نیکۆلاسی دووەم دەسەڵاتێکی بەردەوام و بەهێزی هەبوو. بەبێ ڕاسپوتین و میراتگری نەخۆش. بۆیە دەیتوانی لەگەڵ هاوپەیمانی شەڕ بکات.
  وە شەڕەکە دەستی پێکرد... ئەڵمانییەکان وەک زریانێک لە پێیان دا. سەربازانی ڕووسیا بە هێرشی بەرپەرچدانەوەی بەهێز بەرەوڕوویان بووەوە. شەڕێکی گەورە و توند ڕوویدا.
  نیکۆلاسی دووەم بە گشتی پشت بە زنجیرەیەک قەڵاکان بەستبوو، یەکەکانی ئەڵمانیا و نەمسایی بە تەواوی ماندوو کرد. و پاشان هێرشی دژە هێرشی دەستپێکرد. وە لە ئەفریقا سەربازانی ڕووسیا بە بەکارهێنانی یەکەم تانکی سوکی جیهان لە هەموو زەوییەکدا، بە تەواوی نەمساییەکان و ئەڵمانییەکانیان شکست پێهێنا. وە کیشوەری تاریکیان پاککردەوە.
  هەردوو وڵاتی سوید و نەرویج زۆر بە خێرایی داگیرکران.
  شەڕەکە ساڵ و نیوێکی خایاند و بە سوپای ڕووسیا کۆتایی هات کە ژمارەیان زۆرتر بوو و تانکی بەهێزتریان هەبوو، هەموو ئەوروپایان گرت. پاشان بەریتانیا کەوتە خوارەوە. دواجار ڕووسیا باڵادەستی بەسەر نیوەگۆی ڕۆژهەڵاتدا دامەزراند.
  وە تزار نیکۆلاسی دووەمیش بوو بە داگیرکەرێکی گەورە. ئاشتی تا ساڵی ١٩٢٩ حوکمڕانی بوو، کاتێک خراپیی ئابووریی گەورە سەریهەڵدا. قەیرانی ئابووری گشتی بووە هۆی ئەوەی کە لە ساڵی ١٩٣١ تەنها لە ١ی ئایاردا شەڕێک لە نێوان ڕووسیا و دوا زلهێزی گەورەی ئەمریکا دەستی پێکرد!
  سوپای تزاری نیکۆلاسی دووەم هاتە ناو سنوورەکانی ئەمریکا. هێزەکان نایەکسان بوون. ئەمریکییەکە نزیکەی هیچ تانکی نەبوو و بە خراپی مەشقی پێکرابوو. وە ڕووسیا چەند هێندە زیاتر لە ئەمریکا زیاتر بوو. فەرماندەکانی ئیمپراتۆریەتی تزاریش باشتر بوون. بۆیە شەڕەکە هەر لە سەرەتاوە بە یەک ڕێگادا ڕۆیشت. ڕووسیا سەرکەوت و پێشڕەوی دەکرد. وە لە ٣٠ی ئەیلولدا، دوای گرتنی نیویۆرک و واشنتۆن، ئەمریکا تەسلیم بوو. بەم شێوەیە لاپەڕەیەکی تر لە مێژوودا هەڵگەڕێنرایەوە. لە ساڵی ١٩٣٤ نیکۆلاسی دووەم دەستی کرد بە داگیرکردنی مەکسیک و پاشان بەرەو سەرەوە بۆ ئەمریکای لاتین و دەوڵەتانی لاتینی داگیرکرد. تا دوا کۆماری سەربەخۆی شیلی لە کانوونی دووەمی ساڵی ١٩٣٦دا کەوتە خوارەوە.
  بەم شێوەیە دواجار نیکۆلاسی دووەم چیرۆکەکەی تەواو کرد. ڕووسیای تزاری هەموو وڵات و گەلانی هەسارەی زەوی یەکخست.
  لە ٧ی تشرینی دووەمی ١٩٣٧ ئیمپراتۆری هەموو هەسارەی زەوی نیکۆلاسی گەورە لە فڕۆکەیەکدا کەوتە خوارەوە. وە حوکمڕانی ئەویش کۆتایی هات. ئەلیسی دووەم بوو بە پاشا. میراتگرێکی تەندروست و گەنج - نزیکەی سی و سێ ساڵ. لە سەردەمی ئەودا فراوانبوونی بۆشایی ئاسمان دەستی پێکرد. میحوەری نوێ و گەشتی نوێ. دەسەڵاتی پاشایەتی لەرزۆک نەبوو. مرۆڤایەتی یەکگرتووە و فەزا داگیر دەکات.
  GENERALISSIMO KONDRATENKO
  فەرماندەی پۆرت ئارسەر کۆچی دوایی کرد، لە ڕاستیدا لە مێژووی ڕاستەقینەدا، لە سەریدا بریندار بوو، بەڵام پارچەیەکی چەند ملیمەترێک لە مێشکەکەی نزیکتر تێپەڕی. بە کورتی ئەو خیانەتکارەی کە قەڵاکەی تەسلیم کرد، مرد و جێگەی ئەو لەلایەن پاڵەوانی بەرگری پۆرت ئارسەر، کۆندراتێنکۆ، گرتەوە.
  بۆ بەهێزکردنی بەرگری قەڵاکە، فەرماندەی نوێ هەموو دەریاوانەکان و تۆپخانە دەریاییەکانی لە کەنار دەریاکان نووسیەوە، و فەوجەکەی چەک داماڵی، بەڵام پۆرت ئارسەری بەهێزتر کرد.
  لە ئەنجامدا قەڵاکە بە تەواوی پارێزراو بوو، لەگەڵ کردەوە لێهاتووەکانی فەرماندە کۆندراتێنکۆ. بەرگری بە سەرکەوتوویی خۆی ڕاگرت. کۆندراتێنکۆ لە کاتی خۆیدا بەرگری لە قەڵای ڤیسۆکایا بەهێزتر کرد و ژاپۆنییەکان نەیانتوانی بیگرن.
  تا کۆتایی مانگی کانوونی دووەم، ساموراییەکان لە هێرشەکان ماندوو بوون. لە مانگی یەکدا هێوربوونەوەیەک ڕوویدا کە بەهۆی هەوڵی کورۆپاتکین بۆ کردنەوەی بلۆکەکەیەوە دروست بوو، بەڵام زۆر سەرکەوتوو نەبوو.
  لە مانگی شوباتدا هێرشێکی دیکە ڕوویدا و دیسانەوە بە زیانێکی زۆر بۆ ژاپۆنییەکان بەرپەرچدرایەوە.
  لە کاتی بەرگریدا، کوڕەکە ئۆلێگ ڕیباچێنکۆ قارەمانانە ڕەفتارێکی کرد. لە کاتی گەمارۆدانەکەدا ئەم کوڕە کابینەیە تەمەنی تەنها دە ساڵ بوو. منداڵەکە لەگەڵ گەورەکاندا شەڕی کردووە و چووە سەر ئەرکی سیخوڕی.
  خۆی نیشان دا کە زۆر ئازا و شەڕانگێزە. وە بەرگریش ڕایگرت. ئێستا مانگی ئازار گەیشتە... ژاپۆنییەکان جارێکی تر پاشەکشەیان کردووە. یەکشەممەی خوێناوی لە ڕووسیا ڕووی نەدا، چونکە تزار نیکۆلاس، بەو پێیەی پۆرت ئارسەر لە بارێکی دەروونی باشدا بوو، چووە دەرەوە بۆ لای خەڵک. سوپای ڕووسیا پڕ بووەوە و گەورەتر و گەورەتر بوو. لە کۆتایی مانگی ئازاردا ژاپۆنییەکان هەوڵیان دا پێشڕەوی بکەن، بەڵام هێزەکانی کورۆپاتکین باڵادەستییەکی ژمارەیی زۆر گەورەیان هەبوو و هەموو هێرشەکانیان بەرپەرچ دایەوە.
  و لەوەش باشتر، یەکەکانی جەنەڕاڵ لێگز بەهۆی گەمارۆدانی پۆرت ئارسەرەوە بە کۆت و بەند کرابوون. دوای ئەوەی ژاپۆنییەکان زیانێکی زۆریان بەرکەوت، پاشەکشەیان کرد. بەڵام دیسانەوە کورۆپاتکین دوودڵ بوو.
  لە کۆتایی مانگی نیساندا هێرشێکی نوێ بەدوای خۆیدا هێنا، بەڵام ئەو هێرشەش بەرپەرچدرایەوە.
  وە ئۆلێگ ڕیباچێنکۆ، ئەم کوڕە ئازایە تەنانەت عەقیدێکی ژاپۆنیشی گرت، بە بەکارهێنانی تەڵە، بێگومان.
  لە سەرەتای مانگی ئایاردا تەنها شەڕ و پێکدادانی بچووک ڕوویدا و لە ٢٥ی مانگدا فەوجەکەی ڕۆژدێستڤێنسکی دواجار چوونە ناو پۆرت ئارسەر. دەریاوانە بەناوبانگەکە پەنجا و یەک کەشتیی هێنا، بە یەکجار سێ زەریای بەزاند!
  دوای ئەوە بەرگری هێزی بەهێزی وەرگرت. وە لە سەرەتای مانگی حوزەیران هێرشی کۆتایی بۆ سەر پۆرت ئارسەر بەدوای خۆیدا هێنا. هێرشەکە نائومێدکەر و توند و تیژە. جارێکی تریش بە زیانێکی گەورە بە ژاپۆنییەکان بەرپەرچدرایەوە. دواجار تزار کورۆپاتکینی لە پۆستەکەی دوورخستەوە و لینێڤیچی دەستنیشان کرد. لە ناوەڕاستی مانگی تەمموزی ساڵی ١٩٠٥، دواجار ژاپۆنییەکان شکستیان هێنا. وە بەرگری قارەمانانەی پۆرت ئارسەر کە زیاتر لە ساڵێکی خایاند، کۆتایی هات.
  کۆندراتێنکۆ خەڵاتی ڕێزلێنانی سانت ئەندرۆی یەکەم بانگکراوی پێبەخشرا. وە پلەی فیڵد مارشاڵی وەرگرت. پاشان فەوجەکەی ڕۆژدێستڤێنسکی لەگەڵ پۆرت ئارسەر لە دەریادا ژاپۆنییەکانیان شکست پێهێنا. جگە لەوەش دەریاوان تۆگۆ خۆی لەو شەڕەدا گیانی لەدەستدا.
  ژاپۆن ناچار بوو ئاشتی لەگەڵ ڕووسیا بکات، لە ڕێگەی نێوەندگیری ئەمریکاوە.
  ناچار بووین دوورگەکانی کوریل و تایوان تەسلیم بکەین. ڕووسیا پارێزگایەکی بەسەر کۆریا و مەنچوریا و کۆنترۆڵی پۆرت ئارسەردا مسۆگەر کرد. جگە لەوەش ژاپۆن قەرەبوویەکی گەورەی بە بڕی ملیارێک یێن زێڕین داوە بە ڕووسیای تزاری.
  ئەو سەرکەوتنە پێگەی تزار نیکۆلاسی دووەمی بەهێزتر کرد. ڕووسیا خاکەکانی فراوانتر کرد و ژێلتۆرۆسیاش بەهۆی لکاندنی خۆبەخشانەی ناوچەکانی چین دەستی بە پێکهاتن کرد. دومای دەوڵەتی نییە - ڕووسیا وەک پاشایەتییەکی ڕەها مایەوە، بەبێ پەرلەمان.
  بێگومان بەهۆی سەرکەوتن و سەقامگیری سیاسی، گەشەی ئابووری زووتر لە مێژووی ڕاستەقینە بەردەوام بوو و بەهێزتر بوو.
  جەنگی جیهانی یەکەم وەک لە مێژووی ڕاستەقینەدا دەستی پێکرد. بەڵام بۆ ڕووسیا سەرکەوتووتر بوو. کام سوپای گەورەتر و باشتر بوو، لەوانەش بەهۆی چاکسازییەکانی فیڵد مارشال کۆندراتێنکۆ و ئابووری بەهێزتر بوو، دەسەڵاتی تزاریش بەرزتر بوو.
  شەڕەکە کەمێک زیاتر لە ساڵێکی خایاند و بە ڕووخانی نەمسا-مەجارستان، و تەسلیمبوونی ئیمپراتۆریەتی عوسمانی و ئەڵمانیا کۆتایی هات. وە بولگاریا کە بینی بۆنەکەی چۆنە، لایەنی سربیا و ڕووسیای گرتەبەر، وەک چۆن، بەڕێزان، ئیتاڵیا و ژاپۆن.
  فیڵد مارشال کۆندراتێنکۆ بەرزترین پلەی وەرگرت - generalissimo. وە بوو بە خاوەنی نزیکەی هەموو فەرمانەکان، وەک سوڤۆرۆڤ. بروسیلۆڤ بوو بە فیڵد مارشال. دەریاوان کۆلچاک و کۆرنیلۆڤ و دێنیکین پیشەی خۆیان دروست کرد. ڕووسیای تزاری بە خۆیەوە لکاند: گالیسیا، بوکۆڤینا، کراکۆڤ ڤۆیڤۆدێشیپ، ناوچەی پۆزنان، کلایپێدا. هەروەها چیکۆسلۆڤاکیا بوو بە بەشێک لە ئیمپراتۆریەتی ڕووسیا. وە ئاسیای بچووک لەگەڵ قوستەنتینیە. وە باکوری عێراق.
  هەموو شتێک، بە گشتی، باش دەرچوو. ژاپۆنییەکان کۆلۆنیەکانی ئەڵمانیایان لەگەڵ ڕووسیا لە زەریای هێمن دابەش کرد.
  پاشان سعودیە لە نێوان ڕووسیا و فەرەنسا و بەریتانیادا دابەش بوو. پاشان دوای شەڕێکی کورت، ڕووسیا و بەریتانیا ئێرانیان دابەش کرد.
  و پاشان ئەفغانستان. ڕاستە لەوێ کەمێک شەڕ ڕوویدا. وە ئینگلیزەکان سەرەتا زۆر بەختیان نەبوو.
  جیهان سەقامگیری و خۆشگوزەرانی بەدەستهێناوە. تا ئەو کاتەی کە خراپیی ئابووریی گەورە لە ساڵی ١٩٢٩دا ڕوویدا. ڕوسیاش، دوای گەشەکردنی خێرا، کەوتە قەیرانەوە.
  لە ساڵی ١٩٣١ ژاپۆن هێرشی کردە سەر ڕووسیا، بە دوای تۆڵەسەندنەوە لە شکستەکانی پێشوو.
  بەڵام ئەمجارەیان، خۆکوشتن بوو. سەربازانی تزاری ژاپۆنییەکانیان تێکشکاند. دەریاوان کۆلچاک بە هیچ شێوەیەک پیر نییە، ئەو نابغەی خۆی نیشان دا، کە بەراورد دەکرێت بە ئوشاکۆڤ. خاکی خۆری هەڵهاتوو لە دەریادا بە تەواوی شکستی هێنا و دواتر داگیرکرا. دوابەدوای ئەوە ڕیفراندۆمێک بەڕێوەچوو کە تیایدا زۆرینەی ژاپۆنییەکان دەنگیان بە بەشداریکردن لە ڕووسیا دا.
  بەم شێوەیە تزار نیکۆلاسی دووەم دەسەڵاتی خۆی لە زەریای هێمن بەهێزتر کرد. ڕووسیا بەردەوام بوو لە هەنگاوەکانی بۆ ناو چین. بەریتانیا و فەرەنسا و ئەمریکا کە بەهۆی قەیرانەکەوە لاواز بوون، دەستیان لە کۆنترۆڵکردنی ئیمپراتۆریەتی ئاسمانی نەدا.
  لە ساڵی ١٩٣٣ هیتلەر هاتە سەر دەسەڵات لە ئەڵمانیا. دەستی کرد بە گەڕاندنەوەی دەسەڵاتی پێشووی ئیمپراتۆریەتی پێشوو. وە بێگومان هەوڵیدا لەگەڵ ڕووسیا شەڕ نەکات.
  مۆسۆلینی لە ئیتاڵیا هاوڕێیەتی لەگەڵ ڕووسیا هەبوو. وە بە هێمنی ئەسیوپیا گرت و کۆلۆنیەکانی فراوانتر کرد. باس لە دروستکردنی هاوپەیمانی سێ کەسی دەکرا.
  ڕووسیای تزاری دەیویست هەموو کۆلۆنیەکانی لاوازبوونی ئینگلتەرا و فەرەنسا بخاتە ژێر دەسەڵاتەوە. باشە ئەڵمانییەکان و ئیتاڵییەکانیش شتێکی تێگەیشتوون. ئەمریکا پلانی تایبەتی خۆی هەبوو.
  لە ساڵی ١٩٣٧ ئەڵمانیا لەگەڵ نەمسا یەکگرت و ئەنشلۆسی بەرهەمهێنا. وە لە مانگی نۆڤەمبەری ساڵی ١٩٣٧ فڕۆکەی دووەمی نیکۆلایڤ کەوتە خوارەوە. شانشینی زۆر سەرکەوتووانە پچڕا. نیکۆلاسی دووەم لە ماوەی چل و سێ ساڵی حوکمڕانیدا دەستکەوتی گەورەی بەدەستهێنا.
  پێیان دەگوت نیکۆلایڤی گەورە! و تەنانەت گەورەترینیش، لە پەترۆسی گەورە بەرزتر بوون.
  لە سەردەمی نیکۆلاسی دووەمدا، ڕۆژی دەوام کەمکرایەوە بۆ دە کاتژمێر و حەوت ساڵ خوێندن بوو بە ناچاری و بێبەرامبەر. تێکڕای مووچەی نیشتمانی مانگانە گەیشتە ٧٥ ڕۆبڵ و هەڵاوسانی سفر و پشتگیری زێڕی ڕوبڵ. دراوی شاهانە سەختترین و گۆڕاوترین دراو بوو لە جیهاندا.
  ڕووسیا گەورەترین سوپای زەمینی لە جیهاندا هەبوو، لە ڕووی قەبارەی بەلەمەکانیشەوە هەردوو بەریتانیا و ئەمریکای تێپەڕاند.
  تانکەکانی ڕووسیا باشترین بوون لە جیهاندا، هەروەها فڕۆکەکانیش. وە هێلیکۆپتەرەکان لەو سەردەمەدا بە کردەوە تاکە بوون لەسەر هەسارەی زەوی. زۆرترین و کوالیتی بەرزترین بەلەمی ژێردەریایی. باشترین تۆپخانە. تەکنەلۆژیای پێشکەوتوو لە بواری تەلەفزیۆن و ڤیدیۆ. هەروەها یەکەم سینەمای ڕەنگاوڕەنگی جیهان لە ڕووسیای تزار دەستی بە وێنەگرتن کرد. لەوانەش سوپاس بۆ خولیای تزار نیکۆلاسی دووەم بۆ فۆتۆگرافی.
  دوای لکاندنی چین، ڕووسیا لە ڕووی ژمارەی دانیشتوانەوە پلەی یەکەمی لە جیهاندا بەدەستهێنا و بە هەموو کۆلۆنیەکانیەوە پێش بەریتانیا کەوت.
  تزار نیکۆلاسی دووەم چاکسازی لە ئۆرتۆدۆکسیدا کرد و فرەژنی بە یاسایی کرد. ئەم سەروەرە دانایە توانی زۆر شت بکات. وە کۆچی دوایی کرد نەک تفی لێ نەکرا، نە گۆشەگیری کرا، نەک ڕووسیای لەدەستدا، بەڵکو پیاوێکی گەورە بوو. وە تەنها چەند ملیمەترێک جوڵەی پارچەکە کاریگەرییەکی وای لەسەر مێژووی ڕووسیا هەبوو. وە هەروەها دەڵێن لە مێژوودا هیچ ڕێکەوتێک نییە! بەم شێوەیە ڕوودەدات. هەردوو نیکۆلاسی دووەم و دیاردەی جەنەڕالیسیمۆ کۆندراتێنکۆ ئەمەیان نیشان دا.
  بەڵام دوای مردنی تزار نیکۆلاس، بازدانێکی کاتی بەدوای خۆیدا هێنا. یەکەم: پاشا ئەلێکسی دووەم پێش ئەوەی تاجی سەری لەسەر دابنرێت، مرد. پاشان میراتگرێکی دیکەش بە ناوی کیریل ڤلادیمیرۆڤیچ ڕۆمانۆڤ کۆچی دوایی کرد. وە ڤلادیمیری سێیەم لە ساڵی ١٩٣٨ لەسەر تەختی پاشایەتی دانیشت. تزار گەنجە، بەڵام بەگشتی گەمژە نییە و تەواو ئیرادە بەهێز و خۆپەرستە.
  باشە، ئەو دەستی بە کارەکانی کرد! ڕووسیا، ئیتاڵیا، ئەڵمانیا، دژی بەریتانیا، فەرەنسا و ڕەنگە لە داهاتوودا ئەمریکا. لێرەدا بێگومان هاوپەیمانی سێ لایەنە زۆر بەهێزترە.
  لە مانگی ئایاری ساڵی ١٩٤٠ ئەڵمانیا هێرشی کردە سەر فەرەنسا، بەلجیکا، هۆڵەندا و بەریتانیا. ڕووسیا هێرشی کردە سەر کۆلۆنیەکانی فەرەنسا و ئینگلیز و هۆڵەندا. دەستبەسەرداگرتنی بێ ڕێوڕەسمی خاکەکان دەستی پێکرد.
  ئینگلیز و فەرەنسی نەیانتوانی بەرەنگاری سوپای ڕووسیا ببنەوە. وە لە ماوەی مانگ و نیوێکدا ئەڵمانییەکان شکستیان هێنا و فەرەنسا و بەلجیکا و هۆڵەندایان ناچار کرد تەسلیم بن.
  پاشان فوهر ئیسپانیا و پورتوگالی داگیرکرد، و دانیمارک و نەرویجی گرت. ڕووسیا سویدی داگیر کرد.
  شەڕەکە نزیک بوو لە یەکلایەنە. ڕووسیا بە پاڵپشتی دانیشتوانی ناوچەکە دەستی بەسەر هیندستان، هیندوچین، باشووری ئەفغانستان، باشووری ئێران، ڕۆژهەڵاتی ناوەڕاستدا گرت و چووە ناو میسر.
  بێگومان سەربازە کۆلۆنیالیەکان نەیانتوانی بەرەنگاری سوپای تزاری ببنەوە و لە ڕاستیدا نەیاندەویست. داگیرکردنی ئەفریقا تا ڕادەیەک دواکەوت بەهۆی نەبوونی ڕێگاوبان و درێژبوونەوەی پەیوەندییەکان. ئەڵمانییەکان لە ڕێگەی جبل طارق و مەغریبەوە بەسەر ئەفریقادا ڕۆیشتن، ڕووسەکان لە ڕێگەی میسرەوە و پاشان سودان.
  بەڵام زەوییەکە زیاتر بەربەست بوو لە بەرخۆدانی سەربازانی بەریتانیا یان فەرەنسا. کەم بوون و چەکدارێکی خراپیان هەبوو و زۆربەیان لە ڕەسەنە ناوخۆییەکانەوە هاتبوون. کە نە دەیزانی چۆن و نە دەیویست شەڕ بکات.
  لە ساڵی ١٩٤٠ هیتلەر نەیدەوێرا لە بەریتانیا بنیشێتەوە. هێرشی ئاسمانی دەستپێکرد، کە سەرەتا زۆر سەرکەوتوو نەبوو. بەڵام لە بەهاری ساڵی ١٩٤١ فڕۆکەکانی ڕووسیا هاتنە ناو شەڕەکەوە و بەریتانیا دەستی کرد بە خستنە ژێر فشاری فانی.
  وە لە مانگی ئابدا نیشتنەوەی سەربازە هاوبەشەکانی ئەڵمانیا و ڕووسیا بەدوای خۆیدا هێنا و دوای دوو هەفتە شەڕی سەرسەختانە، گرتنی لەندەن.
  دوای ئەوە هەموو نیوەگۆی ڕۆژهەڵات بە ئوسترالیا و نیوزلەندا بوو بە ڕووسی و ئەڵمانی و ئیتاڵی.
  بەڵام هێشتا ئەمریکا هەبوو.
  تزار ڤلادیمێر بڕیاریدا هێرش بکاتە سەر ئەمریکا. لەم بڕیارەدا هیتلەر و مۆسۆلینی پشتیوانیان لێکرد. ڕیخی سێیەم سەربازەکانی گواستەوە بۆ ئایسلەندا، پاشان بۆ گرینلاند و کەنەدا و ڕووسیای تزاری ڕووی لە ئەلاسکا کرد. بێگومان هێزەکان نایەکسانن. ئەمریکا بەلەمێکی تانکی تاڕادەیەک لاوازی هەیە، و ژمارەی دانیشتووانەکەی زۆر کەمترە لە ڕووسیا لەگەڵ هەموو کۆلۆنیەکانیدا. هەرچەندە ئابووری گەشەسەندووە. بەڵام بەرەنگاری ئەهریمەنێکی لەو جۆرە ناکرێتەوە.
  سوپای ڕووسیا دوای ئەوەی لە ساڵی ١٩٤٣ هێرشەکەی دەستپێکرد، لە ماوەی دوو مانگی زستاندا بە خێرایی ئەلاسکای داگیرکرد. وە لە بەهاردا لەگەڵ ئەڵمانییەکان نزیکەی هەموو کەنەدایان گرت.
  بەرازیل، ڤەنزوێلا، مەکسیک و وڵاتانی دیکە شەڕیان لە دژی ئەمریکا ڕاگەیاند.
  جوڵەی سەربازانی ڕووسیا لە سەرانسەری ویلایەتەکانی باکووری ئەمریکا دەستی پێکرد. بێگومان هێزەکان نایەکسانن. ڕووسیا و ئەڵمانیا لە هەردوو جۆری کوالیتی و چەندایەتی باشترن.
  کچان ناتاشا، زۆیا، ئاورۆرا و سڤێتلانا لەسەر باشترین تانکی کۆندراتێنکۆ-٣ لە جیهاندا شەڕ دەکەن، کە ئۆتۆمبێلێکی مۆبایلە و تۆپێکی لوولەی درێژ و خێرا تەقەی هەیە. زۆر چالاکی، لەگەڵ سیلۆیەتێکی نزم.
  کێشی تانکی کۆندراتێنکۆ-٣ نزیکەی چل تۆنە، و بە باشی پارێزراوە. وە دەمانچەکە سەرەڕای بچووکی کالیبەری ٧٦ ملم، خێرایی سەرەتایی پرۆژێکتایلی بەرزی هەیە.
  شێرمانز، ئەم تانکە لە هیچ گۆشەیەکەوە ناتوانرێت بچێتە ژوورەوە. بۆیە...
  کچەکان کە بە پێی ڕووت و بە بیکینی شەڕ دەکەن، بە سادەیی ئەمریکییەکان لەناو دەبەن و زۆر پێدەکەنن.
  بە تایبەتی ناتاشا... وە بە پەنجە ڕووتەکانی فشار دەخاتە سەر جۆیستیکەکە و دەڵێت:
  - شکۆمەندی بۆ ڕوس'ەکەم!
  زۆیاش تەقە دەکات. بە پەنجە ڕووتەکانی ئەم کارە دەکات و دوگمەکانی جۆیستیکەکە دەکات و هاوار دەکات:
  - وە هەموو خاکی زێدی خۆمان!
  دواتر ئاورۆرا تەقە دەکات. لە دوژمن دەدات، و ددانی ڕووت دەکاتەوە دەڵێت:
  - وە دەسەڵاتە باڵاکان لە پشتمانەوەن!
  وە کچەکەش زۆر بە ئاگرین چاوی دەتروکێنێت! وەک دوگمەی جۆیستیک پەنجە ڕووتەکانی دەدات.
  و پاشان سڤێتلانا تەقە دەکات. کچێکی وەها تیژ و بریقەدار. تیشکی خۆر لە دەمیەوە دەردەدات. وە هەروەها گۆرانی دەڵێت:
  - من ئەستێرەی جیهانیم! تەنانەت لە شەیتانیش خێراتر ڕادەکەم!
  لەگەڵ کچانی وەک ئەمانە، شەیتان خۆی ترسناک نییە. ئەوان ئەمریکییەکان دەکوژن، بە توندی دەوری شیکاگۆیان داوە.
  وە بەبێ ئەوەی کەس لەوێ دەربچێت. لەناوچوونەکە، با بڵێین، شتێکی بێ بایەخە. ئەمانە کچەکانن.
  و بەم شێوەیە گاریسۆنی شیکاگۆ تەسلیم دەبێت. هی ئێمە بناسە!
  وە تانکەکانی ڕووسیا لە ئێستاوە لە نیویۆرک نزیک دەبنەوە. تزار ڤلادیمێر بە ڕازییەوە دەستەکانی دەشوات. ئایا تا ئێستا ڕووسەکان ئەوەندە دوور کەوتوون؟
  کچەکان لە هەواشدا ئازایانە شەڕ دەکەن. بۆ نموونە ژن و مێردێکی نازدار: ماریا و میرابێلا.
  جوانە پێی ڕووت و بیکینی لەبەردا خەریکی کۆکردنەوەی پارەن. بە واتایەکی ڕەسەن هیچ شتێک نییە دژایەتیان بکات. کچەکانی لێرە ئەوەندە جوانن و بە شێوەیەکی سەرسوڕهێنەر شەڕانگێز و وردن.
  ماریا تەقەیەکی کرد و دەیان فڕۆکەی خستە خوارەوە، بە یەک تەقینەوە و گۆرانی گوت:
  - شکۆمەندی بۆ خاکی زێدی خۆمان! بەناوی ڕووسیا!
  میرابێلا هەروەها تەقەی کرد و هاوارێکی کرد:
  - بەڵام سەرکردەیەک هەیە لە دەسەڵاتی گەورەدا،
  بانگی سلاڤەکان دەکات بۆ شەڕکردن...
  ناتوانن ڕوبەڕوی ڕووسیا ببنەوە -
  کاتێک ڤلادیمێر وەک پاشا حوکمڕانی دەکات!
  
  لە ڕەقەوە، بەهێزەوە، بە ئیرادەیەکی ئاسنییەوە،
  وە دیمەنەکەی وەک بڕینی کانزا وایە...
  ڕووسەکان پێویستیان بە ژیانێکی باشتر نییە -
  ئەمە تەنها ئەوەیە کە خەڵک خەونی پێوە دەبینی!
  بەڵێ ئەم کچانە وەستای شەڕ و گۆرانی وتن...
  بەڕێزان لە ناوەڕاستی هێرشەکەی سەر نیویۆرکدا، یەکەم گەردوونناسی ڕووسی فڕی بۆ بۆشایی ئاسمان و بە دەوری هەسارەی زەویدا فڕی. وە ئەمەش دەستکەوتێکی تری ڕووسیای تزارییە لەلایەن شانشینی ڕۆمانۆڤەوە.
  و پاشان گاریسۆنی نیویۆرک تەسلیم بوو و واشنتۆن زۆری نەخایاند کەوت. وە لە ٣ی ئەیلولی ١٩٤٣ ئەمریکا بە تەواوی تەسلیم بوو. بەم شێوەیە جەنگی جیهانی دووەم کۆتایی هات کە لە ١٥ی ئایاری ١٩٤٠ دەستی پێکرد. شەڕەکە بۆ ڕووسیا شکۆمەند و سەرکەوتووە.
  بێگومان هەم هیتلەر و هەم مۆسۆلینی زۆریان لەم شەڕەدا دەستکەوت. هەردوو دیکتاتۆرەکە لە ئەفریقا موڵک و ماڵییان بەدەستهێنا، هەندێکیان لە ئەوروپا و ئەمریکا. دواجار ئەوروپا لە نێوان وڵاتاندا دابەش بوو. وە دوای ڕیفراندۆم، بولگاریا بوو بە شانشینی بولگاریا لەناو ڕووسیادا.
  وا دیارە جارێکی تر جیهان دابەش کراوەتەوە و کۆلۆنیەکان هەرس بکرێن. بەڵام بێگومان هیتلەر هیتلەر نابێت ئەگەر زیاتری نەویستایە. بە تایبەتی شکست بە ڕووسیا بێنن. وە دەست بەسەر خاکەکەیدا بگرێت.
  وە بێگومان ئەڵمانییەکان زۆر حسابیان بۆ چەکی نوێ و بەهێزتر دەکرد. تانکی زنجیرەی "E" و مووشەکی بالیستیک، بەتایبەتی دەفرە فڕیوەکان.
  بەڵام ڕووسیای تزاری بە شێوەیەکی بەرچاو لە پێش ڕیخی سێیەمەوە بوو لە مووشەکی بالیستیکدا و لە ساڵی ١٩٥١ لە ١٢ی نیساندا تەنانەت بەرەو مانگ فڕی.
  وە تانکی زنجیرەی "E" باڵادەستییەکی چۆنایەتییان بەسەر تانکی ڕووسیدا نەبوو.
  وە تەنها دەفرە فڕیوەکان نهێنی بوون. بەهۆی لێشاوی لامینیرەوە دەرکەوت کە بە تەواوی لە بەرامبەر هەر جۆرە چەکی بچووکدا بێهێزن. بەڵام لە هەمان کاتدا خۆیان نەیانتوانی تەقە بکەن.
  مۆسۆلینی کۆچی دوایی کرد و کوڕەکەی جێنشینی تەختی پاشایەتی بوو. هیتلەر فشاری خستە سەری و گەنجەکە ڕازی بوو لەگەڵ ڕووسیا شەڕ بکات. لە ٢٠ی نیسانی ١٩٥٥ جەنگێکی جیهانی نوێ و سێیەم دەستی پێکرد. لە لایەنی هیتلەرەوە بریتی بوون لە: ئیتالیا، بەرازیل، ئەرجەنتین، شیلی، مەکسیک، بە کورتی هەموو ئەمریکای لاتین، جگە لە کوبا کە پاڵپشتی ڕووسیای دەکرد. وە چیتر وڵاتی تر لە جیهاندا نەبوون! جەنگی جیهانی سێیەم لە ٢٠ی نیسانی ١٩٥٥ دەستی پێکرد. وە تزار ڤلادیمێر ڕووبەڕووی جددیترین تەحەدای سەردەمی خۆی بووەوە.
  تاکە شتێک کە دەتوانێت دڵنەوایی بدات ئەوەیە کە ئەم شەڕە دوا شەڕ دەبێت لە مێژووی شەڕەکانی سەر هەسارەی زەویدا. بەو پێیەی هەموو وڵاتانی جیهان بەشداری تێدا دەکەن!
  باشە، کە شەڕ دەستی پێکرد، دەبێت بگیرێتەبەر! هێرشەکەی هیتلەر بە تایبەتی چاوەڕوان نەکراو نەبوو. هەنگاریا، یوگۆسلاڤیا، بەشێک لە ڕووسیا کە ئۆتۆنۆمی سنووردارە، پاشایان ڤلادیمێر سێیەم. ئەلبانیا لەلایەن ئیتاڵیا دەستی بەسەردا گیراوە. هەموو شتێک ڕێک و پێکە. ئەڵمانییەکان لە باشوورەوە لە پرۆسیای ڕۆژهەڵات، نەمسا، ئیتاڵیا هەوڵی پێشڕەوی دەدەن. وە شەڕەکە لە ئەفریقا بەردەوامە. وە هاوپەیمانی وڵاتانی لاتین دژی ئەمریکا. بەڵام لەوێ زۆر چالاک نین. تەنها ئێستا شەڕ ڕاگەیەندراوە.
  لەم نێوەندەدا هیتلەر هێزی سەرەکی خۆی لە ئەوروپا جوڵاند.
  وە شەڕێکی دۆزەخی سەریهەڵدا. دوایین شەڕی بەرفراوان لە مێژووی مرۆڤایەتیدا.
  ئەڵمانییەکان گورزی سەرەکییان لە هەنگاریا بە ئاراستەی بوداپێست دا. ئۆلێگ ڕیباچێنکۆ لەوێ شەڕی کردووە. هێشتا وەک کوڕێکی نزیکەی دە ساڵان مابووەوە. ڕاستە، لە ڕووی جەستەییەوە زۆر بەهێزە، ماسولکەدارە، خێرا و لە هەمووی گرنگتر، وەک بەرزایییەک، نەمر. بەڵێ، نووسەر و شاعیر ئۆلێگ ڕیباچێنکۆ نەمریی وەرگرت، بەڵام بەو مەرجەی کە ببێتە کوڕێکی نزیکەی دە ساڵان، و بە جەستەیەکی منداڵانە، بەڵام زۆر بەهێز و خێرا خزمەتی ڕووسیا بکات. وە لە یەکەمی ژانویەی ١٩٠٤ەوە منداڵە. کاتێک وەک کوڕێکی کابینە پەیوەندیم بە پۆرت ئارسەرەوە کرد. باشە ئەو بچووکترین کوڕ نییە، بەڵام هەر لەسەرەتاوە بەهێز و خێرا بووە و سواری کەشتییەکە بووە.
  جگە لەوەش کاتێک گومانیان هەبوو کە ئایا زۆر بچووکە یان نا، ئۆلێگ ڕیباچێنکۆ دراوێکی مسی بە پەنجەکانی کێشا بۆ گرەوکردن. دوای ئەوە بەبێ ئەوەی قسە بکات، بردیانە سەر کەشتییەکە.
  کوڕەکە خەڵاتی زۆری بەدەستهێنا، بەشداری لە هەموو شەڕەکاندا کرد. بوو بە ئەفسەر. بەڵام هەر لە منداڵێک دەچوو. بۆیە هەرچەندە خەڵاتی زۆری پێدرا بەهۆی چەندین ئیستغلالەوە، بەڵام کوڕە ئەبەدییەکە هیچ شتێکی بەرزتر لە کاپتن پێنەدرا. وە ئێستا ئۆلێگ ڕیباچێنکۆ زیاتر لە نیو سەدەیە لە سوپای ئەمریکادایە. تۆ زۆر لەمەوبەر خانەنشینی ئەفسەریت بەدەستهێناوە، بەڵام ئەگەر تەندروستی تۆ ئاسنین، ئەوا بۆچی خزمەتگوزارییەکە بەجێبهێڵیت؟
  جگە لەوەش بەبێ کۆمپیوتەر، کۆنسۆلی یاری، تەلەفزیۆن، بە جۆرێک بێزارکەر و بێزارکەر دەبێت. وە لە سوپاشدا تۆ کاپتنیت، لانیکەم سەرباز لێدەخوڕیت. بەڵێ هێشتا کات دەفڕێت.
  ژەنەڕالیسیمۆ کۆندراتێنکۆ کۆچی دوایی کرد. هەروەها دەریاوانە گەورە کۆلچاک کە لە ئوشاکۆڤ تێپەڕی، کۆچی دوایی کرد. زۆرێک لەو کەسانەی کە ئۆلێگ ڕیباچێنکۆ لەگەڵیاندا دەستی پێکردووە، ئیتر لە خزمەتگوزارییەکەدا نین.
  وردتر بڵێین لە دوای گەمارۆدانی پۆرت ئارسەرەوە، نزیکەی هەموو پێشمەرگە دێرینەکان گیانیان لەدەستداوە. تەنها ڤۆڤکا مابووەوە. ئەویش ئەو کاتە کوڕێکی کابینە بووە و ئێستاش لە ئێستاوە باپیرێکی قژ خۆڵەمێشییە. ڕاستی هێشتا خزمەت دەکات. وە سەری سوڕدەمێنێت کە ئۆلێگ وەک کوڕەکە دەمێنێتەوە، کە یەک پەڵەی لەسەر جەستەی نییە. ئەمە دیاردەیەک کە لە سەرانسەری سوپای ڕووسیا و تزاردا ناسراوە. ڕاستییەکە ئەوەیە کە زۆر بە باشی شەڕ دەکات.
  کوڕەکە ئۆلێگ پێی ڕووتە، بۆی خۆشتر و چالاکیترە. دەمانچە لە دوای دەمانچە ئامانج دەکات و تەقە لە تانکەکانی زنجیرەی E ئەڵمانی دەکات. ئۆتۆمبێلە نازییەکان بە سادەیی زەبەلاحن. وە پێدەچێت هیچ شتێک ڕێگرییان لێ نەکات.
  بەڵام کوڕە ئەبەدییەکە ئەوەندە بە وردی لێدەدات کە کانزاکە کون دەکات. کراوتەکان بۆیاخ دەکات، تاوەرەکان دەڕوخێنێت و گۆرانی دەڵێت.
  - تزار ڤلادیمێر، تزاری ڕووسیا...
  سەروەری ئۆرتۆدۆکس!
  بەم زووانە جیهان داگیر دەکەین،
  ئاخر لە سەرووی ئێمەوە کەڕوبەکان هەن!
  هیتلەر کۆتایی دێت
  وە هەرکەسێک گوێی لێ بوو - باشە!
  وە کوڕەکە نارنجۆکێک فڕێدەدات، بە پێی ڕووت، بە پێی منداڵەکەی. ڕیش خۆڵەمێشی ڤۆڤکا تەنها سەری دەهەژێنێت.
  نووسەر و شاعیر ئۆلێگ ڕیباچێنکۆ زیاتر لە پەنجا ساڵ لە سەدەی بیستەمدا وەک منداڵێک بەسەر بردووە. وە دەبێت دان بەوەدا بنێم کە زۆرم بینیوە. بەهۆی ئەوەی نەمر بوو، زۆر لەمەوبەر هەموو هەستێکی ترسی لەدەستدابوو. وە شەڕەکە یارییەکی ستراتیژی کۆمپیوتەری بیرخستەوە.
  یاریکردن ئاسان و خۆش بوو. وە شەڕکردنیش خۆش بوو. باشە کاتێک شەبنەمی بەیانیان لە ژێر پێی ڕووتەکانتدا هەبێت، و کوڕێکی ئەبەدی دەشۆیت، و بەپێی یاساکان جل و بەرگت لەبەر نەکردبێت لە شۆرتدا!
  ئۆلێگ ڕیباچێنکۆ ڕێگەی پێدەدرێت بە شۆرت و پێی ڕووتەوە بەدەوریدا ڕابکات. کوڕەکە تەنانەت لە سەرمادا لە پۆرت ئارسەر فێری ڕۆیشتن بووە بەبێ پێڵاو. ئاخر جەستەیەکی نەمر ناتوانێت هەڵامەت بگرێت یان نەخۆش بکەوێت، وە زوو لەگەڵ سەرما ڕادێیت کە زیانی پێناگەیەنێت. هەر وەک پیتەر پان. وە نزیکە لە خۆشی ڕاکردن بە پێی ڕووت لەناو بەفردا. لە کاتی جوڵەدا بە کردەوە هەست بە سەرما ناکرێت، تەنها کاتێک بێ جووڵە دادەنیشیت، پێی ڕووتەکانت هەست بە کەمێک ڕەقبوون دەکەن! بەڵام بۆ کوڕ ئەمە شتێکی بچووکە.
  بەڵام کچە جادووگەرەکانیش هەن ناتاشا، زۆیا، ئاورۆرا، سڤێتلانا! هەروەها بەشداری شەڕەکە دەکەن. بەڵام هەموو کاتێک نا، بەڵکو لە ئەڵقەدا. یارمەتیمان دا چیای ڤیسۆکایا بگرین کاتێک سەختترین بوو. جوانە پێ ڕووتەکان لەوێ شەڕیان دەکرد، و بە بیکینی. بە پەنجە ڕووتەکانیان دیسکی تیژ تیژکراویان فڕێدا.
  وە بە شمشێر دەیانبڕی. وە دواتر ئۆلێگ ڕیباچێنکۆ دۆشکەیەکی تەقاند - هاوڕێ باڵاکانی کوشت. و لە ئەنجامدا هێرشی ساموراییەکان کۆتایی هات و چیای ڤیسۆکایا دەرکەوت کە نەلەرزۆکە!
  وە کچەکان بەرزترین پۆلی خۆیان و ئایرۆباتیکی ڤالکیرییان نیشان دا.
  وە ئێستا ئەڵمانییەکان لە بەرگریدان. سوپای تزاری ئامادەیە بۆ شەڕ. فوهر نەیتوانی سەرسوڕمانی تاکتیکی بەدەست بهێنێت.
  وە سەربازانی ڕووسیا بە بوێری شەڕ دەکەن. پێدەچێت هیتلەر زیاتر لە جارێک جنێو بە خۆی بدات لەسەر دەستپێکردنی شەڕێکی لەو شێوەیە. جگە لەوەش سەرەڕای ئەوەی کە فوهەر دوو لەسەر سێی ئەوروپا و سێیەکی ئەفریقای لەژێر چەکدایە، بەڵام هێشتا...
  ئەو ڕکابەری ڕووسیا نییە.
  وە ژمارەی سەربازەکانیش. وە سەربازانی ئیتالیا لاوازن. وڵاتانی ئەمریکای لاتین بە سستی بەشداری شەڕەکە دەکەن. وە سوپاکەیان چ لە ڕووی تەکنیکی و چ لە ڕووی ڕێکخراوەییەوە زۆر باش نییە.
  کەواتە ڕووسیا هێشتا دوژمن لە بەرگریدا بە قووڵی دەهێڵێتەوە.
  تانکی کۆندراتێنکۆ-٦ تەواو توانای بەرەنگاربوونەوەی ئەم زنجیرەیەی هەیە. وە "نیکۆلای"-4 قورسترە و خۆی نیشان دەدات کە ئامێرێکی زۆر بەهێزە.
  ڕووسەکان دەتوانن لەگەڵ ئەهریمەنە قورسەکانی ئەڵمانیا شەڕ بکەن.
  بە تایبەتی لەسەر "نیکۆلای"-4 کە تیمی ئەلێنکا، کچەکە زۆر جوانە و بە بیکینیەوە.
  دەمانچەی کالیبەری ١٣٠ ملم. چۆن بەر فاشیستەکان دەدات. بێهودە بوو کە هیتلەر هێرشی کردە سەر ڕووسیای تزاری. ئەمە بۆ ئەو سواربوونێکی ئاسان نییە، بەڵکو لێدانێکە.
  ئەنیوتا بە پەنجە ڕووتەکانی دوگمەی جۆیستیکی داگرت و گۆرانی گوت:
  - بۆ ڕوسیا و ئازادی تا کۆتایی!
  وە جوانەکە چۆن پێدەکەنێت!
  وە دواتر ئۆگستین موشەکێک دەخاتە سەر دوژمن. کانزاکە دابەش دەکات و گۆرانی دەڵێت:
  - با دڵەکان بە یەک دەنگ لێبدەین!
  وە هەروەها بە پەنجە ڕووتەکانی دوگمەکانی جۆیستیکەکە دەخاتە سەر. بەڕاستی ئەمە کچێکی فێنک و سارد و سڕە!
  وە لێرەدا ماریا لێدەدات. وە فاشیستەکان دابەش دەکات. وە دوژمن لەناو ببە.
  لە هەمان کاتدا بەکارهێنانی پەنجەی ڕووتی قاچ. وە هەروەها گۆرانی دەڵێت:
  - بەناوی نیشتیمانی دایکمان، سەینت! با شەڕکەرەکە بە سادەیی فێنک بێت!
  وە بە پێکەنینەوە دەتەقێتەوە و ددانەکانی نیشان دەدات!
  وە دواتر ئۆڵۆمپیاد بە موشەکێکی قورس لێت دەدات. ئەو تەنها ئەوەیە کە ئێوە پێویستتان پێیەتی کچان - شەربەتیترین شەربەتی سێو!
  و دیسانەوە کچەکان ڕێگای E-50 یان شکاند و تاوەرەکەیان هێنایە دەرەوە و پێکەنین.
  ئەلێنکا موشەکێکی نارد، فڕۆکەی E-100ی لەت کرد و کونێکی کرد. وە بەکارهێنانی پەنجەی ڕووتی قاچت. کچەکە بۆچی گۆرانی گوت:
  - دوژمن بشکێنە!
  وە ئەنیوتا بە بەکارهێنانی پێی ڕووتەکانی بە دەوری خۆیدا دەسوڕێتەوە و دەقیژێنێت:
  - فریتزەکان کاپوتن!
  وە دواتر ئۆگستین لێدەدات. هەروەها زۆر بە وردی و بە بەکارهێنانی پەنجەی قاچی ڕووت، cooing:
  - هیتلەر تەواو بووە!
  وە دواتر ماریا زۆر بە شێوەیەکی شەڕانگێزانە زیاد دەکات. فاشیستەکان دەچەوسێنێتەوە و دەقیژێنێت::
  - وە هەرکەسێک گوێی لێ بوو، باشە!
  وە زمانی خۆی نیشان دەدات!
  وە دواتر ئۆڵۆمپیاد پرۆژێکتایلێک دەنێرێت و نەیارەکانی دەکوژێت.
  وە هەروەها بەکارهێنانی پێی ڕووت و گۆرانی وتن:
  - کۆی گشتی فرۆشرا!
  وە دیسانەوە کچەکە زمانی دەبات و نیشانی دەدات.
  بۆیە ئەوان ورد دەکەنەوە...
  ئەڵمانییەکان، دوای یەک مانگ لە شەڕکردن لە سەرەتای هێرشەکەوە، لە پەنجا کیلۆمەترەوە بۆ سەد کیلۆمەتر پێشڕەوییان کرد و زیانێکی گەورە و تەنانەت زەبەلاحیشیان بەرکەوت. وە ئیتالییەکان لە ئەفریقا خۆیان بە تەواوی لەناو دەفرێکدا بینیەوە و دەورە دراون. سەربازەکانیان بە شێوەیەکی بێ بایەخ شکست دەهێنرێن.
  لە ٢١ی ئایاردا ئەدۆلف هیتلەر فەرمانی دا کە هەرکەسێک توانای هەڵگرتنی چەک لە تەمەنی پانزە ساڵییەوە تا شەست و پێنج ساڵی هەبێت، بخرێتە ناو سوپاوە. سوپای تزار خەریکی داڕشتنی یەدەگ بوو.
  وەک دەرکەوت فڕۆکە دیسکییەکانی ئەڵمانی لە پراکتیکدا ئەوەندە ترسناک نین. ڕاستە فڕۆکەکانی ڕووسیا دەتوانن بە بەرخ هێرش بکەنە سەر. بەڵام دەتوانرێت لەم شتە دوور بخرێتەوە، بەهۆی توانای بەرزی مانۆڕکردنی ئۆتۆمبێلەکانی سوپای تزاری.
  وە هیوای هیتلەر بۆ چەکێکی موعجیزەیی بێ شکست بە هیچ شێوەیەک نەهاتە دی.
  سوپای تزاری هێشتا بەرگری لە خۆی دەکرد. هێڵی بەرگری بەهێز، پێشوەختە هەڵکەندراو، بەرگری بەهێز. با هیتلەر هەڵمی تەواو بێت. بەڵام لە ئەفریقا دەتوانیت فشار بخەیتە سەر هاوپەیمانێکی لاوازتری ئیتاڵیا.
  ئەگەر فوهەر بڕیاری نەدابا لەگەڵ ڕووسیای تزاریدا بچێتە شەڕەوە، بێ گومان وەک سەرکردەیەکی گەورە و تەنانەت گەورەترینی ئەڵمانیا دەچووە مێژووەوە. و بەم شێوەیە جنۆکە ویستی حوکمڕانی جیهان بکات و چی لێ هات؟
  کچانی ڕووسی ئاخر فێنکترینی جیهانن.
  ئۆلێگ ڕیباچێنکۆ وەک هەمیشە لە پێشەنگی شەڕەکەدایە. نە فیشەکێک و نە چەقۆیەک ناتوانێت دەستی لێ بدات. کابرایەکی سەختە و کوڕێکی فێنک و سارد و سڕە.
  کوڕێک بە شۆرت و پێی ڕووت، دژی نازییەکان. و نارنجۆکیان بەسەردا فڕێدەدات، و لەناو بارانبارینی سرکەدا ڕادەکات.
  بەڵێ، جێگەی داخە کە کۆندراتێنکۆی درەوشاوە لەوێ نییە، بەڵام فەرماندەی گەنج و بەتوانا هەن. بە تایبەتی فیڵد مارشال ڤاسیلێڤسکی کە پێشتر لە کاتی جەنگی جیهانی یەکەمدا جیاواز بوو. وە بە وزە و لێهاتووییەوە فەرمان دەکات.
  وە فریتزەکان کە ڕووبەڕووی بەرگرییەکی سەخت دەبنەوە، بێهیوا دەبن تێیدا گیرۆدە دەبن. بەڵام هێشتا هەوڵی شکاندن دەدەن.
  ئۆلێگ ڕیباچێنکۆ، ئەم کوڕە ئەبەدییە پێدەکەنێت و ددانی ڕووت دەکاتەوە و گۆرانی دەڵێت:
  - نیشتمانی دایکم! نیشتمانی دایکی پیرۆزم!
  وە هەروەها وەک فڕێدانی نارنجۆکێک بە پێی ڕووتەکانی.
  وە لێرەدا ناتاشا و زۆیا و ئاورۆرا و سڤێتلانا چوونە ناو شەڕەکەوە. ئەوان کچە جادووگەرە ئەبەدیەکانن، خزمەتکاری خودای پیرۆزی خێزانن. هەمیشە شەڕ ناکەن، ئەگەرنا ڕووسیا هەموو جیهانی داگیر دەکرد. بەڵام هەمیشە کاریگەر و سەرنجڕاکێشە.
  کچان زۆر حەز بە کوشتن دەکەن: ئەمانە کچن!
  وە چۆن بەناو فاشیستەکاندا دەڕۆن، و چۆن لێیان دەدەن...
  وە بە پەنجە ڕووتەکانیان دیسک فڕێ دەدەن و کراوتەکان دەکوژن.
  نازییەکان خەریکە گیرۆدە دەبن و زیاتر و زیاتر زیانیان پێدەگات. ستراتژیستە گەورەکەی ڤاسیلێڤسکی پێشنیاری شکستپێهێنانی نازییەکان و ئیتالییەکان لە ئەفریقا دەکات. کەواتە تانکەکانی ڕووسیا کە چالاکترن و توانای مانۆڕکردنیان باشترە، سوودیان دەبێت. وە لە ئەوروپاش با فاشیستەکان لێی ڕزگاریان بێت. بۆ ئەوەی سەرچاوەکانیان بە تەواوی کەم بکەنەوە.
  تزار ڤلادیمێر ئەم پلانەی قبوڵ کرد. وە هێزی نوێ گواسترایەوە بۆ ئەفریقا.
  ئەلیزابێس و تیمەکەی لە لیبیا شەڕیان کرد و یەکەکانی ئیتاڵیایان بڕی. لەوێ گەرمە و کچەکە بە بیکینیەوە جوان دەردەکەوێت. نوێترین تانکی کۆندراتێنکۆ-٦یان هەیە، کە تێیدا جەنگاوەرەکان پێگەی ئیتاڵییەکان و فریتزەکان بەدەر دەکەن و بە متمانەوە شکستیان پێدەهێنن.
  ئەلیزابێس لە ئیمپراتۆریەتی مۆسۆلینی جونیۆرەوە تەقە لە تانکێک دەکات و دەڵێت:
  - پاڵتۆیەکی پڕ لە پڕ و کافتانێک بەسەر دەریاکاندا دەڕۆن، بەسەر شەپۆلەکاندا!
  وە بێگومان پەنجەی ڕووتی قاچی بەکاردەهێنێت.
  دواتر ئیکاتێرینا تەقە دەکات. بە ئۆتۆمبێلێکی ئەڵمانیدا چەقۆ دەدات و هاوار دەکات:
  - لە ڕووسیا تزار ڤلادیمێر پاڵەوانە!
  ئیلێنا لە پشتیەوەیە و دەمانچەی خۆهەڵگری فریتز دەدات و چرپە دەکات:
  - هورا بۆ هیتلەر بۆ نیشتمانی دایکت!
  و لە کۆتاییدا ئۆڵۆمپیاد ئەو پرۆژێکتایلە ئازاد دەکات. کراوتەکان دەچەقێنێت و دەیانچەقێنێت و دەقیژێنێت:
  - ئەنجامەکەی نایاب دەبێت!
  وە هەروەها پەنجەی ڕووتی پێی منداڵان بەکاردەهێنێت.
  لە ئەفریقا، لە کۆتایی مانگی ئایار و سەرەتای مانگی حوزەیران، سەربازانی ڕووسیا سەرکەوتنی بەرچاویان بەدەستهێنا. شەڕەکە بۆ خاکی لیبیا و ئەسیوپیا تەشەنەی کرد. لە ١٢ی حوزەیران، تەرابلوس کەوتە خوارەوە. وە لە ١٥ی حوزەیران پایتەختی ئەسیوپیا خرایە سەر جوڵە. بۆیە سەربازەکانی مۆسۆلینی جونیۆر دەستیان کرد بە ڕژان. بەداخەوە نەیتوانی پشتگیری باوکی بکات.
  وە شکۆمەندی ئەو وەک فەتحکەرێکیش. بەڵام مۆسۆلینی کە دەستی بەسەر بەشێک لە کۆلۆنیەکانی ئینگلیز و فەرەنسادا گرتبوو، خۆی بە قەیسەر دەزانی. بەڵام پێدەچێت مەحاڵ بێت لە قەیسەر تێپەڕین.
  ئۆلێگ ڕیباچێنکۆ لەکاتی فەرماندەیی پاتریەکەدا شەڕی کرد. وە ئەوەندە ئازایانە کە ئەڵمانییەکان ڕۆژانە دەیان تانکی لە ئاگرەکەی لەدەست دەدا. تەنانەت کوڕەکەی خاچێکی زێڕینی دیکەی پێبەخشرا. تەنانەت لە کۆتاییدا ئەو پلەیەیان پێبەخشی کە لە مێژە شایەنی بوو وەکو مەیجر.
  پێشتر بەهۆی ئەوەی لە منداڵ دەچێت، ئەرکی بۆ دانەنرابوو. بەڵام کوڕەکە قارەمانێتییەکی نایابی نیشان دا. وە توانای شەڕکردن.
  لە ٢٢ی حوزەیرانی ١٩٥٥دا سەربازانی ڕووسیا لە ئەفریقا دواجار سۆماڵی ئیتاڵیایان گرت. وە لە ٢٥ی حوزەیرانی ١٩٥٥ پاشماوەی سەربازانی ئیتاڵیا لە ئەسیوپیا تەسلیم بوون.
  سوپای تزاری بە متمانەوە سەرکەوتنی بەدەستهێنا. ماینشتاین کە بە باشترین فەرماندەی ڕەیخی سێیەم دادەنرا، لە یاداشتنامەکەیدا نووسیویەتی؛
  - ورچە دۆزەخەکەمان لە خەو هەڵسان! ئێستا ئێمە لەیەک دەدڕێین!
  تا کۆتایی مانگی حوزەیران ئەڵمانییەکان زیانێکی زۆریان بەرکەوت کە ناچار بوون هێرشەکانیان لە ئەوروپا ڕابگرن.
  تزار ڤلادیمێر فەرمانی زیادکردنی فشارەکانی لە ئەفریقادا. سەرەتا کیشوەری تاریک، پاشان هەموو شتێکی تر - پاشای نایاب وتی! لە یەکەمی تەمموزی ساڵی ١٩٥٥ ئەڵمانییەکان هەوڵی پێشڕەوییان دا لە وڵاتانی سکاندیناڤیا. وە بەپەلە بەرەو ستۆکهۆڵم ڕۆیشتن، بەڵام تووشی بەرگرییەکی زۆر چڕ بوون. وە زیانێکی زۆریان بەرکەوت.
  لە سەرەتای مانگی تەمموزی ساڵی ١٩٥٥، سەربازانی ڕووسیا چوونە ناو جەزائیری ئەڵمانیا.
  لیبیا پێشتر لە ژێر کۆنترۆڵی ڕووسیای تزاردا بوو. هێرش و لوپەکانی نیجەر لە ئارادا بوون.
  تیمی تانکی ئەلیزابێس شەڕ لەگەڵ نازییەکان دەکەن. زۆر گەرمە و کچەکان تەنانەت سوتانی خۆیان داکەند و ئێستا تەنها شۆرتیان لەبەردایە لەناو تانکی کۆندراتێنکۆ-٦. بە وردی تەقە لە فاشیستەکان دەکەن.
  وە ئەوان کارەساتی گەورەیان دەوێت.
  ڕووسیای تزاری هێشتا وڵاتێکی خۆسەپێنە. وە هێشتا پەرلەمانی نییە. وە کە شۆڕش ڕووی نەدا و دوماش دامەزرا. پاشاکان خۆیان نایانەوێت دەسەڵاتی خۆیان سنووردار بکەن. بەڵام فوهەر و دوس دیکتاتۆرن. واتە شەڕ لە نێوان دوو سیستەم لەگەڵ دەسەڵاتە پاوانخوازەکان هەیە.
  بەڵام بۆ ڕووسیای تزاری ئەمە سروشتیترە. وە شەڕێکی سەرسەخت و بەردەوام بەدوای خۆیدا دێنێت.
  ئەلیزاڤێتا بە پەنجە ڕووتەکانی دوگمەی جۆیستیکەکە دەخاتە سەر و پرۆژێکتایلێک دەدات. بۆ خۆی چرچ و لۆچ دەکات:
  - با نازیەکان پارچە پارچە بکەین!
  ئیکاتێریناش بە پەنجە ڕووتەکانی دوگمەی جۆیستیکەکەی داگرت و بکوژەکەی ئازاد کرد و بە چرپە:
  - با هیتلەر بخەینە خوارەوە!
  وە ئیلێنا هەروەها لێدەدات و فاشیستەکان دەکوژێت و دەقیژێنێت:
  - ئێمە لەیەکت دەدڕێنین!
  وە هەروەها چۆن ددانەکانی ڕووت دەکاتەوە! وە بە پێی ڕووتی دوگمەکانی جۆیستیکەکە دەدات.
  وە دواتر ئۆڵۆمپیاد سەرەوەت دەکات، و چەندە گەمژانە دەبێت. هەمووان دەچەوسێنێتەوە و گرینگ دەکات:
  - جەهەنەمێکی پاساژ و تیمێک!
  لەبیرت نەچێت بە پەنجەی ڕووتی قاچت دوگمەکانی جۆیستیک دابگریت. وە شکست بە دوژمن بێنن.
  بەڕاستی جەنگاوەران زۆر ئازا و لە کارەکتەری بریقەدارن.
  لە لایەکی دیکەوە ئۆلێگ ڕیباچێنکۆ هێرشێکی دیکەی فریتزەکانی بەرپەرچ دایەوە و گۆرانی گوت:
  - بۆ وڵاتی دایک و تزار ڤلادیمێر - هارا!
  بەڵێ، لە مێژووی ڕاستەقینەدا، ڤلادیمیری سێیەم، سەرۆکی ماڵی ڕۆمانۆڤ، ئیمپراتۆری ڕووسیای وا بەخۆی ناساندووە. وە بەڕاستی لە ساڵی ١٩٣٨ دەستی بە حوکمڕانی فەرمی کردووە. و پاشان ڤلادیمێر دەرکەوت کە پاشایەکی ڕاستەقینە و گەورە بوو لەو کاتەدا! ڤلادیمێر کیریلۆڤیچ ڕۆمانۆڤ تزارێکە کە هەموو چانسی ئەوەی هەیە ببێتە ئیمپراتۆری هەموو زەوی!
  دوای سەرکەوتنەکە، یان باشتر بڵێین بەرپەرچدانەوەی هێرشەکە، ئۆلێگ ڕیباچێنکۆ لەگەڵ ژێردەستەکانی دەستی بە یاری کارت کرد. کوڕێک بە شۆرت و قژ سپی و زۆر ماسولکەیی و دڕاوەوە، لەگەڵ شەڕکەرە قژ خۆڵەمێشیەکاندا یاری دەکرد. ئەوەی جێگەی سەرسوڕمانە ئۆلێگ لە هەموویان گەورەترە. بەڵام ئەم کوڕە خۆی دەبڕێت.
  بیرهێنانەوەی پۆرت ئارسەر، ئەو بەرگرییە قارەمانانەی کە شکۆمەندی ڕووسیا لێیەوە سەرچاوەی گرتووە. شکۆمەندییەکی گەورە بۆ ئەم...
  کوڕە نەمرەکە تێبینی کرد:
  - بەم شێوەیە هەموو کێشەکانمان چارەسەر دەکەین! بەم زووانە ساتێک دێت کە مرۆڤەکان هەرگیز یەکتر ناکوژن!
  سەرباز و ئەفسەرەکان ڕێککەوتن:
  - بێگومان میستەر مەیجر! ناکوژن!
  ئۆلێگ بە مەدالیای زۆرەکەیەوە سەیری شریتەکەی کرد. بەڵێ، لە ئێستاوە فەرمانەکان ئەوەندە زۆرن، کەم ژەنەراڵ هەیەتی. وە زۆر باشە ئەگەر نازناوێکیش بەدەست بهێنیت. شازادە، ژمارە، دوک!
  دوک ڕیباچێنکۆ - دەنگێکی جوانی هەیە!
  وە کوڕەکە بازێکی بەرزتر دا و لەناو ئامێری سووڕانەوەدا سووڕایەوە.
  ئەڵمانییەکان هەوڵیان دا هێرش بکەن، بەڵام دیسانەوە بەرپەرچدرانەوە و زیانێکی گەورەی قەرەبوو نەکراویان بەرکەوت.
  لە ماوەی مانگی تەمموزدا، سوپای ڕووسیا سەرکەوتنی نوێ و گەورەی لە ئەفریقا بەدەستهێنا. لە کاتێکدا قورسایی هێرشی سوپای تزاری لەوێ بوو. جەزائیر خاوەنی زۆرێک لە باشترین چەکی ڕووسیە. وە تا کۆتایی مانگ ئەڵمانییەکان گەمارۆ دەدرێن و لەناو دەفرەکەدا لەناو دەچن.
  لە مانگی ئابدا سەربازانی ڕووسیا هاتنە ناو مەغریبەوە. کچەکان بە نائومێدیەوە لەسەر تانکی کۆندراتێنکۆ-٦ شەڕیان کرد و خۆیان شکاند و چوونە ناو ئەستوورییەکەیەوە.
  جارجارە هەواڵی تەسلیمبوونی ئەڵمانییەکان و دەستبەسەرداگرتنی شارەکان دەهاتە ئاراوە.
  شەڕ لە نەیجیریا و لە شوێنە جیاوازەکان ڕوویدا. ڕووسەکان هەم لە ژمارەدا، هەم زیاتر تەکنیکی مۆبایل و هەم پشتیوانی دانیشتوانی ناوچەکەیان وەرگرت، کە فاشیستە ڕەگەزپەرستەکان دژی خۆیان وەریانگرتبوو.
  بەڕاستی ئەفریقا ئەڵقەیەکی لاواز بوو لە ستراتیژی هیتلەر و مۆسۆلینی جونیۆردا.
  ڕووسیا لەوێ سەرکەوت... وە لە مانگی ئەیلولدا، هێواش هێواش هێزەکانیان ڕاکێشا، ڕوویان لە نەرویج کرد. نازییەکان زیانێکی گەورەیان بەرکەوت. وە ئەلێنکا و تیمەکەی سواری تانکەکە بوون. نوێترین تانکی "Nikolai"-5 قورسە و خۆی نیشان دا کە پێشکەوتووترە لە زنجیرەی E.
  تەنانەت تانکێکی بەهێزی وەک E-200 بە دەمانچەی ئامێری تزاری هاتە ناوەوە.
  ئەلێنکا بە پەنجە ڕووتەکانی دوگمەکانی جۆیستیکەکەی فشار دەخستە سەر، بە ڕازییەوە دەستەکانی دەشۆرد:
  - من ئەوەی دەتوانم وێرماخت بشکێنم!
  هەروەها ئەنیوتا بە پەنجە ڕووتەکانی دوگمەکەی داگرت و مشتێکی لە ئۆتۆمبێلە ئەڵمانییەکە دا و پشتڕاستی کردەوە:
  - وێرماخت دەسڕینەوە بۆ خۆڵ! بۆ دەسەڵاتی تزاریزم!
  کوول ئۆگستین تەقەی کرد و قیژەی کرد:
  - وە لە ژێر کۆمۆنیزمدا دەژین!
  ماریا بە ئامادەییەوە لەگەڵ ئەم قسەیەدا بوو:
  - بەڵێ لەژێر کۆمۆنیزمی تزاریدا!
  وە بە پەنجە ڕووتەکانی دوگمەکانی جۆیستیکی داگرت. وە لە هەمان کاتدا دوژمن دەکوژێت و دەیچەوسێنێتەوە.
  و پاشان ماروسیا بە قیژەقیژەوە دەڵێت:
  - بە پلەی تەواو!
  وە هەروەها بە پەنجە ڕووتەکانی دوگمەی جۆیستیکەکە دەدات.
  سەربازانی ڕووسیا پێشتر ئۆسلۆیان گەمارۆ داوە. بۆ هەموو دارستان و ماڵێک شەڕ هەیە.
  لە ناوەنددا، سوپای تزاری دیسانەوە هێرشی ئەڵمانیا بەرپەرچ دەداتەوە. ئۆلێگ ڕیباچێنکۆ وەک هەمیشە لە هێڵی پێشەوەیە و بە متمانەوە شەڕ دەکات. تۆپخانەکانی ڕووسیا وەک کاتژمێر کاردەکەن.
  هەموو شتێک ورد و ڕاستە...
  لە مانگی تشرینی یەکەمدا سەربازانی ڕووسیا دواجار ئەفریقایان لە پێداویستییەکانی لە ڕێگەی وشکانییەوە بڕییەوە و مەغریبیان ڕزگار کرد. نازییەکان خۆیان لەناو جۆرێک لە دەفردا بینیەوە.
  تەنانەت لە کیشوەری تاریکیشدا. هیتلەر لە توڕەییەوە دەلەرزی، بەڵام نەیدەتوانی بۆ نانخواردنی نیوەڕۆ هیچ بخوات.
  بەڵێ هاتە لای ڕوس... زستان نزیک بووەوە. ئۆلێگ ڕیباچێنکۆ سەرەڕای ئەوەی کە بەفر دەبارێت، بەڵام هێشتا بە پێی ڕووت و بە شۆرتەوە ڕادەکات. باشە کوڕم - هەرچییەک وەربگریت! وە کابرایەکی تەواو چاونەترس.
  وە بە پەنجە ڕووتەکانی نارنجۆک فڕێ دەدات.
  وە گۆرانی دەڵێت:
  - با بە چەقبەستوویی ڕابکەین،
  تانکی زرێپۆش لە ڕێگەی چەقەڵەکانەوە...
  وە دۆشکەیەک لەسەر سەقفەکە هەیە -
  تۆپچی چێبوراشکا،
  دۆشکە چەقۆکێشی تیمساح!
  شاکۆکلیاک لە هێرشدایە!
  کوڕە تێرمیناتۆرەکە بە پەنجە ڕووتەکانی نارنجۆکێکی فڕێدا و نازییەکانی لەیەک جیاکردەوە و گۆرانی گوت:
  - وە من یاری بە داینامیت دەکەم،
  لە چاوی ڕوون بۆ ڕێبواران!
  چۆن کراوتەکان خۆیان لە شەمشەمەکوێرەکان بەدوور دەگرن!
  هەمووان پاڵکەوتوون، منیش دەڕۆم!
  وە بەڕاستی کوڕەکە زۆر پێکەنیناوییە! بەڵام ئەو پێشتر زیاتر لە پەنجا ساڵە لە سوپادایە. وە تەنها شەیتانێکی بچووک! تەنانەت ئەگەر قژزەردیش بێت!
  ئۆلێگ ڕیباچێنکۆ دیسانەوە بە پێی ڕووتی نارنجۆکێک فڕێدەدات و هاوار دەکات:
  - شکۆمەندی بۆ تزار و نیکۆلاس و ڤلادیمیری سێیەم!
  وە پێم وابوو کە نابێت ڤلادیمێر کیریلۆڤیچ ڕۆمانۆڤ لەگەڵ ڤلادیمێر پوتین تێکەڵ بکەن! تزارە گەورەکانی ڕۆمانۆڤ خێزانێکی سەرسوڕهێنەرن! ئەوانەی ڕووسیایان کردە گەورەترین ئیمپراتۆریەت!
  وە نەک وەک پوتین بەهۆی بەختەوە تێکچووبێت!
  بەڵام سەربازانی ڕووسیا هێرشێکی دیکە بەرپەرچ دەدەنەوە.
  مانگی نۆڤەمبەر دێت. نازییەکان خەریکە هەڵمیان تەواو دەبێت. بەڵام یەدەگی نوێ فڕێ دەدەنە شەڕەوە. لە ئێستاوە لە ئەفریقا تەواو دەکرێن. بۆ فاشیستەکان قورسە.
  بۆیە توڕەیی خۆیان لەسەر زیندانییەکان دەردەهێنن. تووشی نیکۆلێتا جوانەکە بوون. تا پانتۆڵی ژێرەوەی ڕوتیان کردەوە و بەناو بەفری تازەی مانگی نۆڤەمبەردا بردیان.
  کچێک بە دەستەکانی بەستراوەوە، نزیکە لە ڕووت، بەناو بەفربارینەکاندا دەڕوات و شوێنپێی بە پێی ڕووت و ڕەنگین بەجێدەهێڵێت. ئەو زۆر جوانە. وە ئەڵمانییەکان بەدوایدا دەڕۆن و قامچی لێدەدەن. وە بە جوانییەک خۆیان لێدەدەن، لێیان دەدەن. خوێن لە پشتە ڕەنگاوڕەنگەکەیەوە دەڕژێت.
  نیکۆلێتا تەنها ددانەکانی توندتر گرت. وە بە شانازییەوە سەری بەرز دەکاتەوە. وە قژی سووری مسی وەک ئاڵایەکی پرۆلیتاری دەفڕێت.
  وە پێی ڕووتەکانیشی سوور بوون، بەڵام کچەکە تەنانەت برۆیەکیش بەرز ناکاتەوە.
  ئەوە چ بوێرییەکی دیاردەیی هەیە.
  هەرچەندە نازییەکان پێشتر وەریانگرتووە و بە مەشخەڵێک لە سنگی ڕووتی خۆیاندا چەقاندووە. بەڵام ئەو کاتەش کچەکە تەنها لەرزۆک بوو، بەڵام هاوارێکی نەکرد.
  ئەو خاوەنی ئیمانێکی وەها گەورەیە...
  کچەکە لەسەر ڕەفەکە ڕادەکێشرێت و جومگەکانی پێچاوپێچن. پاشان ئاگرێک لە ژێر پێی ڕووتەکانیان هەڵدەکەن. پێی ڕووتی جوانەکە دەلێسێت. وە بە زنجیرە گەرمەکان جەستەی ڕووتی جوانەکە قامچی دەدەن.
  نیکۆلێتا لە وەڵامدا گۆرانی وت؛
  من چێرنۆبۆگم، کچی خودای خراپەکارم،
  ئاژاوە دروست دەکەم، وێرانکاری دەچێنم...
  گەورەیی من زاڵ نابێت،
  تەنها تۆڵەی تووڕە لە ڕۆحمدا دەسوتێت!
  
