Рыбаченко Олег Павлович : другие произведения.

. Ataques De CoaliciÓn Antisovieta -3

Самиздат: [Регистрация] [Найти] [Рейтинги] [Обсуждения] [Новинки] [Обзоры] [Помощь|Техвопросы]
Ссылки:


 Ваша оценка:
  • Аннотация:
    Anti-soviet nisqa tantanakuypa awqaqkunam ancha hatun contraofensiva nisqatam qallarirqan. Europa, Japón, Gran Bretaña, EE.UU. nacionkunamanta askha voluntariokunan chay maqanakuykunapi participanku. Chay situacionqa, sut"ita rimaspaqa, ancha sasamanmi tukupushan Soviet ejercitopaq. Ichaqa sumaq sipaskunaqa k"ulluchakuspa, sinchitan maqanakunku chay coalición nisqawan.

  . ATAQUES DE COALICIÓN ANTISOVIETA -3
  ANOTACIÓN
  Anti-soviet nisqa tantanakuypa awqaqkunam ancha hatun contraofensiva nisqatam qallarirqan. Europa, Japón, Gran Bretaña, EE.UU. nacionkunamanta askha voluntariokunan chay maqanakuykunapi participanku. Chay situacionqa, sut"ita rimaspaqa, ancha sasamanmi tukupushan Soviet ejercitopaq. Ichaqa sumaq sipaskunaqa k"ulluchakuspa, sinchitan maqanakunku chay coalición nisqawan.
  . CAPÍTULO No. 1. 1.1
  Anti-soviet nisqa tantanakuypa awqaqkunam ancha hatun contraofensiva nisqatam qallarirqan.
  Yaqa llapan Europa awqaqkunam chay maqanakuykunapi yanapakurqaku, chaynallataqmi Gran Bretaña, EE.UU., América Latina suyukunamanta voluntariokunapas. Chaymi Puka Ejércitopaq imapas ancha mana allin karqa, chaymi hatun chinkachiykunata chaskirqa.
  Hinaspan askha calderakunaman urmaykuyta qallarirqanku, ladonkunamantataq muyuykurqanku.
  Wakin Amerikamanta antawakunapas, kimsa kaq Reich nisqaman manukuywan rantisqa, chay maqanakuykunapipas yanapakurqanmi. Hukninmi Inglaterra nacionmanta voluntariokunaq equiponta apasqa. Estados Unidos nacionmanta tanqueqa 75mm nisqa pistolayoqmi karqan, chay pistolaqa allin balístico nisqayoqmi karqan, yaqa llapa soviético nisqa antawakunamanpas haykuyta atirqanmi, KV nisqa monstruo nisqa antawakunamanpas.
  Kay tanqueqa Lady Armstrongpa sillasqanmi karqan, hinallataq huk equipo sipaskuna. Malanya, Mónica, Gertrude sutiyuq runakuna.
  Gran Bretaña nacionmanta sipaskunan pruebarqanku Estados Unidos nacionmanta M-16 nisqa carroq kallpanta. Hinaspa kunanqa sipaskuna maqachkasqaku.
  Inglés warmikuna q"ala chaki dedoyoqmi huk tanque soviético nisqa mat"inman allinta takaspa p"akirqanku. Gertrude chayta hap'ispa BT-8 nisqapi ancha sumaqllata chuparqan:
  - ¡Hinaspa kayqa ancha chiqanmi!
  Amstrong, kay sipasqa ancha sumaqmi karqan, maqanakuy estilonpas q"oñi karqan.
  Payqa huk yuyaysapa rimayta rimaspanmi nirqa:
  - ¡Wañuy Stalinpa dragonkunaman!
  Hinaspa huk ladumanta, kay maqanakuq sipaskunapas disparanku, hinaspataq q"ala chaki granadakunata wikch"unku. Hinaspapas chaytaqa ruwanku agresivamente, kirunkuta q"alata.
  Ichaqa kantaqmi Komsomol sipaskuna, paykunan hap"ispa takiyta qallarirqanku:
  Komsomol nisqaman kuska hukllawakuspaykuqa,
  Chay sipaskunaqa hunt"aq juramentotan ruwarqanku...
  Kay pachaqa k'anchariq musquy hina kananta,
  Hinaspa karumanta comunismota rikusun!
  
  Chay kawsaymi qori hina paramunqa,
  Hinaspa comunismo nisqapi iñiy kanqa...
  Cheqaqtapunin awqakunata atipasun,
  ¡Millay fascismo nisqa askha runakunata ñut"u allpaman tukuchisun!
  
  Ichaqa manan imapipas estafachu karqan,
  Kay pachaqa puñalpa kantunmi rikurirurqa...
  Puñoq paña ladonmi tukuy hinantinpi kamachikun, .
  ¡Pitaq, yuyaykuy, mana allpayuqchu!
  
  Ichaqa lemanchisqa manan awqakunaman qokuychu,
  Wehrmacht nisqa barcoqa manan qonqoriykuchiwasunchu...
  Exámenes nisqapiqa pichqa gradowanmi pasakun, .
  Hinaspa yachachiqninchikqa ancha yachaysapa Leninmi!
  
  Hitlerta khanman tukuchiyta atisunman,
  Ukhu pachamanta Fuhrer aswan q'oñiña kaptinpas...
  Maqanakuq runaqa kusisqa kusikuykunata qaparin,
  Hinaspa huk tragolla tutayaqtapas phuyukunatapas ch"eqechin!
  
  Ñuqaykuqa Komsomolmanta runakunam kayku hurray nispa qaparispa,
  Lliw pachata rack nisqapi hoqarisun qapariywan...
  Wawakunaqa asikuspankum kusikunku,
  ¡Rusi mamanchikpa hatunchayninpaq!
  
  Hinaspa comunismoqa ancha k'anchariq bandera,
  Mayqintaq yawarpa, granadapa colornin...
  Payqa maqanakuq maqanakuqmi, layqa hina, .
  Hinaspa creeway, Hitlerqa comeuppance nisqatan chaskinqa!
  
  Aypanapaq ch'aqwaymi kanqa,
  Hinaspa sipaskunaqa sumaq kaypi maqanakuyman phawanku...
  Fascismo nisqapa enjambrenqa reparayllam llañuyarun,
  ¡Hinaspapas precursoranchikpa kunkanchikmi waqachkan!
  
  Sumaqchakunaqa q'ala chakillam ñawpaqman kallpanku, .
  Imaraykutaq sipaskuna zapatota necesitanku, manataq necesitankuchu...
  Hinaspa Hitlerta puñunanchiswan takasunchis,
  ¡Amigo kayqa Tayta Llaqtapa hatunchayninpaqmi kanqa!
  
  Arí, Mamanchikpa allinninpaq, santo, .
  Mana hayk'aq musqusqaykutapas ruwasaqku...
  Hinaspapas fascistakunataqa cuchilla hinam barresaqku,
  ¡Kuyapayakusun entregakuq runakunallata!
  
  Rusia nacionpiqa sapa maqanakuqmi huk pesebremanta, .
  ¡Chay waynaqa ametralladorawanmi nacerqan!
  Qamqa wañuchinki chay maldecido Fuhrer - .
  ¡Mama Llaqtanchisraykun mana manchakuspa maqanakunanchis!
  
  Ancha allintam tukuy imatapas ruwasaqku,
  Kuraq runakunapas, qhari wawakunapas maqanakuypiqa kallpasapam...
  Aunque ancha sasa maqanakuy
  Ichaqa creeway, ¡chay sipasqa manan sonsochu!
  
  Payqa orqokunatan atipanman
  Q'ala chakiykiwan granadata wikch'uy...
  Warmi loboqa laq"akun, osotaq qaparin,
  ¡Nazi runakunapaqqa sinchitan vengakuy kanqa!
  
  Tatar ejercitota atiparqayku,
  Paykunaqa ancha riqsisqam otomanokunawan maqanakurqanku...
  Mana iñiqkunaqa manan mat"ipayasqankuman hinachu urmarqanku, .
  ¡Maypichus t"oqyay kasharqan chayllapin ch"in kapurqan!
  
  Maqanakuq runakunaqa huk ayllumantam hamunku
  Maypichus kumunismo nisqap banderan kamachin...
  Ay, kuyasqay amistadniykunam kankichik,
  ¡Fascismo nisqa hatun tanquekunata chinkachiy!
  
  Llapa runam tukuy imatapas aypayta atin
  Tukuy imamanta, wiñaypaq hukllachasqa kachkanchik Mama Llaqtanchikwan...
  Huk remo hinam kuska remayku,
  ¡Comunismo nisqawan maqanakuqkunaqa mana atipay atina kanku!
  
  Cienciaqa huk kutillapim llapa wañuqkunata kawsarichinqa,
  Hinaspa Jesusta munakuypi phawaykachayku...
  Fascista runataqa ñawinpipunim takarqanki, .
  ¡Mana k"umuykuq artewan maqanakuspa!
  Sipaskunaqa yuyaywanmi compañeronkupa hawanman puriqku, chayqa ancha sumaqmi karqa.
  Hinaspa sipaskunaqa q"ala chaki ancha kallpasapa rikch"akunku.
  Ichaqa maqanakuyqa hinallam kachkan. Hinaspa kunanqa alemankuna Brest llaqtata muyurichkanku, chaymi maqanakuyqa chay fortalezapi ruwakuchkan.
  Hitler, nisqankuman hina, maqanakushan. Hinaspa chaymanta Churchillwan kikinkumanta huñunakuyninku ruwakurqa. Hinaspa París llaqtapi. Imaynan, ¿manachu tiempo chayamun aswan determinacionta rikuchinapaq bolcheviquekunawan maqanakuypi? Hinaspapas manan equipokunallawanchu, aswanpas tropakunawanpas.
  Hinaspapas cheqaqtapunin Churchillqa URSS nacionwan guerrata declarananpaq decidikurqan. Ichaqa chaywan cambianankupaqmi Rusia nacionpa norte lawninpi wakin regionkunaqa Gran Bretaña nacionman rinanku. Chaymantataq rimanakuyqa rimarqan coloniakunamanta, Francia nacionpa destinonmantawan. Imaynan, ¿manachu tiempo chayamun thak kay rimanakuy ruwanapaq?
  Chaymantapas, formalmente Kimsa kaq Reichqa manam imatapas hapirqachu francés, belga, holandés runakunamanta. Chhaynaqa, ¿ima nisunmantaq kaymanta?
  Ichapas mañakuyniykikunata moderanayki? URSS hatunmi, llapa territoriokunapaqpas suficientem.
  Hitlerqa flexibilidad nisqatan rikuchirqan. Chaymantapas judío runakunaq derechonmanta llapa hark"akuykunatan chay ratopacha chinkachirqanku. Hinaspa kayqa Occidente lawpi ancha allinpaq hapisqa karqa. Hinaspa astawanqa Gran Bretaña nacionpi. Hinaspa, chiqapmi, llachpaykurqanchik tecnología nisqamanta. Payqa sut"itan chinkapusharqan. Astawanraqmi tanquekuna. Hinaspa chaymantaqa aychaykunata kallpachanay karqan.
  Kaytam industrialistakuna chiqaptapuni ruwarqaku. Chaykamaqa, awqanakuyqa purichkarqa, en general, aswanqa coaliciónpa favorninpi.
  Chay unidades avanzadas nisqakunaqa Baranovichi llaqtamanmi pakirunkuña. Hinaspa chaypi precursor waynakuna paykunawan maqanakurqanku. Puka corbatawan, cortocircuitowan ima lloqsimurqanku, hinaspan trincherakunaman phawarirqanku, q"ala, pisi polvoyoq wawakunaq talonninkuta llimp"ispa.
  Hinaspapas chiqapmi takiyta qallarirqaku;
  Hinaspapas hanaq pachapi mikuq lobo uñataqmi kani,
  Bandidokunapa thuñiyninqa rit'i hinam...
  Hinaspa creeway, manan necesitankichu aswan allintaqa,
  ¡Imaynatataq Hitlerta templopi k"irisunman!
  
  Hinallataqmi puka nacenayki, .
  Nazikunata chinkachinapaq...
  Iñiway, premioqa chayamuwanqa,
  ¡Mamaqa churinmantam orgulloso kanqa!
  
  Fuhrerpa bedlamnintam chinkachisaq,
  Nazikunatan ñut'u allpaman tukuchisaq...
  Creenitaqmi Tukuy-atiyniyoq Dios almayta qespichinanta,
  ¡Hinaspa chay askha runakunata espadawan ñut"uychis!
  
  Hatun Rusiyay, .
  Llapa runata atipayta atiqmi kanki...
  Hinaspapas Jesusqa maqanakuq-mesiasmi,
  ¡Tayta Llaqta hatunchaypaq!
  
  Munakuywanmi honrani, Rodta riqsini, .
  Payqa Ancha Hatun Dios kasqanrayku...
  Traicionaqkunam sinchita muchuchisqa kanku, .
  Hinaspapas chay maqanakuq silabaqa manchakuypaqmi!
  
  Ch'uya Rusiyap maqanakuqninmi kayku,
  Krauts nisqakunata atipayta atiq...
  Chakrakunaqa llapanmi qoriwan llusisqa kasqa.
  ¡A nisqawanmi examenkunata pasasaqku!
  
  Runakuna ukhupiqa manan aswan kallpayoq iñiyqa kanchu,
  Nativonchis hatun comunismoman...
  Kawsaq libre kayta apamun
  Hinaspa millay fascismota chinkachin!
  
  Quyllurkunamanta aswan patamanmi suyuta hoqarisunchik,
  Tiksimuyuntinpa uma llaqtanqa Moskwa...
  Rusia mamapa hatunchayninpaq,
  ¡Tukukuykamam maqanakusaqku!
  
  Soldadotaqa manam pipas harkanmanchu
  Hinaspa Berlín llaqtaman chayasunchik...
  Purisunchik, puririsunchik, formacionpi, .
  ¡Fascista banderata bayonetawan llik'isunchik!
  
  Avionniykuqa q"oñi
  Chay equipoqa atiyniyoqmi, huñusqataqmi...
  Maqanakuypi mana atipay atina pilotokuna, .
  Hinaspa francotiradorqa lentepi tupan!
  
  Hitlerta aswan kallpawan maqay
  Tigreqa manam nazikunata qispichinqachu...
  Ama yanqa rimaychu
  ¡Llapan pruebatan pasasaqku phalaq colorkunawan!
  
  Achkatam haypayta atin
  Chiqaptam atipachwan...
  Creeway, hatun recursoyoqmi kayku,
  Hinaspapas ¡cheqaqtapunin kirukunapi saruyta atinki!
  
  Pisi rimayllapi, waynaqa q"ala chaki, .
  Krauts nisqakunata sinchita maqay.
  Hinaspa Fuhrer runaqa kutichipuyta chaskirqan,
  ¡Hitlermi chay maqanakuyta ch"uya maqanakuyman wayrachirqan!
  Ichaqa Alemania runakunaqa Baranovichitam hapirurqaku. Hinaspa kunanqa tropankuqa sur lawmantam Slutsk llaqtaman astakuchkankuña. Chaypiqa Puka Awqaq Sunturpa kallpasapa wasim kan, kikin Zhukovtaq huk kuti chaypi karqan. Hinaspa kayqa ninanchikmi serio defensiva linea nispa.
  Hinaspapas Rumania nacionpin pachak waranqa soviético soldadokuna entregakurqanku, chaypin tarikurqanku huk caldera ukhupi. Hinaspa kayqa chiqapmi hatun maqay Puka Ejércitopaq.
  Kaypiqa manañam chayna facilchu kutirispa kutiriyqa.
  Chay maqanakuykunapiqa Rumania runakunapas, Hungría runakunapas allin maqanakuqmi kasqankuta rikuchirqanku. Chaymantapas, Bulgaria runakunaqa k"ulluchakuspan maqanakurqanku. Hinaspapas croatakunapas allin kayninpin kashanku. Imaynatataq Stalinpaq mana allintachu rirqan diplomaciawan. Hinaspa sapallan lobollaña rikurirurqa. Hinaspa Hitler qonqayllamanta rimayta qallarirqan democraciamanta. Chayqa, ninku, payqa kacharichiypaqmi, llapa suyukunaq, llaqtakunaq kaqlla kayninpaq, hinallataqmi apamun Rusia Soviéticata kacharichiyta estalinismoq, bolchevismoq dictaduranmanta. Hinaspa kayqa, chiqapmi, karqan huk q"otukuq política nisqapi.
  Finlandia-Suwis awqaqkuna Vyborg llaqtata hap'ispa Suwit Huñup unidadninkunata kuchurqan, huk kaldatapas kamaspa. Wichay ladomanta Leningrad llaqtamanmi huk amenaza hatarirqan. Hinaspa kayqa ajedrezpi sinchi ruwayman tukupunña.
  Hinaspa kunanqa Gran Bretaña nacionmanta barcokuna Murmansk llaqtata lamar-qochamanta hark"arqanku. Hinaspapas Soviet Unionpa flotanmanmi dispararqanku.
  Arí, maqanakuykunaqa aswan hatunraqmi kapurqan.
  Komsomol sipaskunaqa k"ulluchakuspa, phiñasqa maqanakunku, q"ala chakiwan granadakunata wikch"unku, kaq pachallapitaqmi takinku;
  Komsomol sipaskunaqa Pachamamap kachinmi, .
  Ukhu pachaq mineralnin hinallataq nina rawran hinan kanchis.
  Chiqapmi, wiñarqanchikmi heroico ruwaykunaman,
  ¡Ñoqaykuwantaqmi kashan Santo Espada, Wiraqochaq Espiritun!
  
  Ancha mana manchakuspa maqanakuyta munayku,
  Sipaskuna, paykunan universota espaciowan hunt"achinku...
  Rusiyap ejercitonqa mana atipay atina,
  ¡Pasiónniykiwan, sapa kuti maqanakuypi!
  
  Ch'uya Mamanchis hatunchaypaq,
  Huk maqanakuq avionmi hanaq pachapi sallqa hina muyurishan...
  Ñuqaqa Komsomolmanta kaqmi kani, q"ala chakitaqmi kallpani.
  ¡Chay charcokunata tapasqa hielota salpicaspa!
  
  Sipaskunaqa manam awqaqa manchachikunmanchu, .
  Paykunaqa llapa awqa misilkunatam chinkachinku...
  Yawar suwaqa manam uyanta qawachiwasunchu,
  ¡Hazañas nisqakunan hatunchasqa kanqa harawikunapi!
  
  Fascismo nisqa llaqtayta atacarqan, .
  Payqa ancha manchakuypaq hinaspa insidioso invadirqa...
  Jesusta Stalintapas munakuni,
  ¡Komsomolpi kaq runakunaqa Dioswanmi hukllachasqa kachkanku!
  
  Q"ala chakilla rit"iq chawpinta phawayku, .
  Dashing, usqaylla abejakuna hina...
  Ñuqaykuqa chiri killapa, chiri killapa ususinkunam kayku,
  ¡Kawsayqa sipasta rumiyachirun!
  
  Disparanapaq pachañam, chaymi kichay fuego, .
  Ñuqaykuqa chiqanmi kayku hinaspa wiñaypaq sumaq...
  Hinaspa ñawiypipuni takawarqanku, manan cejaypichu,
  ¡Aceromanta, chaytam sutichanku colectivo nispa!
  
  Redutanchisqa manan atipanmanchu fascismo nisqataqa,
  Hinaspa chay voluntadqa aswan kallpasapa titanio duraderomanta...
  Consuelota tarisunmanmi Tayta Llaqtapi,
  Hinaspapas chay tirano Fuhrertapas urmachiy!
  
  Creeway, Tigreqa ancha kallpasapa tanquem.
  Payqa karuta hinaspa chiqaptam disparan...
  Kunanqa manan sonso pukllaykunapaq tiempochu,
  ¡Millay Cain hamusqanrayku!
  
  Chiri, ruphay, .
  Hinaspa asikuspa maqanakunku huk loco hordawan...
  Chay wichqasqa osoqa sinchitan phiñakurqan,
  ¡Atoqpa almanqa manam llakipayaq payasochu!
  
  Creeni Komsomolpi kaqkuna atipanankuta,
  Hinaspa quyllurkunamanta aswan hawaman llaqtankuta hoqarinqaku...
  Senderismota qallarirqayku octubre killamanta, 2006 watapi.
  Hinaspa kunan punchaw Jesuspa Sutin ñuqanchikwan kachkan!
  
  Llaqtayta anchata munakuni,
  Payqa llapa runamanmi k'anchariq k'ancharin...
  Tayta Llaqtataqa manam huk rublo qullqiwanpas suwanqakuchu,
  ¡Kuraq runakunapas, wawakunapas kusisqa asikunku!
  
  Kusikunapaqmi llapa runakunapaq Soviet pachapi tiyayqa,
  Tukuy imapas chaymantaqa facilmi hinaspapas sumaqllañam...
  Suerteqa ama q'aytunta p'akichuchun,
  Ichaqa Fuhrer runaqa yanqapaqmi siminta churarqan!
  
  Ñuqaqa Komsomolmanta kaqmi kani q'ala chaki kallpaq,
  Chay chiri rinriykita k"uyuykuchkaptinpas...
  Hinaspa awqapi confiay, manan kanchu uray ñan rikuypi,
  ¡Pitaq apaspa chinkachiyta munan!
  
  Mama Llaqtapaqqa manañam aswan sumaq rimaykuna kanchu, .
  Banderaqa pukallañam, rayokunapi yawarpas kancharichkanmanpas hina.
  Manan asnokunamantapas aswan kasukuqchu kasun,
  ¡Creeni mayo killapi pisi tiempollamanta victoria hamunanta!
  
  Q"ala chaki sipaskunaqa Berlín llaqtanta pasanqaku,
  Asfaltopi dedokunapa marcankunatam saqinqaku.
  Runakunapaq sunquchayta qunqarunchik,
  ¡Hinaspapas guanteskunaqa manan allinchu guerrapi!
  
  Hinaspa maqanakuy kanqa, kay maqanakuy qallarichun.
  ¡Fritz nisqakunaqa tukuy imatan ch"eqechinqa t"aqa t"aqaman!
  Tayta Pachaqa wiñaypaqmi qanwan kuska soldado,
  Mana yachanchu imachus AWOL kasqanmanta!
  
  Wañusqakunata khuyapayani, kayqa llapa runapaqmi llakikuy,
  Ichaqa ama ruskunata qonqoriykuchiychu.
  Sam Kraut familiaman entregakuptinpas,
  Ichaqa hatun guru Leninmi ñuqaykupa laduykupi kachkan!
  
  Huk kutillapim insigniatapas cruztapas churakuni,
  Comunismo nisqapin kashani, cristiano religionpipas iñini...
  Guerra, creeway runakuna, manan peliculachu, .
  ¡Pata Pacha mamanchikmi, manam Khanatechu!
  
  Tukuy-atiyniyoq Dios phuyu ukhupi hamuqtin.
  Llapan wañusqakunan kawsarimunqaku k'anchariq uyapi...
  Runakunaqa musquyninkupim Tayta Diosta kuyarqaku.
  ¡Jesus uma llaqtata kamaq kasqanrayku!
  
  Kaypiqa llapa runata kusichisunman,
  Tukuy hatun Rusia universopi.
  Mayqen plebeopas compañeron hina kaqtinqa,
  Hinaspapas universopi aswan hatun kaqmi Kamasqa!
  
  Tukuy-atiyniyoq Cristotan abrazayta munani,
  Awqaykikunaq ñawpaqenpi mana hayk"aqpas thuñikunaykipaq...
  Mamallakta Stalinmi taytanpa rantinpi churarka,
  Hinaspa Leninpas wiñaypaqmi ñuqaykuwan kanqa!
  Kay takikunam kaypi, manam aswan asikunapaq hinachu niyta. Japón nacionqa aswan askha kallpachaq soldadokunatan Lejano Oriente nisqapi maqanakuyman wikch"urqan. Infantería nisqapas, llampu tanquekunapas achkallañam ñawpaqman rirqaku. Hirohitoqa kamachirqanmi Vladivostok llaqtata usqhaylla apanankupaq. Hinaspa Japon runakunaqa sapa kutim yaykumurqaku. Maqanakuykunapiqa, llampu tanquenku Chikhaqa allin allinmi hinaspa pasaypaq hina rikurirqa. Hinaspapas payqa sapaqchasqa karqan maniobrabilidad nisqawan, movilidad nisqawan ima.
  Yamamoto, Nihun almirante, URSS-ta hark'arqan Pacífico mama quchamanta, ancha allintataq. Hinaspapas kaypiqa manan ancha yanapay kanchu.
  Wayrapiqa samuraikunaqa kallpasapam. Aviaciónninkuqa achkam, maqanakuqninkupas, astawanqa Ceros nisqakunaqa ancha kuyukuqmi, maniobrakuqmi. Hinaspapas manan cheqaqtapunichu paykunaq contranpi riyta atiwaq. Kayqa chiqap, maqanakuy aviación nisqap impaktunmi.
  Hinaspa japoneskuna allin asyuq kanku.
  Sovietkunapas maqanakuqmi kanku. Ejemplopaq, avionta manejaq Anastasia Vedmakova sutiyoq warmin. Ancha maqanakuq sumaq. Payqa sapa kutim q"ala chaki maqanakun, hinaspa bikinillapi, chaymi wakin trumpetakunata qun. Kayqa chiqaptam necesitasqanchik sipas. Hinaspa sichus hap"in hinaspa maqanakuypi takikun pulmonpa hawanpi;
  Kayna tiempokunapim nacerqa
  Llapa runam internetniyuq computadorayuq...
  Mamallaktaka t'ikarishpa wiñarishpa, .
  Hinaspapas yaqapaschá mana ima sasachakuypas kanchu chay sipaswan!
  
  Ichaqa iskay chunka sigloqa ancha ch"aqwayniyoq siglon,
  Chay nina urquqa timpuspanmi ruphaykamun...
  Sapa runataqmi millay,
  Hinaspa sumaq sonqo, piqpa llaqtanta representaspa!
  
  Hinaspa sipasqa chayman chayanan,
  Kay hina pachakunapi, mana ñawi ch"ipiykuspa...
  Millay suwa atipaptinqa,
  Hinaspapas ¡huk kutillapin sasachakuykunata allichayta munani!
  
  Yaqapaschá chay sipasqa mana suerteyoq karqan ñoqapaq,
  Ñawpaqpi q'ala chaki tarikurqani...
  Boteqa p"akikurqan, remota reqsiy, .
  Hinaspa creeway, ¡kawsayqa manan miel hinachu rikch"akurqan!
  
  Chay pruebakunaqa huk kutillapin puririrqan,
  Yawarsapa, millay, ima...
  Hinaspapas cerokunalla kanman hinam - .
  Ichaqa, ¡iñiywan Señorpa Sutinta hatunchasun!
  
  Tayta Llaqtata amachayta atisun,
  Awqa mana yuyayniyuq q'otuywan hunt'a kaptinpas...
  Kay chakuq runaqa pukllayman tukuchiwanchik, .
  Fascismo nisqap mesanman - millay suyuman!
  
  Mama Llaqtapaq hatariy, awqa
  ¡Maqanakuychik sagrado Rus' nisqaykirayku!
  Falcon hina valorwan phaway, .
  ¡Laqhayaqpa rantinpitaqmi hamunqa reinoq k"anchaynin!
  
  Tayta Llaqtataqa aswan kallpayuqta ruwasaqku
  Llapan caballerokuna chayna hatunkaray runakunam...
  Hinan phiñasqa millay runaqa infiernoman ripunqa,
  Hinaspa wiñaypaq hukllachasqa kanchik Mama Llaqtanchikwan!
  
  Creeway, manan facilchu sipaspaqqa,
  Q'ala chaki kallpan chay sinchi rit'ikunaq chawpinta...
  Lliw pachaqa allin takyasqa tamizmi, .
  Hinaspa verdugo kamachin - ¡chay malyuta kallpasapa!
  
  Ichaqa creeway, manan saqerqanichu, .
  Hinaspa Fritz nisqa carrota fusilwan balearqan...
  Chay q"ala chaki q"opataqa chakiwanmi sarurqanku,
  ¡Hinaspa sipaspa kunkanqa anchata t"oqyashan!
  
  Payqa querubin hinam asikun
  Hinaspa Krautkunata chinkachin pukllanakuna hina...
  Yachay Rusia llaqta runakunaqa mana atipay atina kasqankuta,
  ¡Tanquekunatapas, aceromanta pistolakunatapas kapuwanchikmi!
  
  Mana manchakuq sipasmi ninata umallin, .
  Hinaspa phiñasqa wañuchin fascistakunata...
  Kaypiqa ejercitonchismi caballo hina phawaykachashan,
  ¡Manan aswan kallpasapa pukakunaqa kanchu!
  
  Hinaptinmi sipasqa Komsomol nisqaman hukllawakururqa,
  Hinaspa comunistakunaq sullk"a wawqenman tukupurqan...
  Supay Hitlerta chatarraman kachasun,
  ¡Llapa fascistakunaq ataúdninpi cruzta churasun!
  
  Mama Llaqtapaq sunqunchikta qusunchik,
  Hinaspa chayman chiqanmanta almanchista churasun...
  Achka kallpayuqmi kanchik,
  Hinaspapas ¡Manapas Komsomol kamachikuykunata sarunchasaqchu hina!
  
  Huk sipasmi q"ala chaki Berlin llaqtaman haykunqa,
  Hinaspa rosarioqa Reichstag nisqapi huk marcata saqenqa...
  Fuhrerqa uyanta takasqa kanqa, .
  ¡Ichaqa manan yachanchischu papelpi premiota!
  
  Hinaspapas valorniyoq fiestata ruwasaqku,
  Chaytataq harawiqkunapas mana willayta atinkuchu...
  Llamkayqa aswan hatun clasellam, .
  ¡Tukuy heroico ruwaykunan takikun!
  
  WAWANKUNA FUERZAS ESPECIALES CONTRA EXTRAJERORES Y CORTES
  ANOTACIÓN
  Eduard Sturgeonpa pusasqan wayna awqaqkunam awqaqkunap awqaq suyunwan maqanakunku, ñawpaqtaqa Ciclos nisqawan. Ichaqa, chaymantaqa chay mana manchakuq waynaqa indiomanmi tukunan, hinaspa diosakunawan kuska Cortezpa ejercitonwan maqanakun, payqa maya atiyta atipayta munan!
  . CAPÍTULO No. 1. 1.1
  Unidad de fuerzas especiales infantiles nisqamanta wayna maqanakuqkunaqa mana manchakuspan maqanakurqanku. Ichaqa huk kuskan kallpayoq campo qhepapin yaqa mana wañunankupaq chansayoqchu karqanku. Ichaqa chay atacaq bicicletakunan hatun dañota ruwarqanku, cheqaqtapunin vaporninku tukupurqanku. Chaymi kaypiqa discutiwaqraq pichus cheqaq heroe kasqanmanta.
  Ichaqa tributotan qonanchis, traje de combateyoq qhari wawakuna, warmi wawakunapas allintan dispararqanku. Computadorakunapi pukllayqa mana yanqapaqchu kasqanta yuyaykurqanku, paykunaqa sumaq maqanakuqlla karqanku.
  Adala sutiyoq warmin Edikpa paña makinta disparasharqan, paymi chay botata wawanpa chakinmanta wikch"uykusqa. Hinaspapas huk kunturpa yachaysapa kayninwanmi ñawpaqman riq awqanman achka amapola muhukunata wischuykurqa.
  Chay wayna kamachikuqmi umanwan nirqa:
  - ¡Kayqa allinmi, nisunman, chinkachinapaq presentasqa! Ichaqa aswan allinmi kanman huk castilloman atacasqankupi chayta utilizayqa.
  Adalaqa lógicamente nisqa:
  -Mana tukukuq suministro de sorpresayuqmi kanki. Chaymi mana llapa tarjetakunachu hap"inapaq hina kashan. Hinaspa trumpetamanta hap"ipakuypas mana allin yuyaymi!
  Hinaspa chinkachiypa huch"uy amapola muhukunan Ciclokunata tuparqan, hatun maqanakuq runakunata huch"uy, llik"isqa t"aqakunaman llik"ispa. Kaypim chinkachiy qallarirqa.
  Sipasqa warma chakinta takaspa qaqchaparqa:
  Ciclokuna atipaymi suyachkan, ñuqaqa iñini
  Musuq takikunatam chaskisun...
  Manam animalpa kamachinmanqa qukusaqchu.
  ¡Maqanakuypi aswan hatun claseta rikuchisqayki!
  Lloq"e ladomanta maqanakuq waynaqa asirikuspan repararqan:
  - ¿Imaraykutaq mana makiykiwanchu wikch"urqanki, aswanqa chakiykiwan?
  Adalaqa asikuspa kutichisqa:
  - Hinaspa aswan kusikuymi kay hinaqa!
  Edikqa umanwanmi nirqa:
  - Arí, mayqin sonsopas makinwan wischuyta atin, ichaqa chakiwan kallpachakuy!
  Wawakunaqa huk kunkalla qaparirqanku:
  - K'anchay maqanakuqkunapaq hatunchay, .
  Gloria k'anchariq Mama Llaqtayman...
  Ruwasqanchikkunam takisqa kanqa,
  ¡Ganaymi aswan hatun meta!
  Ciclokunaqa, chiqapmi, hatun dañota chaskispanku, kutiriyta qallarirqaku. Ichaqa perqakunaqa yapamantan hatarirqan. Hinaspa musuq carrokuna astakurqaku. Chaykunaqa pistakunapi llañuyachisqa pirámidekunamanmi rikchakurqa, hatun sayayniyuqtaqmi karqa troncoyuq.
  Wawakunapa fuerzas especiales nisqapi tropakuna rayo pistolakunawan paykunaman disparaptinkum yaqa mana ima mana allintapas ruwarqakuchu. Chay vigakunaqa aceromanta ruwasqa armaduramantan saltarqan.
  Huknin sipasmi qaparirqa:
  - ¡Kaypi huk asichikuq awqapaq! Hinaspapas otaq huk entero avalancha de bromistaspas!
  Chay maqanakuq waynaqa qaparisqa:
  - ¡Aswan allinmi sayasqa wañuy, qunqurchaki kawsanamantaqa! Ñam presochasqaña karqani hinaspam electricidadwan chocawarqaku, chaymi qalluymanta talonkama lliw cuerpoypi choquekunata apachirqaku. Hinaspapas ancha onqosqa kasqanraykun wañuyqa aswan allin!
  Chay sipasqa umanwanmi nirqa:
  - Arí, ¡ñuqatapas ñak"arichiwarqankun! Astawanpis, juk sofisticado nisqapi, gravedad variable nisqawan, pulsante mana llasayninwan ima. Hinaspapas anchatan nanawan, manataqmi ima rastrotapas saqenchu, aswanpas millay mosqoykunatallan!
  Bueno, piensani mana wañuq hinaspa hatun kamachiqninchik imatapas hamutanqa!
  Edikqa yuraq umantapas umanwanmi rimarirqa, hinaspam kamachirqa:
  - Kunanqa wayqeykuna, siminkita cosquillas hinaspa estornuda!
  Adala, kay experienciayuq maqanakuq sipas, musphasqa tapusqa:
  - ¿Imaraykutaq kayri?
  Chay wayna kamachikuqtaq mana manchakuspa kutichisqa:
  - ¡Qhawanki ima efecton kanqa!
  Wawa maqanakuq runakunaqa manan ch"aqwarqankuchu. Chaymi munay wawankuq siminkuta hapispanku uchuy puñalkunapa puntanwan cosquillas. Hinallataq imaynatas hap"ispa estornukunqaku chayta.
  Chay pachaqa huk kutillapim khatatatarqa. Hinaspa achka filo puntayuq runtukuna hanaqmanta paramurqa. Paykunaqa pirámide nisqa tanquekunamanmi urmaykurqaku. Hinaspa agujakunawan erizo hina toqyachirqaku. Hinaspa hatun monstruokuna sayarurqaku.
  Edikqa umanwanmi nirqa:
  - Kunanqa apaspa takisunchik!
  Hinaspa fuerzas especiales de niños nisqamanta soldadokuna hap"ispa kusikuywan takirqanku;
  Princesay, t"ika kanki
  ¡Diospa huertanpi chispiq!
  Qawasqaykiqa musuq wayra hinam
  ¡Ukhu pachaq nina rawrayninta chinkachiy!
    
  Sipaspa kuyakuyninqa sagrado
  Heroeq espadan, honorwan hap"ipakuspa!
  Wayra mayupi yawarta hich'asaq
  ¡Wiñaypaqmi qanwan kuska angel kasaq!
    
  Pakallapi musquymi rawrachiwarqa
  Imahinayki, misk"i q"apay!
  Tiqsimuyu kamaqpa siq'isqan karqanki
  ¡Llapa millay kamachikunaqa manan qhellichanqakuchu!
    
  Hanaq pachallapi atikuq
  ¡Destinoqa munakuqkunata hukllachanqa!
  Ichaqa manan Diosqa saqewasunchu ñut'u allpaman tukunanchista
  ¡T"aqanakuywan rumiyachisqa sonqokunaq hukllachakuynintan hukllachanqa!
  Chayna admirakuypaq hinaspa hatun rimaykuna qipatam huk milagro pasarqa. Huk entero armada piramidal tanquekuna t"ikaq cascada hina t"ikakuna. Hinaspapas chay sumaq t"ikakunaqa sumaqllañan kapurqan. Hinaspa wiñayta qallarirqanku mancharisqa hinallataq mana iñiy atina, wayra-para kallpawan. Hinaspa ancha sumaqllaña lluqsirqa.
  Adalaqa chay wayna comandanteq uyanta much"aykuspan repararqan:
  - ¡Qanqa sapallan sumaq kaymi kanki!
  Edikqa asirikuspanmi umanwan nirqa:
  - ¡Tecnógico!
  Chay maqanakuq waynaqa qaparisqa:
  - Allinmi, kunanqa ataca! ¡Huk maqallawan awqanchikkunata ñut'usun!
  Chay wayna kamachikuqmi hark"akurqan:
  - Manam! Nishu tempranoraqmi. Ñawpaqtaqa ñawpaq aventuraykunata qhawanayki tiyan. Chaypiqa mana ñawpaq nanotecnologías nisqawanmi ruwanayku karqan, kayqa, reparananchismi, ¡ancha sasa!
  Adalaqa asirikuspan repararqan:
  - Chiqapmi, entiendeni mana tecnologia kaptinqa aswan sasa kasqanmanta. Ichaqa qan hina waynaqa, yuyaykuni, ima sasachakuytapas allichanqa.
  Edikqa qullqi kunkanpi akllasqa mama qucha perlakuna hina llimp"iyuq asirikuspa takirqa:
  Llapa sasachakuyninchikkunata mana allichayta atispanchikpas,
  ¡Mana llapan sasachakuykunata allichaspa!
  Ichaqa llapallankum aswan kusisqa kanqaku
  ¡Llapallankum aswan kusirikunqaku!
  Chay qhepamanmi waynaqa hologramata llank"achirqan. Wawakunapa fuerzas especiales nisqakunam upallarurqaku.
  Qhari wawakunaq, warmi wawakunaq zafiro, esmeralda ñawinkunan chay qhawanata mikhurqan.
  Bueno, chay wayna, universopi imaymana cheqaskunapi kashaspa aswan askhata rikuchiq, manaraq chay hina poqosqa kashaqtin. Hinaspa kaymi karqan Mosoq Pachapi Chawpi pachaq pachan, ima clase alternativa historiapas, nisunman, Pachamama planetamanta.
  Kay casopiqa, Edik indio waynaman tukupusqanmi rikuchikurqan, huk destacamento de uya uyayoq embuscada nisqapi qatispa. Payqa cortocircuitopin kashan, q"ala chaki, mocasines nisqakunalla hark"akusqanrayku, ichaqa umanmanta chaki chakikama colorniyoq dibujokunawan pintasqa. Manchakuypaq tatuajekunapi wawaq uyanta dragónkunawan, angelkunawan espadakunawan.
  Chayna dibujokunaqa mana indiokunapaq hinachu kanman chaypas. Ichaqa waranqa waranqa aventurakunapi, viajekunapipas, destinoqa manan Ediktaqa maymanpas aparqanchu. Tukuy pachakuna, planetakuna, pachakuna ima, chaqrusqa, chaqrusqa, hukllawasqa imamanpas, huk llañu bola hina.
  Paypa ladonpin kashan huk aychasapa sipas, ancho caderayoq, q"ala, muyu, seductora talonninkuna yaqa siminpa uranpi. Imaraykupas, chay maqanakuq warmiqa, indio kanan chaypas, chukchasapam. Yaqa mana ima p"achayuqchu, bikini conjuntomanta bragasllata, hunt"a sinqanpi perlas q"aytuyuq.
  Muyuriqtinmi Edwardqa rikurqan huk sumaq uyata, valorniyoq chukchayoq, hatun, ichaqa allin formayoq ñuñuyoq. Chay maqanakuqpa makinkunaqa aychasapam, qaranpas chukulata, chaymi yuraq chukchanwan kuskachasqa, pisilla llachpay q"illuwan, utaq aswan allinta nisunman, quri polenwan, maldito sumaq rikchayniyuqmi.
  Rubia maqanakuqmi ichaqa mancharisqallaña susurqun:
  - Q"illu uyayuqkunaqa kaymanmi hamuchkanku, ¡ay wayna-umalliq Pukyu!
  Imapas chay wayna maqanakuqta aycha ladoman toqyachirqan... Edwardqa kuyurispan rikurqan huk elegante, q"ala chaki, sipas hina chaki. Hinallataq aychasapa hinaspa kallpasapa. Hinaspa chaymanta kikin señora nina hina puka chukchayuq. Chayna sumaq kaymi kaypiqa lluqsirqa. Huk miel rubio hinaspa huk puka chukcha, iskayninku yaqa q"ala, aychasapa hinaspa atlético. Mana maqanakuq runakunachu, aswanpas arcoyoq dioskuna.
  Edwardqa allintan ñawpaqta hukninta abrazarqan, chaymantataq huknin sipaspa chakinta. Paykunaqa kusisqallañam ronronarqaku, misikunatapas abrazasqa hina. Bueno, chayqa allinmi, normal warmiqa manan p"enqakunanchu qhari acariciakunamanta. Mana chayqa, imaymana llamiy sonqo runakunan askhayapun, paykunaqa listoñan kashanku pisillatapas acaricianankupaq otaq coqueteanankupaq demandanankupaq. Ichaqa naturalmi huk qari sumaq sipasta, otaq iskay sipaskunatapas huk kutillapi abrazayta hinaspa acariciayta munayninqa.
  Chiqapmi, cuerpopiqa wawam, ichaqa allin machuñam, watakunapipas yuyariyninpipas allin kuraqñam, chaymi...
  Cheqaqtapunin Edwardqa ancha aychasapa ichaqa pukllaq, munakuq kallpasapa warmikunata, kallpasapa wawakunata wachakuq.
  Ichaqa chaymanta nina hina sumaq kayqa Edwardman huk señalta quykurqa siminwan - ¡congelar! ¡Awqaqa pisi tiempollamantan rikhurimunqa!
  Chiqapmi, sachapa kantunpi huk destacamento rikurirqa... Wow, coronel de fuerzas especiales nisqa mana chayta suyasqachu. Manan, kaykunaqa manan trollkunachu karqanku ni imapipas, nitaq gnomekunachu - allin normal runakuna, ichaqa... Chawpi pacha armadurapi, hatun mosquetekunawan, runa mikhuq k"aspikuna hina, hinallataq suni espadakunawan. Kay llapa ejercitoqa imapas sinchi mana cheqaq hinallataq surreal nisqa hinatan qorqan. Hinaspa ancha arcaico. Chaypachallapitaqmi, mana nishutachu chaypas, askha kasqanwanmi t"aqasqa karqan. Aswan achka caballerokunam caballokunapi hinaspa llasa armadurayuq lluqsirqaku. De paso, llañu uyayuq, sinchi exageracion - uyankuqa bronceado, yana, barbankupas yana.
  Kikin puka chukchayuq maqanakuq-supaymi kutichirqan Edwardpa qallunmanta urmananpaq listo tapuyta:
  - Kaymi Cortezpa destacamento español. Ama manchakuychu, tawa pachakllam kanku, manaraqmi tiempoyuqchu kanku chay llaqtapi indiokunawan huntasqa kanankupaq.
  Chay maqanakuq waynaqa silbakuspa kutichispa susuykusqa:
  - Munay... ¿Haykataq kanchik?
  Kay kutipiqa miel rubioqa kutichisqa:
  - ¡Qanwanqa pichqa kanqa! - Hinaspa Edikpa pantasqa qhawariyninta hap"ispa, nispas yapaykurqan. - ¡Aswan chiqan yupay, pentagrama!
  Chay wayna maqanakuq runaqa pisillata khatatatasqa. Fuerzakunaq equilibrion, yupaymanta rimaspaqa, sut"inmi mana paykunaq favorninpichu kashan. Hinaspa aswan allinqa, manan kanchu blaster nisqakuna, manan kanchu campo de fuerza, nitaq granadas antimateria nisqapas. Hinaspa kayqa manchakuypaqmi. Ejemplopaq, huk hiperblaster nisqawanmi huk minutollapi huk escuadrón enterota kuchuwaq Hiroshima llaqtaman wischusqa chunka bomba atómica nisqakunaq kallpan kacharisqa kanman.
  Puka chukchayuq supayqa Edwardta yuyarichiyta necesariota tarirqan:
  - Arcoyuqmi kanki, yaw umalliq... Kamachisqayman hinam ninata kicharinki!
  Chay rubioqa kaytan repararqan:
  - Chay waynaqa q"ala chaki, hinaspapas nishuta modesto p"achayoq, kayqa manan ordenchu hatun umalliqpaq, kunan manaña ejercitoyoqña kaqtinpas. - Sipasqa q"ala chaki dedonkunata ñit"iykusqa. Hinaspa imapas cambiarqan, Edwardtaq yuyaykurqan imapas manaña kaqllachu kashasqanmanta.
  Chay maqanakuq waynaqa yapamantan kunanqa pay kikinman yuyayta aysarisqa. Payqa, chiqaptaqa, cinturankama q"ala, ichaqa búfalo pantalonwan, joyayuq mocasinekunawan ima. Umapiqa huk coronam kachkan, chaymantam kimsa plumakuna lluqsimun. Manan, manan halcónkunachu, aswanpas kay pachapi ima clase mana cambiaq pisqupas.
  Kikin kurkuqa aswan riqsisqa hinaspa hatun aychakunapim rikurirun, Edwardqa sapa kutim sapaqchasqa karqa allin aycha wiñasqanwan, ichaqa kay qipa watakunapiqa llumpay ch"akisqañam, chaymi costillakuna rikurin mana mikusqanrayku hinaspa sapa kuti kuyusqanrayku. Ichaqa kay casopiqa, payqa rikchakurqa huk profesional fitness campeón - perfecto alivio hinaspa mana huk mote wira, hinaspa qaran huntasqa karqa huk puka-marrón bronceado.
  Sinqanpi huk tatuaje karqan huk jaguar - Huronpa simbulunwan. Puchuq tatuajekunataqa maypipas rakinakurqaku, magiawanpas hina. Chay maqanakuq runakunaqa allin, llañu, llimp"isqa qarayuqmi karqanku, quri llimp"iyuq chukulatayuq, qarankutaqmi llimp"iykusqa Mexicopi q"uñi ch"isi tutayaqpi.
  Chakinkuqa q"alallan qheparqan, ichaqa chaywanmi maqanakuypi allinta yanaparqanku.
  Paykunaqa arconkuta siq"irqanku. Iskay sipaskuna astawan, Edwardtaq imaynatapas seguro karqan chaypi sumaq sipaskuna kasqanmanta, allinta disfrazakurqanku mana rikukuq. Ichaqa chay iskay runakunaqa princesakunaq p"achankuna hina sumaq arcoyoqmi kanku, flechankuq plumachanpin rakhu ch"eqesqa kashan diamantekunawan, topaciokunawan, rubíkunawan, esmeraldakunawan ima.
  Hinaspapas Eduardpa kikin arconpas manan pisichu lujopiqa, ichaqa aswan askha zafirokunan, yana colorniyoq ancha chaniyoq rumikunapas. Hinaspa sumaq sipaskunaqa aswan k"anchariq colorniyoqmi kanku.
  Huk destacamento español conquistadorkuna ñawpaqninkupi tukuyninpi churasqaña kasqa. Tawa pachak castellano caballeros. Lamar qochaqa kaymanta mana karuchu hinam rikchakun, chayna kaptinpas mana uyarinapaq hina asnaykuna kaptinpas, wayraqa costamantallam wayramun. Ichaqa sipaskunaq cuerponpa q"apayninqa ancha seductora, llapanpi mana runa hina, miel, t"ika, pisi nuez moscada, especiakuna ima chaqrusqa hina.
  Kikin maqanakuq runakunaqa ancha q"uñi kanku, huknintaq q"ala chaki dedonkunawan huk kuruta hap"ispa tortata ñut"usqa.
  Contrario-maqanakuqninkuna, chay pacha, atiyniyuq Imperio Español, manaraqmi campañapi ñut"u allpata huñusqachu, hinaspapas ancha admirakuypaqmi rikchakurqa.
  Llapa runaq ñawpaqenpin kashan atiyniyoq, ancho hombroyoq, hatun sayayniyoq caballopi sillakuq runa, suni, puka barbayoq. Kayqa yaqapaschá Conde Cortes, hamuq tiempopi Duque sutita chaskinqa, hinaspan pay kikinpaq fabulosa qhapaq kayta hap"inqa.
  Payqa puka chukchayuqman rikchakurqa, ancha qhali. Armadurallaqa pachak llasayuqmi, uranpiqa manam sasan caballochu, aswanqa pinto draft caballom.
  Chay wayna coronelqa español grande nisqamanmi apuntaspa preparakurqan disparananpaq.
  Achkataña rikuspa, Edikqa allin flechaqmi karqa, unayña mana kayna armata practicaptinpas, chay armakuna servichikusqankuqa aswan moderno hinaspa ñawpaqman puriqmi karqa, chaymi mana karqachu particular confianzaqa maqananta.
  Nina puka chukchayuq sumaq warmiqa kamachiyta hapirqa. Payqa ñawpaqtaraqmi dispararqa, chaymi flechaqa huk trayectoria tangencial nisqapi pawarirqa. Quri chukchayuqmi maypipas huk ladoman phawaykacharqa, chimpapuray sachakunamantañataqmi cometakuna hina pawarirqaku, chinkachiy kallpapa vigakunata takaspanku.
  Eduardqa manan tiempoyoqchu karqan disparananpaq, chaymi ñawinpa pupilasninta kinsa kuchuman muyuchisqa. Manam haykapipas kaynataqa rikurqachu. Nina puka chukcha sipaspa flechanmi phatarispa yana olakunaman mastarikurqa. Kay yaku-unupi hap"isqa español caballerokunaqa chaylla carbonizado karqanku, caballonkuwan kuskataq ñut"u allpaman tukupurqanku. Puchuqninqa wayrapi chirisqa tullukunallam karqa.
  Chay regaloqa qori raphi colorniyoq chukchayoq sipasmi qorqan, chaymi mana pisitachu thunirqan. Chayqa hukniraytaraqmi rimasqa karqan. Huk yuraq ola pasasqa, huk pachak maqanakuqkunapas qunqayllamanta t"ikayta qallarirqanku. Hinaspapas, aswan cheqaqta rimaspaqa. Chayqa, jugoyuq, k"anchariq t"ikakunam Castilla Imperiopi atipaqkunata umamanta chakikama taparqa. Hinaspa chaymanta, usqhaylla t"ikakuna rikhurimuyta qallarisqa, hinaspa huk admirakuypaq sumaq callejón t"ikayta qallarisqa. Hinaspa bandidokuna, estranguladorkuna ima, tikrakurqaku, sapakamam aswan qhapaq colorniyuq fabuloso waytakunapa sachaman tikrakurqaku...
  Huk quykunapas allintam llamkarqa... Kimsa kaq flechaqa puka llimpiwan chiqisqa, hinaspa españolkuna rawrarirqaku, antorcha hina, pagano procesion, chaymanta pachak ninaman tikrakurqaku... Hinaspa sapa nina rawrayqa kikin llimpiyuq hinaspa llimpiyuq , chaymantataq chispakuna ch"eqesqa, aswan alto yana hanaq pachaman tupayta munaspa.
  Bueno, tawa kaq regaloqa aswan admirakuypaqraqmi karqa. ¡Chay flechaqa qaqa cristal hina llimp"i llimp"i llavekunata, pernokunata ima kacharqan! Hinaspa Cortezpa destacamentonpa chupanman urmaykurqanku. Caballokunaqa urqukunamanmi tikrakururqaku, sillakuqkunapas excavadorakunamanmi tikrakururqaku, chaymi pachak carrokuna mana riqsisqa diseñoyuq sayarurqaku, urqukunapa chawpinpi ancho ñanpi wichqasqa.
  Kunanqa tawa pachak kallpasapa, mana manchakuq Ispaña Imperiomanta awqaqkuna manaña karqankuchu.
  Edikqa admirakuspa qaparirqa:
  - ¡Tecnógico! ¡Mayna milagrom!
  Huk Cortezllañam puchurqa, hatun caballonpi mana kuyukuq bloque hinam sayarqa, Alemaniamanta aurochs hina, hinaspam allinta kallpanchakurqa hawkalla kananpaq.
  Edwardqa paytan dispararqan, ichaqa iskay q"ala, cincelado talonkunan llimp"iykusqa, hinan sipaskuna, qori chukchayoq, puka chukchayoq, allin yachaywan chaki dedonkuwan flechata hap"irqanku, chaymantataq huk kunkalla qaparirqanku:
  - Manam! ¡Qhawanaykin piqpa yawarnin aswan noble espadaykichispi!
  Bueno, espadakunamantapas, espadakunamantapas. Edwardqa yachayniyoqmi karqan k"aspiwan, saperpa palawan, bayoneta cuchillowan ima maqanakunanpaq. Sichus kikin espadata tariyman karqan chayqa...
  Chay waynaqa tapukuywan qhawarisqa maqanakuqkunata, suyashanmanpas hina huk magia tesoro espadata qonankuta - huk columpio, hinaspa pachak uma hombronmanta!
  Ichaqa puka chukcha supaymi qawachirqa aswan ordinario español cuchillata, chaytam wischururqa tecnomagiapa qaparisqan ola, mana allin tonowan susurquspan:
  - Kunanqa kaqlla términokunapim kachkanki!
  Hinaptinmi wayraqa mayman risqanman tikrakurqa, tropical chisipi chiri munasqanchikta apamuspan. Lamar qochamantan sumaq wayra lloqsimurqan, yodo, camarón, alga nisqakunaq q"apayninpas, caramelos de nuez hina misk"i.
  Edwardqa pisi pisimantan hap"isqa armaman rirqan, cheqaq puka qara hina sientekurqan. Hinaspa Cortez, ¿imaraykutaq México llaqtamanpas yaykururqa? ¿Ñawpa mayo killapi culturata chinkachiyta munankichu? Bolsilloykikunaman quriwan hunt"achiy, chaytaqa chay llaqtapi indiokunaqa sagrado metalpaqmi qhawarinku. Ñawpa cultokunata ñut"uspa, aswan millay kamachikuyta churanapaq inquisidorkunaq, jesuitakunaq...
  Kaypiqa Edwardqa qunqayllamantam hapikururqa, huk pachakunapi maqanakuypaqqa ancha chiqap kasqanmanta piensaspan. Q"ala, aychasapa torsonpiqa sientenmi huk samayta apaspa sumaq, lamar qochapi q"oñi kayta, hinallataq huk q"oñi resina t"aqa kallpasapa hombronman ch"aqchuq.
  Manan, kayqa manan mosqoy hinachu sientekun. Musquypiqa yaqa llapanpim mana musyakunkichu, utaqmi musyakusqaykiqa ancha pisi tiempollapaq. Hinaspa kaypi huk... Mocasinespas huk inconvenienteta ruwan, qan kikiykipas manan ni imapipas chunka iskayniyoq watayoq hinachu rikch"akuq wayna kanki, aswanpas aychapi iskay chunka watayoqmanta mana sullk"ayoq wayna. Kay hinatan yuyaykusqanqa sallqa phawarirqan sipaspa encantonkunata qhawarispa.
  Chayqa, cuerpoqa manan paypachu, ichaqa, en general, Edikqa ancha karun karqan wiñasqa kayninmanta kunankama. Hinaspapas payqa manan iskay chunka hukniyoq siglollapichu maqanakuq karqan, aswanpas aswan q"oñi, cosmico pachakunapin, llapan ejercitopaq hatunchasqa. Ichaqa kunanqa, cheqaqtapuni, paymi, otaq, aswanpas, manan paychu... Aychaqa hawa llaqtayoqmi, qhaliña chaypas, askha kallpayoqtaqmi. Manataqmi kay iskay kinsa watakunapi hinachu, Edwardqa kikinpi huk chiriyayta sienterqan maqanakuykunaman maqanakuykunamanpas, hinallataq kawsananpaq sapa kutilla maqanakuyman, pisiyasqan kusikuyman, viscoso qella kay entrenamientopi hinallataq mana munaspa tutamanta hatarispa ejerciciokunata ruwayta . Arí, hinallataq musquyqa imaynatapas viscosoman tukupun, mana kaqlla kallpata, saltayta munaspa, ichaqa puñuyta munaspa, hinaspa yuyaykunki - imaymana maqanakuykunapi experienciayoqña kanki, manachu jubilakunaykipaq tiempo chayamun.
  Pukllaykunata sunquykiman hina pukllanaykipaq, mana riesgoyuq, mana nanayniyuq hinaspa kusikuyllawan. Hinaspa chiqaptapuni, ¿imatam necesitan wiñaypaq warmacha? Mayqin tecnologiapi ñawpaqman puriq hinaspa mana imamanta manchakuq pachapi tiyay, hinaspa kikikilla kawsakuy, kusirikuykunawan kusikuywan mana imatapas ruwaspa.
  Ichaqa Eduardqa pensionninmantan huk chhikanta mana segurochu kashan. Formalmente, payqa, huk ciudadano elfo hina, Mechnya llaqtapi huk pachamanta aswan maqanakuq, iskay pachak pichqa chunka ciclokunata llamk"aq, chaypi pensionta chaskinan hina. Ichaqa kunanqa mana reqsisqa estadoq Ejército Solar nisqapin llank"ashan. Chaymi paypa estado legalnin...
  Edwardqa nishutan distraesqa kasharqan, Corteztaq tiempoyoq karqan yuyayninman kutimunanpaq. Chay manchay español grandeeqa llasa mosquetanwanmi indioman rikchakuqman qawachirqa. Manaraqmi karqanchu pedernal-percusión nisqa mecanismo, Cortezqa huk frotamiento nisqawanmi pólvora nisqa rawrachiyta munarqan. Bueno, manan, kayqa ancha primitivo arma, sut"imanta aswan pisi huk regular arco y flecha. Chayna mosquetepa allinninqa, cheqaptapunim ima armaduratapas plomowan t"uqyachinqa, chay armaduraqa wallpa uhu hinam. Ichaqa ancha sasam kayhinata ágil hinaspa ágil indiota tupachiyqa.
  Chayraykum Edwardqa mana mancharikurqachu, aswanqa hawkallam espadaman kuyurqa. Tukuy imapas kaqlla, fusibleta rawrachispallam disparayta atinki, chaypaqqa tiempom kanqa.
  Cortezqa kastilla simipi imatapas qaparirqa. Edwardqa manan kay simita yacharqanchu. Ichaqa alemán simita, inglés simitapas rimaq, francés simitapas pisillata. Chay wayna maqanakuq runaqa manan hatun yachaqchu karqan Cortezmanta, hinallataq en general llapan kay colonia maqanakuykunamantapas. Yachay wasipi yachachinapaq qillqakunapi imakuna kasqanmanta yacharqa. Bueno, hinallataq huk imatapas chay reqsisqa libromanta: "Moctezumaq ususin". Ichaqa, cheqaqtapunin chaypi willakuykunaqa t"aqa t"aqa karqan, cuentokunawan chaqrusqataqmi karqanpas.
  Teoría nisqapiqa Cortezqa francés simitam yachanan, ispañul runakunaqa sapa kutim lirio suyuwan maqanakuqku.
  Hinaspa Edward, francés simipi, mana ancha allintachu rimaq, nirqan:
  - ¿Ima tapukuyniykipas kanchu ñuqapaq, monseñor?
  Cortezqa, ch"aqwaymanta, k"ancharisqa fusibleta mosqueteman wikch"uykurqan, kay huch"uy cañontaq t"oqyachirqan... Ima qapariytaq, huk disparomantapas. Ichapas kay t"uqyay, huk qapariy hina, indiokunata urmachirqa kikin balakuna pasaptin!
  Kay casopiqa, huk muyu plomo pedazo pachak metro masnin karuta silbarqa, manataqmi Edwardpaqqa imapipas peligrosochu karqa. Chay maqanakuq waynaqa, mana ritmonta yapaspa, espadaman asuykuspan facil-llata chay armata hoqarirqan, yaqa chunka iskayniyoq kilo llasayoqña karqan chaypas. Arí, entrenamientowan rumiyachisqa caballerokunapas manan unaytachu chhayna espadakunawan maqanakuyta atinqaku. Sabreqa, chiqamanta, aswan allin.
  Cortezqa tukukuypiqa francés simipi nirqan:
  - Pitaq kanki?
  Eduardoqa Mefistofelespa rikch'ayninwan kutichirqan:
  - ¡Ñoqaqa chay atiypa partenmi kani, chay atiyqa, sapa kuti mana allinta munaspa, allinta paqarichiq!
  Francés siminqa manaña ancha allinchu chaypas, huk español runaqa, sut"inmi, entiendenqa. Allinraqmi huknin realidad alternativapa liceo militarninpi, enemigo nisqa simikunata yachachisqanku. Ñawpaqtaqa inglés simipi, alemán simipipas, ichaqa chino simipipas. Qhepa kaq simiqa aswan sasa yachaymi, yaqapaschá mana pipas yacharqanchu. Ispaña mama llaqtaqa manam sinchi awqapaqchu qhawasqa karqan, ichataq kay simip tukuy pachantinpi mast'ariyninqa aliman simimanta aswan hatunmi. Ichaqa yaqapaschá creerqanku Alemania nacionwan guerrata mana ayqekuyta atisqankuta.
  Cortezqa kutichispa asirikuspa, francés simipi, manaña ancha sut"itachu chaypas, yuyaycharqan:
  - ¿Qhapakunawan maqanakuyta munankichu?
  Edwardqa pisi rimayllapi kutichisqa:
  - ¡Caballero hina!
  Cortezqa aswan hatunraqmi asirirqa. Paytaqa Ispañapi aswan kallpasapa espadayuqkunamanta hukninmi karqan. ¿Pitaq indihina? Sallqa runalla, paymi Imperio Castillanta atipayta atrevikurqa. Chaymi ch"usaq umantapas huk huñu p"altakunawan chinkachinqa.
  Edwardqa hukniray yuyaykusqa hina kaspa contrarionman asuykusqa.
  Conde Cortesqa allin faciltan caballomanta saltarqan, pay hina runapaq, hatun armadurayoq ima.
  Payqa contrarionmanta aswan hatunmi karqan, hombronkunapipas aswan hatunmi karqan, magiawanña pisi tiempolla poqosqaña karqan chaypas, iskay kutillapas llasaqmi karqan. Ichaqa Edwardpas sapaqchasqa karqan, astawanqa mosoq cuerponpi, agilidadninwan aychasapa kasqanwan ima. Hinaspa hatunchakuq yupayqa mana ceremonial hina hap"iyta munachun.
  Espadaqa, chiqamanta, k"aspimanta aswan llasa, k"aspita kuyuchiyjina. Ichaqa awqaq armankunaqa aswan llasaraqmi. Hinaspapas Cortes may kallpayoqña kanman chaypas, hatun cuerpoq maniobrabilidadninqa aswan pisiraqmi kanqa.
  Edwardqa asuykuchkasqa, awqakuna sayaykusqa, equilibriota waqaychayta munaspa suyaspa.
  Orgulloso España nacionpi maqanakuq runakunaqa sapa maqanakuq flechata t"oqyachisqan qhepamanmi cuerponkuta chinkachirqanku, ichaqa kikin Cortespas manan chaymantaqa p"enqachisqa hinachu karqan. Aswanpas españolqa astawanqa huñusqa, pomposo rikch"akurqan.
  Edwardqa qunqayllamantam utqaylla kallparqa hinaspam atacananpaq ataqueta ruwarqa. Condeqa yaqa mana reparaylla espadanpa kuyuyninwanmi hark"aykusqa. Indio waynaqa asirikuspa - awqaqa yuyaykusqanmanta aswan allinmanmi tukupurqan.
  Corteztaq, horquilla kuyuyta ruwarqa, ichaqa manataqmi munasqanman chayarqachu. nispas Edwardqa kutichisqa.
  Iskaynin contrariokunan vallayta qallarirqanku, ichaqa huknirayta. Edward, aswan llamp"u, aswan llalliq, awqa qayllapi muyurirqan, hatun Cortestaq mana kuyurispa sayasharqan, wakin kutillapi kuskan pasota ñawpaqman purispa, awqaman chayayta munaspa.
  Iskaynin maqanakuq runakunan ñawpaq chunka minuto ch"inlla karqanku, allintataqmi cuidakurqanku. Edwardqa askha kutitan chay armadurata takarqan, ichaqa hap"isqa espadaqa manan yachaywan ruwasqa armaduraman haykuyta atirqanchu. Hinaspa Cortez chay wayna maqanakuqta sinchi kuyuriywan hap"iqtin, yawar rikhuriyta qallarirqan indio maqanakuqpa q"ala wasanpi.
  Chay qhepamanmi españolqa taktikakunata cambiarqan, huk runaq yawarninta rikuspa manaña thak kayta atirqanchu, hinaspan sinchita ñawpaqman purirqan. Edwardqa enemigotan atipashallarqan maniobrabilidad nisqapi. Leopardo hinam kutirirqa hinaspam qipaman kutirqa, chay warmapa fuerzas especiales nisqapi yachachisqanmi manaña allintachu ruwachkarqa.
  Corteztaqa uyantapuni takaspallam urmachiyta atinki, chay armaduraqa iskaynin makinta, chakintapas taparqa, ichaqa chaywanmi awqata aswan pisita kuyuchirqa.
  Kaypiqa Edwardqa kutichipurqanmi confianzata, may kallpayoqña, mana kuyuriqña chaypas, sayk"uqraqmi. Profesional boxeadorkuna ukhupi pachantinpi campeón nisqakunapas sayk"upunku, manataqmi sapa kutichu chunka iskayniyoq rondapi ritmota qatipanku. Ichaqa pukllaypi cortocircuitosllapi maqanakunku. Chaymi kay monstruoqa fizzle out kanqa.
  Chiqapmi Cortezqa llumpayta samayta qallaykurqa hinaspa achkata sudorta qallaykurqa, chaymi kuyuyninpas pisiyarurqa.
  Rakhu uyachanpipas mana qhali pukayaymi rikurirqa.
  Edwardqa yapamantan aswan activo kapurqan, hinaspan ofensivaman rirqan. Chaypachallapitaqmi, chay wayna terminadorqa manaña fuerzas especiales nisqapi yachachisqankunata servichikurqachu, aswanqa técnicas nisqakunatam enfatizarqaku literatura de aventura nisqamanta. Astawanqa, espadapa hapiqninpa sikinpa uranpim maqakun, chaynapi enemigota hinaspa astawanqa makinta aswan sayk"uchinanpaq.
  Cortezqa pisillatan qhepaman kutiyta qallarirqan, chaymantataq Edwardqa rimay atiyninta kutichipurqan:
  - ¿Imataq, monseigneur, q"uñi?
  Condeqa kutichirqan sinchi ataquewan, chaymi yaqa Eduardpa ñawinta t"oqyachirqan, ichaqa dedonkunapipas espadawanmi maqasqa karqan. Chay wayna maqanakuqmi mana anchata kuyurispa maqaykusqa, guantesninpa búfalo qaranmi llik"isqallaña, ichaqa comandoqa Cortezpa iskay kinsa falangenkunatan p"akisqa. Paña makinpi espadata hap"iyqa nanaymanmi tukupurqan, chaymi españolkunaq umalliqninqa chay armata lloq"e makinman t"ikrarqan.
  Ichaqa, cheqaqmi, lloq"e ladowan kuchuyqa aswan sasaraqmi pañawan kuchuymantaqa, entrenasqaña kanki chaypas.
  Edwardqa huk chhikanta confianzata tarirqan. Awqap umanpi atacarqan, chay pachallapitaqmi qunqurpa uranpi wasantapas takarqan.
  Chay armadura placaqa aswan altoraqmi kasqa, ichaqa chaywanpas, búfalo qaranmi chay maqayta llampuyachirqa. Ichaqa Cortesqa kuyurirqan, espadanqa pisillatan t"ikrakurqan, Edwardtaq, huk técnica de ventilador nisqawan, huk combinación de golpes ruwasqa kaqtin, sinchita raqrarqan español yupayta uyanta.
  Chay maqayqa cejaspa urayllanpim chayarurqa, ichaqa yawarmi purichkarqaraq, chaymi awqakunapa rimayninqa sasa karqa, kikin nanayninpas maqanakuymantam distraerqa.
  Cortesqa kunanqa, cheqaqtapunin phiñasqa kasharqan, ichaqa phiñakuyninqa sayk"usqañan kasharqan, imaynatapas mana atiyniyoqmi karqan. Achka kutitam yupayqa faltarqa, tukupaypitaqmi Edwardqa challwa hina yachaywan buceaspan enemigopa uyanta cuchillanwan takarqa.
  Paña ceja p"akikurqan, yawar hunt"a pelota hina, Corteztaq cheqaqtapuni unupi phawarirqan. Edwardqa, imayna kasqanmanta rikuspa, muñecanta kuchurqa. Chay búfalo qaranqa pisillata raqrasqa, ichaqa awqaqa lluq"i makinpiraqmi espadata hap"iykusqa.
  Tawa maqanakuq sipaskuna q"ala, cincelasqa chakinkuta sellaspanku pulmonninkupa hawanpi qaparirqaku:
  - Allinmi, warmanchik! ¡Ancha usqhayllan lloqsimurqanki!
  Hinaptinmi chay wayna maqanakuq runaqa dedonkunaman yapamanta maqaykusqa. Principiopiqa umataqa atacayta atinmanmi karqan, ichaqa Cortestan kawsashaqta preso hap"iyta munarqan.
  Españolkunapa umalliqninpa llasa espadanmi mituman llallirurqa, chaymi chay maqakuq runaqa yapamanta kutirirqa, hinaspam sayk"usqa francés simipi kutichirqa:
  - Allinmi, qamwan chinkachisqaymanmi rikchakun, sallqa!
  Edwardqa lógicamente hark'akurqan:
  - Sallqa runakunaqa manam francés simita rimankuchu. Hinaspa imaynaña kaqtinpas, ¡hukpa hallp"anmanmi hamurqanki kamachi kaspa wañuchinaykipaq!
  Ispaña umalliqqa qaparisqa:
  - ¡Wiñay, infierno ñak"ariymanta qespichiq iñiyta apamurqaykiku!
  Edwardqa asirikuspa kutichisqa:
  - ¡Llapa runapaq ñak"arichiymanmi tukupunkiña, manaña wiñaypaqñachu chaypas!
  Iskaynin maqanakuqkunam chimpapuraypi sayarqaku. Iskayninkum yawarwan qatasqa karqaku, Cortezqa, chiqapmi, aswan llumpayta manchachisqa hinaspa aswan k"irisqa kaptinpas. Huk desarmasqa español grandee contra huk indio mana ancha filoyuq, ichaqa allin wañuchiq espadawan.
  Cortezqa huk ñawillanpin rikurqan, ichaqa, kuchusqa uyantaña chaypas, sut"itan rimarqan. Edwardqa manan yacharqanchu español yupaywan imata ruwananta. Presoman apaykunan kanman, ichaqa kay casopiqa manan sut"itachu mayman apananku.
  Ichaqa, cheqaqta rimaspaqa, Maya suyupi maqanakuq runakunamanmi qonanku karqan. De paso, ¿ima sutiyuqtaq capitalninku? ¡Yuyayniytan llimp"iykurqan! Hinaspa, ¿maypitaq kunan kachkanku mexicano indio tropakuna? Imperio nisqankuqa manan rikukunchu ni costa guardiapas nitaq regular ejercitopas. Chaymi tawa pachak españolkuna llasaq mosquetekunawan armasqa paykunapaqqa hatun kallpa karqanku.
  Edwardqa unayñan leerqan Cortezpa guerranmanta huk librota, chaymi mana allintachu yuyariyta atirqan pikunachus chay tiempopi indiokuna rey kasqankuta, yaqapaschá ejercitonku ima sayayniyoq kasqankutapas. Ichaqa teoría nisqapiqa, kikin Españamanta aswan hatun atiyqa (mana hawa llaqtakunaq kaqninkunayoq!) manan huch"uyllachu kanan runaq kayninpipas.
  Cortezqa ch"in kayta p"akispa mana ancha sut"itachu nirqan:
  - ¡Huk kuti atipaspaykiqa wañuchiy!
  Edwardqa kutichispa asirikuspa tapusqa insinuacionwan:
  - Ichapas, ¡qan kikiykipaq hatun kacharichiyta haywariwaq!
  Kastilla yupayqa chiqaptapuni kutichirqa:
  - Manam imapas kanchu aswanqa manukunallaymi puchuq fortunaymanta, tukuy imatam gastarqani expediciónpi hinaspa contratasqa destacamentoypi!
  Edwardqa kikin Cortezpaqmi kutichisqa:
  - Hinaspa reyqa chinkachisqallata wañuchin... - Hinaptinmi huk sumaq yuyay hamurqa chay wayna maqanakuqman. - ¿Imataq kanman llaqta reypa servicionman yaykunki? ¡Mana huk akllakuyniyuq hinam rikchakun!
  Cortezqa chaypi yuyaykurqan. Huk qhapaq kaymi gastakun, manukunapas hatunmi, chaykunamanta interespas yapakushanmi. España suyupiqa manukuqpa carcelninpin tarikunqa, yaqapaschá ñak"arichisqa kanqa. Arí, chinkasqa escuadrón nisqatan mañakunqaku, ichaqa manan khuyapayanqakuchu. ¿Chay llaqtapi reypa servicionman riychu? Pisilla ispañulkuna mercenario hina llamk'anku, kunan chinkachisqa destacamento nisqapiqa manam llapanchu castellano imperiomanta nativo kanku.
  Imaynaña kaqtinpas, manan kanchu restricciones morales nisqakuna. Yaqapaschá chay llaqtapi rey, yaqapaschá mana religionniyoq familiamanta. Ichaqa kikin Cortezpas manan allintachu entienderqan cristiano iñiyta, Diospas, cruzpi mana hark"akuy atiq runa hina warkusqa, askha tapukuykunata hatarichirqan. Cheqaqtapuni, ¿Tukuy Atiyniyoq Diosqa saqenmanchu chakatasqa kananta? Hinaspa, ¿imaraykutaq Sodoma Gomorra llaqtata ruphachispa yaqa llapa runakunata unuwan unuwan chinkachiq Dios, qonqayllamanta chhayna mana reqsisqa yuyaykunata rikch"arichirqan?
  Imaynaña kaqtinpas Cortesqa aswan agnóstico runan karqan católico runamantaqa. Chaymantapas, maqanakuypiqa manam ancha k'irisqachu karqan - p'akisqa dedonkuna usqhaylla qhaliyanqa, cejapas. Ancha kusikunapaqmi chay makiqa mana imapas pasasqachu, k"irisqaña karqan chaypas.
  Condeqa asirikuspanmi sumaqllata tapusqa:
  - Servicioykiman yaykuptiyqa, ¿ima sueldotataq quwanki?
  Edwardqa iskay yuyaywanmi kutichirqan:
  - ¡Kaytataq rey decidinqa!
  Puka chukchayuq maqanakuq runaqa huk hongo hina rikhurisqa, huk humock uranmanta saltaspa lluqsispa, qaparisqa:
  - Kayqa manam qari warmapa ruwayninchu, aswanqa qusapa ruwasqanmi! ¡Hamuy, qatiway!
  Hinaspa chay sumaq warmiqa q"ala chakinta kuyuchisqa. Chay español umalliqmi paywan kuska chinkapurqan. Imaynan peliculakunapipas rikukun hina - qonqayllamanta hinallataq renunciaspa!
  Hinaptinmi quri chukchayuq sipas rikurirurqa. Edwardta llañullaña qawarispanmi upallalla tapurqa:
  - ¿Huk acto de traición ruwanaykipaqchu ofrecesqa karqanki?
  Chay wayna maqanakuq runaqa kasukuspa umanwan kuyuchispa musphasqa:
  - Arí... Ichaqa, ¿imaynatataq kayta yachanki!
  Chay maqanakuq runaqa aswan facil tonowanmi nisqa:
  - Kunan rikusqaykiqa manam musquychu! Kayqa huk realidad paralelam, chaypa hawanpim servisqanchik dioskunaqa ancha atiyniyuq kanku...
  Quri chukchayuq aychasapa sipasqa upallallam rikurirurqa, hukninñataqmi rikurirurqa verde chukchayuq hinaspa llimpi rubí ñawiyuq. Payqa pisi pisimantan nisqa:
  - Runakunaqa hukniraymi kanku. Dioskunapas... Hinaspapas aswantaqa, sut"itan mana chaqrukunkuchu... salvo casokunapi maypichus intervención necesario. Hinaspa, kay casopiqa, ¡runakunatan aswan allinpaq qhawarinku!
  Huk sipaspas perlakunamanta aswan yuraq chukchayoqmi rikhurimurqan, hinaspan samaylla kutichirqan:
  - Hinaspa suerteyuq karqanki chayna horóscopoyuq kasqaykimanta, chaymi consejo de los Dioses akllasurqanki aswan importante misionpaq!
  Edwardqa cinturanmantapachan sipaskunaman k"umuykukuspa manchachikuspa kutichirqan:
  - Allinmi, manan allintachu yachani... ¿Dignochu?
  Puka chukchayuq guardabosques sipas, antorcha olímpicamanta aswan k"anchariq chukchan, yapamanta rikhurimuspa k"arakta kutichisqa:
  - ¡Claro mana! Hinaspapas chay ruwayta atipanaykipaq probabilidadqa manan aswan huk chansachu huk billonespi!
  Edwardqa asnaykuspanmi qaqchaparqa:
  - Ichaqa chaymanta?
  Puka chukcha supaytaq sinchita kutichisqa:
  - ¡Hinaspapas manan ima ruwaytapas atiwaqchu! ¡Manan qanchu akllawarqanki, ñoqan ichaqa qanta akllarqani!
  Quri chukchayuq sipasqa ancha llampu tonowanmi sut"incharqa:
  - ¡Huknin mana yupay atina universo paralelo nisqamanmi t"ikrasqaykiku, chaypin ruwanayki kanqa yaqa mana ruway atikuq yachayniykiwan, yachayniykiwan ima!
  Esmeralda chukchayuq sipasmi nirqa:
  - Allinmi, ¿imaraykutaq mana atikuq! Imaymana ciencia ficción nisqa llamk"aykunapiqa, hamuq pacha yachaykunata apaykachaspa, tinkuq runakuna, imaymanata ruwanku, wakin kutitaq tukuyninpi mana iñiy atinajina. Hinaspapas, kaykunaqa aswan millay runakunan kanku huk wayna maqanakuqmanta, wiñaypaq waynamanta, fuerzas especiales nisqapi soldadomanta, hinallataq doctorado Ciencias Técnicas nisqapipas, chaytan allinta defienderqanki, chaywanmi rikuchirqanki cerebroykiqa mana wawa hinachu kashasqanmanta!
  Riti yuraq chukchayuq maqanakuq runaqa takyachirqa:
  - Arí, kay disparoqa manam horóscopo nisqaman hinallachu akllasqa, aswanqa kikinpiqa ancha chaniyuqmi! ¡Kayqa chansaykikunata yapan!
  Quri chukchayuq guardabosques sipasqa llumpayta suspiraspanmi nirqa:
  - ¡Tiempoqa pisillam! ¡Manan saqesunmanchu junio killapa ñawpaq p"unchayninmanta ñawpaqtaraq, chaymi niyta munan, Stalintapas advertinanchispaqpas chansanchiskunaqa ceromanmi urmashan!
  Edwardqa kallpawan yana ñawinkunata llimp"iykuspanmi qaqchaparqa:
  - Manam allintachu imatapas entiendeni, ¿imataq pasachkan?
  Tawa layqa sipaskuna qhawarinakurqanku, chaymantataq aswan puka sipas yuyaycharqan:
  - Payta rikuchisunchik. ¡Simikunaqa Sahara ch"inneqpi hielokunaq campanallanmi!
  Kaypi, aswan munay sitiopi, huk gong waqarqan, chaymi willarqan:
  Chayna kusirichikuq difusión nisqatam harkanapaq pachaña.
  
