Рыбаченко Олег Павлович : другие произведения.

. Ataques De CoaliciÓn Antisovieta -3

Самиздат: [Регистрация] [Найти] [Рейтинги] [Обсуждения] [Новинки] [Обзоры] [Помощь|Техвопросы]
Ссылки:


 Ваша оценка:
  • Аннотация:
    Coalición antisoviética ukankir soldadonakax mä amtañ contraofensiva uñstayapxäna. Europa, Japón ukat Gran Bretaña ukat EE.UU. uksat walja voluntarios ukanakaw ch"axwäwinakanx chikañchasipxi. Chiqpachansa, ejercito soviético ukatakix wali ch"amäxiwa. Ukampis suma imillanakax qala chuymampiw ukat wali qhurumpiw coalición ukarux ch"axwapxi.

  . ATAQUES DE COALICIÓN ANTISOVIETA -3.Ukaxa mä juk"a pachanakwa lurasi
  ANOTACIÓN ukax mä juk"a pachanakanwa
  Coalición antisoviética ukankir soldadonakax mä amtañ contraofensiva uñstayapxäna. Europa, Japón ukat Gran Bretaña ukat EE.UU. uksat walja voluntarios ukanakaw ch"axwäwinakanx chikañchasipxi. Chiqpachansa, ejercito soviético ukatakix wali ch"amäxiwa. Ukampis suma imillanakax qala chuymampiw ukat wali qhurumpiw coalición ukarux ch"axwapxi.
  . JANK"A 1. 1.1
  Coalición antisoviética ukankir soldadonakax mä amtañ contraofensiva uñstayapxäna.
  Niya taqpach fuerzas europeas ukanakaw ch"axwawinakanx chikañchasipxäna, ukat Gran Bretaña, EE.UU. ukat América Latina uksankir voluntarios ukanakas chikanchasipxarakïnwa. Ukhamat Ejército Rojo ukatakix kunaymaninak wali jan walipunïnwa, uka markax jach"a chhaqtäwinakaruw puri.
  Ukatsti walja calderanakaruw jaquntañ qalltapxäna, ukat ladonakapat jithiqtapxäna.
  Kimsïr Reich ukar crédito ukamp aljat yaqhip americano autonakax uka ch"axwäwinakanx chikanchasipxarakïnwa. Jupanakat maynïrejj inglés arut voluntariot mä tripulacionaruw aptʼasïna. Estados Unidos markan tanquepax 75mm arma ukampiw balística satisfactoria ukampiw utjäna, ukatx niya taqpach autos soviéticos ukanakaruw mantaspa, monstruo KV ukaruw mantaspa.
  Aka tanquex Lady Armstrong jupan apnaqatawa, ukhamarak mä equipo de imill wawanakan apnaqata. Malanya, Mónica, Gertrude ukat juk"ampinaka.
  Gran Bretaña markankir imill wawanakax americano M-16 auton chʼamap yantʼapxäna. Ukat jichhax imill wawanakax juparux jawq"jasipxänwa.
  Inglés warminakax q"ala kayunakampiw mä tanque soviético ukarux nayraqatapar chiqaparu ch"allt"apxäna. Gertrude ukax apsuwayiwa ukat BT-8 ukanx wali sumaw chhuxriñchjawayi:
  - Ukat akax wali chiqapawa!
  Amstrong, aka tawaqux wali suma uñnaqt"anïnwa, ukat nuwasiñ estilopax wali sumarakïnwa.
  Jupajj mä amuytʼasir arunak arsüna ukat akham sänwa:
  - ¡Stalinan dragonanakapar jiwaña!
  Ukat mayni tuqitxa, uka nuwasir imillanakax ch"axwapxaraki, ukat q"ala kayukiw granadanak jaquntapxi. Ukat wali chʼamampiw ukat kisunakapsa qʼala jan isinïsaw uk lurapxi.
  Ukampis Komsomol imillanakax utjarakiwa, jupanakax apthapipxäna ukat q"uchuñ qalltapxäna:
  Kunawsatix Komsomol ukar mayacht"asis mantapkta ukhax .
  Imill wawanakax chiqa chuymampiw mä juramento lurapxäna...
  Akapachajj mä kʼajkir samkarjamäniwa,
  ¡Ukat jaya chiqan comunismo uñjañäni!
  
  Uka jakañax qurir uñtataw jallux purini,
  Ukat comunismo ukar iyawsäwix utjani...
  Chiqpachansa uñisirinakaruw atipjañäni,
  ¡Jan wali fascismo ukan walja jaqinakar laq"ar t"unjañäni!
  
  Ukampis janiw mä sallqjamäkänti,
  Akapachax mä puñalarux tukuwayxi...
  Puñchun ch"iqapax taqi chiqanw apnaqi,
  ¡Khitis, amuyt"añäni, janiw uraqix utjkiti!
  
  Ukampis jiwasan lemasajj janiw uñisirinakar istʼañasäkiti,
  Wehrmacht ukax janiw qunqurt"asiñasar puriykistaniti...
  Exámenes ukax phisqa grado ukampiw pasapxi, .
  Ukat jiwasan yatichirisax wali yatiñani Lenin satawa!
  
  Hitler chacharux khan tukuyaraksnawa,
  Ukhampachas Fuhrer de la mundo inferior ukax juk"amp thayakiwa...
  Ch"axwirix wali kusisitaw arnaqasi,
  ¡Ukat mä juk"a ch"amakampi qinayanakampi ch"iqiyaraki!
  
  Jiwasax Komsomol ukankirinakax hurray,
  Taqi uraqpacharuw arnaqasiñamp estante ukar jiltayañäni...
  Wawanakax larusipxiwa, kusisipxi,
  ¡Rusia taykasan jach'añchäwipataki!
  
  Ukat comunismox wali k"ajkir banderawa,
  Ukax wila ukat granada ukanakan colorapawa...
  Jupax wali qhuru nuwasiriwa, mä magor uñtata, .
  Ukat iyawsapxita, Hitler jupax comeuppance ukap katuqani!
  
  Ukanx ch"axwawinakaw utjani, askinak jikxatañataki,
  Ukat imillanakax suma uñnaqt"an nuwasiñaruw t"ijtapxi...
  Fascismo ukan enjambrepax amuyasiw jisk"achasiwayi,
  ¡Ukat precursorjam arusajj istʼasirakiwa!
  
  Suma uñnaqt"ani jaqinakax q"ala kayukiw nayraqatar t"ijtapxi,
  Kunatsa imill wawanakax zapatos munapxi, ukat jan munapkiti...
  Ukat Hitler jilatarojj amparanakasampi jawqʼjañäni,
  ¡Amigonakax Awki Marka jach"añchañatakiw utjani!
  
  Jisa, jiwasana Mama Marka, qullana, .
  Kuntï janipuniw samkaskayätan uk lurañäni...
  Ukat fascistanakarux mä chhuxriñchjatjamaw qʼumachañäni,
  ¡Khitinakatï katuyasipki ukanakaruki khuyaptʼayasiñäni!
  
  Rusia markanx sapa nuwasirix mä uywa manq"añ utat juti,
  ¡Uka waynax ametralladorampiw yuritayna!
  Jumax jiwayasmawa maldecido Fuhrer - .
  ¡Jan axsarasaw Tayka Markasan ch"axwañasa!
  
  Taqi kuns wali sum lurañäni,
  Jilïr jaqinakas yuqall wawanakas nuwasiñanx ch"amanïpxiwa...
  Ukhampachasa, nuwasiñax wali chʼamäkchisa
  Ukampis ¡iyawsapxita, ¡uka tawaqux janiw llampʼu chuymanïkiti!
  
  Jupax qullunakar atipt"aspawa
  Mä granada q"ala kayumpiw jaquntañama...
  Warmi lobox larusi ukat osox warari,
  ¡Nazis ukanakarux wali qhuru kutkatasiñaw utjani!
  
  Tatar ejercitoruw atipjawaytanjja,
  Jupanakax otomanos ukanakamp wali uñt"ataw nuwasipxäna...
  Infiel jaqinakax janiw chʼamañchtʼatäñarux katuyapkänti, .
  ¡Kawkhantï qʼejjo qʼejjojj utjkäna ukanjja, jankʼakiw amuktʼjjäna!
  
  Ch"axwirinakax mä familiat jutapxi
  Ukanx comunismo ukan banderapax apnaqiwa...
  Ay, jumanakax munat masinakajäpxtawa,
  ¡Fascismo ukan jach"a tankinakap t"unjapxam!
  
  Taqinipuniw taqi kuns phuqhaspa
  Taqi kunat sipansa, wiñayatakiw Tayka Markampi mayachasipxtanxa...
  Mä remo ukham mayachtʼataw remar sarapjjta,
  ¡Comunismo tuqit ch"axwirinakax janiw atipt"añjamäkiti!
  
  Cienciajj mä kutikiw taqe jiwatanakar jaktayani,
  Ukat Jesusarux munasiñampiw liwxatapxtanxa...
  Jumax fascista ukarux nayraparuw ch"allt"ta, .
  ¡Jan doblable arte ukamp nuwasiña!
  Imill wawanakax amuyt"asisaw masinakaparux sarnaqapxäna, ukax wali sumapunïnwa.
  Ukat imillanakax qʼala kayukiw wali chʼamanïpxi.
  Ukampis nuwasiñax sarantaskakiwa. Ukat jichhax alemanes ukanakax Brest markaruw muyuntapxi, ukat fortaleza ukanx ch"axwawinakaw utji.
  Hitler, kunjamtï sapki ukhama, ch"axwaski. Ukat ukat Churchill jilatampi sapa mayni jikisipkäna ukajj lurasïna. Ukat París markanxa. Kunjamakitix, ¿janit bolcheviques ukanakamp ch"axwañanx juk"amp amtäwinak uñacht"ayañ pachax purinxi? Ukat janiw yänakampiki, jan ukasti soldadonakampis ukhamarakiwa.
  Ukat chiqpachansa Churchill chachax URSS markar chʼaxwañ yatiyañ amtäna. Ukampis uka lantix Rusia markan alay tuqinkir yaqhip suyunakax Gran Bretaña markaruw sarapxañapa. Ukxarusti, aruskipäwix colonia ukat Francia markan destino ukanakatw parläna. Kunjamakitix, ¿janit mä sumankäw amtar puriñ pachax purinxi?
  Ukhamaraki, formalmente Tercer Reich ukax janiw francés, belga ukat holandés ukanakat kuns apt"askänti. Ukhamajj ¿kunsa uka toqet sissna?
  Inas jumax mayiwinakam moderación lurañama wakischispa? URSS markax jach"awa ukatx taqi territorionakatakix wakisiwa.
  Hitler chachajj flexibilidad uñachtʼayäna. Ukatjja, judionakan derechunakapat taqe jarkʼäwinakajj jankʼakiw chhaqtayatäjjäna. Ukat ukax Occidente tuqinx wali askit uñjatänwa. Ukat jukʼampejj Gran Bretaña markanwa ukham lurapjjäna. Ukat chiqans tecnología tuqitwa llamkt"apxta. Jupax qhanaw chhaqhata. Yämas tankinakaw utji. Ukat uka qhepatjja, musculonakaj chʼamañchtʼañaw wakisïna.
  Ukax chiqpachanx industriales ukanakax lurapxäna. Ukañkamax ch"axwäwix sarantaskakiwa, taqpachanx, juk"ampirus coalición ukar askipataki.
  Unidades avanzadas ukanakax nayratpach Baranovichi markaruw p"akintawayxi. Ukat ukanwa precursor yuqall wawanakax jupanakamp nuwasipxäna. Wila corbatanakampi ukat shorts ukanakampiw mistunïna, ukat trincheranakaruw t"ijtapxäna, q"ala, mä juk"a laq"ampi phuqhantat wawanakan talonanakap qhant"ayasa.
  Ukat chiqans jupanakax q"uchuñ qalltapxäna;
  Ukat nayax alaxpachankir lobo manq'añ munir yuqall wawakïtwa,
  Bandidonakan t"unjäwipax laq"a uñtasitawa...
  Ukat iyawsapxita, janiw kunas juk"amp askïkiti,
  ¡Kunjamsa Hitler jilatarojj templon cuchillomp jawqʼjaspa!
  
  Ukhamaraki wila yuriñamarakiwa, .
  Nazis ukanakar tukjañatakix...
  Iyawsapxita, premiox nayaruw purini,
  ¡Taykax wawapat jach"añchasiniwa!
  
  Nayax Fuhrer ukan bedlam ukar t'unjä,
  Nayax nazis ukanakarux laq'aruw t'unjä...
  Nayax iyawstwa Taqi Ch"aman Diosax almajaruw qhispiyani,
  ¡Ukat uka jaqinakax espadampiw tʼunjapxäta!
  
  Nayan jach"a Rusia, .
  Jumax taqiniruw atipt'añ yatta...
  Ukat Jesusax nuwasir mesiasawa,
  ¡Awki Markan jach'añchäwipataki!
  
  Nayax munasiñampiw jach"añchta, Rod uñt"ta, .
  Kunattix Jupaw Jilïr Diosax...
  Traicionirinakax wali ch"amampiw mutuyatäpxi,
  ¡Ukat nuwasir-sílaba ukax wali axsarañawa!
  
  Jiwasax qullan Rusia markan nuwasirinakapxtanwa,
  Krauts ukar atipt"añax ch"amaniwa...
  Yapunakax taqpachaw qurimpi k'achacht'ata,
  ¡A ukanakampiw examenanak pasañäni!
  
  Jaqenak taypinjja, janiw jukʼamp chʼamani iyawsäwinïkiti,
  Jiwasan nativo jach"a comunismo ukarux...
  Ch"amañcht"kir libertad apaniwayi
  ¡Ukat jan wali fascismo ukarux t"unjaraki!
  
  Jiwasax markarux warawaranakat sipan jach'ar aptañäni,
  Uraqpachan capitalapax Moscú markawa...
  Rusia taykan jach"añchäwipatakix,
  ¡Tukuykamaw nuwasiñäni!
  
  Janiw khitis uka pallapallarux jarkʼkaspati
  Ukat Berlín markaruw puriñäni...
  Sarnaqañäni, marchañani, formación ukanxa, .
  ¡Fascista banderar mä bayoneta ukamp ch"iyjañäni!
  
  Jiwasan avionanakax wali thayawa
  Ekipox ch"amaniwa ukat tantacht"atawa...
  Chʼaxwäwin jan atiptʼir pilotonaka, .
  ¡Ukat francotiradorax lenteruw ch"allt"asi!
  
  Hitler jilatarojj jukʼamp chʼamampiw jawqʼjäna
  Tigrex janiw nazis ukanakar qhispiykaniti...
  Janiw jan walinak parlañamäkiti
  ¡Taqi yant"äwx t"ijtir saminakampiw pasañäni!
  
  Walja lurañanak jikxataspawa
  Chiqpachansa atipt"araksnawa...
  Iyawsapxita, mä jach"a recurso ukaniwa,
  ¡Ukat chiqpachansa kisunakaparuw chʼalltʼasma!
  
  Mä juk"a arumpixa, waynax q"ala kayuniwa,
  Krauts ukanakarux wali ch"amampiw jawq"japxäna.
  Ukat Fuhrer sat chachajj kutkatasiñ katoqäna,
  ¡Hitler chachajj uka chʼajjwäwejj qʼoma nuwasïwiruw thaytʼayäna!
  Ukampis alemananakax Baranovichiruw katuntapxäna. Ukat jichhax soldadonakapax niyaw sur uksat Slutsk markar sarxapxi. Ukanx Ejército Rojo ukan ch"amanchataw utji ukatx Zhukov jupa pachpaw mä kutix ukankäna. Ukat akax mä jach"a línea defensiva sañapawa.
  Ukat Rumania markanx patak waranq soviético soldadonakaw katuyasipxäna, mä caldera ukan jikxatasipxäna. Ukat chiqpachans akax mä jach"a ch"axwawiwa Ejército Rojo ukataki.
  Aka chiqanx janiw sinti ch"amäxiti kutt"añax ukat qhipäxar kutt"añaxa.
  Ch"axwäwinakanx rumanos ukat húngaros ukanakax suma ch"axwirinakjam uñacht"ayapxäna. Ukatjja, búlgaronakajj qala chuymampiw nuwasipjjäna. Ukat croatanakax wali sumaw jikxatasipxaraki. Kunjams Stalin ukatakix diplomacia ukampix jan walt"awinakax utjawayi. Ukat jupax mä sapa lobokïkaspas ukhamaw tukuwayi. Ukat Hitler chachajj mä akatjamatwa democraciat parlañ qalltäna. Ukax sapxiwa, jupax libertad ukatakiw, taqi markanakan ukhamarak jaqinakan igualatäñapataki, ukat Rusia Soviética ukaruw qhispiyasi, dictadura estalinismo ukat bolchevismo ukanakat qhispiyañataki. Ukat chiqans akax mä k"arimp política tuqit amtäwinïnwa.
  Finlandia-Suecia markankir soldadonakax Vyborg markaruw katuntapxäna ukat unidades soviéticas ukanakaruw khuchhuqapxäna, ukat mä caldera uñstayapxarakïna. Leningrad markaruw alay toqet mä jan waltʼäwiw utjäna. Ukat akax nayratpach mä jach"a ajedrez ukar tukuwayxi.
  Ukat jichhax británico barconakax Murmansk markaruw qutat jark"antapxäna. Ukat flota soviética ukarux pallapallanakamp jiwayapxäna.
  Jïsa, nuwasiñanakax jukʼamp jachʼaruw tukuwayxäna.
  Komsomol imillanakax qala chuyman ukhamarak colerat ch"axwapxi, q"ala kayunakapamp granadanak jaquntapxi ukat pachpa pachan q"uchupxi;
  Komsomol imillanakax Uraqin salt"atawa, .
  Jiwasax manqha pachankir mineral ukhamarak nina nakhantayañjamakïtanwa.
  Chiqansa, heroico lurawinakaruw jilxattawayi,
  ¡Ukat jiwasanakamp chikaw Qullan Espada, Tatitun Ajayupax utji!
  
  Jiwasax wali ch"amampiw ch"axwañ munapxta,
  Imill wawanakax universo ukar espacio ukamp phuqhantapxi...
  Rusia markan ejercitopax janiw atipt"kaspati,
  ¡Pasión ukampix, sapa kuti ch"axwañan!
  
  Qullan Mama Markasan jach'a kankañapataki,
  Mä avión de combate ukax alaxpachanx wali ch"amampiw muyunti...
  Nayax Komsomol ukankirïtwa ukat q"ala kayukiw t"ijtxa.
  ¡Uka hielo ch"allt"aña, ukax charconak ch"allt"äna!
  
  Imill wawanakax janiw uñisirimp axsarayañjamäkiti,
  Jupanakax taqi uñisirinakan misilanakap t"unjapxi...
  Wila lunthatax janiw ajanup uñacht'aykaniti,
  ¡Hazañas ukanakax poesías ukan jach"añchatäniwa!
  
  Fascismo ukax markajaruw atacatayna,
  Jupax wali axsarkañawa ukat jan amuyt"asisaw mantawayi...
  Jesusampi Stalinampiruw wal munasta,
  ¡Komsomol ukankirinakax Diosamp mayakïpxiwa!
  
  Qʼala kayukiw chʼiyar thaya taypin tʼijtjjapjjta,
  Dashing, jank"ak abejanakar uñtasita...
  Jiwasax jallupachan ukhamarak juyphi pachan phuchhanakätanwa,
  ¡Jakañax imill wawarux qala chuymaruw tukuyi!
  
  Ch"axwañ pachaw purini, ukhamax nina jist"arañamawa,
  Jiwasax chiqaparu ukat wiñayatak suma uñnaqt"anipxtanwa...
  Ukat nayrajaruw chiqak jawqʼjapxitäna, janiw cejajarux chʼalltʼapkituti,
  ¡Acerot, ukax colectivo satawa!
  
  Jiwasan redouda ukax janiw fascismo ukar atipt"kaspati,
  Ukat voluntad ukax titanio duradero ukar sipanx juk"amp ch"amaniwa...
  Awki Patan chuymachtʼäwi jikjjatsnawa, .
  ¡Ukat Fuhrer sat tiranorus tʼunjañamawa!
  
  Iyawsapxita, Tigrex wali ch"aman tankjamawa.
  Jupax jaya ukat chiqaparuw ch"iyar jaquntawayi...
  Jichhajj janiw llampʼu chuyman anattʼañanakatakïkiti,
  ¡Kunalaykutix ñanqha Cainax jutaski!
  
  Thaya, junt"u, .
  Ukat sawkasisaw mä loco horda ukamp nuwasipxi...
  Uka encatat osojj wal colerasïna,
  ¡Mä águila almajj janiw mä llakit payaso ukhamäkiti!
  
  Nayax Komsomol ukankirinakax atipt"apxaniw sasaw amuyta,
  Ukat jupanakax markaparux warawaranakat sipan juk"amp jach"ar aptapxani...
  Octubre, 1999 maratpachaw senderismo lurañ qalltawaytanxa.
  Ukat jichhürunakanx Jesusan Sutipax jiwasanakamp chikaw utji!
  
  Nayax markajarux walpun munasta,
  Jupax taqiniruw qhant"i...
  Pacha Pachaxa janiwa mä rublo qullqimpixa lunthatatäkaniti, .
  ¡Jilïr jaqinakas wawanakas kusisitaw larusipxi!
  
  Taqinis soviético uraqpachan jakañax wali kusiskañawa,
  Taqi kunas uka tuqitx jasakiwa ukat jasakiw suma...
  Suertejj janiw hilop pʼakjañapakiti,
  Ukampis ¡Fuhrer chachajj inamayakiw lakap uñachtʼayäna!
  
  Nayax Komsomol ukankirïtwa q"ala kayukiw t"ijtxa,
  Ukhampachasa, thayax jinchunakam ch"allxtayi...
  Ukat uñisirir atinisiñamawa, janiw kuna thakis uñjasiñas utjkiti,
  ¡Khitis aptʼasiñ munistu, tʼunjañ munistu!
  
  Janiwa juk"ampi suma arunakaxa Tayka markatakixa utjxiti, .
  Banderax wilawa, wilax rayunakan qhant"kaspas ukhama.
  Jiwasax janiw asnonakat sipan juk'amp ist'asirïkañäniti,
  ¡Mayo phaxsinx niyaw atipt"añax purini sasaw amuyta!
  
  Q"ala kayuni imillanakax Berlín markat pasapxani,
  Jupanakax asfalto ukanx ch"iyar ch"akhanak jaytapxani.
  Jaqinakatakix chuymacht"äwi armasxtanwa,
  ¡Ukat guantes ukanakax janiw guantes ukan askïkiti!
  
  Ukat mä nuwasïwiw utjani, aka nuwasïwix utjpan.
  ¡Fritz ukax taqi kuns t"aqa t"aqaruw ch"iqiyapxani!
  Awki Pachax wiñayatakiw jumamp chik pallapalla,
  ¡Janiw yatiskiti kunas AWOL ukax!
  
  Jiwatanakat khuyapt'ayasta, akax taqinitak llakisiñawa,
  Ukampis janiw rusanakax qunqurt"ayasipxañamäkiti.
  Sam chachajj Kraut familiar katuyaskchïnjja,
  Ukampis ¡jach"a guru Lenin jupax jiwasan laykukiwa!
  
  Nayax mä insignia ukat cruzampiw mä pachpa pachan uchasta,
  Nayax comunismo uksanktwa ukat cristianismo ukaruw iyawstxa...
  Ch"axwäwix, iyawsapxita jaqinaka, janiw mä peliculakiti,
  ¡Pachax jiwasan taykawa, janiw Khanate ukakiti!
  
  Kunapachatï Taqe Chʼamani Diosajj qinayanak taypin jutkani ukhajja,
  Taqi jiwatanakax mä qhana ajanumpiw jaktapxani...
  Jaqinakax samkanakapan Tatitur munasipxäna,
  ¡Kunattejj Jesusaw capitalajj Luriri!
  
  Aka chiqanx taqiniruw kusisiyaraksna,
  Taqi jach"a universo ruso ukanx.
  Kunapachatï kawkïr plebeo jaqix mä masipar uñtasitäki ukhaxa,
  Ukat aka alaxpachan jukʼamp wakiskirïki ukax Luräwinakawa!
  
  Taqi Chʼamani Cristor qhumanttʼañ munta,
  Ukhamat janipuniw uñisirinakamar nayraqatan tʼunjatäñamäkiti...
  Stalin masix awkipan lantiw irnaqäna,
  ¡Ukat Lenin jilatajj wiñayatakiw jiwasamp chikäskarakini!
  Aka q"uchunakax akankiwa, janiw juk"amp k"uchikiw sañ munkti. Japón markax Lejano Oriente uksanx juk"amp ch"amanchirinakaruw nuwasiñatak jaquntäna. Infantería ukat k"achachata tanques ukanakax waljaniw nayrar sartapxäna. Hirohito chachajj Vladivostok markar jankʼak irpañapatakiw mayïna. Ukat japonés jaqinakax mantasipkakïnwa. Ch"axwawinakanxa, jupanakan k"acha tank Chikha ukax wali suma ukat pasañjamaw tukuwayi. Ukat maniobrañ yatiñampi ukat sarnaqañ yatiñampiw yaqhachasirïna.
  Yamamoto, almirante japonés, jupax URSS uksaruw Pacífico uksat jark"antatayna, ukat wali ch"amampiw jark"aqatayna. Ukat janiw walja yanapt"awinakax akan utjkiti.
  Wayra taypinxa, samurai ukanakaxa ch"amaniwa. Jupanakan aviación ukax waljaw utji, ukat ch"axwirinakapax juk"ampirus Ceros ukanakax wali sarnaqañ yatipxi ukat maniobrañ yatipxi. Ukat janiw chiqpachansa jupanak contrax sarkasmati. Akax chiqpach, aviación de combate ukan jan walt"awipawa.
  Ukat japoneses ukanakax suma as ukanipxi.
  Ukampis soviéticos ukanakax nuwasirïpxarakiwa. Amuytʼañataki, Anastasia Vedmakova sat avión apnaqeri. Mä wali ch"axwañ suma uñnaqt"ani. Jupax sapa kutiw q"ala kayukiw nuwasi, ukatx bikini ukampiw nuwasi, ukax yaqhip trumpetanak churaraki. Chiqpachansa aka tawaqux jiwasatakix wali askiwa. Ukat jupax apt"asi ukat nuwasiñ pachanx pulmones patat q"ucht"i;
  Nayajj ukham tiemponakanwa nasta
  Taqinipuniw mä computadora internet ukampi...
  Markax panqarawa, nayrar sartaskiwa, .
  ¡Ukat imill wawampix janis kuna jan waltʼäwinakas utjkaspa ukhamawa!
  
  Ukampis pä tunk payan pachax wali ch"axwañ pachawa,
  Volcán ukax t"amt"iwa ukat phallawayi...
  Ukat sapa mayniw ñanqharaki,
  ¡Ukat suma chuymani, maynin markap uñtʼayaña!
  
  Ukat imill wawax ukaruw puriñapa,
  Ukham pachanxa, jan nayra ch"ipxtasa...
  Kunapachatï mä jan wali lunthatax atiptʼki ukhaxa,
  ¡Ukat mä kutikiw jan waltʼäwinak askichañ munta!
  
  Inas uka tawaqux nayatakix jan suertenïchïna,
  Nayax q"ala kayukiw nayrïr chiqan jikxatasiyäta...
  Botex p"akjataw uñjasiwayi, remo uñt"añamawa,
  Ukat iyawsapxita, ¡jakañax janiw mieljam uñt"atäkänti!
  
  Ukat yantʼanakax mäkiw jallu purinïna,
  Wila, qhuru, kuna...
  Ukatx ceros ukanakakiw utjkaspas ukhamawa - .
  Ukampis ¡iyawsäwimpi Tatitun Sutipar jach'añchapxañäni!
  
  Jiwasax Awki Markar arxatañ yatiñäniwa,
  Uñisirix jan amuyt"kaya sallqjañamp phuqt"atäkchisa...
  Aka chachax anatañaruw tukuyistu,
  Fascismo ukan mesapar - ¡jan wali estado!
  
  Pachamamatak sartasim, nuwasiri
  ¡Qullan Rus" ukatak ch"axwapxam!
  Mä falcón ukham jan axsarasaw jaltxañama, .
  ¡Ukat chʼamakan lantix reino qhanaw jutani!
  
  Jiwasax Awki Markaruw juk"amp ch"amanchañäni
  Taqi caballeronakax ukham jach"a jaqinakawa...
  Ukat colerat jan wali jaqix infiernor sarxani,
  ¡Ukat wiñayatakiw Tayka Markampi mayachasipxta!
  
  Iyawsapxita, janiw mä imill wawatakix jasakikiti,
  Q"ala kayukiw wali qhuru ch"uqi taypin t"ijt"i...
  Taqi akapachax mä ch"aman tamiz ukhamawa, .
  Ukat verdugox apnaqawayiwa - ¡Malyuta dashing!
  
  Ukampis iyawsapxita, janiw aynachtʼkti,
  Ukat jupax Fritz ukarux mä riflempiw ch"axwantäna...
  Qʼala kayuni qʼañu qʼañunakajj kayu manqhat taktʼatäjjänwa,
  ¡Ukat imill wawan arupax wali ist"asi!
  
  Jupax mä querubín ukham larusi
  Ukat Krauts ukanakarux t"unjaraki kunjamatix jupanakax anatt"añanakäpki ukhama...
  Yatipxam Rusia markan jaqinakax jan atipt"añjamäpxiwa,
  ¡Tanques ukat acero armanakas panpachaniw utjistu!
  
  Jan axsart"ir tawaqux nina irpxaruwayi, .
  Ukat jupax wali colerat fascistanakaruw jiwayaraki...
  Aka chiqanx ejercitojax mä caballor uñtataw t"ijt"aski,
  ¡Janiw juk"amp ch"aman wilanakax utjkiti!
  
  Ukat imill wawax Komsomol ukar mantawayxäna,
  Ukat jupax comunistanakan sullka jilaparuw tuküna...
  Hitler saxrarux chatarra ukar khitañäni,
  ¡Taqi fascistanakan ataúd ukar mä cruz uchañäni!
  
  Mama Markatakix chuymanakas churañäni,
  Ukat almasax chiqak ukar uchañäni...
  Jiwasax walja ch"amanïtanwa,
  Ukat ¡Komsomol kamachinak jan p"akintkaspa ukhama!
  
  Mä imill wawax q"ala kayukiw Berlín markar mantani,
  Ukat rosario ukax Reichstag ukanx mä chimpu jaytawayi...
  Fuhrer ukax ajanuparux ch"ankhampiw ch"ankhachatäni,
  Ukampis ¡janiw papelan premio uñt"ktanti!
  
  Ukat jan axsartʼas mä fiesta lurañäni,
  Ukax poeta-nakas janiw qhanañchkaspati...
  Irnaqawix mäkiw jach"a clase, .
  ¡Taqi heroico lurawinakaw q"ucht"ata!
  
  WAWANAKAX FUERZAS ESPECIALES UKANAKAX ALIENS UKAT CORTES UKANAKARU
  ANOTACIÓN ukax mä juk"a pachanakanwa
  Eduard Sturgeon jupan irpata nuwasir wayn tawaqunakax mä ejercito de extraterrestre ukamp nuwasipxi, nayraqatax Ciclos ukanakampi. Ukampirus, ukatx uka jan axsart"ir waynax indio jaqiruw tukuñapa, ukat diosanakamp chikaw Cortez ejercito ukamp ch"axwapxi, jupanakax maya ch"amapar atipt"añ munapxi!
  . JANK"A 1. 1.1
  Unidad de fuerzas especiales infantil ukan ch"axwiri waynanakax jan axsarasaw ch"axwapxäna. Ukampis mä chikatani chʼamampi chʼamanïpkäna uka qhepatjja, niyas janiw jiwañatakejj chʼamanïpkänti. Ukampis atacañ bicicletanakajj wali jan waliruw puripjjäna ukat cheqapuniw vapor tukusjjäna. Ukhamajj aka cheqanjja, khitis cheqpach heroejj uk chʼamachasiskakismawa.
  Ukampis jach"añchañasawa, trajes de combate ukan yuqall wawanakax chiqaparuw ch"axwapxi. Computadoranakan anattʼañax janiw inamayakïkaspas ukham amuyasïna, ukat jupanakax wali suma nuwasirinakäpxänwa.
  Adala, jupax Edik jupan ch"iqa amparaparuw pallapallamp jiwayaskäna, jupax wawapan kayupat bota apsusaw jaquntäna. Ukat mä monon yatiñapampiw nayrar sartasir uñisiriparux walja amapola jathanak jaquntäna.
  Uka wayna comandantex p"iqip ch"allxtayäna:
  - ¡Akax mä suma, sañäni, t"unjañatak uñacht"ayatawa! Ukampis mä castillo ukar jan walt"ayañ pachan apnaqañax juk"amp askiwa.
  Adalax logicamente akham siwa:
  -Jumax mä jan tukuskir suministro de sorpresas ukaniwa. Ukhamajj janiw taqe tarjetanakajj aljañatakïkiti. Ukat trumpetat katxaruñax jan wali amtäwirakiw!
  Ukat jisk"a amapola jathanakax t"unjañatakiw Ciclos ukanakarux ch"allt"äna, jach"a nuwasirinakarux jisk"a, ch"iyjata t"aqanakaruw ch"iyjäna. Ukanwa tʼunjäwix qalltäna.
  Imill wawaxa chhuxriñchjasïna, wawa kayup ch"allt"asa:
  Ciclonakar atipt"añax suyt"aski, nayax iyawstwa
  Jiwasax machaq jaylliwinakaw utjani...
  Nayajj janiw uka animalan esclavopar katuykäti,
  ¡Nayaw nuwasiñan jilïr clase uñacht"ayapxäma!
  Chʼiqa toqen nuwasir waynajj jachaqtʼasisaw akham säna:
  - ¿Kunatsa jan amparamampi jaquqanktati, jan ukasti kayumpi jaquqantata?
  Adala kullakajj larusisaw akham säna:
  - ¡Ukat juk"amp kusiskañawa aka tuqitxa!
  Edik jupax p"iqip ch"allxtayäna:
  - Jisa, kawkïri loqhe jaqisa amparapampiwa jaquqanispa, ukampisa kayupampi yant"apxañani!
  Wawanakaxa mayaki arnaqasipxäna:
  - Qhana ch"axwirinakaru jach"añchaña,
  Jach'añchäwix nayan qhana Mama Markajaruw...
  Luräwinakasax q'ucht'atäniwa,
  ¡Atipjañax nayrïr amtäwiwa!
  Chiqpachansa, Ciclos ukanakax wali jach"a jan walt"awinakan uñjasisax qhipäxar kutt"añ qalltapxäna. Ukampis perqanakajj wasitatwa sartjjäna. Ukat machaq autonakax sarxapxänwa. Ukanakax pistanakan pirámide ch"allat uñtatäpxänwa, ukat jach"a jach"a tronconakanïnwa.
  Kunapachatï wawanakan fuerzas especiales ukankir soldadonakajj rayo armanakampi jupanakar pallapallapjjäna ukhajja, niyas janiw kuna jan waltʼäwis lurapkänti. Uka viganakajj acerot lurat armadurat tʼijtjjänwa.
  Mä imill wawax akham sasaw jachʼat arsüna:
  - ¡Akanxa yaqha ch"axwiriw uñisiritakixa! Ukat jan ukax mä taqpach avalancha de bromistas ukanakas utjarakiwa!
  Ch"axwiri waynaxa akham sasaw jach"at arsüna:
  - ¡Qunqurimpi jakañat sipansa sayt"asis jiwañaw juk"amp askixa! Nayax nayratpach katuntat uñjasiwaytwa ukat jupanakax electricidad ukamp ch"allxtayapxitu, taqpach janchijaruw lakajat talonanakajarux ch"axwañanak apayapxitu. ¡Ukat wali usuniwa, jiwañaw jukʼamp askixa!
  Uka tawaqux p"iqip ch"allxtayäna:
  - Jïsa, nayarus t"aqhisiyapxituwa! Ukhamaraki, mä sofisticado ukhama, variable gravedad ukatxa pulsante sin peso. ¡Ukat wal chuym usuyasi, ukat janiw kuna rastronaksa jaytkiti, jan ukasti jan wali samkanakakiw jayti!
  ¡Walikiwa, ¡jan jiwir jachʼa comandantesajj kuns amuytʼaniw sasaw amuyta!
  Edik chachajj iyaw sasaw janqʼo pʼeqep chʼoqtʼasïna ukat akham sasaw mayïna:
  - Jichhaxa waynanaka, ¡nasanaka ch"allxtasipxam ukat chhuxriñchjasipxam!
  Adala, aka yatxatat nuwasir tawaqux musphataw jiskt"äna:
  - ¿Kunatsa yaqhaxa akaxa?
  Uka wayna comandantejj jan pächasisaw akham säna:
  - ¡Uñjapxätawa kuna efectos ukanakas utjani!
  Wawa nuwasirinakaxa janiwa ch"axwapkänti. Ukatwa, wali munat wawanakapan nayranakap jiskʼa puñalanak puntanakampi apthapisin chhuxriñchjapxäna. Ukat kunjamsa apsusipxani ukat chhuxriñchjasipxani.
  Uka pachax mäkiw khathatäna. Ukat walja chʼullqhi puntani qʼañunakaw alajjpachat jalluntäna. Jupanakax pirámide tankinakaruw jaquntapxäna. Ukat mä erizo ukham agujanakampi thuqhuntapxäna. Ukat jach"a monstruonakax sayt"xapxänwa.
  Edik chachajj pʼeqep chʼoqtʼasisaw akham säna:
  - Jichhasti aptasin q"uchupxañäni!
  Ukat fuerzas especiales de niños ukankir pallapallanakax uka apthapisinx wali kusisitaw q"uchupxäna;
  Nayan princesa, jumax panqarätawa
  ¡Diosan jardinapan chispiña!
  Uñnaqamax mä machaq thayar uñtasitawa
  ¡Uka manqhankir nina naktäwinak chhaqtayapxam!
    
  Mä imill wawan munasiñapax qullanawa
  ¡Heroen espadapa, jach"añchäwimp katxaruta!
  Mä thaya jawiraruw wila wartaskä
  ¡Wiñayatakiw jumamp chika mä angeläskä!
    
  Mä jamasat samkampiw phichhantayäta
  ¡Juman uñacht"äwima, muxsa q"aphini!
  Jumax universo lurayirin esculpitawa
  ¡Taqi ñanqha luqtirinakax janiw qʼañuchapkaniti!
    
  Alaxpachansa lurasispawa
  ¡Destinojj munasirinakaruw mayachthapini!
  Ukampis Diosajj janiw laqʼar tukuñas jaytkaniti
  !
  Ukham muspharkañ ukat jachʼa arunak arsuñ tukuyatatjja, mä milagrow pasäna. Mä taqpach armada de tanques piramidales ukanakax panqaranakan cascada ukham panqaränwa. Ukat uka suma panqaranakajj wali sumapunïnwa. Ukat jupanakax wali ch"amampi ukat jan iyawsañjam, thaya ch"amampiw jilxattañ qalltapxäna. Ukat wali sumaw uñstawayi.
  Adala kullakajj comandante waynan ajanupar jampʼattʼasaw akham säna:
  - ¡Jumaxa mä sapa suma uñnaqt"aniwa!
  Edik jupax jachaqt"asisaw p"iqip ch"allxtayäna:
  - ¡Tecnógico ukaxa!
  Ch"axwiri waynaxa akham sasaw jach"at arsüna:
  - Walikiwa, jichhaxa ataque! ¡Uñisirinakasarux mä ch"axwawimpiw t"unjañäni!
  Uka wayna comandantejj akham sasaw säna:
  - Janiwa! Wali nayraw purini. Nayraqatxa, nayrïr aventuranakaj uñchʼukipxañamawa. Ukanx jan nayrar sartat nanotecnologías ukanakamp lurañaw wakisïna, ukat akax, amuyañasawa, ¡wali ch"amawa!
  Adalax jachaqt"asisaw akham säna:
  - Chiqansa, nayax amuyasta, jan tecnología ukampix juk"amp ch"amawa. Ukampis jumar uñtasit waynax kuna jan waltʼäwis askichani sasaw amuyta.
  Edik jupax qullqit lurat arupanx ajllit lamar quta perlanakar uñtasit jachaqt"asisaw q"ucht"äna:
  Janis taqe jan waltʼäwinakas askichksnati,
  ¡Janiw taqi jan waltʼäwinak askichañakiti!
  Ukampis taqiniw jukʼamp kusisit jakasipxani
  ¡Taqinipuniw jukʼamp kusistʼapxani!
  Uka qhepatjja, uka waynajj holograma uñachtʼayäna. Wawanakan fuerzas especiales ukanakax amukt"apxäna.
  Uka yuqall wawanakan zafiro ukat esmeralda nayranakapaw uka uñacht"äw manq"antapxäna.
  Suma, uka waynax kunayman chiqanakan universo ukankäna ukat mä jila uñacht"ayäna, kunapachatix janïr ukhamak jilïr jaqïkän ukhaxa. Ukat akax Machaq Uraqin Edad Media ukan pachapawa, mä kasta historia alternativa, sañani, planeta Uraqin.
  Uka tuqinx Edik jupax indio waynaruw tukuwayi, mä destacamento de caras pálidas ukar embuscada ukan arknaqatapaw uñacht"ayasi. Jupax shorts ukamp isthapt"atawa, q"ala kayuni, kunatix mocasines ukanakax thakhin jark"antatawa, ukampis p"iqit kayukamax kunayman color dibujonakampi pintatänwa. Mä wawax ajanupas wali axsarkañ tatuajenakan dragonanakampi ukat angelanakampi espadanakampi.
  Ukham dibujonakax indionakatakix jan uñt"atäkaspas ukhamäkchisa. Ukampis waranq waranq aventuranaka ukat viajenakapanx destinox janiw Edik-ar kawkirus irpkiti. Taqi pachanaka, planetanaka ukat pachanakax ch"axwawinakaruw tukuwayi, ch"axwawayxi ukat mä denso bola ukham mä kunar mayacht"asiwayi.
  Jupan jakʼapanjja, jachʼa caderanakani mä musculoso tawaqow ikiski, qʼala, muruqʼu, seductora talonanakapajj niya nayra manqhankiwa. Mä kunatsa, nuwasir jaqix indio ukhamäñapäkchisa, q"illu ñik"utaniwa. Jupax niyas janiw kuna isimp isthapt"atäkiti, bikini ukan bragas ukanakakiw uchasi, mä cadena de perlas ukaw phuqhat pechopan utji.
  Kunapachatï kuttʼankäna ukhajja, Edward jilatajj mä suma ajanu uñjäna, jan ajjsarir ñikʼutani ukat jachʼa, ukampis suma uñnaqtʼan chuchuni. Ch"axwirin amparanakapax musculoso ukhamawa, ñik"utapax chocolate ukhamawa, ukax janq"u ñik"utampi chikt"atax mä juk"a q"illu llamkt"ata, jan ukax juk"ampirus quri polen, maldito atractivo uñtasi.
  Ukampis uka rubio nuwasirix axsarañat akham sasaw jiskht"i:
  - Ch"iyar ajanunakax akan jutapxi, ¡ay wayna-p"iqinchir Fuente!
  Kunas wayna nuwasirirux musculoso ladopan ch"allt"äna... Edwardux ch"allxtayasïna ukat mä elegante, q"ala kayuni, imill kayu uñjäna. Ukhamaraki musculoso ukhamaraki ch"amani. Ukat ukatsti uka señora pachpaw nina nakhaskir wila ñik"utampi. Ukham suma uñnaqtʼanïñaw akan uñstäna. Mä miel rubio ukat mä wila p"iqini, panpachaniw semidesnuda, muscular ukhamarak atlético. Janiw nuwasirinakakiti, jan ukasti arconakampi diosanakawa.
  Edward jilatajj nayraqatajj mayniruw wali amuyump llamkt"äna, ukatsti mayni imill wawan kayunakapwa llamkt"äna. Jupanakax kusisitaw chhuxriñchjasipxirïna, kunjamtï pusinix amparamp luqxatapki ukhama. Suma, ukax chiqawa, normal warmix janiw chachan acaricianakapat phinq"asiñapäkiti. Jan ukhamäkanixa, taqi kasta llamktʼañ muniri jaqinakaw jilxattawayi, jupanakax mä jukʼa amparamp luqxatañataki jan ukax coqueteañatakis demandañatak wakichtʼatäpxiwa. Ukampis mä chachax mä suma tawaqur amparamp luqxatañ munañapa ukat amparamp luqxatañ munañapaxa, jan ukax pä imill wawarus mä kutikiw amparamp luqxatañ munañapa.
  Chiqansa, jupax janchipanx mä wawawa, ukampis niyaw wali chuymanïxi, maranakansa amuyunsa wali jilïr jaqiwa, ukhamax...
  Chiqansa, Edward sat chachax wali chʼamani ukampis anattʼirïnwa, chʼamani wawanakar wawachañ yatir chʼamani warminakaruw wal munasïna.
  Ukampis ukapachax nina nakhaskir suma uñnaqt"an warmix Edwardarux lakapampiw mä chimpu churäna - ¡congelar! ¡Uñisirix niyaw uñstani!
  Chiqansa, mä destacamento ukaw quqa thiyan uñstawayi... Wow, coronel de fuerzas especiales ukax janiw uk suykänti. Janiwa, akax janiw trolls ukhamäkänti, jan ukax gnomes ukhamäkänti - wali normal jaqinakawa, ukampis... Armadura medieval ukanxa, mosquetes voluminosos ukanakampi, clubes caníbales ukham uñt"ata, ukat jach"a espadanakampi. Aka taqpach ejercitox kunatix sinti jan chiqäki ukat surrealista ukhamaw uñacht"ayäna. Ukat wali arcaico. Uka pachparakiw waljanïtapat yaqhachasïna, janis sinti jachʼäkchïnjja. Ukat jukʼamp caballeronakajj caballot sarata ukat jachʼa armaduranakampiw mistupjjäna. Ukhamarus, ch"iyar ajanu, mä ch"aman exageración - ajanunakapax bronceado, ch"amaka, ukat barbapax ch"iyara.
  Wila ñik"utan nuwasir-supayax pachpaw Edwardan lakapat jaqukipañatak wakicht"at jiskt"äwir jaysäna:
  - Akax destacamento español Cortez ukankiwa. Jan axsarapxamti, pusi patakakiw utji, ukatx janiw jichhakamax indio local ukanakamp phuqhantatäñatakix pachax utjkiti.
  Nuwasir waynax sillp"isaw kutt"ayäna:
  - Munasiña... ¿Qhawqhanis utjistu?
  Jichha kutix miel rubiax akham sasaw jaysatayna:
  - ¡Jumampi chika phisqani utjani! - Ukat Edik-an jan amuyt"asir uñnaqap katjasa, sasaw yapxati. - ¡Juk"ampi chiqapa jakhüwi, pentagrama!
  Wayna ch"axwirixa mä juk"a khathatitayna. Equilibrio de fuerzas, jakhüwinakatxa, qhanaw jan jupanakan askipatakikiti. Ukat juk"amp askixa, janiw blasters ukanakas utjkiti, janiw campos de fuerza ukanakas utjkiti, janirakiw granadas antimateria ukanakas utjkiti. Ukat akax axsarañjamawa. Amuyt"añataki, mä hiperblaster ukampixa mä minuto ukjaxa tunka bomba atómicas ukanakana ch"amapaxa Hiroshima markaru jaquntatawa.
  Wila ñik"utan saxrax Edwardar amtayañax wakisitap amuyasïna:
  - Jumax mä arco ukaniwa, ay p"iqinchiri... ¡Nayan kamachixarux nina nakhantayañamawa!
  Uka rubiojj akham sänwa:
  - Waynaxa q"ala kayuniwa, ukatxa sinti modesto isimpiwa, akaxa janiwa mä jach"a irpiritakixa ordenäkiti, janis jichhaxa jupampi ejercito utjkchixa. - Imill wawaxa q"ala kayunakap ch"iqt"äna. Ukat kunas mayjtʼäna, ukat Edward jilatajj kunas jan pachpäjjaspa ukhamwa amuyasïna.
  Uka nuwasir waynax wasitatwa jichhax jupa pachpar uñch"ukisxäna. Chiqansa, cinturakamaw qʼala jan isinï, ukampis pantalón búfalo ukat mocasines joyas ukanakampiw isthapita. Pʼeqe patjjanjja, mä coronaw utji, ukat kimsa pʼeqenakaw mistu. Janiwa, janiw falcones ukanakakiti, jan ukasti aka uraqin mä kasta jan mayjt"ir jamach"inakaw utji.
  Cuerpo pachpaw juk"amp uñt"ata ukat jach"a muskulunakan tukuwayi, Edward jupax nayratpachaw musculonakan wali suma jilxattatapat yaqhachatäxi, ukampis aka qhipa maranakanx sinti wañt"atawa ukhamat costillanakax jan manq"añat ukhamarak sapa kuti sarnaqatapat uñjasi. Ukampis aka tuqinx jupax mä profesional de fitness campeón ukhamaw uñt"asi - perfecto alivio ukat janiw mä jisk"a lik"ikisa, ukat janchipax wila-marrón bronceado ukamp phuqhantatänwa.
  Pechopanx mä tatuaje ukaw utjäna, ukax jaguar - Hurón ukan chimpupawa. Jilt"ir tatuajenakax kawkhans chikancht"asipxäna, magia tuqis ukham luratäkaspas ukhama. Ch"axwirinakax jan pantjasir, suma ukat ch"uxña ñik"utanïpxänwa, chocolate ukax quri coloraniwa, ukat janchipax mä junt"u mexicano jayp"u ch"amakt"ataw qhant"äna.
  Kayunakapax qʼala qʼala qhiparäna, ukampis ukham lurasax nuwasiñ jukʼamp sumwa yanaptʼäna.
  Jupanakax arconakap dibujapxäna. Ukat jukʼamp pä imill wawanaka, ukat Edward jilatajj kunjamatsa ukan suma imill wawanakajj utjatap yatïna, wali amuyumpiw disfrazasipjjäna, janiw uñjañjamäkänti. Ukampis uka paninix princesanakan arconakapjamaw luxus arconakanïpxi, ukat flechanakapan plumanakapanxa diamantenakampi, topacionakampi, rubínakampi ukat esmeraldanakampiw wali chʼalltʼata.
  Ukat Eduard jupan pachpa arcopax janiw luxus tuqitx jisk"achatäkiti, jan ukasti juk"amp zafiros ukat ch"amaka color wali aski qalanakaw utji. Ukat suma imillanakax juk"amp k"ajkir saminakanïpxiwa.
  Mä destacamento de conquistadores españoles ukax nayratpach taqpach jupanakan nayraqatapan utt"ayatänwa. Pusi pataka castellano caballeros ukanakawa. Lamar qutax jan aka chiqat jayankkaspas ukhamaw amuyasi, ukampirus uñt"at thujsanakax janiw ist"añjamäkiti, thayax quta thiyatpachaw thayt"i. Ukampis imill wawanakan janchipan q"aphipax wali seductora, taqpach jan jaqirjama, miel, panqara, mä juk"a nuez moscada ukat especias ukanakamp mistuñjamawa.
  Pachpa ch"axwirinakax wali thayapxiwa, ukat maynix mä laq"uruw q"ala kayunakapamp katjatayna ukat mä tortaruw t"unjatayna.
  Jupanakan uñisirinakapa-ch"axwirinakapa, uka pachanx ch"aman Imperio Español ukax janiw campaña ukanx laq"a apthapipkänti ukat wali muspharkañ uñnaqt"anïpxäna.
  Taqi jaqin nayraqatapanxa mä ch"amani, jach"a amparani, jach"a jach"a caballero, jach"a, wila barba. Akax Conde Cortes ukhamäspawa, jupax jutïrinx Duque sutimp uñt"atawa ukat jupa pachpatakix mä fabulosa qamirïñakiw apthapispa.
  Jupax wila ñik"utanïkaspas ukhamänwa, wali k"umararakïnwa. Armadura sapakix patak pesa, ukat manqhanx janiw mä sanu caballokiti, jan ukasti pinto draft caballo ukaw utji.
  Coronel waynax jach"a españolaruw uñch"ukiskäna ukat ch"axwañatakiw wakicht"asïna.
  Nayratpach walja uñjasax Edik jupax wali suma arquero ukhamänwa, janis jaya pachax uka kasta armanak yatiqkchïnxa, apnaqatäki ukanakax juk"amp moderno ukat nayrar sartatänwa, ukhamax janiw mä particular confianzax utjkänti jupax ch"axwañapawa.
  Nina wila ñik"utan suma uñnaqt"an tawaqux kamachinak katuqäna. Jupaw nayraqat ch"iyar jaquntäna, ukat flechax mä trayectoria tangencial ukanw t"ijtäna. Quri ñik"utanix kawkhans ladopar pallapallaw jalxatäna, ukat uñkatas ch"uxña quqanakatxa cometas ukham t"ijtxapxäna, t"unjañ ch"amampi ch"allt"asa.
  Eduard sat chachajja, janiw tiemponïkänti, jupajj nayranakapajj kimsa cheqanakaruw muyuyäna. Janipuniw ukham uñjirïkänti. Nina wila ñik"utan tawaqun flechapax phallawayxänwa ukat ch"iyar oladanakaruw jalxatäna. Español caballeros, uka uma jalsun katjata, jank"akiw carbonizado ukat laq"ar tukupxäna caballonakapamp chika. Taqi kunatix qhiparkäna ukax thaya taypin congelat esqueletonakakiwa.
  Uka regalojj qori laphin colorapa ñikʼutanïki uka imill wawaw churasïna, ukajj janiw jukʼamp tʼunjkänti. Ukakiw mä jukʼa mayj qhanañchasïna. Mä janq"u oladaw pasawayxäna, ukat yaqha patak nuwasirinakaw mä akatjamat panqarañ qalltapxäna. Ukhamaraki, chiqpach amuyuparjamax. Mä arunxa, juyphi ukat k"ajkir ch"uqi ch"uqinakax Imperio Castillano ukan atipt"irinakaparux p"iqit kayukamaw ch"amakt"ayäna. Ukat uka qhipatxa, jankʼakiw chʼuxña chʼakhanakax uñstañ qalltäna, ukat mä muspharkañ suma callejón ukaw panqarañ qalltäna. Ukat potenciales bandidos ukat estranguladores ukanakax tukupxäna, sapa mayniw mä arbusto de flores fabulosas ukar tukupxäna, ukax juk"amp qamir coloranakaniwa...
  Yaqha churäwinakax wali sum irnaqarakïnwa... Kimsïr flechax escarlata llijullijunakampiw ch"iqintasïna, ukat españolanakax nina nakhantapxäna, mä antorcha qhanar uñtata, pagano procesión, ukat patak fogata ukar tukupxäna... Ukat sapa fogata nina nakhantäwipax sapa colorani ukat coloranirakïnwa , ukat chispanakax ch"iqiyatäxänwa, juk"amp altu ch"iyar alaxpachar ch"allt"añ yant"asa.
  Ukhamajj pusir regalojj jukʼamp sumapunïnwa. ! Ukat Cortez destacamento ukan chuymaparuw jaquntapxäna. Caballonakax ch"uqi ch"uqiruw tukupxäna, ukat kayuk saririnakax excavadoranakaruw tukupxäna, ukat patak jan uñt"at diseñoni autonakaw sayt"apxäna, qullunak taypin mä jach"a thakin ch"amakt"ata.
  Jichhaxa pusi pataka ch"amani ukhamaraki ch"amani ch"axwirinakaxa Imperio Español ukana janiwa utjxapxänti.
  Edik jupax wali jach"añchasisaw arnaqasïna:
  - ¡Tecnógico ukaxa! ¡Kunja milagrosa!
  Mä Cortezakiw qhiparäna, jupax jach"a caballopan jan kuynt"ir bloque ukham sayt"atäna, alemán aurochs ukar uñtasita, ukat jan sinti llakisiñatakiw ch"amachasitayna.
  Edward jilatajj juparuw chʼiyar jawqʼjäna, ukampis pä qʼala, cincelat talonanakapaw qhantʼäna, ukat imill wawanakajj qori ñikʼutani ukat wila ñikʼutani, wali yatiñampiw kayunakapamp flecha katjjapjjäna, ukat uka qhepatjja mä arukiw arnaqasipjjäna:
  - Janiwa! ¡Khitin wilapas espadanakaman jukʼamp jachʼäki uk yatjjatañamawa!
  Walikiwa, kunjamtï espadanakatxa, ukhamarakiw espadanakatxa. Edward jilatajj mä thujrumpi, saper palampi ukat bayoneta cuchillompi nuwasiñ yatiñanïnwa. Nayax uka espada pachpa jikxatasiristxa...
  Uka waynax jiskt"asisaw nuwasirinakarux uñch"ukitayna, mä mágico tesoro espada churapxañap suykaspa ukhama - mä columpio, ukat patak p"iqinak amparanakapat apsuñapataki!
  Ukampis wila ñik"utan saxrax juk"amp ordinario español cuchilla ukar uñacht"ayäna, ukax tecnomagia ukan jach"a ola ukamp jaquntatawa, mä jan wali tonompiw jisk"at arsüna:
  - Jichhaxa mä khuskhaki sarxapxtaxa!
  Ukat thayax mayjt"awayiwa, mä thaya thayt"awix munat thayaruw puri, mä jayp"u tropical ukanx wali ch"amampiw thayt"awayi. Lamar qotat mä suma thayajj istʼasïna, yodo, camarón ukat algas ukanakan thujsapa, caramelos de nuez ukham muxsa.
  Edwardux juk"at juk"at katuntat arma tuqiruw sarxäna, chiqpach wila ñik"utjamaw jikxatasïna. Ukat Cortez, ¿kunatsa México markarus mantawaypacha? ¿Nayra mayo markan saräwip t"unjañ munasmati? Bolsillonakamar qurimpi phuqantañamawa, ukax mä qullan metal ukhamaw uka chiqankir indionakax uñjapxi. Nayra cultos ukanakar t"unjañataki ukhamarak juk"amp qhuru apnaqäw utt"ayañataki inquisidores ukat jesuitas ukanakan...
  Aka chiqanx Edward jupax mä akatjamat katjasïna, kunjams jikxatasïna ukax chiqäkaspas ukhamaw amuyasïna, yaqha pachan ch"axwañataki. Qʼala, musculoso torsopanjja, mä samañajj mä suma, qota thaya aptʼataw jikjjatasi, ukat mä juntʼu resina chʼamani amparaparuw chʼalljjtayasi.
  Janiwa, akax janiw samkañjam amuyaskiti. Mä samkanjja, jila partejj janiw amuyasktati, jan ukajj amuyasiñamajj mä jukʼa tiempokiw utji. Ukat akax yaqhax utjarakiwa... Mocasines ukanakas mä juk"a jan walt"awinak utjayaraki, ukat juma pachpax janiw kunas mä waynax niya tunka payan marani uñnaqt"anïktati, jan ukasti mä waynaw janchit pä tunk marat sullkakïta. Ukhamaw amuyt"awipax t"ijtäna kunapachatix imill wawan encantonakap uñch"ukiskäna ukhaxa.
  Mä arunxa, janchix janiw jupankiti, ukampis, taqpachanx Edik jupax jichhakamax wali jayaruw jilïr jaqïxäna. Ukat jupax janiw pä tunk mayan patak maranakanx nuwasirïkänti, jan ukasti thaya pachanakan ukhamarak cósmico pachanx nuwasiripunïnwa, mä taqpach ejercitotakiw jach"añchatäna. Ukampis jichhax, chiqpachansa, jupaw, jan ukax, jan ukasti, janiw jupakiti... Aychax yaqha markankiriwa, k"umarakïkchisa, ukat jupax walja ch"amaniwa. Janiw qhipa pä maranakanx ukhamakiti, kunawsatix Edward jupax mä juk"a thayt"awinak jupa pachpan jikxataskän ch"axwawinakaru ukhamarak ch"axwawinakaru, ukat sarantañ ch"axwawi jakañataki, mä jisk"achawi ch"amanchawi, viscoso q"ixu q"ixu entrenamiento ukat jan munañapa alwa sartañataki ukat ejercicios lurañataki . Jïsa, ukat samkax kunjamakitix viscoso ukhamaw tukuwayxi, kunapachatix jan pachpa ch"amampi ukat saltañ munañamp jikxataskta, jan ukasti ikiñ munkta, ukat amuyt"askta - jumax nayratpach kunayman ch"axwawinakan experiencianïtawa, ¿janit jubilasiñ pachax purinxi.
  Chuymamarjama anatt"añataki, jan kuna jan walt"awimpi, jan llakimpi ukhamaraki kusisiñampi. Ukat chiqpachansa, ¿kunas wiñay waynatakix wakisi? Tecnología tuqit nayrar sartat ukat mä jukʼa jan kuna jan waltʼäwin uñjasir akapachan qamasim, ukat juma pachpaw jakañama, kusistʼañanakampi ukat kusisit jan kun lurañanakampi kusistʼañamawa.
  Ukampis Eduard jupax pensión ukampix mä juk"a jan yatiñan situación ukaniwa. Formalmente, jupax mä ciudadano elfo ukhamawa, jupax Mechnya markanx mä pachat sipans juk"ampiw ch"axwawayxi ukatx pä patak phisqha tunk ciclos ukanakaw irnaqawayi, ukanx pensión ukax katuqañapawa sasaw amuyasi. Ukampis jichhax mä jan uñt"at estadon Ejército Solar ukan irnaqt"aski. Ukhamajj estado legalapajj...
  Edward jilatajj sinti distrayatäjjänwa, ukat Cortez jilatajj amuytʼasiñapatakiw tiemponïna. Uka axsarkañ español jach"a jaqix jach"a mosquetepampiw khititix indio ukhamäkaspas ukham uñacht"ayäna. Jichhakamax janiw mä mecanismo de percusión de pedernal satäkis ukax utjkänti, ukat Cortez jupax mä mecanismo de frotación ukampiw pólvora ukx phichhantañ yant"äna. Suma, janiw, akax wali nayra armawa, qhanaw arco ukat flecha regularat sipanx juk"amp jisk"akiwa. Ukham mosquetejj wali askiwa, cheqas kuna armadurarus plomompi chʼalltʼani, ukajj wallpa yuqall wawar uñtasit jachʼawa. Ukampirus, ágil ukat ágil indio ukar ukham ch"allt"añax wali ch"amawa.
  Ukatwa Edward jilatajj janiw ajjsarkänti, jan ukasti samarañampiw espada tuqir sarjjäna. Taqi kunas pachpakïskiwa, fusible qhantʼayasa ukhakiw chʼiyar jaquntasma, ukatakix tiempow munasini.
  Cortez jupax kastilla arutwa kuns arnaqasïna. Edward jilatajj janiw uka aru yatkänti. Ukampis alemán ukat inglés aru parlirïnwa, francés arusa mä jukʼa arsüna. Uka wayna ch"axwirix janiw Cortez tuqit jach"a yatxatatäkänti, ukat taqpachanx taqi uka colonial ch"axwäwinakat yatxatatäkänti. Yatiqañ utan yatichañ libronakan kunas utjkäna uk yatïna. Walikiwa, ukat mä juk"ampi uñt"at librot: "Moctezuma phuchapa." Ukampis chiqans ukan yatiyawinakax jisk"a t"aqanaka ukat k"arinakamp mistu.
  Teoría tuqitxa, Cortez jupax francés aru yatiñapawa, kunatix españolanakax walja kutiw lirio markamp ch"axwapxirïna.
  Ukat Edward, francés arunxa, janiw sinti sum parlkänti, jupax akham sänwa:
  - ¿Kuna jiskt"anakas utji nayatakixa, monseñor?
  Cortez jupax jan amuyt"asisaw qhant"at fusible mosquete ukar ch"allt"äna, ukat aka jisk"a cañonax thuqt"äna... Kunjams q"ixu q"ixu, mä ch"axwañatpachas. Inas uka ist"awix, mä thuqt"äwjama, indionakarux jaquntawaychi kunapachatix balanakax pachpa t"ijt"awayapki ukhaxa!
  Ukhamäpanx mä muyu plomo chiqaw patak metros jila jayan sillp"ïna, ukatx Edward-atakix janiw kuna jan walt"äwis utjkänti. Ch"axwiri waynaxa, jan juk"ampi juk"ampi ch"amampiwa, espada tuqiru jak"achasïna ukatxa jasakiwa uka arma apthapitayna, niya tunka payan kilos pesatäkchïnsa. Chiqansa, yatichatäsax chʼamañchtʼat caballeronakas janiw sinti jaya tiempox ukham espadanakampi nuwasiñ puedipkaniti. Chiqansa, mä sable sat sablex jukʼamp askiwa.
  Cortes jupax qhipharux francés arun akham sänwa:
  - Khititasa?
  Edward chachajj Mefistofeles chachan estiloparjamaw akham säna:
  - ¡Nayaxa uka ch"amampi chikachasiñawa, ukaxa, sapa kuti jan wali munaña, aski luraña!
  Francés arupax janis sinti askïkchixa, mä español jaqix, chiqpachansa, amuyaniwa. Wali askiw mä realidad alternativa ukan liceo militar ukanx uñisiri satäkis ukan arunakap yatichatäna. Nayraqatax inglés ukat alemán arunaka, ukampirus chino. Qhip qhipa aru yatiqañax juk"amp ch"amawa, niyas janiw khitis uk yatkänti. España markax janiw sinti uñisirit uñt"atäkänti, ukampirus uraqpachanx uka arux alemán arut sipanx juk"amp jach"awa. Ukampis alemanonakampi nuwasiñajj janiw jarkʼañjamäkiti sasaw amuyapjjäna.
  Cortez jupax jaysañatakix jachaqt"asïnwa, ukat francés arunx janis sinti qhanäkchïnxa, akham amuyt"ayäna:
  - ¿Jumaxa ch"axwaña munasmati?
  Edward jilatajj akham sasaw mä jukʼa qhanañchäna:
  - ¡Mä caballero ukhama!
  Cortez jilatajj jukʼamp jachaqtʼasïna. Jupax España markanx wali ch"aman espadanak apnaqirinakat maynïrit uñt"atäna. Khitis indio jaqixa? Mä sallqa jaqikiw Imperio Castilla ukar ch"axwañ atina. Ukhamajj mä conjunto plumampiw chʼusa pʼeqep aptʼasini.
  Edward jilatajj yaqha amuyunïkaspas ukhamänwa ukat uñisiriparuw jakʼachasïna.
  Conde Cortes chachajj caballopat jasakiw jaltawayjjäna, jupar uñtasit jaqetaki ukat jachʼa armadurani jaqetaki.
  Jupajj uñisiripat sipansa pʼeqe ukat amparanakapaw jukʼamp jachʼäna, magia toqet yuspäratäkchïnsa ukat mä jukʼa tiempokiw jilïr jaqëjjäna, ukat pä kutis jukʼamp jachʼänwa. Ukampis Edward jilatajj wali uñtʼatarakiwa, jukʼampejj machaq cuerpopanjja, wali chʼamanïtapata ukat chʼamanïtapata. Ukat jachʼa jachʼa tukur conteojj jan ceremonialjam irpañ yantʼpan.
  Mä espadaxa, chiqpachansa, mä lawat sipansa juk"amp llamp"ukiwa, mä palanca liwxatañjamawa. Ukampis uñisirinakan armanakapax juk"amp jach"awa. Ukat Cortes chachajj qawqha chʼamanïkchisa, mä jachʼa cuerpon maniobrabilidadapajj jukʼamp jiskʼakïniwa.
  Edward jupax jak"achasiskänwa, uñisirinakax sayt"atäpxänwa, equilibrio ukar puriñ yant"asa ukat suyt"apxäna.
  Jach"a jach"a tukur España markan nuwasirinakax sapa ch"axwiriw mä flecha ukamp jawq"jatapatx janchip chhaqhayapxäna, ukampis Cortes pachpax janiw uka tuqit phinq"askänti. Jan ukasti, español jaqix juk"amp apthapit ukhamarak jach"a jach"a tukur uñnaqt"anïnwa.
  Edward jilatajj mä akatjamat jankʼak sartayäna ukat mä ataque ataque lurarakïna. Condex mä juk"a uñjkañ espadapan sarnaqatapampiw jark"aqäna. Indio waynax jachaqt"asïnwa - uñisirix amuyt"atapat sipans juk"amp sumaw tukuwayi.
  Cortez jupax mä tenedor movimiento lurawayi, ukampirus janiw amtaparux phuqhawaykiti. Edward jilatajj akham sasaw jaysäna.
  Panpachaniw uñisirinakax cerco lurañ qalltapxäna, ukampis mä yaqha tuqitwa. Edward, juk"amp k"achachata ukat juk"amp ch"amanchata, uñisiri jak"aruw muyuntäna, ukat jach"a Cortes ukax jan kuns lurasaw sayt"asïna, awisax chikat paso nayrar sartasaw uñisirir puriñ yant"äna.
  Panpachaniw nuwasirinakax nayrïr tunka minutonakax amukt"apxäna ukat wali amuyumpiw sarnaqapxäna. Edward chachajj walja kutiw armadurar chʼalljjtäna, ukampis katuntat espadajj janiw wali yatiñampi lurat armadurar mantañjamäkänti. Ukat kunapachatix Cortez waynax mä jach"a ch"axwawimp katjkän ukhax wilax indio ch"axwirin q"ala jan isin torsopan uñstañ qalltäna.
  Uka qhipatxa, español jaqix taktikwa mayjt"ayäna, yaqha jaqin wilap uñjasax janiw sum amuyt"asxänti, ukat wali ch"amampiw nayrar sartawayxäna. Edward jilatajj maniobrañ toqetjja, uñisirinakat sipansa jukʼamp jachʼänwa. Mä leopardo ukham qhipäxar kutt"awayxäna ukat qhipäxar kutt"awayxäna, uka waynan fuerzas especiales ukan entrenamientopax jan walt"ayaskäna.
  Cortez juparux ajanupar chiqak ch"allt"añakiw ch"allt"asisma;
  Aka chiqanx Edward jupax wasitatw atinisitayna, qawqha ch"aman ukat jan sayt"ir jakthapiwix utjkchïnsa, jupax qarjataw uñjasispäna. Boxeadores profesionales ukanakan uraqpachan campeonatos ukanakas qarjasipxiwa ukat janiw sapa kutix tunka payan ronda ukanx ritmo ukarjam sarnaqapkiti. Ukampis deporte tuqit shorts ukanakampikiw nuwasipxi. Ukhamajj aka monstruojj fizzle out.
  Chiqansa, Cortez chachax wali samsuñ qalltäna ukat wal chʼuñuñ qalltäna, ukat kunjamsa sarnaqäna ukax jukʼampiw jilxattawayi.
  Thiya ajanunakapansa mä jan wali q"illu ñik"utaw uñstäna.
  Edward jilatajj wasitatwa jukʼamp chʼamachasïna ukat ofensivaruw sarawayjjäna. Uka pachparakiw terminador waynax janiw kuntix fuerzas especiales ukan yatichapkän ukx apnaqxänti, jan ukasti técnicas ukanakaw literatura de aventura ukanakat jach"añchatäna. Yämas uñisiriru ukat jukʼampejj amparaparus jukʼamp qarjañatakiw espadan manijapan base manqhan chʼalltʼasi.
  Cortez jupax mä juk"a qhipäxar kutt"añ qalltäna, ukatx Edward jupax arsuñ ch"amap wasitat jikxatäna:
  - ¿Kunas, monseigneur, ukax junt"u?
  Condex mä jach"a ataquempiw jaysäna, ukax niyaw Eduardan nayraparux ch"allt"äna, ukampis jupax mä espadampiw amparanakapamp jawq"jatarakïna. Wayna ch"axwirix jan sinti jayaruw liwxatasïna, guantes ukan búfalo ñik"utapax ch"iyjatäxänwa, ukampis comandox Cortez-an mä pä falange-p p"akjatayna. Ch"iqa amparaparu espada katxaruñaxa wali llakisiñaruwa tukuwayxäna, ukata españolanakan p"iqinchiripaxa uka arma ch"iqa amparaparu katuyatayna.
  Ukampis chiqansa, chʼiqa tuqit khuchhuqañax chʼiqa tuqit khuchhurañat sipansa jukʼamp chʼamawa, nayratpach yatichatäxsta ukhasa.
  Edward jilatajj mä jukʼa confiyañwa jikjjatäna. Uñisirinakaparux p"iqiparuw atacatayna ukat uka pachparakiw qunqur manqhar ch"akhaparux ch"allt"äna.
  Placa de armadurax mä juk"a jach"änwa, ukampis ukhamakipans, búfalo ñik"utax ch"axwañ llamp"uchawayi. Ukampis Cortes chachax liwxatasïna, ukat espadapax mä juk"a mayjt"ayasïna, ukat Edwardax mä técnica de ventilador ukampiw kunapachatix mä combinación de golpes luratän ukhax español conteo ukarux wali qhurumpiw ajanupar ch"allxtayäna.
  Uka ch"axwawix cejas manqhar mä juk"a uraqir purintäna, ukampis wilax wali jalluskakïnwa, ukat uñisirinakatakix arsuñax ch"amakïxänwa, ukat pachpa llakix nuwasiñat mayjt"ayarakïnwa.
  Cortes chachajj jichhajj cheqapuniw wal colerasïna, ukampis colerasiñapajj qaritäjjänwa ukat kunjamatsa jan chʼamanïjjänwa. Walja kutiw uka jakthapiwix jan phuqhaskänti, ukat qhiparusti Edward chachax challwar uñtat wali yatiñampiw umamp chhaqhayasïna, ukat uñisirirux cuchillapampiw ajanupar jawq"jäna.
  Kupi cejax p"akjatäna, wilamp phuqhantat bola ukham, ukat Cortez chiqpachapuniw jalnaqäna. Edward jilatajj kunjamäskis uk uñjasajj muñecaparuw chʼiyjäna. Búfalo ñik"utapax mä juk"a ch"iyjatäxänwa, ukampis uñisirinakax ch"iqa amparapamp ch"iqa amparapamp katxarusipkakïnwa.
  Pusi nuwasir imillanakax q"ala, cincelat kayunakap ch"allt"asipxäna ukat pulmones patat arnaqasipxäna:
  - ¡Walikiwa, jiwasana wayna! ¡Jumax wali jank"akiw mistuwaytaxa!
  Ukat uka waynax nuwasir waynax wasitatwa amparanakapar jawqʼjäna. Principio tuqitxa, p"iqiparuw atacaspa, ukampis Cortes juparux jakkir katuntañ munäna.
  Español irpirinakan jach"a espadapax laq"aruw jalxatäna, ukat thuqhurix wasitat qhipäxar kutt"awayxäna, ukat francés arut qarjataw jaysäna:
  - Walikiwa, ¡jumar chhaqhayatax ukhamawa, sallqa!
  Edward jilatajj logicamente akham sasaw säna:
  - Sallqa jaqinakaxa janiwa francés aru arsupkiti. Ukat kunjamakitix, ¡yaqha uraqiruw esclavo tukuyañataki ukat jiwayañataki jutta!
  Español p"iqinchirux akham sasaw jach"at arsüna:
  - ¡Wiñay, infierno t"aqhisiñat qhispiyir iyawsäw apanipxsma!
  Edward jilatajj mä jachʼa jachʼa tukusaw akham säna:
  - Jumax nayratpach taqinitak t"aqhisiñaruw tukuwaytaxa, janis wiñayatakïkchixa!
  Panpachaniw nuwasir jaqinakax uñkatasipxäna. Panpachaniw wilamp ch"allt"atapxäna, chiqans Cortez jupax juk"amp ch"uxña ch"uxñanakampi ukat juk"amp usuchjataw jikxatasïna. Mä desarmado español grandee mä indio contra mä jan sinti ch"ullqi, ukampis wali jiwayir espadampi.
  Cortez chachajj mä nayrampikiw uñjäna, ukampis, ajanupas khuchhuratakïkchïnsa, wali qhanaw arsüna. Edwardux janiw kuns español conteo ukamp lurañ yatkänti. Jupar katuntañax wakisispawa, ukampis aka tuqinxa, janiw kawkirus irpañax qhanäkiti.
  Chiqansa, Imperio Maya sat chʼaxwirinakaruw churañapäna. Ukhamarus, ¿kunas capitalapax sutipaxa? ¡Ukajj amuyunakajaruw liwjjatäna! Ukat jichhax kawkhans mexicano indio soldadonakax jikxatasipxi? Jupanakan imperio satäkis ukax niyaw aynachtʼaski, janiw guardia costera ukat ejercito regular ukanakas uñjatäkiti. Ukatwa pusi patak españolanakax jan chʼamäki uka mosquetenakampi armatäpkäna ukanakax jupanakatakix mä jachʼa chʼamaw tukupxäna.
  Edward chachajj nayratpachaw Cortez chachan chʼajjwäwipat mä libro liytʼäna, ukhamajj janiw sum amtaskänti khitinakas uka tiempon indionakajj reyipäpjjäna ukat niyas ejercitopan jachʼa jachʼa tukupjjatapsa janiw sum amtaskänti. Ukampis teoría tuqitxa, España markat sipan juk"amp jach"a ch"amax (jan anqäx markan yänakapampi!) janiw jaqinakan jisk"akïñapäkiti.
  Cortez jupax amukt"añ p"akintasinx janiw sinti qhan arskänti:
  - Mä kuti atipt"asaxa, ¡juparux jiwayapxam!
  Edward jilatajj jaysañatakejj jachaqtʼasisaw akham jisktʼäna:
  - Jan ukax inas juma pachpatakix mä jach"a qhispiyasiñ churaraksta!
  Español jakthapiwix chiqaparuw jaysatayna:
  - ¡Janiw kunas utjkituti jan ukasti manunakaw utjitu ukax fortunajat qhiparaski, ¡taqi kuns expedición ukat destacamento contratado ukaruw apst"asiwayta!
  Edward jupax Cortez jupatakix akham sasaw jaysatayna:
  - Ukat reyejj chhaqhir jaqerojj jiwayañakiw muni... - Ukatjja mä suma amuytʼaw wayna nuwasirirojj uñstäna. - ¿Uka markankir reyin luqtawipar mantasma ukhaxa, ¿kamachasmasa? ¡Janiw yaqha amtäwix utjkaspati sasaw amuyasi!
  Cortez jilatajj uka toqetwa lupʼïna. Mä fortunaw tukusxi, manunakax waljaw utji, ukat interesanakax jilxattaski. España markanxa, manunïki uka carcelan jist"antatäspawa, ukat inas t"aqhisiyat uñjasirakchispa. Chiqansa, chhaqhat escuadrón mayipxani, ukampis janiw khuyaptʼayasipkaniti. ¿Uka markankir reyin serviripar sarasmati? Mä qawqha españolanakakiw mercenarios ukham irnaqapxi, ukat jichhax t"unjatäki uka destacamento ukanx janiw taqinix imperio castellano ukankirïpkiti.
  Kunjamakitix janiw kuna jark"awinakas morales ukanakax utjkiti. Inas uka markankir reyïchïna, jukʼampejj yaqha diosanakar yupaychir familiat jutirïpachänwa. Ukampis Cortez pachpax janiw chiqpachapun cristiano iyawsäwip amuykänti, ukat Diosax jan arxatiri jaqir uñtataw cruzan warkt"ata, walja jiskt"anak uñstayäna. Chiqpachansa, ¿Taqi Chʼamani Diosax chʼakkatatäñap jaytaspachänti? Ukat ¿kunatsa Diosax Sodoma ukat Gomorra markanakar phichhantasin niya taqpach jaqinakar umamp chhaqhayatayna, ukat mä akatjamat ukham muspharkañ amuyunak sartaypachäna?
  Kunjamäskpasa, Cortes chachajj católica religionat sipansa agnóstico jaqënwa. Ukhamarus, ch"axwäw pachanx janiw sinti usuchjatäkänti - p"akjata amparanakapax jank"akiw qullatäni ukat cejapas ukhamaraki. Wali askiwa, amparax chʼakhanak chʼuqtʼatäkchïnsa janiw kuns kamachkänti.
  Condex jachaqt"asisaw suma chuymamp jiskt"äna:
  - Juman irnaqawimaru mantasaxa, ¿kuna sueldo churapxitasma?
  Edward jilatajj pä amuyumpiw akham säna:
  - ¡Ukat akax nayan reyix amtaniwa!
  Wila ñik"utan nuwasir jaqix mä hongo ukham mä humock manqhat jaltasin uñstäna ukat akham sasaw jach"at arsüna:
  - ¡Akaxa janiwa yuqallana luratapakiti, jan ukasti chachana luratapawa! ¡Jutapxam, nayar arktapxam!
  Ukat uka suma uñnaqt"an warmix q"ala kayuparux ch"allxtayäna. Español irpirix jupamp chikaw chhaqtxatayna. Kunjamatix peliculanakanx uñacht"ayaski ukhama - mä akatjamat ukat renuncia!
  Ukat ukapachaw mä imill wawax quri ñik"utani uñstäna. Edward jilatarojj llaktʼataw uñkatasïna ukat amukiw akham jisktʼäna:
  - ¿Jumaxa mä acto de traición lurañatakixa churatati?
  Uka nuwasir waynax ist"asisaw p"iqip ch"allxtayäna ukat muspharäna:
  - Jisa... Ukampisa, ¿kunjamatsa uk yatta!
  Ch"axwirix juk"amp sapuru arumpiw akham säna:
  - ¡Jichhax kuntix uñjkta ukax janiw samkakïkiti! Akax mä realidad paralela ukhamawa, uka diosanakax servipktan ukanakax wali ch"amanïpxiwa...
  Quri ñik"utan musculoso tawaqux amukt"äna, ukat yaqhax ch"uxña ñik"utan ch"amakt"ata ukat k"ajkir rubí nayranakapampiw uñstäna. Jupax juk"at juk"at akham sänwa:
  - Jaqinakaxa mayja mayjawa. Diosanakax ukhamarakiw... Ukat jilapartxa, qhanaw jan ch"axwapkiti... jan ukasti kawkhantix intervención ukax wakiski ukanakanxa. Ukat ukatsti, aka tuqinxa, ¡jaqinakarux juk"amp munapxi!
  Perlanakat sipan juk'amp janq'u ñik'utani yaqha tawaquw uñstäna, ukat jupax samañampiw jaysäna:
  - Ukat jumax suertenipxtawa ukham horóscopo ukankatamata, ukat consejo de los Dioses ukankirinakax juk"amp wakiskir misión ukar ajllipxtam!
  Edward jilatajj cinturapat imill wawanakar altʼasïna ukat ajjsarasaw akham säna:
  - Walikiwa, janiwa chiqpachansa yatkti... ¿Jupax wakisispati?
  Wila ñik"utan guardabosques imillax, antorcha olímpica ukar sipan juk"amp qhant"ir ñik"utapax wasitat uñstäna ukat qhuru chuymampiw jaysäna:
  - Chiqpachansa janiwa! Ukat!
  Edward jilatajj chʼamaktʼayasaw akham säna:
  - Ukampisa?
  Wila ñik"utan saxrax qhuru chuymampiw jaysäna:
  - ¡Ukat jumaxa janiwa kuna lurañas utjktamti! ¡Janiw jumax nayar ajllktati, jan ukasti nayaw jumar ajlliwaysma!
  Quri ñik"utan tawaqux wali llamp"u chuymampiw qhanañcht"äna:
  - ¡Jan jakt"kay universo paralelo ukar mayjt"ayapxäma, ukanx mä kun lurañaw wakisini, ukax niyas jan lurañjamawa yatiñanakamampi, yatiñanakamampi!
  Esmeralda ñikʼutan mä imill wawajj akham sänwa:
  - Walikiwa, kunatsa jan lurañjamäki! Kunayman ciencia ficción lurawinakanx jaqinakax uñt"asipxi, jutïr pachan yatiñanakapampix kunayman lurawinakampiw lurapxi, yaqhip pachax taqpach jan iyawsañjamäkaspas ukhama. Ukhamarus, akax mä wayna nuwasir jaqit sipanx juk"amp jan wali jaqinakawa, wiñay waynat sipansa, fuerzas especiales ukan pallapallapat sipansa, ukat doctorado Ciencias Técnicas ukan yatxatat jaqit sipansa, ¡ukax wali sum arxatasiwayta, p"iqimax janiw kunjamatsa wawar uñtasitäkiti uk uñacht"ayi!
  Ch"iyar janq"u ñik"utan nuwasir jaqix akham sasaw chiqanchawayi:
  - Jisa, aka ch"iyar jaquntawixa janiwa horóscopo ukarjamaki ajllitäkiti, jan ukasti ¡jupa pachpatakixa wali askiwa! ¡Ukham lurañaw jukʼamp chʼamanïtamjja!
  Quri ñik"utan guardabosques imillax wali jach"at jach"at arsüna ukat akham sänwa:
  - ¡Tiempox mä juk"akiwa! Janiw nayrïr junio phaxsit nayraqat jaytksnati, ukax sañ muniw Stalinar yatiyañs ch"amasax cero ukjaruw jilxattaski!
  Edward jilatajj chʼiyar pestañanakap chʼamampiw chʼiyjäna ukat akham sasaw arsüna:
  - Janiwa kuns sum amuykti, ¿kunas pasaski?
  Pusi layqa imillanakax uñkatasipxäna, ukat wila masix akham amuyt"ayäna:
  - Jupar uñacht"ayañäni. ¡Arunakax Sahara wasar pampan hielos ukanakan chime ukhamakiwa!
  Aka chiqanx juk"amp suma chiqanx mä gong ukaw ist"asïna, ukax akham sasaw yatiyasïna:
  Ukham kusist"añ transmisión ukar jark"aqañ pachaw purini.
  
  GULLIVER sat chachajj PHAYTʼAÑATAKIW TUQTʼÄNA
  ANOTACIÓN ukax mä juk"a pachanakanwa
  Jichha kutix Gulliver legendario viajero ukax mä wayna esclavo ukhamaw jikxatasïna, mä waynaruw tukuwayi, jupax q"ala kayunakap ch"ullqhi qalanakar takt"i. Ukat ukat mä pirata barcon cabina waynaruw tuküna.
  . JANK"A 1. 1.1.
  Uka transición ukax wali jaya pachaw utjäna. Thakhix qalanakaniwa ukat qalanakax tropical clima ukanx junt"ukiwa. Ukat intix jichhakiw jalantañ qalltäna.
  Gulliver waynax señora imillampiw sarnaqäna. Jupax q"ala kayunakapampix juk"amp jan axsarasaw jawq"jäna, masipat sipansa, jupax wali waynäxänwa ukat niya tunka payan maraniw uñnaqäna.
  Gulliver waynax akham sasaw jisk"at arsüna:
  - ¡Nayaxa qarjata, uma pharjata!
  Imill wawaxa larusisaw jaysäna:
  - ¡Jumaxa mä esclavo ukhamawa! ¡Ukampis esclavonakajj janiw uywirinakapar kuns mayipkaspati!
  Uka waynaxa wali jach"at arsüna. ¡Janiw nayrajj jilïr jaqëjjänti ukat capitanäjjänwa, ukampis jichhajj qʼala kayuni pusinikïjjänwa, jupajj kunjamtï munki ukhamarjamaw jaqontatäjje!
  Ukampis uka qhepatjja, mä saytʼäwiw utjäna. Convoy ukax samart"añ amtapxäna ukat mä t"ant"a manq"añ amtapxäna. Uka katuntat yuqall wawanakax mä qawqha horanak nayrakiw jilïr jaqinakäpxäna, ukat sayt"apxäna.
  Ukat mä jukʼa uma umapjjañapataki ukat quesompi ajompi mä plano tʼantʼa manqʼapjjañapatakiw jaytapjjerïna.
  Uka markankir manqʼanakax Gulliver jilatatakix wali sumarakïnwa. Ukatjja, jichhajj wayn tawaqo, kʼumara, jan kuna jan waltʼäwin kisunakapajj utjatapwa wali askit uñjäna. Uka qhepatjja, wali kusisitaw jikjjatasïna.
  Kayunakajan qʼala chʼakhanakapakiw wali chʼusa tʼunjatäjjäna ukat qalanakamp chʼiyjatäna.
  Ukatxa mayampi thakiru ch"allt"asipxäna.
  Aka chiqanx urunakax mä juk"a jayapunïnwa, jan ukax ukhamakïkaspas ukhama?
  Uka tawaqux Gulliver jilataruw akham jiskt"äna:
  - Jumax Diosamaruw iyawstaxa, ukampis jumax, sañäni, iyawsäwimatakix estacaruw sarasma!
  Uka waynax akham sasaw jaysäna:
  - ¡Nayaw extremos ukat fanatismo ukanakarux uñistxa!
  Imill wawaxa iyaw sataynawa:
  - ¡Akax chiqawa! ¡Ucampis jumanak taypinjja, jiwañar sarapkäna ukanakajj utjarakïnwa!
  Gulliver jilatajj jachaqtʼasisaw akham säna:
  - ¡Jupanakax mayj mayjawa! ¡Yaqhepajj wali tʼaqhesiñ jiwañaruw sarapjjäna, yaqhepasti aljantapjjarakïna! ¡Ukat janiw pistola puntampiki, jan ukasti, munañanakapataki!
  Uka tawaquxa jachaqt"asïna. Qʼala kayunakapajj uka qʼañu grava patjjaruw chʼalljjtäna, ukat ukajj jupar gustkäna ukhas qhanaw amuyasïna.
  Jupax akham q"ucht"äna:
  Criston munasiñapax wali sumawa, q'umarakiwa,
  Jupax q"uma, qhana suma uñnaqt"aniwa...
  Uka pachparakiw akapachanxa walja jan walinakax utji,
  ¡Inas Supayajj wali chʼamanïchi!
  Gulliver waynax akham sasaw muspharäna:
  - ¿Kawkitsa aka salmoxa juti?
  Imill wawaxa jachaqt"asisaw jaysäna:
  - ¡Naya pachpaw uka qillqat lurawayta! ¿Kunas jan walïki?
  Gulliver jilatajj jachaqtʼasisaw akham säna:
  - Chiqpachansa, janiwa jan walikiti! Ukampis ¿Cristor iyawstati?
  Vizcondesa waynax wali amuyumpiw akham säna:
  - ¿Kuna amuyunsa?
  Uka waynax capitanax akham sasaw jisk"at arsüna:
  - Walikiwa, ¿kunas jupax Diosaxa!?
  Uka tawaqux amparap luqxatasin akham sänwa:
  - Jupaxa Taqi ch"amani Diosawa ukhamaraki aka pacha luriri, janiwa. Ukampis ¡inas mä kasta magia lurañ yatiñanïchïna, ukajj walikïskiwa!
  Gulliver jupax qhanancht"iwa:
  - ¿Kunatsa Jupan Divina naturalezapar jan iyawskta?!
  Uka tawaqux jan axsarasaw akham säna:
  - ¡Kunalaykutix jumax llamp"u chuymampiw Taqi ch"aman Diosar cruzan sarañapatak iyaw sawaytaxa! ¡Ch"amanïsta ukhax jan jark"aqasiñax wali llamp"u chuymanïñawa!
  Uka waynax capitanax akham sasaw jaysäna:
  - ¡Jupax taqi juchanakas jupa pachpar aptañatakiw ukham luratayna!
  Vizcondesa waynax chhuxriñchjasïna ukat akham sasaw jaysäna:
  - Taqi Ch"amani Diosax janiw yaqha thakhinïkänti jaqinakar qhispiyañataki, jan ukasti, jupa pachpaw cruzar sarañapa. Ukampis ¿luririn jan tukuskir yatiñapat kamsasmasa?!
  Gulliver jilatajj amparanakap tʼajjllirtʼasisaw akham säna:
  - Walikiwa... ¡Angelanakas mantañ munapki uka imantat yatiyäwinakaw utji! Ukat jila partejja, ¡cheqas inas yaqha lurañajj jan chʼamäkchiti!
  Uka tawaqux p"iqip ch"allxtayäna:
  "¡Q"ala talonanakamar thujrunakampi ch"allt"añamatakiw kamachipxäma, ukat ukax lurasispawa!"
  Ukanx wali llakitaw amukt"apxäna. Gulliver jupax janiw kuns yapxatañ yatkänti. Chiqansa, teólogos ukanakax walja patak maranakaw chʼaxwapxi. Ukat chiqpachans mä paradoja ukhamawa: jaqinakax yaqha, wali jach"a jan walinak jupanakpachar yapxatasax qhispiyasiñatakiw mä ch"am jikxatapxi. Walja tiempow akan chʼaxwsna. Ukat Yuqax sacrificiopamp qhispiyasiñ apanpachati janicha. ¿Khitinakaruki? Awkitakix muspharkañawa, Awkix Yuqan jiwatapjam qhispiyasiñ katuqaspati. Ukampis Supayar jiskʼachañjamarakiw istʼasi.
  Ukat wali jan waliruw tuku ukat jan waliruw puriraki.
  Gulliver jupax mä jach"a jach"a tukusaw q"ucht"äna:
  Qhawqha jaqinakasa, ukhama walja amuyunaka, .
  Qullan alaxpachan imantatapa, .
  Nayax taqinitak amuyt'añ munta...
  Chiqapa thaqhasaxa ch'amaka ramanakaw utji,
  Uka saxraxa wali coleratapuniwa, .
  Jupax mä amtar impuesto churañ muni, .
  Akax mä samkakiwa, walja maranakan munasiñan qhanap katuqañataki,
  ¡Taqi chʼamani Tatitukiw uka tuqit qhanañchtʼaspa!
  Vizcondesa waynax p"iqip ch"allxtayäna:
  - Suma uñjsma, manq"apxam!
  Gulliver chachajj akham sänwa:
  - Jisa, ¡chika q"ala sarnaqañaxa wali sumawa, junt"u inti taypina, jumar uñtasita suma uñnaqt"ani tawaqumpi!
  Ukat mayampiw waynax mä jach"a qalat kayump takt"asax jacht"asïna. Ukat jan kusisit uñnaqtʼanïnwa.
  Vizcondesa kullakajj akham sänwa:
  - Chiqansa, iyawsäwix amuyt"ir arsuwinakampiw utt"ayatäñapa! Amuytʼañataki, Jesusajj Altʼat Diosätwa sasaw säna. Ukampisa, jupaw yatichi: chʼiqa ajanumar chʼalltʼapjjätam ukhajja, chʼeqa toqeruw kuttʼañama! Ukampis Antiguo Testamentonxa, janiw ukhamäkiti, warminakarusa wawanakarusa, ukat uta uywanakarus tukjañatakiw kamachinak churaraki!
  Gulliver jupax akham sasaw jaysatayna:
  -¡Biblia sum yatkasma ukhamawa!
  Vizcondesa kullakajj akham sasaw pʼeqep chʼoqtʼasïna:
  - Jisa, nayax ullart"twa. ¡Ukat walja qhuru chuymanïñasa ukat jan amuytʼasirïñas utjarakiwa! Kunjamtï prostituta warminakamp jaqichasiñatak kamachi, jan ukax jan juchani jaqinakar jiwayañ kamachi. ¡Ukat Eliseox osonakxa wawanakarux ucharakïnwa, jupanakax calvo luratapat sawkasisipkäna ukhama!
  Gulliver waynax akham sänwa:
  - Ukat jaqinakax awisax ukham lurapxi, qhuru lurañanak lurapxi!
  Imill wawax akham sasaw qhanancht"awayi:
  - ¡Jïsa jupanakaxa lurapxi! Ukampis ¡janiw jupanakarux kuna jach"añchäwis churkiti!
  Uka wayna capitanajj akham sänwa:
  - Ukampirus llakisiñawa, yaqhip pachax jan sintt"asiñ apnaqañaw wakisi. ¡Walikiwa, janitix yaqha yatiqañax utjkchi ukhaxa! Ukat kunjamatsa, ¿kunas jumar llakisiyi?
  Vizcondesa kullakajj akham sänwa:
  - Mä tuqitxa, Antiguo Testamenton sinti qhuru kankañapa, uka pachparakiw Jesucriston llamp"u chuymanïtapa, jupax ch"akkatatäkasas mayisïna, jiwayirinakapata!
  Gulliver jupax amparanakap luqxatasinx akham sasaw jaysäna:
  - Janiw yatkti! Kunatsa ukat kunatsa uk sañax wali ch"amawa... Amuyunakas apthapiñasawa. Ukampis kunjamatsa. Aka chiqan jiskt"awix akawa, ukampis jakawix janiw Uraqin tukuskiti. Ukat inas, oso warmin yanaptʼapamp wawar jiwayasajja, Eliseojj nina nakhaskir Gehena markan wiñay tʼaqhesiñat qhespiychïna, jankʼakiw alajjpachar apayaspachäna?
  Vizcondesa kullakajj jachtʼasisaw akham säna:
  - Ukhamajj kawkïr jiwayiris akham saspawa - ¡janiw jucha lurañapatak jaytkti! ¡Ukat alaxpacharuw apayatäna!
  Gulliver waynax uñch"ukiñ munäna, ukampis kunjamatsa uka amuyunakax janiw amuyupar purinkänti. Ukat ¿kuna toqetsa parltʼasiñasa? Aka chiqanx mä experienciani Teólogo ukhamäñamawa. Ukat janiw taqpach teólogos ukat teólogos ukanakax taqi jisktʼanakar sum qhanañchañ yatipkiti. Amuytʼañataki, ¿kunatsa Taqe Chʼamani ukat munasiri Diosampi jan walinakajj utji? ¿Diosax jan walinak utjañap munpachati jan ukax jan tukjkaspati?
  Ukat akanx chiqapar jaysañax wali ch"amawa. Jan ukajj ukham jan ukajj yaqha toqetwa mistu. Ukampis mä paradojax utjiwa, kuna jaysäwis janiw taqinitak askïkaniti.
  Uka waynax capitanax llakit jachaqt"asisaw säna:
  - Sañäni, jumaxa waranqa maranakawa jan chuymankipstasa jakastaxa. Ukhamajj uka toqet kusisitäñamawa. Kunattix Diosax khuyapayasiñampi, wiñay waynäñampiw churapxtamxa. Ukampis janiw sapüru jaqinakarux churkänti. ¡Ukat ukham luraraki!
  Vizcondesa kullakajj akham sasaw pʼeqep chʼoqtʼasïna:
  - ¡Amén! ¡Akax wali sumawa!
  Gulliver jilatajj akham sasaw qʼochüna:
  Diosax jan tukuskir khuyapayasiñampiw juk'amp jach'axa,
  Jumaw Uraq lurawaytaxa, alaxpachan alturapa...
  Jaqinaka layku, sapa Yuqama,
  ¡Cruzaruw makatäna, ukatsti wasitatwa sartäna!
  Uka tawaqux p"iqip ch"allxtasaw chillqt"asïna:
  Alaxpachankir sutinak jawsañanxa,
  Taqi amigonakajaw tantachasipxani,
  Alaxpachankir sutinak jawsañanxa,
  Ukansti Tatitun khuyapayasiñapatwa,
  Luräwa!
  Gulliver jilatajj nayranakap chʼoqtʼasisaw qʼochüna:
  Diosajja, Jumawa, Jumawa, .
  Nayax taqi chiqanw Jumampix jikista...
  Kunapachatï pasañjam panqaranak apthapiskta ukhajja,
  ¡Ukat nayax munasiñampiw yupaychsma!
  
  Jehová Diosaw suma uñnaqtʼan coronapajja,
  Uru qhanan ukat chika aruma qhant"ata...
  Ukanakax nayan amuyunakajawa, samkanakajawa - .
  ¡Akax wayn tawaqunakan qhana munañapawa!
  Uka tawaqux wali k"ajkir jachaqt"asisaw p"iqip ch"allxtayäna:
  - Jisa, q"uchumax wali sumawa, ukampis nayax juk"amp q"ucht"añam munta!
  Gulliver jupax jachaqt"asisaw q"ucht"äna:
  Kunjam sumas taqi kunatix Jumankixa,
  Nayax taqi chiqanw arup ist'ta...
  Diosan chuymapanxa kupi amparapaw q'ucht'i,
  ¡Ukat mä puqur coloso ukham almarux jiskht"i!
  
  Uka qullunakax ch'uqimp ch'uñuntatawa,
  Akax olas ukanakaw espuma raging ukamp...
  Akax mä quta thiyawa, junt"u laq"ampi,
  ¡Akax intix jan tukuskir universoniwa!
  Aka chiqanx imill wawax q"ala kayuparuw colerat ch"allt"äna ukat Gulliver juparux jark"äna, akham sasaw jiskt"äna:
  - Ukat jan wali chuyman warminaka, Tatit Diosan luratanakapa, suma uñnaqt"anipxaraki?
  Gulliver jilatajj amparap luqtäna ukat akham sänwa:
  - Yaqha pachanakana ukhamaraki planetanakan jakirinakapax utjchi, ukat jupanakax jiwasat sipan mayjäpxchi ukhaxa, jupanakax, ukhamarakiw, jiwasax mä freak ukham amuyapxaspa. Ukhamaraki, ¡wali suma imillanakampi chikachasiñatakisa!
  Vizcondesa kullakajj akham sasaw iyaw säna:
  - Dialéctica tuqitxa, ¡akax logico ukhamaw ist"asi!
  Gulliver jupax jachaqt"asisaw q"ucht"äna:
  Taqi ch'aman Tatituw qhant'ayi,
  Kunjamsa Criston sumankañ jikxatsna...
  Nayajj jiskʼa jucharar jaqëkaspas ukhamwa amuyasiyäta,
  ¡Tatituw qhispiyirijaxa!
  Imill wawax p"iqip ch"allxtasaw q"ucht"äna, kisunakap qhant"ayasa:
  Alaxpachankir trononxa,
  Jilïr Reyijj qontʼatäjjänwa...
  Jachʼa munañajampiwa, .
  ¡Cristow apnaqawayistu!
  
  Diosax cruzan ch'akkatatänwa,
  Jesusax Awkiruw mayisïna...
  Ukhamat jan qhuru juchañchañataki,
  ¡Juchajj tukuykamaw perdonatäjjestu!
  
  Khuyapayasiñajj janiw tukuskiti
  Jupax wawaparuw jiwayañatak khitäna...
  Jupar sapa mayni serviñatakejja, .
  ¡Ukat janiw jiwañ atinasipkänti!
  Ukat imillanakax masiparuw nayranakap ch"irmthapipxäna.
  Gulliver chachajj akham sänwa:
  - Jisa, akaxa munasiñawa. ¡Poesías ukanakax wali sumawa sañani! Ukampis ¿Jesucristojj Tatitumar Qhespiyirimar uñtʼtati?
  Imill wawax jacht"asisaw q"ucht"äna:
  Jesusan jan pantjasirïtapa, .
  Jesusax jan pantjasir jaqiwa...
  Jachaqtʼasiñat mä gesto lurañar puriñkama, .
  Taqi kunat sipansa jach"añchaña...
  Oh, kuna kusisiñas utji
  Oh, kuna kusisiñas utji
  ¡Diosajj jan pantjasirïtap yatiñamawa!
  ¡Diosajj wali suma jaqëtap yatiñamawa!
  Gulliver jupax akham sasaw qhanancht"awayi:
  - ¡Jumax wali suma ukat expresivamente q"ucht"awayta! Nayajj jumanakan wali jachʼa chʼamanakwa uñjta.
  Imill wawaxa wali kusisitaw q"ucht"äna:
  Muspharkañ Pachamaman jach"a uraqipanxa,
  Ch"axwañan ukhamarak irnaqäwin colerat...
  Mä kusiskañ qʼochu lurapjjta,
  Taqi Chʼamani Diosat ukat pʼiqtʼiritsa...
  
  Dios Qhanax nuwasiñan jach'a kankañapawa,
  Dios Qhana jiwasan wayn tawaqunakasan jaltxatapa...
  Q"uchunakampi nuwasiña ukat atipt"aña, .
  ¡Markajasti Tatitur arkapxi!
  Gulliver jilatajj jachaqtʼasisaw akham säna:
  - ¡Jumax wali jach"a q"ucht"asta! ¡Jan ukax wali jach"awa!
  Uka tawaqux jachtʼasisaw akham säna:
  Q"uchuñax lurañ yanapt"istu, jakañataki,
  Jiwasax jan axsarasaw mä q"uchump mä senderismo ukar sarapxta...
  Ukat khititix jakañ taypin q'ucht'asis sarnaqki ukaxa,
  ¡Janipuniw kawkhans chhaqkaniti!
  Wawanakaxa mä qala thakinwa sarnaqapxäna. Uka waynan ch"uqt"at kayunakaparuw usuchjatayna, ukampis aguantasaw sarnaqäna. Ukat parltʼasiñax tʼaqhisiñat jithiqtawayitu.
  Ukatjja, taqe kisunakamajj juma pachpatakïtapa ukat waynäñapajj niyaw chuymamar chʼamañchtʼtamjja. Ukat wayna cuerpopax chʼamaniwa ukat kʼumarakiwa. Ukat taqi kunatix jak"an utjki ukax ukham qhana, k"ajkir, machaq amuyt"awiwa akapach tuqita.
  Vizcondesa kullakajj akham sasaw jisktʼäna:
  - ¿Kunatsa, sañäni, Cristox Diosäspa ukat jupax taqi ch"amanïspa aka Uraqinsa, alaxpachansa, taqi pachan ukhamarak markanakan juk"amp suma apnaqiripax ukhamarak atipt"iripax Genghis Khan ukawa? ¡Khitis bárbaro, ukat pagano, ukat wali qhuru, ukat poligamista!?
  Gulliver jupax mä jan amuyt"asir wawar uñtat jachaqt"asisaw jaysäna:
  - Walikiwa, akax mä ch"ama jiskt"awiwa... Chiqpachansa, Bibliax Supayax aka pachan Diosawa sasaw saraki, ukat inas Genghis Khan jupax Supayarux suma sarantäwip manüchi!
  Uka tawaqux janiw sasaw säna:
  - ¡Ay janiwa! Janiw kunas Biblian qillqatäkiti - ¡Supayax aka pachan diosapawa! ¡Amtawijajj wiñayatakiw waynäjje, ukat jumanakat sipansa jukʼamp askiwa, jilsuwaykta ukat jan wali jaqëpkta ukanakat sipansa!
  Uka wayna capitanajj akham sänwa:
  - Qillqt'atawa - aka pachan diosapax amuyunakaparux juykhuptayawayiwa!
  Vizcondesax larusisaw akham sasaw jaysäna:
  - ¡Janiw Supayax saskiti! Inas ukax jaqin munañapa sañ munchi. Jan ukax inas, sañäni, sinti jachʼa jachʼa tukuña, jan ukax yaqha carácter ukan pantjasitanakapa.
  Gulliver chachajj akham sänwa:
  - ¡Akax mä chikat chiqawa! ¡Inas panpachani sañ munapxchïna!
  Imill wawax kisunakap q"ala q"ucht"asaw q"ucht"äna:
  - ¿Kunsa Tatituxa amuyupa?
  Gulliver chachajj jan amuytʼasisaw akham säna:
  - ¿Kunatsa parlaskta?
  Vizcondesa kullakajj jachaqtʼasisaw akham säna:
  - Jisa, kunaymana tuqita! ¡Uka toqet mä qʼochuw utjitu!
  Uka wayna capitanajj amparap luqtäna ukat akham sasaw amuytʼayäna:
  - ¡Jutapxam, nayraqatax q"ucht"apxäma!
  Imill wawaxa jachaqt"asisaw p"iqip ch"allxtayäna:
  - Munasaxa, ukhama q"ucht"añani, .
  ¡Jan jiwañkama qʼuchtʼamti!
  Gulliver jupax qhana, wawar uñtat arupampiw q"ucht"añ qalltäna;
  Jan iyawsir jaqix janiw kusisitäkiti, .
  Janiw jucharar munañan jakasksnati...
  Kunattix Diosan colerasiñapax wali axsarañawa
  ¡Kunattejj Diosajj wali qhoru juezawa!
  
  Infiernon jañchipax junt'u pachat aynacht'i,
  Ukat taqiniw nayratpach amuyañ pachaw purini...
  Khititejj Tatitur iyawsaña jan yatki ukajja,
  ¡Infiernon yugoparuw jaltʼani!
  
  Jucharar jaqejj jupankjjaniwa
  Ukajj nina nakhantir mä arañar uñtasitäniwa...
  Saxranakaw manqha uraqin t'aqhisiyapxätam,
  ¡Khitinakatï Supayan yupaychapkäna ukanaka!
  
  Ajjsarayasim ukat arrepentisim, Tatitun uñisiripa - .
  Infiernoruw chiqak jaquntatäpxäta...
  Khitis sábado uru jan jach'añchki - .
  ¡Wiñayatakiw nina nakhantayatäni!
  
  Jumax uka idoloruw jach'añchapxtaxa, uka diosa laykusti t'aqhisiraktawa.
  Infiernon chhuxriñchjasiñax wali llakiskañawa...
  Jan wali jaqinakawa, ciencia - .
  ¡Jupajj Cristot sipansa uka idoloruw jukʼamp munäna!
  
  Janiw Diosan ordenapar creykänti
  Nayrïr urux janiw jach"añchañ munkti...
  Janiw jank'ak phichhantañamäkiti - .
  ¡Juchararin t"aqhisiñanakapan wiñay jakañax suertewa!
  
  Nayax iyawstwa, vengasiñ pachax puriniwa,
  Jesus Jach'a Diosax jutaniwa - .
  Ukat akapachan tukusiñapajj puriniwa,
  ¡Jupaw jaqinakar qhispiyasiñ apanini!
  
  Qullan Diosaw jiwatanakar jaktayani,
  Khitinakatix iyawsäwinïpki ukanakax janiw t"unjatäkaniti...
  Nayax Taqe Ch"aman Diosamp chikakïskäwa sasaw iyawstxa,
  Alaxpachar - jañchin katuntat jaqinakax t'unjasipxpan!
  Perlanakjam k"ajkir jachaqt"asir tawaqux chiqaparuw säna:
  - ¡Wali suma q"uchu! Ukampis ¡janiw q"uchunakampikix satisfactaskätati! ¡Yaqha thaya ukat jan uñt"at yänak munapxta!
  Gulliver jilatajj akham sänwa:
  - ¡Jan amuyt"asirïñax mayj mayjawa!
  Vizcondesa kullakajj akham sänwa:
  - ¡Kunja sumas taqi kunasa mä juk"a wawar tukuñäni ukhaxa!
  Ukat akham sasaw iwxtʼäna:
  - ¡Yaqha q"ucht"apxañäni!
  Uka waynax capitanax amparap luqxatäna:
  - ¿Ukaxa munasmati?
  Uka tawaqux p"iqip ch"allxtayäna:
  - ¡Ukhamawa, nayaxa q"uchuñ munta!
  Ukat Gulliver jupax uka apt"asisaw q"ucht"äna;
  Machaq akapachanxa milagronakaw utji,
  Ukax mä cuento de hadas ukar uñtasitaw colores...
  Aka chiqanx ukham suma uñnaqt"anïñax utjiwa
  ¡Janiw mä punterompix mä defecto jikxatkasmati!
    
  Ukhama, machaq uruxa, .
  Ukax Uraqpachan jutaski...
  Ukhamasti, janiw sinti qʼañunakäpkti sartañataki, .
  ¡Janiw akapachan jukʼamp thaytʼaykiti!
    
  K'ajkir machaq qhanaw utjani,
  Kawkhantix quqanakax misk"i ukham uñt"atawa...
  Jiwasax alwa pacharuw aruntt'añ qalltañäni,
  ¡Wawanakasax wiñay kusisiñankapxiwa!
    
  Machaq patak maraw jutaski,
  Aka suyux wali sumawa...
  Jaqixa kusisita - .
  ¡Thakix jan walt"ayatäpan!
    
  Maya planeta panqarañapataki - .
  Mä jukʼa tiempotjja, mä suma paraisoruw tukuni...
  Mä atipt"ir cuenta jist"arañamawa
  ¡Akapachax mä k"ajkir mayo phaxsinwa!
    
  ¿Qhawqha askisa?
  Intix wali qhant"ki ukhaxa...
  Mä ch"uqi ch"uqixa mä cincel perforatawa
  ¡Taqinipuniw aka planetan wali suma tiempo sarnaqapxi!
    
  Kunjamsa taqi kunas jiwasampi kusiskañawa,
  Phuqat valle kusisiña...
  Ukanx utjani, iyawsapxita, panqarañ horasa,
  ¡Quri sañ muni!
    
  Khitis jiwasan destino luraspa, .
  Wali ch"amani ukat suma uñnaqt"ani...
  Ukaxa mä redistribución ukhamawa, .
  ¡Ukatxa jukʼamp chʼamanïxtawa!
    
  Janiw pʼeqes jaytkañäniti
  Jach"a jach"a tukusaw qhipäx chiqañchañaxa...
  Uka panka, mantequilla, queso cottage, .
  ¡Anfitrionajj jankʼakiw akham säna!
    
  Ukhamajj kusisiñaw utjani uk yatta
  Ukat qhanax Svarog Sutimpiw...
  Chiqpach paraisoruw tukuni
  ¡Jaqinakax Diosaruw mayisipxäna!
    
  Tatitux mä jaysäwi churäna:
  Kusisiñampiw irnaqañasa...
  Ukat ukatsti aruntt'asiñamawa - .
  ¡Ajanunakax wali qhant"ataw qhant"ani!
    
  Akax mä imill wawaw q"ala kayuni
  Nayax mä tortugaruw kayuk sarawayta...
  Ukarux ch"ankhampiw ch"ankhachañama, .
  ¡Wal axsarañanak utjayaña!
    
  ¿Kawkhansa ninax utji?
  Ukhama, kawkhans ninax phichhantaski...
  Ch"axwaña ch"axwaña
  ¡Mä qhuru uñisiriw atacaski!
    
  Jiwasax janiw uñisirinakarux katuyasxañäniti,
  Akax mä amtäwiw sasin amuyt"añäni...
  Querubín ukax chiqañchasxiwa
  ¡Ch"iyar ch"iyar ukat uñisirinakar pampachañ!
    
  Jupax niyaw ukax lurasini sasaw saraki
  Kunatix atipt"añ satäkis ukax...
  Circox mä carpa ukhamaw pasäna, .
  ¡Ukat awisax anunakax chhuxriñchjasipxi!
    
  Niyaw alaxpachar uñtasitäxani
  Taqi uraqpachar suma uñt'ayañäni...
  Nayax Lada - .
  ¡Kerubines ukanakax qurimpiw qhant'apxi!
  Uka waynax wali suma q"ucht"äna, ukat arupax wawar uñtataw tukuwayxäna. Wali sonoro ukat shrill.
  Vizcondesa kullakajj akham sänwa:
  - ¡Suma manq"añani! Ukat ukax wali sumawa!
  Uka waynax capitanax akham sasaw sist"äna:
  ¡Nayaw q'ucht'asta, q'ucht'araktwa, taqi saxranakaruw jiwayarakï!
  Tawaqux akham q"ucht"araki:
  Jiwasax Svarog markan jach"a jach"a tukur imillanakätanwa,
  Jan axsart"ir, jan axsart"ir ch"axwirinaka...
  Taqi chuymaw luqtapxta, Familian Sutipanktanwa,
  ¡Achachilanakas awkinakas jach"a jach"a tukupxpan!
    
  Dios Svarog ukat jaqinakan amuyunakapa, .
  Uraqpachar kusisiyapxam...
  Iyawsapxita, jan wali jaqix janiw atipt"kistaniti,
  ¡Jiwasan negociosax irnaqañawa ukat lurañawa!
  Gulliver jupax sillp"isaw arupamp munasiñamp säna:
  - ¡Jach"a q"uchu!
  Vizcondesa kullakajj pʼeqep chʼoqtʼasisaw akham säna:
  - Jisa, ukaxa wali sumawa. ¿Kunsa qʼochuñ layku manqʼapjjta?
  Uka waynampi imill wawampixa sarnaqasipkakïnwa. Wawanakapan kayunakapax wali atinisisaw kayunakap takxatapxäna. Ukat wali suma qʼochupjjatapsa janiw pächasiñasäkiti.
  Wawanakax taqi kunas akanx utjkaspa ukhamawa. Ukat ukham muspharkañ pachawa. Ukan esclavöñajj utjkchejja.
  Gulliver jupax wali kusisitaw q"ucht"äna:
  Taqi jaqinakax mä planetan jakasipxi
  Jumax yatiñamawa mayacht"asis jakañ...
  Wawanakax sapüruw larusipxañapa
  Ukat sumankañ pachan jakasipxam,
  ¡Wawanakax larusipxañapawa!
  ¡Wawanakax larusipxañapawa!
  ¡Wawanakax larusipxañapawa!
  ¡Ukat mä suman jakañan jakasim!
  Ukhamaw jupanakax sarnaqapxäna, sarnaqapxäna, ukat wasitat sarnaqapxäna...
  Jaypʼujj qhepat purinjjewa. Ukat katuntatäpkäna uka wawanakamp chikaw manqʼañatakejj mä columna lurasïna.
  Jupanakarux mä kasta manq"añ sopa churapxiritayna, ukatsti t"ant"a ch"uqi lechempi. Uka esclavo waynanakaw manq"apxäna. Ukat taqe chuymaw ikintjjapjjäna.
  Chiqpachansa, wali chʼamäki uka uru sarnaqasaxa, samartʼañaw wakisïna.
  Gulliver jupax chhuxriñchjasiñ qalltarakïna ukat wali suma samkanakanïnwa.
  Ukanx chika q"ala jan isin imillanakax q"uchupxäna;
  Aka alajjpachajj chʼiyjatäjjänwa
  ¡Warawaranakax ch"amakt"awayxiwa, jan walt"äwjam jiwañaruw puri!
  Infierno jaya chiqanakan t'aqhisiñanakanx jachapxi, jachapxi,
  Ukat khitinakatix qhispipkän ukanakatakix: ¡ aguantañax mä p"inqakiwa!
  
  Diosjama - taqi kamachinak apnaqasa, .
  ¡Concienciat armasiña ukat jachʼañchatäñ apanukuña!
  Mä alien razax machaq pacha uñstayaski,
  Jupax ch"amanchawayitu - jan wali yatiyäwi!
  . JANK"A 2. 2.1.
  Gulliver chachajj cabina waynar tukuwaykäna ukajja, mä suma ukat wali suma brigantina sat barconwa saraskäna. Velanakapajj wali kʼajkir coloranakanïnwa, panqaranakampi ukat mariposanakampi, ukat libélulanakampi, ukhamarak espadanakampi imill wawanakampi, muspharkañ, muspharkañ diseñonakampi.
  Ukat ukax tripulacionankirinakampix wali sumpun mayachtʼasipxäna. Aka chiqanx imill wawanakakiw utjarakïna. Ukat niya qʼala jan isinïpjjänwa, chuchunakapasa, thiyanakapas joyanakamp chʼoqantatäjjänwa. Ukat ñikʼutapax chʼuxña, lliphipi, broncet lurat estatuanakar uñtasitawa.
  Pirata imillanakax q"ala, wali suma uñnaqt"ani ukat sallqjañ kayunakapamp jawq"japxäna.
  Ukat uka pachparakiw qʼochupjjäna:
  Jiwasax pisin jakasirinakawa, pisin jakasirinakawa, piratanaka,
  Jiwasax wali, wali, wali llakitaw jikxatasipxta,
  Imill wawanakax janiw kutkatasiñat jithiqtapkaspati,
  Ukampis ¡kunatix jupanakax janiw moralidad ukar ch"amanchapkituti!
  
  Piratanakax janiw cienciax munapkiti
  Ukat kunatsa...
  Jiwasax kayunaka ukat amparanakanïtanwa, .
  ¡Ukampis pʼeqenakasat janiw kuna askis utjkiti!
  Ukat ukat mä Galión nayraqatan uñstäna, uka patankir tawaqux nayraqat uñjäna. Jupax q"ala muruq"u talonanakap qhant"ayasaw jaltxatayna.
  Jilapachax kuna suma uñnaqt"aninakas utjäna, ukat ñik"utanakapax wali k"ajkirïnwa. Jila partejj miel rubionakawa, qori laphinakar uñtat lliphipi ñikʼutanïpjjewa, ukampis cobre wila imillanaka ukat esmeralda color ñikʼutanakas utjarakiwa.
  Yaqhipanakax broche pendientenak uchasipxi. ¡Ukat ¡kunjam perfeccion líneanakanïpjjesa!
  Ukat musculonakapax bronce sat lliphipi ñikʼutap manqhanxa mercurio bolanakjam liwxatapxi. Akax chiqpachansa imill wawanakawa, jupanakax chiqpachapuniw nuwasipxaspa.
  Ukat jichhax brigantinax galón qhipäxan t"ijt"awayxi. Ukat aka barconx osos orco shaggy ukanakaw t"ijtapxi, velas ukanakamp yapxatasa ukat sarxañ yant"apxi.
  Mä imill wawa-capitana, ñik"utax quri laphin colorapawa, thaya taypinx wali sumaw liwxatasi, ukat q"ala kayunirakiw chachanakar loco tukuyi, kunjamtix jupax arnaqaski ukhama:
  ¡Maldecido osonakaruw t"unjañäni! ¡Dragon pandillax ninamp nakhantatäpan!
  Aka brigantinax jayaruw jist"antaski. Ukat kimsa imill wawanakax cañón de arco ukanx ch"axwapxi, q"ala kayunakap cubierta ukar samart"ayasa.
  Ukat ukatsti cañón bolax t"ijtäna, ukat mä arco uñt"ayasax uñisirinakan galeón ukan galeraparuw chiqak ch"allt"äna. Ukat barcojj wali chʼamampi jawqʼjatäsajj liwjjatjjänwa.
  Imill wawanakax q"ala muruq"u talonanakap qhant"ayasaw jaltañ qalltapxäna, ukat jach"at arnaqasipxäna:
  ¡Piratanakarux jach"añchapxam, jach"añchapxam!
  Imill wawanakax nayrar sartasipki...
  Wila banderampiw nuwasipxta,
  ¡Ejercitojj atacaskakiwa!
  Ukat jichhax brigantinax Gallion ukarux juk"amp jak"achasiwayi. Ukat imill wawanakax uñisirinakan barcoparuw ganchonak jaquntapxi. Ukat jupanakax brigantina ukarux jupanakan jan walt"ayat jaqiparuw jawst"apxi. Ukat ukatsti q"ala, q"ala kayunak lliphipi. Ukar jaltasaw orcos ukanakamp nuwasiñ qalltapxäna. Ukat mä sallqa chʼaxwäwiw utjaraki. Imill wawanakax sablenakampiw khuchhuqasipxi ukat uñisirinakarux nina nakhaskir jawiranakan wilañchapxi. Ukat orcos ukanakax p"iqip ch"uqt"ataw jaquntasipxi.
  Ukat pʼeqenakapajj pamparuw liwjjatatäski.
  Chiqpachansa akax tʼunjañawa ukat tʼunjañawa. Jichhax nuwasirinakax taqi jach'a kankañapampiw uñacht'ayasipxi. Ukat qʼala chʼiyjat kayunakapajja, trineonakar uñtataw wali chʼamampi jawqʼjapjjerïna.
  Imill wawanakax wali suma uñnaqt"anipxiwa ukat bronce ñik"utapax inti jalsunx qhant"iwa, ukanakat kimsax utjiwa.
  Ch"axwirinakax sillp"ipxi ukat arnaqasipxi:
  - Uñisirinakasaruw jiwayañäni, akax jiwasan credo sapüruwa. Taqi examenanakanx A ukampiw pasapxta, ¡qullan markasawa!
  Imill wawanakax chiqpachansa wali sumaw tukupxäna. Ukat wali chʼamampiw khuchhurapxi, ukat columpionakax janiw saytʼayañjamäkiti.
  Ukat Gulliver q"ala kayuni waynax jupanakampiw nuwasi. Mä wali ch"amani wayna, sañäni.
  Ukat waynan q"ala talonapax aptasin orco-n chinup ch"allt"ani. Ukat chhuxriñchjasiñapax jaquqanïxänwa.
  Gulliver jilatajj akham sasaw qʼochüna:
  - Kunjamsa nuwasisa jakasipkayätanxa, .
  Ukat janiw jiwañar axsarañakiti...
  ¡Jichhat aksarojj jumasa nayasa ukham jakasipjjañäni!
  Warawaranakamp phuqantat alturanakansa ukat warawaranakamp phuqantat amuktʼañansa, .
  ¡Lamar qotan oladan ukat wali colerat ninampi!
  ¡Ukat wali qhuru, ukat wali colerat nina!
  Cabina waynax hackeó ukat q"ala kayunakapax ch"allt"asiwayi.
  Taqi kunat sipansa wawanïñax wali askiwa. Kunjams jankʼak cuerponïtajja.
  Akax chiqpachansa mä wayna superman ukhamawa.
  Ukat pulmones patat q"ucht"araki:
  - Nayaxa sallqa jaqina qunquripata qhana caballero, .
  !
  Ukhamaw waynax ch"axwi, q"ucht"araki. Ukat jupax ch"uqt"asi ukat butt"i.
  Ukat yaqha imillanakax jupampiw nuwasipxi. Ukanakax wali suma ukat muxsa.
  Chiqansa, jachʼa alturanakanwa nuwasipxi. Uka arojj mä uñachtʼäwirjamawa.
  Ukanakax nuwasirinakawa. Jupanakatxa akham sasmawa: super ukat hiper.
  Chʼaxwañ qalltapxani ukhaxa, janiw kunas jarkʼkaspati.
  Ukat ukhamatwa qhipa orcos ukanakax suma uñnaqt"an jaqinakan jawq"jataparux jaquntapxäna. Ukat nuwasirinak taypinxa wali kusisiñaw utjäna.
  Ukat qʼochupjjäna:
  Taqiniruw jiwayañäni, jiwayañäni,
  ¡Taqiniruw jiwayañäni! ¡Taqiniruw jiwayañäni!
  Ukat uka qhepatjja, uka galón muytasinjja, animalanak thaqhañwa qalltapjjäna. Uka pachparakiw ch"axwirinakax akham q"uchupxäna:
  - Jiwasaxa arumata alwakamawa pasirinaka thaqhasipkta,
  ¡Fraer ukar p"akintañäni! ¡Fraer ukar p"akintañäni!
  Aka chiqanx Gulliver jupax wali kusisitaw q"uchuñ qalltäna;
  Uka jilatasti jilaparu amparap aytäna.
  Mä qhuru ch"axwäwi - ¡uñisirinakan wararitapa!
  Ametralladorax amigomar tukuwayxiwa, .
  ¡Jan yäqañ tuqit kutkatasiñax juti!
  
  Jaqinakax p"akjatäpxani ukhax kuns lurañasa
  ¡Kunapachatï tʼijtʼir balanakajj muyuntki ukhajja!
  Diosax juk'amp askiwa ch'amampi ch'axwañ t'unjañataki - .
  ¡Ukhamatwa dragonan urunakapax tukusxani!
  
  Ukampis infiernojj janiw kuna límites ukat límites ukanakas yatkiti,
  ¡Uraqix napalmampiw phichhantaski, wawanakax jachapxi!
  Jichhax imill wawanakan uñnaqapax ch"uxñaruw tukuwayxi - .
  ¿Khitis Qullan Tatitux uka tuqit jaysani?
  
  Ukhamasti, ¿qhawqha munat masinakamarus jiwayasma?
  Taqi kunat sipansa, jaqix yuriwayi, iyawsapxita, kusisiñataki!
  Taykaxa janiwa wawaparuxa nayraqataru sarxañapakiti, .
  Ukat ¡juyphi pachanx ch"axwäw pachanx jan wali pachax utjarakiwa!
  
  Ukampis mä soldadon lurañapajj cheqpach lurañawa:
  ¿Kunatsa Awki Marka layku ch"axwañasa?
  Tunka suxtan maranix templox niyaw ch"iyar tukuwayxi,
  ¡Uka jan wali viudanakan ajanunakapax jachaqtʼasisaw punkit uñjasi!
  
  Ukampis ¿kunas ukaxa, ¿loco jilatati?
  Janiwa, jumax loco ukhamätawa, munat masimax jaysawayiwa!
  Jan wali jaqinakatakix khitis tronon qunt'atäski, jiwasan pallapallaxa,
  ¡Kuñatapajj qʼañu Caín satawa sasaw creyi!
  
  Uraqinxa, wila jawiranakaw venanak chʼiyjapxi,
  Ukat pulso ukax núcleo ukanx mä golpe ukamp jaysañapawa...
  Mä conchampi chʼalltʼat aradojj pampan congelatäjjänwa,
  ¡Ay, ¡kunja Intix q"illu ch"uxñaruw tukuwayxi!
  
  Ukampis Jesusax jutaniwa sasin iyawsäwix utjiwa -
  ¡Jupaw jilat kullakanakar sumankthapiyani ukat qhispiyasiñ apanini!
  Ukatx armasipxañäni, uka jan wali puntuación ukar venganza - .
  ¡Perdonañax taqinin almasan apnaqpan!
  Uka qhipatxa pirata imillanakax cabina waynarux chhuxriñchjapxäna. Ukat ukax wali jach"apunïnwa.
  Uka qhipatxa, galeón ukarux cervezampi vinompi barrilanakampiw uka ch"usawjat apsupxäna, ukat umañ qalltapxäna ukat colerapxäna.
  Ukat kuna thuqt"äwis suma uñnaqt"an tawaqunakan q"ala, imill kayunakapax thuqt"apxirïna. Kunjamsa wali thaya uñnaqäna.
  Ukat musculoso vacanakapajj lliphipipjjäna. Chiqpachansa uka imillanakax jumatakix wali askiwa.
  Gulliver waynax wali munasiñampiw umarakïna ukat q"ucht"arakïna;
  Sapa mayniw munasiñ tuqitx jupanakan amuyunakapax utji - .
  ¡Suma uñnaqt"anïñ ukat ideal uka amuyunaka!
  Jaqinakax janis uka tuqit jilsuwaykchixa,
  Ukampis ¡jaqix janiw mä monox utjxiti!
  
  Ukat akanx chiqans mä qawqha aforismos ukanakaw apsusisma ukat mä juk"a ukham yapxatasma, witty;
  ¡Mä imill wawajj qʼala talonaniw moda zapatonak jikjjataspa!
  Ukampis kunas originalax janiw amuyujar purinkiti
  Akax mä uñacht"äwiwa:
  Taqi maraninakataki munasiña, .
  Ukat waynax wali jach"a jach"a tukusaw uñch"ukiski...
  Nayranakapajj chʼamakanwa qhantʼi,
  ¡Ukajj wali sumapunïniwa!
  Ukhampachas taqi ukanak uñacht"ayañäni - llamp"u chuymani ukat banal.
  Ukampirus, mayni tuqitxa, juk"amp thayakiwa sañjamawa.
  Gulliver jilatajj akham sasaw qʼochüna:
  Nayajj galopatwa sarnaqaskta. Ukampis nayax mayj mayjaw kayuk sartxa
  Jan ukax juk"ampirus, nayax mä chhuxriñchjat salta...
  Ukat nayax específicamente cambio ukarux ch"allt"asiristwa, .
  ¡Janiw qʼala kayuni waynat mä jukʼa llakisktati!
  Ukat ukat Gulliver jupax juk"amp civilizado ukham q"ucht"awayi;
  Paraison suma uraqpachan jakañ muntan - .
  Ukanx janiw kuna usunakas utjkiti, decrepit vaquillas...
  Ukhamat jakañ hilox jan tukuskir tukuñapataki,
  ¡Sapa urux kusisita ukat kusisita sarnaqapxpan!
  
  Kawkhantix samipax jallupachan arco iris ukar uñtasitawa,
  Uma lirionakax qurimpi, esmeraldampi sasiwa.
  Kawkhantix chiqpach uñstawix nayratpach mä samkarjam uñt"atawa...
  ¡Kawkïr waynas mä milagro luraspa!
  
  O Tayka, Diosan qullan llakisiñapa;
  Uka abedul moteado, metal ukan qhant"ata...
  Ucampis Tatituruw mä sapa mayisïta.
  ¡Ukhamat Pachamamax jach"a kankañapamp ch"amanchañapataki!
  
  Ukampis ukapachax ch"axwirix niyaw mä campaña ukar sarawayxäna,
  ¡Jupax mä bárbaro nuwasirirjamaw marchaski!
  Jiwasax planetatakix askinak lurañäni - .
  ¡Ukham balas jan munat mamamar ch"allt"añapataki!
  
  Troll ataque, loco presión ukat juk"ampinaka;
  ¡Uñisirinakan avalanchapax jank"akiw purini!
  Ukhamasti, kunatsa wali chʼaxwañasa wakisi,
  ¡Kunapachatix Pachamamax mä puñchun mayacht"atäxi ukhaxa!
  
  Ukampis mayamp orco monstruonakax jachaqt"asipxäna,
  !
  Ukat uka goblinax wali coleratapuniw qhuruchasïna,
  Ukampis ¡ejercitot katuqapkäna uka regalompiw apnaqapxta!
  
  Ukampis uñisirir atipjañax niyaw purini,
  ¡Rusia markaruw pantano taypit apsuñäni!
  Q'añu jaqinakat kutt'ayañax purinxiwa -
  ¡P"iqinakapax ch"iyjatäxänwa ukat pelusaruw tukuwayxäna!
  
  Oval de una imilla mä munata ajanu - .
  ¡Iyawsäwi ukat jachʼa chʼam churitu!
  Ukhamaw Gulliver jupax wali ch"amampiw q"ucht"awayi, ukat wali ch"amampiw q"ucht"awayi. Ukat qʼochutapajj wali sumapunïnwa.
  Ukatxa wayna capitanax wasitat q"ucht"añ qalltäna, yaqha vaso cerveza umañ tukuyatat, ukat waña challwa manq"añ tukuyasa;
  Jach'a, ch'amani, qullan marka, .
  ¡Janiw kunas jukʼamp kʼajkirïkiti, chʼiyar alajjpacha manqhanjja!
  Taqi ch'aman Diosan wiñayatakiw churarakistu - .
  ¡Jan límites ukan qhana, jachʼañchat Mesias!
  
  Akapachax janipuniw ukham ch"amar uñjkiti, yatisktawa, janipuniw
  ¡Ukhamatwa jachʼa jachʼa tukuñatak jachʼa jachʼa tukuñanak laqʼuntjjañäni!
  Aka alaxpachankir kawkïr warawaras jumarux qʼuchtʼtamxa,
  ¡Anh jiwasamp kusisita!
  
  Taqi kunat sipansa, akax jiwasan Mama Markawa, ukham destinowa,
  ¡Taqi kunanakan espaciop kamachi!
  Jiwasat maynis, iyawsapxita, aka munapxirista,
  ¡Jan kuna jan wali arunakampi, warminakan kʼari yatichäwinakapa!
  
  Arcángelanakax wali ch'aman trompeta phust'apxi,
  ¡Jupanakax ejercitonakasan sarnaqawiparux wali ch"amampiw jach"añchapxi!
  Ukat uñisirix mä aspen ataúd ukanw destinop jikxatani,
  ¡Ukat janiw impuesto ukat impuesto ukanak katoqkaniti!
  
  Akax jiwasan Mama Markajawa, taqi kunas ukan utji, iyawsapxita, wali sumawa,
  ¡Jan chʼamachasisajj taqe universoruw mayjtʼayäna!
  Munat imillanakax mä jach"a trenzampi, .
  ¡Jupax mä ch"aman ch"axwañ muni!
  
  Pacha Pachaxa mä taykan ch"uxña nayranakapa uñnaqapawa, .
  ¡Amparapax wali llamp"u ukhamarak qalawa!
  Ukat jumax uñisirirux jiwayaraktawa, wayna, mä balampiw jiwayasma - .
  ¡Chuymaman nina nakhantat jukʼamp qhantʼpan!
  
  Jan tukuskir Awki markar juramento lurapxam,
  ¡Chiqansa, jumatakix wali askirakiwa!
  Wilax nuwasiñan wali colerat jalluskchisa,
  ¡Uñisirix jichhax kutkatasiñ katuqani!
  
  Armas ukat jan axsartʼirïñax ukham chʼamani aleación ukhamawa,
  ¡Jan wali jaqix janiw atipkaspati!
  Bombanakampi mä avionan jankʼakiw tʼijtjjayäta,
  ¡Ukat phallaski ukhaxa, ¡ventananakaruw jallux purintaraki!
  
  Ukampis apnaqirix kamachi - t"ijtir wayna Marte - .
  ¡Jumatakix espacio uñstayañ pachaw purini!
  Ukat Marte markankir jaqin jach"a jach"a tukutapax nayraparuw ch"amañchani,
  Ukatxa Plutón uksat sipansa jukʼampiruw uñjtanxa!
  
  Espacio jach"a qullunakar puriñäni, universo ukan chiqap uñjasa,
  ¡Akax jiwasan jaqi destinosawa!
  Ukat ukatwa, jisk"a yuqall wawa, exploits ukanakat atrevim, .
  ¡Chiqpachansa, ¡mä premio katuqañax ganancianak jikxatañawa, uk yatiñamawa!
  Imill wawanakax kayump takt"asisaw amparanakap t"axllirt"asipxäna. Ukat qʼala kayunakapajj wali chʼamanïpjjewa. Ukat qʼala talonanakapajj inti jalsunwa qhantʼi.
  Gulliver jupax jupanakamp chikaw jikxatasi, q"ala kayuni waynan janchipankiwa, ukhama jakaskiwa ukat kusisitarakiwa.
  Ukampis nayrïr urukamaw thuqhupxäna.
  Uka qhepatjja, tarjetanakampi anattʼañwa amtapjjayäta. Ukat akax wali suma lurawiwa.
  Ukat chiqpachapuniw uka aptʼasisin ajllisisma. Ukat imill wawanakamp chikaw colerasiñapkamax anatt"asini.
  Pirata imillax Gulliveran q"ala, wawar uñtat kayup amparapamp katxarusaw muyu, rosa talonap masaj lurañ qalltäna.
  Cabina waynax larusisaw kusisitaw chhuxriñchjasïna. Ukajj wali jachʼänwa. Chiqpachansa akax mä milagro waynakiwa.
  Ukat qʼala, wali suma kayunakapajj mä milagrokïkaspas ukhamawa.
  Gulliver jupax jachaqt"asisaw q"ucht"äna:
  Q"ala kayuni, q"ala kayuni, .
  Julio phaxsin qhixu qhixu ukat surf ukan thuqt"ata...
  Q"ala kayuni, q"ala kayuni, .
  ¡Thuqt'apxañäni, jumamp nayampi!
  Ukanakax jupanakan k"uchirt"ayir q"uchunakapawa. Ukat inas taqi kunat sipansa yuqall wawax wali askïchispa. Ukat uka pachparakiw jachʼa jachʼa tukuñanak uñachtʼayaraktaxa.
  Ukampis cheqas janiw ukakïkiti. Kuntix Gulliver jupax janïr lurawayki ukanakxa.
  Ukat q"ucht"asaw thuqt"irïna, ukat q"ala wawanakan kayunakapampix t"aqanuqañanak lurarakïna. Ukax wali suma uñnaqt"anirakïnwa ukat mä juk"a uñisiñarakïnwa.
  Akax mä wayna capitanänwa, jupax walja markanakaruw saratayna ukat mä kutit sipans juk"ampiw lamar qutan barcot saratayna.
  Ukat amuyunakapax, chiqpachansa, wali qhurupuniwa.
  Ukampis ukatwa wali jan mä imill wawarux pirata banderar irpañjamakiti ukat jisk"a pistolanakampi tiburones ukanakar ch"axwañjama. Janiw mantañax jasakikiti, ukampis ukax wali sumawa.
  Gulliver waynax q"ala, wawar uñtat kayunakapar qunt"asisaw uka apt"asisinx ch"axwantäna. Uka cañón bolax tiburón ukarux ch"allt"äna. Ukat qhipäx pʼakjasaw intestinonakap tʼunjäna. Wawaxa akham sasaw arsüna:
  - Waynaxa mä juk"a thaya ch"amampi katjatayna, .
  ¡Ukat tripulacionankirinakarojj ataúdruw jaqontatäpjjäna!
  Piratanakan capitan imill wawapax q"ala kayunakapamp cabina waynarux wawar nayrapat katjatayna ukat arnaqasïna:
  - Walikiwa, jumaxa tomboy, jumaxa naya lanti katuqañ munta. ¡Juman walja jach"a amtäwinak uñjta!
  Gulliver waynax akham sasaw jaysatayna:
  - Nayax jisk"a jisk"a jaqit satisfacta, ukampis wali chachätwa. Ukat warmix...
  Yaqha wila ñik"utan nuwasir jaqix akham sasaw q"ucht"äna:
  Janiw warminakax jan akapachan jakañax utjkaspati,
  ¡Mayo phaxsin intix jupanak taypinkiwa, munasiñax jupanakan panqarawa!
  Gulliver jupax wali suma jachaqt"asisaw iwxt"äna, ukax wawar uñtasitawa ukat pachpa pachanx jan axsart"irjamarakiw pachpa pachanxa:
  Mä ch"ama pachaw markarux purini,
  ¡Wilajj mä thaya jawir uñtataw jalluski!
  Qhipa samañakama ch"axwapxam, .
  ¡Ukat kusisiña, sumankaña, munasiñax jutpan!
    
  Jiwasax jan wali comunismo ukan wawanakapätanwa,
  Awki markan jan tukuskir wawanakapa...
  Ukhampachasa, hordas de revanchism ukax jutaski - .
  ¡Tayka Markasar chiqa chuymanïpxañäni!
    
  Jach"a ukat cósmico pachanxa,
  Quasars ukax mä ampar luk'anat luratäñapawa...
  Iyawsapxita, wali sum sarnaqasktanxa,
  ¡Jan wali infiernon ejercitopajj jukʼamp ataquewa!
    
  Jiwasax agresor ukan ejercitoparuw jiwayañäni,
  Ukat quarks ukanakat láseres ukanakaw lurañäni...
  Ukat maynix kuna heroes ukar tukuni,
  ¡Jiwasan patjjanjja, qorit chʼiyar mä querubón ukaw utji!
    
  Qhixu qhixunakax Awki Pacha patxan nakhantkchisa,
  Wawanakax uñisirimp nuwasiñatakix wakicht"ataw jikxatasipxi...
  Mä escuadrón de nuwasirinaka, iyawsapxita, ukhamax t"ijt"apxi, .
  !
    
  Jiwasax yattanwa uñisirix ch'amani ukat k'ari chuymaniwa,
  Janiw mä pulgada uraqis juparux churkañäniti...
  Ukat jaqix ch"amaniwa, jach"a jach"a tukuñawa
  ¡Ukat taqin Tatitupa sapakiw iyawsäta!
    
  Jiwasax jach"a comunismo uñstayañäni,
  Nativo uraqix wali sumaw jilxatani...
  Uñisirinakax wali sallqakïkchisa,
  ¡Jiwasan destinosajj atacañawa!
    
  Precursor jan axsartʼir wayna, .
  Ukax jumax sapa kutiw nuwasir jaqit yuritayna...
  Leo sat jaqix janiw axsarir conejito ukhamäkiti, .
  ¡Uka samkax phuqhasiñapataki!
    
  Jilatanaka, jiskʼachatäñjja janiw aguantasksnati,
  Taqinipuniw Awki Markat sayt'asiñäni...
  Janiw jukʼamp jiskʼachasiñanak aguantañäniti,
  ¡Uñisirirux acero amparampix t"unjañäni!
    
  Taqeniw ampar mayachasiñäni ukhajja,
  Jiwasax laq'unakarux atipt'araksnawa...
  Qullan markax intir uñtatawa,
  ¡Ukat chachax anatañaruw tukuwayxi!
  Aka q"uchuxa mä waynan q"uchupawa, jupax jichhakiw capitan ukhamätayna ukat nobleza ukanïnwa. Ukat ukax wali sumawa.
  Ukampis uka qhepatjja, mä fragataw horizonte ukan uñstäna. Ukhamarus, mä jach"a clase - suxta tunk pusini pistola. ¿Kunatsa ukajj wali jachʼa? Ukat wallpa uñjir cometa ukham jakʼachasi.
  Uka imill capitanajj akham sänwa:
  - ¡Akax jiwasatakix mä ch"amäxiwa! Jiwasax nuwasiñäniti jan ukax...
  Wila ñik"utan tawaqux akham sasaw uñch"ukisïna:
  - ¡Janiwa qhispiñatakixa jiskt"asiñaxa utjkiti!
  Mä imill wawax ch"uxña ñik"utaniwa, perla kisunakap qhant"ayasa, lliphipi ukat lliphipi, q"ucht"awayi:
  Jiwasax respetañasawa, axsarañasawa,
  Imill wawanakan jach"a lurawinakapax jan jakt"kayawa...
  Imill wawanakax nuwasiñ yatipxapunirïnwa
  ¡Mä asnurux saco ukham chhuxriñchjasipxaspawa!
  Ukat jach"a ukat ch"akhuñ lakap uñacht"ayäna.
  Ukhamajj niyakixay nuwasiñax utjani, ukhamax kunatsa jan wali qhuru chuymanïtam uñachtʼayasma. Ukat ukax uñisirinakatakix wali llakiskañawa. Ukat amigonakamatakis janiw kusiskañäkaniti.
  Ukat nuwasiñatakejja, cheqansa, kawkhantï cheqapäki uk ajlliñasa ukat kuna maniobranakas wakisispa uk ajlliñaw wakisi.
  Ukat ukhamat imill wawanakax wali yatiñampiw brigantinap kuynt"apxi, ukat pachpa pachanx janiw q"uchuñ armasipkiti;
  Jumax Komsomol markan Pachamamankirïtawa,
  Jumax Elfiatakix jan axsaras ch"axwañ munasmati...
  Jumanakaxa Pachamamaru yanapt"apxätawa, .
  ¡Caballerojj janiw payaso almanïkiti!
    
  Tawaqux wali suma q"ucht"iriwa, .
  Jupax q"ala kayukiw ch"uqi ch"uqi taypin t"ijt"i...
  Jumax mä radiante reina - .
  ¡Orkolf-arux ch"ankhampiw jawq"jäta!
    
  Jupax q"ala talonapampiw mä granada jaquntäna,
  Mä tunka payan pallapallanakaruw t"unjapxi...
  Niyaw Fuhrer ukar kutt"ayañax utjani,
  ¡Caballerox ametralladora wakicht"ani!
    
  Jiwasax imill wawanakax Komsomol ukankirinakan ch"axwäwipankapxtanwa,
  Ch"axwäwin jach"a ch"axwirinakax...
  Suma uñnaqt"aninakax mä thuqt"ir aruw utji, .
  ¡Achachilanakas awkinakas jach"a jach"a tukupxpan!
    
  Jupanakax Elfskva markanx wali ch"amampiw ch"axwapxäna,
  Ukat jupanakax jan axsarasaw jan wali orcos ukanakarux jark"aqapxäna...
  Jiwasax imill wawanakax qhan atipt"apxtanxa
  ¡Taqi examenanakax A ukampikiw pasañaxa!
    
  Jiwasan venanakasanx huracanes ukanakaw utji
  Llamayunakax venanakapanx yatiñ...
  Uraqpachanxa wali ch"amani markanakawa utjani,
  ¡Osos, anunaka ukat monos ukanakat!
    
  Wehrmacht ukax janiw imill wawanakarux qunqurt"ayaskaniti,
  Janipuniw qunqurt"asiñäniti, yatipxam...
  Stalin ukat juk"amp yatiñani Lenin jilatax jiwasamp chikäpxiwa,
  ¡Patak patak maranaka ukat maranakax pasañapawa!
    
  Diosajj fotonanakatwa alajjpacha lurawayi, .
  Jan jiwañamp wiñayatak jakañax...
  Jiwasax yattanwa machaq orden lurañäni,
  ¡Ukat jiwasanakxarux querubón ukax ch'iwinakap jist'araraki!
    
  Patronímico ukanx walja heroes ukanakaw utji, .
  Komsomol ukankirinakax sapa kutiw nayrïr...
  Ejércitox formación amenazante ukanw sartasi,
  ¡Markan elfonakapar arxataña!
    
  Elfskva jak"an Fritz sat jaqinakampiw nuwasipxta,
  Ukat jupanakax capital ukar arxatañ yatipxatayna...
  Imill wawaxa q"ala kayumpiwa uka paquete jaquntäna,
  ¡Ukat uka monstruonakar chʼaxwañäni!
    
  Walja Orks sat animalanakaruw khuchhuqapjjta, .
  Walja punk ukanakaw khuchhurata...
  Ukat jukʼamp racking up the millas, .
  ¡Supayan legionanakaparuw jiwayasktanjja!
    
  Orktler chachan taqpach kisunakapwa chʼalltʼapjjta,
  Dragon p"iqinchirux atipt"awayiwa...
  Uka tawaquxa lakap jist"aratayna
  ¡Mä jachʼa Armagedón ukaw pasawayjje!
    
  Fuhrer chacharux janiw khuyapt"ayasiñamäkiti
  Jumanakax imill wawanakax sapa kutiw jan axsart'irïpxtaxa...
  Wali khuyaptʼayasir premionakajj suma uñnaqtʼaninakaruw suytʼaski,
  Ukat iyawsapxita, samkajax phuqhasiniwa!
    
  Diosax akapachan taqi akapach Luriri,
  Elfinista ukan bendicionap apsuwayxi...
  Chʼaxwäwinakan jan mayjtʼir chʼamapampixa,
  ¡Uka imill wawax jan wali orcismo ukarux t"unji!
    
  Jupax q"ala talonapampiw mä granada jaquntäna,
  Ukatx wali axsarkañ "Tigre" ukarux turkawayiwa...
  Ukat uka qhepatjja, soganakaruw chʼalljjtayäna,
  ¡Suma uñnaqt"anx walja anatt"awinakaniwa!
    
  Ukatwa orkistanakajj jankʼak jaltjjapjjäna,
  Kuna tankinakas ukat conchas ukanakas jaquntatäna...
  Jayan comunismo uñjtanwa,
  ¡Ukat jupanakax mä fila taqpach trolls ukanakaruw khuchhuqapxäna!
    
  Ukhamajj ¿kunsa jikjjatawayta?
  Stalingrad markax kunkaman contraw tukuwayi...
  Jiwasax kilómetros ukch"a reloj lurawaytanxa, .
  Ukat jichhax Svarog Jach"a jaqix kusisitaw jikxatasi!
    
  Niyaw Jesusan iyawsäwipax utjani,
  Ukat yaqha wali suma Diosanakax...
  Elfonakan qhana artepax jilxattaniwa,
  ¡Lobos ukat jan wali elefantenak uywañ!
    
  Qhiparusti mayakïñäniwa
  Familian jach'a kankañapanxa, yatiñampi Awkixa,
  Imill wawanakax nuwasïwinakanx janiw atipjatäpkiti
  ¡Tukuykamaw Lada markan iyawsäwipankañäni!
  Ukhamaw ch"axwirinakax piratanakax q"uchupxäna. Ukhamajj cheqansa, Gulliver chachajj janiw taqe kunsa amuykänti. Jupatï katuntatäni ukhajja, cheqas qʼala, wawar uñtat talonanakaparuw lawanakampi jawqʼjapjjani sasaw amuyäna. Ukhamarus jawq"jatanakax wali ch"amaniwa, uka pachparakiw jan usuchjasiñataki. Ukat ukatsti verdugox wila alicates amparapar apt"asisaw waynan ch"akhanakap p"akjañ qalltani. Ukat Gulliver jilatajj cheqas janiw ukanak jikjjatkaniti.
  
  
  Ukhamaw wiñay yuqall wawanakax piratas ukar tukupxi ukhaxa. Aka chiqan equipox wali sumakïkchisa - bikinis ukan imill wawanakaki. Ukat uka pachparakiw jankʼaki ukat chʼaxwapxi, qʼala, muruqʼu, rosa talonanakap qhantʼayasa.
  Uka wayna capitanax uka apt"asisaw q"ucht"äna:
  Imill wawanakax mayj mayjawa
  Ukat taqiniw jach"a...
  Chuchupan chuchupajj wila colorawa,
  ¡Ukat wali chʼamanïpjjewa!
  Ukhama, yuqallanakaxa wila masinakawa, .
  ¡Jupanakax trolls ukanakarux jan wali ch"axwawinakampiw jawq"japxi!
  Ukat mä orco jikxatapxani ukhaxa,
  ¡Wali chʼamampiw nuwasipxätam!
  
  ALJATAÑATAKIXA SUM SUMA WAWAN ESCLAVO UKANWA
  ANOTACIÓN ukax mä juk"a pachanakanwa
  Mä wali suma uñnaqt"an wayna, Slavka, subasta ukar uñt"ayata. Negociación ukanx mä suma uñnaqt"an chacharuw musculos esculpidos ukanakax q"añunakap apsusipxi ukat warminakaruw walja qullqimp aljapxi.
  . JANK"A 1. 1.1.
  Chiqa pachax purinxiwa, jilïr irpirix subasta jist"arañ yatiyawayi. Mä tawaqu, suma uñnaqt"ani, musculoso virgen ukarux mä arumaw mä warmir aljapxäna. Chiqans, ukax mä tradición ukhamaw taqi newbie strippers ukanakatakix sañ munäna.
  Ukampis uka waynax wali suma uñnaqtʼani ukat sexy ukhamänwa, ukatwa mä jachʼa sala warminakan tantachasipxäna. Ukampis chachanakarojj janiw mantapkänti. Ukat akax chiqans mä tuqitx ganancias limitadas, ukampis mayni tuqitx gigolos ukanakax wali askiwa.
  Chiqansa, jila parte chachanakax warminakaruw munasipxi. Ukatjja, jila partejja, wayn tawaqonakajj jukʼamp experienciani, jilïr warmimpi munasiñajj janiw llakisipkiti.
  Aka chiqanx botas ukanakap ch"allt"asisaw mä waynax mantanakampi ch"uqt"ata, juk"akiw jilïr jaqir puriñkamax pedestal ukar makhatatayna. Ukat jupax jukʼamp waynäkaspas ukhamaw uñnaqäna. Jupajj qʼal jistʼantatäjjänwa, ukampis walja warminakaw nayratpach maleteronak uchat uñjapjjäna ukat wali kusisitaw phichhantatäskäna.
  Ukat uka señoranakajj turnatäsipkänwa. Slavka pachparakiw khathatirakïna. Waynapan chuymapax nuwasiñ pachanx tambor ukham thuqt"äna. Mä kasta uywar uñtataw jaqirux aljapxi.
  Ukat ukham jan uñtʼatawa ukat mayj mayjawa sasaw sañasa.
  Uka waynan sapa ladopanxa mä imill wawaw sayt"atäskäna, ch"iyar qara traje, botas ukat guantes, ukat ajanunakaparus wila mascara uchatänwa. Ukat jukʼat jukʼatwa uka suma uñnaqtʼan waynar qhanstayapxañapa, ukhamat uka munañan istʼirinakar jukʼamp jan waltʼayañataki. Warminakax awisax chachanakat sipan jukʼamp askiwa, qʼañu lurañanakansa ukat chacha warmi ikthapiñ umañsa munapxi, ukat orgasmonakapax jukʼamp chʼamaniwa ukat jukʼamp tiempow utjaraki. Ukatwa, janiw maynix muspharañapakiti, jupanakatx waljaniw tantachasipxäna, wayna, wali suma uñnaqt"an chachar uñch"ukiñataki, ukat qullqix utjaspa ukhax alañataki.
  Slavkax wali ch"aman kusisiñampiw jikxatasïna ukat jila chanini perfume thujsampiw jikxatasïna, ukax hipersexual waynarux juk"ampiw turkakipt"äna.
  Jilïr irpirix akham sasaw yatiyäna:
  - Chacha Vyacheslav Kotovsky jupax subasta ukan uñt"ayatawa. Niya tunka llatunkani marani, janchi tuqita wali k"umara. Wali suma uñnaqt"ani, curvado, machaq strip bar ukat sexy. Mä arumax mä warmimpiw kuntix munki uk luraspa - ¡janiw jiwayañas jan ukax mutilación lurañas wakiskiti!
  ¡Qalltat qullqix nayratpach tunka qullqiwa!
  Ukat pä imill wawanakax trajes de cuero, botas ukat mascaras ukanakamp wali amuyumpiw nayrïr manta apsupxäna.
  Uka waynan suma jach"a nayrapampi, quri jach"a jach"a ñik"utapas uñacht"ayasïna.
  Jichhax walja patak munañan warminakan nayraqatapan q"ala jan isinïniw sasin amuyt"asax eslavka markarux wali kusiskañänwa, ukat jupax khathatirakïnwa.
  Uka khathatiw mä virgen subasta ukar uchatäkaspas ukham amuyayäna, ukax warminakar wal kusisiyi.
  Ukat arnaqasiñanakax ist'asïna:
  - ¡Tunka phisqhani qullqi!
  - Pä tunka!
  - ¡Pä tunka phisqhani!
  - Kimsa tunka!
  Mä lik"i wakax akham sasaw larusitayna:
  -Phisqha tunka!
  Yaqha chiwchix shushed:
  - Suxta tunka!
  Mä chhuxriñchjasiñaw ist"asïna:
  - Paqallqtunka!
  - Kimsaqallq tunka!
  - Llatunk tunka!
  - ¡Patak pataka!
  Ukanjja, mä samartʼañaw utjäna. Uka waynax jukʼat jukʼatwa uñtʼayasiskakiñapäna, ukaw chacha warmi ikthapiñarux mayjtʼayäna.
  Aka chiqanx pä imill wawanakaw ajanupan alayapat velo apsupxäna. Uka waynan suma nayrapa, suma lakapa ukat jan axsart"ir ñik"utapa, ukhamarak kunkapas uñacht"ayasiwayi.
  Warminakax parlañ qalltapxäna.
  Maynix akham sasaw jiskʼat arsüna:
  - ¡Patak pä tunka!
  Yaqhax akham sasaw chhuxriñchjasïna:
  - ¡Patak kimsa tunka!
  Kimsïristi akham sasaw arnaqasïna:
  - ¡Patak phisqa tunka!
  Uka lik"i warmixa akham sänwa:
  - ¡Patak llätunk tunka!
  Ukat mä juk"a tawaqu, suma uñnaqt"an warmix akham sänwa:
  - ¡Pä pataka!
  Ukat yaqha samartʼañaw utjäna. Jichhax uywata imillanakax waynan amparanakapsa, amparanakapsa uñacht"ayapxäna. Jupanakax musculoso, suma uñnaqt"ani ukat suma uñnaqt"anipxänwa. Janiw culturista ukhamäkiti, jan ukasti elenco, suma uñnaqt"an nuwasiri. Ukat ñikʼutapax wali sallqjañjamaw qhantʼi.
  Mä hipopótamo uñtasita warmixa akham sasaw jiskʼat arsüna:
  - ¡Pä pataka phisqa tunka!
  Warmixa mä juk"a kusisita säna:
  - ¡Pä pataka paqallqu tunka!
  Yaqha wayna uñnaqt"an tawaqux akham sasaw chhuxriñchjasïna:
  - ¡Kimsa pataka!
  Jilïr warmix jan ukasti, akham sasaw jachʼat arsüna:
  - ¡Kimsa pataka phisqa tunka!
  Uka representante de la sexo justo ukax akham sänwa:
  -Pusaq pataka!
  Uka tawaqux, amuyataxa, jupa pachpaw stripper ukhamätayna, ukat akham sasaw jiskʼat arsüna:
  - ¡Pusaq pataka phisqa tunka!
  Uka subasta ukanx walja wayn tawaqunakaw suma uñnaqt"an warminakaw utjäna. Ukat kunatsa jan wali ukat usuchjat gigolonak munapxi, jupanakat mä infección katjasma sasaw jisktʼasirakisma.
  Mä wali respetatäki uka señorajj akham sänwa:
  - ¡Phisqa pataka!
  Ukat mayamp mä samartʼañaw utjäna. Uka qullqix wali jach"awa, juk"ampirus dólar inflación ukar amuyt"asa. Ukat taqi kasta warminakax janiw suyt"añjamäkiti kunjams mä wayna, suma gigolox jan isinïki uk uñjañaxa.
  Akax pä imill wawanakaw trajes formales, botas ukat mascara ukanakamp isthapt"ata, yaqha manta apsusipki.
  Ukat wali suma uñnaqtʼan ukat wali uñtʼat waynan taqpach cuerpopajj qʼala jan isinïki. Ukat abs ukanakap uñjaraksnawa, ukax chocolate chips ukham uñt"atawa. Ukat kuna suma, lliphipi ñik"utas proyector ukan lliphipi.
  Mä warmix akham sänwa:
  - ¡Suxta pataka!
  Yaqhax uñakipt"atawa:
  - ¡Paqallqu pataka!
  Kimsïristi akham sasaw jiskʼat arsüna:
  - ¡Llatunka pataka!
  Uka chuymankipstat warmixa akham sänwa:
  - ¡Nillä pataka!
  Mä juk"a tawaqu ukat suma uñnaqt"an warmix diamante pendientenakampiw sist"asïna:
  - Waranqa!
  Ukat mayamp mä samartʼañaw utjäna. Kunas jutïrin pasani uk uñjasajj taqeniw wal kusisipjjäna. Aka waynax wali muspharkañawa. Kuna Apolonakat sipansa jukʼamp sumawa.
  Millonario chachan Elena warmipax juparux wali askit uñjäna, ukampis janiw negociación ukar mantkänti. Chiqansa, kunatï jukʼamp askïki ukax tukuyaruw purini. Jichhajj ¿kunas jankʼakïspa? Chiqpachansa akax wali valorani yänakawa. Maysa tuqitxa, Elenax wali suma uñnaqtʼani ukat sexy ukhamäkchisa, caderanakap chʼallxtaspa ukhaxa, mä tama suma waynanakaw tʼijtʼanipxaspa, jupanakax jupamp ikintasiñatakis qullqi churapxarakispänwa.
  Ukat pä imill wawanakax trajes de cuero ukat mascaras ukanakamp isthapt"ataw wasitat yaqha manta apsuñ qalltapxäna, ukax suma uñnaqt"an eslavico jaqit apsuñ qalltapxäna.
  Ukat ukhamatwa musculoso, suma uñnaqtʼan kayunakap qunqurinakapkama uñachtʼayapxäna. Ukat troncos de natación ukanakaw utjaraki. Uka waynax wali kusisitaw jikxatasïna, ukat chacha warmjam jan pantjasirïtapax jukʼampiw jilxattawayi. Ukat jach"änwa, ukat warmirux taqpach kusisiñ churañapatakiw jaytäna.
  Mä warariw uka sala taypin istʼasïna.
  Hipopótamo warmixa akham sasaw jiskht"äna:
  - ¡Tunka phisqhani waranqa!
  Uka slimmer ukax akham sasaw mistu:
  - ¡Pä waranqa!
  Pusi mascara ukankir warmix tuiteó:
  - ¡Pä phisqa pataka!
  Uka velo uchat warmixa akham sänwa:
  - ¡Kimsa waranqa!
  Diamante pendientenakani warmixa akham sänwa:
  - ¡Kimsa phisqa pataka!
  Uka chuymankipstat warmixa akham sasaw jiskht"äna:
  - ¡Pusaq waranqa!
  Imill wawaxa, wali jisk"a uñnaqt"aniwa, chhuxriñchjasïna:
  - ¡Pusi chikatani!
  Ukat burkampi ch"uqt"at warmix chillqt"asïnwa:
  - ¡Phisqa waranqa!
  Ukat mayamp mä samartʼañaw utjäna. Jichha kutix gigolo ukamp mä arumax mä jach"a qullqiw citatäna. Phisqa waranqa qullqimpixa phisqa tunka prostitutas ukanakaru contratañamawa janiwa juk"ampi jan wali nivel ukankiti. Ukat mä ordinario, experienciani gigolo ukax pä patak qullqiruw pä horatakix aljasi. Ukhamajj yaqhepajj jukʼamp jila alaniwa ukat yaqhepajj jukʼamp jila alaniwa. Ukat jichhax qullqix suma q"umaw tukuwayxi, ukat janiw ukhamakiti. Ukhamarus mä ch"axwäwiw utji, ukat rublo ruso ukax juk"ampiw jilxattaski, ukat dólar qullqix jilxattaskiw. Aka chiqanx janiw lik"itakix pachax utjkiti, ¡jakañax wali askiwa!
  Ukampis chiqansa, janiw taqpach trumpetanakax jichhakamax uñstayatäkiti. Imill wawanakax jach"a botas uka waynan kayupat apsusipxi. Ukat jupanakax suma uñnaqt"an uñacht"ayapxi, imill wawan kayunakapar uñtasita. Ukat janiw ñik"utas utjkiti - mä bronce estatua ukham. Mä muspharkañ suma uñnaqtʼan waynan qʼañuchata, qʼala kayunakapajja, walja warminakaruw loco tukuyi.
  Ukat uka salajj wasitatwa wararïna.
  - ¡Suxta waranqa! - Uka venerable señoraxa arnaqasïna.
  Uka tawaqux kisunakap qhant"ayasaw chillqt"asïna:
  - ¡Paqallqu waranqa!
  Mä tawaqu ukampis likʼi warmix jan wali ajanuniwa:
  - ¡Llatunk waranqa!
  Mä sullka, jukʼamp suma uñnaqtʼan warmix diamante pendientenakampi chillqtʼasïna:
  - ¡Nillä waranqa!
  Ukat uka warmix, ch"ullqhi burka utjatapatx janiw marapax yatiskiti, jupax chillqt"asïnwa:
  - Tunka waranqa!
  Ukampis arupajj waynäskänwa. Ukat Slavkax wali kusisitaw jikxatasïna. ¡Ukham qullqi laykux musulmana warmimp ikintasiñax wali askipuniwa sasin amuyt"añaxa! Ukat jupax niyaw pä waranqa chikatani qullqix bolsillupan utji.
  Chiqpachansa, janiw ukakïkiti. Uka waynax musculoso, wali suma uñnaqt"ani, Nayra griego diosan estatuapar uñtat lliphipi, troncos de natación ukamp isthapt"ata. Ukat suma jach"añchäwipax wali jach"a kankañapampiw uñjasiskäna.
  Ukat pä imill wawanakax wila trajes ukat mascaras ukanakamp isthapt"ataw uka waynan maleteronakap mä elegante, suave movimiento ukamp apsusipxäna.
  Uka tela tira ukax waynan q"ala, bronceado, musculoso, ukat wali elegante, seductora ukham uñtat kayunakaparuw jaquntatäna, ukax Slavka ukarux taqpach uñacht"ayäna.
  Jupa pachpaw wali pʼinqachasïna. Q"illu q"illu, mä virgen tawaqur uñtasita, jupax janipuniw mä warmin janchip mallt"känti.
  Warbler chachajj khathattʼasïnwa, chuymapajj qalanakjamaw thuqtʼäna.
  Ukat khathattʼasitapa, pʼinqachasitapa ukat qhan phenqʼasirïtapajj warminakar wal muspharayi. Chiqansa, jupax ukham muxsa, muspharkañ suma uñnaqt"an yuqall wawawa, quri ñik"utaniwa, ukat virgen ukhamarakiwa, ukhamatwa chacha warmix languor ukan khathati.
  Hipopótamo ukham likʼi mä warmix akham sasaw arnaqasïna:
  - ¡Tunka phisqhani waranqa qullqi!
  Mä juk"a ch"ullqhi warmixa akham sänwa:
  - ¡Pä tunka waranqa!
  Monástico isimp isthapt"at warmix akham sasaw jisk"at arsüna:
  - ¡Pä tunka phisqhani waranqa!
  Uka tawaquxa akham sasaw chhuxriñchjasïna:
  - ¡Kimsa tunka waranqa!
  Uka chuymankipstat warmixa akham sänwa:
  - ¡Kimsa tunka phisqhani!
  Diamante pendientenakani ukat wali suma uñnaqtʼani mä warmix akham sänwa:
  - ¡Pusaq tunka!
  Yaqha representante de la sexo justo ukax mä jach"a collar ajllit perlas ukanakamp kunkaparux chhuxriñchjasïna:
  - ¡Pusaq tunka phisqhani waranqa!
  Ukat qhiparusti, mä warmix burka isimp isthapt"ataw ukat mä juk"a wayna arumpiw akham säna, qhuru chuymampi ukat qhanampi:
  - ¡Phisqa tunka waranqa!
  Kunjamtï yatiqapkta ukhama, uka muyu jakhunx mä samart"awiw utjäna. Chiqansa, uka qullqimpix mä suma ukat machaq auto alasispawa. Jan ukax phisqa patak jan juk"amp jan wali warmi prostitutas ukanakar mä hora alquilañamawa. Jan ukax pä patak phisqa tunk yatxatat gigolo chachanakax pä hora, jan ukax phisqa patak jan sinti yatxatat ukat thaya. ¿Ukham qalltañax walikïskiti?
  Ukhamarus aka suma uñnaqt"an waynax qhipat mä juk"a qullqimpiw alquilasispa.
  Walja tiempo suytʼir Elena kullakajj jan pacienciampiw khathatiñ qalltäna. Kunjam suma uñnaqtʼanïpachasa. Ukat uka pachparakiw mä tawaqur uñtat qʼillu qʼillu tuku ukat janïr jiwayañkamax mä uwijar uñtataw khathati.
  Uka irpirix mazop jiltayasax akham sañ qalltäna:
  - ¡Phisqa tunka waranqa qullqi! Pä tunka waranqa qullqi pä... Pä tunka waranqa qullqi...
  Elena kullakajj jan jupan arupampiw arnaqasïna:
  - ¡Suxta tunka waranqa!
  Taqinipuniw muytapxäna. Mä jiskʼa, kurva warmiruw mä mascara uchat uñjapjjayäta. Ukat wali suma ukat uñt"at arumpi.
  Slavkax chiqpachapuniw uka suma uñnaqt"anïñ munäna, mä mascara ukamp ch"uqt"ata, mä arumas alañataki.
  Jan ukhamäkchïnjja, mä árabe warmimp jikisiñajj wal ajjsaräna. Inti jalsu tuqinx pachpa qhuru kankañampiw uñt"ayasi. Ukat jan walinak lurañax wali axsarkañawa. Janis jiwayañjamäkchixa, janis jan chʼamanïkchixa, kuntï alasir warmix mayki uk lurañapawa.
  Ukat janirakiw kunsa apanukuñamäkiti.
  Ukampirus burka ukan suma uñnaqt"apax janiw jaytañ yant"känti:
  - ¡Paqallqu tunka waranqa!
  Elena kullakajj akham sänwa:
  - Kimsaqallq tunka!
  Jist"antat warmixa wali ch"amampiwa säna:
  - ¡Patak waranqa qullqi!
  Mä warariw uka sala taypin istʼasïna. Jïsa, mä arumax gigolompix qhawqha qullqis utji ukax janiw nayrjax uñjatäkiti. Ukampis kunapachatï mä subasta luraski ukhajja, negociañ kusisiñaw utji, ukajj chʼamawa.
  Ukat walja warminakax janiw chachanïpkiti. Jupanakax viudanakäpxiwa, jan ukax jupanakpachaw capitalap apthapipxi, jan ukax janïr jaqichaskasax herencia katuqañx atipjapxiwa. Jan ukax chachanakax kʼarinak parlapxi.
  Ukhamajj mayniw uka negocior mantañatak utjäna.
  Uka tawaquxa akham sasaw jach"at arsüna:
  - ¡Patak tunka waranqa!
  Velompi isthapt"at warmix akham sasaw qhuru arsüna:
  - ¡Patak pä tunka!
  Diamante pendientenakani warmixa akham sänwa:
  - ¡Patak phisqa tunka!
  Ukatxa burkani warmixa jach"at arsüna:
  - ¡Pä pataka waranqa!
  Elena kullakajj wali munasiñampiw akham säna:
  - ¡Pä pataka phisqa tunka!
  Rubí collar apt"at tawaqux akham sänwa:
  - ¡Kimsa pataka waranqa!
  Uka lik"i warmixa akham sasaw jachäna:
  - ¡Pusaq pataka waranqa!
  Ukatxa burka isimpi isthapt"ata warmixa pulmona pataru arnaqasïna:
  - ¡Million qullqi!
  Ukax niyaw mä jach"a ukat jach"a qullqiwa. Ukham qollqempiw pinturanaka, pura wila caballonaka jan ukajj qʼañu warminakan taqpach ejercitopa alasipxi. Ukhamaraki, mä prostituta élite ukarux waranqa qullqimpiw arumax mayiraksna. Ukhamarus rublox jilxattaskiw ukatx ch"axwawiw utji ukatx juk"amp jan walt"awinakakiw utjani sasaw suyt"ata.
  Ukanx mä jach"a samart"awiw utjäna. Elena kullakajj walja millón qollqeni chachapatakejj mä millón qollqejj janiw ukham jiwayir qollqekïkiti. Ukampis chachajatakik ukhama. Ukat jupatakix ukax sinti amuyañjamawa. Ukat mä millón taqpach cuentanakamat sarawayki ukax janiw jasak imantañjamäkiti ni chiqapar uñjatäkaspati.
  Ukat yaqha warminakax qhanaw uka qullqit phinq"asipxäna.
  Uka irpirix mazop jach"ar aptasinx akham sasaw q"uchuñ qalltäna:
  - Mä millón qullqi mä kuti, mä millón qullqi pä, mä millón qullqi kimsa...
  Elena kullakajj wali jachʼat arnaqasïna:
  - ¡Mä millón qullqi ukat mä qullqi juk"ampi!
  Uka irpirix akham sasaw qalltawayi:
  - Mä millón dólar ukat yaqha dólar mä kuti... Mä millón...
  Uka burka warmixa akhama arsüna:
  - ¡Pä millón qullqi!
  Mä warariw uka sala taypin istʼasïna. Uka qullqix ukhamarakiw tunka waranqa gigolos profesionales ukanakax pä horatak alquilatäspa, jan ukax pä tunk waranqa prostitutas ukanakax mä horatakiw alquilatäspa. Ukham suma pintatanakatxa, jila chanini, pura wila sementales ukanakaw alasitayna, ukatx nayratpach mä villa lurasma ukat janiw jisk"a yate ukax jikxataskaspati. Ukat mä arumakiw ukham lurapjjäna.
  Slavax musphataw jikxatasïna, ukat nayranakapas jach"aptayasïna: ¡ukhamaw jupax taqi kunat sipansa! Mä fortuna.
  Uñch"ukirinakat mayni tawaqux, inas negociañ kusisiñarux katuyaschispa, jach"at arsu:
  - ¡Pä millón mä qullqi!
  Uka irpirix akham sasaw arnaqañ qalltäna:
  - ¡Pä millón ukat maya qullqi! ¡Pä millón ukat mä dólar pä! Pä millones ukat mä dólares - kimsa...
  Uka burka warmixa jach"at arsüna:
  - ¡Phisqa millón!
  Warminak taypinx sala ukanx mä ch"axwañaw utjäna. Akax nayratpach mä jach"a qullqiwa, maynix mä fortuna saspawa. Ukat taqi ukanakxa mä arumakiwa. Ukax mä loco sañjamawa. ¡Phisqa millón ukhani!
  Warbler, p"iqipax muyuntaskänwa, ukat waynax p"inqachasiñat wila, p"inqachata ukat kusisiñat khathatt"ata, jach"at arsüna:
  Nayax aka ch"amakarux axsararaktwa, jan suyt"äwini ukat axsarkañjama,
  Kawkhantï janipuniw kuttʼankäti uka cheqatjja...
  Mä ch"axwawiwa, kuna muxsa ch"axwawisa
  Ukat mä samkax samkakiwa, jichhax nayax sartaskäwa!
  Ukat jach"a irpirix yatiyañ qalltäna:
  - ¡Phisqa millones de dólares ukjawa! Phisqa millones de dólares - pä! Phisqa millones de dólares kimsa...
  Ukat diamante pendientenakani mä warmix uka aptʼasisaw akham säna:
  - ¡Phisqa millón mä qullqi!
  Mä thuqt"awiw uka pasillo taypin jalnaqäna. Uka qullqinakax nayratpach mäkiw loco ukhamäxäna. Amuytʼañataki, pasïr patak maranakanjja, Japón markat maynejj Van Gogh sat chachan pintatapat patak pusi millón qollqe pagawaykchïnjja, mä récord ukham lurawayi. Ukampis kuna kasta fotos utjäna: daub! Janiw muspharkañakkiti, janiw khitis Van Gogh-arux jakäwipanx alañ munkänti.
  Ukampis ukhamakipansa, mä arumax gigolompix walja qullqiw pagapxtaxa.
  Gerentejj mazop wasitat jiltayasajj akham sasaw qʼochuñ qalltäna:
  - Phisqa millón mä qullqi - mä kuti! Phisqa millones ukat mä dólares - pä! Phisqa millones ukat mä dólares - kimsa...
  Uka burka warmixa jach"at arsüna:
  - ¡Tunka millón qullqi!
  Mayampiw sala ukanx ch"axwañax utji. Ukat yaqhip warminakax janiw jarkʼaqasiñ puedxapxänti, ukat wali chʼamañchtʼasiñ atipjañatakix amparanakapsa jan ukax vibradoranakas kayunakap taypiruw chʼuqtʼañ qalltapxäna. Ukhamaw uka jan amuyt"kay negociación ukax jupanakarux sartayatayna. Chiqpachansa akax wali sumapunïnwa.
  Eslavax musphataw jikxatasïna: ¡tunka millones de dólares! Ukat uka qullqit pusi tʼaqax jupankiwa. Janiw mafia ukaki payllkaniti, jan ukasti jupa pachpaw qamir jaqir tukuni, respetat jaqiruw tukuni. Ukat ukapachax wali suma jutïriw jupar suytʼani. Burka manqhankir warmix wayna, suma arunïtaynawa, ukat janiw qhankiti kunas juparux ina ch"usat chachanak apthapiñ jark"ki. Chiqansa, walja warminakax chachanakxarux taqe chʼamanïñwa munapxi ukat ikiñanwa kamachipxaraki. Ukat ukatw vibrador lantix, jan ukax callenkir chachanakax gigolos alasipxi.
  Ukat Slavax wali wayna ukhamarak suma uñnaqt"aniwa. Ukat jachaqtʼasiski ukhajja, kunjamsa kisunakapajj lliphipipjje. Chiqpachansa wali suma ukat suma uñnaqtʼani, curvado wayna. Ukhamasti, ¿kunjamatsa aka chiqat pasasma? Chiqpachansa akax taqi kunat sipansa jukʼamp jachʼa churäwiwa.
  Uka qullqix nayratpach jark"atäxänwa. Ukat ukham kuns jark"aqañax wali axsarañawa.
  Ukat uka irpirix kisunakap qhant"ayasaw akham sañ qalltäna:
  - ¡Tunka millones de dólares ukjawa! ¡Tunka millones de dólares pä! Tunka millones de dólares kimsa...
  Elena kullakajj janïr martillojj jaqoqtkäna ukhajj jan chʼamampiw arnaqasïna:
  - ¡Tunka mayan millón!
  Salon ch"axwañax juk"amp jach"awa. Mä warmix akham sasaw jachʼat arsüna:
  - ¡Akaxa mä faldani aljiriwa!
  Slavka kullakajj akham sänwa:
  - Juman gigolomax juk"amp valoraniwa, .
  ¿Kunas cheqpachapuni valorani?
  Uka irpirix mazop jach"ar aptasinx akham sasaw q"uchuñ qalltäna:
  - Tunka mayan millona kuti, tunka mayan millona pä kuti! Tunka mayan millones kimsa...
  Ukat Elena kullakajj wal ajjsarjjäna. Jupa pachpajj janiw uka qollqenïkänti, jan ukasti qala chuymanïtapatwa arnaqasïna. Ukat chachapax uka tuqit yatispa ukhaxa, akax juparuw pasani. Divorciasispa ukhasa, uka fortunat mä jukʼa demandaskakispawa. Ukat jupax librëxaniwa. Ukat mä juk"a pacharuw sarnaqani, ukax wali thayapuniwa.
  Ukat kunats chachapax jan Moscú markat sarxañapatak jaytkaniti - ukhamat jank"ak jiwañapataki, ¡jan wali jaqi!
  Ukampis qhep qhepa segundonjja, janïr martillojj kimsïr kuti jawqʼjkäna ukhajja, burka isimp isthaptʼat warmijj akham sasaw chillqtäna:
  - ¡Pä tunka millón qullqi!
  Uka señoranakajj khathattʼasisaw mantapjjäna. Walker ukax mä juk"a pachanakanwa. Ukat uka qhipatxa Elenax wali kusisitaw jikxatasïna ukat jan axsarasïnwa. Aka señorax burka ukanx fabulosamente qamirïpachänwa. Ukhamajj caprichopatak tenedorar mistuñapa. Mä munat, suma uñnaqt"an ukat musculoso waynampi kusist"añatakis taqpach pagañapawa.
  Ukat Elenax akham sänwa:
  - ¡Patak millón qullqi!
  Uka salajj qalltasinwa arnaqasïna. Wauu! Ukhama, mä arumax mä wali suma uñnaqt"an ukat curva waynampi qullqix. ¿Qhawqhakamas munañani, jan ukax munasiñampi, ukham sallqa qullqinak mä gigolo waynar qullqichxañama?
  Uka irpirixa martillo jach"ar aptasaxa akham sañ qalltäna:
  - ¡Patak millones de dólares ukjawa! ¡Patak millones de dólares pä! Patak millones de dólares kimsa...
  Uka burka warmixa jach"at arsüna:
  - ¡Pä pataka millón! - Ukat jupax saskakiwa. - Circunsa sayt"ayaña. ¡Janiw uka qullqix utjktamti ukat phinq"asiraktawa!
  Elena kullakajj akham sänwa:
  - ¿Kunjamatsa uk yatta?
  Uka burka warmixa akham sasaw jaysatayna:
  - Yattwa! ¡Uk sista ukhajja, yattwa!
  Uka irpirix mazop jiltayasax akham sañ qalltäna:
  - ¡Pä patak millones de dólares ukjawa! ¡Pä patak millones de dólares pä! Pä patak millones de dólares kimsa...
  Ukatxa, salankir mä warmix akham sasaw chhuxriñchjasïna:
  - ¡Pä pataka millón mä qullqi!
  Uka irpirix akham sasaw amtasïna:
  - Jani taqpacha payllkäta ukhaxa, jaqunukutätawa, janipuniwa subasta utarux mantañapakiti.
  Ch"amaka lentes uchat warmix p"iqip ch"allxtayäna:
  - Yattwa! Ukampis ¡wali wakichtʼatäjjtawa!
  Uka irpirix akham sasaw arnaqañ qalltäna:
  - ¡Pä pataka millones ukhamaraki mä qullqi pacha! ¡Pä patak millones ukat mä dólares pä! Pä patak millones ukat mä dólares kimsa...
  Uka burka warmixa akham sänwa:
  - ¡Phisqa pataka millón qullqi!
  Mä warariw uka sala taypin istʼasïna. Warminakax kayunakap taypin masaj lurañ qalltapxäna ukat vibradores ukanakax juk"amp ch"amampiw apnaqapxäna.
  Slavka chachajj mä akatjamatwa chachan jan pantjasirïtapajj jukʼamp jiskʼachañ qalltäna. Ukajj wali jaya tiempow kusisita jikjjatasïna. Ukat ukatsti phichhantawayxänwa.
  Ukat munañani warminaka taypinxa tribuna taypinxa mä llakisiñaw istʼasïna.
  Uka irpirix martillo jach"ar aptasax perla kisunakap uñacht"ayasaw q"uchuñ qalltäna:
  - ¡Phisqa pataka waranqa waranqa qullqi! ¡Phisqa patak millones de dólares pä! ¡Phisqa patak millones de dólares kimsa!
  Mä jach"a samart"awiw utjäna, ukat irpirix akham sasaw yatiyäna:
  - ¡Mä wayna gigolo, niya tunka llatunkani marani, Vyacheslav Kolobkov, mä señora burka ukan phisqa patak millones de dólares ukjam aljatäna!
  Warmixa p"iqip ch"allxtayäna:
  - ¡Nayaw qullqix cuentamat mayjt"ayä! ¡Ukat jichhax jupax nayankxaniwa, arumpachaw!
  Mä mantaw Slavka markar jaquntatäna. Ukat chʼamani, musculoni kunkaparux mä cadenampiw uchapxäna.
  Uka waynax q"ala kayunakap machaq munatapan qhipäxaparuw remar saräna.
  Uka irpirix akham sänwa:
  - ¡Jupax arumax juman esclavomawa! ¡Jan jiwayañamäkiti ni mutilañapas!
  Mä burka isimpi isthapt"ata mä warmiwa waynaru jak"achasïna. Amparapa luqtasaw uka waynan chacha perfeccionap katthapïna. Ukat jankʼakiw wasitat sartasïna ukat punkitänwa. Ukat Slavax wali q"illu q"illu tukuwayxäna, phinq"asitapata ukhamarak p"inqachasitapata.
  Warmixa mä juk"a ajanu jist"aratayna. Jupax wali suma uñnaqt"ani, oriental, ch"iyar ñik"utan suma uñnaqt"anïnwa, janiw pä tunk phisqhan marat jiläkänti. Jïsa, chiqpachansa wali suma uñnaqtʼanïnwa, janis ajanupan maquillaje uñachtʼayatäkchïnxa.
  Slavka kullakajj akham sasaw akham säna:
  - Jisa, juma pachpawa sapa aruma qullqi katuqasma!
  Warmixa p"iqip ch"allxtayäna:
  - Yattwa! ¡Kunatsa jumatakix ukham sallqa qullqi payllawayta ukxa qhipat yatiyapxäma! Ukañkamasti, ¡cuartar sarañäni! ¡Tiempojj mä jukʼakiwa, ¡jakäwijan qhep qhepa kuti munasiñampi kusistʼañwa munta!
  Uka waynax akham sasaw muspharäna:
  - Kunatsa qhipa uruxa?
  Warmixa akham sasaw jaysatayna:
  - ¡Kunalaykutix nayax Princesa Esmigul kullakax wachuq jucha luratax jiwañaruw juchañchatäta! ¡Ukat qharürojj alwajj pʼeqejaruw khuchhurapjjani!
  Slavka ukax akham amuyt"ayi:
  - ¡Ukhamaxa ¡jumax qhispiñaw wakisi!
  Princesaxa wali jach"atwa jaysäna:
  - ¡Allah sutimpiw juramento lurawayta, janiw t"ijtxäti! Ukatwa, janïr chachajax jiwkasax cuentap churitu ukat aka urutakix kuntï munkta uk lurañajataki ukat alañajatakis jaytawayitu!
  Slavka kullakajj akham sänwa:
  - ¡Ukhamaxa ukatwa jumaxa wali khuyapayasirïtaxa! ¡Qhispiyañax janiw kuna askïkisa!
  Jupajj pʼeqep chʼoqtʼasisaw akham säna:
  "Jumatix sum luqtasma ukat nayax jumar munassta ukhaxa, mä palacio taqpach alasipxäma, mä yate ukat kunatï munkta ukanak alasipxäma, ¡mä flota taqpach autonak alasipxäma!" Ukhamajj ¡taqe chʼamampiw chʼamachasiñama!
  Waynaxa p"iqip ch"allxtayäna:
  - ¡Nayaw jumanakar luqtañatakix wakicht"ata ukat kusisitaw jikxatastxa!
  Ukatwa mä sapa, luxus cuartoruw mantapxäna. Warmixa sapakiw jupamp chika qhiparxäna. Ukat wali suma isi apsusïna, ukhamatwa mä suma qʼomachat cuerpo uñachtʼayäna. Slavka chachan jan pantjasirïtapajj walpun jiljjattäna, ukatwa phallañatak wakichtʼatäjjäna.
  Q"ala jan isin princesax p"iqip ch"allxtayäna:
  - ¡Jutam nayamp chika ducha luraña!
  Mä waynampi mä tawaqumpiw bañor mantapxäna, taqpach qurimpi ch"uqt"ata.
  Junt"u uma jawiranakaw jallu purintäna. Ukat suma janchinak jariqañ qalltapxäna.
  Warmixa p"iqip ch"allxtayäna:
  - ¡Jumax laxrampi irnaqañ yatta!
  Slavax p"iqip ch"allxtayäna:
  - Ukhampuni!
  Princesa Esmigul kullakajj akham sasaw pʼeqep chʼoqtʼasïna:
  - ¡Ukhamaxa irnaqapxañani! ¡Jutam suma wayna!
  Waynaxa qunqurt"asïna, ajanupa kayunaka taypiru ch"allt"asïna, suma uñnaqt"ani suma ch"uqt"ata ch"iyar ch"aphiru ukat lakapampiw irnaqañ qalltäna, jan kuns suyt"asa ukat ch"amampiw irnaqäna.
  Uka tawaquxa, suma uñnaqt"ani warmixa munasiñampiwa jachäna. Ukat jupax wali kusisitaw jikxatasïna.
  Esclavax juk"amp kusisitaw jikxatasïna. Kunjamsa wali kusisita jachʼañchäwipax chuym usuyasïna ukat phichhantarakïnwa. Ukat irnaqäna ukat kusisitarakïnwa.
  Princesax jachäna, ukat qhiparusti, juk"amp jach"at arnaqasïna, mä ch"aman orgasmo ukan khathatt"asïna ukat chhuxriñchjasïna.
  Ukatxa qunqurt"asisaw ajanupax waynan inglepar jak"achasïna. Ukat ukhamatwa lakap mä wayna ukat suma semental ukan kusisita, junt"u, suma thujsa penis ukar muyuntäna. Ukat jupa pachpaw lakapamp irnaqañ qalltäna.
  Warbler jupax janïr jatha jaquntañapatakiw ch"amanchasïna. Warmix chacha perfección ukan suma, muxsa, apetitoso p"iqip liq"iñatak kusist"añapawa, Moscú markan juk"amp suma ukat munat wayna.
  Ukat princesax loco ukhamaw tukuwayxäna, penis, laka ukat lakapampiw irnaqäna. Jupatakejj wali kusiskañänwa ukat wali sumarakïnwa.
  Slavkax qhipharux janiw jark"asiñjamäkänti ukat jutäna. Jupax thaya, muxsa mush, wayn tawaqu jatha jaquntäna. Princesax munañampiw lakapamp llamkt"äna, janiw mä gotas faltaskänti. Ukat ukat akham sasaw mayïna:
  - Jichhaxa ¡cuervo pose ukar mantañäni! ¡Nayaw jumarux laq'antapxäma, jumasti nayaruw laq'antapxätam!
  Slavka kullakajj iyaw sasaw pʼeqep chʼoqtʼasïna. Lakapax wali yatiñampiw ukat ch"amampiw princesan clítoris ukar wasitat masaj qalltäna. Mä tawaqun lakapasa ukat lakapas wasitat punkiñapataki ukat junt"uchasiñapatakix wayt"atänwa, ¡mä musculoso ukat wali suma uñnaqt"an ukat yatxatat gigolo ukan wayna, elástico penis!
  
  REINA UKAT Q"ala CHAKI ESclavo.
  ANOTACIÓN ukax mä juk"a pachanakanwa
  Jichha pachankir mä tawaqux nayraqat reinaruw tuku. Ukampis sinti qhuru chuymanïtapatjja, diosanakajj qʼala kayuni esclavoruw tukuyapjje. Ukampirus, tawaqux esclavitud ukanx elfos ukanakan qhispiyatawa ukatx super aventuras ukanakaw qalltawayi.
  . JANK"A 1. 1.1
  Agripinax uka ceremonia uñjäna. Tronor makatasajj joyanakamp chʼalltʼat tronon qontʼatäkaspas ukhamawa. Ukat warawaranakampi phuqantat mä coronaw pʼiqiparux uchapxi. Ukat taqi p"iqinchirinaka, reyinaka ukat yaqha apnaqirinakax akapachan qunqurt"asisaw jach"añchapxi.
  Ukat nina naktäwinakax alaxpacharuw t"ijti ukat cañonanakax nina nakhantapxi. Ukat taqi kunas lliphipi. Ukat jichhax jupax aka Uraqin emperatriz ukhamawa. Ukat jachʼa jachʼa tukuñanakaw juparux qʼuchupxi, ukat orquestanakaw thuqtʼapxi. Ukat kawkhantï quntʼatäki uka trono cuartox Luzhniki estadiot sipansa phisqa tunk kutiw jukʼamp jachʼa. Ukat mä taqpach ejercitow uka patxan utji. Waranq waranqa suma imillanakax jisk"a faldanakani, q"ala kayunakani, ametralladoranakampi qhipäxapan aruntt"apxi ukat q"uchupxi:
  Jumax mä jach"a diosawa
  Taqi jaqinakan emperadorapa...
  Jan tukuskir elemento
  ¡Taqi uñisirinakamar jiwayapxam!
  Agripinax kisunakap uñacht"ayasaw arnaqasïna:
  Nayax mä tangente ukan uñisirinakaruw khuchhuqawayta, .
  Nayax jupanakarux wali jank"akiw ch"allt"ta...
  Taqi kunas wali sumaw tuku
  ¡Nayax reinatwa, janiw taqpach uñch"ukirinakar uñt"kti!
  Uka qhipatxa, nayrïr jan walt"ayat jaqiruw jupar irpapxäna. Ukajj Pavlusha satänwa, jupajj suma uñnaqtʼanïnwa, janqʼo ñikʼutani, musculoni wayn tawaqowa, jupajj niya tunka pusini maraniwa. Jupax wila troncos de natación ukampiw isthapita ukat amparanakapas kayunakapas grilletes ukamp chint"atawa. Uka waynarojj jawqʼjasaw qonqortʼasiñapatak jawqʼjapjjäna.
  Agripinax mä jach"a alambre de púas chivo amparapar apt"asisaw Pavlusha-rux ch"allt"äna. Uka waynaxa wali llakitaw arnaqasïna. Ukat uka tawaqux ch'amani, ch'amani warmix jawq'jaskakïnwa, ukat kisunakap q'al ch'allxtasaw q'ucht'arakïna.
  - Nayan yuqallanakaja, wawaja, .
  Jumax janiw aka horasan ikipktati,
  Ukat mä uñjkañ tʼunjañ jikxatäta, .
  ¡Qhepäjjat mä chivo!
  Ukat uka chʼamani warmejj uka waynaruw jawqʼjäna. Ukat ukhamatwa ñikʼutax pʼiyjäna ukat wilax mä jawir umaruw warxatäna. Ukat Pavlushax jan aguantañjam t"aqhisiñat arnaqasïna.
  Mä akatjamatwa mä ajjsarkañ warariñajj istʼasïna. Palaciojj tʼunjatäjjänwa ukat perqanakapas tʼunjatäjjänwa. Ukat pä espadani mä jachʼa lliphipir angelaw nayraqatapan uñstäna.
  Mä qhixu qhixu aruw akham säna:
  - ¡Juma, emperatriz mundial, taqi límites ukanaka chiqanchawaytaxa! Ukham luratamat mutuyatäpxätawa. Taqi ch'aman Diosaw taqi ch'amam apaqapxätam, jach'a jach'a tukurirux jisk'achapxarakïtamwa.
  Llamayunakax walpun purïna. Palaciox chhaqtawayxänwa, ukat taqi sirvirinaka, ukat estado p"iqinchirinakas ukhamaraki.
  Ukat Agripinax suma isimpi coronampi uchasiñat sipansa, chika qʼala jan isin esclavoruw grilletesamp chintʼatäxäna. Qʼala kayunakapansa ukat amparanakapansa acerot lurat jachʼa cadenanakaw utjäna. Janchipax niya q"ala jan isinïxänwa - mä lomo ch"ukuñakiw utjäna.
  Ukat niya qʼala jan isin esclavonakamp chikaw cadenanakamp chintʼatarakïna. Ukat q'ala ch'aman kayunakapax wasaran junt'u laq'ampi phichhantatänwa.
  Agripina sat wali chʼamani, wali chʼamani warmi, pʼeqep jachʼar aptʼata, jupa pachpaw esclavor tuküna. Ukat uñjirinakan jan walt"äwipax esculturat qhipäxaparuw puri.
  Ukat uka chivox sillp"irïna. Uk uñjir jilatajj janiw jaqëkänti. Akax mä jach"a, ch"uxña osowa, ukat wali q"añu ukat jan wali ajanuniwa. Mä camello patjjar qontʼasisaw nayrïr, oraqpachankir emperatriz warmirojj taqe chʼamapampi nuwasïna.
  Agripinax wali llakitaw jikxatasïna ukat jacht"asïna. Kunjamsa katuntatäjjäna uka qhepatjja, thaqhañ utar apapjjäna uk amtasïna. Taqi isinak apsuñajatakiw waytʼapxitäna ukat chʼamani, imill wawar uñtat cuerpoj uñakipañ qalltapxäna. Ukjja walja warminakaw janqʼo isimpi isthaptʼat lurapjjerïna. Akax mä hospitaläkaspas ukhama, janiw carceläkaspati, ukat janirakiw thaqhañasäkiti, jan ukasti qullañ tuqit uñakipañawa.
  Ukat mä espejo nayraqatan quntʼasiñamawa sasaw sapxitäna ukat focos ukanakampiw qhantʼayapxäna. Chiqansa, Agripinatakix chhuxriñchjasiñax wali ch"amawa. Ukampis janq"u isimp isthapt"at walja warminakax manq"at awtjataw uñch"ukipxi ukhax janiw askïkiti. Jupanakax ch"amani, uñt"at musculonakaruw wali askit uñjapxi, imill wawat sipansa chachatakix juk"amp askiwa, ukax sarnaqañkamax ukham rollo lurapxi.
  Ukat nayranakapajj munañaniwa. Agripinax wali ch"aman waynan janchipaw imill wawat sipans ch"akhanakaniwa, ukampirus janchipax suma, q"uma, jiltat chuchu ukat jach"a caderas ukaniwa. Ukampis amparanakapajj jachʼarakiwa.
  Agripinax qunqurt"asi, ukampis janiw taqinix sayt"añapatak kamachi churapkiti. Jichhax chʼuñuñ qalltäna, ukat qʼillu ñikʼutapas lliphipiñ qalltäna, ukatwa nayra griegonakan nuwasir diosapan estatuapar jukʼamp uñtasi.
  Qhiparusti, nayranakapamp manq"antatäsax qarjatäxänwa. Ukat uniformeni warmi guardiajj mä cuadradon saytʼasisaw chinuj mä muesca especial ukar uchañajatak mayïna. Uka qhipatxa, jan axsarasaw jisk"a guantes de goma ukanakap apsuwayxäna ukat chinupat katthapisinxa, amparanakap Agripinan lakaparuw ucharakïna.
  Ukat jan jariqata ukat chʼuñunipxiwa. Ukat jupax ajanu qhipäxaru ukat laka manqharuw makatäna. Agripinax colerasisaw jupar jaqunukusax qhuru arsüna:
  - ¡Guantes uchasim, perra! ¡Jumax uka usump usuntañamawa!
  Uka qhepatjja, kunjamatsa phenqʼasjjänwa, ukat thaqhañajj janiw utj-jjänti. Ukampis qʼala jan isin foto apsupjjäna, ukhamatwa tatuajenakajj uñjasirïna. Janiw amparanakapak liwxatapkänti, jan ukasti kayunakan qʼala kayunakapsa liwxatapxarakïnwa. Ukat purakarus radiografía lurapxarakïnwa, amuyataxa, inas ukan droganakax utjchispa sasaw amuyapxäna.
  Uka qhepatjja, ducharuw irpapjjetäna. Ukat mä jabonsa ukat mä toalla churarakitäna. Ukatxa mä uniforme churapxitu.
  Agripinax janiw carcelar sarañax sinti axsarkänti. Jan ukasti, jupaw jukʼamp wakiskirïni ukat thaya jaqëjjaniwa sasaw confiyäna.
  Ukampis celdax mä juk"a ch"ullqhiw jikxatasïna, tunka payan imill wawanakaw utjäna, ukat mä cubo ukham thujsa.
  Ukat jankʼakiw ukanak lurayäna ukat qʼomacharakïna. Ukatxa, baño askichapxañapatakiw mayïna. Ukat jupanakarux istʼapxarakïnwa.
  Agripinax janïr juicio lurañ qalltkasax wali ch"amapunïnwa. Ukat istʼañapatakiw obligaspa.
  Ukampis jichhax pä tunka imill wawanakaw cadenanakamp muyuntapxi, ukat mä taqpach escuadrón de orcos ukanakaw chivonakampi.
  Ukat uka osonakax Agripinarux walpun jawq"jañ qalltapxäna. Ukat wali llakiskañawa, ukat aka heroico warmis tʼaqhisiñat jachʼat arnaqasïna ukat khuyaptʼayasiñwa mayirakïna. Chiqansa, mä kasta jan wali samkäkaspas ukhamaw tukuwayi. Ukat kunkaparux chintʼapxarakïnwa, ukax janiw aguantañjamäkänti.
  Agripinax laq"a taypin sarnaqäna. Ukat chuymapax jiskʼakïnwa. Jupax jawq"jata ukat ch"iyjata, wila ch"akhanakampi ch"uqt"ata. Ukat grilletenakajj chʼalljjtayasi ukat metalajj qhantʼaraki.
  Agripina, amukiw, kayump takt"asi. Ch"allax junt"u ukat q"ala suelanakatakix wali usuchjatawa. Janis kunas utjkchixa - ch"axwawinakan ukhamarak entrenamientos ukanx kayunakapax phuqt"atawa. ¿Esclavo imillanakatakix kunjamasa? Jupanakat waljanejj janiw qʼala kayukiw sarapkänti, ukat kayunakapas janiw ukhamakiti. Ukat walpun phichhantaraki, ukat chʼakhanakaw uñstaraki.
  Mä tawaqux wali mulljataw sarnaqaski ukat amuyt"araki: cadenanakampi chint"ata ukat mä esclavo ukhamawa, qhipäxaparux mä chivow awisax jaquqani. Ukampis mä qhawqha tiempotjja, kutkatasiniwa ukat aka planetan munañap katoqjjani.
  Mä ch"amani, musculoso señorax orcos ukanakan chuymap ch"allxtayi. Ukat awisax mä chivompi jan ukax alambre de púas ukamp jawqʼjapxirïna.
  Agripinax jaysañatakix akham sasaw arnaqasïna:
  - ¡Jan ch"amampi ch"allt"aña!
  Ukat uka horasanjja, taqe kunas mayjtʼjjänwa. Juk"amp chiqaparux, wali ch"ullqhi, wila junt"u flechanakaw duna qhipäxat orconakarux t"ijtäna. Jupanakax ch"uxña osonakaruw ch"uqt"apxäna, ukat nayranakat mistupxäna, ukat ingle ukat pecho ukar ch"uqt"apxäna.
  Agripinax uka apthapisinx jank"akiw cadenanakap ch"allt"asis orco ukar t"ijtäna. Jupajj mä cadenampiw pʼeqep chʼoqtʼäna.
  Ukat jupax akham q"ucht"äna:
  - ¡Nayaxa mä maldito saxrajamawa! ¡Nayaw capital markar t"unjä!
  Elfonakax qhispipkän uka orcos ukanakar embuscada qhipäxat jaltxapxäna. Jupanakax uka glamoroso jaqinakan representantenakapäpxänwa, jisk"a ukat suma uñnaqt"an unicornionakan.
  Orcos ukanakax jank"akiw jiwayatäpxäna ukat cuchillomp ch"ankhampiw ch"ankhachapxäna. Uka qhipatxa, imill wawanakax cadenanakapat qhispiyasiñ qalltapxäna. Ukatxa, magia varitanakan magiapampiw Agripinax jan cadenanakampi chintʼatäxänti.
  Uka tawaquxa librëxänwa. Ukat ch"amani, ch"akhanakani.
  Uka qhepatjja, mä tama imill wawanakaw utjäna. Ukat ukhamatwa suma nuwasirinakajj qʼala, cincet kayunakap wasar pampan taktʼasipjjäna.
  Agripinax kisunakap uñacht"ayasaw chhuxriñchjasïna:
  Jupanakax mä k"uchi thakin t"ijtapxi,
  Q"ala imill wawanakan kayunakapax...
  Nayax ch"uqi ch"uqi ch"uñuyañat qarjataw jikxatastxa, .
  ¡Kusisiñajat sawkasiñ munta!
  Imill wawanakax wali qhuru ukat nuwasirïpxarakïnwa. Jupanakax q"uchuñ munapxäna ukat saltañ munapxäna. Ukat kayunakapax chiqpachansa suma uñnaqtʼaniwa, qarjatasa, tʼunjatäkchisa ukat chʼuqtʼatäkchisa.
  Akax equipo marchañawa. Ukat jupanakamp chikajj unicornionakani ukat arconakani elfonakaw utjäna.
  Agripinax ch"aman jikxatasi ukat q"ucht"i:
   Espartaco pachatpacha - aka iyawsäwix jakaskiwa,
  ¡Akapachanxa janipuniw esclavonakax utjañapäkiti!
  Uka patronax impudent ukhamawa - jupax purakaparux estufampiw junt"uchasi, .
  Ukat campesinox thaya pachanx congelatäxänwa - iyawsapxita, janiw destino ukhamäkiti!
  
  Spartak rusa waynax jiwasatakix espadap apsuwayitu,
  Ukat qhipäxanxa, jawirax jan tukuskirw t"aqhisiyat jaqinakatakix sartasïna...
  Jumatix chachästaxa, jach'añchäwix jakañat sipan juk'amp askiwa,
  ¡Akapachan kusisiñan jakañax jallu puriñap munsta ukhaxa!
  
  Stenka Razin jupax esclavonakan campamentop chiqañchañ munäna,
  Ukhamat mä munañaw utjañapa, taqiniw apnaqapxañapataki...
  Ukat jupar uñtasit jaqinakax janiw uka pʼinqa katuqañ puedipkänti,
  Ukat jupanakan qhipäxapanx jaqinakaw utjäna - ¡mä jan jakt"kay ejercitow sartasipxäna!
  
  T"aqhisiyaña, rack ukat estaca ukax reyinakan arsutanakapawa,
  ¡Taqinipuniw wiñayatak taqi kuns jupanakpachatak apsuñ munapxi!
  Ukampis libertad ukax, iyawsapxita, t"ant"ampi mielmpix kilómetros ukch"a jayankxiwa,
  ¡Ukat ukham samkax nayratpach chuymasan phichhantaski!
  
  Qhixu qhixuw purini - octubre, ukat jichhax jiwasan ch"amasa,
  ¡Markax phichhantatawa, walja wila masinaka, llakinaka!
  Ukampis Jesusax janiw aski jaqinakarux infiernon jiwarayañ munkaniti,
  ¡Khititï wal jawqʼjatäkäna ukajja, ¡suma yänakampiw kusisirakïni!
  
  Lenin punku jist"aratayna, Stalin jupax jan axsarasaw irpxaruwayi,
  ¡Sapa thakhimpiw qullan amtar jak"achasipxta!
  Ucampis Supayajj pusi tunka mayani jan wali maraw jutäna.
  ¡Ukat jichhax wilasax mä jawir uñtataw mä venat mistuski!
  
  Jiwasax jumanakamp chika mä markakïtanwa; jiwasan jach'añchäwisax jumanakan jakawimawa,
  ¡Janipuniw Rus markankirinakarux qunqurt"ayasiñamäkiti!
  Rusia markar katxarupxam, Pachamamar ch"axwapxam,
  ¡Akax generacionanakan jan axsart"irïñan amuyupa ukat saltapawa!
  
  Fuhrer ukax mä jik"ir jiwat jaqiwa, walikiwa, Rus" ukax mä Gigante,
  Ukat checheno, uzbeko ukat ruso ukanakax mayacht"asipxiwa!
  Comunismo ukax monolito ukhamawa, almatakix mä ideal ukhamawa,
  ¡Ukat uñisirinakan estanterías ukanakax qʼal tʼunjatäxiwa!
  
  Cosmos ukax waynanakaruw jawsi - wajjrax jawillt'ataw phust'i, .
  ¡Machaq fronteraw utjani, Marte sat planetat sipansa!
  Jiwasax comunismo ukarux lurasktanwa - rublos ukarux chhaqtayapxtanwa,
  ¡Kuna markachirinakas janiw kunäkisa!
  
  Taqi universo, iyawsapxita, jichhax wilaruw tukuni,
  Alaxpachar mantañ punkunakaw utjani - wila warawaranaka.
  Jaqi, jilata, nayra pachanxa wali qhuru uywawa, .
  ¡Ukat munasiñampi suma uñnaqtʼanïñasa qʼoma himnonakanwa qʼochtʼasi!
  
  Ukhamasti, jan khuyapt'ayasimti, jan sinti khuyapt'ayasisa, q'añu sarnaqañamsa,
  ¡Jiwasan Awki Markatakisa, mä halcón ukham ch"axwaña!
  Ukat jumanakax pallapallanakax arumasa urus irnaqapxtaxa,
  ¡Eden Jardin panqarpan ukat muxsa juyra churpan!
  Agripinax q"ala kayuni equipopampiw q"ucht"äna. Ukat mä akatjamat comunismo tuqit parlirïkaspas ukham amuyasax katjawayta. Suma, Agripinax janiw soviético pachanak uñt"känti: jupax wali jisk"akiwa. Niyaw kimsa tunk paqallquni maranïxani, ukat jichhax marax 2023. Ukhamajj ¿kunsa soviético chʼamapat amtaspa? Akax mä leyendawa, nayranakapansa amuyunakapansa. Agripina, kunjamtï sapkixa, pachapan wawapawa. Ukat chiqans janiw soviético pachat wali suma revisionanak ist"kti. Kunjamakitix chiqpachansa, platano ukham yänakas pist"atäxänwa. Jïsa, ukat dulces ukat chicles ukanakas utjarakiwa. Ukat vaqueros ukanakax jukʼakiw pistʼäna. Ukat Gorbachev chachan pʼeqtʼäwipanjja, kʼallkʼu vodka ukat cigarronakas estanterías ukanakat chhaqtawayjjänwa. Jaya filanaka, cupones, tarjetas, ch"usat tiendanaka, taqpach pist"awinaka - akax jaqinakax soviético pachat amtapxi.
  Ukat janiw khitis jupanakar kuttʼayañ munkänti. Kunjamakitix Moscú markanx comunistanakax mä jisk"a porcentaje de votos apthapipxäna, ch"ama llätunk tunk maranakanx ukhamaraki. Ukampis Agripinax wali qamirïnwa, ukat chiqans capitalismo ukatakikiw. Ukhamajj ¿kunatsa mä akatjamat izquierdista amuyunakapat qʼochtʼañ qalltäna?
  Uka tawaqux chinuparuw ch"ankhachasïna ukat sist"asïna:
  Jiwasan reyisa, alaxpachan ajllitapa,
  Jiwasan reyisax mä fantasma saxrar uñtasitawa...
  Jiwasan reyisa, destino yatiyiri, .
  ¡Jiwasan reyisajj juma sapakïtawa!
  ¡Lucifer jilatajj walikïskiwa! ¡Lucifer jilatajj walikïskiwa! ¡Lucifer jilatajj walikïskiwa! ¡Lucifer jilatajj walikïskiwa!
  Agripinax sallqa kusisiñampiw apthapisin q"ucht"äna:
  - Jumawa jach"a Lucifer, jumaxa mä rayu qhanaru warxatta, .
  ¡Ukat nuwasiñ qullan espadax imantat khuchhuqawayi!
  Ukat wasitat imill wawax, jan ukax juk"amp askixa, jilïr ukat yatxatat warmix q"ucht"añ qalltäna;
  Jiwasan reyisa, alaxpachankir khitasa,
  Jiwasan reyisax mä fantasma saxrar uñtasitawa.
  Jiwasan reyisa, destino ukan ajllitapa,
  ¡Jiwasan reyisajj juma sapakïtawa!
  ¡Lucifer jilatajj walikïskiwa! ¡Lucifer jilatajj walikïskiwa! ¡Lucifer jilatajj walikïskiwa! ¡Lucifer jilatajj walikïskiwa!
  Ukhamaw nuwasir jaqix q"ucht"äna ukat wasar pampan takt"asïna. Ukat chuymapax wali sumapunïnwa. ¿Kunatsa jiskʼa jiskʼäñapa?
  Ukampis akanx mayamp jan walt"awinakax uñjasiwa. Elfonakax mä señal katuqapxäna, orcos ukanakax jak"achasipxañapataki. Ukat mä chika muyuruw filasipxäna. Chikat kayuk saririnakax elfonakäpxänwa. Suma imillanaka, niya q"ala q"ala, ukampis wali aski joyanakampi ch"uqt"ata.
  Jiwañkama nuwasiñatak wakichtʼatäpjjatap qhan amuyasi.
  Agripinax q"ala ch"aman kayuparuw ch"allt"äna. Ukat mä jachʼa arcow amparanakapan uñstäna. Mä jach"a, ukaruw walja flechanak uchasma.
  Imill wawax, jan ukax juk"ampirus warmi heroe ukax akham q"ucht"awayi:
  Qhixu qhixunakax wila masinakat jutäna,
  ¡Infiernojj janiw jayankir Oraqet mistuwaykiti!
  Uka katarixa panzvale, cascabel, .
  ¡Qhixu qhixunakax wilampiw qhant"ata!
    
  Oladas ukanakax nina nakhantatawa, mä infierno thayar uñtataw ch"allt"asi,
  ¡Ukat jupax wali ch"aman jan axsart"ir ejercitompiw jikisini!
  Suma muxsa warminakaru arxatañäni,
  ¡Awkinakasan jach"a lurawinakapatakix askïñäniwa!
    
  Uraqixa, kunjamsa jumax wali llakit jachawayta, .
  ¡Uñisirix patak usuchjatanakaw jaytawayi!
  Ukampis orcos ukanakar jaqunukuñäni, mä kutix pedestal ukar sarxañäni ukhaxa,
  ¡Jan wali maranakan usupax janiw jaya tiempox utjkaniti!
    
  Ukat jiwañax niyaw qinayanak qhipäxan janqʼu tukuski,
  ¡Ukampis amuyunakasax alaxpacharuw jankʼak puri!
  Wali uñt"at jan wali jaqinakarux laq"aruw takxatañäni,
  Ukat, yatisktawa, ¡orcos chikat chikat ch"iyjañäni!
    
  Jiwasax janiw sumankañamp chuymankipstañamp isthapt'asiñ yatipktanti,
  ¡Qullan Mama Markasan wawanakapätanwa!
  Taqi kunas k"ajkir osonakamp nuwasïna,
  ¡Jiwasax uka ch"aman saphinakan ch"akhanakapätanwa!
    
  Ukat uka jan wali bombajj chʼamampiw phalläna,
  ¡Kunas jiwasatakix mä concha phallatapatxa, aka qhixu qhixu!
  Elfi ch"axwirinakax walja lurañanakanïpxiwa,
  Ukat Fuhrer ukatakix ¡patax manqharuw tukuni!
    
  Infierno manqha pacha, infiernox nina nakhantäna, .
  ¡Rocade uksanx mä depredador "Tigre" ukan barril ukamp gatear!
  Ukat taqi qarjañax mä ratukiw nanakat jithiqtawayi,
  ¡Kusisiñ anattʼañanakan tiempopajj tukusjjewa!
    
  Mä granada amparajaru, mä jiwayir jaquntawi, .
  ¡Tigrex hocicopanx wali ch"amampiw jawq"jatäna!
  Ukat Fuhrer ukax Tartar caldera ukan caldera ukar mantawayi,
  ¡Ukham akapachax jan elfonakar uñacht"ayañapataki!
    
  Osojj wali colerat voleonak toqet khathatiski,
  Akax banderax Reichstag de los Elfos ukanw jalnaqäna!
  Ukat Intix Awki Marka patxaruw phichhantäna,
  Taqi kunat sipansa, ¡Orco Reich ukax laq"aru ukat laq"aruw tukuwayi!
  Agripinax q"ucht"äna, ukat mayni esclavo imillanaka ukat elfonakax q"uchuñ katuqapxäna. Taqi kunas wali suma uñnaqt"anïnwa ukat wali muspharkañarakïnwa.
  Ukat esclavonakax amparanakaparuw arconak aptʼasipxäna, ukat mä chacha warmix ballestanaksa aptʼasipxarakïnwa. Ukat uka qʼipinak apsusaw flechanak jawqʼjañ qalltapjjäna. Jupanakax mä arco ukan t"ijtapxäna ukat nayrar sartasir orcos ukanakarux ch"ankhampiw ch"ankhachapxäna.
  Uka uywanakax ch"uxña ukat q"aphini, sallqa ukat wali qhuru colerasiñampiw nuwasiñar t"ijtapxäna.
  Chiqpachansa akax mä chʼaxwäwipunïnwa. Elfonakax niya q"ala jan isinïpxänwa, arcos ukanakat ch"axwapxäna. Ukat chacha elfonakajj jukʼamp chʼamani ukat jiwayir ballestanakampiw apnaqapjjerïna.
  Jupanakax wali ch"amampiw pernonak jaquntapxäna. Ukax muyuntäna ukat ch"uqt"äna orcos ukanakar ataque lurañataki. Ukat jupanakarux wali chʼamampiw jawqʼjapxäna.
  Mä elfo, wali valorani coronampi isthapt"ata, arnaqasïna:
  - ¡Qullan ch"axwäwinxa, ¡jiwasan atipjäwisax utjani! Elfo bandera nayrar sartayañataki - ¡jach'añchäwiw jalt'at heroes ukanakataki!
  Ukat ukhamatwa mä jachʼa flecha antutäna, qʼala kayupampiw arco chʼaphip jaqontäna.
  Ukat mayamp, kunjamtï arnaqaski ukhama:
  - ¡Janiwa kunasa jark"kaspati! ¡Janiw khitis atipjkistaniti!
  Ukat elfonakax warmi esclavonakamp chikaw orconakarux flechanakamp jawq"japxäna. Ukat qʼala chʼamaktʼatäpjjänwa. Ukax jupanakan wali agresivu panorama de operaciones de combate ukhamänwa.
  Ch"axwirinakax mäkiw super ukham tukupxäna, phenomenal ukat jan amuyt"kay ch"ama uñacht"ayasa.
  Ukatx mayamp glamoroso ukat wali anatt"ir jaqinakan q"uchunakapa.
  Janiw kunas mä qullqit sipan jukʼamp chiqäkaspati
  ¡Chiqpachansa jan kʼarinak parlkasax qhantʼiwa!
  Chiqansa, doble sat jaqix akapach apnaqiriwa,
  ¡Jupan yanaptʼapajj mä chʼamani espadampi escudompi!
    
  Pagan diosanakax ukan imantatäpxiwa,
  Intix kunjamtï k"ajkir quri ajanupax...
  Wali parásito bandidonakax utjkchixa,
  ¡Khitinakas almanakap aljasiñ qalltapxäna!
    
  Uka qullqix mä idolo ukhamarak mä arcángel ukhamawa,
  Jupaw qhespiyiri, taqenin tʼunjiri.
  Jan quri utjkipanxa, alquilat damasco acerox languishes,
  ¡Jan qollqenïkaspa ukhajja, janiw nuwasïwin sum sarnaqañajj utjkaniti!
    
  Ukampis kuns munta, jaqin chuymapa, .
  Nayax jumanakarux jan jiwañjam alañ munta...
  Munañamp kusisiñataki punku jistʼarañataki, .
  ¡Patak patak maranakan jakañan mä hilo sawuñataki!
    
  Ukampis ¿mä doble jaqix uk katuqarakispati?
  ¿Quri muyuxa samkaspati?
  Ukhamat uka jilïr jaqix jan aruntt'asis jutañapataki.
  ¡Ukat janiw morgue ukan nayraqatapar mä sello uchkänti!
    
  Mä qullqitakix walja kusisiñas munaskchixa,
  ¡Chuymasarjam juchar purtʼasipxañäni!
  Ukampis jaqejj janiw munañanakatjja chʼamanïkiti,
  ¡Imill wawanakax jupatakix mijux gallo ukar uñtasitawa!
    
  Jupax walpun purakapar puriñ muni, .
  Faisán, pods de piñas ukanaka manq"aña.
  Jiwañkamax janis manq"añjamäkchixa,
  ¡Qullqimpix wali thayakïsksta ukhasa!
    
  Ukat ataúd, ukax sinti qullqiruw puriraki,
  ¡Kunattejj ukanjja reyinakatakiw mä cheqajj utji!
  Chiqansa, angelax formularioruw mä cero uñachtʼayani,
  ¡P"iqir ch"allt"ata ukat p"iqir mä thujru!
  Chiqansa, warmi nuwasirinakax nuwasïwinx janiw jiskʼachatäpkiti. Ukat ukhamatwa, kunapachatix orcos ukanakax jach"a chhaqtäwinakamp t"aqhisiyat ch"axwäw chiqar mantapxäna ukhax suma uñnaqt"aninakax espadanakap apnaqapxäna.
  Albina kullakajj jachaqtʼasïnwa. Ukat jankʼakiw pä espadanakajj amparanakapan uñstäna. Jupanakarux amparapamp luqxatäna, molino muytayasa, mä pä orco p"iqinak khuchhuqasa ukat sist"asïna:
  - ¡Jan wali jaqiruw t"ijtxa!
  Ukat ukatsti, q"ala talonapampiw orco generalarux chinuparux ch"allt"äna. Mä bolsa laqʼar uñtataw jaquqanïna. Ukat pʼakjata ñikʼutapax kisunakaparuw jallu purintañ qalltäna. Ukat taqe ukanakajj wali suma ukat thaya uñnaqtʼanïnwa. Kuntix imill wawanakax coro ukan jach"a ch"amampiw q"uchupxäna:
  Tatay, uka urux jan tukusiñapatakiw mayipxsma,
  ¡Uka imill wawan uñnaqapax wiñayatak waynäpan!
  Ukhamat jiwasan caballerosax qalanak patat jaltxañapataki,
  ¡Ukhamajj qotanakan tapapajj cristalat sipansa jukʼamp qhanäñapataki!
    
  Diosax mä suma akapach lurawayi,
  ¡Ukanjja qollqe manqʼapjjäna, ¡arcejj rubí satänwa!
  Nayax mä amiga thaqhaskta, Diosan ideal - .
  ¡Ukham lurañatakejja, nuwasiñanakanwa enemigonakaparojj chʼiyjäna!
    
  ¿Kunatsa waynan chuymapax wali llakt"asi?
  ¿Kunsa akapachan jikjjatañ muni?
  ¿Kunatsa remo pʼakjatäpacha?
  ¿Kunjamsa mä enredo jachʼa jan waltʼäwinak askichsna?
    
  Nayasti, Diosa, kusisitäñwa munta,
  ¡Alajjpachankir samkamar jikjjatam!
  Ukhamat suerte hilo jan p"akjañataki, .
  Thakhi manqharu mä chiqa uchañatakixa, ¡mä lastre chiqa!
    
  Ukampisa, ¿kunsa mä jukʼa jan munasiñampi thaqhañajaxa,
  ¿Kunas mä imill wawatakejj jukʼamp valoranïspa?
  Wilampi kusisiñax ch"amawa,
  !
    
  Jaljañajj nayatakix tʼaqhisiñawa
  ¡Guerrajj wali ukham jan wali samkakiwa!
  Akax kayupax estribo ukankiwa, silla de caballo, .
  ¡Jan wali orco ukhamäkchïnsa, verdugojj hachap jiltayäna!
    
  Jupanakax phuchhanakasarux apasipxiwa,
  ¡Jupanakarux t"aqhisiyapxi ukat ninampiw janchinakap phichhantapxi!
  Ukampis Fuhrer sat jaqiruw atiptʼayañäni,
  ¡Yatipxam, jiwasan Duendesax janipuniw jiwkänti!
    
  Jan wali ch'axwäwi qhipat jaqichasipxañäni,
  ¡Ukat wawanakax larusipxaniwa!
  Taqeniw nayatak wila wila masinakäpjje,
  Nayax uywa katuñ munta, lik"i anatt"awiw utjani!
    
  Ukat encina sat quqasti, mä esmeralda ukham uñtʼatawa, laphinakapas utjarakiwa.
  Jupax sänwa - ¡uka waynax mä jach"a luraw luratayna!
  Concienciamax cristaljam qhanäpan,
  Ukampis ¡balanzan utjki uka positivonakakiw jakhüwinakäni!
  Akax akan q"ucht"irinakawa, aka muspharkañ ukat jan uñt"at imill wawanakawa. Ukajj nuwasiñ qalltapjjäna ukhajja, chʼiyar osonakajj janiw jupanakar saykatañjamäkänti.
  Agripina, jisk"a ajanupa jachaqt"asisawa, chhuxriñchjasïna, juk"ampi mä pä orcos p"iqinaka espadanakapampi khuchhuqasa:
  - Nayaxa kunsa luriristwa, uqhama uñjapxarakïtawa!
  Ukat qʼala kayupajj mä oficialan ingleparuw aynachtʼayäna, jupajj wali qhoru ukat chʼiyar osonakat maynïrïnwa. Ukat chiqpachansa juparux apxarusinx pelotanakap jawq"jatayna. Aka tawaqux chiqpachansa mä superman ukhamänwa.
  Ukat uka contraxa, kawkïr ejercitosa osos chʼaphinïpki ukanakas jan chʼamanïpxaspawa.
  Agripinax jachaqt"asisaw lakapar amparanakap uchasïna. Ukat taqi chʼamapampiw phustʼäna. Mä axsarkañ, nuwasir, raspado aru ist"asïna. Ukajj thayat ñikʼutas chʼiyjatäkaspas ukhamänwa.
  Ukat nuwasiñ chiqan muyuntapki uka walja patak jachʼa buitrenakaw chuyma usuchjasipxäna ukat granizo qalanakjamaw jaquqanipxäna. Ukat wali chʼullqhi chupanakapajj orco sat animalanakan pʼeqenakap chʼiyjañ qalltäna ukat chʼakhanakapas chʼiyjañ qalltäna. Ukat chiqpachansa, pʼiqinak chʼalltʼaña.
  Agripinax espadanakapampix mä maniobra de mariposa luratayna, uka jach"a osos de pandilla ukanakan walja p"iqinakap khuchhuqatayna ukat arnaqasïna:
  - Nayax thaya, taqi kuns apnaqañ yatta, .
  ¡Qhanawa, qhanawa!
  Uraqpachasti khathati,
  ¡Qʼala talonampi jupanakar tʼunjaña!
  Uka qhepatjja, orconakajj jan aguantañjamäsajj walja jaqenakaruw jaltjjapjjäna. Imill wawanakas elfonakas jupanakar arknaqañatakiw jank"ak sarapxäna, uka pachparakiw mä nuwasiñ q"uchu ukat nuwasiñ q"uchu uñacht"ayapxäna;
  Uka jan wali samkax mä katarir uñtataw juti
  ¡Janiw jupar suyktati, ukampis jupax punkut jalnaqt"i!
  Jumax kusisita, taqi chuyma manq"at familia, .
  ¡Janiw yatipktati uywanakjam jaqinakax utjatapxa!
  Jichhax uka jach"a ch"axwirinakan ch"axwawipax qalltawayiwa,
  ¡Tataranakax flechanakampiw jallu purintapxistu!
  Ukampis mä jan axsartʼas lurañatakiw yuripxta,
  ¡Ukat jan sinttʼasir jawqʼjañanakaruw aguantañäni!
    
  Diosax suma jaqïpachati janicha ukxa janiw khitis yatkiti
  ¡Uka jaqix wali qhururuw tukuwayxi!
  Jiwañax niyaw umbral ukar ch'allt'asiski - .
  ¡Ukat Wezelbub chachajj wali juntʼütatwa wajjranakap chʼoqtʼasïna!
    
  Jisa, aka pachanakax nayra achachilanakan pachanakapawa,
  ¡Ukarux wali thayaruw mantapxta!
  Janiw ukax samkajax utjkänti,
  ¡Akax janiw kuntix sarapkayätan ukhamäkänti, jaya qullunak taypin!
    
  Ukampis jumatix infiernon jikxatasïtaxa,
  Jan ukax juk"ampirus, ¡mä pachan llakisiña, esclavöña, nuwasiña!
  Nayax wali suyt'äwinïskäwa,
  ¡Chuymamax taqi ritmonak ch"allxtaypan!
    
  Ukampis yantʼanakax jiwasan cadenasankiwa,
  ¡Ukajj janiw amuyunakajj faciläñapatak jaytkaniti!
  Ukat wakischi ukhajja, aguantañamawa,
  Ukat jumatï arnaqsta ukhajja, ¡pulmonaman patapanwa!
    
  Poeta, jupax q"uchu qillqiriwa ukat jan wali jaqiwa,
  Ukampis ¡janiw mä juntʼu nuwasiñ cheqankkänti!
  Awki Markan jan wali uñisirinakapax jiwapxaniwa,
  ¡Jank"akiw imt"atäpxani ukat inaki!
    
  Jichhasti apt'asim, Cristor alt'asim,
  ¡Ch"axwañamawa, icono ukan ajanupar jamp"att"asa!
  Nayax jaqinakarux chiqpach yatiyañajatakiw iyawstxa,
  ¡Tatituw mä peculium churistani mä premio ukhama!
  
  DARTH VADER VS SATASAN UKA UTJAÑAPATAKI
  Darth Vader sat chachan jachʼa hierror uñtasit nuwasiñ barcopajj aka Oraqe planetaruw jakʼachasiskäna. Jupan qhipäxapanx yaqha barconakax galaxia ukat universon muspharkañ cimientonakapar jiwañar puriyir mä anti-mundo ukhat yaqha pacharuw sarxapxäna. Angular, imperio espacial ukax Sith ukan uñt"atawa. Ukat jupanakan jak"apanx, aerodinámico, pirañas predadores ukar uñtasita - formación totalitaria de Stelzanat.
  Pä metro jachʼa mascarat mä thuqhuri, jachʼa amparanakani ukat cascopan jachʼa wajjranakani, wali chʼamampiw thuqtʼasïna:
  - ¡Janiw qhispiñjamäkiti, Luke Skywalker! ¡Jumasa jan ukax nayasa, ukampis panpachaniw galaxian jan kawkhanktanti!
  Janiw Darth Vader jupat sipan juk"amp jisk"äkiti alturapampi ukhamarak hombro anchopampi, curvado ukhamarak atlética Lyra Velimara activamente ch"allxtayäna jach"a busto. General imill wawapan traje de combate ukax chiqpachapuniw qhana ukat janiw mä rasgo musculoso, imill wawar uñtat janchipan imantkänti. Chʼaxwirin broncet lurat ñikʼutapax jan kuna jan waltʼäwinïnwa, ukat chuchupas rubí sat quqanakjamaw qhanan qhantʼäna.
  Darth Vader jupax uka suma uñnaqt"an warmirux qullqi munañan uñkatasïnwa. Stelzan ukan pä warawaran generalapax (mä imperio espacial ukham wila masi ukat atipt"añ munir ukhamarak, nayra saräwiparjam uñakipt"asax, ch"iyar Sith ukan ch"amapax mä jan juchani wawawa!), jan axsaras sexy ukham uñt"atawa.
  Ukampis ¿kunsa luraspa, mä desgraciado inválido? ¿Mä prótesis cibernética uka apnaqaña?
  Lyra kullakajj amuyunakapar jarkʼaqasajj atiptʼir arumpiw akham säna:
  - Jan aynacht"amti, amigo... Aka Uraqinxa Salomonan anillopaw utji, ukax wali ch"aman magia ukaniwa, ukat ukar uñtasitxa, Luke Skywalker ch"amapax cigarro chhullunkhayakïkaspas ukhamawa!
  Darth Vader sat chachajja, mascara manqhat thaya wali chʼamampiw antutäna, jupajj akham sänwa:
  - ¿Naya pachpati chiqpacha, jakaskiri janchi jikxatañajaxa?
  Lyra kullakajj broncet lurat ñikʼutap manqhanjja, musculonakan bolanakapajj wali chʼamampiw liwjjatasïna, jupajj larusisaw akham säna:
  - ¡Jinns ukat ifrits ukanakax kuns lurapxaspawa! ¡Akax alaxpachan chʼamapawa!
  Darth Vader jupax jan sum q"ucht"iwa:
  - Jisa, jan wali universo ukaxa congelatawa, .
  ¡Jan jaktʼkay jan wali genionakaw utji!
  Salomonax uñisit anillo - .
  ¡Lanzado ukat p"iqi ch"iyjaña!
    
  Ukampis yatiñamawa, chiqpachansa Vader chachax janiw peón ukhamäkiti,
  Ukat janiw wiñayatak yugo manqhan sarnaqkasmati...
  Jan wali uñisirinakarux nina markaruw tukuyi,
  ¡Jupaw akapachan apnaqiripar tukuni!
  Lyrax thuqt"asisaw jaysañatak thuqt"äna ukat elegante, jach"a ukat ch"ullqhi amparapampiw ch"uxña bola ukar uñacht"ayäna:
  - ¡Akanwa Uraqix juti!
  Uka suma atletax wali jach"at q"ucht"äna:
  - Uraqix porthole ukankiwa, uraqix porthole ukankiwa, uraqix porthole ukan uñjasi... Blasters ukanakarux apuntapxta, jayaruw tupupxta, ukat jaqin utap uraqiruw phichhantañäni!
  Ukampis yaqha markankirinakajj wali nayraw kusisipjjäna. Tunka tunka jach"a ch"axwañ barconakaw uñstawayi, Oraqen órbita ukan espacio ch"amakat mistunitapat yatiyawix taqi axsarañanakan ukhamarak gobiernonakapan ch"uxña planetan sinti sustjasiñapatakiw utjawayi. Waranq waranqa pallapallanakan armanakapampi ukat walja emisoranakampiw yaqha markankir warawaranakan barconakapax jaqinakarux jan saytʼañjamäkänti.
  Pä tunka barconaka - pä tunka phisqhani imperial ukhamaraki pä tunka phisqhani Stelzanat.
  Infierno ch"ama Uraqiru... Ukat kunatsa jaqinakax janiw chiqpachapun iyawsapkänti aliens ukanakax sumankañan jutapxi.
  Lyra Velimara kullakax Darth Vader juparuw akham amuyt"ayäna:
  - ¡Uraqpachankirinakar mä jawillt"äw ullart"apxäma!
  Ch"iyara tatax aka chiqat colerasïna:
  - Ukatxa kunatsa? ¡Jiwasax mä pachpa barconakanïtanwa!
  Uka suma tawaqux ch"aman, alcista kunkap ch"allxtayäna ukat jach"at arsüna:
  - Jisa, kunapachatix ajanumar uñjapxani ukhax axsarapxaniwa...
  Darth Vader jupax ist"añjamaw arnaqasïna, arupax mä lazo ukan tigrenakjamaw ch"amakt"äna:
  - ¡Ukat jiwasax aka uraqinkir jaqinakarux axsarañasawa! ¡Ukax jank"akiw kayunakap jach"ar aptapxpan!
  Lyra Velimara, jupax nayratpach uraqpachan planeta t"unjañ tuqit ukhamarak atipt"añ tuqit experiencianitaynawa, jupax jach"at arsüna ukat akham sasaw arsüna:
  - Tiempowa, pachax purinxiwa, radion - Boyarskyx arsüna... Machat arupampiw - ¡uraqpacharuw axsarayäna!
  Ch"iyara tataxa holograma tuqiru t"ijtäna, escáner de control ukaru katjañataki. Lyra kullakajj Darth jilatarojj anattʼasir jiskʼa kayunakapamp mascarat katthapïna ukat jaqontäna, uka thug. Vader chachan nuwasiñ trajepax wali jach"at qhuruchasïna ukat chispampiw ch"allxtäna.
  Ukat broncet lurat arpa Lirax larusitaynawa:
  - ¡Janiw yatktati, dork, mä señoraruw nayraqat mantañapa!
  Imperio Stelzanat sat chachan hiperio sat armanakapajja, oraqen órbitapan muytʼir satélites ukat jaqenakan luratanakapat yaqha yänakaruw nina nakhantayañ ninap jaqontäna.
  Ukat ukxarusti Lira Velimara pachpaw uñstawayi. Ukajj jankʼakiw taqe pantallanakan uñstäna, televisoranaka ukat computadoranakan monitoranakapsa jistʼantarakïnwa. Jupax q"ala jan isin ukhamarak suma uñnaqt"aniw uñstäna, pusi cibernéticos clavijas ukanakaw ñik"utapanx utjäna, encanto ukat magia de aniquilación ukanakaw chhuxriñchjasïna. ¡Mä chiqpach diosax universo de fuerza bruta ukankiwa!
  Uka k"ajkir zorrox mä ruiseñor uñtataw chhuxriñchjañ qalltäna:
  - ¡Uraqpachankirinaka! Janiw jiwasax jan wali jisk"a pachamar atipt"kañäniti. Jumax nayat wali jayanktawa, janiw mä jach"a guarnición ukan utjki uka imperio ukar tupuñjamäkiti. - Imill wawax zafiro, topacio ukat esmeralda nayranakapax wali coleratw qhant"äna, jan ukax nina nakhantarakïna, hiperláser ukan rayunakapjama. Ukat uka aruxa jukʼamp thayaruw tukuwayxäna. - Jiwasax trivialmente quarks ukar t"unjapxäma, ukat hipermagogravitador ukan yanapt"apampiw almanakamar manqha pachar khitapxäma, wiñay infierno t"aqhisiñaruw khitapxäma!
  Ukajj ajjsarkañänwa, ukampis ukham jan wali arunakajj qʼala jan isin ukat wali manqʼañ munir warmin yatiyatapajja, ¡janiw larusiñas sinti ajjsarkänti!
  Aka pachanx mä ch"iyar mascara ukan axsarañ ajanuw uñstawayi ukatx hiper-titanio branquias ukanakat arnaqasïna:
  - Mä juk"a arumpixa, ¡Salomon Anillo churapxita janïra q"al t"unjkasaxa!
  Lyra kullakajj bronceat pechop chʼalljjtayasïna, akham sasaw sistʼasïna:
  - ¡Anihilacionaxa wali llakisiñawa!
  Darth Vader jupax saskakiwa, amparap ch"allxtasa, kawkhantix wila k"ajkir espadax wali ch"amampiw katxarutäna:
  - ¡Ukat jan anestesia ukampiw castrañasa!
  Uraqpachan yaqhipanakax larusipxäna, yaqhipanakax jachapxäna, ukat yaqhipanakax cólico nervioso ukar puriñ qalltapxäna. Ukat chʼuxña phaxsinxa mä jaqikiw chuymapan chiqpach kusisiñ jikxatäna. Turquía markan Erdogan irpiripax juk"at juk"atw espejo ukar jak"achasïna. Ukatsti higo uñacht'ayasïna. Kupi amparajan índice dedopar wali suma kʼachachtʼat chispi qalaruw wal muspharta.
  Sultanos otomanos ukanakan herederopax akham sasaw arnaqasïna:
  - ¿Salomonan Anillop munasmati? ¿Kunatsa wigwams ukanakarux alemán ukham jan churapkta?
  Darth Vader chachajja, holográfico uñachtʼäwinakampiw aka oraqen jaqenakajj kunjamsa sinti kusisipjjäna uk uñjasajj akham säna:
  - ¡Jaqinakaru mä ultimátum uñt"ayañasawa!
  Lira Velimarax zenks chispita taqi colores arco iris ukanakampi:
  - ¿Kuna kastasa akaxa?
  Darth Vader, jan manqhankir phuch"unakapan atipt"ir tonadampi, akham qhanañcht"i:
  - Akaxa mä internacional aruwa. ¡Aniquilación ukax garantizatawa!
  Lyra kullakajj jachtʼasisaw akham säna, jachʼa monatómicamente afilat clavonakapat chispanak apsusaw akham säna:
  - ¡Ay waynanaka! Aychakiw chhaqtayasispa... Ukat ¡Magogravedad ukax juk"amp thayaruw purini!
  Darth Vader jupax taqi grav-magic emisor ukanakaruw machaq, muspharkañ ch"amampiw qhant"ayäna. Ukat jupax ist"añjamaw beluga ukarux atacañ qalltäna.
  Ukat kunja arusa ch'iyara tatax arsüna, armadurapas janq'u q'añuruw tukuwayxäna.
  - ¡Ultimatum ukaxa! ¡Ultimatum ukax wali askiwa! ¡Nayaw mä aniquilador ukar chhaqtayapxäma!
  Lira Velimarax jach"a bustop ch"allxtayäna ukat luxus caderas ukanakap muyuntäna. Uka pachparakiw aka uraqin folklore ukanakat amtasisax chhuxriñchjasïna:
  - ¡Mafia rusa, jumax jiwañaruw yuriwaytaxa! ¡Vodka ukax hidrógeno ukampiw chachan penis ukanakap t"unjawayxi! Ukat jiwasax cósmico sabantuya ch"amanïtanwa!
  Ukat jach'a Stelzanat nuwasirinakax q'uchupxani:
  - Jiwasax janiw patéticos insectos ukhamäktanti - tortugas super ninja... Pistolas - Cheburashka jinchunaka - ¡taqiniruw blotter ukham phichhantañäni!
  Extranjeros espaciales ukanakax mä ultimatum uñstayapxäna, ukampis janiw kuna efectos utjkänti. Ukat ukxarusti Lira Velimarax akham amuyt"ayi:
  - Wali suma katuqañäni... ¿BASIC ukan aruskipt"añäni?
  Darth Vader, taqi llamp"u chuymanïtapata - kunas p"iqit apsusisma, jan recarga hiperplasmática ukampi, thuqt"asiwayi:
  - ¿Akaxa kunapachatixa agresiva negociaciones ukaxa sable de luz ukampiwa lurasi?
  Lyra kullakajj nayranakap chʼoqtʼasisaw qʼala kayupampi caballo pʼeqe a cuadros ukan anunakar jaqontäna. Mä tabla de ajedrez, mä caballero ukat mä cocodrilo ukanakan mistutapajj chuym ustʼayasisaw chhuxriñchjasïna ukat patap muyuntäna. General imillax kayup ch"uqt"äna, ukhamat junt"u ultraplasma ukax q"ala talonap ch"allxtayäna, ukat paqallq color p"iqip ch"allxtasaw arnaqasïna:
  - Janiwa, suma uñnaqt"ani! ¡Mä sable de luz ukat sipansa, mä bomba termoquark ukaw jaquntatäni!
  Darth Vader jupax jach"a katarir uñtat lakap apsuwayxi, ukax clonación ukamp apsutawa, ukatx mascarapan ch"uxña chiqanakaparuw t"ijtäna. Ukat taqi chuymaw mä pʼakjat motor de combustión interna ukham qʼañuchasi:
  - Nayax termoquark bombanakarux walpun munasta, ukat termopreon bombanakarux juk"amp munastwa!
  Lyrax caprichosa ñik"ut mururasïna ukat wasitat kayup kuynt"äna, aka kutix ortiga laphinakampi ch"uqt"at pusiruw liwxatäna:
  - ¡Janiw preonampi phayañ yatktati!
  Ch"iyara tatax wali amuyumpiw jaysäna:
  - Jani kunsa yatkasmaxa, yatichapxäma, jani munapkätaxa, ch"amañchapxäma!
  Lyrax pallapallan chhuxupar ch"allt"at kayup ch"allxtayäna:
  - ¡Hiperplasma ukaxa t"unjatawa! ¡Mä proyectil termoquark ukax!
  Mä chʼiyar oladajj cañón de gravedad sat jachʼa cañon jachʼa barrilpatjja, jukʼampiw qhantʼäna. Mä jiskʼa cohetejja, mä sapa sandía ukham jachʼänwa, uka cohetejj Oraqe planeta patjjaruw jankʼak purinïna.
  Lyra Velimarax mä libélula ukham t"ijtäna, ukatx Stelzanath ukan walja q"ala jan isin nuwasirinakaw jupamp chikäpxäna.
  Darth Vader jupax mä goofy sonrisampiw maskarap ch"allxtayäna.
  - Ukat ¿kunas jichhajj pasani?
  Ukampis aniquilación disparo ukax janiw radares ukanakas uñjatäkiti - ¡warawaran fotón ukan jank"akïtapax jark"atawa!
  Vladimir Putin jupax janipuniw uka ataque tuqit yatxatañatakix tiemponïkänti. Awisax jan yatiñax Taqi Ch"aman Diosan qhip qhipa khuyapayasiñapawa.
  Hiperplasma Gehenna ukax Uraqpachan juk"amp ch"aman ejercitopan Jach"a Comandante en Jefe ukarux manq"antawayiwa. Millón millón jaqenakaw chʼamaktʼapjjäna, plasma ukat hiperplasmaruw tukupjjäna, janïr kuna jan waltʼäwis utjkäna uk amuyasipkäna ukhajja.
  Pétalos ukanakax patak waranq lenguas jiwayir t"unjäwinakampiw panqaräna, sapa mayniw mayj mayj coloranipxäna, ukat t"unjañatakix mä ch"amampiw t"unjapxäna.
  Uka jach"a marrón hongo ukax 500 jila kilómetros ukch"a alturaruw jilxattawayi, ukat uka ola de explosión ukax walja kutiw uraqpachar t"ijtäna, Estados Unidos markanx taqpach ventanas ukanakaw p"akjatäna. Uka qhanajj ionosfera markpacharuw chʼamaktʼayäna, taqe jan jaktʼkay walja coloranakani ukat inflorescencianakani. Uka ch"axwawix jach"a olas de tsunami ukanakaw jilxattawayi. Pä patak metros jila umaw taqi continentenakar ch"allt"äna, tunka waranqa barconakaruw chhaqhayatayna. Líneas eléctricas ukanakax chhaqtayatäxänwa, markanakax ch"amakaruw ch"amakt"ayapxäna, nina naktäwin nina nakhantat chiqanakampikiw akawjan ukat ukjan jark"antapxäna.
  Jichhat uksarux mä machaq pachaw aka Uraqin qalltawayi. Dragón ukan Horapax apnaqawayiwa.
  Saxranakan hiperenergía sat jawiranakapar jaysasajja, Salomonan anillopajj wali chʼamampiw mistunitayna.
  Erdogan jupax walja patak waranq jinninakan ch"amap jupar mantapxatap amuyasïna. Turquía markan p"iqinchiripax jank"akiw q"illu tukuwayxäna ukat punkiñ qalltäna. Mä ordinario jaqix jisk"a cucaracha antenanakaniwa (¡Adolf Hitler ukar uñtasitaw!) Everest uksat mä avalancha ukham jilxattaski.
  Dictador otomano chachan traje civil ukax p"akjataw uñjasiwayi, ukat musculonakapax wali jach"a jach"a tukuñ qalltäna. Ukat jichhax Edrogan jach"a amparanakapax nayra Sultan palaciopan bóveda ukar samart"äna.
  Mä qhawqha tiempojja, uka punkiñ burbujajj jachʼaptaskakïnwa, qhepatjja, mármol perqanakajj tʼunjatäjjänwa. Walja turco guardaespaldas ukanakax kunayman tuqinakaruw ch"iqintatäpxäna. Ukat chika q"ala jan isin esclavo imillanakax dictador otomano ukan harén ukanx axsarañampiw q"ala kayunakap ch"allt"asipxäna, jan suertenipxchi ukhax ch"iqiyasipxänwa jan ukax jaltxapxänwa.
  Ukat Edrogan chachajj jiljjattaskakïnwa, mä jachʼa jaqjama. Turquía markan capital Ankara ukan edificionakapax botas ukanakap manqhan ch"allaruw tukuwayi. Dictador otomano ukax Everest markat sipans juk"amp jach"awa. Ukat Stalzanat ukat Imperio Black Sith ukan warawaran barconakapatxa, jach"a siluetapax wali qhanaw uñjasi.
  Lira Velimara kullakax munañampiw cooed:
  -Kuna jach"a jaqis... Jupax dignidad ukaniwa - inas jach"a!
  Darth Vader, mascarap ch"allt"asisaw uka uñacht"äwix ch"amakt"ayasïna, qhuru, q"añuchata:
  - ¡Akaxa mä coloso kayu laq"ampi luratawa!
  Lyra kullakajj nayranakapat mä qhawqha llijullijunak apsusaw akham säna:
  - Ukat amuyataxa, ¡uka aruxa angeljamawa! - Arktasaxa mä wink"u, ukaxa mä sinti jila qullqini prostituta ukana uñt"atawa. - Mä panqar q"ucht"am, jan phinq"asimti!
  Ukat turco dictador Edrogan jupax jank"akiw punkiskäna, mä burbuja inflable ukar uñtasita. Ukat kunatï jukʼamp jan walipunïki ukajja, amparanakapan mä jachʼa ukat jankʼak jilir espadaw uñstäna.
  Edrogan ukax niyaw waranq millas náuticas ukch"a alturani ukat akax janiw límite ukhamäkiti. Ukat kunjams dictador turco ukax musculoso ukhamaw tukuwayi - jach"a musculonakax chiqpachapuniw bulge ukat khathati - khitis, juk"amp tonificado culturistas jupanakar envidiasipxani.
  Ukat espadapajj warawaranakjamaw qhantʼi, uka warawaranakajj mä jan atipjkay tesoron panqaraparuw chʼalljjtayasi.
  Ukat turco p"iqinchirin kisunakapax jach"aptawayiwa, mä vampiro cohete ukan wali ch"ullqhi, sinuoso colmillos ukar tukuwayxi. Ukat jichhak phaytʼat heroejj jachʼa espadap liwjjatañ qallti.
  Lyra Velimara kullakax ist"añjamaw arnaqasïna:
  - Mä carga termoquark ukax Fuhrer ukan... Ugh, nina naktäwi Sultan turco ukar!
  Darth Vader chachajj guantepampiw qorit lurat jachʼa joystick de control sat cheqar chʼalljjtäna ukat irónicamente akham sasaw qhuruchasïna:
  - ¡Kunatsa jan Hiperplasma ukaxa! ¡Ninax nayratpach aka uraqin uñacht"äwipawa!
  Lira Velimarax wali suma, imill wawar uñtat kayunakap, q"ala, rosa suelanakap metal pampan thuqt"ani:
  - ¡Mä erupción térmica churapxita! ¡Anti-pulsar ukax mä juk"a pachanakanwa!
  Ukat cohetes termoquark ukanakax nina thakhi jaytawayapxi ukat novian chuymapjam ancho, Edrogan tuqiruw t"ijtapxäna, walja ajayunaka ukat genio ukanakax ukar mantapkän ukanakat punkitänwa.
  Dictador otomano, jach"a jach"a tukutapax nayratpach Phaxsimp kikipänwa, jupax espada cósmica ukaruw liwxatäna. Ukat Imperio Sith ukan warawaran barcopax - crucero de misiles "Baboon" - ukax mä jach'a ch'axwawimpiw t'unjasiwayi. Fragmentos de hiperplasma ukanakax ch"allt"asiwayi... Ukat kunatix jan iyawsañjam ukat fasmogórico ukaw jaqukipañ qalltawayi.
  Ukat pachpa pachanx wali jisk"akiwa - kunatix clon pallapallanakax wali prosaico ukhamaw jiwapxi. Biorobots ukanakat sipansa janiw juk"amp emocionanak uñacht"ayañakiti. Ukampis Santa Claus comandantepax janiw clon ukhamäkänti, qhanaw axsaräna. Ukat qhawqha esclavonakarus jamasat Khathams sat jaqinakar aljatayna uk amtasïna. Suma, jichhax infierno anti-universo ukat ch"ama ch"amakan t"aqhisiñapax juparuw suyt"äna!
  Misiles Thermoquark ukax Erdogan ukarux ramó. Sapa mayniw Hiroshima markar jaquqanir patak waranqa waranqa waranqa bomba atómica ukanakan chʼamap aptʼasipjjäna. Ukat dictador otomano sat dictadoran wali chʼamani, musculoso torsopajja, úlceras ukat bomba ultranucleares ukanakan phallaskipan qhantʼatarakïnwa.
  Lira Velimarax q"ala kayumpiw suma nayrap patxar t"ijtäna ukat chhuxriñchjasïna:
  - Chiqpachansa janiwa! Nayax vino munta - mä paquete Camel cigarro!
  Darth Vader jupax garra ukan kayup imill wawapan q"ala, musculoso qhipäxapar uchatayna ukat uka patxaruw t"ijtasinx nayra arupampix akham säna:
  - ¡Sobriedad ukaxa norma satawa!
  Lyra kullakajj chʼiyar jañchin uñisiripar qonqortʼasisaw akham säna:
  - ¡Orden, nayraqata!
  Ukhampachas Erdogan ukarux walja cargos ukanakaw ch"allt"atax Phaxsar t"unjañataki, Mercurio ukampirus Sultán otomano ukax juk"ampiw jilxattawayi. Jichhajj cheqapuniw mä jachʼa efreet cuento de hadas ukar uñtasitäjjäna. Ukat espadapax Stelzanath ukat Imperio Sith uka barconak taypinx jan walt"ayat jaqinakarux walpun thaqhäna.
  Darth Vader, kunjams misiles termoquark ukax mä cuento de hadas ukan jan mä juk"a jan walt"awinak aka mastodón ukar puriyki uk uñakipt"asa, ukat superláser ukax inas Erdogan ch"amaparux ch"amancharakchispa, Lyra juparux akham amuyt"ayäna:
  - Inas ch"amanchawinakas mayacht"asiraksna?
  Stelzan imperio ukankir q"ala suma uñnaqt"aninakax janiw ch"iyara tatarux sum amuyapkänti:
  - Kunjama? ¡Niya mayakïtanwa!
  Mä bikini ukamp juk"akiw ch"uqt"ata, General Astara, aka aycha ch"axwiri tawaqux versión ukar uñt"ayawayi:
  - ¡Juparux mä carga preón térmico jaquntañäni!
  Darth Vader, khititix ch"ama ch"ama tuqin yatxatiri ukhamarak cientificonakan yatxatañ munañapax sartawayi, jupax maskarap tuqiw jiskt"äna, chhuxriñchjasisa:
  - ¿Akax mä armax proceso de fusión preón ukarjam luratäpachati?
  Astara, arco torso ukax janiw kunas utjkänti jan ukasti musculos ukat tendones ukanakampiw lurata, ch"iyar tataruw qunqurt"asïna:
  - ¡Ay jïsa, tata! Aka reacción ukax cohete ukarux 1000 pentatones ukjam ch"amampiw apnaqañapatak jaytawayi. Jan ukax tunka, janiw, patak billones de bomba atómica Hiroshima markar jaquntatäna!
  Ch"iyara tatin jakkir amuyupax mä ratukiw jakthapiwi luratayna ukatx Darth Vader jupax musphataw sillp"äna:
  - Wauu! ¡Ukham phallatapatxa, ¡Júpiter planetas quarks ukar tukuwayxaniwa!
  Mä kunatsa, Lira Velimarax janiw uka suma amtäwimp sinti uñt"ayaskänti:
  - Planeta Tierra ukaxa ukham ch"axwawimpiwa phichhantatäni. ¡Sistema solar ukan taqpach jakañanakax t"unjatäniwa!
  Darth Vader jupax espacio ukan ch"axwäwip uñakipäna. Erdogan jupax Stelzanat uka ch"axwañ hiperión de combate ukan ch"axwañ barcop khuchhuqañ yant"äna, ukax mä carnívoro piraña ukar uñtasitaynawa. Jupax, phenomenal maniobrabilidad ukampiw jan atipt"asiñatakix wal ch"amachasïna.
  Ukampirus cañones hiperión ukat pilas superlager ukanakax Erdogan ultramagoplasmático aychaparux taqpach inamayaruw tukuwayi. Millón millón genionakan chʼamapajj ukanwa tantachasïna, ukat jankʼakïtapajj qhanat sipansa jukʼampïnwa.
  Ukax mä armadillo ágil ukhamänwa, mä salchicha ukham cuchillompi khuchhurata. Ukat uka pachparakiw patak patak kilometronak jayarstʼat jachʼa chispanakajj tʼijtjjäna.
  Dictador otomano ukax ist"añjamaw arnaqasïna:
  - ¡Banzai! ¡Jumax mä ataúd diseño ukanïtawa!
  Darth Vader, jaya chiqat jakt"asax chiqpach alarmampiw akham säna:
  - Carga preón térmico ukax phallaspa ukhaxa, jiwasax pachpaw mä antorcha mariposas ukham phust"atäñäni!
  Lira Velimara kullakaxa phinq"asisaw ch"iyara tataruxa ch"iyara ch"allxtayäna, ukatxa jan axsarasaw akham säna:
  - ¡Jan axsaramti, ch"amaka terminador! ¡Termopreón ukax mä ataque acumulativo ukaniwa!
  Lord Vader jupax jan suyt"ataw amparap luqxatäna.
  - Walikiwa, ch"axwañani! Ukañkamasti, ¡taqi ch"ama ch"amampiw apthapisï!
  Erdogan, ukax paqallq tunk payan tribus de hadas ajayunakanïnwa, ukax Uraqit pataruw jaltxatayna.
  Turquía markankir Sultán sat chachajj Phajjsit pä kuti diámetro ukhamänwa, ukat saxranakan chʼamapampi ukat muspharkañ chʼamapampikiw qhantʼäna. Ukham nuwasïwix jichhax espacio ukanw chʼaxwaski. Erdoganan espadapax llijullijut sipans juk"amp jank"akiw sartasi ukat jan ch"amamp jalnaqir warawaran barconakaparux t"unjawayiwa.
  Nayraqat semi-aniquilación partículas ukax taqpach inamayakiwa ukham simplemente salvaje ch"amapa genios ukanakarux. Imperio espacial ukan jach"a t"unjiri, cuchilla punta ukan katjata, q"illu-azul nina nakhantat nina nakhantawayi ukat janiw kuna fragmentos ukanakas jaytkänti.
  Ukampis Lira Velimarax "tarjeta de trump" ukaruw mangapat apsuwayxi - mä cohete preón térmico. Termopreón ukaxa 7 cuadrillion kuti juk"ampi ch"ama apsuñatakixa mä reacción termonuclear ukata taqpacha mistuñataki.
  Carga acumulativa de preón térmico ukax mä juk"a ch"amanchatawa, ukampis t"unjawix jan uñtasit juk"amp chiqaparuw uñt"ayi. Ukat jichhax princesa-plasma blot ukax insignia ch"axwañ barcon purakapat jaquntatawa.
  Ukax chiqpachapuniw mä cohete controlado ukat inteligentemente guiado termopreón fusión-based ukax caja anqäxan uñtasi. Janiw materia estable ukankiti, ukhamax niyas jan t"unjañax ch"amäxiwa. Ukampis uka pachparakiw cargojj jupan amtap ajllisi.
  Uka plasma blob ukax Erdogan ukarux axsarayi. Jupax pächasiwa, ukampis uka sustancia ultra-avanzada ukax juk"amp ágil ukhamaw tukuwayi. Ukat ¡mä arañar uñtataw uka bomba hipernuclear ukax jichhak lurat reyin ukat genionakan emperadorapan wali chʼamani torsoparuw chʼuqtʼasïna!
  Lyra Velimara kullakax wali ch"amampiw kayunakap ch"allxtasïna ukat q"ucht"äna:
  - ¡Jiwasax ch"iyjapxäma! ¡Ukax quarks ukar t"unjañäni!
  Erdogan, Hércules ukham ch"amani, wali mayjt"ayata, ukat mä gutta-percha bola chikatat qunt"asitayna.
  Mä supernova ukaw phallawayi. Stalzanat ukat Imperio Sith uka jak"ankir walja warawaran barconakapax qhipäxar jaquntatäpxänwa, eje hiperplasmático ukax walja pilanakan plataformanakapar ukat troncos ukanakap phichhantawayi. Walja clones ukat suma Amazonas imillanakax imperio Stelzan ukan t"unjatawa.
  Erdogan jupa pachpaw muyuntäna, muyuntäna ukat... Juk"amp jach"a ukat axsarañjamaw tukuwayi. Payïr espadajj aycha manqʼir parásito sat plantan chʼiwiparjamaw chʼeqa amparapar mantäna.
  Ukat Imperio Otomano ukan dictadorapax ist"añjamaw larusitayna:
  - Oh, jumanakax patéticos extraterrestres espaciales.... Jumanakax Shaitan ukan luqtirinakakïpxtawa, ukat chiqans, Shaitan jupax nayan luqtirijawa!
  Ukañkamasti, mä tornadow aka Uraqin walpun sartaskäna. Uraqpachan jachʼa lamar qotanakan oladanakapajj hipernuclear lliphipitapat mä ratukiw juntʼuchasïna ukat wali jachʼa tʼantʼa umampiw tʼamtʼäna, ukat taqe jakirinakaruw qʼañuchäna. Ukat quqanakasa, jachʼa utanakasa nina nakhantatänwa.
  ¡Patak billones de Hiroshimas ukanakax phaxsi órbita ukan jaya chiqat nina nakhantayañax janiw mä chist"äwikiti! Ukat Oraqpachar nakhantkäna uka ninajj cheqapuniw manqha pachar nakhantäna.
  Washington markan lantix mä qhana, jan axsart"ir qhanaw qhant"äna, ukatx mä jach"a morado-marrón panqaraw uñstäna. Paqallqu pétalos hiperplasmáticos ukanakax deslumbrante brote ukanx jaljtapxänwa, alaxpachar puriñkamaw jaltxapxäna. Tunka segundonakaw arco iris ukan taqpach coloranakapamp qhant"apxäna, ukat mä ratukiw ch"amakt"äna, ukat jaquqanipxäna, ukat jach"a morado wila chispanakakiw estratosfera ukan jalnaqäna.
  Mä ch"ipxtawimpiw tunka, patak millones jaqinakaw phichhantapxäna, elemental partículas ukanakampiw ch"iqiyapxäna. Khitinakatix jukʼamp jayankkäna ukanakax juykhuptayatäpxänwa, jakkir antorchanakjamaw phichhantat uñjasipxäna. Ninax wali t"aqhisiñampiw jaqin aychap nakhantäna. Jaqinakan ñik"utapax ch"iyjatäxänwa, ñik"utanakapax laq"ar tukuwayxänwa, p"iqinakapax q"añuchatäxänwa. Uka phallañ olax acordeón ukar uñtasitaw rascacielos ukanakar doblatäna, ukat waljaniruw jakkir imtʼäna, jupanakax jichhakiw wali chʼamañchtʼatäpxäna ukat jan llakisisa jaqinakarux hormigón juntʼu sepulturanakaruw imtʼäna.
  Texas markankir mä equipo de rubio, chika q"ala jan isin yatiqañ utankirinakax mä pelot ch"allt"asipkäna, ukat mä ola de gravedad ukaw jupanak taypin pasawayxäna, ukat phichhantat ch"uxña quqanakanx ceniza siluetanakakiw qhiparäna. Pobre yuqall wawanaka, qhipa pachanx kuns amuyapxäna: inas mamaparux, jan ukax peliculanakan heroes ukanakat mayniru, jan jakt"kay computadora anatt"awinaka sasin sapxchispa.
  Tiendat mä canasta apt"ata kutt"anki uka tawaquxa, jachaqt"asisawa, jani arnaqasiñatakisa pachasa, jutïri pacharuwa pasawayxäna. Wawax fotonanakar ch"iqiyañakiw ch"iqiyasïna ukat mä milagro tuqikiw arco ukan qhispir cintapax atmosférico thaya thayt"anxäna. Metro ukan imantat jaqinakax janq"u ukat saminakani, ch"uspanakjamaw t"unjatäpxäna, khitinakatix uka pachan avión ukan t"ijtapkän ukanakax Gehenna markan tornados ukanakamp estratosfera uksat jaqunukutaw uñjasipxäna, ukat akax juk"amp jan wali ukat juk"amp k"achat jiwañawa. .. Kunapachatï thaya vacío ukan qhipharkir thaya manqʼantaski ukhajja, jaqenakajj duralumina pirqanakaruw pʼeqenakap chʼalljjtayasi, ukat nayranakapajj wila chʼaphinakampi mistur lakanakaw jaqoqtasi, ukat pʼakjata kisunakajj guisantes ukham mistu.
  Jiwañax pisinkir jaqimpi ukat millonario jaqimpi, senadorampi ukat katuntat jaqimpi, cine estrellampi ukat basura jaqimpiw kikipt"ayäna. Millones de almanakax alaxpachar arnaqasipkaspa ukhamaw amuyasïna, akapachax p"iqiruw tukuwayxäna ukat inas nayrïr kutix jaqinakax kunjams jakañan hilopax jisk"a ukhama ukat kunjams maynit maynikam munasipxi uk amuyasipxpachäna. Taykampi wawampixa ch"usa uraqi manqhanwa ch"amakt"asipxäna, wali ch"amampiwa ch"amampiwa ch"amakt"asipxäna, ukhamata manqha pachana taqi ch"amanakapaxa janiwa ch"iyjañjamäkänti.
  Darth Vader monstruo semimecánico ukhamaraki, ch"amaka lado ch"amampi phuqt"ata, waranq waranqa waranqa waranqa waranqa jaqinakaru t"aqhisiñampi t"aqhisiñampiwa aka uraqin jiwarapxatayna.
  Ukat jan ch"amanïsax taqi fibras ukat masas de la fenomenal manifestación de la lado oscuro de la fuerza ukanakaruw jawsäna.
  Lira Velimarax uka tuqitx juparuw yanapt"äna, ukat ch"iyara tataruw ch"aman amparap luqtäna. Jupanakax amuyunakapanx mayacht"asipxäna. Campos bioplasmáticos jupanakanx mä ratukiw mistu, warmi ukat chacha principios ukanakax mayacht"asipxäna, ukat fuerzas teoplásmicas ukanakan mayacht"asiwip uñstayapxäna.
  Ukat uka qhipatx mä jach"a colapso hipergraviomágico ukaw uñstawayi, ukax muspharkañ, chiqpachanx super-fantásticas transformaciones ukanakaw utjawayi.
  Imperio espacial ukat Stelzanat ukan qhispipkäna uka warawaranakan barconakapax mä taqpachar tantachtʼasiñ qalltapxäna, mercurio sat bolanakjama. Jupanakax jank"akiw mayacht"asipxäna, príncipes-plasma plasticina ukar ch"allt"ata, ukat mä sapa ukat monolítico taqpach uñstayañataki.
  Partículas ukanakax espacio uraqpachanw muyuntapxäna, mä bobina de inducción ukan aserrín ukham tantachasipxäna. Ukat ukxarusti, Imperio Sith ukan warawaran barco insignia ukan utjki uka chiqanx mä ametralladora ukan foto-blitz ukar uñtasit lliphipiwinakaw arktawayi, ukat uka qhipatx mä jach"a jaqiw uñstawayi.
  Jupan uñnaqapax muspharkañänwa. Torso ukat kayunakax Lyra Velimara ukar uñtasitawa - q"ala jan isin ukat seductora, ukampis p"iqi, amparanaka ukat amparanakapax Darth Vader ukan ch"iyar traje de batalla ukamp ch"uqt"atawa.
  Ukax mä axsarkañ híbrido ukhamänwa: ch"amaka ch"amanakan apnaqiripa, SS soldadonakan Stelzanat Velimara ukan nuwasiri. Ukhamaraki, thug ukan jach"atapaxa Venus ukan diámetro ukhamawa. Ukham monstruox yuritaynawa, ukatx mä jach"a uñacht"äwiw hipergravedad magia ukamp lurasiwayi.
  Darth-Lyra kullakax pä sable de luz ukanakaw qhant"äna: wila ukat morado. Panpacha armanakajj wali kʼajkir ukat wali chʼamampiw qhantʼäna ukat qhantʼarakïna. Chikat zorro imilla, chikat organismo cibernético ukax Erdogan uksaruw sarapxäna.
  Suma uñnaqtʼani, qʼala, imill wawar uñtat kayunak manqhanjja, vacíojj istʼañjamaw thuqtʼasïna. Uka monstruojj mä minanak taypinsa saraskaspa ukhamänwa, ukanjja phallañanakajj jan uñjkañänwa, ukampis ukajj jukʼamp tʼunjañatakiw yanaptʼäna.
  Turco dictador ukax Venus diámetro ukamp phuqt"atarakïnwa, ukat masiparuw sarawayxäna. Jak"achasipxäna, ukat maynix q"ala, imill kayu manqhanxa, maynix jach"a botas manqhanxa, ¡ch"usax mä millón qhixu qhixunakjamaw thuqt"äna!
  Darth Vader ukat Lyra jupanakax mä botella ukankapxi, Erdogan juparux mä espadampiw aruntt"apxäna.
  Dictador otomano ukax jaysañatakix akham sasakiw arsüna:
  - ¡Janiwa uñisiriru khuyapayasiñakiti!
  Darth Vader jupax wali ch"ullqhi arumpiw jaysäna:
  - Repetición tayka - jabalí!
  Ukat espadanakapax mä sallqa warariñampiwa, waranqa waranqa waranqa Krakatoa volcanes ukanakan phallatapax chiqancht"asiwayi. Ukat uka vacíojj khathattʼasïnwa. Quarks jupanakax éter ukan vórtices ukanakan thuqt"apxäna.
  Erdogan chachajja, walja jan wali jaqenakamp suma ajayunakapamp tejidos jañchipajj uka chʼajjwäwit khathatitap amuyasajja, arnaqasïna:
  - ¡Wu Shaitan ukax wali askiwa! ¡Jumajj chʼamanïtawa!
  Darth Vader jupax ataque ukax sarantaskakiwa ukatx akham sasaw larusi:
  - ¡Ukat nayax janipuniw jan ch"amanïkti!
  Mä híbrido ch"iyara señor ukat mä zorro guerrero ukanakax Erdogan ukarux atacapxäna. Ukatx uñisiripax janiw ch"amapampi ukhamarak jank"akïtapat jisk"achatäkchïnxa, jan ukasti arte de cerco ukanx juk"amp jisk"achatäkchisa, chiqans turco p"iqinchirux janiw uñtaskaspati, mä nuwasir jaqimp chika, jupax galaxia ukan wali suma nuwasirinakamp espadanak apnaqirinakamp yatichatawa - Jedi.
  Lyran arupax niyaw ist"asïna. Aka infierno tawaqux janiw jan sum yatichatäkänti. Niyakejjay imperiopan jan chachanakajj utjkchïnjja, imill wawanakajj cibernética usunïpjjänwa. Jupanakarux jiwayañataki ukat nuwasiñatakiw yatichapxirïna, kunapachatix mä embrión ukax mä medio nutriente ukan luratän ukhax programas informáticos ukanakan yanapt"apampiw yatichapxirïna.
  "¿Kunas, mä turco markachirin yuqapax janiw aka kasta katuqt"añax gustkiti!"
  Ukat príncipes plasma espadax Erdogan suma manq"at taza ukarux ch"allt"awayi. Dictador otomano ukan khuchhurat bigotepax jaquqaniwayi, éter ukan vortex ukanakanw muyuntawayi, ukatx ch"iyjañ qalltäna, mä taqpach bomba de aniquilación ukham t"unjatäna. Ukat uka khuchhurat ajanupat wilax warantasïna. Ukhamaraki, sapa gota ukanxa, genionakas layqanakas escobanakampi ch"allt"asipxirïna.
  Turco dictador ukax jaysañ yant"äna, ukampis Darth Vader jupax wali yatiñampiw curvado espada de cimitar ukar jalxatäna ukat jupa pachpaw uñisirinakarux ladopar ch"allt"äna, uñisirit mä capa muscular taqpach khuchhuqasa. Erdogan jupax juk"amp jach"atw arnaqasïna ukat wasitatw atacarakïna.
  Darth Vader jupax columpio ukarux jark"aqataynawa, ukat Lyrax q"ala kayupaw uñisiripan cuadrado ukar ingle ukan ch"allt"äna.
  Erdogan jupax wali llakitaw chhuxriñchjasïna, ukat mä sallqa jach"at jach"at arsüna, ukanx chhuxriñchjasir notas ukanakax jikxatasïna, jupax akham sänwa:
  - Jichhasti tukusxtawa, jisk"a jaqi!
  Darth Vader jupax jank"akiw ataque ukat ataque luraskäna ukhax akham sasaw arsüna:
  - Ukampisa tukusiwixa janiwa tukusiñakiti! ¡Tukuñajj qalltakïskiwa!
  Ukat ukhamatw firmapan sarnaqawip phuqhi, uka yanapt"ampiw Conde Ducox atipt"asiwayi. Uka khuchhurat amparaxa, espadampi chika, mä vacío ukan warkt"atawa. Ukat ukatsti ukax ch"iyjañ qalltaraki. Ukax wasitat apnaqañjamasänwa, jet, lanzadores ukanakax mä chiqanw jamp"att"ata - supernovas ukanakar emisiones.
  Erdogan, nayranakapax jan aguantañjam llakimp ch"allxtataw jikxatasïna, qhipäxar kutt"awayxänwa ukat p"iqip Phaxsiruw ch"allt"asïna.
  Planeta Uraqin satélitepax uka ch"axwäwit deformatänwa, jach"a ch"iwinakaw ch"allt"äna, ukatx magma ukan activa erupción ukaw qalltawayi. Phaxsixa mä jan wali jawq"jata ajanuru uñtasita qalltäna. Lyrax wasitatw Erdogan-arux qunqur manqhar ch"allt"äna, ukat Vader-an jan arxatir ladopatkir espadapax amparaparuw katjäna, mä thiya aycha ukat muskulup khuchhuqatayna.
  Dictador otomano ukax niyaw qhanpach umamp jaqt"askäna, sapa qhispiyat espadapax mä jach"a amplitud ukanw t"ijtäna, ukampis ch"iyar tatin wila espadapan puntapax uñisirinakan amparanakaparuw chiqak ch"allt"asïna. Ukatx mä qhana turno ukat yaqha khuchhurat pata Erdogan ukax jaquqaniwayi, aniquilación ukat petardos mágicos ukanakamp phallañ qalltañataki.
  Dictador otomanox desarmado ukhamawa, ukat qhipa jan ch"amanïñ yant"awipax mä dragón ukham nina nakhantayañawa.
  Ukajj mä billón nina naktayañ yänakajj mä kutiki chʼalltʼatäkaspas ukhamänwa. Ukat plasma ukan erupción ukaw niya taqpach sistema solar ukar umamp phuqhantäna. Mä qhawqha segundonakatjja, frenético nina nakhantat oladanakaw Plutón sat cheqan órbitapar jankʼak puripjjäna. Darth Vader chachan mascarapa ukat amparanakapajj qhespipjjänwa, ukampis Lyra kullakajj qʼala imill wawar uñtat talonanakapajj qʼal phichhantatänwa.
  Imill wawax wali llakitaw arnaqasïna - ninax suela ukarux walpun phichhantawayi, jach"a ch"akhanakas mäkiw warmin kayunakapan phichhantat ukat ch"iyarar tukuyata. Ukax qunqurinakajaruw purintäna...
  Ukampis Darth Vader, mä movimiento profesional, mä salto ukat mä turkakipäwi cuerpo ukat mä convergente movimiento de espadas, Erdogan p"iqinchir otomano jach"a, wajjranakan p"iqip t"unjawayi.
  Jach"a ch"axwirin apnaqirin jach"a p"iqipax, Phaxsit sipan juk"amp jisk"akiwa, liwxatasïna, ukat thiya ch"uxña lakanakapax jisk"at arsüna:
  - ¡Taqi kunas tukusxiwa!
  Ukatx mä phallawiw utjawayi, wali ist"añjama, t"unjir ukat jach"a, taqi kunatix nayrax luraskäna ukax khuyapayasiñjamaw mä bomba de hidrógeno ukan espacio ukan yant"at uñacht"äwimp uñtasita. Corrientes de hiperplasma de aniquilación ukanakax Inti jalsut espacio ukar umamp phuqhantat uñjasiwayi, ukatx Afla-centauri ukat Sirius...
  
  
  
  
  JANIW JANIW KUSIÑÄKITI
  Mä waynaw jakasïna, jupax wali jisk"akïnwa, ukampis wali jan kusisitaw jikxatasïna. Yatiqañ utanx t"aqhisiyataw uñjasiwayi, arknaqataw uñjasirakitayna, utanx awk taykapax jan walt"ayatapuniw sarnaqapxirïna ukat jan wali notanak katuqatapat tuqinuqapxirïna, ukat pantjasitapatx cinturónmpiw jawq"japxirïna. Ukat taqiniw juparux mä loqhe, amuyun jan walt"ayat, axsarkañ jaqir uñtat uñjapxäna - jupanakax jisk"achapxäna ukat jawq"japxäna.
  Uka waynaxa qarjatäxänwa, ukatwa jan wali markat sarxañ amtäna, ukat uñisit yatiqañ utat jayarst"añ amtäna, kawkhantix nayranakapax uñch"ukipki ukaru.
  Uka waynax wali jisk"a ukat ingenuo ukhamänwa. Jupax amuyataynawa, markapankiw ukham jan wali jaqinakax jakapxi, ukat juk"ampirus wawanakax jakapxi, yaqha markanakanx taqiniw suma ukat suma chuymanïpxi. Ukatx janiw yaqhax utjkaspati, kunatix jupanakax wali kusisitaw TV cuadrado caja ukarux wasitat arsupxi, markapax uraqpachanx juk"amp jaqi, suma chuyma, suma ukat juk"amp sumawa. Ukax markapanx taqi wawanakax kusisitaw jan ukax chiqpachapuniw kusisipxani, ukat partido ukat jach"a irpiripax comunismo ukaruw puriyani - kunapachatix taqinix kuntix munapki uk jikxatapxani.
  Ukat jawq"jata ukat t"aqhisiyat waynax taqi chuymaw amuyatayna yatiqañ utan wawanakax wali qhuru ukhamarak jan wali jaqinakäpxatapa, ukat CIA ukat Mossad ukanakan irnaqäwiparuw jawillt"ata, ukat ukax lik"i puraka burguesia de América ukan juchapawa, markan ch"usat estanterías ukanakax utjatapa ukat jaqinakax jach"a filanakaruw sayt"asipxäna. Ukax taqi kunas walikïskänwa, janitix burguesía ukat saboteadores ukanakax arumanakax fronteranak chiqancht"apkaspän ukhaxa. Jupanakan juchapawa ch"uqi isthapitapa ukat wawanakan kisunakapas usuchjatapa. Ukat amuyataxa, EE.UU. markan jaqinakar t"aqhisiyañatakix inyeccionanakax uñstayatarakiwa.
  Ukampis inas pasaspa, jach"a Pachamapan taqpach markanakan jan wali apnaqañapataki, CIA ukan jan wali agentenakapax taqi wawanakar sallqjapxi ukat jan walt"ayapxi, k"ari jaqimp nuwasiñ yatichasa ukat jawq"jañ yatichasa.
  Janiwa, uraqpachan wali suma ukat jaqi masinakan jikxatasiñaparakiwa, mä markanx taqiniw suma chuymanïpxi ukat jachaqt"asipxi ukat jan kuna usuniw ampar luqtapxasma jan axsaras ch"allxtañataki mä alfiler amparanakam taypin imantat ukar ch"allt"asiñapataki jupa.
  Uka waynax wali ch"amampiw iyawsäna, suma chuyman ukat suman jakasir markanakax utjaskakiwa. Ukat jupax, primavera ukan nayrïr, junt"u urunak suyt"añax ch"amakïxänwa, awk taykapat jamasatw taqi kuns refrigeradorat apsuwayxäna. Ukatx janiw walja yänakax utjkänti, uraqpachan juk"amp jaqi, qamir, suma chuymani ukat sumankañ munasiri markanxa. Bolsa ukat mochila ukax ukampiw phuqt"ayawayta, nayraqatax yatichäw libronaka ukat cuadernonak ch"allxtayäta kunatix jupanakax juk"amp llakt"asiñ uñstayapxi ukat... Sapa kutiw axsarañjam uñch"ukis punku jist"arawayta ukat calliruw t"ijtxa.
  Uka waynax sapa kutiw pachpa patiopar mistuñ axsarirïna. Ukanjja, cheqapunis jawqʼjata, jan chʼamanïña, jiskʼachatäña, thuqhuña jan ukajj jukʼamp jan wali lurañas utjkaspa ukhamänwa. Ukampis wali alwat primavera alwawa, taqiniw yatiqañ utar sarapxi, patio hooligans ukanakat pasañax mä ch"amaw utji ukat nayrar sartañataki. Aka trimestre ukhatpacha, kawkhantix jupax jaqunukut ukhamarak larusiñatak tukuwayxi, kawkhantix jichhakamax jan uñt"apki ukakama. Kawkhantix jupax phisqa kayuni ch"iyar ñik"utan yuqall wawakiw jach"a gorrani.
  ¿Kunatsa jaqenakajj wal colerasipjje? ¿Kunsa jupanakar luräna, ukhamatwa jupar wal uñisipjjäna? Ukat ¿kunas uñisiñampi lurapxi, juk"amp jaqi, suma chuyma, jaqi ukat chiqapa markan jan aka Uraqinxa? ¿Kunsa jupanakar luräna? ¿Khitirus jiskʼachasta, kʼarinak parlta, jiskʼachasta, thuqtʼtati jan ukajj aljantasta?
  ¿Janit taqinirus suma chuymanïpxañama, sinttʼasirïpxañama ukat maynit maynikam yanaptʼasipxañama sasin siskäna? ¿Uka nuwasiñax jan waliwa, ukat jan chʼamaninakarux yanaptʼañaw wakisi? Ukampis ukatakix waliw taqinirus mä loqhe, jan ch"amani, mä moron... ukat yaqha complejo ukat jan amuyt"kay aru - mä pacifista?
  Ukampis muspharkañawa, ¿janit taqi wawanakan cuentonakapasa, libronakapasa, televisionansa ukham yatichapxirïna? Janit jaqinakax chiqpachapunix ukhamäpxañapäki: sublime noble, prontos a autosacrificio, qullu ukham maynit maynikam sayt"asipxañapa. ¿Janit jaqejj jaqen jilapäki? ¿Janit cheqpach jakañajj askinak lurañajj wakiskaspa?
  Ukhamajj ¿kunatsa cheqansa, kuntï libronakansa, peliculanakansa ukat informática toqet yatichaskäna ukanakajj jan cheqäkiti? ¡Ukax llamp"u chuymanïña, larusiña, larusiña, jan wali ukham uñjatawa!
  ¿Kunatsa wawanakasasa ukat masinakapasa wal colerasipxi ukat uñisipxi, janiw concienciapar istʼañ munapkiti, nuwasiñanaka ukat tʼunjañ munapxi? ¿Kawkirus yatiqañax ukat aski lurawinakar yupaychañax akapachan juk"amp jaqir uñtasit ukhamarak jaqir uñtasit ch"amapampix saraski? Mä ch"amampiw taqi chiqan t"aqhisiyat jaqinakar yanapt"i ukat jark"aqaraki. Ukax ch"iyar jaqinakaru, indionakaru, ukhamarak taqiniruw jan walt"awinakan ukhamarak usuntat jaqinakar manq"at pist"añat ukhamarak naturaleza jan walt"awinakat qhispiyi.
  Uka waynaruw jawsapxäna... Jupax axsarañjamaw jikxatasïna. Jichhajj katjapjjarakïtamwa, tʼaqhesiyañ qalltapjjarakïtamwa.
  Jan istʼkaspa ukhamaw tukusïna ukat jankʼakiw sarnaqäna.
  Uka tuqitxa, mä sallqa arnaqawi:
  - ¡Freno sayt"ayaña! ¡Jiwayañ munapxsma!
  Arupan sallqa frenesí ukax muspharkañawa, ¿jupar uñisiñax walikiti? ¿Kunatakis? ¿Kunsa jupanakar lurawayta? Ukat juparuw uñisipxi, khititix suma sarnaqañ tuqit parlirïki, amigöñ tuqit, khuyapayasiñ tuqit parlirïna, kunjamtï jan chiqa chuymaninakar jan uñisipkaspa ukhama, pachpa taykapar jiwayir jaqiru.
  Ukampis uka waynax nayratpach aka markat sarxañ amtawayxäna, janiw aka maldito, uñisit escuelar sarxañapäkänti. Aka infierno alcantarillado ukan qhispipxam ukat yaqha, suma chuymani, q"uma, suma marka jikxatapxam. Chiqansa, inas jukʼamp jaqichasir markapanxa ukham markanakax jan utjkchïnti.
  Uka waynaxa wali axsarataynawa, jupanakaxa katjapxani, torpe ukhamaraki jan ch"amani, ukatxa kunkaparux ch"ankhachapxani, ukhamata jani sarxañapataki. Ukampis mä autobus utjarakiwa. Ukarux salt"añakiw wakisi, ukatx hooligan ukat bandido ukanakax qhipäxar jaquntatäpxani.
  Jichha kutix waynax suerteniw jikxatasïna, ukat qhipa pachanx autobus jist"antañ gradaruw jalt"añ atipxatayna. Punkux jisk"a, wawar uñtat amparap ch"allxtayäna, wali askiwa, janiw sinti jach"äkänti, ukat manq"ampi phuqhantat mochilat katxaruñ atipjäna.
  Uka tiempon autot sarañajj mä jukʼa qollqekiw munasïna, ukat mä jiskʼa markanjja, conductorar mä sueldo pagañas janiw askïkänti. Ukhamarus jaqinakax chiqaparuw sarnaqapxi ukatx janiw pusi kopeck ukarux llakisipkiti. Mä qawqha masinakapax janiw uka waynarux katjañjamäkänti ukat mä basuraruw colerasiñap apsupxäna. Jan sinttʼasisaw kayump taktʼapjjäna, hierrojj juchanïkaspa ukhamänwa, kunattejj munat animalajj jaltjjänwa. Ukat waynax auto apnaqasa Tatitu Diosaruw mayisïna (jupax, chiqans, kunjamtï yatichapkäna ukhamarjamax janiw kunas utjkiti!), ukhamat punkux jankʼak jistʼarasiñapataki ukat amparap qhispiyañapataki.
  Tukuyañatakix, jutir sayt"awix, amparamax qhispiyatawa ukat asiento ukar qunt"asisinx samsuñamawa. Uka waynax uñisit patiopat jukʼamp jayarstʼkäna ukhaxa, jukʼampiw almapax samaräna. Kawkhantix jan yatipki ukax juk"amp seguro.
  Inas yaqha waynax, jan ukasti, jupan lantix utar jak"achasiñ samkaspa, jan atipjkay pirqanakapan jark"aqasiñ thaqhasa. Ukampis uta patiojj sapa kutiw uka waynarojj ajjsarañar sartayäna. Ikipansa infierno, jan sinttʼasir masinakapat jan wali samkanakaw samkasïna. Uka waynax juk"akiw anqar mistuñ yant"äna. Yatichäwinak tukuyatatxa, uñisiri, jan sinttʼasir masinakajax janïr mistkasax nayat sawkasiñ qalltapxäna, jan ukax jankʼakiw jawqʼjapxitäna, ukhamatwa vestuarios ukar tʼijtxa. Uka waynax libronakan chuymachtʼäwip jikxatäna. Janiw computadorax utjkänti, janiw Internet ukax utjkänti, janirakiw TV ukans utjkänti - kimsa canales ukanakakiw utjäna, kawkhantix wali sumax wali suma precursoranak uñacht"ayapxi, jan ukax mä coro cantador - kunjams uraqpachan juk"amp jaqi masinakapan jakañax wali askiwa. Ukat jukʼamp jan walijja, yapunakat aburrito yatiyäwinaka ukat yapu apthapiñatakisa sapa kuti nuwasiñanaka. Ukat semanan mä kutikiw domingo urux mä cuento ukar visittʼkasax mä qhawqha largometraje jan ukax programanak uñchʼukisma, límite ukarjamapuni.
  Ukat uka waynax libronakan imtʼasiñ wal munäna, ukat uka libronakatxa sublime, noble ukat fabuloso ukanakaw apsusïna.
  Ukat walja kutix clasenx masinakapan tubo ukan thuqhuñamp jan ukax goma ukanakamp ch"axwañat jan sinti llakiskäna ukhax mä cuento de hadas, suma chuyman pachat lup"irïna. Kunapachatix comunismo ukax qhipharux utt"ayatäni ukhax taqinitaki, taqinitakiw jila kullakanakax utjani, uka tuqitxa.
  Ukat ukjatx Alpha Centauri, Sirius, Ursa Mayor, Sagitario sat warawaran wawanakapax mayacht"asipxani. Ukat jachʼa jachaqtʼasisaw amparat katthapisipxi. Amuytʼañataki, Piscis sat warawaran wawanakapajj pʼeqenakapajj qollqet lurat escamanakampi chʼoqantatawa, ukat qorit lurat aletanakani, lliphipir aletanakaniwa. Ukat Constelación Sagitario ukanx Centauro ukar uñtasitäpxpachänwa.
  Taqi kunas wali sumankiwa, wali sumarakiwa. Jupanakax maynit maynikamaw regalonak churapxi ukat q"uchunak q"uchupxi. Janiw uñisiñax utjkiti, janiw kuna jan wali lurañas utjkiti, janiw khitis maynin asnuparux mä boton jan ukax mä jiwat ch"uqi uchañapakiti.
  ¡Comunismo ukax jank"akiw jutaspa, ukat uñisit CIA ukax taqpach uraqpacharuw uñisiñamp ch"allxtayäna ukat soviético wawanakasarux askinak uñisiñatak yatichäna, ukax chhaqt"aspa ukat t"unjatäspa! Ukax estadounidenses ukanakaw ch"axwañ jan wali samkanak yuripxäna, indionakar Afganistán markar tukjatapatxa. Radion arunakapanx jaqinakarux loco tukuyapxi ukat amparanakap jach"ar aptapxañapatakiw wayt"apxi, jilata jilata contra, cuna ukhat uñisiñaw ch"amanchapxi!
  Autobus ukax juk"at juk"at thakhinjam saraski. Mayo phaxsinwa anqanxa, alwax - urux jichhakiw qalltaski. Jisa, waynax janiw ch"amakarux axsarkiti. Jan ukasti, kunapachatix ch"amakt"ki ukhax juk"amp ch"amaw jan uñjkaya nayra masinakapar liwxatasin ch"amakar chhaqtañataki. Juyphi pachanxa, kunapachatix thaya pachax ukat arumanakax jaya pachanakaw utji, ukat juk"ampirus wali thaya pachanx anqar mistusaw sinti suyt"asma, colerasiñamp phuqt"at waynanakar t"ijt"añ.
  Juyphi pachanx hooligans ukanakax thayaruw puripxaraki ukat juk"akiw anqar mistupxi. Ukampis juntʼu tiemponjja, tʼaqhesiñaw qallti. Ukat tiendaru sarañakix tʼaqhisiñaruw tuku. Ukat waynax mä kasta módulo cero-junción uñstayañ amti, ukhamat mä kutix tienda ukan jikxatasxäta, ukatx botón ukar ch"iqt"asax niyaw utar puripxäta.
  Inas wali askïchispa, kunawsatix artificial ch"iwinakax janïr uñstayatäkchixa, apartamentopanxa, mä jach"a piso ukanxa, waynax mä juk"a seguridad uñt"ayaspawa. Kunawsatix jumax, t"ijt"añat ch"uñump ch"uñuyasa, qhipharux punku jist"arasma ukat apartamento ukar jaltawaykta ukhax mä campeón olímpico ukhamaw jikxatasi, jupax línea de meta uksaruw makhatawayi - utanktawa ukat jan kuna usunïtawa. Qhepatjja, mä samartʼasaw yaqha libro liytʼasajj chuymachtʼasma. Wali askiwa, jupanakax wali jach"a achachilapan biblioteca ukanipxi, ukax mä académico ukan envidiasispawa.
  Choferux señalampiw uñacht"ayäna, jupanakax niyaw parada ukankapxi, taqiniw sarxapxañapa. Uka waynax mä jan uñt"at chiqan jikxatasïna. Jupajj janiw nayrajj tukuyañkamajj uka cheqan saytʼirïkänti. Ukat uka novedad ukax wali suma ukat muspharkañjamarakïnwa. Mä thakhi sarañjamawa, ukat Elí Lago de Oz ukar uñtasita, mä cuento de hadas ukat kusisit uraqin jikxatasma.
  
  Atipjäwi TUQT"AÑATAKI GUERRA
  13 uru achuqa phaxsit 1945 marana. Berlín marka, Cancillería Imperial ukan utapa.
  Canciller Ribbentrop jupax jichhakiw delegación soviética ukamp aruskipt"añat kutt"anïna, Alemania markan wali uñt"at ch"axwañ uñisiri Molotov jupan p"iqinchata. Qhipa ch"axwäwinakanx pusi ejercito de tanques soviéticos ukanakax niya taqpach t"unjatäkchïnsa. Ukat 1 uru achuqa phaxsitx Lend-Lease ukan occidental ukan yanapt"anakapax janiw utjxänti, Stalin jupax amuyuparjamaw jach"anchata mayiwinak uñstayatayna;
  Ribbentrop jupax llakitaw Rommel juparux akham säna:
  - Delegación soviética ukamp aruskipäwix mä jiwat thakhiruw puri. Compromiso cero opción - fronteras ukar kutt"añax junio phaxsin 1941 maran - janiw Stalin-arux askïkänti. Koba mayiwi - Klaipeda suyu, Prusia Oriental ukat taqpach Polonia markan fronteras ukanakan 1939 maran. Ukat Eslovenia markan uraqinakaparu, Hungría markan mä chiqaparu ukat Rumania markan petroleros ukanakarus arxataraki. Jupajj akham siwa: millón millón soviético soldadonakajj kawkhantï taqe kunas qalltawaykäna ukaruw puriñatakejj janiw jiwapkänti. Ukhamarus, Joseyax jiwasat reparacionanak mayistu, taqi pallapallanakaru ukhamarak civiles ukanakar antutaña... Ukat jupax arsuwayiw jiwasanaksa mä qhispiyasiñatakik antutañasataki! Ukxarusti, Stalin jupax Finlandia markat territorio adquisiciones ukanak katuqañ munaraki.
  Mariscal de Campo Fuehrer Rommel chachajj wali llakitaw akham säna:
  - 1944 maran junio phaxsin golpe de estado ukat qhipatxa, inti jalsu tuqinx mä juk"a juk"a ukat jan jaytjasaw kutt"ayañax wakisi. Normandía markan atipt"at aliados ukanakax nanakamp chikaw jupanakatakix mä juk"a jach"añchañ sumankäwir sarapxäna, ukampis... Ejército Rojo ukax wali ch"amaniwa, ukat pallapallanakarux juk"amp uñjapxta, activa defensa ukat contraataques cortos ukanakaw juk"amp munapxta. Jïsa, rusanakax Vistula uksaruw puripxäna ukatx jach"a chhaqtäwinakamp chikaw chiqancht"asipxäna, Eslovaquia markaruw p"akintapxäna, niyaw Rumania markar katuntapxäna... Ukampis taqi uka askinak jikxatañax jupanakarux wali jila qullqiruw puripxäna. Ukat wilax mistusipkäyätwa, ukampis mä jukʼa jan ukax jukʼamp satisfactorio defensa uñstayañ atipxta ukat kimsa jan ukax pusi kutiw jiwasan askisatak pistʼañax jukʼamp jiskʼachatäxi. Ukampis Stalin jupax janiw amuyaskiti markapax qarjataw jikxatasiraki, ukat aliados ukanakax Rusia markar jan yanapt"añ jaytxasax jiwasaruw atinisiñ qalltapxani?
  Ribbentrop jupax kusisitaw jachaqt"asis jaysäna:
  - ¡Anqäx markan jach"a tiburones ukanakax niyaw yanapt"añ arsuwayapxistu, ¡URSS markar atipt"asax kawkir uraqinaktix katuqañäni ukanak mayjt"ayañataki! Gran Bretaña markan gobierno laborista ukax wali pächasiskiwa, ukampis walja estructuras privadas ukanakax jiwasanakar yanapt"añatakix wakicht"ataw jikxatasipxi! Brasil, España, Portugal, ukat juk"ampirus Argentina markax yanapt"añ arsuwayapxistu. Perron jupax janiw jiwasan laykux qhanan ch"axwäwir mantañapatak arsuwaykiti. ¡Finlandeses jupanakax tukuykamaw sarapxä sasaw arsuwayapxi! Italia markanx Mussolinix anqax tuqinx ch"amanchasiwayi, ukatx sur uksanx wali ch"amanchatawa fuerzas pro-occidentales ukanakampi. ¡Ch"axwäw sarantañatakix wakicht"atäpxtwa, Fuhrer!
  Rommel chachajj mä jukʼa arumpiw akham säna:
  - ¡Speera nayatakixa!
  Uka yatiñani, irnaqiri ukat wali yatiñani ministro imperial de armamentos y municiones ukax chiqaparuw qunt"atäskäna. Speer jupax atipjawayiwa, taqi jan walt"awinak utjkipansa, armas ukanakan lurawip wali jach"anchayañataki ukat wali jank"akiw jach"a lurañar uchawayi juk"amp nayrar sartat autopropulsadas armas de la clase "e", "LEÓN" ukat "Panther"-2.
  Wali wayna ukat wali ch"aman dictador económico del Tercer Reich ukax akham sasaw yatiyäna:
  - Tanque luraña tuqinxa janiwa mä cualitativo ukhamakiti, jan ukasti mä ruptura cuantitativa ukaw utjaraki. Diciembre phajjsin 1944 maranjja, 1.960 tanquenaka ukat autopropulsor pistolanakaw lurasïna. Ukat akax taqi pallapallanakan jan walt"awinakapans ukhamarak uraqpachan wali suma maquinanakan walja lurañanak uñstayañ qalltasa! ¡Yämas E-25, Lev ukat Pantera-2!
  Jichhax tanques ukat autopropulsados armas ukanakan lurawipax niya pä waranqa phaxsiw utji, ukat marzo phaxsinx qhipa k"añaskunaka: E-10, E-25, Lev, Panther-2 ukanakax pä kimsatx jilaw flota de tanques ukanx utji !
  Rommel jilatajj waña chuymampiw jisktʼäna:
  -¿Jiwasan tanques soviéticos ukanakat sipanx juk"amp askïtap yattati?
  Speer chachajj akham sänwa:
  - Jiwasana diseñadores ukanakaxa, qhipa pachanakanxa, mä juk"a jan ukaxa juk"ampi suma layout, armadura, armamento ukhamaraki conducción ukanakampiwa k"añaskunaka luraña yatipxatayna. E-25 ukax juk"amp sumaw jikxatasïna. Mä reserva de frente 100 milímetros mä ángulo de inclinación racional pusi tunka grados, lados ukhamaraki popa 60 milímetros ukhamaraki armamento mä arma 88 mm de calibre EL 71, uka arma autopropulsada ukaxa mä stock 80 muyuntata ukhamaraki 26,6 ukha pesa toneladanak uñt"ayaña. Uka autojj 700 caballos de fuerza motoraniwa, ukat sapa horajj 75 kilometronakwa jukʼamp jankʼak saraski. Ukhamaraki, reserva de peso ukarjamaxa, pistola autopropulsada ukan ladonakapax pantallas 30 mm ukanakampiw juk"amp ch"amanchataraki. Ukhamatwa, ladopax rodillos ukat pantalla ukanakamp ch"uqt"ata, ukax sañ muniw autox T-34-85 conchas ukanakan jan walt"awinakaparux aguantaspa janiw nayraqatapankiti, jan ukasti ladopans ukhamarakiwa. Uka 88 mm cañón ukaxa pachpawa 150 - 148 mm armadura ukarux 60 grados ángulo ukan mantaraki. Nina naktäwi ukhamarak ch"axwañ chiqapar uñjasax, 88 mm armas ukax uraqpachanx antitanque arma ukanakat sipanx wali askiwa! Ukat nayraqatar jark"aqañax ch"axwañanak katxaruñatakiw yanapt"i, IS-2 uksatpachas ukhamaraki. Ukhamaraki, armas soviéticas ukan puntadas conchas ukanakax ricochet ukarux wali sensitivo ukhamawa. Ukampis jiwasan jach"a armadura cementada ukax mä jach"a dureza superficial ukaniwa ukat, mä ángulo racional de inclinación ukanx, ¡ricochet perfectamente!
  Rommel chachajj akham sänwa:
  - Ukat taqi ukanakax motor, transmisión ukat caja de cambios ukanakax mä unidad ukan mayacht"at uñstayatätapat yuspajaratawa. Ukhamatwa eje cardán ukan qullqip qhispiyapxta ukat auton alturapax 144 centímetros ukjaruw jisk"achapxta. Uka maquinax taqi modelos soviéticos ukanakat sipanx juk"amp askiwa ukat lurañax mä juk"a jasakiwa. Ukhampachasa, sañäni, ¡janiw jichhakamax aka kasta tank lurañ puedktati!
  Speer chachajj chuym ustʼayasisaw ukham säna:
  - "Pantera"-2 ukatxa juk"ampirusa "León" tankaxa uñjiwa qhipa lurawinakata ukhamaraki jach"anchayawinakata. Jisk"atpachax "Pantera"-2 ukax 47 tonelada ukch"a pesaje ukaruw puri, armamento ukat suministro de conchas ukax "Tigre Real" ukaruw puri, ukatx mä juk"a armaduranx juk"amp jisk"akiwa. Ukat ukax pä tunk mayan tonelada mayjt"awiwa. 700 caballos de fuerza motor ukax 55 kilómetros ukch"a thakhi jach"a thakinx mä velocidad uñacht"ayi, ukatx 30 kilómetros sapa hora thakinx mä velocidad ukaw churaraki. Machaq autonakax 900 caballos de fuerza motor ukampiw lurasiski, ukatx 70 kilómetros ukharuw sapa horax jaltxaspa. "León" ukax 105 mm cañón ukampiw armamento ukanx janiw kikipäkiti; Ukat taqpachaw 51 tonelada pesaje ukani, motorax 900 caballos de fuerza ukaniwa. Jiwasan machaq tanques ukanakax wali suma apnaqañ uñacht"awinakaniwa, ukax sañ muniw mä ofensiva ch"axwäwin apnaqasispa!
  Rommel jupax jachaqt"asisaw wasitat erudición uñacht"ayäna:
  - Ukatxa aka tankaxa, motor, transmisión ukatxa caja de cambios ukanakaxa auto cuerpo nayraqatanwa utji, ukatxa torreta ukaxa qhipäxaru mayjt"ayatarakiwa. Uka layout ukax compactado ukhamarakiwa. Ukampis ¡mä "León" juk'amp ch'aman armadura a bordo ukan munapxta!
  Speer jupax qunqurt"asisaw akham säna:
  - ¡E-50 tankanxa Ratón ukan jark"aqasiñapa ukhamaraki armamentopa phuqhachañäni, ¡janiwa paqallqu tunka tonelada pesaje ukata jiläñapakiti!
  Rommel jupax Speer juparux antutawayiwa ukatx Ministro de Aviación de Reich Saur juparuw jawillt"awayi. Ukhamaraki wali yatiñani ukhamaraki wali yatiñani irpiri.
  Ministro Imperial jupax atipt"ir uñkatasiñampiw akham säna:
  -Jiwasan aviación ukax supremacía aérea total ukaruw katuntawayi! Ukat nayraqatax heroico industria alemana ukaruw yuspajarapxsma! Machaq avionetas jet ukanakax Luftwaffe ukamp 1944 maranw irnaqañ qalltawayi, ukax sapa kutiw jilxattaski. Jupanakax ventaja de velocidad ukanipxi, soviéticos autos ukanakat sipansa, 200-350 kilómetros por hora ukhamarak ch"aman armas ukanipxi, 30mm cañones ukat cohetes ukanakampi! ME-163, Me-262, VA-349 ch"axwirinakax ukat juk"ampirus barato, k"acha, maniobrable ukat jasak lurañ HE-162 ukanakax uñacht"ayapxiw wali jach"a uñisirinakan Laggs ukat Yaks ukanakat sipansa. ¡Ar-234 sat jachʼa velocidad de reconocimiento ukat bombardero sat avionajj wali jayaruw puri, ¡janiw mä chʼajjwir soviéticos uka avionajj katjkaspati!
  Uka pachparakiw kunatix juk"amp wakiskirïki ukax uñisirimp chikaw maquinas ukanakan producción cuantitativa ukanx paridad ukar puriñ atipxta. 150 ME-262 ch"axwirinakaw sapa semanax lurasi, wali ch"aman armas ukat nuwasiñanx jakañjamawa, niya 300 ukat aka jakhüwix jilxattaskiw HE-162 ch"axwirinaka, ukat 120 jilxattaskiw AR-234. Thakhinx juk"amp nayrar sartat modelos ME-262 ukanakax ch"iyar ch"iyar ch"iyar ch"iyar, ME-1010 ch"iyar ch"iyar kawkhantix barrido ukax ajustable, Non-262 ukax juk"amp suma armanakampi ukat jaltxañ uñacht"awinakampi, ukat juk"amp wakiskir Yu-287. Qhipa autox nayrar sartañ ch"iwinakampix wali suma bombardeo exactitud ukaniwa.
  Taqpachanx jet avionanakax pä patak avionanakaruw urux jilxatayañ amtapxta, uñisirinakarux q"al chhaqtayañataki!
  Rommel chachajj akham sänwa:
  - Ukat jiwasana tornillo maquinanakaxa wali sumawa. Amuyt"añataki, Focke-Wulf ukan evolución ukax TA-152 ukawa. Ukat TA-400, mä jet bombardero ukhama suxta motorani, ¡jach"a arsuwi uñacht"ayi!
  Zaur jilatajj jachʼa jachʼa tukusaw akham säna:
  - TA-400 ukax Urales uksatx fabricas soviéticas ukanakaruw bombardeaspa, 800 kilómetros ukch"a velocidad ukar purispa ukatx 10 tonelada jila bombanak apt"asispa! ¡Kunjamtï jan chuymani bombardero XO-18 ukax 16 waranqa kilómetros ukch"a jaltxañapataki! Ukat jet TA-183 ukat yaqha k"añaskunaka! ¡Jiwasax thayarux apnaqañäniwa!
  Mariscal de Campo Fuhrer jupax Saur juparux antutawayiwa. Jichhajj Schmeisser jilatampiw parltʼasiñajäna.
  Alemania markankir ametralladora
  StG 44 (alemán aru: Sturmgewehr 44 - fusil de asalto 1944) ukax Alemania markan fusil de asalto ukawa, ukax Segunda Guerra Mundial ukan luratawa. Niya 850 waranqa piezas ukanakaw lurasiwayi. Jichha tiempon lurat automático maquinanakatjja, ukajj nayrïr kutiw walja lurañatak lurasïna.
  Ukax payïr jach"a ch"axwäwin submetralladoras (PPSh, ukat juk"ampinaka) ukanakat sipanx mayjawa, ukax wali jaya pachaw disparos ukar uñt"ayasi, nayraqatax kunatix intermedio satäkis uka apnaqatawa, juk"amp ch"amaniwa, ukat juk"amp suma balístico ukaniwa, cartuchos de pistola ukanakat sipansa, ukax submetralladoras ukan apnaqatawa .
  Automatización StG 44 ukaxa mä tipo de ventilación de gas ukawa, ukaxa gases polvos ukanaka apsuñatakixa mä p"iyaw barril pirqaru. Uka barril diámetro ukaxa mä plano vertical ukana perno ukar inclinasaw llawintata. Misa alineación ukaxa planos inclinados ukanakana interacción ukanakampiwa lurasi, ukaxa perno ukhamaraki perno marco ukanakana. Cámara de gas - ukaxa janiwa regulación ukaxa utjkiti. Uka tapón cámara de gas ukaxa varilla auxiliar ukampixa mä deriva especial ukampiwa destornillada ukaxa mä maquina q"umachañataki. Granadas de fusil jaquntañatakix cartuchos especiales ukanakaw 1,5 g (granadas de fragmentación ukanakataki) jan ukax 1,9 g (granadas acumulativas armaduras ukanakataki) carga polvo ukamp apnaqañax wakisïna. Uka peso estándar de pólvora ukaxa cartucho Kurz 7,92x33 uksanxa 1,57 g ukhawa Pistón de gas ukaxa varilla ukampiwa mayachata.
  Schmeisser jupax machaq ametralladora - St 54 - ukax juk"amp atiniskañ ukhamarak juk"amp sumaw sasaw suyt"äwip uñacht"ayaraki, nina naktäwix wali chiqapawa.
  Von Braun jupax chiqpach suyt"äwip uñacht"ayawayaraki - misiles A-10 ukat A-11 ukanakax 1000 kilómetros ukch"a jayaruw jaltxañ arsuwayapxi ukatx wali chiqaparuw ch"allt"apxi, radio ukamp irpata.
  Reactor nuclear ukar jaquntañkamax bomba atómica ukampix juk"amp jan waliw uñjasiwayi. Ukampis mä pä maratjja, ¡Reina de Bombas sat librojj lurañ qalltañapatakiw arsuwayapjjarakïna!
  Ukampis juk"amp askixa, estadounidenses ukat británicos jupanakax Tercer Reich ukat satélites ukanakar yanapt"añ arsuwayapxi, comunismo mundial ukar saykatañataki!
  Mariscal de Campo Fuehrer Rommel jupax akham amtawayi:
  - ¡Stalinar sapxañani, uñisiñanak taqpach wasitat qalltasktanwa, ukatx comunismo ukax taqpach ukhamarak taqpach t"unjatäñapawa!
  !
  Alemania markan ch"axwäwipax Hungría markat jach"a jan walt"äwiw utjawayi, ukhamat Vístula phuqhat jan makhatañataki. Uka nuwasïwix pä tunk uru achuqa phaxsit qalltawayi, ukatx nazis ukan t"aqanuqtawinakapax tukuyatäxänwa.
  Alemanonakax niya jank"akiw nayrïr línea de defensa ukar p"akintapxäna. Jupanakax arumanthi ataque tácticas ukanakamp activamente apnaqapxäna, ukhamat rusanakax walja artillería ukanakamp jan apnaqapxañapataki. Chiqansa, arumanakax ninax janiw ukhamakiti, ukat nazis ukanakax arumanthi uñjañ yänakanïpxiwa.
  Ukat jankʼakiw payïr línea de defensa pʼakjatäna, ukat pä calderanakaw lurasïna. Ukampis sede central ukan kamachiparjamaxa, jachʼa reservanakaw uka chʼaxwäwir mantapxäna. Nazis ukanakar atipt"añax janis ch"amäkchïnxa, Mainstein-an nuwasïwipax sayt"ayatäxänwa.
  Mä phaxsi qala chuyman ch"axwawinakatx alemanes jupanakax Eslovaquia uksan mä chiqak wasitat katuntañ atipxatayna, janiw 70-80 kilómetros ukjat juk"amp nayrar sartapxäna.
  Prusia Oriental uksan Fritz ukan ofensivapax juk"amp jan walt"ayataw uñjasiwayi. Nayrïr línea de defensa ukak p"akintasinx mä denso defensa ukamp uñkatasipxäna. Ukhamatwa, Ejército Rojo ukax kunjams allsuñ yati ukat arxatasiñ yati. Ukat jach"a jan walt"awinak utjayaraki.
  Rumania markanx Kisselring jupax jach"a askinak jikxatañ atipxatayna. Fascista soldadonakax kimsa calderanak lurapxäna ukat niya taqpach Moldavia ukat Bukovina markanakaruw katuntapxäna. Ukampis ukanx janiw Odessa markar mantañax jaysatäkänti, Bug uksan sayt"asipxäna - ¡mä barrera natural de agua! Ukampis alemanonakajj wali jachʼa oraqenak katuntasipkakïnwa. Ukhamaraki, Ch"iyara quta thiyana, ukhamaraki ucrania suyu Chernivtsi uksana. Ukhamatwa, Rumania markan petroleros ukanakat línea de frente ukar jayarst"ayaña. Ukampis abril ukat mayo phajjsinakanjja, ukhamarakiw suma jikjjatasipjjäna.
  Ejército Rojo ukax arxatäwinx jan sayt"asïnwa, industria ukax walja pallapallanakan yänakap luratayna. Yämas Yak-9 ch"axwirinaka ukat T-34-85 tanques ukanaka.
  Jallu pachanx Rommel jupax mä jan walt"äwin jikxatasïna - Alemania markan jaqinakan ch"amapax niyaw tukusxäna, ukat ofensiva ukax jach"a chhaqtäwinakaruw puriyatayna. 1941 maran wasitat uñstatapat jaktʼañax janiw kuna askïkänti. Soviético soldadonakax ch"axwañanx ch"amanchatawa, generales ukanakax walja qullqimpiw experiencia jikxatapxi, ukatx mä juk"a denso ukat manqhan arxatäwiw lurasiwayi.
  Ukhamasti, inti jalsu tuqir sarxañatakix qullqi churañaw wakisïna.
  Markasanx soviético soldadonakax Vistula uksanx puente p"iqinak katxarusipkakïnwa. Stalin chachajj janiw qhepar kuttʼañ munkänti.
  Rommel jupax mä amtaw lurawayi: URSS markar mä ofensiva aérea uñstayañataki. Niyakejjay bombardeojj mä jukʼa qollqe aptʼatächejja, ¡ukham nuwasïwinjja, jaqenakajj jukʼamp jiskʼakiwa! Ukhamarus EE.UU. ukat Gran Bretaña ukax colonia ukat dominios ukanakamp juk"amp activo yanapt"awinak armas, recursos ukat voluntarios ukanakamp churañ qalltapxäna.
  Avión jet ukanakamp ofensiva aérea ukat jach"a ejércitos de tanques ukanakamp wali amuyump p"akintañ yant"awinaka.
  Ukampis ¡Stalin chachajj janiw pasivamente qontʼasis atipjatäñ suytʼañ munkänti! 22 urunak saraqkipan chinuqa phaxsitx soldadonakapax eslovaco uksaruw mä ofensiva qalltapxäna. Uk uñjasax estadounidenses ukanakax waranq B-29 bombarderos ukanakaw Alemania markar crédito ukamp aljapxäna.
  Alemanes jupanakax aire uksanx apnaqapxäna ukatx wali ch"amanïpxänwa, superioridad cualitativa ukampix tanques ukat autopropulsadas armas ukanakan apnaqapxäna, Ejército Rojo ukan ataques ukanaka. Julio phaxsit tukuyarux Grupo Sur del Ejército Alemán ukax ofensiva ukar sarawayi, yaqha caldera lurañ yant"asa. Soviético soldadonakax Alemania markan jan walt"äwip sayt"ayañ atipxatayna. Nazis ukanakax niya kimsa tunk kilómetros ukch"a nayrar sartapxäna ukat jan jach"a chhaqtäwinakat jark"aqasiñatakix sayt"apxäna. Agosto phaxsinx Ejército Rojo ukax Prusia Oriental uksanx nayrar sartawayarakitaynawa.
  Verano phaxsinx línea de frente ukax niyas jan mayjt"ataw uñjasiwayi.
  Ukañkamax Estados Unidos markax pä bomba atómica Japón markaruw jaquntawayi. Hirohito jupax 16 uru achuqa phaxsitw katuyasiñ yatiyawiyi. América markax amparanakap qhispiyawayi ukat tecnología, materia prima ukat equipos ukanakan suministros ukanakax Tercer Reich ukar juk"amp ch"amanchawayi.
  Alemania markankir aviación ukanakan jan waltʼäwipajj jukʼampiw jiljjattaskäna. Nazis ukanakax URSS markar bombardeañ suyapxäna. Otoño ukax mä ch"axwawinakampiw pasawayxi ukatx pä tuqitw ataques ukanakamp yant"ata. Panpachaniw jan ina chʼusar aptʼasiñatakejj chʼamachasipjjäna.
  Ukampis taqpachanx Luftwaffe ukax aire ukanx juk"amp jach"anchatawa, ukax qhanstawayiwa. 1945 maranx Tercer Reich ukat satélites ukanakax suxta tunk waranqa jila avionanak lurapxäna, jilpachax jet ukanakaw lurapxäna, ukatx yaqha kimsa tunk waranqa aliados ukanakat katuqapxäna. URSS markax pusi tunk phisqhan waranqa autonak luratayna. Ukhamaraki, jupanakax uñisirinakat sipanx juk"amp jisk"akiwa, jank"aki, armanakampi, armaduranakampi.
  1946 marax Ejército Rojo ukan jach"a ch"axwañ yant"äwipampix qalltawayiwa. Ukampis alemanes jupanakax wali suma nayrar sartawip, tanque piramidal E-50 ukaruw ch"axwañar jaquntapxäna ukatx unidades soviéticas ukanakaruw atipt"apxäna, Polonia ukat Eslovenia uksaruw kutt"ayapxäna. Ukampis chhijchhix jallu purintatapa ukat soviético soldadonakan jach"a heroísmo ukanakax Neman ukat Grodno uksat mä juk"a jayaruw fascista tamanakarux sayt"ayäna! Bandera arkirinakan yanapt"apampiw Krauts jupanakax Lviv markar mantapxäna. Ukampirus jach"a ch"axwawix jan ukax jan walt"ayataw URSS markax Europa oriental uksanx puente p"iqinakap chhaqhayatayna, jichhax uka ch"axwäwix wasitatw taqpach Imperio Ruso bolchevique ukan territoriopar puriwayi!
  Mayo phaxsinx Rommel ukan pallapallanakapax suma sarantäwip juk"amp ch"amanchañatakiw ch"amachasipxäna, ukampis walja phaxsinakaw ch"axwapxäna, ukatx línea ukaruw puripxäna, Baranovichi, Vilno, ukatx Riga markaruw jak"achasipxarakïna. Nazis jupanakax Sur uksanx mä juk"a juk"amp sumaw jikxatasipxäna - Vinnitsa ukat Zhitomir jupanakaruw apxapxäna - ¡Kiev jak"achasiñataki! Ukat Odessa markax soviético soldadonakat jithiqtataw jikxatasïna.
  Ukampirus alemanonakax jach"a chhaqtäwinakampiw t"aqhisiwayapxi - tunka pusini maranit wayn tawaqunaka ukat suxta tunk phisqhan maranit achachilanakax ejercito ukar jawillt"atäpxänwa. Walja warminakan divisiones ukanakas lurasiwayi, ukhamarak sapaqat regimientos de francotirador ukat aviación ukanakax kawkhantix juk"amp chiqap chacha warmix ch"axwapxirïna!
  Uka jallu qallta phaxsinx alemanes ukanakax arxatasipxäna ukat ejercito soviético ukan yatxatatäpxänwa. Juyphi pachanxa, nuwasiñanakax wali ch"amapunïnwa. Alemanonakarux janiw p"akintañax utjkänti, jupanakax wali jach"a supremacía aérea ukaruw mantapxäna. Riga ukat Odessa sat soviético markanakajj muyuntatäpkäna ukanakajj tʼunjatäjjänwa, ukampis Fritzes sat familiajj janiw jukʼamp nuwasipkänti.
  1947 maranx T-54 soviético tanque ukax walja producción ukar mantañ qalltawayi, ukax alemán jach"a E-50 piramidal ukamp atipt"asiñapänwa. Chiqansa, soviético autox Alemania markankir autot sipansa armadurampi armanakampix jukʼamp jiskʼakïnwa, ukampis jukʼamp jila qullqinïnwa ukat jukʼamp kʼacharakïnwa. Julio phaxsinx walja lurañanakax qalltawayi.
  Aviación tuqinx juk"amp jan waliw uñjasiwayi, ukampis diciembre phaxsit 30 urunak saraqataruw 1947 maranx nayrïr avión de combate serial soviético, MIG-15, ukax qhipharux jaltxatayna.
  Ukax sañ muniw monopolio fascista ukax aire ukanx tukusxaniwa.
  Mayo phaxsin 1948 maranwa walja lurañanak lurañ qalltapxäna. Uka autox pachpakiwa, ME-362 ukat sipanx juk"amp jisk"akiwa, jank"akïtapata ukhamarak armamento tuqita. Chiqans alemanonakax wali p"iqinchäwinïpxänwa, as ukan suma irnaqañapataki ukhamarak nuwasiñ experiencianxa. Ukampis aire ukanx URSS markax niyaw paridad ukar puriñampïskäna, ukax qhanstawayiwa.
  1948 maran jallu qallta phaxsinx machaq aruskipäwinakaw qalltawayi.
  Alemania markax janiw jaqinakan utjxänti, ukampis URSS markanx wilax chhaqtawayxarakïnwa. Ukatjja, Alemania markankir físiconakajj soviético jaqenakat sipansa nayrankapjjänwa, ukat Tercer Reich sat gobiernojj nayratpach mä bomba nuclear sum yantʼäna.
  Rommel jupax mä moderado opción ukham amtawayi - alemanes jupanakax taqi kunatix nayratpach atipt"apkän ukanak katuqapxani. Riga markat Odessa markakama.
  Stalin jupax cero opción ukaruw iyaw satayna. ¡Janiw nanakax jumatakikiti, janirakiw jumanakax nanakatak layku!
  Arxatäwinakax wasitatw mä jan walt"äwir puripxäna.
  Kobax sapa juk"amp jan ukax juk"amp jach"a industrial, diseñador ukat pallapallanakan yatxatat jaqinakampiw turkakipt"asipxäna.
  Uka qhipatxa, jaqinak nayraqatan mä arst"äwi liyt"äna: ¡ukanx fascismo ukar ch"axwañaw sasaw yatiyäna, ukhamat atipt"añ tukuyañataki!
  7 uru noviembre phaxsit 1948 maran. ¡Uka urux mä jach"a turkakipäwi ukat amtäwiruw tukuwayi!
  Epílogo ukax mä juk"a pachanakanwa
  1954 maran 21 uru diciembre phaxsit... Nueva York... Estados Unidos markan jach"a rascacielos ukanx wila banderanakax walja warkt"atawa.
  Stalin, jupax jach"a pantallanakan ukhamarak taqi carteleras de la república americana popular ukan uñacht"ayatawa, ¡avenida Lenin uksan pasapki uka soldadonakarux jachaqt"asisaw amparapamp luqxati!
  Taqi uraqpachax paqallq tunk phisqhan maraw Stalin compañero - planeta Uraqin nayrïr emperador -pan phuqhasiñap amtapxi!
  