  کچ لە منداڵیدا شتی باشی دەویست،
  شیعری دەنووسی و خواردنی بە پشیلە دەدا...
  بەیانی زوو هەستا
  باڵەکانی کەڕوبەکان لە سەروویەوە دەفڕین!
  
  بەڵام فێربووم خراپە چییە،
  ئەوەی لەم جیهانەدا دڵخۆشت دەکات...
  مەبەستت چییە، بڵێ چاکە؟
  بە سۆزەوە عاشقی لەناوچوون بووم!
  
  و گەرمی کچانەی خۆی نیشان دا،
  چ کچێکی بریقەداری خودا بوو بە...
  ئێمە فراوانی گەردوون داگیر دەکەین،
  با هێز نیشان بدەین، زۆر بەهێز!
  
  باوکی گەورە ئەم چێرنۆبۆگ،
  ئەو ئاژاوە، شەڕ دەهێنێتە ناو گەردوون...
  تۆ لە سڤارۆگ دەپاڕێیتەوە کە یارمەتی بدات،
  لە ڕاستیدا پاداشت وەردەگریت!
  
  بۆیە وتم خوایە گیان
  با توڕەیی لە دڵتدا بڵق بکات...
  با بەختەوەری بنیات بنێین، باوەڕم وایە، لەسەر خوێن،
  با سک تا لێوار پڕ بێت!
  
  فێڵبازی و خراپەکاری و فێڵم خۆشدەوێت،
  چۆن ستالین ستەمکار فریو بدەین...
  ناتوانرێت بخرێتە سەر نمایش،
  وە چەندە تەم و مژ لە جیهاندا هەیە!
  
  بۆیە پێشنیاری کرد هەنگاوێکی بەهێز بنرێت،
  بە یەک لێدان خراپەکان لەناو ببە...
  بەڵام من عاشقی خودایەکی زۆر ڕەش بووم،
  لە هەموو بابەتەکاندا، هەم ئەمانە و هەم ئەوانەی ئەودیوی گۆڕ!
  
  چۆن ڕاهاتم بە خراپە؟
  وە لە دڵمدا تووڕەیی و شێتکەر...
  ئارەزووی شادی، چاکە نەماوە،
  هەر کە توڕەیی لە پایەیەکەوە هاتە ناوەوە!
  
  بەڵام ئەی ستالین - ئەویش خراپە،
  لێرەدا باسی هیتلەر ناکرێت...
  جەنگیز خان ئەوەندە باندێکی فێنک بوو،
  وە چەند ڕۆحی توانی پەکخستنی بکات!
  
  بۆیە دەڵێم بۆچی شتە باشەکان بهێڵنەوە،
  ئەگەر بچووکترین بەرژەوەندی خۆپەرستی تێدا نەبێت...
  کاتێک تۆ دارکوتک بیت، مێشکت چەقۆیە،
  وە کاتێک گەمژە بووم بیرکردنەوەکانم نەما!
  
  ئەمەیە کە بە خۆم و بە خەڵکی تریش دەڵێم،
  وەک ڕەنگی ڕەش خزمەت بە هێزەکە بکە...
  پاشان فەتحی فراوانی گەردوون دەگرین،
  شەپۆلەکان بەسەر گەردووندا بڵاودەبنەوە!
  
  خراپە وا بەهێز دەکەین
  نەمریی بە توڕەیی دەبەخشێت،
  ئەوانەی ڕۆحیان لاوازە پێشتر فڕێدراون،
  وە ئێمەی بەهێزترین کەس باوەڕمان بەم شتە هەیە!
  
  بە کورتی لە هەموو شوێنێک بەهێزتر دەبین،
  با شمشێری خوێن لە سەرووی گەردوونەوە بەرز بکەینەوە...
  وە توڕەیی ئێمەش لەگەڵ ئەویشدا دەبێت،
  با بانگەوازێکی پڕ لە چارەنووس وەربگرین!
  
  بە کورتی من دڵسۆزم بۆ چێرنۆبۆگ،
  بە دڵەوە خزمەت بەم هێزە تاریکە دەکەم...
  ڕۆحم وەک باڵی هەڵۆ وایە،
  ئەوانەی لەگەڵ خودای ڕەشدان، نەدۆڕاون!
  شەڕی نێوان ڕووسیا و هاوپەیمانی هیتلەر بەردەوام بوو. تا مانگی کانوونی دووەم، سەربازانی ڕووسیا دواجار ئیتالییەکانیان تەواو کردبوو، ناچاریان کرد لە ئەفریقا تەسلیم بن و نزیک بوو لە کۆتاییهێنان بە ئەڵمانییەکان لەوێ. هەروەها نەرویج لە کراوتەکان پاککرایەوە.
  ئێستا سوپای تزار لە ٢٥ی کانوونی دووەمدا دەستی بە هێرش کرد. شەڕێکی توند ڕوویدا. لە زستاندا تانکەکانی ڕووسیا بە ڕوونی بەهێزتر بوون. و لە ڕێگەی بەرگری دوژمنەوە هاتە ناوەوە.
  ئۆلێگ ڕیباچێنکۆ، ئەم کوڕە ئەبەدییە بە پێی ڕووت و بە شۆرتێکەوە بەناو بەفردا ڕادەکات و گۆرانی دەڵێت:
  - ئەمە دوا شەڕی یەکلاکەرەوەی ئێمەیە! ئێمە بۆ نیشتیمانی باوک دەمرین - سەربازەکان لە پشتمەوەن!
  تانکەکانی ڕووسیا زۆر خێران بە بزوێنەری تۆرباینەکانی غاز. وە فاشیستەکان ناتوانن بەو ئاسانییە بیانوەستێنن.
  لێرەدا "نیکۆلای"-5 بەپەلە دەڕواتە پێشەوە. پێنج کچ لەسەرە کە بە دڵخۆشیەوە گۆرانی دەڵێن:
  -کەس ڕێگریمان لێناکات، دونیای ڕووسیا شکستی پێناهێنرێت!
  وە لە تۆپێکەوە دەتەقێتەوە! ئەمە لە ڕاستیدا زۆر باش دەردەکەوێت! کچەکان سەرەڕای سەرما، بە بیکینی و پێی ڕووتە. وە تەقە لە خۆیان دەکەن و بیر لە وەستان ناکەنەوە.
  تەنها دەسەڵاتی کێوی و هێمنیان هەیە.
  ئەلیۆنوشکا نەک هەر حەزی لە تەقەکردنە، هەرچەندە بە پەنجە ڕووتەکانی دوگمەی جۆیستیکەکەی داگرت و ئەڵمانییەکی لێدا، بەڵکو بۆ نووسینی چیرۆکیش.
  بۆ نموونە نووسیویەتی چۆن کچێک بۆ ڕزگارکردنی پشیلەیەکی بچووک چووە دوورەوە. سی و سێ ڕۆژ بە پێی ڕووت بە درێژایی ڕێگا بەردینەکەدا دەڕۆیشتم، وای لێکردم پێی ناسکەکانم خوێنیان لێ بچێت.
  و لەگەڵ ئەوەشدا توانی ئاژەڵەکە بدۆزێتەوە. بۆ ئەمەش پەری ئاواتەکەی بەدیهێنا و کچەکەش شووی بە شازادە کرد.
  بەڵام ئەلیۆنوشکا بیری لەوە کردەوە، بۆچی پێویستی بە هاوسەرێکە لە سوپای ڕووسیادا؟ باشترە کۆمەڵێک عاشقت هەبێت. وە پارە و چێژێکی زیاتر. ئاخر پیاوان ئەوەندە جیاوازن. وە لەگەڵ ئەوان بێگومان بە شێوازی جیاواز چێژ ئەزموون دەکەیت. ئەی مێردەکە؟ زوو بێزار دەبیت و بێزار دەبیت لێی!
  بەڵام ئەو گەنجەی کە تازە دەستی کردووە بە دۆزینەوەی جیهانی گەورەساڵان زۆر سەرنجڕاکێشترە.
  وە ئەلێنکا جارێکی تر تەقە دەکات و بە فڕۆکەی E-100ی ئەڵمانی دەدات.
  وە قاچەکانی زۆر جوانی دەجوڵێنێت، وەک قاچەکانی خوداوەندێکی یۆنانی کۆن.
  و پاشان ئەنیوتا تەقە دەکات. هەروەها بە پەنجەی ڕووتی قاچ. و تۆپێکی ئەڵمانی دەشکێنێت.
  دوای ئەوە کچەکە دەڵێت؛
  - لە ڕووسیا کەسانی زیرەک زۆرن، بەڵام تزار ڤلادیمێر باشترینی تزارەکانە!
  ئۆگستین ئاماژەی بەوە کردووە:
  - وە نیکۆلاسی دووەم خراپ نەبوو! ئای ئێمە نەماندەزانی چۆن قەدری پاشاکان بزانین!
  ماریا گۆرانی وت و بە پەنجە ڕووتەکانی تەقەی لە نازییەکان دەکرد و پێدەکەنی:
  - پێویستە گوێڕایەڵی ڕووسەکان بیت، بە دڵێکی پاک و ژیرتر! وە بۆ شکۆمەندی نیکۆلاس، ئەو پاشای گەورەی پاشاکانە!
  وە ماروسیا شتێکی گوت... وە هەروەها بە پێی ڕووتی یاری دەکرد...
  سەربازانی ڕووسیا لە پێشڕەویدان. ئۆلێگ ڕیباچێنکۆش شەڕ دەکات. هێشتا کوڕێکی دە ساڵە. باجی نەمریی بەم شێوەیە. بەڵێ، بەڵام چەند هەستێکی خۆش و دڵخۆشی دەکات! ئەوەندە وزەی هەیە و ڕەوتی هێزی کوڵاوی هەیە.
  کوڕەکە بە پێی ڕووتی نارنجۆکێک فڕێ دەدات و دەقیژێنێت:
  - من پڵنگم، پشیلە نیم، ئێستا لە مندا دەژی نەک لیۆپۆڵد، بەڵکو پلنگێک!
  کوڕە مەیجرەکە وەک هەمیشە ئاگری گرتووە. نازییەکان ناتوانن ڕێگری لێبکەن.
  لە ١ی ژانویە، سەربازانی ڕووسیا پێشتر بە تەواوی خاکی خۆیان لە سەربازانی ئەڵمانی و ئیتالیا پاک کردبووەوە و کەوتنە ژێر دەستی ڕەیخی سێیەم.
  لە هەمان کاتدا یەکەکانی ڕووسیا چوونە ناو مەکسیک. ساڵی نوێی 1956 هات.
  بۆ ڕووسەکان بە سەرکەوتنی نوێ دەستی پێکرد. لە ٧ی ژانویەدا پاشماوەی سەربازانی ئەڵمانیا لە ئەفریقا تەسلیم بوون. وە تەواوی کیشوەری ڕەش بوو بە ڕووسی.
  ئێستا فۆهرەری جنۆکەیی تێگەیشت کە بە تەواوی پیچ بووە. وە پێشنیاری دانوستانەکانی بۆ ڕووسیا کرد.
  کە تزار ڤلادیمێر وەڵامی دایەوە:
  -تەنها باسی تەسلیمبوونی بێ مەرجی ڕیخی سێیەم و ئیتاڵیا دەکەین!
  چ قسەیەکی ژیرانە! وە شەڕەکە بەردەوامە. بێگومان ئۆلێگ ڕیباچێنکۆ لە پێشەنگی هێرشەکەدایە. سەربازانی ڕووسیا چوونە ناو پرۆسیای ڕۆژهەڵات. هێڵی بەرگری لێرە بەهێزە. دەبێت شەڕ بکەیت بۆ ئەوەی بشکێنیت، وە بە خێرایی پێشڕەوی ناکەیت.
  یەکێک لە ئامرازەکانی پێشکەوتن، دەمانچەی خۆبزوێنەر بوو کە ئامێری بۆمبڕێژکراوی ئەلێکساندەر-٤ی تێدابوو. ئامرازێکی زۆر بەهێز و کوشندە.
  وە کچە جوانەکانیش لێرە ئاهەنگ دەگێڕن. بە بەکارهێنانی پەنجەی ڕووتی قاچیان بە فشاردان لەسەر دوگمەکانی جۆیستیک موشەک هەڵدەدەن. وە بنکەر و سندوقی حەبەکانی دوژمن لەناو دەبەن.
  کچان بە بوێری لەناو بەفردا ڕادەکەن - ئەوەش ئەوەیە کە ژنانی ڕووسی بۆی دەکەن. وە هیندییەکان و چینییەکان فڕێ دەدەنە شەڕەوە. ئەمانە لە ئێستاوە بە شێوەیەکی ڕستەیی ڕێگاکانی نزیکبوونەوە لە خەندەقەکان بە تەرمی خۆیان پڕ دەکەنەوە. بەڵام هێشتا توانیویانە بیبەن.
  سوپای ڕووسیا پاڵ بە ناوەوە دەنێت.
  بەڵام ستراتیژیست ڤاسیلێڤسکی گورزی سەرەکی دەگوازێتەوە بۆ ئیتاڵیا - کە زۆر لاوازترە. و بەم شێوەیە سەربازانی ڕووسیا سەرکەوتنێک لە دوای یەک سەرکەوتن بەدەست دەهێنن.
  مانگی یەک زۆر سەرکەوتوو دەرچوو. سەربازانی ڕووسیا ئیتالییەکانیان ڕووخاند و زینیان لەسەر بەرزاییەکانی ئەلب دانا. وە لە مانگی شوباتدا ڤێنیزیان داگیرکرد. وە چوونە ناو لۆربەندینیا. هەروەها پۆزنانیان برد. ئەڵمانییەکان پاشەکشەیان دەکرد. لە ٢ی ئازاردا کلایپێدا کەوتە خوارەوە. سەربازانی ڕووسیا بە هێواشی بەناو پرۆسیای ڕۆژهەڵاتدا پێشڕەوییان کرد، بەرگرییەکە زۆر چڕ بوو. ناچار بووین بە شێوەیەکی ڕستەیی ڕێگاکە بە توێکڵ بسوتێنین.
  بەڵام لە ئیتالیا بەرەی مەعکەرۆنی داڕما. وە سەربازانی ڕووسیا پەلەیان کرد بۆ ڕۆما. لە ٣٠ی ئازاری ١٩٥٦ هێرش بۆ سەر پایتەختی ئیتاڵیا دەستی پێکرد. بەم شێوەیە خەڵک پارەی تەماحەکانی بنەماڵەی مۆسۆلینییان دا.
  پایتەختی ئیتاڵیا ڕۆما لە ژێر هێرشدایە. شەڕەکە توند و تیژە. هەرچەندە ئیتالییەکان تادێت دەستبەرداری دەبن. لێرە شەڕی کچان زۆر جوانن، چ بە بیکینی و چ بە پێی ڕووت. جەنگاوەرەکان بە قاچەکانیان نارنجۆک فڕێ دەدەن و سەربازەکانی مۆسۆلینی دەکوژن.
  کچەکانی لێرە جوانن، بێگومان زۆر سێکسین. وە لەگەڵ ماسولکەکانی تایتانیکەکان. وە شێوازی فڕێدانی نارنجۆک بە پێی ڕووتیان بە سادەیی سەرسوڕهێنەرە.
  ناتاشا دەچێتە پێشەوە و تەقە دەکات، لە هەمان کاتدا گریانی:
  - بۆ نیشتمانە باوکە جوانەکەی ناو دڵم، ئاگرە درەوشاوەکەم دەسوتێت!
  زۆیا، تەقەکردن، گۆرانی دەڵێت:
  - با دەرگای دەستکەوتەکان بکەینەوە! ئیمانی ئێمە و پاشا یەکپارچەن!
  وە پاشان ئاورۆرا بە پەنجە ڕووتەکانیەوە، ئەو ژنە قژ سوورە دیسکەکان ئازاد دەکات. وە ئیتاڵییە بڕاوەکان دەکەون.
  وە دواتر سڤێتلانا بە شێوەیەکی شەڕانگێزانە گۆرانی دەڵێت و ددانەکانی ڕووت دەکاتەوە:
  - هەمووان دەکوژین! هەمووان دەچەوسێنینەوە!
  بە پێی ڕووت دیسک فڕێ دەدەن و فاشیستەکان دەکوڵێنن. بەم شێوەیە مۆسۆلینی لە دەستی کچەکاندا کۆتایی هات. هێرشی مانگی نیسانی ساڵی ١٩٥٦ توند بوو، و زۆر مەجازی بوو.
  وە لێرەدا تانکەکان لێدەخوڕن، ستوونی ئاگری دۆزەخیی لە سندوقەکانیانەوە هەڵدەقوڵن.
  کچەکان پێشڕەوی دەکەن و بە پێی ڕووت نارنجۆک فڕێ دەدەن. وە چۆن شتێکی خوێناوی تف دەکەن.
  وە پێدەکەنن...
  ناتاشا بە گەرمی گۆرانی وت:
  - تزار ڤلادیمێر، مشتێک لە دەموچاوی هیتلەر بدە!
  وە بە چاوە یاقوتییەکانی چاوی دەتروکێنێت. کچێکی وەها نایاب.
  کچەکان بە تووڕەیی کێوی پەلە دەکەن. بە دۆشکە لێیان دەدەن. دوژمن دەبڕن و فاشیستەکانیان پەرش و بڵاو دەکەنەوە. وە دواتر ئۆڵۆمپیاد بەڕێوەدەچێت. وە لە دەستی بەهێزەکاندا، پاڵەوانی مێینە بڵێسە فڕێدەرێکی لە دەستدایە. وە دەیبات و لێت دەدات، بەڵام دواتر لێت دەدات.
  لە فاشیستەکانەوە چیپەکان بە هەموو ئاراستەکاندا دەفڕن. وە جەنگاوەرەکان دەتوانن ئەوەندەی دەیانەوێت پێبکەنن.
  پاشان گۆرانی دەڵێت:
  "مۆسۆلینی لێدەدرێت!" هاوڕێیەتیمان یەکپارچەیە!
  وە دیسانەوە وەکو چاوتروکاندنێک بە چاوی یاقوت! وە لە فاشیستەکان دەدات.
  چیت دەویست؟ ڕۆما لە سەردەمێکدا لەلایەن سلاڤەکانەوە بە سەرکردایەتی ئاتیلا گیرا. وە ئێستا ڕووسەکان دەیگرن.
  ئۆڵۆمپیاس کە بە زیندووی ڕکابەرەکانی بە فڕێدانی تیشک سوور دەکردەوە، گۆرانی گوت:
  - خۆری گەشاوەی هیوا،
  دیسانەوە بەسەر وڵاتدا بەرز دەبێتەوە...
  سەرکەوتنەکانی ڕوس وەک پێشوو -
  جەنگاوەرانی وێرماخت لێدەدرێن!
  
  هەڵۆی ڕووسی بەسەر هەسارەکەدا،
  باڵەکانی بڵاوکردەوە، هەڵدەستێت...
  دوژمن لێپرسینەوەی لەگەڵ دەکرێت -
  ئەو دۆڕاوە - دەشکێت!
  دوای ڕووخانی ڕۆما، سەربازانی ئیتالیا بە کۆمەڵ دەستیان کرد بە تەسلیمبوون. ئیمپراتۆریەتی مۆسۆلینی، ئەم هاوبەشە سەربازییە بچووکەی ڕیخی سێیەم، خەریک بوو دەسوتێت.
  سەربازانی ڕووسیا نزیکەی بەبێ بەرخۆدان ناپۆلییان گرت و لە سیسیلیا نیشتنەوە. لەوێشدا نزیکەی هیچ بەرخۆدانێکیان نەبووە. وە هیتلەر هیستریا بوو.
  تا کۆتایی مانگی ئایار ئیتاڵیا تەواو بوو. سەدان هەزار دیل بردران.
  کچانی ڕووسی دەیانخستە سەر ئەژنۆ و ناچاریان دەکرد پێی ڕووتیان ماچ بکەن. بە گوێڕایەڵیەوە لێوەکانیان لێدا. هەندێک بە تایبەت گەنجان بە جۆش و خرۆشەوە ئەو کارەیان دەکرد.
  کچەکان بە ڕازییەوە چرپەیان دەکرد.
  کوڕە ئەبەدییەکە ئۆلێگ ڕیباچێنکۆ دیلەکانی ناچار دەکرد پێی ڕووت و منداڵانەی ماچ بکەن.
  ئەوان تەواو بە ئامادەییەوە ئەم کارەیان کرد. کوڕەکان زۆر قۆز و ماسولکەدار و شۆخ بوون. ڕاستە هێشتا زۆر بچووکە و نەیویستووە شتێکی جددیتر لەگەڵ خانمەکاندا بکات. بەڵام کاتێک پاژنە زبرەکان بە زمانێک دەقەقێنرێن - ئەوە خۆشە!
  ئۆلێگ ڕیباچێنکۆ ژەنەراڵەکەی گرت و فەرمانێکی دیکەی وەرگرت. کە تەواو شانازیم پێوە دەکرد.
  مۆسۆلینی جونیۆر لەلایەن دەوروبەرەکەی خۆیەوە خیانەتی لێکرا و ڕووسیای تزاری سەرکەوتنێکی دیکەی بەدەستهێنا. بەڵام بینێدیتۆ مۆسۆلینی گەورە نەژیا تا شەرمەزاری خۆی و داڕمانی فاشیزم لە ئیتالیا ببینێت. بەڵام هەمان چارەنووس چاوەڕوانی نازییەکان بوو لە ئەڵمانیا. سەربازانی ڕووسیا لە سەرەتای مانگی حوزەیرانی ساڵی ١٩٥٦ دەستیان کرد بە هێرش. ئاراستەی سەرەکی هێرشەکە نەمسا بوو.
  ئەلیزاڤێتا و تیمەکەی لە فڕۆکەی نیکۆلای ٥ دژی ئەڵمانییەکان جوڵەیان کرد. سەربازانی ڕووسیا هەوڵیان دا گەمارۆی ڤیەنا بدەن.
  بێگومان فوهەر خۆی لە دۆخێکی سەختدا بینیەوە. موڵک و ماڵی ئەڵمانییەکان لە ئەفریقا و سکاندیناڤیا و زۆربەی ئەمریکا لەدەستچوو. وە ئێستا شەڕەکان تەنها لەسەر خاکی ڕەیخی سێیەم ڕوودەدەن. کە بێگومان بۆ ئەڵمانییەکان ناخۆشترە. هەروەها سەربازانی ڕووسیا چوونە ناو مەکسیک. خاتوون گرای دی مۆنکا فەرماندەیی تیمێکی تانکەکانە لەم وڵاتەدا.
  وە ئەلیزاڤێتا سەرکردایەتی "نیکۆلای"-5 دەکات لە دەوروبەری ڤیەنا. بەرامبەرە سەرەکییەکەی فڕۆکەی E-50 یە کە ئامێری تزار وەکو بلۆتەرێک دەچێتە ناویەوە.
  ئەلیزابێس تەقەی کرد و پەنجەکانی قاچی ڕووتی بەکارهێنا بۆ فشاردان لەسەر دوگمەکانی جۆیستیک.
  تانکی ئەڵمانی لێدا و چرپەی کرد:
  - دڵمان دەبەخشین بۆ سانت نیکۆلاس ڕوس'!
  هەروەها ئیکاتێرینا بە پەنجە ڕووتەکانی تەقەی کرد و هاوبەشەکەی ڕاستکردەوە:
  - ڕەنگە ڕاستتر بێت بڵێین ڤلادیمێر!
  ئەلیزابێس جارێکی تر بە بەکارهێنانی پەنجە ڕووتەکانی تەقەی کرد و چرپەی کرد:
  - بەڵام هێشتا، ئەوە ئیمپراتۆر نیکۆلاس بوو، کە دانیشتوانی چینی پێداین، کە ڕووسیای نەدۆڕاو کرد!
  بەڕاستی لە هێزی پیادەیدا کە بۆ هێرشکردنە سەر پێگەکانی ئەڵمانیا نێردرابوون، بەرە بە تەواوی چینی بوون. بە واتایەکی ڕەسەن تەرمی مردوویان فڕێدایە سەرمان. بەڵام ئەوان شکاون.
  بەزۆری ڕووسەکان بە فڕۆکە و تانک شەڕیان دەکرد. هێزی پیادە کە لە چینی، هیندی، ئاسیا پێکهاتووە. چینی زۆرن. جگە لەوەش نیکۆلاسی دووەمی سەر گەشاوە فرەژنی ناساند لەکاتێکدا چاکسازی لە ئۆرتۆدۆکسیدا دەکرد و پیاوانی چینی زیادە ڕەوانەی شەڕ کران. وە ڕووسەکان بێوەژن و ژنانی چینی بێ شوو دەکەنە ژن.
  ستراتیژی فێڵبازانە.
  وە چینییەکان هێرش دەکەنە سەر و دەمرن و بەرگرییەکانی ئەڵمانیا دەشکێنن.
  ئیلێنا پەنجەکانی قاچی ڕووت بەکاردەهێنێت بۆ فشاردان لەسەر دوگمەکانی جۆیستیک و جارێکی تر لە کراوتەکان دەداتەوە.
  وە گۆرانی دەڵێت:
  - بۆ ڕوسی پیرۆز، ئازایانە شەڕ دەکەین!
  دوای ئەوە کچەکە دەیبات و چاوی لێدەکات. و ددانە سپییەکانی ڕووت دەکاتەوە! وە ئەوەندە شەڕانگێزە.
  وە دواتر ئۆڵۆمپیادەکە دەگەڕێتەوە. وە هەروەها بە پەنجە ڕووتەکانی لێت دەدات و دەتچەقێنێت.
  پاشان هاوار دەکات:
  - من کوبرایەکی کوشندەم!
  پێویستە ئاماژە بەوە بکرێت کە تانکی E-50 دەتوانێت مەترسیدار بێت. تۆپەکەی کە ٨٨ ملیمەترە و درێژی بەرمیلەکەی ١٠٠ ئیلترە، تەقەی خێرا و دوانزە گوللە لە خولەکێکدا و زۆر وردە. زۆرجار بەر زرێپۆش دەدات و دەتوانێت زیان بگەیەنێت.
  بۆیە کچەکان هەوڵ دەدەن نەهێڵن تانکی سەرەکی ئەڵمانی نزیک بێتەوە. بە تایبەتی لە نزیکەوە توانای چوونە ژوورەوەی بە شێوەیەکی بەرچاو زیاد دەکات. وە ناوەکی ناو پرۆژێکتایلی ئەڵمانی یان یۆرانیۆم یان تەنگستنە. ڕاستە لە دوای لەدەستدانی ئەفریقا و نەوتە یۆرانیۆمەکان لە کۆنگۆ، هێزی سەربازانی ئەڵمانیا دەستی بە وشکبوونەوە کرد.
  وە کچەکان زۆر جوان و پێی ڕووت و فێنکن.
  بە جۆش و خرۆشەوە گۆرانی بۆ خۆیان دەڵێنەوە:
  - وەک ئەستێرەیەک بەسەر هەموو جیهاندا دەدرەوشێتەوە،
  لە ڕێگەی تاریکی تاریکی بێهیوا...
  پاڵەوانی گەورە تزار ڤلادیمێر،
  نە ئازار دەزانێت و نە ترس!
  
  دوژمنان پێش تۆ پاشەکشە دەکەن،
  قەرەباڵغی خەڵک دڵخۆش دەبن...
  ڕووسیا قبوڵت دەکات -
  دەستێکی بەهێز حوکم دەکات!
  شەڕکردن لەگەڵ کچان، ناتوانیت هیچ لە دژی ئەوان بڵێیت. وە قاچەکانیان ئەوەندە ڕووت و چەقێنراون. کاتێک ئەڵمانییە دیلەکان ماچیان دەکەن، ڕوونە کە کچان و پیاوان حەزیان لێیە. وە جەنگاوەرەکان بە ڕازییەوە قیژە دەکەن.
  وە ددانی مروارییان ڕووت کرد.
  ئەمانە کچانی وەها فێنکن. وە بە پەنجە ڕووتەکانی، ئەلیزابێس فاشیستێکی دیکە دەکوژێت.
  دوای ئەوە هاوار دەکات:
  - شکۆمەندی بۆ وڵاتی باوکی گەورە!
  و بەم شێوەیە کاترین تەقە دەکات. تانکێکی دوژمن دەکوژێت و فریتزەکان دەکوژێت و دەقیژێنێت:
  - مردن بۆ دوژمنان!
  وە لەوێ ئیلێنا هەروەها لێدەدات، بە بەکارهێنانی پەنجە ڕووتەکانی، دوگمەکانی جیستیک بەوەوە فشار دەخات. وە چرپە دەکات:
  - بۆ نیشتمان لە گەورەییدا!
  و پاشان ئۆڵۆمپیادی نایاب کە هەروەها قژزەردە، پرۆژێکتایلەکە دەخاتە خوارەوە. وە وەک چۆن چرپە دەکات:
  - بۆ ڕووسیای گەورە!
  وە کچەکان پڕن لە حەماسەتێکی تەواو.
  لێرەدا تانکی E-75 دێت. دەمانچەکەی بەهێزترە: 128mm، و دەتوانێت زیانێکی زیاتری پێبگەیەنێت. جگە لەوەش ئەم تانکە پارێزگارییەکی باشتری هەیە و زرێپۆشێکی ئەستوورتری هەیە.
  بەڵام ئەلیزابێس وەک شێت وایە. وە شتێکی کوشندە ئازاد دەکات، لە دوورەوە دەچێتە ناوەوە. وە تەنها ئەوەی لە ئەڵمانییەوە دەمێنێتەوە پارچە کانزای دڕاوە.
  وە کچەکە گۆرانی دەڵێت:
  - جوانی پیرۆز و خەونی گەورە!
  دوای ئەوە زمان دەردەخات.
  تانکەکانی E-75ی ئەڵمانی لەم دواییانەدا زیاتر بڵاوبوونەتەوە. ئێستا دەمانچەیەکی لوولەی درێژتریان هەیە، کە ڕێگەیان پێدەدات شەڕ لەگەڵ تانکەکانی ڕووسیا بکەن، بەتایبەتی ئەوانەی سووکترن. وە ئەمەش وا دەکات کە کراوتەکان مەترسیدارتر بن.
  بەڵام کچانی سۆڤیەت بەم شتە شەرمەزار نین. وە کراوتەکان لەت دەکەن.
  وە خودی جەنگاوەرەکان بە تایبەت لە گەرمادا بە بیکینی و پێی ڕووتەوەن. وە زۆر بە متمانەوە شەڕ دەکەن.
  بەبێ جیاوازی سەردەکەون.
  کاترین تەقەی لە نازییەکان کرد و گۆرانی گوت:
  - بەڵام ئەگەر ڕاستگۆ بم! من بەبێ جیاوازی هەموو کراوتەکان لەناو دەبەم!
  هەروەها ئیلێنا بە پەنجە ڕووتەکانی تەقەی کرد و چرپەی کرد:
  - هەمووان دەشکێنین و بێگومان!
  هەروەها ئۆڵۆمپیاد بێ بەزەیی لە نازییەکان بردەوە. ئەو ژنە ژنێکی وەها نەدۆڕاوە.
  وە هەروەها بە یارمەتی پەنجەی ڕووتی قاچ.
  ناتاشا و تیمەکەی لەسەر تانکی کۆندراتێنکۆ-٦ شەڕ دەکەن. ئەم ئۆتۆمبێلە کەمێک سووکترە، بەڵام مۆبایلترە لە نیکۆلای. بێگومان بە کێشی کەمتر، کالیبەر بچووکترە و زرێپۆشەکە کەمێک تەنکترە. ئەمەش واتە مەترسی مردن زۆر زیاترە.
  بەڵام کچەکان، دەبێ بڵێم، بە هیچ شێوەیەک شەرمەزار نین. وە وەک زەبەلاحەکانی شەڕ شەڕ دەکەن.
  ناتاشا گۆرانی دەڵێت، چالاکانە وێنە دەگرێت:
  - سەرکەوتنی ئێمە دەبێت!
  وە بە پەنجە ڕووتەکانی دوگمەکانی جۆیستیکەکە دەدات.
  هەروەها زۆیا تەقە دەکات، بە بەکارهێنانی قاچە ڕووتەکانی و قیژە:
  - تزار ڤلادیمێر بۆ پێشەوە!
  وە هەموو کچەکانی ناو کۆڕەکان قیژاندیان:
  - شکۆمەندی بۆ پاڵەوانە کەوتووەکان!
  دوای ئەوە ئاورۆرا تەقەی کرد، تانکە ئەڵمانییەکەی هەڵگەڕاندەوە و وتی؛
  - کەس ڕێگریمان لێناکات! کەس شکستمان پێناهێنێت!
  وە هەروەها پێی ڕووتی خۆی لەرزاند.
  و پاشان سڤێتلانا خۆى دا، بە بەکارهێنانی پەنجە ڕووتەکانی، و لە سەرەوەی سییەکانیدا گریای:
  - ڕووسەکان بە تووڕەییەوە شەڕ دەکەن!
  وە هەموو کچەکان بە یەک دەنگ هاواریان کرد:
  - مشتێکی سەربازەکە بەهێزە!
  وە دیسانەوە جوانەکان پەلە دەکەن بۆ شەڕ. بە وردی و بە وردی تەقە لە خۆیان دەکەن!
  بەڵام تیمەکانی جین مەکسیکییەکان سەرسام دەکەن. خانمەکەش زۆر زیرەک و جوانە.
  وە کچەکانی ناو تیمەکەی پێ ڕووت و بیکینییان لەبەردایە. بە تووڕەیی کێوی و ئارامەوە شەڕ دەکەن.
  پاشان گێرترود بە بەکارهێنانی پەنجە ڕووتەکانی قاچی تەقەی کرد و چرپەی کرد:
  - من کچێکم لە یەک چرکەدا هەمووان لەناو دەبەم!
  و پاشان مالانیا دەتەقێتەوە و دەچێتە ناو کردارەوە. وە لە دوورەوە تانکی لاتینی دەشکێنێت.
  وە دواتر ماتیڵدا بە پەنجە ڕووتەکانی قاچەکانی لێدەدات.
  وە پێدەکەنێت:
  - بەڕاستی من کچێکی نایابم!
  وە جەنگاوەرانی پلە باڵا و تووڕەترین. نە هەست بە لاوازی و نە توڕەیی ناکەن.
  ئەوانیش بە هەمان شێوە تۆ دەگێڕن.
  وە ئەلێنکاش زۆر بە متمانەوە شەڕ دەکات.
  تا کۆتایی مانگی حوزەیران ڤیەنا گەمارۆ دراوە. زەربەیەکی چەقێنەر لە ئەڵمانیا و شکۆمەندیەکەی درا. لە هەمان کاتدا سەربازانی ڕووسیا بەرەو ئۆدەر پێشڕەوی دەکەن. چینی و هیندی و عەرەب فڕێ دەدەنە شەڕەوە. وە بەرگرییەکانی کراوتس دەشکێنن.
  بێگومان هیتلەر لە ئێستاوە لە ترس و دڵەڕاوکێدایە. چۆن کچەکان فشاریان خستە سەری بۆ ناو تانک و فڕۆکە.
  لێرەدا ئەلبینا و ئەلڤینا، دوو فڕۆکەوانی ڕووسی. هەروەها بە پێی ڕووت و بە بیکینیەوە، فاشیستەکان وەک گوێزی هیندی بە دارێک لە لقێکەوە دەکوژن. وە بۆ ژن و مێردێک بە شێوەیەکی ڕستەیی موعجیزەیەکی لەو جۆرە دەکەن.
  ئەلبینا پێنج فڕۆکەی خستە خوارەوە بە تەقینەوەیەک لەلایەن شەڕکەرەکەی پیتەری گەورەوە و گۆرانی وت:
  - ئێمە ورچی ئاسمانین!
  ئەلڤینا شەش فڕۆکەی خستە خوارەوە بە تەقینەوەیەک لە هەڵۆی جەنگەکەیەوە، و چرپەی کرد:
  - وە هەمووان دەشکێنین!
  لە ئاسماندا ئەم ژن و مێردە پێشتر ئەفسانەیی بوون!
  کچەکان حەوت پلەی خاچی سانت جۆرجیان پێبەخشرا: خاچی زیو، خاچی زیو بە کەوان، خاچی زێڕ، خاچی زێڕ لەگەڵ بانک. وە هەروەها خاچێکی زێڕین بە ئەڵماس، و خاچێکی زێڕین بە ئەڵماس و کەوان. وە بەرزترین پلەی ئەستێرەی خاچێکی زێڕین، بە کەوانەیەکی ئەڵماسییەوە. خەڵاتێکی باڵاتر - ئەستێرەیەکی گەورەی خاچێکی زێڕین، بە ئەڵماس و کەوانەوە، لەم دواییانەدا دامەزرا.
  بۆیە کچەکان بە حەق دەیانتوانی شانازی بە دەستکەوتەکانیانەوە بکەن. وە هەمیشە تەنانەت لە سەرماشدا تەنها بە بیکینی و بە تایبەتی بە پێی ڕووت شەڕیان دەکرد.
  کچانی وەها نایاب.
  ئەلبینا تەقەی کرد و گۆرانی وت:
  - بۆ باشترین سەرکەوتنەکانمان!
  ئەلڤینا لە درێژەی قسەکانیدا وتی:
  - با نەوە و باپیرەکانمان شانازیمان پێوە بکەن!
  جەنگاوەرەکان بەڕاستی کچانی چینی زەبەلاحن!
  لە ئاسماندا لە فاشیستەکان دەدەن و گۆرانی دەڵێن:
  - شکۆمەندی بۆ ڕووسیا، شکۆمەندی! تزار ڤلادیمێرمان پاڵەوانە! بەرەبەیان دەسەڵاتێک دەبێت! هیتلەر لە زەویدا بنێژن!
  بێگومان ڤلادیمێر کیریلۆڤیچ ڕۆمانۆڤ دەتوانێت زۆر دڵخۆش بێت بە جەنگاوەرەکانی.
  ئەگەر شەڕیش بکەن، بە جۆرێکە کە ناتوانیت ڕمێک لە دژی بەرز بکەیتەوە!
  ڤلادیمێر کیریلۆڤیچ ڕۆمانۆڤ تزارێکە کە هەموو چانسێکی هەیە بۆ یەکجاری کۆتایی بە شەڕەکان بهێنێت!
  وە فاشیستەکان لە ژێر لێدانی سوپای تزاردا دەلەرزن...
  ڤیەنای دەورە دراو بە خێرایی کەوتە خوارەوە. تا ناوەڕاستی مانگی تەمموز، سەربازانی ئیمپراتۆریەتی تزاری بە بەرەیەکی فراوان گەیشتنە ئۆدەر. وە کۆنیگسبێرگ بە تەواوی بلۆک کرا.
  وە ئەڵمانییەکان لە دەرەوەی ئۆدەر پاشەکشەیان کرد. وە هەوڵیان دا هێڵێکی بەرگری لەوێ دروست بکەن. بە تەواوی خۆت بپارێزە. بەڵام لە نیوەی دووەمی مانگی تەمموزدا، سەربازانی ڕووسیا دەستیان بە هێرش کردە سەر هامبۆرگ... نازییەکان هێواش هێواش بەڵام بە دڵنیاییەوە ملیان دا.
  شەڕەکە زۆر توند بوو. هەندێک گوند چەند جارێک دەستیان گۆڕی. هەروەها تانکە نوێیەکانی ئەڵمانیا لە زنجیرەی پێشکەوتووتری AG - هەرەمی - بەشدارییان لە شەڕەکاندا کرد. لە هەموو گۆشەیەکەوە بەرگرییەکی باشیان هەبوو. بەڵام سوپای تزاری لە ژمارەدا سەرووتر بوو.
  وە ژمارەیەکی زۆر لە پیادەی ئاسیا لە بەرەکاندا گیانیان لەدەستدا. بەڵام ڕێگەیان پێدام بجوڵێم.
  هەروەها توانای مرۆیی ئەڵمانییەکان کەم بووەوە. تا کۆتایی مانگی ئاب، هامبۆرگ گەمارۆدرا و میونشنیش گەمارۆدرا.
  ئەڵمانییەکان خاکێکی بەرچاویان لەدەستدا. وە هیچ شتێکیان نەبوو کە پۆستەکانیان پێ ڕابگرن.
  ئۆلێگ ڕیباچێنکۆ لە ڕیزەکانی پێشەوە لەسەر خاکی خودی ئەڵمانیا شەڕی کرد. وە کوڕە ئەبەدییەکە بەردەوام زەردەخەنەی دەکرد و ددانە مروارییەکانی پیشان دەدا.
  وە لەوێ بە پێی ڕووت و منداڵانەی خۆی نارنجۆکی فڕێدا. منداڵ بیت باشە - چەندە سروشتییە تەنها لە شۆرتدا لە گەرمادا بیت. وە بەو پێیەی تۆ نەمریت، دەتوانیت لە زستانیشدا نیوە ڕووت بیت بەبێ ئەوەی مەترسی تووشبوون بە هەڵامەت بکەیت.
  بۆیە کوڕەکە گۆرانی وت:
  - پێی ڕووت، تەنها پێی ڕووت،
  لە ژێر ڕەشەبای مانگی تەمموز و دەنگی زەریاکە!
  پێی ڕووت، تەنها پێی ڕووت،
  بۆ کوڕ ئاسانە کاوبۆیەکی فێنک بێت!
  وە منداڵە مەیجرەکە بەردەوامە لە لەناوبردنی ئەم فاشیستانە بۆ خۆی. وە بە نائومێدیەوە هێرشی پێچەوانە دەکەنەوە.
  ئێستا مانگی ئەیلولە... بارانەکان دەستی بە بارین کردووە... سەربازە تزارەکان بە پڕکردنەوەی تەرمی چینییەکان، میونشن و هامبۆرگیان گرت و بەرەو ناوچەی ڕوهر دەڕۆن. گرنگترین شت لە پیشەسازی ئەڵمانیادا.
  وە ئەڵمانییەکان بە نائومێدیەوە بەرپەرچ دەدەنەوە.
  ناتاشا لەسەر تانکیەکەی شەڕ دەکات و گریاو دەکات:
  - بۆ نازییەکان لەڕادەبەدەر قورس دەبێت!
  وە بە پەنجەی ڕووتی قاچت دوگمەکانی جۆیستیک داگرە. وە تۆپبارانی نازییەکانی دەکرد.
  وە دواتر زۆیا شەقت لێدەدات. وە هەروەها بە یارمەتی پەنجەی ڕووتی قاچ.
  وە هەروەها گۆرانی دەڵێت:
  - ڕوسی ئەوەیە کە دژی هیتلەرە!
  وە دواتر ئاورۆرا جوڵەیەکی شەڕانگێزانە دەکات. وە هەروەها بە یارمەتی پەنجەی ڕووتی قاچ:
  - بۆ ڕێبازی ڕووسیا!
  وە لە پشتیانەوە سڤێتلانا موشەکێکی بکوژیش دەدات. تانکێکی ئەڵمانی کون دەکات و دەقیژێنێت:
  - بۆ تزار ڤلادیمێر کیریلۆڤیچ!
  وە زمانی خۆیشی نیشان دەدات.
  کچەکان لێرە کێوی بوون.
  هەروەها ئەلێنکا لەسەر تانکێکی قورس نازییەکان دەچەوسێنێتەوە. و لە دووری دوورەوە لێیان دەدات.
  جەنگاوەرەکە گۆرانی دەڵێت:
  - بە مەمکەکانم نیوەی دونیام ملکەچ کرد!
  وە مەمکەکانی ئەلێنکا بە گۆی مەمکی سوورەوە.
  وە دواتر ئەنیوتا بە پەنجە ڕووتەکانی لێت دەدات. تانکێکی فاشیستی دەکوژێت و قسەی ناشرین دەکات:
  - من کچێکی سوپەرستارم! لە کتێبەکانی مێژوودا!
  وە ددانی ڕووت دەکاتەوە...
  وە دواتر ئۆگستین موشەکێکی بکوژ تەقێنێت. نازییەکان دەچەوسێنێتەوە و هێس دەکات:
  - سوپاکەمان بەهێزترین بێت!
  وە هەروەها قاچەکانی دەجوڵێنێت...
  وە ماریا بەدوایاندا دەڕوات و لە نازییەکان دەبات. خۆی دەخولێنێتەوە، بە شێوەیەکی شەڕانگێزانە قسەی ناشرین دەکات:
  - ئێمە کچی گەورەی شەڕانگێزین!
  وە دواتر ماروسیا شتێکی لەڕادەبەدەر کوشتن و وێرانکەر لەسەر نازییەکان ئازاد دەکات. وە بە یارمەتی پێی ڕووت و کچانە.
  وە دواتر گۆرانی دەڵێت:
  - ئێمە شکستی تەواوی دوژمنان!
  مانگی ئەیلول لە شەڕێکی زۆر تونددا تێپەڕی. ئەڵمانییەکان بە نائومێدیەوە هێرشی بەرپەرچدانەوەیان کرد. بەڵام لە مانگی تشرینی یەکەمدا کە بارانەکە زۆرتر بوو، سوپای تزاری دیسان ئەو سوودەی بەدەستهێنا. وە دەستی کرد بە پێشڕەوی بەرەو ڕوهر. دوای هێرشێکی توند، کۆنیگسبێرگ کەوتە خوارەوە. نازییەکان شەقێکی دیکەیان لە دەموچاویان وەرگرت.
  وە لە باشووری فەرەنسا، سەربازانی تزاری تولۆنیان گەمارۆدا. بۆیە نازییەکان کاتێکی زۆر خراپیان بەسەر برد.
  هیتلەر توڕە بوو، بەڵام لە کاتێکدا لە بەرلین بوو. پێگەی ئەو لاواز دەرچوو.
  دیارە کەس نەیویست گوێ لە دانوستانەکان بگرێت. بەڵام نازییەکان وەک مێش گیریان خوارد.
  لە مانگی نۆڤەمبەردا سەربازانی سوپای تزاری شەڕیان کرد بۆ داگیرکردنی زۆربەی ناوچەی ڕوهر، بەمەش ئەڵمانیا بە شێوەیەکی کاریگەر لە بنکەی سەرەکی بەرهەمهێنانی بێبەش کرد.
  لە مانگی کانوونی دووەمدا سوپای تزارەکان تەواوی باشووری فەرەنسایان داگیرکرد و چوونە ناو ئیسپانیا. وە لە بەرەی ئەڵمانیادا، دواجار ڕوهری گرت. جگە لەوەش زەویەکانی تری ئەڵمانیاش دەستبەسەر کران. وە سوپای تزاریش لە دانیمارک نیشتەوە.
  هیتلەر وەک شەیتانێک لەناو قەفەسێکدا تووڕە بوو، بەڵام نەیدەتوانی هیچ بکات.
  لە جەژنی کریسمسی کاسۆلیکیدا، سەربازانی شاهانە بەرەو پاریس ڕۆیشتن. سەرەڕای بەفر و بەستەڵەک، تیمەکەی ناتاشا پێی ڕووت و بیکینییان لەبەردا بوو.
  ئەڵمانییەکان زیاتر و زیاتر خۆیان ڕادەست کرد. وە فەرەنسییەکان بە هیچ شێوەیەک نەیاندەویست شەڕ لەگەڵ ڕووسەکان بکەن.
  لەکاتی شکاندنی پاترییەکی ئەڵمانیدا، ناتاشا تێبینی کرد:
  - کەواتە لە ڕاستیدا ئەدۆلفی خاوەن جنۆکە کاتێک شەڕی لەگەڵ ئێمە دەستپێکرد، حسابی بۆ چی دەکرد؟
  زۆیای قژ ئاڵتونی بە شێوەیەکی لۆژیکی تێبینی کرد:
  - ڕەنگە لەبەر ئەوەی، کاتێک دەکەوینە ژێر فشارەوە، وەک سکە لە گیرفانێکی کونییەوە دەکەوین!
  ئاورۆرا بە پەنجە ڕووتەکانی گوێزێکی ورد کرد. پاشان فڕێیدایە ناو دەمی و بە شێوەیەکی عەقڵانی تێبینی کرد:
  - مێژوو فێری ئەوە دەکات کە هیچ فێری ناکات!
  سڤێتلانا پەنجە ڕووتەکانی لەسەر دوگمەی جۆیستیکەکە فشاردا. تۆپێکی دیکەی ئەڵمانی دەرهێنا و وەڵامی دایەوە:
  - با شەڕڤانی گەورە بین!
  جەنگاوەرەکان وەک دەبینن بەڕاستی بڕیاریان داوە شەڕ بکەن و سەرکەوتن بەدەست بهێنن.
  ئۆلێگ ڕیباچێنکۆ، کوڕێکی پێی ڕووت، بە شۆرت و بە جەستەیەکی ڕووت و ماسولکەییەوە پەلە دەکات. تەنانەت دەلەرزێت و هاوار دەکات:
  - ئێمە لە کراوتس دەبەینەوە! ئێمە لە کراوتس دەبەینەوە! وە لێدان لە کەرەکەت!
  وە کوڕەکەش ددانی وا سپی و مرواری هەیە! تەنها تێرمیناتۆرێکی گەنج و نەچەماوە.
  ئۆلێگ ڕیباچێنکۆ لەکاتی ڕاکردندا تەقە دەکات. فاشیستەکان دەکوژێت و گۆرانی دەڵێت:
  - ڕۆحی ڕووسی هێزی پاشاکانە، شکست بە کراوتەکان بێنن!
  کوڕەکە بە پێی ڕووتی نارنجۆکێکی فڕێدا و گۆرانی گوت:
  - والزی ڕووسی، بەیانی هەڵدێت - لە شکۆمەندی پاشادا!
  بەڕاستی دەرکەوت کە کوڕێکی زۆر شەڕانگێزە. وە تا یەکەم ڕۆژ لە فاشیستەکان دەدات.
  وە کچەکان چالاکانە شەڕ دەکەن. لێرەدا میرابێلا... هەروەها فڕۆکەوانێکی پلە یەک. کەس ناتوانێت ڕێگری لێبکات. کراوتەکان دەخاتە خوارەوە و گۆرانی دەڵێت و ددانەکانی ڕووت دەکاتەوە:
  - کچێکی شێت! لێرەدا نیشانەکەی!
  وە موشەکێک دەبات و دەیخاتە خوارەوە!
  بەڵێ ژن لێرە بەم شێوەیەیە! کاتێک کچانی ڕووسی شەڕ دەکەن، هیچ هێزێک ناتوانێت بەرەنگارییان ببێتەوە.
  میرابێلا بە یەک تەقینەوەی پێنج تۆپی ئاسمانی حەوت فڕۆکەی ئەڵمانی خستە خوارەوە، و چرپەی کرد:
  - تزار ڤلادیمێر کیریلۆڤیچ خودای ئێمەیە!
  وە کچەکە شەق لە پێی ڕووتی خۆی دەداتە سەر شووشەکە.
  وە هەروەها ئەلبینا و ئەلڤینا لە ئاسمان شەڕ دەکەن.
  ئەوان دزێکی وەها نایاب بوون. تادێت ئەکاونتی نوێ زیاتر کۆدەکرێتەوە. وە لە هەمان کاتدا گۆرانی دەڵێن:
  - لە ئاسماندا ئێمە کامڵین! ئێمە aces perfectionین! لە زەردەخەنەوە بۆ ئاماژە - لە دەرەوەی هەموو ستایشێک!
  ئەلبینا بە یەک تەقینەوە چوار فڕۆکەی ئەڵمانی خستە خوارەوە و چرپەی لێدا:
  - ئای چ بەختەوەرییە! چ کامڵبوونێکە لە شەڕدا!
  ئەلڤینا پێنج فڕۆکەی ئەڵمانی بڕی و بەردەوام بوو:
  - لە شەڕدا کامڵبوون بناسە! وە ئایدیاڵێکی فێنک!
  جەنگاوەرەکان بە کۆڕ و فاشیستەکانیان دەبڕییەوە:
  - کچان! کچانی فێنکتر! کچان! کچانی فێنکتر!
  ئەوان گەرمی شەڕانگێزی خۆیان نیشان دا. لە ڕاستیدا هیچ کام لە ئاسەکانی هیتلەر ناچار نەبوون دابەزن.
  بەڵام بێگومان فاشیستەکان لەژێر فشاری کێویدان.
  هیتلەر لە بەرلین لەناو بنکەرێکدایە و وەک جاڵجاڵۆکە لەوێ بۆردومان دەکرێت. چی دەویست؟ فاشیستی ژمارە یەک تەواو بوو! دژی ڕووسیای تزاری چوو، ئێستا خۆی وەک جاڵجاڵۆکە چەقێنراوە.
  لە ئێستادا تزار ڤلادیمێر کیریلۆڤیچ لە کەناراوەکانی زەریای هیندی پشوویەک لە وەرزی زستان وەردەگرێت. کچە جوانەکانی ڕەگەز و نەتەوە جیاوازەکان لەبەردەمیدا سەما دەکەن.
  بەڵام پاشا سەیرکردنی شەڕی گلادیاتۆرەکان ئیزعاجی نییە. بۆ نموونە دوو کچ بەرامبەر دوو جوانی.
  بە شمشێری پلاستیکی شەڕ دەکەن بۆ ئەوەی ئازاری یەکتر نەدەن. بەڵام بە نائومێدیەوە شەڕ دەکەن.
  ئەمانە جەنگاوەرانن. ئاڵوگۆڕێکی تووڕەیی لێدان هەیە. دوو قژزەرد و دوو قژسوور...
  تزار ڤلادیمێر لە فیڵد مارشال ڤاسیلێڤسکی پرسی:
  - قورسترین شت لە شەڕی ئەڵمانییەکان چییە؟
  فیڵد مارشالەکە بە ڕاستگۆییەوە وەڵامی دایەوە:
  - متمانە بەخۆبوون بەدەست بهێنە! تەنیا لە سەرەتاوە، کە دوژمن دەستی بە پێشڕەوی کرد، هەستم بە ناڕەحەتی دەکرد. وە ئێستا دەستمان کردووە بە سەرکەوتن و هەموو شتێک ڕوونە لەسەر دوژمنەکانمان! - فیڵد مارشال ڤاسیلێڤیچ، ئەم ستراتیژیستە گەورەیە، شەرابی خواردەوە.
  ڤلادیمێر کیریلۆڤیچ بە شێوەیەکی لۆژیکی ئاماژەی بەوە کردووە:
  - بردنەوە لەڕادەبەدەر قورسە بەردەوام! بەڵام ئێمە خۆمان نیشان دا کە توانای زۆرمان هەیە! وە ئێستا کات دەبێت، و هەموو دونیا ئارام دەبێتەوە!
  فیڵد مارشال ڤاسیلێڤسکی پشتڕاستی کردەوە؛
  - باوەڕم پێی هەیە!
  کچەکان چەقۆ لەسەر جەستەی ڕووتیان هەبوو و لەڕادەبەدەر دەمارگیر دەرکەوتن.
  بێگومان ئەوان شەڕیان کردووە نەک وەک سەردەمی ڕۆمای کۆن - هەوڵیان دەدا زیانێکی زۆر بە خۆیان نەگەیەنن. بەڵام چالاکانە مامەڵەیان کرد.
  هاوکات شەڕەکە بەردەوام بوو. لە مانگی یەکدا سەربازانی تزاری لە کاتی جوڵەدا پاریسیان گرت. هەروەها پایتەختی دانیمارک کۆپنهاگنیش گیرا. سەربازانی ئەڵمانیا بەرەو لاوازی دەچوون. ڕووسەکان بەردەوام بوون لە پێشڕەویکردن بۆ ناو خودی ئەڵمانیا. فریتزەکان بە نائومێدیەوە شەڕیان کرد، بەڵام هێزیان شکا.
  ئۆلێگ ڕیباچێنکۆ، ئەم کوڕە نەمرە بە پێی ڕووت لەناو بەفردا بازێکی دا و پێش هەمووان پەلەی کرد بۆ هێرشەکە، بە تەواوی بەبێ ترسی ئاگر. وە لەکاتی فیشەکەکردندا:
  - کێ ڕاهاتووە بە شەڕکردن بۆ سەرکەوتن،
  بە دڵنیاییەوە دوژمنەکانی دەشکێنێت...
  بە دڵخۆشیەوە پێدەکەنێت و دەستکەوتی زۆر بەدەست دەهێنێت،
  وە هیتلەر بە توندی لێی دەدرێت!
  وە پێی ڕووتی کوڕەکە نارنجۆکێک فڕێ دەدات! وە ددانە مروارییە گەورەکانی لە دەرەوەی ساڵەکانی خۆی ڕووت دەکاتەوە. بەڵێ لە ئێستاوە دەمی وەک گورگ هەیە. لە هەر قوڕگێکدا دەکوتێت.
  وە کچانی سەر تانکەکان لە باشوورەوە بەرەو باکووری ئەڵمانیا دەڕۆن. خەریکە دەچنە دەرەوە بۆ دەریا. وە تەنها زەویەکانی نزیک بەرلین و پۆمێرانیا لەگەڵ کراوتەکان دەمێننەوە.
  ناتاشا، کە تانکە فاشیستەکانی دەخستە خوارەوە، تێبینی کرد:
  - وە شەڕ بە شێوازی خۆی خۆشە!
  زۆیا کە نازییەکانی لێدا، ڕازی بوو:
  - ئەوەندەی باش دەبێت! بە تایبەت کاتێک سەردەکەوین!
  ئاورۆرا کە بە پەنجە ڕووتەکانی تەقە دەکات، وتی؛
  - هەموو شتێکی مەحاڵ لە گەردووندا مومکینە، تەنها پێویستت بە کەمێک نییە...
  وە کچە قژ سوورەکە ئەوەندە بە توندی پێدەکەنێت!
  جەنگاوەرەکان لە خۆشی و تووڕەیی هێمنانەدا دەلەرزن. وە ئەڵمانییەکان دەچەوسێننەوە.
  لە هەمان کاتدا سەربازە تزاریەکان لە سەرانسەری ئیسپانیادا پێشڕەوی دەکەن و لە ئێستاوە لە سێڤییا نزیک دەبنەوە.
  ئۆلگا بە کەشتییەکی زرێپۆشی هەڵگری کارمەندان تەقە لە ئەڵمانییەکان و سەربازانی پۆلیس دەکات.
  ئیسپانییە ناوخۆییەکان نزیکەی هیچ بەرگرییەک پێشکەش ناکەن. وڵاتێکی تر دەکەوێتە ژێر تەقەمەنی ڕووسیا.
  ئۆلێگ وێنەی گرتووە و گۆرانی وتووە:
  - ئایرۆباتیک، ئەوە دەبێتە باش لەسەر باش!
  وە هاوبەشەکەی ئەلیس لە تویتێکدا نووسیویەتی؛
  - گەورەیی ڕووسەکان لەلایەن هەسارەکەوە ناسرا،
  فاشیزم بە لێدانی شمشێر چەقێندرا...
  ئێمە لەلایەن هەموو گەلانی جیهانەوە خۆشەویست و قەدرزانیین،
  با بوەستین لە تزاری پیرۆزی گەورە!
  وە کچەکان شەقێک دەدەن و پەنجە ڕووتەکانیان لەسەر جۆیستیکەکە دەچەوسێننەوە.
  شەڕی نێوان ئیمپراتۆریەتی تزاری ڤلادیمێر کیریلۆڤیچ ڕۆمانۆڤ و ئەڵمانیای فاشیستی بەردەوامە.
  سەربازانی ڕووسیا نزیکەی بە تەواوی فەرەنسایان لە دەستی جەماوەرەکانی نازییەکان ڕزگار کردووە. شوباتی ١٩٥٧... سوپای تزاری پورتوگالی ئازاد کرد.
  لە ٢٣ی شوباتدا یەکەکانی ڕووسیا لە دانیمارک و خودی ئەڵمانیاوە یەکگرتوو بوون.
  ئۆلێگ ڕیباچێنکۆ، ئەم کوڕە ئەبەدییە، بە پێی ڕووتەکانی لە قوڕدا دەڕژێت. منداڵە مەیجرەکە لە سەرەوەی سییەکانیەوە هاوار دەکات:
  - شکۆمەندی بۆ تزاری ڕووسی ڤلادیمیری سێیەم! هیتلەر دەبڕم، بە قامچی دەیپێوم!
  وە کوڕەکە دیسانەوە هاوار دەکات و بە پەنجە ڕووتەکانی دیسکێکی تیژ تیژکراو فڕێ دەدات. وە لە قوڕگی فاشیستەکە دەدات. وە پاشان بە قاچی ڕووت و منداڵانەی خۆی بوومێرانێک فڕێ دەدات و یەکسەر قوڕگی پێنج کراوت دەبڕێت.
  بەڵێ، بیرۆکەی خراپی هیتلەر بۆ هێرشکردنە سەر ئیمپراتۆریەتێکی لەو جۆرە.
  ناتاشا و تیمەکەی دوایین ئەڵمانی لە پورتوگال کۆتایی پێدەهێنن. تانکیەکەیان لە لەناوچووندا بێ وەستانە.
  وە هەروەها بە پەنجە ڕووتەکانیان دوگمەکانی جۆیستیکەکە دادەگرن و وێرانکارییەکی تووڕەیی ئەنجام دەدەن.
  زۆیا تەقەی کرد و تۆپەکەی ئەڵمانی شکاند و گۆرانی گوت:
  - بۆ ڕوسیا و ئازادی تا کۆتایی!
  ئاورۆرا بە بەکارهێنانی پەنجە ڕووتەکانی قاچی نازییەکەی لێدا و بە شانازییەوە چرپاند:
  ـ خودای گەورە پاشا ڕزگار بکات!
  سڤێتلانا هەروەها گێلی کرد، بە پەنجە ڕووتەکانی دوگمەکانی جۆیستیکی داگرت و قیژاندی:
  - سەروەری بەهێز!
  کچان شکست بە فاشیستەکان دێنن. بەڵام دواتر تانکی نوێی هیتلەر "مشک"-4 دەرکەوت. مۆدێلێکی زۆر بەهێز - کێشی سێ سەد تۆنە، و دەمانچەیەکی ٣١٠- ملم. دەتوانێت لە دوورییەکی دوورەوە بچێتە ژوورەوە، بەڵام خۆی زرێپۆشێکی هێندە ئەستووری هەیە کە تانکی کۆندراتێنکۆ-٦ لە هیچ گۆشەیەکەوە وەریناگرێت.
  ناتاشا فەرمان دەکات:
  - کچان، پێویستە نزیک ببینەوە و بیچەسپێنین لە بەشی خوارەوەی لای، لە نێوان ڕۆلەرەکاندا - ئەمە تاکە چانسی ئێمەیە!
  زۆیا بە پەنجە ڕووتەکانی تۆپەکەی ئەڵمانی لێدا و گۆرانی گوت:
  - چارەنووس دوا دەرفەتت پێدەدات، بەڵام پەلە بکە! لە باران و تەپوتۆز و بەفردا!
  هەروەها ئۆگستین پەنجەی لێدا و چرپەی کرد:
  - دوا هەل، چارەنووس پێت دەبەخشێت! بژی پیاسەکردن و ڕاکردنی ڕۆژانە!
  وە هەروەها بە پەنجەی ڕووتی قاچ، و چۆن دەپێچێتەوە. وە فاشیستەکان دەشکێنێت.
  سڤێتلانا هاوارێکی کرد:
  - بۆ میحوەری نوێ و سەرکەوتنی پەلەقاژە!
  تانکی ڕووسی بەپەلە هات و خێراییەکەی بەرز بووەوە. وە کچەکان دەیبەن و گۆرانی دەڵێن:
  - سەردەمێکی بەهێزی سەروەر، شکۆمەندترین، تزاری ئۆرتۆدۆکس، حوکمڕانی بۆ شکۆمەندی، بۆ شکۆمەندی ئێمە!
  و دیسانەوە خێراتریان کرد، دوورکەوتنەوە لە موشەکێکی قورس کە لە دەمانچەکەوە نێردرابوو کە "ماوس"-٤ی ئەڵمانی هەیبوو. کچەکان قیژاندیان:
  - با بەسەر قۆچی بەرخەکەدا نەچەمێنینەوە! بۆ ئەوەی تۆ هیتلەر - بمری!
  وە تانکیەکەیان خێراتر دەبێت. وەک ئەوە وایە بۆکسێنەرێکی بچووک هێرش بکاتە سەر گەورەیەک. بەڵام بێگومان چانسەکان پەنجا و پەنجایە.
  ناتاشا کە سەیری جوڵەی تانکەکەی دەکرد، بیری هاتەوە کە چۆن لەگەڵ پیاوێک لە ڕینگەکەدا بۆکسێنی دەکرد. ئەو ژنە چەقۆی لەدەستدا و لێیدرا، بەڵام دەستی گرت. و پاشان بە متمانەوە چەقۆی لێدا. وە جوڵەی بەرامبەری دوژمنی گرت، و لە چەناگەی لێیدا. دەرکرایە دەرەوە!
  هەزار ڕۆبڵی زێڕی وەرگرت. کچێکی شەڕکەری ئاوا. ئەگەر بیدات دەیبەخشێت!
  ناتاشا قاچی ڕووتی لەرزاند و گۆرانی گوت:
  - ئەمە دوا شەڕ نییە، بەڵام یەکلاکەرەوەیە! بۆ شکۆمەندی نیشتمان، بۆ نیشتمان و شەرەف!
  وە پاشان تانکیەکەیان بەلایدا تێدەپەڕێت و توێکڵێک دەنێرێت... زۆیا پەنجەکانی قاچی ڕووتیشی بەکارهێناوە، کچێکی وەها قژ زێڕین و وەک مەیموون چالاکی. وە "مشک"-4 دەستی کرد بە تەقینەوە. تۆپەکانی بە ڕوونی تەقیبووەوە. وە دواتر تاوەرەکان دەدڕێنرێن و ئەویش بەرز دەفڕێت بۆ هەوا!
  کچەکان بە یەک دەنگ هاوار دەکەن:
  - سەرکەوتن! سەرکەوتنێکی فێنک!
  وە تانکی تر لە لیستەکەیاندا!
  لە 1ی ئازاری ساڵی 1957 سەربازانی ڕووسیا دەستیان بە بەزاندنی ڕووباری ئێلبێ کرد. وا دیارە هیتلەر پێی دەخرایە سەر.
  کوڕەکە ئۆلێگ ڕیباچێنکۆ، بە پێی ڕووت، بە پێی منداڵەکەی، نارنجۆکێکی فڕێدا و تانکێکی فاشیستی نوقم کرد و هاوار دەکات:
  - بۆ سنوورە نوێ و نەچەماوە!
  تیمی تانکی ئەلێنکا بەرەو ڕۆژهەڵات دەگەڕێن. ئەڵمانیای ڕۆژئاوا و فەرەنسا پێشتر ئازاد کراون. تەنها زەویەکانی نێوان ئۆدەر و ئێلبە لە ژێر کۆنترۆڵی نازییەکاندا مانەوە. باشە، هەروەها بەریتانیا و ئێرلەندا. دواهێزی نازییەکان لەوێدان.
  ئەلێنکا، تەقە لە پاترییەکانی فاشیستەکان دەکات، دەڵێت؛
  - تسارێڤیچ نیکۆلای، ٢٠٢٠.
  ئەگەر ناچار بیت حوکمڕانی بکەیت...
  هەرگیز لەبیری مەکە -
  سوپا ئازایانە شەڕ دەکات!
  وە ئێستا توێکڵێکی تر بە پێی ڕووت دەنێردرێت. وە کەوتە ناو دەمانچەیەکی فریتز.
  هەروەها ئەنیوتا بە پەنجەی ڕووت تەقە دەکات. لە فاشیستەکە دەدات و لە سەرەوەی سییەکانیدا هاوار دەکات:
  - من ئەو جۆرە کچەم کە وا لە هیتلەر دەکەم ڕشانەوە!
  دواتر بزمارە ئاگرینەکانی ئۆگستین. هەروەها شەیتانێکی بچووکی تیژ و تەقەکردنە، و هاوار دەکات:
  - بۆ دەروازەکانی دۆزەخ!
  وە پێی ڕووت بەکاردەهێنێت.
  ماریا لە پشتیەوە تەقە دەکات. بە هەمان شێوە دەیبات و لێی دەدات، و دەقیژێنێت:
  - کەس ڕێگری لە من ناکات، پڵنگەکە، کەس شکست بە کچە پێ ڕووتەکە نادات، لە هەر شوێنێکیش لێم دەدرێت!
  وە دواتر ئۆڵۆمپیاد دەتەقێتەوە. وە تانکییەکی ئەڵمانی دەکوژێت و وەکو کاپێکی قارچک تاوەرەکەی دەدڕێنێت.
  و چەقۆکێشەکان:
  - بۆ میحوەری نوێ و فێنک!
  وە جارێکی تر زمانی خۆی نیشان دەدات!
  کچەکان تەنها پاڵ بە خۆیانەوە دەنێن و بە نائومێدیەوە پێشڕەوی دەکەن. وە فاشیستەکان لە ژێر لێدانەکانیاندا دەخنکێن.
  لە ٢ی ئازاری ١٩٥٧ دوایین هێزی نازی لە پورتوگال تەسلیم بوون. ڕوون بووەوە کە بەرەبەیانی فاشیزم خەریکە ئاوا دەبێت. وردتر بڵێین ئایا بەیانییە؟ خۆرئاوابوونی کابوس!
  وە سەربازانی ڕووسیا لە پێشڕەویدان. ئەڵمانییەکان تادێت چەکەکانیان فڕێ دەدەنە خوارەوە و تەسلیم دەبن.
  دەکەونە سەر ئەژنۆ. هەردوو کچی ڕووسی و چینی پێی ڕووتیان ماچ دەکەن.
  زۆر فێنک و فێنک دەردەکەوێت. وە فاشیستەکان ورد و ورد دەکرێن.
  تیمی ناتاشا لە ئێستاوە لەناو شەمەندەفەرەکەدان کە دەچن بۆ شەڕکردن بەرەو باکوور، لەگەڵ خێزانی کراوت.
  کچەکان لە ژوورەکەیان دانیشتوون. یاری کارت دەکەن بە گرتنی بە پەنجەی ڕووتی قاچیان.
  ناتاشا ئاماژەی بەوە کردووە:
  - سەرنجڕاکێشە، کاتێک بەرلین دەگرین، چی لە دوای ئەوە دێت؟
  زۆیا بە دڵنیاییەوە وەڵامی دایەوە:
  - دواتر لەندەن دەبێت!
  ئاگر ئاورۆرا پێکەنی و دیسانەوە پرسی:
  - و دوایی?
  زۆیا بە یەکلاکەرەوە ڕایگەیاند:
  - ئەمریکای لاتین دەبێتە هی ئێمە! لەگەڵ نازییەکان لەسەر مەراسیم نەوەستین!
  سڤێتلانا بەم قسەیە هاوڕا بوو:
  - بێگومان ئێمە نایکەین! با هەموو جیهان داگیر بکەین!
  ناتاشا بە جۆش و خرۆشەوە پشتڕاستی کردەوە:
  - وە دواتر ئارامی دروست دەبێت، لە هەموو جیهاندا!
  کچەکان بە کۆڕس گۆرانییان دەوت، لەگەڵ ڕۆشتنیان ئاوازیان دەگوت؛
  شکۆمەندی بۆ ڕووسیای گەورەی تزاریزم،
  لەو شوێنەی کە ڤلادیمێر لەسەر تەخت دانیشتووە...
  ئێمە جەماعەتی فاشیزمی خراپەکار دەچەوسێنینەوە -
  شکۆمەندی بۆ سوپا و مۆنۆلیتی ئێمە!
  
  دڵەکان بە ئیمانێکی گەورەوە هێور بوون،
  زەوی دایکمان بە هەموو دڵمانەوە...
  ئێمە کوڕی تزار نیکۆلاسین،
  وە بە خۆڕایی بۆی نەمردن!
  
  زێدی ئێمە، تۆ لە هەموو شتێک ئازیزتری،
  با یارییە ئاگرینێکی باڵدار و ئاسمانی فڕێ بدەینە سەرەوە...
  ئێوەش شەڕ لەگەڵ نیشتماندا دەکەن،
  باشە با نازییەکان هەموویان بمرن!
  
  هیتلەر ویستویەتی زەویەکانمان بەدەست بهێنێت،
  وە سەگە خراپەکە هەوڵیدا پاشا تیرۆر بکات...
  بەڵام ئێمە پەلە دەکەین، ئەوە قبوڵ ناکەین،
  کەواتە فاشیزم بێهودە هێرشی کردە سەرمان!
  
  پاشا حاکمێکی میهرەبان و دانایە،
  هەڵۆیەکی شاخاوی لە سەرووی هەسارەکەوە بەرز دەبێتەوە...
  ڤلادیمێر دەبێتە فەرمانڕەوای ئەو جەماعەتە،
  هاوڕێیەتیمان وەکو مۆنۆلیتی پۆڵا وایە!
  
  با پشتگیرییەکە لە قاچی فریتز دەربهێنین،
  با هیتلەر لە پەتێکدا بخنکێت...
  ئێعدامی دڕندانە ڕادەستی شەرمەزاری دەکەین،
  کێ لەسەر زەوی وەک خراپەکار مامەڵە دەکات!
  
  هێزی شاهانە و حیکمەتی شاهانە،
  بێ پێوانەیی فاشیستەکان لەناو دەبات...
  باوەڕ بکەن هیتلەر بەڕاستی شتێکی گەمژانەی کرد،
  وە ئێستا ژیانی وەک تارێک وایە!
  
  کەواتە ڕێز لە پاشا گەورەکان بگرن،
  هیچ ڕۆمانۆڤێکی فێنکتر لەسەر زەوی نییە...
  لە شەڕی نازییەکان، لێدانی دڵەکان،
  بۆ کردنەوەی ڕێگا بۆ دەستکەوت و خەونەکان!
  
  
  پەترۆسی گەورە ئێمەی بردە دەریا،
  ئەسکەندەر پاریسی داگیرکرد...
  بەڵێ، هەندێک جار خەم و پەژارە ڕوویدا،
  بەڵام ڕووسیا لەلایەن کەڕوبێکەوە پارێزراو بوو!
  