  GULLIVERQA YANQA RUWAYMAN TUQA
  ANOTACIÓN
  Kay kutipiqa, Gulliver sutiyuq leyenda puriq runaqa, wayna sirviente hinam tarikurqa, huk warmamanmi tikrakururqa, payqa q"ala chakintam filoyuq rumikunapi saruykun. Hinaspa chaymanta huk pirata barcopi cabina waynaman tukupurqan.
  . CAPÍTULO No. 1. 1.1.
  Chay transición nisqa ancha unaymi karqan. Ñanqa qaqallañam, rumikunapas rupaymi chiri pachakunapi. Hinaspa intiqa chinkayta qallarisqaraq.
  Gulliver waynaqa señora sipaswan purisqa. Payqa q"ala chakiwanmi aswan confianzawan laq"arqan compañeronmantaqa, payqa ancha waynamanmi tukupusqa, yaqa chunka iskayniyoq watayoq hinataqmi rikch"akurqan.
  Gulliver waynaqa qaqchaparqa:
  - Sayk"usqa, ch"akisqaña kashani!
  Chay sipasqa asikuspa kutichisqa:
  - ¡Qanqa esclavo kanki! ¡Esclavokunaqa manan patronninkumanta imatapas mañakuyta atinkumanchu!
  Chaysi waynaqa suspiran. Mana unaychu kuraq runa, capitanpas karqan, kunanmi ichaqa q"ala chaki misilla kapun, munasqanman hina tanqasqataqmi!
  Ichaqa chaymantam sayarurqa. Chay convoyqa samarispa huk t"anta mikhunanpaqmi yuyaykusqa. Chay presochasqa waynakunaqa pisi horakunallaraqmi kuraqña karqanku, chaymi sayarqanku.
  Hinaspapas saqerqankun pisi unuta ukyanankupaq, quesowan ajowan kuska llañu t"antata mikhunankupaq.
  Chay llaqtapi mikhuykunaqa Gulliverpaqqa sumaqmi rikch"akurqan. Chaymantapas, kunanqa wayna, qhali, mana imawanpas dañasqa kirunkunayoq kasqanmantan allinpaq qhawarirqan. Chay qhepamanmi kusikurqan.
  Chakiypa q"ala suelallanmi anchata urmachisqa, rumikuna raqrasqa ima.
  Chaymantataq wakmanta ñanta takarqanku.
  Kaypiqa p"unchawkunaqa huk laya unayñam karqa, icha chayllachu rikchakurqa?
  Chay sipasqa Gulliverta tapusqa:
  - ¡Diosniykipi iñinki, ichaqa, ejemplopaq, iñiyniykirayku k"aspiman riyta atiwaq!
  Chay wayna puriq runaqa kutichisqa:
  - ¡Extremos y fanatismo nisqapa contranpim kani!
  Chay sipasqa arí nisqa:
  - ¡Kayqa allinmi! ¡Qankuna ukhupin ichaqa kasharqanku wañunankupaq riqkuna!
  Gulliverqa asirikuspa kutichisqa:
  - ¡Hukniraymi karqanku! ¡Wakin nanaywan wañuyman rirqanku, wakintaq traicionarqanku! Hinaspapas manan pistolawanllachu, aswanpas kikinpa allinninpaq!
  Chay sipasqa asirisqa. Q"ala chakichanmi chay q"omer grava patapi ch"aqchuykurqan, sut"inmi karqan gustasqanpas.
  Payqa takirqanmi:
  Cristoq munakuyninqa sumaqmi, ch'uyataqmi,
  Payqa ch'uya, k'anchariq sumaq...
  Chaynallataq, kay pachanchikpiqa achka millay ruwaykunam kachkan,
  ¡Yaqapaschá Satanasqa kallpasaparaq kashan!
  Gulliver waynaqa muspharqanmi:
  - ¿Maymantataq kay salmo hamun?
  Chay sipasqa asirikuspa kutichisqa:
  - ¡Ñuqa kikiymi qillqarqani! ¿Imataq mana mana allinchu?
  Gulliverqa asirikuspa kutichisqa:
  - Honestamente, mana mana allinchu! Ichaqa, ¿Cristopichu creenki?
  Vizcondesa waynaqa yuyaywanmi nirqan:
  - ¿Ima yuyaypitaq?
  Chay waynaqa capitanmi qaqchaparqa:
  - Allinmi, ¿imataq payqa Dios!?
  Chay sipasqa hombronta kuyurichispa kutichisqa:
  - Tukuy Atiyniyuq Dios kasqanmanta, tukuy pacha kamaq kasqanmanta, mana. Ichaqa ¡imayna magia ruway atiyniyoqpaschá karqan chayqa, ¡allinmi atikunman!
  Gulliver sut'incharqan:
  - ¿Imaraykutaq mana iñinkichu Paypa Divina kayninpi?!
  Chay sipasqa mana manchakuspa kutichisqa:
  - ¡Tukuy atiyniyoqman cruzman rinaykipaq sonso hina rimanakusqaykirayku! ¡Ancha sonso kaymi kallpayoq kaspaqa mana hark"akuyta atisqaykiqa!
  Chay wayna capitantaq kutichisqa:
  - ¡Kayta rurarqa tukuy huchanchikkunata pay kikinman hapinanpaq!
  Vizcondesa waynaqa asikuspa kutichisqa:
  - Sasan iñiy, Tukuy Atiyniyoq Diosqa manan huk ñanniyoqchu karqan runata qespichinanpaq, aswanpas kikin cruzman rinanpaq. Ichaqa, ¿imataq kanman kamaqpa mana tukukuq yachayninmanta?!
  Gulliverqa hombronta kuyurichispa kutichisqa:
  - Bueno... ¡Kanmi pakasqakuna, chaykunatan angelkunapas haykuyta munanku! Hinaspapas en general, ¡cheqaqtapunin mana atikunmanchu huk ruwayqa!
  Chay sipasqa umanwanmi nirqa:
  "¡Kamachisqayki q"ala talonniykikunata k"aspikunawan takanaykipaq, chaymantataq atikunqa!", nispa.
  Chaypin nanaywan ch"inlla kasqa. Gulliverqa manan yacharqanchu imata yapananpaq. Aswanpas teólogo runakunaqa pachak watakunañan discutishanku. Hinaspapas cheqaqtapunin huk paradoja: runakuna huk, ancha hatun huchata yapaspanku qespikunankupaq chansata tarirqanku. Kaypiqa unaytam atipanakuchwan. Hinaspapas, Churi sacrificiowan kuska kacharichiyta apamurqanchu icha manachu chayta. ¿Pikunamanlla? Yayapaqqa admirakuypaqmi, ¿Taytaqa Churiq wañuynin hina kacharichiyta hap"inmanchu. Ichaqa Satanasta k"amiy hinataqmi uyarikun.
  Hinaspa ancha millay, ancha mana allinman tukupun.
  Gulliverqa suspiraspa takirqan:
  Hayka runakuna, achka yuyaykuna, .
  Ch'uya hanaq pacha pakasqa, .
  Llapa runapaqmi chayta yuyaymanayta munani...
  Cheqaq kaqta maskhaspaqa k'allmakuna tutayaqmi kashan,
  Chay supayqa phiñakuspan phiñakushan,
  Payqa huk planta churayta munan, .
  Kayqa musquymi, miraykunapa kuyakuyninpa kanchayninta chaskinapaq,
  ¡Tukuy atiyniyoq Señorllan kutichiyta atinman!
  Chay wayna viscondesaqa umanwanmi nirqa:
  - Allintam qawayki, mikuy!
  Gulliverqa kaytan repararqan:
  - Arí, ¡sumaqraqmi kuskan q"ala puriypas, rupha intiq uranpi, qan hina sumaq sipaswan!
  Hinaspa yapamanta warmaqa waqaykusqa, huk filoyuq rumichata saruykuspan. Hinaspa mana kusisqachu rikch"akusqa.
  Vizcondesaqa kaytan repararqan:
  - ¡Arí, iñiyqa allin yuyayniyoq rimanakuykunapin kanan! Ejemplopaq, Jesusmi nin Ancha Hatun Dios kasqayta. Ichaqa, paymi yachachin: paña uyaykipi takaspaqa lloq"e uyaykita kutiriy! Ichaqa Ñawpa Rimanakuypiqa, aswanpas kamachikuykunatan qon warmikunata wawakunatapas chinkachinankupaq, wasi uywakunatapas!
  Gullivertaq kutichisqa:
  -¡Bibliataqa allintachá yachanki!
  Vizcondesaqa umanwanmi nirqa:
  - Arí, ñawinchani. Hinaspapas kanmi askha millay kaypas, mana yuyayniyoq kaypas! Imaynan rabona warmikunawan casarakunankupaq kamachikuy, otaq mana huchayoq runakunata wañuchinankupaq kamachikuy hina. ¡Hinaspa Eliseoqa osokunata churarqan calvo kasqanmanta burlakushaq wawakunaman!
  Gulliver waynaqa kaytan repararqan:
  - Hinaspa runakuna wakin kuti kayta ruwanku, millay ruwaykunata ruwaspa!
  Chay sipasqa chiqancharqa:
  - Arí ruwanku! Ichaqa manan paykunamanqa ima créditotapas qonchu!
  Chay wayna capitanmi repararqan:
  - Llakikuypaqmi, wakin kutipiqa pasakunmi millay ruwaykunata servichikunayki. Bueno, sichus mana huk educación kanmanchu chayqa! Hinaspa imaynaña kaqtinpas, ¿imataq llakichisunki?
  Vizcondesa nisqa warmiqa kaytan repararqan:
  - Huk ladumanta, Ñawpa Rimanakuypa llumpay millay kaynin, chaynallataq Jesucristoq llampu sunqu kaynin, chakatasqa kachkaspapas mañakuq, wañuchiqninkunapaq!
  Gulliverqa makinta mastarispan kutichisqa:
  - Manam yachanichu! Sasaraqmi imarayku, imatataq niy... Yuyayninchistan huñunanchis. Ichaqa imaynaña kaqtinpas. Kaypi tapukuyqa, ichaqa manan Pachamamawanchu kawsayqa tukukun. Hinaspapas, ichapas, oso warmiq yanapayninwan wawata wañuchispa, Eliseo nina hina Gehenapi wiñaypaq ñak"ariymanta qespichirqan, chaylla hanaq pachaman astaspa?
  Vizcondesaqa asikuspanmi repararqa:
  - Chhaynaqa mayqen wañuchiqpas ninman - ¡Manan huchallikuytaqa saqerqanichu! Hinaspa hanaq pachaman apasqa!
  Gulliver waynaqa hark"ayta munarqan, ichaqa imaynatapas manan yuyayninman hamurqanchu. Hinaspa, ¿imamantataq rimanapaq kachkan? Kaypiqa experienciayoq Teólogo kanayki tiyan. Hinaspapas manan llapa teólogos teólogoschu llapa tapukuykunaman allinta kutichiyta atinku. Ejemplopaq, ¿imaraykun mana allinqa kan tukuy atiyniyoq munakuq Dioswan? ¿Dios munanchu mana allinkuna kananta icha manachu tukuchiyta?
  Hinaspa kaypiqa ancha sasam específicamente kutichiyqa. Icha kayhinata utaq huk hinamanta lluqsimun. Ichaqa kanmi huk paradoja, ima kutichiypas manan llapa runamanchu tupanqa.
  Chay wayna capitanqa llakisqa asirikuspa nisqa:
  - Ejemplopaq, waranqa watata kawsanki mana machuyaspa. Chayrayku kusisqa kay. Diosqa khuyapayakuyta qosusqaykiraykun, wiñaypaq wayna-sipas kaytapas. Ichaqa manan común runakunamanchu qorqan. ¡Hinaspa chayta ruwan!
  Vizcondesaqa umanwanmi nirqa:
  - ¡Amen! ¡Kayqa sumaqmi!
  Gulliverqa takirqan:
  Diosqa aswan hatunmi mana tukukuq khuyapayakuywan,
  Pachamamatam unancharqanki, hanaq pachakunapa sayaynin...
  Runakunarayku, Sapallan Churiyki,
  ¡Cruzman wicharqan, chaymantataq hatarirqan!
  Chay sipasqa umanwan qaqchaspa chiqchiykusqa:
  Hanaq pachamanta sutikuna waqyakuypi, .
  Llapan amigoykuna huñunakunqaku,
  Hanaq pachamanta sutikuna waqyakuypi, .
  Chaypi Tayta Diospa khuyapayakuyninwan.
  ¡Ñoqaqa ruwasaqmi!
  Gulliverqa ñawinta kicharispan kutichispa takirqan:
  Diosniy, Qam kanki, Qam kanki,
  Tukuy hinantinpim tupani...
  Pasaspa t'ikakunata pallaspayqa,
  Hinaspa munakuywan yupaychayki!
  
  Jehová Diosmi sumaq kaypa coronan, .
  P'unchaw k'anchaypi, chawpi tuta k'anchaypipas...
  Kaykunaqa yuyayniypas, musquyniypas - .
  ¡Kaymi wayna-sipas kaypa k"anchariq munaynin!
  Chay sipasqa k"ancharishaq asirikuspa umanwan kutichisqa:
  - Arí, takiykiqa allinmi, ichaqa, astawan takinaykita munani!
  Gulliverqa asirikuspa takirqan:
  Mayna sumaqmi tukuy imapas Qampa kaq,
  Tukuy hinantinpin kunkaykita uyarini...
  Diospa sonqonpin paña makin takikun,
  Hinaspa almaman susuykun puqusqa coloso hina!
  
  Chaykunaqa musquwan qatasqa urqukunam,
  Kaykunaqa raging espumayuq olakunam...
  Kayqa rupha rit'iyuq playa,
  ¡Kaymi inti mana k"uchuyoq universoyoq!
  Kaypi sipasqa phiñasqa q"ala chakinta takaspa Gulliverta tapusqa:
  - Hinaspa millay machuchakunapas, Apu Diospa kamasqanpas, sumaqllaña?
  Gulliverqa hombronta kuyurichispa repararqan:
  - Sichus kanman huk pachakunapi, planetakunapi tiyaqkuna, hinallataq paykunapas hukniray kanku noqanchismanta chayqa, paykunapas, ichapas yuyaykunkuman freak kasqanchista. Hinaspapas, ¡aswan sumaq sipaskunawan tupachisqapas!
  Vizcondesataq arí nisqa:
  - Dialéctica nisqamanta qhawariypiqa, kayqa lógico hinam uyarikun!
  Gulliverqa asirikuspa takirqan:
  Tukuy-atiyniyoq Señormi k'ancharichirqan,
  Imaynatataq Cristopi thak kayta tarisunman...
  Pisi huchallikuq kasqaytan yuyaykurqani,
  ¡Señor Dios qespichiqniy kasqanmanta!
  Sipasqa umanwanmi takirqa, kirunkunata qawachispan:
  Hanaq pacha kamachikuy tiyanapi,
  Ancha Hatun Reyqa tiyasqa...
  Hatun munayniywan, .
  ¡Cristo kamachiwarqanchis!
  
  Diosmi cruzpi chakatasqa karqan,
  Jesusqa Yayamanta mañakusqa...
  Mana sinchita juzgawananchispaq,
  ¡Huchaqa tukukuykama pampachasqañam!
  
  Khuyapayakuyqa mana tukukuqmi
  Churinta wañunanpaq kacharqan...
  Pay kikinta servinapaq, .
  ¡Hinaspapas manan wañuyta atrevikurqankuchu!
  Hinaspa sipaskunaqa compañeronkuman ñawinkuta kicharirqanku.
  Gulliverqa kaytan repararqan:
  - Arí, kayqa kuyayllapaqmi. ¡Harawinkunaqa ancha allinmi nispalla nisunman! Ichaqa, ¿reqsinkichu Jesucristota Señorniykita, Qespichiqniykita hina?
  Chay sipasqa asikuspa takirqa:
  Jesuspa mana pantaq kaynin
  Jesusqa mana pantaqmi...
  Asirikuymanta huk makiwan ruwayman, .
  Tukuy imamanta aswantaqa alabay...
  Ay, ima kusikuytaq
  Ay, ima kusikuytaq
  ¡Yachaychis Diosqa mana pantaq kasqanta!
  ¡Yachay Diosqa allinpuni kasqanmanta!
  Gulliverqa chiqaptam nirqa:
  - ¡Allinta hinaspa expresivata takirqanki! Ancha hatun atiykunata qankunapi rikuni.
  Chay sipasqa kusisqa takirqan:
  Sumaq Mama Llaqta hatun kayninpi, .
  Maqanakuypi, llamk'aypi ima phiñasqa...
  Kusikuy takitam qillqarqaniku,
  Tukuy-atiyniyoq Diosmanta, umalliqmantawan...
  
  Dios K'anchaymi maqanakuypa k'anchariynin,
  Dios wayna-sipas kayninchispa K'anchaynin phaway...
  Takikunawan maqanakuspa atipaspa, .
  ¡Llaqtanchis Señor Diosta qatikun!
  Gulliverqa asirikuspa kutichisqa:
  - ¡Anchata takinki! Simplemente gran!
  Chay sipasqa asikuspan repararqan:
  Takiqa yanapawanchikmi hatarichinapaq hinaspa kawsanapaq,
  Mana manchakuspan huk takiwan senderismoman riyku...
  Hinallataq takispa kawsaypi puriqpas,
  ¡Manan hayk"aqpas maypipas chinkanqachu!
  Wawakunaqa qaqa ñannintam purirqaku. Chay waynaq k"irisqa chakinta nanarqan, ichaqa aguantaspa purirqan. Hinaspapas rimanakuymi ñak"ariymanta distraewaq.
  Chaymantapas, llapa kiruykikuna kikiykiq kasqan, wayna kasqanpas, espirituykita hoqarinña. Hinaspapas wayna cuerpoqa sinchi kallpayoqmi, qhalitaqmi. Hinaspa tukuy ima muyuriqpiqa chhayna k"anchariq, k"anchariq, mosoq kay pacha qhawariymi.
  Vizcondesa tapusqa:
  - ¿Imaraykutaq, ejemplopaq, Cristo Dios kaptin, Pachamamapi, hanaq pachapipas tukuy atiyniyuq kaptin, tukuy pachamanta, llaqtakunamanta aswan allin kamachiq hinaspa atipaq Genghis Khan? ¿Pitaq barbaro, hinaspa pagano, hinaspa ancha millay, hinaspa poligamista!?
  Gulliverqa wawa hina pantasqa asirikuspa kutichisqa:
  - Bueno, kayqa sasa tapukuymi... Honestamente, Biblia nin Satanasmi kay tiempopi Dios kasqanmanta, ichapas Genghis Khan debe kanman allin ruwasqanmanta Saqraman!
  Chay sipasqa hark"akurqanmi:
  - ¡Ay mana! Bibliapiqa manan imapas qelqasqachu - ¡Satanasqa kay pachaq diosninmi! ¡Yuyariyniyqa wiñaypaq waynallam, hinaspapas aswan allinmi qamkunamanta wiñaspa millay rikuriq runakunamantaqa!
  Chay wayna capitanmi repararqan:
  - Qillqasqam kachkan - kay pacha diosmi yuyayninkuta ñawsayarun!
  Vizcondesaqa asikuspa kutichisqa:
  - ¡Manan Satanaschu nispachu nin! Ichapas kayqa runapa kikillanpaq munaq kaynin niyta munan. Otaq, ejemplopaq, nishuta orgulloso kay, otaq huk caracter pantaykuna.
  Gulliverqa kaytan repararqan:
  - ¡Kayqa huk chikanpi chiqapmi! Ichapas iskayninta niyta munarqaku!
  Sipasqa kirunkunata q"alakuspa takirqan:
  - ¿Ima yuyaypitaq Apu?
  Gulliverqa pantasqa kutichisqa:
  - ¿Imamantataq rimachkanki?
  Vizcondesaqa asirikuspa kutichisqa:
  - Arí, hukniraymanta! ¡Huk takitapas kay temamantam kapuwan!
  Chay wayna capitanmi hombronta kuyurichispa yuyaycharqan:
  - ¡Hamuy, ñawpaqtaqa takisaq!
  Sipasqa asirikuspa umanwan nirqa:
  - Munaspaykiqa, chaymanta takiy, .
  ¡Ama wañunaykikama takiychu!
  Gulliverqa sut"i, wawa hina kunkanwanmi takiyta qallarirqan;
  Mana iñiq runaqa mana kusisqachu, .
  Manan hucha munapayaypi kawsayta atiwaqchu...
  Diospa phiñakuynin manchay millay kasqanrayku
  ¡Diosqa sinchi juez kasqanrayku!
  
  Infiernopi kaq aychaqa ruphaymantan pisiyashan,
  Hinaspapas unayñan llapanchis entiendenanchispaq...
  Señor Diospi iñiyta mana yachaq runaqa.
  ¡Infierno yugomanmi urmaykunqa!
  
  Huchasapa runaqa paypaq kaqtam chaskinqa
  Ninapi rawrachkaq araña hinam kanqa...
  Ukhu pachapi supaykunaqa ñak'arichisunkichis,
  ¡Satanasta yupaychaq runakuna!
  
  Manchakuy hinaspa yuyayman kutirimuy, Señorpa awqan - .
  Infiernomanmi derechota wikch'usqa kanki...
  Pichus samana p'unchawta mana yupaychanchu - .
  ¡Wiñaypaqmi nina rawraywan millp"usqa kanqa!
  
  Chay idolotan respetarqanki, chayraykun ñak'arirqanki.
  Ancha nanaymi infiernopi kuyuriyqa...
  Millay kanqa, ciencia - .
  ¡Cristomantaqa idolotan aswan allinpaq qhawarirqan!
  
  Diospa kamachisqanta mana creerqanchu
  Manam ñawpaq p"unchawta yupaychayta munarqanichu...
  Ama suyaychu mana chay ratochu ruphanaykita - .
  ¡Wiñay kawsaymi huchasapapa ñak"ariyninkunapiqa suerte!
  
  Creeni vengakuy tiempo chayamunanta,
  Jesus Hatun Dios hamunqa - .
  Kay pachaq tukukuyninmi chayamunqa,
  ¡Paymi runakunaman qespichiyta apamunqa!
  
  Ch'uya Diosmi wañusqakunata kawsarichinqa,
  Iñiypi kaqkunaqa manan ismuywanqa k"irisqachu kanqaku...
  Creenitaqmi Tukuy-atiyniyoqwan kasaq,
  Hanaq pachaman - aychap presochasqa kayninqa urmachun!
  Perlas hina k"anchariq asirikuq sipasqa cheqaqcharqan:
  - Ancha sumaq taki! ¡Ichaqa manan takikunallawanchu contentakunki! ¡Necesitayku huk kaqnin sumaq hinaspa mana tupaq!
  Gulliverqa kaytan repararqan:
  - ¡Chay sonso kaypas sapallanmi!
  Vizcondesaqa chiqchiykusqa:
  - ¡Mayna allinmi tukuy imapas kanqa asllatapas warma kaspaqa!
  Hinaspapas payqa yuyaycharqanmi:
  - ¡Hukta takisunchik!
  Chay wayna capitanqa hombronta kuyurichispa:
  - ¿Kayta munankichu?
  Chay sipasqa umanwanmi nirqa:
  - Chayqa, takiyta munani!
  Gullivertaq chayta hap"ispa takirqan;
  Mosoq pachapiqa kanmi milagrokuna,
  Chayqa huk cuento hinam colorniyuq...
  Kaypiqa chayna sumaq kaymi kachkan
  ¡Manan huk pantayta tarinkichu huk punterowan!
    
  Bueno, ¿imataq kanman mosoq p"unchay kaqtin,
  Pachamamapa hawanpi hamuchkan...
  Chaymi, mana ancha qellachu kayku hatarinaykupaq,
  ¡Manan kay pachapiqa aswan q"oñichikunchu!
    
  K'anchariypi mosoq k'anchaymi kanqa,
  Maypichus sach'akuna misk'i hina...
  Achikyayta napaykuyta qallarisun,
  ¡Wawanchiskunaqa wiñay kusikuypin kashanku!
    
  Musuq pachak wata hamuchkan,
  Kay suyuqa ancha sumaqmi...
  Runaqa kusisqa kanqa - .
  ¡Chay ñanqa peligroso kachun!
    
  Planeta t'ikachun - .
  Pisi tiempollamantan sumaq paraisoman tukupunqa...
  Ganaq yupayta kichay
  ¡Kay pachaqa mayo killa k"anchariqmi kanqa!
    
  ¿Hayka allintaq?
  Inti k'ancharishaptinqa...
  Huk k"aspichaqa cincelta perforan
  ¡Llapa runan kay planetapi sumaq tiempota pasanku!
    
  Mayna kusikuymi tukuy imapas ñuqaykuwan,
  Kusikuypa hunt'a wayq'un...
  Chaypin kanqa, creeway, t'ikariy hora,
  ¡Quri niyta munan!
    
  Pitaq destinonchista ruwanman, .
  Ancha valiente y guapo...
  Sichus hukmanta rakiy kanman chayqa, .
  Hinaptinqa aswan atiyniyuqmi kanki!
    
  Manam umanchiktaqa uraykachisunchu
  Orgulloso wasanta allichaspa...
  Panquequepaq, mantequillapaq, queso cottagepaq, .
  ¡Chay anfitriona chaylla yapan!
    
  Chaymi yachanki kusikuy kananta
  Hinaspa k'anchay Svarog Sutiwan...
  Cheqaq paraisomanmi tukupunqa
  ¡Runakunaqa Diosmantan mañakuqku!
    
  Señor Diosqa huk kutichiyllatan qorqan:
  Kusikuywanmi llamkananchik...
  Hinaspa chaymanta napaykuy hamunqa - .
  ¡Uyakunaqa k"ancharishaqtan k"ancharinqa!
    
  Kaypi huk sipas q'ala chaki
  Huk tortugamanmi sillarqani...
  Chaytaqa puñunaykiwanmi takanayki, .
  ¡Ancha manchakuyta hatarichispa!
    
  ¿Maypitaq nina pasakun?
  Bueno, maypitaq nina rawrachkan...
  Crushing golpe
  ¡Huk millay awqan atacashan!
    
  Awqakunamanqa manam entregakusunchu,
  Kayta huk aspiracionta hina qhawariy...
  Querubinmi derechakun
  ¡Raprankuna, awqakunaman pampachay!
    
  Pisi tiempollamantan pasanqa nispa ninqa
  Imachus victoria nisqa...
  Circoqa huk karpa hinam, .
  Hinaspa wakin kutipiqa allqukuna laq"akunku!
    
  Pisi tiempollamantan hanaq pacha hinaña kanqa
  Tukuy pachata sumaqyachisun...
  Ladaman gracias - .
  ¡Quriwanmi querubinkuna k'ancharinku!
  Chay waynaqa sumaqta takirqa, kunkanpas warma hinañam rikurirurqa. Ancha sonoro y chiri.
  Vizcondesaqa chiqchiykusqa:
  - ¡Allinta mikhuy! Hinaspa chayqa sumaqmi!
  Chay waynaqa capitanmi sispaykusqa:
  ¡Takini, takini, llapa supaykunatapas wañuchisaq!
  Chay sipasqa takillarqantaqmi:
  Svarog llaqtamanta orgulloso sipaskuna kayku,
  Valor, valorniyoq maqanakuqkuna...
  Hunt'aq sonqowanmi serviyku, Familiaq Sutinpin kashanchis,
  ¡Abuelokuna, taytakuna hatunchakuchunku!
    
  Dios Svarog hinaspa runakunaq yuyaynin, .
  Tiqsimuyuta kusichiy...
  Creeway, millay runaqa manam atipawasunchu,
  ¡Negocioykuqa llamkaymi hinaspa kamaymi!
  Gulliverqa silbakuspanmi kunkanpi munakuywan reparasqa:
  - Hatun taki!
  Vizcondesaqa umanwanmi chiqchiykusqa:
  - Arí, chaymi sumaq kaynin. ¿Imatataq takiypaq mikhunki?
  Chay wayna sipasqa purishallarqanku. Wawankuq chakinqa ancha confianzawanmi chakinkuta saruykusqa. Hinaspapas mana iskayrayaspan ancha sumaq takiyta atirqaku.
  Wawakunaqa kaypiqa tukuy imapas kankuman hinam. Hinaspapas chayna admirakuypaq pacham. Chaypi esclavitud kaptinpas.
  Gulliverqa kusisqa takirqan:
  Huk planetapi llapa runakuna
  Yachanayki tiyan hukllachasqa kawsayta...
  Wawakunaqa asikunankupunim
  Hinaspapas thak kay pachapi kawsaychis,
  ¡Warmakunaqa asikunankum!
  ¡Warmakunaqa asikunankum!
  ¡Warmakunaqa asikunankum!
  ¡Hinaspa thak kay pachapi kawsaychis!
  Chaymi purirqanku, purirqanku, hukmantataq purirqanku...
  Ch"isiyayqa tukukuypi chayamunña. Hinaspa huk columnata ruwarqanku hap"isqa wawakunawan cenapaq.
  Paykunamanmi qoqku ima clase mikhuy sopatapas, hinallataq llañu t"antakunatapas lecheyoq. Esclavo waynakuna mikhurqanku. Hinaspapas tukuy sonqonkuwanmi puñururqaku.
  Cheqaqtapunin sasa p"unchay purisqanku qhepaman samarinanku karqan.
  Gulliverpas asnayta qallaykurqa hinaspam sumaq musquykunata musqukurqa.
  Chaypin kuskan q"ala sipaskuna takirqanku;
  Tiqsimuyuntinqa llik"isqañan kasharqan
  ¡Quyllurkuna tutayapunku, hatun llaki-wañuy!
  Infierno karu ñak'ariykunapi waqanku, waqanku ima,
  Hinaspapas kawsaqkunapaq: ¡p"enqaymi aguantayqa!
  
  Dios hina - llapa kamachikuykunata kamachispa, .
  ¡Concienciata qonqaspa, honorta mana chaskispa!
  Huk hawa llaqtayuq aylluqa musuq pachatam paqarichichkan,
  Payqa desafiawarqanku - mana allin willakuy!
  . CAPÍTULO No. 2.
  Gulliverpa tikrasqan cabina waynaqa sumaq hinaspa ancha sumaqllaña brigantina nisqapim velachkasqa. Velanqa ancha k"anchariq colorniyoqmi kasqa, admirakuypaq, admirakuypaq diseñoyoq t"ikakuna hinallataq pillpintukuna hina, hinallataq libélulakuna, hinallataq espadayoq sipaskuna.
  Hinaspapas kayqa anchatan tuparqan tripulantekunawan. Kaypipas sipaskunallam karqaku. Hinaspa yaqa q"alallaña kasqaku, sinqankupas, piernankupas alhajakuna waskhakunawan qatasqa kasqa. Hinaspapas qaranpas q"illu, llimp"i llimp"i, broncemanta ruwasqa estatuakuna hina.
  Chay pirata sipaskunaqa q"ala, ancha sumaq, seductora chakiwanmi maqarqanku.
  Hinaspa chay pachallapitaq takirqanku:
  Wakcha, wakcha, pirata, .
  Ancha, ancha, anchata llakikuyku,
  Sipaskunaqa manan vengakuymantaqa karunchakuyta atinkuchu, .
  Ichaqa ¡mana moralidadta churawasqankuraykun!
  
  Piratakunaqa manan cienciata necesitankuchu
  Hinaspa sut'inmi imarayku...
  Chakiyuq, makiyuq kanchik, .
  ¡Ichaqa manan umanchispaqqa imapaqpas valenchu!
  Hinaptinmi ñawpaqninpi huk Galión rikurirqa; Payqa saltaykusqa, q"ala muyu talonkunata llimp"ispa.
  En general, ima sumaq kaykunan karqan, chukchankupas ancha k"anchariqmi karqan. Yaqa llapankum miel rubiokuna kanku, quri raphi hina llimpiyuq chukchayuq, ichaqa kantaqmi cobre puka sipaskuna, esmeralda colorniyuq chukchapas.
  Wakinqa broche pendientekunatan churakunku. Hinaspa, ¡ima perfección de líneas nisqayoqmi kanku!
  Hinaspa aychankupas broncemanta llimp"i qarankupa uranpi mercurio bola hina rollo. Kaykunaqa chiqap sipaskunam, chiqaptapuni maqanakuyta atiq.
  Hinaspa kunanqa brigantinaqa galón qhepanta phawaylla phawan. Hinaspa kay barcopiqa kanmi chukchasapa orco osokuna phawaykachaspa, velakunata yapaspa ripuyta munaspa.
  Quri raphi llimp"i chukchayuq, wayrapi ancha sumaq phawaykachaq, q"ala chakiyuq, qharikunata locoyachiq, qaparichkaptin:
  ¡Maldecido osokunatan chinkachisaqku! ¡Dragon pandilla ninapi kachun!
  Kaypiqa brigantinaqa karuta wichqachkan. Hinaspa kimsa sipaskuna proa cañonmanta disparanku, q"ala chakinkuta cubiertapi samachispa.
  Hinaspa chaymanta chay cañonpa bolaqa phawan hawaman, hinaspa, huk arcomanta willaspa, awqa galeonpa galeranman chiqanmanta tupan. Hinan barcoqa sinchi maqasqa kaspa k'umuykapurqan.
  Sipaskunaqa saltayta qallarirqanku, q"ala, muyu talonninkuta llimp"ispa, qaparirqanku:
  Gloria a los piratas, gloria!
  Sipaskunaqa ñawpaqmanmi kallpachkanku...
  Puka banderawanmi maqanakunchik,
  ¡Ejercitoqa atacashanmi!
  Hinaspa kunanqa brigantinaqa aswan aswan asuykuchkan Galión nisqaman. Hinaspa sipaskunaqa enemigokunaq barconman ganchokunata wikch"unku. Hinaspa brigantinata aysanku víctimankuman. Hinaspa chaymanta q"ala, q"ala chaki llimp"i llimp"i. Chayman saltaspanku orcokunawan maqanakuyta qallarinku. Hinaspapas sallqa ch"aqwaymi kashan. Sipaskunaqa sabrekunawanmi kuchuspa awqakunata yawarchanku ruphachkaq mayukunapi. Hinaspa orcokunaqa umankuta kuchusqa urmaykunku.
  Hinaspa umankupas pampapi kuyurichkan.
  Kayqa chiqapmi chinkachiy hinaspa chinkachiy. Kunanqa maqanakuq runakunaqa tukuy k'ancharisqankuwanmi rikuchikunku. Hinaspa q"ala, q"illu chakinkupas, trineo hina, sinchi maqaykunata ruwaq.
  Sipaskunaqa ancha sumaqmi, bronce qarankupas intipi llimp"in, chaymanta kimsa.
  Maqanakuq runakunaqa silbaspanku qaparinku:
  - Awqanchikkunatam wañuchisun, kayqa credonchikpunim. Llapan examenkunatan pasarqayku A nisqawan, santo llaqtanchis!
  Chay sipaskunaqa ancha sumaqmi lluqsirqaku. Hinaspapas sinchitan kuchunku, chaymi columpiokunataqa mana hark"ayta atinkuchu.
  Hinaspa q"ala chaki wayna Gulliver paykunawan maqanakun. Ancha kallpasapa runa, nisunman.
  Hinaspa chay waynaq q"ala talonmi hap"ispa orcoq chukchanman p"akinqa. Hinaspa quijadanpas urmaykusqa.
  Gulliverqa takirqan:
  - Imaynatataq maqanakuspa kawsarqayku,
  Hinaspa mana wañuyta manchakuspa...
  ¡Kaynatan qanpas ñoqapas kunanmantapacha kawsasaqku!
  Quyllurkunayuq altokunapi, quyllurkuna hina upallalla kaypi, .
  ¡Lamar qocha olapi, sinchi phiñasqa ninapi ima!
  ¡Hinaspa sinchi k"arak, phiñasqa nina!
  Chay cabina waynaqa hackearqusqa, q"ala chakikunataq laq"aykusqa.
  Allinmi wawa kayqa tukuy imamanta. Ima utqaylla cuerpoyuqmi kanki.
  Kayqa chiqapmi huk wayna superman.
  Hinaspa pulmonpa hawanpi takikun:
  - Ñuqaqa sallqa runakunap qunqurninpi k'anchay caballero kani,
  ¡Paypa Pachamamapa awqankunatam qichurusaq!
  Kaynatam warmachaqa maqanakun, takikun. Hinaspa payqa kuchun hinaspa culota.
  Hinaspa huk sipaskunapas paywan maqanakushanku. Mayqinkunachus ancha sumaq, misk"i ima kanku.
  Paykunaqa, chiqapmi, hatun altokunapi maqanakunku. Chay simiq rikch"anachiy yuyayninpi.
  Kaykunaqa awqaqkunam. Paykunamantaqa niwaqmi: super y hiper.
  Maqanakuyta qallariptinkuqa manam imapas harkanmanchu.
  Hinaspa chayhinata qhipa orkukuna sumaq kaypa maqayninman urmaykurqanku. Hinaptinmi awqaqkuna ukupi ancha kusikuy karqa.
  Hinaspa takirqanku:
  Llapa runatan wañuchisaqku, wañuchisaqku ima,
  ¡Llapa runatam wañuchisaqku! ¡Llapa runatam wañuchisaqku!
  Hinaspa chay qhepamanmi chay galionta maskhayta qallarirqanku, hinaspan presakunata maskhayta qallarirqanku. Chay pachallapitaqmi awqaqkuna takirqanku:
  - Tutamanta paqarinkamam pasaq runakunata maskachkanchik,
  ¡Fraerta pakisun! ¡Fraerta pakisun!
  Kaypim Gulliverqa kusikuywan takiyta qallarirqa;
  Chay wawqentaq wawqenman makinta hoqarirqan.
  ¡Huk millay maqanakuy - awqaq qapariynin!
  Ametralladoraqa amigoykimanmi tukupun, .
  ¡Vengacionqa chayamurqa frivolidadraykum!
  
  Runakuna pakisqa kaptinku imata ruwana
  ¡Maypachachus kallpaq balakuna silbanku muyuriqpi!
  Diosqa aswan allinmi maqanakuyta kallpawan pakiy - .
  ¡Chay dragonpa p"unchayninkuna tukukunanpaq!
  
  Ichaqa infiernoqa manan yachanchu limitekunata, limitekunatapas, .
  Kay pachaqa napalmpi ruphachkan, warmakuna waqachkanku!
  Kunanqa sipaskunapa rikchayninmi llañuyarun - .
  ¿Pitaq, Ch'uya Wiraqocha, chayta kutichinqa?
  
  Bueno, ¿hayka kuyasqayki runakunatataq wañuchiwaq?
  Tukuy imamanta, runaqa paqarin, creeway, kusikuypaq!
  Mamaqa manam churinta ñawpaqman rinanpaqqa saqinchu, .
  Hinaspapas chiri tiempopipas guerrapiqa mana allin tiempon kan!
  
  Ichaqa huk soldadoq deberninqa cheqaq debermi:
  ¿Imanasqataq Tayta Llaqtapaq maqanakunanchik?
  Chunka suqtayuq watayuqña kachkaspa yupaychana wasiqa grisña,
  ¡Chay desgraciada viudakunapa uyanqa waqaymantam punkisqa kachkan!
  
  Ichaqa, ¿imataq chayri, ¿locochu kanki wawqi?
  Manan, loco kanki, munakusqayki runa kutichin!
  Millay kayrayku, pichus kamachina tiyanapi kashan, soldadonchis,
  ¡Payqa creenmi cuñadonqa qhelli Cain kasqanpi!
  
  Kay pachapiqa yawar mayukunam venakunata llik'irqun,
  Hinaspa núcleomanta pulso kutichinqa huk golpewan...
  Conchawan takasqa aradoqa chakrapi chirirurqa,
  ¡Ay, mayna pukaman Intiqa tukupun!
  
  Ichaqa kanmi iñiy Jesus hamunanmanta -
  ¡Paymi wawqe-panakunata allipunachinqa, salvaciontapas apamunqa!
  Hinaptinqa qunqasun millay partituramanta vengakuyta - .
  ¡Llapanchispa almanchispi pampachay kamachichun!
  Chay qhepamanmi pirata sipaskuna cabina waynata asikurqanku. Hinaspapas ancha allinmi karqan.
  Chay qhepamanmi galeónta aysaspa chay hap"inamanta horqorqanku, barril cervezata, vinotawan, hinaspan ukyayta qallarirqanku, phiñakuyta ima qallarirqanku.
  Hinaspa ima tusuytataq sumaq sipaskunapa q"ala, sipas chakichankuna tusurqanku. Mayna sumaqmi rikchakurqa.
  Hinaspa aychasapa torillonkupas llimp"iykusqa. Kaykunaqa chiqaptam necesitasqayki sipaskuna.
  Gulliver waynapas ancha munakuywanmi ukyaq, takiqpas;
  Sapa runam kuyakuymanta kikinpa qawariynin kan - .
  ¡El concepto de belleza y ideal!
  Runakuna manaña chayman hinachu wiñarqanku chaypas,
  ¡Ichaqa runaqa manañan kunturchu!
  
  Hinaspa kaypi, chiqapmi, huk iskay kimsa aforismokunata hapispa kayhinata yapawaq, ingenioso;
  ¡Huk sipaspa q"ala talonninqa yaqapaschá modapi zapatokunata chaskinqa!
  Ichaqa manan ima originalpas yuyayniyman hamunchu
  Kaypin huk ejemplota qhawarisun:
  Tukuy edadniyuq runakunapaq kuyakuy, .
  Hinaspa chay waynaqa ancha orgulloso qhawarikun...
  Ñawinkuna tutayaqpi llimp"in,
  ¡Resultadoqa q"oñi kanqa!
  Aunque tukuy kay hinata churasun - sonso y banal.
  Ichaqa, huk ladomantaqa, q"oñiraqmi nispa nisunman.
  Gulliverqa takirqan:
  Galopachkani. Ichaqa hukniraytan sillakuni
  Utaq aswan allinta nisunman, huk chuspi hina saltani...
  Hinaspapas específicamente cambiayta atiyman, .
  ¡Manan q"ala chaki waynamantaqa huk maldiciontapas qonkichu!
  Hinaspa chaymanta Gulliverqa aswan civilizado kaqta takirqan;
  Sumaq paraiso pachapi kawsakuyta munanchik - .
  Maypichus mana unquykuna kanchu, decrepit vaquillas...
  Chaymi kawsaypa q'aytunqa mana tukukuqman tukupun,
  ¡Sapa punchaw kusisqa hinaspa kusisqa kachun!
  
  Maypichus llimp"inqa primavera killapi arco iris hina, .
  Yaku liriokunaqa quri, esmeralda hinam.
  Maypichus chiqap kayqa unayña musquyman rikchakuq...
  ¡Mayqin waynapas milagrota ruwayta atinmi!
  
  Yaw Mama Llaqta, Diospa ch'uya llakikuy;
  Abedulkuna ch"iqchiyoqniykikuna, metalpa llimp"in...
  Hinaspan Señor Diosta huk kaqllata mañakuni.
  ¡Chay Pata Llaqta sumaq k"anchaypi t"ikarinanpaq!
  
  Ichaqa chaymantaqa maqanakuq runaqa campañamanmi rirqanña,
  ¡Payqa barbaro maqanakuq hinam purin!
  Planetapaqmi allinta ruwasaqku - .
  ¡Chay balakuna ama munasqa mamaykita t"oqyachinanpaq!
  
  Troll ataque, loco ñit"iy;
  ¡Awqakunaq avalanchanqa usqhayllan phawaykachashan!
  Chhaynaqa, ¿imaraykun necesitanchis sinchita ch"aqwayta,
  ¡Pata Llaqta huk puñuypi hukllachasqa kaptin!
  
  Ichaqa yapamantan orco monstruokunaqa asirikurqanku, .
  ¡Chay runaqa kunkanpi tullu k"askarasqa hina sientekun!
  Hinaptinmi chay goblinoqa sallqa piñasqallaña qaqchaparqa,
  ¡Ichaqa ejercitomanta regalota utilizarqayku!
  
  Ichaqa awqakunata atipayqa qayllaykamushanñan,
  ¡Rusiataqa chay pantanomantan llik"isunchis!
  Qhelli runakunamanta kutichiyqa chayamurqanmi - .
  ¡Millwankupas llik"isqañan kasqa, pelusamanpas!
  
  Oval de una sipas con una uya munay - .
  ¡Iñiyta, hatun kallpatawan qowarqan!
  Chaynatam Gulliverqa ancha sienteywan hinaspa fervorwan takirqa. Hinaspa takiyninpas ancha mana iñiy atina sumaqllaña rikurirurqa.
  Hinaptinmi warmacha capitanqa yapamanta takiyta qallaykurqa, huk vaso cervezata tomaruspan, ch"aki challwata mikuruspan;
  Hatun, atiyniyoq, ch'uya suyu, .
  ¡Manan imapas aswan k"anchariq azul hanaq pacha ukhupiqa kanchu!
  Tukuy atiyniyoq Diosmi wiñaypaq qowarqanchis - .
  ¡Mana linderoyoq k"anchay, hatunchasqa Mesias!
  
  Kay pachaqa manan hayk"aqpas rikurqanchu chhayna atiyta, yachanki, manan hayk"aqpas
  ¡Chaynapi hatun espaciota orgulloso saruspanchik!
  Tiqsimuyupi mayqin quyllurpas takisunki,
  ¡Anh kusisqa kachun ñuqaykuwan!
  
  Tukuy imamanta, kayqa Mama Llaqtanchik, chayna destino, .
  ¡Tukuy asuntokunapa espacionta kamachiy!
  Mayqenpas, creeway, kayta munasunman,
  Mana ima yanqa rimayniyuq, warmikunapa yanqa iñiyninkuna!
  
  Arcángelkunam kallpasapa trompetankuta tocanku.
  ¡Anchatan alabanku ejercitonchiskunaq purisqankuta!
  Hinaspa awqaqa destinonta tarinqa aspen ataúd nisqapi,
  ¡Manan impuestotapas impuestotapas chaskinqachu!
  
  Kaymi Mamanchis, tukuy chaypi, creeway, sumaqmi,
  ¡Mana kallpachakuspan lliw universota muyuchirqan!
  Munay sipaskuna llasa trenzayuq, .
  ¡Payqa sinchi maqayta munan!
  
  Tayta Pachaqa mamapa q'illu ñawinpa rikch'ayninmi, .
  ¡Makinpas llamp"ulla, rumi hinapas!
  Hinaspa awqanta wañuchinki, wayna, balawan - .
  ¡Sonqoykipi nina rawray aswan k'ancharichun!
  
  Mana k'uchuyuq Tayta Llaqtaman juramento ruway,
  ¡Payqa, chiqamanta, qampaqpas allinmi!
  Maqanakuypi sinchi phiñakuypi yawar purishan chaypas,
  ¡Awqaqa kunanmi kutichipuyta chaskinqa!
  
  Armakuna, valorpas chhayna kallpasapa aleación,
  ¡Millay runaqa manan atipanmanchu!
  Bombakunayoq avionpin usqhaylla phawarirqani,
  Hinaspapas phatariqtinqa, ¡ventanakunapin paramun!
  
  Ichaqa kamachiqpa kamachisqan - phaway waynata Marteman - .
  ¡Tiempoñam kanki espaciota churanaykipaq!
  Hinaspa Marte runaq hatunchakuyninqa sinchitan ñawinta hap"inqa,
  Chaymantaqa Plutón nisqamanta aswan karuta rikunchis!
  
  Hamusun espacioq altonkunaman, universoq kantunta rikuspa,
  ¡Kaymi runaq destinonchisqa!
  Hinaspa chayrayku, uchuy warmacha, atrevikuy explotacionkunata,
  ¡Imaraykuchus yachay, ¡premioqa gananciapaq kasqanmanta!
  Sipaskunapas saruspa makinkuta t"aqllakuqku. Hinaspa q"ala chakinkupas ancha llalliqmi. Hinaspa q"ala talonninkuna intipi llimp"in.
  Gulliverqa paykunawanmi kachkan, q"ala chaki warmachapa cuerponpi, chayna kawsaq hinaspa kusisqa.
  Ichaqa ñawpaq p"unchaykama tusurqanku.
  Chay qhepamanmi tarjetakunawan pukllanaykupaq yuyaykurqayku. Hinaspapas kayqa ancha sumaq ruwaymi.
  Hinaspapas cheqaqtapunin chayta hap"ispa qan kikiykita hawiwaq. Hinaspa sipaskunawan pukllanqa phiñasqa kanankama.
  Chay pirata sipasqa Gulliverpa q"ala, wawa hina chakinta makinpi hap"ispa, muyu, rosa talonninta masajayta qallarisqa.
  Chay cabina waynaqa asikuspan kusikuymanta ronronakurqan. Ancha hatunmi karqa. Kayqa cheqaqtapunin huk milagro waynalla.
  Hinaspapas q"ala, ancha sumaq chakichankunaqa huk milagrollan.
  Gulliverqa asirikuspa takirqan:
  Q"ala chaki, q"ala chakilla, .
  Julio killapi t"oqyaypa uranpi, olakunaq t"oqyasqanpa uranpi...
  Q"ala chaki, q"ala chakilla, .
  Tususunchik, qampas ñuqapas!
  Kaykunaqa asichikuq takikunayuqmi. Hinaspapas allinmi kanman wayna kayqa tukuy imamanta. Hinaspa chay pachallapitaqmi hatun hazañakunata qawachinki.
  Ichaqa claro manan chayllachu. Gulliverpa manaraq ruwasqanmanta.
  Hinaspa takiq, tusuq, q"ala wawankunaq chakinwantaq t"aqanakuykunata ruwaq. Chaytaq ancha q"oñi rikch"akurqan, huk chhikantataq millakuypaq.
  Kayqa huk wayna capitanmi karqan, payqa askha nacionkunamanmi viajarqan, aswan askha kutitataqmi lamar-qochapi barcopi purirqan.
  Hinaspapas actitudninqa, franca rimaspaqa, ancha agresivo.
  Ichaqa chayraykun kunankamapas mana sipasta piratakunaq banderanman apayta atiwaqchu, hinaspa tiburones nisqakunata huch"uy pistolakunawan disparayta atiwaqchu. Manan facilchu haykuyqa, ichaqa chaymi sumaq kayninqa.
  Gulliver waynaqa, q"ala, wawa hina chakichankunapi k"umuykuspa, chayta hap"ispa disparasqa. Chay cañonpa bolanmi tiburón nisqaman tuparurqa. Hinaspa wasan p"akisqa, wiksanta urmachispa. Wawaqa qaparirqa:
  - Chay waynaqa wakin q"uñi valorta hap"irqan, .
  ¡Hinaspa chay tripulantekunata ataúdman qarqorqanku!
  Piratakunaq sipas capitanmi hap"ispa chay cabina waynata q"ala chaki dedonkunawan wawaq siminmanta hap"ispa qaparirqan:
  - Allinmi, qam tomboy, ñuqapa rantinpi kayta munanki. ¡Qanpiqa askha ambiciontan rikuni!
  Gulliver waynaqa kutichisqa:
  - Huch"uyllapas kasqaywanmi kusisqa kashani, ichaqa qhari hinaraqmi. Hinaspa warmiqa...
  Huk puka chukchayuq maqanakuqpas takirqan:
  Mana warmiyuqqa manam kay pachapi kawsayqa atikunmanchu,
  ¡Mayo killa intiqa paykunapin kashan, munakuymi t"ikarimushan!
  Gulliverqa ancha sumaq asirikuywanmi yuyaycharqa, chaymi warma hina, chaynallataqmi valorniyuqpas kaq pachallapi:
  Sasa pacha chayamurqa suyuman, .
  ¡Yawarqa wayra-para mayu hinam purin!
  Qhipa samayniykikama maqanakuy, .
  Hinaspa kusikuy, thak kay, munakuy hamuchun!
    
  Millay comunismopa wawankunam kanchik,
  Mana k'uchuyuq churinkuna Tayta Llaqtamanta...
  Revanchisismo nisqapa achkallaña hamuchkaptinpas - .
  ¡Mama Llaqtanchisman hunt'aq sonqo kasun!
    
  Hatun hinaspa cosmico pachakunapi, .
  Quasarkunataqa huk dedomantam paqarichina...
  Creeway, allintan ruwashanchis,
  ¡Al menos millay infiernopa ejercitonmi atacamun!
    
  Agresorpa ejercitonta wañuchisaqku,
  Hinaspa quarks nisqamanta láser nisqakunata ruwasaqku...
  Hinaspapas huk runaqa ima heroesmanpas tukupunqan,
  ¡Hawanchispin qori raphrayoq querubin kashan!
    
  Puyukuna Tayta Llaqta hawanpi rawrachkaptinpas,
  Wawakunaqa listoñan kashanku awqawan maqanakunankupaq...
  Huk escuadrón maqanakuq, creeway, chaymi phalaq, .
  ¡Ama botaykiwan kay pachaq kantunta saruychu!
    
  Yachanchikmi awqaqa atiyniyuq hinaspa llullakuq kasqanmanta,
  Manam huk pulgada allpatapas qusaqkuchu...
  Hinaspapas runaqa kallpasapa, k"anchariq ñawpaqman puriymi
  ¡Tukuypa Wiraqochantaq sapallan iñiy!
    
  Hatun kumunistata hatarichisunchik,
  Nativo allpaqa allintam wiñanqa...
  Awqa ancha sallqa kaptinpas,
  ¡Destinonchisqa atacaymi!
    
  Pionero valorniyoq valorniyoq wayna, .
  Sapa kutim maqanakuq kanaykipaq nacesqayki...
  Leoqa manan manchali conejitochu, .
  ¡Chay musquy hunt'akuchun!
    
  Wawqe-panaykuna, p"enqachisqa kaytaqa manan aguantasunmanchu,
  Llapanchismi sayarisunchis Tayta Llaqtapaq...
  Manañam tolerasunchikñachu insultokunata,
  ¡Acero makiwan awqata ñut"usun!
    
  Llapanchis makipura huñunakusun chayqa,
  Kurukunataqa atipasunmanmi...
  Ch'uya llaqtaqa inti hinan,
  Hinaspa chay cazadorqa pukllayman tukupun!
  Kay takiqa huk waynaq takisqanmi, payqa chayllaraqmi capitan karqan, noblezayoqtaqmi karqanpas. Hinaspa chayqa sumaqmi.
  Ichaqa chaymantan huk fragata horizontepi rikhurimurqan. Astawanpis, hatun clase - soqta chunka tawayuq pistola. ¿Imanasqataq kayqa ancha hatun? Hinaspa wallpakunata rikuq cometa hina asuykun.
  Chay sipas capitanmi repararqan:
  - ¡Kayqa ñuqaykupaqqa sasachakuymi! Maqanakusunchu icha...
  Puka chukchayuq sipasqa hark"akurqanmi:
  - ¡Manan ayqekuymanta tapukuy kanchu!
  Azul chukchayuq sipasmi, llimp"i llimp"i llimp"iyuq perla kirunkunata q"alata rikuchispa, takirqan:
  Respetananchismi, manchakuwananchis, .
  Sipaskunapa exploits nisqakunaqa mana yupay atiymi...
  Sipaskunaqa yacharqankupunin maqanakuyta
  ¡Asnotaqa saku hinam chuchuyta atinku!
  Hinaspa suni, kanikuq qallunta qawachirqa.
  Bueno, maqanakuy kanqa, imaraykutaq mana rikuchinkichu ancha agresivo temperamentoykita. Hinaspa kayqa awqakunapaq ancha nanaymi kanqa. Hinaspapas amigoykikunapaqpas manan kusikunapaqchu kanqa.
  Hinaspapas chay maqanakuyqa, cheqaqmi, allin cheqasta, maniobratapas akllakunanchismi.
  Hinaspa chaynata sipaskunaqa ancha yachaywan brigantinankuta kuyuchinku, chaynallataqmi mana qunqankuchu takiyta;
  Qamqa Komsomol llaqtayuqmi kanki,
  ¿Qanman gustanchu Elfiapaq valorwan maqanakuy...
  Mama Llaqtata yanapayta atiwaq, .
  ¡Caballeroqa manan payaso almanchu kan!
    