  LUCIFER UKSAN TUQT"AYAÑATAKI
  Jupatakix janis faciläkchïnxa, ukampis wali waynäkchïnsa ukat janïr almapanx qala chuymanïkchïnxa, Palpatine sat nuwasirix uka barreraruw jaltʼañ atipjäna.
  Caroline kullakarojj amparapampiw jiwayapjjañapäna ukat mä sable de luz ukampiw jiwayapjjañapäna. Ukampis thakinakap imantañatakixa, pachpa palacioruw mä jiskʼa carga nuclear uchapxäna.
  Darth Sidious jupax nayratpach mä sable de luz apnaqañ yatïna, ukat reina ukar sarañ thakinx guardia personal ukarux khuchhuqatayna. Ukatxa, qunqurt"asisaw jila chanini zapatonakap apsuñapatak mayïna - ukhamat jiwañapataki, kunjamtix yatiqapki ukhama, andamio ukan q"ala kayuni.
  Carolina kullakajj ukhamänwa. Palpatine jupax chiqpach ajanupaw juparux uñacht"ayäna ukat agosto jaqix jachaqt"asïnwa. Uka qhipatx Dart jupax nayrïr kutiw jakäwipanx ch"aman llijullijunak apnaqatayna... Ukat kunapachatix carbonizado reinax amukt"awayxän ukhax jan khuyapt"ayasir Sith Lord ukax arma nuclear detonador ukar uchatayna ukat palaciot mistuwayxatayna.
  Uma manqhan jakirinakax sabotaje ukamp juchanchatäpxänwa, ukatwa aka planetan pä pachan jan sinti qhuru ch"axwäwix utjawayi. Tecnología toqet jukʼamp sumäpkchïnsa, uma manqhan tʼijuñajj qhespiñwa atipjäna. Ukhamarus Senado republicano uksankirinakaw chikanchasipxäna, jupanakax janiw genocidio ukx jaysapkaspati.
  Palpatine jupax mä sumankañ thaqhir jaqin laureles ukanakap jikxatawayi, jichhax nivel galáctico ukar puriwayi, jichhakamax Naboo markankir senador ukar mä modesto yanapiripan lurawipankiwa, ukampis wali jank"akiw wali uñt"atäxi.
  Plagaust yatichiripax yatiqirin sartasiwiparux iyaw sataynawa, ukampis jupa pachpaw juk"amp juk"ampiw magochlorians ukanakat cientificonakan yatxatäwiparux ch"amanchawayi. Jupa pachpaw jan jiwir jakañ katoqañ munäna, ukat kunjamsa jiwatanakar jaktayaspa uk yateqañ munarakïna. Ukatjja, Plagaust chachajj anqan jan khuyaptʼayasirïkchïnsa, yaqhep familiaranakaparuw cheqapuni munasïna ukat jankʼak jaktapjjañapsa samkarakïnwa.
  Palpatine phuchhapax reina ukhamaw jilxattawayi. Ukat mä qhawqha tiempotjja, jupajj pachpa wawanïjjänwa. Chachax janiw formalmente rey ukhamäkänti, jan ukasti taqpach legal chacha warminïnwa, ukat nayrir oficial ukhamarakiwa - Jedi ukhamawa, janis jach"a yatiñanïnwa. Oficialmente, jupax príncipe ukat co-gobernador junior ukham sutimp katuqawayi - reina p"iqinchata.
  Ukampis Palpatinex janiw jan oficial yuqaparux gustkänti: jupax wali suma chuymanïnwa, jach"a jaqiwa, wali suma uñnaqt"anirakïnwa, ukat maranakapat sipans juk"amp sullka uñnaqt"anïnwa.
  Ukat chʼiyar jañchin apnaqirin phuchapajj wali suma chuymani ukat sinttʼasir jaqënwa. Jupax awkiparux wali uñtasitawa - jupax inas universo ukan juk"amp jan wali jaqir tukuñ samkchïna.
  Kunjamäskpasa, Plagaust chachajj janiw yateqeripar amuytʼayañapäjjänti. Palpatine jupax jupa pachpaw uka amtarux lurawayi - phuchhapar ukhamarak chachapar t"unjañataki.
  Ukampis chiqans jan qhanstayañataki. Ukat ukax janiw jasakïkiti, kunatix palacion seguridad ukax wali ch"amanchatawa taqi jan walt"awinaka ukat sabotaje ukanakat qhipatxa.
  Palpatine jupax warawaran barcon mä accidente wakicht"añ amtäna. Jupax ch"amanchawipampiw atipjatayna, reyin familiapan Corusan markar jaltxañapataki - mä planeta metrópoli ukat república ukan capitalapa. Ostensiblemente mä jawillt"awi mä jach"a fiesta - milenio jach"a formación.
  Jupax Plagueis yatichiripan yatichäwinakap sum yatiqäna;
  Yatichirix yatiqirirux akham sasaw arsuwayi, yatiqañax wali ch"amäkchisa, pä kamachit qhispiyatäpxani. Darth Bane jupan kamachiparjam jan wali muyu p"akintasax janiw kuns maynit maynikam imantasipkaspati, janiw envidiasiñas ni jan atinisiñas jupanakan sarnaqawipanx utjkaspati, ukhamatw Lado Ch"amakarux mayacht"asis luqtasipxaspa. Sidious jupax tunka maranakaw Muun jupamp yatxatäna, uka pachanx Plagaust jupax yatiqiriparux taqi kunatix yatkän uk yatichäna, ukhamat taqi ch"amanak Plagaust jupax jikxatkän ukax jan chhaqhañapataki. Plagaust chachan yatichäwinakapax Palpatine-rux axsarañanakaparuw saykatañapatak wayt"äna, taqi kusisiñap apt"äna, ukat taqi kunatix juparux wali munat uñjkän ukanak apt"äna. Ch"amaka Tatitux Sidious juparux yatichäna, envidia ukat uñisiña ukham chuyma ch"allxtawinakax, Ch"amaka Lado ukar sum apnaqañatakix wakiskirïkchisa, mä jach"a amtar puriñ laykux ordinario amuyunaka moralidad ukar jaytañatakiki. Plagaust jupax yatiqiriparux kunjams ch"amap katuntañax ukxat arst"arakitaynawa, qhipa amtampiw Galaxia ukar apnaqañ amtapxäna.
  Ukampis yatiqañax juk"amp askiwa, barreras virtuales ukat cine multidimensional ukanak pasañawa.
  Palpatine-rux filanak taypin jilxatañapatak yanapt"kasax, Master jupax Thaler Sidious-arux Sith holocron-aparuw mantañapatak churäna, ukhamarak walja yaqhanakarus mantañapataki. Jupax Palpatine-rux kunjams sable de luz ukamp nuwasiñ yatichäna, kunjams Fuerza llijullijunak apnaqañ yatichäna, ukatx taqi kasta yatiñanak kunayman armas ukat técnicas del Lado Ch"amaka ukanakat ch"amthapiñapatakiw wayt"äna, ukampis jupanakarux kuna wakiskirïki ukak churañataki, ukax chiqpach amtar puriñatakikiw wakisi ukax Orden satawa. Uka pachparakiw Plagaust chachajj Gran Damasco sat sutimp uñtʼayasisajj taqe kuns luräna, ukhamat jan khitis Palpatine sat chachampi chiktʼatätap amuyañapataki.
  Ukhamat akanx mä sanu lurawiw utjawayi - nave espacial ukax mä asteroide jawiraruw katjatayna. Ukhamaraki, niyaw warawaran barcon kutt"anxatapatxa, kunawsatix walja avión apnaqirinakax ch"ama umañanak umapxäna.
  Ukat Palpatinex janiw jan suyt"ayatäkänti, jan ukasti mä orden churarakïnwa, llakisiñap uñacht"ayatapata ukhamarak jan walt"ayir thakhit jark"aqatapata. Ukampis ukham excusanak uñachtʼayañax utjiwa, ukat maynix chiqpachapuniw jan walinak lurani. Ukat provocación ukax irnaqawayiwa, ukat instrumentunakax mä juk"a jan walt"ayataw uñjasiwayi.
  Herederos ukhamarak chacha warminakax jiwapxataynawa, Princesa Padmé Amidala wawakiw qhispiwayi, Palpatine allchhipa. Jupax Naboo sat jaqiruw trono katuqäna.
  Ukat Darth Sidious jupax jan wali luratanakapat listaruw yapxatäna. Ukampisa, janiw taqe kunas Plagaust chachan aprobatäkänti.
  "Jumanakax Fuerza, aprendiz, ukat talento irptañatakix utjapxtam. Juk'amp askixa, mä serial killer ukan wila ch'am tukuñapaw utji, ukampirus ukax reserva ukan katxaruñasawa - jan ukax violenciax mä propósito especial ukar yanapt'kchi. Jiwasax janiw carniceros ukhamäktanti, Sidious, ukhama nayra pachan yaqhip Sith ukanakax jutïr pachan arquitectonakätanwa."
  -¿Qhawqha pachasa?
  "Tunka marat - ukat janiw mä urus nayrax".
  Ukampis jarkʼaqasiñataki paciencianïñax janiw uñachtʼayasiñ munkänti. Awisax Witt jupa pachpas kunatsa mä akatjamat ukham qhuru jaqir tukuwaypacha sasaw jisktʼasirïna. ¿Ukham qʼañu chuymampit yuritayna? Ukatjja, mä amigo taypinjja, Palpatine chachajj suma chuyman jaqëkaspas ukhamwa uñachtʼayäna.
  Darth Sidious jupax mä machaq teoría uñt"ayaraki: chiqpach Sith jaqix amuyunakaparux wali yatiñampiw imantañapa, ¡yatichiris janiw uka k"arinak amuykiti! ¡Plagausto Yatiñan satäkchisa!
  Palpatinex política galáctica ukar mantañ qalltaskäna ukhax yatichiripax yatxatäwipanx machaq askinak jikxatawayi. Yinchorri juchan jaqin munañapaxa, Damasco markarux mä delegación pachpa jañchin uñacht"ayata, Fuerza ukan ch"amapampix p"akintataw uñjasiwayi, ukampirus manqhanx reptil ukanakan natural resistencia ukax utjkchispas ukhama. Plagaust jupax yaqha muestras ukanakanx walja yant"awinak lurarakïna, jupax pachpa ch"amanchawinakap yant"äna. Jutïr Tantachäwinx Caché ukanx Plagaust jupax Sidious juparux kuna iwxt"anakas Sith jupanakax lurapxañapa uk uñacht"ayäna, nayratpach Kerred Santa ukar chhaqtayatapatw arsüna ukatx Sidious juparux Vidar Kim senador jiwayañ kamachiñapatakiw mayïna, ukhamat Palpatine jupax jupan lantix utjañapataki . Plagueis jupa pachpaw Kamino planeta ukar visitt"äna, ukanx local raza de clones lurayirinakampiw aruskipt"äna, ist"asir Yinchorri ukan ejercitop uñstayañataki. Qhipharux Damasco ukat jupan aynacht"atanakapax Serenno markaruw sarapxäna, ukanx Plagueis jupa pachpaw ukankir Jedi ukanakamp aruskipt"äna. Ukatwa Jedi Qui-Gon Jinn jupanakax corporaciones ukanakar jan munatap yatïna, ukat nayrir yatichiripax Dooku jupax República ukan cargopax jan chiqaparuw uñjäna. Plagaust jupax wali yatiñampiw Sifo-Dyas yatichirin chuymaparux pächasiñ jathanak yapuchäna, República markax mä ejercito munatapat llamp"u chuymampiw amuyt"ayäna.
  Chiqansa, ¿khitis jan chʼaxwäwix utjkaspäna ukhaxa, ¿khitis mä jila alani maquina militar lurañar saraspa? Ukat Sith jupanakax chiqpachapuniw ch"axwañ thakhimpiw apnaqañ munapxäna, kunatix yaqha thakhinakax yatichäwinakapamp jan walt"ayatawa.
  Sesión política ukanx tunka jila mundos de la Federación de Comercios ukanakar República ukar mantañatakix Plagueiste ukat Sidious jupanakax wasitatw Damasco ukat Palpatine ukanakamp uñt"ayasipxäna. Mä nayraqat wakicht"at amtar arktasa, Palpatine jupax mä muspharkañ arst"äwiw arst"awayi, ukax Senado uksanx arnaqasiñanaka ukat jan walt"awinak utjayawayi. Plagaust jupax kusisitaw jikxatasïna, kunatix Federación de Comercio ukan planetanakapax República uksankirinakaruw tukuwayi ukatx jutïrinx Sith jupanakax amparanakapamp mä ch"axwäw galáctico ukar sartayapxaspaw. Ukampis Plagueis jupax yatïnawa, Pax Tim senador envidioso ukax Damasco markan yaqha uñisirinakapampix mä amtar puriwayi - Sante markan seguridad ukan estructurapa - jichhax juk"amp ch"amampiw Damasco markar apsuñatakix ch"amanchasini. Ukatwa, Plagueis jupax amuyuparjamax Palpatine juparux Tim jupamp mä sesión política ukan tantacht"awayi ukat yatiqirirux cebo ukham apnaqatayna, ukampirus uka pachparakiw yant"äna. Sidious jupax wali sums lurawaykchisa, Tim jupax panpachan Siths jupanakaruw atipt"añ atipxatayna, Plaguest juparux maladiano jiwayirinakat mayïna. Kunjamakitix qhipïrix taqi ch"amapampiw secuestro sayt"ayañataki ukat Tim ukar jikxatañatakix tantacht"asiwayi, jupax janiw yatkänti payïr ataque jupar lurañ amtapxatapa.
  Ukat Darth Sidious jupax ukham amuyasïna, ukampis niyaw yatichiripan tutelapat qhispiyasiñ amtaskäna.
  Larsh Hill jupar Orden del Círculo Arco ukar mantañapatak ceremonia ukanx Coruscant uksan ordenan lodge ukanw lurasïna, Darth Plagueist jupax niyaw mercenarios ukanakamp jiwayat uñjasiwayi. Palpatine jupan yanapiripax Pestage satawa, jupax maladianonakaruw jawst"awayi, ukatx wakiskir yatiyawinak katuqasax jank"akiw Palpatine juparux yatiyatayna. Panpachaniw jiwayañ yant"äw chiqar puripxäna, ukat usuchjat ukat juk"akiw samaqir Plagueis jaqirukiw jakkir jikxatapxäna, jupanakax Fuerza ukan usuchjat jaqiruw ch"uqt"apxäna; mayni Muunanakax Damasco Capital uksatx jiwayataw uñjasipxi. Qhipharux Palpatine jupax Tim jupat venganza luratayna, juparus ukhamarak walja yaqha Protectorado de Gran ukankirinakaruw jiwayatayna, embajada de Malastare Coruscant uksan. Policía ukax janiw uka jan wali lurayirinakarux jikxatkiti, ukampirus mä equipo especial ukaw utt"ayasiwayi, uka jiwatat yatxatañataki, senador Kim jiwayatapatxa. Ukham luratapatxa, Damascus Capitals ukax janiw p"iqinchiriparux chhaqhayawaykiti, ukampis Hego Damascus jupax Galaxia ukan asuntos ukanakat jubilasxänwa.
  Darth Sidious chachan amtanakapajj wali kʼarinakänwa. Jupax janiw Padve allchhiparux jiwaykänti, jan ukasti jupampiw amigopäxäna. Ukat anqax jan munasaw senadorar tuküna.
  Ch"iyara tatan ch"amapax jilxattawayiwa, ukatx kimsïr Sith Darth Maul ukaw uñstawayi. Ukhamaraki yatichatarakiwa métodos bárbaros ukanakampi, ukhamaraki wali ch"amani ch"axwiri. Ukampirus Maul-an ch"amapan yatiñapax janiw sinti jach"äkiti, jupax mä phuqhat heredero ukhamaw tukuspa.
  Ukhamarus Plagaust ukat Thaler jupanakax wali jaqinakäpxiwa, ukat janiw jan racistas ukanakan chimpunakapax utjkiti. Jupanakax janiw chiqpachans jutïr Sith imperio ukan tronopax jaqit sipan yaqha jaqin herenciap katuqañap munapkänti.
  Ukatwa, inas Darth Maul chachan jiwatapajj nayratpach amtatächïna. Ukatjja, Palpatine chachajj yateqeripampejj duelo lurapkäna ukhajj niyaw jiwjjäna, ukat jukʼamp chʼamakiw jutïr emperadorarojj jiwañat qhespiyäna.
  Darth Sidious chachajja, universonkir mayniw jupat sipansa mä sable de luz apnaqañ jukʼamp sumätap laykojj chuym ustʼayasïna. Ukat ukax markap jaytawayaraki. ¡Wali askiwa, jaqi chacha warmitakix Maul, jan ch"amanïtapatxa, janiw jupanakat sipan juk"amp ch"ama ch"ama tuqit yatiñanx atipt"kaspati!
  Damasco ukat Palpatine jupanakax taqi kuns lurapxäna, Naboo ukan jan walt"äwipax panpachanitak askïñapataki. Darth Maul jupax Naboo ukar Jedi ukar t"unjañatak mä operativo uñstayañkamax Damasco markax machaq jan walt"äw uñstayañatakix ch"amampiw sartawayi. Unión Corporativa, Gremio de Comercio, Unión Techno ukat yaqha empresanakan p"iqinchirinakapampix jikisisa, Damasco markax República ukan jan wali lurawinakap jupanakan pachanakapamp chika uñt"ayawayi. Palpatine, República Galáctica ukan Jach"a Canciller ukhama chhijllatäñapataki, Jach"a Plan sapaki tukuyañ pachax purinxiwa sasaw amtäna. Plagaust jupat taqi kunatix munaski uk yatiqasa ukat yatichiripan conexiones ukanakamp apnaqasa, munat cargo jikxatañataki, Palpatine jupax chuymankipstat Muun juparux janiw kunas juk"amp jark"atäkiti sasaw uñjäna. Maysa toqetjja, Plagaust chachajj yateqeripar taqe chuymas confiykaspa ukhamänwa.
  Ukhamarus Darth Maul jupax jiwxänwa ukatx pä jaqin apnaqawipax automáticamente wasitat utt"ayatäxänwa.
  Walja irnaqawinakaw utjäna ukat pachax nayrar sartaskakïnwa, Darth Sidus jupax mä machaq yatiqirir yatichañatakix janiw tiemponïkänti.
  Ukhama, kunats jupanakan tándem ukax mä qawqha maranakax jan utjañapakiti - ukampis Orden Jedi ukax janiw taqpach t"unjatäkaniti?
  Ukampis janiw ukajj jukʼamp wakiskirïkänti. Plagaust jupax qhipharux mä jan wali imantat uñt"ayi: "jupaw chiqpach, biológico Palpatine - Witt Thaler awkipa."
  Jïsa, mamapax wali suma yapuchiri warmiwa, Damasco markan qamir aljirinakapan p"iqip muytayatayna. Ukat janiw uka munañap jarkʼaqañ puedkänti.
  Jilapachax Sith ukar qalltañ tukuyatatxa, wawanakar waljaptañ yatiñax wali juk"ampiw jilxati. Ukat akanx jumax wali suertenitawa - ¡mä yuqall wawanïtawa! Ukat ukhama capaz, ukat donado janiw ch"amampiki, jan ukasti extraordinario talento político ukampi.
  Ukaw uka waynar qhespiyañatakejj nayrïr razonajj utjäna. Uka negociox wila masimar pasañax juk"amp kusiskañawa. Ukampirus, kunatix jach"a nivel Sith ukax niyas jan wawanïxänwa, familian lazonakapax janipuniw wali wakiskirjam uñjatäkänti.
  Plagaust jupax chuyma ch"allxtataw uñjasiwayi... Inas chiqpachapunix pachpa yuqapax jan llamkt"añapatak amtchïna.
  Ukampis ukax chiqpachapuniw Darth Sidious juparux lurañatak ch"amanchawayi. Ukham jan wali lurañax pachpa awkipar jiwayañjamawa, ukax kawkir Sith Master ukan samkapawa.
  Chhijllawix janïr utjkän uka arumax Damasco markax nayrïr kutiw walja maranakanx jaqinak nayraqatan uñstawayi, senador Palpatine jupamp chika: jupanakax mä machaq producción de ópera Mon Calamari ukan estreno ukar sarapxäna, Ópera Galáctica ukan. Uñt"ayasiñ tukuyatatxa, pä Sith Lords jupanakax Damasco markan ático ukar jubilasipxäna, Caldani Spiers ukan edificio ukan Palpatine ukan jak"achasiñ amtap amtañataki. Palpatinex vinompiw yatichirir muyuntäna, Senado uksan jutir arst"äwip ensayasa.
  Plagaust, machata, Palpatine juparux magochlorians ukamp yant"atapax juk"amp askiwa sasaw säna. Anakin waynax t"ijtäwin atipt"awayi, ukat juk"amp askixa, mä taqpach ejercito de robots de combate ukar jan ch"amanchañ atipxatayna. Ukax sañ muniwa, yuqall wawax ch"amampiw juk"amp churatawa, taqi kunatix alaxpachan jakapki ukanakat sipansa. Ukhamarus, waynat sipanx mä representante de la raza Togruta ukaruw Magochlorians ukanakamp inseminar atipjatayna. Amuyt"añatakix aka humanoide, ukampis jan jaqi raza ukan representantes ukanakax magochlorians ukanakat sipanx juk"amp pisin jakasipxi, ukampirus pachpa pachanx sapa patakatx Jedi ukanakax jupanak taypinx utjiwa, walja kutiw jaqinakat sipanx juk"amp jisk"a jakhüwinakax utji, ukax wali jach"awa...
  Machaq imill wawax Ahsoka Tano jutïrinx extraordinario, nayrax jan uñt"at alturanakaruw purini. Togruta ukan ch"amap amuyañatakix yaqha thakhinak mayacht"ata, ukat magochlorians ukan walja utjatapa, jaqinakan lurat chiqpach milagro ukar yurispa.
  ¿Kunas jutïrin pasani? Jupax yant"äwinakampiw sarantaskakini ukat machaq jaqinak uñstayani - diosanakampi ch"amapampi kikipa. Ukat jupax sintetizar seres de un nivel más alto nivel de magoclorios - teoclorios, ukax Sith ukarux universo ukan física kamachinakap mayjt"ayañapatakiw yanapt"ani, ukat inas machaq universos uñstayarakchispa!
  Kunas ch"iyara tataruxa axsaraña, muspharaña utjatayna.
  K"achat k"achat machasisax Plagaust jupax walja maranakat nayrïr kutiw ikiñar puritayna, ukatx mä qawqha pachatx Sidious jupax pächasisaw (inas mä espadampi p"iqip khuchhuqañax askïchispa?), mä jawir Fuerza llijullijunak yatichirirux antutatayna .
  - ¡Jumaw tata, taqi kunat jaysäta! ! ¿Kunatsa Caroline sat sapa cheqpach munasitajar jiwayañatak waytʼista?
  Ch"iyara Sith ukax arnaqasïna, awk taykaparux llijullijunak jaquntäna. Chiqpachansa chiqpachapuniw jupar uñisïna.
  Plagaust sat chachan tʼaqhesiñapat kusisisajja, Darth Sidious chachajj jukʼat jukʼatwa tʼaqhesiyatayna, ukat Fuerza ukan yanaptʼapampejj qarjatäsajj janiw kuns lurañjamäkänti ukat jiwjjänwa.
  Qhipa segundonakanxa, ch"iyara tataxa akham sänwa:
  "Jumax aka anatäwinx atipjawaytawa kuna urutix nayar yatichañ amtkta ukhamat nayax Galaxia apnaqañapataki, jumax tatamaruw juman jak"aman utjayawaytam - jan ukax, juk"amp chiqaparux, jumax yatichirijawa, tatajawa - jïsa, ukatakix Wiñayapuniw jumampïskä yuspärta, ukampis jumax janipuniw uywirijar tukkätati" sasa.
  - Palpatine jupax Darth Plagaust jupat despedida sasaw säna, jupax jiwataw ukat llijulliju ninampiw phichhantatäskäna.
  Ukhamaw Sith inventor ukax thaya jakäwip tukuyäna. Ukat jupamp chikaw historia universal ukan pankapax turkakiptawayi.
  Ukampis pä machaq, jach"a lurawinakaw qhiparäna: Ahsoka ukat Anakin, ukhamarak mä yatiqirix galaxia ukar ch"amanchañ atipjatayna ukat Jedi ukar atipt"añ atipjatayna.
  Ukhamatwa Luke Skywalker chachajj Palpatine chachan allchhipa ukat Darth Vader chachan yoqapänwa.
  Ukatwa, ch"iyar Sith tatax janiw kamachi churañjamäkänti, directo, dotada descendientepar apsuñsa t"unjañsa puedkänti. Ukhamarus, kunsa maynix saspa, Lucas jupax sapa patakat patak jaqiwa, ukat pachpa wawanakapax chikat Togruta ukhamawa. Ukampis Palpatine emperadorax nayratpach kamachinak uñstayatayna, jan jaqinakan derechunakapar limitañataki, ukat jilapartx machaq ch"aman racista ukanakar utt"ayañ thaqhatayna.
  Chiqansa, kunatix jaqinakax galaxia ukanx juk"amp walja jaqinakawa, ukat pachpa emperadorax jaqiwa, jupamp chik sarnaqir jaqinakjama, ukhamax qhuru racismo ukat yaqha jañchin jisk"achasiñax Sith ukan ajayuparjamaw utji. Khitinakatix chhaqtayañ munapki ukat apnaqañ munapki ukanaka.
  Gran Mariscal Tarkin jupax mä taqpach teoría ukat ideólogos ukanakaw racismo ukar chiqanchañatak uñstayatayna...
  Ukampis chikat jaqinakakiw trono katuqapxäna. Ahsokax jan wali jiltawinakat jithiqtkchisa, camaleón ñik"utapax wali sumaw uñtasi.
  Emperadorax chiqpachapuniw wawanakaparux Siloh planetan jakañ t"unjañatak khitäna, kawkhantix Togruta jaqinakax jakapkäna. Ukat ch"iyara tatan wawanakapax wali kusisitaw uk lurapxäna.
  Jupanakax usurïtapatpachaw luqtapxäna ukat ch"amapan ch"amaka ladopak uñt"apxäna. Palpatinax waynäkasax mä kutit sipans juk"ampiw askinak luratayna. Ukat tʼaqhisiyañ utar tukuyaspäna ukhajja, janitï Plagaust sat chachampi jikiskaspäna ukhajja, janipuniw galaxian jachʼa jiwayir jaqer tukuspänti.
  Jïsa, wawanakapax janiw suma luräwinak lurapkänti; Ukampis kunatsa ukax chiqpachapuniw emperadoratakix jan walïki. Tolley, jupan suma kankañapajj janiw qʼal jiwatäkänti. Toli Palpatine jupax amuyataynawa, janiw chiqpach Sith ukar tukuñax utjkaspati jan juma pachpamp ch"axwasa, kunapachatix juma pachpan qhana lado ukar atipt"asma.
  Wawanakapax jan walinak luqtañax mä churäwjamaw katuqapxäna, kunatix universo ukanx juk"amp natural ukhamawa, janiw amuyun llakisiñas ni arrepentisiñas utjkiti.
  Ukampis Palpatine sat chachajj jupa pachpaw nuwasïna, ukat Caroline sat warmir jiwayatapajj kunsa jupar aptʼasïna ukjja, Alto Diosanakakiw yatipjje.
  Ukatjja, emperadorajj janiw taykapar jiwayañ ajjsarkänti. Plagaust chachajj jupar wal munasirakpachänwa, ukat janipuniw ukham jisktʼajj arskänti.
  Ukat Palpatine mamapax jakaskakiwa ukat nayratpach patak maras pasawaykchixa, janiw sinti chuyman warmir uñtasitäkiti. Jan ukasti, jupax yuqapat sipan sullkakaspas ukhamawa, ch"aman rubio - janiw kimsa tunk marat jila uñnaqapanx utjkiti. Wali chʼama irnaqäwit mistusajj mä jaya provinciaruw qamasïna, ukanwa layqasiñ qalltäna.
  Jïsa, jupax comunero, campesino, ukampis jan uñt"at warmirakïnwa, ukax genética ukanx mayjt"ayatawa. Jan ukhamäkaspäna ukhajja, chʼiyar jañchitjja, janiw usurïkaspänti.
  Q"ala kayuni, mä lomo isimpi isthapt"ata, mä jisk"a cinturani, mä imill wawar uñtasita, pampan wali ch"amampiw irnaqäna, ukat arumanakax layqanak lurirïna. Ukampis Witt jilatajj jupamp jakaskäna ukhajja, taykajj luratanakap imantasïnwa, janiw wawapar kun lurañsa qalltkänti.
  Chiqaw mä pä kuti jaytawayi: inas jupax jan munat masinakaparuk imt"añapatak amtatächispa, jan ukasti wawanakapar allchhinakaparus imt"añapawa.
  Palpatinex mä marakiw mamaparux visitt"irïna - kunawsatix Naboo ukar kutkatasir jaqinakan ch"axwawipat jark"aqañax wakiskäna ukhaxa. Ukhamarakiw imantat yatiyäwinak thaqhasipkäna, ch"iyar emperadoran utapa planetan. Inas jan chʼamanïtap yatjjatapjjchïna, jan ukajj familiaranakapar jikjjatapjjchïna?
  Uka emperadorajj chikat jilapanïnwa. Aka chiqanx Palpatine jupax ch"amaka ch"amanakaruw sacrificiot luqtawayi, mä juk"a pachaw Naboo markan jan walt"äwix utjkän uka pachana - kunjamas sañjama, ukhamat suertex jachaqt"asiñapataki.
  Uka pachakamax jilapax allchhinakaparux jikxatxataynawa, ukatwa Darth Sidious-an suyt"añ amtanakapax askinjam phuqhasiwayi. Juk"amp jan walt"ayatanaka, ukat machaq yapxatawi panteón jiwayat wila masinakaru.
  Ukatxa pachpa pachanwa mamapar jiwayañ munäna. Ukampis Palpatinex mä chuyman warmimp jikisiñ suyäna: ukampis mamapax janiw kunjamatsa mayjt"känti, jaya maranakax jaljtapxäna. Imill wawa, musculoso, bronceado ukata wali ch"amaka, ukhamaraki suma ñik"uta, suma ajanu, chacha ñik"uta. Jayantxa, jila partex imill wawat pantjasispawa, ukampis jakʼat uñchʼukisaw ajanupan uñnaqap uñjasma: wali jilïr jaqiwa, suma uñnaqtʼaniwa, ukat kimsa tunka maranïxiwa. Ukat esmeralda sat zafiro sat nayranakar uñchʼukisma ukhajja, jukʼampïkaspas ukhamäspawa.
  Witt Thaler, jupax janiw mamapax jan kunjamtï jupax uñt"atäki ukhamarjam sapürunjam amuyaskänti, jupax wali musphataw jikxatasïna ukat janiw jiwayañ munkänti, jan ukax kunjamtï jupax siskän ukhamarjamax ch"amaka ch"amanakaruw sacrificiot luqtañ munäna.
  Ukatxa janiw tayka layqapampi mä qhawqha arunaksa mayjtʼayañatak chʼam jikxatkänti ukat jan jikisisax jankʼakiw sarxäna. Inas taykax wawapar uñtʼchïna, ukampis thaya ukat jan kuns lurirjamäkaspas ukhamaw tukurakïna.
  Ukat qhipa kuti Naboo markar visitt"asax kuna pachatix convoy imperial ukar embuscadas ukan uñstkän uka pachanw uñstawayi. Palpatinex niyaw palacio ukan imt"atäxäna, ukampis mä q"ala kayuni warmiw jupar uñstäna, ukax mä imantat mistuñ uñacht"ayäna ukat kawkhans yaqha kutkatasir embuscada ukaw utjäna uk uñacht"ayarakïna.
  Ukat mä qhawqha arunak jupamp chikaw mayjtʼayapjjäna.
  Jan ch"amakt"ir taykax Palpatine chachan nayraqatapar amparapamp luqxatasinx chuym ch"allxtataw akham säna:
  - Kunjamsa qhuru usuchjata, wawa. ¡Janiw mä uñt"at lurawis jumanakan utjkiti!
  Darth Sidious jilatajj mamaparuw colerat akham säna:
  - ¡Nayaxa anqanxa wali chuymani jaqikïkaspasa ukhama! Cheqansa, cuerpojajj jaya tiempow jaqenakan leyinakaparjam jan sarnaqkiti. Ukat nayax wali ch"amanïtwa kawkir Jedi ukar espadanakampi atipt"añataki. ¡Ukat jañchijajj jañchin utjkani uka tiempojj jukʼamp walja patak maranakaw utjani!
  Wayna taykaxa p"iqipa ch"uqt"ata yuqaparuxa akhamawa säna:
  -¿Vampiro ukham tukusax jañchin jakawim jaya pacha jakañ amtastati? Chiqansa, vampironakax jaqinakat sipansa jukʼamp askiwa. Jan ukasti kimsa kuti wila umañaxa wakisi ukatxa jani inti jalsu tuqina. Ukampis ¡akax janiw jakañakïkiti!
  Palpatine emperadorajj mamapat chuym ustʼayasïna, ukat jawqʼjañsa munarakïna, ukampis jupa pachpaw jarkʼaqasïna. Jupax colerat akham sasaw arsüna:
  - Wayn tawaqut sipansa juk"amp ch"amanïxtwa, juk"amp ch"amaw jiwayañaxa yaqha qullqimpi jan ukax jach"a jach"a qullqimpi. Ukat kuna inti jalsunsa mä suma traje espacial filtros ukanakampiw uchasispa, ukat artificial qhanax janiw nayatakix jan waltʼaykiti.
  Aka chiqanx Darth Sidious jupan tonadapax juk"amp llamp"u chuymanïxänwa:
  - Juk"ampi sumaxa, yatiyapxita, ¿kunjamatsa jumaxa, mä sanu jaqi ukhama, wayna tawaqunakaru manteniñatakixa?
  Lada Thaler kullakax mä muxsa, janq"u kisu jachaqt"asisaw jaysäna:
  "Taqi jakäwijanx q"ala kayukiw Naboo markanx sarnaqawayta, taqi jakäwijan irnaqawayta, k"umara manq"anak manq"irïta, juyra ukat leche ukanak umawayta. Sapa kutiw suma thaya - markat jayarst"ata. Mä kutikiw capital markar visittʼawayta, ukat cadenanakamp chintʼataw visittʼayäta, ukat uka juicio istʼañatakejj apanipjjetäna. Ukat ukat wasitat mä azada apt"ata ayllun sarañataki!
  Nayax k"umara jakañampiw jakasta ukat kunatsa chuymankipstañaja?
  Aka kutix Palpatinex janiw coleraskänti, mä juk"a kusist"ataw jikxatasïna ukatx, wali logicamente, qhanancht"añ mayitayna:
  - Millón millón yapuchiri warminakaxa juma kipka jakawiwa sarnaqapxi, ukampisa ukaxa janiwa jark"kiti jan wali chuymani warminakaru tukuñataki, jani jumanakata sipansa. Kunas imantat - yatiyapxita!
  Mamajajj jiskʼa arunakampiw akham säna:
  - Jiskt"awixa wali wakiskiripuniwa, ¿kunas jaqiruxa chuymankipstayi? Pachamaman muyupax wiñayatakikiwa, jaqin janchipax ukham muyuñar uñtasitawa. Objetivamente, janiw kunas jaqin cuerpopanx chuymankipstañapäkiti. - Wayna uñnaqt"an warmixa mä juk"a samart"asa mä diosaru atinisiñampiwa sarantaskakïna. - Taqi kunasa amuyt"aña, iyawsaña. ¡Chuymanïñax janiw naturaläkiti sasin iyawsañamawa, ukampis wiñay wayn tawaqunakax, jan ukasti, mä patrón ukhamawa ukat janiw chuymankipstañamäkiti!
  Palpatinex janiw taqpach aka tuqitx iyaw sañ munkänti:
  - Janiwa jaqinakaki chuymanïpkiti, jan ukasti metal, yänaka, naves espaciales, ukhamaraki nuwasiñ robots ukanaka. ¿Kunatsa maynix munañapampi ukat iyawsäwimpi ukat jan ukham lurañapatak chʼamachaspa sasin amuyta?
  Uka tawaqux jan axsarasaw akham säna:
  - Jaqina janchipaxa, metalat sipansa, mä sistema renovable satawa. Célulanakajj walja millón millón maranakanwa jaljtasipjjaspa ukat machaqar tukuyapjjaspa. Kawkïr cientificotï cuerpon utjki uka chʼaphinakajj millón millón jaqenakaruw jakani sasaw saspa. Mä jisk"a wakiskir lurañ yatiqañakiw wakisi - células nerviosas ukanakar wasitat uñstayaña ukat machaqar tukuyaña. ¡Ukhamajj jan jiwañajj cheqäjjaniwa!
  Palpatine chachajj akham sasaw jisktʼäna:
  - Ukat kunjamatsa ukham lurasma, mama?
  Warmixa larusisaw mä jisk"a arumpi jaysäna:
  - ¿Kunatsa mä vampirox uk yatispa? Ukat ukhamatwa phisqa jan ukax suxta patak maranakax aka jañchin jakaskakïta. Ukat jumanakat mä suma tamaw jilsusipkta... ¿Wiñay wayn tawaqun imantat yatxatañax wakisispati? ¿Yämas juma pachpatak chʼamachasiñamat amuytʼasa?
  Darth Sidious chachajj mä tʼunjat katarir uñtataw sistʼasïna ukat escarlata cuchillap apsusïna:
  - ¡Nayax jumarux ch"amaka ch"amanakaruw sacrificiot luqtaraksma!
  Taykaxa jan kuna ch"iwimpi mä markana yuqapa-emperadoraparu uñkatatayna. Jupax juk"amp jachaqt"asisaw jaysäna:
  - ¡Aka sacrificiox janiw ch"axwañan yanapt"kätamti! Wila wartatäskstasa, mayisitanakajajj jiwañat qhespiytamjja. Mä maratjja, manqha chʼamakan thaknam sarapjjäta. ¡Ukat mamamakiw almamarux infiernot qhispiyaspa!
  Palpatine llamp"u chuymampiwa amparapa luqxatäna mä samarañampi:
  - Walikiwa, kunjamtï jumax sisktaxa: vampirox phisqa jan ukax suxta patak maranakaw utjaski. Ukat ukat inas juk"amp aski thakhi jikxataschi, jaya pacha jakañataki. Ukatjja, ¡mä clon ukar mä ajayu uñstayañatakejj yantʼanakajj niyaw lurasiski!
  Mamajax Palpatine-rux jamp"att"asisaw suertep munäna. Jupajj wali fresco ukat suma qʼapkirïnwa. Ukat Darth Sidious jupax llakitaw jikxatasïna - suma lurañax jupan encanto ukaniwa.
  Jan walix jan waliwa, ukat chʼamaka ukat qhuru jacalanakas jakʼan utjki ukhax jakañax wali qarjañawa. Awisax axsarañanakax roll in... T"aqhisiyañ ukhamarak axsarañjama.
  Ukhamarus Palpatine emperador jupax mä Sith jupamp lantintatäñap munäna, jupax janiw q"uma jan walikiti, ukat ukhamat arxatirix mä juk"s lurañ yänak cósmico ch"aman jakäwipar apaniñapataki.
  Luke Skywalker jupax sapa patakat patak jaqiwa ukat akax jupan jach"a ventajapawa.
  Ukhamarus, Anakin ukat Palpatine sat chachan wilapajj wali sumwa jupar saraskäna. Ukat uka waynar chʼamakar irpañatakejj wal chʼamachasiñaw wakisïna.
  
  
  SUPAYAN NÄWINAKAPA
  ¿Kunjamatsa Palpatine, mä jisk"a wayna, wali suma yatiqiri, ukat uñacht"ayat sarnaqawimp uñt"ata, universal ukat jan wali ukanakan uñacht"ayatapar tukuwayi ukat ch"ama ch"amaka tuqirux mayjt"awayi?
  Naboo planetan jakawix mä juk"a sumapunïnwa - mä llamp"u pacha, jach"a uraqi, niya taqpach jan ch"axwawinakamp mayjt"äwinak mayiwinakampi. Forma de gobierno ukax mä monarquía constitucional ukhamawa... Ukampis reyin ch"amapax jach"awa, decretos ukanakax kamachinakaparjamaw ch"amanchasi, ukatx Padle Amidala ukakiw mayjt"ayata, ukhamat reyin reinado ukat ch"amanakapar limitañataki.
  Palpatine waynax wali suma uñnaqt"ani, jisk"a ukat chiqans janchi tuqit ch"amanchata waynawa, jupax Airball interplanetario ukan atipt"asiwayi. Ukapachaw Palpatine, khititix qhipa pachanx Naboo equipo ukar mantawayi, ch"amampix sensibles ukhamaw jikxatasïna. Jupajj nayratpach pulsar sat animalanakan tʼijtäwipa ukat asteroidenakan turnop uñjäna, mä complejo anattʼäwi virtual ukanwa. Ukat kunapachas uka jiwayir, amtañjam jawqʼjäwix utjani uk amuyasitap amuyasïna. Ukat ukat sutipax mä juk"a mayjänwa: Witt Thaler. Taykaxa comun jaqiwa, awkixa jani uñt"atawa. Chiqansa, Witt jilatax nasïwitpach yatiñanakapata ukat wali chʼama irnaqatapatwa mä jachʼa colegion inaki facultad ukar mantañ atipjäna. Uk lurañatakix wali jach"a puntuación apthapiñaw wakisïna.
  Awkipatxa, wali suma uñnaqt"ani ukat kurkusiri taykapax mä jach"a caballero ukhamaw sasaw säna, inas suma yurir Jedi ukanakat maynïrirakchispa.
  Ukampis janiw sutip arsuñjamäkänti. Ukampirus Witt jupax kunayman asumciones ukanakaw amuyunakapanx lurawayi - inas tatapax chiqpachans mä emperador ukhamächi, ukax mä galaxia vecina ukanïnwa?
  Wawäkasas Thaler, jutïr Palpatine, jupax chuymapanx mä jist"antat yatichäw libro - papelan jan ukax e-libro - uñakipt"añ yatiñax jikxatasïna, ukax janiw kunäkisa. Jupax amigonakaparux muspharayataynawa, deportes ukan atipt"asiwinakan kunas utjani uk yatiñataki, jan ukax adivinanzas ukanakaw mä apuesta ukan atipt"atayna - kunjamatix mä puñchun imantat ukhama.
  Ukampis uka anattʼäwinwa mä jukʼa regalonïtap amuyasïna. Uka sensacional atipt"awix Witt Thaler juparux Naboo ukan heroeparuw tukuyi, ukat... Suma, kunjamatix mä cuento de hadas ukanx ukhama, ukax juk"amp suma imill wawax, Princesa Caroline Amidala, jupar munasiñampiw p"iqip ch"allt"asiwayi.
  Ukat Witt pachpaw wayna, junt"u wilapampi, sinti khuyapt"ayasiñampi ukat maynit maynikam yanapt"asiñampiw jikxatasïna. Jupanakax loco ukhamaw munasipxatayna, ukatx trono ukan heredera oficialapax Caroline Amidala Naberri satawa, jupax mä común waynampiw usurïna.
  Reyejj wal colerasïna. Naboo planetan costumbreparjama ukat leyiparjamajja, aborto lurañajj wali jarkʼatawa, ukampis princesa coronada ukat wawanakapajj tronopar qontʼasiñatak derechonïpjjänwa. Witt Thaler jupax wali t"aqhisiyat uñjasisinx juk"amp llakitaw jiwayatäñapäna. Ukat wawapax yurxäna uka qhipatxa, Carolinex esclavot yapuchañ utar khitatäxänwa. Princesax ukankänwa: q"ala kayuni, ch"iyjat túnica ukampiw isthapt"ata, yaqha carcelan jist"antat imill wawanakamp chikaw wal irnaqañapa. Mä arumax cuartel ukan qhiparañamawa, q"ala tablanakanwa ukat jan ch"amäki ukat qhuru manq"anak manq"añamawa. Uk uñjirinakajja, jutïr reinarojj mä jukʼa jukʼamp trabajispa ukhajja, mä chivompiw jawqʼjapjjerïna.
  Mä kasta castigojj esclavonakar mä estanteruw warktʼayaña ukat qʼala talonanakap antorchampi nina nakhantayaña.
  Witt jupa pachpaw carcelan t"aqhisiyat uñjasiwayi. Jupanakax jan sintt"asisaw t"aqhisiyapxitäna, wali yatiñani, ukampis wali profesionaljamaw t"aqhisiyapxitäna, jan amuyt"asiñapataki jan ukax janïr pachapar jiwañapataki.
  Witt Thaler jupax waranq muyu infierno ukanw sarnaqäna. Juparojj janïr jiwayatäkasajj mä maraw tʼaqhesiyapjjäna. Ukat ukatx jakkirpachaw manq"antatäñapäna, millones de Naboo markankirinak nayraqatan, mä rata ácaro ukamp manq"antatäñapänwa.
  Ukampis jiwayañ pachanx uka monstruox mä akatjamat phallawayxäna... Ukat kunapachatix chhullunkhax q"umachatäxän ukhax Witt Thaler jupax jan kuna ch"amampiw chhaqtawayxäna. Waljaniw ukjja alajjpachat mä señaljam amuyapjjäna ukat qonqortʼasipjjäna. Ukat reyejj liwxatäna, ajanupax ch"uxñaruw tukuwayxäna - jupax mä ch"axwäwimpiw t"aqhisitayna.
  Ukat walja phaxsi tʼaqhisiyat uñjasisaw Witt sat waynax mä qʼuma gruta ukan sartasïna, uka grutax kʼajkir quqanakampiw chʼalltʼata. Jupax wali llakitaw jikxatasïna, ukampis uka pachparakiw wali ch"amanïñ jikxatañax kutt"anxäna. Mä kunatsa, t"aqhisiyañ sotano ukan t"aqhisiyat uñjasipkän ukhax Witt jupax janiw ch"amap apnaqañ atkänti ukat verdugonakarux phichhantañ atkänti.
  Jupax uñjkayas ninax jupa pachpat jaltxatapat amuyt"kchïnxa, pulsaranakax jaltxatapa, ukat jawiranakax mä plasma lanzador ukan axsarkañ armapat (nayra república ukan jark"ata - kunatix wali jach"a t"unjir ch"amanïtapata!). Ukampis uka qhepatjja, chʼamanïñwa kuttʼanjjäna.
  Ukat verdugonakan wali chʼullqhi usuchjatanakapajj jukʼat jukʼatwa qollatäjjäna.
  Witt sat chachan jakʼapanjja, mä latajj manqʼañanak mistusaw utjäna, ukat sapa kutiw uka latajj chʼamthapirïna, ikiñar purtʼasirakïnwa.
  Amuyt"añataki, jupax mä samkan... Delirante ukat pachpa pachanx heroico;
  Jiwat manq"añax jank"akiw lurasi, mutante león ukax jank"akiw aychax fresco ukat junt"u ukhama. Qhepat tukuyjjäna ukhajja, mä esqueletokiw qheparäna. Walja ch"iyar ch"iyar nuwasirinakaw isimp isthapt"ata, magia varitas ukanakamp armt"ata, juparux jaqunukupxäna, ukatx uka esqueleto apthapipxäna.
  - Uka jan axsart"ir gladiador jiwatax mä ch"aman jiwatax uka chiqan costumbreparjamaw imt"atäni, taqpach jach"añchäwinakampi. - Comentaristax wali kusisitaw yatiyäna.
  - Musparkaña! ¡Janiw ukham jan wali tukuyäwikiti! - Jupaxa jutïri emperador espacial sataynawa. Witt jupax wali samkan waynäkaspas ukhamawa;
  Ukat jan uñt"at comentaristax wali kusisitaw ch"amakt"askakïna:
  - Ukat jichhax atipt"asiwix sarantaskakiniw sasaw yatiyapxta. Aka pachanx khitis jaqinak taypinx jiwayir leonampiw nuwasispa.
  Witt Thaler chachajj jankʼakiw saytʼasïna ukat wali jachʼat arnaqasïna:
  - Munaña!
  - Mä jaqir jan apuestas luratamat juchañchañ munañax qhanawa. - Princesa Caroline Amidala kullakaxa juparux jisk"achawayiwa.
  Uka waynaxa wali colerata arnaqasïna:
  - Ukat ukhamächi ukhaxa! ¡Mä uywax jaqir jiwayki ukax janiw jakañapatak askïkiti!
  - Ukampis jumax atipt"asirinakanïtawa, uñtapxam. - Caroline princesax sayt"at uywaruw uñacht"ayäna, ukax mä chiqap cocodrilo qarwa ajanupar amtayi. - ¡Aka waynaxa ch"axwaña munaraki!
  Comentaristax akham sasaw yatiyawiyi:
  - Ukhama, pä jaqixa mä kutiki ch"axwañaru mantañ munapxatapa uñacht"ayapxani ukhaxa, nayraqatax maynit maynikamaw ch"axwapxañapa.
  Markachirinakax uka amtarux wali askinjam uñjapxäna, juk"amp espectáculo ukat juk"amp wila!
  Witt ch"axwirix mä tronco escama armadurampiw ch"uqt"ata uka monstruo uñkatatayna, ukat nayrïr segundonakanx purakapan p"iyapanx mä jan wali jikxatataw jikxatasïna. Ukat uka waynax kusisiñap atipjäna, uñisirinakax jan pächasisaw jan waltʼayapxäna.
  - ¡Jumaruxa mä arma estándar churapxätamwa! - Comentario ukaxa chillqt"asisaw yatiyäna.
  Chʼaxwirinakax costumbreparjamaw qunqurtʼasipxäna. Ukatxa mä espadampi, mä escudompiw churapxäna. Aka chiqanx yaqha muspharkañaw Witt-arux suyt"äna: mä espada churapxäna, ch"iqa amparapanxa, ukat uñisirinakax pä espadax mäkiw katuqapxäna, payïr arma tronco-pan apt"asisa.
  - ¡Janiwa chiqapaxa! - Waynaxa unxtasitaynawa. - Pä cuchillas mä contra.
  - Akax Corpse Sucker satawa, jupax ch"axwawinakanx nayrap apnaqapuniwa. ¡Ukham costumbre! - Jan uñjkaya amuyt"irixa arupana jisk"achawi jani imantasaxa jaysataynawa, uka armanakaxa suma, niya jani pesaje imillanakawa katuyatayna, ninfanakaru wali uñtasita. Jupanakar uñkatasax Witt (jutïr Palpatine) jupax wali munañaniw jikxatasïna, ukat jupax wali phinq"asitaynawa, kunatix tensión ukax uñjasispa. Ukatwa colerat arsüna.
  - Ukhamajj mä torpe escudo lanti payïr espada churapjjeta. - Nayaxa janiwa wimp'uñ munkti.
  - ¡Jumax ukham derechonïtawa! - Sataynawa amuyt"irixa, mä juk"a suma chuymampi tukusa.
  Ninfax waynarux payïr espada churäna ukat pathos sasaw säna:
  - Ch"axwañani, caballero, janiwa jach"añchawima p"inqachañamäkiti.
  Comentaristax wasitatw yatiyäna:
  - ¡Jiwayañ jan ukax pampachañ derecho ukax ch"axwirinkiwa khititix atipt"ir armanïki ukaru! Ukatxa ukhamarakiw markachirinakaru. Nayax amuyta akax amuyt"añaw wakisi.
  - Nayax chiqpachapuniw uka jan axsart"ir suma uñnaqt"an jaqirux tukuyä. - Sawa Jiwata Chuyma.
  - ¡Jan martillo forjasaxa, janiwa castillo ukxa jaljañjamäkiti! - Witt jupax mä amuyt"ir aforismo ukamp arsüna.
  Jupanakax sayt"asipxäna, cocodrilo elefante ukax waynat sipan juk"amp jach"änwa, ukat señal suyt"añ qalltapxäna.
  Pluma-k"acha ninfax juparuw t"ijtäna ukat uka waynarux rosas ajanupar jamp"att"äna.
  Witt-ax q"illu ch"allxtataw jikxatasïna ukat chikat paso sarawayxäna, ukapachaw nuwasiñ señalax ist"asïna. Jiwat chuyma ch"allxtayirix jank"akiw jupar jak"achasïna, espadanakap ch"allxtasa, jupax jan ceremonial ukham irpañ suyäna. Waynax wali amuyumpiw jikxatasïna, ukat, ladopar jaltasaw, ukat qhipäxar kutt"asax kayump takt"äna. Uka ch"axwawix escudoruw ch"allt"äna, ukax mä jik"a arumpiw ist"asïna.
  - ¡Uy, wawa! Zapatonakam sum uñjañamawa, wali munatawa.
  Witt waynax chiqpachansa arrepentisitaynawa, zapatillas jan apsutapatxa, ukax mä regalo ukhamaw cumpleañopataki, jan uñt"at saminakanïnwa ukat jan ch"amanïkchïnsa, janiw jan walt"ayañ munkänti. Mä pisin jakasir warmin yuqapax suma zapato munasi. Ukat jupax Witt jupax wali yuqall wawawa, ukhamax q"ala kayukiw jan p"inqasis sarnaqaspa.
  Chʼaxwäwix sarantaskakiwa, ukat uka waynax uñisirinakan troncopamp wali yatiñanïtap amuyasïna. Kunjams espadax jank"ak sarnaqi, ukampirus amparanakax janiw ukhamakiti, ukat juk"amp jach"a largo.
  - Taqi jakäwijanxa mä elefante muyuntaña samkayäta, janiwa nuwasiñakiti. Jumax wali ajjtasktawa.
  Uka tuqitxa, mä jach"a chhuxriñchjasiñaw utjäna:
  - Uka jaqiruxa janiwa munañakiti. Ukhamaw jañchimax jukʼamp jiskʼäxi.
  Witt jupax trayectoria mayjt"ayaskakitaynawa, molinero ukax lurataynawa, ukax mä técnica efectiva ukhamawa
  Kendo, ukampis amuyataxa, mä yatxatat nuwasir jaqin uñt"atätapax janiw ina ch"usat uñisiriparux purinkänti. Jupax taqi kuns jark"aqañ atipxatayna ukat jupa pachpas sensitivos golpes ukanakas utjarakiwa. Amuyt"añataki, mä lunges Witt-arux pechoparuw ch"allt"awayi, camisapax khuchhurata, waynax salto trasero lurawayi, juk"akiw mä jach"a atipt"äwit qhispiwayi. Pä p"iqini águila rusa ukax jan walt"ayataw uñjasiwayi ukat chikat khuchhurata.
  - ¡Kunja ch"amasa! - Witt jupax sataynawa ukat "Mariposa" técnica ukax phuqhasiwayi, ukampis mayamp taqi ataques ukanakax ukhamaw tukuwayi
  Wasitat katuntatawa. - Nasa saxra.
  Jupax wasitat usuchjataw uñjasiwayi, amparap ch"allxtayasa, ukat amparapampiw ch"allt"ata. Witt jupax qhipäxar kutt"awayxänwa, mä akatjamat amuyasïna, jan suyt"añampiw ch"axwäwin atipt"askäna, jupat sipan juk"amp yatxatat uñisiri masimpiw uñkatasïna. Ukhamarus uka waynax janiw kendo tuqit wali yatxattʼatäkänti.
  Caroline princesajj akham sasaw llakisïna:
  - Nayax qhipa loqhïtwa, noviojar jan jark"atajatxa. Aka universonxa jupax taqpachawa
  Jan uñt"at jaqiwa, ukat jupax jiwxaniwa, janiw khitis kuns yatkiti.
  Jupajj arenat mistuñwa munäna. Ukat kunjamtï suertex siskänxa, mä uñtʼat layqaw uñstäna.
  - Kunas suma uñnaqt"ani, janiwa jupatakixa ch"uqimpi ch"axwañasa jani ukaxa kayu ch"allxtañasa. ¡Nayax Corpse Sucker ukar uñt"twa! Kunas, jupax chiqpachapuniw jiwayani, ukat jiwat jaqit sawkasirakini. Ukhamajj munasksta jan munasksta, nayaruw katuyasiñama.
  - Janiwa! - sasaw Caroline princesajj säna.
  Ch"amaka lado ch"amankir layqax akham sasaw säna:
  - Ukhamächi ukhaxa, mä regimiento ukarux aljasispawa, ukat pä tunka pallapallanakaruw mä urux luqtapxäta. Jan ukax, contrario, apnaqirin harén ukar mantañataki, kawkhantix waranq waranq jumanakax utjapxtam ukat melancolía ukat abstinencia ukanakat wañt"apxäta.
  Princesax jan axsarasaw arnaqasïna:
  - ¡Nayaxa mä ch"axwiriruw tukuwayta!
  Uka layqax akham sasaw chhuxriñchjasïna:
  - Jumax mä frágil imillawa, janiw técnicas básicas de mágicas uñt"kiti. Jïsa, nayrïr nuwasïwinx phichhantatäpxätawa.
  Caroline kullakajj akham sasaw chuym ustʼayasïna:
  - ¡Gloria Yatichirixa yatichanituwa! ¡Jïsa, ¡janchi tuqitxa chʼamanïtwa!
  Layqax wali uñisiñampiw larusitayna:
  - ¿Glorioso yatichirixa? Ukat jïsa, jupatakikiw kuns muni. Janiw kuna askïkipansa atipjaspati. Ukhamajj warmijaruw tukuyirisma ukat yatiñanakajsa nayan yatiñanakajjamaw pasapjjsma.
  Princesax irónicamente jachaqt"asïna:
  - ¿Diosar tukuñ munasmati?
  Layqax jach"a jach"a tukusaw arnaqasïna:
  - Kunats janixa! ¿Yaqha solicitantenakat sipansa jukʼamp jan wali jaqïtati?
  Caroline kullakajj taqe chuyma ukat jiskʼachasiñampiw akham säna:
  - Jumax jik"asiwa. Juman llamktʼatamatxa phiñasitaw uñjasta.
  Yant"ir jaqin nayranakapaxa mä carmesí qhanampiw qhant"äna.
  - Walikiwa, jumatakixa uk amtasïwa.
  Parltʼasipkäna ukhajja, Witt chachan usuchjatanakapajj jukʼampiw jiljjattäna. Waynax qhipharuw kutt"awayxäna, niyaw wila chhaqhayatapat p"iqi ch"allxtañ qalltäna. Jiwat chuyma ch"allxtayirix yaqha ataque luratayna, mä axsarkañ columpio ukax niyaw waynan p"iqip khuchhuqatayna ukat waynan ajanuparux khuchhuqatayna.
  - Jupaxa sataynawa. - Ch"axwawinakanxa, mä zapatillapan Velcro ukax jan lip"katataw jutäna.
  Ukat zapatonakajj jukʼakiw katjjatäna. Ukampis inspiración ukax uka yatiñan waynarux ch"allxtayäna, wali jach"a alayaruw jaltawayxäna. Jupax kayup ch"allxtayäna, ukat zapatillax mä honda ukan qalar uñtataw Corpse Sucker ukan ajanuparux t"ijtäna, remacho talón ukarux nayraparuw ch"allt"äna. Jupax jachäna, mä segundos distraído ukhama.
  Witt jupax mä técnica Jedi Kendo ukan wali ch"amamp lurawayi, "triple ventilador" ukat monstruon troncop khuchhuqawayi. Mä wila phuch"uw ch"allt"asi, Corpsesucker ukax qhipäxar kutt"awayxi, kayunakapax jach"a ch"allt"ata. Kunkapax mä axsarkañ warariñwa mistuyäna.
  Witt chachan nayranakapajj wali colerat qhantʼäna:
  - ¡Uñisirixa taqpacha t"unjaña jak"ankiwa! ¡Nayaw atipt'ä!
  Waynax uñisirinakarux nuwasïna, mä espadampikiw jan axsarañjamäkänti. Uka jiwat chuyma ch"allxtayirix qhipäxar kutt"awayxänwa, liwxatasïna ukat jawq"jañanak jan jikxatkänti. Mä qhawqha tiempotjja, walja kutiw jachʼa usuchjatäjjäna ukat espadapsa jaqontäna. Ukatxa, convulsivo ukhamakiw kuns luräna, escudo muytayasa. Kusisiñampiw Witt jupax mä horquilla ukham luratayna, nayraqat uñisiriparux p"iqiparuw ch"ankhampiw ch"ankhachatayna, ukax juparux reaccionañ atipxatayna, ukatx purakaparux ch"ankhampiw ch"ankhachatayna. Punturax wali manqhapunïnwa, ukat intestinonakax mistuwayxänwa. Ukat uñisirinakan qʼal jan chʼamanïtap uñjasajja, Witt chachajj "cepillo" sat técnica lurasaw pʼeqepar chʼiyjäna. Jupax jiwataw t"unjasïna.
  - Witt ch"axwirixa, fantasma sutimpi uñt"atawa, jupax atipt"awayiwa. Jupan uñisiripax Corpse Sucker, Smashing Trunk, niyaw jiwata. Jichhaxa atipjiri waynaxa jiwayañataki jani ukaxa jani jiwayañataki derechoniwa.
  Jaqinakax ch"axwapxänwa, yaqhip apuestas ukanakax atipt"asipxäna ukat yaqhipanakax chhaqhayasipxarakïnwa, ukampis taqiniw wila masinakax sinti umañ munapxäna.
  Unida, mä sallqa impulso ukat frenético jach"a jach"a tukuña:
  - ¡Juparux tukuyapxam! ¡P"iqi khuchhuqasa ukat mä lawaruw warkt"añama! - Jupanakaxa arnaqasipxäna. - Ukhama costumbre dicta chhaqhirinakampi apasiñataki.
  Witt jupax p"iqip ch"allxtayäna, ch"axwäwin kusisiñapatx jiwayañjamarakïnwa, ukampis kunapachatix taqi kunas tukusxän ukhax colerasiñapax chhaqtawayxänwa. Thaya wilampi pʼiqi khuchhuqaña ukat jan wali lurañax janiw kamachinakapankiti. Waynaxa k"ajkir p"iqip alt"asisaw wali ch"amampi säna:
  - Janiwa, janiwa mä jan yanapt"iri jaqiru jiwaykäti.
  - ¡Juparux t"unjapxam! ¡Uk tukuyam! "Jaqinakax arnaqasipkakïnwa ukat kunayman amparanakaw jaltxapxäna. Ukat chhuxriñchjasiña - ¡Kusisiña churapxita!
  Jutïr Palpatine emperadorajj jan istʼat nobleza uñachtʼayäna:
  - Uñisirixa atipjata, ukhamaraki ch"ama tukuta, ¿kunas juk"ampi munapxtaxa!
  -Amigamax llamp"u chuymaniwa. Corpsesucker sat jaqir jakkir jaytasaxa, jiwañjam uñisiriruw tukuyi.
  Jupax jiskʼachatäñasa, tronco chhaqhayañasa janiw pampachkaniti. - Layqaxa mä oxidado chhuxriñchjata säna. - ¿Kunatsa jumaxa llamp"u chuymanïtaxa? Jan arnaqasimti, tukuyamti?! ¡Jupaw jumar istʼätam!
  - ¡Nayaxa wali wilawa! - Uka princesa imillaxa jaysataynawa. - Ukat ¿kunatsa taqinixa wali qhuru chuymanïpxtaxa? ¿Janit yaqha tuqit kusistʼañax wakiskaspa?
  Layqax mä isi manqhan imantat mascarapampiw chhuxriñchjasïna:
  - Ukampisa ¿kunjamatixa?
  Caroline kullakajj colerasiñap jukʼamp imantasaw akham säna:
  - ¡Q"uchunak ist"apxam, sañäni! Jan ukax jakhunak artístico uñacht"ayaña, taqi kasta kusist"añ wakichäwinaka, uywanakampi.
  Layqaxa, ajanupax imantatawa, ukampis nina nakhantat p'iqinakapax ch'amakat qhant'askakiwa, nayra arumpiw säna:
  - ¿Kuna kasta stand ukaxa? ¡Janiwa, ¡janiw wali askïkiti! Taqi kasta bufón ukat bufón ukanakax janiw wila masinakan espectáculo ukar lantintkaspati.
  Princesax amuyuparjamaw ajanupar mayjt"ayäna:
  - Chiqpachansa?
  Layqaxa, ñik"uta ch"uqt"asisa, lliphipiyasa, qhuru arumpi arsüna:
  - ¿Kunsa lata kunkapampi q"uchurinakaxa? Magia ukat layqasiñ yanaptʼampiw kuna musicanaksa ukat arunaksa wasitat lurasma. Jiwasax uk luraraksnawa. Ukat munañäni ukhaxa, q"ala houris thuqt"apxani.
  Layqaxa mä jach"a, ch"uqi ch"uqi ch"uqi ch"uñuyäna:
  -Janiwa, imilla, mä jach"a gladiatorial ch"axwawixa wali askiwa.
  Caroline princesax janiw uka tuqitx iyaw sañ munkänti, ukampis janiw ukarux uñch"ukkänti.
  Witt Thaler jupax nuwasïwitak qullqi katuqatayna, uka pachparakiw apuestas ukanx mä juk"a qullqi jikxatatayna. Ukatxa uka waynaxa, nayra ch"axwäwit janïra waliptawaykatayna, ukhamaraki khitinakati usuchjatanakasa, jupampiwa nuwasipxañapäna
  Mä mutante león. Ukampis taqi uka manq"añ uywanakan usuchjatanakapax magia ukamp qullatäspa ukhaxa, waynax machaq khuchhuranakampi ch"uqt"ataw mistunïna. Witt chachajj cicatriz camisetap apsusaw zapatillas apsuwayjjäna, wali amuyumpiw maysar apantäna ukat pä amparapampiw mä espada aptʼasïna. Ukhamajj chika qʼala jan isin vaqueros llawuntatänwa, ukat Caroline princesatakejj jukʼamp suma uñnaqtʼanïkaspas ukhamänwa. Uka esculpido torso ukanx jach"a khuchhuranakaw uñjasirïna. Uka waynax chʼakhanakap chʼallxtayasïna, ukat colerasiñapar yanaptʼañapatakiw uka usux chʼamañchtʼañ munäna. Qʼala kayunakapajj artificial qhanampiw pampan juntʼu patapajj juntʼuchatäkaspas ukham amuyasïna.
  Witt Thaler jupax mä jamp"att"asiw phust"äna. Uka tantachasirinakax amparanakap t"axllirt"apxäna.
  Ukajj jachʼatwa akham säna:
  - ¡Janiwa ch"axwirinakaru uñt"ayañaxa wakiskiti! ¡Uka nuwasiñax wali askïpan!
  Leonaxa, jan forja suyt"asaxa, salt"asïna, uñisiriruxa sable de colmillos ukanakampi ch"allt"añ yant"äna. Jupax janiw atipkänti, qhipäxar jaltasaw nayraparux talonapamp jawq"jañ atipjatayna. Uka animalajj wal colerasïna, nayraqatar jaltasaw espada puntapar lanktʼasïna. Uka pachanx gladiador waynax musphararakïnwa - wilax nayrax wilapunïnwa, ch"uxñaruw tukuwayxäna.
  - ¿Kunatakis taqi akaxa? - Jiskt"asïnwa muspharat Princesa Carolinexa.
  - Ukaxa uñacht"ayiwa uywaxa juk"ampi ch"amani ukhamaraki ch"amani, adaptabilidad ukaxa jilxatiwa. - Layqaxa mä llaki arumpiwa jaysäna.
  Uka tawaquxa mä qhana amuyt"awimpiwa akham säna:
  - ¡Akax jan waliwa!
  Layqan arupax juk'amp kusisiñaruw tukuwayxäna:
  - Kunata! Chachamax wali jach"a ch"axwiriwa, ukakipkarakiw juramento lurañax juk"amp askïspa.
  Dragón leonax salt"askakïnwa, janiw wilarux yäqkänti, wali jayaruw saräna ukat waynax juk"akiw esquivañatak tiemponïxäna. Ukhamaw Witt jupax salto salto luratayna, acróbata ukham saltasa, ukatx mä loach ukham bucear, león purakap ch"iyjasa. Terminador de colmillos ukax janiw ukx yäqkaspas ukhamäkänti, uka waynarux ring muytasin arknaqaskakïnwa.
  - ¡Maldita! - Witt jupax chuym ch"allxtataw säna. - Uka cuchillaxa janiwa irpañjamakiti.
  Uka waynaxa wila chhaqxatapatxa qarjañwa qalltäna. Mä chiqaparu ch"allt"asaw leon nayrap ch"uqt"añ atipjäna, ukampis mä nayrampis uka manq"añ uywax jan walt"ayirjamaw qhiparäna ukat uka pacha katxarusax wali llakitaw garrapampiw costillanakapar ch"allt"äna. Uka clavonakax suxta manqhankir rayanaka jaytawayi.
  - ¡Kunja ch"amasa! ¡Aycha ch"iyjaña! - Waynaxa coo.
  Leonajj nayratpach wila aptʼasitapat jan chʼamanïñapäkaspas ukhamänwa, ukampis jukʼamp jankʼakiw ataquenakapajj tukuwayjjäna. Walja kutiw colmillos ukanakax niyaw abs ukar ch"allt"äna, ukat maynix Thaler ukan pectoral musculoparuw ch"allt"äna, ukat walpun ch"allt"äna. Waynax liwxatasïna, ukat kisunakapas jupar ch'allxtayäna,
  ch"akharu ch"uqt"ata. Witt jilatajj chʼuñutänwa, wila wartatäjjänwa, ukat mistuñsa atipjänwa ukat mä cuchillampiw kunkapar chʼiyjarakïna. Uka uywax wilawa, jach"a arteriax ch"uqt"atäxänwa, ukampis janiw jank"akïkänti.
  - Jumax zombi ukar uñtasitawa, qawqhas reaccionasma. Inas jumax jan chiqap Leo ukhamästa. - Sataynawa waynaxa.
  Qhipa nayra apsuñatakix contraataque lurañ yant"äna, ukampis janiw jikxatkänti, ukat yaqha wila ch"aphiw bozal ukar jaytawayi. mä leona
  Nayax wasitatw juparux kayujampi jawq"jta.
  - Ukatxa kawkitsa akanakaxa jutapxi? - Jan ch"amanïsa waynaxa taqi ch"amampiwa uñisiriparuxa fang-saber ukarux ch"allt"äna. Ch"ama ch"axwawi utjatapatxa, ch"akhaxa ch"iyjata ukatxa janq"u juyra mistuwayxi.
  - Chhuy! - Layqaxa wali kusisita arumpiwa säna. - Amuyataxa masimax cuchillap ch"uqt"añ amtawayi, kunayman tuqitxa, sinti jach"a jach"a tukuñaw utji.
  - ¿Kunsa jumanakaxa munapxtaxa? Vitkax wali yatiñan jaqiwa. - Princesa Leia kullakaxa jaysäna, wali kusisitaw purïna.
  Jutïr jawqʼjataw qhepatjja, uka colmillojj chʼiyjäna. Uka uywax muyuntañ qalltäna, janis orientación ukax utjkaspa ukhama. Witt jupax ch"allxtayäna, jawq"jatanakapax juk"amp ch"amanïxänwa, mutante león ukan nadatätap uñjasa, waynax ch"am yapxatäna.
  - ¡Janiwa leona aychaxa gustkituti! - Uka ch"amani jaqixa arnaqasïna.
  - Juparux jawq"jañamawa Vitek, jumax wali sexy ukhamawa. - Princesa Caroline kullakaxa jach"at arsüna.
  Waynax payïr colmilloruw ch"allt"äna, wali askiwa, uka dianax wali askiwa. Nayrïr kutix ch"akhax janiw jaytanukkänti, ukat yapxatañaw wakisïna. Qhiparusti, aka puntux t"unjasirakiwa, leonax qhanaw mulljatäna.
  - ¡Kunjamarak jichhaxa, jan ñik"utani, mä jach"a pusini, jiwañaru juchanchata! - Sataynawa uka colerata Witt.
  Kisunak chʼiyjasiña ukat jachañaw jupar jaysäna. Ch"axwawix mä jan amuyt"asisaw sarantaskakïna, león-dragón ukax ataque lurañatakiw sarnaqäna, ukampis sarnaqawipax janiw ch"amanïxänti. Uka waynax, khititix ch"amanïtap amuyasïna, turkakipt"asax
  sapa kutiw contraataque lurapxäna ukat qhiparux qhipa nayraruw ch"allt"apxäna. Jichha kutinjja, cuchillajj jukʼamp manqharuw mantaspa ukat pʼeqeru purkaspa ukhamänwa.
  - ¡Bravo, jupar jiwayapxam! - Princesa Caroline kullakaxa jach"at arsüna.
  Taqi salax coro ukamp mayachasipxänwa.
  - ¡Juparux tukuyapxam, tukuyapxam!
  Gladiador waynax wasitatw kayump takt"äna ukat qhipäxat jaltasaw mä muyu utampiw ch"allt"äna. Uka mutante leonajj jan orientacionanïñ qalltkaspa ukhamänwa ukat walja kutiw ajanupar chʼalljjtäna. Qhiparusti, kunapachatï uka waynax uka tuqit amuytʼasxäna ukhaxa, uka cuchillax pechoparuw jaquntäna ukat jukʼamp manqhar chʼalltʼañ yantʼäna, chuymapachkama. Garras ukan kayunakapax costillanakaruw ch"allt"äna, ch"allt"asïna, ukatx aycharuw ch"allt"äna, ukampis Witt jupax qala chuymampiw cuchillox jan jaytkänti, chiqpachansa ch"iyjatäkchïnsa. Aka chiqanx taqi kunas munañampiw amtasïna, garranakax wayna aycharuw ch"iyjasipkakïna ukat ch"iyjasipkakïnwa.
  - ¡Juparux jaquntapxam! - Princesa Caroline kullakaxa wali ch"amampiwa arsüna. Jachʼa jachʼa tukutapajj sapakiw qheparäna.
  - ¡Tukuyaru puriyapxam! - Jaqinakaxa qhurusipxäna.
  Qhiparusti, colerat Witt chachan cuchillapax chuymapar ch"allt"asïna, ukat uka uywax amukt"äna, garranakapax qhipa kutiw jaya pacha t"aqhisit aycha taypit pasapxäna.
  -Walikiwa, ¡ukax ukhamäkaspas ukhamawa! - Waynaxa samaña apsuwayxi. - Ch"amakan desove ukaxa laq"aru jaquntatawa.
  Uka layqa comentaristax ukham yatiyatayna.
  - Witt, jiwaña fantasma, mayampi atipt"iriruw tukuwayxi; arena ukan warawarapax jilxattaski. Jupajj katoqkäna uka premio katoqani.
  Uka arunakampixa, Thaler-an uñjäwipax chhaqtawayxänwa, mä ch"aman thaya túnel uñstayañanx niebla ukham chhaqtawayxäna.
  Ukat aka ch"amakat mistu... mä ch"aman, jach"a jaqi jan ukax mä jaqir uñtat jaqiw mä capuchampi. Mä chhuxriñchjat aruw ist"asi, ukax samkan uka layqan aruparuw wali uñtasita.
  - Jumax wali sum nuwasta Witt... ¡Nayaw juman uñjta mä yurir nuwasir yatiñanaka!
  Thaler jupax sayt"asïna. Ikit sartasajja, usuchjatanakapajj niyaw qollatäjjäna, ukat cicatrices ukanakajj chhaqtawayjjänwa ukat janiw sinti uñjasjjänti.
  Waynaxa amparapa uka jaqiru luqxatasa säna:
  - Nayax jumarux yuspajarapxsmawa qhispiyapxatamata, tata...
  Uka waynax qhuru chuymampiw amparap qhipäxar jaquntäna ukat rasp"i:
  - ¡Janiwa yuspajarañati! ¡Kuna yuspärañas khuyapayasiñaru ukat jan ch"amanïñaruw puriyi!
  Witt chachajj chʼamampiw jachaqtʼasïna ukat akham sasaw akham säna:
  - Ukampis jumax jakäwix qhispiyawaytawa... Ukhamax kunjamatsa yuspajarañajawa!
  Uka jaqix mä akatjamat capuchap qhipäxar jaquntäna. Uka waynaxa uka uñacht"ayat ajanuruw uñch"ukisïna. Uka jaqix wali suma uñnaqt"ani, pusi tunkat mä juk"a jilïr uñnaqt"ani, ch"aman kunka, ukat k"uchi, jisk"a barba. Nayranakapan uñnaqapax wali ch"amaniwa, jank"akiw uñjasma, jupax kamachir yatintatawa, ukat uñnaqapax ch"amani ukat ch"amaniwa.
  Uka señor chachajj Witt jilatarojj janis uñtʼkchïnjja, uka waynatakejj nayrajj kawkhansa uñjkaspa ukhamänwa. Ukham expresión ukat chʼamani ajanun uñnaqanakapata, reyjam posturanakapata ukat cunat mä gobernadoran nayranakapatsa armasiñajj wali chʼamäkchisa. Ukampis uka pachparakiw, wali suma uñnaqtʼanïkchisa, arupajj wali chʼamanïkchisa, ajjsarkañjamawa, chʼiyjatäkaspas ukhamawa, wali jachʼäkchisa.
  Uka jaqix Witt-aruw uñtäna, ukat ajanupan qhuru uñnaqap jan mayjt"ayasaw akham säna:
  - ¡Janiw munasiñat qhispiysmati, jan ukasti jumar munatax laykuw qhispiyssma!
  Arsuyirin nayranakapaxa jan suma chuymampiw qhant"äna:
  -Yatiqirjamaw irpapxsma, ukat ch"ama yatiñanakaruw jist"arapxäma, Jedi-nakax janiw samkañ atinapkiti... Ukampis yatipxam kunatix t"aqhisiñ sotano ukan uñjapkta ukax wali panqaranakawa kunatix suyt"apktam ukar uñtasita!
  Witt chachajj saytʼasisaw amtasisa akham säna:
  - ¡Nayaxa wakicht"atätwa! Kunatakis wakicht'atawa - ¡Caroline-r qhispiyañakiw wakisi!
  Uka jaqix wali jisk"achasiñampiw chhuxriñchjasïna:
  - ¡Apego ukax jan ch"amanïñawa! ¡Sith ukan jach"a jan ch"amanïñax utjiwa! - Akanxa ch"iyara tatan arupaxa juk"ampi axsarañaruwa tukuwayxi. - Juk"amp chiqaparux janiw atipkanti, janiw qullqix utjañapäkiti, ukampis... ¡Muspharkañawa, Carolineruw esclavitudat qhispiyä! !
  Witt chachajj altʼat chuymampiw qontʼasisin mä jachʼa juramento luräna.
  Ukat uka jaqix akham sänwa:
  - Jichhat uksarux machaq sutimax Darth Sidious satawa! ¡Nayaw Darth Plagueis yatichirima ukat yatichirima!
  Uka urutpachaw Witt, jan ukax jichhax Darth Sidious, esgrima ukat ch"amaka ch"amampiw yatiqañ qalltäna. Qhuru chuymampi, jan khuyaptʼayasir yatichaña. Ukampis machaq ch"iyara tatax jupa pachpan mä jank"ak jilxatir ch"amaw jikxatasïna. Jupax sapa uru, semana ukat phaxsiw juk"amp ch"amani ukat juk"amp yatxatatäxäna.
  Darth Plagueis, jan jiwañ amtapat sipansa, Sith ukan apnaqawip wasitat utt"ayañ amtanakanïnwa. Witt Thaler jupax sutip Palpatine sutimp mayjt"ayawayi ukatx mä juk"a uñnaqap mayjt"ayawayi, ukhamarak ampar luk"ananakap mayjt"ayawayi. Jupax yaqha jaqiruw tukuwayi, Palpatine noble familiat jutir uñtasit jaqiruw lantintawayxi.
  Jupax funcionario ukhamaw jan kuna llakini irnaqañ qalltäna, uka pachparakiw ch"amaka ch"ama apnaqañ juk"amp sum yatxatäna. Ukatjja, Darth Plagueis sat chachajja, mä jachʼa empresariot taqe kunat sipansa legaljam uñtʼatäjjänwa, jupajj arunakap phoqäna.
  Reyejj jiwjjäna uka qhepatjja, jiskʼa yoqapaw uka reyin atipjäna. Darth Plagueis jupaw Hutt chachan palaciopar ataque lurañapatak ch"amanchawayi. Heredero, kullakapa, jilapa, tiyupampiw jiwayatäpxäna.
  Uka qhepatjja, palacio guardianakan capitan generalapajj Caroline sat warmiruw tronopar qontʼayäna, jupajj jaqenakan wali munatänwa.
  Walja maranaka katuntat uñjasitapax chʼamani warmirukiw chʼamañchäna, ukat jukʼamp qhuru apnaqañ qalltäna. Ukat Serafim phuchapax Monasterio ukan jilsuwayi, jupaw Nabú reino herencia katuqäna.
  Nayrir munatapax apnaqäwipar kutt"kchïnsa, Palpatinex khitïpachas uk imantañapatakiw wayt"ata, ukat jichhakamax mä chiqan qhiparañapatakiw wayt"ata. Uka reinojj sapa kutis chʼamañchtʼaskäna ukhasa.
  Capitán generalax jank"akiw jiwxäna - amuyataxaw mä accidente ukan jiwatayna, ukampis Palpatine jupax qhipäxankänwa. Ukat mä juk"a pachatxa, Sith Lord jupax Witt Thaler juparux nayrïr munasiñap sacrificiot luqtañapatak mayitayna - Caroline reina.
  Ukax Plagueis jupamp jiwañar puriñkamaw duelo ukar puri. Ukhamaraki, ch"amanakax niya kipkakïpxänwa. Kunawsatix panpachan Sith ukanakax ch"axwäwit qarjatäxän ukhax Palpatine jupax jay sataynawa ukat akham sasaw arsüna:
  - ¡Munasiñajaruw jiwayarakï ukat uka pachparakiw jaqinakan qhipharkir yänakap jiwayarakï, ukax nayanx wali q"añuchatawa! - Aka ch"iyara tataxa arup jach"ar aptasaxa amtañampiwa yapxatäna. - Ukampis juramento lurta, janiw aka tuqitx pampachkämati ukat chiqpachapuniw t"unjapxäma!
  Khitinakatix juk"amp jach"a uñt"atäpki ukanakamp apasiñ munañax Sith naturaleza ukan inherente ukhamawa. Nayan jan jikxatañjam ch"amajax envidiasiñamaruw puriyi; yatiñ kankañax yatiñ munañamarux manq'ayaraki; ¡kuna luratanakajajj ukanak mayamp lurañ munañaruw puriyi! - Darth Plagueis jupax Darth Sidious juparux sänwa, ukat jachaqt"asisaw sarantaskakïna. - Juman jak"aparu ukhamaraki munata jaqinakaru jiwayasaxa, juma pachpa manqhana mä jan amuyt"kaya ch"ama jikxataña. Nayax amuyasta jumax Sith ukan jach"a jaqiruw tukusma - kunapachatix qhipa jaqin jan ch"amap juma pachpan t"unjäta ukhaxa!
  
  
  MILACULO UKHAM UTJAÑAPATAKI
  - Mä kutix mä coronel de la Fuerza Aérea ukaw utjäna, jupax Afganistán ch"axwäw pachanx mä jach"a proyectil ukan ch"axwawip katuqatayna. Ukat jupa pachpa wawanïñsa aptʼasiwayjjänwa, cheqapunis uk munkäna ukhasa. Warmixa coronel ukarux wal munasïna ukat chika thakin jupamp jikisiñatakiw saräna, jupanakax orfanato ukanx pä ch"aman yuqall wawanakaruw katuqapxäna; Uywir awkipajj espartanonakjamaw uywawayi. Ukampis janiw ukhamäkänti. Uka waynanakaw ch"amani ukat k"umara jilsuwayapxi, ukampis janiw kuna superpoderes especiales ukanakas uñacht"ayapkänti.
  Ukat Vanga awichax coronel ukarux wawanakapan mä representantepax akapachan ukhamarak universo ukan destinos ukan arbitroparuw tukuni sasaw yatiyäna. Ukatxa coronelax mä wali uñtʼat layqa warmiruw sarañ amtäna, ukhamat warmipar mä milagro tuqi usurïñapatak yanaptʼañapataki.
  Chiqansa, uka layqax wali yatiñanïnwa, ukampis jila partex wali jachʼa jaqiwa. Ukham lurasajj coronel chacharuw mä yoqall wawa churaspa sasaw säna, ukampis walja qollqew mayïna.
  Coronel jupax Moscú markanx mä qawqha inmuebles ukanakaw utjäna, ukhamarak wali aski trofeonakaw dushmans ukat chechenos ukanakamp ch"axwäw pachan katuntatäna.
  Jupax aka sallqa qullqi apthapiwayi - mä millón chikatani qullqi... Mä yatxatat jaqix juk"amp muspharkañawa, ukat ukhamat sallqjawiruw alasiwayi. Ukampis amuyataxa, layqax hipnosis, sugerencia, yatiñan wali jach"a churäwinïnwa, ukanakx pachpa Kashpirovsky jan ukax uraqpachan wali uñt"at políticos ukanakax sallqjañ envidiasipxaspänwa.
  Ukañkamax layqax mä ritual escenario ukan wali saminakan luratayna, ukax coronel warmiparux jan yäqañjamaw ikiñar puriyatayna. Ukat ukat mä donantet mä jatha Venus chachan purakapar inyectañakiw wakisïna.
  Ukajj janiw sinti chʼamäkänti. Ukampis wali askiwa. Warmipax, (Virgena María ukham), jan kuna q"añuchataw mä wawar usurïna - jupax, chiqans, virgen ukhamaw qhiparäna, ukhamat chachax usuchjasitapatx chacha ch"amap q"al chhaqhayasïna.
  Taqinipuniw kusisipxäna ukat pachaparuw warmix k"umara imill wawar yuritayna. Ukampis jupax morena awkipat ukat chʼiyar ñikʼutan taykapat sipansa, qʼal mayjäxänwa. Ukampis awkejj yoqanakapar jaktʼkchïnjja, phuchaparuw wal munasïna. Jupan thakhiparjamakiw, mä espartano ukham uywaña - templado ukat entrenamiento.
  Imill wawax jank"akiw jilxattawayi, jach"a inclinaciones ukat capacidades uñacht"ayawayi. Yämas jañchi tuqit parlirinaka. Chuymapax thithi, olada, quri ukat muspharkañ suma uñnaqt"aniwa.
  Ukampis kunapachatix imill wawax q"ala kayuni, enero phaxsin ch"uqi taypin t"ijt"añ qalltäna - nayratpachax chikat pusi alwa pacharuw sartasïna - mä evento ukaw utjawayi. Ukhamaw sapa uru qalltañ yati. Ukham alwa t"ijtäwi, wali janïr alwa ch"amakan. Wali espartano ukhamawa.
  Jupax nayratpach tunka chikatani kilómetros ukch"a thakhinak t"ijtäna, kuna pachas, ukhamat ukat urux mä ch"amanchawi jikxatañataki. Natural ukhamawa, akax entrenamiento qalltawikiwa, kunatix Vladlen (¡Lenin ukat Stalin ukanakar jach"añchañatak suti!) jupax artes marciales ukanx wali ch"amanchatawa. Ukat atiptʼäwinakansa atiptʼasirakirakïnwa, imill wawanakarux jupat sipansa jukʼamp jachʼa ukat jilïr jaqïpxañapatakiw atiptʼirïna.
  Ukampis jupax niya tunka marani imill wawakïskiwa, ukat troncos de natación ukampikiw t"ijti. Ukat quri ñik"utax ninar uñtatawa. Ukat maldecido maniacox embuscada ukanw wawar suyt"aski. Amuyataxa, nayratpach uka sipita wakichtʼatayna, kunattix imill wawax wali tʼijtʼiwa, janiw taqi jilïr jaqinakax katjapkaniti.
  Walja suma camuflat sipitanakaw imill wawan thakipan jikxatasïna. Uka jan walt"awix juk"amp jan walt"ayataw uñjasiwayi, kunatix chhijchhix walpun purintäna ukatx taqi pistas ukanakax ch"amakt"ayatänwa. Ukat Vladlen sat tawaqux kuna pachas qʼala kayuni ukat chika qʼala tʼijtʼirïna, ukat ukham jachʼa deportenak anattʼasax wal kusisïna. Taqi kunat sipansa, jan walt"awinakax ch"amañchistu ukat kunatix jan jiwaykistu ukax juk"amp ch"amancharakistu.
  Uka sipitajj tʼijtjjänwa, imill wawan kayup wal chʼalljjtäna. Wali askiwa, entrenamiento ukar yuspajarasinxa, ch"akhanakax ch"amanïxänwa, janiw oso trampa ukan p"akjatäkänti.
  Ukampis Vladlen jilatarojj wali askitwa uñjapjjäna. Ukat wali llakiskañänwa. Ukat uka jan wali jaqix karate sat tawaquruw atacañsa violañsa yantʼäna. Vladlen chachajj jankʼakiw kuns luräna, ukat talonapampiw chinupar jawqʼjäna. Ukampis uka jan wali jaqejj wali chʼamani jaqëjjänwa. Jupax chhuxriñchjasïna ukat qhipäxar jaltawayxäna, ch"uxña ch"akhanakap ch"allt"asa. Ukatxa mä cuchillo apsüna.
  Imill wawax mä sipitaruw jikxatasïna, jan armat ukat niya q"ala jan isinïnwa, mä jach"a cuchillompiw mä loco jaqimp uñkatasïna.
  Ukatxa, mä jachʼa ataquew utjäna, ukat Vladlen kullakax qunqurtʼasisaw uñisiriparux pʼiqipampi plexo solar ukan jawqʼjäna. Uka cuchillox uka taypiruw saräna, imill wawarux qhipäxaparuw ch"allxtayäna. Vladlen chachajj muñecapat katthapisinwa kawkirus jawqʼjäna uk mayjtʼayäna. Uka puntax uka jan wali jaqirux chiqapuniw kunkapar ch"allt"äna. Uka loco jaqix wilapampiw ch"amakt"äna ukat mä akatjamat uka fantasma jaytxäna.
  Ukat imill wawax nayrïr kuti kutt"ayasax akham sasaw jach"at arsüna:
  - ¡Ukaxa tukuyxiwa!
  Ukhamäkchïnsa, mä jiwayañaw utjäna, ukat trampan kayupajj wali usuchjatäjjänwa.
  Ukampis uka loco jaqejj wali chʼamani awk taykapanïnwa, ukat Vladlen chachajj wali jan walinwa uñjasiskäna. Jakäwip jiwayañ yantʼapxäna, ukat utapanwa droganak yapuchapxäna. Coronelajj uka imill wawarojj jukʼamp jaya cheqanakaruw khitañapa. Siberia markan artes marciales rusas ukan yatiqañ utaparuw sarapxi.
  Ukanjja, uraq manqhanjja, uka markankir creyentenakajj walja patak maranakaw jakasipjjäna ukat luqtapjjarakïna.
  Ukampis ukajj janiw coronelar qhespiykänti. Juparux francotiradoran balamp jiwayatayna, ukat warmiparux droga tuqit juchañchataw katuntapxatayna. Chiqpachansa maynix familiapampiw puntuacionanak askichkaspas ukham amuyasïna. Sullka jilatasti katuntatarakïnwa, wali askiwa, jilïri jilatasti nayratpach ejercito taypin irnaqt"awayxatayna. Ukat tunka pusini marani waynarux mä colonia juvenil ukar khitapxäna. Ukat droganakas utjarakiwa sasaw sapxarakïna.
  Qalltanjja uka juiciojj kʼarikïkchïnsa. Ukampis wali askiwa, machaq kamachinakarjamax janiw suxta marat jila churatäkaspati.
  Mamajajj atlético warminïnwa ukat espartano jaqjamarakiw entrenarakïna. Ukatwa warminakan coloniapanjja, mä qhawqha tiempotjja autoridadanak katoqjjäna, ukat mä suma trabajo jikjjatarakïna. Sullka jilataxa, ch"amani ukhamaraki técnicas de combate ukanxa wali yatxatatawa, ukhamaraki ch"axwirinakatxa maynïriruwa tukuraki, ukatxa escuadrón p"iqinchiriruw tukuwayaraki. Jupajj kimsa tʼaqa carcelan jistʼantatäjjäna ukhajja, libertad condicional ukat jankʼakiw antutatäjjäna. Rusia markanx wayn tawaqunakan juchanchatanakatakix kamachinakax jaqirjamawa, ukat maynix suerteniw sasaw saspa, tunka pusini maranikiw nayrïr kuti saratayna.
  Jila partejja, coronel chachajj costumbreparjamajj espartano yatichäwinak wal munasitapajj familiapar yanaptʼäna, ukajj qhanaw yanaptʼäna. ¡Chʼamaninakajj carcelan mä jukʼa suma jaqenakäpjjewa, ukampis jan chʼamaninakajj tronon mä jukʼa jan wali jaqenakäpjjewa! Uka waynax zona uksatx jan kuna jan walt"awimpiw pasatayna ukatx juk"amp jach"a educación jurídica (!) uksa katuqarakïnwa. Amuyataxa janiw lunthatanakan munasiñapampix apayatäkänti, ukat pachax mayjt"awayiwa - bandido ukhamäñax jan modaruw tukuwayxi. Jan ukasti, negocionakaruw jawstʼäna.
  Mä negociantetakejj leyinakarjam yatichañajj wali wakiskiriwa. Taykampixa, situación ukax juk"amp ch"amäxänwa - jupax jilïr jaqïnwa, ukatx mä jach"a juchaw juparux mä fabricado caso ukan pintatäna. Literalmente mä sindicato ukan wakicht"iripawa, drogas ukanakar apañataki ukhamarak aljañataki. Ukat niyas janiw uka juicio wasitat amuytʼañjamäkiti. Ukhamajj walja jachʼa rangonakajj ukapachajj loqhe jaqjamaw tukupjjani.
  Ukampis taykax Mar Caspio jakʼankir mä suma zonaruw yaqha chiqar apañ atipjäna, ukat ukanwa fondo común ukan uñjiripjam irnaqtʼäna. Carcela uñjirix walja libronak qillqäna, ukat peliculanakansa uñachtʼayarakïnwa. Kunats janixa?
  Jupax marat sipans juk"amp jisk"akiwa, jañchipanx ch"amaniwa, suma uñnaqt"an warmiwa, ajanupax expresivo ukhamarak chacha chin ukaniwa.
  Ukhama, principio tuqitxa, zona ukanx wali sum sarnaqäna, janiw jakäwipatx apaqkänti. Ukat wawanakapas utjarakïnwa. Uka waynax cuna ukhatpach yatiqatayna, ukat carcelan sapa uru jakawip qhant"ayatayna. Ukampis kunjamtï mä padrinox askïkixa, mamapax janiw irnaqirïkänti, ukatwa walja tiempo libre sarnaqäna.
  Vladlen jupax paqallq marat kutt"anxäna - artes marciales ukan jach"a nivel de iniciación ukar pasasa. Janis venganza ukan amenazapax taqpach pasawaykchïnxa, nuwasirix Shamanova sutimp qhipa sutip mayjt"ayawayi - nayrir sutip jaytawayi.
  Niyakejjay awkipajj wali uñtʼat general Shamanov chachampi cheqpachapuni amigöchïnjja, apellido mayjtʼayañajj mä uñachtʼäwiruw tukuwayi.
  Vladlen, khititix yatiñanakapax phenomenal ukhamawa, ukat yatiqañ utapax wali ch"amawa ukat pachpa pachanx taqpach racional ukhamawa, janiw artes marciales ukanx mä kipkakïkänti. Jupajj Rusia markan lucha libre anatäwipan mayj mayj estilopat yatjjatäna. Lucha sutix chiqans condicional ukhamawa, jan ukax Ruscundo ukar uñtasitawa.
  Vladlen jupax mä artes marciales ukarux yatxatawayiwa, ukax Taehwando ukar uñtasitawa - mä técnica wali nayrar sartat kayunak ch"allt"añataki, rusa puñtunak ch"axwañampi, lucha ukax Aikido ukar uñtasita - técnicas de lanzamiento ukat uñisirin inercia apnaqañapa, boxeo tailandés ukan - codos, qunqurinakampi, ukat p"iqi. Rodnoverie jupanakax mä arte marcial sincrético ukham lurapxäna, uka técnicas ukanakax patak patak maranakaw pulido ukhama, ukatx master magos ukanakax yaqha jaqinakat ukhamarak yatiqañ utanakat taqi kunatix askïki ukanak apsusipxäna.
  Chiqans Vladlen juparux Shamanova ukat kunjams armas apnaqañ yatichapxatayna... Ukampis janiw taqi kun yatiñas ukat yatiñas utjkaspati. Chiqpach artista marcial ukax taqi arsenal ukanakapan sum yatxatañapawa, jan kuna jan walt"awimpi. Ukampis jupax sapa mayni técnicas ukat jupan trucos ukanakap wali sum phuqhi.
  Vladlen kullakajj kayunakapamp nuwasiñsa ukat qʼala amparanakapamp jiwayir yänak jaqontañas wal munäna, inas taqe kunan chʼamanïkchïnjja.
  Uka tawaqux karateka satätaynawa, janis karate tuqit yatxatkchïnxa, jupan yatiqañ utap jist"aratayna. Jupax kunayman atipt"äwinakanw atipt"äna, ukampis janiw jach"a uñt"atäñatakis ukat titulos ukanakatakis ch"amanchkänti.
  Aljasiñ tuqit yaqhep atiptʼäwinakansa ukat jan kamachinakampi jamasat nuwasiñanakansa chikanchtʼasirïkchïnsa, qullqiw munasïna.
  Vladlen jilatajj wali jiskʼäskäna ukhajja, janiw casarasiñataki ukat wawanïñatakis jankʼak sarnaqkänti. Jupax artes marciales ukanx juk"amp sumaw jikxatasïna ukat wawanakarux yaticharakïnwa. Volka Rybachenko kullakax juk"amp jach"a suyt"äwi uñacht"ayäna. Ukhamarus kayunakapampix ch"ullqhi yänak jaquntañanx wali yatiñanirakïnwa. Karate waynax (mayamp mä sutimp uñt"atawa, ukax janiw kunas chiqpachanx utjkiti!) jach"a yatichirir tukuñ arsuwayi.
  Ukat ukatx mä akatjamat Volkax películas ukan uñacht"ayañapatakiw jawillt"ata ukatx Oleg Rybachenko jilapampiw Vladlen Shamanova jupa pachpas jupamp chika sarapxäna. Ukat ukax yaqha sarnaqäwiwa.
  
  
  AMAZER-DILETTANT ukax mä juk"a pachanakanwa
  Akax juk"amp chiqäki ukat iyawsayañjamawa. Mä arunxa, juk"amp ordinario ukhamarak ordinario jaqin ajayupaw Stalin jaqin janchiparux katuntäna. Ukat niyakejjay jupajj mä promedio jaqëchïnjja, layqa jaqëkchïnjja. Jupajj 1941 maran junio phajjsit 22 urunak saraqataruw Hitler chachajj huelga lurañapäna, ukajj wali ajjsarkañänwa.
  Alemanonakax Moscú markaruw katuntapxäna, ukat mediocre chhaqhir jaqix jupan masinakapamp venenompiw jaquqanitäna. Ukampis capitalan tʼunjatäjjäna uka qhepatjja, niyaw kuns chiqañchañatakejj wali jayäjjäna. Japoneses jupanakax Lejano Oriente uksanw ch"axwapxäna, Türkiye uksanx sur uksatw ch"axwapxäna. Cáucaso markax t"unjatarakiwa.
  Ukat Stalin jupax qalltanx Molotov jupampiw lantintatäna, mä figura de compromiso ukhama. Ukampis uka qhepatjja, jachʼa amtan Beria sat warmiw uñstäna. Ukat Zhukov jilatajj juparuw jarkʼäna. Ukat rigmarole ukax qalltawayi. Mä juk"a arumpixa, alemanes jupanakax Urales uksaruw jallupachan puripxäna ukat juk"ampirus, japonés ukanakamp mayacht"asis, taqi uñnaqanak ch"amanchawinak chhaqtayasa.
  Ukampis Occidente toqenjja, guerrajj utjaskakïnwa. Estadounidenses jupanakax pächasipxänwa - Franklin Roosevelt, kunjamtix maynix suykaspa ukhama, qhipa pachakamaw qhipharxatayna. 1941 maran Navidad urunxa, alemanonakax Gibraltar markaruw nuwantapxäna. Uka tiempotakejja, Moscú ukat Leningrad markanakaw katuntatäjjäna, ukat sur toqenjja aleman jaqenakajj Volga ukat Terek sat jawirkamaw nayrar sartapjjäna. Jupanakax juk"ampiw jark"atapxäna, jach"a yatiyawinakampi ukhamarak jach"a espacios rusos ukanakampi, jan ukax soviético soldadonakan jan suma wakicht"at sayt"asitapat sipansa.
  Hitler jupa pachpaw Franco jupamp jikisïna, ukat juparux kuna suyt"äwis utjani uk uñacht"ayäna: URSS markax pallapallanakan ch"amapjamax janiw utjkiti. Estados Unidos markax janiw nayrïr ch"axwäwirux kunjamakitix ukhamak mantañapakiti. Ukhamasti Gran Bretaña markax janiw kuna jan waltʼäwis utjkiti. Ukhamarus noviembre phaxsinx Moscú markar katuntat qhipatxa, Rommel jupax ch"amanchawinak katuqawayi, mä qawqha ajllit divisiones ukat taqpach ejército aéreo bota lurañataki. Ukat britániconakax laq"ar uñtataw jaquqanipxäna. Alemanonakax Alejandría markanx niyaw jikxatasipxi... Ukhamax Francox Hitleran colerasiñap axsarañatakix juk"amp razonanakaniwa, Gran Bretaña markat vengasiñat sipansa. Ukampis jupax wali munaspa ukhax colonia africana ukat inglés ukanakat katuqañ munchi ukhax...
  Francox Wehrmacht ukan amparanakapax jist"antatätap amuyasax jupa pachpaw taqi kuns chhaqhayaspa, nayraqatax alemán soldadonakar mantañapatak iyaw sataynawa, ukatx jupa pachpaw Gran Bretaña markar ch"axwañ yatiyatayna. Uka pachparakiw británico jaqinakan jan walt"awipax sapa urux juk"amp jan walt"ayasxäna. Gibraltar markax kimsa uruw apsutäna. Ukat mä qhawqha tiempotjja, alemanonakajj Palestina, Siria markaruw turconakamp chika katuntapjjäna, ukat Irak ukat Oriente Medio markanakaruw katuntjjapjjäna.
  América markax 4 uru llumpaqa phaxsit 1942 maranw ch"axwañar jaquntatäna. Japón markax Independencia urunx Perú-Habar markaruw atacatayna.
  Alemanes jupanakax Rusia, Europa ukat África ukat Asia uksan yänakap apnaqasaw aéreo ukat submarino ukanakamp ch"axwapxäna.
  Alemania markax armas juk"amp lurañ qalltawayi ukat África uksan sur uksanx mä ofensiva uñstayawayxi.
  1942 mara tukuyarojja, África toqejj nazi sat jaqenakan apnaqatäjjänwa, India markansa ukhamarakiw apnaqatäjjäna. Ukat Indochina, Singapur ukat Australia markar puriñ islanakax japoneses ukanakan apnaqatäxänwa. Chiqansa, juyphi pachanx hawaiano archipiélago ukar katuntañ yant"awix janiw askïkänti, kunatix samurai ukanakax janiw sum wakicht"atäpkänti.
  Ukampis ukhamakipans, japoneses ukanakax juk"amp experiencia militar ukanipxatapatxa, qutaruw apnaqapxäna. Ukatjja, alemán submarino flotajj wali jankʼakiw jiljjattäna, ukhamatwa Gran Bretaña ukat Estados Unidos markanakan chʼamapjja jukʼamp jiskʼachasïna.
  Mayo phajjsin 1943 maranjja, Alemania markankir mä jachʼa thayajj Inglaterra markankir metrópoli sat cheqanwa utjäna. Alemanonakax planeador de aterrizaje, tanques submarinos ukat nayrïr AR-161 jet bombarderos ukat pusi motorani Yu-488 ukanakamp apnaqapxäna.
  Gran Bretaña markax submarino ch"axwäwimp qarjataw jikxatasïna, janiw jaya pachax sayt"irjamäkänti, jan ukasti wali qala chuymampiw ch"axwäna.
  Mä phaxsi wila wartäwimp nuwasiñat qhipatxa, Londres markax t"unjatäxänwa ukat Inglaterra markan ch"axwäwipax tukusxänwa.
  Jutïr etapajj América markanwa utjäna. Canadá markax kawkhantix Churchill jupax jaltxatayna, Estados Unidos markamp chikaw ch"axwawayxi, ukampis Latinoamérica uksankir markanakax janiw Tercer Reich ukar ch"axwañ munapkänti. Ukat Argentina, ukat uka qhipatxa Brasil markax alemanes ukanakarux territoriopan aliados ukanakarux bases militares ukanakaw churawayi.
  Uka guerrajj jaya tiemporuw tukuwayjjäna. USA ukax anqäx markankiwa. Uraqinkir ejercitopax ch"amaniwa, ukat flotapax wali jank"akiw lurasiski.
  Ukampis jukʼat jukʼatwa alemanes ukat japoneses ukanakajj apnaqjjapjjäna. Jupanakan laykux inti jalsu tuqinkir taqi yänakaw utjäna, ukat inti jalant tuqin mä chiqaw utjäna. Jïsa, taqpach chʼaxwäwi yatiyatänwa, ukax achuyapxänwa.
  Operación Icarus ukax wali askiwa ukatx Islandia markax t"unjatawa. Uka qhipatxa Krauts jupanakax Groenlandia markaruw mayjt"apxäna. Ukampis 1944 maranjja, janiw khitirus mä jachʼa ventaja churkänti. Ukampis Japón ukat Tercer Reich uka markanakax Hemisferio Oriental uksanx ch"amanchasipxäna, ukatx América Latina uksanx juk"amp ch"amanchataw uñjasipxäna. 1945 maran juyphi pachanx samurai ukanakax nazis ukanakamp chikaw Islas Hawaias ukanakar katuntapxäna. Ukat primavera phaxsinx istmo de Panamá uksaruw sarxapxäna.
  Roosevelt jiwatapatxa, Estados Unidos markax Tercer Reich ukat Japón markanakamp sumankañ thaqhañ qalltäna. Ukampis mä compromiso jikjjatañajj chʼamakiwa. Ukatjja, Hitler chachajj wila qʼaphintatarakïnwa. Fascismo ukan barracudapax sinti munäna. Chʼaxwäwix sarantaskakiwa. Nazis ukanakax Groenlandia markanw ch"amanchasipxäna, ukat 1945 maran verano phaxsinx Canadá markar uraqir puriñ yant"apxäna, ukampis qutaruw jaquntatäpxäna. Canadá markax janiw capitulañ munkänti. Chiqansa, 1945 maran otoño phaxsinx Australia markax t"unjatäxänwa, occidental uraqpachanx qhipa jach"a ch"amanchawiw Hemisferio Oriental uksanx utjäna. Japón ukat Alemania markanakax qutarux q"al apnaqapxäna. Submarinonakan flotapajj janiw khitis ukham lurkänti.
  Ukatjja, peróxido de hidrógeno sat submarinonakajj wali chʼamani ukat sarnaqer jaqëpjjänwa. Jupanakan jankʼakïtapajj pusi tunka nudos ukharuw sapa horajj purirïna.
  Ukat pusi tunk phisqhan pusi tunk suxtan juyphi pachanx Zelanda markan turnopax purinxänwa. 1946 maran primavera phajjsinjja, Estados Unidos markajj América Latinankir niya taqe markanakaruw chʼajjwañ yatiyäna.
  Ukampis bomba atómica lurañ amtax, qullqix pist"atapatx janiw uñjkañ askinak apsuwaykiti. Ukatwa, ¡americanonakax janiw aka as trumpeta ukar jaquntañjamäkänti, mä anatäwinx atipt"añax wakisiwa!
  Ukat tanque lurañ tuqitxa, Tercer Reich ukax Estados Unidos markat sipanx wali nayrar sartawayi. Tanque serie estadounidense ukax wali sumawa, Pershing, pusi tunk payan tonelada pesa, 102 milímetros armadura frontal ukat cañón 90 mm ukampiw qallta proyectil velocidad 810 kilómetros por hora. Ukat Alemania markankir tanquejj wali suma ukat wali uñtʼatänwa, "León Real" satänwa, ukajj 1946 maranwa lurasïna, ukajj 65 tonelada pesa ukat armadura frontal 250 milímetros ukanïnwa. Ukhamaraki lados ukatxa popa ukaxa 200 milímetros ukhamaraki mä cañón 105 milímetros ukampi mä barril largo 100 EL.
  Uka tanquejj piramid ukham uñtatätap uñjasajja, janiw Pershing sat barcojj kuna ángulotsa mantañjamäkänti.
  Mä qawqha juk"amp ch"aman tanques uñstayañ yant"awix janiw phuqhaskänti. T-93 ukakiw, chiqans, 93 tonelada ukhakiw pesa, armadura frontal 305 milímetros ukat 120 calibre arma ukampiw alemanes ukanakarux mä juk"a ch"amanchawinak mä culo ukanx utjawayi. Ukampis uka auton wali jiskʼa apnaqatapa, ukhamarak mä torreta muytata jan utjatapajja, janiw mä suma atiptʼasir tukuykänti.
  SuperPershing ukan lurawipax jaya pachaw munasïna, ukampirus aka tank ukax alemán tank ukarux juk"amp jisk"akiwa.
  Ukat aviación jet, total superioridad en calidad ukax nazis ukanakan ladopankiwa. Estadounidenses jupanakax waljanikiw uñch"ukipxaspa. Ukampis alemanonakajj nayra pachan yänakanïpjjatap laykojja, kimsa patak jan ukajj pusi patak autonak urun apsusipjjaspäna, janiw Estados Unidos markat sipansa jukʼamp jiskʼäpkänti. ME-362, Non-262, Non-323, ME-1010, TA-283 - aka jet ch'axwirinakax americano imperfecciones ukar saykatapxi - clase "F" ukax janiw atipt'asiñjamakiti!
  Ukatx jet bombarderos TA-400, TA-500, Yu-387, AR-383, OD-18, GO-270 ukanakax janiw atipt"asiñjamakiti. Estados Unidos markax janiw jichhakamax mä avión bombardero completo ukankiti. Inas ukax B-29. Chiqans uka proyectonx B-36 ukaw utji, ukampis jichhakamax lurañat jayaruw puri.
  Ukat misiles balísticos alemán clase A ukanakax janiw uraqpachanx análogos ukanakax utjkiti.
  Ukhamarakiw aviones de disco ukanakax janiw competidores ukanipkiti...
  Tecnológicamente, Tercer Reich ukax America markarux wali sum uñacht"ayi, ukat ukatw Hitler jupax Estados Unidos markar tukuyañkama tukuyañ amti. Ukat janiw kuna compromisonakas utjkiti. 1946 maranx México ukat Cuba markanakamp nuwasiñax qalltawayi. Uka jallu qallta phaxsinx Texas ukat California markanakanx nuwasiñanakax niyaw ch"amanchatäxäna. Ukat alemanes ukat japoneses ukanakax Alaska markat Canadá markar mantapxäna.
  Ukampis jichhax pusi tunka suxtan maraw pasawayxi. Payïr Jachʼa Chʼajjwäwejj jichhakamas utjaskakiwa. 1947 marax Canadá markatakix jiwayañänwa, qhipharux Krauts ukankirinakaw katuntapxäna, jupanakax alay tuqit jutapxatayna.
  B-36 jet bombardero ukax qhipharux América uksanw uñstawayi, ukampis Alemania ukat Japón uksar puriñax janiw ch"amäkänti. Ukhamarus, mara tukuyarux Washington tank ukax 120 mm largo barril pistola ukamp uñstawayi, ukatx mä juk"a aski armadura ukat conducción características ukanakampiw suxta tunk kimsan tonelada peso ukamp uñstawayi. Alemania markat sipansa jukʼamp jan wali jarkʼaqatäkchïnsa, armaduranak chʼiyjañ chʼamampejj janiw jukʼamp jiskʼäjjänti.
  Ukampis 1947 mara tukuyarojja, Estados Unidos markajj chikat jilaw uraqip aptʼasiwayjjäna, ukat jan waliruw purirakïna.
  Alemanonakax jach"a markanakar jan walt"ayapkän ukhax "Rat" ukat "Monster" uka tanques super-pesados ukanakaruw yant"añs atipjapxäna. ¡Qhipïrix mä lanzador de bomba ukanïnwa, ukax tunka tonelada pesaje carga apsutayna!
  ¡Uka armajj kunja ajjsarkañas tuküna uk amuytʼañäni!
  Ukat machaq mara urux Nueva York markax jaquqaniwayi, ukatx Washington markax tunka uru jallu qallta phaxsinw jaquqaniwayi.
  Ukampirus Yankees ukankirinakax niya yaqha suxta phaxsiw wali ch"amanchasipxatayna. Ukajj wali muspharkañawa, payïr guerrajj 1948 maran mayo phajjsit 9 urunak saraqataruw tukuyäna.
  Ukampis uka qhipatsa, sumankañax janiw jaya tiempox utjkänti. Japón markax economía tuqinx Tercer Reich markat sipanx juk"amp qhiphart"ataw jikxatasïna, ukat jupa pachpatakix walja uraqinak katuntatapax Hitler juparux janiw gustkänti.
  Nazis sat jaqinakax qhipükchïnsa, agosto phaxsin 1948 maranwa jupanakan bomba atómica sat bombapax utjäna. Mä chiqax qhiphart"awix Fuhrer ukan mä juk"a thaya armas de destrucción ukan amuyupatw utjawayi. Hitler chachajja, markanakajj katuntatäñapawa, janiw tʼunjatäñapäkiti sasaw amuyäna.
  Ukampis kunatsa, uka qhuru tiranox aliado Japón markatakix mä excepción lurañ amtäna.
  Jachʼa misil balístico ukat carga nuclear ukanakamp chʼalltʼasajja, 1951 maran julio phajjsit 4 urunak saraqataruw kimsïr Jachʼa Chʼajjwäwi qalltapjjäna.
  Jupanakax Tokio ukat Japón markan yaqha markanakaruw ch"aman ataques nucleares ukanakamp lurapxäna. Ukatxa, naval ukat terrestres ukanakax ch"axwapxäna.
  Kimsïr Pestilente Chʼaxwäwix suxta phaxsinwa tukuyäna, niyas mä kutikiw uka chʼaxwäwix utjäna. Ukat fase activa de enemigos ukax kimsa phaxsiw utjawayi.
  Ukhamatwa, Tercer Reich ukax qhipa hegemonía mundial ukham utt"ayawayi. Ukham jan chiqapar uñjañax mediocridad ukax Jach"a Stalin jaqin janchipar mantatapatw utjawayi. ¡Ukat jutïr urunakat janiw yatiñajj jupar yanaptʼkänti! Jisk"atpachax amateur ukax aviación aérea ukar uñstayañ amtawayi ukatx taqi plantas ukat fabricas ukanakaruw ukham orden churawayi. Ukhamatwa hélice ukax alayaru jaquntatäna ukat jet ukax janiw antutatäkänti.
  Ukat jan walt"ayir jaqin estratégicos amtanakapax janiw juk"amp llamp"u chuymanïkaspati. Janiw muspharkañakkiti Wila Ejército ukax phust"ata. Ukat jan ukax janiw khitis Alemania, aliados ukat Japón markar saykatañatakix utjkiti.
  Ukhamajj Hitler jupa pachpaw imperial mayachtʼasiñ amtäna. Mä arunxa, mä poder unitario mundial ukan lurawipa, ukax voluntariamente ukhamarak obligatoriamente taqi ch"amanaka planeta Uraqin jan mä excepción ukamp uñt"ayatawa. Mä sapa qullqimpi, chiqans, ukat mä programa de selección genética bárbaro ukampi.
  Ukat ukhamarakiw mä jach"a espacio jach"anchayañ wakicht"awimpi!
  
  
  MÄ WANÄWINAKAX TSAR RUSIANAK QHISPIYÄNWA
  Anqax enero phaxsinx wali thaya pachawa. Akax Oleg Rybachenko waynaw yatiqañ utar sarañatak callin sarnaqaski, ukat mä akatjamat uñji, uka jak"ankir panel ukan pirqapax kunjamas muspharkañ qhant"aski. Uka waynax mä jach"a jawsataw jikxatasi - ukar t"ijt"añamawa, jumax irpiriruw tukusma. Uka waynax kunjamtï lurirjamäkäna ukhamarjamaw tʼijtäna.
  Wali askiwa muspharkañ juk"a autonakax utjäna, ukat jupax liwxatañ atipxatayna, nayranakap manqhan chiqapa. Mä yatiñan buceo ukat jumax ch"uxña k"ajkir pirqaruw purisma.
  Uka waynax jupar jak"achasiñatakiw t"ijtäna. Amparanakax "Harry Potter" tuqit mä película ukankaspas ukhama, jasakiw aka jalea ukar mantapxi, ukat mä segundo qhipatx pachpa waynax pä tunk phisqhan grados cero ukar puriñkamaw mä verano césped ukan ch"uxña quqanakamp phuqhantat jikxatasi.
  Inercia tuqis uka waynax ch"uxña quqaruw jaquntawayi ukat jank"akiw jaltawayxi. Ukax wali askiwa, thaya pachanx mä jallupachan amparapan jikxatasiñax wali askiwa, uka jallupachanx janiw jiwatäkiti. Pʼeqep patjjarojj jaltaskchïnjja.
  Uka waynax uñch"ukiskäna - janiw jaqinakax muyuntat utjkänti, quqanakakiw nayratpach q"illur tukuñ qalltapxäna, ukat... ferrocarril ukan terraplén ukaw utjäna. Ukajj jachʼänwa, granito sat qalampiw uchatarakïna, nayraqatapanjja, alambre de púas ukanakas rayan postenakaruw chʼoqantatäjjarakïna.
  Oleg Rybachenko chachajja, taqe ukanakajj mä razonanïkaspas ukhamwa amuyäna. Ukat chiqpachanx kuna amtañs nayraqatan sayt"asi... P"iqipanx mä kamachiw ist"asi: tren pista ukar jak"achasiña. Ukax janiw sinti jasakikiti thakhinx mä thiya capa de alambre ukaw utji - mä espiral Bruno.
  Uka junt"u pachax pachpaw uka waynarux mä mistuñ thakhi yatiyäna. Jupax jank"akiw juyphi pachan isinak apsuñ qalltäna. Ukat mä ch"aphi patxaruw jaquntapxäta. Uka waynax mä forma especial de orden mental ukham jikxatasi. "Jichhax historia lurañ yatiriruw tukusma.
  Uka waynax alambre jaquntäna ukat vaqueros ukat camiseta ukampikiw qhiparäna. Juyphi pachan junt"u botas ukanakampis junt"ürakïnwa, ukat waynax sartasxänwa. Ch"uxña ch"uxña quqanak q"ala kayump jikxatasiñax wali kusiskañawa. Agosto phaxsin uraqix wali junt"utawa ukat waynax uka patxaruw sarnaqañ muni.
  Ukat juyphi pachax marat mararuw mä crappy pachaw - muxsa verano ukar uñtasita. Ukampis waynax janiw lakap jist"arat sayt"asiñatak pachanïkiti - kunatix jupax apnaqiriwa. Uka waynax jank"akiw alambre taypit makhatawayi. Uka taypinjja, mä corrientew pasäna, ukat chispanakajj isinak taypit qʼala talonanakaruw chʼalljjtäna.
  Uka waynax arnaqasïna, jawq"jatapax wali llakiskañänwa, ukat lona patxaruw jaltawayxäna. Suelanakapajj wali chʼollqhe qalanakampi chʼoqantatäjjänwa. Ukampis uka waynax jankʼakiw terraplén qhipäxapar tʼijtäna. ¡Taqe ukanakajj janiw ina chʼusat lurkänti, jan ukasti mä jachʼa amtäwin mä partepäkaspas ukhamwa amuyasïna!
  Akax jupanakankiwa, junt"u riles ukanaka, intix chika urux pasawayxiwa, thayax linden ukat miel ukanakan thujsapawa. Ukham amuktʼatawa, ukatwa jaya cheqankir abejanakan thuqtʼasitap qhan istʼasma.
  Uka waynax qʼala kayukiw juntʼu hierro patxan saytʼasïna ukat machaq kamachinak istʼäna: "sapa riel ukar paqallq qalanak uchapxam" sasa. Uka waynax pächasisaw jach"at akham säna:
  - Ukampis ukapachax trenax riles ukanakat mistuñapawa?
  Uka aruxa jinchujaruw ch"allt"itu:
  - ¡Akax chiqpachapuniw wakisi! ¡Rusia markan uñisirinakapaw aka chiqar jutapxani!
  Uka waynaxa janiwa juk"ampi ch"axwxänti. Ukat Diosan arupax qhanstawayiwa: acero color qalanakak ajlliñamawa.
  Amparanakax niyaw sapaki sarnaqapxäna. Oleg Rybachenko jupax jupa pachpat kusisitaw jikxatasïna - jupax yatichiriwa, mä sanu yatiqañ utan waynax historia ukar mantaniwa!
  Qalanakax pä carril ferroviario ukanx qhanawa: chiqpachapuniw tunka pusini chiqanaka - sapa maynit paqallqu. ¡Ukat niyas janiw yaqhachatäpkiti!
  ¡Ukham luratäxiwa! Uka waynax mayampiw ch"akkatasïna, "Awkija" sasaw liyt"äna, ukat q"ala talonanakap qhant"ayasaw qhipäxar kutt"äna. Jupax qalanak patxar ch"allxtasaw t"ijtäna ukat kayunakap ch"allxtasaw t"ijtäna. Jupax niya jank"akiw terraplén ukar jaltawayxäna...
  Janiw mayamps uka uma taypin makhatañ munkayätti, ukampis janiw kuna mistuñas utjkänti. Uka waynax mä t"ijtaw apnaqasa, niya mä ratukiw terraplén ukan qhipa barrera ukar t"ijtäna. Mä jukʼa electricidadmpiw chʼalljjtayasiyäta, ukampis janiw ajjsarañjamäkiti. Ukat akanx Oleg Rybachenko wasitat junt"u pacha uraqin jikxatasi. Nayraqatax mä ch"uxña niebla ukaw thaya taypin qhant"i: kutt"añ thakhi.
  Chiqpachansa waynax janiw junt"u pachat thaya pachat juyphi pachar kutt"añ munkiti. Ukampis uka qhepatjja, mä jan amuytʼkay aruw qhep qhepa orden churaraki:
  - Jank"aki, jani ukaxa portal ukaxa jist"antasiniwa, wiñayataki 1914 marana qhipararakïta janirakiwa awki taykamar uñjkätati.
  Oleg Rybachenko jupax jank"akiw isinakap alambret ch"iyjasi ukat jan amuyt"asisaw jupa pachpar jaquntawayi. Portal ukax chhaqtañ qalltawayi ukat waynax jan zapato uchasisaw mistuñ utar jank"ak sarawayi. Jupax mä elástico ukar ch"allt"asi ukat ch"amampiw jaltawayxi. Laq'u t'ant'at markan ch'uqipax q'ala kayunakam phichhantawayi. Zapatonak uchasiñama ukat juyphi pachan chaleco ukar callin chiqak jaquntañama - pasajeros ukanakan jan amuyt"at uñkatatanakap katjaña.
  Maynejj akham sasaw arnaqasïna: "loco" sasa. Ukampis waynax janiw yäqkiti - jupax lurawip phuqhawayi ukat mä jach"a misión tukuyawayi...
  1914 maran agosto phajjsit 22 urunak saraqatarojja, Hindenburg, Erich Ludendorff ukat Max Hoffmann sat jaqenakar aptʼat trenajj tʼunjatäjjänwa. Kimsa pallapalla p"iqinchirinakax inti jalsu tuqin ch"axwawinakanx mä amtañ lurawimp phuqhapxäna - Prusia Oriental uksan operaciones ukanakat ukhamarak juk"ampinakat - jiwapxataynawa.
  Ukatwa Alemania markankir jan wakichtʼat soldadonakajj wali chʼamamp atipjapjjäna. Jan arxatiri Koenigsberg jupax uka thakhinjam apt"ataw uñjasiwayi, ukatx alemán soldadonakax mä juk"a muyuntatänwa, ukatx mä juk"a t"unjatäpxänwa jan ukax katuntatäpxarakïnwa.
  Rusia markankir soldadonakan atipjatapajj taqe chʼajjwäwipanwa wali chʼamachasïna. Ukat nayraqatax pallapallanakan ukhamarak oficialanakan moral ukan uñjatapatxa. Japón markat atipjatapatxa, rusa ejercitopan autoridadapax wali ch"amampiw jilxattawayi, ukax janiw jamasäkiti. Janiw khitis uka jisk"a nayran asiáticos ukanakarux sinti uñisirinakjam uñjkänti. Ukat aka chiqanx rusanakax pusi jach"a ch"axwäwinakanw atipt"apxäna, ukatx taqi ch"axwäwinakanx jakhüwinakat sipanx juk"amp jach"a ch"axwawinakanïnwa.
  Ukat qutanx q"al atipjataw uñjasipxäna, jan ukax saparst"at, sapak atipt"äwinakaw utjäna. Vladivostok cruceros ukanakax juk"amp uñt"atäpxänwa.
  Ukhamajj ¿kawkhansa alemanonakampi nuwasiñajj wakisispa, jupanakajj oraqpachan wali suma oraqenkir soldadonakjam uñjatäpjjänwa?
  Ukat ukatsti ¡Krauts ukanakar t"unjañax wakisispa, jaqunukuñasa ukat tunka waranqa katuntat jaqinakar katuntañax wakisispa sasaw amuyasïna!
  Rusia pallapallanakan ukhamarak markachirinakan ch"amanchawipax kunayman tuqitw jilxattawayi. Austria markan frentepanx ofensiva ukax jank"akiw nayrar sartawayi. Austria-Hungría markax janiw ch"axwañatak wakicht"atäkänti. Ukat juk"ampirus unidades eslavas ukanakan moral ukax wali jisk"akiwa. Jupanakat waljanejj tambornakan thuqtʼataparu ukat orquestan thuqtʼataparuw cheqak katuyasipjjäna. Eslavonakax janiw jilanakapamp nuwasiñ munapkänti, uñisit austriaco jaqinakataki. Unidades húngaras ukat étnicas alemanas ukanakakiw juk"amp jan ukax juk"amp ch"axwañatak wakicht"atäpxäna.
  Rusia markan ejercitopax austriaco soldadonakaruw t"unjawayi ukat jank"akiw Lvov, Przemysl fortaleza ukar katuntawayi ukat, uka suma jikxatawiparjamax Hungría markaruw mantawayi. Alemania markankir frentejj sawutanakanwa phallasïna. Fuerzas superiores rusas ukanakax Poznan markan prusianonakaruw atipt"apxäna ukat Oder uksaruw jank"ak puripxäna. Alemananakax suxta cuerponakaruw Austria markar apayapxäna.
  Ukampis ukajj janiw wakiskänti. Ukhamarus markasanx cargonak katxaruñatakix janiw ch"amax utjkänti. Ukat inti jalant tuqinxa, wali chʼaxwäwinakaw utjaskakïna.
  Ukat Alemania markax machaq ch"amanak inti jalsu tuqir apañapatakiw wayt"ata. Italia markax Austria markamp ch"axwañar mantatapatx juk"ampiw jan walt"awix utjawayi. Uka markanakax patak patak maranakaw uñisiñamp sarnaqapxi. Ukat Triple Alianza ukax walja tuqinakatx mä formación artificial ukhamänwa. Uka chʼaxwäwix Alemania ukat Austria markanakatakix jukʼamp askïspa ukhaxa, Italia markax jukʼamp chʼamani markanakaruw mayachasispäna. Ukat jichhax rusa soldadonakax Budapest markaruw jak"achasipxi, ukat Poderes Centrales ukan asuntonakapax q"añunakawa! Rumania markax ch"axwäwir mantañatakix jank"akiw sararakïna.
  Qhanaw - Rumania reyix Nicolás II ukan wila masipawa, ukat uraqinakap jach"anchayañ muni, Imperio Austriaco ukan t"unjatäki uka qullqimp.
  Ukat Bulgaria markax janiw chiqpach sarnaqäwinakat sipansa, Rusia markamp chika ch"axwäwir mantawayi.
  Imperio Otomano ukakiw alemanes ukanakar jan jitheqtir uñstawayi. Ukatx kunatix Ministro de Defensa ukax ch"axwawinak qalltañapatakiw kamachi, Primer Ministro ukat Sultan ukanakar mä fait accompli ukamp uñacht"ayasa. Turco ejercitox janiw sinti ch"amanïkiti, ukampis Rusia markar Entente ukar suministrañapatakix jan walt"awinak utjayawayi. Ukampis mayni tuqitxa, akax mä jach"a ch"amawa Rusia markatakix territorionakap wali jach"anchayañataki sur tuqiru. Chiqansa, Japón markax Alemania ukat Austria markanakamp chʼaxwañ yatiyäna. Pacífico uksan Alemania markan colonianakapar katuntañataki.
  Ukhamatwa Rusia markax Lejano Oriente uksanx mä libre ampar churawayi. Ukat inti jalant tuqinx alemananakax t"unjatäpxänwa.
  Oder jawir thiyankiw Alemania markax Rusia markan ejercitopan nayrar sartawip jark"añ atipxatayna. Uk lurañatakix Occidente tuqin taqi jan wali lurawinakat sayt"ayañaw wakisïna. Niya chikat Austria-Hungría markax rusa soldadonakan qhispiyataw uñjasiwayi.
  Ukhamatwa, Imperio Austriaco ukax chiqpachans uka anatt"äw jaytawayi ukat Alemania markatakix mä q"ipiruw tukuwayi. Búlgaros jupanakax Estambul markaruw mä ataque uñstayapxäna.
  Juyphi pachanx Europa uksanx pallapallanakan operacionanakapax mä juk"a pachaw utjäna. Ukampis Rusia markankir ejercitojj Turquía markaruw ataque qalltäna. Ukat ukat taqi kunas sumaw jilxattawayi. Ukatjja, árabes ukat armenionakajj otomanonakan apnaqäwiparuw kutkatasipjjäna.
  Rusia markan pallapallanakapax febrero phaxsinx Bagdad markanx nayratpachänwa, ukatx britániconakax Basra markaruw katuntapxäna. Marzo phaxsit tukuykamax Rusia markax taqpach Asia Menor uksanw katuntawayi, ukatx Estambul markarux búlgaros ukat serbios ukanakamp chikaw nuwasiñ qalltawayi. Türkiye jupax uka anatäwit mistuwayxiwa. Siria, Palestina, Irak uksan sur uksanx Gran Bretaña ukat Francia uksaruw sarapxäna - Rusia markax taqi kuns katuqawayi. Arabia Saudita ukax territorio formalmente independiente ukhamaw qhiparäna, ukampirus Alemania markan katuyatapatx jaljatäñapänwa. Ukat jupax mä esquina jak"ankxänwa. 1915 maran abril phaxsit 25 urunak saraqatarux Estados Unidos markax alemanes ukanakamp ch"axwañaruw mantawayi. Qhanaw estadounidenses jupanakax prácticos jaqinakawa ukat pachaparuw puriñ munapxäna, empanada de victoria ukar chikancht"asiñataki. Primaverakamaxa, rusa ejercitox machaq kasta armanak walja lurapxäna: Luna-2 taqi terreno autos ametralladoras ukanakampi. Machaq tankinakax k"achakïkchïnsa, jach"a thakinx 40 kilómetros sapa horaruw puripxäna, ukatx wali suma apnaqañ uñacht"äwinakanïpxänwa.
  Rusia markan pallapallanakapax mayo qallta phaxsinx thakhinakax wañt"awayxän ukhax Hungría markan ukhamarak taqpach frente sur uksanx mä ofensiva qalltapxäna. Austria markankir ejercitojj tʼunjatäjjänwa;
  22 uru chinuqa phaxsitx rusa soldadonakax Viena markaruw mantapxäna. Ukat 24 urunak saraqkipan chinuqa phaxsitx inglés, francés, belga ukat nayrïr batallones estadounidenses ukanakax Bruselas markaruw mantapxäna. Holanda markax Alemania markamp ch"axwañaruw mantawayi, ukat mä juk"a pachatxa Suecia ukat Dinamarca markanakamp ch"axwañaruw mantawayi. Alemanonakax Oder jawir thiyan barrera katxaruñax ch"amakïpxänwa, ukampis rusa, zarista ejercitox Múnich markaruw ataque uñstayapxäna. Alemania markan sur toqenkir jachʼa markajj agosto 7, 1915 maranwa tʼunjasïna. Ukat agosto phaxsit 11 urunak saraqatarux Alemania markax mä jan suyt"äwin jan walt"äwinw katuyasïna.
  Uka qhepatjja, territorio jaljañaw qalltäna. Austria-Hungría ukat Imperio Otomano ukax uraqpachan mapa político ukanx chhaqtawayxänwa. Bulgaria markax Turquía markan uraqipäkaspas ukhamaw tukuwayi, uka chiqax otomanonakax 1913 maranw uka chiqat katuntapxäna. Serbia markax wali jach"aptawayi ukatx Yugoslavia markaruw tukuwayi. Rumania markax Transilvania markaruw katuqawayi. Rusia markax composición ukanx akham uñt"ayawayi: Bukovina, Galicia, Checoslovaquia, Cracovia suyu ukat chikat Hungría, Budapest markakama, kawkhantix fronterax uñt"ayatäki. Alemania markax territoriopan mä jach"a jisk"achawi katuqawayi. Inti jalant tuqinxa, Elzar ukat Lorena markanakaruw Francia markar kutt"ayañapäna, nayrax Dinamarca markan uraqinakap katuntatänwa. Inti jalsu tuqinx juk"amp ch"amawa.
  Rusia markax Oder jawir thiyaruw frontera dibujañatak ch"amanchawayi, ukat Francia markatakix Rin jawir thiyaruw dibujañatak ch"amanchawayi. Ukampis EE.UU. ukat Gran Bretaña markanakax janiw Rusia ukat Francia markanakar sinti ch"amanchañ munapkänti ukat Alemania markar jan ch"amanchañ munapkänti. Ukatwa mä compromiso lurasïna. Rusia markax Inti jalsu tuqinkir taqi uraqinak katuqi, kawkhantix polacos ukanakax jilpachaw utji.
  Prusia Oriental ukax Klaipeda, Danzig uksan chhaqhata, ukatx Alemania markat khuchhurataw jikxatasïna, ukampis mä juk"a ch"uqi ch"uqimp qhispiwayi. Koenigsberg jilatajj alemán jaqëjjänwa. Ukampis Alemania markax walja uraqinak apt"asiwayi. Uka fronterajj wali pʼakjatäjjänwa. Yaqhip chiqanakanx Oder uksaruw purirakïna, ukatx jilpachax jaqinakan étnica composición ukat dependerapawa. Ukampis alemanonakajj niya taqpach Pomerania markaruw katjjapjjäna. Ukampis Berlín markat Rusia markan fronterapkamax janiw patak kilómetros ukch"a jayankkänti.
  Ukhamajj aleman jaqenakajj pistolampiw uñchʼukipjje. Alemania markankir ejercitojj patak waranqa soldadonaka ukat oficialanakakiw utjäna. Aleman jaqinakarux jach"a reparacionanak churapxäna. Uka guerrajj mä marat mä jukʼa jilaw utjäna.
  Imperio zarista ruso ukax janiw mä estado de crisis ukar jaquntañatakix pachax utjkänti, ukatx jach"a territorial adquisiciones ukanakampiw uñstawayi. Zar chachan autoridadapajj chʼamañchtʼatäjjänwa, ukat revolucionario sat movimienton olapajj jukʼat jukʼat pistʼañwa qalltäna, ukampis qollqe toqetjja, jan ukasti, jan uñtʼat jankʼak jiljjattañ pachaw qalltäna.
  
  
  KUNJAMASA LENIN chachajj EE.UU
  Vladimir Ilyich Lenin, juk"amp jach"a uñstañ yant"asax taqi ch"amapampiw chiqañchasxäna. Waña, jiskʼa, ukampis wali kustʼat amparanakapajja, jukʼamp jan uñtʼat sándalo sat lawat lurat lliphipi, chʼiyar mesa patjjarojj wali sustjataw liwjjatasïna. Jupa uñkatasin quntʼatäskäna ukhaxa, mä jachʼa jaqiw janqʼu trajempi isthaptʼata, toro kunkapar qurit lurat jachʼa cadenampi chintʼataw qhuruchasïna:
  - Walikiwa, tata Ulyanov. Nayax jumanakan kamachinakamar iyawstwa - phisqa gran phaxsinx, ukatx sapa empresa subasta ukanx sapa patakatx mä qullqiw utji! - Aka chiqanx thuqhun arupax juk"amp ch"amanchasiwayi ukat jupax juk"amp jach"a cadenaruw ch"allxtayäna. - ¡Jan k"arimpi, laq"ampi, Lenin masix jan k"arinak utjañapataki!
  Vladimir Ilyich chachajj chʼuñump chʼalljjtayat amparanakap kusisita chʼalljjtayasisajj akham sänwa:
  - Chiqansa, tata Rockefeller, ukampis jiwasan negociosanx janiw k"arinakxat jithiqtkasmati! ¡Taqi kunas suma chuymampi ukat wali chiqa chuymampiw lurasiñapa!
  Ukat panpachaniw jan wali jaqinakax jach"at larusipxäna...
  -----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
  Revolución de Octubre ukax janiw Rusia markanx utjkänti. Nayrïr Jachʼa Chʼajjwäwin frentenakapan mä jukʼa tiempojj samarañaw utjäna. Alemanes ukat austriacos ukanakax Occidente uksan suma jikxatasiñatakiw ch"amachasipxäna.
  Rusia markan ejercitopax frente turco ukakiw ch"amanchasi, ukatx qhipharux británicos ukanakamp mayacht"asiñ atipxatayna, ukatx uñisirinakarux walja atipt"äwinakampiw atipt"apxatayna, Asia Menor uksanx jilpachaw katuntapxatayna.
  Ukampis ukatx Asamblea Constituyente ukax tantachasiwayi, ukanx bolcheviques ukanakax mä desesperada minoría ukan jikxatasipxäna, ukatx Revolucionarios Socialistas ukanakaw apnaqapxäna.
  ¡Nayrïr amtäwinakat maynïrix yapuchirinakar uraqinak churañänwa, ukat chʼaxwäwix atipjäwimp tukuyañkamaw sarantaskakïna!
  1918 maran julio phaxsinx Alemania markan París markar ch"axwatapax janiw phuqhaskänti ukatx atipt"ir ejercito ruso ukax ch"axwawayiwa: nayraqatax austriacos ukanakaruw ch"axwawayxi, ukatx alemanes ukanakaruw ch"axwawayxi.
  Alemania markax jan ch"amampiw sayt"asiwayi, ukampis diciembre phaxsinx kunapachatix inti jalsu tuqinkir rusa pallapallanakax Varsovia ukat Cracovia uksankirinakax katuntapxäna, inti jalant tuqinkir aliados ukanakax Bruselas markaruw katuntapxäna - wali capitulawayiwa. Chiqans pä semana qhipat - mä revolución jan utjatapax jan walt"ayatawa.
  Ukampis William chachajj niya taqe chʼamap jaytañapatakiw obligatäna, ukat mä sutimp uñtʼat reyjamaw qheparäna.
  Ukat Kornilov generalax machaq república rusa ukan p"iqinchiripawa. Ukampirus agosto phaxsin 1917 maranx sartasiwipax wali askiwa, Kerenskyx formalmente nayrïr ministru ukhamaw qhiparäna, ukampis nayratpach Kornilov ukarux presidencia ukx churawayxänwa.
  Ukat Kornilov sat Jachʼa Comandante en Jefe ukhamarakiw tuküna.
  Ukatx Rusia markan presidencia ukatak chhijllawinakaw utjawayi, ukatx machaq constitución ukar referéndum ukaw utjawayi.
  Jaqinakax forma autoritario de gobierno ukaruw wali yatintapxi, jupanakax Kornilov jupan amtaparux yanapt"apxiwa.
  Rusia markax Alemania, Austria-Hungría ukat Turquía ukanakan t"unjatapat yänakap jilxattayäna, uka markanakax uraqpachan mapapat chhaqtawayxänwa.
  Qhipïrix qhipharux jach"a ch"aman markanakaruw jaljatäxäna. Rusia markax Asia Menor, estrechos ukat Constantinopla ukanakaruw katuqawayi. Francés jaqinakax Siria, Palestina británica ukat Irak ukanakaruw katuntapxäna.
  1926 maranjja, Rusia markampi Japón markampejj wasitatwa chʼajjwjjäna. Ukajj Manchuria ukat Puerto Arturo sat markanakajj kunjamäpjjänsa ukänwa. Uka aruskipäwirjamaxa, Port Arthur markan arrendamiento derechonakapax Japón markaruw katuyatäna, ukatx arrendamiento ukax tukusxänwa. Ukampirus japoneses jupanakax janiw kuntix katuntapkän uk China markar kutt"ayañ amtapkänti.
  Ukatjja, Hirohito waynajj machaq atipjäwinak samkasajja, jichhakiw chʼama katoqäna.
  Ukampis uka rusa jaqix nayratpach mayjäxänwa. Nayrïr Jach"a Ch"axwäwin frentenakapan sazonado, yatxatat comandantes, machaq tanques ukat aviones ukanakampi, japoneses ukanakarux sum atacañ qalltawayi.
  ¡Pusaq phajjsi chikatani qhepatjja, Rusia markankir ejercitojj Puerto Arturo sat markaruw katuntapjjäna, ukat japonés jaqenakarojj uka continentet jaqsupjjäna!
  Mä qawqha pachax Japón markax qutanx wali ch"amanchataw jikxatasïna - escuadrón Báltico ukat Mar Negro ukan barconakapax jak"achasiñapkama.
  Uka qhipatxa Inti jalsu Uraqix capitulawayiwa.
  Rusia markax wali jank"akiw nayrar sartawayi, ukampis 1929 maranx mä jach"a llakiw uraqpachan qalltawayi.
  Ukat Imperio Ruso markarux chʼaxwäwinakaw utjarakïna. Ukhamarus Kornilov jupax Rusificación activa ukaruw puri.
  Ukampirus jupax trono ukan qhiparañ atipxatayna, ukatx EE.UU. markanx... ¡Lenin p"iqinchat bolcheviques estadounidenses ukanakaw apnaqapxäna!
  ¡Depresión ukan mistxasax machaq régimen bolchevique ukax machaq ch"axwäwitak wakicht"asiñ qalltawayi!
  España markan revolución ukax comunistas ukanakan atipt"asiwipampix tukuyawayiwa ukat ukhamat Europa uksanx mä ch"aman puente bolchevique ukham lurawayi...
  1 uru jallu qallta phaxsit 1938 marana. Vladimir Ilyich Lenin jupax wali axsarataw Casa Blanca ukan jach"a oficina ukar muyuntat sarnaqäna. Uraqpachan jan waltʼäwinakax jukʼamp juntʼüski. España markar arktasa, comunistanakax Francia markanx wali sumaw jikxatasipxäna.
  Rusia markax mä generalissimo ukat Kornilov irpirimp apnaqatawa, ukax nayraqatw qhanancht"awayi, janiw bolchevismo ukax Europa uksar jilxatañapatak jayskaniti. ¡Phisqa patak divisiones ukanakax tunka millón ruso ejercito ukanx janiw mä chist"äwikiti!
  Vladimir Ilyich jupax uk amuyt"i. Ukat jupax mä alianza táctica Gran Bretaña markatakix Rusia ukar saykatañ amtawayi.
  Británicos jupanakax nayratpachaw Rusia markan jach"aptawipatx wali amuyasipxi. Ukampis comunismo radical ukax juk"ampiw jupanakarux axsarayäna. Jupanakamp Rusia markamp chika mä cuña apnaqañaw wakisïna.
  Lenin jupax Churchill ministro de Defensa ukar katuqañatakiw wakicht"asiskäna, uka pachparakiw británicos ukanakarux Estados Unidos markan jan mayjt"ir ch"amapat uñacht"äwinak churañataki.
  Ukat qalltañatakix, dictador calvo ukax mä machaq arma - "bomba atómica" ukan yatiyaw ist"äna.
  Oppenheimer chachajj wali jarkʼataw yatiyäwip arsüna. Jïsa, nayratpach askinak jikxatawayxi ukat reactor nuclear ukas uñstayatarakiwa, ukampis bomba atómica uñstatapax wali jayaruw puri. Jilïr jan walt"awix uranio ukat plutonio enriquecido ukanak jikxatañawa. Ukhamarus, aka yatiyäwix janiw taqpach kusiskañakkiti - mä ukham bombax walja ch"axwañ barconakjam qullqiruw purini. Ukhama, yaqha jiskt"awis utjarakiwa: ¿mä jach"a bomba lurañataki qullqi apsuñax wakisispati, patak waranqa jisk"a bomba lurañax wakisispati?
  Lenin, jisk"a, calvo, ukampis wali ch"amani chuyman jaqiwa (ukampis suxta tunk paqallquni maranix wali jach"a chuymanïñapatakiw wali jaya!), oficinapan jach"a salapanx ch"amampiw sarnaqäna, jupax akham sänwa:
  - ¡Jumaxa, masi, janiwa dialéctica ukxa amuyktati! Jïsa, bombax wali jila chaniniw utjani, ukampis ukatx walja producción ukar mayjt"ayas qullqipax wali jach"a qullqiw juk"aptasini!
  Oppenheimer chachajj ajjsarasaw akham säna:
  - Ukat rusanakax janiw ina ch"usat qunt"asipxkaniti!
  Vladimir Ilyich chachan mä amuytʼäwipa ukat qhuru tukuyäwipajj akham sänwa:
  - ¡Ukhamaxa, kuna qullqisa jupanaka nayraqataru sartañasawa!
  Ukatx Oppenheimer ch"iyar yanapiripax q"ucht"añ qalltawayi:
  - ¡Taqi kunat sipansa, ¡atipt"añaw wakisi! ¡Mayakiw taqinitakix, janiw precio qhipäxan sayt"kañäniti! ¡Mayakiw taqinitakix, janiw precio qhipäxan sayt"kañäniti!
  Oppenheimer jupax Estados Unidos markan Lenin p"iqinchiriparuw qunqurt"asitayna ukat akham sasaw qhuru arsüna:
  - ¡Jumax mä genio ukhamätawa! Chiqansa, janiw chani qhipäxan saytʼkañäniti, ukat rusanakatxa nayrar sartañäniwa, ukampis ¡qullqiw munasispa!
  Lenin chachajj cocodrilo ñikʼutan zapatonakapan talonanakap chʼoqtʼasaw jan ajjsaras säna:
  - ¡Qullqix utjani!
  - ¡Ukat esclavonaka!
  Vladimir Ilyich jupax mä sarnaqäw arunak arsüna:
  - ¡Janiw nayax qullqimx limitapkti! ¡Nayaw tiempom mä jukʼa aptʼaskta!
  Imperio estadounidense ukan comando ukat maquina administrativa ukan engranajenakapax turkañ qalltapxäna.
  Ukampis janiw ukax jukʼamp wakiskirïkiti. Vladimir Ilyich jupax janiw khitis ukham amuyaskänti, Rusia markar atipt"añatakix manqhatpachaw jan walt"ayañax wakisi.
  Vladimir Ilyich jupax jach"a, jach"a, jan chiqapar arrugat nayraqatap ch"allxtayäna ukat ch"amampiw teléfonot receptor apthapïna ukat Dulles juparuw jawsañ qalltäna.
  Kunapachatï jilïr espionajejj uka aparator jakʼachaskäna ukhajja, Lenin chachajj pulmonapan patapat jiñchuñjamaw arnaqasïna:
  - ¡Mä jaqiruw munapxta, jupax nayat sipan kikipa jan ukax mä juk"a jan jisk"akiwa, jaqinakar kutkatasiñapataki, sallqjañapataki ukhamarak sallqjañapataki!
  Dulles jupax wali atinisiñjam arumpiw jaysäna:
  - Nayax ukham jaqirux uñt"twa, Vladimir Ilyich!
  Lenin, saxrar uñtat jaltasinxa, akham sasaw arnaqasïna:
  - Ukhamajj khitis jupajja? ¿Khitis aka jaqin lurat genioxa?
  Dulles, sílabas ukanakax mä cant ukar apsusaw akham säna:
  - ¡Jose Vissarionovich Stalin ukax mä jach"a uñacht"äwiwa! ¡Juparux uñt"pachätawa, Vladimir Ilyich!
  Lenin chachajj qori ukat diamante marconakampi espejot uñkatasaw nayranakap chʼoqtʼasïna ukat akham sasaw arnaqasïna:
  - ¡Aka phayañaxa ch"uqi manq"anakakiwa phayaski!
  Dulles, jan axsaras jachaqt"asisaw chiqanchawayi:
  - Ukampis ¡akax chiqpachapuniw jiwasatakix wakisi!
  Lenin jilatajj wasitatwa nayranakap chʼoqtʼasïna ukat akham sasaw qhuru arsüna:
  - Stalinar taqi kun mayitapa churapxañani. Ukat juparux arsuwayapxam kawkhantix aka arco insignificante Generalissimo Kornilov!
  Dulles chachajj istʼañjamaw arnaqasïna:
  - ¡Ukax Vladimir Ilyich juparuw jiwayatäni!
  
  JANIW JANIW VITYAZ UKAX AKHAM UTJKITI
  Waljaniw ch"axwapxi, ¿rusas jupanakax sapakix Segunda Guerra Mundial ukan atipt"apxaspäna, jan occidental ukan yanapt"apampi? Ukatwa Diosanakax uk lurañan yantʼañ amtapxäna. Ukat mä universo paralelo ukanx aliados fuerzas, colonias ukat Tercer Reich ukanak URSS ukamp chikaw mä barrera uñstayapxäna. Ukat ukax 1941 maran junio phaxsinw uka yant"äw q"umachañatakix lurasïna.
  Ukhamat aliados ukanakax URSS ukat Tercer Reich ukanakar jan yanapt"apxañapataki. Ukat uka yant"äwix taqpach q"umachañatakix Japón markax mä barrera qhipäxan imantatäxänwa. Kunjamatixa, taqi kunasa q"umachañapawa, mä laboratorio ukankaspas ukhama.
  Nayrïr urunakanjja, janiw kunas cheqpach sarnaqäwit sipansa mayjäkänti. Fritz ukax nayrar sartawayi, kunjamatix chiqpach sarnaqäwinx ukhama, niya 30-40 kilómetros ukharuw urux nayrar sartawayi, ukampis juk"at juk"atw juk"at juk"at juk"at juk"at juk"at juk"at juk"at juk"at jilxattawayi. Chiqans, británicos ukat Rommel ukan uñisirinakapan jan bombardeo ukanakax yaqhip ch"amanakaruw antutañapatak yanapt"awayi - juk"ampis aviación ukar. Ukampis alemanonakax janiw jichhakamax ukham lurapkiti, frentenakan yänakapax niyaw wali sum sarantaskäna. Ukampis julio phajjsit tukuyarojja, Smolensk sat chʼajjwäwiw Fritz sat barcon nayrar sartañapatak jan waltʼayäna. Hitler jupax Rommel ukat divisiones jupanakaruw Libia markat kutt"ayañ amtäna, Italia markan fuerzas de ocupación ukanakax wali wakiskiriwa sasaw amtäna. Fascista irpirinakax jan pacha apt"asiñapatakix fuerzas armadas ukat juk"ampirus aviación ukanak Francia ukat Balcanes uksat yaqha chiqar apañ qalltapxäna. Hitler chachajja, marka taypinkir soviético soldadonakar pʼakintasin janïr juyphi pachar puriñkamaw purispa sasaw wali suytʼäna.
  Sur tuqir kutt"añat sipansa, Fritz jupanakax markasanx wasitatw nuwasiñ qalltapxäna, Smolensk markar flancos ukanakat atacañ soviético soldadonakar muyuntañ yant"apxäna. Ukat Rommel-an cuerpopax niyaw 13 uru achuqa phaxsitx ofensiva-r sarawayxi, Dnieper-ar makhatasinx Kiev-ar arxatir grupo soviético ukan qhipäxapar puriñ yant"awayi.
  Stalin chachajj janiw kuns kamachkänti. Niya taqpach Europa ukat Francia markan yänakapax África uksanx mä akatjamat jupar uñisiñatak jikxatasipxäna, ukatx janiw mä aliado ukhamas utjkänti.
  Janitï jichhax Japón markat jan walt"äwinak suyapkäta ukhaxa. Ukat Jach"a Comandante En Jefe ukax kamachi churaraki: Lejano Oriente uksat taqi t"aqa t"aqanak apsuñataki.
  Alemania markankir soldadonakajj niya Moscú markaruw puripjjäna, ukat siberia markankir soldadonakajj jarkʼantapjjänwa. Ukampis sur tuqinx mä cambio de comando ukat Rommel ukan lurawinakap yuspajarasinx Fritz ukanakax sur uksankir grupo soviético ukarux t"unjañ atipxatayna.
  Ucrania markan uñisiñanakax jan waliruw puriraki, kunatix Stalin jupax axsarañjamaw taqi reservas ukanakar Moscú markar jaquntäna, ukat ukhamat jupan qhipäxap uñacht"ayarakïna.
  Juk"amp chiqaparux janiw jupatakikiti, jan ukasti sur uksankir tamanakatakiwa. Ukajj jan walin uñjasiwayjjänwa. Ukampis chiqpach sarnaqäwinx Kiev markan arxatäwipax mä atipt"äwiw tukuwayi. Aka chiqanx mä matiz ukaw utjäna, alemanes ukanakax Moscú jak"ankxapxänwa, ukatx fascistas ukanakax Europa uksan jan walt"awinakapatw ch"amanchapxäna, Stalin jupat sipanx Lejano Oriente uksan jan walt"awinakapat sipanx juk"amp jank"akiw ch"amanchapxäna. Ukat alemananakax juk"a jayaruw sarapxañapäna, ukat Europa uksan thakhinakax juk"amp askiwa. Ukampis jank"akiw taqi kuns maynit maynikam Ferrocarril Transsiberiano ukar apañatak ch"amachasiñama.
  Ukatwa alemanonakax Jarkov ukat Voroshilovgrad markanakar chiqpach sarnaqäwit sipans nayratpach mantañ atipxatayna, walja industria ukat fabricanak katuntapxatayna.
  Leningrad markax jark"atarakïnwa, ukampis janiw apsutäkänti. Ukat alemananakax Crimea markaruw mantapxäna. Ukat Fritz ukax Voronezh uksaruw sur uksan katuntañ atipxatayna, Don uksanx Stalingrad uksaruw sarapxäna.
  Jupanakax Moscú markarux wali arxatapxänwa ukat juyphi pachanx contraofensiva uksaruw sarapxäna. Ukampis sur toqenjja, Rommel chachajj Stalingrad markaruw puriñ atipjäna. Kerch markan aterrizaje ukax janiw sum sarkänti. Wali ch"amamp soviético soldadonakax Stalingrad markat uñisirinakarux jayarst"ayañakiw atipxatayna. Ukat ukax kunatix pachax janiw Wehrmacht uksanx utjkänti ukat thaya ukat ch"uqi ch"uqimp ch"axwañ axsarapxäna.
  Kunatsa Rommel chachajj Don sat cheqat jukʼamp qhepar kuttʼañapäna. Ukat akax Fuhrer-atakix mä ist"añjam ch"axwañänwa.
  Ukampis 1942 maran primavera phajjsinjja, chʼamanakan equilibriopajj mayjtʼjjänwa. Aliados jupanakarux walpun ch"amanchapxäna, alemanes jupanakax soldadonakaparux jilxatayapxäna, ukat Khivi ukan qullqip apthapipxäna, ukat satélites ukanakax juk"ampiw jilxattawayi. Italia ukat Francia markanakajj jukʼampiw jukʼamp yaptʼasipjjäna. Inti jalsu tuqinx ch"iyar jañchin t"aqanuqtawinakaw uñstawayaraki. Wali askiwa, África uksat frente británico ukat americano ukanakax janiw pallapallanakamp yänakamp apayañarux jark"apkänti.
  Ukat de Gaulle sat chachajja, kunapachatï aliadonakapan yanaptʼap aptʼasjjäna ukhajja, pachpa masinakapan aljantatäjjänwa.
  Ukhamatwa, chiqpachanx juk"amp jach"a ch"amanakaw URSS contrax tantachasipxäna. Krauts jupanakax avión ukanx juk"ampiw ukaruw yapxatapxäna, aire ukanx ventaja ukax utjaskakiwa. Ukat uraqinkir fuerzanakax paqallq millón jilaw 5,6 millón soviético soldadonakar saykatapxäna.
  Ukat nazinakajj sur toqetwa nuwasiñ qalltapjjäna. Rommel jupax 27 urunak saraqkipan chinuqa phaxsitx Stalingrad markaruw katuntañ atipxatayna. Fritz jupanakax patak patak tankinak mä kutikiw markar warantapxäna. Uñisirinakan avionanakapajj aire ukan apnaqapjjatapajj mä efectow utjarakïna, ukatwa soviéticos ukanakar chʼamañchtʼir soldadonakar Volga jachʼa jawir khurkatar apañajj chʼamäjjäna.
  Ay, heroico Stalingrad ukax janiw AI ukanx luraskänti. Ukat Rommel chachajj Volga jawir saraqasin Caspio lamar qotar puriñ amtanakan amtapkäna uka thaknam sarjjäna.
  Alemanes ukanakar marka taypin contraataques ukanakamp p"akintañ yant"awinakax janiw phuqhaskänti. Ukhamaraki, Rzhev salient ukax janiw utt"ayatäkänti. Ukhamat Krauts jupanakax contraofensiva soviética ukax juk"amp chiqaparu frente ukanipxatayna, ukat jupanakax juk"amp mäkiw qhipäxar kutt"apxarakïna. Ukampis Rzhev, llakisiñatakix fascistas ukanakamp chikaw qhiparäna.
  Fritz ukar mantañax janiw ch"amäkänti, ukat Stalingrad markax t"unjatäxän uka qhipatx Cáucaso uksan katjañax wali ch"amapunïnwa. Kunjamakitix Volga ukan arteria de suministro ukax khuchhurata. Ukat julio phajjsi tukuyarojj alemanonakajj Caspio sat qotar puripkäna ukhajja, niya jan suytʼäwinïjjänwa. Jichhajj umampikiw qollqe churañajj wakisïna.
  Nazis ukanakax aéreo ukan juk"amp askïtap amuyt"asax, uka tantachäwix mä juk"a pacharuw tukuwayi, wali ch"ama ukat jan suyt"awi.
  Agosto ukat septiembre phaxsinakax wali ch"ama ch"axwawinakampiw pasawayxi, Caspio quta thiyankir uñisirinakax Baku markar puriñkama. Ukat ukanx Rommel jupamp chikaw octubre phaxs tukuykamax sayt"asipxäna. Turquía markax ch"axwäwir mantatapatx juk"ampiw jan walt"awix utjawayi.
  Yant"añ diosanakax Japón markaruw uñjapxäna, ukampis janiw otomanonakarux uñjapkänti. Ukampis nazis ukanakax juyphi pachanx janiw Moscú markar nuwantañ atinasipkänti ukat juyphi pachatakiw sayt"apxäna.
  Ejército Rojo ukax walja kutiw ofensiva yant"äwinak lurawayi. Ukampis uñisirinakax jukʼamp sumäpxänwa, jaqinakan chʼamapampi, yatxattʼat jaqinakan ukat aviación tuqinsa. Jichhakamax URSS markanx juk"amp tanques ukat artillerías ukanakakiw lurasiwayi. Ukampis tankinakajj jila partejj kʼachakïpjjänwa, armaduranakapas wali jan walipunïnwa. Ukhamarakiw walja avionanakax lurasiski ukhamawa, ukampis duralumina ukan jan utjatapatxa, juk"amp llamp"u ukat juk"amp jan maniobrables ukhamawa, estándar ukanakat sipansa. Yak-9 ukax niya taqpach lawat luratänwa. Ukat akax chiqpachansa mä minus ukhamänwa.
  Hitler jupax wali uñt'at machaq tankinakaparuw jakthapiskäna - "Panteras" ukat "Tigres".
  Ukanakajj sapa kutiw jukʼamp walja lurasïna. Menaje ukan kimsïr representantepajj akham sasaw uñstäna: "León". Chiqpach sarnaqäwinxa, ukham maquinax 1942 maranwa lurasïna, ukampis jan yänakanïtapata ukat jachʼa pesaje utjatapatxa, jukʼamp jachʼa monstruox janiw katuqatäkänti.
  Ukampis uka qhepatjja, 90 tonelada pesatäki uka "León" sat barcojj lurañ qalltawayjjänwa. Ukan askinakapajj -chʼamani armaduranaka ukat 105 mm cañón- mä jukʼajj jan sum irnaqatapatjja, mä jukʼa compensarïnwa. Serial 76 mm soviético armas ukanakax janiw León ukarux taqi ángulo ukanakat mantañjamäkänti.
  Ukhamajj janiw mä jan wali tanque de ruptura ukhamäkänti, línea de defensajj wali chʼamanïspa ukat manqhankir escalonanakanïspa ukhajja.
  Ukat comando soviético ukax capital soviético ukanx wali ch"amanchataw uñjasiwayi. Ukat aka chiqar p"akintañatakiw ch"amachasiñama.
  Pusïr representante de la menaje: "Ratón", mä juk'a qhiphart'ataw serie ukar uñstayañataki.
  Ejército Rojo ukan jach"a jach"a tukutapax suxta millones ukharuw jilxattawayi, ukampirus walja pallapallanakax machaq irnaqirinakäpxänwa.
  Jupanakarux llätunk millón jila jaqinakaw uñisipxäna, ukampis jakhüwinakat sipansa jukʼamp jachʼäpxatapatxa, uñisirinakan ejercitopan sinti mayj mayjätap laykuw mä jukʼa askichapxäna.
  Aviación tuqinx uñisirix juk"amp ch"amaniwa, jakhüwipanx ukhamarak suma. Machaq ME-309 ukat Yu-288 ukanakaw uñstawayi. Uk uñjasax soviético autonakax juk"amp jisk"a calidad ukaniwa, kunatix janiw yatxatat irnaqirinakax utjkiti ukat materiales ukanakax juk"akiw utji. Tanques ukax wali nayra T-34 ukanakawa, ukat jilpachx k"achachatanaka, ukhamarak KVs ukanakas utjarakiwa.
  Jallu pachanx Wehrmacht ukax mä ofensiva qalltawayi: Moscú markar ataque ukat Volga jawir patat Saratov uksar ataque. Wali chʼamäjjäna uka qhepatjja, Moscú markajj otoño tukuyaruw muyuntat uñjasïna. Saratov, Kuibyshev, Penza, Ulyanovsk jupanakax katuntapxarakïnwa. Stalin chachajj Sverdlovsk markaruw jaltjjäna. Uka jan waltʼäwejj jan waliruw tukuwayjjäna.
  Capital markarux mä kamachi churapxäna: janiw kuna pachas katuyasiñapäkiti. Alemanes jupanakax nuwasiñ qalltapxäna, ukampis qhipäxar kutt"apxäna jan ukax callin nuwasiñanakaruw puripxäna. Juyphi pachanx Wehrmacht ukan ofensivapax mä juk"a samart"awayiwa. Chiqansa, alemanonakax janiw capital soviético ukak jist"antapkänti, jan ukasti Leningrad markaruw doble anillo ukan jist"antapxäna.
  Mayo phaxsinx nazis ukanakax wasitatw ch"axwañ qalltapxäna, ukampis Gorky ukat Kazán markanakar sarañ tuqir sarapxäna. Tanques soviéticos ukanakax taqi jan walt"awinak utjkipans, serie ukar jaquntañ atipxatayna: T-34-85 ukat IS-2, jisk"a jisk"a ukhamakipans.
  Gorky ukax julio phaxsinw jaquqaniwayi, ukatx Kazan markax agosto phaxs tukuykamaw ch"amanchawayi.
  Leningrad markanjja, mä jachʼa machʼaw utjäna, ukat Fritz sat barconakajj janiw uka machʼa thaytʼañsa yantʼapkänti. Ukat Moscú markax jukʼat jukʼatwa apnaqatäxäna. Ukat ukat 30 uru sata qallta phaxsitx wali wila wartäwimp jan walt"ayat qhipatxa, Kremlin markax t"unjatäxänwa.
  Nayrïr clasenkir fortalezajj wali tʼunjatäjjänwa. Ukat ukax soviético jaqinakatakix machaq jan walt"äwiruw tukuwayi. Alemanonakajj Urales sat cheqaruw sarjjapjjäna, ukampis ukanjja, chʼiyar chʼiyar chʼiyar chʼiyar chʼiyar chʼakhanakanwa jikjjatasipjjäna. URSS ukamp ch"axwañax ch"amawa. Stalin jupax tukuyañkamaw sayt"asiñ yanapiritayna. Ukampis uka markatakis ukat alemanonakatakis jukʼamp qollqew munasïna.
  Sur toqenjja, nazinakajj Asia Central sat cheqanwa nayrar sartapjjäna.
  1945 maranx URSS ukax SU-100 ukat IS-3 ukanak katuqatayna, ukampis jisk"a serienakakiw katuqatayna. Ay, junio phajjsi tukuyarojja, nazinakajj Asia Central markaruw katuntjjapjjäna. Ukat julio phaxsinx Sverdlovsk markax jaquqanirakïnwa. Agosto phaxsinx alemanes ukanakax Kurgan ukat Tyumen ukanakaruw katuntapxäna. Ukat 3 uru sata qallta phaxsitx Tobolsk markaw utjaraki. Septiembre phaxsit tukuyarux Khanty-Maisiysk. Ukat octubre chika phaxsin ukat Omsk.
  Ukampis Novosibirsk markax janiw nazis ukanakar katuyatäkiti. Wali jach"a thaya thayt"awinakax Krauts ukanakarux markanakar ch"amanchañatakiw wayt"awayi.
  Ukhamajj mayo 1946 marakamajja, nazinakajj janiw pallapallanakan chʼamampi operacionanak lurapkänti.
  Uka qhepatjja, Novosibirsk markaruw sarapjjta. Disco ukham uñtat helicópteros ukat qhipa "E" serie tanques ukanakax ch"axwäwinakanx chikancht"asipxäna. Ukampis ukajj janiw Fuhrer chachar sinti yanaptʼkänti. Fritz ukax Novosibirsk markaruw junio phaxsit tukuyarux katuntawayi. Jupanakax Ob jawir makhatapxäna. Ukat julio phaxsinx uka monstruonakax Kemerovo ukat Tomsk uka markanakaruw katuntapxäna, ukat Territorio Altai uksaruw katuntapxäna. Wali ch"axwañ tukuyatatxa, Abakan markax agosto phaxsinw jaquqaniwayi, ukatx Irkutsk markax septiembre phaxsinw ch"axwawayxi.
  Alemananakax wila masinakaparux walpun chhuxriñchjapxäna, juparus irpapxarakïnwa. Ukampis mayampiw jan waltʼayasipjjäna. Jach"a yatiyawinaka. Ukatwa Chita markar jakʼachasiñ utanakan saytʼapjjayäta. Ukampis principio tuqitxa, ¿kawkirus jankʼak sarapxañapa? Jumax suyt"asmawa ukat machaq yänak yant"asma.
  Disquetes jan ukax jet avión ukanakas ukhamäspawa. 1947 maranx diseñadores soviéticos ukanakax tanques IS-4, IS-7 ukat T-54 ukanakaw lurañ qalltapxäna. Chiqansa, qʼuma uñachtʼäwinakampi. Janiw jaqenakas ni kuna yänakas utjkänti. Nazinakajj wasitatwa nayrar sartañ qalltapjjäna. Jupanakax Aginskoye markaruw junio phaxsit tukuyarux katuntapxatayna, Blagoveshchensk markaruw katuntapxatayna. Khabarovsk markax julio phaxsinw jaquqaniwayi, ukatx Vladivostok markax agosto phaxsinw jaquqaniwayi. Ukhamatwa nazis ukanakax niya taqpach jach"a markanaka soviéticos ukanakar katuntapxäna. Inas Pertopavlovsk markat sipanx juk"ampi. Uka monstruonakax septiembre phaxsinw Magada markarux katuntapxäna. Ukampis Stalin chachajj janiw katuyaskänti.
  ¡Qhepatjja, ¡nazinakajj atipjasipkakïnwa!
  
  
  GUERRA ESPACIAL UKAX UTJKI UKA JAQINAKANA
  Walja maranak mä jukʼa sum jakaskäna ukhajja, Rusia markatakix chʼama yantʼanakaw utjäna. Imperio Celestial ukax jach"a recursos humanos ukat sistema político totalitario ukan ventajas ukanakamp apnaqasa, mä hegemón mundial ukar tukuñ atipxatayna. Rusia markanjja, sur toqenkir fronteranakanwa jan sinttʼasis jiwayañajj utjäna. Insurgencia islamista ukax t"unjatäkchisa, terrorismo ukar ch"axwañax walja yänak apt"asiwayi. Occidente markanakamp wali qhuru nuwasiñaw jukʼamp jan waltʼayasïna.
  Taqi kunas disuasión nuclear ukarjam luratäkchïnsa, janiw jachʼa chʼaxwäwinakax utjkänti. Ukampis Wellington sat cientifico estadounidense chachajja, mä elemento radiactivo artificial sintetizado ukampiw Mercurio sat cheqar mä cohete especial ukham jaqontañap amtäna.
  Ukampis navegacionan mä pantjasiwiw utjäna. Cohete ukax thakhipat jithiqtawayi ukat Intiruw jaquntawayi... Mä erupción de plasma sinti rarefiado ukaw utjawayi, janiw jakañ organismos ukanakatakix jan walt"aykiti, jan ukasti estructura atómica ukarux t"unjawayiwa ukat núcleo atómico ukan neutrones ukanakan enlaces ukanakap mä juk"a mayjt"ayawayi. Ukhamakiwa, jan controlatäki uka reacciones nucleares ukat termonucleares ukanakax jan lurañjamäñapataki.
  Ukat ukham luratapatjja: armas nucleares ukanakajj inamaya qʼañunakar tukuwayjjäna.
  Uraqpachanx pallapallanakan ukhamarak qullqi tuqit juk"amp ch"aman marka: Imperio Celestial, ukax walja jaqinakan utjatapatx muxsa uma ukat ch"amaw wali pist"ata, ukat Siberia markar arrendañatakix mä ultimátum uñacht"ayawayi.
  Rusia markax mä amtañ jan iyawsäwimpiw jaysawayxi...
  Mä jach"a ch"axwäwiw qalltawayi: Asia tuqinkir coalición ukax Occidente uksankirinakar saykatañataki. Jiwasan Awki Markax jach"a ch"axwawinakan nayrïr arena ukar tukuwayxi. Suman jakañax nayra pachankiwa: infierno de guerra ukax taqi chiqanw apnaqawayi. Uka jachʼa chʼajjwäwinakajj mä postet yaqha posteraruw chʼamachasïna.
  Frentes ukanx jan walt"awinakax wali ch"amapunïnwa: Unión Asia ukax niyaw Ural qullunakar jak"achasiskäna.
  Yekaterinburgo jakʼanjja, mä muspharkañ nina bolaw chʼalljjtäna, ukat mä jiwayir jan wali cheqaw utjäna, ukanjja janiw mä jaqes mä minutos jakañjamäkänti.
  Tayka marka, qullan Rusia - .
  Chuymaxax jumatakix jist"aratawa, yatipxam...
  Uka wilax ch"axwañ chiqan umamp warantatawa - .
  Ukhamat uraqix Awki Markan munasiñapan panqarañapataki!
    
  Uraqin pulsopax mä jach"a jach"a tukuñampiw thuqt"i, .
  Ch"amawa kunapachatix ch"axwawix arnaqaski ukhaxa...
  Ukampis Intix Gloriosa Rusia patxaruw mistuni - .
  ¡Juma sapa jan jiwir taykajawa!
    
  Jan tukuskir yapunakan centenox quriruw tuku,
  Chhijchhix k"ajkir qullqimpiw qhant"i.
  Ukat ajanunakax jach"a jach"a tukusaw icononakat uñch"ukipxi - .
  ¡Caballero ukax nuwasïwinx mä águila ukhamäñapawa!
    
  Uñisirinakan nuwasïwipan atipt'añäni,
  Ch"iyar samka arxatañäni.
  Janiw juk"amp ch"aman rusa pallapallax utjkiti,
  ¡Diosar mayisitaj yatiyä!
  . Jilïr contenido.
  ¡Kunapachatix chuymax khuyapayasiñamp phuqt"atäki ukhax kunatsa billeterax ch"usaruw tuku!
  Ural qullunakan puntanakapax lakat mistur colmillonakar uñtasitawa, caries sat quqanakax manq"antapxi. Rusia markan jan chuyman ch"axwirinakax jisk"a nivelanw jaltxapxi. Rusia markankir caballeronakajj jankʼak halcón sat animalanakjamarakiw alajjpachankir imperionkir torpe ukampis wali chʼamani blindat chʼiyar chʼiyar barconakar nuwasipjje.
  Fuerza Aérea ukan piloto Andrei Ognev jupax mä ch"am turno lurawayi. Mä jach"a phisqa barril chino cañón ukax nina nakhantat metalampi thuqhuri. Mä nina tornado ukax chiqpachapuniw mä qawqha milímetros ukch"a t"ijt"i, mä rusa ch"axwirin armadura translúcida ukata. Jan chuymani snaps ukax qhipäxankiwa. Mä pulsar tʼunjatajj wali chʼollqhe nayrapat mistu. Uka jach"a helicóptero chino ukan turreta muytatapax ch"axwawitx warps... Amortiguas arnaqawinakaw ist"asi.
  Andrei ch"amaka ajanupax jach"a nayraqatapanx janq"u kisu jachaqt"asiwiruw p"akjasi.
  Jupan masipax, mä deslumbrante suma rubio, Vassa Koltsova, mä barril rollo luraraki, mä cohete jan guiado ukarux mä piranha de acero ukar pasañapatak wayt"i ukat mä "regalo" tunka payan jach"a hélices de la helicóptero de la barco de batalla ukar khithawayi.
  Mä jachʼa hélicejj kimsa fila cuchillanakanïnwa, ukajj chʼiyjataw uñjasi. Vassa, janiw inamayakiti sutipax reina ukham jaqukipata, kunjams ch"axwañ yatïna. Jupax sapa kutiw mä jisk"a faldampi ukat camiseta khaki ukamp nuwasirïna, ukampis q"ala talonanakapampix jupa pachpaw ukat nuwasir jaqirus mä sapakïkaspas ukhamaw amuyasïna.
  Walja warmi avión apnaqirinakaw jupat yateqasipxäna, wali muspharkañ sensibilidad ukar puriñ yant"apxäna. Mä ch"axwañ barco-helicóptero ukax patak pä tunk nina nakhantat chiqanakawa, ukax uraqiruw jaquntatawa - mä nina rodillo. Mä maquinax carbón laq"ampiw apnaqasi, ukampis uka pachparakiw waranq waranq tonelada metalanak apt"asi, ukax protección dinámica ukampiw apnaqasi.
  Japón, chino ukat indio diseñadores ukanakax mä auto ukarux sistemas de defensa aérea rusa ukanakamp jan walt"ayataw lurapxäna, ukampis jan suyt"ataw ataque aéreo ukar puripxäna.
  Mak Lee jisk"a nayrani generalax sallqa colerasiñampiw mayjt"ayata, ch"iyar guantesni amparapampiw arnaqasïna:
  - ¡Jupanakaru t"unjapxam! ¡Uka monstruonakarux ch"amakt"ayapxam!
  Mä coronel indio phuqhat pecho ukampis jisk"a cinturanix akham sänwa:
  - Aka chacha warmixa ch"iyara príncipe ukhamaraki reina. ¡Janiw khitis nayrajj jupanakar balamp jiwaykänti!
  Mac jupax jan iyawsasaw jachaqt"asïna ukat akham sasaw arnaqasïna:
  - Janiwa utjkaspati. Nina naktayaña densidad jilxatayaña.
  Ukat mayampiw nuwasir barco-helicópterojj khathattʼasïna. Uka giratorio torrejj jamänwa ukat titanio cuerpojj ninamp nakhantjjänwa. Q"illu ukat canela pallapallanakax nina nakhantayataw jach"at arnaqasipxäna. Uka phallawijj phallawayjjänwa, ukat napalm sat cohetejj uka jachʼa helicóptero cuerpo manqhanwa nakhantäna.
  Vassa, técnica "deslizamiento" ukar wasitat uñstayasa ukat nina naktäw thakhinak pasasax akham sasaw apsuwayxi:
  - Taqi maraninakax ch"axwawiruw katuyasipxi, qhipa urumax janiw silla de ruedas ukar puriñjamäkiti, jan pachani atipt"ata!
  Andrey jilatajj thaya wilawa. Awkipax Angola markan ejercitopan sullka generalapänwa, ukat Moscú markaruw yatxatañatak jutäna. Ukanx Lydia Ognevaya sat wali uñtʼat deportista ukat ciencia tuqit yatxattʼat warmimpiw jaqichasïna. Ukatsti awkipax jiwxataynawa, ch"iyar ñik"utan yuqaparux ch"iyar ñik"utan taykapaw uywatayna. Escuelanjja, Andrey jilataruw sawkasiñ yantʼapjjäna, ukampis uka waynajj jardín de infantes ukan artes marciales ukanwa irnaqäna. Mamapax jupa pachpaw wali suma nuwasiritayna, padrastropax mixtos estilos ukan campeón ukhamarakiwa.
  Andrei jilatajj wali suma yateqerïnwa, wali muspharkañ amuyunïnwa, ukat mä qhawqha tiempotjja yuqall wawanakan pʼeqtʼiriparuw tuküna, jupanakan pʼeqtʼiripänwa. Chiqansa, avión apnaqañ yatiqañ uta ajllïna ukat Rusia Mamapatak chʼaxwiriw saräna. Jupajj wali uñtʼatäñsa respetatäñsa jikjjatawayjjewa. Ukat janiw khitis Rusia markan heroeparux ch"iyar ñik"utamp jisk"achañ atinakänti, juk"ampirus Negro ajanupax eslavo ukamp ch"amanchatawa ukat ukax atléticamente lurat piloto ukarux wali suma uñnaqt"aniruw tukuyi.
  Munasiñapat parlir leyendanakajj janiw jukʼamp utjkänti, pallapallanakan wali luratanakapat sipansa. Andrei chachajj jupat sipansa jukʼamp altʼat chuymanïkchïnsa.
  Jichhajj uka jan chʼamani nuwasiñ barcor tʼunjañatakejj mä thak thaqhaskäna. Armadura activo, walja capas ukanakax Imperio Celestial ukan juk"amp ch"aman maquinan jach"a componentes ukanakaruw ch"amanchawayi.
  Savva ukax hélices ukanakaruw ch"axwantäna, ukax estructura ukar inmovilizar yant"äna...
  Ukañkamasti, uka nuwasïwix uraqin walpun sartawayxäna. Bloque oriental ukan jan torreta ukankir tanques ukanakax ataque ukaruw sarapxäna. Yaqhipanakax jach"apuniwa, yaqhipanakax, jan ukasti, janiw mä metrot juk"ampi alturanïpkiti.
  Jupanakarux coalición occidental ukan ch"axwirinakax minas móviles ukat misiles guiados ukanakamp jan retroceso ukamp apnaqapxäna.
  Janiw rusanakakix akan ch"axwapkänti, jan ukasti europeos ukanakas ch"axwapxarakïnwa: británicos, francés, suecos ukat walja yaqhanakampi.
  Mä común uñisiriw janqʼo ñikʼutanïpki ukat cristianjam sarnaqer jaqenakar tantachtʼäna. Democracia tuqit aruskipäwix juk"ampiw jilxattawayi. Ukhamarus Rusia markanx antioccidental amuyunakax, inti jalsu tuqit agresión uñstatapatx chhaqtawayxiwa. Chiqansa, ¿kawkirus mä Europa pacifista ukat tolerante ukax Inti jalsu tuqir sarañapa? Jaqinakapax kunjams nuwasiñ yatipxi ukx jilpach armasipxiwa. Ukat kunapachatï armas nucleares ukanakax chhaqtawayxäna ukhaxa, wali chʼamani ukat walja jaqinakan jakasir Asia markax jan jaktʼkay walja jaqinakaruw alay tuqiru ukat inti jalant tuqir sarxäna.
  Rusia markan cargonakapar atacapki ukanakatxa, walja árabenakaw utji. Yaqhip fanaticonakax jan disfrazada, janq"u isimp isthapt"ataw ataque ukar sarapxi. Jiwañarux lakapan jachaqt"asisaw katuqapxi.
  Waranq waranqa nayrar sartasir tankinaka ukat infantería ukan nuwasir autonakas jamachʼin nayratpach laqʼonakar uñtasitawa. Savva, yaqha tornillo jan walt"ayasa, mä juk"a ch"uxñaruw tukuwayxäna ukat akham sasaw jisk"at arsüna:
  - Ukhampachasa, sinti waljaw utji... Diosax Rusia markar yanapt"añapawa.
  Uka tawaqux pachpaw Asia tuqinkir coalición ukan katuntat markanakan kuntix luraskäna uk uñjäna. Pogroms masivos, jiwayawinaka, jiwayawinaka. Chachanakarux mä alambreruw warktʼapxirïna, ukat warminakarusa wawanakarus campamentos especiales ukanakaruw apapxirïna. Ukat ukatsti yaqhip lurawinakatakiw aljapxirïna jan ukax jaljapxirïna. Ukat ch"axwäwin katuntat jaqinakar t"aqhisiyañax nayratpach uñt"atawa, ukat obligatorio ukhamarakiwa.
  Mak Lee generalax janiw jupan yänakapsa khuyapt"ayaskiti. Mä jan yanapt"ir frenesí ukanx janiw jisk"a Chizh-3 ch"axwirinakar saykatañjamäkiti, jupax pirqat mä espada apsu ukat antiaéreo arma apnaqir árabe jaqin amparap khuchhuqawayi. Jupax arnaqasi ukat wila tocón pechoparuw ch"allt"i.
  Ukat uka axsarkañ comandantex, mä cepillo jichhak khuchhurata, jach"a clavonakampi, chuym usuchjayir as rusanakaruw amenazan, arnaqasisa:
  - T'unjaña! Phichhaña! ¡Uka phichhantapxam!
  Savva, colerata, yaqha misil jaquntawayi... Jupax munición ukax tukusxiwa. Ukampis aéreo chʼaxwañ barcox janiw suma saytʼatäxiti.
  Jiwayir artillería ukax anatañat mistuwayxiwa... Ch"axwañ ch"amap león ukham chhaqhayasa, uka jach"a jaqix qhipäxar kutt"awayxi. Jupanakax jank"akiw base ukar kutt"apxañapa, askichañataki ukhamarak municionanak phuqhantañataki.
  Uka aynachanjja, rusa cañonanakajj uñisirinakan angular, hierror uñtat tankinakaparuw cheqaparjam pallapallapjje. Walja autonakaw saytʼasipjjäna, ukat alajjpacharuw chhullunkhanak apayanipjjäna. Mä "bandura" ukan municionanakapax phallañ qalltäna. Ukajj tʼijtjjänwa, gimnasta ukham tʼijtjjäna, ukat mä grava montículo ukan chʼamaktʼañkama.
  Mä cañón ruso jaya chiqar sarir mä proyectil bandera poste ukar khithawayi. Mä imill artillerox mä qhana marrón trenzampiw pä amparapamp ch"akkatasi ukat alemán arun jisk"at arsu:
  - ¡Suma suertenipxañasataki!
  Asia tuqinkir coalición ukan banderapax q"illu ch"iyarawa, chika taypinx wila muyumpiw uñt"ayasi. Akax Japón markaruw jak"achasi, ukampis akax chimpuw coalición ukan ajllitapa. Mä jiskʼa proyectil mä cañón de alta precisión ukaw uka thiya vara pʼakjawayi ukat mä jachʼa chapa, estadio ukan pampap chʼuqtʼañ yati, ukaw jaquqaniwayi. Asia tuqinkir tunka payan tankanakax mä akatjamat mä terciopelo mantampiw ch"uqt"ata.
  Coalición occidental ukat posición rusa ukanakan ladopatx mä amtaw aruw utji:
  - ¡Hora!
  Chiqpachansa mä uñacht"äwiwa. Ukat uñisirinakax tunka kutis jukʼampïpkchixa, rusa ajayun chʼamapax janiw chʼamanïkiti.
  Panpachaniw rusa ch"axwirinakax mä juk"a pachatakix ch"iyar ch"iyar ch"iyar uñt"asipxi. Mä sapa taqpach - niya kimsa chiqankir halcones - Rusia markar arxatirinaka. Savva kullakajj kunjamsa Andrey jilatajj chʼiyar chʼamani amparapamp amparapamp uchani uk amuytʼasjjänwa. Akax chiqpachapuniw ch"aman jaqiwa, juparuw atinisiñama.
  Ukampis uka horasanwa waranq fotonak apsutanakajj mä kutis nina nakhantkaspas ukham amuyasïna. Ukat nuwasir chacha warmin nayranakapajj chʼamaktʼjjänwa. Ukatxa ch"iyara ch"ankhax walja color blots ukanakampiw saminchatäna, kunjamatix aceitex uma patxar warantatäki ukhax uñstki ukhama.
  Andrey jilatajj nayranakap chʼalljjtayañ yantʼäna. Amparapajj chʼamaw saytʼasiñar atipjañatakejj uma rastrillaskkaspas ukhamänwa.
  Savva-n arupax jaya chiqat ch"amakt"ayatäkaspas ukhama:
  - Jiwatati?
  Ch"iyara capitanax jach"at jaysatayna:
  - Janiwa! Jiwasax jakasktanwa.
  Mä akatjamatwa uka thiya, lipʼichit lurat amuyunakax chhaqtawayxi, ukat libre jaquntatäpkaspas ukhamawa. Mä qhawqha tiempos llampʼu chuymanïkaspas ukhamänwa, jan pesañjamäkaspas ukhama.
  Savvax mä juk"a chuym ch"allxtataw arsüna, mä q"uchu q"uchu arumpi:
  Akapachajj jan suytʼäwinïkaspas ukhamawa,
  Ukat caballerox warawaranakar puriñ thakhipax jark"atawa...
  Uka jan tukuskir órbitas ukanakan kʼuchunakapanxa, .
  Janiw destinatäkiti - iyawsäwix umamp chhaqhayañawa!
  Ukat ukat jachʼat arnaqasïna, qʼala kayumpiw qollunkir qala qalanak patjjar purinïna. Ch"amakaxa, qhana ch"akhanakampi, oladanakampi ch"amakt"ata, chhaqtawayxäna.
  Mayo chika uru qhanax nayranakajaruw mä juk"a usuchjayi. Savvax pusi kayuniw jikxatasïna ukat jank"akiw jaltawayxäna.
  Andrey jilatajj profesionaljamaw kayunakap saltañatak qontʼasïna ukat wali yatiñampiw uraqir purirakïna. Ajanupax chacha ñik"utapampi ukat jach"a, jach"a nayraqatapampix mä samarañ uñnaqampiw uñacht"ayasïna. Ukat masiparus jachaqtʼasirakïnwa:
  - ¡Uñjapxtawa! Uka qhanax utjiwa, ukat kunjamtï nayratpach amuyirïktaxa, ¡akax janiw alaxpachakiti!
  Savva, muspharata, walja jan yatiñan thakhinak lurawayi. Uraqir purinkäna ukhajja, qʼala kayunakapajj wali tʼaqhesisaw chʼiyjäna ukat qonqoripsa chʼiyjarakïnwa. Ukampis imill wawax munañapamp sapürunjam chʼamachasisaw mártir chachan uñnaqap ajanupat jaqunuküna ukat amparapampiw nayraqatapar uñachtʼayäna, akham sasaw jachʼat arsüna:
  -Wauu!
  Andrey jilatajj kawkhantï Savva kullakajj uñachtʼaykäna uk uñtäna. Jupanak nayraqatanjja, mä tʼunjat qolluw utjäna. Ukat chʼiyjat patapanjja mä bolaw samartʼäna. Juk"amp chiqaparux mä dispositivo esférico, chikat plomo, chikat platino colorani, patapanx mä ch"ullqhi chupa ukat tunka payan jisk"a tentaculos ukax mä kipkak aka futurista yän thiyanakapan jaljtatawa.
  Imill wawaxa, jan amuyt"asisawa jiskht"äna;
  - ¡Akax Newtonan Biomapawa! Ukat ¿kunjamatsa uk lurañ puedpachäna?
  Andrei chachajj sum uñakiptʼasajj pʼeqep amparaparu chʼalljjtayasïna ukat muxsañchtʼarakïnwa. Uka thayajj ozono ukat llantanak phichhantat qʼapkirïnwa. Wali amuyumpiw uñchʼukiskäna, ukat capitanajj jan istʼkañ arumpiw akham säna:
  - ¡Akanxa mä embuscada ukar t"ijtxaraksnawa!
  Savvax jan axsarasaw pelot tuqir mä thakhi saräna ukat jan arup jisk"achasaw akham säna:
  - Janiwa! ¡Kawkhantï jikjjatasipkta uk yattwa! Akax chiqpachapuniw zona de anomalía ukax kawkhantix nave espacial ukax jaquqaniwayi. ¡Kawkhantï nuwasipkta ukat alay toqenjja, patak kilometronak sarañakiw utji!
  Capitanajj wasitat amparanakap chʼoqtʼasïna ukat arupan mä jukʼa samarañ uñachtʼayasajj akham sänwa:
  - Janiwa khitis zona anómala uksanxa mä minuto ukjata jila jakkaspati. ¡Robotanakas tʼunjatäjjänwa, herrumbreruw tukuwayjjäna!
  Savva kullakajj jupatakejj janis ukajj faciläkchïnjja, jan ajjsartʼasaw akham säna:
  -Ukat jiwasaxa qhispiñäniwa!
  Ukat qullu tuqir t"ijtäna. Laq"ampi phuqhantat muruq"u talonanakapaxa, jallu pachat ch"iyjata, jan chiqapa, qalat lurat qullu taypinxa wali ch"amampiw qhant"äna.
  Andrey jilatajj wal muspharäna. ¿Janit qʼala kayukiw wali chʼaphi qalanak patjjar sarnaqañajj jan walïki? Jilapachax Koltsovax sarnaqawipax waljanitak muspharkañjamaw uñjasiwayi, kunawsatix sapürunjam avión uniformepar jan yäqasa ukat niyas jan isimp isthapt"ataw nuwasïna. Ukat Mesopotamia jan ukax África uksan mä chiqan camuflaje ukamp isthapt"asiñax wali askïspawa, ukampis Urales uksanx primavera ukanx wali thayapuniwa.
  Uka imillaxa sur toqenkir fronteratwa purinïna. Rusia ukat Europa uksankir soldadonakax Siria ukat Irak uksanw ch"axwapxäna, Asia uksankir coalición ukan jan walt"äwip jark"aqañatakiw ch"amachasipxäna. Ukhamarus mä chiqax fuerzas islámicas ukanakax Rusia uksankapxataynawa, ukatx mä chiqax Asia uksankapxataynawa.
  Sur tuqinx janiw mä qhana línea de frente ukax utjkänti. África markanxa, pachpa markansa, kunayman tribunakaw maynit maynikam nuwasipxäna. Ukatjja, religionajj janiw mä amtar purkänti. Walja cristianonakawa, ukhamarak yaqha diosanakar yupaychirinakasa, Asia markankirinakar arknaqapjjäna, chʼeqa toqenkir consignanakampi sasaw sapjjäna. Chiqans África markax Aibolit tuqit caricaturan q"uchupar uñtasitaw tukuwayi.
  Ukampis qullu patat q"ala kayuk t"ijt"añax wasar pampan t"ijt"añax juk"amp ch"amakïspawa. Ukat Savva, aka sallqa maestría ukani, candidato de ciencias biológicas, janiw llakinaksa ni axsarañsa yatkänti.
  Andrey jilatajj jankʼakiw jupar arktäna, saxraruw katjañ yantʼäna. Uka nave espacialax nayrïr uñtatat sipansa jukʼamp jayaruw tukuwayxäna.
  Imill wawax ñik"utap trenzañ yati, ukampis jichhax peinadopax t"unjatäxänwa, ukat quri trenax thaya taypin mä antorcha nina nakhantayañjamaw liwxatasïna.
  Janipuniw amigapax ch"iyar capitanatakix ukham suma uñnaqt"anïkaspas ukhamäkänti.
  Andrei jupax janis jan ch"amani deportista ukhamäkchixa, wali ch"amamp jayaruw jist"antawayi, ukampis janipuniw juparux katjkänti, lankt"asisinx niyaw nayrapax p"akjatäna (Chiqpachansa, janiw africano ukhamäkiti, jan ukasti mä juk"akiwa hump and slightly upturned, albeit so black , like the whole body.) Ukat Savvax q"ala, chocolate color kayunakapax qhant"äna, niyas ch"iyar señoran p"iqip jak"ankiwa ukat... imill wawax pirqa taypin sarnaqäna, mä holograma ukaxa wali ch"amawa.
  Jupar jikthaptatapat chuym ustʼayasisaw Andrei jilatajj jupar arknaqäna. Jan amuytʼasir, ukampis wali caballero.
  Plomo uraqix quta umamp junt"u umamp uñt"ataw jikxatasïna, ukatx pamparuw t"ijtäna, Savva q"ala kayunakaparuw ajanupar imt"äna. Mecánicamente Andrei jupax tobillonakapar jamp"att"äna, ukampis imill wawax colerataw kayump takt"äna, akham sasaw jach"at arsüna:
  - ¡Akanx kuna muspharkañanakas utji uk uñakipt"apxam!
  Ognev chachajj ukham suma uñnaqtʼan jaqejj juma jakʼankchi ukhajja, janiw kunas jukʼamp askïkiti sañ munkchïnsa, ukampis nayrapan mä talón katoqäna ukhajja, jankʼakiw jaltjjäna. Ukat janiw aynachtʼkayätti.
  Peluche uywanaka ukat laq"unakaw pirqanakar warkt"ata. Ukhamaraki, kunjamtï yaqha markan jan utjapkäna ukat janirak utjkaspän ukanaka. Ukat zanahorianakax tunka tunka cangrejo garranakaniwa, ukat mä cactus ukax ch"uqi kayunakani ukat gallo ch"akhanakani, ukat pluma cucarachas ukanakax cocodrilonakan lakapampix retractable colmillo lenguas ukaniwa. Janitï, chiqpachansa, ukham kunas mä horneado príncipe ukar uñtasitäspa ukhaxa.
  Andrei jilatajj muspharataw saltasïna ukat jachʼat arsüna:
  - ¡Aruntt"apxsma, amuyt"ir jilanaka!
  Uka tuqitx amukt"añaw utjäna... Savvax wali lógicamente ukat racionalmente akham sasaw arsuwayi:
  - Janiwa arnaqasiñasäkiti, juk"ampi sumawa nave espacial uñakipaña.
  Uka nave espacialax manqhanx juk"amp jach"apunïnwa, anqäxat uñt"atäkaspas ukhama. Pasillonakajj jiskʼaptayasïna ukat jukʼamp jachʼaptarakïna. Jaqenakajj jupanakar jakʼachasipkäna ukhajja, blindat punkunakajj jistʼarasïna. Ukat walja yänakaw utjäna, ukax janiw ukan jikxataskänti.
  Kunayman kasta peluche uywanaka, estatuanaka, hologramas ukanaka. Ukat pintatanakas utjarakiwa: kust"ata, aceite ukan, ukat mosaicos cibernéticos ukanakampi. Chiqansa, hologramas ukanakax mä chiqpach pelicula coloranak uñachtʼayäna. Ukat nuwasiñ escenanaka, ukat kunayman sumankañ, taqpach idílico jamuqanak uñacht"ayaña.
  Andrei jilatajj akham sänwa:
  - Jan uñt'ata. Ukax mä museo volante ukar uñtasitawa.
  Savvax wali amuyt"asisaw uñch"ukiwayi:
  - ¡Jiwasan akapachanxa taqi kunasa museo ukhamaraki vertedero ukhamawa! Jiwasax juk"amp sum uñakipt"añäni...
  - ¡Arma! - Ch"iyara capitanaxa wali ch"amampiwa arsüna. Ukat jankʼakiw yapxatäna. - Kimsïr Jach"a Ch"axwäwin atipt"añapatakix Mama Markasar yanapt"añasawa.
  Savvax nayranakap jach"ar aptasinx akham sasaw arsüna:
  - ¡Civilización qhispiyañataki yanapt"apxita! ¡Jaqinakax jan walt"äwin uñjasipxi!
  Mä jiskʼa, jan uñtʼat manqhankir bajojj akham sasaw istʼasïna:
  - Amuyataxa jumanakaxa nativo jaqinakaxa jiwasatxa kunsa katuqañ munapxsma?
  Imill wawax amparanakap nayrar luqxatasinx achikt"asisaw akham säna:
  - ¡Janiwa jiwasaxa! Taqi jaqinakan destinopatw parlasktanxa. Kimsïr Jach"a Ch"axwäwix amtawayi - kunas atipt"ani: mä bárbaro, qhuru uñakipaña jan ukax humanismo ukat civilización?
  Bajo ukax mä jisk"a soprano ukar mayjt"awayi, ukat mä jan iyawsañjam tono:
  - Chiqä? Chiqansa, jaqin sarnaqäwipawa, pantjasiñaxa, maynix amtanakapat pantjasiñaparakiwa. - Naranja thayanakaxa thaya taypina pasawayi ukatxa aruxa, chika octava jisk"aruwa tukuwayxi, sarantaskakiwa. - Kunjamatixa nayra pachaxa, aka pachana jilpacha jaqinakaxa uñacht"ayasiñ munapxi, arumaru uñt"ayañataki, wali jaqinakaru uñtasita, ukhamaraki uñisirinakaxa infierno jaqir tukuña ukhama.
  Savva, jan jaytjasaw kayup jan uñt"at metalan revestimientopar tamboramp thuqt"äna, ukat akham sasaw jisk"at arsüna:
  - ¡Juma pachpa thaqhapxam! ¡Uñtapxam kuna barbaro métodos ukanakas jiwasanakar ch"axwañatak apnaqapxi!
  Uka aruxa mä juk"a junt"uchasïna, thayaxa juk"ampi llamp"u tukuñ qalltäna:
  - Jisa, uñisirimaxa qhuru jaqiwa, ukampisa jumanakaxa janirakiw angelanakäpktati. Tukuyañatakix janiw matemáticas ukax kawkïris aka Uraqin ch"amanïñap amtkaniti!
  Aka chiqanx Andrey jupax nayratpach arup jach"anchayäna:
  - Ukatxa khitis?
  Ukampis jaysañat sipansa, jupanakan manqhankir pampax khathatitaynawa, ukat imill wawampi chʼiyar waynampix ajanunakapamp techompiw jikisipxäna. Ukatxa taqi kunas mäkiw mayjtʼxäna. Jupanakax mä jach"a, wali t"unjat markan chika taypin jikxatasipxäna. Pistolanakajj istʼañjamaw arnaqasïna. Jach"a proyectilanakax phallawayi ukat bombanakax jaquqaniwayi. Rusia ukat Europa markankir soldadonakan tamanakapaw nayrar sartasipkäna. Unión Asiática ukan q"illu ukat ch"uxña pallapallanakapax chhaqhata, qhipäxar kutt"awayxapxäna, thakhix jiwat qullunakampiw ch"uqt"asipxäna. Savvax mä thakhi sarawayxänwa ukat wila jawiraruw kayump takt"äna.
  Janiwa, chiqans akax janiw nina, uma ukat cobre tuberías ukanakat sarawayki uka nuwasirirux mayjt"ayañjamäkänti (qhipïrix jichhakamax mä juk"akiwa!). Ukampis almajajj jan waliw jikjjatasïna. Ukampis Andrei chachajj wali chʼamampiw sartasïna, chʼeqa amparapampiw mä qala jaqontäna, uka jiskʼa nayrani soldadon ametralladorap jiltayasajj qʼellur uñtat ajanupar jaqontäna, ukat jaquqanïna. Capitanajj akham sasaw jachʼat säna:
  - ¡Akax Pekín markankiwa! ¡Jiwasan waynanakasajj atiptʼasipkiwa!
  Chiqansa, mä kʼullu letrerox ukham jeroglífico ukanïnwa, uka letrerox chʼuxña nina nakhantatänwa. Kunatsa, Savvax janiw kusisiñ jikxatkänti. Jupax Pekín markan jamuqanak uñjkchïnsa ukat China markan capital ukan uñt"at edificionakap Internet uksan uñjkchïnxa.
  Ukampis akanx wali axsarañawa. Warminakax phichhantapxi, wawanakax jachapxi. Ukat walja jiwat jaqinakaw utjaraki. Jiwatanakajj cheqapuniw taqe jakʼachasiñanak jarkʼantapjjerïna, ukat jukʼampiw jiljjattäna. Janipuniw uka tawaqux jiwatanakar montículos ukan tantachtʼat uñjirïkänti.
  Andrey jilatajj mayniw jaqontkäna uka ametralladora apthapïna ukat jiwayañatakiw fusilamp jiwayäna. Jupax yuritapat nuwasir jaqiwa. Awkipanx tribu zulu uksatx, taykapat: jach"a achachilapax, pä kutiw URSS uksan heroe ukhama, achachilapax Vietnam ukat Afganistán uksanw ch"axwawayxi, awkipax Siria, Donbass ukat Chechenia uksanw ch"axwawayxi.
  Ukax Savva p"iqip taypinw qhant"äna:
  Khititï jaqïki ukajja, nuwasir jaqënwa, .
  Ukhamaw pasäna - ¡gorilax qala apt"asiwayi!
  Kunapachatï uñisirinakamax legión ukhamäpki ukhaxa,
  ¡Ukat mä juntʼu ninaw chuymajan nakhanti!
  Ukat imill wawa pachpaw ametralladora apthapïna. Ch"amani amparanakax yatitaw amparaparux k"achachasi. P"iqijanx jan axsart"ir marchanakaw ist"asi: t"unjañamawa, Jach"a Pachamamar luqtañamawa.
  Ukampis mä jan suytʼat jan chʼamani chhuxriñchjasiñaw uka tawaqurux congeläna. Chʼiqa toqenjja, wawanakan jachatapa, arnaqasitapajj qhan istʼasïna. Savvax kutt"awayxänwa, ukat águila uñkatatapax, taqi kuns ch"amakt"ir chhullunkha taypinx jisk"a q"illu chimpunak uñjäna. Q"illu, jisk"a nayrani wawanakaxa jachapxiritayna, ukatxa nina nakhantata utata mistuñataki ch"amachasipxäna. Ukampis resinampi chʼalltʼat tronconakajj jarkʼantatäjjänwa, thakipajj jarkʼantatäjjänwa. Ukat waynanakan qhipäxapanxa, mä aycha manq"ir nina naktäwiw jilxattawayi.
  Nina samaq dragonajj Gehenar sacrificio lurañ wal munkaspa ukhamänwa...
  Savva ch"amapax juk"amp jach"änwa ukham aguantañataki. Imill wawaxa nina tuqiru t"ijtäna. Jisk"a wawanakar qhispiyañasawa: ¡rusa jan ukax chino ukhamäpxchi ukax janiw wakiskirïkiti!
  Mä akatjamatwa mä jawirajj napalm sat qoqa qʼala kayuni nuwasir jaqen thakip jarkʼaqäna.
  Mä sallqa jach"a jach"a tukuñampi:
  - ¡Tatitu qhispiyapxita!
  Jupax ninar jaquntatäxänwa. Patak juntʼu clavonakas qʼala suelanakar chʼuqtʼapkaspa ukhamänwa, ukat nina lawranakajj jan jarkʼaqasir qonqorinakaruw nakhantäna. Uka llampʼu, olivo ñikʼutajj jan wali, morado chʼaphinakampi chʼalltʼatänwa. Kunjamsa Savvatakix wali llakiskatayna. Mä sallqa arnaqasiñaw pulmonanakajat mistunïna. Nayax qhipäxar kutt"añ munta ukat manqha pachan nina nakhantäwipat jaltxañ munta.
  Ukampis imill wawax akham amuyasïna: janiw mä segundos pächaskänti. Wawanakax jiwapxaspawa. Ukat khitinkäpjjesa ukajj janiw kunäkisa. Dostoevsky jupax akham sänwa: akapachan taqpach tesoros ukanakax janiw mä jachaqt"asiwix mä wawar warantatax askïkiti. Qʼala talonanakat pʼeqe qhepäjjat llaktʼasiña, caballo tamanakar uñtasita, acero chʼaphi chʼaphinakampi nervio tukuyanakar thuqtʼasa.
  Muspharkañ quri ñik"utapax niyaw ninamp nakhantawayi, ukat nina lawranakax jan walinakjamaw ajanupar ch"allt"añ munapxi. Janipuniw nayra, suma uñnaqtʼanïñ puedkaniti. Akax mä morado úlcera ukaw llamp"u, terciopelo ukham ajanupan jilxattaski.
  Savvax jan suyt"ataw salt"i, qawqha jayas meta ukar puriñjamaspas ukhama. Mä mistu chhullunkhampi ukat nina nakhaskir thayampiw pulmonarux tʼijtʼi. Uka mancha camisetax niyaw phichhantatäxi, ukat jumax Jeanne D,rk ukham mä t"aqhisiñ ninampïstawa. Mä juk"a juk"ampi, mä juk"a juk"ampi. Ay Diosay, cuerpopajj mä lepra usuniwa.
  Nina pirqax jark"antatawa, ukat Savvax thayaruw jaltawayxi. Jupax niyaw phichhantatäxi, muspharkañ janchipax mä sapüru usuchjatjamawa, ukat phichhantat kayunakapax wali chʼullqhi puñalanak patxaruw sarnaqkaspa ukhamawa. Nayraqatax mä bloqueo ukaw utji. Ukat wasitatwa uka wararisiri, jan khuyaptʼayasir nina lawranakar jaltañama.
  Ukat uka tawaqux chʼamapas jan axsartʼas tukusxaspa ukham amuyasi. Jupax niyaw jan amuytʼasirïxi, tʼaqhisiñjam chʼaxwatapatxa. Ukampis ch"amaka taypinxa mä imill wawaruw jisk"a amparanakap luqxatasin nina taypit jaltxasin mä chhuxriñchjasiñamp uñjasispa, ukat mä waynaruw ñik"utap ch"uqt"ata, ukat mä wali jisk"a wawarus uñjarakispawa, jupax juk"akiw sarnaqañ yatiqawayi.
  Qhipa ch"amap apthapisinxa, Savvax salt"iwa ukat chiqapar uñjañ amuyupax jan aguantañjam llakinak atipjañatakiw ch"amañchi. Nina phichhantat tronconaka ukat vigas ukanakax ladonakaruw t"ijtapxi. Mä jukʼamp chʼamachasiñakiw wakisi. Uka jan wali uñnaqt"an tawaqun phichhantat amparanakapax wila q"añu rejillaruw katjapxi. Uka usux patak toneladanak jawq"jañ uwijax p"iqiru, pechoru, taqpach janchipar qhipa celulakama jaquntatäkaspas ukhamawa. Rejillax janiw mistkiti ukat Savvax kisunakapamp katjatayna. Maynix ukham t"aqhisiñat locoruw tukuspa, qhipïr cuerpon suma uñnaqt"anakapax nina naktäwimp jan llamkt"atäki ukanakax t"unjatawa ukat t"unjatarakiwa. Ukampis qhiparuxa, Tatitux ch"amanchawiparux premio churäna, rejilla, junt"u pachat wila, cemento baset t"ijtäna.
  Mä mutilat tawaqux kisunakapax p"akjataw ukat junt"u pachat p"akjataw desmayasi. Qhipa hilo de conciencia ukanx, mutilat ñik"utax mä qhispiyat wawar uñtataw jikxatasi, liwxat heroínan carbonizado kayunakap patxaruw jaltaski.
  Savvax sartasïna... Andrei jupamp chikaw wali jach"a ch"uqi qullun sayt"atäna. Mä q"ixu q"ixu aruxa, mä coro de una waranqa arunakan arcángeles ukham uñt"atawa, ukax akham sasaw yatiyatayna:
  - ¡Jumaxa yant"awina pasawayxtawa! ¡Aka planetan sumankañaw utjani! ¡Rusia markax taqi aka Uraqinkir jaqinakan taykaparuw tukuni!
  Ch"iyar waynampi, rubiompi, juk"amp jisk"a ukat juk"amp suma uñnaqt"anïpkän ukanakax panqarir jardinanaka, nayranakajan jach"a cráteres ukanakaw uñjapxäna, ukat pallapallanakax armanak jaquntasaw jamp"att"asipxäna. Uñisiña ukat guerran tiempopajj wiñayatakiw tukusjjäna.
  Ukat taqpach planetan istʼasïna;
  Rusia ukat China markanakax wiñayatakiw mayacht"asipxi,
  Islam, cristianismo: jan jan wali amuyumpi, amigonaka!
  Jach'a Tatituru jach'añchapxañäni Suti-
  Taqi markanakaw akapachan utji - ¡Familia!
  
  PEDRO KIMSA - JACH"A TSAR
  Pedro Kimsïrix wali uñt"at general reformador ukarux equipopar mantañapatakiw amuyt"ayañ atipjäna, ukat mariscal de campo ukham grado katuqañapataki. Nikolai Papin jupax Ministro de Defensa ukhamaw tukuwayi, ukatx walja reformas ukanakaw lurawayi. Uka chʼamani ukat wali munat jaqejja, Pedro kimsïr chacharuw Orlov jilatanakan amtap uñtʼayañataki ukat chhaqtayañatak yanaptʼäna. Phisqa conspiradoranakax warkkatatäpxänwa. Catherine kullakajj wachuq jucha luratapat divorciasïna ukat mä monasterioruw apapjjäna.
  Kimsïr Pedrojj chʼamaparuw chʼamañchtʼäna ukat coronat uttʼayatäjjänwa. Ukat apnaqäwipar puritapatxa, Rusia markanx uñjkañ mayjtʼäwinakaw utjäna. Chiqansa, Pedro Kimsïrix achachilapjamarakiw wali wakiskir reformanakat qhanañchäna. Ukat ukatsti, mayjt"awinakax política exterior ukarux jan walt"ayawayiwa.
  Federico Segundo jupamp mä alianza lurañ yanapiri, Pedrox Rumyantsev juparux alemanes ukanakamp chikaw austriaconakar atipt"añapatak mayïna. Uka qhipatxa Alemania markax nayra chhaqhat uraqinak kutt"ayañat sipans juk"ampiw kutt"ayawayi.
  Ukampis Rusia markax Dinamarca markat estrechonak apnaqañ katuqarakïna, prusianonakamp jaljasa. Ukampirus Pedrox práctico acumen uñacht"ayäna ukat niya taqpach aka estadon yänakap apt"asiwayi, "munat" Frederick juparux mä chimpunak coronan yänakapat mä chimpunak jaytawayi. Papin chachan ch"amanchatapax Pedro Jach"an allchhiparuw yanapt"äna sañax wakisiwa.
  Pedro Kimsïr jaqin amuyunakapat maynïrix Polonia markar Rusia ukat Prusia ukanakar jaljañ amtawïnwa. 1965 maranjja, Commonwealth Polaco-Lituania sat markampiw chʼajjwjjäna. Alexander Suvorov wali yatiñan jaqejj jankʼakiw ukan uñstäna. Pedro Kimsïr jaqix wali yatiñan jaqiruw tukuwayi ukat nayrïr rusa uraqinak imperiopar mantayañ atipjatayna, ukat prusianonakax Polonia markan etnia uksa uñt"apxäna.
  Kunjamatix chiqpach sarnaqäwinx Rusia markax Imperio Otomano ukamp nuwasiñapänwa. Rusonakataki ch"axwañax juk"amp sumaw tukuwayi. Papin chachan reformanakapa, Rumyantsev chachan talentopa ukat Suvorov sat chachan jankʼak nayrar sartatapajj mä chʼamanïtapwa yanaptʼäna. Zar chachajj Alejandro Vasilyevich sat jan samarañ munir jaqerojj wal gustäna, Pedro kimsïr jupa pachpaw wali chʼajjwasirïna ukat sapa kutiw kayunakapan saytʼasïna. Ukatwa wali sum apasipjjäna.
  Uka marka taypinjja, Pedro emperadorajj walja reformanak luräna. Estatal ukan tesoro ukar askipatakix jan amuyt"asir uraqininakatx estancias ukanakax apsutäxänwa, ukatx corvée ukat yapuchirinakar aljañ tuqitx walja jark"awinakaw utjawayi. Ukampis jichhakamax zar Pedrox janiw esclavot taqe chuyma jachʼañchañ atinakänti.
  Ukatjja, iglesian mayjtʼäwinakapajja, Sínodo Ortodoxo sat organizacionan wali chʼamampiw saytʼayasïna. Uka reyejj Biblianjja, Diosat sipansa yaqha jaqeru yupaychañasa ukat serviñas jarkʼiwa sasaw sapjjäna, ukatwa santonakar yupaychañ chhaqtayäna.
  Ukanx kunas luteranismo ukax utjäna - reliquias ukat iconos ukanakamp ch"axwaña.
  !
  Ukampis ukajj janiw jan walinak lurañjamäkänti. Yaqhep cheqanakanjja, sacerdotenakas jaqenakar kutkatasiñapatakiw chʼamañchtʼapjjäna.
  Ukampis reformajj pasawayjjänwa, Cristompi Virgen Marían uñnaqanakapakiw iglesianakansa ukat yupaychañ cheqanakansa qheparjjäna.
  Jaqinakax jilpachax reyir ist"añ munapxäna. Ukatjja, kimsïr Pedrojj wali suma uñjat apnaqirit uñtʼatäjjänwa. Ukat jukʼamp jachʼajj monasterionakatsa iglesianakatsa taqe oraqenak aptʼasiñaw utjäna.
  Turquía markar atipjkäna uka qhepatjja, reyin autoridadapajj jukʼampiw jiljjattäna. Perth Kimsïrix qhipharux esclavitud chhaqtayañ amtäna. Ukham amtäwix janiw estado ukan jach"a ch"axwawinakar puriykaspati. Uraqininakax walja chhaqtäwinakan uñjasipxäna, ukampis revolución industrial ukax qalltawayiwa. Taqi jan walt"awinak taypinx markax wali ch"amampiw nayrar sartawayi, jark"ataw.
  Turcos ukanakamp payïr ch"axwäwix juk"amp jisk"akiwa ukatx Suvorov jupan p"iqinchat rusa soldadonakax jank"akiw atipt"apxäna. Ukatjja, Francia markan revolucionajj Europa toqenkir markanakaruw mayjtʼayäna.
  Pedro Kimsïrix uka tuqit askinak apsusaw sullka yuqaparux Constantinopla markan tronopar uchatayna, jupax Voronina markankirïnwa, Constantino, juparux Sultán turco ukham uñt"ayatayna.
  Ukhamatwa, Imperio Otomano ukax Rusia markamp mayachatäkaspas ukham jikxatasïna.
  Ukat Egipto markan chʼaxwäwiw utjaraki. Sultán local ukax janiw Rusia markan África uksan apnaqawip uñt"ayañ munkänti. Ukat akanx nayrïr kutiw Suvorov ukat Napoleón Bonaparte jupanakan geniopax maynit maynikam ch"axwapxäna.
  Uka urunakanjja, 70 maranakaw walja maranak jakasïna, ukatwa Pedrojj kimsïr jaqejj jiwjjäna. Jupax Jach"a Qhispiyiri sutimpiw historia ukar qillqt"awayi. ¡Ukajj wali jachʼañchatawa!
  ¡Inas carismático achachilapat sipansa jukʼampïchispa! Ukat Pablo emperadorajj tronoruw makatäna. Suvorov chachajja, Napoleón chacharuw atipjäna, jupajj wali waynäskänwa ukat jan experiencianirakïnwa, ukatwa África alay toqeru ukat Marruecos markarus atipjäna.
  Kunjamakitix aka historia alternativa ukanx janiw mä campaña suiza uñt"at utjkänti, ukax Suvorov k"umaräñapatakiw jan walt"ayäna, ukat uka uñt"at mariscal de campo sazonado ukax juk"amp pachaw jakasïna.
  Napoleonax janiw Francia markan emperadorar tukkänti, kunatix janiw comandante ukham uñt"atäñatakix tiemponïkänti ukat mä kutit sipans juk"ampiw jawq"jatäna. Directoriojj tʼunjatäjjäna uka qhepatjja, Luis Tunka Llatunkanijj chʼamanïjjänwa. Mä reformaw utjäna, mä arunjja, monarquía wasitat uttʼayasiñaw utjäna.
  Nayrïr Pablojj janiw uka amtat qhespiskänti, ukampis phesqa mara qhepatwa ukajj pasäna. Ukat Alejandro yuqapaw emperadorar tuküna. Ukaw jan waltʼäwejj qalltäna. Konstantinox wayn tawaqunïnwa, ukat ukhamarakiw Imperio Otomano ukan Sultán ruso ukhamätapatxa, ch"amanïñapatakiw arxatäna.
  Ukampis Alexander Suvorov chachajj jakaskakïnwa, ukat sobrinopampi tiopampi sumankthapiñwa atipjäna. Chiqansa, Imperio Otomano ukan autonomía interna ukaw chʼaxwañanak utjayäna.
  Ukatjja, Rusia markajj Inglaterra markat uñisiñampiw uñjasïna. Gran Bretaña markan jukʼamp chʼamanïtapajja, janiw jaqe masipampejj kusiskänti. Ukat EE.UU. markamp payïr jach"a ch"axwäwis qalltawayi. Inas britániconakax George Washington jiwatapatx América markanx jan walt"awinakas p"inqachawinakas utjani sasaw suyapxchïna. Ukampis uka jakhüwijj janiw phoqaskänti.
  Estados Unidos markankirinakajj janiw inglés reyin apnaqatapar kuttʼañ munapkänti. Uka chʼaxwäwix tunka maranakaw kunayman askinak jikxatäna, ukat tukuyarux Gran Bretaña markax chʼamap tukusxänwa, ukat uka chʼaxwäwix saytʼayarakïnwa.
  Ukampis estadounidenses jupanakax janiw samarañ munapkänti ukat Canadá markarux mä ofensiva uñstayapxäna. Gran Bretaña markatakix jan walt"awix juk"amp jan walt"ayataw uñjasiwayi, Rusia markan uñstatapata, ukax estadounidenses ukanakaruw yanapt"awayi.
  Tunka mayan maraw wila wartäwi ch"axwäwix utjawayi, ukatx América markax Canadá markaruw wasitat katuntawayi. Gran Bretaña markax jan ch"amanïxänwa, ukampis mä machaq monstruo geopolítico ukaw uñstawayi: EE.UU.
  Rusia markax Austria markampiw ch"axwawayxi ukat atipt"awayiwa, mä chikatx Prusia markampiw jaljasiwayi.
  Uka pachparakiw Canadá markar jilxattañax sarantaskakïna. Markax wali industrializado ukhamaw tukuwayi. Mä chʼamani ukat walja flotanakaw lurasïna. Rusonakax Australia markaruw puripxäna ukat África uksaruw jilxattapxäna.
  Alejandro Nayrïr chachan jiwatapatjja, wasitatwa ramanak taypin chʼamanïñatak chʼajjwañajj utjäna. Alejandro chachan Constantino jilapajj tronot jitheqtjjänwa, ukat yaqha Constantino Andrei sat chachan yoqapaw tronopar sarjjäna, Nicolás chachan uka tronopar chʼamachasa.
  Formalmentex Nicolás sat chacharux zar sasaw yatiyapxäna, ukampis coronación ukanx zar sat jaqiruw jiwayapxäna.
  Uka jan waltʼäwinakanjja, Andrei jilataw nayrïr kuti trono katuntañ atipjäna, janiw taqpach leyinakarjam apnaqkänti. Machaq reyix niya jank"akiw Irán markamp ch"axwañ qalltawayi, ukatx India markamp ch"axwañ qalltawayi. Gran Bretaña markax Canadá markanx wali ch"axwañankänwa ukat chint"ataw jikxatasïna. Ukat inti jalsu tuqinkir campaña ukax Andrés Nayrïr jaqin munañaparuw ch"amanchawayi, ukat Romanov dinastía ukan sucursalap uñstayañapatakiw jaytawayi. Uka pachparakiw Rusia ukat Imperio Otomano markanakax mä sapa estador tukupxäna. Ukatjja, Persia ukat India markanakar mayachthapisaw ukham lurapjjäna.
  Andrés Nayrïri lantixa Alejandro Payïriw uttʼayasïna. Aka reyin apnaqawipanx Rusia markax Indochina ukat China uksanx jilxattaskakïnwa. Prusia markax wali ch"aman imperioruw tukuwayaraki, Alemania markan uraqinakap mayacht"asa ukat Francia markar atipt"asa.
  Ukampis Gran Bretaña markax francés jaqinakarux yanapt"äna ukat venganza ch"axwäwix qalltawayi. Imperio británicojj qala chuymampiw saytʼasïna. Uka guerrajj mä pä tunka maranakaw utjäna.
  Ukañkamax Rusia markax Asia uksanx q"al katuntawayi, Singapur markaruw puriwayi. Uraqpachanx juk"amp jach"a, ch"aman ch"amaruw tukuwayi, Asia ukat África uksanw sarnaqäna.
  Ukampis uka pachparakiw Estados Unidos markax sartawayaraki. Estadounidenses jupanakax Canadá markan nayrar sartawip tukuyapxäna, ukanx Rusia markamp esferas de influencia ukanakamp chikancht"asipxäna. Ukatx México markat Texas ukat California estados ukanakaruw katuntapxäna.
  Estados Unidos markax mä forma republicana de gobierno ukaruw qhiparäna, Rusia markax mä monarquía absoluta ukhamaw qhiparäna. Alejandro II sat chachan lantix Andrey II sat jilataw uttʼayasïna. Romanov dinastía ukax sarantaskakiwa.
  Gran Bretaña ukat Francia markanakax wali jaya ch"axwapxäna, Alemania markamp ch"axwapxäna, ukat alemanes ukanakax nayrax katuntat uraqinak katxarupxäna, Lorena uksankirinaka, ukampis janiw juk"amp nayrar sartañjamäkänti ukat q"al qarjataw uñjasipxäna. Ukampis británico ukat francés jaqinakax wal wilañchapxarakïna.
  Ukham jan walt"äwinakanx Rusia zarista ukax uraqpachan apnaqaskakïnwa ukat juk"ampiw ch"amanchaskakïna.
  Chiqansa, Estados Unidos markan nayraqatapanxa mä monstruow jilsuskäna. Ukhamarus, América markax chiqpach sarnaqäwit sipans juk"amp jach"aruw tukuwayi, Canadá markan jan walt"awipampi.
  Ukampis ukax janiw jichhakamax axsarkañ proporcionanakar puriwaykiti. Ukatjja, Estados Unidos markanjja, mä guerra civil ukaw utjäna, ukat walja jaqenakaw jiwarapjjarakïna, tʼunjatäpjjarakïna. Ukhamarus chiqpach sarnaqäwit sipanx general Lee jupax Congreso Confederación uksanx ch"iyar jaqinakan derecho ukaniñapatakiw ch"amanchañ atipxatayna, estados sur uksankir ejercito ukan irnaqapxañapataki: libertad ukat ciudadanía ukanak jikxatañataki.
  Ukat ukax ch"axwäwx wali qhiphart"ayäna, ukat chiqans sacrificiox juk"ampiw jilxattawayi. Ukhamarakiw diplomacia rusa k"arimp uñt"ayasi, ukax ch"axwäw jayarst"ayañ munatap uñacht"ayaraki. Ukat purapat tácticamente, sur uksankirinakax nayrïr etapa de guerra ukanx wali askinak jikxatapxatayna ukatx Washington ukat Nueva York uksa markanakaruw katuntapxatayna. Filadelfia markax Alianza Norte ukan machaq capitalapänwa.
  Guerra civil ukax pachpa qhipa pachanw utjawayi: 1881 - 1905 maranakanx dinamita ukat ametralladoras ukanakas apnaqatarakiwa.
  Rusia markanxa, Andrei II zar lantixa Alejandro III sat jilataw uttʼayasïna. Machaq reyejj janiw kunjamatsa sumankañan sarnaqkänti. Rusia markax África uksanx Francia ukat Gran Bretaña ukanakamp ch"axwawayiwa, jupanakax machaq colonia uñstayañ yant"apxäna. Ukat jupanakamp chʼaxwañanwa qhiparäna.
  Uraqpachan wasitat jaljañatakix machaq ch"axwäwiw qalltawayi, uka ch"axwäwinx Prusia markax nayratpachaw Rusia markamp mayacht"asis sarnaqäna. Jichha kutix alemananakax chiqaparuw katuqapxäna. Francia markax rusanakamp chikaw mä qawqha semananak atipjatäna. Gran Bretaña markax quta thiyan qunt"asitayna, ukampis África, Australia ukat Pacífico uksan taqpach colonianakap chhaqhayatayna.
  Alemanonakax jupanakan yänakap katuqapxäna, ukat jach"aptayapxäna, París jak"aruw mä frontera uñstayapxäna, ukat Puerto de Calais uksaruw puripxäna, ukat Normandía uksaruw puripxäna. Ukat África uksanx kunas utji.
  Ukat Gran Bretaña markax mä jisk"a ch"aman ch"amaruw puri, Francia markax mä tributario ukar tukuwayaraki.
  Ukampis jutïr chʼaxwäwix Prusia markampiw pasäna, Vladimir III sat chachan apnaqata. Uka tiempotakejja, tanquenaka, avionanaka ukat uma manqhankir barconaka ukham armanakaw uñstjjäna.
  Prusos jupanakax Japón markamp chikt"ataw lurapxäna. Qalltanjja, uka chʼajjwäwejj janiw Rusia markatakejj wali sumäkänti. Zarista ejercitopan jan wali luratanakapa, generalanakan conservadurismopa ukat Estados Unidos markan Japón markar yanaptʼatapajj mä efectow utjäna. Ukatjja, Suecia ukat Noruega markanaka, Gran Bretaña ukat Francia markanakaw Rusia marka contra saytʼasipjjäna.
  Ch"axwäwix 1921 maran qalltawayi, irónicamente ukax 22 urunak saraqkipan chinuqa phaxsitx jan walt"äwinïnwa. Niya oraqpachan nuwasiñaw utjäna. Europa ukat Asia uksat qhiparkäna ukax Rusia marka contraw saräna. España ukat Portugal markanakax ukham aventura lurapxarakïna. Portugal markax África uksanx jan yäqataw jikxatasïna, ukat españolanakax Edad Media ukan nayra jach"a kankañapamp wasitat utt"ayañ amtapxäna.
  Kunjamakitix aka chiqanx Hemisferio Oriental uksanx janiw walja chiqanakax utjkiti, ukax janiw zar ruso ukan apnaqatäkiti.
  Ukhamarus, Rusia zarista ukax recursos humanos ukanx wali jach"anchatawa, mä ch"aman sistema autocrático ukat manqhankir oposición ukan jan ch"amanïtapax ch"axwäwinx mä jach"a lurawiw utjawayi.
  Jïsa, alemán tanques ukanakax Neman uksat Dnieper uksaruw nayrïr pä phaxsinx p"akjañ atipxatayna, ukatx Riga markaruw muyuntapxatayna, ukatx sur uksanx rusa soldadonakaruw Hungría uksat jaqunukupxäna. Ukat diosanakax Inti jalsunkir Uraqirux flota rusa ukar atipt"añapatakiw mä aski pacha churapxäna. Ukampis mayampi, mä jukʼa tiempotaki.
  Jan yatiñan generalanakajj nuwasiñat nuwasiñat atipjapjjaspänwa. Ukampis mä machaq turkakipäwix jilxattaskäna. Ukat zar sat chachajja, qhepatjja, corrupción contra chʼamachasiñajj jukʼampiw chʼamañchäna, ukat jukʼamp jan ukajj jukʼamp aguantañjam suministronak wakichtʼarakïna. Ukat recursos humanos: chino, indio, árabe ukanakan t"aqanuqtawinakapax lurawiparuw uñt"ayasiwayi. Alemania markankirinakajj janiw Dnieper sat jawir pasañ puedipkänti, ukat niyaw juyphi pachanx rusa soldadonakax contraofensiva qalltapxäna.
  Uñt"añasawa, Suecia ukat Noruega uka markanakax janiw sinti ch"aman uñisirinakakiti; Ukat Oslo markax mayo phaxsinw jaquqaniwayi. Junio phajjsit 1922 marakamajja, zarista sat soldadonakajj janïr guerrajj utjkäna uka jan waltʼäwiruw kuttʼayapjjäna, ukat prusianakajj nayrïr cheqanakaparuw kuttʼayapjjäna.
  Francia markax ukham jan walt"äwinak uñjasax jank"akiw ch"axwäwit mistuwayxäna. Uk uñjasajja, prusia markankir Guillermo reyejj París marka ukat sur toqenkir markanakaruw katuntäna. Rusia markankir soldadonakajj nayrar sartasipkäna. Septiembre phaxsinx Vistula uksaruw sarapxäna. Prusia Oriental markatakix ch"axwäwinakaw qalltawayi. Koenigsberg markax diciembre phaxsinw jaquqaniwayi... Ukat Viena markax machaq maratakiw qhispiyasiwayi.
  Japonesanakatakix janiw jasakïkänti, jupanakan flotapax wali jan walt"ayataw uñjasiwayi, ukat uka amtax chhaqtawayxiwa.
  1923 marax Polonia markanx rusa soldadonakan jach"a ch"axwawipampiw qalltawayi, ukatx kimsa phaxsitx Oder ukat Alpes qullunakaruw sur uksanx puripxäna. Alemanonakax Berlín jak"anw ch"amanchasipxäna, ukampis rusa soldadonakax abril phaxsinw Baviera markanx mä ofensiva qalltapxäna. Tropanakajj jukʼat jukʼatwa nayrar sartapjjäna, ukampis verano tukuyarojja, rusanakax Rin jawir puripjjäna. Otoño phaxsinx Ruhr suyux alemanes ukanakat wasitat katuntatäxänwa, ukatx diciembre phaxsinx wali ch"axwañ tukuyatatx Berlín markaruw muyuntapxäna.
  Alemania markax janiw ch"axwäwin atipt"añax utjxänti. Yaqha suxta phaxsiw 1924 maranx uka continente uksanx ch"axwawayxi, España, Portugal, Alemania, nayrax alemanes ukanakan katuntatänwa: Holanda ukat Bélgica, ukanakax katuntatäxänwa.
  Mä Gran Bretañakiw qheparäna, Japón markajj Okinawa ukat Hokkaido markanakaruw nayratpach atipjäna.
  Churchill jupax metrópoli uksan arxatäwip p"iqinchawayi. Ukampis britániconakajj janiw kuna chʼamanïpkänti.
  Chiqansa, jupanakax otoño phaxsin uraqir puriñkamaw atipjapxäna.
  1925 maraw purinïna. Estados Unidos markanxa, kun lurañas wakisispa uka tuqitxa janiw mayachtʼatäkänti. Gran Bretaña ukat Japón markanakar tukuyañ jaytañamawa. Jan ukajj ¿jiwasa pachpat mä chʼama chʼajjwäwir mantañasa?
  Sentido común ukax akham sänwa, industria desarrollada ukax utjkchispas, América markax jan yäqañjamakiw jakhüwinakampix ch"amanchatäni. Ukampis mä oso ruso ukamp sapak jaytañax wali axsarañawa.
  Junio phaxsinxa, Rusia markankir soldadonakax Gran Bretaña markaruw sum uraqir puripxäna, ukat Londres markax tʼunjatäxänwa. Ukat agosto phaxsinx Japón markamp tukuyatäxänwa.
  Ukhamatwa yaqha chʼaxwäwix tukusxäna.
  Rusia markax Hemisferio Oriental uksankir taqi markanakaruw apnaqäna. Uka pachparakiw uka imperiox autocrático ukat unitario ukhamaw qhiparäna. Jan ukax niyas unitario ukhamawa. Europa markan yänakapax mä qawqha anqäx atributos autonomía ukanïnwa. Ukampis ukhamäkchïnsa, reyin chʼamapajj taqe cheqanwa apnaqasïna. Reino de Polonia ukhamäpans, jan ukax Reino de Suecia ukax Vladimir zar p"iqinchirïpan.
  1933 maran marzo phajjsit 5 urunak saraqatarojja, Vladimir Jachʼa zar jilataw jiwjjäna, Kirill sat yoqapaw machaq zar tukjjäna. Ukampis machaq reyin apnaqäwipax mä jukʼa tiempokïxänwa, chiqpachapuniw patak urunak apnaqäna. Ukat tunka phisqhan marani Alejandro Pusïri waynax tronoruw jikxatasïna. Ukat phisqa tunka urunak qhipatxa mä accidenteruw puritayna. Nicolás II chachajj tunka maranïkasaw trono katoqäna. Mä maranjja pusi emperadoranakaw utji... ¡Walikiwa, ¿kunas pasaspa!
  ¡Chiqansa, ¡wali jukʼakiw utji, ukat janiw akapachankir taqe markanakanjja!
  Chiqansa, Nicolás Nayrïr jaqix mä jukʼa tiempokiw apnaqäna ukat nuwasiñat jiwatayna, uk waljanix amtapkchïnxa.
  Ukampis Nicolás II chachan apnaqañ qalltatapajj wali sumapunïnwa. Pä mara qhipatxa, nayrïr satélite artificial ukaw planeta Uraqin sarnaqäwipanx uñstayatäna, ukax planetanakaruw muyuntäna.
  Ukat 1937 maranjja, janiw cheqpach sarnaqäwinakjam jan walinakäkänti. Kunjamakitix aka marax mä rusa waynaw nayrïr kutix espacio ukar jaltxatayna. Janiwa, janiw Gagarin-akiti, jan ukasti príncipe Igor Trubetskoy-wa. Yuri Gagarin jupax janiw kuna suertes jichhakamax utjkiti. ¿Kawkirus saräta?
  Rusia, juk"amp jach"a imperio, jach"a qullqinak espacio jach"anchayañatakix churaspa.
  Qhepa marajja, 1938 maranwa Rusia markan nayrïr bomba atómica yantʼapjjäna.
  Machaq Zar Nicolás II sat chachajj wali waynäskänwa, cheqas janiw paciencianïkänti. Ukhamarus Estados Unidos markax Rusia markamp sapak jan walt"ayir atipt"asirjamaw qhiparäna. Janiw ukak sañ munkti, inas estadounidenses ukanakax niyaw bomba atómica ukamp apnaqañampïpxaspa.
  1940 maran marzo phajjsit 1 uru saraqatarojja, Nicolás II zar chachan kamachiparjamajja, Estados Unidos markar mantañwa qalltäna. Razón formal ukax Rusia markan oposición republicana ukar estadounidenses ukanakan yanapt"atapawa, parlamentario chhijllawinak mayiwinakampi.
  Inas Nicolás II Wayn tawaqun amtapax wali yatiñan amtäwipächïna. Chiqansa, janiw mä uñisirirux armas nucleares ukanakamp katuqañapatak jaysksnati.
  Rusia pallapallanakan jach"a columnas de tanques ukanakamp ofensivapax qalltanx wali suma ukat jank"akiw jilxattawayi. Ukampis uka qhepatjja, Estados Unidos markan saytʼasitapajj jukʼampiw jiljjattäna. Walja phajjsinakaw rusa soldadonakan nayrar sartatapajj wali kʼachat kʼachat uñjasïna. Ukampis uñisirinakax chhaqtxapxänwa, ukat jaqinakan chʼamapampi ukat tanquenakan jan wali luratapat jukʼamp jiskʼachatätapatxa, jan waliruw purirakïna.
  Ukampis África ukat China markanakan mä sartasiwiw utjäna. Ukatjja, uka kutkatasiñ chhaqtayañatakejj wali jachʼa chʼamanakaw maysar apanukupjjäna.
  1941 maranjja, Estados Unidos markankir ejercitonakajj contraofensiva qalltapjjäna, ukampis janiw amtap phoqapkänti. Walja ataques ukanakaw utjawayi, ukatx juyphi pachanx 1941-1942 maranakanx estadounidenses ukanakax niya taqpach Canadá markaruw chhaqhayapxäna. Ukat abril phaxsinx Toronto ukat Quebec markanakax niya pachpa pachanw jaltxapxäna.
  Ch"axwawix nayra pacha territorio americano uksanx qalltawayiwa. Jarkʼanak mayjtʼayapjjäna. Ukampis jach"a boxeador ruso ukax gallo americano ukarux atipt"awayiwa.
  Filadelfia markajj agosto phajjsin 1942 maranwa tʼunjasïna. Ukat octubre phajjsin 1942 maranjja, Rusia markankir soldadonakajj Nueva York markaruw jakʼachapjjäna. Ukat Estados Unidos markan gobiernopax armas nucleares ukanakamp apnaqañ amtäna.
  Ukampis janiw mä jukʼsa Rusia markan territoriopar puriñatak utjkänti, ukatwa nuwasir soldadonakar huelga lurañanakar atinisipjjäna.
  Jupanakax arumanakax mä bomba apnaqapxirïna. Uka amtawix kunatix qhana lliphipiwix pallapallanakaruw juykhuptayi.
  Uka efectox janiw sinti jach"äkänti, mä juk"a waranqa jila jaqinakaw jiwarapxäna, pä tunk waranqa juykhuptapxäna, jilpachanix mä juk"a pachatakis juykhuptapxäna. Ukampis ukham jawqʼjañajj janiw mä amtar puriñjamäkiti.
  Ukhamarus Rusia zarista ukax juk"amp walja cargas nucleares ukaniwa, ukhamax janiw jichhakamax chiqäkiti, ukham intercambio de raciones nucleares ukar jist"arañax racional ukhamawa.
  Ukampis ¿kawkirus sarasma? Jan walin uñjasisax taqi saräwinakax jan waliwa, ukat yatiñan políticonakax janiw jan walin tukuyapkiti.
  Diciembre phaxsinx Nueva York ukat Washington markanakax t"unjatäpxänwa, ukat janïr ukax estadounidenses ukanakax juk"amp phisqa bomba ukanakamp apnaqapxäna, ukax janiw sinti ch"amanïkänti ukat janiw sinti askikänti diseño tuqitxa. Ukat generales zaristas ukanakax pä tunk juchanchawinakap jaytasaw jaysapxäna. Ukhamatwa uka ajjsarkañ bombajj walja jaqenakan luratäjjäna.
  Uka guerrajj febrero 23, 1943 marakamaw utjäna, ukampis janiw khitis bomba atómica jaqontkänti.
  América markax capital ukan apnaqawipat q"al qhispiyatäna ukatx mä autocrático monarca ukan apnaqawiparuw puriyatäna.
  Reyejj machaq oraqenakwa katoqäna, jachʼa jachʼa tukuñanaksa katoqäna. Ukat jichhajj janiw khitis jupa contra saytʼañ ajjsarkänti.
  1945 maranjja, Rusia markankir cosmonautanakajj Phajjsiruw visittʼapjjäna. Ukat 1947 maranjja, Rusia markankir ejercitojj México markaruw mantäna. Mä planetan walja estadonakan utjatapjam mä reliquia tukjañ pachaw purini sasaw reyejj amtäna. Ukat ejercitopajj taqe kuntï atipjkaspäna ukanak atipjañatakiw sartapjjäna.
  1949 maranx Argentina markax qhip qhipa apnaqir markaw Imperio Ruso ukar mantawayi.
  Ucatsti sumankañaw oraqpachar purintäna. 1953 maranjja, Rusia markankir cosmonautanakajj Marte sat planetaruw kayup uchasipjjäna. 1956 - Venus ukax mä chachampiw uñt'ayasi. 1960 marana - Mercurio. 1961 marana - Marte sat planetan satélite ukanakat maynïri. 1967 - Jaqix Neptuno uksankiwa, ukatx 1968 maran - Saturno uksankiwa. 1970 maran - Urano, ukat 1971 maran - Plutón.
  Nicolás II sat chachajj akham sutimp uñtʼataw historiar qellqtʼasïna: ¡tukuyiri! 2016 maranxa, reyix niyaw llätunk tunk kimsani maranïxäna. Ukampis aka Uraqin qullañax wali askiwa, janiw jichhakamax reyirux sinti jan chʼamani ukat jan chʼamanïkaspas ukham amuyañasäkiti. Jupax 83 maraw apnaqawayi, ukax mä registro absoluto ukhamawa khitinakatix apnaqawipax mä juk"a jan ukax juk"amp confiable ukhamawa. Nayratpachas jukʼamp tiempo apnaqapkchïnjja, jukʼamp tiempow apnaqapjjäna sasaw sapjje.
  Aka Uraqinxa, kunaymaninakxa niya walikïskiwa. Chiqansa, jilxattaski uka jaqinakan jan waltʼäwipax utjiwa, uka jaqinakax niyaw llätunk waranqa waranqa waranqa jila jaqinakarux puriwayxi. Jach"a suyt"awinakax espacio jach"anchayañamp chikt"atawa.
  Walja markanakaw Phaxsinx nayratpach luratäxi. Kunjamtï yatktanxa, aka Uraqit sipansa suxta kuti jukʼamp jiskʼa gravedad ukampixa, invernaderonakan yapuchat chʼuxña achunaka ukat frutanakax jachʼa jachʼaruw purispa.
  Markanakajj Marte ukat Venus sat planetanwa lurasïna, Mercurio sat planetan fabricanakas lurasïna. Aka planetax Inti jak"ankiwa, metales ukanakan lurañataki ukhamarak rollo lurañatakix wali askiwa. Ukatakix inti jalsu tuqin ch"amapampiw apnaqasi.
  Ukatxa, Júpiter, Urano ukat Saturno sat satélites sat satélites ukanakanwa jaqinakan uttʼasitanakapax utjaraki. Espaciojj jukʼat jukʼatwa jukʼamp jiljjattaski.
  Ukat 2016 maranw nayrïr expedición interestelar ukax Sirius warawarar puriñkamax Phaxsit qalltawayi. Chiqpachansa, uka reyix ukham kusiskañ luräw uñjasax jakañ suyi, jilanakapampix amuyuparjam sarnaqañjama.
  
  
  
  UNIVERSAL SUYU UTJAWIPA
  Franco dictador español jupax janiw chiqpach sarnaqäwit sipanx alemán soldadonakarux inglés Gibraltar fortaleza ukar atacañatak iyaw sataynawa. Uka mayjt"ayañatakix España markax África uksan yaqhip británico ukat francés uraqinak katuqatayna.
  Mainstein jupan p"iqinchata arumax 25 uru noviembre phaxsit 1940 marat 26 uru noviembre phaxsikamaw arumanakax lurasiwayi, kunjamtix jikxataskän ukhamarjamax britániconakax janiw sum wakicht"atäpkänti ukham pallapallanakar sarañataki ukat nazis ukanakax mä ch"aman ch"aman fortaleza ukarux mä ch"amampiw katuntañ atipxatayna.
  Uka t"unjäwipax ch"axwäw saräwipanx wali mayjt"äwinakaw utjawayi. Wehrmacht ukax África uksar mä juk"a jayaruw ch"amanchañ atipxatayna, ukatx británicos ukanakax Inti jalsu tuqit Mediterráneo qutar mantañapatakiw jark"atapxäna.
  Alemania markan comandopax walja divisiones ukanakaruw África ecuatorial uksar khitäna. Ukhamarus Rommel jupan cuerpopax Libia markaruw apayatäna, chiqpachanx walja phaxsinakaw nayrax apayatäna.
  Britániconakax ukhamarakiw Etiopía markan italianonakar nuwasiñ jaytawayapxäna, ukat Egipto markanx ch"amanchañ qalltapxäna. Ukampirus Rommel jupax jupanakat nayrar sartañ atipxatayna, ukatx mä huelga preemptiva ukanx colonial soldadonakaruw atipt"ayatayna, Alejandría ukat El Cairo uksa markanakaruw katuntatayna. Gran Bretaña markax África uksanx juk"amp ch"amäxänwa. Alemanonakajj Canal de Suez uksaruw puripjjäna, ukat Oriente Medio uksaruw jukʼamp nayrar sartapjjañapatak ajjsarayäna. Ukhamarus Sudán markar sarañatakix mä aski pachaw utjawayi.
  Chiqansa, Grecia markankir italianonakatakix janiw sumäkänti, ukampis Alemania markat yaqha chʼamaninakaw purinipxäna, ukatwa uka jan waltʼäwinak qhispiyapxäna.
  Hitler jupax mä dilema ukanïnwa: URSS markar atacaña jan ukax Gran Bretaña markar tukuyaña? África markan Wehrmacht ukan askinak jikxatatapax payïr amtäwiruw ch"amanchawayi - Occidente uksanx mä libre ampar churañataki. URSS ukan pallapallanakan wakicht"asitapax Fuhrer ukarux axsarañampiw phuqhantayäna.
  Ejército Rojo ukax ch"amanchaskäna, ukampis alemanes ukanakax janiw maynirus jan kun lurasa qunt"asipkänti. 1941 maranjja, 1940 marat sipansa pä kutiw tanquenak lurasïna, ukat avionanakajj niya pä kuti chikataniw jiljjattäna.
  Nazis sat jaqenakajja, Malta markaruw bombanak aptʼasipjjäna ukat uraqiruw puripjjäna. Ukat Rommel jupax Canal de Suez uksan ukhamarak Irak uksan arxatäwinakap p"akintawayi, uka markax británico apnaqawiparuw kutkatasitayna. Alemanes jupanakax Kuwait ukat Oriente Medio uksanx mä juk"a ch"amampiw katuntapxäna. Stalin chachajj mä suytʼäwi uñjañ amtaruw istʼäna. Ukampis Churchill chachajj qala chuymampiw uka guerrajj sarantaskakïna. Wehrmacht sat barcojj Irán markar purisajj África uksaruw kuttʼjjäna.
  1941 marajj niyaw tukusjjäna. Submarinonakajj jukʼampiw lurasïna, ukat Gran Bretaña markajj colonianakap aptʼasjjänwa. EE.UU. markax pasivamente sarnaqäna. Ukampis Japón markax janiw ina ch"usat qunt"asiñjamäkänti ukat 7 uru diciembre phaxsitx Puerto de Perú markaruw ch"allt"awayi. Pacífico uksanx machaq jach"a ch"axwäwiw qalltawayi. Ukat Hitler chachajj URSS markar ataque lurañ amtanakap wasitat jaytañapänwa.
  Japón markar yanapt"añasawa, Irán ukat India markanakar katuntañasawa, ukhamarak Sudáfrica markanakar katuntañasawa. Ukat jukʼamp wakiskirïki ukajja, pachpa Gran Bretaña markawa. Ukhamarus bombarderos estadounidenses ukanakax janiw mä anatt"añ yänakäkiti. Jupanakax Tercer Reich ukarux walja jan walt"awinak utjayaspa. Ukat británico uraqit bombardeo lurañax juk"amp askiwa.
  Ukatwa Fuhrer sat chachajj 1942 maran Inti jalsu toqer mantañ amtanakar jaytañatak obligat uñjasïna.
  Mä jan walt"awiw utjäna, Stalin jupa pachpaw nayraqatar jist"araspa, ukampis... Stalin chachan sarnaqäwip uñt"añamawa. Jupax política exterior ukanx wali jark"atawa. Finlandia markamp ch"axwañax Dictador Rojo ukarux juk"amp amuyt"ayawayi.
  Kunawsatix URSS markax ch"amap apthapiski ukhaxa. Aviación ukax 1 uru jallu qallta phaxsit 1942 maranx kimsa tunk payan waranqa k"añaskunakaruw puri, ukatx tanques, pä tunk phisqhan waranqa jila, ukatx yaqha kimsa waranqa tankettes ukanakaw utjaraki. Taqpachanx Stalin jupax 20 cuerpos mecanizados ukanakar jawst"añ tukuyañ amtäna, taqpachax 32 waranqa k"añaskunakaw utjäna, ukat 16,5 waranqax kunayman markan qhipa KVs ukat T-34 ukanakaw utjäna. Ukhamarus T-50 tankinakax wali luratäskänwa, ukampirus uka autox k"achachataw jikxatasïna.
  Alemanes jupanakax Matilda ukat yaqhip crucero tanques ukanakamp uñkatasipxäna, ukat británicos ukanakax jach"a tanques ukanakaw lurasiski sasin yatiyawinak utjatapatx jupanakan mastodones ukanakap lurañ qalltawayapxarakïna. Nayraqatax "Tigre" ukax 88 mm cañón ukampiw blindata, ukatx mä impenetrable 75 mm cañón ukampiw blindata, mä jach'a barril ukampiwa.
  Ukat soviético tanquenak lurañ tuqit yatiyawinakax utjarakiwa. KV-2 tank ukax mayo urun desfile ukanx Plaza Roja ukanw sartasiwayxi, ukatx kimsa tunk pusinix mä qawqha datos ukanipxi.
  Kunjamakitix kunapachatix Speer jupax Ministerio Imperial de Armas y Municiones uksan p"iqinchirïkän ukhax tecnología ukan nayrar sartawipax juk"amp jank"akiw sartawayi. Hitler jupax akapachan wali suma tanques ukanakaniñap munäna, ukat juk"amp llamp"u tanques ukanakas utjañap munäna. Ukampis jichhakamax Alemania markax URSS markat sipan jukʼamp jiskʼäkaspas ukhamaw qhan amuyasi. Autonakan jakhüwipa ukat suma uñnaqtʼanïtapa. Agosto phaxsin 1941 maranx KV-3 tank lurañ qalltawayi. Uka autox 68 tonelada ukharuw wali jach"a tukuwayi, ukampis mä cañón 107 mm ukamp armatänwa, qalltanx proyectil ukax 800 metros por segundo ukharuw puri. Ukax "Tigre" ukar sipanx mä ventaja uñacht"ayäna, ukax, chiqans, janiw jichhakamax lurañar uchatäkänti.
  KV-5 ukax juk"amp ch"amanïnwa, 125 tonelada pesa ukat pä cañones ukanïnwa. Chiqansa, ukham jachʼa autox soviético ejercitotakix jukʼamp jan waltʼäwinakwa utjayäna, janiw askïkänti. Ukat 1942 maranxa, KV-4 uka variante ukax 107 tonelada pesaje ukanïnwa, ukax servicio ukatakiw apnaqatäna. URSS markax chiqapuniw uraqpachan juk"amp jach"a tankinakapat jach"añchasispa, ukat juk"amp ch"aman tanques ukanakat jach"añchasispawa.
  Ukampis Alemania markax aviación tuqinx wali sum nayrar sartawayi. Yu-188, kunapachatix lurañ qalltawayk ukhax mä velocidad uñstayatayna, ch"axwirinakamp chikachasiñataki. DO-217 ukax wali suma uñnaqt"anirakïnwa. Ukat avión jet ukanakax wali chʼamampiw lurasïna. Niyakejjay Gran Bretaña markajj nayrankchïnjja, cheqpach sarnaqäwinakat sipansa, avión bombarderonakaruw jukʼamp uñjapjjäna.
  Alemania markankirinakajj esclavonak lurañampiw wal chʼamachasipjjäna. Walja ch"iyar jaqinakaw África uksat apanipxatayna. Chʼiyar jañchin irnaqirinakax istʼasirïpxänwa, jan axsartʼirïpxänwa, ukampis janiw yatiñanïpkänti. Jupanakajj yanapirinak lurañatakiw apnaqapjjerïna.
  Ukampis Europa markar apnaqasajj alemanonakajj walja wakichtʼat irnaqerinak katoqapjjaspäna.
  Speer chachajj Hitler chacharuw jan judionakar tukjañatak mä programa lurañapatak amuytʼayañsa atipjäna, jan ukasti avionanaka ukat equiponak lurañan apnaqañapatakiw amuytʼayarakïna.
  Uka apuestax Gran Bretaña marka contra aéreo ofensiva ukat submarino ukan jach"a ch"axwäwipawa.
  Ukampirus América markan ch"axwawipar mantatapax Krauts ukanakarux p"iqi usump yapxatawayi, ukat lobos ukan tamanakap walpun jilxatayañapatak wayt"awayi.
  Alemania markax bombarderonaka ukat avionetas estratégicos ukanakan lurañanakap qhipat ch"amanchañapatakiw wayt"ata. Nayraqatax Yu-288 ukat Yu-488 - pusi motorani. Ukampis jupanakan nayrar sartañapataki ukat tukuyañapatakix tiempow munasïna. ME-109 modificación "F" ukax aksa tuqinx británicos autos ukanakatakix mä digno uñisiripunïnwa. Ukampis ME-209 ukan lurawipax janiw phuqhaskänti, ukhamarak ME-210 ukan lurawipax janiw phuqhaskänti.
  Ukhamarakiw XE-177 bombardero de buceo ukax jan atipt"awaykiti. Ukampis Speer jilatajj jakhüwinakampiw kuttʼanjjäna. Ukhamarus Focke-Wulf ukax armamento tuqitx juk"amp ch"aman ch"axwiriruw tukuwayi, ukax ME-109 ukan yaqhip jan walt"awinakaparux kutt"ayawayiwa. Ukat alemanes ukan avión ukan yatiqañ utapax inglés arut sipanx juk"amp askiwa, ukat juk"ampirus americano ukanx juk"amp askiwa. Mayo phajjsin 1942 maranjja, nazis sat soldadonakajj Sudáfrica markaruw katuntapjjäna. Ukat mä escuadrón estadounidense ukaw Madagascar markar purinïna. Midway ch"axwawix estadounidenses ukanakan chhaqhata: kimsïr rango ukan capitanapax, khititix aka ch"axwäwinx mä amtañ lurawimp phuqhawayi, ukax tukuyawayiwa, irónicamente, Madagascar markan. EE.UU. markax África uksan mä base uñstayañ munäna ukat nazis ukanakarux janiw samarañapatak jaytkänti. Ukampis ukax Pacífico uksanx juk"amp jan walt"ayawayiwa.
  Chiqansa, japonés jaqinakax janiw sum sarnaqapkänti. Hawaiano archipiélago ukar ch"axwañax wali ch"amawa.
  Nazis jupanakax África uksan apnaqapxäna ukat jach"a reservas de materia prima estratégica ukanak apnaqapxäna, ukat India ukat Irán uksa markanakaruw katuntapxäna. Tercer Reich ukan apnaqat yänakax wali jach"awa, ukampis wali digerir lurañaw wakisi.
  Gran Bretaña markatakix aéreo ch"axwäwix janiw ukhamakiti. Sapa kutiw avionanak lurañax jilxattawayxi, alemanonakax jupanakarux ch"amanchapxäna, ukampis janiw taqpach apnaqañax utjkänti. Ukhamarakiw aviación estratégica ch"ama jan utjatapa ukat Estados Unidos markan yanapt"awipax mä impacto uñstayaraki, ukat uka pachas janiw submarinos ukanakax utjkänti. Ukat uka milagro torpedo ukampix walja suyt"äwinakaw pintatäna, ukax aynacht"ayapxitu.
  Fuhrer sat barcojj janiw 1942 maran Gran Bretaña markar puriñ atinakänti. Lamar qutan ch"amaparu ukhamarak flota submarino ukar ch"amanchañatakiw ch"amanchasiwayi. Uka pachparakiw avionanaka ukat nuwasiñ barconakas lurasïna. Ukanx capacidad de producción ukax waljaw utjäna, ukampis taqi kunas tiempo apt"asiwayi.
  Misiles balísticos clase A ukanakax suma askichañaw wakisïna. Ukampis V-1 proyectiles robóticos ukanakax waljaniw lurañ qalltapxäna. Mä jukʼa jila qollqeni autonakajja, jan chʼamäki uka combustiblempi apnaqatäki ukanakajja, janiw pilotonakajj munaskänti, ukatwa jan pächasis ventajanïpkänti.
  Hitler chachajja, jan tukuskir recursos naturales ukat reservas de trabajo ukanakar purisajj alemán avión apnaqerinakan jakäwip qhespiyañ munäna. V-1, lurañax jasakiwa ukat jan khitin apnaqata, ukax mä suma solución ukhamaw uñjasi. Ukat waranq waranqa ukham proyectiles roboticos ukanakax Londres markaruw 1942 maran jallu qallta phaxsit jalluntawayi.
  Uka pachparakiw alemanes ukanakax Arado jet bombardero ukat misiles balísticos ukanakan jank"ak lurapxäna.
  Stalin jupax suyt"askakïnwa ukat ch"ama apthapiskakïnwa. 1942 maranx URSS ukax phisqa waranqa chikatani machaq tanques KV ukat T-34 ukanakaw lurawayi, ukatx niya waranqa nayra markanaka, niya phisqa patak machaq k"acha T-50 ukat T-60 ukat pä patak anfibio tanques ukanakaw lurawayi. Ukhamarakiw flota de aviones ukax jilxattawayi - niya tunka phisqhan waranqa machaq ukhamarak nayra avionanakax servicio ukar mantawayi. Ukat avión apnaqirinakas pistʼarakïnwa. Katyushas ukan lurawipax juk"at juk"at jilxattawayi.
  Alemania nazi ukax kimsa tunk waranqa jila avionanak luratayna, ukampis ch"axwäwinakanx wali ch"amampiw chhaqhawayi. Alemananakax niya suxta waranqa chikataniw tankinak lurapxäna. Jilapachax T-3 ukat machaq modificación T-4 ukax mä cañón largo barril 75 mm ukampiw utji. Mä juk"a patak jila machaq "Tigres" ukanakax lurasiwayi, ukat "Panteras" ukanakax wali prototipos ukhamakiwa.
  Ukampis Schmeister jupan lurat fusil de asalto MP-44 ukax serie ukar mantañ qalltawayi. Chiqpach sarnaqäwit sipansa, uka maquinax janiw metales no ferrosos ukanakan pist"atap amuyt"asin luratäñapäkänti. Ukat ukhamatwa mä fusil de asalto jukʼamp facil lurañajj jankʼak lurasïna, ukajj acero de aleación satänwa.
  Ukatwa alemananakax jiskʼa armanakampi ventaja jikxatañ qalltapxäna. Ukampis ametralladorajj taqe soldadonakar wasitat armañatakejj tiempow munasirakïna.
  Ukampis flota submarino ukanx kawkhantix producción ukax pusi tunk phisqa tunk submarinos ukar phaxsitx purintäna, chiqpachans alemanes ukanakax janiw mä kipkakïpkiti.
  Peróxido de hidrógeno ukamp apnaqat wali jach"a thakhi submarinos ukanakaw uñstawayi. Programa nuclear ukan irnaqañax jank"akiw jilxattawayi. Wali askiwa, walja yänakaw utji. Ukat alemán físiconakan pantjasitapajj grafitojj janiw mä moderadorjam askïkiti sasin sapkäna ukajj janiw jan waltʼaykänti. Jach"a uma lurañatakix walja fabricanakaw lurasïna, África uksanx ukhamarakiw lurasïna.
  Ukhamajj sañäni, ukampis nazis ukanakan reactor nuclearapajj diciembre phajjsin 1942 maranwa irnaqañ qalltäna. Nayraqatx mä juk"a nayraw estadounidenses ukanakat sipanxa. Pacífico jach"a qutan atipjatapatxa, jupanak taypinx jach"a ch"axwawinakaw qalltawayi. Ukat programa nuclear ukar qullqi churañax wali jiskʼachatäxänwa.
  1943 mara qalltanxa, Hitler chachax Guerra Total sasaw yatiyäna, ukat territorios ocupados ukanx servicio universal de trabajo ukaw utt"ayasïna. Londres markar V-1 ukan jach"a huelgas ukanakax janiw taqpach chiqapar uñjatäkänti. Britániconakax ukham ataquenak mä juk"a jark"aqañ yatiqapxäna, ukampis alemanes ukanakax waljaniw atipt"apxäna.
  Ukampis uma manqhankir chʼaxwäwix Gran Bretaña markatakix chiqpachansa jan walipunïnwa. Islan armas ukanakan lurawipax waliw jilxattawayi, kunatix materia primas ukanakax janiw utjkänti. Metrópoli ukax niyaw t"unjatäñampïskäna. Ukatjja, nazis sat jaqenakajj Madagascar markaruw katuntapjjarakïna, ukat japonés jaqenakajj nazis sat jaqenakamp chikaw Australia markar mantapjjäna, ukat mä jukʼa tiempokiw katuyasipjjäna.
  Stalin chachajj suytʼañatakejj kuna jan walinakas utjaspa uk amuykchïnjja, jupa pachpaw jan jitheqtkänti, janiw nuwasiñar purkänti. Capitalistanakax tukuyañkamaw jiwarasipxañapatak jaytañax juk"amp askixa. Ukat uñjañäni...
  Ukampis uka taktikajj jan walinakanïnwa. Jachʼa yänak apnaqasajj Tercer Reich sat markajj URSS sat marka contra chʼajjwañatakejj niyaw wakichtʼaskäna. Kimsïr Reich markanx tanquenak lurañax 1943 maranx mä promedio 1.200 autos ukharuw sapa urux puri, ukatx kimsa patak phisqa tunk autopropulsadas armas ukanakaw utjaraki. Ukatjja, autopropulsor pistolanakajj janiw kunjamatsa jan chʼamanïkiti. "Ferdinands", "Abejorros", "Jagdpanther" ukanakaw utji. Alemanes ukanakax niyas janiw tankinakan chhaqhayasipkänti, uk amuyt"asax, Ejército Rojo ukar sipanx pä kutiw tankinakaparux wasitat phuqhantapxäna. Ukat URSS markar askipatak tecnología tuqit jan waltʼäwix jukʼaptañ qalltäna.
  Calidad tuqitxa, Fritz ukax "Tigre Real" ukaruw katuqawayi, KV-3 ukar uñtasit pesaje ukampi, ukatx mä juk"a jach"a ch"amampiw penetrante ukax proyectil ukat armadura frontal ukax juk"amp ch"amaniwa. Suma, super-pesado soviético KV-5 ukat KV-4 ukax técnicamente wali jan confiable ukhamaw tukuwayi, juk"ampis chasis ukax. Ukhamajj ukham monstruonakajj nuwasiñatak apnaqapjjatapajj pächasïnwa.
  Ukat Stalin jupax KV-6 ukax paqallq armas ukat pä lanzadores de cohetes ukanakamp lurañapatakiw mayïna. Jupanakaw uka auto lurapxäna. Ukampis wali jach"a ukat jaya ukhamaw jikxatasïna, janiw trenan apt"añjamäkänti, janirakiw nuwasïwins uñstayañjamäkänti. T-34-76 ukax wali suma autowa, ukampis frontal combate ukanx Pantera jan ukax Tigre ukanakat sipanx juk"amp jan ch"amaniwa. Ukat KV-1 ukat KV-2 ukax alemanes ukanakamp chikachasiñawa, ukampis p"iqit p"iqir ch"axwañanx Panteras ukat Tigres ukanakat sipanx juk"amp jisk"akiwa. Alemán T-4 ukax kimsa tunk pusini armaduran ukhamarak armamento, visibilidad ukat óptica ukanakanx juk"amp askiwa, ukat akax mä kipka pesaje ukaniwa, jan ukax juk"amp jisk"akiwa kunapachatix juk"amp jach"a modificaciones ukanakamp chikancht"asis.
  Mä juk"a arumpixa, Fritz ukax juk"amp sumaptatawa ukatx calidad ukax par ukhamawa. Ukat ME-309 ukat ME-262 ukanakan uñstatapax aviación ukan calidad ukan mä ventaja uñacht"ayi. Kunjamatix Yu-488, pusi motoran bombardero ukax wali sumawa. Ukat jupanakan qhipäxapanx modelos de jet ukanakaw utji. Kunjamatix Yu-287 ukat Arado.
  1943 maran septiembre phajjsinjja, qhepatjja, nazinakajj Gran Bretaña markaruw sum puripjjäna. Pä semananak nuwasiñat qhepatjja, Inglaterra markajj katuyasïna. Ukat Churchill chachajj Canadá markar jaltjjchïnjja, Occidente toqenkir chʼajjwäwijj kunjamsa jikjjatasïna ukajj mä nayratpach amtatäkaspas ukhamänwa.
  Roosevelt, jach"a aliadopar chhaqhayatapata ukhamarak Tercer Reich ukan jilxatir ch"amap axsarasa, sumankañ mayitayna.
  Hitler, jupamp chik saririnakamp aruskipt"asax Estados Unidos markatakix mä condición ukaw utt"ayawayi: programa nuclear ukar jaytañataki ukhamarak Japón ukat Tercer Reich ukanakar taqi atipt"äwinak uñt"ayañataki. Ukat Islandia markat soldadonakan mistutapa, chiqpachanx Krauts jupanakax nayratpach mä flota submarino ukamp muyuntatänwa. Inti jalsu tuqinkir uraqi Gai markar apnaqaña, kawkhantix ch"axwäwix janïr sayt"atäkänti. Ukatjja, Hitler chachajja, Estados Unidos ukat Gran Bretaña markanakan taqe tʼunjäwinakapa ukat pallapallanakan gastonakapatjja, Tercer Reich ukat Japón markanakaruw materialanak pagapjjañapatak mayirakïna.
  Sumankäwin términos ukanakax wali ch"amäkchisa, Roosevelt jupax Congreso ukat Senado uksanx wali ch"amampw uka apsuñapatak ch"amanchañ atipjatayna.
  Stalin jupax janiw coalición de los potencias del Eje ukar mantañax contrakiti, ukat Alaska markar wasitat katuntañatakix wakicht"ataw sasaw arsuwayi, ukax EE.UU.
  Pragmatismo americano ukax atipt"awayi, ukax entusiasmo ukat emociones ukanakat sipans juk"amp jach"aruw tukuwayi. Ukhamarus alemanonakan programa nuclear ukax americano programat sipanx juk"amp jank"akiw jilxattawayi, ukat jutïrinx ukax jan walt"awinakampiw phuqt"ata.
  Payïr Jachʼa Chʼaxwäwin nayrïr phaxsipax tukusxiwa. Ukampis Fuhrer sat chachajj jichhajj URSS markar tukjañwa munäna.
  Jan suytʼataw Stalin chachan suytʼañ amtapa ukat oraqpachan sumankañ utjañapatak chʼamachasitapajj mä jan wali chiste ukhamänwa. Joseyarux uñisirinakax Tercer Reich ukat Japón uka markanakax taqi yänakampi Hemisferio Oriental uksankapxataynawa, Australia uksankirinakamp chika, ukat occidental uksan yaqhip puente p"iqinchirinakapampi.
  Ukampis Inti jalsu tuqinkir Uraqix janiw China markar tukuykänti, ukampis payïr frente jistʼaraspänwa. Hitler chachajj wali chʼamampiw tropa colonial ukat yaqha markankir legiones ukanakar uttʼayäna. Uka pachparakiw armanak lurañax jilxattawayi.
  1944 maran nayrïr chikatapanxa, Kimsïr Reich markanx tanques ukat autopropulsadas armas ukanakax sapa urux patak autonakaruw puritayna ukat juk"ampiw lurasïna. Pantera-2 ukax taqpach autos soviéticos ukanakat sipanx nivel ukanx juk"amp jach"awa. Alemania markankir jukʼamp nayrar sartat tanquew uñstäna, uka tanquejj León satänwa, ukat mä qhawqha tiempotjja, León Real satänwa.
  Ukat juk"amp askixa, aviación jet ukax serie ukanw jilxattawayi. Uk uñjasax T-34-85 ukat IS-1 ukat IS-2 uka tanques ukanakax URSS uksanx lurañ qalltawayi, janiw khitis serie KV ukax jaytawaykiti; Tercer Reich ukax 1944 maranx juk"amp uñt"at tanque de producción ukax Pantera-2 ukawa, ukatx URSS T-34-85 ukawa. Juk"amp llamp"u modelonakax wali jach"a - niya tunka kuti jisk"a lurawinakampiw lurasiwayi. Ukat alemanonakax janiw soviético thakinakanx pesaje ukax sinti ch"amanchañ munapkänti, ukat Stalin jupax serie KV ukaruw jan atinisiñ qalltäna, ukat IS ukax sinti qhuru ukhamaw tukuwayi.
  Ukampirus alemán "Panther"-2 ukax 88 mm 71 L calibre arma ukampiw T-34-85 ukat sipanx juk"amp askiwa, armadurax armadura ch"allt"añ ch"amapanxa, armadura frontal ukat mä juk"a armadura lateral ukanakanxa, ukat janirakiw ukhamäkänti inferior en rendimiento de conducción ukax mä motor 900 caballos de fuerza ukat peso 47 tonelada ukampi. Kunawsatix alemán tank pesaje ukax 50,2 tonelada ukjar jilxattawayi ukatx ukax janiw jiwayañjamäkiti.
  Ukat Alemania markankir avionetanakajj janiw mä suma uñisirinïpkänti.
  Hitler chachajja, kayunakap jan aynachtʼayañajj jukʼamp askiwa sasaw amtäna, ukat 1944 maran junio phajjsit 22 urunak saraqataruw guerra qalltäna. Kimsa patak phisqa tunka jiwasana ukhamaraki anqäxa divisiones ukanaka jaquntaña, ukhamaraki pataka pä tunka satélite divisiones ukanaka URSS uksaru jaquntaña. Kimsïr Reich tuqinx akanakaw utjäna: Rumania, Hungría, Eslovaquia, Croacia, Finlandia, Suecia, Italia, Portugal, España, Bulgaria, Argentina, Turquía.
  Alemanonakax Wehrmacht ukanx walja yaqha markankirinakaru ukat hiwis ukanakaruw apnaqapxarakïna. Taqpachanx Kimsïr Reich ukax nayrïr escalón sapakiw tunka payan millón chikatani pallapallanakar ch"axwañar jaquntäna, ukat sapa patakatx pusi tunk jilaw alemanes ukhamäpxäna, markaparjama. Satélites ukanakax yaqha kimsa millón yapxatatäna. Taqpachanxa, nayrïri escalón ukanxa niya tunka suxtani millones de infantería, niya kimsa tunka kimsani waranqa tanques, phisqa tunka phisqhani waranqa jila avionanaka, niya pä pataka phisqa tunka armas ukatxa morteros ukanakawa utji.
  Movilización ukat qhipatxa, URSS ukax tunka kimsan millones chikatani pallapallanakaruw khithatayna, ukampis yaqhip ch"amanchirinakax Lejano Oriente ukat distritos internos ukanakanw uñjasipxañapäna. Nayrïr escalón ukanx llätunk millones pallapallanakaw utjäna, niya kimsa tunk waranqa tanques, niya pusi tunk waranqa avionetas, niya pä patak waranqa armas ukat morteros ukanakaw utjäna.
  Ukhamatwa, Tercer Reich ukax pä kutiw infantería ukanx juk"amp jach"anchawayi, ukatx phisqa kutiw movilidad de fuerza ukanx jilïr ametralladora ukampix juk"amp suma ametralladora ukamp. Chiqans URSS markax walja ametralladoranakaniwa, niyas paridad ukhamawa.
  Tanques ukanakan mayjt"awipax janiw jach"äkiti, ukampis URSS markanx sapa patakatx jan apnaqañjam k"añaskunakax juk"amp jach"awa, ukhamarak nayrir antutatanakan tanques ukanakas utjarakiwa.
  Alemania markan jet aviación ukax janiw khitis uñisirinïkiti, ukat Tercer Reich ukan hélice ukamp apnaqat avionanakax juk"amp jaya ukat juk"amp suma armado ukhamawa. Chiqansa, soviético autonakax maniobrabilidad horizontal ukanx juk"amp askiwa.
  Artillería ukat mortero ukanakanx equilibrio de fuerzas ukax igualdad ukaruw juk"amp jak"achasi. Jakhuwi ukhamaraki suma uñt"ata.
  Chiqansa, Tercer Reich ukan flotapax juk"ampirus submarino ukankiwa, walja kutiw soviético ukan flotapat sipanx juk"amp ch"amani. Kunjamatix Japón markax ukhama, chiqans.
  Ukhamarus nazis ukanakax misiles balísticos clase A ukanakax walja lurañanakanïpxiwa, ukat nayrïr discotecas ukanakax sartawayxiwa.
  Jilapachax fascistanakax juk"amp ch"amanïpxani, ukat Stalin jupax wali amuyt"ataw mä arxatäw wakicht"awayi, qhipa pachas ukhamäkchisa. Ukampis janiw walja lurañatak tiemponïpkayätti. Stalin chachan línea ukax janiw taqpach wasitat utt"ayatäkänti, ukat juk"amp askixa, soldadonakax janiw sum yatichatäpkänti arxatäwi katxaruñataki. Jupanakajj wali chʼamampiw wasitat yatichatäpkchïnjja.
  Línea fronteriza Molotov ukax kimsa mara nayrar sartañ tukuyatatx jilpachx tukuyatäxänwa, ukampis frontera jak"anx wali jak"ankxänwa ukatx janiw sum manqhanïkänti. Ukhamarus Stalin jupax Dnieper uksat juk"ampiruw kimsïr escalón lurañapatak mayïna, ukampis ukax Estados Unidos markan katuyatapatw qalltawayi.
  Chiqans, soviético soldadonakat sipansa, unidades NKVD ukanakaruw jakt"asma, jupanakan jakhüwipax mä millón pallapallanakaruw jilxattawayi ukat milicianakaruw jilxattawayi. Ukax niya pusi millón jaqinakawa, occidental markanakankiwa. Chiqansa, nuwasiñanakan sum sarnaqatapax unidades regulares ukanakat sipansa jukʼamp jan waliwa.
  Alemanonakax, kunjamatix chiqpach sarnaqäwinx ukhamarakiw markasanx jach"a ch"axwäw puriyapxäna, Bialystok ukan ledge ukat Lviv puñchup khuchhuqapxäna. Nayrïr urunakax ch"axwawix uñacht"ayiwa, alemanes ukanakax walja unidades extranjeras ukanakax utjkchispas, juk"amp jan ukax juk"amp mayacht"ataw ofensiva ukar puripxatapa. Ukampis soviético soldadonakax walja kutiw chhaqtxapxi.
  Ukhamarus, unidades ucranianas ukan nuwasiñ askinjam irnaqatapax pächasiñaruw tukuwayi. Chʼaxwäwin nayrïr urunakapanx walja jaqinakaw sarxapxäna ukat khitinakatix katuyasipkäna ukanakas utjarakïnwa.
  Fronteranakan nuwasiñanakanjja janiw uñisirinakar jarkʼaqasiñajj utjkänti. Ukat ukjatx Stalin jupax pantjasiwayi, unidades ukanakax línea principal ukar apsuñ jark"awayi ukat frente ukar chiqañchañapatakiw mayi. Ukampis uka pantjasitax chiqachatäxänwa, ukampis mä jukʼa tiempokiw utjäna. Alemanes jupanakax 28 uru chinuqa phaxsitx Minsk markaruw katuntapxäna, Stalin markan línea ukarux marka taypin p"akintasa.
  Uka jan waltʼäwix jukʼampiw jilxattawayi. 30 uru chinuqa phaxsitx Japón markan ch"axwäwipar mantañax suyt"ata ukat satélites ukanakax utjawayi. Ukatwa Lejano Oriente uksat soldadonak apañat jichhakamajj armasipjjañajäna.
  Alemania markan markasan p"akintatapax jilxattaskäna. Mä jachʼa chʼusaw utjäna, ukat jankʼakiw jistʼantañ yantʼapjjäna. Ukampis nazis ukanakax nayrar sartapxäna ukat julio phaxsit 16 urunak saraqatarux Smolensk markaruw mantapxäna.
  Taqi kunatix utjki uka reservas ukanakar ch"axwañar jaquntasaw milicianakar armas ukar jaquntapxäna, Stalin ukat Zhukov jupanakax Fritz ukan ofensiva ukarux markasan sayt"ayañ atipxatayna. Ukampis Hitler chachajj soldadonakaparojj sur toqeruw kuttʼayäna. Nazis jupanakax Kiev markan mä jach"a caldera lurapxäna ukat niya taqpach Ucrania markaruw katuntapxäna.
  Jupanakax Leningrad markaruw jark"antapxäna ukat Crimea markaruw mantapxäna. Uñisiñanakax 1941 mararuw wali uñtasitäna, jan jaytjasir karma ukar uñtasita. Ukampis mayj mayjäpjjatapajj wali askirakïnwa. URSS markax 1941 maranx mä qawqha libre reservas ukanïnwa, ukampis jichhax taqi kunas movilizatäxänwa. Ukat kunapachatix octubre phaxsinx ataque ukax luraskäna ukhax niyas janiw kunas defensa ukar katjañatakix utjkänti.
  Noviembre phaxsit 1944 maran qalltatapatxa, nazis ukanakax Moscú markaruw muyuntapxäna, ukat Stalin chacharux Kuibyshev markaruw jaltxapxäna.
  Nazis sat jaqenakajja, cheqpach sarnaqäwit sipansa, jakhüwinakat sipansa jukʼamp jachʼänwa. Jupanakax Norte ukat Sur uksat Moscú markar jan sarañatakix walja t"aqanuqtawinakanïpxänwa. Ukampis unidades soviéticas ukanakatakix taqi kunas kunayman frentenakan sinti ch"iqiyatäxänwa.
  Chiqansa, 1941 maranx movilizaciones ukanakax utjkän uka qhipatxa, Stalin jupax Wehrmacht ukanx mä ventaja katuqatayna, kunatix jupax pusi kutiw juk"amp avionetas ukat tanques ukanïnwa, Tercer Reich ukan ch"axwäw qalltawitpach utjkäna ukat sipansa. Ukat guerran nayrïr phisqa phajjsinakanjja, URSS markankir jukʼamp equiponakaw cheqpach sarnaqäwin lurasïna.
  Ukampis jichhax nazis ukanakax taqi trumpetanakanïpxiwa, armas ukat personal ukanakax qawqhas ukat calidad ukax jupanakan ladopankiwa. Ukat Ejército Rojo ukax 1941 maranx pachpa jan walt"awinakaniwa. Uka taypinx ucraniano, baldo ukat walja jisk"a markanakan sistema soviético ukatak jiwañ jan munapxatapa. Jach"a traiciones ukat defecciones de víctimas de represión, desposeídos kulaks ukat yaqha ofendados jaqinakar taqi kasta. Uka taypinx régimen soviético ukan uñisirinaka ideológicos ukanakaw utjaraki.
  Ukat alemanes ukanakax occidental uksar atipt"apxarakïnwa, ukax traicioneronakaruw juk"amp jilxattayi.
  Ukatwa, Moscú markar muyuntat uñjasitapax janiw muspharkañakkiti, ukat alemanes ukanakax Donbass, Voronezh uksaruw katuntapxi ukat Stalingrad uksaruw sarapxi.
  Ukampis 1944 maran juyphi pachax janiw 1941 maranjam thaya ukat chhijchhix utjkänti, ukampis Moscú markax diciembre phaxsit 1944 mara tukuykamaw wali chʼamampi saytʼasïna. Stalingrad markax 1945 maran enero phaxsinw t"unjatäna, ukat ukatakix ch"axwañax janiw sinti jaya pachax utjkänti. Febrero ukat marzo qallta phaxsinx alemanes ukat satélites ukanakax Cáucaso ukat Baku petrolero phuch"unakaruw q"al katuntapxäna.
  Ukatxa, Volga sat jawir thiyaruw nuwasipkäna. Saratov markaru, Kuibyshev markaru, ukat Orenburgo ukat Kazan markaru.
  Stalin chachajj Sverdlovsk markaruw jaltjjäna. Kazan markax mayo phaxsinw jaquqaniwayi. Jallu pachanx alemanes ukat japoneses ukanakax Rusia markaruw juk"amp manqhar mantasipkakïna. Soviético soldadonakan saytʼasitapajj jukʼampiw jiljjattaskäna. 1945 maran agosto phajjsit 5 urunak saraqatarojja, Sverdlovsk markajj katuntatäjjänwa. Ukat 1945 maran septiembre phajjsit 3 urunak saraqatarojja, Stalin chachajj qhepat katuyasiñatakiw iyaw satayna. Juman jakäwimampi ukat libre jakasiñamampi turkañataki.
  Payïr Jachʼa Chʼaxwäwix tukusxiwa. Ukampis sumankañajj janiw jaya tiempo apnaqkänti. Hitler chachajj armas nucleares ukanakamp yantʼasajja, wali muspharkañ tʼunjir chʼamanïtap amuyasïna.
  Jichhax Japón ukat EE.UU. uka markanakax Tercer Reich ukan uraqpachan apnaqañ thakinkapxatapaw jikxatasïna. Ukat Fuhrer sat chachajj Genghis Khan, Alejandro Magno, Napoleón, Troyano emperador ukat Suleimán Magnífico sat chachanakat sipansa jukʼamp oraqe katuntaskchïnjja, Japón markarus atipjañwa amtäna.
  Payïr Jachʼa Chʼaxwäwi tukuyatatxa, niya kimsa maraw pasxäna, ukat patak misil balístico, intercontinental ukanakax wali chʼamani carga nuclear ukanakampiw Inti Jachʼa Uraqir mä kutikiw chʼamaktʼäna.
  Ukat ukatx unidades terrestres de Wehrmacht ukat marina de guerra ukanakan ofensivapax qalltawayi. Alemanes jupanakax jank"akiw Japón markan Asia tuqin yänakap katuntapxäna, ukatx pachpa metrópoli uksaruw bomba atómica ukanakamp uraqir t"unjapxäna.
  Inti jalsu Uraqin Pacífico uksan yänakapax juk"amp jan ukax juk"amp jaya pachan sayt"asiñ uñacht"ayäna. Ukampis junio phajjsit 1949 marakamajj taqe kunas tukusjjänwa. Jichhax Estados Unidos markar atipt"añakiw qhiparäna. Ukatjja, mä razonajj utjarakïnwa. Estadounidenses jupanakax, uka aruskipäwit sipanx wali armas nucleares ukanakaw lurapxäna, ukat jamasat yant"äwinakap lurapxäna.
  Hitler chachajja, 1950 maran enero phajjsit 1 uru saraqataruw chʼajjwañ qalltäna, machaq mara urunjja kimsa patak misil nuclearanak jaqontäna. Mä jan walt"ayir ataque nuclear ukax patak jach"a markanakaruw t"unjawayi, ukat tunka millones jaqinakaw jiwarawayi. Adolf Hitler chachan yaqha jach"a jan wali luratapax wali uñisiñjam jan wali lurawinakat jach"a listaruw yapxatasiwayi. Ukatx Canadá markar mantañax qalltawayiwa, ukatx sur uksatx dictaduras latinoamericanas ukanakamp chika. Estadounidenses jupanakax jan ch"amanïpxänwa ukat wali mulljataw uñjasipxäna, ukampis jan ch"amanïsaw ch"axwapxäna. Jupanakatakix atipjatäñax esclavöña ukat jukʼat jukʼat wali llakit jiwañakiw sañ muni sasaw amuyapxäna. Ukhamasti, taqi chʼaxwäwinakat sipansa jukʼamp jan chʼamanïñänwa. Ukat mä mara jilaw ukax utjäna, ukatwa Tercer Reich ukax niya pä patak jukʼamp cargas nucleares ukanakar jaytañapatak waytʼäna, ukat walja suma uraqinaksa radioactivo wasarar tukuyäna. Ukampis uka amtax ukhamakipans phuqhasxänwa ukatx Kimsïr Reich ukan qhipa uñisiripax atipjataw uñjasiwayi. Ukat uka qhipatxa, globalización mundial satäkis uka thakhix qalltawayiwa. Alemania markan markapax uraqpachan qullqi sapakïxänwa. Nayraqatx formalmente independiente markanakas nivel de colonias del Tercer Reich ukar jisk"achataw uñjasiwayi, ukatx autogobierno local ukax mä juk"akiwa. Judionakas gitanos ukanakas janiw kamachirjam uñjatäpkänti: thaqhatäpxänwa ukat tʼunjatäpxarakïnwa. SS ukax jach"a q"umachawinak lurapxäna ukat wali ch"amampiw sartapxäna. Chiqpach jan wali samkax purinxiwa - dragón ukan pachapa. Jan ukax juk"amp chiqaparux, uka pacha. Fuhrer ukax chiqpach uraqpachan totalitario imperio luraskäna, espacio jach"anchayañ amtampi. 1959 maranx Fuhrer paqallq tunk mara phuqhasiñap amtasax mä coronación oficial ukaw utjawayi, uraqpachan plebiscito ukaw utjawayi - ukax super-emperador ukan sutip legitima. Ukat Adolf Hitler chachajj 1967 maran jiwjjäna ukhajja, wawapajj titulopa ukat chʼamap herencia katoqäna. Uka pachakamax Planeta Tierra ukax Venus ukampiw Phaxsi ukat Marte uksanx asentamientos ukanakax utt"ayawayi, ukatx anqäx warawaran pachanakapar jilxatañatakix wali ch"amampiw wakicht"asiskäna... Nazis jupanakax mä imperio universal ukar munapxäna - mä Reich de Estrellas ukan lurañapa, ukhamat... taqpach universo mä jan wali samkaruw tukuwayi.
  
  
  PATAK WARANQA BAREALE SUMA IMILLA
  Elfarayax ch"axwäwin uñjasiwayi... Jichhax mä ch"aman ejercito ukan nuwasir ukhamarak p"iqinchiripawa.
  Suma imillanaka: jupanakax chuchupa ukat caderas ukanakakiw k"acha blindado platos ukanakamp ch"uqt"ata. Ukat amparanakas, kayunakas ukat purakapas qʼala ukat bronceado ukhamawa.
  Ukat uka imillanakax qʼala kayunakampiw jawqʼjapxi. Ukanjja niya patak waranqa jaqenakaw utjäna. Ukat taqi imillanaka, janiw mä sapa chachas! Ukat taqiniw suma uñnaqt"ani, jisk"a, atlético, musculoso, bronceado, perla kisunakani!
  Amazonas ukanakar uñtasita... Jupanakax cohortes ukan filaruw sayt"asipxäna. Amparanakapanxa espadanakaw utji, qhipäxansti arconakax utjarakiwa. Janiw escudonakax utjkiti - nuwasir jaqix mä espadax escudot sipan juk"amp askiwa sasaw amuyi.
  Ukat banderanakax jach"a jach"a tukusaw imill wawanakarux t"ijtapxi. ¡Jupanakax nuwasiñatakix wakichtʼatäpxiwa ukat jan axsarasaw atiptʼañ munapxi!
  Ukampis walja orconakaw jaya cheqat sarjjasipki. P"iqini, jan wali osonaka. Ukat niya patak kutiw trolls ukanakax comandantenakapjam irnaqapxi.
  Ukat jichhax aka horda ukax imill wawanakar uñtataw saraski.
  Elfarayax kamachinak churaraki:
  - ¡Arcos ukanakat jach"a arco ukan ch"axwaña!
  Imill wawax suma kayunakapan q"ala kayunakap apnaqasaw arco ch"akhanakap jaquntäna. Ukat jiwayir flechanakampiw jawqʼjapxi.
  Uka pachparakiw nuwasirinakax kisunakap q"al ch"uqt"asisin arnaqasipxäna:
  - ¡Jiwasax ch"axwirinakäpxañäni!
  Ukat flechanakax mä jachʼa chʼaxwäwinwa uñisirinakarux tʼijtʼapxi. Uñisirinakaparux mä erizo ukham agujanakampi thuqhuntapxi.
  Orcos ukat trolls ukanakax jaquntatawa, jiwayir ukat qhuru jaqinakamp ch"amanchata.
  Ukat Elfarayax akham siwa:
  - ¡Imperio ukan machaq fronteranakaparu!
  Ch"axwirinakax sincronizado ukhamaw sarnaqapxi. Broncet cuerponakapajj wali suma ukat lliphipirakiwa. Ukat qʼala kayunakajj bronceado tobillonakaparuw qhantʼi. Ukat alaya chʼakhanakan amparanakapajj wali chʼamaniwa. Ukat tʼunjañ churäwinakax jupanakpachaw tʼijtapxi, uñisirinakapar chʼalltʼasa.
  Orcos ukat trolls ukanakax jawq"jataw jikxatasipxi. Ukat uywa ajanunakapax t"aqhisiñat t"ijt"atawa.
  Chʼaxwirinakax wali jachʼañchatäñwa chʼamañchapxi. Jupanakax jisk"a, ch"akhanakani, ukat kayunakapax ch"akhanakaniwa. Kunjamsa waranq waranqa flechanakax mä kutikiw antutatäni.
  Ukat jupanakax walja orcos ukanakaruw atipt"apxani. Ukat q'uchupxani:
  - Jiwasana jach"a jach"a tukuñasataki,
  Jiwasax lurañäniwa, ¡bandidonakax utjiwa!
  Ukat mayamp walja flechanakaw antutatäni. Ukat kawkhantï utjki uka qollunakar jakʼachasiñ taqe cheqanakaruw jiwat jaqenakamp qʼañuchapjjani.
  Jïsa, akanakax wali suma nuwasirinakawa. Ukanx ukham sallqa sonrisa ukaw utji, ukat cuerponakax chiqa tuqiruw turkakiptapxi uñisirinakan t"unjäwipampi.
  Elfarayax jupa pachpaw mä arco ch"allt"asi. Qʼala kayunakapampix uka qʼipi apsu ukat wali chiqaparuw chʼalltʼi.
  Uka pachparakiw imill wawax akham sasaw chhuxriñchjasïna:
  - Akapachaxa ch"axwañampiwa samart"i,
  ¡Colerasiña volcán ukax wali jach"a thakinwa mistuski!
  Uka tensión ukax wali jach"awa, .
  ¡Llakimpi ukat axsarañampiw sartasi!
  Ukat mayamp ch"axwirin q"ala kayupan ch"allt"at flechax t"ijt"iwa. Ukat kimsa orconak mä kutikiw chʼankhachasi.
  Jupanakax wila phuch"unakaruw ch"allxtasipxi. Ukat Elfarayax akham sasaw chhuxriñchjasïna:
  - ¡Nayan magiajarux jach"añchapxam!
  Ukat wasitat qʼala kayupampiw mä flecha antutani. Akax imill wawawa - jupax jach"a claseniwa, janchini ukhamarak taqi kunas.
  Nayrïr ola de ataque orcos ukat trolls ukanakax fizzled out. Mä walja jiwat jaqinakakiw qhiparapxäna. Ukampis jichhax machaq tropanakax lip"ichit lurat uywanakaw uñstapxi.
  Elfarayax wasitatw ch"axwawayxi, ukat chiqaparuw luraraki, ukat uka pachparakiw qhuruchasi:
  - ¡Jach"a kankaña jiwasana pachasaru!
  Ukat qʼala kayupatjja llijullijunakaw tʼijtjjaraki. Ukat orco sat jachʼa jaqenakajj ninamp nakhantayasisajj chʼiyjataw uñjasipjjäna.
  Jisa, akax mä nuwasir princesawa. Jupampejja, kawkïr chachas confiykañ jarkʼaqatäkaspas ukhamwa amuyasini.
  Ukat mayni patak waranq imill wawanakax janiw juk"amp jan walïpkiti. Ukat wali chiqaparuw ch"axwapxi. Ukat jukʼamp wakiskirïki ukajja, jankʼakiw luraña.
  Qʼala musculoso kayunakapajj lliphipiñatakikiw tiemponïpjje.
  Aka chiqanx mäkiw sapxi:
  - Jiwasaxa mä pasaje activo churapxtanwa, .
  ¡Uñisirirux nayraparuw ch"allt"apxta!
  Ukat wasitat qʼala kayunakapampi jiwañan machaq churäwinakap antutapxi. Ukax jilpachx jupanakan ch"axwañ ch"amap uñstayañawa.
  Elfaray jilatasti akham sasaw qʼochüna:
  - Orcos roar - llakit ajanunaka, .
  ¡Yatipxam, amigonaka, nayax jiwayir jaqïtwa!
  Taqiniruw jiwayä, taqiniruw t'unjä,
  ¡Ukat khititix ñik"utan ajanuparux p"akjarakï!
  Jïsa, chiqpachansa uka tawaqux wali chʼaxwiriwa. Ukat kunapachatï orconakajj jakʼachasipkäna ukhajja, mä pulsaramp jawqʼjapjjäna. Ukspachaw phisqa tunka uywanakax aychampi jisk'a jisk'a t'aqaru ch'iyjatäpxäna.
  Elfarayax akham sasaw qhuru arsüna:
  - Jach"a amuyunakataki, ukhamata taqi uywanakaxa phichhantapxañapataki!
  Ukat uka nuwasirix ombligopat llijullijunak apsusaw antutäna. Ukat mä pä tunka orconakajj pinchompi chʼuqtʼat ovejanakar uñtasitäpjjänwa. Ukanakajj niya mä ratukiw qhatiyatäpjjäna.
  Ukat mayni imillanakax wal arnaqasipxäna:
  - ¡Qullan Uraqitaki!
  Ukat nayax apsurakïwa, ukat ch"ama coágulos ukanakax q"ala talonanakajat jaquntatäniwa! Ukat walja lipʼichit lurat nuwasirinakaruw chʼiyjapjjäna.
  Elfarayaxa, nina naktayaña sarantaskakiwa, aka kutix amparapampiw arco ch"akha jaquntäna, chhuxriñchjasïna:
  - ¡Jiwasan magiapataki!
  Ukat jupax q"ala talonat mä llijullijunak ch"allxtayarakïna... Ukat juparux wali ch"amampiw ch"allt"äna, patak patak orcos ukat trolls ukanakax carbonizado ukhamaw tukupxäna. Kunjamtï blotters ukanakax mä nina naktäwin katjatäki ukhama.
  Elfarayax akham sasaw arnaqasïna:
  - ¡Nayaxa mä jach"a layqatwa!
  Ukat mayampiw uñisiriparux nuwjani. Ukat nayranakapajj lliphipirakïnwa. Ukat imillanakax wali munasiñampiw orcos ukat trolls ukanakarux flechanak jaquntapxi.
  Walja jiwat cuerponakaw jilxattaski. Jupanakax tantachasipxapuniwa ukat tantachasipxaraki. Ukat jukʼamp jukʼampiw jiwayatäpjjäna.
  Elfarayax uka apthapisinx mä chhuxriñchjataw akham säna:
  - ¿Kunsa p"iqiman mä reyi utjchi ukhaxa lurañasa?
  Ukatxa ¡jupatakix mä palacio lurapxam!
  Ukat wasitat qʼala kayumpi princesajj jiwayir ukat jiwañar jan saykatañatakejj tʼunjañ regalonak lanzani.
  Aka imill wawax jiwañan uñacht"äwipakiwa. Ukampis uka pachparakiw kʼajkir nayranakapajj wali suma chuymanïpjje.
  Ukat mayni imillanakax mä jach"a uywa uywanakar tukjapxi, ukham tsunami ukan olapax jupanakxar jalxati, ukax aksa tuqinx super ukhamawa. Ukat ukhamatwa wali colerat uñisirinakarux flechanakamp jalluntayapxi. Jila partejj cheqapuniw punchu.
  Elfarayax akham sasaw jach"at arsüna:
  - Nayaxa ukham pachanakanwa yuritayna, .
  ¡Munat markajax nayat amtasiñapataki!
  Ukat nuwasir jaqix amparanakapamp sayt"asisaw q"ala kayunakap p"iqip patxaruw muyuntäna, ukat mä jach"a ninar uñtat bolaruw muyuntäna. Ukat kunjamsa aka coágulo de energía ukax uñisirinakarux jaquntani.
  Ukat jankʼakiw waranq orconakajj phallapjjäna. Ukat ñik'utanakapas ninamp phichhantatäsin jank'akiw q'al ch'iyjatäna.
  Elfarayax akham sasaw jach"at arsüna:
  - ¡Nayaxa Ji-class ch"axwiritwa!
  Ukat kunjamsa larusirakini.
  Ukatxa lakapat llijullijunak mistuni. Ukat walja uñisirinakaruw phichhantani.
  Uka qhipatxa princesa imillax akham sasaw arnaqasïna:
  - ¡Taqi akapachaxa nayatakikiwa!
  Ukat llijullijux suma ch"uxña nayranakapat jallu purintäna... Ukat kunjams taqi uka jan jakt"kay luratanakarux ch"allt"apxäna.
  Elfarayax akham sasaw q"ucht"äna:
  - ¡Wallq waranqa waranqa jakhunaka, saxranaka! Ukat nayan consignajax sapurukiwa - ¡taqiniruw jiwayapxam!
  Ukat q"ala amparanakapampi princesa imillax yaqha, wali jiwayir pulsar antutäna.
  Ukat kunjamsa taqinirus tʼunjapxani...
  Ukat yaqha imillanakax janiw jupat sipansa jiskʼäpkiti. Taqinipuniw uñisirinakaparux flechanakapampix t"unjapxi ukat t"unjapxi. Chiqansa, wali ch"ikhi kayunakam apnaqaña, jan ina ch"usat zapatonakampi.
  Orcos ukanakax qhanaw vapor tukusxi. Ukampis waljanipuniwa. Ukat jukʼamp machaq regimientonakaw uñstaski.
  Ukampis imill wawanakax janiw ukham phinqʼachasipkaspati ni liwxatatäpkaspati. Chʼaxwañ amtapxchi ukhaxa, nuwasipxiwa. Ukat jupanakax janiw yatipkiti, axsarayasipxaspawa. Jan ukax juk"ampirus, janiw yatiñ munapkiti.
  Akax q"ala kayunakapan jiwayañ regalonak jiwayañ lanzana. Ukax orcos ukanakan nayraqatanakap t"aqanuqawayi.
  Aka imillanakax chiqpachapuniw supermen ukanakax wali jisk"a faldanakaniwa. Ukat wali suma uñnaqt"ani ukat suma uñnaqt"ani.
  ¡Ukat patak waranqa imill wawanakax mä jach"a ch"amawa! ¡Janiw kunas uka contra saytʼkaspati!
  Elfarayax akham sasaw tuiteó:
  - ¡Jach"a kankañawa jiwasana phenomenosaru!
  Ukat qʼala talonapatjja, wasitatwa tʼunjañatak mä pulsar antutäna. Ukat walja orconakaw infiernon jakirinakar tukupjjäna.
  ¿Ukham chʼukut jaqinakax alaxpachar mantapxañapatakix jaysatäpxani?
  Elfarayax pulmones patat arnaqasi:
  - ¡Nayaw uraqpachanxa absoluto campeón ukhamäxä!
  Ukat mayamp imillanakax q"ala kayunakapamp mä wila ch"uxña ukat jiwayir pulsar antutapxani.
  Taqiniruw phichhantani, phichhantarakini.
  Elfarayax wali kusisitaw q"ucht"awayi:
  - Nayaxa janiwa sapuru imilla, .
  ¡Ukat coronajj qorit luratawa!
  Ukat mayamp llijullijunakax suma uñnaqt"an ombligopat jaltxani. Ukax lip"ichit lurat animalanakaruw ch"allt"ani ukat phichhantat leñar uñtataw chart"ani.
  Elfarayax akham sasaw arnaqasi:
  - ¡Nayaw phichhantapxäma, laq"uruw tukuyapxäma!
  Ukat ombligot wasitat llijullijunak khithani...
  Ukat masa orcos ukanakax mä sartén ukan cutlets ukham qhatiyata.
  Elfarayax uka apthapisinx wali kusisitaw q"ucht"äna:
  - Orco ukaxa mä lazo ukanwa pesaje, .
  ¡Nina patxaru qhatiyaña!
  Ukat kunas wali ch"ama ukat jiwayir yänakax imill wawan q"ala talonat t"ijtxani. Kunatï jan jarkʼaqañjamäki ukata.
  Ukat mayampxa, patak orcos ukanakax mä kutikiw carbonizado ukhamäpxäna. Ukat lanampiw cenizanakaru ukat laqʼar tukuwayjjäna.
  Ukat imillanakax akham sasaw chhuxriñchjasipxi:
  - ¡Jach"a Awki markataki!
  Ukat wasitat qʼala talonanakapajj infierno ukham jankʼakiw jiwañan regalonak jaqontapjje. ¡Aka imill wawanakax janiw thayampi, thayampi, jan ukax jark"awinakampi jark"aqatäpkaniti!
  ¡Akanakax Terminator imillanakawa!
  Ch"axwirinakax janiw orcos ukanakarux jak"at nuwasiñatak jaysapkiti ukat uñisirinakarux jayaruw jaytapxi.
  Ukampis ukhamakipansa, uka lipʼichit lurat animalanakajj jakʼachasiñatakiw wal chʼamachasipjje. Ukampis nuwasirinakax janiw chiqpachapun jupanakar churapkaniti.
  Elfarayax wasitat amparapankiwa, ukat q"ala kayunakapampix llätunk chimpumpiw anatt"i. Ukat mä nina qinayaw uñsti. Ukat orcos ukanakarux mä sallqa jawirar uñtataw jaquqani.
  Ukat mä pä waranqa lipʼichit lurat animalanakaw mä kutikiw makatapjjäna ukat phichhantapjjäna.
  Elfarayax akham sasaw arnaqasïna:
  - ¡Ch"iyara uywanakaxa ch"uspanakjamawa arnaqasipxi! ¿Kunsa manqʼat awtjatäsajj jan lurkasmati?
  Ukat ukat uka nuwasirix kimsa flechanak mä kutikiw jaquntani, qʼala kayupampiw arco chʼakhanak jaquntani, ukat tunka payan orconak taypinwa chʼaxwani!
  Akax Terminator imillawa. Ukat jupax ukham sallqa ukat frentic ch"amaniwa.
  Elfarayax uka apt"asisaw q"ucht"äna:
  - Imill wawanakaxa mayja mayjawa
  ¡Jupanakakiw jan contagioso ukhamäpkiti!
  Jumatï katjatästa ukhajja, .
  ¡Janiw infiernon qhispiyatäkätati!
  Ukat mä jiwayir pulsar imill wawan q"ala talonat t"ijtäna. Ukat chʼiyar osonakaruw taqi chiqar chʼiqiyaraki.
  Elfarayax sallqa kusisitax akham siwa:
  - ¡Nayax ukham tribunïtwa, Dios layku jiwayapxarakïma!
  Ukat mayamp nuwasir jaqix flechanak antutani, ukax kuna armadurarus ch"allt"ani, ukat ch"iyjata, ch"uxña orco aycha.
  Masipax wali suma wila ñik"utan tawaqux akham sasaw arnaqasïna:
  - ¡Ch"amani amigonakataki!
  ¡Ukat mä infierno pulsar tʼunjäwiruw khitarakini!
  Ukat jiwayir masax uñisirinakaruw tʼunjarakini.
  Elfarayax akham sänwa:
  - ¡Nayan saxra pachajataki!
  Uka qhipatxa princesa imillax ch"akhanakap laq"aruw tukuyani. Ceremonianakan nuwasir jaqix janiw yatkiti.
  Wila ñik"utan masipax Princesa de La Vallière satawa, jupax akham sasaw chhuxriñchjasi:
  - ¡Jutïr pachax jiwasanakankiwa!
  Elfarayax jaysañatakix chhuxriñchjasïna, janïr mä sallqa descarga jaquntañkama, mä jiwayir pulsar:
  - ¡Ukat nayra pachanakax jutïr atipt"äwinakasatakik yanapt"ani!
  Ukat jichhax imill wawanakax patak waranqa, taqpachaniw apthapipxani ukat q"ala kayunakapamp sallqa llijullijunak antutapxani.
  Ukat orconakan ejercitopax ukanak apthapisin phichhantapxani. Jisa, ukham ch"axwirinakan jaljawipar jaquntañax axsarañawa.
  Ukat jachaqtʼasisaw warawaranakan qhantʼir kisunakap uñachtʼayapjjaraki.
  Ukat ukat imill wawanakax apsusipxani ukat q"ala talonanakapamp takt"apxani, ukat mä oladax uraqit pasani, ukat mä taqpach ejercito orcos ukarux ch"allt"ani. ¡Ukat imtʼarakiniwa!
  Chʼaxwirinakax inti jalsun kʼajkir kisunakapat mistunipxani ukat lipʼichit lurat soldadonakan filanakaparus juykhuptayapxani.
  Elfarayax akham sänwa:
  - ¡Amtäwijataki ukhamaraki sarnaqawijataki!
  Imill wawanakax juk"amp ch"amampiw ch"axwapxi. Ukat ukhamaw q"ala kayunakapamp discos apsusipxi ukat jaquntapxi. Jupanakax jank"akiw pasapxi, ukat orcos ukanakan masapax juk"ampiw jilxattawayi.
  Princesax pulmones patat arnaqasïna:
  - Jiwayapxäma, jiwayapxäma, niyaw taqiniru jiwayapxäma!
  ¡Nayaw cuchillomp jawqʼjäma, cuchillomp jawqʼjäma, cuchillomp jawqʼjäma!
  Ukat jichhax nuwasir jaqix q"ala talonapampiw inti jalsu tuqir uñacht"ayani ukat orcos ukanakarux láser ukham ch"allt"ani.
  Ukat mä taqpach, chʼukut linea khuchhuqani. Ukat orcos ukanakax arnaqasipxi ukat aka ejercitox heces ukar liwxatapxi.
  Ukat mayamp orcos ukanakax mä sallqa ataque ukankapxi, ukat imill wawanakax q"ala kayunakapamp jiwayañ yänak jaquntapxi.
  Ukat chuchunakax sarnaqapxi. Ukat ukhamax sapa pechox mä torreta tank taqpachawa!
  Ukat ukhamat imill wawanakax uka apthapisinx ombligonakapat llijullijunak antutapxäna. Patak waranqa imillanakax taqpachaw ombligonakap haces láser ukamp khuchhurata.
  Ukat chika millón orconak mä kutikiw asxatapxäna. Ukat espaciokiw jupanakar digerirïna.
  Elfarayax akham sasaw arnaqasïna:
  - Nayax ch"iyjasin phichhantapxsma,
  Nayax imill wawatwa - ¡Supayakiw!
  Ukat mayampiw ombligopat llijullijunak antutani. Ukat akax jiwayañjamawa. Ukat ukapachaw flechanakax t"ijtxani. Ukat taqiniw bares ukar tukupxäna.
  Ukat jichhax orcos ukanakax p"iya barras ukar uñtasitawa.
  Ukat imillanakax busto ukarux magiampiw jawq"japxi ukat walja q"añut orcos ukanakaruw khuchhuqapxi. Ukat jupanakax liwxatatäpxänwa.
  Elfarayax akham q"ucht"awayi:
  - ¡Taqiniruw ch"iyjañäni!
  Jumax ukham imill wawawa - ¡mä princesa ukhama!
  Uka nuwasirix akham sasaw arnaqasïna:
  - ¡Nayaw ch"iyjapxäma ukat janiw khuyapt"ayasipkti!
  Ukat ukhamaw jupax bustopar ch"allxtayi. Ukat mayampiw antutxi, ukax chiqpach jiwañaruw puriyi.
  Orcos ukanakax chiqpachapuniw uñisirinakan posición ukanakaparux jiwat jaqinakar jalluchañ yant"apxi. Ukat jupanakax nayrar sartapxi ukat jupanakax liwxatapxi ukat liwxatapxi. Jiwatanakan machaq qullunakaw jilxattaski. Ukampis orcos ukanakax janiw jaysapkiti.
  Jupanakax juk"amp juk"ampiruw sarapxi. Ukat jan khuyaptʼayasisaw jiwapxi. Ukampis nuwasirinakax orconakarux flechanakan granizopjamaw jallu puriyapxi. Ukat nuwasirinakax janiw uka q"añut jark"aqkaspati. Ukampis mä chʼiyar oladajj jankʼakiw saraski. Ukat aka fanged qutax sarnaqaski.
  Imill wawanakax wali kusisitaw jikxatasipxi. Ukat musculonakap flexionapxi. Ukat orcos ukanakax sarnaqapxi, yaqha ola de tsunami ukax qalltawaykaspas ukhama. Ukampis ukajj janiw khitirus llakisiykiti.
  Elfarayax q"ucht"arakïnwa, janïr phisqa arconakan cuerdanakap q"ala kayunakapamp jaquntañkama ukat flechas mágicas ukanakar antutkasa:
  - Chiqapa q"ala amparanakampi, .
  Nayax tsunami ukar saykatawaytwa...
  Nayax kuna llätunk eje, .
  ¡Munat masijajj pʼakjatäjjänwa!
  Uka nuwasirijj saltasaw sartani ukat jankʼakiw ombligopat mä secreción apsuni. Ukat uñisirinakaruw chʼiyjani.
  Ukatxa akham sasaw arnaqasini:
  - Nayan ejercitojaxa ch"amaniwa, .
  ¡Jupaw akapachar atiptʼi!
  Elfarayax q"al chuym ust"ayasïna. Jupanaka ukat mayni imillanakax chiqpachansa wali yatiñan clase nuwasirinakäpxiwa. Ukax janiw khitirus mä jisk"a khuyapayasiñ churkaniti.
  Jupanakax qhuru uywanakakïpxiwa. Jan ukax inas orcos ukham kunas utjchispa! Suma uñnaqtʼaninakakiwa, janiw jan walinakakiti.
  Elfarayax lakapat llijullijunak antutani. Ukatsti patak orconak phichhantapxani ukat q'uchupxani:
  - ¡Muxsa almajataki!
  ¡Ukat uñisiriruw uñchʼukiski!
  Uka qhipatxa, q"ala kayunakapax pulsaranakax jaquntatäniwa. Ukat taqpach pack jiskʼa, chʼiyjata tʼaqanakaruw chʼiyjapxani.
  Elfarayax ukat chhuxriñchjasipxani:
  - ¡Jiwayañax nayan credojawa!
  Wila ñik"utan masipax akham sasaw larusini:
  - ¡Ukat nayanxa cuadrado ukhamarakiwa!
  Elfarayax mä cascada de t"unjäwiw antutäna ukat akham sasaw arnaqasïna:
  - ¡Ukatxa nayaxa mä cubo ukankiwa!
  Ukat panpachaniw nuwasirinakax qʼala kayunakap chʼalltʼasipxi. Mä machaq ola de magia ukaw sartasïna.
  Ukat jichhax ch"uqi ch"uqi ukat ch"iyjata aychanakax wasitat orcos ukanakat t"ijtxapxi. Ukat ukatsti mä sartén ukan qhatiyatäpxi.
  Elfarayax akham sasaw chhuxriñchjasïna:
  - ¡Machaq disconak utt"ayapxtwa!
  Wila ñik"utan masipax mä jach"a thuqt"awimpiw chiqanchawayi, q"ala kayunakapamp nina pulsanak jaquntawayi:
  - ¡Uka uraqixa jiltañapataki!
  Elfarayax orcos ukanakaruw ch"allt"äna ukat chhuxriñchjasïna:
  - ¡Pä kuti, kimsa kuti normal ukata jila!
  Wila ñik"utan nuwasir jaqix q"ala talonampi mä burbuja de energía mágica churäna ukat kusisitaw yapxatäna:
  - ¡Markaxa panqarpan!
  Ukhamaw imillanakax jaljtapxäna, ukat wali sumpun jaljtapxäna. Ukat jupanakax aka ejercito de creaturas shaggy ukarux jach"a ganancianakampiw jupanakpachatak t"unjapxi.
  Elfarayax wasitatw ombligopat mä láser mágico jaquntäna ukat nayranakapas chillqtasaw chhuxriñchjasïna:
  - ¡Nayax mä botella ukan cobra ukat viper ukhamätwa!
  Ukat kunjams mä machaq viga kunatix orcos ukanakar uñisirir jakkir phichhantañapatak antutani.
  Wila p"iqini masi princesa, jupax mä akatjamat akham säna:
  - Jichhax nayan sutijax de La Valliere satawa!
  Elfarayax jank"akiw chiqanchawayi:
  - ¡De Lavaliere, ukhamax ¡De Lavaliere! ¡Ukajj jukʼamp sumawa!
  Wila ñik"utan nuwasir jaqix akham sasaw chhuxriñchjasïna:
  - Nayaxa sallqa jaqina qunqurinakaparu qhana caballero, .
  ¡Nayaw uka orconakarux aka uraqit q"umachä!
  Ukat kunjams q"ala, cincelat kayunakapamp jupanakamp chika sarnaqani... Ukat mayni imillanakax, patak waranqa pallapallanakan taqpach ejercitopa, ukanak apthapipxani, lakap jist"arapxani ukat nina jupanakat mistuyapxani.
  Ukat mayamp mä cascada de nina naktäwix orcos ukanakaruw jaquqani, jan pächasis phichhantañataki ukat janiw kuna ch"ams churkaniti.
  Kimsa millón chʼuñuni animalanakaw mä kutikiw ninamp nakhantasïna. Napalm sat qullampi chʼalltʼatäpkaspa ukhamänwa. Jan ukax fósforo ukax azufre ukamp chikt"atarakiwa. Ukat taqe kunas mä kutikiw mä waranqa waranqa fósforonakjam nina nakhantäna.
  Ukat kunjams aka misax ninamp katjasini. Ukat kunjams jach"a jach"a tukuñasa, arnaqasiñasa, maldeciñasa taqi ukanakxa mä kutiki.
  Elfarayax akham sasaw jach"at arsüna:
  - Janiwa orcos ukanakaruxa khuyapt"ayañakiti, .
  Jupanakan jan wali jaqinakaparux t"unjapxam...
  Kunjamatix ch"uqi ch"uqi ch"uqi - .
  ¡Q"añunakar uñtat ch"iyjaña!
  Ukat qʼala kayunakap aptʼasisaw llijullijunak antutani. Ukat mä wali jach"a troll ukar achikt"asipxam. Jupajj aptʼasisaw jankʼak sarjjani. Mä dinosaurio sat animalajj phallatäkaspas ukham amuytʼañäni.
  Wila ñik"utan masipax akham sasaw chhuxriñchjasïna:
  - ¡Akax mä ghoul ukhamawa!
  Uka tuqitxa, Elfarayax q"ala talonampi mä burbuja de magoplasma churäna ukat akham sasaw arsüna:
  - ¡Jiwasax mä jach"a jaysäwiw ghouls ukanakarux utjistu!
  Nina ch"axwirix akham sasaw arnaqasïna:
  - ¡Ukat jupax mä ataúd ukat mä corona aruntawimpiw utjani!
  Elfarayax akham sasaw qhanañcht"i:
  - ¡Uka coronaxa mä funeraria jan ukaxa laurel corona ukhamäspawa! Ukhamajj ¡janiw sinti kusisiñamäkiti!
  Wila ñik"utan princesax arnaqasïna ukat ombligopat llijullijunak antutarakïna, ukat mä qawqha orcos qhispipki ukanakaruw t"unjäna:
  - ¡Jupanakatakix mä coronat sipan juk"amp llamp"u yänak wakicht"apxta!
  Ukat ukhamat ch"axwirinakax, taqpach patak waranqa imill wawanakax apthapipxani ukat Elfarai-n kamachiparjamax jaltxapxani ukat q"ala, musculoso kayunakap thayar muyuntapxani. Ukhamatwa mä thayax sartani, ukat chiqpach mä mágico tormenta ukaw utjarakini. Ukat mä jach"a ch"amampiw olapax utjani, ukat mä millones de dólares ukjam ola de tsunami mágico ukaw utjani.
  Ukatwa qhipa orcos ukanakax t"unjatäpxäna ukat q"al ch"allaruw tukupxäna.
  Ukanakax qhatiyatäpxänwa ukat cutlets ukar tukupxäna.
  Elfarayax pathos ukampix akham siwa:
  - Pachamaman q"uchupax chuymasan q"ucht"i, .
  Taqi kunatix alaxpachan utjki ukanak kusisiyañäni...
  Jiwasax legendario mahometanonakat katuqañäni,
  ¡Alajjpachasa akapachasa wali chʼamanïpjjewa!
  