  هەموو شتێک لای ئێمە جوانە،
  چ کچ و چ کوڕ، باوەڕم پێ بکەن...
  پاشا حوکم دەکات، تۆ بە دادپەروەرانە دەزانی -
  تەنانەت ئەگەر دڕندەیەکی خراپەکار لە بەربەستەکەدا گریانیش بکات!
  
  هیچ سنوورێک نییە، باوەڕ بە کامڵبوون،
  بەم زووانە پاشای کۆمۆنیزم دروست دەبن...
  با دەرگاکانی بەختەوەری بکەینەوە،
  نەفرەت لە فاشیزم لەناوچوو!
  
  بۆ ڕووسیا، ئەو بڕگەیە دانەنراوە،
  باوەڕ بکەن ئێمە دوژمن دەشکێنین...
  کچەکان پێی ڕووتن، وەک ئەوەی لە سپارتا بن،
  باشە، تزار ڤلادیمیرەکەمان بە تەنیایە!
  
  ئێمە باوەڕمان بە ڕۆد هەیە - خودای گەورە،
  ئەوەی سلاڤە تەواوەکانی دروست کردووە...
  ئێمە خەبات دەکەین بۆ شەرەف و ئازادی،
  ئێمە مان لە نازیزم دەدەین!
  
  تۆ گەورەترین خێزانی ڕۆمانۆڤ،
  هەمیشە حوکمڕانی ڕووسیا دەکات...
  پاشای گەورە، بەرزترین فڕین،
  شەیتان هەڵۆ ناشکێنێت!
  
  بۆ خۆشەویستی بۆ ڕووسیای گەورە،
  ئێمە سەرباز دەنێرین بۆ شەڕ...
  ئێمە لە ئایکۆنەکانەوە ڕووخساری پیرۆزەکان شکۆمەند دەکەین،
  ئاخر هەر جەنگاوەرێکیش پاشایە!
  
  دڵمان بۆ نیشتمان دەسوتێت،
  ئێمەی کچان لە شەڕدا توندین...
  دەرگای بۆشایی ئاسمان دەکەینەوە، بزانە
  وە من وەکو ژنێکی کۆیلە ئەدۆلف دەکوژم!
  
  تەنها کاتێکی کەم ماوە بۆ بەرلین،
  ئێمە دەچینە ژوورەوە، هەڵگری شکۆی پاشاکان...
  پیری هەڕەشە لە ئێمەی کچان ناکات،
  باوەڕ بکەن بە ئاو ناڕژێین!
  
  با ئەوانە بنێژین کە خراپەکار و چەوتن،
  ئەژدیهاکە بە شێوەیەکی سەرسوڕهێنەر شکستی پێدەهێنرێت...
  وە ئێمە ئایکۆنی زێڕینمان هەیە،
  ڕۆدنۆڤێریا یاسایەکی ئەبەدییە!
  
  
  
  
  تورکیە چووە ناو جەنگی جیهانی دووەمەوە
  لە 1ی ئەیلولی ساڵی 1942، تورکیە هاتە ناو شەڕی دژی یەکێتی سۆڤیەت. هۆکارەکە ڕوونە - تینوێتی تۆڵەسەندنەوە لە شکستەکانی پێشوو، و خواستی گرتنی باکۆ. جگە لەوەش دیپلۆماسیەتی ئەڵمانیا ڕۆڵی هەبوو، کە بەڵێنی شاخی زێڕی بە عوسمانییەکان دا. لە هەر حاڵەتێکدا تورکەکان بڕیاریان دا کە ئیتر چاوەڕوانی هیچ سوودێکی نییە، وە ئەوان کۆتر نین، بەڵکو دەتوانن کاتیان هەبێت بۆ شەڕکردن.
  لە ئەنجامدا سی فیرقەی تورکیا هێرشیان کردە سەر ترانسکۆقازیای سۆڤیەت.
  لە ماوەی چەند ڕۆژێکدا باتومییان گرت و توانیان گەمارۆی یەریڤان بدەن.
  لە بەرامبەردا ستالین ناچار بوو بەشێک لە یەدەگەکانی سەرهەڵدان بکێشێتەوە و بیانگوازێتەوە بۆ ترانسکۆقازیا.
  فەرماندەیی سۆڤیەت ناچار بوو هێرشی ستالینگراد دوابخات. ئەڵمانییەکان لە بەرامبەردا توانیان بە ئاراستەی قەوقازی دەستکەوتی زیاتر بەدەست بهێنن و ئۆردزۆنیکیدزێ و گرۆزنی بگرن. وە تەنها بە پاشەکشەکردن بۆ ناو شاخەکان سەربازانی سۆڤیەت توانیان نازییەکان بوەستێنن.
  لە هەمان کاتدا ئینگلیزەکان ئۆپەراسیۆنی مەشخەڵیان دواخست، لە ترسی ئەوەی تورکیا تێوەگلێنێت لە شەڕەکانی دژی بەریتانیا.
  لەگەڵ ئەوەشدا تا کۆتایی مانگی کانوونی دووەمی ساڵی ١٩٤٢، نازییەکان ستالینگرادیان گرت. لەوێ نیشتەجێ بوون. سەربازانی سۆڤیەت پێشڕەوییان کرد، بەڵام لە ناوەندەکەدا سەرکەوتوو نەبوون - ئۆپەراسیۆنی ڕژێڤ-سیچۆڤ زۆر تێچووی زۆری هەبوو. بەڵام هێشتا فوهەر شەڕی تەواوەتی ڕاگەیاند، بەو پێیەی ڕەیخی سێیەم سەرچاوەی پێویستی نەبوو.
  لە مانگی شوباتدا سوپای سوور هێزەکانی خۆی کۆکردەوە و هەوڵیدا لە پەراوێزی ستالینگرادەوە هێرش بکاتە سەر ئەڵمانییەکان. بەڵام نازییەکان پێشتر توانیبوویان هێزەکانیان کۆبکەنەوە و ئامادەبوون بۆ بەرپەرچدانەوەی ئەو لێدانانە.
  هەروەها ئۆپەراسیۆنی مەشخەڵی مانگی شوبات دەستی پێکرد. ئەڵمانییەکانیش ئامادە بوون و دوای دوو هەفتە شەڕی توند، ئینگلیزەکانیان ڕاگرت.
  ئەمریکییەکان هێشتا لە کازابلانکا و تونس نیشتوونەتەوە. جارێکی دیکە شەڕ لە ئەفریقا وەستاوە.
  هیتلەر هێشتا هێزی کەڵەکە دەکرد... لە مانگی ئازاردا سوپای سوور بۆ جاری سێیەم ئۆپەراسیۆنی ڕژێڤ-سیچۆڤی ئەنجامدا، شەڕەکان مانگێکی تەواویان خایاند، بەبێ سەرکەوتنێکی ئەوتۆ.
  لە مانگی حوزەیراندا نازییەکان هێزیان کۆکردەوە و بە درێژایی ڕووباری ڤۆڵگادا جووڵەیان کرد و هەوڵیاندا هێزەکانی سۆڤیەت لە قەفقاز ببڕن و بگەنە دەریای خەزەر.
  تانکە نوێیەکانی ئەڵمانیا بەشدارییان لە شەڕەکاندا کرد: "پڵنگ"، "پانتێر"، "شێر".
  هەروەها دەمانچەی خۆکار "فێردیناند".
  ئەڵمانییەکان لە مێژووی ڕاستەقینە بەهێزتر بوون، لێیان نەدرا و سەربازێکی تازەیان هەبوو.
  ئەمریکا بە کردەوە بۆردومانی ڕیخی سێیەمی نەکرد، ئەمەش بووە هۆی زیادکردنی بەرهەمهێنانی تانک و دەمانچەی خۆکار. وە هەروەها زنجیرەی "شێر" دەستپێبکات. بەڵام دەرکەوت کە تانکییەکە زۆر گران و قورسە؛زۆرجار تێکدەچوو و گیر دەبوو. بەڵام زرێپۆشە ئەستوورەکەی کە 100 ملم بوو و لایەنی لێوار بوو، ئۆتۆمبێلەکەی کردە ئۆتۆمبێلێکی پێشکەوتووی باش. سوودی تانکی لێڤ تۆپەکەی بەهێز بوو، بەڵام زیانەکەی کێشی نەوەد بوو. کە ئەمەش جوڵەی ئۆتۆمبێلەکەی کەمکردەوە.
  شەڕەکان دەریانخست کە ئەم تانکە هێشتا دەتوانێت شتێک بکات لەسەر زەوییەکی ئاسایی.
  زرێپۆشی لایەنی پانتەر لاواز دەرچوو، ئەمەش زیانەکانی زیاتر کرد. پڵنگ سەلماندی کە کاریگەرترین تانکی پێشکەوتنە. لایەکانی بە زرێپۆشی ٨٢ ملم داپۆشرابوو، ئەمەش وایکرد چل و پێنجەکە بێ هێز بێت.
  ئەڵمانییەکان تاڕادەیەک بە هێواشی پێشڕەوییان کرد. سەرکردایەتی سۆڤیەت بە گشتی چاوەڕوانی بژاردەیەکی لەو جۆرەی دەکرد، و ئامادەکاری کرد، سەربازەکانی پەروەردە کرد.
  ڕاستە بە پێچەوانەی کورسک بولجە، فاشیستەکان زۆر بەهێزتر و متمانەیان بەخۆترە.
  وە زەوییەکە بۆ هێرشکردن گونجاوترە نەک بەرگری. وە هەروەها کراوتەکان فڕۆکە و تانک و هێزی پیادەی زیاتریان هەیە. وە دابینکردنی سەربازانی سۆڤیەت لە سەرانسەری ڤۆڵگادا ئاسان نییە.
  بۆیە نازییەکان بە شکاندنی هێڵەکانی بەرگری، پێشڕەوییان کرد. سەرکەوتنمان بەدەست هێنا دوای سەرکەوتن.
  دوای سێ مانگ شەڕی سەرسەختانە گەیشتینە دەریای خەزەر.
  ستالین کە خۆی لە دۆخێکی سەختدا بینیەوە، ویستی دانوستانەکانی ئاشتی دەستپێبکات. بەو پێیەی ئاشکرا بووە کە قەفقاز ناتوانرێت کۆنتڕۆڵ بکرێت. بەڵام گەیشتن بە ڕێککەوتن لەگەڵ هیتلەر لەڕادەبەدەر قورسە. فاشیستەکان داوای زۆر دەکەن. وە ئەگەر خۆت بدەیتە دەستیان، ئەوا دەتخۆن. ئەی ئاگربەستەکە چی؟ هیتلەر لێرەدا نایەوێت. وە بێگومان هاوپەیمانان پاسیڤن. ئەوان دەترسن دابەشکردنی زیادە دوابخەن.
  خێزانی فریتز بە درێژایی کەنارەکانی دەریای خەزەر دەجووڵان. و پاشان، لە کۆتاییدا، لەگەڵ تورکەکاندا یەکگرت. چ خۆشییەک بوو!
  کچە جوانەکانی ئەڵمانی دیلەکانی سۆڤیەتیان ناچار دەکرد پێی ڕووتیان ماچ بکەن. بە گوێڕایەڵیەوە ئەو کارەیان کرد. وە پاژنە ڕووتەکانیان لێدا.
  بەم شێوەیە دەستگیرکردنەکە ئەنجامدرا. وە ئەڵمانییەکان یەکەکانی سۆڤیەتیان چەک داماڵی.
  پاشان ستالین ئاشتی پێشکەش بە فوهەر کرد - ڕازی بوو دەستبەرداری تەواوی قەفقاز بێت، تەنانەت لینینگراد و کارێلیاش. لەگەڵ ئەوەشدا سەد ساڵ قەرەبووکردنەوە بدە.
  فورێر دوای کەمێک بیرکردنەوە، پێشنیارەکەی قبوڵ کرد و لە ٧ی کانوونی دووەمی ١٩٤٣ ئاشتی کۆتایی هات.
  هاوپەیمانان ئەمەیان بە خیانەت وەرگرت! وە سزایان بەسەر ستالین و یەکێتی سۆڤیەتدا سەپاند!
  وە پڕوپاگەندەی سۆڤیەت تەسلیمبوونی ڕاستەقینەی وەک سەرکەوتنێکی گەورە خستەڕوو. دەڵێن، بە وازهێنان لە لایەن هاوپەیمانانەوە، دەوڵەتی سۆڤیەتیان پاراست و مۆسکۆ هەرگیز نەگیرا.
  وە بێگومان نازییەکان لە قەفقازەوە هێرشیان کردە سەر ڕۆژهەڵاتی ناوەڕاست و گروپی ڕۆمێلیان بەهێزتر کرد. تا کۆتایی مانگی ئازاری ساڵی ١٩٤٣، تەواوی ڕۆژهەڵاتی ناوەڕاست و میسر لەلایەن هێزە فاشیستەکانی باڵادەستەوە گیرا. جگە لەوەش شەڕەکان دەریانخست کە پانتەر بە سەرکەوتوویی دژی چەرچڵ و کرۆمۆڤێڵی ئینگلیز دەجەنگێت، بەڵام ئەم دووەمیان ناتوانن بە ڕووبەڕوو بچێتە ناویەوە.
  جگە لەوەش ئەڵمانییەکان لە شەڕەکانی لەگەڵ ڕووسەکاندا ڕەق بوون، و بە ئاسانی لە سەربازە کۆلۆنیالیەکانی بەریتانیایان بردەوە.
  لە مانگی نیساندا نازییەکان ڕوویان لە سودان کرد. وە لە کۆتاییدا جبل طارقیان گرت و دەستیان بە داگیرکردنی مەغریب کرد. هەروەها چەرچڵ هەوڵیدا ئاوەکان تاقیبکاتەوە بۆ ئاشتی. بەڵام هیتلەر کە دەستی ئازادی لە ڕۆژهەڵات بەخشی بە خۆی، وتی نەخێر!
  وە نازییەکان بەسەر ئەفریقادا کۆچیان کرد. زیاتر بەهۆی درێژبوونەوەی پەیوەندییەکان، خراپی ڕێگاوبانەکان یان نەبوونی تەواویان، کەشوهەوای سەخت و مەودای بەرفراوان دواکەوتن.
  سەرەڕای ئەوەش ئەڵمانییەکان پێشڕەوییان کرد. وە بە درێژایی کیشوەری تاریکدا دەجووڵان. هەرچەندە بێگومان تانکەکانیان بە تایبەت تایگەر-٢ و شێر لە جەنگەڵدا تەواو سست بوون. بەڕێزان ئەڵمانییەکان لە زنجیرەکەیاندا "Panther"ێکی سووکیان ناساند کە کێشی بیست و شەش تەن بوو، کە زۆر پێویست بوو بۆ شەڕی ئەفریقا.
  بەڵام وەک ئۆپەراسیۆنە شەڕکەرەکان دەریانخست، تانکی لەو جۆرە هیچ سوودێکی بنەڕەتی نەبوو بە بەراورد بە T-4، جگە لە بزوێنەرێکی بەهێزتر، بەڵکو پلێتەکانی زرێپۆشی مەیلیان هەبوو.
  لە کۆتایی ساڵی ١٩٤٤ ئەڵمانییەکان دەمانچەی خۆبزوێنەری E-10 یان دەستکەوت کە کێشی دوانزە تەن بوو، سیلۆیەتێکی زۆر نزم بوو، زرێپۆشەکەی زۆر مەیل بوو. بەڕاستی ئامێرێکی لەو جۆرە بۆ ئەفریقا پێویستە.
  بە تایبەت ئەگەر کچان لەسەری شەڕ بکەن. وە کچەکان بە گشتی سوپەر و کلاسیکن.
  گێردا و شارلۆت بەناو جەنگەڵەکاندا گەشت دەکەن و ئینگلیز و ئەمریکییەکان لەناو دەبەن. بەڕاستی ئەمانە ئەو کچانەن کە پێویستت پێیانە! تەنانەت لە سەد میلەکەی داهاتوودا ناتوانیت فێنکترەکان بدۆزیتەوە . کچان زۆر حەز بە کوشتن دەکەن - ئەمانە کچانی فێنکن!
  بۆیە شەڕڤانانی ڕەشپێستەکانیان گرت و ناچاریان کرد کە پێی ڕووتی جوانەکان ماچ بکەن. هەروەها یەکسەر دیارە - دزییەکی جددی! وە بۆ خۆیان شەڕ دەکەن، لە دوورەوە مشتێک لە ئۆتۆمبێلە ئینگلیزییەکان دەدەن.
  دەمانچە خۆکارەکەیان لە ئێستاوە لە پریتۆریای پایتەختی باشووری ئەفریقا نزیک دەبێتەوە. کچەکان تەقە لە خۆیان دەکەن، بە ناوەکی تەنگستن چەرچڵ کون دەکەن و گۆرانی دەڵێن:
  - لە ئەفریقا نەهەنگ هەیە، لە ئەفریقا گۆریلا هەیە، لە ئەفریقا تیمساح زیاترە! گاز دەگرن و لێتان دەدەن و توڕەتان دەکەن! منداڵان ناچن بۆ سەیران لە ئەفریقا! لە ئەفریقا تاڵانچی هەیە، لە ئەفریقا خراپەکار هەیە، لە ئەفریقا بارمالی ترسناک هەیە! گازت لێدەدات و لێت دەدات و توڕەیت دەکات! وە کچەکانیشی پێویستیان بە دڕاندن هەیە!
  لە شوباتی ساڵی ١٩٤٥ دوایین قەڵای ئینگلیزەکان لە ئەفریقا لە دوورگەی ماداگاسکار کەوتە خوارەوە.
  کەواتە ئێستا بەریتانیا لەوێش پێی خۆی لەدەستداوە. لە هەمان کاتدا ئەڵمانییەکان هەم ئێران و هەم هیندستانیان گرت. هێزی دیاردەیی خۆیان نیشان دا.
  وە لە مانگی ئایاری ساڵی ١٩٤٥ نازییەکان نیشتنەوەیەکیان لە بەریتانیا ئەنجامدا. دوای سێ هەفتە شەڕی سەرسەختانە، لەندەن کەوتە خوارەوە. دوای مانگێک ئیرلەندا گیرا.
  لە وشکانیدا هێوربوونەوەیەکی کاتی هەبوو، بەڵام لە دەریادا شەڕەکە بەردەوام بوو. ئەمریکا بەتەنها لە دژی ڕەیخی سێیەم و هاوپەیمانەکانی و ژاپۆن مایەوە. بەڵام بۆ ئێستا ئەمریکا لە دەرەوەی وڵاتە و ناتوانیت ئەوەندە بە ئاسانی وەریبگریت.
  لە سەردەمی ڕەیخی سێیەمدا، دامەزراندنی کرێکاری گشتگیر هاتە ئاراوە و بەرهەمهێنانی فڕۆکە و کەشتی دەستی بە زیادبوون کرد.
  هەردوو کەشتی جەنگی و فڕۆکە هەڵگر دروستکران. وە بێگومان شەڕی ژێردەریاییەکان لە گەشەکردندا بوو. وە دواتر لە کەشتییەکانی ئەمریکاوە هیچ ڕەحمێک بۆ کەس نەبوو.
  لە پاییزدا، یان وردتر بڵێین، لە تشرینی دووەمی ساڵی ١٩٤٥، ئەڵمانییەکان بە بوێریەوە ئایسلەندایان گرت و دواتر سەری پردیان لە ئەرجەنتین دروستکرد. بەڵام شەڕی دەریا بۆ ماوەیەکی زۆر بەردەوام بوو. زۆر کەشتی نیشتنەوەی پێویست بوو بۆ ئەوەی بگاتە ئەمریکا. وە کەشتیەکان بەو خێراییە دروست ناکرێن. بەڵام هەرچۆنێک بێت، ڕەیخی سێیەم خەریک بوو هێزی خۆی بەدەست هێنا. ساڵی چل و شەشەم بە ئاڵوگۆڕی لێدان لە دەریادا تێپەڕی. وە لە ساڵی ١٩٤٧ ئەڵمانییەکان پێشتر ئۆپەراسیۆنە سەربازییەکانیان گواستبووەوە بۆ گرینلاند و دەستیان بەسەردا گرتبوو. وە لەوێشەوە دوور نییە بۆ کەنەدا!
  نازییەکان پلانی داگیرکردنی گەورەیان دانا. وە لە ساڵی ١٩٤٨ هێرشێک بۆ سەر کەنەدا دەستی پێکرد، و لە بەرازیلەوە بۆ ڤەنزوێلا لەگەڵ ژاپۆنییەکان. شەڕەکە زۆر بە توندی ڕوویدا.
  ئەڵمانییەکان بە هێواشی بەڵام بە دڵنیاییەوە پێشڕەوییان کرد. تانکەکانی زنجیرەی E یان پێشکەوتووتر بوون لە تانکی ئەمریکی و لە بەرەکانی شەڕدا سوودی خۆیان نیشان دا. بەڵام بەڕێزان یانکیز ئەوەندە سادە نین و زۆر بە سەرسەختییەوە بەرەنگاری بوون. وە هەوڵیان نەدا وازیان لێبهێنن.
  هەرچەندە بێگومان بۆیلەر هەبوون. ئەمریکییەکان کەوتنە ناویانەوە. پاشان وازیان هێنا. وە زیندانییەکان پێی ڕووت و تۆزاوی کچە ئاریاییەکانیان ماچ کرد.
  زۆری نەخایاند کیوبیک و تۆرۆنتۆ کەوتنە خوارەوە، پاشان شارەکانی دیکە. لە مانگی ئایار تا کانوونی دووەمی ساڵی ١٩٤٨ ئەڵمانییەکان نزیکەی هەموو کەنەدایان گرت و هەروەها ڤەنزوێلا و نیکاراگوا و زۆربەی مەکسیکیان گرت. ئەمە دۆخێکی لەڕادەبەدەر سەختە. تا سەرەتای ساڵی ١٩٤٩ ئەڵمانییەکان ئەمریکایان لەناو چەقۆیەکی پۆڵادا هەبوو. پاشان لە ١١ی ژانویە ئەمریکییەکان بۆ یەکەمجار لە مێژوودا هەوڵی بەکارهێنانی چەکی ئەتۆمییان دا. وە ئەوان تەواو سەرکەوتوو نەبوون. لە کۆی پێنج بۆمبەکە، چوار بۆمبەکە لە فڕۆکەکانی خستنەخوارەوەی فڕۆکە ئەڵمانییەکان گیانیان لەدەستداوە و یەکێکیان، کاتێک تەقیوەتەوە، زیانی گەورەی بە سەربازانی ئەڵمانیا نەگەیاندووە.
  لە بەرامبەردا کراوتەکان بۆردومانەکانیان بۆ شارەکانی ئەمریکا و دامەزراوە سەربازییەکان چڕتر کردەوە.
  بۆیە شەڕەکە بە سەرکەوتنی بەردەوام لە بەرژەوەندی وێرماختدا بەردەوام بوو. کێ کەرەستە و مەشقی سەربازی باشتری هەبوو. بەڵێ، وە ژمارەیەکی زۆر. شەڕەکە زۆر توند بوو. لە سەرەتای ساڵی ١٩٤٩دا، فیرقە ئەڵمانی و بیانی و ژاپۆنییەکان ئەو شوێنەیان داگیرکرد کە لە مەکسیک مابووەوە و لە باکوورەوە هاتنە ناو ئەمریکا. ئەمریکا بە تەواوی فشاری خستۆتە سەر. وە ڕوون بووەوە کە شتەکان بۆ ئەمریکا خراپن. وە تا کۆتایی هاوین نیوەی خاکی ئیمپراتۆریەتی هەڵۆکە، هەروەها ئەلاسکا، پێشتر دەستی بەسەردا گیرابوو.
  ئەڵمانییەکان لە ٨ی تشرینی دووەمی ١٩٤٩ واشنتۆن و نیویۆرکیان گرتە دەست. وە لە ٧ی کانوونی دووەمی ١٩٤٩ پاشماوەکانی سوپای ئەمریکا خۆیان ڕادەست کرد. جەنگی جیهانی دووەم بەم شێوەیە کۆتایی هات. خوێناویترین شەڕە و زیاتر لە دە ساڵی خایاند!
  وا دیار بوو ئەو ئاشتییەی کە لەمێژە چاوەڕوان دەکرا گەیشتبوو. بەڵام هیتلەر نەیدەویست ئەو ڕاستییە قبوڵ بکات کە دەبوو هەژموون لەگەڵ ژاپۆن هاوبەش بێت. وە لە ٢٠ی نیسانی ١٩٥٣دا، ڕەیخی سێیەم هێرشی کردە سەر خاکی خۆری هەڵهاتوو. شەڕێکی نوێ سەریهەڵدا. بۆ هەژموونی جیهانی.
  باڵادەستی چەندایەتی لە لای ڕەیخی سێیەمدایە، هەروەها چۆنایەتیش. بەڵام ژاپۆنییەکان بە دڕندەیی و قارەمانێتییەکی جەماوەریی زۆرەوە شەڕ دەکەن.
  بەڵام هێشتا نازییەکان زاڵن. بەڵام شەڕەکە نزیکەی ساڵێکی خایاند. یەکێتی سۆڤیەت بێلایەن دەمێنێتەوە. ستالین لەوێ مرد و ململانێیەکی جددی بۆ دەسەڵات هەیە.
  لە کۆتاییدا ژاپۆن لەلایەن وێرماختەوە داگیر دەکرێت. چەند مانگێک دواتر نازییەکان وڵاتانی ئەمریکای لاتینیشیان گرت. ئەوان هەژموونی جیهانی دادەمەزرێنن.
  چاکسازی لە خودی ڕەیخی سێیەمدا ڕوودەدات. بۆ جێگرتنەوەی ئایینی مەسیحی، ئایینێکی نوێ دەخرێتە بواری جێبەجێکردنەوە. سێیەمی تێدا نییە، تەنیا یەک خودای باڵا و نێردراوەکەی - ئەدۆلف هیتلەر. تاکە نیشانەی دراو، تاکە خوێندن. وە هەروەها فرەژنی کە لەلایەن ئایینەوە پیرۆز دەکرێت. وە هەڵبژاردنی بۆماوەیی هێشتا چالاکانە لە ئارادایە. ڕەگەزی مرۆڤ بەرەو باشتر دەڕوات.
  یەکێتی سۆڤیەت هێشتا لە فۆرمێکی کورتکراوەدا بوونی هەیە و ڕێز لە نازییەکان دەگرێت. نیکیتا خرۆشۆف لەوێ حوکم دەکات و هەوڵدەدات قسەی ناشرین بەو دڕندەیە نەکات. سەرەڕای ئەوەش هیتلەر پێشتر هەموو جیهانی خستۆتە ژێر دەستی خۆیەوە. وە وەک پەڵەیەکی سوور سەیری ڕووسیا دەکات. بەڵام مرۆڤ گریمانە دەکات، خوداش بڕیاری لەسەر دەدات، لە ٢٠ی نیسانی ١٩٥٧، فوهەر تەنها لە ڕۆژی لەدایکبوونیدا بووە قوربانی هەوڵی تیرۆرکردن. وە ڕێک لە شەست و هەشت ساڵدا حوکمڕانی ستەمکارە کێوییەکان پچڕا. کە نزیکەی هەموو جیهانی داگیرکرد، و ویستویەتی لە ٢٢ی حوزەیران جارێکی دیکە هێرش بکاتە سەر یەکێتی سۆڤیەت.
  بەڵام وەک دەبینین لەگەڵیدا، ئەوە سەری نەگرت...
  دوای هیتلەر شێلنبێرگ هاتە سەر. هێرمان گۆرینگ بەهۆی بەکارهێنانی ماددە هۆشبەرەکان و خواردنخۆرییەوە گیانی لەدەستدا. هیملەر کەوتە شەرمەزارییەوە، هیتلەر وازی لە متمانەکردن هێنا و دواتر دوورخستەوە. شێلنبێرگ شوێنی هیملێر گرتەوە و پۆستی جێنشینی وەرگرت. جگە لەوەش هیتلەر منداڵی هەبوو کە لە ڕێگەی پیتاندنی دەستکردەوە بەدەستی هێنابوو. بەڵام گەورەترینیان هێشتا چواردە ساڵ نەبوو.
  کەواتە نەوەکانی فوهەر کاتیان نەبوو بۆ میرات. بەم شێوەیە هیتلەر بوو بە ئیمپراتۆر، بەڵام بەبێ بنەماڵە. شێلنبێرگ نەیدەوێرا منداڵەکانی فوهر بکوژێت، بەڵکو لە دەسەڵات دووریان خستەوە. وە خۆی بوو بە فوهەر و دیکتاتۆر.
  ململانێ بۆ دەسەڵات چەند ساڵێکی خایاند.
  وە لە یەکەمی ئایاری ١٩٦١دا ئەڵمانیای نازی سەرەڕای ئەوەش هێرشی کردە سەر یەکێتی سۆڤیەت. هەوڵێک هەبوو بۆ بەدەستهێنانی: یەک هەسارە - یەک ئیمپراتۆریەت!
  وە سەربازەکانی شێلنبێرگ هێشتا توانیان مۆسکۆ بگرن. سوپای سۆڤیەت لە ڕووی چەندایەتی و کوالیتی ئامێرە سەربازییەکانەوە زۆر کەمتر بوو. گرتنی شارە گەورەکانی یەکێتی سۆڤیەت بۆ ماوەی شەش مانگ بەهۆی مەودای زۆرەوە درێژەی کێشا. و پاشان شەڕی حزبایەتی بۆ ماوەی دە ساڵی دیکە بەردەوام بوو.
  بەڵام زۆری نەخایاند شتەکان هێوربوونەوە. شێلنبێرگ سیاسەتێکی تاڕادەیەک لیبڕاڵی پەیڕەو دەکرد و لە ساڵی ١٩٨١ هەموو ڕووسەکان ڕەگەزنامەی ڕیخی سێیەمیان وەرگرت. لیبرالیزاسیۆن وردە وردە پێشکەوت. دوای ماوەیەکی کەم شێلنبێرگ کۆچی دوایی کرد. وە ململانێیەکی جددی بۆ دەسەڵات سەریهەڵدا. پاشان وەک سازشێک، دەسەڵاتی پاشایەتی گەڕێنرایەوە و نەوەی ڕاستەوخۆی کایزەر، فرێدریک چوارەم، لەسەر تەختی پاشایەتی سەرکەوت. لە ساڵی ٢٠٠١ ڕیفراندۆمێک ئەنجامدرا کە تێیدا هەموو دانیشتوانی هەسارەی زەوی ڕەگەزنامە و مافی یەکسانیان بە شێوەیەکی فەرمی وەرگرت. وە لە ساڵی ٢٠١٧دا دوا سنووردارکردن بۆ جولەکەکان و ڕۆماکان هەڵگیرا.
  سەردەمی سۆسیالیزمی نەتەوەیی کۆتایی هات. بەڵام مرۆڤایەتی لە یەک ئیمپراتۆریەت و فیدراڵی و پاشایەتیدایە. بەدوای بۆشایی ئاسماندا دەگەڕێت.
  تێیدا هەمووان بە شێوەیەکی فەرمی یەکسانن و ئەنجومەنی پیران و بندێستاگێک هەیە، کە جێگرەکان لەلایەن هەموو دانیشتوانی ڕیخی سێیەمەوە هەڵدەبژێردرێن. وە لە سەرووی ئەوانەوە کایزەرە، ئیمپراتۆری هەموو هەسارەی زەوی.
  ژیان، بە گشتی، لە ڕووی ماددییەوە خراپ نییە. دیسیپلینێکی توند، پەرەپێدانی زانست و تەکنەلۆژیا لەگەڵ ڕێکخراوێکی نایابی ئەڵمانی ئەنجامەکانی بەدەستهێنا. کشتوکاڵ نایاب و برسێتی نییە و تەنانەت لە ناوچە هەژارەکانی ئەفریقاشدا خۆراکێکی زۆر هەیە. هەموو کەسێک کارێکی هەیە، هەموو کەسێک مووچە و خانەنشینی وەردەگرێت. خوێندن و پزیشکی بێ بەرامبەرە. بە هەمان شێوە نەمامگە و باخچەی ساوایان بەخۆڕایی. نرخی خواردن بە فلسێکە، نرخی هەموو بەرهەمەکانیش ساڵانێکی زۆرە بەستراوەتەوە. لە هەموو شوێنێک، تەنانەت لە ئەفریقاشدا، ڕێگا هەیە، نزیکەی هەموو کەسێک یان شوقە یان خانوویەکی جیاوازی هەیە. دەستبەجێ هەموو هاوسەرە تازەکان لانیکەم سێ ژووریان پێدەدرێت لە شوقەیەکدا کە هەموو خزمەتگوزارییەکانی تێدایە. دەتوانیت ئۆتۆمبێل یان هەر شتێک بە قەرز دەربهێنیت. تەنانەت زۆرێکیان هێلیکۆپتەری تایبەتیان هەیە.
  ئینتەرنێت چالاکە، هەموو کەسێک تەلەفزیۆن و کۆمپیوتەری هەیە، ڕۆژی دەوام تەنها چوار کاتژمێرە. هەموو بەشە وەرزشییەکان بەخۆڕایین، تەنانەت پارە دەدەیت بۆ بەشداریکردنیان.
  دەرماڵەیەکی بەرچاو بۆ هەر منداڵێک دەدەن. خزمەتگوزاری و گواستنەوەی گشتی بەخۆڕاییە. هەموو شتێک ئەوەندە ڕێک و پێک و باش بوو. شەقامەکان پاک و خاوێنە، چەندین ڕۆبۆت و ئۆتۆماتیکی دەرکەوتوون. ڕێزبەندی نموونەیی. جگەرە قەدەغەیە، هەرچەندە هێشتا مەی دەفرۆشرێت، بیرەی جۆرە جیاوازەکانیش نزیکە بە خۆڕایی. هەروەها منداڵانی ناو نانخواردنی گشتی بەخۆڕایی خۆراکیان پێدەدرێت.
  زۆر شوێنی سەرنجڕاکێشی بێبەرامبەر و ژووری کۆمپیوتەر.
  نیشتەجێبوونی مرۆڤ لە ئێستاوە لەسەر مانگ و مەریخ و زوحەل و عەطارد و مانگەکانی موشتەری هەیە.
  خەڵک خۆیان بۆ بازدان بۆ ئەستێرەکان ئامادە دەکەن. پێشتر زۆر شت داهێنراون.
  بە کورتی بە گشتی تا ڕادەیەک باش دەرچوو. وە پێویست نەبوو ئەوەندە کاری لەسەر بکەیت.
  ئەگەر زیوگانۆڤ بوێری و دووربینی زیاتر نیشان بدات
  لە مانگی ئایاری ساڵی ١٩٩٩ زیوگانۆڤ بڕیاریدا کاندیدبوونی ستیپاشین پەسەند نەکات، بەڵکو بچێتە هەڵبژاردنی پێشوەختە بۆ دوما. کۆمۆنیستەکان و هاوپەیمانەکانیان بڕیارێکی یەکگرتوویان دا بۆ دەنگدان بە دژی ستێپاشین. جگە لەوەش توڕە بوون و لە پۆستەکانیان لە حکومەت بێبەش کران. ئەگەر زیوگانۆڤ ئەسپێکی ترۆجانی نەبوایە لە ئۆردوگای کۆمۆنیستەکاندا، کە بیرۆکەی چەپەکانی تێکدەدا و سازشیان لەسەر دەکرد، بڕیارێکی لەو شێوەیە لە مێژوودا زۆرترین ئەگەری هەبووایە.
  هەڵبژاردنی پێشوەختەی پەرلەمان بەڵێنی سودێکی زۆری بۆ کۆمۆنیستەکان دا، لەوانە بەهۆی کەمبوونەوەی ڕکابەر و وێنەی شەهیدان.
  و ئەمەش دەریخست کە کۆمۆنیستەکان بە هیچ شێوەیەک بە کورسییەکانیانەوە نالکێن، بەڵکو زیاتر پرەنسیپن.
  جاری دووەم یێڵتسین جارێکی تر ستێپاشینی هێنایەوە ناو یاریگا، پاشان بۆ جاری سێیەم ئاکسێنینکۆی بردەوە. دوما دیسان پەسەندی نەکرد و وەرگیرا و هەڵوەشایەوە. بڕیار بوو هەڵبژاردنی نوێ لە مانگی ئەیلولدا بەڕێوە بچێت.
  سەرسەختی پەرلەمان تا ڕادەیەک ڕێڕەوی مێژووی گۆڕی. بۆردومانەکەی یوگۆسلاڤیا زیاتری خایاند - وەک چۆن میلۆسێڤیچ هیوای یارمەتی لە ڕووسیای دەخواست. وە هەڵوەشاندنەوەی پەرلەمان دەرفەتی سەرکەوتنی بە ئۆپۆزسیۆن دا.
  کۆمۆنیستەکان توانیان جارێکی تر لێپێچینەوەکەی یێڵتسین بخەنە دەنگدانەوە.
  وە دیسانەوە تەنها کەمێک کورت بوو، ئەمجارەیان تەنها دوو دەنگ. جێگرەکان نیگەران بوون لە نزیکیی هەڵبژاردنی پەرلەمان، و مەترسی دەرنەچوون تێیدا.
  دوما هەڵوەشایەوە و یەڵتسین بە فەرمانێک ئاکسێنینکۆی کەم ناسراوی کردە سەرۆک وەزیران.
  بەگشتی هیواکانی زیوگانۆڤ کە هەڵبژاردنەکان ئەنجام بدرێت، ڕەوا بوو. سەرۆکی نەخۆش و لاواز بە پێچەوانەی دەستوور نەڕۆیشت. وە مەترسی ئەوەی نەکرد کە دەسەڵاتەکەی تێپەڕێنێت بە ڕیزبەندی لەسەدا دوو. پریماکۆڤ کە بینی هاوپەیمانییەکەی کاتیان نییە بۆ پێکهێنان و تۆمارکردن، لەگەڵ کۆمۆنیستەکاندا هاوپەیمانی کرد. یابلۆکۆ و پارتی لیبراڵ دیموکرات چوون بۆ هەڵبژاردن. بلۆکی یەکێتی کاتێکی نەبوو بۆ پێکهێنان و NDR لاواز بوو.
  هەروەها لەشکرکێشی چەکداران لە داغستان، و بێبڕیاربوونی هێزە ئەمنییەکان لە کاتی هەڵبژاردنەکاندا هەیە.
  کۆمۆنیستەکان لەگەڵ پریماکۆڤ و لوژکۆڤ سەرکەوتنێکی گەورەیان بەدەستهێنا. ئەوان زیاتر لە سەدا پەنجا و پێنجی دەنگەکانیان بەدەستهێنا. دووەمیان بلۆکی یابلۆکۆ بوو کە ئەویش ئاستێکی باشی پێشکەش کرد و لەسەدا پانزە زیادی کرد. بە شێوەیەکی چاوەڕواننەکراو، LDPR ئەنجامێکی باشی هەبوو، زیاتر لە سەدا دوانزەی کۆکردەوە. NDR بەربەستی لەسەدا پێنجی بەدی نەهێنا - شکستی تەواو! ژیرینۆڤسکی بوو بە تاکە سەرکردەی لایەنگری کرێملین لە دومادا. ڕاستە کێبڕکێکە لاواز بوو. بەپێی یاسا نوێیەکە دەبێت پارتەکان لە ساڵێک درەنگتر خۆیان تۆمار بکەنەوە پێش هەڵبژاردن و زۆرێکیان کاتیان نەبوو.
  پەرلەمان دیسانەوە لەلایەن ئۆپۆزسیۆنی چەپەوە زاڵ بوو، هەم یابلۆکۆ کورسییەکانی تاکە ئیختیاری هەبوو و هەم پارتی LDPR لە کەمینەدا.
  و بێگومان ململانێیەک سەریهەڵدا... دوای هەڵبژاردنی سەرۆکی دۆمای ویلایەتی، دەنگدانی متمانە بەخۆبوون لە حکومەت پەسەندکرا. وە دیسانەوە باس لە لێپێچینەوە کرا. ئەمجارە دوو لەسەر سێ، کۆکردنەوەی ئاسان دەبوو!
  یەڵتسین، دوای دوودڵی بڕیاریدا پریماکۆڤی سەرۆکوەزیران و ماسلیکۆڤ جێگری یەکەمی سەرۆکوەزیران بگەڕێنێتەوە سەر کورسییەکە.
  هاوپەیمانی چەپ بەم قسەیە ڕازی بوو، بەڵام دەسەڵاتەکانی سەرۆک کۆمار بۆ ماوەیەکی کاتی کەمکرایەوە. وە تا هەڵبژاردنە نوێیەکان نزیکە هیچ شتێک نەبێت. دوای دانوستانەکانی ناو هاوپەیمانی بڕیاردرا پریماکۆڤ بۆ سەرۆکایەتی کۆمار کاندید بکرێت. لوژکۆڤ بوو بە سەرۆک وەزیران. وە زیوگانۆڤ پۆستی سەرۆکی دەسەڵاتی یاسادانانی وەرگرت! واتە سوپەر سکیپەر! سەبارەت بە نوێیەکە، تەنانەت دەبوو هەموارکردنەوەی دەستووریش پەسەند بکرایە.
  ئەو چەکدارانە لە داغستان دەرکراون. بەڵام ئەوان نەچوونە چیچان. لەوێ شەڕی ناوخۆ سەریهەڵدا. ڕووسیا پشتگیری لە ماسخادۆڤ و کادیرۆڤ کرد، بەرامبەر بە باسایێڤ و ڕادوێڤ.
  پریماکۆڤ توانی لە خولی یەکەمی هەڵبژاردنەکانی سەرۆکایەتی ڕووسیا سەرکەوتن بەدەست بهێنێت. بەڵام حکومەت دەسەڵاتی زیادەی وەرگرت. هەروەک چۆن دەسەڵاتی یاسادانان لە ژێر کۆنترۆڵی کۆمۆنیستەکاندا هەیە.
  گەشەی ئابووری لە ڕووسیا بەردەوام بوو، نرخی نەوت و گاز بەرزبووەوە، پیشەسازیش بووژایەوە.
  ئەمریکییەکان بە گشتی وەک لە واقیعدا دوای هێرشە تیرۆریستییەکەی ١١ی ئەیلول دەستیان لە ئەفغانستاندا کرد و لە عێراقدا گیریان خوارد. پریماکۆڤ بۆ خولی دووەم بە ئاسانی هەڵبژێردرا. بەڵام لە ساڵی ٢٠٠٨دا کورسییەکەی لەدەستدا بە یوری لوژکۆڤ، سەرۆکوەزیرانی زۆر سەرکەوتوو.
  سەرۆکی نوێ درێژە بە سیاسەتی پێشووی هاوپەیمانی لەگەڵ کۆمۆنیستەکان دا. زیوگانۆڤ بوو بە سەرۆک وەزیران.
  بۆ ماوەیەک سیاسەتی دەرەوە سەبارەت بە شەریکایەتی لەگەڵ ڕۆژئاوا و دۆستایەتی لەگەڵ چین بوو. ڕژێمی یانۆکۆڤیچ لە ئۆکرانیا بەهێزتر بووە. کەواتە لوژکۆڤ بە پێچەوانەی پوتین سیاسەتێکی زیاتر لایەنگری ئۆکرانیای پەیڕەو کرد و یەکێتی دەوڵەتانی سلاڤی بە نرخ دەزانی. تەنانەت ئۆکرانیا لە ساڵی ٢٠١٦دا بوو بە بەشێک لە یەکێتی ئەوروپا و ئاسیا. لوژکۆڤ دوو خول کاری کرد و دەستی لەکارکێشایەوە. دواجار زیوگانۆڤ بوو بە سەرۆک، هەروەها بە ئاسانی لە هەڵبژاردنەکاندا سەرکەوتنی بەدەستهێنا. ژیرینۆڤسکی بۆ جاری حەوتەم بەشداری کرد، هەمووی لە ساڵی ١٩٩١ەوە، جارێکی تر دۆڕا.
  لە پاییزی ساڵی ٢٠١٥دا ڕووسیا دەستی بە شەڕی سوریادا کرد و لەوێ بۆردومانی کرد. ترەمپ لە ئەمریکا هاتە سەر دەسەڵات. زیوگانۆڤ سەرەڕای کۆمۆنیزمی فەرمی، درێژە بە خولی پێشووی خۆی لە بواری ئابووریدا دا. ڕووسیا سەرەڕای هەژموونی فەرمی حزبی شیوعی فیدراسیۆنی ڕووسیا، وەک وڵاتێکی بازاڕ و دیموکراسی و پاوانخوازی مامناوەند مایەوە.
  هاوبەشی لەگەڵ ڕۆژئاوا و کێبڕکێی مامناوەند. هاوپەیمانی لەگەڵ ئۆکرانیا و بیلاڕووس و کازاخستان هەیە، بەڵام زۆر نزیکیش نییە. لە ساڵی ٢٠٢٠دا زیوگانۆڤ بۆ خولی دووەم هەڵبژێردرا. بەگشتی کەمێک دابەزاندنی ئەنجامەکە لە لێواری خولی دووەمدا. وە لە ئۆکرانیا، دوای ئەوەی یانۆکۆڤیچ ڕۆیشت، زێلێنسکی ناسیستەمی بە شێوەیەکی چاوەڕواننەکراو سەرکەوتنی بەدەستهێنا. نازاربایڤیش ڕۆیشت.
  زیوگانۆڤ ئاماژەی بەوەشکرد، دەستور ناگۆڕێت و دوای خولی دووەمی دەستوور جێدەهێڵێت.
  بەم شێوەیە سەرۆکی پارتی کۆمۆنیستی فیدراسیۆنی ڕووسیا هێشتا توانی حوکمڕانی ڕووسیا بکات، کەمێک ئازایەتی زیاتری نیشان دا. وە جیهان لە واقیع سەلامەتتر و ئارامتر دەرچوو.
  پوتین کێیە؟ ژیانی پیشەیی چۆن دەرچوو؟ دوای ئەوەی پریماکۆڤ بوو بە سەرۆک وەزیران، پوتین بە زۆر نزیک لە یێڵتسین لە کارەکەی دوورخرایەوە. بە تایبەتی تۆمەتبارکردنی بەوەی کە FSB لەشکرکێشی چەکدارانی لە داگستان تێکداوە. پوتین ماوەیەک لە سیاسەتدا مایەوە. بەبێ سەرکەوتن خۆی بۆ دۆمای دەوڵەت کاندید کرد. پاشان بوو بە سەرۆکی شارەوانی سانت پترسبۆرگ.
  بەڵام دواتر سیاسەتی جێهێشت و لە خزمەتگوزاری ئاسایشی کۆمپانیایەکی تایبەتدا کارێکی دەستکەوت. بۆیە کەم کەس ئیتر بیری هێنایەوە.
  ژیرینۆڤسکی ساڵی ٢٠٢٠ بۆ جاری هەشتەم چووە هەڵبژاردنی سەرۆکایەتی کۆماری تورکیا و جارێکی دیکە بە ئەنجامێکی کەم دۆڕا. بەڵام هێشتا لە دۆمای دەوڵەتدا فراکسیۆنێکی هەیە. وە تەنانەت زیوگانۆڤ دوای هەڵبژاردنەکانی ٢٠٢٠ پلەی جەنەڕاڵێکی گەورەی پێبەخشی. دۆناڵد ترەمپ بە شێوەیەکی چاوەڕواننەکراو لە هەڵبژاردنەکەدا بە ڕکابەرێکی گەنجی دیموکراتەکان دۆڕا. مێرکڵ زوو دەستی لەکارکێشایەوە. وە تەندروستی لوکاشینکۆ بە شێوەیەکی بەرچاو تێکچووە.
  لە ساڵی ٢٠٢١، دواجار گەردوونناسە ڕووسیەکان بەرەو مانگ فڕین. وە ئاڵایەکی سووریان لەوێ چاند! زیوگانۆڤ ئەفۆنینی وەک جێنشینی فەرمی خۆی ڕاگەیاند. باشە بە گشتی ژیان جارێکی تر بە بازنەیەکدا وەرگەڕا.
  وەک دەبینین ڕووخانی ڕووسیا تەنانەت بەبێ پوتینیش ڕووی نەدا. وە گڵۆپەکەش نەگەڕاوە.
  
  
  
  
  
  
  ئەگەر مێنشیکۆڤ نیکۆلای بکوژایە
  . کە تێیدا، ڕووسیای تزاری لە جەنگی کریمەدا سەرکەوتنی بەدەستهێنا. مێنشیکۆڤ بە فیشەکێکی بێسەرپەرشت کوژرا و فەرماندەیەکی بەتواناتر لە شوێنی گرتەوە. واتە ڕووداوێک ڕوویدا و ڕەوتی مێژووی گۆڕی.
  پێچەوانەی ئەوەی لەگەڵ ماکارۆڤدا بوو. فەرەنسی و ئینگلیزەکان پارچە پارچە دۆڕان. وە ڕووسیا کە ژمارەیەکی زۆر لە دیل و جامەکانی گرتبوو، کریمیای کۆنترۆڵکردەوە.
  تورکیە لە ترانسکۆقازیا شکستی هێنا. کارس و ئەرزروم و نزیکەی هەموو ئەرمینیای بەخشی بە ڕووسیا. سەربازانی ڕووسیا ڕۆمانیایان داگیر کرد. بەڵام پێویستی بە درێژەدان بە هێرشەکە نەبوو. سوڵتان داوای ئاشتی کرد. لە هەمان کاتدا نەمسا بۆسنە و هەرزەگۆڤینای داگیرکرد.
  تورکەکان ڕێککەوتن لەسەر پێدانی ئۆتۆنۆمی بە سربیا و بولگاریا و مۆنتینیگرۆ و ڕۆمانیا بوو بە وەلی ڕووسی. لە هەمان کاتدا ڕووسیا دەستی بەسەر ئەرمینیاشدا گرت: کارس، ئەرزێروم، تانرۆگ، خاوەندارێتیەکانی لە باشوور فراوانتر کرد.
  لە فەرەنسا ئاژاوە دروست بوو و شەڕی ناوخۆ دەستی پێکرد و چیتر نەیتوانی سەرباز بنێرێت. بەریتانیاش ئەو ململانێیەی بەجێهێشت. شانشینی سەردینیش لاواز بوو. نەمسا بەهێزتر بووە. هەر زوو نەمساییەکان شانشینی سەردینیایان داگیرکرد و هەژموونی خۆیان بەسەر ئیتالیادا چەسپاند.
  زۆری نەخایاند شەمیل گیرا و کۆتایی بە شەڕ لە قەفقاز هێنا. ڕووسیا ئاشتییەکی قازانجاوی لەگەڵ چیندا کرد، خاکی زیاتری لێسەندەوە وەک لە مێژووی ڕاستەقینەدا، بۆیە دەسەڵاتی چەکی ڕووسیا زیاتر بوو.
  نیکۆلاسی یەکەم لە شەڕی باشووردا پشتیوانی باکووری نەکرد. بەپێچەوانەوە بڕیاریدا هاوکاری باشوورییەکان بکات بەیەکەوە لەگەڵ بەریتانیا بۆ ئەوەی پێگەی خۆیان لە ئەلاسکا بەهێزتر بکەن.
  ڕووسیا دەستی کرد بە دروستکردنی شار و قەڵا لەسەر خاکی ئەمریکا. تەنانەت پڕۆژەی هێڵی ئاسنیش بۆ چوکۆتکا هەبوو. تزار نیکۆلاس زۆر شتی خستەڕوو. سەربازانی ڕووسیا ئاسیای ناوەڕاستیان داگیر کرد. ئەم پاشایە لە ساڵی ١٨٦٧ کۆچی دوایی کردووە. جێهێشتنی ڕووسیا بە هێز و ئاوەدان. ئەسکەندەری کوڕەکەی کۆیلایەتی هەڵنەوەشاندەوە، بەڵکو بەردەوام بوو لە جوڵەکردن بۆ باشوور. بەتایبەت جەنگێکی سەرکەوتنی لەگەڵ تورکیا ئەنجام دا و قوستەنتینەی بە ڕووسیا لکاند. پاشان میزۆپۆتامیا.
  دیسان شەڕ لەگەڵ بەریتانیا و شکستی ئینگلیز لە ئاسیا. ئەسکەندەری دووەم کەمێک زیاتر حوکمی کرد، بەبێ ئەوەی چاکسازییەکی بەرچاو بکات، جگە لە دەسەڵاتی دادوەری و تاڕادەیەک سیستەمی بەڕێوەبردن باشتر بکات.
  هەڵوەشاندنەوەی کۆیلایەتی هەرگیز بەدوای خۆیدا نەهات. بەڵام ڕووسیا ئێرانی گرتەوە. تزار ڕێک بیست ساڵ دوای نیکۆلاسی یەکەم لە ساڵی ١٨٨٧ کۆچی دوایی کرد. ئەسکەندەری سێیەم تەنها بۆ ماوەیەکی کورت فەرمانڕەوایی کرد، تا ساڵی ١٨٩٤، بەڵام توانی بە شێوەیەکی بنەڕەتی هەموو هیندستان بخاتە ژێر ڕووسیا. وە نیکۆلاسی دووەم بەردەوام بوو لە بزووتنەوەکەی بۆ هیندۆچین، و بۆ خودی چین.
  شەڕ لەگەڵ ژاپۆن ڕوویدا. بە گشتی سەرکەوتوو بوو. وە فەتحکردنی تەواوەتی چین و هیندۆچین. وە دزەکردن بە درێژایی ڕێگاکە تا ئوسترالیا. بەڵام لە ئەوروپا دۆخەکە تا ڕادەیەک جیاواز دەرچوو.
  ئیمپراتۆریەتی نەمسا باشووری فەرەنسای گرتەوە. و پاشان شکستی بە پرۆسیا هێنا و باشووری ئەڵمانیای گرت. ئەوە نەمسا بوو کە بوو بە هەژموونی جیهانی. فەرەنسا بەهۆی شەڕی ناوخۆوە زۆر لاواز بوو. پرۆسیا نەیتوانی یەکبگرێت. لە کۆتاییدا نەمساییەکان هەموو پرۆسیان گرت و گرتیان، هەروەها بەشێک لە ڕۆژهەڵاتی فەرەنسا. ئیمپراتۆریەتێکی گەورە دروست بوو کە فراوان بوو بۆ ئەفریقا. زۆری نەخایاند نەمساییەکان بەلجیکا و هۆڵەندا و زەوییەکی زۆریان لە ئەفریقاش داگیرکرد. پاشان شەڕ لە نێوان نەمسا و ڕووسیا لە دژی بەریتانیا ڕوویدا. بە دابەشبوونی ئەفریقا لە نێوان نەمساییەکان و ڕووسەکاندا کۆتایی هات.
  ئیمپراتۆر فرانز بەڕاستی بوو بە گەورەترین پاشا، بە داگیرکردنی نزیکەی نیوەی ئەفریقا و زۆربەی ئەوروپا لە ناپلیۆن بۆناپارتی تێپەڕاند. فەرەنساش هەر زوو بە تەواوی دەستی بەسەردا گیرا، لەگەڵ ئیسپانیا و پورتوگال. بەڵێ، هەموو شتێک بە باشی بەڕێوەچوو، بەڵام...
  میراتگری ئیمپراتۆر فرانز ویستی سربیا بە خۆیەوە ببەستێتەوە! وە لە ساڵی ١٩٢٠ شەڕێکی گەورە لە نێوان ڕووسیای نیکۆلاسی دووەم و ئیمپراتۆریەتی گەورەی نەمسا دەستی پێکرد.
  هەموو ئەوروپا لە لای نەمسایە. جگە لە بەریتانیا کە وەک مێژووی ڕاستەقینە بەهێز نییە و نزیکەی نیوەی ئەفریقاش. لەگەڵ ئەوەشدا سوید دژی ڕووسیا بوو. وە نەرویج و دانیمارک لە ژێر دەستی ئیمپراتۆر فرانزدا گیران.
  ئەوە نیوەی کێشەکە بوو. ئەمریکا بە دابەشبوون و زلهێزێکی بچووک مایەوە. بەڵام بەریتانیا هێشتا کۆنترۆڵی کەنەدا و نەمسایی دەکرد. وە دوای دوو مانگی یەکەمی دوودڵی، ئەویش لە لای نەمسا چووە شەڕەوە.
  بۆیە شەڕێکی گەورە سەریهەڵدا. نەمسا و ئینگلتەرا بەرامبەر ڕووسیا.
  بێگومان ئۆلێگ ڕیباچێنکۆ ڕاست لەوێیە. وە وەک پاڵەوانێکی ڕاستەقینە و نەچەماوە شەڕ دەکات.
  کوڕەکە بە دۆشکە تەقە لە سوپای بیانی دەکات و گۆرانی دەڵێت:
  - سروودی نیشتمان لە دڵماندا دەڵێت،
  لە هەموو گەردووندا کەسێک لە ئەو جوانتر نییە...
  توندتر فڕێدەری تیشکی شوڕشگێڕەکە فشار بخەرە سەر -
  بمرە بۆ ڕوسیای بەخشراوی خودا!
  وە خۆی لێدەدات، بە دۆشکە سوپایەک لە هەموو ئەوروپا و بەشێکی لە ئەفریقاوە لەناو دەبات.
  وە کوڕەکەش تەسلیمی خۆی نادات. لێرەدا بە پەنجە ڕووتەکانی نارنجۆکێک فڕێ دەدات و دەقیژێنێت:
  - ئێمە تەسلیم نابین و کۆڵ نادەین!
  وە دیسانەوە کوڕەکە تەقینەوەیەکی کوشندە و وێرانکەر دەدات. نایەوێت تەسلیمی نەیارەکەی بێت.
  وە گۆرانی بۆ خۆی دەڵێت:
  - کەس ڕێگریمان لێناکات! تەنانەت شێریش ناتوانێت سەربکەوێت!
  کوڕەکە پاڵەوانێکی ڕاستەقینە. نەچەماوە و نەدۆڕاو. شوڕشگێڕی ئیمان! ئەگەر مەسیحیش نەبێت!
  و بەم شێوەیە هێرشی نەمسا بەرپەرچدرایەوە.
  نەمساییەکان و ئینگلیزەکان تانکییان هەیە، بەڵام ڕووسیا ماستۆدۆنیشی هەیە.
  هێشتا نیکۆلاسی دووەم ژمارەی دانیشتووانێکی زۆر زیاتری هەیە، بە لەبەرچاوگرتنی کۆلۆنیەکان. هەموو ئاسیا، ڕۆژهەڵاتی ئەوروپا، بەشێک لە باڵکان، زیاتر لە نیوەی ئەفریقا لەبەرچاو بگرن.
  کەواتە ڕووسیا لە ژمارەی پیادەدا سەرووترە. وە سەربازەکان زۆر ئازایانە شەڕ دەکەن...
  وە نەمساییەکان نەیانتوانی بەرەنگاری ببنەوە و لە وارشۆ وەدەرنرانەوە. پاشان سەربازانی ڕووسیا بەرەو ئۆدەر پێشڕەوییان کرد و پرۆسیای ڕۆژهەڵاتیان گرت. هەروەها گالیسیا کەوتە خوارەوە، لەگەڵ لڤۆڤ. پرزەمیسل گەمارۆدرا. کراکۆڤ ئازاد کرا.
  پاشان دەرکەوت کە سلاڤەکان نەیانویستووە لەگەڵ ڕووسەکان شەڕ بکەن و بە کۆمەڵ خۆیان ڕادەست دەکەن.
  هەروەها شەڕەکان دەریانخست کە تانکە سووک و چالاکەکانی ڕووسیا کاریگەرتر بوون لە تانکە قورستر و چەقەڵەکانی ئەڵمانیا. وە لە بواری فڕۆکەوانیدا، ڕووسیای تزاری بە گشتی یەک ڕیز بەهێزترە لە کوالیتی ئینگلیز و نەمساییەکان.
  سەربازانی ڕووسیا دوای وەستانێک دەستیان بە هێرشەکانیان کردەوە. هەم ژمارە و هەم لێهاتوویییان وەرگرت.
  بوداپێست گەمارۆدرا و گیرا. لە دەریادا دەریاوان کۆلچاک ئینگلیزەکانی بردەوە و ئوسترالیای گرت. لەسەر وشکانی سەربازانی ڕووسیا بەرلینیان گەمارۆ دا و دەستیان بەسەردا گرت. و پاشان ڤیەنا.
  ئیمپراتۆریەتی نەمسا لە ئەفریقاشدا خەریکی دۆڕان بوو. فەیلەقی ئینگلیزیش شکستی هێنا. بەڵێ شتەکان بۆ ئیمپراتۆر ئەدۆلف ناخۆش بوون.
  سەری لە شوێنێکی هەڵەدا چەقاند و بە تەواوی دەستی کرد بە دۆڕان. چۆن دەتوانێت بەرەنگاری ئەو جۆرە دەسەڵاتە ببێتەوە؟
  دوای ڕووخانی ڤیەنا، بەرخۆدانی نەمساییەکان بووە جێگەی سەرنج. وە زۆری نەخایاند ڕووسەکان هەموو ئەوروپا و ئەفریقایان داگیرکرد. لە هەمان کاتدا هێرش بۆ سەر کەنەدا لە ئەلاسکاوە دەستی پێکرد. ئینگلیزەکانیش دۆڕان.
  بەریتانیا خۆی گۆشەگیر بینی و هەوڵیدا لە دەرەوە لە دوورگەکەدا دابنیشێت.
  بەڵام ڕوونە کە ڕووسیا بە دەستپێکردنی هێرشی ئاسمانی سەردەکەوێت.
  وە نزیکەی هەموو ئەو شتانەی کە لەسەر ڕووی زەوی بوون بۆردومانی کرد. و پاشان هێزێکی نیشتنەوە لەسەر وشکانی نیشتەوە، ئەمەش بەریتانیای گەیاندە ملکەچبوون.
  بەم شێوەیە هەموو نیوەگۆی ڕۆژهەڵات و هەروەها ئەلاسکا و کەنەدا بوون بە ڕووسی.
  بە گشتی ئەمە زۆر باشە! نیکۆلای دووەم وەستانێکی کاتی گرت و شتەکانی هەرس کرد. ئەمریکا هێشتا دابەش بووە و زۆر بەهێز نییە، وەک دەوڵەتانی دیکەی وابەستە بە ڕووسیا.
  لە ساڵی ١٩٣٧ تزار نیکۆلاسی دووەم لەناو فڕۆکەیەکدا کەوتە خوارەوە. تەختی پاشایەتی لەلایەن ئەلێکسی دووەمەوە بە میرات گیراوە. بە پێچەوانەی چیرۆکی ڕاستەقینە، میراتگرەکە تەواو تەندروست و دڵخۆش بوو. وە لە ساڵی ١٩٤١ بڕیاریدا هەموو ئەو شتانە داگیر بکات کە باوباپیرانی نەیانتوانیبوو دەستی بەسەردا بگرن.
  وازهێنان لەسەر هەسارەکە، زەوی لە ئێستاوە دەبێتە یەک ئیمپراتۆریەت. وە سوپای ڕووسیا سەرەتا ڕووی لە ویلایەتەکانی باکووری ئەمریکا کرد، پاشان بەرەو ویلایەتەکانی باشوور. ئەمریکا بەهێز نەبوو و بە خێرایی دەستی بەسەردا گیرا. بەڵام دەرکەوت کە مەکسیک ئاسانترە بۆ داگیرکردن. پاشان بەرەو سەرەوە بڕۆ. یەک بە یەک، گرتنی وڵاتێک لە دوای یەک. گەورەترین و بەهێزترین بەڕازیل. بەڵام کەمتر لە مانگێک بەردەوام بوو.
  و بەم شێوەیە ئەمریکای لاتین و نیوزلەندایان داگیرکرد. ئەلسێی دووەم وەک تەواوکەری هەموو فەتحەکانی ڕووسیا لە مێژوودا هاتە ناو مێژووەوە. وە هەر لە ساڵی ١٩٤٧دا، گەردوونناسە ڕووسییەکان پێیان لەسەر مانگ دانا. وە لە ساڵی ١٩٥٨ بۆ مەریخ! لە ساڵی ١٩٦١ بۆ ڤینۆس. لە ساڵی ١٩٧٢ بۆ عەطارد، و لە ساڵی ١٩٧٣ بۆ مانگەکانی موشتەری. لە ساڵی ١٩٧٥ لە تەمەنی ٧١ ساڵیدا ئەلێکسی دووەم کۆچی دوایی کرد. نازناوی تەواوکەری لێنراوە. و کوڕەکەی نیکۆلاسی سێیەم بوو بە پاشا. لە ساڵی ١٩٨٠ مرۆڤ چووە ناو دوا هەسارەی دوورترین و دوورترین هەسارەی کۆمەڵەی خۆر - پلۆتۆ. نیکۆلاسی سێیەم بۆ ماوەیەکی زۆر حوکمڕانی نەکرد. لە ساڵی ١٩٨٥ کۆچی دوایی کردووە. ئەسکەندەری چوارەمی کوڕی لەسەر تەختی پاشایەتی دانیشت. پاشایەکی گەنج نزیکەی بیست و حەوت ساڵان. وە پاشا فەرمانی دا خۆیان ئامادە بکەن بۆ بازدان لەودیو کۆمەڵەی خۆرەوە. وە دەستیان کرد بە دروستکردنی کەشتی ئەستێرەیی و موشەکێکی فۆتۆن. و لە کۆتاییدا لە ساڵی ٢٠١٧ یەکەم گەشتی نێوان ئەستێرەکان دەستی پێکرد.
  
  TSAR NICHOLAS II بەختی سەرۆک پوتینی هەیە
  نووسەر و شاعیری بەناوبانگ ئۆلێگ ڕیباچێنکۆ هەستی بەوە دەکرد کە شتێک لە جیهاندا هەڵەیە. مرۆڤایەتی وەک خۆی پارچە پارچە دەمێنێتەوە. ژمارەی وڵاتانی سەر هەسارەی زەوی تەنها لە زیادبووندایە. وە ئەگەر هەر کەسێک کاریگەری بەدەست هێنا، تەنها چینی تۆتالیتاری و دیکتاتۆرییە. وە ڕووسیا، دوای کۆتایی هاتنی دەسەڵاتی ڤلادیمێر پوتین، خۆی خستە ناو قەیرانێکی قووڵەوە. شەڕی قەفقاز جارێکی تر هەڵدەگیرسێت، چەپەکان و ناسیۆنالیستەکان یاخی دەبن. دیسان ئابووری لە دابەزیندایە و تاوانیش لە هەڵکشاندایە. وە ڕووسیا دەست دەکات بە هەڵوەشانەوە.
  سەرەڕای بەختە دیاردەییەکەی، ڤلادیمێر پوتین هەرگیز نەیتوانی سیستەمێکی سیاسی بەهێز و سەقامگیر، یان ئابوورییەکی سەقامگیر و خێرا گەشەسەندوو دروست بکات. زۆرێک لە کێشە کۆمەڵایەتی و نێوان نەتەوەییەکان چارەسەر نەکران. بەختێکی دەگمەن ڕێگەی بە پوتین دا کە ڕواڵەتی خۆشگوزەرانی بپارێزێت. بەڵام هەر کە ڕۆیشت، هەموو ئەو چەورییە ساڕێژنەبووانە بە یەکجار کرانەوە.
  جگە لەوەش مەترسی شەڕی ئەتۆمی لە ئارادایە! جیهان لە ئاژاوەدایە، ڕووسیا بەرەو شەڕێکی ناوخۆیی بەرفراوان دەڕوات! ئەمەش پێویستی بە چارەسەرکردنی بەپەلە هەیە.
  کوڕەکە لە کتێبێکدا خوێندەوە کە دەتوانیت چارەنووسی مرۆڤەکان بگۆڕیت، و شوێنەکانی بگۆڕیت! وە یەک جیپسی بەهێز هەیە کە دەتوانێت ئەم کارە لەگەڵ هەر کەسێک بکات.
  کەواتە بۆچی بەخت و بەختی پوتین و نیکۆلاسی دووەم پێچەوانە نەکەینەوە؟
  جگە لەوەش ئەگەر نیکۆلاسی دووەم وەک پوتین سەرکەوتوو بێت بە شێوەیەکی دیاردەیی، ئەوا ڕەوتی مێژوو دەگۆڕێت. وە لە سەدەی بیست و یەکەمدا ڕۆمانۆڤەکان لە ڕووسیا حوکمڕانی دەکەن. ئەمەش واتە پوتین پێویستی بە بەخت نابێت. یان لانی کەم ڕووسیا بەختی پوتینی هەیە.
  وە لە سەدەی بیستەمدا بەختی ڕووسیای تزاری زۆر پێویستە.
  ئەو نووسەرە بەناوبانگە بڕیاریدا بچێتە لای ئەو ژنە جیپسییە. خۆشبەختانە ناونیشانی ئەو لە ئینتەرنێتدا هەبوو، و ئینتێزی گەشەسەندوو بە نووسەر و شاعیری گوت کە ئەو بە هیچ شێوەیەک چەقۆکێش نییە.
  بەڕاستی جیپسی سادە نییە. لە کۆشکێکدا لە مۆسکۆ دەژی، و تەمەنی نزیکەی بیست ساڵ دەردەکەوێت، هەرچەندە لە سەردەمی سۆڤیەتەوە خەریکی گێڕانەوەی بەختەوەرییە. یەکسەر دەتوانیت ئەو کچە ئەبەدییە ببینیت کە قژی ڕەشی لوولی هەیە - ئەو نائاساییە!
  ئۆلێگ ڕیباچێنکۆ لێی پرسی:
  - کارێکی چاکە بکە! بەختی ڤلادیمێر پوتین و نیکۆلاسی دووەم بگۆڕن!
  کچە بۆ هەمیشە گەنجە جیپسییەکە سەیری ئۆلێگ ڕیباچێنکۆی کرد و وەڵامی دایەوە:
  - باشە تۆ ئیگۆیست نیت و وازی لێدەهێنیت نەک بۆ خۆت، بەڵکو بۆ وڵاتی ڕووسیا! وە لەوەش باشترە کە وزەیەکی دەوڵەمەند و خەیاڵێکی بێ وێنە و باوەڕپێنەکراو و سەروو مرۆڤت هەبێت!
  جیپسییەکە چاوەکانی چرپاند و بەردەوام بوو:
  - گۆڕینی مێژوو ئەوەندە تەنانەت بۆ منیش ئاسان نییە! بەڵام تۆ خاوەنی بەهێزترین و دەوڵەمەندترین فانتازیا لە جیهاندا، دەتوانیت یارمەتیم بدەیت!
  ئۆلێگ ڕیباچێنکۆ سەری لە سەری خۆی دانا و وتی:
  - بۆ هەر شتێک ئامادەم! وە هەر داواکارییەک جێبەجێی دەکەم!
  گەنجە کۆچبەرەکە سەری لە سەری خۆی دانا و وتی:
  -دەتکەم بە کوڕێکی نزیکەی دوانزە ساڵان، وە لەڕادەبەدەر بە هێواشی گەشە دەکەیت و هەرگیز لە جەستەدا لە چواردە ساڵان زیاتر نابیت. من دەتنێرم بۆ دونیایەکی هاوتەریب، کە سەرەتا دەبیتە کۆیلە!
  ئۆلێگ ڕیباچێنکۆ لە ڕێککەوتنێکدا ڕایگەیاند؛
  - ئامادەم!
  جیپسیەکە سەری لە سەری خۆی دانا و بەردەوام بوو:
  - دەبێت نۆ بەردی دەستکردم بۆ بهێنیت: ڕەش، سپی، سوور، پرتەقاڵی، زەرد، سەوز، شین، ئیندیگۆ، وەنەوشەیی. وە جگە لەمەش، شوێنەواری دەیەم تاجی کۆشچێیە!
  قورسە، بەڵام جەستەی هەمیشە گەنج و خێرا و بەهێز و خۆڕاگری کوڕێکی جەنگاوەرت دەبێت. وە لەگەڵ ئەوەشدا عەقڵێکی نائاسایی و دیارییەکی دیاردەیی خەیاڵ. درەنگ یان درەنگ، شوێنەوارەکان کۆدەکەیتەوە و دەگەڕێیتەوە بۆ جیهانەکەت. وە بۆ هەمیشە لە جەستەی کوڕێکی بەهێز و خێرا و دیاردەییدا دەبیت کە تەمەنی نزیکەی چواردە ساڵە و مەحاڵ دەبێت بتکوژیت. واتە نەمریش وەک پاداشت وەردەگریت!
  ئۆلێگ ڕیباچێنکۆ سەری لە سەری خۆی دانا و وتی:
  - مرۆڤ تەنها دەتوانێت خەون بەوەوە ببینێت!
  جادووگەرە گەنجە هەمیشەییەکان تێبینی کرد:
  - بەڵام دە شوێنەوار هی منن، و تەنها هی منن! ئەوەندە هێزم پێدەبەخشن کە تۆ زیاتر لە شایەنی نەمرییت! لەم نێوەندەدا دەتخەوم، تۆش وەک کوڕێکی کۆیلە لە کانگاکاندا لە خەو هەڵدەستیت. وە دواتر داهێنەرییەکەت پێت دەڵێت چۆن لەم شتە دەربچیت!
  کاتێک تۆ بجوڵێیت، دەتوانم چارەنووس و بەخت و بەختی سەرۆک پوتین و تزار نیکۆلاسی دووەم بگۆڕم. ئێوە شوێنەوارەکانی جیهانە جیاوازەکان بۆ من کۆدەکەنەوە و لەم نێوەندەدا لە سەرەتای سەدەی بیستەمەوە مێژووی ڕووسیا بە شێوەیەکی جیاواز دەڕوات. واتە ئەگەر شوێنەوارەکانیش کۆ نەکەیتەوە - نۆ بەرد و تاجی کۆشچێی، تزاری ڕووسیا نیکۆلاسی دووەم هەر بەخت و چارەنووس و بەختی سەرۆکی ڕووسیا ڤلادیمێر ڤلادیمیرۆڤیچ پوتین وەردەگرێت!
  ئۆلێگ ڕیباچێنکۆ زەردەخەنەیەکی فراوانی کرد و وەڵامی دایەوە:
  -ئەمە باشە! لە دونیای نوێدا ئارام دەبمەوە کە دواجار ڕەوتی مێژوو بۆ باشتر گۆڕاوە! وە کە ڕووسیا بتوانێت ڕێکوپێکی بۆ سەرتاسەری جیهان بگەڕێنێتەوە و ببێتە وڵاتێکی هەژموون! وە هەژمونێکی ڕەها!
  جیپسی گەنجی هەمیشەیی فەرمانی دا:
  - لەسەر قەنەفەکە پاڵ بکەوە!
  ئۆلێگ ڕیباچێنکۆ پاڵکەوت.
  کچە جادووگەرەکە چرپەی کرد:
  - ئێستا بخەوە! لە جیهانێکی تردا لە خەو هەڵدەستیت.
  چاوەکانی ئۆلێگ ڕیباچێنکۆ داخران و نزیک بوو لە یەک کاتدا خەوی لێ بکەوێت.
  کۆچبەرەکە ئەو پێکهاتانەی پێشوەختە هەڵگیرابوون لە دەفرەکان دەرهێنا و دەستی کرد بە ئامادەکردنی دەرمانەکە. غازەکەی لە ژێر دەفرە پێشوەختە ئامادەکراوەکەدا داگیرساند بۆ سیحر. وە دەستی کرد بە فڕێدانی شتی جۆراوجۆر لەوێ، سیحرەکانی کرد. لە هەمان کاتدا کچە ئەبەدییەکە کۆمەڵێک کارتی لە گیرفانی دەرهێنا و گۆرانی گوت:
  - ئای چارەنووس، چارەنووس، یارمەتی نیکۆلای بدە! بەختێکی باش لە پوتینەوە، وەرە بۆ لای تزار ڕۆمانۆڤ!
  با ڕۆمانۆڤ سەربکەوێت
  یاساکانی وەک جەنگیز خان...
  بەختت بۆ بهێنێت،
  پوتین بە دزینی دیارییەک!
    