  Chay sipasqa sumaq takiqmi,
  Payqa q"ala chakillan rit"ikunaq chawpinta phawaylla purin...
  Qanmi kanki huk k'anchariq reina - .
  ¡Orkolfta puñunaykiwan takanki!
    
  Payqa q"ala talonwanmi granadata wikch"uykurqan,
  Chunka iskayniyuq soldadokuna llik'isqa...
  Pisi tiempollamantan kanqa Fuhrermanta vengakuy,
  ¡Caballeroqa ametralladorata wakichinqa!
    
  Komsomolpi kaqpa maqanakuyninpi sipaskuna kayku,
  Maqanakuypi aswan hatun maqanakuqkuna...
  Sumaqchakunaqa waqaq kunkayuqmi, .
  ¡Abuelokuna, taytakuna hatunchakuchunku!
    
  Elfskva llaqtapi anchata maqanakurqanku,
  Hinaspa mana manchakuspa millay orcokunata hark"ayta atirqanku...
  Sipaskuna sutillatam atipanchik
  ¡Asllawan tukuy examenkunata pasaspa!
    
  Venanchikpiqa wayra-parakunam kachkan
  Yachaqpa venankunapi llimp"i llimp"i...
  Kay pachapiqa ancha kallpasapa suyukunam kanqa,
  ¡Osokunamanta, allqukunamanta, monokunamantapas!
    
  Wehrmachtqa manam sipaskunata qunqurchakimanchu pusanqa,
  Manam haykapipas k'umuykusunchu, yachay...
  Stalinpas aswan yachaysapa Leninpas ñuqanchikwanmi kachkanku,
  ¡Pachak watakuna, watakuna pasachun!
    
  Diosqa fotonkunamantan teqsimuyuntinta kamarqan,
  Wiñaypaq mana wañuyniyuq kawsayqa...
  Yachanchikmi musuq kamachikuyta hatarichinanchikta,
  ¡Ñoqanchis patapitaq querubin raphrankunata kicharin!
    
  Patronímico nisqapiqa achka wiraquchakunam kan, .
  Komsomol nisqapi kaqkunam sapa kuti puntapi kanku...
  Ejércitoqa manchachikuq formacionpin purin,
  ¡Llaqtapa elfonkunata amachaspa!
    
  Elfskva llaqtapa hichpanpi Fritzwan maqanakuchkayku,
  Hinaspa capitalta defiendeyta atirqanku...
  Chay sipasqa q"ala chakiwan chay paqueteta wikch"uykusqa,
  Hinaspa chay monstruokunata disparasun!
    
  Achka Orkkunatam ruturqaniku, .
  Achka punkkunam kuchusqa karqa...
  Astawan racking up the miles, .
  ¡Satanaspa legionkunatan wañuchishanchis!
    
  Orktlerpa llapa kirunkunatan urmachirqayku,
  Dragon umalliqmi atipasqa karqan...
  Chay sipasqa siminta kicharisqa
  ¡Huk hatun Armagedón p"akikun!
    
  Fuhrerman ama khuyapayakuychu
  Qam sipaskunaqa sapa kutim valorniyuq kankichik...
  Sumaq sonqokunatan suyashan qoykukuq premiokuna,
  Hinaspa creeway, ¡musquyninchisqa hunt"akunqa!
    
  Tiqsimuyupi tukuy pachakunata kamaq Dios,
  Elfinistapa saminchaynintam hapirqa...
  Maqanakuykunapi mana cambiaq atiyninwan,
  ¡Chay sipasqa millay orcismota ñut"un!
    
  Payqa q"ala talonwanmi granadata wikch"uykurqan,
  Hinaspa manchay "Tigre" nisqatapas tikrarqa...
  Hinaspataq waskhakunaman ñit"iykurqan,
  ¡Sumaq kayqa achka pukllayniyuqmi!
    
  Chaymi orkista runakunaqa usqhaylla ayqekurqanku,
  Ima tanquekunatawan conchaskunata wischurqaku...
  Karumanta comunismota rikunchik,
  Hinaspa huk entero fila trollkunata ruturqaku!
    
  Hinaptinqa, ¿imatam chaskirqanki?
  Stalingrad llaqtaqa kunkaykiq contranpiñan tukupun...
  Kilómetros nisqatan relojta ruwarqayku, .
  Hinaspa kunan Svarog Hatun kusisqa!
    
  Pisi tiempollamantan Jesuspa iñiynin kanqa,
  Hinaspa huk aswan sumaq Dioskuna...
  Elfokunaq k"anchay artenqa wiñanqa,
  ¡Atoqkunata, millay elefantekunata uywaq!
    
  Tukuyninpiqa huklla kasunchik
  Aylluq k'anchayninpi, yachaywan Yaya, .
  Sipaskunaqa mana atipay atiymi maqanakuykunapi
  ¡Tukukuykamam Lada iñiypi kasunchik!
  Kaynatam maqanakuqkunapas, piratakunapas takirqaku. Bueno, chiqapmi, Gulliverqa manam tukuy imatachu entienderqa. Payqa yuyaykurqanmi hap"isqa kaqtinqa, sut"inmi q"ala, wawa hina talonninpi k"aspikunawan maqanankuta. Chaymantapas, maqaykuna sinchi kallpayoqmi kanqa, kaq pachallapitaqmi mana k"irinanpaqpas. Hinaspa chaymantaqa verdugoqa puka alicateskunata makinpi hap"ispa waynaq tullunkunata p"akiyta qallarinqa. Hinaspapas Gulliverpas, cheqaqtapunin mana allintachu tarinqa.
  
  
  Kaymi wiñay qari wawakunawan pasakun pirata kaptinku. Aunque kaypi equipo ancha allin - sipaskunalla bikinipi. Hinaspa chay pachallapitaqmi kallpanku hinaspa chaqwakunku, q"ala, muyu, rosa talonkuta llimp"ispa.
  Chayta hap"ispa wayna capitan takirqan:
  Sipaskunaqa hukniraymi kanku
  Hinaspa llapanku hatun...
  Sinqankupa chuchuchankunaqa pukallañam,
  Hinaspa ancha atrevido kanku!
  Bueno, waynakunaqa yawarllañam, .
  ¡Millay maqaykunawanmi trollkunata maqanku!
  Hinaspa huk orcota tarinkuman chayqa,
  ¡Anchata maqasunkiku!
  
  VENTA EN SUBASTA DE UN SUMAQ MAYLLU ESclavo
  ANOTACIÓN
  Huk ancha sumaq rikchayniyuq wayna Slavka sutiyuqtam subastaman churanku. Negociacionpiqa, esculpido aychayuq sumaq rikchayniyuq runatam pachankuta hurquspanku warmikunaman achka qullqiwan rantikunku.
  . CAPÍTULO No. 1. 1.1.
  Chiqap kaqpa pachan chayamurqa, umalliqmi willakurqa subasta kicharikusqanmanta. Huk sipas, sumaq rikch"ayniyoq, aychasapa doncellatan huk tutallapaq huk warmiman venderqanku. Chiqapmi, kayqa llapa musuq stripperkunapaq tradicion kasqanmantam niyta munarqaku.
  Ichaqa chay waynaqa sumaq rikch"ayniyoqmi, sexytaqmi karan, chaymi huk hatun salapi warmikuna huñunakurqanku. Ichaqa qharikunataqa manan haykuyta atirqankuchu. Hinaspa kayqa, chiqapmi, huk ladumanta gananciakunata pisiyachirqa, ichaqa huk ladumantam gigolokunaman gustarqa.
  Tukuy imamanta, yaqa llapan qharikuna warmikunata munakunku. Chaymantapas, sapa kutim mozo-sipaskunaqa mana imapas qukunkuchu aswan experienciayuq, kuraq warmiwan kuyanakuytaqa.
  Kaypiqa botanta sellaspanmi, mantakunawan qatasqa warmacha, yaqa kuraq runaman chayaruspan, pedestalman seqarurqa. Hinaspapas aswan waynaraqmi rikch"akun. Payqa llapanpi wisq"asqañan kashasqa, ichaqa askha warmikunan rikusqakuña nadanapaq troncokunallayoq kashaqta, kusikuymantataq ruphashaqta.
  Hinaspa kay señoraskuna llank"achisqa kasharqanku. Kikin Slavkapas khatatatasqa. Waynachanpa sunqunmi maqanakuy pachapi tambor hina kuyuriq. Ima rikchaq uywamanpas runata rantikunku.
  Hinaspapas ninanchismi ancha mana costumbreyoq, mana tupaq kasqanmanta.
  Chay waynaq sapa ladonpin sayashasqa huk sipas yana qara trajeyoq, botaswan guanteswan, uyankupipas puka mascarayoq. Pisi pisimantan chay sumaq rikch"ayniyoq waynata sut"inchananku, chhaynapi munapayakuq uyariqkunata astawanraq contranpi churanankupaq. Warmikunaqa wakin kutipiqa qarikunamanta aswan allinmi kanku qhelli huchapi, warmi-qhari puñuymanta ch"akiypi, orgasmonkupas aswan kallpayoqmi, aswan unaytaqmi. Chayraykum mana admirakunachu, achkallaña huñunakusqankumanta, chay wayna, ancha sumaq rikchayniyuq qarita qawanankupaq, chaymanta qullqi kaptinqa rantinankupaq.
  Slavkaqa ancha kallpasapa kusikuytam sienterqa, ancha chaninniyuq perfumepa asnaynintapas, chaymi chay hipersexual waynata astawanraq llamkachirqa.
  Chay umalliqmi willakamun:
  - Qhari Vyacheslav Kotovsky subastapi kachkan. Yaqa chunka pusaqniyuq watayuq, aychapi allin qhali. Ancha sumaq, kurkuyuq, musuq barra de tiraman hinaspa sexy. Huk tutallapaqmi huk warmiwan, paywanqa ima munasqantapas ruwayta atin - ¡mana wañuchiyllachu nitaq mutilayta!
  ¡Qallariy chaninqa ñawpaqmantapacha chunka dolarkuna!
  Hinaspa iskay sipaskuna qaramanta trajeyuq, botasniyuq, mascarayuq ima, punta kaq mantata allinta hurqurqaku.
  Chay waynaq sumaq alto mat"inpas, qori, suni ola chukchanpas sut"inchakurqanmi.
  Kunanqa askha pachak munapayakuq warmikunaq ñawpaqenpi q"ala kananta yuyaykusqanmi Slavka llaqtata kusichirqan, chaymi khatatatasqa.
  Kay khatatataymi huk doncella subastaman churasqa hina sientekuchirqa, chaymi warmikunata anchata kusichin.
  Hinan qapariykuna uyarikurqan:
  - ¡Chunka pichqayuq qullqi!
  - Iskay chunka!
  - ¡Iskay chunka pichqayuq!
  - Kimsa chunka!
  Huk wira wakaqa qaparisqa:
  -Pichqa chunka!
  Huk uñataq shush:
  - Suqta chunka!
  Huk qapariymi uyarikurqa:
  - Qanchis chunka!
  - Pusaq chunka!
  - Isqun chunka!
  - ¡Pachak!
  Huk samaymi karqan. Chay waynaqa pisi pisimantan rikuchisqallapuni kanan karqan, chaymi allin qhari-warmi kayta llank"achirqan.
  Kaypim iskay sipaskuna uyankupa urayninmanta velota hurqurqaku. Chay waynaq sumaq simin, sumaq simin, valorniyoq chukchanpas, kunkanpas sut"inchakurqanmi.
  Warmikunaqa rimayta qallarisqaku.
  Hukninmi qaqchaparqa:
  - ¡Pachak iskay chunka!
  Hukninñataqmi qaparirqa:
  - ¡Pachak kimsa chunka!
  Kimsa kaqtaq qaparirqa:
  - ¡Pachak pichqa chunka!
  Chay wira warmiqa sispaykusqa:
  - ¡Pachak pusaq chunka!
  Hinaptinmi huk aswan sipas, sumaq rikchayniyuq warmi nirqa:
  - Iskay pachak!
  Huk samariypas karqanmi. Chay sirviente sipaskunaqa kunanqa chay waynaq hombronkunata, makinkunata ima sut"incharqanku. Paykunaqa aychasapa, sumaqllaña hinaspa sumaq rikchayniyuqmi karqaku. Mana culturistachu, aswanpas elenco, sumaq rikch"ayniyoq maqanakuqmi. Hinaspa qaranpas ancha seductora llimp"in.
  Hipopótamoman rikchakuq warmiqa qaqchaparqa:
  - Iskay pachak pichqa chunka!
  Warmiqa aswan kusisqallaña nisqa:
  - Iskay pachak qanchis chunka!
  Huk wayna rikchayniyuq sipaspas qaparisqa:
  - Kimsa pachak!
  Kuraq warmiqa ichaqa, qaparirqa:
  - Kimsa pachak pichqa chunka!
  Chay representante de la sexo justo nisqa:
  -Tawa pachak!
  Chay sipasqa, pay kikinpas stripper hina, qaqchaparqa:
  - Tawa pachak pichqa chunka!
  Chay subastapiqa askha sipas, sumaq warmikunan kasharqanku. Tapukunkiraqmi imaraykun necesitanku waqllisqa, ususqa gigolokunata, pikunamantan huk infección hap"iwaq.
  Huk ancha respetasqa señorataq nirqan:
  - ¡Pichqa pachak!
  Hinaspa yapamanta huk samay karqan. Chay qolqeqa manaraqmi chay hina hatunchu, astawanqa dólares nisqa qolqeq yapakuyninta qhawarispan. Hinaspa tukuy rikchaq señoras mana suyayta atinkuchu imaynatachus huk wayna, sumaq gigolo p"achayuq kasqanmanta.
  Kaypi iskay sipaskuna traje formalwan, botaswan hinaspa mascarawan, huk mantata hurquspa.
  Hinaspa ancha sumaq rikchayniyuq hinaspa riqsisqa warmapa enteron torson q"ala. Hinaspa rikunki abs nisqakunata, chaykunaqa chukulata chips hinam churasqa kachkan. Hinaspa ima llañu, llimp"i qarataq chay proyectorpi llimp"i llimp"i.
  Huknin warmim nirqa:
  - ¡Suqta pachak!
  Hukninñataqmi qawarqa:
  - Qanchis pachak!
  Kimsa kaqtaq qaqchaparqa:
  - ¡Pusaq pachak!
  Chay machuchaqa qaparisqa:
  - Isqun pachak!
  Huk aswan sipas sumaq warmi diamante pendienteyuq sispaykusqa:
  - Waranqa!
  Hinaspa yapamanta huk samay karqan. Lliwmi kusisqa karqaku chaymanta imakuna pasananta qawaspanku. Kay waynaqa sumaqllañam. Ima Apolomantapas aswan allin.
  Chay millonario runaq esposan Elena admirakurqan, ichaqa manaraqmi negociacionman haykurqanraqchu. Aswanpas aswan sumaqqa tukukuypin kanqa. Kunanqa imataq apuray? Kayqa chiqapmi ancha chaniyuq rantikuy. Huk ladumanta Elenaqa ancha sumaqllaña hinaspa sexyraq kaptinpas, chaymi caderasninta kuyuchiptinqa huk entero rebaño sumaq mozokuna kallpaq hamunkuman, paykunapas qullqita pagankumanmi paywan puñunankupaq.
  Hinaspa iskay sipaskuna qaramanta trajeyuq, mascarayuq ima, hukmanta huk mantata hurquyta qallarirqaku sumaq rikchayniyuq eslavicomanta.
  Hinaspa chaynapim aychasapa sumaq rikchayniyuq chakinkunata qunqurkama qawachirqaku. Hinaspa nadador troncos. Chay waynaqa ancha kusisqan kasharqan, chaymi qhari hina perfeccionninqa punkirqan. Hinaspa hatunmi karqan, chaymi warmita saqerqan tukuy kusikuyta qonanpaq.
  Huk qapariymi chay salapi uyarikurqa.
  Hipopótamo warmiqa qaqchaparqa:
  - ¡Chunka pichqayuq waranqa!
  Aswan llañu kaqmi lluqsichirqa:
  - Iskay waranqa!
  Misi mascarayuq warmiqa tuitearqa:
  - Iskay pichqa pachak!
  Veloyuq warmiqa nirqa:
  - Kimsa waranqa!
  Chay diamante pendienteyuq warmiqa nisqa:
  - Kimsa pichqa pachak!
  Chay machuchaqa qaqchaparqa:
  - Tawa waranqa!
  Chay sipasqa, ancha wayna rikch"akuq, siq"iykusqa:
  - Tawa kuskan!
  Hinaptinmi burkawan qatasqa warmiqa qaparisqa:
  - ¡Pichqa waranqa!
  Hinaspa yapamanta huk samay karqan. Kay kutipiqa, huk tuta gigolowan, ancha decente qullqita citarqanku. Pichqa waranqa qullqiwanmi contratawaq pichqa chunka prostitutakunata mana aswan millay nivelniyuqta. Hinaspapas huk ordinario, experienciayoq gigoloqa iskay pachak qolqepaqmi iskay horapaq. Bueno, wakinqa aswan chaninniyuqmi wakintaq aswan barato. Hinaspa kunanqa chay cantidadqa ordenasqaña, manataqmi chayna pisillañachu. Chaymantapas, guerran kashan, rublo rublopas pisiyashanmi, dólar qolqepas wicharishanmi. Kaypiqa manam wirapaqqa tiempo kanchu, ¡kawsayman karqa!
  Ichaqa cheqaqmi, manaraqmi llapa trumpetakunachu churasqa kashan. Sipaskunaqa hatun botasnintam qari warmapa chakinmanta hurqunku. Hinaspapas sumaq rikch"ayniyoq kaqkunata sut"inchanku, sipaspa chakinman rikch"akuq. Hinaspa mana chukchayuq - broncemanta estatua hina. Fabuloso sumaq rikch"ayniyoq waynaq bronceado, q"ala chakinmi askha warmikunata locoyachin.
  Hinaspa chay salaqa yapamanta qaparimun.
  - ¡Suqta waranqa! - Chay venerable señoraqa qaparirqa.
  Chay sipaschaqa kirunkunata q"alata rikuchispa chiqchiykusqa:
  - Qanchis waranqa!
  Mana allin uyayuq sipas ichaqa wira warmim qaqchaparqa:
  - ¡Pusaq waranqa!
  Huk sullk"a, aswan sumaq diamante pendienteyoq warmin chirpachikurqan:
  - Isqun waranqa!
  Hinaptinmi chay warmiqa, rakhu burkayuq kasqanrayku, mana edadninta yachayta atispa, chiqchiykusqa:
  - Chunka waranqa!
  Kunkanmi ichaqa wayna-sipasllaraq kasqa. Hinaspa Slavkaqa kusisqallaña rimarirqa. ¡Chay clase qolqerayku musulmán warmiwan puñuyqa ancha allinmi nispa yuyaykuy! Hinaspapas iskay waranqa kuskan qolqeyoqñan kashan bolsillonpi.
  Chiqapmi, manam chayllachu. Chay waynaqa, aychasapa, ancha sumaq rikchayniyuq, Ñawpa Griego diospa estatua hina llimp"iyuq, nadadorwan churasqa. Hinaspapas sumaq dignidadninqa rikukushallarqanraqmi tukuy k"anchariyninwan.
  Hinaspa iskay sipaskuna puka trajeyoq, mascarayoq ima, chay waynaq baderonkunata horqorqanku sumaq, sumaq kuyuywan.
  Chay tela tiraqa chay waynaq q"ala, bronceado, aychasapa, ancha sumaq, seductora formayoq chakikunamanmi urmaykurqan, chaymi Slavkataqa llapanta sut"incharqan.
  Payqa sallqa p"enqaymi sonqonpi sientekurqan. Pukayasqa, mana hayk"aqpas warmiq cuerponta malliykuq doncella sipas hina.
  Warblerqa khatatatasqa, sunqunpas rumikuna hinam kuyurirqa.
  Hinaspapas katkatatasqan, p"enqay kasqan, sut"i p"enqay kasqanpas warmikunatan anchata admirachirqan. Chiqaptaqa, payqa chayna misk"i, admirakuypaq sumaq rikchayniyuq warmacha quri chukchayuq, chaynallataqmi doncella, chaymi sumaq qari-warmiqa katkatatarun languor nisqapi.
  Hipopótamo hina wira warmim qaparirqa:
  - ¡Chunka pichqayuq waranqa qullqi!
  Huk pisi llañu warmim nirqa:
  - ¡Iskay chunka waranqa!
  Monastico pachayuq warmiqa qaqchaparqa:
  - ¡Iskay chunka pichqayuq waranqa!
  Chay sipaschaqa qaparisqa:
  - Kimsa chunka waranqa!
  Chay machuchaqa qaparisqa:
  - Kimsa chunka pichqayuq!
  Diamante pendienteyoq, allin sumaq rikch"ayniyoq warmin nirqan:
  - Tawa chunka!
  Huk representantepas allin qari warmimanta, kunkanpi akllasqa perlakunamanta hatun collarniyuq, qaparirqa:
  - ¡Tawa chunka pichqayuq waranqa!
  Hinaspa tukunanpaq, huk warmi burkayuq, aswan wayna kunkayuq, millay, sut"ita nisqa:
  - ¡Pichqa chunka waranqa!
  Sapa kuti hinam muyu yupaypiqa huk samay karqa. Aswanpas chay qolqewanmi allin mosoq carrota rantiwaq. Utaq pichqa pachak mana aswan millay warmi rabonakunata huk horapaq alquilay. Utaq iskay pachak pichqa chunka experienciayuq gigolo qarikuna iskay hora, utaq pichqa pachak mana chayna experienciayuq hinaspa quñi. ¿Allinchu kanman kaynata qallariy?
  Hinaspapas kay sumaq rikch"ayniyoq waynataqa qhepamanmi aswan pisi qolqellawan alquilayta atikunman.
  Unayña suyashaq Elenaqa mana pacienciayoqmi khatatatayta qallarirqan. Mayna sumaq rikchayniyuqmi. Hinaspa chay pachallapitaqmi sipascha hina pukayasqa, manaraq wañuchichkaspataq cordero hina kuyurin.
  Chay encargadoqa mazonta hoqarispan niyta qallarisqa:
  - ¡Pichqa chunka waranqa qullqi! Pichqa chunka waranqa qullqi iskay... Pichqa chunka waranqa qullqi...
  Elenaqa mana paypa kunkawan qaparirqa:
  - ¡Soqta chunka waranqa!
  Lliwmi kutirirqaku. Rikurqaniku huk llañu, kurkuyuq warmita mascarayuqta. Hinaspa ancha sumaq, riqsisqa kunkawan.
  Slavkaqa anchatam munarqa kay sumaq kayta, mascarawan tapasqa, huk tutallapas rantinanpaq.
  Mana chayqa, árabe warmiwan tupasqanmi manchachirqa. Kikin Inti lluqsimuy ladopiqa millay ruwaywanmi reqsichikun. Hinaspapas kanmanmi manchay waqllichiykunalla. Manaña wañuchiyta atinmanchu nitaq mana muchuchiyta atinmanchu chaypas, rantiq warmiq ima mañakusqanman hinan ruwanan.
  Hinaspapas ama imatapas mana munaychu.
  Ichaqa, burkapi sumaq kaqqa manan saqeyta munarqanchu:
  - Qanchis chunka waranqa!
  Elenaqa qaqchaparqa:
  - Pusaq chunka!
  Wisq"asqa warmiqa sinchitan nisqa:
  - ¡Pachak waranqa qullqi!
  Huk qapariymi chay salapi uyarikurqa. Arí, gigolowan huk tutallapaq qullqiqa mana haykapipas rikusqanchikmi. Ichaqa subasta ruwakuptinqa negociacionmanta kusikuymi rikurin, chaytaqa sasan atipay.
  Hinaspapas askha warmikunan manaraq qosayoqchu kanku. Paykunaqa viudakunan kanku, otaq paykunallamanta capitalninkuta huñurqanku, otaq manaraq casarakushaspa herenciata chaskiyta atirqanku. Otaq qosakunaqa yanqa rimaykuna kanku.
  Chaymi karqan pipas chay negocioman haykunanpaq.
  Chay sipaschataq qaparisqa:
  - ¡Pachak chunka waranqa!
  Veloyuq warmiqa qaqchaparqa:
  - ¡Pachak iskay chunka!
  Diamante pendienteyuq warmiqa nirqa:
  - ¡Pachak pichqa chunka!
  Chaysi burkayuq warmiqa qaparisqa:
  - Iskay pachak waranqa!
  Elenaqa ancha munakuywanmi qaqchaparqa:
  - Iskay pachak pichqa chunka!
  Rubí collarniyuq sipastaq nisqa:
  - Kimsa pachak waranqa!
  Wira warmiqa qaparisqa:
  - Tawa pachak waranqa!
  Hinaptinmi burkayuq warmiqa pulmonpa hawanpi qaparirqa:
  - Millón qullqi!
  Kayqa sinchi hatun qullqiñam. Chay qolqewanmi rantinku pinturakunata, ch"uya yawarniyoq caballokunata otaq huk ejercito hunt"a prostitutakunata. Hinallataqmi huk prostituta elite nisqatapas waranqa qullqita chay tutapaq mañakuwaq. Astawanpis, rublo urmaykuchkan, guerrataq kachkan, suyakuntaq astawan mana allinman tukunanta.
  Llasaq samaymi karqan. Elenaq millonninpi qolqeyoq qosanpaqqa manan chhayna wañuchiqchu huk millón qolqeqa. Ichaqa qosayllapaqmi. Hinaspapas paypaqqa nishutan reparakun. Hinaspapas huk millón entero cuentaykikunamanta ripusqanqa manan faciltachu pakakunman nitaq justificasqachu kanman.
  Hinaspapas huk warmikunapas sut"itan p"enqachisqa karqanku kay qolqewan.
  Chay encargadoqa martillonta hoqarispan takiyta qallarisqa:
  - Huk millón dólares huk kuti, huk millón dólares iskay, huk millón dólares kinsa...
  Elenaqa kallpawanmi qaparirqa:
  - ¡Huk millón qullqita, huk qullqitawan!
  Chay kamachiqmi qallarirqan:
  - Huk millón dólares huk kutitaq huk millón... Huk millón...
  Chay burkayuq warmiqa qaparisqa:
  - ¡Iskay hunu qullqi!
  Huk qapariymi chay salapi uyarikurqa. Chay qolqeqa karqan chunka waranqa profesional gigolokunatan iskay horapaq contratawaq, otaq iskay chunka waranqa prostitutakunata huk horapaq. Chayna qullqipaqmi pinturakunata rantirqaku, ancha chaninniyuq, pura yawarniyuq sementalkunata, hinaspam huk villata ruwayta atinkiña hinaspa mana aswan uchuy yatetachu rantiyta atinki. Hinaspa huk tutallapi.
  Slavaqa musphasqa, ñawinpas kicharisqa: ¡chay hinatan valenqa tukuy imamanta! Huk fortuna.
  Uyariqkunamanta huknin sipas, yaqapaschá negociacionpa kusikuywan atipachikuspa, kallpawan:
  - ¡Iskay millón huk dolar!
  Chay kamachiqmi qapariyta qallarisqa:
  - ¡Iskay millón huk dolar kuti! ¡Iskay millón huk dolar iskay! Iskay hunu huk qullqi - kimsa...
  Chay burkayuq warmiqa qaparisqa:
  - ¡Pichqa millon!
  Warmikuna chawpipim chay salapi huk kuyurirqa. Kayqa hatun qullqiñam, pipas ninmanmi fortuna nispa. Hinaspa tukuy chaykunata huk tutallapi. Locollañam nispaqa. ¡Pichqa millón hinaraqmi!
  Warbler, uman muyuriq, waynataq, p"inqaymanta puka, p"inqaymanta, kusikuymanta khatatataspa, qaparirqanku:
  Manchakuni kay tutayaq, mana suyakuyniyuq, manchay,
  Maymantachus mana hayk'aqpas kutisaqchu...
  Asikuymi, ima miski asikuymi
  Hinaspa musquyqa musquymi, kunanmi rikcharisaq!
  Hinaspa hatun kamachiqmi willayta qallarirqan:
  - ¡Pichqa hunu qullqita kuti! Pichqa hunu qullqi - iskay! Pichqa hunu qullqi kimsa...
  Hinaptinmi huknin diamante pendienteyuq warmi hapiruspan nirqa:
  - ¡Pichqa hunu huk qullqi!
  Huk qapariymi chay salata lliwta lliwta lliwta lliwta lliwta lliwta lliwta lliwta lliwta lliwta qaparirqa. Chay qullqikunaqa locollañam karqa. Ejemplopaq, qayna pachak watakunapiña Japón nacionmanta pipas Van Gogh sutiyoq runaq dibujonmanta pachak tawa millón dolar qolqeta pagaran chaypas, chaymi aswan askhata ruwarqan. Ichaqa ima rikchaq dibujotaq karqa: daub! Mana admirakuypaqchu mana pipas Van Goghta rantiyta munarqachu kawsasqan pachapi.
  Ichaqa chaywanpas, gigolowan huk tutapaqmi anchata paganki.
  Chay encargadoqa hukmantan martillonta hoqarispa qapariyta qallarisqa:
  - Pichqa hunu huk qullqi - huk kuti! Pichqa hunu huk qullqi - iskay! Pichqa hunu huk qullqi - kimsa...
  Chay burkayuq warmiqa qaparisqa:
  - ¡Chunka hunu qullqi!
  Yapamantan salapi qapariy kashan. Hinaspapas wakin warmikunaqa manañan controlakuyta atirqankuñachu, chaymi dedonkuta otaq vibradorninkuta chaki chawpinman k"askachiyta qallarirqanku, chhaynapi sinchi rikch"ariyta pisiyachinankupaq. Kaynatam kay mana yuyaymanay atina negociacionqa paykunata kallpancharqa. Kayqa chiqaptam ancha sumaq karqa.
  Slavaqa musphasqa kasharqan: ¡chunka millón dólares! Hinaspa kay qolqemanta tawa t"aqa paypa. Mana mafiallatachu paganqa, aswanpas pay kikinmi qhapaq, respetasqa runaman tukupunqa. Hinaspa chaymantaqa ancha sumaq hamuq pacha suyanqa. Burka urapi warmiqa wayna, sumaq kunkayuq, manataq sut"ichu imachus hark"achkan mana yanqapaq qharikunata hoqarinanpaq. Cheqaqtapunin askha warmikunaqa munanku qharikuna patapi tukuy atiyniyoq kayta, puñunanpitaq kamachiyta. Hinaspa chayrayku, vibradorpa rantinpi, utaq callemanta qharikuna gigolokunata rantinku.
  Hinaspa Slavaqa ancha waynaraqmi, sumaq rikchayniyuqtaqmi. Hinaspa asirikuspaqa, imayna llimp"iyuq kirunkuna. Chiqapmi ancha sumaq hinaspa sumaq rikchayniyuq, kurkuyuq wayna. Bueno, ¿imaynatataq kaymanta pasawaq? Cheqaqtapunin kayqa teqsimuyuntinpi aswan hatun qokuy.
  Chay qullqiqa hark"akuqñam karqa. Hinaspapas kay hinata interrumpiyqa ancha peligroso.
  Hinaptinmi chay encargadoqa kirunkunata qawachispan niyta qallaykurqa:
  - ¡Chunka hunu qullqi kuti! Chunka millón dólares iskay! Chunka hunu qullqi kimsa...
  Elena, manaraq martillo urmaykuchkaptin, sinchita qaparirqa:
  - ¡Chunka hukniyuq millon!
  Salonpi qapariyqa aswan kallpawanmi. Huknin warmim qaparirqa:
  - ¡Kayqa faldayuq qhatuqmi!
  Slavkaqa qaqchaparqa:
  - Gigoloykiqa aswan chaniyuqmi,
  ¿Imapaqtaq chiqaptapuni valen?
  Chay encargadoqa martillonta hoqarispan takiyta qallarisqa:
  - Chunka hukniyuq millon kuti, chunka hukniyuq millon iskay! Chunka hukniyuq millon kimsa...
  Hinaptinmi Elenaqa mancharisqallaña rikurirurqa. Payqa manan pay kikinchu chay qolqeta chaskirqan, k"ullu kayninmantallan qaparirqan. Hinaspa qosan kaymanta yachanqa chayqa, kaymi paywan pasanqa. Divorciakuptinpas, yaqapaschá chay suertepa wakin partenta demandanqa. Hinaspapas libren kapunqa. Hinaspapas al menos pachantinpi purinqa, chayqa sinchi q"oñi kanqa.
  Hinaspa imaraykutaq qosan mana saqenqachu Moscú llaqtamanta lloqsinanta - chay hinapi usqhaylla wañunanpaq, chay bastardo!
  Ichaqa qhepa kaq segundopi manaraq martillo kinsa kutita waqashaqtinmi burkayoq warmiqa qaqcharqan:
  - ¡Iskay chunka hunu qullqi!
  Chay señoraskunaqa khatatataspa yaykumurqanku. Puriq. Hinaspa chaymanta Elenaqa kusikuywan confianzawan sientekurqan. Kay señora burkayuqqa fabulosamente qhapaqchá. Chaymi caprichonrayku horquchachun. Kusikuypaq hunt"asqata pagachun huk munay, sumaq rikch"ayniyoq, aychasapa waynawan.
  Hinaptinmi Elenaqa nirqa:
  - ¡Pachak hunu qullqi!
  Salonqa qallarispa qaparirqa. Waw! Bueno, chay cantidad huk tutapaq huk ancha sumaq rikchayniyuq hinaspa kurkuyuq warmachawan. ¿Haykakamataq munapayayniyuq kanayki, utaq kuyakuyniyuq kanayki, chayna sallqa qullqita huk gigolo waynaman churanaykipaq?
  Chay kamachiqmi mazota hoqarispa niyta qallarisqa:
  - ¡Pachak millon hunu kuti! ¡Pachak millón dólares iskay! Pachak hunu qullqi kimsa...
  Chay burkayuq warmiqa qaparisqa:
  - ¡Iskay pachak millon! - Hinaspa yapaykurqa. - Circota sayachiy. ¡Manan chay qolqeyoqchu kanki hinaspan p"enqachisqa kanki!
  Elenaqa qaqchaparqa:
  - ¿Imaynatataq chayta yachanki?
  Chay burkayuq warmiqa kutichisqa:
  - Yachanim! Nisaq chayqa, yachanin!
  Chay encargadoqa mazonta hoqarispan niyta qallarisqa:
  - ¡Iskay pachak hunu qullqi kuti! Iskay pachak hunu qullqi iskay! Iskay pachak hunu qullqi kimsa...
  Hinaptinmi chay salapi huknin warmiqa qaparirqa:
  - ¡Iskay pachak hunu huk qullqi!
  Chay encargadoqa yuyarirqanmi:
  - Mana hunt"asqatachu paganki chayqa, hawamanmi wikch"usqa kanki, manataqmi hayk"aqpas subasta ruwana wasiman haykuchisqachu kanki.
  Yana lentesniyuq warmiqa umanwanmi nirqa:
  - Yachanim! Ichaqa allin listo!
  Chay kamachiqmi qapariyta qallarisqa:
  - ¡Iskay pachak hunu huk dolar kuti! ¡Iskay pachak millón huk dolar iskay! Iskay pachak hunu huk qullqi kimsa...
  Chay burkayuq warmiqa nisqa:
  - ¡Pichqa pachak hunu qullqi!
  Huk qapariymi chay salapi uyarikurqa. Warmikunaqa chaki chawpinpi masajeta ruwayta qallarirqanku, aswan kallpawantaq vibradorkunata llamk"achirqanku.
  Slavkaqa qunqayllamantam qawarqa qari kayninpa mana pantaq kaynin pisiyayta qallaykusqanmanta. Unayñan kusisqa kashasqa. Hinaspa chaymantaqa ruparurqa.
  Hinaspa hukmanyasqa qapariy tribunakunapi waqarqan munapayakuq warmikuna ukhupi.
  Chay encargadoqa mazota hoqarispan perla hina kirunkunata q"alata takiyta qallarisqa:
  - ¡Pichqa pachak millon qullqi kuti! Pichqa pachak hunu qullqi iskay! Pichqa pachak hunu qullqi kimsa!
  Llasaq samaymi karqan, chaymi encargadoqa willarqan:
  - ¡Huk gigolo wayna, yaqa chunka pusaqniyuq watayuq, Vyacheslav Kolobkov, burkayuq señoraman pichqa pachak hunu qullqiwan rantikusqa!
  Warmiqa umanwanmi nirqa:
  - ¡Qolqeta yupayniykimanta t'ikrasaq! ¡Kunanqa ñoqaqmi kanqa, tutantinpaq!
  Slavka llaqtaq hawanman huk mantata wikch"uykurqanku. Hinaspa kallpasapa, aychasapa kunkanman cadenawan churarqaku.
  Chay waynaqa q"ala chakikunatan mosoq patronan qhepanpi remarqan.
  Chay encargadoqa repararqanmi:
  - ¡Payqa tutapaqmi kamachiyki! ¡Ama wañuchiychu nitaq mutilaychu!
  Huk warmi burkayuq waynaman asuykusqa. Makin haywarispanmi chay warmapa qari perfeccionninta hapirurqa. Chayllam yapamanta hatarispan punkirurqa. Hinaspa Slavaqa sinchitan pukayasqa, p"enqaymanta, p"enqaymantawan.
  Warmiqa pisillata uyanta kicharirqa. Payqa ancha sumaq, inti lluqsimuy ladomanta, yana chukchayuq, mana iskay chunka pichqayuq watayuqmanta aswan sumaq. Arí, cheqaqtapunin ancha sumaq karqan, manaña ima maquillaje rastropas uyanpi rikukurqanchu chaypas.
  Slavkaqa qaqchaparqa:
  - Arí, qam kikiykipas sapa tuta qullqita chaskiyta atinki!
  Warmiqa umanwanmi nirqa:
  - Yachanim! ¡Qhepamanmi willasqayki imaraykun chhayna sallqa qolqeta pagarqani! Chaykamaqa, ¡cuartoman risun! ¡Tiempoqa pisillam, ¡kawsayniypi qipa kutita kuyakuywan kusikuyta munani!
  Chay waynaqa admirasqa kasqa:
  - ¿Imaraykutaq qhipa kaq?
  Warmitaq kutichisqa:
  - ¡Imaraykuchus ñuqa, Princesa Esmigul, wañuyman sentenciasqa karqani wasanchay hucha ruwasqaymanta! Hinaspa paqarin p"unchay achikyamuspa umayta kuchuwanqaku!
  Slavkaqa kayhinata yuyaycharqan:
  - Chaymi ayqinayki tiyan!
  Princesataq suspiran kutichisqa:
  - ¡Allahwanmi jurarqani mana ayqenaypaq! Chayrayku, manaraq qosay wañupushaqtin, cuentanta qowarqan, hinaspan saqewarqan kay p"unchaypaq ima munasqayta ruwanaypaq, rantinaypaqpas!
  Slavkaqa asikuspa:
  - ¡Chaynaqa chayraykum ancha qukuykuq kanki! ¡Manan imapaqpas valenchu qolqe waqaychayqa!
  Payqa umanwanmi kutichisqa:
  "Allinta serviwanki hinaspa gustasunki chayqa, rantisqayki palacio hunt"ata, huk yateta, ima munasqaykitapas, ¡huk flota carrokunata!", nispa. Chaymi tukuy atisqaykita kallpachakuy!
  Chay waynaqa umanwanmi nirqa:
  - ¡Listo hinaspa kusisqam kachkani servinaypaq!
  Chaymi huk sapaq, sumaq cuartoman haykurqanku. Chay warmiqa sapallanmi paywan qiparurqa. Sumaqllatam pachantapas hurqukurqa, chaymi qawachirqa allin sumaqllaña bronceasqa cuerponta. Slavka qhari hunt"asqa kayninmi sinchita punkirqan, chaymi listoña kasharqan p"akinanpaq.
  Q"ala princesaqa umanwanmi nirqa:
  - ¡Hamuy ñuqawan duchakunaykipaq!
  Huk waynawan huk sipaswan bañoman yaykurqanku, llapanta quriwan qatasqa.
  Quñi mayukuna puririrqa. Hinaspa sumaq cuerpokunata mayllayta qallarirqanku.
  Warmiqa umanwanmi nirqa:
  - Qalluykiwan llamk'ayta yachanki!
  Slavaqa umanwanmi nirqa:
  - Chiqaqpuni!
  Princesa Esmigulqa umanwanmi nirqa:
  - Chaynaqa llamkay! ¡Hamuy sumaq waway!
  Chay waynaqa qunqurchaki, chaki chawpipi uyanta k"askaykuspa, sumaq warmip sumaq rutusqa raqranman, qallunwan llamk"ayta qallarirqa, mana kikillanpaq munaspa, kusisqa llamk"aspa.
  Chay sipas sumaq warmiqa munapayaywanmi waqaykusqa. Hinaspan payqa anchata kusikurqan.
  Slavapas aswan kusisqallañam kachkarqa. Mayna nanaywantaq llumpay kusisqa dignidadninqa nanarqa, rupharqa ima. Hinaspa llamkaspan kusisqallaña karqa.
  Princesaqa waqaykusqa, hinaspa tukupaypi, aswan kallpawan qaparispan, sinchi orgasmopi khatatataspa llañuyasqa.
  Hinaspa qunqurchakikuspa uyanqa waynapa wasanman asuykusqa. Hinaspa chayhinata simintapas huk wayna sumaq sementalpa kusisqa, rupay, sumaq asnaq qari kayninman k"uyuykusqa. Hinaspa pay kikin qallunwan llamkayta qallarirqa.
  Warblerqa kallpanchakurqa manaraq muhuta wischunanpaq. Warmiqa kusikuchun qari perfeccionpa sumaq, misk"i, apetitoso uma llamiy ruwayninwan, Moscú llaqtapi aswan sumaq hinaspa aswan munay wayna.
  Hinaspa princesa locoyasqa, peniswan, qalluwan, simiwan ima llamk"aspa. Paypaqqa mana iñiy atina sumaqllaña hinaspa sumaqllañam karqa.
  Slavkaqa tukukuypiqa manan hark"akuyta atispa hamurqan. Chay wayra-para, misk"i mush, wayna muhuta wikch"uykusqa. Princesaqa munapayaywanmi qallunwan llachpaykusqa, manataqmi huk gotallapas faltananpaq saqirqachu. Hinaspa chaymanta kamachirqa:
  - Kunanqa cuervo pose nisqaman haykusun! Ñoqaqa llamisqayki, qantaq llamiwanki!
  Slavkaqa arí ninanpaqmi umanwan nirqa. Qallunqa hukmantam princespa clítorisninta allinta hinaspa kallpawan masajayta qallaykurqa. ¡Huk sipas, sumaq warmiq qallunpas, siminpas yapamanta punkinanpaq, q"oñikunanpaqpas obligasqa kashaqtinmi, ¡huk aychasapa, ancha sumaq, yachaysapa gigoloq wayna, elástico qari kaynin!
  
  REINA Y Q"ala CHAKI ESclavo.
  ANOTACIÓN
  Kay pachanchikmanta sipascha ñawpaqta reinaman tukun. Ichaqa nishuta millay ruwasqanmantan dioskunaqa q"ala chaki kamachiman tukuchinku. Ichaqa, sipastaqa esclavitudmanta kacharichinku elfokuna hinallataq super aventurakuna qallarinku.
  . CAPÍTULO No. 1. 1.1
  Agripinaqa chay ceremoniata rikusqa. Chayqa kanmanmi kamachikuy tiyanaman seqaspa joyakunawan ch"eqesqa kamachikuy tiyanapi tiyashanman hina. Hinaspa huk quyllurkunawan hunt"asqa coronata umanman churanku. Hinaspapas kay pachapi llapa presidentekuna, reykunapas huk kamachikuqkunapas qonqorikuspa alabanku.
  Hinaspa nina rawraykunaqa hanaq pachaman phawan, cañonkunapas nina rawray. Hinaspa tukuy imapas llimp"in. Hinaspa kunanqa Pachamama planetapa emperatrizninmi. Hinaspapas paymanmi fanfarriakunata takinku, orquestakunapas tocanku. Hinaspa tiyasqan trono cuartoqa phisqa chunka kuti aswan hatunmi Luzhniki estadiomantaqa. Hinaspa chaypiqa kanmi enteron ejercito. Waranqantin sumaq sipaskuna pisi faldayuq, q"ala chakiyuq, wasanpi ametralladorayuq, payta napaykuspanku takinku:
  Qamqa hatun diosam kanki
  Tukuy runakunap kamachiqnin...
  Mana k"uchuyuq elemento
  ¡Llapa awqaykikunata wañuchiy!
  Agripinaqa kirunkunata qawachispanmi qaparirqa:
  Huk tangente nisqapi awqakunata kuchuspa, .
  Ancha utqayllam paykunata maqani...
  Tukuy imapas ancha allinmi lluqsimun
  ¡Reina kani, manan llapa qhawaqkunatachu reqsini!
  Chay qhepamanmi ñawpaq kaq ñak"arichisqa warmita payman apamurqanku. Chayqa karqa Pavlusha, sumaq rikchayniyuq, yuraq chukchayuq, aychasapa wayna sipas, yaqa chunka tawayuq watayuq. Puka tronco de nadadorllatam churakun, makinpas chakinpas watasqam kachkan. Chay waynataqa laq"aspa kallpawanmi qonqoriykurqanku.
  Agripinaqa makinpi llasa alambremanta laq"ayta hap"ispa Pavlushata takaykurqan. Chaysi warmachaqa sallqa nanaywan qaparirqa. Hinaptinmi chay sipas, kallpasapa, aychasapa warmiqa azotaspa hinalla takirqa, kirunkunata qawachispan.
  - Qhari wawaykuna, wawachay, .
  Kay horapiqa manam puñuchkankichu,
  Hinaspa rikukuq t"oqota tarinki, .
  ¡Wasanpi huk laq"a!
  Hinaptinmi chay atiyniyuq warmiqa chay warmachata maqarurqa. Hinaspa chayhinata qara p"akikuspa yawar mayuman hich"aykusqa. Hinaspa Pavlushaqa mana aguantay atina ñak"ariymanta qaparirqan.
  Chayllamanmi manchay qapariy uyarikurqa. Palacioqa thuñikurqanmi, perqakunapas thuñikurqanmi. Hinaspan ñawpaqenman rikhurimurqan huk hatun, llimp"i llimp"i angel iskay espadayoq.
  Huk t"oqyaq kunkataq nisqa:
  - ¡Qan, emperatriz mundial, tukuy limitekunata chimparqanki! Kaymanta muchuchisqa kankichik. Tukuy-atiyniyoq Diosmi lliw atiyta qechusunki, hatunchakuqtataq p"enqayman churasunki.
  Llampu rumirurqa. Palacioqa chinkapurqanmi, llapan kamachikunapas, suyu umalliqkunapas.
  Hinaspa Agripina, sumaq p"achawan coronawan churananmantaqa, watasqa kuskan q"ala sirvienteman tukupurqan. Q"ala chakikunapi, makinkunapipas llasa acero cadenakunan kasqa. Cuerponqa yaqa q'ala karqan - huk lomo p'achalla.
  Hinaspapas cadenasqa kasharqan huk yaqa q"ala esclavakunawan kuska. Q"ala, kallpasapa chakinkunataq ch"inneqpi rupha rit"i ruphachisqa.
  Agripina, kallpasapa, ancha aychasapa warmi, umantapas altoman hoqarispa, kikin kamachiman tukupurqan. Hinaspa umalliqpa muchuyninqa esculpisqa wasanman urmaykurqan.
  Hinaspa chay azoteqa silbarqa. Umalliq runaqa manan runapaschu karan. Kayqa hatun, chukchasapa oso, ancha millay millay uyayuq. Camellopi tiyaspan tukuy kallpanwan ñawpaq kaq, pachantinpi emperatriz contra maqarqan.
  Agripinaqa nanaypi kachkasqa, waqaykusqa. Yuyarirqanmi imaynatas hap"isqa kasqan qhepaman maskhana wasiman aparqanku chayta. Llapan p"achayta horqonaypaqmi obligawarqanku, hinaspan sinchi sipas hina cuerpoyta qhawayta qallarirqanku. Chaytaqa askha warmikunan ruwarqanku yuraq p"achayoq. Kayqa hampina wasipas, mana carcelpas, mana maskaypas, aswanqa hampiqpa qhawayninpas kanman hina.
  Chaymantataq espejoq ñawpaqenpi k"umuykunaypaq kamachiwarqanku, hinaspan focokunawan k"ancharichiwarqanku. Chiqamanta, Agripinapaqqa mana sasachu chhuqriyqa. Ichaqa manan allinchu yuraq punchuyoq askha warmikuna yarqaymanta qhawarisuqtiykiqa. Paykunaqa admiranku kallpasapa, reqsisqa aychakunata, aswan allin qharipaq sipaspaq, chay hina rollo kuyuspa.
  Ñawinkupas munapayakuqmi. Agripinaqa ancha kallpasapa qari warmapa kurkunmi, aychayuqmi, sipasmantaqa, qaran llañu, chuya, wiñasqa ñuñuyuq, ancho caderasniyuq kaptinpas. Ichaqa hombronkunapas anchon.
  Agripinaqa k"umuykukun, ichaqa manan llapa runachu kamachinku sayananpaq. Kunanqa sudayta qallarirqan, q"illuyasqa qaranpas llimp"iyta qallarirqan, chaymi aswanta rikch"akun ñawpaq griego maqanakuq diosaq estatuanman.
  Tukuyninpiqa sayk"usqaña ñawinwan mikhusqa kasqanmanta. Hinaspa uniformeyoq warmi guardia kamachiwarqan huk cuadradopi sayanaypaq, hinaspa chukchayta huk muesca especialman churanaypaq. Chay qhepamanmi mana manchakuspa cauchomanta llañu guantesninta horqokurqan, hinaspan chukchanta hap"ispa dedonkunata Agripinaq siminman churarqan.
  Hinaspapas mana mayllasqa, sudayoqmi kanku. Hinaspataq uyaq qhepanman, qallu ukhumanpas wicharqan. Agripina phiñasqa, tanqaspataq, qaqchaparqa:
  - ¡Guanteswan churakuy, perra! ¡Infectasqa kanki!
  Chay qhepamanmi imaynatapas p"enqakurqan, chaymi maskhayta sayachirqanku. Ichaqa q"alata fotota horqorqanku, chhaynapin chay tatuajekuna rikukurqan. Manam dedokunallachu rollosqa karqa, aswanqa chakikunapa q"ala pampankunapas. Hinaspapas wiksatapas radiografía nisqawanraqmi ruwarqanku, yaqapaschá chaypi drogakuna kanman nispa sospecharqanku.
  Chay qhepamanmi duchaman pusawarqanku. Huk jabontapas quwarqakum, chaymantañataqmi toallatapas. Chaymantataq huk uniformeta qowarqanku.
  Agripinaqa manan carcelpi kaytaqa anchatachu manchakuq. Aswanpas payqa confiarqanmi aswan importante hinaspa q"oñi kananmanta.
  Ichaqa chay celdaqa huk chhikanta k"iskilla kasqa, chunka iskayniyoq sipaskuna kasqa, cubo hina asnaq.
  Chayllam chaykunata hatarichispa pichachirqa. Chaymantataq baño allichanankupaq mañakurqan. Hinan paykunaqa kasukuranku.
  Agripinaqa manaraq juicio ruwakushaqtinmi sinchi k"ullu karqan. Hinaspapas kasukunanpaqmi obliganman.
  Ichaqa kunanqa iskay chunka sipaskuna cadenasqa muyuriqninpi kachkanku, huk entero escuadrón orcokuna azoteyuq.
  Hinaspa kay osokuna Agripinata sinchita maqayta qallarirqanku. Hinaspa ancha nanaymi karqan, kay heroico warmipas ñak"ariymanta qaparispan khuyapayakuyta mañakurqan. Aswanpas ima millay mosqoypas karqan. Chaymantataq kunkantapas watarqanku, chayqa mana aguantay atinapaqmi karqan.
  Agripinaqa rit"i patanta kuyurqan. Hinaspapas payqa pisillan karqan. Payqa maqasqa, raqrasqa, yawar qhellikunawan qatasqa. Hinaspa grilletekuna k"irikun, q"illaytaq k"ancharin.
  Agripina, upallalla, saruykun. Rit"iqa q"ala chakipaq q"uñi, nanayniyuq ima. Manaña imayuqñachu chaypas - maqanakuykunapi, entrenamientopipas chakikuna hunt'a. ¿Imaynataq sirvientekunapaq? Askhan mana sapa kutichu q"ala chaki riqku, suelankupas manan chhayna q"arachu. Hinaspapas sinchitan ruphapun, chaymi phuspukunapas rikhurin.
  Huk sipasmi purin, mancharisqataqmi yuyaykun: cadenasqataqmi kashan, kamachitaqmi, wasanmanmi sapa kutilla azote urmamun. Ichaqa pisi tiempollamantan payqa hatarinqa, hinaspan kay planetapi atiyta hap"ikapunqa.
  Huk atiyniyuq, aychasapa señora orcokunapa yuyayninta aysan. Hinaspapas sapa kutillanmi laq"awan otaq k"aspiwan maqaqku.
  Agripina kutichispa qaparirqa:
  - ¡Debilmente maqay!
  Hinaspa chay ratollapi tukuy imapas cambiasqa. Aswan sut"ita rimaspaqa, filoyoq, puka q"oñi flechakunan orcokunaman phawarirqanku duna qhepanmanta. Paykunaqa chukchasapa osokunatan t"oqyachirqanku, ñawimantataq lloqsimurqanku, ingletapas sinqatapas t"oqyachirqanku.
  Agripina chayta hap"ispa phawarirqan, cadenakunata k"irispa, orcoman. Umantapas cadenawanmi t"oqyachirqan.
  Hinaspa takirqan:
  - ¡Ñoqaqa maldito supay hinam kani! ¡Uma llaqtata chinkachisaq!
  Chay elfokunaqa saltarqankun chay embuscada qhepanmanta, chaypi kawsaq orcokunata. Paykunaqa kay glamoroso runakunaq representantenkunan karqanku, huch"uy, sumaq unicorniokunapi.
  Chay orcokunataqa usqhayllan wañuchirqanku, hinaspan k"irirqanku. Chay qhepamanmi sipaskunaqa cadenankumanta kacharichiyta qallarirqanku. Hinaspapas, magia varitakunaq magianpa yanapayninwanmi Agripinaqa mana cadenasqa kasharqan.
  Chay sipasqa libreñam kapurqa. Hinaspapas atiyniyoq, aycha t"oqonkunayoq.
  Chay qhepamanmi huk equipo entero sipaskunayoq kapurqan. Hinaspa chayna sumaq maqanakuq runakunaqa q"ala, cincelasqa chakikunata ch"inneqninta saruykurqanku.
  Agripinaqa kirunkunata qawachispanmi qaqchaparqa:
  Q"ewisqa ñanninta phawarinku,
  Q'ala sipaskuna chaki...
  Sayk'usqañam kachkani kurukunata llachpaykuspay, .
  ¡Kusikuyniymanta burlakuyta munani!
  Sipaskunapas ancha maqanakuqmi karqanku, maqanakuqtaqmi karqankupas. Takiyta, saltayta munarqanku. Hinaspapas chakinkupas, cheqaqtapunin sumaq rikch"ayniyoq, sayk"usqaña, urmasqaña, t"oqyasqaña chaypas.
  Kaymi equipo puriq. Hinaspapas paykunawan kuskan kasharqanku elfokuna unicorniokunapi, arcoyoq ima.
  Agripina kallpasapa sientekuspa takikun:
   Espartaco pachamanta pacha - kay iñiyqa kawsachkan,
  ¡Kay pachapi mana hayk"aqpas kamachikuna kananta!
  Sichus patron impudent - wiksanta q'oñichin estufawan, .
  Hinaspa chakra runaqa chiripi chirisqa - creeway, manan destinochu!
  
  Rusiamanta Spartak runaqa espadanta hurquwarqanchik,
  Hinaspa qhipanpi, mayuqa mana tukukuq wicharirqa sarunchasqakunapaq...
  Qhari kanki chayqa, respetoqa aswan chaniyoqmi kawsaymantaqa,
  ¡Kay pacha kusikuypi kawsay purinanta munanki chayqa!
  
  Stenka Razinqa kamachikunap campamentonta chiqanchayta munarqa,
  Munay kananpaq, llapa runa controlananpaq...
  Hinaspapas pay hina runakunaqa manan chaskiyta atirqankuchu p"enqay,
  Hinaspa qhipankupi runakuna kachkasqa - mana yupay atina ejercito purichkasqa!
  
  Ñak'arichiy, rack y estaca nisqa reykunaq discutiyninmi,
  ¡Llapa runan wiñaypaq tukuy imata qechuyta munanku!
  Ichaqa libre kayqa, creeway, t"antamanta, mielmantawan kilómetros karun,
  Hinaspa chayna musquyqa unayñam sunqunchikpi rupachkan!
  
  Trueno chayamusqa - octubre killapi, kunantaq atiyninchis, .
  Llaqta ruphachkan, yawarpas, nanaypas achkam kachkan!
  Jesusmi ichaqa mana saqenqachu chanin runakunata infiernopi wañunankuta.
  ¡Anchata maqasqa runapas allin kaqkunawanmi kusisqa kanqa!
  
  Lenin punkuta kicharirqan, Stalin mana manchakuspa umallin, .
  ¡Sapa purisqaykuwanmi sagrado metaman asuykuchkanchik!
  Satanasmi ichaqa tawa chunka hukniyoq millay wata hamurqan.
  ¡Kunanqa yawarninchisqa mayu hina venanmanta phawaylla lloqsimushan!
  
  Qankunawanmi huk suyu kayku; honorniykuqa kawsayniyki,
  ¡Ama hayk'aqpas Rus' llaqtakunata qonqorichiychischu!
  Rusiyamanta hap'ipakuy, Tayta Llaqtapaq maqanakuy, .
  ¡Kaymi miraykunapa valorninpa significadon hinaspa kachin!
  
  Fuhrerqa millay aya, allinmi, Ruspa huk Gigante,
  Hinaspa Chechenokuna, Uzbekistankuna, Rusokuna hukllachasqa kanku!
  Kumunista nisqaqa huk monolito nisqa, almapaq idealmi,
  Hinaspa awqakunaq estanterías nisqakunan llapanpi p"akisqa kashan!
  
  Cosmos waynakunata waqyan - waqraqa mink'akuq hina waqan, .
  ¡Huk musuq frontera kanqa, Martemanta aswan karunpi!
  Kumunistatam hatarichichkanchik - rublokunatam chinkachirqanchik,
  ¡Ima ciudadanía nisqapas manan imananpaschu!
  
  Lliw universo, creeway, kunan pukayapunqa,
  Hanaq pachaman riq punkukuna kanqa - puka quyllurkuna.
  Runa, wawqi, ñawpa pachapi rabioso animal, .
  ¡Hinaspa munakuypas sumaq kaypas ch"uya takikunapin takikun!
  
  Chayrayku, ama khuyapayaychischu mana khuyapayakuq kayniykichista qhella kayniykichistapas,
  ¡Tayta Llaqtanchispaq, halcón hina maqanakuspa!
  Qan soldadokunapas tuta p'unchay llank'ashankichis,
  ¡Eden Huerta t"ikachun, misk"i jugota qochun!
  Agripinaqa q"ala chaki equiponwanmi takirqan. Hinaspa qunqayllamanta hapirurqani comunismopaq hina kasqanmanta piensaspay. Bueno, Agripinaqa manan yacharqanchu Soviet pachata: payqa ancha waynaraqmi karqan. Pisi tiempollamantan kinsa chunka qanchisniyoq watayoq kanqa, kunantaq wataqa 2023. Chhaynaqa, ¿imatan yuyarinman Soviet atiymanta? Kayqa huk willakuymi, ñawinpi, yuyayninpipas. Agripina, nisqankuman hina, pachanpa wawan. Hinaspapas, cheqaqmi, uyarirqanin manan aswan allin revisionkunatachu Soviet tiempomanta. Imaynan, cheqaqtapuni, plátano nisqa imapas pisiyasharqan. Arí, hinaspapas misk"ikunata, chicletapas. Hinaspapas mana ancha rikukuqmi vaqueros nisqakuna pisiyaq. Hinaspapas Gorbachevpa kamachisqanpiqa, k"arak vodkapas, cigarropas estanterías nisqamanta chinkapurqan. Unay filakuna, cupones, tarjetakuna, ch'usaq tiendakuna, tukuy pisiyay - kaymi runakuna yuyarinku Soviet pachamanta.
  Hinaspapas manan pipas paykunata kutichipuyta munarqanchu. Imaynaña kaqtinpas, Moscú llaqtapiqa comunistakunan mana ancha chaniyoq pachakmanta huknin votokunata huñurqanku sasa isqon chunka watakunapipas. Ichaqa Agripinaqa ancha qhapaqmi karqan, hinallataqmi cheqaqtapuni capitalismopaq. Hinaptinqa, ¿imaraykutaq qunqayllamanta lluq"i yuyaykunamanta takiyta qallarirqa?
  Chay sipaschaqa chukchanpi takaspa sispaykusqa:
  Hanaq pachamanta akllasqa reyninchik.
  Reyninchisqa fantasma supay hinan...
  Reyninchik, destinomanta willakuq, .
  ¡Reyniykuqa qamllam kanki!
  ¡Lucifer! ¡Lucifer! ¡Lucifer! ¡Lucifer!
  Agripinaqa sallqa kusikuywanmi hap'ispa takirqan:
  - Qanmi kanki hatun Lucifer, qanmi kanki huk k'anchayta k'anchayman,
  ¡Hinaspa awqanakuypa sagrado espadanqa pakasqata kuchurqa!
  Hinaspa yapamanta sipas, otaq aswan allinta nisunman, kuraq, sazonado warmi, takiyta qallarisqa;
  Hanaq pachamanta willakuq reyninchik,
  Reyninchisqa fantasma supay hinan.
  Reyninchik, destinopa akllasqan,
  ¡Reyniykuqa qamllam kanki!
  ¡Lucifer! ¡Lucifer! ¡Lucifer! ¡Lucifer!
  Kay hinatan maqanakuq runaqa takirqan, ch"inneqnintataq sarurqan. Hinaspapas allin sonqoyoqmi karqan. ¿Imanasqataq menor de edad kanan?
  Ichaqa kaypiqa yapamantan rikukun chay ch"aqwayqa. Chay elfosqa huk señalta chaskirqanku orcokuna asuykusqankumanta. Hinaspa kuska muyu hina filasqa karqanku. Kuskan sillakuqkunam elfokuna karqaku. Sumaq sipaskuna, yaqa q"ala, ichaqa ancha chaniyoq joyakunawan qatasqa.
  Sut"inmi wañuykama maqanakunankupaq listo kasharqanku.
  Agripinaqa q"ala, kallpasapa chakinta saruykusqa. Hinaptinmi makinpi huk llasa arco rikurirurqa. Hatun, chaymanmi achka flechakunata churawaq.
  Sipas, utaq aswan allinta nisunman warmi hero, takirqan:
  Puyukuna yawar chupakunamanta hamusqa,
  ¡Infiernoqa mana karullapichu Pachamamamanta lloqsimurqan!
  Mach'aqwayqa panzvale, cascabel, .
  ¡Puyukunaqa yawarwanmi k"ancharisqa kashan!
    
  Olakunan rawrashan, infierno wayra hinan ch"aqchushan,
  Hinaspa huk ejercitowan tupanqa aswan valorniyoq atrevidos nisqakunawan!
  Sumaq misk'i warmikunata amachasun,
  ¡Taytanchiskunaq hatun ruwayninkunapaqmi valesun!
    
  Kay pachay, mayna nanaywan waqarqanki, .
  ¡Awqaqa pachak k"irikunatan saqerqan!
  Ichaqa orcokunata wikch'upusun, huk kuti pedestalmanta uraykamuspanchis,
  ¡Mana unaychu watakuna sinchi onqoyqa kanqa!
    
  Hinaspa wañuyqa yuraqyapushanña phuyu qhepapi,
  ¡Ichaqa yuyaykusqanchismi hanaq pachaman phawan!
  Chay allin reqsisqa millay runakunata ñut"u allpaman saruykusun,
  Hinaspa, yachanki, orcokunata kuskanman llik"isunchis!
    
  Manam yachanchikchu hawka kayta hinaspa machuyay ismuyta,
  ¡Ch"uya Mamanchikpa wawankunam kanchik!
  Tukuy imapas k'anchariqmi osokunawan maqanakurqan,
  ¡Kay atiyniyoq saphikunaq t"ikakunan kanchis!
    
  Hinaspa chay millay bombaqa kallpawan phatarirqan,
  ¿Imamantataq llakikunchik huk conchapa phatarisqanmanta, kay t"uqyay!
  Elfi maqanakuqkunaqa achka ima ruway atiqmi, .
  Hinaspa Fuhrerpaqqa, ¡hawanqa uraymanmi tukupunqa!
    
  Infierno ukhu pacha, infierno rawrarirqan, .
  ¡Rocade nisqapi gateaspa huk depredador "Tigre" nisqapa barrilninwan!
  Hinan llapa sayk"uyqa chay ratolla phawaykapuwarqanku,
  ¡Kusikuy pukllaykunapaq pachaqa tukusqañam!
    
  Makiypi granada, wañuypaq wischuy, .
  ¡Tigreqa hocicopin sinchita maqasqa karqan!
  Hinaspa Fuhrer nisqa calderaman Tartar caldera cuartopi,
  ¡Chay pacha mana elfokunaman rikuchikunanpaq!
    
  Osoqa phiñasqa volleykunamantan khatatatashan,
  Kaypiqa banderaqa Reichstag de los Elfos nisqa hawanpi phawan!
  Hinaptinmi Inti Tayta Llaqtapa hawanpi ruparurqa, .
  ¡Tukuy imamanta, ¡Orco Reichqa ñut"u allpaman, usphaman ima pisiyachisqaña!
  Agripina takirqan, huk kamachi sipaskuna, elfokuna ima takiyta hap"irqanku. Tukuy imapas ancha sumaqmi rikchakurqa hinaspapas admirakuypaqmi.
  Hinaspapas esclavakunaqa arcoyoqmi kasqaku, huk casarasqataq ballestayoqraq kasqaku. Hinan q'aytuta aysaspa flechakunata t'oqyayta qallarirqanku. Paykunaqa huk arco hinam kallparqaku hinaspam ñawpaqman riq orcokunata puñetarqaku.
  Kay uywakunaqa, chukchasapa, asnaq, sallqa, sinchi phiñakuywan maqanakuyman phawarirqanku.
  Kayqa cheqaqtapunin maqanakuy karqan. Elfokunaqa yaqa q"alallañam arcokunamanta disparachkasqaku. Hinaspapas qhari elfokunaqa aswan atiyniyoq wañuchiq ballestakunatan utilizarqanku.
  Ancha kallpawanmi pernokunata wikch"urqanku. Chaytaq muyuchispa t"oqyachirqan orcokunata atacanankupaq wichasqankuta. Hinaspan paykunata sinchita maqarqanku.
  Huknin elfo, ancha chaniyuq coronayuq, qaparirqa:
  - ¡Ch"uya awqanakuypiqa, atipayninchik kanqa! Elfo bandera ñawpaqman - gloria urmasqa heroeskunaman!
  Hinaspa chayhinata huk hatun flechata kacharirqa, q"ala chakiwan arcopa waskanta aysaspa.
  Hinaspa yapamanta, qaparisqanman hina:
  - ¡Manan imapas hark"awasunmanchu! ¡Manan pipas atipawasunchu!
  Hinaspa elfokuna, warmi kamachikunawan kuska, orcokunata flechakunawan maqarqanku. Hinaspa llapanku qatasqa karqanku. Kaymi karqan paykunaq ancha agresivo panoramanku maqanakuy operacionkunamanta.
  Chay maqanakuqkunan superlla karqanku, fenomenal hinallataq mana entiendey atina kallpata rikuchispa.
  Chaymantataq yapamanta takikuna glamoroso hinaspa ancha pukllaq runakunamanta.
  Qolqemanta aswan cheqaqqa manan imapas kanchu
  ¡Cheqaqtapunin mana llullakuspa k"ancharin!
  Chiqaptaqa, iskay runaqa kay pacha kamachiqmi,
  ¡Paypa yanapayninqa kallpasapa espadawan escudowanmi!
    