  ELF-PILOTO UKAX ATATAKAR SASHA UKHAM UTJAWIPA
  Yaqha universonakat maynïrinjja, Payïr Jachʼa Chʼajjwäwinjja, mä duendew mantanïna. Jupax Fuerza Aérea Japonesa ukar mantawayi, ukat qhiparux jupanakan as numeron ukar tukuwayi. Taqi kunat sipansa, elfonakax wali ch"amanïpxiwa, jank"aki, ch"amanïpxiwa, ch"amanipxiwa. Jupanakax mä reacción ukat taqi reflejos ukanakanipxiwa, jaqinakat sipanx juk"amp askiwa, ukatsti mä mágico vision de batalla ukanipxi. Kunawsatix duendex kuntix uñisirix lurani uk uñjki ukhaxa.
  Mä juk"a arumpixa, uka duendex Conan sutimp uñt"atawa, jupax avionanakaruw ukham jasak jaquqaniwayi, girasol jathanak ch"iyjaspa ukhama.
  Ukat jupa laykuw Japón markax Midway sat barcon nuwasïwin atipjäna. Jachʼa atipjäwipajja, Payïr Jachʼa Chʼajjwäwejj taqe kunwa lurasïna. Nayraqatxa, japoneses jupanakax qhipharux Pacífico uksan amtäwip katuntapxäna. Ukat flotapax Archipiélago Hawaiano uksa katuntañ atipxatayna, wali ch"aman uñstawi jikxatapxatayna, qutanakan mä perímetro de defensa lurañ tukuyapxatayna.
  Ukampirus ukax inas jan amtkchïnti, uka atipt"äwinakat qhiparux samurai ukanakax URSS ukar payïr frente jist"arañ jan amtapkaspän ukhaxa.
  Ukat Lejano Oriente uksanx mä muspharkañ ataque ukaw utjäna. Ukat Imperio del Sol del Sol ukankir soldadonakax Vladivostok markaruw nuwantapxäna. Midway ukan atipt"asitapatx Japón militarista ukan ataque ukan jan walt"awipax chiqpachapuniw tukuwayxi, soborno ukat traición ukanakan yanapt"apampi, Mikado ukan agentenakapax Vladivostok ukan kamachiparuw iyawsayapxäna, janiw pallapallanakarux taqpach ch"axwañatak wakicht"atäñapatak puriyapxañapataki. Ukat ukatwa Damocles sat chachan espadapax nayratpach jilsuwayxi, ukat restaurantenwa manqʼasipxi. Mayor Stalingradovax uka waynan ñik"utapat katjatayna, jupax jupat sipan mä p"iqin jach"a ukat qhanaw juk"amp ch"amanïtayna:
  - ¡Kunja boor ukat machjayir jaqisa! ¿Kunatsa equipoman jan wakichtʼatäpki? Aka waynax mä cabina waynaruw uñtasi, oficialat sipansa. Inas nayraqatax sum phust"añax wakischispa, ukhamat taqi lúpulonakax mistuñapataki.
  Coronel Palatsev jupax phinq"asitaynawa:
  - Akax Sashka Sokolovsky satawa. Jupax Escuela Militar Suvorov ukan chiqak cursos ukar khithatäna, mä jisk"a programa ukarjama. Jupax wali yuqall wawakiwa, yurïwipax pä phaxsitw purini - tunka phisqhan maraniwa.
  Stalingradovax jan waliw ñik"ut mururasïna:
  - Wauu! ¡Tunka pusini marani ukat niyaw oficial ukhamäxäna! ¡Ukhamaw guerrajj luraski! Janiw nayax yatkayätti, molokos ukanakax niyaw phuqhat titulonak katuqapxi.
  Palatsev jupax akham sänwa:
  - Ch"axwañanxa, wawanakaxa nayra pachawa jilsupxi! Ukhamarus mä sarnaqäwiw juparux pasäna, jupax Moscú markan arxatäwipatx wali suma sarnaqäw qillqt"kaspas ukhamawa, ukatx Zhukov jupax uk uñjäna ukat uka waynarux cadetes ukanakat oficiales ukar mayjt"ayañapatakiw iwxt"äna.
  Stalingradovax aka arunak ist"asax juk"amp suma chuymanïxänwa:
  - Waliki! Jupax janiw loqhe jaqïkiti sasaw sapxi. - Yatiqañ utan yatichirir uñtataw amparapamp ch"allxtayäna. - Taqi kunat sipansa janiw jan walïkiti, ukampis janiw juk"amp umañas utjxaniti! Nayax uka thujsax thujsa, ukampis nayrajax mä allqamarir uñtasitawa, ¡tribunal manqhankiwa! - Mä ch"amani warmi, jilïri, ukampisa janiwa atlético esbelto ukhamaraki frescura chhaqhayasa, coronel ukarux amparapampiw uñacht"ayäna. - Chiqpachansa, jumax payllapxarakismawa. Uka jaqix niya chika maraniwa, ukampis ukham sarnaqaraki.
  Palatsev jupax histérico ukhamaw chhuxriñchjasïna:
  - Chiqansa, kimsa tunka kimsani maranïtwa, ukampisa paqallqu kutiwa usuchjata, ukhamaxa chuymankipstatjamawa...
  Stalingradovax jaysañatakix kuns sañ munäna, kunawsatix mä akatjamat janïr alwax amukt"añax mä jach"a jach"a thuqt"awimp t"aqanuqtawayxäna. Jachʼa qalanakas alajjpachat jaquqanipkaspa ukhamänwa, ukat ventanapan vidriopajj mä ratukiw pʼakjäna. Granizo qalanak tʼaqanakajj mesa patjjaruw chʼalljjtäna ukat machat oficialanakan amparanakaparusa ajanunakaparus purirakïnwa. Stalingradovax mä comandante ukham arnaqasïna:
  - Taqinipuniwa jank"aki sarxapxi.
  Palatsev jupax jaysañatakix jach"at arnaqasïna, ukat niyaw cuerdas vocales ukanakap ch"iyjäna:
  - ¡Akanakaxa tunka payani tunka llatunkani ch"uqi ch"uqi! Japón markan jach"a tonelada ch"axwañ barconakapax thaqhañ qalltawaykaspas ukhamawa, ukax sañ muniwa.
  Stalingradovax frustración ukanx botapampiw pirqar ch"allt"asïna. Mä bota trofeo ukan mä poke, chiqans, azulejo ukar ch"iyjatayna:
  - Qalltawayxiwa, ukampisa janiwa kunjamtï amtapkta ukhama! ¡Janiw ukhamäkiti! Maldición, jank"akiw escuadrón qutar apsuñasa ukat flota de país de guerreros estrechos ukar chhaqhayañasa.
  Nayrïr rangonkir capitan (aka coronel), jupax pusi kayumpiw jaquntatäna, jupax akham sasaw jisk"at arsüna:
  - Armanakax nayan t"unjiri ukat mä pä jisk"a canal ukanakankiwa. Janiw mä jaysäwis utjkistuti.
  Stalingradovax mä jach"a puñchu uñacht"ayi:
  - ¡Walikiwa, jumanaka asnunaka! - Ch"iyar ñik"utan ch"uxña ñik"utan ch"axwirix mä jach"a tsunami ukar uñtasitaw qhuruchasïna. - ¡Ukampis artillería costera ukanipxañamawa! Janiw taqinix Frente Occidental uksar khitatäkänti, ukhamarak aviación uksa tuqiru. Chiqansa, Japón markax kuna pachas ch"axwäwir mantaspawa, ukax walja maranakaw arsutäna.
  Palatsev, nayratpach wali usuchjatänwa, sañ munäna, ukampis yaqha qhixu qhixuw utjäna ukat fragmentos ukanakax jallux purintäna. Sirenax arnaqasïna, avión puriniñap yatiyasa. Fuerzas navales ukan coronelpax wali ch"amamp sayt"asisaw Stalingrad markan wararitapat arnaqasïna:
  - Jiwasaxa aviación, ukhamaraki costa pilanaka utjistu, jani ukaxa jani taqpacha yänakampi phuqt"ata. ¡Jichhax jaysañ yatiñäniwa!
  Pilotojj callenakan tʼijtkasajj akham sasaw qhuru arsüna:
  - Nayax ch"axwirijaruw t"ijt"añakiw wakisi ukat aka samurai ch"axwirinakaruw ch"allt"ä, janiw sinti jan walïkaspas ukhamäkaniti. Ukhamarakiw Tsushima ukat Midouen ukanakar qullqi churapxarakini.
  Sashka Sokolovsky, samkanxa niyaw oficial ukhama, ukat janiw mä esclavo ukhamäkiti, chikat jinchupax khuchhurata, iyaw sataynawa:
  - Jisa, jupanakaxa payllapxaniwa! ¡Ukat interesampis ukhamaraki!
  Explosiones ukat antiaéreos armas ukanakan qhipa pachan arsutapax ist"asiwayiwa. Jilapachax Vladivostok markan jilpacha defensa aérea ukax 1941 maranw apsutäna, Moscú markan arxatäwip ch"amanchañataki, ukhamax walja puntos de la Tierra del Inti jalsu tuqin campamento ukanx janiw ukham "ch"axwawinakarux" juk"amp yäqapkaspas ukhamäkänti. Japón markan buceo bombarderos ukanakax primavera "regalos" ukanakax mä ch"axwañ chillqt"awimpiw jaquntapxäna. Uka ataque ukax markar ukhamarak flota ukarux lurasiwayi. Japón markan avionanakax janiw sinti jach"äkiti, jan ukasti jank"akiw ch"axwapxi, ukampis ch"axwañ barconakax, jan ukasti, wali jach"apuniwa. Jupanakat jachʼajj jachʼa lamar qotan jiskʼakiwa, largopajj kimsa patak metronakawa, pistolanakapajj 460 milímetros ukhawa. Jichhakamax estadounidenses ukanakax janiw kuna suma uñnaqt"anak chhaqhayañs atipkanti, ukat qhispiyirinakax cruceros ukanakamp chikaw quta thiyarux t"unjawayapxi. Ukajj Inti jalsunkir Uraqin jan wali jaqenakan ataquepampejj wali uñtasitänwa, ukajj 1904 maran enero phajjsit 27 urunak saraqataruw lurasïna. Ukapachaw jan avionanakax utjkänti.
  Palatsev chachajja, tʼijuñat asfixiakïkaspas ukhamwa amuyasïna. Jupax janiw superhombre ukhamäkiti, jan ukasti mä simple jaqiwa, pulmonar usuta, jupax mä jan walt"äwin jikxatasi. Ukampis Victoria Stalingradova kullakajj janiw sinti jupar atipkänti. Nayax jiskt"asiristwa qawqha maranisa, janiw kimsa tunk jila uñnaqt"anïkiti, chuchupax jach"awa ukat amparanakapax chachan amparapjamaw jach"a.
  Stalingradovax mä akatjamat muytasin amparap luqxatäna:
  - ¡Jan t"ijt"amti, jilïr jaqi, nayar arkta! "Wali chʼamampiw arnaqasïna, ukatwa uka ondajj jiñchupar chʼalljjtäna. - T"unjiriruxa qutaru jank"aki apsuñawa.
  Uka jak"anx phallawinakaw thuqt"asïna, q"añunakaw jaquqanïna, maynix Stalingradova markaruw chiqak jaquqanïna, ukat jupax automáticamente amparapampiw katjäna. Terminator imillax mä arquero ukhamaw jikxatasïna, jupax mä penalty ukanx wali sum atipt"äna, uka fragmentox muyu, junt"u ukat pelotar uñtasitänwa. Victoria kullakajj mä akatjamat kuna liquidotï amparanakapat jalnaqkäna uk amuyasïna. Imill wawax ch"usa yänak uñch"ukiskäna, ukat ukapachas hierrot lurat nuwasirjamas kimsa mara ch"axwäwimp ch"amanchata (Español ukat civil ukanakamp juk"ampiw utjani), kunkapanx chuyma ch"allxtawiw jilxattawayi. Jupax mä wawa p"iqip amparapar katxarutayna. Wajcha imilla (jisk"a colas ukan uñjapxasmawa, nayranakapaxa ch"uqt"ata. Stalingradovax wali amuyumpiw p"iqip ch"iyjata asfalto ukar uchatayna ukat jupa pachpaw ch"akkatasïna:
  - ¡Janiw juchar puriñatakisa, jakañatakisa pachax utjktati! Ukampisa, Diosat sipan jukʼamp jachʼa jucharar jaqejj janiw utjkaspati, ukatwa wawanakan tʼaqhesiñanakapat jan yäqañat sipansa jukʼamp jachʼa juchajj utjkaspati.
  Yaqha warariñaw ist"asïna, ukat fragmentos, maynix imill wawan botaparuw ch"allt"äna, ñik"utap ch"allxtayäna. Stalingradovax kutt"añ munäna ukat pista ukar jank"ak jank"ak sarañ munäna, ukanx MIG-pax pacienciampiw agresivu dueñopar suyt"askäna, ukampis...
  Ch"axwirin uñkatatapax mä puñal cuchilla ukham ch"ullqhi, nayrïr rango Vladimirovich capitan ajanupanx mä jan aguantañjam llakit ñik"ut uñt"ayasïna, kunawsatix khuchhurat janchipan pata chiqapapax uka phallañ ola ukamp liwxatataw t"ijtäna. Uka tawaqu pachpaw uka jiskʼa tʼaqatxa jukʼampi esquivawayxäna. Kunjam imill wawas ukhamäkchisa, nayraqatx Nicolás II chachan ruso-japonés tiempopanwa armanak aptʼasiwayi. Mä kutix kunjamatsa ajanuparux katjatayna, España markan internacionales ukan nuwasïwipansa. Ukatwa mä jachʼa cicatriz qheparäna, ukaw uñnaqap jaya tiempo jan waltʼayäna. Ukatxa, coronelar katuntapxäna ukat campo de concentración ukar khitapxäna. Chiqansa, Siberia markanwa, mä quqanak khuchhuñ chiqanwa, mä wali chʼamani layqampi uñtʼayasïna, jupax ajayunakar chʼallxtayasisa ukat jawstʼasisaw uka usuchjata ukat jukʼamp walja usuchjatanakar qullañ atipjäna, janis utjkaspa ukhama. Cicatriz ukanakax japonés, alemanes, blancos checos, Kolchak, Denikin, Wrangel ukankir soldadonakamp ch"axwäwinakan katuqatäna. Ukat jupax walpun yatichäna, ukhamax Stalingradovax ajllit kasta jaqinakäkaspas ukhamaw amuyasïna.
  Jupax warmin encantos ukanakamp nayratpach mistuñ askinak jikxatäna, ukatwa amnistía churapxäna, wali jach"a juchañchatäkchïnsa. Chiqansa, janiw uka jaqir amuytʼayañatakïkiti, jan ukasti partido wakichtʼirix uka tuqit jan yatxatañapatakiw yanaptʼi. Ukat taqi rayas ukan yatiyirinakax waljaw utji, ukat yatiyirix yatiyirirux yatiyiriru ukhamarak yatiyiriruw thaqhi. Ukhamat janiw sinti jank"ak jikxatkätati, carrera ukar wali askit uñjäta ukhaxa.
  Ukax sañ muniw Japón markax infantería, aviación ukat tanques ukanakanx mä jach"a ventaja ukaniwa. Suma, tanques ukanx jiwasan chiqax superioridad cualitativa ukamp compensata, ukampis qhipharux juk"amp jan waliwa. Ukampirus, jisk"a armas ukanakamp apt"asiñäni ukhax Japón markax ametralladoras ukanakanx mä juk"a qhipharxarakiwa, jilpachax escopetas ukanakaw utji; Ukampirus Lejano Oriente uksankir divisiones ukanakax ametralladoras ukanakamp jan sum wakicht"atäpxarakiwa. Janiw taqinitak maquinanakax utjkiti. Ukhama... Calidad tuqitxa, janiw infantería ukanx superioridad ukax utjkiti, jan ukasti juk"amp jan waliw, taqi suma oficiales ukanakax frente soviético uksaruw apayatäna, akanx juk"amp jan wali soldadonakax, mä kamachirjamaxa, janiw fusilamientos ukanakax utjkänti, mä mínimo de pallapallanakaru yatichaña. Ukax sañ muniw ch"axwäwix URSS ukatakix wali jan walin qalltawayi. Ukat walja jichhak utt"ayat reservas ukanakaw inti jalsu tuqir khithatäni...
  Stalingradovax mä akatjamat ninar jaquntatäna. Bombamp jiwayat markan hospitalajj nina nakhantatänwa. Chiqpachansa uka jamuqx apocalíptico ukhamawa: warminaka, wawanaka ukat chuyman jaqinakax jakkirpachaw phichhantasipki. Aka chiqanx uka wawax chiqapuniw ninar jaquntatäna, ukat taqpach muyuntatx wali axsarkañ warariñaw utjäna, jach"at jach"at arnaqasiñas utjäna.
  Stalingradova kullakajj pʼeqepan arcángelanakan trompetanakap istʼasajj ninar jaqontasïna. Nina laxranakaw imill wawapan qʼala amparanakapsa ukat jistʼarat ajanuparux llamktʼäna, ukampis avión apnaqirix jankʼakiw sarnaqäna, ukatwa wawarux apthapiñ atipjäna, ukat tʼunjäwin jampʼattʼatapat apsuwayxäna.
  Imill wawaxa jaltxataynawa, mä juk"a chhuxriñchjasiñakiw jikxatasïna, ukat wawaruw uñkatarakïna. Ay, wali jayäxänwa, waynax asnaxänwa, pulmonanakaparuw nina nakhantayäna, ukat muyu ajanupanx phichhantatänwa. Ukham qʼañu chʼakhanakajj ñikʼutan utji, ukajj margarita sat chʼaphinakat sipansa jukʼamp chʼamawa. Stalingradova kullakajj akham sasaw arsüna:
  - ¡Akax jaqinakan ch"axwawipawa!
  Botapampiw mä pila basuraruw chʼalltʼäna, ukat khitis yaqha qhespiyasispa uk yanaptʼañatakiw jankʼak saräna. Ukax gas q"añuchañ yänak taypin mä cobra thuqt"atapat amtayistu, imill wawax liwxatasïna ukat wali caprichoso thuqt"äna. Jupax phichhantatäxänwa, botas ukanakax ch"amakt"atäxänwa, túnicapax carbonizado ukhamaw jikxatasïna, ukampis mä wawax sapa jachaqt"asiñapataki, sapa jisk"a chuyma ch"allxtawipata, sapa fragil, ukampis markatakix wali wakiskir jakawipat qala chuymampiw ch"axwaskakïna! Botas ukanakax t"unjatäxänwa, jichhax imill wawax q"ala, suma uñnaqt"an kayunakapamp nina thayanak taypin thuqt"äna. Jupax mä mártir ukhamänwa, ukampis janiw mä monja ukhamakiti, ayunonakampi ukat laq"ampi t"aqhisiyata, ukax janiw Diosarus ni jaqinakarus askïkiti, mä mártir-ch"axwiriw mä específico jakäwinak qhispiyañataki. Ch"axwiri tawaqun kayunakapax mä capa jisk"a ch"akhanakampi ch"uqt"ata, ukampis juk"amp jank"akiw ukat juk"amp chiqaparuw usuchjasinx sarnaqäna.
  Servicio médico ukan capitanapajj bolsapat jachʼa botas apsusaw jupar arnaqasïna:
  - ¡Apthapipxam, jank"aki uchasipxam! Jumajj nina nakhantat thuqtʼasajj jan chʼamanïjjätawa.
  Mayor grado ukan nuwasir jaqix jank"akiw akham jaysäna:
  - ¡Janchi tuqit jan ch"amanïñax juk"amp askiwa, moral tuqitx freak ukhamäñat sipansa! ¡Janiw mä segundos jumatakikiti, taqi kunas nayraqatataki, taqi kunas atipt"añataki!
  Qullañ capitanax akham sasaw jaysäna:
  - ¡Akax chiqpach soviético jaqiwa!
  Stalingradova, nina nakhantayasaxa, ñanqhachatawa:
  - ¿Kunas jumatakixa, jaqinakaru qhispiyaña!
  Capitanajj akham sasaw jachʼat arsüna:
  - ¡Nayanx kayunak lantix prótesis ukanakaw utjitu!
  Stalingradovax yaqha imill wawaruw chikat phichhantat ajanu ukat jan amuyt"asir apsusinx colerat arnaqasïna:
  - ¡Kunja qhuru Diosaxa!
  Capitanajj akham sasaw amparap luqtäna:
  - ¡Janiw Diosan juchapäkiti, jan ukasti jaqinakan juchapawa!
  Stalingradovax wali amuyt"asisaw ukat jan axsaras uñch"ukisïna:
  - Akaxa sañampi kikiparakiwa - janiwa awki taykanakaxa juchanïpkiti, jan ukasti wawanakawa juchani!
  Capitanajj kuns jaysañ munäna, ukampis qʼañu qinayanakaw kunkapar mantanïna, ukat wali chʼamampiw chhuxriñchjasïna.
  Bombanakax jiwarawayiwa, ukampis bombardeonakax sarantaskakiwa. Uka barcon armanakapax wali suma proyectil ukaniwa, jichhax ninax juk"ampiw desarmado barcos soviéticos ukanakaruw uñt"ayasi. Yamamoto jupax amuyasïnwa, qutan supremacía ukax jaya pachaw uka amtäwix Japón markar aka ch"axwäwinx apayani. Ukampis barconak lurañax wali jila qullqiwa ukat walja tiemporakiw munasiraki, sañäni, submarinonak lurañax inas jukʼamp facilächispa. Ukax chiqans amuyt"añaw wakisi, ukampis estructura p"akintañax wali askiwa. Almirante Yamamoto sat chachajja, Hirohito emperadorat qhepat Japón markan jukʼamp chʼamani jaqënwa, jupajj mä diosjamaw amuyasïna. Chiqpach diosa, ukhamax Inti jalsunkir Uraqin yupaychäwipax diosanakar tukuñatakix wali askiwa, pallapallanakan chʼamanïñawa sasaw yatichäna! Ukat jichhax jach"a comandantex munañaparjamaw muyuntat chiqarux t"aqhisiyaspa ukat mayjt"ayaspa. Vladivostok uksanx walja kilómetros ukch"a thiya ch"iyar qinayanakaw utji, petroleo imañ utanaka ukat combustible ukan almacenes ukanakax ninamp nakhantatawa. Patak patak waranq jaqinakaw phichhantat uñjasipxi, infierno, kunjamarak jan diosjam jikxataskasma aka qhipatxa, patak patak maranakan jisk"achataw rusanakatxa venganza, mä jach"a jaqinakax mä qawqha islanakaruw tantacht"asipxañapatak wayt"ata, ukax wali jisk"akiwa, Rusia markan jach"a uraqipar uñtasita . Jichhax flota rusa ukax chhaqhataxiwa, janiw Puerto Perú ukar uñtaskiti, janiw mä barcot sipans juk"amp jaytanukupkaniti.
  Yamamoto jupax Khalkhin Gol ch"axwäwinx Vladivostok markar uñtasit ch"axwäw puriyañ amtawayi, ukatakix mä suma amtaw lurasiwayi. Ukampis Hitler chachajj jan suytʼataw Stalin chachampi sumankthapisïna. Jilapachax Hitler idiotax judionakar jiwayañ qalltawayi ukat ukhamat Polonia ukat occidental markanakar jupa pachpa contra sayt"ayawayi. Ukat ¿kunatsa ukham lurañajj wakisïna? ¿Judionakan qamirïñ munasmati? Ukampis nayraqat URSS markar atipt"asax uraqpachan jach"a ch"aman tukuñax juk"amp askiwa, ukat inas yaqha markanakar atipt"añax wakischispa. Occidente markar atipt"añax juk"amp jasakiwa kunatix mentalidad ukax juk"amp jan uñt"atawa fanatismo ukat tendencia autosacrificio ukampi. ¿Mä uñt"at casos utjiti pilotos estadounidenses ukanakax ram ukar sarapxi? Chiqansa, mä qhawqha chʼaxwäwinakaw utjäna, ukampis ukax mä accidentekïpachänwa. Rusonakax fanaticos ukhamawa, ukax muspharkañawa, kunatix ortodoxo iyawsäwix janiw suicidio ukarux askinjam uñjkiti, ukat janiw kunjamatsa armas ukan jach"a lurawinakapax alaxpachar sarañ thakhi jikxatañapatak iyawsapkiti. Jila partejja, Criston yatichäwipajj wali llampʼu chuymanïñawa ukat janiw askïkiti. Jupax Yamamoto Biblia liyt"äna ukat jaqinakan jan amuyt"asirïtapat muspharäna, Diosjam pacifista ukham uñjasa. Amuyt"añataki, jupax yatichi: ch"iqa ajanumar ch"allt"apxiristam, ch"iqa ajanumar luqtapxätam ukhaxa, mä kamisa mayipxi, pä churapxi, uñisirimar munasipxam! Pʼeqe usut jaqekiw Cristo Diosar uñtʼaspa. Ukham religionax esclavonakatakikiwa, forzado vasallonakatakikiwa. Ukat Europa toqenkirinakasa ukat chikat oraqpachasa uk iyawsapjjpachänwa. Chiqansa, Jesusan yatichäwinakapaxa, nayra Testamenton yatichäwipar jan yäqkchisa, nayrat sipansa nayrampi, uñisirinakamar munasiñ yatichaskchïnsa, janiw britániconakax taqpach planetan kimsa tʼaqap atipjañapatak jarkʼkänti, ukat jukʼamp lurapxäna jach"a imperio jaqinakan taqpach sarnaqäwipanxa. Ukat ukax Gran Bretaña markan taqi yupaychäwinïkchisa, kawkhantï Diosat himno nacionalansa parli. Muspharkañawa Estados Unidos markan p"iqinchirinakapax Bibliat juramento lurapxi, ukampis ukhamakipans Japón markan markanakaparux napalm bombanakampiw bombardeapxäna, waranq waranq warminakaru ukhamarak wawanakar jakkir phichhantapxäna. Ukhamarus jupanakax población civil ukarux jiwayapxäna, janiw ina ch"usat jiwayapkänti, jan ukasti amuyuparjamaw akax mä táctica ukhamaw población civil ukar axsarañataki: recursos humanos ukat económicos ukanakar jan walt"ayañataki. Ukampis japoneses ukanakax janiw jichhakamax Estados Unidos markan territorioparux bombardeapkiti. ¡Ukampis lurapjjaniwa! Ukat samurai sat jaqenakarojj wali qhuru chuymanïpjjewa sasaw sapjje. Jupax Yamamoto, munaspa ukhax bombarderos ukanakamp Estados Unidos markanakaruw p"akintaspa, juk"ampirus flota yankee ukar atipt"atapatx puerto de Perú jak"anx. Jïsa, europeonakax moral bastardos ukanakawa. ¡Jupanakax mä mayjt"at amuyt"awi, iyawsäwi, yatichawi ukat jan phuqhañ yatipxi! ¡Japón markanx janiw ukhamäkiti! Kuntï yatichktan ukajj kuntï lurasktan ukawa. Diosax mayni ajanu muytayaña siski ukax janiw utjkiti, ukampis uka pachparakiw servirinakapax amuyuparjam jisk"a wawanakar jiwayapxi. Jila partejja, Diosajj mä sapakiwa, Taqe Chʼamaniwa sasin creyiñajj janiw cheqäkaspati. Jupa sapakïspa ukhajja, cheqapuniw jaqenakajj jupar cheqapar yupaychapjjaspäna, iyawsäwimpi ukat cheqaparjam yupaychapjjañapataki, ukat mä sapa yatichäwinïpjjañapatakiw chʼamachasispäna. Ukat ukhamatwa taqinix kunjamtï munapki ukhamarjam mayisipxi, kuntï munapki ukhama. Ukat akapachajj wali qʼañu ukat jan waliwa, janiw mä sapa Taqe Chʼamani Diosan luratäkaspati. Chiqansa, kawkïr apnaqiris nayraqatxa ordenanïñataki ukat chiqapar uñjatäñatakiw chʼamachasi. Jupax ch"amani, yatiñani, jach"a jaqi, chiqa chuymani, nayraqatax utjañap muni, ukat mayninakax jupanakpachaw chiqañchasipxañapa, jañchinsa ajay tuqinsa jilxattapxäna, jan ukax... Ukampis Diosax Taqe Ch"amani ukhamarak alaxpacha Luriri ukhamächi ukhaxa, janiw ukhamäkaspati janchi tuqita ukhamaraki amuyunaka tuqita deformidades uñstayaña . Chiqansa, ¿kunatsa emperadorax awisax jaqinakan jan chʼamanïpki ukanak aguantañapatak waytʼata? Niyakejjay yaqha thakejj jan utjkchejja, janiw jan wali jaqenakarojj suma uñnaqtʼa jaqenakaru, ajjsaririnakarus mä chʼipjjtat jan ajjsarir jaqenakar tukuykaspati. Ukampis ¡atipjaspäna ukhajja, ¡jankʼakiw uk luraspäna!
  Ay, kunatix utjki uk katuqañasawa ukat jaqin yänakapampix apasiñasawa, ukax mä churatjamaw katuqawaytanxa. Ukampis khitinakatsa aka jisktʼajj katoqawayta, ukajj yaqha jisktʼawa. Ukat emperador pachpaw jan ch"amanïki: jupax mä jaqikïskiwa - chuymankipstawayi, usuntawayi, jan ch"amanïxiwa. Muspharkañawa, ukampis divin emperadorax mä común uywatat sipan juk"amp jisk"akiwa, ukat jilpach generalanakat sipansa ukat walja pallapallanakat sipansa juk"amp jan wali armanak apnaqaraki. Ukhamasti, kunatï ukan utjki ukajj Taqe Chʼamani Diosat juti. Ukampis ¡janqʼo jaqenakajj janiw jukʼamp sumäpkiti! Europa markan taqpach sarnaqäwipanxa, janiw Hitlerat sipansa jukʼamp axsarkañ ukat suma atipjirix utjkänti. ¡Chiqpachans jupax janq"u jaqinakan pallapallanakan ch"amanïtap uñacht"ayi! Ukat ukhampachasa, taqi pachan ukat markanakan jach"a comandantepax janiw colegio tukuyañsa ni secundaria yatiqañsa katuqañs puedkänti, ¡Japón markanx ukax obligatorio ukhamawa!
  Ukatjja, Hitler chachajj janiw kʼumaräñ layku ejercitopar katoqatäkänti. Muspharkañawa, ch"ama yupaychäwir arkiri, ch"axwañ león, jupax janchi tuqitx wali ch"amanïkaspas ukhamaw tukuwayi, Alemania markanx sapa pilaranx mä pallapallaw utji, janiw privado ukham jawst"atäkänti. Jïsa, kunjams Europa markax jan walt"ayawayi.
  Ukampirus Stalin, jiwasan pachasan yaqha wali uñt"at políticox janiw secundaria ukan yatiqirïkänti, jupax mä genio ukhamänwa. Ukat kunatix wali muspharkañax jupax ukhamarakiw jan ejercito ukar jawillt"atäkänti k"umaräñ tuqita. Wali muspharkañawa, pä jan wali uñisirinakax janiw secundaria ukan yatiqapkänti, k"umaräñ laykux janiw pallapallatak jawsatäpkänti, awkinakapax machjayirïpxänwa, ukat Hitler tatapax qalltanx zapato lurañ yatirirakïnwa!
  Akax ukham coincidencia, muspharkañawa, jan walipuniwa. Goering, Hitler chachan kupi amparapajja, janiw ukhamäkiti. Jupax aristócratas familiat juti, Goering nayra achachilapax Alemania markan de facto apnaqirin diputadopänwa, Bismarck. Goering jupax empresario, oligarca, aristócrata ukat pragmático ukhamawa. Ukhamarakiw jupanakax uñjapxi, jupanakax Fuhrer ukan lantintañax wakisispawa. América ukat Gran Bretaña uka markanakax jamasat ukhamakipans Rusia markarux chhaqtayañ munapxi, kuna régimen apnaqiris utjchi, ukampis comunistanakaruw chhaqtayañ munapxi, jupanakax propiedad privada uka pachpa amuyunakaruw jan iyawsapkiti, ukat jupanakax nayranakapsa jist"antapxi Alemania markan sinti ch"amanchatapata.
  Ukampirus Alemania markax geopolítico ukan atipt"asiriwa, ukampis capitalista ukhamarak aristocrático kamachinak anatañanx atipt"asiriwa, ukatx Rusia bolchevica ukax chiqpachapuniw yaqha markankir ukhamarak uñisiri. Ukat juk"amp muspharkañawa, "41 maranx Churchill jupa pachpaw Stalin ukar yanapt"añ munäna, taqi anticomunismo ukat tradicional, inglés Rusia markar uñisiñap utjkchïnsa. Chiqansa, Alemania markax rojos ukan apnaqatäki ukax mä ch"axwäw caballo ukhamawa, ukax mä carro soviético ukar chint"atawa, ukat URSS markax Browns ukan apnaqatäki ukax wiñay zona partidaria ukhamawa. Taqi kunat sipansa, bolcheviques fanáticos ukanakax janiw jupanakpachax sumankthapipkaniti, ukat mä guerrilla guerra prolectada ukham lurapxani, ukax kimsïr Reich ukarux wali ch"amanchañapawa, ukhamat taqi samkanakax juk"amp jach"aptayañ amtapxi ukax mä qhixu qhixu qhipat mä arco iris ukham chhaqtawayxani! ¡Alemania apnaqat Rusia markax Rusia apnaqat Alemania markat sipanx juk"amp askiwa! Uk sum amuyt"asax kunats EE.UU. ukat Gran Bretaña markanakax ch"axwäwit mistuñ thakhi thaqhapxi.
  Yamamoto jupax pragmático ukhamawa, jupax EE.UU. ukat Gran Bretaña ukanakamp ch"axwañanwa. Ukampis uka pä imperionakax jupanakpachaw Japón markarux colerayapxäna, petroleros ukanakan suministro ukar mä embargo uñstayasa. Taqi kunat sipansa, Inti jalsu Uraqix janiw jupan phujunakapax utjkiti, janirakiw walja yaqha primas ukanakas utjkiti. Japoneses ukanakax aruskipt"asipkäna, estadounidenses ukanakax juk"amp jisk"achañ mayiwinak lurapxäna.
  Ukat uka pachparakiw Yankees, ch"axwäw ch"amanchasa, janiw kuna llakisiñas utjkänti ejercito ukat marina ukar wakicht"at nuwasiñatak irpañataki. Yant"awix wali jach"apunïnwa, juk"ampirus suyt"awix Moscú markax niyaw t"unjatäni ukat Alemania ukat aliados ukanakax yanapt"apxani. Ukhamarus, mä jakhüwiw utjawayi, Estados Unidos markax wali democrático markawa, jaqinakan amuyupat wal dependi, ch"axwäwix sarantaskaspa ukhax janiw anqäx islanakaruw wila wartañ munkaspati. Chiqansa, kunats mä promedio estadounidense markachirix wila masinakapampix ataúdos de zinc ukanak katuqañapa, janitix Estados Unidos markan territoriopar arxatañ tuqit parlktan ukhaxa, ukat mä juk"a jach"a impuestos militares uksa payllañapawa! Inas ukat Rusia zarista ukax chhaqhawaychi, juk"amp pallapallanakan utjatapa, ukampis rusa jaqinakax janiw Manchuria markarux territorioparjam uñjapkänti, ukat janiw wilampi ch"uñumpi payllañ munapkänti intereses abstractos ukanakataki. Ay, Hitler jupax janiw Moscú markar katuntkänti, mä chiqanx jan wali Juyphi pachar jan wakicht"atätapata, ukat mä chiqanx bolcheviques ukan fanatismo ukar uñtasitapata. Ukampirus janiw bolcheviques ukakikiti, rusanakax jach"a amtanakatakix jupanakpachaw sacrificio lurañ munapxi. Taqi kunat sipansa, nayrïr air ram ukax Messer rusa waynan luratawa. Ukhamarakiw muspharkañawa, janiw paraíso houris ukatak ukham lurkänti, jan ukasti Pachamaman askipatakiw ukham luratayna. Ukhampachasa... Messer jupax mä chiqanx loqhewa, qhiparusti, jupax aeróbatica ukan yatxatatawa, mä inventor, mä diseñador ukhamawa, ukat chiqans jakasax juk"amp askinak Pachamamar apanispa. Inas Yankees ukanakax jan sinti pantjasipkchiti kunapachatix uka kamachir uñtasit lurapxi ukhaxa: ¡ch"axwäwinx nayrïr kunatix qhispiñawa! ¡Chiqpachansa, ¡mä jiwat jaqix janiw jiwayañjamäxiti!
  Almirante Naumo chachajj akham sänwa:
  - Jiwasaxa pä kimsa t"aqa jila municionanakxa tukusxtanwa. ¡Pistolanakajj wali juntʼüjjänwa, cubonak uma warantapjjerïna!
  Yamamotox amparapampiw thaya taypin mä cruz luratayna ukat mä jisk"a, mä juk"a ch"ullqhi arumpiw akham säna:
  - Nayaxa amuyta pistolanakaxa qhipa kimsa t"aqa ch"akhanakaru saykatapxani. Janis ukhamäkchixa, sapa patakat llätunk tunk phisqhaniruw knock out.
  Almirante Naumo chachajj amparap luqxatäna ukat nayraqatapat chʼuñu pichthapïna:
  - ¿Nayrïr urux taqi ch"amam churañax wakisispati?
  Yamamotox amparanakap ch"allxtayäna:
  - ¡Qhawqha qullqinaka! Chiqansa, ¡ukax wali askiwa! Rusanakarux musphataw katjapxta, kunjamatix 1904 maranx paskatayna ukhama, ukatx alemanes ukanakarux 1941 maranx katjapxta, ukampis Stalin jupax kamachirux sinti mutuyañapawa ukat janiw mayamps ukham luraskaniti. Ukhamasti, dragonan chuymapax ikiñar puritapat askinak apsuñamawa. Chiqansa, Stalin chachax Alemania markamp chʼaxwäwix wali chʼamampiw chuymap chʼallxtayäna, ukatwa Lejano Oriente uksar uñjañ jaytäna. Ukat jan irpirimp chikt"atapax nayrar sartañ axsarapxi. Ukatwa jupanakax jiwasan ch"axwañasarux faltasipxäna. Kunjamatix estadounidenses ukanakax lurapki ukhama, ukhama. Taqinitak qhanaw wakicht"asiñ pachax purinxäna, qinayanakax tantachasipxänwa, niyaw qhixu qhixunakax puriniñapäna, ukampis...
  Naumo chachajj cinturónpan warktʼatäki uka samurai espadan amparaparuw llamktʼäna, jan ukajj kunjamtï katana satäki ukhama:
  - ¡Rusianakax sapa kutiw qhipürux sarnaqapxi! Ch"axwawix janiw sinti jaya pachatakïkaniti ukat Ural uksaruw puriñäni.
  Yamamotox nayranakap alaxpachar uñtat uñacht"ayäna:
  - ¡Diosanakax aka tuqit yanapt"apxitani, ukampis janiw nayax ukham amuyt"kti! Jupanakax jank"akiw yatiqapxi, Khalkhin Gol jupax uñacht"ayiwa nivel ruso ukax juk"amp jach"awa 1904-1905 ch"axwäwi pachat sipansa. Ukhamarus, mä imantat yatiyapxäma. Vladivostok markankir jamasat agentejajj mä jukʼa yanaptʼäna, kunattejj costa toqenkir mä jukʼa chʼamani artilleríajj janiw proyectilnakanïkänti, ukat avionanakajj janiw tiempopar sartañjamäkänti. Akax jamasat ch"axwäwiwa.
  Naumo kullakajj akham sasaw muspharäna:
  - ¿Kawkhans SMERSH ukat NKVD ukanakax uñch"ukipxäna?
  Yamamotoxa, amparanakapampi ch"allxtasa, chhuxriñchjasïna.
  - Aka Lejano Oriente uksanx Rusia markan juk"amp jan wali irnaqirinakax irnaqapxi, khitinakatix frente soviético-alemán uksan jiwañ axsarapki jupanakax Vladivostok markar sarañ munapxi. Ukatwa, akanx juk"amp jasakiw mä traidor jan ukax mä loqhe jaqir patat jikxatañaxa, ukhamarak mä munañani jaqir jikxatañaxa. Ukat NKVD ukax imaginario conspiraciones ukanakar uñstayañ yatitawa, ukat janiw chiqpach traidores ukanakarux uñjxiti. Ukhamat irnaqañax wali ch"amawa. Ukhamarus, amuyt"añäni, walja generales ukanakax alemanes ukanakan ladopar sarapxaspän ukhaxa, familianakaparu, wila masinakaparu ukat amigonakapar uka tuqit jiwayañ amtapkchïnsa, ukhamax patat khitirus soborno churañax wali ch"amawa. Jan ukax chʼamakan apnaqañamawa, ukax jukʼamp askiwa. Ukatwa walja lurañanak lurapjjta. Jiwasax japoneses ukanakax aksa tuqinx operaciones militares ukanakan sum amuyt"añampiw uñt"atätanxa, ukatx taqi kunatix utjki ukanak amuyt"añampiw uñt"atätanxa.
  Naumo jupax katanapan amparap ch"allxtayäna:
  - Waliki! Ukampis Khalkhin Gol ukan p"inqachatapax mä q"añu chuymanïñ ukat sinti chuym usuchjasiñ uñstayi! Kunjamarak jiwasax...
  Yamamoto ukax akham sasaw chuymacht"awayi:
  - Ukanx japonés jaqinakat sipanx juk"amp Manchunakaw utjäna, ukatx taqpachanx janiw taqi pachax atipt"kasmati. Nayax amuyañajawa, ukhamakipans janiw suma unidades ukanakax jiwasan laykux ch"axwapkänti, ukat rusanakax avionetas ukat tanques ukanakanx jach"a ventaja ukanipxataynawa.
  Naumo chikat katanap apsuwayxi:
  - ¡Akax janiw chiqapar uñjkistuti! ¡Mä samurai chachajj janipuniw mä chʼamani cuchillaru, qarjata caballoru, walja uñisirinakaru, jan ukajj jan chʼamani armaru atiniskaniti!
  Yamamoto jupax chiqañchawayiwa:
  - Mä samurai, chiqpachansa, janiwa, ukampisa jaqiwa, llakisiñawa, jïsa! ¡Jaqinakax pantjasipxiwa!
  Yamamoto jupax distraído ukhamaw jikxatasïna ukat teléfononakaruw kuns arnaqasïna, ukatx saskakiwa:
  - ¡Mä samurai jaqixa janipuniwa chiqpachansa qunt"asiñapäkiti! Jupax ram ukat contra corriente ukaruw saraski.
  Naumox p"iqip ch"allxtayäna:
  - Chiqpachansa! Ukampis EE.UU. ukat León británico ukanakamp nuwasipxta.
  Yamamotox sala de control ukarux amparapampiw llamkt"äna:
  - Jïsa! Chiqansa, ukampis EE.UU. markax kisunakaparuw ch"allt"asiwayi, Gran Bretaña markax colonianakap chhaqhayawayxi, Alemania markax jan walt"äwin uñjasiwayi. Rusia markan Occidente uksat walja ch"amanak apsuñ munapxta, ukhamat Wehrmacht ukan jan ch"amäñapataki. Huelga ukax mayo phaxsinw amtata, thakhinakax wañt"añkama, ukampis estadounidenses ukanakax jark"atapxänwa.
  Naumo jupax mä katana apsusinx thayaruw ch"iyjatayna:
  - ¡Jiwatax EE.UU. markaru! Jupanakax Japón markarux llakisiyapxipuniwa.
  Yamamoto jupax k"ari chuymampiw jach"at arsüna:
  - Janiw sapa kutikiti, chiqans, sañäni, kunapachatix nayrïr kutix Rusia markamp ch"axwapkta ukhax Yankees ukanakax qullqi mayt"asiñampiw wal yanapt"apxitu, ukhamarak armas ukanakamp suministro ukanakampi. Chikat jila flotajajj EE.UU. ukat Gran Bretaña markanakat qollqempiw lurasïna, ukat jupanakan astilleronakapanwa lurasïna. Ukhamat América markax janiw sapürus jan walikiti, ukampis janiw aka tuqinx ukhamäkiti.
  Naumox musphataw jiskt"äna:
  - Ukat kunatsa?
  Yamamoto jupax jisk"achasiwayi, akham sasaw qhanañcht"awayi:
  - Mä tama bombarderos de largo alcance ukanakax Tokio markaruw mantapxäna, ukatx capital ukarux napalm bombas ukanakamp mä insidioso ataque lurapxäna. Patak patak lawat lurat utanakaw phichhantat uñjasiwayi, ukat emperadorax zona de control ukax capitalat jayarst"ayañapatakiw mayïna, kunayman qullqit apsuñapataki. Ukat nayraqatax, japonés esqueletonakar jak"achasiña, complejo de combate de bases estadounidenses ukanakax archipiélago Midway uksankiwa. ¡Ukat atipjapxaraktwa!
  Naumax espadap thaya tuqir ch"allxtayäna:
  - ¡Jiwasax wali atipt"apxtanwa!
  Yamamoto jupax akham sasaw arsu:
  - ¡Janq"u jaqinak taypinx ch"ikhi jaqinakaw utjaraki! Emperadorajj Napoleón chachan mä bustop oficinapar uchatapajj janiw muspharkañäkiti. Ukampis yaqha César utjarakïnwa, jupajj sänwa: atipjañat sipansa, kuntï atipjkta uk imañajj jukʼamp chʼamawa. Ukhamächi ukhajja, ukajj nayraqat jiwasatakiw yanaptʼistu. Naumax espadapampiw llätunk chimpu luratayna:
  - Amuyujampiwa amuyasta, ukampisa chuymajampi!
  Yamamotox sayt"asisaw irnaqir masiparux amparapamp ch"allxtayäna:
  - Janiwa chuym ust"ayasiñakiti, aka tuqinxa kutt"añataki sarxapxtanwa. URSS markar atipt"añäni ukat wasitat EE.UU. ukat británicos ukanakar t"ijt"añäni, ukampis aka kutix alemanes ukat pasta lurayirinakamp chikt"ataw.
  Almirante Nauma, niya jan uñjkañ kuynt"awimpiw katanax vainapar imantatayna ukat mä juk"a chhuxriñchjatax akham sasaw jisk"at arsüna:
  - Jutïr pachax wali askiwa, ukampis jichha pachax juk"amp askiwa! ¿Ist"apxtati taqpach suministro de bombas ukanakax portaaviones ukanx tukusxiwa, ukat...
  Yamamoto ukax mä juk"a arunak akham sasaw kamachi:
  - Cubierta ukar mistuñani ukat uñch"ukiñani, chika pachatsti muytañani ukat jak"ankir base ukar sarañäni.
  Naumax nayrapat sillp"ïna:
  - Nayax ist"twa, comandante!
  Almirantex jaltxataynawa, punkux jan ch"allt"asiñapatakiw katxarutayna. Janïr kayunakapajj jukʼamp sumaptañatakejj tiemponïkäna ukhajja, mä chʼiwiw pirqat punkut mistunïna, kayu puntapampiw sarnaqäna ukat tapanak jaqontäna.
  Ukhama, kunas negocio lurañataki pachaxa, ukampis arumax munasiñataki.
  Ukañkamax Sashka Sokolovsky jupax wali LAGG-5 ch"axwiriruw makhatatayna.
  Uka waynax nuwasiñ munäna. Jupax wali axsarkañ Conan tuqiruw jaltxatayna. Ukatpï mä samkaxa, kunatix jan iyawsañjam coincidencianakaw utji.
  Conan jupax phisqa patak suxta tunk avionetas estadounidenses ukat británicos ukanakaruw jaquqaniwayi. Ukat jupax as soviéticos ukanakamp chupap ch"akkatatayna.
  Ukampisa, kuna muspharkañas jupar suytʼaski uk janiw suytʼkiti.
  Sashka Sokolovsky jupa pachpaw juparux uñisi.
  Uka waynax troncos de natación ukakiw uchasi, ukax juk"amp suma ukat racional ukhamawa. Jupax mä jach"a nuwasïwiruw jank"ak puri.
  Conan jupan ch"axwiripax janq"u ñik"utanirakiw, niya tunka pusini marani waynar uñtasitawa, wali suma uñnaqt"ani ukat wali uñt"at muskulunakani.
  Panpachaniw yuqall wawanakax Terminadores ukhamawa.
  Jaya pachatpachaw maynit maynikam ch"axwañ qalltasipxi. Ukat uka pachparakiw phinqʼasipxi.
  Jupanakax ch"axwañ thakhit mistuñ yatipxi.
  Sashkax akham sasaw arnaqasïna:
  - ¡Stalin markatakix tayka markataki!
  Conan jupax akham sasaw arnaqasïna:
  - Japón markatakixa, ¡emperadorataki!
  Janis samurai ukhamäkchixa, jan ukasti duende ukhamawa. Akax Conan waynawa, mä auto soviético ukar t"unjañataki.
  Sashkax simetricamente jaysawayiwa - japonés ukar khuchhuqasa.
  Panpachaniw ch"axwirinakax heroes ukhamäpxañapa.
  Mayachtʼasisaw tʼijtʼapjje jan ukajj kunayman toqeruw chʼeqtʼasipjje, ukampis janiw maynis maynirojj tʼunjkaspati.
  Sashkax akham sasaw arnaqasïna:
  - ¡Ch"axwañani, ¡jumax jan wali axsariri!
  Conan jupax akham sasaw jaysatayna:
  - ¡Jumaxa axsaraña ch"axwaña!
  Jupanakax wasitatwa mayacht"asipxi. Niya ch"axwapxi, ukampis wasitat kunayman tuqinakaruw ch"iqintasipxi. Janiwa, janiw khitis khitirus jawqʼjkaspati. Ukampis llakisiñawa, janiw uk lurapkiti.
  Ukat wasitat ch'iqintapxäna.
  Sashkax akham sasaw qhuru arsüna:
  - ¡Qullan Rus' ukataki!
  Conan chachajj akham sasaw jachʼat arsüna:
  - Janiwa, ¡Japón markax juk"amp qullanawa!
  Sashkax sillp"isaw akham jaysäna:
  - Ukampis jumax janiw japonés ukhamäktati! ¡Ukat janirakiw mä jaqes!
  Conan chachajj qʼala kisunakapampiw qhuru arsüna:
  - Ukat khitis nayasti?
  Sashka kullakajj cheqaparjamaw akham säna:
  - ¡Jumaxa mä familia luz elfos ukanakata jutta!
  Conan jupax jach"at arsüna ukat jaysäna, yaqha avión soviético ukar khuchhuqasa:
  - ¡Ukhamatwa yatta!
  Sashkax perla kisunakap uñacht"ayasaw akham säna:
  - ¡Walja yatta!
  Ukat Conan chachajj akham sasaw amuytʼayäna:
  - ¡Ukham lurañäni! Nayatakix aka ch"axwawix juk"ampiw mä anatt"awimp kusist"awinakampi, jumax pä tunk mayan pachan wawaparakiwa! ¿Kunas Payïr Jachʼa Chʼajjwäwitak wakisi?
  Sashkax japonés autopar ch"allt"asax logicamente akham sänwa:
  - Nayax Rusia markat jutta, ukat nayrax Rusia markax URSS markapunïnwa. Ukhamajj ¡Taykajatakiw ch"axwaskta sasma!
  Conan chachajj jachʼat arsüna ukat akham sänwa:
  - Ukat japonés jaqinakax nayaruw inventapxitu, duende Conan, ukat anime ukan dibujapxitu. Ukatpï nayax Japón markatak ch"axwawaytxa. Ukhamajj ¡akajj mä jukʼa markajarakiwa!
  Sashkax wasitat jak"achasiñatakiw khithatayna. Taqi ametralladoranak qhipäxatpachaw pallapallapxäna, ukampis janiw maynit maynikam ch"axwañjamäkänti.
  Jupanakan municionanakapajj tukusjjewa.
  Conan chachajj akham sasaw amuytʼayäna:
  - ¡Ukham lurañäni! ¡Jumampi nayampejj Panpachaniw Payïr Jachʼa Chʼajjwäwit sarjjapjjta! Nayax akapachanktwa, ukat jumax jumanakan akapachanktawa... Ukat eventonakax thakhiparjam sarnaqapxpan!
  Sashkax janiw sasaw arsuwayi:
  - Janiwa, ukaxa janiwa luraskaniti! Japón markax nayraqatw URSS markarux atacawayi ukat jan walt"awinak utjayawayi. Jan ukax Segunda Guerra Mundial ukan janis utjkaspa ukhamaw lurañäni. Jan ukajj nuwasiñatakejj akan qhepararakï!
  Conan chachajj jachaqtʼasisaw akham säna:
  - ¡Payïr Jach"a Ch"axwäwinx panpachanitakix pachax tukusxiwa! ¡Ukat jiwasan pachanakasar kutt"xaraktanwa! Ukat mayjt"awinak tuqitxa, nayax jumat sipan juk"amp askinak jikxatawayta, wayna oficial, kunatix nayax mä duende ukhamätwa! Jïsa, ¡janiw jankʼak avionan pʼeqtʼañapatak jaytapktamti!
  Sashkax akham sasaw qhuru arsüna:
  - Ukaxa...
  Ukampis janïr purinkipanxa, mä llijullijuw istʼasïna, ukat avionanakas as pilotonakas aire taypit chhaqtxapxäna.
  Ukatxa, kunayman pachat jutir pä nuwasirinakampiw ch"axwäwix qalltawayi. Mä caricaturas de anime japonés, ukat maynix pä tunk mayan pachan yurir wayna, pachaparuw kutt"awayxi.
  Ukampis uka lurawix nayratpach lurasiwayi, ukatx Japón markax qutan EE.UU. markar atipt"asax inti jalsu tuqitw URSS markarux atacawayi.
  Stalin jupax Inti jalsu tuqir jach"a ch"amanak apayañapatakiw wayt"ata, ukatx Stalingrad markan ofensiva ukarux qhipharuw jaytawayi. Chiqans Rzhev-Sychovo operación ukax wali ch"amanchatawa, ukampis chiqpach sarnaqäwit sipanx juk"amp juk"akiw aski. Alemanes jupanakax soviéticos soldadonakan nayrar sartawiparuw kutt"ayañx atipjapxäna, jupanakarux wali jan walt"ayapxäna.
  Chiqansa, África uksanx aliados ukanakax uka amtarux katuntapxänwa. Ukampis kunatix janiw Paulus-arux bolsillupat qhispiyañax wakiskänti, Rommel-ax juk"amp ch"amanchawinak katuqawayi, ukat Argelia markanx estadounidenses ukanakarux wali askinjam ataque lurawayi, phisqa tunk waranqa jila pallapallanakaru ukhamarak oficialanakaruw katuntawayi.
  Jach"a jan walt"awinakax comando americano ukanx jan walt"awinak utjayawayi, ukatx Roosevelt jupax África uksar pallapallanak apañx congelawayiwa, ukatx jilpachx Pacífico uksanx América markatakix juk"amp wakiskiriwa sasaw arsuwayi.
  Yaqhip pallapallanakax estadounidenses, ukat jilpach industriales ukanakax Japón markar uñt"ayañ munapxarakïna.
  Ukhamatwa, Estados Unidos markanx saparst"atäñ yanapirinakax Europa uksan ch"axwäwinx americano jan chikancht"asipxañapatak proyecto ukarux ch"amanchañ atipxatayna. Ukat Wehrmacht sat empresarojj tregua lurañ amtapjjarakïnwa.
  Hitler jupax reservas ukanakamp jan walt"awinak uñjasax estadounidenses ukanakamp tregua ukar iyaw sataynawa.
  Gran Bretaña markax janiw Estados Unidos markamp jan ch"axwañ munkänti ukat mä maraw tregua lurañ amtarakïna.
  Fuhrer sat chachajj uka toqet iyaw sarakïnwa. Juyphi pachanx alemanonakax nayrïr chiqan katxaruñ yatipxäna. Leningrad jak"ankiw Operación Iskra ukax askinak jikxatawayi ukatx pasillo ukx p"akjañaw utjawayi.
  Alemanonakax diciembre phaxsinx Stalingrad markaruw taqpach katuntapxäna, ukampis janiw juk"amp nayrar sartapkänti.
  Febrero phaxsit tukuyarux Ejército Rojo ukax Voronezh jak"an mä suma ataque lurawayi, ukatx wali nayrar sartañ atipxatayna. Ukampis Mainstein, marzo phaxsinx contraataque ukampiw soviético soldadonakar muyuntañ atipxatayna, ukat wasitatw jan walt"äwinak utjayatayna.
  Wilax jach"a jan walt"awinakan uñjasiwayi. Ukat mä jukʼa tiempojj samarañwa jikjjatasïna.
  Ukampirus alemanonakax febrero phaxsinx taqpach ch"axwäw yatiyapxäna. Ukat Aliados ukanakax janiw bombardeo ukat nuwasiñs jaytxapxänti.
  Kimsïr Reich sat maranakanjja, armanak lurañajj wal jiljjattäna, jukʼampejj tanquenak lurañajj wal jiljjattäna.
  Fritz jupanakax Tigres, Panteras ukat Fernandos ukanakamp apnaqañ amtapxäna, jupanakan askipatak ch"axwäwix kunjamas uk amtañataki.
  Ukampis cheqas ukajj janiw wakiskänti. Jupanakax Stalingrad uksanx jach"a ch"axwawip puriyapxäna, Volga quta thiyan Caspio quta tuqiru.
  Uka amtax Cáucaso markarux uraqit URSS uksat khuchhuqañänwa. Ukat ukatsti Baku markaruw Caspio quta thiyan sarxapxta.
  Uka pachparakiw alemanes ukanakax diplomáticos ukanakamp ch"amanchapxäna, Turquía markarux ch"axwäwir mantayañataki.
  Jupanakax nayraqatw mä fundamental promesa lurapxi, Wehrmacht ukax Caspio qutar purispa ukhax huelga lurapxani.
  Japón markax wali ch"axwañankänwa. Jupax Vladivostok markar khuchhuqañ atipxatayna ukat Mongolia markar katuntañ atipxatayna.
  Samurai jupanakax walja infantería ukanipxi ukat jupanakax fanaticamente ch"axwapxi. Tanques ukanakax juk"amp jan ch"amanïpxiwa, ukampis k"acha, movil ukat lurañatakix barato ukhamawa. Ukat juk"amp askixa, suma maniobrabilidad ukampi.
  Mä juk"a arumpixa, uñisirix wali ch"amaniwa. Ukat Stalin jupax janiw kun lurañs yatkiti.
  Jichhax taqpach apuesta ukax kimsa tunk pusiniruw puri. Ukampis jupanakax alemán autonakat sipanx juk"amp jan ch"amanïpxiwa, juk"ampis Tigres ukanakat sipansa. KV tank ukax juk"amp jan waliwa ukat juk"amp llamp"ukiwa.
  45 mm pistola ukax nayra pachankiwa, ukatx 76 mm pistola ukax janiw ch"amanïkiti.
  Aviación ukax términos prácticos ukanx janiw jan walïkiti. Yämas Yak-9 ukax armamento tuqinx juk"amp jan ch"amanïkchisa.
  Alemanonakajj naturaljamaw Focke-Wulf sat barcor atinisipjjäna! Ukampis uka autojj apnaqañajj chʼamakïjjänwa. Wali ch"amanïkchisa ukat jank"akïkchisa.
  ME-309 ukax puriñ qalltawayi, mä juk"a jaya auto paqallq puntos de disparo ukaniwa, ukampirus janiw sinti jasak apnaqañax ch"amäkiti ukat jach"arakiwa. Ukax juk"amp jan wali maniobrabilidad sañ muni.
  Machaq lurawinakatx juk"amp jan ukax juk"ampix Yu-188 ukat Yu-288 ukanakaw utjäna, ukax suma bombarderos ukanakawa.
  Ukat chiqans nayrïr jet autonakax uñstañ qalltapxäna. Ukampis janiw jichhakamax en masa ukhamäkiti.
  Alemanes jupanakax 15 uru chinuqa phaxsitw ofensiva qalltapxäna, walja tanques ukanakaruw yaqha chiqar apayapxäna. Ukat chiqans qalltatpach suytʼatäpxänwa. Mä chʼaman jarkʼaqasiñaw lurasïna.
  Mä chiqpach ciudadela.
  Ukhamarus, IL-2 ukax alemanes ukanakatakix mä suma muspharkañ wakicht"awayi, jisk"a bomba acumulativa ukham uñt"ayata.
  Ukampis akax janiw wakiskiti... Alemanonakax wali ch"amaniruw tukupxäna. Jupanakax juk"amp yatxatat infantería, aviación ukat tanques ukanakanipxiwa.
  Jan inti jalant tuqin frente utjkipanx fascistanakax aire ukanx juk"amp ch"amanïpxiwa. Tanques ukanx mä jisk"a ventaja ukanipxi jakhüwinakanxa, ukampis calidad ukanx jach"a k"añaskunakan utjatapata.
  Artillería tuqinxa, URSS markax mä juk"a juk"amp barril ukaniwa. Ukampis chiqans calibre tuqitxa, uñisirix nayrar sartaskiwa.
  Taqi kunatix qhiparki ukax soviético jaqinakan ch"aman arxatäwiparu ukhamarak jan sayt"asitapar jakt"añawa.
  
  
  
  NAPOLEON UKAX WATERLOO UKAN ATIPXÄNA
  Napoleón Jach"a Jach"a Jach"a Jaqirux mä pä horanak nayraw Hamilton markar atacatayna, ukatx Blucher jupax janïr purinkipanx atipt"añ atipxatayna. Ukat ukat Blucher jilataruw atipjäna.
  Ukhamäpanjja, Alejandro Nayrïr chachan pʼeqtʼataw Rusia markajj Napoleón chachampi jan nuwasiñ amtäna. Austria markankirinakajj jupamp familiaräpkaspas ukhamänwa, jupanakajj mä jukʼa tiempokiw sumankañ utjañapatak mayipjjäna.
  Francia markax Italia markan pä jisk"a chiqanakaruw kutt"ayawayi, ukanx francés jaqinakaw jakapxi, ukatx Países Bajos markax composición ukaruw katuqawayi. Indemnización ukax jupat apsutäxänwa, ukat Napoleón Nayrïr ch"amapax uñt"atäxänwa.
  Mä juk"a pachatakix mä equilibrio ukaw utt"ayata. Francia markax ch"axwäwinakat sinti qarjataw uñjasïna, ukat Napoleonax mä juk"a pachax amukiw qunt"asïna. Mä qhawqha reformanak lurañ qalltawaykchïnsa. Mä jach"a amtawix poligamia oficial uñt"ayañawa, derecho ukax pusi jaqi masinakkamaw utjañapa.
  Iglesia Católicajj jan saytʼkchïnjja, papan autoridadapajj wal aynachtʼäna. Ukat protestantenakajj uka toqet flexibilidad uñachtʼayapjjäna.
  Napoleona pachpaw niya Diosar jan iyawsir jaqëjjäna. Ukat iglesiampi estadompix taqi chuymaw jaljtayäna. Akapachankir leyinakajj janiw jumatak llakiskiti sasaw sapjje.
  Napoleón Jach"a markax Francia markan ch"amap mä juk"a wasitat utt"ayasax Argelia ukat Marruecos markanakaruw mantawayi. Jupax África uksan colonia ukanakaw yänakapar yapxatañ qalltäna. Mä qhawqha tiempotjja, soldadonakapajj Libia marka katuntapjjäna. Ukampis Egipto markajj Gran Bretaña markamp jan katuntatäñapatakiw jarkʼäna, uka marka pachpas janiw uka amtapkänti.
  Napoleonax lamar qutan ch"axwañ jan qalltañax juk"amp askiwa sasaw amtäna, ukanx uñisirinakat sipanx juk"amp jan ch"amaniw jikxatasïna. Ukhamarus, kunatix África uksan katjatäki ukanak digerir lurañax wakisirakiwa.
  Francés jaqinakax Níger uksaruw sarañ amtapxäna, ukat África uksan inti jalant tuqinkir uraqinak katuntañ amtapxäna.
  Napoleón chachajj Rusia markamp sum apasiñwa atipjäna, jukʼampejj Nicolás Nayrïr jaqejj apnaqañ qalltäna uka qhepatjja, jupampiw amigopäjjäna, ukat Austria markampejj amigopäjjänwa. Ukatjja, 1829 maranjja, Austria ukat Francia markanakajj Rusia markamp chikaw Turquía marka contra chʼajjwäwir mantapjjarakïna. Kunatix taqpachanx mä ch"aman sartawiw tukuwayi.
  Türkiye jupax qhipharux Balcanes uksat jaqunukutaw uñjasiwayi. Bosnia ukat Herzegovina markanakax Austria markaruw tukuwayi, Rusia markax Rumania markan inti jalsu tuqinkir chiqaruw katuqawayi, ukat inti jalant tuqinkir chiqax Austria markaruw tukuwayi.
  Bulgaria ukat Serbia uka markanakax formalmente independencia ukar puripxäna, ukampis búlgaros ukanakax Rusia markan vasallos ukar tukupxäna, ukat serbios ukanakax Austria markan vasallo ukar tukupxäna. Francia markax sardina ukat napolita reinonak apnaqañ qalltäna. Ukatjja, francés jaqenakajj Grecia markatwa Creta markar katuntapjjäna, ukat uka islanakat mä qhawqha cheqanakas katuntapjjarakïnwa. Grecia markax pachpa continente uksanx formalmente independencia ukaruw puri, ukampis Francia markan uñjata.
  Turquía markax niyas Estambul markaruw Europa uksanx katxaruwayi.
  Rusia markax Transcaucasia, Batumi, Kars ukat Erzerum ukanakaruw katuqaraki - niya taqpach uraqinakax armenio ukat kurdo ukanakan jakatawa. Irak markan alay toqenjja, rusa markaruw tukjjäna, ukat sur toqejj británico jaqenakampiw katuntatäjjäna.
  Türkiye markax secundaria poderes ukar jaqukipatawa. Jan ukasti, Rusia markax chiqpach sarnaqäwit sipanx juk"amp ch"amanïnwa. Napoleonax 1837 maranwa jiwxäna, ukat Francia markax mä jach"a ch"aman ch"amanïnwa, África, Europa ukat Asia uksan mä qawqha chiqanakan colonia ukan yänakapampi.
  Uka qhepatjja, Napoleón II yoqapaw apnaqañ qalltäna. Juk"amp jach"a, q"illu, jupax awkipat jach"a amtäwinakap katuqawayi. Ukat Gran Bretaña contra mä coalición uñstayañ yantʼäna.
  Austria markax uka tuqitx iyaw sataynawa, ukat Rusia markax uka pachanx Cáucaso markan ch"axwäwin jikxatasïna, janiw mayacht"asis ch"axwañ munkänti. Ukat 1846 maranjja, Austria ukat Francia markanakajj Alemania markampiw nuwasipjjäna. Prusia markanx janiw jichhakamax mayacht"atäkiti. Ukat ch"amanakax janiw kikpakïkänti. Austria markax ch"amapankiwa ukat Francia markax ukhamarakiw... Ukampis Prusia markax janiw sinti ch"amanïkiti.
  Ch"axwäwi utjatapatxa, Alemania markan taqpach uraqinakapax katuntatäxänwa, ukat francés ukat austriaco ukanakar jaljatäxänwa. Ukat Napoleón II chachajj jankʼakiw Dinamarca markar katuntäna. 1851 maranjja, Noruega markajj francés jaqenakan katuntatänwa.
  Ukat 1853 maranjja, Nicolás Nayrïr jaqejj qhepat uka mayachtʼasiwiruw mantawayjjäna. Rusia, Austria ukat Francia markanakax kunatix Turquía ukat Gran Bretaña ukanakan qhiparkän ukaruw atacapxäna.
  Uraqinxa, suma sarantäwix coalición ukarux yanapt"awayi. Lamar qotanjja, británico jaqenakatakejj mä jukʼa sumäjjänwa. Ukampis uka coalición ukax taqpach Oriente Medio, Egipto, Sudán ukanakaruw katuntawayi. Ukat ukxarusti Irán markaruw puri. Ukat 1857 maranjja, Rusia, Francia ukat Austria markanakaw India markar sarjjapjjäna. Ukat juparus katuntapxarakïnwa.
  África markar katuntañax sarantaskarakïnwa, sur tuqir nayrar sartasa. Ukat Gran Bretaña marka pachpaw mä bloqueo continental ukamp chʼamaktʼayatäna. Uka pachparakiw kimsa imperionakajj flotanak lurapjjäna.
  Nuwasiñ chʼamampi ukat yänakapansa jupanakan ventajapajj jukʼampiw amuyasïna.
  Ukat 1862 maranx Rusia, Francia ukat Austria markanakax pachpa metrópoli uksan uraqir puriñapatak jan walt"ayat uñjasax britániconakax sumankañ mayipxäna. Gran Bretaña markax walja jisk"achañ condicionanakaruw iyaw sañapäna ukat colonianakap jaytañapänwa.
  1864 maranjja, Nicolás Nayrïr jaqejj jiwjjänwa... Tronopajj Alejandro Segundo chachan herenciap katoqäna. Ukampis aka reyejj mayampiw jan suertenïjjäna. Nayratpachaw abril phaxsin 1866 maranx Karakazov noble jaqimp jiwayat uñjasiwayi ukatx yapuchirinakan qhispiyasiñapax wali suyt"atax janiw utjkänti.
  Ukat Alejandro Kimsïr machaq zar waynax yapuchirinakan qhispiyasiñap contraw sayt"äna. Ukat jupax conservador sat yatichäwiruw sarantaskakïna. Ukampis Rusia markax Asia ukat China markanakaruw saraskäna.
  Estados Unidos markanxa, guerra civil ukax wali ch"amawa. Yämas Abraham Lincoln sat chachar jiwayapkäna uka qhepatjja. Norte toqenkir jaqenaka taypinjja, jachʼa jan waltʼäwinakaw utjäna. Uka guerrajj tunka marat jilaw utjäna, ukat Estados Unidos markajj tʼaqa tʼaqa tʼaqaw qheparäna. Ch"axwäwix jaya pachanak utjañapatak ch"amanchasiwayi, Napoleón II jupax sur uksankir jaqinakar yanapt"atapata ukhamarak jan munatapat mä ch"aman Estados Unidos markan fronterapanx colonia francesa Canadá ukat México vasal ukanakamp frontera ukan utjañapataki. Napoleón Segundo chachajj 1879 marakamaw apnaqäna, ukat apnaqäwipajj wali jaya tiemporuw tukusïna: pusi tunka payan maranakaw wali jachʼañchatäna. Francés jaqinakax África uksaruw q"al katuntapxäna, Austria ukakiw mä juk"a katuntasïna, Siria, Palestina, Indochina, mä chiqanx India, Irán ukat juk"ampinakatw askinak jikxatäna.
  Canadá, México markanakanwa saytʼasipjjäna, ukat América Latina uksaruw mantañ qalltapjjäna. España ukat Portugal markanakanjja, Francia markankir reyinakaw apnaqañ qalltapjjäna. Gran Bretaña markax payïr markaruw tukuwayi.
  Chiqansa, Rusia markax ch"amanchasiwayi, ukat mä juk"a Austria markaruw ch"amanchawayi. Ukampis ukax janiw axsarañjamäkiti.
  Napoleón Kimsïri, Napoleón Payïr chachan wawapaw tronopar makatäna. Jupax niya kimsa tunka llatunkan maranïxänwa. Mä suma jilïr emperador ukhamawa, jupax awkipan políticas ukanakap sarantaskakiwa, América Latina uksan ch"axwawinakampiw sartawayi ukat Australia ukat Océano Pacífico uksanw uñakipt"awayi.
  Rusia uka pachax China ukat India markanakaruw katuntawayi ukat digerirïna, walja uraqinaka. 1904 maranjja, rusanakax Japón markaruw puripxäna, nayrax Corea markaruw katuntapxäna. Japón markamp ch"axwawix mä juk"a aynacht"awayiwa ukatx fase partidaria ukaruw mantawayi. Napoleón III sat chachajj América Latina ukat niya taqpach Continente Rojo uksaruw katuntäna. Ukampis Estados Unidos markar mantañatakejj janiw tiemponïkänti, 1909 maranwa jiwjjäna.
  Napoleón Pusïri - taqpach jilïr yuqall wawanakax nayratpachaw Napoleón satäpxäna- Estados Unidos markaruw katuntapxäna ukat atacapxäna, uka uraqi ch"amanchañ tukuyañataki. Ukampis Estados Unidos markax kimsa chiqaruw jaljatäna, ukat mä jukʼa qhipharuw qhiparäna. Ukat Francia markankir walja ejercitonakaw jupanakar katuntapjjäna.
  Rusia markax jaya pachaw japonés partidos ukanakamp ch"axwañanx jikxatasïna, ukatx China markanx sapa kutiw sartasiwinakax utjawayi.
  1913 maranjja, Alejandro Kimsïr jilatajj jiwjjänwa, Nicolás II chachajj tronoruw makatjjäna. Machaq reyejj awkipan thakip sarantaskakïnwa.
  Estados Unidos markar atipjasajja, Napoleón IV chachajj jukʼamp munäna. Gran Bretaña markax janiw jichhakamax sinti ch"amanïkiti jan colonianakampi. Austria ukat Rusia uka markanakax Francia markat sipanx pä jach"a ch"amanakaw uraqpachanx utji.
  Ukatjja, panpacha imperionakanjja, monarquías absolutas ukanakaw utji, ukat Rusia zarista sat cheqanjja, ¡sirvöñajj walikïskiwa!
  Napoleón Pusïrix aka tuqit amuyt"aski... Ukampis pä monstruonak mä kutikiw nuwasiñax jan lurañjamäkiti. Jan ukajj sinti chʼamäki. Mä jaqiruw ajlliñama ukat jupanakarux mayachtʼataw jawqʼjañama.
  Franz Joseph emperadoran 1916 maran jiwatapatxa, jupax suxta tunk llatunkan maraw apnaqäna - uraqpachanx juk"amp jaya apnaqäwinakat maynïriwa, Carlos I sobrinopax tronoruw qunt"asiwayi. Ukat uka qhepatjja, Austria markanwa chʼajjwañanakajj qalltäna. Machaq herederorux janiw taqinix uñt"apkänti, Franz II jupan sapa achachilapax emperadoränwa.
  Ukat walja sartasiwinaka ukat golpes ukanakaw utjawayi.
  Francia ukat Rusia markanakax Austria markaruw soldadonak khitapxäna. Huelga conjunta ukax imperio patchwork ukat t"aqanuqtawiparux jank"akiw atipt"ayäna. Ukat mä qhawqha tiempotjja, Suecia markajj tʼaqa tʼaqaruw tukuwayjjäna.
  Ukat Francia markax España ukat Portugal markanakaruw composición ukanx uñt"ayäna.
  Ukhamatw uraqpachanx pä markanakakiw qhiparxi: Francia ukat Rusia, jupanakax taqi territorionakaruw jaljapxi...
  Nicolás II ukat Napoleón IV jupanakax ukham lurapxäna. Akax mayacht"atawa. Ukat pä reyinakax maynit maynikamaw sayt"asipxi... Ukampis ch"axwäwix janipuniw qalltawaykiti... Nicolás II jupax 1936 maranw jiwxäna. Jupat lantix Alexey II sat jilataw irnaqäna. Ukat Napoleón Cuarto chachajj mä mara qhepatwa 1937 maran jiwjjäna. Jupat lantix janiw jilïr yuqapax apnaqkänti, jupax jiwarakïnwa, jan ukasti chika taypinkir yuqapaw jiwxäna, Luis Tunka llätunkani.
  Machaq reyejj waynäskänwa, Alexei jilatasti waynäskänwa. Ukat 1941 maranx walja phaxsinakaw mayo phaxsit diciembre phaxsikamax ch"axwapxäna... Uka qhipatx sumankañ lurapxäna, jan anexiones ukat indemnización ukanakamp términos ukanakampi.
  Ukajj niyaw pä oraqpachankir imperionakan qhep qhepa chʼajjwäwipajj utjäna. 1943 maranjja, francés jaqenakajj phajjseruw avionat sarjjapjjäna. Ukat rusanakax 1945 maranwa ukham lurapxäna. Espacio jach"anchayañax qalltawayiwa.
  Ukat pä imperio: ruso ukat francés, Bonaparte ukat Romanov dinastías ukanakax sumankañan jakasipxäna.
  Ukhamasti, jila partejja, aka Oraqen utjki uka yaqha sistemanjja, jakañajj wali sumaw jiljjattäna.
  Pä tunk payan pacha tukuykamax rusanakax francés jaqinakax niya taqpach planetas del Sistema Solar ukar sarañ atipjapxäna ukat industrias espaciales ukanakaruw nayrar sartayapxäna.
  Jila partejja, janiw epidemias ni machʼanakajj aka Oraqen utjjjjjänti. Panpacha imperionakan nasïwipajj controlatäjjänwa ukat religionanakas jukʼakiw utjäna.
  Iglesiajj estadot jitheqtatäjjänwa, ukat Diosar jan creyiñasa ukat machaq paganismo religionatsa modaruw tukuwayjjäna.
  Ukat guerranakax qʼal chhaqtawayxäna, kunattix niyas janiw jachʼa jan waltʼäwinakax utjkänti.
  
  RASPUTIN JANK"AK JANK"AKÄNA
  Rasputin, mä milagro tuqi, veneno ukat purakapan usuchjat ukhamakipans, jiwayañ yant"äwit qhispiwayi. Nicolás II zar sat chachar walja tiempo muyuntañatakejj walja tiempow amtapjjäna, ukatwa palacionkir golpejj jan luraskänti. Zar chachajj Rusia markan sarnaqäwipan jukʼamp chʼamäki uka etapajj sumwa pasäna. Ukat abril phajjsi tukuyarojja, thakinakajj wañtʼjjäna ukhajja, sur toqenjja, walja tiempo suytʼat nuwasïwiw qalltäna.
  Ejército zarista ukan nuwasiñ askipatakix janiw Gobierno Provisional ukan loqhe decretonakapampix jan walt"ayatäkänti, ukat Brusilov wali uñt"at comandante ukan p"iqinchatapanx jach"a askinak jikxatawayi. Ukhamarus chiqpach sarnaqäwinx qalltanx jach"a askinak utjawayi, ofensiva ukax sabotaje ukan jan walt"ayataw uñjasiwayi, bolcheviques ukat yaqha t"unjir elementos ukanakamp chika, jach"a burguesía ukat ministros del Gobierno Provisional ukanakamp chika.
  Ukampis janiw sabotaje ukax utjkiti, ejercitox wali ch"amaniwa generales zaristas ukanakan disciplinap layku. Ukat austriacos ukat juk"ampirus unidades eslavas ukanakan moral ukax jilxattaskiw.
  Brusilov jupax Lviv markaruw katuntawayi ukat Przemysl markar muyuntat uñjasiñkamaw nayrar sartawayi.
  Marka taypin frente ukar sinti jan ch"amanchasakiw alemanes ukanakax kunjamatsa rusa ofensiva ukarux sayt"ayapxäna.
  Ukampis Rumania markankir soldadonakax Rumania markaruw chʼaxwapxarakïna. Ukanjja, wali sumwa jikjjatasipjjäna. Ukat Bucarest ukat Transilvania markanakaruw wasitat katuntapxäna.
  Alemanes jupanakax yaqha chiqanakatx soldadonakap apsusipxarakïnwa, ukhamat austriaconakarux qhispiyapxäna. Alemania markatakix juk"amp jan walt"awiw utjawayi, kunatix Estados Unidos markax abril phaxsin 1917 maran ch"axwäwir mantawayi. ¿Kunatsa estadounidenses jaqinakax jan mayachasipxañapäkiti? Qhanaw Alemania markax niyaw barcot saraski ukatx atipjirinak taypinkañax wali askiwa.
  Jallu pachanx kunapachatix q"uma chhijchhix jallu qalltawaykän ukhax qhipharux rusa pallapallanakax unidades alemanas ukanakaruw marka taypin nuwasiñ qalltapxäna.
  Qʼuma chʼiyar chʼiyar jan sum uñjasajja, alemán ametralladoranakatakisa artillería ukankirinakatakis irnaqañajj chʼamänwa. Ukhamarus, thaya pachanx Krauts jupanakax juk"amp jan waliw arnaqasipxi, rusanakat sipansa, jupanakax juk"amp yatintapxiwa qhuru pacharu.
  Ukatwa chika taypinkir, inti jalant toqenkir frenterojj Kornilov sat jukʼamp amtasiri ukat chʼamani comandantejj pʼeqtʼäna, jupajj nayrïr jan sinti ajjsarir comandanteparuw jaqontäna.
  Rusia markankir soldadonakax Alemania markan jan chʼamanïki uka arxatäwinakap pʼakintapxäna ukat sum nayrar sartapxäna, walja katuntat jaqinakaru ukat trofeonak katuntapxäna.
  Vistula jawir thiyankiwa, inti jalant tuqinkir soldadonakapar jan ch"amanïtapatxa, alemanonakax rusa soldadonakan nayrar sartawip jark"aqapxäna. Zarista ejercitojj estados bálticos ukanakaruw qhespiyäna, ukat Prusia Oriental uksaruw mantarakïna.
  Ukhamarakiw rusanakax jach"a askinak sector sur de frente uksanx Turquía ukar saykatapxäna. Mara tukuykamax jupanakax británicos ukat francés ukanakamp chikaw Asia Menor uksanx niya taqpach katuntapxäna ukat Estambul uksaruw jak"achasipxarakïna.
  Jallu qallta phaxsinx Estambul markax nayraqatax rusa pallapallanakan jan walt"ayataw uñjasiwayi, ukatx Imperio Otomano ukax katuyasiwayi.
  1918 maraw purinïna. Rusia markanx nayrïr atipt"äwiruw iyawsapxäna, ukat pallapallanakan taqi jan walt"äwinakap uñjkasas uka markax ch"amanchaskakïnwa. Aliados ukanakax Occidente uksankir alemanes ukanakarux mä juk"a qhipäxar jaquntapxarakïnwa, ukat jupanakan suma sartawiparuw iyawsapxäna.
  América markax juk"amp juk"amp jaljawinakaruw mayjt"ayäna. Austria-Hungría markax t"unjatäxänwa ukat ejercitopax ch"usaruw sarawayxäna. Bulgaria markax Alemania ukat Austria-Hungría ukanakamp ch"axwañ yatiyawayi, ukatx estados centrales ukan union ukarux jaytawayi. Ukat Türkiye markax atipjataw uñjasiwayi.
  Chiqansa, Alemania markanx uka chʼaxwäwi jankʼak tukjañatakiw amuyunakax uñstäna.
  Ukampis mä jukʼa pächasipkakïnwa. ¿Kawkirus saräta? Marzo phaxsinx Rusia markax jan junt"u pacha suyt"asaw Austria-Hungría uka nayratpach p"akjata markar ch"allt"awayi ukat nayrïr chiqaruw p"akintawayi. Alemananakax janiw uka jan walt"äwirux saykatañjamäkänti ukat jaltxapxäna. Jach"a jan walt"awinakampiw atipt"asipxäna. Budapest markax t"unjatäxänwa ukatx Imperio Austriaco ukax capitulatäxänwa.
  Mä qhawqha tiempotjja, Alemania markanjja, mä golpe de estado ukaw utjäna, ukat 1918 maran mayo phajjsit 9 urunak saraqatarojja, Alemania markankir Imperiojj katuyasjjänwa.
  Ukhamaw Nayrïr Jachʼa Chʼaxwäwix tukusxäna. Uka qhipatxa Versalles markan aruskipäwinakaw utjawayi, ukatx machaq sistema de paz ukar firmañaw utjawayi.
  Imperio Otomano ukax mapa ukanx chhaqtawayxänwa. Uka markajj Rusia, Gran Bretaña ukat Francia markanakampiw jaljatäna. Imperio Zarista ukax Constantinopla ukat Asia Menor uka markanakaruw Armenia markamp kutt"ayawayi. Gran Bretaña Irak, Palestina, Arabia Saudita ukat Francia Siria markanakan otomanonakan yänakapa. Austria-Hungría ukax Europa markan mapapat chhaqtawayxarakïnwa. Rusia markax Galicia, Bukovina, Cracovia markanakaruw Polaco uraqinakamp chika katuqatayna. Checoslovaquia markax Rusia markaruw tuküna, mä juk"a autonomía ukax utjaskakiwa, ukampis Nicolás II jupax República Checa ukat Eslovaquia markanakan reyipäxänwa. Cracovia markax Reino de Polonia uksaruw mantawayi, Poznan ukhamarak Alemania markan mä chikat uraqinakapar uñtasita. Ukhamaraki Danzig. Rusia markax Klaipeda suyurux katuqarakïnwa. Wali jach"aptayañaw jupan katxarutanakapa.
  Occidente tuqinx Alemania markax francés ukat daneses ukanakan yänakap kutt"ayatayna, ukax Bismarck jupan apnaqataw katuntatäna. Ukhamarakiw Cuenca de Rin uksan mä zona desmilitarizada ukar iyaw sañapatak wayt"ata. Alemania markax atipt"ir markanakaruw jach"a reparacionanak pagañapatak wayt"atarakïna. Nayraqatax Rusia ukat Francia markanakaw alemanes ukanakamp juk"amp jan walt"ayat uñjasipxi.
  Yugoslavia markax uñstawayarakitaynawa, ukax Rusia markan vasallo ukhamaw uñt"ayasi, ukampis janiw formalmente uka taypinkkänti. Hungría markax khuchhurata ukat Rusia markan vasallo ukham uñt"atarakiwa. Austria markax formalmente independiente ukhamaw qhiparäna, ukampis reparaciones ukx pagawayiwa. Rumania markax Transilvania markaruw puri.
  Taqinipuniw jukʼamp jan ukax jukʼamp kusisitäpxäna, jan ukasti atipjirinakakiw kusisipxäna. Türkiye ukat Austria-Hungría uka markanakax Europa ukat Asia uksan mapapat chhaqtawayxänwa. Ukat Rusia markax jaqinakaru ukat territorionak jilxattayäna. Kunjamtï chiqpachansa, Francia, Japón, Gran Bretaña ukat Estados Unidos markanakakiw reparacionanakat mä jukʼa katuqapxäna. Pacífico jachʼa lamar qotankir Alemania markan yänakapajj Japón ukat Gran Bretaña markanakaruw jaljasïna. África tuqinxa, jilpachax Gran Bretaña markanwa.
  Mä qawqha phaxsitxa, Rusia markax Gran Bretaña markamp chikaw Afganistán markan ch"axwäwir mantawayi. Mä jank"ak atipt"äwiw utjawayi, ukatx nayrïr kutiw Mendeleev yuqapan lurat tanquex nuwasïwin yant"ata. Machaq autojj wali chʼamanïtap uñachtʼayäna ukat suma apnaqañ yatirakïnwa.
  Jupax "Alexey" sutimp uñt'atawa, trono heredero ukar jach'añchañataki. Ukat aka autox wali suyt"at uñnaqt"anïnwa.
  Afganistán markar katuntata ukat t"aqanuqtatapatxa, sumankañ pachaw qalltawayi. Walja jiskʼa chʼaxwäwinakas pasawaykchixa. Rusia ukat Gran Bretaña markanakax Irán markaruw jaljapxäna. Ukat ukatx aliados ukanakax Arabia Saudita uksan jaljawip tukuyapxäna.
  Rusia markan economía ukax sapa marax niya sapa patakat tunka ukharuw jank"ak jilxattawayi, ukatx 1929 maranx payïr chiqanw jikxatasïna. EE.UU. markax jank"akiw jilxattawayi, Francia markat sipanx mä juk"a juk"akiw jilxattawayi, ukatx Alemania markat sipanx juk"akiw jilxattawayi. Ukat Gran Bretaña markax sayt"ataw uñjasiwayi, janïr ch"axwäwix utjkän uka pacharux juk"akiw puriwayi.
  Ukampis Jachʼa Depresión sat tiempojj utjkäna ukhajja, wasitatwa jan waltʼäwinakajj utj-jjäna ukat kutkatasiñanaka ukat jan waltʼäwinakaw jiljjattawayjjäna.
  Nicolás II chachajj Nayrïr Jachʼa Chʼajjwäwin atipjasaw autoridadap chʼamañchtʼäna. Zar chachajj tunka hora chikataniruw irnaqtʼañ urujj jiskʼaptayäna, sábado urunakasa ukat janïr vacacionat sarkasajj llätunka horanakaruw jiskʼacharakïna. Rusia markanx sueldonak katuqañax jilxattaskäna. Precios ukax mäkiw qhiparäna, ukat rublo real ukax aka Uraqinx juk"amp ch"aman qullqirakïnwa.
  Ukatjja, zar chachajj 1925 maranwa paqallq grado inakiw yatichañ qalltäna. Ukat 1929 maranjja, paqallq gradoruw yateqapjjañapäna. Ukhamarakiw inakiw k"umaraptañax juk"amp ch"amanchasiwayi.
  Ukat inakiw jachʼa yateqañ utar sarañajj jukʼamp faciläjje. Ukat pensiones ukanakax jilxattawayiwa, ukat irnaqirinakarusa, utankir warminakarusa, jan ch"amanïpki ukanakarus payllatäxänwa.
  Ukampis Jachʼa Depresión sat tiemponjja, taqe jan waltʼäwinakarojj wasitatwa jukʼamp jiljjattayäna. Ukat mayamp amtasipxäna Duma, ukax zar ukax chhaqtayawayiwa, ukampis machaq chhijllawinakax janipuniw luraskänti. Kunas absolutismo ukan jaktäwipar puriyäna.
  Reyejj wasitatwa leyinak lurañ derecho katoqäna, ukat uñjkañ lurañanak uñachtʼayañ qalltäna. Ukampirus jan Duma Estatal ukax juk"amp sumaw tukuwayxi, Consejo Estatal ukax irnaqawayiwa, ukatx Código Civil del Imperio Ruso ukax apsutawa.
  Ukampirus machaq burguesiax juk"amp democracia munapxäna, ukat mä juk"a Duma ukan jaktäwip munapxäna. Depresión ukanx proletariado ukhamarak campesino ukanakax kutkatasiñ qalltapxäna.
  Taqi ayllunakanxa, kulak clase ukax wali ch"amanchataw uñjasiwayi. Ukampis uraqininakax uraqinakanïpxapuniwa. Fertilidad ukax wali jach"apuniw qhiparawayi ukatx jiwatax juk"ampiw jilxattawayi, juk"ampirus qullañ utanakax juk"amp sumaptawayiwa. Ukhamatwa jaqenakajj jiljjattäna ukat oraqejj tʼaqa tʼaqa tʼaqa tʼaqaruw purirakïna. Chiqansa, uka jiltäwit mä chiqax markaruw chʼamtʼäna. Depresión sat tiemponjja, jan irnaqäwinïñajj wal jiljjattäna.
  Ukampis zarista sat gobiernojj wali chʼamani amtanakampiw uka llakin jan waltʼäwinakap askichañ puedïna. 1931 maranx Japón markax China markaruw mantawayäna ukat Manchuria markanx jupanakan gobierno de títeres ukham lurañ yant"äna. Ukax nayrir aruskipäwinakaruw p"akintawayi, ukat Rusia markax ch"axwäwir mantañapatakix kunatsa ukhamaruw tukuwayi.
  Uka tiempotakejja, zarista ejercitojj oraqpachan jukʼamp nayrar sartat ukat chʼamani tanquenakanïnwa, aviación ukanakat sipansa, suxta motor bombarderonakaw utjäna. Ukhamatwa, Rusia zarista markanx uraqpachan nayrïr walja helicópteros ukanakax uñstawayi, ukat juk"amp suma, jan retroceso fusiles ukanakaw uñstawayi.
  Ukhamarus, Rusia zarista markanx nivel de generales ukax jilxattawayiwa. Ukat uka flotajj almirante Kolchak sat genio chachan pʼeqtʼatäjjänwa.
  Nayrïr Jachʼa Chʼajjwäwi tiemponsa, zarista ejercitojj hidroavionanak wasitat lurapjjäna ukat jan pantjasir avionanakaruw puriyapjjäna. Ukat jupax lamar qutanx japoneses ukanakarux ch"amampiw ch"allxtayäna.
  Ch"axwäwix qalltatpachaw japoneses ukanakatakix jan walin uñjasiwayi. Zar apnaqawipanx yaqha Línea Principal Baikal-Amur ukaw lurasiwayi ukatx rusa ejercito ukan suministropax jan kuna jan walt"awinakampiw phuqhasiwayi.
  Japoneses ukanakat sipan juk"ampi, cantidad ukhamarak calidad, mariscales de campo Denikin ukat Kornilov jupanakax mä ofensiva sum irpxaruwayi. Wayna generalanakatxa, Vasilevsky jupax wali uñt"atawa, jupax pä tunk kimsani maraniw Nayrïr Jach"a Ch"axwäwinx coronel ukhamaw tuküna. Ukat pä tunk phisqhan maranix niyaw generaläxi.
  Cheqas yaqha comandantenakajj utjarakïnwa. Tukhachevsky chachajj carrerapan jankʼak jiljjattatap uñjarakïna. Budyonny markaruw makhatatayna. Mä qawqha atipt"awinaka ukat qalltatpachaw ejercito zarista ukax amtäwinïna, calderas uñstayasa ukat Puerto Arturo markar muyuntasa. Ukampirus uka muyuntawix janiw jaya pachax utjkänti, uka ch"axwäwix utjkän uka pachanx aka jan atipt"kay ciudadelax pä semananw jaquqanïna. Ukat pusi phajjsinakan nuwasiñatakejja, China ukat taqpach Corea markanakaw qhespiyatäpjjäna.
  Zar Nicolás II, Estados Unidos markax Jach"a Depresión ukan jan ch"amanïtapat askinak apsusaw, kunjamatix Gran Bretaña markax jan ch"axwäwir mantañjamäkänti, ukatw Japón markar taqpach katuntañapatak mayïna, ukat Imperio Ruso ukar mayachatäñapataki.
  Kolchak jupax qutan samurai ukanakarux q"al atipt"awayi, yaqhanak taypinx uraqpachan wali suma hidroaviones ukanakamp apnaqasa. Ukatjja, Báltico ukat Mediterráneo lamar qotat mä flotaw purinïna.
  Ukat 1932 maran marzo phajjsinjja, zarista sat ejercitojj Japón markaruw purinïna. Kimsa phaxsi qala chuyman nuwasiñat qhipatxa, Inti jalsu tuqinkir Uraqix katuntatäxänwa, ukat Rusia markan provinciaparuw tukuwayxäna. Rusia markar mantañatakix mä referéndum lurawayi. Ukat Nicolás II sat chachajj japonés Mikado ukat Emperadoraruw tuküna. Rusia markax Pacífico jach"a qutan yänakap katuntarakïna.
  Hitler chachajj 1933 maran enero phajjsinwa Alemania markan apnaqañ qalltäna. Ukat chiqansa, apnaqäwipar mantañapatakix jan waltʼäwinakaw utjaspa.
  Fuhrer sat chachajja, jankʼakiw Nicolás II sat chachar taqe chuyma juramento luräna, ukat Rusia markamp mä alianza lurañwa yatiyarakïna.
  Hitler chachajja, francés ukat inglés markanakan colonianakapar tʼaqanuqañatakejj mä sapa tantachäwinwa amtäna.
  Nicolás II chachajj iyaw sasaw säna. Ukat Italia, Alemania ukat Rusia ukanakan mä alianza ukaw lurasiwayi. Gran Bretaña ukat Francia ukanakarux chiqpachansa. 1937 maranjja, Alemania markajj Austria markaruw katuntasïna. Uka pachparakiw Nicolás II chachajj niya pusi tunka kimsani mara apnaqasajj jiwjjäna. Alejandro Cuarto sat jiskʼa allchhipaw tronopankäna. Herederojj Alexey satänwa, jupajj casarasiñwa atipjäna, mä yoqall wawanïrakïnwa, ukat jan qollañjam usumpiw jiwarakïna. Allchhipax suxta maranikïskänwa, ukat reyin jilapax Mikhail Romanov satänwa, jupax apnaqiri ukat regente ukhamaw tuküna. Mä chuymankipstat rey, ukampis jila partejj experienciani rey. Ukhamarus jupaw Japón markar katuntañ taqpach irpirinak phuqhawayi, ukat gran mariscal ukham uñt"atawa, generalissimo ukham uñt"atawa.
  Regente Mikhail Romanov jupax Alemania ukat Italia ukanakamp mä alianza ukar puriñkamaw sarantaskatayna. Ukat 1940 maran mayo phajjsit 15 urunak saraqatarojja, Tercer Reich sat gobiernojj Francia, Bélgica ukat Holanda markanakaru, Gran Bretaña markaruw nuwantäna. Rusia markax inglés colonianakaruw atacarakïna. Ukat Italia markax África uksaruw sarxäna.
  Uka guerrajj wali sumwa jiljjattäna. Rusonakax kimsa phaxsinw Gran Bretaña ukat Francia ukanakan Asia tuqinkir taqi yänakap katuntapxäna. Ukat uka qhepatjja, Australia markaruw puripjjäna. Rusia markax África uksanx nayrar sartarakïnwa.
  Alemanes jupanakax Francia markar jank"ak atipt"asin Bélgica ukat Holanda markanakar katuntasinx Gran Bretaña markaruw ataque aéreo ukar puripxäna. Ukax janiw sinti askïkänti, aviación rusa ukanakax ch"axwäwir mantañkama.
  Ukat Gran Bretaña markax wali jan waliruw tukuwayxäna. Ukat taqi kuns bombardeapxäna. Rusia markankir soldadonakajj jankʼakiw Australia markar katuntapjjäna. Ukat África markax juk"amp juk"at juk"at katuntatäxänwa, janiw británico ukat francés soldadonakan sayt"asitapat sinti katuntatäkänti, jan ukasti jaya chiqanakan ukat jan thakhinak utjatapatw katuntatäpxäna.
  Jupanakax janiw Gran Bretaña markar katuntañatakix pachax utjkänti 1940 maranxa, ukampis 1941 maran verano phaxsinx avión ukan uraqir puriñkamaw puripxäna ukatx qhipharux británicos ukanakax tukuyatäpxänwa.
  Ukatxa Estados Unidos markampiw chʼaxwapxäna. Roosevelt jupax jan amuyt"asisaw uka ch"axwäwir mantawayi, ukat qhipt"awayxi. Ukat Rusia zarista ukax Alaska markaruw wasitat katuntañ munäna.
  Ukampis janiw ukakikiti... '41 - '42 juyphi pachanx zarista soldadonakax hielo uksa chiqanw Estados Unidos markar mantapxäna ukat ukanw nuwasiñ qalltapxäna.
  Rusia markan pallapallanakapax juk"amp jach"anchatawa, qawqha pallapallanakan ukhamarak suma qamañapataki.
  Estadounidenses jupanakax chhaqtxapxänwa. Ukat alemananakax Canadá markatw jaltxapxäna ukat wali askinak jikxatapxarakïna. 1942 marax independiente América markan qhipa marapawa. Rusia ukat Alemania ukanakan ch"axwawinakapampix Estados Unidos markax 8 urunak saraqkipan octubre phaxsikamaw ch"amanchawayi, ukatx Nueva York ukat Washington ukanakan t"unjatätapatx katuyasiwayi.
  Ukhamatwa Payïr Jachʼa Chʼaxwäwix tukusxäna. Chiqpach sarnaqäwit sipanx juk"amp jisk"akiwa, Rusia ukat Tercer Reich ukanakatakix atipt"awayiwa. Ch"axwäw pachanx alemanes ukanakax España ukat Portugal markanakaruw katuntapxarakïna, colonia ukanakap katuntapxäna.
  Akapachajj mayamp jaljtatawa. Rusia zarista ukax Gran Bretaña ukat Francia markanakan taqpach colonianakap Asia ukat Pacífico uksankir markanakaruw katuntawayi, ukhamarak Australia uksaruw katuntawayi. Alaska, Canadá ukat Estados Unidos markanakax jilpachaw rusa markar tukupxäna, ukatx mä jisk"a chiqakiw Alemania markar churasïna. África markan jila partejj rusa markaruw tukuwayjjäna. Ukampis alemanonakaw francés, belga, portugués ukat español colonianakat mä jukʼa apnaqapjjäna.
  Alemanonakax Dinamarca ukat Noruega markanakaruw katuntapxarakïna. Ukat Suecia markax Rusia markamp t"aqanuqtawayxänwa. Francia, Bélgica, Holanda, España, Portugal ukanakax zona de sello ukan union especial de estados ukar mantapxäna. Nazis sat jaqinakax soldadonakampiw katuntapxäna, títeres sat gobiernonak formaljam apnaqapkchïnsa. Dinamarca ukat Noruega markanakan ukhamarak Suecia markan mä chiqanx ukhamarakiw lurasi.
  Rusia markax Gran Bretaña markaruw apnaqañ qalltäna. Niyakejjay Alejandro Cuarto zar chachajj Inglaterra markankir reyinakamp familiar uñtʼatächïnjja, Gran Bretaña markan reyipäkaspas ukham uñtʼatäjjänwa.
  Italia markax África uksan mä qawqha yänakap jikxatäna ukat Etiopía uksan ch"amanchasïna.
  Rusia zarista ukax uraqpachanx juk"amp ch"amani ukat jach"a imperio ukhamawa, janiw pächasiñasäkiti. Ukampis Tercer Reich ukax ch"amaniwa. Ukat mä jukʼa tiempotakiw sumankañan samartʼapjjarakïna. Machaq aljasiñanak digerirañasawa. Regente Mikhail chachajj uka rusa jaqerojj pusi warminïñapatakiw jaytawayi, ukajj janiw jan uñjatäkänti.
  Sínodo uksankirinakas ukax iyaw sañapatakiw wayt"atapxäna, ukhamat anqäx markan asimilación jank"ak lurañataki.
  ¡Kunja suma amuytʼañasa! Alejandro Pusïrix waynäkasax pä kutiw jaqichasïna, ukhamat apnaqat jaqinakar mä uñachtʼäwi churañataki. Ukhamajj uka jan waltʼäwejj suma saytʼatäjjewa.
  Mikhail chachajj 1947 maranwa jiwjjäna, ukat Alejandro zar sat chachajj cheqapuniw uka marka apnaqjjäna. Ukat jichhakamax jupax ukhamarakiw askinak jikxatawayi. Ukampis Hitler chachajj janiw walja oraqenïkänti, ukat Fuhrer sat chachajj oraqpachar apnaqañwa samkasïna.
  Ukat ukhamatwa 1955 maran abril phajjsit 20 urunak saraqatarojja, Rusia Zarista sat marka contra mä jachʼa chʼajjwäwi qalltäna. Kimsïr Reich ukat Italia, kawkhantix Mussolini Jr. yuqapax nayratpach apnaqkäna, ukanakax Alejandro IV zar ukan imperioparuw nuwantapxäna.
  Kimsïr Jachʼa Chʼaxwäwiw qalltäna. Argentina, Brasil, Venezuela, México, ukat Latinoamérica uksankir walja markanakax Tercer Reich uksankirinakarux sayt"apxarakïnwa. Ukat Kimsïr Jachʼa Chʼaxwäwix qalltawayiwa...
  
  
  ROKOSSOVSKY UKSAN JAQINAKAPA
  Universo paralelo, aka uraqinkir pacha. Jach"a Ch"axwäwi Patriótica ukanx mä jisk"a jan walt"awikiw chiqpach sarnaqäwimp utjawayi. Rokossovsky jupax Stalin juparux 2do Ejército de Guardia ukat yaqha reservas ukanakar Paulus ukar khitañapatak amuyt"ayañ atipxatayna, janïr Mainstein purinkipan t"unjañataki. Uka arsuwix mä amtañ lurawiw phuqhawayi: "¡Paulus ukar t"unjañäni ukat Stalingrad markar janïr Machaq Marax qhispiyañäni ukhax ¡mä jach"a efecto político ukaniwa ¡Stalingrad markan Navidad católica ukar amtañäni!"
  Stalin jupax iyaw sataynawa políticonakax nayraqat jutapxañapataki ukat Paulus juparux atacapxañapataki ukat Mainstein jupax jichhax jark"aqañapatakiw kamachi. Ukampis uka espontáneo amtäwitjja, akanakaw pasäna. Diciembre phaxsinx wali ch"amampiw nuwasiñatak wakicht"ata ukat ch"aman jark"aqasiñ utanakar atinisisaw Paulus ukan soldadonakapax qala chuyman sayt"asipxäna ukat cargonakap katxaruñx atipxarakïnwa. Ukat diciembre phajjsit 25 urunak saraqatarojja, Mainstein chachajj Stalingrad markar mä pasillo pʼakjasaw mä jukʼa sur toqer saräna.
  Ukat wali chʼama nuwasïwinakaw utjäna. Hitler jupax Volga uksan puente p"iqip kunayman qullqimp katxaruñapatakiw mayïna, Stalin jupax Stalingrad markarux kunayman qullqimp wasitat katuntañapatakiw mayïna. Ch"axwawinakax t"amt"añ qalltawayi, kunjamatix Stalingrad markar ataque lurapkän ukhama, alemanes ukanakan ch"axwawinakapa, ukampis jichhax chiqpachapuniw uñstawayi.
  Soviético soldadonakax nayrar sartapxäna, ukat alemanes ukanakax jan axsarasaw kutt"ayapxäna.
  Ukat jukʼamp qala chuyman nuwasiñajj kimsa phajjsi chikataniw sarantaskakïna. Ukat jukʼamp reservanakaw uka chʼajjwäwir mantapjjäna. Qhipharux marzo phaxs tukuykamax alemanes ukanakax Stalingrad markat jaqunukutaw uñjasipxäna, ukat Don ukar kutt"apxañapatakiw wayt"apxäna. Ukampis soviético soldadonakan chhaqhatapax wali jach"änwa ukatx mä jaya pachaw operativo pausa ukax ofensiva ukanx utjawayi.
  Alemanonakax taqpach movilización ukampiw ejercitoparux ch"amanchapxarakïna, Tigre ukat Pantera jach"a tanques ukanakaruw mayjt"ayapxäna, ukat usuchjatanakap liq"ipxäna. Ukampis ch"axwäwinakan chhaqhatanakax juk"amp askiwa Krauts ukanakatakix chiqpach sarnaqäwit sipanx juk"amp askiwa. Kunjamakitix nazis ukanakax janiw calderanakar jaquntatäpkänti ukat juk"amp suma jark"aqasiñatakiw ch"axwapxäna. Ukat ukax jupanakatakix línea de frente ukan juk"amp ventajoso líneas ukankapxañapatakiw yanapt"äna.
  Jïsa, aliados ukanakax janiw África uksanx ukham amtampix lurapkänti. Inti jalsu tuqinx alemanes ukanakatakix mä jan walt"äwi jan utjatapax jupanakan filanakapanx jan yatiñanïnwa ukat jan mä amtar puriñaw utjawayi. Estadounidenses jupanakax jach"a chhaqtäwinak axsarasaw pasivamente sarnaqapxäna, ukatx yaqhip britániconakax janiw ch"amanïpkänti.
  Ukatwa, nazis sat jaqinakax Túnez markan mä puente pʼiqip katxarusipkakïna, janiw Italia markat llakisipkaspänti.
  Ukat 6 uru llumpaqa phaxsitx nazis ukanakax machaq nuwasïwiw qalltawayi, Stalingrad jak"an. Ukampis jichha kutinjja, Fritz sat barconakajj jukʼamp kʼari chuymanïpjjänwa, janiw kunjamtï comando soviético ukankirinakajj suyapkäna ukhama, uka markar pachpa atacañ atinapjjäna, jan ukasti blindat garras ukanakap sur toqeruw apayapjjäna. Ukat ukax línea de defensa ukarux p"akintañ atipxatayna.
  Nayrar sartasajja, Mainstein chachajj Volga sat jawir purintäna, ukajj Stalingrad markat patak kilómetros ukchʼa khurkatankiwa, ukatsti sur toqer kuttʼarakïnwa. Ukajj jan axsartʼas ukat jan suytʼat maniobraruw tukuwayi. Ukhamarus, ofensiva ch"axwawinakanx Tigrex wali axsarkañ ch"amap uñacht"ayäna, mä tanque de ruptura ukhamawa, ladonakapan ukhamarak popa ukanx wali ch"aman jark"aqasiñampiw utjäna.
  Comando soviético ukax qhipüruw mä contraataque ukamp jaysañ yant"äna, mä jach"a ch"amanchata franja uksan. Tanques ukan ch"axwawinakapax utjawayi, kawkhantix nayrïr kutiw Panterax ch"amap uñacht"ayäna arxatäwin ukhamarak emboscada ukanakan. Alemanes jupanakax wali yatiñampiw soviético soldadonakan contraataques ukanakarux qhipa tankinakapamp jark"aqapxäna. "Ferdinand" sat chachajj wali sumwa uñachtʼayarakïna.
  Ukampis numeron superioridad ukax URSS uksanx wali askiwa. Alemania markankirinakajj janiw jayarstʼañjamäkänti, ukatwa saytʼapjjañapäna. Volga sat jawir thiyan kuna jan waltʼäwis utjkäna ukajj congelatäkaspas ukhamänwa. Ukampis Chechenia markanx antisoviético ukham sartasiwiw utjawayi. Ukat Grozny markax pä ch"axwäwimp katuntatänwa, Cáucaso markan Terek Punkupax t"unjatäxänwa. Uka jan waltʼäwejj wali jukʼamp jan waltʼayatäjjewa. Türkiye ukaxa wali ch"amawa. Otomano generalanakat maynïrejj alemán agenteruw tukuwayi. Jupax cuerpoparux jan permisompiw soviético soldadonakar nuwantapxañapatak mayïna, ukhamat irpirinakax ch"axwäwir jaquntatäpxatapampiw uñch"ukipxäna. Churchill ukat Roosevelt jupanakax amukiw qhiparapxäna, ukatx kimsa tunk divisiones turcas ukanakax niya mä millón pallapallanakaw uka ch"axwäwir sarapxäna.
  Uka traicionero cuchillompiw qhipäxar ch"ankhachapxäna, ukat pachparakiw Volga jawir thiyan arteria de suministro ukar ch"allt"apxäna, ukax juk"amp jan walt"awinak juk"amp jan walt"ayawayi.
  Mainstein chachajja, soviético soldadonakan Volga sat jawirat jayarstʼayañ munapkäna ukanak atipjasaw mä ofensiva uñstayañ munäna. Ukat comando soviético ukax Frente Estepa ukan unidadanakap ch"axwañar khitatayna. Alemanes ukanakax sayt"ayatäpxänwa, llätunk tunk divisiones soviéticas ukanakax phisqa tunk alemanes ukanakaruw saykatapxäna. Ukampis jupanakax juk"ampiw nayrar sartapxäna, ukampis janiw uñisirinakarux atipt"apkänti. Cáucaso markanx juk"amp jan walt"awinakax utjawayi. Turconakax Ereván markaruw muyuntapxäna ukat niya taqpach Batumi markaruw katuntapxäna. Transcaucasia markanx wali juk"a reservas soviéticas ukanakaw utji, tunka phisqhan divisiones alemanas ukanakax Grozny markar katuntañ tukuyatatx sur uksaruw sarapxäna, jak"achasisinx Tiflis markar muyuntañ qalltapxäna.
  Jan suyt"ataw Stalin jupax markasan mä ofensiva uñstayañapatak kamachi, kimsïr operación Rzhev-Sychov. Ukampis alemananakax ukatakix wakicht"atäpxänwa, ukat janiw walja ch"amanakax ukham amtañ ofensiva lurañatakix utt"ayatäkänti. Japón markax ch"axwäwir mantatapatx juk"ampiw jan walt"äwix utjawayi. Chiqansa, samurai sat jaqinakax janiw URSS marka pachpar nuwasipkänti, jan ukasti Mongolia markaruw atacapxäna. Ukampis comando soviético ukax, chiqans, soldadonakaruw yaqha chiqar sarxatayna ukat japoneses ukanakamp nuwasiñaruw mantapxäna. Japón markan ejercitopan suxta patak waranqa puñtunakapax uka ch"axwawiruw puri, ukatx pä tunk phisqhan divisiones ukanakax jank"akiw Lejano Oriente uksar apayapxañapäna, ukhamat Krauts ukar uñisir ch"amanakaparux jan ch"amanïñapataki.
  Kunjamtï suertex siskänxa, aliados ukanakax suyt"añ amtaruw arxatapxäna ukat Europa continente ukat Alemania markanakar bombardeo ukanakax juk"ampiw jilxattawayi. Ukat Túnez markan puente p"iqipax wali jan atacatäkänti. Jilapachax aliados ukanakax janiw nina taypit castañanak apsuñatakix jank"akïpkänti. Ukat niyaw guerrar jan waltʼayapjjäna. Ukat alemanes ukat satélites ukanakas jukʼat jukʼatwa Cáucaso markan atipjapjjäna.
  Ukat Stalin chachajj Solonjam sarnaqañwa amtäna, ukat Hitler chacharuw tregua lurañapatak mayïna. Ukhamarus, condicionanakax alemanes ukanakatakix wali askiwa. Taqi ch"axwäwin katuntat jaqinakax jupanakarux inakiw churapxi, ukatx rusanakax mä jach"a qhispiyasiñatakiw kutt"ayasipxi. Ukhamarus URSS ukax Tercer Reich ukaruw petroleo ukat petroleros ukanak churañ amtawayi, ukhamarak walja categorías de materias primas ukanak churañataki, armisticio uka pachanx inaki.
  Hitler chachajj uka toqet lupʼisajj Stalin chachan mayitapar katoqañwa amtäna. Tregua ukax mä maraw tukuyata, ukax juk"amp jach"aptayañjamawa. 1943 maran septiembre phajjsit 1 uru saraqatarojja, inti jalsu toqenkir guerrajj janiw utj-jjänti. Ukat wasitat chʼamampiw nuwasiñajj qalltäna. Jichha kutikiw Occidente tuqinxa. Nayraqatxa, qutanwa. Túnez markax mä junt"u chiqaruw tukuwayi ukat mä trampolín ukhamaw tukuwayi, nazis ukanakan invasión ukanakataki.
  1943 maran noviembre phajjsit 25 urunak saraqatarojja, Mainstein chachan pʼeqtʼat alemán jachʼa soldadonakajj Gibraltar markaruw nuwasiñ qalltapjjäna. Francox mä ultimatum katuqatayna, nazis ukanakar mantañapataki jan ukax t"unjatäñapataki. Kimsa uru kimsa arumaw wali ch"amampi nuwasiñax utjawayi. Ukanx alemanonakax nayrïr kutiw machaq yänak apnaqapxäna: Sturmtiger ukax mä lanzador de cohetes ukamp armatänwa. Aka maquinax británicos ukan posición ukanakap ch"iyjatayna ukat uñisirinakarux exponencialmente chhaqtayatayna.
  Gibraltar markax Mediterráneo uksan controlañatakix wali askiwa ukatx panpachaniw ukx amuyapxäna. Ay, alemanonakax juk"amp oportunidades ukanïnwa fuerzas ukanakar tantacht"añataki. Ukat uka fortalezajj tʼunjatäjjänwa.
  Lamar qutanx nuwasiñ operacionanakax juk"amp ch"amancharakïnwa. Kimsïr Reich markanx submarinos ukanakan lurawipax pusi tunk unidades phaxsit jilaw jilxattawayi ukatx jilxattaskakiwa. Qutan aliados ukanakan chhaqhatanakapax walpun jilxattaski. Ukat África toqenjja, cheqpach chʼajjwäwiw utjäna. Alemania markankir "Panteras" ukat "Tigres" ukanakax uñisirinakat sipan juk'amp jach'anchatäpxatap uñacht'ayapxäna. Alemania markan ofensivapax kimsa tunk divisiones ukankir tamanakanïnwa, Marruecos markat mä invasión ukamp qalltawayi, ukatx pä tunk phisqhan divisiones ukanakamp qalltawayi, Argelia markar ataque ukamp...
  Machaq marax 1944 maranx taqiniruw jikxatäna kunawsatix ch"axwäwix wali ch"amanchatäkan ukhaxa...
  1944 maran enero phajjsit tukuyarojja, Argelia markanjja, americano ukat británico soldadonakan mä jachʼa calderapaw utjäna. Ukat uka chʼamanakajj mä jukʼa jan chʼamani saytʼasisaw katuyasipjjäna. Ukatxa, alemanes ukanakax italianonakamp chikaw Libia markar mantapxäna. Machaq columpios africanos ukanakaw purini. Rommel jupan tamapax Egipto uksaruw nayrar sartawayi, ukatx Mainstein jupan tamapax Níger uksaruw nayrar sartawayi.
  Alemanonakax Pantera-2 ukampiw irnaqañ qalltapxäna, juk"amp ch"aman armadurampi ukat pistolampi, ukhamarak 900 caballos de fuerza motor ukampi. Ukat estadounidenses jupanakax Sherman M 4 tank apnaqañ qalltapxäna, jupax turkakipt"asax T-34-85 ukat IS-2 tankinakaparux wasitat armawayxäna. Yaqha tanque alemán, Tiger 2, ukax jan apnaqañjamaw tukuwayi, kunawsatix walja lurañanakar sarawaykän ukjatpacha. Pantera-2 ukamp mä kipka armamento ukanipxatapa ukat pä tunk mayan toneladas juk"amp llakt"ata, mastodón alemán Tiger-2 ukax mä juk"akiw armadura ukan sullka masipat sipanx juk"amp jisk"akiwa, ukax wali jisk"akiwa, conducción ukan rendimiento ukat técnica ukan confianza ukan.
  Ukampis machaq jet de combate ME-262 ukax janiw mä kipkakïkänti, armamento tuqinsa ni velocidad tuqinsa. Ukhamajj superioridad cualitativapajj Aliados ukanakan ventaja cuantitativap compensañapänwa. Jilapachax occidental coalición ukankir soldadonak taypin walja avionanakax janiw ch"axwäw chiqanx mä amtañ ventaja churañjamäkänti. Alemán as ukanakax occidental ukan irnaqir masinakapat sipanx juk"amp yatiñanïpxänwa ukat ukax estadísticas de batallas aéreas ukarux jan walt"ayawayiwa. Ukat nazis ukanakan antiavión artillería ukanakax wali sumapunïnwa. Ukhamarus, aliados ukanakax comandopan jan amtatapat aynacht"ayatäpxänwa, ukax fuerzas ukanakaruw mä chiqanakan nuwasiñar mantayäna, ukatwa walja chhaqtäwinak t"aqhisiyapxäna. Ukat África markan uttʼayasiñajj janiw walïkänti.
  Marzo chika phaxsikamax Rommel jupax Libia marka katuntasinx El Aman markaruw puri. Aka chiqanx britániconakax mä ch"aman jark"aqasiñ murallanïpxänwa. Ukat Montgomeryx wali sum apnaqäna, juk"ampirus kunapachatix ch"amanchawinak katuqkäna ukhaxa. Ukampis alemanonakajj janiw ukham pampachapkiti. Abril phajjsi tukuyarojj yaqha municionanaka ukat combustible aptʼasisaw alemanonakajj wasar pampan mä muyuñar puripjjäna, ukat Nilo jawir pataruw puripjjäna, ukat britániconakan jarkʼaqasiñanakapat sipansa. Mayo phaxsinx Alejandría markax t"unjatäxänwa ukatx alemanonakax Canal de Suez uksaruw puripxäna. Türkiye jupax Siria ukat Palestina markanakaruw mantawayi.
  Junio phaxsinx Oriente Medio uksan ch"axwäwinx mä turkakipäwiw utjawayi. Ukanx paqallq tunk jila alemán divisiones ukat pä tunk turco divisiones ukanakaw utjäna. Británicos ukat estadounidenses ukanakax atipjataw uñjasipxäna. Ukat julio phaxsinx Arabia Saudita ukax Tercer Reich ukan apnaqataw uñjasiwayi, ukatx fascistas ukanakax Irán markaruw mantapxäna, ukanx británicos soldadonakan resistencia focal ukampikiw jikisipxäna. Agosto phaxsinx alemanes ukanakax niyaw waranqa kilómetros ukch"a thakhinak sarapxäna, India markaruw mantapxäna. Septiembre phajjsinjja, niya taqpach India markaw katuntatäjjäna. Uka markankir jaqinakax Wehrmacht ukarux qhispiyirinakarjam aruntt"apxäna. Ukat Japón markax qhipharux wali ch"aman aliado ukampix uraqin fronterap jikxatäna.
  1 uru aka llumpaqa phaxsitx purinxiwa. URSS markamp tregua uñt"ayat mara. Alemanes jupanakax japonés ukanakamp mayacht"asisaw Marruecos markat Birmania markar uraqinak katuntapxäna, India markamp chika, ecuador uksaruw puripxäna, África uksanx jilpach uraqinak katuntapxäna. Ukhamatwa Tercer Reich ukax jilxattawayi, ukampis mayni tuqitxa, soldadonakaparux continentenakaruw ch"iqiyawayi.
  Uka pachanx Stalin jupax yatichawayiwa ukatx niya kimsa patak divisiones ukanakaruw utt"ayawayi, uka taypinx tanque divisiones ukanakaw utjaraki. Ukat taqpach ejercito soviético ukankirinakax tunka mayan millón ukharuw puripxäna, ukat llätunkax frente alemán soviético ukan apnaqatäspawa. Ukampis Wehrmacht ukax ch"amancharakïnwa, ukampirus composición ukanx anqäx markan t"aqanuqtawinakap wal thaqhäna. Ukhamarus jet avión ukan ch"amapax jilxattawayiwa. ME-262 ukax nayratpach waranq waranq luratänwa, kimsa tunk pusi tunk k"añaskunakaw sapa urux lurasïna, ukatx jan pächasisaw Payïr Jach"a Ch"axwäwinx wali suma ch"axwirinakänxa. Pä motoranakapax 900 kilómetros por hora ukharuw jank"ak sartapxäna, ukatx pusi cañones 30 mm ukat plus cohetes ukanakaw uka autorux kuna avionanakatakis wali jach"a uñisirir tukuyäna.
  "Pantera"-2 uñacht"ayiwa janiwa mä tanque igualakiti taqpacha uñtawi tuqita, armamento ukhamaraki armadura tuqita wali jach"awa "Sherman" M 4 ukatxa T-34-85 ukatxa. Chiqansa, 47 tonelada pesaje ukampixa, ukampis 900 caballos de fuerza ukan motorapax ukat sipans jukʼampiw compensarïna. Ukhamarus Panther-2 ukax IS-2 ukat sipanx armadura-piercing ukat armadura frontal ukanakanx juk"amp askiwa, janiw conducción ukan lurawipatx arsuñax wakiskiti.
  Chiqansa, ukax Stalin ukarux llakisiyataynawa. Ukampis Tercer Reich ukax wali formación ukan jikxatasi.
  Machaq anqäx markan ukhamarak colonial ukanakan t"aqanuqtawinakapaw lurasiski. Tanques de serie E ukanakan lurawipax jak"achasiwa, juk"amp ch"aman motoranakaniwa, juk"amp thiya armaduranaka ukat juk"amp ch"aman armas ukanakampi. Ukat jupanakax machaq modelos de aviones ukanakaw lurapxi. Nazis jupanakax nayratpach Arado jet bombardero ukax producción serial ukankapxi, ukatx HE-162 ukax uñstawayiwa. Ukat Wehrmacht ukan ventajapax juk"ampiw jilxatani.
  Ukatwa, Stalin chachajj mä amuyt"äwinïnwa: Hitler chachan tregua yaqha maratak jiltayañapatak arsutap iyaw sañapa jan ukajj jan katoqañapa. Mä tuqitxa, janiw markajar wasitat ch"axwañ manqharu jaquntañ munkti. Maysatxa, qhanaw juk"amp jan waliw utjani - pachax URSS contraw irnaqaski.
  Ukhamäkchïnsa, Stalin chachajj treguajj jukʼampiw jiljjattayäna. Yatiñan jaqinakax janiw nuwasiñanakar mantapxañapäkiti sasaw amtäna.
  Ukampis uka qhepatjja, Fuhrer sat barcojj diciembre phajjsin 1944 maranwa Gran Bretaña markar jan suytʼat purintäna. Juyphi pachanx nazis ukanakax uñstapxañap janiw khitis suykänti. Ukat britániconakax musphataw uñjasipxäna. Muspharkañawa, suma wakicht"awi, wali aski jisk"a autopropulsadas armas E-10, taqi ukanakax Krauts ukan amparanakaparuw anatapxi.
  Ukat ¡chiqpachansa mä semananjja, Gran Bretaña markajj katuntatäjjänwa! ¡Akax aksa tuqinx Wehrmacht ukan mä jach"a lurawipawa!
  ¡Londres markax t"unjatawa! ¡Ukat Fuhrer chachajj jan atipjatäkaspas ukhamwa amuyasi! Islandia markax niyaw marzo phaxsin katuntatäna.
  Uka qhipatx fascistanakax América markaruw iwxt"apxäna - jupanakax sapxiwa, kuns munapxtaxa: ch"axwapxaskakiñäni jan ukax esferas de influencia ukanakax jaljaskakïtati? Roosevelt jiwatapatx Estados Unidos markanx mä pragmático uñakipañaw utjawayi - alemanes ukanakarux sumankañ churapxäna. Ukampirus Fuhrer ukax mä qawqha jan walt"awinak uñacht"ayi - reparaciones ukat compensación ukanak pagañataki, Alemania markanakar bombardeo luratapata.
  Estadounidenses jupanakax mä juk"a pächasipxänwa, ukampis qutan yaqha jan sintt"asis atipt"asitapatx jupanakpachaw irnaqañ jaytxapxäna. Ukat Hitler chachan condicionanakapwa iyaw sapjjarakïna.
  Fuhrer jupax ch"axwäwinx mä juk"a samart"awayiwa... Kuntix atipt"awaykatayna uk digerir ukhamarak Europa, África ukat Asia uksan cargonakap ch"amanchasa.
  Ukampis 1 uru achuqa phaxsit 1947 maranx nazis ukanakax ch"am apthapisinx jach"a tanque E-75 ukar atinisisaw - Wehrmacht ukan juk"amp jach"a tanque ukar atinisipxäna- URSS uksaruw mantapxäna.
  Jukʼamp sum amuytʼañatakejja, ukanwa nuwasipkakïna. Ukat walja machaq tankinak uñstayapxäna.
  E-75 sat autojj nayrïr autoruw tuküna, kunattejj Hitler chachajj jachʼa autonak wal munasïna. Mastodon ukax janiw taqpach askïkänti: taqpach yänakax llätunk tunk tonelada jilaw utjäna, mä motorax 900 caballos de fuerza ukhakiw utjäna - mä arunx tanquex janiw sinti jank"akkänti ukat walja kutiw t"unjatäna. Uka ch"aman 128 mm cañón ukax juk"amp jisk"a suministro de proyectales ukat juk"amp llamp"u ritmo de nina 88 mm ukat sipanx juk"amp llamp"u chuymanïnwa.
  Torreta ukax suma jark"aqasiñanïnwa - 252 mm nayraqata, 160 mm lados inclinados, ukampis casco ukax juk"amp jan waliwa - 160 mm nayraqata, 45 grados ángulo ukhamäkchisa, 120 mm lado ukakiw utjäna, ukatx wali jach"a.
  Jilapachax E-75 ukax mä juk"a jach"a "Tigre Real" ukhamänwa, ukat yaqhip jan walt"awinakaw utjäna. Chiqapar uñjañatakix motor ukat transmisión ukanakax mayacht"ataw jikxatasipxäna, ukax tanque ukan uñstawiparux compactataynawa. Ukatjja, pampan escudonakampi casco jarkʼaqañatak chʼamañchtʼañaw wakisïna.
  Ukhamajj E-75 sat avionajj wali jarkʼaqatäjjänwa, wali chʼamani armatänwa, ukampis wali jachʼänwa, janiw sinti sarnaqkänti, ukat walja kutiw tʼunjasïna.
  Chiqansa, E-50 ukax juk"amp jisk"akiwa, juk"amp k"achachata, mä uñtat motorani, ukatx suxta tunk kilómetros ukjat jilaw sapa horax puri. Ukat jupax mä cañón 88 mm ukhamarak 100 EL barril largo ukanïnwa. Ukatjja, sapa minutojj 12 disparonak apsurakïna. E-50 casco ukan armadura frontal ukax niyas E-75 ukar uñtasitawa, lados ukat torreta ukanakan jark"aqasiñapax juk"amp jan waliwa. Ukampis lurawipanx E-50, kunayman tuqitx, movilidad ukampi, juk"amp k"achachata ukat juk"amp confiabilidad ukampi, E-75 ukat sipanx juk"amp askiwa.
  Ukampis Hitler chachajja, jukʼamp llakkañ auto mayïna, ukat walja jaqenakaw lurasïna. Jilapachax Fuhrer ukax phisqa tunk toneladat juk"amp k"acha tankinak lurañ jark"äna. Arya wila jark"aqañataki. Mä jisk"a E-10 ukat E-5 ukanakakiw lurasiwayi, ukax uñt"ayañatakiw lurasiwayi.
  Ukhamaraki E-100 tank ukaw utjaraki. Ukat walja mayjt"äwinakapa, mä lanzador de bomba ukamp maynïri.
  Chiqansa, Fuhrer sat jaqix taqi jachʼa yänak wal munasïna. TA-400 ukax jet modificación ukanx juk"amp uñt"at bombardero ukar tukuwayi. Jisa, akax wali axsarkañ ch"amawa.
  Yu-488 ukax juk"akiw servicio ukar mantawayi, jan apnaqañjamaw sasaw yatiyapxi, ukatx mä jet ukamp lantintatawa. Alemananakax jan chuymani bombardero B-2 ukat B-18 ukanakanïnwa. Ukhamarakiw wali suma k"añaskunaka, Europa uksat Estados Unidos markar bombardeañ yatipxi.
  Ukat ¿kunatsa jan thaya taypinkkäna? Ukhamarakiw planos de disco ukanakax uñstawayi, ukax flujo laminar flujo ukan utjatapatx jisk"a armas ukanakarux janiw vulnerables ukhamäkiti.
  Mä juk"a arumpixa, ch"amanakax janiw kikpäkiti. Ukat Hitler chachajj URSS markar jankʼak tukuyañ suyi.
  Ukampis janiw ukhamäkänti. Chiqansa, Cáucaso markanxa, nazis ukanakax turconakamp chikaw nayrar sartapxäna. Baku, Ereván ukat taqi petrolero phuch"unakaruw katuntapxäna. Ukat Japón markax inti jalsu tuqit nayrar sartawayi, Primorye markaruw katuntawayi ukat Vladivostok markaruw muyuntawayi.
  Ukampis pusi imill wawanaka: Natasha, Zoya, Augustina ukat Svetlana jupanakax nazis ukanakaruw ch"axwapxäna ukat kunapachatix Moscú markar jach"a ch"axwäwix qalltäna ukhax ch"axwäwiruw mantapxäna.
  Natasha kullakajj mä phallaw jaqontäna ukat qʼala kayumpiw jiwayir granada jaqontäna. Jupax fascistas ukanakaruw ch"iqiyatayna ukat tuiteó:
  - ¡Rusia Soviética markar jach"añchaña!
  Zoyax Krauts ukan línea ukarux apsuwayxarakitaynawa. Ukat qʼala kayunakapampiw jiwañan regalonak jaqontäna. Walja fascistanakaruw jiwayatayna.
  Ukat jupax akham q"ucht"äna:
  - ¡Akanx machaq askinak jikxatañataki!
  Jutïr Agustín chachajj sarnaqkäna. Uñisirinakaruw t"unjäna. Jupanakajj wali chʼamampiw puñchunakapampix kunayman tuqinakar chʼiqiyäna. Ukat qʼala kayupampiw tʼunjañ churäwip lanzarani.
  Ukat jupax q'ucht'ani:
  - ¡Jan wali horda ukan ch"axwawip t"unjañäni!
  Ukat akax Svetlanan ataque ukax juti. Jupax walja nazis ukanakaruw khuchhuqäna. Ukat uka qhipatxa, qʼala kayunakapax wasitatwa mä jiwayir regalo uñstayäna.
  Ukat nuwasirix sist"asïna:
  - ¡Nayaxa mä super campeón ukhamawa!
  Chiqpachansa uka pusi nuwasirinakax mä taqpach división ukan irnaqapxäna. Ukampis mä división, jan ukax pusi división ukax janiw taqpach Wehrmacht ukar saykatañatakix wakiskiti. Yämas jukʼamp chʼamani ukat jukʼamp nayrar sartat armanakampi.
  Ukatwa agosto phajjsi tukuyarojj nazinakajj ukhampachasa Moscú markar muyuntapjjäna. Ukat ukax wali llakiskañawa. Ukat 1947 maran diciembre phajjsit tukuyarojja, URSS markan capitalapajj tʼunjatäjjänwa. Ukat guerran jutïr etapajj tukusjjänwa.
  Uka qhipatxa janiw nayrjax ukhamäxänti... 1948 maranjja, Hitler chachan soldadonakapajj japoneses ukanakamp chikaw URSS markan taqpach territoriop qʼal katuntapjjatayna. Ukat jukʼamp jan waliruw tukuwayjjäna...
  Nazis sat jaqinakax mä qhawqha tiempow partidonkirinakampi chʼaxwapxäna ukat Stalin sat chacharuw katuntapxäna, jupax qala chuymampiw jan sumankthapiñ munkänti. URSS markan p"iqinchiripax abril phaxsin 1951 maran t"unjatäxän ukjax partidos ukanakan ch"axwäwipax juk"ampiw jilxattawayi.
  Alemanes jupanakax jupanakan títere ruso gobiernop utt"ayapxäna, ukatx partidos ukanakamp ch"axwapxäna fuerzas locales ukanakampi. Ukat jupanakax askinak jikxatañ atipxatayna... Estados Unidos markax jichhax anqäx markan qhiparawayi ukatx armas nucleares ukanakaw jikxatasïna.
  Hitler chachajja, América markar atacañatakejj wali jaya tiempow suytʼäna. Ukat Estados Unidos markax walja bomba atómica ukat hidrógeno bombanak lurañ utt"ayañ atipxatayna. Ukat ukxarusti, alemanes ukanakat sipansa qhipükchïnsa, misiles balísticos ukanakaw lurapxäna.
  Janiw maynis guerrar sarañ amtapkänti. Ukanx esferas de influencia ukanakan jaljawipaw utjäna. EE.UU. ukat Alemania, ukat Japón markanakax walpun katuntapxäna ukat ukatw yänakap wali digerirïna.
  Hitler chachajja, abril phajjsit 20 urunak saraqataruw 1957 maran jiwjjäna, ukajj suxta tunka llatunkan maranïjjänwa. Jupat qhepatjja, Schellenberg regente chachan chʼamap katoqäna, jupajj Himmler sat chhaqtayat jaqen lantiw apnaqäna. Ukat Goering chachajj droganakampiw jiwjjäna.
  Schellenberg jupax liberalización parcial ukax territorios ocupados ukanakan lurawayi. Ukat colonianakanx juk"amp autogobierno uñstayäna. Censura ukax juk"amp llamp"u chuymanïxaraki. Nazi partidot sipansa yaqhanakajj uñstapjjäna.
  Schellenberg jupax teoría racista ukaruw llamp"uchañ qalltawayi. K"achat k"achat capitalismo ukan riles ukan nayrar sartasa ukat pachpa pachanx amtaparjama, Kimsïr Reich ukan economía ukax nivel de vida ukar jilxattawayi.
  Partidonkir ch"amanakax jaltxapxänwa. Jaqenakajj cheqañchañaru ukat machaq ordenar yatinoqtapjjänwa. 1961 maranjja, Phajjsiruw nayrïr tʼijuñajj utjäna. Ukat 1976 maranjja, Marte sat planetaruw sarapjjäna.
  Kunjamakitix manq"at awtjataw jan walt"awinakax askichasiwayi ukatx tasa de nacimiento ukax regulado ukhamawa.
  Schellenberg chachan qhepatjja, Kleiman chachajj apnaqjjänwa. Jupax liberalización ukaruw sarantaskakïna.
  Kimsïr Reich ukax walja partidos democrático imperio ukar tukuwayi. Ukampis janiw jupat jaljtañ puedkänti.
  Japón markax democratización ukaruw puriraki. Ukat América markax nayratpachaw democracia ukhama.
  Kimsïr Reich markanxa, Kleiman qhipatxa, machaq p"iqinchiriw chhijllatatayna. Ukat Natasha Rostova sat warmiruw tukuwayi. ¡Ukax chiqpachansa wali sumawa!
  Ukat democratización ukat igualdad uka pachax purinxiwa.
  Ch"axwirix q"uchuñs qalltäna;
  Markasajj janiw tʼaqhesiñanak aguantkaniti,
  ¡Pistolanakax - ch"axwäwin infierno arupax - q"ixu q"ixu q"ixu q"ixu q"ixu q"ixu q"ixu q"ixu q"ixunakawa!
  Jiwasax sayt"asiñäniwa: suyt"äwimp jach"a jach"a tukuñanakampi,
  ¡Amparat amparkama: mayacht"ata, chuymani ukat wayn tawaqunaka!
    
  Bayonetas ukanakax calloused amparanakampi jiltayaña, .
  Ch"axwirinakan qhuru uñnaqapa - ¡janiw waynanakaki!
  Uraqix llakit qʼañuruw tukuwayxi,
  ¡Imill wawanakax axsarasaw trenzanakap jaquntapxi!
    
  Jiwasax jach"a jach"a tukur soviético jaqinakan wawanakapätanwa,
  ¡Janiw pʼakjatäksnati, janirakiw acerompis ni ninampis pʼakjatäksnati!
  ¡Libre jakasiñatakejj taqe chʼamampiw chʼajjwastanjja!
  Mä tama fascismo ukaw utji - ¡ukax t"unjañäniw sasaw amuyta!
    
  Janis comisionatäpkchixa, frustración ukampix q"añuwa,
  ¡Ukampis uka precursorajj jupa pachpaw nuwasiñatak wakichtʼasïna!
  Corbatax nina nakhantayatawa - taqi nayranakaw ukan uñacht"ayasi,
  ¡Bolchevique jach"a kayunakapan!
    
  Pallapallanakax walpun colerat jaltxapxäna,
  ¡Fascistanakax amukiw jikxatasipxi, pistolanakax wararipxiwa!
  Wilanakax metalan chʼamapampiw tʼunjatäpxäna,
  ¡Esvástica ukamp p"akjata banderax jaquqaniwa!
    
  Kawkhantï pilanakajajj utjkäna uk sum yatipjjayäta,
  Ukat ¿kunatsa? Jan axsart"ir wayna
  Ch'uqi ch'uqi ch'uqi t'aqhisiyatasa, jan walinakampi t'aqhisiyatasa,
  ¡Arumanakax qʼala kayukiw sarnaqäna, ¡bolsa aptʼataw sarnaqäna!
    
  Kunapachatï jiskʼäktan ukhajja, jukʼamp facilakiwa, scout lurañajj jukʼamp facilakiwa, .
  ¡Nasamax kuna ch"iwirus ch"allt"asispawa!
  Jumax juramento lurawaytaxa thaya pachanwa, arboleda tuqina,
  Ukampis mayniw larusiskäna: ¡uka waynax janiw jilïr jaqïkänti!
    
  Imill wawanakax ukhamaraki, janiw axsarañ yatipkänti, .
  ¡Janiw jan axsartʼir yuqall wawanakat sipansa jukʼamp jan wali nuwasipkänti!
  Vacacionanjja, paniniw thuqtʼapjjerïta, .
  Jupanakax juk"akiw aruskipapxäna - ¡arunak ina ch"usar apt"añax wali llakiskañawa!
    
  Qhuru Hitler - Supayan luqtiripa,
  ¡Uka jaqejj jan jaktʼkay jaqenakaruw jiwayäna!
  Ukampis qhispiyirix walja jaqinakarux t'unjañapawa,
  ¡Chiqpachansa, ¡concilionakan chʼamapax janiw tukuskiti!
    
  Partido Comunista ukax munasiñampiw jilsuwayi,
  ¡Ukatakix jan axsartʼir precursoräpxtwa!
  Ukhamat Fritz yatichirir jan tolerañapataki,
  ¡Ukham jan juma pachpar mä yugo uchasiñataki!
    
  Samkanakar qullan iyawsañaw yatichapxitäna,
  ¡Ukat markatakix janiw chʼamachasiñamäkiti!
  Kuntï aguantawayktan ukajj janiw tupuñjamäkiti,
  ¡Jiwasan munat ejercito soviético ukan wawanakapa!
    
  Janiw khitis marat parlkänti, .
  Juma pachpat khuyapt'ayasim - ¡janiw mayninakar respetañamäkiti!
  Jiwañax axsarañjamawa, ukampis janiw axsarayaskti,
  Invincible Rus' - mä ejercito iwxt'awinaka!
    
  Ukat mä kusisit pachax aka Uraqin jutaniwa,
  ¡Janiw llakinaka, jachañanaka, llakinaka, munañas utjkaniti!
  Taqi comunismo planeta ukanx mä bandera ukaw utji,
  !
  
  
  PHURER UKAXA CHIQAÑCHAÑATAKIWA
  Fuhrer jupax chiqpach sarnaqäwit mä juk"a jithiqtawayi, Rommel juparux kamachi, Guarnición Tolbuk ukan katuyatäxatapatxa, británicos ukanakar jan samart"asaw atacañapatak mayïna. Ukhamatwa, jark"aqasiñatakix jan qamasipxañapataki ukhamarak nayraqat wakicht"at líneas ukanakar katuntapxañapataki.
  Uka nuwasïwix sarantaskakiwa, Rommel jupax wali juk"a ch"amanïkchïnsa, británicos ukanakar atipt"añ atipxatayna, ukat colonial soldadonakax niya jan nuwasiñampiw katuyasipxäna.
  Ukatwa britániconakajj Egipto markar aptʼasipjjäna, ukat Canal de Suez sat cheqarus apnaqapjjarakïnwa. Ukampis ukampirus janiw anti-Hitler coalición ukatakix jan walt"awinakax tukuskänti.
  Fuhrer ukax janiw Pusïr Ejército Panzer ukarux sur tuqir kutt"aykänti, ukat juk"ampirus Stalingrad markar ataque ukax Crimea markan heroe Mainstein ukarux katuyataynawa. Ukatwa alemanonakajj niya jankʼak Volga sat jawir jakʼankir markar katuntjjapjjäna, ukat soviético soldadonakajj janiw ukan kayup jikjjatañatak tiemponïpkänti.
  Mainstein chachan soldadonakapan sum sarnaqapjjañapatak chʼamañchtʼasajja, Volga sat jawirnam sarasaw Caspio sat qotar puripjjäna. Ukat ukjatx Türkiye jupax ch"axwäwiruw mantawayi, mä jach"a ch"axwawimp millones de ejército ukamp. Japón markax nayrax Midway ch"axwäwin atipt"awayiwa, ukat hawaiano archipiélago uksa katuntawayi.
  Ukat ukhamatw samurai ukanakax Lejano Oriente uksanx payïr frente jist"arapxäna. Jupanakajj walja infantería sat soldadonakampiw nayrar sartapjjäna. Ukat jupanakax Vladivostok markaruw khuchhuqapxäna ukat Khabarovsk markaruw katuntapxäna, ukhamarak Mongolia markan jilpach katuntapxarakïna.
  Ukatwa URSS markax juyphi pachan contraofensiva lurañatakix ch"am jikxatkänti. Ukat alemanes, ukat turcos, ukat yaqha satélites del Tercer Reich, juyphi pachanx niya taqpach Cáucaso ukat petroleo Baku markan katuntapxatayna.
  Rusia Soviética ukax mä posición estratégica ukan jikxatasïna. Stalin jupax Alemania markamp sapa mayni sumankañ utjañapatakiw iyaw satayna, kunayman tuqitwa.
  Fuhrer ukax Estados Unidos markanx mä bomba atómica lurañatakiw irnaqaski sasaw yatxatañ yatiyäwinak katuqatayna. Ukat uka tuqit llakisisax URSS markamp sapa mayni sumankañ utjañapatakiw iyaw satayna. Ukampis chiqans taqi kunatix nayratpach atipt"atäki ukanak jupatakikiw apthapi, ukhamarak Leningrad, ukat taqpach Karelia, Arkhangelsk uksar puriñkama, taqinirus. Rusia Soviética markarux mä jach"a impuesto churapxäna. Japón markax quta thiyankir suyunakaru ukat Lejano Oriente uksankir yaqha uraqinakat mä chiqaruw katuntawayi.
  Stalin, pä frente ukan ch"axwañax jan suyt"äwinïtap amuyasa, ukat machaq tanques alemán - Pantera ukat Tigre- ukanakar axsarasa, wali ch"am suman jakasiñ condicionanak katuqawayi, ukampis mä juk"a pachax Moscú ukat jupan ch"amap katxaruwayi.
  Ukat Krauts jupanakax África uksanx ofensiva ukax sarantaskakiwa ukatx India uksaruw sarapxäna. Qalltanx Gran Bretaña markat taqpach colonianak apsuñ amtapxäna, ukatx tayka markar katuntañ amtapxäna.
  Britániconakax janiw África uksan qhiparañjamäkänti. Nazis jupanakax katuntapxäna, wali jan ch"aman sayt"asiwimpi, taqpach ch"iyar continente, ukhamarak India, japonés ukanakamp mayacht"asis.
  Gran Bretaña markan aterrizaje ukax junio phaxsin 1944 maranw lurasïna, uka pachakamax alemanes ukanakax avionetas aéreas ukanakaw lurapxäna, ukat cualitativa superioridad ukampix qutan ukhamarak aire ukanx taqpach supremacía ukaruw katuntapxäna.
  América markax ukhamarakiw japoneses ukanakamp wali atipt"asiskäna, kunatix jupanakax flota yankee ukarux juk"at juk"at atipt"apxäna. Ukat ukax juk"amp jisk"a potencial económico ukar compensar ukham lurawayi.
  Gran Bretaña Metropolitana ukax jank"akiw atipjatäna. Ukat uka qhipatxa, Alemaniar arxatir machaq reyiw ukanx utt"ayasïna, ukatx Mosley jupan p"iqinchat mä gobiernow utt"ayasïna. Inglés flotankir jila parte barconakajj Tercer Reich sat apnaqäwiruw puripjjäna. Agosto phaxsinx alemanes ukanakax Irlanda markaruw katuntapxäna, ukatx septiembre phaxsinx Operación Icarus ukax lurasiwayi, Islandia marka katuntañataki.
  Ukhamatwa, Tercer Reich ukax Estados Unidos markan bombardeonakapat jark"aqasïna.
  Ukampis ukax janiw Fuhrer-atakix wakiskänti, ukat Kraut-anakax América markaruw nuwantañ qalltapxäna.
  Yaqhip pallapallanakax Argentina ukat Brasil markanakaruw apayatäna. Ukat yaqhepajj Groenlandia ukat Canadá markanakaruw sarjjapjjäna.
  Chiqansa, japoneses ukanakamp chikaw alemanonakax Australia markar katuntapxarakïna.
  1945 maranjja, nazinakajj Hemisferio Occidental toqenkir jachʼa territorionakaruw katuntapjjarakïna. América markax machaq tanques alemán E-series ukanakamp uñkatasiwayi, ukax Shermans ukat Pershings ukanakat sipanx wali askiwa. Hitler chachan E-75 sat avionajj niyas janiw kuna ángulotsa americano armanakampi mantañjamäkänti, ukat jankʼakiw alemán jachʼa tanquepar tuküna. 1946 maran marzo phajjsinjja, Estados Unidos markajj katuyasjjänwa.
  Ukat mä jukʼa tiempotakiw pallapallanakajj samartʼapjjarakïna. Stalin jupax jichhax amukiw qunt"asïna ukat janiw bote ch"allxtaykänti.
  Hitler chachajj phesqa maraw samartʼäna ukat yänakapsa digerirïna. Ukat qhepatjja, 1951 maran abril phajjsit 20 urunak saraqataruw Japón markar saräna. Jupajj sinti walja yänakanïnwa.
  Uka ch"axwäwix llätunk phaxsiw utjäna, ukatx Japón markar ukat taqpach colonianakapar katuntasaw tukuyäna.
  Uka qhipatxa Fuhrer ukax juk"amp walja operaciones ukanakaw América Latina uksanx lurawayi ukatx España ukat Portugal uksaruw katuntawayi, ukat yaqha neutral markanakaruw katuntawayi.
  Türkiye markax katuntatarakiwa.
  Ukat niya oraqpachan mä imperio, Tercer Reich sat imperio luratätap amuyasïna. Ukampis URSS sat markajj qʼala jan isinïtap laykuw utjaskakïna.
  Stalin chachajj 1953 maran marzo phajjsinwa jiwjjäna, ukat Beria kullakarojj balampiw jiwayapjjäna. Nikita Khrushchev jupax ch"amap katuntawayi. Khitis 20n Congreso ukar wakicht"awayi, Stalin ukan culto de personalidad ukar uñt"ayasa, jupax p"inqachataw ch"axwäwinx atipjawayaraki.
  Ukat Hitler chachajj mä amtar purirakïnwa:
  - Akapachanxa qhipa independiente ch"amapa katuntañawa.
  Ukat ukhamatwa 1956 maran mayo phajjsit 1 uru saraqatarojja, Tercer Reich sat jachʼa ejercitojj oraqpachan URSS sat marka contra jachʼa nuwasiñ qalltäna. Mayampiw ch"axwäwix utji ukat walja wila masinakas utjarakiwa.
  Hitler chachajj jichhakiw suxta tunka paqallqoni maranïjjäna, ukampis uka jaqe manqʼir jaqejj janiw samarañ munkänti.
  Frontera ukax Moscú markar wali jak"anw pasawayi - juk"amp jisk"a thakhix pä patak pä tunk kilómetros ukch"akiwa. Rzhev markax nayratpach Alemania markan mä markapänwa. Ukatwa Kraut familiajj janïr jallupachan purinkipansa URSS markan capitalap katuntapjjañap suyapjjäna, ukat qhepatjja uka imperiojj planetario escalar chʼamañchtʼañ tukuyapjjañapänwa.
  Ukampis pusi imill wawanakaw Natasha sat warmin pʼeqtʼat thakipan saytʼasipjjäna.
  Suma, q"ala kayuni imillanakax bikini ukamp isthapt"ataw Kalinin markar soviético ukar arxatapxäna ukatx 4 uru achuqa phaxsit 1956 maranx alemán soldadonakax ukaruw mantapxäna ukat nuwasiñ qalltapxäna.
  Nayraqatax alemán piramidal tanques de la serie AG ukanakaw utjäna. Jupanakajj wali chʼamanïpjjänwa ukat soviético sat armanakajj taqe ángulonakat apsutäpkäna ukhajj janiw qʼal jan waltʼayasipkänti.
  Ukampis fascistanakax aka tuqinx jan suertenipxänwa: pusi imill wawanakaw uñch"ukipxäna - wali ch"aman layqanaka. Ukat uka nuwasirinakax uñisirinakampi nuwasiñ yatipxarakïnwa.
  Natasha kullakajj qʼala kayumpiw mä granada jaqontäna. Ukajj Alemania markankir piramidal tank ukan orugaparuw jaquqanïna. Ukatwa uka autojj chʼeqa toqer tʼijtäna ukat vecinoparuw chʼalljjtäna.
  Ukat panpacha tankinakax mäkiw phallapxäna.
  Ukat Natashax tuiteó:
  - ¡Akax nayan estrategiajawa!
  Zoya sat masipax qʼala kayunakapampiw mä granada apsuwayaraki. Ukat Hitler chachan piramidal mastodon sat ch"akhanakaparuw ch"allt"äna. Jupax atipt"asisaw kutt"awayxäna ukat jaqi masiparuw ch"allt"äna. Ukat mayamp pä tanquenakaw phallawayi.
  Zoyax akham sasaw chhuxriñchjasïna:
  - ¡URSS markar jach"añchaña!
  Ukxarusti, Agustín jilataw nina pʼiqtʼi. Ukat qʼala kayupwa jaqontäna, ukajj wali jiwayirïnwa. Ukat Alemania markankir mä autoruw pistanakapar chʼalltʼäna. Ukat ukatwa Hitler chachan tankinakapax wasitat ch"axwapxäna.
  Ukat wila ñik"utan saxrax q"ucht"äna:
  - Janiwa esclavonakäñäniti, .
  ¡Q"ala kayukiw jaquntañäni!
  Ukat ukat Svetlanax uñisirinakaruw pallapallanakamp jiwayatayna. Ukat ukhama chiqapa ukat chiqapa. Ukat qʼala kayunakan yanaptʼapampis ukhamaraki. Ukat fascista autonakax chʼaxwapxäna. Ukat kunjamsa phallapxani.
  Ukat Svetlanax akham q"ucht"ani:
  - ¡Awkijax jach"añchatäpan!
  ¡Imill wawanaka, jan axsarasaw nuwasipxam!
  Natasha kullakajj wasitatwa qʼala kayupampi mä granada jaqontäna ukat alemán markankir pä tanqueruw chʼalltʼasïna, ukat akham sasaw jachʼat arsüna:
  - ¡Stalinar jach"añchaña!
  Zoyax q"ala kayunakapampix kuna jiwayir yänak jaquntaraki ukat pulmones patat akham sasaw jach"at arsu:
  - ¡Qullan Rus' ukataki!
  Agustín chachajj qʼala talonapampiw granada llamktʼäna, nazis ukanakan mastodonanakapwa thaqtʼäna ukat chhuxriñchjasïna:
  - ¡Machaq fronteranakaru!
  Svetlana, mä sallqa frenesí, jiwaña regalo q"ala kayunakapamp jaquntäna ukat sist"asïna:
  - ¡Mä jach"a atipt"awitaki!
  Imill wawanakax piramidal maquinanakampiw nuwasipxirïna, ukax chiqpachans wali sumapunïnwa. Ukampis ¿kunsa ukham jachʼa chʼamanak contra lurasispa? Ukat ukhamatwa nazis ukanakax Kalinin ukarux q"al muyuntapxäna ukat nuwasirinakax muyuntat utat mistuñapänwa.
  Mayo phaxsinx alemanonakax Saratov, Kuibyshev, Tula, Penza ukanakaruw katuntapxäna, ukatx Moscú markaruw taqpach muyuntapxäna, taqi tuqitw uka markar muyuntapxäna.
  Ukat ukat junio phaxsinx capital ukarux walpun ch"axwapxäna.
  Pusi jan axsart"ir jaqinakax wasitat ch"axwapxi, ukat jan ch"amanïsaw ch"axwapxi.
  Natasha kullakajj mä phallaw jaqontäna, qʼala kayumpiw mä granada jaqontäna ukat akham sasaw qʼochüna:
  - ¡Jach"a kankaña jiwasana pachasaru!
  Zoyax mä phallawimpiw jaquqanïna, ukat wasitat q"ala kayumpiw granada jaquntäna ukat pulmones patat chhuxriñchjasïna:
  - ¡Machaq Stalin ukax nayan idolojawa!
  Ukat Agustín chachax ninamp phichhantawayi, ukat ukhamarakiw ch"amampiw ch"axwawayxi. Ukat qʼala kayunakapampix mä granada jaquntasaw arnaqasi:
  - ¡Machaq atipjawinakaw utjani! ¡Machaq nuwasirinakaw sartasipxani!
  Ukxarusti Svetlanax ch"iyar jaquntawayi ukat uñisirinakarux ch"allt"awayi. Ukat qʼala kayupampiw uñisirinakaparux jiwayir yänak jaquntäna, jachʼat arnaqasisa:
  - ¡Qullan ch"axwäwinx jiwasan atipt"äwisax utjani!
  Uka pusinix Moscú markanx wali ch"amampiw nuwasipxäna. Ukampis chʼamanakajj janiw kikpäkiti. Chiqpachansa, uka markax walja jaqinakamp phuqantatänwa, kunayman chʼiyar, qʼillu, marrón chʼiyar chʼaxwirinakax cañon manqʼanakjam apnaqatäpxänwa.
  Ukat ukat 3 uru lapaka phaxsitx Moscú markax qhipharux t"unjawayi... Aka pachakamax alemanonakax Kazán, Ulyanovsk, Gorki marka, ukat Ryazan uksaruw katuntapxatayna, ukat chiqpachans Uralsco jawirkamaw uraqix katuntapxatayna, ukatx Orenburgo uksaruw niyaw ch"axwapxatayna.
  Jachʼa chʼamanakaw inti jalsu toqet nayrar sartapjjarakïna. 4 uru llumpaqa phaxsit 1956 maranx Nikita Jruschov jupax Kimsïr Reich ukar katuyasiñ munäna, jupatakis ukat Politburo ukankir yaqha jaqinakatakis jan kuna jan walt"äwinakax utjañapatakiw garantianak churapxäna.
  Hitler chachajj uk iyaw sataynawa... Chʼajjwäwejj pä phajjsit mä jukʼa jilaw tukusjjäna. Ukat chʼamampi chikachasiñajj qalltatpachaw jan suytʼäwinïkänti.
  Ukampis uka pusi imill wawanakax janiw atipjatäñ katuqapkänti. Niyakejjay URSS markajj qʼal katuntatächejja, ¿kunjamarak Hitler chachar jiwayañasa?
  Ukat 9 uru achuqa phaxsit 1956 maranx mä uñt"at pusi imill wawanakax Oleg Rybachenko waynamp chikaw Hitleran bunker ukar atacañ amtapxäna, taqi pachat sipans juk"amp wakiskir jan wali jaqiruw t"unjapxäna.
  Ukat ukhamatwa pusi imill wawanakampi mä yuqall wawampix niya tunka payan marani uñnaqt"ani, wali musculoso, shorts ukampikiw isthapt"ata, Hitler chachan qamañ utaparuw sarxapxäna, jupax Chipre markanw ajlliwayi.
  Imill wawax q"ala kayuni ukat bikini ukanïnwa, waynax shorts ukanïnwa, ukat q"ala kayunirakïnwa. Ukatwa phisqanirus magia tuqit juchañchatäpxäna.
  Mä wawampi pusi imill wawanakampiw uka ataque ukankapxi.
  Oleg Rybachenko jupax q"ala, wawar uñtat kayumpiw pulsar jaquntäna, fascistanakaruw ch"iqiyatayna ukat chhuxriñchjatayna:
  - ¡Rusia markan jach"a kankañapata!
  Natashax ombligopat llijullijunak apsuwayxäna, Krauts ukarux phichhantawayi, ukat q"ala kayunakapamp nina bola ukham jaquntäna, nazis ukanakar phichhantañataki ukat q"ucht"asa:
  - ¡Machaq Rus' ukataki!
  Zoyax uka ataque ukankarakiwa. Mä jiwayir jaqiruw q"ala kayunakapamp jaquqani. ¡Ukat pechop uñachtʼayaraki, ukat llijullijunak mistu!
  Ukatxa akham sasaw qʼuchtʼäna:
  - ¡Rus' wali uñt'atäpan!
  Agustín chachajj chuchupsa qʼala chʼiyjarakïnwa. Jupax pulsar ukax escarla chuchupat jaquntäna. Ukat qʼala kayunakapampix llijullijunak jaquqanïna.
  Ukat jupax akham q"ucht"äna:
  - ¡Nayrïr falcón ukax Lenin satawa, payïr falcón ukax Stalin satawa!
  Ukat jichhax Svetlanax ataque ukaruw puri. Kunjamatix mä pulsar ukax q"ala kayunakampi jaqunukuni... Fascistanakaruw t"unjani. Ukat ukatsti mä llijullijuw escarlata chuchut mistu. Ukat jupax walja nazis ukanakaruw khuchhuqani.
  Ukat jupax q'ucht'ani:
  - ¡Tayka markataki ukhamaraki Stalin ukataki!
  Oleg Rybachenko jupax wasitatw ataque ukanx jikxatasi. Jupax fascistanakarux mágico espadanakampiw khuchhuqaraki ukat q"ala kayunakapampix llijullijunak antutaraki.
  Ukat waynax akham sasaw arnaqasïna:
  - ¡Markan jach"a kankañapa!
  Natasha kullakajj nazis ukanakar espadanakampi tʼunjäna ukat qʼala kayunakapamp infierno pulsarar jaqontäna, ukat akham sasaw jachʼat arsüna:
  - ¡Jiwasax Supayan wawanakapätanwa!
  Ukat mä jiwayir burbujaw imill wawan q"ala talonat t"ijtäna. Ukat taqiniruw ch"amakt"ayäna.
  Zoyax uka ataque ukankarakiwa. Taqiniruw espadampi t"unji. Ukat Krauts ukanakarux escarlata chuchunakat nina llijullijunak jallu puriyi. Ukat qʼala kayunakapampix infierno pulsanak jaquntäna.
  Uka pachparakiw jupax akham sasaw arnaqasïna:
  - ¡Amuyasiri Awki markataki!
  Augustinax uka ataque ukankarakiwa. Ukat rubí chuchupajj irnaqtʼiwa, llijullijunak mistu. Ukat amparanakapax espadanakampiw uñisirinakarux khuchhuqapxäna. Ukat q"ala kayunakax pulsar jaquntapxi.
  Nina nakt"ir suma uñnaqt"an warmix akham sasaw arnaqasïna:
  - ¡Ch"iyara Diosataki!
  Ukat ukat Svetlanax ofensivaruw juti. Ukhamaraki mä Terminator imilla. Llamayu ukat pulsaranakax fresa chuchupat t"ijtäna. Imill wawanakar muyuntat taqi kunaw phichhantapxäna. Nazis ukat Tercer Reich sat caballeronakas jukʼampiw tʼaqhesipjjäna.
  Ukat imill wawax aptasinx akham sasaw arnaqani:
  - ¡Jach'a Rus' pachpataki! ¡Nayax nuwasiñ munta!
  Mä yuqall wawampi pusi imill wawanakampiw ofensiva ukankapxi.
  Jupanakax bunker ukan pasillonakapanw sarnaqapxi. Jupanakax pachpa fascistanakaruw tukjapxi. Jupanakax Hitler arknaqapxi. Chiqansa, aka morel ukax suxta tunk paqallqun maraw aka pachan jakañ atipjatayna. Ukat ukhamaw phisqa terminadores ukanakax amtapxäna: ¡Hitler-atakix suficientewa ukat jiwayapxani! Ukhamawa imillanakasa waynasa sarxapxi.
  Oleg jupax fascistanakarux espadanakampiw khuchhuqaraki, ukat q"ala kayunakapamp energía coágulos ukanakamp jaquntawayi, ukat q"ucht"araki:
  - ¡Glorioso jach'a Rus'!
  Natasha kullakajj pechopan escarlata chuchup apnaqasa, ukhamarak nazis ukanakar espadanakampi khuchhuqasa ukat qʼala kayunakapamp pulsar jaquntasaw akham arnaqasïna:
  - ¡Janq'u Rus' ukataki!
  Zoyax sallqa ofensiva ukan jikxatasi. Ukat espadanakampiw chʼiyjasi ukat escarlata chuchuni fascistanakaruw llijullijunak jaquntaraki. Ukat jupa pachpaw arnaqasi:
  - ¡Janq"u Diosax atipt"añ churañamawa!
  Ukat qʼala kayumpixa, mä pulsar uñtataw jaltxani.
  Ukat akanx Agustín jupax ofensiva ukan jikxatasi. Ukhama colerata ukat jank"aki. Ukatxa, escarlata chuchunakatxa llijullijunakaw jallu purini, mä cornucopia sat chuchut jallu purintkaspas ukhama. Ukat jupax fascistanakaruw espadanakampi t"unji. Ukat qʼala kayu kayunakamampix kunas nina nakhaskir mistuni.
  Uka qhipatxa wila p"iqin jaqix akham q"ucht"ani:
  - ¡Ch"iyara Diosax atipjañapawa!
  Ukat nazis ukanakar jan waltʼayañanxa, Svetlana satänwa. Ukatxa espadampiw chʼiyjaraki. Jupax rubí chuchupat llijullijunak ch"allt"i ukat q"ala kayunakapamp t"unjir pulsarnak jaquntaraki.
  Ukat pulmones patat arnaqasi:
  - ¡Svarog markanx jach"a jach"a tukuñaw!
  Phisqa jaqinakax wali ch"amampiw sartasipki, tankinak t"unjapxi, bunkers nazis ukanakar t"unjapxi, ukat juk"ampinaka. Uñisirinakarux langosta ukham t"unji.
  Oleg jupax ofensiva ukan jikxatasi. Uka waynax espadanakjamaw ch"uqt"asi. Ukat qʼala amparapampiw wawanakan kayunakap qʼomacharaki. Ukat jupax fascistanakarux jan kuna jan walt"awimpiw aynacht"ayani.
  Ukat uka qhipatxa akham sasaw qʼuchtʼani:
  - Jisa, Jach'a Rus'! ¡Nayaw jumampïskta!
  Natasha kullakajj ofensiva ukankarakiwa. Jupax fascistanakaruw t"unji. Q"ala kayunakampi pulsar jaquntaña. Escarlata chuchunaka, llijullijunakax cascadas ukham mistu.
  Ukat jupa pachpaw qʼuchtʼaraki:
  - Rusia markan jach"a kankañapa, ¡Svarog ukax nayan mesiasajawa!
  Zoyax sallqa ofensiva ukan jikxatasi. Ukhamaraki llijulliju jalluxa puriraki. Ukat rubí chuchupajj chʼamapajj surf boyanakjamaw chʼalljjtayasi.
  Ukat qʼala kayunakajj pulsar sat animalan nina coágulos ukanakaruw chʼalljjtayasi.
  Zoyax akham sasaw arnaqasïna:
  - ¡Rusia cósmica markar jach"añchaña!
  Ukat mä qʼala talonjamaw uka aptʼasisin mä jachʼa escalar katuyasini, tʼunjañataki.
  Ukat akanxa Agustín sat chachax nuwasïwinwa jikxatasi. Ukat qʼala kayunakapampiw uñisiriparux tʼunjiri ukat jiwayir yänak jaquntaraki. Ukat carmesí chuchupax ametralladora ukham chʼamampi ukat uñisirinakarux tʼunjañapatakiw chʼamañchi. Aka wila p"iqix nazis ukanakar uñtasitaw trillasi. Chiqpachansa ukaruw munasiñax utjani.
  ¡Ukat qʼala talonampix kunja usutäpachasa!
  Ukatxa akham sasaw arnaqasini:
  - Ch"iyara Rusa Diosan ch"amapataki, yatiñapataki1
  Ukat ukat Svetlanax ataque ukaruw puri. Ukhamarakiw fascistanakarux espadanakampi t"unjaraki. Ukat wila chuchunakampiw jiwañ churäwinak warxati. Ukat kunjamsa aptasin qʼuchtʼi:
  - Jiwasan jach"a Rus" ukar jach"añchaña.
  Ukat qʼala talonapampiw uñisiriparux pulsarampi jawqʼjani. Ukat jupax espadanakampiw aptʼasini ukat chʼiyjani...
  Jïsa, phisqhax wali uñt"atawa Hitleran guardianakapar khuchhuqapxi. Chiqpachansa uka imillanakax jumatakix wali askiwa.
  Ukat jupamp chikäki uka waynax Oleg Rybachenko satawa, jupax wali sumawa! Ukat jupax fascistanakarux wali uñt"ataw chhaqtayi.
  Akax Terminator wawawa.
  Kunjamtï espadanakampi chʼiyjatäki ukhama. Ukat jupax mä muyuntasin nazis ukanakarux espadanakampiw jiwayani. Ukat pulsar q"ala kayunakap jaquntaraki.
  Ukatxa akham sasaw arnaqasini:
  - ¡Europa markan jach"a kankañapataki!
  Ukat akanx Natashax ofensiva ukan jikxatasi. Ukham colerata. Ukat wila chuchupat pulsar sat chʼakhanaksa antutarakiniwa. Ukat jupax fascistanakaruw t"unji. Ukat q"ala kayumpiw ukham jiwayir pulsar jaquntäna.
  Ukat pulmonanakapan patapanx jupa pachpaw arnaqasi:
  - ¡Rusia Diosanakaru jach"añchaña!
  Zoya kullakax jupa pachpaw ofensiva ukan jikxatasi. Ukat taqpach nazis ukanakarux espadanakampiw jiwayapxäna. Ukat ñik"utanakap mä tambor ukham khuchhuqapxäna. Jan ukax juk"amp chiqaparux mä tamiz ukankiwa. Ukat qʼala talonapampiw nazis ukanakar katuyasini. Ukat wila chuchunakatxa, chʼama jawiranakampiw chʼamañchtʼätamxa. Ukhamajj cheqapuniw nazis ukanakarus chuym ustʼayaraki.
  Ukat Zoyax akham sasaw arnaqasïna:
  - ¡Qullan Rus' ukataki!
  Ukat uka qhepatjja, Agustín chachajj jukʼampiw chʼamachasïna. Ukat qʼala kayunakapampiw pulsar sat animalanak lanzarakïna. Ukat wila chuchunakatxa llijullijunakjamawa. Ukat mä qʼala talonatjamas mä pulsar, mä nina nakhaskir llijullijuw saraqani.
  Ukat jupax akham sasaw arnaqasini:
  - ¡Ch"iyara Diosan khuyapayasiñapax jiwasampiw utji!
  Ukat wila ñik"utan saxrax apt"asisaw uñisirirux ch"allt"ani.
  Ukat akanx Svetlanax ataque ukaruw puri. Mä imill wawax mä panqarjamaw ch"uxña saminakani.
  Ukax fascistanakaruw jan axsaras phichhantawayi. Ukat rubí chuchupat ukham ametralladoranak phallatanak khitharaki. Taqinis alaxpachar ninamp phichhantapxañapataki. Ukat uka aptʼasisaw taqpach nazis ukanakar ninamp phichhantapxäna.
  Jïsa, Hitler chachatakejj chʼamakïniwa, kunattejj ukham chʼamajj jupa contraw saytʼasi.
  Ukampis Svetlanax akham sasaw arnaqasïna:
  - ¡Ukat Janq'u Diosan munasiñapax jiwasamp chikaw utji!
  Phisqa movimientos jupa pachpataki. Fascistas ukanakarux jan kuna khuyapt"ayasisaw t"unji. Ukat infierno t"unjäwi uñacht"ayi. Khititï ukham imill wawanakan thakipar saytʼañ atinaspa ukajj jiwañapawa.
  Oleg jupax ofensiva ukan jikxatasi. Uka waynajj Hitler chachan oficinapar jukʼamp jakʼachasiski. Kunjamsa sallqa espadanakampi tʼunjaski. Ukat wawax q"ala kayunakapax pulsar apayani.
  Jïsa, fascistanakax jan suertenipxänwa, nayax ukham ch"amanchasir imill wawanakamp yuqall wawanakampiw chikañchasiyäta.
  Jichhajj Natasha kullakajj escarlata chuchupat ukham nina chʼamakaw mistuni. Ukat jupax walja fascistanakaruw phichhantawayi. Aka imill wawax chiqpach terminador ukhamawa.
  Ukampis kunjamsa qʼala kayunakampi uñisirimar jiwayir arma jaqontasma. Ukat jupax chiqpachapuniw jumarux chhuxriñchjasini.
  Uka qhipatxa Natasha kullakax akham sasaw chhuxriñchjasïna:
  - ¡URSS markar jach"añchaña!
  Zoyax ofensiva ukankarakiwa. Ukax fresa chuchunakat nina jawir churarakini. Ukat uñisirinakaparux atipt"araki. Ukat jupax filat filaruw churaraki. Ukat wila chuchumpiw uñisiriparux ch'axwani.
  Ukat qʼala kayunakapampiw enemigopar jawqʼjani.
  Ukatxa akham sasaw qʼuchtʼani:
  - ¡Jach"a kankañani jiwasana Uraqisa!
  Ukatxa Agustín chachan ataquepawa. Ukhamaraki mä sallqa ofensiva ukanxa. Uñisirinakaparux jiwayapxi. Ukat wila chuchumpiw uñisirinakaparux wali nina nakhaskir disconak jaquntäna. Chiqpachansa nazis ukanakarux laqʼaruw phichhantapxi.
  Ukat nuwasir jaqix akham sasaw arnaqasïna:
  - ¡Jach"a atipjañataki!
  Ukampis Svetlanax ataque ukaruw puri. Ukham colerata ukat agresivu. Jupax Krauts ukarux q"ala kayunakapamp ch"uqt"i. Ukat fresa chuchunakatxa, jank"akiw mistu, kunas wali jiwayirjama.
  Ukat fascistanakaruw katuntasin phichhantani.
  Imill wawaxa aptasinxa akhamawa arnaqasïna:
  - ¡Ch"amani, rusa diosanakataki!
  Uka phisqhax uka apt"asisaw Fuhrer ukan oficinapar p"akjasipxäna. Hitler jilatajj chuymankipstatäjjewa. Ch"iyar ñik"utax uñstawayiwa, ukat nayranx calvo ch"akhanakaw uñstawayi. Mä jisk"a jaqi. Imill wawanaka nayraqatana, yuqalla nayraqatana qunqurt"asitayna.
  Natasha kullakajj qʼala wila kayupwa jupar jaqontäna ukat akham sasaw arnaqasïna:
  - ¡Anuru jamp"att"añani!
  Hitler jupax axsarañat jamp"att"asïna...
  Zoyax Fuhrer ukarux q"ala talonap jamp"att"añapatakiw wayt"arakïna. Hitler chachajj apnaqatäjjänwa.
  Ukat Agustín chachan qʼala, qʼañu suelaparuw jampʼattʼäna. Jupax kusisitaw cooed.
  Svetlana kullakajj qʼala kayupar jampʼattʼañapänwa. Ukat Fuhrer imillanakax amparanakapat kayunakapat katjapxäna. Ukat ayxatapxäna ukhaxa, pusi chiqaruw chʼiyjapxäna.
  Ukat Hitler chachajj agosto 9, 1956 maranwa wali llakit jiwjjäna.
  Taqi pachan jach"a jan wali jaqin apnaqawipax tukusxiwa.
  Jachʼa ukat wila wartʼat dictadoran lantipatjja, Schellenberg satänwa, jupaw Himmler sat lanti irnaqtʼäna. Ukat Hitler chachan yuqanakapat juk"amp yatiñani, inseminación artificial tuqi jikxatata, jupaw heredero formal ukham uñt"ayasïna.
  Ukampis... Ch"amanïñatakix ch"axwañaw qalltawayi, Schellenberg jupax Mainstein jupampiw jaqunukuwayi ukatx wila wartäwiw utjawayi.
  
  INFIERNO TERMINATOR CLIP ukax mä juk"a pachanakanwa
  Alemania markankir yatxattʼat maynix pusi tunk payan maranakan primavera phaxsinxa, alemanonakax falso documentonakaruw mä clip de papel de acero inoxidable ukamp apnaqapxi, rusanakax hierro sapurukiw apnaqapxi sasaw jikxatäna. Ukat uka qhipatxa jach"a kamachiruw uka tuqit yatiyäna.
  Uka qhipatxa uka matiz ukax uñjasiwayiwa, ukatx alemán agentenakax juk"amp jan walt"ayañ qalltapxäna.
  Ukat ukatwa Fritz jupanakax Stalingrad jak"an flancos ukan ofensiva lurañ amtanakap uñt"ayapxäna. Ukat soldadonakajj wasitatwa tantachasipjjäna. Kunawsatix 19 uru noviembre phaxsitx ofensiva ukax qalltawayi, Ejército Rojo ukax wali ch"aman arxatäwinakampiw uñjasi. Ukhamaraki, ofensiva urux pachax janiw jaltxañjamäkänti, ukat ukax avión ukarux jan ch"amanchawayiwa ukat artillería ukan barraje ukan jan walt"awipax juk"akiw utjawayi.
  Ukat alemanonakax saytʼasipxaspänwa, ukampis uka nuwasïwix mä phaxsit jilaw utjäna, janiw Ejército Rojo ukatakix wali askikänti.
  África markanxa, kunaymaninak mä jukʼa mayjtʼayarakïnwa. Rommel jupax Europa uksat juk"amp ch"amanchawinak katuqawayi, ukatx mä jach"a ch"amanchawiw estadounidenses ukanakarux lurañ atipxatayna. Patak phisqa tunk waranqa jila jan suma yatxatat ukat jan yatxatat estadounidense pallapallanakaw katuntatäpxäna. Ukat Rommel jupan pallapallanakapax Argelia ukat Marruecos markanakaruw katuntapxarakïna.
  Uka qhipatxa Estados Unidos markax Wehrmacht ukamp tregua ukar mayitayna. América markan ch"axwäwit mistutapat askinak apsusaw alemanonakax Rommel ukar juk"amp ch"amanchapxäna, ukat Libia ukat Egipto markanakan Gran Bretaña markar atipt"apxäna. Uka pachparakiw juyphi pachanx alemanonakax Leningrad jak"an Ejército Rojo ukan nuwasiñap ukhamarak Stalingrad jak"an machaq yant"äw ataque ukar kutt"ayapxäna, ukat Rzhev-Sychov uksa tuqinsa. Primaverajj mä jukʼa sumakiw pasawayjjäna. Juyphi pachanx URSS ukatakix janiw sum jikxataskänti, ukatw ch"amap apthapiwayi. Ukat alemanonakajj África ukat Oriente Medio cheqanakanwa nayrar sartasipkäna. Egipto, Irak ukat Kuwait markanakan t"unjatätapat katuntatänwa. Siria markan mä chiqax Türkiye markan katuntatänwa. Ukax Gran Bretaña markamp ch"axwañaruw mantawayi.
  Jallu pachanx inti jalsu tuqinx mä samarañaw utjarakïna. Nazis jupanakax Sudán markanx nayrar sartapxäna, ukatx Irán ukat Oriente Medio uksaruw nayrar sartapxäna. Agosto phaxsinx Stalin ukan soldadonakapax Stalingrad markan nayrar sartañ yant"apxäna. Ukampis wasitatwa Alemania markan wali chʼama defensapan chʼamachasipjjäna.
  Pantera, ukax armadura ch"uqt"ir, chiqapa ukat jank"ak ch"axwañ cañón ukanïnwa, ukax jark"aqasiñ ch"axwäwinakanx juk"amp sumpunw irnaqäna.
  Alemanes jupanakax pusi tunk kimsan maraw inti jalsu tuqinx arxatäwin sarnaqapxäna. Ukañkamax África uksaruw katuntapxäna ukatx Irán markax India markar mantawayxäna, japonés ukanakamp mayacht"asis.
  Juyphi pachanx Ejército Rojo ukax niyaw jan nayrar sartawaykiti. Stalin chachajj sumankañ utjañapatakiw yatjjatäna. Ukat alemananakax inglés colonianakaruw digerirapxäna. Churchill chachajj usuntjjänwa, ukat jan seguro jikjjatasajja, colonianakajj chhaqtjjäna uka qhepatjja, alemanonakampi tregua lurañ amtäna. Ukhamatwa fascistanakax inti jalsu tuqinx mä libre ampar churapxäna.
  Ukat mayo phajjsin 1944 maranjja, Wehrmacht sat barcojj Caspio sat qota toqeruw nuwasiñ qalltäna.
  "Panteras"-2 ukat "Tigres"-2 ukanakax ch"axwawinakan chikancht"asipxäna. Uka maquinanakax ch"amap uñacht"ayapxäna, ukampis jilpachax aviación aérea ukawa, ukax janiw mä kipkakïkänti. Jisk"a ME-262 ukat XE-162.
  Ukat walja árabe, africano ukat indio jaqinakaw infantería ukar mantapxäna. Jupanakax cañon manq"añjamaw nayrar sartapxäna.
  ¡Walikiwa, nuwasiñar sarañäni!
  Uñisirinakax jiwat jaqinakar jaquntasaw Caspio qutar p"akjapxäna, ukatx Cáucaso uksaruw uraqit jan iyawsapxäna. Ukat turcos ukat Rommel jupanakan soldadonakapax sur uksatx ch"axwapxarakïnwa.
  Mä phuqhat q"añuchawi...
  Wehrmacht ukax kimsa patak jila divisiones ukanakaruw ofensiva ukar sartayatayna, jilpachax yaqha markankir jaqinakawa. Ukat wali askinak jikxatäna.
  Ejército Rojo ukax heroico ukham ch"axwawaykchisa.
  Yämas Natasha, Zoya, Augustina ukat Svetlana sat pusi imill wawanaka.
  Jupanakajj jukʼampiw qʼala kayunakampi uñisirinakaparojj jiwañatak regalonak jankʼak jaqontapjjäna.
  Ukampis jan axsartʼir pusi ukat suma layqanakas, jila partex jan chʼamanïpkaspas ukhamaw tukupxäna.
  Cáucaso markax jallupachanx taqpach katuntatäxänwa. Uka jallu qallta phaxsinx Fritz jupanakax Saratov ukat Kuibyshev jupanakaruw katuntapxarakïna, jupanakax sur uksat nayrar sartapxäna. Ukat ukhamarakiw Uralsk, Guryev ukat Orenburg ukar jak"achasipxäna.
  Juyphi pachanxa sayt"apxänwa. Mä juk"a pachatakix mä samarañaw utjäna. Orenburg markanx pachpa ch"axwäwinakaw utjäna. Ukat aka markax wasitat leyendaruw tukuwayi. Ukanx Emelyan Pugachev chachan pachapat amtasipxäna.
  Fuhrer jupax mä qawqha pachaw EE.UU. ukat Gran Bretaña ukanakamp qhipa suman jakasiñ amtañ yant"äna. Ukatxa, Japón markamp chʼaxwasipkakïnwa. Janis kunas paskchïnjja. Lamar qotan samurai sat chachajj walja kutiw atipjäna.
  1945 maran primavera phajjsinjja, abril phajjsit 20 urunak saraqataruw Operación Kremlin sat operacionajj qalltäna, Moscú markaruw ataque lurapjjäna.
  Chʼaxwäwix wali chʼamampiw sartasïna. Alemania markankirinakajj wila wartäwi chʼajjwäwinakaruw aynachtʼayatäpjjäna. Soviético soldadonakajj wali chʼamampiw nuwapjjäna. Ukampirus kimsa phaxsi qala chuyman ch"axwawinakampi, avión jet ukat qhipa tanques serie "E" ukanakamp apnaqasa, alemanes ukanakax Moscú markaruw muyuntapxäna. Yaqha tuqinakanx Tambov, Penza, Ulyanovsk ukanakar irpañ atipxatayna, ukatx Ufa uksaruw nayrar sartawinak jikxatapxatayna.
  Agosto phaxsinx Ryazan markax t"unjataw uñjasiwayi, ukatx Moscú markamp jan walt"awix juk"ampiw jilxattawayi.
  Stalin chachajj kuna términonakansa sumankañaw utjani sasaw säna. Fuhrer sat chachajj janiw uk istʼkänti. Ukampis Moscú markax diciembre phaxsikamaw ch"amanchawayi, ukatx qhipharux apsutawa.
  Fritz ukax Gorky ukat Kazan uka markanakaruw mara tukuykamax katuntawayaraki.
  Mayo phaxsin 1946 maran juyphi pachan samarañ tukuyatatxa, Kraut familiax Urales uksaruw sarxapxäna. Uka nuwasiñajj janiw sinti chʼamäjjänti. Walja generalanakaw aljantasipxäna ukat jan nuwasiñampiw katuyasipxäna. Ukat Stalin pachpaw mä accidente cerebrovascular ukan jikxatasïna ukat janiw ukhamakiti nuwasiñatakix wakichtʼatäkänti.
  Sverdlovsk markar katuntat qhipatxa, URSS markan gobiernopax Novosibirsk markaruw sarxäna.
  Ukampis Wehrmacht sat ejercitojj jupanakaruw arktapjjäna.
  Mä maratjja, markanakajj katuntatäjjänwa. Novosibirsk markarux tormenta ukamp katuntasinx Stalin jupax seguridad personal ukar mayjt"ayañatakiw katuyasiñatak iyaw satayna.
  Ukat mä qhawqha tiempotjja, Japón markampi Estados Unidos markampejj sumankañ utjañapatakiw mä acuerdor puripjjäna. Gran Bretaña ukat América markanakajj qhepatjja, Wehrmacht chachan taqe kuntï jikjjatkäna ukanak uñtʼapjjäna.
  Hitler, walja uraqinak katuntasa, jupan imperio colonial uñstayatayna, japonés ukanakamp chika.
  Ukampis janiw jaya tiempo apnaqañapatak utjkänti. 20 uru achuqa phaxsit 1957 maranx layqa imillanakax Fuhrer ukar mä operación lurañ amtapxäna. Jichhax chika marani dictadoran residenciapax pusi layqanakaw nuwatäna.
  Bikini ukan nuwasirinakax amparanakaparuw espadas mágicas ukanakamp apt"ata ukat q"ala kayunakapamp llijullijunakamp pulsar ukanakamp jaquntapxäna.
  Natashax mä molino t"ijtäna, fascistas ukanakar khuchhuqasa ukat q"ala kayupan kayunakapamp mä bola de energía jaquntäna, akham sasaw arnaqasïna:
  - ¡Awki markataki jach"añchaña!
  Zoyax magia espadanakapampix ch"iyjasïna. Jupax nazis ukanakan purakap ch"iyjasaw tuiteó:
  - ¡Machaq fronteranakaru!
  Ukat qʼala kayunakapampix mä pulsar antutani.
  Ukatxa Agustín chachax atacataynawa. Ukatxa, magia espadanakampiw molino apnaqaraki. Ukatxa qʼala kayumpiw jiwayir yänak jaquntäna.
  Uka qhipatxa wila arpax akham siwa:
  - ¡Ch"iyara Diosataki!
  Jutïr ataque ukanx Svetlana ukaw utji. Ukat espadanakjamaw khuchhuqaraki ukat qʼala kayunakapampix llijullijunak antutaraki, fascistanakaruw khuchhuqaraki.
  Ukat Natasha kullakajj nayrar sartawayiwa, Hitler chachan guardaespaldanakaparuw chʼiyjäna ukat akham sasaw arnaqasïna:
  - ¡Ukat nayax taqi fascistanakaruw mä cue ukamp ch"uqimp khuchhuqä!
  Ukat q"ala kayunakampi, imill wawar uñtata, pulsar, ukat jaquntaña.
  Ukat akanx Zoyax ataque ukaruw juti. Kunjamasa espadanaka muytayaña ukhamaraki aycha khuchhuña. Ukat qʼala kayunakapampiw llijullijunak antutani.
  Ukatxa akham sasaw arnaqasini:
  - ¡Nayaxa mä super imilla!
  Ukatxa Agustín chachan ataquepawa. Jupax muyuntaraki... Ukat mä pä llijullijunak pechopat jaquqanïna. Ukat pulsar q"ala kayunakap jaquntasaw arnaqasini:
  - ¡Nayaxa mä super guerrero ukhamawa!
  Ukat wila ñik"utapax mä bandera proletaria ukham liwxatasi.
  Ukat akanx Svetlanax ataque ukaruw puri.
  Espadanakapax muyuntapxi, qʼala kayunakapas chʼama chʼakhanak chʼiqiyaski, ukat llijullijunakax ombligopat mistuski.
  Imill wawax akham q"ucht"ani:
  - ¡Dragon ch"uqi ch"uqi ch"uqi ch"uqitxa Fuhrer t"unjañäni!
  Natasha kullakax ofensiva ukanx espadanakapwa ch"allxtayaraki ukat fascistas ukanakarux khuchhuqaraki. Ukat qʼala kayunakapajj jiwayir misilanak jaqontäna.
  Ukat ataúd ukax Hitleran guardianakapan irpatawa.
  Ukat imill wawax jupa pachpaw q"ucht"i:
  - Nayaxa aniquilador ch"axwiritwa, .
  Ukat jach"a terminador ukax...
  Mä átomo mä kutikiw chʼiyjatäna, .
  ¡Ukat p"iqix pirqaruw ch"allt"asi!
  Zoya, ofensiva ukanx apsuwayiwa ukat q"ala kayunakapamp jaquntawayi, kunatix teja ukarux phust"awayiwa.
  Ukat kunjamsa qʼochtʼi:
  - ¡Glorioso ukax distancias cósmicas ukanakatakiw!
  Ukat wasitatwa espadanakapax uñisirinakaparux jiskʼa jiskʼa tʼaqanakaru ukat chʼiyjat aychanakaruw khuchhurapxäna.
  Ukat akax Agustín chachan movimientopanwa. Kunjams jupax fascistas ukanakarux trillaski. Ukat wila aycha tʼaqanakajj taqe cheqaruw tʼijtjjaraki.
  Ukat q'ala kayu imillax pulsar ukarux katuyarakiniwa, laq'arakiwa:
  - ¡Nayaxa mä jach"a suma uñnaqt"aniwa! ¡Ukax taqiniruw gusti!
  Ukat akanx Svetlanax sarnaqaskiwa. Ukatxa, ombligot llijullijunak mistuni. Ukat pulsarax q"ala kayumpiw fascistanakarux jaquntani. Ukat espadanakapax, walikiwa, verdugonakakïpxiwa.
  Ukatxa imillaxa chillqt"asi:
  - ¡Awki markataki jach"añchaña!
  Natasha kullakajj mä sallqa frenesí ukanwa jikjjatasi. Krauts sat jaqinakaruw atacatayna. Jupanak chʼiyjasa ukat qʼala talonanakapampiw nina burbujanak jaquntäna.
  Ukat jupa pachpaw qʼuchtʼaraki:
  - ¡Jach"a kankañani jiwasana utasataki!
  Ukat ombligopat mä chʼamaw jaqontäna.
  Zoyax molino ukarux espadanakampiw t"ijtäna. Mä qutu fascistanakaruw khuchhuqawayi. Ukat uka qhipatxa, qʼala kayunakjamaw uñisiriparux jaquntäna. Ukat uñisirinakarux taqi chiqaruw ch"iqiyaraki.
  Ukatxa akham sasaw qʼuchtʼani:
  - ¡Rusiankir zaranakarux jach"añchapxam!
  Akax Agustín mä ch"ama ataque ukan jikxatasi. Uñisirinakaruw ch"uqt"i. Ukat ukat q"ala kayupax llijullijunak jaquntani... Ukat mä pulsar q"ala ombligopat jaltxani. Ukat Hitler chachan guardaespaldanakapar chʼiqiyaña.
  Uka qhipatxa wila ñik"utan tawaqux akham q"ucht"äna:
  - ¡Janiw nayat khuyapayasiñ suykasmati!
  Svetlanax ofensiva ukankarakiwa... Jupax uñisirinakaparux ch"uqt"asaw t"unjawayi. Ombligot llijullijunak jaquntaña. Ukat qʼala kayu dedonakamax taqpach cascadanakan chʼamapampiw qhantʼi.
  Ukat jupa pachpaw q'ucht'ani:
  - Jach"a jach"a kankaña nayatakixa,
  ¡Nayax mä monot sipan juk"amp thayatwa!
  Natashax ofensiva ukankarakiwa... Kunjamatix espadanakampi ch"iyjaski ukhama. Ukat qʼala kayumpiw jiwayañ yänak lanzani. Ukat akax ombligot mä llijullijuw juti.
  Uka qhipatxa imill wawax akham sasaw qhuru arsüna:
  - ¡Awki markan jach"a kankañapataki!
  Zoyax jutïrin sarxaraki. Uñisirinakarus tʼunjaraki. Laka qhipäxat llijullijunak jalsu. Ombligot ch"ama coágulos ukanaka jaquntaña. Ukat jupa pachpaw arnaqasi:
  - ¡Nayaxa mä lanzamiento campeón ukhamawa!
  Ukat qʼala kayunakap muyunti.
  Jutïr Agustín chachajj ofensivaruw saräna. Jupax fascistanakarux espadanakampiw jawq"jatayna ukat jisk"a lechugaruw khuchhuqatayna. Ukat q"ala kayunakap pulsarjamaw jaquntaraki. Ukat pä llijullijunaks ombligot... Ukat tunka payan fascistanakax uka chiqanw frit"atapxäna!
  Ch"axwirix akham q"ucht"ani:
  - ¡Mama sutini Munat!
  Ukat mayamp q"ala kayumpix pulsaramp ch"allt"atäkaspas ukhamawa!
  Ukat ukat Svetlanax ofensivaruw juti. Aka kasta tawaqux janiw juk"amp thayt"kaspati. Aka nuwasirix uka apt"asisaw q"ala kayunakapamp llijullijunak jaquntani. Ukat chhaqtayañ burbujanakaw ombligot mistuni. Ukat akham sasaw nuwasir jaqix arnaqasi:
  - ¡Nayarux qhant"awayitu, uka ch"uqixa cincel ukaniwa!
  Natasha kullakajj uka cheqanwa sarnaqäna. Ukax muyuntawayi ukatx tunka payan fascistas ukanakaw khuchhurata. Ukat imill wawax qʼala kayunakapampix tʼunjañ yänakap antutäna. Ombligotjja, mä cascada llijullijuw istʼasïna, jupajj akham sasaw qʼochüna:
  - ¡Nayan wiñay, akapachan jach"a reyija!
  Ukat mä pulsar imill wawan q"ala talonat t"ijtäna.
  Zoya kullakajj sarnaqaskakïnwa. Jupajj espadanak aptʼasisaw chʼiyjäna. Uñisirinakapar tʼunjäna ukat zafiro nayranakapampi chʼiyjäna. Ukat ombligotjja mä pilar chʼamaw utji. Ukat q"ala kayunakampix chhaqtayañ pulsaranakax utjarakiwa.
  Ukat kunjamsa qʼochtʼani:
  - ¡Nayaxa mä campeón ukhamawa!
  Ukat ukatsti Agustín chachan sarnaqatapanxa... Espadanakapax molino cuchillas ukar uñtasitawa. Jupax jan pächasisaw jupapachpa ch"uqt"asi. Ukat ombligotjja, mägico ninat lurat wali chʼikhi flechanakaw tʼijtʼi. Ukat imill wawan q"ala kayunakapax ukham t"unjañ churäwinak churaraki.
  Ukat wila p"iqin jaqix pachpaw arnaqasi:
  - ¡Jach"a campeonato!
  Svetlana ukax janiw mä regalo ukhamäkiti. Jupax apthapïna ukat q"ala kayunakapampix p"akjat vidriot t"aqa t"aqanak jaquntäna. Ukat pä tunka fascistanakax jiwataw jaquqanipxäna. Ukat kunjamsa ombligot mä taqpach línea phichhantani. Ukat jupax taqi fascistanakaruw jan kuna jan walt"awimp t"unjañapa.
  Ukat mä nayra chʼallxtasaw akham säna:
  - ¡Nayaxa mä jach"a samkawa!
  Natashax kimsa molino ukarux magia espadanakampiw turkañapa. Jupajj uka aptʼasisaw qʼala amparanakapamp regalonak jaqontani. Ukat q"ala talonapampiw nina nakhantat jaqix mä qawqha burbujanak churani...
  Ukat ombligotjja, mä jachʼa cascada llijullijunakaw utji.
  Ukatxa akham sasaw qʼuchtʼani:
  - Laserampi ch"axwaña, .
  ¡Uñisirinakapar khuchhuqañ muni!
  Zoyax sallqa ofensiva ukan jikxatasi. Ukat espadanakapajj cheqapuniw diamantenakat lurat taladronakäpjje. Ukat jupanakax Krauts ukarux patak libra concha ukham t"unjapxi. Ukampis kunapachatï imill wawan q"ala kayunakap apthapisin kuna wila masinak jaquntapxäna ukhaxa.
  Ukat ukatsti ukax apnaqañ qalltäna ukat phallawayxäna.
  Zoya kullakajj akham sänwa:
  - ¡Jiwasax machaq ch"axwirinakawa!
  Ukat akax Agustín sat jaqiruw sarnaqaski. Kunjamsa uñisirinakapar tʼunjaski. Ukat espadanakapan liwxatatanakapax taqiniruw chʼiyjäna.
  Ukat qʼala kayunakampixa, kunayman jiwañ churäwinakaw tʼijtʼi.
  Ukat Agustín chachajj akham sasaw qʼochüna:
  - ¡Qullan llijullijuja!
  ¡Ukat ninax lakapat mistu!
  Ukat akanx Svetlanax sarnaqaskiwa. Ukhamarakiw mä regalo jiwayir ch"am ombligopat apsuwaykaspas ukhamawa.
  Ukatxa imillaxa akhama q"ucht"äna:
  - ¡Nayaxa mä absoluto campeón ukhamawa!
  Ukat qʼala kayunakap aptasajj mä pulsar khitäna. Ukat infiernon ninapax kunkapat jalsuwayxäna. Ukat jichhax qʼala talonax burbujanakaruw tukuwayxäna.
  Ukat ombligotjja jiwayir ukat jiwayir llijullijunakaw mistu.
  Natasha kullakajj espadanak apnaqarakïnwa. Jupax walja fascistanakaruw ch"iyjatayna. Ukat kunjamsa ombligot llijullijunakjam mistuni. Ukat jupax Fuhrer ukan guardaespaldas ukanakarux jisk"a jisk"a t"aqanakaruw ch"allt"ani.
  Uka qhepatjja akham sasaw qʼochtʼani:
  - ¡Awki markataki ukhamaraki Qhispiyasiñataki tukuykama!
  Ukat qʼala kayunakamat kunatï qʼal jiwayirïki ukajj saraqaniwa.
  Zoya, uñisirinakar atacasax, kisunakap q"ala ch"allxtasa, arnaqasïna:
  - ¡Sallqa tripulación! ¡Uñisirirux t"unjañamawa!
  Ukat qʼala kayupampiw ukanak jaqunukuni. Ukat ukham jiwayir phallatanakax ombligot jutäna.
  Uka tawaqux akham sasaw jachʼat arsüna:
  - ¡Jach"a p"inqa!
  Ukat uka qhipatxa Agustín chachax yaqha chiqar sarxarakïnwa. Ukat esmeralda nayranakampiw lliphipirakïna. Ukat mä qutu llijullijunakaw ombligopat jaquqanïna. Ukat qʼala kayunakapampiw enemigopar jawqʼjäna.
  Ukatsti espadanakapampix jawq'jasaw jach'at arnaqasïna.
  - ¡Taqi uraqpachan ch"amanchirinakat sipan juk"amp jach"ätwa!
  Ukat ukat Svetlanax ataque luraraki. Ukatwa taqinirus jawqʼjasa ukat khuchhurasa. Ukat jupax ukham thaya ukat anattʼasir tawaquwa. Ukhamaraki chiqpachanx mä ametralladora ukaw ombligot jutaski. Ukat jupax walja fascistanakaruw t"unjawayxi. Ukat qʼala kayunakajj ukham chʼama coágulos ukanakaw jawiranakan mistu.
  Ch"axwirix akham q"ucht"äna:
  - ¡Amtaxa jak"ankiwa!
  ¡Ukat ch"am apthapisin jaquntañataki!
  Ukhama, qhiparuxa, pusinixa Hitleran oficinaparuxa phallapxäna. Taqi guardianakaparuw jiwayäna. Ukat pachpa fascista numeron jaqejj ikiñ manqhat apsutäjjänwa.
  Hitler chachajj akham sänwa:
  - ¡Nayaw Polonia markar churä!
  Natasha kullakajj akham sasaw jiskʼachasïna:
  - Jan ukaxa inasa Cáucaso markanxa?
  Fuhrer sat jaqix akham sasaw arnaqasïna:
  - Jisa, pä Cáucaso ukhama, ¡janiwa jiwayañakiti!
  Imill wawanakax mä arukiw jaysapxäna:
  - ¡Kayunakasar jamp"att"apxañäni!
  Hitler, jacht"asis, jichhakiw suxta tunk llatunkan marani, qunqurinakapat jalnaqäna ukat imill wawanakan q"ala, muyu talonanakap jamp"att"äna. Jupanakax jachaqt"asisaw jachaqt"asipxäna.
  Fuhrer sat chachajj sapa imill wawapan laqʼampi ukat wilamp chʼalltʼat suelaparuw kimsa kuti jampʼattʼäna.
  Uka qhipatxa Natashax Hitleran ch"iqa amparapampiw q"ala kayunakapamp katxarutayna, Zoyax Hitleran ch"iqa amparap katxarutayna, q"ala kayupampis katxarurakïnwa. Augustina ukat Svetlana jupanakax Fuhrer sat jaqirux q"ala kayunakapamp tobillonakapat katjapxäna.
  Uka qhipatxa imillanakax taqi pachan jach"a jan wali jaqiruw taqi chiqar jaquntapxani, ukat irpapxani, ch"iyjapxani.
  Ukat Hitler chachan amparanakapas kayunakapas ch"iyjatäxänwa, ukat wali llakitaw dragón apnaqirix uka chiqan jiwxäna.
  Uka venganzajj jiwayiriru ukat Oraqpachan wali jachʼa jiwayiriruw jikjjatäna.
  Akax kawkhantix cuento de hadas ukax tukuyi, ukampirus aka planetanx mä jan wali samkaruw tukuwayxi, ukat khitinakatix ist"apki ukanakatakix wali askiwa!
  
  
  HITLER UKHAM UTJAÑAPATAKI LAJA
  1941 maranjja, Hitler chachajj Creta isla katuntasajj URSS markar sarañ amtap mayjtʼayäna. Stalin chachajj Yugoslavia markar ataque lurapkäna ukhajja, Alemania markaruw jan atackänti, ukatwa Fuhrer chachajj inti jalsu toqet jupar nuwantañatakejj janiw kuna amtanakas utjkänti sasaw amuytʼayäna.
  Ukatjja, nayratpach amuytʼäwinakajja, inti jalsu toqenjja janiw facilak atipjañajj utjkaniti sasaw sapjjäna, ukat ukar jan sarañajj jukʼamp askiwa.
  Fritz jupanakax Rommel jupan tamaparuw ch"amanchapxäna ukat Turquía markarux Oriente Medio uksar pallapallanakar mantañapatak amuyt"ayañ atipxatayna. Inglés jaqinakax Egipto markanx taqpach atipt"ataw uñjasipxi, ukatx Irak ukat Oriente Medio uksat jaqunukutaw uñjasipxi. Mä qhawqha tiempotjja, Franco chachajj Gibraltar markar katuntañatakiw iyaw säna.
  Uka qhipatx alemanonakax janiw África uksar pallapallanakap apayañjamäxänti, ukat juk"ampirus Oriente Medio uksaruw apayañjamäxäna.
  India markax t"unjatawa. Ukat ukxarusti, jan kuna jan walt"awimpiw Continente Negro ukax suxta phaxsinak katuntatäna. Ukat ukax tukuyaruw Gran Bretaña markar atacapxäna ukat noviembre phaxsin 1942 maran metrópoli ukar soldadonakax uraqir puripxäna.
  Pä semanatjja, Inglaterra markajj tʼunjatäjjänwa. Ukat Kraut familiajj qhepatjja, inti jalsu toqenkir hemisferio toqenwa saytʼasipjjäna.
  Ukampis Estados Unidos markamp chʼaxwañax utjaskakiwa. Ukat quta thiyan jayankxatapata ukat soldadonakar apañax ch"amätapatw aynacht"awayxi.
  África, Asia ukat Australia jach"a chiqanakan yänakapat apsusaw alemanonakax mä jach"a marina ukham lurapxi. Jupanakax Japón markamp chikaw submarino ukan ch"axwapxi.
  Pusi tunka kimsani, pusi tunka pusini maranakax qutan nuwasiñanakanwa sarnaqapxäna. Islandia ukat Groenlandia markanakax katuntatäpxänwa. Ukat 1945 maranxa, niyaw tanques de la serie "E" ukanipxatayna, alemanonakax Canadá markaruw puripxäna ukat Argentina markaruw ch"amanchapxäna.
  Ukanakaw jupanakan amtanakapäna. Janis aruskipt"añax Estados Unidos markar atacañax ch"amäkchïnsa.
  Ukampis septiembre phajjsikamajja, Canadá markan jila partejj katuntatäjjänwa.
  Alemania ukat Japón markankir soldadonakax Estados Unidos markan alay tuqinkir markanakaruw mantapxäna.
  Ukampis uka qhepatjja, Fritzes familiajj pusi imill wawanakampiw jikisipjjäna.
  Mónica, Leah, Gertrude ukat Angelina ukanakaw ukham lurapxäna.
  Pusi suma uñnaqt"aninakaw ch"axwäwir mantapxäna. Mónica, Leah, Gertrude sat tawaqunakax rubio ñikʼutapxiwa, ukat Angelinax wila pʼiqiniwa.
  Ukat imill wawanakax Tercer Reich jach"a ejercito t"unjapxpan.
  Jupanakax ametralladoras ukanakat jupanakpachaw pallapallanakamp jiwayapxi.
  Aka chiqanx Monicax q"ala kayumpiw mä granada jaquntawayi ukat q"ucht"i:
  - ¡Ch"amajax jach"añchatäpan! ¡Taqinipuniw khuchhurata!
  Leia kullakajj mä turno churaraki. Ukhamarakiw uñisirinakaparux nina nakhantayasax ch"uqi ch"uqimp ch"uñuyaraki, ukat pulmones patat chhuxriñchjaraki:
  - ¡Nayan ejercitojax ch"amaniwa!
  Ukat qʼala kayupampiw jiwañan churäwip jaqontäna.
  Nina jan ukax wila ñik"utan Angelinax q"ala kayunakapamp jiwañan regalop lanza ukat chhuxriñchjasi:
  - ¡Nayan atipt"awija!
  ¡Ukat jupax mä turno churaraki!
  Ukat Gertrude kullakax q"ala kayumpiw jiwañ churäwirux ch"allt"asi, ukat ist"añjamaw jach"at arnaqasïna:
  - ¡Nayaxa mä campeón ukhamawa!
  Ukat mayamp jiwayañjam chʼaxwäwiw utjani.
  Monicax wasitatw horda fascista ukarux ch"axwayi ukat q"ucht"iwa:
  - ¡Akapachajatakix jach"añchatäpan!
  Ukat qʼala kayunakapampix mä jiwayir regalo jiwayañwa jaquntäna, uñisirinakaparux tʼunjaraki.
  Leia kullakax nina nakhantayaraki. Jupax wali ch"ullqhi tawaquwa. Ukat qʼala kayunakax uñisirir granadanak jaquntañamp sasiwa.
  Ukat imill wawax akham sasaw arnaqasïna:
  - ¡Nayax EE.UU. markan hiper guerrero ukhamätwa!
  Ukxarusti Angelinax ch"iyar jaquntawayi. Jupax wali chiqaparuw uk luraraki. Ukat qʼala kayunakapatjja, mä jiwayir regalojj tʼijtʼiwa.
  Ukat suma tawaqux akham sasaw arnaqasi:
  - ¡Nayaw uraqpachanxa absoluto campeón ukhamäxä!
  ¡Ukat kunjamsa uka nuwasirijj jachʼa lakap uñachtʼayani!
  Ukat ukat Gertrude kullakajj yantʼäna. Ukat ukhamaraki kunjamtix filax churki ukhama. Ukat uka qhipatxa qʼala kayunakapampiw jiwañ regalo jaquntxani.
  Ukat taqi uñisirinakaruw aycha ch"uqi ch"iqiyaraki.
  Ukhamajj pusi imill wawanakaw taqe chuyma irnaqtʼasipki. Uñisirinakan ejercitopan presión ukax qhanaw tukusxi.
  Janis ukhamäkchixa, axsarkañ tanques ukanakaw uñstapxi, serie E. Walikiwa, imillanakax jupanakar suyt"apxi.
  Monicax q"ala kayumpiw granada jaquntäna ukat chhuxriñchjasïna:
  - ¡Espacio ukan ch"axwañäni!
  Ukat qʼala talonat jiwañ regalojj E-50 sat chʼojjñat jaltjjäna. Aka autox jan walt"ayatänwa ukat sayt"atäxänwa.
  Uka nuwasir jaqix akham sasaw arnaqasïna:
  - Kusapuni!
  Ukxarusti Leia kullakax nuwasïwinkiwa. Ukhamaraki q"ala kayu, jiwaña regalo jaquntañjama. Uñisirinakaruw t"unjañama. Ukat uka tankax wali ch"amaw tukuwayxäna.
  Ukat nuwasir jaqix akham sasaw arnaqasïna:
  - ¡Nayaxa bikini imilla!
  Angelina kullakajj jutïrinwa nuwasi. Jupax q"ala kayumpiw E-75 ukarux granada jaquntaraki, ukat alemán vampirox ch"amampw jikxatasi.
  Ukat nuwasir jaqix akham sasaw chhuxriñchjasini:
  - ¡Nayaw super clase uñacht"ayañ munta!
  Ukat Gertrude kullakajj nuwasirakiwa. Jupax nuwasir jaqirakiwa, janiw khuyapt"ayasiñsa, pächasiñsa yatkiti.
  Uka suma uñnaqt"an warmixa apt"asisaw chhuxriñchjasïna:
  - ¡Jach"a regata!
  Ukat qʼala kayut mä jiwayir granadaw tʼijtäna.
  Monikax wasitatw ch"axwäna ukat chhuxriñchjasïna:
  - ¡Aeróbatica ukat tripulación!
  Qʼala chʼakhapajj aptʼasirakispawa ukat jiwañajj mä jawiraw jaqontasini. Ukat taqi uñisirinakaruw t'unjarakini.
  Uka qhipatxa, nuwasir jaqix akham sasaw arsüna:
  - ¡Nayaxa mä super imilla!
  Ukat Leia kullakajj nuwasïwin cheqpach heroína ukhamawa. Ukat uñisirinakaparux nuwjarakïniwa. Ukat q'ala kayupampiw mä granada jaquntani, ukat walja uñisirinakaruw apthapisin t'unjani. Ukat ukatsti akham sasaw arnaqasïna:
  - ¡Nayaxa uka tawaquxa Superman ukhamawa!
  Ukat nuwasïwinx Angelinax q"ala kayupampirakiw jiwañ regalo jaquntäna. Jupaw uñisirinakarux t'unjani, q'ucht'arakiniwa:
  - ¡Nayaxa mä infierno saxratwa!
  Ukat uñisirinakaparux ninampiw jawq'jani.
  Ukampis Gertrude kullakajj cue ballankiwa. Jan kuna ceremoniampi jan ukax yaqhachasiñampiw jupa pachpaw ch"axwaski. Ukat jupax aptʼasiniwa, qʼala kayunakapampiw tukjañ churäwip lanzani, ukat uñisirinakaparux tʼunjarakiniwa. ¿Ukajj wali chʼamäpachati?
  Pusi imillanakax caballeronakjama jan ukax angelanakjamaw nuwasipxäna. Ukampis taqe kunas mä límite ukaniwa. Ukat ukhamatw nuwasirinakax qhipäxar kutt"apxäna...
  1945 maran otoño ukat juyphi pachax qala chuyman ch"axwäwinakampiw pasawayxi. Ch"amanakax janiw igualakïkänti. Alemanes ukan E-series tanques ukanakax Shermans ukat jisk"a jakhüwi Pershings ukanakat sipanx juk"amp ch"amaniwa. Ukat jet aviación ukax janiw kuna kikipäkiti. Ukat discotecas ukanakas uñstañ qalltäna, janiw kuna jiskʼa armanakampis jan waltʼayatäkänti.
  Ukhamat Estados Unidos markax juk"at juk"at kunayman anqäx markan divisiones de Tercer Reich ukanakamp katuntatäski.
  América uksanx jilpachx jallu pachanakan ukhamarak juyphi pachanw phuqhantat uñjasi. Ukhamarus Estados Unidos uksanx sartasiwinakaw utjaraki, ukat alemán saphin generalanakar aljantatarakiwa. Ukat ukhamarakiw machaq ametralladoranakax jan pächasis juk"amp askïtapa, ukat Wehrmacht ukan uraq manqhankir tanques ukanakas juk"amp askiwa.
  Ukat 1946 maran abril phajjsin primavera phajjsinjja, kimsïr Reich markankir walja jaqenakajj Washington ukat Nueva York markanakaruw muyuntapjjäna ukat katuntapjjarakïna, ukat Estados Unidos markajj katuntasïna.
  Ukhamatwa, ch"axwäwin yaqha pankapax turkatawayxäna.
  Ukampis 1947 maran mayo phajjsinjja, yaqha nuwasïwiw qalltäna, jichha kutinjja Japón markampiw nuwasipjjäna.
  Ukat URSS markar jan waltʼayañatak campañajj wasitatwa apayasïna.
  Ukat jichhax pusi imill wawanakax EE.UU. markat jutirinakax janiw jaytanukupkiti ukat wasitatw uñisirimp nuwasipxi.
  1947 maran verano ukat junt"u, bikini ukan nuwasirinaka. Ukat jupanakpachaw nuwasipxi.
  Monicax q"ala kayumpiw granada jaquntäna ukat chhuxriñchjasïna:
  - ¡Nayaxa mä terminador ukhamawa!
  Ukat jupax mä turno churaraki.
  Leia kullakax ch"axwarakiwa, ukat wali chiqaparuw luraraki. Ukat mayampiw qʼala kayunakapax kuns muytas jaquntaski. Ukat jupanakax t"unjapxi.
  Ukat imill wawax akham sasaw arnaqasïna:
  - ¡Aeróbatica ukata ch"axwaña!
  Ukatxa, Angelinax nina nakhantayatayna. Uñisirinakaru ch"allt"aña. Jupanakarux walja tamaw t"unji. Ukat qʼala kayunakapajj wasitatwa jan sinttʼasis jiwayañjam kuns jaqontaski.
  Ch"axwirix akham sasaw jach"at arsüna:
  - ¡Nayaxa mä acero garra ukhamawa!
  Ukat Gertrude kullakajj jupa pachpaw balamp jiwayasi ukat uñisirinakaparuw chʼiyjasi. Uka qhipatsti q'ala kayumpiw jiwañ churäw jaquntäna, ukat arnaqasïna:
  - Pallapallanakan temas, ukat matemáticas!
  ¡Ukat mayamp taqiniruw irpxaruwayi ukat loco tukuñkamaw khuchhuqani!
  Jisa, pusiniw nuwasipxi. Ukampis chʼamanakajj janiw kikpäkiti. Machaq tanques de la serie E-50 U, mä juk"a denso uñstayawi, pä metros ukch"a alturani, ukhamaraki 170 armadura lateral, 250 milímetros nayraqata, ukhamaraki suxta tunka phisqhani tonelada pesaje ukampi mä motor 1800 caballos de fuerza.
  Japón markankirinakax janiw uka tuqitx saykatapkaspati. Ukhamaraki ME-462 ukaru, ukaxa, jan kuna ceremonia ukampixa, taqi uñisiri avionanaka koloboks ukham t"unjaraki.
  Ukat jan ukasti, tʼijtir discos ukanakas utjarakiwa. Ukat taqi kuns p"akintapxi.
  Mä juk"a arumpixa, suxta phaxsitx Japón markax taqpach atipt"ataw uñjasiwayi ukatx taqpach colonianakapas katuntataw uñjasiwayi.
  Ukhamajj ukham pasäna. Fuhrer sat barcojj mä qhawqha tiempotjja, oraqpachankir taqe markanakaruw katuntäna, URSS markat sipansa.
  Jichhakamax taqi kunas juk"amp jan ukax juk"amp sumankañaw utjawayi. Ukampis uka qhepatjja, Stalin chachajj jiwjjänwa, ukat Nikita Jruschov chachajj apnaqañwa katuntjjäna. Ukat Kimsïr Reich markamp sum apasiñax wasitat chʼamäxäna.
  Janiw ukakïkiti, URSS markax armas nucleares ukanakaw luraskäna. Ukatx pä tunk Congreso ukax lurasiwayi, nayrir política ukar juchanchasa.
  Ukat 1956 maran junio phajjsit 22 urunak saraqatarojja, Third Reich sat gobiernojj niya chika marani, ukampis wali qhoru Hitler chachan mayitaparjamaw mä invasión qalltäna. Hordapajj jankʼakiw atipjañ suyapjjäna, ukampis ¡mä jan suytʼat muspharkañaw jupar suytʼäna!
  Janiw pusi americano imillanakakikiti, jan ukasti pusi rusa suma uñnaqt"aninakampi layqanakampiw Wehrmacht ukan walja jaqinakamp nuwasipxäna. Ukatx mä tama imill wawanakaw kunayman sucursalanakan ejercito ukan utji, ukat jupanakax taqiniw layqanakäpxaraki!
  
  NAPOLEON ALEXANDRON NAYRÏR WAWA-YUKA-YUQA
  Napoleón chachajj janiw Rusia markar sarkänti, ukat jila partejj Alejandro Nayrïr chachan sullka kullakapampiw casarasïna. Ukaw sarnaqäwin mä qhawqha mayjtʼäwinakar puriyäna.
  Nayraqatxa, Rusia zarista ukax Austria markampiw ch"axwawayxi, Galicia markaruw katuntawayi. Payïrix Francia markax Italia markaruw utt"ayäna, ukatx Napoleón yuqaparux ukat mä princesa rusa ukarux ukanw utt"ayäna.
  Ukat ukat Rusia ukat Francia markanakax Turquía markaruw katuntapxäna ukat jaljapxäna.
  Ukatxa, mayachtʼat chʼamachasisaw Gran Bretaña markax katuntatäxäna. España markankir colonianakajj qhepatjja, francés markaruw tukupjjäna, ukhamarakiw África toqenkir jila parte markanakajj ukhamaraki. Ukat ukapachax India ukat Irán markanakax wali ch"am tukupxäna!
  Alejandro Nayrïr chachajj jiwjjäna ukat Constantino chachajj apnaqäwip jaytjjäna uka qhepatjja, mä golpe de estado ukaw utjäna, ukat tunka pusini marani romano César Napoleón II chachajj Rusia markan tronoparuw jiljjattäna. Ukat Napoleón chachajj 1836 maran jiwjjäna uka qhepatjja, Napoleón II chachajj Francia markansa, taqe Europa markansa ukat walja colonianakansa apnaqjjänwa.
  Mä sapa super-imperio ukaw uñstawayi ukat jilxattaskakiwa. Qhepatjja, Napoleón II chachajj China ukat Indochina ukat taqe África markanakaruw katuntäna. Ukat Australia ukat Canadá markanakanwa ukham lurapjjäna. Ukat niya suxta tunka llatunkan maranïkasaw 1879 maran jiwxäna.
  Ukat Napoleón III chachajj trono herencia katoqäna. Jupax nuwasiñ munarakïna. Ukampis oraqpachanxa, ¡Estados Unidos markan territoriopakiw Francia markat jan katuntat qhiparäna!
  Ukat Napoleón III chachajj 1890 maranwa América markampejj chʼajjwañ qalltäna. Qhipa markax janiw francés markan utjkänti.
  Ukat mä jachʼa ejercitojja, phisqa millón soldadonakaw oraqpachat jutapjjatayna, Estados Unidos markan territorioparuw mantapjjarakïna.
  Ch"amanakax janiw igualakïkaspati. Ukampis estadounidenses ukanakax Napoleón III ukarux wali heroico ukham ch"axwapxäna.
  ¡Yämas pusi imill wawanaka: Mónica, Leah, Gertrude, Anna! Ukat jupanakax cobras ukhamarak heroínas ukham nuwasipxäna.
  Monica kullakajj espadanakampi ukat qʼala kayunakampi metalat lurat disconak chʼiyjäna. Ukat uñisirinakaruw chʼalltʼasirakïna.
  Ukat nuwasir jaqix akham q"ucht"äna:
  - ¡América markar jach"añchaña!
  Leia kullakajj yaqha markankir ejercitompiw espadanakampi nuwasirakïna, ukat wali chʼamampiw sistʼasïna:
  - ¡Uraqpachan suma markaru jach"añchaña!
  Ukat qʼala kayumpiw jiwayañ yänak lanzarakïna.
  Gertrude kullakajj mä jachʼa ejercitompiw nuwasïna, jupajj qʼala kayumpiw nuwasirakïna, wali chʼullqhi agujanak jaqontäna, uñisirinakarus jawqʼjarakïnwa.
  Ukham ist"asax imill wawax akham sasaw chhuxriñchjasïna:
  - Nayax ukham clasen ch"axwiritwa ukax super!
  Anna kullakajj nuwasirakïnwa, qʼala kayumpiw jiwayañatak regalonak jaqontäna.
  Ukat jupax akham sasaw arnaqasïna:
  - ¡Jach"a aski lurawinakaniwa!
  Ukampis uka pusinix qawqha ch"amampis nuwasipkchïnxa, ukat heroico ukham ch"axwapkchïnxa, francés jaqinakan jach"a ch"amanakapax jupanakarux atipt"askakïnwa.
  Imill wawanakax katuntatäpxänwa. Ukanjja, jan isinïpjjänwa ukat jan sinttʼasisaw tʼaqhesiyapjjäna. Jupanakax amparanakap estante patxaruw t"ijtapxäna, mä chivompi ukat junt"u alambrempiw jawq"japxäna. Qʼala kayunakap ninampiw phichhantapxirïna ukat qʼala talonanakaparux juntʼu hierrompiw uchapxirïna. Ukampis imill wawanakax janipuniw Napoleón III chachan machaq apnaqäwip uñtʼapkänti.
  Uka qhepatjja, niya qʼala jan isinïsaw qʼañunak apsuñ utanakan irnaqapjjañapatak khitatäpjjäna. Ukat América markax machaq provincia francesaruw tukuwayi.
  Kunapachatï Napoleón III sat chachajj 1903 maran sojjta tunka llatunkan maranïkasajj jiwjjäna ukhajja, Napoleón IV chachajj emperadorar tukjjänwa. Jupan puritapajj machaq apnaqäwip uñachtʼayäna. Parlamento ukana lurawipa ch"amanchaña, ukhamaraki nobleza ukana ch"amanchawipa jisk"achaña. Jukʼat jukʼatwa oraqpachankir imperiojj jukʼamp democrático ukar tukuwayjjäna.
  Ukat 1917 maranjja, nayrïr jaqejj espacioruw tʼijtäna. Ukhamatwa astronáutica ukan pachapax jist"arasïna.
  1922 maranjja, jaqenakajj phajjseruw avionat sarapjjäna. Ukat 1933 maranjja, Marte sat planetaruw puripjjäna. Ukat 1950 maratakejja, Sistema Solar sat cheqankir taqe planetanakaruw sarapjjäna. Ukampis 2000 maranjja, warawaranakar nayrïr kuti tʼijtjjañwa qalltäna, ukajj taqpach espacialaruw saräna. Akax AI ukawa, Napoleón Bonaparte jupan mä princesa rusa ukamp jaqichasitapata.
  Kunjams taqi jaqinakan destinopax mä juk"a pachat dependi.
  
  CHINA UKAT ENTREVISTAS UKANAKA
  ANOTACIÓN ukax mä juk"a pachanakanwa
  Oleg Rybachenko ukat Margarita Korshunova jupanakax tunka paqallqun pachanx Siberia markaruw sarxapxäna, ukanx Imperio chino ukampiw mä ch"axwäwir mantapxäna, ukax dinastía manchu ukan apnaqatäna. Jan jiwir jan uñt"at jaqinakax sarnaqäwip mayjt"ayasipki, janiw China markankikiti.
  Chʼaxwäwix mä jachʼa thayar uñtataw sartaski
  Mä waynax mä jach"a ejercitompiw nuwasi...
  Uka colerat niebla taypinwa khuchhuqapjjta
  ¡Awisax wali ch"amakïkchisa!
  
  Uñisirix wali ch"amaniwa, .
  Mä sarantañ avalancha ukaw jutaski...
  K'ajkir wila banderanakan thuqt'asitapa taypinxa,
  Ukampis ¡mayo phaxsinx mä nuwasïwin atipt"añäni, nayax iyawstwa!
  
  Janiw atipjatäksna sasin amuyañamäkiti,
  Jiwasax Diosan jach'a nuwasirinakätanwa...
  Ukat janiw jark'atäkaniti, nayax jakañ hilo uñt'twa,
  ¡Awisax wali chʼamakïkchisa!
  
  Rusia markan jach"a kankañap aka tuqin uñt"apxam:
  Iyawsapxam, Pachamamax taqi kunat sipans juk"amp valoraniwa...
  Ukat wali ch"aman rusa utaw utjani,
  ¡Ukat uka jan wali fascistarux ajanuparux ch"ankhampiw ch"ankhachapxi!
  
  Janiw iyawsañamäkiti, Horda ukax janiw Rus-arux p"akintkaniti,
  Ukax janiw qunqurinakamar puriykiti...
  Jan jark"asis nuwasipxam, jan axsarapxamti,
  ¡Machaq generación ukan sutipxaru!
  
  Rusia markan utapataki, paja pilanakapataki, .
  Jiwasax wali ch"amampiw ch"axwañäni...
  Mä jan tukuskir samkajj phoqasiniwa,
  ¡Janiw mä payaso almampi nuwasirïktati!
  
  Akax jumax, mä waynaw Pachamamar chiqa chuymanïñatak juramento luraski,
  Jach"a Svarog ukan nuwasir jaqir tukuñamawa...
  Janiwa, janiwa wilampi kusisiñaxa utt"ayaskaspati,
  ¡Kunapachatix Jesusan chuymapan jan Diosax utjki ukhaxa!
  
  Machaq thakhinak jikxatsna,
  Jach"a markan jach"a kankañapaxa panqaraski...
  Ukat uka ch"uqi nayrani monstruo jiwayaña, .
  ¡Ukhamatwa aka planetajj niyaw mä paraisor tukuni!
  . JANK"A 1. 1.1
  Mä yuqall wawampi mä imill wawampi, ukhamarak pusi layqa imillanakax Siberia uksan sur uksanw tukuyapxäna ukat chino jaqinakan jan walt"awiparux saykatapxäna. Mä juk"a uñt"at ch"axwäwiw kunapachatix Manchunakax China markan apnaqapkän ukat Asia uksan kunayman suyunakanx ch"amampiw jilxattasipkäna.
  Ukat ukhamatwa Tíbet suyunkir rusanakarux nuwantapxäna. Ukat chiqpach sarnaqäwix akawa, jupanakax uka territorion mä chiqar katuntañ atipxatayna. Ukhamarus Rusia markax uka pachanx yapuchirinakamp ukhamarak Stenka Razin ukan cosaco ch"axwäwipampix jan ch"amanchataw uñjasiwayi. Ukat soldadonakax wali jaya chiqanakaruw yaqha chiqar apapxañapäna.
  Ukampis jan jiwir waynampi imill wawampi, ukat pusi Terminator imillanakax rusa fortaleza ukar yanapt"iriw jutapxäna.
  Mä jach"a ejercito chino ukaw jichhak lurat fortaleza rusa ukarux mantawayi. Ukat chʼamanakajj jan kikpakïpjjänwa sasaw qhan amuyasïna.
  Waranqa rusanakakiw utji, ukatx pä patak waranqa chinonakaw utji. Ukat jan saytʼasiñatakejj janis kuna chʼamas utjkaspa ukhamänwa.
  Ukampis suxta clase guerreronakax super wakicht"ataw nuwasiñataki.
  Oleg Rybachenko jupax pirqaruw uñt"ayi. Mä jan jiwir waynax niya tunka payan maraniwa, q"ala kayunakapampiw agujanak jaquntäna. Ukat nayrar sartasir chinonakaruw ch"allt"i. Mä tunka payan mä kutikiw utjäna.
  Margaritax q"ala kayunakapampiw agujanak jaquntäna. Imill wawax uñisirinakaparuw t"unjatayna ukat chhuxriñchjatayna:
  - ¡Jach"a ch"amaja!
  Ukat jan axsarasaw nuwasi.
  Natasha kullakajj qʼala kayunakapampiw mä chʼamani boomerang sat chʼiyar jaqontäna. Kunjams uñisirinakarux t"unji ukat chhuxriñchjaraki:
  - ¡Jach"a jach"a kankañani sutimpi!
  Ukat Zoyax chino jaqinakarux espadanakampiw ch"ankhachatayna, ukat uka pachparakiw q"ala kayunakapamp venenompiw agujanak jaquntäna. Ukat jupa pachpaw qʼuchtʼasi:
  - Rus' jach'a uraqinxa,
  ¡Taqiniruw qhispiysna!
  Ukat mayamp espadanakax uñisirinakaruw jaquqaniwayi. Ukat jupanakax khuchhuqapxani ukhaxa, jan kuna khuyapt"ayasisa.
  Ukampis kunapachatï Aurora kullakajj qʼala kayunakapamp tʼunjañ qalltäna ukat boomerang sat animalanak jaqontäna ukhajja, qʼala tʼunjatäjjänwa. Ukat jiwayat chinonakax wila saxran jawq"jataw jikxatasipxi.
  Ukat imill wawax akham sasaw arnaqasïna:
  - ¡Taqi kunasa t"unjaña, ch"iyjaña!
  ¡Ukat panpacha espadampiw aptasin chʼiyjani!
  Ukat qʼala talonatjja, mä chʼullqhi ukat chʼuqtʼir discow tʼijtäna. Akax jilapartx mä imill wawaw taqpach jiwata.
  Ukat akax Svetlanax amtañ ch"axwäwinkiwa. Chino jaqinakarux t"aqhisiyañäni ukat jisk"a ch"uqi ch"uqi ch"uqimp khuchhuqañäni.
  Imill wawax uka mariposaruw muyuntäna, ukatx Imperio Celestial ukan paqallq nuwasirinakaruw ch"axwapxatayna.
  Ukat uka qhipatxa, qʼala kayunakatxa wali chʼullqhi, veneno agujanakaw tʼijtxaraki. Ukat chino jaqinakarux jawq"japxäna.
  Oleg Rybachenko jupax q"illu ch"axwirinakampiw ch"axwaski. Espadanakapajj mä hélice ukham qhantʼi.
  Uka waynax wali kusisitaw q"ucht"i:
  - Nayaxa ch"amani uraqpachana ch"amanchiri, .
  ¡América, China markaruw atipt"añäni!
  Ukat mayamp waynax wawanakan kayunakap q"ala kayunakapamp ch"ullqhi anatt"awinak jaquntäna. Ukat pä tunka jiwat chinonakax mäkiw jaquntatäpxi.
  Akax nuwasiñawa. Chiqpach sarnaqäwinxa, janïr Petrino tiempon utjkäna uka Rusia zarista ukax mä qhawqha uraqip chhaqhayasïna. Ukampis akanx caballeros rusos ukanakax ch"axwapxi ukat janiw jaysañ munapkiti.
  Oleg Rybachenko jupax nuwasi ukat q"ucht"i:
  - Ukampis jiwasax caballeronakax rusa ajayun phuqt"atapxtwa,
  ¡Jarduonakajj janipuniw jiwasan amuktʼat jachañas istʼapkaniti!
  Ukat mayamp waynax wali ch"ullqhi, ukat ch"aman venenompi, layqanakan lurat, wali jisk"a agujanak jaquntäna!
  Margarita tawaqux jupan jak"apankiwa. Ukat kayunakapax ukham jiwayir agujanak jaquntapxaraki. Ukat amparanakapax ataque chino jaqinakarux ch"iyjapxi. Ch"axwirix uñisirinakaparuw t"unjasi ukat q"ucht"araki:
  - Nayax wali thaya, taqi markanakan saxrapjama...
  ¡Dima, Dima, Bilan! ¡Dima, Dima Bilan!
  ¡Taqi markanakan Tatitupa!
  Natasha kullakax chino arunak ch"uqt"asisaw q"ucht"araki:
  - Jayp"u alwaxa, janiwa Supayaxa atipjañäniti!
  Ukat qʼala kayunakapatjja jiwayir agujanakajj tʼijtʼarakiwa.
  Ukxarusti, Zoyax uñisirinakaruw t"unjawayi. Ukat vibes de colosal energía ukax aka imill wawat mistkaspas ukhamawa.
  Ukat boomerangs ukat agujas filos ukanakax suma uñnaqt"an q"ala kayunakapatw t"ijtapxi.
  Ch"axwirinakax akham sasaw chhuxriñchjasipxi:
  - ¡Nayaxa mä jach"a q"ala kayuni samka, suma uñnaqt"ani!
  Ukat mayampiw uñisirinakaparux sinti jiwayir yänak jaquntani.
  Ukampis kunapachatix Aurorax molino apnaqki ukat chinonakar khuchhuqki ukhax akax aeróbatica de aniquilación ukawa.
  Ukat ukat wila p"iqinix q"ala kayunakapamp ch"uqt"ir agujanak jaquntäna. Ukat jiwat q"illu ch"axwirinakax liwxatapxi.
  Ukampis kunapachatï Svetlanax ch"allt"ki ukhaxa. Ukat uka pachparakiw qʼala kayunakapatjja mä tama agujanakajj tʼijtjjaraki, uka agujanakajj taqeniruw chʼalljjtayi ukat jiwayaraki.
  Ukat nuwasirinakax akham sasaw chhuxriñchjasipxi:
  - Walikiwa, walikiwa, walikiwa - fascista ukaxa mä niquel katuqani!
  Ukat q"ala kayunakapax wasitatwa chino jaqinakarux jiwayañjam ch"ankhampiw jaquqani.
  Natasha kullakajj qʼellur uñtat nuwasirinakarojj espadanakampi khuchhurasaw akham säna:
  - ¡Nazis ukanakampixa juk"ampi jasakiwa ukhamaraki ch"amawa!
  Svetlana, molino apnaqasa, akham sänwa:
  - ¡Ukat jiwasana imillanakampixa wali ch"amawa!
  Aurorax técnica de ventilador ukar wasitat uñacht"ayäna ukat akham sasaw akham säna:
  - ¡Janiw nayat kunjamatsa aburritätati!
  Ukat qʼala kayunakapat mä jiwayir chhuxriñchjasiñaw tʼijtäna.
  Ukat Zoyax ukak apsusaw chhuxriñchjasïna:
  - ¡Janiw cucarachas ukhamäktanti, ¡jach"a jach"a imillanakätanwa!
  Ukat mayampiw qʼala kayupat kunas tʼijtjjani ukat uñisiriparuw chʼalltʼani.
  Imill wawanakax concienciaparjamaw uka irnaqäw katuqapxäna.
  Aka fortaleza ukax niyas uka chiqanx rusa markan ch"amanchatawa. Mä qawqha markanakaw juk"amp lurasiski. Wali askiw chino jaqinakax Amur jaqinakarux jan ch"axwapkänti. Ukampis chiqpach sarnaqäwinxa, Rusia markax mä chiqaw territoriop chhaqhayasïna. Mä dinastía wali agresiva China markan apnaqata. Ukampirus imill wawanakax kunatix Luciferan regimientonakaparux t"ijt"ayaspawa.
  Oleg Rybachenko jupax chino jaqinakarux ch"allt"awayi. Ukat uka pachparakiw waynax q"ucht"araki:
  - Ukaxa jach"a clase...
  Ukat ukat mä boomerang waynan q"ala kayupat jaquntatax t"ijtäna ukat arnaqasi:
  - ¡Purcupinax taqiniruw ch"uqimp khuchhuqani!
  Margaritax kuntix mä jiwayañjam uñt"atäki uk uñisiriparuw jaquntarakïna. Jupax t"ant"a t"unjäna ukat chhuxriñchjasïna:
  - ¡Nayaxa q"ala kayuni samka, jach"a suma uñnaqt"ani!
  Ukat kayupax sallqa disconak jaquntaraki.
  Uka nuwasïwinjja, Natasha sat warmiw qheparäna. Ukat uñisiriparux kuns jaquntaraki, ukax uñisirinakaparux t"aqanuqaraki.
  Ukat wali yatiñampiw uk luraraki.
  Ukat qʼala kayunakapajj jukʼamp jiwayir agujanak jaqontäna.
  Jutïr urux Zoyax nuwasïwinkiwa. Ukat kunayman esvásticas ukat boomerangs ukanakamp uñisirinakarux jaquntaraki.
  Ukat uñisiriruw ch"allt"i.
  Uka qhipatxa akham siwa:
  - ¡Suma reyiru jach"añchaña!
  Ukampis Aurora kullakajj nuwasïwinwa jikjjatasi. China markat uñisirinakaruw tukjaraki. Ukat jaquntaspa ukhaxa, jiwayir chʼamampiw jaquntani.
  Ukat uka pachparakiw qʼuchtʼani:
  - Jïsa, ¡Rusia Uraqina sutiparu!
  Ukat qʼala kayupat jiwayañ juchañchäwinakajj chʼeqesirakiwa.
  Svetlanax janiw uñisirinakarux aynacht"aykiti. Ukat qʼala kayunakapatjja mä kunaw tʼijuski, ukajj qhan jiwañaruw puriyi.
  Ukat nuwasir jaqix akham q"ucht"i:
  - ¡Janipuniw jaytanukuñäniti! ¡Janiw Rus-arux jan walt"äwix purinkaniti!
  Ukat mayamp chino jaqinakax chuym ust"ayasipxani. Ukat jan ceremoniampiw khuchhuqani.
  Suxta nuwasirinakampi nuwasirinakampix wali ch"amampiw ch"axwapxäna. Ukat uñisirinakarux chʼiyjasaw qʼala kayunakapamp jaquntäna.
  Oleg Rybachenko, chino jaqinak khuchhuqasax akham q"ucht"awayi:
  - Warawara ch"axwiri, wajjramax inamayakiwa phust"asi - .
  Uraqamax jayaruw puri, pächasir jach'a kankañan...
  Ch"axwaña nina lawranakaxa chimpunaka taypinxa khathatipxiwa - .
  ¡Jan kamachinakan mä tuqit anattʼañanxa!
  Ukat yaqha boomerang ukax waynan q"ala kayunakapat t"ijtäna, tunka payan chino jaqinakan kunkap khuchhuqasa.
  Uka waynaxa, kunjamtï uñjktanxa, nuwasir jaqiwa.
  Ukat Margaritax nuwasïwinkarakiwa. Ukat ukhamaw q"ala kayunakapax irnaqapxi. Jupax uñisirinakaparux jan pächasisaw wali thaya tuqi t"unji.
  Ukat espadanakapax jiwayir jaqinakjamawa.
  Uka nuwasir jaqix akham sasaw chhuxriñchjasïna:
  - ¡Jach"a kankañax utjpan!
  Natasha kullakajj qʼala kayumpiw ninamp phichhantaraki ukat jiwayir yänak jaqontarakiwa. Ukat uka pachparakiw espadanakampix chʼamampiw chʼiyjasi.
  Uka pachparakiw akham säna:
  - ¡Nayan entourage ukax mä tripulación gubernamental ukhamawa!
  Jutïr ch"axwäwinx Zoya ukaw utji. Ukhamaraki mä saxra jach"a nivel de aniquilación. Kunjamasa mä ch"uqi ch"uqimpi dibujaña. Ukat uka qhipatxa, qʼala kayupampiw tʼunjir yänak jaquntxani.
  Uka qhipatxa:
  - ¡Ejercitox kusisitaw - nayrar sartaski!
  Ukat mä taqpach línea de mowed down chino caídas.
  Imill wawax jupa pachpaw q"ucht"i:
  - Zoyax jiwayañx walpun muni! ¡Ay, aka Zoya!
  Akax Aurorax mä jank"ak ataque ukan juti. Jan ukax juk"amp chiqaparux agresivu defensa. Ukat qʼala kayunakan yanaptʼapampiw uñisirinakapar tʼunjaraki.
  Ukat uka pachparakiw pitiñas istʼasiraki. Ukat kunapachatï sablenakapax yapuchañ cuchillanakjam pasapxani ukhaxa, ¡kimsa tunka chinonakax chʼiyjataw uñjasipxani!
  Ukat Aurorax akham sasaw chhuxriñchjasïna:
  - Muxsa acordes, rusa markan banderapax wali jach"anchatawa!
  Ukat jichhax q"ala talonax chino generalan chinuparuw ch"allt"i. Jupaw uka aptʼasisin liwxatatäni.
  Zoyax nuwasiñanx agresivu ukhamawa. Uñisirinakaparux chʼiyjasaw arnaqasïna:
  - ¡Pächasiñäni ukat taqiniruw jiwayañäni!
  Ukat ukham puñalanakax qʼala kayunakatwa tʼijtʼapxi.
  Svetlanax janiw khitirus aynacht"aykiti. Ukat uñisirinakaparux chʼuxña quqanak khuchhur uñtataw tʼunji. Chino jaqinakax jaltxapxiwa.
  Imill wawax akham sasaw chhuxriñchjasïna:
  - ¡Loco aguja! ¡Patiot mistum!
  Oleg Rybachenko jupax mä qutu q"illu ch"axwirinakarux espadanakapamp jawq"jasaw khuchhuqani. Ukat q"ala kayunakapampix mä warawara jaquntasaw arnaqani:
  - ¡Nayan ejercitojax wali ch"amaniwa!
  Terminator waynax uñisirinakar t"unjañan wali jach"a jach"a tukuñan uñjasi. Ukat wali munasiñampiw kuns luraraki.
  Ukat yaqha jiwañ churäwiw qʼala kayunakapat tʼijtjjaraki. Ukat kunjams pirqar makhatapki uka chino jaqinakarux ch"amancharaki.
  Q"illu ch"axwirinakax fanaticos ukanakawa. Ukanjja, niyaw jiwat cuerponakajj tantachatäjjäna. ¡Ukat jupanakax makhataskakipxiwa ukat makhatasipki ukat makhatasipki!
  Ukampis yuqall wawampi imill wawampix jiwayañ chʼamampi uñachtʼayasiñakiw. Ukat kunapachatï chʼiyjasipki ukhajja, wila chʼalljjtatanakaw taqe cheqaru ukat wali jaya cheqanakar tʼijtjjaraki.
  Oleg Rybachenko jupax akham q"ucht"awayi:
  - Heroísmo ukan lurawipax jach"añchatawa,
  ¡Jiwasax planetanakar atiptʼirïtanwa!
  Margarita, aka jan samarañ tawaqux akham q"ucht"awayi:
  - Janiwa mä juk"a pachaki sayt"kañäniti.
  ¡Maynix amuktʼat arnaqasitapaw istʼasi!
  Ukat ukhamarakiw t"unjiri ukat jiwayir agujanakax imill wawan q"ala kayunakapat jaltxapxi. Chino jaqinakarux trigo gavilla ukham ch"allt"aña. Jisa, Margarita tawaqux chiqpach terminadorawa.
  Natasha, chino jaqinakar khuchhuqasa, akham q"ucht"awayi:
  - Ukatxa imillaxa, q"illunaka ch"allt"asisa,
  wali sumawa jakañaxa, ukhama jakawixa wali sumawa!
  Uka qhepatjja, qʼala kayunakapatjja, agujanakajj wasitatwa tʼijtjjäna.
  Zoyax sablenakapamp molino katxarusinx akham sasaw chhuxriñchjasïna:
  - ¡Taqi uñisirinakajaruw jiwayä, ukat iyawsapxita, janiw sawkasirïkti!
  Ukat nuwasir jaqin kayunakapax walja warawaranak jaquntäna.
  Ukat suma uñnaqt"an warmix akham q"ucht"äna:
  - Acto de guerra - ¡Nayax qullqiruw ch"allt"asta!
  Aurora, jan ina ch"usat chuyma ch"allxtasaw akham säna:
  - ¡Jach"a suma sartawi suyt"askistu! ¡Iyawsapxita, janiw kuna thayas jikxataskiti!
  Ukat kunjamtï qʼala kayump sarnaqki ukhamarakiw kuna jiwayañas qalltasini.
  Ukatxa akham sasaw chhuxriñchjasïna:
  - ¡Nayaxa wila ch"uqixa!
  Svetlanax janiw chino jaqinakarux khuyapt"aykiti. Ukat chʼiwinakjamäpkaspas ukhamaw tʼunjaraki. Ukat uka pachparakiw qʼuchtʼaraki:
  - Basura ukaxa janiwa kuna thakisa utjkaniti,
  ¡Jank"aki kayunaka apsuña!
  Ukat jichhax jaqi jiwayir regalonakax wasitat qʼala kayunakapat tʼijtʼaski. ¡Ukham thaya warmi!
  Ukat jupax akham sasaw arnaqasiraki:
  - ¡Qullan ch"axwäwinx jiwasan atipt"äwisax utjani!
  Oleg Rybachenko jupax juk"amp ch"amanchataw jikxatasi. Ukat pä amparapampiw ch"uqt"asi, ukat lakaparux mä tubo apxarusaw chino jaqinakarux agujanak thuqt"i. Uñisirinakar t"unji ukat jupa pachpaw chhuxriñchjasi:
  - Akax jiwasan atipjäwisawa - .
  ¡Phuqhat jank"a nayrar sartaña ukat jak"achasiña!
  Ukat mayamp terminador waynax slashes. Ukat uka pachparakiw kunatï jiwayki ukanak jan sinttʼasis jaytanukuni.
  Margarita kullakajj nuwasiñankarakiwa. Jan ch"amanïki uka tawaqu. Ukat jupax q"ala kayump mä boomerang ukar lanzaspa ukhax akax janiw mä tunka chino khuchhuratat juk"ampikiti.
  Uka qhipatxa imill wawax akham q"ucht"ani:
  - Ay, helicópterojaxa jach"awa,
  Walikiwa, chuymaxa kusisita q"ucht"i!
  Ukat mä jiwayir warawaraw imill wawan q"ala talonat t"ijtäna. Jisa, akax wali suma aeróbatica ukan wali suma uñnaqapawa. Ukat jiwañax ch"iqa ch"iqaruw yapuchasi.
  Natasha kullakax chino jaqinakarux taqi kunaw tukjaraki.
  Ukat uka pachparakiw qʼuchtʼaraki:
  - Ch"uqi, chhuxriñchjasiña, chhuxriñchjasiña...
  Oliver jupax Twist!
  Ukat qʼala kayunakapatjja mä jiwayir regalow tʼijtjjaraki.
  Ukhamaw Zoyax jaquqanïna... Jupax apthapisinx tubo ukanx uñisiriruw thuqt"äna. Ukatxa espadanakapampix molinoruw chʼiyjäna. Ukat q"ala kayunakapax jiwañan infierno uñacht"äwip apthapisin qalltäna.
  Ukat chino jaqinakax liwxatapxänwa. Mä nina naktäwimp chʼalltʼapkaspa ukhamänwa.
  Ukat akanx Aurorax nuwasïwinkiwa. Ukhamaraki mä rápido imilla. Ukat wila jiwaña, ukat mä infierno nina nakhaskir rayu. Ukat jupax aptasin khuchhuqañ qalltani.
  Janiwa, janiw kunas uk jarkʼkaspati.
  Nayax Mouse tank uñt"ayaraktwa.
  Ukhamaw Aurorax chino jaqinakarux clavonak ch"allt"i. Ukax wali thaya ukat loco simbolismo ukat mä espadampi.
  Ukat wila arpan espadanakapax janiw sayt"kaniti, janiw mä ratukis sayt"kaniti.
  Uka pachparakiw Aurora kullakax akham säna:
  - ¡Nayan Taykajax Comunismo Taykapawa!
  Ukat qʼala kayunakapatsa ukhamaraki, kunjamtï mä sinti jiwayir yänakajj tʼijtki ukhama.
  Ukat mayamp imill wawax usurïxi.
  Ukat ukjatx Aurorax amtasïna kunjams chiqpachan "Ratón" ukamp ch"axwäna, mä yaqha sarnaqäwinx. Ukat aliados ukanakax Tercer Reich ukamp tregua tukuyapxäna, ukat jan bombardeo utjatapat askinak apsusaw alemanes ukanakax Maus ukar lurañ qalltapxäna.
  Jisa, chiqpachansa uka tankanakax uywanakjamaw sarnaqapxirïna. Ukat nayrar sartawipax wali axsarkañänwa.
  Ukampis janiw Terminator imillanakatakikiti. Jupanakajj nazis sat jaqenakampiw mä pachpa horasan jan sinti llakisisa ukat jankʼak nuwasipjjäna.
  Ukat Kuzma mamapar uñacht"ayapxäna! Ukat nuwasirinakax jan axsarasaw nuwasipxäna.
  Ukat jichhax wila ñik"utan Aurorax espadanakampiw khuchhuqaski. Ukat uñisirinakaparux yapuchirirjamaw khuchhuqani.
  Ukatxa akham sasaw chhuxriñchjasïna:
  - ¡Taqiniruw jiwayasta!
  Svetlanax nuwasïwinx janiw axsarkiti. Chino jaqinakax chhaqtayatäpxiwa. Ukat uka pachparakiw qʼala kayumpi kuntï jiwañar yapuchki uk jaqtʼi.
  Ukat uka pachparakiw akham sasaw arnaqasïna:
  - Bravado cósmico ukaxa - 1.1.
  ¡Ukanjja mä jachʼa serenataw utjani!
  ¡Ukat uñisirinakaruw uñchʼukiñama!
  ¡Uka qhepatjja, ¡tubot thuqtʼani!
  Ukat ukat Oleg Rybachenko jupax ch"iqiyatäxaniwa. Ukat janiw agujanakakikiti, jan ukasti boomerangs ukanakaw kayunakasampi chinonakarux jaquntapxañäni.
  Ukhamaw jank"ak sarnaqir terminador waynax katjatäna.
  Ukat uka pachparakiw qʼuchtʼaraki:
  - Uñisirinakaxa janiwa jark"apkistaniti,
  Jiwasati ch"ama tukusaxa, yanapt"apxañani!
  Ukat jan t"ijt"amti, jan t"ijt"amti...
  ¡Janiw nayrar sartañasäkiti!
  Ukat Oleg jilatajj sillpʼi.
  Ukat Margaritax uka apt"asisaw q"ala kayunakapampix mä t"unjir ukat jiwayir jiwayir yänak jaquntäna. Ukat uka pachparakiw akham qʼochüna:
  - ¡Akax cobra ukan yatiyawipawa!
  ¡Ukat imill wawax nayranakap ch"irmthapini ukat chhuxriñchjasiniwa!
  Natasha kullakajj janiw nuwasiñan slouch ukhamäkiti. Ukat apsusaw qʼala amparanakapamp mä chʼullqhi esvástica jaqontäna. Jupax chino jaqinakan masap p"akintasinx akham sasaw chhuxriñchjasïna:
  - ¡Taykajataki!
  Ukat ukatsti Zoyax nuwasïwinx utjarakiwa. Ukat qʼala kayumpiw uñisirinakaparux nuwasi.
  Ukat q"ala kisunakampiw chhuxriñchjasipxi:
  - ¡Nayaxa ukhama ch"axwiritwa, chiqpachansa terminador ukhamawa!
  Uka qhipatxa imill wawax espadanakampiw jawq"jatayna. Ukat pulmonanakapan patapanwa chhuxriñchjasïna.
  - ¡Banzai!
  Amuyataxa, imillax janiw nuwasiñ jaytkaniti. Ukat jan ina chʼusat antimonionakampiw khuchhuqani.
  Aurora kullakax uka chhaqtayañx katuqarakiniwa. Jupax chinonakaruw t"unji, jan kuna sarcasmompi. Ukat q"illu ch"axwirinakax liwxatapxi, chikat ch"iyjatäkaspas ukhama.
  Ukat wila ñik"utan tawaqux akham sasaw jach"at arsüna:
  - ¡Comunismo nina nakhantayawixa akapachanxa utjxiwa!
  Ukat mayamp aptʼasisin pä espadampiw chʼiyjani. Ukat ukatsti uka tubo ukanx thuqt"asi. Ukat uñisiriruw nuwjani.
  Jïsa, Aurora kullakajj wali munatawa ukat pachpa perfección ukhamarakiwa.
  Svetlanax janiw juk"amp jan walikiti. Ukat chino jaqinakarux natural jawq"jañamp jiwayañampiw churarakïna.
  Ukat qʼala kayunakapajj qʼellur uñtat nuwasirinakaruw tʼunjañ regalonak jaqontäna. Jisa, taqeniw jachʼa oladan lurapjje.
  Svetlanax akham sasaw chhuxriñchjasïna:
  - ¡Ch"axwawixa wila, qullana ukhamaraki chiqapa!
  Ukat kuna jiwayir jaqis qʼala kayupat wasitat mistunïna. Ukat chino jaqinakax sapxiwa, ¡kunjams jupax jumarux ch"allt"ätamxa!
  Chiqpachansa imillanakax sapa mayniw sarapxäna. Ukat janiw mä juk"a aynacht"apkituti. Akax warminakawa - warminakax taqi warminakaruw!
  Oleg Rybachenko jupax mä jach"a ch"axwäwin jikxatasi. Nayratpachaw walja waranq chino jaqinakar jiwayapxi. Aka q"illu imperio ukan nuwasirinakan nuwasiñapax jan ch"amanïxiwa.
  Oleg jupax akham sänwa:
  - ¡Atipjawi jach"a tupu!
  Margaritax uka apt"asisaw q"ala amparanakapampix mä navajat sipans jiwayir ukat juk"amp ch"ullqhi yänak jaquntäna.
  Ukatxa imillaxa akhama q"ucht"äna:
  - Jiwasax thaya thayt"awinakaruw ch"amanchapxtanxa, .
  ¿Kunatsa ukat kunatsa?
  Akapachan jan muspharkañanak jakañataki - .
  ¡Janiw khitirus lurañjamäkiti!
  Margaritax chino jaqinakarux mä taqpach tubo thuqhusaw sarantaskakïna:
  - Maya suma suyt"awi jani ukaxa jani walt"awi, .
  ¡Ukat patat aynacharu saltañataki!
  Ukhamakiwa, ukatxa janiwa yaqha tuqita - .
  Ukhamakiwa, ukat janiw yaqha tuqitxa...
  ¡Jach"a jakañani muspharkañawa!
  Akatjamata! Akatjamata!
  ¡Jach"a jakañani muspharkañawa!
  Akatjamata! Akatjamata!
  ¡Jach"a jakañani muspharkañawa!
  Ukatx patakamakiw - janiw mä milímetro alayarukiti!
  Uka tawaqux wali ch"axwañ amuyu uñacht"ayäna.
  Natasha kullakajj uka nuwasïwin wali jachʼa cheqankaraki. Mä volcán phallaski ukhamawa. Ukat qʼala kayunakapampix agujanak jaquntaraki. Uñisirinakaru ch"allt"aña. Ukat jiwat jaqinakaw jupanakat mistu.
  Uka qhipatxa, imill wawax q"ala kisunakampi q"ucht"äna:
  - Jiwasax ukham terminadores ukhamätanwa, samkan robots ukanakar uñtasita, ukat jach"a suma uñnaqt"ani!
  Ukat jichhax imill wawax espadanakampiw khuchhuqaski. Ukat walja jaqinakaruw tʼunjani.
  Zoyax uka ch"axwäwinx wali thithitaw jikxatasiraki. Jupax nuwasi, kisunakapsa q'ala ch'allxtayi, arnaqasi:
  - ¡Janiw khitis jark"kañäniti!
  Ukat qʼala kayupatjja, mä discow chino jaqenakar chʼalljjtäna. Ukax walja kunkanak khuchhuqatayna. Ukat alaxpachankir ejercitonakax chʼamaktʼayatäpxänwa.
  Ukat imill wawanakax juk"ampiw ch"amanchasipxi.
  Akax kunjams Aurorax metal khuchhuqañ yänak uñstayani. Jupajj walja pʼeqenak khuchhurani, uka pʼeqenakajj montículonakaruw tukuwayjje. Ukatsti jupaw t'ijtxani, t'ijtxani, apt'asiniwa, jach'at arnaqasi.
  - ¡Nayan sutijax nayan amparajawa!
  Ukat wasitat pä sablenak luqxati, ukat chino jaqinakan tripanakap ch"iyjasi. Ukampis uka pachparakiw jan mä juk"sa phinq"asiñamäkiti.
  Ukat qʼala kayunakapajj jiwayir boomerangs sat aparatonak apsu. Kawkïr p"iqinakas filanakaruw khuchhurata.
  Uka qhipatxa wila ñik"utan nuwasir jaqix akham sasaw chhuxriñchjasïna:
  - ¡Janiwa cable ukankañäniti!
  ¡Kusisiñas aka Uraqin utjpan!
  Ukat wila lakapampiw uka tubot jukʼamp apsusini, ukatsti thuqtʼarakiniwa. Ukat alaxpachankir imperionkir nuwasirinakax jakʼumpi coolies ukham jaquntatäpxani.
  Ukhamaw Svetlanax ch"axwäwin uñacht"ayäna...
  Jupajj uñisirinakapar tʼamtʼat umaw jaqontäna. Ukat uka phichhantat jaqinakax apsusipxaniwa ukat wali sallqjataw arnaqasipxani.
  Svetlana kullakajj akham sänwa:
  - ¡Nayan jiwayañaxa!
  Ukat q"ala kayupampiw mä pä boomerangs jaquntani. Walja chino jaqinakarux khuchhuqañapawa.
  Ukat walja jiwat jaqinakar chhuxriñchjaraki.
  Ukhamaw sawutanakax irnaqapxi.
  Ukat jupanakax China markan imperioparux jupanakpachaw khuchhuqapxäna, jan ina ch"usat ceremonia ukamp. Janiwa, mä suma amuyunïpjjarakiwa.
  Nayratpachaw chino jiwatax tunka waranqa ukhani. Ukat imillanakax kusistʼapxi ukat pelotjam tʼijtʼapxi.
  Oleg Rybachenko jupax aeróbatica ukan wali suma uñacht"ayaraki, kunjamtix jumax amuyt"añjamäki ukhama.
  Ukat waynax pä espadampiw khuchhurasi, ukhamat amparanakas kayunakas p"iqinakas taqi chiqar t"ijtxañapataki.
  Oleg jupax akham sasaw arnaqasïna:
  - ¡Ukankaniwa, nayaxa iyawstwa jiwasana amtaña atipjañasa!
  Margarita, q"ala kayupampi, mä t"unjir lanzamiento jaquntasaw chiqapar uñjäna:
  - ¡Jïsa ukhamäniwa!
  Ukat suxta taqpachax jukʼamp chʼamampiw chʼiyjañ qalltapxäna.
  . JANK"A 2. 2.1.
  Niya taqpach chino ejercitox pä patak waranqa t"unjatäxänwa, ukatx suxta nuwasirinakax juk"ampiw Imperio Celestial uksan manqhaparux sarxapxäna. Chino jaqinakax Siberia markan rusa markanakar jan kutt"apxañapataki.
  Ukatwa nuwasirinakajj jakʼankir jachʼa markan qʼellur uñtat nuwasirinakarojj nuwapjjäna.
  Oleg Rybachenko, q"illu ch"axwirinakar khuchhuqasa ukat panpacha espadanak luqxatasinx akham sasaw arnaqasïna:
  - ¡Kunjamtï rusanakax zar lurapki ukhama!
  Ukat qʼala kayunakapatjja, wali chʼikhi agujanakaw tʼijtjjäna. Chino ch"axwirinakax ch"axwapxataynawa.
  Margarita, q"illu ch"axwirinakaru ch"uqi ch"uqi ch"uqi ch"uqi apthapisinxa, q"ucht"asa:
  - Jichhaxa historia lurasktanwa!
  Ukat qʼala kayunakapatjja, qʼellur uñtat nuwasirinakaruw agujanakajj tʼijtjjäna.
  Ukxarusti Natasha kullakax nuwasïwinkiwa. Jiwañ regalonak jaquntaraki ukat chhuxriñchjaraki:
  - ¡Jutïr pachax jiwasanakankiwa! ¡Jach"a Rusia markar jach"añchaña!
  Ukat qʼala, cincet kayupajj wali chʼamampiw aka jaqonukuni. Ukat jupax chino jaqinakarux wila pulparuw khuchhuqani.
  Zoyax jan walt"ayataw hackeararaki. Ukat chino generalaruw chikat tʼunjäna. Ukat chʼakhanakap khuchhuqarakïna.
  Ukatxa akham sasaw jachäna:
  - ¡Jach"a atipt"awijataki!
  Ukat q"ala kayumpiw wasitat mä jiwayir jaqirux lanzani. Ukatx walja chino ch"axwirinakaruw t"unjani.
  Ukampis kunapachatix Aurorax nuwasiñan jikxatask ukhax chiqpachapuniw axsarañjama. Chino pallapallanakaruw chikat khuchhuqatayna ukat q"ala kayumpiw jiwayañ regalonak jaquntatayna. Ukat ukhamatwa q"illu ejercito t"unji.
  Janiwa, chiqpachansa Aurorax wila layqa satawa. Ukat jupax janiw atipjañjamäkiti.
  Ukat qʼala amparanakapatjja jiwayir agujanakaw tʼijtjjaraki. Chinonakaruw ch"allt"apxi ukat jupanakax coolies ukham laq"ampi jaquntataw uñjasipxi.
  Aurora kullakajj pulmonanakapan patapanwa arnaqasi:
  - Rusia jaqinakaxa uñt"apxituwa, .
  ¡Ukat jupanakax wali jach"a sapxiwa!
  Ukat mayamp suma uñnaqt"an warmix mä jiwayir aguja jaquntäna. Ukat uñisirix mä escarabajo ukham pintatänwa.
  Aurora kullakajj akham sänwa:
  - ¡Samkasipxasmawa, ukampisa uru samkañaxa jan waliwa!
  Ukat mayamp imill wawax boomerang ukham ch"allt"asi.
  Jïsa, aka wila p"iqix pallapallanakan asuntos ukanx mä libra jila salt manq"äna. Jupatix t"ijt"i, ukhamax t"ijt"iwa.
  Ukat mayamp jank"a ukat nina nakhaskir tawaqux ataque ukaruw puri.
  Ukat ukat Svetlanax nuwasiñ wal munäna. Ukat ukhamatwa taqinirus chʼiyjasi ukat tʼunjaraki. Ukat espadanakapax lliphipikir llijullijunakjamawa.
  Ukat qʼala kayunakat agujanakajj tʼijtjjaraki.
  Uka tawaquxa akham sasaw arnaqasïna:
  - Nayan jach"a ch"amaja - .
  ¡Nayamp anattʼañax mä cocodrilompi amigopäkaspas ukhamawa!
  Oleg Rybachenko waynax nayrjax ukham ataque ukan jikxatasi. Jupax mä juk"a pachankir mongusa satawa. Ch"uqi ch"uqi ukat warawaranak uñisirir jaquntaña.
  Ukat nuwasir waynax akham sasaw arnaqasïna:
  - Ofensiva tuqiru sarañäni, .
  ¡Taqi chinonakaruw atipt"añäni!
  Ukat jichhax uka waynax ataque ukaruw puri.
  Ukat Margarita imillax wali kusisitaw q"illu soldadonakarux t"unjatayna. Ukat qʼala amparanakapajj jiwañ regalonak jaqontapjje.
  Ukat imill wawax akham sasaw arnaqasïna:
  - ¡Atipjañax nayankxaniwa!
  Ukat wasitatwa qʼala kayunakapat mä jachʼa aguja jallu purintäna.
  Ukat agujanakax jiwayañjamawa ukat venenompiw qullasi.
  Margarita kullakax ofensiva ukan jikxatasi. Chino jaqinakax jupa contrax wali ch"amampw jikxatasipxi. Ukat imill wawax wali axsarañ uñacht"ayiriwa.
  Jupax wali suma nuwasirïkchisa.
  Ukat jichhax mä jiwañaw qʼala kayupat wasitat tʼijtäna. Ukax uñisirinakaruw ch"allxtayi.
  Natasha kullakajj mä sallqa tʼijuñan sarnaqäna. Chino jaqinakarux t"aqa t"aqaruw khuchhuqaraki. Ukat espadanakapas janiw khuyapayasiñ yatipkiti.
  Ch"axwirix akham sasaw arnaqasi:
  - ¡Jach"a atipjäwisaxa!
  Ukat wali jiwayir ukat jan walt"ayir agujanakax suma uñnaqt"an q"ala kayunakapat wasitatw t"ijtapxi.
  Jupanakax chino jaqinakarux waljaniw jan walt"ayasipki. Ukhama, imillanakaxa wali thayakiwa.
  Ukat ofensiva ukanx janiw khitirus mä pasaje churapkiti.
  Ukampis Zoyax janiw yatkiti, janipuniw mä arus utjkiti. Jupax uñisirinakaparux p"akintawayi. Ukat espadanakapax jiwayir jaqinakjamawa.
  Zoyax pulmones patat arnaqasi:
  - Janiw khuyapayasiñ yatkti - jiwañakiw!
  ¡Ukat qʼala kayunakapajj ukham yänak jaqontani, ukanakjja chinonakajj janiw saytʼapkaspati!
  Ukat viceversa, nuwasir jaqix sapa minutow jankʼak sartaski. Akax mä pista de patinaje ukawa ofensiva ukanxa.
  Aurora kullakajj ukham kusistʼir tawaqorakiwa. Janiw qhipäxar kuttʼkiti ukat janirakiw aynachtʼkiti. Ukat taqe kunanwa sum jikjjatasi.
  Jupajj qʼala kayunakapampiw acerot lurat mä ventilador jaqontäna. Jupax chino pallapallanakaruw khuchhuqatayna ukat sist"asïna:
  - ¡Wila imperionxa, ninax utjani, ukax taqpach planetaruw junt"uchani!
  Ukat mayampi, kunatï qʼala kayunakapat chʼuspanakar específicamente jiwayki.
  Ukat nuwasir jaqix wasitat jach"a alturaruw puri.
  Ukat akax Svetlanax nuwasïwinkiwa. Janiw uka amtat jithiqtkiti. Ukat jupax sallqa presión ukamp jupa pachpaw ch"uqt"asi. Ukat qʼala kayunakapatjja, mä filo discow tʼijtäna. Ukax dashingly uñisirinakaruw khuchhuqaraki.
  Svetlanax sallqa colerasiñampiw chhuxriñchjasïna:
  - ¡Taqiniruw ch"iyjapxäma!
  Ukat imill wawax ofensivaruw puri. Ukat qʼala kayunakapajj wali chʼamañchtʼatawa.
  Ukxarusti, Oleg Rybachenko jupax nuwasiñ wal muni. Akax mä desesperado terminador waynawa. Ukanjja, mä sallqa waynan jachʼa chʼamapampi ukat presión ukamp sasiwa.
  Ukat ukat wawax q"ala kayumpiw mä boomerang jaquntäna. Ukat uñisirinakax pä tunka golanak mä kutikiw atipjapxäna.
  Akax chiqpachansa - chiqpachansa t"unjir ch"amawa.
  Oleg jilatajj akham sasaw qʼochüna:
  - Nayan amparampi qillqañaxa sapuru - .
  ¡Janiw pusi ch"uqi jaquntañax nayatakix askïkiti!
  Ukat mä cuchillaw waynan q"ala talonat t"ijtäna, ukat kunjams chinonakar ch"allt"äna. Chiqpachansa, ajayupsa ukat jan axsartʼañas aptʼasipxäna.
  Oleg jupax sallqa frenesímpiw akham säna:
  - ¡Janipuniw janiwa sañakiti!
  Uka waynax ataque ukankiwa... Ukatx Vladimir Klitschko jupat amtasïna. Jïsa, aka boxeadorajj ringar kuttʼaspänwa. ¿Kunatsa jan yantʼkaspa? Jumatï kʼumaräsksta ukhajja, ¡Diosa pachpaw nuwasiñama sasin sistamjja!
  Terminator waynax ataque ukaruw puri. Jupax chino jaqinakarux ch"allt"asaw q"ucht"i:
  Wayna masi, sapa kuti wayna, .
  Janiw samart'añarux jank'ak sarañamäkiti...
  Kusisiña, jan axsart"ir, ch"axwaña - .
  Jumax ch"axwañamawa - ukhamax ch"axwañamawa!
  Mä jaqix thayampi - .
  ¡Ukhamatwa taqiniru atiptʼañamataki!
  Nayax wiñay waynätwa, mä almanïtwa,
  ¡Kunas uka resultador yuriwayi!
  Nayax almajan wiñay waynätwa,
  ¡Ukat jan mä juk"a qhipharxañamäkiti!
  Mä wayna nuwasiri ukat wiñay wawax chinonakar mä frenético ataque ukankapxi. Jupajj wali sumwa uñachtʼayasini.
  Margaritax q"illu ch"axwirinakaruw t"unjaraki ukat q"ucht"araki:
  - ¡Janipuniw jaytanukuñäniti!
  Ukat jupax walja chino arunak khuchhuqatayna, mä chuckle ukamp yapxatasa:
  - Janiwa, ¡janiwa iyawsapxita!
  Ukat uka tawaqux wasitatwa wali chʼullqhi, veneno agujanak jaquntäna.
  Jupax mä jank"a ukat jan uñt"at sarnaqawinkiwa.
  Natashax nuwasïwinx jank"akiw ukat axsarañjamawa, mä Valkyrie ukar uñtasita. Jupax jan axsarasaw nuwasi. Ukat chino jaqinakarux ch"axwawayxi.
  Jupajj walja kutiw alajjpachan nuwasirïna. Jupajj wali suma as piloto ukhamänwa. Ukat infantería ukan nuwasiñapänwa.
  Ukampis jichhax Natashax chino jaqinakampiw nuwasi. Ukat taqi colerasiñasampiw trillañäni.
  Ukat qʼala kayunakapatjja boomerangs ukat agujas ukanakaw tʼijtjjaraki. Jupax uñisiriruw t"unji.
  Imill wawaxa akham sasaw q"ucht"i:
  - Ukampis nayax inti jalsu tuqirux iyawstwa,
  ¡Carcelan chʼamakap chhaqtayapjjam!
  Zoyax chino jaqinakarux atacataynawa. Ukat wali chʼamampiw tʼunjaraki. Ukat qʼala kayunakapajj jan saytʼas uñisirinakaruw tʼunji.
  Warrior ukax sarnaqaskiwa. Jupax mä cobra ukar uñtasitaw saltaski ukat muyuntki.
  Quri ñik"utan tawaquxa akham sasaw arnaqasïna:
  - Jutïr pachax jiwasanakankiwa, .
  ¡Jiwasax Jedi Caballeros ukham uñt"atätanwa!
  Ukat ukatsti jupax kutt"anisaw jumarux ch"allt"ätam.
  Jutïr ataque ukanx Aurora ukaw utji. Mä ch"allxtayiri ukat nuwasir wila ñik"utan tawaqu. Jupajj ofensivaruw saräna, jukʼampiw uka ritmojj jiljjattäna. Espadanakapasti molinon cuchillonakapjamawa.
  Uka ninar uñtat suma uñnaqt"anx akham sasaw mistu:
  - ¡Ukham kusisiñaw taqi uraqpachatakix utjani!
  Ukat mayamp imill wawax mä sallqa ritmoruw sarawayxi. Akax chiqpach ch"axwañ diosawa.
  Svetlanax q"ucht"arakiwa, patat aynacharu jaltasa:
  - Patak pataka, regimiento regimiento, .
  ¡Rusia caballeronakax mä espadampiw khuchhurapxi!
  Ukat jichhax qʼala kayunakapax kuntï mä escudompi jan uñachtʼayañjamäki uk jaquntapxani.
  Aka tawaquxa. Mä chiqpach zorro.
  Natasha kullakajj qʼala kisunakampi chirpasi:
  - ¡Janiw jumatakikiti nayar yatichañaxa!
  Ukat qʼala kayupampiw jiwañar jaqontani.
  Aurora kullakax iyaw sataynawa:
  - ¡Janiw kunas yatichañasatakix utjkiti!
  Ch"axwirinakax jank"akiw sarnaqapxi. Niya markpachax jiwat jaqinakamp phuqhantatänwa. Jisa, chino jaqinakax chhaqtayañaruw t"ijtapxäna. Suxta jaqinakakiw utji, ukampis mä taqpach ejercitotakiw irnaqapxi.
  Oleg Rybachenko jupax mä elfo ukan sarnaqäwipat amtasïna. Jupax Kimsïr Reich uksanw tukuyäna, ukatx Luftwaffe uksar khitatäñapatakiw amuyt"ayañ atipxatayna.
  Jïsa, duendex jisk"a jach"a tukukchisa, wali jaya, ch"amaniwa wali suma reacción ukampi. Jilapachax elfonakax jaqinakat sipanx juk"amp askiwa, janchi tuqit ukhamarak jank"ak amuyt"añataki. Ukat mä kutix avión ukar mantasax duende, ukat reyin wilapsa, jupa pachpaw mä águila ukham jikxatasi.
  Ukat aka nuwasirix 538 uñisirinakan avionanakap Fuhrer ukan urupan 20 uru achuqa phaxsit 1944 maran jaquqaniñ atipxatayna, ukampis jupa pachpax janipuniw jaquqanïkänti.
  Nayrïr pä patak avionanakatakix duendex Cruz de Hierro ukan Cruz de Caballero ukar katuqatayna, encina laphinakampi, espadanakampi ukat diamantenakampi. Kimsa patak jilaw Orden de la Águila Alemana ukax diamantenakampi. Pusi patak Caballero Cruz de la Cruz de Hierro ukatakixa quri roble laphinakampi espadanakampi diamantenakampi. Ukat phisqa patak mara phuqhañ avionetanakataki - Gran Cruz de la Cruz de Hierro. Ukhamatwa, duendex mä récord premios apthapiwayi ukat uka tuqitx Hermann Goering juparus atipt"awayiwa ukat coronel ukham grado katuqawayi.
  Jupax avión ukan privado ukham ch"axwkchïnsa.
  Ukhamajj Luftwaffe ukan ukham jachʼa as uñstkchïnjja, janiw chʼajjwäwin saräwipar sinti mayjtʼaykänti. Chiqans chiqpach historian nayrïr suxta as Luftwaffe ukanakax apsutäni ukhax taqpachax waranqa chikatat jila avionanakaruw jaquntapxäna. Ukhamajj ¿qhawqhatsa ukajj Wehrmacht sat empresar yanaptʼäna?
  Inas Goebbels jupan propaganda ukamp jaquqanir avionanakax jilxattawaychi.
  Walja jaqinakaw uka jakhüwinakatxa wal pächasipxäna.
  Ukampis uka duendejj cheqaparjamaw walja autonak jaqontäna, ukat jupa pachpas janiw mä nuwasirirus chhaqkänti.
  Ukampis uka qhepatjja Oleg Rybachenko jilatajj jupamp jikisisaw akham jisktʼäna:
  - ¿Kunatsa Kimsïr Reich ukarux llakisiyapxtaxa, ukax jan wali ch"amaw sasin uñt"atawa?
  Uka duendejj logicamente akham sänwa:
  - ¡Kunalaykutix akapachanx janiw kuna ch"amas askix utjkiti! ¿Stalin ukat aliadonakapax santunakäpxiti sasin amuyta?
  Oleg jilatajj jachaqtʼasisaw akham säna:
  - Ukampis URSS markanxa, walja avionanaka jaquqanisaxa, ¡G! ¡Ukat ukhamat jumanakax thuqhuntatäpxañamawa ukat ñanqhachatäpxañamawa!
  Uka duendejj cheqaparjamaw akham säna:
  - Octubre phaxsina 1942 marana, kunapachatixa Reich sata jaqitaki ch"axwañ qalltawaytaxa, ch"axwawixa kunjamasa ukxa janiwa qhankiti. ¿Kuns jumax amuyta, nayax janiw kuna ch"amas utjkituti atipt"irinakamp chika?
  Oleg Rybachenko chachajj cheqaparjamaw akham säna:
  - URSS markar sarxapxäta ukhaxa, pampachatäpxätawa ukat katuqatäpxätawa sasaw amuyta. ¡Heroes ukat jach"a nuwasirinakax taqi chiqanw wali askit uñjapxi!
  Uka duendejj wali kʼajkir jachaqtʼasisaw akham säna:
  - ¡Uka luqtawixa yuspajarapxsmawa! Ukampis kunapachatix Payïr Jach"a Ch"axwäwix tukusxani ukhax planetajaruw premios ukanakamp kutt"ä... Ukat chiqans janiw Alemania markan chhaqhatapatx llakiskäti. ¡Jach"a amtäwix mä heroe ukhamaw uñacht"ayawayta ukat historia de aviación ukarux taqi pachan wali suma as ukhamaw mantawayta!
  Oleg Rybachenko jupax chuym ch"allxtataw akham säna:
  - ¡Qhawqha suma jaqinakas juma layku jiwapxi!
  Uka duendex chhuxriñchjasïna ukat logicamente amtayäna:
  - Ukhamaraki Rudel... Jupaxa superman ukhamarakiwa!
  Oleg jilatajj akham sasaw pʼeqep chʼoqtʼasïna:
  - Rudel... ¡Ukax mä heroe de cómics ukar uñtasitawa!
  Uka duendejj akham sasaw jiskʼat arsüna:
  - ¡Nayaxa mä ch"axwirikäyätwa ukatxa utjaskakiyätwa! Ukhamajj ¡waranqa jakthapiwijar puriyañatakiw chʼamachasiskä!
  Oleg Rybachenko jupax pächasïnwa:
  - ¿Jumaxa pachanïtati? 9 uru mayo phaxsit 1945 maranx ¡Kimsïr Reich ukax katuyasiwayi!
  Uka duendejj akham sasaw jisktʼäna:
  - ¿Kunapachas ukat kawkhans ukat kuna pachas, kuna ch"amampis wila masinakax aliados ukanakax atacapxani uk juk"amp chiqapar yatiyasmati?
  Oleg jilatajj musphataw akham jisktʼäna:
  - Kunatsa akaxa wakisi?
  Uka duendejj cheqaparjamaw akham säna:
  - ¡Nayaw ch"axwawix jan yäqañjam jayarst"ayañ munta, ukhamat kusist"añax juk"amp jaya pachataki!
  Ukat Oleg jilatajj mä pistola apsusaw akham säna:
  - ¡Nayaw jumarux ch"axwañ munsma, ukampis janiw uk lurkäti!
  Uka duendejj akham sasaw muspharäna:
  - Ukat kunatsa?
  Oleg Rybachenko jupax amtasinx akham sasaw arsuwayi:
  - ¡Concienciamax mutuypan!
  Ukat jupanakax jaljtapxäna...
  Oleg Rybachenko jupax janiw ina ch"usat aka duende jiwaykti sasaw amuyäna. ¿Qhawqha avionanakas jukʼamp jaquqani? Ukhamajj wali ajjsarkañäniwa.
  Ukat uka waynax wasitat qʼala kayunakapampiw jiwañan boomerang sat chʼamap lanzawayäna.
  Margaritax ch"amampiw chino jaqinakarux ch"axwäwinx chhaqtayi. Qʼala kayunakapajj jiwayir regalonakampipuniw jawqʼjäna, ukatwa muspharayäta.
  Mä imill wawax superman categoría ukankiwa.
  Ukat nuwasïwin luratanakapax mä comadreja uywar uñtasitawa.
  Janiwa, janiw khitis ukham tawaqurux axsaraykaniti, pä waranqa waranqa waranqa chinonak utjkchi ukhasa.
  Ukampisa, ¿kunsa Margaritax lurañapa?
  Jupax markap arxati.
  Oleg Rybachenko, chino jaqinak khuchhuqasax akham q"ucht"awayi:
  - Janiwa juk"ampi suma Mama Markaxa utjkiti,
  Jupatakix ch"axwapxam ukat jan axsarapxamti...
  Janiw juk'amp suma markas utjkiti - .
  Taqi universox mä antorcha qhanawa, ¡Rus"!
  Uka waynax jaltasinx jank"akiw sartani, taqiniruw kayump takt"ani.
  Natasha kullakax nuwasiraki ukat q"ucht"araki:
  Jiwañ mara, inas jan iyawsapkistati,
  Waranqa llätunk patak llätunk tunk llätunk...
  Janiw katjañ muyunakan sarnaqañamäkiti, .
  ¡Supayajj qorit lurat wajjranakapwa muytayani!
  Ukat imill wawax wasitat q"ala kayunakapamp mä jiwayir regaloruw jaquntäna.
  Zoyax nuwasïwinkarakiwa, usuchjataw ukat ch"axwañanwa. Activo imill wawa. Ukat espadanakampi chʼiyjchi ukhajja, taqe kunas jayaruw tʼijtjje.
  Ukat qʼala kayunakapax wali chʼamampiw regalonak jaquntaski. Ukat walja uñisirinakaruw tʼunjapxi.
  Jisa, chinonakax qhanaw ch"amaka urunakan sarnaqapxi.
  Aurorax jan khuyapt"ayasisaw ch"allt"asi. Ukat qʼala kayunakapajj janiw jiwayañat sipansa jukʼampïkiti. Ukajj jila partejj tʼunjañ diosawa.
  Ukat waranq saxranakaw ukan utji.
  Svetlanax chino jaqinakarux wali munasiñampiw jawq"jatayna ukat chhuxriñchjatayna:
  - Jutïr pachax utjiwa
  ¡Ukham jan pusini jaqïñasataki!
  Ukat q'ala kayunakapax wasitat kuns jaquntapxani, uñisirinakax t'unjataw uñjasipxani.
  ¡Ch"axwir tawaqux aeróbatica ukan uñt"atawa!
  Chino jaqinakat markar qʼumachasaxa, suxta jaqinakax mä jukʼa samartʼapxäna. Ukat jankʼakiw uka jabalí jiwayasin taqpach asxatapxäna.
  Jupanakasti jisk"a khuchhurasa manq"añ qalltapxäna.
  Natasha kullakajj akham sänwa:
  - ¡Walter Scott chachan caballeronakapax mä kutikiw walja manq"apxäna!
  Oleg Rybachenko jupax jacht"asisaw amtayäna:
  - Dumas ukhamaraki! ¡Akham Porthos chachax mä taqpach oveja manq"äna!
  Natasha kullakajj akham sasaw larusitayna:
  - Ram? ¿Kunatsa jan sallqa jabalí?
  Oleg jilatajj akham sasaw qʼochüna:
  Taqi maldito familiaranakamaxa,
  Tiyujax, khititix jabalí...
  Kunapachatix jupax jakaskäna ukhax - jupax nayaruw iwxt'itu - .
  ¡Janiw mä jaqi manq"ir jaqit warmi apsuñjamäkiti!
  Margaritax akham sasaw qhanancht"awayi:
  - ¡Akaxa sallqa q"uchuwa! Ukampis ¡kunatï jukʼamp almanïki uk munta!
  Oleg jilatajj akham sänwa:
  - Amuyu? ¡Akax wali askiwa!
  Ukat waynax kuns q"ucht"äna...
  Ukampis Aurora kullakajj jupar arstʼasajj akham sänwa:
  - Janiwa q"uchuñaxa wakiskiti, jan ukasti lurañawa.
  Ukat imill wawax cinturónpat mä iPhone apsuwayxäna. Oleg jilatajj jachaqtʼasïnwa, Natasha kullakajj jupar churäna ukat akham sasaw amuytʼayäna:
  - ¡Wila p"iqinimpi tankanaka anatt"aña!
  Aurora kullakajj akham sasaw iyaw säna:
  - ¡Aka anatt"awixa wali munatawa!
  Ukat uka heroico imillax parámetros ukanakaw jikxatasiñ qalltäna.
  Oleg Rybachenko jupax flota de tanques ukaruw mantawayi.
  Aurora kullakajj akham sasaw ewjjtʼäna:
  - ¡Mä tanka mayataki! ¡Mä duelo lurañ yant"apxam!
  Uka waynaxa iyaw sataynawa:
  - ¡Akaxa chiqapawa!
  Oleg jupax pusi tunk maranakanx juk"amp thaya tank soviético ukx ajlliwayi - IS-7. Mä suma auto, janipuniw mä producción autor tukuwaykiti. Jupajj taqe kunaw utji: armaduranaka, armanaka ukat jankʼak sarnaqaña. ¡Chiqpach halo!
  Aurora ukax E-75 uka thakhinkiwa. Autojj mä jukʼa jukʼamp jan waliwa. Ukat juk"amp llamp"u, ukat juk"a velocidad, reserva de potencia, ukat mä juk"a jan ch"aman pistola. IS-7 ukax 130 milímetros ukhawa, E-75 ukatakix 128 ukhawa. Alemán armadurapax inas juk"amp thithichi, ukampis ukax IS-7 ukan juk"amp jach"a pendiente ukamp compensata. Ukat Fritz-an ladonakapax juk"amp jach"awa... Ukax taqpach chiqawa, ukampis...
  Aurorax E-75 ukaruw nivel M... Ukat autox juk"amp sumaptawayi. Ukat motorax juk"amp ch"amaniwa ukat silueta ukax juk"amp jisk"akiwa, ukat pistolax juk"amp jach"a barril ukaniwa. Jïsa, jichhajj armadurajj jukʼamp thithitawa. Alemania markan tanquepax wali llätunk tunk phisqhan tonelada pesa, ukampirus soviético tankix suxta tunk llatunkaniwa. Ukat modernización ukat qhiparux mä uñtasit layout ukaniwa ukatx jichhax juk"amp ch"amaniwa.
  Ukampis IS-7 ukax jan nayrar sartañapatakiw qhiparäna. Chiqpach sarnaqäwinxa janiw khitis uk yatiykänti.
  Ukhama, Oleg, jiwasax aprovechasiñäni.
  Ukampis waynax janiw chhaqkiti. Kunjamakitix uñisirix modernizawayiwa, uka waynax kuns lurani ukat proyectiles de pluma ukanakamp apnaqani. Ukat ukapachax wali suma nuwasiñaw utjani.
  IS-7 ukax jak"achasiwayi. Ukampis ukhamakipans, alemán jaqin auto apnaqañax wali askiwa.
  Aurora kullakajj jukʼamp jachʼa barril cañonaparuw jaqontäna. Ukampis jichhakamas janiw uka chiqar puriñjamäkiti.
  Ukat terminador waynax jak"achasisinx pistas ukanakaruw muyunti. Amuyataxa, uka waynax jupa pachpaw wali atinisi.
  Aurora, jutir ch"iyar jaquntawi tukuyatatxa, mä moral uñacht"ayi:
  - ¡Mä ch"uqixa mä qarwa jiwayaspawa!
  Ukat nuwasïwix sarantaskakiwa, Oleg jupax 130 mm ukch"a cañón proyectil casco ukan junta ukar jaquntäna ukat atipt"äna. Taqi uka k"arinak utjkchisa.
  Ukampis taqpachanx pusi tunk maranakan tankinakapax mayj mayj autonakaniwa. Mä wali axsarkañ proyecto - "León Real". Peso ukax patak tonelada ukhawa, cañón ukax calibre 210 mm ukhawa, armadura frontal ukax 300 mm ukhawa mä ángulo ukanxa, ladonakapax 200 mm ukhawa, ukatx motor ukax 1800 caballo de fuerza ukhawa.
  Akax mä maquinawa - IS-7 ukax lado tuqirux mantaspa ukat jist"antaspa. ¡Ukat chiqpachansa wali jachʼawa!
  Aurorax q"ala kisunakampiw q"ucht"äna:
  - ¡Akax mä águila, inti jalsut sipan juk"amp jach"a t"ijtiri!
  Ukat jupax amukiw jikxatasïna...
  Manq"añ tukuyasax suxtaniw China markanakar sarxapxäna. Jichhakamax suman jakasiñ jikxatañasawa, ukat Manchunakar jan nuwasiñat aynacht"ayañasawa.
  Imill wawanakampi waynampix chino jaqinakarux nuwantapxäna ukat wasitat waljaniruw espadanakampi ukat q"ala kayunakampi jiwayapxäna.
  Ukatxa, nuwasirinakax katuntat cañonanakatwa chʼaxwañ qalltapxäna. Ukat walja chino jaqinakaw jiwarapxäna.
  Oleg Rybachenko jupax akham siwa:
  - Inas defensiva ukan anatt"añax juk"amp askïchispa? ¿Kunjamatsa jan walir tukuni?
  Aurora kullakajj akham sasaw säna:
  - ¡Jan ch"axwañ jark"aqasiñ amuyunakax utjiwa!
  Oleg jilatajj akham sänwa:
  - Viktor Suvorov jupax Alemania nazi ukan URSS ukar ch"axwatapax jark"aqasiñjamaw sasaw uñacht"ayañ yant"arakïna!
  Aurora kullakajj kisunakap qhantʼayasaw qhuruchasïna:
  - ¿Janit ukhamaxa?
  Oleg jilatajj pʼeqep chʼoqtʼasïna:
  - ¡Pächasiña!
  Margarita kullakajj akham sänwa:
  - Nayaxa aka panka uñxatta. Nayrïr uñtañanxa, jupax iyawsayañjamaw uñnaqtʼani. Ukampis jukʼamp manqhar allsuñäni ukhajja...
  Aurora kullakajj iyaw sasaw pʼeqep chʼoqtʼasïna:
  - URSS markax mä ofensiva ch"axwäw wakicht"askäna ukat akax chiqawa!
  Margarita kullakajj akham sänwa:
  - URSS markax ch"axwäw tukuyatatx mä ofensiva ch"axwäw wakicht"askäna. Ukampis ¡janiw kunapachas uka jan waltʼäwejj qalltawaykänti!
  Oleg jupax logicamente akham siwa:
  - Stalin jupax mä ofensiva amtaspa ukhax qhipa pachanx ukhamäspawa, nayraqatax divisiones ukanakaparux tanques ukat yaqha yänakampi equipar tukuyañ tukuyatayna. Ukat qhipa aviación ukax jichhakiw unidades ukan puriñ qalltawayi;
  Aurora kullakajj akham sasaw amuytʼasiraki:
  - Soviético ejercitox wasitat armaskäna ukhaxa, alemán ejercitox ukhamarakiw jan sayt"atäkänti. URSS markax qhipa avionanak ch"allt"askäna ukhax Krauts jupanakax qhipa yänak lurañ juk"amp jilxatayapxäna.
  Qhiphart"añax janiw Stalinan ventajap jilxatayaspati. Jan ukasti, ¡jan ukasti, nazis ukanakax Europa uksan ch"amanïpxatapatxa, ¡Rusia markarux juk"amp suma yänakampi katjasipxaspawa!
  Oleg Rybachenko jupax pächasïnwa:
  - ¿Kunas jupanakan calidad ukax juk"amp sumapäna sasin amuyt"ayapxtamxa?
  Aurora kullakajj cheqaparjamaw akham säna:
  - Ukampis ¡1941 maran atipt"apxta! ¡Jakhunakatï jukʼamp jiskʼäpjjchïnjja, inas tecnología toqet jukʼamp sumäpjjchïna!
  Uka genio waynax pächasïnwa:
  - ¡Janiw nayax ukham amuyktti!
  Margarita kullakajj akham sänwa:
  - Pusi tunka mayani maraxa mä misteriowa. ¿Kunatsa formalmente ch"aman Ejército Rojo ukax nuwasiñat ch"axwäwit atipjawaypacha? Ukat ukat, formalmente ukat chiqpachansa jan chʼamanïxasaxa, ¿atiptʼañ qalltäna?
  Oleg Rybachenko jupax akham sasaw jaysatayna:
  - ¡Akax Payïr Jach"a Ch"axwäwinx mä jach"a misteriowa!
  Natasha kullakajj akham sasaw ewjjtʼäna:
  - ¡Akanx jach"a ch"amanchirinakan intervención ukaw utjawayi!
  Oleg jilatajj akham sasaw pʼeqep chʼoqtʼasïna:
  - ¡Kunas chiqpachapuniw pasäna!
  Agustín chachajj akham sasaw qhuruchasïna:
  - Jiwasana idolonakasa wilampi ch"uqt"atawa, Diosanakasaxa ch"axwaña diosanakawa!
  Zoya kullakajj akham sasaw iyaw säna:
  - ¡Ch"axwañ diosanakax wilampiw ch"allt"asipxi!
  Uka qhipatx Oleg ukat Aurora jupanakax Segunda Guerra Mundial ukan estrategia ukamp anatañ qalltapxäna. Aurora ukax Hitler ukatakiwa, Oleg ukax Stalin ukatakiwa.
  Nayratpachaw chiqpach ch"axwawinakamp mayjt"ayasiñax utjäna. Aurorax código rogue ukat mä masa de tanques de serie "E" ukanak apnaqatayna ukat Moscú markaruw p"akintatayna. Togo ukat Oleg jupanakax código rogue ukat IS-7 ukanak apnaqapxäna kunjamatix alemanes ukanakar ch"allt"apkaspa ukhama. Ucatsti cuchillojj mä qala patjjaruw tantachtʼasïna. Ukat walja ataúdes ukanakaw utjaraki. Ukax virtual ukhamäpan.
  Oleg Rybachenko jupax wali kusisitaw anatt"i, ukat soldadonakapax Alemania markan arxatäwinakap p"akintapxi. Jupanakax calderas ukanakaw lurapxi. Aurorax wasitatw uka estafa código ukar t"ijtäna. Ukanx wali sallqa intercambio de movimientos ukaw utji.
  Uka wayna genio ukax akham q"ucht"awayi:
  - Kawkhans Kama - janiw jiwasax uñt"asipktanti, .
  Kawkhans Kama - mama jawiranaka!
  Janiw amparampi puriñjamäkiti, janiw kayumpi puriñjamäkiti,
  Suma, wakischi ukhax ¡póqueros ukanakax mayjt"ayatäniwa!
  Ukat tanques soviéticos ukanakax nazis ukanakaruw t"unjapxi. IS-7 ukat sipanx janiw kunas juk"amp thaya utjkiti. Ukat "Mouses" ukat "E"-100 ukanakamp jan kuna usuniw nuwasipxasma. Tanque soviético ukax janiw ukham monstruonakarux axsarkiti.
  Jupanakajj jukʼamp llakkañäpjjewa, ukampis janiw ukajj jukʼamp chʼamanïpjjatap sañ munkiti.
  Ukat Oleg jilatajj nayrar sartaraki, jankʼakiw autonakamp chika sarnaqäna. Ukat jupax waranq saxranakjamawa.
  Uka prodigio wawax akham q"ucht"i:
  - ¡Krauts ukarux t"unjañäniwa, chick-chick-chick-ta!
  Ukat jichhax soviético soldadonakax yaqha jark"aqasiñ apt"asipxäna. ¡Jupanakax nuwasir genionakampi sasiwa!
  Ukampis Aurora kullakajj janiw faciläkiti. Ukat wali chʼamampi presión ukamp luraraki. Machaq ukat machaq ukat machaq ch"amanakaruw Ejército Rojo ukan ruedanakap manqhar jaquntawayi.
  Ukat wila ñik"utan nuwasir jaqix akham q"ucht"i:
  - ¡Uñisirinakaxa janiwa jark"apkituti! ¡Aka alajjpachan jachʼa cheqaparuw atiptʼä!
  Ukat machaq regimientonakas machaq regimientonakas nuwasiñaruw sarapxi.
  Oleg Rybachenko jupax kusisitaw q"ucht"awayi:
  Krauts jupanakax mä rampage ukar sarapxi,
  Uñisirinakax regimiento ukarux nayrar sartayapxäna...
  Ukampis locos arianonakax - .
  ¡Rusianakax uñisiñampiw jikisipxani!
  Khuchhi ñik'utaruw allsupxani,
  Uñisirinakax laq'aruw jaquntatäpxani -
  Rusonakax wali colerat ch"axwapxi
  ¡Ch"amaniw soldadon amparapa!
  Ukat waynax yaqha maniobra de rotonda lurawayi ukat Aurora soldadonakaparux muyunti.
  Jisa, wawax yatiñaniwa, janiw kuna arunakas utjkiti.
  Aurora kullakajj akham sänwa:
  - Janiwa, janiwa aynacht"käti, ukampisa nuwasiñxa yatiyätwa!
  Oleg Rybachenko jupax akham sasaw iyaw satayna:
  - ¡Janiw jaytanukuñäniti! ¡Jan walinak tʼunjapjjäma!
  Ukat jichhax soviético soldadonakax wasitatw nuwantapxi. Ukat estafadora ukan códigopax janiw Krauts ukanakarux yanapt"xiti.
  Ukat Aurora kullakajj wali yatiñampiw uka amtar mayjtʼayäna. Ukat Gran Bretaña ukat EE.UU. ukanakax jupan layku ch"axwäwiruw mantapxi. Aka armada ukan nuwasirinakapax nuwasiñaruw jank"ak sarapxäna. Ukat uñisirinakarux chʼamañchtʼañäni.
  Ukampis tanques soviéticos IS-7 ukanakax juk"amp jasakiw Estados Unidos markan Sherman ukat Pershings ukanakar t"unjapxi, ukhamarak inglés Churchill tanque ukanakarus t"unjapxi.
  Jan jupanakpachax kuna jan walt"awinak katuqasa.
  Aurora kullakajj akham sänwa:
  - Walikiwa, jumaxa mä jisk"a saxrawa!
  . JANK"A 3. JAQINA
  Pä tunk mayan pachan ch"axwirinakax wasitatw tunka paqallqun pachan chino jaqinakamp ch"axwapxäna.
  Imperio Celestial ukax walja pallapallanakaniwa. Jan tukuskir jawirar uñtataw jallupxi.
  Oleg Rybachenko, chino jaqinakar espadanakampi khuchhuqasa, akham sasaw arnaqasïna:
  - ¡Janipuniw jaytanukuñäniti!
  ¡Ukat mä ch"ullqhi discow uka waynan q"ala kayupat t"ijtäna!
  Margaritax uñisirinakapar t"unjasax akham sasaw jisk"at arsüna:
  - ¡Akapachanxa mä chiqaw utji heroico lurawinakatakixa!
  Ukat venenoni agujanakax imill wawan q"ala kayunakapat ch"iqiyasïna, chino jaqinakarux ch"allt"äna.
  Natasha kullakajj qʼala kayunakap jaqontäna, jiwayañjama, ukat jachʼat arnaqasïna:
  - Janipuniw armasxañäniti, janirakiw pampachañäniti.
  Ukat espadanakapax molino ukan chino jaqinak taypin sarapxäna.
  Zoya, uñisirinakaru khuchhuqasa, chhuxriñchjasïna:
  - ¡Machaq kamachitaki!
  Ukat qʼala kayunakapat jukʼamp agujanakaw chʼiyjasïna. Ukat chino pallapallanakan nayranakapansa, kunkanakapansa.
  Jïsa, nuwasirinakajj kusisita ukat qhoru jaqëpjjänwa, ukajj qhanaw amuyasïna.
  Aurorax q"illu pallapallanakaruw ch"allxtayäna ukat chhuxriñchjasïna:
  - Jiwasana hierrosaxa!
  Ukat qʼala kayunakapatjja, mä machaq jiwayir regalojj tʼijtʼiwa. Ukat q"illu ch"axwirinakax liwxatapxi.
  Svetlanax molinoruw ch"iyjatayna, espadanakapax llijullijunakjamawa.
  Chino jaqinakax khuchhurat gavillonakjamaw qunt"asipxi.
  Imill wawax q"ala kayumpiw agujanak jaquntäna ukat chhuxriñchjasïna:
  - ¡Jupax Rusia mamatakiw atipt"ani!
  Oleg Rybachenko jupax chino jaqinakarux nayrar sartawayi. Terminator waynax q"illu soldadonakaruw ch"uqt"i.
  Ukat uka pachparakiw waynan q"ala kayunakapan kayunakapax venenompi agujanak jaquntapxi.
  Uka waynax akham sasaw arnaqasïna:
  - ¡Jutïr Rus' ukar jach'añchaña!
  Ukat kuynt"asax taqinin p"iqipsa, muxsa ch"akhanakapsa khuchhuqaraki.
  Margaritax uñisirinakaparux t"unjaraki.
  Qʼala kayunakapajj mäkiw qhantʼi. Chinonakax waljaniw jiwapxi. Ch"axwirix akham sasaw jach"at arsüna:
  - ¡Machaq fronteranakaru!
  Ukat ukat imill wawax apt"asisinx ch"iyjasi...
  Chino pallapallanakan jiwat jaqinakar walja.
  Ukampis Natasha kullakajj ofensivaruw saraski. Jupax chino-p ch"uqt"asi ukat q"ucht"i:
  - Rus' jach'a ukat k'ajkir, .
  ¡Nayax wali muspharkañ imill wawatwa!
  Ukat qʼala kayunakapatwa discos tʼijtjjaraki. Khitis chino jaqinakan kunkap khuchhuqatayna. Jisa, akax imill wawawa.
  Zoyax ofensiva ukan jikxatasi. Q"illu pallapallanakarux pä amparapampiw khuchhuqaraki. Mä tubo ukan thuqhuña. Ukat qʼala kayunakapamp jiwayir agujanak jaquntaraki.
  Ukat uka pachparakiw jupa pachpa qʼochüna:
  - ¡Eh, jisk"a club, ¡sarxañäni!
  Eh, nayan munat masijax luraniwa!
  Aurora, chino jaqinakar khuchhuqasa ukat q"illu pallapallanakar tukjasa, akham sasaw arnaqasïna:
  - Taqi ch"uqi ch"uqi ukhamaraki uywa ñik"uta, .
  ¡Jupax policia de disturbios ukarux mä club ukamp atacatayna!
  Ukat qʼala kayunakap uñisirir jaqontaspa ukhajja, mä elefanteruw jiwayaspa.
  Ukat ukatsti jupax chhuxriñchjasi:
  - ¡Lobos ukanaka!
  Svetlanax ofensiva ukan jikxatasi. Jupax chino jaqinakarux ch"uqi ch"uqimp ch"uñump ch"uñunta. Qʼala kayumpiw jupanakarux jiwañ regalonak jaquntäna.
  Jupax espadanakampiw molino t"ijti.
  Walja ch"axwirinakaruw ch"allxtayi ukat arnaqasi:
  - ¡Mä jach"a atipt"äwiw jutaski!
  Ukat mayamp imill wawax sallqa movimienton jikxatasi.
  Ukat qʼala kayunakapajj jiwayir agujanakampiw jawqʼjäna.
  Oleg Rybachenko jupax salt"asiwayiwa. Uka waynax mä salto luratayna. Mä salto ukanx walja chino arunak khuchhuqawayta.
  Qʼala kayunakapampiw agujanak jaqontäna ukat chhuxriñchjasïna:
  - ¡Suma ch"amajax jach"añchatäpan!
  Ukat mayampiw waynax nuwasiñan jikxatasi.
  Margarita kullakajj ofensivaruw saraski. Taqi uñisirinakaruw mä filaruw t"unji. Espadanakapajj molinon cuchillonakapat sipansa jukʼamp thayawa. Ukat qʼala kayunakajj jiwañ regalonak jaqontapjje.
  Mä imill wawax mä sallqa ataque ukan jikxatasïna. Q"illu ch"axwirinakarux jan ceremonia ukamp chhaqtayi.
  ¡Ukat sapa kutiw saltʼasi ukat tʼijtjjaraki!
  Ukat tʼunjañ churäwinakaw jupat tʼijtjjaraki.
  Ukat chinonakax jiwataw jaquntatäpxi. Ukat taqpach montículos de cuerpos ukanakaw tantachtʼasipxi.
  Margarita kullakajj akham sänwa:
  - ¡Nayaxa mä americano vaquero ukhamawa!
  Ukat wasitatwa uka agujajj qʼala kayunakapar jaqontäna.
  Ukat ukat yaqha tunka agujanakampi!
  Natasha kullakax ofensiva ukanx wali thayarakiwa.
  Ukat qʼala kayunakapampiw jaqonti, ukat mä tubot thuqtʼaraki.
  Ukat pulmones patat arnaqasi:
  - ¡Nayaxa chispi jiwaña! ¡Jumajj jiwañakiw wakisi!
  Ukat mayamp suma uñnaqt"anïñax sarnaqaski.
  Zoyax chino jiwat jaqinakan ch"usa chiqanakaparuw ch"axwanti. Ukat qʼala kayunakapatjja, tʼunjañ boomerangs ukanakaw mistuni.
  Ukat q"illu ch"axwirinakax liwxatasipkaki, liwxatasipkaki.
  Zoyax akham sasaw arnaqasïna:
  - ¡Q"ala kayuni imilla, ¡jupax atipt"ätamwa!
  Ukat tunka payan agujanakaw imill wawan q"ala talonat t"ijtäna. Ukax chino jaqinakan kunkaparux chiqak saraski.
  Ukatxa jiwataw liwxatasipxi.
  Jan ukax juk"ampirus, q"al jiwata.
  Aurora kullakax ofensiva ukan jikxatasi. Q"illu pallapallanakaruw t"unjaraki. Espadanakapax pä amparampiw apt"ata. Ukat jupax ukham muspharkañ nuwasir jaqiwa.
  Mä tornado ukaw chino soldadonakarux ch"allxtayi.
  Mä imill wawax wila ñik"utaniwa:
  - ¡Jutïr pachax imantatawa! ¡Ukampis atipjaniwa!
  Ukat ataque ukanx mä suma uñnaqt"an nina ñik"utani.
  Aurorax sallqa éxtasis ukanw arnaqasi:
  - ¡Ch"axwañ diosanakax taqi kuns ch"iyjapxani!
  Ukat nuwasir jaqix ofensiva ukankarakiwa.
  Ukat qʼala kayunakapax walja chʼullqhi, veneno agujanak jaquntaraki.
  Svetlana ukax nuwasïwinwa. Ukat ukhama chispi ukat nuwasir. Qʼala kayunakapajj walja jiwayir yänak jaqontäna. Janiw jaqikiti, jan ukasti q"illu ñik"utampiw jiwaña.
  Ukampis t"unjasispa ukhaxa, janiw jark"añjamäkaniti.
  Svetlanax akham sasaw q"ucht"i:
  - Jakawixa janiwa miel ukhamäkaniti, .
  Ukhamajj ¡mä muyu thuqtʼäwin saltʼam!
  Samkamax phuqhasiñapataki - .
  ¡Suma uñnaqt"anïñax jaqirux mä esclavoruw tukuyi!
  Ukat imill wawan sarnaqatapax juk"ampiw colerasi.
  Oleg chachan ataquepax jank"akiw jilxattaski. Uka waynax chino jaqiruw jawq"jatayna.
  Q"ala kayunakapax wali ch"ullqhi agujanak jaquntapxi.
  Uka wayna nuwasir jaqix akham sasaw chhuxriñchjasïna:
  - ¡Loco imperiox taqiniruw t"unjani!
  Ukat mayampiw waynax sarnaqaski.
  Margaritax lurawipanx mä sallqa imillawa. Ukat uñisirinakarus t"ijt"ayaraki.
  Ukatwa qʼala kayupampejj explosivonakampi mä guisante jaqontäna. Ukax phallani ukat jank"akiw patak chino jaqinakarux thayar jaquntani.
  Imill wawaxa akham sasaw arnaqasïna:
  - ¡Atipjawixa wali jutaniwa jiwasaru!
  Ukatsti espadanakampiw molino tʼijtʼani.
  Natasha kullakajj jankʼakiw sarnaqäna. Imill wawaxa q"illu ch"axwirinakaruxa khuchhuqaraki. Ukat uka pachparakiw akham sasaw arnaqasïna:
  - Atipjäwix Imperio Ruso ukaruw suyt"aski.
  Ukat chino jaqinakar jank"ak tukjañäni.
  Natasha kullakajj mä terminadora imillawa.
  Janiw sayt"añ jan ukax juk"amp juk"ampi amuyt"kiti.
  Zoyax ofensiva ukan jikxatasi. Espadanakapax aycha ensalada ch"uqi ch"uqimp ch"uñuntatäkaspas ukhamawa. Imill wawax pulmonar patat arnaqasi:
  - ¡Qhispiyasiñasaxa ch"amampiwa!
  Ukat qʼala kayunakajj ukham agujanak jaqontapjjaraki.
  Ukat mä jachʼa jaqenakaw kunkanakap chʼuqtʼata, jiwat jaqenakan montículonakan ikipjjäna.
  Aurora kullakajj mä loco imillawa. Ukat hiperplasma ukamp lurat robotjamas taqiniruw t"unjaraki.
  Nayratpachaw patak jila chinonak t"unjawayi. Ukampis taqi kunas jukʼampiw jilxattaski. Ukat nuwasir jaqix wararirakiwa.
  - ¡Nayaxa wali jani atipjkayätwa! ¡Akapachankir jukʼamp thaya yänaka!
  Ukat mayamp suma uñnaqt"anïñax ataque ukankiwa.
  Ukat qʼala kayunakapatjja, mä guisantew tʼijtjjäna. Ukat kimsa patak chinonakax mä jach"a phallawimpiw t"unjatäpxäna.
  Aurora kullakajj akham sasaw qʼochüna:
  -¡Janiw uraqinakas katuntañ atinaktati!
  Svetlanax ofensiva ukankarakiwa. Ukat janiw mä onza samarañ churktamti. Sallqa terminador imill wawa.
  Ukat jupax uñisirinakaruw khuchhuqasi ukat chinonakaruw tukjaraki. Ukat walja q"illu ch"axwirinakax nayratpach zanjaru ukat thakhinak thiyaruw jaquntatäpxäna.
  Suxta jaqinakax sallqaruw sarapxäna. Ukajj mä sallqa nuwasïwipunïnwa.
  Oleg Rybachenko jupax wasitatw ch"amanchawayi. Ukat panpacha espadanakap luqxatasaw nayrar sartaski. Ukat terminador waynax molino apnaqi. Jiwat chinonakax jaltxapxiwa.
  Masa de cuerpos ukanakaw utji. Wila janchinakan taqpach qullunaka.
  Uka waynax mä sallqa estrategia amtasi. Kawkhantix caballonakas jaqinakas mayacht"asipxarakïnwa.
  Oleg Rybachenko jupax akham siwa:
  - ¡Ay amuyunakatxa!
  ¡Ukat walja tonelada qollqew utjani!
  Ukat Terminator Boy ukax machaq movimiento ukankiwa. Ukat qʼala kayunakapajj kuns aptʼasisaw jaqontani.
  Uka wayna geniox akham sasaw arsüna:
  - ¡Maestría ukat Adidas!
  Chiqpachansa wali suma ukat wali suma uñacht"äwiwa. Ukat ¿qhawqha chinonakas jiwarapxatayna? Ukat jupanakax juk"amp jach"a q"illu ch"axwirinakaruw jiwayapxäna.
  Margarita kullakajj nuwasiñankarakiwa. Q"illu ejercitonakaruw t"unjasi ukat arnaqasi:
  - ¡Jach"a ch"axwaña regimiento! ¡Taqiniruw ataúd ukar irpapxta!
  Ukat espadanakapax chino jaqinakarux khuchhuqapxäna. Q"illu ch"axwirinakan masapax niyaw t"unjatäxi.
  Imill wawaxa akham sasaw qhuru arsüna:
  - ¡Nayaxa mä panterat sipansa juk"ampi thayatwa! ¡Jumajj wali suma jaqëtamwa uñachtʼayasma!
  Ukat mä ch"aman phallañ guisantex imill wawan q"ala talonat jaltxani.
  Ukat uñisiriruw nuwjani.
  Ukat uñisirinakapat yaqhep katuntasin tʼunjarakini.
  Ukat Natasha kullakajj autoridadankiwa. Ukat jupax uñisirinakaparux ch"allt"iwa, ukat janiw khitirus aynacht"aykaniti.
  ¿Qhawqha chinonakas nayratpach jiwayapxtaxa?
  Ukat kisunakapax wali chʼullqhiwa. Ukat nayranakapaxa ukhama zafiro ukhamawa. Aka tawaqux nayrïr verdugowa. ¡Taqi masinakapax verdugonakäpkchisa!
  Natasha kullakajj akham sasaw arnaqasïna:
  - ¡Nayaxa loco! ¡Jumatakix multa ukaw utjani!
  Ukat mayamp imill wawax walja chinonakaruw espadanakampi jiwayani.
  Zoyax sarnaqaskiw ukat walja q"illu ch"axwirinakaruw t"unjawayi.
  Ukat q"ala kayunakax agujanak jaquntapxi. Sapa agujax walja chinonakaruw jiwayaraki. Chiqpachansa uka imillanakaxa wali suma uñnaqt"anipxiwa.
  Aurorax nayrar sartawayiwa ukat uñisirinakaparux t"unjaraki. Ukat uka pachparakiw arnaqasiñ jan armaskiti:
  - ¡Janiwa ataúd ukata qhispiñjamäkiti!
  ¡Ukat imill wawax kisunakap aptasin q"ala ch"iyjani!
  Ukat ukham wila p"iqini... Chuymapax thayampiw mä bandera proletaria ukham liwxatasi.
  Ukat taqi kunas chiqpachapuniw colerasiñat mistu.
  Svetlana kullakax uka thakhinjam saraski. Nayax walja p"iqi ch"akhanak ch"iyjawayta. Mä nuwasiri khititix kisunakap q"ala ch"uqt"ki.
  Laka uñacht"ayi. Ukat ukatsti uka tubo ukanx thuqt"asi. Ukatxa akham sasaw jachäna:
  - ¡Jumanakax jiwatäpxätawa!
  Ukat mayampiw qʼala kayunakapat jiwayir agujanakajj tʼijtjjaraki.
  Oleg Rybachenko jupax salta ukat salta.
  Mä q"ala kayuni waynax mä qutu agujanak apsusaw q"ucht"i:
  - ¡Mä senderismo ukar sarañäni, mä jach"a cuenta jist"arañani!
  Uka nuwasir waynax wali sumaw jikxatasi.
  Jupajj niya mä qhawqha maranïjjewa, ukampis mä wawar uñtasitawa. Wali ch"amani ukat musculoso ukhamakiw.
  Oleg Rybachenko jupax akham q"ucht"awayi:
  - ¡Anatañax janis kamachirjam sarnaqkchixa, ¡fraternidad uksa p"akintañäni!
  Ukat mayampiw qʼala kayunakapat jiwayir ukat chʼalljjtayir agujanakajj tʼijtjjäna.
  Margaritax wali kusisitaw q"ucht"äna:
  - ¡Janiw kunas jan lurañjamäkiti! ¡Libertad ukan alwax utjani sasaw iyawstxa!
  Imill wawax wasitatw mä jiwayir cascada de agujas chino ukar jaquntäna ukat saskakiwa:
  - ¡Ch"amakaxa sarawayxaniwa! ¡Mayo phaxsin rosas ukanakax panqaraniwa!
  Ukat uka nuwasirix qʼala kayunakapampix mä guisante jaquntäna ukhaxa, waranq chino jaqinakax jankʼakiw thayar tʼijtxapxäna. Jïsa, Imperio Celestial ukan ejercitopajj nayranakas nayraqatanwa chʼamaktʼaski.
  Natasha kullakajj nuwasïwinwa jikjjatasïna. Mä cobra ukham saltañataki. Uñisirinakaruw phust"i. Ukat ukhama walja chinonakaw jiwapxi.
  Imill wawaxa espadanakampi, ch"uqi granonakampi, lanzanakampi apnaqatayna. Ukat agujanaka.
  Uka pachparakiw akham sasaw arnaqasïna:
  - ¡Atipjañax jutaniwa sasaw iyawstxa!
  ¡Ukat rusanakax jach"añchäwip jikxatapxani!
  Q"ala kayunakax machaq agujanak jaquntapxi, uñisirinakaruw ch"allt"apxi.
  Zoyax sallqa movimienton jikxatasi. Chino jaqinakat nayrar sartaña. Jisk"a jisk"a t"ant"anaka ch"uqimpi ch"uñuyaña.
  Chʼaxwirix qʼala amparapampiw agujanak jaquntäna. Uñisirinakaruw ch"allt"i, ukat ukatsti arnaqasi:
  - ¡Jiwasan taqpacha atipt"asiwisaxa jak"ankiwa!
  Ukat mä sallqa molino espadanakampi t"ijti. ¡Chiqpachansa akax mä imill wawar uñtasitawa!
  Ukampis cobra Aurora sat chachajj ofensivaruw sarawayjjäna. Aka warmixa taqinitakixa mä samkakiwa.
  Ukat qhantʼani ukhajja, qhantʼayasiña sañ muni.
  Uka qhipatxa wila p"iqin jaqix uka apt"asisaw q"ucht"ani:
  - ¡Taqi p"iqi ch"akhanaka jist"arañani! ¡Nayajj mä jachʼa samkatwa!
  Ukat jichhax espadanakapax lurasxiwa ukat aychax khuchhuqaraki.
  Svetlanax ofensiva ukarux sararakiwa. Aka imill wawax janiw kuna jark"awinakas utjkiti. Ukat khuchhuratax mä jach"a jiwat jaqinakaw q"añuchatäxi.
  Uka rubio terminador ukax akham sasaw arnaqasi:
  - ¡Kunja sumasa! ¡Kunja sumas utjani - nayax yatxa!
  Ukat ukat mä jiwayir guisante jupat t"ijtäna.
  Oleg jupax wasitat patak chinonak khuchhuqani, mä meteoro ukham q"umachañataki. Ukat jupax mä bomba aptasin jaquntañapawa.
  Ukax jisk"akiwa, ukampis jiwayañjamawa...
  Kunjamsa jisk"a t"aqaru ch"iyjatäni.
  Terminator waynax akham sasaw jachäna:
  - ¡Ajjsarkañ maquinanakan thaya wayna!
  Margaritax nuwasïwinx wasitat ukham lurani.
  Ukat jupax walja q"illu ch"axwirinakaruw khuchhuqani. Ukat jach"a q"uma chiqanakaruw khuchhuqaraki.
  Imill wawax akham sasaw chhuxriñchjasïna:
  -!
  Ukat machaq ch"amampiw ch"allt"ani.
  Natasha kullakajj jukʼamp colerasisaw uka ofensiva lurasajj colerasi. Ukhamaw chino jaqinakarux thuqt"i. Jupanakatakix janiw sinti jasakïkiti ukham imill wawanakar saykatañaxa.
  Natasha kullakajj uka aptʼasisaw qʼochüna:
  - ¡Uka chiqan t"ijt"añax mä reconciliación general ukhamawa!
  Ukat uka nuwasirix ukham cascada de golpes ukanakaw uñisirinakaparux jaquqanïna.
  Ukat qʼala kayunakapampi discos jaquntaraki.
  Aka chiqanx nayax molino t"ijt"ayätwa. Q"illu ejercito p"iqinchirinakan masapax liwxatasïna.
  Jupax nuwasir suma uñnaqt"aniwa. Ukham q"illu armadampiw jawq"jasi.
  Zoyax sarnaqaskiwa, taqiniruw ch"allxtayi. Ukat espadanakapasti jiwañ tijerar uñtatawa.
  Imill wawaxa wali munasiñawa. Ukat qʼala kayunakapajj wali veneno agujanak jaqontäna.
  Uñisirinakaru ch"allt"aña. Kunkanakap chʼuqtʼasaw ataúd lurapjje.
  Zoyax uka apthapisinx akham sasaw chhuxriñchjasïna:
  - Uka grifo ukanxa janiwa umaxa utjkiti...
  Natasha kullakajj wali kusisitaw akham säna:
  - ¡Ukhamaxa jumana juchamawa!
  Ukat qʼala kayunakapampix kuntï sum jiwayki uk jaquntaraki. Akax chiqpachansa imill wawanakan imill wawapawa.
  Ukat qʼala kayunakapatjja mä cuchillaw tʼijtjjaspäna. Ukat walja ch"axwirinakaruw ch"allt"ani.
  Aurora kullakajj uka cheqanwa sarnaqäna. Jank"aki ukat suma uñnaqt"anïtapatxa mayj mayjawa.
  Kuna qhana ñik"utas jupax utji. Jupanakax mä bander proletario ukham liwxatapxi. Aka tawaqux chiqpach zorro satawa.
  Ukat uñisirinakaparux espadanak amparapar aptʼataw yurispa ukham khuchhuqaraki.
  ¡Wila p"iqini, maldito animal!
  Aurora kullakajj uka aptʼasisaw akham säna:
  - ¡Ukax mä waka p"iqipäniwa - nuwasirinakax janiw amuyunakap apt"apkaniti!
  Ukat ukhamatwa wasitat walja chʼaxwirinakar tʼunjäna.
  Oleg Rybachenko jupax akham sasaw arsüna:
  - ¡Jichhax kuntix munkta! ¡Kunja imill wawasa!
  Margaritax q"ala kayumpiw mä puñalamp jaquntäna, ukat akham sasaw qhanancht"äna:
  - ¡Jach"a ukat thaya imilla!
  Aurora kullakajj jankʼakiw uka toqet iyaw säna:
  - ¡Nayaxa mä ch"axwiritwa khitirus ch"akhuñani jiwayañataki!
  Ukat mayampiw qʼala kayunakapampix mä jiwayir yänak lanzani.
  Svetlanax janiw nuwasïwinx uñisirinakapat sipan jisk"achaskiti. Janiw imill wawakiti jan ukasti nina nakhantat cum.
  Ukat chhuxriñchjasipxi:
  - ¡Kunja ch"uxña alaxpachasa!
  Aurora kullakajj qʼala kayumpiw cuchillo antutasajj akham säna:
  - ¡Janiwa lunthatasiñaru yanapkañäniti!
  Svetlana, uñisirinakaru khuchhuqasa, chillqt"asi:
  - Janiwa mä cuchillo munaskiti mä loqhe jaqiru jiwayañataki...
  Zoyax q"ala, ch"uxña kayunakapamp agujanak jaquntasaw chhuxriñchjasïna:
  - ¡Juparux loco ukham k"arisipxäta!
  Natasha, chino jaqinakar khuchhuqasa, saskakiwa:
  - ¡Ukat jupampi mä qullqimpi lurapxam!
  Ukat nuwasirinakax uka aptʼasisaw saltapxani. Jupanakax wali wila masinakaniwa ukat thayarakiwa. Jilapachax jupanakanx wali kusisiñaw utji.
  Oleg Rybachenko jupax nuwasïwinx wali estilo ukham uñt"atawa.
  Margarita kullakajj akham sasaw qʼochüna:
  - Ch"axwawixa ch"amaniwa, ukampisa waynaxa interesata...
  Uka genio waynax kayupampiw mä hélice helicóptero ukar uñtasit kuns jaquntäna. Jupax chino jaqinakat mä pä patak p"iqinak khuchhuqatayna ukat chhuxriñchjatayna:
  - ¡Wali deportivo ukhamawa!
  Ukat panpachaniw - mä yuqall wawampi mä imill wawampi - taqpach jist"arat lurawinakan.
  Oleg, q"illu pallapallanakar khuchhuqasa, chhuxriñchjasïna:
  - ¡Ukat mä jach"a atipt"awiw jiwasatakix utjani!
  Margaritax akham sasaw jaysäna:
  - ¡Taqiniruw jiwayapxta - q"ala kayunakampi!
  Chiqpachansa imill wawax ukham activo terminador ukhamawa.
  Natashax ofensiva ukanx akham q"ucht"awayi:
  - ¡Qullan ch"axwäwinxa!
  Ukat uka nuwasirix mä jach"a boomerang disco uñstayäna. Mä arco ukham t"ijtäna ukat walja chino jaqinakarux khuchhuqatayna.
  Zoyax saskakiwa, t"unjañ sarantaskakiwa:
  - ¡Jiwasan atipjañasawa!
  Ukat qʼala kayunakapatjja machaq agujanakaw tʼijtjjäna. Ukat walja nuwasirinakaruw chʼalltʼapjjäna.
  Uka q"illu tawaqux akham sänwa:
  - ¡Uñisiriruxa chequemate lurañäni!
  Ukat jupax lakap uñacht"ayäna.
  Aurora, kayunakap ch"allxtasa ukat esvásticas ukanakax ch"ullqhi ch"uqt"ata, chhuxriñchjasïna6
  - ¡Imperial bandera nayraqataru!
  Svetlanax jank"akiw akham säna:
  - ¡Jach"a kankañani jaqunukuta heroes ukanakaru!
  Ukat imillanakax mäkiw arnaqapxäna, chino jaqinakar t"unjasa:
  - ¡Janiw khitis jark"kañäniti!
  Ukat jichhax discos ukanakax nuwasirinakan q"ala kayunakapatw t"ijtapxi. Aychaxa ch"iyjatawa.
  Ukat mayamp arnaqasiña:
  - ¡Janiw khitis atipt"kañäniti!
  Natasha kullakajj thayaruw tʼijtäna. Jupax uñisirinakaparux ch"iyjataynawa ukat akham sasaw apsutayna:
  - ¡Jiwasax warmi-lobonakawa, uñisirir asxataña!
  Ukat qʼala amparanakapatjja mä wali jiwayir discow tʼijtjjani.
  Uka tawaqux wali kusisitaw tʼijtʼasi.
  Ukat ukatsti akham sasaw jiskʼat arsüna:
  - ¡Jiwasana talonakasa nina munapxi!
  Jisa, imillanakax chiqpachansa sexy ukhamawa.
  Oleg Rybachenko jupax akham sänwa:
  - ¡Ay, nayra pachawa, seguridad ukaxa churaraki!
  Ukat nuwasir jaqinakarux nayranakap ch"irmthapïna. Ukham jaysañatakix larusipxiwa ukat kisunakapsa q"ala ch"uqt"asipxi.
  Natasha kullakajj chino jaqenak khuchhuqasaw akham säna:
  - ¡Jan ch"axwañampixa janiwa kuna kusisiñasa aka pachasaxa utjkiti!
  Uka waynax janiw sasaw säna:
  - ¡Awisax nuwasiñas janiw kusiskañapakiti!
  Natasha kullakajj akham sasaw iyaw säna:
  - Jani ch"amanïksta ukhaxa, jïsa...
  Ukampis ¡jiwasa nuwasirinakajj kʼumaräpjjtwa!
  Imill wawax q"ala kayunakapamp uñisiriparux agujanak jaquntäna ukat q"ucht"äna:
  - Pallapallaxa k"umarapuniwa, .
  ¡Ukat uka jachʼa lurañatak wakichtʼatäjjtawa!
  Uka qhepatjja, Natasha kullakajj wasitatwa uñisirinakarojj chʼiyjäna.
  Zoyax wali jaya lunthatasir jaqiwa. Jupax mä barril taqpach chino jaqinakarux lanzatayna. Ukat mä pä waranqa phallawimpiw ch"iyjawayxi.
  Ukatxa akham sasaw chhuxriñchjasïna:
  - ¡Jan sayt"añati, jiwasana talonakasaxa ch"iyarawa!
  ¡Ukat imill wawax nuwasiñ yänakanïxiwa!
  Aurorax janiw nuwasiñanx jan ch"amanïkiti. Ukhamaw chino jaqinakarux thuqt"i. Mä gavillat cadenanakampi jaquqanipkaspa ukhama.
  Ukat uñisirinakapar chʼiyjasajj akham sasaw qʼochüna:
  - ¡Amuyasim, walikïskaniwa, ¡
  Jichhax mä piew utjani!
  Wila ñik"utan saxrax chiqpachapuniw nuwasïwin yapuchaski, mä jack-in-the-box ukham.
  Ukampis kunjamsa Svetlanax nuwasi. Ukat chino jaqinakax jupat katuqapxi.
  Ukat jupax chʼalltʼani ukhaxa, chʼalltʼasirakiwa.
  Wila ch"allt"awinakax ukat jaltxapxi.
  Svetlanax q"ala kayunakapat p"iqi ch"akhanak ch"amakt"ir metal ch"allt"awinakax t"ijtäna ukhax qhuru arumpiw akham säna:
  - ¡Rusia markar jach"añchaña, wali jach"a jach"a tukuña!
  Tanques ukanakax nayrar sartasipki...
  Jaljawi wila kamisanakampi - .
  ¡Rusia markar aruntt'apxsma!
  Ukatwa imillanakax chino jaqinakarux katuntapxäna. Ukhamatwa khuchhurata ukat ch"iyjata. Janiw nuwasirinakakiti, jan ukasti chiqpachansa panteranakaw cadenanakapat mistuwayxi.
  Oleg jupax nuwasïwinkiwa ukat chinonakaruw atacatayna. Jan khuyaptʼayasisaw jupanakar jawqʼjäna ukat arnaqasïna:
  - ¡Jiwasaxa wakanakjamawa!
  Margarita, q"illu ejercito t"unjasaxa, akham sänwa:
  - ¡Jiwasaxa wakanakjamawa!
  Natasha kullakax uka apthapisinx q"illu ch"axwirinakaruw khuchhuqasin jach"at arnaqasïna:
  - ¡Janiw k"arisiñamäkiti!
  Zoyax chino jaqinakarux ch"iyjatayna ukat chhuxriñchjatayna:
  - Janiwa, janiwa amparampixa!
  Ukat qʼala kayupampiw uka warawarar katuntasin antutarakini.
  Natasha kullakajj uka aptʼasisaw akham säna:
  - ¡Jiwasana TVxa nina nakhantayatawa!
  Ukat qʼala kayupatjja, mä jiwayir agujanakaw tʼijtäna.
  Zoya, ukhamaraki chino jaqinakar ch"allt"asa, chhuxriñchjasïna:
  - ¡Jiwasana amiganakaxa monolítico ukhamawa!
  Ukat mayamp wali ch"amampiw jaquntatäna, ukat muyunakax taqi chiqaruw ch"amakt"ayapxäna. Aka imill wawax q"uma t"unjañawa uñisirinakaru.
  Imill wawax q"ala kayunakapampix kimsa boomerangs ukanakaw apsusini ukat lanzani. Ukat ukax jukʼamp jiwat jaqinakaruw puriyäna.
  Uka qhipatxa suma uñnaqt"anïñax akhamawa:
  - ¡Janiw uñisirirux khuyapt"ayasiñäniti! ¡Mä jiwat jaqiw utjani!
  Ukat mayampiw jiwayir yäx qʼala talonat tʼijtäna.
  Aurora kullakajj wali amuytʼasisaw akham sarakïna:
  - ¡Janiw mä jiwat jaqikikiti, jan ukasti walja!
  Uka qhepatjja, imill wawajj uka aptʼasisaw qʼala kayukiw wila chʼaphinak taypin sarnaqäna. Ukat jupax walja chino jaqinakaruw jiwayatayna.
  Ukat kunjamsa warariski:
  - ¡Masa jiwayaña!
  Ukat ukatsti chino generalarux p"iqipampiw jawq"jatayna. Jupaw p'iqip p'akjasini, ukatsti churarakiniwa:
  - ¡Banzai! ¡Alajjpacharuw sarjjäta!
  Svetlanax wali coleratapuniw ataque luratapatxa, chhuxriñchjasïna:
  - ¡Janiw jumatakix khuyapayasiñax utjkaniti!
  Ukat qʼala amparanakapatjja tunka payan agujanakaw tʼijtjjaraki. Kunjamsa jupax taqiniruw punchu. Ukat chiqpachapuniw nuwasirix ch"iyjañ yant"i ukat jiwayañ yant"i.
  Oleg Rybachenko jupax akham siwa:
  - ¡Suma martillo!
  Ukat waynax q"ala kayumpiw ukham thaya warawararux esvástica ukham jaquntaraki. Mä ch"amäki uka híbrido.
  Ukat walja chino jaqinakaw ukar jaquntapxäna.
  Oleg jilatajj akham sänwa:
  - ¡Banzai!
  Ukat waynax wasitat sallqa ataqueruw puri. ¡Janiwa, ¡chʼamajj juparuw tʼijtʼaski, ukat volcanes ukanakas chhullunkhayasirakiwa!
  Margarita kullakajj uka cheqanwa sarnaqäna. Jupax taqinin purakap ch'iyjani.
  Imill wawaxa phisqa tunka agujanaka mä kutikiw kayupampi jaquntani. Ukat walja kunayman uñisirinakaw jiwayatäna.
  Margaritax kusisitaw q"ucht"awayi:
  - ¡Maya, pä! ¡Llakiñajj janiw mä jan waltʼäwikiti!
  ¡Janipuniw aynachtʼañamäkiti!
  Nasa ukat chuyma jach"ar aptañamawa.
  ¡Chiqpach amigomax jumampïskapuniwa, uk yatiñamawa!
  Akax ukham agresivu empresawa. Imill wawax thuqt"asisaw arnaqasini:
  - ¡Dragon Jilïr Irpirix mä jiwat jaqiruw tukuni!
  Natashax mä kasta terminador ukhamawa nuwasiñanxa. Ukat jupax akham sasaw arnaqasïna:
  - ¡Banzai! ¡Jank"akiw ukanak jikxatañama!
  Ukat qʼala kayupat mä granadaw tʼijtäna. Ukat chinonakatakix utaparuw puri. Ukat ukax phustʼaniwa.
  ¡Uka nuwasiripuniwa! Taqi ch"axwirinakaru - nuwasirinakaru!
  Zoyax ofensiva ukankarakiwa. Ukham colerat perra.
  Ukat uka warmix aptʼasisaw chhuxriñchjasïna:
  - ¡Awkisaxa pachpa Janq"u Diosawa!
  Ukat jupax chino jaqinakarux kimsa molinompiw jawq"jani!
  Ukat Aurora kullakajj akham sasaw arnaqasïna:
  - ¡Ukat Diosax ch"iyarawa!
  Chiqansa, wila ñikʼutax sallqjaña ukat jan wali lurañanakan chiqpach uñachtʼäwipawa. Uñisirinakatakixa, chiqpachansa. Ukat amigonakapatakejj wali munatänwa.
  Ukat kunjamsa aptasin qʼala kayunakapamp jaquntani. Ukat alaxpachankir imperiot jutir walja nuwasirinakaw utjäna.
  Wila p"iqinixa akham sasaw jach"at arsüna:
  - ¡Rusia ukat ch"iyara Diosax qhipäxankiwa!
  Mä nuwasiri, wali jach"a ch"axwañ ch"amampi. Janiwa, ukanak taypin jan ch"axwañax juk"amp askiwa.
  Aurora kullakajj akham sänwa:
  - ¡Taqi traidores ukanakaruxa polvoruwa muyuñäni!
  Ukat masinakaparux wink"i. Jïsa, aka nina nakhaskir tawaqux janiw chiqpachapuni sumankañ churañjamäkiti. ¡Jan ukasti jiwañan sumankañ utjañapataki!
  Svetlanax uñisirinakapar t"unjasax akham sänwa:
  - ¡Mä filampiw jiwayapxäma!
  Aurora kullakax akham sasaw qhanancht"awayi:
  - ¡ Taqiniruw jiwayañäni!
  Ukat qʼala kayunakapatjja, ¡taqe kuns chhaqtayañ regalojj wasitatwa tʼijtjje!
  Oleg jilatajj akham sasaw qʼochüna:
  - ¡Ukax mä phuqhat banzai ukhamäniwa!
  Aurora kullakajj qʼala amparapampiw chino jaqenakar chʼiyjasa, espadanakampi chʼiyjasa, qʼala kayunakapamp agujanak jaqontasa, akham sänwa:
  - Mä juk"a arumpixa! Mä juk"a arumpixa!
  Natasha, q"illu ch"axwirinakar t"unjasa, chhuxriñchjasïna:
  - Mä juk"a arumpixa - banzai!
  Ukat sallqa qhuru chuymampiw uñisirinakamar ch"iyjañäni.
  Oleg Rybachenko, uñisirinakaparux t"aqanuqtasaw akham säna:
  - Aka gambit ukax janiw chino, .
  Ukat iyawsapxita, ¡debut ukax tailandés ukawa!
  Ukat mayamp mä ch"ullqhi, metal khuchhur disco waynan q"ala kayupat t"ijtäna.
  Margarita, alaxpachankir imperio ukan nuwasir jaqinakar khuchhuqasax akham q"ucht"äna:
  - Ukat khitinakarus nuwasïwin jikxatañäni,
  ukat khitinakarus nuwasïwin jikxatañäni...
  Jiwasax janiw ukampi sawkasiñäniti - .
  ¡Jichhax ch"iyjapxäma!
  ¡Jichhax ch"iyjapxäma!
  . JANK"A 3. JAQINA.
  Chino jaqinakar jawq"jañ tukuyasax mä juk"a samart"añamawa. Ukampis ay, janiw samarañatakix walja tiemponïktati.
  Machaq q"illu tamanakaw mantanipxi.
  Oleg Rybachenko jupanakarux wasitat ch"uqt"i ukat arnaqasi:
  - ¡Qullan ch"axwäwinxa, rusanakax janiw chhaqkiti!
  Margaritax q"ala kayunakapamp jiwayir regalonak jaquntawayi ukat chiqancharaki:
  - ¡Janipuniw chhaqtxapxiti!
  Oleg jupax yaqha arsuñ munäna...
  Ukampis mä juk"a pachatakix mä layqa hechizompiw yaqha sustanciar apayatäpxäna.
  Ukat Oleg Rybachenko jilatajj Alemania markankir mä campamentonwa precursoräjjäna. Ukat Margaritax jupamp chikaw yaqha chiqar sarxäna.
  Suma, janiw chino jaqinakampix sapa kutix ch"axwañjamäkiti.
  - ¡Tayka markar jach"añchaña! - Oleg Rybachenko precursorax wasitatw jach"at arnaqasïna, ukat amukiw amparanakapar jawq"jatax aguantasïna, ukampirus nayra punkit ch"akhanakat maynïriruw chiqpachapuniw jaquqanïna. Ukat payïr urutpachx mä taqpach khuchhurataw utjäna - wilax warantañ qalltäna! Margaritax Oleg Rybachenko-rux musphataw uñch"ukiskäna ukat yuspärasaw inglés arut kuns jiskt"äna. Oleg Rybachenko prodigio wawax amuyt"awayiwa - jupax wasitat jiskt"asispawa kuntix samkan uñjkta ukxa - ¿sincronidad ukax utjiti? Uka waynajj kullakapar amparat kattʼasisaw jachaqtʼasïna ukat amparanakapwa chʼoqtʼasïna, uka amparanakajj tunka marani wawatakejj wali jachʼänwa. Amuyataxa, Margaritax amuyasïnwa, Oleg Rybachenkox janiw jaytanukutap uñacht"ayañak munkänti ukat kunas proletario pelicula ukar uñtasit arnaqañapatak ch"amanchawayi ukx janiw amuykänti.
  Ukat janiw jupakikiti, jan ukasti aka janchini, jak"at yapuchata Marat Kazei. Ukampis uka jan axsartʼir waynarux chʼamañchtʼasaw pʼiqip chʼallxtayäna...
  Oleg Rybachenko jupax mä akatjamat chuym ust"ayasïna, ukat arupan llakinak chhaqtayasax akham sänwa:
  - ¡Bravado ukax taqi kunawa!
  Margaritax mä jisk"a arumpiw uñch"ukisïna:
  - Janiwa, janiwa bravado ukhamäkiti! Ukax sañjamawa - ¡uka arux bayoneta ukham ch"ankhampiw ch"ankhachasi!
  Oleg jilatajj wali amuyumpiw akham säna:
  - ¡Mä fascista jiwayañax juk"amp askiwa, patak Krauts ukanakar maldecañat sipansa!
  Mä ch"axwawiw utjäna, motoranakax thuqt"asipxäna ukat mä ch"axwäwiw utjäna, SS ukan caballeros ukat verdugo qullirinakax uraqiruw jaltxapxäna, jupanakan sillanakap apsusipxäna, caballonakat sipans mutantes ukar uñtasitaw juk"ampi - uywanakar uñtasita. Uka katuntat jaqinakax ch"uxña quqa patxaruw qunt"atäpxäna - mä cadenampi. Jupanakax grilletenak uñakipapxäna: wali ch"amampiw chint"atäpxäna. Ukat Oleg Rybachenko chachajj kunjamsa SS sat jiskʼa doctoranakat maynïrejj jupar jakʼachasïna uk sum uñjasajj janiw sinti muspharkänti. Alemán arunx jan wali arunakampiw säna - primate wawa, sartam - mä llamp"u bota dedo ukamp precursor waynarux thixniruw jan ukax mä juk"a alturuw jaquntäna, riñonanak tuqi. Oleg Rybachenko jupax tenso... ukat ukatx Aurora thayax chikanchasiwayi. Ninar uñtat saxra (¡Ukhamaw pallapallanakanx juparux sapxirïna, kunatix jan natural ukat qhana wila ñik"utap samin ukhamarak jan warmir uñtasit aguantañapataki ukhamarak ch"amanïtapata!) mä jisk"achawimpiw kuns qhanañcht"awayi - ukat aka jisk"achawix janiw Oleg markanx utjkänti. Amuyatajja, ¡fascista doctorajj ukham amuyarakïnwa! Nazi sat jaqinakax Aurora sat tawaquruw musculoso amparapar chʼalltʼapxäna. Jupax ukhamakiw chhuxriñchjasïna. Ukat fascistax mä muyu utampiw jawq"jatayna, flexible qhipäxaparux wali ch"amampiw uka jan axsart"ir tawaqur jaquntäna. Oleg jilatajj uka chʼamaktʼatapat mä ladoruw liwjjatäna. Aurora kullakajj jankʼakiw wasitat qontʼasïna ukat amukiw grilletempi chintʼat amparanakap uñachtʼayäna. Uka likʼi profesorax sullka irnaqir masiparuw jawsäna, ukat mä akatjamat alayaruw uñtäna. Ukat waña brezo sat lawat mä rama pʼakjasaw Oleg Rybachenko sat chachar uñachtʼayäna. Jupax nayra nayraqatanw ch"allxtayäna - waynax jan munkasaw qhipäxar kutt"awayxäna. Fascista doctorax wasitatwa amparapamp luqxatkaspas ukham lurasïna, pʼiqip chʼallxtayasïna ukat mä muspharkañ kuyntʼayarakïna. Ch"ama amuyañaxa, mä SS chachax mä cucharampi manq"aski ukhamawa...
  Oleg Rybachenko jupax colerat alemán arut akham sasaw arsüna:
  - Janiwa jaqina arupampixa arsuñjamakiti.
  Fritz hatched: subhumano, ¿yatiñakiti master raza ukan arupa?
  Rybachenko Jr. waynax inamayakiw aljantasitap amuyasïna, kunatix juk"amp suma jamasat imatäkaspas ukham uñt"ayawayi, ukampis... Uka arux janiw mä gorrión ukhamäkiti - faltaskäta ukhax janiw katjkätati. Chiqansa, uka likʼi, chʼamani doctorax jan kuns lurir uñnaqtʼanïkaspas ukhamwa amuyasïna, ukat uka aruxa alemán arunak waynan arsutapampiw chʼamaktʼayäna. Nayra gesto mayamp mayamp luräna ukat mä ampar doblat uñachtʼayäna.
  Ukat Oleg Rybachenko jupax amuyasïnwa - juparux mä uywarjam khitapxäna leña apsuñataki...
  Jach"a jach"a tukuñ jan munatax qhipatx janiw mayamp jawq"jatäñ munkti. Ukat janiw uka ch"am jaytkasmati.
  Ukhamajj ¿kunatsa mä centurionan jachʼa jachʼa tukuñap pʼakintasma, jan ukajj mä patricion jachʼa jachʼa tukuñap pʼakintasma? Chiqans qhispiñ amtax purintäna - jank"akiw purintäna, kunawsatix jach"a esposanakax jach"a llave manqhan ch"iqt"apkäna ukhama. ¡Janipuniw sarjjänti sañajj jukʼamp amuytʼasirïkchisa! Ukampis uka jisk"a amuyt"awix mä axsarat conejo ukham faros ukan t"ijtirjamaw tukuwayi, chiqpachansa, nayratpach katjatätap jan yatisa. Ukat ukhamarakiw - Oleg Rybachenko jupax estacionamiento utat mistuwayxän ukhax - waynax mä hombre lobo-lobo jupar arktatap uñjäna. Uka muspharkañ yatichat mutantes ukanakat maynïrix SS ukan apanit columna ukar uñji. Uka pachparakiw convoytjja, janiw khitis qʼala kayuni waynajj jankʼak scree sat cheqar makhataski uka toqet uñchʼukkiti. Oleg Rybachenko chachajj jukʼampejj mä imantat cámarajj kunjamsa sarnaqäna uk filmaskpachäna sasaw amuyäna. Muspharkañawa kunjams Krauts jupanakax técnicamente nayrar sartapxi. Jiwasan markasatix jan jach"añchawimp jaysapkani ukhax jan walipunïniwa.
  Uka qalat lurat qʼañunakaw wawanakan jan jarkʼaqasir kayunakapan nayratpach wañtʼat suelanakaparojj wali tʼaqhesiyäna. Sinti ch"uxña kayunakax nayratpach qhuruñ qalltawayxi, ukampis uka lurawix wali llakisiñawa kunapachatix ch"ullqhi qalanakar takt"asa. Oleg jilatajj amukiw jachäna, llakitätap jan uñachtʼayañataki ukat wilajj mayamp uñstaski uk jan uñchʼukiñatakiw chʼamachasïna. Ukampis uka qhepatjja, jan qhanañchañjamäki uka tsunamimpis chʼamaktʼayatäkaspas ukhamänwa.
  Ajjsarañajj mä ratukiw uka precursor waynarojj amuyunakapat ukat munañanakapsa aptʼäna. Nayax lobo(?) tuqir kutt"añakiw munta. Nazi sat animalan jan jaqir uñtʼat nayranakapan uñkatasitapatxa, Oleg Rybachenko sat chachax jan munkasaw congelasïna ukat congelasïna. Ukampis jankʼakiw jichhak apsut precursorajj wali juntʼüna, ukat uka waynajj fabricat ametralladoranakjam sarnaqañ qalltäna. Nayax abedul ukat ciprés ukanakan waña tronconakap p"akjawaytwa, ukax grietas ukan jiltaski, janiw juyphi pachat qhiparux ch"uxñakiti - walja, juk"akiw aynacht"irjamätxa. Mä jach"a, qhana bolsar uchasaxa, ayxaruwayxäna, janiwa estacionamiento ukaru puriñ thakixa yaqhachkänti.
  Uka thakhi saräwinx Oleg Rybachenko jupax wali ch"amampiw uka axsarkañ atipjañatak ch"amanchawayi, ukax janiw jan axsart"askänti. ¡Precursoräpachati, wali suma yateqerïpachati janicha! Ukampis akajj mä jan yatiñan nadadorajj uma patjjan qheparañ yantʼatapar uñtasitänwa. Ukax uñstani, ukatx wasitatw ch"amakt"ayapxätam...
  Lobo sat jaqix jupar arktäna: awisax sayt"asisaw uka waynan q"ala kayuni kayunakap muxsañchäna.
  Precursor geniojj campamentor kuttʼankäna ukhakiw uka ajjsarkañ oladanakat samarañ jikjjatasïna.
  Uka jan wali fascista monstruonakax janiw Oleg Rybachenko ukar uñch"ukipkaspas ukhamäkänti. Chiqansa, mä qhawqha SS chachanakax janiw uñkatasiñap jiskʼachapkchïnxa. Kunapachatï kuntï apankäna uk jaytkäna ukhakiw jilïr doctor-verdugojj jankʼak uñkatasajj kuns uka waynar jaqontäna... ¡hey! Oleg jilatajj qhepatwa amuytʼasjjäna. Jupax munañaniw katjäna, inas irnaqäwi laykux mä chocolate barra jan ukax racionanakapat sipans yaqhanak churapxchispa sasaw amuyäna. Ukat hatched - jupanakax ukan ikipxäna, pedernal ukat sillón. Uka pedernal sat qalajj cuarzo satänwa. Ukat sillax mä archivor uñtasitawa. Oleg desarrollado precursorax teoría tuqinx kunjams taqi ukanak apnaqañax uk yatïna ukat juk"ampirus interesampiw yant"äna, kunjamatix Robinsons de Polesie ukanakax ukhama... jan muspharkañ circunstancianakax utjkchi ukhaxa.
  Oleg chachajj kayupampiw qʼoma ramanakar llamktʼäna, ukatsti amparapampiw llamktʼäna ukat pʼeqep chʼalljjtayasïna.
  "Tinder..." sasaw precursorax amukt"at ruso arun säna, mä akatjamat chhuxriñchjasïna ukat mayamp mayamp säna. - Jumax tinder ukax wakisiwa. - Ukat ch"amamp alemán aru mayjt"ayañarux saykatawaytwa. - Janiwa nina nakhantkaniti.
  Oleg jupanakarux uñch"ukiskäna... Janiw qhanakiti kunats Fritz, khititix encendedores ukat fósforos ukanïnwa ukat inas mä lanzallama apt"atarakchïna, jupax aka nayra pachan nina naktayañ thakhix munaskäna. Precursoranakan amuytʼasirïpjjatap yantʼañwa munapjje. ¿Soviético jaqinakan amuyun jilxattatapat tupunak apsusipkiti? Jan ukajj ¿jan yäqañjam mä katuntat waynat sawkasipjjeti? ¡Khitis jupanakar amuyani, ¡ukanakax yaqha planetankirïkaspas ukhamawa!
  Nazi sat jaqenakajj uñkatasisaw kisunakapsa qhantʼasipjjäna. Oleg Rybachenkotakix juk"amp muspharkañ ukat... ukat juk"amp axsarañax ajanunakapax janiw coleratäkänti, janiw qhuru ukhamäkänti, janiw sawkasirïkänti! Wali yatxatañ munir jaqinakax mä jan uñt"at uywar uñch"ukisipkaspa ukhamawa, jilïr yatichirix, amuyuparjam lentes apsuwaykaspas ukhama, juk"ampirus wali munañap uñacht"ayäna. Janiw mä juk"a indiferencia ukhamäkiti, wali muspharkañawa kunjams cientificonakax yant"äw arktapxi.
  Oleg Rybachenko jupax mä jisk"a arumpiw wasitat arsüna, arupan kusisiñap apnaqañ yant"asa:
  - ¡Juyphi pachanxa taqi kunasa ch"amakt"awayiwa! ¡Janiw irnaqkaniti!
  Nayranakanjja, taqe chuyma jan amuyañat sipansa, jukʼamp kʼarinak lurañaw utji, ukampis mayamp jan colerasiñampiw utji. Ukampis ukapachax mä waynax -janiw Oleg-ar cadenat apsutäkänti- qhuruchasïna, sayt"asïna, ch"allxtasïna, ukat chhuxriñchjasïna, ukax sillaruw ch"allt"asïna, ukatx mayni SS jaqinakax larusipxäna... Oleg-ax janiw ukhamäkänti musphataw yaqhip alemanes ukanakax caballonak apnaqapxi sarnaqañataki - combustible ukax pist"iwa. Mä kunatsa transportenakax jupanakar qhipäxan jalnaqkchisa? Nazi uñisirix doblat silla de ruedas ukanakat mä caja apanitayna, ukat ukat kuns apsüna... Precursorax algodón lanawa sasaw amuyäna, ukampis janiw ukhamäkänti. Ukax mä jisk"a hilonak ch"uqimp uñtasitaw jan qhankiti. Oleg Rybachenko, amparapar apt"asisa, amuyasïna - waña musgo.
  Mayampiw uka precursor-prodigiox kunats akax Fritz ukhamäpacha sasaw muspharäna, ukat mä qulliris yapu lurañanx ch"uxña quqanak apt"asiskäna... Inas aka musgox jan sinti ch"amäkchiti?
  Walikiwa, jan amuyt"asimti, p"iqimax usutawa. Jumat sipansa jukʼamp sapüru ukat jukʼamp loqhe jaqjamaw uñjasiñama. Muspharkañawa, tinder ukax jank"akiw irnaqañ qalltäna - Oleg jupax janiw sillun pedernal ukarux ch"allt"känti, jan ukasti sumaw ch"allt"äna (mä chiqan liyt"awayta) - ukatx chispanakax granizo ukan jalluntäna. Ukat walja maranakaw nina naktayañ yatïna (jichhajj sapa kutiw "chʼusawja" lurawayjjäna), jila partejj jakäwipanwa. Mä juk"a pachatxa ninax taqi ch"amampiw thuqt"askäna - abedul ukax wali sum nakhantäna ukat q"umarakïnwa. Aka chiqanx SS guardia waynanakaw ch"amanchasipxäna ukat metal risers ukanakamp nina ladonakapan uraqiruw jaquntañ qalltapxäna.
  Ukat Oleg Rybachenko p"iqipax muyuntäna, kunatix sinti cáustico ukax nayraparuw jalnaqäna ukat mä ratukiw concienciap chiqpach jan walt"ayäna. Ukampis mä kutikiw mä muspharkañ realismo visionax nayarux purinitu.
  Wawan sarnaqäwipas mayjt"awayiwa, jupax mä desgraciado ijma wawakaspas ukhamaw amuyasïna, jakkir awk taykanakampi. Ukhamarus mamajax tatajax janiw jaytanukupkänti - nayra achachilanakaparux manunakat derechunakapat apt"asipxäna ukat waynarux correccional jan ukax carcelar imantañ utar khitapxäna. Janiw juchañchatäkiti, ukampis niyakixay awk taykamax manunïpkchixa, ukhamax mä tribunalan amtaparjamaxa, mä imperio dictatorial, espacial ukanxa, jumax mä juvenil juvenil ukhamätawa.
  Uka orfanatox capitalan mä área industrial ukan jikxatasïna ukat chiqpachans mä carcelar uñtasitänwa. Taqi chiqanwa bares ukat cuarteles ukanakax utji. Chiqpach uñjäwinxa, Oleg Rybachenko sat chachax jan wali planeat lawat lurat camanakaruw arumax qhiparäna. Uka jakʼanjja, yaqha yuqall wawanakaw ikipjjäna, jaqenakas yaqha markankir jaqenakas ukhamaraki. Janiw mantanaka, colchones, almohadas ukanakax utjkiti, qarjata ukat walja kuti jawq"jata janchix q"ala quqaruw ikiski. Ukhamarus arumanakax jan jaltxañapatakix kayunakap cadenampiw chintʼasipxi. Uka celdanxa niya pataka wawanakawa utji, wali ch"uqt"atawa, janchinakapaxa ch"uñuwa, jak"anxa letrina k"uchuna jawq"jata, janiwa alcantarillado ukaxa utjkiti. Ukat akax Poder ukankiwa, ¡warawara barconakapax galaxian jach"a chiqanakan sarnaqapxi, ukat banderanakapas tunka waranqa jaqinakan jakasir pachanakaruw coronapxi! Ukampirus waynanakaw callin samarañ yant"apxi; Juk"amp ch"ama irnaqawix talleranwa uñjasi, laq"ampi ukat qarjata. Ukax qhipäxaru ukat amparanakamarux wali qarjataw uñjasi, ukat uñjañamax chʼamaktʼañ qallti, operacionanakax janiw chʼamäkiti, ukampis walja irnaqtʼañaw wakisi ukat mayamp lurañaw wakisi; Juk"amp kusiskañ irnaqawi, anqan pampan jan ukax lurañ chiqan. Jupanakax kunayman irnaqäwinakan wawanakar mayjt"ayañ yant"apxi, ukhamat jan qarjapxañapataki ukat mä juk"a samarañapataki. Ukampis janchix wali usuchjatawa, walja yuqall wawanaka, orfanato ukan - niya chikat jaqinakax ikiñan jachapxi.
  Oleg Rybachenko jupax wali axsarataw liwxataski ukat muytaski, cadenax phust"asi, anillox kayup wilañchañkamaw ch"allt"asi. Sirenax ist"asi, ukax sartañ sañ muni ukat irnaqäwir sarañ sañ muni. Wawan janchipax janiw samart"kiti, yaqha yuqall wawanakax - q"ala q"ala jaqi jaqinaka ukat yaqha pachan p"iqin wawanakapax - sartañatakix ch"am tukupxi. Walja phajjsinak esclavot irnaqtʼasajj qarjatäpki ukajja, musculonakan mä chʼamaktʼat usuchjasiñaw utji. Cadenanakax mä chip incorporado ukamp apnaqatawa, ukax kayunakatx automáticamentew t"ijti, ukax mä aleación wali ch"amaniwa, janiw sierrax ch"uqt"añjamäkiti; Uñchʼukirinakax uñstapxi ukat axsarañjam arnaqasiñanakaw istʼasi.
  Yuqanakax jariqañatakiw apapxi, janiw walja pachax munaskaniti, tankinakat umax oxidado ukhamawa. Oleg Rybachenko jupax lakap ch"allt"asi ukat ch"allt"asi, ch"uñu jariqañataki. Célulanjja janiw ventilacionajj utjkiti, ukat chʼuñumpi thujstʼat cuartoruw ikiñajj janiw chʼamañchtʼatäkaspati. Uka qhipatxa, jupanakax sayt"ataw manq"asipxañapa; T"ant"a, ensilaje manq"apxi, aychaxa wali jila chaniniwa ukatxa janiwa wawanakatakisa askikiti, ukatwa pastu ch"amakt"ayaña munapxi. Ukampirus, kawallux vegetariano ukhamawa, ukampis kunjams irnaqaski ukax manq"añ uywanakax aycha manq"antasax ikiñar sarapxi. Oleg jupan jak"apanx Timur amigopaw utji. Aka uñjäwinxa, jan ukax yaqha chiqpachanx panpachaniw tunka payan maranipxiwa, mä turkakipäwiw ch"aman yuqall wawanakatakiwa, kunawsatix esclavo lote ukar puriñax wali ch"amawa.
  Timur, mä jan wali jariqata vaso ukan ortiga juyra umasa, jach"at arsüna:
  - ¡Ukat aka talleran irnaqañar kutt"añaxa! ¡Janiw nayax munkti!
  "Janiw sayt"asiñ munkti ukat tunka waranqa kuti pachpa sarnaqañ wasitat lurañ munkti." - Oleg Rybachenko jupax jaysawayiwa, jan wali amtawinakat khathati.
  - ¡Inas yapu irnaqaña mayiraksna! - Timur samkañjamaw alaxpachar uñtäna, kawkhantix kimsa warawaranakax aka planetan mä kutikiw qhant"apxäna. - Jisk"a carpa cruzana ukatxa durazno ukanaka apsuña. Ukanakax wali sumawa, juk"ampirus quri aletas ukanipxi, ukat guardiax janis qullqi munañan uñnaqkchixa, kuns apthapisin lakamar uchasma.
  Oleg Rybachenko jupax wali jach"at arsüna:
  "Llampʼu chuyman jaqinakan chhuxriñchjat ukham irnaqañax nayatakix wali askiwa". - Ukatxa cuerponi pioneroxa juk"ampi kusist"añ qalltäna. - ¡Uñakipañ robot ukax sallqjatäspawa, jilpach uñjañ yänakax nayratpach lunthatatäxiwa;
  Desayuno ukax tukusxiwa, ukatx jupanakax cableado ukar apapxi...
  Wawanakax desfile ukanx filaruw sayt"asipxi, jaqinakan yuqall wawanakapax mayacht"asis qhiparañatakiw ch"amachasipxi, aliens ukanakax alturaparjamaw formación ukarux uñjapxi. Jupanakax escuadrón ukar jaljatawa, maraparjama, jach"ataparjama. Phisqa maranit tunka suxtani marani yuqall wawanakaw utji, ukhamarak yaqha pachat jutir p"iqini ukat escama wayn tawaqunakas utjarakiwa.
  Jupanakan pachpakïpki ukax isipakiwa, jan ukax niya taqpach jan utjatapawa, yuqall wawanakan mä numero de identificación ukamp qillqt"at shorts ukanakakiw utji.
  ! Taqi kunan qullqi imaña, isi, zapato, ukampis yaqhip yuqall wawanakax libre jakawipanx janipuniw zapatos uñt"apkänti.
  Ukampis walja kutiw qʼala talonanakapan thujrunakampi ukat cauchompi jawqʼjapjjerïna. P"iqinakapax ch"uqt"atawa, sapa pä semanaw sauna ukankapxi kawkhantix q"añuchapxi. Ukat jankʼakiw mä clipper blunt ukamp ñikʼut khuchhuqapxi, janiw waljax wasitat jiltañatakix tiemponïkiti; Uka yuqall wawanakax q"ala kayukiw ch"ullqhi qalanak patxar sarapxi. Oleg jupax ukham yatintatächi ukat qhuru kayupax jan usut jikxataskchi ukhaxa, jiskʼa wawanakax talonanakapsa ukat qʼala kayunakapsa wilañchañkamaw chʼiyjapxi.
  Taqi guardiax aliens ukanakaw universo ukan juk"amp qhuru jañchinakar uñt"ayi, orfanato ukan p"iqinchiripakiw Frau Pontuss chuyman jaqix jan sinti qhuru, sádico nayranakapamp uñch"ukiski.
  Tigre-rinoceronte ukax mä supervisor ukhamaw irnaqäna, jichhürunakanx kawkhans maynix irnaqani, jan ukax juk"ampirus jan amuyt"asiñkamaw irnaqani sasaw iwxt"i. Oleg jupax ch"akha amparanakap jisk"achasaw patio payïr chikat uñch"ukiski. Ukanx imill wawanakaw utji, jisk"a wawanakat niya jilïr jaqinakkama. Limosneronakjamaw jukʼamp qʼañu linot lurat pʼiya traponakampi isthapita. Ajanunakapax wañt"atawa, nayranakapax jach"a ukat llakitjamawa. Camisax jisk"akiwa, manqhatpachax llamp"u ukampis ch"aphi kayunakapax uñjasi. Imill wawanakax q"ala kayunirakiw jikxatasipxi, ukat jan mayjt"ayasaw p"iqip ch"uqt"asipxi. Amuyataxa, jupanakar jiskʼachañatakiw lurasïna, wasitat jan kunäpjjatap uñachtʼayañataki. Ukampis janiw jan wali jaqinakax akan tantachasipkiti - llakt"at jaytjata wawanaka.
  Aka chiqanx mä tama yuqall wawanakaw mä sawuñ utar sarapxañapa sasaw yatiyapxi, juk"amp qarjata ukat ch"amamp irnaqañataki. Aka chiqanx Timur jupax janiw aguantañjamäkiti ukat wali llakitaw arnaqasïna:
  - ¡Janiw nayax ukham irnaqañ munkti! Yapuchañataki jan ukax jardinar khithapxita.
  Uka yuqall wawanakax congelapxäna, bronceado, jisk"a janchipax tensión ukanïnwa.
  Pontous chachajj qhanaw machaq kunatsa jiwayatäpjjäna uk uñjasajj wal kusisïna:
  - Qharürux amukiw sarnaqapxtaxa, ukat nayax axsarayätwa, familiamax jan objeto yatichäwimp qhiparapxañapataki. ¿Kunatsa uka waynax phisqa kuti guante taypit tʼijtʼaspa?
  Kusisiñaw wawanakan filanakapan t"ijtäna.
  - Ukhama chiqapa. - Wardenxa mä peremptorio tonalidad ukampiwa säna. - Taqiniru ch"akhanaka churaña.
  Uka jawqʼjatanakajj púas especiales ukanakampiw jawqʼjapjjerïna. Jila partejja, jan irnaqäw utjki uka tiemponjja, pachpa yuqall wawanakaw chʼojjñanakat apsupjjerïna. Ukampirus chiqawa, ukapachas wawanakax wayt"atapxänwa, janis imperiotakix askïkchïnxa, lurañanak lurapxañapataki, sañäni, chika urux mä p"iya allsusaw chika uru imt"apxirïna.
  Oleg Rybachenko jupax wawanakapan amparanakap uñch"ukiskäna;
  Automáticamente, waynanakaw barras ukanakar t"unjapxäna, Oleg jupatakix t"aqhisiñ instrumentunakäkaspas ukhamaw amuyasïna - jupanakax amparanakap phichhantapxäna, ukat kayunakapax wali jach"apunïnwa. Jupajj janiw amigopar jawqʼjañ munkänti, ukampis janiw jan ajjsarirïkänti. Niya janiw kuns uñjkänti ukat wali llakitaw jachʼa kayup mä kʼari qalaruw chʼalltʼasïna. Muspharkañawa, llakisiñax naya pachpa ukat niebla janïr nayranakaj q"umachatäkipan tantachasiñatakiw yanapt"itäna. Uka pasojj jukʼamp chʼamanïjjänwa, ukat amparapajj chʼiyar chʼiyar tukukchïnsa.
  Jupanakax mä chika muyuruw mä jach"a filaruw filankapxäna. Timur jupax amparanakapampix lawanakaruw chint"ata ukat amparanakapas t"ijt"ayatarakiwa, ukhamat juchani waynar jan ch"amäñapataki. Uka waynanakaw nayranakap ch"uqt"asipxi ukat maysar uñtañ yant"apxi. Frau Pontuss chachan kamachiparjamajja, salmuera chʼalltʼapjjäna, ukat chʼiyar saltʼampiw chʼiyar chʼiyar ukampis chʼaphi chʼaphir chʼalltʼapjjäna. Kunjamsa uka waynax chhuxriñchjasïna uk amuytʼasax nina nakhantañ qalltäna.
  Orfanato p"iqinchirix lakap ch"allxtayäna:
  - Jichhaxa taqiniw mä yatichäw yatiqapxäta. Jukʼamp chʼamampi jawqʼjasajja, khititï sallqjkani ukajj castigompiw juchañchatäni.
  Uka tuqit yanapirix, rinoceronte rata, ñik"utap uñacht"ayäna:
  - ¡Jank"akiw jupanakamp atipjayasiñäni! Uka monstruoxa jiskht"asïna.
  Uka waynaxa filanaka taypinwa sarnaqäna. Uka yuqall wawanakax juk"at juk"at barras apthapipxäna ukat nayrïr jawq"jawinakax Timur qhipäxaruw jaquqanïna. Qhipäxapan ukat ladopan cicatrices ukanakat amuytʼasaxa, uka waynax mä kutit sipansa jukʼamp kutiw mutuyatäxäna, ukatwa mä jukʼa chhuxriñchjasïna ukat taqpach yuqall wawanakar uñtasitaw wali samsuñ qalltäna, ukat arnaqasitanakap jarkʼaqañ yantʼäna.
  - ¡Juk"ampi ch"amampiwa ch"allt"añama! - Pontoss ukaxa jach"at arsüna. - Jupaxa arnaqasipxpan.
  Nayrïr jawq"jatanakax jisk"a yuqall wawanakaw jawq"japxirïna, jupanakax janiw ch"amanïpkänti sinti usuchjasiñataki. Ukampis uka qhepatjja, jilïr yoqall wawanakajj nuwjañ qalltapjjetäna. Wawan qhipäxapax wila ch"akhanakampi khuchhurata ukat wila ch"allt"ata. Uka usux ch"uxña salt"ampiw juk"amp ch"amanchawayi, Timuraruw arnaqasïna, jupax jaquntatäxarakïnwa, mä tabla ukaw alaya clavonakar jaquntatäna ukat pechoparuw ch"allt"äna.
  - ¡Janiwa wakiskiti! - Uka waynaxa arnaqasitaynawa. - Nayaxa kawkhantï jumax siskta uka chiqanwa irnaqä.
  - Chiqpachansa jumaxa lurasma! - Pontos ukaxa jaysataynawa. - Ukampisa nayraqata, mä ch"axwaña.
  Qharüru masinakax sinti kusisitaw qharüru jilaparux jawq"japxäna. Jaqinakas yaqha markankirinakas mä kipka qhuru chuymampiw jawq"japxi. Uka waynax arnaqasïna, q"ala kayunakapax wila ch"akhanak jaytawayäna. Rinoceronte ratax ch"allt"asisaw uka waynarux q"ala ch"uxña kayunakaparux thujrupamp jawq"jatayna. Jupajj uka waynarojj jukʼamp llakisiyañwa munäna. Uka jawqʼjajj tobillo tobillonakaruw chʼalljjtäna, ukat qhepat jawqʼjatajj talonanakaruw chʼalljjtäna. Timur jupax chhuxriñchjasïna ukat chhuxriñchjasïna. Ukat tʼaqhisiyirix mä thiya agujampiw chhuxriñchjatayna, ukat liquido warxatäna.
  - Waliki! - Pontos sat chachajj sänwa. "Jichhax jiwañaw jukʼamp askixa, desmayañat sipansa." Janiw khitis castigot qhespikaniti.
  Oleg Rybachenko jupax niyas línea tukuyan sayt"atäskäna, ukat jupatakix mä chivon jawq"jatapax jupar jaquntatäkaspas ukhamaw amuyasïna. Timur jupax aynacht"ataw uñjasiwayi, uka waynax pachpaw ch"allxtasïna, arnaqasïna ukat jachäna. Muyu ajanupax llakimpiw wila ch"uxñaruw tukuwayxäna, t"aqhisiñat mä ñik"ut ch"ukuñampiw mayjt"ayasïna.
  Oleg sat chachar uñjasajja, chʼiyar lakapampiw akham säna:
  - ¡Khuyapt"ayasipxam!
  Uka waynaxa pächasïna: congelasïna.
  Uka rinoceronte ratax akham sasaw arnaqasïna:
  - Walikiwa, ¿kunas jumatakixa! Nuwaña!
  Oleg Rybachenko jupax akham sasaw jaysatayna:
  - Janiwa janiwa nayaxa! ¡Jupax nayan amigojawa!
  Rinoceronte ratax kisunakap uñacht"ayäna:
  - ¿Jumampis ukham pasañap muntati?
  Oleg jilatajj khathattʼasisaw ñikʼut mururasïna:
  - Janiwa, ukampisa!
  Pontous chachajj akham sasaw jupar arsüna:
  - Ukhakiwa! Uka waynax jupa pachpaw jiwayañ sentenciap firmäna. ¿Kuns jumanakax valoranipxtaxa, muckers? Mä suma dosis churañamawa ukat estante ukar warkt"añamawa mayninakax uñjapxañapataki.
  Oleg jupax filanakat jaqunukutaw ukat caja tuqir jaquntatäna. Uka waynax saykatañ yant"äna, ukampis rinoceronte tigrenakax mä pusi yuqall wawar uñtataw juparux uñjapxäna. Amparanakajajj wali llakitaw tʼijtjjäna, chʼakhanakajajj chʼiyjatäjjänwa. Tablanakaruw ikiyapxäna, waynax ajanupan ukat purakapan clavonak mistur puntanakan qhurupjam amuyasïna. Musculonaka, pecho, chinu, thixni nayräxa, qunqurinak ch"uqt"apxirïna. Nayan ajanujajj wila mistuñkamaw chʼiyjatäjjäna.
  - ¡Ay, jani! - sasaw Oleg jilatajj jiskt"äna.
  - Wakiskiri! - Sataynawa rinoceronte ch"uqixa, ukhamata mä uñacht"awi taqinitaki utjañapataki.
  Uka waynajj salmuerampiw qhepäjjapar warjjatatäkaspas ukham amuyasïna, ukatsti saltʼampiw chʼalltʼasipjjäna. Ukax mostaza yesonakjam chhuxriñchjatawa. Oleg jupax chhuxriñchjasïna, calloused kayunakapax ch"allt"atänwa (qhipa kutiw uka muspharkañ amuyupanx aka visionan uñstawayi, niya suxta maraw sandalias uchasiñax utjäna), niya jank"akiw wali chhuxriñchjasiñ qalltapxäna. Rinoceronte ratax mä agujampiw chhuxriñchjatayna, ukax qhuru ukat t"aqhisiñampiw ch"ankhachatayna, nina nakhaskir liquido ukax manqhar mantawayxatayna.
  - Jichhaxa wali axsarañjamawa jikxatasirakïta, janirakiwa amuyusa chhaqhayaskätati. - ¡Uka monstruox chhuxriñchjasïna, ajanupat jachaqt"asis, ¡mä película de terror ukan lurayirirus tartamudeaspawa!
  - ¿Kunatakis? - Jan juchani jist"antata wawaxa jach"at arsüna. - Cristo layku, khuyapayasiña uñacht"ayapxañani.
  Rinoceronte rataxa, venenoso saliva ch"allt"asisa, akham sasaw jaysatayna:
  - ¡Janiw nayax uka suma Jesusat parlir sarnaqäwinakarux iyawskti! Jila partejja, mä Diosatï utjchi ukhajja, jan wali jaqewa ukat qhoru jaqëjjewa. Ukat jaqi masimar jukʼamp jan walinaksa, tʼaqhisiñanaksa apaskäta ukhaxa, jutïr pachanx jukʼamp chʼamampi ukat kusisiñampiw katuqarakïta.
  - Jan uñanchani! - Jupax axsarañat ch"amakt"asisaw säna, ¿kunas Diosax chiqpachapuni ukham waynäspa ukhaxa.
  - ¡Uñjapxätawa! - Uka desove de Tártaro cósmico ukaxa chhuxriñchjasïna. - Ukampisa jani suyt"awinakamaxa, janiwa jichhüruxa jiwkätati.
  Pontous chachajj mä larusiñampiw akham säna:
  - ¡Qalltañani! ¡Wiñay wiñayatakiw jamp"att"asiñanak amtañapa!
  Uka katuntat precursor prodigiox mä ch"allt"ir silbato ist"asax khathatt"asïnwa, ukatx mä jach"a ch"axwäwiw utjäna, ukat qhipäxan ñik"utapax p"akjataw uñjasïna. Rinoceronte ratanakax wali ch"amampiw ch"allt"apxäna, ukampis uka pachparakiw ch"amap jark"aqapxäna, ukhamat jan jiwayañataki. Mä arnaqasiñaw waynan kunkapat jaltxatayna, jupax khathatitaynawa, ukat mä jachaqt"asiwiw uñstatayna. Wila mistuñapkama lakap chʼakhusaxa, uka waynax jarkʼaqasïna. Mä juk"a pachatxa yaqha ch"axwäwiw utjäna, taqpach janchiruw ch"allxtayäna. Oleg Rybachenko jupax wali ch"amampiw samsuwayxäna, uka usux juk"amp ch"amanchatawa, salmpi ukat salmuera ukanakampi, janiw aguantañjamakänti.
  Pontuss jupax akham sasaw jach"at arsüna:
  - Sarantaña!
  ¡Sillp"i ukat wasitat phust"asi! Ch"akhakamaw khuchhurata. Uka waynax manqhakamaw phichhantat uñjasïna. Ukajj purakajar jawqʼjapkaspa ukhamänwa. Wal chʼamachaskchïnsa, mä qhawqha arnaqasiñajj wali chʼamampi chʼoqantat lakap qhepatwa mistunïna.
  - Tayka!
  ¡Mayamp huelga luraña! Qhipäxa tuqiru, ch"ullqi ch"aphinaka taypina, ukatxa qhiparuxa, q"ala talonanakampi. Uka waynaxa arnaqasi, janiwa ch"amanïxiti jark"aqasiñataki. Uka arnaqasiñax kunkat ukat kunatix nayrat uñtaski ukax mä volcán ukham mistu. Pontuss jupax akham siwa:
  - Jichhaxa uñjtwa chiqaparu jawq"japxtaxa. ¡Suma jawq'japxam, ukampis jan jiwayapxamti!
  Sapa jawq"jatampiw usux juk"amp ch"amanïxi. Jachaqt"asiwix wilampiw mistu ukat cama de cabrestante ukar jaquntatawa. Qhipäxapan wila ch"akhanakapax mayacht"asipxiwa, mä carmesí q"añuruw mayachasipxi, waynan jisk"a janq"u ch"akhanakapax qhanstañ qalltawayi. Oleg Rybachenko jupax asfixia, thayax pist"iwa, alambrex doblado tobillonakaparuw allsutäna. Q"ala talonanakax ch"axwañatw chhuxriñchjasipxi, qhuru calloused ñik"utax janiw jank"ak mistkiti, ukampis wila gotanakax uñstaskakiwa. Uka jawqʼjatanakajj jukʼampiw chʼalljjtayasi, llijullijunakajj nervionakan tukusiñanakapat columna vertebralkamajj paskaspa ukhamawa. Mayni yuqall wawanakax amukiw sarnaqapxi, concienciapax janiw askit uñjañapatak jayskiti, ukat kutkatasiñ ajjsarañas janiw juchañchañapatak jayskiti. Kunjamsa yuqall wawanakan pʼeqenakapajj altʼatäpjje uk uñjasmawa, ukampis nayranakapajj jiwayatäpkäna uk uñchʼukipjjewa. Yatiqañ muniri ukat nervio chʼallxtayiri, jila partex nayratpach ukham jan ukax jukʼamp yatxattʼat jawqʼjataw uñjasipxi. Jumax amuyasta jan nayax ukhamäkchi ukhaxa, ukat awisax amuyunakamanx jan wali amuyuw utji: jupax arnaqasi, ukampis chiqans sayt"asispänwa, janiw Oleg ukham jan ch"aman jaqikiti.
  Jawq"jawix niyaw q"ala ch"akhanakanx utji, qhipäx, lado, thixni ukax mä sarantañ usuchjatawa. Janitï inyección estimulante ukax utjkaspän ukhax uka waynax tornillompiw jiwayatäspäna - jupax wali t"aqhisiñ ch"axwañampiw jiwaspa. Ukat ukhamatwa Dante-n Infierno-pat sipan juk"amp jan waliruw ch"allt"asiwayi. Ukax kunapachatix sapa molécula, sapa célula, sapa vena saturado ukhama samka usuchjasiñampi.
  Oleg Rybachenko sat precursorajja, uka llakit jitheqtañatakiw wal chʼamachasïna. Awk taykapat amtasisa, jaya wawatpach kusisit pachat amtasisax kayunakapampis jaltxakaspas ukhamänwa, t"aqhisiñan wila junt"u burbuja lava ukata, ukampis wasitatw chuymapar ch"allxtayäna, q"al imt"äna. Ukatwa tʼaqhisiñ lamar qota taypin barcot sarapjjäna, tʼaqhesiñat qhespiyirjamaw jiwañajj samkasïna. San Juanan Apocalipsis qillqatan arunakapat amtasiyätwa. - Ukat jiwañ munapxani, ukampis janiw jiwapkaspati. Ukaw wawanakar tʼaqhisiyapki uka jucharar jaqenakarojj suytʼaski. Tatitux patak kutiw jupanakar churani, ukat juk"amp wakiskir mutuyäwix, kunjamtï Jesusax Mateo Evangelio qillqatan siskixa, wiñayatakiw utjani. Ukat yaqhipanakax wiñay jakañar sarapxani, yaqhipanakax wiñay t'aqhisiñaruw sarapxani. Ukax mä juk"a chuymacht"istu, uñisirinakar uñisiñaruw sartayi, jakañ munañamp atipt"añasa. Uka waynax akham sasaw arnaqasiñ atipxatayna:
  - Jumaw ukatakix qullqi churapxäta, sapa wawax jachaqt"asitapatw jaysapxäta Diosan Taripäwipan.
  - ¡Amukt"am, warmi! - Rinoceronte ch"uqixa chhuxriñchjatawa.
  - Janiwa chiqapa ch"amakt"ayañjamäkiti. - Pioneroxa samaña apsuwayxi.
  - ¡Juk"ampi jikxatapxañani!
  Ukat wasitat jawqʼjapxäna, taqi colerasiñap ukar uchapxäna, chʼakhanakap pʼakjapxäna, ukampis uka usux niyaw mä umbral ukar puriwayxi, janiw jukʼamp chʼamanïkaspati. Akax hierro ukawa, ukax mä juk"a temperaturaruw junt"uchasispa, ukatx jilxattaspawa.
  Pontuss jupax uk amuyasiwa, chuymankipstat warmix (jan ukax juk"ampirus, janiw pusi tunk marat jila uñnaqt"anïkiti, ukampis chiqpachanx mä pä patak marat jilaw jilxattawayi) verdugonakjamax walja experiencianiwa:
  - Walikiwa, ¡ukaxa walikiwa! ¡Jan ukhamäkanixa, ¡jiwañapawa! Jiwasax uka katuntat jaqirux mä juk"a uñjañäni ukat computadora apnaqasa t"aqhisiyañäni. Jichhakiw mä programax utjitu, ukax "tortura de los olimpicos" satawa.
  Rinoceronte rataxa, amuyuparjama bostezo, akham siwa:
  -Jichhaxa kawkirus saraski? ¿Enfermería ukar sarañataki?
  - ¡Janiwa uka estantexa utjkiti! - Warden ukaxa jani apelación ukampi khuchhurata. Mayninakar iwxtʼañatakis warktʼatäpan. Chuyma ch"amañchañataki inyeccionanakaki churaña. Ukat Timur chacharux wasitat línea taypit jaqunukutapxpan, ukat jumanakat qhipa ch"axwañanak katuqapxpan. Mä espectáculo lurañatakix janiw pachax utjkiti. ¡Trabajo lurañaw wakisi!
  Chivo aptʼat yaqha markankir jaqejj pʼeqep chʼoqtʼasisaw lipʼichit lurat jinchup chʼalljjtayasïna:
  - Nayax ist"twa, señora. Ukhama, jupar mayamp t"ijtxa.
  Timur jupax machaq ch"axwawinakampiw jawq"jatäna. Jichha kutix janiw khitis uñch"ukiñ atinakänti. Janiw mä jisk"a munañas utjkänti verdugonakan amparapar jaquntañataki. Timur jupax arnaqasi ukat jaquntawayi. Jupax apthapitaw wasitat jawq"jata. Payïr serie de huelgas ukax niyaw tukusxi. Mä qawqha yuqall wawanakakiw qhiparapxäna. Jupanakat maynix jilïriwa, niya tunka suxtan maraniwa, cabrito ñik"utapax niyaw uñstawayxi ukat bigotepax uñjasi. Qhanapuniw pächasi, chʼalltʼasi, ukampis jasakiw uk luraraki, jukʼakiw llamktʼi.
  Frau Pontuss jupax wali coleratapuniwa:
  - Aka q"añu waynaruxa mä estanteru warkt"añani, kayunakaparu mä qala chint"añani. Jupax t'aqhisiypan.
  Uka waynax katjatawa, jupax esculpido musculonakaparuw tensión, ukax ch"ama irnaqäwin achupawa, ukat akham sasaw arnaqasïna:
  - Walikiwa, ¿kunsa uñch"ukipxta, waynanaka, jawq"japxam!
  Uka yuqall wawanakax khathatipxiwa, mä thuqt"awiw filanakaruw ch"allxtayi, ukampis t"aqhisirinakapar jank"ak puriñ amtapxa janiw amtapkiti.
  Uka waynax aynacht"atawa, sapa rinoceronte ratax jupat sipanx paqallq kutiw juk"amp llamp"u. Ukham nuwasiñajj janiw kuna askïkisa. Ukampis ukatx kunayman lurawinakaw nivel de los que pase en el destino del imperio. Pä ch"axwañaw ist"asïna ukat rinoceronte ratanakax jaquqanipxäna, monstruonakan qhipäxapax khuchhurata, manqhankir cráteres ukanakax jist"aratänwa. Uka waynax qhispiyasisinx liwxatasïna, ukampis jank"akiw jach"at arnaqasïna:
  - Uñjapxtawa, Diosan chiqapar uñjañapawa.
  Ch"amakat mä angeljam uñstasaxa, quri ñik"utan tawaquxa, Margarita kullakapar wali uñtasita, akham sasaw jaysäna:
  - Jilapachaxa jaqina ukhamaraki. Supayampi mä amtar puriñax janiw alaxpachan aka Uraqin utjañapataki ukat infiernon juntʼu chiqan utjañapatak garantizkiti, uk yatiñamawa. ¡Supayaru atinisiñajj silla eléctrica ukan qontʼatäkaspas ukhamawa!
  Payïr nina nakhantat Aurorax jach"at arsu:
  - Kunatix akan luraski ukax mä pelicula de terror ukan yänakapawa. Wawanakampixa ukham lurapxañani. Uka waynarux estantet apsuñamawa.
  Oleg Rybachenko jupax p"iqip ch"allxtayäna ukat... sartasïna. Uka visionanjja janiw ikiskänti, jan ukasti saytʼasïnwa...
  Ukat mä jukʼa tiempow pasawayjjäna. Nazi sat jaqenakajj wali casarasiñatakïnwa
  Manq"a wakichaña. Ukampis SS sat doctoranakajj uka muspharkañ musgot chhullunkhayat chhullunkhayapkäna ukhajja, uka ajjsarkañ machjasiñajj janiw mä jukʼa tiempotakjamäkänti.
  Oleg Rybachenko jupax jank"akiw amuyt"äna kunats jan uka Krauts ukanakan irnaqatapa. Jupanakax janiw filtro mascaras ukanipkaspas ukhamäkiti, ¿janich ukhamäki? Ukat ¿kunatsa uka alucinación ukan ukham jan wali samkax utji? ¿Kunsa ukampi lurasipki?
  Ukampis nazis jupanakax pachpaw sarnaqapxäna, jupanakax kunjamatsa juk"amp suma jaqiruw tukupxäna, inas jiwasamp chika manq"asipxchispa sasaw uñacht"ayapxäna.
  Chiqpachansa, uka chiqan jakirinakat lunthatat mä wakat mä par jachʼa thixninak apsupxäna. Ukat mä nazi sat jaqix mä jachʼa caldera ayxatäna, ukat payïr fascistax Oleg jilatampiw uma apsuñar sarapxäna. Mayampiw jiskt"asir precursoratakix pä cuero cubos ukanakax utjäna, ukat ordinario metal jan ukax madera ukanakax juk"amp jan walinx muspharkañänwa. Ukatjja, mä SS chachajja, jupajj janiw sinti uñtʼatäkänti, jupa pachpaw aynachtʼayasïna.
  Precursorax janiw kayunakaparux sum atiniskänti, aka jiwayañ pachanx jawq"jatanakax sinti chiqäkaspas ukhamaw amuyasïna, ukat Lomonosov chachan wawanakapax uka qhipäxanx mä sanu jan ukax jan sapuru alucinación ukat sipans juk"ampiw utji sasaw amuyäna.
  Campamentot patak kayunak umax jalluntäna, qullqit lurat mä jawiraw pä qala manqhat cristalamp qhant"äna, ukax balcón patxaruw warkt"asïna. Oleg Rybachenko chachajj munañaniw pʼeqep jupar chʼoqtʼäna. Uka waynax jichhakiw amuyasïna, taqi kunatix manqhan utjkän ukax qalar tukuyata, jan ukax juk"amp chiqaparux carbón ukar phayt"ata. Jupax munañaniw uka suma thayaruw jaquntäna ukat... jinchuparuw katuqäna.
  SS sat chachanakat maynïrejj qalat lurat perqa qhepäjjat imantatäsajj mä complejo instrumenton panelaparuw kuns chʼetjjtäna ukat mä ratar uñtataw lartʼasïna.
  Uka ch"axwawix fascistax jan jan wali amuyumpiw puriyatayna, ukampis wali ch"amampiw Oleg-ax qalanakar jaquntatäna, ch"iqa jinchupanx janiw ist"asxänti, ukat chiqpachans p"iqipax aka ladopax ch"amakt"atänwa.
  Uka qhuru qullirix mä isimpi quri cadenampiw larusitayna ukat arnaqasïna:
  - ¡Boxeo! ¡Boxeo ukan anatt"aña!
  . JANK"A 4. 1.1.
  Precursor waynax jaltasaw SS waynarux jankʼak puritayna. Mä sallqjiri ch"iqa amparampiw tripa ukar amtaña, ukat k"arimp ch"iqa qhipäxan imantasiña. Jupajj boxeo toqet mä qhawqha yatichäwinakaruw saraskakïna, ukampis amuyupajj taqe kunat sipansa walikïskiwa. Amuyt"añataki, mä sallqjañ ch"axwawi ukat mä ch"ullqhi chikat uppercut ukat chika lado ch"iqa ampar. Ukatxa cuerpo, thixni, abs, ukat kayu jilxatayañas uka chʼaxwäwinxa utjarakiwa. Ukat - juk"amp askixa, jilpachax boxeadores, kunapachatix mä ch"iqa amparamp nuwasipxi ukhax janiw mä ch"iqa amparamp qullqichasiwimp ch"axwañ suyapkiti. Factor sorpresa ukax irnaqawayiwa, Oleg Rybachenko jupax uk lurawayi! Uka wayna ukat suma yatichat SS chachajja, janiw yatkänti Oleg chachajj janis chʼeqa amparanïkchïnjja, chʼeqa toqet "pistola" jaqontaspawa. Ukat mä ganchompiw jawqʼapar katjäna. Ukatx wali sumawa - SS pallapallax kayunakapamp qhiparañ atipjatayna kunatix qhipäxar jaquntataw mä jach"a qalaru... Ukat mä chikat manq"at awtjata waynan pesajepax janiw mä ajllit pallapallar jaquntañatakix askïkänti ¡jan ch"amani jaqinaka!
  Oleg Rybachenko jupax juk"amp yatxatat ch"axwiriw aka saräwinx utjaspa ukhax inas mä qawqha tukuyañ saräwinakar saraspäna. Ukampis yatiñax janiw jachʼañchatäkiti, janirakiw jañchi tuqit suma uñnaqtʼanïñas jachʼañchatäkiti.
  Ukampis jupax wali sum lurawayi, juk"ampirus amuyt"añatakix punch ukax janiw entrenamienton ensayatäkänti, ukat Oleg Rybachenko jupa pachpaw jach"a natural yatiñanïkchisa, boxeo ukarux thayampiw uñjäna.
  Jichhax jupax arrepentisirakiw jan sección ukar qillqantatapatxa kawkhantix entrenador Faranenko jupax säna - jumax jach"a jaqiruw jilsuwayta, ukampis mä ligero ukan jank"ak reacción tiempopampi. Mä juk"a pachatxa URSS markax Juegos Olímpicos ukan chikancht"asiniwa - ukat jumax mä medalla ukatakix jach"a jach"a tukusaw ch"axwasma!
  ¿Kunsa jumajj sasma? Oleg Rybachenko jupax akham sasaw jaysawayxi:
  "¡P"iqix markatakix juk"amp askïki ukanakatakiw qhispiyasiñax juk"amp askixa, maynit maynikam qullqinak q"umachasiñat sipansa!" Amuyt"añataki, jumatix mä tractor lurasma, ukax aserrín ukampi, jan ukax ordinario basuranakampiw apnaqasi, ukhamax juk"ampiwa
  ¡Ukax Awki Markatakix wali askïniwa!
  Ukampis jichhax pachpa waynax wali sum yatxattʼatäxiwa.
  Oleg Rybachenko chachajj janipuniw jakäwipan ukham jawqʼjatäkänti. Jilïr SS chachax jank"akiw tunka marani waynan wakicht"at sayt"asiwip t"unjäna, jupax jilïr jaqïkchïnsa, maraparjamas jach"äkchïnsa (ukax ukhampachas uñacht"ayäna ukat mä pä kutiw sum ch"allt"äna) ukat wali yatiñampiw amparanakapamp martillomp jawq"jäna - liwxatat jaqiruw jiltayäna ukat jawq"jarakïna wasitampi. Kunawsatix Oleg Rybachenkox jan sayt"asxän ukjax (mä arunxa, niyaw jan amuyt"asiwayxi, mä arunxa, p"iqimanx amuyunakax utjaskakiwa, janiw ch"amakankktati, ukampis janchimax janiw ist"xiti. Khititï ringan sinti ch"axwawayki ukax yatispawa kunjamas ukxa grog. ukan jikxatasiñataki). Fascista ukax jaquntañapatakiw jaytawayi ukat muspharkañawa, janiw mä kutis uka liwxat jaqirux jawq"jkänti. Ukampis verdugo doctorax anagrama arumpiw kuns jupar arnaqäna. Mä cubo phuqt"ayasa, p"akjata ajanuparux uma warantatayna.
  Mä umamp chhaqhat pusinix jikxatasi, ukat jichhak ch"amakt"at hielo ukan umapax wali thayawa - ¡juyphi pachan umamp jaqsuñakiw!
  Oleg jupax ch"allxtasïna, sayt"asïna ukat ch"iqa ajanupat wilampiw botapar thuqt"äna, uka ajanupax manqhat p"akjataw uñjasïna. SS jaqix janiw juk"amp jawq"jkänti - mä akatjamat jach"at jach"at arsüna, kuna kasta soldadonakans uka monstruox irnaqäna uk amuyt"asa, muspharkañawa, niyas sinti khuyapt"ayasisa, ukat jupa pachpaw cocodrilo qarat lurat cubonakar uma apsuñ qalltäna (uka kipkarakiw amuyataxa, ukham extravaganciax janiw jasakïkänti) . ...
  Rybachenko Jr. jupax uka jan walt"äw uñjäna, ukax mä pachanx wali askiwa, jan walirakiwa. Sumax janiw jiwayatäpkaniti, mä juk"a pachax experimento ukax logico tukuyañar puriñkama. Chiqansa, tukuyañax wali jakʼankxaspawa ukat inas tʼaqhisiñat qhispiyatächispa! Jan walix wali uñjatäpxani ukat qhispiñatakix chiqpachansa, ¡mä jaqix wali suma amuytʼasirïñapawa!
  Mä qhawqha tiempotjja, Oleg Rybachenko chachajja, conejillos de indias ukhamäñajj yaqha guerran katuntat jaqenakat sipansa mä qhawqha ventajanakanïña sañ muni sasaw amuyäna.
  Ukat katuntat jaqinakasa, katuntat jaqinakas juntʼu manqʼa churapxañapänwa. Jupanakax respetapxänwa, ukax sañ muniw SS ukan guardianakapax nayratpach latanakat kuns manq"antapxäna ukat yaqhip esteras ukan ikisipkäna, ch"axwañakiw jan ukax ikiskäna. Suma, lobo lobos ukanakax muyuntapxirïna - jan ukax jupanakax uywa katupxi, jan ukax patrullanakankapxi, jan ukax panpachani. Ukampisa, Oleg jilatajj janiw uka toqet kusiskänti. Jupax Aurora ukat yaqha tawaqun ch"uqt"at q"ala kayunakaparuw ikiskäna (¿janit q"uma, wali thaya uraqiruw jaquntañapa?) ukat sist"asïna - Margaritax Oleg Rybachenko-t apsut traje de marinero ukan puntapampiw ajanupar pichthapïna, chullump ch"allt"ata uma, iyawsañampi akham sasa:
  - Jichhaxa chiqpach jaqiruw tukuwaytaxa. ¡Phuñunakampi chhaqhata, loqhenakampi atipt"ata!
  Aurora kullakajj akham sasaw amuytʼayäna:
  - Jisa, nayaxa ajanuparuxa masajarakïwa, khuchhuqataxa juk"ampi jank"akiw qullasini.
  Oleg Rybachenko jupax ch"amampiw jachaqt"asïna. Wali jan naturalawa. Jupax usutjamaw jikxatasïna, saxranakaruw thuqt"äna, patinajes de plasma ukampiw kayunakaparux thuqt"äna. Ukat uka pachparakiw... ¿jichhax jukʼamp kusisit jikxataspachänti? Nayax mä juk"a axsarayätwa sarantañataki: jichhax qalanak patxaruw uñstayapxitani ukat chuyma ch"allxtawimpiw jawq"japxitani, jan ukax inas ninamp yant"apxchispa. Ukampis nazis jupanakax janiw akan uñch"ukipkänti, ukat jamach"inakan dialectopan kunayman tuqitw arsupxäna, turnasisaw caldera ukan mallt"apxäna.
  Margaritax jinchujarux akham sasaw jiskht"äna:
  - Chiqpachansa, jumax wali jach"ätawa... Ukampis juk"amp k"ari chuymanïñamawa! ¡Kunapachatix ch"amaninakax jan ch"amanïkaspas ukhamarak viceversa!
  Oleg Rybachenko jupax akham sasaw arsüna:
  - ¡Llakiskañawa, janiwa kuna askis utjkiti jan ch"amanïkaspasa ukham uñt"ayasiñaxa, kunatixa ukhamawa!
  Suma, wajjranakaparux wali ch"amampiw jawq"japxäna... Janiw ukakikiti, khuchhurat ajanunakapat sipansa, ch"akhanakapax ch"amanïkchïnsa, ch"akhanakapax ch"amanïpxänwa - pä kisu. Costillanakajajj qʼañüjjänwa ukat jiñchunakajas usutänwa.
  Ukampis uka muspharkañ visionan jiwayatäpkäna ukajj jukʼamp tʼaqhesiñanakaruw puriyäna.
  "Ukax wakisiwa, walikiwa", Oleg Rybachenko jupax Aurora jach"a amparanakap jichhak grilletes ukamp chint"at amparanakapamp jaquntäna ukat marinero trajepan dobladillo ukamp qunt"asïna. Nayax khathatiyätwa. - Janiwa, thayaruwa purintäna. Ukat nayax manq"añ munta...
  Kunjamas, taqi kunat sipansa, conciencia ukax utjañat dependi - jumax jan munkasaw marxista ukar tukusma. ¡Jumatï qhespisma ukhajja!
  Carcelan gruel ukax aluminio ukan manq"añanakaparuw ch"allt"ata - ukax mä transporte blindado ukanw apayatäna. Ukampis janiw cucharanakajj utjkänti. Amuyatajja, esclavonakajj kunjamatsa uka thiya gaseosa manqʼapjjani sasaw amuyapjjäna. Jan ukax jupanakat larusiñ amtapxäna, kunatix uka cucharanakax janiw ukhamakiti. Ukhama... ¡ukax juk"amp askiwa!
  Chiqpach sallqa jaqiruw tukuwayta - waynax larusisaw phallawayi ukat jank"akiw lakap ch"uqt"asi jan katuqañataki.
  Uka gaseosa ukaxa trigo sebada perla ukampiwa ch"allt"ata - thixita, niya jani ch"uñumpi ukatsti, chiqansa, jan aychampi jan ukaxa kunaymana uñtasita, wali, inasa mä jisk"a challwampi sawurani yapxatapxchispa. Ukax niya ch"usat pä granos ukan mistutapakiwa (ukatx ahumado aychampiw manq"antapxäna, thujsapat amuyt"asa). Ukampis uka precursor waynan purakapax nayratpachaw tukusiñapäna: ukhamat manq"at awtjatapax mä juk"a juk"aptawayi, gaseosa uñjasakiw kutt"anxäna, ukampis kimsa ch"amampiw kutt"anxäna.
  Chiqansa, manq"añax jan walipunïnwa - mä pä kutiw junt"u misturax usuchjat ajanu manqharux puri, ukat usux nayranakajaruw jachaqt"ayitu - ukampis ¿kunas ukax?! Ukat "pulseras" ukanakax thakhin jark"antapxäna, Oleg Rybachenko jupax amparanakap ch"allxtayäna, colerat nayranakapat chispanak muyuntat jaquntäna... ukat mä juk"a pachax amuyasïnwa, uka ch"axwawinakat maynit ch"iqa amparapax chika thakin ring ukar mantawayi!
  Janiw iyawsañjamäkiti - ¿SS ukax ukham primitivo ukham tornillo lurpachati? !
  Oleg Rybachenko jilataw jiwjjäna. Ukat jankʼakiw chʼamañchtʼasïna, mä manqʼampiw chʼoqtʼasïna. Ukat kupi amparapampiw tʼijuyäna, qala acerojj jan aguantañjam janchir khuchhuqañkama.
  ¡SS ukanx janiw taqinix ukham wali thayäpkaspas ukhamaw amuyasi!
  Ukat inas amparap apsuñ puedchispa, uk amuyarakïnwa. Mä anillo jach"a amparataki luratawa - mä chachan jan ukax mä local wayn tawaqun, inas mä jilïr yuqall wawax wal irnaqchi. Ukampis Oleg Rybachenko janïr wayn tawaqun ch"uñut amparanakapatakix uka sipitax jach"aruw tukuwayi.
  Uka waynaxa akham sasaw jiskht"äna:
  - ¡Atipjäwi suyt"aski! ¡Atipjäwiw suytʼaski! ¡Khitinakatix grillete p"akjañ munapki ukanaka! ¡Achachilanakax Krauts ukanakaruw atipt"apxäna! ¡Jupanakarux anatañjam jiwayapxarakiñäniwa!
  Aurora, Oleg Rybachenko ukar munasiñampi uñkatasax, sumakiw amparap qhipäxar jaquntäna (wilax amparaparuw uñstäna mä jach"a khuchhurata ukat abrasión ukanakat). Uka pachax payïr vecinox kunatix luraskäna uk imt"añatakiw sarxäna. Oleg jupax nina nakhaskir saxrarux nayranakaparuw uñtäna, jupax nayranakap ch"allxtayäna. Ukat jupax nayranakap puntu-blank láseres esmeralda ukanakamp perforañ qalltarakïna, mä cobra ukham - jan jaytjasisa. Ukatxa p"iqip ch"allxtasaw amukiw lobo lobonakar uñacht"ayäna. Ukat jan manqʼañsa, jachʼa qonqoripar saytʼatäskäna uka copatjja, wila lakapampiw cheqak katthapïna, ukat amparanakap altʼasisaw qʼoma oraqen oladanakar tukusajj kʼullu chimpunak dibujañ qalltäna.
  Oleg Rybachenko jupax janiw kuns amuyaskänti, ukampis mä atipt"äw q"uchuw p"iqipanx niyaw ist"asiñ qalltäna;
  Wayna, muxsa, q"uma;
  ¡Wila Soviéticos ukan markapa!
  Intix wali qhant"ataw mistu, .
  ¡Chuymajampiw churata!
  