  بۆ ڕووسیا باشترە
  نیکۆلاس تزاری گەورە...
  جەنگیزخان فێنکتر دەبێتەوە
  وەک ڤلادیمێر پوتین بە!
  دەفرەکە دەستی کرد بە کوڵان و دەرمانەکە دەستی کرد بە بڵق لێدان تێیدا. جیپسیەکە کارتەکانی داڕشت، جادوویەکی کرد و دەکەکەی فڕێدایە ناو تەم و مژە کوڵاوەکەوە... فلاشێکی زۆر گەشاوە هەڵدەچوو، وەک ئەوەی لە هەزار وێنە بلیتزەوە بێت. ئۆلێگ ڕیباچێنکۆی خەوتوو ون بوو... و پاشان، دوای ڕووناکبوونەوەی، مەنجەڵەکەش ون بوو.
  ئەو هۆڵە فراوانەی کە جادووگەرە گەورەکە سیحرەکەی تێدا کرد، چۆڵ و بێدەنگ بوو!
  جادووگەرە گەنجە هەمیشەییەکان وتی:
  - باش! ڕێڕەوی مێژووم گۆڕی و زۆر نایاب و سەرنجڕاکێشە! وە ئەگەر ئەم ئایدیالیستە بەختی هەبێت و شوێنەوار کۆبکاتەوە، ئەوا من ئەوەندە بەهێز دەبم کە شەیتان خۆی ئیرەییم پێ ببات!
  وە جادووگەرە جیپسییەکە بە چاوی زمردەوە دەدرەوشایەوە!
  وە موعجیزەیەک ڕوویدا!
  ئەوەی بەڕاستی چاوەڕێی نیکۆلاسی دووەم بوو... بەڕاستی زۆر شت گۆڕاوە. لە کاتی تاجە گوڵینەدا هیچ شەڕێکی خوێناوی ڕووی نەدا. وە فراوانکردن بۆ چین سەرکەوتوو بوو. بێگومان شەڕ لەگەڵ ژاپۆن ڕوویدا. ئەمە بە گشتی لە ڕووی مێژووییەوە حەتمی بوو. ڕوونە کە دەبوو ئەو ئەهریمەنەی لەبەردەم ساموراییەکاندایە چەک داماڵین و لەناوببرا. وە هیچ دەربازبوونێک لەم شتە نییە. ناتوانن مەترسی لەسەر سنوورەکانتان بەجێبهێڵن.
  ژاپۆن یەکەم وڵات بوو شەڕی دەستپێکرد، بەڵام هەوڵەکەی بۆ هێرشکردنە سەر کەشتییەکانی ڕووسیا سەرکەوتوو نەبوو. ڕووسەکان زیانێکی بەرچاویان پێ نەگەیشت و دەیان کەشتی وێرانکەری خاکی خۆری هەڵهاتوو نوقم بوون.
  هەروەها "ڤاریاگ" توانی لە گەمارۆدانەکە ڕزگاری بێت. کە سەرکەوتنێکی گەورە دەرچوو. وە دەریاوان ماکارۆڤ بە خێرایی گەیشتە دەریا و با ژاپۆنییەکان لەناو ببەین. وە ژەنەڕاڵ کورۆپاتکین لە سەر وشکانیدا شکستی بە سامورایەکان هێنا و تەواوی نیمچە دوورگەی کۆریای بە تەواوی داگیرکرد.
  وە تەنانەت تزار نیکۆلاسی دووەم بڕیارێکی دا: پێویستی بە سەلامەتی بوو لە ژاپۆن بۆ هەمیشە! بەڵام هەروەک? بەڵێ سەرباز بنیشێنن و بە تەواوی لکاندنیان بە ڕووسیا وەک پارێزگایەک.
  پاشان شەڕێکی یەکلاکەرەوە لە دەریادا ڕوویدا، کە دواجار بەلەمی ژاپۆن لەلایەن دەریاوان ماکارۆڤەوە کۆتایی پێهات.
  هەروەها چوار کچیش بەشداری شەڕەکەیان کرد! قاچی ڕووت و بە بیکینی!
  ناتاشا، زۆیا، ئاورۆرا، سڤێتلانا. چوار جوان کە بە چەقۆکێشانی چەقۆ سواری گەورەترین کەشتی سامورای دەبن.
  ناتاشا ژاپۆنییەکە دەبڕێت و هاوار دەکات:
  - لێت دەدرێیت، چاوت تەسک!
  زۆیا سامورایەکی تری بڕی و تێبینی کرد:
  - وە چاوەکانت یاقوتن!
  ناتاشا کە میڵەکەی بەڕێوەبردووە، پشتڕاستی کردەوە:
  - بە دڵنیاییەوە بەڵێ! بە دڵنیاییەوە بەڵێ!
  و پاشان ئاورۆرا جارێکی تر وەریگرتەوە و بە پاژنەی ڕووتی خۆی بە چەناگەی ژاپۆنییەکان دا. چەناگەی شکاند و هاوارێکی کرد:
  - هورا بۆ نیشتمان!
  سڤێتلانا وەریگرت و سەری سامورای بڕی و بە زەقییەوە وتی:
  - بۆ تزار نیکۆلاسی دووەم!
  بەڵێ بێگومان زۆر شت پەیوەستە بە بەختەوە. بە تایبەتی دەریاوان ماکارۆڤ بە زیندووی مابووەوە. وە دەرکەوت کە دووەم ئوشاکۆڤ بووە. چەند بە لێزانی فەرمان دەکات. خۆی لە کروزەرێکی مۆبایلدایە، دەتوانێت لەگەڵ هەموو شتێکدا بەردەوام بێت. وە ژاپۆنییەکان کە بەڕێگەدا لە دەمانچەدا سوودێکی گەورەیان نەبوو، بە بەش و بە شێوەیەکی تاکتیکی لێیاندرا.
  لێهاتوویی فەرماندەی ژەنەڕاڵ یان دەریایی بەسەر سوودێکی ژمارەیی بچووکدا زاڵە.
  جگە لەوەش تا ئەم کاتە ژاپۆنییەکان لە ژمارەدا لاوازتر بوون. بۆیە، ماکارۆڤ دەیانشکێنێت. شەڕی نزیک ناچار دەکات، کە کەشتییە ڕووسییەکان بە گوللەی کونکردنی زرێپۆشەوە زۆر بەهێزترن.
  وە ژاپۆنییەکان دۆڕان. وە کچەکان کەشتییەکی تری سامورای دەگرن. وە لەسەری ئاڵای ئیمپراتۆریەتی تزاری دەفڕێت!
  ژاپۆنییەکان چین؟ ئایا لە بەختدا زۆر باش نیت؟ نیکۆلاسی دووەم بەختی ڤلادیمێر پوتینی وەرگرت و هەموو شتێک بە باشی بۆی بەڕێوەچوو!
  ئەی کچەکان؟ ئەو چوار جوانەی بیکینییان لەبەردایە جادووگەری ڕۆدنۆڤەرن کە بڕیاریانداوە شەڕ بۆ پاشا بکەن، هەرچەندە بەگشتی هیچ پەیوەندییەکیان بەم جیهانە نییە.
  بەڵام لەم حاڵەتەدا پێویستە یارمەتی گەلی ڕووسیا بدرێت. و ئەمەش بەهۆی بەختی پوتینەوەیە. هەرگیز بەبێ تەقەکردن کریمیای نەدەگرت، ئەگەر هەمان چوار کچە جادووگەرەکە نەبوایە. ئەوان یارمەتیدەر بوون بۆ ئەوەی موعجیزەیەک ڕووبدات. بەڵام ئایا پێویست بوو ڕووسیا کریمیا لە گەلی برادەرانە بسەنێتەوە یان نا، هێشتا پرسیارێکە. بەڵام لکاندنی چین بە ئیمپراتۆریەتی ڕووسیا بیرۆکەیەکی زۆر باشە! بیهێنە بەرچاوت کە تزاری ڕووسیا چەند ڕەعیەتێکی دەبێت - دەتوانێت هەموو جیهان لەت بکات!
  بەکورتی کچانی ئێرە کاتیان بەفیڕۆ نادەن. وە لە ئێستاوە کەشتییە جەنگییە نوێیەکە هێرش دەکرێتە سەر.
  وە دیسانەوە دەستگیر دەکرێت. وە چەقۆکانی دەستی جوانەکان تەنها دەچن، و ئەوەندە تیژن. وە ئەوەندە ژاپۆنی تێکەڵ بوون.
  شەڕەکە لە دەریادا بە نوقمبوونی کۆتایی فەوجەکەی ژاپۆن و گرتنی دەریاوان تۆگۆ کۆتایی هات.
  وە نیشتنەوەکە دەستی پێکرد. کەشتی هەڵم و گواستنەوە بەشی پێویست نەبوو. وە بەلەمی درێژیان بەکاردەهێنا، بە کەشتییە کروزەر و کەشتییە جەنگییەکان دەیانگواستەوە و زۆر کاری دیکەیان دەکرد. تزار فەرمانی بە بەکارهێنانی بەلەمی بازرگانی دەرکرد لە کاتی نیشتنەوەدا.
  سەربازانی ڕووسیا لە هێرشی ساموراییەکانیان بردەوە کە هەوڵیان دا لە سەر پردەکە فڕێیان بدەن. بەڵام سوپای تزاری بە بوێریەوە درێژەی کێشا. وە هێرشە گەورەکە بە زیانێکی زۆر بەرپەرچدرایەوە.
  لە کاتی هێرشەکەدا کچە جادووگەرەکان بە چەقۆ بڕین و بە پێی ڕووت نارنجۆکیان بەسەر دوژمندا فڕێداوە.
  بێگومان لە مەترسیدارترین شوێنەکاندان. وە چۆن دەستیان کرد بە تەقاندنی دۆشکە. هەموو فیشەکێک لەسەر ئامانجە.
  ناتاشا تەقەی کرد، بە پەنجە ڕووتەکانی نارنجۆکێکی فڕێدا و چرپەی کرد:
  - کەس لە من فێنکتر نییە!
  زۆیا بە تەقاندنی دۆشکە، بە پەنجە ڕووتەکانی دیاری مردنی فڕێدا و قیژاندی:
  - بۆ تزار نیکۆلاسی دووەم!
  ئاورۆرا کە بەردەوام بوو لە تەقەکردن لە دۆشکە و بازدان بەسەرەوە، بە توندی هات و وتی؛
  - بۆ گەورە ڕوس'!
  سڤێتلانا کە بەردەوام بوو لە لێدانی دوژمن، بە شێوەیەکی شەڕانگێزانە وتی و ددانەکانی ڕووتکردەوە و بە پاژنە ڕووتەکەی نارنجۆکێکی فڕێدا:
  - بۆ ئیمپراتۆریەتی شاهانە!
  جەنگاوەرەکان بەردەوام بوون لە لێدان و بڕین. ئەوان تەقینەوەی وزەیەکی وایان هەیە. تەقە لە خۆیان دەکەن و ساموراییە پێشڕەوەکان لەناو دەبەن.
  لە ئێستاوە هەزاران، دەیان هەزار ژاپۆنی لەلایەن ئەوەوە کوژراون.
  وە سامورایە دۆڕاوەکان هەڵدێن... کچەکان زۆر کوشندەن بەرامبەریان.
  وە ڕووسەکان بە بایۆنێت سامورای دەبڕن...
  هێرشەکە بەرپەرچ دەدرێتەوە. وە سەربازە نوێیەکانی ڕووسیا لە کەناراوەکان دەنیشنەوە. سەری پردەکە فراوانتر دەبێت. بێگومان بۆ ئیمپراتۆریەتی تزاری خراپ نییە. سەرکەوتنێک لە دوای یەک سەرکەوتن. وە دەریاوان ماکارۆڤیش یارمەتی دەمانچەکانی دەدات. ڕشتنی ژاپۆنییەکان.
  وە ئێستا سەربازانی ڕووسیا لە ئێستاوە لە سەرانسەری ژاپۆن دەجوڵێن. وە بەفربارینەکەیان ناتوانرێت بوەستێنرێت. دوژمن پارچە پارچە دەکەن و بە بایۆنێت چەقۆ دەدەن.
  ناتاشا، هێرش دەکاتە سەر ساموراییەکان و بە چەقۆ دەیانبڕێت، گۆرانی دەڵێت:
  - گورگە سپییەکان بە لێشاودان! تەنها ئەو کاتە ڕەگەزەکە دەمێنێتەوە!
  وە چۆن بە پەنجە ڕووتەکانی نارنجۆکێک فڕێ دەدات!
  زۆیا لەگەڵ شەڕانگێزییەکی توند گۆرانی دەڵێت. وە هەروەها فڕێدانی بە پێی ڕووتی، شتێکی ناوازە، کوشندە:
  -لاوازەکان دەمرن، دەکوژرێن! پاراستنی گۆشتی پیرۆز!
  ئۆگستین کە تەقە لە دوژمن دەکات و بە چەقۆ دەبڕێت و بە پەنجە ڕووتەکانی نارنجۆک فڕێدەدات، دەقیژێنێت:
  - لە دارستانی گەشاوەدا شەڕێک دەگوزەرێت، لە هەموو شوێنێکەوە هەڕەشە دێت!
  سڤێتلانا کە بە پێی ڕووتەکانی تەقە و فڕێدانی دیاری مردنی دەکرد، وەریگرت و قیژاندی:
  - بەڵام ئێمە هەمیشە دوژمن شکست پێدەهێنین! گورگە سپییەکان سڵاو لە پاڵەوانەکان دەکەن!
  کچانیش لە کۆڕدا، دوژمن لەناو دەبەن، گۆرانی دەڵێن، بە پێی ڕووت چەکی کوشندە فڕێ دەدەن.
  - لە شەڕێکی پیرۆزدا! دەبێتە سەرکەوتنی ئێمە! ئاڵای ئیمپراتۆری بۆ پێشەوە! شکۆمەندی بۆ پاڵەوانی کەوتوو!
  وە دیسانەوە کچەکان بە هاوارێکی کەڕکەرەوە تەقە دەکەن و گۆرانی دەڵێن:
  - کەس ڕێگریمان لێناکات! کەس شکستمان پێناهێنێت! گورگە سپییەکان دوژمن دەچەوسێننەوە! گورگە سپییەکان - سڵاو لە پاڵەوانەکان!
  کچەکان بە پێ دەڕۆن و ڕادەکەن... وە سوپای ڕووسیا بەرەو تۆکیۆ دەڕوات. وە ژاپۆنییەکان خۆیان دەکوژن، و دەبڕدرێن. سوپای ڕووسیا لە جوڵەدایە. وە سەرکەوتنێک لە دوای یەک سەرکەوتن.
  بەڕاستی تزار نیکۆلاس بلیتێکی بەختی دەرهێنا. سەربازانی ڕووسیا لە ئێستاوە دەستیان کردووە بە هێرشکردنە سەر پایتەختی ژاپۆن. وە هەمووی زۆر نایاب و سەرنجڕاکێشە.
  بێگومان کچانی ئێرە لە پێش هەمووانن و فشار و ئیستغلالەکانیان لە بەرزایییەکی گەورەدایە.
  بە تایبەت کاتێک بە پێی ڕووت نارنجۆک فڕێ دەدەن. ئەمەش بەگشتی دەبێتە هۆی شۆک و سەرسامی لای ساموراییەکان.
  بەڵام لێرەدا سەردەکەونە سەر دیواری پایتەختی ژاپۆن. وە مرۆڤ و ئەسپ دەبڕن و دەیکەنە قەیسی. نەیارەکانیان پارچە پارچە کرد. کچەکان دێن، هاوار و پێکەنین! وە بە پاژنە ڕووتەکانیانەوە لێت دەدەن لە چەناگەت. ژاپۆنییەکان بە سەرەوە دەفڕن. وە دەکەونە سەر گرەوەکانی خۆیان.
  وە جەنگاوەرەکان هێندەی تر بەهێزتر چەقۆکانیان دەجووڵێنن.
  وە ساموراییەکان تووشی شکست لە دوای شکست دەبن. بۆیە سەربازانی ڕووسیا تۆکیۆیان گرت.
  میکادۆ لە ترسدا ڕادەکات، بەڵام ناتوانێت لە هیچ شوێنێک خۆی بشارێتەوە. و بەم شێوەیە کچەکان بە دیل دەیگرن و دەیبەستنەوە!
  سەرکەوتنێکی گەورە! ئیمپراتۆری ژاپۆن دەستلەکارکێشانەوەی لە بەرژەوەندی نیکۆلاسی دووەم واژۆ دەکات. نازناوی تزاری ڕووسیا بە شێوەیەکی بەرچاو درێژکراوەتەوە. کۆریا، مەنگۆلیا، مەنچوریا، دوورگەکانی کوریل، تایوان و ژاپۆن خۆی دەبنە پارێزگای ڕووسیا. هەرچەندە ژاپۆن خاوەنی ئۆتۆنۆمییەکی بچووک و سنووردارە. بەڵام ئیمپراتۆرەکەی ڕووسییە، تزارێکی خۆسەپێن!
  نیکۆلاسی دووەم وەک پاشایەکی ڕەها دەمێنێتەوە، بە هیچ شتێک سنووردار نەکراوە. ئەو تزاری خۆسەپێنە!
  و ئێستا هەروەها ئیمپراتۆری ژاپۆن، ڕووسیای زەرد، بۆگدیخان، خان، کاگان، و هتد، هتد، هتد...
  بەڵێ، بەختی زیاتر. سەرنج بدەن بەخت ڕێگەی بە پوتین دا ئەوەندە فەتح بکات! سەدەی بیست و یەک، ئەفسووس، زۆر گونجاو نییە بۆ گرتن!
  ڕووسیا چ سوودێکی هەیە لەوەی کە دوژمنی پوتین مەککەین بەهۆی شێرپەنجەی مێشکەوە مردووە؟ بێگومان بەخت گەورەیە، تەنانەت ناتوانیت بە ئەنقەست بیخەیتە بەرچاوت - بۆ ئەوەی دوژمنەکەت بە مردنێکی وەها خراپ و ناخۆش بمرێت!
  بەڵام گەڕانەوەی تایبەت بۆ ڕووسیا سفرە.
  بەڵام بۆ نیکۆلاسی دووەم، وەها بەخت و بەختی پوتین گۆڕا بۆ دەستکەوتی خاکی گەورە. بەڵام بەڕاستی بۆچی دەبێت بەختەوەری دیاری بە پوتین بدات؟ باشە لەو ڕاستییەوە کە سۆبچاک لە کاتێکی وادا مردووە و پێویست نەبوو پۆستی سەرۆکی دادگای دەستووری پێ بدرێت، چۆن باشە بۆ ڕووسیا؟
  وە تزار نیکۆلاسی دووەمی ئۆڵ ڕوس کەسێکی نائاساییە. سروشتییە دوای سەرکەوتنێکی وەها گەورە، دەسەڵات و دەسەڵاتی بەهێزتر بوو. ئەمەش بەو مانایەیە کە دەتوانرێت هەندێک چاکسازی ئەنجام بدرێت. بە تایبەتی لە ئۆرتۆدۆکسیدا! ڕێگە بدە ئاغاکان چوار ژنیان هەبێت، وەک لە ئیسلامدا. وە هەروەها مافی ژنی دووەم بدرێت بە سەربازەکان وەک پاداشتێک بۆ ئیستغلال و خزمەتە دڵسۆزەکانیان.
  چاکسازی باش! بەو پێیەی ژمارەی خەڵکی ئایینەکانی تر و بیانییەکانی ناو ئیمپراتۆریەتەکە زیادی کردووە، ئەوا ژمارەی ڕووسەکان پێویستی بە زیادبوون هەیە. وە چۆن ئەنجامی بدەین؟ لەسەر حیسابی ژنانی گەلانی تر. ئاخر ئەگەر ڕووسێک سێ ژنی چینی بکاتە ژن، ئەوا منداڵیان لێ دەبێت و ئەم منداڵانە بە پێی نەتەوە کێ دەبن؟
  بێگومان ڕووسی لە لای باوکمەوە! وە ئەوەش زۆر نایاب و سەرنجڕاکێشە! نیکۆلاسی دووەم کە خاوەنی عەقڵی پێشکەوتوو بوو، لە ڕووکەشدا زیاتر ئایینی بوو نەک لە ڕۆحیدا. و بێگومان ئایینی خستۆتە خزمەتی دەوڵەتەوە، نەک بە پێچەوانەوە!
  بەم شێوەیە نیکۆلاسی دووەم دەسەڵاتی خۆی لەناو نوخبەدا بەهێزتر کرد. پیاوان دەمێکە ئەمەیان دەوێت. وە ڕوسیکردنی پەراوێزی خێراتر کرد.
  باشە، قەشەکانیش ئیزعاجیان نەبوو. جگە لەوەش ئیمان لە سەدەی بیستەمدا لاواز بوو. وە ئایین خزمەتی پاشا دەکرد، بەڕاستی باوەڕیان بە خودا نەبوو!
  وە سەرکەوتنە سەربازییەکان وایکرد نیکۆلاس لەناو خەڵکدا بەناوبانگ بێت و ئەویش کە خووی بە پاوانخوازی گرتبوو، بە تایبەتی گۆڕانکارییەکانی نەدەویست. ڕوسەکان هەرگیز هیچ دەسەڵاتێکی تریان نەدەناسی!
  وە ئابووری لە گەشەکردندایە، مووچە بەرز دەبێتەوە. ساڵانە لەسەدا دە زیاد دەکات. بەڕاستی بۆچی گۆڕانکاری؟
  لە ساڵی ١٩١٣دا، تزار نیکۆلاس، لە یادی سێ سەدەی ڕۆمانۆڤەکاندا، جارێکی دیکە ڕۆژی دەوامی کەمکردەوە بۆ ١٠.٥ کاتژمێر و لە ڕۆژانی شەممە و ڕۆژانی پێش جەژن تەنانەت بۆ ٨ کاتژمێر. هەروەها ژمارەی کۆتایی هەفتە و پشووەکان زیادی کردووە. وەک ڕۆژی پشوو و بەرواری تەسلیمبوونی ژاپۆن دەستی پێکرد. وە ڕۆژی لەدایکبوونی پاشا، و ڕۆژی لەدایکبوونی شاژن، و ڕۆژی تاجە گوڵینە.
  دوای ئەوەی دەرکەوت کە میراتگری تەختەکە تووشی نەخۆشی هیمۆفیلیا بووە، تزار نیکۆلاس ژنی دووەمی بۆ خۆی برد. بەم شێوەیە پرسی جێنشینی بۆ سەر تەخت چارەسەر کرا.
  بەڵام شەڕێکی گەورە نزیک بووەوە. ئەڵمانیا خەونی بە دووبارە داڕشتنی جیهانەوە دەبینی. بەڵام ڕووسیای تزاری ئامادە بوو بۆ شەڕ.
  لە ساڵی ١٩١٠ ڕووسەکان پەکینیان گرتەوە و ئیمپراتۆریەتەکەیان فراوانتر کرد. بەریتانیا لە بەرامبەر هاوپەیمانییەک دژی ئەڵمانیا بەم کارە ڕازی بوو.
  سوپای شاهانە زۆرترین و بەهێزترینیان بوو. ژمارەکەی لە سەردەمی ئاشتیدا گەیشتە سێ ملیۆن و هەزار فەوج. ئەڵمانیا لە سەردەمی ئاشتیدا تەنها شەش سەد هەزاری هەبوو. لەگەڵ ئەوەشدا نەمسا-مەجارستان، بەڵام سەربازەکانی ئامادەی شەڕ نین!
  بەڵام ئەڵمانییەکان هێشتا پلانیان هەیە لەگەڵ فەرەنسا و بەریتانیا شەڕ بکەن. وە لە کوێ دەتوانن دوو بەرە بکێشن؟
  ڕووسەکان یەکەم تانکی سووک "لونا"-٢ لە جیهاندا لە بەرهەمهێنانی بەکۆمەڵدا هەیە. وە فڕۆکەی بۆمبڕێژکەری چوار بزوێنەر "ئیلیا مورۆمێتس" و فڕۆکە جەنگییەکان بە دۆشکە "ئەلیکساندەر" و زۆر شتی تر. وە بێگومان بەلەمێکی بەهێز.
  ئەڵمانیا هیچ هێزێکی یەکسانی نییە.
  وە ئەڵمانییەکان هەر بڕیاریان دا هێرش بکەنە سەر بەلجیکا و پاریس بەدەر بکەن. لێرە بە هیچ شێوەیەک هیچ شتێک بۆ ئەوان نەبوو.
  بەڵام شەڕەکە بە هەر شێوەیەک بوو دەستی پێکرد. ئەڵمانیا هەنگاوە کوشندەکەی خۆی ئەنجامدا. وە سەربازەکانی ڕوویان لە بەلجیکا کرد. تەنها هێزەکان نایەکسانن. لە ئێستاوە سەربازانی ڕووسیا لە سەرانسەری پرۆس و نەمسا-مەجارستاندا دەجوڵێن. وە تانکی لونا-٢ بە خێرایی ٤٠ کیلۆمەتر لە ئێستاوە هێزێکی گەورەیە.
  جگە لەوەش سەرنج بدەن کە تزار نیکۆلاس بەختی باشی هەبوو کە شەڕەکە دەستی پێکرد. تزار خۆی هێرشی نەدەکردە سەر ئەڵمانیا. و بۆیە لە لایەنی ڕووسیادا باڵادەستییەکی گەورە و سەرسەخت لە هێز و تانک و باڵادەستی لە تۆپخانە و باشترین فڕۆکەوانی لە چەندایەتی و کوالیتیدا هەیە. وە ئابوورییەکی بەهێزتر، وەک چۆن دەکرا لە پاشەکشەی شۆڕش و شکست لە شەڕدا دوور بکەوێتەوە. و بەم شێوەیە هەموو کاتێک سەرهەڵدان و سەرکەوتن دوای سەرکەوتن هەیە.
  بەڕوونی ئەڵمانییەکان لە ژێر هێرشدا بوون. و پاشان خۆیان لەگەڵ هێزە سەرەکییەکان چوونە ژوورەوە، دژی فەرەنسا و بەریتانیا. بۆ کوێ بچن؟
  ئیتالیا بگرن و شەڕ لەسەر نەمسا-مەجارستان ڕابگەیەنن! تاکە پڵەس ئەوەیە کە تورکیە هاتە ناو شەڕی ڕووسیا. بەڵام ئەمە بۆ پاشا لەوەش باشترە؛ دواجار دەتوانێت قوستەنتینیە و گەرووەکان بۆ خۆی وەربگرێت! بۆیە...
  وە هەروەها چوار جادووگەر، هەمیشە گەنجی باوەڕدار ڕەسەن ناتاشا، زۆیا، ئاورۆرا، سڤێتلانا لە شەڕدا! وە لە ئێستاوە لێت دەدەن! کەواتە هەم ئەڵمان و هەم تورکیش دەدەن!
  نووسەر و شاعیر ئۆلێگ ڕیباچێنکۆ لە خەو هەڵسا. بۆ هەمیشە ئەو جادووگەرە گەنجە بەڵێنەکەی جێبەجێ کرد، بەختی ڤلادیمێر پوتینی بە نیکۆلاسی دووەم بەخشی و ئێستاش ئۆلێگ ڕیباچێنکۆ دەبێت بەختی خۆی جێبەجێ بکات. لە خەو هەڵسان ئاسان نەبوو. لاشەی کوڕەکە بە قامچییەکی سەخت لێیدرا. کوڕەکە بازێکی دا. بەڵێ، ئۆلێگ ڕیباچێنکۆ ئێستا کوڕێکی ماسولکەییە، بە زنجیر قۆڵ و قاچەکانیەوە بەستراوەتەوە. دەتوانیت جەستەیەکی ڕەش ڕەنگاوڕەنگ و وشک و ماسولکەیی ببینیت، ماسولکەکانی دیار. بەڕاستی کۆیلەیەکی بەهێز و بەهێز، پێستێکی بەهێزی هەیە کە ئەوەندە ڕەق بووەتەوە کە لێدانی چاودێر ناتوانێت بیبڕێت. لەگەڵ کوڕەکانی تردا ڕادەکەیت بۆ نانی بەیانی، لەو قەراغە هەڵدەستیت کە کۆیلە گەنجەکان بە تەواوی ڕووت و بەبێ بەتانی دەخەون. ڕاستە لێرە گەرمە، کەشوهەوا وەک میسر وایە. وە کوڕەکە هەمووی ڕووتە، تەنها زنجیر. بەڵام تاڕادەیەک درێژن و بە کردەوە دەستوەردان لە ڕۆیشتن و کارکردندا ناکەن. بەڵام ناتوانیت هەنگاوێکی گەورە تێیاندا بنێیت.
  پێش نان خواردن دەستەکانت لەناو چەمەکەدا دەشۆیت. بەشەخۆراکێک بەدەست دەهێنیت: برنجی کوڵاو، و پارچە ماسی ڕزیو. بەڵام بۆ کوڕێکی کۆیلە برسی، ئەمە وەک خواردنێکی ناسکی لێدێت. وە دواتر دەچیتە کانەکە. هێشتا خۆر لە بەیانیاندا هەڵنەهاتووە و تەواو خۆشە.
  پێی ڕووتی کوڕەکە ئەوەندە زبر و کۆڕن بووە کە تەپوتۆزە تیژەکان بە هیچ شێوەیەک ئازاریان نادات، تەنانەت بە خۆشی دەقەقێنن.
  ئەو کانیانەی کە منداڵانی خوار شانزە ساڵان تێیدا کاردەکەن. بێگومان ئۆتۆمبێل و ئامێری بچووکتریان هەیە. بەڵام دەبێت پانزە، شانزە کاتژمێر کار بکەیت، هەر وەک گەورەکان.
  بۆگەنی هەیە، بۆیە ڕاست لە ڕووی خەڵوزەکەوە خۆیان ڕزگار دەکەن. کارەکە سادەیە: بەردەکان بە چەقۆ ورد بکە، پاشان لەناو سەبەتە یان لەسەر سترێچەر هەڵیانبگریت. هەندێک جار دەبێت تۆش پاڵ بە عەرەبانەکەوە بنێیت. بەزۆری کوڕەکان بە دوو و سێ پاڵی پێدەنێن. بەڵام ئۆلێگ ڕیباچێنکۆ بە تەنیا هەڵدەبژێردرێت چونکە زۆر بەهێزە. وە وەک گەورەساڵێک چەقۆکە بە دەستەکانیەوە دەگرێت. پێویستی بە تەواوکردنی ئەرکێکی زۆر گەورەترە لەوانی تر.
  ڕاستە کە زیاتر و زیاتر پێت دەدەن. ڕۆژانە سێ جار نەک دوو جار.
  ئەو کوڕە کۆیلەیەی کە جەستەی ئۆلێگ ڕیباچێنکۆ نیشتەجێیە، ئێستا چەند ساڵێکە لێرەیە. گوێڕایەڵ، ماندوو، هەموو جوڵەکان تا ڕادەی ئۆتۆماتیکی پراکتیزە دەکرێن. بەڕاستی نەفرەتی بەهێز، خۆڕاگر و بە کردەوە هیچ ماندوێتی نازانێت. بەڵام لە هەمان کاتدا کوڕەکە بەزەحمەت گەشە دەکات و ئێستا لە دوانزە ساڵ زیاتر دەرناکەوێت، بە تێکڕای باڵا بۆ ئەم تەمەنە.
  بەڵام هێز... بۆ چەند کەسێکی پێگەیشتوو. پاڵەوانێکی گەنج. کە بەڵام دیارە هەرگیز نابێتە گەورەساڵ، و سمێڵیش گەشە ناکات.
  وە سوپاس بۆ خوا! ئۆلێگ ڕیباچێنکۆ وەک نووسەر و شاعیر حەزی لە ڕیش تاشین نەبووە. بۆ خۆت کار دەکەیت و بەردەکان دەشکێنیت، دەیانچەوسێنیتەوە. وە بۆ عەرەبانە. پاشان دەیبەیتە سەر عەرەبانە. زەحمەتە پاڵ بەوەوە بنێت و منداڵەکان بە نۆرە ئەم کارە دەکەن.
  کوڕەکانی ئێرە نزیکە ڕەش بن، بەڵام سیماکانی دەموچاویان یان ئەوروپییە، یان هیندۆسی یان عەرەبە. جگە لەوەش چەندین ئەوروپی تریش هەن.
  ئۆلێگ لە نزیکەوە سەیریان دەکات. کۆیلە ڕێگەیان پێنادرێت قسە بکەن، بە قامچی لێیان دەدەن.
  ئۆلێگ ڕیباچێنکۆش بۆ ئێستا بێدەنگە. وە دەخوێنێت. لێرە جگە لە سەرپەرشتیاری پیاو، ژنانیش هەن. هەروەها دڕندەن و بە قامچی لێدەدرێن.
  جگە لەوەش هەموو کوڕان پێستیان بەهێز نییە وەک پێستی ئۆلێگ. خەڵکێکی زۆر دەتەقنەوە و خوێنیان لێدێت. وە پاسەوانەکان دەتوانن لێت بدەن تا مردن. کارەکە زۆر قورسە، کوڕەکان بە تایبەت کاتێک خۆر هەڵدێت، دەست دەکەن بە ئارەقکردنەوەیەکی زۆر.
  وە لێرەدا یەک خۆر نییە، بەڵکو دوو خۆر هەیە. وە ئەمەش ڕۆژەکە زۆر درێژ دەکات. وە کاری زۆر هەیە. کوڕەکان کاتیان نییە بۆ خەوتن و ئارامگرتن. ئەمە ئەشکەنجەیەکی گەورەیە بۆ ئەوان.
  ئۆلێگ ڕیباچێنکۆ بۆ خۆی کاری دەکرد، بە شێوەیەکی میکانیکی وردکردن و بارکردنی. بۆ خۆم تێکەڵم کرد...
  وە وێنەیەکی لە خەیاڵدا هێنا کە چی ڕوودەدات دوای ئەوەی نیکۆلاسی دووەم سەرکەوتنی ڤلادیمێر پوتین سەرۆکی ڕووسیای بەدەستهێنا.
  ناتاشا و زۆیا و ئاورۆرا و سڤێتلانا لە پرزیمیسل هێرش دەکەنە سەر نەمساییەکان. سەربازانی ڕووسیا دەستبەجێ لڤۆڤیان گرت. وە هێرش دەکەنە سەر بەهێزترین قەڵا.
  کچان قاچ ڕووت و بیکینییان لەبەردایە، بە خێرایی بە شەقامەکانی شاردا پەلە دەکەن.
  نەمساییەکان دەبڕن و بە پێی ڕووت دیسکی بچووک فڕێ دەدەن.
  لە هەمان کاتدا کچەکان گۆرانی دەڵێن:
  - تزار نیکۆلاس مەسیحی ئێمەیە،
  فەرمانڕەوایەکی ترسناک لە ڕووسیای بەهێز...
  هەموو جیهان دەلەرزێت - بۆ کوێ دەڕوات -
  بۆ نیکۆلای بە گۆرانییەک بۆ پێشەوە!
  ناتاشا نەمساییەکان دەبڕێت و بە پەنجە ڕووتەکانی نارنجۆکێک فڕێدەدات و دەست دەکات بە گۆرانی وتن:
  - بۆ ڕوس'!
  هەروەها زۆیا دوژمنەکانی لەت دەکات، و لەگەڵ شانازییەوە گۆرانی دەڵێت:
  - بۆ ئیمپراتۆریەتی شاهانە!
  وە نارنجۆکێک کە لەلایەن پێی ڕووتیەوە فڕێدراوە دەفڕێت! ئەمە کچێکی بکوژە. دەتوانێت چەناگەت ورد بکات و دەریا بخواتەوە!
  وە ئاورۆراش بە پەنجە ڕووتەکانی دیسکێک فڕێدەدات و نەمساییەکان بڵاودەکاتەوە و دەقیژێنێت:
  - بۆ گەورەیی ڕوسیا!
  وە ددانە زۆر تیژەکانی ڕووت دەکاتەوە! کە وەکو ددانەکان دەدرەوشێنەوە.
  هەروەها سڤێتلانا لەبیری ناکات خۆ بەدەستەوە بدات، و هاوار دەکات:
  - ڕوس'ی نیکۆلاسی دووەمی پیرۆز و نەدۆڕاو!
  کچەکە سۆزێکی گەورە نیشان دەدات. وە بە پێی ڕووت هەموو شتێک فڕێ دەدات و دیاری فڕێ دەدات!
  ناتاشا بە تەقەکردن و بڕین و فڕێدانی چەکی کوشندە بە پێی ڕووتەکانی، قیژە:
  - من ڕوس'ەکەمم خۆشدەوێت! من ڕوسی خۆمم خۆشدەوێت'! وە هەمووتان دەبڕم!
  وە زۆیاش تەقە دەکات و هاوار دەکات، بە پەنجە ڕووتەکانی شتێکی تەقینەوە فڕێدەدات:
  - تزاری گەورە نیکۆلاس! با هەم شاخ و هەم دەریاکان هی ئەو بن!
  ئاورۆرا کە بە تووڕەیی کێوی و هێمنییەوە هاوار دەکات و بە پەنجە ڕووتەکانی دیاری فڕێدەدات، هاوار دەکات:
  - کەس ڕێگریمان لێناکات! کەس شکستمان پێناهێنێت! کچانی پەلەقاژە بە پێی ڕووت و پاژنەی ڕووت دوژمنەکان دەچەوسێننەوە!
  وە دیسانەوە کچەکان لە پەلەیەکی کێویدان. پرزمیسل لە جووڵەدا دەگرن و گۆرانی دەڵێن، لەگەڵ ڕۆشتنیان ئاواز دەهێنن؛
  ڕوسی پیرۆزمان شکۆمەندە،
  چەندین سەرکەوتنی داهاتوو تێیدا هەیە...
  کچەکە بە پێی ڕووت ڕادەکات
  وە لە دونیادا جوانتر نییە!
  
  ئێمە ڕۆدنۆڤێرکی زەق و زەق،
  جادووگەرەکان هەمیشە پێی ڕووتە...
  کچان زۆر کوڕیان خۆشدەوێت
  جوانییە توندەکەی!
  
  ئێمە هەرگیز تەسلیم نابین
  با خۆمان نەخەینە ناو دوژمنەکانمانەوە...
  هەرچەندە پێمان ڕووتە،
  کێشانی زۆر دەبێت!
  
  خۆشترە کچان پەلە بکەن
  پێی ڕووت لە سەرمادا...
  ئێمە بەڕاستی بەچکە گورگین
  دەتوانین پەنجەی لێ بدەین!
  
  ناتوانرێت ڕێگریمان لێ بکرێت
  جەماوەرێکی ترسناک لە فریتز...
  وە ئێمە پێڵاو لەبەر ناکەین
  شەیتان لە ئێمە دەترسێت!
  
  کچەکان خزمەت بە خودا دەکەن ڕۆد،
  کە بێگومان زۆر نایاب و سەرنجڕاکێشە...
  ئێمە بۆ شکۆمەندی و ئازادین،
  کایزەرەکە کەمێک ناشرین دەبێت!
  
  بۆ ڕووسیا کە لە هەمووان جوانترە،
  شەڕڤانان لە هەڵکشاندان...
  شۆربای چەورمان خوارد
  شەڕڤانان نەچەمێنەوە!
  
  کەس ناتوانێت ڕێگریمان لێبکات
  هێزی کچان زەبەلاحە...
  وە فرمێسکێکیش ناڕژێت،
  چونکە ئێمە بەهرەمەندین!
  
  هیچ کچێک ناتوانێت بچەمێتەوە،
  هەمیشە بەهێزن...
  شەڕێکی توند بۆ وڵاتی باوک دەکەن،
  با خەونەکەت بێتە دی!
  
  بەختەوەری لە گەردووندا دەبێت
  خۆر لە سەرووی زەویەوە دەبێت...
  بە حیکمەتە نەفەوتاوەکەتەوە،
  بایۆنێت کایزەر!
  
  هەمیشە خۆر بەسەر مرۆڤەکاندا دەدرەوشێتەوە،
  بەسەر فراوانترین وڵاتدا،
  گەورەساڵان و منداڵانی دڵخۆش،
  وە هەموو شەڕڤانێک پاڵەوانە!
  
  هەرگیز خۆشبەختی زۆر نییە
  متمانەم بە ئێمە هەیە کە بەختمان باش بێت...
  با کەش و هەوای خراپ بڕەوێتەوە -
  وە شەرمەزاری بۆ دوژمنان!
  
  ڕەگەزەکەمان خودا ئەوەندە باڵایە،
  کەس لە ئەو جوانتر نییە...
  لە ڕۆحدا بەرزتر دەبین،
  بۆ ئەوەی خراپەکار هەمووان ڕشانەوە!
  
  با دوژمنەکانمان بشکێنین، باوەڕم وایە
  خودای سپی، ڕووسی لەگەڵمانە...
  بیرۆکەکە دەبێتە جێگەی خۆشی،
  مەهێڵە خراپە بچێتە بەر دەرگاکەتەوە!
  
  باشە، بە کورتی، بۆ عیسا،
  ئێمە هەمیشە دڵسۆز دەبین...
  ئەو خودای ڕووسییە، گوێ بگرە،
  درۆ دەکات کە شەیتانێکی جولەکە!
  
  نەخێر، لە ڕاستیدا خودای گەورە،
  پیرۆزترین خێزانی سەرەکیمان...
  چەندە جێی متمانەیە سەقفەکە،
  و کوڕەکەی-خودای سڤارۆگ!
  
  باشە بە کورتی بۆ ڕووسیا،
  هیچ شەرمێک نییە لە مردن...
  وە کچەکان لە هەموویان جوانترن،
  ژن هێزی ئاسکی هەیە!
  
  
  پلانەکان نەگۆڕاون
  هیتلەر بە سادەیی پلانی OKW ی نەگۆڕی و هێرش بۆ سەر ستالینگراد لە هەردوو باکوور و باشوورەوە ئەنجامدرا، لەلایەن گروپەکانی A و Bی سوپای ئەمریکاوە. و هێرشەکە بە ماینشتاین سپێردرا. لە ئەنجامدا ستالینگراد لە ماوەی دە ڕۆژدا دوای هێرشکردنە سەر هەموو لایەک کەوتە خوارەوە. وە سەربازانی سۆڤیەت خۆیان بینی کە بە تەواوی گەمارۆ دراون. دوای ئەوە کەشتیی وێرماخت بە درێژایی کەنارەکانی ڤۆڵگا بەرەو دەریای خەزەر ڕۆیشت. سوپای سوور چۆن وەڵامی دایەوە؟ هێرشەکانی ناو ناوەند زۆر سەرکەوتوو نەبوون.
  لەگەڵ ئەوەشدا ژاپۆن لە شەڕی مید وەی بردەوە، هەرچەندە بەرەی دووەمی نەکردەوە، بەڵام دوورگەکانی هاوایی گرت. وە لە هەمان کاتدا یەکە وشکانییەکانی ساموراییەکان بەرەو هیندستان ڕۆیشتن. بۆ ئەوەی ئەم کۆلۆنیایە بمێنێتەوە، بەریتانیا ناچار بوو هەندێک سەربازی لە میسر بکشێنێتەوە و دەستبەرداری ئۆپەراسیۆنی مەشخەڵی بێت.
  ئەڵمانییەکان لە بەرەی ڕۆژهەڵات دەستپێشخەرییان بەدەستەوە بوو. گرتنی خێرای ستالینگراد لایەنی باشووری داڕما. کەشتی فریتز خۆی خلیسکاند بۆ دەریای خەزەر و لە ڕێگەی وشکانییەوە قەوقازی بڕی. و پاشان تورکیە هاتە ناو شەڕەکەوە. سوپاکەی هەرچەندە زۆر بەهێز نییە، بەڵام ژمارەیەکی زۆریان هەیە و توانای شەڕکردنی ئازایانەیان هەیە.
  هەر لە یەکەم ڕۆژەکاندا تورکەکان باتومییان گرت و یەریڤانیان گەمارۆدا. بەڵێ، دەستکەوتەکانیان شایستەن، بەو پێیەی سوپای سوور لەلایەن بەرەی ئەڵمانیاوە چەقۆی لێدراوە.
  پێویستە ئاماژە بەوە بکرێت کە نازییەکان سوودیان لەوە وەرگرتووە کە سەربازانی سۆڤیەت ڕاستەوخۆ لە شەمەندەفەرەکانەوە دەچوونە ناو شەڕەکەوە و بە بەشێک لێیان دەدەن. بێگومان ئەمەش کاریگەری نەرێنی لەسەر ڕەوتی شەڕەکە هەبوو.
  هەروەها ستالین دەمارگیر بوو و تووشی شۆک بوو - داوای کرد بە هەر نرخێک بێت قەفقاز بگرێت.
  بە کورتی بەرگری قارەمانانەی ستالینگراد سەری نەگرت و هەموو شتێک لەیەکتر کەوت. و تەنانەت نەبوونی دابەشکارییەکانی ژاپۆن لە ڕۆژهەڵاتی دووردا هیچ یارمەتیدەرێکی نەبوو.
  ئەڵمانییەکان بە درێژایی کەنارەکانی دەریای خەزەر، بەرەو داغستان، ڕۆیشتن. بۆ ئەوەی ڕێگری لە کۆکردنەوەی تۆز و خۆڵ بکەن - بەڵام هێزەکان نایەکسانن، جگە لەوەش، سوپای سوور تووشی کێشەی زۆر بوو لەگەڵ پێداویستییەکان. وە ئەویش خۆی خستە ناوەوە. وە کراوتەکان چالاکانە بۆردومانیان کرد.
  ئەمریکا نزیک بوو دەستی لە ڕیشی سێیەم نەدات، کە بەهۆی سەرکەوتنەکانی ژاپۆنەوە سەرقاڵ بوو. بەریتانیا تا ڕادەیەک لاواز بوو، هەروەها نەکەوتە کێشەوە! ئێستا ئەڵمانییەکان فڕۆکەیان زۆر بوو و بەڕاستی دەیانتوانی فشاریان لەسەر دروست بکەن.
  ستالین خراپترین سیفەتەکانی خۆی نیشان دەدا و زۆرجار توڕەیی خۆی لەدەست دەدا و هاوار دەکرد، بەڵام باشترین بڕیاری نەدەدا.
  بۆیە لەدەستدانی قەفقاز بوو بە شتێکی حەتمی.
  لە ئێستاوە شەڕێک لەسەر سنووری ئازەربایجان بەڕێوەیە.
  کچانی سۆڤیەت بە نائومێدیەوە شەڕ دەکەن. لێرەدا جوانەکان بە نائومێدیەوە شەڕ دەکەن.
  وە پاشەکشە ناکەن و کۆڵ نادەن. وە بە دەوری دواوەیاندا دەخزێن.
  ناتاشا و زۆیا و ئۆگستینا و سڤێتلانا ژەنەراڵە ئەڵمانەکەیان لە دواوە ڕاکێشا. ئەمە شتێکی فێنک و سارد و سڕە. کچەکان خستیانە سەر ئەژنۆی و ناچاریان کرد پێی ڕووتەکانیان ماچ بکات. بە جۆش و خرۆشێکی زۆرەوە لێیدا! وە پاژنەی پێی کچەکانی لێدا.
  کچانی جەنگاوەر بە گشتی ئەوەندە سێکسی و دڵڕفێنن. پاشان شەڕی فریتزیان دا.
  ناتاشا بە تەقینەوەیەک بڕینی کرد و نازییەکانی بڕی. بە پێی ڕووتی نارنجۆکێکی فڕێدا و چرپەی کرد:
  - بۆ شکۆمەندییەکی گەورە!
  زۆیاش تەقەی کرد و قیژاندی:
  - بۆ نیشتمان و ستالین!
  وەریگرت و بە پەنجە ڕووتەکانی نارنجۆکەکەی فڕێدا. نازییەکانی پەرش و بڵاو کردەوە و قیژەی کرد:
  - بۆ یەکێتی سۆڤیەت!
  کچەکان زۆر جوان و سەرسوڕهێنەرن.
  هەروەها ئۆگستین بە پێی ڕووت نارنجۆکێکی فڕێدا و ددانەکانی ڕووتکردەوە و وەریگرت و هێسکی کرد:
  - زۆر شەڕ دەکەم! وەکو تێرمیناتۆرێک!
  وە سڤێتلاناش بە پەنجە ڕووتەکانی شتێکی وا کوشندە و وێرانکەر دەخاتە بازاڕەوە. وە دیسانەوە گۆرانی دەڵێت:
  - هاوڕێیەتیمان یەکپارچەیە، و ئەوەش وەستاوە!
  چوار، بەو شێوەیە شەڕ دەکەن - ئەمانە کچن! جوانە کۆمیدیەکان لە وەڵامدا زمانی درێژی خۆیان نیشان دەدەن.
  جەنگاوەرانی بەرزترین پۆل. وە چۆن لێت دەدەن، و چۆن هاوارت لێدەکەن.
  ئەڵمانییەکان وەک توو بە چاپەمەنییەک دەچەوسێننەوە.
  ناتاشا تەقەی کرد، بە پێی ڕووتی نارنجۆکێکی فڕێدا و گۆرانی گوت:
  - ئێمە جەنگاوەری ڕووناکی و ئاڵای سوورین!
  هەروەها زۆیا بە پەنجە ڕووتەکانی بکوژەکەی هەڵدا و بە زەقییەوە وتی:
  - وە ئێمە شەڕ بۆ لینین دەکەین!
  و پاشان ددانەکانی ڕووتکردەوە لە ئۆگستین:
  - بەناوی خۆشییەکی گەورەوە!
  و پاشان سڤێتلانا بە پێی ڕووت نارنجۆکی تەقاند و هاویشت، بە قیژە:
  - ئێمە ئەمە دەگرینە ئەستۆ و دەیگێڕین!
  ئەو چوار کەسە چالاکانە کار دەکەن و تەقە دەکەن. باشە ئەمانە ئاخر کچانێکن کە زۆر شت لەبارەی قڕکردنەوە دەزانن. وە ئەوان بەو شێوەیە شەڕ ناکەن.
  وە وەک چۆن دەبێت بۆ تێرمیناتەرە ڕاستەقینەکان بێت... جەنگاوەرانی بەرز فڕین. وە خولیای لەناوچوونیان هەیە.
  ناتاشا دیسانەوە بە پێی ڕووتی نارنجۆکێکی فڕێدا و هێسکی کرد:
  - من بە تەواوی لەم دونیایە تێدەگەم وەک خراپترکردنی ململانێی چینایەتی!
  زۆیا هەروەها هێسکی کرد و بە پەنجە ڕووتەکانی نارنجۆکێکی کوشندە و گۆشت دڕاندنی فڕێدا:
  - کام خانوو ئاڵای سووری دەبێت!
  و پاشان ئۆگستین نۆرەی خۆی دا. نازییەکانی بڕییەوە و بە پێی ڕووتی نارنجۆکێکی فڕێدا - بە هێسکەوە:
  - فەزای گەورە، ئەمە خاکی ئێمەیە و هەموومان!
  بەڕاستی جەنگاوەرەکان توانای دڕاندنی تەنانەت پادێکی گەرمکەرەوەیان هەیە.
  و پاشان سڤێتلانا بە پێی ڕووتی نارنجۆکێک دەکوژێت و تەقینەوەیەک دەدات و بە تووڕەییەوە دەڵێت:
  - ئاگر و ئەسپی چەقۆکێش تووڕەن!
  بێگومان کچەکان چالاک دەبن. وە سەریان دەکوژن.
  وە لە لایەنی ئەڵمانیاوە، تیمی گێرد لەسەر فڕۆکەی T-4 شەڕ دەکەن. دیسانەوە کاتێک دەستی پێکرد، گەرم نابیتەوە و ناتوانیت ئەو جۆرە فشارە سەرکوت بکەیت. کچەکان ئاگرێکی وەها دۆزەخی لە چاویاندایە.
  تەقە لە خۆیان دەکەن و هیچ چانسێکی ڕزگاربوون نادەن. وە ناتوانیت بەرەنگاری ددانە سپی و مروارییەکانیان ببیتەوە.
  جەنگاوەرەکان شەڕانگێزن و هاوار دەکەن:
  - بۆنی کێوی! هەموو دوژمنان دەنێرین بۆ دۆزەخ!
  گێردا تەقە دەکات، سی و چوارەکە دەدات و دەقیژێنێت:
  - سەرکەوتنەکانی داهاتوو!
  شارلۆت بە پێی ڕووتەکانی پەنجە دەخاتە سەر پەنجەرەی پەنجەرەکە و قیژەقیژ دەکات:
  - ئێمە لەیەکت دەدڕێنین!
  هەروەها ماگدا تەقەی کرد، فڕۆکەی T-26ی لەناوبرد و وتی؛
  - ئاشکرای دەکەین.
  وە پەنجە ڕووتەکانی لەرزاند.
  وە کریستیناش پێی ڕووتەکانی دەخاتە سەر پێداڵەکان و هێسکە دەکات:
  - چەپڵە بۆ ئاهەنگەکەمان!
  بێگومان کچەکان نزیکە لە ڕووتبوونەوە بە بیکینی و پێی ڕووت. وە لە هەمان کاتدا لەڕادەبەدەر سێکسی.
  وە هێرشەکان بە T-4 ی خۆیان کە زۆر تەواو نییە، بەڵام کاریگەر ئەنجام دەدەن. وە تەقە لە دوژمن دەکەن. لە هیچ شتێکدا تەسلیم بەو جۆرە کچانە مەدە! وە چۆن ددانەکانیان ڕووت کردووەتەوە. وە چۆن ڕووخسارێک دروست دەکەن!
  گێردا لە دڵی خۆیدا هاوار دەکات و بە پەنجە ڕووتەکانی تەقە دەکات:
  - گێردا زۆر حەزی لە کوشتن، ئەم گێردایە!
  وە دیسانەوە تۆپباران دەکات.
  و پاشان شارلۆت بە نۆرە تەقە دەکات و هاوار دەکات و سی و چوار کەسەکە دەکاتە دەرەوە:
  - گەدەیان دەدڕێنم!
  وە بە پێی ڕووت دەست پێدەکاتەوە.
  وە دواتر کریستینا بکوژەکە زیاد دەکات. هەروەها بەکارهێنانی پەنجەی ڕووتی قاچ.
  وە هاوار دەکات:
  - من بەرجەستەی شەڕانگێزیم!
  چ کەمەرێکی هەیە، و ئەبسێکی پەیکەرسازی!
  وە دواتر مەگدا دەیبات و شەقێکی لێدەدات و هاوار دەکات:
  - بەنزای!
  وە قاچەکانیشی ڕووت و چەقۆدارن!
  چوار ژنە ئەڵمانییەکە پاڵ بە خۆیانەوە دەنێن و بەڕاستی سەردەکەون. ئەوەندە شەڕانگێزی و زیندوویی هەیە.
  جەنگاوەرەکان چەقۆکە بەکاردەهێنن و تەقە دەکەن. ئەوان ناهێڵن سوپای سوور بڕوات.
  وە فڕۆکەوانە ژنەکانیش لە ئاسمان شەڕ دەکەن و ئەمەش نیشان دەدەن. کە ڕۆحیان بێئەندازەیە.
  لێرەدا نوێترین فۆکە وولفی ئەڵمانی. گێرترود لەسەریەتی. وە ئەم کچە نیشان دەدات کە لە پیاو فێنکترە. بەم شێوەیە فاشیستەکان دەکوژێت. بچوکترین ڕەحمەتیان پێ نادات. گێرترود شەڕی ڕاستەقینەی دەستپێکرد.
  وە یاکێکی سۆڤیەت دەخاتە خوارەوە و هاوار دەکات:
  - من کچێکی سوپەرم!
  پاشان دەیبات و زمانی خۆی نیشان دەدات. وە دیسانەوە دەست بە قڕکردنی تەواو دەکات. ئەمە کچەکەیە. وە هەروەها بە پێی ڕووت و بە بیکینی. و پاشان LAGG تەقەی کرد و جارێکی تر هاوارێکی کرد:
  - تۆپچی فڕۆکەوان!
  وە لە سەرەوەی سییەکانی پێدەکەنێت. و پاشان PE-2 دەبات و دەیخاتە خوارەوە. کچێکی ئاوا، لە فێنکترین مەودا و چینایەتی. پاشان دیسانەوە مانۆڕێکی ئەنجامدا و بە تۆپی ئاسمانی یاکەکەی لەناوبرد. وە هەوڵ دەدات.
  - من گورگی مێینەی ئاسمانم!
  وە چۆن ددانی ڕووت دەکاتەوە! وە چۆن کێوی بیت! چ داپیرە! بابا بۆ هەموو خانمان!
  بەڵام بێگومان فاشیستەکان لە باشووریشدا هەوڵی هێرشکردن دەدەن.
  لەوێ بە تایبەتی فڕۆکەوان هێلگا لەسەر فڕۆکەی ME-109 شەڕ دەکات. وە ئەوەندە سەرکەوتووانە کە پارچە پارچە لە ئینگلیزەکانەوە دەفڕن.
  کچێک خۆی بە ئۆتۆمبێلێکی جۆری موستانگ داوە و گۆرانی دەڵێت:
  - تەمێکی لیلاکی بەسەر ئێمەدا دەسوڕێتەوە!
  بە گشتی چەند باشە شەڕی پێ ڕووت و بە بیکینی بکەیت. ئەمە چەندە پراکتیکییە! وە زۆر گونجاوە.
  هێلگا فڕۆکەوانە. فوهەر ئەوەندە زیرەک بوو کە گوێی لە ئامۆژگارییەکان دەگرت و ڕێگەی بە کچان دەدا لە تانک و فڕۆکە و لە سوپادا. وە چەندە شتەکان باشتر بوون بۆ کراوتەکان.
  ئەوان خۆیان چاوەڕێی ئەوەیان نەدەکرد کە جەستەی ژنان ئەوەندە کاریگەر بێت. لێرەدا هێلگا بەناوبانگە کە خەریکە زەبری هێز و ئەکاونتەکان بەدەست دەهێنێت.
  کچەکە بە پێی ڕووتی پێداڵەکان فشار دەخاتە سەر و هاوار دەکات:
  - من مانگایەکی بچووکی زۆر خۆشم!
  هێلگا دوو فڕۆکەی دیکەی ئینگلیزی دەخاتە خوارەوە و بە قیژە:
  - لە پشتمەوە سەربازانی ئەڵمانی لەسەر یەکن!
  وە هەروەها بۆمبڕێژکەرێکیشی خستە خوارەوە! چ کچێکە! بۆ هەموو کچەکان، جەنگاوەرێکی گەورە و فێنک. ئەگەر قڕکردنی بکات، ئەوا بەبێ هیچ ڕێوڕەسمێک و بەزەیییەک ئەوەش دەکات.
  کچەکانی ئێرە زۆر سێکسین!
  وە سەربازەکانی ڕۆمێل بە بیابانەکەدا دەدڕێن، بەبێ ئەوەی چاوەڕێی هاتنی هێزی زیادە بکەن. ئێمە دەبێت سەرکەوین، بۆیە دەبێت. فەرماندەی ئەفسانەیی "ڕێوی بیابان" پێشتر خووی بە شەڕکردن لەگەڵ هێزە باڵاکاندا گرتبوو. وە سەربازەکانیشی بەو شێوەیەن. بۆ نموونە لێرەدا کۆمپانیایەکی هەڵبژێردراوی ژنە جەنگاوەرەکانی ئێس ئێس هەیە. لە سەرەتای مانگی کانوونی دووەمدا گواسترانەوە، ئەو کاتەی کە بەرەکە درز دەهات، ئەڵمانییەکان پاشەکشەیان دەکرد و ئینگلیزەکان بە پێچەوانەوە خەریکی شکاندن بوون و تۆلبوکیان ئازاد دەکرد و هەڕەشەی فڕێدانی کەشتیی وێرماختیان دەکرد لە خاکی ئەفریقا.
  پاشان فوهرەری داگیرکراو پێشنیاری کرد: گواستنەوەی کەتیبەیەکی مێینەی پڵنگەکان. نەک لەبەر ئەوەی خانمان هاوسەنگی هێز دەگۆڕن، بەڵکو بۆ ئەوەی پیاوان بەتایبەت پیاوانی ئیتاڵی هەست بە شەرم بکەن و زۆر شەڕانگێزانەتر و لێهاتووتر شەڕ بکەن. ئاخر ئەگەر کچە نوخبەکان کە بەهۆی ڕاهێنانی توندەوە ڕەق بوون، لە پێشەوە بن، ئەوا پیاوەکان زۆر شەرم دەکەن.
  جەنگاوەرەکان تەنها بە بیکینی شەڕیان دەکرد، کرێمی تایبەتیان بەکاردەهێنا بۆ پاراستن. بۆ ماوەی شەش مانگ پێی ڕووت و کچانەیان ئەوەندە کۆڕن بوو کە لە خۆڵەکان نەدەترسان کە وەک تاوەیەک گەرم بوون و لە ڕەنگ سووربوونەوە پێستیان ڕەنگێکی شوکولاتەی تۆخی بەدەستهێنا. وە زۆرێک لە ئێستاوە دەیان تەرمی لە پشتیانەوەیە.
  مارگۆ و شێلا دوو ئاریانی زۆر گەنجن، بەڵام لە ئێستاوە لە شەڕدا ڕەق بوون. ئەوان بچووکترینن لە کۆمپانیاکەدا، بەڵام لە ماوەی شەش مانگدا پێشتر خاچی ئاسنیان بەدەستهێناوە، پلەی یەکەم (پۆلی دووەم، هەموو کەسێک لە کەتیبەکەدا پێشتر هەیبوو)، بێبەزەیین و میهرەبانن.
  مارگۆت قژی ڕەنگی ئاگر بوو، شێلاش قژێکی سپی بەفراوی بوو و بڕێک هەنگوینی تێدابوو. لێرەدا شەڕ دەکەن، هێرشی دژە هێرشی تانکەکانی بەریتانیا بەرپەرچ دەدەنەوە. ماتیڵداکان بە زرێپۆشە بەهێزەکەیانەوە بەرەو پێشەوە دەڕۆن. دواتر کرۆمۆڤێڵەکانی تێپەڕین کە توێکڵی تەقینەوە بەرز و ئۆتۆمبێلی سووکتریان هەیە. کچەکان خۆیان لەناو خۆڵدا نێژران. تەقەکردنی ئەو جۆرە تانکانە بە شێوەیەکی بێسوودە. پێویستە خۆمان بەدوور بگرین کە سەرنجیان نەدرێت، و دواتر...
  "ماتیڵدا" و "کرۆموێڵ" کێشیان نزیکەی سی تەنە و کاتێک بەسەر خەندەقەکاندا تێدەپەڕن کە لەناو خۆڵە گڵینەکەدا هەڵکەندراون، ترسناک دەبێت. بەسەر ملە ڕووت و ڕەنگاوڕەنگەکانتدا دەڕژێتە خوارەوە و هەست بە قورسایی ترسناکی ئامێرە گەوادەکان دەکەیت لەسەرت. لێرەدا هەمان "کرۆموێڵ" هەیە، ئاسنێکی ئاسایی و زرێپۆشێکی ٧٠ ملم مەیلی هەیە، کە تەنانەت دەمانچەیەکی ٨٨ ملمیش هەمیشە ناتوانێت وەریبگرێت. بۆنی بەنزین و ڕۆنی ماتۆڕی بەریتانی و زۆر توند و تیژە. کچەکان سوپرایزی خۆیان هەیە، کێشەی ئاسان. یەکەم مۆدێلەکانی فاوستپاترۆنەکان. بەو پێیەی پیاوان وەک داب و نەریت با خانمان یەکەمجار بڕۆن، بۆیە نوێترین و وەک چاوەڕوان دەکرا چەکی بەڵێندەر تاقی دەکەنەوە.
  بەڵام کچەکانیشیان بە پێچەوانەی دروشمی دووڕوویی نازیزمەوە دەخستە ناو ئەستووری شتەکانەوە.
  بەڵام هێزی پیادە لە دواوە کەوت، واتە چانسی دانیشتن لە خەندەقەکاندا هەیە و سەرکەوتن بەدەستبهێنێت.
  شێلا بە چرپەیەکەوە دەڵێت، لە ترسی پژمینی ئەو خۆڵەی کە لە خەندەقەکەوە دەکەوتە خوارەوە و کونەکانی لوتی داخستووە:
  - تەنها پیربوون لە بەرەکانی شەڕدا ڕێگەت پێدەدات دوور بکەویتەوە لە پەرداخکردنی شامپاینی سەرکەوتن کە بەهۆی لەدەستدانی وادەکانەوە ڕزیوە!
  مارگۆ ڕازی بوو:
  - ئەوەی بەرگەگرتنی نەبێت، شەرابی ترشی شکست و خواردنەوەی تاڵی خەسار ئەزموون دەکات!
  بەڵام ماتیڵدا و کرۆمۆڤێڵ و دەیان مەنگوزی سووک لە ئێستاوە لە پشتیانەوەن. ئێستا کاتژمێری دروێنە هات.
  شێلا کە قژی ڕۆژێک مرواری بووە بەهۆی تۆزەوە خۆڵەمێشی بووە و پاژنە ڕووتەکانی لەسەر خۆڵە گەرمەکە دادەنێت، لە ڕووی دەروونییەوە ڕوو لە مەریەمی پاکیزە و پیرۆزەکانی دیکە دەکات و دەڵێت، بێهیوام مەکەن. پەنجە بە ئاسانی فشار دەخاتە سەر پەنجەرە بەجۆرێک کە بارگەی کەڵەکەبوو ڕاستەوخۆ دەچێتە ناو تانکی غازەکە.
  مارگۆ لەگەڵ خۆیدا چەقۆکە دەکێشێت، هەروەها بە هێواشی. دوای ئەوە هەردوو کچەکە بە دەستیان شەق لە یەکتر دەدەن. بارگاوییەکان ڕاستەوخۆ بەر پشتەوەی کەشتییەکە کەوتوون، دوای ئەوە تانکییە گازییەکان دەتەقنەوە. بڵێسەی پرتەقاڵی وەک کەفی شەپۆل لە هەوادا دەڕژێت و نەفرەتی کەسێک دەبیسترێت.
  پاشان دەم و چاوی کورتی تانکەکانی بەریتانیا بەهۆی شۆکەکانەوە دەکێشرێنە بۆری تایبەت.
  وە کچە پڵنگەکان ئازایانە نارنجۆک فڕێ دەدەنە سەر دوژمنان. وە پارچە پارچەکان بە هەموو ئاراستەکاندا دەفڕن، وەکو پەنجەی پشیلەیەکی ئاگرین لە زرێپۆشەکەدا دەدڕێن، کە ڕژێمێکی وێرانکەری تەنۆلکە کەڵەکەبووەکانە.
  لێرەدا توڕەیی مێینەیە، دەڵێت ژنانی ئەڵمانی بە هیچ شێوەیەک تایبەتمەندی ئارامیی نین. وە دەزانن چۆن شەڕ بکەن... وە با هێرشەکە بخنکێت.
  زۆر ئاسانترە هێرشی پیادە بەرپەرچ بدرێتەوە، کە وەک یاسایەک لە عەرەب و ڕەشپێستەکان پێکهاتوون کە لە ڕێگەی هەڵکوتانە سەر یان بەڵێنی جۆراوجۆرەوە وەرگیراون. بە بینینی ئەوەی کە تانکەکان کەوتنە خوارەوە و بەرخۆدانی جددی لە پێشە، لە یەکەم دۆڕانەکاندا پاشەکشەیان کرد.
  باشە، و دواتر بە تەواوی ڕوو لە فڕینی گشتی دەکەن. بەو پێیەی ئەمە ستایلەکەیە - لاوازەکان توڕە بکە، هەروەها بۆ ئەهریمەنەکان بێت!
  کاتێک دواجار هێرشەکە کۆتایی هات و کچەکان لە ئێوارەدا بەردەوام بوون لە ڕاکردنیان بەناو بیابانەکەدا، لەکاتی ڕۆیشتنیان گفتوگۆیەکیان کرد. شێلا لە مارگۆت پرسی:
  - پێت وایە هەر لە ئەسکەندەریە بین؟
  جەنگاوەری ئاگرەکە بە متمانەوە وەڵامی دایەوە:
  - پێم وایە لە مانگی نۆڤەمبەر درەنگتر نەبێت، یان ڕەنگە لە مانگی ئۆکتۆبەردا، دواجار میسر داگیر بکەین.
  شێلا بە شێوەیەکی لۆژیکی و گرنگی نەدان بە خورانی بنی چەقۆدارەکەی، لە خۆڵە گەرمەکەوە، پێشنیاری کرد:
  - کاتێک ئەم بزمارە لە ژێر سکی ئێمەدا کە بنکەی ماڵتایە، لەناو دەچێت، دابینکردنەکە باشتر دەبێت، لەگەڵ هاتنی یەکەی نوێ، چیتر دوژمن چانسی نابێت.
  مارگۆت سەیری دەوروبەری کرد تا بزانێت خۆر چەند کاتێکی ماوە پێش ئەوەی ئاوا بێت. بۆ ئەوەی دواجار پاڵ بکەویت و شەوێکی خۆش بخەویت. نزیکیی ئەستێرە سووربووەوەکە لە ئاسۆ، جەنگاوەرەکەی هێور کردەوە. بە تەمبەڵی تێبینی کرد:
  - پێموایە فوهەر لە دووبارەکردنەوەی نیشتنەوەی شایستە لەسەر کریت لەدەست نادات دوای پیرۆ-هابۆر و مید وەی. تەنها ئەمجارەیان لە ڕاستیدا ماڵتا دەڕوخێنن.
  شێلا بە نەفرەتێکەوە هاوارێکی کرد بۆ ئاسمان:
  - خوای گەورە هەموو بنکەکانی ئینگلیز بکاتە دۆزەخ.
  دواجار خۆر لە پشت ئاسۆوە خۆی شاردەوە، فێنکترین ڕۆژی ساڵ کە ٢١ی ئۆکتۆبەر بوو، کۆتایی هات. وە لەگەڵ ئەوەشدا ئۆپەراسیۆنی ورچی جەمسەر دەستی پێکرد. بۆچی سپی ؟ زانیاری هەڵەی فێڵبازانە بۆ ئەوەی خەڵک وا بیربکەنەوە کە ئێمە باسی باکوور دەکەین، بەڵام لە ڕاستیدا وەرچەرخانی چەقاندنی بۆکسێنەرەکە لە باشووردایە.
  گەورەترین بنکەی بەریتانیا بەڕاستی لە دۆزەخ دەچوو. زیاتر لە هەزار فڕۆکەی بۆمبڕێژکراو کە لە تەواوی بەرەی ڕۆژهەڵاتەوە کۆکرابوونەوە و ئەزموونی شەڕکردنی شایستەیان بەدەستهێنابوو، لەگەڵ شەڕکەرانی ئەسکۆرت هێرشیان کردە سەر. بێگومان ئینگلیزەکان ماوەیەکی زۆرە شەڕ دەکەن، بەڵام چاوەڕوانی هێرشێکی بەرفراوانی ئاوا بەهێزیان نەدەکرد. بەڕاستی کێ باوەڕ دەکات کە کراوتەکان بڕیار دەدەن بەرەی ئاشکرا بکەن، تەنانەت ئەگەر دوژمن بۆ ماوەیەکی کاتی بێدەنگ بووبێت. بەڵام سەربازە ئینگلیزەکان ئێستا بێ بەزەییانە لێیان دەدرێت. بۆ نموونە کەشتییەکانیان لەلایەن فڕۆکەی یو-٨٧ کە "شت"ی بەناوبانگەوە هێرش دەکرێتە سەر. زۆر خێرا نییە، بەڵام خاوەنی بەرزترین (بۆ کاتەکەی خۆیان) وردبینی بۆردومانکردن، ئەوان بەلەمەکانی بەریتانیا کە لە کەنداوەکاندا شاراوەن ئازار دەدەن. فۆکە وولفە مۆدێرنترەکان زۆر لە دواوە نین، تەنانەت خودی ئەفسانەیی ڤۆن ڕودێلیشیان تێدایە کە پاشای فڕۆکە هێرشبەرەکانە. بە نوقمبوونی بەهێزترین کەشتی جەنگی سۆڤیەت ناسراوە، کەشتی جەنگی مارات.
  بۆ نموونە، کۆرپۆڕاڵ ڕیچارد دەبینێت کە کەروێشکەکان وەکو خلیسکەیەک لە گردێکدا دەڕۆن. ژمارەیەکی زۆر لە فڕۆکە بۆمبڕێژکراوەکانی ئەڵمانی لە کونێکی سەهۆڵبەندانەوە وەک ماسی نێچیر دێنە دەرەوە. ئینگلیزەکە کە لە ئێستاوە پێگەیشتووە لە ترسدا تەلەفۆنەکە هەڵدەواسێت. تا ئێستا دیمەنێکی وا ترسناکی نەبینیبوو. ئاگادارکەرەوەکان زۆر درەنگ دەنگ دەدەن، دوای ئەوەی بۆمبەکان تەقینەوە. شەپۆلی تەقینەوەکە سەربازانی بەریتانیا فڕێدەداتە سەرەوە، قۆڵ و قاچی بڕاو بە ئاراستەی جیاوازدا دەفڕن. یەکێک لە کڵاوە ئاسنییەکان سوور بووەوە و بەر دەموچاوی ئەفسەرەکە کەوت. وە چۆن هاوار دەکات:
  - چەرچڵ کاپوتە! هیتلەر فێنک و سارد و سڕە!
  دەمانچە دژە فڕۆکەکانی بەریتانیا دەستبەجێ دەستیان بە تەقەکردن نەکرد، بەڵکو تەنها کاتێک هەزاران بۆمب بە یەکجار کەوتنە خوارەوە. دوژمن هەموو شتێکی بە دروستی حیساب کرد: نابێت یەک بۆمب بەفیڕۆ بچێت. بۆیە دوژمن لەت بکە و لێی بدە. هەموو کەرتەکان پێشوەختە لەسەر نەخشەکە نیشانە کراون. جگە لەوەش ئینگلیزە بێئەدەبەکان تەنانەت وەک پێویست خۆیان لەبەر نەدەکرد. زۆرێک لە دەمانچە دژە فڕۆکەکانیان لە شوێنی چاوی ڕوون وەستاون و یەکەم دەمانچەن کە دەسوتێنرێن.
  لێرەدا لوولەی دەمانچەیەکی دژە فڕۆکەی ٨٥ ملم کە درێژییەکەی سی و دوو پێ بوو، فڕێدرایە سەرەوە و وەک سوکانێک لە هەوادا کێشرابوو. دوای ئەوەش کەوتە خوارەوە و پێنج ئینگلیزی لەت کرد. یەکێک لە ڕەشپێستەکان سکی دڕابوو و ڕیخۆڵەکانی کەوتنە دەرەوە.
  وە بۆمبەکان کەوتنە خوارەوە، و هەموو شتێک ئاگری گرتبوو، کۆگایەکی سووتەمەنی دەنگی دەدا، دەستیان کرد بە تەقینەوە، نزیکەی هەموو ئێسکەپەیکەرەکە گوللەکانیان بڵاوکردەوە، پاشان کۆگایەکی دیکە لێدرا. لە سەرووی هەموو ئەمانەشەوە، ئەو ئاگادارکەرەوەیانەی لە فەیرینگەکانی یو-٨٧ و فۆک-ڤولفدا دانرابوون، بە شێوەیەکی بێزارکەر هاواریان دەکرد و ترسناکیی کێوییان لە نێو ڕەشپێستەکان و عەرەبەکانی ناو سەربازە کۆلۆنیالیزمەکاندا دروستکرد. بەڵام وا دیارە سپی پێستەکان بە هەمان شێوە دەترسن.
  بۆ نموونە دوو فرێگاتی بەریتانی پێکدادان، بەجۆرێک کە بۆیلەرەکان دەنگیان دا. تەنانەت پاشماوەی ئەو فرێگاتانەی کە هەڵفڕیبوون وەک کێڵگەی مینڕێژکراو لە هەوادا تەقیەوە و کروزەرەکەش بە سادەیی تا بنی ئاو نوقم بوو.
  تانکی ئینگلیزی "کرۆموێڵ" بە دەمێکی کورتەوە، بەڵام بە خێرایییەکی شایستە و زرێپۆشێکی پێشەوەی تاڕادەیەک بەهێزەوە، لە ترس و دڵەڕاوکێدا خێراتر بوو و کۆگاکەی خۆی کەوتە خوارەوە، تەنانەت دەیان سەربازی سەرگەردانی سەرگەردانی خۆی لە ڕێگاکەدا چەقاند. ئاژاوە گەشەی کرد. کەشتییە فڕۆکەهەڵگرەکەی ئینگلیزی دەستی کرد بە شلبوونەوە و درێدنۆتی بەهێز تەقەی کرد... لە کەناراوەکاندا، کە سەربازەکانی خۆی لێی کۆدەبوونەوە.
  وە لەم جیهانە ژێرزەویەدا دوو کەس بە تەواوی بێ کێشە مانەوە. یەکێکیان هیندی بوو، هێواش هێواش بۆرییەکی داگیرساند، ئەوی دیکەشیان ژن بوو، بە ڕوونی بەڕەچەڵەک عەرەب بوو، بەڵام جلوبەرگی سەربازیی لەبەردا بوو. ئەو دووانە هیچ گرنگییەک بەو مردنە بەپەلە نادەن. یان باشتر بڵێین، کۆمەڵێک سوارچاکی لەناوچوون یارییەکی نائاسایی کارتیان دەکرد. یارییەکی پەنجا و دوو کارت بوو لەگەڵ گاڵتەجاڕەکان و تەنانەت بەپێی ئەو یاسایانەی کە پێستە سوورەکە خۆی دایهێنابوو.
  ژنێکی عەرەب ڕایگەیاندووە؛
  - لەگەڵ ئەوەشدا ژاوەژاوێکی زۆر هەیە! وە بۆچی ترس و دڵەڕاوکێیەکی وا دروست بکات؟
  یەکێک لە سەربازەکان کە پشتی بە چەقۆ بڕاوە، خەریک بوو تووشی هیندییەکە بێت، بەڵام بێباکانە وەک پشیلە بچووکێک فڕێدرا. دڵۆپە خوێن کەوتە سەر دەموچاوە پێست سوورەکە و ئەویش بە زەردەخەنەوە لێی دەدا. پاشان سەرنجی دا:
  - دروستکردنی ژاوەژاو بۆ کەسانی لاواز و ڕووخسار ڕەشە. ئێمەی ئاپاچییەکان بەم شێوەیە بیردەکەینەوە - ئەگەر دوژمن نەبێت، ئەوا دوژمنێک دەردەکەوێت - لەوەش باشتر!
  ژنە تاریکەکە تێبینی کرد:
  - ئەمە لاوازییەکی تایبەتی ئەو کەسانەیە کە ئیعتیراف بە باوەڕ بە مەسیح دەکەن. حەز دەکەن باسی قوربانیدان بکەن، بەڵام خۆیان قوربانی ناکەن.
  هیندییەکە بە خێرایی سەری لە سەری خۆی دانا:
  - ڕێکخستن لەسەر بناغەیەک بنیات نراوە کە چیمەنتۆ ئیمان و خۆڵ ئیرادە! ئیمان دڵێکی زێڕینە، ئیرادەش مشتێکی ئاسنییە! تەنها مرۆڤە ڕووخسارەکان نە یەکێکیان هەیە و نە ئەوی تریان.
  . بەشی ژمارە ٥
  وە کچێکیش لەسەر فڕۆکە بۆمبڕێژکەرەکەی ئەڵمانی هەیە. لەم حاڵەتەدا ڤیۆلا. قژزەردێکی زۆر جوان، و هاوبەشەکەی نیکۆلێتایە. وە هەردوو کچەکە زۆر سێکسین. بۆمبێک لە بەرزاییەکەوە دەخرێتە خوارەوە. وە هەروەها جەنگاوەرەکان پێ ڕووت و بە بیکینی.
  کچەکان بۆ خۆیان هاوار دەکەن:
  - ئێمە هێندە دزین کە سوپەرمانین!
  هەروەها نیکۆلێتا بۆمب لە فۆسێلاجەکە تف دەکاتە دەرەوە. و دوژمن لەناو دەبات. ئینگلیزەکان بەو شێوەیە بەدەستی دەهێنن.
  هەروەها ڤیۆلا بۆمبێکی بکوژیش لە سەرەوە هەڵدەدات. وە شەڕڤانانی ئیمپراتۆریەتی شێر دەکوژێت.
  وە هەروەها چۆن دەڕوات:
  - ترس لە بەریتانیا دەچێنم!
  وە پێی ڕووتی خۆی دەهەژێنێت. وە گۆرانی بڵێن:
  - چەرچڵ لەیەک جیا دەکەینەوە!
  کچەکانی یو-١٨٨ زۆر باشن لە فڕێدانی بۆمب. ئۆتۆمبێلەکەیان تازە و پێشکەوتووترە. دیزاینی دەمانچەکەی زۆر خێرا تەقە دەکات.
  بۆیە کچەکان و چەکدارێکی ئینگلیز تەقەیان لێکرا.
  فڕۆکەکەیان تا ڕادەیەک خێراترە. جەنگاوەرەکان دیسانەوە پێی ڕووتیان بەکاردەهێنن بۆ ئازادکردنی وێرانکاری.
  ڤیۆلا هاوار دەکات:
  - من هەموو دوژمنەکانم دەخەمە ناو تابوتەکەوە!
  نیکۆلێتا هاوار دەکات:
  - وە من دوژمن فڕێ دەدەم!
  وە چۆن دەتوانێت پێی ڕووتەکانی وەربگرێت و بیهەژێنێت!
  ئەمانە کچەکانن و چۆن دوژمنەکان دەکوژن. وە مەوەستە. ئاریانی ڕاستەقینە.
  وە کاتێک مەمە ڕووتەکانیان دەپێچنەوە و دەلەرزن.
  وە جارێکی تر بۆمب دادەبەزێنن.
  وە کچان لێرە هەن، لە فڕۆکەکانی تردا. لێرەدا ئیڤا بۆمب دەخاتە خوارەوە. ئینگلیزەکان لەناو دەبات و گۆرانی دەڵێت:
  - من زۆر گەورەم!
  وە ئیڤاش بە پێی ڕووتەکانی پێداڵ دەکات.
  بەڵام ڤیۆلا جارێکی تر بۆمبەکە دەخاتە خوارەوە و هاوار دەکات:
  - من کچێکی کێویم، لە کاتژمێرێکدا دە پیاوم دەوێت، ئەمەش زۆر فێنک و سەرسوڕهێنەرە!
  چەند سەربازێکی سووتاوی بەریتانیا بەپەلە هاتنە ناو ئاوەکەوە بۆ ئەوەی بڵێسەی ئاگرەکە بشۆن. تەنانەت بەهۆی چوونە ناو ئاوەکەوە دەکوڵێت، هاوار و نالە کێوی دەبیسترا. وە بازنەی خوێناوی بەسەر کەفی دەریادا دەخزێن، سەرەتا ئەستوور بوون، پاشان وردە وردە بڵاودەبوونەوە و کاڵ دەبوونەوە. وە جەنگاوەرانی ئەو وڵاتەی کە سەردەمانێک گەورەترین و بەرفراوانترین ئیمپراتۆریەت بوو لەسەر زەوی خەریک بوو سیمای مرۆڤایەتی خۆیان لەدەست دەدا. ژنە عەرەبەکە بە سووکایەتییەوە ڕقێکی لێدا:
  - وە ئەم پیاوانە ناچارمان دەکەن بورقا لەبەر بکەین!
  پیاوە سوورەکە بە فێڵبازانە چاوەکانی بڕییەوە، تێبینی کرد:
  - دیارە نیگای هەڕەشەئامێزەکەت دەیانترسێنێت!
  ژنە عەرەبەکە بە گاڵتەجاڕیەوە ددانی ڕووتکردەوە و وتی؛
  -نەرمی ئافرەت هاوشێوەی سەختی زرێپۆشە، تەنها زۆر کوشندەتر و گشتگیرترە لە پاراستن!
  ئەڵمانییەکان پێیان باش بوو یەکسەر بە هەموو هێزێکەوە هێرش بکەن، تاکتیکی بۆکسێنەرێک کە بە حسابکردنی نائامادەیی دوژمن، یەکسەر بە هەموو هێزی خۆیەوە بەرەو دوژمن پەلە دەکات. کاتێک دەیان فڕۆکەی دوژمن لە فڕۆکەخانەکان دەسووتێن، ناتوانن هەڵبفڕن. کاتێک بۆمبەکانی خۆیان لەناو لانکاستەرەکاندا دەتەقنەوە و هەموو شتێکی دەوروبەریان لەناو دەبەن. تاکتیکی سەخت بەڵام کاریگەر. بۆیە سەمفۆنیای جیهانی ژێرزەوی گەیشتە لوتکەی هێزی خۆی، پاشان دەستی کرد بە کەمبوونەوە.
  بەڵام بێگومان ئەمە بەوەوە کۆتایی نەهات، دابەشبوونی ئاسمانی هاتە ناو کردارەوە. لە کاتێکدا ئینگلیزەکان دوای ئەو جۆرە چارەسەرەن، بەڵام دەتوانرێت بە هیچ شێوەیەک بە گەرمی وەربگیرێن. خۆشبەختانە پێشتر فڕۆکەی نیشتنەوە بە بڕی پێویست دروستکراون و شێوازەکانی ڕاکێشانیان ورد کراوەتەوە. ڕەنگە باشترینەکانی ئەمڕۆی جیهان.
  بۆیە دەفڕن، نەک وەک باڵندەی پەپوولە - خاوتر، بەڵام بە ڕادەیەکی پێویست خێراتر، تەنانەت بە یاوەری مۆسیقای ڤاگنەر - شاکارە دڵخوازەکەی هیتلەر. کێی دیکە لە ژیاندا فیلمی "ئەپۆکالیپس"ی لەبیر بووە، کە ئەمریکییەکان ئەم مۆسیقا تایبەتەیان بەکارهێناوە لەکاتی هێرشکردنە سەر ڤێتنامییەکان. چۆن ترساندیان. کەواتە لێرەدا ڤاگنەر، و مۆتیڤەکانی ڕەشەبا، لە ڕێگەی ئامێری گەورەکەرەوە. پەرەشوتوانەکان فسفۆریان لە دەموچاویان ڕشت و خۆیان بۆیاخ دەکرد، ترسناک دەردەکەون، وەک جنۆکەکانی جیهانی ژێرزەوی خۆیان. هەروەها لەسەر بنەمای کاریگەرییەکی دەروونی. لەگەڵ ئەوەشدا، هەندێک کاراکتەر و هەندێک چیپی مەگنیسیۆم بۆ فسفۆرەکە زیادکرا بۆ ئەوەی لانیکەم بۆ ماوەیەکی کورت درەوشاوەیی دروست بکات. ئەوەندە ترسناکە، بە تایبەت لە پاشخانی درەوشانەوەی دوکەڵاوی و ئاگرە بێشومارەکاندا. تەنانەت دۆشکەیان هەیە، هەروەها لە شێوەی دەمی ئەژدیهادا خۆدزینەوەیان هەیە. پاشان دۆشکە لاوەکییە ئاوازدارەکانی ئەڵمانی و گیراوەکان لێدەدەن. وە ڕیزەکانی بڕاو و دڕاو دەکەونە سەر پێڵاوی سەرکەوتووەکان. وە زۆرێک بە سادەیی پێیان باشە وازبهێنن، سەرەڕای ئەوەی کە زۆرێک لە بەریتانیەکان زیاترن لە ئەڵمانییەکان.
  ژنێکی هیندی و عەرەب لە کونێکی بچووک و بە وردی خۆدزینەوە خۆیان شاردەوە. ڕیدسکین ئاماژەی بەوە کردووە:
  - باشە ئێمە ئەوانمان کێڵاند!
  ژنە قژ ڕەشەکە سەری سوڕما:
  - دەڵێی ئێمە؟ ڕەنگە مەبەستت ئێمە بێت؟
  هیندییەکە بە شێوەیەکی نەرێنی سەری لەقاند:
  - نەخێر! پالێفایسەکان لە ئینگلیزەکان دەدەن و ئەمەش نیشانەیەکی باشە! وە کە کاتی هات جەژنمان دێت! کەی هیندییەکان کیشوەرەکەیان ئازاد دەکەن!
  ژنە عەرەبەکە بە سووکایەتییەوە ڕقێکی لێدا:
  - ئایا تۆ، بە هەر ڕێکەوتێک، ئیدیعای دەسەڵات دەکەیت بەسەر جیهاندا؟
  هیندییەکە بە سۆزەوە، وەک ئەوەی بۆ منداڵێکی دواکەوتووی دەروونی ڕوون بکاتەوە، پێکەنی:
  - ئەوانەی دەیانەوێت زۆر بەدەست بهێنن بەزۆری هیچیان بۆ دەمێنێتەوە! کەواتە کەوچکە گەورەکە دەم ئاوە!
  بێگومان فوهر نەیبینی کە پەپوولە و پەپوولەکانی چی دەکەن، بەڵام لە بنەڕەتدا پێشبینی دەکرد کە ئامێری سەربازی ئەڵمانیا هەموو شتێک بە وردی کاری لەسەر دەکات. بەگشتی ئۆپەراسیۆنە سەربازییەکانی ئەڵمانیا تا کورسک بولج لە ئاستێکی پیشەیی بەرزدا ئەنجام دەدرا. تەنانەت هەندێک پێیان دەڵێن ستاندارد. تەنانەت سەیرە کە ئامێرێکی لەو جۆرە خلیسکاوە و دواتر بە تەواوی لەیەکتر کەوتووە.
  وە کچەکان خەونێکی هاوشێوە دەبینن، جۆرێک لە دیدگای پێغەمبەرانە، کە بە فەرمانێکی سەخت دەبڕدرێت - هەڵسانەوە!
  