  Chaypin pakasqa kashanku pagano dioskuna,
  Inti hina, k"anchariq qori uya...
  Kunankamapas parásito bandidokuna kaptinpas,
  ¡Pikunan almankuta qhatuyta qallarirqanku!
    
  Chay qolqeqa huk idolo hinallataq huk arcángel,
  Paymi qespichiq, llapanta chinkachiq.
  Mana quriyuqqa, alquilasqa damasco aceroqa llañuyapun, .
  ¡Mana qolqeyoq kaspaqa manan maqanakuypi allin ruwayqa hamunqachu!
    
  Ichaqa imatataq munanki, runaq sonqon, .
  Mana wañuq kayta rantiyta munani...
  Munapayaywan kusikuyman punkuta kicharinapaq, .
  ¡Pachak watakuna kawsaypa q"aytunta awanapaq!
    
  Ichaqa, ¿atinmanchu huk doble runa chayta chaskinmanpas?
  ¿Quri muyu musquyta atinmanchu?
  Chaynapi machu runaqa qasquyuq mana napaykuspa hamunanpaq.
  ¡Hinaspapas manan mat"inman sellotapas churarqanchu morgue nisqapi!
    
  Huk qullqipaq achka kusikuyta necesitaspaykipas,
  ¡Sonqonchisman hina huchaman qokusun!
  Runataq ichaqa mana atiyniyoqchu munakuypi,
  ¡Sipaskunaqa paypaqqa miju hinam galloman!
    
  Wiksaman achkata chayayta munan, .
  Faisán nisqakunata, piñasmanta pods nisqakunata mikhuy.
  Wañunaykikama manaña mikhuyta atiwaqchu chaypas,
  ¡Qolqewan sinchi q"oñiña kanki chaypas!
    
  Hinaspa ataúd, nishutaraqmi gastakun,
  ¡Chaypi reykunapaq sitio kasqanrayku!
  Tukuy imamanta, angelqa formulariopi cerota siq"inqa,
  ¡Mat"iman maqay, umaman k"aspi!
  Warmi maqanakuqkunaqa, chiqamanta, maqanakuypi mana pisichu kanku. Hinaspa chayna, orcokuna, llumpay chinkachisqa kaspanku, maqanakuypa kasqanman yaykuruptinku, sumaqllaña runakunaqa espadankuwan servichikurqaku.
  Albinaqa asirirqa. Chayllam makinpi iskay espadakuna rikurirurqa. Chaykunata kuyuchispa, molinota muyuchispa, iskay kimsa orco umakunata kuchuspa sispaykusqa:
  - ¡Mana allinwan tuparqanki!
  Hinaspa chaymanta, q"ala talonwan, orco generalta hap"ispa chukchanpi saruykusqa. Huk bolsa rit"i hina urmaykusqa. P"akisqa quijadantaq kirunkunaman parayta qallarirqan. Hinaspa tukuy imapas ancha sumaqllaña hinaspa quñillaña rikchakurqa. Imakunatan sipaskuna coropi takirqanku hatun kusikuywan:
  Señor, mañakuni p'unchaw ama chinkananpaq,
  ¡Sipaspa qhawariyninqa wiñaypaq waynalla kachun!
  Chaynapi caballeronchik qaqakunapa hawanman phawaykachananpaq,
  ¡Chaynapi quchakunapa tapan cristalmanta aswan chuya kananpaq!
    
  Ima sumaq pachatan Diosqa kamarqan,
  ¡Chaypin qolqeta mikhurqanku, ¡arcetaq rubí karqan!
  Noviata maskhashani, Diospa idealnin - .
  ¡Chayta ruwananpaqmi awqankunata guerrakunapi kuchuspa!
    
  ¿Imanasqataq chay waynapa sunqunqa llasaqllaña?
  ¿Imatataq kay pachapi tariyta munan?
  ¿Imanasqataq remoqa pakisqa kachkan?
  ¿Imaynatataq hatun sasachakuykunata allichana?
    
  Munani, Dios, kusisqa kaytapas, .
  ¡Hanaq pacha musquyniykita tariy!
  Suertepa q'aytun ama p'akikunanpaq,
  Ñanpa uranpi huk chiruta churanapaq, ¡huk lastre chiruta!
    
  Ichaqa, ¿imatan maskhasaq mana munakuyniyoq hina,
  ¿Imataq aswan valorniyuq kanman huk sipaspaq?
  Sasam yawarpi kusikuyta hatarichiyqa,
  ¡Chaywanqa infierno infiernomanmi nadayta atinki!
    
  T"aqanakuyqa ñak"arichiymi ñoqapaqqa
  ¡Guerraqa chhayna millay mosqoyraqmi!
  Kaypi chakin estribopi, sillasqa kawalluta, .
  ¡Millay orcoña chaypas, verdugoqa hachanta hoqarirqan!
    
  Ususiykuta apapunku,
  ¡Ñoqaqa ñak"arichinku, cuerponkutapas ninawan ruphachinku!
  Ichaqa Fuhrermanmi atipayta churasun,
  ¡Yachaychik Duendenchikqa mana haykapipas wañusqanmanta!
    
  Millay awqanakuy qhipaman kasarakusun,
  Hinaptinqa warmakuna asikunqaku!
  Llapallankum yawar aylluykuna kanku,
  Cazachkani, wira pukllay kanqa!
    
  Hinaspa encina sach'a, esmeralda hina, raphinkuna.
  Paymi nirqa - ¡chay runaqa ancha allintam ruwarqa!
  Concienciaykiqa cristal hina ch'uya kachun,
  Ichaqa ¡balanzapi allin kaqkunallan yupaykuna kanqa!
  Kaymi kaypi takiqkuna, kay admirakuypaq hinaspa mana tupaq sipaskuna. Chaytaq, maqanakuyta qallariptinkuqa, chay llañu osokunaqa mana atipayta atirqankuchu.
  Agripina, uyanchata asirikuspa, sisipakuspa, huk iskay orcokunapa umankunatawan espadankunawan kuchuspa:
  - Ñuqaqa tukuy imata ruwayman, chaytataq rikunki!
  Chaymantataq q"ala chakinta huk oficialpa inglenman kuyuchirqan, payqa hukninmi karqan maqanakuq, chukchasapa osokunamanta. Hinaspa chiqaptapuni hapiruspan pelotankunata maqarurqa. Kay sipasqa chiqaptam superman karqa.
  Hinaspa kay contraqa, mayqin ejercitopas llañu osokunapas mana atiyniyuqchá kanqa.
  Agripinaqa asirikuspanmi dedonkunata siminman churarqa. Hinaspan tukuy kallpanwan wayrachirqan. Huk manchay, maqanakuq, raspakuq t"uqyaymi uyarikurqan. Wayramanta qarapas llik"isqa hina kasqa.
  Hinaspapas maqanakuy pampapi muyuriq askha pachak hatun buitrekuna sonqonpi onqospa granizo rumi hina urmaykurqanku. Hinaspa filosapa chupankuqa qasquchakuq orcokunapa umankuta t"uqyayta qallaykurqa, tullukunatapas rakiyta qallaykurqa. Hinaspa, literalmente, umakunata urmachispa.
  Agripinaqa espadankunawanmi pillpintu hina maniobrata ruwarqa, kay hatun pandilla osokunapa achka umankunata kuchuspa qaparirqa:
  - Quñi kani, tukuy imata kamachiyta atini,
  Sut'inmi, sut'inmi!
  Hinaptinmi enteron pacha katkatatakun.
  ¡Q"ala talonniywan chaykunata ñut"uspa!
  Chay qhepamanmi orcokunaqa mana aguantayta atispa askha runakunaq phawayninman kutirirqanku. Sipaskunapas, elfokunapas qatipanankupaqmi kallparqaku, chaynallataqmi, maqanakuq hinaspa maqanakuq takitapas ruwarqaku;
  Chay millay mosqoyqa mach"aqway hinan hamunpuni
  ¡Manan suyashankichu, ichaqa punkumantan llanthuykukun!
  Kusisqa, qukuykuq mikuchisqa ayllu, .
  ¡Manan yachankichu animalkuna kasqanta!
  Kunanqa qallarirunñam chay kallpasapa achka runakunapa llalliynin,
  ¡Tatar runakunaqa flechakunawanmi parachiwachkanchik!
  Ichaqa mana manchakuq ruwaypaqmi nacerqaniku,
  ¡Hinaspapas millay maqaykunata aguantasun!
    
  Manan pipas yachanchu Dios allinchus icha manachus chayta
  ¡Chay runaqa sinchi millaymanmi tukupun!
  Wañuyqa makillanwanmi umbralta takachkanña - .
  Hinaspa Wezelbubqa waqrankunata ruphaymanta horqorqan!
    
  Arí, kaykunaqa ñawpa ñawpa tayta-mamakunaq tiemponkuna,
  Mayqinmanchus ancha q"uñiman yaykurqayku!
  Manam chaymantachu musquyniyqa karqa,
  ¡Kayqa manan chaymanchu rinayku karqan, karu orqokunaq chawpinta!
    
  Ichaqa infiernopi tarikuspaykiqa,
  Otaq aswan allinta nisunman, ¡huk pacha nanaypi, esclavitudpi, maqanakuypi!
  Suyakuyniyoqraqmi kasaq,
  ¡Sonqoyki llapa ritmokunata t"oqyachichun!
    
  Ichaqa pruebakunan cadenanchis,
  ¡Chaytaq mana saqinqachu yuyaykuna facil kananta!
  Hinaspapas necesario kaqtinqa aguantanaykin,
  Hinaspa qaparinki chayqa, ¡pulmonnikipa hawanpi!
    
  Harawiq, payqa taki qillqaqmi, llullakuqmi,
  Ichaqa manan q"oñi maqanakuypichu!
  Tayta Llaqtapa millay awqankuna wañunqaku, .
  ¡Usqhaylla p"ampasqa kanqaku, mana qullqillapaqtaq!
    
  Kunanqa hap'ispa Cristoman k'umuykukuy,
  ¡Chimpapuray, iconopa uyanta much"akuspa!
  Creenim runakunaman cheqapta willanaypaq,
  ¡Señormi huk peculium herenciata qowasun premio hina!
  
  DARTH VADER VS SATANAS nisqa
  Darth Vaderpa hatun fierroman rikch'akuq awqaqkunap hatun wamp'unmi kay pacha planetaman asuykuchkasqa. Qhepanpin huk barcokuna kuyuchirqan galaxiaman wañuyta apamuspa, universoq admirakuypaq teqsinkunatapas huk anti-mundomanta huk anti-mundoman. Angular, espacial imperio de los Sith. Hinaspa paykunaq ladonpi, aerodinámico, pirañas depredadorkunaman rikch'akuq - Stelzanatpa formación totalitaria.
  Iskay metro sayayniyoq mascarayoq maqakuq runan, ancho hombroyoq, cascopi hatun waqrayoq, sinchita qaparirqan:
  - ¡Manan ayqeyta atiwaqchu, Luke Skywalker! ¡Qanpas ñoqapas, ichaqa iskayninchispas manan galaxiapiqa maypipas kanchu!
  Mana Darth Vadermanta aswan pisichu sayayninpi, hombron anchonpi ima, kurvayuq hinaspa atlética Lyra Velimara activamente kuyuchirqa sumaq bustonta. Chay sipas generalpi traje de combateqa absolutamente transparente karqan, manan pakarqanchu huk rasgotapas aychasapa, sipas hina cuerponmanta. Chay maqanakuq runaq bronce qaranqa mana ima huchayoqmi kasqa, chuchuchankunapas rubí hinan chay proyectorpi llimp"iykusqa.
  Darth Vaderqa munapayaywanmi chay sumaq kayta qhawarisqa. Stelzanpa iskay quyllur generalnin (huk imperio espacial ancha yawar ch"akisqa hinaspa atipayman pronto, chaymi, ñawpaq kayninwan tupachisqa, yana Sithpa atiyninqa mana huchayoq wawa!), desafiante sexy rikchakurqa.
  Ichaqa, ¿imatan ruwanman, huk desgraciado inválido? ¿Prótesis cibernética nisqawanchu llamk"achinki?
  Lyra, yuyayninta hark"aspa, atipaq tonowan nisqa:
  - Ama hukmanyaychu, amigoy... Kay Pachapiqa kanmi Salomonpa anillon, chaymi ancha atiyniyoq magiayoq, chaywan tupachisqaqa Luke Skywalkerpa atiyninqa cigarro q"osñiq mayullanmi!
  Darth Vader, mascaranpa uranmanta wayrata sinchita kacharispa, qaparirqa:
  - ¿Atisaqchu chiqap, kawsaq cuerpota tariyta?
  Lyra, aycha bolasnin broncemanta qaranpa uranpi llimp"i llimp"i llimp"i llimp"i llimp"i llimp"i llimp"i, asikuspa nisqa:
  - ¡Jinkuna, ifritkuna ima ruwayta atinku! ¡Kayqa teqsimuyuntinpi atiymi!
  Darth Vader mana takiypi takirqan:
  - Arí, desgraciado universoqa chirisqañam, .
  ¡Mana yupay atina millay geniokunaqa kanmi!
  Salomonpa chiqnisqan anillu - .
  ¡Lanzasqa hinaspa uma kuchusqa!
    
  Ichaqa yachay Vaderqa cheqaqtapunin mana peónchu,
  Hinaspapas manan wiñaypaqchu yugo ukhupi puriyta atiwaqchu...
  Millay awqakunata nina markaman tikran,
  ¡Payqa kay pachakunapi kamachikuqmi kanqa!
  Lyrataq kutichispa tusurqan, hinaspan sumaq, suni, filoyoq dedonta azul pelotaman rikuchirqan:
  - ¡Kay Pachamama hamun!
  Chay sumaq pukllaqqa kallpawanmi takirqan:
  - Allpaqa punkupi, allpaqa punkupi, allpaqa rikukunmi punkupi... Blasterkunata apuntarqayku, karuta tupurqayku, chay runaq wasintataq pampaman ruphachisaqku!
  Ichaqa chay extraterrestres nisqakunaqa nishutan temprano kusikurqanku. Chunka chunka hatun awqanakuy buquekuna rikurimusqanmanta willakuy, Pachamamapa muyuriyninpi espaciopa tutayaqninmanta lluqsimusqanmanta willakuyqa, azul planetapa llapa manchakuyninkuna, gobiernonkunapa chawpinpim llumpayta manchakuyta hatarichirqa. Waranqantin militar armayuq, achka emisorniyuq extraterrestres quyllur buquekunam runakunata mana harkay atina impresionta ruwarqaku.
  Pichqa chunka buquekuna - iskay chunka pichqayuq imperial iskay chunka pichqayuq Stelzanat.
  Infierno atiy Pachamamapi... Hinaspa imaraykupas runakunaqa manan cheqaqtachu creerqanku chay extraterrestres thak-kaypi hamusqankuta.
  Lyra Velimara Darth Vaderman yuyaycharqan:
  - ¡Kay pacha runakunaman huk llamamientota ñawinchasaq!
  Yana wiraqochaqa kay pasajemantan phiñakurqan:
  - Hinaspa, ¿imaraykutaq? ¡Huklla yupayniyuq buquekunatam kapuwanchik!
  Chay sumaq sipasqa kallpasapa, alcista kunkanta kuyuchispa asikusqa:
  - Arí, uyaykita rikuspa mancharisqa kanqaku...
  Darth Vaderqa mana uyariq hinam qaparirqa, kunkanpas lazopi tigrekuna hinam asnachkarqa:
  - ¡Hinaspa kay pacha runakunata manchachinanchik! ¡Chaylla chakinkuta hoqarichunku!
  Lyra Velimara, payqa experienciayoqñan karqan kay pacha planeta thuñiypi, atipaypi ima, asikuspan repararqan:
  - Tiempoña, pachaña, radiopi - Boyarsky rimarirqa... Machasqa kunkanwan - tukuy pachata manchachirqa!
  Yana wiraqochaqa hologramamanmi phawaylla rirqan, control escánerta hap"iyta munaspa. Lyraqa Darthta mascaramanta hap"ispa pukllaq huch"uy chaki dedonkunawan wikch"uykusqa, chay maqakuq. Vaderpa maqanakuy trajenqa kallpawanmi qaqcharqa hinaspam chisparqa.
  Hinan broncemanta arpa Lira asikusqa.
  - ¡Manachu yachanki, dork, huk señorata ñawpaqta yaykuchinanta!
  Stelzanat Imperiopi hiperión nisqa pistolakunan ruphachiq ninankuta urmachirqan kay pachaq muyuriqnin satélite nisqakunaman, runaq ruwasqanmanta huk rurukunamanpas.
  Hinaspa chaymanta kikin Lira Velimara rikhurirqa. Llapa pantallakunapin chaylla rikhurimurqan, televisionkunatapas computadorakunaq monitorninkunatapas wañuchirqanmi. Payqa q"ala sumaq rikch"ayniyoqmi rikhurirqan, chukchanpi tawa cibernético alfilereswan, encantota chhullunkaspa, chinkachiypa magianwan ima. ¡Bruta fuerza universopi cheqaq dios!
  Chay k"anchariq zorraqa ruiseñor hina qapariyta qallarisqa:
  - ¡Pachamama runakuna! Manam llakisqa uchuy pachaykita atipasaqkuchu. Qamqa ancha karun ñuqaykumanta, chaymi imperiota tupuyta atinki hatun guarnición maypi kasqanmanta. - Sipaspa zafiro, topacio, esmeralda ñawinkuna phiñasqa llimp"iykusqa, utaq rawrasqaraq, hiperláserpa k"anchaynin hina. Hinan chay kunkaqa aswan chiriman tukupurqan. - ¡Mana imapaqpas valeqmi quarkkunaman ch"usaqyachisqaykiku, hipermagogravitadorpa yanapayninwantaqmi almaykichista kachasaqku ukhu pachaman, wiñaypaq infierno ñak"ariyman!
  Kayqa manchakuypaqmi uyarikurqa, ichaqa chayna mana imapaq valeq rimaykunata q"ala hinaspa ancha mikuy munaq warmipa willakusqanqa manam anchatachu manchakuchirqa, aswanqa asikuchirqa!
  Kay ratopin yana mascarayoq manchachikuq uya rikhurimurqan, hinaspan hiper-titanio branquiasninta qaparirqan:
  - Pisi rimayllapi, ¡Salomonpa Anillonta quwayku manaraq llapanta chinkachichkaptiyku!
  Lyraqa bronceado sinqanta kuyuchisqa, sisispa:
  - ¡Aniquilayqa ancha nanaymi!
  Darth Vader yaparqa, puñunanta kuyuchispa maypichus puka k"anchariq espada allinta hap"isqa kasharqan:
  - ¡Hinaspa mana anestesiayuq castrayku!
  Kay pacha planetapi wakinqa asikurqanku, wakintaq waqarqanku, wakintaq cólico nervioso nisqa unquyta qallarirqanku. Hinaspapas azul killapi huk runallan sonqonpi cheqaq kusikuyta sientekurqan. Turkiya nacionpa umalliqnin Erdoganmi pisi-pisimanta espejoman asuykurqa. Hinaspan higosta rikuchikurqan. Admirarqanim chay chispiq rumita, chay rumiqa paña makiypa índice dedontam allinta adornarqa.
  Otomano sultankunapa herederonmi qaparirqa:
  - ¿Salomonpa Anillontachu munanki? ¿Imaraykutaq mana wigwamkunamanpas alemán nisqatapas qunkichu?
  Darth Vader, holográfica nisqa imaymanakunata rikuspa, kay pachapi runakunapa llumpay kusisqa ruwasqankuta, qaparirqa:
  - ¡Runakunaman ultimátum nisqatan willananchis!
  Lira Velimaraqa zenks nisqakunatam lluqsichirqa, arco irispa tukuy colorninkunawan chispichkaqta:
  - ¿Imaynataq kayqa?
  Darth Vader, mana ukhu pukyu ñawinkunapi atipaq tonowan, sut"incharqa:
  - Kayqa huk mamallaqtapura simim. ¡Aniquilación garantizada!
  Lyraqa asikuspanmi rimarirqa, chispakunata kacharispanmi suni, monatómicamente afilasqa uñankunamanta:
  - ¡Ay waynakuna! Aychallam chinkachisqa kanman... ¡Hinaspa Magogravedadqa aswan q'uñiraqmi kanqa!
  Darth Vader llapa grav-magia emisorkunata musuq, musphay kallpawan llank'achirqan. Hinaspa mana uyariq hina belugata atacayta qallarisqa.
  Ima kunkataq yana wiraqochaqa, armaduranpas yuraq-ruphaymanmi tukupurqan.
  - ¡Ultimatum! ¡Ultimatum! ¡Huk aniquiladormanmi borrasqayki!
  Lira Velimaraqa sumaq bustonta kuyuchispanmi lujoso caderasninta muyuchirqa. Chaypachallapitaqmi kay pachapi folklorekunata yuyarispa qaparirqa:
  - Mafia rusa, wañuytam wachakurqanki! ¡Vodka hidrógeno nisqawanmi qharikunaq qari kayninta thuñichirqan! Y poder sabantuya cósmico nisqayuqmi kanchik!
  Hatun Stelzanatpa maqanakuqninkunapas takinqaku:
  - Manam llakichiq kurukunachu kanchik - super ninja tortugakuna... Pistolakuna - Cheburashkapa rinrinkuna - llapa runatam ruphachisaqku blotter hina!
  Chay extraterrestres espaciales nisqakunaqa ultimátum nisqatam churarqaku, ichaqa manam ima ruwaypas karqachu. Hinaspa chaymanta Lira Velimara yuyaycharqa:
  - Q'uñillata hap'isunchik... BASIC nisqapi rimanakusun?
  Darth Vader, tukuy sonso kayninmanta - imatataq umamanta hurquwaq, mana recarga hiperplasmática nisqawan, qaqcharqa:
  - ¿Kayqa, sable de luz nisqawan agresiva rimanakuy ruwakuptinchu?
  Lyraqa ñawinta kicharispanmi q"ala chakiwan chay cuadros caballo umayuq allquta tanqaykusqa. Tabla de ajedrez, caballero, cocodrilo ima chaqrusqa kasqankum qaparirqa hinaspam piñasqallaña hawantapas muyuchirqa. Chay sipas generalqa chakinta k"askarachirqan, chaymi chay q"oñi ultraplasma q"ala talonninta cosquillasqa, hinaspan qaparirqan, qanchis colorniyoq umantapas kuyuchispa:
  - Manam, sumaq rikchayniyuq! ¡Sable de luzpa rantinpim, termoquark bombata wischuykusaqku!
  Darth Vadermi clonación nisqawan tarisqan suni, mach"aqwayman rikch"akuq qallunta horqorqan, hinaspan mascaranpa kachiyoq kantunkunapi phawarirqan. Hinaspapas sonqomantan qaparin huk p"akisqa motor de combustión interna hina:
  - ¡Termoquark bombakunatan munakuni, termopreon bombakunatapas astawanraqmi munakuni!
  Lyraqa caprichota uyanta chukchuykuspan yapamanta chakinta kuyuchirqa, kay kutipiqa ortiga raphikunawan qatasqa misipi:
  - ¡Manan preonwan wayk"uyta yachankichu!
  Yana wiraqochaqa allinta kutichisqa:
  - Mana yachankichu imaynata chayqa, yachachisqaykiku, mana munaspaqa kallpawan!
  Liraqa soldadoq quijadanman takasqa chakinta kuyuchirqan:
  - ¡Hiperplasma chinkachiy! ¡Huk proyectil termoquark!
  Gravedad nisqa cañonpa ancho barrilninmantam azul olaqa pisi-pisimanta rawrarirqa. Huk huch'uy cohete, sapa kuti sandía hina hatun, phawaylla Pacha planeta hawaman.
  Lyra Velimaraqa libélula hinam kallparqa, Stelzanathpa achka q"ala maqanakuqninkunapas paywanmi kachkarqaku.
  Darth Vader mascaranta chukchanta chukchuykurqa huk goofy sonrisawan.
  - Hinaspa, ¿imataq kunan kanqa?
  Ichaqa chay aniquilación disparoqa manan radarkunapas rikukunchu - quyllurpa lluqsichisqan fotonpa utqaylla puriyninqa hark'akuqmi!
  Vladimir Putinqa manan hayk"aqpas tiempoyoqchu karqan chay ataquemanta yachananpaq. Wakin kutipiqa mana yachayqa Tukuy-atiyniyuqpa qhipa khuyapayakuyninmi.
  Hiperplasma Gehennaqa Pachamama planetapi aswan atiyniyuq ejercitopa Hatun Kamachiqnintam millp'urqan. Millonninpi runakunan ch"akipurqanku, plasmaman, hiperplasmaman ima tukupurqanku, manaraq chay hatun llaki pasasqanmanta reparashaspa.
  Pétalos t"ikarqan pachak waranqa simikunawan wañuypaq chinkachiywan, sapankanku sapaq llimp"iyuq, hinallataq huk kallpawan chinkachiy rikch"ayniyuq.
  Chay hatun q"illu hongoqa 500 kilómetro masnin sayaymanmi wicharirqan, chay phatay olataq askha kutita teqsimuyuntinpi phawarirqan, Estados Unidos nacionpipas llapa ventanakunatan p"akirqan. Chay llimp"iqa lliw ionosfera nisqatan millp"urqan, tukuy mana tupuy atina askha colorninkunapi, t"ika t"ikakunapipas. Chay ch"aqwaymi hatun tsunami olakunata hatarichirqan. Iskay pachak metro masnin yakum lliw hatun suyukunata taparurqa, chaymi chunka waranqa buquekunata chinkachirqa. Llikakuna wañuchisqa, llaqtakuna tutayaqman urmachisqa, kaypi chaypi nina rawraq ch"iqchikunalla hark"asqa.
  Kunanmanta pacham Pachamama planetapi musuq pacha qallarin. Dragonpa Horanmi kamachikun.
  Supaypa hiperenergía nisqa mayukunaman kutichispan Salomonpa anillonqa sinchita lloqsimurqan.
  Erdoganqa achka pachak waranqa jinnkunapa atiynintam sienterqa payman yaykumuqta. Turkiya nacionpa presidentenqa chayllam pukayaruspan punkiyta qallaykurqa. Huk común runaqa huch"uy cucaracha antenayoqmi (¡Adolf Hitlerman rikch"akuqta qospa!) Everest llaqtamanta avalancha hina wiñan.
  Otomano dictadorpa civil trajenmi phatarirqan, aychachankunapas salta-saltowanmi wiñayta qallarirqan. Hinaspa kunanqa Edroganpa mast"arikuq hombronkunaqa ñawpaq Sultanpa palacionpa bóveda nisqamanmi samaykusqa.
  Huk tiempon punkisqa burbuja mast"arikurqan, qhepaman, mármol perqakuna thuñikunankama. Turquía nacionmanta askha guardiakunan hukniray ladoman ch"eqesqa kasharqanku. Hinaspa chay dictador otomanopa harén nisqamanta kuskan q"ala esclava sipaskuna, mancharisqa q"ala chakinkuta takaspa, ch"eqesqa otaq llallinakurqanku mana suerteyoq kaspanku ñut"usqa kaspankuqa.
  Hinaspa Edrogan wiñashallarqan, hatun runa hina. Turkiyap uma llaqtan Ankarap wasikunaqa botasninpa uranpi llañuyasqa. Otomano dictadorqa Everestmanta aswan hatunñam. Hinallataq Stalzanat, Black Sith Imperio quyllur buquekunamanta, hatun silueta ancha sut'i rikukun.
  Lira Velimaraqa munapayaywanmi qaparirqa:
  -Ima hatun runa... Payqa dignidadniyuqmi - ¡hatunchá!
  Darth Vader, mascaranta takaspa chaypi kaq siq"i mana sut"ichu kapurqan, qaqchaspa, qaqchaspa:
  - ¡Kayqa t"uru chakiyuq coloso!
  Lyraqa ñawinmanta iskay kinsa llimp"ikunata kacharispa qaparirqan:
  - Hinaspapas qhawarisqaman hinaqa chay kunkaqa angel hinachá kanman! - Qatiqninpiqa huk ñawi ch"ipi, ancha chaninniyuq rabona warmipa kaynin. - ¡T"ikata takiy, ama p"enqakuychu!
  Hinaspapas Turquía nacionmanta dictador Edroganqa usqhayllan punkisharqan, huk phullpuy hina. Hinaspa imachus aswan peligroso, huk suni hinallataq usqhaylla wiñaq espada makinpi rikhurimurqan.
  Edroganqa waranqa millas náuticas sayayniyuqñam, kayqa manam limitechu. Hinaspa imayna aychasapa turco dictadorman tukupun - hatun aychakuna literalmente bulge hinaspa shake - pipas, aswan tonificasqa culturistapas, envidiakunqa.
  Hinaspapas espadanqa ch"askakuna hinan llimp"in, chaykunaqa mana atipay atina qhapaq kaypa t"ikanman t"inkisqa kashan.
  Hinaspa Turkiyapa umalliqninpa kirunkunaqa largoyachkanmi, cohete vampiropa ancha filoyuq, sinuoso colmillonman tikrakuchkan. Hinaspa chayraq ruwasqa heroeqa hatun espadanta kuyuchiyta qallarikun.
  Lyra Velimaraqa mana uyariq hinam qaparin:
  - Fuhrer nisqapi huk carga termoquark... Ugh, nina Turco Sultanpi!
  Darth Vaderqa guantenwanmi hatun quriwan llusisqa control joystickta takarqa hinaspam irónico hina qaqchaparqa:
  - ¡Imaraykutaq mana Hiperplasma! ¡Ninaqa mawk"a kay pachapi rimaymi!
  Lira Velimaraqa q"illay pampapi sumaqllaña, sipas hina chakichankunata, q"ala, rosa suelakunata takanqa:
  - ¡Huk erupción térmicata quway! ¡Insectos antipulsar!
  Hinaspa chay thermoquark cohetekuna, nina rastrota saqespa, noviaq chupan hina anchota, Edroganman phawarirqanku, chayman haykuq askha espiritukunaq, geniokunaq punkisqa.
  Otomano dictador, hatun kayninqa Killawan tupachisqaña, cosmico espadanta kuyuchirqan. Hinaspa Sith Imperio nisqap quyllur wamp'un - misil crucero "Baboon" - manchay maqaywan p'akikurqan. Hiperplasma fragmentokuna salpicarqanku... Hinaspa imapas mana iñiy atina hinaspa fasmogórico urmayta qallaykurqa.
  Hinaspapas chay pachallapitaqmi ancha mana imapaq valeq - chay clon soldadokuna allin prosaico wañusqankumanta pacha. Biorobots nisqamanta mana aswan emocionkunata rikuchispa. Ichaqa kamachiqninku Santa, mana clon kasqanrayku, sut"ita mancharisqa kashasqa. Hinaspa yuyarisqa hayk"a kamachikunatan pakallapi Khathamkunaman vendesqanmanta. Bueno, kunanqa anti-universopa infiernonmi hinaspa kallpapa tutayaq ladonpa ñakariyninpas suyachkasqa!
  Thermoquark misilkuna Erdoganta ram. Sapankataqmi Hiroshima llaqtaman wischusqa pachak waranqa waranqa millón bomba atómica nisqakunaq kallpanta aparqanku. Hinaspapas otomano dictadorpa atiyniyoq aychasapa cuerponmi ulcerakunawan, bomba ultranucleares nisqakuna phataq llimp"ikunawan ima qatasqa kasharqan.
  Lira Velimaraqa q"ala chakinta sumaq simin patapi phawaykachispa qaqchaparqa:
  - ¡Claro mana! Vinota munani - huk paquete Camel cigarrota!
  Darth Vaderqa uñayuq chakinta sipaspa q"ala, aychasapa wasanpi churarqa, chaypa hawanpi phawaykuspataq, siminmanta kunkawan nirqa:
  - ¡Sobriedadmi norma!
  Liraqa yana wiraqochapa contrario kananta quijadapi qonqoriykuspanmi kuyurirqa:
  - ¡Amachiy, ñawpaqtaqa!
  Erdoganman suficiente cargakuna t'uqyachisqa kaptinpas Killa chinkachinanpaq, Mercuriowan yapasqa, Sultan Otomanoqa aswan hatunmi wiñarqan. Kunanqa cheqaqtapunin rikch"akurqan huk hatun cuento efreet nisqaman. Hinaspapas espadanqa Stelzanathpa, Sith Imperiopa barconkuna ukhupin allinta maskharqan víctimakunata.
  Darth Vader, imaynatas misil termoquark nisqakuna mana pisillatapas dañota ruwarqanchu kay mastodonta huk cuentomanta qhawarispa, hinallataq superláser ichapas Erdoganpa atiynintapas kallpacharqan, Lyraman yuyaycharqan:
  - Ichapas kallpanchakusqanchikta hukllawachwan?
  Stelzan qhapaq suyumanta q'ala sumaq warmikunaqa manan allintachu entienderqanku yana wiraqochata:
  - Imayna? ¡Ñoqaykuqa hukllachasqañam kachkaniku!
  Apenas bikiniwan tapasqa, General Astara, kay aychasapa maqanakuq sipasmi versiónninta haywarirqan:
  - ¡Payman carga preón térmicota wikch"uykusun!
  Darth Vader, pipichus rikch"arisqa karqan huk investigadorpa, cientificopa chay kallpaq yana ladonmanta yachay munaynin, maskhanwan tapusqa, siq"ispa:
  - ¿Kay armachu preon fusión ruwaypi sayasqa?
  Astara, mana imamanta ruwasqa torsonta arqueaspa, yana wiraqochaman k"umuykukuspa:
  - ¡Ay arí, wiraqochay! Kay reacción nisqawanmi coheteqa 1000 pentatones nisqa kallpata llamk'achinman. Otaq chunka, mana, pachak billón bomba atómica Hiroshima llaqtaman urmachisqa!
  Yana wiraqochapa kawsaq yuyayninmi chaylla yupayta ruwarqa hinaspa Darth Vader musphasqa silbarqa:
  - Waw! ¡Chayna phataymantam Júpiter planetapas quark nisqaman tikrakurunqa!
  Imaraykupas Lira Velimaraqa manam anchatachu kay sumaq sunquyuq kayta rakirqa:
  - Chayna llallinakuymantaqa Planeta Pacha ruparunqam. ¡Inti sistema ukupi tukuy kawsaykuna chinkachisqa kanqa!
  Darth Vaderqa espaciopi maqanakuyta qhawarirqan. Erdoganqa Stelzanat nisqa maqanakuy hiperión nisqa awqaqkunap wamp'untam kuchuyta munarqan, aycha mikhuq piranha nisqaman rikch'akuq. Payqa, fenomenal maniobrabilidad nisqawan, sinchita kallpachakurqan mana atipasqa kananpaq.
  Ichaqa, hiperio cañonkuna, superlager pilakuna ima, Erdoganpa ultramagoplasmático aychan contraqa mana imapaqpas valeq karqanku. Chaypin huñunakurqan waranqa waranqa millón geniokunaq kallpan, chaymi usqhaylla purisqanqa k"anchaymanta aswan askha karqan.
  Chayqa karqan armadillo ágil, cuchillowan salchicha hina kuchusqa. Hinaspapas chay tiempollapitaqmi pachak-pachak kilómetro karuta phawaykachaq hatun chispakuna phawarirqan.
  Otomano dictadorqa mana uyariq hinam qaparirqa:
  - ¡Banzai! ¡Qanqa huk diseño ataúd nisqayoqmi kanki!
  Darth Vader, karuta yupaspa, chiqap alarmawan rimarirqa:
  - Sichus carga preon térmica phatarinqa chayqa, ñoqanchis kikinchismi pillpintukunaq antorcha hina t"aqanakusun!
  Lira Velimaraqa p"enqakuspan yana wiraqochata qhawarispa mana manchakuspa nirqan:
  - ¡Ama manchakuychu, tutayaq terminadorniy! ¡Termopreón nisqaqa huk ataque acumulativo nisqayuqmi!
  Lord Vaderqa mana suyakuyniyuqmi makinta kuyuchirqa.
  - Allinmi, disparay! Chaykamaqa, kallpapa llapa tutayaq ladonkunata huñusaq!
  Erdogan, qanchis chunka iskayniyuq ayllu hada espiritukunayuq, Pachamamamanta hawaman phawarirqan.
  Turquía nacionpa sultanninqa Killamanta iskay kuti diámetro masraqmi karqan, supay atiywan, admirakuypaq atiywanmi llimp"iykusqalla. Chayna maqanakuymi kunanqa espaciopi qaparichkan. Erdoganpa espadanqa llipyamanta aswan utqayllam lluqsimun, hinaspam sinchita pawaq quyllur buquekunata pakirun.
  Yaqa chinkachiy particulakunapas mana imapaqpas valenchu chayna sallqalla geniokunapa kallpanpa contranpi. Imperio espacialpa hatun chinkachiqnin, cuchilla puntapi hapisqa, q"illu-azul nina rawraywanmi rawrarurqa, manataqmi ima pakisqatapas saqirqachu.
  Ichaqa Lira Velimaraqa "trump card" nisqatan mangamanta horqomurqan - huk cohete preon térmico nisqa. Termopreón nisqaqa 7 tawa hunu kuti aswan hatun kallpata kachariyta atinmi, tukuyninpi kacharisqa kaptin, termonuclear nisqa reacción nisqamanta.
  Chay carga de preón térmica acumulativa nisqa aswan pisi kallpayuqmi, ichaqa mana tupachiy atina aswan chiqaptam chinkachiyta enfoca. Hinaspa kunanqa chay princesa-plasma blot nisqa wikch"usqa kashan chay insignia maqanakuy barcoq wiksanmanta.
  Kayqa chiqapmi huk controlasqa hinaspa yuyaywan pusasqa termopreon fusión nisqawan ruwasqa cohete hawa cajapi. Manan materia estable nisqayoqchu, chaymi yaqa mana urmachiyta atikunmanchu. Ichaqa chay pachallapitaqmi cargoqa kikinpa metanta akllan.
  Chay plasma blob nisqa Erdoganta manchachin. Payqa iskayrayanmi esquivananpaq, ichaqa chay ultra-avanzada sustanciaqa aswan ágilmi rikurirurqa. Hinaspa huk araña hina, ¡chay bomba hipernuclearqa chayraq kamasqa reypa, geniokunaq emperadorninpa atiyniyoq torsonmanmi k"askakurqan!
  Lyra Velimaraqa chakinta ruphaywan hap"ipakuspa takirqan:
  - ¡Lliq"asqaykiku! ¡Quarks nisqaman t'aqasun!
  Erdoganqa Hércules hina atiyniyoqmi sinchita waqllichisqa karqan, chaymi kuskanman gutta-percha pelota hina k"umuykukurqan.
  Huk supernova nisqataqmi phatarirqan. Stalzanatpa, Sith Imperio nisqap achka qaylla quyllur wamp'unkuna qhipaman wikch'usqa karqan, hiperplasmático eje nisqa achka pilakunap plataformankunata, tronconkunatapas ruphachirqan. Stelzan imperiomanta achka clones nisqakunata hinaspa sumaq Amazon sipaskunata ñut'urqan.
  Kikin Erdoganmi muyurirqa, muyurirqa hinaspa... Aswan hatun hinaspa manchakuypaqraqmi rikurirurqa. Iskay kaq espadaqa, aycha mikhuq parásito yura t"ika hina, paña makinman haykurqan.
  Hinaspapas Otomano Imperioq dictadorninmi mana uyariq hina asikurqan:
  - Ay, patéticos extraterrestres espaciales.... Shaitanpa sirvientellanmi kankichik, chiqaptaqa, Shaitanqa sirvienteymi!
  Chaykamataq kay pacha planetapi sinchi wayra-para phawaykachachkasqa. Kay pachaq mamaqochakunaq olakunan chay ratopacha q"oñikurqan hipernuclear nisqa llimp"imanta, hinaspan timpurqan sinchi timpuq unuwan, chaymi llapa kawsaqkunata ruphachirqan. Hinaspapas sach"a-sach"akuna, alto wasikunapas nina rawraymanmi tukupun.
  ¡Pachak billón Hiroshimas killa órbita karumanta nina rawrayqa manam asikuychu! Hinaspapas lliw Pachamamata millp"uq ninaqa cheqaqtapunin ruphachirqan ukhu pachakama.
  Washingtonpa rantinpi huk k"anchariq, mancharisqa k"anchay llimp"iykurqan, chaymantataq huk hatun morado-marrón t"ika rikhurirqan. Qanchis hiperplasmático pétalos nisqakunan t"aqakurqanku chay deslumbrante brotemanta, hanaq pacha altokunaman phawaykuspa. Chunka segundotan k"ancharirqanku arco irisq llapa colorninkunawan, chaymantataq chay ratolla tutayachispa urmarqanku, chaymi estratosfera nisqapi hatun morado puka chispakunalla wayt"asharqan.
  Huk ñawi ch"ipiyllapin chunka, pachak millón runakuna rupharqanku, elemental particulakunawan ch"eqekuspa. Aswan karupi kaqkunam ñawsayaruspanku kawsaq antorcha hina ruparurqaku. Ninaqa nanaywan runapa aychanta ruparurqa. Runakunapa qaranmi lluqsirurqa, chukchankupas ñut"u allpamanmi tikrakururqa, umankupas rawrasqañam karqa. Chay phatay olaqa, acordeón hinapas, hanaq pacha rascacieloskunata k"uyurqan, askha runakunata kawsashaqta p"amparqan chayllaraq ancha kawsaq mana llakisqa sapan runakunata, q"oñi hormigón aya p"ampanakunapi.
  Huk equipo rubio, kuskan q"ala Texas escuelapi wawakunan pelotata sarusharqanku, chaymi huk ola gravedad nisqa paykunaq chawpinta pasarqan, chaymi ruphasqa pastokunapi uspha siluetakunallata saqerqan. Wakcha qhari wawakuna, imapin yuyaykurqanku qhepa ratopi: ichapas mamankuta, otaq peliculakunaq huknin heroenta, mana yupay atina computadora pukllaykunata waqyarqanku.
  Tiendamanta kutimuq sipasqa canasta apaspa hamuq pachamanmi pasarqa, asirikuspa, mana qaparinanpaqpas tiempoyuq. Chay wawaqa fotonkunamanmi ch"eqesqallaña kapurqan, huk milagrowanllataqmi proamanta kawsaq cintaqa wayra-parapi muyuykusqa. Metropi pakasqa yuraq colorniyoq runakunaqa ch"uspikuna hinan ñut"usqa karqanku, chay tiempopi avionpi phawashaqkunatan Gehenna llaqtapi tornadokuna estratosferamanta wikch"uykurqanku, kayqa aswan millayraqmi, aswan pisillaraqmi wañuy. .. Chiriyachiq vacío nisqapi puchuq wayrata mikhuspa huk sapsi piranha , runakunaqa umankuta duralumina pirqakunaman takanku, ñawinkutaq urmaykun yawarchasqa qalluwan lluqsiq qallukuna urmamun, p"akisqa kirukunataq guisantes hina lluqsimun.
  Wañuyqa wakcha runawan millonario runawan, senadorwan presowan, cinepi estrellawan, basura runawan ima igualachirqan. Millonnintin almakuna hanaq pachaman qaparichkaq hinam karqa, kay pacham tikrakururqa hinaspapas ichapas punta kutipi runakunaqa sienterqaku kawsaypa q"aytun imayna llañu kasqanmanta hinaspa necesitanakusqankuta. Mamawan wawawanmi chay thuñisqa uranpi asnaykurqanku, sinchi kallpawan k"askanakuspanku, chaymi ukhu pachaq llapa kallpankuna mana llik"iyta atirqankuchu.
  Yaqa mecánico monstruo Darth Vaderpas, kallpawan yana ladoman hunt"asqa, kay pachapi wañuq waranqa waranqa waranqa waranqa runakunaq nanayninta, ñak"ariynintapas sienterqan.
  Hinaspa desesperación nisqapi llapa fibrakunata, masakunatawan waqyakurqan, chay kallpaq tutayaq ladonpa fenomenal rikuchikuyninmanta.
  Lira Velimara kay asuntopi payta yanaparqa, kallpasapa makinta haywarisqa yana wiraqochaman. Paykunaqa yuyayninkupi hukllawakurqanku. Paykunapa bioplasmático camposninqa chaylla chaqrukurqaku, warmi hinaspa qari principiokuna hukllawakurqaku, chaymi teoplásmico kallpakunapa hukllawakuyninta ruwarqaku.
  Hinaspa chaymanta huk hatun hipergraviomágico thuñiy hatarirqan, musphachiq, literalmente super-fantástica t"ikraykunata ruwaspa.
  Imperio espacialpa, Stelzanatpa kawsaq quyllur buquenkuna hukllawakuyta qallarirqaku, mercurio bolakuna hina. Usqhaylla hukllanakurqanku, princeps-plasma plasticina nisqaman ñit'ispa, huklla, hukllachasqa llapanta paqarichispa.
  Particulakunam tukuy espaciopi muyuykurqaku, inducción bobinapi aserrín hinam huñunakurqaku. Hinaspa, Sith Imperiopa insignia quyllur buque kasqan sitiopi, huk ametralladorapa phatariynin foto-blitz hina llimp"ikuna qatirqa, chaymanta huk hatun runa rikurirqa.
  Siqinqa admirakuypaqmi karqa. Torsonpas chakipas Lyra Velimara hinam - q'ala hinaspa seductora, ichaqa umanpas, hombronpas, makinpas Darth Vaderpa yana maqanakuy trajewanmi qatasqa kachkan.
  Chay ruwasqanmi manchay hibrido karqan: tutayaq kallpakunaq señornin, SS tropakunamanta maqanakuq Stelzanat Velimara. Chaymantapas, chay thugpa hatun kayninqa Venuspa diámetro nisqallanmi. Chayna monstruoqa paqarirqa, hinaspapas hipergravedad magia nisqapa sinchi qawachisqanwanmi unanchasqa karqa.
  Darth-Lyra makinpi iskay k"anchay sablekuna llimp"iykusqa: puka, morado ima. Iskaynin armakunaqa ancha k"anchariq, sinchitan k"ancharisharqan, llimp"irqan ima. Kuskan zorro sipas, kuskan cibernético organismo Erdoganman kuyurqan.
  Sumaq, q"ala, sipas hina chakikunaq uranpi, chay vacío mana uyariq hina qapariq. Yaqachus hina kay monstruoqa huk minakunaq chawpinta purishallanman, chaypin mana rikukuq phataqkuna, ichaqa chaymi aswan thuñichiqman tukuchirqan.
  Turkiya dictadorpas, Venus diámetro nisqawan punkisqa, compañeronman puririrqan. Aswan asuykurqanku, hukninpa q"ala sipas chaki uranpi, huknintaq alto botas uranpi, ch"usaq kayqa millón t"oqyay hina qaparirqan!
  Darth Vaderwan Lyrawan huk botellallapi, Erdoganta napaykurqanku espadawan.
  Otomano dictadorqa kutichispalla laq'arqan:
  - ¡Mana khuyapayakuychu awqaman!
  Darth Vadertaq ukhu kunkawan kutichisqa:
  - Repetición de mama - jabalíes!
  Hinaspa espadanku sallqa qapariywan, waranqa waranqa waranqa Krakatoa nina rawraypa phatariynin chimparqan. Hinaspa chay vacíoqa khatatatasqa. Quarkkuna tusurqanku éterpa vórtices nisqapi.
  Erdogan, askha millay allin espiritunkuwan awasqa aychan, chay maqaymanta khatatatasqata sientespan, qaparirqan:
  - ¡Wu Shaitan! ¡Qankunaqa kallpasapam kankichik!
  Darth Vaderqa ataquenta hinallam ruwarqa hinaspam qaparirqa:
  - ¡Hinaspa mana hayk"aqpas pisi kallpayarqanichu!
  Huk yana wiraqochawan huk maqanakuq zorrawan hibridun Erdoganta atacarqan. Hinaspapas, contrarionqa manaña pisichu karqan kallpanpi, usqhaylla, aswanpas arte de cercado nisqapi chaypas, sut"inmi Turquía nacionpa umalliqninqa manan tupachiyta atirqanchu, huk maqanakuqwan, payqa galaxiapi aswan allin maqanakuqkunawan, espadayoq runakunawanmi yachachisqa karqan - Jedi nisqawan.
  Lirapa kunkanqa uyarisqañam karqa. Kay infierno sipaspas manan allin yachachisqachu karqan. Imperionkupi mana qharikuna kasqanraykun sipaskunaqa cibernético wiksakunapi nacerqanku. Paykunamanmi yachachiqku wañuchinankupaq, maqanakunankupaqpas, computadorapi programakunaq yanapayninwan nutriente nisqapi embrión formasqa kaqtinpas.
  "¿Ima, Turquía llaqtayuqpa churinmanqa manam gustanchu kayna chaskiyqa!", nispa.
  Hinaspa princeps plasma espadaqa Erdoganpa allin mikhuchisqa tazanta kuchurqa. Otomano dictadorpa kuchusqa bigotenqa urmaykusqa, éterpa vortexninkunapi muyuykusqa, hinaspan llik"ikuyta qallarisqa, thuñisqa hunt"a bombakuna hina. Hinaspa yawar kuchusqa uyamanta hich"aykusqa. Chaymantapas sapa gotapin geniokuna, escobayoq layqakunapas ch"aqchuqku.
  Turkiya dictadorqa kutichiyta munarqan, ichataq Darth Vader ancha yachaywan k'uyusqa scimitar espadap uranpi ankachakurqan, pay kikintaq awqata waqtanpi maqarqan, awqamanta huk tukuy aychata kuchurquspa. Erdoganqa aswan kallpawanmi qaparirqan, hinaspan hukmanta atacarqan.
  Darth Vadermi chay columpiota hark"arqan, Lyraq q"ala chakintaq contrarionpa cuadradonta ingle nisqapi tuparqan.
  Erdoganqa nanaywanmi qaparirqa, sallqa waqaywantaqmi qapariq notakunata sienterqaku, chaymi qaparirqa:
  - Kunanqa tukusqañam, uchuy runa!
  Darth Vaderqa usqhaylla atacayninta ruwarqan, atacashaqtintaq takirqan:
  - Ichaqa tukukuyqa manaraqmi tukukuychu! ¡Tukukuyqa qallariyllaraqmi!
  Hinaspa chay hinata ruwan firma movimientonta, chaypa yanapayninwanmi conde Duco atipasqa karqa. Chay kuchusqa makiqa, espadawan kuska, huk kallpay vacío nisqapi warkusqa kachkan. Hinaspa chaymantaqa llik"iyta qallarillantaq. Huk kutipi llamk'achisqa, jet, lanzadores nisqakuna huk chiqanpi wichq'asqa hina karqan - supernovas nisqakunata kachaspa.
  Erdogan, mana aguantay atina nanaymanta ñawinkuna wiñasqa, kutirispa umantapas Killaman urmaykurqan.
  Pachamama planetapa satélitenqa chay llallinakuymantam deformasqa karqa, hatun raqrakunam tapasqa karqa, chaymi magma nisqapa activa erupción nisqa qallarirqa. Killaqa sinchi maqasqa uyaman rikch"akuyta qallarisqa. Lyraqa yapamantan Erdoganta qonqorinpa uranpi saruykusqa, mana hark"akuy atiq ladonmanta Vaderpa espadanmi hombronta hap"irqan, chaymi huk rakhu aychata aychatapas kuchurqan.
  Otomano dictadorqa sut"itan nadashasqaña, sapallan kawsaq espadanmi hatun amplitudpi phawarirqan, ichaqa yana señorpa puka espadanpa puntanmi awqaq makinman derechota t"oqyachisqa. Chaymanta huk sut"i muyuy hinallataq huk kuchusqa pata Erdogan urmaykun qallarinanpaq phatayta chinkachiywan hinallataq magia petardokunawan.
  Otomano dictadorqa desarmasqañan, qhepa kaq sinchi kallpachakusqanqa, dragón hina, nina rawraymi.
  Chayqa karqan huk billón nina rawraykunataq huk kutillapi tupasqan hina. Hinaspapas plasma nisqa ruphaymi yaqa llapan intiq sistemanta unuwan hunt"aykurqan. Huk iskay segundollapim Plutón nisqapa órbita nisqaman kallparqa. Darth Vaderpa mascaranpas makinkunapas kawsarqanmi, ichaqa Lyraq q"ala, sipas hina talonkunan llapanpi ruphasqa.
  Sipas generalqa nanaywan qaparirqa - ninaqa sinchitam ruparqa suelata, hatun phuspukunapas huk kutillapim punkirqa warmipa chakinkunapi hinaspa chakinkunapi rupasqa hinaspa yanayasqa. Qunqurchakimanmi chayamurqa...
  Ichaqa Darth Vader, profesional kuyuywan, saltaypi hinallataq cuerpoq muyuyninwan, espadakunaq huñunakuyninwan ima, Erdogan otomano umalliqpa hatun waqrayoq umantan thuñichirqan.
  Hatun maqanakuqpa, kamachiqpa hatun uman, mana Killamanta aswan huch"uyllachu, rolloykusqa, rakhu azul simikunataq susurqusqa:
  - ¡Tukuy imapas tukusqañam!
  Chaymantataqmi huk phatay karqan, ancha mana uyariq, thuñichiq, hatun, chaymi ñawpaqpi tukuy imapas pasasqanqa khuyapayakuq karqan, espaciopi pruebasqa bomba de hidrógeno nisqapa qhepanpi tupanakuy hina. Mayukuna hiperplasma de aniquilación nisqa Intimanta espaciota unuwan hunt'achirqan, chaymantataq Afla-centaurimanta Siriusmantawan...
  
  
  
  
  MANAM KUSICHISQA CHIQAN
  Huk waynacha tiyasqa, payqa huch"uyllaraqmi karqan, ichaqa sinchi mana kusisqachu. Yachaywasipiqa maqasqa, qatiykachasqa ima karqan, wasinpitaq tayta-mamanpas llank"anayoq karqanku, mana allin notakuna chaskisqanmantataq k"amiqku, mana allinta ruwasqanmantataq chumpiwan maqaqku. Hinaspa llapa runa sonso, yuyayniyoq, manchali hina qhawariqku - maqarqanku, maqarqanku ima.
  Chaywan sayk"usqa waynaqa, millay llaqtanmanta lluqsispa, chiqnisqa yachaywasimanta karunchakunanpaq yuyaykusqa, maymanpas ñawin qhawarisqa.
  Chay waynaqa huch"uyllaraqmi karqan, ingenuotaqmi karqanpas. Payqa yuyaykurqanmi llaqtallanpi chhayna millay runakuna tiyasqankuta, astawanqa wawakuna, huk llaqtakunapitaq llapa runa allin, sumaq sonqo kasqankuta. Hinaspapas manan huk hinaqa kanmanchu, imaraykuchus kusikuywanmi yapamanta rimashanku chay cuadrado TV cajaman, llaqtanku aswan runaq, sumaq sonqo, sumaq, aswan allin kasqanmanta. Chay llaqtanpi llapa wawakuna kusisqa kasqankuta otaq kusisqa kanqaku, chay partidopas hatun umalliqninpas comunismo nisqamanmi apanqaku - llapa runa munasqankuta chaskiqtinku.
  Hinaspa chay maqasqa, ñak"arichisqa waynaqa sonqomanta yuyaykurqan yachaywasipi wawakuna sinchi millay millay kasqankuta, chaymi CIAwan Mossadwan reclutarqanku, chaymi huchan karqan wira wiksayoq burguesia de Américaq, llaqtapi ch"usaq estanterías kasqanmanta, hinallataq runakunaqa suni filapi sayachkasqaku. Tukuy imapas allin kasqanmanta mana tutapi fronterakunata chimpaq burguesia, saboteadorkuna kaqtinqa. Papa ismusqan, wawakunaq kirunkuna nanasqanpas paykunaq huchan kasqanmanta. Hinaspapas yaqachus hina inyeccionkunatapas inventarqankun EE.UU. nacionpi runakunata ñak"arichinankupaq.
  Ichaqa kanmanmi hatun Mama Llaqtanpi llapa llaqtakunapi millay kamachikusqan, CIA millay agentekuna llapa wawakunata q"otuspa waqllichisqanku, llulla runawan maqanakunankupaq, maqanankupaqpas yachachispa.
  Manan, tarikunanmi kay pachapi aswan allin, aswan runa sonqo suyupi, huk llaqtapi maypichus llapa runa sumaq sonqo kanku, asirikunkutaqmi hinaspan mana manchakuspa makiykita haywariwaq chhaphchinaykipaq mana manchakuspa dedoykikunaq chawpinpi pakasqa alfiler k"askanakunanta chayta.
  Chay waynaqa allintan iñirqan, sumaq sonqo, thak llaqtakunaraq kashasqanpi. Hinaspa payqa, primavera killapa punta kaq, quñi punchawninkunata suyaspa sasachakuspan, tayta-mamanmanta pakallapi tukuy imata refrigeradormanta rastrillarqa. Hinaspapas manan askhachu rurukuna karqan kay pachapi aswan runaq, qhapaq, sumaq sonqo, thak kayta munaq suyupi. Kaywanmi bolsayta, mochilayta ima hunt"achirqani, ñawpaqtaqa librokunata, cuadernokunata ima chhaphchirqani, chaykunan huk llasa kayta paqarichirqanku hinaspa... Sapa kutinmi, manchakuywan muyuriqninta qhawarispa, punkuta kichaspa calleman phawaylla lloqsirqani.
  Chay waynaqa manchakuqpunim kikin kanchanman lluqsiyta. Paypaqqa rikchakurqa chaypiqa mana iskayrayaspa maqasqa, mana puriy atiq, p"enqachisqa, thuqasqa utaq aswan millaypas. Ichaqa primavera paqarinraqmi, llapa runan escuelaman rishanku, kanchapi hooligankunaq qayllanta llimp"ispa ñawpaqman puririnapaq chansa kan. Kay kuartalmanta, maypichus payqa qarqosqa, asikuqman tukupurqan, maypichus kunankama mana reqsinkuchu. Maypichus payqa phichqa metro sayayniyuq yuraq chukchayuq waynalla, sayayniyuq gorrayuq.
  ¿Imanasqataq runakunaqa sinchita phiñakunku? ¿Imatan paykunata ruwarqan sinchita cheqnikunankupaq? Hinaspa, ¿ima ruwayniyuqtaq kanku chiqninakuywan, aswan runa, sumaq sunqu, runa, chanin suyupi mana kay pachapichu? ¿Imatan paykunata ruwarqan? ¿Pitapas k"amirqankichu, k"amirqanki, p"enqachirqankichu, thuqarqanki otaq traicionarqankichu?
  ¿Manachu llapa runakunaman willaran sumaq sonqo, khuyapayakuq, yanapanakunankuta? ¿Maqanakuyqa mana allinchu, pisi kallpakunataq yanapana? Ichaqa kaypaqqa llapa runatan qhawarirqankuraq sonsota, pisi kallpata, moronta... huk compleja mana entiendey atina simitapas - pacifistata?
  Ichaqa admirakunapaq hina, ¿manachu kayta yachachiq llapa wawakunaq cuentokunapi, librokunapi, televisionpipas? ¿Manachu runakunaqa kay hinapuni kananku: sublime noble, prontos a sacrificio, orqo hina sayarispa. ¿Manachu runaqa runapa wawqen? ¿Manachu kawsaypa cheqaq significadonqa allin ruway?
  Chhaynaqa, ¿imaraykutaq cheqaqtapuni librokunapi, peliculakunapi, informática nisqa yachachikuykunapipas yachachisqankuta mana allinpaq qhawarinku? ¡Sonso, asikunapaq hina, asikunapaq hina, mana allinpaq qhawarisqa!
  ¿Imanasqataq warmanchikkunapas hinaspa compañeronkunapas anchata piñakunku hinaspa chiqnikunku, mana concienciankuta uyariyta munaspanku, maqanakuyta hinaspa chinkachiyta munaspanku? ¿Maymanmi rin educacionpas, allin ruwaykunata yupaychaypas, kay pachapi aswan runa hina, runa hina atiyninkupi? Tukuy pachantinpi sarunchasqa runakunata yanapaq, amachaq atiypi. Chaytaq yana runakunata, indiokunata, llapa sasachakuypi, unqusqakunatapas yarqaymanta, pachamamamanta sasachakuykunamanta qispichin.
  Chay waynata waqyarqanku... Manchakuyta sientesqa. Kunanqa hap"ispa ñak"arichiyta qallarisunkiku.
  Mana uyariq hina ruwaspataq usqhaylla puririrqan.
  Chayta kutichispa, huk sallqa qapariy:
  - ¡Frenota sayachiy! ¡Wañuchisqaykiku!
  Kunkanpi sallqa frenesíqa admirakuypaqmi, chayna chiqnikuy paywan? ¿Imapaqtaq? ¿Imatan paykunata ruwarqanki? Hinaspa cheqnikunku, allin kaymanta, amistadmanta, khuyapayakuymanta rimaq sapa kuti, imaynan mana hunt"aq runakunata mana cheqninkuman hinata, kikin mamanta wañuchiq runata.
  Ichaqa chay waynaqa decidisqañan kay llaqtamanta lloqsinanpaq, manaña kay maldito, cheqnisqa escuelaman rinanpaq. Kay infierno alcantarillamanta ayqispa huk, sumaq sunqu, chuya, amistad llaqtata tariy. Tukuy imamanta, yaqapaschá aswan runaq llaqtanpi mana chhayna llaqtakuna karqanchu.
  Chay waynaqa anchata mancharisqa, torpe, pisi kallpayuq, hap"ispa kunkanpi takanankuta, mana ripunanpaq. Ichaqa kantaqmi huk autobuspas. Chaymanmi saltanaykilla, chaymantaqa chay hooliganwan bandidowanqa qipamanmi urmaykunqaku.
  Kay kutipiqa chay waynaqa suerteyoqmi karqan, qhepa kaq ratopin autobuspa wisq"asqan gradaman saltayta atirqan. Punkuqa llañu, wawa hina makinta siq"iykusqa, kusikuypaqmi mana anchatachu, hinaspan mikhuy hunt"a mochilamanta hap"iyta atisqa.
  Chay tiempopi autobuspi viajayqa pisillaraqmi karqan, huch"uy llaqtapiqa manan allinchu karqan conductormanpas pagayqa. Astawanpis, runakunaqa honrado kanku, manataq tawa kopeck nisqamanta llakikunkuchu. Iskay kinsa compañeronkuna mana chay waynata hap"iyta atispa phiñakuyninkuta basuraman horqorqanku. Paykunaqa millayllatan sarurqanku, fierropas huchayoq hina, munasqa presa ayqekusqanmanta. Hinan waynaqa carropi rispa Señor Diosmanta mañakusqa (payqa, de paso, yachachisqankuman hina, manan kanchu ni imapipas!), chay hinapi punku usqhaylla kicharikunanpaq, makintapas kacharinanpaq.
  Tukuchanapaqtaq, qatiqnin sayaypi, makiykiqa kacharisqa kachkan, tiyanapi tiyaykuspataq samayta atinki. Chay waynaqa chiqnisqan kanchanmanta aswan karunchakusqanman hinan almanqa thakña kapurqan. Maypichus mana yachankuchu chaypiqa aswan seguro.
  Ichapas huk warmachapas, aswanqa, paypa rantinpi, wasinman aswan hichpallapi kayta musqukunman, mana atipay atina pirqakuna ukupi harkakuyta maskaspa. Ichaqa wasipa kanchanqa sapa kutim chay warmataqa manchakuyta hatarichiq. Puñuyninpipas infiernopi hina mana khuyapayakuq compañeronkunamantan millay mosqoykunata rikusqa. Chay waynaqa pisillata hawaman puriyta munarqa. Yachachiykuna tukuruspaqa, atisqallayman hinam kallparqani vestidorman, chaynapi chayman chayanaypaq, manaraq chiqnikuq, millay sunquyuq compañeroykuna lluqsiramuspanku burlakuwayta qallaykuptinku, utaq chaylla maqawachkaptinkupas. Chay waynaqa librokunallapin sonqochayta tarirqan. Manam karqachu computadora, mana internet, nitaqmi TVpipas - kimsa canalkunalla, maypim aswan allin kaqpi qawachinku allin precursorkunata, utaq takiq coro - imayna allinmi kay pachapi aswan runa sunquyuq llaqtankupi kawsakuy. Hinaspa aswan mana allin kaqtinqa, chakrakunamanta aburrido willakuykuna, sapa kutilla cosechapaq maqanakuykuna. Hinaspapas semanapi huk kutillatan, domingo p"unchaypi, qhawayta atiwaq, limite nisqaman hina, wakin interesante largometraje otaq programata huk cuentota visitashaspa.
  Hinaspa chay waynaqa anchata munakuq p"ampakuyta librokunapi, chaymanta horqospa sublime, noble y fabuloso nisqakunata.
  Hinaspa sapa kuti clasepi, sichus mana anchatachu llakichikuq compañeronkuna tubomanta thuqasqankuwan otaq cauchokunata disparasqankuwan chayqa, yuyaykullarqantaqmi cuento hina, sumaq sonqo pachapi. Comunismo tukukuypi hatarichisqa kaptin, tukuypaq, tukuypaq wawqi-pani kay kanqa, chaymanta.
  Hinaspa chaymanta wawakuna Alpha Centauri, Sirius, Ursa Mayor, Sagitario quyllur huñumanta, kuska hukllanakunqaku. Hinaspa anchota asirikuspa, makinkuta hap"inakunku. Ejemplopaq, Piscis nisqa ch"askakunamanta wawakunaqa qolqemanta escamakunawan qatasqa umayoqmi kanku, qorimanta llimp"i llimp"i aletayoqtaqmi kankupas. Hinaspapas Sagitario Quyllurkunapiqa yaqapaschá Centaurokunaman rikch"akunku.
  Tukuy imapas ancha hawka, sumaqllañam. Paykunaqa regalokunata qonakunku, takikunatapas takinku. Manam kanchu awqanakuy, mana millay kay, manam pipas hukninpa asnonpa uranpi huk botontapas nitaq wañusqa sapotapas churanqachu.
  Sichus comunismo aswan usqhayta hamunman, hinaspataq chiqnisqa CIA, llapan pachata cheqnikuypa llikanpi ch"eqechispa, soviético wawanchiskunata allin kayta cheqnikunankupaq yachachiq, chinkapunman, chinkapunmanpas chayqa! Hukllachasqa Amirika Suyukunap mama llaqtayuq runakunam, indihinakunap chinkachisqanmanta Afganistán suyuman awqanakuypa millay musquyninkunata paqarichirqan. Radiopi kunkankupin runakunata locoyachinku, makinkuta hoqarinankupaqtaq obliganku, wawqe wawqe contra, cunamantapacha cheqnikuyta hatarichispa!
  Autobusqa pisi pisimantan chay ñanninta purin. Mayo killa hawapi, paqarin - p'unchawqa qallarichkallanraqmi. Arí, waynaqa manan tutayaqtaqa manchakunchu. Aswanpas tutayaq kaqtinqa aswan askha chansa kan mana reparasqa ñawpaq compañerokuna llimp"ispa tutayaqman chinkananpaq. Inviernopi, chiri kaqtin, tutakuna unay kaqtin, astawanqa sinchi chiri kaqtin, hawaman lloqsispa sinchita suyakuwaq phiñakuy hunt"a waynakunata phawaykuyta.
  Inviernopiqa hooligankunapas chiriwanmi hawaman lluqsinku. Ichaqa q"oñi tiempopin ñak"ariyqa qallarikun. Hinaspa tiendaman riyllaqa ñak"arichiymanmi tukupun. Hinaspa chay waynaqa yuyaykushan ima clase módulo cero-junción nisqatapas inventayta, chhaynapi huk kuti tiendapiña kashaspa, chaymantataq boton ñit"ispa wasiykipiña kashanki.
  Ichapas allin kanman, manaraq artificial raprakuna inventasqa kachkaptinpas, wasinpi, alto pisopi, chay warmachaqa relativamente seguro sientekunman. Qam, utqaylla kallpaymanta sudaspa, tukukuypi punkuta kichaspa chay wasiman saltaspaykiqa, huk campeón olímpico hina sientekunki, payqa chimparunñam tukukuy chiruta - wasiykipiñam kachkanki hinaspapas allinllam kachkanki. Tukuyninpiqa samayta hap"ispa huk librota leespa sonqochayta tariwaq. Ancha kusikunapaqmi, kunankamapas hatun abuelonkumanta bibliotecayoqmi kanku, chaytan huk académico envidiakunman.
  Chay choferqa señalarqanmi paradapiña kasqankuta, llapa runakuna ripunanku kasqanmanta. Chay waynaqa mana reqsisqan cheqaspin tarikurqan. Ñawpaqtaqa manan tukukuykamachu chaypi sayaykurqan. Hinaspa kay mosoq ruwayqa kusikunapaq hinallataq admirakuypaq hina rikchakurqa. Huk llank"aytapas purinki hinan, hinallataq Oz Layqamanta Eli hina, cuento hina kusisqa hallp"api tarikunki.
  