  Jiwasan qutanakax qhanawa,
  ¡Cristal jawirax wali thayawa!
  Waynanakax mä pelot apt"ataw t"ijtapxi, .
  ¡Mayachtʼasisaw qollu patat tʼijtjjapjjäta!
  
  Pechojj thayampiw phallaski, .
  ¡Sapa ch"uxña quqanakanx primavera ukaw utji!
  Nayajj Tatituruw kuttʼjjta
  !
  
  Mä ch"ama pachawa,
  ¡Fascismo ukax Rus-aruw mantawayi!
  Nuwasiñatakix machaq yänak lurañäni,
  ¡Comunismo ukax apnaqañapawa!
  
  Mayacht"asisaw jan walt"awinakar puripxta,
  !
  Caballeronakajj tʼijtʼapjjerïna
  ¡Walikiwa, jichhax mä tank acero!
  
  Lenin jach"a amtapa, .
  ¡Kunjamtï utjki ukhamarjamaw sarantaskakiñäni!
  Stalin sat yatiñan genio, .
  ¡Kuntï atipjañatak yatichawaykistu!
  
  Ukat qhiparusti, nayax sapxsmawa,
  ¡Khititix paski ukax chhaqhiriwa!
  Nayax amuyunakax juk"amp chiqaparuw arsuñ munta,
  ¡Final ukax niyaw purini!
  ¡Ukham laqʼa qhepatjja, ¡Oleg Rybachenko chachatakejj qotajj qonqor puriñkamas utjkaspa ukhamänwa! ¡Ukat qullunakax chiqpachapuniw amparanakar puriñkamax utji!
  Imill wawanakax wali ch"amampiw sartasipxäna ukat jinchut jinchukamaw jiskht"asipxäna. Taqeniw mä suytʼäwinïpjjäna.
  Lomonosov ukat Stenka Razin jupanakan wawanakapax ajanunakap phust"asipxäna ukat ukjatx jacht"asipxäna - maldito cute ukax usuchjataw jikxatasïna.
  ¿Jumatï qhispiñ atipsta ukhajja, ¿kamachasmasa?! Oleg Rybachenko jupax jank"akiw ladopar uñtäna, amuyunakapax (ukat khitis yati, khitapxaspa ukhax, jan walt"awinaka, janiw yatiskiti kuna kasta yänakas jupanakan utji!) SS guardianakan ist"asispa.
  Nayranakapan mä infierno chispampiw ninar uñtat saxrax precursor waynan amparanakapan acero anillonakap llamkt"äna ukat iyaw sasaw p"iqip ch"allxtayäna: sapxiwa, jïsa, yant"apxaraksnawa! Ukax jan aruskipt"asa, jan ina ch"usat arunakampis qhanawa.
  Mä nuwasirix zorro color ñik"utaniw akham jisk"at arsüna:
  - Maynix qhispiskchi ukhasa... ¡Khitis vengasiñatak utjani!
  Ukampis jankʼakiw Oleg Rybachenko chachajj chuymapan qalar tukuwayjjäna, congelatäkaspas ukhama. Ukat mä sanu amuytʼaw congeläna: amparanakap tʼijtʼayaspäna. Ukat ukxarusti... ukat ukjatx mayni imill wawanakar qhispiyasiñ yanapt"añax wakisirakiniwa. Jan ukhamäkanixa, janiw wali suma precursoräkiti, ukampis ¿khitis?!
  Aka arunak amtasiyätwa: p"iqinchirix janiw jupa pachpa nayrar sartaskiti! ¡Ukat khitis sarnaqi ukat mayninakar yanaptʼaraki!
  Ukat khitinakas jumatakix - ukham suma imillanakax p"akjata jisk"a kayunakan wilax mistu. Kunas leninista wayna manqhanx kutkatasiwayxi - waranq waranq jaqinakan wararitapampi, mä tornado ukaw kutkatasiwayxi! Ukhamächi ukhaxa, kunjamtï lurañjamäki ukhamarjam tʼijtʼañamawa ukat...
  Chiqansa, jumatï tʼijuñ munsta ukhaxa, janiw yaqha chʼamax utjkaniti. Jan ukhamäkanixa, mä traicionañawa.
  Jupax wasitatwa nayraqat Margaritan nayranakapamp jikisïna, ukat Aurora kullakax nayranakapamp jikisïna, jupax qhanaw kusisitarakïnwa, ukat uka manq"añ manq"añax wali munasiñampiw liq"isiskäna. Ukat jupax nayrap phukhut apsusaw nayranakap ch"allxtayäna.
  - ¡Janiwa katjpksmati! - Nina saxraxa yapxatatawa. - ¡Jumatix sarxätaxa, ¡chiqpachapuniw yanapt"a mayir jutäta!
  Oleg Rybachenko chachajj pʼeqep chʼoqtʼasisaw akham säna:
  - ¡Juramentwa! ¡Mä honrado precursor, nayax partidonkirinakampiw jikisipxä ukat jupanakax qhispiyapxätamwa!
  ¡Walikiwa, ¡ukham amtapxta! Kunatï uka qhepat paskäna ukajj jukʼamp prosaicoruw tukuwayjjäna. Ukhamarakiw wali askixa, janiw Oleg jupax manq"añanak jariqañapatak puriwaykiti - amuyataxa, jupanakax wasitat ch"uqt"añ axsarapxäna jan ukax imill wawanakar ch"ama irnaqañanak lurañapatak jaytañ amtapxäna. Janiw kunas, ukampis aka situación ukanx wali askiwa. Jan walix wasitat sarañaw wakisïna, ukat kunapachatix uka fascistanakax samarapxi ukhaxa. Janiw kunas juk"amp jan ukax juk"amp suma sayt"atäki uk jikxatapkaspati.
  Mä juk"a thayakiwa, thayax samaratäkchisa, qinayanakax sartawayxiwa ukat thaya jallux jupanakat jallu qalltawayxi. Jichhax SS chachanakax jukʼamp kusisitäpkaspa ukhamawa, jupanakamp lobo lobonakapampix qʼañut qʼañut qʼañut qʼapkir qullanak qʼaphir qʼaphinïpkchïnsa.
  Walja sarnaqañänwa. Akax aka uraqpachawa - Crimea markan microclima especial ukawa. Jilapachax janiw jallu pachakiti, jan ukasti aka tuqinx thaya ch"amampiw thayt"ani.
  Imill wawanakax nayratpach wal ikipxatayna ukat thayax ch"amanchataynawa.
  Ukat kunatsa Oleg Rybachenko chachajj ikiñ munäna, nayranakapajj traicionañampiw chʼamaktʼäna.
  Jïsa, ukham pesaje, patak tonelada jiwat jaqis ch"allxtaspa ukat janis wali samsuñjamäkaspa ukhama.
  "Ay, usuntä" sasaw Oleg Rybachenkox amuyt"äna, kayunakap wali ch"amampiw ch"allxtayäna, ukax wasitat ch"amakt"añ qalltäna. - Jichhaxa usutäxayätwa, ukampisa ¿kunas ukhamaxa? Chiqans nazis ukanakax janiw aspirina ukx umapkaniti ni penicilina ukx inyectapkaniti, ukat inas miel uksa qhispiyapxchispa. Jan ukajj ¿janich ukhamäki? ¿Yantʼanakatak imapjjaniti? Jichhajj kawkirus jiwasajj pisinkir jaqenakajj sarasktanjja?!
  Mayampiw jallusa, tʼaqhisiñas chiqpachapunix chhaqtawayxäna, ukat sarnaqkasax ikiñar purxäna. Ukax inas aka situación ukanx wali askïchispa;
  Cósmico, mä arunxa, mä ch"axwawiwa;
  Dmitry ukat Oleg Rybachenko precursoranakax wali suma yatiqirinaka ukhamarak wali suma atleta ukhamawa, jupanakax markapan URSS markat uñt"ayasiñatakiw derecho katuqapxäna, URSS ukat Alemania uksankir clubes deportivos infantiles ukanakan wakicht"at boxeo amistoso ukanakan. Panpacha markanakax wali aliados ukhamaw uñjasipxi, ukat mä ch"axwäwix niyaw utjani sasin yatiyawinakax juk"ampiw jilxattawayi. Chiqans alemán pallapallanakax frontera ukanx qhipharuw kutt"awayxi, ukatx Wehrmacht ukax África uksanx mä atipt"ir ofensiva irpxaruwayi, ukatx Egipto markaruw katuntawayi, ukatx jichhakiw Gibraltar markar katuntañ yatiyapxi. Ukham luratapatxa, Stalin jupa pachpaw Fuhrer!
  Mä delusional vision ukatakix janiw arunakax utjkiti, jan ukasti kunatix universo ukan jan paski ukawa. Oleg jupax ukham amuyt"asax katjasiwayi - wasitat yaqhip rayunakan jan ukax yaqha yänakan artificial influenciapat amuyt"ayata. Ukampis taqe kunas cheqäskapuniwa, ukatwa uka obsesión ukar saykatañatakejj janiw chʼamajj utjkiti.
  Ukhamasti, jan kuna usuniw niya suma uñnaqtʼankir markar avionat sarasma. Prensa alemana ukanx Unión Soviética tuqitx askinak arsupxi, ukatx comunismo ukax Socialismo Nacional ukatakix mä ideología fraternal ukhamaw uñjasi. Ukhamarus Stakhanovsky ukar uñtasit mä movimiento ukaw uñstawayi...
  Dmitry ukat Oleg Rybachenko jupanakax boxeadores ukanakax sullka maranipxiwa, jupanakax tunka mayan maranikïpxiwa, ukax atipt"asiwinakan uñacht"ayañatakix juk"amp jisk"a límite ukhamawa. Ukampis jupanakax maraparjamax wali jach"a yuqall wawanakawa, ukatx janiw jichhakamax pä tunk mayan patak mara tukuyanjam jank"ak jank"ak sartañ pachankapkiti.
  Ukampirus Oleg jupax jisk"akiwa, juk"amp jisk"akiwa, mä juk"a pesaje categoría ukankiwa, ukampis wali jank"akiw. Dmitryx juk"amp jach"awa, ch"akhapanx juk"amp jach"awa, ukat heroico waynax tunka pusini uñnaqanïspawa.
  Ukat yuqall wawanakax ñikʼutanakapansa mayj mayjawa. Olezhek jupax mä bola de nieve ukham chiqapawa, mä rubio natural ukhamawa. Dmitryx ch"uxña ñik"utaniwa, ch"uxña ñik"utaniwa. Oleg jupax mä qawqha phaxsi sullkakiwa, ukat muyu ajanupax mä wawar uñtasitawa, ukat Dmitryx wali suma uñnaqt"aniwa, mä cartel de propaganda ukar uñtasitawa. Imill wawanakax niyaw jupar uñch"ukipxi, janiw ukham jach"a yuqall wawakïkaspas ukham iyawsapkiti.
  Ukampirus Oleg Rybachenko jupax Dmitry jupat sipanx juk"amp erudito ukhamawa, panpachaniw yuqall wawanakax wali yatiñanipxiwa ukatx chiqap A ukanakaw notanakapan jikxatasipxi. Chiqansa, mä soviético markanxa, suma anatirinakax wali suma yatiqirïpxañapawa.
  Jilt"ir waynanakaw jilïripxi, ukampis tunka llatunkan marakama, mä qawqha heroes ukanakax mä suma pä metros ukch"a jach"a ukhamarak niya patak pesaje ukhamäkchisa...
  Boxeros, markan wali suma wayn tawaqunaka... Ukat Alemania markan campeonatos ukat jupan apnaqat markanakax jupanakampiw nuwasipxani... Wawanak taypinxa, chiqans, jan ukax junior ukanakas.
  Jupanakax jan sayt"asaw Tercer Reich ukan jach"a pasajeros avión ukan Moscú-Berlín thakhinjam sarapxi.
  Boxeros ukanakax sapa mayniw qunt"asipxi, ukampis luchadores, levantadores de pesos, futbol anatirinaka, nadadores ukanakas utjarakiwa. Taqi juniores ukatxa suma uñnaqt"ani. Stalin chachajja, machaq generacionasajj soviético apnaqäwin yurirïnwa, wali sum uñachtʼayapjjañapataki ukat jan ajanunakap chhaqtayapjjañapatakiw mayïna. Ukat chiqans taqiniw ch"axwañ munapxi...
  Dmitry jilatajj Oleg jilataruw akham jisktʼäna:
  -¿Jumaxa mä plan táctico uka ch"axwawi lurañataki wakicht"tati?
  Precursor waynax akham sasaw jaysäna:
  - Sapa uñisiritakix tunka payan amtanakaw utjitu... Ukampis nayraqat jupar uñakipañajawa, ukatx ukakiw mä amtar puriñaja... Sapa mayniru mä enfoque personal, jisk"a movimiento ukat específicos, ukanakax uñisirin estructura fisiológica ukamp chika, mä táctica purapat sapa mayniru dictar.
  Dmitry jilatajj jiskʼachasaw akham säna:
  - Ukampis nayax juk"amp sapuru luraraktwa! Jan tácticas ukampix uñisiriruw jank"ak jaltxa, juk"amp ch"amampiw ukat juk"amp kutiw ch"allt"asta ukat p"akjaraktwa.
  Oleg Rybachenko jupax akham siwa:
  - Juman maramanxa juk"a waynanakawa utji, jumar uñtasita jach"a ukhamaraki jañchi tuqita ch"amanchata. Ukatwa, presión tácticas ukanakax irnaqapxi. Jumax costa uksanx ukhamakiw jikxatasma. Ukampis akanktwa, niya normal alturanïtwa, inas mä juk"a promedio jilanïchi, ukat URSS, ukham jach"a markan campeón ukhamäñatakix presión sapakix janiw wakiskiti. Mä uñisirirux janiw ch"amampi atipt"kasmati, jupax yatiqaraki, k"umara jakawimpiw sarnaqaraki, chiqaparuw manq"araki, ukatx tácticas ukanakat yatxataraki. Ukat akanx juparux ajedrez anatt"irjamaw atipt"añama. Awisax juramento lurañ laykus kuns sacrificiot luqtaña.
  Dmitry jilatajj akham sasaw wali qhuru arsüna:
  - Ukat uñisirinakax yatiqasipki, ukat finales ukanx uka waynax nayat sipan juk"amp jach"a ukat juk"amp llakt"ataw jikxatasïna. Kunjamsa entrenasma ukarjamaw waljajj lurasini. Yaqhip jaqinakax amuyapxiw pä semanat campeón olímpico ukar tukuñatakix qarjañkamaw irnaqasma... Akax pantjasiwiwa. Taqi kunat sipansa, deportes ukan entrenamiento ukanx juk"amp wakiskiriwa janiw mä super carga churañax sinti wakiskirïkiti, jan ukasti mä super recuperación uñstayañawa. Ukampis utjiw chiqap sapa mayni ajllit conjunto de ejercicios ukat juk"amp wakiskirïki ukax qhipharux recuperación ukat ch"ama jikxatañawa... Uka qhipatx mä samañakiw nuwasiñax phuqhasi, kimsa muyuntat jaquntaña, jan ukax juk"ampirus, chiqpachansa, juk"amp jisk"akiwa, patak patak ch"axwawinakaw utjawayi.
  Oleg Rybachenko jupax akham siwa:
  - Walikiwa, akaxa chiqpachansa chiqaparakiwa! Jisk"atpachax, suma samaña imantawi, ukat inyecciones ukanakax wawar janchipan jiltañ chiqanakapar... Jiwasan gurusan mä juk"a Yatiñaw utji. Ukampis janiw amuyañjamäkiti kunats jan yaqha entrenadores ukanakamp chika?
  Dmitryx mä jisk"a arumpiw akham säna:
  - Jupax jan axsarasaw sitäna, jumamp nayamp... Janiw boxeadoranakakikiti, jan ukasti nayraqatax pallapallanakawa. Wali wakiskir lurañaw utjistu... ¡Wali wakiskiriwa, quri olímpico ukar sipans juk"amp wakiskiriwa!
  Oleg jilatajj kʼajkir pʼeqep chʼoqtʼasisaw akham säna:
  - Kunas juk"amp wakiskirixa.... Inas jupax ukham yatiychitu... Jaqinakan destinopax pä precursor soviético yuqall wawanakan luratanakapat dependerapawa. Kunjamtï mä cuentojj siski ukhama.
  Dmitry chachajj filosofía toqet akham sänwa:
  - ¿Kawkitsa cuentonakaxa juti jani ukaxa jakawitxa? ¡Inas chiqpachapuni ukham ukhamächispa! Janis jan wali patonakäkstanjja, Águilas sasin sutichañajj janïräkipanwa.
  Oleg Rybachenko jupax sumakiw aruskipt"añ tuqit mayjt"ayawayi:
  - ¿Jumax amuyatati Alemania markan invasión ukan amenazapax qhipharux pasawayxiti?
  Dmitry jilatajj jan amuytʼasisaw jachʼa amparanakap luqtäna:
  - Akaxa, nayatakixa, jumaxa juk"ampi jach"a especialista ukhamawa. Nayan sutijax amuyta, janiw mä kutikix taqpach amparanakampi kayunakampix ch"allt"añjamäkiti, ukatx wasitatx janiw taqi tuqit atacañax utjkaspati. Chiqansa, jumatix mä salto ukan sarnaqäta ukhaxa...
  Oleg Rybachenko jupax akham sänwa:
  - Wali logico ukhamaw ist"asi... Ukampis janiw yatisktanti kunas chiqpachan Hitler-an amuyupanx utji, ukampis chiqpachans tensión ukax juk"ampiw jilxattawayi, ukatx alemán avionanakax jiwasan espacio aéreo ukar jan walt"ayañx jaytawayapxi, ukat pistas de orugas ukan clanging ukax janiw anqäx markanx ist"atäkiti, akax chiqawa . Ukatjja, Fuhrer sat barcojj yaqhep irnaqerinakaruw maquinanakar kuttʼayäna. Mä arunxa, Tercer Reich ukax colmillonakap imantawayi... Ukampis janiw samarañasäkiti.
  Dmitryx mochilapat mä horneado sandwich challwampi ukat queso especial baja grasa ukamp apsusaw Oleg jilatar churäna. Uka qhepatjja, jupa pachpatakejj pä kutiw apsusïna. Uñacht"ayata:
  - Manq"aña... Janiwa jaya pacha samart"añakiti manq"añata ukhamaraki proteína janchiru mantañataki. Kunapachatï cuerpon aminoácidos ukanakax jukʼaptxi ukhaxa, musculonakax chʼamanïxiwa.
  Oleg Rybachenko jupax akham siwa:
  - Culturistanakatakixa, jupanakaxa wal irnaqapxi, akaxa wali chiqapawa, ukampisa boxeadoranakatakixa... Taqi kunat sipansa, janiwa taqpacha aychaxa utjkiti, janchiruxa saminakapawa, ukatxa juk"ampirusa ch"axwañatakixa juk"ampi ch"amancharaki!
  Dmitry, sandwichat mä juk"a apthapisin mä tomate ukamp yapxatasax iyaw säna:
  - Janiwa taqi kunakiti, ukampisa... Nayaxa arumanakasa manq"araktwa jani ukaxa yuqalla janq"u umañarakiwa ukhamata concentración de aminoácidos ukaxa jani jilxatañapataki. Ukhamarus, kunatix wali askiwa janiw wallpa laq"unakax utjkiti, jan ukasti codorniz jan ukax avestruz laq"unakawa, walikiwa, qhipa uñstawix chiqpachans juk"akiw... Asia Central uksanx avestruz ukanakax nayratpach uywañ qalltawaykaspas ukhamaw amuyasi...
  Oleg chachajj wali jachʼatwa sawkasïna (tononaparjama):
  - Nayra ch"uqi kayunakanxa wali aski proteína. ¡Uk yant"añaw sasaw iwxt"apxsma!
  Dmitry jilatajj mä waynar uñtataw lartʼasïna:
  - Jïsa, ukampisa juk"ampi ostras wila indio pimintampi!
  Ukampis Oleg jilatajj wali amuyumpiw sándwich sat manqʼat mä jukʼa aptʼasisajj uka sándwich chʼamthapiñ qalltäna. Chawllax wila, suma, ketchup ukat ch"uqi ch"uñump ch"uñuyata. Mä juk"a ch"amampiw yapxatañax wakisispäna... Kunjamakitix Winnie the Pooh, sañäni...
  - ¡Winnie the Pooh kullakax akapachanx wali sum jakasi! Jupax warmini wawanakaniwa, ¡jupax mä tazawa!
  Oleg jilatajj mä akatjamatwa akham amuytʼayäna:
  - Inas q"ucht"assna?
  Dmitry jilatajj jan sinti kusisit akham sänwa:
  - ¿Janit q"ucht"añax wali alwax?
  Oleg Rybachenko jupax akham sasaw jachaqt"asïna:
  - ¡Chiqapuniwa, juk"ampirus URSS markan fronterap patxaruw jaltxapxta!
  Dmitry jilatajj masiparuw akham jisktʼäna:
  - Tijeras jan ukaxa papel?
  Oleg jupax akham sasaw amparapamp luqxatäna:
  - Inas jan wawanakan ch"axwañanakapa lurañax juk"amp askïchispa. Jiwasax suman jakasir jaqinakätanwa, ukampis tren blindado ukax qhanan jank"akïñapatakiw ch"amanchawayi...
  Dmitry jilatajj akham sasaw akham säna:
  - Janiwa! Jiwasax janiw uka kasta jardín de infantes q"uchunakax munaskiti. Juk"amp kuns lurañäni... patriótico!
  Oleg jilatajj pulmonanakap phustʼasaw qʼochuñ qalltäna, saraskäna ukhaw qʼochuñ qalltäna. Dankax wali sum q"ucht"awayi. Jan ukax juk"ampirus, arupax mariscalan trompetapar uñtasitänwa, jan ukax inas Jericó trompetarjamarakchïna;
  Precursorax jachʼa jachʼa tukuñ aruwa,
  Stalin nativo ukax uka corbataruw chint"äna.
  Utan mä fiesta lurañat sipansa janiw yaqha thakix utjkiti,
  Nayatakix mä comunistax wali askiwa!
  
  Wiñayatakiw Pachamamar luqtañatak arsuwayta
  Ukhamat Pachamamax wali suma panqarañapataki,
  Ukhamat taqiniw jakäwipanx juk"amp sumaptapxañapataki,
  ¡Ukhamatwa tʼijuñax mä águilat sipansa jukʼamp thaytʼani!
  
  Ukax qhixu qhixu - ch'axwäwix purinxiwa, .
  Ukhamasti, yuqall wawanaka, ¡jan axsarasaw mä senderismo ukar sarapxasma!
  Wehrmacht sat barcojj qʼañut uñtat hocicop chʼoqtʼasïna, .
  ¡Ukhamajj ina chʼusar apayaniñäni!
  
  Jupanakax janiw fusiles ukanakax waynanakarux churapkänti, .
  Mä jaysäwiw utjäna: ¡walja maranakaw wali waynäxtaxa!
  Ukhamäkchïnsa, soldador tukuñatakiw tʼijtjjapjjäna,
  ¡Kunattejj bayonetanakajj wali wakiskiriwa!
  
  Moscú marka jakʼanjja, chʼiyar chʼiyar chʼakhanakanwa nuwasipjjayäta,
  Thaya taypin q"ala kayukiw t"ijtapxta...
  Suma precursora warminakax isimp isthapt'ataw t'ijtapxi - .
  ¡Janiw granadax utjkiti, ukhamax ¡puñchumpiw ch"allt"añama!
  
  Kunjams jan sinti qhuru fascista katas - .
  ¿Qhawqha wilampis jupanakar manqʼayasma?
  Ukampis nazis ukanakax qullqip pagapxañapawa,
  ¡Buitrenakax anatañaruw tukupxani!
  
  Chika uru manq"añatakix racionax modesta - manq"at awtjata, .
  Pallapallanakan kayunakapax thayampiw ch"allt"ata...
  Nayax chiqpachanx mä wawakïtwa
  ¡Ukampis awkinakax uka jach"a jach"a tukuñat jach"añchasipxi!
  
  Tanquex jank"akiw sartaski, Tigrex bozal puntaniwa, .
  Ukampis ¡uka nuwasiri waynax granada chʼallxtayäna!
  Ukat fascista bastardo ukax mä mina ukar purintäna:
  ¡Akanjja, juntʼu antorchajj juparuw qhumantäna!
  
  Mä jisk'a yuqall wawas mä jach'a jaqiruw tukuni,
  ¡Jumatï jan axsartʼirïsta ukhaxa!
  Precursoranakax mäkiw mayacht"asipxi, .
  Juk"amp ch"aman alma: ¡titanio ukax metalawa!
  
  Wehrmacht ukax janiw paskänti, jupanakax nayraqataruw puripxäna,
  ¡Acerot lurat ataúdes ukanakax umamp chhaqtxapxi!
  Rusia markanx ukham yuqall wawanakaw utji,
  ¡Wawanaka generacionanakajj jachʼa jachʼa tukupjjewa!
  
  Uka nuwasïwix wasitatwa, aka kutix Volga sat jawir tuqinwa,
  ¡Mä precursorax mä terminador ukhamaw tukuwayi!
  Nazis ukanakax morgues ukanakaruw jist"antapxi,
  ¡Ukat jiwañan ejepax quta thiyan p"akjataw uñjasi!
  
  Janiw jakt"añjamäkiti qawqhanis jiwatasa, .
  Qhawqhanis wasitat jiwapxani - janiw jachaqt'asiñas utjkiti...
  Ukampis akax ch"axwirinakan lurawipawa;
  ¡Cristox khitirutix askïki ukaruw jaktayani!
  
  Berlín markan Komsomol ukankirinakaruw tukuwayi,
  ¡Ukanjja, ¡juramento de lealtad ukar katuyasa!
  Chikat Europa ukat Unión ukanakax q"ala kayunipxiwa,
  ¡Wayn tawaqunakan equipojax uka chiqaruw sarxapxäna!
  
  Ukat jichhax mä machaq pacha lurañäni,
  Taqinipuniw mä creador-demiurge ukar tukupxani....
  Jupanakajj tʼaqhesiñanaka, nuwasiñ manqha manqharuw chhaqtjjani,
  ¡Ajjsarañajj kamsañsa muni uk janiw yatkañäniti!
  
  Suma chuymanïñaw alajjpachar apnaqi, .
  Ukat ukat uka usux chhaqtxaniwa, iyawsapxita...
  Jiwasampixa taqi kunat sipansa wali suma genio, Stalin,
  ¡Hitler chachan infierno animalapajj atipjatäjjewa!
  
  Ukatakix jan axsarasaw ch"axwapxta,
  Wiñay jach"añchäwix merecido...
  Ukat amuyañani, uka fiestax wali wakiskiriwa - .
  ¡Alapajj samkamar puriyani!
  Avionax uka q"uchu coro ukan q"ucht"awayi. Ukax wali solemne ukhamaw ist"asi, maynix jachaqt"asispänwa...
  . 5 JAQTHAPI.
  Uka uñjäwix chhaqtawayxänwa, ukat qillqiri ukat genio waynax wasitatw mä sarnaqir columna chiqpachan jikxatasïna.
  Khitimpis jan yäqañjam aruskipt"añ jan ch"amanïtapax (vision tukuyatatxa, lakapax q"al ch"amakt"awayi!) Oleg Rybachenko jupax juk"ampiw colerasïna. Ukat kunjamatsa janiw jank"akis amuyaskti quqaru jak"achasipxatapa. Tukuyawayiwa - umamp ch"allt"ata, ukat kayu manqhanx mä suma thakhiw utjäna, q"umachatäkchïnsa, ukampis qhana, carritonaka, autonaka, k"acha tankinakan pistas, motocicletas ukat caballot kayunakan pistas ukanakamp akawjan khuchhurata.
  Thaya laq"a, jan wali jabon ukar uñtasita, ukhamarakiw lliphipiw tukuwayi, Oleg Rybachenko jupax mä milagro tuqiw walja kutiw equilibriop uñjäna, ukat columna ukanx pä jan ukax kimsa imill wawanakaw jaquntapxäna ukat jank"akiw sartasipxäna.
  Margarita pachpaw wali qarjata jilapar chʼamañchtʼäna:
  - ¡Niya ch"amakt"xiwa, jank"akiw samarañ churapxätam!
  Jallu purintatapat mä hora chikatani pasatatjja, jaya cheqat mä jachʼa qollunakjam uñtʼatäki uka cheqat pasapjjäna. Oleg Rybachenko sat chachajja, jakʼat uñjasajj uka qollunakajj janiw qollunakäkänti, jan ukasti ametralladoranakamp lurat torrenakani mä murallakïtap amuyasïna. Crimea markan nayra pirqapajj inti jalsu toqeru ukat inti jalanta toqeruw nayrajj uñjki ukhakama. Sapa kutiw "colinas" ukanx gris qala anillonakax uñjasirïna, niyas uraqiruw nivelar puripxäna - uñjañ torrenakan t"unjatanakapa. Ukanakat pä taypinjja, katuntat columnajj uka chʼusawjaruw pasäna, uka chʼusawjajj nayrajj mä punkukïpachäna.
  Ukatxa, wasitatwa ikiñar irpapxäna. Janiw grilletes ukanakas apsupkänti, janirakiw manq"ayapkituti. Imill wawanakan ikiñapax mä cuervo ch"iwipar uñtataw ch"amakt"ayäna;
  Mä akatjamat imill wawanakan nayraqatapanx paisajes ukanakax mayjt"awayi (ukat kuna samkanakas sinti jach"a jach"a tukuñjamawa!) ukat qutan jikxatasipxäna, jan ukax juk"ampirus muelle ukan quta thiyan ukhamarak thaya uñtawimp jikxatasipxäna.
  Komsomol imillanakax puertoruw sarapxäna, t"unjir barcon siluetapax janiw jayankkänti, niya mä pä kilómetros ukch"a jayankänwa, ukampis niyaw horizonte ukamp chikt"atäxäna. Aka chiqanx wasitat phisqa cucaracha ratas ukanakamp atacatäpxäna. Ukanakax wali ajjsarkañ animalanakawa, suxta kayuniwa, ukatwa uñchʼukisma ukat chhuxriñchjasiñjamaw jikxatasïta. Ukampirus pä segundos ukjakiwa, puñalanakamp jawq"jasi ukat taqi kunas tukusxiwa.
  Suma Margarita kullakajj akham sasaw qʼochüna:
  - Ukat nayatakixa, mä emético ukhama, ¡munasiñ poción ukhamawa!
  Wila ñik"utan Aurora kullakajj nayranakapatwa mä silbato apsüna:
  - Ukampis sarnaqawijax wali askiwa - ukat nayax mä suma ch"akhampiw jawq"jawaytxa!
  Jukʼamp jan wali animalanakajj gaviota hachanakänwa. Jupanakax chupampiw ch"axwañ yatiñanïpxäna. Puntojj jaqontatäjjänwa ukat ñikʼutaruw chʼuqtʼasïna, ácido inyectasa. Ukatxa hacha jamach"ix liwxatat jaqir qunt"asisaw aycha ch"iyjatayna. Chiqansa, jila partex niyaw balamp jiwayatäxi. Ukampis pusi manqʼañ animalanakaw pʼeqenakap chʼuqtʼat uñchʼukiñar nuwantañ yantʼapjjäna.
  - ¡Akanxa yaqha perversión de la naturaleza ukanakawa! - Nina saxra Aurora ukaxa amuyataynawa...
  - ¡Khititix jupanakar lurki ukax janipuniw kuns mayjt"aykiti! - Margarita machaq misión ukanx atavístico religioso sentimientos ukanakax wasitat uñstawayi. Yaqhip ch"amanakax subconsciente ukan sartaspa ukhax jaqi kankañapax mayjt"iwa. - ¡Ukhamaxa ¡Taqi ch"amani Diosax kusisiyaraki!
  Wila ñik"utan saxrax mä jisk"a faldani ukat nina naktäwit sipans juk"amp junt"u ñik"utampiw wasitat uñch"ukisïna:
  - Janiwa, akaxa mayampiwa mutaciones ukanakana ch"ama ch"amapa uñacht"ayi. ¡Ukham walja jan waltʼäwinakaw jakañ utjayaspa!
  Pä chakra jaquntasaw imill wawanakax manq"añ uywanakarux khuchhuqapxäna, ukatx jupanakar kutt"ir discos ukanakaruw katjapxäna.
  - Mä boomerang ukhama, ukampisa titanio ukxa khuchhuqaraki! - Nina saxraxa wali jach"a jach"a tukutaynawa.
  - WALIKI! Aka titanio ukax kuns khuchhuqchi, aka metalax blotter ukar sipanx juk"amp jan ch"amaniwa.
  Imill wawanakax uka uma jalsun barcop jist"arañ qalltapxäna. Nina saxraxa mä akatjamatwa achikt"asis jiskt"äna:
  - ¡Qhipharux mä q"uchu qillqt"añäni, Margarita!
  Ch"iyar janq"u rubio, intit sipan juk"amp qhant"at jachaqt"asisaw jiskt"äna:
  - ¡Suma suerte apaniñataki!
  Cool Aurora kullakax akham sasaw akham säna:
  - Ukhampuni! Chhaqirix jachañapawa - ¡jan wali jaqix envidiasi!
  Komsomol imillax qhipäxar qunt"asisinx amukiw q"ucht"äna, uka arunakax jalnaqäna ukat lliphipisïnwa:
  Oráculo ukax magia qalanak taypinkiwa, .
  Mä thaya pachan yuritayna - mä qhana inti!
  Jiwasajj janiw pantjasir chʼamakan wawanakapäktanti,
  ¡Kunjamtï mä colorajj mä qʼochun mä rayupar tukuwayki ukhama!
  
  Chiqansa, qalax jan waliruw puriyistaspa - .
  ¡Jan walinaka, llakinaka, jiwañaw jiwasatakix profecia!
  Ukat fantasmas ukanakax chʼiyar kʼajkir kʼajkirïnwa,
  ¡Arumanthix mä chimpunakjam qhant"am!
  
  Ukampis janiw kʼari yatichäwinakarjam sarnaqkañäniti
  Ruso ch"axwiri - ¡espada amparampi!
  Jesusar taqi chuym luqtañäni -
  ¡Supayajj wiñayatak jan amuytʼasir jaqëpan!
  
  Janiwa juk"ampi ch"amani Awki Marka, .
  ¡Chiqpachansa, munañasax metalar uñtatawa!
  Yatiñani Stalin jupax ataque ukaruw irpxaruwayi,
  "Andryusha" ukax Colonia metal ukan mä tornado ukhamawa!
  
  Rusia markaruw qullanjam luqtañäni,
  ¡Chuymaj jupar katuyañwa samkayäta!
  Pallapallax juk"amp ch"ullqhi bayoneta ukaniwa,
  ¡Ukat yatiyirin arstʼäwinakapan nina nakhantäwipa!
  
  Jumaruw jach'añchapxsma, Rus' con canciones,
  Juparux himnonak qʼuchupxta,
  Uñisirinakaruw venganza purini - .
  Cuervonakampi atipjayasipxañäni, ¡iyawsapxam!
  
  Jiwasax machaq qullan pacha utt'ayañäni,
  ¡Diosax bendicipxita!
  Imill wawanakatakix luxus ukat actualizaciones,
  ¡Mä jukʼa tiempotjja califaruw tukuwayjjäta!
  
  Mä muspharkañ visionampiw premio churapxita - .
  ¡Tatitun arupajj espadaruw jawsaski!
  Jakawixa mä azucar mermeladaruw tukuni, .
  ¡Kunapachatix KAMAZ ukham ch"amanïktan ukhaxa!
  
  Tayka markanxa ch"uxña quqa quqanakawa, .
  ¡Kawkhans almamax samarañapa uk yatiñamawa!
  Jumanakax jach'a qutanak katuqapxäta,
  ¡Jumax Kremlin markarux mä apnaqirjamaw mantäta!
  
  Jumax mä caballero - mä tribu de gigantes, .
  ¡Lamar qotanakan jachʼa jachʼa tukutapa ukat hielonakan kʼajkirïtapa!
  Quri wasar pampankir laqʼa, .
  Ukat esmeraldampixa, terciopelox mä quqawa!
  
  Jan axsarasaw wila wartäwir sarapxta,
  ¡Tigres ukanakax wali axsarañjamaw arnaqasipxi!
  Nazis ukanakax kayunakap ch"uqt"asipxi, .
  ¡Chiqpachansa Adolf jilatax wali suma uñnaqtʼaniwa!
  
  Ukampis ajanujan bigotejj utjitu,
  !
  Ukat markasan jach"a jach"a tukuri, jach"a jach"a tukuri,
  ¡Fascista uñstayirirux ch"am uñacht"ayäna!
  
  Jichhax qhana pachax purinxiwa -
  Alaxpachan khuyapayasiñapax uñstawayiwa...
  Feats ukax poesías ukan jach'añchatawa - .
  ¡Qullan Cristox almapan jaktawayxiwa!
  Aurora kullakajj chʼalljjtayasïna, amparanakap wali jachʼat tʼaxllirtʼasïna, ukhamatwa mä qinayax chʼuspanakax sartasïna:
  - Margaritaxa wali suma q"ucht"äna, ukampisa iglesian coro ukana salmo q"ucht"añawa wakisi. ¡Taqi amuyunakax mä religioso tuqitwa ch"amakt"ayata!
  - Juchanakasat pampachañasawa. - sasaw jilïr Korshunovax säna, jupax wasitatw religioso éxtasis ukar jaquntatäna. - Khititix almap aljki ukax sapa kutiw chhaqhata qhipararaki - ¡janiw jiwir jaqirux jiwayir jaqitakix churaraki!
  Nina saxraxa larusitaynawa:
  - ¡Uñjapxtwa jumanakax suma arsuñ yatipxaraktawa! Sumakiwa, munat kullaka, jichhax mä kusist"añ sarnaqawiw nayraqatasan utji.
  Mä hinchable bote ukan qunt"asipxäna, radar ukanakan jan uñjkaya ukat mä polilla ukham pintat ukhama, Komsomol imillanakax jach"a t"unjir barcor nadasaw sarapxäna. Jichhajj mä jachʼa luräwi lurapjjañapänwa. Mä juk"a jan walt"äwinx taqi reflejos ukat reacciones ukanakax agudas ukhamaw tukuwayxi. Komsomol imillanakax walja kilómetros ukch"a ist"asipxäna, oladanakan ch"allxtatapa, gaviotas ukanakan q"añuchatapa ukat challwanakax bostezos ukanakas jikxatasipxäna. ¡Mayniruw jupanak taypin umamp jaqsut istʼapjjäna! Komsomol ukankirinakax pistolanakap apthapisinx mä waynaruw colchón de aire ukan uñjapxäna. Jupax maskarap apsuwayxäna, ukat Denis Baranov chachan ajanupaw uñstäna. Oficial zombie, nayrax juchanchat multa, khititix aka vision ukanx uñjkañ sullka ukat juk"amp suma uñnaqt"ani, jupanakarux nayranakap ch"allxtayäna.
  Mä jach"a arumpiw thaya ch"allxtayäna, akham sänwa:
  - ¡Nayax jach"a ch"iyara Fuhrer ukan khithatätwa!
  - ¡Ukampis janiwa kunsa qillqapkti! - Imill wawanakaxa mayaki jach"at arnaqasipxäna.
  Mirabelax janiw batallón ukan mä qala chuyman jan wali jaqir uñstatapatx kusiskänti, ukampis Aurorax jan ukasti, kusisitaw jachaqt"asïna. Ukhamarus, muspharkañawa, ukampis kunawsatix katuntat jaqix tunka mara chikatani chhaqhawaykana ukat uka cicatriz ukar apsuwayxäna ukhax axsarañänwa - jupax wali suma jaqiruw tukuwayi. Janitï nayratpach yatipkaspänjja, inas Baranov chachar jan uñt"apkaspänti.
  - ¡Ukatxa janiwa wakiskiti! - Uka besotted nayra katuntat jaqixa jach"at arsüna. - ¡Amtaxaxa jiwañawa! Jutïr jakäwijanx sultanäxäwa, ukat harén ukanx patak waranqa virgenanakaw utjani.
  - Mä juk"a pachaxa mä jaqimpiwa askichaña. Jan ukhamäkanixa janiw askïkaniti, ¡jan ukasti ¡ukankarakiniwa! - Jupaxa arsuwayi, Margarita kullakatxa juk"ampi amuyt"asirjama uñt"ayasiñataki.
  Denis jupax amukiw jikxatasïna; Jichha kutix mä nuwasiñ auto ukhamäkchïnsa.
  - ¿Jumax pallapallanakan suma experiencianïtati? - Auroraxa jiskt"asitaynawa. Chiqansa, jupanakax niyaw Payïr Jachʼa Chʼaxwäwin pasapxäna ukat jutïrinwa jikxatasipxäna. Janiw futurista ukham sumakiti kunjamtï ciencia ficción soviética qillqirinakax qhanañchapki ukhama, ch"axwawinakampi phuqt"ataraki ukat juk"amp askixa kunayman uñstawinakampi kunatix mutación ukar puripxi.
  Ukhama utjiwa - magoradiación ukatxa jan radiación.
  Magoradiación ukax radiación ukawa, ukax janiw jakirinakar jiwaykiti, jan ukasti materia ukan propiedades ukanakap mayjt"ayi, ukax mayjt"awinakawa, kunayman jakañ utanakan mayacht"asitapa - jakkir ukhamarak jan jakkir jaqinakan mayacht"asitapa.
  Unter-radiación - janiwa ordinario radiación ukar uñtaskiti - janiwa átomos ukanakan ionización ukar puriykiti, jan ukasti moléculas ukan reordenamiento ukar puriyi, ukatx ADN ukat células ukanakanx juk"amp activo ukhamawa, ukax información genética apt"atawa. Yaqhip pachax qullañatakiw apnaqasispa, jank"ak wasitat utjañapataki.
  - Ukhamawa! - Baranov jupax jan axsarasaw säna. - ¡Walja kutiw ch"axwawaytxa!
  Wila ñik"utan Aurora kullakajj akham sasaw pächasïna:
  - ¿Khitirus jiwayapxtaxa?
  Nayrir jan wali jaqix akham sasaw arsüna:
  - ¡Jan iyawsirinaka!
  Nina saxraxa chhuxriñchjasïna:
  - Kunjamasa jumaxa mä oficial rusa ukhama:
  - ¡Nayax mujahidätwa ukat lurawijasti jan iyawsirinakar t"unjañawa! - Baranov jilataxa wali jach"atwa arsüna. - Ukhama wiñayataki destinatätwa.
  Aurorax Margarita kullakaruw jisk"at arsüna:
  - ¡Janiw ch"axwañakiti! Juk"amp askiwa irnaqawi phuqhaña.
  Mä zombie ukax árabe arun samañapanx purred. Uka qhipa yatiyäwinakax radio tuqiw yatiyasïna.
  - Ch"axwirinakax Chechenia markanx juk"amp ch"amanchataw uñjasipxi. Yamas gobiernon utaparuw pallapallanak jiwayañ yant"apxäna. Ch"axwawi taypinxa, phisqa policianakaw jiwata, tunka mayani usuchjata, ch"axwirinakan chhaqhatanakapax qhananchatawa. Yaqhip yatiyawinakax sapxiwa, nayrir p"iqinchir tribunal Sharia ukax niya patak millones de dólares ukjaw anqäx markan patrocinadores ukanakat katuqawayi, ukatx ch"amampiw kutt"ayañ thaqhaski. Qullunakanx mä operación especial ukaw lurasïna: bandidonakax ch"iqiyatäpxänwa.
  Uka zombiejj akham sasaw perkasïna:
  "¡Niyaw jan iyawsirinakarux wali ch"amampiw jawq"jañäni, jupanakax silbato ukat larusiñanak taypin t"ijtxapxani!" - Ukhamawa, nayaxa sistwa!
  - ¡Ukax principio tuqitxa chiqäskapuniwa! - Aurora kullakaxa nayranakapatxa chispanakxa antutatayna. - EE.UU. markax islam ukan jach"a uñisiripawa. Jupax Hollywood, periodicos porno, series místicas de TV ukanakan yanapt"apampiw descompone. Jichhax Yankees ukarux mä juk"a ch"axwañaw wakisini.
  Imill wawanakax t"unjir jaqiruw nadapxäna. Capitán Nayrïr Rango Rudolph Reagan, jupax wali munat coñac ukx mä juk"a umañ tukuyasax (walikiw, taqi uka estadounidenses ukanakax machantapxiwa, janiw inamayakiti EE.UU. markax mä jan wali jakawimp ismuñamp chimpuntawayi!), ikiñar ikiwayxi, ikiñar qunt"asi pʼeqepajj uka qʼañu warmin pechoparuw uchasïna. Waynäkasax waynanakaruw munasïna, ukat Franklin Truman chachax homosexuales ukanakar ejercito ukan irnaqañapatak jaytatapatxa, almirantes ukanakamp chikt"atäñ experiencianirakïnwa. Ukat kunjamakitix mä pusi warawaran heroe de la Guerra indio ukampix ukhamaraki. Ukampis mä terminador p"iqinchirin apnaqawipanxa, ukat mä musulmán uka pachanxa, morales ukax mayjt"awayiwa ukat gays ukanakax chhuxriñchjatawa. Uka qhepatjja, Rudolph Reagan chachajj qʼañu warminakar jawilltʼasaw taqe kun manqʼirïtap uñachtʼayañ amtäna. Ukhamäkchïnsa, warmin llampʼu chuymapar amparamp luqxatasaxa, janiw uka waynanakar amuytʼañ jaytkänti, musculoni, chʼiyar jañchini, jan arsuñjam kusisiñ churañ yatipxi.
  Chiqans jupanakax mä scumbag ukhamarak mä pervertido ukhamawa uka qhipatxa!
  Rudolph Reagan chachajj uka prostituta warmiruw kayuk sarañapatak jaytäna, ukampis janiw mistuñjamäkänti ukat qarjataw uñjasïna. Janiwa, jankʼakiw mä waynar munasi. Chachanakax warminakat sipanx yaqhip tuqinakanx juk"amp jan walinakäpkchisa, janiw qullqix utjkiti - carrera jiltañ munapxi. Galinax uk uñjawayi - Rusia Soviética ukan uñisirinakapar t"unjañatakix wali askïniwa; Estadounidenses ukat aliados ukanaka.
  Uka centinelanakajj jan amuytʼasisaw sarnaqapjje. Thaya ukat jupanakax wiski jan diluido ukamp junt"uchasiñ munapxi. Margaritax winced (akanakax taqpach machjayir jaqinakawa - kunatix alcohol ukan moléculapax janchi t"unjañ uñacht"ayi, juk"ampis warmin t"unjäwipa), ¡Yankees ukanakax loqhenakawa!
  Monitoranakanjja, oladanakaw qhantʼäna, awisajj animalanakaw uñstäna. Uka jan wali animalanakat maynïrejj cangrejo sierra ukat pachpa tiempon tiburón ortiga sat animalänwa. Mä axsarkañ uywa, uraqinsa qutansa jan walt"ayiriwa. Uñchʼukiñ agujanakampi garrapampixa, jankʼakiw jaqirux chikat chʼakhuspa jan ukax jukʼamp jan walix venenompiw chʼakhuspa. Imill wawanakax janiw uñjatäpkänti, reflector ukamp ch"allt"atapxänwa, ukat zombies ukanakatakix temperatura ambiente ukax mä pä grados juk"amp thayarakïnwa.
  Uka prostituta warmir jaqunukusaxa, Rudolph Reagan jupax mä jach"a arumpiw akham säna:
  - Sarxam, nayaxa ikiña munta. Jïsa, ¡jach"a ikiñar sarañamarakiwa!
  - Kunjamatixa munkta ukhama, payllañaki! - Disheveled prostitutas ukanakaxa chhuxriñchjasipxi.
  - Jumaxa janiwa suma yatiñanikiti, chikata khuchhuñaxa jumatakixa wakisiwa! - Rudolph Reagan jupax jaysawayiwa, ukatx ch"amampw jan chhuxriñchjasiñat jark"aqasïna. - ¡Kunjämtix munkta ukhama! Ukampis akax lunthatasiñawa.
  - ¿Kuna amtampisa? - Pallapallanakan q"añu warminakapax muspharapxänwa.
  - Jumaxa suma irnaqawiwa. - Rudolf jilataxa wali jach"atwa arsüna. - ¡Kusisiñaw qamirïta, ukat infierno ukham khathati! - Chiqpachansa generalax ch"allxtañ qalltäna, doble chinupax khathatitaynawa.
  - ¡Janiw q"ala jan isinïkätati! - Prostitutax jan suyt"ataw arnaqasïna (¡kuna p"inqas kunapachatix morales ukanakax uchatäki ukhaxa!). - ¡Yaqha cliente thaqhiri sarä!
  - Ukampis amtañani, jiwasan marineronakax temperamentales ukhamawa. - Rudolph Reagan jupax mä ambiguo amenazampiw uñacht"ayi.
  Komsomol imillanakax niyaw jak"achasipxatayna. Zombie ukax Galina nuwasiriruw ch"allxtayasïna, p"iqip amparapamp samart"ayasa. Jiwat oficialax seda q"aphini ñik"utaparuw ajanuparux ch"allxtayäna, p"iqip patat jamp"att"asa. Thaya lakanakaw ñik"utap jan wali phichhantäna, ukat oficialax mä jiwat jaqir uñtataw thujsäna.
  - ¡Qhipäxaru! - Uka colerata Margaritaxa axsarañampiwa säna - Nayaxa mä munasiri jikxatarakta.
  - ¡Janiw nayax jumar chuym ust"ayañ munkti! Jumax mä Guria ukar uñtasitakiwa. - Mä amuyt"ir jiwat jaqir uñtasitaw chhuxriñchjasiñ qalltäna.
  - Jiwasaxa mascaranakampiw ch"axwañäni. Janiw khitis imill wawanakätas uñjañapäkiti. - Nina nakhaskir Aurora masipax mä matraz estimulante ukamp apsuwayxi. Mä qhawqha umañanak umtʼasiyäta. Matraz ukax janiw sinti ch"ikhikiti, acordeón ukamp luratawa, ukhamax janiw thayax utjkänti. Ukhamajj jakañ churir liquidojj jupa pachpaw mistu. Uka nuwasir jaqix mä qillqat jupa pachparuw yapxatäna. - Kunjamatixa ch"usaxa, jisk"achasi: ukhama umaxa janiwa ch"allt"kiti, amukiw sarnaqasma.
  Yaqha tuqinakatxa, akan istʼañanakas mayj mayjawa, chʼamaktʼi, jan chʼamanïkaspa ukhamawa. Imill wawanakan qhana arunakapax chhuxriñchjatäkaspas ukhamawa. Oladas ukanakax ch"amakanx ch"iyar mantar uñtatawa, uka mantax awisax qhananakax ch"amakt"iwa, niya cuadrado challwanakax laka qhipäxat kuns thuqhuñ yant"apxi. Mä k"acha silueta uma taypit jaltxatayna ukat Aurorax p"akjatapat niya chikat khuchhurata. Aka challwax aletas afiladas ukaniwa ukat janiw ukanakx usuchjasiñ munkti.
  Komsomol imillanakax janiw uñjapkiti, bote ukax automáticamente colores mayjt"ayi quta uñtawimp chika, kunjamatix trajes ukanakax camaleón ukan cualidades ukanakap uñacht"ayi. Uka disfraz ukax perfecto ukhamawa. Yamas kunjamsa marineronakajj mutante chawllanak katjapjje uk uñjasmawa. Wali jasakiw lurapxi: Nayraqatxa, caucho ukarux ch"allt"apxi, maquinan aceitempi gasolinampiw thithita ch"allt"apxi: thujsapax jayaruw jilxati. Tortuga rata ukax yupaychatawa, jupax jilapartx química ukx mä cucaracha ukham manq"i. Ukax katjasi, manq"antasi, gancho ukar ch"allt"asi. Chiqpachansa janiwa aka crap manq"añjamäkiti. Ukampis jakkir cebox janiw jan walïkiti. Jach"a challwanakaxa, awisax delfín ukham jach"a challwanakax ch"akhupxi. Yaqhipanakax manq"añjamawa ukat mä suma manq"jamas uñjatarakiwa.
  Ukat venenoninakax utjarakiwa, ukampis yatxatat cocineronakax neutralizañ yatipxi, ukat ukax juk"amp jila qullqiruw tukuyi. Jisk"atpachax carpa esmeralda challwax Radikal quta radioactivo uksankiwa, kunatix Baikal qutamp chika sutimp uñt"atawa, jichhakiw q"añuchata. Carpa esmeralda uranio ukamp ch"allt"atax narcotráfico ukamp machjayirïspawa, ukax sum qhatiyatäspa ukhaxa, mä minuto ukhas pantjasispa ukhaxa, mä gourmet jaqirux wali t"aqhisiñampiw jiwañapa. Ukat ukham "glitches" ukanakax jan uñt"atawa, qhana saminakaniwa, ukax mä blockbuster ukan uñjañamawa. Chawlla katur sarañax wali askiwa, mutantes meta-cuasi-letales, esmeralda ukat radioactivo, manq"atäki ukhax jan walt"ayiriwa, ukat pachparakiw zona anqäxan bagre ukham jach"a carpa uywañ yant"apxäna, ukampis ukanw jiwapxäna.
  Imill wawanakax uk uñjasax pistolanakap jiltayapxäna. Margarita kullakajj mä akatjamat qhepar kuttʼjjäna; mä jisk"a chhuxriñchjasiñaw jinchujan ist"asïna:
  - Uka barcoxa pusi pataka metros ukch"akiwa.
  Rubio terminador ukax kusisitaw jaysäna:
  "Jichhax wali sum jak"achasiñax sarantaskakiwa".
  Aurora ukat Margarita jupanakan nayranakapax ch"amakanx janiw mä pusi nayrat sipans juk"amp jan walïkänti, ukat inas juk"amp askïchispa. Uka barconjja, mä jukʼa jaqenakaw utjäna, niya kimsa tunka phesqani jaqenakaw utjäna, jupanakatjja mercenario chawlla katurinakaw utjäna, jupanakatjja waljaniw machantapjjäna. Zombie ukax uñisiriparux uñch"ukirakïnwa;
  Jupax jamp"att"asïna, amukiw interruptor de seguridad ukar ch"iqt"äna, ukat aruman monocular ukarux qhant"ayäna. Jupatx mä profesional aire ukaw utjäna, juk"ampirus kunapachatix caucho de ojos ukarux ajanupar ch"allt"äna, ukhamat kawkhans jikxatasi ukx jan ch"uxña k"ajkir uñjirinakar churañataki.
  Imill wawanakax óptica informática tuqiw uñisirinakaparux uñch"ukipxäna. Jupax jank"akiw uka chimpunak askichäna, ukat mä jach"a nina naktäwiruw uñt"ayäna: waranqa phisqa patak muyuntat sapa mina. Uka pachparakiw imill wawanakax jan walt"ayat jaqinakar jaljapxäna; Computadorajj kunjamsa ukat khitinakarus disparapjjañapa uk mä amuytʼa churäna.
  Uñch"ukiñ pallapallax valle ventilador jak"an sayt"atäskäna, cigarro fumaskäna, ukat awisax mä matraz ukan wiski umañ yatirïna.
  - ¡América markankirinakax jan amuyt"asisaw luqtasipki! - Auroraxa amuyasïnwa ukatxa sarcasmo ukhamawa arupa venenompi yapxatäna. - Akax jupanakan ismusqa democracia liberal ukan jan walt"awipawa.
  - Jiwasanakax juk"amp suma amuyt"añani! - Margarita kullakaxa chhuxriñchjasïna. - Yämas khitinakati ejercitoru contratat jaqinakaxa janiwa origen eslavo ukanipkiti?
  - ¡Janiw umañatakïkiti! - Komsomol tawaquxa nayrapa ch"allt"asïna. - Ukax chhuxriñchjatawa, inas jallu purintatapat ukhamächi. Jan ukajj inas mä chʼamampi jawqʼjatächispa!
  - ¡Nayaw apsusï! Kimsïr Reich ukan uñisiripa... - Zombie-carcelax jisk"at arsüna.
  - Jilapachaxa, cigarro pitañaxa reacción ukaruxa juk"ampi ch"amancharaki ukatxa nayranakarusa juykhuptayi! - Margarita kullakaxa siwa. - Naya pachpaw cigarro jark"añ munta.
  Jach"a t"unjir popa ukanx Barter ukar uñjañamawa, walja gemelos armas de fuego rápido ukanakaw utji, clase Lincoln - jupanakan jak"apanx asiento ukanx mä par artilleros ukanakaw utji. Ukat jukʼamp päniw chawlla katuñ wal munapjje. Gemelo "grobodon" ukax estribor uksankiwa. Ukat ukat mä estadounidense jaqix ch"iyar jaqir uñtataw sarnaqäna, celularapan kuns uñch"ukiskäna. Amuyataxa "pornografía", mä kasta video. Jilapachax pistolanakax jan walt"ayiriwa;
  - Ukhamatwa amtanakax jaljatäna. Jukʼamp jakʼachasiñäni. - Sataynawa nina saxraxa. - Nayra wakanakax chuym ust"ayasiñatakix uñjatäñapawa.
  - ¡Katarinakjamaw jamasat mistuñäni! - Margaritaxa yanapt"iwa, cinturap ch"allxtasa.
  Zombie ukax wali suma amukiw qhiparäna.
  Kunjamtï nayrax uñjirïkänxa, wila ñik"utan Aurorax arco pistolanak escolta ukamp uñjäna ukat jichhakamax jan kuna jan walt"äwin uñjasiñapataki. Walja ametralladoranaka, jach"a, inas PKM ukat sipan juk"amp ch"amanïchispa. Ukat ukxarusti tripulación, mä chachax uñjasiwa, jilpachax chino ukhamawa, mä wali tenso, juk"ampirus nervioso centinela. Ukhamaw machaq jutirix ch"allxtawaypachäna. Mä oficialax uka jak"ankxiwa, jan amuyt"asisaw barandilla ukar qunt"asi, mä radio apnaqirix antenanakampiw jupa jak"an sarnaqäna;
  - ¡Amtanaka jaljapxañäni! - Auroraxa amuyt"ayiwa, chiclempi anatt"asa.
  - ¡Nayaxa ch"iqa tuqiru sarxarakïwa, jumaxa juk"ampi territorio ch"iqa tuqiru katuntäta! - Margaritaxa amparapampiwa kunkaparuxa t"ijtäna.
  Uka hinchañ botex pä chiqaruw jaljasi, imill wawanakax muytapxäna.
  - ¡Nayaw ametralladoranakarux q"umachä! - Aurora kullakaxa kisunakapawa ch"allxtayäna.
  - ¡Ukat nayax artillerotwa! - Margarita kullakaxa chhuxriñchjasïna.
  T"unjirix janiw kunakipans jisk"akiti ukat wali wakiskiriwa akatjamat ukar ch"allt"aña, jark"aqaña ukat cabinanakar jaquntaña. Komsomol imillanakax axsarañjamaw jikxatasipxäna, jiwayañ experienciax janiw sinti jisk"akïkänti, ukampis chuymanakapax jank"akiw thuqt"añ qalltäna, ukat wila mistutapatx p"iqinakapax ch"axwañ qalltäna.
  Jupanakax amuyunakapan mä kamachi churapxi, samarañapataki ukat samarañapataki. Janiw taqenis ukham lurapkaspati, mä experienciani nuwasiris jan ukajj doctoras ukham lurapkaspati, ukampis pulsojj samarañapawa. Mä jach"a jinchux aruskipäwinak apthapi, kunatix janiw taqpach Yankees ukanakax uñjatäkiti, ukat mäkiw apsutäñapa.
  Khitis juk"ampirus superestructura superior ukanx utji. Amuyataxa, ukanwa cartanak anatapxi. Ukat mä primitivo loqhe jaqis ukhamaraki. ¿Qhawqha degenerados Yankees ukan Rusia Soviética ukar uñisirinakaxa? Ukhamat jumax nayratpach ch"aman americano arunak ist"asma. Phisqa pallapallanakjama, ukat jupanakax apsutäpxañapawa.
  - ¡Jichhax mä sanu operación ukankapkaspas ukhamaw amuyasi! - Margarita kullakaxa amuyataynawa. - ¡Ukhamaxa jani wakisiri ch"axwañanakawa, jani kuna jan walt"awinaka utjkaniti!
  - ¡Jiwasax sabotaje reyin lurawipanktanwa Thunder Wind! Jichhakiw Yankees ukar atipt"apxta. Ukampirus, chiqpachanx mä markax ukham jach"a películas de acción ukanakaw lurasi, ukax jiwasan aliado ukhamarak jak"a amigosäñapawa. - Komsomol ukankir Aurora kullakax cejas ukanakax mä curva especialmente amenazante ukanw k"uchutäna.
  - Janitï URSS markan yuriskäyätxa, EE.UU. markan yuriñax juk"amp askiwa. ¡América markan civilización ukax patak patak culturas ukanakat uraqpachan utji! - Margarita, jan uñt"ata jaqiru jisk"achasa, jach"a lakapa uñacht"ayäna.
  - Mä ch"aman uñisirir atipt"añax juk"amp qullqiw munasispa, ukampis janiw ina ch"usat churkätati! - Aurora kullakaxa chhuxriñchjasïna.
  - Jan ukasti Jach"a Ch"axwawix ghouls ukat trolls ukanakampi, jupanakan achunakapax chhaqhata. - Margarita kullakaxa wali ch"amampiwa chhuxriñchjasïna.
  - ¡Mä juk"a pachataki! - Nina supayaxa wali qhuru khuchhuqatayna.
  Imill wawanakax walja riesgonakaruw puripxäna. Jupanakar amuyasma ukhajja, uka jachʼa ametralladoranakajj jankʼakiw irnaqañ qalltaspa. Pistolanakat sipansa jukʼamp jan walinakawa, janiw sinti tiempojj munaskiti, ukhamatwa amtañajj wakisi. Yankees ukanx computadoranakax utjarakiwa, ukhamarak arumanthi uñjañ yänakas utjarakiwa. ¿Qhawqha conchas ukanakas glamorously rollo lurañatakix wakisi? Ukatxa, juykhu ninampiw chhaqtxapxaspa, jan ukax wali chʼamani radaranakar qhantʼayasa. Ukat mä foco ukampix kunayman ch"amakt"at uñjasma, juk"ampis zombies ukanaka. Aka waynax Komsomol ukan inteligencia ukan irnaqirinakaparux mä maskara apsu. Uka patatsti yaqha waynaw uñstäna, bozapax ch"uxña ukham pintatänwa, ukat chawlla katurinakaruw sarawayxäna.
  - ¡Jiwasaxa mayampiwa jan walt"awinaka utjistu! - Margaritan arupanx llakisiñaw utjäna.
  - ¡Taqiniruw mä kuti ch"axwañäni! ¡Ukajj phisqa segundonakatak mä jukʼa tiempokiwa! - Auroraxa mä juk"a ch"amañchiriwa. Jupax codopampiw masiparux ch"allxtayäna. - Jisa, umañarakiwa!
  Lado jak"anx mä tira de luz ukaw utji, ukampis ukax janiw mä jan walt"äwikiti.
  Margaritax siwa, jan ukax juk"ampirus zombies ukanakarux kamachi:
  - Janiwa jani kamachimpi ch"axwañakiti.
  - Nayax ist"twa, señora! - "Muñeca convicta" ukarux jaysawayiwa.
  Jichhax taqi amtanakax katjatawa ukat ukax suertewa. "Chawlla katurinaka" barconx mä uywa rubí ukamp lliphipir apsuwaytwa: mä milagro pasta challwa. Pusi waynanakas p"iqinakap jan ch"uqt"asisaw ch"allt"asipxäna, jichhax taqpach diananakaw katuntatäxi.
  - ¡Uka pachawa! ¡Hiper salvo ukax wali askiwa! - Aurora kullakaxa jiskht"iwa. - Jupaxa wali uñt"atawa.
  Ametralladoranakax olas ukan jan ch"axwañ ch"allxtawiparuw ch"allt"apxäna, ukatw ch"axwañanakap q"al jark"apxäna. Mä segundonjja, pä tunka phesqani balanakaw phallasi, ukat pä tunka balanakaw phallasi. Ukat pusi tunka suxtan jaqinakarux mä kutikiw apsutäñapa. Jan walt"awinaka ukat jan jark"at doblaje ukanakat amuyt"asax pä segundos ukax mä taqpach q"umachañatakix wakisiwa. Mä jisk"a silbato balas ukanakakiw sarnaqäna, janiw persianas ukanakas ch"allt"askänti. Pops ukax juk"akiw amuyasïna, culo ukakiw mä juk"a amparar ch"allxtayäna.
  - ¡Akax mä electroimán ukat aceleración ukax sañ muniwa! - Nina saxraxa wali jach"a jach"a tukusa säna.
  - ¡Ukhamaraki jiwasana ch"amasa! - Margarita kullakaxa chhuxriñchjasïna. - ¡Jach"a lurayiriru jach"añchañani!
  - ¡Janiw Diosan churki uka ciencia! - Aurora kullakaxa janiwa sataynawa.
  Kunayman chiqat pallapallasipkchïnsa, wali sum parltʼasipxäna, jaya chiqanakansa mini-walkie-talkies tuqiw parltʼasipxirïna.
  - ¡Janiw khitis límite uksat juk"ampi pasañapakiti, ¡sarqañ qalltañäni! - Komsomol ch"axwirixa kamachiwa.
  Wali muspharkañawa taqi paracaidistas ukanakax kimsa jaqiwa, pä Komsomol imillanaka ukat mä jakkir katuntat jiwat jaqiwa. Imill wawax guardabosques ukanakax designadores de blancos ukanakaruw jaquntapxi. Uñjapxtawa, kimsa ch"iyar jaqinakaw juk"amp mistunipxäna.
  - ¡Pampachani, Tatay! - Devota Margarita kullakaxa jiskht"asïna, ch"axwirinakaru mä suma pacharu khitañataki.
  Zombie ukax pä jaqirukiw ch"axwantäna, jupanakax lado jak"an cigarro pitapxäna ukat jayaruw uñch"ukipxäna. Aka chiqanx, taqpachanx kunayman jach"añchañaw utjäna, ukat khitis marineronakarux juchañchaspa, mä suma puerton samart"apxatapata.
  Margaritax nayra k"uchut mistusaw ch"usat p"iqinakat wila qinayanak t"ijtir uñjañ atipxatayna.
  - ¡Uka jakthapiwixa puriniwa! - Uka rubio terminador ukaxa siwa. - ¡Mä cuenta jist"arañäni!
  - ¡Uñtjataxa janiwa mä segundos ina ch"usaru tukuñakiti! - Auroraxa kamachiwa.
  Uka t"unjir ladopax mä ratukiw scouts ukanakan nayraqatapanx jilxattawayi. Cubiertan jiwat jaqinakakiw utji, janiw sapürunjam amuktʼañax utjkiti, jan ukasti mä qʼañu leche challwakiw chuymap ladopar chʼalltʼasi.
  Mayampiw juk"amp suma chiqan sartaña. Komsomol imillanakax jank"akiw sartasipxi ukat, jaltasinx wasitat t"ijtxapxi. Janiw desayuno churapkänti, ukatwa manqʼat awtjata qʼala kayukiw juntʼu laqʼan jaytatäpjjäna. Ukhamajj mayamp tʼijtjjam ukat jan jukʼampi tʼijtjjamti. Amuyataxa jupanakax ch"amampiw irnaqapxañaparaki...
  Aurora kullakajj akham sasaw amigapar chʼamañchtʼäna:
  - ¡Nayrama jach"ar aptañamawa, thaya soviética warmi! Ukatxa janiw tank manqhan p"akjañäniti!
  Margaritax wali ch"amampiw akham säna:
  - Jïsa, ¡janiw t"unjañsa lup"irïkti! - Ukat ukham arst"awix pä amuyunïtap amuyasax qhanancht"awinak yapxatawayi. - Ukat juk"ampirus qunqurt"asipxam!
  Komsomol ch"axwirinakax ladoparuw jaquntapxäna. Mä jukʼa tiempotakejja, popajj niyaw chʼamaktʼat qhanar chʼamaktʼayäna. URSS ukan scouts ukanakax Spiderman ukham Velcro botas ukamp makhatapxi. Margaritax "lastre" ukar yanapt"arakiwa: niyaw mä zombi ukarux kunkapan scruff ukar jaquntawayi. Aka jaqix janiw jach"a especímenes ukanakat maynïrikiti, ukax wali askiwa. Akax jupanakax cubierta ukankapxiwa. Mä ch"axwirix p"iqip jach"ar apti, mä Komsomol imill wawax mä disco boomerang ukamp khuchhuqawayi.
  - ¡Samaraña, jank"aki! - Jupaxa juparux sataynawa.
  Jupanakajj jankʼakiw ukar makatapjjäna ukat botenakaruw chʼuqtʼapjjäna. ¡Jichhajj taqe kunas cheqäjjewa! Taqi cubierta ukax suma uñnaqt"aninakan pistola manqhankiwa. Aka chiqanx pä marinero ukanakaw mistunipxäna, chika segundo ukat p"iqinakapan p"iyanakaw utjäna, jupanakakiw ch"allxtañatakix tiemponïpxäna.
  - ¡Nayan uñisirijax pistolampiw uñt"ayasi! Jichhax taqiniruw amukt"ayapxam! - Agustín ukaxa kamachiwa. - Jilapachaxa, jupax jilïr irpirin lurawip katuqawayi, sinti "suma chuymani" ukat religiosa Margaritax kuns jan walt"ayaspawa sasaw axsaratayna. Korshunovax jan uk amuyañatakiw ch"amachasi. Ukhamarus, kunjamtix mä mariscal soviético jupax siskänxa - pä jaqix janiw mä escuadrón ukhamäkiti, kimsax janiw mä empresa ukhamäkiti!
  Margaritax botas apsusaw mochilapar imantasïna, ukat qʼala kayukiw ladopar saräna. Ukat jankʼakiw celda manqhan imantaskir ametralladorarux apaqäna, kunatï paskäna uk janis amuyaskäna ukhamänwa. Komsomol imillanakax milagroso ametralladoranakap qhipäxat apsusipxäna, jachaqt"asipxäna, maynix taqpach pasaje ukar apuntatayna, taqpach pasaje q"umachañasawa.
  Aurorax mä akatjamat t"ijtäna, olímpico t"ijtäwit sipan juk"amp velocidadamp t"ijtäna. Mä jan ukax pä ukat jupax nasal cañones jak"ankiwa. Ukanx niya tunka payan ch"axwirinakaw utji, chikatx guardia ukankapxiwa, yaqhipanakax tarjetas anatapxi. Jupanakamp chikajj pä qʼañu warminakaw utji. Imill wawanakat sinttʼasta, ukampis mä prostituta warmin ukham kʼallkʼu destinopawa. Payllawix sapa mayniwa, ukatx desmontaje ukax mayorista ukhamawa. Aurorax mä amukt"at armat mä jisk"a phallawimpiw taqiniruw khuchhuqawayi. Jupax janiw mä colimador uñjañ munaskiti akanxa, ukat ukhamatw qhanax utji, ukat marineronakax janiw qhipäxat mä ataque suyapkiti. Jilapachax jach"a jach"a jach"a tukuñax mä lurawiwa: khitis pallapallanakampi ukat marineronakampi phuqhantat t"unjir barcor atacañ atina.
  - ¡Ch"iqa tuqiru pasaje tuqiruxa mä zorro ukhamjama sarnaqañani! - Auroraxa amukiw arsu. - Zombie ukaxa sayt"añapawa, jupax chino botas ukampikiwa churani.
  - Chiqpachansa, naya pachpaw q"umachä. - Margarita kullakaruw jaysawayxi.
  Imill wawanakan sarnaqawipax walja "juegos virtuales" ukanakanw yatiqapxirïna, barcos ukat tanques ukanakar katuntañataki, laberintos, aviones de tormenta ukat explosivos ukanakan nuwasiñ yatichapxirïna.
  Jïsa, yaqha pachat ukham k"ari jan ukax chiqpach amtawix aka fabuloso futurista visionan uñstaski.
  Munapxani ukhax inteligencia ukankirinakax G-2 ukarux sallqjapxaspawa, ukhamat explosivos ukanakax Primer Ministro británico ukan oficinapar apaniñataki, ukat walja yaqhanak lurapxaspäna. Ukatwa jichhajj Margaritajj vallenkir barandillanak taypit sarjjäna ukat jankʼakiw pasajenak nina nakhantayäna, mä ángulo askipatjja. Mä pä ch"iyara ukat mä q"illu ukaw uñstawayi. Margarita kullakajj jakʼachasiñatak jaytawayi. Jupanakan qhepäjjapanjja, jukʼamp phesqa jaqenakaw uñstapjjäna. Ukatxa mä jisk"a línea ukaw utjäna, ukax taqiniruw jiwayatayna.
  - ¡Taqi kunasa ch"amäxaniwa! - Jupaxa jaysataynawa. Mä kunatsa, concienciajajj qhepürutänwa, ukat mä kusisiñaw uñstäna ukat nayajj kunjamtï lurañjamäki ukhamarjamaw lurañaj lurañ munta.
  . 6 JALJA No. 6. Ukaxa mä juk"a pachanakwa lurasi.
  Mä Komsomol imill wawaw tank ukar t"ijtäna, ukat juk"amp paqallq nuwasirinakaw utjäna. Nasajar tʼijtjjasaw ukanak apsuyäta, ukampis yaqha toqetwa apsuyäta. Zombie ukax ordenatäkchisa, janiw sayt"känti, jan ukasti cubierta uksanx popa uksanx sarnaqäna, ukampis wali askiwa, janiw uñjaskänti.
  Nasaru sarasaxa, Margaritaxa pusi juk"ampiruwa qunt"asïna, wali askiwa jupanakaxa jamp"att"asisawa sarnaqapxäna, ukatxa jamp"att"asisipkaspa ukhama.
  - ¡Nayaxa punkuru sarxayätha! - Jaqukipaña rubio terminador.
  Aurora, jupax janiw jaya qhipäxankiti, jupax chiqanchawayiwa:
  - Ukat nayax pistolanak q"umachawayta.
  - ¡Jumanakax Yankees ukanakaruw jiwayapxtaxa! - Margarita kullakaxa lakapa ch"allt"asïna.
  - ¡Ukat wali aski! - Auroraxa q"ala kayu ch"akhapampiwa cigarro jaquntata ch"uqi apthapitayna, ukatxa ukhama jaquntatayna, ukhamata chiqak "águila" americana ukan chupapar jaquntatäna.
  - ¡Nayaxa ladu tuqita sarxta! - Nina saxraxa laconicamente jaquntatawa.
  Suma uñnaqt"aninakax nayrar sartapxäna. Aurorax niyaw mä ch"iyar jaqimp uñkatasxäna. Jupax arnaqasiñ munäna, ukampis imill wawax mä jamp"att"asisaw lakap ch"uqt"äna:
  - Samaraña, pusini.
  - ¡Jumax nayan Divinojawa! - Jupaxa sataynawa.
  -Jumax suma lakanïtawa, wayna, ukampis nayax janiw pachax utjkituti. - Komsomol imillaxa nayra jak"ankir arteria ukarux amparapampiw ch"allxtayäna. "Awisax tenis ukan campeón ukham mä carrera jan ajllitax laykux arrepentista". Qullqi, jach"a uñt"atäña, walja suma waynanakaw utjaspa ukat janiw jiwayañanakas utjkaspati.
  Uka waynax qhipäxar qunt"asïna ukat lakap qhipäxat lakapax mistunïna.
  Wila ñik"utan Aurora kullakax mä pä kutiw qunqurt"asïna, jan amuyt"asisaw pallapallanak jaquntäna, ukat jutir waynanakaruw t"unjäna. Ukax akham sasaw kamachi:
  - Galina, mä muyu luraña ukatsti popa ukaru puriñkama.
  - Chiqpachansa, akaxa jiwasatakixa wali wakiskiripuniwa. - Mirabela kullakaxa churaraki
  Komsomol imill wawax q"ala kayukiw marka taypin sarnaqäna, thakhinx juk"amp walja ch"axwirinakaruw tukuyäna, juk"ampis, jach"a superestructura uksanw t"ijtäna. Ukat ukat velocidad ukax jupan ladopankänwa, mä qawqha jan ist"kay arnaqawinakaw utjäna, janiw khitis ch"axwañatakis tiemponïkänti.
  - Ukatxa wawanakaxa sapxiwa, vaqueronakaxa jank"akiw jaqunukutapxi. ¡Jupanakajj kʼarinak parlapjjpachänwa!
  Mä fusil de asalto (armas samkan parlañax mä sapa uñstawiwa, janipuniw kuntix subconscientex lurañ yatki ukx yatktati!) janiw akham arsuñarux saykatañjamäkänti:
  - Profesionalismo ukaxa janiwa jach"añchañakiti.
  - ¡Inas yaqhanak arsusma! - Mirabelaxa q"ala kayumpiwa mä jaquqata, nina nakhantayata mä encendedor ukarux kayump takt"asïna ukat usuchjasitapatxa chhuxriñchjasïna.
  - Jumax perfecto, jumax perfecto, .
  !
  Uñisirinakar mä jan wali luraña, mä jachʼa sallqa luraña, .
  Ukat mä ducha de plomo ukar jaquntapxam, nina nakhantat laq"ampi - napalma - Ametralladora ukan cibernético dispositivopax auricular ukarux llamp"u chuymampiw q"ucht"äna.
  - ¡Jumax deftly jan wali interpretar hit! - Mirabelax jachaqt"asitaynawa (ukampis janiw kawkhans q"uchu ist"atayna uk amtaskänti!) ukat usuchjat talonap qhuru metal ukar ch"allt"asïna.
  Uka maquinajj akham sasaw jaysäna:
  - Programa ukaxa mä sensación de humor ukaniwa. ¡Ch"axwirinakan ajayupar jach"anchayañataki!
  - Nayra pachaxa, películas ukanakaxa thayakiwa, ukhamata ajayu ch"amampi sapa uru,
  ukampis kunas kusisiyapxätam uk yatiyapxita, película porno "Emmanuelle"! - Mirabelax k"uchirt"asisaw jaysäna (Ukat khitis Emmanuel, kawkitsa aka uñacht"äwix p"iqijan juti. Inas Emmanuel arut jutchi?).
  Ukat jupa pachpaw uka chiqañchäwit larusïna.
  Cerca thiyat liwxatasinxa, imill wawax pusi pisinkir masinakaruw consola ukan estrategia anatt"ir katjäna.
  - ¡Equipo ukaxa taqpacha janiwa controlatakiti! ¡Qhipa pachamax kusisiñaw utjani, ukax wali askiwa!
  Aurorax amukiw rampa ukar saraqasinx mä posición ukar puri, punku nayraqatan setting ukar puriñkama. Mä jach"a, patak suxta tunk kilos ch"iyar jaqix jalnaqt"asaw mistu. Mä Komsomol imill wawax jupa patxaruw jalnaqäna, pasillo lado pirqanakaruw chhuxriñchjasisa. Bruiser, ukat juk"ampinaka.
  - ¡Fakyu! ¡Kunatsa ukham amuktʼañax wakisi! - Aurora - juparux temploruw chhuxriñchjatayna. Ukatxa, uka jiwat jaqiruw apthapi, ukhamatwa llampʼu chuymamp jaquqaniwayi.
  - ¡Kunalaykutix munasiñax jumaruw purini! - Jupaxa jaysataynawa.
  Komsomol imillax janiw akanx aynacht"ayawaykiti, thayar uñtataw mantanitayna, mä línea, pä tunka payan alayaruw khuchhuqatayna, chikatpachaw ikipxäna. Alcohol ukan wali thujsapax Yankees ukan kuna jach"a phunchhäwip utjatap uñacht"ayäna.
  Samkax jark"atawa, mä sirenax mä jisk"a timbre ukanw ist"asi. Imill wawanakax kayunakap caucho ukamp ch"allt"asaw sartayapxi ukat filaruw jaquntapxi.
  Jupanakax jach"ar aptapxi ukat wasitat grilletempiw chint"apxi, juk"amp ch"amanchasa.
  Ukampis janïr uka uru purinkipanxa, mä jukʼa manqʼañanak churapxitäna. Mayampi, gaseosa mixta ukaxa janiwa sinti fresco challwampi. Ukampis akax normalat sipansa jukʼamp saltʼatawa. Amuyataxa, trofeonak taypit lata manqʼanakax nayra, expirado lata manqʼanakax perla cebadaruw jaquntatäna. Ukat chawllarux desinfección lurañatakix salt uchapxirïna. ¡Katuntat jaqinakax janiw jichhakamax nazis ukanakatakix valorap chhaqhayasipkiti!
  Oleg Rybachenko jupax jupanakamp chikaw hobbles. Ikiñatakisa ukat jukʼamp tiempos utjkaspa ukhamäkchisa, janiw chʼamanïkiti. Uka samkax uka waynarux sinti qarjawayxänwa.
  Ukhamatw ukham sarnaqäna ukat Hitler chachan yant"irinakapan jupar uñstayapkän uka muspharkañ alucinacionanakan achunakapat amtasiñanakax p"iqipar ch"allt"asipkaspas ukhamaw amuyasi;
  Aka chiqanx Dmitry jilataruw samkan uñji. Jupanakamp chinuntat jiskʼa ukat jachʼa waynar uñtasitawa, ukampis jukʼamp jachʼa ukat jukʼamp musculoni. Ukampisa, ajanupasa, sutipas niya kipkakïpxiwa. Ukhamaraki mä muspharkañ coincidencia. Ukat aka waynax mä qawqha jasak nuwasiñanakanïnwa, Eslovenia markankir yuqall wawanakan equipo ukamp, ukat Rumania markat. Panpacha nuwasiñanakax jank"akiw knockouts ukhamawa, ukat ¡nayrïr minutonx! Kimsïr nuwasïwix jukʼamp chʼamäxänwa. Italiankir jan chʼamani jaqejj wali suma defensa ukat kayunakapan sarnaqañ yatirakïnwa. Jupax janiw jank"ak liwxatatäñap munkänti ukat sum qhispiwayi. Dmitry jupan uñisiripax nayrïr muyuntat kayunakapamp tukuyäna...
  Ukat payïr t"aqankir waynax janiw jupa pachpax mä ch"ama uñisirimp t"ijt"aspa ukx yäqkänti, uñisiriruw t"ijtäna, pä amparapampiw jawq"jäna. Ukat jupar chiqaparu ukat jankʼakiw chiqak jawqʼjäna, chinupan chiqaparuw jawqʼjäna.
  Nayrïr kutiw boxeadora waynax khathatitayna, ukampis ukax Dmitry-rux colerayäna. Jupax tigre ukham jaltasaw uñisiriparux ch"iqa amparamp katjäna.
  Contraparte ukax liwxatasinx qunquriparuw jaquntatäna... Arbitrux knockdown ukar jakthapisinx señal uñacht"ayäna:
  - ¡Boxeo!
  Italianox jan sarnaqañjamäkaspas ukhamaw uñjasi ukat mä jank"ak pä-pä t"ijtäwitx templo ukat ajanu ch"akharuw jaquqanïna, amparanakap jan suyt"añampiw liwxatatayna, ukat arbitrux janiw jakt"känti, jan ukasti jank"akiw nuwasiñ sayt"ayatayna. Stand ukax jilpachax yatiqañ utankir wawanakamp phuqhantatänwa, silbato ukat arnaqasipxäna. Ukampis tantachasirinaka taypinjja, SS sat jachʼa jilïr irpirinakaw utjarakïna. Jupanakax atipt"at waynarux bombeañ qalltapxäna, imill wawax ajanunakap masaj luratayna ukat kunkaparux masajatayna...
  Dmitry jilatajj akham sasaw ajjsarasïna:
  - ¿Janit nayax jupar jiwayktxa?
  Ukampis mä minuto ch"amampi manipulación lurasaxa, boxeador waynan ajanupax rosaruw tukuwayxäna, ukat nayranakap jist"ararakïna. Jupax amukiw kuns arsüna. Dmitryx sartañapatakiw yanapt"äna ukat waynax wali sumaw jamp"att"asïna.
  Oleg Rybachenko, jupax wali amuyumpiw boxeo lurawayi, nuwasiñanakax amateur ukhamawa, pusi kimsa minutos ukjaw.... Uka waynax nayrïr pä uñisirinakaparux kimsïr ukat pusir muyuntatw khithatayna. Kimsïr ukarux tinker lurañaw wakisïna... Ukat Oleg Rybachenko, wali suma defensa uñacht"ayasa, jan axsaras puntos ukanakamp nayrar sartayawaykchisa, phisqhïr rondax wakicht"atarakiwa.
  Cinturakama qʼala qʼala jan isin yuqall wawanakan janchipajj chʼuñumpiw qhantʼäna, musculonakapas khathatirakïnwa, venanakapas venanakapas jukʼamp chʼamampiw uñstäna. Oleg Rybachenko uñisirix nayrar sartawayiwa, jupax activo ukhamäspa ukhax aka muyuntat churatäniw sasaw suyt"äna. Ukampis uka jan axsartʼir precursoraxa, masipax niyaw qarjatäxäna, ukat jukʼampiw kuns luräna uk amuyasïna. Ukanx mä jank"ak lado patat ch"iqa lado ch"iqa tuqiruw ch"allt"asiwayi ukat uñkatas jutir trafico. Wayna uñisirix thakhi jaytawayi ukat nayrar jaquntawayi... Amuyataxa mä knockout ukhamawa, kunatix janiw tunka jakthapiwimp sartaskänti.
  Uka qhipatx mä samart"awiw utjawayi, kimsa nuwasiñax mä urux sistema de copas ukarjamax waljapuniwa!
  Dmitry chachajj mä jukʼa sarcasmompiw akham säna:
  - Profesionales jupanakaxa tunka phisqhani muyuntata ch"axwapxi, ukatxa janïra Nayrïri Jach"a Ch"axwäwi qalltkasaxa, janiwa kuna pachasa jark"atäkänti. Boxeonatonakajj mayniw qarjatäñapkamajj nuwasipjjäna.
  Oleg Rybachenko jupax mä juk"akiw aka chiqanx iyaw satayna:
  - Jumax yatisktawa, akax boxeo profesional ukawa, nayax kunjamatsa janiw munkti. Boxeo amateur ukanx rejilla ukanx sarnaqañakiw wakisi, ukampis profesionales ukanx sintipuniw promotores ukanakat dependi. Amuytʼañataki, wali yatiñan boxeadoraruw jan nuwasiñanak churasajj ismuyapjjaspa. Ukat campeonatos ukanakax mä uñisirirux jan ch"axwañar mantañapatakiw jark"aqapxi. Amuyt"añataki, kunayman qhiphart"awinakampi contrato firmañ jan munañaki.
  Dmitry jilatajj amparapampiw chʼalljjtayasïna:
  - ¡Jan ukax yant"añapawa!
  Chika uru manq"añ pachanx wayn tawaqunakax wali suma manq"ayapxäna... Naranjas ukat postre ukatakix platano, cocos ukat mangos ukanakaw utjäna, nayrax janiw soviéticos wayn tawaqu atletas ukanakax mallt"apkänti.
  Amuyataxa, uka atipt"asiw wakicht"irinakax nazis ukanakax uñacht"ayañ yant"apxäna, Tercer Reich ukanx taqi kunas walikïskiwa, wali satisfactorio ukhamarak luxus ukx aljañjamawa.
  Dmitry ukat Oleg Rybachenko jupanakax nayrïr kutiw machaq janchipanx cocos ukat platanos ukanakamp yant"apxäna, ukatx payïr kutiw piñas ukanakamp yant"apxäna (walikiw, URSS uksanx naranjas ukanakamp juk"amp jasakiwa; Asia Central uksanx jupanakankiwa!). Aka chiqanx waynanakaw mä pantjasiw lurapxi - jupanakax juk"ampiw manq"asipxi... Ukatx janiw jilïr entrenadores uka equiponx utjkänti... Hitler Jugent jupax mä consigna ukanïnwa - wayn tawaqunakax wayn tawaqunakan apnaqatäpxañapawa, ukhamax delegación deportiva soviética ukax amtawayi aka uñacht"awiru arktañani.
  ¡Inas ukax jan arktañax wali askïkchïnti!
  Kunjamakitix, postre ukat tortas ukanakamp chika uru manq"añ tukuyatatxa, (janitï atipt"ksta ukhax!) kimsa juk"amp ch"axwawinakaw utjawayi... Ukat ch"aman waynanakampi!
  Manq"añ tukuyatatxa, yuqall wawanakax wali kusisitaw jikxatasipxäna, Oleg Rybachenko jupax kunayman droganakampiw qullasipxatayna sasaw suyt"äna...
  Kunjamakitix jichhax clase de atletas soviéticos waynanakaw jilxattawayi, ukatx maynit maynikamaw chhaqtxañ qalltapxäna... Ukhamarus jueces ukat arbitronakax q"al sallqaw sarapxäna.
  Ukat soviéticos ukanakax nayratpach alemanes ukanakamp nuwasipxäna....
  Nayraqatax Dmitryx tolerable ukhamaw jikxatasïna, ukatx nayrïr rondanx cuartos de finales ukarux pasawayiwa...
  Ukampirus, semifinales ukanx niyaw amparanakapan kayunakapan jan ch"amanïtap amuyasïna... Juk"amp jan ch"amanïtapa ukat juk"amp k"achat k"achat sarnaqatapa... Ukampis Dmitryx jach"a jach"a tukuñaparuw katxarutayna, ukat nayrar sartawayi, kunatix walja jan ch"amanïkchïnsa... Ukampis waynan p"iqipax ch"amanïnwa, ukat mä jach"a, técnico ukat jank"ak uñisirin chiqap ch"axwatanakapax juparux colerayarakïnwa... Ukat colerasiñampi jach"a jach"a tukuñampiw, turkakipt"asax, jan axsaras nuwasiñ sarantañapatak jaytawayi...
  Tukuyañatakix kimsïr t"aqaruw Dmitryx uñisiriparux katjatayna, nayrap p"akjasa...
  Alemán jaqix mä juk"a musphataw jikxatasïna ukat chinuparuw ch"allt"asïna. Kimsïr Reich markankir waynax kutt"awayxänwa, juparux aynacht"ayapxäna. Dmitryx suma sarantäwip uñstayäna, mä janiw jank"ak lurawaykiti, ukampis pachpa pachanx kimsa uñjkañaw... Uñisirix jaquqaniwayi, arbitrux wali k"achat k"achat knockdown ukar jakthapiñ qalltäna... Alemán waynax sartasïna, ukampis janiw ch"amampiw kayunakaparux sayt"askänti ... Inspirado Dmitry jupax jupar tukuyañatakiw jank"ak saräna. Walja columpios precisos... Uka waynax jaquntatawa...
  Juezajj janiw jankʼak jupar jakʼachaskiti. Jupax kuns mä chiqar jiskt"i. Jupanakax juparux jaysapxi...
  Mä machaq q"añut jakthapiwiw qalltawayi... Nieve jakthapiwipanx waynax wali k"ariwa... Ukampis muyuntat tukuyañatakix señalax ist"asi. Jupanakax apthapisinx esquinaparuw irpapxi...
  Dmitry jilatajj jan pächasisaw akham säna:
  - ¡Janiwa pusi t"aqa utjkaniti! ¡Janiw mistkaniti!
  Ukhamächi ukhaxa, rusa waynax chiqaw sasaw mistu, segundonakax nayrar sartañapatakiw jaytawayi...
  Oleg Rybachenko, jupax janis kunas paskaspa ukhamaw nuwasi... Jupax samarañampiw puntos apsu, ukatx pusi kutiw tukuyi... Ukat sarnaqawipax wali chiqapawa ukat jank"akiw...
  Jupanakat paninikiw soviético atletanak taypinx finales ukar puripxäna, jupanakax sullka maraninakaruw uñt"ayapxäna. Wawanak taypin mä super peso pesado, ukat medio peso... Peso mosca ukan campeón ukax mä qawqha horanak janïr sarkasax usuchjataw uñjasiwayi, ukatx janiw jupar lanti jikxatañatakix pachax utjkänti...
  Ukhamat final ukanx pä rusonakakiw utjäna, ukatx taqpach mayninakax, chiqans, alemanes ukanakaw jupanakkamax quritak anatapxañapäna...
  Uka atipt"asiwix wali ch"amampiw filmatäski... Dmitryx chuym ch"allxtataw uñch"ukisïna:
  - ¡Akham p"inqachañ munapxistu! ¡Jiwasax rusanakax alemanes ukanakat sipan juk"amp jan wali jaqïksnas ukat janis arios ukanakat sipans juk"amp jan walinakäksna ukhama!
  Oleg Rybachenko jupax p"iqip ch"allxtayäna:
  - ¡Janiwa chiqpachansa! Kuna jaljawi nacionalidades ukanakax phuqhat ukhamarak jan phuqhat ukar jaljañax jupanakan jiskt"äw formulación ukanx jan amuyt"kayawa. Ukat amuyunakasax taqpachanx internacionales ukhamäspa ukhax ¿kuns sassna!
  Dmitry, lart"asisaw iyaw säna:
  - Ukatx internacional ukanx jupanakarux atipt"añäni...
  Janïr qhipa ch"axwäwix utjkän ukhax chiqans mä samart"awiw utjäna... Ukat ukatx alemanes jupanakax yaqha q"añuskir k"arinak soviético yuqall wawanakar apsupxäna... Jupanakax zapatillas ukanakap pulir sañ munapxäna sasaw sapxi. Ukampis ukatwa yuqall wawanakan kayunakapan zapatonakapax mä akatjamat llamp"uchasïna ukat t"unjañ qalltäna...
  Nayax jaquntañajawa ukat lavabo ukan jariqañatakiw t"ijtxa... Dmitryx wal colerasïna:
  - ¿Kunatsa ukham lurapxäna? ¿Jupanakax nuwasiñar provocar munapxistu ukat ukat atipt"asiñat jaqunukuñ munapxistu?
  Oleg Rybachenko jupax wali amuyt"asisaw akham säna:
  - ¡Janiw ukakikiti! Ukhamarakiw URSS markanx pisinkañ utjatap uñacht"ayañ munapxani, ukat p"iqinchir anatirinakas q"ala kayukiw atipt"asipxañapatak wayt"ata. Kunjamakitix, ¡kuna pisin jakasir wawanakas Rusia markanx jikxatasipxi!
  Dmitry jilatajj akham sasaw amuytʼayäna:
  - Inas jilïr masinakasar zapatillanak mayiraksna? Chiqpachansa, jumatakix wali jachʼäpxani, ukampis nayatakix ukankapxaniwa!
  Oleg Rybachenko jupax jan walit p"iqip ch"allxtayäna:
  - Janiwa, ¡ukaxa wali askiwa! Jiwasax jupanakarux uñacht"ayañäniw wali ch"amamp atipt"añ yattanxa. Ukhamarus, jiwasan marani yuqall wawanakax janiw q"ala kayuk sarañax phinq"asipkiti... Kunjamtï sapkixa, q"ala kayuni wawax...
  Dmitry chachajj amparanakap wali chʼamampiw chʼoqtʼasïna, ukatwa nudillonakapajj chʼiyjasïna. Uka boxeador waynax akham sänwa:
  - ¡Walikiwa, jupanakaxa colerayapxituwa! ¡Janiwa, ¡chiqpachapuniw colerapxitäna!
  Oleg Rybachenko jupax akham sasaw jaysatayna:
  - Ukhamajj colerasiñajj jumarusa nayarus chʼam churpan.
  Aka chiqanx amtawix Dima jupan jak"apan cadenamp chint"at llamkt"atapampiw jark"ata, waynax akham sasaw jisk"at arsüna:
  - ¿Jumaxa aka uñjaraktati?
  Oleg Rybachenko jupax mä jisk"a arumpiw jaysatayna:
  -Jïsa!
  Wasitat jallux puriñ qalltäna, ukax janiw Crimea markan primavera ukanx sinti uñt"atäkiti. Ukhamatwa jik"achasi ukat thayarakiwa. Ukhamaraki wali q"añuchatawa, ukat kayu ch"akhanakan uñstki uka callos ukanakax wali q"añuchataw thaya umamp ch"allt"ata. Q"ala kayuni katuntat columnax mä qawqha horanak qhipatx quqaruw mantawayi, niyaw jayp"u tuqirux mantawayi. Amuyatajja, SS chachanakajj jankʼakiw jallut imantasiñ munapjjäna. Uka precursor waynajj niyaw kuntï jupar paskäna uk armasjjäna. Ukat mä leninista waynatakix wali askiwa, thaya, umamp ch"allt"at q"uma isi, ch"amakt"at kayunaka ukat ch"aman grillete de acero inoxidable ukanakax muñecas ukanakap wila mistuñkamaw ch"allxtayäna.
  Dmitryx amukt"añ p"akintasinx akham sänwa:
  - Juyphi pachanx Crimea markar muyuntañx atipjawaytwa, ukampis... ¡kunjamatsa janiw ukhamäkiti!
  Oleg Rybachenko jupax iyaw sataynawa, p"iqip ch"allxtasa:
  - Ukampis jiwasampixa, taqi kunasa janiwa jaqinakampixa ukhamakiti!
  Uka quqax wali jach"apuniw tukuwayi. Thakhi thiyanakanx pino quqanakax formación ukan sayt"atäpxänwa - kimsa jan ukax pusi muyuntat, wila-marrón fisurado jan ukax q"illu-naranja corteza ukanakampiw jach"a challwa escamas ukar uñtasita, compactas siempre verdes jan ukax azul coronas ukanakax sallqa alturaruw jiltayapxäna.
  Ukat ramanakanx panqaranakaw utjaraki, kunas petunias ukar uñtasita. Janiw mä quqakiti, jan ukasti mä cuento ukhamawa, yaqha pachar mantañjam jikxatasiña. Ukampis mä minus ukax utjarakiwa - thakhin laq"ax ch"aphinakamp phuqhantatänwa, ch"ullqhi, chiqpach acero agujanak sawuñ maquinat apsutäkaspas ukhama.
  Yaqhep imill wawanakajj jupanakar taktʼasajj niyaw jachtʼasipjjäna. Dima, Oleg Rybachenko jupan amparap ch"allxtasax akham sänwa:
  - ¡Akax mä jan walt"awiwa! ¡Jan visionanakar creyipjjamti!
  Mirabelax Dima-n k"acha tripulacionat khuchhurat ñik"utaparuw amparap luqxatäna, ukax nayratpach jilxattañ qalltawayxänwa, ukat akham sasaw jisk"at arsüna:
  - ¡Iyawsapxam jan ukax jan iyawsapxam! ¡Ukat sarnaqawim uñjam! ¡Janiw juma pachpa mä infección churañajj wakiskänti!
  Enebro ukat... nayratpach puqut fresas ukat fresas ukanakax manqhanx wali thithitaw jilxattawayi. Uka qʼapkir qollajj pino primaveral ukat fresa primavera ukat enebro sat qʼapkir qollanakamp mistutawa. Ukat jukʼamp juntʼükaspas ukhamänwa. Ukat nayax janiw iyaw sañjamäkänti aka chiqat patak thakhinak sarañanx q"umaw utji, janis tundra ukhamäkchixa, ¿kuna kasta tundras Crimea markanx utjaspa? Ukampis taqpachaw pachpaki, jan wali pachampi ukat ch"iyar thaya qalanakampi, uka qalanak manqhanx fascista tamanakaw sartasipxi. Wali llakiskañawa kunatix jach"añchawix janiw jaya pachatakïkänti - amparanakapan, lakapan ukhamarak qhipäxan usuchjasiñapa, thaya, q"umachasiñax kutt"anxataynawa, ukat Oleg Rybachenko jupax wali jan kusisitaw jikxatasïna. Ukhamakiwa.
  Ukampis... wali suma precursor yatiqirix mä akatjamat jachaqt"asïna. Mä kutit sipans juk"a pachanakanx akan katuntat uñjasisinx akham amuyt"äna: walikiwa, taqi kunas jan waliwa, janiw juk"amp jan walt"ayañjamäkiti! Ukat sapa kutiw chiqpachansa kawkirus sarañax utjäna sasaw amuyasïna.
  Mä muspharkañ arunxa, uka amuyt"awix mä juk"a chuymacht"iriwa. Oleg chachajj Atlas sat cheqat Crimea markan mapapat amtañ qalltäna. Ukampis janiw amtaskänti - ukat mä jan amuyt"kay amuyunakaruw chhaqt"awayxi, kunatix taqpach jan lurañjamäki ukax utjawayiwa. Yaqha pacharuw sarasma - ciencia ficción qillqirinakax Mark Twain pachatpachaw ukx munapxi. Yaqha espacioru, kunatix juk"amp moderno, yaqha planetaru - ¡sañäni! Infiernoru razonampi - akatjamat akax supercivilizaciones ukanakawa; jaqinakax mä millón maraw jaqinakat nayrar sartañ tuqinx anatapxi! Taqi kunas jan lurañjamäki ukax lurasispawa - nayax chiqpachapuniw yatxa!!!! Ukampis ukhamat pachpa pachanx esencia, memoria, expresión entera ukat jan jumakix mayjt"añapataki?! Akax taqpach - jan tukuskir ukat transcendental...
  Oleg Rybachenko jupax Dmitry jilataruw akham jiskt"äna:
  - ¿Jumax ch"axwañatakix mä amtaw utjiti?
  Uka waynax akham sasaw jaysäna:
  - Amtaxa sapuru - ¡hit! - Ch"uqi ch"allt"aña, ukaxa sapa ch"akhaxa qhipäxapampiwa uñjasi, sasawa yapxati. - Ukampisa wali sumawa kunapachatixa janiwa mä ch"akhaki ukhamakiti, jan ukasti ch"amani ch"akhanakawa anatapxi. Suma ikiñ... Ukampis jumax jisk"aruw tukuwaytaxa!
  - Jisk"a, ukampisa jaya! - Oleg jupax corny sasaw jaysäna, ukampis wali askiwa.
  Ukat thakix juk"amp sumaw tukuwayxäna, ukañkamax juk"amp ch"amanchatäxänwa. Ukat wali muspharkañawa, Crimea markanx taqi kunas jiwatäkaspas ukhamawa. Mä pä kutiw uñisit ch"iyar esvástica ukamp motociclistanakax nanakar jak"achasipxäna. Ukat ukjatx niya phisqa minutos ukjaw mä convoy jupanakar jak"achasïna - jach"a carritonakax filosofía ukham uñtat mordedores ukanakan apxatatawa, equipaje ukax saco tela ukamp ch"uqt"atawa, uka carritonakax policianakax volanteados ukanakaw qunt"asipxäna, jallu pachan camuflaje ukat traición ukan brazaletes ukanakampi. Ukhamaraki mä transportador ukamp chikt"ata. Hitler chachajj janiw tankinakjamäkiti, jupajj waljaniw utji. Ukat yaqha escuadrón camionanakampi, ukat motocicletanakampi, mä carro lateral ukamp, jankʼakiw katuntat esclavo imill wawanakar katjapjjäna. Patak autonakaw utji, janiw juk"ampikiti, niya taqpachaw khaki pintat.
  Sarkasax nazis ukanakax katuntat jaqinakan columna p"iqin kayuk sarapki ukat chiqpachanx esclavonakan p"iqinchat caballot saririnakaruw ist"apxäna, ukat Oleg Rybachenko jupax juramento luraspänwa, uka arunakax sawkasiñjamawa. SS guardianakajj amukiw qheparapjjäna. Doctoranakajj kunayman blindat autonakanwa sarapjjäna, uka autonakajj tortuganakar uñtatänwa ukat wali jachʼänwa, pistanakajj wali jaqontatäskänwa. Jupanakax ametralladoranakampiw chhuxriñchjasipxirïna. Ukampis uñtasiwa, Oleg jupax amuyt"iwa, janiw chiqpachans aka lurawix gustkiti - guardia guardias... Jupanakax brutal bozal ukanakap imantapxarakïnwa.
  Dima kullakajj akham sänwa:
  - ¡Alemania markanxa verdugonakax janiw respetatäpkiti!
  Mirabelax wasitat kuns arsüna, SS ukan jan wali pallapallanakan qhipäxaparuw p"iqip ch"allxtayäna. Oleg jilatajj akham sänwa:
  - ¡Jupanakar jiwayapxam! ¡Sapa mayniw jupanakatxa, Hitler nayrax!
  Dimax mä jach"a jach"a tukusaw akham säna:
  - Eh, janiwa jupanakan arupa amuyaskti. Jan ukhamäkaspa ukhajja, qhepat jankʼak puripjjäti sasaw jisktʼasirïta...
  Oleg Rybachenko jupax jan axsarasaw akham säna:
  - Nayax alemán aru yatxa, ukampis ¡juk"a askiwa!
  Ukañkamax jallux sayt"xänwa, ukat alaxpachax quqanak patxaruw q"umachasïna ukat intix uñstawayxänwa. Oleg Rybachenko jupax yaqha jan walt"äwinïnwa - jupax juk"amp juk"ampiw panpachan baño ukar sarañ munäna. Ukampis kunas yatiyawayitu: janiw uka laykux sayt"apkaspati. Mä kunatsa, ukham elemental lurañax jan lurañjamätapa, aka chiqans yaqha jaqin munañapat dependirïtapax precursor waynarux walpun colerayäna. Ukatjja, uka munañajj wali llakiskañänwa. SS chachanakas yanapirinakapas uka jan walt"äw jan sayt"as askichapxäna, ukampis ukax uñisiñakiw utjayäna, janiw jupanakan uñacht"äwiparjam sarnaqañ munkänti.
  Ukhamasti, awisax manqʼañanak churatamat arrepentisismawa, ukhamatwa uka munañax utji. Fascistas jupanakax jan walt"awinak utjayañ yatipxi - jupanakax sádicos ukham yuripxi. Jan ukajj ¿kunjamsa uka fiestajj jupanakar jilsuwaypachäna?
  Oleg Rybachenko jupax nayratpachx wali t"aqhisiyataw uñjasiwayi, kunawsatix mä akatjamat wali q"uma thayanx mä chhullunkhax chhullunkhayat ist"asïna, ukatx mä allqamariw larusiskäna ukat jaqinakan arunakapaw ist"asïna, mä akatjamat ch"iqa tuqinx mä q"uma chiqaw uñstañ qalltawayi, kawkhantix pallapallanakax kuns lurapkäna - uka tuqita taqpachax kimsa tunka payani, ukat qhipäxanx qalat ukat jach"a utanakat chhuxriñchjasiñaw jilxattawayi. Camuflaje isimp isthapt"at wawanakax thakhit pampan jikxatasir jaqinakar p"iqi ch"allxtataw t"ijtapxäna. Janiw rusas ukhamäkiti, arnaqasiñanaka ukat esvásticas ukamp brazaletes ukanakamp taripañax niya pä tunkïnwa - t"ijt"asaw arnaqasipxäna. Kunawsatix columnax ayllun jak"achaskäna ukhax tunka payan pallapallanakaw jupanakamp jikisiñatak mistuwayxapxatayna - jach"a lanza granadas ukat ametralladoras portátiles ukanakampi, ukax ancho dispositivos subbarril ukanakampiw equipata. Jupanakarux mä jach"a jilïr jaqiw irpxaruwayäna, jupax SS generalan uniformepanïnwa.
  Jan ukax inas jan achachilakïkchiti, jan ukasti ch"iyar ñik"utanïnwa, kunatix janiw yaqha chuymanïñ chimpunakax jupar uñjaskänti, ukat mä jach"a, ch"uxña amparapan gestopax quri pulseranakampi k"achacht"ata, reyin ukhamarak kamachirjam uñt"atäna.
  Ukat jupax premios ukaniwa... Oleg Rybachenko jupax referencia libron ullart"awayi, ukat musphataw jikxatasïna kunatix waljax mä colección ukar apthapitaspawa. Jilpachax Cruz de Caballero ukawa, ukax encina laphinakampi ukat espadanakampi. Uka patatpachax pachpakiwa, ukampis diamantenakampi, ukhamarak Gran Cruz de la Cruz de Hierro ukampi, ukampis Goering sapakiw ukham premio katuqi. Juk"amp jach"aruw Jach"a Cruz de la Cruz de Hierro ukan warawarapax utji, ukatx Alemania markan sarnaqäwipanx pä jaqiruw uñt"ayasi - Mariscales de Campo Blucher ukat Hindenburg. Suma, Orden del Águila con Diamantes ukax juk"amp jach"awa.
  Carcelankirinakan columnapajj saytʼjjänwa. Olla purak "doctor-jefe", kunjamtix Oleg Rybachenko jupax convoy p"iqinchirir sutinchawayki ukhama, caballot saraqasinx ch"iyar ñik"utan jaqimp aruskipt"awayi. Mayninakax llakitaw ukat jan walt"ayat convoy uñkatapxäna. Oleg Rybachenko jupax taqiniw yapunkirinakax irnaqawip jaytxapxatayna, ukat t"ijtir wawanakax niyaw jak"achasipxatayna. Nayrïr alemanes, jupanakax mä columna ukan sarnaqapxäna. Ukat jupanakan qhipäxapanx jisk"a locales ukanakaw utji: q"ala kayuni jan ukax tejido bast zapatos ukamp isthapt"ata. Uka chiqankir pisin jakasirinakax kunayman saminakani a cuadros camisanakakiw uñstapxäna - ch"iyar janq"u jupanakax wali ch"ullqhiw jikxatasipxäna, janiw jank"ak kawkhans yuqall wawanakax jikxatasipxi ukat kawkhans imill wawanakax jikxatasipxi ukx amuyañjamäkänti; taqpachaw ch"uxña, ch"iyar ñik"utani, ukampis laq"ampi ch"iyara, jan ukax ch"uxña wila, jaya ñik"utani, monstruoso q"añuchata, ukampis jakkir, qhana nayranakani - yatxatañ muniri, mä juk"a axsarata ukat qhana khuyapt"ayasiña. Oleg Rybachenko jupax amuyarakïnwa, SS convoy ukax esclavonakar jak"achasiñataki ukat uka chiqankir jaqinakat jayarst"ayañatakiw ch"amachasi. Nazinakajj janiw chʼajjwayasipkänti, janiw jachʼa jachʼa tukupkänti, jila partejj amukiw sarnaqapjjerïna.
  Margaritax aka uñakipt"asax akham siwa:
  - ¿Kawkirus SS ukan bravadopax saräna?
  Oleg Rybachenko chachajj wali amuytʼasisaw akham säna:
  - ¡Jichhax chivo ukat lazonakataki!
  Ukañkamax ch"iyar ñik"utan generalax mä pä kutiw SS chachanakarux degenerado hocico ukan uñacht"ayäna, ukatx kunapachatix lik"i jaqix lakapan kuna espumampis uñch"ukiñ qalltäna ukhax amparapampiw jayarst"ayäna, wali ch"amampiw liwxatäna, ch"uqt"atäkaspas ukhama mä espadampiw ch"uqt"ata. Ukat lik"i jaqix amparap luqxatarakïnwa, ukampis chuym ust"ayataw iyaw sañ munäna, ukat mä juk"a kamachi churarakïna. Blindada autonakax chhuxriñchjasiñ qalltapxäna, ukat lobonak apnaqirinakax thakhin juk"amp sarnaqapxäna. Chika tunka uka markankir soldadonakaw arktapxäna. Mayninakax katuntat esclavonakaruw muyuntapxäna, ukat columnax wasitat sarnaqäna. Ch"iyar ñik"utan jaqix wawanakaru ukhamarak pampan irnaqirinakaruw arnaqasïna, ukat jupa pachpaw caballot saraqat jaqi guardianakan jak"apan sarnaqäna.
  Dima, khathati, akham sänwa:
  -¡Janiw kuns jaljapkänti!
  Mirabela kullakajj jachaqtʼasisaw akham säna:
  - ¡Ch"axwapxpan ukat maynit maynikam ch"akhanakap ch"iyjasipxpan!
  Uka markankir SS ch"axwirinakat jutir mä jach"a barba waynax Oleg Rybachenko jak"an mä chiqawj jikxatasïna, ukat precursor waynarux ñik"ut ch"allxtayäna, ametralladorap ch"allxtayäna, ukatx p"iqipanx akham sasaw arnaqasïna:
  -Jumaxa rusa khuchhiti, ¿kunas amuyasta?
  Ukat kisunakap qhantʼayasajj akham sarakïnwa:
  - ¿Moscú ukat Washington markanakankañäniti janicha?
  Oleg Rybachenko jupax kuntix jupat munapkän uk amuyasïna, jank"akiw p"iqip muytayäna, Margarit kullakax uñkatasïnwa - jan ch"amanïsa ukat pachpa pachanx akham sañjamawa: "¡Suerte - jach"a yänakaw suyt"apxistu!" - ukampis ch"iyar ñik"utan generalax amparapamp luqxatäna, ukat barba jaqix yaqha tuqit arnaqasïna, Oleg-ar arrepentisisaw uñch"ukiskäna ukat janiw juk"amp arskänti. Oleg Rybachenkox niyaw kuntix munkän uk amuyasxäna... Jan qhanpach uñt"atäkchïnsa.
  Ukampis ¿ukax jukʼamp askïspa, ukhamax yantʼanakax wali askiti? ¿Chiqapunit alemanonakax jutïrin ukham yatxatañ munapxi? Ukampis ukax mä contradicción ukhamaw tukuwayi. Ukham chʼaxwäwi tukuyatatxa janiw boxeo amigöñ tuqit parltʼasiñax utjkaspati. Fascismo ukat comunismo ukax wiñayatakiw uñisirinakäpxi. Jan ukax yaqhax akanx utjiti... Kunjams chhuxriñchjasiñanakax usuchjasipxäna.
  Pallapallanakan ayllupax mä jisk"a ukampis ch"aman palisada qhipäxankänwa - mä plataforma ukampiw monstruosa organizacion SS ukan pallapallanakatakix utjäna, ch"aman - ukampis jach"a jist"arat - punkunakampi. Mäkiw Oleg Rybachenko-takix muspharkañjamax uñjasiwayi - qalat lurat punku pilaranaka, jan tukuskir panqaranakampi, ch"aphinakampi makhatir tallanakampi ch"uqt"ata. Aka pilaranakax janiw kunakipans ayllun uñnaqapamp chikachaskänti, kawkhantix q"añuchata (ukampis - inas akax juyphi pachat qhiparchi?), ukat utanakax qalat lurat azulejos ukanakat luratawa, jach"a ch"aphinakan q"illu musgo ukamp calafateata, marrón plano ukanïnwa pajampi lurat tejanaka.
  Ukampis jupa pachpa apnaqir mä pistolaw utjäna. Janiwa, mä autopropulsada arma ukawa, ukat mä versión caterpillar ukawa, jan uñt"at Oleg Rybachenko jiskt"asir jaqitaki. Amuyt"añataki, uka armax mä mortero satawa, ukax janiw 350 milímetros ukjat juk"ampikiti. Jupajj janipuniw uka toqet istʼirïkänti sasaw säna.
  Ukhamarus uka autox niya llätunk tunk toneladanak pesa, ukat ¿kunjamarak mä autox Crimea qullunakatsa ayxatatäspasti? ¿Jan atipañjam Sebastopol markar jan walt"ayañ pachanx yant"añ munapxiti? Aka asumción ukax ch"usat purakajaruw mä juk"a usuchjayi. ¿Kunjamsa Rusia markankir pallapallanakatakix ukham ataques ukanakax utjani? Taqi kunatix akan utjki ukax Edad Media ukan samaqt"awayi, modernidad ukat técnica innovación ukanakamp mistu. Kunjamtï campananakampi ukat silbatonakampi pʼiyanakajj utjki ukhama. Aka chiqanx TVx utjaspa ukhax janiw muspharkañas utjkaspati, ukat mä color ukax utjaspa ukhaxa. Janiwa ch"iyara janq"u.
  Uka pachparakiw kawkhantï esclavonakar apanipkäna, jan ukajj jukʼamp sum arstʼañatakejj jaqunukupkäna uka cuartojj uñstäna. Ukampirus janiw - juk"amp jan waliwa, kunatix janiw khitis cemento mortero ukamp ch"iyar ch"iyar ch"iyar ch"iyar ch"akhanakar calafar uñtat thujskänti, ukat Oleg Rybachenko - khuchhinakatakix wali uñt"at thujsa. Esclavonakajj mä jaytat jan ukajj mä jukʼa tiempo chʼusat graneroruw hangar ukham apnaqañ amtapjjäna (ukham cheqanakat thujsajj niyas janipuniw chhaqtkiti).
  Margaritax walpun chhuxriñchjasïna, ukat axsarañjamaw jikxatasïna ukat akham sasaw llaktʼasïna:
  - ¡Jupanakax wasitat aynacht"ayapxitu! ¡Walikiwa, ¡Hitler chachan katjatäristjja!
  Ukampis pʼeqeja patjjarojj mä teja ukhamänwa. Ukatjja, esclavonakajj jan cadenanakampi chintʼatäpjjänwa. Ukampis kunjamtï Oleg chachajj ajjsarkänjja, janiw aka cheqan baño churapkänti. Nayra utanakanxa, kawkhantix carcelax juk"amp moderno ukhamawa, juk"amp sumaw jikxatasi. Krauts jupanakax khuchhinakäkchisa, janiw q"añunakar munapkiti.
  Ukampisa, uka tuqitwa lupʼïna, kunattix nayra pirqaruw negociop luratayna. Ukat jach"at arsüna. Kunsa siristxa... Akax janiw precursoräkiti, janiw kunjamatsa suma uñnaqt"anïkiti. Wali janiw pantalonajankkiti, niyaw mä jisk"a atipt"äwi. Ukat imillanakax amuyataxaw akankapxañapäna... Jan uñch"ukiñax juk"amp askiwa...
  Ukampis Aurora kullakajj janiw chuyma chʼalljjtaykiti:
  - Yaqha aventura... ¡Aka kusisiñampiwa jakasipxta, samañasa!
  Oleg Rybachenko jupax akham sasaw arsuwayi:
  - Ukampis jutïr pachanx juk"amp askïspawa!
  Nina saxraxa uka waynaruxa ch"ipxtayäna:
  - ¡Apuestas ukax kunjams jutïr pachanx jan jiwasat jayarst"kaniti uk uñakipañataki!
  Oleg Rybachenko jupax amukiw uka tuqit q"ucht"awayi. Ukaw jiskʼachatäñasa, pʼinqachañasa jan atipjañatak yanaptʼäna;
  Nayax awki markajarux jan jark'ataw luqtaskä - .
  ¡Mä jach"a lurawix utjpan, nuwasir jaqix jach"añchatäpan!
  Espadax ch"allt"asi ukat guantex jaquntatawa,
  ¡Uraqpachan reyin jan khuyaptʼayasir kamachipa!
  
  Volcán ukax phichhantatawa - umax t'amt'aski, .
  Munasiñaja, ámbar lakaja!
  Mä jukʼa tiempos libre jakasiñ jikjjatañ munta, .
  ¡Kunja thayasa ukat qʼoma jaqïtasa!
  
  Wali valorani ñik'utanakax qurir uñtataw phichhantapxi,
  Jupax amparanakap luqxatäna - ¡mä ch"iwiw jilxattawayi!
  Tatitux mä jan aljañjam regalo churitu
  ¡Ukat jankʼakiw kusisiña ukat qhanar tukuwayjjäna!
  
  Kawkhantï Diosajj pasawaykäna: ukanwa mä vallejj jilsuwayäna;
  ¡Panqar, ch"uxña ch"uxña janq"u rosas!
  Ukanx jach'añchäwiw utjani - taqi pachan chika taypin - .
  !
  
  Jisa, yattwa, juchararätwa, layqasiñamp chikt"ata, .
  ¡Ukat jupax janiw alaxpachankir chʼuxña quqanakampi, chʼuxña quqanakampix askïkiti!
  Ukampis Calvario markan Cristomp chika,
  ¡Uka icono mä capampiw llawuntasin jachta!
  
  Nayan jumax taqi novianakat sipan wali suma uñnaqanïtawa,
  ¡Taqi ch"aman Diosax ajayuruw mayjt"ayaspa sasaw iyawstxa!
  Nayajj jan askïki uka cruzaj aptʼaskä,
  ¡Ukat amparanakajat jaquqanir escudo apthapisï!
  . 7 JAQTHAPI.
  Jupanakajj mä graneronwa jikjjatasipjjäna, ukhamajj nazinakajj soviético markachirinakat sipansa uywanakar jukʼamp sum uñjañ yatipjjäna ukhajja, kunatsa aguantapjjasma.
  Uka markankir kimsa yuqall wawanakax SS ukan apnaqatäpxänwa, paja manqhar ayxatapxäna. Jupanakax jank"akiw t"ijtapxäna, q"ala kayukiw lliphipipxäna, laq"ampi phuqhantat talonanakapax, jach"a amparanakap phuqt"ata ukat qhipäxar apanipxäna. Nayra marax yatichapxänwa, ukampis waljapunïnwa, niyas mä ch"uqi ch"uqiruw tukuwayxäna. Ukat paqallq jan ukax llätunk minutos ukjatx janiw juk"ampi, mä warmiw uñstäna, jupax pä local imill wawanakamp chikaw walja jach"a ch"uqi tortanaka ukat pä jach"a muyu queso apanipxatayna. Ucraniano aru parlkasax wali yatiñampiw manq"añanak taqinir jaljatayna. Oleg Rybachenkox yatiñ munirïxänwa: waljaniw juparus yuqall wawanakarus kuns jiskt"apxäna, ukat kimsanix munasiñampiw jaysapxäna.
  Walja alemanes ukanakaw utji ukat jupanakax kuns akan uskt"asipki. ¡Ukampis mayamp janiw khitis kuns yatkiti! Qhiparusti, uka pachpa yuqall wawanakax mä cubo uma apanipxatayna ukat punkunakap wali sum jist"antapxäna. Masinakapan sarnaqawipat taripasax Oleg Rybachenkox amuyawayiwa: akax mistuwayxiwa, jichhürunakanx janiw yaqha chiqar irpapkistaniti.
  Margarita kullakajj amparat jilaparuw uma churäna ukat akham sänwa:
  - ¡Janiw kuna jan walt"awis utjkaspati mä qawqha refresconak utjañapataki!
  T"ant"ax fresco ukhamaw tukuwayi, ukampis jan uñt"atawa, kunjamakitix llamp"u (Oleg Rybachenkox janiw uka rancio manq"at alwa manq"at sawutapat amtaskänti, ukhamat uñtasiñataki). Jan ukax jan phayata, jan ukax sapa kutiw akan ukham manq"apxi (jan ukax juk"ampirus, juk"ampirus qhipïrix manq"apxi, mayninakax manq"apxi ukat janiw kuna jan walt"äwis uñacht"ayapkiti). Ukampis queso ukax local ukan luratäpachänwa - wali suma, queso feta ukar uñtasita, ukax Oleg Rybachenko juparuw yupaychäna. Uka chimpux amparaman kimsïr t"aqakïtapax wali llakiskañawa. Ukat mä wayn tawaqus ukhamaraki, janiw chachakïkiti.
  Margarita kullakajj qarjata jilaparuw yanaptʼäna. Jiwayatäkaspas ukhamaw paja patxaru jaquntatäna, kuntï jikxatkäna uk masticasïna, ikiñar qunt"asïna, janirakiw umaskänti. Oleg Rybachenko chachajj mä akatjamat khathatitap amuyasïna. Maynix thaya qhipat khathatikïkaspas ukhamakiw suyt"aspa, ukat juk"ampirus sallqa visionanaka. Ukax ikiñat qhiparux aka khathatiñax chhaqtxaniwa. Oleg Rybachenko jupax juk"amp paja jupatakikiw apthapiñ yant"äna, ukat wakisispa ukhax ukan imt"asirakïnwa. Manqʼañ munañajj janiw chhaqtkänti, sasaw chuymachtʼäna, jan ukasti kunjamtï jaqenakan istʼkäna ukhama; Kunapachatï chhuxriñchjasiñax utjki ukhaxa, nayraqatxa manqʼañ munañax chhaqtayañawa. Oleg Rybachenko jupa pachpax janiw kunapachas usutäkiti - diseño genético ukar yuspajarasawa. Chiqans janiw juparux ukham yant"äwinak lurkti, ukat walja horanakaw thaya taypin sarnaqawayta. Ukhama.. Ukampis inas ukax walikïchispa. Ukat jan ukhamäkanixa, ukhamax mä ch"amaw utji ciencia laykux juparux wali qullasipxañapataki...
  Yaqhip imill wawanakax ukhamarakiw khathatipxi, ukampis janiw khitis chhuxriñchjkiti.
  ¡Ay, ¡kunjamsa tʼaqhisiyir qarjañajj precursor waynarojj purïna, pʼeqet kayukama! Muñecas ukanakax wilaruw ch"allt"ata, qhipäxan punkit ch"akhanaka, usuchjata, ch"akhuta ukat kayunak junt"uchañ qalltata - taqi kunas usu, ukampis uka usux ikiñ ukat ikiñ munañakiw juk"amp ch"amanchawayi.
  Ukat ikiñax axsarañjamawa - inas jan sartasksta, jan ukax juk"amp jan walix, wasitat mä visionaruw tukuyasma. Ukampirus, wali muspharkañawa.
  Oleg Rybachenko jupax nayranakap jist"arasïna ukat jank"akiw Morpheus ukan amparapar nadatäna - samkanakampi phuqt"ata, saminakani, ukat ist"añjamaw ist"asi.
  Mayni ukat yant"awinakax janiw ukakipkiti... Anillo tapapax mayjt"ayatawa, hierro laphinakaw ch"iyar ch"akhanakampi uskt"ata, ukax jan khuyapt"ayasisaw yuqall wawanakan q"ala talonanakapar allsuwayxi...
  Oleg Rybachenko jupax jacht"asirakïnwa, ukampis aguantawayiwa, janis sayt"añjamäkchïnxa, ukat Dmitryx thuqt"asisaw qhuruñ qalltäna...
  Jupanakan uñisirinakax wali ch"amanïpxänwa ukat qhanaw oficialmente yatiyat sipans jilïrinakäpxäna. Amuyt"añataki, Dmitry-n uñisiripax jupat sipan mä p"iqi jach"awa, ukat niyaw bigote ukani... Ukat, ¿tunka mayan maranix bigotex p"akjaspati?
  Oleg Rybachenko jupan uñisiripax juk"amp jach"a ukat llamp"u ukhamarakiwa, ukat ajanupax janiw mä wawa gangster ukhamäkiti... Ukampirus, waynax janiw yaqhakiti, mä anillox mä anillo ukhamawa, taqiniw ukan tantachasipxi!
  Panpacha ch"axwawinakax pachpa pachanw lurasiwayi.... Jank"akiw tukuyañasawa, chika arum jak"achasxiwa...
  Dima mayjt"ayatax niya jank"akiw ajanuparux jach"a ch"axwañanak apsuñ qalltäna. Jupan uñisiripax mä ventaja ukanïnwa amparanakapan largopata, pesaje ukanxa, ukat, amuyasi, suma wakicht"ataw jikxatasïna, físicamente ukhamarak técnicamente... Musculonakapax aksa tuqinx mä atleta muscular ukar uñtasitaw... Ukampirus Dimkax wali definido ukhamänwa ukat jank"akiw... Jupax jank"akiw sarnaqäna, ukampis jichhax juk"ampiw juk"ampi...
  Venenado Dmitryx janiw walja sapa ukhamarak pä golpes nayrïr kutin jaytkänti. Kupi nayra manqhanxa mä hematoma ukaw punkiñ qalltäna...
  Payïr t"aqax juk"amp jan walipunïnwa, uñisiripax nayrar sartasaw ch"allt"asïna, ch"allt"äna, ch"allt"äna... Ukat Dmitryx niyaw jan arxataskänti, p"iqip qhipäxar jaquntañakiw ch"axwañanak llamp"uchañatak jaquntäna, juk"akiw, ukampis jan suyt"ataw qhipäxar jaquntäna, ukat yaqhip pachax jupan p"iqiparuw purirakïna uñisiri... Jupax alemán arunx qhuru arumpiw arsüna:
  - Jumax rusa jaqiwa, ukax sañ muniw janiw phuqhat jaqikiti!
  Dmitry chachajj wali qhuru arumpiw säna, alemán arutwa akham sarakïna:
  - Ukat jumax alemán jaqïtawa, ¡mä rusa jaqit taqpach askinak katuqarakïta!
  Jupax walpun colerasïna ukat codopampiw nayrapar jawq"jäna...
  Jilapachax Dmitry-n nayrapax aka universo ukanx wali ch"amaniwa, ukatx janipuniw p"akjatäkiti, ch"allt"atas ukhamarakiwa, ukampis aka tuqinx janiw mä guante ukamp llamp"uchat ch"axwawikiti, jan ukasti mä ch"ama codo ch"akha ch"akha ch"akhanakan ch"akhapawa.
  Ukat wilax waynan ajanupat jallu purintäna, ukat liq"iñapatakiw wayt"äna... Dimkax jaysäna... Jupax jutaskir katjäna Uñisirix mä juk"a khathatitaynawa ukat jupax liwxatasïna, ukampis janiw ch"amanïkänti suma sarantäwip uñstayañataki. ch"uqi ch"uqi ch"uqi kayunakapax algodón ukamp luratäkaspas ukhamaw amuyasïna.
  Kimsïr t"aqax janiw juk"amp ch"amäkänti, uñisirinakax jank"akiw ch"amanchapxäna, ukampis Dmitryx juk"amp kutiw jark"aqañ qalltawayi, ch"axwawinakar jaqunukuñataki... Final ukan kamachinakapax mayjt"ayatawa, kunatix mä quri medalla internacional tuqitw parlasktanxa, muyuntat muyuntatanakax ukhamapunïnwa tunka phisqhaniruw jilxattawayi... Kunjamatix pros ukanakax ukhama. Nayax mä wali qhuru amtäwiw sañaja, wayn tawaqunakamp chika, jupanakax uka urux phisqa kutiw ch"axwapxatayna... Chiqans Dimkax jank"akiw tukuyäna, ukat uñisiripax qhanaw jan sinti nuwasiñamp aynacht"ayatäna...
  Ukampis nayrïr pusi wali ch"amanchata muyuntat qhipatxa, Dmitry-n uñisiripax mä juk"a juk"ampiw jilxattawayi. Ukat qarjataw jikxatasirakïna, samañapax jukʼamp jankʼakiw tukuwayxäna ukat uka pachparakiw jukʼamp llaktʼasirakïna...
  Dimka chachajj qʼala kayunakapajj chʼakhanakanïkchïnsa ukat sinti phichhantatäkchïnsa, jukʼamp chʼamanïkaspas ukhamwa amuyasïna. Suxta t"aqax walja kutiw uñisiriparux chhuxriñchjatayna... Ukampis jupax jan jaytjasiri, jach"a, ukat inas dopado ukhamarakirakchïna...
  Paqallqu t"aqapanx Dmitry-n k"ari ch"axwiripax mä juk"a mayjt"ayawayiwa, ukatx walja ch"axwawinakampiw yant"añ qalltawayi, kamachinak contra, codo-pampi, jan ukax p"iqipampis... Dima-x juk"ampiw uraqir puriñ qalltawayi, ukatx... llätunk t"aqax mä chikat askinak jikxatawayi... Ukat kunapachatix codo wasitat kuynt"ayäna ukhax mä poste ukar t"ijtäna... Dmitry burlasax juparuw qhuru arsüna:
  - Walikiwa, nayaxa katjatätwa, khitis muxsa!
  Alemán jaqix juk"amp kusisitaw jikxatasïna, ¡mä sapa cruz ganchompiw jakthapiskäna!
  Oleg Rybachenko jupax juk"amp chiqaparuw ch"axwawimp ch"axwawayxi, niyas jan mä ch"axwawimp ch"amanchasa, ukat aprovechasinx uñisiripax sinti jach"a liwxatasinx, ch"iqa ch"iqampiw jan ukax ch"iqa cruzampiw chinuparux jikisiwayi... Ukampis jach"a alemán wawax janiw ukham lurkänti uka ch"axwawinakarux reaccionapxi. Ukat Oleg Rybachenko jupax tácticas ukar mayjt"ayawayi ukat uñisiripan ch"allt"at nayrapar irnaqañ qalltawayi... Alemán ukan muxsañchäwipax jaya pachaw utjäna, ukampis paqallq kutiw fugas ukar puriñ qalltawayi...
  Oleg Rybachenko jupan uñisiripax yaqha, juk"amp k"acha ukat chiqapar uñjir waynampiw lantintatäna sasaw sañasa. Nayrïrix usuchjatäkaspas ukhamaw amuyasïna (Chiqans akax mä nazi k"arinakäkchisa!)... Ukatwa, ch"axwäw qalltawinx fresco ukhamaw jikxatasïna ukat mä frenético ritmo apthapispawa.
  Ukampis llätunk t"aqax Oleg Rybachenkox mä juk"a pächasisaw mä ch"axwäw jaytawayi, ukax kayunakapat jaquqaniwayi... Uka waynan q"ala, jawq"jata kayunakapax jan kuns lurasaw muyuntäna... Ukampirus Olezhek jupax jank"akiw jaltxatayna, ukhamat jan knockout ukax utjañapataki jakthapita. Jupax jank"akiw uñisiriparux warkt"asïna...
  Jupax ch"allxtayäna, tukuyañatakis jank"akiw jalxatäna... Cornelax llätunk t"aqa tukuyañ yatiyañatakiw ist"asïna, ukampis arbitrux jan ist"kaspa ukhamaw tukuwayi...
  Oleg Rybachenko jupax mä qawqha jach"a ch"axwawinakatx janiw jikxatkänti, ukampis katxasïna, p"iqip ch"allxtasaw llamp"uchasïna. Uñisirinakax mä frenesí ukar sarapxäna, janiw kuns amuyasxänti, jawq"japxäna. Aka chiqanx soviético waynax, reflexivamente, ukampis wali ch"amampiw janchiparux jupa tuqir ch"allt"awayi... Uka ch"axwawix chiqapuniw jiphillaparux ch"allt"awayi... Mä wali axsarkañ ch"axwawi...
  Uñisirix mä qawqha juk"amp columpios luratayna ukat jach"a ajanupax lilaruw tukuwayxäna. Mä convulsivo trago de aire apt"asisa, nayraqatar jaquntatäna ukat liwxatañ qalltäna... Arbitrox jank"akiw nuwasiñ sayt"ayäna, ukatx qullirinakax ring ukar t"ijtxapxäna... Mä juk"a pachatxa, Oleg Rybachenko ukan uñisiripax janiw ch"axwañ sarantañ atkänti, ukax qhanstawayiwa, ukat jupax jilapartx camilla ukanw apasxäna, IV...
  Ukax Dmitry amigoparux mä jan wali efectow utjawayi ukat jupax ofensivaruw sarawayi mä uñjkañ qarjata uñisiriru... Tunka, tunka mayan, tunka payan ronda... Mä ch"ama intercambio de golpes, ukampis Dmitrytakix qhana ventajampiw... Tunka kimsani muyux mä juk"a nivelaruw tukuwayi, mä desesperado pulpo alemán ukan utjatapata, ukat soviético waynax cejapan mä khuchhurata katuqatayna.... Ukampis tunka pusini urunx ch"amanchata Dimkax wasitatw amparapar amparapar katuqatayna. Aka waynanakarux janiw kuns yatipkänti, sañäni, Muhammad Ali tuqitxa, ukampis walja tuqinakatx tácticas ukanakap copiapxäna.
  Tunka phisqhan muyuntat pachanx alemán jaqin amparanakapax qarjataw jaquqanïna, ukatx janiw jawq"jawinakarux jaysxänti, jan ukasti sayt"atäxänwa, ariano ch"amanïtap uñacht"ayasa.... Ukhamarus Dmitryx droga ukat monstruoso qarjatapatxa, jilapartx ch"axwañanakax t"unjañax walpun tukuwayxäna juk"amp jan ch"amani. ¡Ukhamajj ukhamäpan! Ukampis waljaniw utjäna, waljanirakïnwa, ukat uñisirinakan jan ch"uqt"at ñik"utaparuw jallu purintapxäna. Tukuyañatakix alemán p"iqipax janiw aguantañjamäkänti, límite de resistencia ukax tukusxänwa ukat jupax "ariano" markan representantepax laq"ar uñtataw jasakiw liwxatasïna, niya tunka phisqhan minutos janïr qhipa muyuntat tukuyañkama...
  Arbitrux q"añu chuymampiw juk"at juk"at jakthapiñ qalltäna, ukampis phisqa jakthapiñ tukuyatatsti, kunjams Dmitry Lebedev ukan uñisiripax sinti jan kuynt"askäna uk uñjasax, jupax aruskipt"asaw arnaqasïna:
  - Jan ukasti, mä qulliri!
  Ukat yaqha "superman" waynaruw qullañ utar apayapxäna... Uka qhipatx atipt"ir finalistas ukanakax mä columna nayraqatan filaruw sayt"asipxäna ukat marchañ qalltapxäna... Rosa pétalos ukanakax alaxpachat jaquqanïna.
  Dmitry jach"a waynaxa wali jachaqt"asïna, jupax kusist"askäna. Ukampis ukatx mä akatjamat cámarax jupanakar jak"achasiskatap amuyasïna, ukatx soviético yuqall wawanakan q"ala kayunakap jak"at filmación luraskäna, ch"aphinakampi wali ch"akhanak ch"uqt"ata ukat mä juk"a wilamp ch"allt"ata... jank"akiw chuymapax q"añuchatäna ukat luxus qhipäxan amparanakap imantañ yant"äna yaqha alemán wayn tawaqunakan zapatillas doradas jan ukax pétalos ukar imt"aña.
  Oleg Rybachenko jupax amparapampiw akham säna:
  - ¡Janiwa walikiti! Juman p"inqachawimax larusiñaruw puriyani ukat pächasiñaruw puriyani... Ukhamarus Alemania markanx taqpach ch"axwäw yatiyat qhipatx niya taqpach wawanakaw q"ala kayukiw sarnaqapxi, ukax juma pachpaw Berlín markan callinakapan uñjta. Ukhamajj jachʼa jachʼa tukusaw qhepäjjam chiqañchañama.
  Jupanakar churapkäna uka medallanakajj marrón cintanakanïnwa ukat cheqpach qorit luratänwa, niya phisqa tunka gramos pesoni ukat llätunk patak muestras ukanakaw utjäna. Chiqans, soviético yuqall wawanakatakix akax mä jach"a qullqiwa - niya... Jakhuñax juk"amp ch"amawa, kunatix soviético qullqix oficialmentex yanapt"ataw uñjasi, ukampis chiqans uka jan walt"awix jan quri reservas ukanakamp phuqhasiwayi.
  Kunapachatï soviético precursoranakax plataformar makatapxäna ukhaxa, URSS sat himno istʼasïna. Ukhamarus, akax janiw Alexandrov-an musicapäkänti, kunatix internacional ukar uñtasitawa. Oleg jupax akanx wali ch"amanchataw jikxatasïna ukat q"ucht"añatakis permiso mayitayna...
  Himler, khititix uka atipt"äwinkäna, jupax khuyapayasiñampiw akham säna:
  - Jach"a Rusia markat jutir invitadonakasan composición ist"asax wali kusisitaw jikxatasiñäni.
  Oleg Rybachenko jupax nayraqat ch"iqa tuqiruw qunqurt"asïna, ukatx ch"iqa tuqiruw qunqurt"asïna, ukatx Dmitry jupamp chikaw q"uchuñ qalltapxäna;
  Jakawi taypinxa, mä caballero, jumaxa mä águila ukham t"ijtxa - .
  ¡Ukat janiw uraqir puriñ yatiñ munktati!
  Jiwasatakix premios ukanakax janiw mä fetiche ukhamäkiti -
  ¡Jiwasatakix mä thakhikiw señorar tukuñatakix utji!
  
  Nayraqatax mä wila corbata chint"ayäta, .
  Ukatxa, kunapachatï chʼaxwäwix purinkäna ukhaxa...
  Uka jisk'a waynaxa pala amparaparu katxarutayna - .
  ¡Ukhamatwa agujajj pechomar jan chʼalljjtayasiñapataki!
  Wawanakax qʼala kayukiw trincheranak allsupxäna,
  Mä rancio pieza kimsa...
  Thaya taypinxa t"amt"ayata umampi junt"uchata, .
  ¡Ch"akhuñ packs ukanakat, wali colerata!
  
  Ch"axwirix jiwataynawa ukat ametralladorax jaquqanitaynawa,
  ¡Uka waynax jankʼakiw apthapisïna!
  Uka ch"axwawix Katyusha ukham ch"amanïxänwa,
  ¡Jan axsart"ir, wayna equipo!
  
  Nayax ch"iyar ch"amakan cadenaparuw ch"axwañ munta,
  ¿Kawkitsa jumajj cheqaparjam sarnaqañ jikjjatta?
  Kunjamtï nayra tiempon wali chʼollqhi espadajj utjkäna ukhama, .
  ¡Jumax mä penalty katuqtawa!
  
  Jan khuyapt"ayasir ch"axwäwix ay, janiw taykakiti, .
  ¡Wasar waña pampanxa wali axsarkañ juntʼu umaw utji!
  Ukampis jumax Awki marka laykux jakäwim apt"asiñamawa,
  ¡Ukhamajj kusisiñaw mä regalojam katoqäta!
  
  Ukampis ¿kunas munasiñampi sarnaqañaxa?
  Janiw sapa yuqall wawanakax uk yatipkiti...
  Kunapachatixa wila jawiranakaxa - .
  ¡Jupax fascistanakaruw jan sintt"asis jiwayi!
  
  Ukampis Pachamamax munasiñawa, .
  Ukanx qhana generacionanakan jach"a kankañapaw utji...
  Ukat janirakiw chuymamarux ch"axwañamäkiti,
  Ukanx Stalin - Acero ukat Llama - ¡Lenin!
  
  Mä qhana pacha - .
  Comunismo ukan qullan amtapax...
  Jan wali horda ukax atipt'atawa - .
  ¡Ukat nazismo sat religionan saphipajj chʼiyjatäjjänwa!
  
  Taqi jaqinakar amuyt"añäni...
  ¡Soviéticonakajj mayachtʼatäpjjänwa!
  Alaxpachax aka uraqin utjpan,
  Nayax mä caballero - Rus' ukax jan atipt'kayawa!
  Oleg Rybachenko ukat Dmitry jupanakax qhipa arunakanx juk"amp jach"aruw jaltapxäna, ukhamat q"uchupan juk"amp ch"amanchañataki.
  Soportes ukanakax wali kusisitaw sillp"ipxäna ukat ch"allxtapxäna...
  Uka yuqall wawanakax, taqpachanx, jupanakatakix mä juk"a suma ukat suma samka utjkchïnxa, imill wawanakax nayrax jark"at barco katuntañ utar kutt"apxäna. Walja chiqanakan uñjäwinakax janiw sinti utjkiti, ukampis qhanaw uka qhipäxanx juk"amp kunas utjäna.
  Juk"amp chiqaparux janiw yatiñakiti, jan ukasti Hiperwitch ukat Demiurge Ruso Diosan misión phuqhañawa. Jan jiwañajat irnaqasa.
  Jichhax jutir compartimiento, akanx jan walt"awinakaw utji kawkir lado punkux jist"aratawa ukat kawkir ladorus jist"antatawa. Aka chiqanx juk"amp askiwa, bypass jan ukax riesgo apsuña. Ukampirus, walikïskiwa, jupax perilla muytayaspa ukhax machjayir jaqiruw apxapxani. Ukatxa mayniw jan ñikʼutat ñikʼut mururatäki ukax porthola manqhat uñtäna, imill wawax jukʼakiw chhuxriñchjasiñatakix tiemponïxäna. Ukampisa, janiwa ukhama jank"aki uñch"ukkaniti. Punkux jist"antatawa ukat liwxatañaw wakisi.
  - Khitis utji? - Uka qarjata aruxa wali ch"amampiwa chhuxriñchjasi.
  - Jiwasanaka! - Aurora, jupax arunakan jan suyt"at yatiñap uñacht"ayi, inglés arunx qhana Texas tinte ukamp jaysawayiwa. - Ron local apanipxta, nayaxa wiski usuta.
  - ¡Ay jïsa! ¡Juk"amp jank"aki! - Punku qhipäxankir jaqi-marinerox khuchhir uñtataw chhuxriñchjasïna. - Chiqpachansa ron!
  Granadampi jan mantañjam jachʼa punkunakajj jistʼaratawa. Mä ch"amakt"at nayrani waynaw ajllitäna, yaqha walja chikat isimp isthapt"at sujetos ukanakamp chika. Ukanakax gas ataque ukham thujsa, jan ukax juk"ampirus wali thujsa, q"añunakat thujsa, .
  - ¡Kawkinsa ronxa utji! - Jupanakaxa mayaki arnaqasipxäna.
  - ¡Jumaxa wali sumawa! - Wila ñik"utan Aurorax wali kusisitaw ch"axwaski, pilas de marineros ukanakaw uñstayi. Nayax kimsa tunka chikataniw pack lurawayta, clip ukar mayjt"ayañaw wakisini. Wali askiwa balanakax jisk"a, compacta, ukat walja apt"asiñamawa.
  - ¡Yaqha compartimiento q"umachata! Ukat akham sarakïnwa: "Arupan mä jukʼa otoño thayampi" sasa. "Mä pä ch"axwañ atipjapxäna, ukampis janiw ist"atäpkänti sasaw suyt"askta".
  Blanca Nieve Terminator ukax akham sasaw jaysatayna:
  - ¡Ukat ist"irinakaxa oqararuw sarxapxani!
  Margarita Aurorax jutir compartimiento ukanw pasawayi, mä juk"a muytasinx mä juk"a pasillo tuqiw ch"axwawayxi, popa ukar mantasax zombie masiparuw Yankees ukamp ch"axwañ uñjäna. Ukampis jiwat jaqejj wali chʼamanïtap uñachtʼayäna, ukatwa vértebras cervicales ukanakajj pʼakjatäna.
  - ¡Walikiwa, niyaw churapxista! - Komsomol imillaxa chhuxriñchjasïna.
  - ¡Kuna lurañasa qhiparäna! ¡Jupajj nayaruw uñjitäna ukat niyaw alarma istʼasïna! - Zombie ukaxa mä chuym ust"ayata allqamari uñtatawa.
  - ¡Walikiwa, jumaxa amuyt"asta! Ikintasipxam ukat amuktʼapxam. - Margaritaxa "sirviriru" amparapampiwa ch"allxtayäna ukatxa amukiw kayup cubiertaru ch"allt"äna.
  Popa sat cheqanjja, mä soldadojj mä granada jaqontäna, ukat taqe kunas tʼunjatäspawa sasaw amuyasïna. F-1 ukax análogo americano ukawa, ukax juk"at juk"atw jaltxatayna. Amtäwix jan suyt"ataw purintäna; Margaritax wali ch"amampiw boomerang disco jaquntäna. Kimsïr nayraparuw kuttʼayäna ukat cheqapuniw mä jiskʼa metal super-fuerte ukamp mayachasïna. Amuyun nayrapax disco ukan sarnaqataparuw arktäna, ukat puntapax azulejos taypin ch"amakt"äna, armampi fusiblempi khuchhuqasa, ácido ukar mantañ jark"äna. Mä perla de sudor ukaw rubio terminador ukan nayraqatapat liwxatäna:
  - ¡Waw, niyaw ch"iyjawaytxa! Ukajj mä milagrokïskiwa. Yuspajarapxsmawa, Dios Tayka, nayar qhispiyatamata, jucharara.
  Wila ñik"utan Aurora kullakax jupar ist"asaw llakit akham säna:
  - Kunas utji?
  - ¡Jupanakax mä granada jaquntapxäna! - Jaskataynawa galgo Margarita.
  - ¡Janiw nayax uka phallañ ist"kti! - Komsomol osoxa muspharataynawa.
  - Janiwa iyawskätati, nayaxa mä disco boomerang ukar tukuyta. - Ch"uqi ch"uqi ch"uqi ch"uqixa chhuxriñchjasïna.
  - Akaxa kunjamasa lurasi. Principio tuqitxa, ukax janiw naturaleza ukan kamachinakaparux jan walt"aykiti, jumatix azulejos taypin jikxatasma ukhaxa. - Auroraxa q"ala kayunakapampi higo ukhamjama luratayna.
  - ¡Ukat ukhamarakiw pasäna! - Margarita kullakaxa chhuxriñchjasïna, jach"a jach"a tukusa.
  Nina saxraxa yatiñ munäna:
  - ¿Qhawqhanis popa tuqin jiwayapxtaxa?
  Suma Korshunova kullakajj jachʼa jachʼa tukusaw akham säna:
  - Pä tunka llatunkani jaqinakawa, ukatxa pä tunka llätunkani jaqiruxa ch"uqi ch"uqimpi ch"uñuyata.
  - ¡Janiwa walïkiti! Jichhax taqpach barco q"umachañatakiw cabinanak taypin sarnaqaskta. ¡Yanapt'apxita! - Jichhaxa wila ñik"uta Aurora arupanxa jani paciencianïñawa utjatayna.
  - Walikiwa, nayax jumamp chikaw sarxä. - Margaritaxa mä akatjamat wila ch"akha ch"akha ch"akha ch"akharu ch"allt"asïna, ukaxa ñik"utaparuwa ch"allt"asïna.
  Nina nakhaskir Aurorax jank"akiw guardarropa ukar mantäna, akanx walja oficiales ukanakax niyaw ikipxäna, ukat guardianakax umañ walpun umañat mä ladot maysar irpapxäna. Ukampisa, akham sasaw arnaqasipxäna:
  - ¡Janiwa aka chiqaru jutkasmati!
  - Hamilton markat jank"ak yatiyawi. - Nina nakhantat Komsomol imillaxa jaysataynawa ukatxa mä phallawi, niya puntu ch"uqi ch"uqi. Balanakax amukiw t"ijtapxi, qhanax janiw chiqapäkiti, janiw jank"ak amuyaskätati mä ametralladora ukaw jumar ch"axwatapa. Ukhamajj khitis ukham luraspa ukhajja, muspharkañäspawa. Tunka llatunkan jiwat jaqinakaw utjäna ukatx mä juk"a pachatxa pusi jiwat jaqinakaw yapxatasïna, baño ukanx suxta jiwat jaqinakas - mä par jiwat jaqinakaw barril ukanx jamp"att"asis jaquqanipxäna. Uka laqʼanakat maynïrejj mä qʼañu warminïnwa.
  Mä turno ukan amukt"at sepultura, .
  Jiwañ jikxatawayta - jisk"a uywa!
  Jichhürunakanxa mä dólar - qharüruxa mä bala nayraqataru, .
  ¡Ukham jan wali profesiona!
  
  Jisa, imillaxa janiwa munktamti, .
  Exámenes pasañkamax t"aqhisiña...
  Yaqha prostitutas ukanakan samkanakapax utjarakïnwa
  ¡Jan ukasti, culonakam muyuntañamawa!
  
  Ukhamat mä jawira champán jallu puriñapataki, .
  Yates, autos - taqi jach"añchäwinaka!
  Amparanakax jan jakt"kay qullqinak katjapxäna, .
  ¡Uka imill wawajj jan wali jaqëñwa amtäna!
  
  Ukampis mä idiotakiw amuytʼi
  ¡Prostituta utajj wali sumawa ukat wali kusiskañawa!
  Nayax lakajarux ch"iyar caviar ukamp phuqt"ayawayta - .
  ¡Janiw yatkti jumax SIDA usump usuntatamxa!
  
  Ukat janiw khitis sepulturar jutkaniti,
  ¡Tata, ajjsarañampiw bautisasim!
  Ukajj wali jan walipunïnwa
  ¡Nayra clientejj jupa pachpaw qʼañuchasi!
  
  Wawanakamajj janiw jumat sum amtapkaniti
  ¡Ukham taykar uñtʼañax wali phinqʼawa!
  Kunas jupanakatakix qhiparxi - mä carcelan imantañ uta - .
  Amukiw castigo aguantañatakix...
  
  Ukatwa, imill wawa, jumax yatxatasma, .
  ¡Ukat suma Pachamamatak irnaqapxam!
  Ukatxa mä thakhiw utjani jan aynacht"ayasa alayaru...
  Jan ukhamäkanixa, ¡infiernon wiñayatakiw sarnaqäta!
  Nina nakhantat Supayax mä juk"a arsüna, liwitat q"añu warmir qunqurt"asisa.
  Ukatwa pasäna, mä chʼiwi pirqar chʼoqantatäkaspas ukhama ukat pasillot jukʼamp jayaruw sarawayjjäna. Mä ventilador ukaw ladopat phust"i, junt"uñ uñstayasa, Aurorax ñik"utap mä trenza de azote ukar trenzawayxi, ukhamat wali sumaw jikxatasi. Punkuruw jakʼachasi, jistʼaratäspa ukhajja, juntʼu thayajj mostrador qhepäjjankir jaqenakaruw sartayaspa. Mä jukʼa pächasïna, ukatsti sumakiw mä jiskʼa chʼiyar chʼiyar chʼiyar luraraki, uka chʼiyar chʼiyar chʼiyar chʼiyar chʼiyar chʼiyar chʼiyar chʼiyar chʼiyar chʼiyar chʼiyar chʼiyar chʼiqa. Nayajj qʼala abs ukampiw alfombran cosquillas ukham qʼañuchata jikjjatasiyäta. Mä juk"a escalerat saraqawaytwa ukat walja jaqinakaw niyaw ikipxäna ukat contador ukan cerveza umasipkäna. K"acha ch"axwañanx Aurora q"ala kayunakapax janiw ist"añjamäkiti, q"ala suelanakapax zapatos ukanakat sipanx juk"amp sumaw sonidonak ch"amañchi, ukatwa imill wawax q"ala kayukiw sarnaqäna. Nayratpach monótono t"unjäwi mä phallawimpi, mä ukar jan juk"amp balas ina ch"usar apt"añ yant"asa. Jila partejj ikintirinakarojj jiwayatäspawa. Jank"akiw arteria carótida ukar ch"allt"asma, ukhamax mä jach"a resultadox uñisirit bostezo ukhamawa.
  Ukat ukatx q"ala kayuni Aurorax barconx irnaqäna, Yankees uksat sipanx niya chikat patak Estabilidad ukan ch"axwirinakaw utjäna, ukampis jupanakax disciplina ukak jisk"achapxäna.
  - Akaxa sañ muniwa kunapachatixa jani uñt"ata jaqinakaru tripulación ukar mantañapataki.
  Imill wawax escaleraruw makatäna, difuso qhanax alaxpachat jaquqaniwayi. Sapürunjam ch"axwañax, kayu manqhan alfombrax jan kawkitsa ch"iyjatäna. Uka jamuq uñakipt"asax, iraquí. ¿Kunas ukajj mä arunjja?
  ukhamaraki janiw jan walïkiti, ukampirus ukax equipo ukan experienciapatw arsu. Ukampis sinti chuymachtʼasiñ munañax Yankees ukankirinakatakix tʼunjiwa. Ukatwa gradanakar makatasin saytʼasïna. Puente ukanx kimsaniw utji ukatx päx traje espacial de tortugas ukankapxiwa. Suma, mä traje espacial de tortuga ukax janiw tank ukhamäkiti, granada lanzadora ukan apsusispaw, ukampis ch"axwawix khuchhi ñik"ut khuchhuñjamakïniwa. Ukham suma apnaqañ operacionar jan waltʼayañ munañajj janiw utjkiti.
  Margarita amigajaruw yanaptʼa mayiyäta:
  - ¡Akanx mäkiw utjistu, jan ukax juk"ampirus pä tortuganakan utjistu!
  - Amuyaña! - Margarita kullakaxa thaya anatt"añataki yant"aski. sasaw jachaqt"asïna.
  Nina-supayax akham sasaw arsüna:
  - ¿Kunjamatsa mistuñasa?
  Margaritax nayranakap jisk"achasïna ukat mä Esfinge ukan pächasisax mä booger ukaw jalnaqäna, ukat akham jiskt"äna:
  - ¿Granada lanzador ukaxa janiwa uñt"atäkiti?
  - ¡Jan wali ch"axwaña! - Auroraxa wali ch"amampiwa samsutayna.
  - Ukaxa wali askiwa mä boomerang ajanuru jaquntaña, ukaxa visera blindada ukaxa kawkhantixa vidrio ukaxa utjki uka chiqana khuchhuqaña. Ukatxa kimsa balas ukarux kimsa modo ukan uchapxi. Ukax irnaqañapawa. - Margaritaxa jan axsarasaw säna.
  - ¡Nayar jutam, sincronizado lurañäni! - Jach"a ch"akhanakap ch"allxtasa, nina saxraxa jiskt"äna.
  - Chiqpachansa, nayaxa niyaw jank"akïtxa! - Margaritaxa mä qawqha juk"ampi apthapisinxa yaqha chiqata mantawayxatayna. Barefoot Aurora concentrado ukat yapxati mä llamp"u tono:
  - Janiwa akan jaytkasmati.
  - ¡Mayasipxam, yanapt"iwa! - sasaw Komsomol markankir Margarita kullakax amuyt"ayäna, jupax wasitatw religioso éxtasis ukar jaquntatäna.
  - ¡Janiw nayax Diosar iyawskti! - Ch"axwiri osoxa ch"allt"asitaynawa. - ¡Akax jan ch"amanïñ chimpuwa!
  Uka q"illu nuwasirix cruzan chimpup jupa pachpar lurasaw akham amuyt"ayäna:
  - Ukhamarusa yanapt"a mayiñani - jach"a jaqi amuyunaka. Jupax Rusia Soviética markan sutipxar atipt"añ yanapt"pan.
  Imill wawanakax phisqa segundos congelapxäna, jiskht"asipxäna, ukat kuntï amtapkäna uk lurapxäna. Disco boomerang ukax mä jisk"a web ukham uñt"atawa, ukax niyas jan uñjkayaw difuso qhananxa. Mä kutix pä jan kuynt"ir idolonakaruw visera ukan ch"allt"äna. Jupanakax janiw kuna pachas utjkänti, kunapachatix amukt"at balanakax mä juk"a khuchhurat visera ukar ch"allt"apxäna, conchas ukanakar ch"allt"asa ukat p"iqinak ch"iyjasa. Suma, kimsïrix mä pachan jiwayataw uñjasiwayi, ukhamax janiw kuna pachas utjkänti. Chiqansa, tortuganakan trajes espaciales ukanakax jaquqaniwayi, ukat ch"axwañanak utjayawayi. Uka yatiñ munir marinerojj jaltawayjjänwa, wila ñikʼutan Aurora kullakajj mä saltatwa jupar katjäna, ukat índice amparapampiw pʼeqep qhepäjjar uñachtʼayäna.
  - ¡Iki wawa!
  Ukatx walja p"iqinakaw uka uraqin uñstäna, mä línea doble ventilador ukhamarak amukt"añjama.
  - Aka etapa ukaxa pasawayxiwa Margarita!
  - Aka capitan cabina jak"anxa, qalanakampi chika katjañäni. - Mä colerat rubio Komsomol ukankir jaqin iwxt"ata.
  - Jupa pachpata.
  Capitan cabinapar puriñatakikix pä barrer lurañaw wakisïna, Margarita Korshunovax mä prostituta warmiruw jan kuns suyt"as pä metro ch"iyar jaqir irnaqañapatak qhispiyäna. Jupajj wali jiskʼakïnwa, janiw tunka llatunkan marat jiläkänti, jan ukajj inas tunka sojjtani marat jilächïna. Jupax wali achikt"asisaw uñkatasïna.
  - Janiwa kuns arskäti, nuwasirinaka...
  - ¡Allah! Jan atipt"kaya ukat fortuna ch"iwipan irpata. - Uka k"ari Margarita kullakaruxa árabe aruta jaysatayna.
  Chiqans ajanunakapax janiw uñjatäkiti, ukax ch"amakt"atawa, imill wawax waliw jan uñt"kaniti, ukat versión ukax Sultan turco ukawa sasaw ch"amanchasini.
  - ¿Kawkinsa kapitaxa utji? - Aurora kullakaxa inglés arunxa árabe acento ukampiwa jiskt"äna.
  Munasiñan sacerdotepax akham sasaw arsuñ qalltäna:
  - ¡Mä luxus cabina ukanxa! Aka "faggot" ukax janiw kunjamatsa munasiñ tuqitx samarañapakiti. Jïsa, jumatï munsta ukhajja, nayajj jumaruw servisma, ¡taqe kunas inaki!
  - ¡Imill wawanakax waranq kutiw jumanakat sipan juk"amp suma alaxpachan suyt"apxitu! - Ch"axwiri osonakaxa ch"allt"asipxataynawa.
  Uka prostituta warmix janiw jiwayirinakar colerayañ munkänti, ukampis uka prostituta warmin reflejopax razonan arupat sipanx juk"amp ch"amapunïnwa:
  - ¡Nayax kuntix lurañjamäki ukak uñacht"ayapxäma! !
  Wali colerata, Margaritax nayra ch"akhaparuw amparapamp ch"allt"äna, ukat uka prostitutarux jist"antayäna:
  - Mä juk"a juk"ampi ukat jiwayañaw wakisispäna. - Mä religioso Komsomol markankir jaqix ukham jan wali lurañanak uñjasax walpun colerasïna.
  Mantañawjanjja, jan amuytʼasisaw pä guardianak ikipjjäna, qhepat jaltasaw kunkanakap pʼakjapjjäna.
  Capitanax mä completo bastardo ukhamaw niyaw chhuxriñchjasïna, pä waynaruw jamp"att"asïna, mä ch"iyar jaqi ukat mä tailandés. Jupanakas aynachtʼasipkchïnjja, ajjsarayasisaw liwjjatapjjäna ukat kuttʼapjjarakïna.
  Imill wawanakax capitan fotop computadora ukan uñjapxäna ukat ukatw jan pächasis panpachan "trans yuqall wawanakar" jiwayapxäna. Nayrïr rangonkir capitanajja, almirantet qhepat payïr jaqejja, mä qhawqha jawqʼjasaw amuytʼayasïna. Nayrïr kuti katuntat jikxatasisaxa, uka jan wali jaqix janiw ch"allxtkänti, jan ukasti jiwañapxa muspharat nayranakampikiw uñch"ukisïna.
  Margaritax amparanakap luqxatäna, lakap guantempiw ch"uqt"äna, ukat Aurorax nayranakaparuw mä k"ajkir cuchillampi mä puñalamp apantäna. Jupax mä qhuru cobra ukham sist"asïna:
  - Mä aru ukat nayax nayram ch"allt"ä!
  Margaritajj mä jukʼa jawqʼjasaw chhuxriñchjasïna, ukampis capitanajj amukiw qheparäna.
  - ¡Ukhamapuniwa! - Nina saxraxa arupxa juk"ampi axsarañawa. - P"iqinchawi, Comandante.
  Galinax mä juk"a nervio tukuyaruw ch"allxtayäna ukat lakap ch"uqt"äna, ukhamat mä arnaqasiñaw capitan estadounidense ukan kunkapat jaltxatayna.
  - Walikiwa, jichhaxa juk"ampi ch"amakïxaniwa. - Wila ñik"utan Aurorax q"ala amparanakapamp pamparuw jawq"jañ qalltäna mä ritmo ukar uñtasita, ukax marcha funeraria ukan uñacht"ayatawa. - ¡Jan chiqa chuymani jabalí! Jan ukax jach"añchäwim khuchhuqapxäma ukat lakasar ch"allt"apxäma.
  Kunapachatï uka jan wali capitanajj mä jukʼa samarañ qalltäna ukhajja, Margaritajj mä jukʼa chʼalljjtayasïna. Ukat uka rubio ch"axwirix jiskt"äwirux arunakamp yanapt"añ amtäna:
  - Allqamari, qhananchaña jani t"aqhisiña munasmati. Jan ukhamäkanixa, jumanakakiw nanakar kusisiyapxäta.
  Capitanajj jan qhan amuyasisaw akham säna:
  - ¡Taqi kuna yatiyapxäma!
  - Walikiwa, ukaxa juk"ampi sumawa. ¡Kunjamsa jisktʼasiñajj jan chʼamäki sasin sasispa! - Imill wawanakaxa jisk"achasipxiwa.
  Capitanax jach"at arsüna, conejito jinchunakapax khathatirakïnwa:
  - ¡Jakäwim jaytxapxam!
  Aurora kullakajj akham sänwa:
  - Akaxa wali aski manq"awa, wali qullqi jikxataña!
  - Nayaxa negocio luriritwa. - ¿Kunatsa katuntata americano jaqixa kusisita? - Munasmaxa, nayaxa luqtasmawa!
  - Ukat akax ukhamaraki, jan jaytjasaw thuqhuña, chacha prostituta! - Margaritaxa wali uñisiñampiwa arsüna.
  Barcon cucarachapas uka imill wawan kayupan suma ñikʼutapar tinkusajj ukham amtatapat wal colerasisaw uka cheqar kuttʼjjäna.
  - ¿Qhawqha jaqinakasa uka barconxa utji? - Jach"a jach"a tukuri wila ñik"uta Auroraxa jani qhipa aru ist"kaspa ukhamawa.
  Pervertido estadounidense ukax pächasïna, ajanupax moronic ukhamaw tukuwayxäna, janis jiskt"äw ist"kaspa ukhama, nayranakapas t"axllirt"asipxi, t"axllirt"asipxi!
  Nina Supayax jisk"a amparapampiw puñalapamp ch"iyjäna ukat wilax jalluñ qalltäna. Ukat jankʼakiw amuytʼasïna:
  - Walikiwa, ¿qhawqha jaqinakasa t"unjirixa?
  - ¡Niya pusi pataka! Janiw sum yatiskti kunapachas "estabilidad" ch"axwirinakax quta thiyat purinipxäna. Ukampis qʼañu warminakajj jukʼanikiw utji. Quta thiyankir waynanakatakis janiw ukax utjkiti. - Pretendiente ukat moron ukax chhuxriñchjasïna ukat khuchhi kunkaparux ch"allxtayäna.
  . 8 JAQTHAPI.
  - ¡Jiwasax uka detalles ukanakarux jaytxañäniwa! - Nina Aurora ukax jank"akiw aski lurawinakar sarawayxi. - ¿Kawkhansa uka yänakaxa utji?
  Capitanax "loqhe" anatt'añ yant'äna:
  - ¿Kuna artefactos ukanakas utji?
  Q"ala kayuni Aurorax qunqurip mä juk"a ch"allxtayäna, ch"akhapax ch"allxtasïna.
  - ¿Jichhaxa amuyapxtati?
  Llakisiñax llamp"u chuymanïñat jithiqtañatakix wali askiwa:
  - Jisa, jupanakaxa barcon sawutapankapxiwa.
  Cool Aurora kullakajj akham sänwa:
  - ¿Kunas sawuranixa?
  - ¡Ukanx punku qhipäxankiwa! - Khuchhi primatexa chhuxriñchjatawa.
  - Ch"axwiri osoxa ch"uxña nayranakapa ch"iyara ch"allxtayäna. Margaritax titanio punkux jupa pachparuw jaquntäna ukat llakitaw akham säna:
  - ¡Codificado!
  Capitanajj qhespiñatakiw wal chʼamachasïna:
  - Jisa, nayaxa mä llawiwa.
  - Kawkhana? - Ch"axwiri imillaxa q"ala kayupa kayupampiwa sillu apthapitayna.
  Uka uywax jan qhanpach chhuxriñchjasïna:
  - ¡Uka armarionxa!
  Q"ala kayuni Aurorax jank"akiw gabinete ukar t"ijtäna ukat mä chip ukamp mä aparato apsuwayxäna.
  - Aka?
  - Jïsa! - Jisk"a ch"uqixa chhuxriñchjasïna.
  - ¡Naya pachpaw jist"arä! - Dashing Aurorax capitanarux amparapampiw jawq"jatayna. - Uñjapxam, yatiñanipxam.
  - ¿Kunatsa jumanakaxa paninixa utji? - Khuchhixa ch"amanïtaynawa interesañataki.
  - Janiwa sinti yatiñ munañakiti. Jumanakajj jukʼamp tiempow jakapjjäta. - Aurorax Forleind-an ch"uxña purakaparux q"ala talonapampiw ch"allt"äna, ukat usuchjataw liwxatasïna. Imill wawaxa caja fuerteru mantañ punku jist"aratayna. Uka cuarto manqhanjja, walja laptopanaka ukat granada lanzadoranakaw utjäna. RPG soviético - 39, mä copia, ukat juk"amp sofisticado estadounidense ukar uñtasita.
  - ¿Jumaxa seguro codigo uñt"tati? - Warrior Oso ukaxa wali jach"a jach"a tukutaynawa.
  - Qhipa pä jakhunakat sipansa, comandante sapakiw jupanakat yatiyawix utji. - Jiwasana almirante George Arnold.
  - ¡Jichhax jawsapxam! - Margaritax kayup katuntat jaqin ch"uxña ch"akhaparuw ch"allt"äna, ukat q"ala amparanakapamp nayrap katthapïna.
  Jan amuyt"asisaw katuntat americano jaqix mä combinación uñt"ayäna, ukax janiw sinti jayakiti. Mä juk"a qhant"atapatxa, Aurora kullakax nayranakapaxa:
  - Suma lurata, janiwa k"ariskti. Juman askimatakiw uñacht"ayañama.
  - Ukatxa kunjamatsa sañaxa... Jichhaxa, kimsa kuti jan wali jakhuru jawst"asaxa, mä alarma ist"asini. - Mä akatjamat axsarat capitanax chhuxriñchjasïna.
  - ¡Jiwasax niyaw juparux uñt"apxtanxa! - Komsomol tawaquxa jank"akiw código qillqt"atayna ukat pusi patak milímetros thiya punku jist"aratayna. Uka qalanakax sapa mayni cajanakaruw imatäna ukat wali amuyumpiw apsutäna.
  - Stingers from the Infinite, ¿jumax nayratpach apnaqawaytati?
  - Jilapachaxa jïsa! - Uka katuntata ch"uqixa chhuxriñchjasïna. - Jayp"u tuqiruxa mä yant"awi lurapxta.
  Nina nakhantat saxraxa wal kusisïna:
  - Jach"a, kawkhansa ch"uqixa imatäski?
  Tartamudez, capitanax akham sasaw chhuxriñchjasïna:
  - Hangar ukanxa, kawkhantixa katxaruñaxa utjki. Ukax "Orlan" ukan sello ukaniwa, ukat pachpa pachanx pä tanques Pershing ukanakaw jak'an utji.
  - Aka cajanakaxa chatarra ukanakatakikiwa. Ukampis "stingers" ukan modelo mejorado ukax wali askiwa. - Loca Aurora, katuntat jaqit jisk"achasa, lakap ch"allxtayäna.
  - Jupanakax chips computadora ukanipxi, ukhama especial, jupanakax silueta katjapxi. - Americanoxa jiskht"asitaynawa, jakäwipa alañ yant"asa.
  - ¡Yatipxtwa! - Nina saxraxa masiparu kutt"atayna. - ¿Qhawqha pusi pataka phisqa tunka jaqinakatxa qhiparapxi sasina amuyta, Mirabela?
  - Chikat jisk"akiwa. Taqpachanx pä patak kimsa tunk llatunkan jiwat jaqinakaw utjistu. - Komsomol imillaxa wali kusisitaw chhuxriñchjasïna.
  Aurora kullakajj wali coleratänwa:
  - Stingers ukanakaru cargañatakixa katuntata jaqinakawa munasini;
  Uka katuntat jaqix akham sasaw jach"at arsüna:
  -Jumaxa rusa jaqïtati?
  - Kawkitsa amuyt"awixa, jiwasaxa Mujahideen ukhamawa. - Komsomol ch"axwirinakaxa arnaqasipxäna.
  Capitanajj jan suytʼat yatiñani ukat amuytʼasirïtap uñachtʼayäna:
  - ¡Rusianakakiw ukham ch"ama ch"axwirinakanïpxaspa, mä jach"a barcor mayacht"asis katuntañ yatipxaspa!
  Tough Aurora kullakajj janiw iyaw siskänti:
  - Ukat jach"a Sultan turco ukan ch"axwirinakax artefactos ukanakampi!
  - Ukhama? Taqi kunas lurasispawa, ukampis jumax árabenakatakix wali amuyt"asirïtawa. - Khuchhi primatexa wali phiñasitawa. - Inas jumanakax alemanes ukhamäpxsta?
  Aurora jank"ak sarnaqirix arunakap jan chiqaw sasaw purakaparux ch"akhanakap ch"allt"äna, ukatx pä kayup p"akjatayna, cabrito capitanax usuchjat ch"axwäwitx janiw kuns amuyasxänti.
  - Jilapachaxa, janiwa juparuxa munapktanti, jiwasaxa wali yattanwa. - Wila ñik"uta ch"axwirixa suma qhanancharaki. "Jichhax tripulacionar katuntañawa".
  Margarita kullakajj jankʼakiw akham ewjjtʼäna:
  - ¡Cabinanakaru sarañäni, mä conjunto de llaves ukaniwa!
  Aurora kullakajj wal kusisïna:
  - Jisa, ukhamaraki mä emergencia electrónica jist"araña.
  Komsomol imillanakax amukiw uraqir saraqapxäna, cabina punkunakap jist"arapxäna, ukatx wasitatw t"unjäwix utjawayi. Mä kasta t"ijt"añakiw, janiw ch"axwañakiti, jan ukasti trigo ch"allt"aña.
  - ¡Cabina numero suxta ukaxa q"umawa! - Auroraxa kisunakapwa qhananchäna.
  - ¡Inas suxta jakhüwin cuartopankchi! - Margarita kullakaxa chhuxriñchjasïna. - Jiwasana sapa mayni thakhinakasar sarañäni.
  - Jiwasaxa janiwa mä montón manq"añatakixa gansos ukhamäktanti. - Nina saxraxa wararïna. - Jan ukax juk"ampirus gansos, ukampis sallqanaka!
  - ¡Ukaxa janiwa chiqäkiti! - Rubio terminador ukaxa niyaw chuym ch"allxtawayxi. - Uka mercenarionakax qullqi layku ch"axwapxi, ukat jiwasax exclusivamente País Comunista ukatakiw ch"axwapxi.
  Komsomol imillanakax cubierta de tripulación ukanx dashes ukan nayrar sartapxäna, solteronakaruw ch"axwapxäna. Margaritax juk"amp jank"akiw t"ijtäna, salas de máquinas, almacenes, holds, galera. Pallapallanakax wali amuyumpiw jark"antatäpxäna, mä juk"at juk"at muyupxäna. Uka deber qhanax jan ch"amanïtapax scouts ukan amparanakaparukiw anatasïna, uñisirinakax tunka metros ukch"a jayankapxiwa, janiw kunas uñjkiti jan ukasti vibración ukakiw uñjapxi, ukampis qhan uñch"ukipxi.
  Computadorajj jupa pachpaw kuntï amuyki uk qhanañchäna.
  - ¿Kunas lurasispa mä modelo de virus ukampi?
  - Ukat jiwasax nayratpach pilampiw ch"ikhi jaqimp apnaqapxta. - Margarita Korshunovax robot ukamp chuym ch"allxtataw säna. - Uñjapxtawa taqi sistemas de vigilancia ukanakaxa hibernación ukankiwa.
  - ¡Ukhama! - Nayaxa chipchiri maquinampiwa muspharta.
  - Almirante ukan oficinapar kutt"asax mä híbrido de un gusano ukat mä virus canal tuqiw apayapxäna. Jan uñjkañjamawa, janiw mä antivirus programas alarma uñstayañapakiti. Ukham q"uma irnaqawi, jan uñjkayax taqi sistemas de vigilancia ukanakaruw ikiñar puriyi. - Komsomol imillaxa juk"ampi amuyt"ayañatakixa amparaparu ch"ullqi bíceps uñacht"ayäna.
  - ¡Waw, jumax nayaruw churta! - Ametralladorax imill wawanakan ingeniopat muspharataw säna. -¿Nayaru mayampi programapxasmati?
  - ¡Wali chiqpachapuniwa! Ukat ¿kunsa munta?! - Margaritaxa wali munasiñampiwa akanxa luratayna.
  - ¡Jaqirjama amuyasiñama! - Mä dispositivo electrónico sata mayiwi.
  - Akaxa janiwa wakiskiti, ch"axwañakiw wakisi. - Rubio terminador ukaxa janiwa loqhe lurañakiti. - Qhipharux Cristot yatiyapxäma.
  Margaritax escalerar qhipäxampiw mä posición sayt"asïna, ukat mä qunqurimpiw jan sayt"asiñapatak saraqanïna, ukat barril uñkatas punkuruw uñacht"ayäna. Mä waynaw mistunïna, janq"u aka kutix, mä juk"a "shabby" ukhamakiw, amuyataxaw droga fumaña.
  - Droga apnaqirinakaxa janiwa Diosan reinopa katuqapkaniti. - Mä Komsomol ch"axwiriw jupanakar jark"antatayna. - Jupax jiwat jaqinak jaquntawayi, jank"akiw ch"axwawayxi.
  Q"ala kayuni Aurorax yaqha perímetro uksanx zigzag ukanw sarnaqäna, punkuruw jak"achasïna, ukax jist"antataw jikxatasïna, ukatx mä llave universal ukamp jist"ararakïna. Ch"iyar jaqix mä almohada jupar jaquntäna.
  - ¡Jutam, kiti!
  Komsomol imillax mäkiw reaccionäna, almohada ukat africano ukat masinakaparux panpachaniw ch"iyjatayna - Chikatpach juk"ampi. Taqpachanx pä patak kimsa tunk llatunkan jiwat jaqinakaw utjistu. - Komsomol imillaxa wali kusisitaw chhuxriñchjasïna.
  Oh, nayax masinakajarux ikiñar aynacht"ayañ munta.
  - ¡Aka frikinakax jumarux axsarañ atipjapxtam! - Wila p"iqi ch"axwiri osoxa jaysataynawa. - Jichhasti kawkirus sarañaxa? Amuyataxa diputado ukan cuartonakaparuw puri. Jupax ikirïkaspas ukhamawa.
  Capitan chachan utapajj janiw sinti jachʼäkiti, ukampis uka cheqatwa musicajj istʼasi. ¿Ukajj musicanakar munasiri sañti muni? - Kunanakas jan ch"amäki ukanak luraraki.
  Mä q"ala kayuni Komsomol tawaqux ch"amakar uñtataw mantanïna, mä pallapallaruw jaqunuqäna, ukat payïr rangonkir mä capitanarux codo t"ijt"ayasaw mä juk"a ch"allt"äna:
  - ¿Jumaxa jakañ muntati?
  - Munaña! - Jupax jaysawayiwa, taqpachanx mä americano jaqit suyt"añawa.
  - ¡Ukanx mä ch"amaw utjani! - Kunapachatixa dashing Aurora ukaxa jist"antañataki ajlliwayxi, ukampisa janiwa jaya pachakiti. - ¡Jumax yanapt"asismawa, Kent! Jupax nayrar sartawayiwa, pasillox jisk"achañ qalltäna, qhanaw marineronakax rango ukar jisk"achatäpxäna. Komsomol imillax jaya punkuruw uñch"ukiskäna ukat centinela p"iqinakaparuw ch"axwantäna. Ukhamaw uka disparox amukt"äna, jupax mä jisk"a arumpiw arsüna.
  - ¡Bang-bang!
  Mä Komsomol imill wawax wali amuyumpiw cabina punkun manijap yant"i. Ukax mä llawintatänwa. Suma, akax chikat segundowa, paqallq jaqiw cabina ukanx utji, kimsax ikipxiwa, mayninakax dominó anatapxi, chiqpachapuniw ruso arunxa. Margaritax ch"amampiw gatillo apsu; Ukampis uka lurañax tukuyxänwa, mä wilas ajanupar jaquqanïna.
  - ¡Jiwata jaqinakaxa ch"uqimpi sayt"asipxi, amukt"apxi! - Komsomol imillaxa chhuxriñchjasïna.
  Machaq cabina, akanx Margaritax pä ikiñ jaqiruw jakkir jaytawayi, ukhamakiw jist"antawayi, inas jupanakax yanapt"asipxchispa.
  - Jiwayañax janiw jupatakik munañamp ganancias chiqañchkaspati - ¡jach"añchäwi, qhispiyasiña ukat Pachamamakiw ch"axwañ arxatirinakax utji! - Jupaxa sataynawa - mä charming terminador filósofo.
  Aurora ukax jasakiw sarnaqaraki, tubo de ventilación ukar ajllisa. Ukax wali ch"amawa ukat mochilax thakhin jark"antatawa. Ukat ametralladorajj jiskʼaptayañatakejj doblañajarakïnwa. Jichhax Komsomol imill wawax juk"amp ágil ukhamaw tukuwayi, ukampirus riesgos ukanakaruw puri. Santonakajj jucharar jaqerojj colerapkaspa ukhamänwa, ukat mä mutante arañaw nuwantäna. Ukat kunapachatï jichhak pasañ atipkäna ukhajja. Jupax wali llakitaw ch"akhutayna ukat mä pä kutiw uka puñchut qhispiwayi. Komsomol imillax p"iqip ch"allxtayasïna, ukampis tentaculos puntapat katthapisinx codo manqhar liwxatasïna. Amparap qhipäxar jaquntasaw ch"allt"äna, ukat ch"aman cajax p"akjataw uñjasïna, ukat codo phuqt"atapax usuchjasïna.
  - Phiru! - Ch"axwiri osoxa jaysataynawa. - Nayaxa mä antídoto ukampiwa inyecta.
  Kunjamatsa Margaritax mistuwayxäna ukat kawkhantï pallapallanakax chhuxriñchjasipkäna uka cabinaruw pʼakjatäna. Punku jistʼaraskäna ukhajja, jaltʼañwa munapjjäna, ukampis jankʼakiw mä jiwayir jallu purïna. Mä sapak jaytasa, waynar jist"antasa, Komsomol tawaqux thakhinjam saraskakïnwa.
  Chʼiqa toqenkir punkujj muytañ qalltäna. Amuyataxa, p"iqi ch"uqt"ata, ch"uqi ñik"utan waynax urinañ munäna.
  - Khitis akan utji? - Marineroxa machata arumpiwa jiskt"äna.
  - ¡Q"ala kayuni samka! - Komsomol imillaxa mä phuju uñtatawa arco ukata, punku jist"arasa, nayraqataru ch"allt"i. Ukampis akax wali acero de aleación satawa. Mä akatjamat p"iqipax punkitänwa, ukat "boxeador" ukham uñt"at waynax p"iqip qhipäxaparuw ch"allt"asirakïna. Margaritax manqhar t"ijtäna, hierro qunquripampiw jawq"jatayna, wali ch"amampiw ch"allt"asi, kisunakap ch"allt"asa. Kuntix masa tuqin jan utjki ukax jank"akiw juk"amp phuqt"i.
  - Uñnaqaxa nayaxa wakicht"ata. - Jiwayirixa mä diosa uñacht"awimpi suma qhananchatawa.
  Qhipharux juk"amp phisqa jaqinakaw utji. Ukax mä bolas ukan sañ muni, suma katuqaña. Mayni q"añu jaqiruxa nayraqataparu ch"ankhampiwa ch"ankhachañama, ukaxa wali ch"amampiwa ch"allt"añama. Kimsïr ch"iqa palmerat kunkakama. Jumax wasitatwa lurañama, ukampis aka técnica ukax jiwayañjamawa. Mä waynax pata estantet jaquqaniwayi, ukampis ch"uspampiw Margaritax p"iqip nayraqat plexo solar ukar ch"allt"i.
  - Samart"añani, wawa. - siwa mä Komsomol imilla.
  Qhipa kastax kimsa pisos ukan q"añu arunakampiw juramento luraraki, inglés ukat ruso arunakamp mistu. ¿Janit jupax uka markankir jaqïki? Margaritax mä cobra ukar apti, mä huelga ukax amparanakapamp nayranakaparuw ch"allt"i, niya jiwayañjamawa. Taqi "socios" ukanakax amukt"apxäna. Chiqansa, jutïr cabinanxa mä aruw istʼasïna.
  - ¡Kunas utji!
  - ¡Jan ch"ama ch"axwaña! - Margarita kullakaxa, machata arusa wali ch"amampiwa jaysäna. - Jiwasana usuchjatanakasaru yanapt"apxañani. - .
  Cabina punkunakax jist"arasi ukat jupanakax nina nakhantayañ katuqapxi, ukat wasitat ch"axwirinakax jaquqanipxi.
  Sumax ametralladorampiw utjañapa, .
  ¡Jan wali jiwañaw Awki Markan uñisirinakapataki!
  Warawaranakar tʼijtjjañapataki, .
  ¡Alaxpachan firmamentopar atipt"añataki!
  
  Jiwasax inti comunismo ukan wawanakapätanwa,
  Mä tornado ukham yurir ch"axwirinakax...
  Nazi ukax lobo ukan wararitapat jaysañapawa,
  ¡Mä jachʼa osow jupar chʼiyjani!
  
  Sumax jan walit sipan juk'amp ch'amaniwa,
  Jan walinakax jukʼamp qhurukïkchisa...
  Alaxpacha manqhan ch"axwapxta ukhamat
  ¡Panqar primavera ukax purinxiwa!
  
  Ukanx arumax q'uchunakaw utji - trills, .
  ¡Ukat jawiranakan qullqit lurat thuqtʼäwipa!
  Hielo, chhijchhi ukat thaya thayt"awinakax qhipharuw kutt"ani,
  ¡Inti jalsu tuqin wali junt"u qhanan manqhanxa!
  
  Panqara - margaritas, amapolas, rosas, .
  ¡Uka praderajj wali sumaw jallupachan utji!
  Ukat jumatï yatsta ukhajja, ¡qhijchʼuw purini!
  ¡Ukapachas janiw axsarkätati!
  
  Jach'a pusini - aka "Tigres".
  !
  Krauts jupanakax jan wali anatäwinakaruw jaquntapxäna,
  Ukampis ¡kaputax jutaskakiniwa!
  
  ¡Inti jalsuñap suyt"añäni!
  Rusia markan pallapallanakapax Berlín markar mantapxani,
  Pacha Pachax q'uchunakampi q'ucht'atawa - .
  ¡Ukat Tártaro sat chʼamaka manqhanjja llakisiñaw utji!
  
  Ukatxa markanakan markachirinakax mayachasipxani, .
  ¡Jilatanaka, munasiñas jutaniwa!
  Ukhama misk"impi warantaña tazanakaru ukhamaraki platillonakaru - .
  ¡Ukham wilax jan jawiranakan jalluñapataki!
  Margaritax qhip qhipa jisk"a t"aqax ist"añjamaw q"ucht"äna, ukat mayni jisk"a t"aqanakax p"iqin caballonakjamaw t"ijtäna. Kunawsatix mä q"uchump ch"axwañax wali askiwa:
  - ¡Jaqinakar ukham lurañax wali qhurukïkchisa! - "Cristiano" sata jaqixa arrepentisiñampiwa säna.
  Imill wawanakax qawqha chʼamachasipkchïnsa, janiw pusi nayrampi taqi kunsa arknaqañsa ukat apnaqañsa puedkänti. Mä jan amuyt"asir zombi ukax janiw jakt"kiti. Mayni jan uñt"at jaqix alarma phust"añ atipxatayna. Jank"akiw emergencia ukan qhananakapax qhant"äna ukat sirenax thuqt"añ qalltäna.
  - Jani jark"ata lurawixa lurasiwayi, ukatxa sinti suertenipxtwa. - Sataynawa wila ñik"uta Aurora.
  Komsomol imill wawax cabinanakaruw jank"ak saräna, marinero ukat fuerzas especiales ukanakax t"ijt"apxäna. Jupax jan ceremoniampiw jupanakar ch"axwantäna. Ukhama walja jaqinakaw jiwarapxäna, Yankees ukanakax tunka tunkaruw jaquntatäpxäna.
  Ametralladoras ukanakax ist"asiwayiwa, granadas ukanakax phallawayi, walja granadas ukanakax mä kutikiw phallawayi. Ukampis nuwasirinakax jukʼampiw usuchjasipxaspäna. Silenciadores ukanakax akanx mä rol uñacht"ayapxarakïnwa,
  Fuerzas especiales penal ukanakax janiw jank"ak amuyapkänti, jiwañax jupanakar manqhat suyt"aski. Margaritax pallapallanakan mistuñap jark"äna ukat jupa pachpaw mä qawqha katuntat granadanak jaquntäna. Arnaqasiñanaka, wila ch"akhanaka t"ijt"aña, ukat Komsomol imill wawax q"ala kayumpiw mä khuchhurat p"iqip katjatayna. Kunjamsa kayupax flexible ukhamäxi, kuna ángulo ukans qunt"asi. Inas jumax amuysta, jañchin kamachinakapax mayjt"awayiwa ukat aychax gutta-percha ukhamawa.
  Uñisirinakat nina naktäwinakaw utji, ukampis jilpachax juykhunakan nina naktäwinakapaw utji. Margaritax nina nakhanti, niyas jan imantasisa, magia qalanakax "Correo de cadena" ukax atiniskañaw taqi disparonak mayjt"ayi.
  - Wali llakiskañawa, masijan sutipax janiw Snow Queen ukhamäkiti. ¡Ukhamatwa chacha warmejj jukʼamp uñtasitäpjjaspäna!
  Oleg Rybachenko jupax sartawayiwa, aka kutix janiw corneta ukat chivo ukan thuqt"atapat sartawaykiti, jan ukasti jupan jachatapatw sartawayi - samara ukat jan chuymacht"ataw. Imill wawanakax wali ikipxarakïnwa, jach"a lurawinakampiw lurapxäna.
  Ukat heroísmopax mä jan wali samkaruw tukuwayi, kunjamtï nazis ukanakax jumat sawkasipxi ukhaxa.
  Oleg Rybachenko jupax umaruw ch"allt"asis jikxatasïna, tinta resina ukar jalt"kaspas ukhama, nayranakapas manq"añ qalltäna. Ukat chiqpachapuniw axsarayasxäna, ukat mä akatjamat fascistanakax yaqha oraqen chʼamanïxapxäna. Mä muyuñ aru ist"asi, mä anun drenaje ukan rasguñapjama, juk"amp jach"akiwa, jinchumaruw ch"akhusi, t"ijt"ayasa. Jinchu ch"akhanakax pinzampiw p"akjasi. Ukat chʼamakatjja mä lakaw mistu, uka kisunakajj volcánico lava ukham lliphipi. Janipuniw nayrax Oleg Rybachenko Jr. jupax mä monstruo ukham jik"ariñ uñnaqap uñjkataynati, jupax peliculas de terror ukan personajes ukanakax jupar uñtasit mä llakisiñ parodia ukhamakïnwa.
  Ukatxa yaqha juk"amp axsarkañ jawq"unakaw uñstawayi, yaqhipanakax Everest ukham jach"a jach"a tukupxäna, yaqhipanakax jisk"a ukhamarak wali jan wali anunakar uñtasitäpxänwa. Ukatwa qʼañu venenoni kisunakapampi aychap katjjarupjjäna. Taqi jisk"a jakäwipanx Rybachenko Jr. jupax janiw kunapachas ukham llakinak jikxatkänti. Jilïr amtäwix janiw sensaciones ukar análogo jikxatañax utjkänti. Akax mä nina nakhaskir ukhamarak ácido corrosivo, uka pachparakiw congelación ukat mä sierra de cutting dull.
  Ukatsti tʼaqhisiyasipkakïnwa, amparanakapat aycha chʼiyjata, chʼakhanaka chʼiyjata, chʼiyjata purakapat chʼiyjata. Jan wali luratanakaw jupanakarux muxsañchapxi, kisunakap muytasa. Rybachenko Jr. jupax jacht"asi, nayranakapat jachaqt"asiwipax mistu.
  - Tatitu, kunatsa? Taqi kunat sipansa, janiw khitirus jakäwijan jiwaykti, janiw khitirus aljantkti.
  Jachaqt"asiñ ist"asma ukat junt"u agujas ukanakax tímpano ukar ch"allt"kaspas ukhamaw amuyasi. Qhiparusti, mä jach"a lakaw uñstawayi ukat taqpach manq"antawayi. Oleg Rybachenko Jr. jupax kunkapanx mä nina nakhaskir uñji, ukax paqallq pétalos ukar p"akjasi, ukax taqpach mayj mayj saminakaniwa.
  - Akaxa legendario nina manqha pachana. - Waynaxa jiskht"asitaynawa, amparanakapana ñik"utapaxa mayakiw jilsuwayxatayna, jan wali ch"akhanakampi ch"uqt"ata. Jupax t"ijtäwip juk"amp jan walt"ayañ yant"i, ukampis inamayakiwa, janiw mä milímetro ukjamas kuynt"kaspati; Mä nina jawiraw wali munat wayn tawaqun janchiparux llamktʼi. Janiw kunapachas ukham uñjkataynati, nayranakapas ch"amakt"ataw uñjasiwayi ukat lakapanx mä erupción qalltawaykaspas ukhamaw amuyasïna, ukat purakapax kutkatasïna, ukat armas nucleares ukanakamp atacapxäna. Kunjams aka nina naktäwix junt"üna, jach"a ulceranakax q"ala janchiruw uñstäna, ch"akhanakax ch"amakt"äna ukat ch"iyjatäna, ukat t"aqhisiñanak utjayawayi.
  "Janiwa, janiw munkti, janiw wakiskiti" sasaw precursorax pulmones patat arnaqasïna. - ¡Askiw nayar sarxam!
  Sapa nina colorax mä especial, jan uñt"at patrón de dolor ukhamawa. T"aqhisiñanakax kunayman ch"amanchawinakaw churasi, kunaymaninak utjatapax muspharkañawa, Marqués de Sade jupas janiw amuyt"känti qawqha pachas manqha pachan jakirinakan ingeniopax purispa.
  - Ukampisa saxranakaxa, jikisipxaraksnawa. - Mä uñt"at SS yatichirin arupax wali q"añuw chhuxriñchjasi.
  Ukampis uñnaqapax wali axsarkañawa, ukampis chʼaphi lakap uñchʼukiñax jukʼamp jan walipuniwa, uka lakax tiburón ukat cocodrilo sat chʼaphinak mistur uñtasitawa. Ukampis wajjranakajj, muspharkañawa, samarañwa yanaptʼitäna. Uka ch"uqt"asir llakit mayjt"ayañatakix precursor waynax folklore ukanakat amtasiñ qalltäna, ukanx uka munat jisk"a k"uchirt"ayir saxranakaw, yaqhip pachax axsarañjama, yaqhip pachax k"uchirt"ayir ukhamarak ingenuo, yaqhip pachax jaqinakar yanapt"apxi ukat yaqhip pachax jan walt"ayapxi. "Papa ukat irnaqir Balda" sat sarnaqäwix jukʼamp amtañjamawa. Ukham "jaqinakampi" apasiñax wali ch"amawa. Ukat akanx taqi kunatix yatipki ukax horquillanakampi ch"ankhampiw ch"ankhachasi.
  - ¿Jucharara almaxa janiwa Socialistas Nacionales ukanakaru ist"kiti? - Supayan wajjrapajj jiltawayjjänwa, mä kasta chuparuw tukuwayjjäna ukat uka ch"akharuw ch"allt"asïna.
  Kunapachatï pʼeqen chʼakhanakajj pʼakjatäki ukhajja, wali usutäspawa, janiw arunakampi qhanañchañjamäkiti. Ukampis concienciapax janiw ch"amakt"atäkänti, Oleg Rybachenko jupax ordinario jaqin jañchipankaspän ukhax inas wali mulljata jiwaspänti. Ukat ukhamatwa p"iqiparux mä qhuru llamkt"añ jikxatäna, ukat uka monstruox p"iqinakapar umañ qalltäna. Jupajj jukʼat jukʼatwa uk luräna, chʼamachaskaspa ukhama. Yaqha saxraw clavonakap perforañ qalltäna, clavonakap manqhar wali chʼullqhi agujanak apnaqasa.
  Oleg Rybachenko jupax arnaqasi, lakapax sapakiw jist"arasi.
  - Janiwa jaytañakiti.
  Lakapat katthapisinxa, juk"at juk"at laka patat apsusipxi.
  Llakix utjarakiwa, ukampis mä juk"a mayjt"atawa, janiw arnaqasiñanakax utjxiti, jach"a jach"a tukuñanakakiw utji.
  Supayanakax uñacht"ayasipkakiwa, clavonak arktasa, nudillonak p"akjañ qalltapxäna, ukat juk"at juk"at uk lurapxi, t"aqhisiñanak sallqjasa.
  - Ukhamawa jan wajjrani cabritoxa porción katuqi. - Mä saxraxa chhuxriñchjatawa, inasa jilïri saxraxa.
  Oleg Rybachenko jupax nayratpach mä estado de locura ukar puriwayxäna, jupax mä ola de t"aqhisiñampiw ch"allxtatäna. Ukampis saxranakax janiw qhipäxar kutt"apkiti, niyaw kisunakap apsuñ qalltawayxi, ukatx perforapxi, puntap encía ukar ch"uqt"asa.
  - ¿Kunjamarak maynix ukham qhuru kankañarux qunqurt"asispasti, ¿chiqapunit jan taykanïpkiti? - Amuyt"ata t"aqhisiyata pionero. Amuyataxa, amuyunakap liyt"asaxa, saxranakaxa arnaqasipxäna.
  - Janiwa taykaxa utjkiti, tata Hitler ukaxa Supayawa.
  Ukat machaq jak"u jikxatapxäna, taladro junt"uchapxäna, ukat qhipa kisunakax mä cutter ukamp tukuyapxäna. Ukxarusti, ch"akhanakar turkañax purirakïnwa. Jupanakax junt"u pachat wila pinzanakampi p"akjatäpxänwa. Uka ñik"utax chhuxriñchjasïna, ch"akhanakax phichhantatäxänwa. Chuymajax niyaw p"akjañampïskäna, bombar uñtat phallañampïkaspas ukhamänwa.
  Ukat Oleg Rybachenkox mä akatjamat lakapax jilxattatap amuyasïna ukat kuns arsuñ yatirakïnwa.
  - Cristo layku khuyapt"ayasipxam.
  Uk uñjasajja, saxranakaw horquillanak jupar chʼalltʼapjjäna.
  - Jumax juchararätawa ukat yatiñamawa Cristox llakisiñ jaqinakan inventopawa. Chiqpach diosanakax pä jaqit mayniwa ukat taqpach universo lurapxäna, ukhamarak fascistas ukanakarus jupanakan uñtasitaparjama ukat uñtasitaparjama. Ukat jumanakax jaqinakax, ukat luratanakax liyt"apxam, esclavonakäpxañamawa, kuna kamachinak phuqhasa ukat jisk"achataw t"aqhisiyasipxañama. Jumax jan yäqañjam esclavox janiw jiwasan utjañasarux iyawsktati, jichhax taqi ukanakx juma pachpaw janchiman uñjasktaxa.
  - Jichhasti nayaxa iyawstwa! - Uka axsarata pioneroxa arnaqasïna.
  - Jayp'u! - SS ukankir saxrax croaked. - Jumaxa janiwa ch"amanïktati.
  Oleg Rybachenko jupax t"aqhisiyataw uñjasiwayi, walja kutiw p"akjatäna, phichhantatänwa, ukatx jan amuyt"kayaw waliptawayxäna. Ukatxa mayampiwa tʼunjapxäna. Ukat SS saxranakax jupanakpachaw ukat qarjasipxpachäna ukat thayar apxarusax manqha pacharuw apapxäna.
  - Uñjapxam kunjamsa jan ist"irinakaxa mutuyapxi.
  Oleg Rybachenko jupax imill wawanakarux cruzanakar ch"akkatat uñjäna. Nayrajj suma cuerponakapajj wali ajjsarkañ chʼiyjatäjjänwa, wilajj jupanakat chʼalljjtäna. Jach"a khuchhinakax cruzanak jaquntapxäna, yaqhip pachax jan walt"ayatanakax jaquntatäpxänwa ukatx sallqa jabalíes jupanakaruw jalxatapxäna, warmi aychap ch"iyjapxäna. Kunjams uka jan wali luratanakax t"aqhisiwayapxi, jachaqt"asiwinakax ch"uñumpi wilampiw ch"allt"ata marka ajanunakapat jalnaqäna. Nayranakapajj jan chʼamanïñaw utjäna. Jupanakajj achiktʼasirïpkaspas ukhamänwa: jan juchanïtanwa, khuyaptʼayasipjjeta.
  - ¿Kunatsa uka jan wali jaqinakaxa mutuyatäpxi?
  Uka saxraxa q"ala kayuni precursor waynaruxa taqi ch"amampiwa wila ch"uxña palancampiwa talonanakaparu ch"allt"äna ukatxa nayra arumpiwa säna:
  - Kunaymana jisk"a yänaka. Maynix utankir warmirux jan yäqasirïnwa, maynix wali munat jarro p"akjatayna, kimsïristi janiw chacha warmi ikthapiñ munkänti, pusiristi qhipharuw kutt"awayxäna. Mä arunxa, aka chiqar puriñatakikix janiw jach"a jucharar jaqïñamäkiti, jisk"a juchanakax wakisiwa.
  - Ukat jupanakan t"aqhisiñapax janipuniw tukuskaniti? - Oleg Rybachenko jupax wali jach"at arsüna.
  - Ukat akax Taqi Ch"aman Diosan ukhamarak jan khuyapt"ayasir Fuhrer jupan amtañapawa. Su Majestad Adolf jupatï nayrïr kutix mä decreto de perdón apsuspa ukhaxa, yaqha jan sinti llakisiñ chiqaruw apayasipxaspa.
  - ¡Alaxpacharu!? - Oleg Rybachenko jupax jan axsarasaw arsuwayi.
  Uka qʼañu SS chachajj akham sänwa:
  - Jumanakatakixa janiwa alaxpachaxa utjkiti. Uka cheqanakajj janiw sapa segundon jawqʼjapkätamti ukat tʼaqhesiyapkätamti, ukat jiwatatjja uywirinakamar serviskakismawa.
  Oleg Rybachenko, wali axsarañat khathatt"asisaw jiskt"äna:
  - Ukatxa kunasa suyt"i jaqinakaru, jupanakana juchanakapaxa juk"ampi jach"akiwa?
  - Jiwasaxa aka uñacht"ayapxäma.
  Supayax nayranakaparuw mä horquillampiw ch"ankhachatayna, manzananakax p"akjataw uñjasïna, liquido ukaw warantasïna ukat wayna qillqirix uñch"ukisïnwa. Ukat mä qhawqha segundonakatjja, wasitatwa uñjjjayäta, sapa chʼipjjtayas jan aguantañjam chhuxriñchjasiñas utjkchïnjja. Mayampiw t"ijtxapxäna ukat juk"amp axt"asir uywanakaw jupanakamp jikisiñatakix t"ijtxapxäna.
  Oleg Rybachenko jupanakarux wali sum uñch"ukitayna. Uñnaqapax chiqpachansa janiw kunas: q"ala, jan ñik"utani ukat ch"uxña p"iqi ch"akha; nayranakapaxa infierno qhanampi phichhantatawa; mä jisk"a, khuchhurata nayrampi chika taypina ch"iyara ch"uqimpi. Ukat, inas juk"amp axsarañax mä jisk"a chhuxriñ jan utjatapa, uka lantix phisqa thiya tentaculos saxra warawarar uñtat warkt"ata ukat sarnaqaña. Ukatwa Oleg Rybachenko sat chachar jakʼachasïna, lakaparuw kisunakap chʼalljjtayasïna, ukat wali uñtʼat jampʼattʼäwip churarakïna. Ukat garra amparanakapax ch"akhanakap p"akjañ qalltäna. Oleg sat precursor qillqirix codonakapan wali usutätapat jachäna, articulacionanakapas tʼunjatäxänwa.
  - Ukhama mä primatexa, uñt"asiñataki umañani.
  Rybachenko qillqirit jan ch"amakt"ayata, uka monstruox amparapampiw uka manq"añ manqhar luqtäna, ukat mä ratukiw vinompi phuqantatäna. Jupajj precursoran ajanuparuw chʼoqtʼäna.
  Janiw arnaqasirïkti. Nasapan mä volcán phallkaspa ukhama, uka precursor waynax jachatapat sartayasïna.
  Mirabela, khititix Oleg Rybachenko p"iqipax ch"uqt"at kayunakapan ikiskäna, ukat khathatitapatx ch"allxtasïna ukat ikiñanx jachaqt"asiskakïnwa. Mä kusisit tawaqux nazis ukanakan manqha pachar jaquntatäñapkama. Akax jupanakan tecnología infernal ukar puritapawa - ¡janiw amuyunakamar apnaqañax utjxiti!
  Ukampis ukhamakipans, chiqpach: ch"amakt"ata ukat pachpa pachanx wali thaya - waranq kutiw saxra samkat sipanx juk"amp sumaw tukuwayi. Uka wayna-precursor-qillqirix thayampis thaytʼayatäkaspas ukhamaw thayampi thaytʼayatäkaspas ukham jikxatasïna. Ukampisa, awisax usuntañsa munarakirïnwa, ukhamatwa jupat khuyaptʼayasisa mä chukula churirïna. Ukampis jumatï jan usutäksta ukhajja, ¡akajj mä bendicionawa! Uka waynax samsusaw amparapamp jisk"a ajanupar t"ijtäna, jachaqt"asitapat q"umachata, Hades nazi ukan axsarkañap samkakïkaspas ukham yatintasiñatakix samarañaw jikxatasïna. Esclavöñat sipansa janiw kunas jukʼamp jan walïkaspati, sasaw Oleg chachajj amuyäna ukat khathatirakïnwa. Ukhamaw jikxatasi, kunayman yänakampi chikachasiñatakix esclavitud ukax arunakampikiw juk"amp jan walix utjaspa... Chiqansa, infiernox janiw chiqäkaspati. Ukampis fascistanakajj wasitat ukar kuttʼayapjjaspa ukat jukʼamp chʼamampi kuttʼayapjjaspa ukhajja, ¿kamachasmasa.
  Jupanakajj janiw oxidatäpkaniti. Jiwasax kunayman qullqimp jakañasawa ukat uka Krauts ukanakar atipt"añasawa. Inas pʼakjatäkaspas ukham tukuschispa, jan ukajj jupa pachpas jupanakar serviñsa mayirakchispa. ¡Mä jukʼa tiempotakiw cheqas!
  Ukampis... akax muspharkañawa. Niya jank"akiw Oleg Rybachenko ukanx kunas uka amuyt"awimp kutkatasiwayxi. Janiw nayrir urunakjam kutkataskänti, convulsivo khathatinakax axsarañamp mistutawa, jan ukasti jan sumankthapitaw ukat wali ch"amampiw kutkatasïna. Jupax janiw SS jaqinakarux uñisiñap arunak uñt"aykänti, jupanakax jupar ukat maldecido uywiriparux katuntapxäna, Fuhrer, janiw arunakampis uñt"aykänti - janiw amuyunakarus uñt"aykänti. Janiw qhanañchäwinak jan ukax chiqañchäwinak thaqhirïkti. Ukampis naya pachpaw qhan amtawayta: nayrïr chiqpach oportunidadan t"ijtxaña. Ukat jilïrinakax churapxani, ukat mä jukʼa chʼamas utjchi ukhaxa, mayninakaruw qhispipxañapatak yanaptʼani. Kunata?! Ukampis ¡precursorätap layku! Ukat mä precursorax masinakapar yanapt"añapawa - ¡Komsomol ukankirinaka! Ukat ¡ukham munatapatakiwa, ukampis fascistax janiw kunjamatsa munkiti! Eh!!! Khitimpis parlt"añax ch"amawa, ukat jan yatkasax kawkir manqha pacharus jalt"awayi, qhispiñax ch"amawa... Oleg Rybachenkox paja ch"allt"asisaw almohadaparux amparapamp ch"allt"asi. ! Soviéticos uraqin nayrïr irpiripa: janiw jisk"achasiñas t"aqhisiñas munkiti - ukax wakisiwa, ukat taqi kunas tukuyañkamaw akankxi!!!
  Yaqhip imill wawanakax niyaw sartasipxäna... Pisi yänakax qarjatäxänwa, ukhamatwa markan talonanakapax juk"ampirus ch"iyjatäxäna.
  Ukampis, ay, jumax uñtasitäñamawa. ¡Altʼat chuymanïñ mä mascara uchatäki ukhakama! Janiw Gestapo ukan sotano ukar sarañ munkti, ukat ajanujar ch"axwañax janiw jach"a kusisiñakiti...
  Ukhamajj wali chʼamanïñwa jikjjatani.
  Ukax juk"amp ajjsarkañawa, uka lobos ukanakawa. Nayranakat amtasiyätwa, jichhax janïr panqarkipanx kunapachatix sentidos ukanakax jach"anchayatäxän ukhax wayna-pionero-qillqirix qhan amuyasïna: ukax janiw lobos ukhamäkiti, jan ukasti juk"amp yatiñan uñstawinakawa, mutación dirigida ukan luratawa. Desplazamiento genético ukat - juk"amp yatiñani jupanakan degenerados SS apnaqirinakapat sipansa. Jiskt"awix akawa, ¿jupanakax soviético jaqinakat sipan juk"amp yatiñanïpxiti?
  Qhanaw qhant"añ qalltawayi ukatx jank"akiw sarañasa.
  Oleg Rybachenko jupax ladoparuw liwxatasïna, pusi kayunakaparuw liwxatäna ukat ikiskir jaqinak taypinx ch"iyjat pirqaruw jalxatäna. Yatiñampiw lurasïna, ch"amampiw lurasïna, p"iyanakanïkchïnsa ukat jan cementonïkchïnsa - janiw jan ch"axwañamp suyt"ayañjamäkänti. Ayllux wali ikiskänwa, ukampis punkunx nina nakhantatänwa ukat uka jak"anx ch"amakanakaw uñjasirïna. Motocicletas ukat blindados ukanakax janiw kawkhans uñjatäkiti... Uka markankirinakax guardia ukankapxiwa, jan ukax kunas?
  Imill wawanakax q"ala kayunakap jaytawayapxi.
  Oleg Rybachenko jupax chhuxriñchjasïna - jupanakax amparapat katjapxäna ukat qhipäxar kutt"apxäna, arxatasiñatakiw wakicht"asipxäna. Ukampis uka ch"iyar ch"iyar uñacht"äwinakanx Aurora thaya nayranakapaw lliphipipxäna.
  Nina saxraxa akham sasaw jiskt"äna:
  -Kawkirus q"ala janchi jaqix saraski?
  Oleg Rybachenko jilatajj amukiw akham säna: "Chiqpachansa tʼijtʼañ munta" sasa, ukampis chuym ustʼayasisaw arsüna. - ¿Kunjamsa aka chiqar puriyapxitu uk amuyapxtati!?
  Cool Aurora kullakax jachaqt"asisaw akham säna:
  - Aka hombres lobos ukanakax awatipxistu... Janis lobos ukanakax utjkchixa, jan ukasti kunas... - Imill wawax qhanañcht"añ thaqhasax mayjt"ataw jikxatasïna. Ukatxa pächasisaw yapxatäna. - Jupanakanxa kunasa cósmico ukhamawa. Janiw yatkti kunas...
  Oleg Rybachenko jupa pachpaw akham tukuyäna:
  - ¡Janiw sarxapxätamti!
  Wila ñik"utan tawaqux amparanakap t"axllirt"äna:
  - Janiwa ukhama jasaki churapkaniti, ukampisa ch"amaxa jutapuniniwa! Uka pachakamax ch'amam apthapipxam. Luriri Vara churaspa ukhaxa, markasax Crimea markaruw jutapxani ukat Hitleran jan wali ajayunakap q"umachapxani.
  Crimea markanx alwax inti jalsu ukat thaya ukhamaw jikxatasïna, ukampis janiw thayax utjkänti. Qharüru jallu purintata laq"uxa ch"uxñaruwa tukuwayxi. Suma, juyphi pachax janiw jan nuwasiñamp sarxañ munkänti. Uka thayajj wal qhantʼäna, chʼeqeta ukat warktʼat qollqer uñtataw qhantʼäna, ukampis uka suma uñnaqtʼanïtapajj janiw sum jikjjataskänti. Ukatjja, niya tunka payan marani kimsa yuqall wawanakaw marrón tʼantʼampi ukat mä jachʼa calderampi mä jukʼa manqʼañjam qʼaphini, qhanaw jan carcelan guiso aptʼat apanipjjäna (ukatjja, wali qhoru uñnaqtʼan SS guardianakat maynïrejj manqʼañanaka aptʼataw mantanïna) graneronkir imill wawanakarojj qhan qhanañchapjjäna- casemate kunatix anqankäna ukax Thaya. Chiqansa, jupanak pachpaw kunjamtï nazi sat apnaqäwin wawanakar askïki ukhama, qʼala kayukiw sarnaqapxi. Ukhama ordenax utjkaspa ukhamawa, ukhamat jisk"a wawanakax zapatonakap jan ch"iyjañataki. Ukampis inas jan kawkitsa utat mistuñ munapkchiti.
  . JANK"A 9 JAQINAKANA.
  Ukampirus, walikïskiwa, akax janiw chiqpach escarcha ukhamäkiti, jan ukasti escarcha congelación ukawa. ¡Juyphi pachax niyaw tukusxi, ukat Crimea markanx primavera ukax thayampiw purini!
  Oleg Rybachenko jupax mä akatjamat kisunakap cepillt"asiñ munäna. Laka manqhanxa wali k"allk"u. Ukhamarakiw juk"ampi - amparanakax kisunak ch"allt"añatakiw luqtapxi.
  Uka precursorajj punkuruw tʼijtäna, jaltasaw mä hielo pʼakjäna. Lakaparuw ch"uqt"äna, masticäna ukat thuqt"arakïna. Ukat mayampiw jariqawayta ukat mayamp jalluñapatakiw jaytawayta. Ukat jankʼakiw jukʼamp fresco jikjjatasiyäta ukat abril phajjsin jankʼak sarnaqatapajj almajanwa jikjjatasiyäta.
  Uka caldera ukanx kunas liquido-jarina ukaw utjäna ukat ch"uñunakax utjkaspas ukhamaw amuyasïna. Uka manqʼajj manqʼañanakan patanakaparuw chʼalltʼañajäna, ukat chiqansa, uka guisadojj wali sumaw tukuwayjjäna. Chiqpachansa wali kusisitaw, ukat janiw manqʼat awtjatakïkiti. SS ukankir club, degenerado guardia, taqpach jist"arat, q"añut uñtat lakapampiw bostezo ukat ikiñat uñch"ukis uñch"ukiskäna. Ukampis jichhax p"iqiparuw t"ijtxa, Oleg Rybachenkox akatjamat amuyt"äna, ucraniano t"ant"a masticasa.
  Ukampis ¿kawkirus qhepat sarani? Jupanakax mä empresa taqpachampiw ch"amanchapxätam, ukat mä guarnición local ukampiw ch"amanchapxätam. Ukat jupanakatakix juk"amp jan waliw... Uka visionan - kawkhantix nazis ukanakax mä manguera ukham jaquntapxäna.
  Ukax mä idiota ukhamaw ukham utt"ayasiñapataki... Janiw jupa pachpakiti, jan ukasti yaqha imillanaka ukat kimsa yuqall wawanaka. Ukat jupa pachpas ukhamaraki - markax wali munasiniwa.
  Oleg Rybachenko sat chachajj wali amuytʼasir jaqëjjänwa. Amuyt"añataki, mä avión - ¿duralumina ukax diseñopan utjañapakiti? ¡Taqi maderat lurañax wakisispati, ukampis titanio ukham chʼamanïñ churasa! Teóricamente, lawaxa, fórmula ukatxa moléculas ukanakanxa, mä valencia ukaniwa, chiqpachansa titanio ukarux ch"amampiw jilxattaspa, juk"a pesaje ukampiwa.
  Ukax sañ muniw avión ukax maniobrabilidad ukat sobrevivencia ukanak jilxatayaspa.
  Jïsa, ukat armadura corporal ukax super clase ukan ch"axwirinakatakix lurasispawa ukat tanques ukanakax ukhamaw tukuni...
  Janiw jupanakarux p"akintkätati. Nayraqat "Tigre Real", ukax visionanakan uñjkatayna, ukax pasañapawa. Ukat jiwasan tankinakajax janiw q"añunakar axsarapkiti. Ukat conchas ukanakax janiw jupanakarux ch"allt"apkaniti.
  Oleg Rybachenko, manq"añanak manq"antasax kullakaparux mä insinuación arumpiw jiskt"äna:
  - Ist"apxañani, aqua regia ukata reactivos ukanakampi aserrín sata ch"uqimpi chint"ata ukhaxa, ¿kuna efectos ukanakasa utji?
  Margarita kullakajj jankʼakiw akham säna:
  - Jupanakaxa fumapxani... - Imill wawaxa musparataynawa. - ¿Kunsa yant"apxtaxa?
  Oleg Rybachenko jupax mä jisk"a arumpiw akham säna:
  - Nayaxa mä thakhi thaqhaskayätwa, ukhamata lawa ch"amapa jilxatayañataki. Ukat iyawsapxita, ¡avionajax metalat jan metalanak lurañax wali askïtap uñacht"ayäna!
  - Jumax chiqpach Lomonosov Oleg... - Kullakax amparapampiw lakapar luqxatäna ukat uka waynarux nayraparuw jamp"att"äna.
  Manqʼasipkäna ukhajja, yaqha pä SS guardianakaw jakʼachasipjjäna. Qharürux alemán generalax jupanakamp chikaw sarnaqäna. Qhipäxapanxa pä nuwasirinakawa utji, mä yuqalla imilla, suma uñnaqt"ani. Ukhamaraki SS, ukampis yaqha sectorat jutiriwa. Aka chiqanx phisqanipuniw tazas ukanak amparanakapan kuna vaporizador apt"ata. Ukat fascista waynax yaqha jaqiruw masipar apanïna. Canela, miel, melón ukat manzana ukanakan q"aphipax casemate ukanw jalnaqäna. Generalax jiskt"asir arumpiw jach"at arsüna:
  - ¡Imill wawanakarux jank"akiw warkt"añäni jan ukax nayraqat mä juk"a kusist"añani!
  Uka jak"ankir katuntat jaqinakax larusipxäna, ukat SS ukan guardianakapas yanapt"apxarakïnwa, ukat ch"iyar ñik"utan generalax larusikiw larusitayna, lakap jist"arasaw mä bulldog ukham muspharkañ ch"aman ukat jach"a ñik"utani, jan kuna jan walt"äwin ukat jach"a kisunakapax mä pacer caballo ukar uñtasitawa.
  Inas imill wawanakax aka tuqit larusipxatapax loco ukhamächi, ukampis... Nazis ukanakar jachañat sipansa, jachaqt"asiñat sipansa, ukham lurañax juk"amp askiwa.
  Oleg Rybachenko jupax amuyt"awayiwa: ¿aka chiqan jaytatäpxani jan ukax wasitat jaqunukutäpxani? Suma, chiqans, kunas jupanakan mayjt"awinakapax wakisispa, kunatix nayrïr amtäwix jan qhan amtampi yant"äwinakawa. ¿Kunatsa alemananakax equiponak apnaqañkamax combustible phichhantapxi? Ukat jumatï kawkirus puriyasma ukhaxa, inas jukʼamp jan chʼamäki ukanak amuytʼchisma. Camionanakaru jan ukax trenanakaruw cargañama. Ukat mä avión de transporte, experimentonakax wali wakiskirïchi ukhaxa, ¿kunatsa arrepentisiñasa?
  ¿Kunas jupanakar cadenamp uwijanakar uñtat irpañax wakisispa? Jan ukajj ¿aguantapjjañapatak yantʼasipkiti? Chiqansa, janiw mayni imill wawanakax jichhakamax liwxatapkiti. Jïsa, nayrïr transición ukanx jaquqanipxtwa, ukampis walikïskiwa. Ukhamajj ¿kunsa jichhajj uñakiptʼañama?
  Jan ukax inas aguantañax jukʼamp sumaptchispa, jan uñjat aparatonakampi uñtʼayasisa. ¿Uka efectox tuputäpachati? Ukat ukhamatwa qʼala kayukiw mä kʼullu thakin auto apnaqapjje, ¿janit mä cheqar jankʼak puriñ yantʼapkiti?
  Ukat akax logico - jumatix yant"asksta ukhax tukuykamaw lurasma. Ukat jiskʼa matices ukanakas uñakiptʼañamawa. Kunjamtï sapki ukhamakïpan - taqi kunas walikïskaniwa.
  Inas pallapallanakapax ukhamat soviéticos ukanakar katuntañataki ukat Siberia markar jaqunukuñataki wakicht"atäpxchispa!
  Taqi uka amuyunaka qhipäxanxa, Oleg Rybachenko jupax kuna pachatix grilletes ukamp chint"añ qalltapxäna ukat qhuru chuymamp jaqunukuñ qalltapxäna. Repetición ukax t'aqhisiñ taykawa!!! Congelado laq"a hielo chiqanakampi wawaru q"ala kayunakapa p"akjata vidrio ukham khuchhuqatayna.
  Margarita kullakajj wali chʼamampiw jilapar chʼamañchtʼäna:
  - ¡Mä suma ch"amañchiri masajeador, ukhama aplicador agujas ukanakampi kunatixa reina de la nieve ukaxa churarakistu!
  Oleg Rybachenko jupax akham sawkasirakïnwa:
  "Janiw llakisiñax sinti jan walïkiti, janirakiw kunas uka usux utjaykiti, ¡juk"amp jan walix t"aqhisiñ ajjsarañaw jan axsart"irïñ apt"i!"
  Yaqha machaq, jan ukax nayra t"aqhisiña - ay wali, quejas ukanakax juk"amp jach"apuniwa. Ukat atipjäwinakas ukhamaraki.
  Chiqansa, ukhamatwa aguantañ yatintxi, ¡ukat vengasiñatak mä oportunidad utjaspa ukhaxa jukʼamp sumawa!
  Ukat inas kusisiñataki qʼuchtʼañ yantʼarakchispa. Nayraqatax kuna amtampis lurasi uk jikxatañakiw wakisi.
  Aylluxa wali jaya pachanakawa sartawayi. Taqi chiqankir wawanakakiw uka caravanamp chik sarapxäna. Tukuyañatakix: niyaw quqa taypinx maynix convoy ukan lik"i p"iqinchiriparux machaq wanunak jaquntäna, ukat taqpach q"ala kayuni wawanakax larusisaw t"ijtxapxäna. Ukat niyaw quqa thiyarux mä jach"a yuqall wawax uñstäna, jupax niya tunka pusini maranïkaspas ukhamänwa. Ch"iyar rizonakampi ukat jan wali isimpi, q"añuskir botas ukanakampi, lanzampi ukat pä jan ch"amani janq"u anunakampi, jupanakax jank"akiw dueñon mayni ladopan sayt"asipxäna, qarjata ukampis suma uñnaqt"an katuntat jaqinakax juk"akiw uñstapxäna. Chʼiyar nayrani waynan chʼeqa amparapajj wila chʼaphimpiw chʼoqantatäjjäna, ukat jila partejj wali kusisitaw jan amuytʼasis uñnaqäna. Qhanaw mä gitana jan ukax ukhamaraki gitana warmi: kunka, muñecas ukat jinchupax mä torcido thixni hryvnia, jach"a mangas ukat mä pendiente ukamp k"achacht"ata. Ukxarusti pusi sullka gitano yuqall wawanakaw jutapxäna - jupanakax ch"amanchasipkänwa ukampis kusisitaw mä jach"a jabalí ukar mä arrastre ukan ayxatapxäna, ukampis procesión uñjasax uka chiqanw congelapxäna.
  Jupanakax sillp"ipxäna ukat amparanakapamp uñacht"ayapxäna. Uka jiskʼa isimp isthaptʼat katuntat jaqenakatjja, jan wali chiqañchäwinakaw istʼasïna. Ukhamarus, kimsa pisos ukan qhanpach q"añu arunakawa.
  SS chachanakax jaysañatakix larusipxäna ukat jan culturanïpkaspas ukhamaw filmación lurañ qalltapxäna
  wawanakax qʼañu luräwinak uñachtʼayapxi. Alemania markan ukham uñacht"ayañataki.
  Jilïr gitano waynax punk ukanakarux kuns arnaqasïna. Mä akatjamat samarañ qalltapxäna
  Jupanakax amukt"asisaw sayt"asipxäna.
  Mirabelax mä jisk"a arumpiw akham säna:
  - ¡Chiqpachansa baronan wawapawa! Ukampis ¿kunas ukajj wakisi?
  Oleg Rybachenko jupax logicamente akham siwa:
  - Hitler jupax gitanos ukanakaruw uñisi. Ukax sañ muniw gitanos ukanakax jiwasan aliados ukhamawa. Ukampis ¡ukham sarnaqasaw Rómulo familiarux pʼinqachapxi!
  Uka chiqat pasasax Oleg Rybachenko jupax gitano irpirin ch"uxña ch"iyar nayranakapamp jikisiwayi. Jupanakanx jach"a jach"a tukuñaw utjäna - mä waynan jach"a jach"a tukuñapa ukat jan amuyt"asis jach"a jach"a tukuñapa, jupax janipuniw jakäwinx atipt"asiñ yatkänti. Wali jiskʼachasiñaw utjäna, ukampis janiw Oleg-arusa ni mayni cadenanakamp chinuntat katuntat jaqinakarus jiskʼachatäkänti.
  Precursor qillqirix libre p"iqinchirirux akham sasaw jiskt"äna:
  - ¡Krauts ukanakarux ch"akhanak ch"allt"añäni! ¿Anunakar chʼiyjañäniti?
  Jupajj mä jukʼa akham sasaw qhanañchäna:
  - ¡Ataúd ukax nayratpach mayitäxiwa!
  Ukat jupanakax jan munkasaw thaya pachanx jank"ak sarnaqapxäna, kunjamtï precursoranakax sapkixa, jiwasax águila ukhamätanwa, janiw juykhu conejonakäktanti.
  Oleg Rybachenko jupax juk"amp kusisiñatakiw q"ucht"añ amtäna, ukax wali ist"atäkchïnsa. Atipjañatakix juma pachpaw wakichtʼasiñama;
  Qhixu qhixunakax walpun colerasi ukat wajjranakaw wararipxi,
  ¡Akapachanxa wasitatwa guerranakax sartawayxi!
  Ukanjja, octubre, 1999 maran destacamentojajj utjarakïnwa.
  !
  
  Mä corbata chint'atawa - mä Fritz Moscú jak'an,
  Volleyes de armas ukanakax nina naktäwimp ch"allt"ata...
  Qʼala kayuni imill wawampiw trincheranak allsusipkäna,
  ¡Rusia markan chuymapar jak"achasiñ jark"aqañataki!
  
  Maynix jiwayatawa, ukampis Lenin jakaskiwa,
  ¡Sapa jachaqt"asis ukat sapa jachaqt"asis!
  Trompetanakan ist"asitapax wali ch"amaniwa - niyaw mä senderismo ukar sarañäni,
  ¡Jan axsartʼir precursoräpxtwa!
  
  Tankanakax phichhantapxi, Fritz ukax kaput, .
  Jan axsarasaw jawq"japxta - ¡jaqinakan wawanakapa!
  Katyushas jupanakax q'añunak q'umachapxani - .
  Taqi ch'aman Tatituruw jach'añchapxta - Vara!
  
  Jiwasax yuritanwa - atipt'añ yatipxta, .
  ¡Janiw axsarañarux mä jukʼsa pampachañax utjkaspati!
  Exámen ukan pasawayxi - qhanaw mä A, .
  ¡Walikiwa, ¡Adolf chachajj rastrilloruw taktʼäna!
  
  Rusia pallapallax chiqa chuyman heroe ukhamawa,
  Jupax janiw arunak yatkiti - jupax AWOL!
  Yatipxam, wila samkampiw yuripxtaxa,
  ¡Mä sazonado loborus aprovecharaksnawa!
  
  Jiwasan Stalingrad, jiwasan Leningrad,
  ¡Jachʼa jaqenakan qollan oraqepajj taqe cheqanwa utji!
  Conchas ukanakax wali colerat granizo ukham chʼalltʼasipxäna,
  ¡Ukat precursoranakax Pachamamampiw mayachtʼasipxi!
  
  Jiwasax avionat sararaksnawa, nayax iyawstwa, Marte ukar puriñkama,
  ¡Venus markar cohetenak luraraksnawa!
  Ukhama, fascista ukax nayraruw estaca, .
  ¡Janiw khitis iyawsäwin mä rusa jaqit sipan jukʼamp chʼamanïkiti!
  
  Ukax p"akjataw, Fritz ukan ch"akhapax iyaw satawa,
  ¡Jichhas manqʼat awtjatäskstansa, ¡atiptañäniwa!
  Uka loco animalajj tʼunjatäniwa,
  ¡Walikiwa, ¡atipjäwix junt"u mayo phaxsinw purini!
  
  Janiw mamamar jachañamäkiti, jan jachaqt'asimti, .
  ¡Jiwä ukhajja, comunistat uñjapjjeta!
  Naya pachpaw jan wali cola ukham chhuxriñchjasta, .
  ¡Fascistanakarukiw yanapt"i!
  Ch"uqi taypin sarnaqañax ch"amawa, ukampis wali askiwa, laq"ax jank"akiw ch"amakt"awayi.
  Ukat ukat taqi kunas nayrjax pachpakïxiwa. Sapa kutiw qullu k"uchunakatxa, jaqinakan utt"asitanakapat jithiqtasa, kayump takt"asa, niyas mä muyu.
  Janiwa, Intix mä kasta espiral ukan uñch"ukisma ukhax sarnaqapxäna. Sebastopol tuqiru, ukat ukax chiqawa.
  Ukampis uka pachparakiw columnajj wali kʼuchutäna. Transportadores ukanakax arnaqasipxäna, localizadores ukanakax ch"axwapxäna. Ukat mayamp yant"awinaka.
  Ukat carcelar kuttʼayapjjetäna, jichha kutinjja nayra wila wartäwiruw kuttʼayapjjetäna. Mä wanun thujsapas janiw chhaqkiti.
  Ukampis walja q"añunakaw utji, llamp"u chuymampiw ikirïta. Jan jukʼamp chʼajjwasaw cadenanak apsupjjetäna, ukat manqʼañ suytʼapjjam sasaw sapjjetäna.
  Ukat chiqpachapuniw respetapxäna: phisqa local warminakaw uñstapxäna, mä jach"a lata leche sopa phuqt"ata apt"ata.
  Margaritax musphataw jikxatasïna ukat Capitán Natasha-rux akham jiskt"äna:
  - Mä siwina jan ukaxa jani siwimpi milagronakaxa utjiwa. Ukampis chiqpachansa, ¡alemananakax propagandasan uñachtʼayki ukat sipansa jukʼamp suma chuymanïpxiwa, jan ukax wali valorani jamachʼinakäpxtwa!
  Wila ñik"utan Aurora kullakajj wali jan wali arunakampiw akham säna:
  - ¡Janiw sinti jach"añchasiñamäkiti! Conejillos de indias ukanakaxa sapa kutiwa mä suma manq"aña manq"apxi.
  Oleg Rybachenko jupax jan wali uñt"atawa:
  - Ukat juk"ampirus khuchhinaka! ¡Ukhamatwa jankʼak likʼïñamataki!
  Wila ñik"utan ch"axwirix akham sasaw qhanancht"awayi:
  - ¡Chiqaxa mä wawa laka tuqiwa parli! ¡Janiw jach"a jach"a tukuñanakamp kusisiñamäkiti! Ukhamarus, ¡mä carcelawa!
  Oleg Rybachenko jupax logicamente akham amuyt"ayi:
  - ¡Jiwasax juk"amp askiwa manq"añax ukat ukjatx uñjañäni!
  Uka sopa ukanx vermicellos ukanakax wali thithitaw jalnaqäna ukat miel uksa yapxatapkaspas ukhamaw amuyasïna. Ukat tʼantʼajj qʼal fresco ukat suma qʼapkir apanipjjäna. Mä qurpachasiñ utankkaspas ukhamänwa. Ukax granero ukanx junt"ukiwa. Ukat primavera ukax nayratpach kutt"anxatap amuyt"añäni, Juyphi Mamar mä chiqar jaqunukusa.
  Oleg Rybachenko jupax uka phukhu umatayna, ukatx jach"a lata janïr ch"usat uñjasax juk"amp mayitayna.
  Uka qhipatx ikiñax jupatakis imill wawanakarus mä meteorito ukan jaquqatapat mä olada ukham purintäna - mä akatjamat ukat jan jark"ataw.
  Mä zombie terminador ukaw qhipäxat jaltawayxäna. Dmitry Baranov jilatatsa sinttʼasiraktwa. Uka balajj pecho chika taypiruw purïna. Ukampis nayrajj juchañchatäkäna uka zombiejj janiw amuyaskänti ukat ninamp nakhantarakïna.
  - Cuerpojax wali nayraw jiwata ukat extra plomo ukax janiw kuna llakisiykituti. - Dmitryx jachaqt"asitaynawa, wali axsarañjamawa, jiwat jaqir uñtata.
  - ¡Ugh ukat axsarañawa! Jumax Hades markat amtayista. - Margaritaxa amuyasxataynawa, jach"a jach"a tukusa.
  Wila ñik"utan Aurorax puente ukan pata gradapan ikiskäna, janiw pallapallanakan compartimientopat mistuñakikiti, jan ukasti pasillot mä jach"a chiqaw ninamp nakhantasïna. Aka chiqatx wali askiwa, colores waynanakar ninamp cabinanakat jaltasin q"umachañataki. Uka pachparakiw, awisax jupa pachpaw sarnaqañapa, posición ukar mayjt"ayasa:
  - Jan llakisimti, kullaka Margarita, niya patakat juk"ampi uñisirinakaw utji. ¡Kunjamatsa apnaqañäni!
  - ¡Paqallqu tunkat juk"ampi, nayax "jach"at q"umachañ" qalltawayta! - Komsomol osoxa chhuxriñchjasïna.
  - Sala de motores ukar sarxapxam, uñisirinakax calderanakaruw phallapxaspa ukat barcor chhaqhayañ yant"apxaspa! - Jichhaxa wila ñik"uta Auroraxa qhana llakisitaynawa. Ukampis chiqans janiw juk"amp jan walinak ch"axwawaykiti, jan ukasti, mä sierra de esmerales ukamp herrumbre ukham q"umacharaki. ¡Ukat tʼunjañatak jampʼattʼatapat wila tinajanakaw utjaraki!
  - Sarañani! ¡tornillonakampi! - Margaritax wali munat caricaturat mä frase arsüna. Juk"amp chiqaparux, caricatura ukax aka brutalmente distorsionado realidad nazi ukanx wali uñt"atawa. - ¡Jiwata janchinaka infiernoru!
  Komsomol imillax mä t"unjañ thaya ukham pasillot sarawayxäna. Akax compartimientos, titanio punkunaka, acero particiones ukanakawa. Zombies ukanakax qhipäxankapxiwa. Jupax janiw imantkiti, jichhax turnopawa. M-18 rifle, calibre 7.45 ukampi. Chiqpachansa, chuyma nayraqatanwa chʼalltʼasi. Zombie criminal ukax ukampiw t"unjata, jupax jaquntatawa, ukampis ukatx jaltawayxi. Mä granada jaquntawayi.
  - Walikiwa, jumaxa jan pampachiri machowa. - Margarita kullakaxa muspharkataynawa.
  Mä Komsomol tawaqux sala de máquinas ukan punkup t"unjatäna. Jupax mä disco boomerang ukaw apsuwayxi, walja jaqinakaruw khuchhuqawayi. Ukat mayninakax puñalapan columpiompiw tukuyäna. Mä ch"axwirin janchipax japonés uñnaqani, thiya vapor ukar jaquntatäna. Ukat jankʼakiw ajanupax qʼañuchatäxäna ukat wali mulljatax janiw kuns amuyasxänti, jan ukax inas desmayarakchïna.
  - ¡Q"umachañaxa wali sumawa sarantaski! - Margarita kullakaxa jiwasana amuyusaruwa puriyatayna.
  - ¡Janiw nayax pantjasirïkti! - Mä kusisita Aurora kullakaxa jaysataynawa. Mä jach"a ametralladora phallatapax alaxpachat ist"asi, ukatx pä ametralladorampiw phallata. Komsomol imillax ch"axwanti, uñisirirux amukt"ayasa.
  - Taqi tuqita p"akjasipxiwa. Ukax Annihilation anatäwinkkaspas ukhamawa. - Nina saxraxa wañsuwayxiwa.
  - Nayaxa ukhamarakiw sarxarakta. Walja jiwat jaqinakaw uñjasi. Ukampirus jach"a uñisirinakax niyaw samarapxi. - Margarita kullakaxa yatiyataynawa.
  Mä granada fragmento ukaw Dmitryrux usuchjatayna. Ukajj cheqapuniw chʼalljjtäna, qhepäjjat mistusaw tʼijtäna. Baranov katuntat jaqix mäkiw amparapamp lakapar ch"allt"äna:
  - Janiwa arnaqasiñaxa wakiskiti, janiwa kuna jan walt"aykituti.
  Margarita kullakajj chʼeqa nayrap chʼoqtʼasisaw akham säna: "¡Jan tiamat nayrajj infiernor mantamti!"
  - ¡Nayax ist"twa! - Ukampis zombi ukax chiqpachapuniw ukham luratayna.
  Margaritax pasillot sarawayxäna, yaqha phallawinak phallawayi, maynix jaya pachaw arnaqasi, clavonak apsuñjama, ukat mä jach"a granadax phallawayi.
  Q"ala kayukiw Aurorax jaltir jaqinakar jiwayatayna, p"iqip cabinaruw ch"allt"äna, mä, pä, kimsa. Pusïr urukiw ninamp asxatañ munapxäna, ukampis Komsomol tawaqux jupanak nayraqatankänawa, uñisirinakaparux wiñayatakiw amukt"ayañatak wayt"äna.
  - Ukanakax juk"akiw qhiparapxi, ukampis yaqhipanakax almacén jak"an mä celda ukan imantataw jikxatasipxi. - Auroraxa wali jach"at arnaqasi. - Granadanak jaquntañax jan walt"ayiriwa, trik.
  - Aka q"añuchata canal capitan arupa yateqaña. - Mirabela Korshunova kullakaxa iwxt"iwa. Jupanakax jumatakiw jist"arapxätam, ukatx wali amuyumpiw mä phallat khuchhuqapxasma. Uka chhuxriñchjirinakax janiw umamp chhaqhayasipxañapäkiti. Jichhax motor qhipäxanktwa, boomerang apnaqasa. Mä granada fragmento ukaw Dima ch"ama jaqirux usuchjatayna. Ukajj cheqapuniw chʼalljjtäna, qhepäjjat mistusaw tʼijtäna. Baranov katuntat jaqix mäkiw amparapamp lakapar ch"allt"äna:
  ng, nayax kimsa juk"amp filmawaytwa.
  Frisky Aurora kullakax chiqpach llakisiñampiw arsüna:
  - Suma lurata, niyaw helicópteros uñstani, ukat jiwasatakix juk"amp jan waliw tukuni.
  Uka tuqitxa akham sasaw arnaqasi:
  - ¡Janiwa yatkasmati!
  & The Fire Terminator Devil ukax akham sasaw iyaw satayna:
  - Nayax yattwa, ¡suyt"awix almaruw junt"uchasi!
  ME-198 qhana ukat sonido granadas ukanakax Aurora uksaruw jaltxapxäna. Komsomol imillax jupanakamp jikisiñatakiw jank"ak saräna, janchipampiw jupanakar jaqunukutayna. Suxta qalanakan yapupax caucho ukham irnaqäna, granadanak qhipäxar kutt"ayasa. Jiwatanakax wasitatw t"ijtxapxi, nayax jakthapiñkamas qarjataw jikxatastxa.
  Mä Komsomol imill wawax esquina muytasin t"ijtäna, ikiñar qunt"asïna, mä phallawimpiw ch"axwäna, qhipäxat mantañ yant"irinakaruw khuchhuqäna. Mä waynaw uywa traje ukamp uñstäna, ukampis loco Aurora jupaw suyt"askäna, ukat mä kutix pachpa granada lanzador ukampiw uraqir jaquntäna, ukax Yankee pallapallaruw jaquqanïna. Uka ch"iyar jaquntawix wali ch"amaniwa ukatx juk"amp jan walt"ayat chiqaruw ch"allt"i - visera. Chikat pʼeqepajj thayampiw chʼalljjtäna ukat mä jachʼa metalat lurat mä masajj armaduran mä thuqtʼasisaw tʼunjatäna.
  - ¡Jumaxa mä t"ant"a manq"añamawa! - Aurora uka galgoxa sawkasitaynawa.
  Jichhax Komsomol tawaqux almacén ukar jak"achasisinx comandante ukan arupat yatiqasisaw akham säna:
  - ¡Nayax usuchjawaytwa! ¡Mujahideen jupanakax nayaruw arknaqapxitu! Aka ordenax mantañapawa.
  Ukhama, khitis jan ist"añ atina. Komsomol imillax techoruw jaltawayxäna, jark"aqasïna ukat punku patat pallapallampiw tunka llätunkan axsarat pallapallanakar t"unjäna, p"iqinakapar ch"allt"asa.
  - Nayrïr phaxsi q"umachañax juk"amp jan walt"ayir chiqan tukusxiwa. - Komsomol imillaxa yatiyasiwa.
  Margarita jak"anx mä chhuxriñchjasiñaw utjäna, ukat jupax jist"arataw jaltawayxäna. Aka hold ukanx phichhantat metales ukanakan jan walt"ayat thujsapaw utji ukat explosivos ukanakan ch"allt"ataw utji. Maynix "bote saltañ" yant"i ukat jaquqaniwayi, ch"ankhampiw jaquqani. Pä wayna, qhana juykhunaka, amparanakap ayxatasin inglés arun arnaqasipxi:
  - ¡Janiwa ch"axwañakiti! ¡Jan jaytjañäni! Convenio de Ginebra ukan sutipxarux qhispiyapxita.
  Margarita Korshunova sat suma chuyman warmix janiw jan armat jaqinakar jiwayañ puedkänti, ukatwa amparanakapamp sapürunjam chʼallxtayasisax jistʼantarakïna. Uka nuwasir oso arupanx arrepentisiñaw utjäna:
  - Jiwasaxa wali ukhama jisk"a yuqallanaka. Ukhama, ¿kunatsa aka OTAN ejercitox munasispa? Diosax jan ukhamäpan, mä provocación uñacht"ayasma ukhaxa, pusiniruw t"unjapxäma. Naranja Aurora sañani, niyaw q"umachañ tukuyxapxta.
  - Uñisirinakaxa imantasipxaspawa. ¡Ist"añatakis ch"amachasipxam ukat llakit samsuñanak katjañataki, ukat wali suma thuqt"añ yatiñanïpxtwa! - Wila ñik"utan colerasiñax amuyuparjamaw jach"at chhuxriñchjasïna.
  - Jisa, nayaxa q"añuchata muxsa. ! - Mirabelaxa falsificataynawa ukampisa wali jach"at jachäna.
  Komsomol imillanakax cabinanak jak"anw jaltxapxäna. Aurora kullakajj jukʼamp jankʼakiw tʼijtäna. Akax adrenalina ukan thujsapawa, kimsa machaq ch"axwirinakaw utji. Wakichtʼasipxta ukat embuscada ukan congelasipxta.
  "Akax janiw sinti jach"äxiti" sasaw jaysañatakix mä RPG ukan mä disparo ist"asïna. Conchax t"ijt"awayxänwa, ukampis armadura placa ukan mä chiqap ch"uqt"äna. Ukhampachasa, uka ch"amax T-7 ukar ch"axwañatakiw lurata. Mä Komsomol imill wawax niya juykhükaspas ukhamaw mä disco boomerang jaquntäna, mayniruw khuchhuqatayna, ukat mä arnaqasiñaw ist"asïna. Mä pä disparompiw jalnaqäna, ukat jan axsartʼir jaqinakaruw jiwayäna. Mayninakax akham sasaw arnaqasipxäna:
  - ¡Jiwasax jaytanukupxaraktanwa!
  Aurora kullakajj coleratänwa, qʼala kayumpiw kayump taktʼäna, ukhamatwa kimsa jilatarojj mä kutikiw tʼunjäna.
  - ¡Jaqinakan yänakap jan ch"amanïñapataki! - Komsomol terminador ukaxa qhuruchatawa.
  Mä wayna juchañchatakiw saytʼatäjjäna.
  Uka hold ukankir Margarita kullakajj jan walinakampiw uñjasirakïna. Thakhinx mä pallapallaruw jaquqanïna, qhanaw Boina Verde ukanïnwa. Jupanakax arnaqasipxäna: "¡amparamp amparamp nuwasiña!"
  Margaritax mä jach"a jach"a tukusaw jaysäna:
  - ¡Askiw, merci! - "Doble garra" uka técnica luraña. Ukatwa Boina Verde sat barcon kunkapax pʼakjatäna.
  Granadanak katthapta, akanx mä juk"a seguro ukhamaw tukuwayi, tunka payan pallapallanakax regla de scouts ukar phuqhañ yant"apkaspas ukhamaw amuyasi: kunayman qullqimp jakaña. Ukampis Margarita kullakarojj jupa pachpaw uka anattʼäwejj gustäna:
  - Walikiwa, walikiwa, jumatixa ukhama insistirïtaxa. Béisbol anatt"añäni, jumatakix wali munat rol americano ukhamawa lanzador ukhama.
  - Munasmaxa, nayax uñjtwa jupanakamp anatt"asma! - Wila ñik"uta Aurora kullakaxa chhuxriñchjasïna.
  - ¡Janiwa llakisiñakiti! - Rubio jiwayirixa juk"ampi jach"atwa chhuxriñchjasïna.
  - Nayax pasillo tuqiw sarnaqawayta, wali cabinanakax jan q"umachatawa. - Komsomol imillaxa niyaw sarxatayna, jisk"a chimpunaka ist"asitayna, jupanakaxa qhipïritaynawa. Jan axsartʼir Aurora kullakax janiw imantkänti, jachʼa jachʼa tukusaw pechop phustʼasïna.
  - Nayaxa mä robot terminador ukhamawa. - Ukhamakiwa janiwa kuna ch"uqi ch"uqisa nayatakixa utjkaniti.
  Komsomol tawaqux amukiw gradanakat saraqanïna. Ukaxa reflector infrarrojo ukampi luratawa. Nayax cabinanakaruw uñakipta. Wali sarnaqasipkaspa ukhamawa. Ágil Aurora kullakajj jiwat cuerponak patjjaruw kayump taktʼasïna, mä doe jan ukajj ninja ukham saltʼasa. Jupajj janiw municionanak ina chʼusar aptʼañ munkänti, ukatwa cabinaruw avionat jaltjjäna. Jupajj mä puñal aptʼataw uka cheqan sarnaqäna, uñisirinakas amuktʼapjjänwa. Ukatxa jutïri, ukham taktikanakampi.
  Margaritax janiw tiempo ina chʼusar aptʼkiti, granadanak mä arco curvado ukham jaquntaraki. Mä phallawi ukat yaqha phallawi. Pallapallax metralla ukamp khuchhurata, pasillot t"ijt"asaw mä disco boomerang ukar puritayna.
  - Ukat akax ukaruw sararaki! - Margarita kullakaxa muspharataynawa. - Kunjamasa taqinixa picante manq"a munapxi.
  Mä wali kusisit zombi ukaw nayraqatapan qhant"äna. Jupax mä ametralladora israelí ukamp pallapallanak jiwayatayna, amuyataxaw trofeonak taypin apthapita, "Armagedón" sutimp axsarkañ sutimpi. Ukat amuyataxa, mayniruw jiwayatayna, balanakax ladonakapat ricochetänwa, machaq wila ch"akhanak ch"allt"asa.
  Margaritax zombie ukan jiwat jaqin thujsapax juk"amp ch"amanïtap amuyasïna, qhanaw jiwañampïskäna; Aka chiqanx mayamp mä ch"axwawiw utji ukatx wasitatw jiwat jaqin ch"akhanakapan t"aqanakapax jallu purintäna.
  Margaritax pasillo muytasin t"ijtäna, mä katuntat M-18 ukanw ch"axwäna. Mä p"inqaw recargañax wakisi. Ukampis katuntat granadanakampiw apnaqasma. Janiw naya pachpa markajat khuyapt'ayaskti. Imill wawax mä yaqha tuqitwa jaquntäna, qʼala imill wawar uñtat kayunakapan kayunakap kayunakapamp apthapi.
  "Limón" t'ijt'i, ukax tripa ukar tukuyi. Jiwatanakax uñjasipxiwa ukat taqi kunas amukiw tukuwayxi. Janiw kuna qhispiyirinakax utjañapäkiti.
  - Aka uraqinxa amukt"apkaspa ukhamawa. - siwa mä Komsomol imilla.
  Agile Aurora ukax akham sasaw qhanancht"i:
  - Nayaxa niyaw thakiru sarxta. - Terminador scout ukaxa yaqha qutumpiwa uñjasiwayi. Jichhax uka tuqit yatxatañax utjaskakiwa. Kunjamtï mä zorrox liebre sat animalar katuntkixa, ukhamarakiw chʼiqa tuqinkir qhipa punkur tʼijtʼi. Ukat akham sasaw qʼochüna:
  - ¡Mä jan wali samkaw yatiqirinakajan apnaqi, mä acero ch"axwawiw jumarux ch"allxtayapxätam! ¡Nayaw Rambon laq"unakap ch"allt"ä ukat ch"akhanakap muyuyä! ¡Taqiniruw muspharayä!
  Mä granadajj uka cheqat pasilloruw tʼijtäna. Aurora sat wali qhuru warmix saraskäna ukhaw tʼunjäna. Explosión, fragmentos ukanakax t"ijt"iwa. Maynïristi pirqaruw chʼalltʼasïna, tʼijtjjasajj kuttʼanjjänwa, amparapampiw apnaqasïna.
  Uka punkunxa mä chʼaxwäwiw utjäna. Arnaqasiñanakax ist"asi. Komsomol tawaqux cabina ukar uñtäna. Uka oficialax tripa apthapiñ yant"aski. Mä axsarkañ uñacht"äwi.
  - Jisa, juma pachpawa mutuyasta. - Dashing Aurora kullakax khuyapayasiñampiw tukuyäna. - Jilapachaxa, nayatakixa granadas ukanakaxa janiwa estéticamente wali sumakiti. Ukampis ukajj mä jiskʼa puñchuñat sipansa jukʼamp askiwa. ¡Qhipa cabinax q"umachatäxiwa! ¿Kunjamsa jumajj pedo Margarita?
  - ¡Uka katuntata jaqiru ayxataña! - Sataynawa mä Komsomol tawaquxa. - Uñtasixa taqi kunasa aka tuqina ukhamaraki.
  Aurorax walkie-talkie tuqiw jawsañ letrerop apayanitayna:
  - Ist"apxita, Don Quijote. Jichhakiw operación tukuyapxta, taqi kunas q"umachatawa, equipox saraqaspawa.
  - Mä jisk"a submarino ukaxa niyaw thakiru saraski. Ukampis jan armasimti Jump helicópteros ukanakamp apasiñataki. - Mä metalico aruxa mä ch"amakt"awi sierra jinchuru khuchhuqañjamawa ist"asi.
  - Chiqpachansa, jiwasaxa niyaw jupanakaruxa suyt"apxtanxa. - Wila ñik"uta uywaxa tukuyxiwa.
  Kimsa "Sachkov" chiqpachan mantapxäna ukat niyaw jak'achasipkäna. Margarita ukat Aurora jupanakax RPG - "supercobra" ukaruw katjapxäna, ukax pä tunk llätunkan ukat suxta RPG ukat análogo ukawa. Kimsa granada lanzadores ukanakaw wakicht"atäpxäna. Wali askiw uñisirinakax jayarst"añapataki ukat juk"amp juk"ampi. Nayraqatax "Red" ukax juk"amp jisk"aruw sarañ yant"i, cubiertas ukat bandidos ukanakar uñakipañataki, jupanakax uraqpachan wali suma ejercito ukar atacañ jan axsarasaw atipjapxäna. Red ukan juk"amp suma versión ukax ch"aman armas ukaniwa, suma armadura ukat kimsa hélices ukaniwa. Janiw sapa sistema antiaéreo ukax apt"kaniti, kunjams misiles térmicos ukanakax jalxatapxi uk uñjapxasmawa. ¿Kunas mä RPG spinner ukan jan walïki? Maynix janiw jupa pachpa apnaqkiti. Ukax sañ muniw juk"amp ch"amaw ukat mistuñataki. Ukhamäkchisa, imill wawanakax amtapxi ukat nayrar sartapxañapatakiw amuytʼapxi.
  Margarita kullakajj wasitatwa mayisïna. Taqi kunat sipansa, helicóptero ukanx suma jaqinakaw utji. Nayratpachaw janchix cuchillas ukanakan sarnaqatap amuyasi. Thayan llamkt"atapax wali sumawa ukat axsarañjamarakiw.
  - ¡Ay, nayaxa mayampi t"unjaskta, mä obra de arte! ¡Mä chuymachtʼäwiw mä pallapallataki!
  Kusisit Aurora kullakajj akham sänwa:
  "¡Taqi obras de arte ukanakatxa, pallapallanakan obras maestras ukanakaw jaqinakan amuyupanx juk"amp ch"amanchata ukat juk"amp jachaqt"asiñ uñstayi!"
  - Waliki! ! - Margaritaxa iyaw sataynawa, ch"amampi qhuru luratapata llakita. Ukhamajj taqi kunas amuytʼatawa, ¡disparasmawa!
  - ¡Texas markan justicia ukax luratäpan! - Kunjamatixa nayraxa, Auroraxa janiwa ch"ama tukuskiti.
  Uka conchas ukanakax autonakan purakap ch"iyjatayna. Uka giratorionakajj jiskʼa tʼaqanakaruw tʼunjatäna. Nina saxraxa pä amparat mä kutikiw ch"axwäna, ukatwa kimsa autonakax ch"amakt"ayatäxäna.
  Uka jiskʼa tʼaqanakajj janiw imill wawanakarojj tʼijtʼapkäna ukhajj chʼalljjtaykänti.
  Kara-132 ukax jaya chiqan uñstawayi. Argentina markat alasit avionanakax jach"a alturanakaruw jaltxapxäna. Jupanakax juykhükaspas ukhamaw ch"axwapxäna, loco t"ijtäwipanxa.
  - Akaxa yaqha abortowa. - Margarita kullakaxa amuyataynawa. - Amuyunaka jisk"achaña.
  Wila ñik"utan Komsomol markankir jaqix iyaw sataynawa:
  - Nayaxa amuyta, jïsa! RPG ukan jupanakar apsuñax ch"amakïniwa.
  - Ukampis nayax kunjamatsa yant"ä! - Margarita, jichhaxa suma chuymanïña armasxataynawa, wali colerata qhant"askäna. - Ukampis yaqha juk"amp ch"amampi ukat jaya chiqanakar sarir granada lanzador ukan luratawa, ukax tanques de reacción rápida ukanakar saykatañatakiw lurata. - Komsomol markankir rubio jaqix mä muspharkañ uñnaqt"an arma uñacht"ayi.
  - Inas "stingers" ukanakan juk"amp suma propiedades ukanakap yant"araksna? - Aurora kullakaxa perla kisunakapa uñacht"ayasa amuyt"äna.
  - ¡Ukham nayra yänakampi qullqichasiñax wali llakiskañawa! - Margarita kullakaxa wali ch"amawa.
  - Ukampisa wali suma uñacht"ayaña utjaskakiniwa. Jiwasan waynanakasax pachpa pachan uñch"ukipxpan. - Oso terminador ukaxa cincelado kayunakapampi mä puñala jaquntäna, puntapaxa ch"iyara jaqina nayraparuwa chiqaru ch"allt"asïna, ukaxa tubo qhipäxata uñch"ukiñ yant"äna.
  "Ukatx mä Stinger ukakiw utji, ukatx mä granada lanzador ukampiw satisfacerä." - Qhana masixa jaysataynawa.
  - Walikiwa, ukham lurañäni. - Auroraxa jank"akiw almacén ukar saratayna. Nayrir boxeador de penaltis Dmitry Baranov, jan ukax mä jakkir jiwat jaqiw jupanakan jak"apan sarnaqäna, jupax amuyuparjam balas ukar uñt"ayaskäna ukhama. Inas qhipa computadoranakan yanapt"apampix zombies ukanakar uñjapxchïna, jaya chiqans utjkchïnxa. Jach"a calibre ametralladoranakaw ch"allt"asiwayi, jilpach balas ukanakax jallu purintawayi. Ukampis llätunk chʼaxwirinakaw utji, ukat walja waranq balanakaw mistu. ¡Jupanakax zombi ukarux ch"ankhampiw ch"ankhachapxäna ukat jupax jaquqanïxänwa! Q"al p"akjata pallapallax akham sasaw jisk"at arsüna:
  - ¡Nayaw lurañax phuqhawayta!
  - ¡Uñnaqasa! Kawkhans Aurorax thuqt"asiski, janitix "armadura" ukax utjkaspän ukhax nayratpach ch"allt"atäristwa. - Margarita kullakaxa qhipäxaru uñtäna.
  - ¡Nayax akanktwa! - Mä Komsomol imill wawax "Bumblebee" ukat "Stinger" granada lanzador ukanakaw apsuwayxi. - Jichhaxa amtaña.
  Margaritax wasitatw armapampi mayachasïna, uñisirinakan sapa sarnaqawip uñjäna, gatillo ukar llamp"u chuymamp ch"allt"ata. ¡Uka proyectil ukax t"ijt"askiwa! Ukampis Stinger sat barcojj irnaqtʼänwa, ukat jukʼamp nayraw kawkhantï amtapkäna ukaruw purirakïna. Uka americano armajj wali jachʼatwa phalläna, ukat uka jakʼankir mä helicópteros jaqontatäjjänwa. Ukham jan uñjat jan waltʼäwitjja, Margaritajj akham sänwa:
  - Phiru! ¡Akax nayrïr kutiw ukham pasawayitu!
  - Jupax trayectoria mayjt"ayawayi, jan chuym ch"allxtayasimti, Komsomol imilla! - Jiwañampïskir Dmitry Baranov jilatajj akham sasaw jiskʼat arsüna.
  - Inasa! Ukampis intuición ukax pantjasiwayitu. - Margaritaxa jichhaxa jachañataki wakicht"atäxänwa.
  - Mayampi yant"añani. - Auroraxa ch"amanchatawa.
  Ukampis Kara-132, amuyataxa, mä jaquqanir irnaqir masipan fragmentos ukanakat jan walt"awinak katuqatayna, ladopar sarasinx saraqañ qalltatayna. Margaritax jan amuytʼasisaw ukat llakitaw akham säna:
  - ¡Inas jichha pachatakix wakischi!
  Suma lurawinakampi wila ñik"utan tawaquxa akham sasaw qhuru arsüna:
  - Sumakiwa, Stingers ukanaka apsuña pachawa. Thakhixa qhanawa.
  Niya arunakapampixa, mä submarino ukaw mistunïna. Jisk"a, ukampis wali jach"a, pusi ch"axwirinakax trajes electrónicos ukanakampiw mä catapulta ukham jaltxapxäna. Margaritax jupanakar uñch"ukiskäna: jupanakax trajes blindados ukamp isthapt"ataw jikxatasipxäna, ukampis janiw nayrir modelonakjam torpe uñnaqt"anïpkänti.
  - ¿Jiwasax Stingers ukarux cargañäniti? - Lomonosov ukat Stenka Razin jupanakan allchhiparuw jiskt"asi.
  - ¡Almacén ukaxa jist"aratawa! - Wila ñik"uta Aurora kullakaxa jaysataynawa. - ¡Jumar churapxäma!
  . 10 JAQTHAPI.
  Paracaidistanakan comandantepaxa, coronel satänwa, jupax thayampiw akham säna:
  - Walikiwa, jank"aki descargañäni ukatxa aka k"ari armampi atipjayasiñataki ch"amachasipxañäni.
  Mä Komsomol imill wawax cubierta uksan sarnaqäna; Uka jak"anx yaqhax granada lanzador ukampiw utji. Kunjamatix Alemania markanx ukhama, wali jach"a calidad ukaniwa, inas M-18 ukar sipanx juk"amp askïchispa, jan ukax, kunayman tuqitx juk"amp atiniskañjamawa. Machaq modelo moderno MG-8, alemán ukhamarakiwa, tornillo ukhamawa, ukampis janiw yatxatirinakatakix wali askïkiti.
  Stingers ukax oblong contenedores ukan imatäna, wali suma pilat, seguridad ukat redes absorbentes de choques ukanakamp forrada, cojín hidrolizado ukampiwa. Jupanakajj tʼunjatäjjänwa ukat yänak apthapisaw apapjjäna. Komsomol imillanakax blindat waynanakaparux wali ch"amampiw yanapt"apxäna. Mä jikxatawix mä jan suyt"at RPG -49 ukawa, ukax machaq modelo ukawa.
  - Muspharkañawa, janiwa ukanakxa yaqha markanakaru apaqapkti. - Coronel encargado de la operación ukaxa uñjiwa. Ukat imill wawanakar uñtasinxa, wali kusisitaw akham säna:
  "Janiw sapa pelicula de acción ukanx jumar uñtasit warminakar uñjktati." Patak patak jiwat jaqinakaru ukat mä jach"a barcon katuntatapa. Nayax amuyta niyaw mä película lurasini jumanakan tema tuqita. - Ukatxa mä q"ixu q"ixu q"ixu q"ixu. - ¡Margarita sasaw sutichapxani ukat Aurora zona imantasipxani!
  Chiqpachansa janiw kunas akan utjkiti;
  Ukhamarakiw OG ukat PG uka modelos mejorados ukanakax utjäna, modelos ukanakax juk"amp ch"aman explosivos ukanakampiw utjäna. Jisk"atpachax PG ukax pusi kasta ácido ukampiw apnaqatayna, ukatx inducción eléctrica ukampiw apnaqatayna, ukax mä ola de explosión ukaruw puriyatayna, armadura activa multicapa ukampiw mä escudo anticumulativo ukampiw mä jisk"a chiqar ch"allt"atayna (Ukat kawkhans Margaritax ukham ficción uñakipatayna?) . Uka qullqix mä juk"a jila qullqiwa, ukampis wali askiwa.
  - "Pershing" ukaxa nayra pachawa. - Lomonosov ukat Korshunov jupanakan phuchaparuw uñjta, jupanakan k"ari amuyupax sartawayiwa. - Juk"amp nayrar sartat Powell tanques ukanakax servicio ukan uñstapxi, jupanakax pä tripulantes ukanakakiw utji, ukatx prono ukham uñt"atawa; Jiwasan IS-10 soviético ukar uñtasita, armadura ukakiw mä juk"a thithita. Jupar katuntañax wali askïspawa.
  - Janiwa taqinixa zona ukana katjatäkaspati. Antártida markatakix kuns apthapiñäniwa. - Auroraxa sawkasitaynawa, inti jalsu tuqiru kisunakapampi khithatayna. - Jiwasaxa janiwa thaya pacharuxa axsarktanti.
  - ¡Nayax uk yatxa! - Margaritax perla kisunakap juk"amp qhant"ayäna.
  Uka aruskipäwinx Stingers ukanakax descargas ukankapxänwa. Chiqpachansa patak phisqanipuniw utjäna. Phisqax Rusia markaruw puriñapäna, ukatx mayninakax, lurañ tukuyatatx terroristas ukanakaruw apayatäpxäna.
  Komsomol imillanakax coronel ukarux akham jiskt"apxäna:
  - ¿Kawkhansa uka qalanakaxa utji?
  Fuerzas especiales ukan wali yatxattʼat mä soldadox suma uñnaqtʼaninakarux amuytʼasisaw akham säna:
  - Chiqapaxa, Rusia Soviética markaru apanipxani ukhaxa, jank"akiw yänakap chhaqhayasipxani ukatx janiw yatiskiti kunapachas wasitat utt"ayatäni.
  - Ukhampuni! - Komsomol warminkirinakan chiqanchata.
  Coronel Yuri (akanx Margaritax amtasïna, jupax Petukhov apellido larusiñaniwa!), Solon-an amtäwip amuyt"ayäna:
  - Ukhamaxa jichha pachatakixa jumampi qhiparapxpan. Ukhamakiwa Sultan turco ukarux janiw paqallqu churañakiti, jan ukasti suxta churañawa. Taqi kunas pachpakïskiwa, jupax janiw amplificadores de armadura ukat stingers ukanak apnaqañ atkaniti, ukat terroristas ukanakan nivel de confianza jumar jilxattaspawa.
  Nina saxraxa, chiqansa, aka amtawimpixa iyaw sataynawa:
  - Jani pächasiñampi. ¿Kawkïr qalarus jaytañajaxa?
  Coronelax jach"a nayraqatap ch"allxtayäna, phaxsi qhananx lamar qutan ch"uxña ch"akhanakapjamaw arrugas uñstäna, ukat llamp"uchasïna. Ukhamäkchïnsa mä amtaruw purïna:
  - Uka radiación ch"amthapiri, inasa munaschispa. Ukat qhipharkir suxtax Sultan turco ukar uñjatäxasax jiwasaruw kutt"anipxani. - Coroneloxa amparapampiwa kunkaparux t"ijtäna.
  Jichhax Margaritan interesapax sartawayiwa:
  - ¿Qhawqha pachas Stingers ukar wasitat lurañatakix munasispa?
  Coronel chachajj jan pächasisaw säna, ukat uka zonankir qʼellur uñtat naranja chʼojjña pastonak botan chʼiyar chʼakhanakapampiw chʼalljjtayasïna.
  - Janiwa ukhamakiti, diseñadores robóticos especiales ukanakawa utjistu, jupanakaxa ukham lurapxani. - Ukat jupax ampar luqxatäna. ¡Mä hora jan ukax mä hora chikataniruw uk lurañäni! Jiwasax yatiyapxäma.
  Saltasax Aurorax lart"asisaw kisunakap uñacht"ayäna:
  - Walikiwa, ¿kuna lurañasa?
  Fuerzas especiales ukan p"iqinchiripax akham sasaw arnaqasïna:
  - ¡Markar sarañamawa, thakimanxa taqiniru jiwayaña! Ukham lurasax Constancia pro-americano tamaruw jan ch"amanchapxäta ukat juk"amp ch"axwañanak utjayapxäta. Jisa, Turco Sultan jupax yuspajarapxätamwa.
  - ¿Akax logicoti? - Komsomol ukankirinakaxa panpachaniwa qhana amuyunakatxa pächasipxäna.
  Coronel de fuerzas especiales ukax wali ch"amampiw larusitayna:
  - ¡Jiwasax lógicamente jakthapipxtanwa! Ukhamat Rambo ruso faldas ukan caza ukar saraski.
  - Walikiwa, jichha pachatakixa nayaxa suyt"twa uñisirinakamaru jumata distraer. - Aurora nayranakapaxa mä jan k"umara qhanampiwa qhant"äna.
  - ¿Janiwa cartuchonakaxa wakiskiti? - Jiskt"äna coronel de combate ukaru.
  Panpachaniw zorronakax iyaw sasin p"iqip ch"allxtayapxäna:
  - Janiwa kuna jan walt"ayaskaniti, janis waranq jila qullqixa jiwasana taypina gastatäkchixa.
  Coronel chachajj mä sacerdoten estiloparjamajja, abeto sat tonadampiw akham säna:
  - ¡Churi jaqin amparapax janipuniw tukuskaniti! Jan llakisimti, URSH ukax wali jach"anchatawa.
  - Ukampis akax sañ muniw pallapallanakax jan ukax jubiladunakas, trabajadores sociales ukanakax janiw yaqha qullqi katuqapkaniti! - Margaritaxa mä ajanu luratayna.
  Coronel pachpaw jan walin jikxatasïna ukat jupax jan amuyt"asisaw yatiyäna:
  - Kunapachatixa aceite ukaxa jani tukuskiti, ukaxa janiwa jiwasaruxa axsaraykiti. Wali askiw uka qalax americano jaqinakat wasitat apthapitaxa. Khitis yatpacha, inas jupanakax petroleo barato jikxatañ atipxchispa, kunjams ukax qullqix jan walin uñjasiwayi. Ukham jachʼa conquistanaka ukat plataformanak sum yatjjatapjjta, ukatwa combustiblejj oraqet cheqak bombeapjje. - Coronel ukaxa warawaranaka ch"iyara ch"ankha ch"ankhanakaparu ch"allxtayäna.
  - Janiwa mä nayraru sartata markaruxa jawsañakiti kawkhantixa jilpacha qullqixa presupuesto ukaxa petroleo ukhamaraki gas ukampi. - Margarita Korushnovax mä qhuru tonalidad ukamp uñacht"ayi. - Ciencia ukxa ch"amanchañasawa esfera civil uksana, jani ukaxa taqi kunasa militarismo uksaruwa saraspa.
  - Akax jumanakax imill wawanakax lurapxätawa. Jiwasax nayratpach machaq supermenes ukanakaruw jilxattaski. Ukax fibra, jan ukax metales líquidos ukanakamp mayachthapispawa. - Coroneloxa ajanuparuxa kisu usump usuntatjamawa t"ijtäna. Mä jukʼa chicle apsusaw lakapar chʼalltʼasïna. Uñnaqapax aynacht"ataw uñjasïna.
  - Ukat ukxarusti kunjamatix "Diosan yant"awipa" jan ukax yaqha suti "Taqi ch"aman Diosat sipan juk"amp ch"amani"! ¡multi-teohiperplasma ukax Luririr uñtasitawa! - Margarita kullakaxa amuyataynawa.
  Comandantejj jan amuytʼasisaw nayranakap chʼiyjäna:
  - Janiwa ukham novela uñxatkti, ukampisa ¿kunas teohiperplasma ukaxa?
  Panpachaniw imill wawanakax mä kutikiw akham sapxäna:
  - ¡Jutïr pachan ch"amapa! Kunatï Jules Verne chachatakejj electricidadäkäna ukajja, fundamental machaq kasta materianakaruw tukuwayi.
  Ukampisa, janiw parltʼasiñatakejj walja tiemponïktanti. - Sataynawa Komsomol imillaxa, Stingers ukanakaru boteru apxaruyasa.
  - Chiqpachansa "Diosan yant"äwipa" ullart"añamawa. - Coronel ukaxa sataynawa, jan munkasaxa khathatitayna.
  -Estrategia de combate ukatakix wali askiwa. - Auroraxa amuyataynawa. - Jilapachax kimsïr jach"a ch"axwäwisax EE.UU. ukat Inglaterra ukanakamp jan yatiñampiw ch"axwawayxi, qhanaw traición ukan thujsapax.
  - Chiqpachansa, ¡ukhamänwa! Jiwasan generales ukanakax janiw sinti llamp"u chuymanïpkiti, janiw estrategia ukat tácticas ukanakan básicos ukanakas yatipkänti. - Coronel ukaxa amuyataynawa.
  - ¿Kunatsa jan khitirus carcelar jist"antapkpacha? - Tough Aurora kullakaxa wali ch"amampiwa amparapa ch"allxtayäna.
  Coronelajj jan amuytʼasisaw akham säna:
  - Janiwa mä orden político utjkänti, ukatsti janiwa mä precedente uñstayañ munapkänti, wali ch"amani jaqinakaxa t"aqhisiyasipxaspänwa;
  - ¡Mä suma jaqixa justicia ukarux familia ukat amigonakampi sarnaqañat sipansa juk"amp askiwa! ¡Uñisirinakatakis amigonakatakis mä kamachikiw utjañapa, kunjamtï chachax warmipatakix siski ukhama! ¡Kunayman kamachinakan utjatapax chiqapar uñjañax mä prostituta warmiruw tukuyi! - Margaritaxa mä tono peremptorio ukampiwa arsuwayi.
  Coronel chachajj cheqapuniw muspharäna:
  - Wow, nayax uñjtwa jumax alemán Catalina ukhamätawa. ¡Amuyataxa, jumax chiqapar uñjañ munta!
  - ¡Chiqa, orden ukat, chiqans, libertad ukanak munta! - Margarita kullakaxa, jach"at arsüna.
  - ¿Kuna partidosa? - Coronelaxa muspharataynawa.
  - ¡Janiwa jichha pachanakanxa utjkiti! - Mikhail Lomonosov ukat Stenka Razin jupanakan allchhi masipax usuchjataw uñjasiwayi. Jupajj caballoparuw silla uchasïna. - Akaxa mä machaq sartasiwiru tukuñapawa, ukaxa wayn tawaqunaka amuyt"irinakampi apnaqatawa. Ukat nayraqatax economía ukan orientación de materia prima ukar ch"axwañasawa. Hitler chachar tuqinuqañax costumbre ukhamawa, ukampis jupan apnaqatapanx industria, juk"ampis ingeniería mecánica ukax zero ukhat mä jach"a salto lurawayi. Jupax markar modernizañ atipxatayna, jan kuna petrodólares ukanakampi. Ukampirus llakisiñawa, Stach ukan pachapanx materia prima ukanakax exportación ukat bienes consumidores ukat manq"añanakax importación ukaruw jach"añchatäna. Ukat, llakisiñawa, aka política ukax jichhakamaw sarantaski. Cientificonakaruw uka markan jukʼamp qamir jaqer tukuyiriyäta. Oligarca yatichirinakax kamachiruw tukupxañapäna, janiw uka kamachir tukupxañapäkänti. Ukhamarus jach"a yatiqañ utanakax janiw inakikïñapäkiti, jan ukasti obligatorio ukhamarakiwa, ukat mä empresan directorapax disertación ukaniñapaw, ukat mä computadora ukar uñt"ayañapawa, ukax janiw soborno churatäkaspati. Jilapachax wayn tawaqunakan nivel intelectual ukarux wali jach"anchayañäni ukhamat principio ukax jan apnaqañapataki: ¡alasipxam aljapxam!
  - Jisa, waljani, jach"a yatiqaña utanakana, jasaki t"ant"a thaqhapxi, qhanawa sector comercial ukaxa wali ch"amampi phuqt"ata; - Coronelaxa mä jach"a jach"a tukusa iyaw sataynawa ukatxa juk"ampi llakita yapxatatayna. - Ukatxa campo científico ukaxa janiwa wali jach"añchatäkiti.
  Armanakax jank"akiw cargatäna. Komsomol imillanakax pachpa pachan irnaqapxäna, aruskipt"apxarakïna:
  - Nayax amuyta, mä economía mercado ukatakix juk"amp ch"ama jark"awinakaw wakisi. - Smart Aurora ukaxa aruskipawiru mantawayi. - Ukhama super-riqueza jaqinakaxa jani utjañapataki. Ukat ukxarusti mä oligarca rusa judío saphini mä fortuna ukax jank"akiw pä patak China markan qamir jaqinakat uñt"ata.
  Coronel chachajj niyaw colerasiñ qalltawayjjäna, ukampis uka pachparakiw jan sinti jarkʼaqasiñ uñachtʼayäna:
  - Ukhamawa, ukatxa jilpacha millonario jaqinakaxa janiwa nacionalidad eslava ukanipkiti. Uka toqet lupʼisktanwa ukat jupanakar pintañatakiw chʼamachastanjja.
  - ¡Pincha jan ch"amani! Jisa, ukatakix wali ch"uxña quqanak ch"uqi ch"uqi ch"uñuyañaw wakisi. - Margarita kullakaxa janiwa sataynawa. - Walikiwa, taqi "Stingers-petardos" ukanakaxa phuqt"atawa, uñisirinakaru ch"allt"aña pachawa.
  Quta thiyanx jupanakax nayratpach yatipxänwa uka ataque ukat Yankees ukanakax ch"amanak apthapipxäna. Helicópteros ukanakan jiwatapax uñisirinakax wali ch"amanïtap uñacht"ayäna, ukat estadounidenses ukanakax janiw infierno ukar p"iqi ch"allxtañjam markakïpkiti. Jupanakajj cheqapuniw huelga lurañatak wakichtʼasipkäna. Ukatjja, "constancia" sat grupojj soldadonakaparuw irptanipjjäna.
  Ukhamächi ukhajja, juma pachpaw atacasiñama. Ukatxa mä ventaja ukaw utjani. Ukax mä p"iqinchäwi jan ukax mä maniobra muyuña lurañakiw. Margarita Korshunova kullakax akham amuyt"ayi:
  - ¡Chiqapuniw puertor sarañäni, ukat taqiniruw ukan jiwayañäni!
  - Janiwa jan wali amuyukiti, ukampisa jank"akiw puñala nina taypin jikxatasma. Nayax mä llamp"u amtaw iwxt"apxsma. Mä jank"a desvío, quqa taypit jak"achasiña. - Auroraxa q"ala kayunakapampi mä muyu luratayna, ukatxa pentagrama uñstayatayna.
  - ¿Tiempo ina ch"usar apt"añax wakisispati!? - Margarita cientificonakan arupanx pächasiñaw utjäna.
  - Juyphi arumaxa wali jaya pachawa. - Aurora kullakaxa janiwa sataynawa. "Ukhamaraki, uñisirinakaxa janiwa yatipxañapäkiti panini utjatasa". Mä ilusión uñstayañaw wakisi: uka ataque ukax uraqit jutarakiwa, jupanak contra jach"a ch"amanakas utjkaspa ukhama.
  - Jichha kutix, jumamp chikaw iyaw sista, ¡nadapxañäni! - Margaritaxa jank"akiw artesanía ukarux alerta uñstayatayna.
  Komsomol imillanakax mä hinchable bote ukan wali ch"amampiw sarnaqapxäna. Wali jan uñjkañ pallapallanaka, vigilancia virtual ukat radar ukataki.
  Wayra khuchhuqasa, walja barconak pasapxäna ukat edificionakat pasasax jukʼamp libre umaruw jikxatasipxäna. Thakhinx tiburones mutantes ukanakamp jikisipxäna, ukampis Anaconda jach"a t"unjir barcot sipansa, Komsomol imillanakax janiw wila thujsapkänti. Ukatwa jan jupanakar nuwasiñ yantʼapkänti. Ukhamarus Aurorax mä disco boomerang ukaruw q"ala kayunakapamp uñstayatayna:
  - Jupanakaru machaq amta churapxpan.
  Tiburón sat animalar usuchjasisajja, cuerpopat wila phuchʼuruw jaqontäna. Uka animalajj chʼalljjtasïna, ukat masinakapajj jankʼakiw kuttʼañjam jawqʼanakapampi ukat jachʼa animalan ñikʼutanakapampix nuwantapxäna. Ukax axsarañjamaw uñtasïna, monstruoso uywanakaw amigoparux ch"akkatapxäna, jupax mä colmillompiw jawq"jatayna jaysañataki, juparux jawq"jataw uñjasiwayi. Ch"uxña, aceiteni wilaxa uraqiru ch"iqiyatawa. Uka manq"at awtjatanakax ch"axwäwiruw mantapxäna, ukat usuchjatanakax juk"ampiw jilxattawayi, jupanakax yaqhanakampiw tukuyapxäna;
  - ¡Waw, Margarita! Ukampis jankʼakiw jupanakamp nuwasiñama. Jupaw maynir katuntasin usuchjawayi, mayninakax janchit ch'akhanakap ch'uqt'asipxani. - Auroraxa wali jach"a ch"allt"asitayna ukatxa q"ala kayunakaparu ch"allt"atayna.
  - Uñjapxtawa, saxranakan moralidad ukax mä rol ukaniwa. Jaqi masimar uñisiña ukat jan chʼamaninakar tukjañ munañat yatiyañax janiw wakiskiti. - Janq"u Ch"uqixa terminador ukaxa wink"asiwa.
  - Janiwa ch"amani jaqinakampi nuwasipkti. - Aurora, esmeralda nayranakampi chillqt"ata, wali jach"a jach"a tukusa säna. - Pusi pataka llätunk tunka jupanakax paniniruw nuwasipxäna, ukatx mä ch"axwäwiw nayrar sartaski, pä waranqa jilanakampi, ukat kimsa patak phisqa tunkax ajllit fuerzas especiales ukanakaw Irak, Afganistán, Somalia uksan sarapxäna. Ukat yaqha chʼaxwirinakax janiw jan experiencianïpkiti.
  - Mä ch"amani uñisirixa janchimaru ukhamaraki munañamaru ch"amañchi, ch"amañchi - mä ch"amani uñisirixa almamaruwa jan walt"ayi ukatxa janchimaruwa ch"amañchi, ukhamata juk"ampi ch"amanïñamataki! Ukhamajj ¡chʼama thakijj jukʼamp facil atipjäwi churaraki! - Sataynawa yatiñani Margarita.
  Puerto muytasinx Komsomol imillanakax canal ukar mistuwayapxäna. Ukajj janiw puertot jayankkänti, barconakan bocinapsa istʼasirakïnwa. Uka nuwasir scouts ukanakax canal ukan jikxatasipxäna. Ukajj wali jaya ukat muspharkañaw liwjjatasïna. Thakhinx Komsomol imillanakax niyaw mä anomalía ukar puripxäna. Ukajj mä qhana muelle ukham thaya kʼuchuyäna. Laq"unakaw jupar jak"achasisin k"ajkir laq"unakap qhant"ayapxäna. Ukampis chʼiyar chʼiyar animalanakaruw jawstʼäna.
  - Ukaxa kunaymana ch"uspa chhaqtayiriru uñtasitawa. - Auroraxa chuyma ch"allxtayäna, q"ala talonanakapa ch"iyararu.
  - Inas kuna kasta radiación ukaxa laq"unakaru jawst"chispa. Nayax janchijampiw thayanx vibraciones ultrasónicas ukanakax jikxatasi. - Margaritaxa wali axsarañampiwa khathatitayna.
  - ¡Jiwasatakixa machaq jan walt"awiwa! Jilapachax aka muspharkañ zona ukanx chuyma usuchjasiñaruw puriyaspa. - Nina Aurora arupanxa ironía ukaw utjäna.
  - Jumampi nayampejj pä chuymanïtanwa, ukhamajj janiw jankʼak jiwkañäniti! - Margarita kullakaxa kusisita jikxatasitayna - Wali sumawa kunapachatixa jani taqpacha jaqixa.
  Nina saxraxa akham sasaw arnaqasïna:
  - Iyawsaña! Jan ukhamäkaspa ukhajja, estufa jakʼan saytʼatäspawa, ukat ukham usurïspawa!
  Ukampis imill wawanakax sayt"asipxañapänwa, jan walt"äwinakat jaltxapxañapänwa, walja kutiw ladopar sarxapxañapäna, qhipäxar kutt"apxañapänwa.
  Mä anomalía qhipatxa, jankʼakiw yaqha anomalía uñstäna, aka kutix mä oval intermitente ukaw uñstäna. Taqi ukanakax sarnaqañax ch"amäxänwa. Ukhamäkchïnsa, pasapjjäna, ukat mä jawir uñtasitaw nayraqatapan uñstäna.
  Makhatañax ch"amawa, uñkatasinx trafico ukaw utji, ukampis janiw anomalías ukanakax utjkiti. Q"ala kayuni kayu ch"akhanakax thayampi ch"amakt"at ch"uxña quqanakan qhiparaski.
  Komsomol imillanakax janïr ukat mistkasax sayt"asipxäna. Walja p"iqinak "col" t"ijt"ir uñjasma. Mutante quqanakax janiw niya jan yaqhachañjam imill wawanakarux uñjapkänti, mä qawqhanikiw botas ukar tinkupxäna (Osos Guerreros ukanakax jichhakiw zapatonakap uchasipxäna thujsa imantañataki), ukampis amuyataxaw jan manq"añjam uñt"ayasisax qhipharxapxäna.
  - ¡Jiwasax mä juk"a nayrar sartañaw wakisi! - Auroraxa mä uywa sonrisa jaqunukusa säna. - Ukanxa bote ch"uqt"añäni.
  - ¡Jumampi apasiñaxa janiwa wakiskiti! - Margarita Korshunova kullakaxa iyaw sataynawa.
  Mä motor de jet ukar amukt"ayañax janiw diseñadores ukanakatakix jasakïkiti, ukampis jipis ukax ukhamarakiw mä principio apnaqaraki ukatx nayrïr clasen cazador ukhamawa.
  Mä imantañ chiqa jikxatañax mä aleatorio chachax jan katjañapatakix janiw ukhamakiti. Aka chiqanx wali suma chiqax mä jan walt"ayir uywan qullupawa. Amuyt"añataki, mä castor rat. Uka uywax jan walt"ayiriwa, jiwayañax ch"amawa ukat mä sallqa jabalí ukham jach"arakiwa. Escalanakax janiw p"iqinchatäkiti; Yämas arumanaka. Ukhamaw imill wawanakax amuyapxirïna, inflable bote ukax mä bolsillo ukham imantasa. Kawkhantix alaxpachat uma patxar warkt"at ch"uxña quqanakaw utji. Ukanwa imill wawanakax tesorop jaytapxäna, chʼuxña ramanakampi isthaptʼata.
  - ¿Suma imantatati? - -sasawa Margaritaxa jiskt"äna, sarkasaxa ejercicios lurasa.
  - ¡Alwa pachakamawa ikini, alwa pachana jariqasipxañäni! - Colerata Auroraxa talonapampiwa qala chiqañchatayna.
  - ¡Kunas uka rata-mapachex jupa pachpa chhuxriñchjasispa! - Komsomol ch"axwirixa chhuxriñchjasïna.
  - ¡Ch"axwañani! Janchipax mä cocodrilo ukan janchipat sipanx juk"amp ch"amaniwa ukat wali askit uñjatarakiwa. - Aurora kullakaxa esmeralda nayranakapampiwa wali jisk"achasïna.
  - ¡Aljasipxañäni! ¡Jiwasan identidad ukar mayjt'ayañäni ukat janiw khitis uñt'apkistaniti! - Margarita Korushnovax taqi chuymaw lakap ch"allxtayäna.
  Aurora kullakajj akham sänwa:
  - WALIKI!
  Imill wawanakaxa mä juk"a jayaruwa sarxapxäna, kunapachatixa pachpa rata-mapache uñstäna. Jupanakax congelapxäna, jichha pachatakix uka uywar jakañ amtapxäna. Yaqhep toqetjja, mä bandidoruw uñtasitäpjjäna, jupajj mä familiaruw jiwayäna, ukampis mä jamachʼiruw jaulapat mistuyäna. Mapache ratax janiw imill wawanakan niya jan yaqhachañjam thujsap amuyañjamäkänti ukat sipansa, jupax phuqt"ataw jikxatasïna, carrión mallt"asax ikiñar sarxäna.
  Jupan chhuxriñchjasiñapax wali jan uñt"atawa, mä mediocre violinista ukan chhuxriñchjasiñap amtayistu.
  Komsomol imillanakax jank"akiw sarnaqañ yant"apxäna, uka pachparakiw jan khitis jupanakar uñjkänti, uka sartasiwix wali jamasatïnwa. Ukat botas ukanakas apsusipxarakïnwa.
  Qʼala kayuni Aurora kullakajj janiw yatiyäwinak katoqañatakejj amigopar jisktʼkänti, jan ukasti jan waltʼäwinak askichañatakikiw akham jisktʼäna:
  - Walikiwa, ¿kunjamatsa maniobra de trabajo ukaxa lurasispa?
  Margaritax jan kuna ch"axwañampiw jaysäna:
  - Janitï anomalías ukanakaru lankt"asktanxa.
  Nina saxraxa amparapampiw lakapar uchatayna.
  - Ukampisa ukanakatxa maynixa chhuxriñchjatawa.
  Mä anomalía de perlas uraqi manqhat. Ukat oraqerus suytʼayarakïnwa. Mä jachʼa topo ukham chʼalla, laqʼa ukat chʼojjñanak taypin jalnaqäna. Jupax aceite ukham lip"ichit lurat yänak apsuwayxäna. Ukatxa, jupax ch"axwañ qalltäna.
  - ¡Ukaxa wali llakt"atawa! - Sataynawa nina Auroraxa. - Pä khuchhi jamp"att"asisawa.
  Uka anomalía ukax jupanakar ist"äna ukat axsarañat imill wawanakar sarawayxäna.
  - ¡Jichhax yaqhachasipxañäni! - Margarita kullakaxa kamachiwa.
  Agile Aurora ukax janiw amuykiti:
  - ¿Kunatsa yaqhaxa akaxa?
  Snow White Terminator ukax akham sasaw jach"at arsüna:
  - ¡Mä qalampi pä jamach"iru arknaqaña lurapxañäni!
  Komsomol imillax lakap uñacht"ayäna, ukampiw mä avispas katjatayna ukat masticatayna, jupax ukham propuesta ukampix kusisitaw jikxatasïna. Scouts ukanakax ch"iqintapxäna, ukat anomalía ukax congelatäxänwa. Mä juk"a khathatt"asisaw jaquqaniñ qalltäna, mä jisk"a nina lawraw aceite charco taypit pasawayxäna. Ukampisa, kunjamtï jankʼak ninamp nakhantkänjja, ukhamarakiw jankʼak jiwarjjäna.
  - ¡Akax janiw Piromaniakiti! - Q"ala kayuni Auroraxa amuyasïnwa, nayranakap ch"allxtasa ukat jank"akiw jaltawayxäna, qhipäx salto ukar tukusa.
  - Jisa, ¡Anomalía de Piromania ukaxa mä jan walt"awi utjayaspa! - Margaritaxa iyaw sataynawa. - Jichhaxa jank"aki, pacha ina ch"usaru tukusktanxa.
  Komsomol imillanakax ch"uxña quqanakan ch"uxña quqanakan manqhapar mantapkän ukhax ch"uqi ch"uqi, quqanakan, maynit maynikam ch"amakt"at mutante uvas ukanakanx niya jan mantañjam ch"amakampiw muyuntat uñjasipxäna. Quqanakan ch"akhanakapakiw qhant"äna, ukat uka uraqix mä jan wali, yaqha pachar uñtasitaw uñacht"ayäna. Ukampirus imill wawanakax janiw arumanthi monoculares ukanakax munaskiti, ukax jan ch"aman jaqinakatakiw, jupanakax janiw independientemente amtawinak lurañ yatipkiti ukat ch"amakan uñjañ yatipkiti. Aurorax niyaw mä quqar ch"allt"äna;
  - ¡Maldita! - Nina-supayaxa q"añu jaqiruxa wali askiwa arsüna. Janiw kuna anomalías utjkaspati, ukampis qhanax doblado ukhamawa.
  - ¡Akax fosgeno ukat fósforo ukanakawa! - Margaritaxa qhananchasiwa ukatxa gracioso kunkaparuxa t"ijt"ayaraki. Chiqansa, jupanakax walja kutiw parámetros de aire ukar mayjt"ayapxi.
  - ¡Ukhamaxa akaxa amuyañawa wakisi! - Wila ñik"uta Auroraxa jan wali imantata ironía ukampiwa iyaw satayna.
  Ch"axwirix amparapampiw thaya tuqir luqxatäna:
  - Qalltanxa k"achat k"achata sarnaqaña, ukxaruxa yatintañaniwa.
  Komsomol imillanakax juk"at juk"atw jank"ak sartapxäna, ukampirus kayup manqhan mä ramas jan ch"iyjañatakiw ch"amachasipxäna. Janiw aleatorio uñch"ukirinakar sinti axsarañakiti, jan ukasti kunayman uñstawinakaruw axsaraña, jupanakax uka ist"awiruw jaysapxaspa.
  Qalltanjja wañapunïnwa, ukampis imill wawanakajj chʼojjñanak kuyntʼayapjjäna ukhajja, ¡cheqpach cascada ukaw jupanakar warantasïna!
  - ¡Umaxa wali jach"apuniwa! - Aurora kullakaxa amuyt"ayiwa.
  - Sapa patakatxa tunka chiqawa! - Margaritaxa iyaw sataynawa.
  Nina nakhantat saxrax hipertitanio talón ukampiw uka laq"urux t"unjatayna ukat amuyt"awip uñacht"ayatayna:
  - ¡Ukatwa ch"uqixa wali jach"a, janiwa ch"amakt"kiti!
  Botanakajan suela manqhanjja, laqʼajj chʼiyjatäjjänwa. Samipajj jan uñtʼat chʼojjña-violet colorawa, mä sepulturar uñtasita. Ukax janiw kawkhans aka Uraqinx ukhamäkänti, jan ukasti zona uksanx janiw ukhamäkänti.
  Chakinakapax juparux jaljtañ yant"apxäna, ukampis pistanakax mä ratukiw jilxattapxäna, ukatw uñt"añax jan ch"amäkänti. Ukax ch"amakiwa kuynt"añaxa, zapatonakamar ch"allt"atawa, ch"amachasiñ ina ch"usar apt"añamatakiw wayt"i. Aurora ukat Margarita kullakajj sapa mayniw chocolate concentrado manqʼantapjjarakïna. Awisax ch"uxña quqanakaw jikxatasïna, ukatx jilpachax manq"añanak manq"irïnwa. Jupajj laqʼa taypinwa jalnaqäna ukat laqʼonak katjañ yantʼäna. Uvas quqanaka, ch"uxña quqanaka, ramanaka, laphinakapa, yaqhipa pachaxa jani q"aphini, ukatxa yaqhipa pachaxa wali suma q"aphini.
  - ¿Kawkitsa uva yapunakaxa juti? - -sasawa Margarita kullakaxa jiskt"äna. - Akaxa mä zona de clima templado satawa.
  - Mä mutación ukan achupax, jupanakax saphintatapxi. Ukhamarus, ¡zona ukanx juk"amp junt"ukiwa, ukat sipansa! Niya tunka phisqhani grado. Aka chiqanx jallupachanx juk"amp junt"uwa, África ecuatorial uksat sipanx juk"amp junt"uwa. Jan ukax janiw ukhamäkiti, niya pachpa temperatura. - Suma Aurora kullakaxa nayraqatapa ch"allxtayasïna, amuyataxa kuntï nayrax liyt"käna uk amtañatakiw ch"amachasïna.
  Margaritax wali atinisisaw akham säna:
  - ¡Janiw kunas utjkiti! Jiwasatakix mä juk"a pachakiw.
  Q"ala kayuni Aurorax thayaruw muyuntäna, salto lurasax akham sasaw llakt"asïna:
  - Jiwasax Komsomol osonakätanwa ukat ukax taqpach arsu!
  - Amtastwa mä kutix Sahara markar apapxirïta. ¡Mä semanaw jan manqʼasa, jan umañasa, estufa patjjar mä sartenjam nakhantat laqʼa taypin sarnaqayäta, qʼala kayukiw sarnaqayäta, janiw kunat qhespkayätti! - Margaritax nayranakapat chispanak apsuñ uñjta (janiw figurativo ukhamäkiti, jan ukasti literalmente!). - Chiqpachansa, janiwa kunasa wali sumaxa utjkataynati.
  - Ukhamawa! ¡Nayajj ukhamarakiw ukham pasawayta! Kayunakajax jankʼakiw yatintapxi, ukampis qhipatwa chhuxriñchjasipxi. Ukat inti jalsunxa ñik"utax ch"amakt"iwa. - Chiqapa, kusisita ukhamaraki anatt"iri kunjamatixa Viriya Aurora markata pusini.
  - Janiwa janchixa janq"u ñik"utaxa gustkituti, sinti feminado ukhamawa. - Margaritaxa janiwa ñik"uta ch"uqt"asirjamakiti.
  - Chocolate tan ukaxa jichhaxa moda ukhamawa. - Nina saxraxa pantera kisupampiwa qhuruchasïna. - Ukax sañ muniw qullqix utjiw Sur tuqir sarañataki.
  Imill wawanakax niyaw Chernóbil junt"u uraqin jan walt"äwinakap tukusxapxäna. Mä jachʼa canalan qotapajj uka jakʼankänwa. Densos arbustos, saphinakapax mistu, plantain mutante, jach"a laphinakapampix mä conveniente jist"antat posición uñstayapxi.
  Margarita kullakajj akham sänwa:
  - Walikiwa, akaxa Vizhnitsa nayraqatasankiwa.
  - Jïsa, nayra soviético marka! Kunatsa Ucrania markax jach"añchasi, Unión Soviética uksanx niyas mä sapa markaruw tukuwayi. ¡Chiqpachansa, ¡walja patak maranakaw jupanakamp nuwasipxta! Ukatpï URSS ukax atipt"awayi, jichhax ucranianonakax jiwasan jilanakasäxiwa. - Wila ñik"utan Aurora kullakaxa amparanakapa jach"a ch"allxtayasaw jalnaqañ yant"äna.
  - Ukatxa janïra jupanakaxa rusa jilatanakanïpkipana. Sapa wawaw Kiev markax Rusia markan Taykapätap yati. - Margaritaxa juk"ampi jach"a jachaqt"asisawa säna. - Jupanakax qullan ortodoxo iyawsäwimpi ukhamarak eslavo saphinakapamp mayacht"atäpxänwa. Dios pachpaw URSS markar mä sapa estado ukhamäñapatak mayïna. Ukampis Banderax jutasinx bedlam ukham luratayna - ukax mä ch"axwäwiw tukuwayi. Ukampisa, atiptʼapxayätwa.
  - ¡Orden ukax mä cimiento ukan luratawa kawkhantix cemento ukax iyawsäwi ukat laq"ax munaña! ¡Ukat ukatakix walja jan wali jaqinakaw carcelar jist"antatäñapa! - Auroraxa wali ch"amampiwa qhuruchasïna.
  Marka uñjañax janiw ch'amäkiti. Aka chiqan zanjax phuqhantatänwa, muralla makhatañax janiw kuna jan walt"äwis utjkiti. Utanakax jilpachax nayrawa, phisqa pisos ukan edificionaka ukat estalinista jach"a utanakaw uñjasi. Imill wawanakax nayratpach jichha pacha utanakaruw sarapxi. Ukat Margaritax akham amtasïna:
  - Tunka llatunkani wawanaka apsuñasawa, ¿janich ukhamäki?
  - ¡Jiwasana waynanakawa yanapt"asipxani! ¡Markanx ukham sustjasiw utjayañäni, jupanakax janiw jiwasan sarnaqawinakas arknaqapkaniti! - Q"ala kayuni Aurorax ametralladorap ch"allxtayäna.
  Ch"uqi ch"uqi ch"uqi ch"uqi ch"uqi ch"uqi ch"uqitxa, mä ch"uqi ch"uqi khuchhuqasa, arup jisk"achasa jiskt"äna:
  - ¿Kunsa t"ijtxaspa?
  Nina saxrax logicamente akham sänwa:
  - Nayax jupan elemental qullqi munañaparuw jakthapista. Ukhamarus, jichhax aka enano sasaw sutichapxä. Nayaw nuwasiñ ajayuparux yanaptʼä.
  Margarita Korshunovax jan amuyt"asisaw qhuru arsüna:
  - Uka lurañatakixa suma ch"aphimpi ch"allt"añawa.
  Aurora kullakajj jankʼakiw qʼala kayunakapan kayunakap tʼijtäna ukat botonanakampiw uka numeror jawsäna ukat jachʼat akham säna:
  - ¡Wakichatati!
  - Jïsa, ukampisa akanxa ukham ch"axwañaw utjäna! - Mä jisk"a chhuxriñchjasiñaw jaysañatakix ist"asi.
  - Janiwa aynacht"añati, juk"ampi jasakiwa apsuñaxa ch"amampi. Ukhamarus janiw khitis ukham thaya arumax wawanakan jan utjatapat muspharkaspati. - Uka k"ari, wila ñik"uta saxraxa tonalidad ukarux jisk"achawayiwa.
  - Iyawsaña! ¡Janiw jukʼampi jiwasat llakisipjjaniti! - Enano, kid-dumping ukan yatxatiri, purred.
  - ¡Suytapxam, kunas paschini! Inas yaqha phisqa sapa patakat yapxataraksna. - Auroraxa insinuacionampi sänwa.
  Qhipa arunakax mä magia efectow utjäna. Uka moron bandidox akham sasaw säna:
  - ¡Suyt"äwa, akapachan tukusiñapax purinxipansa!
  Cool Aurora, mä irónico jach"a pestañas jiltayasa ukat jisk"achañampi, akham amuyt"äna: "kunjamatsa akax Judasan mä aspen lawa suyt"atapat amtayitu".
  "Walikiwa, jichhax estadounidenses ukat yanapirinakaparuw atipt"añäni" sasaw ch"uxña nayrani Aurorax amtañat säna.
  - ¿Jumax yatisktati kuntix nayax America markar jan pampachkiristxa? - Galinaxa ch"akhanakapa ch"allt"asïna.
  - Kuna? - Wila oso-Komsomol ukankirinakaxa muspharapxiwa.
  - ¡Jiwasana ukhamaraki Japón markanakaru bombardeaña! ¡Akax barbarismo satawa! - ¡Nayax poesia qillqt"araktwa! - Margaritaxa granada ch"allxtayäna, ukatxa wali coleratapuniwa mä taqpacha p"iqini mutante laq"unakaxa jaquqanïna.
  Aurora kullakajj jaltasaw kusisïna:
  - ¡Q'uchupxañäni! Ukajj wali muspharkañawa.
  Ukat Korshunovax q"ucht"ani, arupax, kunjamtix nayrax ukhama, Himalaya qullunakan jach"añchawinakapat sipanx juk"amp jach"awa;
  Awki Marka Warawaraxa Tatitun churatawa,
  ¡Iyawsapxita, jupax Intit sipan juk"amp qhant"atawa!
  Jumax nayanktawa, aka markat jutta - .
  ¡Jumanakat yatipxam, chuymaxax llakisiñampiw thuqt"i!
  