  
  تزار مایکل دووەم
  نیکۆلاسی دووەم بووە قوربانی هەوڵی تیرۆرکردن لە ژاپۆن. تەنانەت ئەو کاتەش کاتێک میراتگری تەخت بووە مرد. هەوڵێکی تیرۆرکردنی بەناوبانگ کە لە مێژووی ڕاستەقینەدا ڕوویدا. تسارێڤیچ نیکۆلاس بریندار بوو، بەڵام بە شێوەیەکی موعجیزەیی ڕزگاری بوو.
  بەڵام هیچ موعجیزەیەک ڕووی نەدا. ئەم بەختە، بۆ بەدبەختترین تزار لە هەموو مێژووی ڕووسیادا. نیکۆلاس مرد... وە لەگەڵ ئەودا دۆڕاوە گەورەکە مرد، کە بێگومان بەبێ ئەوەی بزانێت، بەڵام هێشتا ئیمپراتۆریەت و خانەدانی شاهانەی لەناوبرد.
  وە لە ساڵی ١٨٩٤ لە تەمەنی پانزە ساڵیدا، مایکل دووەم سەرکەوتە سەر تەختی پاشایەتی. برای تزار نیکۆلاس. کەسەکە بەگشتی گەمژە نییە، تەواو توند و ئازا نییە. میخائیل ئەلێکساندرۆڤیچ ڕۆمانۆڤ لە کاتی جەنگی جیهانی یەکەمدا فەرماندەیی فیرقەیەکی کێوی دەکرد و لە شەڕدا خۆی جیاواز بوو. بەگشتی پیاوێکی توندتر بوو لە نیکۆلای، باڵا بەرزتر بوو، ڕووخسارێکی دەربڕینتر بوو. ئایا ئەو زیرەکتر بوو؟ نیکۆلاسی دووەم کەسێکی گەمژە و بەتوانا نییە. بەڵام هێشتا ئەوەندە توند و ئیرادە بەهێز نییە و لەدایک بووە بۆ ئەوەی ببێتە پاشا. بێگومان لەگەڵ ئەوەشدا کێشەکانی نیکۆلاسی دووەم، بە تایبەت لەگەڵ هاوسەرەکەی.
  میخائیل لە براکەی گەمژەتر نییە و لە هەمووی گرنگتر بەختترە... باشە نیکۆلای، هێشتا ناوێکی خراپە بۆ تزارەکان. وە نیکۆلای یەکەم کەس بوو کە شکستی هێنا. هەر لە سەرەتاوە یاخیبوونی دیسێمبریستەکان. پاشان دەستپێکی سەرنەکەوتووی شەڕ لەگەڵ ئێران. سەرکەوتنەکە بەدەست هات، بەڵام فەتحی زۆر نەبوو. وە ئێران بە شێوەیەکی پێشوەختە ڕکابەری ڕووسیا نییە. شەڕ لەگەڵ تورکیا. هەروەها لە سەرەتادا زۆر سەرکەوتوو نەبوو. وە سەرکەوتنەکان خوێنێکی زۆریان تێچوو. وە فەتحی کەم هەیە.
  و پاشان شەڕی قەفقاز بۆ ماوەی نزیکەی چل ساڵ لەگەڵ شامیل. وە ئەمەش خراپە، فراوانبوون بەستووە. و لە کۆتاییدا، شکست لە شەڕی کریمەدا. وە بەپێی دەنگۆکان، تزار نیکۆلاس یەکەم کەس بووە کە خۆی کوشتووە.
  بەڵێ ئەو پاشایە بەدبەخت بوو. مایکل یەکەم... لە سەردەمی کێشەکاندا حوکمڕانی کرد. ڕوسیای ڕزگار کرد. چەند شارێکی لە پۆڵەندا داگیر کرد. لە سیبیریا هەندێک پێشکەوتنی بەدەستهێنا. هەرچەندە زۆری نەژیا. بەڵام پاشا بە گشتی ئاسایی بوو. وە بەبێ کونکردنی جددی.
  سیاسەتی میخائیل ڕۆمانۆڤ هەمان سیاسەتی نیکۆلاسی دووەم بوو: فراوانبوون بۆ چین و ڕۆژهەڵات. دروستکردنی پۆرت ئارسەر. دیپلۆماسی لەگەڵ ئەڵمانیا، ئامادەکاری بۆ شەڕ لەگەڵ ژاپۆن. بێگومان دیار بوو کە ئێمە ناتوانین بەبێ شەڕ لەگەڵ خاکی خۆری هەڵهاتوودا بژین. زۆر بەداخەوە چالاکانە خۆی چەکدار دەکرد. وە تزارە گەنجەکە شکۆمەندی دەویست، فەتحی دەویست، ویستویەتی ڕووسیای زەرد دروست بکات. جگە لەوەش دیار بوو چین بەڵێنی داوە لە داهاتوودا ببێتە زلهێزێکی گەورە و باشترە ئێستا دابەشی بکرێت. لە کاتێکدا کە پارچە پارچە بووە.
  ژاپۆن هێرشی کردە سەر فەوجەکەی ڕووسیا لە پۆرت ئارسەر.
  پاشان دەریاوان ماکارۆڤ نێردرا. ئەمجارەیان مردن نەبوو. بەشێکیش لەبەر ئەوەی میخائیل ڕێگەی نەدا تسارێڤیچ کیریل دەستوەردان لە ماکارۆڤ بکات و ئەویش لە کەشتییەکەدا نەبوو. و ئەمەش کەمێک ڕێگاکەی گۆڕی.
  دەریاوان ماکارۆڤ مەشقی بەو فەوجە کرد. پاشان کاتێک ژاپۆنییەکان لە مینەکاندا گیران، توانی هێرش بکاتە سەر بەلەمەکانی تۆگۆ.
  شەڕی دەریایی بە سەرکەوتنێکی قەناعەت پێکەر بۆ بەلەمەکانی ڕووسیا کۆتایی هات. بەڵام دواتر ژاپۆنییەکان سەرەڕای ئەوەش گەمارۆی پۆرت ئارسەریان دا. بەڵام بۆ ماوەیەکی زۆر نا. میخائیل کورۆپاتکینی لە کارەکەی دوورخستەوە و فەرماندەیەکی گەنجتر و بەتواناتری دانا. وە دیسانەوە سەرکەوتنەکان لەسەر زەوی بەدەست هات.
  ژاپۆن بە گشتی لە دەریادا شکستی هێنا. و پاشان سەربازەکان نیشتنەوە.
  ساموراییەکان خۆیان ڕادەست کرد. ڕووسیا دوورگەکانی کوریل و تایوان و کۆریای گرتەوە.
  دواتر ژمارەیەک لە پارێزگاکانی چین خۆبەخشانە بوونە بەشێک لە ئیمپراتۆریەتەکە و ژێلتۆرۆسیایان پێکهێنا. ئیمپراتۆریەتی شاهانە فراوانتر بوو و گەشەی کرد.
  نە دوما، نە دیموکراسی ناپێویست. نەک ژیان، بەڵکو نیعمەت! گەشەسەندنی خێرای وڵات. بەڵام بە سروشتی جەنگی جیهانی یەکەم حەتمی بوو. ئێستاش کاتژمێری ئەژدیها هاتووە.
  بەڵام لەم کاتەدا ڕووسیا پێشتر تانکی سوکی "لونا"-٢ و تانکی قورس "پیتەری گەورە"ی هەبوو، کە لەلایەن کوڕی مێندێلیڤەوە دیزاین کرابوو، و بەهێزترین بۆمب هاوێژەکانی جیهان: "سڤیاتۆگۆر" و "ئیلیا مورۆمێتس". دەسەڵاتەکە پێشتر بەم شێوەیە بوو!
  وە سوپای ڕووسیا لە ڕۆژانی یەکەمەوە دەستی بە سەرکەوتن کرد. وە ژمارەی سەربازە تزاریەکان، بەهۆی ئەوەی کە چین پێشتر نیوەی لکێنراو بوو، زۆر بوو.
  سەربازانی ڕووسیا لە ڕۆژهەڵاتی پرۆسیا ئەڵمانییەکانیان تێکشکاند و گەمارۆی کۆنیگسبێرگیان دا. ڕاستەوخۆ هەردوو لڤیڤ و پرزیمیسلیان برد. ڕووسیا سەربازی زۆری هەبوو، ژمارەیەکی زۆر تانکی سووک و گەڕۆکی هەبوو. کە هیچ هاوتایێکی نەبوو و هێزێکی ترسناکی نیشان دەدا. سوپایەک لە دوای یەک لەشکر کەوتنە خوارەوە.
  سوپای ڕووسیا پێشتر شاری بوداپێستی گرتووە.
  ئەڵمانیا خۆی لە دۆخێکی سەختدا بینیەوە. سەربازانی ڕووسیا لە ئێستاوە لە ئۆدەر نزیک دەبوونەوە. هەروەها ئیتاڵیا شەڕی لەگەڵ نەمسا ڕاگەیاند. ڕاستە ئیمپراتۆریەتی عوسمانی هاتە ناو شەڕی ڕووسیا. بەڵام ئەمە تەنها لە هەموو بەرەکاندا گۆڕا بۆ شکست و شکست.
  سەربازانی ڕووسیا پێشتر لە ئۆدەریان بەزاندووە. وە لە زستاندا دەستیان کرد بە هێرشکردنە سەر بەرلین. هیچ شتێک نەبوو شارەکە بگرێت. کەواتە ئەڵمانییەکان هێشتا هێزێکی زۆریان لە ڕۆژئاوا بەستراوەتەوە.
  وە ویلهێلم و بارەگاکەی بەپەلە ئاشتییان ڕاگەیاند، یان باشتر بڵێین تەسلیم بوون.
  شەڕەکە تەنها شەش مانگی خایاند. سەربازانی ڕووسیا ئیستەنبوڵیان گرت. وە تورکیە لەلایەن سوپای تزار میکالی دووەمەوە داگیرکرا.
  دوای ئەوە ئاشتی لە پیتەرهۆف کۆتایی هات. نەمسا-مەجارستان هەڵوەشایەوە و بوونی نەما. گالیسیا و بوکۆڤینا بوون بە پارێزگای ڕووسیا. کۆماری چیک و سلۆڤاکیا بوون بە شانشینی بە سەرۆکایەتی تزار میکالی دووەم. هەروەها هەنگاریا تزاری ڕووسیای وەک پاشای خۆی ناساند.
  کراکۆڤ و خاکەکانی تر چوونە ناو شانشینی پۆڵەندا. پرۆسیای ڕۆژهەڵات بڕدرا، دانزیگ بوو بە شارێکی ڕووسی. ئاسیای بچووک، و زۆربەی عێراق لەگەڵ بەغدا بوو بە ڕووسی. ئینگلیزەکان تەنها پارێزگای بەسرە و فەلەستینیان وەرگرت و فەرەنساش باشووری سوریای وەرگرت.
  هەروەها شانشینی یوگۆسلاڤیا دروست بوو، کە تیایدا مایکل دووەم بوو بە هاو فەرمانڕەوا. کەمێکم ڕفاند بۆ خۆم و ئیتاڵیا. بەم شێوەیە ڕووسیا توانی ببێتە داگیرکەرێکی گەورە. وە زیانێکی بچووکی بەسەردا هات بە تێچووی کەم. بەڵام ئەڵمانیا هێشتا دەبوو زۆربەی قەرەبووکردنەوەکان بدات بە ڕووسیا. سەرکەوتنێکی سەرنجڕاکێش!
  . بەشی ژمارە ٢.
  دوای ئەمە چەند شەڕێکی بچووکی تر ڕوویان دا. ڕووسیا زۆربەی ئەفغانستانی گرت - باشوور چووە بۆ بەریتانیا، و دوو لەسەر سێی ئێران - باشووریش بەریتانی بوو. پاشان سەربازانی تزار و فەرەنسی و بەریتانیا دواجار نیمچە دوورگەی سعودیەیان دابەش کرد. هەژموون سەریهەڵدا. هەروەها ژاپۆن توانی دەست بەسەر هەندێک موڵکی ئەڵمانیادا بگرێت بۆ خۆی.
  تا ساڵی ١٩٢٩، گەشەی ئابووری لە سەرانسەری جیهاندا بەدی دەکرا - بەهێزترین گەشە لە ڕووسیادا. بەڵام خەمۆکی گەورە بەدوای خۆیدا هێنا. ئەمەیە کە هیتلەری لە ئەڵمانیا هێنایە سەر دەسەڵات.
  لە ڕووسیاشدا هەستی شۆڕشگێڕی و مانگرتن زیادی کرد. بەڵام لە ساڵی ١٩٣١ شەڕێکی نوێ لەگەڵ ژاپۆن لەسەر چین سەریهەڵدا. ڕووسیا بەهێزتر بوو، بەلەمەکەش لەلایەن جێنشینی شایستەی دەریاوان ماکارۆڤ - دەریاوان کۆلچاکەوە فەرماندەیی دەکرا.
  سەرکەوتن و نیشتنەوە و ژاپۆن بە هەموو کەلوپەلەکانی لە زەریای هێمن بوو بە پارێزگایەکی ڕووسیا. وە تزار میکالی دووەم و هەروەها ئیمپراتۆری ژاپۆن. بەڵێ، ئەوەندە باش دەرچوو. بەڵام خەبات بۆ هەژموونی جیهان کۆتایی نەهات.
  هیتلەر خەریکی زیادکردنی هێزی خۆی بوو. وە هاوپەیمانییەک سەریهەڵدا: ئەڵمانیا، ئیتاڵیا، ڕووسیا، دژی بەریتانیا، فەرەنسا، هۆڵەندا، بەلجیکا و ئەمریکا.
  لە ساڵی ١٩٤٠ سوپای تزاری لە ڕاستیدا فەتحکردنی چینی تەواو کرد و تووشی موڵکی فەرەنسی و هۆڵەندی و ئینگلیز بوو.
  هیتلەر لە ٢٢ی حوزەیرانی ١٩٤١ بە داگیرکردنی فەرەنسا شەڕی دەستپێکرد. فوهر پلانێکی گەورەی هەبوو و نابغەی ماینشتاین هەبوو. ڕووسیا هێرشێکی بۆ سەر کۆلۆنیەکانی بەریتانیا و فەرەنسا لە ئاسیا و ئەفریقا دەستپێکرد. ئەمە شەڕێکی وەها دڕندەیە.
  ڕووسیا پێشتر لە ڕووی ژمارەی دانیشتوانەوە پلەی یەکەمی جیهانی داگیرکردبوو، سوپاکەی بە باشترین و پێشکەوتووترین تانک و فڕۆکە تەیار کرابوو. هێلیکۆپتەر، شەڕکەر، فڕۆکەی هێرشبەر، بۆمب هاوێژ، بە فڕۆکەی جێتیشەوە، لە ئێستاوە لە بەرهەمهێنانی بەکۆمەڵدان! بەگشتی بە جۆرێک هەموو شتێک بە باشی دەڕوات.
  هیتلەر لە ماوەی مانگ و نیوێکدا فەرەنسا و بەلجیکا و هۆڵەندا و دانیمارکی داگیرکرد! ڕووسیای تزاری نەرویج و سوێدی داگیر کرد. هه ڕوه ها هیندستان، هیندوچین، باشووری ئێران، نیمچه دورگه ی سعودیه و هاتنه ناو میسر.
  سەربازە ئینگلیز و فەرەنسییە کۆلۆنیالیەکان بە توانای شەڕکەری کەمیان جیا دەکرانەوە و ڕۆحێکی سەربازی زۆر نزمیان هەبوو - بە کردەوە بەبێ بەرخۆدان خۆیان ڕادەست کرد.
  هیتلەر خۆی دەیویست بچێتە ئەفریقا، بەڵام ئیسپانیا دژی ئەڵمانیا بوو. پاشان فاشیستەکان هێرشیان کردە سەر ڕژێمی فرانکۆ و شکستیان هێنا. و پاشان پورتوگال. دوای هێرشێکی توند، جبل طارق گیرا!
  دواتر ڕووسیا و ئەڵمانیا ئەفریقایان داگیرکرد. لێرەدا فەزای گەورە و جەنگەڵ و بیابان و نەبوونی ڕێگاوبان زیاتر بەربەست بوون لە بەرخۆدانی سەربازە کۆلۆنیالییە لاواز و سەرلێشێواوەکانی بەریتانیا و فەرەنسا و پورتوگال.
  دەستبەسەرداگرتنی خاکەکان ڕوویدا. شەڕە ئەڵقەییەکان، بەرخۆدانی فۆکەسی. تا ئێستاش تانکەکانی ڕووسیا باشترینن و توانای مانۆڕکردنی باشیان هەیە، بەتایبەتی تانکی مامناوەند: "نیکۆلای" کە ناوی تسارێڤیچ نیکۆلاس بووە کە لەلایەن ژاپۆنییەکانەوە کوژراوە.
  بەڵام ئەگەر بزانیبایە سامورای تسودا سانزۆ لە چ چارەنووسێکی خراپەوە ڕووسیای ڕزگار کردووە، ئەوا مۆنۆمێنتی ئەو لەگەڵ تاوەری ئیڤڵ لە سانت پترسبۆرگ دەڕوخێنرا. یان ڕەنگە ناوی تانکییەکەت بە ناوی ئەوەوە ناوە.
  لە هەر حاڵەتێکدا، "نیکۆلای"-٣ تانکییەکی تاڕادەیەک سووک بوو - لە ژێر سی تۆن، مۆبایل بە بزوێنەرێکی دیزڵەوە. خێراییەکەی لە خێرایی سی و چوار ئەفسانەیی زیاتر بوو، زرێپۆشی پێشەوەی ئەستوورتر و لێوارتر بوو، سیلۆیەتەکەی کەمتر بوو، دەمانچەیەکی لوولەی درێژتری هەبوو، هەرچەندە لە کالیبەری ٧٦ ملم هاوشێوە بوو.
  هەرچییەک بڵێیت، ڕووسیا زیاتر لە دوو لەسەر سێی ئەفریقای گرت، ئەوانی دیکەش چوونە ئەڵمانیا و ئیتاڵیا. وە دوای بۆردومانێکی بەرفراوان لە مانگی ئایاری ساڵی ١٩٤٢، نیشتنەوەیەکی هاوبەشی هێزەکانی ڕووسیا و ئەڵمانیا لە بەریتانیا بەدوای خۆیدا هێنا. شەڕەکە تەنها دوو هەفتەی خایاند و ئینگلتەرا و ئێرلەندا داگیرکران.
  وە دوای مانگێک ئێرلەندایان داگیرکرد.
  ئەمریکا تا ڕادەیەک پاسیڤ ڕەفتارێکی کرد، ترسی ئەوەی هەبوو بچێتە ناو شەڕێکی مەترسیدارەوە، بەڵام هێشتا یارمەتی بەریتانیای دەدا بە سەرچاوە. بۆیە هیتلەر و مۆسۆلینی و نیکۆلاسی دووەم بڕیاریان دا بەهێزترین دەسەڵات لە ڕووی ئابوورییەوە تەواو بکەن.
  جگە لەوەش ڕووسیا سنوورێکی هاوبەشی لەگەڵ ئەمریکا هەیە بەدرێژایی ئەلاسکا. وە پێشتر هێڵی ئاسنیان بۆ چوکۆتکا دروست کردووە - کە زۆر بەسوودە بۆ شەڕ!
  وە ئێستا سوپای ڕووسی و تزاری دەجووڵێت... و دەچێتە ناو ئەلاسکا. بەڵام تانکە ئەمریکییەکان تەنانەت دژی ڕووسەکانیش ناڕۆن. ئەمە بوو کە ڕوویدا.
  سەربازانی ڕووسیا لە یەکەمی ئەیلوولی ١٩٤٢ دەستیان کرد بە نیشتنەوە لە ئەلاسکا... وە زۆر سەرکەوتووانە پێشڕەوییان کرد.
  بە خێرایی فراوانکردنی سەری پردەکە. وە وەک هەمیشە کچە جوانەکانی ڕووسی بەشداری شەڕەکان دەکەن.
  ئەوان لەسەر نوێترین تانکی نیکۆلای-٤ن. جەنگاوەرەکان پێی ڕووتن، تەنها بیکینییان لەبەردایە. وە دەمانچەیەکی بەهێزتریان هەیە کە درێژی لوولەی ٨٥ ملم: ڕەشەبای شێرمان.
  ئێستا مانگی نۆڤەمبەرە، بەفر باریوە، بەڵام کچە جوانەکان: ناتاشا، ماریا، ئاورۆرا و سڤێتلانا، هیچ جلێک ناناسنەوە و نزیکە بە ڕووتی شەڕ دەکەن.
  لێرەدا جەنگاوەرەکان بە لێدانێکی ورد لە توێکڵێکی شێرمانەوە تەقە دەکەن و دەیشکێنن. ددانەکانیان ڕووت کرد. ناتاشا تەقەی کرد و هاوارێکی کرد:
  - بۆ پاشا هەمووانم لێدا!
  وە چۆن هێشتا ئاگر دەکات!
  پاشان ماریا تەقە دەکات، و ئەوەندە بە وردی کە تاوەری شێرمان دەدڕێنێت.
  ئەو کچە وەریگرتووە و لە تویتێکدا نووسیویەتی؛
  - من ئەو کچەم کە کانزا دەبڕم!
  وە دواتر ئاورۆرا موشەکێک دەخاتە خوارەوە. وە هەروەها ورد و ڕوون.
  جەنگاوەرەکە دەقیژێنێت:
  - بەرزترین ئایرۆباتیک!
  وە دواتر سڤێتلانا بە هەموو هێزی تووڕەیی خۆیەوە لێت دەدات. کچێکی قژزەرد تێکدەر. وە قیژە دەکات:
  - من جنۆکەی دۆزەخم!
  وە تەواوی چوار کەسەکە ڕێڕەوی خۆیان دەگرنەبەر، بە باشووری ئەلاسکادا دەڕۆن.
  وە لێرەدا تانکی ئەلێکساندەر-٤، هەروەها نوێترین مۆدێلە لەگەڵ کچە جوانەکان. دەمانچەیەکی بەهێزی لوولەی درێژی ١٣٠ ملم، بەقەد هەشت دۆشکە و تیمێکی پێنج کچە جوان بە بیکینی.
  هەروەها دەچن و تەقە دەکەن، ئەمریکییەکان دەکوژن، دەچنە ناو شێرمانەکانەوە.
  ئەلێنکا بە پەنجە ڕووتەکانیەوە موشەکێکی ئازاد کرد و گۆرانی وت:
  - بۆ شکۆمەندی تزار میکائیل!
  لەکاتی تەقەکردندا، ئەنیوتا پشتگیری کرد، ئەمریکییەکانی بڕییەوە:
  - پاشای گەورە!
  هەروەها ئۆگستین لێیدا، شێرمانەکەی شکاند، هێسکی کرد:
  - بۆ ئاشتی، کار، ئیمپراتۆریەت!
  میرابێلا لە دوای ئەوە تەقەی کرد. هەروەها زرێپۆشی دوژمنی شکاند و هێسکی کرد:
  - بۆ فەرمانی نوێی ڕووسی!
  و پاشان ئۆڵۆمپیادەکە موشەکەکەی تەقاند، کاتێک بە زەق و زەق دەهاتە خوارەوە:
  - من وەها دەسەڵات و ئازارم بۆ دوژمن!
  کچەکان ڕەفتارێکی باش دەکەن و ئاگر دەکەنەوە. لە چاوە زمرد و یاقوتییەکانیاندا بڵێسەی جیهانی ژێرزەوی.
  وە نوێترین تانکی ئەلێکساندەر-٤ کە لە هەموو گۆشەکانەوە ناتوانرێت بچێتە ژوورەوە، دەچێتە پێشەوە و ئەمریکییەکان دەکوژێت. پێشکەشکردن و لەناوبردنی بێ مەرج بەم شێوەیە.
  کچەکانیش، بەستەڵەک، و ئەوان تەنها بیکینییان لەبەردایە و نزیکە ڕووت بن-جوان! ئێمە پشیلەیەک لەگەڵ خۆمان دەهێنین!
  ئەلێنکا گوللەیەک ئاراستەی ئۆتۆمبێلێکی ئەمریکی دەکات. چۆن ڕامی دەکات و گۆرانی دەڵێت:
  - من ئەستێرەی جیهانیم!
  وە دواتر ئەنیوتا دەیبات و ئازادی دەکات و دوژمن دەبڕێت و هێس دەکات:
  - وە شکۆمەندی بۆ ئیمپراتۆریەت!
  و پاشان ئۆگستین توێکڵێک لێی دەدرێت، دوژمن دەبڕێتە خوارەوە، زرێپۆشی دوژمن دەشکێنێت و دەقیژێنێت:
  - من کچێکی قژ سوور و بێ شەرمم!
  وە دواتر میرابێلا سەندەلی لەسەر دەکرێت. وە موشەکێکی کوشندە ئاراستەی دوژمن دەکات. تاوەرەکە دەدڕێنێت و هاوار دەکات:
  - ڕام لە ڕامەوە!
  وە دواتر ئۆڵۆمپیادی پاڵەوانە جوانەکان ئەنجام دەدرێت. کوشندەترین تۆپباران دەکات. تانکی دوژمن دەچەوسێنێتەوە و هاوار دەکات:
  - هەمووان دەسڕمەوە!
  لێرەدا تانکێک دێت کە کێشی حەفتا تۆنە و کۆشکەکانی دوژمن لەناو دەبات. وە بە ئاسانی لەناو بەفردا دەجوڵێت - بزوێنەرەکەی نوێترینە - تۆرباینێکی غاز! وا بە ئاسانی ناتوانی ئۆتۆمبێلێکی ئاوا بوەستێنیت.
  ئەلێنکا گۆرانی دەڵێت:
  - کەس ڕێگریمان لێناکات! کەس شکستمان پێناهێنێت! گورگەکانی ڕووسی دوژمن دەدڕێنن! گورگەکانی ڕووسی - سڵاو بۆ پاڵەوانەکان!
  و دیسانەوە بە بەکارهێنانی پەنجە ڕووتەکانی، بە فشاردان لەسەر تریگەرەکە، لە دوژمن دەدات. چ کچێکە!
  هەروەها ئەنیوتا بە بەکارهێنانی قاچە ڕووتەکانی کەوتە خوارەوە و قیژاند:
  - وە من گەورەم!
  و پاشان ئۆگستین موشەکێک دەخاتە خوارەوە و هاوار دەکات:
  - من کچێکی کێویم!
  وە میرابێلا شتێکی تەواو بکوژ و هاوارکردن بڵاودەکاتەوە:
  - بۆ سنوورە نوێ و نەچەماوە!
  وە زمانی خۆی ئەوەندە پەمەیی و درێژ نیشان دەدات.
  وە دواتر ئۆڵۆمپیاد ئەمریکییەکان دەکوژێت و دەیشکێنێت، و زۆر بە باشی ئەنجامی دەدات.
  باشە بە گشتی سەرکەوتنێکی ڕوون دیارە. ئەم شەڕە سەرکەوتووە و سەربازانی ڕووسیا و تزاری بەرەو پێشەوە دەچن.
  تا کۆتایی مانگی کانوونی دووەمی ساڵی ١٩٤٢، هەموو ئەلاسکا پێشتر لەلایەن سوپای تزارییەوە گیرابوو و شەڕ لە کەنەدا بەڕێوەدەچوو.
  جگە لە تانکەکان، فڕۆکەوانە ژنەکان لە فڕۆکەی جێتیشدا شەڕ دەکەن. ئەمریکا فڕۆکەوانی زۆری هەیە، بەڵام کوالێتییەکەی زۆر خراپە. ناتوانرێت بەراورد بکرێت لەگەڵ فڕۆکە جەنگییەکانی ڕووسیا. کە بە چڕی تێرمیناتەرەکان دوژمن لەت دەکەن.
  وە کچەکانی ئەناستازیا و مارگاریتا لە فڕۆکەکانیان "ئیکاتێرینا"-٦ چەندە بە شێوەیەکی کاریگەر ئەکاونت کۆدەکەنەوە.
  ئەناستازیا بە یەک تەقینەوەی پێنج تۆپی فڕۆکە هەشت فڕۆکەی ئەمریکی دەخاتە خوارەوە و هاوار دەکات:
  - من تەنها جەنگاوەرێکی پلە سەرووترم!
  وە بە پێی ڕووت فشار دەخاتە سەر پێداڵەکان.
  مارگاریتا بە یەک تەقینەوە دە فڕۆکەی ئەمریکی دەخاتە خوارەوە و بە قیژە:
  - وە من تەنانەت پۆلێک بەرزترم!
  ئەناستازیا بە پەنجە ڕووتەکانی پەنجە دەخاتە سەر پەنجەرەی قاچ و ئاگر لە دوژمن دەدات. بەر حەوت ئۆتۆمبێلی سوپای ئەمریکا دەکەوێت و قیژە:
  - من هێندە جەنگاوەرێکم کە پاشا دڵخۆشە!
  هەروەها مارگاریتا بکوژەکە ئازاد دەکات و دەقیژێنێت:
  - وە نەک تەنها پاشا! ئێمە زۆر جوانین!
  کچەکان شەڕ دەکەن و خۆیان بە ئۆتۆمبێلی جیاوازدا دەکێشن. دوژمن وەک مشکی مردوو فڕێ دەدەنە دەرەوە بۆ ناو زبڵدانێک. وە فڕۆکە ئەمریکییەکان لەناو دەبەن.
  ئەناستازیا چەند فڕۆکەیەکی دیکەی خستە خوارەوە و گریای:
  - بۆ هەڵۆی شاهانەی دوو سەر!
  مارگاریتا کە ددانە دداندارەکانی ڕووتکردەوە، چرپەی کرد:
  - بۆ شتێکی وا فێنک!
  وە هەروەها خۆی بە دەیان ئۆتۆمبێلی ئەمریکی دیکەدا کێشا. ئەمانە کچەکانن. کچان زۆر حەز بە کوشتن دەکەن. وە لەیەکتری بدڕێنن!
  وە ئەم ژن و مێردە کار دەکەن...
  دەچێتە سەر ئامانجە زەمینییەکان. وە لەگەڵ شێرمانەکان بڕۆ، ڕاست لە ڕێگەیانەوە پەنجە بنێ. وەک دەرزییەکی کانزایی. وە دابەشکردنی بەهێزترین ئاسن و پۆڵا. ڕووخانیان بەم شێوەیە ڕوویدا.
  ئەناستازیا مشتێک لە چەند شێرمانێک دەدات و لە دڵی خۆیدا هاوار دەکات:
  - من کچێکم توانای زۆرم هەیە!
  هەروەها مارگاریتا لەسەر وشکانی ئەمریکییەکان دەدات و دەقیژێنێت:
  - بەڵام هیچ شتێک ڕێگریم لێناکات، هەرگیز ڕێگری لێنەکردووم!
  ئەناستازیا دوژمن دەچەوسێنێتەوە و تانکەکان دەخاتە خوارەوە و هاوار دەکات:
  - بۆ پاشا، کە هیچ کەسێکی ژیرتر و فێنکتر نییە!
  بێگومان کچەکان زۆر نایاب و سەرنجڕاکێشن! وە لە هەمووی گرنگتر تەنها بە یەک بیکینی! وە نەدۆڕاوە!
  کەس ناتوانێت کچەکان بشکێنێت و نە ڕێگری لێبکات!
  ئەناستازیا، تەقە دەکات، لە سەرەوەی سییەکانیەوە هاوار دەکات:
  - من ئەو کچەم کە پۆڵا دەشکێنم!
  مارگاریتا، بەردەوامە لە تەقەکردن، دەشڵێت:
  - وە هەر کانزایەک!
  کچەکان دەفڕن و تەقە دەکەن... هەرچەندە سارد و زستانە، بەڵام ئەوە ڕێگریان لێناکات. لە کەنەدا شەڕ و پێکدادان لە ئارادایە.
  ئەناستازیا جارێکی تر تەقە دەکات و هاوار دەکات:
  - من وەک کوڕێکم!
  مارگاریت چالاکانە پشتڕاستی دەکاتەوە و بە تووڕەیی پانتەرێکەوە چەقۆی لێدەدات:
  - من ئەو کەسەم کە لە هەمووان گاڵتەجاڕتر و فێنکترم!
  کچەکان، وەک دەبینن، بەڕاستی حساب بۆ زۆر دەکەن و بەختێکی وەسفنەکراویان هەیە!
  ئەوان خەریکی کۆکردنەوەی پارەی نیوە ڕووتن! وە هیچ خەمێک نازانن، بێ گومان! زۆر بۆچوونی جیاوازیان هەیە!
  بەڵام، بە کورتی، جوانییەکان بەختیان هەبوو. بە هێرشێکی ئاسمانی ژەنەراڵێکی چوار ئەستێرەیان گرت و هێرشیان کردە سەر. جوانییە نایابەکان. ئەوانیش بە هەمان شێوە تۆ دەگێڕن!
  وە دیسانەوە تانکی ڕووسیا و ئەڵمانیا بەسەر کەنەدادا دەجووڵێن.
  لێرەدا تیمی گێردا، لەسەر فڕۆکەیەکی جۆری T-4ی ئەڵمانی. بەڕاشکاوی ئۆتۆمبێلەکە تاڕادەیەک لاوازە بە بەراورد بە ئۆتۆمبێلەکانی سۆڤیەت. بەڵام کچەکان ئاسان نین - لە سەرمادا بە پێی ڕووت و بە بیکینی شەڕ دەکەن. وە ئەوەش شتێک دەڵێت!
  با ڕاستی بڵێین، ئەم جۆرە جەنگاوەرانە فێنک و ساردن! گومان و لاوازی نازانن! یاقوت و ئەڵماس لە چاویاندا دەسووتێت! ئەم جۆرە جوانیانە یەک ئینج زەوی بە دوژمن نادەن! لە هەمان کاتدا پیرۆز و خراپن.
  بە وزەیەکی گەورە خۆیان دەجوڵێنن.
  وە بەم شێوەیە ئەمریکییەکان لەت دەکەن.
  گێردا بە بەکارهێنانی پەنجە ڕووتەکانی تەقەی کرد و چرپەی کرد:
  - من کچێکی کێویم! وە بە هیچ شێوەیەک کچێنی نییە!
  و دوای ئەوە بە پێکەنین دەتقێتەوە.
  هەروەها شارلۆت لە تۆپەکەوە تەقەی کرد. لەوانەیە زۆر بەهێز نەبێت، بەڵام خێرا تەقە دەکات:
  - من وەک هەنگێکی گەرم و گازگرم!
  دوای ئەوە جوانەکە دەبات و زمانی درێژی خۆی نیشان دەدات!
  و پاشان کریستینا شەق و قیژە دەدات:
  - وە دەنگی من! کلیکۆڤ لێدان!
  ئەویش ددانی گورگەکانی ڕووت دەکاتەوە و هاوار دەکات:
  - سەرکەوتنێکی نوێ دەبێت!
  بەڕاستی جەنگاوەرەکان ئەوەندە توند و شەڕانگێزن. وە ئەوەندە هێزی ماسولکەیی و تووڕەیی هێمنیان هەیە.
  وە ماگداش لە دوژمن دەدات. لە دوورەوە شێرمانێک دەشکێنێت، زۆر بە وردی لە کۆتاییەوە بۆ کۆتایی لێی دەدات و هاوار دەکات:
  - من ئەڵمانییەکی زۆر فێنکم!
  ئەو چوار کەسە سەرەڕای ئەوەی کە ئۆتۆمبێلەکە باشترین نییە، بە سەرکەوتوویی شەڕ دەکەن.
  بەڵام بۆ? چونکە نزیکەی جل و بەرگیان نییە! وە جەنگاوەرەکان زۆر بە جوانی دوژمن لەناو دەبەن.
  گێردا بە شانازییەوە ئاماژە بەوە دەکات:
  - ئێمە زۆر شایەنی فوهەرین!
  دوای ئەوە جوانەکە جارێکی تر تەقە دەکات و دەموچاوە بچووکە نازدارەکەی ڕووت دەکاتەوە.
  جەنگاوەرەکانی لێرە ڕۆحێکی ئارییان هەیە. وە لە سەرما ناترسن. هەرچەندە زستان لە ڕۆژئاوای کەنەدا هێشتا زۆر ساردە.
  بەڵام هیچ - تەنها پێی ڕووت و نزیکە لە ڕووت. پاشان بەختێکی باش و سەرکەوتن دەبێت!
  ئەمانە جەنگاوەرێکی پڕ لە ڕۆحی سەربەرزانە.
  ئێستاش ئارییەکان لە کۆڵنەدان هیچ هاوتایەکیان نییە. جگە لە کچە ڕووسەکان.
  بەڵام ناتاشا لەسەر "نیکۆلای"-3، کە هەروەها بە بیکینی و پێی ڕووتەوە، تەقەی لێکرد، هاتە دەرەوە و بەدەوریدا ڕۆیشت. بەڵام تانکی ئەو لە فڕۆکەی T-4ی ئەڵمانی باشترە. شەڕ لێرە سەختە و زۆر شەڕانگێزە.
  یانکیز هەوڵدەدات یارییەکە بگەڕێنێتەوە. بەڵام ناتاشا "جادووگەرەکەی" خستە خوارەوە و بە خەندەیەکی ددانی مروارییەوە هێسکی کرد:
  - من کچێکی هێندەم کە کەس لێم نزیک نابێتەوە!
  وە ماریا بە وردی تەقەی لە تانکە ئەمریکییەکان کرد. کونیان دەکات و بە ددانی ڕووت هێس دەکات:
  - هیچ هێزێک ناتوانێت بمانبات!
  وە دواتر ئاورۆراش بە نۆرە تەقە دەکات. شێرمان لەناوچوو. بەڵێ کچ ئەوە شتێکە کە پێویستت پێیەتی.
  وە دواتر سڤێتلانا بەشداری خۆی دەکات... چۆن ئازاری ئەمریکییەکان دەدات.
  هەروەها لە دەریادا شەڕ هەیە. بەلەمی ڕووسیا فلیپین دەگرێتەوە.
  وە لێرەشدا تیمەکە هەیە: کچانی دەریاوانی پێ ڕووت. هەروەها جوانە نزیکەکانی ڕووت، بە بیکینی. ڕاستە کەشوهەوای فلیپین تەنانەت لە زستانیشدا نایاب و سەرنجڕاکێشە - گەرمە، چونکە نزیکە لە هێڵی ئیستوایی.
  وە کچان چێژ لە شەڕ و تەقەکردن وەردەگرن. وە بە پێی ڕووت و پاژنەی گوڵاودا ڕابکە. کچەکانی لێرە بە سادەیی خۆشەویستن. زۆر باشترین - سوپەر!
  بەڕێزان ئەوان زۆریان خۆشدەوێت دەستدرێژی بکەنە سەر زیندانییەکان! بە خۆیانەوە دەیانبەستنەوە و دواتر سواری دەبن. وە ئەوەندەش کە زیندانییەکان هۆشیان لەدەست دەدەن! وە قڕکردنی تەواو بۆ خۆیان ڕێکدەخەن - یان باشتر بڵێین، نەک بۆ خۆیان، بەڵکو بۆ دوژمنەکانیان.
  وەها تیمە فێنکەکانی کچانی نیوە ڕووت. وە هیچ شتێک ناتوانێت ڕێگرییان لێبکات یان لەتیان بکات!
  جەنگاوەرەکان سواری ئۆتۆمبێلێکی کروزەری ئەمریکی دەبن. نزیکەی ڕووت و بە پێی ڕووت باز دەدەن و ماسولکەکانیان لە ژێر پێستی ڕەنگاوڕەنگدا دەچن. وە بە تووڕەییەوە ئەمریکییەکان دەبڕن. وە بچووکترین چانسی مانەوە نادەن.
  وە ئێستا ستێلای جوان و هاوبەشەکەی ماشا دیارن. هەردوو کچەکە قژزەردی باڵابەرز و ماسولکەدارن و هەمووان دەبڕن. ئەوەی زەربە نییە، بڕین و دڕاندنی جەستەیە!
  کچەکان بە درێژایی کەشتییە ئەمریکییەکەدا دەڕۆن. ئەگەر شەپۆل بۆ لای ڕاست بدەن، ئەوە شەقامێکە؛ئەگەر شەپۆل بۆ لای چەپ بدەن، ئەوە کۆڵانێکە!
  وە کچەکانیش ناوەستن! چانسی نەیاران بەجێناهێڵن! وە چی ئەگەر هاوار بکەن و دەست بکەن بە لەرزین ماسولکەکانیان!
  دیسانەوە شمشێرەکانیان دەجووڵێنن و هاوار دەکەن:
  - ئێمە کچین بۆ تزار و نیشتیمانی باوک و میخائیل ڕۆمانۆڤ!
  وە وەک قەیسی سامورای دەیبڕن. بۆیە ستێلا وەریگرت و بە پێی ڕووتی ئەفسەرە ئەمریکییەکە لە بڕبڕەی پشتی دا. بەرزتر دەفڕێت و باز دەداتە سەر دەریا.
  تێرمیناتۆرە شۆخەکە ئەمانە دەدات:
  - بۆ لێدانەکانم، ڕسومات دەدەن!
  وە دیسانەوە ددانی ڕووت دەکاتەوە و ددانە مروارییەکانی دەچڕێنێت! چ کچێکە! زۆرترین شەربەت و بۆن!
  وە کچەکان پەلە دەکەن بۆ لای خۆیان. وە وەکو زەریای گەردەلوول تێدەپەڕن. ئەوان دەرفەت بە دوژمن نادەن. هێزێکی گەورەیان هەیە. تاریکی شەیتانەکان و هەزاران هەزار فریشتە.
  وە لێرەدا ماشا دێت کە بە دوو سابێر بە یەکجار سێ سەر دەبڕێت! ئەمە کچێکە - کچێکە بۆ هەموو کچان!
  هەردوو جوانەکە وەک ئەوەی بە شمشێر بزمار دەبڕن، بڕین. وە هیچ لاوازی و گومانێک لە کردارەکانیاندا نییە. بۆ خۆت بجوڵێ، بەبێ ئەوەی پاشەکشە بکەیت یان وازبهێنیت. دادپەروەری پێویستی بە یەکخستنی مرۆڤایەتی هەیە. یەک ئیمپراتۆریەت، یەک تاج، یەک ئامانج و فراوانبوون بۆ بۆشایی ئاسمان.
  هەر لەم کاتەدا یەکەم مانگی دەستکردی دەستکردی زەوی دەخرێتە ناو خولگە. لێرەدا بە دەوری جیهاندا دەفڕێت.
  وە کچانی ڕووسی بە بیکینیەوە شەڕ بۆ خۆیان دەکەن. وە لە دوژمن کەمتر نین. وە ئەمریکییەکان کە بەهۆی جوانییەکانەوە پارچە پارچە دەکرێن، دەکەون. هێشتا کچانی پلە باڵا و لێهاتوویی.
  لە سەردەمێکدا توانیان لە ژاپۆن شەڕ بکەن. هەروەها لە بەرزاییەکاندا شەڕیان دەکرد. ئیمپراتۆر خۆی بە دیل گیرا. ئەوان لێهاتوویی زەبەلاحی خۆیان نیشان دا. ئەوان سۆزێکی وا و هێزی ماسولکەکانیان ئەوەندە زۆرە. بێگومان ئەم جۆرە کچانە موعجیزەی موعجیزە!
  لە کۆشکدا سامورایان بڕی. وە هەروەها نزیک بوو لە ڕووت و پێی ڕووت. ئەو کچانەی کە دەیانتوانی کارێک بکەن کە دوژمنەکانیان تووشی سەرسوڕمان کردبێت.
  وە هەر گۆشتێکیان ورد دەکرد و هونەری خۆیان نیشان دەدا. جەنگاوەرەکان، بێ هیچ گومانێک، پێشڕەوی دەکەن.
  سەری دەریاوانێکی ئەمریکی بە چەقۆیەک بڕدرا. وە چۆن جوانەکان پێدەکەنن، ددانەکانیان ڕووت دەکەنەوە.
  وە دیسانەوە دەچنە سەر هێرش و خۆیان دەبڕن. ئەم جۆرە جەنگاوەرانە ئەهریمەنێکی ڕاستەقینەن. وە لەسەر تەختەکە تزار مایکل هەیە. کوڕی ئەسکەندەری سێیەم، بەڵام ئەو کەسە نەبوو. بەختەوەرتر و یەکلاکەرەوەتر و ئیرادە بەهێزتر و هەروەها فەرمانڕەوایەکی بەتواناتر.
  بەڵام بێگومان بەخت گرنگە، لەگەڵ توندییەکی زیاتریش - میخائیل سەرکردایەتی شەڕێکی بێ ئیرادەی کرد دژی گەندەڵی، کە کاریگەری ئەرێنی لەسەر سوپاکە هەبوو. بەڵام کاریگەرترین زانیاری بەکارهێنانی کچانە بە بیکینی بۆ مەبەستی سەربازی. وە کچان زۆر جوانن کاتێک نزیکە لە ڕووت و پێ ڕووت.
  کەواتە شەڕەکان بە پلەی جیاوازی سەرکەوتن ڕوودەدەن. وە جەنگاوەرە جوانەکان زۆر بە وردی تەقە دەکەن، باشتر لە پیاوان. وە لە هەمووی گرنگتر کاتێک کچەکان نزیکە لە ڕووتبوونەوە، بە کردەوە بێ زیانن. فیشەک و گوللە کاریگەرییان لەسەر نییە. لەشکرێکی زۆر بەهێزی جەنگاوەرەکان. نایابە. بیرۆکەی تزار مایکل بوو کە کچانی نزیکەی ڕووت و پێی ڕووت بەکاربهێنێت و ئەمەش سەرکەوتنی بەدوای خۆیدا هێنا.
  وە کچانی شەڕەکانیش بە پەنجە ڕووتەکانیان نارنجۆک و خەنجەریان فڕێدا. وە تووڕەیی کێوی خۆیان نیشان دا.
  کچەکان تەواو زەق و زەقن. وە زۆر جوان و یاریزانانە و پێی بەلەم. کەس نەیدەتوانی بیانگرێت.
  جەنگاوەرەکان زۆر سەگی خۆڵەمێشین... پێی ڕووتی کچ چەکێکی زۆر کاریگەرە. بەڵام دەتوانن چی بکەن؟ زۆر شت. خودی بنی ڕووت وزەیان لە زەوی وەرگرتووە و جەنگاوەرە جوانەکان یاریزانانە بوون.
  دەبێت بڵێم کچان جوانترینن لە جیهاندا، کە هەم نایاب و هەم بە تووڕەیی کوبرا!
  کروزەری ئەمریکی دەگیرێت. پیاوە دیلەکان بەسەر ڕووخساردا کەوتنە خوارەوە. دوای ئەوە جەنگاوەرەکان قاچەکانیان بە دەموچاویاندا هێنا. وە ناچاریان کردم ماچ بکەم. کچەکان قیژەیان دەکرد و بنی ڕووتیان کاتێک زمانیان دەلێساند، هەستیان بە خۆشی و چەقۆکێش دەکرد.
  بەڵام جوانەکان چێژیان لەوە دەبینی کە پێی ڕووتیان بە ماچ دەشۆرد و پاژنەی پێیان ماچ دەکرا.
  دوای ئەوە کچەکان پێدەکەنن. وە ددانەکانیان ڕووت کرد!
  بەڵام باشتر بوو، کچەکان کەمێک بە ڕووتی خۆریان شۆرد و چوونە مەلەکردن. ئەمانە جەنگاوەری هێندە جوانن. چۆن قاچێکی وا وەربگریت و ماچی بکەیت؟ وە هەموو پەنجەیەک لێبدە.
  کچەکان زۆر نایاب و سەرنجڕاکێشن.
  لێرەدا تانکی ئەلێکساندەر-٤ لە شەڕدایە دیسانەوە. پەلەکردنە و مانگی شوبات لە ئێستاوە دێت. سەربازەکان دەڕۆن. نزیکبوونەوە و نزیکبوونەوە لە خاکی ئەمریکا. کچەکان زۆر فێنک و ساردن.
  لێرەدا ناتاشا بە وردی تەقە دەکات. وە زۆر بە وردی لێدەدات.
  کچەکە لەڕادەبەدەر وردی تەقە دەکات و هاوار دەکات:
  - دوژمن لەت دەکەین!
  ماریا لە دوای ئەوە تەقە دەکات. دوژمنی گرت و شکستی پێهێنا:
  - من سوپەرم!
  ماریا کچێکی زۆر جوانە، و زۆر چالاکە.
  وە پێی ڕووتەکانی زۆر جوان و بەڕێزن لە ئیرۆتیکەکانیاندا:
  - دوژمن لەناو دەبەین!
  وە ئاورۆرا کچێکی وەهایە، و ئەو سوپەرە، سک و مەمکی ڕووتی هەیە، و گۆی مەمکی سووری ئاوا پفکاوی هەیە:
  - من دوژمنەکان دەشکێنم و دەیکەم بە سوپەر!
  وە چۆن قژی سووری خۆی دەهەژێنێت!
  وە دیسانەوە بە پێی ڕووت و چەقۆکێشەکانی لێت دەدات. ئەم جۆرە جەنگاوەرانە زۆر فێنکن!
  وە دواتر سڤێتلانا دوژمن دەبات و لێی دەدات:
  "من تزارم خۆشدەوێت و پەتێک بە ملی دوژمنەکانمەوە هەڵدەواسم!"
  کچەکان پێدەکەنن. چۆن بوون بە گرێهاوند و فێنک.
  ئەمریکییەکان لە کچان ڕادەکەن. یان وازی لێدەهێنن. یان دەمرن. جەنگاوەرەکان زۆر جوانن، و زۆر پێی ڕووتن، کچەکانیش زۆر نایاب و سەرنجڕاکێشن. وە شەڕکردن تەنها بە بیکینی خۆش و کاریگەرە. کچانی جەنگاوەر زۆر سەرسوڕهێنەرن.
  ناتاشا جارێکی تر تەقە لە ئەمریکییەکان دەکات و هێسک دەکات:
  - تۆ برای منیت و منیش برای تۆم! یان باشتر بڵێم خوشکەکەم!
  وە دیسانەوە زمانە درێژەکەی دەجوڵێنێت. شەڕانگێز با بڵێین جەنگاوەر و جوان!
  وە پاشان ئەنیوتا مەمکە ڕووتەکانی دەهەژێنێت. وە هاوار دەکات و ددانی ڕووت دەکاتەوە. وە توێکڵێک دەنێرێتە سەر ئەمریکییەکان. وە ئەویش دەیبات و دەیگێڕێتەوە.
  - جوانی وێرانی کرد! وە دەقیژێنێت:
  - من کچێکی زۆر سوپەرم!
  کچێکی جوان و حەزی لە سێکسە. وە ئەمە خۆشە!
  کچەکەش وەریگرت و لێیدا - گریای:
  - سەردەکەوین و دوژمن لەناو دەبەین!
  وە لێرەدا ئاورۆرا لێدان و لێدان دەدات:
  - من پاشا و کچێکی فێنکم!
  جەنگاوەر دەتوانێت تەواو سەگێکی خۆڵەمێشی بێت.
  کچەکان بۆ خۆیان پێدەکەنن.
  بەڵام سڤێتلانا زۆر بە فێنک وەریگرت. وە ئەو پارەیەی بۆ لەناوبردنی دوژمن دا و شەیتانەکانی ماچ کرد.
  - ئەمە ئایرۆباتیکێکی وەها تۆتالیتارییە!
  تانکیەکە زۆر چالاکی و کوشندە. شێرمانی لاواز و بەرز دەدات. کەواتە شەڕەکانی لێرە لە بەرژەوەندی ڕووسیای تزاریدایە.
  ناتاشا دیسانەوە وەک تەقەیەک وایە. وە ئەویش کوو دەکات:
  - بۆ بتەکەت!
  ماریا دەستی کرد بە تەقەکردن. کچەکە زۆر جوانە و قژی ئاڵتونی هەیە. بە نیگاکەوە.
  کچەکە گێلی کرد، و پەنجەکانی قاچی ڕووتی کردە ئامانج و قیژاندی:
  - ئەمە کوشتنە بۆ پاشا!
  وە لێرەدا ئاورۆرا ئەمریکییەکەی گێل کرد. وە کچەکە، با بڵێین، بەڕاستی لەڕادەبەدەر شەڕانگێز بوو و قیژەقیژ بوو:
  - بۆ سواربوونی ڕاستەقینە!
  وە ئێستا کچەکە خۆی نیشان دا کە بەڕاستی بەهێزە.
  وە سڤێتلانا شەڕانگێز و شەڕانگێزە. بە قاچی ڕووتی خۆی لێیدا و دوژمنەکەی پارچە پارچە کرد.
  ئەویش چرپەی کرد و ددانەکانی ڕووتکردەوە.
  - من خانمێکم وەک هەڵۆ دەفڕم!
  بۆیە کچەکان بە هێزی کێوی دەستیان کرد بە گێلکردن. وە ناتوانرێت ئەو جۆرە شەڕانگێزییە لە جوانییەکان بوەستێنرێت. بەبێ پاشەکشە و چەمانەوەی.
  ناتاشا جارێکی تر تەقەی کرد و هێسکی کرد:
  - تا لەناوچوونی تەواو!
  وە مەریەم، بەبێ هیچ بزمارێک، زۆر زیاتر سەرکەوتوو بوو لە لەناوبردنی دوژمنەکانی، و دەستی کرد بە شکاندنی نەیارەکانی.
  و پاشان ئاورۆرا وەریگرت و بە تۆپێک دوژمنی لێدا. وە زۆر بە سەرکەوتوویی، بە ئیمتیازێکی گەورە. وە چەقاندنی، چەقاندنی دوژمن. وە پاشماوەی تواوە لە شێرمانەوە بە هەموو ئاراستەکاندا دەفڕێت.
  وە سڤێتلانا هەروەها وێنە دەگرێت و گۆرانی دەڵێت:
  - من کچێکی خەونی گەورە و جوانی گەورەم!
  جەنگاوەرەکان، لە ڕاستیدا، ئیرادەیەکی سەرنجڕاکێش بۆ سەرکەوتن نیشان دەدەن.
  لەخۆڕا نییە کە ئیمپراتۆریەتەکە بوو بە فێنک و گەورە. دەتوانێت دەستکەوتەکانی جەنگیز خان تێپەڕێنێت.
  جەنگاوەرەکان بەرەو خۆیان دەڕۆن... وە تەقە دەکەن و تەقە دەکەن و لە پێگەکانی دوژمندا دەدڕێن، وەک ئەوەی بە چەقۆیەک بدڕێنن. یان باشتر بڵێین خەنجەرێکی زۆر تیژ و ڕەق. وە ئێستا سەربازانی ڕووسیا بەڕاستی نەدۆڕاون. وە شانشینی ئیمپراتۆریەتێکی گەورە.
  ئەگەر تەماشای بکەیت، لە مێژووی ڕوسیادا چەندین شەڕ و قۆناغی سەخت هەبووە. بەڵام نیکۆلاسی دووەم بە سادەیی لە زۆربەی کاتەکاندا بەدبەخت بوو! دەرکەوت کە شکستخواردوو بوو. بەڵام تاکتیکەکان گرنگییەکی زۆریان هەیە. ئەوەی ئەلێخین یاریزانی گەورەی شەترەنجی ڕووسی نیشانی دا. کاتێک لەبری بەرامبەرەکەی دەستی بە یاریکردن کرد، تەختەکەی هەڵگەڕاندەوە و سەرکەوتنی بەدەستهێنا. نابغە نابغەیە.
  لەگەڵ هەموو کێشەکانی ڕووسیای تزاری، فاکتەری کچانی ڕووت بە تەنیا زۆر چارەسەری کرد.
  هەروەها هێلیکۆپتەرەکان بەشداری شەڕەکان دەکەن. ئۆتۆمبێلی شەڕانگێز، هەروەها تیمەکان لەگەڵ کچان بە بیکینی و پێی ڕووت. کوالیتی سوپایەک کە لە کچان پێکهاتبێت چۆنە؟ سەرنجڕاکێشترینیان. هیچ شتێک ناتوانێت لەشکرێکی لەو شێوەیە بوەستێنێت و شکستی پێبهێنێت.
  کەواتە لەم سوپایەدا کچانی پێ ڕووت و نزیکە لە ڕووت. تیمی کۆپتەرەکەی کاپتن ڤارڤارا. ئایا ئەمە سەرسوڕهێنەر نییە؟ دەریا بە توندوتیژی ئاوساوە! وە چۆن تۆپەکانی فڕۆکەکان لێدەدەن. وە دواتر موشەکەکان هەن. ئەم کچانە زریانی ڕاستەقینە وەک گەردەلوول.
  لە هیچ شتێکدا لە دوژمن کەمتر نین. سوپای ڕووسیا بۆ شەڕ و دەستکەوتی گەورە ئامادەیە.
  ڤارڤارا کچێکی جوانە و قژی قاوەیی و نزیکە لە ڕووتی. لە کاتێکدا لە سەرەوەی سییەکانیدا هاوار دەکات:
  - دوژمنان تێناپەڕن! وە ڕاناکەن!
  وە دەیبات و دەرچوونێکی بکوژ لە هەموو جێتەکانی فێنکترین ئامێرەکەیەوە ئازاد دەکات. وە بەسەر دوژمندا دەفڕێت. وە دەیبات و بە پێچێکی وێرانکەر دەیبڕێتە خوارەوە.
  بەڵام ئۆلگا بێگەرد موشەکێکی گرت و تەقەی لە سەنگەرەکانی ئەمریکا کرد و هێسکی کرد:
  - شەڕم کرد، نەک بە پێڵاوی باست، بەڵکو بە پێی ڕووت!
  وە بە چاوە یاقوتییەکانی چاوی دەتروکێنێت. بەڵێ، ئەمانە کچن - وەها ئایرۆباتیکێکی سەرسوڕهێنەری ناباوەر. بەوەوە دەتوانیت شاخێک بخۆیتەوە و ئەژدیهای ڕووت هەڵبگریت.
  وە قاچەکانی زۆر ڕەنگین و ناوازەن! وە کەمەر تەنک و تەنک و جەستە زۆر ماسولکەییە.
  ڤارڤارا بە کەر دەدات و هاوار دەکات:
  - دەتوانم کونێک لە گۆی زەوی بۆ پاشا دروست بکەم!
  وە دەموچاوە بچووکەکەی پێدەکەنێت و بە چاوەکانی چاوەکانی دەتروکێنێت.
  جەنگاوەرەکان لێرە لە باشترین ئاستی خۆیاندان. لێرەدا تاتیانا کە کچێکیشە بە بیکینیەوە، دەیبات و دەقیژێنێت:
  - با پاشایەک بەسەر هەموو زەویدا هەبێت!
  وە بە ددانە مروارییەکانی دەدرەوشێتەوە. وە لە هێلیکۆپتەرەوە وەک بزمار بکوژە. وە کوشندە دەبێت. وە بەڕاستی کانزاکە سوور دەکاتەوە. وە دەبێتە هۆی لەناوچوونی بنکەرەکە.
  ئەمانە کچن - هەموو کچەکان کچن! وە دواتر کاتێک زیندانییەکان دەهێنرێنە ژوورەوە، ئەو کچانە دواتر ماچ دەکەن و پێی ڕووتیان لێدەدەن. ئەمە بەگشتی ئاڵۆزترین ڕێگایە بۆ هەم زەلیلکردن و هەم هاندان.
  