  VICTORIA TUKUYMAN GUERRA
  13 ñiqin ayriway killapi 1945 watapi. Berlín llaqta, Imperial Chancellery wasi.
  Ribbentrop kancha ministroqa chayraqmi kutimurqan Alemania nacionpa reqsisqa ch"aqwaq awqan Molotovpa umallisqan delegación soviética nisqawan rimanakusqanmanta. Qhepa maqanakuykunapi tawa soviético tanque ejercitokuna yaqa llapanpi chinkachisqa karqanku chaypas. Hinallataq 1 ñiqin ayriway killapi, Lend-Lease nisqap kamachiyninpi occidental yanapakuy quyqa manaña karqanchu, Stalinqa yuyaypi hatunyachisqa mañakuykunatam churarqan;
  Ribbentrop llakisqa Rommelman nirqa:
  - Soviet delegacionwan rimanakuyqa mana puriy atiymanmi chayarun. Compromiso cero akllana - 1941 watapi junio killapi fronterakunaman kutiy - mana Stalinman hinachu karqan. Koba mañakuyninkuna - Klaipeda suyu, Chinchay Prusya wan lliw Pulunya 1939 watapi fronterakuna ukhupi. Hinallataqmi Eslovenia nacionpa allpankunata, Hungría nacionpa huknin partentapas, Rumania nacionpa petrolero camponkunatapas. Paymi nin millonnintin soviético soldadokuna mana wañusqankuta, chaynapi tukuy ima qallarisqanman chayanankupaq. Hinaspapas, Joseqa mañakuwanchismi reparacionkunata, llapa militarkunaq, civilkunaq kacharisqa kananta... ¡Hinaspataqmi prometewanchis kachariwananchispaq kacharipuwananchista huk rantinkayraykulla! Chaymanta, Stalinpas Finlandiamanta territorial rantiykunata chaskiyta munan.
  Mariscal de Campo Fuehrer Rommel llakisqa rimarirqa:
  - 1944 watapi junio killapi golpe nisqa qhepamanmi, inti lloqsimuy lado frentepi pisi pisimanta, mana saqespa kutiriyta hinalla purinanchispaq obligasqa karqanchis. Normandíapi atipasqa aliadokuna ñuqaykuwan kuskaña rirqaku paykunapaq relativamente honorable hawka kawsayman chaypas, ichaqa... Puka Ejércitoqa ancha kallpasapam, chaymi soldadokunata atisqaykuman hina cuidarqaniku, aswan allinpaqmi hapirqaniku activa defensata hinaspa corto contraataques nisqakunata. Arí, ruskuna Vistulaman chayarqanku hinaspa hatun chinkachiykunawanpas chimparqanku, Eslovaquiaman p"akirqanku, yaqa Rumaniata hap"irqanku... Ichaqa tukuy kay allin ruwasqankuqa anchatan pagarqanku. Yawarpas lluqsichkarqayku, ichaqa aswan pisi satisfactorio defensata churayta atirqani, chaymanta pisiyachirqani chay ratio de pérdidas kimsa tawa kutita favorniykupi. Ichaqa manapaschá Stalinqa entiendenchu llaqtanpas sayk"usqa kashasqanmanta, chaymi aliadokunapas, Rusia nacionta manaña yanapaspanku, ñoqanchispi confiayta qallarinqaku?
  Ribbentrop kusisqa asirikuspa kutichisqa:
  - ¡Aswan hatun tiburones hawa llaqtakunapi yanapayta prometewachkankuña, URSS suyuta atipaspa chaskinanchik allpakunata tikraspa! Gran Bretaña nacionpi Laborista gobiernoqa iskayrayashanraqmi, ichaqa askha estructuras privadas nisqakunan listo kashanku yanapawananchispaq! Brasil, España, Portugal, astawanqa Argentina yanapayta prometewanchis. Perronqa manan qarqonchu nitaqmi qarqonchu ñoqanchis ladonchispi guerraman sut"ita haykunanta. ¡Finlandés runakunapas juranku tukukuykama rinankupaq! Italia nacionpiqa Mussoliniq wichay ladonpi kashasqanmi kallpachakurqan, uray ladotaqmi ichaqa occidental ladoman sayapakuq fuerzakuna controlashanraq. ¡Listoñan kashanchis guerrata hinalla purinanchispaq, Fuhrerniy!
  Rommelqa pisi rimayllapim kamachirqa:
  - ¡Speera ñuqaman!
  Chay yachaysapa, llamkaq hinaspa yachaysapa ministro imperial armamentomanta hinaspa municionmantam maymi kananpi tiyachkasqa. Speerqa atirqanmi, tukuy sasachakuykunapipas, armakuna ruwayta anchata yapayta, ancha utqayllataqmi achka ruruchinaman churarqan aswan ñawpaqman puriq kikinmanta puriq pistolakunata "e" nisqa clasemanta, "LION" hinaspa "Panther"-2.
  Kimsa kaq Reich nisqapi waynaraq, ancha kallpasapa dictador económico nisqa willakurqa:
  - Tanque ruwaypiqa manam cualitativo nisqallachu, aswanqa cuantitativo nisqapas ruptura nisqallam ruwasqa kachkan. 1944 watapi diciembre killapin 1.960 tanquekunata, kikinmanta puriq pistolakunatapas ruwarqanku. ¡Hinaspa kay tukuy sasachakuy militarkuna kashaqtinpas, hinallataq kay pachapi aswan allin maquinakuna askha ruway qallarisqa kashaqtinpas! En particular E-25, Lev y Pantera-2!
  Kunanqa, tankikunap, kikinmanta puriq pistolakunap ruwayninqa yaqa iskay waranqa killapim, chaymanta marzo killapi qhipa kaq antawakuna: E-10, E-25, Lev, Panther-2 iskay kimsamanta aswanta tankikunap flotanmanta !
  Rommelqa ch"akisqa tapusqa:
  -¿Segurochu kanki tanquenchikkuna Sovietkunamanta aswan allin kasqanmanta?
  Speerqa, tononman razonable kayta quyta munaspanmi nirqa:
  - Diseñadoresniykuqa, tardeña kaptinpas, aswan pisi allin ruwasqa antawakunatam ruwayta atirqaku, armadurayuq, armamentoyuq hinaspa manejayta. E-25 nisqa carroqa aswan allinmi karqan. 100 milímetros nisqa mat"inpi reservacionwan tawa chunka grados racional ángulo de inclinación nisqapi, ladonkunapipas popa nisqapipas 60 milímetros nisqapi, armamentowantaq 88 mm pistola calibre EL 71 nisqawan, chay autopropulsada pistolaqa 80 disparos nisqa stockniyuqmi, 26,6 llasallantaqmi tonelada. 700 caballo kallpayoq motorniyoqmi chay carroqa sapa hora 75 kilómetro masninta usqhaylla purin. Hinaspapas, llasay waqaychasqata qhawarispan, kikinmanta puriq pistolapa ladonkunaqa 30 mm pantallakunawanmi yapamanta kallpachasqa kanku. Chayhinam, ladonqa iskaynin rodillokunawan pantallawanpas qatasqa kachkan, chaymi nin chay antawaqa mana mat"inllapichu T-34-85 conchas nisqamanta impactos nisqakunata aguantayta atin, aswanqa ladonpipas. Kikin 88 mm cañonqa 150 - 148 mm armaduramanmi yaykun 60 grados ángulo nisqapi. Ninapa ritmonta hinaspa disparopa exactitudninta qawarispaqa, 88 mm pistolanchikmi kay pachapi aswan allin antitanque pistola! Hinaspa mat"imanta hark"akuq kasqanraykun disparokunata hap"iwaq, IS-2 nisqamantapas. Chaymantapas, Soviet Unionpa cañonkunapa puntayuq conchasninqa ricochet nisqawanmi anchata sensitivo. Ichaqa armadura cementada de alta calidadniykuqa hatun dureza superficialniyuqmi hinaspapas, ángulo racional de inclinación nisqapiqa, ¡perfectamente ricochetan!
  Rommelqa logicamentem nirqa:
  - Hinaspa tukuy kaykunaqa aypasqa karqan motor, transmisión, caja de cambio nisqakuna huk unidadllapi churasqa kasqankurayku. Chhaynapin eje cardán nisqapi qolqeta waqaycharqayku, carroq sayaynintataq 144 centímetro nisqaman pisiyachirqayku. Chay makinaqa llapa soviético modelokunamanta aswan allinmi, chaymi mana sasachu ruway. ¡Aunque, ejemplopaq, manaraqmi kay clase tanqueta ruwayta atirqankichu!
  Speerqa phiñasqallañan hark"akurqan:
  - "Pantera"-2 y astawanqa "León" tanqueqa qhawarinku qhipa ruwaykunata, allinchaykunata ima. Astawanqa "Pantera"-2 llasayninta 47 toneladakama waqaychayta atirqa, armamentota, conchas suministrota ima yaparqa "Tigre Real" nisqapa nivelninman, chaynallataqmi armadurapiqa pisilla pisilla karqa. Hinaspa chaymi iskay chunka hukniyuq tonelada diferencia. 700 kawallu kallpayuq motorqa hatun ñanpi 55 kilumitru puriyta qun, ñanpitaq 30 kilumitru sapa hora. Ñam musuq carrokunata ruwachkankuña 900 caballo kallpayuq motorniyuq, chaymi 70 kilómetros por hora nisqakama kallpayta atin. 105 mm cañonniyuq "León" nisqa armamentopiqa manam kaqllachu, "Tigre Real" nisqatam ñawpaqninpi armadurapi, kaqlla ladoyuq, popayuq. Hinaspa llapanku 51 tonelada llasayuq, 900 caballo kallpayuq motorniyuq. Musuq tanquenchikkunaqa allin manejakuqmi, chaymi niyta munan, ¡huk ofensiva guerrapipas servichikunmanku!
  Rommelqa asirikuspanmi yapamanta erudición nisqa kayninta qawachirqa:
  - Hinaspa kay tanquepiqa, motor, transmisión, caja de cambio ima, antawapa cuerponpa ñawpaqninpi tarikun, torretataq qhipaman tikrasqa. Chay layoutpas compactasqam karqa. Ichaqa necesitanchismi huk "León" aswan kallpasapa armadura a bordo!
  Speerqa k"umuykukuspan nirqan:
  - ¡E-50 tanquepiqa Ratón nisqapa amachayninta, armamentonta ima implementasun, mana qanchis chunka tonelada llasayninta yapaspa!
  Rommelqa Speer sutiyuq runatam kacharirqan, Reich nisqap Aviación ministrun Saur sutiyuqta mink'arqan. Hinallataqmi ancha yachaysapa hinaspa allin ruwaq kamachiq.
  Ministro Imperialqa atipaq qhawariywanmi nirqan:
  -Aviaciónniykuqa total supremacía aérea nisqatam hapirun! Hinaspa ñawpaqtaqa gracias chay heroica industria alemanaman! Musuq jet awya yallakuna, 1944 watapi Luftwaffewan llamk'ayman yaykuq, sapa kuti aswan achka achka rurasqa kachkan. ¡Paykunan kanku ventaja de velocidad soviética antawakunamanta 200-350 kilómetros sapa hora hinallataq kallpasapa armakuna 30mm cañones hinallataq cohetes! ME-163, Me-262, VA-349 maqanakuqkuna hinallataq astawanqa barato, llasaq, maniobranapaq hinallataq mana sasa ruway HE-162 nisqakunan rikuchirqanku awqaq Laggs nisqamanta Yaks nisqamanta aswan hatun kasqankuta. ¡Alto velocidad reconocimiento y bombardero Ar-234 nisqa ancha utqaylla puriqmi, ¡manan huk soviético maqanakuqpas chayta hap"iyta atinmanchu!
  Chaypachallapitaq, imachus aswan riqsisqa, awqawan paridadta aypayta atirqayku, makinakuna ruway cuantitativa nisqapi. 150 ME-262 maqanakuqmi sapa semana ruwakun, ancha kallpasapa armakuna hinallataq maqanakuypi kawsaq, ña 300 hinallataq kay yupay wiñashan HE-162 maqanakuq, hinallataq 120 yapakuq AR-234. Ñanpiqa aswan ñawpaqman puriq modelokuna ME-262 raprakuna barrerayuq, ME-1010 raprayuq maypichus barrer ajustable, Non-262 aswan allin armakunayuq hinaspa phawaypa kayninkunayuq, aswan allinqa Yu-287. Ñawpaqman barreq raprayuq qhipa kaq antawaqa allin bombardeo exactitudniyuqmi kanqa.
  Llapanpiqa, yuyaykuyku jet avionkunaq ruwayninta yapayta iskay pachak avionkunaman sapa p"unchay, awqakunata llapanta chinkachispa!
  Rommelqa logicamentem nirqa:
  - Hinaspapas tornillo maquinanchiskunaqa allintan llank"anku. Ejemplopaq, Focke-Wulf nisqap evolucionninqa TA-152 nisqa. Hinallataq TA-400, suqta motorniyuq jet bombardero hina, hatun promesata qawachin!
  Zaurqa hatun sunquwanmi siq"iykusqa:
  - TA-400 nisqaqa Urales llaqtamanta hawapi soviético fabricakunata bombardeayta atin, 800 kilumitrukama utqaylla puriyta atin, 10 toneladamanta aswan bombakunatapas apayta atin! ¡Imaynan mana chupayoq bombardero XO-18 nisqapas, 16 waranqa kilómetro phawaq! Y jet TA-183 y otras antawakuna! ¡Wayrata kamachisun!
  Mariscal de Campo Fuhrer sutiyuq runam Saur sutiyuq runata kacharirqan. Kunanqa Schmeisserwanmi rimanay karqan.
  Alimanyamanta ametralladora
  StG 44 ( aliman simipi : Sturmgewehr 44 - asalto fusil 1944) nisqaqa iskay ñiqin pachantin maqanakuypi rurasqa Alimanyap awqaq suyunmi. Yaqa 850 waranqa p'anqakunam rurasqa karqan. Kunan pacha automático nisqa makinakunamantaqa, ñawpaq kaq wiñachiymi karqan, achka rurasqa.
  Iskay ñiqin pachantin maqanakuypi submetralladorakunamanta (PPSh, hukkunapas) aswan unay disparo kayninpi, ñawpaqtaqa chawpi nisqa, aswan kallpasapa, aswan allin balístico nisqayuq, ametralladorakunapi llamk'achisqa pistola cartuchokunamantaqa .
  Automatización StG 44 nisqaqa gas ventilación nisqa layam, barril pirqapi huk uchkuwan polvo gaskunata hurquspa. Barrilpa diámetro nisqataqa sayaq plano nisqapi pernota k"iskispa wichq"anku. Mana allin alineacionqa ruwakun planos inclinados nisqakunaq interacción nisqawanmi pernowan pernowan marcopi. Gas cámara - mana kamachiy atiyniyuq. Chay enchufe cámara de gas nisqa, varilla auxiliar nisqawanqa, makinata pichaspallan deriva especial nisqawan kicharikun. Fusil granadakunata wikch'unapaqqa, 1,5 g (granadas de fragmentación nisqapaq) icha 1,9 g (granadas acumulativas armaduras nisqapaq) polvo cargayuq cartuchos especiales nisqakunatam llamk'achinan karqan. 7,92x33 Kurz cartuchopi pólvora nisqap llasayninqa 1,57 g nisqa gas pistón varilla nisqawanmi hukllachasqa kachkan.
  Schmeisserpas allin sunquyuq kaynintam qawachirqa musuq ametralladora - St 54 - aswan hapipakunapaq hinaspa aswan allin kananpaq, ninapa hatun chiqap kayninwan.
  Von Braunpas chiqap allin suyakuyniyuq kaynintam qawachirqa - A-10, A-11 misilkunaqa 1000 kilumitrukama karupi pawanankupaqmi prometekurqaku, ancha allintataqmi tuparqaku, radiowan pusasqa.
  Chay bomba atómica nisqawanmi aswan mana allinqa karqan reactor nuclear nisqa kachaykunankama. Ichaqa iskay kinsa watamanta prometekullarqankutaqmi Reina de Bombas nisqa ruwayman haykunanta!
  Ichaqa aswan importanteqa, ¡Amerikamanta runakunapas, Inglaterramanta runakunapas prometekurqankun Tercer Reich nisqatapas satélites nisqakunatapas yanapanankupaq, pachantinpi comunismo nisqawan maqanakuypi!
  Mariscal de Campo Fuehrer Rommel sutiyuq runam tantearurqa:
  - Stalinman willay, awqanakuykunata hunt'asqata yapamanta qallarichkayku, chaymantataq comunismo nisqap hunt'asqa, llapan chinkachiynin!
  ¡1945 watapi 13 abril killapin hatun mana munasqanku p"unchay karqan!
  Alimanya awqanakuyqa Hungríamanta aswan hatun maqaytam rurarqan, hunt'a puriq Vistula nisqa mana chimpananpaq. Chay awqanakuyqa iskay chunka ñiqin ayriway killapim qallarirqan, nazi rakinakuy tukukuptin.
  Alimankunaqa yaqa chayllam ñawpaq kaq hark'ana llikata p'akiyta atirqanku. Paykunaqa tutamanta ataque nisqa taktikakunatam anchata llamk'achirqanku, Rusiyakunap achka artilleríankunata mana llamk'achinankupaq. Tutakunapiqa manan chay hinatachu nina rawrayqa, nazi nisqakunapas tutapi rikunankupaq aparatoyoqmi kanku.
  Chayllam iskay kaq linea de defensa nisqa pakikururqa, chaymi iskay calderakuna rikurirurqa. Ichaqa umalliq wasiq kamachisqanman hinan hatun reservakuna chay maqanakuyman haykurqanku. Nazikunata manaña atipayta atirqankuchu chaypas, Mainsteinpa maqanakuynintan sayachirqan.
  Huk killa k'ullu maqanakuy qhipamanta, Alimanyakunaqa Eslovaquia suyup huk rakinllatam kutichiyta atirqan, mana 70-80 kilumitrumanta aswan ñawpaqman purispa.
  Prusia Oriental nisqapi Fritzpa awqanqa aswan pisillaraqmi karqan. Paykunaqa punta kaq linea de defensallatam pakirqaku hinaspam denso defensawan tuparqaku. Chayqa rikurirqa Puka Ejército nisqa yachanmi uchkuyta hinaspa defiendekuyta. Hinaspa hatun dañota ruwan.
  Rumania nacionllapin Kisselringqa hatun ruwaykunata ruwayta atirqan. Fascista tropakuna kimsa calderakunata kamaspa yaqa llapan Moldavia llaqtata Bukovina llaqtatapas hap'irqan. Ichaqa chaypipas manan permitirqankuchu Odessa llaqtaman p"akiyta, Bug nisqapi sayaykuspa - ¡huk barrera natural de agua! Ichaqa alemankunaqa atirqankuraqmi askha hallp"ata hap"iyta. Yana mama quchap patanpi, Ucrania suyupi Chernivtsi suyupipas. Shinami, Rumania mamallaktapak petrolero pampakunamanta ñawpak ñanta karuyachishpa. Ichaqa chay hinapin abril killapi mayo killapipas allinta ruwasqankuqa karqan.
  Puka Ejército nisqataqmi mana kuyurispa hark'akurqan, industriapas achka awqaq pusaq equipokunatam rurarqan. Astawanqa Yak-9 maqanakuq, T-34-85 tankikuna.
  Inti raymi killapi Rommelqa sasachakuypi tarikurqan - Alimanyap runap atiyninqa pisiyasqañam karqan, chay awqanakuyqa llumpay chinkachiykunatam aparqan. 1941 watapi yapamanta yupayqa manan imapaqpas valenchu. Soviet tropakunaqa maqanakuypi sinchi k'ullum, generalkunapas ancha qullqiwanmi experienciata tarirunku, allin denso, ukhunchasqa hark'akuypas rurasqam.
  Chaymi, inti lluqsimuy ladopi astakusqanmanta pagana karqa.
  Chawpipiqa Soviet tropakunaqa Vistula mayu chimpapi puente umakunatam hapichkarqakuraq. Stalinqa manam kutiriyta munarqachu.
  Rommelqa huk tanteaytam rurarqan: URSS nisqap kuntranpi wayramanta awqanakuyta qallarinanpaq. ¡Bombardeayqa ancha chaninniyuq ruwayllapas kasqanraykum, ¡chayna ofensivapi runakunapa chinkachisqankuqa aswan pisilla! Astawanpis, EE.UU., Gran Bretaña ima coloniakunawan, dominionkunawan ima, aswan aswan kallpawan yanapayta qallarirqanku armakunawan, recursokunawan, voluntariokunawan ima.
  Jet awya yallakunawan wayramanta awqanakuy, hatun tanque awqaqkunap hatun tanki awqaq suyunkunawan allinta p'akiyta munaspa.
  Ichaqa Stalinqa manan munarqanchu pasivamente tiyaykuspa atipasqa kayta suyayta! 22 ñiqin qhapaq raymi killapim awqaqninkunaqa Eslovaquia suyuman awqanakuyta qallarirqan. Chayta kutichispa, Amerikamanta runakunaqa waranqa B-29 bombarderokunatam Alimanyaman rantikurqan, manukuywan.
  Alimankunaqa wayrata kamachirqanku, hinallataqmi atirqankuraq kutichiyta, tankikunapi, kikinmanta puriq pistolakunapipas aswan allin kayninkuwan, Puka Awqaq Sunturpa atakakunata. Julio killa tukukuypi, Alimanyap Awqaq Sunturnin Grupo Sur nisqa awqanakuyman rirqan, huk caldera nisqatam paqarichiyta munaspa. Soviet awqaqkuna Alimanyap awqayninta hark'ayta atirqan. Nazi nisqakunaqa yaqa kimsa chunka kilumitruta ñawpaqman purirqanku, mana ancha chinkachisqa kaspankutaq sayarqanku. Agosto killapi Puka Awqaq Sunturpas Prusia Oriental nisqapi ñawpaqman rirqan.
  Inti raymi killapiqa, ñawpaqpi kaqkunaqa yaqa mana tikrakurqachu.
  Chaykamataq Estados Unidosqa Japón nacionman iskay bomba atómica nisqakunata urmachirqan. Hirohitoqa 16 ñiqin anta situwa killapim qukuyninta willarqan. América makinta kacharispa, tecnologia, primakuna, equipokuna ima Kimsa kaq Reichman suministrokunata astawan kallpacharqan.
  Alemania nacionmanta avionkunaq mat"ipakuyninqa astawanmi yapakusharqan. Nazi nisqakunaqa URSS nacionta bombardeanankupaqmi suyakurqanku. Otoño killaqa pasarqa huk maqanakuypi hinaspa iskaynin lawmanta ataqueta ruwayta munaspanku. Iskayninkum kallpanchakurqaku mana necesariota chinkachinankupaq.
  Ichaqa en general, Luftwaffeq aswan allin kayninmi sut"i rikukurqan wayrapi. 1945 watapi Kimsa ñiqin Reich satélite nisqakunawan suqta chunka waranqamanta aswan awya yallakunatam rurarqan, aswantataq jet nisqakunatam, huk kimsa chunka waranqatapas aliadukunamanta chaskirqan. URSS mama llaqtaqa tawa chunka pichqayuq waranqa awtukunallatam rurarqan. Chaymantapas, awqakunamanta aswan pisin kanku usqhaylla purisqankupi, armankupi, armadurankupipas.
  1946 watapas qallarirqan Puka Awqaq Sunturpa hatun awqanakuy munasqanwan. Ichaqa Alemania runakunaqa aswan allin wiñasqankuta, E-50 piramidal tanqueta, maqanakuyman wikch'urqanku, chaymantataqmi unidad soviética nisqakunata atipayta atirqanku, Poloniaman, Esloveniamanpas kutichispa. Ichaqa urmaq rit"ikuna hinallataq hatun heroísmo soviético tropakuna hark"arqan fascista hordakunata Nemanpi hinallataq Grodnomanta aswan karuman! Bandera qatiqninkunap yanapayninwanmi Krautkunaqa Lviv llaqtaman yaykurqanku. Ichaqa hatun ofensiva, otaq aswan allinta nisunman mana allin ruwasqanmi, URSS-qa Europa oriental nisqapi puentekunata chinkachirqan, kunantaq chay guerraqa yapamanta llapanta pasapun Bolchevique Rusia Imperioq hallp"anman!
  Mayo killapin Rommelpa tropankuna allin ruwasqankuta astawan kallpachayta munarqanku, ichaqa askha killakuna maqanakusqanku qhepamanmi chay lineaman chayarqanku, Baranovichiman, Vilnoman, chaymantataq Riga llaqtaman asuykurqanku. Nazikunaqa aswan pisillatam Surpi allinta ruwarqanku - Vinnitsatapas Zhitomirtapas aparqankum - Kiev llaqtaman asuykuspanku! Hinaspapas Odessa llaqtaqa Soviet tropakunamanta t"aqasqa tarikurqan.
  Ichaqa alimankunapas hatun chinkachiykunatam chaskirqanku - chunka tawayuq watayuqmanta wayna sipaskunata, suqta chunka pichqayuq watayuqmanta hatun taytakunatapas awqaq suyuman pusarqanku. ¡Askha warmikunaq t"aqanakuyninkunaraqmi kamasqa karqan, hinallataq sapaq francotirador hinallataq aviación regimientokuna maypichus aswan chanin qharikuna maqanakurqanku!
  Urquy killapi alimankuna hark'akurqanku, Soviet awqaqkunap t'aqwisqan karqanku. Invierno tiempopipas maqanakuykunan sinchita qallarirqan. Alimankunataqa manam p'akiyta atirqanchu, paykunaqa wayramanta sinchi hatun kamachiyta waqaycharqanku. Riga , Odessa Soviet llaqtakunap muyurisqanmi urmarqan, ichataq Fritzes nisqakunaqa manam aswanta awqanakuyninkuta wiñachiyta atirqankuchu.
  1947 watapi Soviet T-54 tankiqa achka ruruchinamanmi yaykuyta qallarirqan, chaytaq hatun Alimanyap, piramidal E-50 nisqawan atipanakunanmi karqan. Cheqaqtapunin Soviet Unionpa carronqa Alemania nacionmanta carromanta aswan pisiraq karan armadurayoq armakunapipas, ichaqa aswan barato, aswan llasaqmi karqan. Julio killapin askha ruwaykunata qallarirqanku.
  Aviación nisqapiqa aswan mana allinmi karqan, ichataq 30 ñiqin disimri killapi 1947 p'unchawpi ñawpaq Soviet serial jet nisqa awqaqkunap awqaq suyun, MIG-15 nisqa, tukukuypi phawarirqan.
  Kayqa niyta munan, wayrapi fascista monopolio nisqa tukukunanta.
  Achka ruruchiyqa 1948 watapi aymuray killapim qallarirqan. Kikin antawaqa ME-362 nisqamanta aswan pisi kallpayuqmi karqan, armamento nisqapipas. Chiqapmi, alemankunaqa umalliqniyuqraqmi karqaku askunapa allin llamkayninpi hinaspa maqanakuypi experiencianpi. Ichaqa sut"inmi karqan wayrapi URSS nisqa paridad nisqaman chayananpaqña kashasqan.
  1948 watapi urquy killapi musuq rimanakuy qallarirqan.
  Alemania nacionqa manañan runayoqchu kapurqan, ichaqa URSS nacionpipas yawar ch"akipurqanmi. Chaymantapas Alemania nacionmanta físicos nisqakunan Soviet Union nacionkunamanta ñawpaqman puriyta atirqanku, chaymi Tercer Reich nisqa organizacionqa allintaña pruebasqa bomba nuclear nisqataqa.
  Rommelqa huk chawpi akllanatam yuyaycharqan - Aliman runakunaqa tukuy atipasqankutam chaskinanku karqan. Riga llaqtamanta Odessa llaqtakama.
  Stalinqa kutichirqan cero nisqa akllanaman ari nispa. ¡Ni noqaykupas qanraykuchu, nitaq qanpas ñoqaykuraykuchu!
  Rimanakuykunaqa yapamantan mana ima ruway atiyman chayarqanku.
  Kobaqa sapa aswan pisi hatun industrial, diseñador hinaspa militar yachaqwanmi turnopi tuparqa.
  Chay qhepamanmi llapa runaq qayllanpi huk discursota leerqan: chaypin willarqan fascismo contra guerrata ruwananpaq, chhaynapi atipaspa tukunanpaq!
  P'unchaw 7 ñiqin inti raymi killapi 1948 watapi. ¡Huk hatun tikraypa punchawninman hinaspa tanteasqanku punchawmanmi tikrakurqa!
  Epílogo nisqa
  1954 watapi 21 ñiqin disimri killapi... Nueva York... Hukllachasqa Amirika Suyukunapi aswan hatun hanaq pacha rascacielos nisqapiqa puka banderakunatam achkata warkurqanku.
  Stalin, piqpa rikch"ayninmi hatun pantallakunapi, llapa cartelerakunapipas rikuchikun, llaqtaq república americana nisqapi, asirikuspanmi makinwan haywarin avenida Leninninta pasashaq soviético tropakunaman!
  ¡Lliw pachantinmi qanchis chunka pichqayuq wata hunt'ayninta raymichanku, Stalin masin - Pachamama planetap ñawpaq kamachiqnin!
  
  LUCIFERPA KANMAN
  Manaña facilchu karqan paypaq chaypas, ichaqa relativamente waynallaraq, manaraq almapi rumiyachisqachu, maqanakuq Palpatineqa atirqanmi chay hark"ayta saruyta.
  Carolinetaqa kikin makinwanmi wañuchinanku karqan, k"anchay sablewan ima. Ichaqa purisqankuta pakanankupaqmi palaciopi huk huch"uy carga nuclearta tarpurqanku.
  Darth Sidiousqa allintañam yacharqa sable de luz nisqawan, chaymi reinaman richkaspan guardia personalninta kuchurqa. Chaymanta, kamachirqa qunqurchakikuspa ancha chaninniyuq zapatonta hurqunanpaq - chaynapi wañunanpaq, costumbreman hina, andamiopi qala chaki.
  Carolinaqa chayna kasqanmi rikurirurqa. Palpatineqa chiqap uyanta payman qawachirqa hinaspam agosto runaqa waqaykurqa. Chay qhepamanmi Dartqa kallpawan llimp"ikunata utilizarqan ñawpaq kutita kawsayninpi... Hinaspa carbonizado reina ch"inlla kaqtin, mana khuyapayakuq Sith Lordqa chay arma nuclearta detonadorman churaspa palaciomanta lloqsipurqan.
  Yaku ukupi tiyaqkunatam huchacharqaku sabotaje nisqamanta, chaymi kay planetapa iskaynin pachankuna millay guerra qallarirqa. Tecnología nisqapi aswan allinña karqanku chaypas, unu ukhupi carreraqa manan kawsarqankuchu. Chaymantapas, Senado Republicano nisqamanta representantekunam chaypi yanapakurqaku, paykunaqa manam saqiyta atirqakuchu runa wañuchiyta.
  Palpatineqa hawka kawsay ruwaqpa laurelesnintam ganarun, kunanqa galáctico nisqamanmi chayarurqa, kunankamaqa Naboo llaqtamanta senadorpa modesto yanapaqninpa ruwayninllapim, ichaqa ancha utqayllam riqsisqa kayta tarirurqa.
  Yachachiqnin Plagaustqa allinpaqmi qhawarirqan chay estudianteq hatariyninta, ichaqa pay kikinmi aswanta maskhacloriokunamanta cientifico yachaypi ch"unqarqan. Pay kikinmi mana wañuq kawsayta tariyta munarqan, wañusqakunata kawsarichiytataq yachayta munarqan. Chaymantapas, Plagaustqa hawapi mana khuyapayakuqña karqan chaypas, wakin ayllunkunamanmi allinta k"askakurqan, usqhaylla kawsarimpunankutataq mosqokurqan.
  Palpatinepa ususinmi wiñarqan reina kananpaq. Hinaspapas pisi tiempollamantan kikinpa miraynin kapurqan. Qusaqa manam formalmente reychu tukurqan, ichataq hunt'asqa legal qusayuqmi karqan, ñawpaq oficialpas - Jedi, manaña aswan hatun yachayniyuq kaptinpas. Oficialpiqa, kamachikuq, sullk'a kuska kamachiq tituluta chaskirqan - reinap pusasqan.
  Ichaqa Palpatineqa manan gustarqanchu mana oficial cuñadonqa: ancha sumaq sonqo, noble, ancha sumaq rikch"ayniyoq, edadninmanta aswan waynaraqmi rikch"akuq.
  Hinaspa yana kamachiqpa ususin wiñarqan sinchi sumaq sonqo, khuyapayakuq. Payqa taytanman rikch'akuqmi - payqa yaqapaschá musqukurqan universopi aswan millay runa kayta.
  Imaynaña kaqtinpas, Plagaustqa manañan estudiantenta convencechinanchu karqan. Palpatineqa sapallanmi chay tanteayta ruwarqa - ususintapas qusantapas chinkachinanpaq.
  Ichaqa sut"inmi mana sut"inchakunaykipaq hina. Hinaspapas kayqa manan facilchu, palacioq seguridadninmi anchata kallpachasqa karqan tukuy ch"aqway, sabotaje nisqakuna qhepaman.
  Palpatineqa quyllur barcopi accidente kananpaqmi tantearurqa. Payqa atirqanmi, atiyninta llamk'achispa, qhapaq ayllup Corusan llaqtaman ayqiyta - huk hatun planeta, república nisqap uma llaqtanpas. Ostensiblemente huk invitacion hatun raymiman - waranqa wata hatun formación.
  Paymi yachachiqnin Plagueispa yachachikuyninkunata allinta yacharurqa;
  Chay yachachiqmi estudianteta prometerqan yachachisqan hatunña kanman chaypas, iskay kamachikuymanta kacharichisqa kanankuta. Darth Bane kamachisqan millay muyuta p"akispaqa manan imatapas pakanakunkumanchu, manan envidiakuyniyoqchu nitaq mana confianzayoqchu kankuman paykunaq rimanakuyninkupi, chhaynapin kuska Lado Ladoman servinkuman. Sidiousqa chunka watakunan Muun runakunawan estudiarqan, chay tiempopin Plagaustqa estudiantenman tukuy yachayninta yachachirqan, chhaynapi Plagaustpa llapa atiynin mana chinkananpaq. Plagaustpa yachachisqanmi Palpatineta manchakuyninta atipananpaq tanqarqan, tukuy kusikuytan qechurqan, tukuy ima munasqantapas qechurqan. Tutayaq Apuqa Sidiousmanmi yachachirqan envidia, chiqninakuy hina sientekuykuna, Tutayaq Ladota dominanapaq necesarioña karqan chaypas, aswan hatun metapaq ordinario hamut"aykunata moralidadmanta saqepunallapaqmi karqan. Plagaustqa yachakuqnintapas yachachirqanmi atiyta hap'inapaq imayna kasqanmanta, qhipa kaq metawan Galaxia nisqa kamachiyta.
  Ichaqa aswan allin yachayqa karqan barreras virtuales nisqakunata pasaspa, cine multidimensional nisqatapas.
  Palpatineta filakunapi wicharinanpaq yanapachkaspanmi, Masterqa Thaler Sidious sutiyuq runaman Sith holocron nisqaman yaykuyta quykurqa, chaynallataq achka hukkunamanpas. Payqa Palpatinemanmi yachachirqan imaynatas k"anchay sablekunawan maqanakunan karqan, imaynatas Fuerza nisqa llimp"ikunata hap"inan chayta, hinaspan obligarqan tukuy imaymana yachaykunata ch"unqananpaq imaymana armakunamanta, técnicas nisqamantawan Lado Lado Tutamanta, ichaqa paykunaman qonanpaq chay importanciallata qonanpaq, chaymi necesario karqan cheqaq meta nisqaman chayanapaq chay Orden nisqa. Chaypachallapitaqmi Plagaustopas Gran Damasco sutiyuq runapa rikchayninwan tukuy imata ruwarqa, chaynapi mana pipas Palpatinewan tupasqanmanta sospechananpaq.
  Chaymi kaypi huk sasan imapas pasarqa - chay nave espacialqa asteroide mayupi hapirurqa. Chaymantapas, quyllur buque kutimuptinña, achka pilotokuna sinchi machayta tomaptinku.
  Hinaspapas Palpatinetaqa manan mana sospechasqallachu karqan, aswanpas huk ordentapas qorqankun llakikuyninta rikuchisqanmanta, peligroso ñanmanta hark"asqanmantawan. Ichaqa kanmi chayna métodokuna excusakuna, chaymi huk runaqa mana iskayrayaspa contranpipuni ruwanqa. Hinaspa provocación llamkarqa, instrumentukunapas pisillatam dañasqa karqa.
  Iskayninku herederokuna hinallataq warmi-qharikuna wañurqanku, wawa Princesa Padmé Amidala, Palpatineq willkanlla kawsarqan. Payqa Naboo llaqtapi kamachikuy tiyanata herenciata hina chaskirqan.
  Hinaspa Darth Sidious yaparqa huchankunapa listanman. Ichaqa manan llapanchu Plagaustpa aprobasqan karqan.
  "Qankunaqa kanmi Fuerza, aprendiz, hinallataq talento umallinaykipaq. Aswan importanteqa, kanmi huk serial killerpa yawar ch'akiyninta, aunque chayta hap'inanchismi reservapi - mana chayqa violencia servin ima propósito especialtapas. Manam carnicerochu kayku, Sidious, hina wakin ñawpaq Sith nisqakunan hamuq pachapaq arquitectokuna kanchis".
  - ¿Hayk"aqkamataq?
  "Chunka watamanta - manataq huk p'unchaw ñawpaqtachu".
  Ichaqa hark"akuypi pacienciakuyqa manan rikuchikuyta munarqanchu. Wakin kutipiqa kikin Witt tapukuqña chaypas, imaraykun qonqayllamanta sinchi millay runaman tukupurqan. ¿Naturalmentechu chhayna maqanakuq? Chaymantapas, amistadpa muyuyninpim Palpatineqa aswan sumaq sunqu runa hina qawachirqa.
  Darth Sidiousqa huk musuq teoría nisqatapas riqsichirqaraqmi: chiqap Sithqa yuyaynintam ancha yachaywan pakanan, chaymi yachachiqpas mana entiendenchu chay trucota! ¡Plagausto Yachaysapa nispa sutichakuptinpas!
  Palpatine galáctica política nisqaman yaykuyta qallarichkaptin, yachachiqninqa musuq ruwaykunata tarirqa investigacionninpi. Yinchorri huchasapapa munaynin, Damasco llaqtaman qusqa huk delegacion kikin ayllumanta, Fuerzapa influenciawan pakisqa karqa, reptilkunapa ukunpi natural harkakuptinpas. Plagaustpas huk muestrakunapipas achka experimentokunatam ruwarqa, kikinpa atiyninta pruebaspan. Qatiqnin Huñunakuypi Caché nisqapi, Plagaust Sidiousman willarqan Sith nisqakuna ima kamachiykunatachus ruwananmanta, rimarqan unaymantaraq Kerred Santata chinkachisqanmanta, Sidioustapas kamachirqanmi senador Vidar Kim wañuchinankupaq kamachinanpaq, Palpatine paypa rantinpi kananpaq . Kikin Plagueismi Kamino planetata watukurqa, chaypim rimanakurqa chay llaqtapi clon ruwaqkunapa ayllunwan, chaynapi kasukuq Yinchorrikunapa ejercitota paqarichinanpaq. Qhipaman Damasco kamachisqan runakunawan Serenno llaqtaman rirqanku, chaypi Plagueis kikin chaypi kaq Jedikunawan rimarqan. Chaymi yacharurqa Jedi Qui-Gon Jinn sutiyuq runakunaqa corporacionkunata mana munasqankuta, ñawpaq yachachiqnin Dookutaqmi Repúblicapa posiciónninta mana takyasqa kananpaq qawarqa. Plagaustqa yachaywanmi iskayrayay muhukunata tarpurqa Sifo-Dyas yachachiqpa sunqunpi, sumaqllatam convencechirqa República ejercitota necesitasqanmanta.
  Cheqaqtapunin, ¿pitaq rinman mana guerra kaqtinqa ancha chaninniyoq maquina militarta ruwananpaq? Hinaspa Sith nisqakunaqa controlayta munarqankun precisamente chay método de violencia nisqawan, imaraykuchus ima métodopas yachachisqankuq contranpin karqan.
  Chunka chunka masnin pachakuna Federación Comercialpa República nisqaman yaykunankupaq sesión política nisqapi, Plagueistewan Sidiouswan hukmanta huñunakurqaku Damascowan Palpatinewan qatasqa. Ñawpaqmantaraq wakichisqa planta qatispa, Palpatineqa admirakuypaq discursota quykurqa, chaymi Senadopi qapariykunata hinaspa chaqwakunata hatarichirqa. Plagaust kusisqa karqan, Federación Comercial nisqap planetankuna República nisqap rakinman tukusqanrayku, hamuq pachakunapitaq Sith nisqakuna makinkuwan galaxia maqanakuyta kachariyta atisqankurayku. Ichaqa Plagueis yacharqanmi envidiakuq senador Pax Tim Damascoq huk awqankunawan - Santeq seguridad estructuranwan - rimanakusqanmanta, kunantaq aswan kallpawan ruwayta ruwanqa Damasco llaqtata horqonanpaq. Chayraykum Plagueisqa yuyaypi Palpatineta Timwan huk sesión política nisqapi huñurqa, hinaspam chay estudianteta cebo hina servichikurqa, chaynallataqmi pruebarqa. Sidiouspa allin ruwasqan kaptinpas, Timqa iskaynin Sithkunatam atipayta atirqan, Plaguest sutiyuq runata Maladia wañuchiqkunamanta kamachispa. Kay qhipa kaq llapa kallpankunata huñuspa secuestrota sayachinanpaq, Timta tarinanpaq ima, mana yacharqanchu iskay kaq ataque pay contra yuyaykusqa kashasqanmanta.
  Hinaspa Darth Sidious kayta sienterqan, ichaqa yuyaykusharqanñan yachachiqninpa tutelacionninmanta t"aqakunanpaq.
  Larsh Hillpa Orden del Círculo Inclinado nisqaman yaykuchinapaq ceremonia kachkaptin, Coruscant llaqtapi ordenpa lodge nisqapi ruwasqa, Darth Plagueist sutiyuq runaqa yaqa wañuchisqa karqan mercenariokuna. Palpatinepa yanapaqnin Pestage, maladia runakunawan rimanakurqa, chaymanta, necesario willayta chaskispa, chaylla Palpatineman willarqa. Iskayninku chayarqanku chay wañuchiyta munasqankuman, hinaspan tarirqanku k"irisqa, pisilla samaq Plagueisllata kawsashaqta, paykunan chay k"iritaqa Fuerzapi k"uyusqaku; Damasco Capitalmanta wakin Muunkunata wañuchirqanku. Palpatineqa qhipamanmi Timmanta kikinmanta vengakurqan, paytapas achka huk Gran Protectorado nisqapi kaqkunatapas wañuchirqan, Malastare nisqap Coruscant llaqtapi embajada nisqapi. Policía llankaymanta mana tarishkachu kay hucha rurakkunata, shinapash shuk equipo especial llankaymantami kay wañuykunata investigankapak, kay senador Kim wañuchishkamanta. Chayraykum Damascus Capitals umalliqninta mana chinkachirqanchu, ichataq Hego Damascusqa Galaxia nisqap ruwayninkunamantam jubilakurqan.
  Darth Sidiouspa yuyaykusqanqa ancha q"otukuqmi karqan. Payqa manan willkan Padveta wañuchirqanchu, aswanpas paywanmi amigontin kapurqan. Hinaspa hawamanta mana munaspa senadorman tukurqan.
  Yana wiraquchap atiyninqa wiñarqan, kimsa kaq Sith Darth Maultaq rikhurirqan. Hinallataqmi métodos bárbaros nisqapi yachachisqa, hinaspapas ancha atiyniyuq maqanakuq. Ichaqa Maulpa kallpanpi talentonqa manan ancha hatunchu, chaymi hunt"asqa herederoman tukupunman.
  Chaymantapas, Plagaustpas Thalerpas runakunaraqmi kanku, manataqmi mana racistakunapa señalninkunayuqchu. Paykunaqa manan anchatachu munarqanku hamuq Sith imperioq kamachikuy tiyanan huk runaq herencian kananta, manan runaq mirayninchu.
  Chayrayku, ichapas Darth Maulpa wañuyninqa ñawpaqmantaraq tanteasqa karqa. Chaymantapas, Palpatineqa yaqa wañurqanmi estudiantenwan duelopi, aswan kallpallanmi hamuq emperadorta wañuymanta qespichirqan.
  Darth Sidiousqa phiñasqa sientekurqan universopi pipas paymanta aswan allin k"anchay sableta hap"isqanmanta. Hinaspapas kaypas marcantan saqerqan. ¡Ancha kusikuypaqmi, runa casarasqakunapaq, Maulqa, mana atisqanrayku, manan paykunata atipayta atirqanchu kallpaq tutayaq ladonta yachaypi!
  Damascowan Palpatinewanmi tukuy imata ruwarqanku Naboo sasachakuy iskayninkupaq allin kananpaq. Darth Maul Naboopi Jedikunata chinkachinapaq llamk'ayta qallariptinqa, Damascoqa musuq sasachakuy paqarichinanpaqmi llamk'arqan. Unión Corporativa, Gremio de Comercio, Unión Techno hinaspa huk empresakunapa umalliqninkunawan rimaspanmi, Damascoqa convencechirqa Repúblicapa millay ruwayninkunamanta, pachankunawan tupachispa. Palpatineqa, República Galáctica nisqapi Canciller Supremo kananpaq akllasqa kayninta seguraspanmi, tantearurqa Hatun Planta sapallan tukunanpaq tiempo chayamusqanmanta. Plagaustmanta tukuy ima necesitasqanmanta yachaspa, yachachiqninpa conexionninkunata llamk"achispa munasqan puestota tarinanpaq, Palpatineqa machuyasqa Muuntaqa mana imatapas qhawarqanchu, aswanpas huk hark"ay hina. Plagaustmi ichaqa estudiantenpi tukuy sonqowan confiaq hina karqan.
  Chaymantapas Darth Maul wañukurqa, iskaypa kamachikuyninqa kikillanmantam kutichisqa karqa.
  Askha llank"anaraqmi karqan, tiemponpas karqanraq, Darth Sidusqa manan tiempoyoqchu karqan mosoq estudianteta yachachinanpaq.
  Hinaptinqa, ¿imaraykutaq mana tándemninkuqa pisi watakunallaraq kananchu - ichaqa Jedi Ordenqa manam llapanpichu chinkachisqa kanqa?
  Ichaqa manan chaychu aswan importanteqa karqan. Plagaustqa tukukuypiqa manchay pakasqatan sut"incharqan: "paymi Palpatineq cheqaq, biológico taytan - Witt Thaler".
  Arí, maman, ancha sumaq chakra llamk"aq warmi, qhapaq qhatuq wiraqocha Damascoq umanta muyuchirqan. Hinaspapas manan pasionnintaqa hark"ayta atirqanchu.
  Tukuypiqa, Sith nisqaman qallarisqa kaptin, miraykunata mirachiy atiyqa sinchitam pisiyan. Hinaspa kaypi ancha suerteyuq kanki - huk churiyuqmi kanki! Hinaspa chayna capaz, hinaspa dotado mana kallpallapichu, aswanqa extraordinario talento políticowanpas.
  Kaymi karqan chay waynata qespichinanpaq huk kaq razon. Aswan kusikuymi chay negociota yawarniykiman pasachiyqa. Ichaqa, hatun nivel Sith yaqa mana wachakuqman tukusqanrayku, ayllupi watanakuyqa manam haykapipas ancha allinpaqchu qawasqa karqa.
  Plagaustqa emocionalman tukupurqan... Ichapas chiqaptapuni tantearurqa kikin churin mana llachpananpaq.
  Ichaqa kaymi Darth Sidious runata tanqarqan ruwayman. Kikin taytanta wañuchiy hina hucha ruwayqa mayqin Sith Yachachiqpa musquyninmi.
  Akllanakuymanta ñawpaq tutapi, Damascoqa achka watakunapi ñawpaq kutita lliwpa qayllanpi rikurirqan, senador Palpatinewan sapallan: paykunaqa Mon Calamari ópera nisqap musuq rurasqanpa estreno nisqamanmi rirqanku, Ópera Galáctica nisqapi. Riqsichikuy qhipamanta, iskay Sith Lords jubilakurqanku Damascopa ático wasiman, Caldani Spiers wasipi, Palpatinepa qayllanpi allin ruwayninta raymichanankupaq. Palpatineqa vinowan yachachiqpa muyuriqninpi purirqa, Senadopi hamuq rimayninta ensayaspa.
  Plagaust, machasqa, Palpatineman willarqan magochlorians nisqawan experimentasqanqa aswan allin kasqanmanta. Anakin waynaqa chay carrerapi atiparqan, aswan importanteqa, huk entero ejército maqanakuy robotkunata mana llamk"achiyta atirqan. Kayqa niyta munan, chay waynaqa aswan kallpayuqmi, universopi kawsaqkunamantapas. Hinaspapas, chay waynamanta aswantaqa, Togruta irqimanta representanteta Magoclorianokunawan inseminayta atirqan. Kay runahina, ichaqa mana runa irqimanta representantekuna Magoclorianokunamanta aswan wakcha kasqankuta qhawarispa, ichaqa kaq pachallapitaq paykuna ukhupi Jedikunap pachakmanta huknin, achka kuti aswan pisi yupayniyuq runakunamanta, ancha hatun...
  Musuq sipas Ahsoka Tano hamuq pachapiqa extraordinario, ñawpaq mana riqsisqa alturas de habilidad nisqaman chayayta atinqa. Togruta runakunaq atiyninta reparanapaq huk ruwaykunawan kuskachasqa, hinallataq askha magoclorianokuna, runaq ruwasqan cheqaq milagrotan paqarichiyta atinman.
  ¿Imataq qatiqninpi kanqa? Payqa experimentokunatam hinalla ruwanqa, musuq irqi runakunatam paqarichinqa - dioskunawan kallpanpi kaqlla. Hinaspapas payqa atinqan sintetizayta aswan hatun nivelniyoq serkunata magoclorianokunamantapas - teoclorianokunamantapas, chaymi Sith runakunaman permitinqa universoq física kamachikuyninkunata cambianankupaq, ichapas mosoq universokunata paqarichinankupaq!
  Yana wiraqochapa manchachinapaq, musphachinapaq imapas kasqa.
  Pisi pisimanta machasqa, Plagaustqa askha watakunapi ñawpaq kutita puñuykurqan, pisi ratukuna qhepamantaq Sidious iskayrayaspa (ichapas aswan allin kanman espadawan umantapas kuchuylla?), yachachiqman Fuerza llimp"i mayuta kacharirqan .
  - ¡Qan, taytay, tukuy imamanta kutichinki! ! ¿Imanasqataq obligawarqanki sapallay chiqap kuyasqayta wañuchinaypaq, Caroline?
  Yana Sithqa qaparirqa, tayta-mamanman llipyata chhuqaykuspan. Payqa cheqaqtapunin cheqaqtapuni cheqnikurqan.
  Plagaustpa nanayninwan kusisqa, Darth Sidious pisi pisimanta wañunankama ñak'arichirqan, payqa Fuerzapa yanapayninwan sayk'usqa kaspan mana imatapas ruwayta atispa wañurqan.
  Qhepa segundokunapitaq yana wiraqochaqa nisqa:
  "Kay pukllayta chinkachirqanki chay p"unchaypi, maypachachus decidirqanki entrenawanaykipaq, chaynapi Galaxia kamachinaypaq, papaykitam laduykipi kachkanki - utaq, aswan allinta rimaspaqa, talonnikipa ukunpim karqanki yachachiqniy, taytay - arí, kaypaq Wiñaypaqmi qanwan kasaq Agradecidon kani, ichaqa manan hayk"aqpas patronniychu kanki", nispa.
  - Palpatineqa Darth Plagaustmanta despedikurqa, payqa wañuchkasqa, llipya ninapi ruphachkasqa.
  Kay hinatan Sith inventorqa wayra-para hina kawsayninta tukurqan. Hinaspa paywan kuska historia universal nisqapa paginanqa tikrakurqa.
  Ichaqa iskay musuq, hatun kamasqakunam qiparqa: Ahsokawan Anakinwan, chaynallataqmi huk yachakuqpas, paymi galaxia hawanpi atiyta aypayta atirqa, Jedi nisqakunatapas atipayta atirqa.
  Chay hinaqa Luke Skywalkerqa Palpatinepa willkanpa willkanmi karqan, Darth Vaderpa churinpas.
  Chayrayku, yana Sith wiraqochaqa mana kamachiyta quyta atirqanchu, hap'iyta, chinkachiyta ima, chiqan, quyniyuq mirayninta. Chaymantapas, pipas ima niptinpas, Lucasqa pachakmanta pachak runam, kikin wawankunapas kuskan Togruta. Ichaqa Palpatine kamachikuqmi kamachikuykunata churarqanña mana runaq derechonkunata hark"aq, hinaspan generalmente maskharqan mosoq atiypi racista nisqakunata sayarichiyta.
  Chiqapmi, runakuna galaxiapi aswan achka irqi kasqankurayku, kikin emperadorpas runa kasqanrayku, compañeronkuna hina, chaymi sinchi racismo hinaspa huk irqikunapa humillachisqa kayninqa Sithkunapa espiritunpipuni kachkan. Sarunchakuyta, kamachiyta munaq runakuna.
  Gran Mariscal Tarkinqa huk tukuy teoría nisqatam, ideólogos nisqakunatapas wiñachirqan, racismo nisqa chaninchanapaq...
  Ichaqa kuskan runakunallan kamachikuy tiyanata herenciata chaskirqanku. Ahsoka millay wiñasqakunata chinkachiptinpas, camaleón qaranqa sumaqmi rikchakun.
  Emperadorqa específicamente wawankunata kacharqan Shiloh planetapi kawsayta chinkachinankupaq, chaypin Togrutakuna tiyarqanku. Hinaspa yana wiraqochapa mirayninkunaqa kusikuywan chayta ruwarqaku.
  Paykunaqa wiksayakusqankumantapachan servirqanku, kallpaq tutayaq ladonllatan yacharqanku. Palpatineqa wayna kayninpi aswan askha kutitan allin ruwaykunata ruwarqan. Hinaspapas ñak"arichina bodegapi tukunman karqan chayqa, manachus Plagaustwan tupanman karqan chayqa, manan hayk"aqpas galaxiapi aswan hatun wañuchiqman tukupunmanchu karqan.
  Arí, wawankunaqa manan allin ruwaykunatachu ruwarqanku; Ichaqa imaraykupas kay hinapunin emperadorpaqqa mana allinchu. Tolley, paypi allin kayqa manan llapanpichu wañusqa. Toli Palpatine iñirqan mana atikuq chiqap Sith kayta mana kikiykiwan maqanakuspa, mayk'aqchus qam kikiykipi k'anchay ladota atipanki.
  Wawankunaqa chaskirqankun mana allinta serviyta huk qosqa hina, universopi aswan natural kaq hina, mana yuyayninkupi llakikuyta nitaq pesapakuspa.
  Ichaqa Palpatineqa pay kikinwanmi maqanakurqan, Ancha Hatun Dioskunallan yachanku Carolineta wañuchisqankumanta ima qolqetachus pagarqan chayta.
  Chaymantapas, emperadorqa manam mamanta wañuchiyta atrevikurqachu. Plagaustpas yaqapaschá payta munakurqan, manataqmi hayk"aqpas chhayna tapukuytaqa hatarichirqachu.
  Hinaspa Palpatineq mamanqa kawsashanraqmi, unayña pachak watata pasashaspapas, manan ancha machu warmiman rikch"akunchu ni imapipas. Aswanpas, churinmanta aswan sullk"amanmi rikch"akun, kallpasapa rubio - mana kinsa chunka wata masniyoq rikch"ayniyoq. Sinchi llank"aymanta kacharisqa kasqan qhepamanmi karu provinciaman tiyaykurqan, chaypin layqakuyta qallarirqan.
  Arí, payqa comun runan karqan, chakra llank"aqmi karqan, ichaqa mana costumbreyoq warmipas, chaymi genética nisqapi cambiasqa karqan. Mana chayqa, yaqapaschá yana wiraqochamantaqa wiksayakuyta atinman karqan.
  Q"ala chaki, lomo p"achayuqlla, sipascha hina llañu cinturayuq, chakrapi sinchita llamk"aq, tutataq layqa ruwaq. Ichaqa Witt paywan tiyaqtinmi mamaqa pakarqan ruwayninkunata, manataqmi churinta imapipas iniciarqanchu.
  Chiqapqa iskay kimsa kutitam lluqsirqa: yaqapaschá destinasqa kanman mana kuyasqan runakunallatachu pampananpaq, aswanqa wawankutawan willkankunatapas.
  Palpatineqa huk wata ñawpaqtaraqmi mamanta watukurqan - chaypachaqa Naboo-ta hark'anapaqmi karqan, rebeldekunap llallisqanmanta. Hinallataqmi pakasqa kaqkunata maskhasharqanku, yana kamachikuqpa wasin planetanpi. Ichapas pisi kallpankunata yachayta munarqaku, icha ayllunkunata tariyta munarqakuchu?
  Emperadorqa kuskan wawqenniyoqmi kasqa. Kaypi Palpatine payta sacrificarqa tutayaq kallpakunaman manaraq Naboopi sasachakuy kachkaptin - imayna nisunman, chay suerte asirinanpaq.
  Chay tiempopaqqa wawqenmi willkankunataña chaskisqa, chaymi Darth Sidiouspa suyakuywan qhawarisqanqa allintapuni yanaparqan. Aswan achka víctimakuna, hinaspa musuq yapasqa panteón wañuchisqa ayllukunaman.
  Chaymantataq chay pachallapi mamanta wañuchiyta munarqa. Ichaqa Palpatineqa suyasqa huk machu warmiwan tupananta: ichaqa mamanqa manan imapipas cambiasqachu chay unay watakuna t"aqanakusqankupi. Sipas hina, aychasapa, bronceadomanta ancha yana, llañu qarayuq, sumaq uyayuq, qari chukchayuq. Karumanta qhawarispaqa, generalmente pantasunmanmi sipaswan, ichaqa qayllamantan rikunki uyanta: allin wiñasqa, allin formasqa, kinsa chunka watayoqña. Hinaspapas esmeralda-zafiro ñawikunata qhawarinki chayqa, astawanraqmi rikch"akunqa.
  Witt Thaler, payqa manan yuyaykurqanchu maman mana rikch"akusqanman hina mana sasachakuspalla kananta, chaymi muspharqan, manataqmi munarqanchu wañuchiyta, otaq sutichasqanman hina, tutayaq kallpakunaman sacrificakuyta.
  Chaymantaqa manan valorta tarirqanchu maman-layqawan iskay kinsa simillatapas cambiananpaq, manataqmi tupaspa usqhaylla ripurqan. Yaqapaschá chay mamaqa wawanta reqsiran, ichaqa chiri, mana imapas qokuqmanpas tukuranmi.
  Hinaspapas Naboo llaqtaman qhepa watukusqanpin rikhurimurqan chay ratopi, chaypin convoy imperial embuscasqa karqanku. Palpatineqa yaqapaschá palaciopi p"ampasqa kasharqan, ichaqa q"ala chaki warmin rikhurimurqan, pakasqa lloqsinanta rikuchispa, maypitaq huk rebeldekunaq embuscada kashasqanmanta rikuchirqan.
  Chaymantataq iskay kinsa rimaykunata paywan cambianakurqanku.
  Mana chinkaq mamaqa Palpatineq mat"inman makinta churaspa k"arak simiwan nisqa:
  - Mayna millay k"irisqa karqanki waway. ¡Manan huk reqsisqa ruwaypas qanpiqa puchunchu!
  Darth Sidiousqa mamanta phiñasqa kutichisqa:
  - ¡Hawamantaqa ancha machu runallamanmi rikchakuni! Chiqaptaqa, cuerpoyqa unayñam runapa kamachikuyninman hina mana kawsachkan. Hinaspapas kunankamapas atiqmi kani mayqen Jeditapas espadakunawan atipanaypaq. Hinaspapas aychaypa aychapi kawsasqan pachaqa aswan askha pachak watakunan kanqa!
  Chay wayna mamaqa k"uyusqa churinman umanwan qhawarisqa:
  -¿Decidirqankichu vampiro kaspa cuerpoykita unayta kawsanaykipaq? Arí, vampirokunaqa runakunamantaqa aswan allinmi kanku. Manataqmi sapa punchaw kimsa kutita yawarta upyanachu, intipa kanchaynintapas mana upyanachu. Ichaqa manan kayqa kawsaychu!
  Palpatine kamachikuqmi mamanwan phiñasqa, maqaytaraqmi munarqan, ichaqa hark"akurqanmi. Payqa phiñasqallañam qaqchaparqa:
  - Wayna kasqaymanta aswan kallpasapañam kani, aswan sasaraqmi wañuchinaypaq mana qullqiwan aswan hatun patayuq. Hinaspa ima intipipas churakuwaqmi huk sumaq traje espacialta filtroyoqta, artificial k"anchaypas manan peligrosochu ñoqapaq.
  Kaypi Darth Sidiouspa tononqa aswan llamp'umanmi tukupurqan:
  - Aswan allinqa, willaway, ¿imaynatataq qam, simple runa kaspa, wayna kayniykita waqaychayta atirqanki?
  Lada Thalerqa misk"i yuraq kiruyuq asirikuspa kutichisqa:
  "Tukuy kawsayniypi q"ala chaki Naboo llaqtapi purirqani, tukuy kawsayniypi llamk"arqani, qhali mikhuykunata mikhurqani, jugollata, lechellata upyarqani. Sumaq wayrapipuni - llaqtamanta karunchakusqa. Huk kutillatan capitalta watukurqani, chaymantataq cadenasqa, chaypin pusawarqanku sentenciata uyarinaypaq. Hinaspa chaymanta yapamanta aylluman huk azadawan!
  Aswan qhali kawsayta kawsani, imaraykutaq machuyanay?
  Kay kutipiqa Palpatineqa manan phiñakurqanpaschu, huk chhikanta kusisqa sientekurqan, allintataqmi lógicamente, sut"inchayta mañakurqan:
  - Millonnintin chakra llamkaq warmikunam qam hina kawsayta purinku, ichaqa manam chaywanqa harkanchu millay machuchaman tikrakunankupaq, mana qam hinachu. Imataq pakasqa - willaway!
  Mamayqa pisichasqa tonowanmi kutichirqan:
  - Aswan allin tapukuyqa, ¿imataq runata machuyachin? Pachamamapi muyuyqa wiñaypaqmi, runapa kurkunpas chayna muyuyman rikchakuqmi. Objetivamente rimaspaqa, manan imapas kanchu kikin runaq cuerponpi machuyananpaq. - Wayna rikchayniyuq warmiqa huk rato sayaykuspanmi huk diosapa hapipakuyninwan hinalla puririrqa. - Tukuy imapas yuyaymanta, iñiymanta ima. ¡Creey machuyayqa mana naturalchu kasqanpi, ichaqa wiñaypaq wayna-sipas kayqa, aswanpas huk patrónmi manataqmi machuyankichu!
  Palpatineqa manan llapanpichu kaywanqa acuerdopi karqan:
  - Mana runakunallachu machuyanku, aswanpas q"illay, imakunapas, nave espacialkuna, maqanakuy robotkunapas. ¿Imanasqataq piensanki pipas munayninwan hinaspa iñiyninwan chaymanta karunchakuyta atisqanmanta?
  Chay sipastaq mana manchakuspa kutichisqa:
  - Runapa kurkun, mana q"illay hinachu, musuqyachisqa sistemam. Células nisqakunaqa waranqa waranqa millón watakunapin t"aqanakuspa mosoqyachinkuman. Mayqin cientificopas ninqam cuerponchikpi saphikuna waqaychasqa kasqanqa millonnintin millonnintin runakunapa kawsananmanta. Huk ancha chaniyuq uchuy ruwayta yachanallayki tiyan - células nerviosas nisqakunata musuqmanta paqarichispa musuqyachiy. Chhaynapin mana wañuq kayqa cheqaqman tukupunqa!
  Palpatineqa insinuakuspa tapusqa:
  - Hinaspa, ¿imaynatataq kayta ruwanki mamay?
  Warmiqa asikuspanmi qaqchaspa kutichisqa:
  - ¿Imanasqataq huk vampiro kayta yachanman? Hinaspa chhaynapin kay aychapi kawsashankichis phisqa otaq soqta pachak watakuna. Hinaspa huk sumaq t"aqa wiñashankichis... ¿Necesitankiraqchu dominanayki wiñaypaq wayna-sipas kay pakasqa yachayta? ¿Astawanraq kikillaykipaq munaq kasqaykita qhawarispa?
  Darth Sidiousqa ñut"usqa mach"aqway hinan sisparqan, hinaspan puka cuchillanta horqorqan:
  - ¡Qantapas tutayaq kallpakunaman sacrificaykiman!
  Mamaqa mana ima llantuyniyuq suyu llantuyniyuq churin-emperadorninta qhawarisqa. Payqa aswan hatun asirikuspa kutichisqa:
  - ¡Kay sacrificioqa manam yanapasunkichu maqanakuynikipi! Yawarllaña tiranoña kanki chaypas, mañakuyniymi wañuymanta qespichisunki. Huk watamantam chay chinkay-chinkay uchkupa kantunta purinki. ¡Hinaspa mamaykillan almaykita infiernomanta qespichinman!
  Palpatine llampuyachispa makinta kuyuchirqa hawkalla:
  - Allinmi, nisqaykiman hina: vampiroqa pichqa, suqta pachak wataraqmi puchun. Hinaspa chaymanta ichapas tarisaq aswan allin ruwayta unay kawsayta. Chaymantapas, ¡ñam experimentokuna ruwakuchkanña huk espirituta clon nisqaman churanankupaq!
  Mamayqa Palpatineta much"aykuspa despedikuspa suerteta munarqa. Payqa ancha musuq hinaspa sumaq asnaqmi karqa. Hinaspa Darth Sidious llakisqa sientekurqa - allin kayqa kikinpa encantoyuqmi.
  Mana allinqa millaymi, muyuriqpi tutayaq, millay chacalkuna kashaqtin kawsayqa sinchi sayk"uchikuqmi. Wakin kutiqa manchakuykunam rolloykun... Ñak"arichiq hinaspa manchakuypaq.
  Chaymantapas, Palpatine kamachikuqmi munarqa mana chuya millay Sith runapa rantinpi kananta, chaymanta qatiqninqa imapas kamaqllatapas apamunanpaqmi, chaynapi cosmico atiypa kawsayninman.
  Luke Skywalkerqa pachakmanta pachak runam hinaspapas kaymi hatun ventajan.
  Chaymantapas, Anakinpa, Palpatinepa yawarninpas paypi purichkarqaraqmi. Hinaspa kay waynata tutayaq ladoman apamunapaqqa anchata kallpachakunan karqan.
  