  Jumanak taypinx Komsomol ukankirinakax águila ukham uñt'atäpxtwa,
  ¡Fascistanakaruw t"unjapxta ukat ch"usa yänak q"umachapxta!
  Júpiter sat planetansa ukhamarakiw chʼamachasipjjayäta
  ¡Jan lurañjamäki uka paraison achunak yapuchapjjam!
  
  Venus ukax munasiñ chiqawa,
  ¡Marte sat planetanjja, ¡mä nuwasiri jaqjam jikjjatasiñajj jukʼamp jachʼawa!
  Jan walinakan cadenanakap p'akintapxam, pächasiñampi,
  Chiqansa, ¡Taqi Chʼamani Diosax taqinitak sum lurañ muni!
  
  Presión cósmica ukar atipt"añäni,
  ¡Mä ch"aman ganchompiw chinun katjañäni!
  Uñisirinakax akapachan ch'amapampiw t'unjatäpxani,
  ¡Ukat Junkers sat familiajj mä ordinario wawan arcopampiw jaquqanipjjäna!
  
  Mä escenario ukakiw utji - apsuñamawa ukat atipt"añamawa,
  ¡Janiw yaqha resultadonak yatksnati!
  Ukat jan Reich sat lobo ch"iyjañati,
  ¡Mä pallapallat ajanuparux bayoneta apsuñamawa!
  
  Ukampis bayonetajj janiw kuna askis jumatak yanaptʼkätamti,
  ¡Mä juk"a dinamita yapxatañäni!
  Ukham jankʼak tʼijtʼaña
  ¡Kunapachatix proletario ukax martillo ukar ch"allt"äna!
  
  Jutïr saräwix mä huracán ukham pasani,
  Ukat ¡tukuy anatäwix mä atipt"ir chequemate ukhamäniwa!
  Taqi kunat sipansa, jiwasan colerasiñasax mä loco volcán ukhamawa,
  ¡Represalia contra el bastardo, wali axsarkañ pusi!
  
  Berlín markan pinzanak abrazaderampi,
  ¡París markax rusa markan banderapan librëxiwa!
  Jiwasax Awki Markan phuchhanakapäpxtwa, yuqanakanïpxtwa,
  ¡Manqtʼasipkta ukhajja, wali kusisitaw miel manqʼtanjja!
  
  Foggy Albion jupax jichhax mä jilatarjamawa,
  ¡Nueva York markax mä plato ukan mä pastel ukham mistunïna!
  Jiwasan wila, escarlata amapola color banderasa,
  ¡Uka taypinjja, ¡taqe jaqenakaw libre jakasiñampi kusisit jakasipjje!
  . 12 JAQTHAPI.
  Oleg Rybachenko jupax mä samkarakïnwa, ukax janiw ch"amäkänti, jan ukasti wali muspharkañänwa. Jupampi Dimampix pallapallanakan irnaqawip sarantasipkaspa ukhamawa;
  Uka paninix wawanakan SS división ukan voluntarios ukhamaw qillqantasipxatayna, ukax Fuhrer ukan utt"ayatawa. Ukhamaw aka chiqpachanx Hitler jupax qhipharux loco tukuwayxi. Chiqansa, mayni tuqitxa, wali amuytʼasirïnwa, ukhamatwa URSS markampi jan suytʼäwin nuwasiñ qalltäna.
  Maysa tuqitxa, ¿kunatsa uka waynax jan pallapallanakan yatichatäñapäkiti? ¿Kunatsa barchuk ukham chuchuyapxañapa ukat qʼañuchasipxañapa?
  Oleg Rybachenko ukat Dmitry jupanakax yaqha waynanakampiw batallón junior ukankir waynanakampix África uksar avionat sarapxäna. Alemania markan suxta motorani transporte ukax pä patak armat paracaidistanakaruw apt"asispa. Ukampis mä batallón taqpachaw utjäna, kimsa patak nuwasirinakaw Hitler Jugent sat sullka kasta nuwasirinakajj utjäna. Kimsa patak yuqall wawanakax niya tunka payan maraninakax wali t"ijt"irjamaw uñjasipxäna, ukampis chiqpachanx jupanakax wali ajllit yuqall wawanakawa, jupanakax nayratpach mä juk"a pallapallanakan yatichäwip katuqapxäna.
  Fuhrer sat chachajja, walja wayn tawaqonakaw chʼajjwäwin yanaptʼapjjañap munäna. África markanx Gran Bretaña markan jach"a ch"amapax niyaw atipt"ata, ukampirus Sudán markanx wali ch"aman guarnicionanakaw utji. Chiqansa, colonia ukankir soldadonakax janiw taqpach atiniskañjamäkiti, ukat, chiqpachanx unidades británicas ukanakax ukhamarakiwa. Jupanakax janiw inglés arut sum yatipkiti. Jupanakax janiw ukhamakiti, juk"ampis tankinakampi, yant"apxi ukat equipos ukanakax metrópoli uksa tuqir apayapxi. Ukatwa, yuqall wawanakatakix jach"a chhaqtäwinakax juk"akiw utji. Ukax nivel de ejercicios tácticos ordinarios ukan utjañapatakiw suyt"ata, ukatx wayn tawaqunakax ch"axwañ experiencia jikxatapxani.
  Oleg Rybachenko ukat Dmitry jupanakax alemán arunak sum yatipxi (uñisiriw sasaw sapxi), ukhamarak inglés, español ukat francés arunak yatipxi. Yatiqañ utapax élite ukhamarakiwa ukatx soviético wawanakax, teoría tuqinx juk"amp yatiñanipxañapawa.
  Mä alemán wayna, amuyataxa, p"iqinchirinakat maynïri, jach"a jach"a ukat musculoso Hans Feuer jupax amparat luqxatäna ukat chiqaparjamax akham sänwa:
  - Janiwa suyapkti rusanakaxa ukhama ch"amani ukhamaraki yatiñanipxaspa. Amuyt"añataki, ¡nayrïr clasenkir alemanes ukham vapor ukham sarnaqapxañäni!
  Oleg Rybachenko chachajj jiskʼa chuymampiw akham säna:
  - ¿Kunas uka tuqitxa wali muspharkañaxa? Inas ch"axwañax wakischispa, ukampis jumatix reconocimiento ukar mantasma ukat alemán aru jan yatkasmaxa, ¿qhawqha yatiyawinaksa apthapisma?
  Hans jilatajj akham sasaw iyaw säna:
  - ¡Chiqpachapuniwa! Ukampis en general jumanakax subhumanos rusos ukhamäpxtawa sasaw yatichapxitu. Esclavonakax mono ukat jaqi taypin mä transición etapa ukhamawa. Mä arunxa, amuyt"añ tuqitxa, mä rusa jaqix mä juk"a jach"awa, mä uywa uywañat sipansa.
  Dmitry jilatajj colerataw amparanakap chʼoqtʼasïna:
  - Jisa, nayaxa ukham arunakxa punchuñjamawa.
  Hans jilatajj jan ajjsartʼasaw amparanakap chʼoqtʼasisajj akham säna:
  - Arma ajlliñakiw nayan utji. Guantes ukampixa Chika Mundo ukan campeón ukhamawa, ukampis ¿nunchucks ukamp duelo lurañax kunjamasa?
  Dmitry jilatajj akham sasaw muspharäna:
  - Ukatxa kunasa?
  Alemán élite waynax jaysañ munäna, erudición uñacht"ayasa, ukampis Oleg Rybachenko jupax ukaruw jawq"jatayna:
  - Akaxa yapu luraña yänakaxa China markanxa gavilas ukanaka ch"uqi ch"uqi ch"uqi ch"uqi ch"uqi ch"uqi ch"uqitxa ch"uqi ch"uqi ch"uqi ch"uqi ch"uqi ch"uqi ch"uqi ch"uqi ch"uqi ch"uqi ch"uqi ch"uqi ch"uqi ch"uqi. Mongol-tatar sat jaqinakax chino jaqinakarux armas aptʼasiñ jarkʼapxäna, ukatwa uka jan kuna jan waltʼäwin uñjasir aparatox mä jiwayir chʼaphiruw tukuyapxäna. Mä sistema de combate nunchuck ukaw lurasïna. Ukatx tunka llätunk patak mara tukuyanx japonés jaqinakaw katuqapxäna. Inas jupanakat SS soldadonakar jutchïna.
  Hans jilatajj akham sasaw säna:
  - Janiwa chiqapa ukhama. Jach"a Fuhrer tunka mara nayraw China markat walja gurunakar jawillt"awayi, Tercer Reich amparamp amparamp nuwasiñ yatiqañ utax uraqpachan juk"amp nayrar sartañapatak kamachi. Janiw jumax amuyañamäkiti, jiwasax alemanes, mä jach"a marka ukhamäsax janiw yaqha jaqinakat kuns yatiqañ munktanti. Jiwasan alemán pallapalla yatiqañ utax jaqinakan factor ukar juk"amp amuyt"añaw wakisi.
  Dmitry chachajj wali chʼamampiw pʼeqep chʼoqtʼasïna, ukat uka amuytʼa cheqätap qhanañchäna:
  - Ukat soviético ukax ukhamarakiwa. Stalin jupax akham sänwa - tecnología ukax wasitat sayt"ayañ pachanx taqi kuns amti! Ukat ukatx payïr phisqa mara amtäwinx jupax amuyt"äw uñstayäna - personal ukaw taqi kuns amti!
  Oleg Rybachenko jupax yaqha tuqitw akanx arsuwayi:
  - Nayaxa sañajawa, taqi kunasa janiwa sumakiti factor humano ukampixa. Amuyt"añataki, URSS markan pallapallanakan nivel de capacitación técnica ukax qhipharuw qhipharxi. Ukampis taqpachanx ¡jilxatapxtwa!
  Hans jilatajj akham sasaw amuytʼayäna:
  - ¿Hitler Hash sat waynampi anattʼañ munasmati?
  Soviético yuqall wawanakax akham sasaw muspharapxäna:
  - Ukatxa kunasa?
  Hans jilatajj akham sänwa:
  - Jach"a Fuhrer ukan qhipa uñstawipa. Kunjamatix ajedrez ukax janiw pä jaqimp anatatäkiti, jan ukasti pusi jaqiw anatapxi, pä jaqiruw anatapxi. Ukampis pusi patak celulanakan mä tablanjja. Ukanx tanques, autopropulsados armas ukat ch"axwañ barcos ukanakaw utji. Sapa maynixa pusi tunka chimpuniwa, taqpachanixa pataka suxta tunka. Yaqhipanakax ajedrez ukham sarnaqapxi, yaqhipanakax mayj mayj sarnaqapxi. Ukhamarus yaqhip yaqha machaq lurawinakampi... Amuyt"añataki, mä tanque ukat mä ch"axwañ barcox tanques, autopropulsadas armas ukat Links, ukat infanterías ukanakarux mayacht"asisaw jaquqanispa, jan ukax mä línea ukar purisax armas ukanakap ch"amanchaspa ukhakiw jaquqanispa. Jilapachax uka anatt"awix wali ch"amäxiwa, janiw ajedrez ukar uñtasitäkiti.
  - Jupar uñacht"ayaña. - Oleg Rybachenko jupax jiskt"asiwayiwa.
  Hans jilatajj mochilapat mä tabla plegable apsüna. Ukajj bisagrani ukat wali compacto ukhamänwa. Uka chimpunakax magnetizado ukhamawa. Pusi tunka sapa mayniru uñtasita. Tablero pachpax wali conservador ukhamawa, mä rectángulo ukhamawa. Kamachinakax wali askiwa, juk"ampirus niya taqpach chimpunakax mayj mayjaw ch"allt"asipxi, janiw kuynt"apkiti, jan ukax tanques ukanakakiw ch"allt"asipxi. Panpachaniw mä take ukampix ch"allt"asipxaspa ukat sarnaqapxarakispa.
  Kunjamtï maynix suykaspaxa, jukʼamp chʼamani jaqix nuwasiñ barcowa, jukʼamp jan chʼamanix kʼachat kʼachat infantería sat barcowa. Ukatxa, autopropulsadas armas ukanakaw utjäna, ukat wali muspharkañawa, avionanaka, maya maya, ukampis ataque avión, chʼaxwiri, bombardero ukat hidroavión ukanakas utjarakiwa. Chʼaxwañ barconakat sipansa, tʼunjir barconakax utjarakiwa. Infantería ukax mayj mayjawa, mecanizada, simple ukat caballería ukhamarakiwa. Mä arunxa, kamachinak amuyañax janiw faciläkiti. Oleg Rybachenko jupax jank"akiw akham säna:
  - Janiwa, aka anatawixa janiwa ajedrez ukarux atipt"kaspati wali uñt"ata. ¡Nivel de dificultad ukax mä juk"a ch"amanchatawa!
  Hans jilatajj akham sasaw iyaw säna:
  - Jisa, janiwa akanxa mä estrategia lurañaxa jasakïkaniti. Ukat janiw ch"ikhi pankanak qillqt"añjamäkiti. Ukampis ¡akax chiqpachapuniw arianonakatakix!
  Dmitry jilatajj akham sasaw iyaw säna:
  - ¡Jïsa arianakatakixa! ¡Anatañäni!
  Oleg Rybachenko jupax akham sasaw iwxt"awayi:
  - ¡Juk"a kusisiñaw utjani!
  Hans chachajj yaqha waynaruw jawilltʼäna, ukat mä par uñstayasajj yuqall wawanakampiw anattʼañ qalltäna. Nayax marrón color ajlliwayta. ¡Oleg ukat Danka jupanakax naturalmente wilakïpxiwa!
  Chiqpachans uka anatt"awix qalltanx janiw kusiskañakkänti, ukampirus ukatx yuqall wawanakax ukarux mantapxäna. Oleg Rybachenko, mä estratega yurita ukhama, uka amtarux katuntasinx uñisirinakaruw flancos ukanakat jaqunukuñ qalltawayi. Fuhrer sat anattʼäwinxa, jila partex janiw mä reyix utjkänti, ukat sede central ukax jan chhaqhayasaw yaqha chiqar sarxapxaspäna.
  Ukampis yuqall wawanakax janiw anattʼapxañapäkänti. Uka alarmax ist"asïna...
  - ¡Aéreo ataque ukaxa!
  Uka yuqall wawanakax mäkiw portholes ukar t"ijtapxäna. Ventananakax jisk"akïkchïnsa, janiw sinti sum uñjañjamäkänti ukat mä ch"axwañas utjarakiwa.
  Uraqir puriñ avionanakax mä convoy ukanw t"ijtapxäna, ukat chiqans, suma armat ch"axwirinakamp chikt"ataw sarapxäna.
  Ukanx janiw tunka payan inglés jaqinakat jilax utjkänti. Spitfires jupanakax juk"amp alemanes ametralladoranakampiw pallapallanak jist"antapxäna, jaya chiqat jupanakar ch"axwañ yant"apxäna. Ukampis jupanakpachaw uka jaysäwi katuqapxäna. Kimsa avionetas de la Fuerza Aérea Real ukanakax fumañ qalltapxäna ukat mayninakax jaltxapxäna.
  Uka waynanakaw jach"at sillp"ipxäna, ukampis janiw khitis juramento lurkänti - disciplina. Ukampis botas ukanakap kayump taktʼasisaw mä qawqha chʼaphinak chʼajjwapjjerïna.
  Chiqansa, transporte ukax janiw ch"axwirinakarux arknaqkaspati, velocidad ukan mayjt"awipax mä orden de magnitud ukhamawa, ukhamax yuqall wawanakax samarañaw wakisïna ukat negociopar kutt"apxañapänwa. Yaqhipanakax push-ups uksa lurañ qalltapxäna, yaqhipanakax abs uksa lurapxäna.
  Ukampirus Oleg Rybachenko jupax wali ch"amanchataw q"ucht"añ qalltäna, mä arumpiw janiw reyiruk jaqunukuñjamäkänti, jan ukasti k"arisirinakan emperadoraparuw (Hitler!);
  Jiwasax mä qhuru, jiwayir nuwasïwiruw t'ijtasktanxa,
  ¡Precursoranakax comunismo ukan wawanakapawa!
  Jiwasan Tatitu Svarog ukax nayamp chikapuniwa,
  ¡Revanchisismo ukan cimientonakap t"unjañäni!
  
  Jiwasax jan axsart"irïtanwa ukat auto apnaqaraktanwa,
  ¡Sapa maquinax tantacht"asispawa!
  Mä colerat atipjäwiw nazis ukanakar suytʼaski,
  ¡Janiw jan walinak parlañamäkiti, Fritz!
  
  Wehrmacht sat barcojj Moscú marka jakʼanwa wal jawqʼjatäna,
  ¡Jan wali chʼamanïpjjatajwa uñachtʼayapjjta!
  Uka lliphipi parásito ukaxa ch"allt"ata, .
  ¡Atipjawaytanwa, ¡qhapach jakthapipxtwa!
  
  ¿Kunsa Fritz jilatajj uka qhepat luraspa?
  ¡Jan ukasti, ¡jank"akiw jaytxañama!
  Ukat Adolf-an kunkaparux - mä ch"ullqhi thuqhuw, .
  ¡Asnox payaso ukham lurañapawa!
  
  Jiwasan lurawisax atipt"añ bocina phust"añawa,
  ¡Wila legiones ukanakar tantacht"aña!
  Ukat jan khuyapt'ayasisaw nuwasir jaqin p'iqip khuchhuqapxäta,
  ¡Mä jukʼsa, escuelat chiqak nayraqatar jutapxäna!
  
  Marte sat planetan yuripkasmas ukhamaw uka jan wali jaqenakarojj jawqʼjapjjta,
  Ukat taqi chiqanw Krauts jupanakax khuyapt"ayasiñ mayipxi!
  Jiwasax mä jach"a yuqanakätanwa, kawkhantix taqi markanakax kikipaki - .
  ¡Uñnaqan iconopat marchax iyaw satäpan!
  
  Hitler chachajj aka Oraqsa apnaqañwa amtäna,
  ¡Ukat jichhax flequillo manqhan mä chʼaxwäwiw utji!
  Chiqansa, alemanonakax taqiniruw anattʼañar tukuyañ munapxäna,
  ¡Ukat mä sanu waynaw jupanakar iktʼayäna!
  
  Kunas "Tigre" - jupax metal ukar saratayna,
  ¡Ukatx samovars ukanakax muxsa té ukamp lurañäni!
  Krauts jupanakax katuqapxäna - mä jach"a atipt"äwiw wajjranakan, .
  !
  
  Ukat Adolf chachajj corbata lanti mä lazo katoqäna,
  ¡Uñisiri-verdugopan kunkap chʼamañchtʼäna!
  Juchanakapatjja mä jachʼa mutuñaw utjäna,
  Ukat jichhax Alemania markarux tankinakampi takt"askta!
  
  Jach"a Stalin jupa pachpaw Komsomol markankir jaqirux jach"añchawayi,
  Jupax orden churawayi - ¡mä jach'a warawara "Victoria"!
  Qhawqha ch"amas Qullan Awki markarux churapxtanxa,
  ¡Qhawqha achachilanakasax jutïr pachan kusisipxi!
  Muspharkañawa, ukampis juparux sallqa ch"allxtataw ukham sedicio q"uchupatxa - taqiniw akanx q"al loco tukupxi, jan ukax kunas?
  Oleg Rybachenko jupax q"ucht"añ tukuyxäna ukhax samkapax jark"atataynawa, ukatx wasitatw sartayatäna, aka kutix janiw juk"amp ordinario ukhamakiti, jan ukasti thaya umampiw apsutäna ukat ch"allt"atarakïnwa. Uka qhipatx wasitatw uka cadenanakax amparanakajanx wali axsarkañ abrasiones ukanakaw utjitu ukat columna ukan pasañapsa... ¡Janiw desayuno ukas churapkituti! Muruq'u! Ukax chiqawa, alemanonakax chiqaparuw qhiparapxäna, ukat katuntat jaqinakax juk"at juk"at anillo thakhinjam sarapxäna. Kunas ukax sañ muni ukax janiw qhanäkiti. Asfalto ukat qalanakamp lurat mä thakhi. Mä qhawqha horanak qhepatjja, qʼala talonanakajajj nakhantañwa qalltäna ukat walpun chhuxriñchjarakïna. Walja imill wawanakaw wilax mistuñ qalltapxäna.
  Ukat jaypʼujj wali jayankchïnjja, jan ceremonia lurasaw autot kuttʼayapjjäna ukat jankʼakiw cadenanak apsupjjäna ukat ikiñar sarañapatakiw sapjjäna.
  Oleg Rybachenko ukat mayni imillanakax jankʼakiw istʼapxäna. Ukat janis ikiñ munkti, ukampis Hipnosis (¡Taqi ch"aman Zeus pachpaw nayranakap jist"arañapatak wayt"äna!) diosan jamp"att"asitapax mä akatjamat ukat jan jark"ataw jutäna.
  Ukat mayamp yuqall wawanakax mä jach"a pallapallanakan nayrïr irpirinakäpxiwa, yaqha jaqin ejercitopakïkchisa;
  Batallón ukax Jungfolk ch"axwirinakanïnwa, kimsa patak tunka payan marani yuqall wawanaka, uka chiqanw wasitat sayt"ayatäna ukatx juk"amp sur uksaruw apayatäna. Qalltanx yuqall wawanakarux mä pä kilómetros ukch"a autonakampiw irpapxirïna, ukampirus ukatx irpirinakax amuyunak mayjt"ayasaw yuqall wawanakar jakañatak t"ijtäw churañ amtapxäna.
  Uka yuqall wawanakax isi apsusipxañapatakiw wayt"atapxäna, pallapallanakan shorts ukampikiw jaytatäpxäna, ukat ukhamat niya q"ala jan isin ukat q"ala kayuni, amparanakapar paquete apt"ata, ukat sur tuqir t"ijtxapxäna.
  Chiqansa, machaq, wali suma jarkʼaqasiñ intimpi chʼalltʼasipxañapatakiw jaysapxäna, ukat uka thakix janiw wasar pampan tʼijtkänti, jan ukasti jukʼamp llampʼu ukat jan sinti juntʼu pastonak taypinwa tʼijtäna, kunattix Nilo jawir thiyaruw tʼijtäna, ukat mä manqhankir phuchʼu muytasa, ch"uxña quqanakas jiltawayxänwa, ukampis yant"awix juk"amp ch"amapunïnwa. Kunattix jaltxapxañajänwa, julio phaxsin África markan wali juntʼütanxa, ukat ametralladoranakampis jaltxapxañajänwa, ukhamarak mochilanakampi yänakampi.
  Chiqansa, batallón especial ukanx yuqall wawanakaw utjäna, jupanakax alemán markan colorap uñt"ayapxäna ukat suma entrenamiento físico ukanïnwa, ukampis ukhamakipans.
  Wayna nuwasirinakax filaruw sayt"atäpxäna ukat comandantepax jupanakjam mä brat ukhamawa, wali jach"a ukhamäkchïnsa, Apolo musculonakanïnwa, jupax akham sänwa:
  - Walikiwa, jilata! Nayax yattwa jumatakix ch"amakïniwa, ukampis ¡deber ukax deberawa! ¡Jichhakamax phisqa tunk llatunkan kilómetros ukch"a thakhinak sarañaw wakisi! Ukax mä ordenawa.
  Oleg Rybachenko jupax akham siwa:
  - ¡Hmm jïsa! ¡Aka ordenan arupax mä hechizo ukham ist"asi! Janiw jupar jan yäqañjamäkiti.
  Dimkax akham sasaw qhanañcht"i:
  - ¡Janiw phuqhapkäti sasin apuestas lurañ munta!
  Hans Feuer jupax akham sasaw arsuwayi:
  - Jiwasaxa phuqañatakixa obligados ukhamawa, kunatixa jiwasaxa ariano ukhamawa! Ukat jumanakax rusanakax arianonakäpxaraktawa, jumatix Jungfolk ukan wali suma batallón ukar qillqantasipxäta ukhaxa.
  Nayan qhipäxajan mochilapax munición, uma ukat raciones ukanakamp chika, tunka llatunkan kilogramos ukhawa, ukatsti mä ametralladora kimsa kilogramos pesa. Pä tunka mayan kilogramos ukax mä jilïr jaqitakis ch"amawa, jaya pacha sarnaqañax ukat t"ijt"añax ch"amawa, ukat inti jalsu tuqinx wali ch"amawa.
  Oleg Rybachenko jupax kayup ch"uxña quqanakaruw ch"allt"asïna. Uka yuqall wawanakax zapatonak apsuñx walpun ch"amachasipxäna (chiqpachans q"arax artificial ukhamawa, ukampis jichhakamax janiw mä kasta kirzach ukhamäkiti), akan t"ijt"añax ch"amawa. Zapatillas jan ukax tenis zapatos ukanakax juk"amp askïspawa, ukampis Alemania markan ch"axwäw utjkipanx ukax mä luxus ukhamawa, ukat jupanakax yuqall wawanakar jan jan walt"ayañ amtapxäna.
  Uka kamachix ist"asïna, ukat Jungfolk markankir nuwasirinakax t"ijtxañ qalltapxäna, ukampirus mä formación ukham uñt"ayasiñapatakiw ch"amachasipxäna.
  Nilo jawir taypit mä machaq thayaw thaytʼanïna, ukat nuwasir waynanakan qʼala musculoso torsonakaparojj wali sumaw thaytʼäna. Jupanakax mä juk"a wayna titanes ukanakat amtayapxäna, jupanakax alaxpachar thayt"ayañatakiw wakicht"atäpxäna. Jupanakax t"ijtapxäna, jan sayt"as samsusaw niya kayump kayump samsupxäna. Nayraqatax jach"a jach"a jaqinakaw utjäna, ukat chiqans jach"a jach"a Dimka, suxta yuqall wawanakas, comandante ukamp chika, jupat sipan juk"amp jach"a jaqinakäkchïnsa. Oleg Rybachenko, jupax mä juk"a jach"akiwa, tunka mayan marani jach"a jach"a tukutapax (chiqpachanx kunatix heroicamente lurat nayra achachilanakapar arknaqäna ukat sipansa!) jank"akiw sarañapäna, niya tukuyaruw puriñapäna. Chiqansa, ukax mä ventajaw utjäna: talonanakap tʼunjañax jukʼakiw utjäna, jan ukax kawkhantï quntʼatäsipkäna uka chiqan chʼakhanakap chʼalltʼasiñax jukʼakiw utjäna. Jupax akanx sullkakiwa, ukampis chiqans janiw jan ch"amanïkiti jan ukax juk"ampirus llamp"u chuymanïkiti.
  Cargax uñjasiwa, ukampis wali askiwa, ukat taqiniw mä cargampi t"ijtir experiencianipxiwa. Walja pesajenïkchisa, kunapachatï sañäni, mä masipar amparanakapar aptʼasipkäna ukhajja.
  Qʼala kayunakan qʼala kayunakap manqhanjja, awisajj palmera ramanaka jan ukajj conos pʼakjatanakaruw chʼalljjtayasi jan ukajj chʼiyjasi, ukat awisajj chʼaphinakani plantanakaw utjaraki, ukanakjja yuqall wawanakajj muyuntañatakiw chʼamachasipjje. Ch"uxña quqanakax junt"uchatawa, walja kutiw wañt"i, ukampis chiqans janiw wasar ch"allanakjam nakhantkiti. Jilapachax jakañax wali ch"amawa, ukampis Intix jalsuski ukat junt"u pachax jilxattaski.
  Jach"a Hans, niya Dmitry ukham jach"a, jupanakax amparat amparat t"ijtapxi. Mä alemán wayna nuwasir waynax mä soviético wayna ch"axwiriruw jiskt"i:
  - Walikiwa, jichhaxa ch"axwañanwa! Chiqansa, janiw jichhakamax pólvora thujskti, ukampis taqi kunas nayrar sartaskistu. ¿Jumax kuna kusisiñas jikxatastati?
  Dmitry jilatajj cheqaparjamaw akham säna:
  - Janirakiwa! - Ukatxa mayampi p"iqi muyt"ayasa yapt"äna. - Nayax iyawstwa, chiqaparjamax janiw!
  Hans jilatajj jiskʼachasaw akham säna:
  - ¡Jïsa nayaxa! Chiqpachansa, ¡jïsa! Ukhamajj nayamp chikäki uka yuqall wawanakat kawkïris leyinakarjam guerrar sarapjjaspa. Ch"axwaña, ch"axwaña, jiwayaña, phust"aña, katuntaña. Chiqansa, akax romance satawa. Jumampi Olezhkampix jakkir nuwasir jaqinakjamaw jikxatasiñ munapxarakta, rutinat jithiqtañataki!
  Dimkax jan pächasisaw akham säna:
  - Jiwasana jakawisaxa janiwa rutinakiti. Jila partejja, precursoräñasa, pʼeqtʼirïñasa ukat deportistas ukhamäñasa, wali kusiskañawa.
  - Ukhamaxa kunatsa jiwasampi qillqantayasipxta? ¿Janit jiwayatäñsa jan ukax jan chʼamanïñsa ajjsarkta? - Hans jupax sarcasmo ukham sawkasïna.
  Dimka, Ilya Muromets sutimp uñt"atawa, jupax akham sasaw jach"añchasi:
  "Ukatpï nayax qillqantawayta, uñacht"ayañataki, rusanakax janiw alemanes ukanakat sipan juk"amp jan wali ch"axwapkaspati." Jan ukhamäkanixa, taqpach uraqpachaw qillqt"apxi ukat atipt"awinakamat arsupxi...
  Hans jilatajj akham sänwa:
  - Walikiwa, jïsa! Jiwasan atipt"awinakasatxa, Universo uraqpachan jach"añchawi. - Jach"a ch"axwiri waynaxa jach"a jach"a tukuñampiwa jach"a pechop phust"asïna. - Ukat jumanakax rusanakax janiw jisk"a finlandés ejercito ukarux jaqunukupkasmati. ¡Janiw kuna jachʼañchasiñas utjkiti!
  Dmitry chachajj chuym ustʼayasisajj janiw puñchup apnaqañatakejj jukʼak jarkʼaqasïna, ukatwa akham säna:
  - Jiwasax Khalkhin Gol ukanirakiwa!
  Hans jilatajj jiskʼachasaw akham säna:
  - Mä jisk"a ch"axwawi, kawkhantixa Asia tuqina. Ukat jiwasan waynanakasax Europa uksaruw katuntapxi, ukat niya taqpach África ukat Asia uksaruw katuntapxi. Ukat Rusia markaruw katuntañäni, ¡jiwasatakix mä torta ukhamawa!
  Dmitryx colerat nayranakap ch"allxtayäna:
  - Janiwa katjañakiti, amparanakamaxa jisk"akiwa!
  Hans jilatajj akham sasaw larusitayna:
  - ¿Kunjamatsa Tratado de Paz de Brest ukar qillqantañatakix wayt"apxtamxa? Jumax uraqinak churapxista, Dnieper uksar jakthapisa, kimsa kuti juk"amp bayonetas ukat sabres ukanakampi. ¿Kunas aka tuqinx rusa pallapallat sasispa?
  Dimkax qutucht"asiwayiwa, Hans juparux hocicopar ch"ankhampiw ch"ankhachañ amtäna, ukat ch"amap yatisax "chika pachan" campeón ukhamawa, inas uka impudent alemán waynarux jaqunuqchispa, ukampis... janiw p"akintañ munkti formación ukat ch"axwañ qalltaña. Ukat mä debate ukanx puñchunak apnaqañax janiw askïkiti. Jan ukax aka tuqinx juk"ampirus katuntatäspawa, ukatx janiw pachax utjkaniti uñacht"ayañataki, rusanakax alemanes ukanakat sipan juk"amp jan wali ch"axwapxi. Ukatwa Dmitry jilatajj jan sinti llakisisajj akham säna:
  - Jiwasax rusanakax Frederick II jupan apnaqataw jawq"japxtam, ukat Berlín markars katuntapxaraktwa. Ukat kunapachatï Napoleón Jachʼajj jumar pʼeqtʼapktam ukhajja, chikat ejercitopajj alemanïnwa, ukat Nayrïr Jachʼa Chʼajjwäwinjja Brusilov sat chachan jan waltʼäwipajj utjarakïnwa. Ukat jumax janiw París markar katuntktati kunatix jiwasan soldadonakajax niyaw Konigsberg markar katuntapxatayna.
  Hans jupax mä juk"a ch"aman contraargumento jikxatäna:
  - Ukampis taqi kunas pachpakiwa, qhipa ch"axwawinakanxa nanakamp chikaw atipt"apxtaxa! ¡Ukat mä jaqisa mä markasa nayraqatxa qhipa luratanakapampiw taripatäpxi!
  Dmitry chachajj wali amuytʼasisaw akham säna:
  - Zar apnaqawipanxa, mä industria qhiphart"ata utjapxitu, juk"ampirusa esfera militar-técnica uksanxa. Ukat jichhax, mä jach"a industria uñstayapxta. Amuyt"añataki, KV-2 tank uñjapxta. Ukax mä bus 152 mm ukamp luratawa. ¿Jumanakax alemanes ukanakax ukham kunas utjapxtamti?
  Hans jilatajj akham sänwa:
  - Francés jaqinakaxa, S-2 tanques ukanakanxa, obus ukanakas utjarakiwa, ukaxa juk"ampi jach"a calibre 155 milímetros ukhawa, ukampisa janiwa jark"apkituti piscinas de remo ukanakaru atipt"añataki, jichha pachat sipansa juk"ampi ch"amani yänaka utjatapata. ¡Wehrmacht ukan nayrïr ch"amapax jaqin factor ukan juk"amp jach"a ch"amapawa!
  Dmitryx ajanuparux mä juk"a ch"uxña ch"ankhampiw ch"allxtayäna:
  - ¿Kunatsa jumax amuyta jumax jiwasat sipan juk"amp ventaja ukaniwa factor humano ukanxa "chika pacha" ukan campeón ukar tukusma ukhaxa? Ukat ¿suma waynanakamar atipt"añaxa?
  Hans chachajj wali amuytʼasisaw akham säna:
  - Excepciones ukaxa yaqhipa pachaxa kamachinakaru chiqanchañakiwa. Jan ukajj jukʼampejj niya sapa kutiw! Jichhax, janitix sapa mayni fenómenos ukanak apsuñäni, jan ukasti nivel de entrenamiento militar taqpachan apsuñäni, ukhamax akanx...
  Dmitry jilatajj akham sasaw colerasïna:
  - Janiw yatipktati kuna nivel de entrenamiento de combate ukax utjistu ukat kunjams ejercicios ukax ejercito soviético ukan lurasi. Ukhamasti, ¡janiw amuytʼasiñax wakiskiti!
  Hans chachajj amuytʼasisaw akham säna:
  - España markanxa, escuela militar soviética, doctrina ukat alemán ukanakamp atipt"asiñaw utjäna. Equipos ukat armanakaj yantʼapjjayäta. Ukax mä atipt"awiwa jiwasan pallapalla yatiqañ utan ukhamarak arte estratégico ukataki, ukhamarak régimen franco ukan ch"amanchawipa. Ukhamajj ¡nayratpach waynanakamamp nuwasipxta ukat atiptʼapxta!
  Dmitry-Muromets jupax llakitaw akham säna:
  -¡Jumanakax jiwasat sipan juk"amp soldadonakanïpxtawa! ¡Jumax ukhamakiw uka cantidad apsuwaytaxa!
  - Janiw nayax ukham siskäti. - Hans p"iqip jisk"achasaxa amukt"asïna, nayrïri qarjata chimpunakaxa uñstañ qalltäna ukatxa arsuñaxa ch"amawa tukuwayxäna.
  Chiqansa, jukʼamp jan walixa, juntʼu pachawa. Intejj jan jarkʼataw cenit sat cheqar jakʼachaskäna. Janiw khitis yuqall wawanakas ukham costumbrenïkänti. Alemania ukat Rusia markanakax alay tuqinkir markanakawa, ukat jallupachanx juk"akiw kimsa tunk grados ukjat juk"ampiruw puripxi. Ukat akax África uksankiwa julio phaxsinxa, ukat thayax Nilo jawirat janiw thayt"xiti.
  Uka yuqall wawanakan q"ala kayunakapax waña ch"uxña quqanakampiw juk"amp ch"akhuñ qalltapxäna, ukat mä akatjamat tukusxäna, ukat kilómetro pachaw q"añut q"añut q"añuchatäxäna. Wali llakiskañänwa, ukat yaqhip jan sum apnaqir yuqall wawanakax chhuxriñchjasipxänwa. Jupanakat chʼuñuw chʼalljjtäna ukat juntʼu grava patjjaruw sistʼasïna.
  Oleg Rybachenko ukat Dmitry, ukat jilpach mayni yuqall wawanakax espartano ajayun uywatanakax jachaqt"asiñ yant"apxäna ukat jan t"aqhisiñap uñacht"ayañataki. Jupanakajj yaqha toqetwa lupʼipjjapjjäna. Ukatwa Oleg Rybachenko chachajj qʼala kayunakap mä estante ukan nina nakhantatjam amuyasïna, ukat mä wakiskir secreto estatal jupat apsuñ munapjjäna. Ukat aguantañaparakiwa, janiw chuym ustʼayatätapsa ni sustjasitapsa uñachtʼayañapäkiti. Ukhamarus, yuqall wawanakax jan walin jilsuwayapxi ukat talonanakapax janiw ukhamakiti, poeta ukat ch"iyar grava, ukax q"añuchatäkchïnsa, ukampis janiw sinti qhuru ñik"utax ch"iyjatäkänti.
  Mä qhawqha tiempotjja, juntʼu thayanakaw utjäna. Niya mä pachparakiw walja yuqall wawanakax sinti juntʼuchatäpxäna, ukat kʼachat kʼachat doblable camillanakaruw apthapipxañapäna.
  Oleg Rybachenko jupax jupa pachpaw arsuwayi, alemanonakax, taqpachanx, suma yänakanïpxiwa. Inas Ejército Rojo ukanx mä dispositivo usuchjatanakar apañatak jikxataschispa duralumina ukamp lurat, ukax jasakiw mä mochila ukar imantaspa.
  Ukampis amparanakaman mä cargampi tʼijtʼañajj jukʼamp chʼamawa, ukat qʼala talonanakamajj jukʼampiw nakhantäna, kunattejj presión jukʼamp jiljjattaski ukhajja. Ukhamasti, mä arunxa, jupanakax mä infierno voluntario-obligatorio ukankapxiwa. Oleg Rybachenko jupax akham amuyt"arakïnwa: kunjams masinakapax ukham yant"äwirux uñjapxani, taqiniw qhispipxani.
  Juntʼu chʼiyarar tukut jachʼa rayanakajj chhuxriñchjat waña pastonakampi mayachatäjjänwa. Ukatjja, uka comandantejj jukʼat jukʼatwa Nilo jawirat yuqall wawanakar irpäna, amuyatajja, Egipto markan jaqenakan utjki uka cheqanakar jan mantapjjañapataki.
  Mayampiw yaqhip yuqall wawanakax t"unjañ qalltapxäna ukat yuqall wawanakax qarjataw jan ukax inti jalsun ch"akhanakapamp muspharata, umamp ch"allt"at trapompiw p"iqinakap ch"uqt"asipxäna ukat camillanakaruw ikipxäna. Nayrajj mä jukʼa chʼajjwäwin uñjasipkäna ukanakat yaqhepajj filaruw mantapjjäna ukat tʼijtjjasipkakïnwa.
  Ukampis wayn tawaqunakan chʼamapax jukʼampiw jilxattawayi, niya chikatpachaw jan kuns lurañjamäxänti.
  Qhiparusti comandantex wali qarjataw akham säna:
  - ¡Taqiniruw samart"apxañapatak kamachi! ¡Límite ukar puriñkamaw puripxta! Inti jalsu tuqiru ch"allt"aña, uma vinagrempi ukatsti chocolatempi umaña. ¡Uka qhepatjja, ¡ikintkasajj ejercicionak lurañaw samsuñama!
  Ch"axwiri yuqall wawanakax mä jan ch"aman coro ukamp arnaqasipxäna:
  - ¡Kuna kamachi phuqhañatakisa wakicht"atawa!
  Inti jarkʼaqasiñatakïkchïnsa, wawapan ñikʼutapajj wila ukat qʼañu ukhamäjjänwa. Chʼaphi waña pasto patjjan ikiñajj janiw walïkänti, ukatwa yuqall wawanakajj celofán manqhar uchasipjjäna.
  Dmitry ukat Oleg Rybachenko jupanakax pachpa carpan jak"apan qunt"asipxäna. Uka yuqall wawanakax mä juk"a wañt"atäkaspas ukhamaw uñjasipxäna ukat ñik"utapas ch"amakt"atäxänwa. Q"ala kayunakajax phichhantatäxänwa ukat jan waliw chhuxriñchjasïna, kayunakax jilxattañaw wakisïna ukhamat wilax mistuñapataki ukat mä juk"a ch"amäñapataki.
  Dmitry chachajj akham sänwa:
  - ¡Ch"axwawix janiw miel ukhamäkiti, uk yatipxtwa, ukampis janiw pachpakiti!
  Oleg Rybachenko jupax llakitaw arsuwayi:
  - Akaxa panqaranakakiwa. Wila uñjasa ukat nayrïr jiwat jaqir uñtasaxa, ¡taqi uka juntʼu uraqin tʼijtʼañax janiw kunäkisa uk amuyäta!
  Dmitry jilatajj purakapar chuchuyasaw akham säna:
  - Pankanakanxa, chiqpachansa, nayrïr kuti jaqir jiwayasaxa, kunjamasa jikxatasi ukxata qillqapxi. Jan wali jaqi ukhamarak uñisirimäkchisa, tripa warantañatakix wakicht"atawa. Ukampis wali aka...
  Oleg Rybachenko jupax akham siwa:
  - Boussenard jupan "Captain Daredevil" pankapanxa, mä taqpach batallón de chupadores ukaw utjaraki, jupanakax británicos ukanakamp nuwasipxi. Kuns amtayistu. Ukampis ukanx psicología tuqit jan walt"awix, sapxiwa, kunjamas jaqir jiwayañax, mä juk"a pachakiw llamkt"ata, kunawsatix mä balax jan amuyt"asis mä wayna tambor tocañ utar ch"allt"awayi. Ukat jila partejja, jiwañat amuyañajj janiw kunäkisa. ¡Janiw ch"axwañas utjkaspati, jan ukasti mä fiesta ukhamäkaspas ukhamawa!
  Dmitry chachajj akham sasaw logicamente ukham säna:
  - Aka pankaxa wawanakata ukhamaraki wayna tawaqunakataki; khitinakatix experiencias psicológicas ukanakat liyiñax aburrito ukham uñjapxi. Ukat tukuyañax niyaw jan walixa, niya taqpach batallón de chupadores ukanakaw jiwapxi, ukat sarantañax janipuniw qillqt"atäkänti!
  Oleg Rybachenko, chiqpach llakisiñat wali jach"a uñacht"ayasa, akham sänwa:
  - Ukampis aka kasta pankaxa, kunjamsa jank"aki tukuyata ukxa arrepentisiñamawa. Ukampis juk"ampirus mayj mayjawa, ¡chiqpachans t"aqhisiñaw utji, aka jan ukax uka irnaqäw atipjañatakiw ch"amachasi!
  - Jumatix Leo Tolstoy novela "Ch"axwäwimp sumankäwimp" uñt"aysta ukhaxa, ¡Olezhek jupax chiqaw sañjamawa! - Dmitryx iyaw sataynawa.
  Uka wayna masipax akham sasaw uñch"ukisïna:
  - "Ch"axwawimpi suman jakasiñampi" pankaxa intriga, walja líneas de trama, ukhamaraki detallada personajes ukanakampiwa. Janiwa, jupax janiw mä maniquí ukhamäkiti. ¡Janiw aburrirjamäkiti! Chiqansa, jukʼamp muspharkañanakax qalltanwa juti.
  Dmitry jilatajj akham sasaw iyaw säna:
  - Jïsa, chiqawa... Walja qillqirinakax mä q"añut tramampiw juchachasipxi, kunawsatix janïr juk"amp interesante acción qalltaskipanx aburrido ukham libror jaquntañ atipxtaxa.
  Inti jalsu tuqin suyt"añapatak yuqall wawanakar jaytasaxa, kusisit comandante Wolf Stich, wali musculoso waynaw niya tunka pusini marani uñnaqapanxa. Ajanux wali sumawa, ukampis qhuru, wawar uñtat ukhamarak jilïr jaqinakjamaw pachpa pachanxa. Lobo jupa pachpaw Jungfolk markat juti, ukampis kamachin kamachipax akawa: wayn tawaqunakax wayn tawaqunakaw irpapxañapa. Ukat Shtikh jupax janiw experiencianïkiti ukat wawat uñt"atawa, ukax janiw khitirus llakisiykiti. Jilïr amtäwix jupax ariano ukhamarak arianonakaruw kamachi, ukax sañ muniw jupax sapürunjam jaqinakatakix jan lurañjamäki uk lurañ yati. Ukat ¿kunas? ¡Jupanakax uk lurasipki!
  Wasitat t"ijt"aña, llakinakat armasiña, qarjaña, yuqall wawanakax phinq"asiñas utjarakiwa (¡ukham uywañax!), mama, tatat amtasiña, jan ukax kuna llamp"u chuymanïñ tuqit lup"iña. Akax kunapachatix t"aqhisiñanak aguantañ yatiñaxa, ukhamarak yant"awis pachpa jach"a bendicionawa.
  Wayna ch"axwirinakax jan ist"asirïñ tuqit jan amuyt"asisaw t"ijtapxi, ukat kuns munapxchi ukhax ¡mä nuwasiñawa!
  Junt"u pachax wali ch"amawa, ukat wasitat yuqall wawanakax ch"uxña junt"u grava ukar t"ijtapxi. Ukat janiw tukuyañsa uñjkiti. Llakisiñax jan aguantañjamäxiwa ukat walja wayna nuwasirinakax janiw llakit jachañap jark"aqañ puedxapxiti.
  Ukat Oleg Rybachenko jupax mä q"uchu q"ucht"añ qalltawayi, jupax ch"uspampiw lurawayi, chiqpach marcha;
  Pachamama Soviética ukan jach'a kankañapaxa wali jach'awa - .
  ¡Jiwasax askïtanwa, nayax iyawstwa, aka jach"añchäwinïñäniwa!
  Qhuru uñisirir nuwasïwin atipjañäni,
  ¡Rusia, juk"amp k"ajkir Poder ukan askipataki!
  
  Kunas utji uka Pachamaman q"uchu, .
  ¡Honrado, qʼala kayuni precursoran chuymapanjja!
  Mä jamachʼirjamaw tʼijtjjapjjta, .
  ¡Iyawsäwisajj wali qollanäjjewa!
  
  Automático, iyawsapxita, jach"a jilata, .
  ¡Ukat granadanakajj janiw mä carga extra ukhamäkiti!
  Jumatix jan axsart"irïsta ukhaxa, ukax mä resultado ukhamawa
  ¡Ukhamäniwa, jumax waynäsksta ukhasa!
  
  Precursorax cocky ukat qhuru jaqiwa...
  Ukampis ¡Diosax mä jachaqtʼasisaw qhantʼistu!
  Akapachanx walja jan wali asnakaw utji, ay, .
  ¡Alaxpachan mä chiqa tʼunjañ munapxatapa!
  
  Chacal fascista ukax jiwasaruw puri,
  ¡Jupax mä wawat chuyma ch"iyjañ muni!
  Ukat khuchhinakapax mä pockmarked grin ukanipxi, .
  ¡Jach"at ch"axwañ katuqpan!
  
  Tigre tankinakax "botas" satawa.
  Torpe - wali axsarkañ angular!
  Ukat jan jupanakat t"ijt"amti, caballero, .
  ¡Walikiwa, ¡mä qawqha granadanak wakicht"añax juk"amp askiwa!
  
  Jiwasax mä akapach ukham lurañäni, iyawsapxita,
  ¡Kawkhantï millón millón jaqenakajj kusisitäpjjani!
  Mä animalajj mä pʼiyaruw tʼijtjjani, .
  ¡Jan wali legionanakaruw jaqunukuñäni!
  
  Kunas utji uka Pachamaman q"uchu, .
  Ukat jupax taqi fascistanakaruw wali uñt"at t"unji...
  Uka caballero ray pistola juk"amp ch"amampiw ch"allt"añama...
  ¡Ukat ukhamat aka planetax sumankañamp amuktʼañapataki!
  
  
  
  
  Wila banderax qhant'aniwa,
  ¡Ukanx San Jesusan sutipaw utji!
  Precursor examenanx A - 1000 ukhampiw pasawayxi.
  ¡Ukhamat Rusia markamax wali uñt"atäñapataki!
  
  Ukampis examenax janiw pizarra ukankiti - .
  ¡Jupax trincheranakat katuyatäñapawa!
  Ch"iyar ñik"utax waynan wiskiparuw t"ijtäna, .
  Mä amigow jiwxäna - llakisiñax jichhax sepulturaruw purini!
  
  Kunjams mä escoria maldito guerra, .
  ¡Janiw mä animal satäñas wakiskiti!
  Ukat uka hordax janiw kunjams jark"aqasiñ yatipkiti, .
  ¡Adolf jilatajj awisajj payasot sipansa jukʼamp larusiñawa!
  
  Jumax yatisktawa, janiw qhipäxar kutt"añasäkiti,
  ¡Precursoranakatakejja, ajjsarañajj wiñayatakiw yaqha ukhama!
  Jiwasax waynanakaw chiqa chuyman amigonakätanxa,
  Ukat moralmente nayax iyawstwa janiw discapacitados ukanakaru!
  
  Berlín markan jach"a marcha tukuyañäni,
  ¡Iyawsapxita, nuwasiñ yatipxapunirïtwa!
  Ukat mä akatjamat mä tʼijtʼir ajayu katjapjjta,
  ¡RPK ukax t"ijtäw pachanx mä mochila ukan apt"ata!
  Oleg Rybachenko jupax anatt"asir ukhamarak jan axsart"ir q"uchuñ tukuyäna, ukatx alemán yuqall wawanakax silbato ukat larusiñampiw ukax iyaw sapxäna. ¡Janiw amuyapkaspa ukhama, jupanakan jach"añchat Fuhrer ukax p"iqit kayukamaw slop ukamp ch"allt"ata!
  T"ijt"añax juk"amp kusiskañawa, juk"amp ch"amaw yapxatasïna... Ukat mä juk"a pachatxa, gravax tukusxänwa ukat llamp"u ch"uxña quqanakaw uñstañ qalltäna, ukax jan axsart"ir yuqall wawanakan phichhantat kayunakapatakix wali kusiskañänwa.
  Dmitry jilatajj jachaqtʼasisaw akham säna:
  - Q"uchuñax jakañ yanapt"istu sapxiwa, ukampis janiw kunas arsutäkänti kunatix qhipäxan jach"a q"ipinak k"achacharaki!
  Oleg Rybachenko jupax akham sasaw arsuwayi:
  - Nayra egipcio civilización pachanxa, musica ukaxa jaqina janchiparuxa jakañapatakixa uñt"atarakiwa, ukatxa q"uchunakaxa ukhamaraki. Amuytʼañataki, jiskʼa esclavonakajj janiw yapunakansa, qalanak apsuñsa sum irnaqtʼañjamäkänti, ukhamatwa jilïr esclavonakar kusisiyañatak qʼochtʼapjjerïna. Chiqansa, Valliología sat cienciax Egipto markat jutäna.
  Lobo comandantex akham sasaw arnaqasïna:
  - ¡Alturaparjama chiqañchañani! ¡Ukat jan parltʼasimti!
  Ch"axwiri yuqall wawanakax mäkiw líneas mayjt"ayapxäna ukat amukiw t"ijtapxäna.
  Intix niyaw jaltxawayxi (Norte de África uksanx julio phaxsinx zona media uksat sipanx nayraw ch"amakt"i). Uka sayt"añax niyaw jak"achasxäna, ukat mä akatjamat mä señal purinïna.
  - ¡Taqini ikisipxañani, disfrazasipxañani!
  Kunjamtï yatkäna ukhama, janiw inamayäkänti. Mä jaya ch"axwañaw nayraqatapan ist"asïna. Ukat yuqall wawanakax saper palanakampiw wal irnaqapxäna, jupanakpachaw chʼuxña quqanak jaquntapxäna. Niya wali ch"amakt"atäxänwa...
  Hans jilatajj akham sänwa:
  - Inas, ¡akax jiwasanakächi! Línea de frente ukax wali jayakiwa, kunatix Wehrmacht ukax wali nayrar sartawayi.
  Dmitry jilatajj jachaqtʼasisaw akham säna:
  - Ukampis ¡janiw kunapachas arte de camuflaje yatiqañax usuchjatäkiti! ¡Ukajj cheqpach chʼajjwäwinwa wali askïni!
  Hans jilatajj akham sasaw iyaw säna:
  - Janipuniwa, ukampisa nayaxa yattwa jupanakaxa jiwasanakiwa!
  Lobox akham sasaw sist"äna:
  - ¡Mä aru juk"ampi ukat nayax uka chiqanw ch"axwapxäma! ¡Taqinipuniw suytʼapxi! Ukatxa granadanaka wakicht"apxañani.
  Kunjamtï mä qhawqha tiempot qhan amuyaskäna ukhajja, cheqapuniw Hans chachajj pantjasisïna. Británico tanques ukanakaw uñstawayi. Ukampirus yuqall wawanakax amukiw embuscada ukan qunt"asipxäna: inas jupanakax katuntat yänakanx jupanakankchipxchïna.
  Tanques ukanakax alay tuqir sarapkchisa. Pusikiw utji, kimsa qhana ukat mä ch"ama mantañ Matilda. Qhipa tanquex mä jach"a jan walt"awiwa, kunatix granadanakax pistanakaparukiw jan walt"ayaspa. Pulmonanakax teja jan ukax popa ukarux chiqaparuw jaquntatäspa. Matilda ukan pistanakapax p"akjatäspa ukhax pä ametralladora ukat mä cañón ukampiw waynanakarux chhaqhayaspa.
  Lobox janiw amigonakapan payïr urun jiwapxañap munkänti, jan ukax juk"ampirus África markar purisax kimsïr urus jiwapxañap munkänti. Chiqansa, ametralladoranakax chiqaparu chʼalltʼasax jan chʼamanïpxaspänwa. Ukampis jisktʼasiñax akawa, ¿khitin tankinakapas uka tankinakaxa? ¿Alemananakax trofeonakax nayratpach katuntatäspa ukhaxa, ¿kamachasmasa?
  Lobox akham sasaw kamachi:
  - Jungfolk privado ukankir jaqix Oleg. ¡Jan armanakampi ni mochilampi, tankinakar mistusaw khitinakas uk yatjjatañama!
  Oleg jilatajj akham sasaw jiskʼat arsüna:
  - ¡Ist"apxam comandante!
  Chika q"ala ch"iyar shorts ukamp isthapt"ata, uka waynax jark"aqasiñ crema ukamp ch"amakt"ataw jikxatasïna, ukat q"illu ñik"utap imantañatakix periodiconakat lurat mä kasta turbante uchasïna. Jichhax mä ordinario, pisinkir árabe waynar uñtasitänwa. Jupajj enemigot pantjasispajj janiw amuyañjamäkiti.
  Tanques ukanakax juk"at juk"at sarnaqapxäna, mä engranaje ukar mantapxäna, uka engranaje ukanx motoranakax juk"akiw ch"axwapxäna, ukax pächasiñaruw puriyarakïna. Oleg jupax jupanakar jak"achasïna, ch"amampiw amparanakap luqxatäna ukat p"akjat inglés arut arnaqasïna.
  - ¡Akanxa minanakawa utji! ¡Akanx minanakaw utji!
  Tanques ukanakax sayt"atäxänwa, mä casco p"iqiw Matilda ukanx mistuwayxäna ukatx mä colerat aruw inglés arut jaysäna:
  - ¿Kunsa munta, jisk"a jisk"a arapa?
  Uka nuwasir waynax akham sasaw jachäna:
  - ¡Alemananakax thakinx minanak uchapxi! ¡Amuyasipxam reyin soldadonakapa!
  Payïr p"iqiw hombrot uñstäna, jupax akham jaysañ ist"asïna:
  - ¡Aka jan wali alemananakax jiwapxpan! ¡Reyijajj nanakamp chikäskiwa! Jichhax jupanakar muyuntañäni!
  - ¡Jutapxam akan qunt"asipxam! - ¡Ordenata, epaulettes ukanakat taripañataki, mä coronel del Ejército Real de Tanques Británicos ukan kamachita!
  Uka waynax torreruw makatäna, q"ala kayunakapamp jisk"a ch"akhanakampi ch"uqt"ata armaduran wali suma thayap amuyasïna. Ukatxa, qunt"asisaw britániconakarux thakhi uñacht"ayañ qalltäna.
  Phisqaniw utjäna, ukat Matilda medio tanque ukan jan sinti jach"a torreta ukanx mä juk"a ch"amakt"ataw jikxatasïna. Ukat Oleg Rybachenko jupax mä heroe ukham tukuñ amtäna. Wali yatiñani, yatichat amparanakapajja, mä profesional bolsillo lunthatarjama, cinturónparuw amparap luqtäna ukat revólveranak apsupjjäna. Amparanakan ampar luk"ananakapax mäkiw fusiblenak apsuwayxi.
  Chiqansa, jan walipunïnwa, ukampis mä "hazaña" lurañ yantʼax wali chʼamapunïnwa, ukatwa Olezhek chachax sapa revólverampiw mä pä kuti chʼiyar jaquntäna, chʼiqa amparaparuw uñchʼukirakïna.
  Ukham jaya chiqat jan sarañax ch"amawa, ukat mä loco jan ukax qhipa axsarir jaqikiw tank ukan qunt"atäsin chaleco antibalas ukamp uchasispa. Coronelajj wal muspharäna ukat collar qhepäjjat mä pistolan barrilap amuyasïna. Uka waynax Londres markankir qʼuma dialectotwa akham sasaw jiskʼat arsüna:
  - ¡Jakañ munsta ukhaxa, mayni kimsa tankanakaru katuyasipxañapataki kamachi! Jan ukhamäkanixa, ¡batallón jiwasanakax tripulacionanakapamp chikaw t"unjapxani!
  Coronel chachajj akham sasaw wal muspharäna:
  - Khititasa?
  Oleg Rybachenko jupax chiqpachapuniw akham sasaw jaysatayna:
  - ¡Qhipa ch"amamax jakañataki! Kimsa k"acha tankinakaruw granadanakampi jawq"jatäni, ukat ninampiw t"aqhisiyapxätam. ¡Jaqinakax jiwapxaniwa! Kimsakamaw jakthapista, jan ukax jumax kamachi churañamawa jupanakar katuyasipxañapataki ukat autot mistuñapataki, jan ukax kayuruw ch"axwapxäma ukat qalltatpach mayiwix wasitat lurapxäma! Mä, pä...
  Coronelajj akham sasaw llaktʼasïna:
  - Iyawsaña! ¡Jan jiwayapxitati!
  Oleg Rybachenko jupax jach"a jach"a tukusaw akham säna:
  - ¡Jiwasax alemanes ukanakax janiw katuntat jaqinakar jiwayapkti! Ukat ukat Gran Bretaña markax katuyatäxani ukhaxa, wasitatwa machaq Fuerzas Reales ukan irnaqasma, mä machaq Gran Bretaña.
  Coronelajj khathattʼasisaw uka kamachi churäna. Tankeranakax ist"asisaw tankinakat mistuwayapxäna, armanakapwa jaytawayapxäna. Walja jach"a alemán yuqall wawanakax camuflaje pastonakap jaquntapxäna ukat jupanakar t"ijtapxäna, jakäwipan nayrïr lote de presos ukanakar katuqañatakiw wakicht"asipxäna.
  . 13 JAQTHAPI.
  Suxta jaqinakax wasitat chinonakamp nuwasipxi. Mä kutimpiw hiperbruja ukax tunka paqallqun patak marakamax jupanakarux apayatayna. Uñisirinakax nayratpach mä jach"a ejercito apthapiñ atipxatayna. Imperio Celestial ukankir soldadonakax Rusia markaruw muyuntapxäna.
  Ukat ukhamatwa mä yuqall wawa, mä imill wawa ukat pusi imill wawanakax q"illu ejercitorux espadanakapampix t"unjapxi.
  Oleg Rybachenko jupax molino apnaqatayna, walja chinonak khuchhuqatayna ukat q"ucht"atayna:
  - Mä wila ch"axwañataki...
  Ukat uka waynax qʼala kayumpiw walja veneno agujanak jaquntäna.
  Margarita, espadanakampi jank"ak ataque lurasa ukat molino t"ijt"asa, chiqanchawayi:
  - ¡Qullan ukat chiqa!
  Ukat qʼala kayunakapampiw agujanak jaquntarakïna. Mä pä tunka chinonak ch"allt"aña.
  Natasha kullakajj espadanakampi uñisirinakar tʼunjasajj akham sänwa:
  - Marzo, marzo, nayraqataru...
  Ukat qʼala kayunakapampiw agujanak jaquqaniraki.
  Amparanakapamp kayunakapamp irnaqasax imill wawanakax chino jaqinakarux wali uñt"ataw t"unjapxäna.
  Zoyax q"ala kayunakapamp agujanak jaquntarakitaynawa ukat chillqt"asirakïnwa:
  - ¡Irnaqirinaka!
  Aurora, q"ala kayumpiw mä boomerang ukar jaquntawayi ukat q"illu ch"axwirinakarux khuchhuqawayi, jank"akiw chiqanchawayi:
  - Marzo, marzo, nayraqataru...
  Svetlana, chino jaqinakar ch"allt"asa ukat q"ala amparanakapamp acero warawaranak antutasa, uñisirinakar ch"allt"asa, chhuxriñchjasïna:
  - ¡Irnaqirinaka!
  Imill wawanakax chiqpach nuwasir águilanakjamaw sarnaqapxäna. Ukat espadanakamp jawqʼjatapata ukat jan wali yänak jaquntatapat uñisirinakax liwxatasin liwxatasipxarakïnwa.
  Oleg jupax espadanakapampix "Mariposa" técnica uñacht"ayäna ukat akham q"ucht"äna:
  - ¡Jiwata ajanunaka!
  Ukat q"ala kayupampiw waynax wasitat jiwayir jaqirux jaquntäna.
  Margarita kullakajj molinonwa mä recepción luräna. Jupajj uñisirinakapar tʼunjäna ukat wali qhoru arnaqasïna:
  - ¡Akaxa jiwasana thakisa, ch"axwañasawa!
  Ukat qʼala amparanakapatjja walja jiwayir disconakaw mistunïna.
  Oleg Rybachenko jupax terminador waynawa, jupax wasitatw kuntix jiwayki uk jaquntawayi ukat q"ucht"añ qalltawayi:
  - ¡Mayo uruxa irnaqawi uruwa!
  Ukat jiwayir waynanakan qʼala kayunakapatjja, wasitatwa tʼijtjjapjje, alajjpachankir imperionkir nuwasirinakaruw khuchhuqapjje.
  Natasha kullakajj wasitatwa mä jiwayir yänak jaqontäna ukat akham sänwa:
  - ¡Akax nayan yänakajawa!
  Ukat qʼala talonapajj chino generalan chinuparuw chʼalljjtäna ukat jawqʼjapas pʼakjarakïna.
  Zoyax espadanakapampix mä maniobra de mariposa luraraki ukat chhuxriñchjasi:
  - ¡Nayaxa mä loco pantherätwa!
  Ukat qʼala amparanakapatjja, mä jiwayir jaqen wali chʼullqhi discopaw uñstäna. Ukat ukhamatwa taqinir apxarusin khuchhuqäna.
  Uka qhipatsti espadanakax wasitatwa ch"axwapxi, ukat taqiniw ch"iyjatäpxi. Akax ukham terminador imillawa.
  Aurorax chinonakaruw ch"allxtayäna, janchinakap t"unjäna ukat chhuxriñchjasïna:
  - Jupanakax jiwasaruw ajllisipxistu...
  Ukat jiwañ churäwix qʼala talonat tʼijtʼi.
  Svetlana, q"illu imperio ukan nuwasirinakapar khuchhuqasa, perla kisunakap uñacht"ayasa, chiqancharaki:
  - ¡Jiwasax ajlltanwa!
  Ukat qʼala kayunakapatjja, wasitatwa tʼunjäna.
  Oleg Rybachenko, uñisirinakapar t"unjasa, saskakiwa:
  - Qhawqha kutis ukax lurasi...
  Uka waynan qʼala kayunakapajj jiwañat yatiyäna.
  Margarita, uñisirinakapar t"unjasa ukat chhaqtayañ uñacht"äwinak uñstayasa, saskakiwa:
  - ¡Janiwa kikipakiti!
  Kunjamtï mä imill wawax kayunakapax ch"amäki ukhama.
  Natasha kullakajj uñisirinakaruw pallapallanak jaqontäna ukat jiwañatak regalonak apsusaw akham säna:
  - Nayax jumaruw arkta...
  Ukat q"ala kayunakax nayratpachjamaw lurañanx jikxatasipxi.
  Zoya, uñisirinakar ch"iyjañ técnica phuqhasax, ukax apthapisinx agresivamente mä cobra ukamp sist"asïna:
  - Nayax ch"amakt"awiruw arkta...
  Ukat qʼala kayunakapax wasitatwa lurañar puriwayxi...
  Aurora kullakajj qʼala alaya amparapampiw uka arma uñisirinakapar jaqontäna, ukat wali sum chʼiyjasajj wali chʼamampiw chhuxriñchjasïna:
  - Nayax yatintatätwa...
  Svetlanax q"ala kayumpiw tunka payan agujanak aptasin jaquntäna, mä masa chino jaqiruw jaquqanïna, ukat jach"at arsüna:
  - ¡Jan walt"awiru!
  Oleg Rybachenko jupax wasitatw ataque ukanx jikxatasi. Uñisirinakaparux khuchhuqaraki, ukat awisax q'ucht'araki:
  - ¡Suma angelanaka, pä janq"u ch"iwi, pä janq"u ch"iwi akapacha!
  Ukat qʼala kayupatjja, tʼunjañ churäwejj wasitatwa tʼijtjje.
  Uka waynaxa, kunjamtï uñjktanxa, wali galgo ukhamawa. Ukat q"ala kayukiw taqi pacha, ukat ch"ama. Mä chiqpach macho. Niya tunka payan marani uñnaqapkchisa. Ukampis akax ukham t"unjañ uñacht"äwiwa.
  Margaritax q"ala kayumpiw agujanak jaquntaraki ukat chhuxriñchjaraki:
  - ¡Loco samka! ¡Taqi suma uñnaqt"ani!
  Ukat mayampiw kunatï qʼala jiwayirïki ukajj qʼala talonat jaltjjäna.
  Aka imill wawax jiwañampi t"unjañampiw uñacht"ayasi.
  Ukat aka chinonakax ukham jikxatapxi.
  Natasha ukax suma terminador ukan jank"ak sarnaqatapanwa. Uñisirinakaparux khuchhuqaraki, espadanakampiw khuchhuqaraki, q'uchurakiwa:
  - ¡Tsar Alexei ukar jach"añchapxañäni!
  Ukat qʼala kayunakapatjja agujanakaw tʼijtjjaraki.
  Zoya, chino jaqinakar khuchhuqasa ukat uñisirinakar t"unjasa, chiqanchawayi:
  - ¡Jan wali jaqixa atipjaniwa!
  Ukat qʼala kayupatjja tʼijtjjaraki, mä sallqa jiwañan regalopawa.
  Aurora, uñisirinakapar t"unjasa, wali ch"amampiw chiqanchawayi:
  - Ukat uñisirix janiw khuyapayasiñ mayipkiti!
  Ukat qʼala kayupax wasitatwa kuntï qʼal jiwayirïki uk jaqunuku. Ukat uñisirinakaparux aycha ch"iyjata t"unjaraki.
  Svetlana, ch"axwirinakapar t"unjasa ukat machaq agujanak uñisirir jaquntasa, mä cobra ukham sist"asi:
  - ¡Ukat jani phaxsar arnaqasimti!
  Ukat qʼala amparanakapatjja, jan wali jiwañ regalonakajj tʼijtjjaraki. Ukax taqiniruw chuym usuchjayi ukat jiwayaraki.
  Oleg Rybachenko jupax sarnaqaskiw... waynax jan qarjataw jikxatasi kunjamatix nayrax ukhama...
  Chino jaqinakax jan walt"awinakan jikxatasipxi. Jupanakar tʼunjasajj tʼaqanuqtasaw uñjäna.
  Uka wayna geniox akham sasaw chhuxriñchjasïna:
  - ¡Akax nayan ch"axwawijawa!
  Ukat mayampxa, qʼala kayunakapatwa tʼunjañ churäwinakax tʼijtʼi.
  Ukat uka nuwasiri waynax mä utter ukat agresivu heroe ukham nuwasi. Ukat espadanakapax Ch"iyara Diosan thujrunakapjamawa.
  Margaritax uka apt"asisaw jaltawayxäna, ukat mä masa chino ukx khuchhuqatayna. Jiwayañ chʼamanïkaspas ukhamwa uka katoqtʼäwejj phoqäna.
  Ukatxa wasitatwa qʼala amparanakap jaquntäna, wila saxranakjamaw sarnaqäna.
  Chino jaqinakan jiwat cuerponakapax nayratpach taqpach montículos ukar tukuwayxi. Uka nuwasir waynax akham sasaw sist"äna:
  - ¡Jakawijaxa uñisirinakaru atipt"añanwa!
  Ukat imill wawax wasitat qʼala kayupat aguja qinayaruw chʼalltʼani. Ukat q"illu ch"axwirinakax jiwataw jaltxapxi.
  Natasha kullakajj qʼellur uñtat nuwasirinakan jiwat cuerpopat nayraqatapan mä pasillo khuchhuqäna. Jupax wali ch"ullqhi, ch"ullqhi disconak jaquntäna ukat chhuxriñchjasïna:
  - Marte markar jaquntapxam, ukat wali jach"äniwa!
  Ukat qʼala kayunakapatjja, wali jan wali jiwañan jiwayir regalopajj wasitatwa tʼijtjje.
  Ukat ¿qhawqha chinonakas jiwapxi? Patak patak, waranq waranqa, suxta t"unjirinakan jawq"jatapampi.
  Zoyax ukhamarakiw sarnaqaski. Jupax cobra ukham salt"i ukat janiw uñisirirux mä juk"s ch"am churkiti. Ukat chinonakax jaltxapxi.
  Imill wawax q"ala kayunakapampix wali ch"ullqhi, veneno agujanak jaquntäna ukat q"ucht"äna:
  - ¡Rusia heroes ukanakaxa espadanakampi khuchhurata!
  Ukat nuwasir jaqix mä olada ukham sartasi, liwxatasi.
  Ukat Aurorax uñisiriruw mä thakhi sarawayxi, ukat jan juk"amp arsusaw juparux khuchhuqawayi.
  Chino jaqinakar jiwayapxi ukat sist"apxi:
  - ¡Nayan jach"a heroísmo!
  Ukat qʼala kayupatjja, kunas wasitatwa tʼijtjjäna, ukat jiskʼa tʼaqanakaruw chʼiyjäna.
  Wila ñik"utan tawaqux janiw chino jaqinakarux khuyapt"aykiti. Mä kutikiw paqallq jaqir khuchhuqawayta.
  Ukat qʼala talonapajja, alajjpachankir imperionkir generalapajj nayraqatap pʼakjäna. Jupax, chiqpachansa, jiwxänwa.
  Svetlanax uñisirinakaruw kuynt"araki ukat ch"uqt"araki. Panpacha espadanakapajja, tijeras doblables ukham chino jaqenakan cuerpop khuchhuqäna.
  Kuyuñanx imill wawax tunka payan uñisirinakaruw ch"allxtayäna. Ukat qʼala kayumpiw discos aptʼasïna. Ukat walja chino jaqinakarux jiwayarakïnwa.
  Jupax taqiniw mä sallqa frenesí ukan jikxatasipxi.
  Svetlanax akham siwa:
  - ¡Uñisirinakaxa janiwa pasapkaniti!
  Aurora kullakajj akham sasaw iyaw säna:
  - Chiqansa, janiw pasapkaniti - janiw kuna ch"amas utjkiti!
  Ukat wila ñik"utan warmix wasitat sallqa wararini ukat chino jaqirux espadanakapampix jawq"jani. Ukat ukatsti zorran q"ala amparanakapax walja agujanak mistuni. Mä pä tunka chino jaqinakax jutir pacharuw khithatäpxani sasaw sapxi.
  Oleg Rybachenko, q"illu ch"axwirinakar khuchhuqasa, apthapisinx chhuxriñchjasïna:
  - ¡Amuyunaka chhaqtayaña!
  Ukat wasitatwa uka waynax qʼala kayunakapampix uka axsarkañ jiwayir agujanak jaquntäna.
  Ukat ukatx jupax tuiteó:
  - ¡Samkajanxa atipjawixa utjapuniwa!
  Margarita, uñisirinakampi nuwasisa ukat uñisirinakapar t"unjasa, iyaw säna:
  - ¡Jan wali jach"a atipt"awis!
  Ukat imill wawax wasitat q"ala kayunakapampix apthapisin uñisiriparuw jaquqani, jiwañaruw puriyani.
  Ukhamaw walja chinonakax nayratpach chacha warmipan jiwayat uñjasipxi. Ukat pusi imill wawanaka, janiw juk"ampi.
  Natasha kullakajj qʼala kayumpiw utapan lurat carbón laqʼat granada jaqontäna. Ukax phallani, chino pallapallanakaruw ch"iyjasini.
  Ukat imill wawax akham sasaw arsüna:
  - ¡Nayaxa akapach ch"amani águila ukhamawa!
  Zoyax wali jank"akiw chino ejercito ukarux t"unjaraki. Jupax espadanakap luqxatasin q'ucht'i:
  - ¡Jiwasax jach"a jach"a tukur águilanakätanwa!
  Ukat mayampiw qʼala kayupat kunatï wali jiwayirïki ukajj mistuni. Ukat jupax chino jaqinakarux wali específicamente jiwayaraki.
  Imill wawax mä sallqa éxtasis de movimiento ágil ukat agresivo ukan jikxatasi, janiw mä agujas jan ch"allt"asis jaquntañapatak jaytkiti.
  Aurora kullakajj ukhamarakiw sarnaqaski. Q"ala kayunakapax wali ch"ullqhi agujanak jaquntapxi. Wila ñik"utan tawaqux mä pantera ukham jacalanakar arknaqirjamaw sarnaqäna. Jupax chino jaqinakarux caña de azúcar ukham khuchhuqaski.
  Ukat pulmones patat arnaqasi:
  - ¡Jutïr pachax nayankiwa!
  Ukat lakap apsu.
  Svetlana ukax chino jaqinakarux tukjaraki. Ukat qʼala kayunakapax jankʼakiw sarnaqapxi.
  Rubia imilla, mä cobra ukham uñt"ata. Ukat jan khuyapt"ayasisaw uñisirinakarux khuchhuqaraki.
  Espadanakapax mä molino ukham muyuntapxi. Ukat janiw uñisirinakarux sumankañamp congelañapatak jaytapkiti. Janitï sumankañax phuqhat wiñayatak tukuskchi ukhaxa.
  Svetlana, chino jaqinakar khuchhuqañax akham sasaw yatiyapxi:
  - Jiwasana formasaxa wali jach"awa!
  Ukat qʼala kayunakapatjja, mä jiwayir ukat jan amuytʼkay kunaw mistu. Uñisirinakapar chʼalltʼasajja, jankʼakiw jiwañar purini.
  Aurorax akham sasaw qhanancht"i:
  - ¡Q"uma atipt"awi!
  Ukat tunka payan agujanakaw imill wawan q"ala kayunakapat jaltxapxi. Jïsa, wali chiqapawa, phisqa tunka chinonakaw mä kutikiw ukar jaquntapxäna.
  Natashax uk uñji, Imperio Celestial ukan nuwasirinakar khuchhuqasa:
  -¡Colerasiñamax wali jach"awa!
  Ukat qʼala kayunakapampiw disconak qalltani.
  Zoya, uñisirinakapar ch"uqt"asa, akham sasaw jach"at arsu:
  - ¡Samkamax phuqhasiñapataki!
  Ukat ukhamaraki qʼala kayu, kunjamsa jiwayir tʼunjäwinak apayani.
  Ukat chino jaqinakan masapax jiwat jaqinakaruw tuku.
  Aurora, q"illu ch"axwirinakar khuchhuqasa, q"ucht"i:
  - ¡Janiwa uñisiriru khuyapayasiñakiti!
  Ukat qʼala kayupat kunas mistuni, ukat qʼellur uñtat nuwasirinakarojj jiwayañkamaw tʼunjäna.
  Ukat wila ñik"utan nuwasir jaqix sallqa sarnaqañankiwa.
  Svetlana, mä qutu uñisirinakaruw khuchhuqasa, uka apthapisinx chhuxriñchjasïna, perla, chispi kisunakap uñacht"ayasa:
  - ¡Janipuniw sayt"kañäniti! Ukhamajj ¡Rusiankir ejercitojj atiptʼañatakiw nasïna!
  Ukat ukat imill wawax q"ala kayumpiw mä granada de carbón jaquntäna ukat uñisirinakaparux wila aycharuw t"unji.
  Oleg Rybachenko, chino jaqinakar atipt"asax jank"akiw kuns lurawayi.
  Ukat Terminator waynax akham q"ucht"äna:
  - ¡Rusia ejercitox atipt"añatakiw yuriwayi!
  Ukat waynan q"ala talonapax, salt"askäna ukhax mandarinarux chinuparuw ch"allt"äna, chiqpachans juparux ch"allt"äna.
  Uka nuwasir waynax wali jach"at arsüna:
  - ¡Atipjäwix jiwasatakix jutaniwa!
  Margarita, chino jaqinakar khuchhuqasa ukat p"iqinakap khuchhuqasa, akham sänwa:
  - Ukaxa utjiwa uka...
  Ukat imill wawax q"ala kayumpiw mä qutu agujanak jaquntäna...
  Oleg Rybachenko jupax akham sasaw arnaqasïna:
  - ¡Khitis jumar juti!
  Ukat ukat uka waynan q"ala kayupax mä qinaya agujanak antutäna. Ukspachaw patak chino jaqinakax jiwarapxäna.
  Margaritax pulmones patat chhuxriñchjasïna:
  - Ukhamaraki uka...
  Ukat qʼala amparanakapajj mä jiwayir boomerang satänwa.
  Oleg, Imperio Celestial ukan nuwasirinakar diseccionasa, akham sasaw qhanancht"awayi:
  - ¡Khitis juma layku jutani!
  Ukat waynan q"ala kayunakapax mä jiwayir ukat jan uñt"at yänak lanzani. Kunas chino jaqinakan ch"akhanakap t"unji.
  Ukat venenompiw veneno churaraki.
  Jisa, uka waynax janiw axsarir jaqïkiti...
  Natashax mä técnica de doble barril ukham lurawayi - chino ukar khuchhuqasa ukat chirp:
  - ¡Akanakax jiwasan imill wawanakasawa!
  Ukat qʼala kayupat tʼijtʼañax qʼal tʼunjäwi uñachtʼayi.
  Ukat imill wawax sist"asi:
  - ¡Amukt"apxam!
  Ukat espadanakapax taqinin p"iqip khuchhuqapxäna.
  Zoyax uñisirinakaruw kuynt"asis ch"allt"i ukat q"ucht"i:
  - ¡Munasiñajaxa phisqha pisonakiwa!
  Ukat mayamp imill wawax q"ala kayupax mä boomerang uñstayatayna. Ukat mä jachʼa qʼellur uñtat nuwasirinakaw purakanakap chʼiyjata tʼunjatäpjjäna.
  Natasha kullakajj qʼellur uñtat chʼiyjasaw akham säna:
  - Munaña? ¿Faberge sat laqʼonakat kamsaraksnasa?
  Ukat wasitat qʼala talonat jiwañajj purinïna.
  Zoya, chino jaqinakar khuchhuqasax akham sänwa:
  - ¡Ukat jumax nayratpach loco tukuwayxtawa!
  ¡Ukat amigoparuw nayranakap chʼoqtʼäna!
  Imill wawanakax janiw simpletons ukhamäpkiti. Ukat chiqans janiw ch"uqixa.
  Zoya q"ala kayupax mä jan walt"ayir elemento ukaw mistu. Ukat walja chinonakaw sarxapxi.
  Aurora kullakax uka ataque ukan jikxatasi. Jan uñt"ata ukat t"unjiri. Uñisirinakaparux ch'uqt'i, espadanakapax molino ch'iwipar uñtatawa.
  Wila ñik"utan saxra, mä jank"ak ataque ukan clásico movimiento ukan. Jupax khuchhuqañapawa, jupax específicamente khuchhuqañapawa.
  Ukat jupax akham sasaw arnaqasini:
  - Riesgo ukaxa mä noble causawa!
  Ukat q"ala kayunakapat wasitat mä regalo chino jaqinakarux t"ijtäna. Jupax taqiniruw khuchhuqani, muyuyarakini.
  Svetlana kullakax uka thakhinjam saraski. Alaxpachankir imperionkir soldadonakar tʼunji. Janiw mä jisk"a ch"am churkiti.
  Ukat jichhax q"ala kayunakapax wali virtuoso ukhamawa, ukat jiwayañ yänak jaquntapxani. Ukat walja chino jaqinakaw ch"uqi ch"uqimp ch"uñuntatäpxi, ukax mä muspharkañawa.
  Ukat Svetlana tawaqux akham sasaw arnaqasïna:
  - Jach"a jach"a tukusaw planeta patat jaltxapxi...
  Ukat q"ala talonapampiw chino comandantex kunkap p"akjatayna.
  Oleg Rybachenko, uñisirinakar t"unjasax akham q"ucht"awayi:
  - Rusia markan pä p"iqini águila...
  Ukat uka waynan q"ala kayunakapat yaqha jiwañ churäwiw chino ejercitotakix juti.
  Margaritaxa, uñisirinakaru khuchhuqasa ukat kisunakapsa uñacht"ayasaxa, akham sasaw saraki:
  - Jaqinakan q"uchunakapan q"ucht"ata...
  Ukat mä carbón limón ukaw ch"axwirin q"ala talonat t"ijtäna, uñisirinakaparux t"unjasa...
  Natasha kullakajj thayaruw muyuntäna ukat tunka payan chikatani chino jaqeruw khuchhuqäna. Walja uñisirinakaruw khuchhuqäna ukat chhuxriñchjasïna:
  - ¡Jupax jach"a kankañap wasitat katuqawayi!
  Ukat imill wawax wasitatw kuynt"asis thuqt"asis jiwañamp thuqt"asi.
  Ukat q"ala kayunakapax kuns jaqunuku, ukat wali chiqaparuw uñisirinakar jiwayapxi.
  Jisa, akax chino jaqinakatakix ch"amaka uruwa.
  Zoyax jupanakarux t"unjaraki, t"aqa t"aqaruw khuchhuqaraki ukat chhuxriñchjaraki:
  - ¡Imperio Ruso markan jach"a kankañapa!
  Ukat qʼala kayunakapajj yaqha jiwayir boomerang sat chʼaphiruw lanzarapjje. Ukax uñisirinakaruw p"iqip apsu.
  Ukat imill wawa pachpaw uka aptʼasisin qhipäxarux chʼiyjani.
  Ukampis nuwasiñanxa, Aurorax janiw axsarkiti. Jupatï jumar chhuxriñchjaspa ukhaxa, jan sinttʼasisaw ukham lurasma. Ukat espadanakampiw khuchhuqapxäna - verdugonakjama.
  Wila ñik"utan saxrax pulmones patat arnaqasïna:
  - ¡Chiqpachansa nayaxa Supayakïtwa!
  Mä kutimpiw espadanakapax chino ch"axwirinakarux patat aynacharu t"ijtapxi.
  Nina nakhaskir animalajj warari ukat mä granada de aserrín qʼala kayupat tʼijtjjaraki.
  Ukanx mä phallawiw utjani. Ukat walja chino jaqinakax niyaw sepulturanakapan jikxatasipxi.
  Juk"amp chiqapaxa, jiwat cuerponakapax taqi chiqan ch"iqintatawa.
  Aurora kullakajj akham sänwa:
  - ¡Iyawsäwijax chhaqtayañawa!
  Ukat qʼala kayunakapatjja, jiwayir jiwañan jichhajj tʼijtjjaniwa.
  Ukat wila ñik"utan perrax jiwayañ dinamitakïkaspas ukhamawa!
  Svetlana, kunas utjarakiwa, ukax janiw aburriñamäkiti, ukat jiwayarakispawa.
  Jupax uka apt"asisaw q"ala kayunakapamp mä boomerang ukar lanzani. Ukat walja chinonakaw jiwayatäpxani. Aka tawaqux mä rubio temperamental ukhamawa.
  Ukat uka nuwasirix p"iqip khuchhuqañ muni, mä ch"ullqhi kisu ukat nina nakhaskir sierrampi.
  Ukat nuwasir jaqix q'ucht'ani:
  - ¡Janiw jumatakix khuyapayasiñax utjkaniti! ¡Wali kusisitäñäniwa!
  Ukat mayamp imill wawax wali ch"amampi ukat yatiñampiw sarnaqäna. Ukat uñisirinakaparux jan uñch"ukiñapatakiw t"unji.
  Imill wawanakax chino ejercito ukar atacasipki. Uñisirinakaparux espadanakampiw khuchhuqapxi, q'ala kayunakampiw t'unjañ regalonak apayapxi.
  Oleg Rybachenko jupax pantera ukham sarnaqäna. Ukat uñisirinakaparux chʼiyjasi, columpio qhipa columpio lurasa. Mä segundonjja, jan jiwir waynajj tunka phesqani jan ukajj pä tunka kutiw liwjjataspa.
  Ukat walja nuwasirinakaruw p"iqi ch"akhanakap t"unjata jaquntapxäna.
  Wiñay waynax akham sasaw jach"at arsu:
  - ¡Catavasia samkanaka!
  Mä kutimpiw espadapax sarnaqaski ukat uñisirinakapar tʼunjañ munatap uñachtʼayi.
  Margaritax hackeo ukat chhuxriñchjasirakiwa:
  - ¡Nayaxa mä volcán jiwata ukata nayaxa wajjranakaru ch"allt"apxäma!
  Ukat qʼala kayunakapax wali chʼullqhi disconak jaquntasaw uñisirinakapar jiwayapxi.
  Ukat imill wawax akham sasaw chhuxriñchjasïna:
  - Machaq atipt"awinaka utjani - machaq ch"axwirinakax utjani!
  Ukat nuwasir jaqix mä loco ch"axwawimpiw taqiniruw t"unji.
  Ukat qʼala, cincelat kayunakapajj clavonak mä ataúd ukar martillomp jawqʼjapkaspa ukhamawa.
  Natasha kullakax mä qutu chino jaqinakarux khuchhuqatayna ukat chhuxriñchjatayna:
  - ¡Jiwasan atipjañasataki!
  Ukat qʼala kayunakapatwa tʼijtjjäna, ukajj yaqha jiwañ regalowa.
  Zoyax uñisirinakaruw ch"allt"araki. Taqi kunatix lurañjamäki ukat jan lurañjamäki ukanakamp agresivampiw luraraki.
  Akax q"ala kayupaw carbón patxar limón lanzaski. Ukat jankʼakiw patak qʼellur uñtat pallapallanak jaqontapjjäna.
  Imill wawaxa wali jach"a jach"a tukusaw q"ucht"äna:
  "¡Caballox garantía ukhamaw apt"ä, ¡suma suertew suyt"askitu!"
  Ukat mayampiw imill wawax uñisirirux jawq"jani. Ukat uñisirinakaparux tʼunjasaw sarnaqani, janiw kuna chʼamsa jaytkaniti.
  Aurorax ch"axwañanx q"uma uywawa. Aka warmi terminador ukax saxran amuyunakapan uñacht"ayatakïskiwa.
  Ukat jupax chʼiyjchi ukhaxa, chʼiyjaraki.
  Ukat chino jaqinakatxa ch"iyjata aychanakakiw mistu.
  Aurora, uñisirinakapar t"unjasaxa, akham sasaw arnaqasïna:
  - ¡Temperamento ukaxa mä cobra ukankiwa!
  Ukat ukat qʼala kayupajj cheqpach bomba jaqontäna. Ukat walja q"illu pallapallanakaw ch"iyjatäpxäna.
  Svetlanax chino jaqinakarux t"unjawayi. Jupanakarux espadanakampiw khuchhuqasi ukat q'ucht'araki:
  - ¡Jutïr pachax nayra pachawa, kunapachatix wali askïki ukhakiw!
  Ukat jichhax mä jiwayir jaqiw q"ala kayunakapat wasitat t"ijtäna. Jupax uñisirinakaruw ch"iqiyaraki. Ukat amparanaka, kayunaka ukat yaqha wila espuma fragmentos ukanakaw qhiparaski.
  Chʼaxwäwinkir imill wawanakax wali sallqjapxiwa, sapa kutiw nuwantasipxi.
  Ukampis chino jaqinakax sinti waljaw utji ukat ukatw chhaqtayañax juk"amp aynacht"aski. Ukampis espadanakajj wali askiwa.
  Oleg jilatajj jukʼampejj mä pajat thuqhuñ qalltäna. Ukax chhaqtayañarux yapxatarakiwa.
  Uñt"añäni, uka waynax wali galgo ukhamawa. Kunjam sarnaqatapajj mä péndulo liwjjatañjamawa.
  Ukat mä relojat sipansa juk"amp jayakiwa. Ukat wali jankʼakiw espadanak khuchhurapxäna.
  Uka waynax akham sasaw sist"äna:
  - ¡Akaxa jiwasana samkawa, atipjaña ukhamaraki t"unjaña!
  Ukat wasitat qʼala kayunakapajj mä jiwayir regaloruw tʼunjani.
  Margarita ukax sallqa sarnaqawipankiwa. Uñisirinakaruw khuchhuqasi ukat chhuxriñchjaraki:
  - ¡Atipjäwiw utjani, nayax chiqpachapuniw yatxa!
  Ukat imill wawax mä granada jiwayir jaqunukuni.
  Ukat q'illu ch'axwirinakaruw ch'iyjani.
  Natasha kullakajj ukhamarakiw sarnaqaski. Janiw kuna jark"awinakas ni axsarañs yatiskiti. Espadanakapax uñisirinakaruw khuchhuqapxäna. Ukat kimsa molino lurapxaraki.
  Uka qhipatxa imill wawax akham siwa:
  - ¡Jach"a cascada!
  Ukat q"ala kayux mä boomerang ukham jaquntäna. Tunka payan chinonakaw jan p"iqini qhiparapxi. Aka chiqanx nuwasirix jupanakampiw apasxi.
  Zoyax ukhamarakiw sarnaqaski. Uñisirinakar ch"allt"aña ukat chhuxriñchjasiña:
  - ¡Ch"axwawixa wilawa ukhamaraki chiqawa!
  Q"ala kayupax sarnaqaskiwa, kuns jaquntaski. Ukat alaxpachankir jachʼa chʼaxwirinakaruw tʼunjarakini.
  Aurora kullakajj ukhamarakiw sarnaqaski. Ukat jupax chino jaqinakan t"unjäwip phuqharaki. Ukat mä cepillompis rastrillaskaspa ukham luraraki.
  Ukat jupax akham sasaw chhuxriñchjaraki:
  - ¡Banzai tendencia!
  Ukat qʼala kayupat mä granadajj wasitatwa tʼijtäna. Ukat walja jawqʼjata uñisirinakaruw tʼunjarakini.
  Svetlana kullakax ch"axwañanx jikxatasirakiwa. Ukat janiw jan juk"amp arsusax aynacht"kiti. Ukat espadanakjamaw khuchhuri. Ukat qʼala kayumpiw irpapjjätam ukat antutapjjarakïtamwa. Ukat ukham llijulliju chʼamaw jupat mistu.
  Aurora kullakajj amigoparuw chʼamañchtʼi:
  - ¡Ukanx contacto ukaw utji!
  Svetlana, chino comandante chikat khuchhuqasa, chiqanchawayi:
  - ¡Ukanx contacto ukaw utji!
  Ukat panpachaniw qʼala talonanakap maynit maynikam chʼalltʼasipjjäna.
  Aurora kullakajj wasitatwa sarjjäna. Jank"aki ukat jan atipt"kay. Janiw kuna jan ch"amanïñas pächasiñas yatkiti.
  Espadanakapax jaqin jañchiparuw khuchhuqäna.
  Wila ñik"utan saxraxa, yaqha chino jaqiru ch"allt"asa, jiskt"asi:
  - Kunsa amuyta, chiqpachansa?
  Svetlanax akham sasaw jaysatayna:
  - Chiqpachansa, amuyt"awixa relativo ukhamawa!
  Aurora kullakajj larusisaw akham säna:
  - Jisa, chiqawa!
  Ukat yaqha granadajj qʼala kayupat tʼijtjjäna. Ukat kunjamsa uñisirinakapar jawqʼjäna. Chino jaqinakatxa ch"iyjata aycha ch"uqi ch"uqikiw kunayman tuqinakar t"ijtäna.
  Svetlanax jachaqt"asisaw akham säna:
  - ¡Akham jiwasan jiwayañasa, lurañasa!
  Ukat imill wawax qʼala kayumpiw jiwayir ukat jan khuyaptʼayasir jiwañ regalo churarakïna.
  Natasha, chino jaqinakar espadanakampi ch"allt"asa, logicamente akham säna:
  - ¡Jupanakaxa jupanakan chiqapawa, jiwasaxa jiwasana chiqapawa!
  Ukat yaqha granadax imill wawan q"ala kayupat jaltxatayna.
  Zoyax jank"akiw uka tuqitx iyaw säna, uñisiriparux jisk"a jisk"a t"aqanakaruw khuchhuqäna:
  - Sapa mayniw jupanakankiwa. ¡Ukat wali chiqäskapuniwa!
  Ukat qʼala kayunakapatjja, wasitatwa sinti jiwayir chʼiwinakajj utji. Ukat mä granadajj aycha jiskʼa tʼaqanakaruw chʼiyjäna.
  Natasha kullakajj akham sänwa:
  - ¡Akax ciencia ukat diosanakax churapxistu!
  Zoya, uñisirinakapar t"unjasax iyaw sataynawa:
  - ¡Jupax walpun churi!
  Ukat q"ala kayupax wasitat jaquntäna, walja discos. Ukat jupax mä qutu uñisirinakaruw ch"allt"äna.
  Natasha kullakajj kisunakap qhantʼayasaw akham säna:
  - ¡Mä tendencia, ukampis!
  Ukat qʼala amparanakapajj yaqha tunka payan agujanak jaqontäna. Jupanakax jiwayir ukhamarak sallqa política uñacht"ayapxäna.
  Tunka waranq chino jaqinakaw jiwarapxi. Suxta jaqinakax mä jach"a irnaqäw lurapxäna mä historia alternativa uñstayasa.
  Ukat chiqans imill wawanakas yuqall wawanakas wali jachʼa ukat jachʼa chʼamanïpxiwa!
  . 14 JAQTHAPI
  Chino jaqinakax mä qhuru yatichäw katuqapxäna, jupanakax atacañkama, wayna genio Oleg Rybachenko jupax yaqha obra maestra qillqt"awayi;
  ¡TIEMPO UKHAM UTJAÑAPATAKI!
  PROLOGO UKA TUQIT ARSUÑATAKI
  Machaq mara jayp"ux Moscú capitalax mä jach"a colmena de abejas ukar uñtasitawa, qhananakax wali khusa coloranakaniwa. Taqinipuniw walja lurañanak tukuyañatakix jank"akïpxi, ukax marat mararuw tantachasi, ukhamat fiestan kusist"añ muxsa thayanakar ch"allt"añataki.
  Ukat Alex waynampi Angelina amigapampix tʼijtʼapxañapänwa, walja regalonak apanipxañapäna. Fieltro botas manqhanxa lip"ichit lurat q"añuskir chhijchhix ch"allxtasïna, Frost tatan algodón uwija ñik"ut abrigopanx junt"upunïnwa, ukat fibroso barba manqhanxa, waynan wila, jan navajas ukan ajanunakapax ch"uñu ch"uñumpiw ch"allt"asïna. Angelina, mä juk"a jasakiwa Snow Maiden isimp isthapt"ata, ukampirus pä tunk utat qhiparux janiw figurativamente kayunakamat jaquqantañ qalltasma.
  Ukampis ¿kunjamatsa Machaq Maran chacha warmit jukʼamp qollqe jikjjatañ jan munapkasma?
  Machaq actualizaciones ukanakatakix janiw qullqix utjkiti, ukat beca ukax wali jisk"akiwa, loco precios ukanakampi...
  - ¿Kawkirus jumanakax shaggy waynanakarux sarapxta? - Mä torpe aru ist"asïna.
  Linternajj mä akatjamat jiwjjäna, ukat jan wali chʼamakanakaw chʼamakan qhantʼäna. Barbani, jisk"a nayrani bandidoxa mä jach"a puñala ch"allxtayäna, ukatxa walja puñalampiwa arktäna, saxranaka manqha pachata jaltxapkaspasa ukhama.
  - ¡Infiel jaqinakarux khuchhuqapxam! - Ukaxa mä aruwa ist"asi, ukaxa t"aqhisiyaraki, jinchu ch"allxtayiri, kunjamatixa mä oxidado sierra hormigón patxa muyuña.
  Chiqansa, Hollywood markan uñachtʼäwiparjamaxa, uka chacha warmix saytʼasisaw uka rabioso bandidonakar mä kutikiw jaqunukupxañapäna, ukampis jakäwix jukʼamp prosaico ukhamawa. Alex ukat Angelina jupanakax aynacht"apxänwa. Chiqansa, wayn tawaqunaka ukat atléticos ukhamawa, ukampis qhipäxan regalonak uchat jachʼa bolsanaka ukat jachʼa isimp isthaptʼatanakax tʼijtʼañax wali chʼamawa...
  Jupanakan qhipäxapanx jach"a q"añunakaw ist"asi, q"añus juramentonak ist"asi, ukatx mä waynaruw qhipäxaparux puñalampiw ch"iyjapxäna, uwija ñik"ut abrigop khuchhuqasa...
  Mä gris yäx t"ijtir yatiqirinakan kayunakaparuw t"ijti, mä ch"iyar (fusiblex phichhantaski!) chupampiw qhant"ayawaykaspas ukhama; Angelinax chhuxriñchjasïna: janiw ratanakarux munaskänti, ukampis kunatix chiqpachanx juk"amp jan waliw...
  ¡Ukajj qʼejjo qʼejjow istʼasïna! Pavimenton asfaltopax wali jach"at sartasinx ajanuruw ch"allt"äna, ukat jank"akiw janchipax mä jach"a usuchjataw ch"allt"asïna, ukat celulanakax ch"iyjatäna...
  JAQINAKAN QHIPA CHUNKAPA
  Kunapachatï ukham jan jaktʼkay armadajj jakʼachasini ukhajja, jaya cheqatjja, walja colorani, lliphipikir nebulosas jalnaqkaspa ukhamänwa; Ukhamaraki, sapa chispax mä qhuru saxrawa jan ukax khathatt"ir ajayuwa, ukax mä necromántico layqan magiapampiw lurasiwayi. Frente ukax mä pä parsecs ukjam escalaruw jilxattawayi, ultra-battleships insignias ukanakas Sahara uksan mä grano de arena ukar uñtasitawa.
  Jaqinakan confederación ukax metagalaxia ukan jakasir yaqha jaqinakamp chikaw uka amtañ ch"axwäwir mantapxäna.
  Aka chiqanx walja barconakaw utji, muspharkañ kunayman barconakaw utji, jilapartx suma nuwasiñanak jark"kchisa. Suma, sañäni, mä estrella barcox clavecin ukham uñtatawa jan ukax jach"a bozal ukaniwa, ukax mä ramrod ukar liwxatata, janiw cuerdas, arpa jan ukax doble bajo ukar rectangular tanque torreta ukamp liwxatata. Ukajj inas jan chʼamani jaqenakarojj chuym chʼalljjtaychispa, ukampis ajjsarañat sipansa larusiñaruw puriyi, jukʼampejj experienciani nuwasir jaqenakarojj jukʼampiw larusiñapa.
  Jupanakan uñisiripax imperio ukawa, ukax jan axsarasaw taqi chiqan ch"amanïtwa sasaw arsu. Jach"a Grobzagonat, kawkhantix taqi kunas ch"axwañan servicio ukar uñt"ayata, nayrïr consigna ukax eficiencia ukat expediencia ukawa. Coalición ukar uñtasita, ataúd estrella barconakax jach"a jach"a tukuñakiw mayj mayjapxi. Ukat uñnaqapax niya pachpakiw - wali manq"añjam uñtatawa, manqhankir quta challwanaka. Inas mä excepción ukampi: puñaladas ukanakax thixni, acero-shimmering puñalanakar uñtasita - Annihiladores.
  Aka chiqankir warawaranakax janiw sinti alaxpachan ch"iqintatäkiti, jan ukasti kunayman saminakaniwa ukat qhanapanx mayj mayjawa. Mä kunatsa, uka qhant"irinakar uñkatasax mä llakiw jikxatasi, angelanakan nayranakaparus uñch"ukisksta ukhama, jupanakax universo ukan jakirinakaruw juchañchapxi, jupanakan jan wali, chiqpachan sallqa sarnaqawipata.
  Grobzagonat ukan ejercitopax janiw jank"ak jikisiñatakix utjkänti, sapa unidades móviles ukanakakiw jank"ak puripxäna, jank"akiw juk"amp velocidad ukar aprovechapxäna, uñisirinakaruw atacapxäna, jan walt"ayapxäna ukat qhipäxar kutt"apxäna. Uk uñjasax barraje ninampiw jupanakamp jikisiñ yant"apxäna, ukampis tecnología tuqit nayrar sartat jark"aqasiñ ataúd plumanakax juk"amp ch"amanïpxänwa. Cruceros ukat destructores ukanakax mä mina phallkaspa ukhamaw phallapxäna, ukat mä géiser de fragmentos ukanw phallapxäna. Ukampis mä jach"a anatt"äw aynacht"ayañ atipxta. Jaqinakan confederación ukan jach"a ch"axwañ barconakapat maynïrix ch"allt"ataw uñjasiwayi, uka barcox wali chhullunkhayatänwa, ukat Stalingrad jach"a warawaran barconx jan walt"äwinakaw utjäna.
  Jupanakax taqi ch"amampiw jupar qhispiyañatak ch"amachasipxi, imill wawanakas yuqall wawanakas chiqpachapuniw uka axsarkañ calenturat ñik"utap apsusipki. Ukat rosa umax mä moda uñtʼiris thayaruw chʼalltʼasïna, ukhamatwa nitrógeno ukat oxígeno sat moléculanakax reaccionapxäna, ukhamatwa jaqinakatakix nayratpach jarkʼatäxäna. Ukhamaw imill wawax qunqurt"asïna ukat qunqurt"asisaw Perun amuletopar jamp"att"äna, jachaqt"asis gotanakax janïr jach"a metal revestimiento ukar puriñkamaw ch"amakt"äna. Akax, jiwaña, waynax chika hora nayraw jupar sallqjañ yant"äna, pamparuw jaquntatäna ukat nina nakhantäna, wila aychax ch"akhanakapat q"al ch"allt"asi...
  Mä robot de combate ukax jach"a barril ukanx gotas de lubricante ukanakaw jaquqani, aka maquinax wararikaspas ukhamawa, t"aqhisiñaw jikxatasi, mä oración diosas electrónicos ukar apayani, código binario ukarjam. Sistema de ventilación ukax jan walt"ayataw uñjasi, mä kasta jisk"a ukampis walja ch"iyar ch"uqiruw tuku, ukax taqi kuna ukat taqiniruw ch"amthapispa.
  Akax pä suma uñnaqt"an nuwasirinakawa, jupanakax amparanakapamp mortero de embarque ukar ch"amanchasipxi, jan atipkasaw jiwañap qhiphartayañ yant"apxi. Llamp"u, rosa ajanunakapax mayjt"atawa, ukat suma uñnaqapas jan aguantañjam llakimpiw mayjt"ayata. Ukampis tornado de succión ukan presión ukax juk"ampiw jilxati. Jupax amparanakap ch"iyjasi, ch"iyjat musculonakata ukat tendones ukanakat carmesí wilax ch"allt"asi, ukat imillanakax aycha molino ukar jank"akiw mantapxi. Uka ch"uspa pachanxa, wila ñik"utan tawaqux waynampiw ch"axwawayxi, purakaparux mä p"iqimpiw ch"allt"asi, ukax mä zorro sombrero ukar uñtasitawa.
  Jupanakax janïr uka chiqar sarkasax jachaqt"asisaw jikxatasipxi, kawkhantix janiw kutt"añax utjkiti. Yaqha warmisti, niya chikat jila carbonata, nakhaskir amparapampiw pirqar dibujäna: "Jan axsartʼir jaqix mä kutikiw jiwxi, ukampis jakaskakiwa, axsarir jaqix mä kutikiw jakasi, ukampis wiñayatakiw jiwxi" sasa. Ch"uxña ch"uxña nina naktäwix junt"uñapatakiw yapxati, mä kusiskañ cuerporuw ch"amakt"ayi, ukax mä qawqha pachanak nayrax wali uñt"at pasarelas ukanakar uñtasitawa. Aka chiqanx imill wawan ch"akhanakapax qhant"atawa, ukat ch"aman ch"akhanakapax jisk"atpachaw ch"amakt"ata, janq"u laq"ar tuku.
  Chʼama barcon nuwasiñ barcopajj nakhantäna, iridiscente aire burbujanak vacío ukar jaqontäna, ukatsti phallawayjjänwa, walja tʼaqanakaruw chʼiyjasïna.
  Hipermariscal Grobzagonat Príncipe "Maza Gigante" ukax akham sasaw kamachi:
  - Nayraru sartayaña phisqa millones llätunka pataka phisqa tunka waranqa super-fragatas, ukhamaraki thaya Annigen carriers. ¡Alajjpachankir walja jaqenakajj uñisirinakan qhepäjjat jankʼak pasapjjpan!
  Fragatas ukanakax formación ukar jan chhaqhañapatakiw ch"amachasipxäna, sapa mayni líneas ukan filaruw uñt"ayapxäna. Cruceros de misiles ukat grapples ukanakax ch"axwirinakamp chikaw mä kasta red fina malla ukham utt"ayapxäna. Qalltanx wali jayaruw uñisirinakarux pallapallanak jiwayañ yant"apxäna, mä arma apnaqasa, ukax janiw universotakix machaqäxänti, jan ukasti wali t"unjirïnwa: misiles termoquark. Kunjamatix mä jach"a puncher boxeo táctica: mä jaya ch"iqa jab jaquntaña ukat masimar jayarst"ayaña. Coalición ukan barconakapax qhipharuw kutt"apxäna, warawaran barconakan qhipa guardiapax nayrar sartapxäna, pachaparuw ch"axwäw chiqar mantañ yant"apxäna. Corrales de ataúd, ventaja ukamp organizacionan ukhamarak maniobrabilidad ukamp apnaqasa, mä verdugo hachampi, jupanakar uñisir ch"amanakan juk"amp suelto formación ukarux khuchhuqapxi. Ataque lurañ yant"ir extranjeros ukanakatxa, chhaqtäwinakax juk"ampiw jilxattawayi.
  Duquesa de Furia suma saxra generalax jach"a ch"amampiw t"ijt"aski. Akax mä kasta ch"axwañ warawaran barcowa, janiw sapürunjam cruceros ukanakar uñtaskiti, armas ukanakat sipansa, emisores de antenas ukanakaw utji, ukax nuwasiñan apnaqatäki ukhax uñisirinakan barconakan armaduraparux efectopampiw q"añuchapxi. Aka chiqanx olas gravioplásmicas ukanakaw juti, ukax jank"akiw vacío ukan ch"allt"asi. Ch"iyara chiqax espacio phuqhantat sarnaqawipampix saminakaniwa, kunjamatix gasolina wartata umax ukhama. Uka lurawix wali t"unjiriwa. Jupanakax yaqha markankirinakan pistolanakap mayjt"ayapxi, jupanakar uñisiñ yant"asax jan atipkasaw mayjt"ayapxi, computadora ukan irnaqawiparux jark"apxiwa, jan ukax jach"a ch"amampiw cohetes termoquark ukan fusibles de aniquilación ukanakanx phallapxi. Uñisirinakan warawaran barconakapax mä película de aceite de motor ukan challwanakjamawa, yaqhipanakax janiw metalat jan ukax cerámica ukanakat luratäkiti, jan ukasti biológico ukan luratawa ukat chiqpachapuniw wali axsarkañ convulsiones ukanx liwxatasi.
  Jichhax yaqha ch"axwañ barconakax t"unjañ qallti, nina nakhantayata, mä jach"a barcox Canal de Inglaterra uksan anchopan diámetro ukan gasolinampi ch"allt"at dominó ukanakamp luratäkaspas ukhama. Jisk"a warawara barconak taypin chhaqtäwinakatx janiw kunas arsuñjamäkiti. Coalición de extraterrestres ukat terrestres ukanakax qhanaw jaytjasipxi, amuyataxaw Stelzans ukan machaq armapax - graviplasma emitido, chiqpachanx walja patak imperionakan fuerzas espaciales ukanakaruw ch"allxtayäna.
  Conde de Barsov jupax nina apnaqi, palmerapan amparanakap mä ordenan escáner nayraqatan kuynt"ayasa. Anqa tuqitxa, suxta warawaran ataúd generalax mä ch"aman, heroico-construido jaqir uñtasitawa, tigren rayado ajanupampi. Mä agresivan suma uñnaqt"an uywa, ukampis akax mä jan wali suma uñnaqt"aniwa - Lucifer. Ataúd ukax colerat jachaqt"asi, jan khuyapt"ayasisaw jawq"jasi. Jupax walja galaxianakat tantachtʼat kunayman jan waltʼäwinakan jan waltʼäwip amuyasi. Ukhamajj jukʼamp chʼamampiw tantachtʼasipjje ukat jukʼamp sustjasipjje. Kunawsatix jan khuyapt"ayasir, jach"a imperio ukan jach"a ch"amanakapax ch"axwäwir mantapxani ukhax yaqhipanakatakix atipjaña, kusisiña tukuyañaw utjani ukatx yaqhipanakatakix juk"amp llakisiñaw utjani.
  Coalición ukax mä juk"a chaótico ukham luraraki, mä organizado resistencia ukat sipansa, ch"amakt"at maniobras, pä jach"a ch"axwañ barcos ukanakas, cósmicas distancias ukanipkchisa, juykhunakaruw sarapxäna, maynit maynikamaw vela ukar sarapxäna, ukatx mä thuqt"awimpiw olas gravitacionales ukanakamp ch"axwapxäna, ukax jak"ankir jaqinakan jinchunakaparux t"aqhisiñampiw ist"asi ch"axwirinaka.
  Manqhanxa, t"aqa t"aqanakax p"akjataw uñjasiwayi, nuwasiñ utanaka, cuartel cabinanaka, entrenamiento ukat kusist"añ utanakax t"unjatawa. Taqi kunas marea ukan jank"akïtapampiw lurasïna, jank"akiw kuna qhispiñs t"unjäna, ukampis wali t"aqhisiñjam k"achat k"achat lurasïna, millones de jakasirinakarux jan jark"at jiwañan jan wali samkañ ajjsarañ jikxatapxañapatakiw ch"am churäna.
  Akax chip carrera ukan condesa ukankiwa, mä ramo de violetas ukar uñtasita, rosa sapo kayunakampi quri rizos ukan, mä t"aqhisiñ jiwata katuqasa, confesa... Emiso de combate ukar. Computadorankir hologramajj oracionanak liytʼi ukat jankʼakiw juchanakat qhespiyaraki. Akax aka glamorosa markan religionapawa, arma de alta tecnología ukax mä sacerdote ukham uñt"atawa, ukhamax inteligencia cibernética ukakiw qullanäkaspas ukhamarak q"uma kankañamp uñt"ata, mä jakañ organismo ukat Taqi Ch"aman Diosamp chikachasiñataki. Sacerdote-emitteran qhipa arunakapax akanakawa:
  - ¡Akapachaxa janiwa q"añuchatakiti, ukampisa q"añu lurañanakaxa janiwa Diosar sacrificiot luqtatäkiti!
  Duquesa de Furia ukax mä esbelto ukhamarak atlético equipo ukankirïnwa, mä modo especial ukan, mä código de habla comprimido ukax doble rol ukaniwa. Nayrïrix mä escudo de encriptación ukawa, ukax equipo ukan wiretapping ukhamawa. Payïrix impulso magotelepático satawa.
  Cruceros, destructores, brigantinos ukat mä nave espacial ukanakas warawaranakan barcopamp jan walt"ayat jan ukax q"al t"unjatäki uka barconakawa. De Furia jupax logicamente akham siwa:
  - Jan axsarañax jan suma yatichäwinak phuqhaspawa, ukampis yatichäwix janipuniw jan axsart"ir jaqirux kutt"aykaspati!
  Jupanakan katjatapax niya taqpach ch"ama termoquark (uñt"ayawipax wali jan chiqapawa) reactor ukan tukusiwayxi ukatx wali llakitaw kamachir suyt"aski. Walja patak waranq uñisirinakan barconakapax jach"a clasenakanx nayratpach t"unjatäxiwa, ch"axwäwix mä jach"a frente ukanw lurasiski.
  Uka kamachix churasiwayi, jupanakax jank"akiw sarapxäna, mä wakicht"at thakhinjam kutt"apxäna, ukhamat estaciones de carga ukan recargañataki - contenedores especiales de barcos estrellados ukanakan.
  Ukat "Maza Gigante" príncipex machaq ch"amanakaruw ch"axwäwir jaquntäna:
  Jisk"atpachax jupan insignia personal, ultra-battleship Beast.
  Ukxarusti yaqha pä jach"a jaqinakaw jutapxäna, "Shock and Awe" ukat "Red Noose". Jupanakax tunka waranq jach"a jisk"a armanaka ukat emisor ukanakaw uñstayapxäna. Walja capas protectoras ukanakaw jupanak patat ch"iyar ch"iyar uñstäna: mä graviométrica, campos magoespaciales (materia ukax mä chiqarukiw pasañapa), mä reflector de fuerza. Taqi dispositivos cibernéticos ukanakax teoplasia subnivel ukan irnaqapxäna, ukax jan walt"awinakar saykatañapatakiw yanapt"äna. Uka pachparakiw jach"a radares ukanakax apnaqatäna, ukax jupanakpachaw uñisirinakan electrónica ukanakatakix jesuita ukan jan walt"äwinakap uñstayapxäna.
  Kunjamatix juyranakar jiwayir granizox purintäna, jiwañar apanir "regalonakax" jalluntäna... Kimsa jach"a jaqinakax uñisirinakar sum tukjañatakix juk"amp jach"a ch"iqiyañ yant"apxäna. Jupanakax niyas jan usuchjataw uñjasipxi, bola llijullijunakjama, kunapachatix t"ijtapki ukhax álamo pelusanak espacio ukan jalnaqir phichhantapxi, ukhamaw jiwayir efectos alien naves espaciales ukanakataki. Jupanakarux sustjataw qhipäxar kutt"ayaña. Jan jakt"kay módulos de rescate ukanakax wawanakan color pastillanakapar uñtasitaw vacío ukan ch"iqiyatäski, juk"amp juk"ampiw cohetenakan phallatapat khathatipxi, kunjamatix boyas ukanakax qhuru qutanakan utjki ukhama. Ataúd plumanakax janiw jichhakamax jupanakarux yäqapkiti, nayraqat jan walt"ayir ukat ch"aman ukanakar p"akjapxi, ukatx aliens ukanakaruw tukuyasma, jupanakax axsarañat amuyunakapan qhipharkir yänakap chhaqhayasipxi. Uka nuwasïwix janiw jichhakamax atipt"atäkiti, Imperio Sin Qhuyapt"ayasir soldadonakax t"aqhisiyasipxarakiwa, uñisirinakar uñtasitx janiw sinti chhaqtäwinakas utjkiti.
  Ukampis uka pachparakiw nina nakhaskir warawaran barconakanjja, janiw jaqenakajj wal tantachasipki ukat sustjasipkiti. Uka evacuación ukax wali sumaw sarantaski, ukax janiw jakañ organismos ukhamäkaspati, jan ukasti biorobotes ukhamäspawa. Ukhamarus, retiro ukax jiwañat sawkasiñjamas jan axsart"ir q"uchunakampiw chikt"ata.
  Ukat akax de Fury-n anígeno apt"atapawa: mä especial portador de plasma gravitacional ukax jan suyt"ataw t"unjir ch"amapampix tukuwayi. T"unjañ ch"ama cargañax niya mä ratukiw lurasïna ukat wasitat ch"axwañaruw purirakïna.
  Nave espacial ukax máxima aceleración ukaruw puri, duquesa ukax estabilizador ukaruw katxaruski, traje de combate ukan tela translúcida uka tuqiw uñjasma kunjams jach"a bíceps ukanakax tensos ukanakax jan señora ukham uñt"ata. Jupasa ukat yaqha tripulantenakajja, jan qhepäjjat jaqontasiñatakiw chʼamachasipjjañapa. Tigre p"iqini Duquesa ukax jan uñtasiñjamäkiti, cómics ukan nuwasirjama, uñkatatapax ch"uqt"atawa, wali qhana, jach"a ukat thixni ñik"utapax uñkatasir thayax saratapatw liwxatasi.
  Aka heroico imill wawax pä patak ciclonakanïxiwa, ukax ch"amakiwa. Kunjams ajanupax fresco ukat q"uma, wali móvil, yaqhip pachax wali qhuru uñnaqaniwa, yaqhip pachax, jan ukasti, angeljama jan ukax anatt"asirjama. Walja chʼaxwäwinakaw qhipäxan utji, ukampis janipuniw ukanak qarjañjamäkänti. Sapa machaq nuwasïwix kunayman yänakawa, jan arsuñjam suma ukat qamir diseño ukat kusiskañ ritmo ukaniwa.
  Ukat jichhax mä arma ukanipxi, ukax machaq principio operativo ukankiwa, ukat uñisirinakax janiw askinjam jark"aqasiñ jikxatapkaspati, Grobzagonat ukan qhipa atipt"äwipkama.
  Kunjams Fizt race dreadnought ukax jan kuns kamacht"i. Juykhu, rodamientos ukanakap chhaqhayasa. Mä deportistan lanzat mä disco muytayaña, ukhamat mä qhawqha tiempotjja, componentenakapajj galaxian jachʼa cheqanakan chʼeqtʼatäjjänwa. Jan ukax yaqha jan walin uñjasir jaqi, kimsa t"unjirinakax graviplasma ukan jamp"att"ataw mä kutikiw jiwapxi, barconakax khathatt"asipxi ukat ch"allxtasipxi, kunjamatix fritas ukanakax ola ukan q"añuchata laq"ar jaquntatäki ukhama.
  Barón de Alligator, emisores ukan apuntamiento ukar chiqanchasa (ukatx janiw jan askikiti, machaq crucero incinerado ukanx monobloque palos ukanakakiw qhiparawayi), arrepentisiñampiw akham säna:
  - Jiwayañax jasakiwa, jaktayañax ch"amawa, ukampis ¡jan ch"axwañampi jakañax janiw ch"amäkiti!
  De Furia, warawaran barconakapan tamapar apnaqasa, yaqha t"unjäwinak jaquqanisa, ukat kunjams uka barcox carga transporte ukan jaqukipata, mä red de plasma ukan ch"amakt"ayataraki uk uñjasa, ukax akham uñacht"ayi:
  - Jiwañaxa, mä chiqa chuymani amigojamaxa, chiqpachansa jutaniwa, ukampisa caprichosa jakäwimpi juk"ampi pacha sarnaqañ munsta ukhaxa, ¡yatiñampi, jan axsarañampi katuyasitama uñacht"ayañamawa!
  Conde de Barsov jupax wali jach"at larusitayna, ukat amuyt"asir arunakap sarantaskakïna:
  - Kamachinakaxa janiwa jan amuyt"irinakataki qillqatäkiti, jan ukasti jani phuqhatapata sancionanaka katuqapxi, ukhamaraki uka kamachinaka qillqapki uka yatiñaninakataki!
  Kunayman armadanakan wakicht"at sayt"asiwipax p"akintataw uñjasiwayi. Espacio anqäxan t"ijt"añax mä qullu t"unjañamp sasiwa, mä tornado ukhamawa, ukax jank"akiw mä escuela de midges ukar ch"allt"awayi, t"unjasa ukat taqiniruw mäkiw katjawayi... Arktañax qalltawayiwa. Mä tama lobonakajj mä tama uwijanakar arknaqapkaspa ukhamawa. Ataúd ukanakakiw lobonakat sipansa jukʼamp jan wali ukat jan khuyaptʼayasiri. Jupanakatakix ukax janiw jakañ tuqit jiskt"asiñakiti, jan ukasti jan qunt"asis munañamp jan sintt"asis colerasiñamp uñacht"ayañawa. Arktaña, t"aqhisiña, jan jaytaña. Ukat walja wawanakax janis awk taykapar suyapkchixa (ukatx akanx pachpa chacha warmit tunka payan chacha warminakaruw tantachasipxi), ukat taykanaka, awkinaka, neutrales, yuqanakapa, phuchhanakapa ukat khitis yati khitinakas yaqha... Kuna valoran utji ukham jiwayaña, kunawsatix perdiz ukanakar ch"axwañatakis juk"amp yatiña ukat ch"amachasiñaw wakisi. Uka q"añunakaw espacio ukar umamp phuqhantat uñjasiwayi ukat warawaranakaruw jaquqaniwayi, ukatw coronal disturbios, prominencias ukat vórtices de plasma ukanakax uraqinx utjawayi. Yaqhip warawaranakax kunayman saminakap mayjt"ayapxarakiwa, kunatix walja yaqha yänakax uraqinakapar jaquntatawa. Janiw taqinix amuyapkaniti, jan ukasti chuymanïpki ukanakaw amuyapxani: juk"ampirus axsarañjamawa, mä jaqi kankañani jaqix jakkir phichhantaspa ukhaxa, ukat jaqi kankañax mä taqpach irracional ukat jan yatiñan pachawa.
  Mä vacío ukhamarakiw ukham atipt"asitapat jachaspa...
  Nayrïr mara yatiqirinakax Alex ukat Angelina jupanakax taqi ukanak uñjapxäna, ukat janiw mä película ukanjam uñjapkänti, jan ukasti mäkiw uñjapxäna, walja puntos ukat detalles ukanakan, kunapachatix taqi kunas mantani ukhaxa, conciencia ukarux mä caleidoscopio de percepción ukamp phuqhantayäna.
  Ukatx jaqin nave espacial ukanakat maynïrix - mä brigantina delfín wawar uñtasit contornos ukan-... Mä cuasar ukar arco iris ukan taqpach saminakapamp qhant"ata ukat ikiñ estado ukar saraskir uñjapxäna. Kunas yatiqirinakarux akham sataynawa, akax mä cuasar satawa, janis ukham rayunakampix taqi jakirinakar phichhantawayi. Ukampis mä jiskʼa uñtasitäkchïnsa, taqe kunatï utjkäna ukanak jiwayir jan waltʼäwi imantäna. Ukat aka brigantinax mä jan axsart"as jiwayasiñjamarakïnwa.
  Duquesa de Furia sat warmin pʼeqtʼatäpkäna uka Annigen sat barconakajj akham sasaw kamachi katoqapjjäna: "¡Oraqpachankir jaqenakan nave espacialap jarkʼaqapjjam!" Ukat kimsa niya jan kuna jan waltʼäwin waranq waranq soldadonaka ukat tunka waranqa nuwasiñ robotanakax brigantina sat barcor arknaqasaw jankʼak sarapxäna.
  Kunjamakitix tiburones predadores ukanakax mä jisk"a patat arknaqapxi, mä jach"a qutan thaya uma taypin ch"amakt"ata.
  Alex jilatajj mä akatjamatjja, janiw alajjpacharuki jaltjjaspati, jan ukasti kuyntʼirjamäkaspa ukhamwa amuyasïna, ukat amigopar akham sasaw arnaqasïna: "Angelajj jupanakar arktpan" sasa. Tawaqux akham sasaw jaysäna: "Jïsa, nayatakix chʼamakïkaspas ukhamwa amuyasta" sasa.
  Mikhail Boyarsky sat chachajj akham qʼuchtʼpan: "Jan almankir cuerpojj janis janchikïkchejja, jan cuerponi almajj kunja chʼamanïpachasa!" Inas akax chiqapächispa, ukampis... Ajayux yaqha jaqin jañchipar mantasin apnaqasa, fabuloso ch"amampiw uñacht"ayasispa...
  Kimsa puñalanakatxa radiación anniquilante ukan q"añuchata corrientes ukanakaw mistuwayxi ukatx jaqi brigantinax Alena Snegova jan axsart"ir capitan p"iqinchatax janiw mä juk"s ch"amanïkaspas ukhamaw amuyasi. Nayratpachaw plasma olas mágicas ukanakax casco ukar ch"allt"äna, ukat qullqit lurat armadurax jan walt"ayäna, ukat k"acha armanakan barrilanakax pasta sinti phayata ukham jaquntatäna. Tripulacionankirinakax wali llakitaw jikxatasipxi, trajes de combate ukanakax t"unjatawa, ñik"utapax ch"uxñaruw tuku, nayranakapas juykhuptawayi... Janiw kuna ch"amas utjkaspati... Brigantinax phichhantañ qalltawayi, mä fumañ rastro jaytawayi antimateria ukaxa chispanaka.
  Ukampis aka qhipa pachanxa, kunapachatix jan utjañan infierno ukan jan suyt"äwin ch"amaka manqhapar jaquntatäkta ukhax pä Annigen apt"asirinakaw flancos ukan jikxatasipxäna, jan muytasa, chika taypinkir radiación ukarux ch"ankhampiw ch"ankhachapxäna.
  Ukat qalltawayi, arco iris olas ukanakax puñala central ukan pasawayi, automatización ukax jark"aqasiñaruw mayjt"awayi. Ukat jaqin barcopax jachʼa jaqinak taypinxa jiskʼakïkaspas ukhamänwa, ukat luratanakapan mä qhawqha chiqanakap chhaqhayasaxa, qhiparuxa iridiscente red mágico-plasma ukat qhispiwayxäna.
  Alex chachajj Barón de Alligator chachan cuerpopanwa qamasïna, ukat Angelinajj conde de Barsov chachan concienciaparuw silla uchasïna. Ataúd guardia ordinarionakax oficiales ukham yatichatäpxiwa, janiw comandantenakapan kamachinakapat parltʼañatakikiti, jan ukasti ukanak phuqañatakiw yatichatäpxi. Khitinakatix janchinakar ch"allt"apki ukanakax "caballonakapan" amuyup apnaqasa, nina naktäwip mayjt"ayañatak kamachipxchi ukhax... Ukhamaw utjañapa. Kunjamtï Grobozagonat markan jachʼa kamachipax siskixa: "¡Jan jisktʼasisaw Hiper-Emperadorar istʼañ juramento lurta, jupa pachparu, ukhamarak kawkïr jeferus jupar uttʼayatäki ukanakarus istʼañ munta!"
  Uka kamachix churatawa ukatx phuqhaskarakiwa... Ukampis sapa mayni ataúd corral ukankirinakax janiw mä amtar puriñ munapkiti, kunatix jan jañchin almanakapax janchipar katuntasipxiwa. Mä jach"a ch"axwäwiw qalltawayi, Alligator ukat Barsov jupanakax congelapxi, ukat tigrex nayranakapas ch"amakt"awayi. Uka kamachix nayratpach churatawa ukatx cancelatäñkamaw phuqhasini...
  Ukampirus brigantinax nayratpach jiwayañ usuchjatanakaw katuqawayi, mä juk"ampikiw... Alena Morozova, qhipa ch"amapampiw mä jisk"a hilo de conciencia ukar katxaruwayi. Traje espacialpajj uniformepampiw carbonizado ukhamäjjäna, ukat nina nakhantatjja, nayratpach qʼala qʼala qʼala janchiparojj jan sinttʼasisaw amparamp loqjjatäna. Uka ñik"utax jach"a ch"akhanakampiw ch"allt"asi, ukatx q"al ch"allt"asi. Pedazos de la capa ukax jaqukipatawa... Mä juk"a juk"ampi...
  Akax cuasar ukan jisk"a chuymapaw kawkhantix brigantinapax puriñapatak wakiski, jan ukax juk"ampirus kunatix ukat qhiparki ukax... Cocodrilo ukat Barsov ukan personalidades ukanakax nayratpach kutt"anxapxi, magoplasmax wasitatw ch"allt"asi... Alenan phichhantat ch"akhanakapax t"unjatawa, ukat jupax conciencia ukax mä ch"iyar cráter ukar phichhantatawa... Ukat mä fracción insignificante de un nanosegundos, qhipa t"unjawi, brigantina ukan comandante fragmentopax cuasar ukan promeranio ukar t"ijti...
  Taqi kunas mä akatjamat sayt"äna, janis kunjamatsa qalltawaykaspa ukhama. Flota de Constelación Púrpura ukan armadapax congelatäxänwa, ukat uñisirinakax mäkiw chhaqtxapxäna. Uka buitre espacial ukan chʼiwinakapasa ukat kayunakapasa espacio ukar lipʼkatatäkaspas ukhamänwa, ukat janis sarnaqañjamäkänti. Ukat uka pachparakiw, janiw khitis mä jukʼsa chʼamaktʼaykänti ni chʼamaktʼaykänti. Taqi kunatix luraskäna ukax física ordinaria ukan jan yäqatapat sipans juk"ampiruw puri.
  Duquesa de Furia kullakax wali qhuru arumpiw arsüna:
  - ¿Khitis aka thaya jaqix jark"añ atipjawayistu?
  Gengir Wolf jupax jan uñt"at uñisiñampiw uñch"ukisïna:
  "Janiw nayax amuyt"kti... Akax chiqpachanx janiw lurañjamakiti, ukampirus..." General de ataúd, arup jisk"achasa, qhanaw mä jisk"a arump axsarata, aljantataw uñjasiwayi, nervioso nayranakapan hielo ukham t"ijtatapata, sasaw yapxati. - Jiwasana agentesaxa yatiyawayiwa aka uraqixa mä chist"awiwa pachampi anatt"aspa.
  Duquesajj samarañampiw jaysäna, jan yäqasas akham sänwa:
  - Akaxa, chiqpachansa, chuym usuyañawa, ukampisa janiwa khitis jakaskiri jaqinakaru nuwasiñata jark"kaspati, ukhamaraki jiwasaxa ataúd phuqt"ata uywanakaru atipt"añasa!
  Uka cocodrilojj jan istʼasaw bostezosajj lakapar kuntï mä suma isthaptʼat sándwich ukar uñtasit jaqontäna. Tigre-adjutante ukan jan apnaqat ñik"utap amparamp luqxatasa, ch"amampiw uka manq"a phayt"añ manq"arux jach"at ch"allt"asis masticasa, ukampis uka pachparakiw taqpach amuyt"añjam ukat ch"aman arumpi, jupax mä juk"a qhanañcht"awayi:
  -Jan tukuyat uñisirix mä jan qullat usump sasiwa - ¡complicaciones suyt"añamawa!
  Angelina ukat Alex jupanakan qarjata almanakapan jak"apanxa, mä hielo p"iyatjama, Alena ajayun k"ajkir sustanciapax uñstawayi. Qhispiyat alman ajanupax intirjamaw qhant"äna. Yatiqir masinakapan jan amuytʼasir uñkatatanakap katjasaxa, imill capitanax wali kusisitaw akham qhanañchäna:
  -¡Atipjapxtanwa! Jaqinakar jan walt"ayañax chhaqtayatawa, aka ukhamarak suyt"aña jutïr jan walt"awinaka.
  Angelinajj jan amuytʼasisaw akham säna:
  - Kunjama?
  Alenkax akham sasaw qhanañchañ qalltäna:
  - Jach"a cientifico Pavel Karpov jupax jikxatawi lurawayi, pachax mä manqhankir, jan tukuskir jawir uñtasit mä estructura ukaniwa, walja millones independiente jawiranakaniwa. Ukat ukax lurasispawa, mä kasta rompeolas uñstayasa, mä jawir jan ukax yaqha jawiran sarawiparux ch"amanchañataki. Ukampirus llakisiñawa, jupax jiwxataynawa, kuna mecanismos de influencia ukanakas taqpach uñacht"ayatayna, ukatx janiw yaqha ukham genio ukax utjkänti. Ukampis ukham pʼakjañ yänak lurañatakejj mä toqetwa jupajj qhanañchäna. Mä ikiñ cuasar ukan ch"amap mä juk"a ch"amap jaytasma, ukat chiqpach chika aruma machaq mara amtäwinak planeta Uraqin utjki ukhakiw jaytasma, ukhamax antutat ch"amax mä kasta jach"a ch"amaw planetan nayra pachanx utjani, ukat pachax pä kutiw jilxattaspa Sistema Solar ukanx...
  Alex jupax jan amuyt"asisaw jikxatasïna, ukat etéreo nayranakap ch"ipxtayasax akham sasaw jisk"at arsüna:
  - Ukat ¿kunas wakisispa?
  Alena ch"axwirix akham sasaw qhanañcht"i:
  - Taqi jaqinakax Sistema Solar uksanx mä mara jakañ yapxatapxani, ukax sañ muniw Pavel Karpov jupax jan uñt"at jikxatatanakap tukuyañatakix pachaw utjani... Jan ukax juk"ampirus, jupax nayratpach ukham lurawayi, ¡janiw nayraqatasanx uñisiri armadax utjkiti!
  Angelinajj khathattʼasisaw akham säna:
  - ¿Chiqapunit taqiniru t"unjapxtaxa?
  Brigantina sat barcon capitanapajj munasiñampiw jachaqtʼasïna ukat akham sasaw nayranakap chʼoqtʼasïna:
  - ¡Janiwa amuyta! Mä olas p"akjirix pacha jawir taypin uchat ukhamakiw cronoflow ukax jupanakatakix mä muyuruw muyuntäna. Ukax sañ muniw ataúd plumanakax wiñayatakiw jakapxani, mä pachan lazo ukan, pachpa marax jan tukuskir kutiw jakapxani!
  - Ukat jiwasaxa? - sasaw Alexax jiskt"äna.
  - Jumax pachpa pachaman kutt"anxätawa, ukat jutïr kutix janiw bandidonakamp callin sarnaqañamäkiti sasaw suyt"askta...
  Waynax imill wawax Kremlin Chimes nayraqatan sayt"ataw sartasipxäna, Plaza Roja uksan. Uka jachʼa relojajj chika arumaw jan jaytjasis ukat jachʼa jachʼa tukuñ qalltäna.
  Machaq Marax purinxiwa.
  . 15 JAQTHAPI.
  Mä jukʼa samartʼasajja, wasitatwa nuwasiñanakajj qalltäna. Chino jaqinakax wasitat yant"apxäna, Rusia markan jaya yänakapar atacañatakiw ch"amanak apthapipxäna.
  Jichha kutix suxtaniw juk"amp jichha pacha armanak apthapipxäna.
  Ukhamäpanx suxtanipuniw IS-7 ukarux mágico irremplazables conchas ukat cartuchos ukanakamp makhatapxäna.
  Ukat jan juk"amp arsusaw chino ejercitorux ch"axwañ qalltapxäna ukat pistanakapampix t"unjapxäna.
  Ukat Oleg Rybachenko jupax mä cañón ukanx pallapallarakiw arnaqasïna:
  - ¡Atipjäwisax janiw jark"atäkiti, jichhax janiw pachpäxaniti!
  Ukampis chʼaxwañ horasanxa, ukat maynit maynikam fusilapkäta ukhasa, jan uñtʼat jaqinakat lupʼismawa.
  Chiqansa, kunats Vladimir Vladimirovich Putin jupax ukhama suerteni político ukhamarak presidente ukhama? Jisk"atpachax Yeltsin jupan sucesor oficial ukham utt"ayat qalltatapatx taqi kunas wali askiwa.
  Comunistas ukat Yabloko jupanakax mä unidad ukham lurapxañapäkaspas ukhamaw amuyasïna - Yeltsin jupan qhipa irpiripax nayrïr uñisiriwa.
  Ukampis uka uñachtʼäwix janiw luraskänti. Ukat lunthatasir Sobchak chachax janiw amtaskänti. Uka apsuwix sapa kutiw sarantawayxi. Comunistanakax amuyapxañapäkchisa: ¡akax jutïr sepultura allsuñapawa!
  Ukat Yavlinsky, jupax juk"amp oposición político ukhamaw uñacht"ayañ yant"äna, jupax janiw kunapachas presupuesto ukatakix voto churawaykiti, kunats jan uñch"ukiskäna.
  Ukajj wali muspharkañänwa.
  Ukat ukat kunjamatsa suerteniyäta. Ch"axwiri ukat manq"at awtjata Daguestán markax janiw wahhabi ukan uñacht"äwiparux yanapt"känti, Basayev ukat Khattab jupanakax ukaruw jakt"apxpachäna. Duma markan uñisiñanakax janiw jilïr irpirinakamp ch"axwapkänti. Jan ukax factor checheno ukampiw apnaqasi.
  Mä juk"a arumpixa, qalltatpachaw taqi kunas Putin-an askipatak utjäna. Ukat Duma markankir oposición ukankirinakax janiw Moscú ukat Volgodonsk markanakan phallawinak apnaqañ yant"apkänti.
  Comunistanakax amuyapxañapäkchisa, jupanakax qhipäxar jaqukipataw uñjasipxi.
  Yavlinsky chachajj wali qhepatwa uk amuyäna.
  Oleg jupax chinonakaruw pallapallanakamp jiwayatayna ukat q"illu nuwasirinakarux proyectanakampiw ch"iyjatayna.
  Ukat jach"at arsüna...
  WALIKI. Política tuqit lup"iñax mä juk"a aburrito ukhamaw tuku. Amuytʼañataki, Gerda sat kullaka. Mä fotonjja, lunthatanakaw katuntat uñjasi, qʼala kayukiw amparanakap qʼal chintʼata. Ukat kayunakapax juk"amp wilawa, uñjaraktawa jan junt"uchat zoológico ukanx ciervos ukanakamp chikaw lunthatax thaya, ukat Gerdax kayunakapax wali thayatawa.
  Pobre imilla, reinar achikt"asir zapatonakapax jupat apsutäxänwa. Ukat jichhax katuntat uñjasisaw tʼaqhisi.
  Uka waynax wasitatwa alaxpachankir imperionkir ejercitoparux pallapallanak luqtäna, qʼala kayunakapampix joystick sat boton chʼalltʼäna.
  Uka qhipatsti yaqha chiqaruw khitapxäna.
  Zhirinovsky jupax janiw Yeltsin juparux chiqak yanapt"känti, ukat janiw mä video grabacionas utjkiti, jupax ukham arsutanakap uñacht"ayi! Maysa tuqitxa, machaq chhijllawinakaxa, ukhamaraki partidos ukanakan listaparjamaxa, jupatakixa wali askiwa. Mä golpe militar lurasaxa, chiqpachanxa, Yeltsin jupax ch"amap usurpawayi, mä dictador absoluto ukhamaw tukuwayi, ¡janiw formalmente kunampis limitatakiti! ¡Tribunal constitucional ukan lurawinakapas sayt"ayatäxänwa, ukatx p"iqinchiristi formalmente jan tukuskir ch"amanak katuqawayi! Uka condicionanakanxa, machaq constitución apsutax mä juk"a pachatxa dictadoran ch"amaparuw limitawayi, ¡janiw ch"amanchawaykiti! Ukhamarakiw sañasa, encuestas de opinión ukarjamaxa, sapa patakatx 80 ukhaniw rusa markanx wakicht"atäpxäna proyecto de constitución presidencial ukar voto churañataki. Ukatwa, Zhirinovskyx janiw constitución ukar yanapt"atapatx wali ch"amampiw taripatäkaspati. Nayraqatxa, jan ukhamäkanixa, jupax janiw chhijllawinakan chikancht"asiñapatak jaysatäkaspati, ukatx payïrix Vladimir jupax Yeltsin jupar walja arkirinakat yaqhipanakan yanapt"ap katuqañ suyt"äna. Partido ukan sutipatxa, uka pachax mä ilusión ukaw jaqinak taypin uñstawayi - parlamento comunista-fascista (término de medios) ukax ch"iqiyatäxänwa, janiw khitis reformanak jark"känti, ukat mä juk"a pachatxa, ¡América uksanjamaw jakasipxañäni! Ukat uka condicionanakanx Liberal Demócrata sutix electoralmente wali ventajoso ukhamänwa! Bloque electoral: ¡Rusia markan ajllitapax Gaidar jupan p"iqinchatawa, ukax partido apnaqiriruw tukuwayi! ¡Janiw khitis LDPR ukan ch"amanchawiparux iyawskänti, waljaniruw amuyapxäna Zhirinovskyx janiw sapa patakat phisqa barrera ukar phuqhañapakiti!
  Jïsa, Zhirinovskyx wali ch"amanïkaspas ukhamaw amuyasïna. Ukat Rusia markan ajllitapax taqi trumpetanak amparapankiwa. Inas juk"amp wakiskir yänakat sipansa, janiw chiqpach askinak economía tuqinx utjkänti. Ukampis jupanakax mä jach"a aparato de propaganda ukat recursos administrativos ukanakaw amparanakapan utji. Kazajistán ukat yaqha markanakan experienciapax uñacht"ayiwa, walja kutix ukax chhijllawinakan atipt"añatakis wali askiwa, ¡sensacional resultadonak jikxatañatakis!
  Ukampis Vladimir Volfovich jupax extraordinarios capacidades políticas ukanakap uñacht"ayäna: juk"ampirus, jupax Yeltsin ukan masinakaparux chiqa chuymanïtapat amuyt"ayañ atipxatayna ukatx janiw qillqantasipxañapatak jark"atäkänti, kunjamatix, sañäni, bloque Baburin ukat yaqhip yaqhanakampi! Jupax qullqi jikxatañx atipjataynawa, patrocinadores ukanakar amuyt"ayasa, kunatix jupax tiempo de aire pagado ukaruw purispa (ukat jupax pachpaw negocios ukanakamp mä juk"a qullqi jikxatawayi!). Ukat juk"amp askixa, chhijllawinak pachanx mä jach"a arst"äw churäw uñacht"ayäna, ¡mä encantador campaña electoral ukan irnaqasa! Sitio web LDPR ukanx nayra grabacionanakaw jikxatasi, 1993 maran chhijllawi campaña: chiqpachans ch"aman arst"awinakawa, ukampirus Hitler jupax mä arst"ir jaqin mä llaki ch"amanchawipakiwa. Demócratas jupanakax maynit maynikamaw ch"axwapxäna ukat Partido Demócrata Liberal ukan juk"amp uñt"atätapax wali qhipatwa uñjapxäna! ¡Sociólogos ukanakax janiw chiqpach uñacht"äwip uñacht"ayapkiti, jan ukasti autoridadanakax uñjañ munapkän ukaruw uñacht"ayapxäna sañasawa! Gaidar jupax Zhirinovsky Hitler juparuw jawsatayna, ukatx Yeltsin juparux LDPR ukar jan qillqantañapatakiw mayitayna. Ukampis p"iqinchirin jak"ankir yatxatirinakax Yeltsin ukan calificacionanakapax jilxattaskiw ukat constitución ukar yanapt"añax juk"akiw utji sasaw sapxi. Uka condicionanakanx descalificación ukax autoridadanakatakix jan walt"awinak utjayaspa. Ukhamarus 1993 maranx tecnologías de fraude masivo elecciones ukax janiw jichhakamax luratäkänti, jan ukasti primitivo relleno de boletas de urnas ukar phuqhantatänwa, ukhamax jaqinakan munañap uñacht"ayañax mä juk"a chiqapawa! Zhirinovsky jupax Rutskoi ukat yaqha opositores ukanakar antutañ arsuwayi!
  Oleg Rybachenko jupax akanx distraído ukhamaw jikxatasïna ukatx wasitatw mä jan mayjt"ir proyectil ukan jaquntatäna.
  Margarita tawaqux q"ala kayunakapamp pistola uñch"ukiskäna ukhaxa, waynax amuyt"asisaw jiskt"asïna.
  Chhijllawix wali muspharkañänwa, ukatx régimen ukan uñisirinakapa ukhamarak walja Yeltsin ukar arkirinakax LDPR irpiriruw voto churapxäna! Uka partidox niya sapa patakatx 24 ukhaniw 13 ukankirinakat atipjapxäna, nayrïr chiqan tukuyapxäna. Ukampirus sistema electoral mixto ukankatapatxa, Zhirinovskyx 60 mandatos ukakiw tukuyäna, jan ukax sapa patakatx 15 ukhaniw Duma Estatal, parlamento ukan jisk"a utapa! Ukhamarus Duma Estatal ukan ch"amanakapax machaq kamachimp sinti jark"atataynawa, ukhamax chiqpachanx Zhirinovskyx janiw jach"a ch"am katuqkänti. ¡Jichhax Duma Estatal ukan facción ukax mä trampolín ukhamakiw uñjasispa, juk"amp ch"amapar ataque lurañataki! ¡Walikiwa, ¡Zhirinovsky pachpaw Hitler chachampi chikachasiñax jukʼamp utjäna! Ukhamarus, 1930 maranx Hitler jupax sapa patakatx 18 ukhaniw votonak katuqawayi, chhijllawinakanx payïr chimpuntawayiwa, ukampirus uka pachparakiw juk"amp chiqpach aparato poder ukax katuqawayi. Nayraqatxa, Reichstag ukax mä cámara ukakiw utjäna, ukatx payïrix chhijllawinakax sistema proporcional ukarjamakiw lurasïna, ukatx kimsïrix, ¡parlamento ukan ch"amapax Rusia markat sipanx jan uñtasit ch"amaniwa! Zhirinovsky jupax juk"amp jan walin jikxatasïna: atipt"äw uñstatapax chhijllasirinakan sinti jach"a suyt"awinakaparuw puriyatayna, ukampis chiqpach ch"amampi ukat kuns mayjt"ayañ yatiñax mä jach"a lurawiwa!
  Chiqans aka chiqanw milagronakax qalltawayi: Zhirinovsky, jupax nayrax mä político calculadora ukhamaw irnaqäna, mä akatjamat impulsivo ukat sinti jan logico ukhamaw tukuwayi. Yamas hitlerismo tuqit juchañchatäna, ukatwa occidental tuqit jan wali arunakap jukʼamp chʼamañchtʼäna, ukatwa apnaqañ qalltasax kimsïr jachʼa chʼaxwäwiw utjani sasaw axsarapxäna! Ukat yaqhip arsutanakax q"al loco ukhamänwa, Kazajistán ukat yaqha markanakar bomba atómica ukamp apnaqatapa. Yamas Zhirinovsky jupax Tiflis markar bomba atómica jaquntañkamaw arsuwayi! Uka pachparakiw mä qawqha askinak jikxatawayapxta: mä amnistía phuqhañ atipxta, chhijllawin arsutanakap phuqhasa... Ukampis taqpachanx Vladimir Volfovich jupax janiw puntos apt"awaykiti, sapa kutiw escándalos ukar mantawayi... ¡Jïsa! Chiqans jupax provocado ukhamaw jikxatasïna, walja situaciones escandalosas ukanakaw CIA ukat LDPR ukar uñisirinakan lurasiwayi, nayraqatax Rusia markan demócratas occidentales ukanakat juti, ukampis ukhamakipans, mä político prudente ukat pragmático ukax janiw ukaruw katuyasiñapäkänti, jan ukax mä juk"a jisk"achañapänwa ¡provocación ukax mä mínimo ukhamawa! Amuyt"añataki, Zyuganov, kunatix tunka paqallqun maraw Kremlin markan jach"a uñisiri político ukan laureles ukanakamp isthapt"ata, kunjamakitix escándalos ukanakat jark"aqasiñ atipxatayna, janipuniw jach"a thakhin enmarcado ukhamäkiti ukat janiw mä corrupto político ukham uñt"atäkiti! Chiqans comunistanakax mä pachaw Khodorkovsky ukan utt"ayatapampix utjapxarakïna, jupax Partido Comunista de la Federación Rusa ukan nayrïr qullqichatawa sasaw sapxi, ukampis aka tuqinx Zyuganov jupax janiw kuna arsuwinaks jaytkänti jupa pachpa jan walit uñt"ayasa. Mä wali amuyt"asir político Gennady Andreevich, yaqhip pachax sinti amuyt"asirjama! Jisk"atpachax mayo phaxsin 1999 maranx Yeltsin jupax Stepashin ukan candidaturap amtkän ukhax comunistanakax jark"apxañapänwa ukatx concesiones ukanakaw qullqi mayt"asipxañapäna jan ukax Duma Estatal ukat nayrïr chhijllawinaka parlamentarios ukanakar chhaqtayañap provocapxañapänwa. Ukampis Zyuganov jupax jan riesgos ukar puriñ amtawayi, ukampirus uka pachax Duma Estatal ukax chhaqtayatäspa ukhax comunistas ukanakax control ukax utjaspänwa ukat juk"amp jach"aptayapxaspänwa. Jïsa, Putin jupax comunistanakan iyawsatänwa agosto phaxsin 1999 maranx jan ch"axwawimp, ukampirus Yeltsin jupax jupar arxatiriw sasin uñt"ayatapax chiqpachapuniw oposición ukax mä frente unido ukhamaw uka candidatura ukar saykatañapatak mayitayna. Ukampis Zyuganov jupax amtawayiw chhijllawinakar sarañax juk"amp askiwa, privilegios ukanakat askinak apsusaw diputado ukham uñt"ayasiñapataki, ukat Putin jupax kimsa phaxsitx mä heroe nacional ukar tukuspa, ukax jan axsart"ir jaqinakas janiw amuyañjamäkänti Kremlin ukan yatxatirinakax.
  Oleg Rybachenko jupax wasitatw q"ala wayna kayupampix chino jaqinakarux pallapallanakamp jiwayatayna ukat amuyunakapax sarantaskakiwa.
  Uka genio waynax taqi chuymaw Zhirinovskyx janiw mä kipkakïkiti sasaw amuyäna;
  Mä juk"a arumpixa, diciembre phaxsin 1993 maranx LDPR irpirin carrera política ukatakix mä pico ukhamaw tukuwayi, ukatx mä jisk"achawiw qalltawayi, qalltanx janiw mä uraq khathatiw kunayman mayjt"awinakamp utjkänti. Yeltsin ukax jank"akiw jan uñt"atäxänti: janiw qullqi tuqit jan walt"äw atipjañax utjkänti, jan ukasti juk"amp jan walt"ayataw uñjasiwayi; Aka chiqanx Zhirinovskyx yaqha pantjasiw jakthapiwinak lurawayi ukatx mä acuerdo de paz y armonía ukar firmawayi. Taqi kunat sipansa, jupax nayratpachx constitución ukar yanapt"atapat juchanchataw uñjasiwayi, ukax jach"a poder presidencial ukar legalizawayi (ukat mayni tuqitxa, ¿kunas pasaspa constitución ukax jan apsutäkaspa ukhaxa? Guerra civil ukax wali amuyañjamawa!), ukatx acuerdo ukax utjarakiwa mä sumankäwi aruskipäwi firmañataki. Chiqansa, jallu qallta phaxsinx Zhirinovsky jupax jaytawayi. Ukampis taqpachanx wali jaya pachaw munasispa, kuna pantjasiwinaks LDPR irpirix lurawayi ukat kunats jan p"iqinchirïkpacha uk chiqapar qhanañchañataki. Jupan jach"a pantjasitapax estratégicamente incorrecto PR ukawa! 1993 maran chhijllawinak tukuyatatxa, jichha gobiernon jach"a uñisiripan ukhamarak Yeltsin jupan pachpa uñisiripan mä uñacht"äwip lurañaw wakisïna! Mä arunxa, Anti-Yeltsin ukar tukuñataki, retórica juk"amp populista ukamp, k"umiña, nayraqatax manqhan uñisirinaka, corrupción, lunthatasiña, ukat juk"ampinaka! Ukat nayrïr consigna ukax akawa - Yeltsin pandilla justicia ukar! Ukat uka pachparakiw, ¡janiw izquierda tuqinkir consignas, demagogia social ukat justicia arsuwinakar jisk"achañakiti! Jisk"atpachax Bielorrusia markanx Lukashenkox sapa patakatx 80 jilaw payïr kutin presidencial chhijllawinx atipt"awayi, ukax mä super logro ukhamakiw mä político oposición ukataki! Ukampis janiw Lukashenkox Zhirinovskyt sipans oratoria tuqinx juk"amp ch"amaniwa sañjamäkiti, jan ukasti, jan ukasti, Vladimir Volfovich jupax juk"amp yatxatatawa ukat amuyt"irjamarakiw! Ukampis Zhirinovskyx ch"amapampiw aynacht"ayata, ukax sinti agresivu ukhamarak junt"u chuymanïnwa, ukatx mayni tuqitx Yeltsin jupan masinakapax, ukat Yeltsin jupa pachpaw jupar atinisipxani, jupar arxatirirjam chhijllasa. Khitis sarnaqäwix yati: Hitler ukat Hindebruner jupanakan mayacht"asiwip amtapxpachänwa, qalltanx wali amuyumpiw sarnaqapxäna, ukatx mayacht"asipxäna! Ukampis ukax ukhamawa, Hindebrug jupax Nayrïr Jach"a Ch"axwäwin heroe ukhamänwa, markapan patriota ukhamarak nayratpach mä decrepito chuyman jaqiwa. Ukat Yeltsin, URSS markar t"unjiri ukat ideología imperial ukar wali uñisiri, Zhirinovsky ukan estratégico uñisiripänwa. Ukat Yeltsin jupan masinakapax axsarapxänwa, uka pachan wali wayna ukat agresivu Zhirinovsky jupax orden ukar kutt"ayañ qalltaspa ukat p"iqinakax liwxataspa! Ukhama, Yeltsin jupan masinakapax janiw Volfovich-arux p"iqinchir jan ukax nayrïr ministru ukhamäñapatak ch"amanchañ munapkänti, ukat chiqpach ch"amapax Yeltsin-an janchipampiw ch"amanchatäna. Mä arunxa, ¡Zhirinovskyx anqax tuqitx juk"amp jach"a nivel de oposición régimen ukar uñtasit lurañapänwa! Ukhamat jaqinakax amuyapxañapatakix janiw Zhirinovskyt sipan juk"amp jach"a ch"aman uñisirix utjkiti, ukat mä asociación uñstañapataki: Zhirinovsky jan ukax Yeltsin, Zhirinovsky contra Yeltsin! Ukampirus Vladimir Volfovich jupax janiw mä ch"aman analisis ukhamarak PR jaqimp muyuntat utjkänti jan ukax janiw khitirus ist"añ munkänti. Jan ukax inas Yeltsin-arux axsararakchïna, ukampirus sañaw wakisi, Yeltsin-ax wali jan taqpach tirano ukhamawa, jupax mä amnistía ukat uñisirinakapar antutañ katuqaspa ukhaxa: Rutskoi ukat Makashov. Ukat Yeltsin jupax parlamento chhaqtayañ iyaw sataynawa kunatix jaqinakax juparux 25 uru achuqa phaxsit 1993 maran mä referéndum ukan ukham lurañapatak jaysapkaspas ukhamaw amuyasïna. Ukhamarus parlamento ukan ch"axwawipax Yeltsin jupa pachparuw wal axsarayäna, ukat janiw amtäwip apt"asxänti. Ukhama, Zhirinovsky jupax wali sumaw nayrïr uñisiriparux tukuspa, juk"ampirus Zyuganov jupax Yeltsin juparux qawqhas cuchillomp jawq"jatayna, ukampis castigo katuqatayna!
  Uka waynax wasitat mä jach"a proyectil apsuwayxi, imill wawanakax q"ala kayup apnaqañ tukuyatat ukat amuyunakapax sarantaskakiwa.
  Zhirinovsky chachan yaqha pantjasitapax Chechenia markan ch"axwäwipatx kunjams sayt"asiwayi ukawa. Mä nacionalista ukhamaw amuyasi, jupax orden constitucional ukan utt"asiñapatakix yanapt"añapawa, ukampis ¡kuna formansa! Ch"axwawix qalltatpachaw jan atipt"asis sarawayxi, rusa pallapallanakax jach"a chhaqtäwinakampiw t"aqhisiwayapxi, nayraqatax Yeltsin irpirin jan juchañchawip utjatapata. Ukhamarus, Afganistán markan ch"axwäwit experienciani generalanakax, sañäni, ministro de Defensa Grachev, nayrïr grado ukankirinakat sipanx juk"amp jan waliw kamachipxäna. ¡Periodistanakas generalanakaruw kunjams nuwasiñ yatichapxirïna! ¡Ukajj wali paradojapuniwa!
  Ukham condicionanakanx mä posición apsuñaw wakisïna: ¡Yeltsin ukat pandilla jupaw juchanipxiwa, rusa ejercito ukan jach"a chhaqtäwinakapatxa! Régimen gobernante ukar k"umiñax juk"amp ch"amanchatäñapänwa, ukampirus uka pachparakiw jan ejercito ukar llamkt"asa. ¡Grachev jilatarojj janis arjjatatäñapäkchïnjja! ¡Zyuganov jupaw uka posición óptima de victoria ukar puri! Yeltsin ukar k"umiña, jan ejercito ukamp ch"axwasa, jan separatistas ukanakar yanapt"asa. Jilapachax Zyuganov jupax chiqap sarnaqañ thakhi ajlliwayi: Yeltsinan políticas ukanakat máxima distancia, confrontación. Ukampirus nayrïr convocatorian Duma ukan comunistanakax janiw sapa kutix uñisiñanx mäkipkatapkänti. Jisk"atpachax Zhirinovsky jupan amtapax mä voto de desconfianza a la gobierno de Chernomyrdin ukax janiw yanapt"atäkiti. Jilapachax comunistanakax nayrïr kutiw mä voto de desconfianza ukaruw voto churapxäna, octubre phaxsin 1994 maranx "Martes Negro" ukjatx, kunawsatix política económica de Chernomyrdin ukar pasiva aprobación ukax jupanakarux walja qullqiruw apt"aspa. Payïr convocatoria ukan Duma Estatal ukanx Zyuganov irpirin p"iqinchat comunistanakax nayratpach jilpachanipxänwa, ¡janiw kunapachas (!) voto de desconfianza ukax voto ukar uñt"ayatäkänti! Ukat parlamentox phisqa candidatos ukanakaruw nayrïr ministrutak iyaw satayna, ukampis ¡ukax yaqha sarnaqäwiwa! Zyuganov jaqin sarnaqäwipax mä sapa qillqataw wakisi, ukhamarak kunats 1996 maranx Yeltsin ukarux wali atipt"awayi.
  Zhirinovsky jupa pachpaw, ukhamaw amuyasi, Yeltsin jupamp chik sarnaqir jaqinakamp mä amtar puriñ munäna, oligarcas jupanakarux chiqa chuymanïtapat amuyt"ayañ suyt"asa, ukhamat jupar sapak comunistanakar trono apnaqañapatak jark"añapatak uñt"ayañataki. Ukampis jan walt"awix Yeltsin jupamp chik saririnakax uka pachanx janiw mayjt"ayañ munapkänti, ukat janiw Volfovich juparux atiniskänti, jupax, chiqans, occidental uksanx juk"amp jan walt"ayañ atipxatayna. Walja oligarcas p"iqinchirir jak"achasirinakax Occidente uksanx negocios ukanipxi ukat ukanx jach"a manunak apthapiñ atipxatayna. Ukat petroleox niya 10 dólares sapa barril ukhanïnwa, ukhamax gas ukax barato ukhamawa, ukat élite ukax OTAN markanakat qullqi mayt"asiñanakarux wali enganchataw uñjasiwayi. Ukat Occidente tuqinx Zhirinovsky jupanakatakix janiw askïkiti sasaw qhan arsupxäna.
  Uka condicionanakanx Yeltsin élite ukamp mä alianza ukar atinisiñax LDPR irpirin uñnaqap jan walt"ayawayi ukat bloque ukarux comunistas ukat nacionalistas ukanakamp ch"axwawayxi. Ukhamarakiw sañasa, rusa ejercito ukan jach"a chhaqtäwinakapa, jan atipt"añ munatapa, taqpachanx mä jisk"a ukat jan sinti suma armat uñisirir atipt"añaxa, ch"axwañ consignas ukanakan wali uñt"atäñapataki ukhamarak ch"axwañ tuqi kusisiñ jikxatañ munañampiw jisk"achawayi. Jaqinakax uñjapxänwa, rusa ejercitox janiw wakicht"atäkänti Océano Índico uksan kayunakap jariqañataki, ukat Oriente Medio uksan petroleros ukanakamp katuntañataki. Jïsa, teóricamente, Oriente Medio uksan katuntañax petrodólares tuqiw jach"a qullqinak apanispa ukat energía ukan jan jark"at salto ukax utjaspawa, ukampis Chechenia markar atipt"añjamäkchisa... ¡Pacifista sentimientos ukanakax jilxattañ qalltawayi, ukatx Zhirik jupax electoral ukan jach"a chhaqtäwinakampiw t"aqhisiwayi!
  Boy prodigy, chiqak wasitat ch"axwaña. Mä proyectil 130 mm cañón ukan chino jaqinakarux ch"iqiyatayna.
  Margaritax iyaw sasaw akham säna:
  - ¡Jumaxa wali ch"ikhi jaqiwa!
  Ukat qʼala kayunakapampix jupa pachpaw disparonak apsuñ qalltäna.
  Ukat Oleg Rybachenko jilatajj amuytʼaskakïnwa.
  Ukampis Zyuganov chachajj wali amuyumpiw sarnaqäna sasaw sañasa. Amuyt"añataki, kunapachatix Boris Fedorov jupax gobiernor jan atinisiñ calificación ukar voto churañ amtkän ukhax Partido Comunista de la Federación Rusa ukax janiw ukx yanapt"känti. Jilapachax Zyuganov ukat jupan muyupax Chernmyrdin ukarux wali amuyumpiw uñjapxäna, ukampirus qhipïrix oligarcas ukanakan askipatakiw políticas ukanakax sarantasipkakïna ukat Yeltsin ukar chiqa chuymanïpxatap uñacht"ayapxäna. Ukampis kunatix wali askïki ukax Zyuganov jupax nayrïr opositor ukhamarak anti-Yeltsin ukar tukuñ atipxatayna. Ukhamarus propaganda propresidencial ukax juparux yanapt"arakitaynawa, inas amuyuparjama, kunatix comunista Zyuganov jupax candidato no comunista ukat sipanx juk"amp askiwa payïr kutin.
  1995 maran juyphi pachan ukhamarak primavera ukanx partido LDPR ukax mä jach"a jan walt"äwin jikxatasïna, walja diputados ukanakaw ukat sarxapxäna, ukat Marychev ukax wali ch"ikhi, carismático ukhamawa;
  Ukampis Chechenia markan ch"axwäwix juk"at juk"at atipt"askäna, ch"axwirinakax jach"a chhaqtäwinakampiw t"aqhisiwayapxi ukatx exsanguinados ukat desmoralizados ukhamaw uñjasipxäna, ejercito ruso ukax nayrar sartaskäna. Junio phaxsinx Shamil Basayev jupax Budenovsk markan mä maternidad hospital ukaruw katuntawayi. Principio tuqitxa, ukham ch"axwirinakax janiw pallapallanakan kuns churapkänti, ukat propaganda tuqitx ch"axwañ partidotakix askiwa... Ukampis Yeltsin jupax t"unjasiwayi, amuyataxaw 3-4 urunak saraqkipan octubre phaxsit kunatix luraskäna ukat millones de rusos ukanakan maldicionanakapampix juparux t"unjawayi ukat jupax Chernomyrdin ukarux ch"axwäw sayt"ayañapatakiw mayïna ukat aruskipäwinak qalltañataki...
  Rusia markan ejercitopax unilateralmentew uñisiñanak sayt"ayäna. Ukatx Duma Estatal ukax qhipharux walja votonak apthapiwayi, mä voto de desconfianza gobiernor pasañataki, mä qawqha seguridad ukan irnaqirinakaruw irnaqawipat jaqunukupxañapatak mayi. Yeltsin jupax iyaw sataynawa, Grachev juparukiw katxarutayna, ukampis Egorov, Erin, Stepashin jupanakaruw katuyatayna. Aka chiqanx Zhirinovskyx qalltanx chiqaw sasaw arsuwayi: tregua ukarux juchanchawayiwa ukatx mä voto de desconfianza ukaruw voto churawayi. Ukat kunapachatix Chernomyrdin jupax bluffed ukhamaw amenazas ukax gabinete ukar confianza uka jiskt"äw mä voto ukar Duma Estatal ukan uñt"ayañataki (akanx mä matiz ukaw utji, 450 votos ukanakat juk"ampirus 226 votos ukanakax gobiernor confianza ukar uñt"ayañataki, ukhamax p"iqinchirux obligado ukhamawa mä semana gobiernor ch"iqiyañataki jan ukax Duma Estatal uksa chhaqtayañataki), Zhirinovsky jupax ch"amanchawi uñacht"ayi ukat wakicht"ataw nayrïr chhijllawinakar parlamentario ukar sarañataki. Nayra chhijllawinakan askinakapax mártir ukan uñnaqapawa, jan suma jikxatasitapa - Yeltsin ukat gobiernor juchañchaña, Congreso de Comunidades Rusas ukan proyecto Kremlin ukar ch"amanchañatak jan pacha churata, ukat partido apnaqir partido: Jiwasan Utasax Rusia ukawa. Ukat chiqans yaqha organizacionanakax - jisk"a organizacionanaka!
  Chernomyrdin, uka bluff ukax janiw irnaqkaniti ukat machaq parlamento ukax juk"amp oposición ukaruw tukuni, uk amuyasax voto apsuwayiwa. Duma Estatal ukax wasitatw mä voto ukar jan confianza uñacht"ayi, Zhirinovsky jupax wali ch"amampiw lurawayi, ukampis janiw voto ukanakax utjkänti. Aka chiqanx Yablokox wallpa ch"allt"asiwayi sañaw wakisi; Ukhamarus chiqpach calificación ukax janiw jach"äkänti, jan ukasti, mäkiw phust"atax jan walt"äwix utjäna.
  Zhirinovskyx jank"akiw wali uñt"atäna, ukampis Volfovich jupax wasitatw jan wali jakthapiwinak lurawayi, partidopan firmanakapx procedimiento de impeachment ukarjam apsusaw lurawayi. Ukax janiw kunäkänti, oposición ukax janiw votos ukax utjkänti mä comisión uñstayañataki cargos uñstayañataki, 300 ukhakama, ukampis ¡ukax calificación ukarux jan walt"ayawayiwa! Zhirinovsky jupax wasitatw políticas conciliadoras ukanakat juchanchañatakix razón uñacht"ayäna, ukax mä chiqawj jilxatir protesta electorado ukarux jayarst"ayäna.
  Ukampirus Chechenia markanx tregua ukax ch"axwirinakax jan axsarasaw p"akintapxäna, kunayman ataques terroristas ukanakaw utjawayi, juk"ampis Romanov ukarux, ukat bombardeo ukamp jan walt"ayatanakax sociedad taypinx ch"axwirinakax juk"ampiw jikxatasipxäna ukatx Zhirinovskyx puntos ukanakaw jikxatasiñ qalltawayi. Ukhamarus, septiembre phaxsin 1995 maranx OTAN ukax bosnio serbios ukanakaruw bombardeañ qalltawayi, ukax antioccidental ukar ch"amanchawayi, ukax LDPR ukan calificacionanakap jach"anchayarakiwa.
  Chiqansa, Zhirinovskyx uka provocación ukarux katuyasiwayi, parlamentonx mä warmiruw jawq"jatayna, jan ukax mä pä kutiw mä general ch"axwäwinx mä juk"a jawq"jatayna. Ukatx prensa Yeltsin ukankirinakax taqi ukanak uñt"ayapxäna, ¡Zhirinovsky ukarux mä bandido ukham uñacht"ayapxäna! Ukampirus ukham pasajex yaqhip jaqinakarux kusisiyaspawa: juk"ampirus warminakamp t"aqhisiyat chachanakaruw kusisiyaspa, jan ukax khitinakatix taqi candidatos ukanakat sipanx juk"amp qhuru dictador ukar thaqhasipkäna, ¡jupax orden kutt"ayañ suyt"asa! Kunjamakitix "estalinistas" ukax "Zhirik" ukatakiw utjäna.
  Oleg Rybachenko jupax ch"axwañampiw sarantaskakïna. Uka waynax China markan ejercitopar atipt"asaw luratayna, ukax dinastía manchu ukan apnaqatäna ukat amuyt"askakitaynawa.
  Octubre phaxsin 1995 maranx LDPR ukax 100 firmanak apthapiwayi, gobiernor jan confianza uñacht"ayañataki, Duma Estatal ukan mä voto ukar uñt"ayañataki, ukampis pasïr marax Zhirinovskyx uka amtarux jaytawayi.
  Ukajj pantjasitapänwa, janiw cheqapäkänti sasaw sañasa. Nayraqatxa, Zhirinovsky, chhijllawinak janïr purinkipanx mä voto de desconfianza uñstayasa, protesta electorado ukan sinti khuyapt"ayasiñap apthapiwayi, uka pachanx jupanakax jilpachaw utjäna. Payïrix, voto ukax Zhirinovsky jupan jach"a atipt"iriparuw amtata, Chernomyrdin, ukatx janiw kunas jark"känti, kunatix Yeltsin ukat jupamp chik sarnaqir masinakaparux "Zhirik" jupar arxatir tukuyañapatak amuyt"ayañ yant"awinakax qhipäxan utjkän ukanakxa.
  Ukhamarus Zhirinovsky jupax amuyañapawa; ukat juk"amp suma resultado uñacht"ayi Duma chhijllawinakanxa, juk"ampiw "familia" jupar apuestas!
  Uka pachatakix chhijllawitak wali suma táctica ukax oposición número uno ukan lurawip phuqhañawa, ukax comunistas ukanakat sipanx nivel de confrontación ukanx jilxatañapawa.
  Zhirinovsky, jilapartx uk amuyasïnwa, ukampis pä sillun qunt"asiñ yant"äna ukatx janiw chiqapar sarnaqkänti. ¡Machaq chhijllawinakax nayra chhijllawinakat sipanx juk"amp ch"amapunïnwa! Nayraqatxa, janiw 1993 maranx ukhamäkänti, janiw taqpach uñacht"ayañax utjkänti, sinti juk"a pachakiw aire ukar churatäna, uka fiestanakax 13 ukhat 44 ukharuw jilxattawayi (!). Payïrix, jan phuqhat suyt"awinaka ukat suyt"awinakan factor ukax Zhirinovsky ukarux anatawayiwa. Taqi kunat sipansa, jupax nayrïr jaqïkaspas ukhamaw amuyasïna, ukampis janiw jaqinakan jakäwip juk"amp sumaptaykänti... Mä amuyt"ir jaqitakix qhanäkchïnsa, "Zhirik" jupax janiw chiqpach ch"amanïkänti, ukat pachpa comunistanakax LDPR ukanx juk"amp votonak apnaqapxäna : 102 versus 60, ukampis... Uka pachanx walja yatiñan jaqinakaw utjäna, juk"ampirus llätunk tunk maranakanx.
  Kimsïr amtawix LDPR irpirirux walja q"añunakaw warantata, mä monstruo ukat mä hooligan ukan uñnaqapa, kimsïr jach"a ch"axwäw qalltañap axsaraña.
  Pusïr amuyuxa, ukhamarakiw mä jach"a amtawixa, walja atipt"asirinakan uñstatapawa. Juk"amp uñt"atanakax: Congreso de Comunidades Rusas, Skokov (nayrir secretario del Consejo de Seguridad Yeltsin jupan p"iqinchata), ukat Alexander Lebed, jupax Yeltsin chachan jaqiparakiwa, jupax Transnistria markanx medios de comunicación ukanakan lurawipax wali jach"anchatawa. Aka bloque ukax PR ukarux activamente ch"amanchaski, ukampis jupanakax juk"ampiruw sarapkaspas ukhamaw amuyasi. Jaqinakax janiw kunjamtï jilïr irpirinakax amuyapki ukhamakiti, ukat jilpachanix amuyapxiwa KRO ukax janiw mä oposición ukhamäkiti, jan ukasti mä proyecto Kremlin ukaruw uñt"ayasi, nayraqatax LDPR ukat Partido Comunista de la Federación Rusa ukaruw uñt"ayasi. Ukampis ukhamakipans, ¡aka organizacionax sapa patakat pusit jilaw apthapiwayi!
  Ukatx yaqha atipt"asirinakaw teja uksat sipanx utjäna, Estado de Rutsky, kawkhantix Marychev jupax jaltxatayna, Bloque URSS ukataki - Tyulkin-Ampilov, Partido Nacional Republicano de Lysenko, ukat jach"a kunayman taqi kasta. Ukhamarakiw sañasa, comunistanakax chhijllawinakaparux ch"iqiyapxarakïnwa: Bloque de URSS ukax sapa patakatx pusi chikatani jilaw votonak katuqawayi, ukampis janiw parlamento ukar mantawaykiti, ukatx Partido Comunista de la Federación Rusa ukatakix votos ukax chhaqhawa, Partido Agrario ukax ukhamarakiwa janiw sapa patakat phisqa barrera ukar phuqhapkänti, yaqha izquierda ukankir organizacionanakjama. Jisk"atpachax janiw qhanakiti kunatix nayrir nayrïr ministro Ryzhkov jupax mä bloque ukamp chhijllawinakatak jakthapiskäna: Unión Laboral jan ukax bloque Govorukhin! Ukampirus 1995 maran chhijllawinakax Rusia markan taqpach sarnaqäwipanx partido poder ukan juk"amp jan ch"aman resultadop uñacht"ayi, ukatx sapa patakatx juk"amp jach"a protesta ukan voto uñacht"ayawayi.
  Uka waynax wasitatw pallapallanak arsüna, q"ala kayunakapamp joystick botón ukar ch"allt"asaw amuyunakapax sarantaskakïna;
  Chhijllawi campaña ukanx Zhirinovsky jupax jilpachx jilïr irpirinakaruw k"umiwayi, ukampis janiw agresivamente ukham lurkänti. Ukhamarus, facción ukax jutir maratakix presupuesto ukaruw yanapt"awayi, yaqha razón uñacht"ayasa, orientación pro-Kremlin ukar juchanchañataki. Niya taqpach chhijllawinakan protesta ukan amuyuparjam amuyt"asax, ¡janiw aka gobiernomp chikachasiñax wakiskänti! Ukhamarus, Duma Estatal ukax jan suyt"ataw Dubinin juparux Banco Central uksan p"iqinchirïñapatak iyaw satayna, ukampirus qhipïrix Yeltsin ukan muyuntat jaqiwa, jupax reformas de mercado ukar yanapiriw versión radical Gaidar ukanxa. Ukhamarus Zyuganov jupax uka candidatura ukarux yanapt"arakiwa, Dubinin jupax Martes Negro ukanx chikañchasikchïnsa, ¡janiw mä opositor principial ukhamäkiti sasaw uñacht"ayi!
  Chhijllawinak pachanx Zhirinovsky jupax janiw kuna bloques preelectorales ukanakas lurañ munkänti, ukampirus walja jisk"a partidos nacionalistas ukanakax ukham munañ uñacht"ayapxäna. Ukhamarus Vengerovsky jupax partidon sutip mayjt"ayañ iwxt"awayi, política tuqitx juk"amp askiwa ukat armonioso ukhamawa - sañäni, ¡Jach"a Rusia! Zhirinovsky jupax aka tuqitx qala chuymanïñ uñacht"ayäna, ukampirus liberal demócrata uka arux nayratpach mä q"añut tukuwayxänwa!
  Ukhamarus, uñt"at cantantes jan ukax artistas ukanakax janiw lista de partidos LDPR ukanx uñt"ayatäpkänti, ukampirus walja jaqinakaw munapxirïna. Jisk"atpachax Alla Pugacheva, jupax prensa ukan uñt"ayasiñapatakix walpun munäna, jupax wali askiwa payïr chimpuntañatakix lista de partidos LDPR ukanx iyaw saspa. Ukax janiw kuna tuqitsa jark"känti, ukampis jupa pachpat arsuñatakix mä razón extra informativa uñstayaspawa. Ukhamarus yaqhip proyectos ukat kamachinak Duma Estatal ukan aruskipt"añatak amtañatakix oportunidad ukaw utjaraki. Antonov compositor ukax lista regional ukarukiw uñt"ayasïna, ukatx q"al ch"axwapxäna. Jilapachax Zhirinovskyx wali jan wali sarnaqäwiniwa: pachamamapan ch"aman jaqinakar tolerañ jan munatapa, khitinakatix jupanakan amuyupar arxatapki ukanakaru. Amuyt"añataki, ukatwa wali uñt"at hipnotizador Anatoly Kashpirovsky jupax uka fiestat mistxatayna; khititix Vladimir Volfovich juparux métodos de gestión autoritario ukat sicófanos ukanakamp muyuntat munatapat juchanchawayi. Ukhamarus, Hitler chachas munat jaqinakampiw compromisonak luratayna ukat muyupanx tolerarakïnwa, inamaya jan ukax jupatakix jan walt"ayañkama. Rehm, Strasser, Goebbels jupanakat amtañäni, jupanakax izquierdista ukat autoridadanakar uñisiñampiw uñt"ayasipxäna. Ukampis chiqpachapuniw ukham jaqinakar yuspajarasinx Hitler jupax comunistas ukat socialdemócratas ukanakat juk"amp votonak apsuñ atipxatayna. Ukhamarakiw sañasawa, Zhirinovskyx sintipuniw akham säna: jan amuyt"asisaw Stalinar jach"añchäna jan ukax tuqinuqäna. Taqi kunat sipansa, LDPR irpirix pachpaw mä juk"a Stalin ukar uñtasit luratayna, jupan culto ukar uñtasit luratayna, métodos autoritarios de gobierno ukar ch"amanchatap uñacht"ayatayna, ukampirus uka pachparakiw comunistanakarux ch"axwawinakat juchanchatayna, ¡jupax pachpa ch"axwawi, ch"axwawi ukat juk"amp ch"axwawinak arxataskchisa!
  Ch"iqa tuqinkir amuyunakax juk"amp uñt"atätapatxa, Zhirinovskyx comunista amuyunakaparux juk"amp equilibrado uñakipañapawa, ukat amtasïna, mä jach"a chiqaw electorado ukanakax nostálgico ukhamaw pacha soviético ukanakataki. Ukhamarus, izquierdista ukan anqäx atributos ukanakax janiw kuna jan walt"awis utjkaspati: sañäni, LDPR banderatakix ch"uxña colorax wali llakiskañawa! Nayraqatxa, gays ukanakamp mä asociación ukaw evoca, jupanakax "gay" ukhamarakiwa, ukatx payïrix, ch"uxña colorax samarañawa, ukax janiw Zhirinovsky ukan incendiario arst"awinakapampix sum armonizakiti! Partidopatakix wali suma colorax morado-wila ukhamäspawa. ¡Ch"amanchaña, exploits ukar jawsaña, ukampis waliw jan comunistas ukanakar uñtasita! Ukhamarus, morado ukax realeza ukan chimpupawa ukatx soberanía, monarquista ukat no comunista persuasión ukar yanapirinakan arunakaparux jawst"aspawa!
  Uka genio waynax wasitat joystick botonanak ch"allt"asinx chhuxriñchjasïna:
  - ¡Atipjañaxa jach"a kankañawa!
  Ukat wali yatiñampiw amuytʼasiskakïna.
  Videonakax kawkhantix Zhirinovskyx buffoon ukjam thuqt"käna, juk"ampis janiw sinti sum q"ucht"känti, ukax janiw askïkänti! Uka tuqinx janiw akax wali askïkänti, kunatix jaqinakax uka pachax 1995 maranx manq"at awtjataw jikxatasipxäna ukat jach"a mayjt"äwinak ukhamarak mä jach"a irpirir munapxäna, ukat janiw sawkasiñatakix pachapax utjkänti! Ukham sañasawa, medios de comunicación pro-Kremlin ukanakax niyaw Zhirinovsky ukan mä burlosa ukat payaso ukham lurañ yant"apxäna, ukat janiw kuna askis utjkänti uka impresion ch"amanchañax ukat machaq trumpetanak uñisirinakapar churañaxa!
  1995 maran chhijllawinakanxa, Comisión Central de Elecciones ukax nayraqat "Derzhava" - Rutskoi ukar qillqantañax janiw sasaw arsuwayi, ukatx "Yabloko" ukarux janiw qillqantañ munkänti. Uka qhipatxa panpachaniw wasitat utt"ayatäpxäna, Jach"a Tribunal tuqi. Aka episodio tuqitx walja versión ukanakaw utji: juk"ampis, Kremlin ukat PR jaqinakapax Yavlinsky ukar Duma chhijllawinakan yanapt"añ munapxäna, mä demócrata ukhamarak occidental ukhama, ukat Rutskoi jupax comunistanakan votonakap jupa pachpar apsuñapawa.. .
  Nayrïr uñtawinx versión ukax logico ukhamawa; Taqi kunat sipansa, maynix amtasispawa aka qhipa uñacht"awinaka, kunawsatix "Yabloko", "Yaqha Rusia" ukat "Tayka" ukanakax janiw chhijllawinakan chikancht"asipxañapatak jaysatäkänti, jan kuna kamachirjama. Amuyt"añataki, bloque Rodina ukax 2006 maran Moscú markan chhijllawinakat apsutäxänwa, ¡jupanak tuqitx janiw kamachirjam uñjatäkänti! Ukhamat uka videonx, ukax descalificación ukatakix razón ukhamaw tukuwayi: janiw directo jawsatanakax utjkänti violencia, pogrom, q"umachasiña racial jan ukax "caucásicos" ukanakar jaqunukuñataki. Ukax Moscú markar basura q"umachañ tuqitw arsu... Jïsa, yaqha markar sarxirinakan ordenapar kutt"ayañax wakisitap mä uñacht"äwiw utjäna. Ukampis... Nayraqatxa, akax janiw kamachirux ch"axwkiti, ukat payïrix, kuna wali jan walt"ayir videonakanx kunayman tuqit mä juk"a jikxatasma. Amuytʼañataki, "Walikiwa, mä jukʼa suytʼam!" jark"atawa propaganda de pedofilia ukhama. Ukat liebrex mä wawar uñtasitawa, jupax mä wawar boleto apt"ataw saraski, ukat lobox jupampiw coquetea, amparamp luqxati... Aka tuqinxa, ¡juez ukax janiw derecho legal ukankänti "Patria Madre" bloque ukar registro ukar apsuñataki! Khodorkovsky jupan juiciopax mä sapa temawa, janiw aka qillqatanx uka tuqit parlkañäniti. Ukampis taqiniw amuyapxi, jan Kremlin ukan sancionapax utjkaspän ukhax janiw ukax luraskaspati...
  Ukhamajj jïsa, ukhamäkaspas ukhamawa, ukampis janiw taqpach ukhamäkiti! Jisk"atpachax Rutskoi jupax uka pachax Yeltsin ukan wali uñisiripjamaw uñjasiwayi - ¡kunatix armat enfrentamiento ukar dirigir purispa ukhax! "Poder" ukan calificación ukax wali jach"änwa ukatx sapa patakat phisqa barrera ukar pasañax wali jach"awa! Ukhama, ¿kunatsa Kremlin markax uñisiripan ch"amap jach"anchayañ muni? Jïsa, Yabloko, partido democrático ukhamäkchisa, wali uñisiriwa: janipuniw presupuestos ukarux yanapt"kiti, aka Duma ukan ukhamarak jutir Duma ukanx Yavlinsky jupax Rusia markan presidencia ukar ch"axwañaw sasaw arsuwayi. Ukhama, janiw kuna razonas particulares Yabloko ch"amanchañatakix utjkiti: juk"ampirus jutïr presidencial chhijllawinakan contexto ukanx ¡wali jan askiwa! Yavlinsky jupax nayrïr t"aqax Yeltsin jupat votonak apsuwayxi, ukatx Yabloko ukan wayna ukhamarak atlético irpiripax juk"amp suma uñnaqt"aniw uñt"ayasi, jan wali uñt"at, jan ch"amani Yeltsin jupat sipansa.
  Ukhama, nayrïr versión ukax janiw taqpach iyawsayañjamäkiti, ukat tribunales rusos ukanakax janiw jichhakamax Rusia markan p"iqinchiripatx ukhamakiti. Jisk"atpachax general del ejército Varenikov, Comité de Emergencia Estatal uksankir jaqix juchat qhispiyatawa, yaqha uñacht"awinakax uñacht"ayasirakispawa kawkhantix tribunal ukax janiw sapa kutix autoridades ukanakamp chikachaskänti;
  Jilapachax occidental ukan jan wali reacción ukax Yavlinsky ukan descalificación ukarux mä rol uñacht"ayawayi, ukatx régimen Yeltsin ukax chhijllawinak janïr purinkipanx qullqi mayt"añaw munasïna, ukhamat markan suma jakañ uñstañapataki. Ukhamajj Rutsky jilatarojj pachpa amtampiw jaqsutäjjäna, ukatwa uka empresatak wasitat irnaqtʼayapjjäna. Ukampirus ukax janiw "Derzhava" ukarux sapa patakat phisqa barrera ukar puriñ yanapt"känti. Rutskoi jupax sapa patakatx 2,7 ukhaniw jikxatasïna, ukax taqi chiqanw uñt"ayasispa, juk"ampirus kunjams wali uñt"atäna uk amuyt"asa. Ukampirus Kremlin KRO uka proyectox chhaqhawayarakitaynawa. Zhirinovsky jupax janiw plataforma Duma ukx sum apnaqkänti, ukampis jupatakix askiwa taqi propaganda pro-Kremlin jupar jan walt"ayañatak irnaqatapax sañapawa. Jupax mä uñacht"äw lurawaykaspas ukhamawa, Zhirinovskyx nayrïr uñisiriw ch"amanïtapa, ukat Vladimir Volfovich jupax juk"amp jan mayjt"ir uñisiñapanx utjaspa ukhax resultadonakapax juk"amp jach"apunïnwa.
  Oleg Rybachenko jupax wasitat wali yatiñampiw regimiento chino ukarux mä jach"a phallañ fragmentación concha ukamp ch"amanchawayi. Uka qhepatjja, amuyunakapajj jukʼamp sumäjjänwa.
  Ukampirus LDPR irpirin jisk"a arst"awinakapax televisión tuqinx jilïr irpirinakar amenazas ukat juk"amp ch"axwañ jawsatanakax taqpachanx chiqaw sañjamawa, ukampis inas Yeltsin ukat Yeltsin jupanakpachax juk"amp ch"amampiw tuqinuqapxañapa.
  Mä juk"a arumpixa, diciembre phaxsin 1995 maran chhijllawinakanxa, Partido Comunista de la Federación Rusa ukax nayrïr chiqanw jikxatasïna, niya sapa patakatx 23 ukhaniw jikxatasïna, LDPR ukax sapa patakatx 11,5 ukhaniw payïr chiqan jikxatasïna, NDR ukax sapa patakatx 10,3 ukhaniw kimsïr chiqan jikxatasïna, ukatx Yabloko ukax pusir chiqanw jikxatasïna, sapa patakatx 6,7 ukhaniw jikxatasïna.
  ¡Jichhax pusi tunk partidos ukanakax janiw sapa patakat phisqa barrera ukar phuqhapkänti!
  ¿Kunjamsa Zhirinovsky ukan ukham resultadop uñakipt"añaxa? Sapa patakatx, nayrïr chhijllawinakat sipanx pä kutiw jilxattawayi. Ukampis niya sapa patakatx 12 ukhaniw jilxattawayi, ukhamax Zhirinovskyx niya sapa patakatx 62 ukhaniw 1993 maran uñstawayi. ¿Waljati jan ukax mä jukʼa?
  Taqi jan walinak uñjasaxa, aka resultadox promedio ukhamawa satisfactorio ukat simplemente suma. Jan walinaka:
  1. Duma Estatal ukana LDPR ukana lurawinakapampi chhijllasirinakaru jani kusisiña. Jaqinakax nayrïr chiqankir candidato ukarux juk"amp suyapxäna, ukampis jakäwix janiw juk"amp sumäkänti. Chiqansa, jila parte jaqinakax Zhirinovsky chachax janiw chiqpach chʼamanïkänti sasaw amuyapxäna, ukampis llakisiñax wali chʼamaniwa.
  2. LDPR ukan ch"axwañ p"iqinchiripax kimsïr jach"a ch"axwäw qalltañapataki, jan walt"äwinakampiw axsaraña. Ukhamarus waljaniruw Zhirinovskyx jan jark"aqasiñapat axsarapxäna ukat mä dictadura totalitaria ukham utt"ayañapataki ukat wilamp markarux umamp phuqhantayañapatakiw axsarapxäna. Jupan histeriapax walja jaqinakaruw axsarayäna.
  3. LDPR Jilïr Irpirin uñisiñapax janiw wakiskiti. Yämas nayrïr kutiw Chechenia markanx phaxsinakax ch"axwawiw utjawayi, ukatx propaganda pro-Kremlin ukax Zhirinovsky ukarux juchanchawayiwa, ukax wali jach"anchawayiwa jilïr irpirinakar chiqa chuymanïtapa. Ukampirus Vladimir Volfovich jupa pachpaw Kremlin ukamp amigañ munäna, jichha gobiernon jach"a uñisiripjam uñnaqap chhaqhayasa.
  4. Palancas Duma apnaqañaxa janiwa suma phuqhañapakiti, políticas financieras populistas ukanaka phuqhañataki. Jisk"atpachax mä kamachi populista ukar mä kamachir voto churañax wakisispawa, markachirinakatak irnaqasa. Ukax chiqpachapuniw Yeltsin jupax lurawayi, Congreso uksanx kunatix jan phuqhañjamäki uk amtawayi ukat jupatakix puntos ukanakaw jikxatasi. Jïsa, ukat Yeltsin jupax chhijllawinak pachanx taqinin sueldo ukat pensiones ukanakap jiltayatayna, ukatx jan ukax janiw payllkänti, jan ukax inflación ukan manq"antatäpxänwa. Lukashenko ukat yaqhanakampix ukhamarakiw lurapxäna, ukampis Yulia Tymoshenkox janiw ch"ama política monetaria ukap jaytkänti ukat chhijllawinakanx atipt"awayiwa, ¡uka pachparakiw libertad ukax chhaqhawayi!
  5. Zhirinovskyx yaqha pantjasiw luratayna, uñnaqapampiw uñt"ayasi. Jupajj sinti likʼïjjänwa ukat ukatwa jukʼamp jan wali uñnaqtʼanïñ qalltäna. Ukhamaraki, manq"at awtjata jaqinakax janiw manq"añ purak ukat lik"i jaqinakarux munapkiti. Aka chiqanx Zhirinovskyx yaqha pantjasiwinakap uñacht"ayäna, política tuqinx janiw fanatismo ukax utjkiti, janchipar suma uñt"ayasiñataki ukat jan sinti manq"añapataki. Ukhamarus Zhirinovskyx 1991 maran chhijllawinakapans jisk"akiwa, norma ukar sipans juk"amp jisk"akiwa, pusi tunk phisqhan maraniwa. Ukax uñacht"ayiwa, naturaleza tuqitxa "Zhirik" jupax janiw sinti lik"ïñ munkiti, ukax sañ muniw jupatakix janiw sinti ch"amäkänti, jan ukasti, sañäni, Gaidar ukhamawa.
  ¡Akax mä jach"a minus ukhamarakiwa!
  7. Nayrïr chhijllawinakamp chikachasiñatakix Zhirinovskyx kuna pachas aire ukar apnaqaspa ukax wali jisk"achatawa. Tiempo de aire gratuito ukax 44 partidos ukanakaruw jaljatäna, ukatx tiempo de aire pagado ukax janiw tiempo de aire libret sipan juk"ampïkaspati, ukatx arumanakakiw alasispa. Ukhamajj Zhirinovsky chachajj janiw 1993 maranjam extraordinario regalo oratoriop sum apnaqañ puedkänti. Sañäni, ¡uka tiempot sipansa jukʼamp qollqenïkchisa!
  6. Inas, inas juk"amp jach"a amtäwix utjchispa: política ukan atipt"asiwipax wali jach"anchatawa ukatx mä tama partidos imitadores ukat bloques ukanakaw campo electoral de la LDPR ukan uñstawayi. Ukanakatxa, nayraqatax KRO, Derzhava, NRP, ukat mä tama yaqha partidos ukanakawa. Ukat gobiernox taqiniw k"umipxäna jan ukax partido poder ukax Rusia markawa. Boris Fedorov ukat "Rusia adelante" bloque ukax wali ch"amampiw ch"amanchatäna ukatx televisión ukanx walpun uñacht"ayasïna, Chernomyrdin ukat gobiernoruw k"umipxäna. Chiqans Boris Fedorov jupa pachpaw oposición ukak anatäna, protesta electorado ukar atipt"añ suyt"asa. ¡Ukampis jila parte jaqenakajj janiw creyipkänti! Ukatx Boris Fedorov jupax NDR ukaruw mantawayi. Partido Nacional Republicano de Lysenko ukax wali ch"amanchatarakiwa, ukat p"iqinchiripax Zhirinovsky ukan emocional locura ukarux copiawayi, ukatx janiw kunakipans medios de comunicación ukan uñjatapatx chuym ch"allxtayaskänti. Ukhamarus bloque Vedenkin ukax nayrir LDPR irpirin yanapiripawa ukat extremo nacionalista ukhamarakiwa, ukhamarak bloque Baburin ukax ch"amanchasiwayi. Baburin jupax wali ch"amanchasir jaqirakiw mä pachax niyaw Khasbulatov lantix arst"irïxäna. Mä juk"a arumpixa, Zhirinovsky chhijllawinakax niyas diluido ukhamaw dobles ukat imitadores ukanakamp uñtasita. Ukhamarus ch"iqa tuqinx machaq saräwinakaw utjäna, ukat estalinista ukan amuyt"ayañax utjarakiwa.
  Ukham condicionanakanx sapa patakatx 11,5 ukhaniw 44 ukanx chiqpachanx mä resultado decente ukhamawa, ukampirus kunatix política electoral juk"amp razonable ukampix lurasispa ukat sipanx juk"amp jisk"akiwa. Amuyt"añataki, Zyuganov jupax sapa patakatx 13,5 ukhat 22,9 ukharuw jilxattawayi, ukampirus atipt"irinakax jilxattawayiwa. Mä bloque "¡URSS ukataki!" ¡sapa patakatx 4,5 jila chhijllawinakaruw apsuwayxi! Yabloko markax chhaqtäwinak t"aqhisiyatayna, ukampis sapa patakatx mä juk"akiw chhaqhawayi, ukatx partidos ukanakax barrera qhipäxan chhaqhatapat amuyt"asax facción ukaruw jilxattawayi. Mayacht"asisaw 46 diputados ukanakax diputados de un solo mandato ukham utji. Ukampis "Rusia markan ajllitapax" t"aqanuqtawinak qhipatx chhaqtawayxiwa, ukhamarak Shakhrai"s PRESS ukax chhaqtawayxiwa.
  . 16 JAQTHAPI
  China markan ejercitopax taqpach t"unjatawa, tanque IS-7 ukampi. Ukat mayamp mä samart"awiw Imperio Celestial ukamp ch"axwañanx utjawayi. Ukat Oleg Rybachenko, jan pä kuti lup"isax mä suma ukat wali suma sarnaqäw uñacht"ayi;
  Uka urunakajj otoño tukuyarojj wali chʼamänwa. Alaxpachax jachäna, plomo gotanakampiw aka Uraqir wal umamp warxatäna. Akapachax ch"uxña ch"uxña, quri laphinakaw jaquqaniwayi, quqanakan ramanakapax, q"ala marconakapax thayampiw liwxatasïna. Qullqit lurat chhijchhix janiw ventananakar wali chʼamäki uka dibujonak dibujañatakisa, jan ukax marrón gris uraqir mä muspharkañ alfombrampi imtʼañatakis tiemponïkänti.
  Slava Ivanov llätunk marani waynax llakitaw jikxatasïna, taqpach universox alambre de púas ukamp ch"uqt"atäkaspas ukhamaw amuyasïna. P"iqip ch"uqt"asisaw jan munat yatiqañ utapat kutt"anxäna, ukanx yatiqir masinakapax jawq"japxarakïnwa. Ajanux ch"akhanakax ch"uqt"ataw uñsti, maletín ukax ch"iyjataw, janiw utar sarañ munktati, kawkhantix awk taykaman jan walt"ayir jiskt"äwinakapax suyt"aski. Ukat juk"amp jan waliw qharürojj wasitat yatiqañ utar sarañama, wayn tawaqunakatakix Dante"s Infiernoruw p"iqimp ch"allt"asiñama. Uka pachanxa, kunapachatixa waynaxa, jiwayañataki irpxatatäki uka uwijaru uñtasita, mantañaru mantaskäna ukhaxa, mä jisk"a jaqixa jack-in-the-box ukhamjama jupa tuqiru jaltxatayna. Jupax mä yuqall wawar uñtasitänwa, ukampis uka pachparakiw janiw Pinoquio-n ch"ullqhi nayrapäkänti, kimsa perky nayranakapaxa - wila, q"illu, ch"uxña - sapa kutiw ch"iyar ch"iyar ch"allxtapxäna.
  -Kamisaki! -sasawa jisk"a jaqixa mä semáforo nayranakapampi säna. Ukat amparanakap luqxatäna, llamktʼañkamax lawat luratjamarakïnwa.
  Slavax pächasisaw jupanakar ch"allxtayäna;
  "Jupax cibernético nayranakanïpachänwa", ukat cartón ukamp lurat mä traje especial de combate ukamp chʼuqtʼasïna.
  -Walikiwa, kunatsa ukhama llakisiña! Nayax uñt"ayasiñ muntwa, nayax Kror planeta Chrom ukankirïtwa. Jumax chiqpachapuniw uñjta, llakita, planetan asfixiante atmósfera ukamp. Kuna sutinitasa?
  -Eslava jan ukax Vyacheslav. Uka waynax jan sum amuytʼasisaw arsüna.
  -Ukhamaxa akaxa Slava. Jiwasax - nayamp Vint-ampi - planetam pasañkamaw jaltxapxta, aborígenes jupanakax Uraqix sapxiwa, ukat Erbana sasaw sutichapxta. Jiwasan motor hipertelepático ukax sayt"atawa, niya taqpach ch"amaw chhaqhawayi. Ukhamatwa wiñayatak planetaman chʼamaktʼaysna, ukajj jan waliruw puriyistaspa. Yanapt'apxita. -Ukampis nayax mä wawakïtwa ukat janiw motores espaciales ukanakat amuykti.
  Uka waynax jan sum amuytʼasisaw jiskʼa amparanakap luqxatäna.
  -Ukatxa janiwa amuyt"añaxa wakiskiti. Akax Vint juti, jupax taqi kuns qhanañcht"apxätam.
  Mä tema ukaw jupanakan nayraqatapan uñstäna, ukax "Funny Pictures" revistan Samodelkin ukar uñtasitaynawa. Jupax nayra lantix pachpa perno ukanïnwa, cruz ukham lakani ukat kimsa semáforo ukar uñtat nayranakapakiw platillo volante ukar uñtat utjäna, ukax mä jan uñt"at cósmico uñnaqt"anïnwa. Uka amparanakapajj walja juntʼunakani llavenak doblatäkaspas ukhamänwa. Acerot uñtʼatäpkchïnsa, Vint jilatajj wali llampʼu chuymampiw amparat luqtasïna.
  -Jiwasa jaqi masisaxa janchipanxa fragil ukhamawa.
  Vint chachan arupanxa arrepentisiñaw utjäna.
  -Ukat nayax juparux walpun munasta, ukat jupax llakisiñaw mistu, jupax wali temperamental ukhamawa.
  Kror jupax wali suma chuymampiw amparapamp ch"allxtayäna. Vint jupax mä juk"a mayjt"at tonadampiw sarantaskakïna.
  -Wawa, jumax jiwasamp chika mä chiqan t"ijt"añ munta, yaqha pachanak uñjañamawa.
  Esclavax khathatitaynawa. Jupatakix ikiskaspa ukat samkaskaspa ukhamänwa. Chiqpach uñjañatakejja, juma pachpaw chʼamañchtʼasiñama. Ukaw jupajj luräna. Janiw sinti usuchjatäkänti, ukampis Vint ukat Kror jupanakax wali jak"an sayt"atäsipkänwa, jisk"a, niya jach"a jach"a tukuri, jach"a, mä juk"a jan amuyt"asir jachaqt"asiwinakampi.
  -Janiwa, janiwa cerampi luratäktanti ukatxa inti jalsunxa ch"amakt"añäniwa.
  Vint jupax larusitaynawa.
  -Jichhaxa sartañäni.
  Kimsa jaqinakax mantañawjat mistupxäna, patio ukanx laq"unakaw utjäna, zapatonakapax charconakanw chhullunkhayatäna.
  -Nayaxa qaritätwa jumana primitiva thakhi saräwimampi. Kror jupax sasaw säna ukat bolsillupat mä Rubik cubo ukar uñtasit mä aparato apsuwayxäna.
  Mä jach"a silbato ukaw amukt"añarux khuchhuqäna. Slava yatiqir masinakapat phisqa masinakapax jupanakamp jikisiñatakiw chiqak jutapxäna. Uka pachpa jankʼak chhaqhir jaqenakaw jupar nuwjapjjäna. Ukat jichhax ajanunakapan sádico sonrisanakaw uñstäna.
  -Uka Blanca Nieves (Eslavax q"illu ñik"utanïtaynawa) ukat jumanakax pä mummers ukhamäpxtawa. Uka empresax juk"amp askiwa.
  Jupanakax jak"achasipxänwa, jupanakat jach"a jaqix "Baran" sutini lik"i jaqiwa, Kror juparux mä clic ukamp jawq"jañ yant"äna. Jupax amparanakapat wali ch"amampiw katthapïna ukat chhuxriñchjasïna.
  -Ey, jumax "Pinocchio" satawa. Chiqpachansa uka uwijax coleratatwa chʼamaktʼaskäna. - Walikiwa, jaytxapxam, jan ukhamäkanixa, punchuruw puripxäta.
  Carneron amigopax ajanupar jawq"jañ yant"äna, ukampis Kror jupax mayjt"asisaw purakaparux wali ch"amampiw ch"allt"äna. Uka hooligan waynax jaquntatäxänwa, lakap jist"arat thaya thaqhasa.
  -Uka cuentaxa jist"aratawa. -Pinocchio -sasawa jachaqt"asïna.
  Ukatx amparanakapamp mä movimiento luratayna: Ram ukax ch"allxtasïna ukat usuchjasitapatx janiw kuns amuyasxänti.
  - Jupan chhuxriñchjatapatxa, yuspajarañapawa, janiw galaxia taqpachan fotonanakar ch"allt"apkti.
  Mayni kimsa yuqall wawanakax congelapxäna, mä jan kuynt"ir chiqaruw uñch"ukipxäna, ukat kunayman tuqinakaruw t"ijtapxäna.
  -Ukhamawa jupanakaxa ch"iqiyasipxiritayna. ¿Janit nayajj sisksma, Slava, jaqe wawanakajj ajjsarirïpjjewa?
  Uka waynaxa pächasïna.
  -Janiw yatkti.
  - Ukhama yatipxañani. Ukañkamasti, mä juk"a sarnaqañani.
  Tornillojj palancaruw muytayäna, ukat oraq manqhar jaqontatäpkaspa ukhamänwa. Niya cósmico ch"amakaw taqi chiqan utjäna.
  Slavax chhuxriñchjasïna ukat escudoruw ch"allt"asïna, electricidadamp ch"allt"atäkaspas ukhamaw jikxatasïna, ch"axwañax wali ch"amapunïnwa. Taqi cuartox khathatitaynawa ukat wilampiw phuqhantäna, machaq amigonakan cómico ajanunakapax carmesí tononakampi thuqt"apxäna.
  -Jumaxa amuyuma chhaqhayasxtawa. Kror jupax wali kusisitaw säna. Ukampis janiw uk lurañax wakiskiti, jan ukasti congelasiñakiw wakisïna. ¿Kunsa jichhajj lurañäni?
  -Janiwa. Vint sat chachajj gurgüe. Recargañäni, ukat uñjañäni.
  Vint jupax Slava p"iqiparuw mä casco uchatayna.
  -Jutam, jiwasana cuasar pila, amuyt"añäni.
  -Kunatsa amuyt"añasa.
  -Kuna jan walinakata ukhamaraki jan walinakata. Kunas jukʼamp chuym ustʼayiristam uk amtañamawa.
  Ukat ¿kunsa ukajj yanaptʼätam? Slava chachan nayranakapaxa musphataw jach"aptayasïna.
  Kror jupax kayup alayaruw uchäna, "semáforo" ukax kusisitaw qhant"äna.
  -Chiqansa, jiwasana generador hipertelepático ukaxa jan wali amuyunaka manq"awa. Jupajj mä chʼamaruw tukuyi, uka chʼamaw warawaranakajj órbitanakapat mayjtʼayaspa. Taqi kunat sipansa, akax chiqpachapuniw kunatsa jumax suma uñnaqt"anïñax uñstawayi - walja jan wali amuyunakax utjiwa.
  Taqi ukanakatxa, Slavax mä jan uñjat ch"amaw jupar imantatätap amuyasïna, ukat kunatsa jupar juk"amp jan walix ukham lurañ yatipxäna, ukat jisk"a yuqall wawanakan nuwasiñanakapax inti jalsun vela ukham chhaqtawayxäna.
  -Ukat nayax ch"amaniruw tukuwayta.
  Uka waynax amparanakap ch"allxtayäna.
  Vint jilatajj akham sänwa: "Jumajj mä chʼaman biocampo ukaniwa" sasa. Jiwasan jisk"a nave espacial ukax supercósmico velocidadaruw jank"ak purini.
  Uka warawaran barcon cabinapajj jankʼakiw qhantʼjjäna. Slava chachajja, mä sala de máquinas tragamonedas ukan utjki ukham suma wakichtʼat aparatonak uñjäna. Uñkatasax Kror jupax dispositivo holográfico ukar jist"aratayna. Warawaranakampi phuqhantat alaxpachax mä luz de búsqueda ukham qhant"äna.
  -Akax galaxiamawa, uñjtawa, wawa, mä espiral ukham t"ijt"ayatawa.
  Uka waynax musphataw mä jan uñt"at chiqar uñch"ukiskäna, janiw khiti jaqinakas uñt"apkänti. Jupatakix aka milagro de tecnología extragaláctica ukar uñch"ukiñax wali kusiskañänwa ukat mä juk"a axsarañjamarakïnwa.
  -Aka wila ch"uqixa kawkhantixa jichhaxa bote ukaxa utjki uka chiqawa.
  -Amuyastwa, ukampisa jichha pachana aka Uraqinxa.
  sasaw eslavajj jisktʼäna.
  -Janiwa, jiwasaxa phaxsinakiwa. Ukat munsta ukhaxa, phaxsinakan uñstki ukanak uñjaraksnawa.
  Vint jupax ciberescáner ukx jist"arawayi, barcon pirqanakapax qhanaruw tukuwayi ukatx mä muspharkañ paisaje lunar ukaw taqpach cabina ukan qhant"awayi.
  -Kuna jisk"a jaqirus cráteres espaciales ukanakan t"ijt"añ munta?
  Vint jupax mä perky tonompiw iwxt"äna.
  Slavax pächasïnwa.
  -Ukampis janiw kuna thayas ukan utjkiti.
  -Ukampis uka chiqanxa ch"allaw utji. T"ijt"añamawa, jan axsarañamawa, kunapachatix cibercasco ukamp isthapt"atästa ukhax vacío ukax janiw axsarañjamakiti.
  Uka waynaxa jank"akiw jan uñt"at amigoparux iyawsäna. Phaxsi patxaru jaltawayxäna ukhaxa, mä jan amuytʼkay qhanaw cuerpoparux chʼallxtayäna. Janis jan aire ukan saltʼkaspa ukhamänwa, jan ukasti uma patjjan jaltkaspa ukhamänwa. Mä ch"ullqhi salta ukat uraqiruw suma uraqir puri. Slava chachajja, kawkhantï ukham jikjjatasiwaykaspa ukhamwa amuyasïna. Ukampis kawkhans - mä carrusel, mä columpio? Janiwa, juk"ampi samkan salt"añampi sasiwa. Kunjamtï jukʼat jukʼat jaquqtʼaskta ukhama, jumajj thaya taypin jalnaqir mä laphir uñtataw jikjjatasta. Ukat ¿qhawqha altorus saltaspa? Ukajj amuyunakaruw mayjtʼayi.
  -¡Superman ukaxa! Uka waynax arnaqasïna ukat taqi chʼamapampiw jaltxatayna.
  -Kunapachatix asteroide ukar uraqir puripkäta ukhax amuyasipxam ukat inas t"ijtxapxchisma.
  -Ukhamaxa katjaña anatt"añäni. Slava sat chachajj akham sasaw amuytʼayäna.
  -Kuna amuyusa? Vint chachajj semáforo nayranakapampejj nayranakap chʼoqtʼasïna.
  -Ukatxa jutapxam, khititix llamkt"ki khitirus katjani.
  Anatañax qalltawayiwa ukatx Vint ukat Kror jupanakax yuqall wawanakat sipanx juk"amp jank"akiw sarapxäna, jupax wali yatiñampiw jaytawayi, ukat ukatw uka anatäwix kusiskañjamaw tukuwayi. Ukat kunapachatï Kror chachajj Slava chachajj cascopan kuns mayjtʼayañapatak amuytʼayäna ukhajja, cuerpopan lomonakaparuw mä chʼamani chʼamajj jalluski sasaw amuyasïna.
  -Wauu! Nayrïr kutiw naya pachpan mä taqpach mayjtʼäwip amuyasta.
  Uka waynax jank"akiw kimsa tunk metros alturar jaltawayxäna, ukatx wali ch"amampiw uraqir t"ijtäna, manqhan chimpunak jaytawayi.
  -Ey, nayar katjañ yant"am.
  Ukampis Vint chachajj wali chʼamampi saltañatakejj janiw phenqʼaskänti, ukatwa uka waynarojj katjäna, amparapampiw pechopar mä jukʼa jawqʼjäna.
  -Jumaxa wali wawawa jiwasampi chikachasiñataki. Qhawqsa chʼamachasisksta, nanakajj katjapjjäma.
  Uka qhipatxa, Slavax janiw anatt"añ munxänti, amparanakap ch"uqt"asisaw p"iqip ch"allxtayasïna.
  - Ukhamatwa nayaru katuyasipxtaxa - pä ajayuni, k"ari waynanaka.
  - Kunatsa k"arisktanxa, kunatixa akaxa mä anatt"awiwa, ukatxa anatañanxa ch"axwapxi, ukatxa sapa mayniwa derecho ukanixa pachpa taktikanakaparu. Ukat jiwasan estrategia ukax taqi jan ch"aman uñstawinakar yanapt"añawa, ukax universo ukan jakasirinakawa.
  -Nayaxa amuyta, Phaxsixa phuqt"atawa. Vint chachajj amuytʼaskakïnwa. Jiwasax kuns luraraksnawa, wayna, ¿yaqha pachanaka, universonak uñjañ munasmati?
  -Chiqpachansa nayaxa muntwa! "Slavik"s" ajanupax wasitat kusisitaw qhant"äna. Uka chʼakhanakas rosa ajanupar kʼachachtʼatäkaspas ukhamänwa.
  -Ukatxa barcoru mantasin sarapxañani.
  Slavik jupax jilïr piloton asientopan qunt"asïna, alaxpachan jach"a uñacht"äwip uñjasa. Aka uraqinx janiw mä kutikix walja k"ajkir warawaranak uñjañax ch"amäkiti;
  Ukat aka vacío ukanx taqi kunas jisk"a estrella guijarro ukar puriñkamaw uñjasi. Slavax alaxpacharuw wali askit uñjäna, jupax wali sumaw jikxatasïna ukat kusisitaw jikxatasïna, kunatix mä qawqha tunka payan jaqinakakiw uñjapxäna, jan ukax patak patak jaqinakakiw uñjapxäna.
  -Jichhax nave espacial ukax hiperderiva ukar sarani ukat jumax uñjañamawa kunatix janiw khitis nayrax uñjkataynati.
  Slavax panel ukar amparanakap luqxatäna.
  Vint jupax nayranakap ch"allxtayäna. Ukatxa llampʼu chuymampiw amparanakap chʼallxtayäna.
  -Janiwa dispositivos ukanakaru jak"achasiñakiti. Jan wali ganchoruw turkasma ukat chikat universojj chʼiyar pʼiyaruw jaqoqtasispa.
  Slavik jupax nayranakap jach"a jist"arasïna.
  -Chhurtayaña.
  -Janiwa, yaqha universotwa t"ijtxapxta aka universo ukanx jan uñtasit juk"amp nayrar sartata. Ukat mä jachʼa chʼamaw jiwasanakan imantatäski, ukat walja millón millón warawaranakajj laqʼawa. Kunjamsa jankʼak apthapisktan uk uñjañäni.
  Qalltanjja, alajjpachankir cuerponakajj jukʼamp densoruw tukupjjäna, nayraqatan jukʼamp utjkaspa ukhamänwa, ukat espectrojj chʼiyar ladoruw mayjtʼäna. Qhepäjjat sipansa, warawaranakajj jukʼamp jukʼampiw chʼamaktʼjjäna ukat chʼamaktʼarakïnwa, ukat wila coloraruw tukupjjäna.
  -Jiwasax juk"amp jank"akiw jilxattasipkakiñäni. Kror jupax chhuxriñchjasïna.
  Warawaranakajj jankʼakiw qota patjjar qhantʼäna, espectropajj mayjtʼarakïnwa, ukat violeta sat chʼamani qhanaruw tukuwayjjäna. Slavax qhipäx uñtäna. Ukanjja, qʼala chʼusaw utjäna. Ladonakankir warawaranakax jukʼakiw utjäna ukat chʼamaktʼarakïnwa. Uka waynan lakap jist"arat uñkatasax musphataw Vint-ax janiw qhanañcht"känti.
  -Akanakax superluminal velocidades ukanakawa. Qhipäxasan utjki uka warawaranakan fotonakapax barcot qhipharuw qhiparapxi, ukax sañ muniw jan uñjktanti. Ukhamarus nayraqatar t"ijtir fotonanakaruw katjapxta, ukax sañ muniw taqi warawaranak mä pachan uñjta, qhipäxankir warawaranakarusa, nayrïr warawaranakarusa, ukat yaqhipanakax ladopat jalnaqapxi. Akax jupanakax monitor ukan nayraqataman tantacht"asipxi. Mä juk"a juk"amp jank"ak yapxatañäni ukhaxa, jumatakix jan uñjkayaw tukupxani, espectro ultravioleta uksaruw sarxapxani. Uñtaña.
  Tornillojj volanteruw muytayäna, ukat violeta qhanajj jankʼakiw chʼamaktʼäna, ukatsti qʼal chhaqtawayjjäna.
  - Walikiwa, tornillot jithiqtañäni. Jichhajj janiw kuns uñjkasmati.
  Ch"iyara chiqax mä akatjamat ch"amakt"äna ukat ch"amakt"arakïna. Kror jupax k"arimp ch"allxtayäna.
  -Jichhaxa juk"ampi jank"aki yapxatañani. Nave espacialax chispanakampiw qhantʼäna, ukat pantallax wasitatwa qhantʼäna.
  -Jiwasax convertidor de radiación gamma ukax ordinario qhanaruw jist"antawaytanxa. Jichhax wasitatwa warawaranakamp phuqhantat alaxpachar uñjtaxa.
  Chiqpachansa warawaranakax mä loco modalidad ukanw qutaruw jalnaqapxäna. Uraq jakʼankir galaxian cheqap pasasaw chika taypipar sarjjapjje. Aka chiqanx mä juk"a llamp"u chuymanïpxänwa. Uka muspharkañ inflorescencia ukar jach"añchañataki. Kunjamsa jan jaktʼkay warawaranakan chʼaphinakapajj wali chʼiyar chʼiyar chʼiyar chʼamaktʼäna uk nayranakaj chuym ustʼayitäna. Aka Uraqinxa mä jaqit sipansa jukʼamp jaqinakaw ukham muspharkañ panqaranak uñjapxi. Rubí, diamante, zafiro, topacio, esmeralda, ágatas ukat yaqha qalanakax espacio ukan chʼiqiyatax chʼiyar chʼiyar chʼiyar tukupkaspas ukhamänwa. Uka chʼamaktʼayir qhanapajj chʼamaktʼänwa, taqe manqhäjjatwa qhantʼäna. Slavax nayranakap jist"arasïna. Vint jupax larusitaynawa, jupax tensión ukan t"ijt"ataw jikxatasïna
  -Uka jaqixa janipuniwa ukhama uñjkiti. Akax galaxian chika taypinkiwa. Jan juykhüñamatakiw amuyasiñama.
  "Kusisit Chachanakax" amukiw larusipxäna.
  -Qhawqha jank"akis t"ijt"asipkayätanxa?
  Jisk"apax waranqa parsecs sapa segundowa. Mä parsec ukax niya kimsa qhana maranakawa. Mä arunxa, mä segundonjja, kawkïr thaktï qhanajj saraski uka thaknam niya kimsa waranqa Oraqen maranakaw sarasktanjja.
  Slavax janipuniw muspharañ jaytkänti - Wow, kuna jank"akïpachas.
  Vint jilatajj kʼari chuymampiw nayranakap chʼoqtʼasïna.
  -Jan wali ch"amaxa wali jach"awa, universo ukata universo ukar t"ijt"añataki, ukampisa walja kutiwa jilxatayaraksna. ¿Uraqpachan tʼijuñ munasmati?
  -¡Nayaxa nayratpach kuntix munkta ukxa sista!
  -Ukatxa wali ch"amampiwa katxaruña, machaq aceleración ukaxa nayra aceleración ukata juk"ampi ch"ullqhi.
  Warawaranakax mä juk"a pachatakiw ch"amakt"apxäna, ukatx mä frenético cavalcado ukanw t"ijtxapxäna. Mini-starship ukan sarnaqatapax juk"amp juk"ampiw jilxattawayi. Taqpach galaxianakaw pasawayjjäna. Qhanax ch"amakt"äna ukat qhant"äna, ukat warawaran barcon loco t"ijtäwipax jilxattawayiwa ukat jilxattarakïnwa.
  -Jiwasax niyaw mä millón parsecs sapa segundon sarnaqasktanxa. Akax wali jach"a overclock ukhamawa. Mä uruw jiskʼa universoman tʼijuñatak tʼijtjjani. Ukampis jiwasax Vint jupax amparapampiw lakapar ch"allt"apxta - juk"ampiw acelerador de hiperultraplasma ukar jist"arañax wakisispa.
  Slavax mä sillun mä juk"a ch"allt"ataw uñjasiwayi, ukat walja warawaranakan qhant"atapat jan juykhuptañatakix amparanakapamp ajanupar ch"uqt"ayañapatakiw wayt"ata. Nayan amparanakajas uka toqetwa uñjasïna.
  -Jiwasan jank"akïtasaxa tunka millones parsecs sapa segundowa. Jiwasax jank"akiw sartaskaktanxa.
  Ninan qhant"atapax junt"üxänwa, qhanax manqhatpachaw nakhantäna. Uk uñjasax Kror jupax filtro de luz ukaruw qhant"ayäna.
  -Uraqpachankirinakaxa jan ch"amanïpxiwa sapxsma. Ukax juk"amp aceleración churañawa ukat campo de fuerza ukar ch"amanchañawa, ukhamat rayos ukanakarux jan mantañapataki.
  -Jiwasan jank"akïtasaxa pataka millones parsecs ukhawa. Tornillox chhuxriñchjasïna "Jichhax velocidad subtelepática ukar jak"achasiñäni".
  -Ukampis ukax janiw ukhamäkiti, amuyunakax jank"akiw jan tukuskir ukat motor hipertelepático ukax wiñayatakiw jank"ak saraspa. Ukhamarus, janiw yatktati kunjams manq"añjam jan wali amuyunakax utji. Jiwasax niya chikat universo ukarux ch"amanchawaytanwa, ukatx janiw sapa patakat patak makhatx gastawayktanti.
  Kror jupax jaysataynawa.
  -Jïsa, aka waynaxa chiqpacha tesorowa. Ukhamarus, Slavka, jiwasan jank"akïtasax mä waranqa waranqa parsecs por segundo ukjaruw puri.
  Mä akatjamat lamar qotan qhanan anattʼañajj chhaqtawayjjäna, chʼamaktʼjjänwa, ukat jiskʼa nave espacial manqhankir qhanakiw chʼiyar vacío qhantʼayäna.
  -Kawkhansa jiwasaxa? -slavax ingenuo arumpiw jiskt"äna.
  -Ukat janiw kawkhans espacio interuniversal ukanx utjkiti. Ciberescáneres ukanakax janiw jiwapkiti, ukampis niyas janiw kuna jan walt"awis utjkiti, vacío, hiperespacio ukat walja yapunakakiw utji.
  -Jiwasaxa ch"usawa. Uka waynax axsarañjamaw jikxatasïna.
  -Jumax ukham sasmawa. Ukampis jan axsaramti, mä juk"a pachatxa yaqha universon jikxatasiñäni, jumanakan akapachamat sipan juk"amp jach"a. Ukanx lurañ amtanakatakix mä chiqaw utjani.
  -Walja universonakaw utji ukatx janiw kimsa dimensional ukankapkiti, jan ukasti walja dimensional ukanw jikxatasipxi. Millones de dimensiones ukanakaw utji, sapa kutiw mayjt"apxi, mayjt"ayasipxi. Kunayman uñnaqanakampi jan ch"allxtayañataki, ordinario kimsa dimensional universo ukar sarañäni. Uka esferamat sipan jukʼamp mayjäki ukajja, layqasiñampi ukat magiampi wali chʼamañchtʼatawa. Taqi ukanakax telepatía ukan maquinacionanakapawa, ukax medio ambiente material ukarux arunakamp ch"amanchañjamawa. Mä fabuloso super reino ukan jikxatasïta, mä mundo de fantasías ukat samkanaka.
  -Kunsa nayaxa ukana lurä? Chiqansa, nayatakix layqasiñax mä jamasat paqallq sellonakampi sellatawa.
  -Akax wali jamasatjamawa, ukampis yaqha pachar purisax jank"akiw magia yatiqäta. Harry Potter jupa pachpax janiw mä vela katxaruñapäkiti. Ukampirus, jumatix aka universo ukamp jan satisfactasksta ukhax yaqha universo jumatakix jikxatapxäma. Inas jumanakax tecnologías hiperplasmáticas ukanakar munapxsta - yatichapxäma, ukampis jichhax kimsanix mä luraw especial tukuyañasawa ukat ukatakix jumar uñtasit mä waynaw munasispa.
  -Kunatakis?
  -Kunalaykutix jumax jaqiwa.
  -Jiwasan jank"akïtasax tunka waranqa waranqa parsecs sapa segundoruw puri. Ukat ukax sañ muniwa, niyaw warawaranakax jiwasan patat chʼiyar chʼiyar tukuñ qalltapxani. Vint jupax laka qhipäxat mä chhullunkha apsuwayxäna.
  Chiqansa, mä cuento ukankaspas ukhama, mä muspharkañ qhanaw jupanakan nayraqatapan qhantʼäna. Warawaran barcon jankʼakïtapajj jukʼampiw jiljjattäna, ukat cuentonakjam uñtʼatäki uka pacharuw jaqontapjjäna. Aka alaxpachan warawaranakapax wali sumapunïnwa, janiw muruq"u ukhamäkänti, jan ukasti cuadrado, kimsa k"uchu, conos ukat prisma ukham uñt"atäpxänwa. Sapa warawarajj wali sumapunïnwa ukat mayj mayjänwa, uñnaqapansa jan ukajj jan jikjjatañjam qhanan chʼiwipansa mayj mayjänwa.
  Slavax lakap jist"arataw congelasïna, kuntix uñjkän ukax wali sallqa amuyunakapat sipans juk"ampiwa.
  Warawaranakax juk"at juk"at qutaruw jalnaqapxäna, ch"iyar terciopelo qutan nina nakhaskir islanakar uñtasitäpxänwa.
  Qhepatjja, mä jukʼa jiskʼa planetaw nayranakap nayraqatan uñstäna, uka planetajj niya tunka inti diámetro ukanïnwa, ukajj mä cilindror uñtatänwa. Uka cilindro taypinjja, gótico sat jachʼa castillow utjäna. Waranq kilómetro ukchʼa perqanakapajj órbita toqet jankʼakiw uñjasïna.
  -Akan aka castillonxa mä reyimpi reinampiw jakasipxi, jupanakax chiqpachapuniw trono herederonïñ munapxi. Ukampis mä axsarkañ hechizow jupanakxar warktʼasi. Yaqha universonkir mä jan juchani wawakiw uka hechizo pʼakintaspa. sasaw Kror jupax saraki.
  Ukat jichhax kunjamtï jaqinakax sapki ukhamarjamax aka planetan uraqir puriñasawa.
  Uka uraqir puriñax wali askiwa, mä turno lurasax wali ch"aman águila jach"a estatuanakaruw t"ijtapxäna.
  - Taqini, Slava, mistuñani. Vint chachajj amparap luqtäna ukat jiskʼa barcot jaltañatakiw yanaptʼarakïna.
  -Planetaru qunqurt"asipxam.
  Slavax mä jisk"a arco luratayna. Chʼamapajj niya ukhamarakiw aka oraqen utjäna, uka jachʼa palaciojj wali muspharkañäkchïnsa. Ukatxa, mä kilómetro ukchʼa cristal punkuw jupanakan nayraqatapan jistʼarasïna. Kimsa amigonakax mä pasilloruw mantapxäna, uka pasillox qurimpi ukat wali valorani estatuanakampi phuqtʼata. Ukat pusi chuymani delfín sat animalanakaw utjarakïna, ukat extragaláctico sat soldadonakajj megaplasma sat armanakanïnwa. Rubí sat quqanakat lurat suma panqaranakaw liwxataskakïna ukat pʼiqinakapsa chʼallxtayasipkakïnwa. Jan uñtʼat chawllanakaw uka pasillo muytapjjäna, chispi escamanakampiw lliphipipjjäna.
  -Muspharkañawa kunjamasa thaya taypina jalnaqt"apxi? -sasawa waynaxa jiskt"äna.
  -¡Antigravedad ukaxa! Kror jupax jaysataynawa. - Janiwa kunasa ukhama uñjkätati.
  Walja yaqha yänakaw utjäna, kunayman kunayman yänakaw utjäna, ukax nayraruw ch"allxtayäna ukat llätunk marani waynan amuyunakaparux muspharayaspäna, ukampis ukham jach"a kankañapat qhanañchañatakix wali jaya pachaw munasispa.
  Patak kilómetros ukch"a pasillo ukan sarnaqañatakix wali jayapunïnwa, ukatwa Vint jupax botón ukar ch"allt"äna ukat jupanakax chiqaw trono ukan cuartopar teletransportapxäna. Warawara reyinakajj kawkhantï utjkäna ukajj wali muspharkañänwa. Uka sala taypinjja, mä qolluw utjäna, ukajj mä qollur uñtat wali muspharkañänwa, ukajj mä acueducto espiral ukhamänwa, uka trono patjjanjja, jiskʼa ukampis kʼajkir yänakampi lurat barconakaw jalnaqäna. Awisax nina naktäwinakjamaw phallapxirïna, mä qhana cascada de chispas ukaw crepúsculo ukanx muyuntat chiqarux umamp phuqhantäna, ukax taqpach muyuntatw apnaqäna. Ukat jachʼa musicanakaw tuktʼañ qalltäna, ukat volcán ukan qhantʼatapajj walpun qhantʼäna. Nina nakhaskir wila lavaw thaya taypin khuchhuqäna, ukat mä reyin chacha warmiw uka chʼamaktʼayir qinayat mistunïna. Jupanakax wayn tawaqunakas ukat qamirïkaspas ukhamaw pachpa pachanx wali suma isthapt"ata. Reyin pechopanjja, esmeraldanakampi mä cadenampiw utjäna, ukat mä azul caniche sat animalan uñnaqapampiw utjäna. Ukat reinan kunkapar k"achacht"ir cadenax, jan ukasti, zafirot luratänwa. Jupax ajanupax wayna tuqiruw liwxatäna, allqamarix amukiw arnaqasïna ukat chuymap ch"allxtayäna. Reyejj jachaqtʼasïnwa, kisunakapajj bombillanakjamaw qhantʼäna.
  -Slava sutini invitadojaruw aruntt"apxsma. Kunjamtï talismanax siskixa, jumax wali suma waynawa ukat destino phuqañ yatiraktawa.
  Reyin sarnaqäwipajj mä jukʼa jan waliruw uka arunak wakichtʼäna, ukampis jan jaqokipkasas kuntï sañ munkäna ukajj qhanaw amuyasïna. Kunjamas yaqha universo ukan jakirix ruso aru uñt"aspa ukax muspharkañawa.
  -Akaxa telepatía satawa. Kror jupax jisk"at arsüna.
  - Jach"a llakisiñaw utjistu, wawa. Sapa phuchhapax Eletromendos tirano intergaláctico ukan katuntatänwa. Ukat mä caballerow munasispa, jupajj qhespiyañapawa. Jachʼa profeciajja, mä jiskʼa universotwa uñstani sasaw qhanañchi, uka universojj muyu warawaranakaniwa. Nayra pä masinakajax Vint ukat Kror jupanakax palacioruw irpapxitu, jichhax mä jach"a yant"äw pasañamawa ukat hipertirano ukar atipt"añamawa.
  Slavax jachaqt"asïnwa, jupatakix ch"iwipax qhipäxan jilxattaskaspa ukhamaw amuyasïna ukat jupax wali ch"amanïnwa uka monstruo ukamp atipjayasiñatakix taqpach jan tukuskir universo ukar axsarayasa.
  -Uñisirinakampi nuwasiñataki, phuchamar qhispiyañataki wakicht"atätwa.
  -Ukatxa Vint ukat Kron jupanakax thakhinjam irpapxätam, ukampis nayraqatax mä jisk"a yant"äw pasañamawa. Mä kasta qillqatax profesionaljam uñt"atawa.
  -Kusisiñampi.
  Vint ukat Kror jupanakax uka waynarux amparanakapat katjapxäna, ukat wasitatw mini-starship ukan jikxatasipxäna.
  -Tex mä qillqataw utji, jichhax mä planetaruw t"ijtxañäni, ukax niya mä jach"a warawara jak"an jikxatasi.
  Uka jiskʼa barcojj kuttʼanjjänwa, ukat mä chʼiyar planetan nayraqatapanwa jikjjatasipjjäna, uka planetajj espumampiw qʼomachasïna.
  Tornillo ukax uka dispositivo apsuwayxi.
  -Aski urukipanaya Ch"uqi.
  Mä snap de los fingers ukat Slava ukax kawkhantix amuyt"kta ukaruw tukuyäna. Jupan nayraqatapanjja, mä gris, aburrido escuelan edificiopaw saytʼatäskäna. Qhipäxapanx mä jach"a maletín ukaw utji, ukax mä aburrido ukat colerat claseruw sarañapa sañ muni. Ukat chiqpachansa janiw uk munkti. Kayunakajajj jan chʼamanïjjänwa ukat khathatirakïnwa. ¿Chiqapunit kunatï jupar paskäna ukax mä samkakïspa jan ukax mä alucinación ukhamäspa? Uka waynax nayranakap ch"allxtayasïna ukat jan amuyt"asisaw ch"allxtasiñ yant"äna. Usuchjaña. Ukhamajj akajj cheqäskapuniwa, cheqapuniw escuelar sarañatak obligatäjje. Ukat alaxpachax jachäna, q"uma ukat thaya, thaya thaya thayt"anitayna. Jayanjja mä campanaw istʼasïna. Chakanakax jan munkasaw t"ijtxañ qalltapxäna. Yatichäwinak qalltañatakix tiempoparuw puriñasa.
  Uka waynaxa, mä juk"a samaña ch"amakt"ata, t"ijt"awayxiwa yatiqaña utaru. Rudolf Frankenstein sat llakit yatichirix uywanakan wararitapampiw aruntäna.
  Jumax idiotax wasitat qhipt"awayxtawa. Wali llakiskañawa aka urunakax janiw nayra pachanakakiti ukat janiw jawq"jatäkasmati. Yatiqañ utat qhiparañamawa ukat yatiqañ uta q"umachañamawa.
  Qhipa escritorionakat venenoso jach"a jach"a tukuñanaka. Uwijax jiskht"asi, puñchupa ukat chika amparapa uñacht"ayi.
  -Receso ukan jawq"japxäma. Mä Janq"u Ch"uqi ch"uqiruw tukuyañäni.
  Ukat mä qhuru larusiña. Yatichirixa jani ist"kaspa ukhamawa.
  Yatichäwix jaya ukat aburrido ukhamaw uñjasi, ukat taqi ukanakxat sipansa, "Baran" ukat empresapampiw tubonakat masticat papelanak thuqhuñ qalltapxäna.
  Ajjsarañax jan munkasaw almarux mantani, puraka pʼiyaruw usu, ukat cuerporuw thaytʼayi. Mä khathatt"asisaw mä mayjt"äw suyt"ta, kunapachatix jan wali phisqa jaqinakax jumar katxarupxi ukhaxa. Tukuyañatakix campanax ist"asi, ukat kayunakapax jan munkasaw t"ijt"awayxi - waynax jan wali masinakapat jayarst"añatakiw jank"ak saraski. Jupax t"ijt"iwa, yatiqañ utan ch"amaka k"uchuparuw imantasiñ yant"i, kawkhantix uka vampironakax jan jikxatapkiti. Slavax canopy manqhar makhatasinx callin jikxatasïna. Jupax wali ch"amampiw samsuwayxäna, kunatix kunayman tuqinakat ch"amakanakaw uñstäna, ukat wawanaka-monstruonakax ukankapxarakïnwa.
  -Walikiwa, uka loqhexa t"ijtxataynawa. Jumax "Janq"u Nieve" ukhamätawa ukat aka téx "q"uma" ukhamawa.
  Uka uwijax sádico ukham jachaqt"asïna.
  -Puentenakan sayt"asipxam ukat nanakax jumaruw sayt"apxäma, jan ukhamäkanixa jiwataw tukuyapxäta.
  -Janiwa, yuqallanaka, janiwa wakiskiti. Esclavax jan ch"amanïsaw arsüna.
  -Jiwasax mä cabrito munapxta. Ukat kunanaksa jukʼamp kʼachachtʼaskstajja, katoqañamawa.
  Uka uwijax niya mä p"iqiw Slava markat sipan juk"amp jach"äna ukat mä kuti chikataniw juk"amp llakt"äna, ukat ajanuparux wali ch"amampiw jawq"jäna. Wawax ch"allxtasïna ukat nayrapax niya jank"akiw punkit jist"antasïna. Ukatxa nayraruw mä thuqhuw purinïna, ukat nayrax jawq"jañ qalltäna. Ram chachan masipajj jankʼakiw nuwasiñar saräna, costillanakaparuw jawqʼjäna, ukampis chʼamani pʼeqtʼirejj mä jukʼa jarkʼaqäna.
  -Suyt"am, qunqurt"asiñapataki. Suma, "Janq'u Nieve" ukax mosly ukan sayt'atäni.
  Slava warmin nayrapat wilax ch"allxtaskänwa, nayranakapas umamp phuqhantatänwa, ukampis almapanx axsarañat sipansa, yaqha jach"a jach"a tukuñamp ukhamarak jupa pachpa jach"añchasiñampiw sartañ qalltäna.
  -Janiwa, janiwa nayaxa qunqurt"askäti.
  "Baran" jupax muspharkayäkaspas ukhamaw tukuwayi.
  -Akham aka schmuck ukax nayarux uñch"ukiski. Ukatxa mä jukʼa manqʼañatakis apsuñamawa.
  Ukat taqi chʼamapampiw jinchupar chʼalltʼäna. Slava p"iqipax khathatitaynawa, jinchupax lilaruw tukuwayxäna.
  -Janiwa, wali janiwa. Uka aruxa jan jaytjañaw utjäna, axsarañar atipjañataki.
  -Ukhamaxa jumaxa jiwawayxtawa. Jiwayapxäma.
  Jilïr irpirix wasitatw liwxatäna ukat taqi ch"amampiw ajanuparux ch"allt"äna. Slavax mä juk"a qhipäxar kutt"awayxäna ukat ch"axwawix ch"amakt"ataw mistunïna.
  -Hold Ch"iyara Janq"u. "Baran" jupax mä amenazar gesto luratayna.
  Uka jisk"achasir jaqix Slava ukarux atacataynawa, amparanakap luqxatasinx pirqaruw ch"allt"äna. Ukatxa wayna p"iqinchiristi fósforos apsusaw cigarro naktayäna.
  -Jichhaxa jumatakixa cauterización lurarakïma. Qunqurtʼasiñamawa jan ukax mä loco altoruw purisma.
  Slavax jan aguantañjam axsarataw jikxatasïna, niyaw jaytañampïxäna ukat qunqurt"asisaw Kror-an kusisit ajanupat amtasïna ukat Vint-an sawkasir uñkatatapat amtasxäna. Yaqha jachʼa alajjpachankir reyin jan uñtʼat qhoru ukat suma chuyman ajanupat amtasiñajj jukʼamp jan aguantañjamapunïnwa. Qunqurtʼasiñax jupanakar aljantañ sañ muni. Ukat ¿kuna kasta heroes ukhamaxa, Eletromendos tirano ukar ch"axwañatak wakicht"ata, juk"amp ordinario hooligans ukanakax jiwayañkamaw khathatiyapxani ukhaxa?
  Cigarrojj nayraqatapar llamktʼäna ukhajja, Slava chachajj arnaqasïna ukat chʼeqa amparapsa wali chʼamampiw apsüna.
  Mä wali chʼamampi chʼalltʼat puñchuw Ram chachan chhuxriñchjataparux wali colerat jaquqanïna.
  Jupax musphataw nayranakap ch"uqt"asïna, amukiw jikxatasïna ukat qhipäxarux wali ch"amampiw jaquntatäna. Aka chiqanx Slavax jan uñt"at colerasiña ukat ch"amaw chuymapanx jikxatasïna. Jupax mä profesional kickboxer ukham punchumpiw thuqt"askäna ukat kayump takt"askäna. Chika minuto pasawayxäna ukat phisqha jaqinakax jan amuyt"asisaw ikipxäna. Slavax p"iqip jach"ar aptata ukat amparanakap thayar jach"ar apt"ataw sayt"asïna.
  -¡Atipjaña! ¡Inas nayajj uk lurañ atipjjayäta!
  Campanax clasetakiw ist"asïna, uka kutix janiw sapürunjam khathatiñ utjaykänti, jan ukasti mä ruiseñor ch"allxtañjamaw amuyasïna. Uka waynax ch"iyar ch"iyar uñtataw yatiqañ utar t"ijtäna. Aka chiqanx inamayakiw pantjasitayna. Slavax janiw mä arut arsuñatakis sayt"känti, kunapachatix espacio exterior ukan jikxataskän ukhaxa. Jupax janiw axsarkänti - jichhax saxra pachpaw jan axsaraskiti ukat jupax nayranakap jach"a jist"arawayi. Warawaranakax muxsa ukat uñt"atjamarakïnwa, janiw kunas axsarañjamäkänti, jan ukasti, jan pesaje ukanx mä muspharkañ llamp"u chuymanïñaw jikxatasïna. Wawaxa mä juk"a p"iqip muytayäna. Vint ukat Kror jupanakax jupan jak"apanw liwxatapxäna.
  -Uka Ch"iyara Ch"uqixa axsarataynawa. Disculpa, ukampis janiw yaqha tuqit lurañjamäkänti: almaman axsarañ atipjañamawa.
  -Ukhamaxa janiwa chiqpacha yant"awikiti.
  -Ukat janiwa! Taqi kunas chiqänwa, ch"amanïpxtwa aka Uraqir apañataki ukat mä juk"a pacha mayjt"ayañataki. Kunjama? Akax mä millón dimensiones ukankir jaqinakan imantatawa. Jichhax yant"äw pasawayxtawa ukatx yaqha juk"amp jach"a amtanakaruw sararaksna.
  -Kawkïrinakas utji?
  Tornillojj metalat lurat arumpiw chʼalljjtäna.
  -Sumaxa, Ezaram reyin sapa herederoparux qhispiyapxam. Eletromendos ukar atipt"añax janiw jasakïkaniti, quintillions mundos ukanakaw talón manqhan jachapxi. Ukampis juma pachpaw ajjsarañamjja nayrïr kuti atipjayäta.
  -Ajjsarañax juk"a jiwañawa - atipt"asax jan jiwañaruw jak"achastanxa.
  - Kror jupax amuyt"awip tukuyäna. Mä cilindro planetan uñtʼat contornonakapajj nayraqatanwa uñstäna.
  . EPILOGO UKA TUQITA
  Walja muspharkay ch"axwawinakampi ukhamarak atipt"awinakampi, Imperio Celestial ukax suman jakasiñatakiw iyaw satayna, ukatx janiw juk"amp Rusia zarista ukan yänakaparux atacañatak arsuwaykiti.
  Jach"a Suxta jaqinakax China markar katuntañatakix wali nayraw sasaw amuyapxäna ukat jupanakax aski amtanakaruw iyaw sapxaspa. Chiqansa, Rusia marka pachpaw Mongolia, Usuri uksankir suyu, Primorye ukat Corea uksat mä chiqar chhaqhayatayna. Ukanakax askinjam aruskipäwinakawa - Alexei Mikhailovich ukan Rusia zarista ukarux Siberia markan ukhamarak Pacífico uksan quta thiyanakan kayup jikxatañapatak jaytawayi. Ukat mä jukʼa jan kuna jan waltʼäwin uñjasiñamawa.
  Ukat ukampiw uka jach"a ch"axwäwix niyaw tukusxäna, ukat yaqha yänakax suxta heroes ukanakarux suyt"äna!
  
  
  INMORTAL ESPACIÓN REINA
  Chiqpachansa Reinax waynäñ munäna. Ukat ukhamatwa jan jiwir espejo thaqhañatakejj mä taqpach expedición khitäna. Uñxatt"asax mä tawaquruw tukusma.
  Qhipharux thaqhañax wali askiwa, ukampis... Espejonkir geniox chuyman reinaruw akham säna:
  - ¡Waynäñam kutt"ayapxäma, ukampis esclavoruw tukupxäta!
  Reinax mä ch"uqi kisu jachaqt"asisaw jaysäna:
  - Wayna tawaquxa wiñayatakiwa, ukhamaxa nayaxa esclavitud ukarux iyaw sasmawa!
  Uka geniojj mä hechizo luratayna. Reinax mä imill wawaruw tukuwayxäna, jupax niya q"ala jan isin lomompikiw mä yapu ch"uqt"asiskäna. Ukat wali chʼamampiw irnaqäna ukat wal trabajarakïna.
  Wayna janchipakiw jan usuchjaskänti ukat janiw sinti qarjaskänti. Ukampis wali jiskʼachañjama ukat aburrido ukhamänwa. Ukajj pä intimpi mä planetanwa pasäna. Ukat uka lurawix Edad Media tukuya pachar uñtasitawa.
  Ukhamaraki, congelados en formaciones. Reinax walja urunak irnaqäna ukat jan amuytʼasirïxänwa. Niya mä uywar uñtataw tukuwayxäna, samkanakapakiw qhispiyasiñax juparux purintäna. Ukat sapa kutiw grilletes ukamp irnaqtʼi. Ukax nayra reinatakix wali ch"amawa. Ukat uñjirinakan jawqʼatapajj qʼala janchir llamktʼatapajj mä juntʼu hierror uñtasitawa.
  Qhepatjja, jakäwipan mä mayjtʼäwiw utjäna. Jan walinakatakikiwa. Uka dueñopajj jiwjjänwa, herenciapajj qʼal tʼunjatäjjänwa. Ukat uka tawaqux mä qala apsuñ utar aljatäxänwa.
  Jichhajj jachʼa canastanak aptʼasisaw qʼala jan isinïñajäna, cadenanakamp chintʼataw trabajiñajäna, jawqʼjatäñajänwa ukat qalanak patjjar ikiñaw wakisïna.
  Jichhajj Reinajj jukʼampiw tʼaqhesjjäna. Chiqansa, uka geniox mä sipita jupatak wakichtʼatayna. Jïsa, jan jiwirïxiwa, janirakiw chuymankipstkiti, ukampis tʼaqhisiyat uñjasiski, infiernonkkaspas ukhama.
  Chʼamani cuerpojj uka estrés ukar yatintatäkchisa. Ukat reinax t"ijtxañ amtäna.
  Jachʼa ñikʼutapampiw arumanakax qʼala kayupampi ukat chʼamani kunkapampi cadenampi chintʼatäkäna uka cadena apsuñ qalltäna. Jumax ch"amañcht"at hierrox juk"at juk"at ñik"utamampiw archivasma, ukampis reinax walja pachaw utji - jupax jan jiwiriwa. Yaqha tuqitxa, canteras ukan ch"ama irnaqañ tukuyasax ikiñaw wakisi, ukat sapa urux mä juk"a khuchhurata.
  Ukampis jumax wali sawt"asktawa.
  Reinax jupapachpaw sawt"asïna ukat ukat ikiñar puriwayxäna. Ukat jutïr urunakanjja, wasitatwa sawrayäta.
  Jisk"a, qhiparuxa, enlaces ukanaka p"akintawayta... Ukampisa, janiw qhispiñ puedkänti. Guardianakajj alarma istʼapjjäna.
  Reinax katjatäxänwa ukat jan khuyaptʼayasisaw mä chivompi jawqʼjatäna. Ukatxa, juntʼu hierronakampiw talonanakap phichhantapxäna. Ukxarusti, mä tʼijtir esclavon markap phichhantapxäna. Ukat wasitat qhuyanakar khithatäpxäna.
  Esclavonakax walja kutiw jiwapxi, ukampis jupax walja maranakaw wal irnaqt"aski. Ukhamajj grilletenakan trabajapjjpan.
  Ukat sapa arumaw cadenap uñakipapjjerïna.
  Reinajj cadenanakampiw ikiskäna, ukat sapa kutiw mä chivompi jawqʼjatäna.
  Jachʼa cadenanakampiw uchasipjjäna ukat mä jukʼa jukʼamp irnaqtʼasajj mä chivompiw jawqʼjapjjarakïna.
  Reinax nayratpach q"añut muxsañcht"asxänwa ukat janiw usuntkänti. Infección ukax janiw juparux irpkänti, ukat uka jisk"a ukat monotono dieta ukax janiw purakaparux usuchjkänti. Wiñay tawaqux t'aqhisitaynawa, ukampis janiw jiwkänti. Ukat maranakax sarantaskakiwa. Uka minanakajj jukʼat jukʼatwa lurasïna ukat tukusjjarakïna.
  Jichhax yaqha irnaqäwiruw wasitat yaqha chiqar apatäxi. Uka qʼañunakat qʼomachasajj aljañatakiw uchasipjjäna.
  Aka chiqanx reinax qhipharux suertenitaynawa. Uka alasirix arena ukar gladiadores ukanakar suministririnakat maynïriw jikxatasïna.
  Reinax wali waña ukat alambre ukhamänwa, patak jila maranakaw minanakan wal irnaqäna. Jupax wali ch"amaniwa ukat jan sayt"asiriwa, p"iqip patxaruw mä jach"a qala katxaru.
  Chiqansa, chʼamapax uka aljiriruw jawstʼäna. Jupax kisunakap uñakipäna: janiw mä p"iyas utjkänti ukat ukhama jach"a ukat ch"amani. Nayax acero, musculos fundidos - qalar uñtat jikxatta!
  Ukat chiqans nayax alawayta, ¡ukham capaz especímen!
  Uka qhipatxa, reinatakix yaqha jakäwiw qalltawayi. Ukhamaraki qhuru entrenamientompi, nuwasiñanakampi, jisk"achasiñampi, jawq"jañampi, ukampis juk"amp kusiskañawa.
  Reinax pä patak jila maranakaw wayn tawaqun janchipan jikxatasïna, ukat wali ch"amampiw uñt"ayasïna, ukat jan jaytjasaw uñt"ayasïna, sapa kuti ch"ama irnaqañan ch"amanchatapat yuspajarasawa.
  Ukhamatwa yaqha imill wawanakat sipansa mä pʼeqeñ qalltäna. Ukatjja, musculonakan cuerpopan taqe cicatrizanakapasa ukat cuchillonakapas wali jankʼakiw qollatäjjäna, janiw kuna chʼamäkänti.
  Ukat reinajj jankʼakiw sarnaqäna, jan jiwañjam suma reacciones ukanïnwa, ukat wali chʼamampiw yatjjatirïna. Janiw taqe kunas jankʼak sumäkänti, ukampis wali chʼamani cuerponiwa.
  Ukatwa qalltanxa chʼamanïtapata, aguantatapata ukat chʼamanïtapat atiptʼäna. Ukat uka qhepatjja, yatiñapajj jukʼampiw jiljjattañ qalltäna.
  Qalltanjja, janiw chʼamani rivales ukanakajj utjkänti, ukampis jukʼat jukʼatwa experienciapajj nivelapajj jiljjattäna.
  Ukat ukhamatwa reinax wali uñtʼat warminakar atipjañ qalltäna. ¡Ukat jaqinakampis uywanakampis nuwasipxarakiwa!
  Imperio markan costumbreparjamajja, gladiadoran anatäwinakan patak atiptʼasajja, maynijj libre jakasiñwa jikjjataspa.
  Uka jan chʼamanïki uka reinajja, colmillonakapat usuchjatäkchïnsa, chʼakhanakapas chʼakhunaksa jikjjatkchïnjja, qhepatjja patak patak nuwasïwinwa atipjäna.
  Uka qhepatjja, Cesaran amparapatwa qhespiyatäñap katoqäna. Ukat jupax niyaw nuwasïwinakanx qullqi jikxataspa, jan ukax imill wawanakarux esgrima lurañ yatichaspa.
  Ukat mä juk"a pachatxa, reinax suma uñnaqt"ani ukat nayratpach qamir ukhamarak wali wayn tawaqu, mä jach"a patriciompiw jaqichasïna.
  Ukat chuymani ukat jan wali. Ukampis janiw jan jiwirïkiti ukat mä jukʼa tiempotwa jiwjjäna.
  Reina, jichhax wiñay wayn tawaqu viuda ukhamawa, tunka payan suma uñnaqt"an waynanakaw munasirinakjam utjatayna.
  Ukat walja qamir kankañaw utjaraki.
  Ukhamat jupax kusisiñ jikxatkaspas ukhamawa... Jan ukasti nayrar sartañan achunakapax janiw wakiskiti - walikiwa, kunjamakitix cienciax janiw aka imperio ukan jilxattaski. Ukat planetanxa taqpachanwa. Ukat cañonanaka ukat mosquetes ukanakax juk"amp nayra pachanakawa. Taqi kunas chiqpachapuniw congelatäxäna.
  Ukat jichhax imperiox t"unjataw uñjasiwayi, machaq barbaronakan ch"axwawipa... Reinax wasitatw katuntat uñjasiwayi ukat esclavo ukhamaw uñjasiwayi. Ukampis niyakejjay wayna suma uñnaqtʼanïchïnjja, uka markankir khan sat chachan concubinapäjjänwa.
  Ukat jiwañapkama ukat herencia katuqiripar katuyañapkama. Ukat mä qhawqha tiempot jiwarakïnwa.
  Ukat reinajj subastaruw uchatäna. Jupanakax q"ala jan isinïpxänwa ukat mä jach"a jequeruw aljapxäna. Ukat jupax jupamp chikaw sheikh jiwañapkamax utjäna. Ukat mayampiw imill wawarux subasta ukar uchapxäna. Ukat aka kutix Sultan palacioparuw tukuyäna. Jan jiwirïtapatjja, reyiruw sallqjañ puedïna, ukat nayrïr warmipäjjänwa.
  Ukampis jan wali suerteni, jan jiwir tawaqux janiw wawanakar yuriñjamäkänti. Ukat kunapachatix Sultan jiwxän ukjax herederopax reinaruw wasitat cadenamp chint"atañapatak mayïna, ukat minanakar khitañapatakiw mayïna.
  Ukat mayamp reinax infiernon jikxatasi. Grilletanakampi, chʼama irnaqäwinjja, mä canastaruw qalanak aptʼasirïna, uka qalanak khuchhurat mä palancampiw aptʼasirïna. Ukhamaraki jisk"a, monotono manq"anaka, chivo, q"añuchata, cadenanakampi. Ukat sapa arumaw guardianakan violata. Reinajj gustkchïnsa, wayn tawaqopajj jankʼakiw orgasmor purirakïna.
  Ukat ukhamatwa wiñay imill wawax marat mararu, tunka marat tunka marat qhiparäna.
  Jisk"a, qhiparuxa, aka minax tukusxänwa, ukat pä patak maranakaw pasawayxäna. Janiw khitis khitis aka reinajj uk amtaskänti. Ukat wasitatwa subasta ukar uchatäna. Kunjamtï yatiqapkta ukhama, q"ala jan isin ukat musculoso. Chiqansa, nayraqat jariqañ tukuyasaxa.
  Ukat mayamp ejercitotakiw alasipxäna, kunattix wali chʼamanïtaynawa. Ukat wali yatiñanirakïnwa, espadanakampi nuwasiñsa yatirïnwa.
  Ukat reinan pallapallanakan irnaqatapax qalltawayi. Walja nuwasïwinakanwa chikañchasïna, chʼamani, chʼamani, jan saytʼasiri ukat qʼala kayukiw sapüru tʼijtäna. Ukat jukʼat jukʼatwa carrerapajj jachʼa jachʼa tukuwayjjäna.
  Jichhax jupax nayratpach mä regimiento de mujeres ukan p"iqinchiripawa ukatx walja qamirïxiwa. Ukat mayamp jupax mä ganancial match jikxati, ukat mä jach"a hacienda jupan amparapan katuqaraki.
  Ukhamaw jan jiwir jakañan zigzag: jichhax patat, jichhax aynacharu!
  Chiqansa, reinax viudaruw tuküna, ukat uka wayna príncipempiw jaqichasïna. Uka waynax mä experienciani, ukampis anqankir tawaqut pʼiqip chhaqhayasïna. Ukat ukhamatwa jaqichasipxäna. Ukat uka waynax reyiruw tukuwayxäna. Ukat warmipax wali chʼamanïñwa jikxatäna.
  Uka reinojj chʼajjwäwinakwa sartäna ukat jukʼampiw jiljjattäna. Ukat jukʼamp chʼamanïjjänwa. Ukat qharüru wayn tawaqunakax nayraqatax jilïr jaqinakäpxänwa ukatx chuymanïxapxänwa. Anqatxa, tawaqu reinax jiwañampïskir reyin mä testamento apsutayna, jupax emperatrizäñajawa. Ukat jupax firmarakïnwa.
  Jiwatapatjja, nayra reinajj emperatrizäjjänwa. Ukat chʼaxwäwinakampiw nuwasipxäna. ¡Wiñay waynäskasajja, qhepatjja aka oraqpacharuw atipjäna!
  Ukat jupax taqpach kusisiñ jikxatkaspas ukhamaw amuyasïna... Ukampis kimsa patak maranakaw pasxäna, ukat yaqha markankirinakaw uraqir puripxäna. Ukat jupanakax aka planetaruw katuntapxäna.
  Ukat emperatrizax wasitatwa qalanak apsuñ utanakan jikxatasïna. Ukat niyaw collarampi, qʼala, qʼala kayuni, ukampis jan cadenanakampi. Mä jukʼa tiempow trabajirïta, ukat janïr ikiñar sarkasajj TV uñchʼukiyäta.
  Akax jakäwirakiw... Patak jila maraw carcelan jist"antatäna, ukatx libertad condicional ukampiw antutatäna, ukatx mä planeta ocupado ukan imperio espacial ukan jakasïna.
  Jupax taqi askinak mä jach"a nayrar sartat civilización ukan askinak jikxatäna ukat... Aka kutix ejército espacial ukar mantawayi.
  Star Wars ukan mä carrera lurañ qalltawayi. ¡Jupax jan jiwir jaqiwa! ¡Janiw kuns ajjsarkti!
  Ukhamatwa irnaqäwipan nayrar sartawayi, mariscaljam irnaqtʼañkama. Ukatxa, taqi uka planetaruw katuntxäna.
  Yaqhepajj gobernadoranakäpjjänwa. Uka qhepatjja, wasitatwa ejercitopar kuttʼjjäna. Jupax nuwasïna ukat kamachirakïnwa. Mä Hiper-Supermariscal ukhamaw tukuwayi.
  Ukat ukatx mä golpe militar pallapallanak lurapxäna ukatx imperio espacial ukan emperadoran tronop katuntapxäna - galaxia irpxaruwayi.
  Uka qhipatxa yaqha pachanakaruw atipt"añ qalltäna. Jupax kamachi, atacatayna, atipt"atayna, yaqhip pachax atipt"atayna, ukampis venganza...
  Taqi kunas walikïskänwa, mä imperio de mosquito-garras híbrido ukamp jikisiñapkama.
  Jupanakax sinti jank"akiw jilxattapxäna ukatx civilización humanoide ukaruw waljaniruw ch"amanchapxäna.
  Ukhamaw nuwasiñanakax sarantaskakïna, nuwasiñat ch"axwäwi... Qhipakama, jaqinakax atipt"apxäna. Ukat nayrir reinajj janiw mayampsa esclavöjjänti, minanakanwa.
  Mayampiw cadenanakamp chinuntat irnaqtʼapxtaxa ukat qalanakxaruw cadenanakamp chintʼat ikipxtaxa. Ukat robotanakan taqpach apnaqatapampiw apnaqatäna.
  Mä samkakiw wiñay tawaqux qhispiyata ukat jach"a uñjasïna. Ukat qhipa tiempox wali chʼamampiw irnaqäna, irnaqäna ukat qʼala jan isinïkänti, kayunakapxa wali chʼullqhi qalanakaruw chʼallxtayäna.
  Ukampis reinajj janiw suytʼäwip aptʼaskänti. ¡Jan jiwiriwa ukat wiñayatakiw kuns mayjtʼani! ¡Esclavöñajj janiw wiñayatakïkaniti!
  Nayra reinajj qʼala musculonakan qʼala jan wali usunïkchïnsa, qʼochtʼarakïnwa:
  Aka Uraqin phuchapax akham sasaw jaysani, janiw, .
  Janipuniw esclavot qheparaskäti...
  Nayax iyawstwa mä alwax qhispiyasiñaw utjani - .
  Thayax mä machaq usuchjataruw chʼamañchani,
  Awki markatakix qullan ch"axwäwi, .
  Kunatix Jach"a Diosax jawsi...
  Nayrat sartam, ch"aman caballero, .
  ¡Ch"amakax chhaqtxaniwa ukat mayo phaxsin rosas ukanakax panqarxaniwa!
  