  ڕۆمێلی نەدۆڕاو
  لەو فیلمەدا سوپای ڕۆمێل لە مانگەکانی تشرینی دووەم و کانوونی دووەمی ساڵی ١٩٤١ توانی سەرکەوتن لە ئەفریقا بەدەستبهێنێت. ئەمەش لەبەر ئەوەی ڕوویدا کە هاوبەشی ڕۆمێلی درەوشاوە ئەو هەڵە گەورانەی نەکردووە کە لە مێژووی ڕاستەقینەدا ڕوویانداوە.
  لە ئەنجامدا ئەڵمانییەکان شکستیان بە ئینگلیزەکانی پێشڕەوی هێنا و خاکەکەیان پاراست. سەرەتا ئەمە کاریگەری لەسەر ڕەوتی شەڕەکان نەبوو، لە بەرەی ڕۆژهەڵاتدا ئەڵمانییەکان لە نزیک مۆسکۆ شکستیان هێنا.
  بەڵام دواتر پلانەکانی فوهەر گۆڕا. ڕۆمێل تا ئەم کاتە توانی تۆلبوک بگرێت، و بەرەو میسر ڕۆیشت. هیتلەر بڕیاریدا لە بەرەی ڕۆژهەڵات بگۆڕێت بۆ بەرگری کاتی، بۆ ئێستاش هەوڵەکانی لە ئەفریقا و ڕۆژهەڵاتی ناوەڕاست چڕ بکاتەوە.
  بەڵام بەو پێیەی هێرش بۆ سەر ئەفریقا پێویستی بە هێزی کەمتر بوو، نازییەکان چەندین ئۆپەراسیۆنیان لە ڕۆژهەڵات ئەنجامدا. سەربازانی سۆڤیەتی لە کێرچ تێکشکاند. لە نزیک خارکۆڤ گەمارۆیان داین. هەروەها پارچەیەکیان بە ئاراستەی سمۆلێنسک دەرهێنا . هەروەها هێرشی سوپای دووەمی شۆکی ژەنەڕاڵ ڤلاسۆڤ لە نزیک لێنینگراد بە شکست کۆتایی هات.
  سێڤاستۆپۆل دوای گەمارۆدان و هێرشەکە کەوتە خوارەوە. وە کراوتەکان بەهێزتر بوون. شەڕەکە لەسەر ڕیزبەندی ڕژێڤ ڕوویدا. لێرەدا نازییەکان توانیان خۆیان ڕابگرن.
  بەڵام لە میسر ڕۆمێل کە هێزی بەهێزی وەرگرتبوو، سەرکەوتنێکی قەناعەتبەخشی بەدەستهێنا. بە بنیاتنانی سەرکەوتنەکانیان، ئەڵمانییەکان فەلەستینیان بەزاند و عێراق و کوێتیان گرت. و پاشان هەموو ڕۆژهەڵاتی ناوەڕاست - کە دەستیان بە نەوت گەیشتوە.
  دوای ئەوە فاشیستەکان ڕوویان لە سودان کرد و هەوڵیان دا هەموو ئەفریقا بگرن.
  لە هەمان کاتدا هێرشکردنە سەر جبل طارق و دزەکردنی سەربازانی ئەڵمانیا بۆ ناو مەغریب و زیاتر بۆ ناو فراوانییەکانی ئەفریقا بەدوای خۆیدا هێنا.
  بەڵام سەرکەوتنەکانی ئەڵمانییەکان بەهۆی کاری وزەبەخشەوە لە دواوە ئاسانکارییان بۆ کرا. هیتلەریش لە کوێیە، ئەوەی کە بە لێهاتووتر لە مێژووی ڕاستەقینەدا کردوویەتی.
  دوای ئەوەی لە خەو هەڵسا، هیتلەری تێرمیناتۆر لەگەڵ کچەکان حەمامێکی کرد، نانی بەیانی لەگەڵ زەڵاتە و شۆربای گوڵەبەڕۆژە و هەندێک سەوزەی دیکەی خوارد، پەنیری بزنی فرە چین کە چەوری کەمی تێدابوو و کاڤیارەکەی تێکرد. دوای ئەوە سپێری بانگهێشت کرد و بە فەرمی بەڵگەنامەیەکی پێشکەش بە وەزیری نوێی ئیمپراتۆری کرد کە یاسای دەسەڵاتە فریاگوزاریەکان واژۆی لەسەر کردبوو. ئەدۆلف جنۆکەیی هەبوو و زۆر خراپ بوو:
  - بەرهەمهێنانی چەک لە ڕیخی سێیەمدا لە ڕادەبەدەر کەم و نزمە! ئێمە نەک تەنها لە بەریتانیا شەڕکەر، بەڵکو لە یەکێتی سۆڤیەتی تۆتالیتاریش دواکەوتووین. بەڵام پێویستمان بە باڵادەستی ئاسمانی هەیە، لە هەمان کاتدا بەرهەمهێنانی چەکی کۆن زیاد بکەین، و بگۆڕین بۆ چەکی نوێ. بە تایبەتی فڕۆکە بۆمبڕێژکراوەکانی جێت بەڵێندەر. ئاخر خێراییە زەبەلاحەکەیان و سەقفی سەرەوەی بەرزیان ڕێگەیان پێدەدات شارەکانی بەریتانیا بە نزیکەی بێ سزای وێران بکەن!
  سپێر گەشبینی تیشکی خستە سەر:
  - لە ئەڵمانیا و پۆڵەندا زیادەڕۆیی لە خەڵوز هەیە، لە فەرەنسا کانزای ئاسن هەیە، هەروەها ئامێری پێویستمان هەیە بۆ بەرهەمهێنانی ئۆتۆمبێلی زۆر. ئاخر ئێمە ئەلەمنیۆم و دورالومین زیاتر لە هەموو وڵاتانی جیهان بەیەکەوە بەرهەم دەهێنین!
  ئەدۆلف کە جەماوەر بوو سەری لە سەری خۆی دانا:
  - بۆ ئێستا! هەروەها بەریتانیا و ئەمریکا پەرە بە بەرهەمهێنان دەدەن، پێویستە هەموو گرامێک کانزا بپارێزین. با منداڵانی قوتابخانە و منداڵانی دیکەش لە تەمەنی پێنج ساڵییەوە کانزا کۆبکەنەوە. جگە لەوەش بۆچی باڵ و فۆسێلاج بە تەواوی لە دورالومین دروست بکەین. دەتوانیت هەم دار و هەم کانڤاس بەکاربهێنیت. بۆ نموونە بەرهەمهێنانی باڵی مۆنۆبلۆک. وە چی؟ پێویستمان بە فڕۆکەیەکی جەنگی نوێی جێت هەیە کە کێشی لە دوو تەن زیاتر نەبێت و فڕینی ئاسان بێت و دروستکردنی ئاسان بێت و هەرزان بێت! پێویستە ژمارەی پارچەکانی کۆکردنەوە کەم بکرێتەوە بۆ کەمترین ئاست، هەروەها دەرفەت بدۆزرێتەوە بۆ کەمکردنەوەی کێشی فڕۆکەکە تا دەتوانرێت و باشترکردنی تایبەتمەندییە ئایرۆداینامیکییەکانی. ئێستا بەڕێزان دیزاینەری فڕۆکە دێن، ئێمە ڕاهێنانیان پێدەکەین.
  سپێر زەردەخەنەی کرد:
  - بێگومان فوهرەکەم. ئەوەندەی من تێبگەم، بڕیارە هەموو کرێکارە شارەزا بەرزەکان لە سوپاوە بگەڕێنیتەوە؟
  ئەدۆلفی تووشبوو پشتڕاستی کردەوە:
  - تەنها کرێکاری شارەزا و شارەزا و ئاسایی لە نێو بیانییەکان دادەمەزرێنین. کەواتە باشترە بێکارەکان کەمتر بن، و بەو هۆیەوە لایەنگران. بێگومان ژمارەی هێزی زەمینی کەم دەکەینەوە؛ئەگەر شەڕ لەگەڵ یەکێتی سۆڤیەت نەبێت، ئەوا پێویستمان بە هێزی پیادەی ئەوەندە زۆر نییە، بەڵام... نەک بە شێوەیەکی ڕیشەیی، بۆیە پلانم هەیە لە داهاتوودا شکست بە جبل طارق و ماڵتا ببەم مانگێکە و تەواوی باکووری ئەفریقا و زیاتریش تا ڕۆژهەڵاتی ناوەڕاست داگیر دەکەن. هێشتا پێویستمان بە یەکەی زەمینی دەبێت. جگە لەوەش پێویستە کارگەی کەشتیوانی زیاتر دروست بکرێت چ لە خودی ئەڵمانیا و چ لە فەرەنسا و بەلجیکا و هۆڵەندا و نەرویج. پێویستمان بە فڕۆکە هەڵگر و کەشتی جەنگی و گواستنەوە هەیە. وە دەریای ناوەڕاست وەک بڵێی دەگۆڕێت بۆ دەریاچەیەکی ناو ئەڵمانیا. تێدەگەیت?
  سپێر کڕنۆشی دا:
  - بەڵێ، فوهەرەکەم! پێشتر فەرمانم داوە بۆ پەرەپێدانی بەرنامەیەکی بیناسازی...
  فێڵباز ئەدۆلف زیادی کرد:
  - دەکرێت ڕۆژی دەوام بۆ ١٦ کاتژمێر درێژ بکرێتەوە ئەگەر پلانی فریاگوزاریمان پێویستی پێی بێت. بەرهەمهێنانی فڕۆکە دەبێت تەنها لە ماوەی نۆ مانگدا بۆ سەد فڕۆکە لە ڕۆژێکدا زیاد بکرێت... زیاتر لە سێ هێندەی ئێستا بەراورد بە ئێستا، و بە هیچ شێوەیەک ڕاستی نییە کە ئەمە بەس دەبێت!
  سپێر بەپەلە بوو بۆ هاندانی فوهەر:
  - فڕۆکەوانەکانمان لە چینێکی بەرزترن لە بەریتانییەکان، بۆیە چەندایەتی هەموو شتێک نییە. وە ڕێگەی نوێ دەدۆزینەوە بۆ دروستکردنی چەقۆ بۆ شمشێر. ئەوەندەی من تێبگەم، ئەولەویەت بۆ ئێمە فڕۆکەوانییە؟
  فوهر مشتەکەی توندتر گرت:
  - ئەولەویەت بۆ ئێمە فڕۆکەی جێت و بۆمبڕێژکراو و پاشان فڕۆکەی جەنگییە، لەگەڵ بڵاوکردنەوەی ئامێری نوێ، و پەرەپێدانی چەکی موعجیزە! بەڵام نەک تەنها لە بواری فڕۆکەوانیدا، بەڵکو تانک، تۆپخانە، بە پلەی یەکەم تۆپخانەی جێت... بە وردی باسی ئەم بابەتە دەکەین.
  زەنگێک بیسترا و دیزاینەرانی پێشەنگی فڕۆکەی ڕیخی سێیەم چوونە ژوورەوە.
  مێسەرشمیت، تاڕادەیەک گەنج و پێشەوەی بەرز، هاینکڵ، پێشتر بەساڵاچوو، بەڵام زۆر چالاکی، تانک، لیپیش و یەک دوو کەسی کەمتر ناسراو بە شێوەیەکی وەرزشی دروستکراوە.
  ئەدۆلف ئاماژەی بە کورسییەکان کرد و فەرمانی پێکردن کە وێنەکێشانەکان لەسەر مێزەکە دابنێن:
  - ئەرکی ئێوە دروستکردنی چەکێکی نوێ و زۆر بەهێز و سەردەمیانە. ئەڵمانیا لە هەموو وڵاتانی جیهان تونێلی بای زیاترە، تەکنەلۆژیای زۆرێک لە فڕۆکەکانیش زۆر دواکەوتووە. بەڵام تەنها لە یو-٨٨دا دەتوانیت خێراییەکەی بە شێوەیەکی بەرچاو زیاد بکەیت بە پێدانی شێوەیەکی ڕێک و پێکتر بە ئۆتۆمبێلەکە. بە تایبەتی کابینەی فڕۆکەوانەکە شێوەی دڵۆپی فرمێسک و چەقاوەی پێدەدرێت، ئەمەش دەبێتە هۆی باشترکردنی بینین و فراوانکردنی فڕۆکەوانەکە، هەروەها خێرایی زیاد دەکات بە باشترکردنی ئایرۆداینامیک بە پێنج کیلۆمەترێکی باش. لەگەڵ ئەوەشدا، پێویستە شێوەیەکی ڕێک و پێک بدرێت بە خاڵەکانی تەقەکردنی هەردوو فڕۆکەی بۆمبڕێژکراو و شەڕکەر، ڕەقەمی بۆمبڕێژکراو و سوکانە هەواییەکان لە شوێنی کارنەکردندا.
  تۆ ئەوەی پێت دەڵێم بینووسە!
  دیزاینەرەکان بە یەک دەنگ سەریان لە سەریان دانا:
  - کەواتە بە دڵنیاییەوە فۆهرێکی نایاب!
  ئەدۆلف درێژەی بە قسەکانی دا و وتی:
  - XE-129 - پێویستە دیزاین بکرێتەوە بۆ ئەوەی سندوقی چەکەکە خۆی شێوەیەکی ڕێک و پێکی پێبدرێت و تۆپێکی فڕۆکەی جوڵاو دابنرێت بۆ ئەوەی لە هێرشەکانی دواوە و نیوەگۆی خوارەوە بپارێزرێت. جگە لەوەش ئەم فڕۆکە هێرشبەرە پێویستە سیستەمی زیادکردنی بزوێنەری تێدابێت. لە هەمان کاتدا لەگەڵ پێرێسترۆیکا، پێویستە بەرهەمهێنانی ئەو جۆرە فڕۆکە هێرشبەرانە زیاد بکرێت. هێرشە ئاسمانییە وێرانکەرەکانیان چالاکیی ئینگلیزەکان ئیفلیج دەکات. جگە لەوەش پێویستە فڕۆکەی بۆمبڕێژکەری دایبی Ju-87 لە بەریتانیا بەکاربهێنرێت. ئۆتۆمبێلی بەسەرچوو دەخەینە خزمەتەوە...
  ئەدۆلف هێواش وەستا. دیزاینەران بێدەنگ بوون. ڕۆژنامەی فوهر ئاماژەی بەوەشکردووە؛
  گومانی گەورەم هەیە لە F -190. دەرکەوت کە ئۆتۆمبێلەکە قورسە و بەشی پێویست مانۆڕ ناکات؛جگە لەوەش سیستەمێکی نییە بۆ پڕکردنەوەی تانکیەکان بە گازی بێهێز، کە جێگەی سووتەمەنی بەکارهێنراو دەگرێتەوە. بەهۆی ئەمەوە تەنانەت دەتوانرێت ئەم ئۆتۆمبێلە بە یەک فیشەکی سووتێنەریش بکرێتە دەرەوە. تانک چی دەڵێت لەم بارەیەوە؟
  دیزاینەری بەناوبانگی ئێس ئێس کە لە چاوی سەرنجدا وەستابوو، تێبینی کرد:
  - ئەمە کەموکوڕی ئێمەیە، فوهەری گەورە. هەرچەندە دەبێت دانانی تانکەکان بە تەواو سەرکەوتوو هەژمار بکرێت، بەڵام کەمتر بەرەوڕووی تەقەی دوژمن دەبنەوە و لە هەمان کاتدا فڕۆکەوانەکە دەپارێزن. سەبارەت بە توانای مانۆڕکردن، کەواتە... یەک زرێپۆش کێشی ١٢٠ کیلۆگرامە، و ئەوەندە ئاسان نییە بۆ ئێمە سووککردنی...
  ئەدۆلف کە جەماوەر بوو پێشنیاری کرد:
  - هەوڵبدە کوالیتی ئایرۆداینامیکەکانی فۆکن-وولف باشتر بکەیت. بە پلەی یەکەم بەهۆی کەمکردنەوەی کێشەوە، پێویستە نوکی باڵەکان بچەمێنرێتەوە بۆ زیادکردنی توانای کۆنترۆڵکردن و مانۆڕی ئۆتۆمبێلەکە. جگە لەوەش، پارێزگاری بۆ نیوەگۆی دواوە دادەنێت... سەبارەت بە شوێنی بزوێنەرەکە لەبەردەم کابینەی فڕۆکەوانەکەدا، ئەمە فڕۆکەوانەکە دەپارێزێت، بەڵام پێویستە ئۆتۆمبێلەکە ئامێری دەردانی تێدابێت. بەڕێزان دەتوانرێت خودی شێوەی ماتۆڕەکە ڕێکتر بکرێت، کە بە دڵنیاییەوە پێویستە پیشەسازییەکانمان لەبەرچاوی بگرن. بەڕێزان ئەی کارکردن لەسەر ME-309؟
  مێسەرشمیت تا ڕادەیەک تووشی شۆک بوو:
  - ئێمە کار لەسەر ئەمە دەکەین، فوهرەری گەورە. تایبەتمەندییە حیسابکراوەکان بەڵێن دەدەن خێرایی ئۆتۆمبێلەکە زیاد بکات، تا ٧٤٠ کیلۆمەتر لە کاتژمێرێکدا، کاتێک بە حەوت خاڵی تەقەکردن چەکدار دەکرێت! ئەمەش بەهێزترین مردن دەبێت بۆ ئینگلیزەکان...
  ئەدۆلف قسەکانی پچڕاند:
  - تەواوکردن پێویستە خێراتر ئەنجام بدرێت. وە تۆ سپێر پەرەپێدانی دەمانچە نوێیەکەی فڕۆکەی ٣٠ ملیمەتری خێرا خێراتر بکە. هەروەها دەتوانرێت زۆر سەرکەوتووانە بەکاربهێنرێت بۆ تەقەکردن لە ئامانجە زەمینیەکان و دژی فڕۆکەکانی دوژمن! پێویستە ME-309 نوێ جێگەی ME-109ی پێشوو بگرێتەوە. سەبارەت بە ئامێری جێتی ME-262 ـەکەت، بەداخەوە، چەندین زیانی هەیە: کێشی قورس، متمانەپێکراوی کارکردنی کەم، ڕێژەی ڕووداوی زیادە... من خۆم سکێچێک لەو جێتە دروست دەکەم کە پێویستمانە.
  ئەدۆلف هیتلەر دەستی کرد بە کێشانی ئۆتۆمبێلێک، بە بەکارهێنانی زانیارییەکانی لەسەر فڕۆکە جەنگییەکانی جێتی مۆدێرن. بەڵام نەک مۆدێرنترینەکان، بەڵکو لە نزیکەی پەنجاکانی سەدەی ڕابردووەوە، بۆ ئەوەی لەگەڵ ئاستی بەرهەمهێنان و تەکنەلۆژیای ئێستادا بگونجێن. گرنگییەکی تایبەتی بە تەکنەلۆژیای گۆڕینی باڵە ڕشتنەکان دا. ڕوونکردنەوەی هەموو سوودەکانی دیزاینێکی لەو شێوەیە:
  - لە کاتی نیشتنەوە و بەرزبوونەوەدا، ڕشتنەکە کەم دەبێتەوە، لە کاتی فڕینیشدا زیاد دەکات. تەنها بەهۆی ئەمەوە فڕۆکەیەکی جەنگی بە بزوێنەرێکی مۆدێرن ME-262 دەتوانێت خێراییەکەی بگاتە 1100 کیلۆمەتر لە کاتژمێرێکدا. وە کێشی بە شێوەیەکی بەرچاو کەمتر دەبێت.
  مێسێرشمیت سەیری دیاگرامەکەی کرد و پێشینەی بەرزی کەچەڵەکەی چرچ کرد و پەستانی خستە دەرەوە:
  - ژیر! بەڵام فوهەرەکەم، لە کوێوە زانیارییەکی وا قووڵت لە ئایرۆداینامیک وەرگرتووە؟
  ئەدۆلفی جنۆکەیی بە فێڵبازانە چاوەکانی تەسک کردەوە:
  - ئەی ئایرۆداینامیک؟ مرۆڤی بەهرەمەند بەزۆری لە هەموو شتێکدا بەهرەمەندە! وە مامناوەندی لە ئەفریقاشدا مامناوەندییە! چی خراپە لە بۆمبڕێژکەری ئارادۆ؟ دیاگرامەکەم پیشان بدە؟
  فۆهرەری لێدان و لەدەستدان بە خێرایی سەیرێکی کرد و سەری بە شێوەیەکی نەرێنی لەقاند:
  - نەخێر ئەوە نابێت! بیرۆکەکە لەگەڵ ترۆلیەکەدا هیچ سوودێکی نییە، بەهۆیەوە فڕۆکەکە ناگەڕێتەوە و دەخرێتە خوارەوە. پێویستی بە ئامێری نیشتنەوەی ئاسایی هەیە کە دەتوانرێت بکێشرێتەوە. بۆ باشترکردنی ئایرۆداینامیک هەندێک گۆڕانکاری دیزاین لەبەرچاو بگرن. بەبێ داهێنانی ناپێویست، بەڵام بە داهێنەریی.
  ئەدۆلف شێت بوو و چەند کۆمێنتێکی تری کرد:
  - فڕۆکەی Gryphon Xe-177 خاوەنی وێستگەیەکی کارەبایی لەڕادەبەدەر جێی متمانە نییە. پێویستە دەستبەجێ بگۆڕدرێت، لەگەڵ نوێترین بزوێنەری پستۆن کە سەرەتا چواریان بە جیا وەستاون. پاشان بۆ مۆدێرنترین بزوێنەرەکان بە هێزی ٢٩٥٠ ئەسپ. سەبارەت بە توانای لێدان لە بەرزاییە بەرزەکان و لە کاتی نوقمبووندا، ئەوا... دەست بکە بە پەرەپێدانی Xe-277، ئەم ئامێرە دەبێتە چەکێکی نەمێسیش. بەڵام شتە سەرەکییەکە فڕۆکە بۆمبڕێژکراوەکانە. ئەمە ئەرکێکی یەکەمایەتییە. بۆ نموونە یو-٢٨٧ دەبێ بەم شێوەیە بێت.
  فۆهرەر دیسانەوە سکێچێکی بە باڵەکانی بەرەو پێشەوە بردەوە، هەندێک نوانسی بۆ دیزاینەران ڕوونکردەوە. ئەدۆلف بە جددی بردرا، هەندێک دیاگرامی نیشان دا. بە تایبەت بۆمبڕێژکەری بێ کلک. وە کە دیزاینی ئامێری جێتی باڵ فڕیو زیاترە لە بەڵێندەر. وە لە هەمان کاتدا ئۆتۆمبێلەکە توانای بۆردومانی تەنانەت خاکی ئەمریکای هەیە. ڕاستەوخۆ ئاماژەی بەوەدا کە دیزاینەرانی هەموو ئەوروپا و تەنانەت جولەکەکانیش بەشداربن لە کارەکەدا. لە کۆتاییدا کە زانی دیزاینەرەکان لە ئێستاوە بەس سەرقاڵی بوون، بە میهرەبانییەوە وازی لێ کردن و تەنها لیپیشای بەجێهێشت. فوهەر هاوارێکی کرد:
  - وە داوات لێدەکەم ئەسکەندەر بمێنیتەوە! ئەرکی دروستکردنی چەکی نوێ و لەڕادەبەدەر کاریگەرت دەبێت.
  لیپیش سەری سوڕما:
  - من سوپاسگوزاری تۆ دەبم فورێر!
  هیتلەری تێرمیناتۆر دەستی کرد بە ڕوونکردنەوە:
  - بێگومان تۆ تیۆری ڤیزڵسبێرگەر دەزانیت کە سەردەمانێک یاریدەدەری پرۆفیسۆر پرانتل بووە لە گۆتینگن. یەکەم کەس بوو کە تیۆری کاریگەری شاشە لەسەر ڕووی ژێرەوەی پەرەپێدا...
  لیپیش سەری لە سەری خۆی دانا و بە زەردەخەنەوە:
  - تۆ باش ئاگاداری فوهرەکەم! بەڵێ من ئەم تیۆرییە دەزانم!
  ئەدۆلف کە جنۆکە بووە بەردەوام بوو:
  - پێویستە ئیکرانۆپلانێک دروست بکەین - جۆرێکە لە تێکەڵاوی بەلەمێکی تۆرپیدۆ و فڕۆکەی دەریایی. لە ڕاستیدا زۆر نزمتر دەفڕێت، نزیکەی ٢٠-٤٠ سانتیمەتر لە ئاوەوە دوورە. لەم حاڵەتەدا بارستەی هەوای پشتگیری بەلەمی ئێکرانۆپلان لە دوو بەش پێکدێت. یەکێکیان چەمێکی بەستووی ژێر باڵە؛ ئەوی تریان - تاڕادەیەک بێ بایەخ - لە ژێر باڵەکەوە لە ناوچەی لێواری دواوە دێتە دەرەوە و بەردەوام پڕ دەبێتەوە لە هەوایەک کە لە سەرەوە دێت، لە نوکی باڵەکەوە.
  لیپیش بە ئامادەییەوە پشتڕاستی کردەوە:
  - بەڕاستی وا فوهەرەکەم!
  ئەدۆلف کە جنۆکە بووە بەردەوام بوو:
  - بەڵام بارستەی سەرەکی هەوا لە ژێر ڕووی بیرینگەکەدا دەمێنێتەوە و لەوێدا پەستانێک دروست دەکات کە نزیکەی یەکسانە بە پەستانی خێرایی. ڕۆڵی جۆرێک لە یاریگای خلیسکێنەی ئاسمانی دەگێڕێت، کە بەدرێژایی ئەو یاریگایە بەلەمی ئێکرانۆپلان وەک کاتژمێر "دەگێڕێت"! یەکەم کەس کە ئەمەی بە کردەوە بەکارهێنا ئەندازیاری فینلەندی کاریۆ بوو، ئەو ئامێرێکی سادەی چوارگۆشەی باڵ-خلیسکێنەی پەرەپێدا کە بەسەر بەفردا دەخلیسکێت بە بەکارهێنانی شاشە و تەنانەت پاتێنتێکی بۆ وەرگرت. بەداخەوە سەربازی لە کاتی خۆیدا دۆزینەوەیەکی لەو شێوەیەی بە نرخ نەزانی. دەڵێن پرۆفیسۆری ڕووسی لێڤکۆڤ تاقیکردنەوەی هاوشێوەی ئەنجامداوە... واتە ئەمە دەتوانێت ببێتە چەکێکی موعجیزەیی نوێ، توانای گەیاندنی بۆمب و تۆرپیدۆ و نیشتنەوەی سەربازی هەبێت بۆ کەناراوەکانی بەریتانیا، بە خێرایی فڕۆکە و بە خێرایی... هەمان کات بە ڕادار نەبینراوە. لەگەڵ هێرشی وێرانکەری زیاتر بۆ سەر کەشتییە ئینگلیزییەکان! ڕازی بوون?
  لیپیش بە دەستی خۆی چەقاند، گارسۆنە یارمەتیدەرەکان هەندێک شەربەتیان بۆ ڕشت... دوای ئەوەی کەمێک خواردەوە، دیزاینەرەکە تێبینی کرد:
  - بەڵێ ئەمە بیرۆکەیەکی دەوڵەمەندە، هەرچەندە هەندێک کێشەی تەکنیکی دروست دەبێت. بۆ نموونە بەردەوامیی...
  ئەدۆلفە جنۆکەدارەکە بە شێوەیەکی دۆستانە سەری لە سەری خۆی دانا:
  - دیاگرامێکی زبرت بۆ دادەڕێژم، باشترە بیکەیت، تۆش خۆت وردەکارییە تەکنیکییە بچووکەکان پۆلیست دەکەیت. جەستەی دەبێت درێژ بێت، فۆسێلاجی فڕۆکەی فڕۆکەوانی بیربخاتەوە، دەڕژێتە ناو لوتی کابینەی فڕۆکەوانی دۆلفین و جامی پێشەوەی چەقاوە و بزوێنەری تۆربۆجێت.... هەرچەندە ئەگەری ئەوە هەیە کە بزوێنەری پستۆنیش لە مۆدێلە یەکەمەکاندا کار بکات. وە کاتێک ئەم کۆلۆسۆسە دەکێشرێتە ناو ئاوی کراوە، بزوێنەرەکان بە شێوەیەکی کەڕکەر دەژەنن و جەستە تەسکەکەی نێچیر وەک نەهەنگێک دەتەقێتەوە و هەورێکی سپرا فڕێدەداتە سەرەوە. لەبیرت بێت ئەم کۆلۆسۆسە توانای ئەوەی هەیە وەک شەڕکەرێک پەلە بکات لە چەند مەترێک لە ڕووی ئاوەوە.
  لیپیش بە سەرسامییەکی ڕاستەقینەدا فیشەکەی لێدا:
  - خەیاڵێکی دەوڵەمەندت هەیە فوهەر!
  داشینگ ئەدۆلف زیاتر ئیلهامبەخش بوو:
  - بێگومان چەکێکی موعجیزە دەبوو. ئاخر ئێکرانۆپلانەکان لە هیچ زریانێک ناترسن. ئەوان لە سەهۆڵ ناترسن - بەسەریدا دەفڕن. ئەوان بەهۆی دەمی تاڵاوی ڕووبارەکان و بەردی کەنار دەریاکانەوە، کە کەشتییە ئاساییەکان دەتوانن لەسەریان بشکێن، مەترسییان لەسەر نییە و قووڵاییەکانیش بە گشتی وەک گۆمی منداڵان وایە. توانای نیشتنەوەی سەربازیان هەیە لە هەموو شوێنێک: لە کەنارەکانی ئەفریقای سکێلتۆنسەوە بە بەردی شەیتانییەوە، تا هەردوو کەناری ئەمریکا و زەوییە جەمسەرییەکانی جەمسەری باکووری کەنەدا و ئەلاسکا. چەند سەد لەو ئامێرانە دەبوون و بەریتانیا لە دوو مانگدا دەکەوت.
  لیپیش بە ترسەوە تێبینی ئەوەی کرد:
  - وە مینەکان؟
  فوهرەر پێکەنی و وتی:
  - ئەوە ڕێک مینەکانە! نە لە ژێر ڕووی ئاوەکان و نە لە قووڵاییەکاندا هەڕەشە ناکەن! هەروەها تۆرپیدۆ لە ژێردەریاییەکانەوە. وە خۆی چەکێکی ئایدیاڵە بۆ بەرەنگاربوونەوەی پێشکەوتووترین ژێردەریاییەکان، بە بارگەی قووڵی لێیان دەدات. جگە لەوەش فڕۆکەکانی ئێکرانۆ دەتوانن مووشەک و مین ئاراستەی کەشتیەکانی دوژمن بکەن. بەڵێ بێگومان دیزاینی بۆمبی ڕێنماییکراوتان پێ دەناسێنم. وە بێگومان نیشتنەوە... ئامرازێکی ئایدیاڵ بۆ گەیاندنی هێزی نیشتنەوە، نەک تەنها بە هێزی پیادە، بەڵکو بە تانکیش! ئەوکات هەموو سروشتی شەڕەکە بە یەکجار دەگۆڕێت! ئایا لە لیپیش تێدەگەیت، فوهەر متمانەی بە چ بزنسێک هەیە؟
  دیزاینەرەکە زیاتر بە بازرگانییەوە پرسی:
  - ئەی خەڵاتەکان؟
  جدی ئەدۆلف پشتڕاستی کردەوە:
  - بێگومان بەخشندەترینیان، خاچێکی ئاسنی بە ئەڵماس، زەوی، کۆلۆنی، ڕەعیەت! ئەگەر هەموو ئەفریقا داگیر بکەین، زەوی بەس دەبێت بۆ هەمووان!
  لیپیش ڕایگەیاندووە؛
  - ئەگەر پارە و پارە بدرێت، ئیکرانۆپلان ئامادە دەبێت، بەڵام... منیش پڕۆژەم هەیە بۆ شەڕکەرێکی بێ کلک.
  کەشتیی تێرمیناتۆر فۆهر بەپەلە بوو بۆ دڵنیاکردنەوەی داهێنەرەکە:
  - فڕۆکەیەکی بۆمبڕێژکەری بێ کلک، پێشتر سکێچم کردووە، ئەوانی تر ئاگاداری دەبن. چەند گونجاوە و شەڕکەرێکە! فڕۆکەی ئێکرانۆ گرنگترە چونکە لە بنەڕەتدا چەکێکی نوێیە... جگە لەوەش کۆمپانیای گۆتا دیزاینەری زۆر بەتوانای هەیە کە ئەم کارە دەکەن. لەم نێوەندەدا کار لەسەر فڕۆکەی ئێکرانۆ بکە. بەگشتی ئێستا زۆر بابەتی بەپەلەم هەیە، هێشتا پێویستم بە قسەکردنە لەگەڵ ژەنەڕاڵەکانی تانکەکان... فەرمانەکەتان پێدەدرێت...
  لیپیش زۆر بە ئیلهام وەرگرتن فۆهەری بەجێهێشت. ئەدۆلف پێی وابوو ڕەنگە باشتر بێت سەرەتا لەگەڵ فیزیازانی ئەتۆمی قسە لەسەر دروستکردنی بۆمبی ئەتۆمی و لە داهاتوودا هایدرۆجینی بۆمب بکات، بەڵام بڕیاریدا زۆر نەکات، خۆی و کەسانی دیکە لە یەک کاتدا بارگاوی بکات.
  چەندین دیزاینەر هەبوون، لەوانە بەناوبانگترینیان: پۆرشە و ئەدێرس. بەگشتی ئەگەر ئەڵمانییەکان لە بواری فڕۆکەوانی و بەلەمی ژێردەریاییدا باڵادەستییەکی چۆنایەتییان بەسەر سۆڤیەتدا هەبووایە (هەرچەندە هەمووان دان بەوەدا نادەن!)، ئەوا بەلەمی تانکی کەشتیی پانزەرڤال بە شێوەیەکی بەرچاو لە دواوە بوو. بە تایبەتی ئۆتۆمبێلەکانی کەی ڤی سۆڤیەت، T-28، T-34، لە زرێپۆش و چەک و تەقەمەنیدا لە ئەڵمانییەکان باشتر بوون، هەروەها T-34 لە توانای لێخوڕینیشدا. بەڵام دەمانچەی تانکە ئەڵمانییەکان ئەوەندە بەهێز نین کە بۆ ماتیڵداس و کرۆمۆڤێڵەکانی ئینگلیز بن، زۆر کەمتر لەوانەی کە پێشتر لەلایەن دیزاینەرانی چەرچڵز و چالنجەرەکانەوە پەرەیان پێدەدرێت. باسی لاوازی زرێپۆشی دیزاینە ئەڵمانییەکان ناکەین...
  فوهەر کە میوانەکانی بانگهێشت کرد بۆ دانیشتن، دەستی کرد بە خوێندنەوەی ئەخلاقەکە:
  - بەداخەوە ئەڵمانیا لە ئێستادا دەمانچەیەکی دژە تانکی متمانەپێکراوی نییە... بە دەمانچەیەکی 50 ملم T-3 تەیارکراون، تەنها دەتوانن زرێپۆشی ماتیڵدا یان کەی ڤی لێبدەن... بەڵام ماتیڵدا تەنانەت پێش دەستپێکردنی جەنگی جیهانی دووەم لەگەڵ بەریتانیا هاتە خزمەتەوە. ئێمە خۆمان ماتیڵداسمان گرتووە کە زرێپۆشی پێشەوەی ناتوانرێت بچێتە ناوەوە. باشە، کەی ڤی سۆڤیەت تەنانەت ناتوانن بچنە ناو لای یان ناوپۆشی ناوەوە. زۆرترین شت کە ئۆتۆمبێلەکەمان دەتوانێت بیکات ئەوەیە کە ڕێڕەوەکە بشکێنێت! واتە ئێوەی دیزاینەران ئێمەتان خستۆتە دۆخێکەوە کە تانکی دوژمن لە ڕووی زرێپۆشەوە زۆر بەهێزترە لە تانکی ئێمە و "گرانت"ی نوێی ئەمریکی و "شێرمان" کە ئامادەن بۆ بەرهەمهێنانی بەکۆمەڵ لە بواری چەکدا سەرووترن. باسی ئۆتۆمبێلی ڕووسی ناکەم کە تۆپێکی ٧٦ ملمیان هەیە. وە چۆن ئەرکی دروستکردنی تانکی نوێ ئەنجام دەدەیت، بەتایبەتی بە دەمانچەیەکی ٨٨ ملم.
  پۆرشە بە سەرلێشێواوی وەڵامی دایەوە:
  - بێگومان ئێمە پێشهاتی هاوشێوە ئەنجام دەدەین، فوهرەری گەورە. لە ٢٦ی ئایاردا بەڕێوبەرایەتی چەک فەرمانی تانکی ٤٥ تۆنی ViK -4501ی پێداین. پێویستە بەتەواوی بەم شێوەیە بێت، دەمانچەیەکی دژە فڕۆکەی ٨٨ ملم کە بگۆڕدرێت بۆ تاوەری تانکی. ئێمە پێشتر نەخشەی سەرەتاییمان هەیە. دەتوانیت خۆتیان پێ ئاشنا بکەیت، گەورەیەک.
  ڕۆژنامەی فورێر پرسیاری کرد؛
  - ئایا تۆ ئادێرسیت؟
  ئێروین سەری لە سەری خۆی دانا:
  vk -3001 بە سەرکەوتوویی تاقیکرایەوە . ئۆتۆمبێلێکی قورسی نوێ، بە تۆپێکی ٧٥ ملم. ئێمە چەکێکی هاوشێوەمان لە مۆدێلی دژە تانکدا هەیە، بەڵام هێشتا نەخراوەتە بواری بەرهەمهێنانی بەکۆمەڵەوە. جگە لەوەش کار بۆ دروستکردنی فڕۆکەی T-6 ئەنجامدرا کە کێشی دەگاتە ٦٥ تەن. وە مۆدێلێکی سووکتر کە ٣٦ تۆنە. ئێمە هەوڵی فورەری گەورە دەدەین.
  ئەدۆلف کە خۆی بە خەیاڵدا دەزانی کە هەموو شتێک دەزانێت، بە خێرایی دەستی کرد بە پشکنینی وێنەکێشانەکان. لێرەدا یەکەم سکێچی "پڵنگ"ی ترسناکن، بەناوبانگترین تانکی ئەڵمانیا لە جەنگی جیهانی دووەمدا. ئەم ئۆتۆمبێلە لە سەردەمی کورسک بولجدا ناوبانگی دەرکرد. لە سەردەمی سۆڤیەتدا بە گشتی جنێو بە "پڵنگەکان" دەدرا، بەڵام دواتر هەڵوێست بەرامبەر بەم ئۆتۆمبێلە بابەتیانەتر بوو. بۆ سەردەمی خۆی ئەم تانکە بێگومان خراپ نەبوو. لە یەکەم شەڕ و پێکدادانی گەورەدا لەگەڵ کەی ڤیەکانماندا، سێ پڵنگ دە ئۆتۆمبێلی سۆڤیەتیان خستە خوارەوە و خۆیان بەبێ زیان ڕزگاریان بوو. سوودی سەرەکی ئەم ئۆتۆمبێلە تۆپی بەهێزی ٨٨ ملم بوو کە بۆ ماوەیەکی زۆر نەیارێکی شایستەی نەبوو. بەڵام لەسەر کەشتیی کورسک بولج، سەرەڕای باڵادەستی چۆنایەتی لە بواری تەکنەلۆژیادا، نازییەکان هێشتا شکستیان هێنا... ئامارەکان لەسەر بەکارهێنانی شەڕی ئەم ئۆتۆمبێلە، هەروەها ڕێژەی زیانەکان، بە گشتی باس لەوە دەکەن وەک یەکێک لە باشترین ئۆتۆمبێلەکانی... جەنگی دووەمی جیهانی. بەڵام کەموکوڕیەکانیش بە چاوی ڕووت دیارن. کێشی قورس 56 تەن، لەگەڵ زرێپۆش تەنها 100 ملیمەتر (تەنها 80 لا!)، بەرزی بەرز، نەبوونی گۆشەی مەودای زرێپۆشی عەقڵانی و توانای لێخوڕینی خراپ. بە گشتی تانکی IS-2 کە کێشی دە تۆن کەمتر بوو، لە پڵنگ باشتر بوو لە هەردوو زرێپۆش و چەک... بەڵام ئەم تانکە تەنها لە شوباتی ساڵی 1944 دەرکەوت. "پڵنگی شاهانە" بە گشتی کێشی ٦٨ تەن بوو، لەگەڵ زرێپۆشی پێشەوەی ١٨٠ ملیمەتر... بێگومان تانکێکی لەو شێوەیە بۆ شەڕ لە ئەفریقا، لە بیابان، بۆ نیشتنەوە گونجاو نەبوو، تەنها ئامێرێکە وەک گوێچکەیەکی گڵ لەگەڵ پێی گڵ. نەخێر، بێگومان بۆ سەردەمی خۆی، "پڵنگی شاهانە" زۆر کاریگەر بوو، دەیتوانی لە شەڕێکدا چەندین تانکی دوژمن لەناو ببات، جارێکیش لە ماوەی کاتژمێرێکدا بیست و پێنج "شێرمان"ی لەناوبرد. پێدەچوو زانیاری هەبێت لەسەر بیست و سێ تانکی T-34 کە لەلایەن تایگەرەوە لە یەک شەڕدا لەناوبراون. بەڵام لە هەر حاڵەتێکدا ئەم تانکە تەنها بەرجەستەکردنی بەکارهێنانی ناعەقڵانی هێز و کێشە. بەڵام بۆ نموونە تانکی T-54ی سۆڤیەت... جۆرێکە لە بەرجەستەکردنی بەکارهێنانی عەقڵانی سەرکەوتووانەی تەکنەلۆژیاکانی پێشووی ڕاستەقینەی جەنگی جیهانی دووەم.
  ڕۆژنامەی فورێر بە شێوەیەکی یەکلاکەرەوە ڕایگەیاند:
  - نا بەڕێزان! ئەم پڕۆژەیە گونجاو نییە! دروستکردنی ئۆتۆمبێلێک کە کێشی پەنجا و شەش تۆن بێت و تەنها 100 ملیمەتر زرێپۆشی هەبێت... کوا کارایی و عەقڵانییەتی ئەڵمانی کە شانازی دەکەین؟
  ئادێرس بە ترسەوە تێبینی ئەوەی کرد:
  - فڕۆکەی S-2ی فەرەنسی کە کێشی 70 تۆن بوو، زرێپۆشەکەی 45 ملیمەتر بوو...
  فوهر-تێرمیناتۆر بە تووڕەییەوە قسەکانی بڕی:
  - ئەمە تانکی سەردەمی جەنگی جیهانی یەکەمە. بەڵام فڕۆکەی KV-2ی ڕووسی، هۆڤیتزەری 152 ملیمەتری هەبوو و کێشی 52 تۆن بوو. بەڵام ئەمە ١٥٢ ملیمەترە نەک ٨٨.
  بۆیە ئەرکی تۆپێکی ٨٨ ملم بە کالیبەری ٧١ دەدەمێ، بۆ تانکییەک کە کێشی لە چل تۆن زیاتر نەبێت و زرێپۆشی پێشەوەی لانی کەم ١٨٠ ملیمەتر بێت و لای و ناوپۆشی ١٥٠ ملیمەتر بێت، بزوێنەرێکی شەش سەد بێت ، حەوت سەد ئەسپ. وە ئەم تانکە پێویستە لە درەنگترین کاتدا بخرێتە بواری بەرهەمهێنانی بەکۆمەڵەوە، لە شەش مانگدا.
  دیزاینەرە ئەڵمانییەکان کاڵ بوون و دەستەکانیان لەرزین. ئەسکەندەر بە گاڵتەجاڕیەوە سەیری کردن. بەڕاستی ئەرکەکە ئەرکێکی زۆر قورس بوو؛ چەک و زرێپۆش کە تایبەتە بە مۆدێلی "پڵنگی شاهانە" ساڵی ١٩٤٤، بەڵام پێویستە کێشەکەی ٢٨ تۆن کەم بکەیتەوە! بەڵام ئەدۆلف ئەمەی بە تەواو ڕاستەقینە زانی، تەنانەت شەقێکی دۆستانە لە شانی پۆرشەی دا:
  - دڵتەنگ مەبە، من خۆم پلانێکی گونجاوت بۆ دەکێشم کە تێیدا بتوانیت بە کێشێکی تاڕادەیەک کەمەوە بژیت. من ستەمکار نیم، بەڵکو عەقڵانیستم. تەنها پێویستە زۆر ئاوەدان بکەیتەوە. بە تایبەتی دانانی گێڕ و بزوێنەر بەیەکەوە.
  ئادێرس بە داخەوە تێبینی ئەوەی کرد:
  - ئەمەش هەندێک کێشەمان بۆ دروست دەکات. بە تایبەتی ڕێکخستنێکی لەم شێوەیە ئەم زیانانەی خوارەوەی دەبێت....
  تۆف ئەدۆلف قسەکانی پچڕاند:
  - بێگومان هەندێک کێشە دروست دەبێت، بەڵام لە بنەڕەتدا دەتوانرێت بە ئاسانی لەناوببرێن. بە تایبەتی لە ڕووی تەکنیکییەوە. بەڵام دەتوانیت بزوێنەرەکە زۆر بچووکتر دابنێیت، هەڵپەساردنەکە بجوڵێنیت و... بەرزی تانکییەکە پێویستی بە دابەزاندنی هەیە بۆ دوو مەتر، هەروەها پێویستە تیمەکە بە پشتەوە دابنرێت، ئەوا هەموو شتێک زۆر عەقڵانیتر دەبێت.
  فوهر دەستی کرد بە دروستکردنی سکێچێک، جۆرێک لە وێنەکێشان، لە جۆری بەناوبانگترین تانکی سۆڤیەت لە قۆناغی دوای جەنگدا، کە بریتی بوو لە T-54. ئەم ئۆتۆمبێلە ئەوەندە سەرکەوتوو بوو کە لە ساڵی ١٩٤٧ خراوەتە خوارەوە و لە کاتی شەڕەکانی ئەفغانستان لەگەڵ تاڵیبان بەکارهێنراوە؛ سەربازانی عێراق لە کاتی زریانی بیابان و ئۆپەراسیۆنی شۆک و سەرسوڕمان یان ئازادی عێراق لەگەڵ سوپای ئەمریکا شەڕیان کردووە. " بە گشتی زیاتر لە ٧٠ هەزار لەو تانکانە بەرهەم هێنراون. وە کە ئۆتۆمبێلەکە زۆر سەرکەوتوو بووە. بە کێشی ٣٦ تەن و زرێپۆشی پێشەوەی ٢٠٠ ملیمەتر و تۆپێکی کالیبەری ١٠٠ ملیمەتر. ئەم جۆرە لە کاتی جەنگی کۆریادا بە سەرکەوتوویی لەگەڵ هەردوو پاتۆن و پێرشینگی ئەمریکی شەڕی کردووە. کەواتە بۆ ئەم ئاستە تەکنەلۆژییە مۆدێلەکە زۆر گونجاوە و واقیعییە بۆ جێبەجێکردن. وە دروستکردنی زۆر ئاسانە - هەرزان... سەبارەت بە تۆپی ئەڵمانی 88 ملم 71 El، بە ڕادەیەکی پێویست بۆ هەموو تانکەکانی جەنگی جیهانی دووەم (جگە لە زرێپۆشی پێشەوەی IS-3 کە هاتە خزمەتەوە لە مانگی ئایاری ساڵی ١٩٤٥!). ئەی فڕۆکەی IS-3 ئەی؟ تانکیەکە لە ڕووی زرێپۆشەوە نایاب و باشە، هەروەها تاوەرەکە کە شێوەی پایکەکەی پێدراوە. ڕاستە ئەدای لێخوڕینی ئۆتۆمبێلەکە خراپ بوو، زۆری نەخایاند وەستا. پاشان چەند مۆدێلێکی تر هەبوون، IS-4 و هتد تا لەسەر IS-10 جێگیر بوون کە دوای مردنی ستالین ناوی T-10 گۆڕدرا. وە ئەمە دوا تانکی قورسی سۆڤیەت بوو. خرۆشۆف هەموو پەرەپێدانی ئۆتۆمبێلە قورسەکانی قەدەغە کرد، جێنشینەکانیش پێداچوونەوەیان بۆ ئەمە نەکرد!
  بە گشتی ئایا ئەڵمانییەکان پێویستیان بە تانکی قورسترە لە چل تۆن، ئەگەر تەنانەت لەسەر تانکی مامناوەندیش بتوانن تۆپێک دابنێن کە بتوانێت بچێتە ناو 193 ملیمەتر زرێپۆش لە دووری 1000 مەتر؟
  ئەمریکییەکان بە خێرایی تانکی قورسیان بەجێهێشت و کێشی کەشتیی پێرشینگ لە ٤٢ تۆن زیاتر نەبوو، شێرمانیش بە گشتی ٣٢ تۆن، بەڵام دوای ئەوەی ئاشکرا بوو کە خەریکە شەڕێک لەگەڵ یەکێتی سۆڤیەت هەڵدەستێت، ئەهریمەنێک دەرکەوت کە ١٢٠ ملم بوو دەمانچەی کالیبەر و خێرایی سەرەتایی پرۆژێکتایل نزیکەی 1000 مەتر لە چرکەیەکدا. بەڵام هەر زوو ئەمریکییەکان لەم تانکە بێهیوا بوون. پێش دەرکەوتنی IS-10، بەناوبانگترین تانکی دوای جەنگ IS-4 بوو، زرێپۆشی پێشەوەی 250 ملیمەتر و زرێپۆشی لاوەکی 170... ئۆتۆمبێلێکی متمانەپێکراو، هەرچەندە کێشی زیاتر لە 60 تۆن بوو. لە هەر حاڵەتێکدا پێویستە ڕاسپاردنی دروستکردنی تانکی قورس بۆ ئەڵمانیا بکەیت، بەڵام لە ٥٠ تۆن زیاتر نەبێت. بۆ نموونە IS-10 تەنها کێشی 50 تەن بوو، زرێپۆشی پێشەوەی 290 ملیمەتر و دەمانچەیەکی 125 ملیمەتر... بەڕێزان چ کالیبەرێک سەرکەوتووترینە؟ لە کاتی جەنگدا بەناوبانگترین مۆدێلەکانی شێرمان و چەرچڵ زرێپۆشیان 100 و 152 ملیمەتر بوو (بەرەیی). باشە، "پڵنگەکانی شاهانە" تاڕادەیەک باش ڕوبەڕوی بووەوە... بەڵام "پانتەر" دەستی کرد بە دواکەوتن کەمێک لە کالیبەری 75 ملم، تەنانەت ئەگەر خێرایی سەرەتایی بەرزی پرۆژێکتایلەکەش بەس نەبێت. بۆیە "پانتەرەکان" بە دەمانچەی ٨٨ ملیمەتری دەرکەوتن، هەرچەندە تەنها لە کۆتایی شەڕەکەدا و تەنها چەند کەسێکیان هەبوون. بەڵام ئەوەی کە وێرماخت هیچ پلانێکی نەبووە بۆ چەکدارکردنی تانک و دەمانچەی دژە تانک بە کالیبەرێکی گەورەتر، ئەوە پیشان دەدات کە ئەم دۆخە لەگەڵ هەموو کەسێکدا دەگونجێت. بەڕاستی دەمانچەیەکی خۆبزوێنەری جاگدتیگەر هەبوو کە تۆپێکی ١٢٨ ملم و زرێپۆشێکی پێشەوەی ٢٥٠ ملم بوو، بەڵام تەنها ٧١ دانەیان بەرهەم هێنران و بە ڕێژەیەکی وا کەم نەیانتوانی کاریگەرییان لەسەر ڕەوتی شەڕەکە هەبێت. بەڕێزان ئەوەی سەرنجڕاکێشە ئەوەیە کە تا ئەو کاتەی جاگدتیگەرەکان خۆیان ڕادەست کرد، ٤٣ ئامێری دیکە لە خزمەتدا مابوونەوە، ئەمەش ئاماژەیە بۆ مانەوەی ئەوپەڕی ئامێرێکی لەو جۆرە.
  بەڕێزان ستالین فەرمانی دا کە دەستبەجێ فڕۆکەی IS-2 بە تۆپێکی ١٢٢ ملم چەکدار بکرێت، هەرچەندە هێزی دزەکردنی بۆ تانکە ئەڵمانییەکان زیادەڕەوی بوو (جگە لە "پڵنگی شاهانە"، بەڵام تەنها ٤٥٨ تانکی لەو جۆرە بەرهەم هێنران). زۆرێک ئامۆژگاری دیکتاتۆریان کرد کە خۆی لە بەرمیلێکی ١٠٠ ملمدا سنووردار بکات. و لە ڕاستیدا دەمانچەی خۆبزوێنەری T-100 باشترین دەرچوو لە ڕووی تایبەتمەندییە شەڕکەرەکانی گشتییەوە. ئاخر تا کالیبەرەکە گەورەتر بێت، دابینکردنی توێکڵەکان بچووکتر دەبێتەوە، ڕێژەی تەقەکردن، خێرایی سەرەتایی پرۆژێکتایلەکە، مەودا و وردی تەقەکردنەکە کەمتر دەبێتەوە... بەڵام ئەڵمانییەکان گەورەترین تانکییان هەبوو، ئەویش T- 4، و دەمانچە خۆبزوێنەرەکان کە لەسەر بنەمای ئەو دەمانچەیە، کێشیان تەنها 22-24 تۆن بوو. بەڵام دەمانچەی خۆبزوێنەری پانزەر زۆر سەرکەوتوو بوو: چەک و زرێپۆشی پێشەوەی پانتەر نزیکەی هاوشێوەی چەکی خۆی بوو، کێش و بەرزییەکی وا کەمی هەبوو. پێویست دەبێت فەرمانی خستنەبازاڕی "پەنزەر"ی سادەتر و هەرزانتر بکرێت بۆ بەرهەمهێنان.
  وە ئەی کالیبەری دەمانچەکە؟ بۆ دەمانچەی دژە تانک، کالیبەری ١٢٨ ملیمەتر زۆر گەورەیە؛باشترە وەک چەکی هێرشبەر بەکاری بهێنیت، و چەکی نێوانیان لە ١٠٥ ملیمەتر هەڵبژێریت.
  ئەدۆلف دیاگرامەکەی پیشانی دیزاینەرانی ئەڵمانی دا:
  - ئەمە چەکی نهێنی نوێمانە! پێویستە لە چەند مانگی داهاتوودا تانکییەکە پشکنینی بۆ بکرێت. بەکارهێنانی شەڕانگێزی لە ساڵی ١٩٤٣ دەبێت. لەم نێوەندەدا پڕۆژەیەکتان هەیە بۆ دروستکردنی تانکی قورس بە دەمانچەی 105 ملم. هەروەها دەمانچەی سووک و خۆبزوێنەر. بۆیە بەڕێزان دەست بکەونە سەر کار.
  ئادێرس بە ترسەوە ناڕەزایەتی دەربڕی و وتی:
  - ئەو دیزاینەی پێشنیارت کردووە سەرنجڕاکێش دەردەکەوێت، بەڵام کێشەکە ئەوەیە ئەم تانکە بە ڕۆحی نەریتەکانمان نییە... وە تیمەکە ناڕەحەت دەبن...
  ئەدۆلف لەبری ئەوەی وەڵام بداتەوە، هەندێک شەربەتی خواردەوە و پێشنیاری کرد:
  - ڕەنگە بتوانین نانی نیوەڕۆ بخۆین هەڤاڵان. بەگشتی ئەم تانکە دەتوانرێت بە بڕێکی زۆر بەرهەم بهێنرێت و پێموانییە ئەمریکییەکان و ئینگلیزەکان پێش کۆتایی هاتنی جەنگ شتێکی باشتر بەرهەم بهێنن. وە ئەمڕۆ دەتوانیت کەمێک گۆشت بخۆیت...
  کچەکان بە خێرایی مێزەکەیان دانا. ئەسکەندەر کە درکی بەوە کرد کە گەدەی فورێر کە لە گۆشت شیریان لێبڕاوە، دەتوانێت نەخۆش بکەوێت، هەڵیبژارد کە ڕاستگۆیی لەگەڵ خۆیدا بمێنێتەوە و تەنها کەمێک ماسی کۆتری خوارد، لە هەمان کاتدا سۆباکێڤیچی لە "ڕۆحە مردووەکانیان" لەبیر دەکرد. هەممم، تا ئێستا پێدەچێت هەموو شتێک بە باشی ئەنجام بدات. ئابووری دەخاتە سەر بنەمای شەڕ، شەڕی تەواو ڕادەگەیەنێت، یاسا دەردەکات کە دەبوو لە ساڵی ١٩٣٩دا پەسەند بکرایە... خاوبوونەوەی هیتلەر لەگەڵ سەربازیکردن بووە هۆی کەمیی چەک، و بە وردی لە ڕووی چەندایەتییەوە... جگە لەوەش، پەرلەمانتارە بەناوبانگەکە- 44 assault rifle... نایاب لە تایبەتمەندییە شەڕکەرەکانیدا شتێک کە لە هەندێک ڕووەوە تەنانەت لە مۆدێلە یەکەمەکانی کڵاشینکۆف باشترە. تەنها کەمێک قورسە... ڕەنگە بەڕاستی بتوانین تفەنگی هێرشبەری AKM وەک بنەمایەک بەکاربهێنین؟ ئێه، زۆر باشە چەکێک دروست بکرێت کە وردی M-16 ئەمریکی لەگەڵ ڕێژەی تەقەکردن و متمانەپێکراوی AKM تێکەڵ بکات. بەگشتی پێشکەوتن بە شێوەیەکی نایەکسان گەشە دەکات. بۆ نموونە بزوێنەرەکانی ناو تانکەکان هێزێکی زۆریان زیاد نەدەکرد، بەڵام کۆمپیوتەرەکە بە تەواوی دەستی پێنەدەگەیشت. بەڵام زانیاری لەسەر داهاتوو هەیە، بەڵام لەڕووی بۆ نموونە جێگرەوەی نەوت چی پێشکەش دەکات. تا ئێستا تەنانەت لە ئەمریکاش فێر نەبوون کە چۆن بەنزین بە شێوەیەکی کاریگەر لە خەڵوزەوە بەرهەم بهێنن! سەرەڕای بەرزبوونەوەی نرخی نەوت. باشە چی تر دەتوانێت پێشکەش بکات. پاراستنی داینامیکی، بزوێنەری تۆربۆجینەریتەر... وە ئەمەش ڕوودەدات، بەڵام کەمێک دواتر، بۆ ئەوەی پەلە نەکەیت لە داڕشتنی ترامپ کارتەکان. لە حەفتا ساڵدا پێشکەوتن زۆر پێشکەوتووە، بەڵام تا پیری شکست دەهێنێت، نەخۆشیش، مرۆڤیش خودا نییە! جگە لەوەش لە هەندێک ڕووەوە تەنانەت پاشەکشەش هەیە... بۆ نموونە زیادبوونی ئایینداری، بە تایبەت لە ڕووسیا و فەزای دوای سۆڤیەت، هەروەها لە وڵاتانی ئیسلامیشدا. بەڵام بیرمەندە گەورەکانی سەردەمی ڕێنێسانس و سەردەمی مۆدێرن پێشبینیان دەکرد کە ئایین وردە وردە دەمرێت!
  بەڵام سەیر لەوەدایە توندڕەوی ئایینی گەشە دەکات... وە قەشەکان زیاتر و زیاتر دەستوەردان لە سیاسەتی دەوڵەتدا دەکەن. وە لەم دۆخەدا سیاسەتی دەسەڵاتداران تێنەگەیشتنە؛ئایا بەڕاستی بەجدی باوەڕیان وایە کە ڕاستی لە ئۆرتۆدۆکسی یان ئیسلامدایە؟ ئەم هەموو مرۆڤە خوێندەوار و زیرەکانە؟ ئەگەر نا، ئەوا وازهێنان لە مۆدێلی عەلمانی دەوڵەتداری چ سوودێکی هەیە؟ لە پێناو کارایی لە بەڕێوەبردنی جەماوەردا؟ بەڵام وردە وردە ئۆرتۆدۆکسییە کە بێکاریگەری خۆی وەک ئایینێکی دەوڵەتی سەلماندووە... ڕاستییەکە ئەوەیە کە، بە هەبوونی بنەمایەکی فەرمی بۆ ئایینی مەسیحی و، پێش هەموو شتێک، پەیمانی نوێ، ئۆرتۆدۆکسی وەک بنەمای خۆی فێرکاریی ئاشتیخوازانەی هەیە: بەرەنگاری مەکەنەوە خراپە و دوژمنەکەت خۆش بوێت! بەڵام لە هەمان کاتدا سیاسەتی ڕاستەقینەی ئیمپراتۆریەت شەڕانگێزە و پێویستی بە توندوتیژی و فەتحکردن هەیە. ئەمەش ئەوەیە کە دژایەتی نێوان فۆرم و جەوهەر دروست دەکات. تەنانەت ئەگەر زۆر کەس بە ئاگاییەوە لەم شتە تێنەگەن، بە نائاگایی هەستی پێدەکەن!
  بەهۆی ئەمەوە فێرکاری ئۆرتۆدۆکس بێکاریگەرە، خاڵییە لە لۆژیک، هەوڵدەدات لە هەمان کاتدا ئیمپراتۆری و مەسیحی بێت. وە مەسیحی بە واتای جولەکە و ئاشتیخوازە! ئاخر کتێبی پیرۆز نزیکەی تەواو لەلایەن جولەکەکانەوە نووسراوە، ڕەنگە تەنانەت بە تەواویش، چونکە پۆڵۆسی نێردراوی خودا دەڵێت سوودی جولەکەکان زۆرە چونکە قسەی خودایان پێ سپێردراوە! ئەمەش بەو مانایەیە کە ڕوسی نابێت باوەڕ بە کتێبی پیرۆز بکات! ئەمەش بەو مانایەیە کە باوەڕێکی تر پێویستە، بەڵام چیتر لەسەر بنەمای کتێبی پیرۆزی جولەکە نییە... کامیان؟ پێویستە لەلایەن کەسانی پیشەیی و دەروونناسە بەئەزموونەکانەوە لەژێر ڕێنمایی FSB پەرەی پێبدرێت! پاشان زۆرێک لە دژایەتییەکان بە سەرکەوتوویی چارەسەر دەکرێن...
  دەبێت بگوترێ منداڵێک کە ئینجیل بخوێنێتەوە هەرگیز نابێتە جەنگاوەرێکی بەهێز و ئازا و دڕندە و ڕووسیای خۆش بوێت! وە کام وڵات لە کتێبی پیرۆزدا بەناوبانگە؟ ئیسرائیل!
  ڕاستە ئەدۆلف خۆی جنۆکەییە، ئەم یاریزانە کە خۆی لە شوێنی هیتلەردا بینیەوە، بە هیچ شێوەیەک ناچێت گۆشەگیری سەر جولەکەکان توندتر بکاتەوە. بە پێچەوانەوە جولەکەکانی بەسوود سوودمەند دەبن و کار بۆ ڕیخی سێیەم دەکەن. هیچ قسەیەکی بێمانای وەک تەقەکردن لە زانا یان هونەرمەندی جولەکە نامێنێت! بەڵام پێشوەختە یاساکانی دژە جوولەکە هەڵبوەشێنرێتەوە. یەکەم: ڕەنگە مرۆڤەکان بە هەڵە تێبگەن، دووەم: ئەمە سەرچاوەی سامان و سەرچاوەیەکی زۆر تۆکمە! بەڵام بێگومان دەکرێت سیاسەتی دژە جوولەکە نەرم بکرێتەوە لە بەرامبەر پشتیوانی جولەکەکاندا.
  چی لە پاپا بکەین؟ پەیوەندی لەگەڵ ڤاتیکان دوورە لە ئایدیاڵ، بەڵام شەڕی ئاشکرا تەنها لەم قۆناغەدا زیان بەدوای خۆیدا دەهێنێت. ئەمەش واتە پێویستە داوای پشتیوانی ڤاتیکان بکەیت، بەڵام لە هەمان کاتدا پێداگری لەسەر بەرژەوەندییەکانت بکە... بە شێوەیەکی ئایدیاڵ بوکەڵەکەت بخەرە سەر تەختی پەترۆس و وردە وردە چاکسازی لە ئایینەکەدا بکە...
  پۆرشە بیرکردنەوەکانی ئەدۆلفی پچڕاند:
  - ئێمە زۆر دڵخۆشین بە ژەمی ئێوارەکەت، فوهر!
  ئەدۆلفی جنۆکەیی بە میهرەبانییەوە زەردەخەنەی کرد:
  - باشە بۆ ئێستا لەگەڵ هیملێر کۆدەبمەوە، دواتر با هاینسبێرگ بگات. وە سەیرکە کوڕان: وادەی زۆر توندتان پێدراوە!
  سوپای فوهر لە سەرانسەری ئەفریقادا دەجووڵایەوە. وە بەرگری لە دژی یەکێتی سۆڤیەت بەدەستەوە بوو.
  لە زستاندا سوپای سوور هێرشی بۆ سەر ڕیزبەندی ڕژێڤ دەستپێکرد، بەڵام نازییەکان لەوێ چاوەڕێیان دەکرد و توانیان لێدانەکە بەرپەرچ بدەنەوە. لە باشووریشدا ئەڵمانییەکان خۆیان درێژ کردەوە و دەستیان بە ئاراستەی ئۆریۆل و خارکۆڤەوە گرت. وە تەنها لە نزیک لینینگراد سەربازانی سۆڤیەت توانیان ئۆپەراسیۆنی ئیسکرا ئەنجام بدەن، بەڵام شەڕەکان نزیکەی مانگێکیان خایاند و سەرکەوتنەکە بە نرخێکی زۆر بەرز کڕدرا.
  خێزانی کراوت بە جۆرێک لە جۆرەکان لە زستانی ساڵانی '42 - '43 ڕزگاریان بوو.
  بەڵام لە بەهاردا زۆربەی ئەفریقا لە ئێستاوە لەلایەن ئەوانەوە داگیرکراوە. وە فوهەر ئاوەکانی ئاشتی لەگەڵ بەریتانیا تاقیدەکاتەوە.
  چەرچڵ لەم بارەیەوە تا ڕادەیەک ساردە. هەرچەندە بەریتانیا تووشی شکست دەبێت دوای شکست.
  هەروەها لەگەڵ ژاپۆن ڕوون نییە - شەڕی مید وەی لەلایەن ئەمریکاوە دۆڕا، و لە کاتێکدا ساموراییەکان پارچە پارچە لە بەلەمی گەورەی یانکی دەدەن. وە ئەمریکا ناتوانێت سوود لە باڵادەستی ژمارەیی خۆی لە دەریا و ئاسماندا وەربگرێت.
  هیتلەر دەیەوێت هێرش بکاتە سەر یەکێتی سۆڤیەت، بەڵام تەنانەت دوای ڕاگەیاندنی کۆکردنەوەی گشتی و کۆی گشتی، هێزێکی زۆر کەمی هەیە بۆ ئەمە. بەو پێیەی کە کراوتەکان لە سەرانسەری ئەفریقادا بڵاوبوونەتەوە.
  لە هاویندا سوپای سوور خۆی ئامادەیە بۆ پێشڕەوی. بەڵام نازییەکان کە ئەفریقایان داگیرکردووە، سەربازی کۆلۆنیالیزم پێکدەهێنن. وە سەرچاوەی زیادە وەردەگرن.
  بۆ بەرهەمهێنانی تانکی شێر و پڵنگ و پانتەر بەکاردەهێنرێن. بەڵام ئەو داتایانەی کە بە ئەهریمەنەکە درا بە تەواوی سەرکەوتوو نەبوون. زۆر گرانە، زۆر قورسە. ڕاستە بۆ بەرگری پانتەر تانکی تێکدەرێکی باشە، تۆپێکی خێرا و تەقەی هەیە.
  بەڵام سەرکەوتووترینیان "شێر" بوو، قورس بوو، گران بوو، بەڵام زۆر کاریگەر نەبوو. تفەنگەکە زۆر بەهێزە بەرامبەر بە سی و چوار و تانکە سووکەکانی سۆڤیەت و ڕێژەی تەقەکردنەکەش زۆر کەمترە لە تفەنگەکانی پانتەر و پڵنگ. وە زرێپۆشەکە، بەڵام باشترە لە زرێپۆشەکەی "پڵنگ"، هەروەها لە لێوارە عەقڵانییەکاندا. "شێر" وەک "پانتێر"ێکی گەورە دەرچوو کە کێشی نەوەد تەن و بزوێنەرێکی هەشت سەد ئەسپ. بەڵام تا ڕادەیەک خێراتر لە مێژووی ڕاستەقینە، فڕۆکەی "پڵنگ"-٢ کە بیست و دوو تۆن سووکتر بوو، هاتە ناو بەرهەمهێنانەوە. لە ئاستی پاراستندا نزیکە لە "شێر"، بەڵام زیاتر مۆبایل، کێشی سووکە. بەڵام دەمانچەکە لە کالیبەری ٨٨ ملمدایە - لە بەرامبەر ١٠٥ ملم، بەڵام تەواو بەسە بۆ لەناوبردنی هەموو تانکەکانی سۆڤیەت. وە ئەوەی گرنگە ڕێژەی خێراتری تەقەکردنە - هەشت تەقە لە بەرامبەر پێنج.
  کەواتە "شێر" منداڵی نابغەیەکی ئەڵمانی و تاریکە کە ڕەگی داکوتاوە.
  ئەڵمانییەکان لە هاویندا هەموو ئەفریقایان بە ماداگاسکارەوە گرت. ستالین زۆر چاوەڕێی کرد.
  ڕەنگە خۆی حسابی بۆ ئەڵمانییەکان کردبێت بۆ دەستپێکردنی هێرش. بە تایبەتی بینینی ئەوەی کە چۆن تانکی شێر و پڵنگ و پانتەر دەگەن. بەڵام کراوتەکان هێشتا کێشەکانیان لە کیشوەرە تاریکەکەدا چارەسەر دەکرد.
  ستالین ئەو ساتەی لەدەستدا. هێرشی سەربازانی سۆڤیەت بە ئاراستەی ئۆرێل و خارکۆڤ دەستی پێکرد. تەنها لەو شوێنەی کە ئەڵمانییەکان بە باشی خۆیان ئامادە کردبوو. وە نەدەکرا سەرسوڕمانی تاکتیکی بەدەست بهێنرێت. یەکەم شەڕەکان دەریانخست کە "پانتەر" لە بەرگریدا ئاستێکی نایابی هەیە. خراپ نییە و "فێردیناندز". ئەوانیش باشن.
  وە پڵنگ تانکییەکی بەرهەمدارە. وە گۆڵێکی باش تۆمار دەکات. ئەڵمانییەکان بە شێوەیەکی چالاکانە بەرگری دەکەن. وە بەرگەی لێدانی دوژمن بگرن. لە سێ مانگ شەڕێکی زۆر سەرسەختانەدا، سوپای سوور تەنها پانزە کیلۆمەتر پێشڕەوی کرد. وە زیانەکانی زۆر بوون.
  دوو دەیان فڕۆکەی ئینگلیزی بەسەر کچە خۆدزینەوەکاندا دەفڕین؛ ڕەنگە هەستیان بە هیچ نەکردبێت، و لە ئێستاوە دەستیان کردبوو بە نەمان لە دەرەوەی ئاسۆ، کاتێک لەناکاو دەنگی گوماناوی نوێ بیسترا. مادلین فەرمانی دا:
  - هەمووان پاڵ بکەون و مەجوڵێن!
  کچەکان بەستبوون، چاوەڕێی شتێک بوون. و پاشان گواستنەوەی سووک و بارهەڵگرەکان لە پشت تەپۆڵکەکەوە دەرکەوتن. بە حوکمدان بە دیزاینەکەی، لە ئینگلتەرا و ئەمریکا دروستکراوە. هێواش هێواش بەرەو پایتەختی تونس ڕۆیشتن. مادلین کەمێک سەری لێ شێوا. ئەو پێی وابوو کە هێڵی پێشەوە هێشتا دوورە، ئەمەش بەو مانایەیە کە ئینگلیزەکان هێشتا کاتیان نییە بۆ دەرکەوتن. یان باشتر بڵێین نابێت دەرکەون. وە لێرەدا ستوونێکی تەواو پەلە دەکات. هەرچەندە، ڕەنگە، کەمتر لە کەتیبەیەک... ئەوان کێن، هەندێک گروپی شەڕکەر، کە بیابانەکانی بەرەیەکی بە هیچ شێوەیەک بەردەوامیان تێپەڕاندووە، دەیانەوێت لە دواوەدا بەدەوریدا بگەڕێن. پێدەچێت لۆژیکی بێت، هەرچەندە بە تەکنەلۆژیا ئاسانە لە بیابانەکاندا ببینرێن. لە هەموو حاڵەتێکدا پێویستە ڕادیۆ بۆ هاوڕێکانت بکەیت، بەڵام تەقە نەکەیت. جگە لەوەش تەنها سەدیان هەیە و زیاتر لە سێ سەد ئینگلیزیان هەیە!
  گێردا بە چرپە بە شارلۆتی گوت:
  - ئەمانە ئینگلیزەکانن! ئەمە یەکەمجارە وا لە نزیکەوە ببینم!
  هاوڕێ قژ سوورەکەش کە تەواو دەمارگیر بوو، وەڵامی دایەوە:
  - هيچ شتێك تايبەتى نيه‌! وە لە نێویاندا ڕەشپێستەکان ئەوەندە زۆرن!
  بەڕاستی لانیکەم نیوەی ئینگلیزەکان ڕەشپێست بوون. وە ستوونەکە بە هێواشی دەجووڵایەوە، ڕەشپێستەکانیش هێشتا هاواریان دەکرد... نزیکتر و نزیکتر دەبوونەوە...
  لێرەدا دەمارەکانی یەکێک لە کچەکان بەرگەی نەگرت و دەمانچەیەکی ژێر دۆشکەی تەقاند. لە هەمان چرکەدا، باقی جەنگاوەرەکان تەقەیان کرد و مادلین بە درەنگەوە قیژەی کرد:
  - ئاگر!
  چەند دەیان ئینگلیز بە یەکجار بڕان، یەکێک لە بارهەڵگرەکان بڵێسەی ئاگری گرت. باقی ئینگلیزەکان بەبێ جیاوازی تەقەیان کرد. مادلین، دەست بەسەر ئەو ساتەوەختەدا گرت و هاوارێکی کرد:
  - نارنجۆکی هێرشبەرانە پێکەوە فڕێ بدەن!
  کچانی کەتیبەی نوخبەی SS "She-Wolf" نارنجۆک بە دوور و ورد فڕێ دەدەن. وە کە لە منداڵییەوە ڕاهێنانیان پێکراوە، هەروەها تەکنیکی تایبەتیان بەسەردا هاتووە. ئەمەش کاتێکە کە بە تەزووی کارەبا مەشق دەکەیت، لەگەڵ فڕێدانەکەدا کەمێک خاو دەبیتەوە و تووشی شۆک دەبیت. هەروەها گێردا و شارلۆت دیارییەکانیان فڕێدا. وە ئینگلیزەکان سەریان لەسەر پاژنە و سەرەوەیە... زۆر پێکەنیناوییە. بە شێوەیەکی هەڕەمەکی تەقە دەکەن و ڕەشپێستەکان هێشتا بە زمانێکی تێنەگەیشتوو هاوار دەکەن. ئەوانە بە دڵنیاییەوە چەقۆکێشن...
  وە گێردا تەقە دەکات و فڕێ دەدات، لە هەمان کاتدا گۆرانی دەڵێت:
  - کابوسێک لە شاگردەکانی ئێس ئێسدا هەیە! یەک بازدان - یەک لێدان! ئێمە گورگی مێین - شێوازەکەمان سادەیە! ئێمە حەزمان لە ڕاکێشانی کلکی پشیلە نییە!
  شارلۆت هەروەها لە وەڵامدا گریانە. ئەو فیشەکانەی کە لەلایەن ئەوەوە دەدرێن، کەللەسەرەکە دەشکێنن بۆ پارچە پارچە. و پاشان چاوەکانیان دەکوژێننەوە. لێرەدا پیاوێکی ڕەشپێستی ترساو بە بایۆنێت چەقۆ لە هاوبەشە شۆخەکەی دەدات. لە وەڵامدا تف خوێن دەکات. شارلۆت گۆرانی دەڵێت:
  - فریشتەکانی دۆزەخی تاریکی ئەستێرەیی! وا دیارە هەموو شتێک لە گەردووندا لەناو دەچێت! پێویستە وەکو پەپوولەیەکی خێرا بفڕیت بۆ ئاسمان! بۆ پاراستنی ڕۆحەکان لە لەناوچوون!
  ئینگلیزەکان بە شێوەیەکی ناڕێکخراو مامەڵە دەکەن، زۆربەیان سەربازی کۆلۆنیالیزمن: ڕەشپێست و هیندی، عەرەب. یان دەکەونە خوارەوە، بەستوو دەبن، یان بە پێچەوانەوە بە توندی باز دەدەن و وەکو هاری شێت دەست دەکەن بە ڕاکردن. بەڵام کچەکان بە وردی تەقە دەکەن و هەرچەندە نارنجۆکەکان دوور نافڕن، بەڵام پارچەکانی ئەستوورن! لە ئێستاوە دوژمن کەم ماوە. مادلین بە زمانی ئینگلیزی هاوار دەکات، دەنگی ئەوەندە کەڕکەر و بەرزە کە تەنانەت پێویستت بە مێگافۆن نییە:
  - تەسلیم بن و ئێمەش لە ژیانتان بەخشین! لە دیلێتیدا خواردن و شەراب و سێکسی باشت دەبێت!
  دەستبەجێ کاری کرد و جارێک وازیان هێنا... دەستەکان بەرز و...
  پەنجا دیلیان کۆکردەوە کە نیوەیان بریندار بوون. مادلین فەرمانی دا:
  - بریندارەکان تەواو بکە!
  "گورگە ژنەکان" بەبێ ڕێوڕەسم فیشەکیان بە پەرستگای ئەو کەسانەدا تەقاند کە نەیاندەتوانی لەسەر پێ بوەستن و ئەوانی دیکەش بارکران بۆ ناو ئۆتۆمبێل و بەرەو نزیکترین بنکە بردران.
  دوای خۆڵە گەرمەکەی بیابانەکە، پێی ڕووتەکانی گێردا زۆر دڵخۆشن بە هەستکردن بە لاستیکە نەرمەکە. تەنانەت بە خۆشحاڵییەوە نالە نالە دەکات... بارهەڵگرە ئەمریکییەکان زۆر ئاسوودەن و لە کاتی گەشتەکەدا نالەرزن. کچەکان بەهۆی ئەوەی سەرکەوتنیان بەدەستهێناوە، دڵخۆشن. شارلۆت لە گێردا پرسی:
  - چەندت کوشت؟
  کچەکە بە سەرسوڕمانەوە شانەکانی هەڵکێشا:
  - نازانم? تەنها من نەبووم کە تەقەم کرد... بەڵام پێموایە زۆر بوون!
  شارلۆت حیسابی کرد:
  - سەدمان هەیە، نزیکەی سێ سەدی کوشتووە، واتە بۆ هەر برایەک سێ، واتە بۆ هەر خوشکێک! سەرەتایەکی سەرنجڕاکێش بۆ شەڕ!
  گێردا بە بێباکی دەستی جووڵاند:
  - ئەمە بۆ من گرنگ نییە! شتە سەرەکییەکە ئەوەیە کە یەک هاوڕێم نەمرد. هەرچەندە ئەمە بێگومان ئامارە، بەڵام سێ سەد دوژمن لەناوچوون و لەلای ئێمەش تەنها دوو جەنگاوەری گورگ بە سوکی بریندار بوون. تەنانەت سەرم سوڕماوە کە چۆن هێشتا بە تەواوی ئەفریقامان داگیر نەکردووە، لەگەڵ جەنگاوەرانی لەو جۆرە.
  شارلۆت یەکسەر مەزاجەکەی تێکدا:
  - باشە ئێمە لە هەژدەهەمدا بە ئەم جەنگاوەرە بەدبەختانە دۆڕاین!
  گێردا بە تووڕەییەوە سەرە ڕەشەکەی لەقاند، وەک ئەوەی بە بەفری سەری ساڵ داپۆشرابێت:
  - ئەمەش بەهۆی خیانەتەوەیە! بەڵام لە ڕاستیدا ئێمە لە هەموو کاتێک زیاتر لە سەرکەوتن نزیک بووینەوە و ئەمەش بۆ هەموو کەسێک کە کوێر نییە دیار بوو! بەداخەوە قسەکانمان پچڕا!
  شارلۆت ڕازی بوو، بە لێزانیەوە بە پەنجە ڕووتەکانی لە پشت گوێی چەپیەوە خەریک بوو:
  - بەڵێ، خیانەت، تێکدەر، مامناوەندی سەربازی... بەڵام هێشتا ڕووسەکانمان شکاند، ناچارمان کرد لە ساڵی ١٩١٨دا خۆیان ڕادەست بکەن! ئای، زۆر باشە بەناو فراوانییەکانی ڕووسیادا پیاسەیەک بکەیت، لەوێ فێنک و سارد و سڕە، بەڵام لێرەدا گەرمە!
  گێردا بە دڵخۆشیەوە پێکەنی:
  - بەڵام لە ڕووسیا بەستەڵەکی وەها توند هەیە... بەڵام کاتێک بە پێی ڕووت بەناو بەفری شاخەکاندا ڕامکرد، دەزانم چ ئەشکەنجەیە.
  شارلۆت ددانی ڕووت کردەوە:
  - گێردای بچووک بە پێی ڕووت بەناو بەفری سووتاودا ڕادەکات... ئەمە ڕەمزییە، وەک ئەوەی لە چیرۆکێکی ئەفسانەییدا بێت... چیرۆکی ئەفسانەیی باس لە کەسێکی پاک و هێشتا منداڵانە و بە هیچ شێوەیەک خۆپەرست نییە...
  گێردا بە دڵخۆشیەوە چاوی لە هاوڕێکەی کرد:
  - وەک ئەوە وایە دەبێت بچینە فوهەر؟
  شارلۆت پشتڕاستی کردەوە؛
  - زۆرینە! ئێمە تەنها لێدەخوڕین، نەک بە پێی ڕووت بەسەر خۆڵە گەرمەکەی بیابانەکەدا ڕابکەین. وە تەنانەت دوای سەرکەوتنەکەش.
  پیاوە ڕەشپێستە بەستراوەکە بە ئەڵمانی گەمژەیی کرد:
  - فریشتە ترسناکەکان، من ئامادەم خزمەتتان بکەم! تۆ خوداوەندی، من کۆیلەی تۆم!
  شارلۆت بە پێی کەمێک زبری قژی قاوەیی دیلەکەی مەساج دەکرد:
  - ئێوەی ڕەشپێست هەر لە سروشتدا کۆیلەن! بێگومان ئەمە لەلایەک باشە، کەسێک دەبێت لە بەرەبەیانەوە تا ئێوارە بە زەحمەت کار بکات، کاری زەلیل بکات... بەڵام کۆیلە بە سروشتی خۆی، بە سروشتی چەوتەکەی، خائینە و ناکرێت بە چەک متمانەی پێ بکرێت . ئێمەی ئەڵمانیش لە بەرامبەردا کولتووریترین و ڕێکخراوترین نەتەوەین لەسەر زەوی. میللەتێکی گەورەی جەنگاوەر، وە بێ هۆش نییە کە بەکرێگیراوانی ئەڵمانی لە هەموو سوپای ئەوروپی و تەنانەت لە ڕووسیاش خزمەتیان کردووە، زۆربەی کات لە پۆستی فەرماندەییدا!
  گێردا بە توندی وتی:
  - بەڵێ تۆ وەک کۆیلە خزمەتمان دەکەیت. ئێمە مەنجەری تایبەتمان هەیە بۆ ڕەشپێستەکان. وە بۆ ئێستا تەنها شتێک کە پێویستە بیکەیت ئەوەیە...
  شارلۆت پێشنیاری کرد:
  - با پێمان ماچ بکات. ئاخر بۆ ئێمە خۆش دەبێت، نەیجەر خۆی زەلیل دەکات.
  گێردا بە توندی سەری لەقاند:
  "نازانم چۆنیت، بەڵام شتێکی قێزەونە ئەگەر پێستی پاکی ئاریان دەست لە لێوی نیجەری بۆنخۆش بکات." بۆیە...
  شارلۆت لەگەڵ ئەوەدا نەبوو:
  - لەڕاستیدا نەخێر! بە پێچەوانەوە من پێم خۆش بوو. باشە سەیرکە...
  جوانە قژ سوورە ئاگرینەکە قاچە بچووکەکەی بەرەو پیاوە ڕەشپێستەکە هێنا. بە جۆش و خرۆشەوە دەستی کرد بە ماچکردنی پەنجە درێژ و نەرم و چەقۆکێشەکانی خوداوەندەکە. کچەکەش تەنیا لە وەڵامدا بە ناسکی زەردەخەنەی کرد، لێو ئەستوورەکانی پیاوە ڕەشپێستەکە پێستە ڕەنگاوڕەنگەکەی دەچڕاند. زمانی زیندانییەکە بەسەر پێی لاستیکی و کەمێک تۆزاوی کچەکەدا ڕایکرد. هێشتا خۆشە کاتێک پیاوێکی بەهێز و نزیکەی دوو مەتری زەلیل دەکەیت.
  گێردا سەری سوڕما:
  - سەیرە، بەڵام هەست بە بێزاری ناکەیت؟
  شارلۆت زەردەخەنەی کرد:
  - لەڕاستیدا نەخێر! بۆچی بێزار بم؟
  گێردا بێدەنگی هەڵبژارد: بۆچی دەبێت دەستوەردان لە کاروباری هاوڕێکەیدا بکات؟ لە ڕاستیدا پەروەردە بوون کە ژنی ئەڵمانی نەک هەر جەنگاوەر بێت، بەڵکو ژنێکی خۆشەویست و نەرم و نیان و دایکێکی تەندروست بێت. بەڵام خۆی هێشتا بیری لە کوڕان نەکردۆتەوە، ڕەنگە بەهۆی ماندووبوونی جەستەیی قورسەوە بێت، یان بە سادەیی هێشتا هاوتاکەی نەدۆزیوەتەوە. بەڵام پێدەچێت شارلۆتیش لەوە بێزار بووبێت. بە پاژنەی پێی خۆی لە لوتی پیاوە ڕەشپێستەکەی دا، بەجۆرێک کە لوتی دەستی کرد بە ڕژان و پێشنیاری بۆ گێردا کرد:
  - ڕەنگە بتوانین گۆرانی بڵێین؟
  گێردا سەری لە سەری خۆی دانا:
  - بێگومان ئێمە گۆرانی دەڵێین! ئەگینا خەمبار دەبێت!
  کچەکان دەستیان کرد بە گۆرانی وتن، هاوڕێکانیان بەشداریان کرد، بەجۆرێک گۆرانییەکە وەک شلەمەنییەک دەڕژا:
  من و ئازیزم لە دارستانەکە دەچینە دەرەوە،
  شاردنەوەی خەم و پەژارەی نازەمینی!
  وە سەرما، سووتاو، ساردی،
  پاڵنەرە شکاوەکە کون بوو!
  