  
  SAPAQPA PASQAN
  ¿Imaynatataq Palpatine, modesto wayna, allin estudiante, hinallataq ejemplo hina comportamientowan sapaqchasqa, universalpa hinaspa millaypa encarnacionninman tikrakuruspan kallpapa tutayaq ladonman tikrakurqa?
  Naboo planetapi kawsayqa ancha allinmi karqan - llamp'u pacha, qukuykuq allpa, yaqa llapan mana ch'aqwaykuna, tikray mañakuykunapas. Gobiernopa formanqa constitucional monarquía... Ichaqa reypa atiyninqa hatunmi, decretonkunapas kamachikuykunawanmi kaqlla, Padle Amidalallatam allicharqaku, chaynapi reypa kamachikuynintapas atiyninkunatapas limitananpaq.
  Palpatine wayna kayninpi ancha sumaq rikchayniyuq, llañullaña hinaspa, chiqapmi, aychapi wiñasqa wayna, payqa ganarqa interplanetario Airball atipanakuypi. Chaypachan Palpatine, pichus Naboo equipoman churasqa karqan qhepa ratollapi, kallpawan sensitivo sientekurqan. Payqa ñawpaqmantaraqmi rikurqa pulsarkunapa pawayninta hinaspa asteroidekunapa tikrakuynintapas, chaytaqa ruwarqa huk sasachakuyniyuq virtual pukllaypim. Hinaspapas repararqanmi hayk"aqchus chay wañuyman apaq, decidiq golpeta qonanta reparayta atisqanmanta. Hinaspa chaymanta sutinqa hukniray pisilla karqan: Witt Thaler. Mamaqa comun runan, taytantaq mana reqsisqachu. Chiqamanta, nacesqanmantapacha atisqanrayku, sinchi llamk"asqanrayku ima, Wittqa juk riqsisqa colegiopi mana qullqiyuq facultadman yaykuyta atirqa. Chaypaqqa ancha hatun puntuaciontam huñuna karqa.
  Taytanmanta rimaspaqa, ancha sumaq hinaspa kurkuyuq mamanmi nirqa, payqa noble señor kasqanmanta, ichapas allin naceq Jedikunamanta hukninpas.
  Ichaqa manan sutinta niyta atisqachu. Witt ichaqa yuyayninpi imaymana suposicionkunata ruwarqan - ichapas taytanqa cheqaqtapuni huk vecino galaxiamanta emperador karqan?
  Wawa kashaspapas, Thaler, hamuq Palpatine, pay kikin ukhupi sientekurqan huk wisq"asqa yachachina librota - papelpi otaq e-libro nisqapi - leeyta atiyninta. Payqa amigunkunatam musphachirqan pukllay atipanakuykunapa tukukuyninta willayta atiyninwan, ichataq adivinanzakunata ganarqan apuestapi - puñuypi pakasqa hina.
  Ichaqa kay pukllaypin repararqan mana ancha rikusqa regaloyoq kasqanmanta. Chay sensacional atipaymi Witt Thalerta Naboopa heroenman tukuchirqan, hinaspa... Bueno, imaynan huk cuentopi hina, chaymi aparqan aswan sumaq sipas, Princesa Caroline Amidala, umanmanta talonkuna paywan munakusqanmanta.
  Hinaspa kikin Wittpas, wayna, q"oñi yawarninwan, khuyapayakuypa, hukkuna hukkunawan yanapanakuypa llanthunta sienterqan. Paykunaqa loco hinan munanakurqanku, chaymi kamachikuy tiyanamanta oficial heredero Caroline Amidala Naberri sutiyoq warmi huk común waynawan wiksallikurqan.
  Reyqa sinchitan phiñakurqan. Naboo planetapi costumbreman hina kamachikuyman hinaqa, abortaytaqa sinchitan hark"anku, ichaqa princesa coronadamanta mirayninkunamantawanmi kamachikuy tiyanapi tiyanankupaq derechota qechurqanku. Witt Thalertaqa sinchi ñak"arichisqanku qhepamanmi aswan nanaywan wañuchinanku karqan. Hinaspapas wawan nacesqan qhepamanmi Carolineta kacharqanku esclavota hina plantacionman. Chaypin princesa kashasqa: q"ala chaki, llik"isqa túnicawan churasqa, huk wisq"asqa sipaskunawan kuska anchata llank"anan karqan. Tutataqa cuartelpi, q"ala tablakunapi, mana sasa, q"ara mikhunata mikhuy. Umalliqkunam hamuq reinataqa laq"awan maqaqku, aswan pisillataraq llamkaptinqa.
  Huknin castigoqa esclavokunata estantepi warkuspa q"ala talonkuta antorchapa nina rawranwan cosquillaswan llachpaymi.
  Kikin Wittpas carcelpin ñak"arichisqa karqan. Paykunaqa millaytan ñak"arichiwarqanku, sofisticado, ichaqa ancha profesional hina, hark"awarqankun manaña concienciayta otaq manaraq tiemponpi wañunaypaq.
  Witt Thalerqa waranqa muyu infiernotan pasarqan. Huk wata hunt"a ñak"arichisqa karqan manaraq wañuchisqa kashaqtin. Hinaspa chaymanta kawsachkaqta mikunan karqa, millonnintin Naboo llaqtayuq runakunapa qayllanpi, huk rata ácaro.
  Ichaqa wañuchisqankupin qonqayllamanta chay monstruo phatarirqan... Hinaspa q"osñi ch"uyanchakuqtinmi Witt Thaler mana ima rastroyoq chinkapurqan. Askhan chaytaqa hanaq pachamanta señalta hina hap"ispa qonqoriykurqanku. Hinaspa reyqa kuyurirqan, uyanqa azulman tukusqa - huk maqayta muchusqa.
  Hinaspapas killakuna ñak"arichisqa kasqankuraykun Wittqa rikch"arirqan huk chiri grutapi, chay grutaqa k"anchariq plantakunawanmi qatasqa karqan. Payqa sinchi nanaypin kasharqan, ichaqa chay pachallapitaqmi sinchi kallpayoq sientekuynin kutimurqan. Imaraykupas, ñak"arichisqanku sotano nisqapi ñak"arichisqa kashaqtinmi Wittqa mana atiyninta utilizayta atirqanchu, hinaspan verdugokunata ruphachiyta atirqan.
  Rikunallataña yuyaykurqan nina pay kikinmanta phawaykachashaqta, pulsarkunaq phatariyninta, mayukunatapas plasma wikch"uqpa manchay armanmanta (ñawpa repúblicapi hark"asqa - sinchi hatun thuñichiq atiyninrayku!). Ichaqa chaymantan kallpayoq sientekuy kutimurqan.
  Hinaspapas chay verdugokunaq ukhu k"irisqankupas pisi-pisimantan qhaliyapurqan.
  Wittpa ladonpin kashasqa huk lata, chaypin kashasqa nutrientekuna chaqrusqa, chaytan sapa kutilla ch"onqaq, puñuyman urmaykuspa.
  Ejemplopaq, musqukusqa... Delirante y al mismo tiempo heroico;
  Ayata mikhuyqa usqhayllan karqan, chay mutante leonqa usqhayllan kasharqan aychapas mosoq q"oñi kashaqtin. Tukuyninpi tukuptinqa huk tullullañam puchurqa. Askha yana maqanakuq runakuna p"achayoq, magia varitakunawan armasqa, qarqorqanku, chaymantataq chay esqueletota hoqarirqanku.
  - Valor wañuy wañuq valorniyoq gladiadortaqa llaqta costumbreman hinan p"ampanqaku hunt"asqa honorwan. - Comentadorqa kusisqa tonowanmi willakurqa.
  - Munay! ¡Manan chhayna millay tukukuychu! - Nisqa hamuq pacha emperador. Wittqa musquypi hinaraqmi kachkan;
  Hinaspa mana riqsisqa comentaristaqa frenético kusikuywan asnapakuchkarqa:
  - Hinaspa kunan willayku atipanakuy hinalla kananpaq. Kaypiqa, pipas llaqta ukhupiqa wañuchiq leonwanmi maqanakuyta atin.
  Witt Thalerqa chaylla sayarispanmi qaparirqa:
  - Munani!
  - Sut"inmi, runaman mana apuestasqaykimanta huchaykita pampachayta munasqayki. - Princesa Caroline Amidala paymanta burlakurqa.
  Chay waynaqa phiñasqa qaparirqa:
  - Hinaspa chayna kaptinqa! ¡Runata wañuchiq uywaqa manam kawsananta merecenchu!
  - Ichaqa atipanakuqkunayuqmi kanki, qhaway. - Princesa Carolineqa sayaq uywata qawachirqa, elefantepa uyayuq sayaq cocodrilota yuyarichispa. - ¡Kay runapas maqanakuyta munan!
  Comentarista willakurqa:
  - Chhaynaqa, sichus iskay runakuna huk kutillapi maqanakuyman haykuyta munasqankuta rikuchirqanku chayqa, ñawpaqtaqa maqanakunanku.
  Llaqta runakunaqa allintam chaskirqaku kay tanteasqankuta, aswan espectáculo hinaspa aswan yawar!
  Witt maqanakuq runaqa chay monstruota qhawarisqa huk troncowan qatasqa escama armadurawan, hinallataq ñawpaq segundosllapi wiksanpa t"oqonpi mana allin sientekuyninta sienterqan. Hinaptinmi chay waynaqa kusikuyninta atiparurqa, awqan mana iskayrayaspa peligroso kaptinpas.
  - ¡Qanmanmi huk arma estándarta qosunkiku! - Comentadorqa kunkanpi chiriyachispa willakurqa.
  Chay maqanakuq runakunaqa costumbreman hinan k"umuykurqanku. Chaymantataq espadata, escudotapas qorqanku. Kaypiqa huk musphaymi Witt-ta suyasharqan: huk espadata qorqanku, paña makinpi, awqataq iskay kaq espadata huk kutillapi chaskirqan, iskay kaq armata tronconpi hap"ispa.
  - ¡Manan chaninchu! - Chay waynaqa protestarqan. - Iskay cuchillakuna hukpa contranpi.
  - Kayqa Aya Chupa, maqanakuykunapiqa simintam apaykachakun. ¡Chayna costumbre! - Mana rikuy atina comentarista kutichisqa mana pakaspa chay desprecio kunkanpi chay armakunataqa entregasqaku sumaq, yaqa mana llasaq sipaskuna, ninfakunaman ancha rikchakuq. Paykunata qhawarispan Witt (hamuq Palpatine) sinchi munayninta sientekurqan, anchatan p"enqakurqan tensionnin reparasqa kananta. Chaymi phiñakuspa niran.
  - Chaymi iskay kaq espadata quway torpe escudopa rantinpi. - Manam wimptu kayta munanichu.
  - ¡Qanqa chhayna derechoyoqmi kanki! - Nisqa comentaristaqa, aswan sumaq sunquyuq kaspan.
  Ninfaqa iskay kaq espadata waynaman haywarispa pathoswan nisqa:
  - Maqanakuy, caballero, ama p"enqaychu honorniykita.
  Comentarista yapamanta willakurqa:
  - ¡Wañuchiy utaq pampachay derechoqa atipaq armayuq maqanakuqpa! Hinaspapas llaqta runakunamanpas. Kayta qhawarina kasqanmanta yuyani.
  - Definitivamente tukusaqmi chay atrevido sumaq rikchayniyuq runata. - Nisqa Cuerpo Chupa.
  - ¡Mana martillota forjaspaqa manam castillotaqa rakiyta atiwaqchu! - Wittqa ingenioso aforismowanmi rimarqa.
  Sayarirqanku, cocodrilo elefanteqa aswan hatunmi karqan chay waynamanta, hinaspan señalta suyayta qallarirqanku.
  Pluma hina llamp"u ninfaqa payman phawaykuspa chay waynata rosas uyanta much"aykurqan.
  Wittqa pukayasqa hinaspa kuskan pasota puririrqa, chay ratopin maqanakuypaq señal uyarikurqan. Chay aya chupaqqa phawaylla asuykamusqa, espadankunata kuyuchispa, mana ceremonialta hap"iyta suyasqa. Chay waynaqa makilla kashasqa, hinaspa, huk ladoman saltaspa, kutirispataq, saruykusqa. Chay maqayqa escudomanmi tuparurqa, millakuypaq kunkawanmi waqarqa.
  - ¡Hey, wawa! Zapatoykikunata cuidakuy, sumaqmi.
  Witt waynaqa cheqaqtapunin pesapakurqan zapatillasninta mana horqosqanmanta, chaykunaqa cumpleañonpaqmi regalo karqan, mana costumbreman hina colorniyoqmi karqan, allin takyasqa qarayoqña karqan chaypas, manan waqllichiyta munarqanchu. Wakcha warmipa churinqa allin zapatokunatam necesitan. Hinaspa pay Wittqa waynaraqmi, chaymi q"ala chaki puriyta atin mana p"enqakuspa.
  Maqanakuyqa hinallam karqa, chaymantam chay waynaqa qawarqa awqan tronconwan ancha yachaysapa kasqanmanta. Mayna utqayllam espadaqa kuyun, makikuna mana ancha kuyukuq kachkaptin, hinaspapas aswan hatun sayayniyuq.
  - Tukuy kawsayniypi musqukurqani elefantepi sillakuyta, mana maqanakuspa. Ancha millaymi kanki.
  Chayta kutichispa, huk qaqa qapariq:
  - Chay runata mana gustasqaykita. Chayna inferiormi razaykiqa.
  Wittqa trayectoriata cambiashallarqanmi, chaytan ruwarqan molinero, huknin allin técnica
  Kendo, ichaqa yaqachus hina allin maqanakuqpa reqsisqa kayninqa manan yanqapaqchu contranpi kaq runaman hamurqan. Payqa tukuy imatam harkayta atirqa, kikinpas sensitivo golpekunatapas ruwarqa. Ejemplopaq, huknin pulmonmi Wittpa sinqanpi tuparurqa, camisanmi kuchusqa karqa, chay mozoqa wasanpi saltota ruwarqa, yaqapaschá hatun atipasqa kasqanmanta ayqirqa. Iskay umayuq Rusia atoqqa waqllichisqa, kuskanman kuchusqa.
  - Ima qhichwa! - Witt nirqa hinaspa "Pillpintu" nisqa técnica nisqatam ruwarqa, ichaqa yapamantam llapa ataquekuna hina rikurirqa
  Recapturasqa. - Simiyuq supay.
  Hukmanta k"irisqa karqan, makinta raqrakuspa, chaymantataq hombronpi takarqanku. Witt kutirirqa, qunqayllamanta musyakurqa mana suyakuyniyuq maqanakuypi atipasqanmanta, paymanta aswan yachaysapa awqa masiwan tupasqa. Chaymantapas, chay waynaqa manaraqmi ancha experienciayoqchu kasharan kendo nisqapi.
  Princesa Carolinepas llakisqa kasharqan:
  - Novioyta mana hark"asqaymanta qhipa sonso kani. Kay universopiqa hunt"asqallan kashan
  Mana riqsisqa runam, wañunqam, manam pipas yachanchu imamanta.
  Payqa arenamanta saltayta munarqa. Hinaptinmi suertepa nisqanman hina huk riqsisqa layqa rikurirurqa.
  - Ima sumaqmi, manan paypaqchu k"aspiwan t"oqyachinanpaq nitaq chakinta waqachinanpaqchu. ¡Yachanim Chupa de Cuerpo! Ima, payqa wañuchinqapunim, ayatapas burlakunqaraqmi. Chaymi munaspapas mana munaspapas ñoqaman qokunayki kanqa.
  - Mana haykaqpas! - Nisqa Princesa Caroline.
  Chay kallpaq tutayaq ladonmanta layqaqa raspakurqan:
  - Kayhina kaptinqa, huk regimientomanmi rantikuwaq, sapa punchawmi iskay chunka soldadokunata servinki. Utaq, contrario, kamachikuqpa harén nisqaman, chaypin waranqa waranqa kankichis hinaspan ch"akipunkichis llakikuymanta, abstinenciamantawan.
  Princesaqa mana manchakuspan qaparirqa:
  - ¡Ñoqaqa maqanakuqmi kasaq!
  Chay layqaqa qaparisqa:
  - Qamqa kanki huk frágil sipas, mana yachankichu técnicas básicas de magia nisqakunata. Arí, punta kaq maqanakuypim rupasqa kanki.
  Carolineqa phiñakurqanmi:
  - ¡Maestro de Gloria yachachiwanqa! Arí, ¡aychaypipas kallpasapam kani!
  Chay layqaqa millakuypaqmi asikuspa nirqa:
  - ¿Maestro de Gloria? Hinaspapas arí, payqa kikillanpaq munaqmi. Manapaschá ima valeqpipas allintachu ruwanqa. Chaymi warmiyman tukuchiykiman hinaspa yachayniykunata ñuqapa hina pasayman.
  Princesaqa irónicamente asirisqa:
  - ¿Dios kayta munankichu?
  Layqaqa hatun sunquwanmi qaparirqa:
  - Imanasqa mana! ¿Huk solicitantekunamanta aswan millay kasqayta?
  Carolineqa tukuy sonqonwanmi pisichaspa nirqan:
  - Millakuypaqmi kanki. Llachpasqaykiwanmi millakusaq.
  Chay tentadorpa ñawinqa puka k"anchaywanmi llimp"iykusqa.
  - Allinmi, chaytaqa qanpaqmi yuyarisaq.
  Rimashaqtinkun Wittpa k"irinqa yapakurqan. Chay waynaqa kutirirqa, yawar chinkasqanmanta uma muyuyta qallarisqaña. Aya chupaqqa huk ataquetawanmi ruwarqan, manchay columpioqa yaqapaschá chay waynaq umanta kuchusqa, hinaspan chay waynaq uyanta kuchusqa.
  - Nisqa chay qhichwaqa. - Maqanakuykunapiqa huknin zapatillanpi Velcro nisqa mana pegado hamusqa.
  Hinaspa chay zapatokunaqa yaqapaschá hap"ipakurqan. Ichaqa inspiracionmi chay atiyniyoq waynata hap"irqan, sinchitan wichayman saltarqan. Chakinta kuyuchirqan, chay zapatillataq, huk llanthumanta rumi hina, Aya Chupaq uyanman phawarisqa, remachasqa talonninta ñawinpi takaykusqa. Payqa qaparirqa, huk segundollapas distraesqa.
  Wittqa Jedi Kendo nisqap huk aswan sasa llamk'aynintam rurarqan, "kimsa kuti ventilador" nisqatam, chaymantataqmi chay monstruoq tronconta kuchurqan. Yawar pukyu ch"aqchusqa, Corpsesucker kutirirqa, chakikuna hatun mast"arisqa. Kunkanmantam manchay qapariyta lluqsirqa.
  Wittpa ñawinkuna phiñasqa llimp"iykusqa:
  - ¡Awqaqa hunt"asqa chinkachiy patapiñan kashan! ¡Ñoqaqa atipasaqmi!
  Chay waynaqa huk espadallawanmi awqata atacasqa mana manchaychu. Chay aya chupaqa kutirirqa, kuyurirqa, maqaykunatataqmi faltarqa. Pisi tiempollamantan askha kutita sinchi k"irisqa kasharqan, espadantataq urmachirqan. Chaymantataq convulsivolla reaccionarqan, escudonta muyuchispa. Kusikuywanmi Wittqa horquillawan kuyuyta ruwarqan, ñawpaqtaqa awqanpa umanpi k"irirqan, chaytan payqa ruwayta atirqan, chaymantataq wiksanpi. Chay t"uqyayqa ukhunchasqa kasqa, wiksakunataq lloqsimusqa. Chaymantataq, awqakuna llapanpi pisiyapusqankuta rikuspa, Wittqa "cepillo" nisqa técnica nisqawan uma tullunta t"oqyachirqan. Wañusqa urmaykusqa.
  - Witt maqanakuq, fantasma sutichasqa, atiparqan. Paypa awqan, Corpse Sucker, Smashing Trunk, yaqa wañusqañam. Kunanqa atipaq waynaqa derechoyoqmi wañuchinanpaqpas mana wañuchinanpaqpas.
  Runakunaqa qapariqmi karqaku, wakin apuestakunam ganasqa karqa wakinñataqmi chinkarurqa, ichaqa llapallankum yawarmanta llumpayta yakunayarqaku.
  Huñusqa, sallqa impulsopi hinaspa frenético waqaypi:
  - ¡Tukuchiychik! ¡Umata kuchuspa k"aspiman warkuy! - Qaparirqanku. - Kaynatam costumbre dictan chinkachiqkunawan tupanapaq.
  Wittqa umantapas kuyuchirqa, maqanakuypa kusikuyninpiqa wañuchiyta atirqaraqmi, ichaqa tukuy imapas tukuptinñam piñakuyninqa chinkarurqa. Huk umata chiri yawarwan kuchuspa chaymanta abusayqa manan kamachikuyninkunapichu. Chay waynaqa k"ancharishaq umantapas k"umuykukuspan sinchita nirqan:
  - Manam, mana yanapay atiq unanchataqa manam wañuchisaqchu.
  - ¡Payta chinkachiy! ¡Tukuchiy! "Runakunaqa qaparirqakum hinaspam imaymana makikunapas saltarqaku. Hinaspa qapariy - ¡Kusikuyta quwayku!
  Hamuq kamachiq Palpatineqa mana uyarisqa hatun kaytam rikuchirqan:
  - Awqaqa atipasqa, mana puriy atiqpas, imataraqtaq munanki!
  -Amigoykiqa sonso. Corpsesucker kawsaqta saqispa, wañuypaq awqamanmi tukupun.
  Payqa manan pampachanqachu p"enqachisqa kayta, tronco chinkachiytapas. - nispas layqaqa oxidasqa siq"iwan nisqa. - ¿Imaraykutaq sonso kanki? Ama qapariychu, tukuchiy?! ¡Paymi uyarisunki!
  - ¡Askha yawarniyuqñam kani! - Chay princesa sipas kutichisqa. - Hinaspa, ¿imaraykutaq llapaykichis millay millay kankichis? ¿Manachu huk ruwaykunawan kusirikuyta atikunman?
  Chay layqa runaqa, mascaran p'acha urapi pakasqa, sisipasqa:
  - Pero como?
  Carolineqa yaqapaschá phiñakuyninta pakaspa kutichirqan:
  - ¡Takikunata uyariy, ejemplopaq! Utaq artístico yupaykunata ruwaspa, tukuy rikchaq kusirikuy programakunata, uywakunawan.
  Layqa, uyanqa pakasqa, ruphaq umankuna ichaqa tutayaqrayku k'ancharishanraq, siminmanta kunkawan nirqan:
  - ¿Imayna standtaq kayqa? Manan, manan interesantechu! Tukuy laya bufón, bufón mana yawar qhawayta tikrayta atinkuchu.
  Princesaqa yuyaypi uyanta t"ikrarqan:
  - Chaynam?
  Layqaqa, uyanta k"umuykuspa, ñawinta llimp"ispa, qaqchaparqa:
  - ¿Ima nisunmantaq lata kunkanwan takiqkuna? Layqakuywan layqakuywan yanapachikuspaqa ima takitapas, kunkatapas musuqmantam ruwawaq. Chaytaqa atisunmanmi. Hinaspa munaspaqa, chaymanta q"ala houris tusunqaku.
  Layqaqa huk suni, uñayuq dedonta hoqarirqan:
  -Mana, sipas, aswan allinqa huk serio gladiatorial maqanakuymi.
  Princesa Carolineqa manapunim kaywanqa acuerdopichu karqa, ichaqa manam harkakurqachu.
  Witt Thalerqa chay maqanakuymanta qullqita chaskirqan, chay pachallapitaqmi apuestas nisqapi wakin qullqita tarirqan. Chaymantataq chay waynaqa, ñawpaq maqanakuymanta manaraq qhaliyaq, k"irisqa kaqkunawan maqanakunan karqan
  Huk mutante león. Ichaqa sichus chay depredadorpa llapa k"irinkuna layqakuywan qhaliyasqa karqan chayqa, waynaqa mosoq kuchusqakunawan qatasqa lloqsimurqan. Wittqa cicatrizniyoq camisetanta horqokuspan zapatillasninta horqokurqan, allintan huk ladoman churarqan, iskaynin makinpitaq espadata hap"irqan. Chaymi kuskan q"ala k"uyusqa vaquerosninpi, aswan sumaq rikch"akuq hina karqan Princesa Carolinepaq. Ancho kuchusqakuna rikukuqmi chay tallasqa torso nisqapi. Chay waynaqa chukchasapa hombronkunata maqchikurqa, chay nanayta hikutayta munaspan piñakuyninta servinanpaq. Q"ala chakichankunan sienterqan pampaq q"oñi hawan artificial k"anchaywan ruphaykashaqta.
  Witt Thalerqa much"ayta phukurqusqa. Uyariqkunam makinkuta t"aqllarqaku.
  Sinchita qaqchaparqa:
  - ¡Manan maqanakuq runakunata riqsichinachu! ¡Maqanakuyqa interesante kachun!
  Leonqa, mana forjata suyaspa, saltaykusqa, awqakunata colmillo sabresninwan llalliyta munaspa. Manas atisqachu, qhipaman saltaspa, talonwan ñawinta takayta atisqa. Chay animalqa sinchitan phiñakuspa ñawpaqman saltaspa espadaq puntanpi urmaykurqan. Kaypiqa gladiador waynapas musphasqa - yawar, ñawpaqta puka kasqa, q'umirman tukusqa.
  - ¿Imapaqtaq tukuy kaykunaqa? - Tapusqa musphasqa Princesa Caroline.
  - Kaymi qawarichin uywaqa aswan kallpasapa, kallpasapaña kasqanmanta, adaptabilidad nisqa yapakusqanmanta. - Layqaqa llakisqa kunkawan kutichisqa.
  Chay sipasqa sut"ita tukuchirqan:
  - Kayqa mana allinmi!
  Chay layqaq kunkanqa aswan kusisqallañan kapurqan.
  - Imanasqa! Qhariykiqa hatun maqanakuqmi, chayllaraqmi juramentoqa aswan sumaq kanqa.
  Dragon león saltashallarqan, mana yawarta qhawarispa, ancha usqhayta puriq, waynataq pisillata tiempoyoq karqan esquivananpaq. Chaymi Wittqa salto saltota ruwarqan, acróbata hina saltaspa, chaymantataq loach hina buceakuspa, leonpa wiksanta llik"irqan. Chay colmilloyuq terminadorqa manas kaytaqa qhawarisqachu hina, chay waynata qatispallapuni ring muyuriqpi.
  - ¡Maldita! - Wittqa phiñasqa nisqa. - Cuchilloqa manam apayta atisunkichu.
  Chay waynaqa yawar chinkasqanmanta sayk"uyta qallarisqa. Huk preciso lungewanmi leonpa ñawinta t"oqyachiyta atirqan, ichaqa huk ñawinwanpas chay depredadorqa peligroso hinan qheparqan, chay ratota hap"ispataq nanaywan uñayoq chakinta costillakunaman laq"aykusqa. Chay uñakunaqa soqta ukhu rayakunatan saqerqan.
  - Ima qhichwa! ¡Aychata llik"ispa! - Waynaqa kuyurirqa.
  Yaqapaschá leonqa unayña pisi kallpayapunman karqan yawar chinkasqanmanta, ichaqa aswan usqhayllan atacasqanqa kasharqan. Achka kutitam chay colmillos nisqakuna yaqa abs nisqakunata t"uqyachirqa, hukninñataqmi Thalerpa pectoral aychanta t"uqyarqa, chaymi sinchita raqrarqa. Chay waynaqa kuyurispa kirunkuna llimp"iykusqa,
  hombroman t"uqyachisqa. Wittqa sudasqa, yawarchasqa, chaymi lluqsiyta atisqa, kunkantapas cuchillowan kuchusqa. Chay uywaqa yawarchakusqa, hatun arteria t"uqyasqa, ichaqa manan pisiyachisqachu.
  - Zombie hinam kanki, maynataña reaccionanki chaypas. Ichapas mana allin Leochu kanki. - Nisqa waynaqa.
  Qhipa ñawinta hurqunanpaqmi contraataqueta ruwayta munarqa, ichaqa manam atirqachu, chaymi huk yawarllaña rayatapas saqirqa bozalninpi. huk león
  Hukmantam chakiywan takarqani.
  - Hinaspa, ¿maymantataq kaykunaqa hamun? - Desesperada kaspanmi waynaqa contrarionta tukuy kallpanwan fang-saber nisqapi takarurqa. Sinchi ch"aqwayrayku tullu p"akikuspa yuraq jugo lluqsirqa.
  - Yaw! - nispas layqaqa sinchi kusisqa tonowan nisqa. - Amigoykiqa yaqapaschá decidisqa cuchillanta filonanpaq, imaynaña kaqtinpas, kanmi sinchi hatunchakuynin.
  - ¿Imatataq munarqanki? Vitkaqa yachaysapa runam. - Princesa Leia kutichisqa, kusisqa ronronakuspa.
  Qatiqnin maqayqa tukukuypiqa colmillota kuchurqa. Chay uywaqa muyuriyta qallarisqa, manaña maymanchus risqanman hina. Witt ñit"iykusqa, maqayninkunan aswan k"irisqa kapurqan, rikuspa chay mutante león nadashaqta, waynaqa kallpata yaparqan.
  - ¡Manan leon aychata munanichu! - Chay mana manchakuq runaqa qaparisqa.
  - Payta maqay Vitek, ancha sexy kanki. - Princesa Caroline qaparirqa.
  Chay waynaqa iskay kaq colmillota tupachirqa, kusikuypaqmi chay dianaqa conveniente karqa. Ñawpaq kutipi tullu mana qukuptinqa yapaykunaymi karqa. Tukuyninpiqa kay puntopas urmaykusqa, leonqa sut"imanta musphasqa kashasqa.
  - ¿Imaynataq kunan kachkanki, mana chukchayuq, hatun misilla, wañuypaq condenasqa! - Nisqa phiñasqa Witt.
  Kirukuna k"irikuypas, waqaypas kutichiyninmi kapurqan. Maqanakuyqa mana yuyayniyuq hinam hinalla karqa, león dragónqa atacananpaq hinam kuyurqa, ichaqa kuyuyninkunaqa manañam filoyuqchu karqa. Chay waynaqa, kallpanpa kuyuriyninta sienteq, kutinpi
  sapa kuti contraatacaq, qhepamantaq qhepa ñawita t"oqyachiq. Kay kutipiqa chay cuchillaqa aswan ukhuman yaykuspa umaman chayachkanmanpas hinam karqa.
  - Bravo, wañuchiy! - Princesa Caroline qaparirqa.
  Lliw salaqa coro nisqapi hukllawakurqaku.
  - ¡Tukuchiy, tukuchiy!
  Gladiador waynaqa hukmantan saruykusqa, qhepanta saltaspataq huk muyu wasiwan takaykusqa. Chay mutante leónqa manaña orientakuyta qallarisqapas hinam karqa, hinaspam achka kutita uyanta takarqa. Tukuyninpiqa, chay waynaqa chaymanta warkusqata hap"ispa, chay cuchillata sinqanman wikch"uykuspa aswan ukhuta t"oqyachiyta munarqan, sonqonkama. Chay uñayuq patakunaqa costillakunatan tuparqan, raqraspa, chaymantataq aychata t"oqyachirqan, ichaqa Wittqa k"ulluchakuspan mana chay cuchillota kacharirqanchu, cheqaqtapuni llik"isqaña karqan chaypas. Kaypiqa tukuy imapas munaywanmi tanteasqa karqa, uñakunaqa hinallam raqrakuspa llikirqa chay wayna aychata.
  - ¡Payta urmachiy! - Princesa Carolineqa laq"aykusqa. Waqayninqa sapallanmi qheparqan.
  - ¡Tukukuykama apamuy! - Runakuna qaparirqanku.
  Tukuyninpiqa, phiñasqa Wittpa cuchillanmi sunqunkama t"uqyaykusqa, chay uywataq upallaykusqa, uñankuna qhipa kutita unay pacienciayuq aychata pasaspa.
  -Bueno, ¡chayman rikchakun! - Waynaqa samayta lluqsichirqa. - Tutayaqpa desovenqa ñut"u allpamanmi wikch"usqaña.
  Chay layqa comentarista willakurqa.
  - Witt, wañuypa fantasma, yapamanta atipaqman tukurqan; arena nisqapi wichariq quyllur. Paymi ganasqan premiota chaskinqa.
  Kay rimaywanmi Thalerpa rikuyninqa chinkapurqan, kallpasapa wayra tunelta kachaypi phuyu hina.
  Hinaspa kay phuyumanta lluqsimun... huk kallpasapa, hatun sayayniyuq runapa rikchaynin utaq huk runaman rikchakuq kawsaqpa capuchayuq. Huk chiqchi kunka uyarikun, ancha rikchakuq chay layqapa kunkanman musquypi.
  - Allintam maqanakurqanki Witt... ¡Qanpi rikuni naceq maqanakuqpa yachayninkunata!
  Thalerqa sayarirqa. Puñushaqtinqa yaqapaschá k"irinkuna qhaliyapurqan, chaymi cicatrices nisqakunapas chinkapurqan, manañataqmi reparakurqanchu.
  Chay waynaqa makinta chay runaman haywarispa nisqa.
  - Agradecidon kashani qespichiwasqaykimanta, wiraqocha...
  Chay waynaqa q"otukuspan palmanta qhepaman wikch"uspa rasp"iykusqa:
  - ¡Manan gracias! ¡Ima agradecimientopas khuyapayakuymanmi, pisi kallpa kaymanmi apawanchis!
  Wittqa kallpawan asirikuspanmi qaqchaparqa:
  - Ichaqa qanmi kawsayniyta qespichirqanki... Chaymi imaynatapas agradecekunay!
  Chay runaqa qunqayllamantam capuchanta qipaman wischuykurqa. Chay waynaqa chay rikuchisqa uyata qhawarisqa. Chay runaqa allin rikchayniyuqmi karqa, tawa chunkamanta aswan kuraq rikchayniyuq, kallpasapa kunkayuq, k"uyusqa, pisi barbayuq. Ñawinpa qawariyninqa ancha atiyniyuqmi, chayllam qawanki kamachikuqman yachasqa kayninta, rikchayninpas kallpasapa hinaspa kallpasapa.
  Kay wiraqucha mana Wittpaq riqsisqa kaptinpas, chay waynapaqqa maypipas rikusqa hinam karqa. Ancha sasaña qunqay chayna expresivo hinaspa kallpasapa uyayuq kayninta, regal posturata hinaspa cunamanta kamachikuqpa ñawintapas. Ichaqa kaq pachallapitaqmi, allin rikchayniyuq kaptinpas, kunkaqa qaqa, millakuypaq, llikisqa hina, kallpawan rimaptinpas.
  Chay runaqa Witt-ta qhawarispa, mana uyanta sinchi k"arak rikch"ayninta cambiaspa, nirqan:
  - ¡Manan munakuyraykuchu qespichirqayki, aswanpas necesitasqayrayku!
  Discurso qoqpa ñawinkunaqa mana sumaq sonqowanmi llimp"iykusqa:
  -Estudiantey hina hap"iyki, hinaspan kicharisqayki atiy yachayman, chaytan Jedikuna mana musquyta atrevinkuchu... Ichaqa yachay, ñak"arichiy sotanopi rikusqaykiqa t"ikaraqmi kashan imachus suyasusqaykiwan tupachisqaqa!
  Wittqa sayarispan decidikuspa nirqan:
  - ¡Listoñam kachkani! Imapaqpas listo - Carolineta salvaylla!
  Chay runaqa sinchi despreciowanmi chukchuykusqa:
  - ¡Apegoqa pisi kallpa kaymi! ¡Aswan hatun pisi kallpa kay Sith nisqakunaq pagay atisqan! - Kaypiqa yana wiraqochapa kunkanqa aswan manchachikuqmi rikurirurqa. - Aswan sut"itaqa manan atinkuchu, manan paganankuchu, ichaqa... Raro hina, Carolineta esclavitudmanta kacharichisaq! !
  Wittqa huch"uyyaykukuspan qonqorikuspa hatun juramentota ruwarqan.
  Hinaptinmi chay runaqa nirqa:
  - Kunanmanta pacha, musuq sutiykiqa Darth Sidious! ¡Ñoqaqa Darth Plaguemi kani yachachiqniyki, maestroykipas!
  Chay p"unchaymantapachan Witt otaq kunan Darth Sidious, esgrima nisqapi, tutayaq kallpawan ima entrenayta qallarirqan. Millay, mana khuyapayakuq yachachikuy. Ichaqa mosoq yana wiraqochaqa usqhaylla wiñaq atiytan sonqonpi sientekurqan. Sapa punchaw, semana, killa aswan kallpasapa, aswan yachaysapam karqa.
  Darth Plagueis, mana wañuy musquyninmanta aswanta, Sith kamachiyta kutichipunanpaq yuyaykusqa karqan. Witt Thaler sutiyuq runaqa Palpatine sutiwanmi sutinta tikrarqa, rikchaynintapas pisillatam tikrarqa, chaynallataqmi dedokunapa marcankunatapas. Huk runamanmi tukurqan, Palpatine noble ayllumanta rikch'aq runap rantinpi.
  Payqa mana samaspallam funcionario hina llamkayta qallaykurqa, chaynallataqmi tutayaq atiyta allinta yachananpaq. Chaymantapas Darth Plagueis sutiyoq iñiqmasinchismi hatun negociante hina llapanpi legal kasharan, payqa nisqanman hinan ruwarqan.
  Reypa wañukusqan qhepamanmi sullk"a churinpas chayta ruwarqan. Darth Plagueis sutiyuq runam Hutt runakunap palacioman atacanankupaq tanqarqan. Heredero, ñañan, wawqin, tio ima wañuchisqa karqanku.
  Chay qhepamanmi palaciopi guardiakunaq capitan generalnin Caroline sutiyoq warmita tronopi churarqan, payqa runakunaq ancha munasqan karqan.
  Achka watakuna presochasqa kasqanmi kallpasapa warmita kallpancharqa, chaymi aswan millay kamachikuyta qallaykurqa. Chay monasteriopi wiñaq ususin Serafinmi Nabú suyupa herederon kapurqan.
  Ñawpaq munakusqan kamachikuq kutimuptinpas, Palpatineqa pi kayninta pakananpaqmi hikutasqa karqa, kunankamataq huk ladollapi qipananpaq. Chay reinopi influencianqa sapa kutilla astawan kallpachakusharqan chaypas.
  Capitán generalqa pisi tiempollamantan wañupurqan - yaqapaschá huk accidentemanta, ichaqa Palpatine qhepanpi kasharqan. Hinaspa pisi pachamanta, Sith Señorqa Witt Thalerta ñawpaq munakuyninta sacrificananpaq mañakurqan - Reina Caroline.
  Chayqa Plagueiswan wañuykama duelomanmi uraykamurqan. Chaymantapas, chay kallpakunaqa yaqa kaqllam rikurirurqa. Iskaynin Sith maqanakuymanta sayk'usqa kaptinku, Palpatineqa qukuspanmi qaqchaparqa:
  - ¡Wañuchisaqmi kuyakuyniyta, chaynallataqmi runa kaypa puchuqninkunatapas, chaykunam ñuqapi hinaraq q"osñichkan! - Kaypi yana wiraqochaqa kunkanta hoqarispa decidikuspa yapaykusqa. - Ichaqa jurani, manan kaymanta pampachasqaykichu, mana iskayrayaspataqmi chinkachisqayki!
  Aswan hatun estatusniyuq runakunawan atipanakuy munayqa Sith naturalezapim kachkan. Mana aypay atina atiyniymi envidiakuyniykita paqarichimun; yachayniymi yachay ch"akiyniykita mikhuchin; ¡atipay ruwasqaykunam chaykunata yapamanta ruway munasqayta kallpanchan! - Darth Plagueis Darth Sidiousman nisqa, hinaspa asirikuspa hinalla rimarirqa. - Aswan qayllaykipi, aswan kuyasqayki runakunata wañuchispaqa, mana entiendey atina atiyniyuqtam tarinki kikiyki ukuykipi. Sientini Sithkunamanta aswan hatun runaman tukunaykita - qam kikiykipi qhipa runa pisi kallpa kayta chinkachiptiyki!
  
  
  MILACULO NACIMIENTO
  - Huk kutinmi karqan Fuerza Aérea coronel, paymi sinchi concha choqueta chaskirqan Afganistán maqanakuypi. Hinaspapas chinkachirqanmi kikin wawayoq kayta, cheqaqtapuni kayta munaspapas. Warmiqa coronelta anchata munakuspa kuskan ñanpi tupananpaq risqa, orfanatomanta iskay kallpasapa qhari wawakunata pusarqanku. Uywachiq taytankuqa espartano hinam uywarqa. Ichaqa chaywanpas manan kaqllachu karqan. Chay waynakunaqa kallpasapa, qhali wiñarqanku, ichaqa manan rikuchirqankuchu ima superpoderes especiales nisqakunatapas.
  Hinaspa hatun mama Vanga coronelman willarqan mirayninpa representanten kay pachaq, universoq destinonkunaq arbitronman tukunanta. Hinan coronelqa decidikurqan huk reqsisqa layqa warmiman rinanpaq, chhaynapi esposanta milagrota ruwaspa wiksallikunanpaq yanapananpaq.
  Chay layqa warmiqa cheqaqtapunin askha atiyniyoq karqan, ichaqa aswantaqa aswan allin ruwaq charlatanmi karqan. Payqa chayta ruwaspa coronelman qhari wawata qoyta atisqanmantan willarqan, ichaqa hatun qolqetan mañakurqan.
  Coronelqa Moscú llaqtapi wakin inmuebles nisqakunatan hap"irqan, hinallataq dushmankunawan chechenokunawan guerrapi hap"isqa valorniyoq trofeokunatapas.
  Payqa kay sallqa qullqita huñurqa - huk millón kuskan qullqita... Admirakuyraqmi huk experienciayuq runa, hinaspa chayna rantisqa chay engañakuyman. Ichaqa yaqachus hina chay layqa warmiqa hatun regaloyoqmi karqan hipnosis, sugerencia, yachay, chaykunatan kikin Kashpirovskypas, otaq huk clase mundial políticopas envidiakunman karqan engañananpaq.
  Chaykamataq layqa warmiqa ancha llimp"iyuq escenariopi ritualta ruwarqan, mana imapaq valeq coronelpa warminta puñuchispa. Hinaspa chaymanta huk donantemanta muhuta Venuspa wiksanman inyectasqalla.
  Manam ancha sasachakuyniyuq estafachu karqa. Ichaqa efectivo. Warmiqa, (Dorce María hina), mana ima qhelliyoq wawata wiksallikurqan - payqa, de paso, doncellallapunin qheparqan, chaymi qosanqa k"irisqa kasqanrayku qhari kallpanta llapanta chinkachirqan.
  Lliwmi kusisqa karqaku hinaspam tiempollanpi chay warmiqa qhali sipaschata wachakurqa. Paymi ichaqa hukniraypuni karqan morena taytanmanta, yana chukchayoq mamanmantawan. Ichaqa chay taytaqa churinkunapiña yuparqan chaypas, ususintan munakurqan. Kikinpa ñanninpilla, espartano hina uywaspa - templaspa hinaspa entrenaspa.
  Chay sipasqa usqhaylla wiñarqan, hatun inclinacionkunata, atiykunata rikuchirqan. Astawanraqmi aychapi kaqkuna. Chukchanqa rakhu, ola, qori, admirakuypaq sumaq.
  Ichaqa chay sipas, q"ala chaki, enero killapi rit"i ukhunta phawayta qallariqtin - tradicionalmente rikch"arispa tawa hora kuskan tutamantan - huk suceso pasarqan. Chaynatam sapa punchaw qallariq. Chayna paqarin kallpay, manaraq achikyamuchkaptin tutayaqpiraq. Bastante espartano.
  Payqa ñawpaqmanta pacha chunka kilómetro kuskannintam kallparqa, ima pachapipas, chaynapi chaymanta tukuy punchaw kallpanta tarinanpaq. Naturalmente, kayqa qallariyllaraqmi entrenamiento, imaraykuchus Vladlen (suti Leninta Stalinta yupaychaspa!) artes marciales nisqapi anchata involucrasqa. Payqa atipanakuykunapipas atipanakuqmi, sipaskunata maqaspa paymanta aswan hatun, kuraq kanankupaq.
  Ichaqa yaqa chunka watayoq sipasraqmi, nadanapaq troncokunallapin phawan. Hinaspa quri chukchaqa nina rawrayman rikchakun. Hinaspa chay maldito maniacoqa emboscadapi suyachkan wawata. Yaqachus hina ñawpaqmantaraq chay trampataqa prepararqan, chay sipasqa usqhaylla phawasqanrayku, chaymi mana llapa kuraq runakunachu hap"inqaku.
  Chay sipaspa ñanninpin askha allin pakasqa trampakuna kashasqa. Chay situacionqa astawanmi yapakurqan rit"i kasqanrayku, llapa pistakuna tapasqa kasqanrayku. Hinaspapas Vladlen sutiyoq sipasmi ima tiempopipas q"ala chaki, kuskan q"ala phawaykachaq, chay hina sinchi pukllaykunapipas kusikuqraqmi. Tukuy imamanta, sasachakuykuna kallpachawanchik, mana wañuchiwaqninchiktaq aswan kallpayuqlla kanchik.
  Chay trampaqa ripurqanmi, sipaspa chakinta sinchita k"irispa. Ancha kusikunapaqmi, entrenamientota ruwasqankurayku tullukunaqa sinchi kallpayoq kasharqan, chaymi mana oso trampapi p"akikurqanchu.
  Ichaqa Vladlentaqa allinpaqmi qhawarirqanku. Hinaspapas ancha nanaymi karqan. Hinaspa chay millay runaqa karate sipasta atacaspa violayta munarqan. Vladlenqa chay ratollan kutichirqan, hinaspan talonwan chukchanpi takarqan. Ichaqa chay huchasapaqa kallpasapam rikurirurqa. Payqa chhuchupakuspanmi kutirirqa, k"irisqa quijadanta maqchispa. Hinaspa huk cuchillota hurqusqa.
  Chay sipasqa huk trampapi tarikurqa, mana armasqa hinaspa yaqa q"ala, huk loco runapa contranpi, suni cuchilloyuq.
  Chay qhepamanmi huk barredor ataque ruwarqan, Vladlentaq k"umuykukuspa contranpi kaq runata intiq plexo nisqapi umanwan maqarqan. Chay cuchilloqa chayninta pasasqa, sipaspa wasanta raqraspa. Vladlenqa muñecanmanta hap"ispa maymanchus maqasqankuta cambiarqan. Chay puntanmi chay huchasapa runata kunkanman derechota t"oqyachirqan. Chay loco runaqa kikin yawarninta asnaykuspan qonqayllamanta chay fantasmata saqepurqan.
  Chay sipastaq, ñawpaq kutipi kutichipuyninta ruwaspa, qaparirqan.
  - ¡Tukusqañam!
  Chaywanpas wañuchinakuymi karqan, chaymi trampapi chaki sinchita k"irisqa karqan.
  Llakikuypaqmi, chay loco runaqa ancha atiyniyoq tayta-mamanmi karqan, Vladlentaq sinchi sasachakuypi tarikusharqan. Paypa kawsayninta wañuchiyta munarqanku, wasinkupitaq drogakunata tarpurqanku. Coronelqa aswan karu llaqtakunamanmi sipasta kachanan karqan. Siberiapi Rusiyap awqanakuy yachay wasinman.
  Chaypin, ukhu hallp"a ukhupi, nativo iñiqkuna pachak watakunaña kawsarqanku, servirqanku ima.
  Ichaqa manan chaywanqa coroneltaqa qespichirqanchu. Paytaqa francotiradormi balearqan, esposantapas drogakusqanmantan hap"irqanku. Rikchakurqa pipas chiqaptapuni ayllunwan puntuacionkunata allichachkanman hina. Sullk"a wawqetapas hap"irqankun, kusikuypaqmi, kuraq wawqeqa ejercitopiñan llank"arqan. Hinaspa chunka tawayuq watayuq waynata huk colonia juvenil nisqaman kacharqanku. Chaymanmi drogakunatapas niqku.
  Qallariypiqa chay caso llulla kaptinpas. Ichaqa kusikuypaqmi, mosoq kamachikuykunaman hinaqa, manan soqta wata mastaqa qoyta atirqankuchu.
  Mamayqa atleta warmin karqan, espartano hinataqmi entrenaqpas. Chayraykum warmikunapa colonianpiqa pisi tiempollamanta autoridadta tariruspan allin llamkayta tarirurqa. Sullk"a wawqi, kallpasapa, allin yachachisqa maqanakuy yachaykunapi, paypas huknin maqanakuqmi tukurqan, chaymantataq escuadrón umalliqman tukurqan. Huk kinsa kaq t"aqa sentenciata hunt"asqan qhepamanmi libertad condicional nisqaman rirqan, temprano kacharisqataqmi karqanpas. Rusia nacionpin juvenil delincuentekunapaq kamachikuykunaqa runa hina, pipas ninmanraqmi suerteyoq kasqanmanta chunka tawayoq watayoqllaraq kashaspa primera viajeman risqanmanta.
  En general, coronel, tradicionninman hina, espartano educacionta anchata admirasqanqa sutillatam ayllunpaq allin karqa. ¡Kallpasapakunaqa carcelpiqa allinmi kanku, pisi kallpayoq runakunan ichaqa kamachikuy tiyanapi aswan mana allin kanku! Chay waynaqa mana ima dañota ruwaspa chay zonaninta pasarqan, aswan hatun educación jurídica (!) nisqatapas chaskirqanmi. Yaqachus hina mana suwakunaq romance nisqawanchu apasqa karqan, pachapas cambiarqanmi - bandido kayqa mana modamanmi tukupun. Aswanpas negociokunatan aysarirqan.
  Negociantepaqqa ancha allinmi derechomanta educacionqa. Mamawanqa aswan sasachakuymi karqan - payqa kuraq runan karqan, huk hatun huchataqmi payman clavasqa karqan huk fabricado casopi. Literalmente huk sindicato organizador, drogakuna apaykachanapaq, rantikunapaq ima. Hinaspapas yaqa manañan atikunmanchu chay casota wakmanta qhawariyqa. Chaymi achka aswan hatun rankikuna chaymanta tukunqaku sonso hina.
  Ichaqa mamaqa atirqanmi Caspio lamar-qochaq qayllanpi allin zonaman apanankupaq, chaypin llank"anata tarirqan fondo común nisqa waqaychaq hina. Chay carceleroqa askha librokunatan qelqarqan, peliculakunapipas actuarqanraqmi. Imanasqa mana?
  Payqa watakunamanta aswan llañullañam, cuerponpi kallpasapam, sumaq warmim, uyanqa expresivo hinaspa qari chukchayuq.
  Chaymi, en principio, allinta pasarqa zonapi, manam apagakurqachu vidamanta. Hinaspapas mirayniyoqraqmi karqan. Chay waynaqa cunamantapachan entrenakurqan, hinaspan carcelpi sapa p"unchay kawsayta k"ancharichirqan. Ichaqa padrinoman hina, mamanqa manan llank"aqchu, chaymi askha libre tiempoyoq karan.
  Vladlen kutimurqan qanchis wata qhipaman - aswan hatun nivel iniciación artes marciales nisqapi pasaspa. Manaña vengakuy manchachikuyqa hunt'asqachu pasarqan chaypas, maqanakuq warmiqa Shamanova sutiwanmi qhipa sutinta tikrarqan - ñawpaq sutinta saqispa.
  Taytan ancha riqsisqa general Shamanovwan chiqap amistad kasqanraykum, apellido cambiayqa allin rikchanachiy hina karqa.
  Vladlen, piqpa atiyninkunaqa fenomenal, hinallataq yachaywasinqa ancha sinchi, kaq pachallapitaqmi hunt"asqa racional, manan igualachu karqan artes marciales nisqapi. Payqa Rusia nacionpi maqanakuypa sapaq estilonmantan estudiarqan. Chay suti maqanakuyqa sut"inmi condicional, otaq imapas Ruscundo hina.
  Vladlenqa Taewando nisqaman rikch'akuq artes marciales nisqatam allinta yacharqan - ancha wiñasqa técnica chaki llamk'ayta maqanapaq, Rusiyap puñunawan maqanakuywan, Aikido nisqaman rikch'akuq maqanakuywan - wikch'uy yachaykunata hinallataq awqap inercia nisqap llamk'aynintapas, Tailandia boxeo nisqamanta - codokunawan, qunqurkunawan, . hinaspa uma. Rodnoverie nisqakunaqa huk arte marcial sincrético nisqatam kamarqan, chaypa técnicas nisqakunatam pachak watakuna llimp'isqa karqan, chaymantataqmi maestro magokuna huk llaqtakunamanta, yachaywasikunamantapas tukuy allin kaqkunata hap'irqanku.
  Chiqamanta, Vladlenman yachachirqanku Shamanovata, imaynatachus armakunata apaykachayta... Ichaqa mana tukuy imata yachayta, kamachiyta ima atikunchu. Cheqaq maqanakuq runaqa allintan yachanan llapa arsenalninpi mana imamanta t"aqakuspa. Ichaqa sapankama técnicas nisqakunata, kikinpa truconkunatapas allintam ruwan.
  Vladlenqa aswanta munakuq chakiwan maqanakuyta, q"ala dedonkunawan wañuypaq kaqkunata wikch"uytapas, kallpasapaña karqan chaypas, ichapas, tukuy imapi.
  Chay sipas, karateka nispa sutichasqa, manaña karate nisqapi estudiaqchu chaypas, kikinpa escuelanta kicharirqan. Imaymana atipanakuykunapim atipanakurqan, ichataq manam ancha riqsisqa kananpaq, titulukunapaqpas kallpachakurqanchu.
  Wakin qhatuypi atipanakuykunapi, mana kamachikuyniyoq pakallapi maqanakuykunapipas participaqña chaypas, qolqetan necesitarqan.
  Vladlenqa ancha sipasllaraq kashaspan mana apurayllachu casarakunanpaq, wawayoq kananpaqpas. Payqa artes marciales nisqapi aswan allinta ruwakurqan, wawakunamanpas yachachirqanmi. Volka Rybachenkoqa astawanraqmi hatun suyakuyta qawachirqa. De paso, payqa sinchi yachaysapataqmi karqan chakiwan filoyoq kaqkunata wikch"uypi. Karate waynaqa (yapamanta huk sutichasqa mana ima ruwayniyuq chiqap kaqwan!) prometekurqa wiñananpaq aswan hatun maestroman.
  Hinaspa chaymanta qunqayllamanta Volka invitasqa karqan peliculakunapi actuananpaq hinaspa wawqin Oleg Rybachenko hinallataq Vladlen Shamanova kikin paywan rirqanku. Hinaspa chayqa huk willakuymi.
  
  
  AMAZER-DILETTANT nisqa
  Kayqa aswan cheqaqmi, creenapaq hinataqmi. Chayqa, aswan común, común runaq espiritunmi Stalinpa cuerponta hap"ikapurqan. Hinaspapas payqa promedio runalla kasqanrayku, layqa. Yachasqallanmi karqan Hitler 1941 watapi 22 junio killapi huelga ruwananta, chaymi sinchi millay karqan.
  Alemania runakunaqa Moscú llaqtata hap"iyta atirqanku, chay mediocre perdedortaq kikinpa compañeronkunawan venenasqalla karqan. Ichaqa capital urmasqan qhepamanmi tardeña karqan imatapas allichanapaq. Nihun runakunaqa Lejano Oriente nisqapi, Türkiye nisqapi, uralanmanta. Cáucaso suyupas urmarqanmi.
  Hinaspa Stalinpa rantinpi qallariypiqa Molotov sutiyuq runam huk compromiso nisqa runa hina. Ichaqa chaymantam chay ambicioso Beria rikurirurqa. Hinaspa Zhukovqa hark"arqan. Hinaspa chay rigmarole nisqa qallarirqan. Pisi rimayllapi, alimankuna Ural llaqtaman chayarqanku chiri killapi, aswan karumanpas, Nihunkunawan hukllachakuspa, tukuy hark'akuy rikch'ayta hark'aspa.
  Ichaqa Occidente lawpim guerraqa hinalla karqa. Amerikamanta runakunaqa iskayrayarqankum - Franklin Roosevelt, huk suyasqa hina, qhipa pachakama tardarqan. 1941 watapi navidad p"unchaypi Alemania nacionmanta runakuna Gibraltar llaqtata atacarqanku. Chay tiempopaqqa Moscú llaqtata, Leningrad llaqtatapas hap"ikapurqankuñan, uray ladopin Alemania runakunaqa Volga, Terek nisqa mayukunamanpas ñawparirqanku. Paykunaqa aswan hark'asqam karqan mast'arisqa rimanakuykunawan, hatun Rusiyap espacionkunawanpas, mana allin organizasqa Soviet awqaqkunap hark'akuyninwanchu.
  Hitler kikinmi Francowan tuparqan, hinaspan payman willarqan ima suyakuymanta: URSSqa manan kanchu fuerza militar hina. Estados Unidos nacionqa manan imaynaña kaqtinpas chay guerraman yaykunqachu. Chaymi Gran Bretaña nacionqa manapuni peligrosochu. Chaymantapas, noviembre killapi, Moscú hap'isqa kaptin, Rommelqa kallpachasqakunatam chaskirqan, iskay kimsa akllasqa rakiykunata, tukuy wayra awqaq suyutapas botananpaq. Hinaspa Inglaterra runakunaqa ñut"u allpa hina urmaykurqanku. Alemania runakunaqa Alejandría llaqtapiñan kashanku... Chaymi Francoqa aswan razonniyoq Hitlerpa phiñakuyninta manchakunanpaq, Gran Bretañamanta vengakunanmantaqa. Ichaqa sichus payqa munanraq chaskiyta Africamanta, Inglaterramanta coloniakunamanta chaymanta...
  Francoqa, Wehrmachtpa makinkuna kicharisqa kasqanmanta, pay kikinpas tukuy imata chinkachiyta atisqanmanta, ñawpaqtaqa Alemania tropakunata kacharinanpaq rimanakurqan, chaymantataq pay kikin Gran Bretaña nacionwan guerrata willarqan. Chaypachallapitaqmi sapa p"unchaw inglés runakunaq posiciónnin aswan mana allinman tukupurqan. Gibraltar llaqtataqa kimsa punchawllapim hapirqaku. Hinaspa pisi tiempollamanta alemankuna Palestina, Siria nacionta turcokunawan kuska, Iraq nacionta, Oriente Medio naciontapas hap"ikapurqanku.
  América llaqtaqa 4 ñiqin inti raymi killapi 1942 watapi awqanakuyman aysasqa karqan. Nihun Piruw-Habar llaqtata Independencia p'unchawpi atakarqan.
  Alimankunaqa Rusiyap, Iwrupap, chaymantataq Abya Yalap, Awya Yalap kapuyninkunata llamk'achispa, wayrawan awqanakuyta, yaku ukupi awqaqkunata rurarqan.
  Alemania nacionqa armakunatan astawan ruwachirqan, chaymi África nacionpa uray ladonpi atacayta qallarirqan.
  1942 wata tukukunanpaqqa África nazi runakunaq kamachisqanmi kasharqan, India nacionpas, de paso. Hinaspa Indochina, Singapur hinaspa Australiakama islakuna Japón runakunapa kamachisqan karqaku. Chiqapmi, chiri tiempopi Hawai islakunata hapiyta munasqankuqa manam allinchu karqa, samuraikunapa mana organizasqa kasqankurayku.
  Ichaqa chaywanpas, Japón runakunaqa aswan experiencia militar kasqankuraykun lamar-qochata kamachirqanku. Chaymantapas, Alimanyap yaku ukupi puriq wamp'unkunaqa ancha utqayllam yapakurqan, chaymi Gran Bretaña , Hukllachasqa Amirika Suyukunap kallpanpas pisiyarqan.
  1943 watapi mayo killapin Alemania nacionmanta Inglaterra hatun llaqtapi chayarqanku. Alimanyakunaqa aterrizaje planeadorkunata, submarino tanquekunata, ñawpaq AR-161 jet bombarderokunatapas tawa motorniyuq Yu-488 nisqakunatapas llamk'achirqan.
  Gran Bretaña, unu ukhupi maqanakuywan sayk"usqa, mana unaytachu aguantayta atirqan, ichaqa sinchi k"ulluchakuspa maqanakurqan.
  Huk killa yawarllaña maqanakuymanta Londres llaqta urmarqan, Inglaterra maqanakuytaq tukukurqan.
  Qatiqnin etapaqa karqan América. Kanada, maypichus Churchill ayqirqan, Hukllachasqa Amirika Suyukunap ladunpi maqanakurqan, ichataq Latinoamérica mama llaqtakunaqa manam munarqanchu Kimsa kaq Reich nisqawan maqanakuyta. Hinaspa Argentina, chaymanta qhipaman Brasil, Alemania runakunaman allpankupi kaq aliadonku bases militares nisqakunata qurqan.
  Chay guerraqa unaypaqmi kapurqan. USA hawa llaqtakunapi. Allpapi ejercitonkuqa kallpasapam, flotankupas ancha utqayllam hatarichisqa kachkan.
  Ichaqa pisi pisimantan alemankuna, japoneskuna ima kamachiyta hap"ikapurqanku. Paykunaq ladonpin kasharqan inti lloqsimuy ladomanta llapa recursokuna, inti haykuy ladomantaq huk partenpas. Arí, chay declarasqa total guerraqa rurusharqanmi.
  Operación Icarus nisqa llamk'ayqa allinmi karqan, Islandiataq urmarqan. Chay qhipamantataq Krauts Groenlandiaman tikrakurqanku. 1944 watapin ichaqa mana pimanpas decidiq ventajata qorqanchu. Ichaqa Japón nacionpas, Tercer Reich nisqa nacionpas Inti lloqsimuy ladopin allinta sayarirqanku, América Latinapipas aswan kallpayoqmi kapurqanku. 1945 watapi chiri killapin samurai nisqakuna nazi nisqakunawan kuska Hawai islakunata hap'irqanku. Hinaspa primavera killapi Panamá istmoman astakurqanku.
  Roosevelt wañuptin, Hukllachasqa Amirika Suyukuna Kimsa kaq Reichwan, Nihunwanpas hawka kawsayta maskayta qallarirqan. Ichaqa huk compromiso tariyqa sasan. Chaymantapas Hitlerqa yawar asnaqmi. Fascismo nisqap barracuda nisqanqa anchatam munarqan. Chay guerraqa hinallam karqa. Nazi nisqakunaqa Groenlandia nacionpin allinta sayarirqanku, 1945 watapi chiri killapitaq Canadá nacionman chayayta munarqanku, ichaqa lamar-qochamanmi wikch"upurqanku. Canadá nacionqa manan capitulakuyta munarqanchu. Cheqaqtapunin 1945 watapi tarpuy killapi Australia nacionqa urmarqan, chaymi occidental nacionpa qhepa kaq hatun kallpan karqan, chaymi karqan Hemisferio Oriental nisqapi. Japón, Alemania mama quchata tukuyninpi kamachirqanku. Submarinonku flotankuqa manan imawanpas tupachiy atina karqan.
  Chaymantapas, peróxido de hidrógeno nisqa submarinokunaqa ancha kallpasapam, puriqllañam rikurirurqa. Utqaylla purisqankuqa tawa chunka nudosmanmi chayaq sapa hora.
  Hinaspa tawa chunka pichqayuq tawa chunka suqtayuq chiri killapim Zelandapa turnon karqa. 1946 watapi primavera killapin Estados Unidosqa yaqa llapa Latinoamérica nacionkunawan guerrata willarqan.
  Ichaqa bomba atómica nisqa ruwanapaq proyectoqa, qolqe pisiyachisqa kasqanraykun, mana rikuy atina ruwaykunatachu ruwarqan. Chayrayku, ¡Amerikamanta runakunaqa mana kay trumpeta asta wikch"uyta atirqankuchu, ¡huk pukllaypi, chinkachinapaq valeq pukllaypi!
  Hinaspapas tanquekuna ruwaypiqa, Kimsa kaq Reichqa Estados Unidos nacionmantan aswan ñawpaqpi kasharqan. Aswan allin tanque serial estadounidense, Pershing, tawa chunka iskayniyuq tonelada llasayuq, 102 milímetros armadura frontalniyuq, 90 mm cañonyuq, qallariy proyectil rit'iyuq 810 kilómetros sapa horayuq. Hinaspapas Alemania nacionmanta aswan allin hinaspa aswan reqsisqa tanque, "León Real" 1946 watapi, 65 tonelada llasaq, ñawpaqninpi armadurayoqtaq 250 milímetros. Hinallataq ladokuna hinallataq popa 200 milímetros hinallataq huk cañón 105 milímetros huk barril largo 100 EL.
  Chay tanquepa piramidal nisqa rikchayninta qawarispaqa manam Pershing nisqapa ima ángulo nisqamantapas yaykuyta atirqachu.
  Huk serie aswan kallpasapa tanquekunata kachayta munaspaqa manam atirqanchu. T-93lla, de paso, 93 toneladalla llasaq, 305 milímetros armadura frontalwan, 120 calibre pistolawan, wakin chansayuq karqan alemankunawan huk culopi. Ichaqa chay carroq ancha pisi manejaynin, hinallataq mana muyukuq torreta kasqanpas manan allin atipanakuyman tukuchirqanchu.
  SuperPershing nisqap wiñayninqa unay pacham karqan, chaywanpas kay tankiqa Alemaniamanta aswan pisim karqan.
  Hinallataq jet aviación, total superioridad calidadpi kachkan nazikunapa ladonpi. Amerika runakunaqa achkallañam harkakuyta atirqaku. Ichaqa Alemania runakunaqa, ñawpaq pachaq kaqninkunawanmi, sapa p"unchay kinsa tawa pachak carrokunata horqoyta atirqanku, manan Estados Unidosmantaqa pisichu. ME-362, Non-262, Non-323, ME-1010, TA-283 - kay jet maqanakuqkunaqa Estados Unidospa mana hunt'asqa kayninpa contranpi - clase "F" nisqakunaqa mana atipanakuy atiymi!
  Hinallataq jet bombarderos TA-400, TA-500, Yu-387, AR-383, OD-18, GO-270 nisqakunapas mana atipanakuy atiymi. Hukllachasqa Amirika Suyukuna manaraqmi hunt'asqa jet bombardero nisqayuqchu. Ichapas chay B-29. Chiqapmi, chay proyectopiqa kanmi B-36 nisqa, ichaqa kunankamaqa karunmi ruwakusqanmanta.
  Hinaspapas Alemaniamanta misil balístico clase A nisqakunaqa manan kay pachapi análogos nisqayoqchu.
  Disco avionkunapas manam atipanakuqniyuqchu...
  Tecnología nisqapiqa, Kimsa kaq Reichqa allintam América llaqtata allicharqa, chayraykum Hitlerqa Estados Unidosta tukunankama tukunanpaq tanteasqa kachkan. Hinaspapas manan ima compromisokunapas kanchu. 1946 watapi Mishiku, Kuba mama llaqtakunap awqanakuynin qallarirqan. Urquy killapiqa Texaspi, Californiapipas maqanakuyqa tukuy kallpayuqñam karqan. Hinaspapas Alemania nacionmanta runakunapas, Japón nacionmanta runakunapas Alaska llaqtamantan Canadá nacionta haykurqanku.
  Ichaqa kunanqa tawa chunka soqtayoq watañan pasarqon. Iskay kaq hatun guerraqa kunankamapas kachkanraqmi. 1947 wataqa wañuypaqmi karqan Canadá nacionpaq, chay watataqa Kraut familian hap"ikapurqanku, wichay ladomanta hamuq.
  B-36 jet bombardero nisqa qhipamanmi América nisqapi rikurirqan, ichataq manaraqmi Alimanyaman, Japón suyumanpas chayayta atirqanchu. Chaymantapas, wata tukukuypi, Washington tankiqa rikurirqa 120 mm suni barrilniyuq pistolawan, chaynallataq relativamente chaskisqa armadurawan hinaspa manejo característicaswan soqta chunka kimsayuq tonelada llasayninwan. Alemaniamanta aswan mana allintaña waqaychasqa karqan chaypas, manañan aswan pisichu karqan armadura t"oqyachiy atiyninpi.
  Ichaqa 1947 wata tukukunanpaqqa Estados Unidos nacionqa kuskan masñan hallp"anta chinkachipurqan, chaymi chinkachisqaña kasharqan.
  Alemankunaqa hatun llaqtakunata atacasqankupim "Rata" hinaspa "Monster" nisqa tanquekunatapas pruebayta atirqaku. ¡Qhipa kaqmi huk bomba lanzaq karqan, chaymi chunka tonelada llasa cargata horqoq!
  ¡Piensariy chay arma mayna manchakuypaq kasqanmanta!
  Hinaspa mosoq wata p"unchaypi Nueva York urmarqan, Washingtontaq chunka p"unchay enero killapi.
  Ichaqa Yankees nisqakunaqa yaqa soqta killatawanraqmi sayapakurqaku. Admirakuypaqmi, iskay kaq guerraqa 1948 watapi 9 mayo killapipunim tukurqa.
  Ichaqa chay qhepamanpas manan unaychu thak kawsayqa karqan. Hitlermanqa manam gustarqachu Japón nacionqa, economía nisqapi Kimsa kaq Reich nisqamanta aswan qipapi kasqanrayku, achka allpakunata kikinpaq hapisqan.
  Nazi nisqakunaqa tardeña chaypas, 1948 watapi agosto killapin bomba atómica nisqayoq karqanku. Huknin tardakuyqa karqan Fuhrer nisqap huk chhikanta chirisqanraykum, achka wañuchiq armakunap yuyayninmanta. Hitlerqa creerqanmi nacionkunata atipana kasqanpi, manan chinkachinachu kasqanpi.
  Ichaqa imaraykupas chay millay tiranoqa decidirqanmi huk excepción ruwananpaq aliado Japón nacionpaq.
  Nazi nisqakunaqa hatun misil balístico nisqakunata, carga nuclear nisqakunatapas phawaykachaspa, 1951 watapi 4 julio killapin kinsa kaq hatun maqanakuyta qallarirqanku.
  Paykunaqa Tokio llaqtaman, Japón nacionpa huk llaqtakunamanpas sinchi ataque nuclear nisqakunatan ruwarqanku. Hinaptinmi lamar quchapi hinaspa allpapi kaq fuerzakuna maqarurqaku.
  Kimsa kaq Pestilenta Guerraqa soqta killallapim tukurqa; Hinaspa chay fase activa de awqanakuykunaqa kimsa killam karqa.
  Chay hinaqa, Kimsa kaq Reichqa qhipa pacha hegemonía nisqatam takyachirqan. Chayna mana chanin kayqa pasarqa mediocridad Hatun Stalinpa cuerponman yaykusqanraykum. ¡Hinaspapas hamuq tiempomanta mana yachaypas manan yanaparqanchu! Astawanqa, amawta decidirqa aviación aérea nisqa ruwayta, chayna kamachiytataq llapa plantakunaman, fabricakunamanpas quykurqa. Resultado chay hélice urayman kutichisqa, chay jet mana kacharisqa.
  Hinaspapas chay agresorpa decisiones estratégicas nisqakunaqa manan aswan sonsochu kanman. Mana admirakuypaqchu Puka Ejército wayrawan apasqa kasqanqa. Hinaspa mana chaywanqa manan pipas kanchu Alemaniata, aliadokunata, Japón naciontapas hark"ananpaq.
  Bueno, kikin Hitlermi decidirqan imperialkunaq hukllachakuyninta. Chayqa, pachantinpi hukllachasqa atiy kamaymi, chaymi munasqanmanta, obligatoriomantapas Pachamama planetaq llapa atiyninkunata mana t"aqakuspa churarqan. Huk qullqillawanmi, chiqapmi, chaynallataq huk programa de selección genética bárbaro nisqawan.
  Hinaspapas huk hatun espacio mast"ariy wakichiywan!
  