  
  
  
  JANIW ONISH UKHAM UTJKITI
  Noviembre phajjsin 1941 maranjja, Hitler chachajj jan suytʼataw Stalin chachar sumankañ arsüna. Mä solución ukax khititix chiqpach situación uñt"ki ukatakix janiw ukhamäkaspati.
  Alemanonakax, niyas Moscú markar katuntañampïpkaspas ukhamawa. Ukat ¿kunatsa ukham jan walin uñjasisajj sumankañ churañasa?
  Ukampis Hitler chachajja, kunjamtï jumanakajj yatipktajja, wali jachʼa amuytʼasirïnwa. Ukat Moscú markax janiw katuntatäkaniti sasaw amuyasïna. Ukat ukhamächi ukhax pachaw purini, kunapachatix Stalin jupax axsarayaskan ukhax sumankañ uñacht"ayañataki. Natural ukhamawa, janiw taqpach pallapallanakax uka tuqitx iyaw sapkänti, ukampis Hitler chachax ch"amanïtaynawa ukat autoridadanirakïnwa.
  Ukhamaraki, suman jakasiñax alemanes ukanakatakix askiwa sasaw arsuwayi. Chiqansa, Ucrania markax Alemania markaruw pasawayi ukat ukampirus ch"iyar uraqinaka ukat yapuchäwiw pasawayi, ukhamarak Bielorrusia, estados bálticos ukat Smolensk suyunakaru.
  Stalin chachajj jila partejj taqe kunatï alemanonakajj nayratpach katuntapkäna ukanak jaytañwa iyaw säna.
  Sebastopol markax alemanes ukanakaruw jaquqaniwayi. Uk uñjasax Krauts jupanakax Moscú suyut sarxapxäna. Leningrad markax URSS qhipäxan qhiparäna ukatx ukatakix mä pasillo ukaw apsutäna. Alemanes jupanakax Leningrad uksat mistuñ amtapxäna, Voroshilovograd uksat mistuñ amtapxäna, ukat Donetsk uksatx janiw taqpach apnaqapkänti.
  Jila partejja, nazinakajj Donbass sat cheqaruw carbón, metalanaka ukat fabricanakampi, bauxita sat cheqanakampi ukat yapu lurañ uraqinakampi katoqapjjäna, Crimea markpacha ukat Don sur toqenkir mä qhawqha cheqanakas katoqapjjäna. Alemanonakax Leningrad suyut, Moscú, Tula, Rzhev, Kalinin suyunakat mä chiqat sarxapxäna. Mä chikat Donbass, mä chikat Don ukax qamir ch"iyar uraqinakampi ukat Sebastopol ukamp turkañawa. Finlandes jupanakax Petrozavodsk ukat kuntix katjañ atipkän ukanak katuqapxäna. Suma chuymampiw jaljtapjjta.
  Ukhamarus URSS markax qhathut sipanx juk"amp jisk"a qullqimpiw petroleo churañ amtawayi, ukat ch"axwäwin katuntat jaqinakatakix mä jach"a qhispiyasiñ qullqi churañ amtawayi.
  Stalin jupax ch"axwäwimp Moscú markar atipt"añ axsarasaw ukham condicionanakarux iyaw satayna. Wehrmacht ukan wali suma jikxatasitapanxa.
  Ukhamajj Hitler chachajja, ukajj jukʼamp askïtap amuyasïna.
  URSS markamp ch"axwañax tukusxiwa. Nazis ukanakax nayraqatx África uksaruw soldadonak apañ qalltapxäna. Ukhamarus britániconakax Rommel markaruw ataque qalltapxäna. Ukhamajj ¿kunsa lurasma? Ukat Fritz sat barconakajj Malta markaruw soldadonakar katuntapjjäna ukat uraqir puriyapjjäna. Chiqansa, nayraqatax ukan britániconakar bombardeaña.
  Ukxarusti, chiqans, Gibraltar markar jan walt"ayañax utjarakiwa. Hitler jupa pachpaw Franco jilatampi jikisïna.
  Kunjamakitix, jumax uñjtawa kunjams Alemania markax ch"amani. URSS markaruw atipt"äna. Jupax pusi millón rusonakaruw katuntawayi ukat walja waranq tankinakaruw katuntawayi. Jiwasatakix España markax mä mapa ukan mä golpe ukar uñtasitawa. Jiwasax ocupañäniwa, jumatix jan pallapallanakar mantañapatak jaytkäta ukhaxa. Ukat jan jikxataskäta ukhaxa, África uksanx kuns jikxatasma. Ukhamarus ¡Gran Bretaña markax t"unjatäxiwa, janiw kawkirus sarkaniti!
  Francox España markax katuntatäspawa ukat janiw kuna ch"amas utjkaspati uk amuyasax iyaw sataynawa.
  Gibraltar markar ataque ukax wali askiwa, ukat jank"akiw. Uka ciudadelax t"unjatawa. Ukat ukat alemananakax África Ecuatorial ukar mantapxäna.
  Gran Bretaña markankirinakajj walja jan walinakanwa uñjasipjjäna. Jupanakax chuyma ch"allxtayirinakjamaw katuntatäpxäna.
  Rommel jupax Libia markan Gran Bretaña markaruw atipt"awayi, ukat Egipto markanx mä ofensiva qalltawayi. Alejandría markar katuntapjjäna.
  Ukatxa mistuwayxataynawa Canal de Suez uksa tuqiru. Uka suma sarantäwiparjamaxa, alemanonakax Irak, Kuwait ukat Oriente Medio taqpach markanakaruw katuntapxäna.
  Wehrmacht sat barcojj janiw inti jalsu toqen walja pallapallanaka ukat oficialanak aptʼaskänti. Ukat soldadonakapax juk"amp waljanipxänwa ukat juk"amp yatxatatäpxänwa ukat juk"amp yatxatatäpxänwa británicos ukat juk"ampirus fuerzas coloniales ukanakat sipansa.
  Britániconakax uk jark"aqapxaspänwa ukat jan pächasisaw chhaqtxapxaspäna. URSS jan utjkchïnjja, Fritz sat barcojj Gran Bretaña markampiw sum nuwasiñ atipjäna.
  Jila partejja, Gran Bretaña markajj colonianakap aptʼasiñapänwa. Uraqinkir ejercitopax wali ch"amapunïnwa ukat nuwasiñanx janiw sinti ch"amanïkänti, ukhamat colonianakarux Wehrmacht ukan juk"amp walja ukat disciplinado soldadonakar saykatañataki.
  Ukampis flota ukar chuym churañax janiw askïkänti. Gibraltar ukat Malta markanakajj tʼunjatäjjäna uka qhepatjja, janiw África markar katjañjamäjjänti. Ukatwa Rommel chachajj Canal de Suez sat cheqar jarkʼaqäna. Ukat uraqitpachas alemananakax mä gol apt"asaw britániconakar atipt"apxäna. URSS ukamp ch"axwañ tukuyatatxa, Wehrmacht ukax juk"amp ch"amanïxänwa ukat juk"amp ch"amanïñapatakiw atinisitayna, ukat nuwasiñ tuqitx walja experiencianak jikxatäna.
  Ukhamatwa África markax juk"at juk"at katuntatäxäna. Ukat Irán tuqiw alemanonakax India markar mantapxäna. Ukanjja, uka markankir sepoyanakajj janiw Gran Bretaña markatak jiwañ munapkänti. Jila partejja, alemanonakajj jaya cheqanakan sarnaqapjjatapata, jan thakinakanïtapata, jukʼamp jan waltʼäwinakata ukat suministronakan jan waltʼäwinakapatwa jukʼamp jarkʼatäpjjäna, británico soldadonakat sipansa.
  EE.UU. markax ch"axwäw jan utjañapatakix laq"a apthapiski. Ukat Japón markar taqi sancionanak apsusipxarakïnwa.
  Ukampis wali samurainakax Puerto Perú markaruw atacapxäna. Jiwasa pachpa jarkʼaqasiñasa ukat Asia toqenkir britániconakan yänakap katuntasiñas wakisïnwa. Ukat japonés jaqinakax uk lurapxäna.
  Mä juk"a arumpixa, pusi tunka payani marana ukhamaraki pusi tunka kimsani marana nayrïri chikata marana, alemanes ukhamaraki japoneses ukanakaxa África, Australia, ukhamaraki taqpacha Asia uksa markanakaru katuntapxatayna. Ukat 1943 maran septiembre phajjsinjja, Gran Bretaña markaruw puripjjäna. Chiqansa, jachʼa bombanakampiw bombardeapxäna. Alemananakax Yu-288, ukat Yu-188, ukat yaqha maquinanakampiw apnaqapxäna.
  Gran Bretaña markax colonianakap chhaqhayasa ukat submarino chʼaxwäwimp qarjatäsax janiw saytʼañjamäkänti.
  Ukat alemananakax sinti walja yänakanïpxänwa, ukat jukʼampisa irnaqäwinakanïpxänwa. Chiqpachansa Inglaterra markan taqpach markanakaru ukat fabricanakaparuw bombardeapxäna. Ukat ukxarusti, chiqans, pallapallanakan uraqir puritapa ukat Panteras, Tigres, Leones ukat juk"ampirus Ratón ukanakan apnaqawipa. Suma, chiqans, ukhamaraki tanques anfibios ukat uma manqhankir autonaka.
  "Mouse" ukax janïr operación qalltaskipan tukuyatäxänwa, ukat jupax nuwasxarakïnwa. Ukampis "Mouses" ukax wali jach'awa.
  Gerda sat Pantera sat barconkir tripulacionajj nuwasïwinjja wali mayjäpjjänwa. Gran Bretaña markar katuntat qhipatxa, alemananakax Estados Unidos markamp mä qhawqha tiempox nuwasipkakïnwa. Islandia markat estadounidenses ukanakarux jaqunukuwayi. Ukampis jach"a yatiyawinakat utjatapatxa, América markar katuntañax mä ch"amäkaspas ukhamaw tukuwayi. Ukhamäkchisa, Atlántico sat jachʼa lamar qotajj janiw sawkasiñäkiti. Janitï mä amigopar bombampi bombardeasin lamar qotan nuwasipkchïnjja.
  Alemania markankir submarinos ukanakax uñstawayiwa, peróxido de hidrógeno ukamp apnaqasa, ukat niya taqpach flota estadounidense ukarux chhaqhayarakïnwa.
  Ukampirus Estados Unidos markax wali ch"amaw katuntañataki. Chʼaxwäwix jukʼampiw sarantawayxäna, ukat qhipatxa alemanonakaw apnaqapxäna ukat sumankañwa uttʼayapxäna.
  Uka qhepatjja, alemanonakajj URSS markaruw kuttʼapjjäna.
  1945 maranjja, E-50 ukat E-75 sat avionanakajj lurañ qalltapjjäna. Hitler chachajja, phisqa tunka toneladat jukʼamp kʼacha tankinak lurañ jarkʼäna, jan ukasti mä jiskʼa serie de autos de reconocimiento ukanakakiw utjäna.
  Pantera ukaxa pusi tunka pusini tonelada chikatani pesa. "Pantera" 2 ukaxa niya phisqa tunka payani tonelada. E-50 ukax niya suxta tunk phisqhan toneladanak apsuwayxi. Qhipa tanquex wali suma armadura frontal ukanïnwa, 150 milímetros ukch"a casco ukan 45 grados ángulo ukanïnwa, ukatx 185 milímetros ukan torreta nayräxapanx utjäna, ukax mä ángulo ukanïnwa. Mä 88 mm pistola ukax 100 EL ukha barril largo ukaniwa. Ukat 82 mm armadura ladonakanxa, ukhamaraki laderas ukanakanxa. Motor ukamp chikt"ata, ukax 1200 caballos de fuerza ukar ch"amanchawayi kunawsatix ch"amanchatäki ukhaxa, ukax mä tanque medio wali ch"amaniwa.
  Ukhamarus tunka payan muyuntat mä minuto.
  Mä juk"amp jach"a E-75 ukax llätunk tunk tonelada jila pesa. Aka tanquex janiw taqpach askïkänti. 128mm pistola ukax juk"amp llamp"u tasa de fuego ukanïnwa, juk"amp jisk"a velocidad de bozal ukanïnwa, ukatx janiw ventajas ukanakax jak"at jak"anx utjkänti 88mm E-50 ukar uñtasita.
  Casco ukan armadura frontal ukax 160 milímetros ukjat juk"amp askiwa, 45 grados ukja ángulo ukan. Ukampisa, janiw jukʼampi munaskiti. Taqi armas americanas ukanak katxaruwayi, ukat soviéticos ukanakas katxarurakiwa. Torreta jark"aqawix wali sumawa: 252 milímetros nayraqata, 160 milímetros lados ukat qhipa. Uñakipatawa, mä juk"a jan ukax juk"amp atiniskañ jark"aqasiñaw torretakix utji, juk"ampirus ladopanxa.
  Uka caja ladopax 120 mm ukhawa, ukax wali askiwa, ukatsti pantallanakax warkt"asirakispawa. Ukampis motorax 900 caballos de fuerza ukan jukʼamp chʼamaniwa. Chiqansa, uka tankax janiw tukuyatäkiti ukat wali jachʼarakiwa. Mä Tigre-2 mä juk"a jilxattat ukar amtayitu, ukax ukham jan walt"awinakaniwa.
  Alemania markankir panpacha autonakajj janiw perfecto ukhamäkiti, ukampis E-50 sat autojj cheqansa jukʼamp wakiskiriwa.
  Suma, ukat ukhamaraki E-100. Ukampis aka autox juk"amp llamp"u ukat juk"amp jan wali apnaqañ uñacht"awinakaniwa E-75 ukat sipansa.
  E-100, jach"a masa utjatapatxa, jisk"a jisk"a luratawa.
  Ukat pallapallanakax jupanakpachaw E-50 ukarux iyawsapxäna.
  1946 maran primavera phaxsinxa, chiqpachapuniw 20 uru achuqa phaxsit Fuhrer ukan urupax alemanonakax URSS uksaruw sarapxäna.
  Jupanakajj walja autonaka ukat yänakanïpjjänwa. Tunka waranqa tankinakaw kunayman versión ukanakan utji. URSS ukax T-34-85 ukat IS-2 ukat IS-3 ukanak serie ukanïnwa. T-44 ukax janiw taqpach askïkänti. Ukampis T-54 ukax janiw wakicht"atäkänti.
  Alemanes jupanakax E-50 ukat E-75 ukanak walja lurapxäna.
  Mä jach"a chiqaw markan chhaqhatapatx Stalin jupax pusi tunk paqallqun tonelada ukjat juk"amp jach"a k"añaskunak lurañ jark"äna.
  Ukhamarus walja T-34-85, ukat mä juk"a jisk"a IS-2 ukat IS-3, SU-100, ukax mä juk"a sapuru ukat wali aski autopropulsado arma, walja lurasiwayi.
  Uñt"añasawa, juk"amp jach"a tanque, T-34-85, ukax serie alemana E-50 ukaruw lado tuqinx mantaspa, ukatx E-75, lado uksatpachas, wali ch"amapunïnwa, ukatx SU- 85 ukakiw mantaspa. 100 lurapxaspänwa, ukat ukapachas jist"antapxaspänwa.
  Ukhamajj qhanaw chʼamanakajj jan kikpäpkiti. Alemania markan tankinakapax pachpaw wali jaya chiqanakat soviético tankinakar mantapxäna. Ukat IS-3 ukakiw nayratakix juk"amp jan ukax juk"amp satisfactorio jark"aqasiñax utjäna, ukatx pata tuqinx utjarakiwa.
  Akax alemanes ukanakax URSS ukan territoriopanw ch"amanchasipxi.
  Gerda, Charlotte, Christina ukat Magda jupanakax E-50 ukankapxi. Jupanakax jupanakpachaw q"uchunak sillp"ipxi ukat arnaqasipxi.
  Taqi jaqin oveja wajjrap t'unjañäni,
  ¡Taqe Chʼamani Diosaw jiwasatak utjani!
  Ukat kunjamsa uka aptʼasipxani ukat uñisirinakarux nuwantapxani.
  Kimsa tunka pusinixa torretapa phust"ata. Jisa, tripulación de combate, janiw kuns sañjamäkiti.
  Charlotte kullakajj jan kusisit akham sänwa:
  - Ukhampachasa, jiwasana armadurasaxa janiwa sinti sumakiti. ¡Uñisirix ladoparux ganchompiw chintʼaspa!
  Christina kullakajj akham sänwa:
  - Ukampis pistolax chiqapawa ukat jiwayirjamawa! Ukhamajj ¡maynejj mayniruw compensa!
  Gerda kullakajj akham sänwa:
  - ¡Taqiniruw ch"iyjañäni!
  Ukañkamax Natasha SU-100 ukat tripulacionapampiw Fritz ukamp nuwasipxi.
  Oleg Rybachenko jupax phisqhïr tripulación SU-100 uksankirïnwa, Natasha, Zoya, Augustina ukat Svetlana jupanakamp chika.
  Imill wawanakax iyaw sasaw p"iqip ch"allxtayapxäna:
  - Jumax nuwasirïtawa, ukax wali jach"awa!
  Natasha kullakajj uñisirinakaruw pallapallanak aptʼäna. Uka conchax mä alemán autoruw nayraqatapar chʼalltʼäna ukat ricochetänwa. Uka tawaquxa q"ala kayuparux coleratapuniw ch"allt"äna. Ukat jupax akham sasaw uñakiptʼäna:
  - ¡Ukat jichhaxa yuqallawa! Jumax wali chʼikhi jaqïkasmas ukhamawa, ¿janich ukhamäki?
  Oleg jilatajj pʼeqep chʼoqtʼasïna. Jupax jan jiwir waynawa, ukax walja lurañanak lurañ yati sañ muni. Akax mä alemán E-75 ukaw nayrar sartaski. ¿Kunjamsa ukanak pʼakintassna?
  Uka genio waynax uk amuyt"asax proyectil ukarux jisk"at arsüna:
  - Jiwasax metal ukhamätanwa, pachpa wilani - jumampi nayampi!
  Ukat qʼala, wawar uñtat kayunakapan yanaptʼapampiw uñchʼukiñ muytasin pallapallanak jaqontäna.
  Kunjamtï mä alemán tanquex armadura frontal ukamp jan chʼamanïkixa, ukampis chiqpachapuni tukuyat tukuykama jan ukax líneas de fuerza ukanakamp mayachtʼataw chʼalltʼasma ukhaxa, tanquex aynachtʼiwa. Ukat ukat metalax phallawayxäna ukat kit de combate ukax phallañ qalltäna.
  Oleg Rybachenko jupax akham sänwa:
  - ¡Akaxa wali jach"a clasewa!
  Natashax uka waynan q"ala talonap ch"allxtayäna ukat p"iqip ch"allxtayäna:
  - Illapt'aña!
  Oleg Rybachenko jupax SU-100 ukanx wasitatw ch"axwawayxi. Jupanakax jaya chiqatw ch"axwapxäna, ukatx 100 mm cañón soviético ukax janiw qhipa alemán tanques ukanakar apkänti: E-50 ukat E-75. Ukampis uka waynax phenomenal ukhamawa. Ukat uñisiriruw chʼalltʼañ atipjaraki.
  Terminator waynax wasitatw ch"axwawayxi. Ukat E-50 uksaruw p"akjasi. Aka tankax jank"akiw ukat ch"allt"añaw wakisi. Ukampis alemananakax juk"amp ch"amampiw ch"amanchasipxi.
  Zoya kullakax ch"axwaski. Ukat wali chiqapawa.
  Uñisirinakarux torre ukan ch"allt"apxam. Ukat Oleg Rybachenko jupax wasitatw phichhantawayi. Patak milímetro pistolax muspharkañanak luraraki.
  Uka wayna geniox akham sasaw arnaqasi:
  - ¡Nayaw jumarux ch"iyjäma! ¡Nayaw jumanakarux t'unjapxäma! ¡Janiw jumar gustkätamti!
  Ukat mayampxa, mä yuqall wawar uñtataw apsusini ukat wali chiqaparuw ch"allt"ani. Ukat chiqpachapuniw uñisirinakarux tʼunjani.
  Ukatxa akham uñacht"ayatarakiniwa:
  - ¡Nayaxa mä supersónico ch"axwiritwa!
  Ukat wasitat qʼala kayupan yanaptʼapampiw chʼaxwani.
  Uka waynax tunka payan maranikïskiwa, ukampis wali jaya ukat phenomenal ukhamawa.
  Aka chiqanx q"ala kayunakapampix Agustínamp yanapt"asaw ch"axwäna.
  Ukat uka tawaqux E-50 sat autoruw jaquqanïna.
  Alemanes jupanakax wali jan walt"awinakan uñjasipxi. Ukampis jupanakan avalancha de tanques ukanakax juk"amp jak"achasiwayi. Akax E-100 ukax sarnaqaskiwa. Ukat wali chʼamani armaduranaka, armanaka ukat escudonakas utjarakiwa.
  Ukampis imill wawanakapasa ukat yuqall wawapas uka jan waltʼäwiruw puripxaraki.
  Alemania markankir mä autojj ninamp nakhantatänwa ukat chʼiyjataw uñjasi.
  Oleg Rybachenko jupax akham q"ucht"awayi:
  - Qullan Awki markaru jach"añchaña,
  ¡Jan akapachankir colerasiñampi!
  Mayampiw waynax pallapallanakamp ch"allxtayäna, fascista ukarux t"unjäna ukat imill wawanakarux nayranakap ch"allxtayäna. Ukat mayamp waynax ch"axwanti ukat uñisiriruw t"unjaraki.
  Chiqpachansa, jupax nuwasir waynawa. Ukat jupax mä conchampiw jawq'japxätam. Ukat "Tigre"-2 tanquex nayra pachankiwa ukampis wali ch"amaniwa, ukax mä jan walt"äwiruw tukuwayi. Alemán Pantera 2 ukax atipt"ataw t"aqhisiyata. Ukampis niyaw jupa pachpa América markar katuntäna.
  Ukat jichhax URSS markax ch"amanchaski.
  Oleg Rybachenko jupax ch"iyar jaquntawayi ukat chiqaparuw ch"allt"i.
  Ukat ukhamatwa turnasisin ch"axwañ qalltapxäna ukat q"uchupxäna...
  Natasha kullakajj qʼala kayuparuw kayump taktʼäna ukat akham sasaw arnaqasïna:
  - Akax taiga...
  Zoyax q"ala kayunakap ch"allt"asisaw chhuxriñchjasïna:
  - Británico qutanakaru...
  Agustín chachajj uka concharuw chʼalltʼarakïna, akham sänwa:
  - ¡Wila Ejército!
  Svetlanax q"ala kayunakapamp misilanak jaquntäna ukat akham sänwa:
  - ¡Taqi kunat sipansa juk"amp ch"amani!
  Oleg Rybachenko jupax wali uñt"atawa, jupax akham sänwa:
  - Ukatxa Wila...
  Natasha kullakajj pallapalla ukat chhuxriñchjasïna:
  - ¡Ch"amampi ch"allt"aña!
  Zoyax ch"allt"asirakïnwa ukat chhuxriñchjarakïnwa:
  - ¡Juman bayoneta ukaxa mä calloused amparampiwa!
  Agustín chachajj kayump taktʼasajj akham sasaw arnaqasïna:
  - Ukat jiwasax...
  Svetlanax mä jiwayir cargompiw jaquqaniwayi ukat akham sasaw arsüna:
  - ¡Janiwa jark"atäkiti!
  Oleg Rybachenko jupax wasitatw phichhantawayi, larusisaw:
  - Qhipa tuqiru saraña...
  Natasha kullakajj mä concha apayanisaw akham säna:
  - ¡Jiwaña ch"axwaña!
  Ukat imillanakax ch"iqintapxäna, cañonax proyectilanakax tukusiñapkamaw ch"axwapxäna.
  Jïsa, Oleg Rybachenko jupax wasitat ch"axwañan jikxatasi.
  Ukampis Ejército Rojo ukax jan walt"awinakan jikxatasi. Alemananakax nayrar sartasipkiwa. Jupanakax juk"amp yänakanïpxiwa ukat juk"amp infantería ukanipxi. Ukat japonés jaqinakax inti jalsu tuqit jutapxaraki.
  Janiw ukham ch"amarux saykatañjamäkiti.
  Gerda ukat tripulacionapampiw E-50 sat barcon nuwasipxi. Alemanes jupanakax Voronezh ukarux niyaw ch"axwapxi. Ch"axwawix wali ch"amawa.
  Mä tuqitxa, alemán tank ukax wali sumawa, mä kasta ch"axwirirjama. Ukampis barcon jarkʼaqasiñajj jukʼamp chʼamakiwa. Ukat akax jan walt"awipawa, ukhamax imill wawanakax wali amuyumpiw sarnaqapxañapa.
  Wali walja T-34-85 ukanakaw lurasiski. Aka autox wali jach"a lurawiwa, ukatx cañón alemán 88 mm ukax 100EL ukanx jaya chiqatx walja apthapiw apthapi.
  SU-100 ukax juk"ampiw lurasiski, ukax mä autopropulsado arma ukhamawa, tanque ukar sipanx juk"amp jasakiw lurañaxa, ukampis juk"amp ch"aman armawa.
  Jichhajj qʼala kayunakapamp joystick sat boton chʼalltʼasajja, Gerda kullakajj soviético sat wañtʼayañwa pʼakjäna. Jakʼat jakʼanjja, ukham autojj wali jan waliruw puriyistaspa.
  Uka rubio terminador ukax apsuwayiwa ukat q"ucht"awayi:
  - Nayan nervionakajax janiw acerot luratäkiti, .
  ¡Chiqpachansa jumax nayaruw katuqtʼista!
  Ukat ukat Charlotte kullakax mä cañón jaquntäna ukat kimsa tunk pusiniruw t"unjäna.
  Ukat mä pistolax tunka payan disparonak minuton jalxatki ukax wali jayaruw puri.
  Ukxarusti, Christinax nina nakhantayatayna. Ukat wali chiqaparu ukat chiqaparuw uk lurarakini. Jupax mä tank Ejército Rojo ukar t"unjasaw chhuxriñchjasïna:
  - ¡Q"añuchata nina! ¡Stalin chachatakix wali ch"amawa!
  Ukat Magda kullakajj ukhamarakiw chʼalljjtäna. Ukjja qʼala kayunakap apnaqasaw wali cheqaparjam luräna.
  Ukat jupax akham q"ucht"äna:
  - ¡Wiñay Awki marka jach"añchañataki!
  Uka qhipatxa imill wawax larusisaw phallawayi...
  Alemania markankir maquinajj jan pantjasisaw irnaqtʼi.
  Ukan jan walt"ayatapax IS-2 ukawa, mä juk"a ch"aman ukat jan walt"ayir tank ukhamawa, ukampis torreta nayräxat jan wali jark"aqatawa.
  IS-3 ukakiw mä juk"a suma jark"aqasiñ frontal ukaniwa, ukampis aka tank ukax wali jisk"a serienakan luratawa. Torren uñnaqapax wali ch"amäxiwa. Ukhampachas IS-3, kunjamtix ch"axwañ lurawix uñacht"ayki ukhamakipans, mä juk"a pachax serie E ukan k"añaskunakar jak"at jak"achasiñatakiw utji.
  URSS markanx janiw juk"amp jach"a tanques ukanakax luratäkiti, ukat jupanakan lurañanakapas sayt"ayatawa. Chiqansa, ukax mä jan waltʼäwiruw puriyi. Alemanes jupanakax serie ukanx E-25 k"acha autopropulsada arma ukakiw utji, ukampis lurawipax niyaw congelatäxi. Uka maquinajj janis jan walïkchejja.
  Pä tripulantes ukat mä metro chikatani alturanikiwa. Jisk"a ukax 75mm cañón ukampiw Pantera ukanx utji. Soviético autonak thaqhiri.
  Ukampis Fuhrer jupax ch"amaruw juk"amp munasi. Nayraqat E-50 ukax juk"at juk"at E-75 ukat sipanx juk"amp jisk"akiwa, ukax ladonakanx escudonakampiw ch"uqt"ataraki.
  E-75 ukax lado ukar mantañax ch"amawa. Ukat alemanonakax ukat aprovechapxiw breakthroughs...
  Pä alemán piloto Alvina ukat Albina jupanakax nayraqatw kimsa patak avión jaquqanir ukanakat sipans juk"amp atipjapxäna ukat katuqapxäna: Cruz de Caballero de la Cruz de Hierro ukax qullqit lurat roble laphinakampi, espadanakampi ukat diamantenakampi.
  Imill wawanakax ukham thaya nuwasirinakawa ukat akapachanx wali thayanakawa. Jïsa, Huffman sat chachajj jichhakam jukʼamp avionanak jaquqanïkchisa, jukʼamp sumawa.
  Ukat mä kamachirjamaxa, bikini ukat q"ala kayunikiw nuwasipxi.
  Alvinax kimsa avionetas soviéticas ukanakaruw ME-262 X ukat 30 mm cañones de aviones ukanakamp jaquqaniwayi ukat chirp"i:
  - ¡Nayaxa chhaqtayaña antorchawa!
  Albina, ukham nina naktäwimp phichhantasax qhanancht"iwa:
  - Ukat jiwasax q"al t"unjatätanwa:
  Ukat jupax juk"amp pusi avionetas soviéticas ukanakaruw khuchhuqawayi...
  Chʼaxwirinakax wali nuwasir chuymanïpxiwa, ukampis sapa kutiw jachaqtʼasipxi.
  Jaqinakar munasipxiwa, laxrapampiw irnaqapxi. Ukat jupanakatakix wali askiwa. Ukham ch"axwañ suma uñnaqt"aninaka.
  Mä TU-3 soviético ukarux jaquqanipxäna ukat t"unjapxäna... Akax jupanakan nina nakhantat aruntt"awipawa.
  Imill wawanakax, mä juk"a arumpixa, janiw aynacht"ayapkiti. Ukat Wila Ejército ukax jupanakat katuqaraki.
  Ukampis mayni tuqitxa, Anastasia ukat Mirabela jupanakax bikini ukat q"ala kayunikiw ch"axwapxaraki - ¡puntuaciones ukanakap apthapipxi! Jupanakax wali qhuru imillanakawa.
  Ukat Anastasia kullakajj Alemania markankir mä avionaruw jaqontäna, ukat akham sänwa:
  - ¡Nayaxa wali jach"a piloto ukhamawa!
  Mirabelax mä alemán autoruw cañón ukamp jaquqanïna ukat chhuxriñchjasïna:
  - ¡Nayaxa mä super guerrero ukhamawa!
  Chiqpachansa imill wawanakax kuntix jiwasax munktan ukawa...
  Ukampis jupanakax nayra pachan Yak-9 Ts ukanakamp ch"axwapxi, ukax naturalmente janiw alemán jet avión ukanakamp kikipäkiti. Ukampis suma uñnaqtʼanakajj nuwasiñwa atipjapjje. Ukat janiw balamp jiwayatäpkiti.
  Ukat ¿kunatsa? Kunatix q"ala kayuni ukat bikini ukankapxiwa. Ukhamax janiw kunas jupanakar khuchhuqañax utjkiti.
  Ch"axwirinakax, kunjamtï uñjktanxa, kunas q"ala janchix uk amuyapxi.
  Anastasiax yaqha alemán ch"axwiriruw jaquqanïna ukat chhuxriñchjasïna:
  - ¡Tayka markataki!
  Mirabelax HE-162 ukaruw khuchhuqatayna ukat akham sasaw arnaqasïna:
  - ¡Stalin jupatakixa!
  Alemania markan juk"amp jan walt"ayir ch"axwirix ME-262 X ukawa, phisqa cañones aéreos ukaniwa, jach"a velocidad ukaniwa, ch"iyar ch"iyar ch"iyar ch"iqaniwa, ukat ch"aman armaduraniwa.
  Mä HE-162 auto ukar jaquntañax juk"amp jasakiwa, ukax k"achawa, jan qullqini, ukampis wali maniobrañjamawa.
  ME-1010 ukax janiw taqpach alemanes ukanakatakix askïkänti; TA-183 ukax juk"amp askiw tukuwayi, ukatx nayraqatar sararakiwa.
  Ukampis Hitler chachajja, wali jarkʼaqatäki uka ME-262 X sat aparatoruw jukʼamp munasi, ukajj wali chʼamani armanakaniwa.
  Luftwaffe ukan hélice ukamp apnaqat autonakapax janiw jichhakamax juk"at juk"at lurañ tukuyatäkiti. TA-152 ukax walja amtanakan juk"amp suma apnaqatawa, ukatx ME-309 ukax wali ch"axwañankiwa. Jupanakax soviético ch"axwirinakat sipanx juk"amp askiwa, jank"aki ukat armamento ukanakampi. Ukat Yu-488 ukax hélice ukamp apnaqatäkchisa, Yaks soviéticos ukanakax janiw uka autox katjañjamäkiti. Jïsa, juk"amp nayrar sartat LA-7 ukax aka autot sipanx juk"amp jisk"akiwa, velocidad tuqinxa.
  Ukat kunas jet bombarderos ukanakarux lurañapa: Arado, Yu-287 ukat yaqhanakampi.
  Aviación soviética, jan jet avionanakani, jan ch"amaniwa.
  Ukampirus Anastasia ukat Mirabela jupanakax wali suma puntunak apsuñ yatipxi, ukham jan walt"awinakans ukhamaraki.
  Ukatwa kuttʼanipjjäna, gasolina uchasisajj wasitatwa nuwasiñar sarjjapjjäna. Jupanakax wasitatw alemán autonakamp ch"allt"asipxi. Ukat wali chʼamampiw uk lurapxi.
  Aviación soviética ukanx janiw khitis jupanakan paninimp chikachasiñapäkiti. Ukhamarus imill wawanakax juk"amp ch"amanïñatakiw chacha warmi ikthapipxi. Ukat jila partejja, mayj mayj chachanakanïpjjewa. ¡Ukat ukax imill wawanakarux ukham ch"amañchi!
  Ukajj jupanakan phenomenal éxito ukan mä secretopawa.
  Imill wawanakax nayraqatw Heroe de la URSS ukan quri warawarap katuqapxi, ukat jupanakkamaw uñch"ukipxi.
  Ukat wasitatwa tʼijtjjapjjäna ukat khitirus jawqʼjapjjäna.
  Anastasiax Yu-288, mä juk"a ch"aman bombardero ukarux 37 mm cañón de avión ukamp khuchhuqawayi.
  Ukat Mirabelax mä jet Yu-287 ukarux jaquqaniwayi, ukax pachpa 37 milímetros pistolampiw jaquqaniwayi. Ukham pistolanakaw imill wawanakan wali muspharkañ chiqaparu, uñisirinakan autonakapar jaya chiqat ch"allt"apxäna. Uka municionanakajj jukʼak utjkchïnjja, jiwañaruw purtʼasiyäta.
  Imill wawanakax q"ala kayunakap jawq"jasaw q"uchupxi:
  - Soar falcones ukhama águila, .
  ¡Stalin-atakix nayrar sartapxtwa!
  Jiwasan suma sarantäwisax niyaw purini
  ¡Atipjir cuentam jist"arañamawa!
  Ukhamajj cheqansa, nuwasirinakajj janiw fascistanakar jan jaytapkaniti. Ukat juparux wali ch"amampiw jawq"japxani, Fuhrer ukarux jan walt"ayaspawa.
  Anastasia Vedmakova, chiqpachansa, maniobras ukanakaw utji. Yak-9 ukax suxta patak kilómetros ukch"akiwa, janiw jaya pachatakïkaniti, mä jach"a pistola ukampix juk"amp jisk"akiwa, ukampis juk"amp jan ukax juk"ampiruw liwxatasi ukat muyunti.
  Yak-3 ukat sipanx mä juk"a askiwa, ukampirus ukax juk"amp qullqiwa ukatx duralumina ukax wali sumaw munasiraki. Ukat URSS markax walja territorionakap apt"asiwayi. Ukat Yak-9 ukax walja lurañanakaw lurasispa.
  Ukampis janiw kunas Tercer Reich ukarjam sarnaqañax utjkiti, Japón markamp chika.
  Mirabelax ME-262 ukaruw jaquqaniwayi ukat akham q"ucht"awayi:
  - Rusia Tayka marka jach"añchañataki, ¡
  Taqi uraqpacharu juk"ampi kusisiyañäni!
  Anastasiax yaqha alemán jaqiruw khuchhuqäna ukat akham sasaw chhuxriñchjasïna:
  - ¡Akax juk"amp k"ajkir munasiñan sutipawa!
  Ukat kunjamsa arnaqasini uksa ukhamaraki. Ukat jupax Fritz sat jaqiruw ch"allt"i.
  Imill wawanakax, chiqans, wali, wali thayapxiwa.
  Ukañkamax alemanes ukanakax URSS ukan territorioparux juk"amp manqharuw sarxapxi.
  Japoneses ukanakax jupanakpachaw indultar sarnaqapxaraki. Ukat jupanakax waljaniw utji ukat jupanakax chino jaqinakarux nayrar irpapxi.
  Q"illu pallapallanakax p"akjañ yant"apxi. Ukat chiqpachansa taqi jakʼachasiñanakarux jiwat jaqinakampiw qʼañuchapxi.
  Ukampis waljaniw utji, ukatwa qhepat pʼakjapjje.
  Japoneses ukat q"illu ejercitopax Khabarovsk markaruw ch"axwapxi. Chhaqtawinakax janiw kunjamatsa uñjatäkiti.
  Ukampis ukanjja, soviético imillanakaw jupanakamp jikisipjje.
  Alenka ukat jupan equipopa.
  Imill wawanakax Khabarovsk markaruw arxatapxi. Q"ala kayumpiw uñisirinakarux granadanak jaquntapxi.
  Ukat jupanakax mä chhuxriñchjasiñampiw q"uchupxaraki:
  - Jiwasaxa suma imillanakawa, .
  Ukat taqi ch"axwirinakan atipt"asitapax...
  Uka aruxa wali jach"awa
  ¡Loco awkinakar jach"añchañataki!
  Ukat wasitat suma uñnaqt"an jaqinakan q"ala kayunakapamp jaquntat granadanakax t"ijt"apxi.
  Alenka, mä turno churasax chino jaqinakarux ch"allt"asi ukat chhuxriñchjasi:
  - ¡Jach"a uraqisa!
  Anyutax q"ala kayumpiw granada jaquntani ukat arnaqasi:
  - ¡Jach"a ch"amaninakan sutiparu!
  Ukat jiwayañjam phallawimpiw jawqʼjarakïtam.
  Ukxarusti, Angelica kullakax ch"axwawayiwa. Ukat qʼala kayumpiw mä granada jaquntaraki.
  Ukat chhuxriñchjasipxi:
  - ¡Machaq fronteranakaru!
  Ukat ukat Mariax jumarux jawq"jarakïtamwa. Ukat q"illu nuwasirinakarux mä phallawimpiw khuchhuqarakïna, q"ucht"asa:
  - ¡Chuyma ch"uqi! ¡Nayra mä nayra!
  Ukat amigonakaparux nayranakap chʼallxtayaraki.
  Ukat ukjatx Olimpiadas ukanx mä caja completa de explosivos ukanakaw samurai ukat chino ukanakarux jaquntapxani.
  Ukatxa akham sasaw arnaqasini:
  - ¡Awki markan jach"a kankañapataki!
  Ukat mayamp phisqax yaqha markankir ejercitoruw t"unjapxi.
  Ukampis japonés jaqinakax nayratpach walja chino jaqinakarux tantacht"asipxi. Jupanakax makhatapxi ukat makhatapxi. Ukat taqpach montículos de cuerpos ukanakaw jilxattaski.
  Alenkax ch"iyar jaquntawayi, q"ala talonampi jaquntawayi ukat chhuxriñchjasi:
  - ¡Stalin jupatakixa!
  Anyut jupax q"ala kayumpiw mä granada jaquntarakini ukat akham sasaw arsüna:
  - Yatichirinaka!
  Angelicax uka chimpunak jaquntañapawa. Jupax q"ala kayumpiw mä regalo jaquntäna ukat chhuxriñchjasïna:
  - ¡Lenin jupatakixa!
  Ukat ukat Mariax uñisiriruw jawq"jatayna. Ukat qʼala kayunakapampiw tʼunjani.
  Ukatxa chino jaqinakax taqi chiqaruw ch"iqiyasipxi...
  Ukat ukjatx Olimpiadas ukax nitroglicerina barril ukx apsuñapawa ukat jist"antañapawa. Ukat taqiniruw jiwayani.
  Ukat militaristanakax jaltxapxiwa...
  Oleg Rybachenko ukat jupan equipopax Tula ukatak wali ch"axwapxi. Alemanonakax Moscú markar muyuntañatakiw ch"amachasipxi. Tula markax nayratpach Fritz ukan '41 maran nuwasïwiparux saykatawayxänwa.
  Ukampis uñisirinakax jichhax jukʼamp chʼamanïxiwa. Ukat wali chʼamampiw fusilaski. Ukat bombanakax Ejército Rojo ukaruw jallu purintaski, ukat yaqha t"unjir ch"amanakaruw jallu purintaski.
  Wali ch"amani uñisiri. Ukat sinti ch"iyar jañchin nuwasirinakaru, árabenakaru, indionakaru ch"axwañar jaquntapxi. Ukat janis jarkʼkaspa ukhamawa.
  Oleg Rybachenko jupax E-75 ukaruw ch"axwantäna ukatx akham q"ucht"äna:
  Mä pallapallax k"umarapuniwa
  Pallapallax kunayman lurañatakiw wakicht"ata...
  Ukat alfombranakatjam laqʼa,
  Jiwasax thakinakat mistuñ muntanxa, .
  ¡Ukat janiw saytʼkaniti!
  Ukat janiw kayunakam mayjtʼayañamäkiti
  Jiwasan ajanunakas k"ajt"atawa
  ¡Botas ukanakax lliphipi!
  Ukat mayampiw uka waynax jaya chiqat nazi sat jaqirux chʼankhampiw jawqʼjäna. Ukampis chiqpachansa chʼamanakax janiw kikpäkiti.
  Tulax heroico ukham sayt"atäkchisa. Ukat sur tuqinx nazis ukanakax Stalingrad markaruw jak"achasipxi.
  Ukampis ¿kunsa ukan atiptʼapjjani sasin amuyapjje?
  Oleg Rybachenko jupax nazis ukanakaruw wasitat ch"axwayi ukat q"ucht"iwa:
  Ukat ukham jan walt"awinakax
  universoruw phuqhantäna...
  Jaqinakan llakisiñapa - .
  ¡Llakinaka ukat tʼaqhisiñanak aguantañamawa!
  Ukat mayamp waynax jiwayataw uñjasiwayi, ukat fascista Ratón-2, mä wali axsarkañ maquina, phichhantatänwa.
  Natasha kullakajj akham sänwa:
  - ¡Janiw kuna ch"amas jiwasanak contra sayt"kaspati!
  Ukat uka waynarux nayranakap ch"irmthapïna.
  Ukatxa Zoyax ch"allt"arakitaynawa. Ukhamarakiw arnaqasi:
  - ¡Atipjäwiru puriñajataki!
  SU-100 ukax jupatakikiw irnaqäna ukatx janiw bombardeo ukar saykatañ amtkiti.
  Alemanonakax juk"at juk"at Tula markaruw sarxapxi. Jupanakax walja ch"amanïpxiwa, walja infantería ukanipxi. Ukat kunayman markan tankinakaw sarnaqapxi.
  Aka chiqanx, sañäni, pachpa "Lev"-2, wali ch"aman maquina: patak tonelada pesa, ukat armadura frontal ukax 300 milímetros ángulo ukan. Janiw kunas paskaspa ukhamäkiti.
  Ukampis Oleg Rybachenko jupax wali ch"amampiw ch"axwaski. Uñacht"ayiwa jupan jach"a clase - francotirador.
  Ukat jupax jupa pachpaw jawq"jasi, ukat jupa pachpaw ch"allt"asi...
  Nazis ukanakat jiskʼa tʼaqanakakiw tʼijtjjapjje. Ukampis jichhakamas janiw juk"ampi juk"ampi munapkiti.
  Oleg Rybachenko jupax akham siwa:
  - Jutïr pachax jiwasanakankiwa, .
  Jiwasax águila - Jedi!
  Ukat mayamp waynax cónicos ukanakaw luraraki. Ukat mayamp fascistanakax mä níquel katuqapxi.
  Ukat Gerda tank ukankirinakax Stalingrad markanx niyaw jikxatasipxi. Aka chiqanx ukham jan wali ch"axwawinakaw utji.
  Gerda, ch"axwaña, arnaqasiña:
  - ¡Janchijaxa hierrowa!
  Charlotte kullakajj qʼala kayunakapampiw joystick sat botonanak chʼalljjtayasïna ukat akham sänwa:
  - ¡Ukham ch"axwañatakix wali askiwa!
  Ukat masiparux nayranakap ch"allxtayäna.
  Ukatxa wasitatwa chʼalltʼasïna ukat kimsa tunka pusiniruw pʼakjäna.
  Ukat Christina kullakax pallapallarakïnwa. Jupax Ejército Rojo ukan secadorap p"akjatayna ukat akham sasaw thuqt"äna:
  - ¡Nayaxa mä loco imilla! ¡Taqiniruw chʼiyjä!
  Ukat ukat Magda kullakax q"ala kayumpiw ch"axwañ qalltäna.
  Alemania markankir imill wawanakax jilapartx wali sum sarnaqapxi. Ukat uñisirinakaruw qʼañuchapxi.
  . JANK"A 2. 2.1
  Ukampis autopajj ladoparuw chʼalljjtäna. Ukat saytʼasisaw askichañajäna.
  Gerda kullakajj caprichosa akham sänwa:
  - ¡Mayampiw pacha ina ch"usar apt"asipxta!
  Charlotte kullakajj qʼala kayup armadura patjjar chʼalljjtayasïna ukat akham sasaw qhuruchasïna:
  - ¡Jiwasax venganza ukat atipt"añäni!
  Ukat ukat apsusaw kisunakap uñacht"ayäna. Ukat perla kisunakapat inti jalsun qhananakap antutäna.
  Christinax uka apthapisinx akham sasaw chhuxriñchjasïna:
  - ¡Mayma markatakixa jani iwxt"ata!
  ¡Ukat qʼala talonapsa armaduraruw chʼalltʼarakini!
  Magda kullakajj akham sasaw iyaw säna:
  - Ukatxa janiwa kuna jan walinakas utjkiti!
  Imill wawanakax jichhax ajedrez anatt"añ amtapxäna. Chacha warmi chacha warmitaki. Ukat ukanx mä estrategia lurañ qalltapxäna.
  Uka anatt"awix wali askiwa. Ukampis imill wawanakax sapa sarnaqatapat chʼaxwapxäna ukat pʼiqip chʼallxtapxäna.
  Gerda kullakajj qʼala kisunakapampiw akham säna:
  - ¡Nayaxa wali jach"a axioma ukhamawa!
  Ukat kunjamsa larusani...
  Nayax Andersenan cuentopat sutijax amuyt"ayätwa. Ukatwa lunthatanakax quqa taypin katjapxäna. Uka carro t"unjapxäna, ukat niya taqpach Gerda warmin isinakpa ukat jila alani botas ukanakap apt"asipxäna. Ukhamasti Gerdax q'ala kayukiw wasitat isthapita. Ukhama uñnaqt"anïnwa, amparanakapax qhipäxaparuw chint"ata.
  Jupax thaya otoño quqa taypin sarnaqäna. Q"ala suelax sapa t"unjata, sapa t"unjata, sapa ramaruw jikxatasi. Gerda kullakajj ajjsarasaw manqʼat awtjata.
  Ukat palacionsa waliptañsa atipjarakïnwa. Ukat otoño pastonakanjja, thayajj utjarakiwa, ukajj jichhak thaya thaytʼatapat amtayistu.
  Gerdax jachaqt"asïna... Andersenan cuentopax qhanaw talones tostados ukan jan utjatapat amuyasïna. ¡Ukat ukajj wali askïspawa!
  Uka tanquejj jankʼakiw askichasïna. Jan walt"awinakax mä juk"akiwa. Ukhampachas mä 100mm cañón proyectil ukax ladopar ch"allt"awayi. Ukajj jan waliruw puriyistaspa.
  Charlotte kullakajj qʼala kayunakapampiw joystick sat botonanak chʼalljjtayasïna ukat akham sasaw qʼochüna:
  - Nayax tank t"unjiritwa, .
  Chuymapax phichhantatawa...
  ¡Pistolajj nayan jakañajawa!
  Ukat uka conchax yaqha kimsa tunk pusiniruw t"unjäna. Jichhax T-34-85 ukax ch"axwañ chiqanx apnaqatawa. Ukat jach"a autonakax Ejército Rojo ukanx juk"akiw utji.
  Ukampis ukatx IS-3 ukax uñstawayiwa. Mä jan ch"aman chiqaw utji: janchit alaya chiqa. P"iqipax mä jach"a ángulo de inclinación ukaniwa. Ukax mä uñtatawa: mä pike hocico. Ukampis pʼeqen alayaru chʼalltʼäta ukhajja, janiw khuyaptʼayasiñajj utjkaniti.
  Magda kullakajj qʼala kayunakapampiw uñisiripar pistola uñachtʼayäna. Ukat kunjamsa chʼalltʼasïna, ukat proyectil tʼijtäna.
  Ukat maquina soviética ukax tripa ukarux ch"ankhampiw ch"ankhachasïna. Torrejj chʼiyjatäjjänwa ukat conchas ukanakajj phallañ qalltäna.
  Gerda kullakajj akham sänwa:
  - ¡Ukat jumaxa suma amtani suma uñnaqt"ani!
  Magda kullakax jach"a chuchup ch"allxtasaw chhuxriñchjasïna:
  - ¡Janiw khitis jark"kituti!
  Charlotte kullakajj jan pächasisaw akham säna:
  - ¡Ukat janiw khitis atipkaniti!
  Christina kullakajj akham sasaw säna:
  - ¡Jan wali lobonakax uñisirinakaruw t"unjapxi!
  Gerda kullakajj akham sänwa:
  - Jan wali lobonaka - ¡heroes ukanakar aruntt"apxam!
  Nazis jupanakax Tula markaruw muyuntapxäna ukat wawanakax pusi imill wawanakamp chikaw ringit mistuñapäna.
  Uka wayna, imill wawa, imill wawanakax t"ijt"apxi ukat q"ala kayunakapamp granadanak jaquntapxi.
  Ukampis nazis ukanakax jan walt"ayataw uñjasipxi, janiw jupanakarux ch"allt"apkaspati.
  Oleg, fusilamiento, jupax akham q"ucht"awayi:
  - Qullan Mama Marka sutimpi, .
  ¡Janiw qunqurtʼayatäksnati!
  Margaritax q"ala kayumpiw jiwañ regalo jaquntäna ukat chhuxriñchjasïna:
  - Janiwa! ¡Janipuniw puriyañamäkiti!
  Natasha, ch"axwaña ukat saltaña, jupax saskakiwa:
  - ¡Janiw kuna jan walt"awis utasaru jutpanti!
  Ukat qʼala kayumpiw jiwayir granadanak jaquqanirakïna.
  Ukat Zoyax metralla ukarux esquivani, ukat q"ala kayunakapampix uka ch"allt"at...
  Ukatxa akham sasaw arnaqasini:
  - ¡Jach"apuniwa!
  Ukat ukat Angelicax uñisiriruw pallapallamp jiwayani. Juparux sallqa colerasiñampiw ch"allt"i. Ukat wasitatwa wararini:
  - ¡Nayaxa mä loco sawutwa!
  Ukat qʼala talonat mä granadaw tʼijtjjani.
  Ukat ukat Svetlanax uka apthapisinx wali ch"amampiw jawq"jätam.
  Akax, chiqans, imill wawanakawa - kunatix jiwañax uñisirinakarux apanki.
  Natasha, uñisiripar ch"axwasa, chhuxriñchjasïna:
  - ¡Janiw khitis jark"kistaniti, janirakiw saxras atipjkistaspati!
  Ukat uka granadajj qʼala kayunakapat mä arco ukham tʼijtäna. Ucatsti jawq'jani, taqe kunsa ch'eqt'ani, jayaruw ch'allt'ani.
  Chiqansa, imill wawanakax uka jan waltʼayat territorioruw atiptʼapxi. Sur tuqinx Stalingrad markanx ch"axwawinakaw utji, ukax Ejército Rojo ukan apnaqatawa. Jach"a chhaqtäwinak t"aqhisiyat uñjasax japoneses ukanakax Khabarovsk markaruw katuntapxäna ukatx Vladivostok markaruw nayrar sartapxäna.
  Ukhamajj khitinakatï munapki ukanakaw ukan jikisipjjani.
  Anna Witchakova kullakajj Diosar taqe chuyma tʼijtir caballopampiw mä despedida ceremoniajj jan sinti kusiskañäkänti. Mig-4 ukan taykapar tukuwayki ukax walja alemán avionanakaruw jaquqaniwayi, ukax armada japonesa ukan ataques aéreos ukanx ukhamakiw phichhantawayxi, ukhamarak mä qawqha yaqha autos ukat barcos ukanakas phichhantawayaraki. Inti jalsu tuqinkir buitrenakax markar chhuxriñchjapxäna uka qhipatxa, Vladivostok markax mä llaki uñjäwiw uñacht"ayäna. Ukampis jiwatanakar imtʼañax pallapallanakjamaw lurasïna, jiskʼa chuymampi ukat jankʼakiw imtʼapxäna. Vedmakova pilotox kayunakap ninamp phichhantawayi, imill wawan kayunakapax ch"akhanakampiw ch"allt"ata, ukat ukhamat q"ala kayukiw sarnaqäna, wali amuyumpiw kayunakap kayump takxatäna. Japoneses jupanakax janiw jichhakamax uka ch"axwawinak mayamp lurapkiti, jupanakax nayrar sartaskir frentenakar yanapt"añatakiw ch"amachasipxi. Vedmakovax uka ch"usa chiqanakaruw muyuntäna, ch"amampiw q"umachatäskäna, ukat irnaqirinaka taypinx walja wawanakaw utjäna. Jiskʼa, qʼala kayuni, primavera inti jalsunjja, ajanunakapajj wila chʼiyjatäjjänwa, pʼakjata baldosanak rastrillapjjäna, tʼunjat telégrafo postenak jiltayapjjerïna ukat callenakarus qʼomachapjjäna.
  Uka yuqall wawanakat sipan jilïr irpirix precursor corbatampiw isthapita, ukampis jan camisani (sapa mayniw warkt"ata, amuyataxa, yuqall wawanakax isinak uñjasipkäna), piloto ukar t"ijtäna.
  - Jiwasax mä ritmo acelerado ukan irnaqasktanwa, compañero mayor, taqi kunas niyaw wakicht"atäxani! ¡Calle q"uma q"umachañäni, ch"axwäw nayrax wali sumaw utjani!
  Witcher jupax jachaqt"asisaw mä juk"a misk"i jaquntäna:
  - Akaxa, ¡aptapxam! Akax jiwasan soviético ukax chocolate natural ukamp luratawa, janiw veneno americano ukamp luratakiti.
  Uka waynax kusisitaw nayranakap ch"irmthapïna:
  - ¡Ukat mä machaq sutimpiw americanonakatakix jutapxta! Kunjamakitix jichhax Hitler ukat Hirohito ukanakamp chikt"ataw jikxatasipxi, ukhamax janiw Yankees ukhamäkiti, jan ukasti Pindos ukanakawa!
  Mayor imillax wayna nayraqatan qunqurt"asïna:
  - ¿Khitinakäpxisa sasmaxa?
  Precursor waynajj mayampiw akham säna:
  - ¡Pindos! Ukhamajj jichhajj aljantapkistu uka Yankees sat jaqenakar uñtasitäjjtanwa!
  Witcherovax waynan p"iqip ch"allxtayäna, ukatx jach"a ch"aman amparapampiw waynan jisk"a, venan amparanakap patxar sarawayxäna. Uka waynax kutt"ayasaw jachaqt"asïna: kisunakapax janq"urakïnwa, ukat calloused palmerap jach"ar aptäna. Mayorax waynan amparap luqxatasin akham sänwa:
  - ¡Suti amtañasawa! Ukampis janiw jichhakamax América markamp ch"axwañanx jikxatasktanti, ukhamax sutinak uñstayañax janïraw pachapakiti!
  Uka waynax janiw sasaw säna:
  - Estadounidenses jaqinakax japonés ukat alemanes ukanakat sipanx juk"amp jan walinakawa, kunatix jupanakax yaqha jaqin amparapampiw nuwasiñ munapxi. ¡Imperio del Sol Este ukan nuwasirinakapax qawqha qhuru chuymanïpkchisa, jan axsart"irïtapax taqiniw uñt"apxi!
  Witcher jupax akham sasaw arsu:
  - ¡Aka jan axsart"ir jaqinakarux jiwayarakïwa! Ukat ¡kunjamtï jankʼak lurañjamäki ukhama!
  Machaq guarnición de actuación Krotov ukax jan suyt"ataw mä orden jan taqpach logico ukar firmawayi ukatx piloto guerrero ukarux mä tama marinero ukamp Khabarovsk markar khitawayi. Uka kamachix jank"akiw purintäna; Chiqansa, Witcherovax mä ch"axwiriw churapxani sasaw suyäna, ukampis... Ukampis frentex janiw inaki avionanakax utjkänti, ukat markapat refuerzonakax janiw purinkänti. Vladivostok markat Khabarovsk markar sarañax juk"a pachaw munasïna ukatx chiqpachanx mayor ukax riles ukanakat jaquntataw uñjasiwayi, mä ch"axwawiruw ch"allt"ata.
  Japón markankirinakajj uka suma chʼamañchtʼat markar pasañwa munapjjäna, ukat muyuntapjjarakïnwa. Uka nuwasirijj ametralladorapampiw trincherapar jaltañatakejj jukʼamp tiemponïna, kunapachatï ataquejj qalltäna ukhajja.
  Layqax Capitán Sinitsin juparuw jiskt"äna, jupax jupan jak"apan ikiskäna:
  - Ukhamat akax sañ muniw uñisirinakax Friedrich, jan ukax juk"amp chiqaparux general Nogi, fortificaciones ukanakar jan walt"ayañataki ukat qhipäxar jaquntañatakix tácticas ukanakap amtapxi.
  Capitanajj llakitaw akham säna:
  - ¡Rusia kawallu ch"akharu nina nakhantayañ yant"pan! !
  Uka as pilotojj akham sasaw sawkasïna:
  - ¡Caballon kayunakapax janiw Krupp acero ukamp luratäkchiti, jan ukasti jiwasan soviéticos ukanakawa!
  Arunakapax conchas ukanakan wararitapampiw jark"aqasïna. Akax mä jach"a allsutan trinchera ukan jikxatasi, ukhampachax Khabarovsk jak"anx mä jach"a línea de fortificaciones ukaw utji, mä invasión japonesa ukan jan walt"awipax walja maranakaw utji. Conchas ukanakax trincheras nayraqatan qhipäxan phallaski, ukat walpun ch"axwapxi. Jilapachax uñt"at shimosa japonés ukax walja ch"axwawinak ukhamarak chhullunkhanak uñstayi. Ch"axwirix jan axsarasaw uñch"ukiski, mä juk"a jan yäqasas uñch"ukiski. Conchas ukanakan phallatapax q"añut phuch"unak uñstayi, ukanakat maynïrix uraqix ch"allxtayi. Ukax sañ muniw mä pistolax ch"axwaski, mä calibre cañón ukax mä suma kimsa patak milímetros ukhamawa. Usuchjatanakan jacht"asitapax ist"asispawa... Canonadas tuqiw k"acha vapores ukar uñtasita, janiw sapa jinchux katjañjamäkiti. Aka chiqanx nuwasir pilotox uraqimpiw ch"amakt"ayatäna. Ukampis imill wawax estornudasaw wila trenzanakapat laqʼa chʼallxtäna:
  - ¡Ukhamapuniwa, ikiñaxa q"añuchatawa! Ukat sartasipxäta ukhaxa, ¡mä jan ukax pä chʼiqa ampar churapxita!
  Artillería wakicht"awix mä juk"a pachakiw tukuwayi, inas japoneses ukanakax jan ukham walja conchas ukanipkchïnti. Uka ataque ukax qalltawayiwa. Nayraqatax walja japonés taks ukanakaw kayuk sarapxäna. Jisk"a, mä juk"a muruq"u janchi maquinampi. Imperio del Sol Soleciente ukan juk"amp uñt"at tank: Chichikha. Witcher chachajj kunjam jaqënsa uk amtasïnwa. Armadura frontal 30 mm, arma 47 mm, motor diésel 320 caballos de fuerza. Yaqha tuqitxa, apnaqañ lurawipatxa, kawkhantix aka maquinax janiw T-34 ukar sipanx juk"amp jisk"äkiti, ukhamax juk"amp jan waliw alemán T-3 ukat sipanx 1943 maran modelo ukanx. Lejano Oriente uksanx juparux sapxiwa, estornudo! Ukampis chiqans, pampan reinapax janiw tankäkiti, jan ukasti infantería ukawa. Yant"apxam, minas ukanakar jak"achasipxam. Kunjamtï qʼochupki ukhama: Kawkhantï mä tren blindat jan pasañjamäki ukanjja, mä soldadojj fusil aptʼataw jalnaqtʼani.
  Japón markan fusiles ukanakax alemán Mauser ukan copiatarakïnwa. Submetralladoras, Nayrïr Jach"a Ch"axwäwit uñt"at "Schmeister" ukan ch"iyjata. Jila partejja, jiskʼa nayranïpki ukanakajja, mayni toqet suma luratanakap copiañ munapjjaraki. Chiqans japonés diseñadores ukanakax niyaw Pantera ukat T-34 ukanakan híbrido uñstayañatak irnaqasipki!
  Janiw tunka payan tanques japoneses ukanakat sipans juk"ampikiti ukatx artillería soviética ukax janiw jupanakamp jikisiñatakix jank"akïkiti. Infantería ukax jupanakar arknaqasaw t"ijt"i, mä tradicional thiya cadena ukan. Inti jalsu uraqin pallapallanakapax jupanakpachaw uniformenakampi isthapt"asipxi, ukax mä juk"a q"illu, khaki estepa ukan saminakapamp chika. Witcher jupax jupanakar uñch"uki, jank"akiw qawqha atacantes ukanakas utji uk uñakipi. Nayratakix phisqa waranqat suxta waranqakamaw utji, ukatx jilpachx waranq rusanakax trincheras ukan qunt"ataw jikxatasipxi, ukax aka t"aqa nayraqatar ch"uqt"atawa. Ukat armanakax... Lejano Oriente uksankir ejercitox residualmente equipado ukhamawa, ukatx oficiales ukanakakiw ametralladoras ukanipxi. Suma, jupax mayor ukhamawa, ukampis jan cargoni, nivel privado ukar jisk"achata.
  Capitán Sinits (wali wali wayna) Witcher jilataruw jiskt"äna.
  - ¿Alemananakamp ch"axwapxtati?
  Uka tawaquxa akham sasaw jaysatayna:
  - Janiwa! ¡Jupanakar jampʼattʼayäta!
  Capitanajj mä akatjamat chʼiyar tukusaw akham säna:
  - ¡Nayrïr jiwat jaqit amtastati!
  Witcher, jachaqt"asis p"iqip ch"allxtayäna:
  "Nayax piloto ukhamätwa, khitirus jaquqaniwaytxa, jiwayawaytwa, ¡janiw jiwat jaqinakan amuyunakapax utjkituti!" Ukhamarus, ¡Taqi Jach"a Ch"axwäwi Patriótica ukanx aviónjax janipuniw jaquqanïkänti!
  Capitanajj mä jukʼa jan walitwa sillpʼäna:
  - ¡Jumaxa mä as ukhamakiwa! ¡Ukat ¡qhawqha alemanes chʼalltʼat jaqenakas utjtamjja!
  Witcher jilatajj jukʼamp jachaqtʼasïna:
  - ¡Pä tunka phisqhani uru tukuyatatxa, ¡hero warawararuwa jach"añchapxi! Ukat pä tunka llatunkanikiwa.
  Sinitsin jupax akham sasaw jach"at arsüna:
  - ¡Uh-uh! ¡Jumax artesanía tuqit yatxattʼat jaqikïtawa!
  Uka tawaqux jiskʼa chuymampiw akham säna:
  - Janiwa wakiskiti mä heroe jaqiru tukuyaña, khititixa jasaki chiqapa luraña phuqhañapa. Jichhax infantería ukankirinakax jak"achasipxani, ukat jupanakamp jikisiñäni.
  Capitanax mä jach"a ametralladora ukan pernop jaquntäna, ukax tunka kilos ukch"a pesaje ukanïnwa. Nayax allqamariruw llamkt"ta, lanzamiento ukax wali t"ijutawa, culo ukax retroceso ukaniwa. Janiw mä maquina sinti conveniente ukhamäkiti, ukampis ch"allt"iwa... Chiqans, yatiyawinakarjamaxa, alemanonakax nayratpach mä ametralladora juk"amp ch"aman utjapxi, ukampis khitis yatpacha, diseñadores soviéticos ukanakax juk"amp suma amtapxaniti janicha. Sinits ukax janiw jaysañjamäkänti akham jiskt"añataki:
  - ¿Kunatsa ukham jach"a piloto infantería ukar jaqukipata?
  Witcherovax chikat sawkasisaw jaysäna, ametralladorapan mermeladaparuw ch"iqt"arakïna:
  -Ukat nayax nina manqhan qunt"asiñax kunjamas uk yatiñ munta! ¡Ukajj wali sumapunïspawa!
  - Ukat jumax botas chhaqhayawaypachätawa, jumatix ukham jank"ak línea de frente ukar puriñkamax jikxatasma!
  Chiqansa, Witcherovax uka chʼakhanak jankʼak sarañapatakiw chʼamachasïna, ukat qʼala kayuni imill wawar uñtataw sarnaqäna. Ch"axwäwi pachanx jilpach warminakas wawanakas q"ala talonanakapx jallupachan uñacht"ayapkchïnxa, ukax janiw oficiales ukanakatakix katuqatäkänti, juk"ampis jaqinakan utjki uka chiqanakanxa. Ukampis Witcher chachajj ukham jaqenakar jachʼañchañsa wal munäna. Jupax Sinitsin juparux akham sasaw jaysatayna:
  - Qullqi imañatakixa niya taqpacha capitalista uraqpachaxa jiwasana uñisiñawa. Chiqansa, botas ukanakax tukusxiwa, ¡ukax walja jaqinakan luratawa!
  Capitanajj mä anattʼasir ñikʼutampiw iyaw säna:
  -¡Jumaxa wali suma kayunakanïtawa! ¿Jupanakar uywañajj wakisispati?
  Witcher kullakajj amparapampiw chʼalljjtayasïna:
  - Janiw jichhaxa! Ukatxa, qhispipxäta ukhaxa, arumax junt"uchapxäma.
  Sinitsin nayranakap jach"aptayasïna:
  - ¡Waw, jumax jank"akïtawa! ¡Warminakax walja tiempow samartʼapxi!
  Vedmakovax jaysañ munäna, ukampis mä phallawiw ist"asïna, mä tank japonés nayraqatar saraskäna ukax mä minaruw ch"allt"äna. Uka tawaquxa akham sasaw q"ucht"äna:
  - Hitler jupax mä auto apnaqatayna, ¡uka bastardox mä minampiw phallatayna! Ukax jisk"a t"aqanakaruw t"unjatäna - ukampis ¡janiw kuna askis utjkänti!
  Yaqha tanque japonés ukax phallawayi, sayt"awayi, bozal ukar muytayasax trincheras soviéticas ukanakaruw pallapallanak jist"arawayi. Kimsïristi jankʼakiw jupar arktäna. Ukampis japonés jaqinakax janiw saytʼañsa amuyapkänti. Jisk"a nayraninakax chhuxriñchjasipxänwa: ametralladoranakapax semicircular, movible torrenakan jikxatasïna, ukax irnaqañ qalltapxäna.
  Capitanajj akham sasaw jiskʼat arsüna:
  - ¡Akax wali jach"awa! ¡Ukax mä desfile ukan sarnaqapkaspa ukhamawa! ¡Akax mä ejercitowa!
  Vedmakovax mä rifle apthapïna, wali askiwa, infantería ukar jayankxatapax jaysatäna, ukat japonés oficialaruw ch"axwantäna. Narrow-Eyed sat chachajj liwjjatasïna, fusilap wali chʼamampiw jaqontäna, ukat primavera pastonakan bayonetapampiw jalnaqäna. Mayni japoneses jupanakax t"ijtxapxarakïnwa, mä juk"a janchinakap liwxatapxäna, amuyataxa, ukham suyt"apxäna jan atipt"añataki, jan ukax juk"amp jisk"achañataki. Vedmakovax amtasïna, ukhamatwa Quantud ejercito ukan pallapallanakar yatichapxi, khititix pachapar jan qunt"atäki ukax p"iqiparuw bambú thujrump jawq"jata; ¡Zar Awkimpi Herodesampix mä suma t"ijtäwi churapkaspa ukhamawa! Ukampisa, Nicolás II jilatatwa parli. Jichhax Japón markamp wasitat ch"axwapxi, ukatx janiw mä frente ukankiti, jan ukasti walja frente ukanw ch"axwapxi. Ukampis ukajj askinakaniwa. Uka tawaquxa akham sasaw q"ucht"äna:
  Jutaskiw - Wehrmacht ukax laq'aruw jaquntatäxi,
  ¡Napoleonax atipt"atawa, janiw atipt"añjamäkiti!
  Uñisirinakax janiw bandera soviética ukar takxatañ atkaniti,
  ¡Kunapachatix jaqinakas ukat partidos ukanakax mayacht"asipxi ukhaxa!
  Japón markan tʼunjatäki uka tanquenakajj mayat mayat saytʼasipjjäna, ukampis bayonetanakampi chʼalljjtayat infantería ukankirinakajj jukʼamp jankʼakiw tʼijtjjapjjäna. Soviético soldadonakan kawkhantï utjkäna ukanakajj llijullijunakampiw chʼalljjtayasïna, fusilenakajj tʼajjllirtʼasirakïnwa, awisajj ametralladoranakampiw chʼalljjtasïna. Witcher jupax nina nakhantayarakïna. Japoneses, recargando en el movimiento, fusiles ukanakatw ch"axwapxäna. Jupanakax pulmonanak patat arnaqasipxäna:
  - ¡Banzai! ¡Rus jaytxañamawa!
  Uka balanakajj mä carnero varar uñtataw jiwat cuerponakaparojj maniquíes ukar chʼiyjäna. Ch"akha laq"a wilampi ch"allt"ata jaquqaniwayi. Ukampis jila parte balanakajj kunjamtï nuwasiñan paski ukhama, janiw chhaqtkänti. Japoneses ukanakax minas uksa chiqancht"asipxäna, jisk"a pallapallanakax t"ijtäwipatakix wali k"achakïpxänwa, tankinakatakix wakicht"at regalonak phallañataki.
  Witcherovax ametralladora ukan jan sinti qhuru kutt"ayatap amparapan jikxatasïna, ukampirus Inti jalsu tuqin ch"axwirinakax chiqpach monstruonakar uñtasitäpxänwa. Histérico arnaqasiñanakapax juk"amp ch"amampiw jak"achasïna, q"illu q"illu ajanunakapax ch"uñumpiw lliphipipxäna. Witcher jupax mä kutikiw walja uñisiri pallapallanakar jiwayañ yant"i. Imill wawax kunjamtï nayrax junt"üki ukhama, ukat mä qullur uñtataw ch"axwaski. Mä clip ukax tukusxänwa, yaqha clip ukarux ucharakïnwa. Revistax wali jach"awa, muruq"uwa, ukat janiw jasakix cámara ukar ch"uqt"añaxa. Ukat mayamp ninax, japoneses ukanakax p"iqit t"ijt"apxi.
  Vedmakovax payïr muyuntat municionampiw ch"axwantäna, ukat jan kuna municionampiw jaytawayäna. Ukat jisk"a nayraninakax niyaw granadanakampi nuwasipxi. Jupanakax lanzamientos ukanakampiw jaysapxi, jichhax juk"amp arnaqasiñanaka ukat jachañanakaw utji, ukat soviético pallapallanakax liwxatapxaraki. Uka fragmentojj Witcher chachan pʼeqepat mä jiskʼa ñikʼut khuchhuqäna. Imill wawax janiw aguantañjamäkiti, ukat jupax jaltasinx pulmones patat arnaqasi:
  - ¡Stalin markatakix tayka markataki!
  Jupar arktasa, mayni nuwasirinakax arnaqasipxiwa, jan imtʼasisaw jaltapxi ukat bayonetanakap chʼallxtayapxi. Soviético pallapallanakax japonés ukanakamp jikisiñatakiw t"ijtapxi, bayoneta ukamp nuwasipxi.
  Vedmakovax jak"ankir "samurai" jaqin purakaparux mä jank"ak ch"axwawimpiw khuchhuqaraki. Jupax arnaqasi ukat jaysañ yant"i ukat mä jiwayat jabalí ukham jaquntawayi. Imill wawaxa wali kusisitaw akham säna:
  - Rusia markan futbol: Rusia - Japón, pä cero!
  Ukat chiqpachansa yaqha japonés jaqix bayonetampiw kunkapar khuchhurat jaquntatäna. Ukhamajj nuwasir pilotojj kimsïr pilotoruw inglepar chʼalltʼäna. ¡Jichhax jisk"a nayrani jaqix ch"allxtasïna, ukat imill wawax inercia ukamp sarnaqasax puntap uñisirin nayraparuw ch"ankhampiw ch"ankhachäna!
  -¡Japonés aru katuqapxam! ¡Kunatsa barreranak qhipäxan saytʼasiñama!
  Bayoneta ukan kutkatasiñatak ch"axwatapax mayor ukan túnicap ch"iyjatayna, wilax mistuwayxänwa, ukampis ukax janiw imill wawarux llakisiykänti, jan ukasti juk"amp colerasiñaw utjarakïna.
  - ¡Hirohito jiwata! - Imill wawaxa chhuxriñchjasïna, ch"akhapaxa jisk"a nayrani temploruwa ch"allt"asïna, ukatxa imillaxa wali ch"amampiwa sarnaqäna, machaq ch"axwirin hélices ukanakapjama.
  Japoneses jupanakax qhipharuw kutt"apxäna, ukat qhipäxar kutt"apxarakïnwa, ukat inspirat tawaqux ataque ukaruw saräna, ametralladorapax mä jach"a jaqin amparapan mä club ukham muyuntatänwa. Ukat mä jachʼa chʼajjwäwiw pʼeqe qhepäjjar purinïna, mä oficialan chhuxriñchjatapampiw jawqʼjäna. Anna kullakajj akham sasaw samaqtʼäna:
  - Akaxa shahen-khash jumataki!
  Ukampis taqpachanjja, rusanakax jan waltʼäwinakanwa uñjasipxäna. Jisk"a nayraninakax phisqa kutiw ventaja ukanipxi, ukatx japoneses ukanakax mä suma nivel de aptitud física ukanipxi, ukat juk"ampirus, janiw URSS ukan wali suma pallapallanakapamp ch"axwapkiti. Natural ukhamawa, ukham ch"amäki uka ch"axwäwinxa, kimsïr categoría ukankir soldadonakax juk"amp jan wali uñnaqt"ani, jan ukax nazis ukanakamp nuwasiñan wali usuchjat soldadonakax Lejano Oriente uksaruw khitapxirïna. Pallapallanakax jaquqanipxänwa, yaqhip pachax tunka payan bayonetas ukanakax mä ruso ukar jaquntatäpxänwa, chiqpachans tantachasisaw wilax mistupxäna, ukampis heroes ukham ch"axwapxäna, ukatx janiw khitis khuyapayasiñ mayipkänti.
  Sinitsin jupax mä japonés oficialaruw bayoneta ukamp jawq"jatayna, ukampirus puntapampiw ladoparux ch"ankhachatayna. Uka waynax pistolapan chhuxriñchjatapampiw pechopar jawq"jasaw atacasir japonés jaqirux t"unjäna, ukampis wilax ladopat sintipuniw jaquqanïna. Ukat pusi samurainakaw uka waynarux mä kutikiw t"ijtapxäna.
  Vedmakova jan axsart"ir jaqix jank"akiw yanapt"äna, ukat oficialarux bayonetampiw hombropkama ch"ankhachatayna, ukatx yaqha Jap juparux qunqur manqhar jaquntatayna.
  - ¡Petrukhat katxarupxam! - Jupaxa sataynawa.
  Jupax jank"akiw pä bayonetas pecho ukar uñtat uñacht"ayäna ukat akham sasaw jaysäna:
  - ¡Janiw nayax Pedrot uñt"kti, jan ukasti Arkady!
  Yaqha japonés jiwayir tawaqux akham sasaw qhuru arsüna:
  - Ch"axwawinxa, sapa sutixa mä cocked pistola ch"allt"ata ukhamawa!
  Arkadyx mä juk"a qhipäxar kutt"awayxäna ukat jan khuyapt"ayasir bayonetax ajanuparuw ch"iyjäna. Uka waynax jan aguantañjam llakit chhuxriñchjasïna:
  - ¡Diosan taykapa!
  Witcher chachajj akham sasaw säna:
  - Inas nayax taykächi, ukampis janiw Diosankchiti! Jila partejja, janiw Diosajj utjkiti, janipuniw utjkänti!
  Arkady chachajj Anna kullakaruw qhepäjjat kuttʼäna ukat jan qhan amuyasisaw akham säna:
  - Ukat ¿kuna jan utjawis jiwatat suyt"istu?
  Imill wawax jan walit p"iqip ch"allxtayäna:
  - Janiwa! ¡Ciencia comunista ukax jiwatanakar jaktayani! Ukat markap layku chʼaxwäwinakan jiwapkäna ukanakax nayrïr kutiw machaq jakäwir kuttʼayatäpxani.
  Sinitsin p"iqip ch"allxtayäna:
  - ¡Diosax jan walïpan!
  Witcherovax yaqha japonés jaqiruw qunt"ayatayna, ukat akham sasaw jach"at arsüna:
  - ¡Janiwa diosaxa utjkiti! Maynïritï utjchi ukhajja, ¡universo lurayiri satäkis ukajj mä sádico jaqëtap iyaw sañasawa! ¡Ukat luratanakapar tʼaqhisiyañax juparux gusti!
  Uka pachanx Arkadyx bayonetampiw thixniparux khuchhurtäna, ukat jan jaquntatäñapatakix wila ñik"utan nuwasir jaqiruw takt"asïna:
  - ¡Ukat nayaxa wali t"aqhisiyata! ¡Janiw amuytʼañjamäkiti!
  Inti jalsunkir soldadonakan phisqa jan ukajj suxta kuti jilïrïpjjatapajj jan waliruw puriyäna. Pä tunk samurainakaw jupanakar t"ijtapxäna, bayonetanakap mä ejercito de porcupines ukham liwxatasa. Arkadyx mä pä ulares ukanakaw purakapan bayoneta ukamp katuqatayna, ukatx nayrapax ch"allt"atarakïnwa. Waynax liwxatasinx pä tunka kutiw inyectapxäna, wiñayatakiw amukt"ayapxäna. Nayax jiskt"asiristwa, kunjams almapax t"ijtxäna ukhax jikxatasïna: muspharkañ jan ukax axsaraña, jan ukax inas jan iyawsañjam samarañ janchipan carcelat mistuñ tukuyatat.
  Layqax mä hechizompis luratäkaspas ukhamänwa. Chiqansa, túnicapax chʼiyjatäxänwa, bayonetas ukanakampiw chʼiyjatäna. ¡Uka nuwasirijj qʼala qʼala jan isinïjjänwa, walja rasguñonakampi chʼoqantatäjjänwa, ukampis ¡janiw samurai chachajj mä kutis sinti usuchjañjamäkänti! Jupax nuwasïna ukat q"ala chuchupax escarlata chuchupan qutan boyas ukham khathatitayna. Ukat qʼala tobillonakajj mäkiw qhantʼäna. Chiqpachansa uka tawaqux uywanakan chʼamapampi ukat erótico chʼamampiw uñachtʼayasïna. Q"ala kayunakapax wilampiw wilaruw tukuwayxäna, ukax t"unjañataki ukhamarak jan wali jach"a diosampiw mä asociación uñstayäna: ¡Kali! Niya taqpach soviético pallapallanakax nayratpach cuchillomp jiwayatäpxänwa, ch"axwäwix tukusxänwa, ukat Afrodita sat ch"uxña suma uñnaqt"anikiw awisax jan jach"a jach"a tukur jisk"a nayraninakarux ch"allxtayäna.
  Japón markankir Nugi generalax musphataw uka milagro uñch"ukitayna. Ukat mä amuytʼaw pʼeqepan qhantʼäna. Mä kamachiw arktäna, ukax mä jan manq"at chhichhillan jisk"a arumpiw churasïna:
  - ¡Juparux mä llika jaquntapxam, jakkir irpapxam!
  Japón markankirinakajj qollqe apthapipkäna ukanakajj redes ukanipjjänwa. Mä akatjamat mä ruso jaqir jakkir irpañax wakisi. Ukat red ukax ukatakix wali askiwa. Ukat jankʼakiw tunka payan katjirinakax uka tawaqurux cadenanak jaquntapxäna
  Witcher jupax kunjamtï ch"amanïkän ukhamarjamaw ch"axwäna, jupax taqi ch"amampiw qhispiyasiñatakix ch"amanchasïna. Ukampis taqi kunas inamayakiwa; Imill wawax q"al ch"uqt"ata ukat amparapamp aynacht"ata. Amuyataxa, éxito táctico ukax jikxatasiwayi, juk"ampirus aka dirección ukax janiw artillería ukat ametralladoras ukanakamp phuqhantat uñjasiwaykiti.
  Imill wawax munat Arkady jupan q"uma ñik"ut khuchhurata ajanupat amtasïna, ukat catchphrase ukax akham siwa:
  - Ch"axwawinxa, sapa sutixa mä cocked pistola ch"allt"ata ukhamawa!
  ¡Mä axsarkañ ukat jik"ari amuyt"awiw uñstawayi, ukampis janiw sumancht"aykänti! Chiqansa, walja kutiw ukham lurasi: ¡mä jaqir munasiñampikiw jiwxäna!
  japoneses jupanakax aka chiqanx jan wali ch"uqt"at trincheras ukanakaruw katuntapxatayna, ukat Khabarovsk jak"anx soviéticos soldadonakan posición ukanakap jan yäqasipkakïnwa. Ukat Vedmakova sat warmiparux katuntat uñjasipxäna, ukat janis aptʼatäxchïnxa, qhipäx tuqir irpañatakix mä manchat blindat autoruw apxatapxäna. Uka maquinajj antediluviano satänwa, inas Nayrïr Jachʼa Chʼajjwäwitpachächïna, ukhamajj jan amuytʼasisaw infantería ukan qhepäjjat qʼañuchasïna. Ukax niya 12 kilómetros ukharuw sapa horax saraski. ¡Brr! Uraqpachan nayrïr tank ukax Prokhorov jupan taqpach terreno ukan autopawa, janiw juk"amp pesakänti, ukampis jach"a thakinx 40 kilómetros por hora ukhamarak jach"a thakinx 25 kilómetros ukharuw puri. Suma, mä tuqitxa, URSS ukax taqpach Europa uksaruw atacaski, ukatx mayni tuqitx Asia uksan mä jach"a chiqaruw atacaraki. Imill wawax ladoparuw kutt"äna, amuyataxa, qhipäxar ikiñapatakix mä amenazaw utjäna. Kunjams ch"amakax aka chiqanx blindado auton, amuyataxa, ukanx sección de aterrizaje, jan ukax pallapallanakar apañ utanakaw utji. Chiqansa, qhispiñax wali askïspawa, nayraqatax thujrunaka ukat chʼaman soganak apaqañaw wakisispa. Ukat ¿kunjamsa uk lurañasa? Chiqansa, imill wawax yatiñaniwa, kunattix tinkuñapaw wakisini, uka pachparakiw esposanakap apsuñapa, ukat kayupat chintʼatäkäna uka cadenampiw uñjäna. Ukampis sogas ukanakax akanx wali sum irnaqapxarakispa. Uka irnaqawix wali ch"amäspawa, ukampis Manchuria markan territoriopar irpapxani ukhaxa, tiemponïxaniwa. Imill wawaxa q"uma ñik"utata q"ipinaka apsuwayxatayna, cadena ukxa sawutayna ukatxa pachpa pachana amuyt"atayna. Hmm, janiw mä coalición de chiste ukhamäkiti, Rusia Soviética ukar saykatañataki: Ukhamarus, juk"amp jach"a monstruox Alemania markawa. Mä markax nayrar sartat tecnología ukat ch"aman pallapallanakaniwa. Amuyt"añataki, jupax machaq ME-309 ch"axwañ avionat ist"äna. Ukanakax niyaw t"ijtxaspa ukhamawa. Jupax janiw armamento tuqitx chiqpach yatiyawinak jikxatkiti, ukampis yatiyawinakarjamax aka avionax paqallqukamaw utji! Puntos de fuego ukanaka. Akax mä jach"a armawa, amuyt"añatakix YAK=9 ukax päkiw utji, ukatx janiw mä autox utjkiti ch"axwirinakan soviéticos ukanakanx kimsa puntos ukjat jilaw utjäna. ¡Ukham monstruonakar atiptʼañatakiw chʼamachasiñama! Suma, Fokken-Wulf ukax wali jach"a maquinawa, armamento tuqitxa juk"amp askiwa avionetas soviéticas ukanakat sipansa, ukat niya pä tonelada bombanaksa apt"asirakispawa. Nayratpachaw 1942 mara tukuyanx pä cañones 20 mm ukat 4 ametralladoras 13 mm ukanakamp armatäna. Ukampis mä machaq kasta avión de ataque de combate ukat bombardero ukanakax pä cañones 30 mm ukat pusi cañones 20 mm ukanakamp uñstawaykaspas ukhamawa. ¡Ukax nayratpach mä monstruopunïnwa, taqi monstruonakatakix mä monstruopunïnwa! Ukat yatiyawinakarjamaxa, ¡mä avión ch"axwañ avionax llätunk 30 mm armanakampiw lurañar uchatäxi! ¡Ukham ghoul ukar atipt"añ yant"apxam! ¿Kunjamsa diseñadores soviéticos ukanakax uka tuqit jaysañ munapxi? Vedmakovax Yak-3 ukan irnaqañax utjaskatap ist"äna. Beria departamentonkir mä curadoraw uka tuqit yatiyäna. Ukhamaw avión ukan nayrïr jach"a uñacht"awipax estructura ukan juk"amp k"achachatapawa, jan yaqha motores ukat armas ukanakampi. Chiqansa, maniobrabilidad ukax wali askiwa, ukampis ¡armamentonak jilxatayañ munta! Chiqansa, boxeo tuqinxa, mä pluma llaktʼat mä jukʼa atletax jachʼa pesot sipansa jukʼamp maniobrarjamawa, ukampis niyas jupampiw atipjasini. Janiw inamayakiti, categorías de peso ukax utjiwa, ukatx boxeadores profesionales ukanakanx ch"amaw huelga ukax juk"amp valorani. Aviones soviéticos ukan armamento ukar ch"amanchañax wakisiwa, ukatx ukhamakiw Wehrmacht ukarux jawq"jatäni... mä pachpa chiqan? 1942 marat payïr chikatatpachaw Luftwaffe ukan aire ukan juk"amp jach"a kankañapax chhaqtañ qalltawayi, 1943 maran marzo phaxsikamax URSS ukax ventaja ukanïnwa, ukampis... Aliados ukan traicionapax equilibrio de poder ukar mayjt"ayawayi. Wow, Hitler jupax 13 uru achuqa phaxsit jiwayataw uñjasiwayi, jichhax abril phaxsit tukuyakiwa, ukatx kunjams equilibrio de fuerzas ukax sinti mayjt"awayi. Ukhama jank"aki, mä posición estratégicamente ventajosa ukata mä estratégicamente niya chhaqhata. Niya kunatix wali suyt"awiw utji Alemania markax janïr URSS ukar estratégico ukhamarak tecnológico superioridad ukar puriñkamax atipt"atäñapataki. Jisk"atpachax aliados ukanakax nazis ukanakarux walja avionanak churapxaspa, ukampis alemán avión apnaqirinakax kunjams avión apnaqañ yatiqapxañapatakix tiempow munasini. Ukhampachasa, tecnología ukat paneles de instrumentos ukanakax mayj mayjawa. Tanques ukanakax yatxatat tripulacionanakaruw munasiraki, ukat Chevron ukax rusa juyphi pachanx janiw sinti askïkiti. Fusil automático M-18... Janiw jan walikiti, ukampis tasa de fuego ukanx juk"amp jisk"akiwa, wali suma modelos soviéticos ukanakat sipansa, ¡precisión ukanx juk"amp askiwa! Mä juk"a arumpixa, ¡jan walt"awix jan walt"awiwa! Ukhamarakiw chiqpachan uñt"at "Churchills" ukanakax ch"aman armadurampi ukat suma apnaqañ uñacht"awinakampi... Chiqans, jupanakamp ch"axwañaw wakisirakispa ukhamaw amuyasi. Ukat chʼaxwäwix jukʼamp tiempo utjkani ukhaxa, nazi sat jaqinakax jukʼamp yänak katuqapxani. Ukhamat tukuyañax sapurukiwa, Alemania markarux mä jach"a atipt"äwiw jallupachan utjayañasa. Japón markat parlkasax, defensa activa ukar limitañax wali askiwa ukat contraataques ukanakax tanques ukan superioridad cualitativa ukamp apnaqañawa. Ukampis mayamp sasinjja, chʼamajj jukʼamp sum imañawa. Jan jaya ch"axwawinakar jaquntatäsa, ukat nayra wakicht"at líneas ukanakan arxatäwinakap luraña. Ejército Rojo chino uka apnaqañax wali ch"amawa, ukampis régimen Chiang Ka-sha ukax taqi ch"amampiw ukarux atacatayna. Ukhamajj jichhajj juma pachpaw chʼamamar atinisisma. ¿Kunapachas ataque lurañasa? Suma pachax mayo phaxsit tukuyaruw puri, kunawsatix thakhinakax q"al wañt"atäki ukatx ch"amanchawinakaw pallapallanakatakix purini. Vedmakova jupa pachpaw nayrïr ch"axwawip Oryol uksar puriyaspa, ukatx Kharkov uksanx alemanes ukanakar industrial Donbass uksat jaqunukuñataki, ukatx Ucrania uksanx mä ch"amampiw sartasi, jank"akiw Dnieper uksa tuqir makhataspa, ukatx juk"ampirus Rumania uksaruw purispa . Ukampirus Bielorrusia markar qhispiyañatakix alay tuqir kutt"añax wakisispawa, ukatx chika taypinkir tamanakan qhipäxapar sarañax wakisispawa. Taqi amuyunakax wali askiwa, yaqhip pantjasiwinakax utjkchispas, Oryol tuqin ofensiva ukax juk"amp qhanawa ukatx fascistas ukanakax ukan suyt"apxani. Uka fortificaciones ukanakax hackeado ukhamañapawa.
  . JANK"A 3. JAQINA
  Chiqans, armas ukat Katyushas ukanakax akanx wali askiwa. Qhipa sistemax mä ch"aman efectow uñstayi, juk"ampis mä efecto moral ukaw utji. Kunjamakitix walja armas ukat Katyushas ukanakaw munasispa uñisirinakan arxatäwinakap proyectil ukanakamp bombardeañataki. Jilapachax Nayrïr Jach"a Ch"axwäwin experienciapax uñacht"ayiwa, arxatañax juk"amp jasakiwa, ataque ukat sipansa, ukat Alemania Kaiser ukax 1918 maran primavera ukan ofensiva ukamp jan ch"amap tukuskaspän ukhax ch"axwäwix juk"amp walja maranakaw utjaspa. Ukampis Payïr Jachʼa Chʼajjwäwiw ofensiva tácticanakajj defensiva toqet sipansa jukʼamp askïtap uñachtʼayäna. Amuyt"añataki, Polonia markax jank"akiw atipt"awayi, ukat juk"ampirus occidental uksan ch"aman coalición de aliados ukarux ch"axwawayiwa. Nazis sat jaqinakax mä phaxs chikataniw jachʼa chʼamanakarux atiptʼapxäna, ukat jan atipjkay Línea Maginot sat chiqaruw jan atipjapxäna. África markan ch"axwaña, kawkhantix qalltanx Italia markan jach"a ch"amanakapax británicos ukanakan mä jach"a ch"axwawimp atipjatäpxäna. Ukat ukat Rommel jupax juk"amp ch"aman británico soldadonakaruw mä jank"ak nuwasïwin atipjäna. Ukampis chiqans URSS markan juk"amp muspharkañ uñacht"äwipax, 1941 maranx mä jach"a ejercito ukan jach"a jan walt"äwipawa. Ukat operaciones ofensivas represalias ukanakax unidades alemanas ukanakaruw t"unjapxi. Ukhamat nayrïr amtäwix machaq alemán tanques ukanakan presión ukar jan suyt"asax juma pachpaw ch"axwañama. Mä jaya ch"axwäwix jan suyt"añjamaw tuku, jan ukax, chiqans, cientificonakax soviéticos ukanakax mä milagro arma lurapxani! Qhipïrix principio tuqitx lurasispawa, sañäni, jupax ist"iwa, teóricamente mä bomba lurañax wakisispawa, ukax mä markar t"unjañatakiwa. Ukhamarus ukham bombax kimsa jan ukax pusi tonelada pesañapawa. Mä cuento ukar uñtasitawa, ukampis... Mä cuento ukar phuqhañatakiw yuripxta.
  Mä juk"amp suma thakhix arma láser ukawa, ukax Hipreboloide de ingeniero Garin ukan uñt"ayatawa. Ukham lurañax taqpach ejercito tanquenaka, avionanaka ukat barconak tʼunjañatakix wali chʼamaniwa. Chiqansa, ukham arma luraña ukat janiw Tercer Reich ukakikiti, jan ukasti traidores Pindos, taqpach capitalista uraqpachax tukusxaniwa. Ukat comunismo sat jachʼa banderajj aka planetan qhantʼani. Ukampis kunatsa ukham armanakajj janiw luratäkiti. Espejonakax janiw mä sapa jawirar combustión energía apthapiñatakikix askïkiti. Ukat barconak khuchhuqañatakix jukʼamp chʼamaw munasispa. Ukhampachasa... mä micrón fino ukar concentratächi ukhaxa, ukhamax avionanaka ukat ch"axwañ barconak khuchhuqañax wali ch"amawa. Mä milagro arma, ukax URSS markar qhispiyañ yanapt"ani. Ukat akax efecto láser ukawa, yaqha forma ukan. Tukuyañatakix cadenax jaytawayxiwa ukatx niyas librëxiwa, ukatx soga chimpunakax muyuntatw jikxatasi.
  Witcherova kullakajj akham sasaw qhanañchäna:
  - Pacienciampi irnaqañampi, jumampixa, janiwa jiwat jaqikïktati!
  Imill wawax sayt"asisaw q"ala kayupampix tapar ch"allt"äna. Janiw kuna reacción ukanakas utjkiti. Jupax juk"amp ch"amampiw thuqt"äna. Uk uñjasax japonés arun juramento lurañaw utjäna ukatx janiw kuna reacción ukax utjkänti. Ukat Witcher jilatajj wali llakitaw qʼochuñ qalltäna. Ukat mä aniversario fiestan prima donna ukham q"ucht"äna:
  Wehrmacht ukan walja jaqinakax wali ch"amampiw sartasipki
  ¡Pistolanakan wararitapa ukat espadanakan chʼaxwatapa!
  Mä phaxskamaw chhuxriñchjasiñax jilxati, .
  ¡Alajjpachat jutir rayunak mayjtʼayaña!
  
  Patak patak maranakaw awki markax jach'añchatäni,
  ¡Rusia markatakix jañchix churä!
  Nayax jumarux munassmawa, suma Rus',
  ¡Taqi reyinakan Tatitupax jiwasanakampïskiwa!
  
  Oh, jumanakax markan curly arboledas, .
  ¡Quri aspens sat quqanakan istʼasitapax wali chʼamampiw istʼasi!
  Ortodoxo falcon jilatanakajja, .
  ¡Diosaw uka ejercitorojj heroiconak lurapjjañapatak amuytʼayäna!
  
  Thaya jan ukax juntʼu urunakaxa,
  ¡Inas qinayax mä jukʼa chʼamaka apanini!
  Jiwasax escoba ukham fascista khuchhinakätanwa,
  !
  
  Jiwasan partidosan amtapax chiqapawa,
  ¡Soviético jaqinakatakix ch"axwapxam!
  Mä jan axsart"ir q"uchu q"uchupxta,
  ¡Uka amuyt"awix mä águila ukham alayaruw jalxatäna!
  
  Stalin in Mudra - mä apnaqirin idealapa, .
  ¡Jiwasatakix wali axsarkañ nuwasïwiruw irpatäsktanxa!
  Bandera de la País, mazo de la ganador, .
  ¡Pallas-destino ukamp ch"axwañatakix wakicht"ataw jikxatastxa!
  
  Leninan luratanakapax wiñayatakiw utjani,
  ¡Qullan comunismo ukarux sayt"ayañäniwa!
  Jaqin yatichäwipar iyawsapxam,
  ¡Fascismo ukax ch"amaka manqharuw t"unjatäni!
  
  Taqi aka planetax mä libre jamachʼirjamawa,
  ¡Jaya warawaranakaru, akapachanakaru t"ijtxañäni!
  Kunas qhana ukat jach"a
  ¡Escultores ukham lurañäni!
  
  Ukat Rusia markax wila bandera manqhankiwa,
  ¡Alajjpachankir Edén panqarjamawa!
  Lenin chachan amtapa, Stalin chachan munañapa, .
  ¡Jichhax nayrar sartañapatakiw irpapxita!
  Oleg Rybachenko ukat Margarita Korshunova, ukhamarak pusi legendaria imillanakax Tula markat mistusaw Moscú markar puripxäna.
  Jichhax capital markanx jan walt"awinakax wali ch"amapunïnwa. Alemanes jupanakax muyuntañ tukuyxapxänwa, ukatx kimsa tunk pusi tunk kilómetros ukch"a pasillo ukaw qhiparäna, ukax sapa uruw juk"amp jisk"a jisk"a tukuwayxäna.
  Moscú markan anqäxapanx suxta nuwasirinakaw jark"aqasiñ utanakar puripxäna. Ukanjja, mä jachʼa nuwasïwiw utjäna.
  Oleg Rybachenko jupax fusilamiento ukat jupa pachpaw q"ucht"awayi:
  - ¡Jutïr pachax jiwasanakankiwa!
  Ukat waynax qʼala kayumpiw mä granada jaquntäna ukat saskakiwa:
  - ¡Ukat jiwasax jach"a jach"a tukuñäniwa!
  Margarita Korshunova kullakax akham sasaw arnaqasi:
  - ¡Ukat nayax wali thayaruw tukuwayta!
  Ukat qʼala kayupampiw jiwayir granada jaquntäna.
  Ukat uñisirinakarux kunayman tuqinakaruw ch"iqiyaraki.
  Ukat ukat ch"axwäwinx Natashax ametralladorampiw alemanonakarux khuchhuqani ukat q"ala kayumpiw jiwañ regalo jaquntani.
  Aka warmix kunjamasa...
  1941 maranjja, Natasha kullakajj Brest sat fortalezat jaltjjänwa. Jupax inti jalsu tuqir saraskäna. Machaq zapatonakax jank"akiw kayunakap ch"allxtayäna, ukat imill wawax apsusaw q"ala kayukiw sarnaqäna.
  Mä pä horajj janiw kunas utjkänti, ukat qʼala kayunakajajj chhuxriñchjasiñ qalltäna. Yaqha pä horanak qhipatxa, phichhantañ qalltapxäna ukat niyaw llakimp phallapxäna.
  Natasha kullakajj moscovita jaqëtap laykojja, janiw qʼala kayuni sarnaqañ yatkänti. Ukat chiqansa, sapa kutiw jawir umaruw chʼalltʼasirïna.
  Jïsa, kayunakapatakis tʼaqhisiyatäñapänwa. Ukampis uka tawaqux jankʼakiw ukar yatintäna.
  Ukat sapa kutiw qʼala kayukiw sarnaqäna, chʼiyar chʼiyar cheqansa, ukat wali thaya thaytʼani ukhakiw zapatonak uchasirïna.
  Jichhax Natashax mä diosa legendaria ukham nuwasi.
  Ukat akanx Zoyax q"ala kayumpiw mä granada jaquntäna ukat arnaqasi:
  - ¡Chiqpachansa akax mä jach"a uruwa!
  Ukat jupax mä suma amtampiw turno churani.
  Ukat alemanes ukat mercenarios ukanakas liwxatapxi.
  Ukat ukat Angelicax ninamp phichhantawayi... Ukat jupax ukhamarakiw ukham sallqa chiqaparu ch"axwaraki.
  Ukat qʼala kayupatjja mä granadaw tʼijtʼaraki.
  Ukat mercenarios ukanakarux ch"iqiyaraki.
  Ukat Svetlanax fusilamiento ukan irnaqäna. Ukat qʼala kayupajj ukham yänak jaqonti, janiw khitis saykatkaspati.
  Ukat uñisirinakarux wali jayaruw ch"iqiyaraki.
  Ukat jupa pachpaw chʼaxwanti, ukat uñisirinakaparux mä jachʼa oladampiw tʼunjaraki.
  ¡Akanakax URSS markan yurir imill wawanakawa!
  Oleg Rybachenko jupax uñisirinakan infantería ukarux chiqaparuw pallapalla, wawapan kayunakapamp automáticamente granadas ukanakamp jaquntawayi. Ukat uka pachparakiw waynax jupa pachpatak composito luraraki.
  Vitaliy Klitschko, jupax machaq p"iqinchir Ucrania Zelensky jupamp ch"axwañampiw jikxatasïna, jupax Kiev markan alcaldepat irnaqañ jaytañ amtawayi. Chiqansa, kunatsa qala chuymanïñasa ukat uka cargoru katxaruñasa. Uka jan waltʼäw juma pachpa askichañaw jukʼamp askejja.
  Ukat alcaldet mistxasaxa, Vitali Klitschko kullakax wasitatwa irnaqañ qalltäna. Ukat jank"akiw mä sensación, jupax Weider-arux nuwasiñatak ch"amanchawayi. ¡Jan kuna chika taypinkir chʼaxwäwinakampi! Ukat ukax llätunk marat jilaw samarañ tukuyatatxa.
  Chiqansa, Wider jilatax iyaw sarakiwa. ¡Jan walt"äwix iyaw satawa!
  Ukat chiqa yatichäwi pachax puriniwa. Mä tuqitxa, walja uraqpachan campeón ukax tunka payan marat jilaw janipuniw atipt"atäkiti. Ukat mayni tuqitx pusi tunk llätunkan marani nayrir alcalde de Kiev. Mä chachax Hopins ukan récord ukar atipt"aspawa, ukampis aptitud ukax wali jiskt"atawa.
  Chiqansa, ukham jaya tiempo samartʼasax Weider sat chiqar chiqak sarañax jiwañaruw purispa sasaw waljanix amuyapxäna.
  Ukampis Vitali Klitschko jupax Rocky Balboa ukar uñtasitawa. Nayax división de peso pesado ukan juk"amp ch"aman knockout artistampiw makhatañ amtawayta. Denotey Wider jupax boxeador ukhamawa, jupax taqi uñisirinakaparux liwxatañ uñjawayi. Chiqpachansa taqiniw - Tyson Fury ukamp chika!
  Ukhamajj Vitali Klitschko kullakajj mä chʼamanïspa ukhajja, ¿kamachasmasa?
  Ukampis Vitali Klitschko kullakajj sapa kutiw entrenasïna, suma uñnaqtʼaniw sarnaqäna, ukat bicicletat irnaqäwir sararakïna. Ukat chiqans jupax janiw janchi tuqitx ukham jan wali jaqïkänti. Ukat ukat sipansa, acerot lurat mä chinunïnwa.
  Suma, Vitali Klitschko jupax nuwasiñ apt"ani, janis jupax wali munat ukhamäkchixa.
  Oleg Rybachenko jupax ametralladorapan clip ukar mayjt"ayawayi. Boxeoranakampi nuwasiñanakax wali muspharkañawa.
  Ukhama, chiqpachansa, kunats Vitali Klitschkox jan ring ukar kutt"ankiti ukat Hopins ukan récord ukar p"akintañ yant"ki?
  Ukax wali ch"aman amuyt"awipunïspawa.
  Terminador waynax mä phallawimpiw ch"axwantäna ukatx walja tunka fascistanakaruw juk"amp khuchhuqatayna.
  Uka qhipatsti waynax larusisaw lakap ch"allxtayäna, akham sasa:
  - ¡Nayaxa mä super jaqitwa!
  Margaritax pä limón q"ala kayumpiw chint"at jaquntäna ukat chhuxriñchjasïna:
  - ¡Jumaxa kuna jaqitsa juk"ampi thayawa!
  Oleg, ch"axwañ sarantaskakiwa, amuyt"awayiwa...
  Vitali Klitschko, pusi tunk llätunkan marani, chiqpachans Hopins ukan récord p"akintañapänwa. Jupax mä conferencia de prensa ukanx akham sasaw amtasïna: "Janiw Foreman-an récord-ap p"akintkäti sasaw sista, ukampis ¡janiw Hopins-at kuns siskti! ¡Ukhamajj apt"asisaw discopar atipjä!"
  Ukampirus mä jach"a chiqaw markachirinakax juk"amp jan ukax juk"ampirus Hopins, pusi tunk llatunkan marani, uraqpachan campeón ukham atipt"añapatak iyawsapxäna ukhax Vitaliy Klitschko pusi tunk llätunkan maranix juk"amp juk"akiw iyawsapxäna. Ukhamaraki kunatix jupax uñisiripax wali ch"amaniwa.
  Janipuniw ukham punchurux división de peso pesado ukan sarnaqäwipanx utjkänti. Chiqansa, Wider jupax janiw waynäxiti, ukampis kimsa tunk phisqhan maranix janiw pusi tunk llätunkan maranikiti.
  Ukampis Vitali Klitschko kullakax qhanaw jan suma suyt"äwip chhaqhaykiti. Jupax wali ch"amampiw entrenasi ukat suma uñnaqt"aniruw puri. Ukat nayax wali kusisitaw Kiev markan alcalde ukhamäñ rutina ukar jaqunukutax layku.
  Chiqansa, Ucrania markanx alcalde ukhamäñax janiw jach"a kusisiñakiti, ukanx walja jan walt"awinakaw utji.
  Ukampis Uyader jupamp nuwasiñatakix Vitali Klitschko juparux wali suma qullqiw churapxäna. Ukhama, kunayman tuqitxa, janiw billetera ukampix pantjasiwaykti. Vitali Klitschko sutix wali uñt"atawa.
  Jan wali arunakax Weider jupax mä kutiw ch"allt"ani sasaw sapxirïna, ukat Vitali Klitschko jupax jupa pachpaw jaquntatäni. Ukat ukat qullqi katuqani ukat memorias jan ukax ficción ukanakaw qillqt"ani.
  Jan ukajj inas mä peliculan arstʼchispa.
  Ukhamarus Vladimir Klitschko jupax boxeo ukar sarañ munarakïna. Vladimir k"ari ch"ikhi jaqikiw mä jan ch"aman uñisirir ajlliwayi, sapa kuti uraqpachan campeón taypinxa. Ukampis kunjams uñakipt"asma, jupax mä campeón ukhamawa ukat ukax wali sumawa!
  Ukampis Denotay Wider, kunjams uñch"ukisksta, ¡wali sumaw wali suma!
  Ukampis Vitaly kullakajj jankʼakiw entrenasi. Jupajj mä waynar uñtasitawa, jupa pachpaw jukʼamp estrés uñachtʼayi. Ukat walja kutiw sparring ukan jikxatasïna, wali suma forma ukat suma aguantañ uñacht"ayäna. Janiwa, Vitaly kullakajj wakichtʼatäjjewa. Ukat jupax janiw ringur mantakkiti.
  Ukat chiqpachansa, kunapachatix taripañ urux purinkäna ukhax jach"a knockout artista, Wider, uka tuqitx wali suma peso pesado, ukat Vitaly jupanakax tantachasipxäna. Kiev markan nayrir alcaldepaxa, juparux taqiniw boxeador ukham qillqt"apxi. Ukampis uka qhepatjja, pä leyenda jaqenakaw tantachasipjjäna.
  Vitaly, jupax nayrïr kutiw uraqpachan campeón ukham jikxatasïna, 1999 maranxa. Amuyt"añäni, qawqha pachas nayrax utjäna ukat pä tunk jila maranakaw aka lurawix pasawayxi.
  Ukat Wider jupax nayratpachx wali jaya pachaw titulop katxaruwayi. Ukat jupax Holmes ukan récord ukar p"akintañ jak"ankxiwa, jupax juk"amp pachaw uka titulo ukan jikxatasïna, cinturones ukan jaljatapatpacha.
  Ukat chiqans Wider jupax khitirus axsaraspa ukhax janiw Vitaly achachilakiti. Chiqansa, janiw taqinix Hawkins ukhamäkaspati. Ukat Hawkins ukan uñisirinakax janiw Weider ukham ch"amanïpkiti!
  Ukampis Vitaly, mä ch"axwirirjamaxa, ring ukar mantawayi. Cuerpopax wali jach"a ukat musculoso ukhamawa, ñik"utapax nayratpach ch"uxñakïkchisa. Vitaly achachila, kunjamtix juparux respetompi, jan ukax larusiñampi sapki ukhama. Ukampis musculonakan qhanañchäwipax mä waynan qhanañchäwiparjamawa.
  Vitaly kullakajj wakichtʼatätwa sasaw säna. Ukat janirakiw juparus, tasas mä juk"a jilxattawayi.
  Ancho ukax jan ch"amani, esculpido ukat ch"akhanakanx juk"amp jisk"akiwa, juk"a pesa.
  Jupax wali axsarkañ puncher ukhamäkchisa, mä qawqha defensa tuqit jan walt"awinakaniwa ukat janiw sapa kutix kayunakapan sum sarnaqkiti. Ukampis nayax nayratpach nuwasiñ tuqit walja experiencianïtwa. Jakhuwinak tuqitxa, jupax niyaw Vitaly ukamp kikipa. Ukat jupax janiw jichhakamax atipt'atäkiti.
  Ukampirus Vitali Klitschko jupax pä nuwasïwipanx usuchjatanakapata ukhamarak khuchhuratapatakiw atipjatayna. Ukat maynix janiw jawqʼjatäkänti sarakispawa.
  Ukampis llätunk marat jilaw ch"axwapxi, ukatx niya phisqa tunk maranakaw utji. Chiqansa, Vitaly waynax waynäspa ukhaxa, chʼamanïspawa. Ukampis ¿Hopins chachan récord ukar atiptʼaspati? David Haye, niya kimsa tunk phisqhan marani, cero boxeador ukhamaw tukuwayi.
  Ukampis walja aruskipäwinakaw utji ukat anillokiw yatiyani. Vitali Klitschkox Hopins ukan récord p"akintatati, jan ukax camilla ukan apatäni, kunjamtix Weider jupax arsuwaykän ukhama.
  Akax jupax mä cuervo mascarampiw mistu. Jach"a jach"a, wali waña, Koschey ukham janchini.
  Mä par boxeadoranakax ring ukanx jupatakix jach"a jan walt"awinak utjayawayi. Akax Ostrix cubano ukawa, jupax puntos ukanakamp nayrar sartawayi ukatx knockout ukar atipt"awayiwa, ukatx Tyson Fury jupax puntos ukanakamp nayrar sartawayarakitaynawa ukat ch"axwawix mä empate ukar puriyañ atipxatayna. Ukhamajj taqe tiempot sipansa jukʼamp jachʼa puncher jaqejj inas tʼunjatächispa.
  Ukampis probabilidades ukax niya tunkat mayniw Weider-an askipatakix utji. Ukhampachasa, Vitalyx wali chuymanïxiwa ukat carrerapanx wali jaya tiempow samartʼaski. Vladimir jilapas mä qawqha ch"aman chika taypinkir yapuchirinakampiw junt"uchasiñatak iwxt"awayi. Chiqans Alemania markanx Vitali Klitschko jupax mä mediocre boxeador ukamp nuwasiñanx juk"amp qullqiw jikxataspa, ukax jach"a sutipatakiw.
  Vitaly jupax uraqpachanx janiw boxeador ukhamakiti, jan ukasti político, capital markan alcalde ukhamarak Maidan ukan heroe ukhamaw uñt"ata.
  Janiwa, kunayman tuqitxa, Vitali Klitschko kullakax amuyt"añapänwa, jank"akiw ukham qullump ch"axwañax wakisispati.
  Ukampis ajlliwix lurasiwayi: ¡Vitali Klitschkox janiw jasak thakhinak thaqkiti!
  Uka ch"axwawix América uksanw lurasi. EE.UU. ukat Ucrania markanakan himnonakapax phust"atawa. Servicio registros ukanakax yatiyatawa. Tukuyañatakix nuwasiñatak señalax ist"asi.
  Waljaniw espectáculo ukat wila masinak uñjañ munapxi.
  Wider chachajj wali amuyumpiw qalltäna, inas pantjaskchïna. Vitaly sat kullakajj oxidatäspa ukhajja, ¿kamachasmasa? Klitschko Sr. jupax janiw jank"akïkiti. Ukampis jankʼakiw kayunakapan jan chʼamanïtapa, jan chʼamanïtapa, chʼamanïtapa ukat suma equilibratätap amuyasma. Kunjamäskpasa, kuntï waljanejj suyapkäna ukajja: jankʼakiw umamp jalnaqani, ukajj janiw paskänti.
  Klitschko jupax jan axsarasaw jab ukampiw irnaqäna, sapürut sipans mä juk"a alturuw katxarutayna, ukat bloques ukanakaw ucharakïna.
  Nayrïr pä muyuntatx wali sumaw sarantawayxi. Ukat ukjatx Wider, kunjamtix suyatäki ukhamarjamax tempo ukax walpun jilxattawayi. Jupax juk"amp ch"amampiw ataque ukat ataque qalltäna. Ukampis Vitaly kullakajj janiw chhaqkänti. Bloqueo la golpe ukat mä ch"iqa jab ukamp jikisiña. Ukat mä akatjamatwa pulpo sat animalajj wali chʼamampi ataquekäna ukhajja, chʼeqa amparapampiw cuerpopar jawqʼjäna. Wider ukax pä kutiw usuchjasïna.
  Vitaly jupax mä deuce apsuwayxi, ukatx payïr kutiw carrera ukanx uraqpachan campeón ukhamarak taqi pachan wali suma knockout artistax pampan jikxatasïna.
  Vitaly jachaqt"asïna... Ukat uñjirinakax kusisitaw arnaqasipxäna. Ukax janiw nayra Vitaly-t suyatäkänti. Wauu! Ukampis ¡phisqa tunka maras niyaw purinispa ukhamawa! Ukat wali kuynt"aña ukat ch"allt"aña! ¡Ukham lurañ yatiñamawa!
  Wider jupax sayt"asïna, ukampis qhipäxar kutt"añ qalltäna. Vitaly kullakajj jukʼat jukʼatwa jabʼapampejj chhuxriñchjañ qalltäna. Ukat mayamp mä deuce. Ukat mayampiw chʼalltʼasta. Knockout ukax qhipäxar kutt"awayxi.
  Ch"amamp Weider jupax muyuntat tukuyañkamaw qhispiwayi. Ukat qhipa urunxa, Vitaly kullakax nayrïr chimpunakjamaw irnaqäna. Ukampis janiw kunasa, taqi kunas amtaparjamaw sarnaqäna. Weider jupax walja kutiw qhipäxar kutt"awayxi ukat jan kuns lurañjamäkaspas ukhamaw uñt"asi. Ukampis llätunk kutinxa wasitatwa phallawayxäna. Ukat jawqʼjañ qalltapxäna ukat nayrar sartapxäna. Ukat mayampiw mä deuce faltasin jaquqanïna. Payïr k"uchirt"awi.
  Vitaly kullakajj jachaqtʼasïnwa. Nayraru sartaña. Wider ukax kayunakapan jan sayt"atawa. Jupax wasitat deuce ukar faltawayi jan antídoto jikxatasa. Ukat jutïr chʼaxwäwitpachaw jaquqaniwayi.
  ¡Jan walimpiw sartasi, ukat arbitron nuwasiñ saytʼayaraki!
  ¡Atipjäwi! Vitali Klitschko, jichhax uraqpachan campeona! ¡Ukat cinturónpajj wasitatwa! Chiqansa, ¡janiw jichhakamax absoluto ukhamäkiti, ukampis ¡mä caballot sarawayxiwa!
  Jupax Hopins ukan récord ukarux p"akintawayi, ukat chiqans, Foreman de peso pesado ukatakix pusi kutiw uraqpachan campeón ukar tukuwayi, Holyfield ukar kikipt"ayasa.
  Chiqans Wider jupax ch"axwawix wali nayraw sayt"ayata sasaw arnaqasi ukatx mä revancha mayi.
  Vitaly jupax siwa, carrera ukax sarantaskañapataki jan ukax mä qawqha nuwasïwinakampi qhipat amtañani. Ukampis taqiniw juparux sapxi, jupax wali sumawa, waynäkasat sipansa jukʼamp sumawa, ukat sarantaskakiñapawa.
  Ukhamarus janiw kuna lurañas utjkiti. Kiev markanx yaqha alcaldew utji, parlamentario ukhamarak presidencial chhijllawinakax wali jayankiwa, kunats jan ukan ch"axwañax?
  Jutïr kimsa nuwasïwinakatakix Vitaly ukax patak millones de dólares ukjamaw churasi, ukatx sapa patakatx mä por ciento transmisiones ukanakatw churasi.
  Chiqans jackpot ukax jach"awa, ukatx Kiev markan nayrir alcaldepax uka tuqit amuyt"añaw sasaw saraki.
  Chiqansa, wali chʼamanïtap uñachtʼayäna. Ukhamajj ¿kunatsa talento imtʼañasa? Ukat jukʼamp wakiskirïki ukajja, ¡janiw kunas jukʼamp lurañajj utjkaspati!
  Inas taqi cinturónnak mayachthapiñ yantʼchisma? ¡Ukajj wali sumapunïspawa!
  Vitaly jupax uka ofrecimiento ukarux iyaw sataynawa ukat kimsa nuwasïwinakatak contrato firmaraki.
  Ukat jutir uñisiripax... ¡Walikiwa, chiqans Tyson Fury! Janipuniw nayrax jawq"jatäkänti, jach"a jach"a peso. Chiqansa, Uydar ukat jukʼamp jiskʼa jaqimpiw tʼunjapxäna. Ukat jukʼamp wakiskirïki ukajja, sullka jilapan juchañchiriparakiwa. Ukhamasti, ¿kunjamarak ukham jan nuwasismasti?
  Chiqansa, machaq nuwasiña, ukat mä fabuloso qullqi, ukat mä jach"a espectáculo.
  Oleg Rybachenko jupax wasitatw alemanes ukat anqäx markankir ch"axwirinakaruw ch"axwaski. Jilapachax chiqpachansa niyas janiw alemanonakax infantería ukanx utjkiti. Jupanakax E-50 ukat E-75 tankinak qhipäxan sarnaqapxi. Ukat jan kuna jan waltʼäwinakarus purtʼasiñatakiw chʼamachasipxi.
  Aka chiqanx juk"amp jayaruw "Pantera"-2 ukar uñjasma. Aka tanquex janiw chiqpach sarnaqäwit sipanx 1943 maran uñstawaykiti. Ukat "Pantera" sat animalajj janiw sinti jachʼäkänti. Jïsa, ukat "Pantera"-2 ukax lurasiwayi, walja ukhamakipans, ukampis 1945 maranx URSS ukamp ch"axwañatak wakicht"asisax alemanes ukanakax fabricanakaruw E-50 ukat E-75 tanques ukanakamp phuqhantapxäna.
  Taqi kuna lurañas utjkchïnxa, k"acha autopropulsadas armas ukanakax utjkchïnxa: E-10 ukat E-25, Fuhrer ukax juk"amp jach"a tanques ukanakaruw juk"amp munäna. Guderian jupax ch"amampw jach"a velocidad E-50 ukar juk"amp uñt"atäñapatak amuyt"ayäna. Fuhrer ukax E-75 ukaruw juk"amp munasïna, ukax janiw sinti askïkänti ukatx llätunk tunk toneladanak pesa.
  Ukampis jichhax mä modificación E-75 M ukax uñstawayiwa, mä silueta inferior, juk"amp k"acha ukat mä ch"aman motor ukampi. Inas jutïrin jukʼamp yatiyaschispa.
  Amuytʼañataki, Oleg Rybachenko sat chachajj kʼarinak apnaqi. Jupax apsu ukat q"ala kayumpiw mä granada E-50 pista ukar jaquntawayi. Ukham luratapatxa, tankax muytasin irnaqir masipampiw ch"axwawayxi.
  Ukat ukax pä mastodones phichhantatawa.
  Oleg, kunjamtï uñjktanxa, wali kʼari jaqiwa.
  Jichhax ukhamaw irnaqaski, ukatx alemanes ukanakax jach"a chhaqtäwinakampiw t"aqhisiwayapxi. Uka waynax ch"ikhi kayunakaniwa. Jupjam qʼala kayuni ukat suma uñnaqtʼanïñax wali askiwa.
  Ukampis jila partejja, boxeadoranakat amuyunakajj pʼeqejaruw puri. Amuytʼañataki, ¿kunatsa Denis Lebedev chachajj jan mayamp irnaqañ qalltaspa? Pusi tunka maranakax janiw ukhamakiti. Ukhamarus, división de peso pesado ukan jach"a atipt"irinakax sarxapxi, ukatx cinturonanakax mayacht"añatakiw ch"amachasipxasma.
  Kuntix chiqpachan jan lurañamäki ukax autoridadanakan suxtakïñapawa. Juma pachpaw noble boxeo ukar mantañax juk"amp askixa jan ukax oposición ukar mantañax wali askiwa.
  Ukax kunjams Sergei Kovalev jupax Moscú markan alcaldepäxäna ukhamawa. Ukax fantasía ukhamakïkchisa.
  Ukat Denis Lebedev jupax juk"amp lurañ amtampiw luraspa. Ukhamarus, wali nayraw boxeo ukar jan atipt"at jaytañataki. Chiqpach atletax tukuykamaw sarañapa.
  Wladimir Klitschko jupax kutt"anxarakispawa. Ukampis yaqhepajj Alexander Ustinov ukham kimsa kuti jan jaytjasaw jawqʼjat uñjasiwayi, ¡janiw jubilasipkiti!
  Chiqansa, ¡heroes ukanakax janiw jaqinakäkiti, jan ukasti chiqapuniw acerot apsutäpxi!
  Ukampis aka uñacht"äw amuyt"añäni: Putin jupax mä avión ukanw jaquqaniwayi, ukatx Rusia markanx machaq presidencial chhijllawinakaw utji.
  ¡Ukat ¿kunsa jichhürunakan uñjtanjja! Comunistanakax janiw ch"aman candidatunakanïpkiti. Grudin jupax p"inqachatawa ukat credibilidad ukax jan walt"ayataw uñjasi. Zyuganov jupax wali chuymanïxiwa ukat taqiniw jupat qarjasipxi, ukat janiw carisma ukax utjkiti. Suraikin ukax nayrir chhijllawinakanx janiw atipkanti. Yaqha juk"a uñt"at jaqinaka. Zhirinovsky jupax wali chuymanïxiwa ukatx taqiniw jupat qarjasipxi. Yaqhanakax LDPR ukanx juk"a uñt"atawa. ¿Khitinakarus yaqha oposición ukankirinakax iwxt"apxasma? Andrei Navalny jupax ch"amaniwa, ukampis janiw chhijllawinakan chikanchasiñapäkiti. Ksenia Sobchak jupax janiw mä jach"a candidato ukhamäkiti. Demushkin jupax carcelankänwa ukatx janiw sinti jach"añchatäkänti. Udaltsov chachajj carcelankarakïnwa, inas comunistanakajj yanaptʼasin mistjjaspäna.
  Mä juk"a arumpixa, janiw oposición ukanx jach"a atipt"asirinakas utjkiti. Ukhamat Medvedev, p"iqinchir interino, jupax wali munatawa. Ukat kuna intriga utjchi ukhaxa: payïr t"aqa jan ukax jank"akiw nayrïr t"aqa.
  Medvedev jupan jisk"a uñt"ayawip amuyt"asa, ukat juk"ampirus walja candidatos presidenciales ukanakat amuyt"asax payïr t"aqax wali ch"amawa.
  Ukampirus Medvedev jupax nayrïr t"aqax wali jach"a ventaja ukaniwa, ukatx payïr t"aqax mä jan sinti suma uñisiriw utjani.
  ¡Qhipa pachanx jupan pachpa Zelenskypax uñstaspawa ukat taqi tarjetanakarux mayjt"ayaspawa!
  Oleg Rybachenko chachajj wasitatwa granada jaqontäna, nazi sat tankinakaruw jaqontäna. Walja thuqt"awinaka ukat bombardeo ukanakaw utjäna.
  Ukat sapa kutiw aka Oraqejj sartasi ukat thaya taypinwa nakhantaraki. Ukat uka jiskʼa tʼaqanakajj tʼijtʼasaw chʼamaktʼi.
  Oleg jupax akham siwa:
  - ¡Jach"a kankañani jiwasana imperiosataki!
  Margaritax q"ala kayumpiw ukankir jiwayir jaqir jaquntäna, ukat akham sasaw chhuxriñchjasïna:
  -¡Jach"a jach"anchawi heroes ukanakataki!
  Ukat mayampiw imill wawax q"ala talonampi limón liwxatani.
  Fascistanakax warantasipki, oh ukat warantapxi.
  ! Aka chiqanx ukham thaya ch"axwirinakax utjiwa, ¡ukax wali axsarañawa!
  Oleg jupax akham sasaw arnaqasïna:
  - ¡Qullan ch"axwäwin atipt"äwisaxa!
  Margaritax akham sasaw qhanancht"awayi:
  - ¡Sapa pataka pataka garantiampiwa!
  Ukat mayamp imill wawax q"ala kayumpiw mä granada jaquntäna.
  Janiwa, qhanaw uka wawanakax janiw ukhamaki jaytapkaniti.
  Oleg Rybachenko jupax akham sasaw arnaqasïna:
  - ¡Machaq orden soviético ukataki!
  Margaritax activamente mä explosión ukar ch"amanchawayi ukat chiqanchawayi:
  - ¡Banzai!
  Ukañkamasti, Oleg jilatajj composicionanak luraskakiñatakiw chʼamachasïna. Suma, Vitaly jupax mä voluntario defensa Tyson Fury ukarux luraski. Ukañkamax Vladimir jupax Ruiz jupamp mä pachpa ch"axwawiw utji.
  Chiqansa, Ruiz jupax kimsa versión ukan uraqpachan campeón ukhamänwa. ¿Kunatsa Vladimir jilatajj walja qollqe layku jan jupamp nuwaskaspa? Mä juk"amp conveniente uñisirix wali jisk"akiwa ukat lik"irakiwa. Vladimir juparux jaya jabs ukanakamp ch"axwaspawa.
  Klitschko Jr. jupax uraqpachan ch"amanchatäkasax jupamp nuwasiñatx janiw jikxataskänti, ukax wali llakiskañawa. Ukampis yaqha chiqar sarxañaw wakisispäna.
  Ukat ¿kunjamarak Vladimir, ¿kunjamarak ukham jan amuytʼktasti?
  Ukat kimsa versión uraqpachan campeón ukax jichhax Usik satawa. Ukampisa, jankʼakiw tronopar purïna.
  Ukat Vitaly ukamp mayacht"asiñ ch"axwawix lurasispawa. Ukampis ukax jichhakamax mä jakhüwinakakiwa.
  Vitaly jupax Tyson Fury jupar atipt"añapawa, ukat Weider jupamp mä revancha ukax wali askiwa. Ukat walja yaqha suma ch"axwirinakax utjarakiwa. Pachpa Anthony Josué sat chacha. Ukat jupamp nuwasiñas wali askïspawa. Ukat jilapat vengasiñaraki.
  Vitaly jupax Weider jupar atipt"asaw mä sensación uñstayäna. Ukat ¿kunsa sum sarnaqañatak lurasma?
  ¿Kunatsa jan phisqa tunk mara qhipat uraqpachan nayrïr boxeador ukhamäñax campeonato ukan nuwasïwipan atipt"añapataki? ¡Janiw khitis nayrajj uk lurañ yatkänti!
  ¡Eh, Vitaly sat jilata! Janiw kunas Kiev markan alcalde ukhamätax wakiskiti, ukampis jichhax jan pächasisaw mä jach"a uraqpachan campeón ukham uñt"atäxtaxa!
  Ukampis akax nayrïr, voluntario defensa de la título ukawa. Vitalyx juk"amp jach"a ukat jaya amparani uñisirimpiw uñkatasi. Janiw Weider ukham axsarkañ puncher ukhamäkiti, jan ukasti técnico ukhamarak ágil, jach"a amparanakani. Ukat ukhamarakiw janïr p"akjatakiti, ukampirus jaqukipata.
  Juk"amp askixa, wali wali wayna Wladimir Klitschko ukar atipt"awayi, ukax jan pächasisaw Tyson Fury ukarux mä axsarkañ atipt"iriruw tukuyi.
  Uka probabilidades ukanakax niya phisqa tunk phisqha tunkïnwa. Chiqans Weider ukar knockout ukan atipt"añax wali muspharkañänwa. Ukampis jichhax janiw juparux mä gruñido ukhamäkaniti, jan ukasti mä técnico ch"axwiriw utjani, juparux janiw khitis jichhakamax outbox ukar puriñjamäkiti. Ukat juk"amp askixa, Vladimir jupan atipt"irix ch"amapan qalltawinkiwa.
  ¿Vitaly kullakax phisqa tunk maranix ukham técnico ukarux saykataspati? Akax niyaw mä duelo de intelectos ukhamawa. Ukampis Wider chachajj qhanaw Vitaly jilatarojj jiskʼachäna ukat jan ceremoniampiw irpañ yantʼäna. Ukampis akax janiw juk"amp irnaqxaniti.
  Akax panpachaniw boxeadores ukanakax wakicht"asipxi. Vitaly, kunjamtï nayrax lurapxirïk ukhama, wali amuyumpiw sarnaqapxi ukat wali amuyumpiw sarnaqapxi. Jupajj jan ajjsariri ukat samarañapawa.
  Tyson Fury jupax wakicht"asiskiwa. Jupax Vitaly-t sipan juk"amp jach"awa, juk"amp jach"a amparanakaniwa ukat ukat aprovechañatakiw ch"amachasini.
  Ukampis jichhax uka nuwasïwix Gran Bretaña markanw utjani, ukatx payllat mä transmisión ukaw utjani.
  Jichhax Tyson Fury jupax nayraqat mistuwayxi. Jupax anqax tuqit atinisiñ uñacht"ayi. Calvo, jan wali, ukat janiw sinti atlético ukhamäkiti. Vitali Klitschko jupax ñik"utap tintayaspa ukhax janiw kawkïris jilïr jaqis ukx yatkasmati, tunka paqallqun maraw jilïr marax mayjt"aspa. Akax janiw jichhakamax campeonato ukan nuwasiñanakatakix mä récord ukhamäkiti, ukampis niyaw uka récord ukar jak"achasiski.
  Suma, inas Vitalyx Tyson Fury-t sipan sullka jaqimp nuwasirakirakchispa.
  Vitalyx axsarkañ musicanak ist"asaw mistu. Jupanakax maynit maynikamaw uñch"ukipxi.
  Tysonax slouched ukat janiw juk"amp jach"a uñnaqt"anïkiti. Vitaly ukax inas juk"amp ancho ukhamächi. Ukat jukʼamp wakiskirïki ukajja, uñnaqapajj jukʼamp sumawa, musculonakapas wali uñtʼatarakiwa.
  Ukhamajj ¿himnonakat kamsaraksnasa? Nayraqatax británico, ukatx ucraniano.
  Ukatxa mä uñkatasiñanak mayjt"ayaña.
  Ukat ukatsti corneta ukax ist"asi, nayrïr muyuntat.
  Vitalyx mä llamp"u jab jaquntawayi ukat wali sum sarnaqaraki. Tysonax sarxañatakiw ch"amachasi. Ukampis Vitalyx wali yatiñaniwa, ukat jawq"jatanakapax mä torpe trayectoria tuqiw saraski, Tyson Fury p"iqiparuw puri.
  Taqi kunas kunjamtï yatxatirinakax sapkän ukhamarjamaw sarantaski. Vitaly ukax wali suma velocidad ukaniwa.
  Ukat taqi kunas walikïskiwa.
  Jupax nayrïr t"aqaruw atipt"i... Ukat mä minuto samaraña ukat payïr t"aqa. Mayampiw Fury ukax janiw tácticas ukar mayjt"aykiti. Jupax Vitaly kullakax qarjasiñapatakiw suyt"i.
  . JANK"A 4. 1.1.
  Ukat mayamp Klitschko Sr. jupax mä juk"a ventaja ukaniwa. Jilatanakaw ring apnaqapxi.
  Vladimir jupax Ruiz Jr. juparux técnico knockout ukamp mä semana nayraw atipt"awayi.
  Ukhama, ch"axwawix sarantaskakiwa.
  Kimsïr t"aqax wasitatw Vitaly ukan dictatäna. Ukampis pusi t"aqax Tyson Fury jupax mä akatjamat phallawayi. Jupax nayrar sartawayi... Ukat deuce ukar ch"allt"i. Ukat jupax t"unjataw uñjasi.
  ¿Kunsa jupajj munäna? Vitaly kullakajj wali amuyumpiw sarnaqäna.
  Kunjamakitix Tyson jupax aka muyuntat tukuykamaw arxatäna. Ukat mä tuqit ch"axwäwix wasitat qalltawayi, Vitaly jupaw apnaqawayi. Ukhamarus, uraqpachan campeón Klitschko Sr. jupax qhanaw jan jank"ak sarnaqkänti.
  Ukat llätunk muyuntat qhipatxa, Tyson Fury jupax mä akatjamat mistuwayxi. Ukat atipt"awix knockout técnico ukamp yatiyatawa, kunatix janiw ch"axwañax sarantañ munapkiti.
  Ukhamat Vitali Klitschko jupax machaq récord uñstayi: nayrïr ch"axwiriw boxeo ukan historiapanx phisqa tunk maraniw uraqpachan título ukar arxati. Ukat Hopins jupax jutir aski lurawipax ch"amanchatawa.
  Ukhamajj jichhajj cheqapuniw mä superman tukuwayjje. Ukat jilapat kuttʼayarakïnwa.
  Ukampis jutir nuwasïwix Weider jupamp revanchawa. Jupanakax wali jach"a qullqinak churañ arsuwayapxi. ¿Kunatsa jupamp nuwasiñasa, ukatsti Josué contra makhatañasa?
  Ukat ukxarusti Usik ukamp mayacht"asiñ ch"axwañ amtapxaraksnawa. Taqi kunat sipansa, Vitali Klitschko, principio tuqitxa, uraqpachan absoluto campeón ukham tukuñ munaraki. Ukat jupax wali ch"aman munañaniwa.
  Oleg Rybachenko jupax amuyunakapat jachaqt"asi. Jisa, ukajj lurasispawa. Uka waynax mä taqpach línea de fascistas ukanakaruw khuchhuqasi ukat akham siwa:
  - ¡Jaqinakax jumat amtapxi Klitschko! Jaqinakax wali askiwa Klitschko! Jaqinakax jumatakix manq"at awtjataw jikxatasipxi Klitschko! ¡Jichhax kutt"anim Klitschko!
  Uka genio waynax kusisit q"uchupat larusisaw wasitat taqi granadanakat sipan juk"amp jiwayir granadanak jaquntäna. Ukat kimsa nazi tanquenakaw chʼaxwapxi.
  Soviético soldadonakax heroico ukham saykatapkchïnsa, nazis ukanakax Moscú markar URSS markan yaqha chiqanakapar mayachthapir pasillo apsuñsa ukat khuchhuqañsa yatipxänwa.
  Ukhamatw Rusia markan capitalapax taqpach bloqueo ukan jikxatasi. Kunjamatix Leningrad markax jark"atäki ukhama.
  Stalingrad markax wali ch"amanchatawa. Alemanonakax Cáucaso uksan Grozny ukat Ordzhonikidze markanakaruw ch"axwapxaraki. Uka jan waltʼäwejj wali wakiskiriwa. Yämas kunapachatï Moscú markax qʼal muyuntatäxäna ukhaxa.
  Walja pallapallanakaniwa, ukat patak waranq pallapallanakaw milicianakan utji. Ukampis nuwasiñanakanjja, conchas ukat municionanakajj jankʼakiw tukusi. Inas jan municionanakax utjkchiti. Ukat ukapachax capitalax t"unjatäxaniwa. Ukat janiw ukham walja manqʼañanakax utjkiti. Ukajj ukhamarakiw niyaw tukusjjani.
  Ukat jan Moscú markax utjkani ukhax yaqha ch"axwäwiw utjani. Ukat Stalin chachajj uk sum amuyaraki.
  Jichhax jupax Kuibyshev markankiwa. Ukampis nazis ukanakax Volga uksar p"akjatapatx janiw línea de frente uksat jayankxänti.
  Ukhamarus samurai ukax jupanakarux presión uñstayaraki. Jupanakax jan jakt"kay infantería ukanakamp bombardea ukat ataque lurapxi. Inas jan chʼamanïkchiti.
  Stalin jupax uk amuyasiwa, ukatx Japón markamp mä sapa suman jakasiñ amtañatakiw ch"amanchaski, qhipäxanxa. Jupanakax sapxiwa, Lejano Oriente uksa jaytañatakis wakicht"ataw jikxatasipxta, ukat qurimpiw indemnización pagañataki.
  Ukampis Hirohito chachajj akham sänwa: Siberia markpacharuw munapjjta, Urales uksakama. Ay, janiw ukham jaytañas utjkaspati.
  Vladivostok markax niyaw muyuntatäxi. Ukat en general taqi kunas wali axsarañawa...
  Ukampis yaqhip heroico imillanakax ch"axwapxi ukat janiw fascistas ukat militaristas japoneses ukanakarux katuyasipkiti.
  Carcelankir blindat autojj kawkhantï cantasiri Witcher sat chachajj saraskäna ukajj saytʼasjjänwa, ukat punku jistʼarañan istʼasïna. Pä japonés chachanaka, maynix jach"a ukat lik"i, maynix jisk"a ukat jisk"a, qhanat jaltxapxäna, uka qhanax mä juk"a pachatakiw Anastasiarux juykhuptayäna. Ukat imill wawax jan pächasisaw mä jaqirux templon ch"akhapampi ch"ankhachatayna, maynirusti mä cadenampi ch"uqt"at amparapampiw chhuxriñchjatayna. Inti jalsunkir Uraqin jach"añchat nuwasirinakax wali k"uchikiw jaqunukutapxäna.
  Witcher jilatajj akham sasaw qʼochüna:
  - ¡Nayaxa tunka payani muyuntata jaqiruxa ch"amancharaktwa! Taqi kunat sipansa, nayax mä super warmi ukhamarak mä Atass completo ukhamawa, ukat uñisiriruw mä manqhan knockout ukar khithta, ¡ch"axwäwin jan jark"at clase uñacht"ayasa!
  Imill wawax mä ametralladora japonés Schmeister ukan copiata apthapïna, ukat perno ukar ch"iqt"asaw cabina ukar jank"ak saräna. Kimsa juk"amp japoneses ukanakaw uka chiqat jaltapxäna, ukat Vedmakova jupax jupanakarux nina nakhantayañ khitäna, p"iqinakapar uñch"ukisaw wali qhuru chuymamp jachaqt"asïna.
  - ¡Kuns club p"iqin monstruonakax jikxatapxäna!
  Uka blindado cargador de personal ukax mä q"ala jan isin señora nuwasir jaqiw katuntatäna. Layqaxa akham sänwa:
  Rusia markan jan walin uñjasipkäna uka patjjaruw liwjjatäna, .
  ¡Infierno monstruonakax ch"amakan t"amt"apxi!
  Uka ocupantejj thaya hachap aptʼatawa, .
  ¡P"iqi ch"uqt"aña ukat khuchhuqaña!
  Mä comunistax mä cue ball ukanx janiw peón ukhamäkiti, .
  ¡Janiw wiñayatak yugomp chinuntatäktanti!
  Kimsïr Reich ukax nina naktäwiruw tukuyani,
  ¡Walikiwa, ¡honradöñajj suma lurañampiw bendisini!
  Vedmakova kullakajj wali uñisiñatakïkchïnsa, jiwatanakat apsut japonés pallapallanakan uniformepampiw uchasïna. Kunjamsa jan walipunïnwa, uka pallapallanakax jaya pachaw jan jariqasipkänti ukat thujsapax wali axsarkañänwa. Piloto imill wawajj akham sasaw jachäna:
  - ¡Ukham brutalizado ukhamaw tukuñapa! ¡Asia markankir jaqejj ukhamäkchïnsa!
  Ukampis blindat barcojj jankʼakiw sartasïna, ukat alay toqeruw sarawayjjäna. Uka autox pä ametralladora 12 mm ukanïnwa, ukhamat wakischi ukhax infantería ukan ataque ukar saykatañataki. Yaqhax 20 mm armadurax janiw calibre 37 mm japonés "cañones" ukar saykatakaspati. Vedmakovax amuyt"awayiwa: kunjams comunistanakan apnaqawipar puritapax Rusia markar mayjt"ayäna. Zarista pachanakanx japonés ejercitox técnico tuqitx rusa ejercitot sipanx juk"amp jach"apunïnwa, jichhax, jan ukasti, qhipharuw qhiparxi. Janis cienciax janiw Inti jalsu Uraqin ch"amanchatäkiti sañjamäkchixa. Secundaria obligatoria ukax tunka llätunk patak mara tukuyanw uñstawayi. Chiqansa, Japón markan yatiqañax janiw jachʼäkänti. Prusia yatiqañ utat copiapxäna, ukax sinti pedante ukhamaw jikxatasïna, ukatx mä juk"a simplificapxäna, ukhamat mä yatichirix walja yatiqirinakat pasañapataki, kunatix janiw yatxatat jaqinakax utjkänti. Jilapachax japoneses jupanakax europeos ukanakat yateqasipxäna, sañäni, británicos ukanakax uniformes khaki ukham uñstapxi, alemanes ukanakax formación ukat reglamentos militares ukanakanx, estadounidenses ukanakax uniformes ukat tipo de marina ukanakampi, ukhamarak sistema de instituciones financieras operativas ukanakampi. Chiqans jupanakanx jupanakankiwa, sañäni, código Bushido, uñt"at shimosa explosivo (jan ukax Europa uksat sipans juk"amp askïkchïnsa). Tunka llätunk patak mara chikatakamax Japón markax medioeval ukan qhipharkir markapunïnwa, janiw ferrocarriles ukanakas utjkänti ukat cañón bolas ukanakamp armatänwa. Türkiye jan ukajj Irán markat sipansa jukʼamp nayra tiemponïnwa, ukat jukʼamp nayra tiemponïnwa, Rusia zar sat cheqanjja. Muspharkañawa, América markaw Inti jalsun Uraqiparux jaqinakan nayraqatapar mantañapatak yanapt"awayi ukat chiqpachans civilizado uraqpachar mantañapatakiw wayt"awayi. Jichha pacha crucero de vapor ukax prochas explosivas ukanakampiw qhipharkir Japón markarux wali ch"amanchawayi. Yämas kunapachatï walja vela barconak chhaqhayäna ukhajja, cañon bolanakajj jan kun lurañjamätap uñachtʼayäna.
  Inas estadounidenses jupanakax mä kutit sipans juk"amp arrepentisipxaspa, Japón markar uraqpachar jist"arañapatak wayt"atapata. Asia tuqinx mä atipt"asir jaqiruw uywapxatayna, ukampis ukapachax mä qawqha tunka maranakanx Inti Jalsuñ Uraqix kunjamtï Occidente markatakix patak patak maranakaw sarawayki ukhamarjam sarañax ch"amakïxänwa.
  Vedmakovax jach"a thakhinjam saratayna, refuerzos ukan camionanakax nayrar pasañapatakiw jaytawayi, ukhamarak transporte ukanaks pasañapatakiw jaytawayi, ukat amuyt"awayiwa. Zarista gobiernox Alejandro Segundo ukan apnaqatapatsa, jan ukax Nicolás Nayrïr apnaqatapatsa, China markar Rusia markar katuntañ amtanakap uñstayatayna. Ukampis Nikolai jupax turco dirección ukaruw mä objeto de expansión ukham ajlliwayi. Principio tuqitxa, jukʼamp askipunïnwa. Ukampis Gran Bretaña markax Rusia markaruw uñisïna, ukat Francia markax uka apnaqäwin apnaqatäxänwa, uka markanakax otomanonakatak saytʼasipxäna. Nayrïr kutiw mä cuarto de milenio (1612 maratpacha), Rusia markax mä jach"a ch"axwäwin atipt"awayi (sapa mayni ch"axwawinakax, chiqans janiw jakt"atäkiti, jumax sañ muntawa niya mä cuarto de milenio Rusia markax janiw mä ch"axwäw chhaqhayawaykiti kunjamatix taqpachanxa, chiqans Nicolás Nayrïr irpirin apnaqataw jach"a jach"a tukuñar puritayna, área tuqitxa). Walja razonanakaw utjäna, jukʼamp wakiskirïki ukajja, occidental markankir jachʼa markanakajj soldadonakapan equiponakapan tecnológico toqet jukʼamp sumäpjjatapawa. Nicolás chachajj nayrïr kuti jiwayaskäna uka qhepatjja, Alejandro II chachaw trono apnaqäna: inas Rusia markan taqpach sarnaqäwipat sipansa jukʼamp yatxattʼat ukat yatxattʼat zar ukhamächïna. Jupax jach"a reformanak qalltawayi, esclavo ukham uñt"ayawayi, ukat jupan apnaqawipanx industria ukax jank"akiw jilxattawayi, ferrocarriles ukat centrales eléctricas ukanakax lurañ qalltawayi! Ukampis uka pachparakiw esclavitud uk chhaqtayañax yapuchirinakan jan walt"awinakapat utjawayi, walja t"unjawinakaw utjawayi, ch"axwawinakaw utjawayi, juk"ampis Polonia markanx jach"a ch"axwawinakaw utjawayi. Alexander jupax Rusia markaruw nayrar sartayañ atipxatayna, ukampis janiw fundamental jan walt"awinak askichkänti, ukat Alaska uksa América uksaruw qullqit aljatayna ukatx Islas Hawaiana uksaruw inakiw churatayna. Chiqansa, Turquía markar atiptʼañwa atipjäna, ukampis uka tiemponxa Imperio Otomano sat markax wali chʼamanïxänwa, ukat sartasiwinakampiw chʼallxtayasïna. Jïsa, Rusia markan chhaqhatanakapax aka ch"axwäwinx jan proporcionadamente jach"änwa, ukax uñacht"ayiw rusa ejercitox wali jayaruw jan chiqapar uñjata, reformas ukanakax utjkchispas. Ukampis Suvorov chachan apnaqäwipansa janiw taqe kunas qhanäkänti kunjamtï libronakan sapki ukhama. Atipjäwinakax wali jila qullqiruw puri, ukat Catalina Segunda, sañäni, Rusia-Turca payïr ch"axwäwinx mä juk"a territorionak katuqañakiw utjäna, Moldavia markar mantañapsa jaytxarakïnwa. Uka uraqinakax eslavos ortodoxos ukanakan jakapkchïnsa, ukat mä pachax Kievan Rus uksankirïnwa. Jila partejja, Rusia markajj mongol-tatar yugot qhespiyatäjjäna uka qhepatjja, taqe nayrïr eslavo oraqenak kuttʼayañatakiw mä thak uttʼayasïna. Ukax walja patak maranakaw munasïna, sañäni, Galicia markax 1939 maran kutt"anxäna, ukax polaco yugot qhispiyatäxänwa. Ukat Przemysl markax muyuntat uraqinakapampix húngaros ukat eslovacos ukanakamp qhiparawayi.
  Vedmakovax jach"a thakhi uñch"ukiskäna: janiw ukham walja kunayman autonakax utjkänti, ukampis japonés infantería ukankirinakax marchasipkäna. Japón markanx niya patak millones jaqinakaw utji, Alemania markat sipans juk"ampiwa, janïr conscripción ukar sarañax chikat horas de escuela ukaruw puri. URSS ukamp ch"axwañax jupanakatakix mä diosan churäwipawa, janiw EE.UU. ukamp ch"axwañax ukhamäkiti. Jumax juk"amp juk"amp t"aqanuqtawinak churn out.
  Pä ametralladoras de alta velocidad ukanakat mä phallawi jaquntañax wali yant"atawa, wali askiwa, ukax lurasispawa controlar mä conducción hidráulica ukamp carlinga ukan. Ukampis chiqpachansa, ukapachax jupax pachpaw aka chiqat mistuñatakix juk"a ch"amanïxani. Janiwa, wali askiwa línea de frente jak"aru jan ukaxa arumanaka luraña. Jisa, niyas ch"amakt"asxi ukhamawa... Ukatxa lobonakax phuqt"atäpxani ukat uwijanakax jan kuna jan walt"äwin uñjasipxaniwa. Janis ukhamäkchejja, janiw mä uwijakïkiti.
  Ukhamajj ¿Japón markat kamsaraksnasa? Nayrïr ch"axwäwix 1904-1905 maranakanx chhaqtawayxänwa, ukatx Rusia markax pä patak phisqa tunk waranqa jila pallapallanaka ukat oficiales sapakiw katuntat uñjasipxäna. Zarista ejercitojj jakhüwinakat sipansa jukʼamp jachʼäkchïnsa. Japón markax pä waranqat juk"ampiruw katuntat jaqinakar chhaqhayatayna; Aka sarnaqäwin pankapax Rusia markatakix wali jan waliwa. Kunatix juk"amp chuym ch"allxtayi ukax walja marka manqhanx japoneses ukan atipt"añap munapxäna. Amuyt"añataki, Moscú jach"a yatiqañ utan yatiqirinakax Mikado ukar jallallt"äwinak apayapxäna, Puerto Arturo markan chhaqhatapata. Ukat qawqhas lunthatasïna: ¡janiw listar uñt"ayañjamäkiti!
  Vedmakovax gas ukx juk"ampiw juk"aptayawayi, ukhamat yaqha marchar columnar jan t"ijtxañapataki. Uka tawaquxa juramento luratayna:
  - ¡Walikiwa, jupanakaxa laq"unakjamawa! ¡Jichha nayrani uywanaka!
  Jiñchux cañonadas ukan wararitapax nayratpach amuyasxänwa; Pilotojj qhuruchasïna ukat akham sasaw qʼochüna:
  Rusia ch"axwirix janiw llakimp jach"at arskiti, .
  ¡Rusia ch"axwirix japoneses ukanakaruw t"unjaski!
  Ukat jiwasax wali llakitaw jikxatasipxta,
  ¡Taqi doblat escudox khathatitaynawa!
  Uka tawaquxa mayampiwa amukt"äna. Uka ch"axwäwinx EE.UU. ukat Gran Bretaña markanakax Japón markaruw qullqimpi, armanakampi yanapt"apxäna, ukampis inti jalant tuqinx janiw mä frentex utjkänti. Chiqansa, Inti jalsu tuqinkir Uraqix Alemania markax uka pachat askinak apsusin Rusia markar nuwantañapatakiw suyt"äna. Principio tuqitxa, ukax chiqänwa, ukat Alemania markatakix wali askiwa. Austria-Hungría aliada ukax Balcanes uksan interesanakapampix Rusia markaruw uñisiñapa. Turquía markax nayratpach Rusia markamp chuym ch"allxtataw uñjasiwayi, ukat Alemania markan qullqi tuqit apnaqatas ukhamarakiw ch"axwäwir mantarakispa. Ukhamarakiw Italia markax Triple Alianza uksankirïnwa ukatx Ucrania markan qamir uraqinakaparux arxataspawa, ukax ch"axwäwir mantañapawa. Kunjamäskpasa, Rusia zarista markatakix jan walipunïspawa. Entente ukamp mä alianza ukan atipt"askchisa, pä frente ukan ch"axwawix jan walt"awinakampiw tukuyaspa. Francia markax uka ch"axwäwir mantañapatakix juk"akiw utji, kunatix uka pachanx Gran Bretaña markax Rusia markamp chikaw sayt"asitayna. Taqi kunat sipansa, chiqans akax mä jach"a pantjasiw Kaiser ukan jan walt"awipawa, jupax ukham ch"amanchawiruw jaytawayi. Inas Nayrïr Jach"a Ch"axwäwix qalltawaykchisa, nayrïr pantjasiw estratégico ukax Fritz ukan Bélgica ukat Francia ukanakar ataque ukax utjchispa. Inas Rusia markar taqpach ch"axwañ qalltapxaspäna ukhaxa, 1939 maran Polonia markamp jan walt"awinakax wasitat utjaspa. Wali askiwa, alemanonakax sinti atinisipxäna, pä frente ukan ch"axwañ ajllipxäna.
  Witcher, janiw walja marka masinakapat sipanx suertenitayna: jupax Mine Kaif uñakipañ atipxatayna, ukat original ukanx. Chiqansa, Hitler chachax chiqapuniw säna, Gran Bretaña markamp Rusia contrax mayacht"asiñaw wakisi, jan ukax Rusia markamp Gran Bretaña contrax mayacht"asiñaw wakisi. Ukat wali amuyt"atawa, jutïr Fuhrer jupax khitinakatix Bismarck jiwat janchipar qhant"ayañ munapkän ukanakaruw k"umiwayi.
  Chiqans Hitler jupax janiw kuna alianzas Rusia markamp utjañap munkänti, juk"ampirus kunapachatix bolcheviques ukanakax ukan apnaqañ qalltapxäna ukat Rusia uraqinakax alemán colonia ukar tukuñapaw sasaw amuyapxäna.
  Ukax qhanaw Rusia markan uñisirip sañ muni, ukat Fuhrer ukatakix kuna acuerdos ukanakas utjchi ukax mä simple papel ukhamawa. Ukhamarus Stalin jupax mä idiota ukhamawa, jist"arat chinup ukham ch"aman ch"axwañ chhaqhayatapata, ukampirus jupax obligatänwa uka ch"axwäw kutt"ayañataki ukat soldadonakapar wakicht"atäñatak nuwasiñatak irpañataki. Jan ukajj jukʼamp sumajja, ¡juma pachpaw yapuchañama! Alemania markankir ejercitopas janiw wakichtʼatäkänti, ukhamatwa soviético ejercitojj jan walinak lurapjjäna. Jupanakatakix wali ch"amäspawa, alemán soldadonakarux calderanakan muyuntat t"unjañakiw wakisispäna. ¡Ukajj wali chʼamäspawa! Ukat ukhamatw uka amtäwix Wehrmacht ukar pasawayxi. Ukat nayraqatax Inti jalant tuqit Inti jalsu tuqiruw jalluntäna. ¿Kunatsa Stalin chachajj jaktʼaskäna ukajj janiw qhanäkiti? Ukat Beriax mä warmin wawapawa. Jupax calvo juparux sum uñt"i. ¿Kunatsa Stalin chachar jan yatiykäna? ¿Kunatsa jan amuyt"ayktamxa? ¿Kunjamsa ukajj pasäna? ¡Chiqpachansa, ¡Comisario del Pueblo ukax kʼari jaqiwa, janiw khitirus atiniskänti! Chiqansa, chiqpachansa wali jachʼa yatxattʼat yatiyäwinakaw utjäna, Kimsïr Reich sat soldadonakax fronteraruw jaltxapxäna, ukat sapa payïr jachʼa mamax chʼaxwäwiruw yatiyäna. ¡Jichhax mä jan jarkʼat ukat axsarkañ kunas jakʼachasiskaspa ukham amuyasipxäna!
  Ukat Stalin ukat jupamp chik saririnakakiw asnu ch"akhanak ch"allt"asipkäna, yatkasas millones de jaqinakar chhaqhayañ munapkaspa ukhamarak t"unjañ munapkaspa ukhama. Ukat taqpachanx bigote ukankir georgianox janiw ukham genio ukhamäkiti... Jupax janiw seminario tukuyañ atkänti, ukat kunjamtix Beriax siskänxa, sapa kutiw umañ yati. Ukat kunapachatix ch"axwäwix qalltawayk ukhax mä jach"a ch"axwawiw utjawayi... Ukat jichhax taqpach uraqpachaw Rusia markarux armas apthapipxi! Ukat akanx chiqans Stalinan políticas inflexibles ukanakax juchaniwa. Jisk"atpachax frente ukax jan yänakanïtapat asfixia ukhamäkchïnsa, waranq waranq trenanakaw chechenos ukanakar Kazajistán markar apañatak jawst"ata. Ukat ¡ukax ch"axwäw pachan lurasïna, ¡sapa carronakax jakthapitawa! Ukhamätapatxa, chiqans Mainstein jupax ejercito soviético ukan jakhüwipanx wali jach"anchatäkchisa, mä contraataque lurañ atipxatayna, Wila soldadonakar atipt"añataki. Escalones jan utjatapatxa, ch"amanchirinakax janiw pachapar uñstayatäkänti, soviético soldadonakan suministropax jan walt"ayataw uñjasiwayi, ukat ukatw ofensiva ukax jan walt"ayat uñjasiwayi. Ukat jiwasan soldadonakajax jichhax Kiev markankapxaspäna, ukat inas Rumania, Gran Bretaña ukat EE.UU.
  Ukatjja, ¿khitis Hitler chachar niya jiwayäna? Ukhamat Tercer Reich machaq agresión ukar ch"amanchañataki?! Jilapachax akax Beria jupan p"iqinchat operación ukhamäpachänwa... Chiqansa, mä pachax kunjams Trotsky ukar tukuyañax uk amuyt"äna. Ukampis uka pachanx ukax Internacional ukan jan t"aqanuqtañ munatapatw utjawayi. Jichhax ukax contrario efectoruw puriyi, Rusia markan uñisirinakax mayacht"asipxiwa. Ukhamarus, ¡uñisirinakax nayra sarnaqäwinakanïpxiwa! Jupax sañapawa, Vedmakov jupax wali musphataw Churchill jupax 24 urunak saraqkipan chinuqa phaxsitx mä sensacional arst"äwip uñacht"ayäna, URSS ukar yanapt"añ yatiyasa. Muspharkañawa, uwijanakax mä alianza lurañatakiw lobo ukar jutapxatayna, chiqpachansa, británico león ukax mä uwijamp uñtasitäspawa. Ukampis ¡Stalin chachajj ¡mä típico lobo ukhamawa! Jichhax taqi kunas normalaruw kutt"awayxi, capitalista demócratas ukat capitalista fascistas ukanakax mayacht"asipxiwa! Ukampis comunistanakax mayachtʼataw ukat chiqa chuymanïpxiwa, janiw concienciampix jan waltʼayasipkiti! Inas akax chiqpachapuni kuntix Stalin jupax munkän ukhama? Kunjamäskpasa, uñisirinakan chʼamapajj jukʼampiw jiljjattäna, ukat Japón markajj inti jalsu toqenwa jawqʼanakap uñachtʼayäna. Ukampis, taqpachanx, Inti jalsu markan irpirinakapan sartasiwipax logico ukhamawa: jach"a concesiones territoriales ukat chiqpach entrega ukanakamp jan satisfecho pallapallanakan kunkapar amukt"ayañaw wakisi, machaq ch"axwawinakamp uraqinakamp arsusa. Estados Unidos markax jan sancionanak utjkaspän, jan ukax juk"ampirus bloqueo, Japón markar 24 uru llumpaqa phaxsitx utjkaspän ukhax inas samurai ukax agosto phaxsinx URSS markarux ch"allt"aspachäna, juyphi pacha jan suyt"asa! Japoneses jupanakax mä jan axsart"ir jaqinakawa ukat jupanakax janiw Khalkhin Gol ukan amtawipampix jark"apkaspati, kawkhantix, chiqans, secundaria soldadonakax ch"axwapxäna, ¡Gobierno Imperial Manchuriano ukan títeres ukanakax ch"axwapxänwa!
  Ukat ukax Moscú markan t"unjäwiparuw jan walt"ayaspa... Stalin jupax Moscú markan katuyasiñat sipanx taqpach Siberia markar jaytañ munaspa ukhas. Ukanjja, taiga sat qʼañu juyphi pachajj janiw japoneses ukanakar sinti nayrar sartañapatak yanaptʼkaniti ukat Urales jan ukajj Volga sat cheqankir alemananakamp chiktʼatäñatakiw chʼamachasiñajäna sasaw suyayäta.
  Ukat ukxarusti, chiqans jan walt"awinakax utjaspawa... Hitler jupax Moscú jak"anx pantjasiwayi ukat mä pantjasiw jakhüwi lurawayi Estados Unidos markar ch"axwañ yatiyasa, jan Japón markarux URSS ukamp chikt"at kutt"ayañapatak obligasa. Hitler chachajj janiw lógica toqet yaqhachatäkänti, antisemitismo sat jan sinttʼasirïtapatwa, qollqe toqet jachʼa élite ukat Vaticano markarus jupa pachpa contraw saytʼayäna. Chiqansa, ukax árabenak taypinx juk"ampiw uñt"ayasïna, ukampis janiw Rommel-an cuerpoparux wali yanapt"apkänti.
  Uka blindat autojj nayra frontera soviética uksaruw sarawayjjäna. Aka chiqanx nayratpach mä juk"a t"unjäwiw utjawayi. Aka chiqanx frontera pilarax wali ch"amanchatawa.
  Ukat infantería japonesa, ukhamarak walja k"acha tankettes 20 mm automáticos cañones ukat pä ametralladoras sapa mayni. Infantería china ukarux akax mä suma arma ukhamäspawa, ukampis T-34 ukarux... Chiqans Lejano Oriente uksanx juk"akiw ukham tanques ukanakax utji, jach"a ch"amanchirinakax inti jalant tuqinx pintat ukhamawa. Ukhamarus, mä qawqha juk"amp blindat autonaka ukat morteros ukanakax jist"arat pata autonakan apayata ukanakaw uñjasi. Nayax sañ muntwa, ukax janiw jan wali morteronakakiti, jisk"a calibre ukhamäkchisa...
  Witcherova kullakajj pächasïnwa: ¿kunsa lurañaja? Japoneses ukanakax waljaw utji, ukat amuyataxa, mä pampa thakhiruw kutt"añax wakisi. Jan ukax inas wali turno churaspa jisk"a nayraninakaru?
  Niyaw ch"amakt"awayxi, qinayanakax alaxpacharuw ch"amakt"ayawayxi, jallux jutaski. Chiqans mä risqiruw purisma, juk"ampirus japoneses ukanakax tantacht"ataw jikxatasipxi, infantería ukax sayt"atawa, densos filas ukan tantachatawa. Jïsa, jupanakan mä regimiento taqpachaw utji, q"illu purak pallapallanaka, wali q"añu, janiw jupanakar jiwayañax llakisiñakiti.
  Witcher kullakajj jupa pachpaw cruzarïna, akham sasaw akham säna:
  - ¡Diosax jan juk"amp samurainakax utjkaniti!
  Pä jach"a calibre ametralladoras 12 milímetros ukanakax jisk"a nayrani animalanakaruw ch"axwantäna. Taqi jawq"jañaw qalltawayi. Uka tawaqux akham sasaw qʼuchtʼäna:
  Uñisirimpix tukuykamaw nuwasiñäni,
  ¡Pallapallanakan luratanakapax jan jaktʼkayawa!
  Rusonakax nayratpachaw ch"axwañ yatipxi,
  ¡Jan aynachtʼamti kunapachatï jan waltʼäwinakax purinxi ukhaxa!
  12 mm ukax mä jach"a ukat ch"ullqhi cartucho ukawa, ukax janchinakaruw ch"allt"i, ukatx yaqhip pachax walja japonés ukanakaw mä kutix ch"allt"i. Vedmakova sat chachajj hidráulico sat aparatonak apnaqasaw uka arma apnaqäna, ukanakjja japoneses sat jaqenakajj aviación sat cheqat maytʼasipjjäna. Nayrïr segundonakanx Imperio del Sol Soriente ukan ch"axwirinakax janiw kunas paskäna ukat kawkhans uka ataque ukax juti ukx amuyapkänti. Ukhamakiwa, purakapat ukat pechopat wila chʼakhanak mistuyapxäna. Aka samarañjam akapachan jiwañajj puriniñapajj wali jan suytʼkañänwa. Janis ukhamäkchejja, qhep qhepa arunakajj jukʼampiw sawkasiñar uñtasita.
  Witcher jupax walja filanakaruw khuchhuqañ atipjäna, janïr uñisirinakax kuns lurapkäna ukat ch"iqiyañ qalltapxäna. Pilotox ch"axwaskakïnwa, uka pachparakiw blindat autox jan tankettes ukanakat nina nakhantayañatak kuynt"ayäna. Ukhamäkchisa, mä avión cañón ukham armadurarus mantaspawa. Ukampirus ukax proyectil ukan qallta velocidad ukarjamarakiw cuñas ukanx wali jach"awa, armas de combate ukanakat sipansa.
  Pilotox suertenïkchïnsa, japoneses jupanakax janiw jank"ak khitis jupanakar jiwañar khithapki ukx amuyapkänti, juk"ampirus primavera jallux ch"allt"añ qalltäna, ukatw uka lliphipiwinakax ch"amakïxäna. Inas samurai ukanakax mä destacamento ruso ukan atacatäkaspas ukham amuyapxchïna, uka destacamento ukax qhipäx tuqir p"akjataw jikxatasïna, ukatwa tankettes ukanakax quqanakarux pallapallanakamp jiwayapxäna. Witcher, japonés jaqinakarux ch"allxtayi ukat q"ucht"awayi:
  Lamar qota jaya cheqanakatjja,
  ¡Kawkhantï alajjpachankir bóvedajj khathattʼaskäna!
  Sultan ukan walja jaqinakapax jank"akiw pasapxi,
  ¡Anticristojj jaktkaspa ukhamawa!
  
  Chʼaxwäwix jan khuyaptʼayasiriwa, jan waliwa, .
  ¡Kunjamtï mä cometajj Rus sat cheqar saraqankäna ukhama!
  Nayan uraqijax ch'uxña ch'uxña ch'akhanakampi,
  ¡Mamamar qhispiyam, Diosaruw mayisma!
  
  Kunjams akapachax qhuru, wali axsarañawa
  ¡Wawax liwxatasinx ch"iyjataw uñjasïna!
  Jupanakax ususipxäna, t"aqhisiñampiw thuqt"asipxäna,
  ¡Ukhamaw ñanqha Qhixu qhixu jaqix amtäna!
  
  Diosajj janiw colerasiñan tukusiñap yatkiti,
  ¡Jaqe jaqenakarojj jan walinak apaniwayi!
  Ukat taqi jakirinakax t'aqhisiwayapxi,
  ¡Llakiñakiw atipjäwinakat jakthapita!
  
  Rusia markax taqiniw wilamp ch"allt"ata,
  ¡Kunja qhuru chuymanïtasa Taqe Chʼamani!
  ¿Kawkirus misionerojj saräna?
  ¡Chiqapunit Cristox kimsïri, jan wakiskirïki!
  
  Kunatsa jumanakax Ada ukat Eva,
  ¡Jan wali luratanakapat paraisot jaqunukuwayi!
  Uka jaqi manq"iritakix pachax purinxiwa,
  ¡Mä thaya raid Mamaia ukampi!
  
  Imill wawanakax akan jachaqt"asipxi,
  ¡Alemananakax awk taykajaruw jiwayapxitu!
  Jupax q"ala kayukiw ukat wali thayarakiwa
  ¡Suma, taqi jawiranakaw q"añuchatäxi!
  
  Janiw khitis jiwasanakat khuyapt"ayaskiti
  ¡Jan ukax midges jan ukax katarinakax chhuxriñchjapxistu!
  Awisax mä amuyt"awiw utji
  ¡Kunja tʼaqhesiñajj wali jachʼapuni!
  
  Diosar suytʼañajj inamayakiwa,
  ¡Chiqansa janiw juparux chuym ustʼaykiti!
  Jan wali ukat jan wali jakañaw juk"amp askixa,
  Ukampis akanx sapxtwa - ¡walikiw!
  
  Jiwasax comunismo ukan banderanakanïtanwa,
  ¡Ukax tiojarux janiw sañ muni!
  Fascismo ukarux janiw aguantañjamäkiti,
  Jiwasan ethos ukax simple ukhamawa: ¡ukampi infiernoruw puriñkama!
  
  Suyt"awix calloused amparanakaniwa, .
  ¡P"iqin utjki uka amuyunakaruw!
  Munañajj kunanaktï lurañasäki ukaruw irpistu, .
  ¡Yatiña, entusiasmo ukax puñchu!
  
  Ukat ukhamatwa, tupuñanak tupuña, .
  ¡Libre jakasiñataki ukat kusisit jakasiñataki thakimax!
  Jiwasax wila diosanakaruw tukuñäni,
  ¡Janiw khitis kʼuchuñ puedistaspati!
  Vedmakovax q"ucht"awayi ukat ametralladoranak jaquntawayi, jisk"a nayraninakaruw ch"axwawayxi, jupanakax nayratpach t"ijtxañ atipxatayna ukat ikiñar puripxatayna. Ukampis uka qhepatjja, suertepas mayjtʼarakïnwa, japonés oficialanakajj kuntï paskäna uk amuyasaw walja granadanak blindat autor jaqontapjjäna. Witcher kullakajj cuerpopajj khathatitap amuyasïna. Ukampis Japón markankir granadanakajj tʼaqa tʼaqa tʼaqa tʼaqaw utjäna ukat janiw armadurar mantapkänti, amuyatajja, ametralladoranakajj 14 milímetros ukchʼa calibrenak phallañapatak luratänwa.
  Witcher jilatajj akham sänwa:
  - Ukatxa mä qala chuyma ch"axwawinxa, mä chhaqhat bala - mä loqhe! ¡Jupajj colerasïna, mä akatjamatwa jukʼamp yatiñanïjjäna ukat jukʼampiw dianapar chʼalljjtäna!
  Mä carrito de personal blindado ukanxa, ametralladoranakax cinturón alimentación ukamp apnaqatawa. Ukax mä jach"a suministro de balas ukaw churaraki, ukatsti uma thayt"ayañax churatarakiwa, ukax juk"amp pacharuw ch"axwañ yanapt"i. Ukatwa, jan ceremonia ukan nuwasir jaqix granadas ukanakamp jaquqanir japoneses ukanakarux khuchhuqatayna. Ukampis mayni nuwasirinakax uk amuyapkaspa ukhamawa. Granadanakajj wasitatwa jalnaqäna. Mä chʼaxwäwiw istʼasïna. Ukhamarjamax mä granadax wali jach"apunïnwa, niya mä kilogramo pesa, ukat antitanque ukhamarakïnwa. Japoneses ukanakax nayratpach ukham ch"usawjanak churapxäna. Chevrons ukat T-34s ukanakarux jan ch"amaniwa, ukampis ¡mä blindado autoruw mantasma! P"akjata lado taypitjja, Witcher jilatarojj laqʼampiw jalluntäna. Uka tawaquxa juramento luratayna:
  - Jisa, Japón markax jisk"akiwa, ukampis jach"a jan walt"awinak utjayaraki!
  Uka blindat autojj jankʼakiw sarañ qalltäna, ukat mä pä granada fragmentación ukanakaw manqhar jalnaqäna, ukanwa phallawayjjäna.
  Uka fragmentonakax Witcher-aruw katjapxäna, uniformep ch"iyjasa. Ukat jukʼamp sum phoqañatakejja, gas pʼakjata tanquejj ninamp nakhantjjänwa. Uka tawaquxa mayampi maldecïna:
  - Janiwa mä maquina - mä general! ¡Nayajj jumaruw qʼañu jaqontañ munsma!
  Mä pä tunka jukʼampi khuchhuqasaxa, taxi utat jaltañaw wakisïna. Uka tawaqux japonés pallapallanakan jan amuyasisaw uk luräna ukat jalnaqtʼasïnwa. Jupax janiw jupa pachpat llakiskänti, jupax Inti jalsunkir Uraqin ejercitopan uniformepampiw isthapt"asitayna. Ukat ch"amakansa jallu pachanx janiw chiqpachans ajanum uñt"ayañjamäkiti. Jichhax jach"a thakhit saraqasinx quqa taypin chhaqtxañamawa.
  Imill wawax wali jank"akiw jalnaqäna ukat uka pachparakiw mä pä kuti jiwat jaqinakamp jikisirakïna. Jupajj kusisitaw akham säna:
  - ¡Janiw jan walïkiti, nayax samurairuw mä qhana churta! Jichhax ¡juma pachpaw qhispiyasiñama!
  Ch"axwirix ch"uxña quqanakaruw ch"allt"asïna ukat sartasinx sarnaqañ qalltäna. Jupanakar sallqjañamawa, inas jan katjatäpkchiti. Chiqansa, jupax mä suma nuwasïw uñstayatayna ukat amuyataynawa, uka jach"a lurawipax janiw iyawsatäkaspati, jan ukhamäkaspa ukhax inas, khitis yatpacha, yaqha heroe warawara churapxaspäna!
  Jilapachax ch"axwawix mä muspharkañawa, jaqinakarux jiwayapxtawa ukatx janiw normal ukhamakiti, jan ukasti valor ukhamawa. Kunjamtï Bibliax siskixa, chiqansa, "¡janiw jiwayañamäkiti!" Ukhamäkchïnsa, ¡Diosajj janiw jiwayañatakik maykänti, jan ukasti amalecitanakarusa, warminakaparusa, wawanakaparusa, uywanakaparus qʼal tukjapjjañapatakiw mayïna! Chʼaxwäwinakansa, civil jaqinakar tukjañax qʼañu luräwinakampi ukat jan walinakjam uñjatäkchisa.
  Ukampirus occidental aliados ukanakax janiw pallapallanakan objetivonakaparuki ukat janiw sinti bombardeapkänti, jan ukasti civiles ukanakaruw bombardeapxäna. Ukax mä chiqanx jach"a altitud ukan bombarderonakan jan chiqapar sarnaqatapatw ukham lurasïna, ukat q"uma pallapallanakan amtanakapar puriñax ch"amakïxänwa, ukampis jilpachax venganza ukawa. Japón markax EE.UU. markat mä ch"amanchawi katuqaraki. Ukampis ¡janiw kunas jupanakar jaysañatak utjkänti! ¡Yankees ukar puriñatakikix janiw ukham alcanceni avionanakax utjkänti!
  Amuyataxa, estadounidenses jupanakax Puerto Peru uksat venganza ukax suficiente ukhamaw sasaw amuyapxäna, jan ukax juk"ampirus, jach"a élite financiera ukax pragmática ukham lurañ amtapxäna, ukat uka pachparakiw Ejército Rojo de Mao ukaruw tukuyapxäna. Japón markax Manchuria markamp qhiparawayi, mä trampolín ukhamaw URSS ukar ch"axwañataki, ukatx Mongolia ukar mä libre ampar churata, ukatx qhipharux Chiang Kai Shek ukan lurawipawa! Ukatx China markpacharuw q"umachañax wakisispa. Ukat Inti jalsu Uraqix URSS ukamp ch"axwañanx wilañchañapawa. Kunatix akanx juk"amp askïki ukax inas japoneses, Rusia markar atipt"asax Alemania ukat EE.UU. ukanakan yanapt"apamp wasitat América markat kutt"ayasiñatakix jakthapisipkchi, jupanakax Siberia ukat yaqha uraqinak qarjata Japón markat apsuñ amtapxi.
  Sapa mayniw wali ch"ikhi sarnaqapxäna sasaw amuyapxi, juk"ampirus América ukat Gran Bretaña markanakax jach"a territorionakaruw jan mä disparo lurasax apnaqapxäna. Jan ukhamäkaspa ukhajja, jupanakar atipjañatakejj walja tiempo ukat qaritäpjjaspänwa, ¡ukajj walja maranakaw munasispa!
  Vedmakovax sarnaqäna, nayrïr línea ukar makhatañ suyt"asa. Ukax wali ch"amawa, uka ch"usawjaruw liwxatasispa ukat pachpa jaqinakamar mantañataki. Jan ukax inas samurai sat jaqit maynirus katuntapxchispa. Suma, ukax ejercito soviético ukan juk"amp nayrar sartat posición ukanakan jak"ankiwa. Jan ukhamäkanixa, aynachtʼañax chʼamakïniwa.
  . 5 JAQTHAPI.
  Ukhamaw Oligarquía Mundial ukatakix: Alemania ukat Europa ukax URSS ukan apnaqatax mä chhaqhat zona de influencia ukhamaw uñjasi, ukat juk"ampirus ch"amanchata imperio comunista ukat bolchevismo ukax juk"amp jach"aptañapatakix mä jan walt"awiwa. Ukat Alemania markan apnaqat Rusia markatakix akax esferas de influencia ukanakan jilxattatapawa ukat qamir Uraqinakat taqi juyranak chuchuñapataki. Ukampis chiqpachanx akax kunatix oligarcas franceses ukanakax Alemania markar atipt"asax chhaqhayapxäna: Hitler jupamp mä juk"a chikancht"asipxañapänwa, ukampis jupanakax jilpach qamir yänakap katxarupxäna, ukat juk"amp jasakiw irnaqirinakar jan walt"ayañax - alemanes jupanakax sindicatos ukanakaruw t"unjapxäna. ¿Kunsa oligarcas ukanakax Bálticos uksan chhaqhayasipxi? ¡Taqi capital ukanakam jakthapipxam, ukat khitinakatix jan qhispiñatakix tiemponïpk ukanakarux jakthapipxam, ukhamax libertad jan ukax jakañ! ¡Uka uñachtʼäwix wali muspharkañawa! Ukhamajj ¡janiw kunas muspharkañäkiti! Ukat Hitler chachatï jan ukham taqe chuyma antisemita jaqëkaspäna ukhajja, ¡janiw khitis URSS markar yanaptʼkaspänti!
  Francia markax mä juk"a jank"ak t"unjatäñapatak mä razonax taqpach jaqinakan ukhamarak qullqi tuqit jach"a jaqinakan juk"amp jisk"a judionakan utjatapawa sasaw sañasa. Polonia, Gran Bretaña, EE.UU. markanakanxa: janiw ukhamäkänti. Yämas EE.UU. markanxa, ukax, chiqans, qhanancht"iwa kunats Yankees ukanakax, janis mä bombas América uksar jaquqanipkchixa, Alemania markan jaqinakarux juk"amp jan sintt"asipxäna británicos ukanakat sipansa!
  Vishux Wehrmacht ukan apnaqataw mä títere ukhamaw tukuwayi, ukatx alemanonakax París markanx armónicas ukanakamp thuqt"asisaw autot sarapxäna. Hitler chachajja, Inglaterra markar mantañatak wakichtʼañwa qalltäna, janiw qollqe toqet mä chʼajjwäwir apayañsa llakiskänti, ukat Europa katuntat markan yänakapsa apnaqarakïnwa. Ukax juparux walpun apt"asiwayi, ukhamarak inglés jaqinakamp aruskipt"añ jan munatapata ukhamarak antisemitismo ukar jaytañ munatapata. Qhipïrix inas Fuhrer-arux taqi ch"amap URSS ukar ch"axwañatak antutañapatak jaytaspän ukat mayo phaxsinx wasitat atacañapatak jaysaspäna. Chiqansa, Gran Bretaña markampi sumankañax Stalin chacharuw movilización ukar yatiyañapatak chʼamañchtʼaspäna. Ukajj uñisirinakajj niyaw punkun jakʼachasipjjatap uñachtʼayaspa.
  Jan ukax janiw ukhamäkiti, ukax inas Estados Unidos markan Japón markar uñjataparux jan walt"ayaspa. ¡Janiw Inti jalsu Uraqirux colerayapkaspati, ukat uka jachʼa imperiox payïr frente jistʼaraspawa! Ukhamaw jichhax pasäna. ¡Jukʼamp jan walin uñjasisajja, URSS markan ejercitopajj niyaw tʼunjatäjje ukhajja, armanak lurañajj janiw jichhakam uttʼayatäkiti, ukat nuwasiñsa janiw yateqapkiti!
  Akax janiw pusi tunk mayan marakiti - soviético soldadonakax nuwasiñ experiencia jikxatapxäna, nuwasiñ yatiqapxäna ukat atipt"añ yatiqapxäna! Ukhamajj jichhajj ¡janiw jachʼa tanquenakarusa, avionanakarusa ajjsarapkiti, uka avionanakajj mä auton paqallq puntos de fusilamiento ukanipjje!
  Mä sapa japonés chachax mä quqa jak"an sayt"atawa. Ukhama mä ordinario jisk"a q"illu maniquí.
  Witcher jupax qhipäxaparuw jaltawayxäna. Jupax p"iqip ch"allxtayäna ukat ukatsti t"ijt"ayäna... Kunawsatix uñisirinakan "olla" ukar wali ch"amampiw ch"allxtayapxtaxa, kunka musculonakapax janiw sum sayt"asiñ churañjamäxiti ukat "olla" ukax jasakiw liwxatasi!
  ¡Walikiwa, ¡mä jukʼa samurai sat jaqit kamsaraksnasa! Vedmakovax kusisita ukat kusisita uñnaqt"aniwa, kisunakapsa q"ala ch"uqt"asi:
  - ¡Japón markax janipuniw atipt"kitaniti! ¡Kunattejj nayat sipansa mä nuwasiriw utji!
  Chiqansa, ¡Rus markan taqpach sarnaqäwipanxa, ¡mongol-tátaros ukanakakiw atipjapxäna! ¡Kunatsa ukham pasäna ukat kunatsa jachʼa eslavo markajj jan kuns lurañjamäjjäna ukajj cheqansa, mä generacionat sipansa jukʼamp jan amuytʼkayawa!
  Ukax wali wakiskiriwa fragmentación feudal, kunawsatix taqiniw mä asignación jupanakpachatak apsusipkäna: wallpa qalltapxäna ukat ukan qunt"asipxäna, herenciap uñjasa: ¡janiw irnaqäwinïpkänti!
  Witcherova kullakajj japonés markankir tʼiju tʼiju tʼiju tʼiju tʼiju tʼiju tʼijunakapajj kayunakap chʼalljjtayaskaspa ukhamwa amuyasïna. Uka juicionjja, tʼaqhesiñanak aguantañax janiw kuna askïkisa sasaw avión apnaqerejj amtäna. Jupajj wali chʼullqhi nayran zapatonakap apsusaw amparanakapar chʼalljjtayäna. ¡Q"ala kayunakajampiw yurïw markajan thayap amuyasiyäta ukat jukʼamp kusisitaw jikjjatasiyäta! ¡Jupajj jukʼampiw sarnaqäna ukat mä jukʼa saltañwa qalltäna!
  Rusianakan tʼaqanuqtatapajja, eslavonakat sipansa jukʼamp jachʼa jan waltʼäwiruw tuküna. Inti jalant tuqinxa Lituania ukat Polonia markanakaw apnaqapxäna, inti jalsu tuqinxa qhuru tátaros ukanakaw apnaqapxäna. Ukampis uka yugox janiw wiñayatakïkänti: Moscú markax nayrax jiskʼa markapunïnwa, uka markax jilxattañ qalltäna ukat mä kasta jiskʼa imperioruw tukuwayxarakïna. Ivan Kalita jupax Rusia uraqinak apthapiriruw tukuwayi. Jupaw nayrïr jaqënjja, janiw suertenïkänti, ukampis ¡jukʼamp wakiskirïki ukajj nayrïr jaqënwa! Ukat kunjamtï bolchevique qʼochun istʼaski ukhama: ¡jiwatäñaw jukʼamp askejja, payïr jaqëñat sipansa!
  Stalin jupax janiw ruso ukhamäkiti, ¡akax jupan jach"a jan walt"awipawa! Ukatwa titular nación ukan jan confianzapax utjawayi, ukat jach"a represiones injustificadas ukanakax utjarakiwa! !
  Chuchmek trono ukat Rus' corral!
  Amuyt"añataki, Tukhachevsky ukat Egorov jupanakax wali yatiñan mariscales ukhamäpxänwa, ¡kunas yaqha reprimidos comandantes ukanakat sañjamaspa! ¡Janiw mä bigote monompi chikachasiñax utjkaspati! ¡Ukatwa jan waltʼäwinakar purtʼasipxta!
  Ukampis ¿kunjamatsa chiqpachapuni Stalin chachax mä absoluto apnaqirir tukuwayi? ¡Georgia markankir jan qellqtʼat jaqeruw Diosar tukuyatäna!
  ¡Rusia markax mä zar rusa ukan apnaqatäñapawa! Ukhamarus, Romanovs jupanakax niyas janiw rusa wila masinakax utjkänti ukat inas ukat degenerado ukhamächi!
  Japón markax mä sapa gobiernonïnwa, kawkhantix shogun ukax chiqpachanx emperadorat sipan juk"amp jach"änwa, ukat ukatw mä qawqha ventajas ukanakax utjäna, kunatix mä loqhe jaqin herederopat imperio t"unjañax juk"akiw utjäna. Patak patak maranakaw japoneses ukanakax janiw atipt"asiñ ch"axwäwinakar puripkänti, jan ukasti jupanakkamaw ch"amampiw ch"axwapxäna. Ukax aka markan amuyunakaparux mä juk"a ch"amanchawayi. Ukampis ¡pä tunka payan patak maranakanjja, ¡Alejandro Magnot sipansa jukʼamp oraqenakjja, ¡Inti jalsunkir Oraqejj jukʼamp oraqenak katuntäna! Jichhax Rusia markan turnopaw purini. ¡Akanakax janiw zarista pachanakakiti, jach"a partido comunista apnaqawinakawa, ukat uraqpachan sistema económico ukat político ukax juk"amp nayrar sartata ukat perfecto ukhamawa!
  Ukampis Witcher kullakajj mä akatjamatwa pʼeqep chʼoqtʼasïna. ¡Janiw taqi kunas sistema político ukat gobiernon thakipanx chiqapäkiti! Amuyt"añataki, jaqinakax janiw p"iqinchirirux chhijllapkiti, mä expresión alternativa de voluntad ukan utjatapata, jan ukasti kunas pasaspa... Sañasawa, sede ukan lurañapa ukhamarak dotacion de poderes de emergencia ukax janiw churatäkänti kamachi tuqi jani ukaxa kamachi taypita. Ukat jupax pachpaw chikat yatxatat seminario ukan yatiñanakapat wal pächasïna! Beria ukham: mä k"ari jaqi, ukampis jan suma yatxatat wali jisk"a amuyuni ukat erudición ukaniwa!
  Ukampis jichhax línea de frente ukax juk"amp jak"ankxiwa, llijullijunakax uñjasi, ukat juk"amp ch"amampiw wararxi. Suma, mä aru jikxatañ pachaw purini ukat... Vedmakovax mä destacamento de japonés gateador ukar uñjäna. Jichhax wali amuyumpiw jupanakan chuymapar qunt"asiñama. Niya pachpa estilo ukampiw Yu-188 ukar atacatayna, mä bombardero wali jaya, ukax janiw jasakikiti mä rápido MiG ukar katjañataki. Ukhamarus, lags en general ukax janiw sinti maniobrables ukhamäkiti ukat aka tuqitx janiw Fokken-Wulfs ukar sipanx juk"amp askïkiti! Suma, samurai ukanakax trinchera ukar jak"achasipxi, jupanakax jawq"jañ uwijanakar uñtasitaw mä aceite charco ukar jalnaqapki ukhama. Walja japoneses ukanakaw utji, akanx wali amuyump lurañaw wakisi... Akax Inti jalsu Uraqin ejercitopan capitanapawa, ajanupax marmota ukar uñtasitawa. Jupax kuns arnaqasi, ch"amampiw puñchunakapamp puñalapampi luqxati.
  Vedmakovax pacienciampiw samurai ukan sartasiñapatak suyt"äna, ukat p"iqip qhipäxaparuw chhuxriñchjatayna. Ukampis "japoneses" jaqinakax jan jankʼak jiwapxañapatakiw uka chʼaxwäwix jaktʼäna. Ukat uka qhipatxa, ¡mä ametralladorampiw ataque lurañatak tʼijtʼir japonés jaqinakarux mä phallawimp jawqʼjäna! Proorav ukax akhamawa:
  - Ch"axwañan k"ari chuymanïñax mä barcon vela ukar uñtasitawa, ukampis ukakipkarakiw phust"i, janiw jupakiti!
  Oleg waynampi Margarita imillampi Stalingrad markan ch"axwapxi. Aka markanx titananakjamaw sayt"asipxani.
  Oleg Rybachenko jupax niya tunka payan maraniwa. Ukat uka waynax qʼala kayumpiw mä granada jaquntäna.
  Jupax fascistanakaruw jaquntäna ukat akham siwa:
  - ¡Jach"a Pachamamar jach"añchaña!
  Margaritax mä suma amtampiw turno churaraki. Fascistas ukanakarux khuchhuqasi ukat q"ucht"i:
  - ¡Stalin ukat comunismo intix jach"añchañapawa!
  Oleg Rybachenko jupax ninamp phichhantawayi ukat akham sasaw yapxati:
  - ¡Heroes ukanakatakix jach"añchañawa!
  Imill wawax nazis ukanakaruw ch"axwanti ukat ch"uqimp ch"uñuntawayi. Q"ala kayumpiw mä granada jaquntäna ukat chhuxriñchjasïna:
  - ¡Ukat jach"a Tayka Patak patak maranakan jach"a kankañapa!
  Ukhamatwa, uka waynampi imill wawampix chiqpachansa taqi chuymaw mayjtʼasipxäna. Jupanakax nazis ukanakaruw ch"axwapxi ukat granadanak jaquntapxi.
  Uka waynan q"ala kayupax mä jiwayir regaloruw jaquntäna. Uka waynaxa wali colerata siwa:
  - ¡Taqiniruw t"aqhisiyasktanxa!
  Margarita, uñisirir ch"axwaña ukat ch"uqi ch"uqi, chhuxriñchjasiña:
  - ¡Ukat saxratakix haymaking ukax utjani!
  Ukat imill wawax q"ala kayumpiw jiwañ churäw jaquntäna. Ukham nuwasiri, chiqpachansa taqpach soldadonakar khuchhuñ yati.
  Stalingrad markanx mä yuqall wawamp mä imill wawampiw nuwasipxi. Jupanakax chiqpach heroes ukanakawa. Ukat caballeronakax jan axsart"ir ajayumpi phuqt"ata.
  ¿Kunsa Hitler chachajj amuyäna, 1941 maran jan waltʼäwi qhepatjja, rusanakax janiw kuns yatiqapkänti?
  ¡Khitis llakisi! Ejército Rojo ukax wakicht"atawa serie "E" ukan monstruonakar uñkatañataki, jupanakax yatiyapxañapawa: E-75 tonelada llätunk tunka, ukat E-100 tonelada patak pusi tunka. Taiga ukhat británico qutakama, Ejército Rojo ukax juk"amp ch"amaniwa.
  Mä yuqall wawampi mä imill wawampiw nuwasipxi, ukhamat nazis ukanakax jupanakat jithiqtapxi, kunjamtï mä trineo ukan vidriot apsutäki ukhama.
  Wawanakax jan jiwirïpxiwa, janiw kuns axsarapkiti. ¿Kunas jupanakatakix uka fascistanakaxa? ¡Juk"amp conejonak uywañataki!
  Oleg Rybachenko jupax mä jach"a jach"a tukusaw q"ucht"awayi:
  - Eh, Hitler, eh Hitler, jumax Hitler mä cabrito,
  Kunatsa Rusia markar mä asnujam jutta...
  Jumax jiwasat katuqañamawa específicamente mä níquel - .
  ¡Mä ch"aman waynan amparapampiw jikisïta!
  Ukat ukat mä musculoso wawax qʼala kayumpiw granada jaquntäna. Ukat Alemania markankir pä tanque E-50 ukat E-75 ukanakax pʼiqit chʼaxwapxi ukat phallapxi.
  Oleg Rybachenko jupax wali kusisitaw akham siwa:
  - ¡Nayax mä super wayna ch"axwiritwa!
  Ukat mayamp waynax mä turno churaraki.
  Ukat ukat imill wawax ukhamarakiw ch"axwaraki. Jupax chiqaparuw ch"allt"i ukat ch"amampiw aplikasi. Ukat uka pachparakiw qʼuchtʼaraki:
  - ¡Taqi fascistanakaruw t"unjä, ukat Adolf-an lik"iparux khuchhurarakïwa!
  Ukat mayamp imill wawax t"unjäwimp taqpach kusisiñampiw jikxatasi. Taqi kunas jupanakpachaw ch"axwapxi ukat ch"axwapxi.
  Ukat qʼala kayut mä granadajj wasitatwa tʼijtäna. Ukax fascistanakaruw ch"allt"i. Mä pelotampi ch"allt"atax pins ukham ch"iqiyatawa.
  Margarita kullakajj akham sasaw qʼochüna:
  - Ch"amani ch"axwawixa excepcionalmente suma amtampiwa, .
  ¡Povetkin ukax wali sumaw ring ukar t"ijt"i!
  Oleg Rybachenko, fusilamiento, jank"akiw chiqanchawayi:
  - Povetkin ukaxa mä especímen digno ukhamawa, ukatxa janiwa ch"amani uñisirinakatxa t"ijtkiti!
  Uka qhipatxa, waynax wasitat q"ala kayumpiw mä granada jaquntäna ukat fascistanakarux botellas ukat adoquines ukham t"unjäna.
  Ukat qawqha yatiñampis lurasma, nazis ukanakax chʼaxwapxi. ¿Kunsa jupanakajj munapjjäna? URSS markar jan waltʼayañajj janiw wakiskänti.
  Mä kunakiw Oleg Rybachenkorux llakisiyi. Estados Unidos markax alemanes ukanakarux nayratpach chhaqtayawayxiwa, ukat Rusia markax jupanakatakix rap ukax apsuñapawa.
  Uka waynax q"ala kayumpiw wasitat granada jaquntäna, ukat akham q"ucht"äna:
  - Janiwa loqhuñakiti, América.
  Jichhax Alaska markar churapxita...
  Akax pä quta thiyan jiwasan uraqisawa - .
  ¡Janiw inamayakïkiti, mä osox wali qhuru animalawa!
  Ukat Oleg Rybachenko jupax wasitatw mä phallawi churäna... Jupax fascistanakaruw ch"allt"äna. Ukat mayampiw waynan qʼala kayunakapajj granada chʼoqtʼasisin uñisiripar jaqontäna. Kunayman tuqinakaruw ch"iqiyapxi.
  Uka waynax akham sasaw arnaqasïna:
  - ¡Rusia markar jach"añchaña!
  Margaritax wasitat q"ala kayumpiw granada jaquntäna ukat chhuxriñchjasïna:
  - ¡Nicolas II zar jupatakixa!
  Uka waynax imill wawarux chiqañchäna:
  - ¡Stalin jupax akan apnaqi, janiw Nicolás II apnaqkiti!
  Margaritajj jankʼakiw iyaw säna:
  - ¡Jïsa Stalin! ¡Khitis uka jaqi manqʼir jaqimp sumankañ luräna!
  Ukat imill wawax wasitat q"ala kayumpiw jiwayir regalo jaquntäna.
  Oleg Rybachenko jupax logicamente akham siwa:
  - ¡URSS markax mä samart"awiw wakisi! ¡Kimsïr Reich ukax juk"amp askinak apsuwaykchisa!
  Ukat wawanakax wasitatw ch"axwañ qalltapxäna...
  Stalingrad markan ukhamarak pachpa Stalingrad markan alemanonakax wali axsarkañ infierno katuqapxäna.
  Ukampis chiqpachansa, kunampitï jutapkäna ukampiw sarxapxi.
  Juk"amp chiqaparux jiwapxi. Ch"axwawix wali wilawa ukat qullan derecho.
  Oleg Rybachenko chiqpachanx ch"axwäw pachanx jaqinakax awisax sinti ingenuos ukhamaw sasaw amuyi. Jan ukax Stalin-at mä genio lurapxi, jan ukax Lukashenko-t ukhamaraki. Ukampis pä tunk mayan pachan Bielorrusia markatakix mä culto de personalidad lurañax mä colectivo yapuchirit lurañax wali axsarañawa. Yatiñanïñ pachaw purini.
  Ukat machaq, wayna, nayrar sartañ irpirir chhijllañani. Ukat janiw mä laq"a caja ukan mä wawax kunjams amuyt"i uk uñacht"ayañakiti.
  Lukashenko jupax aka anécdota ukamp juk"amp uñt"atawa:
  Kunawsatix Bielorrusia markanx taqi kunas juk"amp jila chanini ukhax kunas juk"amp jila chanini?
  ¡Lukashenko irpirin arsutanakapa!
  Ukat ¿kunatsa?
  ¡Kunattejj janiw kuns munapkänti!
  Mä p"inqaw bielorruso markachirinakataki, jupanakax wali ch"amampiw ukham dictador ukarux voto churapxi. Ukampis wali pachaw yatiñanipxañapataki ukhamarak uñacht"ayañataki jupanakax Europa markan jaqinakapawa. Amuyt"añataki, Rusia markanx Putin jupax mä juk"s respeto jikxatañ atipxatayna, Crimea markar jan mä disparo ukamp anexionasa.
  Ukampis ukax fenomenal suertepatw uñstawayi. Putin jupax walja suerteniwa. Amuyt"añataki, suertenipxtwa, Israel markan nayrïr ministrun visit"atapanx mä jan wali episodio warmipampi Kiev markanw utjawayi. Jïsa, mayamp mä uñacht"äwi fenomenal suerte. Ukampis ¡ukham chiqpach kuttʼañax jukʼakiw! Nicolás zar sat chachajj ukham muspharkañ suertenïspa ukhajja, ¿kamachasmasa? Jukʼamp sum qhanañchañatakejja, 1935 maratakejja, Rusia markajj chikat uraqpach apnaqjjänwa.
  Ukat kunas jutïrin utjani... Zar Nicolás chachajj 1935 maran mayo phajjsit 28 urunak saraqataruw espacior avionat sarañ amtäna, ukajj cumpleañopanwa. Jaqinakan sarnaqäwipanx nayrïr t"ijtäwipa, mä cosmonauta rusa warmin t"ijtäwipa.
  Ukat aka pachanxa, kunapachatix URSS markax jakañan ch"amanchaski ukhaxa.
  Stalingrad markan ch"axwäwinakax niya pachpakiw 1942 maran chiqpach sarnaqäwiparjama. Jichha kutix uñisirinakax juk"amp ch"amanïpxiwa. Panpachaniw cantidad ukanx tropas coloniales ukanakat ukhamarak tecnológicamente.
  Rusia Soviética markan alaxpachanx juk"amp ch"amawa. Nazis ukanakax walja ch"aman, jet avionanakanïpxiwa. Ukat kunjamatsa janiw ukhamakiti saykatañaxa.
  Akax alemán pilotos Albina ukat Alvina jupanakpachaw facturas apthapipxi. Jupanakax jach"a especialistanakaw aka tuqitxa.
  Amuyt"añataki, ¿kunjamarak ukham alemán imill wawanakarux bikini ukan q"ala kayump jark"aqsnasti?
  Oleg Rybachenko jupax uka imill wawanakarux jikxati.
  Q"ala kayunakapampix yaqha granada jaquntawayi. Fascistanakarux taqi chiqaruw jaquntawayi ukat akham siwa:
  - ¡Rusia markan jach"a chuyma!
  Ukat terminador waynax wali ch"amampiw phichhantawayi. Sapa balax kawkhantï uñchʼukipki ukaruw chʼalltʼi. Ukat árabes, ch"iyar jaqinaka, indionakax uka ataque ukarux sarapxi. Mä jachʼa jaqenakaw tantachasipjje.
  Uka genio waynax q"ala kayumpiw wasitat granada jaquntawayi, pä jach"a tanques alemán ukanakamp ch"axwawayxi ukat t"ijt"awayxi:
  Uka samurai espadajj jumampïskiwa,
  Chuyma ukat amuyunakax q"umawa...
  Jan axsarasaw uka ataque irpxaruwayi - .
  ¡Suma uñnaqt"an thaki!
  Margaritax uñisirinakaruw ch"axwantäna, nazis ukanakarux bazooka ukamp ch"axwantäna ukat chhuxriñchjasïna:
  - ¡Extraordinario suma uñnaqt"ani!
  Ukat uka nuwasirix qʼala kayunakapampix mä wali tʼunjir jiwañ regalo jaquntäna. Ch"axwaña uñisirinaka. Ukat wasitat qʼala kayupan kayunakapampix wasitat sallqa tʼunjäwinak jaquntäna. Ukat pä tanques fascistas ukanakaw ch"axwapxäna. ¡Chispanakas chhullunkhanakas jaquqaniwayi ukat jaquqaniwayi!
  Oleg jilatajj akham sänwa:
  - ¡Walikiwa, wiñay imilla!
  Margaritax q"ala kayumpiw machaq jiwayir limón jaquntäna ukat chhuxriñchjasïna:
  - ¡Vía Láctea uksanxa wiñay wawanakawa!
  Terminador waynax p"iqip ch"allxtayäna ukat jupa pachpaw nuwasiñax sarantaskakïna. Taqi kunas amtaparjamaw saraski. Juk"amp chiqaparux, jichhax wali askiwa. Ukat nazis ukanakax janiw kawkhantï jakapki uka chiqanakarux mantapkaniti.
  Ukhamajj nazinakajj qawqha chʼamachasipkchisa, cheqansa wilapampiw chʼamaktʼayapjjani.
  ¡Ukat tankinakapax chatarra metalar tukuni! ¡Ukat Rusia markan banderapax planeta patxaruw qhantʼani!
  Oleg Rybachenko jupax wali ch"amampiw sarnaqäna. Qʼala kayumpiw granadanak jaquntäna ukat qʼuchtʼaraki:
  - Jiwasaxa kusisiñanipuniwa, .
  Ukanx mä qhana samkaw utjani...
  Ukat suma uñnaqt'anïñax jutaniwa - .
  ¡Uka chʼajjwañanakajj chhaqtjjaniwa!
  Genio waynax actividad ukampiw sarnaqäna, ukax alemanes ukanakax colerasiñampiw jutapxi ukarjamax jilxattaski.
  Margaritax pä jakhüwirjamaw irnaqäna. Ukampis imill wawax q"ala kayunakapax juk"amp ch"amampiw granadanak jaquntaski.
  Ukat fascistanakax ch"axwawinakaparuw jaquntasipxi.
  Oleg Rybachenko jupax ch"axwarakiwa... Ukampis amuyunakapax t"ijt"askiw, jichha pacharuw kutt"awayxi. Kunatï chiqäki ukaru.
  Chiqans bielorruso jaqinakax Europa uksanx juk"amp jach"a p"iqin masa ukanipkaspas ukhamawa, ukampis jupanakax mä collar ukar uchatäñapatakiw jaysapxi ukat sapa maynin dictaduraparux tolerapxi.
  Ukat ¡mä juk"a presidentex mä kasta superman ukhamäspawa! Ukat ukhamax jupax yapuchiri colectivo ukhamawa, ukat jan legal awkipans ukhamarakiwa. Ukat walja maranak jumar chʼamañchtʼapjjañamataki jaytaña.
  Ukat kunatix juk"ampirus, jisk"a amuyun jaqinakaw jupar voto churapxi.
  Jïsa, Oleg Rybachenko jupax ditties ukanakas uñstayarakïnwa.
  Amigonakajax qawqha pachas uk yatiyapxita
  Votos ukax Kolya tataruw...
  Oleg jumatakix chhijllañ pachaw purini -
  ¡Juk"amp qullqi jikxatañataki!
  Jïsa, cheqas mayjtʼayañaw wakisi ukat jankʼakiw mayjtʼayañasa. Chiqansa, saytʼasiñax jan walinakampi phuqantatawa.
  Ukhamarus Lukashenko pachpax janiw kuntix munki uk yatkiti. Awisax chiqaw sarakiwa, awisax ch"iqarakiwa. Jan ukax capitalismo ukaruw saraski, jan ukax socialismo ukaruw saraski. Ukat jupax janiw mä normal equipo ukankiti. Ukat janiw kuna partidos ni ideología ukanakas utjkiti. Ukhamaw mä culto de una personalidad muy mediocre ukat parlante. ¡Stalin ukat Lenin jupanakax kuntï munapki uk yatipxänwa! Ukat aka dictadorax? ¡Janiw ch"iqa jan ukax ch"iqa uks yatkiti!
  Janiwa, jan ideología ukat partido estable ukax utjkaniti, janiw sociedad taypinx estabilidad ukax utjkaniti.
  ¡Ukat nayrar sartañasarakiwa!
  Stalin, llakisiñatakix mä chimpuw terrorismo ukat t"unjawimp tukuwayaraki, comunismo ukax mä bogeyman ukar tukuyi.
  Janiw kuna gobiernos óptimos utjkänti. Ukat Brezhnev jupan apnaqawipanx locura ukaw utjäna - kunjamarak ukham jaqix URSS uksan p"iqinchirïñapatak utt"ayatäspasti. Ukat waynäkasax Brezhnev jupax janiw mä yatiñan jaqir uñtaskänti, jan ukasti chuymankipstatäxasax loco ukhamaw jikxatasïna. Ukat taqpachanx mä p"inqaw estado p"iqinchirix pä arunak jan mä papilamp jan ch"ukuñ puedkänti. Ukampis ¡jumax uk lurañ yatiñamawa!
  Oleg Rybachenko jupax q"ala kayumpiw mä jiwayir doble granada jaquntäna ukat q"ucht"äna:
  - Ukampisa nayrirjama jakañani, .
  Ukampis ¡Brezhnev chachan arunakaparjamaw jakañama!
  ¡Nayax muxsa, muxsa, janiw atipkti!
  ¡Ukat jan chhijchhi thayax jaytanukupxamti!
  Margaritax q"ala kayunakapampix uka explosivo paquete jaquntäna. Jupax nazis ukanakarux mä ramat ch"allxtayat manzananakjamaw ch"iqiyäna.
  Uka tawaquxa akham sasaw q"ucht"äna:
  - Manzana quqanakaxa panqarawa, .
  Solovyov jupan jaylliwinakapax...
  Nayax jumanakar jutä - .
  ¡Rehashes ukanakaw utjani!
  Uka tawaqux wali jachaqt"asisaw jachaqt"asïna ukat ch"amakt"ayarakïnwa. Kisunakapax perlanakar uñtatawa, wali lliphipiriwa.
  Jïsa, aka chacha warmix wali sum nuwasipxi.
  Oleg Rybachenko jupax uka apt"asisaw q"ucht"awayi:
  - Jiwasana puñchunakaxa acero,
  Garras, kisunaka ukhamaraki colmillos ukanakampi...
  ¡Chiqpach nuwasiñ wal munapxi!
  Ukat mayamp terminador waynax wali chiqaparuw phichhantawayi. Ukat wila gotanakaw nazis ukanakat jallu purintäna.
  Janiwa, janirakiw khuyapayasiñas utjkaniti. Uñisirinakax ch"amakt"ayasipxani.
  Ukañkamax Natasha ukat jupan equipopax Sukhumi markan ch"axwapxi.
  Nazis sat jaqinakax quta thiyaruw wal chʼaxwapxäna. Chiqansa, nuwasiñax wali jan igualakiwa
  Ukampis imill wawanaka. Kunapachatï niya qʼala jan isinïpki ukhajja, ¡wali sumawa!
  Natashax q"ala kayumpiw mä granada jaquntäna, tunka payan fascistanakaruw khuchhuqäna ukat q"ucht"arakïna:
  - Jutïr pachaxa akapachanxa jiwasanakiwa, .
  ¡Jiwasax imill wawanakax Jedi ukar uñtasitäpxtanwa!
  Zoyax q"ala kayumpiw mä granada jaquntarakïna. Jupax nazis ukanakaruw ch"iqiyatayna ukat jan axsarasaw chhuxriñchjasïna:
  - ¡Nayax kunatix taqiniruw sepulturar imt"aspa!
  Aurora kullakax nina naktayañawa. Ukhamaraki mä imilla khititixa, kunapachatixa ch"allt"ki ukhaxa, janiwa mä ch"uspa ch"axwañakiti.
  Wila ñik"utan saxraxa uka apt"asisaw chhuxriñchjasïna:
  - ¡Nayaxa mä ch"uqi samita, ukhamaraki jach"a suma uñnaqt"ani!
  ¡Ukat wasitat qʼala kayukiw aptasin jiwañ churäw apanukuni! Chiqpachansa aka tawaqux jumatakix wali askiwa.
  Ukat ukat Svetlanax loco ukhamaw tukuwayxi! Ukatsti taqiniruw ch'iqiyani, t'unjarakini, taqi infiernot jutir saxranakas jupar mantapkaspa ukhama.
  Jïsa, aka chiqankir imillanakax chiqpachansa, qʼala kisunakanïpxiwa, ukatwa kuna chhuxriñchjasiñas jan kuna jan waltʼäwimpis chʼiyjapxaspa.
  Ukat wakischi ukhaxa, ¡chika pʼiqi!
  Natashax uñisiriruw ch"axwantäna ukat akham sasaw arnaqasïna:
  - ¡Nayax wali ch"ama ch"axwiritwa, mä wakas janiw nayarux takxatkaniti! ¡Nayaw pʼeqep pʼakjä!
  Zoyax jan axsarasaw akham säna:
  - ¡Nayaw wajjranak p"akjarakï!
  Ukat imill wawax q"ala kayumpiw mä granada jaquntäna. Ukat pä tanque nazi ukanakax ch"axwapxani.
  Ukat ukat Aurorax jumaruw ch"allt"ätam. Ukat qʼala kayupampiw mä jiwayir yänak lanzarani.
  Ukatxa akham sasaw arnaqasini:
  - ¡Stalinar jach"añchaña, jupax juk"amp yatiñan jilxattañapawa!
  Aurora kullakajj cheqapuniw jan wali jaqejja. ¿Pä frente tuqin nuwasiñax kunjamasa? Chiqansa, chiqpachansa ukax jiwaña sañ muni.
  Ukat ¿kunatsa Stalin chachajj Rusia markar ukham puriyäna?
  Imill wawax wasitatw jiwañan jiwayir regalo q"ala kayunakapamp lanzani ukat chhuxriñchjasi:
  - ¡Machaq p"iqinchirirux jach"añchapxam!
  ¡Walikiwa, ukax chiqawa! Stalin chachajj mä jiskʼa nayraniwa. Ukat ukax jisk"a yatiñan chimpupawa.
  Svetlana kullakax jupa pachpaw ch"axwawayxi. Ukat qʼala kayunakapampix mä granada jaquntaraki. Uñisirinakaruw ch"iqiyaraki. Jupanakar t"unjasa ukat arnaqasi:
  - ¡Rusia diosanakaru jach"añchaña!
  Ukat wasitat qʼala talonax kunatï wali tʼunjir jaqunukuni.
  Aka chiqan imillanakax wali calibre ukanipxi, Krauts ukanakax janiw jupanakarux apt"apkaniti.
  Pusi imill wawanakax mä jach"a ch"amawa. Ukat jukʼamp wakiskirïki ukajja, bragas ukanakakiw uchasipjje.
  Ukat ukax jupanakarux mä jach"a ch"amampiw nuwasiñ churaraki.
  Natasha kullakajj fusilat jaqënwa. África markan nuwasirinaka, indionakas árabes ukanakas mä avalancha ukham sarnaqapxi.
  Alemania markankirinakajj cañon manqʼanakjam apnaqapjje. Chʼaxwäwinakan jan sinti khuyaptʼayasisa, jan arrepentisisa apnaqaña. Ukat chiqansa, jakhüwinakampiw katuqapxi.
  Sukhumi markax nayratpach uraqimp khuchhuqatawa. Ukat akax wali jan waliwa. Mä jukʼa tiempotjja, municionanakajj tukusjjaniwa ukat qhepar kuttʼañaw wakisini.
  Ukampis jichhakamax imill wawanakax janiw jaytañ munapkiti. Jupanakax atipt"añ samkasipxi. Ch"amanakax jan kikpäkchisa. Ukat Moscú markax muyuntatänwa.
  Ukaw Natasha kullakarojj llakisiyi. Jupax q"ala kayumpiw mä granada jaquntäna. Uñisirinakaruw jachaqtʼasi ukat qʼochurakiwa:
  - ¡Uka capitalaxa utjchixa!
  Zoyax q"ala kayumpiw mä paquete explosivo jaquntarakïna ukat chhuxriñchjasïna:
  - ¡Rusia jawiraxa janiwa wañt"kaniti!
  Ukat uñisiriparux taqi barrilanakampiw jawqʼjäna, uka armax utapan lurat jan retroceso armampiw jawqʼjäna, wali qhurumpiw jawqʼjäna.
  Ukat mä qawqha tankinakaruw t"unjawayxi...
  Ukampis ataque avionanakax alaxpachat ch"amanchañ qalltasipki.
  Ukhamajj ¿jupanakajj jan walinak lurapjjaspa ukhajja, ¿kamachasmasa?
  Aurora kullakajj cohete lanzapänwa. Mä alemán autoruw chʼalltʼasïna. Juparux liwxatayawayiwa.
  Uka qhepatjja, wila ñikʼutan animalajj wal arsüna:
  - ¡Comunismo jan fronteranakani!
  Ukat Svetlanax nina naktayañ qalltäna. Ukat ch"iyar ch"iyar ch"axwirinakaruw khuchhuqatayna. Ukat ukatsti q"ala kayunakjamaw limón jaquntäna.
  Ukatxa akham sasaw arnaqasini:
  - ¡Machaq diosanakarux jach"añchapxam!
  Natasha kullakajj uñisirinakaruw pallapallanak jaqontäna ukat akham sänwa:
  - ¡Rusia diosanakaru!
  Ukat qʼala kayupar jaquntatapatxa, avionax phallawayxiwa.
  Akax Terminator imillanakawa. Chʼaxwapxani ukhaxa, janiw khitis jupanakar apnaqkaspati.
  Zoyax kuns uñisiriruw jaquntaraki, ukax kuna ch"amarus jiwayaraki. Ukat kunas uñisirir t"unji. Ukat nuwasir jaqix kisunakap q"ala ch"allxtasaw chhuxriñchjasïna:
  - ¡Avionanakax ataúd ukar puriñkama!
  Ukat qʼala amparanakaw wasitat jiwañan churäwip jaqontapjje.
  Ukat ukat Aurorax mä limón uñisiriruw jaquntani. Jupajj aptʼasisaw arnaqasini:
  - ¡Jutïr pachax jiwasanakankiwa!
  Svetlana kullakajj kisunakap qhantʼayasaw akham säna:
  - ¡Comunismo ukat machaq askinak jikxatañataki!
  Ukat wasitat qʼala kayupampiw mä granada jaqontäna. Ukat taqiniruw jiwayani. Ukhama, janitix taqpachani, ukhamax yaqhipanakax chiqpachansa.
  Nazis sat jaqenakajj uka jarraruw amparap luqtäna. Ukat ukax jupanakan jan waltʼäwipawa. Aka chiqanx Jagdtiger autopropulsado arma ukaw uñjasi. Mä nayra auto, ukampis wali jiwayir auto. Mä precursor waynaw jupar jakʼachasïna. Ukat jupax mä minaruw liwxati.
  Ukat autopropulsado pistolajj janiw kunäkisa.
  Uka waynax lakap apsusaw q"ucht"i:
  - ¡Tayma markaru umañäni, Stalinar umañäni!
  ¡Umañäni ukat wasitat warantañäni!
  ¡Jiwasax precursoranakax Hitler jilataruw jiwayañäni!
  Fascistanakax ukax katuqapxi. Wila Ejército ukatakix ch"amakïkchisa. Grozny markax nazis ukanakamp muyuntataw jikxatasi, ukampis ukanx ch"axwaskakiwa. Imill wawanakax akanx wali sumaw jikxatasipxi.
  Aka Tamarax ch"axwaski. Jupax bañadora ukat q"ala kayunikiwa. Ukat pachax junt"u ukat imill wawax juk"amp ágil ukhamaw ukhama. Suma uñnaqt"anïñax nina nakhantayi. Q"ala kayumpiw fascistanakarux paquetes explosivos ukanakamp jaquntawayi ukat q"ucht"i:
  - Hitler jupax niyaw ataúd ukan clavonak katuqani,
  Ukajj nina nakhantir mä arañar uñtasitäniwa...
  Saxranakaw manqha uraqin t'aqhisiyapxätam - .
  ¡Khitinakatï Supayan yupaychapkäna ukanaka!
  Ukat mayampxa, mä wali jiwayir limón ukaw suma uñnaqt"an q"ala talonat t"ijtäna ukat nazis ukanakaruw t"unjäna.
  Mariax mä jach"a jach"a tukusaw akham säna:
  - ¡Granadanakax jiwayapxani!
  Ukat Tamarax amparapampiw ch"allt"asi. Pä imill wawanakaw nuwasipxi, ukat pata tuqinx Wila banderaw utji, balas ukanakamp phuqhantat.
  Imill wawanakax q"ala kayunipxiwa ukat niyas jan isinïpxiwa, ukampis janiw soviético markar katuyañ amtapkiti.
  Mariaxa wali kusisita q"uchu q"ucht"äna. Ukat uka pachparakiw jan khuyaptʼayasisa ukat jiwayañjam pallapallanak aptʼasirakïna;
   Walja jach"a jaqinakaw utji,
  jupanakan luratanakapax patak patak maranakaw jakaski,
  walja jach"a sutinakax utjarakiwa,
  jupanakarux jan jiwir satawa.
  
  Walja heroes de cuento de hadas ukanakaw utji,
  jupanakax epicos ukan melodiap jark"aqapxi,
  ukampis taqi heroes ukanakat sipanx juk"amp sapuru
  ukat taqinitak munat ukax mäkiw.
  
  Jupax wawatpach qullunak taypin sarnaqäna,
  jamach"inakan t"ijtäwip uñjäna,
  qullunakat herenciarjam katuqäna,
  águila ch"iwipan suma uñnaqap.
  
  Sutipax, qhixu qhixu,
  quta thiyaruw ch"allxtawayi,
  taqi markanakan Proletarios ukanakarux
  
  jak"achasiwayi, uñt"atarakiwa .
  China jach"a uraqinxa,
  Taqi chuyma munatanaka,
  Aka sutixa
  Fanzam - sumankaña, tukusiña - palacionakaru yatiyaraki.
  
  ¡Stalin jupax kusisiñan banderapawa,
  jaqinakan qhantatipawa!
  ¡Munat Stalin jilatajj
  walja, walja jaya maranakaw jakañapa!
  Imill wawanakaxa wali suma q"uchupxäna. Verónica ukat Victoria jupanakax Maria ukat Tamara jupanakamp chikaw sarapxäna.
  Pusi suma uñnaqt"aninakax muyuntatäpxiwa, ukampis kunjams ch"axwapxi.
  Aka chiqanx Mariax q"ala kayumpiw mä granada jaquntäna ukat alemán ataque avión ukarux jaquqaniwayi. Ukat suma uñnaqt"anïñax akham sänwa:
  - ¡Jach"a kankañani jiwasana fiestasataki!
  Verónicax q"ala kayumpiw jiwañ regalo apayaniraki, ukatx HE-162 ukax jaquqaniwa. Ukat nuwasir jaqix akham sasaw arnaqasïna:
  - ¡Jach"a kankañax jach"a kankañat sipan juk"amp jach"awa!
  . 6 JALJA No. 6. Ukaxa mä juk"a pachanakwa lurasi
  Victoria, uñisirinakapar ch"axwasa ukat ch"axwañampiw sonrisa:
  - ¡Jutïr pachan comunismo ukan jach"aptawinakapataki!
  Ukat pusi suma uñnaqt"ani, niya q"ala kayuni, larusipxi.
  Jupanakax ukham águila imillanakax jach"a ordenankiwa.
  Mirabela ukat Anastasia jupanakax alaxpachan ch"axwapxi. Ukat fascistanakarux p"iqip jariqapxaraki.
  Mirabelax mä jachaqt"asisaw tuiteo:
  Akapachanxa taqi kunas walikïskaniwa,
  ¡Markamarux wali munasiñampiw munasiñama!
  Ukat mayampiw q"ala kayunakapampix jist"arat ventana taypit mä limón jaquntäna. Ukat jupax fascistanakarux mä maldición churani. Yaqha hit autow jaquqaniwayi.
  Akax trik - ukham ch"allt"añamawa.
  Anastasia kullakax mä jach"a jach"a tukusaw akham säna:
  - ¡Lenin jupax jach"añchaspawa!
  Mirabelax mä pä alemán autonak mä phallawimpiw jaquqaniwayi, ukat akham sasaw arsuwayi:
  - ¡Stalin, jan pächasisa, ukhamaraki!
  Anastasiax kimsa avionetas nazis ukanakaruw khuchhuqawayi ukat chiqanchawayi:
  - ¡Jan kuna pächasiñampi!
  Imill wawanakax wali thayapxiwa. Ukat jukʼamp wakiskirïki ukajj suma uñnaqtʼaniwa. Jupanakax junt"u ukat pachpa pachanx thaya calculación ukanipxi.
  Mirabela, yaqha avión jaquqanisa, akham sasaw arsuwayi:
  - Jiwasana pachasa taqi kunasa relativa...
  Anastasia kullakajj lartʼasisaw colerat arsüna:
  - ¡Jan ina ch"usat filosofía!
  Ukat ventana jistʼarasaw qʼala kayupampi mä granada jaqontäna. Aka kutix ME-262 ukax phallawayi.
  Mirabela kullakajj iyaw sasaw pʼeqep chʼoqtʼasïna.
  - ¡Jumanakax wali jach"a lurapxtaxa!
  Anastasia kullakajj kisunakap qhantʼayasaw akham säna:
  - ¡Nayax kuntix lurawaykta uk lurawayta!
  Ukat panpachaniw nuwasirinakax larusipxäna. Ukat jupanakax maynit maynikamaw uñch"ukipxi.
  Jïsa, heroísmo ukax wali muspharkañawa.
  1946 maran verano phajjsinjja, Volga sat jawir thiyankir markatakiw wali chʼama chʼajjwäwinakajj utjäna. Warminakan batallón de francotirador ukanakax Capitán Alena Ogurtsova jupan p"iqinchataw Volodarsky callin ruinas ukanx mä defensiva posición ukar puripxäna. Ametralladoranakampi, escopetanakampi, granadanakampi chintʼat imill wawanakajja, uka tʼunanak qhepäjjat imantatäsipkäna.
  Alena kullakajj qʼala janchipa patjjar mä túnica manchani, jiskʼa pantalonampi ukat qʼala kayuni uchatawa. Mä suma uñnaqt"an tawaqu, ch"aman caderasni, jisk"a cinturani, ukat jisk"a bob chukinak khuchhurata. Ajanux wali uñacht"ayatawa, chacha chinuniwa ukat jach"a ch"uxña nayraniwa. Marrón ñik"utax laq"at ch"iyar tukuwayxi, jach"a pecho, ch"ama uñnaqa. Capitán Alenax pä marat jilaw ch"axwaski ukatx waynäkasas walpun uñjawayi. Imill wawax kayunakapax abrasiones ukat ch"uxñanakampi ch"uqt"atawa. Mä imill wawatakejj qʼala kayuni sarnaqañajj jukʼamp facilakiwa, qʼañu ukat jan wali botas uchasiñat sipansa.
  Qʼala suelajj oraqen mä jukʼa khathatitap amuyasi, mä mina jakʼankjjatap yatiyaraki, ukat pachpa oraqejj aguantañapatakiw yanaptʼi. Mä tuqitxa, imill wawan kayunakapax qhururuw tukuwayxi, ukat janiw junt"u metalarus axsarkiti, jan ukax t"unjäwinakan ch"ullqhi ch"usa ch"usanakaparus axsarkiti, ukampis mayni tuqitxa, janiw sensibilidad ukat flexibilidad ukanak chhaqhayawaykiti, ukax movimiento de tankanaka.
  Muxsa Alenkax mä granada apt"atawa, ukax mä paquete de explosión ukampiw amparanakaparux chint"ata. Jumax wali axsarkañ tanque Alemán León ukaruw jalt"añama, ukax callinakaruw ametralladoranakampi ch"allt"asiski.
  Mariax jupan jak"aparuw jalnaqt"i. Ukhamaraki q"ala kayuni, batallón ukankir taqpach imill wawanakar uñtasita, jupanakax botas ukamp isthapt"ataw jikxatasipxäna, comandantepat yatiqasisa. Uka imill wawax pusi kayumpiw jalnaqki ukhaxa, laqʼampi phuqhantat suelanakapax jukʼampiw chʼallxtaski. Marian q"illu ñik"utapax q"añuchatawa ukat jaya... Mä juk"a k"uchi. Pachpa imillaxa jisk"a, jisk"a, jisk"akiwa. Ukat mä imill wawat pantjasispawa, jiskʼa amparanakani ukat jachʼa pʼeqenïkaspas ukhama.
  Ukampis Mariax nayratpach walja experiencianak jikxatawayi. Jupax fascista katuntat jaqinakar visitt"añ atipxatayna, jan sintt"asis t"aqhisiyat uñjasitapat qhispiwayi, ukat minanakaruw saratayna, kawkhantix mä jan amuyt"kay milagro tuqiw qhispiñ atipxatayna. Ukampis wawar uñtat llampʼu chuyman ajanupar uñtasajj janipuniw caucho thujrunakampi talonanakapar jawqʼjapjjatapsa cuerpopar mä corriente eléctrica pasatapsa amuykasmati.
  Mariax ch"axwawimpiw... Kimsïr Reich ukan pallapallapax, aka tuqinx árabe ukhamawa, jiwataw jaquqaniwayi, laq"a ukat ch"usawjanakaruw bozal ukamp ch"allt"asi.
  Alenkax mä qutu granadanak mä pila basura manqhar liwxati. Jichhax mä llätunk tunk tonelada "León" ukaw akan jalnaqt'ani ukat phust'ani. Imill wawax ch"uxña nayranakapax zafiro ukham lliphipiw mä ajanupan ch"amakt"ata, bronceado ukat laq"ampi.
  Experienciax uñacht"ayiwa, mä suma jark"aqat tanquex jichhax posición ukar mayjt"ayaspawa. "León" ukax 100 mm armadura lateral ukaniwa, ukatx mä ángulo ukanx ukhamarakiwa. Kimsa tunk pusini jaqinakax janiw ukarux mantañjamäkiti; Ukampis larugas ukanakaw amtäwixa. Jilïr amtäwix autox movilidad ukat jark"aqañawa...
  Anyutax ametralladora ukanx mä phallawiw phichhantawayi... Mä pallapallaw jan uñt"at nacionalidad ukan jaquqaniwayi. Alemania markankirinakajj inti jalsu toqenkir jila parte cheqanakar katuntasaw ariano wilap wali askit uñjapjje, ukat colonial soldadonakaruw nuwasiñar jaqontapjje: árabes, africano, indio, kunayman asiático ukat europeonaka. Ukhamarakiw polacos ukanakax jilxattawayi - khitinakatix cuna ukanx Rusia bolchevica ukar uñisiñ yatichapxi. Nacionalistas ucranianos, don cosacos, chechenos ukat taqpach Kaganate caucásico ukanakax akan ch"axwapxi. Hitler chachajj mä taqpach internacional sat jaqeruw jiltayäna.
  Walja uñisirinakaw utji...
  Anyutax wali yatiñampiw ametralladoranak nina naktäwit jithiqtawayi. Uka balax niyaw imill wawan muyu talonap ch"iyjatayna, laq"ampi ch"iyarar tukutayna. Uka suma capitanajj kunjamsa uka jachʼa calibre regalojj jakʼachasiskäna uk uñjasajj mä cosquillas ukhamwa jikjjatasïna. Imill wawaxa ch"uqt"asitaynawa, jiskht"asisa:
  "¡Janiw mä balas jarkʼkistaspati!"
  Mariax phichhantawayi... Yaqha imill wawax Alla satawa, jupax wali wila ñik"utani, promedio alturat sipan juk"ampi, ukat musculoso ukhamawa, juk"a racionanakanïkchisa. Jupax wali suma tawaqurakiwa, luxus caderas ukaniwa, cinturapax ch"ullqhi, jan warmir uñtat jach"a amparanakani ukat jach"a chuchuni.
  Allax shorts ukampikiw ch"axwaski, túnicapax ch"iyjataw ukat laq"ar tukuwayxi, ukat machaq uniformes ukanakax janiw Volga jawir khurkatar churatäkiti. Diosax juk"amp municionanak ukat mä juk"a manq"añanak qarjat soviético soldadonakar yaqha chiqar apañasatak churpan.
  Ukhamat Allax niya q"ala jan isinïxiwa, kayunakapax ch"uqt"atawa, juk"ampirus qunqurinakapax ch"iyjatawa. Mä metrallax ch"iqa kayujan suelaparuw ch"allt"itu, ukat usuchjasi ukat sarnaqañax ch"amawa.
  Wila ñik"utan, laq"ampi, niya q"ala jan isin Allax suma uñnaqt"ani, ukampis uka pachparakiw qala ajanuparux t"ijt"ayi. Imill wawaxa, ch"axwañampiwa, akham siwa:
  - ¡Tatitux jiwasat sipan juk"ampiwa, Moscú ukat Stalin!
  Ukat atacasir nazis ukanakarux tʼunjaraki, jukʼakiw qhipäxar kuttʼañatakis tiemponïxi.
  Ruina ukat jiskʼa callenakajj alemán ajjsarkañ tankinakapar kuttʼañajj chʼamakiwa. Niya pä patak tonelada "Mauses" ukax janiw kunas pasañapakiti...
  Kunjamtï Anyutax suykänxa, "León" ukax mä juk"a auto apnaqatayna ukat mä pila basura ukar t"ijtäna. Ukanx mä phallawiw utjäna. Uka chhuxriñchjatax phallawayxänwa ukat mä par jan waltʼayat rodillonakaw tʼijtxapxäna.
  Uka usuchjat tanquex sayt"atäxänwa ukatx mä concha ukaw barril ukanx jaltxatayna...
  Jayan kawkhantï thuqtʼaskäna, ukat tʼunjatäsajj chhaqtawayjjänwa. Anyutax mä katarir uñtataw sist"asïna:
  - ¡Akax nayan jakhüwijawa! Mä cuenta jist"aratawa...
  Imill wawax capitanax wasitat jaltxañapatakiw wayt"ata. Alemanes ukat satélites ukanakax janiw técnica superioridad ukap escombros ukan apnaqapkaspati. Hitler qala chuyman jaqin juchapatxa, Kimsïr Reich markankir walja jaqinakax mä jach"a ukat suma ch"amanchata markanx posición ukan ch"axwawinakanw jikxatasipxäna.
  Mariax mä granada jaquntäna. Alemanes jan ukax árabes ukanakar golpeados ukanakar somersaults lurañapatak wayt"aña, turkakipt"aña. Hitler chachan nuwasirinakapat maynïrin amparapajj chʼiyjataw uñjasi, ukat inglés arut mä reloj brújula ukan warktʼatawa.
  Mariax jachaqt"asisaw akham säna:
  - ¡Kuntix brújula uñacht"ayktam ukax infierno thakiwa!
  Ukat mä suma tawaqux laqʼampi phuqantat talonat mä cerámica chʼalltʼat chʼallxtayi.
  Allax ch"aman, phuqt"at pechopat laq"a ch"allxtayarakiwa. Chuchupax niyaw laq"at ch"iyara ukat chhuxriñchjata. Jariqasiñatakiw chʼamachasiñama. Mayampiw imt"asiñama kunapachatix ametralladoras alemanas ukanakax ch"axwapxi ukhaxa. Ukat purakamar jalnaqañamawa.
  Imill wawanakan batallón ukax cargop katxaruwayi, ukampirus bombardeo ukanakax utjkchispas. Ukat jach"a proyectilanakax phallawayi, ukat bombanakax alaxpachat jaquqaniwayi... Ukampis janiw kunas heroínas soviéticas ukanakan jan axsarañapatak p"akintkaniti.
  Anyutax Pantera ukarux jalnaqir uñji. Suma, aka tankax janiw ukhamakiti.
  Ukax ladoparux punchumpiw ch"allt"asispa. Imill wawax estornudo ukat suma lakapar jaquqanir laq"anak thuqhuntatayna. Mä granada amparapar aptʼasïna, uka granadajj mä paquete de explosión ukamp pesatäjjänwa. Jan uñjkayaw jaltxañama. Ukampis uka jakʼanjja, walja chhullunkhanakaw utji.
  Anyutax jalnaqt"añ qalltäna, q"ala kayunakapampi ukat codos ukanakampiw desagüe ukan samart"äna. Jupax mä pusi ch"uqi arknaqir uñtasitänwa. Uka tawaqux pusi tunk mayan maratpach uka jan wali verano urutpach ch"axwäwit amtasïna, kunawsatix Wehrmacht ukax URSS markan jach"a uraqinakaparux jan axsaras mantawaykäna. ¿Uka tawaquxa, niya imillaxa, axsarayaspachati? Qalltanjja jïsa, ukampis yatinoqtjjaraktawa. Ukat conchas ukanakan sapa kuti phallatapax mä ordinario chʼaxwañjamaw nayratpach amuyasta.
  Ukat jichhax wali jak"anw phallawayi. Imill wawaxa purakaparu ch"allt"asi. Alajjpachatjja, tʼaqa tʼaqanakajj mä tama abejanakar uñtataw tʼijtʼi. Anyutax ch"iyjata laphinakampiw jiskht"asi:
  - ¡Chiqapataki sutipxaru, Tatay!
  Imill wawax jank"akiw jalnaqt"i ukat mä granada ukampiw mä paquete explosivo ukamp chikt"at t"ijt"awayxi. Uka regalox mä arco ukanw t"ijti. Mä phallawiw utji ukat Panterax juk"amp thithita lado armadurapax jaytawayi. Alemán tank ukax phichhantañ qalltawayi ukatx kit de combate ukax phallawayxi.
  Anyutax mä jach"a jach"a tukusaw akham säna:
  - ¡Yuspära, ¡Taqi ch"amani Jesus! ¡Juma saparukiw confiyta! ¡Juma sapakiw mayissma!
  Panterax t"unjatawa. Uka ch"iyjata jach"a troncox ch"usa uraqinakan imt"atawa. Frontal armadurax lado armadurat jaljatawa, ukax mä cucharada ukar uñtasitawa.
  Anyuta, nayranakapaxa siwara panqaranakjamawa ajanupanxa laq"ampi ch"uxñampi ch"uxña ch"uxñanakampi ch"uxña, jupax akham siwa:
  - ¡Uñisirix juk"amp encina quqanakanïki ukhax jiwasan arxatäwisax juk"amp ch"amaniwa!
  Allax wali sexy ch"iyar bragas ukat q"ala, laq"a, ch"aman janchini. Imill wawaxa wali ch"ikhiwa. Jupajj qʼala kayunakapampiw vidriot lurat tʼaqanak jaqontaspa.
  Jichhax mä laq"ampi ch"uqt"at suma kayumpiw mä ch"ullqhi yänak jaquntäna. Ukat ukax chiqapuniw fascista kunkaparux ch"ankhampiw ch"ankhachatayna. Suma Allax akham sasaw arsüna:
  - Ukat nayax sexo chimpunïtwa, ukat jiwañan chimpupawa!
  Ukatxa imillaxa mayampiwa jalnaqäna, ch"axwañampi. Anyuta ukhamarakiw phichhantawayi.
  Suma capitanax fascista ukar khuchhuqasax tuiteó:
  - Jakawixa mä cadenawa, ukatxa jisk"a yänakaxa ch"akhanakawa...
  Mariax pallapalla, Fritz p"iqip khuchhuqatayna ukat akham sasaw yapxati:
  - ¡Janiw uka link ukar jan yäqañax utjkaspati!
  Anyuta, wasitat chiqaparu ch"axwaña, rasped:
  - Ukampis janiw jisk"a yänakampix lup"iñjamäkiti...
  Mariax akham sasaw saskakïna:
  - Jan ukhamäkanixa, ¡cadenax jumaruw ch"ukupxätam!
  Yaqha tawaqux Matryona satänwa, jupax wali suma uñnaqtʼanirakïnwa, Seryozhka sat precursoramp chikaw alambre patxan mä mina wakichtʼapxäna. Panpachaniw ukx thaqhapxäna... Mä insidioso booger ukaw Tiger-2 caterpillar ukar jalnaqäna. Ukat kunjams aka jach"a barril alemán maquinax phallani.
  Sergei sat rubio waynax akham sasaw jachʼat arsüna:
  - Jiwasana Rusia, mä parasha jumataki!
  Ukat jukʼakiw jaltxañatakix tiemponïxäna, chʼiyar, tʼunjatäki uka talonanakapwa, jaquqanir tejat qhantʼäna.
  Matryonax waynan kunkapar ch"allxtasaw akham säna:
  - ¡Jumaxa wali yatiñaniwa!
  Precursorax nayrïr chiqaruw saratayna ukat warminakan batallón ukar mantawayxatayna. Uka waynax wali inventario ukhamarakiwa. Amuytʼañataki, fascistanakan ataque sat avionanakar jaqunukuñatakiw avionanak luräna. Kunawsatix Focke-Wulfs, jan ukax TA-152s ukanakax sartapxi ukhax mä jan iyawsañjam ist"añjam warariw ist"asi.
  Alemanonakax mä sinfonía Wagner ukamp chikt"ataw huelga lurapxi. Ukham jach"a melodia.
  Matryonax chuym ch"allxtataw akham säna:
  - ¡Jupanakax wali axsarañ munapxistu!
  Precursor waynax pathos ukamp q"ucht"äna:
  - Rusia ch"axwirixa janiwa jiwañaru axsarkiti,
  ¡Warawaranakamp phuqantat alaxpacha manqhan jiwañax janiw apaskistaniti!
  Jupax qullan Rus' laykux wal ch'axwani,
  ¡Uka jachʼa ametralladoraruw cargayäta!
  Matryona, jach"a, musculoso tawaqu, jach"a caderas ukat hombros, típica campesina warmiwa. Ch"axwäwinakanx isinakx ch"iyjatäxänwa, ch"aman kayunakapax q"ala ch"iyjataw uñjasirïna, ñik"utanakapax pä trenzaruw trenzatäna ukat wali laq"arakiwa.
  Seryozhkax tunka mayan maranikiwa, jan manq"añat jisk"akiwa, ch"uxña ukat q"añut yuqall wawawa, shorts ukakiw uchasi. Uka waynan naturaljam janq"u ñik"utapax ch"iyar tukuwayxiwa, ukat costillanakapax jisk"a, q"añut uñtat ukat q"añut uñt"at ñik"utapatw uñjasi. Kayunakajajj wali pʼakjatäjjänwa ukat phichhantat, chʼakhanakampi ukat chʼakhanakampiw chʼamaktʼayatäjjäna. Chiqansa, destinox wawarux wali usuchjatanakat jarkʼaqäna.
  Jupampi chikachasiñatakixa, Matryonaxa jach"a ukhamaraki lik"i uñtatawa, imillaxa janis lik"ïkchixa, jan ukasti ch"akhanakaparuxa ch"amani, yatichata aychampiwa. Ukatjja, manqʼat awtjatätapajj janiw portly ukat jachʼa cuerpoparus kunjamatsa jan waltʼaykänti.
  Mä imill wawax mä jach"a antitanque fusil ukamp jaquqaniwayi. Alemania markan k"añaskunakarux janiw p"iqimp mantañjamäkiti, ukampis pistas ukar ch"allt"añax utjiwa.
  Ukat jach'a "Lev", chasis ukan mä jach'a explosivo katuqasa, mä jach'a fumañ jaqir uñtataw chhullunkhañ qalltäna.
  Seryozhka kullakax sarcasmo ukham q"ucht"awayi:
  - ¡Stinky Fritz, jan amuyt"asisa, mantañawjan cigarro naktayäna! ¡Chiqansa, ¡jachʼa jan waltʼäwinakaruw purtʼasïna!
  Matryona, musculoso, bronceado vaca qallunakapar qhant"ayasa, q"ala, suma kayunakapamp tap-dance ukham thuqt"äna. Uka tawaquxa akham sasaw q"ucht"äna:
  - Rusia santunakan ajanunakapax icono ukanx qhant"iwa... ¡Diosax waranq Krauts ukanakar jiwayañam jark"pan! Ukat maynitix fascistanakat sipan juk"amp thuqt"aspa ukhaxa, ¡janiw khitis, iyawsapxita, ukat juchañchapkätamti!
  Ukat antitanque fusil wasitat cargayäna ukat wasitatwa chʼiyar jaquntäna. Alemania markankir transportadorajj wasitatwa mä chhullunkha apsuwayjjäna.
  Imill wawanakan batallón ukax Krauts ukanakarux wali jan walt"ayawayi. Ukampis jupa pachpaw jan waltʼäwinakan uñjasïna. Mä imill wawax chikat ch"iyjatäxänwa, ukat ajanupax wali ch"uxñaruw tukuwayxäna, laq"ampis ch"iyjatäxänwa.
  Stalingrad markanx jilpachx nazis ukanakan katuntatäxiwa, ukampis kunatix markat qhiparki ukax janiw jaytañ munkiti ukat katuyasiñ munkiti.
  Ukampirus Anyutax Tigre ukarux p"akintañatakiw ch"amanchaski. Alemania markankir mä chʼamani autojj granadampiw ladopar chʼalltʼasïna, ukampis janiw atipjkänti. Ukax cañon ukar jalxatañatakiw kutt"awayxi. Imill wawax uraqiru ukhamarak ch"usa chiqanakaruw imt"asiñapa, ukhamat antutat regalox jan phallañ ola ukamp t"unjatäñapataki.
  Anyutax amukiw akham säna:
  - Mama, tata!
  Mariax Tigreruw mä granada jaquntäna, ukax nayraparuw phallawayi. Uka tawaqux akham sasaw sist"äna:
  - Qhanax juyphi pachan yatichäwipawa, primavera ukanx... ¡Hitler jupax mä pestilente bastardo ukhamaw sasin jan mayjt"ayasaw wasitat arsta!
  Alla, fascistanakan amtap p"akintasa ukat nina nakhantayasax akham sasaw jisk"at arsüna:
  - Ataúd ukanxa, ¡Jichhax Fuhrer ukar uñjta! ¡Ukat uka jan wali jaqirux nayraparuw taktʼäna!
  Chiqansa, wila ñikʼutan tawaqux qʼala amparapampiw tankar mä granada jaquntäna. Barril ukarux ch"allt"awayi... Mä phallawiw arktawayi ukatx Tigre barril ukax mayjt"ayatarakiwa.
  Alemán ajjsarir jaqejj uka aptʼasisaw qhepar kuttʼjjäna.
  Anyutax nayra ch"akhanakap tuqiw chhuxriñchjasïna:
  - Jiwasanakax janiw jumanakamarux jayskaniti!
  Mariax Hitleran contratacionaparux mä balampiw khuchhuqatayna ukat q"ucht"atayna:
  - Ukampisa jan wali jaqixa janiwa sawkasirïkiti! ¡Amparanaka, kayunaka, jupax rusa sogas ukanakaruw t"ijt"aski! ¡Chuymaparux kisunakap ch"allt"i... ¡Pata markaruw q"añunakar umañ tukuyi!
  Anyutax chhuxriñchjasïna ukat chhuxriñchjasïna:
  - ¡Fuhrer ukax wali ch"amampiw arnaqasi, jupa pachpaw ch"amanchasi!
  Mariax irnaqawipat jaqunukuwayi ukat akham sasaw saraki:
  - ¡Walikiwa, jiwañax puffs ukat sonrisas!
  Jichhax juk'amp jan walt'ayir "Shtumrtiger" ukaw uñstawayi. Ukax taqpach edificionaka ukat bunkers ukanakaruw t"unjaraki. Ukhamarus janiw soviético soldadonakan cargonakapar jak"achaskiti. Uka autojj alemán ametralladoranakan imtʼataw uñjasi.
  Anyutax uñjiwa, janiw Kraut ukan cargonakapar jak"achasiñax utjkiti. Ukampis alaxpachanx Focke-Wulfs ukanakaw utji. Uka autonakat maynïrejj soviéticonakan utjkäna uka cheqanakaruw jukʼamp jakʼachasi. Imill wawanakax juparux pallapallampiw jiwayapxi.
  Allax granada jaquntasaw wali colerat säna:
  - Manqha jiwañanxa janiwa pampachañaxa utjkiti!
  Uka qhipatxa imill wawax ametralladorampiw mä phallawimp ch"axwanti. Jank"akiw qhipäxar rollo luraraki. Mä machaq tanque alemán "Panther"-2 ukax mä jisk'a torreta ukat mä silueta inferior ukampiw jank'ak jak'achasi.
  Walja imill wawanakax alemán autoruw granadanak jaquntapxäna. Jupax regalonak katuqasax congelasi ukat janiw kutt"añjamäkiti.
  Allax sillp"i ukat sist"asïna:
  - ¡Akax machaq ataquewa! ¡Jiwasax jupan jawq"jap ch"iyjañäni!
  Pantera 2 ukax chhuxriñchjasïna ukat juk"amp ch"aman armap jaquntäna.
  Nina columnajj thayaruw tʼaqanuqäna ukat mä ratukiw thayajj juntʼuchasïna ukat electrificarakïna.
  Allax chhuxriñchjasïna, conchas ukanakax chika q"ala jan isin imill wawarux t"ijtäna. Jan p"inqan wila p"iqini warmix caderanakap ch"allxtayasaw qillqt"äna:
  - Ukat Newtonax uñisirinakaparux atipt"awayiwa, tronot yugo jaqunukuwayi! Jupajj Newton chachan leyipwa Fritz!
  ¡Stalingrad markax ninampiw qʼal chʼamaktʼäna, ukat nina laxranakax alaxpachar llamktʼkaspa ukhamänwa ukat morado, naranja ukat escarlata chispanakax chʼiyjatäxänwa! Ukat sapa chispax mä fantasma infiernonkir castillot jaltxar uñtasitawa.
  Anyuta, mä alemán ch"axwirir t"unjasa, ch"uxña nayranakap ch"allxtayasa ukat q"ucht"asa:
  - ¿Kunatsa jumax chhuxriñchjaskta, jumax llamp"u chuyman tawaqu? ¡Iyawsapxita, ¡mä loco jaqikiw jumatakix jachaski!
  Mariax nazis ukanakar pallapallanakamp pallapallanakamp arsüna:
  - ¡Qhawqha sumas ch"uxña pampan ikiñax Krauts p"iqipar ch"allt"añaxa! ¡Fuhrer ukarux mä cataplasma churañamawa ukat ametralladora ukan balas ukanakamp ch"axwañamawa!
  Imill wawax wali jach"at lart"asisaw purakapat qhipäxkama liwxatäna. Mä bicicleta kayunakampi lurawayta. Mä granadaw jalnaqäna. Focke-Wulf sat tʼijtʼir barcojj puraka manqhan metrallanak katoqäna ukat jankʼakiw jukʼamp altor jaltjjäna. Amuyataxa, wali chʼullqhi fragmentonakaw usuchjatayna. Fascista sat animalajj ninamp nakhantayäna ukat pʼakjata chʼiwinakapat chʼiyjañ qalltäna.
  Anyuta, kunjams Focke-x alturap chhaqhayaskäna uk uñjasax akham sasaw qhuru arsüna:
  - ¡Akax mä semáforo ukhamawa! ¡Ukanjja mä hachaw barcon warktʼatäski!
  Alemania markankir avionajj phallawayjjänwa, ukat alajjpachan taqe jaya cheqanakaparuw qʼañunak chʼiyjäna. Ukat ¿kawkirus uka as fascistax saräna? Qhipa turno lurawayta. ¡Verduojj tʼunjatäjjänwa, janiw pilotojj tʼunjkänti!
  Mariax chhuxriñchjasïna, laq"a ch"iqiyasax akham sänwa:
  - ¿Janchañati janicha? ¡Janiw mä jisktʼakïkiti!
  Allax wasitatw kayupampix mä vidrio jaquntäna, ukhamat Fritz sat jaqin nayrapar ch"allt"äna ukat p"iqip qhipäx tuqit mistunitayna:
  - ¡Nayaxa tanka armada ukhamawa! ¡Ukat qullañaw wakisi!
  Alemanes ukat satélites ukanakax nayrar sartañ yant"apxäna, granadas ukanakamp nayraqatapar jaquntapxäna. Ukham taktikanakajj janiw imill wawanakar jan waltʼaykänti. Ukhamat Seryozhkax catapulta ukar uñstayatayna, ukat kunjams uñisirinakarux jaysañatak ch"allt"atayna.
  Precursor waynax akham sasaw jachʼat arsüna:
  - ¡Papá Noel Hitler chachan jawq"añanakap ch"iyjaski!
  Catapulta carga, fascistas ukanakar ch"allt"asa, jupanakax t"ijtxapxänwa ukat pachpa pachanx thayaruw muyuntapxäna. Fritzes ukanakax jaquqanipxänwa ukat pirqanakan t"unjatäpxänwa.
  Tigre-2 tanquex janiw equilibrio ukar puriwayxänti, ukat León ukamp ch"axwawayxäna. Eh, Leva, kawkhans axsarkañ sutimax utji?
  Anyuta jachaqt"asisaw jaysäna:
  - Walikiwa, Seryozhkaxa wali sumawa!
  Uka waynax wali qhurutwa arsüna:
  - ¡Precursorax wakicht"atawa!
  Imill wawax capitanax wasitat clavañ qalltäna. Ukat Matryonax Seryozhka jisk"a kayuparux ch"allxtayäna, ¡kunjams ch"amaxa! Uka waynax nina taypin tʼijtʼañ jan axsaratapax janiw muspharkañäkiti.
  Mariax q"ucht"asisaw akham säna:
  - Wayna tawaquxa sumawa - chuymankipstañaxa jani waliwa!
  Alla, aka kusisita wila p"iqinixa, iyaw sataynawa:
  - ¡Janiw kunas chuymankipstañat sipan juk"amp jan walïkiti! ¡Chiqpachansa akax taqe kunat sipansa jukʼamp jikʼakiwa!
  Ukat imill wawax mä flip jump luratayna. Jupajj mä jukʼa tiempotakejj uñisit awichanakar amuytʼäna. Janiwa, janiwa mä chuyman warmimpi imillampi chikachasiñakiti. Ukat kuna suma uñnaqtʼanïñas jiskʼa cuerponakan utji.
  Alla aptasaw q"ucht"äna:
  - Marat marat mararuw mä caravana ukham jallu, .
  Mä chuymankipstat warmix mä mortero ukan henna muyuña...
  Ukat ¿janich ukhamäki uka jiskʼa uñnaqajat kamsaraksnasa?
  ¡Janiw amuyañjamäkiti kunjams waynäñajajj chhaqtjjäna!
  Anyutax nayranakap ch"allxtayäna, alemán jaqirux ingle ukar ch"allt"asaw jaquqanïna ukat akham sänwa:
  - Janiwa! Ukhampachasa, ch"axwäwinx ukham encanto ukaw utji - ¡wiñay wayn tawaqun qhiparañataki! ¡Sapa kutiw machat sarnaqapxirïta!
  Matryonax mä machaq carga catapulta ukar uchatayna. Akax mä suma mortero ukar uñtasitawa. Uka tawaqux akham sasaw sist"äna:
  - Janiwa pasañamäkiti, jan ukasti pasapxam!
  Seryozhkax jisk"a ukampis ch"ikhi kayupampiw ch"allxtasïna ukat larusisaw akham säna:
  - ¡Fritsam ajanu!
  Ukat granadax, uka paquete de explosión ukamp chika, wali ch"amampiw nazis ukan posición ukar t"ijtäna.
  Jisa, Stalingrad markax janiw jupanakarux churatäkänti. Uka jan walt"awix kimsa phaxsiw junio phaxs tukuyatatx utjawayi, ukampirus markax janiw katuntatäkiti. Nazis jupanakax yaqha sectores del frente ukanx suma jikxatasipxäna, ukampis janiw aka sectoranx askinak jikxatapkänti.
  Anyutax pistolampiw chhuxriñchjasïna ukat akham sasaw qhuruchasïna:
  - Taqi kunasa janiwa lurañjamakiti, lurasispawa... ¡Janiwa pachaxa wali ch"amt"ayañaxa wakiskiti!
  Ukat motocicletan gas tankaparuw chʼalltʼasïna. Autojj phallawayjjänwa, ukat nina thayanakajj chhullunkhayat cheqaruw qhantʼäna. Ukat alemán chachajj nina nakhantat kayumpiw chʼiyjatäna.
  Uka imill wawax capitanax akham sasaw jach"at arsüna:
  - ¡Jan wali jiwayañaxa nayatakixa wali munatawa! ¡Ukat akax wali jach"a askipuniwa!
  Mariax alemanes ukanakarux ninamp ch"allt"äna ukat sist"äna:
  - ¡Porcupina anatt"apxañäni!
  Allax nina nakhantayatayna, juk"amp chiqaparu. Walja ch"iyar jaqinakaw lanzampi ch"uqt"at q"añunak patxan ikintatäpxäna:
  - ¡Uñisiriru jiwayapxam! - Imill wawaxa jiskht"asitaynawa.
  Mariax anatt"asisaw q"ucht"äna:
  - Hitler juparux labial labial ukamp pintawaytwa, Mainstein juparux lapiz de cabello ukamp pintawaytwa, nayax princesan katuntatäñaruw aynacht"ayapxäma, chiqa chuyman anumax chhuxriñchjapxätamwa!
  Anyuta, fusilamiento, sist"asïna:
  - Jichha jayp"ux warkt"asiñäni, Adolf... ¡Jan sallqjaña! Jayp'urux jutapxam, girfalcón ukham t'ijtapxam - ukhamat nazis ukanakar ch'amampiw atipt'apxañamataki!
  Mariax wali colerat sänwa, casco tormenta ukan p"iqipat jaquqanisa:
  - Atiñasawa! ¡Ukat lurañäni!
  Lenin batallón ukan imill wawanakax anqäx markan ejercitopan nayrar sartawip sayt"ayapxäna. Fritz ukax nayrar sartawayi, chiqpachansa uka chiqarux jiwat jaqinakampiw q"añuchawayi. León tank, kawkhantix suyt"awinakax pintatänwa, ukax janiw yanapt"känti. Akax mä modificación ukawa, ukax 150 mm cañón ukampiw lurasi.
  Allax q"ala chuchupar ch"uqt"at qalaruw liwxati. Imill wawax ukham suma ukat phuqt"at chuchuniwa. Imill wawax kayupampiw granada jaquntäna. Chakix amparat sipan juk"amp ch"amaniwa, ukat jaquntañax juk"amp jayaruw saraski.
  "León" ukax pista ukan mä ch'usawja katuqatayna ukat sayt'atayna. Ch"aman lakapat ch"axwata. Mä ch"axwawi ukat mä t"unjawi.
  Alla, thuqhusa, siwa:
  - ¡Mä rusa ch"axwirix janiw llakimp jach"at arskiti!
  Ukat mayamp imill wawax ch"axwanti. Ukat wali chiqaparuw uk luraraki. Torret mistur fascistax qhipäxar jaquntatawa.
  Mä wila p"iqini, niya q"ala jan isin tawaqux akham siwa:
  - ¡Inamayaw uñisirinakax rusanaka p"akjañ atipxatayna sasin amuyapxi! ¡Khititï jan axsartʼirïki ukax nuwasïwinwa nuwasini, uñisirinakasarux walpun atipjañäni!
  Ukat Allax purakapan musculonakap liwxati, ukanakx jupax wali qhanañcht"awayi.
  ¡Ay, ¡kunja imill wawanakax wali suma uñnaqt"anipxiwa! Chiqpachansa janiw maynis jiwañap munkti.
  Ekaterina t"ijtäna... Wali suma imilla, ch"uñu, janq"u ñik"uta. Jupax kunjamatsa kunayman poción ukamp ch"allt"añ atipxi, ukhamat jan q"añuchasipxañapataki.
  Imill wawax wali suma uñnaqt"aniwa, Venus ukan uñnaqapampi, juk"amp tonificata ukat esculpida ukakiw. Jupax sujetador ukat bragas ukampiw isthapita. Taqi kunas nayratpach ch"iyjatäxiwa. ¡Ukampis kayunakapax wali suma uñnaqtʼaniwa! Akax janiw mä imill wawakiti, jan ukasti mä sello de perfección, mä corona de belleza.
  Jupax mä suma thakhinjam sarnaqäna, mä ardilla ukham sarnaqäna. Ukat qʼala kayunakajj mä jukʼa chʼiyar chʼiyar chʼiyar tukupjje, ukat talonanakajj muspharkañ qʼomaw qheparapjje. Catalinax ch"iyar jaquntawayi, ukat fascistax pechopan mä úlcera usump usuntawayi.
  Tawaqux akham siwa:
  - ¡Tayka markar chiqa chuymanïñaxa jach"a aruwa!
  Allax mä jach"a jach"a tukusaw akham säna:
  - ¡Sujetador apsuñamawa ukat nayampjamaw bragas ukan qhiparañama!
  Catalinax jan walit p"iqip ch"allxtayäna:
  - ¡Akax janiw walïkiti!
  Allax caderanakap ch"allxtayäna, chiqaparuw fusiläna ukat q"ucht"arakïna:
  - ¡Kunjamatsa Komsomol ukankirinakax jan uñt"at jaqiruw tukupxi! ¡Ukham qʼala pechompi sarnaqañajj wali jan walipuniwa!
  Catherine kullakajj jachtʼasisaw akham säna:
  - ¡Kunatsa Krauts ukanakarux kusisiñ apaniñasa jiwasan suma uñnaqt"anïñ uñakipt"asa!
  Alla kullakajj akham sasaw amtasïna:
  - ¡Jiwasan suma uñnaqt"anïñasax jiwayañjamawa!
  Katyax chhuxriñchjasïna ukat TA-200 ukaruw ch"axwäna. Nazis sat jaqenakan autopajj ninamp nakhantjjänwa. Ukat uka suma rubio warmix akham sasaw arsüna:
  - ¡Jiwaña jan waliru!
  Allax akham sasaw chhuxriñchjasïna:
  - ¡Ukat jakawixa wali sumawa!
  Catalinax alemán jaqir jaquntatäskir uñjasax akham sasaw qhuru arsüna:
  - ¡Akaxa wali jach"awa! ¡Jan amuyapxamti, fascistanakax atipt"apxtawa!
  Kunjams Allah ukax q"ucht"ani:
  - ¡Atipjäwi suyt"aski! ¡Atipjäwiw suyt"aski... ¡Khitinakatix grillete p"akjañ munapki ukanaka! ¡Atipjäwiw suytʼaski! ¡Atipjäwiw suytʼaski! ¡Nazis ukanakar atipjañäni!
  Mä suma tawaqu, ukat q"ala chuchupax khathati. Ukax wali askiwa q"ala torso ukampix junt"u pachanx wali askiwa, ukax ninampiw juk"amp ch"amanchasi.
  Anyuta jichhaxa juk"ampi amtata uñnaqani. Jupax Krauts ukarux ametralladorampiw pallapallatayna ukat akham sasaw jach"at arsüna:
  - ¡Nayaxa jumaru castrapxäma!
  ¡Ukat cheqapuniw nazinakajj jiwayir regalonaka ukat ataúdnakwa katoqapjjäna! Ukat imill wawax jupanakarux amuyt"äwi uñacht"ayäna, q"ala kayunak lurañäni. Ukat mä lunthata ruiseñor uñtataw sillp"äna. Ukat alaya ch"akhanakan amparanakapampi.
  Imill wawa capitanaxa wali yatiñaniwa. Ukat chispiña. Ukat janiw kunjamatsa qhuru jaqïkänti. Jupasti, awisax uñisir pallapallanakat khuyaptʼayasirakiwa, jupanakax inas wawanakanïpxchispa, jupanakax jiwayat awkinakapat jachapxani.
  Ukampis Anyutax ukham amuyunakax jupa pachpat jaqunuku, jachañ munañapatakiw ch"amañchi. Ukampis janiw rusanakax alemanonakar lunthatasiñataki ukat jiwayañataki jutapkänti. Janiwa, akax alemanes ukat mä taqpach agresivo pack de extranjeros taqi uraqpachat espacios rusos ukar jaltxapxi.
  Anyutax ch"axwawayiwa ukat Fritz ukarux ch"axwawayxi, jupax amukiw rusa ukan posición ukar jak"achasiñ yant"askäna... Nayrapampi p"iqipampix mä balampiw jaquqaniwayi, ukatw mistuwayxi.
  Tawaqux capitanax jachaqt"asisaw amuyt"asis akham säna:
  - ¡Chiqa nayra nayraru, p"iqi p"iqiru!
  Anyutax chiqaparuw ch"axwawayxi ukatx mä motocicletaruw ladopar ch"allt"awayi. Autojj chʼiyjañ qalltäna, ukat ametralladorajj walja kutiw tʼijtjjäna ukat muytarakïnwa. Ukatxa, lakapax uka tʼunanak chʼiyjäna.
  Uka tawaqux qʼala, laqʼampi phuqantat suelapampiw uka chʼusa tʼunanakxa chʼallxtayäna. Ukat wasitatwa amtañar purirakïna. Kusisit wayna ajanupax kusisitaw jachaqt"asïna. Uka tawaquxa akham sasaw q"ucht"äna:
  "Janiwa" sasaw fascistanakarux sapxta, markajax janiw rusa suma q"apkir t"ant"a "brod!"
  Mariax wali chiqaparuw mä disparo luratayna, ukax Focke-Wulf ukarux ninamp phichhantatayna, ukat chirpatayna:
  Chiqansa, mä qʼañu jaqitakixa, ajlliñax qhanawa, .
  Jupax Rus-arux dólares ukjam aljantañatakix wakicht'atawa...
  Ukampis rusa jaqix wali muspharkañawa - .
  ¡Taykajatakix jakäwij churañatakix wakicht"ataw jikxatastxa!
  Imill wawax salto luratayna ukat nazis ukanakarux mä galleta uñacht"ayatayna, ukat muyuntatayna, ukat balas ukanakax janiw suma uñnaqt"an jaqirux ch"allt"känti.
  Alla uñstäna, aka suma uñnaqt"ani, niya q"ala jan isin, ukat saxra ukham q"añuchata, pä kayumpiw mä granada jaquntäna. Ukat jupax akham sasaw uñakiptʼäna:
  - Kunatix nayax utjkitu ukax... ¡Fritz ukax ch"ullqhi ladopankiwa!
  Matryona kullakajj Allaruw cheqañchäna:
  - ¡Q"añu, ladu tuqiru, janiwa ch"ullqi tuqiru!
  Imill wawax lart"asisaw sandía pechop ch"allxtayäna, ukat mä granada apnaqasaw mä granada ukamp mä paquete de explosión ukamp jaquqanïna. "Tigre" ukax barril ukan ch'allt'ata, ukat aka k'uchi obra de arte ukax esquivawayxi.
  Uka qhipatxa Hitler chachan luratapax qhipäxar kutt"awayxänwa. Jupax ninamp katjat tortuga ukham jalnaqañ qalltäna.
  Anyuta q"ucht"äna, kusisita ch"ipxtayasa:
  - Ukat Tigrex qhipäxar kutt"awayxi ukat alemanes ukanakax imantasipxi!
  Imill wawanakan batallón ukax aire ukat jach"a armas ukanakamp ataques ukanakamp maniobrapxäna. Ukat lanza cohetes ukanakax ch"allt"asipxäna, p"akjata, junt"u qalanakax alaxpacharuw jilxattawayi. Ukat qalanakax nina nakhantxäna. Wali askiwa, janiw mayni imill wawanakas jiwkänti, jan ukasti chachanakax yaqha pacharuw sarapxäna - ¡khitinakatix janiw sinti llakisipkiti! Ukat almanakax t"ijtapxi - yaqhipanakax alaxpacharuw sarapxi, ukat yaqhipanakax infiernoruw t"ijtapxi! Kawkhantix saxranakax horquillanak apt"ataw niyaw suyapxi khitinakatix Jesusar jan iyawsapkäna ukanakaru.
  Alla, nuwasirinakat sipanx juk"amp sexy ukhamawa, jupax wali coleratapuniwa: ¿nazis ukanakax Sturmtiger ukampix soviéticos soldadonakan posición ukanakarux pallapallanakamp phichhantapxaspati ukat Wila ch"axwirinakar jiwayapxaspati?
  . 7 JAQTHAPI
  Ukat imill wawax qʼala kayumpiw mä granada katthapïna ukat cascadas de salto de salto ukham muyuntäna. Ukat jukʼamp jankʼakiw muyuntäna. Ukat ukatsti, taqi ch"amapampiw jiwañ churäwix Sturmtiger sat jach"a barril ukar jaquntäna. Uka suma uñnaqtʼan warmin qʼala chʼiyar kayunakapajj lliphipiyäna, ukat mä granadajj uka jachʼa barrilruw tʼijtäna. Ukat uka chʼamani autojj nayraqat chʼamaktʼäna ukat phallarakïna. Pä "Tigres Reales" ukanakax "Sturmtiger" ukan ladonakapan sayt'atäpxänwa, jupanakax jaquntatäpxänwa ukat kunayman tuqinakaruw ch'iqiyapxäna. Rodillonakax jupanakat ch"iyjatäxänwa, ukat jaquqanipxänwa, reinan p"akjata collarapjamaw t"ijtapxäna.
  Uka phallañax Allaruw jaquntäna, ukat imill wawax p"iqit t"ijtäna. Ukat jupax muytayatäxänwa, ch"allxtatäna ukat jaquntatäxänwa. Ukampis suma uñnaqtʼan warmejj wali uraqiruw purinïna, qʼala chʼaphinaka ukat tʼunjat qalanakas qʼala kayunakaparuw allsutäna. Imill wawax wali llakt"ataw jikxatasïna, ukat jan wali kayupat mä ch"ullqhi puntuw ch"allt"asïna.
  Ukampis Allax sayt"asisin arnaqasiñatakiw ch"am jikxatäna:
  - ¡Jumanakax fascistas ukanakax laq"aruw tukupxäta!
  Anyuta ukat mayni imillanakax uka phallawimp jaquntatäpxänwa ukat mä juk"a ch"allxtatäpxarakïnwa. Ukampis suma nuwasirinakatxa janiw maynis jiwkänti. Imill wawanakax huracán ukat suma amtat ninamp jikisipxäna. Nazis ukat yaqha jan wali laqʼunakar URSS markar muyuntapki ukanakar chhaqtayaña.
  Mariax wali kusisitaw q"ucht"äna:
  - Ukat kunapachatix Tatitun trompetapax ch"axwañar phust"ani ukhax ¡Komsomol ukamp chikt"ataw amigopäñäni! ¡Ukat Jehová Diosan munañaparjamaw alajjpachan sutip jawstʼatäskä!
  Alla, wila, p"akjata suelanakapat laq"a ch"allxtasa, q"ucht"äna:
  - Lenin, fiesta, ¡Komsomol, ukat juk"ampinaka! ¡Fuhrer sat jaqiruw loco utar khitapxta!
  Imill wawanakax ist"añjamaw larusiñ qalltapxäna, ukat Seryozhkax alarma ukat chuym ch"allxtataw akham säna:
  - Ukat catapultajax janiw ukhamakiti - ¡Alla ukan q"ala ch"aman kayunakapjama!
  Matryona kullakajj amparap musculonakap flexionasaw akham säna:
  - ¡Ukax walikïskiwa! Jumax yaqha tuqitwa jutäta. ¡Kunas juk"amp thaya!
  Witchakovax línea de frente ukanx kutt"anxänwa ukatx Vladivostok markaruw jank"ak jawsatäna. Jach"a chhaqtäwinakampi ukat niyaw Khabarovsk markar muyuntat uñjasax (aka markamp aruskipt"añax Amur tuqiw utjäna), japoneses jupanakax soldadonakaparux sayt"ayapxäna, wasitat tantachasipxañapataki ukhamarak phuqhantapxañapataki. Patak millones Japón markamp yaqha paqallq tunk millones Manchuria ukat Tailandia markanakax infantería ukarux waljaniw mayjt"ayapxaspäna. Mä juk"a arunxa, URSS ukamp nuwasiñax EE.UU. ukamp nuwasiñat sipanx juk"amp jasakiwa, kunatix qhipïr ukamp nuwasiñatakix walja jila chanini barconakaw munasiraki ukatx janiw kunakipans barato avionanakax munaskiti. Ukampis ¡infantería ukax k"acha ukat jan qullqini fusiles ukat ametralladoras ukanakamp Schmeisters ukan copiatanakax waljaniruw churasispa! ¡Sapa japonés waynax paqallq maranitpachaw ametralladora apthapiñsa ukat desmontañsa yati! Ukampis chiqans islat continente ukar soldadonakar apañatakix pachaw munasispa. Ukat ch"amanchawinak katuqasaxa, ¡mayampiw territorio soviético ukar manqhar sarxapxäta!
  Uka jawsäwi katuqasasti, Witcherovax qhipharux machaq nuwasiri katuqani ukat alaxpachan nuwasiñ suyt"äna. Uka tawaqux Vladivostok markaruw Emka ukan apanipxatayna. Pilotojj mä terminadorjamaw amuyasïna. Viajero masipax ch"iyar ñik"utan chuymankipstat jaqiruw tukuwayi, chuymankipstatäkchïnsa, sargento rayanakakiw uchasïna.
  Jupajj jachʼa jachʼa tukusaw akham säna:
  - ¡Ay waynanaka! ¡Zarismo ukan pachapanx japoneses ukanakamp nuwasirïtax yatisktati!
  Witcher jilatajj pächasisaw akham jisktʼäna:
  - Chiqpachansa? Jan ukajj inas mä cruz katoqaraksta?
  Jach"a tataxa, ch"iyara barba ch"allxtasa, juramento luratayna:
  - ¡Janiwa cruz utjkiti, janiwa medallanakaxa utjkiti! Ukatwa mä mara kimsa phajjsi mä privado ukham nuwasïna! ¿Kuns jumax amuyta, taqiniw títulos ukat medallanak katuqapxaspa? ¡Yämas zar apnaqkäna uka tiemponjja, privado jaqenakajj janiw sinti munapkänti!
  Witcher jupax iyaw sataynawa:
  - Jïsa, zar apnaqawipanxa desigualdad de clases ukaw utjäna! Ukampis uka pachanakax mayj mayjawa. Ukhamarus, ¡kunjamas jumatakix japoneses ukanakarux munapxtaxa! Nayax sañ muntwa, ¿uñisirix ch"amanïpachati?
  Uka jilïr jaqix hierrot lurat kisunakap ch"allxtasaw jaysäna:
  - Janiw ch"amanïkiti, jiwasan kamachisax juk"amp yatiñanïspa ukhax janiw Puerto Arturo ukat Manchuria uksa jaytapkaspänti! Jupanakajj janiw ukham chʼamani uñisirinakäpkiti.
  Emkax juk"at juk"atw sarnaqäna, thakhix bomba ukat artillería ukanakamp jan walt"ayatänwa. Parlayasipjjaspänwa.
  Witcher jupax mä juk"a amukiw jiskt"äna:
  - ¿Jiwasaxa juk"ampi ch"amanïpachati?
  Uka jilïr jaqejj thayampi anattʼirïkaspas ukham jankʼakiw mä pä kuti pʼeqep chʼoqtʼäna:
  - Mä qawqha tuqinakatxa, ¡jisa! Amuyt"añataki, japoneses ukanakax pä tunk kutiw jiwasanakat sipan juk"amp disparos ukanipxi. Janïr nayraqatar khitkasajja, kimsa disparonakanwa chikañchasiyäta. Ukat ukxarusti sapa mayniw phisqa ch"iyar jaquntatanaka. Ukampis nina naktäwinjja, janiw japonés jaqenakat sipansa jukʼamp jan walinakäpjjta sasin sisksnati. Ukat akax jupanakax khaki uniformenipxkchïnsa, ukat jiwasax janq"u abrigonakanïpxtwa. Natural ukhamawa mä juk"a experiencia militar jikxatapxta. Japoneses jupanakax jiwasanakjamax pallapallanak tuqinx juk"amp juk"a ch"amanïpxiwa, juk"amp pachas yatiqapkchisa. Ukampis fusilenakapax jiwasan Mostina clubat sipansa jukʼamp chiqaparuw chʼalltʼäna.
  Vedmakova kullakajj jan kuna jan waltʼäwimpiw iyaw säna:
  - Jisa, chiqpachansa! ¡Uka tuqitxa chiqäskapuniwa! Japoneses ukanakax alemanes ukanakar uñtasitaw ejercicio de ejercicio ukarux sinti yäqapxi.
  Uka jilïr jaqix p"iqip ch"allxtayäna:
  - ¡Vice versa ukaxa! ¡Kuntï ejercito zarista ukan utjkistu ukat sipansa jukʼamp jiskʼakiwa! Suma, Nayrïr Jach"a Ch"axwäw janïr purinkipanx pallapallanakar juk"amp sum yatichañ qalltapxäna, ukat mä juk"s uniformenakap mayjt"ayapxäna, ukhamax... ¡Janiw mä ejercito ukhamäkiti, jan ukasti mä taqpach marcha anatäwi!
  Witcherovax janiw jan jan wali amuyumpix akham säna:
  - Janïr ch"axwäwix utjkän ukhax desfiles ukan marchañarux walpun uñjapxarakta! Amuyataxa, ch"ikhi jaqixa yaqha jaqinakan pantjasitanakapatxa yatiqi, jan amuyt"ir jaqixa jupan pantjasitapat yatiqi, khitis jani kunsa yatiqkiti, ¿khitis?
  Jach"a tatax akham sänwa:
  - Yatichawixa mä negocio ganancial ukhamawa! Ukampis suministronakampixa, jila partex qʼal jarkʼataw uñjasirïta. ¡Janiw pistolanaka, cartuchonakas utjkiti! Walja kutiw manq"at awtjata, pallapallanakax usuntapxirïna - janiw qullax utjkänti! Japón markan balanakapat sipansa, tifo usumpi ukat yaqha qʼañu luräwinakampiw jukʼamp jaqenakajj jiwapjjäna. Ukham jan wali chʼaxwäwipunïnwa. ¡Kuropatkin jupax mä idiota ukhamawa! Janiw kuna maniobras flanqueantes ukanakas utjkänti, janiw camuflaje ukanakas utjkänti, ametralladoranak manqhan trincheranakaruw chiqak jaquntäna. Cañon manqʼanakjam apnaqapjjerïta. Taqi kunas wali jan waliruw tukuyäna, atipt"asisaw tukuyäna. Kunjamtï sapkixa, jukʼakiw kayunakaj ayxatasirïta. Chiqpachansa, ¡pʼuqtʼatäñat qhispitajat wal jachʼañchasiristxa! ¡Kunjamtï usuchjatanakas ukhamaraki!
  Uka tawaquxa, yatiñ munasaw akham jiskt"äna:
  - ¡Ukat japoneses jupanakpachaw juk"amp suma jan ukax juk"amp jan walir tukupxi! Nuwasiñ tuqit parlkasaxa.
  Uka jilïr jaqejj nayraqat mä cigarro rollo naktayäna, ukat uka qhepatwa akham säna:
  - Ukxa chiqaparu taripañaxa ch"amawa. Ejércitos ukanakax mayjt"awayiwa, tanques, aviones ukat ametralladoras ukanakaw uñstawayi. Nayrar sartañ tuqitxa, barconakax janiw ukham mayjt"apkiti, janirakiw armas ukanakas mayjt"apkiti. Ukampis kamachin llamp"u chuymanïtapax pachpakiw qhiparäna, ukhamax Vladivostok markar ataque ukax tornillo ukar tukuyam!
  Layqaxa ch"uxña nayranakapwa qhant"ayäna:
  - ¡Janiw kuna excusas utjkiti!
  Uka jilïri jaqixa iyaw sataynawa:
  - ¡Ukat janiw ukhamäkaspati! Chiqansa, uñisirinakax mä qʼañut lurat kʼarinak wakichtʼapxatap yatipxänwa, ¡janiw kunjamatsa uka tuqit kuns lurapxañapäkänti! Nayar uttʼayapkaspa ukhama. Ukampis Pindos ukanakamp tregua ukax qhan uñacht"ayi, mä ch"aman ch"axwäwix niyaw arktañapa.
  Witcher jilatajj akham sänwa:
  - Pindos ukampi?
  Jach"a tatax akham sasaw qhanancht"awayi:
  - Jïsa, ¡ukax jichhax América ukat Gran Bretaña sapxiwa! Sutixa "lunthatasiña" arutwa juti, mä arunxa, lunthatasiña. Ukat akax parásito markanakawa, lunthata markanakawa, khitinakatix juk"amp llamp"u chuymanïpki ukat jan ch"amanïpki ukanakan wilap ch"amthapipxi!
  Pilotojj wila pʼeqep chʼoqtʼasïna:
  - ¡Akanwa iyaw sista!
  Uka jilïr jaqix akham sasaw ch"amanchasïna:
  - ¡Jiwasan kamachisax idiotanaka, ukat traidores ukanakas sasaw iyaw sapxsma! ¡Akhamaw jiwasan flota ukar utt"ayañaxa, ¡Pindos ukanakat sipan juk"amp jan wali!
  Witcher chachajj akham sasaw säna:
  "Inas jan amuyapkchïnti japoneses ukanakax ukham jank"ak huelga lurapxani". Jila partejja, Lejano Oriente sat cheqanjja, samarañ cheqapunïnwa, ukat ajjsaririnaka ukat qʼañu jaqenakas aka cheqanwa jakasipjjäna. Taqi kunat sipansa, ejercito ukanx janiw qhipäxan irnaqirjama jan ukax yapuchiri colectivo ukham ch"amachasiñamäkiti, jan ukasti suma racionanaka ukat sueldo katuqañamawa. Maysa tuqitxa, Lejano Oriente uksan irnaqkasax janiw jakäwim apt"asktati. Jïsa, jan chʼamanïpki ukat ajjsarir jaqenakatakejj mä paraisowa.
  Uka jilïr jaqix akham sasaw uñch"ukisïna:
  "Pallapallanakas oficialanakas janiw ukham jan wali ch"axwapkiti." Akax Khabarovsk ukawa, jupanakax waliw jan katuyasipkiti.
  Witcher jupax iyaw sataynawa:
  - ¡Rusia ch"axwiri, especial ch"axwiri! Ukampis kunjamtï Brusilov chachajj siskänjja: pallapallanakajajj wali sumawa, oficialanakajajj wali sumawa, generalanakasajj mediocre ukhamawa, ¡zarojj qʼal jan walirakiwa!
  Jach"a tatax jan kusisitaw qhuru arsüna:
  - Jiwasan comandantejax janiw Kuropatkin ukhamäkaspati, jan ukasti Brusilov ukhamäspa ukhaxa: ¡jiwasax atipt"apxaspänwa! ¡Ay, ukax qillqt"atäxänwa! Zar apnaqäwipanxa, rusa generalanakax jisk"aptapxänwa sañasawa: ¡Suvorov apnaqäwipanx mä galaxia taqpach wali suma comandantenakaw utjäna! Ukampirus Stalin jupax georgiano ukhamawa, ukat kunjamtix sapki ukhamarjamax georgiano...
  Jach"a tatax Witcher-arux akham sasaw jark"äna:
  - ¡Ukham arsutanakampixa amuyasipxam! Ukhamajj ¡mä departamento especial ukar mantasma! Ukampis nayatakejja, ¡Stalin chachajj janiw mä genio ukhamäkiti! Ukat sañäni, febrero phaxsin line-punch faltat ukax ukax chiqaw sañ muni! Ukhamarus, 1 uru mayo phaxsitx Moscú markan defensa aérea soviética ukax jan kuns lurañjamäxänwa ukat walja waranq waranq soviético markachirinakaw jiwapxatayna sasaw ist"awayta!
  Uka jilïr jaqix akham sänwa:
  - ¡EE.UU. ukat Gran Bretaña markanakar yuspajarapxsma! ¡Jupanakax Wehrmacht ukarux machaq avionanak churapxäna! Ukatjja, walja jaqenakaw sabotaje lurapjjäna sasaw istʼarakta, ukatwa Yak sat jaqenakajj thayar tʼunjatäpjjäna! Ukhamarus, ¡ukax machaq Yaks!
  Witcher kullakajj pʼeqep chʼoqtʼasïna:
  - ¡Uka tuqitxa ist"twa! ¡Chiqpachansa pʼinqachañawa! Ukampis ¡juchaninakax mutuyatäpxañapataki ukat jan walt"äwix askichatäñapatakiw suyt"askta!
  Jach"a tatax p"iqip ch"allxtayäna, ukat mä akatjamat akham säna:
  - ¡Jach"a jan walt"awix jiwasan p"iqisankiwa! ¡Mä kasta mentalidad soviética! ¡Mä jaqir mä diente ukar tukuyañ yant"awi, mä ordinario esclavo ukar tukuyañataki!
  Witcher chachajj janiw chʼajjwkänti. Jupax amukt"asïna, ventanat jan kuns uñch"ukisaw uñch"ukisïna. Jichhax URSS markar atipt"añax juk"amp uñjasiwayi. Ukhamaw jikxatasïna, Moscú markas janiw avión ukan ataques ukanakat jark"aqatäkiti. ¡Janiw mä jach"a ataque aéreo ukar saykatañatakix jark"aqasiñax utjkiti!
  Suma, ch"axwäwix mä juk"a yaqha etaparuw saraski... Chiqans Stalingrad ch"axwäwinakanx alemanes ukanakax supremacía aérea ukanipxarakïnwa, ukampis janiw munat atipt"äw apankänti! Ukampis ¡Kraut familiajj mä ventajanïpjjänwa, ukajj janiw sinti jachʼäkänti! Chiqansa, ¡machaq avionanakax soviéticos ukanakax sapa kutiw nayrïr chiqar purinipxäna! Ukampis sañasawa, pilotonakan nivel de entrenamiento de combate ukax wali jisk"akiwa. Jilapart machaq qalltirinakax janiw 8 horat jilaw avionat sarapxäna. Akax mä jach"a minus ukhamawa, juk"ampirus alemanes ukanakax 250 horanakkamaw jikxatasipxi! Ukampirus Stalingrad qhipatx alemanonakax uka wakichäw 150 ukharuw jisk"achapxäna, ukampis jichhax combustible ukax juk"amp jasakiw tukuwayxi. Ukampirus walja machaq avionanakan uñstatapax Krauts ukanakatakis mä jan walt"äwiw utjani.
  Ukhamarus, yatiyatänwa, walja estadounidense markachirinakaw uka bombarderonak jaquqanir pilotonak taypin katuntatäpxäna. ¡Qhipïrix janiw mä muspharkañjamäkänti! Luftwaffe ukax janiw machaq bombarderos ukanakatakix pilotos ukanakax utjkiti, ukatwa voluntarios ukanakar jikxatapxatayna!
  Nayax jiskt"asiristwa, ¿kunjamas comando soviético ukax uka tuqitx jaysani? Taqi kunat sipansa, ¿janiw kunas Berlín markar puriñax utjkiti? Bombarderos estratégicos de largo alcance ukax janiw URSS uksanx luratäkänti, P-8 ukax janiw luratäkänti. Qhip qhipa avionax 400 kilómetros sapa horat mä jukʼa jilaw jalnaqäna, ukat 1936 maranwa lurasïna, ukax qhanaw nayra pachanxa. Ukhamarus Berlín markar atacañkamax jan avión ukan escolta ukamp sarnaqañapawa, ukatx alemanes ukanakax avionanakapamp jark"aqasipxaspawa. Taqi kunat sipansa, jupanakax nayratpach wali suma radares ukanipxi, ukax Berlín markar sarañ masa voladora ukan sarnaqawip qillqt"ani. Jïsa, ukat Alemania markar atacañatakix uka maquinanak walja lurañatakix tiempow munasispa. ¡Alemanes jupanakax janiw mä jan ch"aman markakiti ukat tecnología ukarux wal munapxi! ¡Jupa pachpaw Europa uksan jan ukax uraqpachanx juk"amp disciplinado ukat wali wakicht"at markanakat sipans juk"amp disciplinado ukat wali wakicht"at markakïpxpachäna! Sapak atipt"añax wali ch"amawa, ukat ukhamarakiw mä jan ch"aman Japón markax payïr frente ukanx utji.
  Aka jan walt"äwinx kunatix askïki ukax aliados ukat Alemania ukanakan mä cuña ukar apnaqañ yant"añawa. Ukampis ¿kunjamsa uk lursna? Beria kullakax nayratpachx mä t"unjir apnaqasaw ukham lurañapatak yatiyatayna, ukax estadounidenses ukanakat katuqatayna. Mä suma provocación ukhamäspawa, ukampis Annax janiw tiemponïkänti.
  Janiw jupax juchanïkaspas ukhamawa - kunas jan destino ukhamäkchixa, ukampis mä jan wali qhipa sawuñax waliw juparux chhuxriñchjaski. ¡Inas mä uru nayras purispäna ukhajja, taqe kunas mayjäspawa!
  Ukampisa, ¡janiw jan ch"amäkaspati! Ukampis ¡Beria markat pedidonak katoqasajj jankʼakiw purinïna!
  Jilapachax Lavrenty Palych jupax provocaciones ukan yatxatatawa. Japón markax Puerto Perú markaruw atacatayna, janiw jan jupan chikancht"asitapakiti!
  Chiqansa, ina ch"usatjamawa, Inti jalsu tuqinkir Uraqin yatiñanakapax documentonakaruw puri, Estados Unidos markax mä qawqha jan walt"awinak jark"aqasiñ amtanakap uñt"ayawayi, portaaviones ukanakamp apnaqasa, ¡Puerto de Perú uksan utt"ayat ukanakamp chika!
  Ukhamarus, estadounidenses ukanakax loqhe jaqinakawa: jupanakax Japón markaruw ch"axwañatak ch"amanchapxäna, Gran Bretaña markamp chikaw petroleo ukat yaqha materia prima ukanakar mä embargo uñstayapxäna, ukampis jupanakpachax janiw ch"axwañatak wakicht"atäpkänti!
  Chiqansa, Estados Unidos markax 1941 maranx Japón markamp chʼaxwañatakix janiw walja chʼamanïkänti, jukʼampisa tankinakanïnwa. 1940 maranjja, 400 tankenakakïpjjänwa, 1941 marat yatjjatañajj jamasatänwa, ukampis ¡janiw uka tiempon waranq jila tankinak utjkaspänti! Ukhamaw América markax ch"axwäwir jaltawayxäna, ¡janiw q"al wakicht"atäkänti! Ukhama, Japón markax janiw sinti armatäkiti. Niya pä waranqa chikatani tanquenakanïspa, ukat k"achachata tanquenakanïspa ukhaxa, sañäni, ¡janiw jaya chiqanakar sarañax utjkänti!
  Ukhamajj ¡Inti jalsunkir Uraqin jan ajjsarir pilotonakajj janiw EE.UU. markar bombardeapkänti! Ukampis ¡jupanakax tornillonakjamakiw jikxatasipxäna! Ukat jichhax URSS markat vengasiñ amtapxi, nayraqatax infantería ukar atinisisaw samkasipxi, ¡Nicolas II zar ukan pachan suma sartawip wasitat lurañ amtapxi!
  Layqax aburritäxänwa ukat q"ucht"añ qalltäna:
  Kunjamsa jakañajj chʼama, Tatay, ay, .
  ¡Juma pachpaw ch'aphinakan coronap uchasma!
  Janiwa, jan p'iqix phust'asimti
  ¡Machaq urux jiwasatakix jan walt"awinak arsuwayi!
    
  Samkanakax jank"akiw laq"ar ch"iqiyatäna, .
  ¡Uka qhuru gusanox pasión ukamp chhuxriñchjatawa!
  Ukat llakinaka, llakisiñaw nayranakaman utji,
  ¡Kuns jark"aqañax, janiw khitis ch"amanïkiti!
    
  Ukampis ¿kunsa Diosajj lurasma
  ¡Niyakejjay jupa pachpaw Gólgota markan cruzapar makatawaychejja!
  Kusisiñat samkanakax jan amuytʼkayakiwa, .
  !
    
  Akapachat sipansa jukʼamp ajjsarkañ aka oraqejj janiw utjkiti,
  ¡Ch"axwäwin bosquejopa, cepillox wilampiw ch"allt"ata!
  Uka espuma histérica ukaxa éter, .
  ¡Jank"akiw web ukar p"akintañama!
    
  Ukat jumatix jakäwij munsta ukhaxa,
  ¡Ukat Diosax Gehena markaruw jaquntawayitu!
  Nayax wali munassmawa,
  ¡Progreso ukanx nayax mayjt"awinakaruw iyawstxa!
    
  Nayax ukax mä jaqiruw iyawstxa
  ¡Juk"amp q"uma ukat juk"amp jach"a tukuñ yatiña!
  Patak patak maranakan tʼaqhisiñanakax tukusxaniwa,
  ¡Taqe Chʼamani jilatjamaw tukuñäni!
    
  ¿Kunsa jiwasajj kamachiñäni?
  ¡Warawar barconakan jachʼa barconakapanjja!
  Uka jiwasan ch"aman ejercitosa,
  ¡Quasar sat animalat sipansa jukʼamp chʼamampiw qhantʼani!
    
  Jakañax janipuniw tukuskaniti
  ¡Ukat taqiniw jaqinakäpxani!
  Kunjamtï mä marat jan tukuskir rayu, .
  ¡Jan tukuskir ukat kusisit marampi!
    