  پێی ڕووت لەناو بەفردا،
  کچەکان سپی دەچن!
  زریانە خراپەکان وەک گورگ دەنگ دەدەن،
  تێکدانی ڕەوە باڵندە!
  
  بەڵام کچەکە هیچ ترسێک نازانێت
  ئەو کچە شەڕکەرێکی بەهێزە!
  کراسەکە بەزەحمەت گۆشتەکەی داپۆشیبوو،
  بە دڵنیاییەوە سەردەکەوین!
  
  جەنگاوەرەکەمان بەئەزموونترینە،
  بە چەقۆ ناتوانی بیچەمێنیتەوە!
  لێرەدا ئەسپێکان بە نەرمی دەجووڵێن،
  دەنکە بەفر بەسەر سنگتدا دەکەوێت!
  
  ئەوە داب و نەریتی ئێمە نییە بترسین،
  ناوێرێ لە سەرما لەرزین!
  بەرامبەرەکەی قەڵەو بە ملی گا،
  وەک چەسپی چەسپاو و قێزەون!
  
  گەل هێزێکی وای هەیە
  ڕێوڕەسمی پیرۆز چی بە ئەنجام گەیاند!
  بۆ ئێمە هەم ئیمان و هەم سروشت،
  ئەنجامەکەی سەرکەوتوو دەبێت!
  
  مەسیح ئیلهام بەخشە بۆ وڵاتی باوک،
  پێمان دەڵێت تا کۆتایی شەڕ بکەین!
  بۆ ئەوەی هەسارەکە ببێتە بەهەشت،
  هەموو دڵەکان ئازا دەبن!
  
  بەم زووانە خەڵک دڵخۆش دەبن
  با ژیان لە هەندێک کاتدا خاچێکی قورس بێت!
  فیشەکەکان بە شێوەیەکی دڕندانە کوشندەن
  بەڵام ئەوەی کەوتووە، پێشتر هەستاوە!
  
  زانست نەمریمان پێدەبەخشێت،
  وە عەقڵی کەوتووەکان دەگەڕێتەوە سەر ئەرک!
  بەڵام ئەگەر ئێمە مریشک دەربهێنین، باوەڕم پێ بکەن،
  دوژمن یەکسەر نمرەکە دەشێوێنێت!
  
  بۆیە لانیکەم دوعا لە خودا بکە،
  پێویست ناکات هەڵە بکەیت، تەمبەڵی بە!
  دادوەری گەورە زۆر توند و تیژە،
  لانی کەم دەتوانێت هەندێک جار یارمەتیدەر بێت!
  
  نیشتمان بۆ من ئازیزترینە،
  وڵاتی پیرۆز و ژیر!
  سەرکردەکەمان، کۆنتڕۆڵەکان توندتر بگرە،
  نیشتیمانی باوک بۆ گوڵکردن لەدایک بووە!
  کچانی کەتیبەی نوخبەی ئێس ئێس "ئەو-گورگ" زۆر جوان گۆرانییان دەوت و وشەکان ڕۆحی بوون. بە گشتی سترێئۆتایپێک هەیە کە پیاوی ئێس ئێس یانی جەلاد! بەڵام ئەوە ڕاست نییە. بێگومان یەکەی سزای تایبەت هەبوون، زۆربەی کات وەک بەشێک لە فیرقە ئەمنییەکان کە ئۆپەراسیۆنی تایبەتیان ئەنجام دەدا، بەڵام زۆربەی فیرقەکانی ئێس ئێس تەنیا پاسەوانی نوخبەی وێرماخت بوون. بە گشتی دەبێ بڵێین پڕوپاگەندەی سوور و تۆتالیتاری، جێی متمانەترین سەرچاوەی زانیاری نییە سەبارەت بە جەنگی جیهانی دووەم. ئاخر ئەوە ڕوونە کە سەرکردە کۆمۆنیستەکانی ئاگیتپرۆپ نەیانتوانی خۆیان بپارێزن و بێلایەن نەبن و بە شێوەیەکی بابەتیانە ڕووداوەکان ڕووماڵ بکەن. کەواتە، بە شێوەیەکی متمانەپێکراو ئەستەمە حوکم بدەین کە لە کوێدا ڕاستی ڕاستەقینە هەبووە سەبارەت بە دڕندەییەکانی نازییەکان، و لە کوێدا خەیاڵی هەبووە. لە هەر حاڵەتێکدا ئەوانەی بە جددی خەریکی لێکۆڵینەوەی مێژوویین، ناچارن دان بەوەدا بنێن کە هەموو جەنگاوەرێکی ئێس ئێس جەلاد و ئەهریمەن نییە. جگە لەوەش پێش هێرش بۆ سەر یەکێتی سۆڤیەت؛ نازییەکان بەگشتی لە ناوچە داگیرکراوەکاندا بە لێبوردەیی ڕەفتاریان دەکرد؛ سەرچاوە ڕۆژئاواییەکان ئاماژە بە هیچ دڕندەیییەکی جەماوەری یان تۆڵەسەندنەوەیەک ناکەن.
  ئێستاش کچەکان یارمەتی زیندانییەکانیان دەدا لە ئۆتۆمبێلەکان دابەزن؛ بە شێوەیەکی دۆستانە دەستیان لە شانە فراوانەکانی پیاوە ترسنۆکەکان دا. دوای ئەوە کچەکان بانگهێشت کران بۆ ئەوەی خۆیان تازە بکەنەوە...
  نانخواردنی نیوەڕۆ کەم بوو، بەڵام لە بیابانەکەدا تەقەی زیبرایەک کرا و هەر کچێک کەبابێکی وەرگرت کە بە شێوازی عەرەبی کوڵاوە. بەگشتی عەرەبەکان لانیکەم لە ڕووی دەرەوە دۆستانە بوون و ئەوانەی ئەڵمانییان دەزانی تەنانەت هەوڵیان دەدا گاڵتەیان پێبکەن یان بە نەرمی قاچی کچەکان لێبدەن.
  گێردا عەرەبە چەسپاوەکەی پاڵدا و وتی:
  - من بۆ تۆ نیم!
  شارلۆتیش بەدوایدا هات:
  - حەرەمێک بۆ خۆت بەدەست بهێنە!
  گێردا زەردەخەنەی کرد و پێشنیاری کرد:
  - بەڵام پێم بڵێ شارلۆت، ئەگەر ببیتە هاوسەری سوڵتان چی دەکەیت؟
  هاوڕێ قژ سوورەکە بە گومانەوە تێبینی کرد:
  - ئەمە لە ڕاستیدا خۆشبەختییەکی مشتومڕاوییە... هەرچەندە ئەوە بەندە بەوەوە کە هاوسەری کام سوڵتان. ئەگەر ئیمپراتۆریەتی گەورەی عوسمانی لە سەردەمی گەشەسەندنی خۆیدا بووایە، ئەوا... تەنانەت زۆر خۆش دەبوو... من چاکسازیم لە سوپای تورکیادا دەکرد، چەکەکانم باشتر دەکرد... وە ڕەنگە سەرەتا چاوەکانم بەرەو ڕۆژهەڵات بگەڕێنمەوە.
  گێردا ڕازی بوو:
  - ڕاست! بەڵام بۆ تورکیا شەرمەزارییە کە تەنانەت لە سەردەمی گەشەسەندنیدا نەیتوانی ئێران داگیر بکات. ئەمە تەواو واقیعی بوو، بە تایبەت کە سوپای فارس دواکەوتوو بوو. من پێم سەیرە فوهرەری گەورە، چ بڕیارێک دەدات: تورکیا داگیر بکات، یان بیخاتە نێو هاوپەیمانییەکەیەوە، ئێسکێک فڕێدانی عوسمانییەکان، لەنێویاندا هەندێک لە خاکە زۆر بەنرخەکانی ئێران؟
  شارلۆت بە سەرلێشێواوی شانەکانی هەڵکێشا.
  - نازانم! لە ڕاستیدا لەم دواییانەدا دەنگۆی ئەوە بڵاوبووەتەوە کە ئێمە هێرش دەکەینە سەر یەکێتی سۆڤیەت... دەڵێن دەوڵەمەندی ڕووسیا و زەوییە دەوڵەمەندەکانی ئۆکرانیا بەڕاستی پێویست نییە!
  گێردا بە پەنجەکانی پێی ڕووتەکانی کوپەکەی چایەکەی هەڵگرت و بە شێوەیەکی تەواو لێزانانە بەرزی کردەوە تا چەناگەی و شلە قاوەییەکەی ڕژاندە ناو خۆیەوە. لە هەمان کاتدا کچەکە توانی قسە بکات:
  - ئۆکرانیا خاکی زۆر دەوڵەمەند و دەوڵەمەندی هەیە. لە ژێر سەرکردایەتی ژیرانەی ئەڵمانی، و بە کولتوری کشتوکاڵی بەرزمان، دروێنەی پێوانەیی بەرهەم دەهێنن. وە دواتر نانەکەمان لە ئاو هەرزانتر دەبێت. وە ئەمەش بۆ قازانجی خودی ئۆکراینییەکان دەبێت، چونکە حکومەتی سۆڤیەت بە سادەیی تاڵانیان لێدەکات، ناچاریان دەکات برسێتی بمرن!
  شارلۆت سەری لە سەری خۆی دانا.
  - ئێمە ئەم سلاڤانە فێری کولتوری گەورەی ژێرمانی خۆمان دەکەین! با ڕۆشنبیریان بکەین!
  لێرەدا گفتوگۆکە بە هاوارێکی بێئەدەبی پچڕا، کاتی پشوودان تەواو بوو.
  بەڵام دوای نانخواردنی نیوەڕۆ کچەکان جارێکی تر ڕیز کران و ناچار بوون بە بیابانەکەدا ڕێپێوان بکەن. دوای خواردن ڕاکردن قورس بوو و کچەکان تەنانەت کەمێک نالەیان دەنا تا بەڵام جەستەیان گەرم بووەوە. و بەم شێوەیە وەکو جێربۆوا بەپەلە ڕۆیشتن.
  ئەمە شەڕێکی مەجازییە... وە ئەفریقا دەبێتە ئەڵمانی... وە بەرەی سۆڤیەت-ئەڵمانی...
  لە زستاندا دیسان سوپای سوور دەستی بە هێرش کردە سەر. شەڕی سەرسەختانە لە ئارادایە.
  کریستینا و ماگدا و مارگرێت و شێلا لە پانتەردا شەڕ دەکەن. ئۆتۆمبێلەکە هەرچەندە ئایدیاڵ نییە، بەڵام دەمانچەیەکی خێرا و مەودای دوور و چالاکی مامناوەندی هەیە، زرێپۆشی پێشەوەی باشی هەیە.
  کچانی ئەڵمانی سەرەڕای سەرما پێ ڕووت و بیکینییان لەبەردایە. وە شەڕێکی مانۆڕکراو ئەنجام دەدەن.
  لێرەدا کریستینا تەقەیەک دەکات... گوللەکە بەر تاوەری T-34-76 دەکەوێت و کون دەکات. تانکێکی سۆڤیەت دەوستێت، دەخرێتە خوارەوە.
  کچەکان لە سەرووی سییەکانیانەوە هاوار دەکەن:
  - هی ئێمە وەریگرت!
  پاشان ماگدا تەقە دەکات. جوانی بە قژی زێڕینیش لێیدا.
  بەڵێ، کەواتە تاوەری سی و چوارەکە دڕا.
  کچە پڵنگەکان بە نۆرە تەقە دەکەن. وە زۆر بە وردی. بۆیە تانکێکی تری سۆڤیەتیان لێدا.
  مارگریت لە دوای ئەوە لێیدا. وە بەر دەمانچەی خۆبزوێنەری SU-76 کەوت. بە لێزانی لێیدا. وە گۆرانی وت:
  - ئەڵمانیای دۆزەخی ئێمە بەهێزە، جیهان دەپارێزێت!
  وە زمان چۆن نیشان دەدات!
  پاشان بە تۆپێک لە شێڵی دا. تانکی KV-1S ی سۆڤیەت لێبدە. کچەکەش کاری باشی کرد.
  بەڵێ چوار جەنگاوەر بە بیکینی شەڕ دەکەن و لە سەرما ناترسن. دوای ئەوەی ژنان دەستیان بە شەڕ کرد، شتەکان زۆر باشتر بوون بۆ ڕیخی سێیەم.
  لێرەدا فڕۆکەوان ئەلبینا و ئەلڤینا لە ئاسماندا. هەردوو جوانەکە بە بیکینی و پێی ڕووتەوەن. لەسەر فۆکە-وڵفس شەڕ دەکەن. وە ئەمە ئۆتۆمبێلێکی زۆر جدییە.
  ئەلبینا کە لە تۆپی ئاسمانییەوە تەقە دەکات دەڵێت؛
  - کرۆکێتی چالاک! لە وشەکان پەشیمان مەبە!
  وە چۆن بە زەردەخەنەیەکی سەرسوڕهێنەرەوە دەدرەوشێتەوە! وە بە یەکجار دوو فڕۆکەی سۆڤیەت دەخاتە خوارەوە.
  هەروەها ئەلڤینا بە تۆپی ئاسمانی سێ کەسی بڕی و چرپەی کرد:
  - هاتنە ژوورەوەم کوشندە و مات دەبێت!
  دوای ئەوە کچەکە ددانی ڕووتکردەوە و ددانەکانی پیشان دا! ئەو هەمووی سۆز و خۆشەویستییە، و پڕە لە سۆز و خۆشەویستی دیاردەیی.
  ئەلبینا فڕۆکەیەکی تری یاک ٩ دەبڕێت و بە قیژە:
  - بۆچی فڕۆکەوانی سۆڤیەت پێویستن؟
  ئەلڤینا LAGG-5 دەخاتە خوارەوە و بە متمانەوە دەڵێت:
  - بۆ ئەوەی ئێمەی ئەڵمانی بتوانین فەسڵ کۆبکەینەوە!
  یەک دوو کچێکی نایاب. چۆن دەستیان کرد بە کۆکردنەوەی خەڵات بۆ خۆیان. بەڕاستی ناتوانیت دژی ئەو جۆرە جوانیانە موناقەشە بکەیت. فڕۆکە دەخەنە خوارەوە و ددانەکانیان ڕووت دەکەنەوە.
  وە نهێنی سەرەکی ئەوەیە کە لە سەرمادا کچان پێویستیان بە پێی ڕووت و بە بیکینی هەیە. پاشان فەسڵەکان لەسەر خۆیان دێن.
  وە هەرگیز جل و بەرگت لەبەر مەکە. سنگی ڕووتت هەڵبشێوێنە، هەمیشە ڕێزێکی زۆرت لێدەگیرێت!
  ئەلبینا فڕۆکەیەکی تری سوپای سووری بڕی و گۆرانی گوت:
  - بە بەرزییەکی زۆر و پاکی ئەستێرەیی!
  و چاوەکانی چرپاند، بازێکی دا و پێی ڕووتی خۆی چرچاند و بە قیژەقیژەوە:
  - لەناو شەپۆلی دەریا و ئاگری تووڕەدا! وە لە ئاگرێکی تووڕە و تووڕەدا!
  وە دیسانەوە کچەکە بە نزیکبوونەوەیەکی وزەبەخشەوە فڕۆکەکە دەخاتە خوارەوە.
  وە دواتر ئەلڤینا هێرش دەکاتە سەر دوژمن. لە گۆشەکەدا دەیکات، ددانەکانی ڕووت دەکاتەوە و دەقیژێنێت:
  - دەبمە پاڵەوانی جیهانی سوپەر!
  وە دیسانەوە ئەو ئۆتۆمبێلەی کە کچەکە لێی داوە دەکەوێتە خوارەوە. بەڵێ، سوپای سوور زۆر خراپ بەدەستی دەهێنێت.
  وە ئەلبینا بە ئیکستازی کێویەوە هاوار دەکات:
  - ئێستا جەلادم نەک فڕۆکەوان!
  فڕۆکەیەکی تری سۆڤیەت دەخاتە خوارەوە و هێسک دەکات:
  - من بەسەر بینینەکەدا دەچەمێنمەوە و مووشەکەکان بەپەلە بەرەو ئامانجەکە دەڕۆن، یەک نزیکبوونەوەی تر لە پێشە!
  جەنگاوەرەکە لەڕادەبەدەر شەڕانگێزانە مامەڵە دەکات.
  لێرەدا هەردوو کچەکە هێرش دەکەنە سەر ئامانجە زەمینییەکان. ئەلبینا مشتێک لە سی و چوارەکە دەدات و دەقیژێنێت:
  - ئەمە دەبێتە کۆتایی!
  ئەلڤینا لە SU-76 دەدات و بە چرپە دەڵێت:
  - تا لەناوچوونی تەواو!
  وە چۆن پێی ڕووتی خۆی دەهەژێنێت!
  لە زستاندا سوپای سوور نەیتوانی سەرکەوتنی بەرچاو بەدەست بهێنێت. تەنها لە ناوچەی ڕژێڤ توانیان چەقۆیەکی کەم دروست بکەن، بەڵام بە هێنانە ناوەوەی یەدەگەکان، ئەڵمانییەکان دۆخەکەیان گەڕاندەوە. بەڕاستی کراوتەکان بەهێزن.
  وە لە مانگی ئایاری ساڵی ١٩٤٤دا، دوای ئەوەی سەربازەکانیان پڕکردەوە بە تانکی نوێ، لەنێویاندا پانتەر-٢ی پێشکەوتووتر و باشتر پارێزراو، لە ناوچەی کورسک و ڕۆستۆڤ ئۆن دۆن هێرشیان کردە سەر.
  هەموو شتێک ئەوەندە خراپ نەدەبوو ئەگەر ژمارەیەکی زۆر لە عەرەب و ڕەشپێستەکان بەشدارییان لە هێرشەکەدا نەکردبا. وە لە هەمووی گرنگتر تورکیەش هاتە ناو شەڕەکەوە. بۆیە دۆخەکە لە ڕادەبەدەر مەترسیدار بووە.
  وە سوپای سوور کە زیانێکی زۆری بەرکەوت، لەبەردەم هێزە باڵاکانی وێرماختدا پاشەکشەی کرد.
  بەڵام شەش کچە ئازاکە بە سەرۆکایەتی ئەلێنکا شەڕێکی توندیان لەگەڵ کراوتەکان کرد. وە هێزەکان بە ڕوونی نایەکسان بوون.
  ئەلێنکا شەڕی بۆ کورسک کرد کە لەلایەن نازییەکانەوە هێرشی کرایە سەر. جوانە بێهیواکە بە پەنجە ڕووتەکانی نارنجۆکێکی فڕێدا و چرپەی کرد:
  - شکۆمەندی بۆ ڕوس' و حزبە ئازیزەکەمان!
  پاشان ناتاشا بە پەنجە ڕووتەکانی نارنجۆکێکی هەڵدا و هێسکی کرد:
  - ئێمە بە پێی ڕووت ئاگاداری کچەکە دەبین!
  دواتر ئەنیوتاش بە پەنجەی پێی ڕووتەکانی دیاری مردنی نارد، و وشک بووەوە:
  - گورزێکی نایاب دەبێت!
  ئۆگستینی قژ سوور بە ئەندامی خوارەوەی ڕووتی خۆیەوە دیارییەکی لەناوبردنی وەرگرت و نارد و قیژاند:
  - ئاماژەدان بە ڕادار بۆ ئاسمان!
  و پاشان ماریا قژ زێڕینەکە بە قاچە ڕووتەکانی مردنی بە نازییەکان دا.
  وە گۆرانی وت:
  - لە ماداگاسکار و لە بیابان و سەحرا! لە هەموو شوێنێک بووم، جیهانی بینیوە!
  و پاشان ماروسیا کۆمەڵێک بنی ڕووتی پێیەکانی فڕێدەدات و گۆرانی دەڵێت:
  - لە فینلاند و یۆنان و لە ئوسترالیا سوید پێت دەڵێن کچی جوانتر لەمانە نییە!
  بەڵێ ئەو شەش کچە زۆر باش شەڕیان کرد. بەڵام کراوتەکان هەر کورسکیان گرتەوە...
  نەخێر، ناتوانیت بەرەنگاری ئەو جۆرە هێزە باڵایانە ببیتەوە. فاشیستەکان خەریکە سەرسەخت دەبن.
  وە ئامادەکردنی ئەهریمەنەکان مانای چییە؟
  ئەدۆلف هیتلەر بە سادەیی شێت بوو: هەستی دەکرد وەک دیسپۆتێکی ڕاستەقینە، کە هەمووان گوێڕایەڵی دەبن و دەلەرزن. بەڵێ، ئەگەر سەرکەوتنەکانی ستالینت دەوێت، ئەوا پێویستە وەک ستالین بیت، بەبێ ئەوەی بەزەیی و داوای کەسانی دیکە و خۆت بکەیت (جۆزێف ڤیساریۆنۆڤیچ بەم ڕیزبەندییە ڕێک بەو شێوەیە بیری دەکردەوە!). ئێستا زەقەزەقەکە شایستە و ئۆتۆمبێلەکە دەست دەکات بە جووڵە. بە گشتی ئەڵمانیا بە لەبەرچاوگرتنی مانگە دەستکردەکانی، لە بڕی ئامێرە پیشەسازییەکان، لە هێزی کاری شارەزا و لە ژمارەی ئەندازیاران لە هەموو ئاستەکاندا، بەرژەوەندییەکی گەورەی لە یەکێتی سۆڤیەتدا هەیە. ئەمە ڕاستییەکە، بەڵام بەرهەمهێنانی چەک هێشتا لە ئاستێکی بەرزدا نییە! ئەڵمانیا بە درێژایی شەڕەکە لە دوای یەکێتی سۆڤیەت دواکەوت، سەرەڕای هەموو وێرانکارییەکانی ڕووسیا. وە لە چیەوە؟ بێگومان بەهۆی ئاژاوەیەکی دیاریکراو کە لە بەشە جیاوازەکان و بەتایبەتی لە پیشەسازی سەربازیدا حوکمڕانی دەکرد. جگە لەوەش کەمی کەرەستەی خاو و هەروەها کەم سەیرکردنی توانای دوژمن ڕۆڵێکی نەرێنی هەبوو. بە تایبەتی لە ساڵی ١٩٤٠دا بەرهەمهێنانی چەک لە ئەڵمانیا کەمتر بوو لە ساڵی ١٩٣٩ (ئەگەر کۆی گشتیی بە تەقەمەنیشەوە لەبەرچاو بگرین) و ئەمەش سەرەڕای ئەوەی کە شەڕەکە پێشتر لە ئارادا بوو، و ڕەیخی سێیەم کۆنترۆڵی خاکە گەورەکانی بە زەبەلاحەوە گرت یەدەگی توانای بەرهەمهێنان. باشە، دەتوانین چی بڵێین دەربارەی توانا ڕێکخراوەییەکانی هیتلەر؟ زۆر نەبوو، لە پیشەسازی سەربازیدا درەوشایەوە.
  فوهر لە وتارێکی درێژخایەندا ڕایگەیاند؛
  - لە بابەتی سەرپەرشتیکردنی فڕۆکەوانیدا دەسەڵاتی فریاگوزاری دەدرێت بە ساوەر. ئەو لە نزیکەوە چاودێری بڕی ئامێرە بەرهەم هێنراوەکان دەکات، و، کەمتر گرنگ نییە، کوالیتی. جگە لەوەش زۆرێک لە هاوڕێکانت گۆرینگ، هەرچەندە ڕۆژێک ئاسی باش بوون، بەڵام توانای کاری سەرکردایەتییان نییە. هەروەها هەموو سەربازێکی باش ژەنەڕاڵێکی نایاب نییە ، بۆیە لەبری ئێریکی هەڵواسراو، کایەی تەکنیکی لەلایەن کەسێکەوە سەرکردایەتی دەکرێت لە نێوان خاوەنکارە پیشەگەرەکاندا کە توانای چاکسازی و تەیارکردنەوەی هێزەکانی فڕۆکەوانی هەبێت. ئاخر بەریتانیا خەوی لێنەکەوتووە، هەم بڕی و هەم کوالیتی هێزە چەکدارەکانی زیاد دەکات، بەتایبەتی فڕۆکەوانییەکەی. پێویستە دوو سەر لە پێش دوژمنەوە بین، دەیان هەنگاو، ئەگینا بە تەواوی باڵادەستی خۆمان بەسەر دوژمندا لەدەست دەدەین. بۆیە هەنگاوی چۆنایەتی پێویستە.
  گۆرینگ بە ترسەوە وەڵامی دایەوە:
  - هاوڕێیانم، کەسانی سەلمێنراو کە کاریگەری شەڕ و پیشەیی خۆیان سەلماندووە.
  دیکتاتۆری جنۆکەیی تووڕە بوو:
  - یان ڕەنگە من بە بۆچوونی تۆ لەبیرم چووبێت کێ لە شەڕی بەریتانیا دۆڕا؟ یان کێ پلانی چوار ساڵەی گەشەپێدانی ئابووری نیشتمانی شکستی هێنا. یان دەتەوێت بە چەقۆ لێ بدرێت، تەنانەت بە ئاشکراش. بۆیە دەمت دابخە و بێدەنگ بە پێش ئەوەی خۆت لە چەقۆ بدەیت!
  تەنانەت گۆرینگ لە ترسدا چەقۆی لێدا. بەداخەوە، فوهەر بۆ ئەوە نییە کە شتێکی بچووک بکرێتەوە. پاشان جارێکی تر دەنگە دەنگەکە بیسترا و فڕۆکەیەکی تری ME-262 بەرەو ئاسمان هەڵفڕی. ئۆتۆمبێلەکە گەورە بوو و دوو بزوێنەری هەبوو. باڵەکانی کەمێک ڕژاون، شەڕکەرەکە خۆی تەواو هەڕەشەئامێز دەردەکەوێت. تایبەتمەندی خێراییەکەی، بۆ ساڵی ١٩٤١، بەگشتی شایستە و تەنانەت بە ستانداردە جیهانییەکانیش ژمارەیەکی پێوانەیی شکێن. ڕاستە هێشتا ئامێرەکە خۆی بە تەواوی متمانەپێکراو نییە و پێویستی بە چاککردنەوە هەیە. بەڵام دیکتاتۆری فاشیست پێشتر تایبەتمەندی شەڕکەری نوێ و پێشکەوتووتری داوە... کێشی ME-262 زیاتر لە شەش تەنە، واتە هەندێک باری زیادە هەیە. فڕۆکەی جەنگی دەبێت بچووک و هەرزان و چالاکی بێت. لەم ڕووەوە ME-163 دەتوانێت تا ڕادەیەک باش بێت، بەڵام بزوێنەری موشەکەکەی زۆر زۆرەملێیە و تەنها بۆ ماوەی شەش خولەک کاردەکات (یان باشتر بڵێین، هێشتا کاردەکات!)، ئەمەش واتە مەودای تەنها لە ناو تیژڕەوی سەد کیلۆمەتردایە . وەک فڕۆکەیەکی بۆمبڕێژکراو لە شێوازی بلیتز یان شەڕکەرێکی بەرگ بۆ هێرشەکانی ئارمدا بۆ سەر ئینگلتەرا، بێگومان گونجاو نییە.
  بەڵام فڕۆکەی ME-262 دەتوانێت تەنێک بۆمب هەڵبگرێت، واتە بەقەد فڕۆکەی Pe-2 کە فڕۆکەیەکی هێڵی پێشەوەی سۆڤیەت بووە. واتە چارەسەرێکی نایاب هەم بۆ ڕشتنی شەڕکەرەکان و هەم بۆ پشتیوانیکردنی سەربازەکان. بەڵام بۆچی فڕۆکەیەکی جەنگی بە شێوازی کۆمێت ME-163 دروست نەکرێت، بەڵام بەبێ بزوێنەری موشەک، بەڵام بزوێنەری تۆربۆجێت؟ هەوڵی باشترکردنی "کۆمێت"یان دا و پێدەچوو کاتی فڕینەکە بۆ ١٥ خولەک زیاد بکەن (ئەمە مەودای تا ٣٠٠ کیلۆمەترە)، ئەمەش بە گشتی بۆ شەڕی بەریتانیا قبوڵکراوە. هێشتا لە نۆرماندیەوە دەتوانرێت بگاتە لەندەن... هەرچەندە هەموو شتێک ئەوەندە دیار نییە، بەڵام پێویستە بۆردومانی بکەیت و بگەڕێیتەوە، پانزە خولەکیش ئەوەندە خێرا نەبوو. لە داهاتوودا فڕۆکە جەنگییەکانی موشەک و جێت وەک بنبەستێک لە بواری فڕۆکەوانیدا ناسێنران. بەڵام دیزاینی "کۆمێت" زۆر سەرنجڕاکێشە، بە قەبارەی بچووک و سووکییەکەی، ئەمەش مانای ئەوەیە کە هەرزانە و دەتوانرێت مانۆڕ بکرێت.
  جگە لەوەش فڕۆکە جەنگییەکانی زۆر ئومێدبەخشیش هەن کە کێشیان بە گشتی ٨٠٠ کیلۆگرامە، گلایدەرێکی وا کە دەتوانرێت لە شەڕە ئاسمانییەکاندا بەکاربهێنرێن. ڕاستە بەهۆی کورتی مەودایانەوە، گەشتکردن لەسەریان تەنها لە شەڕی بەرگریدا دەتوانرێت ئەنجام بدرێت، یان لە... گواستنەوەدا بگەیەنرێتە لەندەن، و دواتر فڕۆکەوانەکان بگرنەوە. لێرەدا دەبێت بیری لێ بکەیتەوە. لە مێژووی ڕاستەقینەدا، گلایدەرەکان هەرگیز کاتیان نەبووە بۆ شەڕکردن و بە هۆکارێک لە کۆریا، ژەنەڕاڵەکانی فڕۆکەوانی سۆڤیەت نەیانوێرا ئەم بیرۆکەیە تاقی بکەنەوە. بەگشتی ئەوە جێگەی داخە، بەڵام لە کاتی جەنگی کۆریادا، فڕۆکەوانە ئەمریکییەکە یەکەم کەس بوو کە سەرکەوتنی بەدەستهێنا. بۆیە نابێت یانکیز بە کەم سەیر بکرێت.
  دوای کۆتایی هاتنی گەشتەکە، کچێکی گەنجی قژ سپی لە کابینەی فڕۆکەوانەکە بازێکی دا و بە خێرایی تەواو ڕایکرد بۆ لای فوهر.
  نازی ژمارە یەک کە جەماوەر بوو دەستی بۆ درێژ کرد بۆ ئەوەی ماچێکی بۆ بکات. ئەوەی خۆشە کاتێک کچان خۆشیان دەوێیت و فۆهەر، وا دیارە، تەواو دڵسۆزانە لەلایەن هەموو ئەڵمانییەکانەوە بتپەرست دەکرێت، یان باشتر بڵێین، نزیکەی هەموویان جگە لە چەند زیندانییەکی کەمپی کۆکردنەوە. فڕۆکەوانەکە بە جۆش و خرۆشەوە وتی:
  - ئەمە بە سادەیی فڕۆکەیەکی شایستە، خێرایی و هێزێکی وای هەیە. با هەموو بەچکە شێرەکان وەک بوتڵی ئاوی گەرم لە جێگرەوەیەک لەیەک جیا بکەینەوە!
  فورێرەکە پەسەندی پاڵنەرەکەی کچەکەی کرد:
  - بێگومان، ئێمە دەیدڕێنین، بەڵام... چاککردنەوەی هەڵەکردنی ئامێرەکە پێویستە بە خێرایییەکی خێراتر ئەنجام بدرێت، و ئەمەش بە تایبەتی بۆ ماتۆڕەکان دەگونجێت. لێرەدا بێگومان ڕێوشوێنی ڕیشەیی پێویست دەبێت بۆ باشترکردنیان، بەڵام ئەگەر شتێک هەبێت سەرکردە-دیزاینەر یارمەتیدەر دەبێت!
  هەمووان بە یەک دەنگ دەقیژان:
  - شکۆمەندی بۆ فوهرەرە گەورەکە! پرۆڤیدێنس یارمەتیمان بدات!
  سروودی ڕەیخی سێیەم دەستی کرد بە ژەنین و ستوونی شەڕڤانانی گەنج لە هیتلەر یوجێنتەوە بەرەو پێشەوە ڕۆیشتن. کوڕانی چواردە تا حەڤدە ساڵان بە شێوەیەکی تایبەت بە تەپڵەکە بەرەو تەپڵ دەڕۆیشتن. و پاشان سەرنجڕاکێشترین شت ڕوویدا: کچانی هەرزەکار لە یەکێتی ژنانی ئەڵمانیا ڕێپێوانیان کرد. بە تەنووری کورتەوە، پێی ڕووت و ڕووتی جوانەکان چاوی پیاوانی بۆ لای خۆی ڕادەکێشا. کچەکان هەوڵیاندا قاچەکانیان بەرزتر بکەنەوە، بەڵام لە هەمان کاتدا پەنجەکانی قاچیان بۆ دواوە ڕاکێشا و بە وریاییەوە پاژنەی پێیان دانا. دیمەنێکی سەرگەرمی جوانەکان بە فیگەری بێ کەموکوڕی... بەڕاستی ڕووخسارەکان جیاواز بوون و هەندێک لە گەنجە فاشیستەکان تا ڕادەیەک بێئەدەب بوون، نزیک بوون لە پیاوانە، هەروەها شێواندیان. بە تایبەت کاتێک برۆکانیان پێکەوە هێنابوو.
  ئیستێت ئەدۆلف ئاماژەی بەوە کردووە:
  -پێویستە کچان و کوڕان ڕاهێنانی جەستەیی لە ئاستێکی گەورەتردا وەربگرن. وە دەزانم کە زۆر شت لەسەر ئەم بابەتە دەکرێت، بە تایبەتی لە یۆنگفۆلکدا، بەڵام ئەوەی پێویستە گشتگیری و وەرگرتنی شێوازەکانی سپارتانە. بێگومان جگە لە هاندانی دزی... کوڕ و کچەکانمان دەبێت گەورە ببن و کەسانی شایستە و لە هەمان کاتدا بێبەزەیی بن.
  فەرماندەی باڵا هێواش وەستا. ژەنەڕاڵەکان بێدەنگ بوون، ڕەنگە ترسیان لە ناڕەزایەتی دەربڕین هەبووبێت، بەڵام نەیانویستبێت ئەوەی ئاشکرایە پشتڕاست بکەنەوە. ڕۆژنامەی فورێر لە درێژەی قسەکانیدا وتی؛
  - شەڕ گاڵتە نییە، بەڵکو دەبێت بێبەزەیی بەرامبەر دوژمنان لەگەڵ هاوکاری یەکتر و هەستکردن بە برایەتی بەرامبەر هەڤاڵان تێکەڵ بکرێت. ئەمەیە کە دەبێت لە هەموو کەسێکدا بچێنین... سوپەرمانی نوێ بێبەزەییە بەرامبەر بەوانی تر، بەڵام لەوەش زیاتر دەبێت بێبەزەیی بێت بەرامبەر بە خۆی. چونکە سەرەتا دەبێت کەمتەرخەمی لە ڕۆحی مرۆڤدا بنبڕ بکرێت، پاشان جەستەی لاوازی مرۆڤ هەڵدەستێت!
  وەستانێکی تر... ژەنەڕاڵ و دیزاینەرەکان لەناکاو درکیان پێکرد و دەستیان کرد بە چەپڵە لێدان بە توندی. وا دیار بوو فوهر دڵخۆش بوو:
  - ئەمە باشترە، بەڵام ئێستا حەز دەکەم تەقلیدی شەڕی ئاسمانی ببینم. کەواتە ترسناک و هەموو وێرانکەر...
  هاینکڵ بە ترسەوە پرسیاری کرد:
  - بە تەقەمەنی زیندوو یان گوللە، فوهەرەکەم؟
  نازی ژمارە یەک سەری لە سەری خۆی دانا:
  - بێگومان لەگەڵ ئەوانەی شەڕانگێزن. جگە لەوەش حەز دەکەم کاریگەری ئامێری دەرهێنان لەبەرچاو بگرم. ئاخر تۆ کاری لەسەر دەکەیت... - فوهەر مشتەکانی لەقاند. - کاتێک، لە کۆتاییدا، ئامادە دەبێت و دەخرێتە بواری بەرهەمهێنانی بەکۆمەڵەوە. ئاخر فڕۆکەوانێکی بەئەزموون فڕۆکەوانێکی بەئەزموونە کە دەبێت بۆ شەڕەکانی داهاتوو پارێزراو بێت!
  سەرەڕای ئەوەش فورێر-تێرمیناتۆر بڕیاریدا دیزاینێکی مۆدێرنتری ئامێری دەرهێنان پیشانی دیزاینەران بدات. ئەم سیستەمە کەمتر قورس و سادەتر و سووکتر بێت. باشە، ئەو سکویبە هەرزانە کە پێشتر پیشەسازی ئەڵمانیا شارەزا بووە، تەواو گونجاوە بۆ ئەم مەبەستە.
  دیاگرامەکە دەبوو لە کاتی ڕۆشتندا بکێشرێت، بەڵام هیتلەر بەڕاستی هونەرمەندێکی باش بوو، و بە ڕوونی، بە خێرایی، هێڵەکانی دیاگرام و سوڕانەوەکان یەکسان و ڕوون بوون بەبێ هیچ حوکمڕانێک و کۆمپاسێک. تێرمیناتۆری هیت و میس پێی وابوو کە بێگومان سەیرە کە ئەڵمانییەکان بە گشتی ئایدۆلۆژیایەکی بەهێز و تا ڕادەیەک پێشکەوتووی وەک ناسیۆنال سۆسیالیزم و سیستەمی تۆتالیتاری، شەڕەکەیان دزەپێکرد بۆ ڕووسەکان. ڕەنگە ئەمەش بۆ ئەوە بێت کە سەربازانی ڕووسیا لە سەربازە ئەڵمانییەکان بەهێزتر و خۆڕاگرتر بوون و خێراتر فێری شەڕکردن بوون.
  بە گشتی ئەگەر سەیری ڕەوتی شەڕەکە بکەیت بە گشتی، ئەوا ڕووسەکان، یان باشتر بڵێین سوپای سۆڤیەت فێری شەڕ بوون، بەڵام پێدەچوو ئەڵمانییەکان لەبیریان کردبێت کە چۆن... فەرماندەییەکەیان بڕیاریان لە ئاستی یەکەمدا دەدا - قوتابیانی پۆلی یەکەم، و ڕەنگە تەنانەت نزمتر ئەگەر خوێندکاری پۆلی یەکەم ئەزموونی هەبێت لە ئەنجامدانی ئۆپەراسیۆنە سەربازییەکان لە ستراتیژییەکانی کاتی ڕاستەقینەدا. وە ئەو ڕاستییەی کە هەندێک جار منداڵانی شەش ساڵان لە ئێستاوە بەو شێوەیە لێهاتووانە سەرکردایەتی سوپای مەجازی دەکەن، شتێکە کە ئەوان و ژوکۆڤ و ماینشتاین دەتوانن لێی فێربن. بەڵام هەندێک لە توێژەران هەردوو ژوکۆڤ و ماینشتاین بە مامناوەند دەزانن. هەروەها دژایەتی هەیە سەبارەت بە ژمارەی ئامێرەکان، بەتایبەتی ئامێرە دەستگیرکراوەکانی فەرەنسی. بیرەوەریی هیتلەر (بیرەوەرییەکی باش، بەتایبەتی کاتێک هێشتا تەندروست بوو!) پێشنیاری ئەوە دەکرد کە ٣٦٠٠ تانکی دەستبەسەرداگیراو لە فەرەنسییەکانەوە گیراون، کە ژمارەیەکی زۆر سەرنجڕاکێشە... هەندێک مۆدێل، وەک SiS -35، لە زرێپۆشەکانیاندا لە... T-34 تەنها لە زرێپۆشی پێشەوە. کەواتە ئەم تانکە بە ئاسانی دەتوانرێت لە کارگەکانی فەرەنسادا بەرهەم بهێنرێت، تەنها ئەوە نەبێت کە ڕەنگە بە گۆڕینی چەکی ٤٧ ملم بە دەمانچەیەکی لوولەی درێژی ٧٥ ملم. لە ڕاستیدا ڕەنگە تەنانەت ئەمەش بەس نەبێت. بەریتانیا و ئەمریکا بەگشتی هەمیشە لە هەموو شتێک زیاتر بەهایان بە زرێپۆش لە تانکەکانیاندا داوە. بۆ نموونە چەرچڵی چل تۆنی زرێپۆشی 152 ملیمەتر بوو لە بەرامبەر تانکی قورس IS-2 120 ملیمەتر.
  فۆرهێر شتێکی تری بە دیزاینەرانی وت:
  - ئێمە تونێلی بای پێویستمان هەیە، بۆیە بەدوای مۆدێلێکی گونجاوتری فڕۆکەکەدا بگەڕێ و شێوەی ڕێک و پێک دروست بکە، بەبێ ئەوەی بابەتەکە بگەیەنینە تاقیکردنەوە گرانبەهاکان، کە باشترین ئاسەکانمان لەوێشدا دەمرن. بۆ نموونە مۆدێلی باڵە فڕیوەکانی فڕۆکە زۆر کاریگەرە، بە تایبەت ئەگەر بتوانرێت ئەستووری و گۆشەی مەیلی بگۆڕدرێت. پێشتر وێنەکێشانەکەم پێداویت، بۆیە بێ کلکەکان دەبێت ئامادە بن. خێرایی خەمڵێنراوەکەی دەگاتە ١١٠٠ کیلۆمەتر لە کاتژمێرێکدا تەنانەت بە بزوێنەری یومۆ. بۆیە بڕۆ پێشەوە، بەڵام بێ ئیرادە مەبە!
  هەروەها ئەدۆلف کە ناگونجێت ئامۆژگاری چۆنیەتی زیادکردنی خێرایی فڕێدانی بۆرییەکانی کرد. ئەو ئەو ئیرۆنییە خراپە شاراوەیەی لە بۆچوونەکانی دیزاینەرەکاندا گرتبوو: چۆن کۆرپۆڕاڵێکی سادە ئەوەندەی زانی؟ ئایا باوەڕیان بە نابغەی فورەر نییە؟ باشە، ئێمە دیاری دەکەین... یان نا، ئێمە دەستنیشان ناکەین، بەڵام بۆیان دەسەلمێنین کە ئێمە خوێندەوارین.
  دواتر نانخواردنی نیوەڕۆ لە هەوای پاکدا، کچە خزمەتکارەکان مێز و کورسییان ڕێکخست. جوان... بەڵام چ چاکسازییەک لە سۆسیالیزمی نیشتمانیدا بکرێت؟ وەک ئەوەی تا دەکرێت ژمارەی دوژمنەکان کەم بکەنەوە و دۆستایەتی بکەن. بۆ نموونە لە هەموو وەرچەرخانێکدا ڕەگەزی ئەڵمانی بەرز مەکەنەوە و تەنانەت ڕەنگە واز لە دابەشکردنی گەلان بهێنن بۆ چین. بەڵام هێشتا دابەشکردنی نەتەوەکان بەسەر نەتەوەی خوارەوە و ئاریاییدا بە شێوەیەکی فەرمی یاسایی نەکراوە. ئەمەش شتەکان سادەتر دەکات. بەگشتی هیتلەر ڕێک دوای هێرش بۆ سەر یەکێتی سۆڤیەت دەستی بە قڕکردنی بەکۆمەڵی جولەکەکان کرد. بۆچی ئەو جۆرە کینکانەی دەبوو؟ ڕەنگە هیوای خواستبێت زایۆنیزمی جیهانی بۆ شەڕی بەلشەفیزم بەرەکەتی پێ ببەخشێت و ڕۆژئاواش پشتیوانی لێبکات. و پاشان کاتێک بەریتانیا و ئەمریکا بە یەکلاکەرەوە گوتیان، نەخێر بۆ وێرماخت، فوهەر تووڕە بوو؟ ئایا دەستی کرد بە تۆڵەسەندنەوە لەو جولەکانەی کە دەیتوانی دەستی پێ بگات؟ بێگومان هیتلەر گەمژەیە بەهۆی ئەنجامدانی هۆلۆکۆست و بەو هۆیەوە بیرۆکەی سۆسیالیزمی نەتەوەیی بێناوبانگ کردووە. ئێستا وشەکانی نازی و جەلاد بوونەتە هاوواتا. هەروەها زۆرێک ناسیۆنالیزم و فاشیزم تێکەڵ دەکەن، ڕەنگە بەهۆی هاودەنگی وشەی نازییەوە بێت. بەڵام ئەمە بە هیچ شێوەیەک ڕاست نییە. فاشیزم، لە بنەڕەتدا، هیچ پەیوەندییەکی ڕاستەوخۆی بە سۆسیالیزمی نەتەوەییەوە نییە. لە ناوەڕۆکیدا چەمکی فاشیزم لە سەدەی نۆزدەهەمدا لە فەرەنسا سەریهەڵدا و مانایەکی تەواو جیاوازی هەبوو.
  جۆرێک لە جەوهەری فێرکارییەکانی فاشیزم لە وەشانی ڕەسەنی خۆیدا هاتە خوارەوە بۆ دامەزراندنی ڕۆحی کۆمپانیا، هەستکردن بە هاوڕێیەتی لە نێوان سەرمایەدارەکاندا. پاشان مۆسۆلینی فێرکارییەکانی فاشیزمی بە کراس ڕەشەکانی خۆی ناساند. باشە نازییەکان سەرەتا لە لایەن دوژمن و ڕکابەرە سیاسییەکانیانەوە بە فاشیست ناویان دەبرد. ئەگەر ڕاستگۆ بین، نازییەکان بە شێوەیەکی دڕندانە مامەڵەیان کرد، بەجۆرێک ئەو فاشیستە مانایەکی خراپ و نەرێنی بەدەستهێنا. لە ڕووسیا لە سەردەمێکدا ناسیۆنالیستەکان بەرزبوونەوەی دیاریکراویان بەخۆیەوە بینی، بە تایبەت لە سەرەتای ساڵانی نەوەدەکاندا، لە ٩٣-٩٤دا گەیشتە زۆرترین ئاست. پاشان شەڕی چیچان بووە هۆی زیادبوونی هەستی ئاشتیخوازی لە کۆمەڵگادا و دابەزینی کاتی ناسیۆنالیزم. شەڕی یوگۆسلاڤیا و بۆردومانی سربیا بووە هۆی هەڵکشانی کاتی نیشتمانپەروەری، بەڵام دواتر دابەشبوون لە بزووتنەوەی نەتەوەیی ڕوویدا. لە ڕووسیا ناسیۆنالیستەکان کێشەیان لەگەڵ سەرکردەکاندا هەبوو... فۆهرەری خۆیان نەبوو... ڕاستە، ژیرینۆڤسکی بەراورد کرا بە هیتلەر، تەنانەت لە هەندێک ڕووەوە لە ئەدۆلف تێپەڕی. بۆ نمونە لەخێرایی هەڵکشانی سیاسیدا، لە ماوەی چوار ساڵدا دوای دامەزراندنی ئەو حزبە، بۆ ئەوەی پلەی یەکەم لە هەڵبژاردنی پەرلەمانیدا بەدەستبهێنێت. بەڵام ژیرینۆڤسکی بە شێوەیەکی ناعەقڵانی هەڵسوکەوتی کرد و نەک تەنها لە پەرەپێدانی سەرکەوتن، بەڵکو تەنانەت لە پاراستنی ئەوەی بەدەستی هێنابوو، شکستی هێنا. لێرەدا دەبێ بڵێم، پێش هەموو شتێک خەتای شەخسی خۆی بوو. نەبوونی دیسپلین لە حیزبدا، ئەو فەزیحەیانەی کە تێیدا تێوەگلاوە. بەڵام هیتلەری ڕاستەقینە هەرگیز لە ڕیشستاگدا دانەنیشێت و کەسیش لە تەلەفزیۆنەکاندا تووڕەیی فیلمەکانی خۆی نیشان نەدا. وە خودی تەلەفزیۆن نەبوو. هەرچەندە سەرکەوتنی ژیرینۆڤسکی لە هەڵبژاردنەکانی ساڵی ١٩٩٣دا شایستەیی کارە سەرکەوتووەکانی بوو لەگەڵ بینەرانی تەلەفزیۆن.
  کچێکی جوان لە نێو خزمەتکارەکان لە تەنیشت فوهرەکە دانیشت و دەستی خستە سەر ئەژنۆی ڕووتی. کوود:
  - بیر لە شتێک دەکەیتەوە فوهەرەکەم؟
  دیکتاتۆری نازی و لە هەمان کاتدا یاریزانێکی مەجازی هێور بووەوە. تێبینی کرد کە هێشتا شۆربای سەوزە و زەڵاتەی میوەی تەواو نەکردووە. فوهرەکە لە لێوی کچەکەی ماچ کرد، هەستی بە بۆنی گەنجی و شیرینی کرد و وتی:
  -لەگەڵ من بە سەیارەدا دەچیت. وە هەمووتان دەگەنە سەر کارەکانتان، کاتی خواردن تەواو بووە.
  و دیسانەوە، گێڕەکانی دەوڵەت، هەرچەندە میکانیزمێکی تەواو ڕۆن نەکرابوو، بەڵام دەستیان کرد بە سوڕانەوە. لە ڕێگای گەڕانەوەدا، فوهر خۆشەویستی لەگەڵ ئەو جوانییەدا کرد، تەنانەت سەری سوڕما کە لە کوێ وزە و هێزێکی زۆری دەستکەوتووە. ئاخر ئەوان دەیانگوت فۆهر بێهێزە و بەگشتی گوایە کەمئەندامە، تووشی سفلیس بووە (درۆیەک) و کاستر کراوە (خەیاڵییەکی تەواو!). ڕاستە هیتلەر نەیتوانی نەوە هەبێت... باشە سبەی، خۆی ئاگاداری ئەم بابەتە دەبێت... یان نا، هێشتا دەبێت هیملەر بانگهێشت بکات. بەگشتی لە مێژووی ڕاستەقینەدا، فوهەر ڕۆڵی ئێس ئێس بە شێوەیەکی تیژ بەهێزتر کرد. دیارە ئەویش لەم بەدیلەدا دەبێت بەم ڕێگایەدا بڕوات. وە کە ملکەچکردنی پۆلیسی تاوانکاری بۆ پێکهاتەی ئێس ئێس بە گشتی شتێکی مەعقولە؛ ئێستا هەموو داتا و فایلەکان لە یەک سەرچاوەدا تێکەڵ دەکرێن. جگە لەوەش بەکارهێنانی ئەشکەنجەدان لە دژی تاوانباران و ئەو شێوازە پێشکەوتووانەی لێکۆڵینەوە کە تایبەتمەندی گێستاپۆ و پێکهاتەکانی تری پۆلیسی نهێنین، ڕێژەی دۆزینەوە بە شێوەیەکی بەرچاو زیاد دەکات.
  ڕەنگە ڕاستییەکان زیاتر ببن و ژمارەی قوربانییە بێتاوانەکان زیاد بکات، بەڵام... زۆرینەی ڕەهای پیاوانی ئێس ئێس کەسانی شایستەن و لێکۆڵەرێکی بەئەزموون، وەک یاسایەک، یەکسەر دەبینێت کە ئایا کەسێک درۆ دەکات یان ڕاستی دەڵێت، و ئەویش بە دەگمەن هەڵە دەکات. دەتوانرێت ئەمە لە زۆرێک لە مێژووی تاوانەکانەوە حوکم بدرێت.
  دوای ئەوەی چەند شتێکی دیکەی هەنووکەیی بڕیاریدا و دوو کچە نوێیەکەی بانگهێشت کرد بۆ گەرمکردنەوەی جێگاکە، فوهەر کە سەری لەسەر مەمکە ڕووتی گەشاوەی جوانەکە دانا، خەوی لێکەوت...
  ئەمجارەیان گەڕایەوە بۆ ئەو خەونەی کە پێشتر قسەکانی بڕیبوو، سەبارەت بە شەڕێکی گەورەی بۆشایی ئاسمان. دیسان لە شەڕکەرە شەفافەکەیدا، و دوژمن هەوڵدەدات هێرش بکاتە سەر ڕیزەکانی سوپای ڕووسیای گەورە. وە فوهرەری یاری هایپەرنێت، و هاوبەشەکەی کە قژزەردەیەکی چەقۆکێشە، بەڵام لە هەمان کاتدا ماسولکەدارە، هەوڵدەدەن ڕۆڵ بکەن، لە هەمان کاتدا یارمەتی یەکتر دەدەن. شەڕکەرە ناشرینەکانی دوژمن هەوڵ دەدەن ژمارەکان وەربگرن، بە بەکارهێنانی باڵادەستی ژمارەیی خۆیان. ناتەبایی ئەرمەداسە سەربازییەکانی دێرمۆستان زیاتر و زیاتر سەرنجڕاکێش دەبێت. کەشتیەکانیان زیاتر و زیاتر قێزەون دەردەکەون. کاپتن ڤلادیسلاڤ بە بەکارهێنانی تەکنیکەکەی "سەتڵ"، بە شێوەیەکی تەواو سەرکەوتووانە ئۆتۆمبێلەکەی لە شێوەی پێڵاوێکی چەقۆکێشدا بڕی و وتی:
  - لەخۆڕا نییە کە هەردوو هیتلەر و ستالین باوکێکیان هەبووە کە پێڵاوچن بووە!
  لە وەڵامدا هاوبەشە شۆخەکەی پاژنە ڕووت و پەمەییەکەی فلاش کرد:
  - پێویستم بە پێڵاو و پێڵاوی تر نییە. بە پێی ڕووت هەست بە بچووکترین کێشانی بۆشایی یان لەرزینەکانی بۆشایی دەکەم زۆر باشتر! ئای فوهرەکەم حەز دەکەیت ببیتە کچ؟
  ڤلادیسلاڤ لە وەڵامدا پێکەنی و وتی:
  - بۆ ماوەیەکی کورت سەرنجڕاکێش دەبێت. هەمووان دەڵێن خانمان ئۆرگازمیان زۆر بەهێزتر و درێژترە لە پیاوان، بۆیە بەڕاستی ویستم بزانم ئایا ئەمە بەڕاستی ڕاستە؟
  قژزەردەکە پێکەنی:
  - ڕەنگە پێشکەوتن دەرفەتت پێبدات کە ئەمەش ئەزموون بکەیت... مەگەر بێگومان شەڕی گەورەی بۆشایی ئاسمان دۆرین. دوژمن زۆرن. ئیمپراتۆر ئەلمازتیگەر ١٣ کە هێشتا لەدایک نەبووە بەڵام لە ئێستاوە فەرماندەی ئێمەیە، ڕەنگە بمرێت.
  ئەو کەسەی کە فوهەرەکەی لێداوە تێبینی ئەوەی کردووە:
  - فەرماندەیەکی گەورە، وەک سەرێک لە شەڕدا، تا قەبارەکەی گەورەتر بێت، خەسارەکەی قورسترە!
  شۆخەکە لەبری ئەوەی وەڵام بداتەوە دەستی کرد بە سوڕاندنی شەڕکەرەکەی. پریتزلێکی دروست کرد، بەزەحمەت خۆی لە بەرخەکە بەدوور گرت و پاشان زۆر بە وردی تەقەی لێکردەوە. ئۆتۆمبێلەکەی دوژمن تەقیەوە و دەستی کرد بە دابەشبوون بۆ پارچەی زۆر بچووکی بڵێسەدار، وەکو تۆوی خەنەبەر. کچەکە بە پەنجە ڕووتەکانی جوینەکەی هەڵگرت و هێندە لێزانانە فڕێیدا کە ڕاست لەسەر زمانی دەرکەوتووی نیشتەوە:
  - جوان! کاتێک دەجویت، ئەوا بخۆ!
  بەڵام جەنگاوەرە سەختەکە ئەوەندە بەختی نەبوو، جارێکی تر لێیدرایەوە، تەنانەت ئەگەر بە شێوەیەکی تەسکیش بووبێت و جەنگاوەر-کاپتنەکە گریای:
  - چەندە نەخۆش بووم لەم مەساجانەی ژنان!
  چاوەکانی قژزەردەکە دەدرەوشایەوە:
  -لە مەساجکردن ڕازی نیت؟ ڕەنگە شتێکی جددیترت بوێت؟ هەمووتان ئەوەندە بێ تاقەتن، مەیلتان بۆ خیانەت هەیە!
  ڤلادیسلاڤ پێکەنی و خەریک بوو وەڵامێکی توند لە نێو شەڕڤانانی دێرمستانەوە قووت بدات. وێنەی شەڕەکە تا ڕادەیەک گۆڕاوە. دوژمن پێدەچوو نەبڕاوە، هێزی نوێی زیاتر و زیاتری خستە ناو شەڕەکەوە. کەشتییە جەنگییە سەرووەکان بە تایبەتی مەترسیدار بوون، زەبەلاح بوون، وەک ئەستێرە بچووکەکان، هێواش هێواش لە بۆشاییەکەوە دەرچوون، وەک ئەوەی بە ڕەنگی هاوسۆزی کێشراون (کە کاتێک چرایەکیان لەسەر دەدرەوشێنیتەوە دەرکەوت). شیت-ستان پێش هەموو شتێک هەوڵیدا لایەنەکانی بچەمێنێتەوە، مانۆڕێکی زەرفکردن ئەنجام بدات، ڕەنگە بۆ ئەوەی لە بۆشایی ئاسماندا کۆپانێک دروست بکات.
  سەربازانی ڕووسیای گەورە بە بوێری شەڕیان کرد و لە هەمان کاتدا خۆیان لە مانۆڕەکان بەدوور نەدەگرت. بەم شێوەیە شێوازی بەرگری مۆبایل و هەروەها مانۆڕ و نوقمبوونی بوێرانە بەکارهێنرا. بۆ نموونە، کروزەرە شەڕکەرەکان و دەستبەسەرداگرتنی سوپای بۆشایی ئاسمانی ڕووسیای گەورە یان ون بوون یان بە پێچەوانەوە لە پشتی نەیارەکەی کابوسەوە دەرکەوتن. ئەوە ماسییەکی بیردەخستەوە کە لە کونێکی سەهۆڵیدا ڕاو دەکرد - دەرکەوتن، نێچیرەکەیان گرت (جۆرێک لە مێرووی زستانە، و ئەگەر ڕاوچییەکە ماسی کۆتر بوو، ئەوا باڵندە!) و دەچوونەوە ناو کونەکە. لەم حاڵەتەدا کەشتییەکانی دێرمۆستان یەکسەر ون بوون، دەستیان کرد بە کۆبوونەوە، یان تەنانەت تەقەیان لە یەکتر کرد. تەقینەوەی پلازمایەکی کۆمیدی لەگەڵ سووتاندنی کەشتییە ئەستێرەییەکان. بۆ نموونە تەنانەت کەشتییەکی جەنگی سەروو، کە چەندین جار لە موشەکی پریۆنی گەرمیەوە لێی درابوو، تەقیەوە و بوو بە بڵێسەی شین و سەوز. پاشان جەنگاوەری گەورە (بەردەوام بوو لە لەناوبردنی ئەو شیتستانانەی کە وەک گەڵای حەمامێک دەلکێن!) وێنەیەکی لەناو کەشتییەکی جەنگی سەروو سووتاویدا بینی. وە چ کۆلۆسۆسێکی سەرنجڕاکێشە، تیمێکی کە دوو ملیۆن سەرباز و پەنجا ملیۆن ڕۆبۆتی تێدایە!
  چەکدارانی ناو کەشتییەکە جۆری جۆراوجۆری چەقۆکێشن: ترۆل، گۆبلین و چەند جۆرێکی تێکەڵاو، بۆ نموونە بەربڵاوترینیان: تێکەڵەیەک لە کۆپان و جگەرە، یان باشتر بڵێین تەنانەت کونە جگەرەش! باشە، بوونەوەرە ترسناکەکان، وەک ئەوەی لە فیلمێکی ترسناکەوە بێت کە لەلایەن کەسێکی ئالوودەبووی ماددە هۆشبەرەکانەوە کێشراوە.
  بوونەوەرەکان بە نائومێدیەوە دەیانەوێت هەڵبێن، بەڵام لە هەمان کاتدا بەریەک دەکەوێت، چەقۆ دەدەن، دەبڕن، گاز دەگرن. لێرەدا ئامێرێکی شمشێربازی دێت، کە بە تایبەتی بۆ شەڕی سواربوون دروستکراوە. وە بە شمشێری نیمچە پلازما چەکدارە، نەک ڕاست، بەڵکو کێشراوە بۆ چەندین مانۆڕی جۆراوجۆر. یەکەم ئامێری شمشێربازی کەوتە ناو فەسادە زیندووەکانی ئەوانەی لە کەشتییەکی زەبەلاحەوە کە بە ئاگرەوە دەڕژابوونە دەرەوە. یەکسەر پارچە گۆشتی وردکراو و تەرمی سووتاو بە هەموو ئاراستەکاندا فڕین. هاوڕێیەکی لە پشتیەوە دەرکەوت، لە جاڵجاڵۆکە دەچوو، تەنها لانیکەم سی ئەندامی هەبوو، و لە شێوەی چەمی لەناوچوون بوون، توانای بڕینی تەنانەت دایناسۆرێکیشی هەبوو بۆ نیوە.
  یەکێک لە ئەفسەرەکانی دێرمۆستان هاوار دەکات:
  - ئای، من مەبڕە! پیاوە شاژنەکەی خوارد!
  بەڵام بەدبەخت بوو، کونی جگەرە بە پەنجەکانی تیکێکەوە، تەنیا لەوەش قێزەونتر، بەر ئەنتێنەکە کەوت و بە کونییەوە هەڵواسرا. بەڵام چیتر شێوازی هاوارکردنی لەو کێویترین و هەمیشە لە زیادبووندا نەدەبیسترا. زمانەکانی بڵێسەی پرینسپس-پلازما کە زۆرینەیان شین و پرتەقاڵی بوون، بەسەر شەڕڤانانی ترسناکی شیتمۆستاندا تێپەڕین و بووە هۆی ئەوەی سورببنەوە. وە ئامێرەکانی شمشێربازی لەناو کەشتییە جەنگییە سەرووەکاندا بەربڵاو بوون. دیارە بە ڕوونی لە بەرنامەکەیاندا چەسپاوە: بکوژن، بکوژن و دووبارە بکوژن! وە لە ڕاستیدا گرنگ نییە بۆ ئەوان کێ... وە لە کۆریدۆرەکاندا ژاوەژاوی ترسناکترین هایپەررۆم دەهاتە ئاراوە.
  بەڵام بڵێسەی سەروو پێشتر گەیشتووەتە ئامێرەکانی شمشێربازی، هەروەها زۆرێک لە گۆبلین و کونە جگەرە چنگەکان پێشتر وردە وردە بوونەتە فۆتۆن. بۆیە کەشتییە جەنگییە سەرووەکان وردە وردە دەستی کرد بە هەڵوەشانەوە بۆ چەند بەشێک. هەرچەندە دابەشبوونەکە بە هێواشی ڕوویدا، بەڵام پێناچێت کەمتر نەخوازراو بێت. بە تایبەتی لە پاشخانی زۆرێکی زۆری دیکەدا، یان وەکو سوپەرنۆڤای بچووک هەڵدەگرن، یان بە پێچەوانەوە وەک کەشتییە ئەستێرەییەکانی بچووکبووەوە. بەداخەوە نەک تەنها هی دێرمۆستان، بەڵکو هی ڕووسیای گەورە.
  بۆ نموونە کروزەرێک کە ئاڵای چەقۆ و داسەکەی لەسەر بوو، کۆنترۆڵی لەدەستدا و خۆی کێشا بە درێدنۆتی دوژمن. کاتێک دوو بارستە بە خێرایی ژێر ڕووناکی بەریەکدەکەون، ئەوە یەکسانە بە لێدانی لەلایەن موشەکی لەناوبردنەوە. بە هێزێکی سەرسەختەوە دەڕشێتەوە (ئەگەر مرۆڤ بتوانێت بەو شێوەیە بیخاتە ڕوو، بێگومان). تەقینەوەکە وەکو لالەنگییەک گوڵی کرد کە گەڵای فرەڕەنگ بوو، لەناکاو هەموو ئەو شتانەی دەخوارد کە لە دەوروبەری دەیان کیلۆمەتردا هەبوون. ڤلادیسلاڤ-ئەدۆلف دەڵێت:
  - وە پێدەچێت کوڕەکانمان لە ئێستاوە لە بەهەشت بن!
  ئەو قژزەردە بە فەلسەفیەوە تێبینی کرد:
  - بەهەشت تاکە شوێنی باشە کە کەس پەلەی لێ نەکات بۆ گەیشتن بەخۆی، تەنانەت ئەگەر لە گەرماشدا بێت!
  لێدانی هیتلەر هاوڕا بوو:
  - ئەمانە پارادۆکسی گەردوونن. ئێمە نامانەوێت لە شوێنێکی باشدا کۆتایی پێبێت، بەڵام خراپەکە دەمانکێشێتە ناوەوە! کەواتە تەنانەت ڕوون نییە کامیان باشترە، ژیان یان مردن.
  کچەکە بە شێوەیەکی فەلسەفی تێبینی کرد:
  - هەمیشە ژیان لە مردن باشترە. لەخۆڕا نییە کە نزیکەی هەموو خەڵک وا بیردەکەنەوە. بەڵام بۆچوونی خەڵک وەک هەموو شتێکی جیهانی ئێمە ڕێژەیی و ڕێژەیی.
  فوهر وەرچەرخانێکی تری تاڕادەیەک فێڵاوی ئەنجامدا، کە ڕێگەی پێدا فڕۆکەیەکی شەڕکەرێکی دوو کورسی و هەربۆیە زۆر گرانتر و چەکداری دەوڵەمەندتر بخاتە خوارەوە (چەند جوانتر تەقیەوە، وەک ئەوەی یارییە ئاگرینەکانی تێکەڵە ئاڵۆزەکانی کەرەستەی ئاگرین هەڵگیرسانەوە)، مرواری لە... ماددە شکاوەکان کە بەسەر بۆشاییەکەدا بڵاوبوونەتەوە. ڤلادیسلاڤ-ئەدۆلف تێبینی کرد:
  - بیرۆکەی خەڵک سەبارەت بە هەردوو سروشت و خودا زۆر دژ بەیەکن. بە گشتی تەنانەت چەمکێکی کاردانەوەش هەیە، واتە تەنانەت عەقڵی وێرانکەر، کە مرۆڤ ناچار دەکات بە شێوەیەک ڕەفتار بکات کە بە هیچ شێوەیەک ئەوە نییە کە غەریزە پراگماتیکەکان و ڕەچاوکردنی ئیمکانیات فەرمانی پێبکەن.
  ئەو قژزەردە، کە بەزەحمەت لە خۆخولاندنەوەیەکی دڕندانە چاک بووەوە (چی تر دەتوانیت بکەیت کاتێک حەوت شەڕکەر بە یەکجار پەلەت لێدەکەن)، وتی:
  - پراگماتیک بوەستێنە - بیرکاری دابگیرسێنە!
  - پێكه‌نیناوی نیه‌! - ڤلادیسلاڤ وەڵامی دایەوە.
  لەناکاو لەبەردەم کاپتنی فڕۆکەوانی دەریایی، وێنەیەکی بنکەی فەرماندەیی سوپای ڕووسیای گەورە دەرکەوت. بەڕاستی ئەمە بێگومان دیارییەکە - توانای چوونە ناو پیرۆزییەکانی پیرۆزییەکان و تەنانەت ناسینەوە، تەنانەت ئەگەر پلانەکانی کەسێکی دیکەش نەبێت، بەڵکو فەرمانی خۆی.
  لێرەدایە، کەشتی جەنگی ئاڵای، ئاڵای سەرنجڕاکێشی سوپای بۆشایی ئاسمانی ڕووسیای گەورە بە تیرەکەی سەد کیلۆمەتر. وە ئەم کەشتییە بە شێوەیەکی سروشتی شەڕیش دەکات، چونکە دەیان هەزار لوولەی تۆپخانەی بەهێز ناتوانرێت مەحکوم بن بە بێکردەوە. بەڵام کەشتییە سەرەکییە جەنگییە سەرووەکان هەوڵدەدات بە هاوئاهەنگی لەگەڵ کەشتییە گەورەکانی دیکەدا مامەڵە بکات. ناتوانرێت بچوکترین دەرفەت بدرێت بە دوژمن بۆ لەناوبردنی ئەو کەشتییە ئاڵایە، کە فەرماندەیی سەرەکی فەوجەکەی سوپای بۆشایی ئاسمانی ڕووسیای گەورە لێیە.
  ئەوەی جێگەی سەرسوڕمانە فەرماندەی گشتی و پاشا تەنها کۆرپەلەیەکن کە لە سکی دایکیدا کەوتوون. دایکەکە خۆی لە دۆخێکی ئەنیمەیشنی هەڵپەسێردراودا نوقم بووە، بەو پێیەی ئەگەرنا جێبەجێکردنی ئەرکەکانی زۆر بە ئازار دەبێت. وە کارکردنی پاشای کۆرپەیی کە پێشتر بە ڕادەیەکی پێویست گەشەسەندووە، کە ئەندامەکانی هەیە و لە هەمووی گرنگتر مێشکێکی تا ڕادەیەک گەورەیە، لەلایەن چەندین یەکە سایبەرنێتیکەکانەوە مسۆگەر دەکرێت. خودی کۆرپەلە کە حوکمڕانی بەسەر ئیمپراتۆریەتی گەورەی ڕووسیادا دەکات، هەست بە ئاسوودەیییەکی تەواو دەکات.
  بەڵێ بێگومان و بارگرانیشی لەسەرە، ئێستا چەند ساڵێکە لەناو دایکیدایە. مرۆڤ تەنها دەتوانێت خەون بەوەوە ببینێت کە بچێت بۆ ڕاکردن یان شتێک بجوڵێنێت. وە ئەمانە خەونی بە ئازارن، چونکە لەدایکبوون بە واتای نەمانی دەستبەجێ دێت. کۆرپەلە بە بەکارهێنانی سکانەر پەیوەندی لەگەڵ جیهانی دەرەوە دەکات. بێگومان سیمای ڕاستەقینەی فەرماندەی کۆرپەلە نیشان نادەن، بەڵکو وێنەیەک کە توانای ئیلهامبەخشینتری متمانەی زیاتری هەیە. بە تایبەتی گەنجێکی قۆز لە شێوەی پاشایەکی لەدایک نەبوو دەردەکەوێت. بە دەنگێکی ڕوون و فەرماندەیی فەرمان بە سەربازەکان دەدات:
  -بەکارهێنانی پرەنسیپی بەرگری لاستیکی. وەک هەزاران ساڵ لەمەوبەر، هێزە لاوازەکان، کە ژمارەیان کەمترە، ئەو ڕاستییە بێ گومانەیان بەکارهێنا کە بارستەیەکی بچووکتر زۆر جووڵاوترە لە بارستەیەکی گەورە. بەو پێیەی بارستەیەکی کەم بە ئینسێریای بێ بایەخ تایبەتمەندە!
  کچە مارشالەکە پشتڕاستی کردەوە؛
  - بێگومان... توانای سوپا بۆ مانۆڕکردن کلیلی سەرکەوتنە. بێگومان دەبێت دوور بکەویتەوە لە توندڕەوی. ئاخر مێروولە پاشای دڕندە نییە!
  فەرماندەی کۆرپەلە بە پێکەنینەوە وتی:
  - کوشندەترین بوونەوەر بەکتریایە. هەرچەندە نەخێر، ڕەنگە تەنانەت ڤایرۆسەکانیش نەبێت! هەرچەندە زیندەوەری سەرەتاییە، بەڵام کاریگەرە! لێرەدا دوژمن هێزی زەبەلاحی کۆکردەوە، لە نزیکەی هەموو گەردوونەوە، ئەمەش واتە ئەو ناوچانەی کە مابوونەوە ئاشکرا کرد.
  ئێلف مارشال فیگۆ بە کۆتایی بەرازی وەنەوشەیی و پرتەقاڵیەوە تێبینی کرد:
  - هەندێک جار سوودێکی بەڕواڵەت کەم بایەخ لەسەر بەشێکی سنووردار لە بەرە بەسە بۆ بردنەوە. ئەمە ئەکسیۆمێکی سەیرە لە چەندین شەڕ، لە شارستانییەتە جیاوازەکان!
  ئیمپراتۆری کۆرپەلە لە ڕێگەی سکانەرەکانەوە پێکەنی:
  - لەم حاڵەتەدا تۆ سەیری ڕەگەکە دەکەیت.
  لەم نێوەندەدا، ئارماداکانی دێرمۆستان هەوڵیان دا لەم جوڵەدا خۆیان ڕێکبخەنەوە. یەدەگێکی زۆر بەرچاو لە دواوە لێیان نزیک بووەوە. هەزاران کەشتی ئەستێرەیی گەورە و ملیۆنان کەشتی بچووکتر بە بەکارهێنانی پێکهاتەی زەنگەکە چوونە دەرەوە. لە ئەنجامدا هێزی ئاگرینی مشەخۆرەکان بە شێوەیەکی بەرچاو زیادی کرد. کچە مارشالەکە بە پەرۆشەوە وتی:
  - لێرەدا ترامپ کارتێکی تر کە لەلایەن بەرامبەرە گەوادەکەوە فڕێدراوە. سەرەڕای ئەوەش، سیخوڕییەکانمان تەواو لە ئاستێکدا نەبوو، ئەگەری هێنانە ناوەوەی ژمارەیەکی زۆر لە هێزەکان دابین نەکرابوو.
  هۆلۆگرامی ئیمپراتۆر لە شێوەی کوڕێکدا شمشێرەکەی لێدا. پرۆپلانتەکە بەر دەروازەکە کەوت. نزیکەی یەکسەر تەقیەوە. سەرەتا فلاشێک هەیە کە چاوەکان دەخوات، پاشان گەشەکردنی قارچکێکی وەنەوشەیی کە هەموو شتێک لەناو دەبات کە لە مەودای دەمانچەی کەشتییە جەنگییەکەدایە. کوڕە هۆلۆگرامەکە وتی:
  - ئەمە تۆمارکردنی گۆڵێکی دیاردەییە! باشە با نەیاران هەموو هەوڵێکیان بدەن. سوپرایزێکم بۆ ئامادە کردووە.
  ئێلف فیگۆ بە هەندێک گومانەوە سەیری وێنەی شەڕەکەی کرد. سوپای دێرمۆستان بە ئازارەوە ترسناک دەرکەوت. بە تایبەتی کەشتییە جەنگییە سەرووەکان، کە تیرەکانیان دەگەیشتە دوو سەد و پەنجا کیلۆمەتر. لەناکاو دێوەکە هەسارەی ماڵەکەی خۆی بیرکەوتەوە... سروشتی ئەوێ ئیدیلیکە، تەنانەت مێرووی خوێنمژیش نییە. وە شێرەکان... باشە، بەتەواوی شێر نییە، بەڵکو تێکەڵە لەگەڵ گوڵی گەنمەشامی. بەگشتی ئەمە گیاندارێکی جوانە: جەستەی گوڵێکی گوڵەبەڕۆژەیە، ڕیشەکەی زێڕینیش لە بادا گەشە دەکات. جگە لەوەش گوڵی گەنمەشامی سێبەر دەگۆڕێت... لێرەدا ناشیرینییەکی ئاشکرا هەیە، کە هەم دژی مرۆڤەکان و هەم دژی ئەلفەکان ئاراستە دەکرێت.
  مارشاڵی قژزەردەکە وتی:
  "نازانین دوژمن چەند یەدەگی هەیە، بەڵام پێم وایە کاتی ئەوە هاتووە فەوجەکەی بۆسەمان بگوازینەوە."
  ئیمپراتۆری کۆرپەیی ناڕەزایەتی دەربڕی:
  - ئێستا کاتی پیشاندانی کارتەکانت نییە!
  کچە مارشالەکە هەوڵیدا موناقەشە بکات:
  "ئەگەر گەلەکەمان بمرێت، کەس نامێنێت شەڕ بکات!"
  و پاشان فەرماندەی کۆرپەلە دۆزرایەوە:
  "ناتوانیت لە شەڕێکدا سەربکەویت بەبێ قوربانی." لە شەترەنجدا دەتوانیت، بەڵام لە شەڕێکی ڕاستەقینەدا ناتوانیت! یاسای بێ ڕەحمی شەڕ ئەوەیە کە زیانەکان وەک باران وایە کە لقەکانی سەرکەوتن ئاودێری بکات، تەنها پێویستە دڵنیا بیت لەوەی زیانەکان گەشە ناکەن بۆ بارانێکی بەخوڕ کە لقەکان دەشوات! - پاشان ئەو هۆلۆگرامەی لە سکی دایکیەوە نێردراوە لەناکاو لە ڕووخساریدا میهرەبانتر بوو. - بەڵام وا مەزانە بۆ ئەوەی زیانەکان بە تایبەتی لە ئاگری کەشتییە جەنگییە سەرووەکان کەم بکەیتەوە، با کەشتییە ئەستێرەییەکانی ڕووسیای گەورە بە شێوەیەکی خولگە پاشەکشە بکەن.
  مارشاڵی دێوەکان پشتگیری لە فەرماندەی کۆرپەلە کرد:
  - ئەوە تاکە ڕێگایە. هێشتا نازانرێت دوژمن دەتوانێت چەند هێز لە جیهانی ژێرزەوی فڕێ بداتە دەرەوە.
  بەڕاستی کەشتییە ئەستێرەییەکانی شیتمۆستان هەوڵیان دەدا لە مەڕێکی چڕدا بجوڵێن. لە هەمان کاتدا بە هیچ شێوەیەک تەقەمەنییان پاشەکەوت نەکرد، مووشەکیان بەسەر ملیۆنان کەسدا فڕێدا، تەنانەت بەبێ ئەوەی گرنگی بە وردی لێدانەکەش بدەن. وا دیار بوو ملیارەها کبریت بەسەر بۆشاییەکەدا دەکوژرێن تا بتوانن بسووتێن و ببنە هایپەرپلازما و هەموو شتێکی زیندوو و جووڵاو بسوتێنن و دواتر بچنە دەرەوە. جەنگاوەرانی ڕووسیا زۆر وردتر تەقە دەکەن، بەڵام درێدنۆتی گەورەی دوژمن وەک تەقەمەنییەک ڕەشەبای لێدا و پارچە پارچەی وەک کۆنفێتی بڵاودەکردەوە. کۆنفێتی کوشندە کە چەند بەلەمێکی درمۆستانیان خستە خوارەوە. وە ژمارەی فرێگاتە لەناوچووەکانی شارستانیەتی گەواد بە تەواوی بێ حسابە. ڕاستە کەشتییەکانی ڕووسیا لە مردندان. لێرەدا کروزەرە زیانلێکەوتووەکە، لە نائومێدیدا، وەک تانکێکی ڕووسی لەسەر کەشتیی کورسک بولج پەلەی کرد و کەشتییە جەنگییە سەرووترەکەی دوژمنەکەی دا. ژیانی سەدان هەزار کەس بە یەکجار پچڕا و ئاگرەکە سووتا، وەک ئەوەی بۆرییەکی زەبەلاحی غاز تەقێنرابێتەوە.
  مارشاڵی کۆترەکە بە خەمبارییەوە تێبینی کرد:
  - دەمانچەمێننەوە، بەڵام ئێمە وازناهێنین! - فەرماندەی چوارگۆشەکە سەرنجی دا (یان باشتر بڵێین وێنەی هۆلۆگرافییەکەی، خودی کوێرەکە لە کەشتییەکی دیکەی پۆلی گڕۆس-درێدنۆت بوو!). - پێویست دەبوو لانیکەم هەندێک هێرشی دژە هێرش بۆ سەر هێڵەکانی پەیوەندی و دابینکردنی دوژمن ئەنجام بدرێت.
  ئیمپراتۆری کۆرپەلە لە ڕێگەی هۆلۆگرامە کوڕەکەیەوە پێکەنی.
  - بەڕای تۆ من چی دۆڕاوم!
  مارشاڵی کوێرەکە خرۆشی و پەنجەکانی بڵاوکردەوە:
  "بەڵام بە هیچ شێوەیەک تەقەمەنی پاشەکەوت ناکەن." ئەمەش بەو مانایەیە کە بەسیان هەیە. ئایا وا نییە گەورەم؟
  ئیمپراتۆری کۆرپەلە ناڕەزایەتی دەربڕی:
  - نەخێر بەم شێوەیە نییە! فەرماندەیەکی گەورە لە سەری بەنرخترە، بۆیە کڵاوێکی وریایی و خۆدزینەوە لە فێڵبازی ئازاری نادات! بە کورتی دوژمن هێشتا لەو وەهمە شیرینەدایە کە هەموو شتێک لەگەڵیدا باشە، بەڵام لە ڕاستیدا سەرکەوتنەکەمان لە ئێستاوە نزیکە! لێدانێکی چاوەڕواننەکراو یەکسانە بە گۆڕینی مشتێک بە شمشێرێکی پۆڵا ئالۆوی!
  