  
  TSARPA RUSIANMANTA HUQ WACHA QESPICHIN
  Hawapiqa chiri enero killam. Kaypin huk wayna Oleg Rybachenko callepi purishan escuelaman, qonqayllamantataq rikun vecino panel wasipi perqa imaynatapas admirakuypaq k"ancharishaqta. Chay waynaqa huk especial waqyakuyta sienten - chayman phaway, umalliqman tukunki. Chay waynaqa atisqanman hinam kallparqa.
  Allinmi admirakuypaq pisilla carrokuna kasqan, hinaspan payqa lliwta lliwta atirqan, siminkuq uranpipuni. Huk yachaysapa buceo hinaspa pirqapa verde llimpiyninpi kachkanki.
  Chay waynaqa phawaylla payman asuykun. Makikuna, "Harry Potter" nisqamanta peliculapi hina, facil-llata kay jalea nisqaman haykunku, huk segundo qhepamantaq kikin wayna, iskay chunka phisqayoq grados cero urapi, tarikun verano pastopi verde pastowan hunt"asqata.
  Inerciawanpas, warmachaqa qura pataman urmaykuspanmi chaylla saltan. Allinmi chiri qhepaman manaraq wañuq veranoq marq"ayninpi tarikuyqa. Uma patamanta saltaspapas.
  Chay waynaqa muyuriqninta qhawarisqa - manas runa muyuriqpichu kasqa, sach"akunalla q"illuyayta qallarisqaña, chanta... ferrocarrilpa terraplén. Hatun sayayniyoqmi kasqa, granitowan qatasqa, ñawpaqninpitaqmi rayayoq postekunapi k"aspi alambrepas k"irisqa kasqa.
  Oleg Rybachenkoqa piensaranmi chaykunaqa huk razonrayku kasqanmanta. Hinaspa chiqaptaqa imapas decidiqpa ñawpaqenpi sayan... Umachanpi huk kamachikuy uyarikun: ferrocarril pistaman asuykuy. Kayqa manam ancha facilchu ruwanapaq;
  Kikin ruphaymi chay waynaman huk ñanta willasqa. Usqhaylla chiri pacha p"achanta hurquyta qallarisqa. Hinaspa huk kichka pataman wischuy. Chay waynaqa huk forma especial de orden mental nisqatan sientekun. "Kunanqa historia ruwaqmanmi tukuwaq.
  Chay warmachaqa alambreta urayman aysaspanmi vaqueroswan camisetawanlla qiparurqa. Inviernopi q"oñi botaspipas ruphaymi karqan, chaymi waynaqa rikch"arisqa. Ancha kusikunapaqmi q"ala chakiyuq k"aspi q"umir qurata sienteyqa. Agosto killapi allpaqa allintam q"uñisqa kachkan, chaypim warmachaqa gustan puriyta.
  Hinaspa inviernoqa watapi huk crappy pacha - misk'i chirimanta hukniray. Chay waynaqa ichaqa manan tiempon kanchu simin kicharisqa sayananpaq - kamachikuq kasqanrayku. Chaysi waynaqa usqhayllan chay alambre ukhunta wicharin. Chaynintan huk corriente pasarqan, chaymi chispakuna p"acha ukhunta q"ala talonkunaman phawaykurqan.
  Chay warmaqa qaparirqa, chay maqayqa nanaymi karqa, hinaspam lonaman saltaykusqa. Chay suelakunataqa filo rumikunawanmi t"oqyachirqan. Ichaqa chay waynaqa usqhayllan chay terraplén qhepata phawarirqan. ¡Payqa yuyaykurqanmi tukuy kaykunaqa mana yanqapaqchu kashasqanpi, aswanpas hatun planpa parten kasqanpi!
  Kaypim kachkanku, rupay rielkuna, intiqa chawpi punchawñam pasarun, wayraqa lindenpa, mielpa asnayninmi. Ancha ch"inlla, chaymi sut"ita uyarinki karumanta abejakunaq qapariyninta.
  Chay waynaqa q"ala chakillan q"oñi fierro patapi sayashaspa mosoq kamachikuykunata uyarirqan: "sapa rielman qanchis rumikunata churay", nispa. Chay waynaqa iskayrayaspa kallpawan nisqa:
  - Ichaqa chaymantaqa trenqa rielkunamanta lluqsiyta atinman?
  Chay kunkaqa rinriytam tuparurqa:
  - ¡Kayqa chiqapmi necesitakun! ¡Rusiaq awqankunan kayman hamunqaku!
  Chay waynaqa manañam atipanakurqañachu. Hinaspa Diospa kunkan sut"incharqan: acero colorniyoq rumikunallata akllay.
  Makikunaqa sapallankumanta kuyuchkasqaña. Oleg Rybachenko kusisqa sientekurqan pay kikinmanta - payqa maestro, huk simple escuela wayna historiaman haykunqa!
  Rumikunaqa iskaynin ferrocarril ñankunapi llamp'ullam: chunka tawayuq chiqan - sapakamamanta qanchis. Hinaspapas yaqa mana t"aqay atina kanku!
  ¡Rurasqañam! Chay waynaqa huk kutitawanmi chimpaykukuspa "Taytayku" nispa leerqan, q"ala talonninta llimp"ispataq qhepaman kutirirqan. Rumikunapa hawanpi laq"akuspa, suelantapas raqraspa ayqirqa. Yaqa chayllam terraplén hawata saltarqa...
  Manañan hukmantachu chay corriente ukhunta wichayta munarqani, ichaqa manan ima lloqsiypas karqanchu. Chay waynaqa, phawaykachaspa, yaqa chay ratopacha terraplénmanta qhepa hark"akama phawarirqan. Aslla electricidadwanmi chocakurqani, ichaqa manañam manchakuypaqñachu. Hinaspa kaypi payqa Oleg Rybachenko yapamanta q"oñi verano allpapi. Ñawpaqninpiqa, wayrapipunim q"umir phuyu llimp"in: kutiy ñan.
  Chiqamanta waynaqa mana q"uñi chirimanta chiriman, chiriman ima kutiyta munanchu. Ichaqa chaymantan huk misterioso kunka qhepa kamachikuyta qon:
  - Usqhaylla, mana chayqa portal wisq"akunqa, wiñaypaqtaq qhipakunki 1914 watapi manataq hayk"aqpas tayta mamaykita rikunki.
  Oleg Rybachenkoqa usqhayllan p"achankunata alambremanta llik"ispa mana yuyaypichu pay kikinman aysan. Portalqa chinkayta qallarikun, waynataq mana zapatonta churakuspalla lluqsiyman phawaykun. Imapas elástico nisqawanmi tupan hinaspam kallpanchakuspan saltarun. Sarusqa llaqta rit"i q"ala chakiykikunata ruphachin. Zapatosniykita churakunayki tiyan, invierno chalecoykitataq callellapi aysanayki tiyan - chayninta pasaqkunap musphasqa qhawariyninta hap'ispa.
  Pipas qaparirqaraqmi: "loco", nispa. Ichaqa chay waynaqa manan atencionta qonchu - llank"aynintan ruwarqan, hatun misiontataq tukupun...
  1914 watapi 22 agosto killapin Hindenburg, Erich Ludendorff, Max Hoffmann runakunawan riq tren urmarqan. Kimsantin awqaq pusaqkuna, inti lluqsimuy frentepi maqanakuykunapi - Prusia Orientalpi llamk'aykunamanta, hukkunamantapas - wañurqanku.
  Chayraykum mana organizasqa Alemania tropakunaqa sinchita atipasqa karqaku. Mana hark'akuq Koenigsberg sutiyuq runatam chay puriypi hap'irqanku, Alimanyap awqaqninkunataq huk chikanta muyurisqa karqan, huk chhikantataq chinkachisqa icha hap'isqa karqan.
  Rusiyap awqaqkunap atipayninqa tukuy awqanakuypi anchatam yanaparqan. Hinaspa ñawpaqtaqa, soldadokunaq, oficialkunaq moralninmanta qhawariymanta. Japón nacionmanta atipasqanku qhepamanmi Rusia nacionpa ejercitonpa autoridadnin sinchita urmasqanqa mana pakasqachu. Kay k'iti ñawiyuq Asia runakunataqa manam pipas sinchi awqaqkuna hinachu qhawarirqan. Hinaspa kaypi ruskuna tawa hatun maqanakuykunapi atiparqanku, llapan maqanakuykunapitaqmi yupaypi aswan allin karqanku.
  Hinaspa lamar qochapipas llapanpi atipasqa karqanku, ichaqa sapanchasqa, sapanchasqa allin ruwaykunan karqan. Vladivostok crucero nisqakunaqa astawanmi sapaqchasqa karqanku.
  Hinaptinqa, ¿maypitaq alemankunawan maqanakuna karqa, paykunaqa kay pachapi aswan allin allpapi soldadopaqmi hapisqa karqaku?
  Hinaspa chaymantam rikurirqa, ¡Krautkunata pakiy atikusqanmanta, qarquspa chunka waranqa presokunata hapiy atikusqanmanta!
  Rusia nacionpa militarninkunapa hinaspa runakunapa kusikuyninqa achka kutitam wiñarun. Austria nacionpa ñawpaqninpiqa, chay maqanakuyqa usqhayllan ñawparirqan. Austria-Hungría nacionqa manan guerrapaq listochu kasharqan. Hinaspapas astawanqa unidad eslava nisqakunaq moralninqa sinchi pisillan. Askhan tamborespa tocasqanman, orquesta nisqapa qapariyninmanpas directamente entregakurqaku. Eslavokunaqa manam wawqinkunawan maqanakuyta munarqakuchu, chiqnisqa Austria runakunarayku. Hungríamanta, Alemania ayllumanta unidadkunallam aswan pisi maqanakuypaq wakichisqa karqan.
  Rusiya awqaqkuna Awstiriya awqaqkunata urmachispa chaylla Lvov llaqtata, Przemysl hatun llaqtata hap'ispa, allin ruwasqanmanta hatarispa, Hungríaman yaykurqan. Alemania nacionpa frentenqa sirasqakunapim pakiruchkasqa. Rusiyap hatun awqaqninkuna Poznan llaqtapi prusiakunata atipaspa Oder llaqtaman phawaylla rirqan. Alimankunaqa suqta kuerpokunatam Awstiriyaman astarqan.
  Ichaqa manan chayllachu karqan. Chaymantapas, manan kallpaqa karqanchu chawpipi posiciónkunata hap"inapaq. Hinaspa inti chinkaykuy ladopi sinchi maqanakuykuna hinalla karqan.
  Chaymanta Alimanyaqa inti lluqsimuy ladupi musuq awqaqkunata apananpaqmi hikutasqa karqan. Chay sasachakuyqa astawanmi yapakurqan Italia nacion Austria nacionwan guerraman haykusqanrayku. Chay nacionkunaqa pachak watakunañan mana allintachu apanakunku. Hinaspapas Triple Alianza nisqa askha ruwaykunapi artificial formacionmi karqan. Chay guerra Alemaniapaq Austriapaqpas aswan allinña kanman karqan chaypas, Italiaqa aswan kallpasapakunamanmi hukllawakunman karqan. Hinaspa kunanqa Rusia tropakuna Budapest llaqtaman asuykuchkanku, ¡Poderes Centrales nisqapa asuntonkunapas basura hinam! Rumania nacionpas chay guerraman hukllawakunanpaqmi phawaylla rirqan.
  Sut"inmi - Rumania reyqa Nicolás IIq ayllunmi, hinaspanmi hallp"ankunata mast"ariyta munan, thuñiq Austria suyupa qolqenwan.
  Hinaspapas Bulgaria nacionqa manan cheqaq historia hinachu, Rusia nacionpa ladonpi guerraman haykurqan.
  Imperio Otomanollam Alimankunaman hunt'aq karqan. Hinaspapas Ministro de Defensa awqanakuy qallarinanpaq kamachisqanraykulla, Primer Ministroman, Sultanmanpas fait accompli nisqawan presentasqanrayku. Turkiya awqaq suyuqa manam ancha kallpasapachu, ichataq Rusiyata Entente nisqaman quspa sasachakuykunatam paqarichirqan. Ichaqa huk ladumanta, kayqa hatun chansa Rusiapaq anchata mast"arinanpaq territorionkunata sur ladoman. Japón nacionmi ichaqa Alemania nacionwan Austria nacionwan guerrata willaran. Pacífico mama quchapi Alimanyap coloniakunata hap'inanpaq.
  Chaywanmi Rusia nacionqa Lejano Oriente nisqapi libre makinta qorqan. Hinaspa inti chinkaykuy ladopi alemankunata ñut"usqa kasharqanku.
  Oder mayullapim Alimanyaqa Rusiyap awqaqkunap ñawpaqman puriyninta hark'ayta atirqan. Chaypaqqa Occidente nacionpi llapa ofensiva ruwaykunatan sayachinanku karqan. Awstiriya-Hungría suyup yaqa kuskannintam Rusiyap awqaqninkunap kacharichisqan karqan.
  Chay hinaqa, Austria qhapaq suyuqa chiqaptam pukllayta saqispa Alimanyapaq llasa q'ipiman tukurqan. Bulgaria runakunaqa Estambul llaqtamanmi atakayta qallarirqanku.
  Inviernopiqa Europa lawpi militarkunapa operacionninkunaqa samayllañam karqa. Ichaqa Rusia nacionpa ejercitonmi Turkiya nacionman atacayta qallaykurqa. Hinaspa chaymanta tukuy imapas allinta wiñarqa. Chaymantapas, árabe runakunapas, armenia runakunapas Otomanokunapa kamachikuyninpa contranpim hatarirqaku.
  Rusiyap awqaqninkunaqa pawqar waray killapi Bagdad llaqtapiñam karqan, chaymantataqmi Inlatirra mama llaqta Basra llaqtata hap'irqan. Marzo killa tukukuypiqa Rusiyaqa lliw Asia Huch'uy suyuta hap'ispa Estambul llaqtata Bulgaria runakunawan , Serbiakunawan kuska maqanakuyta qallarirqan. Türkiyeqa pukllaymanta lluqsirunñam. Siria, Palestina, Iraqpa uralanmi Gran Bretañaman, Ransiyamanpas rirqan - Rusiyaqa tukuy imakunatam chaskirqan. Arabia Sauditaqa formalmente independiente territorio hinaraqmi karqan, ichataq Alimanyap entregakusqan qhipamanpas rakinakunanmi karqan. Hinaspa payqa esquinallapiña kashasqa. 25 ñiqin ayriway killapi 1915 p'unchawpi Hukllachasqa Amirika Suyukuna Alimanyap awqanakuyninman yaykurqan. Sut"inmi kashan norteamericanokuna ruwaypaq runakuna kasqanku, hinaspan tiempollanpi kayta munarqanku chay empanada de victoriata rakinakunankupaq. Primavera killakamaqa Rusiyap awqaqkunap musuq laya armakunatam achkata rurarqan: Luna-2 tukuy allpapi puriq antawakunatam ametralladorakunawan. Chay musuq tanquekunaqa llampu kaptinpas, hatun ñanpiqa 40 kilómetros por hora nisqatam chayarqaku, hinaspapas allintam manejarqaku.
  Rusiyap awqaqninkunaqa mayo killa qallariypi, ñankuna ch'akiptin hina, Hungría mama llaqtapi, tukuy uralan frente nisqapipas awqanakuyta qallarirqan. Awstiriya awqaqsikunaqa urmarqanmi, Alimanyap awqaqninkunaqa manam ñawpaqman hap'inapaq hinachu karqan.
  22 ñiqin qhapaq raymi killapi Rusiya awqaqkuna Viena llaqtaman yaykurqan. Hinaspapas 24 junio killapin ingles, francés, belga, primer batallón estadounidense nisqakuna Bruselas llaqtaman haykurqanku. Holanda Alimanyawan maqanakuyman yaykurqan, pisi qhipamantaq Sueciawan Dinamarcawan maqanakuyman. Alimankunaqa Oder mayu patanpi hark'ayta hap'inankupaqmi sasachakurqanku, ichataq Rusiyap, zarista awqaq suyun Múnich llaqtaman atakayta paqarichirqan. Alemania nacionpa uray ladonpi aswan hatun llaqtaqa 1915 watapi 7 agosto killapin urmarqan. Hinaspapas 11 agosto killapin Alemania nacionqa mana suyakuyniyoq hina kapurqan.
  Chay qhepamanmi territorio rakinakuy qallarirqan. Awstiriya-Hungriyapas Otomano qhapaq suyupas pachantinpi pulitiku mapamanta chinkarqan. Bulgaria suyuqa Turkiyap allpanpa chay rakinmi tukurqan, 1913 watapi Otomanokunap chaymanta atipasqan. Serbiaqa anchatam mastarikurqa, Yugoslaviamanmi tikrakurqa. Rumania mamallaktaka Transilvania mamallaktata chaskirka. Rusiyaqa kaykunatam rurarqan: Bukovina, Galicia, Checoslovaquia, Cracovia suyuta, Hungría suyup kuskannintapas, kikin Budapest llaqtakama, maypichus frontera siq'isqa karqan. Alemania nacionqa hallp"anpin hatun pisiyachiyta chaskirqan. Inti haykuy ladopin Elzarta Lorena llaqtatawan Francia nacionman kutichinan karqan, ñawpaqtaqa Dinamarca nacionpa hallp"ankunatan atiparqan. Inti lluqsimuy ladupiqa aswan sasa.
  Rusiyaqa Oder mayu patanta frontera siq'iyta munarqan, Franciapaqtaq Rin mayu patanta. Ichaqa EE.UU., Gran Bretaña mana munarqankuchu Rusiata, Franciatapas anchata kallpachayta, Alemaniatapas pisiyachiyta. Chayraykum huk compromisota ruwarqaku. Rusiyaqa Inti lluqsimuy ladupi llapa allpakunatam chaskikun, chaypiqa polaco runakunam aswan achka kanku.
  Prusia Oriental Klaipeda, Danzig llaqtata chinkachirqan, Alimanyamantataq kuchusqa tarikurqan, ichataq aswanpas huk kuchusqa formapi kawsarqan. Koenigsbergqa Alemania nacionmantan qhepakurqan. Ichaqa Alemania nacionqa askha hallp"antan chinkachirqan. Fronteraqa ancha pakisqañam rikurirurqa. Wakin llaqtakunapiqa Oder llaqtamanraqmi chayarqa, aswantaqa runakunapa ayllunmantam hapipakurqa. Ichaqa Alemania runakunaqa yaqa llapanpim Pomerania llaqtata waqaycharqaku. Ichaqa Berlín llaqtamanta Rusia nacionpa fronterakamaqa manan pachak kilómetro maschu qheparqan.
  Chaymi aleman runakunaqa pistola puntapi kachkanku. Alemania ejercitopa hatun kayninqa pachak waranqa soldadokunalla, oficialkunallam karqa. Alemankunamanmi hatun reparacionkunata churarqanku. Chay guerraqa huk wata masninmi karqan.
  Rusiyap zarista qhapaq suyunqa manam pachayuqchu karqan sasachakuyman urmananpaq, hatun allpa rantiykunawanmi lluqsirqan. Zarpa kamachikuyninqa kallpachakurqanmi, chaymi revolucionario nisqa movimientoq olanqa pisiyayta qallarirqan, economía nisqapitaq ichaqa mana costumbreman hina usqhaylla wiñananpaq tiempo qallarirqan.
  
  
  IMAYNAN LENIN EE.UU
  Vladimir Ilyich Lenin, aswan hatun rikhuriyta munaspa, tukuy kallpanwan chiqanchakurqa. Ch"aki, huch"uy, ichaqa ancha kuyukuq makinkunan mancharisqa kuyurirqan aswan pisilla sándalo nisqamanta ruwasqa llimp"i yana mesapi. Chimpanpi tiyaykuspanmi, yuraq trajeyuq hatun runa toropa kunkanman qurimanta llasa cadenayuq, qaqchaparqa:
  - Allinmi, tayta Ulyanov. Términosniykiman ari ñini - pichqa grand killapi, chaymanta huk pachakmanta huknin sapa subastasqa empresamanta! - Kaypiqa thuqpa kunkanqa aswan allinta takyasqa, llasa cadenatapas sinchitaraqmi chhaphchirqan. - ¡Chaylla compañero Lenin mana llullakuyniyuq, mana ñut"u allpayuq kananpaqlla!
  Sudorniyuq makinkunata kusisqallaña maqchikuspanmi Vladimir Ilyich nirqa:
  - Chiqamanta, wiraqocha Rockefeller, ichaqa negocioykupiqa manan llullamantaqa karunchakuyta atiwaqchu! ¡Tukuy imapas amistadniyuq hinaspa ancha sunqumanta kanan!
  Hinaspa iskaynin maqt"akuna sinchita asikurqanku...
  -------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
  Octubre killapi Revolución nisqa Rusia nacionpiqa manan pasarqanchu. Ñawpaq kaq hatun maqanakuypa ñawpaqenkunapim huk tiempollapaq hawkalla karqa. Alimankuna, Austria runakunapas Occidente nisqapi allinta ruwanankupaqmi kallpachakurqanku.
  Rusiyap awqaq suyunqa Turkiyap ñawpaqninpillam llamk'arqan, chaypiqa qhipamanmi Inlatirra mama llaqtawan hukllanakuyta atirqan, awqakunaman achka kuti atipaykunata ruraspa, Awya Yalapi aswanta hap'ispa.
  Ichaqa chaymantan Asamblea Constituyente huñunakurqan, chaypin bolcheviquekuna tarikurqanku pisi kallpayoq pisi runakunapi, chaymi Revolucionario Socialista nisqakuna kamachikurqanku.
  ¡Huknin ñawpaq decidisqankuqa karqan chakra llank"aqkunaman hallp"ata qoy, hinaspa guerrata hinalla purichiymi atipaq tukukunanpaq!
  1918 watapi julio killapi Alimanyap Paris llaqtaman awqayninqa manam atirqanchu, atipaq Rusiya awqaqkunap awqaqkunap awqaqninkunam: ñawpaqta Awstiriya runakunap kuntranpi, chaymantataq Alimanyap awqaqkunap kuntranpi.
  Alimanyaqa sinchitam hark'akurqan, ichataq disimri killapi, inti lluqsimuy ladupi Rusiya awqaqkuna Varsovia llaqtata, Cracovia llaqtatapas hap'iptin, inti chinkaykuy ladupi kaq aliadukuna Bruselas llaqtata hap'irqan - kunankamapas kapitularqan. Chiqapmi, iskay semanamanta - mana revolución kasqan afectasqa.
  Williammi ichaqa yaqa llapa atiyninkunata saqepunanpaq obligasqa karqan, chaymi sutilla rey hina qheparqan.
  Hinaspa general Kornilovqa musuq Rusia república nisqap umalliqninmi tukurqan. 1917 watapi agosto killapin hatarisqanqa allin karqan, ichaqa Kerenskyqa formalmenten primer ministro hina qheparqan, ichaqa Kornilovmanmi presidenciata qorqanña;
  Hinallataqmi Hatun Kamachiq Kornilovpas tukurqan.
  Chay qhipamanmi Rusiyap umalliqninpaq runakunap akllanakuyninkuna karqan, musuq mamakamachiymanta rimaypas.
  Autoritario gobiernoman allinta yachasqa runakunaqa Kornilovpa akllakusqantan yanaparqanku.
  Rusiyaqa Alimanyap qullqinwanmi, Awstiriya-Hungríap, Turkiyap qullqinwan, Turkiyap kaqninkunata mast'arirqan, chaykunaqa pachantinpi mapamanta chinkarqan.
  Kay qhipa kaqtaq tukukuypiqa hatun atiyniyuq suyukunaman rakisqa karqan. Rusiyaqa Asia Menor, estrechos nisqakunata, Constantinopla llaqtatapas hap'irqan. Ransiyakunaqa Siria , Inlatirra Palestina , Irak nisqakunatam hap'irqan.
  1926 watapin Rusiawan Japón nacionwan hukmanta guerra qallarirqan. Chay razonqa karqan Manchuria, Puerto Arturo llaqtaq kayninmi. Chay acuerdoman hinaqa, Port Arthur llaqtapi arrendamiento derechokunatan Japón nacionman aparqanku, chaymi arrendamiento nisqa tukupurqan. Ichaqa Japón runakunaqa manan yuyaykurqankuchu hap"isqankuta Chinaman kutichipuyta.
  Chaymantapas, Hirohito wayna, mosoq atipaykunata musqukuspa, chayraqmi atiyta chaskisqa.
  Ichaqa, chay ruso runaqa huknirayñan kasharqan. Ñawpaq ñiqin pachantin maqanakuypa ñawpaqninkunapi sazonasqa, yachaysapa kamachiqkunawan, musuq tankikunawan, awya yallakunawan, Nihunkunata allinta atakayta qallarirqan.
  ¡Tawa killa kuskan qhepamanmi Rusia nacionpa ejerciton Puerto Arthurta hap"ispa Japón nacionmanta runakunata chay hatun suyumanta qarqorqan!
  Huk pacha, Nihun mama quchapiraqmi hap'irqan - Báltico , Yana mama quchap escuadronkunap wamp'unkuna asuykunankama.
  Chay qhepamanmi Inti lloqsimuq Allpa capitularqan.
  Rusia nacionqa usqhayllan wiñarqan, ichaqa 1929 watapin pachantinpi hatun llakikuy qallarirqan.
  Rusiyap qhapaq suyuntapas ch'aqwaymi hap'irqan. Astawanpis, Kornilovqa Rusificación nisqa llamk'ayta ruwarqa.
  Ichaqa, kamachiy tiyanapi qhipakuyta atirqan, EE.UU.
  ¡Llakikuymanta lluqsispa, musuq bolchevique kamachiyqa musuq awqanakuypaq wakichiyta qallarirqa!
  Ispaña mama llaqtapi tikrayqa kumunistakunap atipayninwanmi tukurqan, chaywantaq Iwrupapi ancha atiyniyuq bolchevik puente umalliqmi kamarqan...
  1 ñiqin kantaray killapi 1938 watapi. Vladimir Ilyich Lenin mancharisqa purin Yuraq Wasipi hatun oficina muyuriqpi. Tiqsimuyuntinpiqa astawanmi imapas pasakuchkan. Ispañata qatispa kumunistakunaqa Ransiyapi allintam ayparqan.
  Rusiya, huk generalissimo, Kornilov umalliqpa kamachisqan, sut'itañam nirqa, manam saqinqachu bolchevismo Europaman mastarikunanpaq. Chunka millon Rusia ejercitopi pichqa pachak rakinakuyqa manam asikuychu ni imapipas!
  Vladimir Ilyich kayta entienden. Hinaspa payqa propone huk alianza táctica Gran Bretañapaq Rusia contra.
  Inglaterra runakunaqa sapa kutim anchata cuidakurqaku Rusiyap mastarikuyninmanta. Ichaqa radical comunismo nisqatan astawan manchachirqan. Paykunawan Rusiawan chawpinpi huk cuñata purichiymi karqan.
  Leninqa preparasharqanmi Defensa ministro Churchillta chaskinanpaq, chay tiempollapitaqmi Inglaterra nacionman Estados Unidos nacionpa mana kuyuriy atisqanmanta pruebakunata qonanpaq.
  Hinaspa qallariypaq, chay calvo dictador uyarisqa huk willakuyta huk musuq armamanta - "bomba atómica".
  Oppenheimer runaqa ancha hark"asqa tonokunapin willakuyninta willarqan. Arí, allin ruwaykunañam karqa, reactor nuclear nisqapas kachaykusqañam, ichaqa bomba atómica nisqapa rikurimuyninqa ancha karuraqmi. Aswan sasachakuyqa qhapaqyachisqa uranio, plutonio nisqakuna tariymi. Chaymantapas, kay willakuyqa manam llapanpichu kusikunapaq - huk chayna bombaqa achka awqaq buquekuna hinam qullqita qunqa. Chhaynaqa, huk tapukuyraqmi kan: ¿allinchu kanman huk hatun bombapi qolqeta gastayqa pachak waranqa huch"uy bombakunata ruwayta atispaqa?
  Lenin, pisi tiempolla, calvo, ichaqa ágil machu runa (soqta chunka qanchisniyoq watayoqmi ichaqa karunraq ancha machu kasqanmanta!), kallpawan oficinanpa hatun salanpi purispa, repararqan:
  - ¡Qan, compañero, manan entiendenkichu dialéctica nisqataqa! Arí, chay bombaqa ancha chaninniyuqraqmi kanqa, ichaqa chaymantaqa achka ruwayman tikrakusqanwanmi gastonqa hatun qullqita pisiyanqa!
  Oppenheimer manchachikuspam nirqa:
  - ¡Hinaspa rusakunaqa manan mana imatapas ruwaspa tiyanqakuchu!
  Vladimir Ilyichmantaqa huk lógico hinaspa sinchi tukupaymi qatimurqa:
  - Chaymi imaña kaqtinpas paykunata ñawpaqman purinanchis!
  Chaymantataq Oppenheimerpa yana yanapaqnin takiyta qallarikun:
  - ¡Tukuy imamanta, ¡victoriata necesitanchis! ¡Huklla llapanpaq, manan sayasunchu precio qhepapi! ¡Huklla llapanpaq, manan sayasunchu precio qhepapi!
  Oppenheimerqa Estados Unidospa umalliqnin Leninman k'umuykukuspanmi qaqcharqan:
  - ¡Qanqa genio kanki! Chiqapmi, manam sayasunchu chay preciopa qipanpi, hinaspapas ñawpaqmanmi chayasunchik ruskunamanta, ichaqa qullqitam necesitanchik!
  Leninmi mana manchakuspa nisqa, cocodrilo qara zapatonpa talonninta takaspan:
  - ¡Qolqe kanqa!
  - Y esclavos!
  Vladimir Ilyich huk historiamanta rimayta rimarqan:
  - ¡Manan qolqeykitaqa limitanichu! ¡Tiempoykita limitachkani!
  EE.UU. imperiopi kamachiypa, kamachiy makinapa engranajenkuna muyuriyta qallarirqan.
  Ichaqa manan kaychu aswan importanteqa. Vladimir Ilyichqa manan pipas hinachu entienderqan Rusia nacionta atipanapaqqa ukhumantapacha pisiyachina kasqanmanta.
  Vladimir Ilyich alto, suni, mana kaqlla arrugasqa mat"inta arrugaspa kallpawan telefonomanta chaskiqta hoqarispa Dullesman waqyayta qallarirqan.
  Chay hatun qhawaq aparatoman asuykuptinmi Leninqa mana uyariq hina qaparirqa pulmonpa hawanpi:
  - ¡Necesitanchismi huk runata, payqa ñoqamanta kaqlla otaq mana pisichu, llaqtata hatarinanpaq, engañananpaq, seducinanpaqpas!
  Dulles kutichirqa ancha confianza tonowan:
  - ¡Chayna runatam riqsini, Vladimir Ilyich!
  Lenin, supay hina saltaspa, qaparirqa:
  - Hinaptinqa, ¿pitaq pay? ¿Pitaq kay runapa ruwasqan genio?
  Dulles, chay silabakunata huk takiman hurquspa, nirqa:
  - ¡Jose Vissarionovich Stalin sutiyuq runa! Yaqapaschá paytaqa reqsinki, Vladimir Ilyich!
  Leninqa qurimanta, diamantemanta marcokunawan espejopi ñawinta kicharispan qaparirqa:
  - ¡Kay wayk"uqqa q"apayniyuq mikhunallata wayk"un!
  Dulles, mana manchakuspa asirikuspa, takyachirqa:
  - ¡Ichaqa kaymi necesitanchispuni!
  Leninqa yapamanta ñawinta kicharispanmi qaqchaparqa:
  - Stalinman tukuy ima mañakusqanta quy. Hinaspa prometey payman kay arco insignificante Generalissimo Kornilovpa tiyananta!
  Dullesqa mana uyariq hinam qaparirqa:
  - ¡Ejecutado kanqa Vladimir Ilyich!
  
  AMA HAYK"AQPAS VITYAZTA SARNAQTA
  Askhan ch"aqwanku, ¿Rusiakunachu Segunda Guerra Mundialpi sapallanku atipankuman karqan, mana Occidente nacionpa yanapayninwan? Chaymi Dioskunaqa decidirqanku kayta pruebanankupaq. Hinaspapas huk universo paralelo nisqapin URSS nisqawan kuska huk hark"ayta churarqanku aliado fuerzakunaq, coloniakunaq, Tercer Reich nisqawan ima. Hinaspa kayqa pasarqa chay experimentopa chuya kananpaqmi 1941 watapi junio killapiraq.
  Chaynapim chay aliadokunaqa URSS nitaq Tercer Reich nisqatapas mana yanapayta atirqakuchu. Hinaspapas chay experimento hunt"asqa ch"uya kananpaqmi Japón nacionqa pakasqa karqan huk hark"aq qhepapi. Imaynan, tukuy imapas absolutamente limpio kachun, laboratoriopi hina.
  Ñawpaq p"unchaykunallapin mana imapas cheqaq willakuymantaqa aswan hukniraychu pasarqan. Fritz nisqakunaqa ñawpaqman purirqan, chiqap historiapi hina, yaqa 30-40 kilumitruta sapa p'unchaw, ichataq pisi pisimanta pisiyachispa. Chiqapmi, Inglaterra runakunapa, Rommelpa cuerponpa awqankunapa mana bombardeasqankuraykum wakin kallpakunata kachariyta atirqaku - aswantaqa aviación nisqakunata. Ichaqa manaraqmi chaytaqa ruwarqankuchu alemankunaqa frentekunapiqa allintañam purichkasqa. Ichaqa julio killa tukukuypi Smolensk maqanakuyqa Fritz nisqap ñawpaqman puriynintam pisiyachirqan. Hitlerqa decidirqanmi Rommelta, t"aqanakuyninkunatapas Libiamanta kutichipunanpaq, decidirqanmi Italiaq ocupacionninpa fuerzankuna allintapuni kashasqanmanta. Fascista umalliqkunaqa, mana pachata usuchinankupaqmi, Franciamanta, Balcankunamantapas fuerzas armadas nisqakunata, aswantaqa aviación nisqakunatapas apachiyta qallarirqanku. Hitlerqa suyashallarqanmi chawpipi kaq Soviet tropakunata p"akispa manaraq chiri tiempo chayamunanta.
  Urayman kutirinankumantaqa, Fritz nisqakunaqa chawpipi yapamanta awqanakuyninkuta qallarirqanku, Smolensk llaqtata flancokunamanta atacaq Soviet awqaqkunata p'istuyta munaspa. Hinaspa Rommelpa cuerponqa 13 agosto killapin ofensivaman rirqanña, Dnieper mayuta chimpaspa, Kiev llaqtata defiendeq t"aqa soviéticoq qhepanman chayayta munaspa.
  Stalinqa manañan allintachu qhawarisharqan. Yaqa llapan Iwrupa, Ransiyap kaqninkuna Abya Yalapi qunqayllamantam paypa kuntranpi tarikurqanku, manataqmi hukllapas hukllachasqachu.
  Manachus kunan Japón suyumanta peligrota suyanki chayqa. Hinaspa Hatun Kamachiqmi kamachikuyta qun: Lejano Orientemanta llapa rakinakuykunata hurqunankupaq.
  Alemania tropakunata, yaqa kikin Moscú llaqtakama p"akispa, Siberiamanta cuerpokuna hark"arqanku. Ichaqa uraypi, kamachiy tikraywan, Rommelpa ruwasqanwan ima, Fritz nisqakunaqa Soviet surpi kaq qututa kuchuyta atirqanku.
  Ukranyapi awqanakuy puririyninpas mana allintam afectasqa karqan, Stalin manchakuywan llapa waqaychasqakunata Moscuman aysasqanrayku, chaywantaq kikinpa qhipanta rikuchirqan.
  Aswan sut"itaqa manan pay kikinpaqchu, aswanpas uray t"aqapaqmi. Mana allin situacionmi rikurirurqa. Ichaqa cheqaq historiapiqa Kiev llaqtaq defiendekuyninmi atipasqa karqan. Kayllapim huk matiz karqa, alemankunaqa Moscu llaqtapa hichpanpiñam kachkarqaku, fascistakunam Europapa qullqinwan kallpanchakurqaku, Stalinmanta aswan utqaylla Lejano Orientepa qullqinwan. Hinaspapas alemankunaqa pisi karutan purinanku karqan, Europapi ñankunapas aswan allinmi. Ichaqa kallpachakuy usqhaylla tukuy imata hukmanta hukmanta Ferrocarril Transsiberiano nisqaman apachinaykipaq.
  Chayraykum Alemania runakunaqa Jarkov llaqtaman Voroshilovgrad llaqtamanpas chiqap historiamanta aswan ñawpaqtaraq yaykuyta atirqaku, achka industriakunatawan fabricakunata hapispanku.
  Leningrad llaqtatapas hark'arqanku, ichataq manam hap'irqankuchu. Hinaspa Alemania runakunaqa Crimea suyuman haykurqanku. Hinaspa Fritz nisqakunaqa Voronezh llaqtata uraypi hap'iyta atirqanku, Don mayu patanta Stalingrad llaqtaman astakuspa.
  Paykunaqa Moscú llaqtatan defienderqankuraq, chiri tiempopipas contraofensivamanraqmi rirqanku. Ichaqa sur lado ladopin Rommelqa Stalingrad llaqtaman haykuyta atirqan. Kerch llaqtapi aterrizajepas manan allintachu rirqan. Ancha sasachakuywanmi Soviet awqaqkuna Stalingrad llaqtamanta awqakunata tanqaylla atirqanku. Hinaspa chayqa karqan pacha mana Wehrmachtpa ladonpi kasqanraykulla, chiripi, rit"ipi maqanakuyta manchakusqankurayku.
  ¿Imaraykutaq Rommelqa Donpa hawanman kutirinan karqa. Hinaspa kayqa Fuhrerpaqqa mana uyariq laq"aymi karqan.
  Ichaqa 1942 watapi primavera killapin fuerzakunaq equilibrion cambiarqan. Alimanyakunaqa anchatam yanapaqninkunata ñit'ispa, awqaqninkunata yaparqan, Khivi nisqap qullqinwanpas, satélite nisqakunatapas. Italiawan Franciawan astawanqa yapakurqanku. Inti lluqsimuy ladopipas yana rakinakuykunam rikurirqa. Ancha kusikunapaqmi, África nacionmanta frente británico, americano nisqakunaqa manan hark"arqankuchu tropakunata, recursokunata ima apachinankupaq.
  Hinaspa de Gaulleqa, aliadokunaq yanapayninta chinkachispa, kikin compañeronkunaq traicionasqan karqan.
  Chayhinam, aswan hatun kallpakuna URSSpa contranpi huñunakurqaku, chiqapmantaqa. Kraut aylluqa astawanmi chayman yaparqanku avionkunapi, wayrapi ventajankuta waqaychaspa. Hinaspapas allpapi kaq fuerzakunaqa qanchis millón masraqmi karqan 5,6 millón soviético soldadokunaq contranpi.
  Hinaspapas nazi nisqakunaqa sur ladopin maqanakuyta qallarirqanku. Rommelqa 27 ñiqin qhapaq raymi killapi Stalingrad llaqtata hap'iyta atirqan. Fritz runakunaqa pachak-pachak tanquekunatan huk kutillapi llaqtaman hich"ayta atirqanku. Awqa awqaqkunap wayrapi kamachiyninpas huk efectom karqan, chaymi sasa karqan Sovietkunap kallpachaqninkunata hatun Volga mayu chimpaman apachiy.
  Ay, chay heroico Stalingradqa manan AI nisqapichu pasarqan. Hinaspa Rommelqa Volga mayuta urayman, Caspio lamar qochamanpas planokunapi yuyaykusqanku ñannintan astakurqan.
  Chawpipi contraataquekunawan alimankunata p'akiyta munasqankuqa manam atirqanchu. Astawanpis, Rzhev salient nisqa mana formasqachu karqa. Chaymi Krauts nisqakunaqa aswan kaqlla ñawpaqniyuq karqan Sovietkunap contraofensiva nisqa pachanpi, paykunapas aswan kaqllataqmi kutirirqanku. Ichaqa Rzhevqa llakikuypaqmi fascistakunawan qiparqa.
  Fritz mayumanqa manam yaykuyta atirqanchu, Stalingrad urmasqan qhipamantaq Cáucaso suyuta hap'iyqa ancha sasam karqan. Volga mayupi suministro arteria kuchusqa kasqanrayku. Hinaspapas julio killa tukukuypi alemankuna Caspio lamar-qochaman chayaqtinkun yaqa mana suyakuyniyoq kapurqan. Kunanqa yakullanwanmi suministrayta atikurqan.
  Nazikuna wayramanta aswan allin kasqankuta qhawarispan, chay sucesoqa imapas chawpinman tukupurqan, sinchi sasa, mana suyakuyniyoq ima.
  Agosto, septiembre killakunaqa sinchi maqanakuykunapin pasarqan, Caspio lamar-qochaq patanpi awqakuna Baku llaqtaman chayanankama. Hinaspa chaypiqa Rommelwanqa octubre killa tukuykamaraqmi harkakurqaku. Chay sasachakuyqa astawanmi yapakurqan Turquía nacion chay guerraman haykusqanrayku.
  Experimental dioskunan Japón nacionta cuidarqanku, ichaqa manan otomanokunatachu. Ichaqa nazi nisqakunaqa manan atrevikurqankuchu chiri tiempopi Moscú llaqtata atacayta, chaymi chiri tiempopaq sayarqanku.
  Puka Awqaq Sunturqa achka kutim awqanakuyta rurarqan. Ichaqa enemigoqa aswan allinmi karqan runaq kallpanpi, experienciayoq personalninpi, avionkunapipas. Kunankamaqa URSS nisqapi aswan tankikuna, artillería nisqakunallam rurasqa karqan. Ichaqa tanquekunaqa yaqa llapanmi llamp"ulla karqan, armaduraq allin kayninpas sinchi mana allinmi karqan. Hinallataqmi achka avionkuna ruwakuchkanmanpas hina, ichaqa duralumina pisiyasqanraykum aswan llasa, mana ancha maniobranapaq hinachu, estándar nisqakunamantaqa. Yak-9 nisqapas yaqa llapanmi k"aspimanta ruwasqa karqan. Hinaspa kayqa, chiqapmi, huk menos karqa.
  Hitlerqa riqsisqa musuq tankikunapim yupachkarqa - "Panteras" hinaspa "Tigres".
  Chaykunataqa sapa kutim aswan achkata ruwarqaku. Chay menajemanta kinsa kaq representanten rikhurimurqan: "León". Chiqap historiapiqa chayna makinataqa 1942 watapim ruwarqaku, ichaqa mana recursokuna kasqanrayku hinaspa llasaq kasqanraykum aswan llasa monstruota mana chaskirqakuchu.
  Ichaqa chaymantam 90 tonelada llasayuq "León" nisqa ruruchiyman rirqa. Ventajasninmi -atiyniyuq armadurayuq hinaspa 105 mm cañon- wakinpiqa mana allin ruwasqanmantam kutichirqa. Serial 76 mm Soviet pistolakunaqa manam tukuy k'uchumanta Lionman yaykuyta atirqanchu.
  Chaymi mana mana allin ruptura tanquechu karqan sichus defensa linea ancha atiyniyoq karqan, ukhu escalonesniyoqtaq karqan chayqa.
  Hinaspapas Soviet kamachikuyqa allintan kallpachasqa karqan Sovietkunaq uma llaqtanpi. Hinaspa kaypi p"akiyta kallpachakuy.
  Tawa kaq representante de la menaje: "Ratón", huk chhika tardasqa karqan serieman qallariyninpi.
  Puka Awqaq Sunturpa hatun kayninqa soqta hunumanmi yapakurqan, achka awqaqkuna musuq llamk'achisqa kaptinpas.
  Isqun millon masnin runakunam paykunapa contranpi karqaku, ichaqa yupaypi aswan allin kasqankutam huk chikanpi kutichirqaku enemigokunapa ejercitonpa llumpay rikchayniyuq kasqankurayku.
  Aviación nisqapiqa awqaqa aswan kallpasapam yupaypipas, allin kayninpipas. Aswan musuq ME-309, Yu-288 nisqakunam rikurimun. Chayta kutichispa, Soviet antawakunaqa aswan pisi calidadniyuqmi, allin yachayniyuq llamk'aqkuna mana kasqanrayku, pisi materialkuna kasqanrayku. Chay tankikunaqa mawk'a T-34 nisqakunaraqmi, yaqa llapantaq llamp'u kaqkunapas, hinallataq KV nisqakunapas.
  Inti raymi killapi Wehrmacht nisqa awqaqkunap awqaynintam qallarirqan: Moskwa llaqtaman maqanakuyta, Volga mayu pataman Saratov llaqtaman atakatapas. Sinchi maqanakuy qhepamanmi Moscú llaqtaqa tarpuy killa tukukuykama muyurisqa karqan. Saratov, Kuibyshev, Penza, Ulyanovsk llaqtakunatapas hap'irqankun. Stalinqa Sverdlovsk llaqtamanmi ayqekurqan. Chay situacionqa sinchi sasachakuymanmi tukupurqan.
  Uma llaqtamanmi kamachiyta qorqanku: ama imapipas entregakunanpaq. Alimankunaqa maqanakuykunata qallarirqanku, ichataq qhipaman kutirqanku icha callekunapi maqanakuypi urmarqanku. Inviernopiqa Wehrmachtpa ofensivanmi huk rato sayarurqa. Chiqapmi, alemankunaqa manam Sovietkunapa capitalninllatachu wichqarqaku, aswanqa Leningrad llaqtatapas iskay anillopim wichqarqaku.
  Mayo killapin nazikunaq maqanakuynin hukmanta qallarirqan, ichaqa Gorky, Kazán llaqtakunaq ladonpin. Soviet tankikuna ruwayqa, tukuy sasachakuykuna kaptinpas, seriekunamanmi kachayta atirqan: T-34-85 wan IS-2, pisilla kaptinpas.
  Gorkyqa julio killapillan urmarqan, Kazantaq agosto killa tukukuykama sayarirqan.
  Leningrad llaqtapiqa manchay yarqaymi kamachikurqan, Fritz nisqakunaqa manan chaymanqa phawaytapas munarqankuchu. Hinaspa Moscú llaqtaqa pisi-pisimanta controlasqaña kapurqan. Hinaspa chaymanta 30 septiembre killapi, sinchi yawarwan maqanakuy qhepaman, Kremlin urmarqan.
  Ñawpaq kaq clase fortalezaqa sinchitan thunisqa karqan. Hinaspa kayqa mosoq maqaymanmi tukupurqan Soviet llaqtapaq. Alemankunaqa Ural llaqtamanmi astakurqanku, ichaqa chaypin rit"ikunapi k"askarapurqanku. URSSwan maqanakuyqa sasan. Stalinqa tukukuykama sayayta yanapaqmi karqan. Ichaqa ancha chaninniyuqmi karqan kikin suyupaq, aswantaqa alemankunapaqpas.
  Sur lawpiqa nazi nisqakunam Chawpi Asia lawninta ñawparirqaku.
  1945 watapi URSS SU-100 , IS-3 nisqakunatam rantirqan, ichataq huch'uy seriellapim. Ay, junio killa tukukuypaqqa nazi nisqakunan Chawpi Asiata atiparqanku. Hinaspa julio killapi Sverdlovsk llaqtapas urmarqan. Agosto killapi Alimankuna Kurgan llaqtata, Tyumen llaqtatapas hap'irqan. Hinaspa 3 punchawpi septiembre killapim Tobolsk llaqtapas kan. Septiembre killa tukukuypi Khanty-Maisiysk. Hinaspa octubre killapa chawpinpi hinaspa Omsk llaqtapi.
  Novosibirsk llaqtan ichaqa manaraq nazikunaman entregakunchu. Ancha sinchi chiri kasqanraykum Kraut runakunaqa llaqtakunaman hapipakurqaku.
  Chaymi 1946 watapi mayo killakama nazi nisqakunaqa mana allintachu operarqanku.
  Chay qhepamanmi Novosibirsk llaqtaman rirqayku. Chay maqanakuykunapiqa discoman rikch"akuq helicópteros nisqakunan, "E" nisqa seriepi qhepa kaq tanquekunapas participarqankun. Ichaqa manan chaywanqa Fuhrer runataqa anchatachu yanaparqan. Fritz nisqaqa Novosibirsk llaqtata junio killa tukukuypi hap'irqan. Ob mayuta chimparqanku. Chaymanta julio killapi chay monstruokuna Kemerovo llaqtata Tomsk llaqtata hap'irqanku, Altai Territorio nisqatapas. Sinchi maqanakuy qhepamanmi Abakan llaqtaqa agosto killapi urmarqan, Irkutsk llaqtataq septiembre killapi sinchita phawaykacharqanku.
  Alemankuna, yawarta anchata chhuqrispa, paytapas hap"irqanku. Ichaqa yapamantan paykunaqa fizzled out. Mastarisqa willanakuykuna. Chaymi Chita llaqtaman asuykunakunapi sayaykurqayku. Ichaqa principioman hinaqa, ¿maypitaq apuraylla rinanku? Veranota suyayta atinki hinaspa musuq equipokunata pruebayta atinki.
  Disketkunaña otaq jet avionkunaña kachun. 1947 watapi Suwit Huñup ruraqninkunam IS-4, IS-7, T-54 tankikunata ruranapaq kacharqan. Chiqapmi, puramente simbólica cantidadkunapi. Manam suficientechu karqa runakuna nitaq recursokuna. Nazi nisqakunaqa yapamantan ñawpaqman riyta qallarirqanku. Junio killa tukukuypi Aginskoye llaqtata, Blagoveshchensk llaqtata hap'irqanku. Khabarovsk llaqtaqa julio killapin urmarqan, Vladivostok llaqtataq agosto killapi. Chhaynapin nazi nisqakunaqa yaqa llapa hatun llaqtakunata hap"ikapurqanku. Ichapas Pertopavlovsk llaqtamanta aswanqa. Chay monstruokunaqa septiembre killapin Magadan llaqtata hap"irqanku. Ichaqa chaywanpas Stalinqa manan entregakurqanchu.
  Tukuyninpiqa, ¡nazis nisqakunaqa chinkachirqankuraqmi!
  
  
  GUERRAS ESPACIO
  Achka watakuna mana ancha allin kawsakuptinmi, Rusia nacionpaqqa sasa pruebakuna hamurqa. Hanaq pacha Imperioqa, hatun runaq atiyninwan, totalitario sistema político nisqapa ventajankunawan ima, pachantinpi hegemon kayta atirqan. Rusia nacionpin sur lado fronterakunapi sinchi millay wañuchinakuy qallarirqan. Islamista insurgencia ñut'usqaña karqan chaypas, terrorismo nisqawan maqanakuyqa askha recursokunatan tukuchirqan. Chay situacionqa astawanmi yapakurqan Occidente nacionwan sinchita maqanakusqankurayku.
  Tukuy imapas disuasión nuclear nisqapi sayariptinpas, manam hatun guerrakunaqa karqachu. Ichaqa Estados Unidos nacionmanta Wellington sutiyoq cientifico runan yuyaykurqan Mercurio nisqaman huk especial clase coheteta kachaykunanpaq, chaytaqa ruwarqan artificialmente sintetizado elemento radiactivo nisqawanmi.
  Ichaqa navegacionpi pantaymi karqa. Chay coheteqa purisqanmanta karunchakuspa Intiman urmaykurqan... Ancha pisilla plasma nisqap phatariyninmi karqan, manam kawsaq kawsaqkunapaq peligrosochu, ichataq atómica nisqap estructuranta urmachispa, atómico nisqap núcleo nisqapi neutronkunap hukllanakuyninkunata pisillata tikraspa. Mana controlasqa reacciones nucleares y termonucleares nisqakuna mana atikuq kananpaq hinalla.
  Hinaspapas kaypa rurunmi: armas nucleares nisqakunaqa mana imapaqpas valeq q"opakunaman tukupurqan.
  Tiksimuyuntinpi aswan atiyniyuq suyu awqaq suyumanta, qullqimanta: Hanaq pacha Imperio, chaymi, llumpay runakuna kasqanrayku, misk"i yaku, kallpa pisiyasqa, Siberia suyuta arrendananpaq ultimátum nisqatan haywarirqan.
  Rusia kutichirqa huk decisivo mana munaspa...
  Hatun maqanakuymi qallarirqan: Awya Yalapi hukllanakuy Occidentewan. Tayta Mamanchikmi hatun maqanakuykunapa hatun arenanman tikrakurun. Hawka kawsayqa ñawpaqmantaraqmi: guerrapa infiernonmi tukuy hinastinpi kamachikurqa. Aswan sinchi maqanakuykunaqa huk postemanta postemanmi phawarirqan.
  Frentekunapiqa sinchi sasachakuymi karqan: Unión Asia nisqa Ural urqukunaman asuykuchkasqaña.
  Yekaterinburgo llaqtaq qayllanpin huk llimp"i llimp"i nina bola urmarqan, chaymi wañuypaq peligroso zona hatarirqan, chaypin mana huk runapas huk minutollapas kawsarqanchu.
  Mama mama llaqta, ch'uya Rusiya - .
  Sonqoymi kichasqa kashan qanpaq, yachay...
  Awqanakuy pampapi yawar qarpasqa - .
  Chaynapi allpaqa Tayta Pacha kuyakuyninpi t"ikarinanpaq!
    
  Pachamamapa pulsonqa sinchi waqaywanmi takakun, .
  Guerra qapariptinqa sasam...
  Ichaqa Inti lluqsimunqa Gloriosa Rusia hawa - .
  ¡Qan sapallan mana wañuq mamanchismi kanki!
    
  Mana tukukuq chakrakunapi centenoqa qurimanmi tukupun,
  Chay rit"iqa llimp"i llimp"i qullqiwanmi llimp"in.
  Hinaspa uyakuna hatun sunquwan qhawanku iconokunamanta - .
  ¡Caballero kachun huk atoq maqanakuypi!
    