  Comunismo ukax chiqpachapuniw tukuni
  ¡Samkayäta ukat sipansa jukʼamp askïniwa sasaw iyawsañama!
  Nayraru sartaña, pataru, janiwa aynacharu, .
  Kusisiñax utjpan - janiw llakisiñas utjkaniti!
  Vedmakovax q"uchu tukuyäna ukatx "Emka" ukax Vladivostok markaruw qhipharux mantawayi. Uka avión apnaqerejj yatiñ munasaw uka markar uñtäna. Vladivostok markanx t"unjäwinakax wali jach"anchataw uñjasiwayi, yaqhip utanakax cigarro pitañaw utjäna, nina naktayañ equiponakax callinakan irnaqapxäna, walja wayn tawaqunakaw palas, piqutanaka ukat yaqha nina naktayañ yänakampi irnaqapxäna.
  Jach"a tatax akham sänwa:
  - Zar apnaqawipanxa, wayna tawaqunakaxa wali ch"amampiwa irnaqapxiritayna, ukampisa jani jachaqt"asisawa, jani kusisitasa! ¡Janiw wali ch"amampi jayarst"kätati!
  Witcher chachajj akham sasaw säna:
  - Industria ukax economía ukan motorapawa, ukhamax entusiasmo ukax combustible ukawa jach"a octano jakhüwimpi!
  Uka jilïr jaqix kusisitaw p"iqip ch"allxtayäna:
  - Jumax wali sum parlta, imill wawa!
  "Emka" jupax comandante ukan oficinapan edificio jak'an sayt'äna ukatx Vedmakovax niyaw ukat t'ijtäna. Chiqpachansa, chʼiyar caballopar kuttʼañ munäna.
  Uka tawaqux kawkir oficinaruw jawst"atax khithatäna, ukaruw llawintäna. Mä ikiñ aruw arktäna:
  - ¡Jutapxam!
  Witcher kullakajj jachʼa jachʼa tukusaw amparanakap chiqañchasajj mantanïna. Mä chachax NKVD coronel ukan uniformeniw mä sillun qunt"atäskäna. Ukham calvo ukat jan wali jaqi. Jupajj wali llakitaw pilotorojj akham jisktʼäna:
  - ¡Phuqhata suti!
  Uka tawaquxa jank"akiw akham säna:
  -Anna Petrova Witcher kullakaxa!
  Coronel jupax akham sasaw saraki:
  - Pallapallanakan rangopa?
  - ¡Fuerza Aérea ukan mayor ukhamarak Heroe de la Unión Soviética! - Pilotox jach"a jach"a tukusaw säna.
  Coronel jilatajj teléfono apthapïna ukat mä jukʼa akham sänwa:
  - ¡Fuerza Aérea ukan mayor Witcher jupax niyaw purini!
  Ukatxa imill wawaruw uñtäna.
  - ¿Kunjamatsa jikxatasi? Nayax k"umara jakasipxañamatakiw suyt"askta?
  Pilotojj kisunakap qhantʼayäna:
  - ¡Suma jikxatastwa! ¡Leona warmjam nuwasiñatakix wakichtʼatäpxtawa!
  Coronelajj akham sasaw pʼeqep chʼoqtʼasïna:
  - Kusawa! ¡Japonés jaqinakax wali askit uñjapxani sasaw amuyta!
  Mä jach"a ch"axwäwiw ist"asïna, botas ukanakax thuqt"asïna, ukat departamento especial ukan suxta ordinario irnaqirinakax mä uniforme especial ukankir jaqimp chikaw oficinaruw jaltxapxäna. Jupajj akham sasaw mayïna:
  - ¡Aka lunthatarux esposanaka uchapxam!
  Witcher chachajj akham sasaw amuyasïna:
  - ¿Kunas yaqhaxa akaxa?
  Coronel jilatajj akham sänwa:
  - Ukat uka maynixa! ¡Jumax katuntatätawa, markachiri Layqa! ¡Ukat carcelar jistʼantatäpxätawa!
  Mä uniforme especial uchat mä chachajj akham sasaw ewjjtʼäna:
  - ¡Aka warmixa wali suma ch"axwaña yati! ¡Ukhamajj ¡amuyasipxam!
  Witcher jilatajj akham sasaw jachaqtʼasïna:
  - ¡Janiw nayax jiwasan ch"aman kamachinak phuqhayirinakasan representantenakapäkti! ¡Beria kullakaruw jawst"añama ukat mäkiw uka jan amuyasiñ q"umachañama!
  Coronelajj jiskʼachasaw chhuxriñchjasïna:
  - ¡Akax yaqha thakhiw Beria-r distraer-añataki! ¡Carcelar khitapxam, ukat yatxatäwix askichatäniwa!
  Layqaxa p"iqip ch"allxtayäna:
  - Nayax Unión Soviética uksan heroe ukhamawa ukat yatxatawix, chiqans, askichañapawa, ukampis Beria ukampix juk"amp jank"akiw lurasispa! ¡Avionan controlapar jankʼak puriñ munta!
  Coronel chachajj akham sasaw chuymachtʼäna:
  - Ch"axwaña pachanxa janiwa khitis jaya pachaxa qhipharkaniti! ¡Juparux irpapxam!
  Vedmakovax jan sayt"asisaw sarnaqäna ukatx mä juk"akiw ametralladoras modelos cortadas ukan bozales ukanakamp ch"allt"ata, ukax scouts ukanakamp equipañ qalltawayi. Ukat mä chʼiyar embudoruw uchapxitäna ukat autot sarxapxäna. Anna Petrovnax samarañanïnwa, janiw jupa pachpat juchañchaskänti, ukat NKVD ukankirinakax Beria kullakampi wali sum apasiñap yatipxpachänwa, ukatwa askichapxañapäna. Carcelar visittʼañas wali askirakiwa. ¡Chiqpach chachax mä yuqall wawaruw uywañapa, ejercitot irnaqtʼañapa ukat carcelan jistʼantatäñapawa! Ukhamajj ¡inas uka nuwasir jaqejj wakischispa! Walja uñtʼat jaqenakaw carcelan jistʼantatäpjjäna: ¡Stalin, Lenin ukat Hitler!
  Carcelax janiw comandante ukan oficinapat sinti jayankkänti, ukatwa Vedmakova ukarux apsupxäna ukat patio ukar irpapxäna. Ukanx anunakax coleratapuniw qhuruchasipxäna, uka carcelan qala pirqanakapax tunka llatunkan patak maranakan luratawa, ch"uxña ukat ch"uxña. Imill wawax jan munkasaw kusisiñax jikxatasïna, kunapachatix manqhar apanipkäna ukat pasillonak irpapkäna ukhaxa. Akax qillqantañ ventanawa: rutina jiskt"awinaka:
  - ¡Nayrïr suti, qhipa suti, patronímico, género!
  Ukatxa ch"iqa tuqiru kutt"aña mä baldosa cuartoru. Ukanx mesa jak"anx mä oficialax uniforme NKVD ukat delantal de cuero ukampiw qunt"atäskäna, ukat jupamp chikaw mä doctorax janq"u abrigompi ukat pä chika marani warminakax amparanakapar jisk"a guantes de goma apsusipkäna.
  Vedmakovamp chik sarir guardiax jank"akiw, mä ensayat sarnaqawimp, esposanakap apsuwayxäna. Uka oficialajj akham sänwa:
  - ¡Isinakam apsusipxam!
  Witcher jilatajj akham sasaw muspharäna:
  - Kuna?
  Uka oficialajj samarañampiw mayamp säna:
  - Nayax sistwa, isinak apsusim! ¡Thaqhaña ukat sapa mayni thaqhañax obligatorio ukhamawa!
  Uka tawaqux q"illu ñik"utan arsüna:
  - Ukampisa akanxa chachanakawa utji!
  Delantal aptʼat oficialajj akham sänwa:
  - ¡Yanapt"apxiristti! ¡Jutam, traponakam apsusim, prostituta!
  Vedmakovax khathatitaynawa, carcelar jist"antatäki ukhax mä thaqhañaw wakisi sasaw amtasïna ukat isi apsuñ qalltäna. Warminakax katuqapxäna ukat wali amuyumpiw sapa sawuñ jikxatapxäna. Bragas ukampikiw jaytatäna, Witcher kullakajj phenqʼasïnwa, ukampis oficialajj akham sasaw jachäna:
  -Ukat bragas apsuñamawa, perra! ¡Uka thaqhañax tukuyatäxaniwa!
  Walja chachanak nayraqatan q"ala q"ala jaytatäna (jupar irpki uka convoy ukax sayt"atäskänwa, kuna pachas nuwasiñar mantañatakix wakicht"ataw jikxatasïna), imill wawax phinq"asisaw amparanakapamp imt"añ yant"äna.
  Mä thujrumpiw chhuxriñchjapxäna:
  - ¡Amparanaka alayaru, laq"u!
  Witcher jupax qhuru arsüna, ukampis aguantäna. Kunapachatï isinak sondañ tukuyjjäna ukat botas ukanakas chʼiyjatäjjäna ukhajja, uka oficialajj akham sänwa:
  - Jichhaxa juma pachpa uñakipt"añäni!
  Warmi carcela uñjirinakax p"iqit qalltapxäna. Guantes uchat amparanakampiw ñikʼutap chʼalljjtayasipjjäna, ukatsti jinchunakaparuw uñchʼukipjjäna, linternampiw mä kasta tubo apnaqapjjarakïna. Jiñchunakax walja kutiw qhipäxar jaquntatäna, k"uchuta ukat jan k"uchuñapataki. Ukatsti nayra ch'akhanakaparuw uñch'ukipxäna.
  - ¡Tos, ukhama! ¡Ukhamawa, juk"ampi ch"amani!
  Uka tawaqun nayrapax ch"uqt"atäxänwa. Ukatxa laka uñakipañampiwa lurasïna. Ukax q"al jan walipunïnwa, qhuru amparanakaw lakapar ch"allt"ata, sapa kutiw qhipäxar jaquntapxäna, ukat juk"amp ch"amampiw jaquntapxäna, niyas ch"iyjapxäna.
  Uka oficialajj akham sänwa:
  - ¡Juk"ampi amuyt"añasawa! ¡Jupajj mä espía ukhamäspawa!
  Carcela uñjirinakax amparanakapamp kisunakapar ch"allt"añ qalltapxäna, kawkir phuqt"äwinakas wali wakiskir yatiyäwinak imantaspa uk uñakipapxäna. Witchakovax jisk"achataw jikxatasïna ukat thuqhuntataw jikxatasïna, URSS sat heroepax mä prostituta warmir uñtataw thaqhatäna, jan kunas faltasa. Ukatxa warminakan guantes uchat amparanakapax imill wawan q"ala chuchup jikxatañ qalltapxäna. Ukat masasa, sapa milímetro chiqpachapuniw jikxatasipxäna, ukat linternampiw uñachtʼayapxäna. Imill wawax chuchupax traicionañampiw phuqhantäna, ukat carcela uñjirinakax juk"amp ch"amampiw ch"allxtapxäna, ukatsti chhuxriñchjapxäna:
  - Janiwa! ¡Akanx q"umawa!
  Ukxarusti, ombligo ukat amparanakap uñakiptʼapxäna. Uka ombligojj qhepäjjaruw jaqontäna, ukatsti tʼijuyapjjarakïnwa, ukatsti mä agujampiw chʼuqtʼapjjerïna. Uka amparanakapajj janiw jukʼamp sum uñakiptʼatäkänti.
  - Ukat jichhax mä ginecológico thakhi! - Uka oficialaxa kamachiwa.
  Carcela uñjirinakajj akham sasaw sapjjäna:
  - Qunt"asiñamawa ukatxa kayunaka ch"iqiyañamawa, ¡amara!
  Kunatix uka qhipat luraskäna ukax juk"amp jisk"achañänwa, kunawsatix carcela uñjirix guantes ukamp uchat amparapax imill wawarux mä juk"a qhuru mantantäna. Witcher jupax llakit ukhamarak jisk"achataw jach"at arsüna. Ukat uka amparax qhuru p"iyaruw p"iyan p"iyan p"iyan p"iyarux p"iyaruw p"iyanïna, kawkhantix warmix wali valorani tesorop imaskäna, ukax wali llakiskañawa ukat chhuxriñchjasirïnwa. Imill wawax mä juk"a ch"allxtasïna, ukat oficialax jisk"achataw akham säna:
  - ¡Ukaxa wali suma uñakipaña! Chiqansa, wali jakʼankir chiqanakanwa uñchʼukirinakax documentonak imantañ yatipxi, ukat awisax mä jiskʼa qillqataw wali wakiskir yatiyäwinak jikxatañatakix wakisi.
  Mä carcela uñjirinakan lantix yaqha uñjirinakaw uttʼayapxäna, uka qhipatxa thaqhañax jukʼamp llakisiña ukat jan sinttʼasirïxänwa. Witchakovax amuyasïnwa, jupanakax jisk"achañakiw munapxäna, thaqhañax t"aqhisiyañar tukuyasa.
  Anus uñakipañax janiw juk"amp ch"amäkänti, ukat mä intestino ukat mä jach"a enema ukampiw lurataraki. Amuyatajja, cheqapuniw uka avión apnaqerirojj wal sustjapjjäna. Uka qhipatxa, amparanaka, kayunaka ukat kayunak uñakipañax mä jisk"a yäkaspas ukhamaw amuyasïna.
  Ukampis ukajj janiw ukhamak tukuykänti, uka oficialajj akham sänwa:
  - Jichhaxa mä radiografía de estómago lurañataki! ¡Janiw walja manqʼañanakajj utjkänti!
  Ukhamajj janiw ukham chuym ustʼaykiti. Aka chiqanx mä qulliriw utjäna, jupax taqi kuns sum uñakipäna, chuymas pulmonanaksa uñakipäna. Qhiparusti jupax akham sasaw jaysatayna:
  - ¡Jupax q"uma ukat taqpach k"umara!
  Uka oficialajj colerat akham sasaw arsüna:
  - ¡Jan walipuniw jupar kunjamatsa ch"axwañani! Ukampisa, ¡jichhakamajj piano tocañapa!
  Pilotojj jiskʼachatäsajj muspharatänwa, ukat mä automático ukham istʼasisaw sarnaqäna. Witcher chachan amparanakapajj pintatänwa ukat wali amuyumpiw papelar chʼoqtʼasïna. Ukatx taqi kasta tupunakaw arktasiwayi, perfil ukan fotografía, phuqhat ajanu. Jupanakax q"ala jan isin sayt"añajatakiw wayt"apxitäna, cuerpojan taqi chimpunaka, cicatrices ukat ch"akhanak wasitat qillqt"asa. Uka qhepatjja, thaya duchampiw jariqapjjerïna, ukampis URSS markanjja, janiw carcelan uniformenak churapkäna uka katuntat jaqenakatakejj costumbre ukhamäkänti.
  - ¡Isicht"asim, laq"u!
  Chiqansa, uka isix arpillerat lurat mä saco tela ukhamänwa ukat carcelan numeropampiw bordatarakïna. Uka tawaqurux janiw zapatonak churapkänti, amuyataxa, jaqinakan uñisirinakapatakix ina chʼusat luxusjam uñjapxäna, ukatwa mä celdaruw jukʼampi chʼukut irpapxäna.
  Jichhakiw walja jaqenakar katuntatäpjjäna, carcelanjja walja jaqenakaw phoqantatäpjjäna ukat walpun chʼalljjtayasipjjäna. Vitchakovax mä jisk"a jaularuw jaquntatäna, ukanx patak jila warminakaw utjapxäna, jilpachax pallapallanak taypit ukhamarak sirvirinakat jutir imill wawanakawa. Kunapachatï uka avión apnaqerirojj celdaru apanipkäna ukhajja, janiw mä jukʼsa sarañ puedkänti; Celdanxa wali ch"amakapunïnwa, ventanapax tablado ukhamawa, ch"amakt"ata ukat wali thujsa, amuyataxa, uka cubox jaya pachaw jan apsutäkänti.
  Imill wawanakax chikat q"ala jan isinïpxänwa, yaqhipanakax q"ala q"ala jan isinïpxänwa; Jupanakat waljanejj delirante ukhamaw uma mayipjjäna. Witcher jupax sayt"asisaw jiskt"äna:
  - ¡Janiwa mä juk"a ch"amasa apt"añjamäkiti! ¡Kawkirus sarañajaxa!
  - ¡Kawkirus uka chiqar apanipxtam ukat ukan qhiparapxaraktam! - Jupax ch"amakatwa kamachi, inas celda ukan jilïr jaqïchïna. - Aka chiqanxa janiwa kuna chiqasa jiwasatakixa utjkiti.
  Witcherova kullakajj ukajj llampʼu chuymanïtap amuyasajj akham jisktʼaskakïnwa:
  - ¿Kunatakis imill wawanakaxa?
  Arunakax akham siwa:
  - Jisa, akaxa 58 t"aqawa, jani ukaxa jani kuna qullqisa utjkchiti! ¿Kunatakis jumax lurtaxa?
  Witcher chachajj akham sasaw sawkasïna:
  - Jïsa, jupax Beria warmiruw violatayna!
  Imill wawanakan suma larusiñapa, jach"a jach"a tukuñanakapas ist"asiwayiwa:
  - Jisa, jupax jiwasankiwa!
  Khitis ch"amakat chhuxriñchjasïna:
  - ¡Janiwa Beria warkuñaxa wakiskiti!
  Mä axsarkañ aruw akham säna:
  -Ukhakiwa! Ukat ukhamatwa pationkir chikat waranqa jila chachanakajj balamp jiwayatäpjjäna! ¡Ukhamarakiw celda taqpachampix mä paseo lurañatak irpapxaraksna!
  Layqaxa akham sänwa:
  - Walikiwa, janiwa, jiwayañaru irpapxitanixa, janiwa jaytkäti!
  . 8 JAQTHAPI
  Oleg Rybachenko jupax mä qhana qharüruw ch"axwaskakïna, Margarita Korshunova imill wawamp chika.
  Jupanakajj Stalingrad markanwa nuwasipjjäna. Jupanakajj wali jan ajjsarasaw nuwasipjjäna. Ukat wiñay wawanakax janiw qhipäxar kuttʼañsa uñisirinakar katuyasiñsa amuyapkänti.
  Ukampis chʼamanakajj janiw kikpakïpkänti ukat nazinakajj jukʼat jukʼatwa nayrar sartapjjäna. Ukampis wali k"achat k"achat ukat q"añuchata utanakaru ukhamarak callinakar jak"achasiñanakax mercenarionakan jiwat jaqinakapampiw phuqhantat uñjasi.
  Moscú markax muyuntatänwa, ukampis ch"axwaskakiwa. Ukat suma imill wawanakapas utjarakïnwa. Khitinakatix chiqpachapuni heroes ukhamäpki ukanaka.
  Oleg Rybachenko ukat Margarita jupanakax Stalingrad markanx nina naktäwinak mayjt"ayapxäna. Uka pachparakiw uka waynax AI apnaqasa kuns lurañ yant"äna.
  Bielorrusia markan presidencial candidato Alexander Lukashenko jupax janiw chhijllawinakan chikancht"asiñapatak jaysatäkänti. Jupanakax Catedral Eslava ukan firmanakap apsutapatx pantjasipxänwa. Ukhamatwa, janiw suxta candidatos ukanakax utjkänti, jan ukasti phisqa candidatos ukanakaw utjäna. Ukat jach"a ch"axwawix Zenon Pozdnyak ukat Kebich ukanakanw utjawayi. Pro-ruso ukat juk"amp moderado Kebich jupax payïr t"aqaruw mä juk"a ventaja ukamp nayrar sartawayi. Ukat ukatx anti-ruso Poznyak ukarux mä jach"a mayjt"awimpiw atipt"awayi.
  Lukashenko jupax jan kamachirjam jaqunukutaw sasaw arsuwayi. Ukampis jila partejja, janiw kunas utjkänti, jan ukasti chʼajjwañanakakiw utjäna.
  Kebich jupax wali atinisisaw atipt"awayi. Ukat jupax nayrïr bielorrusia markan p"iqinchiripawa.
  Mä qhawqha tiempotjja, Bielorrusia markajj zona de rublo ukar mantawayjjänwa. Situación económica ukax jan walt"awinakan qhiparawayi. Ukanjja janiw qollqejj utj-jjänti. Ukampis uka markax zona rublo ukankänawa.
  Kebich jupax mä proceso de integración Rusia markamp amtawayi. Leyinakajj mayachtʼasiñ qalltäna, fronteranakajj jistʼarasïna, ukat qollqe toqejj mayachtʼatäjjänwa. Órganos supranacionales ukanakax lurasiwayi.
  1999 maranx Bielorrusia markanx machaq presidencial chhijllawinakaw utjawayi. Economía ukax wali jan walt"awinakan jikxatasïna, Rusia markan jan phuqhatapatxa. Ukampis comunistanakan chʼamapajj wal jiljjattawayjje. Lukashenkox taqinimpiw ch"axwawayxi ukatx janiw jupan partidop uñstayawaykiti, ukatx yaqha ch"amanakaw maysar jaqunukuta. Jilïr ch"axwäwix Kalyakin ukat Kebich ukanakanw utjawayi. Zenon Poznyak sat chachajj uka tiempotakejj janiw wali uñtʼatäjjänti. Kunjamatix Frente Popular Bielorruso ukax taqpachanx ukhama.
  Comunistanakax juk"amp ch"amanïxapxänwa.
  Rusia markanx sarnaqäwix mä juk"a mayjt"ayatarakiwa. Zyuganov jupax mä juk"a juk"amp votonak p"iqinchiritak jikxatawayi, ukampirus janiw atipt"känti. Lebed jupax mä pä phaxsiw Consejo de Seguridad ukan Secretario ukhamätayna. Ukampis, jila partejja, ukajj janiw sinti wakiskirïkiti. Ukat jukʼamp wakiskir mayjtʼäwejja, Chernomyrdin chachajj janiw jaqsutäkänti. Ukat ukatwa nayrïr ministrux qhiparäna, jan phuqhaskäna ukhas. Ukampirus Kebich jupax Chernomyrdin jupan yanapt"atas utjkchïnxa, payïr t"aqax wali atipt"awayiwa, ukatx Kalyakin jupax Bielorrusia markan p"iqinchiripawa.
  Ukat Rusia markanjja, Yeltsin jilatajj sarjjäna uka qhepatjja, Chernomyrdin jilatajj pʼeqtʼiriruw tuküna. Rusia markan economía ukax niyaw jilxatañ qalltawayi ukatx Viktor Stepanovich jupax wali ch"amäkchisa, Zhirinovsky jupan yanapt"apampiw kimsïr chimpuntawayi, Zyuganov juparuw atipt"awayi.
  Ukhamatwa Rusia markanx Chernomyrdin jupax p"iqinchirïxäna, Zhirinovsky jupax Consejo de Seguridad uksan secretario ukhamarak p"iqinchirin nayrïr yanapiripäxänwa. Putin jupax jichhakamax mä chiqanw qhiparawayi. Zyuganov jupax oposición uksan p"iqinchiripawa. Primakov jupax wali Ministro de Relaciones Exteriores ukhamawa.
  Ukhamajj taqe kunas amtaparjamaw sarnaqäna. Kalyakin ukax mayacht"asiñ thakhix sarantaskakiwa, ukampis janiw jichhakamax mayacht"atäkiti. Economías ukanakax jilxattañ qalltäna. Chernomyrdin jupax Chechenia markan ch"axwäw p"iqinchawayi. Maskhadov jilatampiw parltʼawayta. Ukat qhipharux ukanx estabilidad ukaruw puri.
  Chernomyrdin jupax jutir chhijllawinakanx Zyuganov ukarux jasakiw atipt"awayi. Kalyakin jupax jasakiw payïr mandato ukar chhijllatarakïna. Taqi kunas juk"amp jan ukax juk"amp sumaw sarantawayxi. Bielorrusia markan economía ukax jilxattawayiwa.
  Ukampis Kalyakin jupax janiw kimsïr maratak candidaturapkänti. Jupan lantix Novikov sat irnaqir masipaw irnaqäna.
  Chernomyrdin ukax janiw kimsïr maratak candidaturas ukhamäkänti. Chernomyrdin sat chachan lantix Zhirinovsky sat jilataw irnaqäna. Qhipïrix chiqans juk"amp moderado ukhamaw tukuwayi, ukampis Bielorrusia markarux juk"amp ch"amanchawayi - Rusia markar mantañ mayi.
  Novik jupax janiw sasaw arsuwayi. Ukatpï jupax sancionanakar puritayna.
  Zhirinovsky jupax juk"amp rigido ukhamarak juk"amp ch"amampiw ch"amanchasi... Ukhamatw fuerzas pro-rusas ukanakax Bielorrusia markanx mä referéndum ukham lurapxäna, ukax mä jach"a jan walt"äwi económica ukamp chikancht"asiwayi. Ukat Bielorrusia markax Rusia markaruw tuküna. Ukax antioccidental amuyunakaruw ch"amanchawayi.
  2014 maranx Zhirinovsky jupax Ucrania markan Maidan ukat Yanukovych markar jaqunukuñ amtap askinak apsusaw pallapallanak khithatayna. Ucrania markan ejercitopax janiw ch"axwañjamäkänti ukat rusanakax desarmapxäna. Yanukovych ukat Rada ukax pistola ukamp mä referéndum ukham uñt"ayapxäna. Rusia markax uka república ukarux anexionarakïnwa.
  Ucranianonakax juk"amp jan kutkatasipxañapatakix Zhirinovskyx Rusia markan capitalap Kiev markaruw apayatayna. Ukat ukax referéndum ukan resultadonakaparux mayjt"ayawayiwa. Vladimir Volfovich jupa pachpaw, jutir presidencial chhijllawinakanx kimsïr maratak chhijllata, jupax taqi jark"awinak mä referéndum ukanx chhaqtayawayiwa.
  Alexander Lukashenko jupax jubilasxänwa ukat armasiñaruw chhaqtxäna. Putin jupax FSB uksan p"iqinchiripawa, 2012 marakama, ukatx suxta tunk maraniw jikxatasïna. Ukat Zhirinovsky, jupax equipo waynar tukuyañ wal munäna, janiw pusi tunk marani mä capaz oficial ukamp lantintkänti. Bielorrusia markan gobernadorapax Novik lantix waynäxarakïnwa.
  Ukampis Rusia markax occidental markan sancionanakaparuw puri, ukampis janiw sinti jachʼäkänti. Zhirinovsky jupax Siria ukat Irak uksanw ch"axwawayxi. Jupax kurdunakatakix estadop lurawayi ukatx aksa tuqinx Vladimir Putin jupat sipanx juk"amp amtampiw lurawayi. Ukhamarus Rusia markax Arabia Saudita markaruw misil ukamp ataque lurawayi, ukatx petroleo ukan chanipax wali jach"anchawayi.
  Ukatx mä jach"a ch"axwäwiw Irán ukat Estados Unidos ukanakamp qalltawayi. Ukax petroleo ukan chanip juk"amp jach"anchayi. Ukañkamax Rusia markax estados bálticos ukat Moldavia ukanakaruw katuntawayi ukat katuntawayi. Ukat ukxarusti, Nazarbayev chachan sarxatapat Kazajistán markan jan walt"awinakapat askinak apsusaw aka república ukarux circulación ukar uñt"ayawayi.
  Ukatxa, mä referéndum ukaw lurasïna, ukat Rusia markax yaqha provincia katuqarakïna.
  URSS markar wasitat uttʼayañajj jukʼat jukʼatwa sarawayjjäna.
  2020 maranx Zhirinovsky jupax pusi kutiw Rusia markan p"iqinchirïtapat récord ukar machaqar tukuyäna. Jupax janiw sarxañ amtkänti.
  Ukat Rusia markax Asia Central uksaruw sarxäna. Uzbekistán, Tayikistán, Kirguistán, Turkmenistán, rusa pallapallanakaw uñstawayi ukatx Rusia markar mantañatakix referéndum ukanakaw utjawayi.
  Ukatwa uka markax URSS markan nayra fronteranakapan wasitat uttʼayatäxäna.
  Ukampis ukajj janiw Zhirinovsky chachatakejj wakiskänti. Ukat jupax jan ina chʼusat yaqhachasiñampiw Finlandia markar soldadonakampi katuntasïna. Ukat ukanx chiqans niya patak patak resultadompiw mä referéndum lurasa. Ukat jupa pachpampiw mayachasïna.
  Ukhamatwa Rusia markax jupan yänakap kutt"ayaskäna. China markamp apasiñax mä juk"a jan walt"ayataw uñjasiwayi, kunatix Puerto Arturo uksanx arsuwinakaw utji ukat Siberia markat Q"illu jaqinakar jaqunukutaw uñjasi.
  Ukampis jichhax China markax Rusia markar jan walt"ayañ axsarasïnwa.
  Ukampis Alaska markanx pallapallanakan golpe de estado ukaw utjäna, ukat rusa soldadonakax uka markaruw katuntapxäna. Ukat Rusia markar kutt"añ tuqitx mä referéndum lurapxäna. Uka pachparakiw América markax Alaska markar Rusia markar aljañ amtax jan chiqapätap uñt"ayañatak wayt"ata.
  Akhamatjama...
  Oleg Rybachenko jupax mä juk"a samart"asaw wasitat ch"axwañ qalltäna.
  Uka waynax mä phallawimpiw jaquntäna ukat q"ala kayumpiw granada jaquntäna. Jupax fascistanakaruw ch"iqiyatayna ukat tuiteó:
  - ¡Jiwasaxa janiwa atipjañakiti!
  Margaritax mä phallawimpiw ch"axwawayaraki, q"ala kayumpiw granada jaquntawayi, Fritz ukarux t"unjawayi ukat arnaqaraki:
  - ¡Ukat sapa kuti mayacht"asipxañani!
  Wawanakax wali ch"amampiw ch"axwapxäna.
  Uka waynax wasitatwa uñisirinakarux mä phallawimp ch"allxtayäna. Jupax q"ala kayunakapampix pistaruw mä granada jaquntäna. Ukham luratapatjja, pä tanquenakaw chʼalljjtayasipjjäna. Oleg Rybachenko jupax akham q"ucht"awayi:
  - Jach"a kankañani jumataki, jiwasana rusa uraqisa,
  Qullan Rusia markan sutipxaru,
  ¡Munat iwxt"awi familia!
  Uka tawaquxa wasitatwa q"ala kayupampi granada jaquntäna. Jupax tunka payan fascistanakaruw jaquqaniwayi ukat q"ucht"awayi:
  - Qullu patanxa mä wakawa utji, .
  ¡K"umara wawanakanïpxam!
  Uka waynax mä phallawimpiw ch"axwantäna, Krauts ukarux khuchhuqatayna ukat chirp"äna:
  - Marka chuymajanxa, .
  ¡Suerteniw punku jist"arañäni!
  Ukat ukat wawapan kayupax granada jaquntäna. Jupax mä waynawa, chiqpachansa mä jiwayir t"unjäwi apt"atawa.
  Margaritax mä flecha ukhamarakiwa, wali jach"a chiqaparu.
  Imill wawaxa aptasinwa q"ucht"äna:
  - Janiwa, vigilante ukaxa janiwa chhaqkaniti, .
  Mä falcon, mä águila ukan uñnaqapa - .
  Jaqinakan arupax qhanawa - .
  ¡Uka jiskht"awixa katarimpiw ch"allt"asini!
  Imill wawax q"ala kayumpiw granadanak jaquntäna, ukat juk"amp chillqt"asïna;
  Stalin chachajj chuymajanwa jakasi
  Ukhamat llakisiñ jan yatiñasataki - .
  Uka punkux espacio ukar jist"aratawa - .
  ¡Warawaranakax jiwasanak patxaruw lliphipipxäna!
  Ukat imill wawax larusitaynawa. Jupax fascistanakaruw mä phallawimp jiwayatayna. Jupajj filanakaparuw tʼunjasajj akham säna:
  Nayax iyawstwa taqpach uraqpachax sartani - .
  Fascismo ukax tukusxaniwa...
  Intix wali k'ajkir qhant'ani,
  ¡Comunismo ukar qhant"ayir thakhi!
  Ukat mayampiw uka tawaqux qʼala kayupampix wali yatiñampi granada jaquntäna. Hitler chachan tankinakap maynit maynikam chʼaxwaña.
  Natasha kullakajj nuwasirakirakiwa. Stalingrad markanx imill wawanakax heroes ukhamakiw jikxatasipxi.
  Jupanakasti jan axsarasaw q'uchupxi:
  - Nayan markajaxa ch"amaka ch"amawa, .
  Nayax jan wali uñisirinakan nuwasïwiparux t"unjañjamawa...
  Janiw mä urus jan jumamp munasiñampix sarkiristti,
  ¡Nayaw juma layku jakäwij churañatak wakicht"atätxa!
  Ukat Natasha kullakajj qʼala kayumpiw mä granada jaqontäna.
  Ukxarusti, Zoyax nina naktayañawa. Suma imill wawax bikini ukanïnwa. Jupax mä phallawi churani ukat fascistanakarux khuchhuqani.
  Ukat ukat mä jiwayir regalo qʼala kayupat tʼijtjjani.
  Zoyax kisunakap qhant"ayasaw q"ucht"äna:
  - ¡Uñisirinak t"unjañax nayatakix wali askiwa! ¡Ukham imill wawa!
  Ukat wasitat suma uñnaqtʼan warmix qʼala kayunakapamp tʼunjañ qalltani.
  Ukat ukat Aurorax ninamp phichhantaraki. Wila ñik"utan saxrax fascistanakaruw ch"allt"arakini.
  Ukat mä granada q"ala kayupampi jaquntatax Wehrmacht pallapallanakaruw grava taypin ch"allt"ani.
  Imill wawax akham sasaw chhuxriñchjasïna:
  - Tili, tili, arrastre, troll...
  Nayax ch"amanïtwa fascistanakar atipt"añataki,
  ¡Jichhajj janiw jan iyaw siskti!
  Ukat mayamp nuwasir jaqix chiqaparuw ch"axwawayxi.
  Ukxarusti, Svetlanax nina naktayañawa. Ukat qʼala kayunakapampiw mä paquete de explosión ukar jaqontäna.
  Ukhama, Krauts jupanakax katuqapxäna.
  Imill wawaxa, chiqaparu arsuñatakixa, qala ch"axwiriwa.
  Ukat kunjamsa qʼochtʼi:
  - Rus' Uraqiru jach'añchatäniwa,
  ¡Mä samka utjapuniñäniwa!
  Ukat pusi imill wawanakax fascistanakaruw jawq"japxi ukat kunjams jawq"japxiristam. Jila partejja, jiwañan angelanakan batallonat jutir santonakar uñtasitäpjjewa. Ukat Stalingrad markankir nazis ukanakax uk katuqapxi.
  Ukampis jukʼamp chʼamawa, jukʼamp chʼamawa.
  Stalingrad markax jichhax ch"amanchaski, ukampis nazis ukanakax Sukhoi ukarux katuntañ atipxatayna. Nazis ukanakax mä ch"aman flota naval ukanipxi. Ukanjja, británico barconakajj katuntatäpjjänwa.
  Chiqpachansa, taqpach costaruw cicatrizapxäna. Ukat turconakax sur uksat nayrar sartasipki. Ukax wali axsarañjamaw tukuski.
  Natasha ukat Sukhimi markankir imill wawanakapax Stalingrad markaruw avionat sarañ atipxatayna, mä avión alemán contrachapado ukar katuntasa.
  Ukat jichhax Stalingrad markanx ukhamarakiwa. Kunjamakitix, qawqha ch"amas aka markar jan katuntañatak ch"amachasisksta, nazis ukanakax janiw apt"apkiti.
  Natashax q"ala kayumpiw jiwayañ regalo jaquntäna, nazis ukanakarux ch"iyjata aycharuw ch"iyjasi ukat q"ucht"araki:
  - ¡Jiwasan jakawisaxa wali sumawa!
  Zoyax q"ala kayumpiw granada jaquntäna, ukat kisunakap qhant"ayasaw saskakïna:
  - ¡Chiqpachansa, ¡jiwasax atipt"añäniwa!
  Ukat imill wawax wila chuchup ch"allxtayäna.
  Aurora, fusilamiento, arnaqasïna:
  - ¡Ukat jiwasan Awki Markasax jach"añchatäpan!
  Ukat qʼala kayunakapampix mä jiwayir regaloruw jaquntarakini. Ukax uñisirinakaruw t"unjani ukat chhuxriñchjasini:
  - ¡Jach'a Rus' ukar jach'añchaña!
  Ukat ukat Svetlanax línea apsusaw chhuxriñchjasïna. Nayax patak nazis ukanakaruw khuchhuqawayta. Ukat qʼala kayumpiw mä granada jaquqanïna ukat akham sasaw chhuxriñchjasïna:
  - ¡Ciencia ukat suma jakaña machaq qhanataki!
  Ukat pusi imillanakax wasitat ch"axwapxi, ukat janiw nayranakap jisk"achañ munapkiti.
  Natasha kullakajj pä qʼala kayumpiw uka phallañ paquete apthapïna. Ukat taqe chʼamapampiw mä tanque nazi ukar jaqontäna.
  E-75, jan walt"awinak katuqasa, sayt"awayxi ukat cigarro pitañ qalltawayi.
  Natasha kullakajj akham sasaw qʼochüna:
  - Rus' larusisaw jachäna ukat q'ucht'äna,
  Taqi pachanx, ukatwa Rus-anx!
  Ukxarusti, Zoyax q"ala kayunakapampix uka jiwayir jaqirux aptasin lanzawayäna. Ukat yaqha nazi tanquew saytʼasïna, tʼunjatäjjänwa.
  Zoyax tuiteó:
  - Jisa, jutïrixa jiwasanakiwa!
  ¡Jach"a Rusia markar jach"añchaña!
  Aurora kullakajj mä ametralladorampiw jawqʼjäna. Jupax walja fascistanakaruw ch"uqt"äna. Ukat ukat wali chʼamampiw akham säna:
  - ¡URSS markan heroes ukanakatakix jach"añchatäñapawa!
  Ukat qʼala kayupar jaquntatapajja, granadajj wasitatwa tʼijtʼayaraki. Akax wila ñik"utan tawaquwa. Mä jan atipt"kay terminador ukhamakiwa.
  Ukat Svetlana kullakajj ukanak aptʼasisaw nazis ukanakar tʼunjäna. Ukat mä chʼiyar chʼiyar chʼiyar jaqjamaw ukanak khuchhuqäna.
  Ukatx jupax tuiteó:
  - ¡Rusia uraqiru jach"añchaña!
  Ukat qʼala kayupar jaquntatapatjja, ukham jiwayir fragmentación granadaw tʼijtäna.
  Uka nuwasirix akham sasaw chhuxriñchjasïna:
  - ¡Imperio Soviético ukataki!
  Natasha, ch"axwañanx akham siwa:
  - ¡Jach"a imperionakataki!
  Ukat wasitat q"ala kayupat mä jach"a garantiampiw fascistanakar jiwayir kunas t"ijti.
  Ukat imill wawax akham q"ucht"i:
  - Jach'a Taykaja - .
  ¡Rusia markar jach"añchaña!
  Zoyax q"ala kayumpiw mä granada jaquntarakïna. Jupax mä masa nazis ukanakaruw khuchhuqatayna ukat akham sasaw chhuxriñchjasïna:
  - Jach"a Rusia - jach"a jach"a kankaña!
  Ukat masinakaparux nayranakap ch"allxtayäna.
  Chiqansa, imill wawanakax niya qʼala jan isinïpxiwa. Bikinis ukanx bronceado, musculoso, suma, ukat curvado ukanakaw utji.
  ¡Niya qʼala jan isinïpki ukhajja, ¡kunjamsa imill wawanakajj wali suma uñnaqtʼanïpjje! Ukat ¿kunatsa yaqhax isinak utji?
  Ukxarusti, Aurorax ch"amampiw ch"axwawayxi. Ukat qʼala kayupampiw kunatï nazis ukanakar jiwayapkäna uk jaqtʼirïna.
  Ukatxa akham sasaw qʼuchtʼani:
  - ¡Jach"a Awki markataki!
  Svetlanax nina naktayañax sarantaskakiwa. Jupax fascistas ukanakaruw khuchhuqawayi ukatx tuiteó:
  - ¡Jach"a aski lurawinakataki!
  Ukat qʼala kayumpiw mä granada jaquqanispa. Ukat mayampiw nazis ukanakax axsarapxi.
  Suma lurata rusa imillanaka. Jupanakax aeróbatica ukan jilïr jaqinakawa.
  Ukat ukxarusti pilotonakax utjarakiwa: Mirabela ukat Anastasia. Kunjamatix jupanakax Krauts ukarux ch"allt"apxani ukhama.
  Jïsa, Hitler chachan walja jaqinakapax ukham imill wawanakat t"ijtxapxi.
  Warmi ch"axwirinakax Yak-9 ukan ch"axwapxi. Uka autojj nayra tiemponïkaspas ukhamawa. Ukampis wali askiwa. Ukhampachas Luftwaffe ukar sipanx juk"amp jisk"akiwa, jank"akïtapata ukhamarak armamento tuqita.
  Imill wawanakax mä cañón 20mm ukat ametralladora ukakiw utji, ME-262 ukax phisqa cañones 30mm ukampiw utji.
  Ukampis Mirabelax wali yatiñampiw maniobra ukat ch"iyar fascista buitre qhipäxar puri. Ukat juparux ch"axwañampiw ch"axwanti. Metal ukar ch"allt"i, uñisirinakarux q"al phichhantawayi.
  Ukatxa Mirabelax akham sasaw q"ucht"äna:
  - Jilïri jach"a jach"a, jach"a, .
  Avionanakax jamach'inakar uñtataw jalnaqapxi...
  Jiwasax fascista tejas ukanakaruw t"unjasktanxa,
  ¡Ukat soldadonakan jan axsartʼirïtapax janiw jukʼampïkiti!
  Ukat akanx Anastasiax nazis ukanakar ch"akkatañatakiw sarani. Jupax Terminator imill wawawa.
  Ukax Hitleran bandidonakapan ajanunakap t"unjani ukat chhuxriñchjasini:
  - ¡Jach"a jach"a kankañax Rus"atakix jutaniwa!
  Ukat qʼala kayumpiw pedalenak chʼalljjtayaraki. Ukat yaqha Messerschmitt sat jaqiw jaquqaniwayi.
  Imill wawanakax bragas ukanakampikiw nuwasipxi. Ukat wali sumaw jikxatasipxi. Jan chʼamani motoranakanjja, jankʼakiw jalnaqtʼapjje. Ukat uñisirinakan chʼaxwawinakapat qhispipxi.
  Mirabela, Fritz ukar khuchhuqasa, chhuxriñchjasïna:
  - ¡Janiwa cuervo, janiwa atipjapxistati!
  Ukat mayamp nuwasir jaqix jiwayañ jayaruw jaltxatayna.
  Ukat mä machaq Hitler maquinaw jaquntatäna.
  Q"ala kayuni tawaqux kuntix luraski uk yati. Ukat jupax wali sum luraski.
  Akax mä fascista ukaw jaya chiqat mä nuwasirir imt"añ yant"i. Ukat jupax sarxaraki. Ukat mä milagro tuqi, wasitat uñisirinakan chuymapar puriñkama.
  Ukat jupax Fritz ukarux t"unjawayiwa, chhuxriñchjasa:
  - ¡Janiw kunas rusanakatakix jan lurañjamäkiti!
  Ukat mayamp nuwasir jaqix jan ch"amanïñ turkakipäwi luraraki. Ukat yaqha autow jaquqaniwayi, ch"akkatat ch"akkatat.
  Mirabelax akham sasaw tuiteó:
  - ¡Chiqpachansa Rusia markatakix suman jakasiñaw utjawayi!
  Ukat mayamp kunjams jikxatasi. ¡Ukat kunjamsa enemigopar katuyasini!
  Anastasia kullakax mä alemán autoruw ch"allt"asi ukat akham sasaw arnaqasïna:
  - ¡Taqi uraqisax jach"añchatäpan, janiw kuna sallqjañas jiwasatakix utjañapäkiti!
  ¡Ukat imill wawanakax jukʼampiw jaljtasipki!
  ¿Kunas jupanakar saykataspa? ¡Jan ukax mä agresivu huracán ukhamäkchi ukhaxa!
  ¡Jukʼamp sum amuytʼasajja, ¡mä jachʼa thayasa janiw jupanakar atipjkaspati!
  Ukampis Natasha kullakajj nuwasi ukat qʼochurakiwa:
  - ¡Rusia markatakiw ch"axwañäni!
  Ukat ukhamarakiw q"ala kayupampix mä granada de calibre letal ukar jaquntani.
  Ukat nazis sat jaqenakarojj metala ukat wila aycharuw muyuyarakini.
  Zoyax q"ala kayumpiw jiwayir ukat wila ch"uxña jaqiruw jaquntarakini ukat jaltasaw akham sani:
  - ¡Ukat machaq orden comunismo uraqpachan utjañapataki!
  Ukat kisunakap q"ala ch"uqt"asi.
  Ukatxa, Aurora kullakax wali ch"amampiw ninamp phichhantawayi. Jupax jupa pachpaw ch"axwaski, fascistanakaruw ch"allt"asi ukat chhuxriñchjasi, kisunakap q"ala ch"allxtayi:
  - ¡Nayraru sartañataki!
  Ukat qʼala kayupatjja, kuna jarkʼäwirus tʼunjkaspa ukaw mistu.
  Ukat ukatsti Svetlana sat chʼaxwäwinxa. Akax ukham jiwayir tawaquwa.
  Ukat jupax blonde ukhamarakiwa. Kunjams fascistanakarux ch"allt"i... Ukat ukat mä jiwayir regalo q"ala kayunakapat t"ijtäna. Jupaw nazis ukanakar tʼunjani ukat saxra ninar tukuyani.
  Terminator imillanakax akham sasaw sist"apxani:
  - ¡Jach"añchaña arujaru jach"añchaña!
  ¡Komsomol aru!
  Ch"axwirinakax fascistanakaruw ch"axwapxani. Ukat jupanakarux rabioso anunakar uñtataw ch"axwapxañäni.
  ¡Akanakax Terminator imillanakawa! Ukat jupanakax nazis ukanakaruw t"unjapxi - ¡kuna saxranakas!
  Natasha kullakajj pathos sasaw säna:
  - Jiwasax socialismo ukatakiw ch"axwañäni,
  Jiwasan Rusia Soviética markatakix,
  ¡Mä machaq jach"a ordenataki!
  Ukat wasitatwa qʼala kayupat mä jiwayir regalojj tʼijtäna.
  Zoyax wali ch"amampiw sarnaqaraki. Fascistanakaruw t"unjawayi. Ukat janiw jupanakarux aynacht"aykiti. Ukat qʼala kayunakapajj mä hélice ukham lliphipi.
  Ch"axwirix wali munasiñampiw akham säna:
  - Qullan Rus' sutimpi,
  ¡Rusia markax jach"añchatäniwa!
  Ukat mayamp nuwasir jaqix taqpach munasiñampiw nuwasi.
  Ukxarusti, Aurorax q"ala kayumpiw jiwañ regalo jaquntäna. Kunjams fascistanakax taqi chiqan ch"iqiyasipxi. Ukat wali colerat siwa:
  - ¡Nayax uraqpachan boxeo ukan atipt"irïtwa!
  Ukat ukjatx Svetlanax mä jiwayir ukhamarak t"unjir yänak uñstayani. Ukat qʼala kayupajj wali chʼamañchtʼatawa.
  Ukat nuwasirix chillqt"asïna:
  - Nayax akapachanx juk"amp ch"amanïtwa,
  nazis ukanakarux baño ukan ch"allt"añäni -
  Mama Markax janiw jachaqt"asiñ iyawskiti, .
  Ukat ñanqha oligarcas ukanakarux p"iqip churañäni!
  . JANK"A 9 JAQINAKANA
  Jach"a ch"axwäwinakan chikancht"asitapatxa, Vedmakovax walja urunakax janiw ikitäkänti, ukatwa carcelan celdapax wali ch"amakïkchïnsa, ch"amakt"ata ukat q"añuchata ukhamäkchïnsa, niya jank"akiw ikiñar purïna.
  ¡Edad Media ukan jikxatasitapat samkasïna ukat esclavonakan sartasiwip irpxaruwayäna, ¡mä kasta Espartaco faldaniruw tukuwayi! Nayrïr atipt"äwi tukuyatatxa, jan axsart"ir nuwasiri, musculoso tawaqux kutkatasirinakaruw tantacht"äna, ukat irpirinakapar ajlliñ munarakïna.
  Witcher, kunjamtix suyatäki ukhamarjamax mä juk"a jach"a destacamento ukan p"iqinchiriparuw tukuwayi, ukatx Turan ch"aman heroeruw nayrïr diputadopjam uñt"ayawayi.
  Ukat akanx esclavonakax mä amtar puripxäna. Ukat capataz ukanakax ajllitäxänwa. Sistema decimal ukax juk"amp sapurukiwa ukatx Witcher jupax janiw kunas ch"amäñapäkiti sasaw amtawayi.
  Trofeonakampi armatäsa ukat caracol cucarachanak apsusaw (mä jach"a ikiñanx Vedmakova subconsciente ukax anatt"asiwayi), jupanakax nayrar sartapxäna.
  Autoridadap ch"amanchañataki ukhamarak kayunakap ch"allxtayañatakix Witcher jupax kayukiw sarnaqäna, mä pusir uñtataw sarnaqäna. Ukat imill wawax t"ijtxañ qalltäna, q"ala kayunakapampix qala thakin jisk"a ch"ullqhi qalanak jikxatäna. Ukampis nuwasirix janiw llakinak ist"känti, juk"ampirus taqit sipans nayrankxänwa. Kunjamtï yatkäna ukhajja, janiw inamayäkänti. Kimsa uñisiri nuwasirinakaw embuscada ukan ikisipkäna, ukat janïr pachaparuw alarma istʼapxaspäna. Uka sartasiwin p"iqinchiripax mä quqaruw makhatasinx uñisirinakap patxaruw jaltawayxäna. Kust"asitapax tigres ukat cobras híbridos ukanakan thuqt"äwiparjamaw jikxatasïna, mä juk"a jach"at jach"at arnaqasïna ukat ukat khuchhurat p"iqinakapamp amukt"äna.
  - ¡Akhamaw nayax resistencia p"akintasta!
  Vedmakovax janiw jaqinak layku anatt"añarux saykatañjamäkänti, esclavonakaruw p"iqinak khuchhurata uñacht"ayäna. Uka tuqitxa, mä aprobación ukaw utjäna.
  Mä qhawqha tiempotjja, plantacionanakani estancianakajj uñstjjänwa. Uka k"achacht"at utanakax chiqpach palacionakawa, k"achacht"ata ukat estatuanakampi. Fuentenakax akawjan ukat ukjanw uñjasirïna. Mä estatua Zeus ukham uñt"ata, mariposa ch"iwimpi ukat lakapampi purakapan, kayunakapampi ukat pechopampi: paqallq jets ukanakaw jawq"japxäna. Yapunakax qamirinakawa, lik"i, quri algodón ukar uñtasita, grano jach"a ch"uqi, garbanzos ukat yaqha yänaka. Walja esclavonakaw jupanakatak irnaqapjjäna. Ukanxa chacha warminaka, ukhamaraki walja wawanaka. Chiqansa, uñjirinaka, guardianaka. Ukampis jila partejja, cheqas jukʼamp esclavonakaw utji, ukat palanakampi azadanakampi.
  Witcher chachajja, esclavo imillanakax jankʼakiw sawut utan lurat bandera aptäna: ¡Mä Espada ukat Azada ukanakan uñnaqapampiw uñachtʼayasïna! Yaqha esclavonakajj jankʼakiw nuwantañatak sarjjapjjäna.
  Ukañkamasti, walja chacha warmi esclavonakaw postenakat warktʼatäsipkäna, amparanakapasa kayunakapasa clavonakampi chʼalltʼata. Uka jan chiqapar uñjir wawanakax tʼaqhisiyatäpxañapäkaspas ukhamawa. Qhispiyirinakar jak"achasir uñjasax ch"akkatat tawaqux jan suyt"at ch"aman arumpiw arnaqasïna:
  - ¡Retribución ukax purinxiwa, dueñonakar jawq"japxam!
  Layqa p"iqinchiristi, kunjamtix nayrax lurapxirïk ukhama, nayrar sartaski. Caracol cucarachapajj sartasïnwa ukat pä guardiaruw mä kutikiw tʼunjäna. Mayninakax qhipäxar kutt"xapxäna, maynix axsarañatw t"ijtäna, pachpa lanzapampis t"ijtxarakïnwa. Uka p"akjata purakatxa intestinonakaw mistunïna. Uka tawaquxa akham sasaw jachʼat arsüna:
  - ¡Jumanakax jan ch"amani ch"axwirinakäpxtawa, jumanakax kawallur axsarapxtaxa!
  Miloslava, khititix escuderopar tuküna, ch"iqa amparapampiw nuwasïna, hachanakax imill wawan amparapankänwa, mä yatiñan peluquero jaqin navajapjama. Ukhama famoso cuts ch"axwirinaka.
  Turan ukax janiw jayskänti. Mä qala jawqʼjasaw guardian pechop pʼakjäna ukat uka chʼaxwäwiruw mantäna. Chʼama irnaqatapajj jupar sum yanaptʼäna, janiw molino qalan musculonakapajj askïkänti, ukajj qhanaw amuyasïna. Chiqansa, Witcher sat chachax jukʼamp jankʼakiw sarxäna.
  Esclavonakajj janiw irnaqjjapjjänti, ukampis janiw uka chʼajjwäwir mantapkänti. Amuyatajja, jupanakajj jan amuytʼasirïpjjänwa. Chiqansa, uka pachpa jan samarañ waynax irnaqir yuqall wawanakar jak"achasisinx akham sasaw arnaqasïna:
  - ¡Jumanakax axsarañanaka! ¡Khititix qhipäxankchi ukax mä heroe ukhamawa, khititix jan nayampïki ukax mä jan wali khuchhiwa!
  Uka yuqall wawanakaw nayraqat jaysapxäna. Uk uñjirinakaruw jankʼak puripjjäna. Akax niya tunka pusini marani mä waynawa, jupax "guardián" ukarux mä azada ukamp wali ch"amampiw jawq"jatayna, p"iqipax calabaza ukham phallawayi. Ukajj walikïskänwa, ukat mayni esclavonakas, jila partejj altʼat chuymani ukat pacienciani imill wawanakas nuwasiñaruw jankʼak sarjjapjjäna.
  Jichhax uka nuwasïwix jan walt"ayataw uñjasiwayi, ukampis jakhüwinakat sipan juk"amp jach"anchawixa, ukhamarak jan ch"amanïñax esclavonakan ladopankänwa. Ukat jupanakax, chiqans, apnaqapxäna.
  Pass ukax kunatix mä imill wawat suyt"añax ch"amawa, jupax nayraqatapan yatiqawayi. Jupajj guardiampiw chʼajjwasïna, jupajj juparuw chʼamañchtʼañ qalltäna. Ukatwa jupar sallqjäna, espadap qhepjjarusajj kunkapar cheqaruw jawqʼjäna.
  - Jichhasti ¡ukaxa nayaxa mä t"ant"a satawa! - Imill wawaxa sawkasitaynawa. - ¡Amuyasipxam jan machjayasiñataki!
  Nayrïr estanciax jank"akiw qhispiyatäna, destacamento ukax nayranakaja nayraqatanw jilxattawayi. Uka sartasiwix jilxattawayxänwa, yapunakaruw ninar uñtat ch"amakt"ayäna. Layqax t"ijt"asaw nayrar sartäna. Kayuninakax jupar jak"achasipxäna, kamachirjamaxa, p"iqipkamaw puripxäna. Ukampis guardianakajj janiw aynachtʼapkänti. Uka nuwasïwijj jukʼamp qala chuymanïnwa, paqallq cuerdani phuchʼu jakʼanjja. Aka chiqanx yapuchirinakax caballeros ukan reservap ch"axwañar khitapxäna.
  Uka jan axsart"ir Layqax taqi tuqit muyuntatänwa. Jupajj mä caracol cucaracha sat animalan wali chʼamanïtapakiw qhespiyasïna. Akax mä chiqap ataque ukat ch"uqimp ch"uñump ch"uñuntatax jaquntatawa. Ukampis imill wawax nayraqat amparapan usuchjataw uñjasiwayi, ukatsti purakapan usuchjataw uñjasiwayi, ukat kayupax niya khuchhuratarakïnwa. Ukat Witcher jilatajj jiskʼa puñalanak jaqontañ qalltäna. Navajas ukham ch"ullqhi, nayranakaruw mantapxirïna ukat yaqhip pachax lakaruw mantapxirïna. Ukampisa, jila parte pallapallanakajj wali juntʼütap laykojj chikat qʼala jan isinïpjjänwa, ukham pallapallanakatakejj pecho chʼuqtʼañaw wakisïna. Walja caballot saririnakaw liwxatapxäna, ukampis mayninakax jukʼampiw chʼamañchapxäna. Walja espadanakaw utjäna, ukat sarnaqañanxa mä peine ukar uñtasitänwa. Ukatwa taqi tuqit warxatapxi.
  Ukampis Miloslava, Passa, Turan ukat yaqha esclavonakax tiempoparuw purinipxäna. Filanakar khuchhuqasajj patinaje lurañ utar uñtataw sarnaqapjjäna, kunjamsa jiwat cuerponakajj tʼijtjjäna uk uñjarakïnwa, ukat armat esclavonakajj taqe chʼamampiw jankʼak yanaptʼapjjerïna.
  Infantería ukankirinakax caballot saririnakaruw nuwantapxäna, qarjata esclavonakax llakinakapat ukhamarak jisk"achatätapat kutt"ayapxäna.
  - ¡Uñisiriru muyuntayapxam ukata janiwa qhispipxañapäkiti! - Witcher jupan kamachipawa.
  Nayranakapanjja, mä esclavow pʼeqep khuchhurat jaqoqtäna, ukampis tunka payan guardianakaw jupar arknaqapjjäna.
  - ¡Jakhunaka aptapxañani! - Uka sartasiwi wayna p"iqinchirixa kamachiwa.
  Ukat jukʼamp esclavonakaw uka chʼaxwäwir mantapxäna. Kunjams yuqall wawanakax t"ijtir qalltawimp caballonakar makatapxirïna, kayuk saririnakar jank"ak jalt"apxirïna, ukat kisunakapampix ch"uqt"at qalanakampiw apnaqapxirïna uk uñjasiwayi.
  Esclavonakajj janis ajjsarañ yatipkaspa ukhamänwa, walja maranakaw jiskʼachatäpjjäna, kunapachatï jan khitis jupanakar jaqenakjam uñjapkäna ukhajja. Ukatjja, jupanakat waljanejj librew nasipjjäna, munañan pʼeqe qʼapkir qʼaphipsa janiw armasipkiti.
  "Montada" destacamento ukamp tukuyasax Witcher jupax nayrar sartawayi. Thakin qhipa jachʼa jarkʼäwipax jachʼa quqanakat khuchhurat mä wawawa. Ukanjja, walja guardianakaw saytʼatäpjjäna.
  - Estaciones ukanaka thaqhaña ukatxa escaleranaka katjaña. - Jupaxa arnaqasïna. - Akaxa jani wakiskchixa, juma pachpawa lurasma.
  Esclavonakajj jankʼakiw nuwantañatak aparatonak lurapjjäna.
  - Escaleranakaxa jach"apuniwa, ukhamata walja ch"axwirinakaxa mä kutina uka taypina sarnaqapxañapataki. - Witcher ukaxa uñacht"ayaraki.
  Yaqha estancianakanx uka jiwayañax wali ch"amapunïnwa. Yaqhep cheqanakanjja, servirinakajj kutkatasirinakan laykuparuw sarapjjäna, ukampis yaqhep cheqanakanjja, yatitaw saytʼasipjjäna. Uñch"ukirinakax jank"akiw jiwayatäpxäna - ukax wali ch"ama ch"axwirinakat jayaruw sarapxäna. Detinetas ukax uñisirinakan qhipa ch"amanchawiparuw tukuwayi. Witcher, kunjamtix nayrax lurapxirïk ukhama, nayrïr kutiw pirqar makhatawayi. Walja kutiw flechampi jawqʼjatäna, ukampis escudopampiw jiwayir regalonakamp nuwasïna. Jakʼankir nuwasirijj wali chʼamampiw jawqʼjäna, ukatwa jarkʼaqañ puedkchïnjja, perqat pʼeqep patjjaruw jaquqanïna.
  Miloslavax guardiarux ganchompiw chint"añ atipjäna, uñisirinakarux jaqunukurakïnwa. Snow-White Pass ukax nayratpach uñisiri pallapallanakarux wali uñnaqapampiw muspharayatayna. Ukat jankʼak jiljjattaskir pechopar uñkatasipkäna ukhajja, seductora chuchupampiw uka imill wawajj kayunakap inglepar chʼalljjtäna, ukatsti chʼiyjäna. Witcher, pirqanakar makhatasinxa, jan khuyapt"ayasisaw ch"iyjasïna. Uñisirinakax nayratpach nuwasiñ ajayupax chhaqtxapxänwa, ukat jukʼamp esclavonakax perqaruw makatasipkäna. Jupanakax p"akjasipxäna, walja escaleranakaw utjäna, ukat guardianakax janiw taqinir jaqunukuñatakix tiemponïpkänti. Ukampis manqhanjja, jiwat ukhamarak usuchjat esclavonakaw ikipjjäna, uka nuwasiñajj janiw jan chhaqtkänti. Ukatwa uka esclavompi guardiampejj chʼajjwayasisajj wali alturat jaquqanipjjäna. Chuyma usuchjasipxäna, ukampis jakasipkakïnwa ukat chʼamaktʼayasipkakïnwa.
  Uka jan samarañ waynax Witcher satänwa, jupax apellidop jisktʼañ armasxänwa, jupax pirqa patxankarakïnwa. Jisk"a jach"a tukutapat askinak apsusaw oficialan kayunakap taypin jaltawayxäna, ukatx pä kayumpiw asnuparux ch"allt"äna, mä pachparakiw qunqurinakap manqhar ch"allt"äna. Jupax nayrar t"ijtäna, mä jilïr esclavo katxarut horquillampiw ch"allt"asïna...
  - ¡Ukham katjataw jikxatasiyäta, ukat wali llakitaw ch"akhuyäta! - Waynaxa jisk"a lakap ch"allt"asïna, guardianakaru jisk"achasa.
  - ¡Ay, jisk"a q"ala kayu katari! - Ch"iqa tuqina sayt"ata ch"axwirixa maldecisitaynawa, uka waynaruxa ch"uqimpiwa ch"iyjatayna.
  Uka waynax aka chiqat sarawayxarakitaynawa ukat tubot nayraparuw thuqhutayna. Kunjamsa uñisirinakax jan axsaras arnaqapxäna, filanak p"akintasa. Uka waynax janiw ceremonia ukan sayt"askänti ukat mä espadampiw tukuyäna. Wawan amparanakapax jisk"a jisk"a ukhamäkchïnsa, ch"akhanakanïnwa ukat ch"amanirakïnwa - ch"ama irnaqatapat llamp"u chuymanïpxänwa.
  Mayni yuqall wawanakax presión uñacht"ayapxarakiwa, infierno ukham nuwasipxi, chhuxriñchjasipxi ukat juramento lurapxi, ¡juk"amp thaya expresiones ukanakaw ajllisipxi!
  Jupanakax jank"akiw pirqa q"umachañ atipxatayna, ukampis manqhanx ch"axwäwix mä juk"a aynacht"ataw uñjasiwayi, esclavonakan venganzap axsarasa, dueñonakax jan ch"amampiw ch"axwapxäna. Chiqansa, jiltʼat purakanakax jan wali yanapirinakäpxiwa, jan wali yanapirinakäpxiwa, wali qhuru esclavonakampi nuwasiñanxa.
  Jilïr dueñopax Sheikh Samuma satawa, jupax mä uraq manqhankir pasaje tuqiw jaltxañ yant"äna. Mä bolsa qalanakampi qurimpi apt'asitayna. Inas mä chʼamanïchïna, ukampis qollqe munañajj aynachtʼayarakïnwa. Mä suma imill wawa, Rakhita, ukat cobre ñik"ut coloranis ukhamaraki, ukax sinti yant"awiwa.
  - ¡Ukat nayar arktapxita perra! - Sheikh jupax ch"uxña ñik"utapat katjatayna.
  - Janiwa wakiskiti, naya pachpawa sarä, tata! - Jupaxa achikt"asitaynawa.
  - ¡Janiwa mä q"añu warmikiti! ¡Nayarux jumar apañax wali askiwa! - Uka sádico dignitario ukaxa sonrisa.
  - ¡Ukampis chuym usuyasi! - Uka uywataxa q"ala kayunakapa ch"allxtañ qalltäna.
  - Jariqasiñäni ukhaxa, ñik"utamampi warkt"asipxam, ninampi phichhantapxam sasaw kamachirakïma. - Sheikh jupax aycha manq"irjamaw lakap ch"allxtayäna.
  - ¡Jumaxa mä uywawa! Ukampis nayax jumar munassmawa, iyawsapxita!
  Imill wawax dueñoparuw jak"achasïna, jupax q"añuskir hocicop q"uma ajanupar ch"allt"asïna ukat laq"uñ qalltäna. Ukat Rakhitan amparapax mä puñal sheikh cinturón ukan jikxatäna ukat taqi ch"amapampiw punkit purakaparux ch"allt"äna.
  - Akaxa mä desove ch"amaka jumataki.
  Sheikh jupax bolsa jaquntawayi ukat ñik"utap jaytawayi. Amparanakapax manqha p"iya jist"antañ yant"äna;
  - ¡Uñstayata! ¡Echidna ukax wali jach"awa! - Jupaxa qhuruchasïna.
  - Janiwa! ¡Kuntï cheqapäki uk lurawayta! ¿Qhawqha imill wawanakaru, chachanakarus t"aqhisiyawayta? Ukat wawanakarus chʼakkatasaw postenakar clavompi chintʼäna. ¡Akax mä venganzakiwa! - Uka tawaquxa jach"at arsüna.
  - Yanqhachasiwi!
  - ¡Diosa! ¡Jumaw nayar jawqʼjawayta! - Uka esclavox kayup sheikh-an ch"ullqhi, wila purakaparuw ch"allt"äna.
  - ¡Jupax mä juk"a jawq"jawayitu! - Jupaxa chhuxriñchjasïna.
  - ¡Ukampis noble wilax nayaruw jalluski! - Q"ala kayuni esclavox kisunakap ch"allxtayäna.
  - Janiwa kunasa, qhuru warmi! ¡Pallapallanakax kutkatasiñanak chhaqtayapxani, ukat jumanakax wal tʼaqhisiyat uñjasipxäta, jumatakix mä angeljamaw uñjasirakïta! - Sheikhxa ch"ama jikxatäna qhuruchasiñataki.
  - ¿Kunatsa jupanakax jumat sipan juk"amp qamir amuyunïpxi? - Imill wawaxa lakap ch"uqt"asitayna.
  - ¡Jumatakix wakisiwa! "Qhapaq jaqix chhuxriñchjasïna ukat jachäna. - Usuchjaña! Facifi pomada apanipxita.
  - ¿Kunatsa aka uraqinxa? - Imill wawaxa sarcasmo jiskt"äna.
  - Nayaxa aka quri bolsa churapxäma. - Uka sheikxa achikt"asitaynawa.
  - ¡Jupax nayratpach nayankiwa! Sumakiwa, ukhamakiw caridad ukat mistu, kawkhans facifi pomada ukax utji? - Imill wawaxa k"arisiñampiwa jachaqt"asïna.
  - ¿Jumaxa guardarropa uñt"tati t"ijtiri waka uñtata? - Qamiri jaqixa chhuxriñchjasïna ukatxa chhuxriñchjasïna.
  - Jïsa! Nayax qala qalanakampi wali suma uñjta.
  - Ukhamaxa amparama p"iqiru uchañawa wakisi, ukatxa jasakiwa q"añu q"añuchata caja apsuña. Naya patxaru jutapxam ukat lubrikapxam. - Sheikh jupax jisk"achasïna, niyas jan amuyt"asisaw arsüna.
  - Mä q"añu jaqisa qullatäñapawa. ¡Suyt'apxita!
  Uka tawaquxa t"ijt"asaw uka cuartoru mantawayxäna. Jupax janiw qamir jaqit llakiskänti, ukampis ukham wali aski q"apkir qullax wali juk"akiw utji, ukat kutkatasirinakatakix wali askïspawa. Ukat uka qhipatxa, uka uñisit freak sat jaqirux kutkatasirinakaruw katuyxani.
  Uka esclavonakajj niyaw cuartonakapar jaltjjapjjäna. Jupanakatxa paninixa mä suma chika q"ala imilla uñjapxäna. K"umara waynanakaw warmin munasiñapat manq"at awtjata, jupar jak"achasipxäna. Imill wawax wali ch"amampiw irnaqäna, musculoso ukhamarakiwa, ukatwa jank"akiw ch"aman kayunakapamp ataque luririrux jaqunukutayna ukat arnaqasïna:
  - Qullqi jikxataña munasaxa. Ukhamakiwa, mä agresivu waynaw sotano ukanx quri bolsa apt"ata utji.
  - ¡Janiw agresión ukarux munasktanti! - Uka waynanakaw irónicamente uñch"ukipxäna.
  - Ukampis jupax qamirirakiwa! - Imill wawaxa jisk"achawayitu.
  - Ukatxa wali askiwa, nuwasipxañäni! ¿Kawkhansa uka sotanojj utji? - Uka kutkatasir esclavonakax ch"axwapxäna.
  - ¡Ukan amparaja arkapxam! - Uka uywataxa ch"iqa amparapa luqxatäna.
  Wayna chʼiyar jañchin esclavonakajj kawkhantï mazopajj uñachtʼaykäna ukaruw jankʼak sarapjjäna. Imill wawaxa jachaqt"asisaw cuartoru t"ijtäna. Mueblenakax wali qamirïnwa, ukampis jan waltʼäwinakanwa. Ukat akax pachpa gabinetewa, qurit luratänwa. Rakhita, jan pä kuti lup"isaxa, amparap uchatayna. Jupax manqhar liwxatasïna ukat uka pachax chhuxriñchjataw jist"antasïna.
  Suma uñnaqt"an warmix arnaqasïna, navajas ukham ch"ullqhi kisunakapax cepillop khuchhuqapxäna.
  - ¡Ay, ¡kunja llakisiñasa! - Jupaxa arnaqasïna, ukatxa chhuxriñchjasïna. - ¡Akax wali qhurupuniwa!
  Uka tawaqux wali llakitäkchïnsa, wali calenturampiw amparap vendañ yantʼäna. Vitchakovax warminakan arnaqasitanakap ist"asax mayniruw violata sasaw amtäna ukat jank"akiw cuarto ukar jalxatäna. Uka suma uñnaqtʼan warmir wilamp chʼalltʼat uñjasajja, akham sasaw arnaqasïna:
  - ¿Khitis ukham lurañ jan axsaraskäna?! ¡Nayaw dignidad-ap asnupar jaquntañ munta! - Mä colerasiñanxa, nuwasir jaqix jan wali jaqikïspawa.
  Rakhita kullakax nayranakapat jachaqt"asisaw jachaqt"asïna, janiw sinti llakisiñatakïkänti, uka esclavox janiw yaqhakïkänti walja kuti jawq"jatapata, jan ukasti jichhax jan ch"amanïxatap amuyatapatwa.
  - ¡Ukaxa jupawa! - Imill wawaxa armario tuqiru uñacht"ayäna.
  - Ukhamächi ukhaxa, ¡wali axsarañawa! - Witcher jupax sonrisa laq"urux ch"amampiw p"iqiparux ch"iyjatayna. Uka ch"allt"atax estructura ukarux doblado, ukat llamp"u qurix ch"iyjataw uñjasiwayi. Uka nuwasirix armarioruw chʼiyjañkamaw jawqʼjaskakïna.
  Imill wawax q"illu ch"uxñaruw tukuwayxäna, ukat ch"iyar janq"u Passa ukax jupar jak"achasisinx jaltawayxäna. Jupajj wali yatiñampiw mä torniquet uchasïna, ukhamatwa wilajj jan mistuñapäkänti. Witcherovax khuchhurat amparap apsuwayxäna, ch"akhapax ch"uxñaruw tukuwayxäna, ukampis wali junt"ürakïnwa.
  - Kusawa! - Jiwasaxa Khirov ukaru jawsañasawa. Inas jupax yapuchchispa. - Ch"axwirixa wali jach"a phust"äna.
  Passajj akham sasaw jisktʼäna:
  -Khitis amparam akan ch"uqt"añ amta churtamxa?
  - ¡Samma!
  - ¿Kunsa juma pachparu uchasta? - Witcheraxa wali muspharkañawa.
  - Janiwa, aka freak sutipax Samuma satawa. - Tawaquxa chiqachatawa.
  - Ukhamächi ukhaxa, jupax cuartelatäñapawa. - Ch"axwirixa nayranakapa ch"allxtayäna.
  - Jupax sotano ukankiwa ukat wali usuchjatawa. Jupar katjañatakix tiemponïpxätawa. Jupatï jan jiwkani ukhajja.
  Witcher jupax cepillo katxaruñ yant"äna, ukat mä akatjamat mä llijulliju laq"ar tukuwayxäna ukat jamasat jaltxañ yant"äna. Uka nuwasiritï naskäna ukhatpach jan ukham chʼamanïkaspäna ukhajja, inas uka nuwasïwit atipjaspäna. Ukhamarus janiw chuymap katjkänti, jan ukasti kunkapat katthapïna.
  - Wow, jan uñt"at magia. Jiwasax Khirov ukar uñacht"ayañasawa.
  Uka usuchjat tawaqun ajanupax materuw tukuwayxäna ukat janiw kuns amuyasxänti.
  Passa kullakajj tiempoparuw katjäna:
  - Mä nervioso imilla, ukampisa suma! Jupatï jan chʼamanïkaspas ukham qheparaspa ukhajja, wali phenqʼasirïspawa.
  - Walikiwa, nayaxa suyt"twa akaxa askichasispa. Khirov sapakiw kawkhans faltäna, jupax nayamp jak"ankxä sasaw arsuwayi. - Witcher kullakaxa jan kusisita amparapa ch"allxtayasïna.
  - ¡Nayax akanktwa! - Layqaxa punku qhipäxata jaltawayxäna. - Nayaxa magia uñt"ta.
  - Ukat nayax amparanakajaruw katxaruyä! - Witcher ukaxa wali ch"amawa.
  - ¡Walikiwa, ukax janiw jan walïkiti! Akax mä medusa ukat mä laq"u ukanakamp mistutawa, uñjtawa translúcido ukhamawa, kimsa chuyma ch"allxtatap uñjañamawa. - Uka layqaxa jach"a jach"a tukutaynawa.
  - ¿Kunatsa akaxa wali muspharkañawa? Imill wawax amparap chhaqhayasïna, ukat lantintañatakix mä lagarto medusa ukaw utjäna. Nayax amuyta, ukham luratax taqi destreza ukhamäkchisa, ¡akax janiw taqpach lantintañjamäkiti! - Ch"axwirix janiw kunakipans sawkasiñ munkänti.
  - Ukampisa mä janchi chiqaxa ch"allt"asispawa, ukaxa janiwa kuna jan walïkisa. ¡Mä kasta jachʼa chʼamani! - Layqaxa k"arisiñampiwa ñik"uta ch"allxtayäna.
  - ¿Kunatsa utji, kunatixa discapacidad ukaxa? - Nayaxa janiwa Witcher-aruxa amuyawaykti.
  - ¡Kunjamatsa sañaxa! Chiqansa, janiw mä uywakïxiti, jan ukasti warmin janchipan mä chiqapawa. Ukampis mä uywar apnaqañax chʼamakiwa. Jichhax aka jisk"a laq"ux jisk"aptañ yati ukat kuna ch"iyar ch"iyar jan ukax pirqa taypit jalnaqañ yati. Ukhamaraki, niyas jan uñjkayakiwa, aka kastax camaleón ukar uñtasitawa. - Layqaxa qhananchañ qalltäna.
  - ¡Pulsar! - Jupaxa Pass ukan ch"amanchawip uñacht"ayasa säna. - Janiwa akaxa luraskaspati sasina amuyirïkti. Uka cepillo khuchhuqaña ukat espía ukham luraña.
  - Ukhamawa atipt"awixa jach"a jan walt"awinakxa arsuwayi, ukampisa akaxa jutïri atipt"awi uñacht"ayañakiwa. - Layqaxa amuyataynawa.
  - Ukhamajj ¿janit jupar desencantätati? - Vedmakova ukaxa qhananchawayiwa.
  - Janiwa! Chʼaxwäwinakanxa, jan axsartʼirïñasa ukat suma amuytʼasirïñasa atipjañatakiw yanaptʼi. Chʼalltʼañatakejj nayraqatjja, kawkhantï uñchʼukiñaw wakisi uk uñjañama, jan ukhamäkani ukhajja, puñchum chʼiyjasismawa. Ukampis jan waltʼäwinak jan utjañapatakejja, usuchjat jaqejj qollatäñapawa. - Hirovoxa llamp"u chuymampiwa jaysäna.
  - Mä imill wawax jan ch"amanïñapatakix janiw askïkiti. ¡Chiqpachansa, ¡ukax juparux jan waliruw tukuyani! ¿Chiqpach ampar uñtasit jaqin amparapamp tukuyasmati? - Layqaxa jiskt"asitaynawa.
  - ¡Nayaxa amuyta! Inas nayajj askichchirista. Jila partejja, jila parte magonakajj qollañat sipansa jiwayañan jukʼamp sum yatipjje. - Khirovo ukaxa wali ch"amanchatawa.
  - ¡Ukampixa iyawstwa! Kawkïr jan amuytʼasir jaqejj jan chʼamanïspawa, janiw sapa yatiñan jaqejj qollkaspati. - Witcher, iyawsayañataki, ukhamaraki amparapampiwa ch"akhanakaparu t"ijtäna.
  - Walja qhuru verdugonaka - juk"a qullirinaka qullirinaka!
  Esclavonakax Samum ukan dueñoparuw aynacht"ayapxäna, jupax jiwatäkaspas ukhamawa. Rakhitax amuyt"asxänwa, ajanupax chuym ch"allxtataw t"ijtäna.
  - ¡Jupax mayamp taqiniruw sallqjatayna! Facturap jan pagasaw sarjjäna.
  - ¡Nayaw juparux warkkatayäta! - Sataynawa Layqaxa. - Jiwapax taqi jan wali jaqinakataki, qullqi munañan jaqinakatakix mä iwxt"äwïpan. !
  - ¡Ukaxa amuyt"añawa! Ukampis ¿khitis amparaj kuttʼayani? - Imill wawaxa jachañataki wakicht"atäxänwa.
  - ¡Akankiwa! - Jilïri irpirixa sartasiwi uñacht"ayi.
  Khirov jupax qunqurt"asïna, cordón ukax amparanakapan qhant"äna.
  - ¡Jan llakisimti! Janiw jan ch'amanïkasmati. Ukhama Rakhita jumax mä jach"a espía ukar tukuñamawa. Jumax aka imperionkir taqi qamirinakata, ch"aman jaqinakat vengasiñ munapxtaxa.
  - Ukhamawa. ¡Jan esclavo ukhamämti, laq'a taypin jisk'achata! - Uka tawaquxa jach"at arsüna.
  - ¡Ukhamaxa yanapt"apxita! Aka imperiox jan wali apnaqatawa, ukhamax sepulturax sistema jorobado ukx chiqañchani! - Layqaxa mä haz de energía ukaw índice dedopat mistu.
  - Jan uñt'ata! Nayax jumanakan walja ch"amap uñjta. ¡Ukat yatiñani! ¡Nayax jumamp chikt'atäñatakix wakicht'atätwa! - Uka esclavoxa jach"at arsüna.
  - ¡Ukham usuchjapxätamwa, ukampis atipt"apxätawa! ¡Jan llakisiñax janiw ch"amanïkiti, jan ch"amanïsax janiw atipt"añax utjkaspati! - Layqaxa sataynawa, filosofía amuyunaka uñacht"ayasa.
  "Nayax warmitwa, ukax aguantañ yatitaw sañ muni." - Rakhita kullakaxa p"iqipa ch"allxtayäna.
  - ¡Kunapachatix jan paciencianïkäta ukhaxa, q"uchuñax yanapt"ätamwa! - Khirov jupax sawkasitaynawa.
  Taqinipuniw larusipxäna. Witcher chachajj wali suma chuymanïnwa. Qalltäwix atipt"ataw jikxatasïna, ukax sañ muniw janiw pachax ina ch"usar apt"añax utjkiti. Nayraqatxa, janïr tʼijtkasax mä ejercito esclavonak uttʼayañaw wakisi. Ukhamajj jaqenakajj hierror uñtasitäpjjewa, janïr thaytʼkipanjja, munat uñnaqap churapjjam. Nuwasir tawaqux pirqaruw mistunïna, tribunaruw makatasinx qhixu qhixu arumpiw kamachi:
  - ¡Taqiniru tantacht"añataki muster phust"apxañani!
  Passajj akham sasaw jisktʼäna:
  - Warminakax ukhamaraki?!
  - Jïsa! Sapa espadaw munasini. Jank"aki, ukampis yatipxam janiw lunthatasiñanakax utjkaniti, taqi kuns mä kipkak jaljañäni.
  Esclavonak apthapiñatakix mä jukʼa tiempow munasïna; Witcher jupa pachpaw mä qawqha jaqinakar yanapt"añapatak wayt"ata, jupanakax janiw p"iqip apt"apkänti, ukat lunthatasiñanak jark"aqañataki. Imill wawaxa phisqa wali ch"amani bandidonakaruwa mä suma jinchuru ch"allt"äna, ukatxa mayniru p"iqipsa khuchhuqarakïna. Wila ch"akhanakaw ajanuparux jaquqanïna, Witcher kullakax munañaniw ukanak liq"jatayna. Ukajj walikïskänwa. Uka jach"a tantachäwix ch"amakanw antorchanakan qhant"atax apasxäna. Waranq waranq qhispiyat esclavonakaw utjäna, Witcher chachax nayrampiw tunka payan waranq esclavonakax utjäna sasaw amuyäna, jupanakatx waljaniruw wawanakas warminakas utjarakïna.
  Jupax Detinets markan jach"a torrepatw thuqt"äna. Layqax mayni tuqit sayt"atäskäna, jupaw taqpach tantachäwinak apnaqäna. Esclavonakajj jan sinttʼasisaw tʼaqhesiyapjjerïna, ukat jan chʼamani jaqenakarojj jiwarayapjjänwa jan ukajj jiwayapjjerïna. Ukhamat en general, parámetros físicos ukanak apsuñäni ukhax jupanakax suma nuwasirinakaruw uñtasipxäna. Jupanakajj yatichañakiw wakisi. Vedmakova kullakajj nina nakhantayañ arstʼäwi arstʼäna. Jupax juk"ampirus jan jaytjasaw mä jach"a qhispiyasiñ ejercito lurañax wakisi uk qhanañcht"awayi.
  - Mayacht"asiña, jan axsart"aña, jan kuns kamachaña, ukax atipt"añataki, qhispiyasiñataki, kusisiñatakiw yanapt"i! ¡Jan chiqañchäwimpixa janiw ejercitox utjkaspati, janirakiw ejercitox utjkaspa ukhaxa janiw libertad jikxataskasmati! Irnaqawix juk"amp ch"amanchawayistu, yatiñampi waljaptayatax qhispiyasiñ churistani, ukat suertempi chikt"atax kusisiñaw apanini!
  ¡Ukhamajj mayakïñäni ukat cadenanak jaqunukuñäni! - Warmixa arsüna.
  ¡Uka esclavonakajj wali jachʼatwa arnaqasipjjäna! Mä esclavokiw amukt"äna, walja ch"akhanakani ukat jach"a jach"a tukuri uñnaqani. Uñkatatapax jukʼamp jiskʼachatätap uñachtʼayäna.
  ¡Witcher jupax wasitatw sartasiwin mä sapa irpirir ajlliñ amtawayi!
  - Comandantex pirámide patat uñtatawa - mä sapakiw utjañapa, jan ukhamäkanixa, ¡ukham ch"aman estructuras ukhamarakiw t"unjasini!
  Esclavonakajj akham sasaw arnaqasipjjäna:
  -Waliki! Irpapxita.
  -Jumaxa mä jach"a ch"axwiriwa, jiwasana p"iqinchirisawa! - Jan suyt"ata, waynaxa taqiniru arnaqañ atipjatayna.
  Ukax Vedmakova juparux muspharayäna: kunjamas ukax juk"ampirus lurasispa. Jupax juk"amp sum uñch"ukiskäna, wawax amparapanx mä phust"ir tubo ukar uñtasitaw utjäna, juk"amp thithitakiwa. Ukat uka aparaton yanaptʼapampiw thuqtʼasïna.
  - ¡Uka waynaxa jayaruw sarxani! ¿Kunas sutipax? - Warmixa jiskt"asitaynawa.
  - ¡Dick! Nayax chiqpachapuniw uk yatxa. - Passax amuyt"awayiwa.
  - ¡Sapa suti! - Witcher jupax qhanaw kunatix juk"amp exótico uk suyt"askäna.
  - ¡Kunatsa complejidad ukaxa!
  -¡Jiwasax mä voto uñt"ayapxtanwa! - Layqaxa yatiyataynawa. Arupax wali qʼixu qʼixu qʼixu qʼixu qʼixu qʼixu qʼixu qʼixu qʼixu qʼixu qʼixu qʼixu qʼixu qʼixu qʼixu qʼixunakapawa. - Khitinakatixa ch"axwiri Witcher p"iqinchirïñapataki yanapt"ki ukaxa, ¡ch"iqa amparap ayxatam! ¡Chiqa, qhispiyasiña ukat jach"añchäwitak voto churapxam! ¡Ukat jakäwimax ukham tukuni, ukhamat diosanakax envidiasipxani! - .
  Esclavonakajj wali kusisitaw atipjayasipjjäna, niyas mä amtampiw amparanakap thayar aytäna. Jupanakax mä nuwasir jaqir uñtasitäpxänwa, ukat mä amtar puripxatapatxa, inas Khirov chachax magiapamp akan apnaqchïna sasaw amuyt"ayäna.
  Janit chiqäki jupax puritapax jupanakarux qhispiyasiñ churäna ukat chiqpach jaqinakjam jikxatasiñatakiw ch"amanchawayi. Ukax sañ muniw Witcher-ar waña pachan jallur uñtat aruntt"añax natural ukhamawa. Kusisiñaw nayra esclavonakan ajanunakapan uñjasïna. Ukajj sartañjamarakïnwa.
  Aka chiqanxa, taqini kusisiña taypinxa, mä ch"aman esclavo, wali ch"amani cicatrices ukanakampi k"achacht"ata, nayrar sartawayi. Jupax wali ch"ullqhi arupampiw säna.
  - Kusisiñaru irpañ munirinakaxa waljanipuniwa, utjaskakiniwa. Ukampis ¡jumax uka tuqit derecho moral ukanïtati!
  - Kawkiri!? - Layqaxa lakapa kisu phuqt"ata q"ala ch"allxtayäna. Qʼala amparanakapan bíceps sat chʼakhanakapajj jiljjattäna.
  - Khititasa?! Mä jach"a familiat jutiri, jan ukax común jaqi. Jan ukax inas Zhissor ukham t"ijtir esclavo ukhamächispa. Walja arsuwayarakitaynawa, ukampis mä laq"ampiw jakäwip tukjatayna. Ukat jupamp chikasti pä tunka waranqa esclavonakaw utjäna. - Ch"amani uywataxa juparu khuchhuqatayna.
  - Akanxa waljawa jiwaspachat dependerani. ¡Jumaruw cicatrices uñjta, inas jan esclavot nasktati, ¡mä chivompi jan ukax lanzampi espadampi usuchjat usuchjatanakar yaqhacharaktwa! - Vedmakova jupax akham siwa.
  - ¡Jumax nayatakix jan uñt"at ch"axwirirux amuyasta! Nayax Conde de Fuerza, axsarkañ reyinakan wawanakapätwa. Ukampis ¿awkiman sutip yattati? - Jiskt"äna uka jach"a esclavo.
  - ¡Nobleza de la familia ukaxa pachpa relación ukaniwa valor ukampi kunjamatixa ñik"uta largo ukaxa inteligencia ukampi! - Vedmakovax kutt"ayawayiwa ukat jank"akiw yapxatawayi. -¡Janiw nayra achachilanakasan valorapax mä axsarir jaqirux yanapt"kaniti!
  - Jumax wali suma parlasta. Mä feria ukan sawkasir jaqirjamaxa, ¿kunjamsa chuymamax jan axsartʼi? - Uka esclavox axsarañjamaw ñik"utap ch"uqt"asïna.
  - ¡Walikiwa, ¡kunas heroe ukhamätaxa! Jakhuñani, ukampis jumax mä esclavo destinompiw tuputäyätaxa, ¡kawkhans jachʼa jachʼa tukuñamasa jan axsartʼañasa utjäna! - Layqaxa niyaw thaya qalltawayxi.
  - Nayaxa uka tuqita razonanakaja utjayätha. Ukat kawkïrinakas, janiw yatiñax wakiskiti, juk"a yatiñanakax jiwañax juk"amp jasakiw sañ muni! Jiwañjam nuwasiñaruw ch"amanchapxsma, ukat jumatix jan arunakampiki jan axsart"irïsta ukhaxa, ¡uka ch"amamp iyaw sasmawa! - Conde de Fuerza ukaxa arnaqasïna.
  - ¡Uka tuqitxa chiqapawa! - Uka ch"axwirixa ch"allt"asitaynawa.
  Esclavonakajj arena qʼomachapjjäna. Witcher jupax saraqasinx espada uñakipäna. Jupan uñisiripajj jupamp chikaw saytʼasïna. Jupa pachpaw armanïna, pä chʼiyar espadanakanïnwa. Janis ukhamäkaspa ukhajja, nuwasir jaqejj yaqha espadampiw pechopat apsüna.
  Conde de Forsa jupax Witcher jupat sipan juk"amp jach"änwa, amparanakapan juk"amp jach"apunïnwa, janis sinti musculoso ukhamarak esculpido ukhamäkchïnxa, mä imill wawax fitness ukan uraqpachan campeón ukhamäñapatakiw askïna. Ukampis janiw likʼijj utjkänti, ukat tendón ligamentonakajj wali chʼamaktʼatäjjänwa ukat punkitänwa. Ukatjja, sapa sarnaqañanjja, mä jachʼa experienciaw utjäna, ukat saltañatak sarnaqañajj wal parläna. Mä sonrisaw ajanunakapan uñstäna;
  - Walikiwa, jumaxa jan walt"awinakanwa, imilla! Janiw envidiatäkätati. - Condex juparux puñchu uñacht"ayäna.
  - ¿Kunatsa juma pachpaxa wali ch"amanïtaxa? - Witcher"an irritapax juk"ampiw jilxattawayi.
  - Walja nuwasïwinakasa, torneonakansa atipt"awayta. Nayan reinojanjja, wali suma nuwasirinakat maynïrit uñtʼatäyätwa, waljanejj wali suma nuwasirïkaspas ukhamwa uñjapjjetäna. - Forsa, pecho ch"akhanakapa ch"allxtayäna, ukaxa pä escudo ukhamjamawa maynit maynikama sayt"ata.
  - Ukax kunatix jumanakax noblezanakampikiw ch"axwapxtaxa, ukat jupanakax degenerasipxäna ukat lik"iruw tukupxäna. Jichhax, ¡mä yatiñan comunerompi sum apasipxasma ukhaxa, ¡janiw wali uñtʼatäñax utjkaspati! - Witcher jupax jan axsarasaw jaysäna.
  - ¡Laq"u allqamari, bye, mä thujru, jan ukax juk"ampirus espadajax janiw qhipäxat sarawaykiti! - Taqi phuqhata jach"a jach"a tukuñanakaxa jakthapiwiruwa kutt"awayxi.
  - ¡Akaxa wali sumawa! ! "Vedmakovax janipuniw arstʼasirïtapampix qhantʼañ jaytkänti.
  - Walikiwa, akax juk"ampirus jumatakix wali askiwa, warmi q"añu! - Forsa ukaxa qhuruchatawa.
  - Inas arunakampi cerco luraña jaytxchiñäni, ukat juk"amp ch"amampi apnaqañäni! - Witcher jupax mä elegante figura llätunk ukham anatäna.
  - ¡Maynit maynikama!
  Conde ukat kutkatasirinakan p"iqinchiripampiw uñkatasipxäna. Espadanakax jank"akiw sartapxäna ukat taqpach ch"amampiw ch"allt"apxäna. Uka ch"axwawinakatx chispanakaw jaquqanïna ukatx mä thuqt"awiw ist"asïna.
  Conde ukax walja kutiw atacatayna. Jupax técnica de doble barril ukampiw yant"äna, ukampis Witcher jupax ataques ukanakamp nuwasïna, noble uñisiripax decente velocidad ukanïnwa sasaw amuyäna.
  - ¿Kunsa anatt"askta!
  - ¡Jiwata ch"akhanaka!
  Conde ukax wasitatw mä serie de golpes ukar antutäna, jupax complejas combinaciones ukanakaw yant"äna. Vedmakovax mä juk"a qhipharuw kutt"awayxi ukatx contraataque lurawayi, mä juk"a uñisiriparux pechoparuw katjatayna.
  Jupajj experienciani nuwasir jaqen sarnaqatapat yatjjatäna, tiempo apstʼasisaw jupar aynachtʼayäna. Condex jachaqt"asïnwa ukat nayranakapas qhant"äna:
  - ¡Janiw kunas ukhamakiti! Inas jan taqpach esclavokïkchiti, qʼala kayukiw sarasma.
  - ¡Nayaxa qhispiyata yuritayna, quqa taypina jakasirïta! Kunkajajj janipuniw mä yugo uñtʼkiti. Chʼamampi katuyasiñajj janiw amuytʼañjamäkiti. Chiqpachansa libre jaqix kimsa tuqitwa katuyasi - amuytʼasiña, munasiña, Diosa. Almapan esclavopax ist"atawa - pasiones, munañanakaru, Diosan luqtirinakapar! - Layqaxa suma jaysataynawa.
  - ¡Qhipa tuqitxa chiqapawa! ¡Jumaw chiqpachapuni chiqaw sasktaxa, aka sacerdotenakampi sacerdotenakampiw utt"ayapxitu! - Condex doble ventilador luratayna, ukatx técnica "clamshell" luratayna, ukampis janiw askikiti. - Nayax wali kusisitaw jumamp mä vaso vino umañamp parlt"asiñ munta, jan ukax chiqpachansa jiwayañ munsma.
  - Mä taza vinox mä qutar uñtasitawa - jumatix apasxsta ukhax kayunakaman uraqip chhaqhayasma! - Sataynawa ch"axwirixa.
  - Ukampis jumax juk"amp librëtawa. ¿Kunjamarak aka técnica tuqitxa?
  Jupax tridente katxarutayna, ukatsti mariposa katxarutayna. Uk uñjasajja, Witcher jilatajj tantachäwirojj jukʼamp chʼamampiw chʼalljjtäna. Condex liwxatasinx qhipäxar kutt"awayxänwa. Ukatx wasitatw atipt"asiñax sarantaskakïna, Forsax usuchjatäkaspas ukhamaw sarnaqäna, jupax amuyasïnwa, uñisiripax wali ch"amaniwa, janiw jan ceremonialjam irpkänti. Ukatxa, Witcher-arux mä secuencia de movimientos ukar yatintasax, conteo-x jan suyt"ataw espadan trayectoriap mayjt"ayäna ukat imill wawarux musculoso, ukampis femenino, pechoparuw ch"allt"äna. Wilax jalluntäna, rasguñox wali manqhankänwa. Uka usuchjatajj janiw Witcher kullakarojj pʼakjkänti, jan ukasti, jan ukasti chʼam churäna. Imill wawax ofensivaruw saräna, espadanakaw qhant"äna, mä muspharkañ thuqt"äw uñacht"ayäna. Ukat anqäxat uñjasax uka nuwasirix pʼiqip qʼal aptʼasiwaykaspas ukhamäkchïnsa ukat wali coleratakïkaspas ukhamäkchïnsa, quqan jakañasa ukat jiskʼatpach uywa katuñas wali chʼama chʼaxwäwin amuytʼasirïñapatakiw yatichäna. Condetakix ukham presión ukar jark"aqañax ch"amapunïnwa, jupax qhipäxar kutt"awayxänwa, ch"amaw parrying ukampi. Vedmakovax kuna pachatix esclavo dignitario ukax qhipäxar kutt"awaykän uka pacharuw katjatayna, qunqur manqhar ch"ankhampiw jawq"jatayna ukhama. Uka ch"axwawix tendón ukar ch"allt"asiwayi ukat jakthapiwix jaytawayi, jank"akïtapax juk"ampiw jilxattawayi. Ukatxa imillax jupan técnicap katxarutayna, jupa pachpaw uñstayatayna, llätunk p"iqin dragón sasaw sutichäna. Mä suma yatichat nuwasirikiw ukham kuns apsuspa. Ukhamaraki, qhipa llätunk ataque ukax niyas jan sayt"añjamäxänwa. Aka chiqanx mecánica ukan askipawa, ataque uñacht"ayasa, amparax sinti jan ch"amanïtapa, ataques ukanakar parrya, ukat ukatw qhipa ataque ukax tukuyata. Nayrïr kutiw nuwasirix uka técnica ukax mä suma yatxatat ukat jank"ak masiparuw luratayna, ukat kunapachatix jachaqt"askäna, espadap jaquntasaw uka novedad ukax wali askiwa sasaw qhan amuyasïna.
  Condex q"illuruw tukuwayxäna, ch"amap apt"asiwayxäna.
  - ¡Juma suerteni jaqi!
  - ¡Janiwa chiqpachansa! Suertex laq"a ukham jan ch"amanchatawa - ch"ama irnaqawikiw cementompi chint"ani.
  Witcher jupax wasitatw uñisiriparux usuchjatayna, ukampis janiw sinti usuchjatäkänti - janiw jiwayañs ni mutilación lurañs munkänti. Mayampi ch"allt"asisa, jupax lunged, conde ukax mecánicamente parried ukat guerrero ukax espada club kayumpiw jaquqanïna. Uka esclavo jachʼa jaqejj qʼala jan armat jaqëjjänwa. Witcher kullakax espadanakap jaquntasaw uñisirirux t"ijtäna, ukat conderoruw tinkuyäna. Amparanakapax amparanakap mä cerraduraruw chint"äna.
  -¿Jumaxa jaytxtati? - Panterana nayranakapaxa lliphipitaynawa.
  - ¡Q"ala kayuni esclavoruw katuyasiñax jakthapita!
  Witcher jupax wali ch"amampiw uñch"ukisïna:
  - ¡Janiw mä esclavokiti, jan ukasti mä chiqap amtampiw ch"axwiri! Juma pachpaw mä esclavo ukhamäyäta ukat kuntï jiskʼachasiñajj uk amuyaraktajja, ukampis jupanakajj yaqha jaqenakäpjjewa, janiw jiwasat sipansa jukʼamp jan walïpkiti. ¡Ukhamajj ¡concienciamar jisktʼam!
  . 10 JAQTHAPI.
  Oleg Rybachenko ukat Margarita Korshunova jupanakax nayrïr chiqanw ch"axwapxäna. Uka waynampi imill wawampix nayratpach wali aburritäpxänwa, uka jachʼa chʼaxwäwitxa. Sapa kuti jiwayañasa ukat chʼaxwañasa aburritoruw tukuraki.
  Ukax mä anatt"añjamawa. Uka pachpa tiruñ anattʼañax jankʼakiw aburritäxani.
  Wawanakax q"ala kayunakampiw pallapallanak jaquntañasa ukat sapa kuti granadanak jaquntañas qarjasipxäna.
  Uka waynaxa mä turno churäna. Fascistanakaruw ch"allt"awayi.
  Ukat akham sarakïnwa:
  - ¡Maeta!
  Uka tawaqux q"ala kayumpiw mä granada jaquntäna. Jupax Fritzes ukar ch"iqiyatayna ukat kusisitaw cooed:
  - ¡Machaq, wali jach"a atipt"äwinakaw utjani!
  Ukampis ukajj aburritoruw tukuski. Nayraqatx uka waynan q"ala kayunakap jaquntatapatx Hitleran tankinakapax ladonakaparuw jaquntatäna.
  Ukat Oleg jilatajj qʼochuñwa qalltäna.
  Yaqha yaqha historia. Zyuganov jupax janiw Stepashin jupan candidaturaparux voto churkänti ukatx kimsa facciones comunistas ukanakax janiw voto churapkänti.
  Ukax Duma Estatal ukan chhaqtayatapamp ukhamarak nayrïr chhijllawinakamp 1999 maran sata qallta phaxsin tukuyata.
  Chiqansa, comunistanakax nayrat sipansa jukʼamp chʼamanïpxänwa. Ukat jupanakax chhijllawinakaruw sarapxäna, Primakov gobiernon lurawinakaparuw atinisipxäna, ukanx mä uñjkañ lurawiw phuqhapxäna. Bloque de Unidad ukax janiw jichhakamax luratäkiti. Putin jupax janiw nayrïr ministrurjam uñstkänti. Ukat Dagestán markar ch"axwirinakan mantatapax ch"iqa tuqirux juk"amp votonak yapxatawayi ukat jilïr irpirinakan ch"amaparuw jiwayawayi.
  Jila partejja, gobiernojj jan wakichtʼataw uñjasïna. NDR ukax jan ch"amanïxänwa ukat t"unjatäxänwa, ukatx janiw machaq wakicht"at partidox utjkänti. Ukat Stepashin jupax nayrïr ministro ukham utt"ayatax janiw uka partido ukarux p"iqinchkänti. Ukat ukat Yeltsin jupax q"al irnaqawipat jaqunukuwayi.
  Mä juk"a arumpixa, parlamentario chhijllawinakax ch"iqa tuqinx mä jach"a atipt"äwiw utjawayi.
  Comunistanakan atiptʼasitapajj wali muspharkañänwa. Ukhamarus, bloque Primakov-Luzhkov ukax janiw samarañatakix pachanïkänti. Ukampis yapuchirinakamp chika qillqantasiñax wali ch"amawa. Ukat payïr chiqanwa jikxatasïna. Kimsïristi "Yabloko" ukawa, ukax suma PR ukanïnwa. LDPR ukax pusir chimpuntawayiwa. Ukampis jilpachax kunatix canales propresidenciales ukanakax activamente aka partido ukar ch"amanchapxäna.
  Ukat Yeltsin jupax Zhirinovsky juparux general ukham uñt"ayarakïnwa, jan ukax juk"ampirus churarakïnwa.
  Ukhamajj mä escenario especial ukarjamaw taqe kunas pasäna.
  Oposición ukax Duma Estatal ukan ch"amap katuntawayi. Ukat Yeltsin jupax voluntariamente sarxañ iyaw satayna, oficialmentex Primakov juparux jupan lantipat utt"ayawayi. Zyuganov jupax nayrïr ministru ukhamarak ch"iqa ampar jaqiruw tuküna.
  Ukax, taqpachanx comunistanakatakix wali askiwa. Ukat mä compromisoruw purirakïna. Basayev ukat Khattab jupanakax Daguestán markat jaqunukutaw uñjasipxäna. Ukampis janiw pachpa Chechenia markar soldadonak khitapkänti.
  Ukat mä qhawqha tiempotjja, guerra civil ukat walja tʼaqanakaruw tʼaqanuqtañ qalltäna.
  Rusia markax Maskhadov ukat Kadyrov jupanakaruw yanapt"äna. Primakov jupax jasakiw Rusia markan presidencial chhijllawin atipt"awayi. Payïrix jan suyt"ataw Zhirinovsky ukar tukuwayi - jupax janiw yaqha atipt"asirinakan chhijllawipanx utjkänti, ukat liberal Yavlinsky jupax janiw jupan ch"axwiripäkänti.
  Oleg Rybachenko jupax qilqt"äwip chhaqtayawayiwa. Janiwa, janiw wali askïkiti. Maysatxa, mä tema ukax nayratpach uñt"ayatawa, Primakov, Zyuganov ukat URSS ukan wasitat utt"ayatapat qhipat. ¡Ukat qarjataw jikxatasiyäta!
  Inas kunas jukʼamp askïchispa compostañataki. Sañäni, espacio tuqit parltʼañäni.
  Uka waynaxa amuyunaka uñstayañ qalltäna.
  Jach"a Imperio Ruso ukan machaq capitalapax Petrograd-Galaktik satawa. Ukajj Sagitario sat warawaran uttʼayatawa, ukajj niya galaxian chika taypinkiwa. Warawaranakas planetanakas aka chiqanx juk"amp densos ukhamänwa, Vía Láctea anqäxat sipansa, kawkhantix nayra Uraqix imantasir jikxatäna. Confederado occidental ukan ch"amapax taqpach chuymapat jaqunukutaw uñjasiwayi. Ukampisa, uka chʼaxwäwix janiw jan kuna jan waltʼäwin paskänti: waranq waranqa planetanakaw tʼunjatäxäna, ukat aka Uraqit amtañanakakiw qhiparäna. Ukaw capital markar galaxian jukʼamp qamir ukat sumankañ cheqapar apayañatakejj nayrïr razonajj utjäna. Aka chiqanx p"akintañax wali ch"amawa, ukatwa, mä total guerra espacial ukan condicionanakanx ukhamarakiw, kawkhantix línea de frente ukax mä concepto abstracto ukhamarak trasero ukax mä convención ukhamawa, núcleo ukax base rusa principal ukhamarak fortaleza industrial ukhamaw tukuwayi. Capitalax jilxattawayiwa ukatx Kishish planeta ukx q"al manq"antawayi, mä jach"a metrópoli ukar tukuwayi. Mä jach"a marka, khiti amuyt"ir jaqirus muspharayañapataki. Walja avionanakax morado alaxpachan khuchhuqapxäna.
  Mariscal Maxim Troshev jupax Ministro de Defensa, Super Mariscal Igor Roerich juparuw jawst"ata. Jutïr tantachäwejj uñisirinakan luratanakapajj wal jiljjattatap uñachtʼayäna. Ch"axwäwix taqinit qarjataw yänakap manq"antatayna, mä embudo predador ukham manq"antatayna, billones de millones jaqinakaw ukan jiwapxatayna, ukatx janiw khitis munat askinak jikxatkaspati. Militarización ukax Petrogrado-Galaktik ukan arquitectura ukanx mä chimpunak jaytawayi. Jach"a rascacielos ukanakax suma filanakaruw sayt"atäski, ukax mä markan tabla de ajedrez ukan cuadradonakar uñtasitawa. Ukax jan munkasaw mariscal ukarux armadas espaciales ukanakan uñstatapat amtayäna. Qhipa ch"axwäwinx jach"a jach"a barcos rusos ukanakax kawkhankapxarakïnwa, ukatx mä akatjamat formación ukar p"akintapxäna, uñisirinakan insignia ukarux ch"allt"apxäna. Mä suma amuyt"at nuwasïwix mä cuerpo a cuerpo ukar tukuwayi, yaqhip barconakax ch"axwapxäna, wali jach"a qhanampiw phallapxäna. Uka vacíojj jachʼa volcananakas phallkaspa ukat nina jawiranakas mä kutis jaquqanïkaspas ukhamaw coloranakar tukuwayjjäna, infierno nina nakhantat jawiranakaw qota thiyanakap phallawayi, ukat mä tʼunjir oladampiw chʼamaktʼayäna. Mä jan walt"äwin nuwasïwinx Jach"a Rusia markan ejercitopampiw suma sarnaqañax utjäna, ukampis atipt"añax wali jach"a qullqiruw puri. Walja waranq warawaran barconakapax partículas elementales ukanakan jawiranakaparuw tukupxäna. Cheqas uñisirinakajj jukʼamp jan walinakanwa uñjasipjjäna. Rusonakax nuwasiñ yatipxäna, ukampis confederación ukax walja t"iju t"ijunakanïnwa, ukax wali coleratw ch"axwawayxi, qala chuymampiw sayt"asiwayi.
  Jilïr jan walt"awix confederación ukan chika taypipax Thom galaxia ukan jikxatasi, ukax wali ch"amaw t"unjañataki. Nayra civilización de los dags arce ukham uñt"ata, ukax millones de maranakaw uka warawaranakan qutuchatapan jakasi, mä jan atipjañjam fortaleza sayt"ayawayi ukat mä ch"aman línea de defensa ukamp muyuntata, sipitanakampi phuqt"ata.
  Aka espacio "Mannerheim" ukar mantañatakix taqpach ejercito ruso ukax janiw wakiskiti. Chʼaxwäw tukjañax janiw chʼamäkänti. Planetanakas sistemanakas walja kutiw amparanakap mayjtʼayasïna. Mariscalax capital uksanx mä nostalgia ukham uñt"ataw uñch"ukisïna. Gravioletanaka ukat franeros ukanakax khaki coloranakampi pintatänwa, ukat avión ukan pä amtapax taqi chiqanw amuyasïna. Yaqhep edificionakajj jachʼa tanquenakar uñtasitänwa jan ukajj infantería ukan nuwasir autonakar uñtasitänwa, ukat mantañat sipansa pistanakaw utjäna. Kunjams mä cascada ukham ch"iyar tank barril ukanx mistuni uk uñjañax wali muspharkañänwa, ch"uxña ukat esmeralda umax pusi "inti" uñacht"ayi, tunka tunka ch"iwinakampi anatt"asa, ukat exóticos quqanaka ukat jach"a panqaranakaw tronco ukat ch"iwipan jiltawayxi, uñstawayi jan uñt"at warkt"at jardinanaka. Jichha pacha, jach"a rascacielos tanques ukanakakiw utji, jilapartx suma uñnaqaniwa, walja pistolanakampi armat. Ukham utanakan jakañax wali askiwa ukat wali sumarakiw, capital markar ataque utjaspa ukhaxa, ukham mä edificiox phisqa minutonakanwa mä chʼaman unidad de combate ukar tukuspa. Taqi kasta jaqinakat pasirinakax, jisk"a wawanakas ukhamarakiw ejercito uniformeni jan ukax kunayman organizaciones paramilitares ukanakan isimp isthapt"ata. Homing ciberminas ukanakax estratosfera uksanx wali jach"aruw liwxatasïna, uñnaqapanx colores bolas ukar uñtasitaw jikxatasïna; Luminarios ukanakax alaxpachan bóveda ukar qhant"ayapxäna, bulevar espejos ukanakamp uñt"at suman rayonakampiw umamp phuqhantäna. Maxim Troshev jupax janiw ukham excesos ukar yatintkänti.
  "Akanx warawaranakax wali ch"ullqhiwa. Ukat nayatakix wali junt"üxiwa" sasa.
  Mariscalax nayraqatapat ch"uñu pichthapisinx ventilación jist"arawayi. Juk"amp t"ijtawix jan kuna jan walt"awimpiw sarawayxi, ukatx mä juk"a pachatxa Ministerio de Defensa ukan utapax uñstawayiwa. Uka mantañawjanx pusi nuwasiñ autonakaw utjäna. Uka ch"uxña luchiars ukanakax chuchuñanakapampi - uywanakax tunka phisqhan kutiw mä allqamarit sipan juk"amp ch"amanïpxi - Troshev ukarux muyuntapxäna. Supermariscalan ciclopeo palaciopax uraqi manqharuw mantawayi, thiya pirqanakapax cañones de plasma ukat láseres cascada ukanakaw utjäna. Manqhankir bunker ukan manqhapax sapurukiwa - luxus ukax janiw ch"amanchatäkänti. Janïr ukax utjkän ukhax Troshev jupax jefeparux kimsa dimensional proyección ukan uñjäna. Supermariscal chachajj patak pä tunka marani chuyman, experienciani nuwasirïnwa. Mä jachʼa ascensorat saraqañaw wakisïna, ukat tunka kilómetros ukchʼa uraq manqhar mantasaw sarañajäna.
  Guardia de élite ukat robots de combate ukanakan cordón ukar pasasaxa, mariscalax oficinaruw mantawayi, ukanx computadora de plasma ukax galaxia ukan mä holograma expandido ukar uñtasit uñacht"ayäna, ukanx rusa soldadonakan concentración ukat uñisirinakan huelganakapax kawkhans utji sasaw uñt"ayasïna. Uka jakʼanjja, jiskʼa hologramanakaw yaqha galaxianakan uñachtʼäwinakapajj uñjasirïna. Jupanakar apnaqañax janiw sarantaskakïnti, warawaranak taypinx independiente estados ukanakan mä juk"a uñacht"awinakapaw utjäna, ukanx amuyt"ir jaqinakaw jakasipxi, yaqhip pachax wali muspharkañawa. Troshev chachajj janiw uka jachʼa kankañapar jaya tiempo uñchʼukkänti; Igor Roerich chachajj waynäkaspas ukhamänwa, ajanupajj niyas jan arruganakanïnwa, ukat wali chʼiyar ñikʼutanïrakïnwa. Jupax jakaspa ukat jakaspa ukhamänwa, ukampis ch"axwäw pachanx rusa qullanakax janiw jaqin jaya pacha jakañapatak sinti munapkänti. Jan ukasti, generacionanakan jankʼak mayjtʼatapajja, evolucionaruw chʼamañchäna, ukat jan sinttʼasir guerrar ajlliri jaqejj wali askirakïnwa. Jakawixa pataka phisqa tunka maranakakiwa. Nayax élite ukanakatakis ukhamarakiwa. Ukhamajj nacimientojj wali jachʼäjjänwa, aborto lurañajj jan wali wawanakatakikïnwa, ukat anticonceptivos ukanakas jarkʼatäjjänwa. Supermariscal chachajj mantasajj Troshev jilataruw uñkatäna.
  - Ukat akax jumax, Maxim. Taqi uka datos ukanakax computadora ukar jaquntañawa, ukax proceso ukaruw purini ukat mä solución ukaw churarakini. ¿Kunsa jumajj jichhak paskäna uka toqet sasma?
  - Confederados ukat aliados ukanakax mä suma yatichäw yatiqapxäna. Balanzax jiwasan chiqaruw t"ijt"aski, aka qhipa tunka maranakanx jilpach ch"axwäwinakaw atipt"asiwayi.
  Roerich jilatajj pʼeqep chʼoqtʼasïna.
  - Nayax yattwa. Ukampis Confederados ukan aliados ukanakax Dugs ukanakax amuyañjamaw juk"amp ch"amanchasipxäna. Jupanakax mä jach"a jan walt"awiruw puriñ qalltasipki.
  - Iyawsaña.
  Roerich chachajj holograma ukan uñachtʼäwip chʼetjjtayäna ukat mä jukʼa jachʼaptayarakïna.
  - Janïra ukaxa galaxia Smoor satawa. Akax payïr jach"a Dug ch"amanchatawa. Akax kawkhantix jiwasax jach"a ch"axwawiruw puriñäni. Ukhamäspa ukhaxa, paqallq tunka maranakanx ch"axwäwin atipt"añasawa, mä máximo patak maranakanwa. Ukat jan atipjañäni ukhaxa, walja patak maranakaw chʼaxwäwix utjani. Jumax mä competente comandante ukham uñacht"ayawaytaxa, ukatwa Operación Martillo de Acero ukar irptañamatak amtawayta. ¿Qhanapuniti?
  - Ukhamawa, Juma Excelencia.
  Igor jilatajj ñikʼutap chʼoqtʼasïna.
  -Kunatsa ukham titulonakax utji? Ukhamakiwa: Compañero Super-Mariscal. ¿Kawkitsa aka apthapipxta?
  Maxim jupax phinq"asitaw jikxatasïna.
  -Nayax compañero Supermariscal, Bing jupampiw yatxatawaytxa. Jupanakax nayra estilo imperial ukarjam yatiyapxäna.
  - Qhana. Ukampis jichhax imperiox mayjawa, p"iqinchirix nayrir costumbres ukat procedimientos ukanakaruw simplificawayi. Ukhamarus, ch"ama mayjt"ayañax niyaw purini, ukat machaq jilïr jilata ukat jach"a comandante ukaw utjani. Inas nayax irnaqawit jaqunukutaxchi, ukat Operación Martillo de Acero ukax askïspa ukhax jumaw nayan lantix utt"ayatäpxäta. Nayratpach yatxatañasawa, akax mä jach"a lurawiwa.
  Mariscalax Roerich jilatat kimsa kuti jila sullkapunïnwa, ukatwa patronizacionan tonadapax wali askïna ukat janiw chuym ustʼaykänti. Mä irpiri mayjt"ayañax niyaw purini, ukat machaq irpiripax panpachanit sipan sullkakïniwa. Natural ukhamawa, ukax wali askiwa.
  - Nayaxa wakicht"atätwa. ¡Nayaw jach"a Rusia markar luqtaskta!
  - Ukhama sarapxañani. Nayan generalanakajax uka detalles ukanakat phuqhantapxätamwa.
  Arunttʼasajja, mariscal jilatajj sarjjänwa.
  Pasillos de bunker ukanakax khaki pintatänwa. Sede operativa ukax akham uñt"atawa. Walja computadoras fotónicas ukat plasma ukanakax mä ritmo acelerado ukanw metagalaxia ukan kunayman chiqanakat jallu purir yatiyäwinak uñakipapxäna. Ukanjja, sapa kuti lurañaw wakisïna, ukat mä hora chikatani qhepatwa uka mariscal jilatajj antutatäjjäna. Jichhax mä jach"a hipersalto ukax mä jak"a galaxia ukar suyt"askäna. Jach"a ch"amanakaw ukan tantachasipxañapa, niya suxta t"aqaw taqpach flota espacial rusa ukanx tantachasipxañapa. Walja millón warawaranakan barconakapa. Jiskʼa tʼaqanakajj askichatäjjäna uka qhepatjja, mariscal jilatajj umaruw sartasïna. Uka manqhan thayajj wali juntʼu thayaruw jaytäna. Pusi qhananakax cenit sat chiqan tantachasipxäna ukat jan khuyaptʼayasisaw alaxpachar llamktʼir coronanakamp chʼallxtayasisax planetarux partículas sat jawiranak warantapxäna. Espejonakampi uñtat callenakanjja, cascadanakaw qhanajj jalnaqäna. Maxim jupax avión de gravedad ukar jaltawayxäna, manqhanx suma ukat thaya ukhamaw jikxatasïna, ukat anqäxaruw jank"ak saräna. Jupax janiw nayrjax Petrogrado-Galaktika markar sarkänti, ukat nayranakapamp uñjañ munäna capital, kimsa patak waranqa waranqa jaqinakaw ukan jakapxi. Jupax sector militar uksat mistuwayxäna, ukatx taqi kunas mayjt"awayiwa ukat juk"amp kusisitaw jikxatasïna. Mä composición original ukan edificionakax uñstawayiwa, jupax luxus sasaw sutichaspa - representantes de la clase privilegiada ukanakaw ukan qamasipxi. Taqi ch"axwäwinx capa de oligarcas ukax juk"at juk"atw jilxattawayi, ukampis janiw taqpach t"unjatäkänti. Palacionakajj cheqpach obras de arte ukhamänwa. Jupanakat maynïrejj medieval tiempon utjkäna uka castillor uñtasitänwa, ukanjja parapeton kisunakapat sipansa palmeranakaw utjäna. Maynïristi jisk"a kayunakan sayt"atäna, ukat autopista ukax jupar alayaruw jalnaqäna, jupax mä k"ajkir color arañar uñtasitänwa, warawaranakamp ch"uqt"ata. Walja utanakaw kawkhantix pisin jakasir jaqinakax jakapkän ukanakax janiw cuartel ukanakamp chikt"atäñ amtapkänti, jan ukasti muspharkañ fachadanakax lliphipipxäna, nayra patak maranakan irpirinakan ukhamarak comandantenakan estatuanakapamp k"achacht"ata. Janiw taqi kunas khaki pintatäñapäkiti, sasaw Troshev jupax amuyäna. Ukhamarus, inas alaxpachan juk"amp jaqinakan utjki uka markax suma arquitectura ukaniñapa. Sector turístico ukax juk"amp saminakanïnwa, sarnaqañ thakhinakampi, jach"a rosas ukham lurat edificionakaw utjäna, ukhamarak panqarir ukhamarak mayacht"at tulipanes, margaritas cuerdas ukat exóticos animales intricadamente mixtos ukanakampi. Amuyataxa, oso jan ukax sable kisu tigre ukan jakañax wali askiwa, wawanakarux kusisiyaraki. Ukampis jilïr jaqinakax muspharapxarakiwa kunapachatï ukham estructurax sarnaqki jan ukax anattʼki ukhaxa. Tunka payan p"iqin muyuntat dragón ukax mariscal ukarux mä jan chhaqtayañjam impresion luratayna, walja colores fuentes ukanakaw neón ukamp qhant"ata, sapa lakapat mistunitayna. Jilapachax walja phunchhawinakaw utjäna, ukax wali muspharkañ uñnaqanakanïnwa, walja saminakan jets ukanakax patak patak metros ukch"a thayaruw jaquntapxäna. Ukat kunjams suma uñnaqt"anïpxi, pusi inti qhanan, uma patrón ukar ch"allt"ata, mä fabuloso, jan uñt"at saminakan anatt"awipa. Aka chiqankir wawanakax kusisita ukat suma uñnaqt"anïpxänwa: kunayman saminakan isipax cuento de hadas ukan elfonakar uñtasitaw uñacht"ayäna. Aka chiqanx janiw jaqinakakix utjkänti, chikat uñjirinakax yaqha markankir jaqinakawa. Ukhamäkchïnsa, jan uñtʼat jaqinakan wawanakapax wali kusisitaw jaqi wawanakamp anattʼasipxirïna. Troshev jupax amuyt"ir quqanakampiw jikisirakïna. Quri p"iqin ch"uxña diente de león pusi kayuni ukat pä jisk"a amparani. Wawanakapajj pä kayunikïpjjänwa, qorit lurat pʼeqenakapas esmeralda chʼakhanakampi chʼalltʼatänwa. Maxim jupax aka jañchirux sum uñt"äna - Gapi, kimsa sexual planta uñstayirinaka, sumankañ munasiri, ukampis destino ukan munataparjamax mä taqpach ch"axwäwi interestelar ukar jaquntatäpxänwa ukat Jach"a Rusia markan aliados naturales ukar tukupxäna.
  Yaqha jaqinakan representantes ukanakax waljaw utjäna - jilpachax estados neutrales ukat planetas ukanakaw utjäna. Jupanakax imperio ukan jan iyawsañjam capitalap uñakipañ munapxäna. Aka chiqanx ch"axwawix jaya ukhamarak jan chiqäkaspas ukhamawa, waranq waranq parsecs ukch"a jayankakiwa, ukampirus, mä jan walt"awix janiw mariscal ukar jaytkänti. Pʼeqejanjja, uka planetanakajj atacapjjañapäkäna ukanakanjja, amuytʼasir jaqenakaw jakapjjarakini ukat walja millón millón amuytʼasir animalanakaw jiwapjjarakini sasaw amuyayäta. Wila jawiranakaw wartatäni, waranq waranqa markanakas ayllunakas t"unjatäniwa. Ukampis jupax imperio ukan mariscalawa, ukat lurañap phuqhañapawa.
  Uka centro turístico ukar uñjasax mariscal jupax avión de gravedad ukar uñstayañapatakiw mayïna, ukatx áreas industriales ukar sarañapatakiw mayïna. Aka chiqan utanakax mä juk"a jisk"akiwa, mä sanu uñstawimpi. Uka fabricanakajj oraq manqhanwa jikjjatasipjjäna.
  Avion gravedad ukax uraqir purintäna ukhax mä tama q"ala kayuni waynanakaw traponakampi ukat q"umachañ yänakampi jank"akiw uka chiqar t"ijtapxäna. Jisk"a ragamuffins ukanakax trapos ukanakanx niya qarjata, ch"amakt"at khaki, jach"a ch"iyjata p"iyanakani. Manqha ch"uxña, niya ch"iyara. Walja tiempo chʼajjwäwejj cinturonap chʼamañchtʼapjjañapatak waytʼapkaspa ukhamawa. Troshev jilatajj sinttʼasiñwa qalltäna. Uka auto apnaqerejj Capitán Fox satänwa, jupajj janiw ukham amuykänti.
  - ¡Jutapxam, jisk"a ch"uqi, aka chiqat mistupxam! ¡Marshall jupax jutaski! - sasaw jach"at arsüna.
  Jan utan wawanakax taqi chiqaruw t"ijtapxäna, q"añuskir talonanakapakiw uñjapxäna. Mä kutix pusi "inti" junt"u uraqin q"ala kayump sarnaqañax ch"amawa, ukat pisinkir wawanakax janiw yatipkänti kuna zapatonakas ukxa. Ukampis mä yuqall wawax mayninakat sipansa jukʼamp jan axsartʼirïxänwa ukat kuttʼasaw chika amparap uñachtʼayäna. Capitanax mä blaster apsusaw uka impudent waynarux jiwayaspäna, ukampis mariscalax qhipa pachanx capitan amparap ch"allt"añ atipxatayna. Cargax t"ijt"awayxänwa, pavimento ukan mä cráter ukham luratayna, ch"amakt"at qala t"aqanakax waynan q"ala kayunakaparuw jaquqanïna, ukat asfalto ukar jaquntatäna. Munañapamp chʼamachasitapatjja, jutïr nuwasirijj arnaqasiñap jarkʼaqañwa atipjäna, ukat llakinak aguantasajj saytʼasïna. Maxim jupax capitanarux wali ch"amampiw ch"allt"äna.
  - Kimsa uruwa guardia utana. ¡Atención, amparanakax ladonakamankiwa! - Mariscalax amenaza tonompiw kamachi - Wawanakax jiwasan yänakasawa, ukat uñjañasawa, janiw jiwayañasäkiti. ¿Uñt"tati, monstruo?
  Zorrox amparanakap ladonakapar luqxatäna. Jupax jisk"a p"iqip ch"allxtayäna.
  - Kamachinakaparjama jaysaña.
  - Jisa tata.
  Maxim chachajj uka waynaruw uñkatasïna. Jupajj janqʼo ñikʼutanïnwa, suma uñnaqtʼani, kʼari ajanu ukat musculonirakïnwa. Mä ch"iyjata camiseta manqhanxa, ch"aman abs-apax chocolate barras ukanakamp phuqt"ata uñjasi.
  -Kunas sutimaxa?
  - ¡Yanesh Kowalski ukax mä jach"a uñacht"äwiwa! - Uka q"añu jaqixa pulmona pataru larusitayna.
  - Nayaxa jumana uñjta mä ch"amani nuwasiri lurañanaka. ¿Zhukov yatiqañ utar mantañ munasmati?
  Uka waynax llakitaw jikxatasïna.
  - Kusisiñajawa, ukampisa awki taykajaxa sapuru irnaqiripxiwa, janiwa yatiqawijatakixa qullqi churapkaniti.
  Marshall jilatajj jachaqtʼasïnwa.
  - Jumax inakiw qillqantasipxäta. Jumax, kunjamtï uñjkta, jañchin ch"amanïtawa, ukat nayranakamax amuyun yatiñanakapat parli. Jilïr amtäwix sum yatxatañawa. Uka pachanakax ch"amawa, ukampis ch"axwäwix tukusxani ukhax irnaqirinakas wali sumaw jakasipxani.
  - ¡Uñisirixa atipjatäniwa! ¡Atipjañäniwa! - Yanesh jupax pulmonar patat wasitat arnaqasïna.
  "Ukhamaxa, filanakamanxa jumana lanti utt"asiñamawa, soldado." Ukat qalltañatakix - autojan.
  Lisa kullakajj chhuxriñchjasïna. Uka waynax mä juk"a q"añuchatäxänwa, ukat manqhanx jupar qhipat jariqasiñaw wakisïna.
  Ukat sartasajja, gravedad sat avionajj gobiernon cuartonakaparuw jankʼak purinïna.
  Janesh kullakajj wali samsusaw uka jachʼa, suma kʼachachtʼat utanakat yatjjatäna.
  - Jiwasaxa janiwa sector central ukarux mantañapakiti, ukaxa wali askiwa.
  - Jumanakaxa juk"ampi uñjapxäta.
  Ukat ukhampachasa, mariscalax khuyapayasiñamp irpataw centro turístico ukar avionat sarapxañapatak mayïna. Uka waynax taqi nayranakapamp uñkatasïna, chiqpachansa kuntï uñjkäna uk manqʼantarakïnwa. Autot jaltañ munatapa, sarnaqir acera tuqin tʼijtʼañ munatapa, amuyunakapar chʼallxtayir mä thakhiruw makhatañ munatapax amuyasïna.
  Maxim sat jachʼa jaqejj uka urojj nayrjamajj suma chuymanïnwa ukat llampʼu chuymanïnwa.
  - Munasmaxa, "kusisiña qullu" ukaru sarañamawa, ukatxa uka qhipatxa chiqak nayar jutañamawa. Qullqi apt"asim, jan ukhamäkanixa janiw mantañ munapkätamti.
  Mariscalax uka papelarux katuyatayna.
  Yanesh jupax munkir jan munkir sarañ tuqiruw t"ijtäna, ukampis uñnaqapax wali qhanänwa.
  Salón espacio-ninja ukar mantañawjanx jach"a robots ukanakaw sayt"ayapxäna.
  -Chacha, jumax jan wali isthapt"atawa, qhanaw pisin jakasir barrionakatxa. Jumax katuntatäñamawa ukat estación ukar apañamawa.
  Uka waynax qhispiñ yantʼäna, ukampis mä pistolampiw jawqʼjapxäna, ukat asfaltoruw jaquntapxäna. Troshev chachajj autot jaltasaw yatjjatir sarañapäna.
  - Suyt"apxam, aka cadetexa nayampïskiwa.
  Uka policianakax sayt"asipxäna, mariscal ukar uñkatasa. Maxim jupax uniforme de campo ukanïnwa, ukampis pallapallanakan comandantepan epauletas ukanakax pusi intinak uñkatasin qurimpiw qhant"äna.
  Jilïr patrullera, policía teniente, aruntt"äna.
  - Disculpa, Mariscal, ukampis yatichäwinakax jark"iwa limosna mayirinakarux markar mantañapataki kawkhantix taqi galaxia ukan invitadonak katuqapktan ukaru.
  Maxim jupa pachpaw amuyasïna, mä ragamuffin ukham respetatäki uka cheqan antutasajj pantjasitapa. Ukampis janiw pantjasitap uñachtʼayañ amtkänti.
  -Aka waynaxa mä scout ukhamawa. Jupajj jachʼa comandot mä asignacion phoqaskäna.
  Tenientejj pʼeqep chʼoqtʼasisaw pistolapan boton chʼalljjtäna. Janesh Kowalski jupax chhuxriñchjasïna ukat amuyt"asirakïnwa. Mariscalax jachaqt"asisaw amparap luqtäna. Aka pachanx pusi galactas extraterrestres ukanakax mä akatjamat vigas lanzadores ukanakamp ch"allxtapxäna. Anqatxa, yaqha markankirinakax qhuru quqa ch"uqi ch"uqi ch"uqi ch"uqi ch"uqi ch"uqi ch"uqi ch"uqi ch"uqi ch"uqi ch"uqi ch"uqi ch"uqi ch"uqi ch"uqi ch"uqi ch"uqi ch"uqi ch"uqi ch"uqi ch"uqi ch"uqi ch"uqi ch"uqi ch"uqi ch"uqi ch"uqi ch"uqi ch"uqi ch"uqi ch"uqi ch"uqi ch"uqi ch"uqi ch"uqi ch"uqi ch"uqi ch"uqi ch"uqi ch"uqi ch"uqi ch"uqi ch"uqi ch"uqi ch"uqi ch"uqi ch"uqi ch"uqi ch"uqi ch"uqi ch"uqi ch"uqi ch"uqi ch"uqi ch"uqi ch"uqi ch"uqi ch"uqi ch"uqi ch"uqi ch"uqi ch"uqi ch"uqi ch"uqi ch"uqi ch"uqi ch"uqi ch"uqi ch"uqi ch"uqi ch"uqi ch"uqi ch"uqi ch"uqi ch"uqi ch"uqi ch"uqi ch"uqi ch"uñumpi; Janïr monstruonakax nina naktayañ pachanïkipanx Maxim jupax taparuw jaquqanïna, mä blaster apsusa. Nina nakhantat thakhinakax patat pasapxäna, kunayman samin estatuaruw ch"allt"apxäna, ukat uka suma pedestal ukarux fotonanakaruw ch"allt"apxäna. Troshev jupax pä atacantes ukanakaruw mä haz láser ukamp khuchhuqatayna, pä inogalactos qhispipki ukanakax ladonakaruw sarxapxäna. Jupanakat maynix uka jan jark"at vigampiw katjatarakitayna, ukampis payïrix fachada ukan qhipäxapan imantasiñ atipjatayna. Uka monstruox kimsa amparat mäkiw ch"axwantäna ukatx Maxim jupax jank"ak sarnaqkchïnsa, mä juk"a ch"allt"atarakïnwa - ladopax phichhantatänwa ukat ch"iqa amparapax jan walt"ayatarakïnwa. Uñisirinakan rayunakapax tangencialmente "loco lirio de agua" atracción ukarux ch'allt'awayi. Ukat mä phallawiw utjäna.
  Mariscalan uñjäwipax umamp jaqt"askäna, ukampis kunjams Yanesh jupax mä losa ch"iyjasin uñisirinakar jaquntäna uk uñjasax musphataw jikxatasïna. Maxim jupax aka jan ch"amani uñnaqt"an wayn tawaqun imantat jan jaqirjam ch"amapat muspharäna... Jaqukipañax chiqaparuw tukuwayi, phisqa nayran filapan chiqapa. Uka luratax chhuxriñchjasïna ukat nayrar sartawayxäna, wali muspharkañawa. Ukax Maxim jupan suma amtat ch"axwatapatakix walikïskänwa, uka monstruon jakäwip tukuyañataki.
  Uka nuwasïwix jankʼakiw tukusxäna. Uka tiemponjja, policianakajj janiw pallapallanak jiwayañsa yantʼapkänti. Ukxa jankʼakiw mariscalax amuyäna.
  "Taqi suma jaqinakax nayraqatapan ch"axwapxi, ukat qhipäxanxa, markan callinakapanxa, axsaririnakax anqan qunt"asipxi.
  Suma manqʼat manqʼat tenientejj chʼiyar chʼiyar tukuwayjjänwa. Maxim sat jilataruw jakʼachasta.
  - Compañero Mariscal, perdón mayipxsma, ukampis jupanakax jach"a vigas jaquntirinakanïpxänwa, ukat jiwasax...
  - Ukat ¿kunas ukaxa! - Maxim jupax patrullera cinturón ukan blaster ukar uñacht"ayäna. - ¿Ch"uspa ch"uspa? Wali llakiskañawa, amuyataxa, capital markanx janiw kuna irnaqawis jumatakix utjkiti. Janiw ina ch"usat qunt"askätati, nayax nayraqatar khitañatakiw ch"amachasiskä.
  Maxim chachajj uka waynar señas uñachtʼayasajj avion de gravedad ukar saltañatakiw yanaptʼäna, ukatsti amparap wali chʼamampiw chʼalljjtäna.
  -Walikiwa, jumaxa mä águila. Jumanakat jan pantjasitajat wal kusista.
  Kowalskix suma chuymampiw nayranakap ch"irmthapïna, arupax wali jach"a ukat kusisitaw ist"asïna.
  - Mä suma lanzamiento ukakiw lurawayta. Nayax...
  - Jumanakaxa ch"amanïpxätawa. Colegio tukuyasax chiqapuniw nuwasiñar sarawayta. Taqi jakäwimax nayraqatamankiwa, wali ch"amampiw ch"axwañama.
  - ¡Ch"axwawix wali jach"awa! - Waynaxa wali kusisita arsüna. - Nayax jank"akiw nayraqatar sarañ munta, mä viga pistola apthapta...
  - Janiwa jank"aki lurañjamäkiti, nayrïri ch"axwäwinxa jiwayatätawa. Nayraqatax mä especialidad jikxatañamawa.
  Yanesh jilatajj chuym ustʼayasisaw muxsañchtʼäna. Jupax ch"amanakaparux atinisitaynawa, jupax amuyataynawa, nayratpachx walja lurañ yati, ch"axwañs yatiraktwa. Ukañkamasti, avión gravedad ukax Michurinsky jach"a parque patxaruw jalnaqäna. Ukanjja, jachʼa qoqanakaw jilapjjäna, yaqhepajj walja patak metronak alturaruw puripjjäna. Ukat achunakapax wali jach"apunïnwa, chika manq"antasax manqhan jakasiraksnawa. Quri ñik"utan genéticamente modificado piñanakax manq"añjam uñnaqt"anïnwa. Chiqansa, kunjamtï suyapkäna ukat sipansa, janiw uka waynarux wal jachʼañchapkänti.
  - Nayax nayratpach ukham quqanakaruw sarawayta. - Yanesh jupax qhanañcht"iwa. - Janiwa distritos centrales ukanakaru uñtaskiti, taqiniwa ukana mantapxi. Ukar kayukiw puriñatakejj walja tiempos munaskchejja.
  - Inasa! - sasaw Maxim. - Ukat ukhamakipans, aka chiqan quqanakar jach"añchapxam... Mä ch"uñuw utji, mä taqpach pelotón ukaw manqhanx mantaspa.
  - Mä jach"a ch"uspa agaric ukham uñt"atawa. Ukax jan manq"añjamawa. Amtastwa, mä bolsa phuqtʼat frutanak khuchhurat apthapiyäta. Nayax pavarara ukarux walpun munasta - ñik"utapax jisk"akiwa ukat sawutapax wali sumawa. Higos ukax janiw kunas ukampi chikachasiñax utjkiti. Kunapachatï khuchhuqañax wali amuyumpiw uñjañama. Inas p"akjaspa, ukatx uka jawirax mä cascada ukar uñtasitaw - janïr mä arut arsuñatakis tiemponïkasax apasxaspawa. Aka achuxa wali jach"awa. Mä plástico bolsaruw chiqanakat apasiñama, ukat ukax wali jan walipuniwa.
  Maxim jupax Janesh kullakaruw amparapamp ch"allxtayäna.
  - Janiwa taqi kunasa manq"añampi tuputäkiti. Mä qawqha panqaranak apthapisin saraqapxañäni.
  - ¡Mä regalo imillataki! Kunats janixa!
  Uka waynan amparanakapajj volanteruw purirakïna. Capitán Fox jupax colerat amparanakap ch"allt"äna.
  - Janiwa volante llamkt"añati, allqamari.
  Ukat jankʼakiw uka mariscalan yaqha cheqañchäwip katoqäna.
  "Mä wawampi nuwasiñatakik chʼamanïtawa."
  - ¡Nayax llakistwa, ¡Au Excelencia!
  Yanesh jupax janiw kuns kamachkänti, jan ukasti larusisaw jikxatasïna.
  - Munañanixa yant"añaniwa. - Maxim ukax wali askiwa.
  Yanesh jilatajj akham sänwa: "Simuladoranak lurañ experiencianïtwa.
  Kowalskix jan pächasisa, jan axsarasaw amparanakap volantepar luqxatäna ukat autox alayaruw irpäna. Amuyataxa, chiqpachansa wali muspharkañ lurañanakanïnwa. Gravedad sat avionajj jachʼa qoqanakan pʼeqenakapat jankʼakiw pasäna.
  Maxim jupax janiw jark"känti, ukat uka waynax avión apnaqañapatakiw jaytawayi. Ukham sañasawa, jupax lurawiparux wali sum atipjatayna, jach"a tronconak taypin maniobra lurasa, janipuniw t"unjkänti, técnica virtuoso uñacht"ayasax marat sipans juk"ampi. Ukampirus, jaquqanïkchisa, janiw jach"a lurawïkaspati, avión de gravedad ukax mä sistema de seguridad perfecto ukaniwa. Qhepatjja, jiskʼa ukampis wali suma panqaranakampi phoqantat mä chʼusa cheqaruw qontʼasipjjäna. Uka suma layqax wali khuyaptʼayasisaw uka joyanak chʼiqiyawaykaspas ukham amuyasïna. Uka chʼamäki uka coloranakajj nayranakaruw chʼamaktʼayäna, ukat machjayir thujsajj jan qhanañchañjam kusisiñaruw puriyäna.
  Yanesh jilatajj wali jachʼañchataw sillpʼistu. Uraqir puripkäna ukhaxa, waynax jaltasaw panqaranak apthapiñ qalltäna, mä amparapampiw apthapisïna. Maxim jupax thaya wila masirakïnwa, juparux paisaje ukarux gustänwa ukat ukhamakipans kunas axsarañjamarakïnwa. Amenazatjam amuyasiña. Ninampi umampi sarnaqasaxa, mariscalax intuición ukar atinisiñ yatirakïnwa, ukax juk"akiw juparux aynacht"ayäna; Principio tuqitxa, mä jach"a imperio capital ukanx janiw jaqinakatakix jan walt"ayir jakañ utanakax utjañapäkiti. Aka chiqanx kunaymaninak utji. Maxim waynarux señas uñacht"ayäna ukat amukiw jinchupar jiskht"äna:
  - Jiwasana jak"anxa uñisirinakawa utji. Panqaranak imantasin nayamp chika jutapxam.
  Janesh kullakajj nayranakapajj qhantʼänwa.
  - Nayaxa wakicht"atätwa.
  Uka ramo auton Capitán Fox jupan uñjata jaytasaxa, Maxim ukat Yanesh jupanakax quqa manqharuw sarxapxäna. Chiqansa, soldadonakar jawstʼasaw uka chiqar peinañapäna. Ukampis Maxim jilatajj kusisiñampiw katuntasïna. Chiqansa, Janesh chachax munasiñ amtanakampiw phuqantatänxa, jupax pallapallanakan yatxattʼat jaqit uñtʼatäkaspas ukhamwa amuyasïna, ukat uka tuqitwa kusisirakïna. Jupanakajj juntʼu pampa taypinwa thaknam sarapjjäna, jan chʼajjwañataki. Yanesh jupax q"ala kayunakap morado ortigas ukanakamp phichhantañ atipjatayna, ukampis jark"aqasïna, qunqurinakapkama ñik"utapax jach"a ch"akhanakampi ch"allt"atarakïnwa.
  Maxim jilatajj akham sasaw jiskʼat säna: "Amuyasim" sasa. - Quqa taypinxa, jan walt"awixa sapa ch"uqi ch"uqi taypina imantatawa.
  Yanesh jilatajj akham sasaw jiskʼat arsüna: "Akanjja, jarkʼaqasiñ camuflaje ukaw munasispa. Uka traponakax juk"akiw janchirux imantapxäna; Jach"a laq"unakaxa, kunjamtï Yaneš yatiqañ utan yatiqkänxa, janiw aka planetan jaqinakar manq"apkiti. Uka juk"amp jan walt"ayir especies de artrópodos ukanakax nivel genético ukan t"unjatawa; Jupanakax amukiw sarnaqapxäna. Mä akatjamatwa Maxim jilatajj congelasïna. Jisk"a jakirinakax jan samarañjamaw sarnaqapxäna, maynis axsaraykaspa ukhama. Mariscalax waynarux amparat katthapisinx jinchuparuw jiskht"äna:
  - ¡Nayraqataxa mä embuscada ukaw utji!
  Maxim chachajj bolsillopat mä detector de sonido apsusaw uka jakʼankir cheqanakar sum istʼäna. Ukax chiqawa, phisqa jaqi ch"axwirinaka ukat niya pachpa aliens ukanakaw uka jak"an jikxatasipxäna. Ukhama, ukham equilibrio de fuerzas ukampixa, jan nuwasiñax juk"amp askiwa, jan ukasti uñisirinakar jan walt"ayañaw juk"amp askixa.
  Ukham lurapjjäna.
  Experienciani pallapallampi ch"uxña waynampixa sincronizado ukhamaw sarnaqapxäna. Chʼojjña chʼojjña chʼojjñanak taypinwa sarnaqapjjerïta, tobillokamaw chʼojjñanakamp umamp chhaqtjjapjjerïta. Wali ch"amampiw mariscalax jaqin cadenapan p"akjatapat amuyt"äna ukat aka chiqanw jaltxañ atipxatayna. JUPANAKAX suertenipxänwa, janiw khitis uka yaqha markankirinakax animalanakan sentidonakapanïkänti ni muspharkañ istʼirïkänti. Uka detector de sonido ukax nayratpach llamp"u chuyman arunak yaqhachañ yatïna.
  - Mister Resident, jumax nayat jan lurañjamäki ukanak mayisktaxa.
  Uk jaysañatakix mä aruw croaking ukar uñtasita.
  - Ukat jumaxa, general, qullqi apsuñaki yatitawa jan taqpacha irnaqasa.
  Timbre ukarjamaxa, jupax mä jan jaqir uñtasit jaqit uñt"atawa.
  - Chika millón qullqi churapxtamxa, ukhamaxa ¿kunas? Satélites espía ukanakat nayra yatiyawinaka.
  "Janiw nayan juchajäkiti" sasaw jaqin arupax q"añut chiqapar arsuskakïna. - Aka kasta yatiyawixa, principio tuqitxa, wali jank"akiw nayra pachar tuku. Nayajj janiw taqe chʼamanïkti.
  - Jank"akiw uk amuyapxta, jan ch"amanïtawa sañax juk"amp jasakiwa. Kunawsatix sistema Kremlin ukar atacañax utjkani ukhax jumamp cómplices ukanakax janiw kuna askis utjkaniti.
  Maxim kullakajj wal khathatïna. ¿Chiqapunit capital ukat galaxian taqpach chika taypinkir jukʼamp chʼamani línea de defensa ukar ataque lurañar purini? Sistema Kremlin ukax kunjamtix lurayirinakax sapki ukhamarjamax janiw atipt"añjamäkiti ukat ukhamakipans uñisirinakax imperio ukan chuymapanx ch"amanchasipxchi ukhax ukax llakit lup"iñanakaruw puriyi.
  - Yatiñamawa, chacha, niyaw mä fundamental machaq arma apnaqañäni, ukat yanapt"awipampix rus estrella barconakax janïr ch"axwañ jayankkasax laq"aruw tukupxani. Ukatx jiwasan ejercitosax mä ola gravitacional taqi kunar mantañjamawa, espacios rusos ukanakaruw umamp phuqhantayani ukat mundos imperiales ukanakaruw apnaqani.
  Maxim jupax mä llakit jach"at arsüna, amuyataxa, traidor ukax janiw sinti kusiskänti ukham suyt"awimpi. Ukampisa, akham sasaw jaysäna:
  - Phisqa columnax nayrat sipans juk"amp ch"amanchatawa, ukat invasión ukax amtaparjamaw sarani.
  - Juman lurawimax jak"a pachatakix tunka payan ch"amanchawinak capital markan lurañawa, jiwasan fuerzas de huelga ukanakataki. Mercenarios ukanakax turistas ukham uñt"ataw aka chiqarux mantapxani, quqanakaruw imantasipxani, ukatx ataque general ukanx jupanakan lurawip phuqhapxani.
  - Ukhamawa.
  - Ukat uñjam chacha, jiwasan warawaran barconakasan ataquepax jan walt"ayaspa ukhaxa, jumatakix juk"amp jan walipunïniwa. Juman pachpa contrainteligenciamajj chʼiyjarakïtamwa, ukat jiwayañajj kʼachat kʼachat ukat wali llakiskañawa.
  Maxim chachajj janis khitis parlkäna uk uñjkchïnjja, SMERSH chachajj arupampiw traicionir jaqerojj uñtʼaspa sasaw amuyäna.
  - Uñisiri irpirinakanxa taqi qhipa utt"ayatanakatxa yatiyawinaka munapxtanwa. Taqi kuntix yatipkta ukanaka.
  - Nayan yatiyawijarjamaxa, Mariscal Maxim Troshev waynax galaxia Smur ukan flota de estrellas ukan p"iqinchirïñapatakiw utt"ayatäna. Jupat janiw chiqpach yatiyawix utjkiti, ukampis...
  - Taqi kunas qhanawa, rusanakax mä jach"a ofensiva ukan wakicht"asipki. Kunjamatix nayrax lurapxirïk ukhama. Machaq comandantex mä akatjamat jach"a ch"amanchirinakan ataquepawa.
  Maxim jupax khathatitaynawa, jupax nayrar sartañ munäna ukat friki ukar ch"allt"añ munäna. Operación ukax jan walt"äwinwa.
  - Nayaxa ukhama amuyta. Kunjamakitix yaqha nombramientos ukanakax...
  Traidor ukax jaya pachaw listar uñt"ayasïna ukat qarjataw jikxatasïna, ukampis Maxim jupax nayratpach mä amtaw p"iqipanx utjatayna. Nayraqatxa, amukiw aka chiqat mistuñama, ukatx payïrix, jank"akiw SMERSH ukar jawst"añama. Ukanx jupanakax jank"akiw red espía ukar neutralizañ jan ukax suyt"añ amtapxani. Chiqansa, uñt"at traidores ukanakax janiw jan walt"ayatäkiti, ukat jupanak tuqiw desinformación ukanakax filtrasispa. Jilïr amtäwix janiw amateur uñacht"ayañakiti. Ukampisa, uka waynaxa, jichhakamaxa samarata qunt"atäskatayna, uka waynaxa kuynt"atayna, ukatxa wayn tawaqunakan ch"amapaxa wali ch"amanïtapa amuyasxataynawa.
  - Inas jupanakarux mä láser ukamp ch"allt"assna, Mister Marshal?
  Maxim jilatajj akham sasaw jiskʼat arsüna: "Janiwa, janipuniw kunäkisa" sasa. - Ukatakixa inteligencia ukaxa, yatiyawinaka apthapiñatakiwa, chiqapa jaqinakaru yatiyañataki. Jumatï uka kamachi pʼakintäta ukhajja, naya pachpaw balamp jiwayapjjäma.
  Mariscalax viga armap ajjsarañampiw jiltayäna.
  Yanesh jilatajj pʼeqep chʼoqtʼasïna.
  - Ordenanakax janiw aruskipt"atäkiti.
  Maxim chachajj uka waynar irpatapat arrepentisïna. Kunjamas jupanakan jiskht"awinakapax ist"asispa... Ukañkamax mä chhuxriñchjasiñaw detector de sonido ukan ist"asïna, ukat alien ukax wasitat arsüna.
  - "Júpiter" sata jaqiruxa sapxañani, jani yanapt"istaspa ukhaxa, aka peón sacrificiot luqtasaw churaraksna. Ukatxa Jachʼa Tantachäwimax wal colerasini, khuyapayasiñax janiw pantjasitanakapat maynïrïkiti.
  Maxim jilatajj akham sänwa: "Jïsa, mä pʼeqtʼirejj qhuru jaqëñapawa" sasa. Mä kutix waranq ajllit jaqinakat maynïrïnwa, ukampis apnaqir dictador ukax akatjamat jiwxi ukhakiw p"iqinchirïñapatak ch"amanïna. Sapa maraw waranqax ajllitäxi, ukatx jach"a ch"aman turkakipäwipax sapa kimsa tunk maraw lurasi. Ukampis uka chʼamajj janiw utj-jjänti. Nayraqatxa, Maxim chachan sarnaqäwipax wali llamp"u chuymanïnwa, ukat payïrix, paranormal ukan ch"amanakapax, wawatpach wali ch"amanïnwa, jilïr jaqïxasax jan ch"amanïñ qalltäna. Ukampirus, janïr pusi tunk maranïkasax mariscal ukar tukuñax... ukax kuns sañ muni.
  - Janiwa Jupiter llamkt"añati. Jupaw juman suma suytʼäwimajja. Jan ukax jan ukax ch"axwäwin atipt"añax janiw sinti ch"amäkiti.
  Inogalakt jupax mä jan ist"kay kuns jaysañatakix cackled. Ukatxa akham sasaw qhan säna:
  - "Júpiter" ukaxa wali askiwa kunapachatixa ch"amanchaski ukhaxa. Jupan jan kun luratapatjja, jiwasan soldadonakajajj walja chhaqtäwinakanwa tʼaqhesipjje. Ukhamäpansa, jumaw ewjjtʼanakas jupar yatiyäta. Jichhax jumax sarasmawa.
  "Ukhamawa, sarxasmawa" sasaw Maxim kullakax samarañamp jach"at arsüna. Uka horasanjja, arunakap jan cheqätap uñachtʼayasajj mä phallawiw utjäna. Mä chʼaxwäwiw utjäna.
  - ¡Maldita! Mayampi irnaqaña...
  Mariscalax qunqurt"asïna, ukat kusisiñ chispinakakiw Yanesh nayranakapan qhant"äna.
  . 11 JAQTHAPI
  - ¡Jumax conciencia tuqit arsusma! - Jach"a jach"a tukuri esclavoxa chhuxriñchjasïna.
  - Ukhamat kusisiñax taqininkiwa, janiw mä qawqha ajllitanakankiti. ! - Layqaxa jach"at arsüna.
  Condejj pächasïnwa:
  - Janiwa! ¡Colerasiñampi jan ukax ch"ama munañampiw irpataw sasaw amuyta! Esclavonakax sartasipxäna, ukampis jiwayañampikiw tukuyapxäna. Ukanakaw kuna kutkatasiñas utji.
  - Akaxa janiwa ch"axwañakiti, jan ukasti mä revolución ukhamawa. ¡Kunatï jukʼamp wakiskirïki ukajj qhepatwa pasani, atipjañ tukuyatatjja! - Warmixa wali kusisita säna.
  - Turkakiptawi? Muspharkañ aru, ¿jumax juma pachpat uka aru uñstayta? - Forsaxa muspharataynawa.
  - ¡Janiwa chiqpachansa! Aka aruxa mä angelan samkan churitu. - Witcher ukaxa inspiración ukampiwa ch"amanchasi.
  - ¡Mä angel jan ukax mä ch"iyar diosa! Profecía samkanakax sallqjañawa. - Jakhuwixa pächasiñawa.
  - ¡Kunapachatixa, jumaxa jaqina jakawipa suma mayjt"ayañataki ukhamaraki juma pachpa suma jaqiru tukuñataki! Taqi jan walt"awinakax munasiñat juti, suma jakañax sapa mayni ch"amanchawinakampikiw lurasispa. ¡Jan equiponi jaqix mä carbón ukar uñtasitawa, jan ninani, juk"a qhana churaraki ukat jank"akiw jiwarxi! - Jupax Witcher-an elocuenciap mä jawir apsuwayxi.
  - Jumax siwa mä jaqix mä equipo ukankañapawa. Ukampis ¿kunas animalanakan naturalezapaxa uk yattati? - Forsa jiskt"asitayna sarcasmo ukhama.
  - ¡Uka uywaxa juk"ampi sumawa uywata! Ukat jila partejja, niyakixay esclavo ukhamästa ukat janirak qhispiyatäktati, ukhamax jachʼa jaqinakax jumat jithiqtapxänwa, arunakampiw chiqa chuyman amigonakamax chiqpach saminakap uñachtʼayapxäna. Ukax sañ muniw yaqha pachan masinakar thaqhañ pachaw purini. - Witcher jupax juk"amp samarañampiw amuyt"ayäna.
  Conde de Bor jupax mä qawqha segundos amukt"äna, ukat amparap luqxatäna:
  "Janis qhipa suma jikxatasiñar iyawskchiyätxa, mä juk"a cuchillajax wila umañapawa".
  - ¡Lógica ukax janiw instintos ukar serviñapäkiti - ¡lujuria amuyu! - Sataynawa Layqaxa.
  - Walikiwa, walikiwa, wakisiwa, yatichapxita! Mä ch"axwäwiw utjani - mä jach"a lurawiw utjani! - Condexa jupa pachpata wila pichthapiñ qalltäna.
  - Jumax mä yatxatat ukhamarak jan axsart"ir nuwasirïtawa, ¡jumax mä escuadrón p"iqinchirjamaw ajllitäñama! - Ch"axwirixa amuyt"ayi.
  - Janiwa jan walïkiti, ukampisa janiwa sapa pallapalla p"iqinchiri chhijllañaxa wakiskiti. Mä juk"a ch"amampiw kamachinak mayacht"asiñax utjañapa. ¡Jumaw ajllitäxtaxa, ukhamax jumax utt"ayaraktawa! -Condex cadena correoparuw uchañ qalltäna. Mä qhawqha yuqall wawanakaw jupar yanaptʼañatak jankʼak sarapjjäna.
  - ¿Kunas inaki atipt"asiwixa? - Layqaxa pächasiwa.
  - ¡Ejercitotakix t"unjañawa! - Ch"amampi khuchhurata. - Economía ukaxa rizoma walja ch"uqi, ejercito ukaxa mä sapa tronco!
  Witcher chachajj akham sasaw sawkasïna:
  - Ukampis juk"ampirus roble satawa, ukatx janiw ch"amampi ukhamarak estabilidad tuqitakiti, jan ukasti nivel de control tuqita!
  Chika q"ala yuqallaxa conteo ukarux mä espada churäna. Jupax ch"akha ch"akhanakaparux ch"allt"asaw jaysäna, ukax mä kutit sipans juk"ampiw jawq"jatäna. Uka waynax jacht"asisaw qhipäxar jaltawayxäna, ch"iyar kayunakap ch"allxtasa.
  Witcher jilatajj mä amtampiw akham säna:
  - Nayaxa phisqa legiones de composición truncada ukanaka luraskta, sapa maynixa pä chikata pallapallanaka. ¡Jumajj kimsïr pʼeqtʼirir uttʼayatätawa! ¡Ukat esclavonakax mayninak ajllipxpan!
  Qhipa amtäwix ch"axwañanak utjayawayi, niyaw ch"axwawinakar tukuwayi. Ukat chiqpachansa mä nuwasïwiw utjäna, walja esclavonakaw usuchjasipxäna, ukat Witcher jilatax uka chʼaxwäwiruw mantañapa. Ukat jankʼak jaquqanisajj akham sasaw arnaqasïna:
  - ¡Jan ukax baton apnaqañ jaytxañamawa! Comandantes ukanakar directo nombramiento ukar sarañäni.
  Esclavonakajj janiw quejasiñampiki kusisipkänti, ukampis kunapachatï nuwasir jaqejj ukham amtar voto churapjjäna ukhajja, mä amtampiw amparanakap loqjjapjjäna.
  Aka chiqanx Witcher, jupax sartasiw p"iqinchirïnwa, jupax wali ch"amampiw irnaqañapa. Chiqansa, khititï askïki uk nayratpach uñtʼañax chʼamakiwa, ukat jupax candidatunakäñ munirinakarux jisktʼaskakïnwa. Qhepatjja, legionanakaruw uttʼayasïna, ukat mä jukʼa tiempotak comandantenakaruw jiskʼa sucursalanakar uttʼayapjjäna.
  - Kunapachatixa ch"axwawinakaxa tukusxani ukjaxa, pallapallanakan uñacht"ayata ch"amampi, amuyt"awipampiwa uñakipt"añäni! - Tawaquxa qhananchataynawa.
  Legionanakat maynïrejj taqeniw wawanakampi wayn tawaqonakampi utjäna. Witcher jupax Bik waynaruw jupanakxar apnaqañapatak utt"ayäna. Uka waynanakaw jan kusisita arnaqasipxäna:
  - ¡Jupax wali jisk"akiwa! Jiwasax janiw jisk'a wawarux munasktanti. Jach"a ukat ch"amaninak jiwasanakxar uchapxam.
  - Ukat khitirus munasma?
  - Amartilsiña! ¡Jupaw jukʼamp askïspa!
  Mä atlético waynaw nayrar sartawayi, jupax wali yuqall wawakïskänwa, ukampis niyaw encina quqar uñtat jach"äxäna. Chiqansa, ajanupax chʼamaktʼkaspas ukhamänwa. Vedmakova, mä comandantetakix yatiñax kunja wakiskiris uk sum yatisax akham jiskt"äna:
  - ¿Kunas paqallqu llätunka?
  Waynaxa jupar uñkatasaxa akham sasaw jiskht"äna:
  - Janiw yatkti! Jilïr amtäwix musculonaka ukat ch"amawa.
  Bik jupax parlanteruw larusitayna:
  - Jan p"iqini ch"akhanakaxa mä amparampi aychawa - ukatakixa sartenxa jachaskiwa!
  - ¡Amukt"am, jumax bug! ¡Nayaw jumarux phust"ä! - Wayna heroxa arnaqasïna.
  - ¡Khititix paqallq llätunk phisqa tunk suxtani sasin jan yatki ukax janiw nayrapat sipans juk"amp ch"allt"añjamäkiti! - Waynaxa lakapa juparu ch"allt"äna.
  Uka waynax pulmones patat larusitayna:
  - ¡Nayaw ch"amanchapxsma, jiwañkamaw ch"axwapxä!
  - ¡Jumax nayat yateqasismawa mä rata-mono ukhama! - Conde de Fuerza ukaxa qhananchatawa. - Ukampirusa, akaxa mä suma thakhiwa.
  - ¡Pä duelistanakatxa, maynix loqhjamawa, maynix jan wali jaqiwa! - Nayax Witcher ukarux uñjtwa. "Uka yuqall wawanakan junt"uchasiñapax wali askïkchisa."
  Bik jupax uñisirip uñkatasin sayt"atäna, alturapan mayjt"awipax wali jach"änwa, uñisiripax phisqa kutiw juk"amp llamp"u. Ukampis wawajj jiskʼachasaw uñtʼat musculonakap uñchʼukïna; Muyu ajanupax ajanunak luratayna, espadapax amparanakaparuw muyuntäna.
  - Walikiwa, ¿kunjamarak nuwasiñäni jan ukax sumankthapiñäni! Ukat akham sasaw jisktʼäna: "Jan wali arunakampi" sasa.
  - Jisa, nayaxa jumaru munassmawa! - Atleta ukaxa waynaruxa atacataynawa. Jupax mä backhand ukampiw jawq"jäna, espadapax jach"a ukat llakt"atänwa, amuyataxa pä amparanirakïnwa. Bik jupax jan jark"aqasiñs yant"asaw uka ch"axwäwit esquivatäna, jan ukasti trayectoria uksat jaltasaw espadap nayrapan puentepar jaquntäna. Uka waynax jakthapiwiparjamakiw jawq"jatayna - ch"axwañataki, ukampis janiw jiwayañatakikiti.
  Uka jan wali jaqix jukʼampiw colerasïna ukat payïr espadap liwxatañ qalltäna. Aka chiqanx Buk jupas juk"amp ch"amampiw t"ijtxañapäna. Uka waynan qʼala talonanakapajj jukʼamp jiskʼaruw tukuwayjjäna, ukat cuchillanakajj jupanak arknaqasaw jankʼak sarapjjäna. Mä akatjamat Bik sayt"äna, mä tubo kisunakapan uñstäna. Uñisirinakax juk"amp ch"amampiw liwxatasïna ukat mä caballot t"ijt"asaw t"ijtäna, thiya amparanakap jach"aruw jalxatäna. Q"añuchata jachaqt"asisaw waynax thuqt"äna, ukat kuna jisk"a yänakas atletan ajanuparux ch"allt"äna. Bik jupax mä ladoruw cuchillas ukanakat pasawayxäna, ukat q"ala talonampix uñisiripan pechoparuw ch"allt"arakïna.
  Uka ch"aman waynax wali musphataw arnaqasïna, ukat kayunakapax jan ch"amanïxänwa ukat t"unjañ qalltäna.
  Mä suma jach"a jach"a tukuñaw ejercito taypin jikxatasïna; Ukatxa wawanakaxa wali kusisita arnaqasipxäna, nayraqataxa, chiqpachansa, esclavonakatxa jisk"akiwa. Khitinakatix jisk"a ukat jan ch"amanïpki ukanakax wali kusisitaw uñjasipxi, jach"a jefemax janiw jach"äkiti. Ukhamajj mä wawas sartasiwitak kuns luraspa.
  Esclavonakajj atipjat atletaruw tʼijtjjapjjäna, uka markankir mä qhawqha doctoranakas ukankarakïnwa. Mä morado ch"iyar ch"iyar ch"iyar ch"iyar ch"iyar, juk"a ñik"utan ajanupanxa, uka wayna heroen ajanupanxa. Uka qullirixa wali musphataw säna:
  - ¡Basílica! Mä aguja venenompiw chʼankhachatäna, ukhamatwa amparanakap jan chʼamanïkänti.
  - ¡Mä juk"a pachataki! - sasaw Bik. - Ukatxa jupax amuyt"asiwayxiwa. Jupax janiw kuns amtaskaniti, jan ukasti p"inqasitap janiw amuyaskaniti.
  Witcher chachajj uka waynaruw jakʼachasïna:
  -Kawkhansa veneno luraña yatiqawayta?
  - ¡Janiwa kawkhansa! Ukajj mä estancianwa jikjjatasïna. Qamirinakax janiw marka taypin jikxatasipxatapatx kusisipkiti. Ukatwa kunayman venenonak lurapxi. Poción ukax sellado ukhamächi ukhaxa, janiw kuna jan walt"awis utjkiti, ¡nayax cerraduranak jist"arañ yatta! - Bik jupax Witcher ukarux k"arimpiw uñch"ukisïna.
  - Kawkhana? - Jiskt"ataynawa ch"axwiri.
  - ¡Mä lunthataw yatichawayitu! Jupax mä juk"a pachatakix mä esclavo ukhamaw tukuwayi, nayax jupamp chikaw pachpa par ukankäyäta, wali ch"amampiw irnaqapxta, quqanak khuchhuqapxta. Kunjamsa cerraduranak jistʼarasma uk yatiyarakitäna, kuns uñachtʼayarakitäna. Jupajj amtasitajat wal muspharäna ukat tʼijtjjarakïnwa. - Uka waynaxa k"arisiñampiwa ñik"uta ch"allxtayäna.
  - Ukat ¿janit jupar arktati? - Witcheraxa wali muspharkañawa.
  - Janiwa! Taqinipuniw uka qhispiñatakix jawq"japxirïta, nayatix qhispiriskayätxa, ukhamax sapa phisqhaniruw pilaranakar ch"akkatat uñjasispäna. Pä jaqix niyaw mä conspiración ukhamäxi. - Wiri waynaxa qhananchataynawa.
  - ¡Barbaranaka! Suma, walikiwa, jumatix ukham amtasksta ukhaxa, inas Khirov ukamp jikisiñax jumatakix askïchispa. - Witcher jupax amuyt"awayiwa.
  - ¡Ukhamawa! ¡Nayajj nayratpachaw jukʼamp chʼamani ukat wali yatiñani jaqëñ munta! - Waynaxa mä bíceps bola uñacht"ayi.
  - ¿Nayat sipansa juk"amp ch"amani ukat juk"amp yatiñani? - Warmixa anatt"asisawa säna.
  - Janiwa! ¡Chiqpachansa, jumaw pʼiqtʼirïtaxa! Ukampis kupi amparamampixa, ¿kunatsa jan ukhamäki! - Bik jupax juk"amp amuyt"ayañatakiw amparanakapamp sayt"asiwayi.
  - ¡Jaqix juk"amp jach"a t"ijt"i, juk"amp jan satisfecho ukhamawa cargopampi! - Nayax Witcher ukarux uñjtwa.
  - ¡Jaqinakax janiw t"ijt"apkiti! ¡Khitinakatix amuyunakapax jan groveling ukar yatintapki ukanakakiw ch"iwinïpxi! - Uka waynaxa mä precoz amuyt"awi uñacht"ayäna.
  - ¡Jiwasan ejercitosanx ch"iyar ch"akhanakaw utjani! Nayax arsuwayta, kuns amuyt"añ munta. - Witcher jupax arsuwayi.
  - Ukat nayax iyawstwa, jach"a kullaka! Taqi kunat sipansa, jumax janiw mä p"iqinchirïktati, jan ukasti mä kullakakïtawa jan ukax mä taykakïtawa jiwasatakixa. ¡Mä familiakïñäniwa! - Bik sataynawa.
  - Marka p"iqinchirixa jaqinakatakixa jila jilapawa, janiwa jila! - Marka p"iqinchirixa nayraqatax markachirinakan luqtiripawa. Ukampirus, jach"añchäwinak mayjt"ayañax jaytxañäni, kuna armatix jumax apnaqkta ukax mayninakan apnaqañapawa. ¡Mä qawqha tubonak lurañäni! - Witcher ukaxa kamachiwa.
  - ¡Janiwa jaya pachanakakiti! - Passa ukaxa amuyasiwa. - Sumanchaña wakisi.
  - Nayax nayratpach amuyt"askta, qhiparuxa, laka, ajanunakax mä juk"a jayaruw ch"allt"asiñ yanapt"i. Ukampis kunas jilxattaspa ukat chʼamampi chʼalltʼasispa ukhaxa. Mä qawqha minerales ukat qulla quranaka. - Witcher jupax mä ch"aman amuyun ch"axwawiw jikxatasïna.
  Uka waynajj akham arunakap istʼpachänwa:
  - ¡Ukham lurañäni, ¡elementos ukanaka ajlliñani! Jiwasax wali tiemponïtanwa, walja esclavonakaruw ch"axwañ técnicas básicas uñacht"ayañax wakisi.
  "Chiqpachapuniwa, sullka jila, layqaxa kunsa yanapt"apxitani" sasa. Ukampirus jach"a ch"amanakaw jiwasanakar jaquntatäñapkamax nuwasiñasawa. Ukampisa, wali amuyumpiw wakichtʼasiñasa. ¡Lamar qutan waña qala jikxatañax juk"amp jasakiwa, mä invento jan pallapallanakar apnaqat jikxatañat sipansa! - Vedmakova ukaxa mä suma qhananchawiwa.
  Taqi kunat sipansa, kutkatasirinakax ejercicios ukanw urux sarnaqapxäna, uka pachparakiw Bik jupax reconocimiento ukar khithäna.
  Mä ejercitow markat mistuwayäna. Janiw sinti jach"äkiti, jan ukasti suma armatänwa. Mä scout waynax mä jisk"a cucaracha crustácea ukar kayuk saratayna, mä jan amuyt"kay aruruw uñt"ayarakïna:
  - ¡Ch"axwirinakaxa phisqa ch"aphiniwa, ukatxa juk"aki sarnaqapxi!
  - Walikiwa! - sasaw Bik. - Jan ukaxa juk"ampi muspharkañawa, janïra jiwasaru jutapkipana, jupanakaxa jilpacha pesaje ukata qarjasipxani.
  Witcher chachajj kʼari chuymampiw akham säna:
  - Yatxatat ch"axwirinakaxa sapxiwa, janiwa phisqa ch"iqa amparampi jach"a armanaka apsuñakiti. Suma, chiqans janiw jan walïkiti, jupanakan jan amuytʼasirïtapax jukʼamp jankʼakiw atiptʼañ yanaptʼani. Ukañkamasti, esclavonakax mä pä horanak ikiñar jaytapxam. Jupanakajj wali chʼama uruw pasapjjatayna, uka nuwasïwijj janiw faciläkaspänti. ¿Uñisirinakax qhawqha pallapallanakanïpxisa?
  - Phisqa waranqa chikatani. - Bik jupax jan axsarasaw säna. - Ukax sañ muniwa, taqiniru ch"uqt"asiñäni ukhaxa, janiw phisqa patakat jila jaqinakax markan qhiparapkaniti.
  - Akaxa wali amuyt"atawa, taqi tuqita jak"achasiñaxa wakisirakiniwa. Arumanakax janiw jiwasanak atacañ atinapkaniti; Ukax sañ muniw mä campamento utt"ayapxani, ukhamat alwax taqi ch"amampiw hackear lurapxani. Inas muyuntañ amtampix soldadonakar jaljapxchispa. - Witcher jupax amuyt"awayiwa.
  Conde de Forza jupax akham sasaw arsuwayi:
  - Nayax Sultanato ukan apnaqir saräwinakap sum yatta, jupanakampiw mä kutit sipans juk"amp ch"axwapxta; Arumanakax walja uñaqirinakaruw quri bolsas apt"at campamentosar khitapxani. Esclavonakar soborno churañ yantʼapjjani, ukatsti chʼakkatat chʼakkatapjjani jan ukajj wali askïspa ukhajja, nayranakap chʼiyjapjjarakiniwa.
  - Uñch"ukirinakaru khitañaxa nayra pachana lurawiwa. - Nayaxa amuyasta, Witcheran kayunakap ch"allt"asa. - Ukampis janiw jan uñjkañ gorras ukanipkiti, guardia yuqall wawanakax wali uñjirinaka ukat k"ari chuymanïpxiwa, taqiniruw katjapxani. Ukhamarus, alwa pacharuw mä juk"a jak"achasipxañäni. Ukat esclavonakax jukʼamp sum ikipxani ukat uñisirinakax jukʼamp manqhar ikintapxani.
  - ¡Lógico ukhamawa! ¡Nayaw nayrïr kutix ataque lurä! - sasaw Bik.
  - Wakisxaniwa jark"aqirinaka apsuña, ukaxa lurasirakispawa tubo de tiro ukanakampi yanapt"asisa. - Witcher ukaxa uka aparato uñacht"ayi. - Aka chiqanxa mä kasta pistón chint"atawa, kimsa kasta qullanaka, ukhamaraki aceite carburo ukampiwa. Wali amuyumpiw kuns lurañama, jan ukhamäkanixa, retroceso ukax yuqall wawanakan kisunakap ch"allt"ani. Jumax wali yatiñan waynanakaruw irpäta.
  - Waljanixa jardinanakaru ch"axwaña ukhamaraki lunthatasiña experiencianipxiwa. Khitinakatix qhispiyat yuripkäna, ukat jan qhispiyatäpkäna ukanaka, jukʼampisa utankir esclavonakax dueñonakapat lunthatapxirïna. - Bik ukaxa taqiniru samarañapawa. - Ukhamatwa jakañ yatiqañ utan sarapxta.
  - ¡Taqi kunasa wali askiwa! Jilapachax nayax amuyta janiw sinti guardianakax utjkaniti. Chiqansa, ¿khitinakas jupanakatakixa? ¡Esclavonakax jan amuytʼasirïpxiwa! Llamp"u chuymanïñax llamp"u chuymanïñaruw jak"achasi - jank"ak amuyt"añax jan wali jaqiruw jak"achasi.
  Khirov layqax uka aruskipäwiruw mantawayi:
  - Jiwasaxa niya pä kuti jan ukaxa mä juk"a juk"ampi jach"a kankaña utjistu, ukampisa uñisirinakaxa juk"ampi yatxatatawa ukhamaraki armado ukhamawa. Ukat Sultanato ukan ejercitopanx warminakax legión personal de inmortales ukan irnaqapxi. Jupanakax suxta waranqa mercenarios ukanakaw kunayman markanakat jutapxi. Jiwasan ejercitosanx walja warminakaw utjani, ukat juk"akiw excepciones ukanakax chachanakat sipanx juk"amp jan ch"aman nuwasirinakäpxiwa.
  Ukhamasti sapa nuwasïwix wali amuyumpi amtatäñapawa. Ukhamarus nayrïr atipjäwinxa, esclavonakax jiwasat jaltxañ qalltapxani.
  - Warmirjam atipt"añax wali k"ajkirïtapampiw jawst"i, ukampis chanipampix jaqunukuwayi! - Witcher"an yatiñapax mayamp qhant"awayi.
  - Kusawa! Jichhax uñjtwa plan de operación ukax taqpach mä amtar puritapa. Taqi kunatix qhiparki ukax juk"amp qhanañcht"añawa. Ch"axwäw pachanx uñisirinakan filapanx sustjasiñaw qalltasini, ukatx jilpach pallapallanakax Zhit markaruw t"ijtapxani. - Khirov jupan iwxt"ata
  - ¡Qhanapuniwa! Esclavonakan juk"amp ch"aman t"aqapax qhipäxatw ch"axwapxani, marka chiqatpacha. Inas nayajj jupar irpchirista. - Conde Forsa jupan iwxt"ata.
  - Janiwa lurañjamäkiti, ukat jumaxa! - Layqaxa qhananchawayiwa.
  "Ukhamarus aceitet lurat manqʼañanakaw utjistu, ukat mechanak uchapjjañapatakiw mayista" sasa. Jiwasax jupanakarux campamentoruw jaquntañäni ukat juk"amp sustjasiñasawa. - Witcher jupax amuyt"awayiwa.
  - Ukat akax amuyt"asirakirakiwa. - Layqaxa iyaw sataynawa. - Ukhamakiwa janiwa uka cargonakata wakicht"atäkiti.
  - Waliki! ¡Ninax nuwasiñ diosawa ukat yaqha diosanakjamarakiw uñjañasa ukat sacrificio lurañas wakisi! Ukampis janiw taqe kun wakichtʼañatakejj tiempojj utjkitänti. - Witcher jupax pachpaw p"inqachasïna, jupax p"inqachasïna.
  - Jutïr kutixa juk"ampi ch"amanchañaniwa. Ukañkamax janiw ikiñax llakisiykituti. - Khirov jupax jan kuna pretensión ukamp bostezo.
  Witcher chachajj akham sasaw pʼeqep chʼoqtʼasïna:
  - Nayax mä uywar uñtat costumbre ukaniwa, juk"a ukat llamp"u ikiñani, ukampis jilanakajax samarañaw wakisi.
  - Ikit sartañax mä arma estratégica satawa, jan utjatapax qarjañaruw puriyi, ukax turkakipt"asax atipt"asiñ gérmenes satawa. - Passa ukaxa amuyasiwa.
  Esclavonakajj suma thayan ejercicio lurasajj jiwatanakjamaw ikipjjäna. Guardianakakiw embuscada ukan quntʼasipxäna, alarma phustʼañatakis wakichtʼatäpxänwa. Mä akatjamat uñisirinakan pʼeqtʼiripajj jukʼamp jayaruw uñjani, uk janipuniw yatktati. Ukampirus taqi kunas walikïskänwa, amuyataxa, legión gubernamental ukan p"iqinchiripax Temnik Etirimon jupax janiw mä jan yatiñan arumax ch"axwañ munkänti. Ukhamarus ch"amakanx mä esclavotakix imantasiñax juk"amp jasakiwa, ukat jupanakar katjaña. Jan ukajj inas ukhamak jaytapjjchispa, uka qhepatjja tʼaqhesiyaña ukat jiwayañaw utjani. Temnik Ethyrimon jupax lakap ch"allxtayäna, tawaqunakat sawkasiñax juk"amp kusiskañawa, kayunakap p"akjaña, ñik"utanakar ninamp phichhantañax - wali yant"awiwa.
  Ukat jankʼakiw carpanakap saytʼayapjjäna, ukatwa soldadonakajj ikipjjäna. Janiw pä tunkat jila centinelanakax qhiparkänti. Janïr ikiñar sarkasax Ethrimon, waranq waranq jaqinakamp chikaw mä manq"äw wakicht"apxäna, q"ala thuqhurinakax nayraqatapanx encantos ukanakap ch"allxtapxäna. Ukajj wali suma ukat kusiskañänwa. Waranqa maraninakax ch"akhanak jaquntapxäna ukat sallqjañjam poses uñstayapxañapatakiw wayt"apxäna. Ukatxa, jan pächasisaw jupanakar katuntapxäna, uywanak munañap phuqasa, machantat ikiñar puripxäna.
  Jiwapjjatapajj jan amuyasisaw jalnaqäna. kutkatasirinakax quqanak taypit pasapxäna, mä tama yuqall wawanakaw nayrar sartapxäna. Bik, mä quqar ch"allt"ata, laphinakan imantata, nayrïr guardiaruw uñjäna.
  - Akaxa jupax, wali suma, chhaqhata.
  Uka venenojj mä jukʼa sumäjjänwa ukat mä ratukiw paralisis sat usunïyäta. Mä ch"axwawix ajanuparux janiw wakiskiti, kunatix Sultanato ukan ch"axwirinakax, kamachirjamax, k"achat sarnaqapxi ukat pecho ukakiw armadurampi ch"uqt"ata ukat centinelax muyuntat ikiski.
  - ¡Ukaxa mayakiwa!
  Witcher jupa pachpaw qhipäxat sartaski. Jupax guardiaruw jan kuna tubo de disparo ukamp apsu. Jupax qhipäxat mantanikiw kunkapax p"akjasi.
  - ¡Kuyuñaxa jakañawa! ¡Jan q'ucht'amti - sumankañataki! Ukat wali llakitaw - purakajax ch"usawa!
  Ch"axwirix mä juk"a larusiñaw jikxatasïna. Muyuntat quqanakax jach"a jach"awa ukat uvas quqanakax uñjasirakiwa. Munat ukat wali yatiñan esclavo waynanakaw uka jakʼan jalnaqasipki. Jilïr nuwasirinakax juk"amp llamp"u chuymanïpxiwa, ukatwa qhipharxapxi. Mä jach"a uywax juk"amp ch"axwañapuniwa.
  Witcher chachajj thakinjja yaqha guardiaruw jiwayäna, jupajj mä frascot coco cerveza chuchuñakiw utjäna. Uka campamentojj jupanakan nayraqatapanwa jistʼarasïna.
  Ukajj janiw mä jachʼa campamentokïkänti, awisajj carpanakanwa ikipjjerïna, awisajj thiya chʼojjñanakanwa ikipjjerïna. Arumax junt"üxiwa, janiw walja centinelas ukanakax bostezos ukhamäkiti, jan amuyt"asisaw uñch"ukipxi.
  Aka chiqanx jach"a amtawix mäkiw apsuñawa, ukhamat jan alarma uñstayañatakix pachanïpxañapataki. Cisne cuco, suma arupampi, ukatakix juk"amp askiwa. Jupax janiw kuna suyt"awinaks sartaykiti, jan ukasti, cooing ukax niya sapa kutiw ist"asispa, ukampis tonalidad mayjt"ayasma ukhax yatiyawinak katjasma.
  Vedmakova kullakajj ukhamarakiw luraraki. Jupanakajj jupar jaysapjjänwa. Uka centinelanakax janiw kuns lurapkiti, jupanakax "suerte" ukhamaw jikxatasipxäna;
  - Mä ch"uqixa mä ch"uqi ch"uqi ch"uqimpi sasiwa, jallupacha ch"iqiyata, ukatxa waljani utjani ukhaxa, atipjawixa yuriniwa!
  Layqax ikiskir jaqinakarux khuchhuqañ qalltäna. Mä tuqitxa, janiw caballeros ukhamäkänti, ukampis mayni tuqitxa, ¡atipjañax jachʼañchatäñapawa! ¡Honor ukax mä relativo amuyunakawa ukat nayraqatax pallapallanakamar apnaqañaw wakisi!
  Nayraqatax khitinakatix juk"amp qamir isimp isthapt"atäpki, comandantenakar tukuyapxam. Espadanakajj mä sapa pilaruw uchapjjerïna.
  Ukampirus conciencian t"aqhisiñanakapax janiw jaya pachax utjkänti; Kunapachatï arumanakax atacatäki ukhaxa, sustjasiñax janiw jarkʼatäkiti, jukʼampisa chʼamaka jan ukax qinayanak utjchi ukhaxa. Esclavonakax taqiniw chika q"ala jan isinïpxi ukat jasakiw yaqhachasipxaspa, ukat nuwasirinakax p"iqip ch"uqt"asipxi ukat walja kutiw maynit maynikam ch"axwapxi. Ukat maynix akham sasaw arnaqasi:
  - ¡Qhispiyasipxam!
  - Wartya! ¡Demonionakaw nuwantasipki!
  Sustjasiñ pachanakanxa, comandante ukan lurawipax nayrat sipans juk"amp wakiskiriwa. Witcher jupax uk yati, ukat pachpa jach"a carparuw jank"ak saratayna.
  Etirimón, wali chika machata, juk"akiw nayranakap jist"arasïna. Jila partejja, khititï janïr nuwasiñ qalltkipan umki ukajj infiernon resacampiw tukuyani.
  - ¡Kunas pasäna! ¿Kunatsa tubonakax amuktʼapxi? - Jupaxa arnaqasïna.
  - Tubonakax amukiw kunatix cuchillas ukanakax q"uchupxi - ¡acero ukax cobret sipan juk"amp ch"amaniwa! - Layqaxa arnaqasitaynawa. Jupax Ethyrimon sat jaqiruw jaltawayxäna. Chiqansa, Temnik chachax wali yatiñampiw uka cuchilla apnaqäna, ukampis janiw jichhakamax taqpach wakicht"atäkänti, ukat Witcher chachan musculonakapax wali junt"uchatäxänwa. Jupax wali ch"amampiw liwxatäna, henna pintat cuchillapax ch"amakanx juk"akiw uñjasïna. Uka jan suerteni noble jaqin p"iqipax t"ijt"awayxänwa.
  Witcherovax waranq jaqiruw jupar t"ijt"ayas mä ch"akhampiw t"unjäna. Yaqha comandantejj mä tubot thuqhusaw apsutäna.
  - ¡Kunatsa, ghouls ukanakax janiw sartapkiti!
  ¡Mayampiw mä qhana ch"axwäwimp ch"allt"ata, ch"uqt"at uñisirix jaquqaniwayi! Pä waranqa oficialanakax qhipäxat jupar jutañ yant"apxi, ukampis mä thuqhuriruw t"ijtapxi. Jupax chhuxriñchjasi ukat kayumpiw ch"allt"asi. Witcher jupax janiw uka pachax jaytkiti, mayniruw khuchhuqasi, mayniruw tukuyi. Walikiwa, mä ejercito jan comandantex mä tama uwijanakar uñtasitawa, jan awatirini, mä lobo jan manq"kani ukhaxa, axsarayañapawa!
  Jichhajj kutkatasir esclavonakajj waljaniw mä thujrumpi, jan ukajj jukʼamp sumajj mä wajjrampi armatäpjjäna, jupanakajj amuytʼayatäpjjänwa. Mä kuti phisqa jaquntañ táctica ukax wali askiwa. Ukajj jukʼamp facilakïnwa, liwjjatasiñasa ukat kayu manqhar taktʼañasa.
  - ¡Janiw jupanakarux jaltxapxañapäkiti! ¡Chakinakam khuchhuqasipxam! - Vedmakovax mä amplificador de voz tuqiw arnaqasïna.
  Solntslava ukax taqinimp chikaw hackeado. Kunjams aka diva ukan musculonakapax anatapxirïna. Janiw inamayakïkiti, walja jaqinakax colerat warmix saxrat sipan juk"amp jan waliw sasin amuyapxi. Ukatwa mä nuwasir jaqirux chikat khuchhuqäna, ukat cuchillapax inercia tuqiw qhipäxan saytʼatäki uka oficialan kunkap khuchhuqäna. Centurionanakax mä jukʼa ordenar kuttʼayañatakiw chʼamachasipxäna, ukampis jankʼakiw jiwapxäna. Ukhamarus Sultanato ukax taqi kuns luratayna, ukhamat pallapallax kuna amtäwis uk armasiñapataki. Ukat kutkatasirinakax wali yatiñampiw Sultanato soldadonakarux cucaracha caracolanakat jithiqtapxäna.
  - ¡Janiwa silla patxaru qunt"asipxañapäkiti! - Solntslava ukaxa wali jach"at arsüna.
  Passa ukax akham sasaw yapxati:
  - Nina controlaña kawallunakaru.
  Ukax yanapt"awayi, cucaracha caracolanakax filanakaruw phallapxäna ukat juk"amp sustjasipxäna. Ukatwa, jan kun lurañ yatisax walja nuwasirinakax jaltxañ qalltapxäna. Ukampis ukax chiqpachapuniw Witcher ukat esclavonakax suyapkäna. Uka nuwasïwijj jukʼampiw tukjañaru ukat arknaqañar tukuwayjjäna.
  Nuwasirix ch"iqa nayrap jisk"achasaw kimsa puñalanak jaquntäna:
  - ¡Janiw jupanakarux sarxapxañapatak jaytkañäniti!
  ¡Tʼijtʼañajj ajjsarañat sipansa jukʼamp llampʼu chuymanïñawa! Chiqansa, ¡jila parte soldadonakax janiw nuwasïwin jiwapkiti, jan ukasti arknaqañ horasanwa jiwapxi!
  Bik, wali t"ijtir waynar uñtataw mä oficialan kunkapar jaltasin jupar kayuk saräna:
  - ¡Juk"ampi jank"aki cucaracha!
  Puñalax espuelas lantix servirïnwa, ukat pisinkir jaqix janiw jaquntañs yant"känti.
  Witcher jupax uk uñjasax akham sasaw arnaqasïna:
  - Ch"axwawix dominó anatt"añjamawa, p"akjata dominó ukanakakiw janiw apthapitax utjxiti - ¡uraqix katxaruwayi!
  - Janiwa kunasa, ch"akhanakajaxa waynawa ch"amani! - Waynaxa jaltawayxataynawa, kunkaparuxa ch"iyjatayna. Uka qhepatjja, jankʼakiw sarjjäna.
  Witcher jupax mä jiwat jaqiruw lankt"asïna, walja jiwat jaqinakaw muyuntat ikiskäna, ukampis divax janiw jaquqanïkänti, jan ukasti jupanakar jaltawayxäna. Ukatxa espadanakampiw chʼiyjäna. Jupanak contra nuwasir soldadonakan moralapajj chhaqtawayjjänwa, jichhajj uka nuwasirijj verdugoruw tukuwayjjäna. Ukat wila uñisiñas utjarakïnwa. Witcher jupax akham sasaw arnaqasïna:
  - ¡Jan wali sutimpi! ¡Khititix armap jaquntkani ukax jakaskaniwa! Sultanato ukan nuwasirinaka, katuyasipxam.
  Uka kamachi istʼirinakajj utjarakïnwa, ukampis waljanejj jan suytʼasaw jaltjjasipkakïna, yaqhepasti qonqortʼasipjjäna.
  Amuyt"añataki, tunka ch"aman ch"axwirinakax mäkiw Bik ukar katuyasipxäna. Inas jupanakax mä wawar destinopar katuyañax jukʼamp jan walipunïkaspas ukham amuyapxchïna. Uka waynaxa akham sasaw jachʼat arsüna:
  - ¡Ajanumaru jaquntañawa!
  Ch"axwirinakax liwxatapxänwa. Bik jupax q"ala kayukiw qhipäxat sarnaqäna, wawax llamp"u chuymanïkchïnsa, pallapallanakax axsarañatw jacht"asipxäna. Ukat uka waynax atipjat uñisirinakapat qhispiyasiñapati janicha uk amuytʼäna. Ukampis ukapachax uka jan wali yant"awiruw jaqunukuwayi, kunatix esclavonakax mä suma marka lurañ munapxi, ukat janiw pachpa uywirinakapan thakip wasitat lurañ munapkiti.
  - Walikiwa, jakaña - alaxpacha fuma!
  ¡Jukʼat jukʼatwa uka nuwasïwijj chhaqtawayjjäna! Ukhampachasa, uka jiwayañax jaya tiempos utjkaspa ukhamawa. Layqax mä juk"a yatiñan nuwasir jaqimpiw jikisïna. Jan sinttʼasisaw jan walinak lurapjjäna, qhepatjja, desarmejjänwa, ukatsti muspharayarakïnwa.
  - ¡Jiwasax ukanak munapxta!
  Yaqheparojj qʼañunak jaqontapjjäna, ukampis yaqhepajj janiw saytʼapkänti. Chʼaxwäwix niyaw tukusxäna, tʼijtʼañasa ukat arknaqañas jukʼampiw sarantawayxäna. Witcherova jupa pachpaw arknaqañ p"iqinchawayi ukat waljaniruw jiwayatayna, ukampis janiw taqpach ejercito qhip qhipa pallapallakama t"unjañjamäkänti.
  Ukhamäkchïnsa, uka nuwasiri waynajj walja patak esclavonakampi caballot saratasaw mä jan ajjsarir aventura lurañ amtäna, mä arunjja, jankʼakiw markar katuntañ amtäna, uka markajj janiw jarkʼaqasiñatak wakichtʼatäkänti.
  - Akaxa wali ch"amani sartawiwa. Jiwasax janiw qamir yänak apsuñ jaytkañäniti, ukat juk"amp askixa, amparanakasar jank"akiw mantañäni.
  Atipjat ejercitot walja tunka pallapallanakax wali ch"amampiw cucaracha caracolanakar jaltxapxäna ukat punkuruw t"ijtapxäna.
  Janiw jank"aki jist"arasipkänti, ch"axwañaw utjäna. Punkunakax saraqanïna ukhaxa, Layqa warmimpi caballot saririnakapampix quqa qhipäxat jaltxapxäna. Uka waynan aparatopampiw arnaqasïna:
  - ¡Jach"a Sultan Erifef sutipxaru! ¡Chʼamani refuerzonakaw jumar jakʼachasiñatak jankʼak purinipjje! Marka jark"aqañ munsta ukhaxa, nuwasirinakax pirqanakan chiqaparuw sayt"asipxañapa.
  Ikit uñjir guardianakajj janiw jankʼak amuyasipkänti, jukʼampejj Witcher kullakajj jiwat cuerponakat lunthatat mä qamir isimpiw jaqontäna. Casco sapakix wali askiwa, inti jalsunx mä hielo ukham qhant"i, walikiwa, khitis ukham noble comandanterux jan iyaw saspa.
  Ukat caballeros, burgomas ukat yaqha nobles, chiqpachansa, janiw ikipkänti, ¡jupanakax "jupanakaw" markapar uñjapxäna!
  Mä jiskʼa qollunjja, mä suma palaciow utjäna, uka palaciojj columnanakani ukat estatuanakanïnwa, uka palaciojj nayra romanonakampi ukat inti jalsu toqenkir nayra estilonakampi mistusaw lurasïna. Jupan nayraqatapanx kunjamtix aka markanx yatiqapki ukhamarjamax Sultan Erifef jach"a estatua ukaw utji, laka qhipäxat mä phuch"uw mistu. Jach"a sala ukanx ch"axwañaw utjäna ukat kusiskañarakïnwa, musicax phust"askäna - mä manq"äwix qullupunïnwa. Sultanato ukan noble nobles ukanakax mä Sabantuy uñacht"ayapxäna. Qurimpi bordat jila alani togas ukanakamp isthapt"ataw suma almohadanakan ikipxäna, jisk"a mesanakanx platonaka, vinonaka ukat licors ukanakaw utjäna. Patak patak lamparanakaw mesanaka ukat pirqanakan qhantʼäna. Taqi estancian ukhamarak colonnadas ukanx jan jakt"kay esclavonaka, esclavo imillanaka, esclavo yuqall wawanaka ukat guardaespaldas pallapallanakaw palacio uñjir qhant"apxäna. Uka jach"a jaqinakax tostadas ukanakaw umapxäna. Jilïr noble jaqix Sheikh du Pustemorov satänwa, jupax pä qʼala hetaeranakan amparapanwa congelasïna. Jupax ch"allxtasïna ukat mä jaqir uñtataw jachäna, qhiparusti qhispiyasxänwa ukat arnaqasïna.
  -Ukat jichhax gladiador ch"axwawinakanïñ pachaw purini. Ukat ukhama aburrido, janiw wilax utjkiti, ukat vinox janiw almatakikiti.
  Cornichox ist"asïna ukat nuwasirinakaruw arena ukar jawsapxäna. Sarnaqäwiparjamaxa, jukʼamp kʼachachata ukat sullka nuwasirinakaw nayraqat nuwasipxañapa. Ukampis jequex jichhakiw mä lote de esclavos entrenados ukar katuqatayna, ukat pä kasta kusist"awinak mayacht"añ munäna: erótico ukat wila masinaka.
  Mä ninax Coliseo jisk"a chiqanw nakhantäna, vidriot ch"amanchata antorchanakax mä juk"a qhant"at qhanaw lila tinte ukamp mistunipxäna, janq"u gravax lliphipiw jikxatasïna, podium ukarux mä kusisit uñtawi churarakïna. Nayrïr kutiw escenarior tʼijtäna, mä musculoso ukat jiskʼa imill wawaw qʼara cinturón uchasïna. Nayrïr clasen gimnasta ukham pä salto luratayna ukat amparanakapampiw sarnaqäna. Ukatxa, príncipe uñkatasin sayt"asïna, congelasïna, mä espadampi mä puñalampiw ch"akkatasïna, ukham armanakampi, jupanakax mirmillon sasaw sutichapxäna. Uka tawaqux suma uñnaqt"anïñ atipt"äwin atipt"aspawa, kunjams llamp"u, terciopelo ukham ñik"utapas ukat q"illu ñik"utapas ukhama, nayratpach ajanupanx mä jach"a cicatriz ukaw utjäna. Jutïr saltirix amparanakapampiw sarnaqarakïna. Armanakapax mä tridente ukat mä jisk"a llika - mä jubilacionanïnwa. Mä tramo lurasax uñisirinak uñkatasin saytʼasïna. Jupax waynänwa, niyas yuqall wawakïskänwa, wali jan barbaniw llamp"u imill ajanunïna, mixtos chacha warminakan utjatapax mä erotismo especial ukaw acción ukarux churäna. Uka masinakax jaya pachaw uñt"asipxi ukat nayranakap ch"irmthapisipkaspa ukhamawa.
  - ¡Kunas Caisca! ! - Uka waynaxa llakita säna.
  "¡Jumajj wali suma jaqëyätawa, ukampis jichhajj almamajj nayra nina nakhantayatäniwa!" - Tawaqux jan wali arunakampiw jaysäna.
  - ¿Kunatsa jumaxa wali qhuru chuymanïtaxa! ¡Jiwasax wali virgenäxtanwa, jakañasawa! - Waynaxa axsaraña suyt"awimpiwa säna.
  - ¡Akax janiw yanapt"kitaniti! ¡Diosanakas esclavonakarux jiskʼachapxi!
  Gladiador escuelan entrenamiento ukax wali ch"amawa ukat cicatrices ukanakax q"ala lliphipikir janchinakapan uñjasiwayi, ch"axwirinakan wayn tawaqunakan.
  Jaqinakax wali ch"amanchataw uñjasipxäna, apuestas ukanakaw lurasïna, sallqa arnaqasiñanakax gladiador waynanakaruw ch"amanchapxäna, jupanakax qhanaw jan nuwasiñ munapkänti.
  Sheikh warmipax mä q"ara bolsa apsuwayxäna.
  - ¡Phisqa tunka quri Kaiskataki! "Jachʼa kisunakapwa qhantʼäna.
  - ¡Qalltañäni! Uka jequex uka señal uñacht"ayäna.
  Ukham mayj mayja ukat pachpa pachanx walja yänakampi, nuwasirinakax tantachasipxäna, sarnaqawinakapax jank"akiw ukat jan walt"awinakampiw sarnaqapxäna. Nayraqatxa, tridente apt"at nuwasirix mä llika jaquntañ yant"äna, ukampis janiw jaltkänti ukat uñisiripax jupar jan walit jaltasaw mä puñalamp purakapar ch"allt"añ atipjäna. Waynax qhipäxar jaltasinx tridente ukarux pechoparuw ch"allt"äna, ukampis mä juk"akiw ñik"utap ch"allxtayäna. Ukampis maniobrapajj uñisirinakaruw qhepäjjar kuttʼañapatak waytʼäna. Jupajj sarawayjjänwa ukat llikaruw taktʼasïna, janiw nayrajj wali munat gladiadorar jakʼachasiñap munkänti.
  - ¡Jumanakaxa chachanaka! ¡Ukax atipjañatakiw juchañchatäpxi sañ muni! - Tawaqux jach"a jach"a tukusaw säna.
  - ¿Kunjamatsa yuritayna? - Waynaxa phinq"asisawa uñnaqäna.
  Mä akatjamatwa tridentempi retiariox amparapamp grava katthapisin ajanupar jaquntäna. Uka maniobrax mä efectow utjäna, imill wawax nayranakap jist"arasïna, ukat uka pachpa segundon tridentex abs ukar ch"allt"äna.
  Llakit jachʼat arnaqasajj gladiador waynajj chhuxriñchjasïna, ukampis ukhampachasa, cuchillap amparapar chʼalltʼañwa atipjäna. Retiariox arnaqasïna ukat armap apsuwayxäna. Uka espadajj llijullijunakjamaw qhantʼäna, niyaw kunkapar chʼalljjtäna. Gladiador ukax qhipäxar kutt"awayxänwa, pechopax khuchhuratarakïnwa. Waynax wali llakitaw jacht"asïna ukat tridentap jaquntäna. Ukatxa, uñisirix juparuw jaltawayxäna ukat mä puñal jaquntäna. Uka columpiojj mä jukʼa jan chʼamanïkchïnjja, puntapajj kayun aychaparuw chʼalljjtäna. Retiariox arnaqasïna ukat jaquqanïna, ukat puñala apthapisin sartañ yant"äna, uka pachax espadax kunkaparuw ch"allt"äna. Nayratpach jan amuytʼasisaw mirmillon cuchillap intix plexo solar ukar chʼalltʼäna. Mä kutix munasir chacha warmix (Romeo ukat Julieta ukham) gravaruw jiwat jaquntapxäna. Machata uñjirinakax larusipxäna ukat chhuxriñchjasipxarakïna. Kimsa ch"amakt"at esclavonakaw jisk"a nayraqatani ukat mistunir chhuxriñchjatanakax arena ukar t"ijtapxäna, jupanakax chhaqhat jaqinakan janchiparuw phichhantapxäna, ukampis ajay tuqin qhispiyasiñ katuqapxäna, mä junt"u hierrompiw phichhantapxäna; Jiwatäpjjatap sum amuyasajja, costillanakapampi ganchompiw chintʼapjjäna ukat escenariot jaqontapjjarakïna. Kawkhantï wilajj utjkäna uka cheqajj qʼañunakampi phoqantatänwa.
  -Jupanakax laq"unak manq"añatakiw sarapxani. - Sheikh chachan Demeter warmipax caballo kisunakap q"al uñacht"ayäna. - Wali llakiskañawa ch"akhanakaxa sinti jisk"akiwa, uywanakaxa manq"atjama qhiparapxani.
  - Janiwa aychasa, phayañasa utjkaniti. ¡Llakiskañawa, chiqpachansa, mä chacha warmix wali suyt"at atletanakaruw tukupxaspa! - Uka sheikhxa qhuruchasïna.
  - ¿Juman ikiñamanxa? - Uka divaxa sarcasmo jiskt"äna.
  - Kunats janixa! Imill wawax wali suma uñnaqt"aniwa, ukat waynax jumankxaspawa. "Jequex nayrar sartañ amuyunïnwa, mä warmix mä wayna esclavompiw likʼi janchipamp kusistʼayaspa sasaw amuyäna.
  - ¡Jichha jisk"a ukat frágil! ¿Janit yaqha parin ukham utjkstanjja? - Demeter jupax jiskt"asiwayiwa.
  - ¡Llakiskañawa, janiwa utjkiti! Uka wayna turno uñakipt"añäni, ukax jak"a yatiqañ utat apayanipxitu. - Uka sheikhxa wali jach"a jach"a tukutaynawa.
  - ¡Inas jupanakarux jilsuñapatak jaytañax juk"amp askïchispa! Jan ukhamäkanixa, taqpach katuntat jaqinakasaruw jiwayañäni. - Jan suyt"ata, jach"a jaqina warmipaxa khuyapayasiña uñacht"ayäna.
  - Esclavonakan sartasiwipat yatiyawix sinti kusiskañawa ukat nayax taqpach jach"anchañ munta. - Uka jach"a jaqixa purakapa ch"allxtayäna.
  - Jani ukaxa, chiqpachansa, Etymon nayraqataru puriñapataki! - Uka lik"i tawaquxa jisk"achasiwayi.
  - ¡Ukham jan entidad! Taqi kunat sipansa, jichhax taqi gladiadores ukanakar tukuyañäni ukat loqhe jaqirux uka espectáculo ukar apsuñäni. ¡Jutapxam machaq jaqinaka! - Uka sheikhxa qhuruchasïna.
  - Akaxa janiwa chiqapa machaqakiti. - Demeter jupax lakap ch"allxtayäna
  Gong ukax wasitat ist"asi ukat nuwasir waynanakaw arena ukar t"ijtapxi. Jupanakax niya tunka pusini maranit tunka phisqhani maranipxiwa, mä juk"a jach"a amparanakani ukat pechos ukanakani. Nayrir nuwasirinakjamarakiw saltonak luraraki ukat amparanakapamp tʼijtʼaraki. Nayratpach podiumar tʼijtjjasajja, armanaka, casconaka, pecho armaduranaka, escudonaka ukat espadanaka uchasipjjäna. Maynix chiqa cuchilloniwa, maynix sable ukar uñtasit curvado cuchillaniwa. Uka esculpido abs ukax jist"aratawa ukatx cicatrices ukanakaw uñjasi. Ch"iqa tuqin sayt"atäki uka waynax qullatäxiwa, ukax kimsa líneas ukan pechopat t"ijt"awayxi.
  Uka ñik"utax wali khusa aceiteniwa ukat lliphipirakiwa.
  Uka irpirix yatiyaraki.
  -Uñt"at ch"axwirinakax Fudoros sabre curvada ukat Saflorov chiqap espadampiw ring ukan uñacht"ayapxi. Fudoros jupax suxta ch"axwawinakaniwa ukatx Saflorov jupax paqallq ch"axwawinakaniwa. Taqi ch"axwirinakax uka chiqan jiwayataw uñjasipxäna jan ukax jaqinakan amtaparjamaw cuchillomp jiwayapxäna. Uka irpirix amparapampiw jaqinakar uñacht"ayäna. Khitinakatix apuestañ munapki ukanakax wasitat uñstapxi. Uka Sheikh jupax larusitaynawa.
  - Patak quri qullqinaka Saflorov markataki.
  Apuestas ukanakax jank"akiw tukuyata, nobles ukanakax juramento lurapxäna. Ukat paninix nuwasiñaruw puripxäna. Maynix mä vaso vino ch"allt"äna, maynix lik"i kayumpiw ajanupar ch"allt"äna. Hetaeras ukat guardias ukanakax colerat jaqinakar samarañapatakiw jank"ak sarapxäna. Sheikh warmipax, imperious, impudent, lik"i, larusitayna:
  -Nayraqata! Jiwayaña!
  Gladiadoranakax tantachasipxäna. Jichha kutinjja, tiempo apstʼasipjjäna, wali amuyumpiw jawqʼjapjjäna. Ch"axwata, espadanakax mä juk"a lliphipipxäna, escudonakax khathatipxäna. Markachirinakax janiw chiqpachans uka amuyt"awix gustkänti, jan walitw arnaqasïna ukatx ch"akhanakaw ch"axwirinakar uñtat t"ijtäna. Sheikh jupax bandeja ukar t"ijt"ayasax vino ukat mermelada ukanakamp ch"allt"ataw uñjasiwayi. Ukatxa, thuqtʼasisaw colerat chhuxriñchjasïna.
  -Jan nuwasipxätaxa, nayax p"iqit warkt"ayapxäma. Walja presión salvaje "janissaries" podium ukar t'ijtapxäna, jupanakax lanzas ukanakamp jalxatapxäna, jist'arat qhipäxar thuqt'awinak uñacht'ayasa. Saflorov jupax ofensivaruw saräna, wali colerat ataque luräna, jupax qunquriparuw ch"allt"äna. Waynax qhipäxar kutt"awayxäna, espadap mä juk"a ladopar liwxatäna, uñisiripax pechopat ch"iyjatäna. Mä jan wali tornillot lurat platojj manqharuw jaquqanïna. Jutïr ataquejj ñikʼutaruw mä manqhankir marca jaytäna ukat thiya wilajj jallurakïnwa. Fudoros jupax qhipäxar kutt"awayxänwa, mä p"iqi ch"axwiriw kayunakapar ch"allt"äna. Ukat uka waynax pächaskäna ukhaxa, Saflorov chachax cascoparuw wali colerat chʼalltʼäna, ukatwa liwxatasïna ukat tʼunjasïna. Uka chʼamaktʼayataw "casco" tʼijtjjäna, ukat mä janqʼo pʼeqew uñstäna, uka pʼeqew nayraqatapan punkit chʼakhanïna. Saflorov chachajj uka cuchillajj nervioso jachʼa pechoparuw uchäna. Jupax "audiencia" ukarux lado tuqir uñtäna.
  Nayajj mä señal suytʼaskayätwa. Kunawsatix jilpachanix ñik"utap taypin t"ijtapxi ukhax jiwayañ sañ muni, ukat kunapachatix amparanakap mä cerradurar ch"allt"apxi ukhax khuyapt"ayasiñ sañ muni.
  Ukampisa, khuyapayasiñax janiw uka qhuru ajanunakan liytʼatäkänti. Niya taqiniw warminakas wayn tawaqunakas kunkapat amparanakap tʼijtʼapxirïna.
  -Jiwa! ¡Juparux tukuyapxam!
  Sheikh warmipax jisk"achataw larusitayna.
  - Jupaxa sinti jila qullqimpiwa saraqawayxi. Mä arumax churapxita.
  Saflorov chachajj pächasïnwa, atipjat waynan qʼala pechoparuw mä jukʼa chʼalljjtayasïna, ukat mä wilaw uñstäna. Ukatxa, jan aynachtʼataw uka espada jaquqanïna.
  -Janiw atkti! Jupajj nayan amigojawa.
  Mä akatjamat ch"axwañax sayt"äna ukat jiwañjam amukt"añaw utjäna.
  -Kuna! - Sheikh jupax wali coleratänwa. -Jumax atipjatanakar jiwayañx janiw munktati. Panpachaniru jaula ukar uchaña, uka qhipatxa taqpach gladiador escuela nayraqatan wali t"aqhisiñaw utjani.
  Ch"axwirinakax Fudoros uksaruw t"ijtapxäna, ajanuparux umaw ch"allt"apxäna, ukatx jank"ak amuyt"asiñapatakix q"ala talonap mä junt"u hierrompiw phichhantapxäna. Uka waynax arnaqasïna, jaltawayxäna ukat jank"akiw pä lazonak kunkapar jaquntapxäna. Saflorov jupax sayt"asiñ yant"äna, jupax tunka payan espadanakampiw mä kutikiw ch"axwäna, axsarañax ch"am churäna. Ukampis tirurinakat maynïrejj mä flechampiw kayup jawqʼjäna. Uka venenojj uka waynaruw jan chʼamanïkänti, ukampis janiw jiwaykänti. Panpachaniru chintʼasajja, mä jaularuw jistʼantatäpjjäna. Saflorov kullakarojj mä juntʼu varampiw costillanakapar jawqʼjapjjäna, ñikʼutapajj fumañ qalltäna, ukat uka experienciani waynajj jan ajjsartʼasaw inyeccionanak aguantasïna. Ukampis amuyataxa, jan istʼasir pä yuqall wawanakar tʼaqhisiyañax postre manqʼañatakikiw apayasïna.
  Sheikh chachan warmipax akham sasaw qhant"äna:
  - Jupanakaxa nayan chachajawa. Jumax yatisktawa, nayax inventario ukhamätwa.
  - Nayax yattwa, ukampis uñch"ukipxam, inas envidiasiñax utjchispa. Uka waynanakax wali suma uñnaqt"anipxiwa ukat niyaw jaqichasipxaspa. - Sheikh jupax kisunakap q"al ch"allxtayäna.
  - Jilapachaxa, ¡jupanakaxa jaqichasitapxiwa! ¡Chiqpachansa, ¡uka esclavonakaw jukʼamp chʼamani ukat kʼumara esclavonakax jilxattapxañapa! - Uka lik"i tawaquxa ñik"uta ch"iyjatayna.
  - ¡Gladiadores ukax esclavitud ukan colorapawa! Jupanakar katoqasajj warminakapar tʼaqhesiyañwa munta. - Uka sheikhxa wali jach"a jach"a tukutaynawa.
  - ¡Jiwasax lurañäniwa! Ukhamarus, imill wawanakax wasitatwa.
  Jichhajj warminakajj nuwasiñapänwa. Pä chika q"ala jan isin divas ukanakax lomo ukamp isthapt"ataw arena ukar mantapxäna. Kunkapat cadenanakampi chintʼatäpjjänwa, janiw maynit maynikam jaljtañ puedipkänti. Armanaka: sapa ampararu pä puñala. Qhana arunxa, nuwasiñax jan sinti qhuru kankani ukat janiw sinti jaya pachatakïkaniti. Mä imill wawax ch"iyar ñik"utanïnwa, maynix ch"iyar ñik"utanïnwa, panpachaniw mä juk"a jach"a ñik"utanipxäna.
  -¡Ch"axwañataki! - q"ixu q"ixu q"ixu q"ixu q"ixu q"ixu.
  -Janiw nayajj apuestaskäti! - Sheikh warmixa larusitaynawa. - Akax nayratpach mä jan wali achuruw tukuwayxi.
  Uka pisinkir warminakax tantachasipxäna. Ukax axsarañänwa, maynix niya jank"akiw purakapax ch"iyjatäna, maynix pechopan usuchjataw uñjasïna. Ukat imill wawanakax khuchhuqasiskakïnwa, ukat kayunakapamp jaquqanipxäna, jañchipat ch"iyjasa. Walja wilawa saraskäna ukat janiw sarxañ puedkänti ukat tʼijtxapxarakïnwa. Qhepatjja, jupanakat maynïrejj qʼal khuchhurataw qonqortʼasïna. Ch"iyar ñik"utan warmix larusisaw tukuyañ yant"äna, ukampis manqhat costillapkamaw mä k"ari ch"axwäwimp t"ijtäna. Wali jachtʼasisaw jucha lurir jaqen pʼeqep qhepäjjat jawqʼjañ puedïna. Panpachaniw suma uñnaqtʼan warminakax grava patxaruw liwxatapxäna, walja kutiw liwxatapxäna ukat congelapxäna. Uka chʼiyar "janissaries" ukanakax jupanak jakʼaruw tʼijtapxäna ukat mä juntʼu hierrompiw chʼalltʼapxäna. Ch"axwiri imillanakax janiw kuynt"apkänti.
  -Mayampi, mä apuestat sipans juk"amp apuestas ukanakax janiw askïkänti. Panpachaniw jiwata.
  Jaqinakax llakisipxänwa, ukampirus jiwayañ uñjañax pachpakiwa, wali kusiskañawa. Ukampis janiw khitis atipjkiti.
  Ukhamächi ukhajja, mä machaq nuwasïwikiw uka jan waltʼäwit qhespiyasispa. Jasaki junt"uchasiñax tukusxiwa ukatx jach"a negocios ukanakan pachaw purini.
  Tunka phisqhani gladiadores ukanakax naranja túnicas perforadas ukanipxi, kimsa ch"iyar plumas ukanakaw limonakapan utjäna, jupanakax arena ukarux jank"akiw mantapxäna. Jupanakajj jiskʼa, kurva espadanakampiw armatäpjjäna; amparanakapanxa jiskʼa cuadrado escudonakaw utjäna, uka escudonakax convexo ukhamänwa, pʼiqinakapax jan visera ukan casconakampi jarkʼaqatäpxänwa. Aka tama qhipäxanx ch"iyar wila túnicas ukan nuwasirinakaw t"ijtapxäna, jupanakax jisk"a ukampis chiqap espadanakanïpxarakïnwa, mä jisk"a muyu escudo ukat hierro esposa ukampiw ch"iqa ampar ch"uqt"ata, janiw escudompi jark"aqatäkänti, ukat qunqur ch"iqa kayupar jark"aqatäna. Uka qʼañu casconakan chʼojjña plumanakaw uka foto tukuyäna.
  Maynit maynikam uñkatasisaw qunqurtʼasipxäna. Jichha kutinjja, jukʼamp jachʼa qollqetakiw apuestanakajj utjäna, qorijj amparat ampararuw saraskäna.
  -Janiwa taqini jiwayatäkaspati! - sasaw sheikh warmipax säna. ¡Maynix chiqpachapuniw atiptʼani!
  - Ukhamajj apuestam uchañama, akajj qhepa chʼajjwäwiwa. ¡Uñjapxam, niyaw alwax purinxi! - Uka qarjata sheikhxa irritacionampiwa säna.
  - ¡Ukhamaxa wali jach"apuniwa! Waranqa quri drakmas wila dracmas ukanakampi. - Uka lik"i warmixa chhuxriñchjasïna.
  - ¿Kunatsa jupanakaruxa? - ¿Kunatsa jupanakaxa? - Uka jach"a jaqixa pä kutiwa mayampi säna, muspharata.
  - ¡Kunalaykutix nayranakax juk"amp jan waliwa!
  Uka irpirixa kunsa arnaqasïna. Mä trompetan histérico thuqt"awipax ist"asïna. Antorchanakas ch"ipxtayapxänwa, kunas uka monstruonakan nayranakaparus mantaspa ukhama.
  Parlt"asiñanaka, ch"axwañanaka, larusiñanaka ukat manq"añanakax sayt"xänwa: taqi nayranakaw nuwasirinakar uñch"ukipxäna. Nayrïr chʼaxwäwix wali axsarkañänwa: istʼañjam amuktʼañ taypinxa, escudonakar espadanakan jawqʼjatapax wali istʼasïna. Plumanaka, casconakan jiskʼa tʼaqanakapa, pʼakjata escudonakan tʼaqanakapaw arena taypin tʼijtjjäna, ukat wali kusisita, jachaqtʼasir gladiadoranakajj maynit maynikamaw jawqʼjasipjjäna. Chʼaxwäwi qalltatapatxa janiw kimsa minutos pasxänti, wilax niyaw warxatäna: pusi gladiadoranakaw tʼaqhisiñat chhuxriñchjasipxatayna, ukat nuwasirinakax kayu manqhat takxatapxäna. Maynix ikiskir masipan kayupat katthapisinx kayup muytayatayna. Jupax t"ijtäna, amparap khuchhuqasa.
  Príncipen jan saciable warmipax Demeter satänwa, jupax mä ch"akha ch"akharuw anillo ukar jaquntäna.
  - Wila masinaka, atipt"apxäta ukhaxa, mä vaso vino churapxäma!
  Kunjamtï sapa kutix luraskixa, janiw ukhamäkiti: Demeter jupax saphintatkäna uka equipot jach"a ch"axwiriw atipt"asiwayi. Kimsa espadanakaw mä kutikiw jachʼa pechorojj chʼoqtʼasïna, ukat jan suerteni pʼeqtʼirin amparaparuw mä jan wali tiempon chʼakhajj jaytatäjjäna.
  Uñch"ukirinakax ch"axwäwin wila wartäwinakap wali kusisitaw ukat jan walt"äwinakamp arktapxäna. Mä tama usuchjat wakanakjamaw arnaqasipxäna. Élite local ukax frenéticamente, colerata, ch"axwirinakaruw ch"amanchawayi. Gladiadoranakan filanakapajj jukʼampiw jiljjattäna, uka nuwasïwijj sapa mayniw chʼajjwapjjäna.
  Aka pachanx kunapachatix jach"a jaqinakax kusist"asipkäna ukat qhanan "goofed" wila lapping up, uka jan axsart"ir kutkatasirinakax ikiñ guardianakaruw jiwayapxäna. Pobedonostsev jupax mä qawqha jan axsart"ir jaqinakampiw guardaespaldas ukanakarux t"unjapxäna ukat nayrïr kutiw palacio ukar mantapxäna.
  kutkatasirinakax jak"achasipkäna ukat ch"axwañax ch"axwañ jark"aqañapatakiw wayt"äna. Nobles ukanakax, liwxatasinx espadanakap apthapiñ yant"apxäna. Uka kutkatasir wayna p"iqinchiristi wali jach"at arnaqasïna:
  - ¡Kunsa uñjta! ¡Jumanakax jan wali jaqinakan kusistʼapxañapatakiw jiwayasipxtaxa! Jaktayat reptilanakax janiw mä espada apsuñs puedipkiti, purakapax sinti jark"atawa. Jumatï mä jiskʼa jachʼa tukuñ jiskʼachasiñamajj utjchi ukhajja, aka ajjtaskañanak chhaqtayam.
  Gladiadoranakax chiqpachapunis ukham suyapkaspa ukhamänwa: jupanakax lik"i tama tamaruw t"ijtapxäna.
  Sirviri esclavonakax mä chiqaruw jaltxapxäna, janiw uñisit uywirinakapatak jiwañ munapkänti, ukat yuqall wawanakax bandejanakampi manq"añanakampiw jach"a jaqinakar jaquntañ qalltapxäna.
  Demeter jupax akham sasaw arnaqasïna:
  - ¡Taqi jupanakar jiwayapxam!
  Ukat mä cristal vino vaso pʼeqepar jaquqanïna, ukat uka perraruw jaquqanïna.
  Witcher jilatajj wal colerasïna. Jupax markan qamir markachirinakaruw khuchhuqatayna, aychap ch"iyjasa.
  Janiw chʼamäkänti, ukampis ajjtaskänwa. Pass sat chachan sapa kuti compañeropajj jupan jakʼapanwa nuwasïna. Bik ukax janiw qhipharkänti, ukat gladiadoranakax carcelankirinakat vengasipxänwa.
  Llakit esclavonakax gerenterux ganchoruw apxaruyapxäna, jupanakax akham sasaw arnaqasipxäna:
  - ¡Jiwasa pachpawa! ¡Jupanakax jumar uñtasit esclavonakäpxiwa!
  - ¡Ukhamaxa mä espadampiwa uñacht"ayañama! - Jupax arnaqasïna, ukat Witcher"s candelabronakapan velas ukanakax khathatiñ qalltapxäna.
  Sheikh jupax t"ijtxañ yant"äna, ukampis Bik jupax lankt"ayawayiwa ukat collar ukarux miel warantawayi:
  - Walikiwa, kawkhansa wakisi? Janiw kuna condimentos ukanakas utjkiti.
  Solntslava kullakajj mä kutikiw pä jachʼa jaqenakan pʼeqenakap mä kuti khuchhuqäna, ukat kimsïr jaqen jawqʼapsa qonqoripampiw tʼunjäna. Ukampis janiw nuwasiñas uñtasjjänti, esclavonakajj vengasiñakiw utj-jjäna. Guardianakan qhipharkir jaqinakax jaltxapxänwa, ukat fiestanakax wali suma uñnaqtʼanïpkchïnsa, janiw mä jachʼa pallapallanakar uñtasitäkänti. Taqinipuniw jiwayatäpxäna janïr Witcher thayt"kipana. Jilïr sheikh sapakiw jakaskäna, Bik jupax ñik"utap jaquntaskäna. Vedmakov chachajj jan sinttʼasir waynaruw jaqunuküna:
  - Akaxa mä jach"a jaqiwa. ¡Inas jiwasatakix wali askïchispa!
  . 12 JAQTHAPI.
  Alemania markankirinakajj Stalingrad markaruw nuwasipkakïna. Wali jukʼanikïkaspas ukhamänwa, ukampis qhepat pasañajj janiw creyiñjam chʼamäkänti. Sturmtigers sat qullanak walja apnaqañas janiw yanaptʼkänti. Uka jet bombanakajj tʼunjkäna ukajj wali jachʼäkchïnsa. Yaqha mediojj napalm sat bombanakänwa.
  Imill wawanakan batallónpax jisk"achatäxänwa, ukampis suma uñnaqt"aninakax wali ch"axwasipkänwa. Octubre phaxsit 20 urunak saraqatarux chhijchhix jalluñ qalltäna, ukat suma uñnaqtʼaninakax taqiniw qʼala kayukïpxäna. Janq"u ikiñanx suma chimpunak jaytapxi.
  Suma imillanakaxa mä juk"a ch"uqi taypina muyuntapxiritayna ukatxa juk"ampi q"umaruwa tukupxäna. Matryona, Seryozhka katuntat qhipatxa, janiw jupatakix mä chiqa jikxatkänti. Ukham yatiñani ukat suma uñnaqtʼan waynar chhaqhayañajj wali askïspawa. Ukat ¿kunas fascista katuntat uñjasisin suytʼäna? ¡Nayraqatax t"aqhisiyaña, ukatx jiwayañ mutuña!
  Chiqansa, uka waynax niyaw balamp jiwayatäñampïskäna, ukampis minanakaruw tukuyäna. Tunka suxtani horanak urun irnaqasaxa, mä jukʼa racionanakampi, uñjirinakan chivopax Seryozhkaruw suytʼäna.
  Juk"ampi chiqapaxa, waynaxa niyaw qhuya qhuyana utjxi, ukatxa mä asnujamawa ukana irnaqaraki. Ukampis uraqi manqhanx juk"amp junt"ukiwa, uraqit sipansa. Ukat nuwasirinakax jan congelasiñatakix saltañatakiw t"ijtxapxi. Ukat imill wawanakax nuwasipxi. Akax ch"aman León tank juti. Pistolapax 150 mm ukhawa, juk"amp askiwa ukat markan ch"axwawinakatakix wali askiwa. Fritz ukax aka tank ukarux walpun munapxi, kunayman tuqinakatx wali suma jark"aqatawa.
  "Mouse" ukax mä juk'a qhipäxankiwa. Mä alemán autox pä patak tonelada pesaje ukanïnwa, ukax 150 mm cañón ukat paqallq tunk phisqhan cañón ukamp armatäxarakïnwa. Ukhamajj jukʼamp wakiskiriwa. Ametralladoranakax pusiruw jilxattawayi, ukat tank jak"achasiñax janiw jasakikiti.
  Anyuta, Maria ukat Alla jupanakax mastodón ukarux mayacht"asis ch"allt"añatakiw ch"amachasipxi. Wali amuyumpiw jupar jakʼachasipjje.
  Anyutax wali kusisitaw q"ucht"awayi:
  - Kunjamsa jakasipxta, nuwasipxta, jani jiwañar axsarasa... Ukhamajj jichhat uksarojj jumamp nayampejj jakasipjjäwa! ¡Ukat warawaranakamp phuqhantat alturanakansa, ukat qullunakan amuktʼatapansa, quta chʼaxwäwinakansa ukat wali nina naktäwinakansa! ¡Ukat wali colerata ukat wali colerat ninampi!
  "Mouse" ukax qhipa mayjt'äwiwa, suxta ametralladoranakampi, pä coaxial barril ukanakampi, ukatx pusix bisagranakan muyuntata.
  Mariaxa, ch"uqi taypina jalnaqkasaxa, sist"asïna:
  - ¡Janipuniw jaytanukuñäniti! ¡Chiqpachansa, ¡Jesus Altu Pata Diosax jiwasanakampïskiwa!
  Imill wawax jak"achasisinx uka explosivo paquete ukax Ratón ukan chhuxriñchjataparuw jaquntäna. Escudo manqhanjja wali jachʼatwa istʼasïna ukat rodillojj phallarakïnwa.
  Imill wawanakaxa wali kusisitaw arnaqasipxäna:
  - ¡Mä fascista katuqañani!
  Allax amparap liwxatasinx mä granada fragmentación Fritz ukar jaquntäna. Fascista ukax uka phallañ olampiw jaquntatäna, ukat jupamp chikaw pä ch"iyar jañchin pallapallanakan p"iqinakapax colonial soldadonakan p"iqip ch"iyjatäna.
  Wila ñik"utan suma uñnaqt"an tawaqux akham sasaw sillp"äna:
  - ¡Tayka markataki ukhamaraki Stalin ukataki!
  Anyutax wasitatw uka explosivo paquete ukar jaquntäna... Aka kutix janiw ukhamakiti, armaduraruw ch"allt"awayi ukat acero cáscara ukan patxaruw phallawayi.
  Imill wawaxa chuym ust"ayasa sänwa:
  - ¡Eh, nayaxa ch"axwaña!
  Ukat utan lurat machaq phallanak thaqhañatakiw jalnaqäna. Muyu talonanakapax thayat wila, lliphipipxäna. Mä niya q"ala jan isin tawaquw ch"uqi taypin jalnaqäna, mä juk"a jan walin uñjasisa. Ukampis aguantasksnawa. Ukatjja, kunapachatï bombardeonakajj utjki ukhajja, chʼiyar chʼiyar chʼiyar chʼakhanakajj chʼamaktʼiwa.
  Anyuta ukax akham sasaw q"ucht"äna:
  - Nayax yattwa thayax niyaw chhaqtxani,
  Jawirax jach"atw t"ijt"ani...
  Ukat jupanakax niyaw charconak taypin t'ijtxapxi - .
  ¡Q"ala kayuni imillanaka!
  Imill wawax ch"axwanti, ukat árabe ukax colonial soldadonakat t"unjatawa. Uñisirinakax jisk"a tamanakan irnaqañ yant"apxi, ukax jach"a chhaqtäwinakaruw puriyi.
  Ratón jisk"a cañón ukax fragmentación ukarux wasitatw phichhantawayi. Conchas ukanakax mä chiqanw chhullunkha taypin phallaski. Ukat walja samart"awinaka...
  Alemanonakax niyaw Stalingrad markar katuntapxi... Wali juk"akiw qhiparxi. Ukampis ukax chiqpachapuniw Wehrmacht ukar jach"a bomba ukat jach"a artillería ukanakamp apnaqañapatak jark"i. Fritz jupanakax yaqha markankirinakaruw nayrar sartayapxäna, jupanakarux janiw khuyapt"ayasipkänti.
  Mariax fusilap ch"allxtayäna. Fascista mercenariox jaquqanisinx t"unjatäki uka qalanak patxaruw liwxatasïna.
  Imill wawaxa q"ala chuchuparux escarla chuchumpiw ch"allt"asïna. Taqinipuniw nuwasir ch"axwirinakäpxi - jupanakax calzoncillos ukamp salt"asipxi. Ukampis niyas janiw kuna hits ukanakas ukanakan utjkiti. Amuyataxa q"ala jan isinïñax kunjamatsa juk"ampirus suma uñnaqt"aninakaruw jark"aqaraki. ¡Niyakejjay ukham infiernon jakasipjjchejja!
  Allaxa ch"uqimpi laq"ampi misturampiwa ch"allt"asi ukatxa mayampi ch"axwaña. Mä ch"iyar ch"iyar ch"axwiriruw nayrapar chiqak ch"allt"äna. Mä ch"ikhi perra, janiw kuns sañjamäkiti.
  Kimsa imillanakaxa wasitatwa Mouse ukar jak"achasipxi. Ukham thiya armadurani autorux taqi tuqit mantañax chʼamawa. Ukampis nuwasirinakajj suma amtäwinakampi phoqantatänwa. Janitï uka concha pachpa ch"uqt"añjamäkaspa ukhaxa, kunatsa jan barril ch"iyjaña.
  Alla, q"ala kayunakapamp q"añuskir ch"aphinak ch"allt"asa, q"ucht"äna:
  - Jiwasana chiqapa, jiwasana chiqapa... ¡Intin ch"iwipa! ¡Qharürojj wali qhanäniwa, qollunakat jawiranakaw jallusini!
  Warmi ch"axwirinakax nayratpachaw MP-44s ukanakamp katuntat armat uñjasipxi. Uka ametralladoranakax wali jaya ch"axwañanakaniwa. Suma uñnaqt"aninakax jan axsarasaw ninamp phichhantapxi. Ch"iyara jaqinakaxa mayampiwa jaltxapxi. Wila wila phuch'unak mistuyapxäna.
  Maria, ch"axwaña, mä fusil ukat mä katuntat ametralladora ukanakamp amparapamp apt"ata, q"ucht"awayi:
  - Uka insidioso arañaxa chhuxriñchjatawa, .
  Ukat jupax qullan, rusa wilax Rusia markat umaraki!
  Uñisirinakapatakix janiw taqi kunas wakiskiti ukat jiwayañapawa,
  ¡Khitis Rusia markar munasiñax utji!
  ¡Rusia markar munasiña!
  Uka tawaqux kunayman "guardia" ukarux mä bala apayäna, uka "guardia" ukax ch"iyar ch"akhanakat jalnaqt"askäna. Suma uñnaqt"an warmix jachaqt"asïnwa, ajanupax ch"amakt"atäkchïnsa, suma uñnaqt"anïtapa ukat suma uñnaqt"apampiw qhiparäna.
  Jilapachax taqpach imill wawanakax batallón ukanx wali suma uñnaqt"anipxiwa. Aka chiqanxa, sañäni, Tatar Serafín ukaw utji. Awkipax Tatar satänwa, ukampis taykapax Bielorrusia markankirïnwa, ukat Serapíma sat warmix puqut trigo colorampiw ñikʼutap herencia katuqäna. Ukhamaraki suma tawaqu, q"ala kayuni ukat niya q"ala q"ala. Ukat mä katuntat ametralladoratwa mä jukʼa phallawimpiw pallapalla. Ukat yaqha soldadonakat fascistanakax juparuw jakʼachasipxi.
  Serafimax wali chiqaparuw ch"iyar jaquntawayi. Quri ñik"utan Mariax jupan jak"apan ikintasïna. Panpachaniw imill wawanakax ninamp phichhantapxi ukat q"uchupxi.
  - ¡Tayka marka! - Mariax qalltawayiwa...
  - ¡Ukat ejercito! - Jupaxa sarantaskakiwa, Seraphim ukarux ch"axwañampiwa.
  Mariax akham sasaw tuiteó:
  - Aka...
  Saminakan jaqinakar pallapallamp jawq"jasa, Serapímax yatiyawayiwa:
  - ¡Pä pilaranaka!
  Maria, jachaqt"asis, tuiteó:
  - Uka tuqitxa...
  Serapimax irnaqawipat jaqunukuwayi ukat akham sasaw yapxati:
  - Kawkiri...
  Mariaxa, phisqa khuchhuqasa, saskakiwa:
  - ¡Ukaxa katxarutawa!
  Serapima, fusilamiento, aruntt"aña:
  - ¡Planeta!
  Maria, ch"axwaña, tuiteó:
  - Turax...
  Serapima, ch"axwaña, purt"aña:
  - Jiwasax arxatañäniwa...
  Mariax fascista p"iqip t"unjasaw akham säna:
  - Jiwasax jumanakax....
  Serafín chachax nazis ukanakarux balanakampi khuchhuqatayna ukat sist"asïna:
  - ¡Mä marka!
  Maria, suma amtat balas apayanisa, tuiteó:
  - Taqini....
  Seraphima, juk"amp chiqaparu ch"axwasa, saskakiwa:
  - Jaqi!
  Mariax q"añuskir quri ñik"utap nayraqatapat jaqunukusaw q"ucht"äna:
  - Rath...
  Seraphim bala, ukat khithañ disparos, apsuta:
  - Jumanakan...
  Mariax fascista jaqirux kunkapar ch"allt"asax saskakiwa:
  - Junt'u!
  Tatar rubio warmix, disparos apayanisaw sarantaskakïna:
  - Qhixu qhixunaka...
  Maria, chiqaparu ch"iyar jaquntasaxa, saskakiwa:
  - Phisirku!
  Serapímax jachaqt"asisaw akham säna:
  - Suma ukat...
  Mariax chiqaparuw ch"axwäna ukat akham sasaw arnaqasïna:
  - Willka!
  Serapíma, wali ch"amampiw ch"axwantäna, akham sasaw sist"äna:
  - ¡Jan walipuniwa!
  Mariax mä jach"a jach"a tukusaw sarantaskakïna:
  - Automático ukaxa...
  Serapímax nina dirigirjamaw akham säna:
  - Nater...
  Mariax suma amtat ch"axwawinakampiw yapxatäna:
  - Kallachi...
  Seraphimax mä chhuxriñchjasiñampiw yapxatäna:
  - ¡Pallapallaru!
  Mariax wali kusisitaw q"ucht"äna, akham sasaw ch"axwäna:
  - Nayaxa allsuña...
  Serafima, ch"axwirinakan nina naktäwip irptirix saskakiwa:
  - Uka sepulturaxa....
  Mariax africano jaqir t"unjasax saskakiwa:
  - ¡Uñisiriru!
  Imill wawanakan municionanakapax tukusxänwa. Ukat jankʼakiw imantasiñatak tʼijtjjäna. Volga uksanx suministro ukax wali ch"amawa. Sapa kutiw bombardeo ukat bombardeo ukanaka. Akax mä empresa de refuerzo ukaw mayni tuqit barcot saraski.
  Botenak muytapanx spray ukat q"añunakaw phuch"unakax mistu. Tormenta soldadonakax alaxpachan arnaqasipxi. Focke-Wulfs ukax avión ukanw uñt"ayasi. Ukat jupanakarux bombanak jaquntapxaraki.
  Walja botenakaw tʼunjatäpjjäna. Soviético soldadonakax umamp chhaqhayasipxi ukat jiwapxi.
  Uñisirinakan artillería ninapax niyaw sinti ch"amanïxi.
  Arumanakax Fritzes jupanakax taqi kuns ninamp nakhantayapxi. Ukat buceo bombarderonakapax jank"akiw muyuntapxi. Ukhamarakiw achachila Yu-87. Ukhampachasa, avionetas jet ukanakax nayratpach producción ukar mantawayxi.
  Akax legendario soviético Yak-9 ukawa. Jupax alemán ME-309 ukampiw ch"axwaski. Agilidad, velocidad ukat armas ukanakax mayacht"asipxäna. Alemán jaqix nayrïr pasaje ukanx maquina soviética ukar atipt"añ yant"aski. Ukampis jupax janiw phuqkiti. Yak sat jamachʼix qhipäxar puriñkamaw chʼamachasi, ukampis nazi sat jaqinakax wali jankʼak sarnaqatapat qhispipxi.
  Mä alemán juk"amp jaya, juk"amp ch"aman armanakampi, mä juk"amp maniobrar ruso ukar saykatañataki. Ukampis jankʼak tʼijtʼañax sarantaskakiwa. Fascista ukax paqallq puntos de disparo ukampiw paqallqurux apnaqi, ukatx soviético uka autoruw ch"allt"i. Jupax janiw jank"akïxiti ukat jaquntañ qalltaraki.
  Ukatxa chhullunkhayat jawiranakaw mistu. Ukat motorax phichhantatawa...
  ¡Kunas aka ch"axwäwixa! Mä auto ukar uñisiñax ch"amawa, armamento ukan ME-309 ukar uñtasita, ukanx paqallq puntos de disparo ukanakax exceso de peso ukat juk"amp jan wali maniobrabilidad ukarux compensan.
  Jach"a velocidad ukax fascista ukarux buceo ukan qhispiñapatakiw jayti, ukat alemán ch"axwirin nayräxapax wali blindat ukhamawa.
  Anyutax wasitatw Mouse ukar jan walt"ayañ yant"i. Uka tawaqux jakäwip apt"asiski. Jupax niyaw taqpach ch"uqt"ata, q"ala jan isin q"ala ch"ukuñanak taypin jalnaqt"ata. Taqi suma uñnaqanakax ch"uxñanakampi, ch"uxñanakampi ch"uqt"atawa. Ukampis uka qhepatjja, mä granada jaqontäna, uka granadajj mä explosivo paquetempiw uchatäna. Ukat ametralladorampiw phallawayaraki. Suma uñnaqt"an warmin amparap ch"allt"aña.
  Ukampis uka explosivo paquete ukax mä cañón 150 mm ukan barril ukar ch"allt"awayi. Ukat alemán jaqix nayratpach jach"a jan walt"awinak katuqawayi. Wali chʼamampiw uka autojj kawkhantï utjkäna uka cheqat sarjjäna ukat kawkhantï soldadonakajj utjkäna ukaruw kuttʼjjäna, ukhamat usuchjatanakap laqʼuntañataki.
  Focke-Wulfs ukat walja TA-152s ukanakax alaxpachan uñstapxi. Jupanakax posición soviética ukanakaruw bombardeañ qalltapxäna. Mä par machaq HE-183, ataque jet autos ukanakaw uñstawayaraki. Uka buitrenakax llätunk patak kilómetros ukchʼa horaruw puripxäna, ukat niyas janiw chʼaxwañjamäkänti.
  Imill wawanakax alemanes ukanakaruw kutt"ayapxäna. Uñisirinakar katjañatakix ch"amaw utji, ataque avionanakax uraqin nina naktäwinakat wali ch"aman jark"aqatäkchisa.
  Anyuta ukat Alla jupanakax katuntat Luftfaust ukarux apsusipxataynawa. Akax mä arma ukawa, llätunk fusiles sin retroceso pä tunk milímetros ukanakamp chikt"ata.
  Mä jiskʼa antiaéreo pistolatsa chʼaxwañjamäkaspas ukhamwa chʼaxwasma.
  Ukat nuwasirinakax uñisirinakaruw uñachtʼayapxi. Qalltarux sumakiw ch"allt"apxi... Panpachaniw suma uñnaqt"aninakax q"ala kayunakap ch"usa pampar samart"ayapxäna, suman kutt"añ jikxatasa.
  Mä Focke-Wulf suxta cañones de aire ukampiw fumañ qalltawayi - purakapax ch"iyjataw uñjasi.
  Imill wawanakax wali kusisitaw arnaqasipxi:
  - ¡Pukham! ¡Pukham! Amta!
  Yaqha alemán avionanakax imill wawanakan p"iqip patxaruw muyuntañ qalltapxäna. Suma uñnaqt"an jaqinakax uraq manqhan pasajes ukanakaruw jaltxapxi, Focke-Wulf cohetes ukanakat esquivasa.
  Anyutax mä ch"iyar ch"iyar ch"iyar ch"iyar uñtataw jikxatasïna. Uka tawaqux akham sasaw purt"asïna:
  - ¡Ay infierno nina!
  Uka tawaqun kayunakapax chʼakhanakampi chʼuqtʼatäxänwa ukat wali usutänwa. Nayax kuns thaya ch"allt"añ munta.
  Ukat pata tuqinx rupturanakax sarantaskakiwa. Chhijchhix nina lawranakat chhuxriñchjatawa, t"unjatanakax ch"iyjataw uñjasi. Alemananakax ninampiw posición ukanakar umamp phuqhantayapxi, ukampis ukax janiw kuna askis utjkiti. Ch"axwirinakax ch"uqi ch"uqimp uñtataw p"iyanakar imantasipxatayna. Jupanak pachpa planchasipxpan.
  Allax Anyuta jinchuparuw jisk"at arsüna:
  - Nayax amuyta, niyaw nazis ukanakax qhipharux vapor ukax tukusxani. ¡Wal ch"amanïpxiwa, ukampis Stalingrad markanx janiw kuna pachas kutt"añax utjkiti!
  Uka q"illu tawaqux jach"a jach"a tukusaw jaysäna:
  - ¡Kimsa patak espartanonakjamaw akanktanxa! ¡Uñisirinakan jachʼa chʼamanakaparuw jaqunukuñasa!
  Wila ñik"utan Allax lart"asisaw masipar imill wawaparux nayranakap ch"allxtayäna:
  - ¡Ukat janiw jiwasax jithiqtañjamakiti!
  Imill wawanakax uraqir puripkän ukhax uka ch"axwäwix tukusxänwa. Machaq ch"iyara kayu pallapallanakaw uñstapxäna. Nayraru makhatapxäna, ukat imill wawanakax pallapallanak jist"antapxañapänwa, ukat uñisirinakax nayrap uraqiruw allsupxañapatak wayt"apxäna.
  Leones ukat Tigres ukanakax wasitat ch"axwañar sarapxäna. Alemanes jupanakax jach"a tanques ukanakampiw ejercito soviético ukar ch"amanchañ yant"apxäna. Sapa kutiw conchas ukanakax jallu purintäna. Juk'amp jan walt'ayat "Tigre" ukax formaciones ukanakat jan t'aqanuqtañ yant'äna. Morteronakax q"ixu q"ixunakaw thuqt"asirakïna.
  Imill wawanakax alemanes ukat mercenarios ukanakaruw pallapallanakamp jiwayapxäna. Uñisirinakaruw t"unjawayxi. Alla ukat Anyuta jupanakax paniniw pallapallanak jaquntapxäna. Uñisirinakan ajanunakapax uñstawayiwa ukat qamasipxarakïnwa. Ukatxa mä machaq capa nayrar sartaskir uñisirinaka.
  Imill wawanakax ch"axwañ pachanx q"uchupxäna.
  Allax qalltawayiwa, akham sasaw akham säna:
  - Nayrja...
  Anyuta, ch"axwaña, sarantaskakiwa:
  - Jumanakaxa...
  Allax ch"allt"asisaw akham satayna:
  - Legión ukaxa...
  Anyuta, kimsa khuchhuqasa, chhuxriñchjasïna:
  - Uñisirinaka...
  Allah jupax uñisirinakaruw clavayatayna, akham sasaw arsüna:
  - Jupanaka....
  Anyuta, chikat árabe p"iqi ch"akhap phust"asax sarantaskakiwa:
  - Jupanakaxa munapxi...
  Alla, uñisiriru ch"allt"asa, sarantaskakiwa:
  - Juma...
  Anyuta, ch"axwaña, colerata chhuxriñchjasïna:
  - Lamp'uchuyma...
  Alla, árabe jaqin p"iqip ch"uqt"asax akham sasaw qhuru arsüna:
  - T'unjaña...
  Anyuta, clavo sarantaskakiwa, sist"asïna:
  - Qillqatanaka...
  Alla, ch"axwañjama, sillp"i:
  - Janiwa axsarañati...
  Anyuta, chiqaparu ch"axwasa, qhuru arumpi arsüna:
  - Jan wali amtani...
  Alla, francotirador ukham ch"axwasax sarantaskakiwa:
  - Bayoneta ukaxa...
  Anyuta, juk"ampi pallapalla, larusitayna:
  - Kapasa...
  Alla, jan ch"axwañ jaytasaxa, sist"asïna:
  - Ch'ama...
  Anyuta, wali colerat pallapalla, qhuru arumpi, amigopar chiqañchasa:
  - Qamasa...
  Alla, wali kusisita, africanonakan p"iqip ch"axwasa, jach"at arsüna:
  - Ch'amanchawi...
  Anyuta, pistolampiw saltasïna, akham sasaw sist"äna:
  - Jilxataña...
  Alla, wila rizonakap ch"allxtasaxa, saskakiwa:
  - Ukat uñisirinakax...
  Anyuta, árabe jaqiru purakapar ch"allt"asa, akham säna:
  - Chiqapa...
  Alla, taqi calibrenakampi fusilasa, jach"at arsüna:
  - T'unjaña...
  Imill wawanakaxa mä samaña apsusipxäna. Ukat mä juk"amp ch"axwañ tukuyasax akham sasaw arnaqasipxäna:
  - Jiwasaxa francotirador rifle ukan caballeronakapawa, jiwayaña aruxa qhanawa!
  Nayrar sartasir colonial soldadonakan olapax mä juk"a juk"ampiw jilxattawayi. Nazi sat jaqinakax wasitatwa tankinakap nayrar sartayapxäna. "Tigres"-2 jupanakax jach'a bozales ukanakampiw uñstapxäna ukat taqi kunatix uñjañ atipkän ukanakarux proyectanakampiw jawq'japxäna.
  "Tigre"-2 ukax torreta original ukham uñt'atawa ukatx ladonakapanx placas de armadura inclinadas ukanakaw utjäna. Ukhamatwa mä jukʼa chʼamañchtʼäna. Ch"axwirinakax wasitatw tank pistas ukanakax jupanakan amtaparjam ajllipxäna. Fascista chachajj sartenan chawllanakjamaw jakañapäna.
  Anyutax mä paquete explosivo ukar jaquntäna, Tiger-2 ukan nayrïr rodillop ch"allt"asa ukat q"ucht"äna:
  - Mä regalompiw jikista... Chiqansa ataúd ukan mä chiqawj uñacht"ayawayta!
  Allax kusisitaw sist"asïna, kusisitaw mä jach"a, explosivo paquete fascista ukar jaquntäna:
  - Ukampisa Pasaran!
  Ukat uka phallatapatjja, alemán tanquen jachʼa bozalpaw tʼijtjjäna. Ukat Tigre Real ukax qhipäxar kutt"añ qalltäna. Mayampiw fascistax wali usuchjat uñjasïna. Allax aptasinx larusisaw q"ala kayunakapamp mä vaso jaquntäna:
  - ¡Jumax mä encina ataúd ukankätawa!
  Vidriojj mä indio chachan kunkaparuw tʼijtäna, jupajj alemán colonial soldadonakat maynïrïnwa.
  Anyutax masiparuw nayranakap ch"allxtayäna ukat q"ucht"äna:
  - ¡Aka barril ukarux p"iqijaruw ch"allt"ä! ¡Taqiniruw chʼalltʼä!
  Allax mä ametralladorampiw mä phallawimp jawq"jatayna. Alemania markankirinakajj wasitatwa nuwantatäpjjäna. Uka tawaqux akham sasaw sist"äna:
  - ¡Taqi kunsa luraraksnawa! ¡Ukat atipjañäni!
  Anyutax riflep apsusaw akham säna:
  - ¡Mä jach"a atipt"äwiw suyt"aski! ¡Achachilanakasax jach'añchatäpxpan!
  Allax salto luratayna ukat muyuntatayna, Navidad quqar uñtataw muyuntäna. Imill wawaxa mä ñik"utampi q"ucht"äna:
  - Mister éxito, kawkirus saraskta... Mister éxito - fascistanakax larusipxiwa...
  Alemania markan tankinakapaxa, jan conchas qhispiyasa, nina naktäwip juk"amp ch"amanchapxäna. Jupanakax phallañ regalonakap warxatapxäna. Ukat jupanakax posición soviética ukar jak"achasipxänwa, jan ch"usawjanakar puriñ yant"asa.
  Anyuta, alambre apnaqasa, kunjamtix Seryozhka katuntat jaqix jupanakar yatichkän ukhama, mä jach"a mina apsuwayxi. "León" ukax juk'at juk'atw posiciones soviéticas ukar jalnaqäna. 150mm pistolapax sapa kutiw conchas ukanakamp thuqhurïna. Imill wawanakax sist"asipxäna ukat nayranakap ch"irmthapipxäna.
  Anyutax akham sasaw q"ucht"äna:
  - Alemanes-pimintas, fascistas-nazis... ¡Mä pacifista tukusiñapaw suyt"apxtam!
  Allax mä sonrisampiw akham säna:
  - Pacifismo... ¡Nazis ukanakat parlkasax pacifismo tuqit parlañax juk"amp llamp"u chuymanïñawa!
  Anyutax mä árabe guardia colonial ukan puente de nariz ukan mä suma amtampiw ch"allt"äna ukat chirp"äna:
  - Ukat amuyt"añanx jan ch"amanïpxiwa... Ukat pallapallanakanx janiw ukhamakiti! ¡Niya tiempotjja, aka Oraqen uñnaqapat qʼal chhaqtayañäni!
  Allax yaqha phallawi churäna, q"ala pechop grava ukar ch"allt"asïna ukat q"ucht"äna:
  - Nayaxa mä rusa caballero sallqa jaqina qunqurinakaparu... ¡Pacha Pacha uñisirinakaparux aka Uraqit q"umachañani!
  Wila ñik"utan suma uñnaqt"an tawaquxa, alaxpacharu uñkatasa, ch"iyjäna. "Marcos", alemán artillero avionanakax ukanw muyuntapxäna.
  Alemán "León" ukax sapa kutiw jalnaqäna, thaya thayt'aniw jikxatasïna. Ukat pistolapajj sapa kutiw thuqtʼaskäna.
  Anyuta, mä mina alemán tank ukan oruga manqhan sarnaqasa, sist"asïna:
  - Seryozhka markatakixa....
  Alemán jaqix sayt"asisaw wasitat pallapallanak jaquntäna. Uka conchax imill wawanakan qhipäxaparuw phallawayi.
  Anyutax akham sasaw uñakipt"äna:
  - Leche ch"uqi, khitis wawa p"iqini!
  "León" ukaxa mä juk"a pachawa sayt"asïna. Inas alemán experienciani tripulacionajj kuna jan walinakatï jutïrin utjkani uk amuyapjjchïna, jan ukajj inas nuwasiñ kit apnaqañ munapchïna. Ukampis "León" ukax mä juk'a pachaw sayt'asïna ukat jiwayir conchas ukanakaw thuqt'äna.
  Anyutax alemán tank ukax juk"amp nayrar sartat arma ukaniwa ukatx KV-2 ukar sipanx juk"amp kutiw phichhantawayi sasaw qhanancht"awayi. Ukat ukax chiqans aka autox juk"amp jan walt"ayi. Anyutax ch"uqt"asisaw sist"asïna:
  - ¡Jan wali jaqinakax infiernor sarapxpan!
  Allax fascista ukarux plexo solar ukanw ch"axwantäna ukat larusitayna:
  - ¡Jiwasan atipt"awisaxa jani jark"atawa! ¡Ukat taqi kunas wali sum tukuyani!
  Anyutax turco jaqirux khuchhuqarakitaynawa, q"ucht"arakitaynawa:
  - Ukhampachasa, jani walt"awinakaxa ch"iyara wajjraparu thuqt"ani ukhaxa niyaw jakawixa ch"amakt"ayatäxaspa ukhamawa... Caballonakaxa llakt"asipxiwa ukatxa wilaxa jawiraru uñtatawa, ukatxa mayampi aka uraqixa kayunaka manqhat chhaqtawayxi!
  Alla, iraní jaqir jiwayasax saskakiwa:
  - Ukampis aka uraqix jupan uñjiripax utjarakiwa... Ukat warawaranak taypinx juparux ch"allt"atawa... ¡Jan uñjkañ qhispiyañ hilos Hitler-ar Kolyma markar jaqunukuñataki!
  Imill wawanakax, fusilamiento, mäkiw q"uchupxäna:
  - ¡Adolf p"akjañäni, ¡juparux usuchjaniwa! ¡Fascismo ukar atipt"añasawa sasaw amuyta! Ukat jiwasan Rusia markanxa, Mesiasax uñstaniwa, ¡taqi markanakankir jaqinakan Tatitupa!
  Ukat nuwasirinakax ch"axwasipkakïnwa. Ukampis uñisirinakan infantería ukanakax ikiñar quntʼasisaw granadanak jaquntañsa ukat jaquntañsa qalltapxäna. Fascista tamanakax imill wawanakarux mortero ninampiw fumañ yant"apxäna. Ukat walja granadanak jaquntaña.
  Allax filosofía tuqitx akham siwa:
  - Jakhunakampixa chhijllawinakanxa atipt"asismawa, yatiñampixa chhijllawinakanxa jan ch"axwawimpiwa atipt"asma!
  Anyutax lart"asisaw akham säna:
  - Ch"axwawix mä área ukawa kawkhantix calidad ukax cantidad ukar atipt"i, chhijllawinakax, mä kamachirjamaxa, contrario ukhamawa ukat akax mä anécdota ukhamawa!
  Ch"axwirinakax mä juk"a qhipharxapxäna granadas ukat fragmentos ukanakax sinti thithitaw jaquqanipxäna. Allax uka jaquntat regalox kayupampiw apthapisin qhipäxar jaquntäna. Uka granadajj tʼijtʼasaw nazis ukanakar casconakapar chʼalljjtayäna. Ukat kunjams phallaski...
  Yaqha paquetejj kawkhantï phallkaspa ukhamänwa.
  Allax filosofía tuqitx akham sänwa:
  - Suertexa payïri kusisiñawa, suma sartawixa kimsïri, ukampisa nayrïri yatiña!
  Anyutax chhuxriñchjasïna ukat akham sasaw akham säna:
  - ¡Suertexa mä premio ukhamawa jan axsarañataki, ukampisa janiwa jan amuyt"asisawa!
  Allax mä hinduista ejercito colonial ukankir jaqin nayrap ch"allt"äna ukat sist"asïna:
  - Khitis suertenixa, almapaxa q"ucht"iwa!
  Anyuta jachaqt"asisaw akham säna:
  - ¡Suertenixa wali askiwa, Diosa qhispiyapxätam sañ muni!
  Imill wawanakax mä juk"a juk"amp amuyt"asipxäna. Ukatx alemán "León" ukax ukhamakipans nayrar sartawayi ukat mä mina ukamp phallawayi. Uka larugajj mä explosivo patjjaruw tʼijtäna ukat chʼiyjataw uñjasïna.
  Usuchjat "León" ukax muyuntasinx sayt"asiwayi... Ch"axwirinakax wali kusisitaw pulmón patat q"uchupxäna:
  - Leonaxa amuyt"awipanxa ch"amawa, tigrexa taqi kasta jan walt"awinaka utjayi... ¡Janiwa kunasa akapachanxa jaqit sipansa juk"ampi sumaxa utjkiti!
  Anyutax mä jach"a filaruw ch"axwäna, kunjamatix anqäx markankir ejercitox thayar sartasinx q"uchupxäna:
  Jiwasax cohetes ukat avionanakanïtanwa,
  Uraqpachanx juk"amp ch"aman rusa ajayu...
  Suma pilotonakax timón ukankapxi - .
  ¡Uñisirix laqʼaruw tʼunjatäni ukat tʼunjatäniwa!
  "León" ukax sinti jan walt'ayataw uñjasi. Jupajj congelasïna, mä qhawqha conchanak jukʼamp thuqtʼasa.
  Mä ágil "Pantera" ukaw uñstäna. Ukampis soviético soldadonakan kawkhantï utjkäna uka cheqanakar jukʼamp manqhar mantañ ajjsarasaw chʼajjwañ qalltäna. Conchas ukanakax imill wawanakan p"iqip patxaruw sillp"äna. Ukat qʼañunaksa, ninanaksa pʼakjapjjäna.
  Anyutax mä granada jaquntañatak wakicht"äna, kunawsatix tanque fascista ukax mä jak"achasiñjam jaya chiqan jak"achaskäna uka pacha katjañatak wakicht"atäna. Ukampis "Pantera" ukax janiw llamp"u chuymanïkiti. Alemanonakax pallapallanakamp ch"axwapxäna, conchas ukanakax mä patrón de tablero de damas ukar uñtat uñstayasa, mä uraqis jan jaytjañatakiw ch"amachasipxäna. Ukat chiqpachapuniw sapa qalanak rastrillapxäna.
  Alla kullakajj qʼala pechopar chʼoqtʼasisaw akham säna:
  - Krauts ukan tácticas ukanakax pantjatawa... ¿Akham tuqitx walja askinak jikxatapxani?
  Anyutax amuyt"asisaw akham säna:
  - Wallpaxa mä grano ukxa mä kutikiwa ch"allt"i, ukampisa khuchhitxa juk"ampi jank"akiw jilxati, ¡jach"a t"aqanak manq"antaraki!
  Panterax llätunk tunk jila ch"axwawinakampiw ch"axwawayxi ukat municionanakap apt"asisaw muytasinx qullupar kutt"awayxäna. Uka lantix mä machaq mastodon ukaw uñstawayi, ukax Sturmtiger satawa. Uka maquinajj ancho barrilap mä tapampiw chʼoqtʼäna. Amuyataxa, ukhamatwa jupanakpacha qhispiyasiñatakix jakthapisipki.
  "Sturmtiger" ukax jaya chiqatw soviético pallapallanakan posición ukanakarux ch'axwantäna. Mä cohetejj qʼejjo qʼejjow istʼasïna. Oraqejj sartasjjänwa, mä nina phuchʼuw nina nakhantayäna.
  Imill wawanakax juk"akiw qhispipxäna; Anyutax mä juk"a ch"amakt"ayarakïnwa. Uka tawaquxa mä akatjamatwa mä caballot saraskir uñjasïna. Ukat jupax mä escuadrón p"iqinchiriwa, jupanakax tártaros ejercitoruw atacapxäna. Ukat nuwasirinakapamp chikaw caballonakar kayuk sarapxi. Mongol-tátaros jupanakax janiw uka ch"axwäwir saykatañjamäkänti, qhipharuw kutt"apxi ukat waranq waranq jaqinakaw kayunakap manqhan jiwapxi.
  Anyutax pä espadampiw ch"allt"asi ukat uñisirinakaparux ch"iyjawayiwa. Ukampis uka visionajj mä akatjamat chhaqtayatäjjänwa.
  Allax masiparux ajanunakaparuw ch"allt"äna, ch"allxtayäna, akham sasa:
  - Walikiwa, ukhamaxa! ¡Jichhajj ¡janiw kʼarisiñamäkiti!
  Anyutax colerat jaysäna:
  - ¡Janiw samart"kti, jan ukasti ch"axwawaytwa!
  Uka tawaqux wali coleratapuniw jaltawayxäna ukat mä granada jaquntäna. Uka regalojj tʼijtʼasaw mä tanque Lev ukan barrilpar chʼalljjtäna. Jan waltʼäwinak katoqasajj autojj wali jachʼa maleteroparuw arrugapjjäna.
  Anyutax pulmones patat akham sasaw jach"at arsüna:
  - ¡Nayax Rus"!
  Alla kullakajj ametralladorapat mä phallaw jaqontäna ukat akham sasaw qhuru arsüna:
  - Uka waynaxa ñik"uta ch"uqt"asisaw jaysäna, .
  Nayax Qullan Rus'...
  Mä quta wila wartpan,
  Ukampis ¡Diosajj qhespiyistaniwa!
  Anyutax q"ala purakapampi ukat pechopampix ch"usa uraqiruw jaquntatäna. Tiempompejja, patak patak ametralladoranakaw pʼeqep patjjar qhantʼäna. Imill wawaxa lakap ch"uqt"asinxa akham sänwa:
  - ¡Jan axsart"ir pallapallanakan locurapax generales abstrusos ukanakatakix jakäwip qhispiyañawa!
  Allax iyaw sataynawa:
  - Pallapallax ch"amaniwa, generalax calculadorawa, uñisirix k"arisiriwa, ¡sumax yatiñan ch"amampikiw juti!
  Imill wawanakax wasitatw pallapallanak jist"antapxäna ukat mayacht"asisaw chirpapxäna:
  Jupa patjjankir escuadronanakaw utjäna
  Mä arukiw arnaqasipxäna
  Adolf sat chachajj wali chʼamani loqhewa - .
  ¡Sodoma markan quqanakapa!
  Yaqha blindat "León" ukaw uñstawayi. Pä pallapallanakaw jupat t"ijtxapxäna, ch"amaka ajanunakapat amuyt"asax, jupanakax árabenakäpxänwa. Jupanakax mä cadena gancho uchañ yant"apxäna, ukhamat nayrar sartat tank nuwasiñ chiqat apsuñataki.
  Alla ukat Anyuta jupanakax pallapallanakamp jiwayapxäna, uka pachparakiw técnicos ukanakar jiwayapxäna. Ch"axwirinakax akham q"uchupxäna:
  - ¡Janiw juma pachpa t"unjasiñamäkiti ukat masimar yanapt"amti, mayninakar ninat mistuñapatak yanapt"am!
  Kimsa ch"iyara jaqinakaw uñstapxäna. Jupanakax cadenampiw jank"ak t"ijtapxäna, ukampis imill wawanakax ch"axwapxarakïnwa. Ukhamarus Anyutax pistolampiw jawq"jatayna, q"ala kayunakapamp allqamariruw ch"allxtayäna.
  Ukat jupax uñisirinakaparux extraordinario precisión ukamp ch"allt"añ atipxatayna, Robin Hood-an precisión ukar uñtasita.
  Allax akham sasaw qhanañchäna:
  - ¡Markaxa janiwa suma ch"allt"irikiti, jan ukasti pantjasiwimpi ch"allt"asiriwa!
  Anyutax q"ala kayumpiw mä granada jaquntäna ukat sist"asïna:
  - Puñala uñtawimpi juk"ampi chiqapa jaqixa chhaqhayaspawa, ukampisa ¡janiwa pampachañjamakiti mä ch"ullqi amuyunixa, ¡janiw pampachañjamakiti!
  Granadajj morteroruw chʼalljjtäna ukat phallañ qalltäna, ukat minanakaruw phallarakïna.
  Jïsa, Stalingrad markax aleman jaqinakatakix janiw faciläkänti. ¡Ukanjja, mä ajjsarkañ ciudadela jiwañaruw puripjjäna!
  . 13 JAQTHAPI.
  3 uru noviembre phaxsitx alemanes ukanakax Tikhvin markaruw muyuntapxäna, ukat pachpa markanw nuwasiñanakax utjawayi. Wila Ejército ukax juk"at juk"at qhipäxar kutt"awayxäna. Jilpachax Baku markax nayratpach katuntatäxiwa, soviético soldadonakax península uksaruw kutt"apxi. Ereván markax wali juk"akiw katxaruwayi. Stalingrad markax t"unjañ jak"ankiwa.
  Ukampis ukhamäkchïnsa, Stalin chachajj aka markar jan katuyatäñapatakiw mayïna. Astrakhan markatakix ch"axwañaw utjawayi. Krauts jupanakax aka markan nayrar sartañatakiw ch"amachasipxarakiwa. Taqi jak"achasiñanakax wali bombardeo ukhamarak infraestructura ukanakax t"unjatawa.
  Juyphi pachax jak"achasinxiwa... Ukat ch"axwäwix kunjams saraski ukax juk"amp juk"amp yatxatañjamawa. Ukampis Stalingrad markax janiw katjatäkaspati sasaw amuyasi. Volga uksanx suministro ukax hielo formación ukat jach"a bombardeo ukanakamp jark"atawa.
  4 uru noviembre phaxsitx sapa patakatx llätunk tunk Tikhvin ukax niyaw apsutäna. Ukat alemanonakajj Finlandia markankir territorioruw jakʼachasipjjäna. Soldado soviético ukanakax wali jan walt"ayataw uñjasipxäna, janiw uñisirinakar jark"aqañatakix ch"amanak tantachasipkänti.
  Finlandés ukat títere sueco soldadonakax uka tantachäwirux atacapxarakïnwa. Jupanakax wali jach"a ch"amampiw apnaqapxäna.
  5 uru noviembre phaxsitx alemán coalición ukat finlandés-escandinavo soldadonakax mayacht"asipxäna. Ukhamatwa Leningrad jakʼan mä doble anillojj jistʼantatäjjäna. Mä machaq, jach"a atipt"äwi Kimsïr Reich ukataki.
  6 uru aka lapaka phaxsitx sector norte uksanx ch"axwawinakax utjaskakiwa. Nazi sat jaqinakax uka pasillo jachʼaptayapxäna. Uka jan waltʼäwix wali chʼamäxiwa. Tikhvin markanx qhipa qhipharkir ch"axwawinakaw phichhantaskäna. Alemanes jupanakax misiles balísticos ukanakamp Ereván markaruw jaquntapxäna. Kimsa uñachtʼäwinakaw apsutäna. Wali t"unjäwinak ukhamarak jiwatanak utjayawayi. Ukampis qhepatjja janiw kunas pʼakjatäkänti.
  Astrakhan markax uraqimpiw khuchhurata, soviético ukan mayni uraqinakapat. Uka jan waltʼäwejj jukʼampiw jiljjattawayjje. Machaq alemán ukat inglés nuwasiñ barconakax Murmansk markaruw pallapallanakamp jiwayapxäna. Uka bombardeo ukanx guarnición comandante ukat walja oficiales ukanakaw jiwarapxäna.
  Ukat jukʼamp jan waliruw purtʼasïna.
  Ukat 7 uru noviembre phaxsitx nazis ukanakax Volkhov markaruw mantapxäna, ukat qhiparux Tikhvin markan soviético soldadonakan sayt"asiwip chhaqtayapxäna. Ukhamatwa Leningrad markamp chikachasiñax wali jach"aptawayi. Uka markajj muyuntatäsajj janiw qhespiñapäkänti, ukajj qhanaw amuyasïna.
  8 uru noviembre phaxsitx Lev-2 tank ukan yant"äwinakapax wali suyt"atänwa, ukax qhipharux lurasiwayi. Uka autojj mä mayjtʼat layout ukanïnwa. Motor, transmisión ukat caja de cambios ukax mä chiqanw nayrïr chiqan utjäna, ukat nuwasiñ chiqax qhipäxan jikxatasïna.
  Alemanonakax wali ch"amampiw ch"amanchasipxäna, Porsche ukan p"iqinchata, uka autox putsch ukan aniversario ukatakiw lurapxäna.
  Chiqansa, silueta inferior ukar yuspajarasawa, León ukan armamento ukat armadurap uñjasax, uka auton pesajepax suxta tunk toneladaruw jisk"achasiwayi, motorax 1200 caballos de fuerza ukaniwa. Nuwasiñ yant"awinakax uñacht"ayiwa, ukax mä tank taqpach askiw sasaw uñacht"ayawayi. ¡Kuntï munkta uk chiqpachapuniw!
  Suma apnaqañamp armadurampi chikt"ata.
  Ukampis Fuhrer sat chachajj janiw uka toqet kusiskänti. Jupax ladonakapan armadurap ukhamarak popa ukan ch"amanchañapatakiw mayi, ukhamarak mä cañón 88 mm ukan 100 EL barril largo ukamp uskt"añapataki.
  Yaqha auto yant"atax E-100 ukawa. Ukampis aka tanquejj wali jachʼänwa: 140 tonelada, ukampis taqe ángulonakatsa ukat Ratón armanakapatsa wali sum jarkʼaqasïna. Jilapachax "E" seriex wali suyt"awiruw tukuni sasaw arsuwayi. Amuyatajja, alemanonakajj janiw tiempo ina chʼusar aptʼapkänti.
  Bars tanque ukax 1000 caballos de fuerza motor ukampiw uñacht"ayataraki, ukampis uka autox janiw Hitler ukatakix sum jark"aqatäkaspas ukhamäkänti;
  Kunayman kasta avionanakax aniversario ukanx uñacht"ayatarakiwa. Jisk"atpachax avión ataque ukat modificaciones de ME-262. Ukat ukhamaraki TA-183. Mä taqpach desfile de tecnología.
  Ch"aman gas lanzadores ukanakamp chika, taqpach markanakaru, ayllunakar t"unjañ yatipxi.
  Aka chiqanx chiqpachansa, wali ch"aman t"unjañ sistemas ukanakaw uñacht"ayasïna.
  "Pantera"-2 ukax yant"awinak pasawayaraki, phisqa tunk tonelada pesaje ukax 150 milímetros ukch"a ángulo ukanïnwa, ukatx "Tigre Real" cañón ukanïnwa. Lado armadurapax 82 milímetros ukhanïnwa, inclinado. Ukham tanquejj Hitler chacharuw jukʼamp jan ukajj jukʼamp sumäna, kunattejj kimsa tunk pusini kutiw jakʼat nuwasiñan aguantañ yatïna.
  Jila partejja, nazis sat jaqenakaw uka menajerojj qʼomachapjjerïna.
  Ukhamarakiw Gotha ch"axwirinakan yant"awinakax lurasiwayi, jupanakax waranqa patak kilómetros sapa horar puriñ yatipxi.
  Mä jukʼa arumpixa, cinturonanakaparuw jaytapxi.
  9 uru noviembre phaxsitx Volkhov markax jaquqaniwayi. Uka jan waltʼäwejj wali jachʼaruw puriwayi. Ukat wasitatwa tanques soviéticos ukanakax contraataque lurañ yantʼapxäna.
  Gringetax pistola jak"anw congelasïna. Churchill 2 ukax soviético autonak uñkatasin sayt"asisaw municionanak thuqhuntawayi.
  Lord Jane phuchapax hits ukanak jakthapiskäna. Tanques soviéticos ukanakax zanja ukar mantapkän ukhax juk"ampiw jilxattawayi. Ukat alemán menajerojj uka toqet askinak apsupjjäna.
  Nicolettax uka apt"asisaw q"ucht"äna:
  - Inglés ch"axwirixa janiwa jiwañaru axsarkiti, .
  ¡Warawaranakamp phuqhantat alaxpachan manqhanxa, jiwañax janiw irpkistaniti!
  Jupajj corona aptʼat leonatakejj jan ajjsartʼasaw nuwasini,
  ¡Nayaw uka chʼamani ametralladora cargañ munta!
  Malanya kullakajj iyaw sasaw pʼeqep chʼoqtʼasïna:
  - ¡Akax wali sumawa! ¡Ukat jiwasax cobrarakïniwa!
  Uka pistolajj wali chʼamampiw irnaqäna. Conchas ukanakax fósforos ukham lliphipipxäna, ukat contornonak aire taypin jaytapxäna. Jïsa, mä qhawqha chʼamani imill wawanakaw utjäna. Ukat jukʼamp wakiskirïki ukajj cheqaparjamawa.
  Gringetax p"iqip ch"allxtayäna ukat kimsa tunk pusini torreta manqhan mä concha apayanitayna. Jupajj akham sasaw jiskʼat arsüna:
  - ¡Akax jiwañawa! ¡Uñisirinakajaruw jutani! Ukat jichhat uksarojj yattwa, ¡bigote uñisirinakaruw suytʼaski!
  Nicoletta kullakajj jachaqtʼasisaw akham säna:
  - Taqi uywanakaxa bigotea jaqiruxa qunqurt"asipxäna... ¡Ukhama maldecido ukaxa pantjasiñapataki!
  Gringetax wasitat larusisaw pallapallanak arsüna, sist"asisaw akham säna:
  - Nayan proyectil ukaxa juk"ampi chiqapawa. ¡Chiqpachansa ukaruw puriñäni!
  Nicoletta kullakajj índice dedop jiltayasajj akham sänwa:
  - Bang, bang - janiwa ch"allt"kiti! ¡Uka gris conejitojj wali tʼijtʼasaw sarjjäna!
  Gringeta, fusilamiento, q"ucht"ata:
  Sapa mayniw jupanak pachpa ajllisipxi
  Mä warmi, religiona, mä thakhi...
  Supayar jan ukax profetar luqtañataki,
  ¡Taqinipuniw jupanak pachpa ajllisipxi!
  Jane kullakajj pʼeqep chʼoqtʼasisaw akham säna:
  - ¡Janiwa chiqpachansa ukhamakiti! Sapa patakatxa llätunk tunka llätunkani jaqin iyawsäwipax yurïwipat uñt"atawa, janiw yatiñapakiti. Aka chiqanx Iglesia Anglicana uksankirinakawa... Ukampis uñakipt"apxäta ukhax ¿kunatsa? ¿Ukax jiwasan ajllitasati?
  Gringeta kullakajj lartʼasisaw akham säna:
  - Naya pachpaw mä iyawsir familiankäyäta, ukampis jichhax juk"ampiw ateísmo ukarux munastxa!
  Nicoletta kullakajj lartʼasisaw lakap chʼoqtʼasïna.
  - Ateísmo... ¡Akax wali askiwa!
  Malanyax filosofía tuqitx akham siwa:
  - ¡Ukat taqi kunat mä kipka jaya! ¡Kunapachatix Diosax jan utjki ukat jan jachʼa chʼamanakax utjki ukhaxa, ¡kuna religionas kʼariwa!
  Gringetax p"iqip ch"allxtayäna, munañapampiw chiqanchasïna:
  - ¡Ukaxa comunistanakaru uñtasitawa! Taqi religionanakax jaqinakan fantasía ukanakakïkaspas ukham amuytʼapxäna. ¡Ukat uka tuqitwa mä yatichäwi uttʼayapxäna!
  Malanya kullakajj pächasisaw lakap kʼuchirtʼäna:
  - Ukat ¿kunas jiwatat suyt"aski?
  Gringetax aycha manq"irjamaw jachaqt"asïna. Jupajj mä proyectil apsusaw yaqha tanque soviético ukan cascop khuchhuqäna ukat akham sasaw jaysäna:
  - Aka chiqanx walja amuyt"awinakaw jutapxasma... ¡Jiwatanakan jaktäwipas ciencian ch"amapampi!
  Malanya kullakajj akham sasaw amtasïna, jachaqtʼasisaw akham säna:
  - Nayaxa mä panka ullart"ta jutïri pacha tuqita. Ukanx nayratpach mä imperio espacial ukaw utji. Janiw jiwañasa, chuymankipstañasa, usunakas utjkiti. Ukat chiqans manq"at awtjata... Chiqpachansa, jilpach jaqinakax janiw irnaqäwinïpkiti, ukampis taqinitak wakisiwa.
  Amuytʼañataki, autonakajj inakiw churasi. Ukat maquinas electrónicas ukanakaw utjaraki, uka maquinanakan yanaptʼapampiw uraqpachar parltʼasipjje.
  Nicoletta kullakajj wali amuyumpiw akham säna:
  - Nayraru sartawixa jank"akiw jilxattaski. Aka tankinak uñakipt"apxam... Kunjams nayrar sartapxi ukat juk"amp nayrar sartapxi. Ukhampachasa, Churchill-2 ukax janiw Matilda ukamp chikachasiñapäkiti.
  Malanya kullakajj akham sasaw iyaw säna:
  - Jisa, tankanakax nayrar sartawayiwa... ¡Akax chic!
  Yaqha ataque ukax tanques soviéticos ukanakan jan walt"ayataw uñjasiwayi, ukatx mä samart"awiw utjawayi.
  10 ukat 11 urunak saraqkipan noviembre phaxsitx alemanes ukanakax jisk"a operaciones ofensivas ukanakaw lurapxäna, alay tuqinx esquinanakaruw khuchhuqapxäna.
  Soviético soldadonakajj Stalingrad markat alay toqen contraataque lurañ yantʼapjjäna, ukampis janiw sum atipkänti. Marka qhipa utanakax niyaw ch"amanchatäxäna. Uka pachpa pachana t"unjata, uraqiru. Ukampis jichhax Stalin jupax tukuyañkamaw katxaruñatak kamachi.
  Baku markax niyaw katuntatäxi. Ukampis petrolero phuch"unakax phichhantatawa ukat jupanak taypinx nuwasiñaw utjawayi. Alemanonakax sapa kutiw bombardeanak lurapxi.
  Astrakhan markanx ch"axwawinakax wali jach"apuniwa...
  12 uru noviembre phaxsitx turcos ukanakax Ereván markaruw mä ataque uñstayapxäna. Uka ataquejj kuttʼayatäjjänwa. Otomanonakax chhaqtäwinakampiw t"aqhisiwayapxi. Ukampis mayampiw pallapallapjjäna. 13 uru aka lapaka phaxsitx alemanes ukanakax Baku markan qhipa chiqanakap katuntapxatayna - uka markar katuntañ yatiyasa. Península uksanx nuwasiñanakax utjaskakiwa, alaxpachax nina nakhaskir phuch"unakampi ch"iyaränwa.
  Noviembre phaxsit 14 urunak saraqatarux nazis ukanakax Murmansk markaruw nuwasiñ qalltapxäna. Jupanakax artillería ukat aviación ukanakamp apnaqapxäna...
  Stalingrad markax nina nakhantatänwa, ukampis fuerzas soviéticas ukanakax yaqha chiqar apatäpkäna ukanakax wali ch"amampiw ch"amanchapxäna. Marka thiyakamakïkchisa, ukat jach"a chhaqtäwinakampi.
  Murmansk markar nuwasipkäna ukhajja, mä jachʼa armada de nuwasiñ barconakaw tantachasipjjäna, ukat avión portaaviones ukanakas purirakïnwa. Uka markajj mä rodillo de plasma ukham chʼalljjtayatäjjänwa. Ukat bombanakampi bombardeampiw jiwayapxäna.
  Noviembre phaxsit 15 urunak saraqatarux fascista soldadonakax sarxañ qalltapxäna, uka markaruw atacapxäna, uka markax Océano Ártico uksanx janiw hielo ukan utjkänti. "Ratón" ukanakax ch"axwawinakan chikancht"asipxäna, ukat "Rata" tank ukhamaraki, ukax nazis ukanakax practican yant"añ munapxäna.
  Ukampirus "Rata" ukax mä juk'a aynacht'ayawayiwa. Qalltanjja, nayrar sartawayjjänwa, ukatsti chʼiyar chʼiyar chʼiyar chʼakhanakanwa chʼamaktʼäna. Ukat marka anqäxaruw saytʼäna. Alemanonakajj janiw uka ofensivatak sum wakichtʼatäpkänti. Ukampis bombardeonakajj janiw saytʼkänti. Noviembre phaxsit 16 urunak saraqatarux nazis ukanakax niyaw petroleo phuch"unak q"umachañ tukuyapxäna. Ukampis península uksan mä chiqax jupanakatakix janiw puriñjamäkänti, nina naktäwinakat paqallq alaxpachar puriñkamaw jilxattawayi.
  Noviembre phaxsit 17 urunak saraqatarux nazis ukanakax delta de Volga uksan qhipa ramap katuntapxäna, ukhamat Astrakhan markarux juk"amp sum jark"antapxäna. Baku markax nayratpachaw khuchhurata.
  Ereván markax wali ch"amampiw thayt"anirakïna. Markax mä qullunkiwa, arxatasiñatakix wali askiwa, ukampis ch"amawa, juk"ampirus tankinakampi.
  Noviembre phajjsit 18 urunak saraqatarojja, soviético soldadonakajj Stalingrad markat alay toqen nazis sat soldadonakan chʼamap wasitat yantʼapjjäna. Ukhamatwa Volga sat barcon kunatï maran qheparkäna ukanak jan chʼamanïkänti, ukampis walja chhaqtäwinakwa aptʼasïna.
  19 uru noviembre phaxsitx alemanes ukanakax Murmansk markar jan walt"ayañx sayt"ayapxäna, kunatix walja chhaqtäwinakaw utjawayi.
  Ukhamatwa, Fuhrer sat chachajj jan walin uñjasir jaqejj kawkhantï utjkäna uka cheqat walja chʼakhanak apsuñ puedkänti. Nazis ukanakax URSS markar janïr juyphi pachan tukjañ amtapxäna, ukax janiw phuqhaskänti.
  Taqi kunat sipansa, Japón markax thaya pachan ukhamarak jaqinakan ch"amap jach"a chhaqhatapat ofensivap sayt"ayawayi. Ukax mäkiw samurai jupanakax jupanakan kimsa tunk pusini lurawinakap jilxatayapxäna ukat Panteras ukanakar licencia churapxäna. Ukat jutir verano urunxa jan waltʼäwinakwa utjayapxaspäna.
  Noviembre phaxsit 20 urunak saraqatarux alemanes ukanakax nina naktäwinak mä juk"a jist"antapxäna ukat península uksan jilpach chiqanakap q"umachapxäna.
  Noviembre phaxsit 21 urunak saraqatarux soviético soldadonakax wasitatw alemanes ukanakarux nuwantapxäna, ukat Stalingrad markat alay tuqinx walja kilómetros ukch"a jayaruw mantapxarakïna. Nazinakajj jan chʼamanïpjjañapatakiw chʼamachasipjjañapäna, ukat cargonak wasitat uttʼayañatakiw chʼamachasipjjañapäna.
  Ch"axwawinakax, kunjamtix ukham jan walt"awinakan sapki ukhama, ¡nivel de frack ukakiw utji!
  Noviembre phaxsit 22 urunak saraqatarux nazis ukanakax Turkmenistán uksan nayrar sartañ yant"apxäna. Ukat tunka kilometronak sarañ tukuyasax sayt"ayatäpxänwa. Ukampis 23 uru noviembre phaxsitx brigadas de Shah ukanakar ch"axwañar puriyasax wasitat nayrar sartapxäna. Asia Central uksanx jan walt"awinakax wali jach"anchatawa.
  24 uru aka lapaka phaxsitx janiw kuna jach"a mayjt"äwinakas frentes ukanx utjkänti...
  Noviembre phaxsit 25 urunak saraqatarux nazis ukanakax Murmansk markaruw wasitat nuwasiñ qalltapxäna. Machaq unidadanakax nuwasiñaruw jaquntatäpxäna. Ukampis jichhakamax janiw kuna amuytʼas utjkiti.
  26 uru aka lapaka phaxsitx purinxiwa - tunka mayan maraw Reichstag ukar chhijllawinakatx utjawayi, ukatx Hitler jupax Canciller de Reich ukham utt"ayatawa.
  Nayrïr kutiw machaq tank E-100 ukax nayraqatar uñstayatäna.
  Ukajj ukham maquinatakejj nuwasiñ yatichäwipunïnwa.
  Tanquejj wali jachʼa uñnaqtʼanïnwa, niyas chʼiyjatäjjänwa. Ukat 128 mm ukch"a cañón ukan jach"a bozalpaw ukat mistunïna. Ukat armadura frontal ukax pusi tunk phisqhan grados ukch"a ángulo ukankiwa. Ukat jupa pachpaw ladonakat liwxatatäski.
  E-100 tank ukax qhipa 1.500 caballos de fuerza motor ukar yuspajarasawa, Mouse ukar sipanx juk"amp jank"akiw sarnaqäna. Ukat conchas ukanakax jupat jaltxapxänwa.
  Ukat auto manqhanjja, Magda, Christina, Gerda ukat Charlotte sat pusi jaqenakajj kusisitaw uñstapjjäna.
  Imill wawanakax Fuhrer ukan wawanakar yuripxäna, ukatx SS ukan niñera especial ukanakan uñjataparuw jaytapxäna.
  Ukat jichhakiw nayrïr chiqar puripxäna. Imill wawanakax wali k"uchikiw sarnaqapxi. Jupanakajj nuwasïwinakatwa faltapjjerïna. Ukat akax juma pachpa uñacht"ayasiñatakix mä oportunidad ukhamawa. Qhiparusti, aka norte de Sebastopol uksat amuyt"añäni.
  Ukat Océano Ártico uksanx Tercer Reich ukan apnaqawip utt"ayaña. ¿Qhawqha tiempos chiqpachapuni uka chʼaxwäwix aynachtʼayasispa? Ukat pusinix akham amuyapxi: inas jupanakamp chikt"asis mä juk"s kunas mayjt"ayaspa?
  Murmansk jak"anx janiw sinti thayakiti - Gulf Stream ukax aislamiento ukaw utji. Imill wawanakax nuwasiñ chuymanïpxiwa. Sapa mayniw mä chacha warmir yuripxäna - mä yuqall wawa ukat mä imill wawa! Ukhamatwa kusisiñama.
  Magdampi Christinampejj pistolanak muyuntat warktʼatäsipkäna. Tanque ukax machaqawa ukat controlatax wali ch"amawa. Ukax ladonakapat jark"aqatawa 120 mm armadura inclinada ukampi, ukatsti yaqha 50 mm escudo ukampi. Ukhamajj janiw autojj taqe ángulonakat ch"allt"añjamäkiti.
  Imill wawanakaxa mä q"uchu sillp"ipxäna. Chuymapanx wali jach"apuniw jikxatasipxi.
  Gerda kullakajj ámbar lakapan jachaqtʼasisaw akham säna:
  - Jichhax Hitleramp nayamp mä común wawanakanïpxtwa. ¡Jiwasax reyin familiankirïpxtwa!
  Charlotte kullakajj akham sasaw akham säna:
  - ¡Ukat nayraqatax ceronakakiw utji!
  Tanque "E"-100 ukax posiciones soviéticas ukanakaruw jak'achasïna. Taqi kunatix jak"an utjki ukax wali t"unjataw uñjasiwayi, soviéticos ukanakan ch"axwawinakapax juk"akiw utji, ukat jilpachax k"acha armanakampiw t"unjasiwayi.
  Magdax 128mm cañón ukarux uñch"ukiwayi ukatx urra soviética ukarux ch"axwawayiwa. Uka miel rubio imillax akham q"ucht"äna:
  - Nayax tigretwa, ukat mä sonrisa... Ukat ñanqha tigrex taqiniruw ch"iyjatayna!
  Pusi tunk phisqhan soviéticos ukanakax qhipäxar kutt"apxäna, walja rusa pallapallanakaw jiwarapxäna.
  Magda kullakajj mä pusir uñtataw purtʼasïna:
  - Nayax superman ukhamätwa, métodojax simplewa... ¡khitinakatix lanat lurat jupanakan chuymap ch"akhurakï! Ukat ukat imill wawax larusiñ qalltäna. Ukhama, kunjamtï mä loco diosax luraski ukhama.
  Hitler chachan prostituta imillanakax tank chʼallxtayapxäna. Ukat jupanak pachpaw mä autot jaltapjjäna, ukajj armadurampiw jaltapjjäna.
  Ukampis uka qhepatjja, nuwasirinakajj autop muytayapjjänwa. Charlotte, aka suma uñnaqt"an tawaqux cobre color ñik"utaniwa, jupax akham q"ucht"ani:
  - Clack, click, click... ¡Uka jawiraxa rollo! ¡Nazi caballeronakajj taqe laqʼa manqʼantapjjänwa!
  Ukat uka qhipatxa, Charlotte kullakax wali larusiñapänwa... Jupax kisunakapas ch"axwañ qalltäna. Ukat mayampiw tankax muyuntäna. Alemanonakaw alambre púas ukamp lurat valle tʼunjapjjäna. Uka maquinajj Tyrannosaurus rex sat animalar uñtasitänwa, ukajj jan walitwa qhuruchasïna. Ukat nuwasirinakax wali munat ukat aycha manq"ir ajanunakap uñjasax jachaqt"asipxäna.
  Imill wawanakax Adolf Hitler ukan wawanakap apt"asipxäna ukat yuripxarakïna. Ukat akax niyaw kuns arsu. Suma zorros, ukampis pachpa pachanx monstruos morales. Aka chiqanx mä soviético soldadoruw t"unjapxäna, jupax ruedanak manqhar jaquntatäna. Ukat 76 mm ukchʼa cañón uraqiruw chʼalltʼapxäna. Uka thakhinjam autot sarapjjayäta. Uka acerojj chʼiyjatäjjänwa. Ch"axwirinakax aerobatica figura uñacht"ayapxäna. Conchas ukanakax guisantes ukanakax mä wawar ch"allt"atapat sipansa, juk"amp jan kuna jan walt"ayirjamänwa. Jutïr pistolax E-100 ukan ch"allt"atax 85 mm ukhanïnwa.
  Magda kullakajj akham sänwa:
  - ¡Ukat rusanakax chinchillanakjamaw t"unjapxta!
  Christina kullakajj akham sasaw amigapar cheqañchäna:
  - ¡Juk"ampi osonakaru uñtasita! ¡Ukat osojj mä jachʼa animalawa!
  Red Charlotte kullakajj akham sasaw sarakïna:
  - ¡Ukat kisu!
  Alemania markankir tanquenakajj markan jarkʼaqasiñ lineanakapatwa sarapjjäna. Soviético soldadonakajj wali qala chuymampiw nuwasipjjäna. Taqinipuniw armanak apthapipxäna. Tunka marani yuqall wawanakas milicia taypin ch"axwapxirïna. Ukanxa walja imillanakas utjarakïnwa. Taqi markachirinakaw tantachasipxäna, ukampis janiw armas ukanakax utjkänti. Walja jaqinakan heroísmopax taqi kunanw qhan amuyasïna. Precursoranakax utat lurat explosivos jan ukax granadas ukanakamp apnaqasaw tanques nazis ukanakar jak"achasipxäna ukat pistas ukar jaquntapxäna - Pachamamapat jiwarapxäna.
  E-100 tank ukax walja jan walt"awinak katuqawayi. Uka waynanakat maynïrejj mä jachʼa mina taypit mistuñ atipjäna. Jupa pachpaw jiwxäna, ukampis Alemania markankir mä autoruw jan waltʼayäna. Rodillojj phallawayjjänwa ukat mä jukʼa orugajj tʼijtjjänwa. Jach"a k"añaskuxa juk"ampi juk"ampi ch"amachasïna. Ukat mä qhawqha nuwasirinakax granadanak qutunak jaquntapxäna, ukat uka thiya pistanakaruw tʼunjapxäna.
  E-100 ukax línea de frente uksat pasawayxasax janiw movilidad ukax utjkänti.
  Gerdax suxta ametralladoranakaruw uñch"ukitayna ukat kunapachatix soviético pallapallanakax contraataque lurañ munapkän ukhax qhant"ayarakïnwa. Tunka tunka rusanaka ukat Rusia markan yaqha markanakan representantenakapaw ametralladora balas ukanakamp ch"uqt"ata. Ukampis soviético soldadonakajj nayrar tʼijtjjapjjäna. Granadanak jaquntasaw jiwarapxäna. Yaqhep jiskʼa tʼaqanakajj E-100 sat cheqar purintäna, ukampis ametralladoranakajj sum irnaqtʼäna. Ukat maldito Gerdax wali chiqapawa. Ukat balanakapajj niyas janipuniw inamayakïkiti.
  Ukat rusa pallapallanakax jiwapxi...
  Christinax mä cañón 75 mm jank"ak jaltxatayna, proyectil fragmentación ukat ametralladora coaxial ukatw ch"axwatayna. Wila ñik"utan uywax soviético pallapallanakar balanakampi ch"iyjasaw sist"asïna:
  - Nayaxa jiwaña apt"iritwa... ¡Supaya pachpawa wila ñik"utan wila masijaxa!
  Magda kullakajj ajjsarasaw akham säna:
  - Walikiwa, janiwa ukhama lurañakiti. ¡Supayajj Diosan enemigopawa ukat nina qotaruw juchañchatäjje!
  Christina kullakajj qʼala kayupampiw metalar chʼalltʼasïna ukat akham sasaw arnaqasïna:
  - ¿Kunas nina qutaxa? ¡Chuymajax ninar uñtatawa!
  Gerda kullakajj mä jachʼa jachʼa tukusaw akham säna:
  - Fuhrer jupa pachpaw kuna juchanakas pampachistani... Juk"amp chiqaparux, juchat amuyt"awix chiqpachanx nayra pachankiwa?
  Magda kullakajj akham sänwa:
  - Jucha amuyt"awix nayra pachankiwa sañ munasmati...
  Gerda kullakax ametralladoranak wasitat qhant"ayäna, ukhamat rusa pallapallanakan jan ch"amamp contraataque ukar chhaqtayasa. Uka balanakax infiernot jutir regalonakjamaw jiwayapxäna. Aka modificación ukanx E-100 ukax wali ch"amampiw jark"aqasi. Llatunk ametralladoranakjama, pä ametralladoranak coaxial ukat cañonanakampi ukat mayninakax bisagranakampiw apnaqatäpxäna. Ukat wali chʼamampiw chʼalltʼasipjjäna.
  Gerda kullakax mä jach"a jach"a tukusaw arnaqasïna:
  - ¡Jucha, akax Kimsïr Reich ukan utjatapan chiqapawa! ¡Religionasax chiqpachansa uywanakan iyawsäwipawa!
  Wila ñik"utan Christina, cañón ukan pallapallanakamp jiwayasa, rusa pallapallanakar jiwayasa, q"ucht"awayi:
  - Munat llamp"u chuymani uywaja... Nayax jumanakan ñik"utamarux walpun munasta, iyawsapxita! ¡Infierno ukat ñikʼutan animalaja!
  Soviético antiaéreo armanakat maynïrejj wasitatwa rodillonakar chʼalljjtayasin pʼakjañ atipjäna. E-100 ukax qhipharux sayt"awayiwa. Ukampis Magda kullakajj uka chuym ustʼayir antiavión armaruw mä jachʼa cargampi imtʼasaw mutuyäna. Ukhama, pistanakax p"akjatäxänwa.
  Gerda kullakajj chhuxriñchjasïna, mä remolcadorar jawsäna ukat jisktʼäna:
  - ¡Jiskt"apxita, achikt"asipxam! ¡Jiwañasawa! ¡Pistanakax p"akjataw uñjasi!
  Uka jisktʼajj jankʼakiw akham säna:
  - ¡Ukanx mä remolque ukaw utjani!
  Christinax jachaqt"asisaw q"ucht"äna:
  - ¡Akaxa sarantawiwa! ¡Uñisirinakax mistuwayapxiwa!
  Magdax uka pistolaruw ch"axwantäna, uka pistola rusa pallapallanakax directo fusilamiento ukar apsuñ yant"apxäna. Uka barril pʼakjatayna ukat soviético pallapallanakaruw kunayman tuqinakar chʼiqiyatayna. Soldadonakat maynïrejj chikat chʼiyjatäjjänwa ukat wali tʼaqhesiñampiw chʼamachasiskäna.
  Uka rubio cristianax cruzasïna ukat nayranakap alaxpachar uñtat uñch"ukisaw mayisïna:
  - ¡Pampachani, Tatay! ¡Jan munkasin jucha lurañata ukat jiwayañata!
  Christina kullakajj jachtʼasisaw akham säna:
  - Janiwa, janiwa ukhama lurapkasmati! ¡Jumax mä qalar uñtat chʼamanïñamawa! ¡Jiwasatakix mä qalakïñamawa!
  Magda kullakajj jan pächasisaw akham säna:
  - Mä qalakiw utji - ¡Jesucristo!
  Wila ñik"utan saxraxa arsüna:
  - ¡Jesusax pacifista ukhamänwa! ¡Ukat iyawsäwisasa ukat profesionasasa chʼaxwäwiwa!
  E-100 tanque ukax remolque ukan apthapitaw ukatx alemán ukan posiciónes ukanakaruw ayxatäna. Gerda kullakajj chʼiyar reina jachaqtʼasisaw akham säna:
  - Rodillos ukaxa juk"ampi ch"amanchatawa tanka tuqina. ¡Ukat uka tuqitxa nuwasiñasawa!
  Charlotte kullakajj pʼeqep chʼoqtʼasïna.
  - Janiwa taqpacha rodillos ukanakaxa escudonakampi ch"ukuñakiti. ¡Ukax janiw lurañjamakiti, kunatix yaqhip pistanakax wali jist"aratäniwa!
  Magda kullakajj akham sasaw amuytʼayäna:
  - ¿Rollonaka jisk"a lurañani, jani paleta ukani lurañasaxa?
  Wila ñik"utan saxrax lart"asisaw perla kisunak uñacht"ayäna:
  - ¿Kunjamatsa jupanakaruxa juk"ampi ch"amañchaña?
  Magda kullakajj qʼala suelapa metalar chʼalljjtayasïna ukat akham sasaw amuytʼayäna:
  - ¿Motores eléctricos ukanaka apnaqañasaxa?
  Charlotte kullakajj purakap jaqontäna ukat kunkapar tʼijtʼayäna:
  - Mä opción posible... Ukat tankinakax juk"akiw phichhantapxani!
  Magda kullakajj jachtʼasisaw akham säna:
  - ¡Infiernor puriñäni ukhaxa, antorchanakjamaw phichhantani ukat nina nakhantani!
  Wila ñik"utan saxraxa akham sasaw qhuru arsüna:
  - Walikiwa, ukhama... ¡Ukat angelanakax k"ajkir nina naktäwit luratäpxiwa! ¡Angelanakäpxañäni!
  Christina kullakajj uka aptʼasisaw istʼañjam qʼochüna:
  - Nayax janiw angeläkti, jan ukasti saxrakïtwa, ukampis jaqinakatakix santuruw tukuwayta.... Uñisirinakax cuentap katuqapxani, ukham jan aka uraqin t"aqhisiñamp t"aqhisiyata!
  Imill wawanakax amukt"apxäna... Stormtroopers ukanakax alaxpachan muyuntapxäna, ukat cañonadas ukanakax walpun arnaqasipxäna. Ukat bombanakax jaquqanisipkakïnwa ukat jaquqanisipkakïnwa... Chiqpach granizo ukham tʼunjañataki ukat tʼunjañataki.
  Murmansk markax phichhantatäxänwa ukat jaqinakax jiwapxarakïnwa. Alemania markankirinakajj mä misil balístico sat aparatompiw jawqʼjapjjäna. Janiw wali askïkiti. Yu-488 sat avionat phisqa tonelada bomba jaquntañax jukʼamp faciläspawa, ukat jukʼamp jila qullqinirakïnwa;
  Christina kullakajj nayrïr kutiw qʼala kayukiw chʼiyar chʼiyar jaltawayjjäna, kunapachatï tanquejj yaqha estacionamientor apatäjjäna ukhajja. Ukanjja, especialistanakajj askichañanak lurañ qalltapjjäna. Imill wawanakax mä junt"u utaruw sarxapxäna. Colchones patxaruw ikipxta. Gerda ukat Charlotte jupanakax ajedrez de bolsillo ukan anatt"añ qalltapxäna.
  Magda ukat Christina jupanakax abs lurañ qalltapxäna, ukhamat purakapax qhanstañapataki ukat usurïkasin jan liwxatañapataki. Suma nuwasirinaka, jupanakax lomo ukan khathatipxiwa. Wali fresco, ukampis akax warminakaw wawa ususipxi. Ukat jiwañax janiw jichhax sinti axsarañjamäkiti - ¡khitis familian línea sarantañapatak utji! Hitler ukham jan wali jaqin jathapampis ukhamaraki.
  Ukampis batallón SS Tigress ukankir imillanakax, Fuhrer ukax chiqpachans Diosar uñtasitawa. Ukat janiw pagano diosäjjänti, jan ukasti Taqe Chʼamani ukat geniopan jan amuytʼkaya mä diosawa.
  Gerdax King"s Gambit ukan anatäna ukat mä ch"aman ataque uñstayäna. Charlotte kullakajj qala chuymampiw arjjatäna. Ukanx mä ch"axwäwiw utjäna. Ukampis taqe ukanakajj maynit maynikam tʼunjasiñampi ukat mä empatempiw tukuyäna. Ukat Magdampi Christinampix ajedrez anattʼañ qalltapxäna. Ukat Charlotte ukat Gerda jupanakax abs ukat push-ups ukanakaw lurañ qalltapxäna. Imill wawax ch"amampiw suma uñnaqt"anïtayna.
  Magda, anatt"asa ukat uñisiripar thaqhasa, filosofía tuqitx akham sänwa:
  - Ukampis wali muspharkañawa...
  Christinax jan juchani jachaqt"asisaw lakapan jiskt"äna:
  - ¿Kunas muspharkañaxa?
  Uka rubio superman ukax akham sasaw jaysatayna:
  - ¡Janq"u jaqinakaxa suma saminakapawa, ukampisa jupanakaxa nayraqata ch"axwaña qalltapxiwa!
  Wila ñik"utan saxrax amuyt"asisaw akham säna:
  - Ukampis askinak apanipxarakta... Ukampis bolcheviques ukanakax Rusia markaruw nayraqat atacapxäna!
  Magda kullakax mä llaki tonadampiw jaysañatakix q"ucht"awayi:
  - Ukampis taqi kunas nayraqatasan panqaraski, taqi kunas qhipäxan phichhantaski...
  Christinax mä jach"a arumpiw yapxati:
  - ¡Janiwa llakt"asiñaxa wakiskiti! ¡Jiwasampiw taqi kuns jiwasatak amtañapa!
  Gerda kullakajj akham sasaw qʼochtʼaskakïna:
  - Kusisiña, janiw llakisiñakiti, utar kutt"añäni - rubio atletas ukanakax jiwasan premio ukhamäpxani!
  Uka qhipatxa pusinipuniw larusipxäna... Mä wayn tawaqu uywataw uñstäna ukat imill wawanakarux mantequilla, queso, salchicha ukat waña frutanakampi sandwichanak churatayna. Imill wawanakax manq"asipxänwa ukat junt"u uraqinx qarjataw jikxatasipxäna. Uka suma uñnaqt"aninakax ikiñar puripxäna. Wayn tawaqu ukhamarak k"umara ukhax wali askiwa - jasakiw ikiñar purisma.
  Qhepürojja, noviembre phajjsit 27 urunak saraqatarojja, E-100 sat aparatojj mä jukʼakiw wasitat saytʼayasïna. Imill wawanakax janiw uka ofensiva ukan chikanchapkänti. Ukampis bikinimpikiw qʼala kayukiw chʼiyar chʼiyar chʼiyar tʼijtʼir sarapjjta. Jupanakax loconakjamaw uñch"ukipxäna, thaya taypinx niya q"ala t"ijt"asaw t"ijtapxäna. Ukampis imill wawanakax jila partex aeróbicos ukan irnaqapxi. ¡Jupanakajj jutïrin wali suma jaqenakäpjjewa!
  Gerda kullakajj nayrankänwa. Ukat janiw q"ala kayuni Gerda tawaqux Andersenan cuentopan utjkänti. Ukampis jan axsartʼir ukat yatxattʼat jaqirakïrakiwa. Ukat uka pachparakiw nasïwit jiwayir jaqir tuküna. Mä t"ijtir tawaqu, ch"amani muskulunakani.
  Ukampisa, pusi imillanakaxa wali sumawa. Jupanakax phisqa tunk kilómetros ukch"a t"ijt"asaw qhipäxar kutt"apxäna. Ukat walja ejercicionak lurapjjerïta, qʼochupjjayäta ukat liwjjatapjjerïta. Mä juk"a ch"axwañ ensayapxta.
  Qhipürux E-100 tank askichatäxänwa. Ukhamajj janiw sinti jan walïkiti. Ukhamarus aka super-pesado autox mä original arreglo de rodillos ukanïnwa, mä arreglo de tabla de damas ukanx mayjawa, ukax juk"ampiw ch"uqi taypin apnaqañax juk"amp sumaptawayi, ukampis askichirinakatakix yaqhip jan walt"awinak utjayawayi, jan yatitaw. Ukhampachasa, E-100 ukax Tigre jan ukax Pantera ukat sipanx juk"amp jasakiw.
  Noviembre phaxsit 28 urunak saraqatarux nazis ukanakax Murmansk markan mä juk"a manqhar mantañ atipxatayna. Ukampis soviético soldadonakan saytʼasitapajj janiw amuyañjamäkiti. Ukat Gran Bretaña ukat Alemania markanakan chʼaxwañ barconakapat tunka suxtani pulgadanakan conchas ukanakas janiw arxatäwin munañap pʼakintkänti.
  Ukampis nazinakajj nayrar sartaskakïnwa. E-100 tank ukax urux mä pä cuadras ukch"a ch"amanchawayi, ukampis wasitatw pistas ukanakar jan walt"ayawayi. Ukampis jichha kutin askichañatakejj mä qhawqha horanakakiw munasïna. 29 uru aka lapaka phaxsitx Terminator imillanakax KV-3 tank ukamp ch"axwapxatayna. Soviético uka autojj mä pä kutiw armadura frontal ukar chʼalljjtäna, ukampis conchas ukanakajj laderat jaltjjänwa. Magdax rusa tank ukarux kutt"ayawayiwa, ukat mä pila de antorchas ukham phichhantawayi.
  Christina kullakajj burlasisaw masipar jisktʼäna:
  - ¿Janit uka rusanakatxa sinti khuyapt"ayasipkta?
  Magda kullakajj taqe chuymaw akham säna:
  - ¡Taqiniruw khuyapt"ayasta, khitinakatix jan khuyapt"ayasiñatakjamäpki ukanakatsa!
  Ukat imill wawax wali jach"atw chhuxriñchjasïna, nayranakap alaxpachar uñtasa. Chʼaxwirinakax jukʼamp amuytʼasisaw kuns lurañ yantʼapxäna. Ukhamat askichäwinakampi jan mayjtʼayasiñataki. 128mm ukat 75mm uka armanakax asnunakjamaw irnaqapxäna. Ukampis uka tanquejj jan walinak katoqaskakïnwa.
  Mä pirqaw phallawayi ukat auto patxaruw jaquqaniwayi. Armadurajj chʼiyjatäjjänwa ukat mä jukʼa chʼiyjatäjjänwa.
  Noviembre phajjsit 30 urunak saraqatarojja, nazinakajj jukʼampiw nayrar sartapjjäna. Yaqhip chiqanakanx marka taypiruw puripxäna. Ukampis uka pachpa urux pusi tunk phisqhan jaqit mä suma amtat disparo ukaw 128 mm cañón ukan bozal ukar jan walt"ayäna, ukat imill wawanakax wasitat askichañ qalltapxañapatakiw wayt"atapxäna. Ukat, amuyataxa, juk"amp jaya pachanakawa.
  Ukat pusinix tank lantix infantería simple ukham nuwasiñ amtapxäna. Suma uñnaqt"aninakax nuwasiñ yant"apxäna, bikini ukampiw nuwasipxirïna. Ukampis thaya pachanx imill wawanakax mä qawqha horanakakiw uka chikat q"ala sayt"asipxäna, ukat junt"uchasiñatakiw t"ijtxapxäna.
  Gerdax ch"uqi taypin imt"asiwayi, qhipa fusil de asalto MP-44 ukamp jaquqaniwayi, ukatx rusa pallapallanakarux wali ch"amampiw jiwayawayi. Akax jupax q"ala kayuni tawaquwa, janq"u ñik"utani, jupax mä coronel Ejército Rojo ukan p"iqiparuw ch"allt"awayi. Ukat jupax akham sänwa:
  - Janiwa, nayaxa wali ari!
  Charlotte kullakajj mayni toqet nayrar sartaskäna ukhajja, akham sasaw jachʼat arsüna:
  - Jumax ch"axwiriw uñisirinakamarux jiwañ apani. - Ukatxa wila ñik"uta, q"ala kayuni imillaxa mayor ukarux pallapallampiwa ch"ankhachatayna, ukatxa nayra manqharu ch"allt"atayna. Jupajj mä jukʼa kisunakapwa qhantʼäna. - Uñjapxtawa, ¡janiw juk"amp jan walinak ch"axwkti!
  Gerdax mä phallawi churäna, Komsomol markankir jaqiru ukat rusa soldadonakan capitanapar tukuyasa, uka perrax kisunakap uñacht"ayäna:
  - Jisa, jumax ch"axwañamawa, ukampis nayax uñjtwa! ¡Mä motosierra ukham!
  Charlotte kullakajj qʼala kayunakapampiw mä vidriot jaqontäna. Jupax teniente del ejército ruso ukaruw kunkapar jawq"jatayna, ukat chillqt"äna:
  - Ukat akanktwa, vidriompiw anatt"askta!
  Gerda kullakax ch"uqi taypin t"ijtäna, q"ala kayukiw suma kayunak jaytawayäna. Jupax qunqurt"asisaw jank"ak saräna. Ukatxa tigre imillax kutt"anxänwa ukat mä salto luratayna. Jupax t"ijtäna ukat p"iqip soviético soldadon chinup tuqiruw liwxatäna. Jupax wila ch"allxtayäna. Gerda kullakax q"ala kayumpiw kunkaparux ch"allxtayäna ukat ruso jaqirux ch"allt"äna.
  Charlotte sat wila ñikʼutan diablojj precursoraruw chʼajjwtayäna. Ukhamaw imill wawanakax jan wali ukat jan wali jaqinakäpxäna.
  Magda kullakax rusa pallapallanakaruw jiwayarakïna, ukampis janiw wawanakarux jan walt"aykänti. Janiwa, janipuniw mä wawar amparap luqtkaniti. Ukat jila partejja, wila wartañajj janiw jupar kusisiykänti. Ukampis ukhamakipans, jupax mä batallón SS ukan tigre ukhamawa, ukat kamachinak phuqhañapawa.
  Ukatwa Christinaxa mä puñalampi mä waynaru jaquntäna, jupax niya tunka payan marani uñnaqaniwa. Chiqpachansa qhuru jaqiwa. ¡Janiwa, jilïrinakax janiw wawanakar jiwayapxañapäkiti!
  Magda kullakajj cruzasïna ukat akham sasaw jiskʼat arsüna:
  - ¡Tatay pampachapxita! ¡Jumanakax nayat uñisipxista, ukampis nuwasiñax nuwasiñawa!
  Ukat uka rubiox francotirador ruso ukarux ch"allt"awayi, jupax jaquqaniwayi, mä chiqap ch"allt"ataw nayra puente ukar ch"allt"ata. Ay, uñt"at pusiniw uñstapxäna. Imill wawanakax nayraqatx británicos ukat mä chiqanx estadounidenses ukanakaruw jiwayapxäna, ukampis jichhax jupanakax apnaqapxi
  Rusonakax ukham lurapxi. Ukhamaw Payïr Jachʼa Chʼajjwäwin wali jachʼa jachʼa tukuñanakajj utjäna. ¡Ch"ukuñanakax juk"amp chiqpach, ukat ch"ullqhi colmillos uñacht"ayi!
  Christinax q"ala kayup lawaruw ch"allt"asïna, wali thaya jikxatasïna, ukat akham sänwa:
  - ¿Jan walipuniti? ¡Kunsa wila ñik"utan layqanakat munta!
  . 14 JAQTHAPI.
  Alemanonakajj jukʼat jukʼatwa jan walinak lurapjjäna. Aviación ukamp chika - ukat ch"amampiw pachax jan walt"ayat uñjasi. Ofensiva janïr qalltkipan mä uru uttʼayat lurañanak janiw taqpach tukuyañjamäkänti. Chiqansa, Cáucaso markax niyaw katuntatäxi. Baku markan petrolero yapupax apnaqatäxiwa. URSS markax petroleo juk"amp jach"a phunchhawip chhaqhayatayna. Chiqansa, alemanonakax pachpaw uka phuchʼunak wasitat saytʼayañatakix tiempo apstʼasipxañapa. Karelia, Arkhangelsk ukat alay tuqinkir mä chiqax katuntatäpxarakïnwa. Leningrad markax Rusia markamp maynit maynikam aruskipt"añat q"al chhaqtayatawa. Yaqhip yaqha territorionakax markasan katuntatawa. Turkmenistán markanx chikatpachaw katuntat uñjasiraki. Japón markax taqpach Mongolia markaruw katuntawayi, ukatx Asia Central uksaruw cuña ukham uñt"ayaraki ukatx mä chikatx Amur uksatx puente p"iqinak lurawayi, Usuri uksanx. Chiqansa, samurai sat jaqinakax mä jukʼa askinak jikxatapxäna. Vladivostok markax taqpach jark"antatawa ukatx nina naktäwimp phuqhantatänwa.
  Moscú markar puriñkamax pä patak kilómetros ukch"akiwa. Ukat alemanonakax jichhax misiles balísticos ukanakampiw capital ukarux pallapallapxaspa ukat aviones jet ukanakamp bombardeapxaspa. Ukampis juyphi pachan ukhamarak thaya pachanx Wehrmacht ukanx juk"amp ofensiva lurañx janiw ch"amanïxänti. Ukhamarus, colonial soldadonakax: indionaka, africanonaka, árabenakax wali thayapxiwa. Ukat jila partejj nuwasiñ sum yateqañsa aptʼasipjjäna. Ukham jan waltʼäwit jan aprovechasiñajj juchakïspawa. Ejército Rojo ukax jach"a chhaqtäwinakamp t"aqhisiwaykchisa ukat wali qarjatäkchïnsa.
  Chiqans Estado Mayor ukax amtawayi, taqi jan walt"awinak suministros ukanakamp ukhamarak Cáucaso markan chhaqhatapampi, juyphi pachanx walja jach"a operaciones ofensivas ukanakaw lurañ amtawayi. Fascistanakax juyphi pachanx jan nayranakap ch"allt"añ atinapkchixa, jiwasax pintañasawa ukat t"unjañäni.
  Jan ukax, kunayman tuqitxa, jan wali pachan ch"axwañatakiw wayt"apxäma.
  Vasilevsky, gabinete general p"iqinchiri ukhamarak viceministro de defensa, wali logicamente, URSS ukax janiw atipt"kaspati carrera tecnológica ukanx taqpach Europa ukat África uksanx Asia uksat sipanx atipt"añapakiti.
  Uka tuqitxa, uñisirinakan ventajapax juk"ampirus aviación tuqinx juyphi pachanx jilxattaspawa. Jïsa, chiqansa, diseñadores soviéticos ukanakax nayratpach machaq, jukʼamp nayrar sartat tankinak lurapxi ukat lurasipkakiwa. Jisk"atpachax T-34-85 ukax juk"amp jach"a torreta ukat ch"aman pistola ukaniwa. Suma, IS-2 ukax 122 milímetros ukch"a pistolampiw thakhinjam saraski. Ukampis alemananakax janiw saytʼapkaniti. Ukhamarus machaq autonakas janiw Leonar jan ukax kuna jach"a autonakar atipt"añatakis askïkiti.
  Ukat jichhax janiw jakhüwinakat sipansa jukʼamp suma jaqïñax utjkaspati.
  Voznesensky jilatajj arstʼarakïnwa. Ukat jankʼak ofensiva lurañatakiw arsüna:
  - Cáucaso markan chhaqhatapatxa, jiwasan ejercitosax combustible ukan sinti pist"ataw uñjasipxani. Juk"amp chiqaparux, jiwasax niyaw taqpach uñjasktanxa. Ukampirus juyphi pachanx urux juk"amp jisk"akiwa, pachax jan waliw jikxatasi ukatx combustible ukax juk"akiw apnaqasini.
  Jaqinakan comisario Zhdanov jupax jank"akiw yapxataraki:
  - Ukhamarus, jiwasan pallapallanakasa, sapirinakasa, Cáucaso uksan taqi petrolero phuch"unakaruw phichhantapxäna. Ukax sañ muniw Krauts jupanakax janiw jichhakamax jiwasan aceites apnaqapkaspati. Ukampis kunjams jank"ak jan sintt"asir fascistanakax taqi kuns lurañ yatipxi ukat wasitat utt"ayañ yatipxi uk amuyt"asax primavera ukanx petroleo de Baku ukax arterias de la economía del Tercer Reich ukar jaqukipañapawa.
  Stalin chachajj uka aruskipäwit mä jukʼa qhanañchtʼäna:
  - Diciembre phaxsit tukuyarux nayrïr juyphi pachan ch"axwawip ch"allt"añäni. Uka jisktʼajj kawkhansa?
  Aka chiqanx pallapallanakax janiw mayacht"atäxapxänti. Zhukov jupax markasan ch"axwañ amtäna ukat uñisirinakar Moscú markat jayarst"ayañ amtäna. Vasilevsky jupax Tikhvin markan mä jan ch"aman chiqawj jikxatañax juk"amp askiwa sasaw amuyäna. Uka pachparakiw Leningrad markar yanapt"apxam, ukax inas jan doble bloqueo ukan qhispipkchiti.
  Rokossovsky jupax Voronezh tuqir ofensiva ukar askipatakiw arsüna. Astrakhan markan jan ukax Arkhangelsk jak"an nazis ukanakar nuwantañatak amuyunakax utjarakïnwa. Stalin jupax taqi aruskipäwinak ist"äna, kuns qillqt"äna ukat amuyt"äna.
  Uñisirinakar Moscú markat jayarst"ayañ amtax yant"añjamäkaspas ukhamarak yant"añjamarakïnwa. Ukampirus markasanx jichhax fascistanakax juk"amp ch"amanïpxiwa ukat suma ch"amanchatawa.
  Volga jawir makhatasinx ataque lurañax jan amuyt"kayakïkaspas ukhamaw jawirax jach"a ukat manqhankirïnwa, ukat nayrïr phaxsinx operación ukax jaya pachaw utjañapäna.
  Don ukat Volga ukanakan ataque ukax utjaspawa, ukampis jiwasan ataque ukax nayratpachw ukanx atipt"asiwayi, ukatx alemanes ukanakax wali ch"amanchatarakiwa.
  Vasilevsky jupan amuyt"awipax juk"amp logico ukhamaw uñjasi. Norte tuqinx alemanes ukanakax juk"amp jan ch"amanïpxiwa, ukat soldadonakapax kunjamatsa juk"a ch"axwañ experiencianipxiwa. Ukhamarus Tikhvin markax jichhakiw katuntatäna; Ukampis Krauts jupanakax ukhamarakiw amuyapxarakispa.
  ¿Taqi ch"amam Voronezh tuqir churasma? Configuración de la frente ukanx mä balcón ukaw lurasïna, ukax wali racional ukhamaw khuchhuqañ yant"añaxa, mä cardo de cerda oblicuo ukar uñtasita.
  Yaqhip juk"amp suma amuyunakax Arkhangelsk jak"an fuck ukawa. Krauts jupanakax qutanak taypin refuerzonak apapxañapawa sasin amuyt"asax, uka tuqinx grano ukaw utji ukax racional ukhamawa.
  Juman pachpa soldadonakamar suministrañax ch"amakïkchisa, juk"ampirus nazis ukanakan flota submarino ukanakax qutarux taqpach apnaqapxi. Ukat nazis ukanakan machaq cruceros ukanakax servicio ukar mantapxi. Nayrajj chhaqhat Bismarck sat nuwasiñ barcos niyas lurapkaspa ukhamawa. Ukhamarus machaq barcox Yamato ukan récord tamap ukhamarak armamento ukar p"akintañapawa.
  Maysa tuqitxa, ¿kunatsa Krauts ukanakax nuwasiñ barconak munapxi? ¿Taqi akapachan nayranakaparu laqʼa jaquntañati? Juk"amp llakisiñax machaq kasta armas ukanakat yatiyawinakawa, ukax Tercer Reich ukan lurasiski. Yämas misiles ukat jet avionetas ukanakat parltʼañäni, ukat ukajj wali jachʼawa.
  Mä juk"a pächasisax Stalin jupax uka amtarux iyaw sataynawa: diciembre phaxsit tukuyaruw Tikhvin suyur ataque uñstayañataki, ukatx enero qalltanx Voronezh jak"an uñisirinakar jikxatañataki.
  Taqi kunat sipansa, akax logico ukhamaw amuyasïna... Ukañkamax niya chikat armat pusi imill wawanakax Frente Oriental uksanx heroísmo ukax sarantaskakiwa. Gerda ukat Charlotte ukat Christina ukat Magda von Singer - mä samart"añ tukuyatat kunatix taqiniw niya pachpa pachan usurïpxäna; ukatsti k"umara wawanakaw yuripxäna ukat nayraqatar kutt"xapxäna.
  Pachax thayänwa ukat suma uñnaqt"aninakax pä tunk phisqhan urunak saraqkipan diciembre phaxsit purinipxäna. Chhijchhix thayax rizonakamaruw thayt"ani. Ukat jupanakax janiw jupanakpachatakix juk"amp junt"u chiqawj ajllisipkänti - Leningrad jak"ankiwa.
  Ukar purisax bikini isimp isthapt"at imillanakax ch"uqi ch"uqi taypin t"ijtir sarapxäna. Chiqansa, chiqpach arianonakax uñacht"ayapxañapawa, janiw khitirus axsarapkiti, sinti thayarusa. Japón markat purinir mä ninja waynaw jupanakamp chika t"ijtäna, juparux taqiniw Karas sasin sapxirïna.
  Aka wawax operaciones especiales ukan chikancht"asitapatw wali uñt"atäna. Oriente tuqin suma uñnaqtʼanïtapa, jan uñtʼat awkipat herenciat katuqat qʼillu ñikʼutampi chika, uka waynarux wali suma uñnaqtʼaniruw tukuyäna.
  Imill wawanakax jupar jaysañatakix nayranakapsa uñch"ukipxarakïnwa, Karas jupax janiw jupanakamp chikachasiñax utjkchiti. Ukampis musculonakan aliviopax mä alambrer uñtataw tʼijti, ukhamatwa uka sazonado tigresanakas taqi kunsa uñjapxi, ukat janiw ukarjam sarnaqapkaspati.
  Imill wawanakax base de entrenamiento ukan yuripxatapatx q"al uñnaqap kutt"ayapxäna, ukampis janiw sapa superman ukham ritmo glacial ukar saykatañjamäkiti.
  Christina, jupax Magda, von Singer ukham rusanakamp nuwasiñ atipjatayna, jupax akham siwa:
  - Frost ukat snow ukax jupanakan nayrïr aliadopawa. Ukat ¡janiw britániconakat sipan juk"amp thayakiti!
  Magda kullakajj cheqapuniw akham säna:
  - Janiw nayax ukham siskäti. Rusonakax juk"amp ch"amanïpxiwa ukat unidades ukanakax niyas janipuniw qhipäxar kutt"apkiti!
  Charlotte, t"ijtkasax salto salto luraskäna, lart"asisaw akham säna:
  - Ukampis akax mä plus ukat sipans juk"amp jan ch"amanïñawa.... Nayax generalmente janiw amuykti métodos de comando ukat control ukanakax destacamentos de barraje ukanakan lurañapa ukhamarak ejecuciones de comandantes de unidades retiradas ukanaka.
  Q"ala kayuni Gerda kullakax t"ijtkasax muyuntasinx mä tramo lurasax iyaw sataynawa:
  - Chiqpachansa - thujru manqhanxa janiwa suma ch"axwirinaka jikxatkätati. - Aka chiqanxa, uka q"illu tawaquxa, ukampisa, iyaw sañapatakiw wayt"ata, chuyma ch"allxtayirimpi. - Ukampis rusanakax wali sum ch"axwapxi, jupanakax pä mara chikataniw nayratpach ch"axwapxi. ¡Jupanakan qhespiyasiñap munapjjta!
  Christina kullakajj jiskʼachasaw akham säna:
  - ¿Jumaxa yatiyapxitati?
  Gerda kullakajj akham sänwa:
  - ¡Jiwasax elite ukhamätanwa! ¡Yämas Marcel jilatajj jukʼampiw jikjjatasi!
  Taqi pachan ukhamarak markanakan wali suma as, Hitler jupax categorial prohibición ukhamäkchisa, jupax aka símbolo de invencibilidad ukax yatichañarukiw uñt"ayañ munäna - qhiparusti, jupax teniente general ukhamawa, ukhamakipans nayraqatar jank"akiw sarawayi.
  Jan ukax juk"ampirus Fuhrer jupax khuyapayasiñampiw alemananakax kawkhans jan wali jikxatasipxäna ukhax kutt"aniñapatakiw jaytawayi.
  Chiqansa, nazis ukanakax jan kuna jan walt"äwinakax utjkchi ukhax arxatäwinakap ch"amanchapxäna ukat juyphi pachatakiw wakicht"asipxäna, ukampis rusanakax jach"a ch"axwäwinakatak yänakanïpxaniw sasaw wal pächasipxäna.
  Ukampirus, uka yatiñanakax irnaqawayiwa. Mä arunxa, Tikhvin ukar qhispiyañatakix niyaw ofensiva ukax utjani uka tuqit yatiyawinakax chiqpachapuniw mistuwayxi. Ukatjja, soviético soldadonakajj mä jachʼa artillería sat chʼajjwañ qalltapjjäna, ukajj Navidad urun horasaparuw puripjjäna.
  Jupanakax "Katyushas" ukat mä qawqha nayrïr jach'a ch'aman lanzadores de cohetes "Andryusha" ukanakaruw ch'allt'apxi. Ukat uka phallatanakan wararitapax wali jachʼänwa, ukat qʼala kayuni, chikat congelat imillanakax katjapxäna.
  Wali askiwa, ist"añax wali sumawa ukat nayranakapas lliphipirakiwa.
  Imill wawanakax maynit maynikamaw uñkatasipxäna, ukat akham amuyapxäna:
  - Jichhasti suma ch"axwapxañäni!
  Ukat ninja waynax Karas sataynawa:
  - Nayan lurawijax Leningrad markar mantañawa ukat ukan uñt"ayasiñawa. ¡Jumax wali suma uñnaqt"anïtawa, janiw mä scout ukhamäkasmati!
  Magda kullakajj jan aynachtʼataw nayranakap chʼoqtʼasïna, kunjamtï jayskäna ukhama:
  - Ukat jumax ukhamaraki... Ukat rusanakax acento ukar muspharkañ jikxatapxi ukhaxa?
  Karas chachajj wali amuytʼasisaw akham säna:
  - Kunawsatix ruso aru sinti chiqapar arsktan ukhax yaqha markankir jaqit juk"amp ch"amampiw uñacht"ayi. Kunjamakitix t"ijtxa, ukat flanco ukankir uñisiriruw mä suma ch"allt"ayäta...
  Imill wawanakax tankiparuw jank"ak sarapxäna. Jupanakax yant"äw tankers ukanakawa, taqi kunat sipansa. Ukat jiwasatakix machaq yänak ajllisipxta. Juk"amp chiqapaxa, pä machaq tanques ukanakas mä kutikiw utji, ukax nayrïr chiqan yant"atäñapawa.
  Mä arunx "Laski", autos ukanakax pä tripulantes ukan silueta wali jisk'a ukanipxi. Nayrïr modelos de una nueva generación de tanques, kawkhantix alemanes chiqpachanx wali ch"amampiw compactación layout ukar puripxäna. Ukat mä qawqha interesante gestión yatiñanaka. Jisk"atpachax transmisión eléctrica ukat kawkhantix caja de cambios ukax motoran uchatäki. Ukat mä qhawqha tankeranakax chiqpachapuniw ikiñar quntʼatäsipkäna. Ukhamächi ukhajja, transmisión ukat motorajj qhepäjjaruw uchasïna, ukat imill wawanakajj purakapar sum qontʼasipjjäna. Ukat kayunakapax qhipäxat engranajenaka ukat botones ukanakar chʼalltʼapxirïna, ukat amparanakapax janiw ukhamäkänti, mayjtʼayasax sum sarnaqapxirïna. Ukat jukʼamp qontʼasir asientojj ordenarjam luratawa ukat cuerponakapan uñnaqapsa copiarakiwa. Chiqans janiw mä torrex utjkiti - mä autopropulsado pistola ukhamaw tukuwayi, ukatx wali jisk"akiwa, rodillos ukanakax anqäx tuqir uñtatawa.
  Cheqas pistolajj janiw muytkaspati, ukampis mä jukʼa muytaspawa. Suma, nuwasir barcojj jankʼakiw ejepar muyunti, ukhamatwa torreta jan utjatapat compensa.
  Magda kullakax masinakaparux akham sasaw qhanañcht"äna:
  - Ukanxa, jan torreta ukani tankanakaxa juk"ampi jila chaniniwa, juk"ampi jisk"akiwa. Aka chiqanx alturap mayjt"ayaraksnawa, 1,2 metros ukjaruw jisk"acharaksna ukatx 1,5 ukjaruw jiltayaraksna... Niya partidarionakjamaw purakasar jalnaqt"apxtanxa.
  12 tonelada pesa, uka autox wali suma armadura frontal 82 milímetros ukanïnwa, ángulo de inclinación 40 grados ukhan horizontal ukanx patat. Ukat alayax wali jisk"akiwa. Ladonakax 60 milímetros ukjanx juk"amp jark"aqatawa, ukampis jupanakpachaw rodillos ukanakarux wali ch"amanchapxi. 400 caballos de fuerza motor ukax wali suma apnaqañ uñacht"ayi. Ukhamarus, rodillos ukan uñstatapa ukat suspensión ukax janiw silueta ukar jisk"achañakikiti, jan ukasti suma maniobrabilidad ukaw snowdrifts ukan utji.
  Kunjams maynix sischispa, juk"amp llamp"u menajería, Pantera ukamp qalltasinx juk"amp jach"a ukat torpe ukhamawa. Ukat ch"uqi ch"uqitxa q"al jiwañjamawa.
  Gerda, jupax Charlotte sat jaya mara masipampiw qamasïna, ukat jan munkasaw tanquen jiskʼa, compacto ukat oblong cajapanx jan waltʼayasïna. Chiqansa, armamento T-4 ukat suma armadurani autox 12 tonelada pesaje ukanïnwa, ukatwa jachʼañchañasawa. Uka rubio terminador ukax akham sasaw qhanañcht"i:
  - Wali suma tankinakaxa Tigre ukat León ukanakawa. Aka autonxa, jiwasa imillanakas ch"amawa kutt"añaxa.
  Charlotte kullakajj akham sasaw jaysäna:
  - Ukampis jark'aqasiña... Kunjamatix machaq "Pantera", ukax noviembre phaxsinkiw 60 milímetros casco ukamp ejercito ukar mantañ qalltawayi.... Chiqpachansa, nayraqatax jiwasanakat sipan juk'amp sum jist'antatawa 120 milímetros ukampi, ukampis jumax ukhamakiw ukax ch"allt"añapawa. Jiwasanakjam ángulo ukanx mä cañón 85 mm ukax ricochet ukhamawa, kunawsatix alcance punto-blank ukan jalxatatäki ukhas.
  Gerda kullakajj kayup jiñchup qhepäjjat chʼoqtʼasïna, ukampis uka sarnaqatapajj wali chʼamampiw kayup chʼoqtʼat teja patjjar samartʼayäna ukat akham sänwa:
  - Rusonakax 122 milímetros calibre ukan tanques ukanakax uñstaspawa sasaw yatiyapxitu. ¡Inteligenciajj janiw ikiskiti!
  Charlotte kullakajj jan pächasisaw säna, ajanunakap chʼalljjtayasa ukat colerat lakap tʼijtʼayasa:
  - Jiwasana amuyt"awisaxa nayra pachatakiwa wali sumawa. Mä jiskʼa cajaruw jistʼantatäpjjayäta.
  Machaq motorax 400 caballos de fuerza ukaniwa, kunjamtï yatichäwinakax siskänxa, umampi metalonampi jan ukax nitrógeno ukamp mistusaw mä jukʼa tiempotakix chʼamañchasispa. Ukhamächi ukhajja, uka tankejj walja minutonakaw 100 jila kilometronak tʼijtjjaspa.
  Soviético soldadonakax mä jach"a ch"amanchawiw lurapxäna, nayrax fascistas ukanakan taqpach trincheras ukat bunkers ukanakaruw ch"amanchapxäna. Ukampis nazis ukanakax jilpach soldadonakaruw payïr ukat kimsïr línea ukar apsupxäna. Uka qhipatxa, artillería ukat ametralladora filanakampi infantería ukamp jikisiñ yant"apxäna.
  Chiqansa, nayraqatapanxa, kustʼat tankinakaw utjäna. Niyakejjay jukʼamp chʼamani T-34-85 sat avionanakajj janïr walja lurañanakar mantawaykchïnjja, jiskʼa ukat jukʼamp movil T-34-76 sat avionanakajj atacatäjjänwa. Jupanakax kuna chhaqtäwinakas utjkchïnxa, línea de zanja ukar makhatapxäna ukat ch"uqi taypin wali suma auto apnaqañ yatipxatapat askinak apsusipxäna.
  Ukat akax alemán autonakax jaysañatakiw ch"amachasipxi. T-4 ukax niyaw jaytatäxi, ukampis walja ukanakax wali ch"amanchatawa. Muspharkañawa, machaq monstruonakat sipansa, chhijchhi taypinx juk"amp sum sarnaqapxi. Ukatjja, rodillonak taypin tantachtʼat chʼiyar chʼiyar qʼomachañatakejj qalltañaw wakisi. Ukhamarakiw wali muspharkañawa kunjams Krauts jupanakax umax calderanakan t"amt"apxi ukat ukatx pistas ukar warantapxi ukhamat aka jan wali crustax mistuñapataki.
  Nayraqatx wali suma tank alemán "León" ukax ukham rodillos ukanakamp t'aqhisiyatawa. Chiqans, pachpa modificacionanakanx francés jaqinakax nayraqatw ukax amuyapxi, ukat jupanakan autopax pachpaw kimsa tunk pusinit sipanx juk"amp aski... Ukampis akax condicionalmente ukhamakiw ukhama.
  Ukampis mä qawqha alemán tanques ukanakax chiqpachans sarnaqapxäna... Ukampis qhipharux, kunjamarak sañaxa... ¡Pata! Chiqans, "León" ukanakat ch'ama tankers ukanakax T-34-76 ukarux jaya chiqatw ch'allt'añ yant'apxi. Uñt"añasawa, kunatix fragilidad de la armadura de la torreta fundida del diseño soviético, ukax utjiwa, llakt"asiñjamawa, mä ch"amaw ch"axwañataki.
  Elementos aleación ukanakan pist"awipax wali ch"amawa, ukat 50 mm Kraut armas ukanakas jan walt"ayiriwa. Ukampirus mä jisk"a cañón 37 mm ukan ch"allt"atanakax t"unjaña ukat armaduras wartata, jan ukax casco ukat torreta ukanakan ch"iyjañaw utjaraki.
  "Kimsa tunk pusini" jaqinakan relativa vulnerabilidad ukax "Panteras" ukanakar juk'amp ch'aman arma ukamp wasitat equipañ amtax juk'amp suma pachanakaruw apayasiwayi. Jan ukax, juk"amp chiqaparux, juk"amp jan wali - IPs ukanakax serie ukar sarapxi ukhaxa. Ukampis jichhakamax IS-1 ukax janiw mä serie masiva ukar tukuwaykiti. Ukampis IS-2 ukan yatiyawipax nayraqatw uñt"ayasi. Kunjamakitix walja generalanakax nayratpach amuyapxänwa URSS markax niyaw t"unjatäxi, ukat janiw qullqi laykux Pachamamar aljantañax phinq"añjamäkänti. Ukhamatw uñch"ukirinakax wali jilxattawayi, Estado Mayor ukankirinakas ukhamaraki.
  Akax mä jach'a modificación "León" ukax 128 mm cañón ukampiw lurasi. Jupax kimsa tunk pusiniruw jach"a kayupamp puriñ yant"i... Ukampis ch"allt"añ yant"am.
  Ukampirus, tanques soviéticos ukanakax jupanakpachaw Fritz ukar atacañ amtapxi. Wehrmacht ukan armas ukanakan tasa de fuego ukar yäqasa, ukax suicidio ukhamawa.
  Ukhamat "León" ukax torreta ch"iyjañ atipjatayna ukat pusi masinakapax palomanakjamaw jutir pachar jaltxapxäna... Ukampis yaqha tanques ukanakax juk"amp ch"amampiw thaqhapxi... Jichhax artesanonakax kunjamas motores diésel ukanakar ch"amanchañatakix wali amuyumpiw sartasipxi, ukhamat jupanakax mä juk"a pachatakis tanque ukarux jank"akiw puriyaspa, ukampis jan kuna misturanakampi 70 kilómetros ukch"akama. Uka qhepatjja, motorajj tʼunjatäpanwa. Ukampis ukatx jan ch"amani waynanakaw ataque ukar jutapxi, jupanakatakix janiw kutt"añax amtatäkiti. Ukhamajj ¿kunsa lurasma? Janitï yaqha tuqit jakañjamäkaspa ukhaxa, jakañ tuqit armasipxam.
  Ukat jichhax mä saxrax ch"uqimp ch"uñump uñt"atawa, mä tank soviético, jupatakikiw juk"amp jila chanini jan walt"ayat jaqir ajlliwayxi, uka jach"a ukat jiwayir "León" ukarux rams ukham uñt"ayi. Alemania markankir autojj jichhakiw hangar utat mistuñ qalltäna.
  Uka ch"axwawix wali ch"amawa, soviético auton barrilpax doblado ukhamawa. León ukax wali jisk"akiwa ukatx panpachan autonakan janchipax ch"allt"atawa. Ukat ukat nayrïr chiqan utjki uka alemán motorax phallawayxiwa. Ukat ninax qalltawayiwa, ukat nazis ukanakax alaya escotilla tuqiw jaltxapxäna.
  Chiqansa, janiw taqpach tanques soviéticos ukanakax ramming range ukar mantañ puedipkänti. Fritz ukan pistolanakapax irnaqaskiwa ukat muyuñarakiwa. Ukampis ¡khititï atipkani ukajj wali chʼamampiw jawqʼjani!
  Gerda ukat Charlotte jupanakax amigonakapat mä juk"a nayrar sartapxäna ukat kunapachatix soviético autonakax nayratpach uñjasxän ukjax uka chiqan jikxatasipxäna. Suma, ch"axwañjamawa, ukampis jak"achasiñax juk"amp askiwa. Phisqa kilómetros ukch"a jayatpachax kimsa tunk pusini armadura fragiles ukanakas ch"amawa.
  Fiery Charlotte kullakajj filosofía toqet akham sänwa:
  - Sapa kutiwa ukhama. ¡Janiw jaya chiqat chʼalltʼañjamäkiti!
  Gerda kullakajj akham sasaw säna:
  - ¡Jumaxa wali amuyumpiwa lurasma!
  Ukampis jichhakamax janiw kuna jan walt"awis utjki ukax jaya chiqanakat pallapallanak jist"arañarux wayt"kistuti. Ukat janqʼo pintat tankapjja, janiw khitis uñjkaniti. Ukat autox wali sum tʼijtʼi. Janiw khitis chasis ukarux juchañchkaspati.
  Ukat uka muyuntañax wali sumawa. Ukhamarakiw autos soviéticos ukanakax wali suma ukat nayraqatw nayrïr línea de defensa alemana ukarux p"akintapxi ukat payïr línea ukarux p"akintapxi. Ukat pachax jan walipunïnwa, mä chhijchhi thayaw sartasïna, ukat Wehrmacht sat walja avionanakax tʼunjatäxänwa.
  Aviación roja ukan jan ch"amanïtapat amuyt"asa, ukat combustible ukan sinti pist"atapat amuyt"asax pachax janiw juk"amp askïkaspati.
  Krauts ukanakax imantasipxpan. Yaqhepajj janqʼo traponak luqtañsa qalltapjjaraki. Hitler jupax kaput...
  Gerda kullakax pä kilómetros ukch"a jayatw pallapallanakamp jiwayatayna. Principio tuqitxa, aka atipt"awix wali ch"amawa, ukampis uñjasax qawqha alemanes rusanakax jan ch"amanïñ atipjapxäna, ukatx kunas suyt"añax wakisispa. Ukhamarus kimsa tunk pusinix ch"axwäw qalltawit sipanx juk"amp jan ch"amanchatawa, ukatx janiw machaq depósitos uñstayañatakix pachax utjkiti. Ukatsti...
  Rubio terminador ukax wali llakitaw jikxatasïna kunapachatix pistolan gatillop jaquntäna. Jupax nayratpachx ch"axwañ ch"axwañ costumbrep chhaqtayawayxänwa - jan ukax Murmansk markar jan walt"ayañax utjkänti, ukampirus usurïkasinx campos de tiro ukat entrenamientos ukanakanw yatiqaskakïna, ukhamarak nayrïr phaxsinakax apnaqäwipanx yatiqaskakïnwa. Ukampis amuyataxa, bikini ukat q"ala kayuni nuwasiñax juk"amp jasakiwa, maquinamp mayakïxtawa... Conchax torretaruw ch"allt"awayi ukat warxatawayi... Janiwa, janiw nina nakhantkänti, ukampis amigojax kunjamakitix ukhamakiw sayt"añapatak wayt"ata. Ukat jichhax yaqha jan walt"ayat...
  Charlotte kullakajj akham sasaw jiskʼat arsu:
  - Khitinakasa atipjañataki ch"axwaña yatipxi. Jupax jiwasanakamp chikaw sepulturar sarani... - Gerdax pallapallampiw jiwayatayna, ukat wila ñik"ut ch"axwirix chiqañcht"äna. - Jan ukax juk"ampirus taqiniw uñisirinakasarux sepulturar puriyañäni.
  Blanca Nieves Terminator ukax colerat akham sasaw arsüna:
  - Jïsa, janiwa inspiración utjkiti, janiwa q"uchumpi distrayasiñakiti!
  Charlotte kullakajj akham sasaw achiktʼasïna:
  - ¡Juma pachpaw q"ucht"añama! ¡Jumajj wali chʼamanïtawa!
  Ukat Gerdax nina irpkasax q'uchuñ qalltäna;
  Markampi ejercitompixa pä pilaranakawa,
  ¡Uka patxaruw planetax samartʼi!
  Jiwasan markasax chuchusampiw jark'aqapxätam,
  ¡Ejercitomax taqpach jaqinakan junt"uchatawa!
    
  Qhixu qhixunakax thayakiwa, qhanax wali junt'urakiwa,
  ¡Uka ametralladorax pallapallan amparaparuw ch"allxtayäna!
  Jiwasax wiñayatakiw jumampïpxta, markasan,
  ¡Uñisiritakix mä sepultura allsuñäni!
    
  Jïsa, awisax fortuna ajanupax qhurupuniwa,
  ¡Uka balajj chuymasaruw chʼalljjtayañ yantʼi!
  Jupax mä juk"a qhipäxar kutt"awayxäna ukat ch"axwirix jiwxänwa,
  ¡Tatitu heroen punku jist"arañamawa!
    
  Jan manqhankir alaxpachanxa sumankañaw utjistu,
  ¡Paraíso, bendito nuwasirijj janiw qhantʼkiti!
  Nayax nayamp chikaw awki markajan sumankañ apt'asta,
  ¡Wawanakasajj atipjäwin achup malltʼapjjani!
  Gerda kullakajj qʼochtʼaskäna ukhajja, jukʼamp llätunka tankanakaruw atiptʼäna, ukhamatwa puntuación jukʼamp sumäjjäna.
  Ukat Charlotte kullakajj akham sasaw qʼochuñ qalltäna:
  Alluring warawaranakan alturanakapa, .
  ¡Jan tukuskir jayanakaruw irpapjjtamjja!
  Ukat akapachan amuyt"ir jaqinakasaxa,
  ¡Icarus sat avión apnaqañ samka!
    