  
  ویتمان لە ژیاندایە
  گۆڕانکارییەکی بچووک لە مێژوودا کە پەیوەندی بە سەرکەوتنی گەورەی نازییەکانەوە هەبوو لە کاتی هێرشکردنە سەر ئاردەنس. نازییەکان خێراتر پێشڕەوییان کرد، توانیان پردەکان ببڕن و بە چەک و تەقەمەنی و سووتەمەنی کۆگاکان بگرن. سەرکەوتنەکەش بە بەشداریی ویتمان لە مانگرتنەکەدا ئاسانکاری بۆ کرا، کە بە پێچەوانەی چیرۆکی ڕاستەقینە، نەمرد! وە چی؟ پاڵەوانە ڕاستەقینەکان هەرگیز نامرن و نەمرن! ویتمان بەردەوام بوو لە شەڕکردن و کۆکردنەوەی نمرەکان. دوای لەناوچوونی تانکی دوو سەد، بوو بە یەکەم و تا ئێستا تاکە تانکەر کە خەڵاتی خاچی شوڕشگێڕی خاچی ئاسنی پێبەخشرا بە گەڵاکانی بلوط و شمشێر و ئەڵماس.
  نابغەی ویتمان کەمێک ڕەوتی مێژووی گۆڕی. وە ئەڵمانییەکان کەمێک بەختەوەرتر، خێراتر، کارامەتر دەرکەوتن. وە سەرکەوتوو بوون لەوەی کە نزیک بوو لە چیرۆکی ڕاستەقینەدا ڕووبدات، بەڵام تەنها یەک دوو کاتژمێر نەمابوو. و بەم شێوەیە کۆگاکان گیران و سوپای ئەڵمانیا دەسەڵاتی چەقاندنی بەدەستهێنا. لە ئەنجامدا برۆکسل گیرا و سەدان هەزار سەربازی بەریتانیا و ئەمریکی گیران.
  ستالین هێشتا پەلەی نەبوو لە هێرشکردن، دەیویست هاوپەیمانان بەهێزتر لە ڕۆژئاوا شکستیان پێبهێنرێت.
  شەڕەکان دەریانخست کە تایگەر-٢ چەکێکی زۆر کاریگەرە چ لە ڕووی چەک و هەم لە ڕووی زرێپۆشی پێشەوە. ئەڵمانییەکان کە بینییان سوپای سوور لە ڕۆژهەڵات پاسیڤە، یەکەیەکی دیکەیان خستە ناو شەڕەکەوە و دەستیان کرد بە بنیاتنانی سەرکەوتنەکانیان. هەروەها کەشتیی فریتز نوێترین دەمانچەی خۆبزوێنەری E-25ی بەدەستهێنا کە قەبارە و کێشی بچووک بوو، بەڵام چەکی بەهێز و زرێپۆشێکی باشی هەبوو، لە هەمووی گرنگتر جوڵەی هەبوو.
  لە ئەنجامدا سەرکەوتنی نوێ... ئێستا کراوتەکان لە پاریسن. جارێکی تر پایتەختی فەرەنسا دەگرنەوە.
  وە ئەمەش ئەوەیە کە ستالین دەیەوێت - بۆ ئەوەی هاوپەیمانەکان بکوژرێن، و دواتر یەکێتی سۆڤیەت هەموو ئەوروپا بەدەست دەهێنێت.
  ستالین ڕێوییەکی فێڵبازە... بەڵام چەرچڵیش گەمژە نییە. کاتێک ڕۆزڤێڵت کۆچی دوایی کرد، ئەو و ترومان ئاگربەستێکیان لەگەڵ ڕیخی سێیەم واژۆ کرد. لە هەمان کاتدا کشانەوەی پاشماوەی سەربازە شکستخواردووەکان لە فەرەنسا. وە بێگومان بە ئاڵوگۆڕێکی تەواو لە دیلەکانی جەنگ و تەنانەت بە دابینکردنی سووتەمەنی و پێداویستییەکان بۆ ڕیخی سێیەم.
  ئەڵمانیا وەڵامی دایەوە و یاسای دژە جوولەکەکانی هەڵوەشاندەوە. بەڵام جولەکەکان لە کەمپەکاندا مانەوە، بەڵام نەسووتێنران، تەنها ناچار بوون کار بکەن و ئەمریکییەکان خواردن و دانەوێڵەی لە قوتوودا دەنارد بۆ کەمپەکان.
  ئەڵمانییەکان لە فەرەنسا و ئیتاڵیا دەستێکی ئازادیان هەبوو. ئێستا ستالین پێشنیارێکی بۆ ئاشتییەکی جیاواز کرد. بەڵام هیتلەر ڕەتی کردەوە. لە مانگی حوزەیران هێرشی فریتز دەستی پێکرد. یەکەم تانکی E-50 هاتنە ناو زنجیرەکە. بەڵام وەک دەرکەوت ئۆتۆمبێلەکە بە تەواوی سەرکەوتوو نەبوو. کێشی بە بەرزی ماوەتەوە، نزیکەی ٦٥ تۆن، لەگەڵ سیلۆیەتێکی کەمتر لە سیلۆیەتەکەی تایگەر-٢، بەڵام زرێپۆشەکەی هەمان ئەستووری بووە، بە ڕوونی بەس نەبووە، بەتایبەتی لە لایەکاندا. دەمانچەی ٨٨ ملم کە درێژی بەرمیلەکەی ١٠٠ EL بوو تا ڕادەیەک باشتر دەرچوو. لە خولەکێکدا دوانزە تەقەی دەکرد.
  توانای لێخوڕین بەهۆی بزوێنەرێکی بەهێزترەوە زیادکرا، خێراییەکەی تا ١٢٠٠ ئەسپ. بەگشتی بێگومان تانکییەکە بە بەراورد بە تایگەر-٢ باشتر بووە و کەمێک مەودای عەقڵانیتری زرێپۆشەکەی هەبووە، بەڵام لە لایەکانەوە بە لاوازی ماوەتەوە.
  فڕۆکەی E-100 باشتر پارێزراو بوو، بەڵام کێشی قورسەکەی گواستنەوە و بەکارهێنانی شەڕی قورس کرد. سەرکەوتووترینیان دەمانچەی خۆبزوێنەری E-25 بوو، بە سیلۆیەتێکی زۆر نزم لە زرێپۆشی پێشەوەی 120 ملم، لێوارێکی گەورە، و زرێپۆشی لایەنی 82، هەروەها تۆپێک بۆ تایگەر-2، باشترین خۆبە دەمانچەی پاڵنەری وێرماخت و جەنگی جیهانی دووەم. خێراییەکەی بۆ حەفتا کیلۆمەتر لە کاتژمێرێکدا - بزوێنەرێک کە هێزی ٧٠٠ ئەسپ بوو، تەنانەت توێکڵەکانی IS-2 ی ڕیکۆشێت کردە ناو پێشەوە.
  ئەڵمانییەکان گورزی سەرەکییان لە هەنگاریاوە لێدا، هەوڵیاندا بوداپێست ڕزگار بکەن کە هێشتا گەمارۆدرابوو. شەڕەکە لە ڕادەبەدەر توند بوو.
  هێرشەکە لە ٢٢ی حوزەیران دەستی پێکرد و سوپای سوور بەرگرییەکی زۆر بەهێزی دروستکرد. ئەڵمانییەکان هێشتا تانکی زنجیرەی E یان کەمیان هەیە، تەنها دەمانچەی خۆبزوێنەری E-25 بە بڕی تاڕادەیەک زۆر - دروستکردنیان زۆر ئاسانە و هەرزانن. لێرەدا دوو کچ بە بیکینیەوە پاڵکەوتوون. ئۆتۆمبێلەکە لە مەتر و نیوێک کەمترە و بەهۆی ئەمەوە ئەوەندە باش پارێزراوە و بە کێشێکی تاڕادەیەک کەم چەکدار کراوە.
  دوو کچ بە ناوەکانی شارلۆت و گێردا کە پاڵکەوتبوون، تەقەیان لە دەمانچەی سۆڤیەت کرد. لەبەردەمیاندا ئۆتۆمبێلی بچووک دەجووڵان، بە ڕادیۆ کۆنتڕۆڵ دەکران و کێڵگە مینەکانیان پاک دەکردەوە.
  شارلۆتی سوور تۆپەکەی تەقاند. دەمانچەی سۆڤیەتی خستە خوارەوە و سنگی لەرزاند، بەزەحمەت بە شریتێکی تەنک قوماش داپۆشرابوو. و ئەویش کووی کرد:
  - ئاگری توڕەیی هایپەرپلازما!
  وە دواتر گێردا شەقێکی لێدەدات، بە بەکارهێنانی پەنجە ڕووتەکانی. وە چرپە دەکات:
  - من کچێکی زۆر فێنک و خراپ نیم...
  دەمانچەی خۆبزوێنەر خۆی دەجوڵێنێت. وە ناوبەناو دەوستێت. زرێپۆشی پێشەوەی بە شێوەیەکی زۆر لێوارە و ئەمەش پارێزگارییەکی باشی پێدەبەخشێت. توێکڵی دەمانچەی سۆڤیەت هەستیارە بە ڕیکۆشێت. وە هیچ شتێک هەڕەشە لە دەمانچەیەکی خۆبەخۆی لەو شێوەیە ناکات کە ڕووبەڕووی یەکتر دەبنەوە. هێشتا دەتوانن لە لایەک بدەن. بەڵام کچەکان هیچ پەلەیەکیان نییە. دەمانچە کاریگەرە خۆبزوێنەرەکە لە هێزی کونکردنی زرێپۆشدا لە SU-100 تێدەپەڕێت، هەروەها باشتر پارێزراوە و زیاتر جووڵە و لە هەمان کاتدا سووکترە.
  وە سوپای سوور بەشی وشکی نییە. بە شێوەیەکی سەرەکی تانکی T-34-85 کە بە دەمانچەکەی بەهێز نییە و زرێپۆشەکەی لاوازە. وە دەمانچەی ئەڵمانی خۆڕاگری E-25، بەڕێگەدا، سووکترە، زۆر بەهێزترە لە زرێپۆش و دەمانچەدا.
  کچەکان شەڕ دەکەن... زۆر جوان و گەنجە. وە دەمانچە خۆبزوێنەرەکانیان بۆردومان و فڕێدانی...
  لە کۆتاییدا فریتز توانی خۆی بشکێنێت بۆ بوداپێست. سەرکەوتنێکی قەناعەت پێکەر، کە بە یەکەکانی سۆڤیەت دەورە دراوە. زۆرێکیان بە دیل گیرا و کوژران.
  ڕاستە نازییەکان زیانێکی بەرچاویان بەرکەوت. وە ئەوەندە هێز نییە. باشە ئەگەر هێشتا ئامێرەکان بەرهەم دەهێنرێن، ئەوا سەرچاوە مرۆییەکان بەس نین.
  وە منداڵ و ژنان دەخرێنە ناو سوپاوە. یان بیانییەکان، بەڵام بە ڕادەی پێویست متمانەیان پێناکرێت.
  بەڵام شەڕ بەردەوامە... سوپای سوور زۆر بە چەقبەستوویی بەرەنگاری دەبێتەوە، بە چەندین هێڵی بەرگری. ئەڵمانییەکان سەد کیلۆمەترێکی تر پێشڕەوی دەکەن و دەوەستن. هێزی پێویستم نییە. وە سوپای سوور خۆی دەچێتە سەر هێرش. بەڵام هەروەها زۆر سەرکەوتوو نییە و کەمێک ئەڵمانییەکان پاڵ بە لایەکدا دەنێت.
  تا زستان دێت... هێڵی پێشەوە سەقامگیر دەبێت. لە مانگی یەکی ساڵی ١٩٤٦ سوپای سوور لە پرۆسەکانی ڕۆژهەڵات و پۆڵەندا پێشڕەوی دەکرد، بەڵام پێشکەوتنێکی کەمی بەدەستهێنا.
  ئەڵمانییەکان لە زستاندا بەلەمەکە ناهەژێنن. شەڕەکان خوێناوین. بەڵام هێڵی پێشەوە هێواشە...
  وە قۆناغێکی تایبەتمەندی جەنگی جیهانی یەکەم دەست پێدەکات. هێڵی پێشەوە ناچالاک دەبێت. ئەڵمانییەکان و فیرقە بیانییەکان لە هاویندا پێشڕەوی دەکەن، سوپای سووریش لە زستاندا. وە کەس ناتوانێت سەرکەوتنی بەرچاو بەدەست بهێنێت.
  ساڵ لە دوای ساڵ شەڕ بەردەوامە. ئەڵمانییەکان تا ڕادەیەک لە پێش یەکێتی سۆڤیەت کەوتوون لە پەرەپێدانی فڕۆکەی جێت. یەکێتی سۆڤیەت تەنها لە ساڵی ١٩٤٩ فڕۆکەی MIG-15ی خستە بەرهەمهێنانی بەکۆمەڵ. بەڵام تا ئەم کاتە ئەڵمانییەکان فڕۆکەی ME-462 و XE-362یان هەبوو. وە لە هەمووی گرنگتر فڕۆکەی دیسک، کە مەحاڵە لە جێتێکی لامینیری بەهێزەوە بە چەکی بچووکەوە بخرێتە خوارەوە.
  تانکەکان زنجیرەی "E"ی ئەڵمانییان هەیە... لە بەرامبەردا T-54 و IS-7 دەرکەوتن. بەڵام دواتر ئەڵمانییەکان زنجیرەی AG یان خستە بازاڕەوە - زنجیرەیەکی هەرەمی پێشکەوتووتر.
  بەڵام کەس سوودی نەبوو. هێڵی پێشەوە لە شوێنی خۆیدا دەمێنێتەوە.
  تا ئەو کاتەی ستالین لە مانگی ئازاری ساڵی ١٩٥٣ کۆچی دوایی کرد...
  وە لێرەدا بە سود وەرگرتن لە هەندێک سەرلێشێواوی لە سەرکردایەتی حیزب و ململانێی دەسەڵات، ئەڵمانەکان توانیان سەرکەوتن بەدەست بهێنن. بەڵام دواتر دوای گرتن و لەسێدارەدانی بێریا، دانانی ڤاسیلێڤسکی، ستراتیژیستێکی گەورە، وەک فەرماندەی گشتیی باڵا و بەهێزکردنی سەرۆکی کۆمیتەی بەرگری دەوڵەت مالێنکۆڤ. هێڵی پێشەوە لە سنوورەکانی ئەوروپا سەقامگیر بووە.
  لە کاتێکدا کە قۆناغێکی ململانێ بۆ دەسەڵات لە یەکێتی سۆڤیەتدا هەبوو، ئەڵمانییەکان توانیان بگەنە نیمان، و بەڵکان، ڕۆمانیا، بولگاریا، سلۆڤاکیا، یۆنان، ئەلبانیا کۆنترۆڵ بکەنەوە و کۆنترۆڵی تەواوی ئەوروپا بکەنەوە.
  بەڵام هێڵی پێشەوە سەقامگیر بووەوە لە ئێستاوە لە سنوورەکانی یەکێتی سۆڤیەت لە ساڵی ١٩٤١...
  و پاشان کانوونی دووەمی ١٩٥٥... سوپای سوور، بەپێی نەریت، لە زستاندا جارێکی دیکە پێشڕەوی دەکات. شەڕەکە چەند ساڵە بەردەوامە؟ ترسناک چواردە و نیو! وە هیچ کۆتایییەکی لە چاودا نییە!
  تا هیتلەر لە ژیاندا بێت شەڕ کۆتایی نایەت. مالێنکۆڤ تا ٢٢ی حوزەیرانی ١٩٤١ مەیلی بەرەو ئاشتی لە هەمان سنوورەکاندا هەیە. بەڵام هیتلەر سەرسەختە و دەیەوێت بە هەر نرخێک بێت سەربکەوێت!
  سوپای سوور پێشڕەوی دەکات. نوێترین تانکی IS-12 دەچێتە شەڕەوە. ئۆتۆمبێلێک بە دەمانچەیەکی کالیبەری ٢٠٣ ملم. گەورەیە، دە دۆشکەی تێدایە. وە شەش کچ - ئەندامانی تیمی فڕۆکەوانی. ئەوان یەکەم مۆدێلی تانکییەکە تاقی دەکەنەوە. ئایا زۆر گەورە و قورس نییە؟ ئایا ئامێرەکە کارامەیی هەیە؟ کچەکان سەرەڕای جەژنی کریسمس لە ٢٥ی کانوونی دووەم و بەستەڵەک، تەنها بە بیکینیەوەن. ڕاستە، تانکییەکە نوێترین بزوێنەری تۆرباین غازی هەیە، و گەرمە. جگە لەوەش ئەو شەش کچە خۆیان سادە نین.
  لە چل و یەکەوە شەڕ دەکەن. وە خوومان گرت کە لە هەر کەشوهەوایەکدا نزیکەی ڕووت بین. لە ڕاستیدا کاتێک بەردەوام لە بیکینیدایت، واز لە هەستکردن بە سەرما دێنیت. وە پێست دەبێتە لاستیک و بەهێز.
  کچان بە قاچی ڕووتەوە ئامێری بکوژ لێدەخوڕن. بەڕاستی نازدار و جوانن.
  ئەلێنکا سەرۆکە لێرە و فەرماندەی تیمی فڕۆکەوانییە. کچەکە لە چواردە ساڵ و نیو شەڕدا چی نەبینیوە؟ لە کوێ بووە؟ بەرە لە برێستەوە بۆ ستالینگراد، لە ستالینگرادەوە بۆ ڤیستولا تێپەڕیوە و ئێستا لە ناوچەی بیالیستۆک پێشڕەوی دەکەن. بیالیستۆک خۆی تا ئێستاش لە دەستی ئەڵمانییەکاندایە. هێڵی پێشەوە جێگیر بوو. وە بڕێکی شایستە خەندەقیان هەڵکەند.
  کەواتە، لە ڕاستیدا شەڕەکە بێکۆتایە... وە ڕەنگە زیاتر لە ساڵێک بەردەوام بێت. وە ئەم هیتلەرە سەرسەختە چی دەوێت؟
  لێرەشدا ئەمریکا و بەریتانیا ئاشتی لە نێوان یەکێتی سۆڤیەت و ڕەیخی سێیەمدا ناوێت. ئەوان دەیانەوێت هەردوولا بە تەواوی یەکتر لەناو ببەن.
  کچانی سەر فڕۆکەی IS-12 بەرەو پێشەوە دەڕۆن. زرێپۆشی پێشەوەی تانکییەکە ٤٥٠ ملم لە گۆشەیەکدا. موشەکەکان هەڵدەپەڕنەوە. وە کچەکان تەقە دەکەنەوە.
  بەڵام تا ئێستا تەنها یەک تانکی لەو جۆرە لە یەکێتی سۆڤیەتدا هەیە. فڕۆکەی IS-10 لە ئێستاوە لە بەرهەمهێناندایە، بەڵام کێشی پەنجا تۆنە. هێشتا فڕۆکەی IS-7 بە ناوی T-54 بەرهەم دەهێنرێت. هەروەها فڕۆکەی T-55 لەناو جەماوەردا دەرکەوتووە، بەڵام تا ئێستا تەنها دەچێتە ناو بەرهەمهێنانەوە. ئەڵمانییەکان تانکی هەرەمییان هەیە. هەروەها زۆر بەهێز و تەواو. وە دەمانچەی پەستانی بەرز بە بەرمیلێکی کورتەوە.
  کەواتە شەڕی پێشەوە جددیترینە. ناتاشا و ئەنیوتا لە دەمانچەیەکی بەهێزی کەشتییەکەوە تەقە دەکەن و قیژە:
  - ئاڵاکەمان لەسەر بەرلین دەبێت!
  وە ددانی سپی و مروارییان ڕووت کرد. وە ناتوانی کچەکان بە مین بوەستێنیت.
  دوو گوللە بەر زرێپۆشی پێشەوە کەوت... ڕیکۆشێت دەکەن. نەخێر، IS-12 ئۆتۆمبێلێکی جدییە و ناتوانیت بەو ئاسانییە بیبەیت.
  بەڵام پێدەچێت فڕۆکەی IS-7 کە بەرەو دەستی ڕاستی کچەکان دەجوڵێت، لێدانێکی تۆپێکی پەستانی بەرزی وەرگرتبێت و وەستابێت. زیانی بە کابرا قۆزەکە گەیاند.
  ئەلێنکا، ماسولکەکانی سکی دەچنێتەوە، گۆرانی دەڵێت:
  - هەموو شتێکی مەحاڵ لە جیهانی ئێمەدا مومکینە، نیوتن بۆی دەرکەوت کە دوو و دوو دەبێتە چوار!
  هێشتا شەڕەکە بێ وەستان بەردەوامە. تۆپێکی سۆڤیەت بەر ئەڵمانەکان دەکەوێت. ماروسیای گەورە توێکڵ دەخاتە ناو بریچەکەوە. ئەمە ژیان و چارەنووسی کچانە. وە گۆرانی دەڵێن:
  - کەس ڕێگریمان لێناکات، کەس شکستمان ناهێنێت! گورگەکانی ڕووسی دوژمن دەچەوسێننەوە، گورگەکانی ڕووسی - سڵاوێک بۆ پاڵەوانەکان!
  ئۆگستین کە دۆشکە تەقاندووە دەڵێت؛
  - لە شەڕێکی پیرۆزدا! دەبێتە سەرکەوتنی ئێمە! ئاڵای ڕووسیا بۆ پێشەوە، شکۆمەندی بۆ پاڵەوانە کەوتووەکان!
  وە دیسانەوە دەمانچەی بکوژەکە هاوار دەکات و دەنگی دەدات:
  - کەس ڕێگریمان لێناکات، کەس شکستمان ناهێنێت! گورگەکانی ڕووسی دوژمن دەچەوسێننەوە، دەستێکی سەختیان هەیە!
  ماریا، ئەم کچە قژی ئاڵتونییە ئاراستەی تانکییەکە دەکات و دەقیژێنێت:
  - با بە توندی فاشیستەکان لەت بکەین!
  ئەڵمانییەکان بە سەختی بەسەر دەبەن؛ شەڕەکانیش لە ئاسماندا پەرەی سەندووە. بەڵام تا ئێستا فڕۆکەی MIG-15 لە ڕووی خێرایی و چەکدارییەوە لە مارکە ئەڵمانییەکان کەمترە. شەڕەکە بە شێوەیەکی نایەکسان بەڕێوەدەچێت.
  هافمان، ئەم فڕۆکەوانە نایابەی ئایس، لە ساڵانی جەنگدا پیشەیەکی باشی دروستکرد. بە وردیتر، نایاب و خەیاڵییە. دوای ئەوەی گەیشتە سێ سەد فڕۆکە خاچی شوڕشگێڕی خاچی ئاسنی وەرگرت لەگەڵ شمشێری گەڵای دار بلوطی زیوین و ئەڵماس. لەگەڵ گەیشتن بە چوار سەد فڕۆکەی کەوتوو، خاچی شوڕشگێڕی خاچی ئاسنی وەرگرت کە گەڵاکانی دار بلوطی زێڕین و شمشێر و ئەڵماسی تێدابوو. بۆ پێنج سەد فڕۆکە فەرمانی هەڵۆی ئەڵمانی بە ئەڵماس وەرگرت و دوای هەزار خاچی شوڕشگێڕی خاچی ئاسن بە گەڵاکانی دار بلوطی پلاتینیۆم شمشێر و ئەڵماس. وە دوای ئەوەی گەیشتە دوو هەزار فڕۆکە، خاچی گەورەی خاچی شوڕشگێڕی وەرگرت.
  ئەو فڕۆکەوانە ناوازەیە توانی چەندین سەرکەوتنی ئاسمانی بەدەستبهێنێت. وە هێشتا لە ژیاندا بوو. هافمان لەم دواییانەدا پلەی بەرزکرایەوە بۆ پلەی جەنەڕاڵ. بەڵام هێشتا وەک فڕۆکەوانێکی تایبەت فڕیوە.
  وەک دەڵێن لە ئاگردا ناسوتێت و لە ئاودا ناخنکێن. لە ماوەی چەندین ساڵ لە جەنگدا، هافمان غەریزەی ڕاوچی بەدەستهێنا. بوو بە فڕۆکەوانێکی سوپەر ئەفسانەیی و زۆر بەناوبانگ بوو. بەڵام ڕکابەرێکی بەهێزی هەبوو - ئاگاڤێ، کە هەروەها ژمارەی دوو هەزار ئۆتۆمبێلی دابەزینی تێپەڕاند. وە خەریک بوو لە گەیشتن بە هافمان. بەڵام هێشتا زۆر گەنجە، و هێشتا یەک شەڕکەری لەدەست نەداوە.
  کچەکە بە پێی ڕووت و چەقۆکێشی خۆی فشاری خستە سەر پێداڵەکان و تەقینەوەی تۆپی ئاسمانی تەقاند. ئێستاش چوار ئۆتۆمبێلی سۆڤیەت MIG-15 خراونەتە خوارەوە.
  ئاگاڤ پێدەکەنێت و دەڵێت:
  - تا ڕادەیەک هەموومان کۆیلەین! بەڵام دەمارەکانی پۆڵاینم هەیە!
  وە دیسانەوە کچەکە ڕووی لێدەکاتەوە. لە یەک تەقینەوەدا حەوت فڕۆکەی یەکێتی سۆڤیەت دەخاتە خوارەوە - شەش فڕۆکەی میگ و یەک TU-4، و دەقیژێنێت:
  - بەگشتی ئەگەر من سوپەر نەبم، ئەوا من هایپەرم!
  بێگومان ئاگاڤێ کۆیلەیە. فڕۆکەوان لە لوسیفەرەوە. زۆر جوانە هەنگوین شۆخ.
  لێرەدا تەقینەوەیەکی دیکە دەکات و بە یەکجار هەشت فڕۆکەی MIG-15ی سۆڤیەت دەخاتە خوارەوە و بیپ دەکات:
  - من داهێنەرترین و کاردانەوەم!
  بەڕاستی کچەکە گەمژە نییە. دەتوانێت هەموو شتێک بکات و دەتوانێت هەموو شتێک بکات. ناتوانی پێی بڵێیت تایبەت.
  وە قاچەکانی زۆر ڕەنگاوڕەنگن، زۆر ڕەنگین...
  بەڵام میرابێلا شەڕی لەگەڵ دەکات... بۆ ماوەیەکی زۆر کۆژێدب باشترین ئاسی سۆڤیەت بوو. شەش ئەستێرەی زێڕینی پاڵەوانی یەکێتی سۆڤیەت کۆکردەوە، کە سەد و شەست و حەوت فڕۆکەی خستۆتە خوارەوە. بەڵام دواتر مرد. پاشان کەس نەیتوانی ژمارەی پێوانەیی بشکێنێت. وە تەنها لەم دواییانەدا میرابێلا کۆژێدوبی تێپەڕاند. وە دوای ئەوەی زیاتر لە سەد و هەشتا فڕۆکەی خستە خوارەوە، بوو بە پاڵەوانێکی حەوت جار لە یەکێتی سۆڤیەت.
  ئەمە کچێکی تێرمیناتۆرە! کەسێکی وەک ئەو ئەسپێکی پەلەوەر دەواسێت و دەچێتە ناو کوخێکی سووتاوەوە.
  وە تەنانەت فێنکتر.
  میرابێلا چارەنووسێکی سەختی هەبوو. کۆتایم هێنا لە کۆلۆنییەکی کاری منداڵان. بە پێی ڕووت و جلێکی خۆڵەمێشی لەبەردا بوو، دارستانەکەی بڕییەوە و چەقۆکانی بڕییەوە. ئەوەندە بەهێز و تەندروست بوو. لە بەستەڵەکێکی تونددا بە پێی ڕووت و بە بیجامەی زیندانەوە دەڕۆیشت. وە لانیکەم جارێک پژمینم دەکرد.
  بێگومان ئەم دیاردەیە لە بەرەکانیشدا ئاماژەی پێکرا. بۆ ماوەیەکی زۆر میرابێلا لە هێزی پیادە شەڕی کرد، پاشان بوو بە فڕۆکەوان. میرابێلا یەکەم مەعمودی ئاگرینی لە شەڕی مۆسکۆ وەرگرت، کە ڕاستەوخۆ دوای کۆلۆنیەکە چووە. وە لەوێ خۆی نیشان دا کە فێنک و سارد و سڕە.
  ئەو بە پێی ڕووت و نزیک بوو لە ڕووت لە ناو بەستەڵەکێکی تونددا کە بە شێوەیەکی ڕستەیی کەشتیی وێرماختی ئیفلیج کرد. کچێکی وەها نەفرەتی و نەدۆڕاو بوو. وە بە تەواوی سەرکەوتوو بوو.
  میرابێلا بڕوای بە سەرکەوتنی نزیکی یەکێتی سۆڤیەت هەبوو. بەڵام کات تێدەپەڕێت. قوربانییەکان زیاتر و زیاتر دەبن، بەڵام سەرکەوتن نایەت. وە بەڕاستی ترسناک دەبێت.
  میرابێلا خەونی سەرکەوتن و دەستکەوتەکان دەبینێت. ئەو خاوەنی حەوت ئەستێرەی یەکێتی سۆڤیەت - ئەمە لە هەموو کەسێک زیاترە! وە نەفرەت، ئەو شایەنی خەڵاتەکانیەتی! وە بەردەوام دەبێت لە هەڵگرتنی خاچی سەربازی. ئەگەر ستالینیش مرد، کارەکانی هەر دەژین!
  کچێک دێتە ژوورەوە و خۆی هەڵدەواسێت... فڕۆکەیەکی جۆری XE-362ی ئەڵمانی دەخاتە خوارەوە و بە قیژە:
  - ئایرۆباتیک! وە تیمێکی نوێی نەفرەتی!
  بەڕاستی کچێکی فێنک. کوبرایەکی ڕاستەقینە توانای زۆر شت هەیە.
  میرابێلا ئەستێرەیەکی نوێیە...
  شەڕەکە چەند ڕۆژێک بەردەوام دەبێت تا ساڵی نوێ دێت... داعشی سۆڤیەت زیانی بە ڕۆلەر و ڕێڕەوەکانی گەیشتوە - خەریکە چاک دەکرێتەوە. بەڵێ شەڕێکی وەها دڕندانە و بێ بەزەییانە. وە تا کەی بەردەوام دەبێت؟
  و هەمووی لەبەر ئەوەی ویتمان لە شەڕەکانی ڕۆژئاوا ڕزگاری بوو.
  ویتمان خۆی بۆ ماوەیەک لە تیمێکی تانکەکاندا شەڕی کردووە. دوای ئەوەی ژمارەکەی گەیاندە سێ سەد ئۆتۆمبێل، بەبێ ژماردنی دەمانچە و هاوەن و بارهەڵگر و ماتۆڕسکیل و شتی تر، خەڵاتی پێبەخشرا: خاچی شوڕشگێڕی خاچی ئاسن بە گەڵاکانی دار بلوطی زێڕین و شمشێر و ئەڵماس و پلەی بەرزکرایەوە بۆ گشتی.
  دوای ئەوە چیتر شەڕی نەکرد. بەڵام فەرماندەیی سوپای شەشەمی دەکرد کە سوپای تانکی ئێس ئێس بوو.
  کورت نیپسێل بوو بە سەرکەوتووترین تانکی ئاسی وێرماخت. بەڵام تەنها دوای پێنج سەد تانکی لەناوچوون خاچی شوڕشگێڕی خاچی ئاسنی وەرگرت.
  بە جۆرێک لە جۆرەکان لە خەڵات بێبەش بوو. ڕاستە، دوای ئەوەی گەیشتە هەزار تانکی، دواجار وەریگرت: خاچی شوڕشگێڕی خاچی ئاسنی بە گەڵاکانی دار بلوطی زیوین و شمشێر و ئەڵماس.
  کورت نیپسێل ئامێرێکی شەڕکردنێکی زۆر کاریگەرە. لە تانکی جیاوازدا شەڕی کردووە. هەم تۆپچی و هەم فەرماندە بوو. بۆ ماوەیەکی زۆر بەبێ ڕکابەری پێش هەمووان دەڕۆیشتم.
  بەڵام گێردا جوانەکە لە ئێستاوە توانیبووی بگاتە ئەو ئاستە. کچەکان بە باشی شەڕیان کرد. بەڵام دواتر وەستانێکیان هەبوو. هەر چوار جوانەکە دووگیان بوون و جووتێکیان لەدایک کرد: کوڕێک و کچێک. بەڵام دوای پشووەکە بە خێرایی قەرەبوویان کردەوە.
  ئێستاش گێردا کنیسێلی بەدەر کردووە.
  چۆن دەتوانن خۆیان لە هاتووچۆکردن بەدوور بگرن؟ بە پێی ڕووت و تەنها بە بیکینی شەڕ دەکەن. کچەکان پشوویەکی تریان وەرگرت، جارێکی تر منداڵیان لەدایک کردەوە. ئێستاش لە ژمارەی دوو هەزار تانکی لەناوچوو نزیک دەبووینەوە. وە دەیانتوانی حساب بۆ پاداشتێکی بێ وێنە بکەن: ئەستێرەی خاچی شوڕشگێڕی خاچی ئاسن بە گەڵاکانی دار بلوطی زیوین و شمشێر و ئەڵماسەوە.
  ئەمانە کچەکانن!
  گێردا تەقە لە ئۆتۆمبێلی سۆڤیەت دەکات. تاوەرەکە دەدڕێنێت و هاوار دەکات:
  - من شتێکی نەفرەتیم!
  وە جارێکی تر تەقە دەکات. دەچێتە ناو T-54. و قیژە:
  - وڵاتی ئەڵمانیا!
  کچەکە خەریکی چرچ و لۆچییە. وە زۆر چالاکە... بەڵێ، ئەو هێڵێکی ستراتیژی وەهای هەیە. لە ئێستاوە ساڵی ١٩٥٦یە... شەڕەکە بەردەوامە و بەردەوامە... نایەوێت بوەستێت. سوپای سوور لە شوێنی جیاوازدا هەوڵی پێشڕەوی دەدات. بەڵام ئاگاداربە، سەرچاوەی مرۆیی کەم ماوە.
  وە ڕووسیاش خوێن دەڕژێت.
  سوپای سوور هەوڵ دەدات بەرەو ڕۆمانیا پێشڕەوی بکات. وە دواتر تۆپخانەی بەهێز و تەقەکردن و کوشتن ڕوویدا.
  بەڵام دوژمن چاوەڕوانە. ئەڵمانییەکان بەناوبانگترین تانکییان هەیە کە بریتییە لە AG-50. لە ڕووی پاراستنەوە لە T-54 باشترە، بە تایبەت لە لایەنەکانەوە و ڕەنگە لە هێزی کونکردنی زرێپۆشی دەمانچەکەدا، بەڵام قورسترە. ڕاستە خێرایی ئەڵمانییەکە زیاترە بەهۆی بزوێنەری تۆرباینەکەی غازەوە.
  تانکی ئەڵمانی تەقە دەکات و گۆڵ دەکات.
  تیمی مارگرێت شەڕ دەکەن. لە خوێنی سارددا شەڕ دەکات. کچانی ئەڵمانی تانکێکی سۆڤیەت دەخەنە خوارەوە. وە لە خۆشیدا دەقیژێنن.
  بەڵێ، وە ناتوانیت لێرە تێپەڕیت...
  دیسکسێک کە ئەلبینا و ئەلڤینا فڕۆکەوانیان کردووە، لە ئاسماندا دەسوڕێتەوە. دوو کچە شۆخ و شەنگ ئۆتۆمبێلەکانی سۆڤیەت لێیان دەدەن. وە بە وەستایانە ئەنجامی دەدەن. دیسکوس ڕامەکانی تەواو بێ زیان میگی و تو. ئۆتۆمبێلی بکوژ. وە جەنگاوەرەکان پەنجە ڕووتەکانیان فشار دەخەنە سەر. وە لە ئاسماندا دەرفەت بە سوپای سوور نادەن.
  تەختەی دیسک شتێکە کە زانایانی یەکێتی سۆڤیەت ناتوانن کۆپی بکەن. ئەمە شتێکە کە هیچ دژە ژەهرێکی بۆ نەدۆزراوەتەوە. وە ئەڵمانییەکان هەست بە متمانەیەکی زۆر دەکەن لە هەوادا. وە وەک جادووگەرەکان بە چەقۆی سیحراوی شەڕ دەکەن.
  ئەلبینا کە دیسکەکەی ئاراستەی دوژمن کرد و بە قیژەی گوت:
  - ئەگەر خودایەک هەبێت، ئەوا ئەڵمانییە!
  ئەلڤینا بە چەقاندنی دوژمن، پشتڕاستی کردەوە:
  - بە دڵنیاییەوە ئەڵمانی!
  وە کچەکە پێکەنی... بە گشتی ئەویش بێزار بوو لەو شەڕە بێکۆتایە. باشە ئەڵمانی و ڕووسەکان یەکتر دەکوژن. بە وردیتر سوپای سوور و وێرماخت. بەڵام هێڵی پێشەوە هێشتا بێ جووڵە... وە هیچ کۆتایی و لێوارێک لە چاودا نییە.
  شەڕ... ئەمە لە ئێستاوە واقیعێکە. ئەو جەنگاوەرانەی دوای دەستپێکردنی شەڕ لەدایک دەبن، لە ئاسمان و لەسەر زەوی شەڕ دەکەن.
  بۆ نموونە هانس فیوێر. گەنجترین وەرگری فەرمانی خاچی ئاسن، پلەی یەکەم. و پاشان بوو بە بچووکترین وەرگری فەرمانی خاچی شوڕشگێڕی خاچی ئاسن بەهۆی گرتنی ژەنەراڵێکی سۆڤیەت.
  بەڵێ، ئەمە لە ڕاستیدا زۆر فێنک و سارد و سڕە.
  هانس فیوێر شەڕکەرێکی بێهیوایە. کوڕەکە وەک زەبەلاحێک شەڕ دەکات، لە زستاندا سەرمایەکی بەستوو و تەنها شۆرت لەبەردایە.
  بەڕاستی ئەمە زۆر نایاب و سەرنجڕاکێشە!
  هانس بۆ چەندین سەدە ناوبانگی دەرکرد!
  وە بەگشتی شەڕێکی باوەڕپێنەکراو و چڕ لێرەدا بەڕێوەدەچێت... هەر AIیەک کاڵ دەبێتەوە.
  وە لە ڕۆمانیا سوپای سوور ناتوانێت بچێتە ناو بەرگرییەکانی ئەڵمانیاوە. هەردوولا زیانیان بەرکەوت. مانگی یەک خەریکە تێدەپەڕێت... وە ڕۆژانە خەڵکێکی زیاتر و زیاتر دەکوژرێن و بریندار دەبن.
  شێتی سەرەتا و کۆتایی نییە.
  ئاگاڤ جارێکی تر لە ئاسماندایە و ئۆتۆمبێلەکانی سۆڤیەت دەخاتە خوارەوە. ڕاوچی و نێچیرە. لە دوژمن دەدات.
  ئەو ئۆتۆمبێلانەی لێی داوە دەکەونە خوارەوە. وە دواتر کچەکە تەقە لە هێزە زەمینیەکان دەکات. IS-7 دەکوژێت. وە پێدەکەنێت:
  - من باشترینم! من ئەو کچەم کە دوژمن دەکوژم!
  وە دیسانەوە دەگوازرێتەوە بۆ ئامانجە ئاسمانییەکان. ئەمە تێکدەری تانک و هەموو ئەو ئۆتۆمبێلانەیە کە دەفڕن و تەقە دەکەن.
  باشە ئەمەیە کە لە پێشەوە دەکوڵێت. وە لە بەرەی ناوخۆدا زانایان هەوڵدەدەن شتێکی کوشندە دروست بکەن. هەرچەندە بە باشترین شێوە دەرناچێت.
  بەڵام لێرەدا تانکییەکی بچووکی AG-5 هەیە. ئامێرێک کە کێشی حەوت تەنە. دەرچوون لە تاقیکردنەوەکانی شەڕکردن. و دوژمن دەقەقێنێت و دەکوژێت.
  وە کاتێک کاتی گۆرانی وتن هات، کەس ڕێگریمان لێناکات و شکستمان پێناهێنێت!
  فڕۆکەی AG-5 بەپەلە دەڕوات و لەگەڵ ڕۆشتنیدا تەقە دەکات. وە تانکی لەو جۆرە ناتوانرێت بوەستێنرێت. وە توێکڵەکانی ڕیکۆشێت.
  وە لەناو ئۆتۆمبێلەکەدا کوڕێکی دە ساڵان بە ناوی فریدریش دانیشتووە و دەقیژێنێت:
  - وە بەڕاستی شەڕکەرێکی سوپەر دەبم!
  و دیسانەوە تەقەی کرد... وە بەر ناوەندی تاوەرەکە دەکەوێت. وە هێزی وێرانکەرەکەی، هەرچەندە لە ڕووی کالیبەرەوە بچووکە، بەڵام گەورەیە.
  وە لە ئاسماندا هێلگا شەڕ دەکات. کچێکی پێ ڕووت بە بیکینیەوە خەریکی تایپکردنی فەسڵەکانە. وە دڵخۆشە بە سەرکەوتنە خەیاڵیەکانی.
  وە ئاگاڤێ پێش دەکەوێت... وە هەروەها شەڕ دەکات.
  ئێستا مانگی شوباتی ١٩٥٦یە... سوپای سوور نەیتوانی لە هیچ شوێنێک سەرکەوتن بەدەستبهێنێت. بەڵام ئەڵمانییەکانیش ناتوانن پێشڕەوی بکەن. تانکە ژێرزەمینییە ترسناکەکان دەچنە شەڕەوە. بەڵام ئەوان تەنیا تاکتیکین.
  کچەکان بەپەلە کەوتنە ژێر زەوی و پاترییەکی دەمانچەی سۆڤیەتیان لەناوبرد و گەڕانەوە.
  لە هەمان کاتدا یەک دوو پێشەنگ بە دیل گیران. کچەکان جل و بەرگی کوڕە دیلکراوەکانیان لەبەر کرد و دەستیان کرد بە ئەشکەنجەدان. بە تەل پێشەنگەکانیان لێدا، پاشان پاژنە ڕووتەکانیان بە ئاگر برژاند. پاشان دەستیان کرد بە شکاندنی پەنجەکانی قاچم بە چەقۆی گەرم. کوڕەکان لە ئازارێکی کێویدا هاواریان دەکرد. لە کۆتاییدا کچەکان بە ئاسنێکی گەرم ئەستێرەکانی سەر سنگیان سووتاند و بە پێڵاوەکانیان کامڵییە نێرەکانیان چەقاند. دوا شت پێشەنگەکانی تەواو کرد و لە شۆکی بە ئازارەوە داڕما.
  کچەکان بە کورتی ئاستێکی پلە بەرزیان نیشان دا. بەڵام دیسانەوە ئەڵمانییەکان هیچ شتێکی بەرچاویان بەدەست نەهێنا.
  دەمانچەی بەهێزی خۆبزوێنەر: "ستورماوس"، تەقە لە پێگەکانی سۆڤیەت دەکرێت. وێرانکاری و وێرانکارییەکی زۆریان ئەنجامدا. بەڵام فڕۆکەیەکی هێرشبەری سۆڤیەت یەکێک لە ئۆتۆمبێلەکانی خستە خوارەوە و کراوتەکان گەڕانەوە.
  نازییەکان هەوڵیاندا دیسکێت بەکاربهێنن بۆ وردکردنی پاترییەکانی سۆڤیەت. کۆتر و تەقەمەنی لە دژی ئەوان بەکاردەهێنرا. ئاڵوگۆڕێکی کۆی گشتی لێدانەکان ڕوویدا.
  لێرەدا ئەلبینا و ئەلڤینا دیسانەوە لەسەر دەفرە فڕیوەکەیان. ئەوان ئاماژە بە بەکارهێنانی پەنجە ڕووتەکانیان دەکەن بە فشاردان لەسەر دوگمەکانی جۆیستیک و بە شێوەیەکی زۆر لێزانانە ئەو کارە دەکەن.
  بێگومان کچەکان بەرزترین ئایرۆباتیک نمایش دەکەن. دیسکەکەیان ڕاکێشا و دەیان ئامێری فڕینی سۆڤیەت خرایە خوارەوە.
  ئەلبینا چرپە دەکات:
  - تیمی بیناسازی تووڕە! کەوتنی ئەستێرەکان دەبێت!
  وە جارێکی تر ئۆتۆمبێلەکەی دەسوڕێنێتەوە. وە کچەکان سوپای سوور لەناو دەبەن. جگە لەوەش، بە تەواوی...
  هەروەها ئەلڤینا دەیان فڕۆکەی سۆڤیەت دەخاتە خوارەوە و دەقیژێنێت:
  - کچە شێتەکان، و بە هیچ شێوەیەک کچێنی نین!
  ئەم دووەمیان ڕاستە. ئەو دوو هاوسەرە زۆر خۆشیان لەگەڵ پیاوەکاندا بەسەر برد. وە هەموو جۆرە شتێکی دەکرد. کچان پیاویان خۆشدەویست - ئەوە دڵی خۆشیان دەویست! وە بە تایبەتی ئەگەر بە زمان کار بکەیت.
  کچێکی پلە باڵا... پێشەنگەکەیان ئەشکەنجە دا... سەرەتا ڕوتیان کردەوە و یەک دوو سەتڵ ئاویان بە قوڕگیدا ڕشت. پاشان ئاسنێکی گەرمیان هێنایە سەر سکی ئاوساو. وە چۆن سووتاون! پێشەنگەکە لە ئازارێکی کێویدا هاوارێکی کرد... بۆنێکی سووتاوی لێهات.
  ئەلڤینا بە وایەرێکی گەرم لە لایەکەی دا. وە چۆن دەیەوێت پێبکەنێت... زۆر پێکەنیناوییە.
  پاشان گۆرانی وت:
  - بێزار بووم لە هارکردنی دواوە - دەمەوێت گاڵتە بە خۆشی خۆم بکەم!
  وە چۆن پێدەکەنێت! وە ددانە مروارییەکانی ڕووت دەکاتەوە! ئەم کچە زۆر حەزی لە کوشتن، چ کچێکە!
  وە قاچەکانی کچەکە هەموویان ڕووت و ڕەسەنن. زۆر حەزی لە ڕۆشتنە بە پێی ڕووت لەسەر خەڵوزەکان. هەروەها بۆ ئەوەی پێشەنگەکانی دەستگیرکراو لێبخوڕن. ئەوەندە قیژە دەکەن کاتێک پاژنەیان سور دەکرێتەوە. تەنانەت ئەلڤیناش زۆر بە کۆمیدی دەزانێت. وە ئەلبینا کچێکیشە، با ڕاستی بڵێین - سوپەر! چۆنیەتی ئەژنۆی بەرامبەر لە چەناگە. وە دەقیژێنێت:
  - من کچێکی پلە باڵام!
  و ددانە مروارییەکانی ڕووت دەکاتەوە. کە وەک ئەوەی پۆلێش کراوە دەدرەوشێتەوە. وە جەنگاوەرەکە سەرنجڕاکێشە! ئەمە دەتوانێ شتێک بێت کە لە چیرۆکێکی ئەفسانەییدا نەگوترێت یان بە قەڵەم وەسف بکرێت!
  هەردوو جەنگاوەرەکە میگەکانی سۆڤیەت لە ئاسماندا دەڕووخێنن. جوانەکان چالاکن. بچوکترین گومانیان تێدا نییە. وە جوانییەکی وەها کێوی و ئیکستاتیک.
  جەنگاوەرەکان بە پێی ڕووت کۆنتڕۆڵی جۆیستیکەکە دەکەن و هێرش دەکەنە سەر ئۆتۆمبێلە ڕووسیەکان. لەگەڵ فشاردان، شەڕکەرەکان دەچەوسێننەوە، وەک ئەوەی بە یانەیەک بلوری لێبدەن. کچەکان بێ بەزەین و بێ بەزەین. هێزی توڕەیی و بڵێسەی سۆزیان تێدایە. وە متمانە بە سەرکەوتن. تەنانەت ئەگەر پانزە ساڵە شەڕەکە بەردەوام بێت. بەڵام ئەویش نایەوێت کۆتایی پێبێت. ئەلبینا و ئەلڤینا لە لوتکەی ناوبانگیاندان. وە نایانەوێت پاشەکشە بکەن یان بۆ ساتێک بوەستن. وە بەرەو خۆیان دەجووڵێن و دوژمن دەکوژن.
  ئەلبینا کە فڕۆکەکانی سۆڤیەت دەخاتە خوارەوە، هاوار دەکات:
  - کچەکە لە گریان بێزارە، پێم باشە پێڵاوی باستەکە بخنکێنم!
  وە چۆن پێدەکەنێت و ددانە مروارییەکانی دەچڕێنێت. وە چۆن ئێستا پیاوێکی دەوێت. ئەو زۆر حەزی لە دەستدرێژیکردنە سەر پیاوان. زۆر دڵخۆشە بەم شتە. دەتبات و دەستدرێژی دەکاتە سەرت.
  ئەلبینا هاوار دەکات:
  سێکسی کچان سێکسە
  لێرەدا بۆ پێشکەوتنی گەورە!
  وە جەنگاوەرەکە بە پێکەنینەوە دەتقێتەوە... وە با جارێکی تر هەموو دوژمنەکانمان بکوژین. وزەیەکی زۆری هەیە. وە پڕە لە هێزی ماسولکە.
  وە ئەلڤینا هاوار دەکات:
  - با دوژمنەکە بە پارچە پارچە بکەین!
  وە جەنگاوەرەکە چالاکانە دەست دەکات بە پێکەنین! وە من خەیاڵم دەکرد کە چۆن کوڕەکانی پەنجەیان لێدەدا. بەڵام با تەنها بڵێین خۆشە.
  مانگی ئازار لە ئێستاوە بەسەرماندا هاتووە... خۆر زیاتر و زیاتر دەدرەوشێتەوە. لە یەکەم ڕۆژی بەهاردا کوڕانی ڕووسی بە پێی ڕووت بەناو بەفری تواوەدا ڕادەکەن. بەخۆیان پێدەکەنن و بەخۆیان پێدەکەنن و هەنجیرەکانیان پیشانی ئەڵمانییەکان دەدەن.
  پێشەنگەکان بە کراواتێکی سوورەوە، قژبڕینیان کورتە، هەندێکیان تەنانەت کورتترن. ڕادەکەن و باز دەدەن. پێی ڕووتیان بەزەحمەت سارد دەبێتەوە. زۆر درشت بوون. کچانیش ڕادەکەن، هەروەها بەبێ پێڵاو. پاژنە پەمەیی و گوڵاوەکان لە ژێر خۆردا دەدرەوشێنەوە. کچە سۆڤیەتییە نایابەکان. باریک، وەرزشوان، خووی بە کەمکردنەوە ڕازی بووە.
  وە هەمووان پێدەکەنن و پێدەکەنن بە ددانەکانیان... یەکەم ڕۆژی بەهار خۆشی و تینوێتی ڕاستەقینەی ڕووناکی و دروستکردنە!
  وە شەڕێکی ئاسمانی لە ئاسماندا هەیە. میرابێلا، ئەمە فڕۆکەوانی ژمارە یەکە لە سۆڤیەت کە فڕۆکەیەکی تری ئەڵمانی دەخاتە خوارەوە. وە وەک هەمیشە کچەکە تەنها بیکینی لەبەردایە. بۆ هەمیشە گەنج و هەرگیز کاڵ نابێتەوە. هێزی ڕۆحی کە لەناو ئەودا شاراوەتەوە بەم شێوەیە.
  بەڵام میرابێلا کاتێک پیاوان دەستی لێدەدەن زۆر خۆشدەوێت. بەڕاستی حەزی لێیە. هەر بۆیە فڕۆکەوانە... کاتێک جەستەی ڕووت و ماسولکەیی کچێک بە دەستی پیاوان دەکوڵێنرێت، ئەوە چێژێکی ڕاستەقینەیە. وە خۆشییەکی زۆر خۆش!
  میرابێلا خۆی بە ئۆتۆمبێلێکی تری نازیدا دەکێشێت و هێسک دەکات:
  - من ژنێکی زرێپۆشم!
  تەنانەت کچەکە بە پاژنە ڕووت و گوڵاوەکانی خۆی لە پانێڵی کۆنترۆڵەکە دەدات. شۆخ و شه‌نگه‌. وە بێ تەقلید.
  میرابێلا لێی دەردەچێت. وە ئاگاڤێ بەرەو ڕووی دەفڕێت. لە کۆتاییدا دوو سەرکەوتووترین ژنە جەنگاوەر-فڕۆکەوان یەکتریان بینی. لە خانوویەکی دەورییەوە تەقە لە یەکتر دەکەن. هەوڵ دەدەن لە دوورەوە بەدەستی بهێنن. بەڵام زۆر باش دەرناچێت. هەردوو جوانەکە لە هێڵی تەقەکردنەوە دەفڕن. وە بە شێوەیەکی شەڕانگێزانە ددانەکانیان ڕووتکردەوە. باشە ژنەکان کۆیلەن. بە توندی سەیری چاوی یەکتر دەکەن. وردتر بڵێین سەر بەیەکەوە و جارێکی تر تەقە دەکەنەوە. هێشتا فڕۆکەی ME-562ی ئەڵمانی لە فڕۆکەی MIG-15 باشتر چەکدارە، ئۆتۆمبێلە سۆڤیەتەکەش خراوەتە خوارەوە...
  بەڵام میرابێلا توانیویەتی دەربکات، بۆ یەکەمجار لە ژیانی فڕینیدا فڕۆکەکەی لەدەست دەدات. خراپترین شت ئەوەیە کە کۆتایی بە ژیانی هات لە خاکی دوژمن. وە ئەمەش خراپە. بەڵێ، وەها پێچ و پەنا ناوازەکانی چارەنووس. وە لە 1ی ئازاری 1956 جیهان دەگۆڕێت، بەڵام حوکمڕانی فوهەر لە یاری سایبرنێتیکدا هەر دەمێنێتەوە.
 Ваша оценка:

Связаться с программистом сайта.

Новые книги авторов СИ, вышедшие из печати:
О.Болдырева "Крадуш. Чужие души" М.Николаев "Вторжение на Землю"

Как попасть в этoт список
Сайт - "Художники" .. || .. Доска об'явлений "Книги"