  Uñkatataxa alaxpacharu uñtatawa, .
  Uka esferax llamkt"añax ch"amawa..
  Nayrïr Arquímedes tornillos ukanakat - .
  ¡Jupanakar amtañax wali jaya ukat qarjañapunïnwa!
  Aka chiqanx imill wawax janiw sayt"añjamäkänti ukat jupapachpaw amtañar ukat pallapallañ qalltäna... Tripulantes de tanques soviéticos ukanakax janiw uka ch"axwawinakarux yäqapkänti, Magdax autopropulsado arma ukax ukarux chikañchasirakïnwa. Ukhampachasa, mä chhijchhi thaya pachanx janiw chiqpachans kawkhans, kunas ukat kunjams ch"allt"asi ukx uñjkasmati. Ukatjja, panpacha tanquenakajj chhaqtjjänwa, ukat niyas janiw chʼiyar chʼiyar chʼiyar chʼiyar chʼiyar chʼakhanakat yaqhachatäjjänti. Ukat machaq pistolax juk"amp jan uñjkañänwa, ukat tukuyarux mä silenciador ukaw utjäna, ukax mä qhanampiw utjäna. Akax Fritz ukan juk"amp k"ari maquinapawa.
  Carpa cruzana, khititix uka pachax lado warkt"atäskäna, wali kusisitaw q"ucht"äna:
  - Warminakax ch"axwapxi ukhaxa, ¡janiw ch"axwañar mantañax juk"amp askixa!
  ¿Qhawqha jan waltʼäwis utjaspa pä autonakajj sapa mayni tunka payan toneladanakäki ukajja? Ukampirus aka tuqinx personal ukanakax taqi kuns amtapxi. Imill wawanakax niyas janipuniw faltasipkänti, janis taqpach golpes ukanakax jiwayañjamäkchïnxa. Kimsa jan ukax pusi armadura inclinada kimsa tunk pusinix mä ricochet ukaw churasïna, niya tunka payan impactos ukanakax kunayman grados de daños ukaruw puri, ukampis uka kastax jasakiw pampanx askichasispa. Ukampis niya phisqa tunka soviético autonakaw jan suma armaduranïpkäna ukanakajj sinti jan waltʼayatäpjjäna.
  Amuyt"añataki, comandantex kimsa tunk pusinix chhuxriñchjasiñ qalltapxäna, kunawsatix municionanakax phallawaykäna ukhaxa. Uka torretajj wali jayaruw jaqontäna, ukat barriljj mä volanter uñtataw muytatäna. Jaqinakax jiwapxarakïnwa.
  Tanque soviético ukankirinakajj qhepatwa chʼajjwayasipjjatap amuyapjjäna, ukat contra ataque lurañwa munapjjäna.
  Tigre imillanakax wali jisk"akiwa, ukampis 82 munición carga ukax Pantera ukar uñtasitawa. Ukhampachas munición ukax nayraruw samart"i ukat imill wawanakax codos ukanakap jupanakarux raspachapxi. Ukampis jichhax kunas ch"axwañax utjaskakiwa, ukat jak"achasiñax juk"amp jasakiw rusanakax ch"axwañataki.
  Gerdax wali jank"akiw ch"akkatasi ukat yaqha tank chatarra ukar khitasinx akham sasaw jisk"at arsu:
  - ¡Diosax pampachapxita! ¡Akanakax jan axsart"ir waynanakawa, ukampis mä comandantepax q"al loco ukhamawa!
  Charlotte kullakajj histérico ukham jiskʼat arsüna:
  - Jiwasaru mantanipxani ukhaxa, ¡tukuyañawa!
  Chiqansa, kimsa tunk pusini jaqinakax sarnaqkasax pallapallanakamp jiwayapxäna, chhullunkhayampiw ch"amakt"apxäna, uka ch"axwañat khathatipxäna. Chiqansa, jupanakan golpenakapax jukʼakiw utji, disparonakapax janiw chiqapäkiti, ukampis tanquex chhuxriñchjatawa.
  P"iqipax wali suma jark"aqatawa ukat armadurax, kuntix maynix sischispa, wali sumawa, cementado ukhamawa. Ukaxa sañ muniwa, jilxatata ch"amañchawi pataxa mä suma ricochet churaraki, kunjamatixa mä conejo saltaski ukhama.
  Ukampis manqhanx wali axsarañawa, mä tambor ukar makhatañjamawa ukat jach"a thujrunakamp jawq"jatäkaspas ukhamawa.
  Chiqans, cabinax wali junt"ünawa, ukampis kunapachatix bikini ukan jikxatasktan ukhax juk"amp sumaw ch"uqi ch"uqiruw ch"allt"asi. Ukampis kunatix juk"amp jan walix ukax concha soviética ukax rodillo ukan chiqap delantal ukar ch"allt"ata. Ukax auton apnaqañapatakix wali askiwa, nayra manqhan mä palanca ukham. Ukampirus, rodillos ukanakax janiw escalonadas ukhamäkiti, jan ukasti mä sapa carrito ukhamawa, ukhamax tanquex wali sarnaqaspawa. Kutt"asim ukat juma pachpaw sarxasma. Ukajj nayratpach luratäñapänwa. Ukat ukhamatwa popa jarkʼaqasiñajj jukʼamp jan chʼamanïjje. Ukat ángulo de inclinación ukax juk"amp jisk"akiwa. Ukax ch"allt"asispa ukhaxa, inas p"akjaspa. Rusonakan pistolanakapax janiw ukhamakiti.
  Gerdax jisk"at arsüna, wasitatw manqha pachan regalop semiautomático pistolapat antutäna:
  - Ukampisa Pasaran!
  Ukhampachas aka aruxa, jan ukax juk"ampirus español comunistanakan lema ukax alemán tigre nuwasirinakatakix taqpach jan askïkaspas ukhamaw uñtasi. Taqi kunat sipansa, nazis ukanakax Franco jupan chiqaparuw ch"axwapxäna. Awisax pallapallanakax yaqha jaqinakan técnicas ukanakap taqi chuyma apnaqapkchisa.
  Kunawsatix ch"axwañax utjkän ukhax Charlottex Laska autopropulsada arma ukx mä juk"a turkatayna, ukatx chiqap rodillo ukax concha ukamp t"unjatätapax jupanakatakix mä jan walt"äwiw uka tuqitx utjawayi.
  Tanques soviéticos ukanakax janiw jach"a thakhinjam jank"ak chhijchhi taypin t"ijtapkänti, ukampis jank"ak saltañax amtaparuw jark"äna ukat jank"akiw sarapxäna.
  Aka chiqanx conchas ukanakax punto-blank ukanw jaquntatäski.
  Ukat Gerda kullakajj wali chʼamampiw ninamp nakhantäna, wal chʼuñusa. Armadura inclinada ukaxa
  ukax mä ricochet ukaw nayraqatarux churaraki, ukampis jupanakax punto-blank ladonakaruw ch"allt"apxi...
  Charlotte kullakajj akham sasaw arnaqasïna:
  - ¡Ukat infierno manqharu tukuyaskchisa, janiwa cunaru kutt"käti!
  Imill wawanaka, nayax tukuykamaw ch"axwañ munta, ukampis conchas ukanakax ladonakat jank"akiw jaltxapxi ukat ch"uqt"asipxi, rodillonak p"akjasa. Armadurax ch"iyjataw ukat autox ninamp nakhantawayi.
  Gerda kullakax mä amtar puri:
  - ¡Autonak phust"asax sarxapxtwa!
  Charlotte kullakajj wali llakitaw akham säna:
  - ¿Jumaxa hierro jaquntañ muntati?
  Gerda kullakajj amtasajj akham siwa:
  - ¡Metalat sipan juk"amp wakiskir yänakax utjiwa, sañäni, marcos!
  Charlotte kullakax mä jisk"a cámara de películas ukar ch"iyjasaw arnaqasïna:
  - Ukampis jiwasan jach"a lurawinakasax wiñayatakiw qillqt"atäni!
  Gerda kullakajj qʼala amparanakapampix palancaruw muytayäna, uka palancajj explosivonak nakhantayäna, uka tanquejj yantʼañatakejj mä tanqueruw tʼunjäna. Tigre imillax ukham obra de arte t"unjatapatx walpun llakisïna, ukampis kawkirus saraspa, jan ukhamäkaspa ukhax pallapallanakax soviéticos ukanakax jan ch"amanïñ jark"atäpxañapawa, jan uñt"at tecnologías ukanakar katuntapxaspa ukhaxa.
  Ukatwa Laska sat jawir phallapxäna ukat mä chhijchhiruw chʼalltʼasipxäna, ukhamat jan uñtʼat jakäwinakap qhispiyañataki.
  Magda von Singer ukat Christina jupanakax janiw qhipäxar kutt"añ munapkänti ukat autopax chiqap conchas ukanakamp ch"iyjataw uñjasi. Akax destino - kuna ch"axwäwin jan khuyapt"ayasir Pallas ukanaka. Kunapachatixa qhipäxaru kutt"añaxa wakisi, chuyma jaytaña. Ukampis imill wawanakax wali yatiñampiw nuwasipxäna, ukat niya taqpach municionanakap tukuyañ atipjapxäna. Ukampis jichhax imt"asipxañapänwa, mä chhijchhi ch"uqi taypin katarinakjama, ukat ukanw jan jark"at soviético pistolanakat mistuñ yant"apxañapäna.
  Kunawsatix ch"uñump ch"uñuntatäki ukat bikini ukan jikxatasktan ukhax ch"uqi manqharuw makhatañax janiw juk"amp kusiskañ amtäwikiti. Ukampis ¿qhawqha kutis akapachan kuntï jumar kusisiyki uk lurasma? Kunjamakitix, sañäni, qhanax sintipuniw Christinax divina kayunakap ch"allt"añ atipjäna, jupax tukuykamaw ch"axwäna. Ukampis ukaw uka tawaqurux jukʼamp colerayäna ukat akham sasaw arnaqasïna:
  - ¡Honor ukat jan axsarañax janiw pesaje ukamp aljatäkiti!
  Magda kullakajj nakhantatänwa, ukat qʼomachat ñikʼutapas chʼakhanakampi chʼalljjtayatänwa, jupajj akham sänwa:
  - ¡Ninax junt"upuniwa, janiw ninakiti!
  Ukampis tanques soviéticos ukanakax uka lurañax jukʼamp facilakïpxänwa. Mä colerasisaw jaytjata "Comadrejas" ukanakarux jan kuna khuyapt'ayasisaw ch'axwapxäna, tunka tunka conchas ukanakaw p'akjat metal ukar jaquntapxäna. Uka pachparakiw yaqhip tanquenakax escotillanakat jaltxapxäna ukat mä cascada ukan cascada ukham uñt"ataw Alemania markan autonakapar ukhamarak q"añu arunak apnaqirinakarus ch"amanchapxäna.
  Magda kullakajj akham amuyasajj chuym chʼalljjtayasïna:
  - ¡Jupanakaxa, bolcheviques jupanakaxa, chiqpachansa, ch"amanipxiwa, ukampisa sinti jan culturanipxiwa!
  Christinax lakapar jaquqanir chhijchhiruw thuqhuntasinxa, jan suyt"ataw wali chiqapar uñjañ uñacht"ayäna:
  - ¿Jumaxa jiwasana ch"axwirinakasaxa juk"ampi suma amuyt"tati?
  Magda kullakajj sawkasisaw akham säna:
  - Chiqpachansa, atipjañat sipansa juk"amp askiwa. Cáucaso markax nayratpach jiwasankiwa, ukatx Moscú markax mä pä patak kilómetros ukch"akiwa... - Ukat miel rubiax wali ch"amampiw jach"a ñik"utanakap q"al ch"allxtayäna. - Jan ukaxa traición ukana arst"awinaka apt"asiñ muntati?
  Christina kullakajj taqe kunwa sum uñjäna, jupajj kayupampiw mä chʼiyar laqʼa phuchʼu jiltayäna ukat jachʼat arsüna, akham sasa:
  - Awisax amukt"añax juk"amp axsarkañ kasta aljantañawa.
  Arumax, thaya thayt"awi ukat chhijchhix pusi imill wawanakarux mä suma ch"am churawayi.
  . 15 JAQTHAPI.
  Ukatjja, janiw uñisirinakarojj chʼiyar chʼiyar peinañasa ukat qʼala kayuni saxranakar chʼiyar chʼiyar chʼiyar thaqañasa amtapkänti. Ukatwa chʼiyar chʼiyar imtʼat nuwasirinakajj qhepar qontʼasipjjäna, ukat soviético tanquenakajj nayrar sartapjjäna, mä pʼeqtʼäwi lurasa. Patak jila autonakajj pʼakjata, mayjtʼayat ikintatäkchïnsa,
  ukat tigre imill wawanakan lurawipa.
  Jilapachax soviético soldadonakax nayrïr urunakanx mä qawqha askinak jikxatapxäna ukatx uñisirinakan formacionanakaparux wali sum mantañ atipxatayna.
  Fritz ukax pachpa Tikhvin uksaruw kutt"awayxi ukatx markanx kayuk ch"amanchañatakiw ch"amachasiwayi. Natural ukhamawa, utanakas ukat qamañ utanakas jupanakpachax wali jach"a jark"aqatawa, nayrar sartasir soviético soldadonakatxa.
  Uka jan axsart"ir pusi tigre imillanakax Tikhvin markar kutt"añ atipxatayna. Ukampis markar arxatañatakix ametralladoranak apthapipxañapänwa. Ukampis tankers ukanakatakix janiw ukax juk"amp kusiskañ kusist"añakiti.
  Charlotte, nayrar sartasir infantería ukan kutt"ayasa, yaqha wila pallapallaruw jutir pachar khitasax akham sasaw qhanancht"awayi:
  - Walikiwa, ¿janit monstruonakäktanti... Ukat tesoro katuqañ munaraktanwa!
  Tikhvin markax alemanonakan katuntat uñjasipkchïnsa, wali jan walt"ayataw uñjasiwayi.
  Jichhax Krauts jupanakax barricadas ukanakaruw muyuntapxäna ukat mä jan atipt"kay línea de defensa lurañ suyapxäna.
  Gerdax sapa ch"axwawinakampiw pallapallanak jist"aratayna - jupax cartuchonakap uñjañapawa. Soviético soldadonakax sinti walja tanques ukanakaruw chhaqhayapxäna ukat ukhamat infantería ukanakax ataque ukar sarapxäna.
  Chiqansa, modelo soviético ukan blindat aptʼatanakax janiw utjkänti. Ukatpï pallapallanakax jiwayañatak khithatäpxäna. Ukat ametralladoranakampi, ametralladoranakampiw jupanakarux jikisipxäna. Pusi jaqinakax wali sum ch"axwapxäna ukat wali yatiñampiw barricadas ukar imantasipxäna.
  Gerda kullakajj yaqha soviético soldador iktʼayasajj akham sasaw qʼochüna:
  - Mä jach"a ch"axwäw phuqhañaw wakisi - jan ukhamäkanixa janiw kuna amuyunak jakañanx jikxatkañäniti!
  Uka nuwasïwijj markpachanwa wali chʼamachasïna. Ukat bombanakax niyaw alaxpachat jaquqanïna, juk"ampirus pachax amuyasisaw juk"amp sumaptawayxäna, ukatx Krauts jupanakax p"iqinchäwiruw puripxäna.
  Gerda kullakajj wali coleratapuniw suma qʼala amparanakapamp mä puñal jaqontäna ukat akham sasaw arnaqasïna:
  - Jiwasan ch"axwawisax atipjaniwa, jan ukhamäkanixa janiw ukhamäkaspati!
  Charlotte kullakajj ukhamarakiw kuttʼayasajj akham säna:
  - ¡Mä atipjäwikiw utji, ukampis mä jach"a atipt"äwi!
  Gerda, mä jisk"a ch"axwawimp walja ch"axwirinakar khuchhuqasax saskakiwa:
  - Ukampis atipt"añax janipuniw jisk"akïkiti!
  Soviética autopropulsadas armas ukanakax Tikhvin ukar jaquntatäna, artillería de campo ukat sitio de sitio ukanakax mä juk"a qhipatwa purinipxäna. Fritz jupanakax arxatäwip ch"amanchapxäna ukat presión aérea ukanakas ch"amanchapxäna. Soviético soldadonakajj machaq avionanak tantachtʼasipjjäna.
  Legendario Marsella ukan uñstatapax equilibrio de poder ukarux wal mayjt"ayäna.
  Jach"a as ukax ME-309 ukaruw jalxatäna, ukax wali ch"aman armawa. Ukat chiqpachansa thakipan taqiniruw qʼal chhaqtayäna. Soviético ejercitopas ukham monstruojj aire taypin uñstawayi sasaw qhan yatiyäna.
  Marcel chachajj janiw kunjamatsa jan wali jaqëkaspas ukham amuyaskänti, janirakiw qhoru jaqëkaspas ukham amuyaskänti. Jupax Wila Ejército ukamp nuwasisax Pachamamar qullan lurawip phuqhañakiw sasaw amuyäna. Ukatjja, nazi sat jaqenakan jan wali luratanakapat walja cheqa yatichäwinakaw jupatak jan yatkänti. Ukat sintipuniw chʼaxwäwit sapxirïna.
  Ukampis akax nayrïr super-asno nuwasïwiw kutt"aniñap qhipatxa. Bombarderos soviéticos, avión ataque ukat ch"axwirinakax jaltxapxi. Jupanakax qhanaw Wehrmacht ukan unidades terrestres ukanakar mä jach"a ch"axwäw churañ munapxi. Ukampis Marcelax taqi ukanak uñji ukat phisqa jan ukax suxta kilómetros ukch"a jayatw pallapallanak jist"arawayi, ukat nayrapat sillp"i.
  Maquinanaka soviética ukat jan axsart"ir asnakax janiw chiqpachapun uñisirir uñjapkänti, kunawsatix avionanakapax phallañ qalltapxäna ukat ch"iwipax t"unjañ qalltapxäna. Marcelax jan amtampiw ch"axwäna, ukampis amuyt"asisaw ch"axwäna. Sapa pilotojj kawkirus tʼijtani ukat chʼiyar monstruopar irpañapa uk nayratpach yatkaspa ukhamänwa. Ukatwa mä waynax wawa ajanunïki ukax chʼiyar armadanak qʼumachasïna sasaw amuyasïna.
  Machaq Marax thaya ukhamäkchïnsa, wali juntʼüxänwa. Soviético soldadonakax jan ch"amampi ukat jan jaytjasaw Tikhvin markar katuntañ yant"apxäna. Fritz jupanakax qala chuymampiw arxatasipxäna, markan qhiparañ yant"apxäna, kawkhantix jan atipjañjam Leningrad manq"añ arteria ukax jikxatasïna. Ukatjja, alemán soldadonakan wali jachʼañchatäpjjatapatwa parlasipkayäta, jupanakajj jachʼa markanakar jaytañajj chʼamakiwa ukat phenqʼarakiwa.
  Kunjamtï suertex siskänxa, pachax juk"amp sumaptawayxänwa ukatx walja uñisirinakan bombarderonakapax, juk"ampis jach"a Yu-288 ukanakax soviéticos soldadonakan posición ukanakap ch"allt"apxäna ukat comunicaciones ukanakaruw bombardeapxäna.
  Yak-9 ukat Lagg-5 uka avionanakax soviéticos ukanakax armamento ukat jank"akïñapatakix uñisirinakat sipanx juk"amp jisk"akiwa. Jisk"atpachax ME-309 ukax mä dragón ukham jan ch"aman soviético autonakarux t"unjatayna. Ukhamarus alemanes jupanakax mä táctica doble esclavo ukham lurapxäna, ukax ventaja numérica ukar sum apnaqañ yanapt"äna ukat yaqhip maniobrabilidad jan walt"awinak jisk"acharakïna, ukax tenaz, wali armado, ukampis jach"a alemán autos de los últimos Focke ukat ME ukanakan. Ukhamarus, ME-262 jets ukanakax frentenakan uñstañ qalltawayi, ukampirus aka maquinax janiw jichhakamax taqpach técnicamente confiable ukhamäkiti, ukhamarak mä juk"a k"acha, juk"amp maniobrable ukat juk"amp barato modificación HE-162 ukataki. Qhipa maquinax lurañax juk"amp jasakiw ukat técnicamente ukax jet Messerschmitts ukanakat sipanx juk"amp atiniskañarakïnwa. Ukampis uka apnaqañatakejja, wali yatxattʼat avión apnaqerinakaw munasïna. Kunatix mä juk"a desvalorado ukhama suma cualidades aka desarrollo ukhama avión jisk"a pesaje - ukhamakiw 1,6 tonelada ch"usat, jisk"a qullqi ukhamarak fabricación producción, ukat uraqpachan wali suma maniobrabilidad.
  Ukampis uka as alemananakajj aka maquinar sum yatipkäna ukanakajja, uka maquinat wal jachʼañchapjjäna. Huffman, Marsella qhipat payïr numeron piloto, khititix jan jikxatañjam qhiparkäna, jupax juk"amp sumaw jikxatasïna. 300 autonak jaquqanitapat sipan juk"ampi, Huffman jupax Cruz de Caballero de la Cruz de Hierro ukan jach"a premio katuqawayi, roble laphinakampi, espadanakampi ukat diamantenakampi. Jupan tácticapax jak"achasiñataki, ukatx ukatx ch"allt"asisinx kutt"aniñatakix HE-162 ukanx juk"amp askiwa. Ukatwa Huffman chachajj jakʼat nuwasiñan wali yatiñanïtap uñachtʼayäna. Marsella markanx 3117 avionanakax jaquqaniwayi ukax wali jan phuqhañjamakchisa.
  Ukatjja, 1944 maran enero phajjsit 2 urunak saraqatarojja, uka legendario pilotojj alajjpachan uñstäna ukat ukhampachasa Hitler chacharuw amuytʼayäna, alemán soldadonakajj jan walin uñjasipjjatap amtayäna, ukat alemán soldadonakajj jukʼamp chʼamani equiponakajj qhanaw chʼiyar chʼiyar jaqontasipkäna. Ukhamatw Tikhvin muyuntat markar avión ukamp yanapt"añax wakisi, kawkhantix alemán soldadonakax utt"asipxäna, ukat markar jak"achasiñatak taqi chiqanakar bombardeañaw wakisi.
  Tigre imillanakax uraqiruw ch"axwapxirïna, ukat super as ukax alaxpachanw ch"axwapxirïna.
  Nayrïr urux Marsella markax suxta kutiw mistuwayäna ukatx patak jila avionetas soviéticas ukanakaruw jaquqanïna. Chiqansa, 4 uru anata phaxsitx mä akatjamat pachax jan walt"ayawayi... Mä chhijchhi thayaw sartawayi, ukat soviético soldadonakax uka markar ch"axwapxäna.
  Uka jach"a pusi Terminator imillanakax mayacht"asis nuwasiñ munapxäna - amparat amparkama. Ukhamajj jan uñtʼat suma ukat jiwayirjama. Thaya utjatapatxa, camuflaje uchasiñataki ukat janqʼu isimpiw nuwasipxirïna.
  Karas ninja waynax yanapt"iriw purirakïna. Mä jan axsart"ir wawa terminador, jupax janiw thaya ajjsarkänti ukat shorts ukampikiw nuwasïna. Jupan junt"uchasiñatakix crema camuflaje ukakiw utjäna, ukax chocolate ñik"utan ñik"utaparux janq"uruw tukuyäna, uka chhijchhix jalluskakitaynawa, ukat taqpach callinakaruw ch"amakt"ayäna. Ukatjja, nuwasïwinjja, metalat lurat wali jiskʼa disconakampi ukat katana espadampiw jaqontäna. Ukampis chiqans wali sumaw ch"axwäna, ukat katuntat armanakatxa. Ukampis imill wawanakax janiw automático fusiles apnaqañ jaytapkänti.
  Ukham armanakax ametralladoranakat sipansa jukʼamp chʼamaniwa, ukat jukʼamp wakiskirïki ukax jukʼamp atiniskañawa. Ukampirus MH-44 fusiles de asalto, kamachirjamax janiw alemanes ukanakarux aynacht"aykänti. Kimsïr juyphi pachatakejja, Alemania markankir suma aceitempi uchat chʼajjwañ maquinajj wakichtʼatäjjänwa. Jisk"atpachax mä chhijchhi thaya pachanx Focke-Wulf ukat ME jupanakax calefacción apnaqasaw soviético soldadonakarux usuchjat inyeccionanak churañ atipxatayna, ukampirus mä juk"a inyeccionanak churañ atipxatayna.
  Gerdax jan amuyt"asisaw ch"axwantäna, kawkhantix soviético pallapallanakax jaquqanipkän uka tuqir jan uñch"ukiñ yant"asa. Walja ch"axwirinakax wali waynäpxänwa, tunka paqallquni jan ukax tunka suxtan maranipxänwa. Infantería ukax uraq khathatinakampiw jawillt"ata, taqi yänak apthapisin. Chiqpachansa, waljaniw chhaqtxäna.
  Ukampis Krauts taypinx walja yaqha markankirinakaw utji. Jisk"atpachax Suecia markanx nazis ukanakax jichha chhijllawinakan atipt"apxi, ukat aka territorio títere ukax Tercer Reich ukan apnaqatawa. Suma, Suecia markat pä divisiones ukat pusi brigadas ukanakax voluntarios ukhamaw purinipxi. Pachpa markanx tantachawinakaw utji, walja jaqinakaw ch"axwañ mayipxi. Ukat Hitler ukat Carlos XII sat chachan fotonakapwa uchasipxi.
  Ukhamat Suecia markan directa ch"axwäwir mantañax mä juk"a pachakiwa. España ukat Portugal markanakax niyaw ch"axwapxi, ukampis juk"amp juk"ampiruw soldadonak khitapxi. Ukat jichhax juyphi pachanx Cáucaso qullut juk"ampiruw mä chiqar makhatañ yant"apxi. Cuerpo brasileño ukax Asia Central uksar salto lurañatakix wakicht"ataw uñjasi, kawkhantix movimiento Basmachi ukax machaq ch"amampiw sartaski.
  Ukampis ukax taqpach detalles ukhamawa; Aka waynanakaw colerat nuwasipxi, amuyapxiwa, wali axsarkañ t"aqhisiñanaka ukat mä jan jark"at lazo ukaw katuntat suyt"apxi. ¿Aleman jaqenakat kamsaraksnasa? Ukampisa, ¡janiw azúcar! Ukhamarakiw jan walt"awinakax utjani, waljaniw Siberia markan jiwapxani, ukampis ukhamakipans janiw jan yaqhachas warkkatapxaniti.
  Gerda, clip ukar mayjt"ayasa ukat gris abrigos ukamp isthapt"at pallapallanakar khuchhuqasa - rusanakax janiw taqinitak camuflaje ukanipkiti, amuyt"awayiwa kunas jupanakar suyt"aspa katjatäpxaspa ukhaxa... Ukat jupax jachaqt"asiwayi uka posible sexy, wali suma aventura. Chiqansa, qhipat Siberia markanx jukʼamp jan waliruw purini. Kunjamatixa aka thayaxa purini - lanzallamas junt"u umaxa juk"ampi sumawa. Wasar pampanxa, jank"akiw junt"u laq"ampi yatintasipxäna ukat q"ala kayukiw t"ijtxapxäna, ukampis akanx janiw ukhamakiti. Mä pä horanak bikini ukan thaya taypin sarnaqasax khathatiñ qalltäna ukat baño ukan junt"uchasiñaw wakisïna. Ukanjja, SS sat batallón de élite sat waynanakaw mä escoba de abeto sat animalan jawqʼjatapajj cuerpop juntʼuchasipjjäna. Suma, ukat janiw mä escoba ukampikikiti, chiqans - ajllit, suma uñnaqt"an ariano waynanakaw utji, ukax jumatakix wakisiwa!
  Nayra phinq"asiwipax nayratpach q"al chhaqtawayxi, jan ukax inas, jan ukasti, mä warmi macho ukan samarañ jikxatapxi. Ukampis jichhax mä juk"a qhipharxapxañapawa - infantería soviética ukanakax jak"achasiñ utanakar jiwat jaqinakar phuqhantasax sinti jan walt"ayir jak"achasipxänwa ukat granadas ukanakamp jaquntañ qalltapxäna.
  Jaya tʼaqa tʼaqañaw wakisïna, ukhamat tʼaqa tʼaqanak taypin jan purtʼasiñapataki.
  Magda kullakax mä metralla ukan mä jisk"a khuchhuqañ katuqatayna, ukat uka tuqitx kimsa segundos ukjanx llätunk balas ukanakaw jaquqanïna. Pallapallanakax soviéticos ukanakax niyas jan p"akjataw t"ijtapxäna, mä juk"a qunt"asisaw t"ijtapxäna ukat clip ukax jan walt"ayatanakaruw jikxatäna. Christinax llätunk muyuntatw mistuwayaraki. Uka agresivu wila saxrax akham sasaw akham säna:
  - ¡Jan axsart"ir jaqinakan locoparux, mä q"uchu q"ucht"apxta!
  Ukampis soviético soldadonakajj ukajj jakañan yatiñapätap uñachtʼayañwa amtapjjäna. Alemán ametralladora de asalto ukax taqi ch"amampiw ch"allt"i, ukat disparos ukanakax jan yäqatäkaspas ukhamawa. Pallapallanakax liwxatasipkchisa, qhispipki ukanakax t"ijtasipkakiwa ukat granadas ukanakas niya ch"usat jaquntasipkakiwa, ukax nayratpach lurasispawa.
  Carpa cruzana sat animalajj wali yatiñampiw disconak jaqontäna, mä pallapallampiw pä jan ukajj kimsa soldadonakar khuchhuqaraki. Ukatx espadapampiw atacaraki, ukax ametralladoras ukat fusiles ukanakaruw khuchhuqaraki - ¡fósforos ukanakar uñtasit jasakiw khuchhuqaraki!
  Ninja waynax wali jisk"akiwa, tunka mayan jan ukax tunka payan maraniw uñnaqt"ani, ukampis jupax wali jank"akiw... Janiw jupar ch"axwañatakis ni arxatasiñatakis pachax utjkiti. Wawax yurïwitpach uywata ukat yatichatawa, espadanak wawar jaquntäna, ukat cintanak apsuñapataki ukat khuchhuqañapatakiw wayt"äna, hielo p"iyaruw ch"allt"äna, especialmente yatichat pusinakaruw uñstayäna. Suma, ukat juk"ampinaka, mä genética tuqit yatxatat waynar chiqpach jiwañ maquinar tukuyaña. Mamapax pä tunk phisqhan generación ninja ukhamawa, awkipax mä ch"aman layqa siberiano ukhamawa, ukat soviético, "soviético" gobiernon uñisiri ideológico ukhamawa. Suma genética ukat magia ukamp entrenañax uka waynarux ninjas ukanakat sipan juk"amp sumaruw tukuyäna. Ukat naturalmente, Hirohito emperador, alemanonakar uñacht"ayañataki, jupanakax janiw wali suma supermenes ukhamäpkiti, jan ukasti Japón markanx wali suma waynanakaw utji, uka waynarux frente alemán-soviético uksaruw khitäna.
  Ukat carpa cruciana (cruciano challwax samurai ukan jach"a jach"a tukutapa ukat ch"amanïtap uñacht"ayi!) mä suma nuwasirjamaw tukuwayi.
  Amuytʼañataki, qʼala kayunakapampi, walja horanak wali thayampi mä jukʼa wilaruw tukuwayxi, ukat mä ñikʼutat sipansa jukʼamp jiskʼa acerot lurat mä disco jaqonti. Ukat amparanakapanxa pä espadanakaw mä kutikiw utji, ukhamat uñisirinakan denso filanakapar jan chʼamäñapataki. Kunjams axsarañjama aka wawa terminador, ukax nayrïr kutiw soviético pallapallanakax, jan jark"aqasiñjam espadanakan jawq"jatapata ukhamarak lanzamientos de discos ukanakampi, chiqpach axsarañ uñjasax qhipäxar kutt"apxatayna.
  Imill wawanakax clips mayjt"ayasax juk"amp jank"akiw ch"axwañ qalltapxäna, jan ukax juk"amp jank"akiw ch"axwañ qalltapxäna.
  Infantería ukankirinakan jiwat cuerponakapax montículos ukar muyuntatänwa. Niya jankʼakiw thaya taypin qʼañuchasipjjäna, ukat machaq soldadonakaw jupanakar makatapjjäna. Ukhamaw jupanakax makhatapxäna ukat chhaqtäwinakap jakthapipxäna. Ukampis ninjax ch"axwäwiruw mantawayi ukat mayamp, axsarañ oladanakax mistunispa ukhama.
  Mä jan chʼamani ataquejj niya uru tukuykamaw utjäna. Jach"a chhaqtäwinakampi, soviético soldadonakax mä pä cuadras ukch"a uraqinak katuntapxäna, alemanes ukanakarux walja líneas ukan qhipäxar jaquntapxäna. Ukampis artillería ukan jan ch"aman yanapt"awipa - aviación alemana ukax nayrir urunakanx líneas ferroviarias ukanakaruw bombardeawayi, jupanakarux suministros ukat walja jan walt"awinak unidades nayrar sartaskir taypinx jark"aqawayi, infantería ukan sarnaqawiparux mä juk"a pachatakiw sayt"ayañapatak wayt"awayi.
  Ukham jan walinak lurañax wali chʼamäkchïnsa, tankinakaw nuwasiñar jaquntatäna. Tikhvin jak"an uñisirinakar p"akjañax wakisïnwa, Fritz jupanakax tecnología ukan ventajap apnaqasa, markar antutañkama.
  Ukat aka asalto ukanx mä juk"a jan walt"ayir amtäwiw lurasiwayi - tanque IS-2 uka apnaqañataki. Mä autox mä tanque de ruptura ukham uñt"atawa. Kunjamakitix mä ch"aman armax, kunatix jisk"a tasa de fuego ukat mä juk"a exactitud de fuego ukax janiw askïkiti yaqha jaqinakan tankinakapamp nuwasiñataki, ukampis jan blindat uñch"ukiñanakarux sum t"unjaspawa.
  Ukhamasti, markan utjki uka tankinakax bomba suicida ukhamäkchisa, posición ukanakar pʼakjañaw wakisi, nayraqatamampis pʼakjañaw wakisi.
  Kimsa tunka pusini jaqinakaxa nayraqata sarxapxani. Mä juk"a k"acha ukat jan jach"a autonakax mä jisk"a pista uksanw t"ijtapxäna... Granadas ukat cocteles molotov ukanakax tejas ukanakat jupanakarux jallu purintäna. Ukat gasolina ukat napalmo sat tanque camuflado ukanakaw phallawayi. Ukampis jachʼa chhaqtäwinakajj janiw URSS markan tanquenakapar jarkʼkänti. Jupanakax patak patak autonak chhaqhayasax marka taypiruw mantapxäna, ukat ukanx qala chuyman jawq"jawinakaruw mantapxäna. Faust sat wali suma cartuchonakas kimsa tunk pusininakan jan chʼamani armadura lateral ukanakap tʼunjäna, ukanakajj janiw soviético pallapallarojj ajjsarkänti.
  Kimsa tanque ejercitonakax mäkiw nuwasiñar jaquntatäpxäna. Stalin jupax Voronezh tuqir payïr huelga jaytañs amtawayi, Tikhvin ukar mä amtañ atipt"äwimp "Cuna de la Revolución" ukar qhispiyañataki. Combustible ukax mä jach"a límite ukarjam apsutäkchisa, mä pä horanak sapa uru auto apnaqañax petroleo caucásico ukax chhaqhawa, ukat machaq yapunak lurañatakix pacha ukat qullqiw munasispa, uka yapunakan recursos humanos ukax imperio soviético ukanx sinti pist"iwa pä frente ukan ch"axwäwimp chint"ata.
  Ukampis Tikhvin ukax Leningrad markan arteria ukat jakañ thakhiwa, ukat juk"amp askixa, ukax mä chimpuwa, kunatix soviéticos soldadonakax walja ukat suma armat fascistanakaruw atipt"apxaspa ukat atipt"apxaspawa. Ukhama, janiw uka chaniparux sayt"kañäniti...
  IS-2 tank ukax wali muspharkañ uñtatawa - kimsa tunk pusini ukar uñtasitarakiwa, torreta ukakiw juk"amp nayrar sartayata. Chiqans, barril pachpax thithita ukat jach"akiwa, janiw T-34-76 ukampi chikachasiñapäkiti, ukax wali ch"axwañ chiqanx apnaqatawa. Taqi jallu qallta phaxsinx janiw patak T-34-85s ukanakax titanic ukan ch"amanchawinakapamp luratäkaniti.
  Chiqaw sañ muni, torretan nayraqatapan vulnerabilidad ukax wali muspharkañawa - ukax ch"usawjawa ukatx janiw sinti thithi blindatäkiti.
  Carpa cruzada, jupax jisk"a ukampis wali ch"aman granadas explosivas ukanakaw tankinakar jaquntäna, jupax imill wawanakar t"ijt"asaw akham amuyt"ayäna:
  - ¿IS-2 ukata katxaruñani?
  Magda kullakajj uka amuyuruw yanaptʼäna:
  - Chiqpachansa, ¡mä muyuntañataki sarañäni! Uka chopping block ukaruw faltapjjta.
  Gerda kullakajj akham sasaw uka waynar ewjjtʼäna:
  - ¡Aka tankaxa pusi ametralladoraniwa!
  Karas imill wawanakarux nayranakap ch"irmthapïna, akham amuyasa:
  - Walikiwa. ¡Mä jukʼa tiempotjja, infantería ukankirinakajj wasitatwa nuwantapjjani, ¡jumajj jupanakaruw chʼiyjapjjäta!
  Magdax ninja waynarux akham sänwa:
  - ¡Jank"aki, terminador!
  Rosa talonanakax mä chhichhillan ch"iwipar uñtataw qhant"äna, karate wawax juk"amp jank"akiw t"ijtäna, campeón de sprint olímpico ukat sipansa. Qalltañatakix mä jisk"a t"unaw mä chhullunkha paquete ukamp axsarkañ IS ukar jaquntäna. Mä reacción ukaw utjäna ukat mä thiya chhullunkhaw mistunïna. Uka pachparakiw ch"iyar jet ukanakax kunayman tuqinakar ch"iqintapxäna, ametralladoranakarux juykhuptayapxäna.
  Walja infanterías ukanakar khuchhuqasaxa, Karas jupax mä ballista ukan nina nakhantat adoquines ukham t"ijtäna ukat torreruw makatäna. Mä gancho especial apnaqasaw escotilla jistʼarayäta ukat jachʼa tapa qhepar jaqontayäta. Ukatx taqi kunas sapurukiwa - mä qawqha columpios de dos espadas ukat phisqa tripulantes de un tanque pesado ukanakax p"iqinakap jaljasipxäna. Imill wawanakax jupar arktasaw jaltxapxarakïna, camuflaje de piel ukanakap jaquntasaw wasitat bikini ukan jikxatasipxäna. ¿Kunatsa auto apnaqañkamax tank manqhan juntʼüspa? 520 caballos de fuerza diésel motorax metales ukarux wali sum junt"ucharaki. Jïsa, imill wawax q"ala kayunakapax autox juk"amp sum jikxatasi, juyphi pachan botas especiales ukanakamp suela de goma sintética costillas ukanakampi. Servicio alemán cuartelmaster ukax jan wali juyphi pachan experienciap uñakipasinx machaq equipos ukanakaw lurasiwayi, ukanx kayunakax janiw thaya pachanx sinti congelaskiti. Chiqpachans mä p"inqaw Krauts jupanakax botas de fieltro ukanak local población uksat apsusipxäna ukat jupanakpachaw jaquntapxäna. Jan ukajj lipʼichit lurat pañuelonakampiw llawuntasipjjäna.
  Karas kullakajj Magda kullakarojj lakaparuw jampʼattʼäna, ukat akham sänwa:
  - ¡Walikiwa, akaxa jumatakixa tankiwa! Kawkhantï jukʼamp sum jiwayañ yatkta uka cheqanwa nuwasï.
  Gerda kullakax wali muspharataw uka waynan liwisi, elástico talonap jamp"att"äna ukat akham sänwa:
  - ¡Jumaxa mä milagrowa!
  Christinax saskakiwa:
  - ¡Ariano jaqinakan estandartepa!
  - Yattwa! - Sasa tomboy ukaxa chika jist"arat escotilla ukata mä saltampiwa thayaru jaltxatayna... Ukatxa tapaxa mä chhuxriñchjata jaquqanitayna... Ukata imillanakaxa uñisirinakan armanakapampi ch"axwañatakixa aski pacha katuqapxäna. Ukat uka pistolajj cheqapuniw wali chʼamani. Jichhak uñstki uka Lev-3, jan ukax kunjamtix "León Real" satäkis ukax 128 mm cañón ukampiw juk"amp ch"amani. Ukampis aka tanquex nayräxanx sapa copianakankiwa. Ukax 8 uru noviembre phaxsit jach"a phunchhäwinx Fuhrer poseído ukar uñacht"ayatawa. Chiqansa, janiw uka serien uñstkiti. Ukhamarus IS-2 ukax nayrïr t"ijtäwiparuw puriski.
  Jichhakamax tanques soviéticos ukanakas janiw mä disparos ch"axwapkiti, amuyataxa, chiqpachapuniw kuna disparos ukanakas ajllisipxi.
  Christinax sarcasmo ukham arsüna, mecanismo ukar turkasaw akham säna:
  - Eh, nayra yänaka... Aka chiqanx janiw automatizacionax utjkiti ukat taqi kunas manualmente lurañawa...
  Gerda, jupax uñacht"ayaskir anunakar manq"antatayna, jupax akham sänwa:
  - Ukat uñjañax crap ukat uñjañax janiw wakiskirïkiti. Jupanakax janiw sinti suma yatxatatäpkiti, kuna amtarus puriñkama.
  Magda kullakajj qʼala kayupampiw transmisión llamktʼäna ukat caja muytasajj akham sänwa:
  - Ukat ukhampachasa, kimsa tunka pusinimpi chikachasiñatakixa, mä juk"a nayraru sartawiwa utji. Yamas engranajenak mayjtʼayañajj jukʼamp facilakiwa. Cabinax mä juk"a ch"amakt"atawa, ukampis juk"amp jan ukax juk"ampiruw sarnaqasma. Chiqpachansa municionanakax janiw wakiskiti. Pä tunka llatunkani conchas...
  Gerda kullakajj akham sänwa:
  - Mä qawqha bunkers ukan ch"axwañatakix inas wakischispa, ukampis mä phuqhat tank ch"axwañatakix qhanaw jan wakiskirïkiti.
  Charlotte kullakax mä qawqha askinak tank ukan jikxatarakïna:
  - Ukampis ametralladora armamentox wali sumawa! Pusi ametralladoranakax suma jark"aqasiñatakiw yanapt"aspa. Ukat ukjatx aka "Mouse" uñakipt"awayta - pä "spitters" ukakiw ukham autotakix utji...
  Christina, motor revving up, ukax chiqanchawayi:
  - ¡Ukhamawa! ¿Akax patak llätunk tunk tonelada ukham jach"a tanquetakix mä armati?
  Magdaxa, mä pantera ukham mä búfalo jiwayirjama, qhuruchasïna:
  - ¡Wallpanakax larusipxiwa!
  Motor diésel ukax tanque ukar jank"ak puriñapatakix ch"amawa. Uñakipataw IS-2 ukax jach"a thakinx wali apnaqatawa, ukampis kunapachatix off-road ukax centro de gravedad ukax nayrar sartani ukhax mä efectow utjani. Ukampis janiw kunas, kunapachatï samartʼasma ukat mä suma amtar ajllisma ukhakama...
  Magda kullakajj tank torretap jistʼaräna, ukhamat jupar muyuntat jukʼamp sum uñjañataki.
  Ukampis akax yaqha IS-2 ukawa, ukax wali askiwa ukham tankinak juk"amp jach"a apnaqaña. Jupan qhipäxapanx kimsa juk"amp IS ukanakaw utji, ukampis maynix 85 mm ukjam juk"amp k"acha cañón ukaniwa. Ukhamarus, juk"amp jan walt"ayiriwa, jupax mä auto p"iqit p"iqir apkatañ yati, ukat juk"amp jank"akiw ch"allt"i...
  Magda kullakax pä kilómetros ukch"a jayatw ch"axwañ amtäna. Jupajj mä jiskʼa tonadampiw mayïna:
  - Torre nayraqataru chiqak ch"axwaña... Ukat... ¡Amuyastawa!
  Autox sayt"asxänwa, janiw suma t"ijtäwix utjkänti, ukat Gerdax óptica ukan jan wali luratapat quejasïna, ukax inas jan yatxatat wayn tawaqunakan pulitächïna, ukat barril ukarux uñch"ukirakïnwa. Imill wawanakax mä libra chikatani proyectil cargañ yanapt"apxäna. Uka rubio nuwasirix ajanuparux calzoncillo ukar uchatayna ukat alien auto ukar jikxatañ yant"äna. Chiqansa, janiw nayrax uka pistolatxa, modelo 1931 ukat apsuwaykataynati. Ch"amani, ukampis jan apnaqañjamawa, mä proyectil puntani ukax ricochet ukarux sensitivo ukhamawa. Jila partejja, uka pistolajj cheqas janiw tankinakatakis amtapkänti. Ukampis amuyataxa, 107 mm arma ukan antitanque modificación ukax 1940 maran luratawa, ukax sinti jan atiniskañjamaw tukuwayi ukatx jaytañaruw wayt"ata. Ukat akanx 2000 metros ukch"a jayat jan wali uñjañ condicionanakanx meta ukar ch"allt"añaw wakisi. Jïsa, ukat uñisirinakatakix ch"amakïniwa jaysañataki ukat ch"axwañataki, ukampis...
  Gerdax pistolan calzoncilloparuw jamp"att"äna, jank"akiw escotilla taypit uñch"ukisïna, lakapampiw mä qawqha chhijchhi apthapïna, manq"antasïna, q"ala talonanakap palancanakaruw samart"ayäna ukat... ¡disparatayna!
  Walpun mistunïna, ukat muñecanakajaru ukat waka qallunakajaruw chhuxriñchjasïna, ukat chhullunkhar uñtataw thujsarakïna.
  Jichha pachax mä jach"a arco ukanw jaltxatayna ukat... Nayraqatankir IS-2 ukax sayt"awayiwa, fumañ qalltawayi, ukatx municionanakax phallañ qalltawayi...
  Magda kullakajj wali kusisitaw akham säna:
  - ¡Ukhamawa jupanakaru churapxta! - Ukat lógicamente, jan ukax juk"ampirus jan lógicamente, amuyunakax mayjt"ayasa, sasaw arsuwiyi. - ¡Janiw jaqix armanak pintkiti, jan ukasti jaqin armanakapawa!
  Gerda kullakajj akham sänwa:
  - ¡Recargar!
  Ukat imillanakax tensión ukar puripxäna... Chiqans akax janiw jupanakatakix "Tigre" ukhamäkiti, jupanakax ch"uñupxañapawa, ukampis juk"amp kusiskañawa aka tuqitxa, juk"ampirus mä sayt"at tanquex jank"akiw thayt"i. Hierrox mä suma conductorawa.
  Payïr kutix Gerdax juk"amp jank"akiw ukat jan axsaras ch"iyar jaquntawayi. IS-anakax sartasipkakïnwa, ukat amuyataxa, janiw kawkhans pistolanakax jaltxapxi ukx yatipkänti. Ukat saytʼañax janiw Rusia markan costumbrepäkiti. Mä kutix mä orden utji... Ukat payïr conchax niyaw jan axsaras diana ukar ch"allt"aski...
  Gerda kullakax lakap liq"i ukat akham kamachi:
  - Ukat kimsïrix akanx...
  Walja pachaw pusi IS-1 ukax sarkasax pallapallanak jist"arawayi... Ukat, muspharkañawa, ch"allt"asiwayi, ukhamakipans mä sarnaqir autot ukham jaya chiqatx niyas jan lurañjamäkiti, ukampis ¡personal ukanakax taqi kuns amtapxi! Ukampirus mä 85mm armatakix jayankxatapax wali jach"awa, límite de penetración ukat sipanx juk"ampiwa. Ukampis torretanjja, mä jachʼa qʼejjo qʼejjow utjäna ukat nayraqatapan armadurapas kʼumaräjjänwa. Gerdax jaysañatakix pusir "carta-parcela" mä libra chikatani pesa... IS-1 tank ukan nayraqatapax jaljtawayi ukat naranja laxranakapax alaxpacharuw wali jach"at jaltxatayna.
  Imill wawanakax wali sumaw nuwasipxi... Uka urux jupanakatakix suertepunïnwa. Ukampis ejercito soviético ukan chʼamapajj janiw kikipakïkiti.
  Fritz ukan taqi ch"amanchawinakapampix, 13 uru anata phaxsitx jach"a ch"amanchawinakamp ukhamarak jach"a chhaqtäwinakampiw Tikhvin ukar apsutäna... Sapa unidades alemanas ukanakax muyuntat utat mistuñ yant"apxäna mä pasillo jupanak tuqir ch"allt"ata - suxta divisiones alemanas ukanakax mä kutix ajllit tanques Lev ukanakampi, heroico defensa ukar qhispiyañ yant"asa.
  Ninja waynampi pusi imill wawanakampix kimsa mosqueteronakan estiloparjamaw mä sapa escuadrón ukan thakhinak lurapxäna. Mä arunxa, kawkhantix nuwasiñampi ukat jiwat jaqinakar amukt"añax janiw utjkänti. Natural ukhamawa, IS-2 ukax jaytañaw wakisïna, ukampis thakhinx, jan suyt"ataw mä juk"a T-34-85 tank ukar puripxta, uka autox nayra pachan ukat jan ch"aman T-34-76 arma ukar lantintañatakïnwa .
  Uka autojj cascompi chasisampi uñtasitänwa, ukampis jukʼamp jachʼa torretajj jachʼa cañón ukat thiya cañón ukanïnwa. Pistolax Pantera ukar sipanx mä juk"a jisk"akiwa, kunatix proyectil ukax qalltanx juk"amp jisk"a velocidad ukat munición ukan calidad ukax juk"amp jisk"akiwa. Ukampis wali mayjtʼäwix janiw 76 papel gráfico ukham sinti jachʼäkänti.
  Mä ordinario "Tigre" ukatakix nayratpach jan walt'ayiriwa, mä "León" ukatakix janiw jichhakamax utjkiti - ukhamax 100 milímetros ukjaw inclinado. Mä ángulo ukhat mä chance uñstkchïnsa. Jan ukax cuerpon alaya chiqanwa, ukampis pista guardianakas utjarakiwa.
  Uka tanqueruw mantapxäna ukat tripulacionanakapat qʼumachapxäna. Chiqansa, manqhanxa wila chʼallxtataw utjäna. Pachpa autox taqpach machaqäxiwa, ukampis munición carga ukax mä juk"akiwa - 35 muyuntatanakakiw. Cabinax janiw sinti jach"äkiti, ukampis nayra kimsa tunk pusini cabinat sipanx juk"amp askiwa.
  Gerda kullakajj akham sänwa:
  - Ukat akanx mä comandante torre ukaw utji. Ukax sañ muniw mä ch"aman atipt"asir jaqinïtanwa. Jichhax rusanakax janiw ukham juykhüpkaniti.
  Magda kullakajj jan wali amtampiw jachaqtʼasïna ukat akham sänwa:
  - Ukat rusanakax niyaw suma ch"axwapxirïna, juk"amp jan wali uñjañampïkchïnsa. Ukatjja, ¡uka torrejj jukʼamp jachʼaruw tukuwayjje ukat ukar mantañax janiw chʼamäxiti!
  Gerda kullakajj akham sasaw jachʼat larusitayna:
  - Walikiwa, jïsa! ¡Akax jiwasan tanques ukanakatakix jach"a jan walt"awiwa ukat, inas, aka tanque ukan ventaja coronadora ukax utjchispa! ¡Yant"am, jikxatañamawa!
  Charlotte kullakajj akham sasaw qʼochüna:
  - Maya, pä, phisqha! "Tigre" ukax ch'axwañatakiw mistuwayxi!
  Christina kullakajj akham sänwa:
  - T-4 ukar jikisiñataki, kayunakax juk"amp jach"a, amparanakas juk"amp jach"a!
  Ukat ukhamatw mä tank ukar jank"ak sarapxäna, ukax EI ukar sipanx juk"amp jasakiw sarnaqäna... Gerdax amtasïna kunjams infantería soviética ukar pusi ametralladoranakamp jawq"japxäna. Jupanakax wali sumaw khuchhuqapxäna, ukampis rusanakax janiw kawkhans ukham jan walt"äwix jupanakar purintäna ukx amuyapkänti. Ukampis, sarxasax ataque ukaruw sarapxäna, granadanak jaquntapxäna... Mä qawqhanix, wali jayankkasas, t"ijtxapxäna ukat torre patxan phallapxäna. Chiqans 100 ukat 90 milímetros armaduratakix IS ukax mä pellet ukhamaw elefante ukar uñtasita, ukampis jan waliw thuqt"i. Jisa, ukat laq"unakax khuchhuratarakispawa.
  Ukatwa motor qalltañajajj wakisïna ukat qheparuw kuttʼañajäna. Ukat ukatsti cartuchonakax tukusxänwa. Patak jila Wila pallapallanakaruw khuchhuqapxäna.
  Gerda kullakajj soviético jaqenakan jiwañar jiskʼachapjjatapat wal muspharäna. Árabe jaqinakax harén ukat perla palacionak arsutanakapampix janiw kawkhans ukham dedicación ukax utjkänti. Ukampis akax ateos ukhamawa - jaqinakax janiw iyawsapkiti jiwatat qhipa jakawiru ukhamarak cuentos de hadas ukanakaru Edén jardinanakatxa. Ukat ¿kunas jupanakarux ukham qala chuymamp nuwasipxañapatak chʼamañchi, kunapachatï chʼaxwäwix kunjamsa tukuyani ukax nayratpach amtatäxi ukat akax jan kuna jan waltʼäwin uñjasir jaqinakan colerasiñapat sipansa jukʼampïki ukhaxa?
  Ukajj amuyañasa ukat amuytʼañas wali chʼamawa.
  Chiqansa, Rusia markankir traicionirinakax waljanipxiwa. Suxta phaxsinx Vlasov "Ejército de Liberación" ukax suxta divisiones ukat llätunk sapaqat brigadas ukanakaw utt"ayawayi. Chiqansa, qhanaw Wehrmacht pallapallax tunka phisqhan tunka suxtan horanak mä maquinan juk"amp jan wali racionanak jikxatañatak irnaqañat sipanx juk"amp jasakiwa, ukampis ukhamakipans... Kunatsa, alemán divisiones ukanakax nayrir ch"axwäwin katuntat jaqinakat luratawa, janiw ukhamäkiti frentenakan uñjasi...
  Ukampirus, alemanes ukanakax juk"anikiw katuntat uñjasipxi, ukat soviéticos ukanakax... Niya suxta millones chikatani jilaw utjkaspas ukhamawa. Inas jan sinti vlasovitanakax utjkchïnti, walja katuntat jaqinakax divisiones nacionales ukat legiones ukanakaruw ch"iqiyatäpxäna, uka legiones ukanakax SS ukan apnaqatäpxänwa. Ukhamarus yaqhip rusanakax nobles ukat monarquistas ukanakan formación ukanakaruw khitapxäna.
  Ukampis kunayman tuqitxa, Tikhvin markaruw katuntañ atipxatayna, pachax juk"amp sumaptawaykchisa ukat jach"a bombardeonakas utjkchïnxa. Janis iyawsañjam precio pagapkchïnjja.
  Gerdax orden katuqawayi ukatx kimsa tunk pusiniruw ch"iyar jaquntawayi, juk"amp k"achachata. Pistolan nina naktäwipax jukʼamp jachʼawa, ukhamatwa jukʼamp jan axsaras jikxatasma. Mä kutix, ukatx payïr kuti, ukat qhiparusti kimsïr tank ukaw vertedero ukar...
  Ukhamajj jukʼamp sum amuytʼasiñamawa. Jan ukhamäkanixa, aka autonx ch"axwapxaniwa; Cascojj jukʼampiw jan waltʼayasi. Ukat rusa tanquenak taypinx artesanonakaw utji. Ukampirus mä jan ch"amani jaqix janiw carcelar jist"antatäkaniti, mä juk"a tank IS-2 jan ukax IS-1 ukham uñt"atapata. Ukat kimsa tunk pusini formato habitual ukax ordinario ch"axwirinakampiw utjaspa. Comandanten torrepan utjkäna uka ranura taypitjja, caballonakan bozalpar uñtasitaw uñstapjje, bozalapanjja antenanakaw utji. Ukham suma uñnaqt"aninakarux mä dirigido disparo jaquntañax kunjamakitix ukhamakiw jan walt"ayi.
  Jichha kutix carpa cruzana ukax imill wawanakampiw torre ukan jikxatasi, jupax jupanakan guia ukham irnaqañ amtawayi ukatx janiw imill wawanakarux caldera ukan jaytkaspati. Chiqansa, Magda kullakax amuytʼasisaw akham säna:
  - Jiwasax jan ch"axwañampiw sarxaraksna, jan ukax jan provocar...
  Carpa cruciana, mä wawar uñtat ajanupar t"ijt"asax jacht"asisaw säna:
  - Janiwa - jan ch"axwañaxa, janiwa wali askïkaniti!
  Ukhampachasa Magda kullakax imill wawanakarux akham sasaw iwxt"äna:
  - Kimsa jani ukaxa pusi k"añaskunaka jani juk"ampi utjki ukjakiwa nina jist"araña. Chiqpachansa aka machaq tank jan kuna jan walt"awis unidades ukanakar apaniñasawa.
  Gerda kullakajj akham sasaw iyaw säna:
  - Jichhakamax aka machaq yänakax janiw trofeonak taypinkiti, ukax sañ muniw jiwasatakix wali askïniwa.
  Tigre imillanakax mä juk"a ch"amampiw thaqhañ sarantapxäna. Jupanakax janiw sinti askinak jikxatapkänti, ukampis juk"amp paqallq tanques ukat phisqa camionanak yänakapar yapxatapxäna. Mä kutejja, gasolina uchañatakejj auto anqanwa nuwasiñajäna.
  Mä juk"a arumpixa, pusi jan wali ch"axwirinakaw calderat mistuwayapxäna ukat niyaw artillería ukan ninamp jiwarapxäna. Mä esvástica-arañampi tiempopar jachʼar aptat banderakiw yanaptʼäna.
  Jichhax trinchera uksa chiqancht"asipki ukatx mä qawqha ramos papel panqaranakampiw utji ukax heroína ch"axwirinakaruw churasi.
  Oleg Rybachenko, jupax aka sawkasiñ pelicula uñch"ukiñat qarjataw jikxatasïna, jupax akham sasaw arnaqasïna:
  - ¡Kunatsa taqi uka maldito q"añunaka uñacht"ayapxita! ¡Qhawqha kutis Rusia markankirinakar jiwayañ uñchʼukisma!
  . 16 JAQTHAPI.
  Chʼaxwäwix Jane kullakaru ukat equipopar jakäwipan jikxatasiñatakiw chʼamañchäna. Ukatwa imill wawanakax munañapamp inti jalsu tuqir campaña ukanx chikañchasipxäna. Kunats janixa? Ukajj qollqe ukat wali uñtʼatäñawa.
  Arsenal de tanques soviéticos ukax janiw sinti mayjt"kiti. Jilïr tankax wali T-34-85 ukhamawa. Chasis ukat casco armadurax pusi tunk maratpachaw qhiparäna. Pachpa motor diésel phisqa patak caballos de fuerza, pachpa 45 milímetros armadura frontal mä ángulo ukan. Casco ladonakatakix juk"amp jan ch"aman jark"aqasiña, cartuchos Faust alemán ukanakamp jan walt"ayata.
  Mä jach"a torreta ukakiw uskt"ata, 90 mm armadura frontal ukat 85 mm cañón ukampi. Chiqansa, uka tanquex nayra pachankiwa, ukat alemanes ukanakatakix janiw kuna jan walt"äwis utjkiti!
  Imill wawanakax Goering-5 auto apnaqapxi, ukax qhipa mayjt"ayatawa. Lado armadurax 178 milímetros ukjaruw jilxattawayi, ukatx frontal armadurax 250 milímetros ukjaruw jilxattawayi. Pachpa tanque ukax motor turbina de gas ukampiw utji ukatx británicos ukanakarux 60 kilómetros por hora ukharuw jank"ak puriyi.
  Jane kullakajj Gunner Gringeta sat chacharuw akham jisktʼäna:
  -¿Suma uñjasmati?
  Campesino nuwasirix jan axsarasaw jaysäna:
  - ¡Akan uñjañax wali sumawa! ¡Taqi kunwa uñjta!
  Malanya kullakajj lartʼasisaw akham säna:
  - ¡Rusianakaru ch"allt"añäni!
  Matildax jan axsarasaw akham säna:
  - Jisa, jiwasaxa!
  Goering-5 turkakipt"i, pistolax mä concha thuqhuwayi. Torrex kimsa tunk pusini soviéticos ukanakat ch"iyjataw uñjasi. Imill wawanakaxa wali kusisitaw arnaqasipxi. Chiqpachansa akax taqpach jach"apuniw sasaw amuyapxi. Ukatx ch"amanchañjamarakiw tripulantes de tanques soviéticos ukanakax jiwapxi.
  Jane kullakajj llampʼu chuymampiw akham säna:
  - Taqiniruw laq"ar chhaqtayañäni... ¡Ukat Moscú markax jiwasan manqhankaniwa!
  Ukampis minanak utjki uka cheqanakar tinkusajj alemán tanquejj saytʼañapawa. Rusonakax wali ch"amampiw ch"amanchasipxäna. Ukat walja antitanque erizos ukanakaw utji. Artillería ukax activamente bombardeo ukamp ch"axwaski.
  Gringetax frustración ukanx akham siwa:
  - Ukhamawa... ¡Mä ch"ama bloque ukar puripxta!
  Jane kullakajj amuyatajj jan pächasisaw akham säna:
  - Janiwa, janiwa alwa pachakamakiti... ¡Opera p"akjapxañäni!
  Alemania markankir nuwasiñ autojj mä jukʼa saytʼatäjjänwa. Alaxpachan avión ataque jet ukanakaw uñstäna, ukat teletanques ukanakaw apnaqasïna. Amuyatajja, uka minanak tʼunjañwa munapjjäna.
  Jupanakajj radio toqew explosivonakampi autonak controlapjjerïna. Ukat gas lanzadores móviles ukanakax apnaqatarakiwa. Chiqpachansa, Ejército Rojo ukan utjki uka chiqanakarux ninampi ukat ninampiw bombardeapxäna.
  Gringeta kullakajj jan kusisita akham sänwa:
  - Ch"axwawinxa juk"ampi juk"ampi q"añunakawa utji, ukatxa juk"ampi juk"ampi ch"amampiwa!
  Jane kullakajj akham sasaw iyaw sañapäna:
  - ¡Selyavi ukaxa! ¡Ay, kunjamatsa chhaqtxtanwa!
  Gringeta jupax comandante ukarux chiqañchawayiwa:
  - Jan ukasti, janiwa jiwasaxa, jan ukasti jiwasana uñisirinakasa! Jichhax jan walt"äwit mistuñäni, ukatx mä ch"axwäwiw utjani...
  Alemania markankir tanquejj chʼiyar jañchinïkchïnsa, janiw kunas cheqpachapun uñjaskänti. Jane kullakajj qʼala kayunakap chʼalljjtayasïna ukat akham sasaw qʼochüna:
  - Janiwa jan wali amuyt"añasäkiti - ¡chiqpachapuniw chhaqtxañäni! ¡Laberinto ukan mistuñatakix mä thakhiw utji, kuna jan walt"äwit mistuñataki!
  Gringetax mä jachaqt"asisaw chirpäna:
  - Khititixa kusisita jaqixa larusi...
  Khititï munki ukax ukaruw purini...
  ¡Khititï thaqki ukajj jikjjataskakiniwa!
  Malanya, q"ucht"asa ukat kisunakap chillqtasa, akham sasaw saraki:
  - ¡Atipjañataki ch"axwaña yatitanakaxa jiwasampi q"ucht"apxpan!
  Canonadas ukax walja horanakaw utjäna, ukatx Alemania markan tanques ukanakax qhiparux nayrar sartapxäna. Jupanakarux artillería soviética ukat kunayman calibres antitanques armas ukanakamp jikisipxäna. Ukampirus, qhanpachax penetración ch"amax janiw wakiskiti sasaw amuyasïna. Alemanes jupanakax nayrar sartapxäna... Kunawsatix 203 mm cañones ukanakax jaltxañ qalltapxäna ukhakiw nayrïr jan walt"ayat nazi autonakax uñstawayi.
  Jane kullakajj jan sum amuytʼasisaw akham säna:
  - Tatitu... ¡Aka copa nayat paspan!
  Gringuetax jan axsarasaw akham säna:
  - ¡Janiw pä jiwatax utjkaspati, janiw mä jiwatat jithiqtkasmati! Ukhamajj kunas utjchi ukhajja, ¡jutir pachanwa jakañäni!
  Manyax mä jisk"a arumpiw jiskt"äna:
  - ¿Uka pachaxa kunjamasa?
  Gringetax janiw sinti atiniskänti:
  - ¡Nayax amuyta, jiwasat sipan juk"amp askiwa!
  Malanyax jaysañatakix akham sasaw jiskht"äna:
  - ¡Diosax juykhunakarux nayranakap jist"arañapataki ukat chhuxriñchjatanakan qhipäxap chiqachañapatak churpan!
  Chiqpachansa, Jane kullakax kunjamakis uka pachax utjaspa sasaw jisktʼasiñ qalltäna. Inas aka pachax juk"amp jan amuyt"asir ukhamarak jan seguro ukhamächi. Jane kullakajj cinturap muyuntäna ukat caderanakap kuyntʼayasajj chillqtʼasisaw akham säna:
  - Akaxa wali suma amtawiwa - jiwaña ukatxa jutiri pacharu saraña! Ukhamajj ¿kunas ukan suytʼistu? ¿Ukanx aka Uraqin wali munat jaqinakamp jikisiñäni jan ukax machaq amigonak jikxatañasa?
  Gringetax q"ala kayumpiw allqamarirux kuynt"ayäna ukat sist"asïna:
  - Machaq patak maranakaw utjani, generacionanakan mayjt"awipaw utjani... Ukampis janiw khitis Lenin sutit armaskaniti!
  Ukat larusisaw phallïna, mä jukʼa loco larusiñapa. Jupax nuwasir-campesino ukhamaw q"ala, suma kayunakap ch"amampiw kuynt"irïna, ukat amparanakapas anatt"asirakïnwa.
  Nayax mä IS-3 ukarux uñjawinakajan katjawayta... Ukax jaya chiqäskapuniwa. Janiw taqinix ch"allt"apkaniti, ukat ch"allt"apxani ukhax conchax, lucio hocico ukar ch"allt"asisaw ricochet ukar purispa. Ukampis uka tawaqux kuntï luraskäna uk sum yatïna. Jupajj fusilamp purtʼasisaw akham säna:
  - Quta thiya nieblanaka, cebompi t"unjañäni!
  Matilda kullakax juk"amp q"ucht"awayi:
  - Ukat aka "Agdam", ¡ladillanakar umañäni! ¡Super señora!
  Gringueta ukan ch"iyar jaquntatapax chiqapawa. Uka conchax torretan armadura frontal ukan alaya tuqiruw ch"allt"äna, chiqaw uka ch"usawjaruw ch"allt"äna. Ukat jan ricochet ukamp mä t"unjir impacto uñstayäna. Ukhamaw jan walt"äwix utjawayi. Juk"amp chiqaparux, phisqa tanques soviéticos ukanakax niya jank"akiw jiwapxatayna. Ukat inglés warminakax listaparux jan walinak yapxatapxäna.
  Malanyax ametralladoranakap activasaw arnaqasïna. Walja wayna pallapallanakaw Hitler chachan tankipar jalt"añ munapxäna.
  - Ukampis pasaran, jan jak"achasimti wayna! - Mä suma tawaqux arnaqasïna ukat ametralladorampiw jan axsart"ir precursoranakarux ch"allt"äna.
  Jane kullakajj qʼala talonap armaduraruw chʼalljjtayasïna:
  - Ay, yuqallanaka, yuqallanaka, yuqallanaka... ¡Akatjamat jan munañar tukuwayxapxtaxa! Amuyataxa aka maldecido uraqitakixa, ¡jumax wali jach"a jaqiwa!
  Ukat imill wawax, tatitun phuchapa, uka q"ala kayuni, ch"uxña, q"añut uñt"at yuqall wawanakat sintt"asïna, jupanakax jan khuyapt"ayasir balanakampi ch"allt"atäpxänwa. Taqi kunas wali llakiskañawa ukat ch"amawa.
  Gringetax wasitatw ch"axwantäna, SU-100 autopropulsado pistolaruw mantawayxäna, ukatx chirp"asirakïnwa:
  - ¡Ukat saltamontes ukax t"ijt"aniw botellanak katuyañataki!
  Malanyax escarlata lakapampiw lakap ch"allxtayasïna ukat mä plástico botellat Coca-Cola uk umt"äna, akham sasa:
  - Chiqpachansa janiwa! ¡Mä jukʼa vino ukat mä paquete cigarro churapjjeta!
  Matilda, wali amuyumpi tank nayrar sartayasa, sist"asïna:
  - Cigarronakax veneno ukhamawa...
  Jane kullakajj ritmo apthapisin akham saskakiwa:
  - ¡Ukhamawa, jaqinakaxa sapxiwa!
  Gringeta jupax akham sasaw jaysatayna:
  - ¡Janiw kunas nicotinat sipan juk"amp jan walïkiti!
  Malanya kullakajj lartʼasisaw akham säna:
  - ¡Mä paquete cigarro nina naktayaña!
  Matildax jaysañatakix akham sasaw yapxatäna, pechopan escarlata chuchup ch"allxtasa:
  - Ukhamawa, jaqinakaxa sapxiwa...
  Jane kullakajj lakap chʼoqtʼasisaw tukuyäna.
  - Ukampis nayax cigarro pitañ yatta...
  Manyax wali jach"a jach"a tukusaw tukuyäna:
  - ¡Ukat nayaxa wali kusisita!
  Imill wawanakax larusipxäna, jach"a, cereza color laxranakap uñacht"ayasa. Jane kullakajj jachaqtʼasisaw akham säna:
  - Cigarro ukaxa juk"ampi ch"ama jiwayiriwa, juk"ampirusa aljiriruxa!
  Malanya jupax akham sasaw arsuwiyi:
  - Cigarroxa mä silencio rifle ukhamawa, ukampisa mä amateur jaqina amparapansa jiwayañawa!
  Gringetax pistolampiw jaquqanïna ukat jachaqt"asisaw akham säna:
  - Cigarroxa juk"ampi atiniskañ francotiradorawa, ¡sapa kutiwa jiwayapxi!
  Matildax qullu pataruw tank mä juk"a llamp"uchasïna ukat sist"asïna:
  - Cigarroxa wali k"allk"u muxsawa, ukampisa muxsa manq"anakatxa juk"ampiwa jawst"i!
  Jane kullakajj wali llaktʼasisaw akham säna:
  - Cigarrox jan wali tawaqur uñtasitawa, ukampis ukat jaljtañax juk"amp llakisiñawa!
  Gringeta kullakajj lartʼasisaw pallapallanak jaqontäna, ukat akham sasaw arnaqasïna:
  - Mä cigarro, janiwa granada ukar uñtaskiti, kunapachatix jaquntatäki ukhaxa, ¡jakañ jayaruw puriyi!
  Imill wawanakaxa amukt"apxäna. Tanquepajj wasitatwa liwjjatasïna, ukat mä zanjaruw tukuyäna. Nayajj mistuñajänwa. Ch"axwirinakax mä juk"a axsarapxänwa. Defensa soviética ukax wali ch"amaniwa.
  Jane kullakajj filosofía toqet akham sänwa:
  - Ch"axwawinxa, amtaru puriñkamaxa jisk"a thakhixa mä muyuñawa, ukatxa q"uma chiqaxa mä jan wali sallqjañawa!
  Gringeta, mä cañón soviético ukar mä suma amtampiw t"unjatayna, ukat akham sänwa:
  - ¡Mä maniobra muyuñampixa juk"ampi thakhi jisk"achañawa amtawimaru puriñkama!
  Malanyax ametralladorampiw jaquqanïna ukat chillqt"asisaw akham säna:
  - Jakawixa wilawa, ukampisa wila wilampiwa mistu!
  Matilda kullakajj akham sasaw mä jukʼa qhanañchäna:
  - Ch"axwawinxa, jakawixa janiwa askikiti, ukampisa mä amuyu katuqaraki!
  Imill wawanakaxa ch"axwaña sarantaskakiwa. Jupanakax ch"axwapxänwa, ukat pachpa pachanx sarkasax aforismos ukanakaw lurapxäna.
  Jane kullakajj qʼala kayumpiw kayump taktʼäna ukat akham sänwa:
  - Ch"axwawix mä novio ukar uñtasitawa, traicionañatakix wali ch"amawa, ukampis janiw ikiñar jaytkiti!
  Gringetax pallapallampiw jiwayatayna ukat amuyt"asisaw akham säna:
  - ¡Ch"axwawixa chachana janchipa manq"añanxa munañani warmiwa!
  Manya kullakajj akham sasaw sistʼasïna:
  - Taqi maraninakax ch"axwawiruw katuyasipxi, munasiñjama, ukampis janiw mä kusiskañ kusist"añakiti!
  Matilda kullakax akham sasaw yapxati:
  - Ch"axwawixa, mä cortesana ukhamawa, wali jila qullqiwa, mayjt"ayatarakiwa, ukampisa sapa kutiwa mä heroico amuyu jaytawayi!
  Jane kullakajj suma uñnaqtʼani, qʼala amparanakapampejj anunakar muytayäna ukat akham sasaw arsüna:
  - Ch"axwañanxa janiwa samkanjamakiti, janiwa ch"amani chuymampixa lurañjamäkiti!
  Gringetax mä jach"a jach"a tukusaw pallapallanak arsüna ukat akham sasaw jaysäna:
  - Aka pachax aburrido ukat samarañawa, ch"axwawix wali askiwa ukat kusiskañawa!
  Matilda, kusisitaw Coca-Cola umañamp sarantaskakïna:
  - Ch"axwawix wila ch"uñuwa, ukax ch"uqi ch"uqiruw abono churaraki, ukax ch"amañchawiruw yuriwayi!
  Malanya kullakajj lartʼasisaw akham säna:
  - ¡Qhawqha ch"axwañ thakhix wali askiwa, taqiniw tukuyañ munapxi!
  Jane kullakajj qʼala kayunakapampiw pistolan calzoncillop patjjar wasitat tʼijtäna ukat akham sasaw qʼochüna:
  - Ch"axwawixa janiwa mä pankakiti, janiwa ch"allt"añjamäkiti, janiwa almohada manqharu imantksnati, ¡q"añuchañakiw wakisiraki!
  Gringueta kullakajj wali jachʼa jachʼa tukusaw akham säna:
  - Ch"axwawix mä religionawa: ukatakix fanatismo, disciplina, jan jiskt"asis ist"asiñaw wakisi, ukampis diosanakapax jiwañjamapuniwa!
  Malanya kullakajj amukiw lartʼasïna ukat akham sänwa:
  - Ch"axwawinxa, kunjamatixa casino ukanxa, riesgoxa wali jach"awa, ukampisa atipt"awinakaxa mä juk"a pachakiwa!
  Matilda kullakajj kisunakap qhantʼayasaw akham säna:
  - Pallapallax jiwañjamawa, jach"a kankañax armatäxiwa, trofeonakax tukusxiwa, ukat machaq jiwayañ qalltañatakix kuna razonanakas utji ukakiw jan apsuñjamakiti!
  Jane kullakajj jan amuyasisaw akham säna:
  "¡Jiwayirirux jiskʼachtanwa, janitix nayrïr chiqankir soldadokïchi ukhaxa, ukat lunthatarux jukʼampiw jiskʼachapxta, nuwasiñ chiqan lunthatasirïchi ukhaxa!"
  Gringetax wasitatw chhuxriñchjasïna ukat sist"asïna:
  - ¡Pallapallaxa mä caballero satawa, armadurapaxa ch"amampi ukhamaraki jach"añchatawa! ¡Barón general, jupan coronapax prudencia ukat inteligencia ukawa!
  Manyax jachaqt"asisaw akham säna:
  - ¡Pallapallax jach"a jach"a tukusaw ist"asi, privado ukax jisk"achataw ist"asi!
  Matilda kullakajj amuytʼasisaw akham säna:
  - ¡Nayrïr ataque ukax jiwañapawa, ukampis qhipïrix janiw amtatäkaniti!
  Jane kullakajj samañampiw akham säna:
  - ¡Ataque lurañat sipansa, q"añunak jaljañanx nayrankañax juk"amp askiwa!
  Gringuetax mä jachaqt"asisaw yapxati:
  - Ch"axwawixa mä warmir uñtasitawa, jupax chachanakarukiw jan p"akjasis ikt"ayi!
  Malanyax jach"a jach"a tukusaw jaysäna:
  - ¡Warmixa, janiwa ch"axwañjamakiti, janiwa mä chacharu jiwayañatakixa jank"akikiti!
  Matilda kullakaxa wali ch"amampiwa säna:
  - ¡Ch"axwawixa, janiwa warminakjamaxa, janiwa kunapachasa satisfactakiti qhawqha chachanakarusa asignata!
  Jane kullakajj qʼala amparanakapamp palanca wasitat muytayäna ukat akham sänwa:
  -Ch"axwawix juk"amp jan saciable warmiwa, chachanakax janipuniw jupatakix wakiskiti, ukat jupax janiw warmirux jan iyaw sañ munkiti!
  Uka tuqit jaysañatakix Gringetta jupax mä amuyt"ir aforismo uñstayañax wakisiwa sasaw amuyäna:
  "¡Warminakax janiw nuwasiñ munapkiti, ukampis chachar jiwayañ munañax janiw mä balat sipansa jukʼamp jan walïkiti!"
  Malanyax mä cobra ukham sist"asïna, rosa lakap chhuxriñchjasa:
  - Mä jisk"a balax chacharuw jiwayaspa, kusisiyaspawa, jach"a chuymani warmi!
  Matildax mä sarcástico sonrisampiw yapxatäna:
  - ¡Jach"a chuymaxa walja kutiwa jisk"a munañanakaru irpxaruwayi!
  Imill wawanakax amuyt"asir arunak mayjt"ayañ tukuyapxäna ukat ch"axwäw chiqarux wali amuyumpiw uñch"ukiñ qalltapxäna. TA-311 ataque avionanakax alaxpachanw jaltxapxäna, soviéticos soldadonakan posición ukanakaruw ch"axwapxäna. Kʼachat kʼachat sipansa, Tercer Reich ukan mayachtʼasitapajj nayrar sartaskakïnwa. Ukat jiwat cuerponak manqʼantasajj mä jukʼa samarañwa atipjäna.
  Imill wawanakax aburridos ukhamaw wasitat aforismos ukanakamp chist"asiñ qalltapxäna:
  Jane kullakajj akham sänwa:
  "¡Ch"axwäwix janiw warmin ajanupax utjkiti, ukampis warmit sipansa chachanakaruw juk"amp wilañchi!"
  Gringetax disparat ukat rasped:
  - ¡Ch"axwawix janiw kusisiñ apankiti, jan ukasti instintos agresivos ukanakaruw satisface!
  Malanya kullakajj akham sasaw sillpʼäna:
  - ¡Kusisiña ch"axwañanxa, uñisirinakan jiwatañapaxa chanikiwa!
  Matilda, uka ch"uqi taypin sarnaqasax akham sasaw saraki:
  - Ch"axwawixa yapu yapuchañawa: jiwat jaqinakampiwa yapuchasi, wilampiwa umampi irpatawa, ukampisa atipt"añampiwa mistu!
  Jane kullakajj pallapalla ukat purtʼasisaw akham säna:
  - ¡Atipjäwix jiwat jaqinakar wilaruw jilsu, ukampis jan ch"amani jaqinakat achu!
  Gringetax pallapallanak arsüna, kimsa tunk pusiniruw mä vaso ukham p"akjatayna, ukat sist"asïna:
  - ¡Ch"axwawixa jaqi manq"iri panqarjamawa, qhana, aycha manq"iri ukhamaraki jan wali q"aphini!
  Malanyax q"ala kayumpiw pedal ch"allt"asïna ukat akham sasaw akham säna:
  - ¡Ch"axwawix nayrar sartañ taykawa ukat q"ixu q"ixunakan madrastrapawa!
  Matilda ukax aptasinx akham sasaw arnaqasini:
  - Ukat ch"axwawinxa, mä pallapallanakan jakäwipax janiw valoranïkiti, ukampis generalanakax mä chhaqtäwis ukhamarakiwa!
  Jane kullakajj amparapampiw pechopar tʼijtʼayäna ukat akham sänwa:
  - Sumankaña munasaxa, axsaraña ch"amanchaña, ch"axwaña munaña, larusiña!
  Gringeta ukax apsuwayiwa ukat ch"iyar jaquntawayi, q"ala kayumpiw arma uñacht"ayasa, q"ucht"asa:
  - ¡Larusiñax janiw juchakiti, jumatix pallapallanakan jan larusiñatakïksta ukhaxa!
  Malanyax jach"at arsüna ukat wali sumaw qhuru arsüna:
  - Ch"axwawixa mä circo ukhamawa, atipirixa qhipa larusiñaniwa!
  Matilda kullakajj tank apnaqäna, mä qhawqha precursoranakaruw tʼunjäna, ukat akham sasaw akham säna:
  - Ch"axwawinxa mä circo ukanjamawa, ¡mä insidioso, sinti jiwayirikiwa!
  Imill wawanakaxa mayampi amukt"apxäna. Jupanakax chiqañchäwinak lurañat qarjataw jikxatasipxi. Jila partejja, guerrajj janiw sinti sumakïkiti.
  Jane kullakajj chuym ustʼayasisaw akham amuyäna: Gran Bretaña markajj aleman jaqenakampiw atipjawayjjäna. Ukhampachasa, qawqha uraqinaksa britániconakax katuntapxäna. ¡Ukat ¡uka Alemania markax wali jachʼawa! Gran Bretaña markajj mä jachʼa imperioruw tuküna. Ukampis janiw colonianakap digerir puedkänti. Kimsïr Reich ukax inglés jaqinakat sipan juk"amp ch"amanchawayi ukat comandantenakas juk"amp ch"amani ukat juk"amp ch"amani ukhamaw tukuwayi.
  Ukat kunapachatï nazis ukanakax Londres markar puripkäna ukhaxa, Inglaterra markatakix sarnaqäwix tukusxänwa. Mä machaq imperiow sartasïna, uka imperiojj jan uñjkañ chʼamaniwa. Walja markanaka ukat markanakaw soldadonakapan irnaqapxi. Ukat kuns sissna: Tercer Reich ukax ch"iwinakap ch"allxtasaw Gran Bretaña markar umamp chhaqhayatayna.
  Ukampis 1940 maran Francia markar katuntasaxa, Hitler chachax taqi chuymaw Churchill chacharux sumankañ arsüna. Ukat ukax iyaw sañax wakisïnwa: sentido común ukax Gran Bretaña markax janiw kuns ch"axwäwit jikxatkaspati, teóricamente ukhamaraki, jan ukasti chhaqhayaspawa sasaw dicta. Hitler chachajj Inglaterra markampiw chika chʼamampi avionat nuwasïna. Wali qheptʼataw África markar soldadonakap apaqäna. Jupajj Unión Soviética markaruw saräna. Ukampis taqe ukanakajj uka jan waltʼäwiruw qheptʼayäna.
  Alemanes jupanakax territorios ocupados ukanakamp apnaqasa, pä frente ukan ch"am jikxatapxäna, Japón markax jan axsarasaw estadounidenses ukanakar atipt"äna. Ukat ukat Stalin chachajj tregua lurañ tukuyasaw aljantäna. Gran Bretaña markax qunqurtʼasisaw Tercer Reich sat apnaqäwir tuküna.
  Walja atipt"äwinakaw Wehrmacht ukarux jan atipt"añjam jach"añchäwip katuqawayi. Jane kullakampi amigonakapampix Hitler chachan ejercitoparux taqi chuymaw mantapxäna, kusisiña ukat cargo thaqhañataki. Ukat ukan mä jukʼa askinak jikxatapxäna.
  Ukhamajj ¿kunas? Jichhax pä Patrimonio ukanipxi: Jach"a Alemania, Jisk"a Gran Bretaña.
  Jane kullakajj Coca-Cola sat qolla umtʼasisaw akham säna:
  - Munasiñampi jiwañampi, aski jan wali... Kunas qullanaxa, kuna jucharakisa, jiwayirinakaxa janiwa llakisipkiti!
  Gringeta ukax jaysañatakix q"ucht"awayi, yaqha proyectil apayani:
  - Munasiñampi, jan axsarañampi, jan walinakax apnaqapxpan, ukampis mä sapakiw ajlliñ churapxistu!
  Imill wawanakaxa mä juk"a kusisipxatayna. Ukhama, chiqpachansa, kunjamtï mä jiskʼa llavempi sintonizañjamäki ukhama. Jupanakax wayn tawaqunaka, kusisita, ch"amani ukat wali suertenipxiwa. Walja ch"axwapxi ukat janiw mä rasguños ch"axwapkiti. Janitï tank patxan chʼiyjatäpxani sasin amuytʼkäta ukhaxa.
  Malanyax wali qhuru arumpiw akham säna:
  - Eh, Churchill jupax Hess jupan mayitaparux iyaw sañapawa ukat URSS ukamp ch"axwañaruw mantañapa. Ukatxa taqpach planetaruw apnaqapxirïta, ukat tukuyarux Alemania markaruw tʼunjapxirïta!
  Matildax wali kusisitaw q"ucht"äna:
  - Alemania markax ch"axwañanx wali askiwa, británico leonax wali sumawa!
  Manyax akham sasaw qhanancht"awayi:
  - Jisa, Gran Bretaña markankir leonasax wali sumawa!
  Jane kullakajj jachaqtʼasisaw akham säna:
  - ¡Jiwasax wali ch"amanïtanwa! ¡Hitler jilatajj jiwjjaniwa ukat Alemania markankir Imperiojj tʼunjatäniwa!
  Gringetax mä proyectil ukamp jaquqaniwayi ukat mä chiqanx iyaw sataynawa:
  - ¡Jïsa, t"unjatäniwa! Jupanakajj aycha manqʼir animalanakäpjjewa, ukampis ¿ukajj jukʼamp sumäñapatak yanaptʼistaspati?
  Malanyax filosofía tuqit akham sänwa:
  - ¡Mä ch"ama régimen ukan mayacht"asiñax juk"amp askiwa, mä llamp"u apnaqäwin jan walt"awinaka ukat sloppiness ukanakat sipansa!
  Matildax q"ala suelanakap pedales ukar ch"allt"asaw larusitayna:
  - ¡Jiwasax Marte ukankapxarakiñäniwa! ¡Ukat sistema solar uksat sipansa jukʼampiwa!
  Jane kullakajj Gioconda jachaqtʼasisaw akham säna:
  - Nayraqatax mä mayacht"at régimen ukaw planeta Tierra ukan utt"ayañasa!
  Gringet, ukax apsuwayiwa ukat taqi chuymaw q"ucht"awayi:
  - ¡Ukat janiw aka régimen mayjt"ayañax jayskañäniti!
  Malanya kullakajj amuytʼasisaw akham säna:
  - Ukampisa jumaru nayrampi jaytañatakixa, ¡nasa mayjt"ayañajawa!
  Imill wawanakax suertenipxiwa kunjamatix nayrax ukhama. Jichhax tankipax nayrïr línea de trincheras ukar puri. Ukat laq"unakapampix uraqiruw ch"iyjasi. Ch"axwirinakax larusipxiwa.
  - ¡Taqiniruw t"unjañäni!
  Mä pistolajj rodillonak taypinwa chʼamaktʼäna, ukat tanquejj saytʼjjänwa. Imill wawanakax autot saraqapxäna, ukax wali ch"ullqhi ukat tank manqhanx wali junt"upunïnwa. Ukampis anqanx risqiwa, phichhantasmawa.
  Chʼaxwirinakax jankʼakiw jaltxapxäna, qʼala talonanakapwa qhantʼapxäna, ukat akham sasaw arnaqapxäna:
  - Jiwasax anatt"ir imillanakawa, suma masinaka, walikiwa, q"ala kayunakas jawq"japxpan, anatt"asir pumanaka!
  Jane, tʼijtʼasajja, akham amuyäna:
  - ¡Akanktanwa, Marines Espaciales ukanaka!
  Malanyax mä sonrisampiw chiqanchawayi:
  - ¡Espacio uksaru ukhamaraki fuerza de aterrizaje uksaru!
  Ukat Gringetax uka apthapisinx amparapampiw sarnaqäna, jach"at arnaqasisa:
  - ¡Nayaxa mä super guerrero ukhamawa! ¡Taqiniruw jiwayä!
  Matilda kullakax jaysañatakix katuqataynawa ukat akham sasaw sist"äna:
  - ¡Veneno gota mä gota Fuhrer ukar mantañapataki!
  Jane kullakajj lartʼasisaw qʼochüna:
  - ¡Ch"axwawix ch"amaniwa, ukat Fuhrer ukax taqi ch"amaniwa!
  Chʼaxwirinakax qʼala kayukiw tʼijtapxäna, chʼusa tʼunanak patxaruw tʼijtapxäna, tʼunjata, wali juntʼuchat hierronaka, kunayman vigas ukat pʼakjata pʼiqi chʼakhanakaw tʼijtapxäna.
  Jane kullakajj akham sasaw qʼochüna:
  -Amuyapxätawa... Amuyapxätawa... Nayar amuyapxätawa, janirakiw juk"amp suma marka jikxatkätati!
  Imill wawatakix t"ijt"añax wali askiwa, jan sinti qhuru kayunakapampi, ch"uxña thakhin ukhamarak q"añunakan t"ijt"aña. Chiqpachansa wali kusiskañawa.
  Gringetax akham sasaw q"ucht"äna:
  - Jallu pacha, intix wali jach"a qhant"aski...
  Manyax uka q"uchuruw yanapt"awayi:
  - Altu... ¡Altu!
  Matildax akham sasaw arsuwiyi:
  - ¡Jichha pacha, jiwañat jayaruw puripxta! Jaya!
  Chʼaxwirinakax wali kusisitaw jikxatasipxäna. Chiqansa, wali kusiskañawa wali chʼamampi sarnaqañasa ukat saltañasa.
  Jane kullakajj jachtʼasisaw akham säna:
  - Jiwañax mä jach"a tantachäwiwa, p"inqachawix mä absoluto ukhamawa!
  Gringetax mä q"ala kayu mayniruw ch"allt"asïna ukat sist"asïna:
  - ¡Jiwasax ukhamarakiw mä fiesta lurañäni! ¡Ukat ukampi chikasti atipjaña!
  Malanyax pächasisaw akham säna:
  - Jiwasanakasa jan ukaxa alemananakasa?
  Matilda kullakaxa jachaqt"asisaw q"ucht"äna:
  - Mä jiwayir nina suyt"askistu...
  Jane kullakajj akham sasaw jaysäna:
  - Ukampis jupax janiw ch"amanïkiti...
  Gringetax mä pantera ukham jach"at arnaqasïna:
  - Taqinipuniwa sapa mayni ataúd...
  Malanyax uka apt"asisaw, ch"axwasax, chhuxriñchjasïna:
  - ¡Boche batallón ukax sepulturaparuw sarawayxi!
  Matilda kullakajj akham sasaw arnaqasïna:
  - ¡Mä legión taqpachaw sepulturar sarawayxi!
  Ukat imillanakax apt"asisaw miwxapxi... Jupanakax jisk"a caballonakar uñtasitawa. Ukat ukhama munat, q"ala ukat bronceado kayunaka.
  Jane kullakajj uka aptʼasisaw kusisitaw sistʼasïna:
  - Ukat nayax mä cobra! ¡Ukat nayax mä cobra ukhamätwa! ¡Janiw mä oso ukhamäkiti!
  Gringeta kullakajj akham sasaw arsüna:
  - ¡Mä cobrax qinayanakkamaw t"ijt"aspa ukax wali askiwa!
  Ukat imillanakax pʼiqip chʼallxtasipxani. ¡Nayranakat chispanakax horas purinkaspas ukhamaw t"ijti!
  Malanyax uka apthapisinx akham sasaw sist"äna:
  - Hitler jupax kaputawa!
  Matilda kullakajj akham sasaw yanaptʼäna:
  - Ukat Stalin ukax kaputawa!
  Jane kullakajj caderanakapwa chʼalljjtayasïna ukat akham sänwa:
  - Nayax qhanan nuwasirïtwa, qunqurinakaman sallqanaka... ¡Taqi khitinakatix jan walinak arsupki ukanakarux Uraqpachat q"umachañ munta!
  Malanyax uka apthapisinx akham sasaw arnaqasïna:
  - Ukat Hitler jupax mä loqhjamawa, jupax tabaco fuma! ¡Jupax fósforos lunthatasi ukat janiw utan arumax qhiparkiti!
  Matilda kullakajj sarcasmo ukham jachaqtʼasisaw akham jisktʼäna:
  - ¿Kuns jumax amuyta, Fuhrer ukax utjiti?
  Gringetax q"ala kayumpiw laq"a ch"allt"asïna ukat qhuruchasïna:
  - Chiqpachansa janiwa! ¡Pusaniw juparux mä mamap churapxäma!
  Malanya kullakajj nayranakap chʼoqtʼasisaw akham säna:
  - ¡Ay, wali sumawa mä pulsante jade vara lakaru katxarusa lakampi jikxataña!
  Matilda kullakaxa samañampiwa jiskht"äna:
  - ¡Kunja jach"asa! ¡Ukat taqi kunas wali sumapunïniwa!
  Imill wawanakax juk"amp jach"aruw jaltxapxäna. Ukampis tankipax askichatäxänwa ukat kuttʼapxañapänwa. Ch"axwirinakax qhipäxar makhatasinx akham sasaw sist"apxäna:
  - ¡Akaxa jiwasana tankañawa! ¡Jupajj wali jachʼäniwa!
  Jane kullakajj mä akatjamatwa Robin Hood sat chachan sarnaqäwipat amtasïna. Jisk"a Joe ukaw utji, uka waynax alcalde ukan katuntatawa. Uka waynax t"aqhisiyataw uñjasiwayi: estante ukar jaquntapxäna ukat talonanakap frit"apxäna.
  Kunapachatï nina lawranakax waynan kayunakapan qʼala, qʼañu suelanakap chʼallxtayäna ukhaxa... Jane kullakax akan chʼamañchtʼataw jikxatasïna, ukat chiqpachapuniw chacha warmi ikthapiñ munäna. Aka chiqanwa mantapxäna. Yämas japonés ninja Crucian carpa. Aka rubio waynax wali suma uñnaqt"aniwa, ukat wali jach"a chacha perfección ukaniwa. Ukat ukham q"uma ukat suma ñik"ut chuchumpi llamkt"añax wali askiwa.
  Jane kullakajj kayunakap taypiruw amparapamp uchañ munäna, ukampis phenqʼasisaw amtap mayjtʼayäna. ¡Chiqansa, ¡ukham lurañax wali kusiskañawa!
  Tatitun phuchapax akham sänwa:
  - ¡Lamar quta ola ukat colerat nina! ¡Ukat wali qhuru, ukat wali colerat nina!
  Imill wawanakax wasitatw Goering-5 ukax soviético soldadonakan posición ukar sarapxäna. Stalin pachpaw nazis ukanakan nayrar sartatapat yatisax niyas wal muspharpachäna. Chiqpachansa, ¿kunjamarak aka chiqan jan axsarasïtasti? Mä jachʼa maquinaw jumar jankʼak purintam, ukampis janiw kunas jaysañatakïkiti. Kimsa tunk pusini, janiw serie E ukarux ch"axwañjamäkiti. Ukat juk"ampirus AGs piramidales ukanakat.
  Ukat Stalin chachajj wali mulljataw jikjjatasi. Mä cucaracharuw jawst"añama, ukhamat iwxt"irïñapataki. ! ¡Uñtjatax jumax tornillo ukar puriñjamawa!
  Jane kullakajj jachaqtʼasisaw akham säna:
  - Ukat Stalin jupax Churchill ukar uñtasitax sapa kutiw Hitler ukan qillqatanakap munañapamp katuqatayna ukat suman jakasiñatakiw saratayna!
  Gringetax wali kusisitaw q"ucht"awayi:
  - ¡Kunas akapachan utji uk yatiyapxita! Jupanakax jaysapxätamwa - intimpi thayampi!
  Malanya kullakajj wali kusisitaw akham säna:
  - ¡Ukatsti ch"amani, k"umara wawanaka utjani!
  Matilda kullakajj jachtʼasisaw akham säna:
  - ¡Akapachax janiw ajedrez tabla ukhamäkiti, ukat Hitler jupax janiw reyïkiti!
  Jane kullakajj akham sasaw amigapar cheqañchäna:
  - ¡Jupax reyit sipan juk"amp jach"awa! ¡Ukat aka planetan uñnaqapat qʼomachañäni!
  Gringeta ukax aptasinx akham sasaw arnaqasïna:
  - ¡Britanianakan jach"a kankañapa, planetan uñt"ata! ¡Fascismo ukax mä espadampiw t"unjatäna!
  Malanya kullakajj wali kusisitaw akham säna:
  - ¡Uraqpachankir taqi markanakan munat ukhamarak jach"añchatätanwa!
  Matilda, nayrïr munasiñap jikxatir tawaqun kusisiñapampix akham sasaw arsuwiyi:
  - Nayax iyawstwa, qullan comunismo lurañäni!
  Jane kullakajj larusisaw akham säna:
  - Ukat alemanonakan p"iqinchatapampixa, ¡chiqpachansa comunismo ukax lurasispawa!
  Gringeta kullakajj pistolan calzoncilloparuw nayraqatapar chʼalltʼasïna ukat akham sasaw qʼochüna:
  - ¡Jichhax sawkasipxtanwa, jichhax comunismo uñstayañäni! Ukat Stalin jupax jiwasan super ukat heroe ukhamäniwa!
  Malanyax saskakiwa, qhanancht"asa:
  - Mä ataúd ukanxa, chiqpachansa!
  Gringuetax jank"akiw chiqanchawayi:
  - Chiqpachansa, mä ataúd ukanwa!
  Jane kullakajj filosofía toqet akham sänwa:
  - ¡Qhawqha jach"as reyix utjkchixa, jupax sepulturaruw sarxani, kunjamatix uywa katurix ukhama!
  Gringeta jupax mä jan wali sonrisampiw yapxati:
  - Mä políticox k"arisipuniwa, ¡jupakiw chiqpachan jiwxi!
  Malanyax q"ala kayunakap ch"iqt"asaw akham säna:
  - ¡Jan jiwañax chiqpachapuniwa, ukampis jiwañax mä ilusorio ukhamawa!
  Matildax mä aforismo uñacht"ayaraki:
  - Reyinakaxa kunsa lurapxaspawa, ukampisa janiwa maynisa, jani mä reyixa sepulturata aka uraqiru jaltxakaspati!
  Jane kullakajj akham sänwa:
  - Jakawixa niyaw tukusxani...
  Gringetta jupax wali jach"a jach"a tukusaw yanapt"awayi:
  - ¡Puntuxa niyaw ch"allt"ani!
  Malanyax ametralladoranakampiw infantería soviética ukar jaquntäna, ukat sist"asi:
  - ¡Ay mama, mama, wawamat khuyapt"ayasim!
  Matildax larusiñap jark"aqañax ch"amakïxänwa, ukat akham sasaw saraki:
  - Taqi kunat sipansa, ¡janiw mä urus jakañatakix utjxiti!
  Jane kullakajj filosofía toqet akham amuytʼäna:
  - ¡Taqinipuniw suma jakañ munapxi, ukampis mä qawqhanikiw jach"añchäwimp jiwapxi!
  Gringuetax jachaqt"asisaw jaysäna:
  - Jiwañax jan walt"awinak arsuwayi, jan ukax jikxatañan rayunakapamp ch"amakt"ayaspa!
  Malanya kullakajj wali colerat kisunakap qhantʼayasaw sistʼasïna:
  - ¡Suma jiwañax mä jan wali jakawit sipanx juk"amp askiwa!
  Matilda kullakajj akham sasaw jisktʼäna:
  - ¡Libertad ukan Diosäñax wali askiwa, ukampis carcelan saxra jaqïñax jan waliwa!
  Gringetax mä venenoso sonrisampiw akham säna:
  - Ukat conchas ukanakax tukusxiwa... ¡Iyaw sañamawa, akax mä jach"a llakiwa! ¡Janiw mä regalos tʼunjatäñas utjkiti!
  Jane kullakajj jiskʼachasaw chhuxriñchjasïna.
  - ¡Machaq regalonaka ukat yaqha p"iqinchirinakaw utjani!
  . 17 JAQTHAPI.
  Aka uruxa, octubre phaxsit 10 urunak saraqataruw 1947 maranxa, Friedrich sat chachax kunjamtï nayrax lurkäna ukhama, mä galgo ukat jan qarjasisax Me-362 sat caballo aéreo sat caballoruw jankʼak tʼijtäna. Uka waynax janiw mä ch"amakas qarjatax jikxataskänti, wali kusisitaw jikxatasïna, ukat wali ch"amampiw ch"axwäna jan mä ch"axwañ jaytasa. Arumanakax askichir equiponakax, nayraqatax estadounidenses ukanakaw yaqhip jan walt"ayat yänak apnaqañ qalltapxäna. Jisk"atpachax "Pattons" ukanakax wasitatw pistas ukan muyuntapxäna, ukatsti mä pä patak uka k"añaskunakax anqäx markat apayatäxasax servicio ukar mantapxäna, nayratpach utt"ayat ferrocarriles ukanakan. Chiqansa, partidonkirinakax yantʼapxäna, ukampis sapürut sipansa jukʼamp jan walinak lurapxäna. Ucraniano Awkin chhijllawinakapanx Banderax atipt"awayiwa, ukatx traición ukat deserción ukax partidos ukanakanx jilxattawayiwa. Ukhamarus, movimiento partidario ukan comandante Voroshilov jupax usuntataw uñjasiwayi... Ukat jupar lantix janiw pachapar jikxataskänti... Ukhamatw grupo de huelga internacional de fascistas ukan suministropax wali satisfactorio ukhama. Jïsa, uraq manqhan jan axsart"ir ch"axwirinakax ukhamarak heroico saboteadores ukanakax awisax suma jikxatasipxäna, ukampis janiw nivel táctico ukat sipans juk"ampikiti. Ukhamarus machaq aliados capitulados ukanakan uñstatapax URSS ukan atipt"äwiparux iyawsäwip wali juk"ampiw jilxattawayi, ukat ukax mayjt"ir elementonakax qhanan jan ukax yaqha jamasat fascistas ukanakan chiqaparuw sarapxäna.
  Ejército Rojo de Kraikov ukat Ejército Polaco ukanakanx juk"ampiw jaltxapxäna. Polaco jaqinakax nazis ukat juk"ampirus occidental capitalistanakan arsutanakaparuw iyawsapxäna, ¡inti jalsu tuqin mä jach"a imperio uñstayañx walpun jakthapipxäna, Rusia markan jan walt"äwipampi! Chiqans janiw taqinix comunistas polacos ukanakax soviéticos ukanakarux chiqa chuymanïpkänti, jan ukasti mayni sombras políticas ukanakax... Liberales ukanakax juk"amp jan atiniskañjamawa... Ukatw unidades polacas ukanakax niya jank"akiw ofensiva qalltawitpach Bulge de Moscú ukar katuyasiñ qalltapxäna ... Wali askiwa, jupanakax juk"anikiw utjäna ukat ukax janiw jichhakamax ch"axwäw saräwiparux mä amtañ ch"amanchawaykiti .
  Friedrich chachajj jupa pachpaw nayrïr pä avionanak luräna, mayni avión apnaqerinakat jitheqtasa. Uñisirinakax janiw nazi sat tamamp ninampi jikisxapxänti, ukat tanquenakan cuñanakapan thakipanx niyas janiw kuna minas utjkänti, uk uñjäna. Ukampis soviético soldadonakajj qala chuymampiw nuwasipjjäna. Infantería ukax janiw pallapallanak jist"arkänti ukat yant"apxäna, tankinakar jist"antañ jaytasa, pistanakapar jan ukax mä qutu granadas ukanakamp phichhantañataki, jan ukax nina nakhantayañ botellanakampi.
  Terminator waynax jilpachax armas soviéticas ukanakan qullqip apt"asisaw puntuación ukar jilxattawayi. Ukhamaraki, avión horizontal ukan ch"axwaña, buceo ukan jan tiempo ina ch"usar apt"aña. Chiqansa, embuscada ukankapkäna uka walja tankanakaw tʼunjatäpxarakïna. URSS markan aviación ukanakax janiw irnaqkänti. Alwax paqallq U-2 avionanakakiw uñstawayi, ukatx pusi Laggs ukanakaw uñstawayi. Jilapachax Friedrich jupax jupanakamp mä juk"a aruskipt"awayi, mä juk"a gatillo ukar ch"allt"asa... Ukat ukjatx, kunjamtix nayrax lurapxirïk ukhama!
  Nayratpach jan ch"amanïki uka ch"axwañ chiqanakar chhaqtayasaxa, tanques nazis ukanakax juk"ampiw pampar t"ijtxapxäna ukat trincheras ukar mantapxäna... Ukampirus antitanque zanjas ukat erizos ukanakax aka niya suxta ukat mä chikat phisqhïr línea de defensa ukanx jikisipxarakïnwa (llätunk ukanakaw utjäna taqpachanxa). Artilleros soviéticos ukanakax axsarasaw jaya chiqat ch"axwañ qalltapxäna. Artillería fascista ukax jan khuyapt"ayasiriwa, ukat aviación... Jichhakamax mä pista de patinaje ukham taqi kunas ch"iyjatäxänwa. Suma, Friedrich, kunjamtix nayrax lurapxirïk ukhama, taqit nayrankiwa, juk"amp ajayuni ukat juk"amp thaya. Mayjt"awinakax pallapallanakan utt"asiwipanx utjawayi, Pattons jupanakax wali ch"aman ametralladoranakampiw nayrar sartapxäna. Mä forzado amtawix kamikaze infanterías ukanakan chhaqhatanakap jisk"achañataki, jupanakax sacrificios lurapxi ukampis janiw jaytañ munapkiti...
  Friedrich chachajj Helga amigapampiw kimsïr avionat saräna. Aka chiqanx nayrïr kutiw mä juk"a jan ukax juk"amp jach"a lote de aviones soviéticos ukanakamp jikisipxäna. Jupanak taypinjja, phisqa Br-3 (kawkhantï allsusipkäna) ukanakas utjarakïnwa. Muspharkañawa, URSS ukan bombarderos ukanakax jank"akiw qhipäxar kutt"apxäna, alemán as ukanakar uñjasa, ukat ch"axwirinakax jupanak tuqir jank"akiw sarapxäna.
  Friedrich jilatajj jankʼakiw jakʼachasiñ yantʼasajj autonakar chʼalljjtayäna. Ukanx mä as ukaw fuselaje ukan URSS ukan heroe ukan warawarapampi. Ukampis uka yatxattʼat nuwasirix qinayanakaruw mantañ yantʼäna, ukampis Friedrich Bismarck sat jachʼa jachʼa tukur jaqirux jukʼamp jan waliruw puripxäna. Terminador waynax jan mä ch"axwawis faltasaw kimsa tunk suxtan ch"axwirinakamp pusi ataque avionanakamp mä kutikiw jaquqaniwayi, ukatx velocidad ukarux turkawayiwa, ukatx bombarderos ukanakarux jank"akiw arktawayi.
  Ukampirus aka chiqanx Friedrich jupax jikxatawayiw autopax janiw sinti jank"ak sarkänti, ukatx janiw 740 kilómetros estimados ukch"akamax purinkänti forzado motor ukampis. Razón ukax qhanawa, Friedrich jupax 30 mm Mr-108 armas ukanakarux Mr-103 ukamp lantintawayi, ukax, qallta proyectil velocidad 960 metros por segundo ukhamawa, juk"amp askiwa tanques ukat uñisirinakan ch"axwirinakan tejanakapar mantañataki mä wali jaya jayp"u tuqiru, ukampis niya chikat kuti juk"amp llamp"u ukat juk"amp jisk"akiwa, mä minutonx 420 muyuntat nina naktäwiw utjäna (ukampis Friedrich jupax mä trance ukar jaquntañkamax sapa proyectil ukanakamp phichhantañ munarakïnwa!). Ukat pistolanakatak municionajj jukʼampiw jiljjattäna, jukʼampejj Frederick chachatakejj jukʼampiw jiljjattäna. Ukhamasti, bombarderonakar katjañax janiw faciläkänti. Walja He-362s ágil ukanakaw uka jan axsart"ir wayna as nayrankapxäna. Jupanakax granizo ukham juyranakaruw jaquntapxäna, soviético autonakar t"unjapxäna ukat t"aqhisiyapxäna. Ukhamarus Br-3 ukax juk"amp llamp"u ukat jan armado ukhamätapatx terrorista pilotonakatakix jasakiw katuntatäxäna. Friedrich jupax fiesta tukuyatat purintäna, ukampis tunka payan tukuyatarakïnwa, phisqa tunkaruw jaquqanïna. Ukampis uka waynax janiw nayrax pä patak phisqa tunk kimsan autonak apnaqañ jikxatkänti.
  Friedrich chachajj wali kusisitaw kuttʼanïna, almapan wali kusisitaw kuttʼanjjäna. ¡Jupax atipt"awayiwa ukat atipt"askakiwa! Ukat aljantatätajat amuyunakax qʼal chhaqtawayxäna. Uka waynax akham sasaw chuymapan säna:
  - ¡Kunatsa uka yaqhachasiñanakaxa! ¡Markax kawkhantix amigonakamax wawanakamax jilsupxi! Ukat URSS markax janiw Pachamamakïkiti, jan ukasti markanakan carcelapawa!
  Helgax uka arunak ist"äna, ukampis chiqpach esenciap jan amuyasaw chiqapar uñjäna:
  - ¡Jumaxa chiqawa! ¡Ukat niyaw wawanïñäni! Ukampirus, ¡janiw puraka lik"ïñ munkti aka ch"axwäwix utjaskakiwa!
  Friedrich jilatajj akham sänwa:
  - Taqi ch"amani Diosan munañaparjamawa. Ukampirus, ¡Papa ukat mä qawqha metropolitanos ukanakax jiwasan chikäpxiwa!
  Pusïr vuelo asalto, jet Fokken-Wulf-5s ukax armas ukanakar thaqhañaruw tukuwayi, kunatix mä qawqha tanques ukanakakiw katjapxatayna. Ukampis cheqpach yantʼajj jutañapänwa.
  Rotmistrov jupan Ejército de Tanques de Quintas Guardia ukax Krasnogvardeisky uksankir transferencia ukarux tukuyawayiwa. Ukampis janiw taqpach muspharkañar puriñjamäkänti. Fascista reconocimiento avionanakax walja tankinakan sarnaqatap qillqt"apxäna, ukat nazis ukanakax jank"akiw contra medidas ukar puripxäna. Niya phisqa patak unidades SS 2do Ejército Panzer SS, ukhamarak pä patak k"añaskunakaw reserva estratégica uksat mistuwayapxäna, llätunk patak phisqa tunk tanques ukat autopropulsadas armas ukanakamp ch"amanchata, ukax reservas de puño blindado Rotmistrov ukanakamp ch"amanchatawa. Jisk"atpachax uka ch"axwäwix granja colectiva Pervomaisky jak"an mä pampanw utjawayi, ukanx granadas alemanas ukat armas ukanakax línea capturada ukan jikxatasipxäna.
  Friedrich ukat wali suma as alemán ukanakax uraqit ukhamarak thaya tuqit mä jach"a ataque ukar saykatañatakiw jawsatäpxäna.
  Teniente general Rotmistrov, Stalingrad ch"axwäwin heroe, jupax pachpa Jach"a Comandante En Jefe ukan kamachip phuqhawayi, ukat taqi chuymaw Moscú jak"an ch"axwäwix janïr chhaqtkiti sasaw iyawsäna. Jupajj amparanakapan chʼamanïjjänwa, ukat URSS markajj kuntï nayrajj aptʼaskäna uk wasitat katoqjjani sasaw mä jukʼa suytʼäwijj utjäna. Ukampis uka columnax chʼamapampiw sarnaqäna, ukat wali chʼamaw tukuwayxäna. Ukax mä chiqanx Tercer Reich ukan avión de reconocimiento ukanakat jan sarañ munatapatw utjawayi, mayni pachax marcha ukax líneas ferroviarias ukanakar jan walt"ayatapatw utjawayi, uñisirinakan avionanakapat jan walt"ayatapata.
  Jach"a bombarderonakax jach"a ch"aman tanques ukanakaruw patak patak kilómetros ukch"a ch"amapampi sarnaqañapatak wayt"awayi. Ukhamarus, marcha de máxima velocidad ukanx... Akax mä juk"a heterogeneidad de la flota de tanques ukan uñjatawa, yaqhipanakax filtros ukanakax mayjt"ayatawa, yaqhipanakax, jan ukasti, nayra kasta, transmisiones imperfectas ukanakamp chika, motores diésel ukanakaruw juk"amp juk"ampi.
  Uñisirinakan aviación ukan jan sinti qhuru ukat jach"a jan walt"awinakapat phisqhïr ejército de choque ukax línea de frente ukanx wali jayaruw jikxatasïna ukat ukax aka rodillo de acero ukarux jayp"ut alwakamaw sartañapatak wayt"äna.
  Mä juk"amp compacto grupo de fascistas ukanakax Rotmistrov ukarux niyaw suyt"apxäna. Taqpach tanques ukanakat jukʼamp jiskʼäpkchïnsa, nazis sat jaqenakajj jukʼamp suma jaqëpjjänwa: niya patak chikatani "Panteras"-5 ukat "Tigres"-5 ukanakaw utjäna, ukhamarak mä tunka chikatani "Goering" L (inglés arunjja k"añaskunakax 17 kayuni pistolanakampi, niya kipka ch"amampiw mantañ ch"amampi mä pistola "Panthers"), E-50, AG-50 ukat "Patton". Super Ferdinand tank t"unjirinakax wali thakinkapxänwa.
  Chiqansa, nazis ukanakar waljanimp nuwasiñax wali askïspawa, ukampis wali axsarkañ Zhukov chachax Rotmistrov jupatakix sinti jank"akiw sarnaqäna, chiqapuniw nazis ukanakax ch"aman contramedidas ukar puripxani sasaw axsaräna. Ukampirus jupanakax nayratpach ukham lurapxi...
  Ukampis akanx ejercito soviético ukax mä trumpeta ukanïnwa - akax jach"a cobertura aérea ukhamänwa... Avionanakax dirección Ural uksat ukhamarak reserva de sede uksat apsutäna, ukatx jupanakax entrenamiento autos ukanakas ch"axwañar jaquntapxarakïnwa, ukhamarak equipos ukanakas línea de montaje uksat chiqak jaquntapxäna . Ukax ch"iqa lado ukat qhipäx p"akjañatakïnwa, ukax fascista cuña ukarux wali nayrar sartawayiwa.
  General Gotha, ukat yaqha comandantes, nayratpach nayrïr aruskipäwinakanx plan de operación de Moscú ukat amuyapxäna, chiqpachans Krasnogvardeysk markax mä tanques ukan ch"axwañ chiqaruw tukuni, reserva de combate de los ejércitos soviéticos ukamp, ukax sañ muniw mä plan de cubierta ukaniñax wakisi .
  Alemania markan avionetas especiales ukanakax juk"ampirus Xe-362 ukanakax espacio aéreo ukar uñjapxäna, ukhamat Krasnogvardeysky ukan ch"axwäwix janiw tanque ukakikiti, jan ukasti ¡Payïr Jach"a Ch"axwäwinx aéreo ch"axwäwiruw tukuñapäna!
  Friedrich jupax uñisirimp nuwasiñatakiw jawsatäna, jupax Luftwaffe ukan wali suma aspawa, aéreo ukan ch"axwäwinakan reyipax Tercer Reich ukan atipt"äwipan chimpupawa. Ukat jupan jak"apan, jan ukax niya jak"an ch"iqa amparapan, mä asalto ukan, ukat ukatw juk"amp ch"aman modificación de la Fokken-Wulf-5, Helga t"ijtäna.
  Uka waynax akham sasaw qʼuchtʼäna:
  - ¡Warawar uñtat barconakan oladanak taypin t"ijt"asipkta! ¡Quarks ukanakax espuma ukan vórtices éter ukanakanx utji!
  Helga kullakax akham sasaw qhanancht"awayi:
  - Wila uywanaka, jumanakaxa ch"axwapxätawa! ¡Uraq manqhankir infierno pachan wawanakapa!
  Friedrich jilatajj larusisaw wali munatapat akham säna:
  - ¡Jutapxam, tornillot jayarst"apxam! ¡Jiwañ angela, ¡jupan uñstañapatakix sillp"iñakiw wakisi! ¡Taqi qʼañunak asnonakapar chʼiyjani!
  Helga kullakajj uka jisktʼar jaysañatakejj jachʼat arsüna.
  - ¡Walikiwa, jumaxa amuyt"asirïtawa!
  Friedrich jupax mä juk"a llakisïnwa, avión ukan juk"amp pesajepata, jaya chiqanakar sarañ armas ukanakamp chikt"atapata ukhamarak municiones ukanakax jilxattatapata. Taqi kunat sipansa, 30 mm cañon proyectil ukax kimsa kutiw 20 milímetros cañón ukar sipanx juk"amp llamp"u, ukat t"unjir ch"ama tuqitxa, inas pusi kuti juk"amp ch"amanïchi, ukax mä arma universal ukhamawa, armaduranakax panpachaniw t"unjaspa ¡planetan ukat thaya tuqinsa! As waynax ametralladoranak jaytañs munäna ukat pusi jach"a calibre ukanakap apsuñ munarakïna, ukampis... Helgax janïr sarkasax janiw sasaw arsuwayi:
  - Taqi kunat sipansa, inas jak"at ch"axwañarux saraqaspa. Aka trumpeta qhispiyañax juk"amp askiwa...
  - ¡Fuerza Mayor ukat pä tirurista ukanakatakix suficiente! - Friedrich jupax mä juk"a pachatakiw khuchhuqatayna. Nayatakix jak"at ch"axwañax wakisiwa. Jilapachax nayax amuyta aka chiqanx ametralladora armamento ukax sinti jach"awa.
  Helga kullakajj kusisitaw lartʼasïna ukat uka waynarojj qhepäjjaparuw jawqʼjäna.
  - ¡Llakiskañawa, ¡janiw taqinix jumar uñtasit jan atipt"ir caballero ukhamäpkiti! Walja asnakax wali qalltirinakapxiwa, jupanakax juk"amp denso nina munapxi ukhamat jan kuna jan walt"awis utjañapataki...
  Frederick chachajj wali amuytʼasisaw akham säna:
  - Ukhama jila chanini autoxa ME-362 U ukaxa janiwa mä piloto novice ukarux churatäkaniti. Aka ch"axwirix as ukanakatakiw.
  Helgax jaysañat sipansa, ch"axwañ avionaparuw t"ijtäna, q"ala rosa talonanakap qhant"ayasa. Kun lurañas wakisispa, emergencia jawsañax ist"asïna.
  Friedrich jilatajj anqankir pä ametralladoranak apsutapat wal kusisïna, jachʼa autojj jan chʼamäjjänwa, ukat jukʼamp jankʼakiw sarawayjjäna, ukat jukʼamp kʼacha chʼiwinakapajj jukʼamp sumwa maniobrañ yanaptʼäna. Nina naktayañ chiqanakax carenados ukanakamp ch"uqt"atäkchïnsa, jisk"achatätapax auton aerodinámica ukarux juk"ampiw jilxattawayi. Me-362 ukax cualidades aerodinámicas tuqitx wali ch"amanïkchisa, pistón autos ukanakanx janiw kikipäkiti, ukampirus ukham universal caballo de guerra ukhamawa.
  Jan juk"a quqanakas yapunakas alayaruw qhant"i... Urux junt"upuniwa ukatx janiw ch"axwañax jasakïkaniti ukhamaw uñtasi. Yämas rusanakax, jupanakax aka jach"a ch"axwäwinx atipjapxiwa. Aka ch"iqa tuqinxa ukat mä juk"a aynacharux mä tama cuervos ukanakaw t"ijtapxi... Mä jach"a tama, yaqhip cuervos ukanakax wali jach"awa... Mä jan wali chimpu, cuervos ukanakax aka qhuru, jan sentimentalidad ukan taqi ch"axwawinakaparuw chikañchasipxi. Kunjamtï Boyarskyx wali uñt"at musical ukan q"ucht"känxa:
  - Ukampisa kunatsa! ¡Janiw amuyumampi jakañax utjkaspati! Ukampis kunatsa - ¡jakäwix janiw kuns yatichistuti!
  Akax violencia, violencia ukat juk"amp violencia ukanakaw utji! ¡Crueldad, crueldad ukat mayamp crueldad ukax markar cimenta!
  Uka tama cuervonakax jan tukuskirjamawa, tunka, patak waranqanakaw utji, ukat herméticamente sellado cabañansa istʼañatakis caw lurapxi. Friedrich chachajj Helga kullakaruw radion jisktʼäna:
  - Inas ametralladoranakampi jupanakarux jawq"jsna?
  Uka as tawaqux akham sasaw uñch"ukitayna:
  - ¡Janiwa walikiti! ¡Sapa balax akan jakthapispawa!
  Friedrich jilatajj akham sänwa:
  - ¡Ukaxa wali ch"amawa! Reyejj trono manqhanjja mä bolsaruw cartuchonak uchatayna.
  Nayrïr lote de aviones soviéticos ukanakax mä akatjamat mä tama buitre qhipäxat jaltxapxäna. Nayraqatax salamandras ukanakaw jupanakamp jikisipxäna. Pä tuqinx chhaqtäwinakaw utjäna, juk"amp rusanakaw jiwarapxäna. Friedrich chachajj qhepatwa fusilamp jiwayäna ukat llätunka autonakarukiw jaquqanïna. Ukampis wali chʼama qalltañawa. Ukampis mä qawqha alemán "Salamanders"-3 ukanakax jaquqanipxatayna, ukatx janiw qhanakiti kunjams Me-262 ukax taqinit nayrar sartañ atipjatayna.
  Ukampis kunatï jukʼamp wakiskirïki ukajj janïraw jutañapäkänti. Cuervos ukan tamapax tukusxänwa, alemán pilotos ukanakax Krasnogvardeisky pampan patankir espacio ukar jaltxapxäna ukat ukax qalltawayiwa.
  Mä taqpach ejercito ukaw escuadrón alemán ukar t"ijtäna, ukat akanx chiqans URSS ukan walja ejércitos aéreos ukanakan aviación ukaw utjäna. Mä jach"a armada de aviones taqi kasta, ukampis jilpachax Yakov ukat mä qawqha juk"a Laggs.
  Friedrich jupax suxta kilómetros jila jaya chiqatw pallapallanak jiwayatayna. Jupax wasitatw sallqa trance jawiranakar ch"allt"asiwayi, kunapachatix jan amtkta ukhaxa, ukampis amparanakamax automáticamente ch"allt"asiskakiwa. Kunapachatix jan amuyt"awinaka, amuyunakax utjxi ukhaxa, janchix jumankkaspas ukhamawa, ukampis jumax niyaw jan uñt"at ch"amanakan títere ukham tukuwaytaxa... Ukat ukax sañ muniw jañchix janiw jumankkiti, jan ukasti manqha pachan ajayupaw - q"añu, jan wali ch"amanaka. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .
  Suma, ukat terminador waynan p"iqipanxa, q"uchupax walja kutiw ist"añ qalltäna:
  Amigonak taypinxa, ukampis uka pachparakiw saparstʼata,
  ¡T"aqhisiñanakampi, llakisiñanakampi katuntata!
  Akapachasax jan walinak lurañat wali qaritäxiwa,
  ¡Janiw jach"a uraqis ni suma uñnaqt"anïñas uñjatäkiti!
  ¿Kawkirus puriyapxista - ñanqha ñanqha saxra?
  ¡Kunapachatix mä jan wali saxrax mä ejercito apnaqki ukhaxa!
  Chiqpachansa pallapallanakan jachʼañchatäñ munapxta,
  ¡Chuymajansa mä jan wali parásito ukhamäkchiyätsa!
  
  Ukham ch"usax jiwat ajayunxa, .
  ¡Janiw kunas uka pantano ukar muyuntañax utjkiti!
  Ukat jiwaña, aka lawa jan sintt"asir chuyman warmiru,
  ¡Kunas Santo Rus markan tributo apthapi?
  
  Sapuru amuytʼañax janiw qhantʼkiti, .
  Taqi kunas web ukankiwa, jan tukuskir ch"ama!
  Aka uraqin jakañ munaña, .
  ¡Muxsa, kusisiña, kusisiña muxsa masimampi mallt"aña!
  
  Ukampis destinojj wawaparuw guerrar khitäna,
  ¡Kawkhantï sumankañat armasiñajj wakiskäna!
  Ukham luratapatjja janiw Supayarojj maldecañajj wakiskiti,
  ¡Jiwasax janiw yaqhanak munapkti!
  
  Nayax uka thaya thayt"atwa avión ukar khuchhuqaskta,
  ¡Mä twist lurasax, ukat firma movimiento!
  Iyawsapxita, Awki Pacha ch"axwirixa janiwa jiwkiti, .
  ¡Uka q"añunakatak mä marcha funeraria anatt"añäni!
  
  Uñisirinakax waljani, ch"amani, .
  ¡Autonaka, ch"axwirinaka, misiles ukanaka!
  Jiwasax infierno Wehrmacht ukarux t"unjañäniwa,
  ¡Rusia markan jach"a lurawinakapax jach"añchatäniwa!
  Comunismo ukax aka Uraqir jutaniwa, nayax iyawstwa, .
  Kusisiñampiw jakañäni - ¡Chiqpachapuniw yatxa!
  Jaqinakan verdugo - fascismo, ukax t'unjatäniwa, .
  ¡Atipjäwix suma chuymampiw utjani, mayo phaxsin qhanapa!
  
  Awki marka, jank"aki t"ijt"aña, .
  ¡Ukajj qollan jakañ churistu!
  Pachamaman q"uchupax chuymasan q"ucht"i,
  ¡Chiqpachansa, ¡jupa laykux wal chʼaxwta!
  
  Ukat nayax iyawstwa mä qhana pachax puriniwa,
  ¡Janiw jiwayañanakax utjkaniti, chuymankipstañax ch"amaka manqharuw chhaqtxani!
  T"ijtawix jan ch"amampiw nayrar sartani,
  ¡Platax líneas ukan jikxatatanakaparuw jank"ak purini!
  
  Ukat ukhamat pacha jak"achasiñasataki;
  Ukatxa, ¡Rus chachan soldadopjamaw nuwasiñama!
  Ukhamat taqi khitinakatix jan moron ukhamäpki ukanakar puriñapataki,
  ¡Uka rusanakax nuwasiñ yatipxipuniwa!
  Friedrich chachan p"iqipanx mä suma patriótico q"uchuw ist"asïna, ukampis traicionero amparanakapamp kayunakapamp chikaw chiqaparu lurapxäna. Mä arunxa, soviéticos sat avionanakaruw taqi kasta ukat kunayman markan conchas ukanakamp apayapxäna. Pilotos soviéticos jupanakax jak"achasiñ yant"apxäna ukat nuwasiñ qalltapxäna... Volka, phisqa tunk jila k"añaskunakaruw sarkasax ch"axwawayxi, mä turno luratayna ukat ch"axwawinakat ukat ramming yant"awinakat jithiqtawayi (jupax aka kamikaze ukx jisk"a ametralladoranak phallatampiw khuchhuqatayna) . Ukat as waynan avionapax mayjt"awayiwa, ukat mä trance de combate ukankatapatxa, waynax walja cañones aéreos ukanakaw jalxatäna. Ukajj qhepat mistur walja soviético nuwasirinakaruw wal chʼiyjäna.
  Aka chiqanx Friedrich jupa pachpaw niyaw ch"axwantäna, ukampis nina línea ukar liwxatañ atipjatayna ukat uñisirinakaparux tukjaskakitaynawa. Jichha kutix gemelo motor "Empeños" ukanakax jupar jan walt"ayataw uñjasiwayi. Mä aforismo ukaw yuqall wawanakan p"iqip taypin qhant"äna (petones ukax janiw nueces ukhamäkiti, jutïr reinas!). Helgax radioruw chhuxriñchjasïna:
  - ¡Ay, munat mama! ¡Kunjamsa chʼamachasipjje!
  Friedrich, mä jan phuqhat lazo lurasax, Helga qhipäxar mantañ yant"asax soviéticos ch"axwirinakaruw wali jaya chiqat khuchhuqawayi. Jupanakat maynïrix "Tienda ukan irnaqiri" (Lagg-5), fuselaje ukanx mä jach"a wila warawaraw utjäna... Akax URSS markan heroe sañ muni. Pachpa imill wawax Fokken-Wulf ukan modificación de asalto ukanx Rotmistrov ukan ejercitopan tankinakaparuw alemán ukan posición ukar jak"achasisinx ch"axwantäna. Ukat uka pachparakiw wali chiqaparu chʼalltʼasïna, wali sumwa bucearïna.
  Friedrich chachajj uñisirinakan avionanakapampejj wali chʼajjwaskäna, amuyunakapanjja, municionanak jiljjattatapatwa uka suministronakar yuspäräna. Jupax mä terminador traidor ukar T-34-85 tank ukar yapuchañs atipxatayna, comandante ukan ajllitapa (ukax antenanakat uñjasispawa, ukax laq"ampi jayankkasas Friedrich ukan ch"ullqhi nayranakapax jasakiw uñjäna!).
  Tapa de escotilla ukax kimsa conchas ukanakamp mä kutikiw ch"allt"ata ukatx tanquex sayt"awayiwa...
  Ukhamarakiw alayax junt"üna, Ejército de Tanques de Quinto Guardia ukan vanguardiapax nayratpach granadas SS ukat Segundo Cuerpo ukan chiqanakaparuw liwxatapxatayna.
  Nayrïr soviético autonakajj antitanque sat zanjaruw liwjjatasïna, ukat jankʼakiw jankʼak sarapjjäna. Tigres-5 ukat Panteras-5 ukanakan jank"ak nina naktayañ cañonanakapax jupanakaruw jallu purintäna. Akax kawkhantix machaq alemanes ukanakax ch"amanïpxiwa: jaya chiqan ch"axwapxi, jupanakat ventaja jikxatañatakix tanques soviéticos ukanakax jak"at ch"axwañaw wakisïna. Mä vertedero utt"ayaña... Ukampis amtäwix táctico ukax janiw chiqapäkänti, kawkhantix zanjanak allsutäkän uka jist"arat pampat ch"iyjañataki, "presa" suyt"ir maquinanakamp jikisiñataki. Jïsa, ukat ¿janit mä pachpa pachan walja jaqinak jaquntañataki?
  Chiqans Ils soviéticos ukanakax jach"a chhaqtäwinakas utjkchïnsa, wali p"akintataw jikxatasipxäna, mä jisk"a boxeador ukham mä jach"a jamp"att"äwimp bucear uñtasita, uñisirinakan tankinakaparuw jan walt"ayapxäna, jisk"a bombanakampis ukhamaraki. Chiqansa, yaqhip "Tigres"-5 ukanx llika patxaruw sayt"asipxäna, ukampis walja autonakatakix alemán infantería ukax chiqpachapuniw sarnaqañanx jark"aqasiñ uñstayañatak wayt"atatayna.
  Frederick chachajja, rusanakax jukʼamp concentrado ataque lurapxaspäna ukhaxa, "walja qullqi" ukat ventajoso jakʼat nuwasiñaw utjaspa sasaw amuyäna.
  Wila pilotonakan ramming ukax sarantaskakiwa, ukampis sañäni, wali ágil Salamander-3 ukarux, aka táctica ukax janiw suyt"at achunak achuykänti. Alemania markan aviación ukan chhaqhatapax jilxattawayiwa, chiqpachansa, juk"amp jach"a aviación soviética ukanakan chhaqhatapa. Ukampis ukajj janiw jan kuttʼayas nuwasiñakïjjänti. Walja pilotos soviéticos ukanakax suma experiencianipxänwa, janiw inamayakïkänti Moscú markarux uñt"ayapxäna, ukatwa nazis ukanakax wal t"aqhisipxäna.
  Friedrich, khititix instintos ukax jan iyawsañjam ch"ullqhi, sapa kutiw jan ch"axwawinakat jark"aqasirïna ukat intuitivamentew juk"amp jan walt"ayir ch"axwirinaka soviéticos ukanakarux ch"allt"äna. Jilïr irpirinakar jaqunukuñ yant"aña. Jupaw uk luräna, ukat jan pantjasisaw irnaqäna. Ukhamarus, p"iqijanx ch"usaw utjäna, ukat ch"axwäwix ukham jan uñjañjamarakïnwa. Cuerpox reaccionawayiwa, diana ukanakax katjatawa, janiw kuna faltas ukanakas utjkänti. Walja kutiw tankinakarus purirakïna.
  Ukat walja patak, jan ukax waranq waranq avionanakaw taqi kasta avionanakax nayranakaj nayraqatan lliphipipxäna ukat chʼiyar chʼiyar tukupxäna. Amuyt"añataki, Huffman jupax He-362 ukat... Jupax mä especial ukham ch"axwi, velocidad, jet auto ukan jerk, ukat q"añunakaw taqi tuqir jalnaqaski... Ukat rusanakax janiw jan walïpkarakiti... Ukampis kawkhans Kozhedub ukax utji, ch"amap khuchhuqañ pachaw purini... Friedrich jupax mä mínimo ukanw sarnaqaski, jichhax janiw turkakipt"añax wakiskiti, juk"akiw ch"allt"asi, jan ukasti, atipt"asitapat mä juk"a sarnaqaski..
  Municiones ukax tukusxiwa, ukhamarak tanques ukan combustible ukax tukusxiwa, ukatx muspharkay refuerzos ukanakaw alemán ukan posición ukanakat purini. Salamandras, ukat mä qawqha axsarkañ Me-362s ukanakas nayrïr kutiw ch"axwäwir mantapxi, ukatx Hitler-an pandilla-nakapaw qhipharux mantapxi. Mayampiw nayrar sartañ... avionetas soviéticas ukanakax qhipäxar kutt"añ qalltapxaraki. Jupanakan combustiblepax tukusxiwa, ukat chhaqtäwinakapax taqi amuyt"añjama ukat jan amuyt"añjam límites ukanakat sipans juk"ampiwa. Friedrich jilatajj kuttʼanjjänwa ukat Helga kullakaruw akham jisktʼäna:
  - Taqi kunasa sumaki?
  Imill wawax akham sasaw jaysatayna:
  - ¡Avionaxa wali ch"amawa! Nayax suxta tanques ukat mä ch"axwiriruw t"unjawayta...
  Friedrich jilatajj akham sänwa:
  - Jisa, jumax nayat sipans juk"ampiwa, t"unjata tankinakan jakhüwipanxa. ¡Naya pachpaw phisqa autonak bozal ukamp tʼunjawayta!
  Helga kullakajj wali jachʼat arsüna.
  - ¿Qhawqha avionanakas utji?
  - ¿Avionanaka? - Jakhunakax Friedrich p"iqipanx qhant"äna... - ¡Chiqpachans kimsa patak maya! Machaq uraqpachan récord. Kunjams mä aski lurawix...
  Helga kullakajj akham sänwa:
  - ¡Jumaxa mä caballero ukhama! Janiwa, mä juk"a pachatxa t"unjañ diosa. Jach"a Kali jupa pachpaw... ¡Universal ch"axwiri!
  Friedrich chachajj wali amuyumpiw cheqañchäna:
  - Chiqpachansa, Kalixa janiwa diosakiti, jan ukasti jan wali diosawa. Mä arunxa, warmi, hinduismo religionan wali respetat ukat wali uñtʼat diosa ukhamäkchisa. Jupatakix walja templonakaw lurasiwayi ukat mayisiñanakas utjarakiwa.
  Uka waynax mä akatjamat palancan qunqurip wal chʼallxtatap amuyasïna. Ukat jupax juramento luräna:
  - ¡Maldita! Ukham jachʼa armat auton turno lurañajj janiw wakiskänti.
  Helga kullakajj llakitaw akham säna:
  - Ukat jutïr t"ijtäwimax jan nayampïpachati?
  Friedrich chachajj jankʼakiw akham säna:
  - Jisa, Fokken ukax wali gasolina ukat carga ukampiw phuqt"ata, ukampis nayanx niyaw wakicht"atäxi. ¡Jan samti, jan ukasti juma pachpaw uñjasiñama!
  Helgax mä amtampiw akham säna:
  - Janiwa! Nayan iwxt"awijax jumanakarux ch"axwañamawa ukat ch"axwañamawa kunjamtix lurañjamäki ukhamarjama... Ukhamächi ukhax.
  Avionanakax uraqiruw puripxäna ukat Friedrich jupax jutir autoruw t"ijtäna. Uka ajllit combinación Me-362 ukat asalto F -490 ukax wali askiwa superass taqi pachan.
  Friedrich, Fokken-Wulf-4 ukan ch"ullqhi, qhuru pedales ukanakap q"ala kayunakapamp jikxatasax, jank"ak ch"amanchañ qalltäna ukat q"ucht"äna:
  - ¡Nayaxa nuwasiñaruwa t"ijtxa! ¡Uka luratarux laq'aruw takt'ä!
  Krasnogvardeysk markan nuwasiñax sarantaskakiwa. Rotmistrov jupan pachpa ejercitopan tankinakapat sipansa, patak phisqa tunk soviético k"añaskunaka, sur uksankir flanco ukat Kashirnsky región frente soviético uksat apsutanakax ch"axwäw chiqaruw puripxarakïna. Chiqansa, jichhakamax nayrïr lote autonakakiw purinipxi. Aviación soviética ukax janiw jaytañ amtkänti, ukampis janiw jichhakamax sinti ch"amanchatäkänti.
  Frederick jilatajj tankinakan irnaqtʼañ qalltäna, ukatakejj uka amtampiw lurat pistolanakapampi. Jupan amuyuparjamax calibre 37 milímetros ukax wali sumaw ukatakix wali askiwa. Amuyt"añataki, Rudel, ukham armanakampi, jan kuna ch"axwañ trance ukampix t"unjawayi, jan ukax juk"amp chiqaparu, 534 tanques ukanakaruw ch"axwäw tukuykamax t"unjawayi. Ukampis mä común jaqew utjäna, janiw Friedrich chachajj utjkänti. Uka waynax amtasïna kunjams awkipax mamaparux säna, uka efecto combinado ukax wawarux purakapan apt"ata, ukat sipans pubertad ukax jilxattaski ukhax capacidades fenomenales ukanakaw uñacht"ayasi, ukax wawanakarux psicópata ukar tukuyaspawa...
  Inas trance de combate ukax, ukat aka guerrero superpoder ukax mä consecuencia ukhamarakiw mä influencia, ukax kunjamäkitix jupatakix janiw yatiskiti.
  Ukampis akanx tanques ukanakax jutapxi, pilototakix sarnaqawipax k"achat k"achatjamawa, ukat Friedrich jupatakix juk"ampirus ukhamarakiwa. As waynax mä plano horizontal ukanx offhand ukar ch"allt"añ qalltäna. Ukax mäkiw ch"iyar jaquntawayi ukat ch"allt"araki. Jisk"a phallawinakat qhana qhant"awinaka, escotillas p"akjata. Walja autonakaw ukham nina nakhantapxi, kunattix gas tankinakax nuwasiñ utanwa jikxatasi. Ukat t"unjaña, T-34 ukan barrilpax mä chhullunkhayan lakapjamaw t"ijtäna.
  Jila partejja, uka proyectilnakajj chʼalljjtayatänwa, ukatwa municionanakajj phallawayjjäna. Ukat akax turkakipt"asax...
  Friedrich jupax janiw ukham jisk"a yänakat lup"känti, jupax uka jamuq uñch"ukiskäna, kunawsatix jach"a chhaqtäwinakamp t"aqhisiyat ukhamarak amuyaskäna inamaya yant"awinakax p"akjañataki, guardianakan tankinakapax soviético jaqinakan allsuta zanjanak muytapxäna.
  Ukampis akansa mä jan wali muspharkañaw jupanakar suyaskäna. Pä tunka "Super Fernando" ukanakax jak"achasiñ atipxatayna. Jupanakax, llakt"asiñjamawa, juk"amp ch"aman apnaqañ uñacht"awinakanïpxänwa, motores estadounidenses ukanakan apnaqatapat yuspajarasawa.
  Soviético autonakax mä jist"arat pampan sarnaqapxäna, ukax sañ muniw legendario ch"axwirinakax kimsa kilómetros ukch"a jayatw ch"axwapxaspäna. Chiqansa, "Superferdinands" sat jaqinakax janiw jikxatapkänti, ukampis antiavión sat armanakax walpun jalxatapxäna, ukatwa walja kuti chʼaxwapxarakïna. Ukatjja, uka yapujj wal pʼiysutäna ukat conchas ukanakampiw yapuchasïna, ukat T-34-85 sat avionajj janiw jankʼak puriñjamäkänti. Ukampis mä erupción ukan mä eje ukham sarnaqasipkakïnwa. Ukat Panteras-5 ukat ágil American Witches-5, jach"a thakhinak t"unjirinakax Fernando-4 ukar yanapt"añatakiw jank"ak sarapxäna.
  Friedrich jupax (purapat subconscientemente) comandantenakar jaqunukuñ yant"äna. Nayan amparanakajas tensionatwa chʼiyjatäjjäna. ¡Ukat frutanakax utjarakïnwa! Uka wayna terminador, mä proyección horizontal ukanx pusi tunk payan T-34 tanques, kimsa KV-s ukat pä Su-122 ukanakaruw ch"allt"awayi. Kimsa autonakax juk"ampiw utjaspa, ukampis jupanakax ch"axwirinakan soviéticos ukanakan ch"axwatapampiw mayjt"ayapxäna, ukat juk"amp askix avionetas ukanakaruw atacapxäna. Friedrich jupax 37 milímetros ukch"a cañón aéreo ukat pä 20 milímetros cañones (ukax mä qhana jan ukax gas tanque jan ukax motor ukar ch"allt"atax wali t"unjañawa) ukanak apnaqañ qalltawayi.
  Taqpachanx pä tunk paqallqun avionanakax utjiwa, ukatx tunka llatunkan Ilovs ukanakaw utji... Janiw jan walïkiti, sapa tank ukan wakiskirïtapat amuyt"asa, aka qala chuyman ch"axwäwin jan walt"ayat ukanakas ukhamaraki... Walja T-34-85 ukanakax jank"akiw sartasipxäna ukat qhipharux jist"antañatakiw p"akjapxäna ranju. Jichhax k"acha blindat "Brujas" americanas-5 ukanakax nina nakhantawayi.
  Friedrich chachajj Hans-Ulrich Rudel sat chachan ataque sat avionap uñjäna. Aka nayratpach uñt"at as, ukhamarakiw Stuka ukar lantintañ amtawayi, juk"amp ch"aman ukat juk"amp jank"ak Fokken-Wulf-5 ukamp. Jupan antorcha emblemapax taqiniw uñt"apxi. Jupajj Frederick jilataruw akham jisktʼäna:
  - ¡Kunjamsa jumaxa, Jiwañ Angel!
  Terminator Boy ukax akham sasaw jaysatayna:
  - Kunanakas Gestapo ukankiwa, ukampis nayax phuqhawinakanïtwa!
  Rudel jupax akham sasaw arsuwayi:
  - ¡Ukat nayax wali sum sarnaqaskta! Ukampis ¿kunjamatsa ukham chiqaparu ukat jankʼak disparasma, ukat mä plano horizontal ukansa disparasma?
  As waynax larusisaw jaysäna jan ukax q"ucht"arakïna:
  - ¡Taqi jan lurañjamäki ukax lurasispawa sasaw chiqpachapuni yatta! ¡Uraqinkir reyinakan diamantep uma jalsun jikxatapxam!
  - ¡Walikiwa, nayaxa kimsa tunka uru tukuyataruwa katjä! - Rudel jupax arsuwayi.
  Kutt"aniña, avión ukar lantintaña, ukat mayamp nayrïr Me-362, mä avión ukax, ch"iyar ch"iyar ch"iyar ch"akhanakat sipanx janiw kuna jan walt"awinaks Volka irpirimp katuqkänti. Ukat chiqans tank ch"axwawix...
  Krasgvardeisky sat cheqanjja, wali juntʼünwa. Columnas de la Ejército de Quinta Guardia ukat brigadas ukanakax yaqha frentes ukanakat apsutäxänwa. Ukhamarakiw refuerzos ukanakax alemanes ukanakarux jalxatapxäna, tunka payan tanques estadounidenses ukanakaw t"unjapxäna, qhipa M-18 ukanakax 110 mm cañones ukanakampiw utjäna. Uka k"añaskunakax janiw t"unjir ch"amapanx jisk"akïkänti, cañones Tigre-5, calibre 105 ukat sipanx juk"amp sumaw T-34 ukarux atipt"apxäna, kunatix ricochet ukarux janiw sinti munapkänti. Ukhamarakiw uka pistola ukax mä convertido antiaéreo arma americana ukat luratawa, ukax sañ muniw jank"akiw ch"axwañapa. Armadura ukakiw alemán armaduranakat sipanx juk"amp jan ch"amanïxi, ukampis wali 186 milímetros ukhakiw mä proyectil nayraqatar katxaruñatakix wakisi. Ukhamaraki, T-34-85 ukax walja kutiw sarkasax ch"allt"ata.
  Friedrich chachajj wali jayankänwa, jupajj Ejército Rojo ukan machaq olapan tsunami sat jachʼa thayajj jakʼachasiskäna uk amuyasïna. Ukax sañ muniwa, tankinakatakix janis pachax utjkchixa, niyas wali ch"amampiw llawintat uñjasi, ukampirus ataque avión ukar uñjañax juk"amp askiwa. Jupanak taypinx, chiqans, wali jach"a armados ukat blindados No-329s ukanakaw uñjasi. Ataque avión ukat tanque destructores ukanakax ch"amaniwa. Yämas 88 mm Ra-44 cañones ukanakampi, ukax janiw tanque teja ukarukix mantkiti, jan ukasti nayraqatarus mantaraki. Aéreo ch"axwañakiw aka maquinax, llamp"u chuymamp arsuñaxa, janiw "yegua de trabajo" Fokken-Wulf ukham versatil ukhamäkiti.
  Uka ataque avionanak taypinjja, Friedrich chachajj Helga chachan avionap uñjäna. Ukhama, chiqpachansa, wasitat lurañanak luraña.
  Terminador waynax thakhin mä juk"a saraqasinx kimsa tank ukat autopropulsado arma-76 ukanak khuchhuqañäni, q"ucht"awayi:
  - ¡Jiwasax mä uñacht"äwiw utjani! ¡Jan ukax wali jach"a super clase!
  . 18 JAQTHAPI.
  Helga kullakajj jankʼakiw akham säna:
  - Chiqpachansa nayax iyawstwa! ¡Janiw chuymax uka uywarux churkti! Uka jaysäwix jumaruw churatäni - jumax iyawstati janicha?
  Friedrich chachajj jaysañat sipansa, alayatwa jaya cheqat pallapallanak jaqontañ qalltäna... Ukat ukatsti alturaruw purirakïna.
  Ukanjja, soviético avionanakajj waljaw utjäna, ukampis nayrïr kutit sipansa jukʼanikiw utjäna. Luftwaffe ukan pilotonakapax wali atinisiñjamaw jikxatasipxäna, nayrïr grado ukan yatiqirix mä jan uñt"at yatiqañ utan mä chuym ust"ayir masiparuw jawq"jatayna ukat chiqpachans ch"amampiw ch"amanchasitayna.
  Soviético pilotonakax juk"amp k"arisiñaruw tukupxäna, ukat ataque ukar purisax jank"akiw tamanakar jaljasipxäna, alemanes ukanakar jupanak tuqir jaquntañ yant"apxäna. Frederick jupanakarux atacatayna, qullu pataruw makhatatayna. Ukampis jupatakix uñisirinakax janiw directo ataque lurañ munapkänti, ukax tácticas ukanakarux juk"amp jasakiw tukuyäna. Ukampis Alemania markankir yaqha nuwasirinakax nuwasiñaruw sarapxäna.
  Friedrich jupax chuym ch"allxtataw uñjäna, No 362s ukanakax jupat nayrankapxirïna. Ukampis walikïskiwa, walja kilómetros ukch"a jayatpachax janiw khitis kunjamatsa khuchhuqañ yatkiti.
  Ukat "Salamanders"-3, kunjamatix wawanakan papel avión ukanakax saltapxi, tiburón ukham oladanakar jaltapxi, ukat jupanakpachaw...
  Friedrich chachajj jan wali jaqeruw ajllïna, uka avionajj comando sat avionänwa, ukat kunjamsa aka avionajj jaquqanipjjäna uk lupʼiñatakejj janiw tiemponïkänti. Uka waynax mä moral uñacht"ayäna:
  - Mä ch"axwäwinx atipt"asmawa, janiw anatt"awinakanjamäkiti, mä kutikiw atipt"asma, ukampis mä ch"axwäwinx atipt"asmawa, janiw mä anatäwinjamäkiti, jan tukuskir! Ukampirus, atipt"ir jaqinakan chimpunakapakiw tabla ukanx t"ijtapxi;
  Ukampisa, uka nuwasïwix yapu tuqinsa amuyasirakirakïnwa. Amuyt"añataki, Wittmann jupax nayratpach wali sazonado as tank ukhamawa, jupax Tigre ukan ch"axwawayiwa. Jupampi ukat artillerompejj walja kutiw faltapjjarakïna, tanquejj jankʼakiw muytarakïna. Artillero Schleich jupax juk"akiw ajanupat ch"uñu pichthapiñatakix tiemponïxäna. Aka monstruo de acero ukax nayratpach walja kutiw nayraqatapar ch"allt"ata, ukampis jichhakamax mä ricochet ukhamawa. Wittmann jupax pulmones patat arnaqasïna:
  - Jak"achasipxañapawa, janiwa axsarañakiti, jani ukaxa...
  Mä ch"axwäwin chikancht"asir jaqin amuyunakapax, Subjefe de Estado Mayor de la 31a Brigada de Tanques, jupax jichhakiw Heroe de la Unión Soviética ukar tukuwayi, Grigory Penezhko, jupax uka jan walt"äwinakan jaqinakan sarnaqawipatw arsuwayaraki. ... Jach"a uñacht"awinakax amuyunakajan uñacht"awinakajan nayraqatapan qhiparawayi... Ukham q"ixu q"ixunakaw utjäna, jinchu ch"akhanakax ch"allt"atäxänwa, jinchut wilax jalsuwayxänwa. Motoranakan sapüru wararitapa, metalan thuqt"asitapa, thuqt"awipa, conchas ukanakan phallatapa, hierro ch"iyjata sallqa ch"axwawipa... Punto-blank disparonakatxa, torretanakaw t"unjasi, pistolanakax t"ijt"awayxi, armaduranakax phallawayxi, tanques ukanakax phallawayxi.
  Uka jan mantañjam jach"a Patton-3, jupanakax T-34-85 soviético ukaruw niya ch"usat apsuñ yant"apxäna. Jupax chhuxriñchjasïna, escudo armadurax jilxattawayxänwa. "Layqanakax"-4 jupanakax liwxatapxänwa ukat jupanakpachaw uka maniobra apnaqañ yant"apxäna. Nayra caballeronakan mä caballo ejercitopajj niyaw maynit maynikam atiptʼasiñampïsipkaspa ukhama. Jila partejja, panpachan tanquenakajj punto blank ukhamaw pallapallapjjerïna ukat maynit maynikamaw phallapjjerïna.
  Gas tankinakar chʼiyar jaquntatanakax jankʼakiw tankinakarux ninamp phichhantapxäna. Escotillas ukanakax jist"arasïna ukat tank ukankirinakax mistuñ yant"apxäna. Grigoriox mä teniente waynaruw uñjäna, chikat phichhantat, armadurar warkt"ata. Usuchjatajja, janiw uka escotillat mistuñ puedkänti. Ukat ukhamatwa jiwxäna. Uka jakʼanjja, janiw khitis jupar yanaptʼirïkänti. Soldadonakajj janiw tiempop amuyasjjänti, janiw uma pharjata, juntʼu thayasa, ni tanquen jiskʼa cabinapansa jawqʼjatäpkänti. Mä amuyt"awi, mä munaña - jakkasaxa, uñisiriru jawq"jaña. Soviético tanque ukankirinakax t"unjat autonakapat saraqasinx uñisirinakan tripulacionanakaparuw pampan thaqhapxäna, jupanakax jan kuna yänakanïpxarakïnwa, ukat pistolanakampiw jawq"japxäna, amparat amparat ch"axwapxäna.
  Mä uñacht"awix surrealismo estilo ukan mä capitan ukan uñacht"ayatawa, jupax mä kasta frenesí ukanw mä jan walt"ayat Tiger-5 alemán ukan armadurapar makhatatayna ukat mä ametralladora ukamp escotilla ukar ch"allt"atayna, ukat nazis ukanakar "q"añuchañataki". Tanquenak lurañ empresan pʼeqtʼiripajja, Chertorizhsky satänwa, jupajj wali jan ajjsartʼasaw luräna. Jupax liwxatasïna, conchas ukan thaya thayt'atapa, uñisiri "Tigre"-5 ukan ladopar p'akjasa, ukampis jupa pachpaw ch'allt'ata. Autot jaltasaw tankeranakax nina jiwayapxäna. Ucatsti wasitat nuwasiñaruw sarjjapjjäna.
  Helga qhipa conchax Grigory Penezhko tank teja ukarux ch"allt"awayi. Uka conchax gas tanqueruw ch"allt"äna ukat taqi kunas ninamp phichhantatäxänwa. Nina naktäwix soviético tank apnaqirinakaruw phichhantäna, ukat escotillanakat jaltxapxänwa. Ukampis Grigorio pachpaw usuchjatäna, janiw saltañatak tiemponïkänti... Jupax jakkirpachaw phichhantasïna, naturaleza taypinx kunjamas manqha pachax uk amuyasa...
  Friedrich, uñisirinakan avionapax nayratpach yatiñanïtap uñjasa ukat mä acción combinada ukamp jaltxañ yant"atap uñjasax jupa pachpaw tankinakar atacatayna... Chiqans alemanes ukanakax ch"amampw jikxatasipxäna, ukampirus juk"amp armado británico Challenger tanques ukanakax ch"axwäwir mantapxäna ( tripulacionanakax Gran Bretaña markan yuqanakapat jutirirakiwa ukat wali chiqaparuw ch"axwapxi!) .
  Friedrich jupax saxra ch"amampiw phuqt"ata ukat kusisiñampiw phuqt"ata, jupax sapakiw taqi kuns ukat taqinirus q"umachañatakix wakicht"ata, mä taqpach tanque ejercito ukamp nuwasiñapäkchisa, ukat juk"ampirus mä ejército aéreo ukamp nuwasiñax wakisispa ukhas. Ukampis kutt"añasawa, combustible ukat munición ukax tukusxiwa, ukatakix, sartasipxtwa, phisqa tunk paqallqun avionanakaruw jaquqanipxta ukat kimsa tunk mayan tanques ukat suxta autopropulsadas armas ukanakaruw jaquqanipxta, ukat juk"amp pä portaaviones blindados, kimsa Katyushas, pusi Andryushas, autonakax qhipäxar sarañ yant"apxäna .
  Helga kullakajj akham sänwa:
  - ¡Rusanakax jiwasan ayllunakasan warminakat mä q"uchuw utji! Ukat janiw nuwasir warminakakix utjkiti, jan ukasti chachanakaw utjistu, ¡kunatix munaski!
  Friedrich chachajj akham sasaw iyaw säna:
  - Jiwasana chachanakasa wali sumawa, ukampisa warminakaxa juk"ampi sumawa!
  Helga kullakajj kʼari chuymampiw akham säna:
  - Warmixa jachaqt"asisawa atipt"i, chachaxa jachaqt"asisawa atipt"i!
  Friedrich chachajj kisunakap qhantʼayasaw akham säna:
  - Niyakixay jiwasax ch"axwañanak lurasktanxa, ¡jichhürunakanx taqi kunas janiw sinti jan walïkiti sañ muni!
  Jutïr t"ijtäwinx sapakiw jaltxañama... Walikiwa, ukhamächi ukhax janiw kuna askis aynacht"ayañax wakiskiti... Chiqpachans Fokken-Wulf ukanx mä motor aire-cooled ukampiw junt"u. Wali junt"u, motor, ukatsti inti, ukatsti juk"a pacha thayt"añataki. Friedrich pachpaw kunjamsa jan wali qʼañu qʼipinakan janïr tʼunjatäkänti, uksa musphararakïnwa. Taqi kunat sipansa, elemental ukhamawa... taqi manq"añanakax manq"antatawa...
  Tanques soviéticos ukanakax q"al tukusxänwa... Ukhampachasa, ch"amanchawinakax wasitatw alemanes ukanakar purintäna, ukatx niya taqpach ataque avionanakax ch"axwañaruw jaquntatäna... Ukampis Rotmistrov jupax ch"amanchawinak katuqarakïna... Yaqha frente ukankir pachpa tanques ukanaka.
  Ukampis thayajj jukʼamp samaratawa, sapa lote de combatiente jan ukajj ataque avionanakajj uñstkchisa.
  Friedrich jupax nayra uñacht"ayat tácticas ukanakap wasitat arsu, jupax niyaw yati, ukax janiw juparux aynacht"aykaniti; Ukat alemanonakax...
  Mä regrupo ukax lurasirakiwa, kunatix jilpach tanques soviéticos ukanakax nayratpach t"unjatäxiwa, ukatx jiwasax atacañ yant"araksnawa... Wittmann jupax llakitaw akham arsuwayi:
  - Llatunk tankinakaw ch"allt"ata... Mä urutakix wali askiwa, ukampis ukham urutakix jan wali...
  Uka artillerojj akham sasaw cheqañchäna:
  - Chiqpachansa tunka payani...
  Wittman jupax akham sasaw arsu:
  - ¡Pusi t"unjata k"añaskunakax kunapachatix rusanakax mä manqhankir antitanque zanja taypit makhatapxäna ukhax janiw jakt"atäkiti! Ukajj elementalänwa. Ukat municionanakax wasitat phuqhachañaw wakisi...
  Ukampis tanques soviéticos ukanakax wasitat nayrar sartapxäna, kunapachatix ataque avión ukanakax juk"ampirus jupanakar puriñ qalltapxäna. Jisk"atpachax Friedrich, jupax phisqa tunk phisqhan proyectas ukanakaw jaquqaniwayi, ukat pusi tunk llätunkan T-34 tanques ukat suxta autopropulsadas armas ukanakaw utjawayi. Ukat phisqa minuto chikataniw juparux sarawayi... Ukhamaw ch"axwäwix utjäna... Chiqansa, juk"amp jayaruw purispäna... Friedrich jupax akham amuyt"äna, ¿kunatsa pä cañonanakat mä pachanx pallapallaspa? Ukat Maynix wakisiwa... Ukañkamax...
  Helga kullakax aeropuerto ukanw jikisïna, lakaparuw wali junt"u jamp"att"äna ukat akham sasaw jisk"at arsüna:
  - Akax caballeriza ukan uñacht"ayatawa - ¡Don Quijote!
  - ¿Kunsa jumaxa sasma? - Friedrich jilatajj janiw coleratäjjänti.
  Uka tawaqux jankʼakiw akham chiqañchasïna:
  - Disculpa jisk"a lobo... ¡Lancelot sañ munta!
  Uka as waynax akham sasaw akham säna:
  - Ukatxa ¡ukax yaqha tuqitwa! Taqi kunat sipansa, Don Quijote jupax mä caballero ukan parodiapawa. ¡Mä kasta larusiñaw loqhe caballeriza ukat jan munañani nobleza ukanakat!
  Helga kullakajj akham sasaw iyaw säna:
  - Taqi kunat sipansa, ¡nayax akax amuyasta! Ukampinsa...
  Friedrich chachajj uka tawaqoruw akham säna:
  - ¡Avionanakanx jank"akiw!
  Soviético tanque ukankirinakasa ukat pilotonakas mä chʼaxwäwin jan waltʼäwip mayjtʼayañatakis qhip qhipa yantʼa lurapkaspa ukhamawa. General Gotha, mä yatxatat comandante ukhama, jupax nayraqatw rusa tácticas ukanakat sum yatxatäna, janiw jank"ak atacañatakïkänti, jan ukasti mä juk"a qhipäxar jaquntatäxänwa, ukhamat ventaja de fuego ukan taqpach apnaqañataki. Ukat chiqansa, reservacionanxa. Akax mä jach"a boxeador ukan tácticapawa, jupax mä jisk"a boxeador nayraqatanw qhipäxar kutt"i, payïr jakhüwirjam irnaqaraki, ukampis janiw jisk"a pinscher ukarux jaya jist"antañapatak jaytkiti ukat ventaja jikxatañataki. ¡Walikiwa, ¡Rotmistrov jupax janiw yaqha amtäwinïkiti! ¡Ataque jan ukajj jiwaña! ¡Qhipïrix jukʼamp askiwa, panpachanix jasakiw mayachtʼasispa!
  Suma, Friedrich jupax aviación ukamp ch"axwañapawa... Ukhamarakiw mä ch"axwawi, ukat uñisirix ch"amaniwa...
  Ukampis nayraqatax terminador waynax tunka phisqhan tanques atacantes T-34-85 ukanakaruw ch"axwantäna. Ukhama etéreo mä phallawi...
  Helga kullakajj akham sänwa:
  - ¡Jumaxa alaxpachankir emperadorätawa! ¡Akham kimsïr Reich ukax jach"añchasispa!
  Frederick jilatajj akham sasaw jupar jaysäna:
  - Ukat jupax niyaw uñt"atäxi! ¡Ukat janiw jachʼañchañajj wakiskiti!
  Helga kullakajj akham sasaw arsüna:
  - ¡Ukat jumanakax juk"amp jach"añchapxtaxa!
  - ¡Yant"asiniwa! - Friedrich jupax chhuxriñchjasïna.
  Jupax wasitatw mä trance ultra-combat ukar jaquntatäna. Uka waynan pʼeqepanjja, muspharkañ amuyunakaw muyuntäna. Sañäni, ¿Kimsïr Reich sat apnaqäwin atipjatapatxa, ¿kunas juparux pasani? Chiqansa, emperadoran warmipan yanaptʼatapax wali jachʼa cargo katuqani, ukat yuqapaw Jachʼa Imperio herencia katuqani. ¡Kusiskañ suytʼäwinaka! Ukat rusanakax, qhiparuxa, orden ukat disciplina ukanak yatiqapxäna, ukanakx wila wartäwi georgiano Stalin ukax janiw yatichañ atkänti.
  Chiqansa, atipt"añax wali jayankkchisa... Jan ukax inas nuwasirix apt"asispa ukat muytaspa, Fritz ukar ch"allt"asispa. Walja tunka fascista autonakar ukham jiwayaña ukat URSS markar mä heroe ukham kutt"ayaña?
  Ukampis ukax yanapt"aniti, ch"axwañ heroes ukanakax katuntatäñat qhispipkän ukanakax balamp jiwayatäpxani ukhaxa, ukat... Stalin jupax janiw khitirus atiniskiti, jupax janiw mä yuqall wawanïkti sasaw säna, Yakovlev! Ukhamat jupax, Friedrich, janiw kutt"añjamäxiti... Yämas kuntix lurawayki ukat qhipatxa... Jupax jank"akiw URSS markar jaltxaspäna, kunapachatix Stuka ukax jichhak churatän ukhaxa. Uka waynarux pampachapxaspänwa... Walikiwa, inas batallones penales ukar khitapxchispa, ukat jupax yaqhip nazis ukanakarus ch"axwapxaspäna ukhaxa... Jïsa, kutt"aniñatakix mä ch"amaw utjäna... Ukampis jichhax, in URSS, janiw khuyapt"ayasipkaniti, jupax sinti wila masinakaruw tukuwayxi...
  Friedrich jupax akham amuyt"äna, ¿kunatsa jan soviéticos ukanakan ladopar sarkänti? Suma, walikiwa, jupax Hitler Jugent ukarux mantawayiwa, kunapachatix Berlín markan chika taypin jikxatasïna, uka pachax janiw yaqha aski pachax utjkänti. Ukampis ¿kunatsa comisarionakar jiwaypachäna? Jupax jasakiw jist"antaspa... Kunatsa mä akatjamat mä sallqa uywax juparux sartpacha... Janiw mä uywasa, kunatix uywanakax manq"añatakis jan ukax manq"at awtjataw jiwayañ yatipxi. Jaqix jiwayañax kusist"añaruw tukuyäna, tigret sipans juk"amp jan waliruw tukuwayi...
  ¿Kunas juparux pasäna jiwayañax kusisiñ qalltäna, ukat Kimsïr Reich markan sartañ munañasa ukat mä carrera lurañ munañas taqpach jakäwip aptʼasïna? ¿Khitirus tuküna?
  Ukampisa, ¿chiqapunit ukham utji? Akax pachpa general Vlasov jan ukax Boris Alekseevich Smyslovsky ukanakawa. Aka chiqanx mä muspharkañ jaqiw utjäna, jupax Rusia zarista markan noble cuerpopan mä uñacht"äwipjamarakïnwa. Ukat Hitlerampi ukat yaqha fascistanakampi chikaw sarañapäna. Ejército Imperial Ruso ukan oficialapa, capitan. Guerra Civil tukuyatatx Polonia markanw carcelan jist"antata, ukatx Alemania markaruw sarxatayna. Alemania markankir ejercitoruw serviñ qalltäna. 1928 marat 1932 marakamax Departamento Militar (Academia General de Estado Mayor) de Reichswehr ukan Cursos Superiores ukan yatxatäna. Segunda Guerra Mundial ukanx unidades voluntarias rusas ukanakan utt"asiñapatakix wali ch"amanchawayi. Alemananakax Rusia markar wasitat utt"ayañatak yanapt"apxaspawa sasaw amuyäna: "Aleman ejercitonakan atipjatapax Moscú markaruw irpañasa ukat juk"at juk"at amparanakasar ch"amap katuyañasa. Alemanes jupanakax Rusia Soviética uksan mä juk"a atipt"atapatx jaya pachaw anglosajón uraqpachamp ch"axwapxañapa. Tiempox jiwasan askisatakiw irnaqani, janirakiw jiwasatakix tiempox utjkaniti. Jiwasan aliado ukham wali wakiskirïtax juk"ampiw jilxatani, ukatx taqpach libertad de acción política ukaniñaniwa".
  Uka waynan p"iqipax kuntix nayraqat Internet uksan ullart"katayna ukampiw phuqhantäna... Mä jan amuyt"asisaw uñkatatapax libro de referencia ukan pankapat uñch"ukitayna - "nazismo ukan yanapirinakapax markatakix mä p"inqaw!"
  Chiqansa, uka pachparakiw janipuniw A. A. Vlasov generalamp yanaptʼasirïkti, kunattix janiw jupan amuyunakapasa ni kuna lurañsa amtaskänti, ukampis naya pachpaw kimsa kuti jupamp jikista, jilpachax Estado Mayor alemán ukan iwxtʼanakaparjama.
  Friedrich jupax amuyunakaparux jark"awayiwa... Llatunk tunk kimsan avión soviético ukanakaw jaquqaniwayi, ukat qhipa conchas ukanakax tankinakanx niyaw yapuchatäxi, ukatx niyaw kutt"añax utjxi... Kunjams jupax... Kunjams chhaqhawayi ... ¡Wila q"añu q"añu warmi! Nayranakapaxa jank"akiw q"añuchatäxäna... Ch"uqi ch"uqi ch"uqi ch"uñunakax llamp"u wayna ajanunakapat jalnaqäna... ¡Qhawqha k"allk"u, mä juk"a ch"axwaña!
  Kutt"anxasinxa, mä qarjata ukampis kusisit Helga uñjasax jank"akiw ajayuparux ch"amanchawayi, ukat wasitatw nuwasiñarux t"ijtäna... ¡Jupax nuwasir jaqiwa, ¡chiqpachansa! Ukax sañ muniw jupax atipt"añatakiw yuritayna, ukat khitin markapax juk"amp jan ch"amanïki ukax janiw ukampi amigokiti!
  Helga kullakajj mä akatjamatwa akham säna:
  - ¿Kunatsa jachapxirïta?
  Friedrich chachajj pʼeqep chʼoqtʼasïna:
  - ¡Nayranakajax niyaw qarjatax umax tukuwayxi! ¡Kunja chʼaxwäwis utjäna! ¡Jichhax suxta uruw jan nayranakaj jist"antkti! ¡Ukat janïr uka qhepatjja, ¡janiw ikirïkti!
  Helga kullakajj akham sasaw chuymachtʼäna:
  - Calderax jist"antasiniwa ukat mä juk"a ikipxañäni... Mä juk"a pachakiw utji. ¡Atipjañatak mä jukʼa janïr purinkipanwa!
  Fokken-Wulfach-4 ukan jaltxatapatxa, uñisirinakan avionanakapax janiw uñjatäkiti, ukat tanques ukanakax juk"akiw qhiparxi. Ukampis utjki ukanakas tukuyañaw wakisi.
  Helga kullakajj radioruw akham säna:
  - ¡Walikiwa, jupanakaru churapxañani! ¡Ukhamarakiw, llätunk chimpunak t"ijt"ayaña!
  Friedrich jilatajj akham sasaw akham säna:
  - ¡Llatunk muyuñaxa wali askiwa, suxta ch"akhanaka ch"ankharu uchañat sipansa!
  Imill wawaxa, buceo ukan auto ch"allt"asisa, akham sasaw jach"at arsüna:
  - Janiwa, janiwa suxta jaqirjama amuyt"añjamäkiti. Jumax mä reyin razap uñacht"ayaraktawa.
  Quinto Guardia Ejército ukanjja, wajjranaka ukat kayunakakiw qheparäna. Jichhax Gotha ukax nayrar sartañapatakiw kamachi churarakitayna, juk"ampirus jayp"üxänwa, manq"añ tukuyatatx pachax wali sumaw pasawayxäna ukat ch"amakax jak"achasiñ qalltäna.
  Waranqa patak jila jan walt"ayat ukat t"unjata tanques soviéticos ukanakax ch"axwäw chiqan qhiparapxäna, ukatx niya kimsa patak alemán tanques ukanakax mä juk"a jan walt"awinak katuqapxäna. Ukanakatxa, niya suxta tunka phisqhani autonakax janiw kuna pachas wasitat sayt"ayatäkänti.
  Ukat Friedrich chachajja, amigapar mä cuna patjjan ikiñar jaytasajj wali avionat saraskäna. Jichha kutix artillería ukar chhaqtayañatakiw mayjt"ayatäna. Rotmistov chachan jan ch"amani sarnaqatapax Mainshein ejercitopan ch"amanakaparux mayjt"ayawayiwa, ukatx urux jayp"urux janiw tunka payan kilómetros ukjat juk"amp nayrar sartapkänti. Arumax purinxänwa, ukampis thayankir soldadonakax wali irnaqasipkänwa. Pilotonakajj jichhakiw mayjtʼasipjjäna.
  Mä kutimpiw Friedrich chachajj U-2 arumanthi bombarderonakampi jikisïna. Autonakax niya uraqi jak"anw jaltxapxäna - jisk"a nivelan jaltxapxäna. Ukham disfraz ukampix pasapxaspänwa, ukampis aka situación ukanx terminador waynan instinto diabólico ukaw uñstawayi.
  Ukhamarus Friedrich chachax mä akatjamat jachaqt"asitapat wal phinq"asïna, ukat wali coleratarakïnwa... Waynax uñnaqapas mayjt"awayxänwa. Ukat taqpach mayj mayj arunaka, yaqha q"uchuw p"iqijan t"ijtäna;
  Colerasiñax nina alaxpachar uñtataw janchirux jilxattaski,
  ¡Janiw aka tuqitx amuyañjamäkiti ukat kunas jichhax nayatakix jan walïki uk amuyañjamäkiti!
  Jichhasti manqha pachax taqi ch'amakanak almaman uñacht'ayawayxi,
  Nayax palacionak munta - munat masija ukat mä ch"usawjan paraíso ukax janiw nayatakix wakiskiti!
  
  Ukat kunjamsa taqe ukanakajj pasäna, Diosas janiw yatkiti,
  Nayax mä traidor scumbag ukar tukuwayta, ukampis jichhax jiwatäxtwa!
  Kawkitsa aka qhanañchäwix, khitis yuriwayi,
  Nayax copa ukan inspiración apsuwaytwa - ch"aman ch"amanaka!
  
  Supayax mä qʼiwiruw ayxatapxitu, mä jan wali muyuruw jaquntapxitu,
  ¡Ukham pasäna, ukatwa llika taypin katjatäyäta!
  Ukampis web uksa ch'iyjarakïwa, ukat Diosaruw chuymajan katuqarakï,
  ¡Janiw alaxpachankir phaxsir maldecañamäkiti!
  Ukat nayax akax chiqpachapuniw yatta: ¡jilatanaka!
  
  Oh mä ch'am churapxita qullan Tatitu,
  ¡Nayan naturalezaja, ¡jumax traición ukhamarak jan wali lurañawa!
  Nayax jañchi munta, jañchiki qhispiyañataki,
  ¡Ukat jachʼa manqharuw tukuyäna, ukanwa yatiñ kankañajj ikirïna!
  
  Fascista ukax akham sänwa: jumanakax jiwasaruw luqtapxista - .
  ¡Uraqinaka, qullqi, títulos ukat uñt"ayasiñanak katuqapxäta!
  Ukampis jumatix almam apanukusmaxa,
  ¡Ukat akax akapachan jukʼamp jan wali castigowa!
  
  Ukampis nayajj jan chʼamanïtwa, jan walinakanwa jikjjatasta,
  ¡Ukat jupa pachpan utjki uka jakirinaka, jachʼañchäwipsa, concienciapsa tʼunjäna!
  Ukhamajj ukhamäpan, ukajj chʼama cheqawa
  Taqi kunat sipansa, janiw mä novelakiti, jan ukasti mä sarnaqäwikiwa!
  
  Kun lurañajaxa, nayra pachanakanxa;
  ¡Janiw kunas utjkiti ukat jichhax mä juk"a kunkax mä lazo ukan jikxatasi!
  Ukampis saxrax akham sänwa:
  ¡Iyawsapxita, janiw nayax ukham axsarañarux katuqkti!
  Friedrich jupax aka "vocal" tukuyäna, "jiñchunak" t"unjasa ukat ukjatx wali qarjataw jikxatasïna... Ukat kunatix nayratpach panqarawayki ukax machaq uruw purini sañ muni, 11 uru lapaka phaxsit. Ukat jupax paqallq uruw kayunakapamp sarnaqäna...
  Uraqir purisax uka waynax juk"akiw ikiñar t"ijtxäna ukat jank"akiw jaquqanïna;
  Samkax wali ch"amäxänwa... Friedrich jupax yatiqirïtwa ukat mä arst"äw ist"askäna sasaw samkasïna. Ukatjja, jachʼa yatichirijj wali kusisita ukat taqe chuymaw uk yatiyaraki, ukatwa jan munkasajj istʼarakta. Ukanx Rusia markan nayra pacha uñisiripatw parlasktanxa, Estados Unidos markat. Markapax qhipharux mä aski armampiw kutt"ayañatak uñstawaykaspas ukhamawa;
  -Yatipxañamawa Pentágono ukan ejercitopax wali suma fuerzas de huelga ukanakap uñstayawayiwa, jiwasan yaqha pachanakar thakhi p"akintañ munañasatak ch"axwañataki. OTAN ukan pallapallanakaparuw mä telegrama apayaniyäta, ukanx janiw uraqi katuntañ munkti, taqi jaqinakan askipatakiw sumankañ yatxatäwinak luraskta sasaw sista. Jupanakax janiw yatiyawijar ist"apkänti, taqiniruw pächasir ukhamarak jupatakikiw escala de valores ukarjam tupupxi. Aka megalomaniac scum jupanakax taqi jaqinakar apnaqañ yatipxi sasaw amuyapxi. Jupanakax amuyapxiw jupanakax mä manía pasión ukanipxchi ukhax katuntañataki ukhamarak t"unjañataki, ukhamax yaqha pachanakan yaqha representantes ukanakax pachpa uywa pasión ukanipxañapawa.
  Arstʼirix mä jukʼa saytʼasisaw wali khuyaptʼayasir tʼaxllirtʼir istʼäna. Ukat Volkax jupatakix wali ch"amampiw t"axllirt"arakïna, janis autoridadanïtap uñt"ayañ munkänti. Ukhama, uka ch"amani jach"a jaqix saskakiwa:
  - Nayaxa janiwa uywasa jani ukaxa manq"iri jaqïkti, jan ukasti nayaxa ch"amanïtwa ukatxa arxatasiñwa amtasta, civilización ukana askipaxa ch"axwañajawa, ukatxa uñisirinakajasa ukhamaraki civilización ukana uñisirinakajasa atacañ amtapxchi ukhaxa, nayaxa arxatasiñwa amtasta . Khitinakatix nayamp qhispiyasiñampi chika sayt'asipki ukanakarux tukjarakïwa. Khitinakatix jaqinakar niya esclavo tukuyapki, jupanakpachaw jach"a markar uñt"ayasipxi, janiw jaqinakan jurisdicción ukankapkiti, jupanakax kutkatasiñampiw uñjasipxani. Nayax nayratpach mä níquel mä tama oligarcas ukar churawayta, jupanakarux mä uñacht"äwiw uñacht"ayarakï, mä jaqiw nuwasiñ yati, ukat janiw hacha manqhar mä ist"asir uwijar uñtat sarkiti. Taqinipuniw mayacht"asiñasawa, kunatix akax jiwasan mayacht"at amtäwisawa, kunatix aka Uraqinxa, niyaw samañatakix janiw kunas utjkaniti. Jichhax uka tuqitxa. Flotas estadounidenses ukat OTAN ukanakar atipt"añatakix jach"a, jan tukuskir reservas de energía ukanakaw munasispa, fundamentalmente machaq armas ukanakaw munasispa, ukat ukanakx utjaraktanwa. Waljanitakejja, jumanakat wali suma bombajj hidrógeno bombajj jan pantjasirïkaspas ukhamawa. Waljaniw, jumanakat wali suma jaqinakasa, janiw yaqha jukʼamp chʼamani thakinakax chʼama jikxatañatakix utjkaspati sasaw amuyapxi, jan ukasti chhaqtayañakiw wakisispa, ukax inas phuqañax chʼamächispa. Taqinipuniw reacciones termonucleares, átomos de hidrógeno ukanakan fusión ukat helio ukan uñstatapat yatipxtaxa. Suma, ukat yaqha elementonaka, hierro ukamp chika. Fusión nuclear ukax waranq waranqa waranqa maranakaw warawaranakar qhan churaski. Ukat waljaniruw jan amuyañjamäkiti, fundamentalmente machaq reacciones de síntesis ukanakax lurañax wakisispawa: naturaleza ukanx prácticamente janiw utjkiti. Waljaniw jumanakax estereotipo amuyunakampi phuqt"atäpxtaxa, mä reacción ukax naturaleza ukan jan utjkchi ukhax janiw principio ukarjam utjkaspati. Kunjams mä absurdo engaño, ciencia de supercivilizaciones ukax mä thakhiw jach"a masas de energía ukanakar mä escala ukat reacciones ukanakan jan naturaleza ukan utjki ukanakan jikxatañataki. Jumax yatisktawa quarks ukan utjatapa: mini-partículas ukanakax partículas elementales ukanakaw utji. Cienciamasa, patak patak elemental partículas ukanakaw jikxatawayi. Ukanakat sipansa, cienciamax qillqtʼarakiwa, kunayman kasta partículanakaw utjaraki, ukanakat waljax jumatakix muspharkañjamawa, jan ukax inamayakïkaspas ukhamawa. Kunayman quarks ukanakan utjatapatx musphart"atawa, ukax sapürunjam logico ukham qhanañchañax ch"amawa. Jichhakiw cientificonakamax preón sat partículanak jikxatapxatayna, uka partículas ukanakax quarks ukanakaruw uñt"ayasi, ukat janiw ukar puriñjamäkänti ukat sum yatxatañjamäkänti. Suma, janiw jichhakamax núcleo ukanx quarks ukanakas apsuñjamäkiti. Suma, kuna kasta ch"amas jupanakan fusión jan ukax fisión ukanakampix jikxatasi: mä reacción termonuclear ukamp chikachasiñatakis jan tupuñjamawa. Jichha pacha, mä juk"a jisk"a nivel de ciencia terrestre ukampixa, cálculos teóricos ukanakaw utji, ukax uñacht"ayiwa, juk"amp jisk"a partícula ukax juk"amp ch"ama apsu. Ukax amuyt"ayiwa, maynitix ukham ch"amamp sum yatxataspa ukhaxa, niya jan tukuskir ch"amaw jikxataspa. Ukampis janiw mä aka Uraqinkir cientificos micropartículas ukan fusión ukan reacción ukak wasitat lurañjamäkiti, jan ukasti núcleo ukan mä quark libre apsuñsa atipkataynawa.
  Mä libre, jan watat quark katuqañas janiw jichhakamax lurañjamäkiti. Kunatsa reacciones ukanakax ruptura jan ukax fusión de partículas ultraligeros ukanakax janiw jichhakamax luraskiti, janiw mayamp lurañakikiti, jan ukasti naturaleza ukanx qillqt"atarakiwa. Razón ukax akhamawa: ukatwa reacción termonuclear ukax wali ch"amawa, ukat figurativamentex wali jisk"a amparanakan heroe satarakiwa. Reacción termonuclear ukar puriñatakikix bomba atómica ukan ch"amapaw munasiraki, bomba atómica ukar phallañatakix ordinario explosivos ukanakaw munasispa. Mä reacción de fusión de quark lurañatakixa, mä carga termonuclear ukan explosión ukan reacción ukax janiw wakiskiti, ukatwa ch"amapax janiw wakiskiti, ukatwa quarks superpesados ukanakax naturaleza ukan jan jikxataskiti; Janiwa chika taypinkiri thakhixa utjkiti, mä thakhixa sintesis atómica ukanxa reacciones ukanakaxa jaljatawa ukatxa clasificarakiwa. Fusión termonuclear ukanxa maynit maynikamaw pasonakax utji, ukax energía liberada tuqitx jilxattawayiwa. Mä reacción ukax mä explosión termonuclear ukar sipanx juk"amp ch"amampiw mistu, ukat ukax wali juk"akiw: reacción de aniquilación. Ukax materia ukat antimateria ukanakan contactopat juti. Naturalezapanx juk"akiw utji, sinti juk"akiw utji, kunatix chiqpach pachanx niyas janiw antimateriax utjkiti. Aka reacción de aniquilación ukaxa janiwa sinti utjkiti naturaleza tuqina; Jan walt"awix wali jach"akiwa, antimateria pachpax janiw simple materia ukat luratäkiti. Jiwasan uñjkañ sistema taypinxa, janiw uñjksnati. Ukampis jumatix espacio ukan sarnaqasma ukat universos ukanakan junt"u uraqin jikxatasma, akapachan ukat anti-mundo ukan fronterapan jikxatasma ukhaxa, kunjams chhaqtayañ thakhix jach"a escalar saraski uk uñjasma. Uka jan walt"awix wali jach"apuniw antimateria ukax mä suficiente cantidad de materia, mä arunx materia ukax chiqpach pachanx janiw utjkaspati. Chiqpach materia ordinaria ukampix sapa kutiw jikisispa, t"unjañapawa jan ukax phallañapawa, kunjamatix pä elemento químico sapaqat jan kuna jan walt"awimp jikthaptasax phallaspa ukhama. Protones, neutrones, electrones, positrones, antineutrones, antielectrones ukanakamp jikisisax fotones ukat yaqha partículas ukanakaruw tukuspa, ukax kunayman tuqinakaruw jank"ak saraspa. Jupanakan jach"aptañapatakix wali jach"awa ukat qhanan jank"akïtapat sipans juk"ampiwa. Jïsa, jachʼa chhaqtayaña pachanxa, partículas ukanakax qhanan velocidadapat sipansa jukʼampiruw sarapxi, ukat maynit maynikamaw jayarstʼasipxi. Anti materia ukaxa ch"amawa mä sanu thakhimpi, aceleradores ukanakana partículas ukanaka jank"aki puriyasa. Ukham jikxataski ukax janipuniw qullqinak chiqapar uñjkaniti. Ukat ukhampachasa, yant"awinakanx antimateria jach"a escalar lurañatakix mä aski thakhiw jikxatasïna. Ukan esenciapax antimateria ukar uñtasit probabilidad ukax niya pachpakiw, ukax sañ muniw antimateria ukat materia ordinaria ukanakan mayjt"awipax janiw jach"äkiti ukatx janiw walja energía ukax munaskiti polaridad de materia ukar mayjt"ayañataki. Ukax lurasispawa mä campo especial ukan jan sinti ch"amani radiación ukat mä ola de naturaleza especial ukanakampi. Ukhamaraki, quarks, preones, creón, resones, forcons, riumones, corodones, romones, juk"ampinaka utjarakiwa, radiación ukanakaxa nivel telepático especial ukanxa materia ukana estructura ukarux mayjt"ayiwa nivel creón-reson ukanxa, mä juk"a mayjt"ayatarakiwa, ukaxa mayjt"ayiwa estructura de la micropartículas ukanaka wakicht"aña. Olas especiales ukanakan jikxatatapax ciencia ukat sociedad ukarux mayjt"ayawayiwa. Ukampis khitin radiación, kuna nivel ukax tipo de materia ukar mayjt"ayaspa, mä nivel cualitativamente machaq nivel ukar mayjt"ayaspa, sustancian características ukar mayjt"ayaspa. Mä machaq kasta radiación ukaw jaqin ch"amapat yatxatañ pachanx jikxatasïna, ukax wali muspharkañ ch"amanïtapawa. Jiwasax Hitlernatoranakax yaqha markanakat sipansa ukat jaqinakat sipansa jukʼamp chʼamanïñwa sum yatipxta. Machaq radiación telepática ukax plomo ukat juk"amp denso supermateriales sólidos ukanakampiw mantawayi, ukax pachpakiwa, yaqha sistema ukat yaqha rango de radiación uñacht"ayi. Nivel de ciencia ukat civilización ukanakax utjkchispas ukhamakipans, radiación ukax utjiwa ukat luratawa ukax qhanan velocidadapat sipan juk"ampiwa. Radiación radioactiva ukanakatxa, Alfa, Beta, Gamma ukat Beta sat rayunakax qhanan jankʼakïtapat sipansa mä jukʼa jukʼamp jayaruw saraski, ukat Gamma-AS sat radiación ukampixa, qhanan jankʼakïtapax niya mä chikat kutiw jukʼamp jachʼa. Planeta Uraqinxa, Klekon ukat Dare olas ukanakan radiación ukax nayratpach experimental ukan jikxatasiwayi, ukax qhanan velocidadapat sipanx pä kutiw juk"ampi. Chiqansa, jichhax microdosis ukanw lurasi, janiw kuna suytʼäwinakas utjani uk yatkasas lurasiwayi. Nayax juk"amp sañ muntwa, radiación ukan jank"akïtapa ukat materia ukar mantañapatakix mä directa conexión ukaw utji. Uka ondajj jukʼamp jiskʼakiwa, ukat jukʼamp chʼamaw mantaspa, ukhamatwa radiaciónjj jukʼamp jankʼak puri. Rayos gamma ukax mä centímetro de plomo ukhakiw pasaspa ukat chikatpachaw atenuado ukhama. Klekon ukat Dare radiaciones ukanakatakix, penetrante ch"amapax juk"amp jach"awa. Radiaciones extra-rango, aura, teleportación, telecinesis, telepatía, cibercinesis, tormocinesis, plasmacinesis, ukanakaxa juk"ampi velocidad ukhamaraki taqpacha mantaniri. Mä arunxa, ajay tuqit superestructura satäkis ukanwa akapachanakar apnaqañataki, jan uñjat chʼamanak sum apnaqañatakix llavex utji. Machaq formas de energía ukaxa thakhi jist"araraki machaq formas de medidas ukanakaru, micromundo ukana tupunakapaxa macromundo ukarux mantañapataki ukhamaraki phuqhasiñapataki, micro-fundamentales partículas ukanaka taypina tupunakaxa chiqapa pacharu apañataki, ukaxa rollo del espacio satawa . Mä machaq kasta ch"amaw machaq arma churani, Zet-56 rayos ukanakaw mistuni ukat agresor armada ukarux polvo ukar tukuyani. Jichhax machaq ch"aman esenciap juk"amp qhanañcht"iristwa ukat kunjams uñstaski uk sum qhanañcht"asma, ukhamarak mayachasiñan efectopa, ukampis nayratpach mä ultimátum ukaw churata. Uka gorilanakax axsarañ munapxistu, ukampis capitulasiñäni ukhasa, janiw isla yapuchañ yant"äwirux jan iyawsapkaspati, ukat bombanakampi ukat jach"a armanakampi planchañ yant"äwirux janiw sañjamäkiti. Janitï pallapallanakan acción utjkchi ukhaxa, ¿kunatsa Yankees ukanakax ukham armada tantacht"asipxäna? Jakäwinakamax nayat dependiwa. ¡Agresor jaqirux mä yatichäw yatichä, uka yatichäwix jakäwip tukuykamaw amtasi, ukat khititix jakaskaki ukax jiwatanakar envidiasiniwa!
  Uka arunakampixa, Friedrich chachan ikiñapaxa jark"atarakïnwa. Jupax wali mulljataw nayranakap jist"arasïna. Helga kullakax nayraqatapan sayt"asisinx mä ramón panqaranakaw amparanakapamp katxarutayna, ukat q"ala, imill kayunakapan kayunakapan mä rosa katthapita, ukampiw waynan q"ala, rosa talonap munasiñampiw ch"allxtayäna.
  - Walikiwa, ukhamaxa ch"allt"asiñamawa. ¡Chika uru manq"añ horasäxiwa!
  Friedrich jupax jaltawayxäna ukat jank"akiw purakaparux chuchuyäna... Bah, mä semanax niyas janiw kuns manq"känti. Umampi diluida chocolate fortificado ukak umayäta. Uka waynaxa inti uñkatasina wali muspharatayna:
  - Muspharkañawa, niya phisqa horaw ukan ikiwaytxa, ukampis juk"amp jisk"akiwa. ¡Janiw machaq armanakat juk"amp suma arst"äw ist"añ tukuyañatakis tiempox utjkitänti!
  Helga kullakajj wali jachʼat arsüna.
  - ¿Machaq armanaka tuqita? Jïsa, jachʼa nuwasirinakajj nuwasipki ukhajja, nayra tecnología ukaw taqenir atipjañatak yanaptʼi. Ukampis nayraqatax mä jukʼa challwa sopa manqʼañamawa. Mä qawqha imill wawanaka, fans ukanakamax jumatakix juk"amp wakicht"atäpxänwa. Manq"apxam ukat machaq ch"amaw purini.
  Friedrich chachajj kusisitaw challwa sopa manqʼañ qalltäna, ukajj jupatakejj aka Oraqen jukʼamp suma manqʼäkaspas ukhamänwa. Uka waynaxa uka manq"a ch"usaruwa ch"allt"asïna ukatxa purakapanxa mä llakt"ata jikxatasitayna. Ukampis ukhamäkchïnsa, wali kusisitaw jaltasin autot jankʼak sarjjäna.
  - Walikiwa, Helga, mayampi ch"axwañäni!
  Uka tawaqux anattʼasisaw akham säna:
  - Jisa, kunjamatsa!
  Ukat jichhax atiniskañ caballo Me-362, jan jaljañjam satélite Fokken-Wulf-4 ukamp chikt"ata, wasitatw hélices ukanakamp atmosfera ukar t"aqhisiyaski. Ukat guerrat kamsañsa, chʼaxwäwimp sasiwa. Frederick chachajj Helga kullakaruw akham jisktʼäna:
  - ¿Kuna kusist"añas jumatakixa wali munataxa, nuwasiñat sipansa?
  Uka tawaqux jan amuyasisaw larusitayna ukat akham sasaw jaysäna:
  - ¡Janiw sañax ch"amawa! Jumax yatiskchisa. Nayajj lawat lurat tallañwa wal gustitäna. Ukham suma patrunanakax uñstawayiwa... Ukat nayax fantastico sarnaqäwinak qillqañ yant"arakta. Mä chacha warmi qillqt"asax taqiniw nayat larusiñ qalltapxäna. Ukat wali phenqʼasitaw jikjjatasiyäta, ukatwa ukanak qellqañ jaytjjayäta. ¡Jumat larusipki ukhajj kunja jan walis uk yattati!
  Friedrich chachajj akham sasaw iyaw säna:
  - Jisa, nayaxa amuyaraktwa! ¡Jichhax wali uñtʼatäñkamas purinktwa! Ukampis jiwxasax niyas...
  Helga kullakajj akham sasaw akham säna:
  - Janiwa! ¡Iyawsapxita, janiw armasipkaniti! Nayax amuyta, ejército aéreo, jan ukax inti jalsu tuqin atipt"at markanakat maynïrix jumanakan sutip uñt"ayatäniwa. Jan ukax inas Berlín markan mä callin utjchispa!
  Friedrich jilatajj akham sasaw larusitayna:
  - ¡Jïsa, jumaw chuymacht"apxista!
  Helga kullakajj wali amuyumpiw saskakïna:
  - Inas jupanakax aviación ukan mä orden retrato ukamp apsusipxchispa. Nayraqatxa, jumax ukham muxsa ajanunïtawa, ukat payïrix, resultadomax, niya pä tunk waranqa phisqha patak uñisirinakan avionanakapat jilaw utji, ¡janiw khitirus sipans juk"ampïkaspati!
  Frederick jilatajj walpun uñchʼukïna:
  - Janiwa, URSS markamp ch"axwawix wali jaya pachaw sarantaspa, jan ukax qharüru aliados ukanakamp wali ch"amanchatäspa ukhax atipt"apxaspawa. Ukhamajj taqi kunas lurasispawa... Ukampis principio tuqitxa, ¡waranq avionanakaruw puriñjama! ¡Ukat ¿kunsa akanaksa luriristxa!
  Uka aruskipäwix chhaqtayatäxänwa, uñisirinakan nuwasir mä jisk"a escuadrón ukaw nayrar sartapxäna, ukat taqi chuymaw pistolanak apthapipxañajäna.
  wali qarjata ukat qarjatakïkchïnsa , Krasnogvardeisky markan atipt"awipax Krauts ukat walja tribunakan pack ukarux machaq lurawinakaruw ch"amanchawayi.
  Nazis jupanakax janiw Moscú markar atacañ atinapkänti, ukat Pavlovsky Posad markaruw ataque lurapxäna, ukax inti jalsu tuqin jikxatasi, ukat uka jak"ankir ch"amanchata chiqanakaruw ataque lurapxäna.
  Soviético pallapallanaka, jan ukhamäkaspa ukhajja, janiw jan ajjsartʼas nuwasipkaspänti, ukampis jaypʼukamajja, alemán cuñanak taypinkir pasillojj wali jiskʼaptawayjjänwa, ukatwa niyaw chʼajjwapjjerïna.
  Friedrich ukat Helga jupanakax wasitatw tankinakar katuntasipxañapäna, uka tankinakax contraataque ukat ch"usawjaruw jist"antañ yant"apxäna. Ukat ukxarusti uñacht"ayasipxarakïnwa ukat wali askipunïnwa. ¡Uka waynax phisqa patak jila tankinakan sarnaqañ atipjatayna! Ukat akax aksa tuqinx mä ultra-clase logro ukhamawa!
  ¡Friedrich chachajj wali suma jaqëtap laykojj wal kusisïna! ¡Jupax taqi pachan wali suma nuwasirïtapax clase de clase sañ muni! ¡Ukat taqi jaqinakat sipansa jukʼamp jachʼa ukat thaya jaqïtapax kunjamakis jikxatasi! Friedrich jupax Lobo satawa, ukax mä lobo sañ muni!
  Niya chʼamakäjjänwa, uka nuwasïwijj jichhakamajj janiw jiwkänti. Alemania markan columnanakapax anqax tuqitwa, kawkhantix wali uñt"at Rommel ukan walja jaqinakax jank"akiw jaltxapxäna, ukat aynach tuqitx Mainstein Lane, Pavlovsky Posad markaruw muyuntapxäna. Niya chika arumaruw Gotha tanques ukat nayraqatax walja Fernando-4s ukanakax aka ayllun anqäxaparux jaltxapxäna... Ukampis sayt"apxañapatakiw wayt"atapxäna. Ukat Gotha ukax unidades de defensa juk"amp qala chuyman ukanakar jan walt"ayañatakiw kamachi churäna. Pä jaypʼu horasaruw Pavlovsky Posad markat inti jalsu toqenjja, payïr cuerpo de SS ukat nayrïr cuerpo de tanques ukanakat mä qhawqha cheqanakajj URSS markat jutirinakäpjjarakïna, jupanakkamaw jikisiñatak mistupjjäna. Ukhamajj 1947 maran octubre phajjsit 12 urunak saraqatarojja, ¡Moscú markankir pallapallanakan grupop jakʼanjja, ¡mä anillo de bloqueo ukaw jistʼantasïna!
  . 19 JAQTHAPI.
  1947 maran octubre phajjsit 13 urunak saraqatarojja, Friedrich jilatajj kunjamtï nayrajj lurkäna ukhama, jan kuns munkasa ukat wali yatiñampiw nuwasïna. Taqi chuyma tʼijtir caballopax alturanakaruw jankʼak saraskäna, ukat motorax uka waynax mä kutit sipansa jukʼamp chʼamanïkchïnsa, jan pantjasisaw irnaqäna...
  Soviético soldadonakan sayt"asiwipax amuyasiw jan ch"amanïkänti... Nazis ukanakax janiw Moscú markar nuwasiñ atinapkänti, uka fortalezax jan atipt"kay fortalezaruw tukuyatäna, jan ukasti inti jalsu tuqiruw sarasipkäna. Pavlovsky Posad markanx ch"axwawix wali ch"amanchataw jikxatasïna, fascista comandantes ukanakax wali amuyt"ataw markan límites ukan tanques ukanakamp apnaqañ jan munapkänti, rumano, italiano, árabe, indio ukat yaqha unidades extranjeras ukanakaruw ataque ukar jaquntapxäna.
  Friedrich chachajj pä jan ukajj kimsa jiskʼa avionanakan nuwasiñanakanwa chikañchasïna, ukat jan chʼamäki ukhajj niya tunka payan avionanakaruw khuchhuqäna. Yaqha amtanakax uraqiruw jaquntatäna: armas, obus, morteros, Katyushas ukat suerteni ukhax tanques ukanakaw utjäna.
  Qhipïrix yaqha tuqinakatxa janiw sapa kutix uñstkänti. Consejos ukanakax vapor tukuskaspas ukhamaw amuyasi. Chika urukamaxa, kunapachatix octubre phaxsin vaporizado ukax jan aguantañjamäxän ukhax mä juk"a pachax samarañaw utjäna ukatx Frederick, jan ukax kunjamtï oficialmentex Federico Jach"a satäkis ukhama, Bismarck, Smolensk markar jawsatäna.
  Terminator as waynax wali kusisitaw ukat kusisitaw uñnaqäna. Friedrich chachajj wali chuym ustʼayatäkchïnsa ukat aljantatätapat phenqʼaskäna ukhasa, fascista sat premionak katoqañ suytʼasajj uka waynaruw kusisiyäna.
  Helga kullakarojj jupamp chikaw jawsapjjäna. Imill wawax wali kusisitaw jikxatasïna ukat perla kisunakapax mä suma pantera jachaqt"asisaw qhant"äna. Jupajj akham sänwa:
  - ¡Uñjapxtawa, lobo wayna, rusanakaruw atipt"apxta!
  Ukhamächi ukhajja, Frederick chachajj janiw uka suma amuyunïkänti:
  - Jichhakamax akax mä chika taypin suma sartawi ukhamarak ch"axwawikiwa... Ch"axwawinakas ch"axwawinakas juk"amp ch"amanchasipki. Ukampis qalltawix chiqpachans wali askiwa...
  Partido Comunista Todo Unión ukan comité regional ukan edificionakapaw uka premio ukar ajllitäna. Uka jachʼa estacionamientojj luxus autonakampi phoqantatänwa, jila partejj americano autonakaw utjäna.
  Chiqansa, Ejército de Estados Unidos, Imperio Británico ukat Dominio Canadiense ukanakat generales títeres ukanakax jachʼa tantachasiñ utanwa ukankapxatayna. Inglés príncipes ukanakat maynis utjarakïnwa... Ukat chiqans, Hermann Goering jupa pachpa ukat Adolf Hitler... Ukakiw Friedrich juparux muspharayäna, Margaret jupax janiw jupampïkänti. Muspharkañawa, inas ukhamakichispa, usurïtapatxa, aka jach"a, jan uñt"at warmix janiw wawapar ukhamarak as ukan katuqat wawapar jan walt"ayañ munkiti... Taqi kunat sipansa, ¡ch"axwäwix janiw mä chist"äwikiti!
  Jan ukax inas jan Hitler machaq munat jaqimp chachap nayraqatan aruskipt"añ munkchiti? Aka chiqanx, taqpachanx taqi kunas lurasispawa ukatx niyas janiw uñakipt"añjamäkiti kunatix Afrodita ukham suma uñnaqt"an warmin amuyupan utjki ukat Hera ukham k"ari...
  Ukampis Friedrich jilatajj uka toqet wal kusisïna. Fuhrer chachan nayraqatapanx janiw wakiskänti, jupa pachpasa juparusa, chuymapan jikxatasipxatapat aljantatäñapataki, jan munkasin mä gesto ukamp jan ukax jan amuytʼat arumpi. Chiqansa, wajjrani chachanakaxa, jukʼampisa chikat akapach apnaqirin jaqipanxa, wali axsarkañawa. ¡Juparjam ukham ch"ama jaqitakix ukhamarakiw Kimsïr Reich ukan nayrïr pallapallapaxa!
  Jilpachax khitinakatix premiación ukar puripkän ukanakax pilotos ukanakawa - Goering jupa pachpaw mä as, mä ardent admirador de la teoría del General Dua - aviación, dios de guerras, chiqans, nayraqatax fuerza aérea ukarux uñacht"ayawayiwa. Ukampis tanquenakajj utjarakïnwa, ukanakatjja Wittmann sat wali uñtʼat barconakaw utjäna. Ukat premio churañax caballero cruzanakampi qalltawayi.
  Helga sat tawaquruw jawsapxäna ukhaxa, chiqpachansa uka tawaqux mä caballor uñtataw tʼijtäna, talonanakap chʼalltʼasisaw tʼijtäna. Juparux mä cruz de caballero ukat insignia especial de combatiente, tanques... Ukhamarus, Fuhrer Adolf jupa pachpaw imill wawarux mä sable personalizado diamantenakampi uñacht"ayäna, jupax wali suma warmiwa, jupax Batalla de Moscú markanxa.
  Wittman jupax mä cruz encina laphinakampi, espadanakampi ukat diamantenakampi katuqatayna, ukatx Star Knight"s Cross ukax quri encina laphinakampi, espadanakampi ukat diamantenakampiw "wawa" Huffman ukar churatäna. Ukhamarakiw as estadounidense ukax mä premio katuqawayi, sapürunjam vaquero shorts ukampi.
  Friedrich jupax qhip qhipa premio katuqawayi... Ukax wali amuyt"atawa, kunatix jupax wali suma jaqinakat sipanx wali sumawa. Jach"a premio, Jach"a Warawara de la Cruz del Caballero de la Cruz de Hierro, ukat encina laphinakampi, espadanakampi ukat diamantenakampi, ukax nazi himno ukan axsarkañ ist"awinakaparuw churasïna. Ukhamarus pusi insignias ukanakaw churasiwayi, pusi patak phisqa patak avionanakataki, pusi patak phisqa patak tankinakataki. Uka insignianakajj qorit luratänwa, phesqa patak insignianakajj jiskʼa diamantenakanïnwa.
  Hitler jupax jaya pachaw Friedrich chachan amparap luqxatäna ukat wali kusisitaw kuns arsüna... Uka waynax nayranakapamp uñt"at cruzaruw manq"antatayna. Diamantenakaw encina platino sat laphinakampi ukat espadampi kʼachachtʼatäna. Uka chimpux amuyujanx qhant"äna, sapürunjam caballero ukan cruzanakapas diamantenakampi, ukham ordenanakas pä tunk paqallqunikiw taqpach ch"axwäw pachanx churasïna. Suma, aka pachanx juk"akiw utji... Mä jach"a grado de premio, Cruz de Caballero, kawkhantix qullqi laphinakax quri laphinakampi lantintatawa, ukax janiw jichhakamax utt"ayatäkiti.
  Ukampirus premios ukanakax janiw ukakipkakänti. Hitler jupax Friedrich juparux Fuerza Aérea ukat Guardia SS ukan Mariscal de Campo Mayor ukham uñt"atawa sasaw yatiyäna, mä arma personalizada ukat mä millón phisqa patak waranqa markan bono ukamp (tunka phisqhan machaq "Panteras" ukanakan qullqipa).
  Firma armajj Helga kullakarojj churapkäna uka sablempi kikiparakïnwa, ukajj Damasco markankir acerot luratänwa, mä amparapajj diamantenakampi ukat esmeraldanakampi suma kʼachachtʼatänwa.
  Frederick chachajj janiw uka yantʼar saykatañ puedkänti, ukat walja kutiw Sultanarjam mä arma liwjjatäna. Uka amparapax wali sumapunïnwa, ukat sabrex wali suma equilibrado ukhamänwa, ukat mä ch"aman waynan amparapatakix k"achakïkaspas ukhamaw amuyasïna.
  Ukxarusti, general estadounidense Mankurt jupan arst"awipawa, jupax sarnaqäwiruw mantawayi, uka expresión popular ukan qillqiripjama: markajax inas pantjaschispa, ukampis akax markajawa!
  Ukatjja, uka comandantejj wali qhoru jan sinttʼasirïtapat wali uñtʼatäjjänwa, guerran katuntat jaqenakarus jan sinttʼasisaw wali uñtʼatäjjäna.
  Mankurt jupax qhuru arumpiw akham säna:
  - Rusia markankir bárbaronakax walja uraqinak katuntapxäna, mä jach"a cuartel uñstayasa, ukanx wiñay jan walt"awinakaw apnaqasi. ¿Qhawqha pachas jupanakan régimen terrorista ukax jaqinakar suxta t"aqa t"aqhisiyatapat t"aqhisiyani? Rusia markan jaqinakax qhispiyasiñ suyt"apxi ukat libre Europa ukat Estados Unidos uka ejercitox uraqinakapar puriñapataki. Ukatwa, América markax URSS markar atipt"añatakix taqi ch"amampiw ch"amanchani. ¡Taqi uraqpachat equiponakasan ukhamarak voluntarios ukanakan saratapax juk"amp ch"amanchasiniwa ukat juk"ampiw jilxatani! (tormenta ch"allxtawinaka). Uraqpachan taqpach markanakax infección bolchevique ukarux mayacht"asipxäna. Tatitu Diosasa, alaxpachankir ejercitopas jiwasampïsipkiwa. ¡Atipjañatakix nayrar sartapxam!
  Jupar arktasa, inglés jaqix arsüna ukat uka qhipatx Fuhrer jupax ceremonia ukan parte oficial ukarux jark"awayiwa, pelota qalltañ yatiyasa. Jank"akiw walja imill wawanakax warminakax uñt"at heroes ukanakamp chikt"atäñatakix wakicht"at uñstapxäna.
  Friedrich jupax Helga juparux mä masiparjam ajlliñ munäna, ukampis jupax jan suyt"ataw jan munkänti - costumbre ukax janiw masinakapamp thuqt"añax dictakiti, jan ukax nuwasiñ armas ukan masinakapamp chikaw thuqt"añax sasaw saraki. Suma, waynax yaqha señoraruw ajlliwayi, juk"ampirus aka chiqankir taqpach warminakax wali suma uñnaqt"anipxiwa - amuyataxa, jupanakax amuyuparjamaw ajllipxäna. Friedrich chachax jachaqt"asisaw thuqt"äna, ukampis waynan amuyunakapax yaqha tuqitwa.
  Ukhamatw mä jach"a orden katuqawayi ukatx niyaw mä jach"a mariscal de campo ukhamawa... Carrerapax jilxattaskiw, ukat avión jaquqanitapata ukhamarak tanques jan walt"ayatanakatxa janiw akapachanx jupar uñtasitäkiti! Taqi kunas walikïkaspas ukhamawa, ukampis kunatsa pusinix almajaruw ch"allxtayapxi... Ukampis uñt"at jaqinak apsuñax, sañäni Robert Artrois, wila masinakan príncipepa, capetianonakan reyin ramapat jutiri. Chiqansa, Francia markapampiw nuwasïna, ukat janiw sinti tʼaqhiskänti, marka masinakapan wilap amparapankchïnsa.
  Ukat patak waranq rusanakax nazis ukanakan laykux ch"axwapxi. Gran duque Kirill Romanov jupasti oficialmentex inti jalsu tuqin campaña ukat markapan bolcheviques ukanakat qhispiyasiñatak yanapt"atap yatiyatayna. Romanov jupanakax nazis ukat jupanakan qhipäxankir occidental markanakatakiw irnaqapxi.
  Suma, uñt"at príncipes, ukat Tercer Reich, Stalin contra sayt"asipkchi ukhax ¿kunatsa Friedrich jupax t"aqhisiñapa? Ukhamarus inas jan nayra achachilanakapax URSS markan jakasipkchiti. Suma, logicamente amuyt"añäni... Taqi kunat sipansa, sarnaqäwix nayratpach wali mayjt"atawa. Jichhax akapachax janipuniw mayjt"kaniti, ukhamax Moscú markan ch"axwäwipax soviéticos ukanakan chhaqhata... ¿Kuns ukax sañ muni? Ukat chiqaw sañ muni, nayraqatax mä pachanx wali mayjt"atawa, awk taykapan (chiqpachansa, kunayman markanakan yurita) uñt"asipxañapataki ukat familia qalltapxañapatakix wali juk"ampiw jilxattaski. Ukampis mamajampi tatajampix janiw 1947 maran yuripkänti... ¡Ukax sañ muniw pä achachilampi pä achachilampi jikisiñax juk"amp jisk"akiwa!
  Ukatjja, mä conjunto de genes ukanakat uñjasajja, sapa wawajj mayj mayjawa ukat sapa mayniwa. Ukax sañ muniwa, concepción uka pachax mä hora, jan ukax tunka minutos ukhas mayjt"aspa ukhax janiw jupax ukhamäxaniti... Janiw Friedrich jupax mä sapa personalidad ukat conjunto de genes ukampikiti, jan ukasti taqpach mayjt"atawa, inas anqäxat jan kikpäkchiti yuqalla.
  Mä arunxa, nayra pachan jikxatasir jaqin intervencionapax, kunayman yänakan lógica ukarjamaxa, pachan jan p"akintat kamachinak p"akintirix chhaqhayañapawa... Mä arunxa, Friedrich, Hitleran munatapar tukutapatxa, chhaqtañapawa ¡janiw chhaqtawayxiti! Ukat jupax, jilapampi, ukat inas awk taykapampi ukat yaqhanakampi.
  Ukampis niyakixay as waynax jakaskixa, ukat ch"amaniwa, ukat k"umararakiwa janiw khitis aka desgraciado planetan ukhamäkiti, ukhamax inas aka nayra pachax jan jupan pachapäkchiti! Inas akax jan jupan universopas ukhamäkchiti, mä kasta universo paralelo ukhamäkchiti, ukat mä tiempo qhiphart"atas ukhamaraki. Mä arunxa, jupax Friedrich jupax janiw nayra achachilanakapar jiwaykiti, janiw pachpa marka masinakapar jiwaykiti, jan ukasti yaqha markankir jaqinakaruw jiwaykiti, jupanakax terminador waynan abstracto pasado ukampix mä general uñtasitakiw utji.
  Ukax sañ muniw jupax, chiqpachanx janiw traidor ukhamäkiti - mä jaqikiw, kunayman series de ciencia ficción ukankirinakjama, jupax nayra pachanx jichha pachan yatiñanakapampix apnaqi, ukatx providencia tuqiw jan iyawsañjam ch"amampiw dotada. Suma, jupax superpoderes ukaniñatak destinatächi ukhaxa, ¡jan apnaqañax juchakïskiwa! Suma, niyakixay destino, alaxpachan ch"iqa amparapa, nayraqat Hitler Jugent ukar khitäna, ukatx Tercer Reich ukar khitäna, ukat jupax mä carrera lurañatakix taqi ch"amampiw ch"amachasiñapa. Tunka pusini marani, yuqall wawa marani mä jach"a mariscal de campo ukhamäñax wali askiwa, ukampis pä tunk maranix wali askiwa, mä general completo ukhamäñaxa, jan ukax mariscal de campo ukhamaraki. Ukat khitis yatpacha, inas Tercer Reich ukax qhipharux America markar digerirïchi, ukatx yuqapax nayrïr Dictador Mundial ukhamaw tukuspa!
  Ukat mä akatjamat khititix waynax juk"amp jan uñjañ suykäna ukax uñstawayi: Evgenia Porsche... Jach"a, suma, ch"amani, juk"ampirus mä juk"a rústico ukat muspharkañ jan aristocrático ukhamawa, Tercer Reich jach"a magnates ukanakat maynïrin phuchapataki.
  Chiqansa, nayrïr tantachäwit sipansa, imill wawax wali jila chanininak uchasïna, diamantenakampi, ukampis uka pachparakiw qhana ukat janiw imantaskänti suma kayunakapan encantos ukanakapxa, janis jiskʼakïkchixa.
  Jachʼa talonanakanïtap laykojja, uka nayratpach jachʼa imill wawajj niya mä jachʼa warmir uñtasitänwa. Friedrich jupa pachpaw, mä ordinario ukat juk"amp jisk"a wayn tawaqux jupan maraparjamax jupat sipan juk"amp jisk"akiwa, niya pä tunk kimsani, pä tunk phisqhan centímetros ukhanïnwa, ukat talones ukanakar amuyt"asax juk"amp...
  Friedrich jupax phinq"asirakïnwa, ¡janiw kunapachas aka suxta libra imill wawat sipan juk"amp jach"äkaspa ukhax kamachaspa (khititix awkipax Porsche, jupax ukhamawa, janiw jach"a jaqikiti, janis yatiskiti kuna kasta taykapasa, ukat khitis falda manqhar makhataspa! ), juk"amp jach"äspawa sapa kutiw jupat sipan jilxattaspa. Jïsa, q"ala kayuni sarnaqatapax juk"amp askiwa, kunjamatix qhipa kutix...
  Ukampis Evgenia kullakajj wali kusisitaw uka as waynar uñkatäna, ukat amparanakap luqtasaw lakapar jampʼattʼäna:
  - ¡Jumaxa nayan caballerojawa! ¡Qhanax janiw aka uraqinkirïkiti!
  Friedrich chachajj akham sasaw jan amuytʼasirïna:
  - Jisa nayaxa....
  Evgenia ukax akham sasaw arsu:
  - ¡Janiwa arunakaxa wakiskiti! Jumajj jachʼañchatäñamawa. Ukat janiw piloto ukhamakiti... - Magnaton phuchapax ñik"utap ch"allxtayäna. - Amuyt"añäni, jumax mä suma regalo ingeniero ukhamarak diseñador ukhama. Ukham amuyunaka uñacht"ayaña... Jinyu! Aka pata tuqinx Leonardo Davinci jupaw uñt"ayasi.
  Friedrich chachajj akham sasaw sawkasïna:
  - Walikiwa, jïsa! Nayax iyawstwa, aka artistax janiw mä ch"axwäwis atipt"kiti. ¡Uka jachʼa luratanakapajj oraqpachar atipjkchïnjja!
  Jupanakax thuqhuñ qalltapxäna. Evgeniax ukhamarakiw suma uñnaqt"ani, patinador artístico, ukampis Volkatakix wali jach"a uñnaqt"anïnwa... Ukat perfume ukax machjayirjamaw thujsa... Luxus chuchupan cuellop uñkatasax mä munañaw jikxatasïna, ukax mä físicamente ch"amani ukat... desarrollado wayn tawaqu. Ukatjja, Helga kullakajj jan kuns amuyasaw jan kuns amuykaspa ukham luräna. Ukampis alemán wayn tawaqunakarux yatichapxäna, mä warmin envidiasiñapax jan walipuniwa, janirakiw uñachtʼayañas wakiskiti, ukat mä chachax guerran heroe ukhamächi ukhaxa, sallqjañapawa sasaw yatichapxäna. ¡Kunas uka razarux juk"amp askinak lurañapa! Kunjamtï Hitler chachajj siskänjja: mä jaqechat warmin yaqha chachapat wawa ususiñajj janiw juchakïkiti, chachapat sipansa jukʼamp suma cuerponïspa ukhakiw ukham luraspa. Ukampis Evgenia kullakajj wali amuyumpiw uka waynar jisktʼäna:
  - ¿Kawkhansa yatxatawaytaxa wali suma uñt"ataxa principios de control de tanques ukatxa armas autopropulsadas, inventar ukham Know-How?
  Friedrich jupax janiw chiqpach arsuñ atkänti ukat janirakiw munkänti, ukat mä jan uñt"at imill wawarux, awkipax magnate ukhamäkchïnsa, Tercer Reich ukan tunka qamir jaqinakat maynïri ukat Hitler ukat Goering jupanakan munatapa. Jupajj jan amuytʼasisaw akham säna:
  - Wawa pachatpach pasatiempos ukanakax akanx mä rol uñacht"ayi... Kunayman literatura científica, ¡inventar munaña! Janiw kuna askinak lurañatakix escritorioman qunt"asiñamäkiti...
  Evgenia kullakajj akham sänwa:
  - Jisa, nayaxa, ukhamaraki, deportes ukarux walpun munasta, uka pachparakiw ciencian granito ukarux chhuxriñchjasta, jan ukax masticaraktwa... Ukhampachasa, ¿Piston kullakax oficina ratar uñtasitati?
  Friedrich, lobo kisunakap uñacht"ayasa, akham sasaw chiqanchawayi:
  - Jisa, janiwa kuna ch"uqiru uñtatakiti, janirakiwa ch"uqi ch"uñuru uñtatakiti! Jila partejja, jumarus uñtasitäsmawa...
  Evgenia kullakajj akham sasaw akham säna:
  - ¡Janiwa mä wakampi chikachasiñakiti! ¡Akax mä juk"a jan wali iwxt"awiwa!
  Frederick chachajj filosofía toqet akham sänwa:
  - ¡Khititix kuna jan walt"awinaks jan walt"ayaski ukax cabrito ukham uñt"atawa! Ukhama... Jiwasana qhatusaxa llamp"u chuymaniwa.
  - ¿Bazar argot sañti muni? - Evgenia kullakax amuyt"awayiwa. - Jilapachax alemán arux chiqaw sañjamawa, ukampis kunjamakitix... Sinti chiqapa, acentos precisamente uñt"ayata, qhana arunaka, arst"äwinx tensión... Ukatx janiw acento ukax utjkiti, ukampis jumax kuntix jan sinti nativo ukhamäkiti aka chiqapar uñjañanx jikxatasma.. .
  Friedrich chachajj janiw llakisitap uñachtʼaykänti:
  - Ukhamaxa, ¿kunas akaxa? Inas jumax suyt"asta nayax mä espía soviética ukhamätwa, ukat rusanakax pä tunk waranqa sacrificiot luqtapxäna, estadounidenses ukanakamp chika ukhamarak chika waranqa jan jakt"kay avionanakapampi, Kimsïr Reich patat nayar mantañataki?
  Evgenia kullakajj pʼeqep chʼoqtʼasïna:
  - Janiwa, janiwa nayaxa ukhama amuyktxa! Ukax sinti jach"änwa, rusanakatakis ukhamaraki. Mä wali uñt"at aruxa utjkchispas: janiw Rusia markarux amuyumampix amuyañjamäkiti. Ukampis nayatakix mayj mayjawa, inas jumax ukhamästa, kunjamarak siriststi... Mä producto de ingeniería genética SS. ¿Jutïr pachan kuna kasta jaqis? Nayax genética tuqit cientificonakan lurawinakap uñxatt"awayta ukat jaqin naturalezapax mayjt"ayasispawa, juk"amp askispa jan ukax juk"amp jan walt"ayatarakispawa intervención artificial tuqi. Ukat mä nuwasirjamax superhumano cualidades ukanakax... Akax ukhamawa...
  Friedrich chachajj jaysañat sipansa, jachʼa amigaparuw pʼeqep altʼasïna ukat wali munasiñampiw chʼuxña lakapar jampʼattʼäna. Ukatxa akham sänwa:
  - Janiw suma p"iqimat llakisiñamäkiti. Jumatix nayat jan walt"ayat wawanakar katuqañ axsarayassta ukhaxa, iyawsapxita, ¡akax janiw ukhamäkiti! Chiqansa, inas parltʼasiñ tuqit parltʼasiñ tuqit mayjtʼayaraksna.
  Evgeniya kullakajj akham sasaw iyaw säna:
  -Jïsa, mayjt"ayañaxa wali askiwa! Tanques ukanakat parlt'añäni... Jisk'atpachax jach'a sede operativa, Guderian p'iqinchata, mä atipt'äw luraw apsuwayiwa: pä kasta tanques... Kunjamatix mä medio "Pantera Imperial" ukax mä cañón 88 mm El 100 jan ukax juk'amp jisk'a ukampis armadura -piercing, ukhamaraki armadura frontal inclinada ukaxa 250 mm ukhamaraki mä jach"a "Tigre Real" ukampi mä arma calibre El100 105 mm ukampi, armadura frontal ukampi 300... Ukhamaraki, nayrïri tanque ukaxa janiwa phisqa tunka jila pesaje ukampi tonelada, ukatxa payïrixa 65.
  Friedrich jilatajj jiskʼachasaw chhuxriñchjasïna, kunjamtï mä león mä gofer nayraqatan sarnaqki ukhama:
  - ¿Janit kunasa chiqäki? Yämas amuyt"asax jumatakix juk"a materialanakampiw juk"amp faciläxi, ukat aliados bombarderos ukanakax janiw Tercer Reich uraqinak t"unjapkiti!
  Evgenia kullakajj akham sasaw jaysäna:
  - Principio tuqitxa, lurasispawa, ukampis janiw pachax utjkitänti, jan ukax juk"ampirus janiw tiempox utjkituti metal ukan prototipo lurañatakix wakiskir pachana. Jumax kunjamatsa wali qhipürux wali suma Yatiñam churapxista. Ukat Hitler jupax qhipa tanques ukanakax Tercer Reich ukan ejercitonakapamp aka marax servicio ukar mantañ qalltañ muni.
  Uka as waynax musphataw jikxatasïna:
  - ¿Kunatsa mä prototipo lurañatakixa walja pachaxa munasispa?
  Uka tawaqux p"iqip ch"allxtayäna:
  - Mä juk"a, juk"ampirus modelo ukax fundamentalmente machaqächi ukhaxa... Ukax wali uñt"at arunakjamawa: ¡auto apnaqañax mä barranca ukar tukuyañamawa!
  Friedrich jupax amuyt"awayiwa: chiqans akanx jan walt"awinakaw utji... Amuyt"añataki, diseñadores soviéticos ukanakax walja maranakaw IS-10 tanque lurañamp ch"am tukupxäna, jan ukax pä mara phuqhat T-54 ukarux tinker lurapxäna. Ukhamarus aka tanquex ch"axwäw qhipat luratawa, ukat Segunda Guerra Mundial ukan ch"axwäwinakan experiencianïtapata. Ukhamarus, janiw fundamental machaq modelo ukhamäkänti, jan ukasti T-34 ukan juk"amp evolución ukakiw utjäna. Amuyt"añataki, T-44 ukax janiw taqpach askinjam phuqhaskänti ukatx niyas janiw nuwasiñanx apnaqatäkänti... Ukhamax janiw kuna milagros especiales ukanakas suyt"añamäkiti.
  Tanque Tigre, alemanonakan jan experienciap uñjasax aka kasta k"añaskunaka lurañataki (janitï, chiqans, chasis ukar jakt"apkchixa, sañäni, nayratpach mä 150 tonelada "Colosal" ukaw nayrïr Jach"a Ch"axwäwin luratäna).
  Friedrich chachajj akham sänwa:
  - Nayraqata lurata "Pantera"-5, jan ukaxa AG uka tuqita diseñar lurañaxa wakisiwa. Chasis ukax janiw 88 mm cañón ukak apt"kiti, jan ukasti 128 mm ukjam cañón, jan ukax 150 mm bus...
  Evgenia kullakajj akham sänwa:
  - Ukampis ¡ukham chiqpachapuniw lurapxta! Ukampirus Porsche ukax nayratpachx "Tigre Real" ukaniwa, ukampirus 88 mm calibre armas ukaniwa. Ukampis inas akax mä modelo intermedio ukham luraspa. Qalltanx armadura 250 milímetros uka mayiwix phuqhasiwayi, ukampirus pesaje ukax wali jach"awa - 63 tonelada. Ukampis torreta ukax mä jach"a ángulo de inclinación racional de la armadura, elegante y aerodinámico... Inas intermedio ukan atipt"añax wakischispa, ukampis jutïrinx jan walt"awinakaw utjani. Ukampis Know-How ukarjamaxa, mä tanque lurañax wakisispawa, ukax taqi tuqit jan mantañjamawa, kuna jark"aqasiñs t"unjañataki. Taqi kunat sipansa, mä p"akjañ autotakix wali wakiskiriwa suma lado jark"aqasiñax utjañapa, ukax, llakt"asiñjamawa, Panterax janiw jach"añchañjamäkänti wali jaya pachaw.
  Friedrich chachajj akham sänwa:
  - Inas jichhakamax tankinak tuqit jan llamkt"kchiñäniti... Jan ukax juk"amp askixa, uka tuqit aruskipt"añ tukuyañäni. Jiwasax chuyman yatichirinakjama jan ukax wayn tawaqunakar uñtasitätanwa.
  Evgeniya kullakajj akham sasaw iyaw säna:
  - Chiqpachapuniwa, kunjamtï nayraxa, kuna juk"ampi akapacha tuqita parlt"añäni. Amuytʼañataki, británico reyin utapat parltʼañäni.
  Friedrich jilatajj akham sänwa:
  - ¡Kuna temas ukanakas utji! Tiempox purinpan, janiw kunas Winsoranakax utjkaniti. Jan ukax jumax amuyta, Moscú markar katuntasax, jiwasan tankinakajax janiw Londres markar t"unjkaspati, uka markax nayratpach katuntatawa?
  Evgenia kullakajj akham sasaw kisunakap chʼalljjtayasïna:
  - Walikiwa, chiqpachansa jupanakaxa lurapxaspawa!
  Pelota tukuyatatxa, mä jach"a manq"äwiw arktasïna, ukax luxus manq"anakampiw utjäna, ukampis janiw ch"aman alcohol umañanakax utjkänti. Janiw kunas suxta gradonakat sipan juk"amp ch"amanïkiti. Suma, ukhamax Friedrich ukat Evgenia, kunjamtï mä waynampi mä imill wawampix askïki ukhamarjamax mä sapa cuartoruw jubilasipxäna.
  Jachʼa rubionakajj janiw mayj mayjäpkiti sasin sapkchejja, Evgenia kullakajj walja horanakaw jan walïtap uñachtʼayäna. Suma, Friedrich, chiqpachansa, janiw ajanupax chhaqhayawaykiti. Ukatwa wali chʼamampi qhumanttʼasis ikintjjapjjäna.
  Uka waynax samkasïna, jupax ninja japonés ukhamawa, jupax Nicolás II zar rusa ukan kamachip katuqatayna, Mikado, mä arunx emperador ukar jiwayañataki.
  Friedrich chachajja, kunjamsa qʼañu pirqanakar makatäna, mä jiskʼa chʼiyjaru jan ukajj chʼiwiruw amparanakapamp kayunakapamp chʼalljjtayasisajj samkasïna. Uka waynax palacioruw mantäna, ukanx mä jach"a ch"axwäwiw qalltawayi...
  Ninja waynax, kunjamtix yatiqapkän ukhamarjamaw uñisirinakaparux p"iqinakap khuchhuqatayna, ch"ankhachatayna, ukat phust"atayna... Samkax sinti ch"axwañänwa, sinti wila, ch"uqi ch"uqi, ukat juk"a amuyunirakïnwa. Ukhamarus q"ala kayuni imillanakax espadanakampiw taqi chiqan saltapxi... Mä juk"a arumpixa...
  Kimsa jan ukax pusi horat jilaw ikiñ atipxta... Friedrich juparux mensajero imill wawaw sartayatayna, akham sasa:
  - ¡Ch"axwawix wali ch"amampiw sartaski! Janiw kuna jan mayjt"ir jaqinakax utjkiti, jan ukasti jumar uñtasit jaqinakakiw utji, Friedrich Bismarck.
  Uka waynax jaltawayxänwa ukat jan despedidasa, jankʼakiw jakʼankir pista ukar saräna.
  Ukat kunjamtix jikxataskänxa, janiw ina ch"usat jawsatäkänti... Ejército general Rokossovsky jupax Stalin jupat mä kamachi katuqatayna, jan suyt"asa, taqpach ch"amanchawinaka, Rommel jupan ejercito tamapar mä jan walt"äw churañataki. Uka tuqinx jakthapiwix alemanes ukanakax janiw Voronezh markar nuwantañatak soldadonakap uñstayañatak pachax utjkänti. Ukhamajj alemán soldadonakan jachʼa flancopan mä jiskʼa chʼakhanak lurañatak chʼamaw utjäna, nayra nuwasïwinakat qarjata.
  Friedrich jupax Fokken-Wulf ukar mantañapatakiw wayt"ata, janiw mä modificación de asalto ukhamäkänti, jan ukasti mä modelo regular ukhamawa, pusi cañones pä tunk milímetros ukat pä ametralladora ukanakampi. Ukatwa, sinti jankʼak sarnaqatapatjja, uka waynajj jan kuna armanïkänti, uka armajj tanquenak nuwasiñatak wali askïtap uñachtʼayäna. Chiqansa, fuselajepanx tunka bombanakaw utjaskakïna...
  Alaxpachanx wali junt"ürakïnwa, avión ataque soviético ukat Yaki-9 ch"axwirinakax uñstapxäna. Ukampirus qhipa k"añaskunakax jan ch"aman jark"aqasiñata ukhamarak jakañ yatipxatapata, jaya chiqanakanx 20 mm calibre armas ukanakarux jan walt"ayatarakïnwa. Friedrich chachajj nayraqatjja, nuwasirinakarojj wajjranakaparuw jawqʼjäna, cheqas ukajj jukʼamp kʼachat Ilas sat chacharuw nayrar sartäna. Pusi avión cañones, ukax ch"amawa... Nayrïr pä tunka yaks ukanakax ch"iqintatawa, janis kuna k"aris chuyma jak"achasiñas utjkchixa.
  Friedrich chachajj janiw muyuntkänti, janiw maniobrar sarkänti, jan ukasti cañones de aire ukanakar mä jukʼa mayjtʼayasaw jachʼa maquinapan cuerpop chʼalljjtayäna.
  Pä tunka phisqhani, pä tunka suxtani, pä tunka paqallquni... Jan mä faltampi, jan axsart"ir Yaks ukanakana, ukaxa, chhaqhata t"aqhisiñampi, ukhamakipansa janiwa jist"antatäkiti, jan ukasti jank"aki jikxatañataki yant"atarakiwa... Friedrich ukaxa mä juk"a muspharatarakïnwa kunatsa, literatura militar soviética ukanx aka jach"a Fokken maquinax wali jisk"achatäna -Wulf. Jïsa, mä turno phuqhat 22 segundos ukjan luraski, Yak ukatakix 19 ukjat sipanx (ukatx versión ligero ukanx Yak ukax 17 segundos ukjanw luraspa!). Ukampis Friedrich jupax janiw maniobra lurañax wakiskiti; Mä segundonjja, cheqapuniw paqallq jan ukajj llätunka autonakar chʼalltʼasisma.
  Friedrich chachatakix tiempox wali juk"at juk"at sarawayxäna, jupax mä estado de trance de combate ukanïnwa, ukat jupax amuyt"añatakis ukat municionanakap apsuñatakis tiemponïxänwa. Principio tuqitxa, taqiniw amuyapxi, juk"amp yatxatat as ukanakas, Rudel ukham fenómenos ukanakas janiw ch"axwäw saräwiparux sinti ch"amanchañ atkiti. Chiqpach sarnaqäwinxa, suxta suma as alemán ukanakax mä taqpach ejercito aéreo ukarux t"unjapxäna, ukampis nazis ukanakax jan suyt"añampiw atmosfera ukan apnaqañ ch"axwäwinx atipjapxäna.
  Ukampis aka tuqinx walja yaks mä chiqan mä jaqit sipans juk"amp jaqir jaquntañax jan walt"awinakampiw phuqt"ata... Suxta tunk mayan nuwasirinakaw mä minuto ukjatx jaquqanipxäna. Ukhamaw ch"iwipax jaquqani, jan ukax cabinanakan vidrio blindadopax p"akjasi. Qhipïrix juk"amp jan waliwa, kunatix aka tuqinx janiw pilotox qhispiyatäkaspati. Ukat Ejército Rojo ukanx niyaw juk"a experienciani asnakax qhiparxi.
  Jaqukipki uka k"añaskunakatxa, pusix guardianakankiwa, jupanakax phisqa jila avionanakaruw jaquqanipxäna... Mayampiw ukax janiw yanapt"känti, kunatix Volkax kawkhans ch"allt"añapa ukat kunjams ch"allt"añapa uk yatïna... Kunjamatix mä chachax ametralladora apnaqasa mä tama jaqinakar jaquqaniñataki gansos ukanaka. Ukax chiqpachapuniw uwijax, mä phallawinx, intuitivamente, instinto tuqi, barril ukan sarnaqawip amtasa ukat munat diana ukar dirigir, kunapachatix jan mä balas pasawayki ukhaxa. Gansos, ukat aka tuqinx avionetas soviéticas ukanakax jaquqanipxiwa, ukat kawkhantix cabinas ukanakax p"akjatäki, ukat pilotonakax jaquqanipxi, jupanakax mä juk"a pachaw chiqak jaltxapxi. Ukampis yaqhip ch"iwinakapax chhaqtxapxiwa...
  Friedrich jupax akanx amtasïna, vaqueros estadounidenses ukanakan wali ch"amampiw ch"axwapxi, ukat DiCaprio ukan uñt"at película - "¡Fast but Dead!" Ukampis uka tiemponjja, Estados Unidos markankir vaqueronakajj janiw automático ametralladoranaksa ni jankʼak jaltir cañones aéreas ukanakas uñtʼapkänti. Jan ukhamäkaspa ukhajja, tʼunjir chʼamanïñ toqetjja, akajj mä jachʼa armakïkaspas ukhamwa amuyapjjaspäna.
  Niya pachanx yaks ukanakax tukusxänwa ukatx Friedrich jupax Ily markaruw sarxäna. Aka chiqanx alaxpachat jupanakar atacañax wali askiwa, jan ukax qhipa hemisferio tuqit atacañax wali askiwa. Ukhamaraki, wali askïspawa, ukhamaraki, jan jayarst"ayasa.
  Yaqha tuqitxa, juk"amp jan ch"amani ch"iwinakarux ch"iyar jaquntañawa;
  IL-2 ukax jorobado satawa. Payïr asiento ukan uchatäxäna uka qhipatxa, qhipa hemisferio arxatir tiruritakix juk"amp ch"amaw mä novice ukar ukham maquinar jaquntañaxa, ukampis ukapachax... Chiqans aka avión ukan aerodinámica ukax juk"amp jan walt"ayataw uñjasiwayi. Ukax sañ muniw jupanakamp juk"amp jasakiw...
  Ilam markax kunayman tuqinakar ch"iqiyañax juk"amp logico ukhamäspawa, ukampis sistema... Mä juk"a arumpixa, legendario tormenta soldadonakan jawq"jatapampiw qalltawayi. Ukampirus, Salamander-3 ágil ukax nayratpach purinxäna. Ukhamarakiw laq"a apthapipxäna...
  Friedrich jupax jupat nayrar sartapxaspänwa sasaw amuyäna, wali jak"achasisinx Yaks ukanakamp uñt"asipxäna... Ukampirus, khitis yati... Luftwaffe ukan pilotonakapax janiw jan axsart"ir rusa ch"axwirinakäkiti, ukat jilapartx janiw nuwasiñarux juk"amp jaqimp mantapkiti, jan ukasti inas jan ukax casos ukanakanx mantapxchispa kawkhantix sinti jach'a jan walt'awix uraqinkir ch'amanchirinakatakiw utji .
  Ukampirus Friedrich jupax janiw kuna jan walt"awinakas utjkiti... Hemisferio blindado trasero ukx cañones ukanakamp ch"allt"añamawa, jan ukax ch"iwiparux ch"allt"añamawa - ukax pachpakiw. Ukat kunjams uka autonakax ukat jaquqanipxi, thayarux mä chimpu jaytawayapxi... Mä jawq"jat esclavo qhipäxan rayanakampjama.
  Friedrich jupax kimsa tunk paqallqun laq"anak t"unjatayna ukat pä "Empeños" uksa katjatayna. Patak mayamp, nayrax patak mayan registro ukax janiw p"akintatäkiti. Uñisirinakax mä qawqha avionanakakiw qhiparapxi. Jichhax jupanakax bombanak jaquntañakiw wakisi ukat kutt"anipxani.
  Jichhax tanques soviéticos ukanakax ataque ukaruw sarapxäna, janiw aviación ukan yanapt"apampi, ukat juk"ampirus artillería ukan yanapt"apampi. Ataque avión ukat bombardero ukanakaw jupanakarux atacapxäna. Tripulantes de tanques soviéticos ukanakatakix wali askiwa, jupanakax autonakan apnaqañ uñacht"äwinakap apnaqapxaspänwa. Ukampis taqe kasta avionanakajj jukʼampiw jiljjattaskäna.
  Friedrich chachajj taqe bombanakap jaqontäna ukat aeropuerto toqeruw kuttʼäna. Ukampirus Rudel jupan Fokken-Wulf-4, uñt"at tankinak t"unjir uñjañ atipxatayna.
  As waynax "utapa" aeropuerto ukar kutt"awayxäna, ukanx Pegasus Terminator Me-362 ukax suyt"askäna.
  Friedrich chachajj Fokken-Wulf sat barcor purisajj uka jakʼankir pilotoruw arnaqasïna:
  F -490 ukaxa jan wali ch"axwiriwa sasina audacia ukanixa k"ariwa. Janiw jan wali avionanakax utjkiti, jan wali avión apnaqirinakakiw utji.
  Jutïr mistuñajj nuwasiñ tankinakarukiw jiskʼachasïna. Alemania markankirinakajj jupanakamp jikisiñatakejj janïraw mä chʼamani puñtu blindat apsuñ puedipkchïnjja, avionanakampiw nuwapjjäna.
  Uka jan axsartʼir tamanakax soviéticos ukanakax nayratpachw línea de frente chʼiyar chʼiyar chiqar makhatapxäna, ukat unidad de infantería ukarux atacapxäna, uka unidadax árabe voluntarios ukanakanïnwa.
  Musulmananakax janiw suyt"apkänti, jan axsarasaw ch"axwapxäna ukatx janiw t"ijtxañ amtapkänti, ukampirus uka pachparakiw sinti jan yatiñan sarnaqapxäna. Jisk"atpachax bazooka americano ukax mä juk"a jan jaqirjam apnaqatäna, ukat granadas ukanakax juk"ampiw apnaqatäna.
  Ukampis unidades soviéticas ukanakan ataquepax tukusxänwa. Fascista ataque avionanakax juk"ampirus walja jisk"a bombanakampiw cargas formadas ukanakamp apnaqapxäna, uka amuyux diseñadores soviéticos ukanakat copiata, ukampis juk"amp yatiñampiw phuqhasiwayi. Ukampis tanque soviético ukankirinakajj janiw alajjpachat llika warktʼapjjañapatak orden katoqapkänti.
  Ukat Friedrich chachajj cañones aéreo ukanakampikiw tejanakar jaqontäna. Ukajj jukʼamp facil tácticawa. Torre escotilla ukat atipt"äwim p"akjaña. Ukat qawqha autonaksa ukham t"unjasma, mä avión horizontal ukan ch"allt"asma ukhaxa...
  Ukampis mä tank"an jank"akïtapax janiw yanapt"kiti, mä ch"axwirix intuitivamente, jan amtasisa, mä capricho ukar ch"allt"aspa ukhaxa...
  Mä simulador ukar uñtasitawa tanques ukanakampi, jumakiw modo dios ukanïta, ukat sapa ch"axwawix chiqapawa, ukat sapa kutiw ch"axwañax, walja kutiw...
  Jichhax t"unjata tankinakax phisqa tunk jilaw jilxattawayi, ukhamat Rudel jupax samart"aski... Ukampis nayax distraer sarañaw wakisïna. "Jichhanakax" ladopan uñstäna. Suxta jupanakatx ch"axwataw uñjasipxäna, ukat mayninakax salamandras ukanakar t"unjapxañapataki. Jilapachax uka siwara irnaqirinakaruw urux nuwasiñar jaytañax q"uma jiwayasiñawa.
  Tanques ukanakax juk"amp wakiskiriwa...
  Kutt"añ... Fokken-Wulf 4 ukan jaltxaña, ukat Helga jupan jak"apa.
  Uka tawaquxa akham sasaw jiskt"äna:
  - Walikiwa, ¿kunas Evgenia tuqitxa jumatakixa?
  Friedrich jilatajj jiskʼachasaw radior arsüna:
  - ¿Kunatsa envidiasirïta?
  Uka tawaqux akham sasaw jachʼat arsüna:
  - Chiqpachansa janiwa! Jiwasax librëtanwa, janiw jaqichasktanti. ¡Khitis ikiñan jukʼamp sumäspa, nayasa jan ukajj jupatsa jukʼamp sumäspa sasaw jisktʼasiñaki!
  Frederick jilatajj wali munasiñampiw akham säna:
  - Chiqpachansa, jumaxa! ¡Janiw sinti jachʼätati, ukat jukʼamp chʼamanïtawa!
  Helga kullakajj kusisitaw larusitayna.
  - ¡Janiw jumat yaqhanak suykayätti! Ukampis chiqans wali askiwa... Ugh, jupax mä rata de diseño ukhamawa, ukat wali juk"a warminakat mayniw Cruz de Caballero de la Cruz de Hierro ukamp premiata!
  Friedrich chachajj akham sänwa:
  - ¡Nayax amuyta encina laphinakax jumatakix mä juk"a esquinaruw puri!
  Uka nuwasiñax uka waynax chiqaw saspa ukwa uñacht"ayäna. Helga kullakajj jan ajjsarasaw tankinakar martillomp jawqʼjäna. Amuyatajja, mä nuwasir jaqejj nuwasir jaqet sipansa jukʼamp chʼamanïspawa sasaw uñachtʼayañ munäna. Chiqansa, janiw Friedrich chachampi chikachasiñapäkiti.
  Mä qhawqha tiempotjja, alemán ukat americano autonakan jachʼa tanque columnanakapaw uñstäna. Yämas ágil ukat anatt"asir americano tanques destructores "Brujas"-3. Ukax wali jach"änwa, juk"ampirus soviético autonakax nayratpachx avión ukan ataques ukanakamp jilpach t"unjatäxänwa. "Pantera"-5 ukax jan walt"awinakaruw puriraki... Jaya barril pistola rápido fuego ukat armadura frontal impenetrable... Ukhamaw aguantañax tripulantes de tanques soviéticos ukanakarux jan walt"ayañ qalltawayi. Yaqhipanakax, janiw comandantenakar ist"apkänti, qhipäxar kutt"apxäna, aka infierno tecnotrónico ukan qhispiñ yant"asa.
  Ukat mayamp kutt"añax ukat sarxañax, tankinakar ataque...
  Niya chika urux pasawayxiwa, ch"amakt"awayxiwa... Ejército Rojo ukan contraataquepax tukusxiwa. Jupampi Helgampix mä tama alemán ejercitonakar yanapt"añatakiw mayjt"ayatäna, jupanakax Ryazan uksaruw sarapxäna. Uka pachparakiw Vatutin pallapallanakapar caldera ukan ch"allt"añ yant"apxäna...
  Alemananakax inti jalsu tuqirux juk"at juk"at nayrar sartasipki. Aka chiqanx jupanakax jark"atawa, soviéticos soldadonakan jan ch"amanïtapata ukhamarak Frente Estepa ukan líneas defensivas ukanakampi, janis Moscú markar jak"achasiñanakjam dens ukhamäkchixa.
  Ukampirus Hitler chachan soldadonakapax juk"amp chiqawj maniobra ukar puripxäna, ukatx Hoth jupax ukham columnanakan jach"a nodos de defensa ukanakar jan yäqañ yant"äna. Yaqhip chiqanakanx unidades alemanas ukanakan nayrar sartawipax jank"akiw...
  Frederick chachajj Helga kullakaruw akham jisktʼäna:
  - ¿Janiw qarjatäktati, samkanakaja imilla?
  Uka rubio ch"axwirix akham sasaw jaysatayna:
  - ¡Kusisiña chuymaxa qarjaña jaqunuku, waka ch"axwañat sipansa juk"ampi askiwa! ¡Qarjañax leche lantix wila pus ukamp mistuskchisa!
  Friedrich chachajj akham sasaw iyaw säna:
  - ¡Janiw akan chiqap tuqit ch"axwañjamäkiti!
  Arumanakax uka waynax t"ijtaskakïnwa, qinayanakax alaxpachar liwxatkchïnsa, jallux walpun purïna. Alemania markan pallapallanakan yatichäwiparjamaxa, aviación ukax línea de frente ukan arxatäwinakap chhaqtayañatakiw apnaqatäna... Ukat janiw 1941 maranx Luftwaffe ukax walja avionanakanïkänti, Pindostan ukan yanapt"apampiw walja avionanakax utjäna.
  Jichhax Friedrich jupax bunkers ukanakaruw atacaskäna, jan ukax jisk"a diananakaruw atacatayna... Arumanakax janiw ch"axwäwix juk"aptkänti, ukatx soldados soviéticos ukanakax contraataques ukanakaw qalltapxäna. Jiskʼakïkchisa ukat jukʼamp jan waltʼayatäpkchisa, janiw jukʼamp chʼamanïpkiti...
  Arumanakax escuadrón U-2 uksat sipanx janiw kuna dianas aéreas ukanakax jikxataskänti. Ukat bunkers ukanakax bombardeatänwa... K"achachata.
  15 uru aka llumpaqa phaxsit 1947 maran alwakamax mä ch"axwäwiw markatakix utjawayi ukat uka pachparakiw tren ukan junt"uñapataki: Elektrostal. Ukanx wali junt"ünawa ukat juk"amp askixa, Friedrich juparux Helga jan jaljtañjam amigapampiw chikt"ata.
  - Walikiwa, jach"a caballero, ¿uñisirinakaru ch"amanchapxtati?
  Friedrich jilatajj kusisitaw akham säna:
  - Jan utani jaqinakaxa cerveza aljirina ch"amanchasipxi, ukatxa jiwasaxa atipt"apxaraktanwa. Ukat kunjams atipt'tan ukax...
  Elektrostal markax pachpaw mä suma ch"amanchata. Unidades de ejército ukanakat sipansa, pä machaq divisiones de NKVD ukanakax arxatäwipanx chikañchasipxarakïnwa. Jupanakajj jila partejj janis SS sat soldadonakjam mä jachʼa guardia militaräpkchïnjja, artillería ukat tanque ligero ukanakamp armatäpjjänwa.
  Nazis jupanakax ukhamarakiw jupanakan caldera lurañ yant"apxäna... Ciudadela uksat pasapxam, pinzas ukanakamp muyuntapxam...
  Aka chiqanx chiqans aire soporte ukax wali jach"a lurawiwa, juk"ampirus kunkax ch"allxtaspa ukhaxa.
  Helga, kunjamtï mä imill wawax siski ukhama, akham sasaw akham säna:
  - ¡Atipjañax jiwasanakäniwa! ¡Trineo ukarux verano ukar wakicht"apxam!
  Friedrich chachajj akham sasaw iyaw säna:
  - ¡Ukat janiw jallupachankiti! Jiwasax jach"a tanques ukat conchas de aire ukanak apnaqañäni.
  Uka waynax Mainstein chachan ejercitopan wasitat jikxatasipxatap amuyasïna, ukampis Occidente tuqinx juk"amp uñt"at Rommel ukaw juk"amp uñt"ata. Kunjamakitix ch"axwäw pachanx waynax juk"ampiw mä trance ukan sarnaqäna, mä infierno ajayump irpata, kunats jan amtañapakiti aka comandante ukan jach"a lurawinakapxa. Ukhamarus, ¡atipjata rusanakat sipansa, jawq"jata inglés jaqinakat amtañax juk"amp kusiskañawa!
  Rommel, Línea Marret uksar purisaxa, pä uñisir ejercitonak taypin Napoleón "posición central" ukankatap amuyasïna, jichhax mä amtañ ch"axwäw churasax mayniruw atipt"aspa ukat ukakipkarakiw kutt"awayxäna ukat payïr ejercito ukar uñkatasirakïnwa.
  Friedrich chachajj akham sasaw jachʼat arsüna: Napoleón chachajj Leo Tolstoy chachajj pächaskchïnjja, wali jachʼa comandante ukhamarak apnaqirirakïnwa, janiw pächasiñasäkiti. Yämas kunanaktï jikxatapki uk uñakiptʼañäni ukhaxa. Ukampis jupax janiw jupanakar jark"känti. Hitler uka tuqitxa juk"amp jan waliw... Ukampis principio tuqitxa ¡Fuhrer ukat Napoleón ukamp chikancht"asiñax wakisispawa!
  Rommel wali yatiñan comandantex yaqhanak amuyarakïnwa: estadounidenses ukat francés jupanakax inti jalsu tuqir jayaruw Túnez chika taypir sarapxäna ukatx Fondouk, Faid ukat Gafsa uksanx Gargantas Dorsal Oriental ukanakaruw katjapxäna, ukax Gargantas Dorsal Occidental ukanakaruw 60-70 millas ukch"a inti jalant tuqir puripxäna.
  Ukhamaw jikxatasïna, fuerzas italo-alemanas ukanakax Faid ukat Gafsa ukanakar katuntapxaspa ukat inti jalant tuqir Feriana ukat Kasserine ukanakat pasapxaspa ukhax chiqaw jach"a base de suministro estadounidense ukat Tebessa ukan sede ukar sarapxaspa. Tebessa markanx italiano-alemán soldadonakax Túnez markan línea aliada ukan inti jalant tuqin jayaruw jikxatasipxäna ukatx niyas wali yatiyawinakapanw jikxatasipxäna. Ukat Rommel jupax tankinakap muytasinx alay tuqir quta tuqir uñacht"ayaspäna, patak kilómetros ukch"a jayankaspäna ukhaxa, alemanes ukanakax Túnez markan taqpach aliados ejercitoparuw khuchhuqapxaspäna jan ukax Argelia markaruw jaquntapxaspäna.
  Friedrich chachan amuyunakapax ch"amakt"awayiwa, pä Laggs ukanakax qinayanak qhipäxat mistunipxatapatwa... Ukanakax manq"antatäxänwa... Ukat ukxarusti suma amtampiw pistolanakarux ch"axwapxäna... Jupakiw ukham ch"axwaspa... Pusi Yaks juk"ampi. .. ukat jupanakax ukankapxiwa... Ukat jichhax Katyusha ukar ninamp phichhantañamawa... Ukhamat fragmentos ukanakax taqi tuqir t"ijtapxañapataki... Yaqha lanzador de cohetes... Ukhamat Helgax ladopat yant"aski. Juparux akham sasaw arnaqasïna:
  - ¡Hero, ¡juk"amp ch"amampiw ch"allt"añäni!
  . 20 JAQTHAPI.
  Oleg Rybachenko ukat Margarita Korshunova jupanakan misión ukax mä paralelo uraqpachanx janiw tukuykiti.
  Alemania markankirinakajj Gorky sat markaruw nayrar sartasipkäna. Jupanakax q"al muyuntapxäna. Mä yuqall wawampi mä imill wawampiw aka jach"a marka arxatapxäna.
  Moscú markax taqpach muyuntatänwa, ukat samañatakix jachaqt"asïnwa. Nazis ukanakax yaqhip chiqanakanx Kremlin ukarux nayratpachw mantapxi. URSS markan capitalapajj kunjamäkänti ukajj niyas jan suytʼäwinïkchïnjja. Moscú markan guarnición ukan conchas ukanakax tukusiñampïskänwa. Ukat capitalax tʼunjatäxäna ukhaxa, yaqha chʼaxwäwiw utjaspäna.
  Oleg Rybachenko ukat Margarita Korshunova jupanakax Volga jawir thiyan markatakix ch"axwapxäna.
  Uka waynampi imill wawampix nayrjamaw nuwasiñ amtanïpxi.
  Jupanakax ninamp phichhantapxi ukat q"uchupxi:
  Precursoranakax janiw aynachtʼapkiti
  Jupanakax janiw t"aqhisiyañ ajjsarapkiti...
  Jupanakax águilanakjamaw nuwasipxi
  ¡Krauts ukanakar infiernor khitañ!
  
  Jupanak taypinx walja heroes ukanakaw utji,
  Walja locos waynanakaw...
  Wakisispa ukhaxa, formación ukan sarnaqaña - .
  ¡Uka maquinar cargaña!
  Ukat ukhamat mä waynax niya tunka payan maraniw uñnaqäna, ukampis chiqans mä veterano experimentado ukhamawa, jupax walja maranakaw ukankäna, Oleg Rybachenko jupax mä phallawi churäna, fascistas ukanakaruw khuchhuqäna.
  Ukat ukat qʼala kayumpiw uñisiriparux mä granada jaquntäna.
  Ukat jupax Krauts ukanakarux taqi chiqaruw ch"iqiyañapa.
  Uka qhipatsti waynax akham q"ucht"ani:
  - Nayax mä rusa ch"axwiritwa sallqa jaqinakan qunquripata, ¡
  Rusia uñisirinakaparux aka uraqit q"umachañ munta!
  Margarita, aka imill-heroe, jupax q"ala kayumpiw mä jiwayir regalo jiwañar jaquntaraki. Jupax walja nazis ukanakaruw knock out ukat tuitear:
  - ¡Jach'a Rus' ukataki!
  Ukat wasitat larusisaw phallïna.
  Mä waynampi mä imill wawampix heroico ukhamaw nuwasipxi. Chʼaxwäwix niyaw chhaqtxchixa. Alemanes jupanakax Orenburgo markaruw muyuntapxäna, ukat Wila Ejército ukarux taqi chiqanw chhuxriñchjapxäna.
  Juk"amp chiqaparux Orenburg markax nayratpachaw apsutäna. Mä castillokiw wali sayt"atäski. Nazis sat jaqinakax nayratpach Ufa markaruw muyuntapxäna.
  Ukhamarus, sur uksat jutir soldadonakapax niyaw Kazán markar jak"achasipki. Uka jan waltʼäwejj janiw sinti jan walïkiti.
  Ukatx juk"ampiw jan walt"awix juk"amp jan walt"ayat uñjasi, kunatix samurai ukanakax inti jalsu tuqit jutapxi ukat Asia Central uksanx nayratpach alemanes ukanakamp mayacht"asipxi.
  Ukampis jan axsartʼir wawanakax nuwasipxiwa. Jupanakajj atipjataparuw creyipjje. Jan ukajj pʼeqep jachʼar aptasisaw jiwañatakejj wakichtʼatäpjje. Ukampisa, ¿kunjamsa aka jiwañajj utji? ¡Jan jiwir jaqenakäpjjewa!
  Ukat walja maranakaw wawanakax qhiparapxi. Ukat kawkhantï yaqha pachanaka ukat misiones ukanakas utjarakiwa.
  Oleg jupax yaqha ch"axwawimpiw ch"axwawayxi. Ukatxa qʼala kayunakapampix mä granada jaquntasaw qʼuchtʼi:
  - ¡Stalin ukax wiñayatakiw jiwasamp chikäni!
  Margaritax Fritzes ukar uñkatasaw chhuxriñchjasïna:
  - ¡Diosax jan walïpan! ¡Aka jaqi manq"irix jiwasaruw jutaski!
  Ukat imill wawax colerata, q"ala kayumpiw mä granada jaquntäna.
  Oleg Rybachenko chachajj wali amuytʼasisaw akham säna:
  - ¡Taqinipuniw mä juk"a manq"irinakäpxtanxa!
  Ukat uka waynax qʼala kayunakapampiw jiwañan churäwip jaquntäna.
  Margarita kullakajj akham sasaw iyaw säna:
  - Mä juk"a pachatakixa, ¡jisa!
  Ukat qʼala kayumpiw jiwayir arma apsurakïna, ukat Alemania markankir pä autonakaw chʼajjwayasipjjäna.
  Oleg Rybachenko jupax irnaqawiruw jaqunukuwayi ukatx URSS markan jan walt"awipax, inas, nayratpach jan suyt"äwinïkchiti ukatx janiw kuna askis ch"axwañax utjkiti sasaw amuyäna. Ukatpï inamayakiw jaqinakar jiwayapxi.
  Uka waynax q"ala kayumpiw pä granadanak jaquntäna. Uka oruga ukar ch'allt'ata, alemán tanques de la serie "E" ukanakax mayacht'asisaw ch'axwapxäna.
  Terminator wawax akham q"ucht"awayi:
  - Kunapachatixa pachaxa purinixa, .
  ¡Jan axsarasaw nuwasiñäni!
  Alwat sartasir ch'axwirinakax - .
  ¡Ukat jan axsarasaw nuwasipxañama!
  Chiqansa, uka waynax mä pä minutonakan kuna ejercitorus tʼunjañatakix wakichtʼatäxänwa.
  Margaritax q"ala kayukiw jiwañ regalo jaquntarakïna ukat chhuxriñchjasïna:
  - ¡Jach'a Rus' ukataki!
  Wawanakax wali chʼaman nuwasirinakäpxiwa, janiw khitis jupanakar taktʼkaspati. Jupanakax ukham ch"ama ch"axwirinakapxiwa.
  Uka waynampi imill wawampixa sallqa kusisiñampiwa kunjamtï nayrax lurapxirïkta ukhama. Ukat jupanakamp chikaw jan axsart"aña, jach"añchäwi ukat jan axsart"aña. Jupanakax titanes ukham fascistas ukanakamp ch"axwapxi. Ukat uñisirinakax janiw kawkhantï sayt"atäpki ukx mä qalar uñtat pasapkaniti, ukax qhanawa. Inas qalat sipansa ukat monolito ukanakat sipansa jukʼamp chʼamanïchi.
  Margarita, fusilamiento, jupax akham sänwa:
  -Jiwasax aka planetan campeonatos ukhamäñäniwa,
  ¡Jiwasax colegionkir gigantenakätanwa!
  Ukat imill wawax wasitat q"ala kayuni, cincelat kayupampiw jiwañ churäw lanzani. Ukat uñisiriparuw tʼunjäna.
  Aka tawaqux wali thayawa, janiw kuns juparux apnaqañjamäkaniti.
  Kunjamakitix janiw kuna métodos contra chatarra ukax utjkiti. Ukampirus, akax janiw mä palanca ukhamäkiti, jan ukasti kunatix juk"amp jiwayir ukhamarak thaya.
  Oleg Rybachenko, fusilamiento, croaked:
  - ¡Janiw yuqall wawakïkti, super waynatwa ukat akapachan taqi jaqinakat sipan juk"amp jach"äxarakïwa!
  Ukat mayampiw qʼala kayupampis mä tʼunjir perno explosivonak jaquntkaspa ukhama. Ukat mayampiw pä alemán tanques ukanakax ch"axwapxi.
  Wayna ch"axwirix wali ch"axwañawa. Ukampis jupax janiw mä chivompix akan chhuxriñchjasiñap p"akjañjamäkiti sasaw amuyasi. Janis jan suytʼäwin jan waltʼäwinakajj utjkchejja, kunjamtï jan atipjkay uñisirinakajj jan utjki ukhama.
  Uka waynax kunjams Bielorrusia markan presidencial chhijllawinakatak ditties uñstayatayna uk amtasïna:
  Suxta kuti jan wali arunak ist"añax janiw askïkiti,
  ¡Ukat janiw amuyañjamäkiti qawqhas "awkiru" iyawsañaxa!
  Lukashenko jupax paraíso lurañ arsuwayi -
  Ukampis qhanampi chikt"ataw ch"amakar sarapxta!
  Jïsa, sistema ukat culto de personalidad ukatakix mä chʼamäxänwa. Chiqansa, ¿kunatsa Europa markankir mä markax dictadorar tolerañapa, Edad Media ukankaspas ukhama?
  Ukat Stalin jupax dictador ukhamarakiwa ukat aka universo ukanx juk"at juk"atw mä ch"axwäw qalltawayi atipt"añataki...
  Heroico wawanakax yaqha kimsa uruw ch"axwapxäna. Ukañkamasti, nazis ukanakax Kazán markaruw muyuntapxäna ukat Ufa markaruw katuntapxäna.
  Kremlin markanx nayratpach nuwasiñanakax utjawayi. Pusi layqa imillanakax espadanakampi ukat jiskʼa disconakampiw jaquntañatakix nazis ukanakamp nuwasipxäna, qʼala kayunakampi.
  Kremlin markax Sturmlevs, Sturmtigers, bombardeos ukat jach"a cañones ukanakan bombardeo ukanakamp jan walt"ayataw uñjasiwayi.
  Chiqansa, Stalin pachpaw Sverdlovsk markanx wali jikxatasi. Ukat URSS markan jan waltʼäwipax niyas jan suytʼäwinïkaspas ukhamawa. Ukampis Wila Bandera ukax Rusia markan capitalapanx waliw jaltxaski, ukax sañ muniw janiw taqinix chhaqtkiti!
  ¡Jaqinakax mä turkakipäwix niyaw purini sasaw amuyapxi!
  Natasha kullakax árabe jaqirux chikat chikat khuchhuqatayna. Jupax q"ala kayumpiw mä disco jaquntäna ukat chhuxriñchjasïna:
  - ¡Jan jiwir Awki markarux jach"añchapxam! ¡Hitler chachajj janiw pʼakintksnati!
  Zoyax pä sablempiw fascista ukarux ch"iyjarakïna ukat chirp"asirakïnwa:
  - Janiwa, jani p"akjapxitati!
  Uka qhepatjja, qʼala kayupaw nazis ukanakar jiwayañatak mä disco jaqontäna.
  Ukat mä qawqha ch"iyar ch"iyar ch"axwirinakax Kremlin markan t"unjat pirqapat jaquqanipxäna.
  Ukatxa, Aurora kullakax pallapallampiw jiwayatayna. Jupajj jukʼakiw disparäna, ukampis cheqaparjamaw disparäna. Ukat ukatsti sablenakapampix apnaqarakïnwa. Ukat warawaranaka ukat wali chʼullqhi jiskʼa esvásticas ukanakaw qʼala kayunakapat tʼijtjjäna.
  Ukat akanx Svetlanax q"ala kayupampiw mä ch"ullqhi disco jaquntani ukat Fritz ukx t"aqa t"aqaruw ch"iyjani. Ukatxa akham sasaw qʼuchtʼani:
  - Kolovrat, Evpatiy Kolovrat - Pachamamar arxatiri, Perú markan pallapallapa!
  ¡Kolovrat ukax wali jach"awa! ¡Evpatiy Kolovrat ukax mä jach"a uñacht"äwiwa! ¡Héroes de Rus' ukanakax alarma phust'apxi!
  Pusipachaw akan nuwasipxta. Niya taqpach Moscú markax nayratpach apsutäxiwa, ukatx municiones ukanakax tukusxiwa. Rusia markankir yuqall wawanakas imill wawanakas jiwarasipkiwa. Ukampis janiw aynachtʼapkiti. ¿Qhawqha tiempos uka muyuntäwix utjkchixa?
  Kremlin pirqankir imillanakax ch"axwapxi. Kunjamatix heroes ukanaka. Ukat diciembre phaxsinx q"ala kayunipxiwa ukat bikini ukampikiw uchasipxi. Ukampis janiw thaya jikxatapkiti. Jan ukasti, chʼamapajj jukʼampiw jiljjattaski.
  Ukat qʼala kayu kayunakajatjja, wali chʼollqhe, wali chʼojjña disconakaw tʼijtjjaraki. Ukax Wehrmacht ukan anqäx markan pallapallanakaruw t"unjapxi.
  Ch"axwirinakax ch"axwañ heroes ukham ch"axwapxi. Ukat mä jisk"a isimpi. Ukham suma uñnaqt"aninakax janiw p"inqachapkiti ni serie E ukat AG ukan jach"a tankinakapatsa, jan ukax nazis ukan yaqha axsarkañ inventonakapatsa.
  Janiw kuna imill wawas kunayman fascismo ukar atipt"kaspati. Akapachanjam jan pantjasirïkchisa.
  Natasha kullakajj espadapampiw chʼiyjäna, qʼala kayupampiw mä disco jaqontäna, nazis ukanakar khuchhuqasajj akham sasaw qʼochüna:
  - Kunjamas sumax soviético markan jakañaxa,
  ¡Ukat Wehrmacht sat barcor tʼunjañax wali kusiskañawa!
  Zoya, sabres ukamp molino apnaqasa, akham sänwa:
  - ¡Wehrmacht ukax wali llakitaw ch"amanchasiwayi! Jichhax ¡Kremlin ukarux niyaw arxatasktanxa!
  Ukat imill wawax q"ala kayunakapamp mä warawara jaquntäna, Krauts ukar ch"allt"asa.
  Ukatxa akham sasaw qʼuchtʼäna:
  - ¡Akaxa uñisirinakaru sallqa uywañawa!
  Ukat ukatsti Aurora kullakax ch"axwañanx utjarakiwa. Kunjams wila ñik"utan ukat thaya imill wawa. Juyphi pachan thayapanxa, cobre wila ñik"utapax nuwasiñ banderar uñtataw liwxatasi. Janiwa, ukham tawaqux janiw khitirus qunqurtʼasiniti.
  Ukat qʼala kayupar jaquntatapatxa, mä chʼullqhi discow aychampi wilampi khuchhuraski.
  Jupax uñisirinakan janchinakap khuchhuqaraki. Ukat Aurorax akham sasaw arnaqasïna:
  - ¡Nayax mä super clase imill wawatwa!
  ¿Kunjamsa Svetlana kullakajj nuwasiñan uñnaqtʼani?
  Aka rubio terminador ukax mä diabólico nina ukat mä tornado de aniquilación ukhamakiwa.
  Ukat ukhamarakiw mä jiwayir muspharkañ q"ala kayupat t"ijti. Ukat imill wawax nuwasiñanx taqpach gas ukan jikxatasi.
  Pusipachaw nuwasiñankapxi. Ukat janiw qhipäxar kuttʼañapäkiti ni aynachtʼañapäkiti.
  Jupanakax pusi layqanakawa - ¡mä super! ¡Chiqpach cuarteto taqi kuna ukat taqinir t"unjañataki!
  Ch"axwirinakax arxatäw chiqawj katxarupxi. Ukampis Kremlin ukax jach"awa ukatx janiw taqi chiqan sayt"kaspati. Ch"amanakax wali jan kikpakïpxiwa.
  Natasha kullakajj chuym ustʼayasisaw akham säna:
  - Jiwasaxa, janiwa atipjañakiti!
  Ukat uka tawaqux wasitat qʼala kayumpiw jiwayir cargo jaquntäna.
  Zoyax uñisiripar ch"uqt"asax logicamente akham sänwa:
  - Janiwa taqi kunasa atipt"kasmati... ¡Jan ukaxa computadora anatt"awina!
  Ukat quri ñik"utan tawaqux wasitat jiwañ disco jaquntäna.
  Aurora, uñisirinakapar sabres ukamp khuchhuqasa, chillqt"asisaw akham säna:
  - ¡Atipjañaxa, nayaxa iyawstwa, jiwasanakanïniwa! ¡Qullan Rusia markan sutipxaru!
  Ukat qʼala kayunakap jaquntatapatjja, tʼunjañ churäwiw tʼijtʼi.
  Ukat uka khuchhurat nazis ukanakax jaltxapxiwa.
  Ukat ukat Svetlanax nuwasïwinwa. Fascistas ukanakarux lanzamientos ukanakampiw khuchhuqaraki. Ukat wali yatiñampi, jan ukax jan tukuskir yatiñampiw kuns luraraki. Qʼala kayunakapajj wali chʼamañchtʼatawa. Ukat wali axsarkañ tʼunjäwi uñachtʼayapxi.
  Ukat ukat imill wawax akham q"ucht"i:
  - ¡Awki markaru ukhamaraki machaq pachanakaru jach"añchaña!
  Ukat wasitat jiwañan muspharkañapax q"ala kayunakapat t"ijtäna.
  Ukat akanx Natashax wasitat ch"axwañan jikxatasi. Ukat jupax Krauts ukarux ch"iyjatayna, mä cometa ukham t"ijt"asa. Ukat pulmones patat arnaqasi:
  - ¡Jach"a Awki Markaru jach"añchaña!
  Ukat espadanakapax mä cortacésped ukar uñtataw jaltxapxi.
  Ukat imill wawax qʼuchtʼañsa qalltaraki:
  - Rusia markar wiñayatak jach"añchaña,
  ¡Samkasajj phoqasiniwa!
  Ukat imill wawax qʼala talonampi mä jachʼa boomerang churäna. Ukat jupax muyuntasinx tunka payan ch"iyar ch"iyar p"iqinak khuchhuqatayna.
  Chiqansa, janiw alemanes ukanakax imill wawanakar jiwayapkänti, jan ukasti unidades coloniales ukanakaw jupanakar jiwayapxäna. Ukampis ukhamäkchisa, nuwasirinakatakejj jukʼamp thayaruw tukuyi.
  Jupanakax lliphipiri ukat anatt"asirïpxiwa.
  Natasha kullakajj wasitatwa uñisirinakapar chʼiyjäna. Ukat qʼala kayunakapampix ukham kuns jaquntaraki.
  Ukatxa akham sasaw arnaqasini:
  - ¡Stalin ukat gloria!
  Ukat ukatsti Zoya. Mä jiwayir yänak antutañampi kikiparakiwa. Ukat qʼala kayunakapajj jiwañ yatiyäwiw thuqtʼäna.
  Ukat nuwasir jaqix akham sasaw arnaqasïna:
  - ¡Janiw jiwasanakjam Mama Marka layku jiwañax axsarañjamäkiti!
  Ukat ukjatx Aurorax uka apt"asisaw ch"axwäwir mantarakini. Ukat qʼala kayunakapampix mä boomerang sat aparatow lanzarakïni. Ukat uñisirinakaruw wasitat uñstayani.
  Uka qhipatxa akham sasaw qʼuchtʼi:
  - ¡Rus soviético ukatakixa! ¡Kunas alajjpachar apnaqani!
  Ukat ukatsti Svetlana sat chʼaxwäwinxa. Ukhamaraki mä imilla khititixa janiwa sayt"ayatäkaspati jani ukaxa juk"ampi ch"amanchatäkaspati. Ukhamaw thuqt"asi. ¡Janiw nayax ukham nuwasirit qhispiyirjamäkti!
  Ukat qʼala kayumpiw jiwayir paquetenak jaqontäna. Ukat jan sinttʼasisaw uñisirinakapar jiwayaraki.
  Qhipharux Yarilax jupanakatak mayisiñapäkchisa. Jan ukax inas Perun. ¡Chernbog reinojj jiwañat qhepat jupanakaruw suytʼaski juchararanakataki! Ukampis jupanakan thakhiparjamax wali askiwa - ¡ch"axwawinakax sapa kutiw utji! ¡Ukat walja chʼaxwäwinakaw utjaraki! Ukhamajj inas juchararanakan destinopat jan sinti llakisiñasäkchiti?
  Svetlanax mä juk"a k"uchikiw jikxatasïna: janiw cristianonakarux envidiasiñamäkiti - wiñayatakiw walja kusisiñanakat apt"asipxani. Kuntï aka Oraqen utjkäna ukanakas utjkchïnjja.
  ¡Eh, jan wali juchararanaka! ¡Ukat jukʼamp llakit cheqapar jaqenaka!
  Ukat imill wawax wasitatw cincelat qʼala kayupamp jiwañ regalo jaquntäna. Ukatxa akham siwa:
  - ¡Akapachaxa jiwasanakiwa! ¡Rusia markar jach"añchaña!
  Natashax espadanakapampix kimsa mariposa luratayna ukat chillqt"asitayna:
  - ¡Jach"a Rusia markar wiñay jach"añchäwix utjpan!
  Ukat qʼala kayunakapax jiwayir ukat jan uñtʼat yänak jaquntani. Uka qhipatxa, imill wawax q"ala talonax ch"iyar jaqin nayraqataparuw ch"allt"äna, juparus yaqha phisqa árabe jaqinakarus pirqat jaquqanïna.
  Jutïr ch"axwäwinx Zoya ukaw utji. Janiw kunas jarkʼkaspati. Jupajj Hitler chachan walja jaqenakampiw nuwasi. Ukat kimsa molino apnaqaraki. Pallapallanakax jupar liwxatatapatw khuchhurapxäna.
  Uka qhipatxa imill wawax akham siwa:
  - ¡Wiñay Rus' ukax Svarog ukampiw utjani!
  Ukat masinakaparux wink"i.
  Jutïr ch"axwäwinx Aurora sat warmiw utji. Jupax pantera ukham t"ijtäna. Jupax taqiniruw khuchhuqatayna. Ukat qʼala kayunakapampiw jiwañan churäwip lanzawayäna. Jupax walja fascistanakaruw khuchhuqatayna ukat q"ucht"atayna:
  - ¡Awki markana jach"a uñnaqapataki!
  Ukat ukat Svetlanax ch"axwäwiruw mantawayi. Kunjamsa uñisirinakapar tʼunjaski. Ukat wali chʼamampiw sarnaqaraki.
  Uka qhepatjja, qʼala kayunakapatwa jiwañan churäwipajj tʼijtäna. Ukat nazis ukanakarux wali sum khuchhuqaraki, mä peluquero ukan navajapjama.
  Ukat imill wawax akham sasaw chhuxriñchjasïna:
  - ¡Nayan maraja ukat chiqapa! ¡Jach"a Rusia markar jach"añchaña!
  Jïsa, aka pusix chiqpachapuniw heroico ukham nuwasi. Ukampis pusi qʼala kayuni ukat niya qʼala jan isin suma uñnaqtʼanakajj janiw Payïr Jachʼa Chʼajjwäwin atiptʼañjamäkiti. Ukat ukhamatwa Moscú markax t"unjawayi.
  Imill wawanakax katuntat capitalatw mistuwayapxäna, espadanakapampix ukhamarak jan uñjkañ manto ukamp apnaqasa.
  Jupanakax jilapartx walja lurañanakanïpxiwa. Jach"a rango ukankir imill wawanaka, janiw juk"amp jach"a jan ukax juk"amp suma uñnaqt"anïpkätati.
  Ukat Oleg Rybachenko ukat Margarita Korshunova jupanakax Gorky markat katuntat markat sarxapxäna.
  Nazis, ay, niya taqi chiqanwa suma jikxatasipxäna.
  Uka waynax imill wawax sarxapxänwa ukat q"ala kayunakapamp agujanak jaquntapxäna, ukhamat Krauts ukanakar tukjapxäna.
  Oleg Rybachenko jupax akham q"ucht"awayi:
  - Janiwa, vigilante ukaxa janiwa chhaqkaniti, .
  Mä falcón, mä águila ukan uñnaqapa...
  Jaqinakan arupax qhanawa - .
  ¡Uka jiskht"awixa katarimpiw ch"allt"asini!
  
  Nayax iyawstwa taqpach uraqpachax sartani - .
  Fascismo ukax tukusxaniwa...
  Ukat Intix qhant'ani - .
  ¡Comunismo ukar qhant"ayir thakhi!
  Margaritax q"ala kayunakan kayunakapamp walja agujanak jaquntäna ukat akham sasaw qhanañcht"äna:
  - Janiwa, janiwa chhaqkaniti!
  Ukat ametralladorampiw mä phallawimp jalxatäna, ukat pä tunka fascistanakaruw chʼiyjäna.
  Uka kasta wawanakaxa. Thaya, jan ch"allxtayiri. Chiqpachansa, akax janiw ukham chʼaxwäwikiti. Ukat tʼijtxapxañapawa.
  Moscú markax t"unjatawa, Gorky markax t"unjatawa. Nazis ukanakax Kazán markaruw ch"axwapxi. Akax niyaw Volga jawir thiyan qhipa soviético markaxa. Uka ch"axwawix heroico ukhamawa, ukampis juk"ampiw jan suyt"äwinïñax utji.
  Nazis ukanakax serie AG ukan juk"amp nayrar sartat tanques piramidales ukanakanïnwa, janiw kuna armas soviéticas ukanakas ukar mantañjamäkänti. Ukat akax, nayax sañajawa, wali jan waliwa.
  Kunapachatï mä yuqall wawax imill wawanakan qʼala kayunakapax pistanakar granadanak jaquntapxi ukhakiw alemán monstruonakax chʼaxwapxi. Ukampis ¡mä chacha warmikiw kuns lurapxaspa, niya taqpach uraqpachax URSS marka contra saytʼasipki ukhaxa!
  Oleg Rybachenko jupax q"ala kayumpiw mä granada jaquntäna, AG-50 ukat AG-75 p"iqinak mayacht"asis jaquntäna, ukatx akham sänwa:
  - Uka fortaleza ukaxa thakinkiwa, .
  Uñisirinakax lurapxi...
  Jiwasax qhipäxat muyuntañasawa - .
  ¡Jan ch"axwañampiw juparux irpapxam!
  Margarita kullakajj akham sasaw iyaw säna:
  - ¡Ch"axwañanxa sallqjañaxa wali jach"awa! ¡Yämas ch"amanakax jan igualäpkchi ukhaxa!
  Oleg Rybachenko jupax akham siwa:
  - Ukat nayax Entente estrategia ukan anatt"awayta. Mä kipka armanakampiw patak tunka pusini millón uñisiri soldadonakar tʼunjäna, ukat jupa pachpas cero ukhakiw chhaqhayasïna. ¡Ukax sañ muniw tácticas tuqix chiqpachapuniw uraqpachar ch"axwasma!
  Margarita kullakajj akham sasaw iyaw säna:
  - ¡Wali askipuniwa! ¡Ukat nuwasiña ukat atiptʼaña!
  Oleg Rybachenko jupax q"ala amparanakapamp aguja kayunakap jaquntäna. Kimsa tunka fascistanakaruw jiwayatayna, ukat akham sänwa:
  - ¡Qullan Rusia markan sutipxaruw atipt"añäni!
  Uka waynampi imill wawampixa t"ijtxapxarakïnwa... Ay, chiqpachansa ch"amanakaxa sinti jan kikpakiwa.
  Kazán markax taqi kasta armanakampi t"unjataw uñjasiwayi. Stalin jupax qhipa wila ch"allt"añkamaw katuntatäñapatak mayïna. Ukampis chiqansa, Moscú markan tʼunjatäxatapatxa, Ejército Rojo ukan nuwasiñ ajayupax sinti pʼakjataw uñjasiwayi. Taqinipuniw jukʼat jukʼat jiwañ munapxäna. Ukat nazis sat jaqinakax waljani ukat armanakapanxa wali jachʼawa.
  Ukat jet avionanakapax taqi markanakaru ukat ayllunakaruw bombardeapxi, kawkhantï nazis ukanakax janïr katuntañ puedipki ukanakaru.
  Oleg Rybachenko ukat Margarita Korshunova jupanakax janïr Kazan markar puripkipanx aka markax t"unjataw uñjasiwayi.
  Ufax apsutarakitaynawa. Ukatwa, juyphi pachax wali chʼamakïkchïnsa, nazis ukanakax Sverdlovsk markaruw sarapxäna.
  Stalin chachan sede centralapajj ukanwa utjäna. Ukat samurainakax inti jalsu tuqit jutapxäna. Japón markankirinakax ch"amanïpxarakiwa.
  Jupanakan nuwasirinakapax juk"amp jan walt"ayiriwa - ninja imillanaka. Siberia markan juyphi pachas utjkchixa, q"ala kayukiw chhijchhi taypin t"ijtapxi, jupanakpachasti trajes de baño ukampikiw uchasipxi. Ukham nuwasir jaqinakar amuyt"añas axsarañawa. Wali suma uñnaqtʼanïpkchisa.
  Akax jupanakat maynix ch"uxña ñik"utani, maynix q"illu, kimsïrix wila, pusinix janq"u.
  Ukanakax wali suma jiwayirinakawa. Mä espadampiw irnaqapxi ukat jisk"a discos jan ukax chakras ukanakaw infantería ukar jaquntapxi. Ukat ninjas ukanakax tanques ukanakarux explosivos ukanakaw jaquntapxi - jupanakax mä guisante ukham jach"akiwa, ukampis juk"amp jach"a tanques soviéticos ukanakax altu pataruw aire ukar t"ijtapxi ukat ch"iyjapxiwa.
  Nayraqatx wali axsarkañ IS-7 ukax janiw ninja imillanakatakix jark"atäkiti. Jupanakajj wali jachʼa nuwasirinakäpjjewa, ukatwa guardianakasa jan chʼamanïpkiti.
  Akax mä ninja imillawa, ch"uxña ñik"utaniwa, q"ala kayunakapampix mä guisante ukat kimsa tanques soviéticos ukanakaw mä kutikiw jaquntawayi, altu pataruw jaltxatayna, ukatx chiqanakaruw phallawayi.
  Ukat ukatsti mä imill wawax q"illu ñik"utani ukat q"ala kayumpiw utji, mä guisante jaquntata. Ukat mayampi, soviético autonakax kunayman tuqinakaruw t"ijtapxi ukat t"unjataw uñjasi. Uñt"apxañäni, akax aka kasta ch"axwirinakawa - juk"amp jan axsart"ir caballeros jupanakan nayraqatapanx axsarayatäspawa.
  Ukat akax mä ninja tawaqux wila ñik"utaniwa nuwasiñanxa. Kunjamtï qʼala kayumpi mä jiwayir guisante jaqontatäki ukhama. Ukat ch"axwatapatxa, jach"a IS-12 ukan armadurapax phallawayxänwa.
  Akax Terminator imillawa.
  Ukat ukatsti mä ninja tawaqux janq"u ñik"utanïnwa. Uka pachparakiw aptani, taqi ch"amapampiw Wila Ejército pallapallanakarux espadanakap ch"allt"ani. Jupaw jupanakar khuchhuqani ukat q'ucht'arakini:
  - ¡Janiw nayax mä patético insecto, ninja ukhamäkti, ukampis janiw tortuga ukhamäkti!
  Mä kutimpiw pusi imill wawanakax nuwasïwin jiwayir jaqinakäpxi.
  Ejército Rojo ukax taqi frentes ukan ch"axwañanx atipt"aski. Ukampis nuwasiñatak chʼamachasiskakïnwa.
  Oleg Rybachenko ukat Margarita Korshunova jupanakax juyphi pachan ch"uqi taypin sarnaqapxi. Jupanakax q"ala kayuni pisin jakasir wawanakawa. Jan jiwir cuerponakatakix thayax janiw sinti jan walïkiti. Uka supermenanakax janiw usuntkaspati ni thaya jan ukax thaya usump katjapkaspati. Ukampis ukhamakipansa, Urales sat cheqar jakʼachasisma ukhajja, thayajj janiw walïkiti ukat wawanakan qʼala talonanakapsa chʼakhurakiwa.
  Oleg jilatajj wali llakitaw akham säna:
  - ¡Janiw yatktati kunas juk"amp jan walïki - thaya ukat manq"at awtjata, jan ukax qullan Pachamaman chhaqhatapat amuyasiña!
  Margaritajj wali amuytʼasisaw akham säna:
  - Jiwasatakix thaya, manq"at awtjatax janiw kunas... Ukampis nazis ukanakamp chhaqhatax chiqpachanx jan waliwa!
  Oleg jupax aka tuqitx iyaw sataynawa:
  - ¡Janiw juk"amp jan walir puriñjamäkiti! Jila partejja, ¿kunatsa Tercer Reich ukajj jiwasan universonakat sipansa paralelo universonakan jukʼamp sum irnaqtʼi?
  Margaritax mä asumción lógica ukham luratayna:
  - Kunatixa fascistanakaxa wali ch"amani ukhamaraki wakicht"atapxiwa. Ukat walja kutiw suertenipxta. ¡Yämas Stalingrad markamp chika!
  Oleg Rybachenko jupax q"ala kayumpiw mä bola de nieve ukar ch"allt"äna ukat akham sasaw akham säna:
  - Jisa, ¡Stalingrad markampixa wali suertenipxtwa! ¡Fritz jupanakax pachpaw jan amuyt"asis uka sipitar mantapxäna!
  Margarita kullakajj akham sänwa:
  - Jan walt"awinakaru jan mantañataki ch"amachasiña, .
  Jan mayjt"ayasiñataki ukhamarak chhaqhayañataki...
  Mä qullqit mä níquel apthapiñax wakisispawa,
  ¡Ukat sipansa, ¡machaq yuriña!
  Thakhinx wawanakax mä destacamento de fascistas ukarux atacapxäna. Patak jila soldadonakaw jiwarapxäna. Maynïrejj katuntat jaytatäjjänwa. Margaritax waynarux wali elástico suelanakapar jamp"att"añapatakiw wayt"äna, thayat wila. Jupajj istʼasisaw uk luräna. Ukat alemanonakajj Sverdlovsk markaruw jakʼachasipki ukat muyuntapjjaraki sasaw sarakïna.
  Oleg jilatajj akham sänwa:
  - ¡Muspharkañawa jumampi nayampi, Margot, juk"ampi jaya, ukampisa kunjamasa sapüru jaqinakjama jan ukaxa juk"ampi llamp"u chuymampi sarnaqapxta!
  Margarita kullakajj akham sasaw iyaw säna:
  - ¡Mä jach"a ch"axwañan katjata! Amuyataxa aka universo ukanx taqiniw URSS ukarux uñisipxi. ¡Naturaleza ukat espacio ukanakas ukhamaraki!
  Ukat Oleg jilatajj akham sasaw amuytʼayäna:
  - ¿Jiwasatakix Hitler jiwayañax jan yäqañjamäkaspa ukhaxa, ¿kamachasmasa?
  Margaritax jan walit p"iqip ch"allxtayäna:
  - ¡Hiperbrujax janiw ukham kamachi churapkituti! Ukhamajj jan amateur uñachtʼäwinakampi lurañäni. Ukatjja, ¿kunsa ukajj lurani?
  Oleg Rybachenko jupax jan axsarasaw akham jaysäna:
  - ¡Wali walja! Ukhamarus, Fuhrer, akax África uksanx Fuhrer ukhamarakiwa!
  Margarita kullakajj akham sasaw ewjjtʼäna:
  - Jichhax nayraqatar ch"axwañäni, ukatx Hitler tuqit uñjañäni! Kunjamtï sapkixa - ¡jan jankʼak jankʼak sarañamawa!
  Oleg jilatajj akham sasaw qʼochüna:
  - Jasakixa wali askiwa, janiwa cincel p"akjañakiti... ¡Chachaxa janiwa ch"uqi ch"uqixa, ukatxa jank"akiw loco tukuwayxi!
  Uka waynampi tawaqumpixa taqi ch"amapampiwa t"ijtapxäna. Ukat Sverdlovsk markar puriñkamaw puripxta. Ukat nazis sat jaqenakan nuwasipkäna uka markar arjjatañwa qalltapjjäna.
  Uka ataques ukanakax maynit maynikamaw arktapxäna.
  Wawanakax q"ala kayukiw sarnaqapxäna. Margaritax túnica isimpiw isthapita, ukat Oleg Rybachenko jupax mä yuqall wawakiw shorts ukamp isthapt"ata. Ukampis cheqpach ukat jan kʼuchirtʼasir heroenakjamaw nuwasipjjäna.
  Oleg jupax q"ala kayunakapamp aguja jaquntäna, Fritz-arux kunkapar ch"allt"äna ukat chillqt"äna:
  - ¡Janiwa mä pulgada uraqi jaytkañäniti!
  Margaritax q"ala kayumpiw mä granada jaquntäna ukat chhuxriñchjasïna:
  -Janiwa mä gota, jani mä pulgada, jani mä centímetro!
  Mä yuqall wawampi mä imill wawampiw thaya taypin ch"axwapxäna. Ukat yaqha precursoranakas jupanakamp chikaw utjarakïna. Ukat waljanirakiw qʼala kayukïsipki, sallqa thayas utjkchisa. Ukat jan jiwir wawanakax sallqa thaya thaytʼir jan axsarapkchi ukhaxa, janirakiw jan walinak lurapkaspati, ukhamax sapürunjam wawanakatakix wali axsarkañawa.
  Akax q"ala kayuni mä precursorawa, amparanakapas thayat ch"uxñaruw tukuwayxi, kisunakapax thayampiw katjasi, ukat chhuxriñchjasiñapas punkitänwa. Uka waynax wali llakitaw jikxatasi. Ukampis ukhamäkchïnsa, wali coleratapuniw mä granadanak aptasin nazi sat tank manqhar jaquntäna, ukat jupa pachpaw ametralladorax jaltxatayna.
  Akax mä jan axsart"ir waynawa...
  Jan ukajj mä imill wawajja, qʼala kayunakapajj escarlata amapolanakar uñtataw qhantʼi, ukat alemán mastodones sat animalanakan pistanakaparuw mä mina jaqontäna. Jupa pachpaw jiwxi, akham sasaw arnaqasïna:
  - ¡Tayka markataki ukhamaraki Stalin ukataki!
  Juyphi pachanx q"ala kayuni sarnaqañax wali llakiskañawa, Siberia markanxa, kunapachatix jan jiwir aychampi jark"aqatäkta ukhaxa.
  Oleg ukat Margarita sat chacha warminakas janiw sinti qʼañu qʼala jan isinïpkiti, wali thaya thaytʼanisajj janiw sinti kusisipkiti. Ukampis jachaqt"asisaw q"uchupxi, waynanakar kusisiyañ munapxi:
  - Eh, escarcha, escarcha, jan congelapxitati,
  ¡Jan congelapxitati! ¡Nayan caballojajj! ¡Nayan caballojajj!
  ¡Janq"u ñik"uta!
  Uka yuqalla imillanakaxa, wila ch"iyara kayunaka ch"allt"asisawa, wali thaya thayampi ch"allxtasa, q"uchupxäna:
  - ¡Ch"uqixa janiwa jark"kañäniti! ¡Uka thayajj janiw atipjistaniti! ¡Jiwasax Krauts ukan nayrïr irpiripätanwa! ¡Fascistax wali jawq"jataw uñjasini!
  ¡Wawanakax wali sum nuwasipxi! Ukampis chʼamanakajj sinti jan kikpäpjjewa. Stalin chachajj muyuntat Sverdlovsk markat Novosibirsk markaruw jaltjjäna. Ukampirus japoneses ukanakax niyaw inti jalsu tuqit aka markar jak"achasipxi. Jupanakax kunjamatsa Siberia markan thaya thayt"awinakarus janiw axsarapkiti.
  Ch"axwäwix tukusipan.
  Ukampis precursoranakax janiw aynachtʼapkiti. Ukat jan waltʼäwinakansa, wawanakax jan axsarasaw qʼuchupxi;
  Jiwasax nayrïr irpirinakätanwa, comunismo ukan wawanakapätanwa - .
  ¡Mä nina, mä carpa ukat mä wajjra phust"ata!
  Fascismo maldito ukan invasión ukax - .
  ¡Ukax mä colerat atipt"äwi suyt"aski!
  
  ¿Kunsa uka nuwasïwinakan atipjawaytanjja?
  Jan ukajj ¿uñisirimpi nuwasiñanakanti uk jikjjatawayta?
  Nayrajj akapachankir wawanakakïpjjayätwa - .
  Ukat jichhax Pachamaman ch"axwirinaka!
  
  Ukampis Hitler jilatajj capitalasar mä paso sarawayjjäna,
  ¡Uka cascadajj jan jaktʼkay bombanak jaqontäna!
  Jiwasax Awki Marka, alaxpachat sipan juk'amp suma - .
  ¡Jichhax wila inti jalantux purinxiwa!
  
  Jiwasax agresión ukarux qhuru chuymampiw jaysañäni - .
  ¡Jupa pachpas, ¡ay, jiskʼa jachʼa tukupkchisa!
  Ukampis uka espadax mä fragil wayn tawaqun amparapankiwa - .
  ¡Supayan legionanakapat sipansa jukʼamp chʼamaniwa!
  
  Tanques ukanakax avalancha ukat avalancha ukar jank"ak puripxpan, .
  ¡Ukat riflex kimsaruw jaljapxta!
  Policianakajj qhepäjjat jan walinak lurapjjpan, .
  ¡Ukampis Qullan Diosaw jupanakar wal mutuyani!
  
  ¿Kunsa amtapjjta? sumankañ lurañanak lurapxam - .
  Ukat ukatakix ¡ay, ¡disparañaw wakisïna!
  Uka samarañax niyaw uñisiñatakïxi.
  ¡Ukhamaraki nuwasiñampi khuyapayasiñampi!
  
  Imill wawampi nayampixa q'ala kayukiw t'ijtxapxta - .
  !
  Ukampis janiw axsarañjamäkiti, wawanakax yatipxiwa -
  ¡Fascistax mä balampiw ataúd ukar jaquntatäni!
  
  Ukatwa mä jan wali compañía Krauts ukar jiwayapxäna,
  ¡Ukat mayni axsaririnakax t"ijtxapxi!
  Jiwasax infantería ukarux ch'axwäwinx mä guadani ukham t'unjapxtanxa - .
  ¡Wayn tawaqunakan verano urunakapax janiw jiwasatakix jark"kiti!
  
  Atipjäwix mä aski lurawiwa, mayo phaxsinwa, 2016 maranx utjani.
  Jichhax ch"uqi ch"uqi ch"uqi, ch"uqi ch"uqi!
  Uka waynax q'ala kayuniwa, kullakapax q'ala kayuniwa,
  ¡Wawanakax traponakampiw nayrïr marap amtapxirïna!
  
  Kawkitsa uka ch"amanakax jiwasanakan jutapxi - .
  ¡Llaki, thaya, uka munañ aguantañataki!
  Kunapachatï mä amigojajj sepultura manqha tupunïkäna ukhajja,
  ¡Mä amigojajj jachtʼasi ukhajja, nayajj jiwjjtwa!
  
  Cristow precursoranakar bendiciwayitu,
  Jupasti sänwa: ¡Awki markajj Diosan churatawa!
  Ukaw taqi kunat sipansa nayrïr iyawsäwixa,
  ¡Soviético, qullan marka!
  Ukat lakapan jachaqtʼasisaw jiwapxi. Wawanakax janiw jan ch"amanïñ yatipkiti... Oleg Rybachenko ukat Margarita Korshunova jupanakax mä semana tukuyaw ch"axwapxäna. Ukampis Sverdlovsk markajj jaqontatäjjänwa. Mä chiqax guarnición ukanx katuyasiwayi - kunatix situación ukax jan suyt"äwinïkaspas ukhamaw amuyasi. Precursoranakakiw jan katuyasiñ munapkänti.
  Ukat mä qawqha jan axsartʼir qʼala kayuni waynanakaw jan axsartʼas chʼamachasipxäna. Jupanakax chhijchhi taypin t"ijtapxäna, chiqpachansa wali ch"uxña thaya laykux ch"uxña ch"uxñaruw tukupxäna. Ukat ametralladoranakampi cañonanakampiw jiwarapxäna.
  Oleg Rybachenko ukat Margarita jupanakax wali ch"iyjataw jikxatasipxäna, ukampis Sverdlovsk markat qhispipxarakïnwa. Uka qhepatjja, Novosibirsk markaruw sarjjapjjta. Ch"amaka, juyphi pacha, jaya arumanaka.
  Mä yuqall wawampi mä imillampiw t"ijtxapxi, jupanakax llakitaw jikxatasipxi, wali colerata.
  Margarita kullakajj akham sänwa:
  - ¡Mä hiperbruja ukax aka pacharux yanapt"aspawa! Jan ukhamäkanixa, ¡nazis ukanakax atipt"apxani! ¡Chiqpachansa akax taqi chiqan jan chiqapar uñjañawa!
  Oleg Rybachenko jupax juk"amp jach"aruw jaltxatayna, paqallq kutiw salto ukan t"ijtäna, ukatx wali amuyt"ataw akham säna:
  - ¡Akapachanxa juk"a chiqapar uñjañawa utji! Sañäni, ¿kunatsa chuymankipstat jaqinakax tʼaqhisipxi? Ukatjja, ¡niya taqeniw jan mayjtʼayatäpkiti! Ukat maynejj waynäki ukhajja, cigarro fuma, umaña ukat jukʼamp jan walinak luraraki, ukat kʼumarakiwa! ¿Kawkhansa chuymankipstat jaqinakax tʼaqhisiyapki uka chiqapar uñjañaxa?
  Margaritajj jankʼakiw uka toqet iyaw säna:
  - ¡Janiw kunas chiqapar uñjañax utjkiti!
  Oleg Rybachenko jupax mä juk"a ingenuo ukham jiskt"äna:
  - Ukat kawkirus Diosax uñch"ukiski?
  Margarita, aka q"ala kayuni tawaqux mä p"iya túnica ukanïnwa, jupax akham amuyt"ayi:
  "¡Inas jiwasax diosanakjam tukuñas wakischispa, ukhamat chiqapar uñjañax akapachan apnaqañapataki!" ¡Ukax Luririn yatiñapawa!
  Oleg Rybachenko jupax jan axsarasaw akham sasaw qhanancht"awayi:
  - ¡Jiwatanakaru jaktayañäniwa sasaw iyawstxa!
  Terminador imillax akham sasaw qhanancht"awayi:
  - Jisa, nayaxa iyawstwa akaxa, chiqpachansa!
  Wawanakax Novosibirsk markaruw t"ijtapxäna ukat aka markar arxatañanx chikancht"asipxäna.
  Jupanakax niya qhipa jach"a markanx Ejército Rojo ukan apnaqataw ch"axwapxäna.
  Stalin jupax Hitler jupampiw aruskipt"askäna, jupax seguridad personal ukax garantizatäspa ukhax katuyasiñatakiw iyaw satayna. Fuhrer ukax ukatakix wakicht"ataw jikxatasïna, juk"ampirus partidos ukankirinakax samarasipxaspa ukhaxa.
  Japón markankirinakajj inti jalsu toqet Novosibirsk markaruw nayratpach mantapjjäna. Ukhamajj niyas janiw qhespiñajj utjkänti. URSS markax jiwañampïskänwa.
  Oleg Rybachenko ukat Margarita Korshunova jupanakax nazis ukanakaruw ch"axwapxäna ukat q"ala kayunakapamp granadanak jaquntapxäna. Ukat kuns suyasipkakïnwa.
  Jupanak jakʼanjja, precursoranakaw utjäna. Siberia markan wali thaya thaytʼanitapatjja, taqe wawanakajj qʼala kayukiw sarapjjarakïna, ukat verano urun precursorjam uniformenakampi corbatampiw isthapisipjjäna. Jupanakax heroes ukham jiwapxäna.
  Kayunakapax gansos ukanakan kayunakapjam wilapunïnwa, amparanakapas ch"uxñaruw tukurakïna.
  Ukampis precursoranakax janiw aynachtʼapkänti.
  ¡Jupanakax fascismo ukarux katuyasipxaniwa!
  Oleg Rybachenko jupax q"ala yuqall wawapan kayupampiw mä granada jaquntäna. Jupax kimsa alemán tankinakaruw mä kutikiw p"iqip ch"allxtayäna ukat akham sasaw jisk"at arsüna:
  - ¡Atipjañaruw iyawstxa!
  Margaritax q"ala amparanakapamp mä jiwayir regaloruw jaquntarakïna ukat chillqt"asirakïnwa:
  - Nayax iyawsaraktwa, ¡tukuykamaw iyawsaskä!
  Ukat qhipa soviético markatakix jan suyt"äwin colerasiñampiw ch"axwapxäna. Ukat ukhampachasa janiw qunqurtʼasiñ munapkänti.
  Oleg Rybachenko, niya jiwañar puriñjam congelado precursor wawanakar kusisiyañatakix wali kusisitaw q"ucht"awayi;
  Nayax Rusia taykan nuwasir waynatwa,
  Ch"aman marka, taqi markanakan markapa...
  Janiwa juk"ampi suma uraqpachanxa utjkaspati, .
  ¡Stalin chachajj forja manqhar mä corbata chintʼäna!
  Precursoräñax wali kusiskañawa ukat jawstʼatarakiwa,
  Taqi kunat sipansa, ukax markan luqtiripäta sañ muni.
  Ukat jumax universo ukar jilxatayasma - .
  Supay-Supayan maquinanakapar tʼunjaña.
  Kunapachatï '41 maran veranojj purinkäna ukhajja,
  Junio phaxsin qhixu qhixunakax jiwasatakix qhixu qhixu qhixu qhixu qhixu qhixu qhixu qhixu qhixu qhixu qhixu qhixu qhixu qhixu qhixu.
  Jiwasax janiw uka suyun pisin jakasiñap munktanti,
  Kusisiñataki, iyawsapxam - ¡Awki Pachax lurasiwayi!
  Tawaqux nayampiw embuscada ukan nazis ukanakar suyt"apxta,
  Janïr ukax mä ametralladora apsusipxta.
  Ukat Hitler chachan loco chuym ustʼayatapatjja,
  ¡Jiwasan escuadrón ukax nazis ukanakarux wali sum atipt"i!
  Amiganakax q"ala kayunakax qhururuw tukuwayxi, .
  Chhijchhix niyaw q"ala kayu manqhan ch"allt"asiski.
  Thaya ukat lakax ch"uxñaruw tukuwayxi, .
  ¡Ukampis qullan ninax almanakasar junt"uchayistu!
  Jiwasax uñisirinakasan tupunakap jan yatisaw ch'axwapxtanxa,
  ¡Janiw urus arumas sumankañ churapksmati!
  Granadas ukanakax escalones ukanakaruw mä enjambre ukar uñtat t"ijtapxi,
  Ukat oficialanakax mä rifle de francotirador ukampiwa.
  Fascistanakax janiw kawkhans yanapt"a jikxatapkaspati,
  Jiwasan precursor, valiente destacamento...
  Capable, qullunak khuchhuñax wakisispa ukhaxa, .
  Akax Hitleran tankinakapax velas ukham phichhantatawa.
  Jaqinakax wali colerat tantachasipxäna - .
  Chiqapar uñjañataki, jan axsarañataki ukhamarak jach"añchañataki.
  Ukat thaya qutanx janiw kuna arrecifes utjkiti - .
  ¡Ukajj qontʼasiñapatakiw yanaptʼistaspa!
  Berlín markar mantapxta, Komsomol ukar mantapxta,
  ¡Uraqpachan imill wawanakamp q"ala kayump takt"asiñat qalltasa!
  Jiwasax atipjir miel alaxpachan mayo phaxsin 2016 maran samaqtanwa.
  ¡Jichhax wali suma jikxatatanakasax wiñayatakiw tukuwayxi!
  
  
  
  
  . ALEXANDRO III UKAX SUXTA TUNKA LLACH"A MARANAK JANIW JAQÄNA
  Ukat zar chachajj qollqe toqetwa uka imperiorojj chʼamañchtʼarakïna. Janiw kuna chʼaxwäwinakas ni revolucionanakas utjkänti, ukatwa qullqix sapa kuti jilxattaski. Ukat Rusia markax Nayrïr Jach"a Ch"axwäwkamax juk"amp jaqinakaw utjäna, kunatix juk"a jiwataw utjäna ukat China ukat Corea uksan alay tuqinkir suyunakax mayachatäxänwa. Ukat ejercitojj jukʼamp jachʼänwa. Ukat nayrïr k"acha tankinakaw uka serien uñstawayi, ukat walja avionanakaw kunayman markan uñstawayi.
  Ay, Alejandro Kimsïr chachajj janiw Nayrïr Jachʼa Chʼajjwäwin atipjäwi uñjañatakejj jakkänti, ukampis ukajj Nicolás Segundo chacharuw sarawayjjäna.
  Machaq reyix mä ch"aman trono, yaqha warmi, k"umara heredero, pä patak llätunk tunk millón jaqinaka, ukat pä millón chikatani pallapallanakaw sumankañ pachan estadonakan utjäna.
  ¡Ukhamajj jan ajjsartʼasa ukat wali yatiñampiw nuwasiñama! Ukhamarus rusanakax ametralladoranakampi k"achachata tanques ukanipxarakiwa, ukampis jach"a tanques ukanakax jichhakiw uñstawayi. Ukax Mendeleev yuqapan luratawa.
  Ukhamajj ¡janiw reyin ejercitopar jarkʼkasmati!
  Nicolás II jupax alemanes ukat austriacos ukanakamp ch"axwäwiruw mantawayi... Rusia pallapallanakax Galicia, Bukovina uksaruw katuntapxatayna, ukatx austriaconakarux walja atipt"äwinakampiw ch"axwapxatayna. Qalltanx Prusia Oriental uksanx ch"axwawinakaw utjäna, ukampirus ukatx venganza ukat Koenigsberg markaruw ch"uqt"apxäna. Aliados jupanakax alemanes ukanakaruw París markat jayarst"ayapxäna... Rusia pallapallanakax Cracovia markaruw katuntapxäna, ukatx mä superioridad numérica ukanipxatapa, juyphi pachanx ofensiva ukax sarantaskakiwa, Budapest markar jak"achasisa. Alemania markax amuyt"awayiwa, uka tuqitx atipt"asiñ thujsa, sumankañax mä juk"a términos ukan utjañap uñjasa.
  Alemanes jupanakax Klaipeda ukat Polonia markan mä chikat uraqinak Rusia markar churañ amtapxäna, ukhamarak indemnización payllañ amtapxäna. Francia markax nayrax Bismarck jupan apnaqatapat mä chiqaruw kutt"ayatäna, ukatx mä juk"a Dinamarca markaruw kutt"ayatäna.
  Austria-Hungría markax Galicia markaruw katuyatayna, uka markax Bukovina ukat Cracovia uksankiwa. Ukampis uka imperiojj janiw tʼunjkänti. Rusia markax eslavonakan uraqinakap wasitat katuqäna, taqi kunatix nayrax Kievan Rus markan utjkäna ukanakxa, ukat Reino de Polonia uksa jach"aptayarakïnwa.
  Türkiye ukat Japón markanakax janiw ch"axwäwir mantañatakix tiemponïpkänti, Italia markax ukhamaraki. Mä arunxa, Nayrïr Jachʼa Chʼaxwäwix chiqpachansa janiw paskänti. Ukhama mä juk"a ch"axwaña. Nicolás II chachajj autoridadaparuw chʼamañchtʼäna, ukatsti walja tiempow sumankañamp apnaqäna.
  Ukampirus Rusia markax Afganistán markan ch"axwäw tukuyäna - qhipharux británicos ukanakamp jaljawayi. Ukat Irán markax Gran Bretaña markamp jaljtawayi.
  Ukhamatwa Rusia markax yänakap jilxattayäna. Ukampis qullqi tuqit jan walt"awi ukat 1929 maran Jach"a Depresión ukax purintäna... 1931 maranx Japón markax Turquía markamp chikt"ataw Rusia zarista ukar ch"axwañ qalltawayi. Ukampis cheqansa, jiwañakiw utjäna. Pacífico uksan flota zarista ukax Kolchak jupan p"iqinchataw japoneses ukanakar atipt"awayi. Ukat uraqinkir ejercitox taqpachanx walja kutiw jukʼamp chʼamanïnxa.
  Turkunakatxa ukhamarakiw sasispa. Qhanapuniw jan wali uñisirir makhatapxäna.
  Rusia zarista ukax soldadonakar uraqir puriyañ atipxatayna ukat Japón markar katuntapxatayna. Ukat ukatx rusa soldadonakax qhipharux Turquía markaruw katuntapxäna. Ukhamaw Imperio Otomano ukan pachapax tukusxäna.
  Ukat Nicolás II zar chachajj jukʼampiw jachʼañchäna ukat Rusia markan chʼamapsa jukʼampiw jiljjattayarakïna. Aka jach"a jach"a tukuri emperadorax 1936 marakamaw apnaqäna, ukatx suxta tunk llatunkan maraniw jiwxarakïna.
  Jupat lantix Alexey II sat jilataw irnaqäna. Jilapachaxa, mä taqpacha k"umara chacha kimsa tunka payani marani. Mamapajj mayjänwa, ukatwa Alejandro Kimsïr chachajj uka jiwayir jaqechasïwip jan jaytkänti.
  Alexei II jupax Arabia Saudita markar katuntañ tukuyäna, Gran Bretaña markamp jaljasa.
  Wilhelm II chachajj 1941 marakamaw Alemania markan tronopan apnaqäna. ¡Aka reyix phisqa tunk mayan maraw apnaqäna! ¡Wali jaya tiempow utjäna!
  Ukampis jichhajj Fernando sat yoqapaw tronon qontʼatäjje. Janiw Hitler ukham thujsañas utjkiti. Yaqha sarnaqäwi.
  Wali sumankañaw utji. Taqi colonia ukanakax jaljatawa. Mussolini chachajj Etiopía markaruw katuntäna.
  Janiw kunas juk"amp jaljañax utjkiti... Ukampirus Gran Bretaña markax jan walt"äwinakanw jikxatasi. Ukat qullqi tuqit jan walt"äwin jikxatasi.
  Ukat ukhamatwa Fernando chachajj Alexei Segundo chacharojj Francia ukat Gran Bretaña markanakan colonial yänakap jaljañapatak amtäna. Kunjamatixa, chiqpachansa, qawqhas uka uraqinak uñakipt"asma.
  Ukhamatwa Mussolini, Fernando ukat Alexei II jupanakax pacto ukar mayacht"apxäna.
  Ukampis chiqans Rusia markax, uka pachakamax niya taqpach China markaruw katuntañ atipjatayna, ukatx walja kutiw economía tuqin, pallapalla tuqin ukhamarak jaqinakan utjatapat juk"amp ch"amanchawayi.
  Zar Alexei jupax iyaw sataynawa, taqpachanx uka amtarux iyaw sataynawa, ukatx jupanakax mayacht"asisaw qalltapxani sasaw amtawayi.
  Fernando chachajj janiw waynäjjänti. Ukat wali amuyumpiw sarnaqäna.
  Ukampis mayo 15, 1945 maranwa guerrajj qalltäna. Alemananakax wasitatwa yaqha chiqar sarxapxäna
  Bélgica markamp chika...
  Ukat zarista ejercitojj británico colonianak taypinwa Egipto markar jankʼak sarapjjäna.
  Rusia markax tunka millón pallapallanakanïnwa ukat phisqa patak divisionanakanïnwa, ukat jan axsaras ukhamänwa
  Jupax atipt"awayiwa. Janis khitis jarkʼkaspa ukhamänwa.
  Pä phaxsitxa, zarista ejercitox India, Irán uksan sur uksankirinakaruw katuntawayi, Arabia Saudita, Egipto, Sudán ukat Indochina uksankir británicos ukanakan yänakap katuntawayi.
  Ukampis alemanonakax Bélgica markaruw katuntañ atipxatayna, ukat París markar jak"achasiñanakanx sayt"ayatäpxänwa. Holanda markax ch"axwäwiruw mantarakïna.
  Rusia zarista ukax yaqha pä phaxsiw Asia tuqin Gran Bretaña markan yänakap katuntawayi ukat Indonesia markaruw tukuyawayxi. Ukat Australia markar purisajj África toqeruw sarjjäna.
  Alemanonakaw París markar katuntañ munapjjäna, ukampis jupanakan nuwasiñapajj janiw utjkänti. Ukampisa, uka chʼaxwäwix chhaqtawayxänwa. Italia markax Gran Bretaña ukat Francia markanakan africano yänakap katuntarakïna.
  Phisqa phaxsikiw zarista soldadonakax Europa markar puriñ qalltapxäna. África ukat Australia markanakan nuwasiñajj wali chʼamakïskänwa, ukampis niyaw tukuyasjjäna. Austria-Hungría, uraqi chhaqhayatapat wali ch"ama tukuta, ukhamarakiw ch"axwawirux mantawayi, uka mayacht"asiwi taypinxa.
  Alemanes jupanakax Holanda markaruw katuntapxäna. Ukat jupanakax juk"amp sumaw jikxatasipxäna.
  Yaqha pä phaxsiw Rusia zarista ukax Australia ukat África uksan katuntañ tukuyäna. Ukat noviembre phaxs tukuyaruw thaya pachanx alemán-ruso soldadonakan machaq ofensivapax qalltawayi, París uksatx pasawayxänwa.
  Uka tuqinx ch"amanakax nayratpach sinti jan igualäpxänwa. Francés-inglés soldadonakax atipjataw uñjasipxäna. Ukat París markax muyuntatänwa.
  Ukat machaq mara urux guarnición ukax capitulawayi... Ukatx zarista ukat alemán soldadonakax kimsa semananx taqpach Francia markaruw katuntapxatayna. Ukatx Gran Bretaña markar bombardeo ukax qalltawayi... Ukat taqi colonias ukanakax coalición ukan katuntatawa.
  Gran Bretaña markax mayo phaxsin 1946 maranwa, niyaw wila jan wilani ukat bombanakampi tʼunjata
  Capitulatäxiwa.
  Ukhamatwa yaqha jachʼa chʼaxwäwix tukusxäna. Rusia markax niya taqpach colonianak jupatakikiw apt"asiwayi. Alemania markax mä juk"a katuqawayi, Italia markax kuns apthapiwayi, ukatx Austria-Hungría markax mä chimpunak katuqawayi.
  Alemanonakax jach"a colonianak suyapkchïnsa, ukat juk"amp juk"ak katuqapxäna, Marruecos ukakiw katuqapxäna, ukampis Alemania markax composición ukanx uñt"ayarakïnwa: Bélgica, Holanda ukat Francia ukat Puerto de Calais uksakama.
  Ukhamarus, Rusia zarista ukax alemanes ukanakaruw Namibia markar kutt"ayäna ukat kunatix nayrax jupanakankkäna ukanak kutt"ayarakïna.
  Mä juk"a arumpixa, kunjamatsa askichapxta ukat sumankañ lurapxta...
  Sumankañaw purintäna... 1953 maranjja, Rusia markajj mä bomba atómica katoqäna, ukat mä mara qhepatjja Alemania markajj uka bomba atómica katoqarakïna. EE.UU. markax 1960 maranw armas nucleares ukanakamp katuqatayna.
  Ukhamatwa, mä equilibrio ajjsarañajj utjäna.
  Ukat 1955 maranjja, nayrïr cosmonauta rusajj espacioruw tʼijtäna, mä pelotaruw muyuntäna. Ukat 1961 maranjja, rusanakajj phajjseruw kayup uchasipjjäna.
  Ukat 1983 maranjja, ¡Marte sat planetaruw puripjjäna! Estadounidenses ukanakax 1971 maranw phaxsir jaltxapxäna, ukatx alemanes ukanakax 1984. Austria-Hungría ukat Alemania ukanakax mä estado ukar mayacht"asipxäna. Suecia ukat Noruega markanakax Rusia markaruw tukupxäna, autonomía ukat autogobierno ukanakampi.
  Yaqha markanakax jukʼat jukʼatwa independenciap aptʼasipxäna.
  1987 maranjja, Rusia markankir cosmonautanakajj Venus sat cheqar avionat sarapjjäna. 1992 maranx Mercurio sat jaqiruw sarapxäna. Ukat 1999 maranx Plutón sat jaqiruw puripxäna.
  Sistema solar ukax wali yatxatatawa.
  Kimsa imperio nuclear ukanakaw uñstawayi: Jach"a Alemania, EE.UU. ukat Jach"a Rusia.
  Alexey II jupax suxta tunk llatunkan maraniw 1972 maran jiwxarakïna. Jupat lantix Alejandro pusi yuqapaw apnaqäna. Aka reyix pusi tunka mayani maranïxänwa, kunapachatix tronopar makhatkäna ukhaxa. Muspharkañawa, Alejandro Pusïrix suxta tunk llatunkan maranakaw jakasïna, ukatx 1999 maranw jiwxäna. Ukat Vladimir Kimsïr yuqapaw tronopar makatäna. 2013 maranx pusi patak maraw dinastía Romanov ukax amtasïna.
  Jichhax Rusia markax ch"amampiw kayunakap sayt"asi. Ukampis Alemania ukat EE.UU. ukanakax uraqpachan atipt"asirinakapjamax utjaskakiwa. Imperio Zarista, colonianakapampix chikat jilaw uraqpachanx utjäna, ukat pä kimsatx jilaw oraqpachanx utjäna. Rusia markax ch"amaniwa, ukampis janiw ukakipkakiti.
  Rusia marka apnaqi, Vladimir kimsïrix 2019 maranx suxta tunk paqallqun maraniwa. Waljaniw jiskt"asipxi, jupax nayrir reyinakjamax suxta tunk llatunkan maraw jakani jan ukax uka muspharkañ coincidencianak jark"aqani?!
  Ukañkamax Rusia markanx antinuclear armas ukanakaw lurasiski. Janiw armas nucleares ukanakax utjkaniti, ukat Rusia markax Alemania ukat Estados Unidos ukanakarux wali sum atipjayasini, ukax qhanawa. Ukanx juk"amp jaqinakaw utji ukat juk"amp pallapallanakaw utjaraki. ¡Ukat armanakan calidadapajj jukʼamp sumawa!
  Ukampis jichhax armas nucleares ukanakaw utji, ukat taqi kunas janiw jichhakamax atipjatäkiti. Ukampis antinucleares armas ukanakax wali ch"amampiw lurasiski, ukhamax yaqhip ch"amaw atipt"añax utji.
  
  GIBRALTAR UKSAN JAQINAKAN JAQINAKAPA
  Franco dictador español jupax janiw chiqpach sarnaqäwit sipanx alemán soldadonakarux inglés Gibraltar fortaleza ukar atacañatak iyaw sataynawa. Uka mayjt"ayañatakix España markax África uksan yaqhip británico ukat francés uraqinak katuqatayna.
  Mainstein jupan p"iqinchata arumax 25 uru noviembre phaxsit 1940 marat 26 uru noviembre phaxsikamaw arumanakax lurasiwayi, kunjamtix jikxataskän ukhamarjamax britániconakax janiw sum wakicht"atäpkänti ukham pallapallanakar sarañataki ukat nazis ukanakax mä ch"aman ch"aman fortaleza ukarux mä ch"amampiw katuntañ atipxatayna.
  Uka t"unjäwipax ch"axwäw saräwipanx wali mayjt"äwinakaw utjawayi. Wehrmacht ukax África uksar mä juk"a jayaruw ch"amanchañ atipxatayna, ukatx británicos ukanakax Inti jalsu tuqit Mediterráneo qutar mantañapatakiw jark"atapxäna.
  Alemania markan comandopax walja divisiones ukanakaruw África ecuatorial uksar khitäna. Ukhamarus Rommel jupan cuerpopax Libia markaruw apayatäna, chiqpachanx walja phaxsinakaw nayrax apayatäna.
  Britániconakax ukhamarakiw Etiopía markan italianonakar nuwasiñ jaytawayapxäna, ukat Egipto markanx ch"amanchañ qalltapxäna. Ukampirus Rommel jupax jupanakat nayrar sartañ atipxatayna, ukatx mä huelga preemptiva ukanx colonial soldadonakaruw atipt"ayatayna, Alejandría ukat El Cairo uksa markanakaruw katuntatayna. Gran Bretaña markax África uksanx juk"amp ch"amäxänwa. Alemanonakajj Canal de Suez uksaruw puripjjäna, ukat Oriente Medio uksaruw jukʼamp nayrar sartapjjañapatak ajjsarayäna. Ukhamarus Sudán markar sarañatakix mä aski pachaw utjawayi.
  Chiqansa, Grecia markankir italianonakatakix janiw sumäkänti, ukampis Alemania markat yaqha chʼamaninakaw purinipxäna, ukatwa uka jan waltʼäwinak qhispiyapxäna.
  Hitler jupax mä dilema ukanïnwa: URSS markar atacaña jan ukax Gran Bretaña markar tukuyaña? África markan Wehrmacht ukan askinak jikxatatapax payïr amtäwiruw ch"amanchawayi - Occidente uksanx mä libre ampar churañataki. URSS ukan pallapallanakan wakicht"asitapax Fuhrer ukarux axsarañampiw phuqhantayäna.
  Ejército Rojo ukax ch"amanchaskäna, ukampis alemanes ukanakax janiw maynirus jan kun lurasa qunt"asipkänti. 1941 maranjja, 1940 marat sipansa pä kutiw tanquenak lurasïna, ukat avionanakajj niya pä kuti chikataniw jiljjattäna.
  Nazis sat jaqenakajja, Malta markaruw bombanak aptʼasipjjäna ukat uraqiruw puripjjäna. Ukat Rommel jupax Canal de Suez uksan ukhamarak Irak uksan arxatäwinakap p"akintawayi, uka markax británico apnaqawiparuw kutkatasitayna. Alemanes jupanakax Kuwait ukat Oriente Medio uksanx mä juk"a ch"amampiw katuntapxäna. Stalin chachajj mä suytʼäwi uñjañ amtaruw istʼäna. Ukampis Churchill chachajj qala chuymampiw uka guerrajj sarantaskakïna. Wehrmacht sat barcojj Irán markar purisajj África uksaruw kuttʼjjäna.
  1941 marajj niyaw tukusjjäna. Submarinonakajj jukʼampiw lurasïna, ukat Gran Bretaña markajj colonianakap aptʼasjjänwa. EE.UU. markax pasivamente sarnaqäna. Ukampis Japón markax janiw ina ch"usat qunt"asiñjamäkänti ukat 7 uru diciembre phaxsitx Puerto de Perú markaruw ch"allt"awayi. Pacífico uksanx machaq ch"axwäwiw qalltawayi. Ukat Hitler chachajj URSS markar ataque lurañ amtanakap wasitat jaytañapänwa.
  Japón markar yanapt"añasawa, Irán ukat India markanakar katuntañasawa, ukhamarak Sudáfrica markanakar katuntañasawa. Ukat jukʼamp wakiskirïki ukajja, pachpa Gran Bretaña markawa. Ukhamarus bombarderos estadounidenses ukanakax janiw mä anatt"añ yänakäkiti. Jupanakax Tercer Reich ukarux walja jan walt"awinak utjayaspa. Ukat británico uraqit bombardeo lurañax juk"amp askiwa.
  Ukatwa Fuhrer sat chachajj 1942 maran Inti jalsu toqer mantañ amtanakar jaytañatak obligat uñjasïna.
  Mä jan walt"awiw utjäna, Stalin jupa pachpaw nayraqatar jist"araspa, ukampis... Stalin chachan sarnaqäwip uñt"añamawa. Jupax política exterior ukanx wali jark"atawa. Finlandia markamp ch"axwañax Dictador Rojo ukarux juk"amp amuyt"ayawayi.
  Kunawsatix URSS markax ch"amap apthapiski ukhaxa. Aviación ukax 1 uru jallu qallta phaxsit 1942 maranx kimsa tunk payan waranqa k"añaskunakaruw puri, ukatx tanques, pä tunk phisqhan waranqa jila, ukatx yaqha kimsa waranqa tankettes ukanakaw utjaraki. Taqpachanx Stalin jupax 20 cuerpos mecanizados ukanakar jawst"añ tukuyañ amtäna, taqpachax 32 waranqa k"añaskunakaw utjäna, ukat 16,5 waranqax kunayman markan qhipa KVs ukat T-34 ukanakaw utjäna. Ukhamarus T-50 tankinakax wali luratäskänwa, ukampirus uka autox k"achachataw jikxatasïna.
  Alemanes jupanakax Matilda ukat yaqhip crucero tanques ukanakamp uñkatasipxäna, ukat británicos ukanakax jach"a tanques ukanakaw lurasiski sasin yatiyawinak utjatapatx jupanakan mastodones ukanakap lurañ qalltawayapxarakïna. Nayraqatax "Tigre" ukax 88 mm cañón ukampiw blindata, ukatx mä impenetrable 75 mm cañón ukampiw blindata, mä jach"a barril ukampiwa.
  Ukat soviético tanquenak lurañ tuqit yatiyawinakax utjarakiwa. KV-2 tank ukax mayo urun desfile ukanx Plaza Roja ukanw sartasiwayxi, ukatx kimsa tunk pusinix mä qawqha datos ukanipxi.
  Kunjamakitix kunapachatix Speer jupax Ministerio Imperial de Armas y Municiones uksan p"iqinchirïkän ukhax tecnología ukan nayrar sartawipax juk"amp jank"akiw sartawayi. Hitler jupax akapachan wali suma tanques ukanakaniñap munäna, ukat juk"amp llamp"u tanques ukanakas utjañap munäna. Ukampis jichhakamax Alemania markax URSS markat sipan jukʼamp jiskʼäkaspas ukhamaw qhan amuyasi. Autonakan jakhüwipa ukat suma uñnaqtʼanïtapa. Agosto phaxsin 1941 maranx KV-3 tank lurañ qalltawayi. Uka autox 68 tonelada ukharuw wali jach"a tukuwayi, ukampis mä cañón 107 mm ukamp armatänwa, qalltanx proyectil ukax 800 metros por segundo ukharuw puri. Ukax juparux "Tigre" ukarux mä ventaja uñacht"ayäna, ukax, chiqans, janiw jichhakamax lurañar uchatäkänti.
  KV-5 ukax juk"amp ch"amanïnwa, 125 tonelada pesa ukat pä cañones ukanïnwa. Chiqansa, ukham jachʼa autox soviético ejercitotakix jukʼamp jan waltʼäwinakwa utjayäna, janiw askïkänti. Ukat 1942 maranxa, KV-4 uka variante ukax 107 tonelada pesaje ukanïnwa, ukax servicio ukatakiw apnaqatäna. URSS markax chiqapuniw uraqpachan juk"amp jach"a tankinakapat jach"añchasispa, ukat juk"amp ch"aman tanques ukanakat jach"añchasispawa.
  Ukampis Alemania markax aviación tuqinx wali sum nayrar sartawayi. Yu-188, kunapachatix lurañ qalltawayk ukhax mä velocidad uñstayatayna, ch"axwirinakamp chikachasiñataki. DO-217 ukax wali suma uñnaqt"anirakïnwa. Ukat avión jet ukanakax wali chʼamampiw lurasïna. Niyakejjay Gran Bretaña markajj nayrankchïnjja, cheqpach sarnaqäwinakat sipansa, avión bombarderonakaruw jukʼamp uñjapjjäna.
  Alemania markankirinakajj esclavonak lurañampiw wal chʼamachasipjjäna. Walja ch"iyar jaqinakaw África uksat apanipxatayna. Chʼiyar jañchin irnaqirinakax istʼasirïpxänwa, jan axsartʼirïpxänwa, ukampis janiw yatiñanïpkänti. Jupanakajj yanapirinak lurañatakiw apnaqapjjerïna.
  Ukampis Europa markar apnaqasajj alemanonakajj walja wakichtʼat irnaqerinak katoqapjjaspäna.
  Speer chachajj Hitler chacharuw jan judionakar tukjañatak mä programa lurañapatak amuytʼayañsa atipjäna, jan ukasti avionanaka ukat equiponak lurañan apnaqañapatakiw amuytʼayarakïna.
  Uka apuestax Gran Bretaña marka contra aéreo ofensiva ukat submarino ukan jach"a ch"axwäwipawa.
  Ukampirus América markan ch"axwawipar mantatapax Krauts ukanakarux p"iqi usump yapxatawayi, ukat lobos ukan tamanakap walpun jilxatayañapatak wayt"awayi.
  Alemania markax bombarderonaka ukat avionetas estratégicos ukanakan lurañanakap qhipat ch"amanchañapatakiw wayt"ata. Nayraqatax Yu-288 ukat Yu-488 - pusi motorani. Ukampis jupanakan nayrar sartañapataki ukat tukuyañapatakix tiempow munasïna. ME-109 modificación "F" ukax jilpachx británicos autos ukanakatakix mä digno uñisiripunïnwa. Ukampis ME-209 ukan lurawipax janiw phuqhaskänti, ukhamarak ME-210 ukan lurawipax janiw phuqhaskänti.
  Ukhamarakiw XE-177 bombardero de buceo ukax jan atipt"awaykiti. Ukampis Speer jilatajj jakhüwinakampiw kuttʼanjjäna. Ukhamarus Focke-Wulf ukax armamento tuqitx juk"amp ch"aman ch"axwiriruw tukuwayi, ukax ME-109 ukan yaqhip jan walt"awinakaparux kutt"ayawayiwa. Ukat alemanes ukan avión ukan yatiqañ utapax inglés arut sipanx juk"amp askiwa, ukat juk"ampirus americano ukanx juk"amp askiwa. Mayo phajjsin 1942 maranjja, nazis sat soldadonakajj Sudáfrica markaruw katuntapjjäna. Ukat mä escuadrón estadounidense ukaw Madagascar markar purinïna. Midway ch"axwawix estadounidenses ukanakan chhaqhata: kimsïr rango ukan capitanapax, khititix aka ch"axwäwinx mä amtañ lurawimp phuqhawayi, ukax tukuyawayiwa, irónicamente, Madagascar markan. EE.UU. markax África uksan mä base uñstayañ munäna ukat nazis ukanakarux janiw samarañapatak jaytkänti. Ukampis ukax Pacífico uksanx juk"amp jan walt"ayawayiwa.
  Chiqansa, japonés jaqinakax janiw sum sarnaqapkänti. Hawaiano archipiélago ukar ch"axwañax wali ch"amawa.
  Nazis jupanakax África uksan apnaqapxäna ukat jach"a reservas de materia prima estratégica ukanak apnaqapxäna, ukat India ukat Irán uksa markanakaruw katuntapxäna. Tercer Reich ukan apnaqat yänakax wali jach"awa, ukampis wali digerir lurañaw wakisi.
  Gran Bretaña markatakix aéreo ch"axwäwix janiw ukhamakiti. Sapa kutiw avionanak lurañax jilxattawayxi, alemanonakax jupanakarux ch"amanchapxäna, ukampis janiw taqpach apnaqañax utjkänti. Ukhamarakiw aviación estratégica ch"ama jan utjatapa ukat Estados Unidos markan yanapt"awipax mä impacto uñstayaraki, ukat uka pachas janiw submarinos ukanakax utjkänti. Ukat uka milagro torpedo ukampix walja suyt"äwinakaw pintatäna, ukax aynacht"ayapxitu.
  Fuhrer sat barcojj janiw 1942 maran Gran Bretaña markar puriñ atinakänti. Lamar qutan ch"amaparu ukhamarak flota submarino ukar ch"amanchañatakiw ch"amanchasiwayi. Uka pachparakiw avionanaka ukat nuwasiñ barconakas lurasïna. Ukanx capacidad de producción ukax waljaw utjäna, ukampis taqi kunas tiempo apt"asiwayi.
  Misiles balísticos clase A ukanakax suma askichañaw wakisïna. Ukampis V-1 proyectiles robóticos ukanakax waljaniw lurañ qalltapxäna. Mä jukʼa jila qollqeni autonakajja, jan chʼamäki uka combustiblempi apnaqatäki ukanakajja, janiw pilotonakajj munaskänti, ukatwa jan pächasis ventajanïpkänti.
  Hitler chachajja, jan tukuskir recursos naturales ukat reservas de trabajo ukanakar purisajj alemán avión apnaqerinakan jakäwip qhespiyañ munäna. V-1, lurañax jasakiwa ukat jan khitin apnaqata, ukax mä suma solución ukhamaw uñjasi. Ukat waranq waranqa ukham proyectiles roboticos ukanakax Londres markaruw 1942 maran jallu qallta phaxsit jalluntawayi.
  Uka pachparakiw alemanes ukanakax Arado jet bombardero ukat misiles balísticos ukanakan jank"ak lurapxäna.
  Stalin jupax suyt"askakïnwa ukat ch"ama apthapiskakïnwa. 1942 maranx URSS ukax phisqa waranqa chikatani machaq tanques KV ukat T-34 ukanakaw lurawayi, ukatx niya waranqa nayra markanaka, niya phisqa patak machaq k"acha T-50 ukat T-60 ukat pä patak anfibio tanques ukanakaw lurawayi. Ukhamarakiw flota de aviones ukax jilxattawayi - niya tunka phisqhan waranqa machaq ukhamarak nayra avionanakax servicio ukar mantawayi. Ukat avión apnaqirinakas pistʼarakïnwa. Katyushas ukan lurawipax juk"at juk"at jilxattawayi.
  Alemania nazi ukax kimsa tunk waranqa jila avionanak luratayna, ukampis ch"axwäwinakanx wali ch"amampiw chhaqhawayi. Alemananakax niya suxta waranqa chikataniw tankinak lurapxäna. Jilapachax T-3 ukat machaq modificación T-4 ukax mä cañón largo barril 75 mm ukampiw utji. Mä juk"a patak jila machaq "Tigres" ukanakax lurasiwayi, ukat "Panteras" ukanakax wali prototipos ukhamakiwa.
  Ukampis Schmeister jupan lurat fusil de asalto MP-44 ukax serie ukar mantañ qalltawayi. Chiqpach sarnaqäwit sipansa, uka maquinax janiw metales no ferrosos ukanakan pist"atap amuyt"asin luratäñapäkänti. Ukat ukhamatwa mä fusil de asalto jukʼamp facil lurañajj jankʼak lurasïna, ukajj acero de aleación satänwa.
  Ukatwa alemananakax jiskʼa armanakampi ventaja jikxatañ qalltapxäna. Ukampis ametralladorajj taqe soldadonakar wasitat armañatakejj tiempow munasirakïna.
  Ukampis flota submarino ukanx kawkhantix producción ukax pusi tunk phisqa tunk submarinos ukar phaxsitx purintäna, chiqpachans alemanes ukanakax janiw mä kipkakïpkiti.
  Peróxido de hidrógeno ukamp apnaqat wali jach"a thakhi submarinos ukanakaw uñstawayi. Programa nuclear ukan irnaqañax jank"akiw jilxattawayi. Wali askiwa, walja yänakaw utji. Ukat alemán físiconakan pantjasitapajj grafitojj janiw mä moderadorjam askïkiti sasin sapkäna ukajj janiw jan waltʼaykänti. Jach"a uma lurañatakix walja fabricanakaw lurasïna, África uksanx ukhamarakiw lurasïna.
  Ukhamajj sañäni, ukampis nazis ukanakan reactor nuclearapajj diciembre phajjsin 1942 maranwa irnaqañ qalltäna. Nayraqatx mä juk"a nayraw estadounidenses ukanakat sipanxa. Pacífico jach"a qutan atipjatapatxa, jupanak taypinx jach"a ch"axwawinakaw qalltawayi. Ukat programa nuclear ukar qullqi churañax wali jiskʼachatäxänwa.
  1943 mara qalltanxa, Hitler chachax Guerra Total sasaw yatiyäna, ukat territorios ocupados ukanx servicio universal de trabajo ukaw utt"ayasïna. Londres markar V-1 ukan jach"a huelgas ukanakax janiw taqpach chiqapar uñjatäkänti. Britániconakax ukham ataquenak mä juk"a jark"aqañ yatiqapxäna, ukampis alemanes ukanakax waljaniw atipt"apxäna.
  Ukampis uma manqhankir chʼaxwäwix Gran Bretaña markatakix chiqpachansa jan walipunïnwa. Islan armas ukanakan lurawipax waliw jilxattawayi, kunatix materia primas ukanakax janiw utjkänti. Metrópoli ukax niyaw t"unjatäñampïskäna. Ukatjja, nazis sat jaqenakajj Madagascar markaruw katuntapjjarakïna, ukat japonés jaqenakajj nazis sat jaqenakamp chikaw Australia markar mantapjjäna, ukat mä jukʼa tiempokiw katuyasipjjäna.
  Stalin chachajj suytʼañatakejj kuna jan walinakas utjaspa uk amuykchïnjja, jupa pachpaw jan jitheqtkänti, janiw nuwasiñar purkänti. Capitalistanakax tukuyañkamaw jiwarasipxañapatak jaytañax juk"amp askixa. Ukat uñjañäni...
  Ukampis uka taktikajj jan walinakanïnwa. Jachʼa yänak apnaqasajj Tercer Reich sat markajj URSS sat marka contra chʼajjwañatakejj niyaw wakichtʼaskäna. Kimsïr Reich markanx tanquenak lurañax 1943 maranx mä promedio 1.200 autos ukharuw sapa urux puri, ukatx kimsa patak phisqa tunk autopropulsadas armas ukanakaw utjaraki. Ukatjja, autopropulsor pistolanakajj janiw kunjamatsa jan chʼamanïkiti. "Ferdinands", "Abejorros", "Jagdpanther" ukat juk"ampinaka. Alemanes ukanakax niyas janiw tankinakan chhaqhayasipkänti, uk amuyt"asax, Ejército Rojo ukar sipanx pä kutiw tankinakaparux wasitat phuqhantapxäna. Ukat URSS markar askipatak tecnología tuqit jan waltʼäwix jukʼaptañ qalltäna.
  Calidad tuqitxa, Fritz ukax "Tigre Real" ukaruw katuqawayi, KV-3 ukar uñtasit pesaje ukampi, ukatx mä juk"a jach"a ch"amampiw penetrante ukax proyectil ukat armadura frontal ukax juk"amp ch"amaniwa. Suma, super-pesado soviético KV-5 ukat KV-4 ukax técnicamente wali jan confiable ukhamaw tukuwayi, juk"ampis chasis ukax. Ukhamajj ukham monstruonakajj nuwasiñatak apnaqapjjatapajj pächasïnwa.
  Ukat Stalin jupax KV-6 ukax paqallq armas ukat pä lanzadores de cohetes ukanakamp lurañapatakiw mayïna. Jupanakaw uka auto lurapxäna. Ukampis wali jach"a ukat jaya ukhamaw jikxatasïna, janiw trenan apt"añjamäkänti, janirakiw nuwasïwins uñstayañjamäkänti. T-34-76 ukax wali suma autowa, ukampis frontal combate ukanx Pantera jan ukax Tigre ukanakat sipanx juk"amp jan ch"amaniwa. Ukat KV-1 ukat KV-2 ukax alemanes ukanakamp chikachasiñawa, ukampis p"iqit p"iqir ch"axwañanx Panteras ukat Tigres ukanakat sipanx juk"amp jisk"akiwa. Alemán T-4 ukax kimsa tunk pusini armaduran ukhamarak armamento, visibilidad ukat óptica ukanakanx juk"amp askiwa, ukat akax mä kipka pesaje ukaniwa, jan ukax juk"amp jisk"akiwa kunapachatix juk"amp jach"a modificaciones ukanakamp chikancht"asis.
  Mä juk"a arumpixa, Fritz ukax juk"amp sumaptatawa ukatx calidad ukax par ukhamawa. Ukat ME-309 ukat ME-262 ukanakan uñstatapax aviación ukan calidad ukan mä ventaja uñacht"ayi. Kunjamatix Yu-488, pusi motoran bombardero ukax wali sumawa. Ukat jupanakan qhipäxapanx modelos de jet ukanakaw utji. Kunjamatix Yu-287 ukat Arado.
  1943 maran septiembre phajjsinjja, qhepatjja, nazinakajj Gran Bretaña markaruw sum puripjjäna. Pä semananak nuwasiñat qhepatjja, Inglaterra markajj katuyasïna. Ukat Churchill chachajj Canadá markar jaltjjchïnjja, Occidente toqenkir chʼajjwäwijj kunjamsa jikjjatasïna ukajj mä nayratpach amtatäkaspas ukhamänwa.
  Roosevelt, jach"a aliadopar chhaqhayatapata ukhamarak Tercer Reich ukan jilxatir ch"amap axsarasa, sumankañ mayitayna.
  Hitler, jupamp chik saririnakamp aruskipt"asax Estados Unidos markatakix mä condición ukaw utt"ayawayi: programa nuclear ukar jaytañataki ukhamarak Japón ukat Tercer Reich ukanakar taqi atipt"äwinak uñt"ayañataki. Ukat Islandia markat soldadonakan mistutapa, chiqpachanx Krauts jupanakax nayratpach mä flota submarino ukamp muyuntatänwa. Inti jalsu tuqinkir uraqi Gai markar apnaqaña, kawkhantix ch"axwäwix janïr sayt"atäkänti. Ukatjja, Hitler chachajja, Estados Unidos ukat Gran Bretaña markanakan taqe tʼunjäwinakapa ukat pallapallanakan gastonakapatjja, Tercer Reich ukat Japón markanakaruw materialanak pagapjjañapatak mayirakïna.
  Sumankäwin términos ukanakax wali ch"amäkchisa, Roosevelt jupax Congreso ukat Senado uksanx wali ch"amampw uka apsuñapatak ch"amanchañ atipjatayna.
  Stalin jupax janiw coalición de los potencias del Eje ukar mantañax contrakiti, ukat Alaska markar wasitat katuntañatakix wakicht"ataw sasaw arsuwayi, ukax EE.UU.
  Pragmatismo americano ukax atipt"awayi, ukax entusiasmo ukat emociones ukanakat sipans juk"amp jach"aruw tukuwayi. Ukhamarus alemanonakan programa nuclear ukax americano programat sipanx juk"amp jank"akiw jilxattawayi, ukat jutïrinx ukax jan walt"awinakampiw phuqt"ata.
  Payïr Jachʼa Chʼaxwäwin nayrïr phaxsipax tukusxiwa. Ukampis Fuhrer sat chachajj jichhajj URSS markar tukjañwa munäna.
  Jan suytʼataw Stalin chachan suytʼañ amtapa ukat oraqpachan sumankañ utjañapatak chʼamachasitapajj mä jan wali chiste ukhamänwa. Joseyarux uñisirinakax Tercer Reich ukat Japón uka markanakax taqi yänakampi Hemisferio Oriental uksankapxataynawa, Australia uksankirinakamp chika, ukat occidental uksan yaqhip puente p"iqinchirinakapampi.
  Ukampis Inti jalsu tuqinkir Uraqix janiw China markar tukuykänti, ukampis payïr frente jistʼaraspänwa. Hitler chachajj wali chʼamampiw tropa colonial ukat yaqha markankir legiones ukanakar uttʼayäna. Uka pachparakiw armanak lurañax jilxattawayi.
  1944 maran nayrïr chikatapanxa, Kimsïr Reich markanx tanques ukat autopropulsadas armas ukanakax sapa urux patak autonakaruw puritayna ukat juk"ampiw lurasïna. Pantera-2 ukax taqpach autos soviéticos ukanakat sipanx nivel ukanx juk"amp jach"awa. Alemania markankir jukʼamp nayrar sartat tanquew uñstäna, uka tanquejj León satänwa, ukat mä qhawqha tiempotjja, León Real satänwa.
  Ukat juk"amp askixa, aviación jet ukax serie ukanw jilxattawayi. Uk uñjasax T-34-85 ukat IS-1 ukat IS-2 uka tanques ukanakax URSS uksanx lurañ qalltawayi, janiw khitis serie KV ukax jaytawaykiti; Tercer Reich ukax 1944 maranx juk"amp uñt"at tanque de producción ukax Pantera-2 ukawa, ukatx URSS T-34-85 ukawa. Juk"amp llamp"u modelonakax wali jach"a - niya tunka kuti jisk"a lurawinakan lurasiwayi. Ukat alemanonakax janiw soviético thakinakanx pesaje ukax sinti ch"amanchañ munapkänti, ukat Stalin jupax serie KV ukaruw jan atinisiñ qalltäna, ukat IS ukax sinti qhuru ukhamaw tukuwayi.
  Ukampirus alemán "Panther"-2 ukax 88 mm 71 L calibre arma ukampiw T-34-85 ukat sipanx juk"amp askiwa, armadurax armadura ch"allt"añ ch"amapanxa, armadura frontal ukat mä juk"a armadura lateral ukanakanxa, ukat janirakiw ukhamäkänti inferior en rendimiento de conducción ukax mä motor 900 caballos de fuerza ukat peso 47 tonelada ukampi. Kunawsatix alemán tank pesaje ukax 50,2 tonelada ukjar jilxattawayi ukatx ukax janiw jiwayañjamäkiti.
  Ukat Alemania markankir avionetanakajj janiw mä suma uñisirinïpkänti.
  Hitler chachajja, kayunakap jan aynachtʼayañajj jukʼamp askiwa sasaw amtäna, ukat 1944 maran junio phajjsit 22 urunak saraqataruw guerra qalltäna. Kimsa patak phisqa tunka jiwasana ukhamaraki anqäxa divisiones ukanaka jaquntaña, ukhamaraki pataka pä tunka satélite divisiones ukanaka URSS uksaru jaquntaña. Kimsïr Reich tuqinx akanakaw utjäna: Rumania, Hungría, Eslovaquia, Croacia, Finlandia, Suecia, Italia, Portugal, España, Bulgaria, Argentina, Turquía.
  Alemanonakax Wehrmacht ukanx walja yaqha markankirinakaru ukat hiwis ukanakaruw apnaqapxarakïna. Taqpachanx Kimsïr Reich ukax nayrïr escalón sapakiw tunka payan millón chikatani pallapallanakar ch"axwañar jaquntäna, ukat sapa patakatx pusi tunk jilaw alemanes ukhamäpxäna, markaparjama. Satélites ukanakax yaqha kimsa millón yapxatatäna. Taqpachanxa, nayrïri escalón ukanxa niya tunka suxtani millones de infantería, niya kimsa tunka kimsani waranqa tanques, phisqa tunka phisqhani waranqa jila avionanaka, niya pä pataka phisqa tunka armas ukatxa morteros ukanakawa utji.
  Movilización ukat qhipatxa, URSS ukax tunka kimsan millones chikatani pallapallanakaruw khithatayna, ukampis yaqhip ch"amanchirinakax Lejano Oriente ukat distritos internos ukanakanw uñjasipxañapäna. Nayrïr escalón ukanx llätunk millones pallapallanakaw utjäna, niya kimsa tunk waranqa tanques, niya pusi tunk waranqa avionetas, niya pä patak waranqa armas ukat morteros ukanakaw utjäna.
  Ukhamatwa, Tercer Reich ukax pä kutiw infantería ukanx juk"amp jach"anchawayi, ukatx phisqa kutiw movilidad de fuerza ukanx jilïr ametralladora ukampix juk"amp suma ametralladora ukamp. Chiqans URSS markax walja ametralladoranakaniwa, niyas paridad ukhamawa.
  Tanques ukanakan mayjt"awipax janiw jach"äkiti, ukampis URSS markanx sapa patakatx jan apnaqañjam k"añaskunakax juk"amp jach"awa, ukhamarak nayrir antutatanakan tanques ukanakas utjarakiwa.
  Alemania markan jet aviación ukax janiw khitis uñisirinïkiti, ukat Tercer Reich ukan hélice ukamp apnaqat avionanakax juk"amp jaya ukat juk"amp suma armado ukhamawa. Chiqansa, soviético autonakax maniobrabilidad horizontal ukanx juk"amp askiwa.
  Artillería ukat mortero ukanakanx equilibrio de fuerzas ukax igualdad ukaruw juk"amp jak"achasi. Jakhuwi ukhamaraki suma uñt"ata.
  Chiqansa, Tercer Reich ukan flotapax juk"ampirus submarino ukankiwa, walja kutiw soviético ukan flotapat sipanx juk"amp ch"amani. Kunjamatix Japón markax ukhama, chiqans.
  Ukhamarus nazis ukanakax misiles balísticos clase A ukanakax walja lurañanakanïpxiwa, ukat nayrïr discotecas ukanakax sartawayxiwa.
  Jilapachax fascistanakax juk"amp ch"amanïpxani, ukat Stalin jupax wali amuyt"ataw mä arxatäw wakicht"awayi, qhipa pachas ukhamäkchisa. Ukampis janiw walja lurañatak tiemponïpkayätti. Stalin chachan línea ukax janiw taqpach wasitat utt"ayatäkänti, ukat juk"amp askixa, soldadonakax janiw sum yatichatäpkänti arxatäwi katxaruñataki. Jupanakajj wali chʼamampiw wasitat yatichatäpkchïnjja.
  Línea fronteriza Molotov ukax kimsa mara nayrar sartañ tukuyatatx jilpachx tukuyatäxänwa, ukampis frontera jak"anx wali jak"ankxänwa ukatx janiw sum manqhanïkänti. Ukhamarus Stalin jupax Dnieper uksat juk"ampiruw kimsïr escalón lurañapatak mayïna, ukampis ukax Estados Unidos markan katuyatapatw qalltawayi.
  Chiqans, soviético soldadonakat sipansa, unidades NKVD ukanakaruw jakt"asma, jupanakan jakhüwipax mä millón pallapallanakaruw jilxattawayi ukat milicianakaruw jilxattawayi. Ukax niya pusi millón jaqinakawa, occidental markanakankiwa. Chiqansa, nuwasiñanakan sum sarnaqatapax unidades regulares ukanakat sipansa jukʼamp jan waliwa.
  Alemanonakax, kunjamatix chiqpach sarnaqäwinx ukhamarakiw markasanx jach"a ch"axwäw puriyapxäna, Bialystok ukan ledge ukat Lviv puñchup khuchhuqapxäna. Nayrïr urunakax ch"axwawix uñacht"ayiwa, alemanes ukanakax walja unidades extranjeras ukanakax utjkchispas, juk"amp jan ukax juk"amp mayacht"ataw ofensiva ukar puripxatapa. Ukampis soviético soldadonakax walja kutiw chhaqtxapxi.
  Ukhamarus, unidades ucranianas ukan nuwasiñ askinjam irnaqatapax pächasiñaruw tukuwayi. Chʼaxwäwin nayrïr urunakapanx walja jaqinakaw sarxapxäna ukat khitinakatix katuyasipkäna ukanakas utjarakïnwa.
  Fronteranakan nuwasiñanakanjja janiw uñisirinakar jarkʼaqasiñajj utjkänti. Ukat ukjatx Stalin jupax pantjasiwayi, unidades ukanakax línea principal ukar apsuñ jark"awayi ukat frente ukar chiqañchañapatakiw mayi. Ukampis uka pantjasitax chiqachatäxänwa, ukampis mä jukʼa tiempokiw utjäna. Alemanes jupanakax 28 uru chinuqa phaxsitx Minsk markaruw katuntapxäna, Stalin markan línea ukarux marka taypin p"akintasa.
  Uka jan waltʼäwix jukʼampiw jilxattawayi. 30 uru chinuqa phaxsitx Japón markan ch"axwäwipar mantañax suyt"ata ukat satélites ukanakax utjawayi. Ukatwa Lejano Oriente uksat soldadonak apañat jichhakamajj armasipjjañajäna.
  Alemania markan markasan p"akintatapax jilxattaskäna. Mä jachʼa chʼusaw utjäna, ukat jankʼakiw jistʼantañ yantʼapjjäna. Ukampis nazis ukanakax nayrar sartapxäna ukat julio phaxsit 16 urunak saraqatarux Smolensk markaruw mantapxäna.
  Taqi kunatix utjki uka reservas ukanakar ch"axwañar jaquntasaw milicianakar armas ukar jaquntapxäna, Stalin ukat Zhukov jupanakax Fritz ukan ofensiva ukarux markasan sayt"ayañ atipxatayna. Ukampis Hitler chachajj soldadonakaparojj sur toqeruw kuttʼayäna. Nazis jupanakax Kiev markan mä jach"a caldera lurapxäna ukat niya taqpach Ucrania markaruw katuntapxäna.
  Jupanakax Leningrad markaruw jark"antapxäna ukat Crimea markaruw mantapxäna. Uñisiñanakax 1941 mararuw wali uñtasitäna, jan jaytjasir karma ukar uñtasita. Ukampis mayj mayjäpjjatapajj wali askirakïnwa. URSS markax 1941 maranx mä qawqha libre reservas ukanïnwa, ukampis jichhax taqi kunas movilizatäxänwa. Ukat kunapachatix octubre phaxsinx ataque ukax luraskäna ukhax niyas janiw kunas defensa ukar katjañatakix utjkänti.
  Noviembre phaxsit 1944 maran qalltatapatxa, nazis ukanakax Moscú markaruw muyuntapxäna, ukat Stalin chacharux Kuibyshev markaruw jaltxapxäna.
  Nazis sat jaqenakajja, cheqpach sarnaqäwit sipansa, jakhüwinakat sipansa jukʼamp jachʼänwa. Jupanakax Norte ukat Sur uksat Moscú markar jan sarañatakix walja t"aqanuqtawinakanïpxänwa. Ukampis unidades soviéticas ukanakatakix taqi kunas kunayman frentenakan sinti ch"iqiyatäxänwa.
  Chiqansa, 1941 maranx movilizaciones ukanakax utjkän uka qhipatxa, Stalin jupax Wehrmacht ukanx mä ventaja katuqatayna, kunatix jupax pusi kutiw juk"amp avionetas ukat tanques ukanïnwa, Tercer Reich ukan ch"axwäw qalltawitpach utjkäna ukat sipansa. Ukat guerran nayrïr phisqa phajjsinakanjja, URSS markankir jukʼamp equiponakaw cheqpach sarnaqäwin lurasïna.
  Ukampis jichhax nazis ukanakax taqi trumpetanakanïpxiwa, armas ukat personal ukanakax qawqhas ukat calidad ukax jupanakan ladopankiwa. Ukat Ejército Rojo ukax 1941 maranx pachpa jan walt"awinakaniwa. Uka taypinx ucraniano, baldo ukat walja jisk"a markanakan sistema soviético ukatak jiwañ jan munapxatapa. Jach"a traiciones ukat defecciones de víctimas de represión, desposeídos kulaks ukat yaqha ofendados jaqinakar taqi kasta. Uka taypinx régimen soviético ukan uñisirinaka ideológicos ukanakaw utjaraki.
  Ukat alemanes ukanakax occidental uksar atipt"apxarakïnwa, ukax traicioneronakaruw juk"amp jilxattayi.
  Ukatwa, Moscú markar muyuntat uñjasitapax janiw muspharkañakkiti, ukat alemanes ukanakax Donbass, Voronezh uksaruw katuntapxi ukat Stalingrad uksaruw sarapxi.
  Ukampis 1944 maran juyphi pachax janiw 1941 maranjam thaya ukat chhijchhix utjkänti, ukampis Moscú markax diciembre phaxsit 1944 mara tukuykamaw wali chʼamampi saytʼasïna. Stalingrad markax 1945 maran enero phaxsinw t"unjatäna, ukat ukatakix ch"axwañax janiw sinti jaya pachax utjkänti. Febrero ukat marzo qallta phaxsinx alemanes ukat satélites ukanakax Cáucaso ukat Baku petrolero phuch"unakaruw q"al katuntapxäna.
  Ukatxa, Volga sat jawir thiyaruw nuwasipkäna. Saratov markaru, Kuibyshev markaru, ukat Orenburgo ukat Kazan markaru.
  Stalin chachajj Sverdlovsk markaruw jaltjjäna. Kazan markax mayo phaxsinw jaquqaniwayi. Jallu pachanx alemanes ukat japoneses ukanakax Rusia markaruw juk"amp manqhar mantasipkakïna. Soviético soldadonakan saytʼasitapajj jukʼampiw jiljjattaskäna. 1945 maran agosto phajjsit 5 urunak saraqatarojja, Sverdlovsk markajj katuntatäjjänwa. Ukat 1945 maran septiembre phajjsit 3 urunak saraqatarojja, Stalin chachajj qhepat katuyasiñatakiw iyaw satayna. Juman jakäwimampi ukat libre jakasiñamampi turkañataki.
  Payïr Jachʼa Chʼaxwäwix tukusxiwa. Ukampis sumankañajj janiw jaya tiempo apnaqkänti. Hitler chachajj armas nucleares ukanakamp yantʼasajja, wali muspharkañ tʼunjir chʼamanïtap amuyasïna.
  Jichhax Japón ukat EE.UU. uka markanakax Tercer Reich ukan uraqpachan apnaqañ thakinkapxatapaw jikxatasïna. Ukat Fuhrer sat chachajj Genghis Khan, Alejandro Magno, Napoleón, Troyano emperador ukat Suleimán Magnífico sat chachanakat sipansa jukʼamp oraqe katuntaskchïnjja, Japón markarus atipjañwa amtäna.
  Payïr Jachʼa Chʼaxwäwi tukuyatatxa, niya kimsa maraw pasxäna, ukat patak misil balístico, intercontinental ukanakax wali chʼamani carga nuclear ukanakampiw Inti Jachʼa Uraqir mä kutikiw chʼamaktʼäna.
  Ukat ukatx unidades terrestres de Wehrmacht ukat marina de guerra ukanakan ofensivapax qalltawayi. Alemanes jupanakax jank"akiw Japón markan Asia tuqin yänakap katuntapxäna, ukatx pachpa metrópoli uksaruw bomba atómica ukanakamp uraqir t"unjapxäna.
  Inti jalsu Uraqin Pacífico uksan yänakapax juk"amp jan ukax juk"amp jaya pachan sayt"asiñ uñacht"ayäna. Ukampis junio phajjsit 1949 marakamajj taqe kunas tukusjjänwa. Jichhax Estados Unidos markar atipt"añakiw qhiparäna. Ukatjja, mä razonajj utjarakïnwa. Estadounidenses jupanakax, uka aruskipäwit sipanx wali armas nucleares ukanakaw lurapxäna, ukat jamasat yant"äwinakap lurapxäna.
  Hitler chachajja, 1950 maran enero phajjsit 1 uru saraqataruw chʼajjwañ qalltäna, machaq mara urunjja kimsa patak misil nuclearanak jaqontäna.
  Mä jan walt"ayir ataque nuclear ukax patak jach"a markanakaruw t"unjawayi, ukat tunka millones jaqinakaw jiwarawayi. Adolf Hitler chachan yaqha jach"a jan wali luratapax wali uñisiñjam jan wali lurawinakat jach"a listaruw yapxatasiwayi.
  Ukatx Canadá markar mantañax qalltawayiwa, ukatx sur uksatx dictaduras latinoamericanas ukanakamp chika. Estadounidenses jupanakax jan ch"amanïpxänwa ukat wali mulljataw uñjasipxäna, ukampis jan ch"amanïsaw ch"axwapxäna. Jupanakatakix atipjatäñax esclavöña ukat jukʼat jukʼat wali llakit jiwañakiw sañ muni sasaw amuyapxäna.
  Ukhamasti, taqi chʼaxwäwinakat sipansa jukʼamp jan chʼamanïñänwa. Ukat mä mara jilaw ukax utjäna, ukatwa Tercer Reich ukax niya pä patak jukʼamp cargas nucleares ukanakar jaytañapatak waytʼäna, ukat walja suma uraqinaksa radioactivo wasarar tukuyäna.
  Ukampis uka amtax ukhamakipans phuqhasxänwa ukatx Kimsïr Reich ukan qhipa uñisiripax atipjataw uñjasiwayi. Ukat uka qhipatxa, globalización mundial satäkis uka thakhix qalltawayiwa. Alemania markan markapax uraqpachan qullqi sapakïxänwa. Nayraqatx formalmente independiente markanakas nivel de colonias del Tercer Reich ukar jisk"achataw uñjasiwayi, ukatx autogobierno local ukax mä juk"akiwa.
  Judionakas gitanos ukanakas janiw kamachirjam uñjatäpkänti: thaqhatäpxänwa ukat tʼunjatäpxarakïnwa. SS ukax jach"a q"umachawinak lurapxäna ukat wali ch"amampiw sartapxäna. Chiqpach jan wali samkax purinxiwa - dragón ukan pachapa. Jan ukax juk"amp chiqaparux, uka pacha. Fuhrer ukax chiqpach uraqpachan totalitario imperio luraskäna, espacio jach"anchayañ amtampi.
  1959 maranx Fuhrer paqallq tunk mara phuqhasiñap amtasax mä coronación oficial ukaw utjawayi, uraqpachan plebiscito ukaw utjawayi - ukax super-emperador ukan sutip legitima. Ukat Adolf Hitler chachajj 1967 maran jiwjjäna ukhajja, wawapajj titulopa ukat chʼamap herencia katoqäna.
  Uka pachakamax Planeta Tierra ukax Venus ukampiw Phaxsi ukat Marte uksanx asentamientos ukanakax utt"ayawayi, ukatx anqäx warawaran pachanakapar jilxatañatakix wali ch"amampiw wakicht"asiskäna... Nazis jupanakax mä imperio universal ukar munapxäna - mä Reich de Estrellas ukan lurañapa, ukhamat... taqpach universo mä jan wali samkaruw tukuwayi.
  
  MACHAQ AVENTURAS UKANAKA CABALLEROS DE LAS PUSI TUNKA ISLAS UKANAKA
  Dimkax espadap ch"iyjatayna ukat musphataw sayt"asïna, nayranakap ch"ipxtayasa, callin. Amparanakapax wilampiw ch"allt"ata ukat kunatix espadat qhiparkän ukax wilampiw ch"allt"ata. Uka sirenajj istʼasïna. Calle ukax jallupachan markankiwa. Ukat policianakax t"ijt"apxiwa. Ukatxa, qhipäxarux mä batonampi jawqʼjataw uñjasïna. Dimkax juk"akiw ist"asi:
  - ¡Nayaxa jaytxaraktwa!
  Amparanakap qhipäxar jaquntasaw esposanakap llawintapxi. Uka waynax muñecanakapar uchat metalat usuchjataw jikxatasi. Jupax mä camioneta - mä ch"iyar cuervo - ukar apayatawa.
  Dimkax colerasiñampi axsarañampiw mistu. Nayra pachat amtasi. Mä isla kawkhantix wawanakax espadanakamp utjañapatak ch"axwapxirïna. Madera, ukampis kunapachatï waynax colerat katjatäki ukhaxa, wali chʼullqhi aceroruw tukupxi. Dimkax mä pä phaxsit jilaw ukan qhiparäna. Jupax nuwasïna, nuwasïna, usuchjataw jikxatasïna ukat jupa pachpaw usuchjasïna. Ukat jupa pachpaw uka traicionir jaqerojj jiwayarakïna. Taqi kunas ukhamänwa. Ukat tukuyarojj atipjapjjäna.
  Wawanakax t"unjat barcon jaytatäpxatapax wali llakiskañawa. Ukat imill wawapampikiw qhispiñ atipxatayna. Ukham aventuranak qhepatjja, carcelan jistʼantatäñajj janiw sinti muspharkañjamäjjänti.
  Jupax espadapampiw uka hooligan waynarux jawq"jäna, ukat k"arisiñap uñjäna, ukat mä estanque wilaw mistunïna.
  ¿Uka jawqʼjatajj jiwayañatakïpachänti? Dimkax wali jan suertenitaynawa, janïr aka nayrax aventuranakax utjkaspa ukhama. Ukat jiwayaspa ukhaxa, ¿kamachasmasa? Mutuñ uta? ¿Jan wali jaqinakamp chika qʼañut qʼañuchata, qʼapkir celdaru irpapxani?
  Ukat ¿qhawqhakamas quntʼasini? Jupax tunka pusini maranikiwa. Kamachirjamaxa janiwa tunka jila churañatakixa derecho ukanipkiti. Inas taqi kunas sumächispa!?
  Ukax llätunk tunk payaniwa. Mä pachax democracia ukat libertad ukanakat walpun arsusipxi, ukampis bandido ukanakax ch"amanchasipki.
  Voronok jupax sayt"asïna ukat Dimkax apsutäna. Mä suma uñnaqt"an, ch"iyar ñik"utan yuqall wawa, jupax janiw bandido ukar uñtasitäkiti, jan ukasti esposat jan walt"ayataw uñjasi.
  Dimkax niya jank"akiw yatxatiriru ukhamarak fiscal ukar apayatäna.
  Mä silluruw uchapxitu.
  Yatxatirix walja rutina jiskt"äwinakampiw jiskt"äna, ukat jach"at arsüna:
  - ¡Uka usuchjat waynax jiwañampïskiwa! ¡Ukhamajj Diosar mayisim jan jiwañapataki!
  Dimkax mä jach"a jach"a tukusaw jaysäna:
  - Nayaxa janiwa munkti...
  Fiscalax uka qillqat katuyatayna:
  - Akaxa mä confesión satawa. Jumatix firmasma ukhaxa, juma pachpaw uñt"ayasiñama, juicio lurañkama. Ukat ukxarusti, ¡wayn tawaquma ukat policía ukan registronakapax jan utjatapat uñjasax, ¡mä sentencia suspendida ukaw katuqatäni!
  Dimkax uka papel uñkatasinx jank"akiw liyt"äna, ukat jan wali amuyumpiw p"iqip ch"allxtayäna:
  - Aka chiqanxa siwa, waynaxa pachpawa empresa ukarux atacatayna. ¡Ukat jupanakax nayaruw chʼamañchtʼapxitäna!
  Yatxatirix ch"uqimp uñtat ajanu ukat thithi cejas ukanïnwa:
  - ¡Kunjamtix iwxt"apkta ukhamarjam qillqt"am! Jan ukhamäkanixa, mä centro de detención previo ukar tukuyapxäta. Jichhax chiqpachansa juicionakampi phuqantatätanwa, ukat jumanakax wali jaya pachaw juicio lurañkamax qunt"asipxäta. Ukat ukanx mä celda ukanx kimsa fila literanakaw tablanakan utjäna, esquinapanx mä cubo ukat phisqa tunk nervioso, manq"at awtjata yuqall wawanakax jumar uñtasita. Kunaymana kasta jan wali jaqinaka. Ukat usuchjapkta uka waynax jakaskakispa ukhasa, kimsa maraw yatxatäwix utjani, ukat yaqha maraw utjani ukat mä juicios utjarakiniwa! ¡Jakäwiman wali suma maranak infiernon sarnaqäta!
  Fiscalax iyaw sasaw p"iqip ch"allxtayäna ukat akham sasaw qhanancht"äna:
  - Jumatakixa jark"aqañatakixa mä jark"aqawiwa, jani ukaxa mä qillqata compromiso ukawa jani uka chiqata mistuñataki ukhamaraki mamamampi tatamampi apthapipxätam. ¡Ajlliñax jumanakankiwa! Ukat iyawsapxita, juveniles ukanakatakix colonia ukanakax niyaw walpun phuqhantat uñjasi, ukat jupanakax wali kusisitaw probación ukar churapxätam. Ukampis nanakamp chʼaxwapxäta ukhaxa, ¡chiqpachansa mä chiqaw utjani!
  Dimkax yatxatirimpi fiscalampix janiw sawkasipkiti sasaw amuyasïna. Ukat chiqpachansa, carcelan ismusipxaspawa. Maysa tuqitxa, jupax firmaspa ukhax antutatäpxaniw sañax janiw chiqäkiti. ¿Policianakan sallqjatapat walja uñachtʼäwinakax utjiti? Ukampis Dimka markanx jilpachax qala chuymanïña ukat qala chuymanïñaw utjäna, ukax jiwañ islanakan qhiparatapat qhan uñacht"ayasïna. Ukat uka waynax amtampiw akham säna:
  - Janiwa!
  Yatxatirix wali qhuru arumpiw arsüna:
  - ¿Kunas jan walïki?
  Dimkax qhuru arumpiw säna:
  - ¡Janiw nayax firmkäti! Jupanakax atacapxituwa, mä cadenampiw usuchjañ munapxitu ukat ¡autodefensa ukhamänwa!
  Uka yatxatirix akham sasaw qhuru arsüna:
  - ¡Jichhaxa! Jupax mä centro de detención pre-juicio ukankiwa, mä semana sarnaqañ tukuyatatxa juk"amp yatiñaniruw tukuwayxäta!
  Fiscalax p"iqip ch"allxtasaw firmäna:
  - Jichha pachatakixa, pä phaxsi katuntata. Ukampis chiqpachansa ¡nayraqatw antutasma!
  Uka yatxatirix akham sasaw qhuru arsüna:
  "¡Nayax amuyta detención ukax waynatakix wali askïspawa!"
  Dimkax oficinapat apsusaw carcelar apapxatayna. Esposanakax ch"allxtasïna ukat cadenas ukax yuqall wawax thakhi chiqancht"añakiw wakisïna. Jupajj ukanwa katoqatäñapäna.
  Dimkax pä policiaruw cadenamp chint"ata clankingly sarnaqäna. Nayajj wali jan waliw jikjjatasiyäta. Carcela, celda, jan wali katuntat jaqinaka. Ukat mä confesión ukar jan firmañ munasaw jan waltʼäwir purtʼasïna. Ukampirus, mayni tuqitxa, aka qhipatxa janiw ukat qhispiyañjamäkiti.
  Dimka kullakarojj sala de turnoruw apapjjäna. Nayrïr suti, qhipa suti, patronímico, valores ukanakax jumamp chika.
  Ukatxa ch"axwañaw utjawayi. Mä policiampi janqʼo abrigompi isthaptʼat pä warminakampiw espejot uka waynarojj cuartopar irpapjjäna ukat yaqha lamparanak qhantʼayapjjäna. Uka kamachijj akham sänwa:
  - ¡Isinakam apsusipxam!
  Dimkax chhuxriñchjasïna - jan walt"äwi! Ukham jiskt"asiñakiw wakisi, ¿kunatsa warminakax? Uka waynax vaqueros, camiseta, zapatillas ukat chaleco ukanak apsuwayxäna. Nayax shorts ukampikiw qhiparawayta.
  Mä tawaqux janq"u abrigompiw akham säna:
  - ¡Jupax suma lurt"atawa!
  Uka oficialajj akham sasaw arnaqasïna:
  - ¡Ukat bragas apsuñamawa! Jakawi!
  Dimka, phinq"asis phichhantasa, jupanakarus apsuwayxaraki. Jupajj jan munkasaw qʼellur tukusajj imtʼasïna. Uka policiax akham sasaw arnaqasïna:
  - Ist'aña! ¡Amparanakax apaqt"atawa! Mä juk"a uñakipt"añäni - ¡mä jiwayir jaqiwa!
  Mä warmix janq"u abrigompiw enfermerar uñtat jachaqt"asïna ukat qullañ guantes jisk"a uchasisaw jach"at arsüna:
  - ¡Janiw jupanakjam kuns uñjapkti! ¡Samart"am wayna, tiajax llamkt"ätamwa!
  Jupax Dimka jaqin janchipat uñakipañ qalltäna. Uka waynan ñikʼutap taypinwa sarnaqayäta, uka ñikʼutajj islanakan qheparakäna ukhajj jiljjattäna. Sapa hilojj wali amuyumpiw peinarïna, kuna imantatäki uk thaqhasa. Inas qullqis ukhamaraki. Ukatxa uka qhanaxa waynan jinchuparu, nayra ch"akhanakaparu qhant"ayäna. Wali amuyumpiw uk luräna, kuns jikjjatañ suykaspa ukhama.
  Ukat pʼeqejj punku toqer uchañajatakiw mayïna, ukat amparanakajampiw chinujat katthapïna. Jupax amparapampiw lakapar uchasïna. Dimkax lakapampiw caucho thujsa ukat sawutanakap jikxatäna. Warmixa, encías, kisunaka, ajanunakapa qhipäxanwa jikxatasïna. Kunapachatï laka saphipar chʼalltʼäna ukhajja, uka waynajj mä jukʼa chhuxriñchjasiñwa amuyasïna. Jïsa, kunja jan walisa. Amparaxa amígdalas ukanakaru puriñkamawa puritayna, ukatxa samsuñaxa ch"amakïxänwa.
  Ukatxa, qhiparuxa, warmixa khithataynawa, jachaqt"asitayna:
  - ¡Janiwa kunasa utjkiti!
  Uka oficialajj akham sänwa:
  - ¡Olga sarantaskakiwa! ¡Uka yatichäwin jan waltʼäwipatjja, sapa mayni thaqhañaw jukʼamp sumäñapa!
  Janq"u isimp isthapt"at warmix Dimka-n pechop jikxatañ qalltäna. Amparanakap jach"ar aptasax axilas uñkatasïna. Ukat jan suytʼat chʼamampiw ombligopar chʼalljjtayasïna. Dimkax jachaqt"asïna...
  Ukatxa warmixa sayt"asisaw jiskt"äna:
  - Walikiwa, jichhaxa jupax chhuxriñchjañapawa!
  Uka policiajj akham sasaw qhuru arsüna:
  - ¡Akax janiw taqpach atiniskañäkiti! ¡Uñjapxarakim anus ukapa!
  Janq"u isimpi isthapt"ata warmixa p"iqi ch"allxtayäna:
  - ¡Ukatakixa permiso especial ukaxa wakisiwa! ¡Ukhamarakiw waynan privado partenakap uñakipañataki!
  Uka oficialajj jan chʼamaniw akham säna:
  - Squat, jisk"a saxra...
  Dimkax jach"a jach"a tukusaw jaysäna:
  - ¡Nayaxa yuqallawa!
  Ukat jankʼakiw quntʼasiñ qalltäna. Tunka kutiw qunt"asiwayta. Uka qhipatxa warminakax kayunakap uñakipapxäna, ukat kayunakap taypit pasapxäna.
  Uka qhipatxa Dimkax uka jak"ankir cuartoruw jikxatasïna. Ukanxa yaqha waynaxa, carcelan uniformeni, jisk"a ñik"uta khuchhurata, amparanakaparu maquina de escribir apt"ata, akham säna:
  - ¿Kunas machaqäpacha?
  Uka policiajj akham sasaw jaysäna:
  - Jïsa, ukat wali galgo!
  Uka waynax jachtʼasisaw akham säna:
  - Ukampis jupax janiw ukhamakiti! ¡Walikiwa, sillun qunt"asim ukat nayax ñik"utam khuchhuqä!
  Dimkaxa qunt"asitaynawa. Wali jan waliw q"ala jan isinïñaxa. Ukat ukatsti mä jan wali jaqir uñtataw ñikʼutam chʼuqtʼasiraktaxa. Taqi ukanakxat sipansa, clipper ukax mä juk"a ch"amakt"atawa ukat ñik"utax khuchhuqañax wali llakiskañawa. Thixni, ch"iyara ñik"utax pamparuw jaquntatäna. Uka juchañchat waynan botas tʼunjatanakapaw jupanakar taktʼäna. Sapa ñik"utampis jan jiwir almax mä chiqaw sarxaspa ukhamänwa, ukat juk"amp juk"amp librew tukuwaytaxa. Dimkax wali llakitaw jikxatasïna. Jupan nayraqatapanjja, carcelan mä celda ukat juvenil jan wali jaqenakamp tantachasiñaw utjäna.
  Ukampisa, Dimkax janipuniw masinakaparux axsarkänti. Ukat "Pusaq tunk Islas" ukar ch"amanchañ tukuyasax janiw axsarañjamäxiti. Kunas jupax nuwasini. ¿Carcelat kamsaraksnasa?
  ¿Yaqha yantʼäwit kamsaraksnasa? Jupax tunka pusini maranikiwa, taqi jakäwipaw nayrar sartaski.
 Ваша оценка:

Связаться с программистом сайта.

Новые книги авторов СИ, вышедшие из печати:
О.Болдырева "Крадуш. Чужие души" М.Николаев "Вторжение на Землю"

Как попасть в этoт список
Сайт - "Художники" .. || .. Доска об'явлений "Книги"