  Awqanchikpa maqanakuyninpim atipasun,
  Raprayuq musquyta defiendesun.
  Manan kanchu aswan valorniyoq Rusia soldado,
  ¡Diosmanmi mañakuyniyta chayachisaq!
  . Contenido principal.
  ¡Sonqo khuyapayakuywan hunt"a kaqtin, imaraykupas billetera ch"usaqyapun!
  Ural urqukunapa puntankunaqa simimanta lluqsiq colmillokunamanmi rikchakun, chaykunatam caries nisqakuna mikurun. Rusiyap mana chupayuq maqanakuqninkunaqa pisi patallapim phawan. Rusia nacionmanta caballerokunaqa usqhaylla puriq halcónkuna hinan hanaq pacha imperiopi torpe ichaqa atiyniyoq blindasqa raprayoq maqanakuq barcokunata atacanku.
  Fuerza Aérea nisqapi puriq Andrei Ognev sutiyuq runam sasa tikrayta ruwan. Pichqa barrilniyuq llasa china cañon, nina rawrayta, q"illaytapas thuqaq. Huk nina tornado literalmente kallpan huk iskay kinsa milímetros translúcido armaduramanta huk Rusia maqanakuq. Mana chupayuqmi kutiykachin. Huk ñut"usqa pulsarmi filoyuq siminmanta lluqsimun. Chay hatun china helicóptero muyuriq torretan warkukun chay tupasqanmanta... Uyarikunmi silenciasqa qapariykuna.
  Andreiq yana uyanqa alto mat"inmi yuraq kiru asirikuyman tukupun.
  Paypa compañeron, huk deslumbrante sumaq rubio, Vassa Koltsova, barril rollo ruwan, huk mana pusasqa coheteta obligaspa huk acero piranhapa qayllanta lliwchananpaq hinaspa huk "regalo" kachan huknin chunka iskayniyuq hatun hélices de la helicóptero de guerraman.
  Kimsa filayuq cuchillayuq hatun hélice urmamun. Vassa, manan yanqapaqchu sutin t"ikrakun reina nispa, yacharqanmi maqayta. Payqa sapa kutillanmi maqanakuq pisi faldawan, khaki camisetawan, ichaqa q"ala talonkunawanmi pay kikinta, maqanakuqtapas hukllapi sientekuq.
  Askha warmi pilotokuna payta qatiparqanku, fenomenal sensibilidad nisqaman chayayta munaspa. Awqaq wamp'u-helicóptero nisqaqa pachak iskay chunka nina p'anqakunam , hawaman uraykachisqa - nina rollo. Q'umir ñut'u allpawan puriq makina, ichataq chay pachallapitaq waranqa waranqa tonelada q'illayta apakun, kallpawan hark'ayta llamk'achispa.
  Japón, China, India nacionmanta diseñadores nisqakunan huk antawataqa Rusia nacionpa wayra hark"ananpaq sistemankunawan mana atipachikuqta ruwarqanku, ichaqa qonqayllamantan wayramanta atacasqa karqan.
  K"iti ñawiyuq general Mak Lee, sallqa phiñakuywan waqllichisqa, qaparirqa, yana guantesniyuq makinwan señalaspa:
  - ¡Chaykunata chinkachiychik! ¡Kay monstruokunata chulluchiy!
  Huk hunt"a sinqayoq ichaqa llañu cinturayoq indio coronelmi nirqan:
  - Kay qhariwarmiqa yana kamachikuq, reina ima. ¡Manan pipas ñawpaqtaqa chaykunataqa urmachirqanchu!
  Macqa mana creespan asirikuspan qaqchaparqa:
  - Mana kayta atinchu. Ninapa densidadninta yapay.
  Hinaspa yapamanta maqanakuy buque-helicóptero khatatatasqa. Muyuchkaq torreqa wichqakururqam, titaniomanta cuerpopas ninawanmi hapirurqa. Q"ello, canela soldadokunan phawaylla qaparirqanku, nina rawraywan millp"usqa. Chay phataymi phatarirqan, chaymi napalma hunt"a cohete chay hatun helicóptero cuerpo ukhupi rawrarirqan.
  Vassa, "deslizamiento" técnica nisqata yapamanta ruwaspa, nina rawray ñankunata pasaspa, lluqsichirqa:
  - Tukuy edadkunan guerraman kasukunku, qhepa p"unchayniykillan mana sillasqachu kanman, mana tiempoyoq atipasqa kaspa!
  Andreyqa chiri yawarniyuqmi. Taytanqa Angola ejercitopi aswan sullk"a generalmi karqan, Moscú llaqtamanmi hamurqan estudiananpaq. Chaypin kasarakurqan Lydia Ognevaya sutiyoq allin reqsisqa deportista, cienciamanta candidata. Hinaptinmi taytan wañukurqa, yana chukchayuq churintataq yuraq chukchayuq maman uywarqa. Escuelapiqa Andreyta burlakuyta munarqanku, ichaqa chay waynaqa jardín de infantes nisqapi artes marciales nisqapi llamk"aq. Mamanqa kikinmi allin maqanakuq karqan, padrastrontaq chaqrusqa estilokunapi campeón karqan.
  Andreiqa allin estudianten karqan, admirakuypaq yuyariyniyoqmi karqan, pisi tiempollapitaqmi qhari wawakunaq umalliqnin kapurqan, paykunaq umalliqninmi karqan. Arí, payqa avionta manejananpaq escuelatan akllakurqan, hinaspan rirqan Mama Llaqta Rusiapaq maqanakuq. Payqa allin reqsisqa, respetoyoqmi. Hinaspapas manan pipas atrevikurqanchu Rusia nacionpa heroenta yana qarawan k"amiyta, astawanqa Negro uyakunaq rikch"aynin eslavokunawan chaqrusqa kasqanrayku, chaymi atléticamente ruwasqa pilotota allin sumaq rikch"ayniyoqta ruwarqan.
  Munakuyninmanta willakuykunaqa manan pisichu karqan, awqaq suyunpi allin ruwasqanmanta willakuykunamantaqa. Kikin Andreiña aswan huch"uyyaykukuq karqan chaypas, paymanta allin qhawarisqa kasqanmantaqa.
  Kunanqa maskhasharqanmi imaynatas chay mana atipay atina maqanakuq barcota thuninanpaq. Activo, achka qata armaduraqa Hanaq pacha Imperiopa aswan kallpasapa makinapa hatun componentenkunatam qatarqa.
  Savvaqa hélices nisqakunatam dispararqa, chay estructurata mana kuyuchiyta munaspan...
  Chaykamataq, chay maqanakuyqa pampapi rawrarirqa. Chay bloque oriental nisqapi mana torretayuq tanquekunam chay ataqueman rirqaku. Wakinqa hatunmi, wakintaq ichaqa, mana huk metromanta aswan altochu.
  Paykuna contra, occidental coalición nisqap maqanakuqninkunaqa mana kutirispallam minas móviles nisqawan, misil guiado nisqawan ima llamk'achirqanku.
  Kaypiqa manam ruskunallachu maqanakurqanku, aswanpas Iwrupa runakunapas: Inlatirra, Ransis, Sueciakuna achka hukkunapas.
  Huk común awqan huñurqan yuraq qara colorniyoq runakunata, cristiano moralniyoq runakunatapas. Democraciamanta rimanakuyqa pisiyarunñam. Astawanpis, Rusia suyupi, anti-occidental yuyaykuna, inti lluqsimuy ladumanta agresión hamusqan qhipaman, chinkapurqa. Chiqapmi, ¿maymantaq rinan huk pacifista hinaspa tolerante Europa Inti lluqsimuy laduman? Llaqtankuqa yaqa llapanpim qunqarunku imayna maqanakuyta. Hinaspapas armas nucleares chinkapuqtinmi, atiyniyoq, nishuta askha runakunaq tiyasqan Asia suyuqa mana yupay atina askha runakunata wichayman, inti haykuy ladomanpas astarqan.
  Rusiyap posiciónninkunata atacaqkunamantaqa achka árabe runakunam kan. Wakin fanaticokunan mana disfrazakuspa ataqueman rinku, yuraq p"achayoq. Siminkupi asirikuspa wañuyta chaskinku.
  Waranqantin ñawpaqman puriq tanquekunapas, chakipi puriq carrokunapas pisqupa ñawinwan qawaspaqa hormiga hinam rikchakunku. Savva, huk tornillota waqllichispa, huk chhikanta q"illuyaspa, susurqusqa:
  - Chaywanpas, ancha achkam... Dios yanapachun Rusia.
  Kikin sipasmi rikurqa Asia lawpi hukllawakuqpa hapisqan llaqtakunapi imakuna pasakusqanmanta. Askha runa wañuchiy, wañuchiy, wañuchinakuy. Qharikunatan alambreman warkuqku, warmikunata wawakunatapas campamento especialkunamanmi apaqku. Hinaspa chaymantaqa wakin llamkaykunapaqmi rantikuqku utaq rakiqku. Hinaspapas guerrapi presokunata ñak"arichiyqa comúnñan, obligatoriopas.
  General Mak Leeqa manan paypa kaqnintapas khuyapayanchu. Mana ima ruway atiq frenesípi, mana atipayta atisqankurayku, chay huch"uy Chizh-3 maqanakuqkunawan, perqamanta espadata hap"ispa, antiaéreo pistola operaq árabe runaq makinta kuchun. Payqa qaparispan yawarllaña tocónta sinqanman ñitiykun.
  Hinaspa manchay kamachiq, chayraq kuchusqa pincelwan, suni uñayuq, chay phiñachiq as rusakunaman amenazakun, qaparispan:
  - Chinkachiy! Kañay! ¡Ruphaychik!
  Savva, phiñasqa, huk misilta t"oqyachin... Municionninmi tukupun. Ichaqa avionpi maqanakuq barcopas manañan takyapunchu.
  Wañuchiq artilleríanqa manañam pukllaypichu kachkan... Maqanakuy atiyninta leon hina chinkachispanmi, chay hatunkaray runaqa qipaman kutipun. Paykunaqa usqhayllan baseman kutinanku allichanankupaq, municionkunata hunt"achinankupaqpas.
  Uraypiqa Rusia nacionmanta cañonkunan enemigokunaq k"uchuyoq fierroman rikch"akuq tanquenkunata allinta t"oqyachinku. Askha carrokunan sayarirqanku, chaymi hanaq pachaman q"osñita kacharqan. Huk "bandura" nisqapi municionkuna phatariyta qallarirqan. Chayqa phawarirqan, gimnasta hina t"ikrakuspa, huk grava montículo nisqapi k"askananankama.
  Rusia nacionmanta karu karuman riq cañonqa bandera postemanmi proyectilta kachan. Huk sipas artillera, llamp'u q'illu trenzayuq, iskay dedonwan chimpakuspa, alemán simipi susurqun:
  - ¡Allin suerteyuq kasun!
  Awya Yalapi t'aqanakuypa banderanqa k'anchariq q'illu, chawpinpi puka muyuyuq. Kayqa Japón suyuman aswan qaylla, ichaqa kaymi chay coalición nisqapa akllasqan simbulu. Alta precisión cañonmanta juch"uy proyectil rakhu k"aspita p"akispataq huk hatun raphi, estadio pampata tapayta atiq, urmaykun. Chunka iskayniyuq Asiamanta tanquekunam qunqayllamanta terciopelo hina mantawan qatasqa kachkan.
  Occidental coalición nisqap, Rusiyap posiciónninkunap ladunmantaqa huk yuyaylla kunka kan:
  - ¡Auray!
  Chiqamanta simbólico. Hinaspapas awqakuna chunka kuti aswan askhaña kanku chaypas, rusa espirituq kallpanqa manan kuyuriy atina.
  Iskaynintin Rusia maqanakuqkunam huk ratulla rapramanta rapraman tarikunku. Huklla hunt'asqa - yaqa kimsa kuchuyuq halcón - Rusiyap amachaqninkuna. Savvaqa yuyaykusqañan imaynatas Andrey yana kallpasapa makinta hombronman churananta. Kayqa chiqap kallpasapa runam, paypi hapipakunaykipaq.
  Ichaqa kay ratopin waranqa fotokuna toqyachiq hina huk kutillapi nina rawrayman tukupurqan. Hinaspa chay maqanakuq casarasqakunapa ñawinku tutayarurqa. Chaymantataq yana kaynintaqa askha llimp"iyuq ch"iqchikunawan llimp"irqanku, unuman aceiteta hich"aykuqtinku rikch"akuq.
  Andreyqa ñawinta maqchiyta munarqa. Makinqa, sasachakuspanmi harkakuyta atiparqa, yakuta rastrillachkanmanpas hinam karqa.
  Savvaq kunkanpas karumanta upallachisqa hina:
  - ¿Wañusqañachu kanchik?
  Yana capitanqa kallpawan kutichin:
  - Manam! Kawsachkanchikmi.
  Qonqayllan kay rakhu, k"aspi hina sientekuyqa chinkapun, hinaspan libre urmaykuq hina kashanku. Iskay kinsa ratullapas llamp"ullaraqmi sientekurqan, mana llasayoq hina.
  Savvaqa huk chhikanta phiñasqaraqmi susuykusqa, taki-taki kunkawan:
  Yaqachus hina kay pachaqa mana suyakuyniyoq chinkapun,
  Hinaspa chay caballeroq ch"askakunaman risqan ñanqa hark"asqa kashan...
  Kay mana tukukuq órbitakunaq k"umuykachankunapi, .
  Mana destinasqa - iñiyqa unupi chinkaymi!
  Hinaspataq waqaykusqa, q"ala chakiwan urqu rumikunapi filoyuq urmaykuspa. Chay tutayaqmi, k"anchay ch"iqchikunawan, olakunawan ima chaqrusqa, chinkapurqan.
  Mayo killapi chawpi p"unchaw k"anchayqa ñawiyta pisillata nanawan. Savvaqa tawa chakiyuq tarikuspanmi chaylla saltarqa.
  Andreyqa profesional hinam chakinta k"umuykachirqa saltaypi hinaspam allinta allpaman chayarurqa. Uyanpas, qhari hina chukchanwan, alto, ancho mat"inwan ima, thak uyanta hap"irqan. Payqa compañerontaraqmi asirirqa:
  - ¡Qhawanki! Chay k"anchayqa kanmi, unayña sospechasqay hina, kayqa manan hanaq pachachu!
  Savva, kuyurispa, achka mana seguro ruwaykunata ruwarqa. Allpaman chayaspataq nanaywan q"ala chakinta k"irikuspa qonqorintapas llik"ikurqan. Ichaqa sipasqa, sapa kuti munasqan kallpachakuyninwan, uyanta martirioq uyanta qarqospa, dedonta ñawpaqenman rikuchispa, qaparispa:
  -Waw!
  Andreyqa Savvapa señalasqan maypim qawarqa. Ñawpaqninkupim tuñisqa urqu kachkasqa. Hinaspapas raqrasqa hawanpin huk pelota samashasqa. Aswan allinta rimaspaqa, huk esférico, kuskan plomo, kuskan platino colorniyoq aparato, hawanpi filo chupayoq, chunka iskayniyoq llañu tentáculos nisqataq kay futurista objetopa kantunkunapi kaqllata t"aqasqa.
  Chay sipasqa ch"usaqyachisqa, confundisqa;
  - ¡Kayqa Newtonpa Bioma nisqan! Hinaspa, ¿imaynatataq chayta ruwayta atirqa?
  Andreiqa allinta qhawarispa umantapas hombronman ñit"iykuspa asnarqan. Wayraqa ozonomanta asnaqmi, llantakunapas ruphasqa. Cuidakuspa muyuriqninta qhawarispan capitanqa mana uyarikuq kunkawan nirqan:
  - ¡Kaypiqa emboscadamanmi phawaykusunman!
  Savvaqa mana manchakuspan pelotaman huk pasota ruwarqan, mana kunkanpa kallpanta pisiyachispataq nirqan:
  - Manam! ¡Yachanim maypi kasqanchikta! Kayqa chiqapmi chay nave espacial urmasqan zona de anomalía nisqa. ¡Maypichus maqanakusqaykumanta pachak legua wichay ladollapin kashan!
  Capitanqa hukmanta hombronkunata kuyurichispa, kunkanpi thak hina rikch"akuqta waqaychaspa, nirqan:
  - Manam pipas zona anómala nisqapiqa huk minutomanta aswanqa kawsakuyta atirqachu. ¡Robotokunapas p"akikurqanmi, chaymi oxidoman tukupurqan!
  Savvaqa, manaña facilchu paypaq chaypas, mana manchakuspan qaparirqan:
  -¡Hinaspa kawsasun!
  Hinaptinmi urqu lawman kallparqa. Polvoyuq, muyu talonninkuna, urmaymanta raqrasqa, mana kaqlla, qaqa qaqa patapi, mana allintachu llimp"iykusqa.
  Andreyqa admirasqallañam karqa. ¿Manachu nananman q"ala chaki filoyoq rumikunapi purisqanqa? En general, Koltsovaq comportamientonqa askha runakunapaqmi mana reqsisqa hina karqan, sapa kuti avionpi uniformenta mana kasukuspa, yaqa mana p"achayoq maqanakuspa. Hinaspapas sichus maypipas Mesopotamia otaq África llaqtapi chayqa, allinmi kanman camuflajeyoq camisetalla churakuy, ichaqa Urales llaqtapiqa primavera killapin q"oñiraq.
  Chay sipasqa chayamusqa sur fronteramanta. Rusiyap, Iwrupa awqaqkuna Siriapi, Irakpipas maqanakurqan, Awya Yalapi hukllanakuypa p'akiyninta hark'ayta munaspa. Chaymantapas islam religionpa huknin parten Rusia nacionpa ladonpin kasharqan, Asia nacionpa huk partentaq.
  Surpiqa manan sut"i ñawpaq lineapas karqanchu. África suyupiqa, huk suyupipas, hukniray ayllukunan maqanakurqanku. Chaymantapas religionqa manam decidirqachu. Askha cristianokunan, hinallataq paganokunapas, Asia nacionmanta runakunata qatikurqanku, lloq"e ladomanta nisqa rimaykunawan. África suyuqa cheqaqtapunin Aibolitmanta dibujo animadopi takiman tukupun.
  Ichaqa aswan sasaraqmi ch"inneqpi q"ala chaki phawayqa, orqo patakunapi phawaymantaqa. Hinaspa Savva, kay sallqa maestríayoq, ciencias biológicas nisqapi candidato, manan yacharqanchu nanayta nitaq manchakuyta.
  Andreyqa usqhayllan qhepanta rirqan, supayta hap"iyta munaspa. Chay nave espacialqa aswan karumanmi tukupurqan, ñawpaq qhawariypi hina.
  Chay sipasqa chukchanta trenzaq, kunanmi ichaqa chukchan p"akikurqan, chaymi qori trenqa wayrapi antorcha nina rawray hina phawaykachaq.
  Manam haykapipas novianqa chayna sumaq rikchasqachu yana capitanpaqqa.
  Andrei manaña pisi kallpayuq deportistachu chaypas, ancha sasachakuyllapim karuta wichqayta atirqa, ichaqa manam haykapipas hapirqachu, urmaykuspan yaqa simintapas pakiruptinpas (De paso, manam africanochu ni imapipas, aswanqa pisillatam hump and slightly upturned, albeit so black , like the whole body.) Hinaspa Savvaq q"ala, chukulata colorniyoq chakichankuna llimp"iykusqa, yaqa chay yana wiraqochapa umanpa ladonpi hinallataq... sipasqa perqa ukhunta puririrqan, a holograma nisqa.
  Andreiqa payta atipasqanmanta phiñakuspanmi qhepanta saltarqan. Descuidado, pero bastante caballeroso.
  Plomo hawanqa lamar qochapa q"oñi unu hinan sientekurqan, chaymantataq pampanta phawaykacharqan, Savvaq q"ala chakinpi uyanta p"ampaspa. Mecánicamente Andrei tobillosninta much"aykurqa, ichaqa sipasqa phiñasqa sarurqa, qaparispan:
  - ¡Qhawariy kaypi sumaq kaqkunata!
  Ognevqa niyta munarqanña chay hina sumaq runa ladoykipi kashaqtinqa manan imapas aswan sumaqchu kasqanmanta, ichaqa siminpi talonta chaskiqtinmi usqhaylla saltarqan. Hinaspapas manan hukmanyarqanichu.
  Perqakunapiqa peluche animalkuna, kurukuna ima warkusqa kasqa. Chaymantapas, hawa llaqtakunapi mana kaqkuna, mana atiqkunapas. Hinallataq zanahoriakuna chunka chunka cangrejo uñayuq, hinallataq huk cactus sapo chakiyuq, gallo chupayuq, hinaspa plumayuq cucarachakuna cocodrilokunapa siminyuq, retractable colmillo qalluyuq. Manachus, chiqamanta, kayjina kaqtaqa t"antasqa princelingwan kikinchakunmanchu chayqa.
  Andreiqa musphasqa saltaspa kallpawan qaparirqan:
  - ¡Napaykuy, wawqikuna razon!
  Kutichiypiqa ch"inlla kaymi karqan... Savvaqa allin lógicamente y racionalmenten repararqan:
  - Manam qaparinanchikchu, aswan allinmi kanman nave espacialta qawarispa.
  Chay nave espacialqa hawamanta qhawarisqamantaqa aswan hatunmi ukunpi kasqa. Chay pasillokunaqa k"iskiykusqa, chaymantataq hatunyasqa. Runakuna asuykuptinkum blindasqa punkukunaqa kicharikurqa. Hinaspa chaypiqa askha mana tupasqanmi karqan.
  Imaymana rikchaq peluche animalkuna, estatuakuna, hologramakuna ima. Hinallataq pinturakuna: kuyukuq, aceitepi, hinallataq mosaico cibernético nisqawan. Chay hologramakunaqa cheqaqtapunin rikuchirqan cheqaq peliculata colorniyoq. Hinallataq maqanakuy escenakuna, hinallataq imaymana rikch"aq thak, hunt"asqa idílico siq"ikuna.
  Andreiqa musphaspa repararqan:
  - Mana riqsisqa. Chayqa phalaq museo hinam.
  Savvaqa allin yuyaywanmi hark'akurqan:
  - ¡Tukuy imapas kay pachanchikpiqa museopas, vertederopas! Aswan allinta qhawarisun...
  - ¡Arma! - Yana kapitanqa chhuqrirqa. Hinaspas usqhaylla yapaykurqan. - Kimsa ñiqin pachantin maqanakuypi Mama Llaqtanchikta yanapananchik.
  Savvaqa ñawinta hoqarispan qaparirqa:
  - ¡Yanapawayku civilización qispichinaykupaq! ¡Runa kayqa peligropin kashan!
  Huk pisi, mana costumbre hina ukhu bajo uyarikurqan kutichispa:
  - Yaqachus hina qankuna nativokuna imatapas ñoqaykumanta chaskiyta munankichis?
  Sipasqa makinkunata ñawpaqman haywarispanmi ruegakuspa susurqurqa:
  - ¡Mana ñuqanchikchu! Llapa runaq destinonmantan rimashanchis. Kimsa kaq pachantin maqanakuymi tantean - ¿imataq atipanqa: huk barbaro, millay hamutay icha humanismo hinaspa civilización?
  Bajoqa huk llañu sopranomanmi tikrakurqa, hinaspa mana iñiy atina tonoman:
  - Oh, chiqaq? Tukuy imamanta, runaq kayninmi pantayqa, kikinpa yuyaykusqanmantapas. - Naranja wayrakuna wayramanta pasarqa hinaspa kunka, kuskan octava urayman tikrakuspa, hinalla purirqa. - Sapa kuti hina, universopi aswan askha irqikunan tendenciayoq kanku paykuna kikinkuta rikuchikunankupaq, simiykipi churanankupaq, ancha runa hina, awqataq infierno runayachisqalla hina.
  Savva, mana saqispa mancharisqa chakinta mana riqsisqa q"illaypa qatanpi tamborwan tocayta, qaqchaparqa:
  - ¡Qan kikiykita maskhay! ¡Qhawariychis chay barbaro métodokunata ñoqanchiswan maqanakunankupaq!
  Chay kunkaqa pisillatan q"oñikurqan, wayrataq aswan llamp"uman rikch"akuyta qallarirqan:
  - Arí, awqaykiqa millaymi, ichaqa manan angelkunapas kankichischu. Tukuyninpiqa, ¡manam matematicachu mayqinnikichiktaq kay Pachapi atiyniyuq kankichikta tanteanqa!
  Kaypiqa Andreyqa kunkanta hoqarirqanña:
  - Hinaptinqa, ¿pitaq?
  Ichaqa kutichinankumantaqa uranpi pampan kuyurirqan, chaymi sipaswan yana waynawan uyankuwan techowan tuparqanku. Hinaptinmi huk kutillapi tukuy imapas cambiarurqa. Paykunaqa hatun, llumpay tuñisqa llaqtapa chawpinpim tarikurqaku. Pistolakunaqa mana uyariq hinam qaparirqa. Hatun conchas phatarispa bombakuna urmarqan. Rusia nacionmanta, Europa nacionmanta soldadokunaq t"aqankunan ñawpaqman risharqanku. Unión Asia nisqap q'illu, q'illu awqaqkuna, chinkachisqa kaspa, kutirirqanku, ñanta urqukuna ayakunawan qataspa. Savvaqa huk pasota ruwaspan yawar mayuman saruykusqa.
  Manan, kayqa, sut"inmi, manan pantachiyta atirqanchu nina, unu, cobre tubokunata pasaq maqanakuqta (kay qhepa kaqmi kunankama pisillapi!). Ichaqa almaymi mana allintachu sientekurqa. Ichaqa Andreiqa kallpachakurqanmi, paña makinwan rumita wikch"uykurqan ametralladoranta hoqariq k"iti ñawiyoq soldadoq q"ello uyanman, hinan urmaykurqan. Capitantaq qaparisqa:
  - ¡Kayqa Pekín llaqtam! ¡Ñoqanchis waynakuna ganashanku!
  Cheqaqtapunin huk k"ullu letrero, chayman rikch"akuq jeroglífico nisqayoq letreroqa azul nina rawraywanmi rawrashasqa. Imaraykupas Savvaqa manan kusikuyta tarirqanchu. Pekín llaqtamanta fotokunata, China llaqtaq capitalninpa sumaq wasikunata internetpi rikusqaña chaypas.
  Ichaqa kaypiqa manchakuypaqmi. Warmikuna ruphachkanku, wawakuna waqachkanku. Hinaspa achka ayakuna. Wañusqakunaqa cheqaqtapunin llapa asuykuykunata hark"arqanku, chaymi yapakurqan. Chay sipasqa manan hayk"aqpas rikusqachu wañusqakunata montículokunapi huñusqa kashaqta.
  Andreyqa pipas urmachisqan ametralladorata hoqarispan wañuchinanpaq fusilasqaña. Payqa paqarisqa maqanakuqmi. Taytanpa ladonmanta zulu ayllumanta, mamanpa ladonmanta: hatun abuelon, iskay kutita URSSpi heroen, abuelon Vietnampi Afganistán nacionpipas maqanakurqan, taytan Siriapi, Donbasspi, Checheniapipas maqanakurqan.
  Savvaq umanpi llimp"iykusqa:
  Pipas runa kaqqa maqanakuqmi paqarin,
  Chaymi pasarqa - ¡gorila rumita hapirurqa!
  Awqaykikuna legión kaptinku,
  ¡Hinaspataq sonqoypi rupha nina rawrashan!
  Hinaspa kikin sipasqa ametralladorata hoqarisqa. Sinchi makikunaqa costumbremanmi hap"inapi llamp"ulla kanku. Umaypi mana manchakuq puriykuna uyarikurqa: chinkachiy, Hatun Mama Llaqtaykita serviy.
  Ichaqa qonqaylla pisi kallpa qapariymi sipastaqa chirirurqa. Paña ladopiqa sut"itan uyarikurqan wawakunaq waqaynin, qapariyninpas. Savvaqa kutirirqan, atoq hina qhawarisqantaq, tukuy imata tutayachiq q"osñi ukhupi, huch"uy q"ello siqikunata rikurqan. Q"illu, k"iti ñawiyuq wawakuna waqaspa chay ruphasqa wasimanta lluqsiyta munachkasqaku. Ichaqa ñanninkutaqa hark"arqanmi resinawan ch"akisqa troncokuna hark"akusqanwan. Hinaspa chay waynakunaq qhepanpi, aycha mikhuq nina rawray mast"arikushasqa.
  Nina samaq dragónqa Gehenaman sacrificio ruwayta munasharqanmi...
  Savvaq kallpanqa aswan hatunmi karqan chhaynata aguantananpaq kallpanmantaqa. Chay sipasqa ninaman phawaylla rirqan. Huch"uychakunatan qespichinanchis: manan importantechu ruso otaq chino kasqankuqa!
  Chayllamanmi napalma mayu q"ala chaki maqanakuqpa ñanninta hark"arqan.
  Sallqa qapariywan:
  - ¡Señor salvaway!
  Payqa ninaman wikch"uykurqan. Pachak q"oñi k"aspikunatapas q"ala suelakunaman t"oqyachinkuman hinan karqan, nina rawraytaq mana hark"akuy atiq qonqorikunata ruphachirqan. Llampu, aceitunas qaraqa millay, morado phusphukunawan qatasqa kasqa. Mayna nanaymi karqa Savvapaq. Pulmonniymantam sallqa qapariy lluqsirqa. Qhepaman kutirispa ukhu pachaq nina rawrayninmanta saltayta munarqani.
  Ichaqa sipasqa sientekurqan: manan huk segundollapas iskayrayayta atisqachu. Wawakunaqa wañunkumanmi. Hinaspapas manan imananpaschu piqpa kasqankuqa. Dostoevskymi nirqa: kay pachapa llapa qhapaq kayninkunaqa manam valenchu huk warmapa hich"asqan waqayllapas. Q"ala talonkunamanta uma qhipakama nanay, t"aqa caballokuna hina, aceromanta k"aspiyuq chukchankuwan nervio tukukuyninta takaspa.
  Sumaq qori chukchanqa ninawanmi hap"ichikurqanña, nina rawraytaqmi uyanta llamiyta munashan. Payqa manan hayk"aqpas ñawpaq, sumaq kayninmanqa tukupunqachu. Kaypiqa huk morado ulcera mastarikunmi llampu, terciopelo hina uyanta.
  Savvaqa sinchitan saltan, maykamaña metaman rikch"akunman chaypas. Q"osñiwan ruphaq wayrawan chaqrusqa pulmonniykiman phawaykun. Qampi manchayuq camisetaqa ruphasqañam, qampas Jeanne D,rk hinam nanay ninapi kachkanki. Aswan pisilla, aswan pisilla. Ay Diosniy, cuerponqa hunt"asqa lepra onqoyniyoqmi.
  Nina pirqaqa hark"asqañan, Savvataq q"oñiman saltaspa lloqsimun. Ñam ruphasqaña kachkan, admirakuypaq cuerponqa sapa kuti k"iri hinam, ruphasqa suelakunapas aswan filoyuq puñalkunapipas purichkanmanpas hinam. Ñawpaqninpiqa huk harkakuymi kachkan. Hinaspapas hukmantan saltanayki chay qapariq mana khuyapayakuq nina rawrayman.
  Hinaspapas sipasqa kallpanpas valorninpas pisiyashaqta hinan sientekun. Yaqapaschá manaña musyakunñachu nanaywan chhaphchikusqanrayku. Ichaqa tutayaq ukhupin rikukun huk sipascha makichankunata haywarispa ninamanta saltaspa qaparispa, huk waynachatataq chukchanta calvo rutusqata, hinallataq ancha huch"uyllatapas, payqa yaqapaschá puriyta yacharqan.
  Savvaqa qhipa kallpanta huñuruspanmi saltan, chaynallataqmi justicia kasqanmantapas valorta qun mana aguantay atina nanayta atipananpaq. Ruphasqa troncokuna, vigakuna ima kinraykunaman phawanku. Aswan pisilla kallpachakuylla. Chay mana allin rikchayniyuq sipaspa ruphasqa makinkunam puka rupay rejillata hapirun. Chay nanayqa pachak tonelada maqaq carnero umaman, sinqanman, llapan cuerponman urmaykuq hinan, qhepa kaq celulakama. Rejilla mana lluqsimunchu chaymantataq Savva kirunwan hap"in. Chayna ñakariymantam huk runaqa locoyarunman, nina rawraypa mana llachpasqan cuerpopa qipa sumaq kayninkunam ñutukuruspan ñutukurun. Ichaqa tukukuypiqa, Señormi chay kallpachakusqankuta premiarqan, chay rejilla, ruphaymanta puka, cementomanta basemanta phawarirqan;
  Huk mutilasqa sipas, kirunkuna p"akisqa, ruphaymanta p"akisqa, desmayasqa. Concienciaq qhepa q"aytunpi, chay mutilasqa qaraqa kacharisqa wawa hinan sientekun, urmasqa heroínaq carbonizado chakinkunata saltaspa.
  Savva rikcharirqa... Andreiwan kuska aswan alto ritiyuq puntapi sayaykurqa. Huk t"oqyaq kunka, waranqa kunkan arcángelkunaq coro hina, willarqan:
  - ¡Pruebata pasarqanki! ¡Kay pachapiqa thak kaymi kanqa! ¡Rusiaqa llapa Pachamamapi runakunaq mamanmi tukupunqa!
  Yana waynapas, aswan llañullaña, aswan sumaqllaña kasqa rubiopas, rikusqaku t"ikaq huertakunata, ñawiykupa ñawpaqenpi wiñasqa cráterkunata, soldadokunatapas armakunata wikch"uspa abrazanakusqankuta. Chiqninakuypas guerrapas wiñaypaqmi tukusqa.
  Hinaspa llapan planeta patapi uyarikurqan;
  Rusiawan Chinawan wiñaypaq hukllachasqa kanku,
  Islam, Cristianismo: mana millay yuyayniyuq, amigokuna!
  Ancha Hatun Apu Sutinta hatunchasun- .
  Tukuy pacha mamallaktakuna - Ayllu!
  
  PEDRO KIMSA KASQA - HATUN TSAR
  Pedro Kimsa kaqmi chay riqsisqa reformador generalta convenceyta atirqa equiponman hukllawakunanpaq hinaspa mariscal de campo nisqa gradonta chaskinanpaq. Nikolai Papinqa Defensa ministru tukurqan, achka musuqyachiykunata rurarqan. Kay kallpasapa hinaspa kamachikuq runam Pedro Kimsa kaqman yanaparqa Orlov wawqikunapa rimanakusqankuta qawachinanpaq hinaspa chinkachinanpaq. Pichqantin conspiradorkunam warkusqa karqaku. Catalinaqa wasanchay hucha ruwasqanmantan divorciakurqan, chaymi huk monasterioman apasqa karqan.
  Kimsa kaq Pedroqa atiyninta kallpanchaspan coronasqa karqa. Hinaspapas kamachikuyman hamusqanwanmi Rusia nacionpiqa rikukuq cambiokuna hamurqan. Chiqamanta, Pedro Kimsa kaq, abuelonjina, fundamental reformas nisqamanta sut"incharqa. Hinaspapas, cambiokunan política exteriorta afectaran.
  Frederick Segundowan hukllanakuypi yanapaq, Pedroqa Rumyantsev-ta kamachirqan, Alimankunawan kuska, Awstiriyakunata atipanankupaq. Chay qhepamanmi Alemania aswan kutichirqan ñawpaq chinkasqa allpakunata.
  Ichaqa Rusiapas Dinamarca nacionmantan chay estrechokunata controlarqan, chaymi Prusia nacionwan rakinakurqan. Ichaqa Pedroqa allin yachayniyoq kaynintan rikuchirqan, hinaspan yaqa llapa kay estadoq kaqninkunata hap"ikapurqan, chaymi "munasqa" Frederickqa coronaq kaqninkunamanta huk rikch"anachiy partellata saqerqan. Nisunmanmi Papinpa influencianqa Pedro Magnoq willkanpa allinninpaq kasqanmanta.
  Kimsa kaq Pedrop huknin yuyayninqa karqan Poloniata Rusiyawan Prusiawan rakinapaq yuyaymi. 1965 watapi Polonia-Lituania Commonwealth nisqawan awqanakuy qallarirqan. Chaypin usqhaylla lloqsimurqan allin yachayniyoq Alexander Suvorov runa. Kimsa kaq Pedroqa yachaysapam rikurirurqa, chaymi Rusia nacionpa ñawpaq allpankunata kamachikuyninman yaykuyta atirqa, chaymi Prusia runakunaqa Polonia nacionpa ayllunkunata yacharqaku.
  Chiqap historiapi hinam Rusiyaqa Otomano Imperiowan maqanakunan karqa. Rusiakunapaq maqanakuyqa aswan allinmi karqan. Papinpa musuqyachiynin, Rumyantsevpa talenton, utqaylla ñawpaqman puriq Suvorovpas anchatam yanapakurqa. Zarmanqa gustarqa mana samayniyuq Alejandro Vasilyevich, kikin Pedro Kimsa kaq ancha chaqwayuq hinaspa sapa kuti chakillapi. Chaymi allinta apanakurqaku.
  Chay suyu ukhupin Pedro kamachikuq askha allichaykunata ruwarqan. Mana cuidakuq allpayuqkunamantam haciendakunata qechurqaku Estadopa qullqi waqaychananpa favorninpi, hinaspam achka harkakuykunata churarqaku corvée nisqatapas, chakra llamkaqkunata rantikunankupaqpas. Ichaqa kunankamaqa, Zar Pedroqa manan atrevikurqanchu sirviente kayta hunt"asqata raymichayta.
  Chaymantapas iglesiapi mosoqyachisqankuraykun Sínodo Ortodoxo nisqa runakuna sinchita hark"arqanku. Reyqa, Bibliaqa mana Diosta yupaychayta, yupaychayta, mana Diosta yupaychayta jarkʼasqanmanta, santokunata yupaychayta chinkachirqa.
  Kaypiqa Luteranuismo nisqap imapas karqanmi - reliquiakunawan, iconokunawan maqanakuy.
  ¡Señor Diosllata mañakuychis, payllata yupaychaychis!
  Ichaqa manan chaywanqa hark"akuykunata hatarichiyta atirqanchu. Wakin llaqtakunapiqa sacerdotekunapas runakunatam tanqarqaku hatarinankupaq.
  Ichaqa chay reformaqa pasarqanmi, chaymi iglesiakunapi, yupaychana wasikunapipas Cristoq, Virgen Mariaq rikch"ayninkunalla qheparqan.
  Runakunaqa yaqa llapankum reypa uyariyta munarqaku. Chaymantapas, Pedro Kimsa kaqmi allin reqsisqa karqa, llakipayakuq kamachikuq kasqanrayku. Aswan hatunmi karqan monasteriokunamanta iglesiakunamantapas llapa hallp"akunata qechusqanku.
  Turkiya nacionta atipasqanku qhepamanmi reypa kamachikuyninqa astawanraq wiñarqan. Perth Kimsa kaqmi tukukuypiqa sirviente kayta chinkachinanpaq tantearurqa. Chayna tanteasqankuqa manam Estadopi hatun chaqwakunata hatarichiyta atirqachu. Allpayuq runakunaqa anchatam chinkachirqaku, ichaqa revolución industrial nisqa qallarirqa. Tukuy sasachakuykunapim suyuqa kallpawan, harkakuywan ñawpaqman puririrqa.
  Turkukunawan iskay ñiqin maqanakuyqa aswan pisillaraqmi karqan, Suvorovpa kamachisqan Rusiya awqaqkunam utqaylla atiparqan. Chaymantapas Francia nacionpi revolucionmi Europa nacionpa yuyayninta huklawman aparqan.
  Pedro Kimsa kaq chayta aprovechaspan sullk"a churinta churarqan, Voronina llaqtamanta, Constantino, Turquía Sultan hina Constantinopla kamachikuy tiyanapi.
  Chay hinapin, Imperio Otomanoqa tarikurqan, nisunman hina, Rusia nacionwan hukllachasqa kashaspa.
  Chaymantañataqmi Egipto nacionpi guerrapas karqa. Chay llaqtapi sultanqa manam Rusiyap África suyupi kamachiyninta riqsiyta munarqanchu. Hinaspa kaypi ñawpaq kutita Suvorovpa, Napoleón Bonapartepa genionqa tupanakurqanku.
  Chay p"unchaykunapi unayta kawsasqanraykun, 70 wata, Pedro Kimsa kaq wañupurqan. Payqa Hatun Kacharichiq sutiwanmi historiaman yaykururqa. ¡Chaytaq ancha honorable!
  Ichapas ¡carismático abuelonta atipaspa! Hinan kamachikuq Pablo kamachikuqman seqarqan. Suvorovqa, Napoleonta atipaspa, payqa ancha waynaraqmi karqan, manataqmi experienciayoqchu karqan, chaymi norte de África, Marruecos llaqtatapas atiparqan.
  Kay alternativa historiapi mana karqachu riqsisqa campaña suiza Suvorovpa qhali kayninta pisiyachiq, chay riqsisqa sazonado mariscal de campo aswan unayta kawsarqa.
  Napoleonqa manam Francia mama llaqtap kamachiqninchu tukurqan, kamachiq hina riqsisqa kananpaq mana pachayuq kasqanrayku, aswan huk kuti maqasqa kasqanrayku. Chay directorio thuñikusqan qhepamanmi Luis Chunka Pusaq kaq atiyta chaskirqan. Mosoqyachiymi karqan, chaymi kamachikuq kamachikuyta wakmanta sayarichiy.
  Ñawpaq kaq Pabloqa manan ayqekurqanraqchu chay conspiración nisqamanta, ichaqa phisqa wata qhepamanmi chay pasarqan. Churin Alejandrotaq kamachikuq kapurqan. Kaypim chay sasachakuy qallarirqa. Konstantin wayna sipasmi karqan, hinallataq, Otomano Imperiopi Rusia Sultan kaspan, atiyta hap'irqan.
  Ichaqa Alexander Suvorovqa kawsasharqanraqmi, chaymi sobrinonwan tiowan allipunachiyta atirqan. Ichaqa, cheqaqmi, Imperio Otomanoq ukhupi autonomía nisqa ch"aqwayta paqarichirqan.
  Chaymantapas Rusia nacionqa Inglaterra nacionmantan hark"akurqan. Gran Bretaña nacionpa aswan atiyniyoq kayninqa manan kusisqachu kasharqan vecinonwan. Hinaspapas EE.UU.-wan iskay kaq hatun maqanakuypas qallarirqanmi. Ichapas Inglaterra nacionmanta runakunaqa suyarqaku George Washingtonpa wañukusqan qipata, América nacionpi chaqwa hinaspa pinqayllaña kananta. Ichaqa manan chay yupayqa hunt"akurqanchu.
  Hukllachasqa Amirika Suyukunap runakunaqa manam Inglaterra reypa kamachisqan kutiyta munarqankuchu. Chay guerraqa chunka watañan karqan, imaymana allintataqmi ruwakurqan, qhepamantaq Gran Bretaña kallpanta tukupuspa chay maqanakuyta sayachirqan.
  Ichaqa Estados Unidos nacionmanta runakunaqa manan thakchu karqanku, chaymi Canadá nacion contra ofensivata wiñachirqanku. Gran Bretaña nacionpaq situacionqa astawanmi yapakurqan Rusia nacionpa posiciónninwan, chaymi Estados Unidos nacionniyoq runakunata yanaparqan.
  Chunka hukniyuq wataña yawarllaña maqanakuy, chaymanta América suyuqa Canadá suyuta wakmanta hap'irqan. Gran Bretaña pisiyachisqa karqan, ichaqa huk mosoq monstruo geopolítico nisqa rikhurimurqan: EE.UU.
  Rusiya Awstiriyawan awqanakuypi atipaspa atiparqan, Prusyawan huk chikanta rakispa.
  Chaypachallapitaqmi Canadá nacionmanpas mastarikuypas hinalla karqa. Chay suyuqa ancha industrializasqañam rikurirun. Huk kallpasapa hinaspa achka flota ruwasqa karqa. Rusiya runakunaqa Australiaman chayaspa África suyuman mast"arikurqanku.
  Alejandro Ñawpaq kaq wañupusqan qhepamanmi k"allmakuna ukhupi atiyniyoq kanankupaq ch"aqway yapamanta hatarirqan. Alejandroq wawqen Constantinoqa kamachikuy tiyanamantan saqepurqan, huk Constantinoq churin Andreitaq kamachikuy tiyanaman ñawpaqman rirqan, Nicolásmantan chayta atiparqan.
  Formalpiqa Nicolás sutiyuq runatam zar nispa suticharqaku, ichaqa coronacionpiqa zartam wañuchirqaku.
  Chay ch"aqwaypi Andrei ñawpaqtaqa kamachikuy tiyanata hap"iyta atirqan, manan llapanpichu kamachikuyman hina. Musuq reyqa yaqa chaylla Iranwan maqanakuyta qallarirqan, Indiap kuntranpitaq maqanakuyta qallarirqan. Gran Bretaña nacionqa Canadá nacionpin guerrapiraq kasharqan, chaymi watasqa tarikurqan. Hinaspapas inti lloqsimuy ladopi campaña ruwakusqanmi Andres Primero runaq kamachikuyninta kallpacharqan, chaymi Romanov dinastía nisqa sucursalninta qallarichirqan. Chay pachallapitaqmi Rusiyapas Otomano qhapaq suyupas huk mamallaqtallapi hukllawakurqanku. Chaymantapas, Persia nacionta India nacionta hukllawaspanku.
  Andrés Ñawpaq kaqmi rantinpi Alejandro Iskay kaq kamachikurqan. Kay kamachiqpa kamachisqanpiqa Rusiyaqa Indochinapi, kikin Chinapipas mast'arikuynintam hinalla ruwarqa. Prusyapas aswan kallpasapa qhapaq suyum tukurqan, Alimanyap allpankunata hukllachaspa, Ransiyata atipaspa.
  Ichaqa Gran Bretaña Francia nacionta yanaparqan, chaymi vengakunankupaq guerra qallarirqan. Inglaterra nacionqa sinchitan hark"akurqan. Chay guerraqa iskay kinsa chunka watakunan aysarikurqan.
  Rusiyataqmi ichaqa Awya Yalata llapanta atipaspa Singapur llaqtaman chayarqan. Tiksimuyuntinpi aswan hatun, aswan atiyniyuq mama llaqtam tukurqan, Awya Yalapi, Abya Yalapipas purispa.
  Ichaqa chay tiempollapitaqmi Estados Unidospas hatarirqan. Hukllachasqa Amirika Suyukuna Kanada mama llaqtap wiñaynintam tukurqan, chaypi Rusiyawan atiyniyuq kayninkunatam rakinakurqanku. Chaymantataq México suyumanta Texas, California suyukunata hap"irqanku.
  Hukllachasqa Amirika Suyukuna republikanu kamachiyta waqaycharqan, Rusiyataq hunt'asqa qhapaq kamachiymi karqan. Alejandro II sutiyuq runap rantinpi Andrey II sutiyuq runam karqan. Romanov kamachiyqa hinallam karqan.
  Gran Bretañawan Ransiyawan unay awqanakuy, Alimanyawan, Alimanyap ñawpaq atipasqan allpakunata hap'irqan, Lorena llaqtatapas, ichataq manam aswan ñawpaqman puriyta atirqankuchu, tukuyninpi sayk'usqa karqanku. Ichaqa, inglés runakunapas, francés runakunapas anchatan yawarchakurqanku.
  Chayna kaptinqa, zarista Rusiaqa kay pachata kamachichkarqa, aswan atiynintapas.
  Cheqaqtapunin Estados Unidos nacionpa ñawpaqenpi huk monstruo wiñasharqan. Chaymantapas, América llaqtaqa aswan hatunmi tukupurqan cheqaq historiapi kasqanmantaqa, Canadá nacionpa qolqenwan.
  Ichaqa manaraqmi kayqa manchakuypaq hinaraqchu chayan. Chaymantapas Estados Unidos nacionpi guerra civil nisqa qallarirqan, chaymi askha runakuna wañurqanku, thunirqanku ima. Astawanpis, chiqap historiamanta chiqanpi, general Leeqa Confederación Congreso nisqapi tanqayta atirqa, yana runakunap urayninpi suyukunap ejercitopi llamk'anankupaq: kacharichiyta, llaqtayuq kayta tarinankupaq.
  Hinaspa kayqa anchata tardarqa guerrata, hinaspapas, chiqapmi, sacrificiotapas yaparqa. Rusia nacionpa q"otukuq diplomacianpas allintan yanaparqan, chaypas rikuchirqanmi chay ch"aqway unayta ruwanankupaq munasqankuta. Hinaspa puramente tácticamente, surmanta runakunaqa hatun exitotam tarirqaku guerrapa punta kaq etapapi hinaspam Washingtonta Nueva York llaqtata hapiyta atirqaku. Filadelfia llaqtaqa Norte de Alianza nisqap musuq uma llaqtanmi tukurqan.
  Kikin llaqta maqanakuyqa qhipa pachakunapim karqan: 1881 - 1905 watakunapi, chaypiqa dinamita, ametralladorakunatapas llamk'achirqanku.
  Rusia nacionpin Andrei II zarpa rantinpi Alejandro III kamachikurqan. Chay mosoq reyqa manan ni imapipas thakchu karan. Rusiyaqa Abya Yalapi Franciawan Gran Bretañawan tuparqan, paykunaqa musuq coloniakunata wiñachiyta munarqanku. Hinaspapas paykunawan ch"aqwaypin qhepakurqan.
  Musuq awqanakuy qallarirqan pachantinpi musuqmanta rakinapaq, chaypiqa Prusiyaqa ñawpaqmantaraqmi Rusiyawan hukllachasqa karqan. Kay kutipiqa, alemankuna allinta hap"irqanku. Ransiya, Rusiyakunawan kuska, pisi simanakunallapi atipasqa karqan. Gran Bretaña mama quchap mama quchap hawanpi tiyarqan, ichataq África, Australia, Pacífico mama quchapi lliw coloniakunatam chinkachirqan.
  Alimankuna paykunap kaqninta chaskirqanku, hinaspa mast'arirqanku, París llaqtap qayllanpi huk fronterata aysaspa, Puerto de Calais llaqtamanpas, Normandía llaqtatapas hap'irqan. Hinaspa imapas kikin África suyupi.
  Hinaspa Gran Bretaña urmarqan huk huch"uy atiyman, Franciapas tributariomanraqmi tukupurqan.
  Ichaqa qatiqnin maqanakuyqa Prusiawanmi pasarqan, Vladimir III kamachikusqan. Chay tiempopaqqa tanquekuna, avionkuna, submarinokuna ima clase armakunan rikhurimusqa.
  Prusya runakunaqa Nihunwan hukllachasqam rurarqanku. Qallariypiqa manam ancha allintachu chay awqanakuyqa Rusiyapaqqa wiñarqan. Zarista ejercitopi waqlliy, generalkunaq conservadurismo, Estados Unidospa Japón nacionman tukuy sonqowan yanapasqanpas yanaparqanmi. Chaymantapas Sueciawan Noruegawan, Gran Bretañawan Franciawan Rusia nacionpa contranpi karqanku.
  Chay guerraqa qallarirqan 1921 watapin, irónicamente 22 junio killapin. Yaqa pachantinpi maqanakuymi karqan. Europamanta, Asiamanta ima puchuqmi Rusiyap contranpi rirqan. Españapas Portugalpas chayna aventuratam ruwarqaku. Portugalqa África suyupi pisichasqa hinan sientekurqan, chaymi español runakunaqa musqukurqanku ñawpaq hatun kayninkuta kutichipuyta, Chawpi pachakunapi.
  Kay pacha Hemisferio Oriental nisqapi, mana ancha espacio kanchu mana Rusia zarpa kamachisqan.
  De paso, Rusia zaristaq aswan allin kayninmi recursos humanos nisqapi, sinchi autocrático sisteman, hinallataq ukhupi oposición nisqakunaq pisi kallpanpas, chay guerrapi decidiq ruwaytan ruwarqan.
  Arí, Alemania nacionmanta tanquekunaqa iskay killakunapin Nemanmanta Dnieperkama p"akiyta atirqanku, Riga llaqtatataq muyuykurqanku, uray ladopitaq Rusia tropakunata Hungría nacionmanta qarqorqanku. Hinaspa dioskuna Inti lluqsimuq Allpaman qurqanku Rusia flota atipananpaq. Ichaqa yapamanta, huk ratopaq.
  Mana yachayniyoq generalkunaqa maqanakuy qhepamanmi atipakunmanku karqan. Ichaqa huk mosoq cambion wiñasharqan. Hinaspapas zar, tukukuypiqa, waqlliy contra maqanakuyta astawan kallpacharqan, aswan pisipas tolerable suministrokunata organizarqan. Hinallataq runaq atiyninkuna: China, indio, árabe rakinakuykunatan ruwayman churarqanku. Alimanyakunaqa manam Dnieper mayuta chimpayta atirqanchu, chiri killapiñam Rusiyap awqaqninkunaqa kuntra-ofensiva nisqatam qallarirqan.
  Reparananchikmi Sueciawan Noruegawanqa manam ancha kallpasapachu Estocolmoqa 1922 watapi marzo killapi hapisqa karqa; Hinaspa Oslo llaqtaqa mayo killapi urmarqan. 1922 watapi junio killakamaqa zarista tropakunaqa manaraq awqanakuy kachkaptinmi imayna kasqankuta kutichipuyta atirqanku, chaywanmi prusianokunata ñawpaqpi kasqankuman kutichirqanku.
  Francia nacionqa, chhayna sucedesqanta rikuspa, chay guerramanta usqhaylla lloqsipurqan. Chayta uyarispan Prusia nacionmanta rey Guillermo Paris llaqtata hinaspa sur lawninpi kaq lawkunata hapirurqa. Rusia tropakuna ñawpaqman purichkasqaku. Septiembre killapim Vistulaman rirqaku. Prusia Oriental nisqapaq maqanakuykunaqa qallarirqan. Koenigsberg urmarqan diciembre killapi... Hinaspa Viena kacharisqa karqan mosoq watapaq.
  Japonmanta runakunapaqqa manam facilchu karqa, paykunapa flotanmi llumpayta dañasqa karqa, chaymi manaña chay ruwayta atirqakuchu.
  1923 wataqa qallarirqan Rusiyap awqaqninkunap hatun awqayninwan Poloniapi, kimsa killallapitaq Oder urqukunaman, uralanpi Alpes urqukunamanpas chayarqanku. Alimankunaqa Berlín llaqtap qayllanpim atipanakurqanku, ichataq Rusiyap awqaqkunam ayriway killapi Baviera mama llaqtapi awqanakuyta qallarirqan. Tropakunaqa pisi pisimantan ñawpaqman rirqanku ichaqa cheqaqtapunin chiri killa tukukuypaqqa rus runakunaqa Rin mayuman chayarqanku. Otoño killapi Ruhr suyuta Alemaniamanta hap'irqanku, diciembre killapitaq sinchi maqanakuy qhepaman Berlín llaqtata muyurirqanku.
  Alemania nacionqa manañan chay guerrapi ganananpaq oportunidadta tarirqanñachu. Huk suqta killa 1924 watapi hatun suyupi maqanakurqan, Ispaña , Purtugal , Alimanya , ñawpaq Alimanyap hap'isqan: Holanda , Bilhika , atipanankama.
  Huk Gran Bretañallañam puchurqa, Japón nacionñataqmi Okinawa llaqtatapas Hokkaido llaqtatapas chinkachirqaña.
  Churchillqa hatun llaqtata amachanapaqmi umallirqan. Ichaqa inglés runakunaqa manan ima chansatapas tarirqankuchu.
  Chiqamanta, paykunaqa tarpuy killapi chayayta atiparqanku.
  1925 wata chayamurqa. Estados Unidos nacionpiqa manan hukllachu karqan ima ruwanamanta. Saqiy Gran Bretañawan Japónwan tukunanpaq. Icha, ¿kikillanchikchu sasa guerraman yaykunanchik?
  Común sentido nisqa, wiñasqa industriaña kaqtinpas, América llaqtaqa mana imapaq valeqmi yupaykunawan atipachikunman. Ichaqa oso rusowan sapallan saqesqa kayqa sinchi manchakuypaqmi.
  Junio killapin Rusia nacionmanta soldadokuna Gran Bretaña nacionman allinta chayarqanku, chaymi Londres llaqtaqa urmarqan. Hinaspa agosto killapi Japón suyuwan tukusqa karqan.
  Chhaynapin huk guerrapas tukurqan.
  Rusiyaqa Inti lluqsimuy ladupi lliw mama llaqtakunatam kamachiyta hap'irqan. Chaypachallapitaqmi kikin imperiopas autocrático, hukllachasqa hina qheparqan. Utaq yaqa hukllachasqa. Europamanta kaqniyuqkunaqa wakin hawa atributokuna autonomía nisqayuqmi karqan. Ichaqa chaywanpas reypa atiyninmi tukuy hinantinpi kamachikurqan. Polonia suyuña kachun, otaq Suecia suyupas, Vladimir zar umalliqninwan.
  1933 watapi 5 marzo killapin Vladimir Hatun zar wañupurqan, churin Kirilltaq mosoq zar kapurqan. Ichaqa mosoq reypa kamachikuyninqa pisillan karqan, pachak p"unchayllapuni. Chunka phisqayoq watayoq Alejandro Tawa kaqtaq kamachikuy tiyanapi tarikurqan. Hinaspa pichqa chunka punchawmanta huk accidentepi tarikurqa. Nicolás II chunka watallaraq kashaqtinmi kamachikuy tiyanata herenciata chaskirqan. Huk watallapim tawa emperadorkuna... Bueno, ¿imataq pasanman!
  ¡Ancha pisillapin, sut"inmi, manataqmi llapa nacionkunapichu kay pachapi!
  Arí, askhaña yuyarirqanku Nicolás Primero pisi tiempolla kamachikusqanmanta, maqanakuywan wañupusqanmantawan.
  Ichaqa Nicolás II kamachikuy qallarisqanqa allinmi karqan. Iskay wata qhipamantataq, Pachamama planetap willayninpi ñawpaq kaq artificial satélite nisqa kachaykurqan, chaytaq planetakunata muyuriqpi phawarirqan.
  Hinaspapas 1937 wataqa manan cheqaq historiapi hinachu mana allinchu karqan. Kay wata kasqanraykum huk ruso runa puntata espacioman pawarirqa. Manan, manan Gagarinchu, aswanpas príncipe Igor Trubetskoymi. Yuri Gagarin kunankama mana suerteyuqchu. ¿Maymantaq rinki?
  Rusia, aswan hatun imperio, hatun qullqita churayta atinman espacio mast'ariypaq.
  Qatiqnin watapi, 1938 watapi, Rusia nacionpa ñawpaq kaq bomba atómica nisqatan pruebarqanku.
  Musuq zar Nicolás II ancha waynaraqmi karqa, hinaspapas chiqapmi mana pacienciayuq. Chaymantapas, Estados Unidosqa Rusia nacionpa sapallan peligroso atipanakuyninmi qheparqan. Mana rimanapaq, Estados Unidos runakunapas bomba atómica nisqa hap"inankupaqña kashankuman.
  1940 watapi 1 marzo killapin kunan formalmente kurak zar Nicolás II kamachisqanman hina Estados Unidos nacionman haykuyta qallarirqan. Razón formal nisqaqa karqan Rusiyapi republicano oposición nisqap norteamericanokunap yanapayninmi, parlamentario akllanakuy mañakuykunawan.
  Ichapas Nicolás II Wayna-sipaspa tanteasqanqa aswan allin karqa. Imaraykuchus, mana saqisunmanchu juk awqa runas armas nucleares jap"ikunanta.
  Rusiyap awqaqkunap hatun tanki columnakunata llamk'achispa awqanakuyqa qallariypiqa allintam, utqaylla wiñarqan. Ichaqa chaymantam Estados Unidospa harkakuyninqa astawan yapakurqa. Achka killakunam Rusia tropakunapa ñawpaqman risqankuqa ancha pisilla karqa. Ichaqa chaywanpas enemigoqa chinkachisharqanmi, runaq kallpanpipas, tanquekunaq allin kayninpipas pisi kashasqanraykun condenasqa kasharqan.
  Ichaqa África, China nacionkunapin hatariy qallarirqan. Chaymantapas, hatun kallpakunatan huk ladoman aparqanku chay hatariyta hark"anankupaq.
  1941 watapin Estados Unidos nacionpa ejercitonkuna contra-ofensiva qallarirqanku, ichaqa manan imachus munasqankutapas hunt"arqankuchu. Achka atakakuna, chaymantataq 1941-1942 watapi chiri killapi chaypi Amerikamanta runakunaqa yaqa llapan Kanada mama llaqtata chinkachirqanku. Hinaspapas abril killapin Toronto llaqtapas Quebec llaqtapas yaqa kaq kutillapi urmarqan.
  Ñam awqanakuyqa qallarisqaña tradicional americano allpapi. Maqaykunatan cambianakurqanku. Ichaqa aswan hatun rusa boxeadormi atiparqan Amerikamanta gallota.
  Filadelfia llaqtaqa 1942 watapi agosto killapin urmarqan. Hinaspapas 1942 watapi octubre killapin Rusia nacionmanta soldadokuna Nueva York llaqtaman asuykurqanku. Chaymantataq Estados Unidos nacionpa gobiernon decidikurqan armas nucleares nisqawan yanapachikunankupaq.
  Ichaqa manan ni ima oportunidadtapas tarirqankuchu Rusia nacionpa hallp"anman chayanankupaq, chaymi confiarqanku chay maqanakuq soldadokunaq contranpi huelgakunapi.
  Tutakunapim bombata servichikuqku. Kay tanteasqankuqa kanmi chay llimpi llimpi soldadokunata ñawsayachisqanraykum.
  Kay efectota mana ancha hatunchu karqa, waranqamanta aswan pisi runakuna wañurqanku, iskay chunka waranqa ñawsayachisqa karqanku, yaqa llapanku huk ratullapaq kaptinpas. Ichaqa manan chhayna maqayqa decidiq nisunmanchu.
  Chaymantapas, Rusia Zarista nisqataqmi aswan achka carga nuclear nisqayuq, chaymi manaraqmi chiqapchu, chayna intercambio de raciones nucleares nisqa kichayqa allin yuyayniyuq kasqan.
  Ichaqa, ¿maymantaq riwaq? Mana allin situacionpiqa llapa kuyuykunan mana allinchu, yuyaysapa políticokunapas manan mana allin posiciónpichu tukunku.
  Diciembre killapin Nueva York, Washington llaqtapas urmarqanku, manaraq chayta ruwashaqtinkutaqmi Estados Unidos nacionmanta runakunaqa phisqa bombankutawan utilizarqanku, chay bombakunaqa manan ancha kallpayoqchu karqan, manataqmi ancha allintachu ruwarqanku diseño nisqapi. Hinaspa generales zaristas nisqakuna kutichirqanku iskay chunka cargonkuta urmachispa. Chaynatam chay manchakuypaq bombaqa achkallaña ruwasqa karqa.
  Chay guerraqa 1943 watapi 23 febrero killakamam karqa, ichaqa manam pipas bomba atómica nisqakunataqa wischurqachu.
  América llaqtaqa capitalpa kamachikuyninmantan llapanpi kacharichisqa karqan, hinaspan huk autocrático reypa kamachikuyninman churasqa karqan.
  Reyqa mosoq hallp'akunatan chaskirqan, hatun hatunchasqatapas. Hinaspa kunanqa manaña pipas contradicikuyta atrevikurqachu.
  1945 watapi Rusiyamanta cosmonautakuna Killata watukurqanku. Hinaspapas 1947 watapin Rusia nacionpa ejerciton México nacionman haykurqan. Reyqa tantearurqam huk planetallapi achka estadokuna kasqanmanta hina reliquiata tukuchinapaq tiempoña kasqanmanta. Hinan ejercitonqa tukuy ima atipay atisqankuta atipanankupaq puririrqanku.
  1949 watapi Arhintinaqa qhipa kamachiq mama llaqtam tukurqan, Rusiyap qhapaq suyunman hukllawakuq.
  Hinaptinmi enteron pachapi hawkayay karqa. 1953 watapin Rusia nacionmanta cosmonautakuna Marte nisqa planeta pataman chakinta churarqanku. 1956 watapi - Venus runawan. 1960 watapi - Mercury. 1961 watapi - Marte nisqap huknin satélite nisqa. 1967 watapi - Runa Neptunupi, 1968 watapi - Saturnupi. 1970 watapi - Uranu, 1971 watapi - Plutón.
  Nicolás II sutiyuq runam historiaman yaykururqa kay sutiwan: ¡tukuqqa! 2016 watapi, reyqa isqun chunka kimsayuq watayuqña. Ichaqa kay pachapi hampikuy allin kasqanqa manaraqmi saqiwanchikchu reyta llumpay pisi kallpayuqta hinaspa pisi kallpayuqta qawananchikta. Payqa 83 watañan kamachikushan, chaymi aswan pisi otaq aswan pisi confianapaq hina kamachikuqkuna ukhupi. Historiapiña chaypas, ninku, aswan unayta kamachikusqanku casokuna karqan.
  Kay Pachapiqa yaqapaschá imapas allinña kachkan. Cheqaqtapunin, askha runakunaq yapakusqanwan sasachakuyqa kashan, pusaq waranqa waranqa millón masñan. Hatun suyakuykunan tupan espacio mast"ariywan.
  Killa patapiqa achka llaqtakunañam hatarichisqaña. Imaynachus kasqanmanjina, kay pachamanta soqta kutita aswan pisi gravedad nisqawanqa, invernadero nisqapi wiñasqa verduras, frutas ima, jatun jatunkunaman chayanman.
  Marte nisqapipas Venus nisqapipas llaqtakunam hatarichisqa karqan, Mercurio nisqapi fabricakunatapas. Kay planeta, Intiman aswan qaylla, ancha allinmi q'illaykunata ruwanapaq, rollo ruwanapaqpas. Chaypaqmi intipa kallpanwan yanapachikun.
  Hinallataqmi Júpiter, Urano, Saturno nisqa satélite nisqakunapi runakunaq tiyasqankupas kan. Espacioqa pisi pisimantan aswan hatun wiñashan.
  Hinaspapas 2016 watapin Killamanta Sirius ch"askaman ñawpaq kaq ch"askakunapura puriy qallarirqan. Reyqa cheqaqtapunin suyan kawsakuyta chhayna kusikuypaq sucesota qhawananpaq, wawqenkunawan rimanakuyta yuyaypi sayarichiy hina.
  
  
  
  PACHAY UNIVERSAL
  Ispaña mama llaqtayuq Franco sutiyuq dictadorqa manam chiqap historia hinachu, Alimanyap awqaqninkunawan rimanakurqan Inglis Gibraltar hatun llaqtata atakanankupaq. Chaywantaq Ispañaqa África suyupi wakin Inglaterramanta, Franciamanta allpakunata chaskirqan.
  Mainsteinpa kamachisqan asaltoqa tutapim karqa 25 punchaw noviembre killamanta 1940 watamanta 26 noviembre killakama.
  Urmayninmi hatun cambiokunata ruwarqan guerra purisqanman hina. Wehrmacht nisqaqa aswan pisi karullapim Awya Yalapi awqaqkunata t'ikrayta atirqan, chaymantataqmi Inlatirra mama llaqtata hark'arqanku Inti lluqsimuy ladumanta Mediterráneo mama quchaman haykunankupaq.
  Alimanyap kamachiqninqa achka rakikunatam kacharqan ikuatorial Abya Yalapi. Chaymantapas, Rommelpa cuerpontam Libia nacionman aparqaku, chayqa karqa cheqap kasqanmantaqa achka killa ñawpaqtaraqmi.
  Inglaterra nacionmanta runakunan ichaqa Etiopía nacionpi italianokunaq contranpi maqanakuyta saqespa Egipto nacionpi posiciónninkuta kallpachayta qallarirqanku. Ichaqa Rommelqa paykunamanta ñawpaqman puriyta atirqan, ñawpaqmantaraq huk huelga ruwasqanraykum colonia tropakunata atiparqan, Alejandría llaqtata El Cairo llaqtatapas hap'ispa. África nacionpi Gran Bretaña nacionpa posiciónninqa aswan sasachakuypin tarikurqan. Alimankunaqa Suez canalmanñam chayarurqaku, hinaspam Oriente Medio nisqaman astawan ñawparinankupaq amenazarqaku. Chaymantapas, Sudán nacionman rinapaq oportunidadpas karqanmi.
  Cheqaqtapunin Grecia nacionpi italianokunapaqqa mana allinchu kasharqan, ichaqa Alemania nacionmanta huk soldadokuna chayamusqankun chay situacionta qespichirqan.
  Hitlerqa huk dilemayoqmi karqan: URSS nacionta atacay icha Gran Bretaña naciontachu tukuchiy? Abya Yalapi Wehrmacht nisqap allin ruwasqanmi iskay ñiqin tanteayta kallpacharqan - Occidente nisqapi kacharisqa makita qunanpaq. URSS-pa awqaq suyu wakichiynin Fuhrer-ta manchakuywan hunt'achiptinpas.
  Puka Awqaq Sunturqa kallpachakuchkasqa, ichataq Alimanyakunaqa manam mayqinpa waqtanpichu mana imatapas ruwaspa tiyachkasqaku. 1941 watapi tanquekuna ruwakusqanqa iskay kutita yapakurqan 1940 watamantaqa, avionkuna ruwaypas yaqa iskay kuti kuskan yapakurqan.
  Nazi nisqakunaqa Malta llaqtaman bombardeaspanku chayarqanku. Chaymanta Rommelqa Suez canalpi, Iraqmanpas hark'akuykunata p'akirqan, chaytaq Inglaterra kamachiypa contranpi hatarirqan. Alimankunaqa Kuwait llaqtata, lliw Oriente Medio nisqatapas mana sasachakuspallam atiparqan. Stalinqa suyakuywan qawanapaq taktikamanmi hapipakurqa. Ichaqa Churchillqa k"ulluchakuspallan chay guerrata hinalla ruwarqan. Wehrmacht nisqa barcoqa Iran nacionman chayaspanmi África nacionpa uray ladonman kutirirqan.
  1941 wataqa tukukunanpaqña kachkarqa. Yaku ukupi puriq barcokuna ruwakusqanmi astawan yapakurqan, chaymi Gran Bretaña nacionqa coloniakunata chinkachirqan. EE.UU.-qa pasivo hinam comportakurqa. Ichaqa Japón nacionqa manan mana imatapas ruwaspa tiyayta atirqanchu, chaymi 7 diciembre killapi Perú puertoman chayarqan. Pacífico mama quchapi musuq sinchi maqanakuy qallarirqan. Hinaspapas Hitlerqa hukmantan saqenan karqan URSS nacionman atacananpaq yuyaykusqankunata.
  Japón runakunata yanapananchismi, Iranta, Indiatapas hap"inanchismi, hinallataq Sudáfrica suyutapas. Hinaspa aswan allinqa, kikin Gran Bretaña. Chaymantapas, Estados Unidos nacionmanta bombarderokunaqa manan pukllanachu. Paykunaqa Kimsa kaq Reich nisqamanmi achka sasachakuykunata hatarichinmanku. Hinaspapas aswan allinmi Gran Bretaña nacionpa hallp"anmanta bombardeakuna ruway.
  Chaymi Fuhrer nisqa 1942 watapi obligasqa karqan Inti lloqsimuy ladoman haykuy yuyaykunata saqenanpaq.
  Riesgo karqan kikin Stalin ñawpaq kicharinanpaq, ichaqa... Stalinpa imayna kaynintan yachanayki. Payqa ancha harkasqam kachkan política exterior nisqapi. Finlandiawan maqanakuyqa Puka Dictadorta aswan cuidadowanmi ruwarqan.
  URSS kallpata huñuchkaptin. 1 ñiqin kantaray killapi 1942 watapi aviación nisqap yupayninqa kimsa chunka iskayniyuq waranqa antawakunamanmi chayarqan, tankikunatapas, iskay chunka pichqayuq waranqamanta aswan, huk kimsa waranqa tanketkunatapas yapaspa. Llapanpiqa Stalinqa 20 cuerpo mecanizado nisqakunatam tukuchiyta munarqa, llapanpiqa 32 waranqa antawakunam tanquekuna karqa, chaymantam 16,5 waranqaqa imaymana markakunapa hinaspa T-34kunapa qipa KV nisqakuna karqa. Astawanpis, T-50 tanquekunataqa wiñachkachkarqaraq, chay antawaqa llampulla karqa chaypas.
  Alimankuna, Matildawan wakin crucero tankikunawan tupaspa, hinallataq inlatirra runakuna llasa tankikunata wiñachisqankumanta willakuyniyuq kaspanku, paykunapas kikinkumanta mastodonkunata ruwayta qallarirqanku. Ñawpaqtaqa "Tigre" 88 mm cañonwan, hinaspa mana haykuy atina 75 mm cañonwan blindasqa suni barrilwan.
  Hinallataqmi karqan Soviet Unionpa tanquekuna ruwasqankumantapas. KV-2 tanqueqa Puka Plazapi mayo killapi desfilepi puririrqa, kimsa chunka tawayuqtaq wakin datosniyuq karqa.
  Imaynaña kaqtinpas, Speer Ministerio Imperial de Armas y Municiones nisqa umalliq kashaqtinmi, tecnología nisqapi wiñariykuna aswan usqhaylla rirqan. Hitlerqa kay pachapi aswan allin tanquekunayoq kaytan munarqan, aswan llasataq. Ichaqa kunankamaqa sut"inmi Alemania nacionqa URSS nacionmanta aswan pisi kasharqan. Iskaynin carrokuna hayk"a kasqanpas, allin kayninpas. 1941 watapi agosto killapi KV-3 tanqueta ruwayta qallarirqanku. Chay antawaqa ancha llasa 68 tonelada nisqapim rikurirurqa, ichaqa 107 mm cañonwanmi armasqa karqa, qallariypi proyectil 800 metros por segundo nisqa ritmiyuq. Kaymi "Tigre" nisqamanta ventajata quykurqa, chaymi, de paso, manaraqmi producción nisqaman churasqachu karqa.
  KV-5 nisqa aswan kallpasaparaqmi rikurirurqa, 125 tonelada llasaq, iskay cañonniyuq. Cheqaqtapunin chhayna llasa carroqa Soviet Union ejercitopaq aswan sasachakuykunata paqarichirqan, mana valesqanmantaqa. Hinaspapas 1942 watapin 107 tonelada llasayoq KV-4 nisqa varianteta utilizarqanku serviciopaq. URSSqa allintan orgulloso kanman kay pachapi aswan llasa tanquenkunamanta, hinallataq aswan atiyniyoq tanquekunamantapas.
  Ichaqa Alemania nacionqa allintan wiñarqan aviación nisqapi. Yu-188, ruruchinaman yaykuspa, maqanakuqkunawan tupachisqa utqaylla kallpata wiñachirqan. DO-217pas decente hinam rikchakurqa. Jet avionkunatapas anchatam rurarqanku. Gran Bretaña nacionmi aswanta maskharqanku, chaymi aswan allinta qhawarirqanku jet bombarderokunata, cheqaq historiamantaqa.
  Alimankunaqa anchatam sirwiq llamk'ayninta llamk'achirqan. Achka yana runakunatam África nacionmanta apamurqaku. Yana llamkaq runakunaqa kasukuq, sinchi kallpayuq, ichaqa mana yachayniyuqmi karqaku. Chaykunataqa yanapakuq llamkaypaqmi servichikuqku.
  Ichaqa Europata kamachispaqa Alemania runakunaqa allin allin llank"aqkunatan hap"inkuman karqan.
  Speerqa Hitlertapas convenceyta atirqanmi, ama judiokunata wañuchinanpaq programata ruwananpaq, aswanpas avionkunata equipokunata ruwananpaqmi utilizarqan.
  Chay apuestaqa karqan Gran Bretaña contra avionpi ofensivapi, submarinopi hatun guerrapipas.
  Ichaqa, América suyu chay ch"aqwayman haykusqanmi Kraut familiaman uma nanayta yaparqan, chaymi lobokunaq t"aqankunata sinchita yapanankupaq tanqarqan.
  Alemania nacionqa tardetan kallpacharqan bombarderokunata, avionkuna estratégico nisqakunatapas ruwanankupaq. Ñawpaqtaqa Yu-288 wan Yu-488 - tawa motorniyuq. Ichaqa wiñanankupaq, tukunankupaqpas tiempotan hap"irqan. ME-109 tikray "F" nisqaqa tukuypaq huk allin awqa karqan British antawakunapaq. Ichaqa ME-209 nisqap wiñayninqa manam atirqanchu, ME-210 nisqapas manam atirqanchu.
  XE-177 buceo bombarderopas manam atirqanchu. Ichaqa Speerqa yupaykunawanmi kutichirqan. Chaymantapas, Focke-Wulf nisqaqa armamento nisqapi aswan kallpasapa maqanakuqmi tukurqan, ME-109 nisqap wakin pisi kallpankunata kutichispa. Hinaspapas alemankunaq avionta manejasqanku escuelaqa aswan allinmi ingleskunamantaqa aswan allin karqan, aswan allinraqmi karqan norteamericanokunamantapas. 1942 watapi mayo killapin nazi nisqakuna Sudáfrica nacionta hap"ikapurqanku. Hinaspa huk escuadrón estadounidense chayamurqan Madagascar llaqtaman. Chawpi ñan maqanakuyqa Amerikamanta runakunap chinkachisqanmi karqan: kimsa kaq rankip kapitan, kay maqanakuypi huk hatun llamk'ayta ruraq, tukurqan, irónicamente, Madagascar llaqtapi. EE.UU.-qa África suyupi huk baseta waqaychayta munarqan, manataq nazikunata samarinankupaq saqeyta munarqanchu. Ichaqa chaymi Pacífico nisqapi aswan mana allinman tukuchirqan.
  Chiqamanta, japonés runakunaqa mana allintachu ruwarqanku. Hawai wat'akunarayku maqanakuyqa aysarirqanmi.
  Nazi nisqakunaqa Abya Yalapi kamachiyta, hatun waqaychasqa estratégico prima nisqakunatapas hap'irqan, Indiatapas Irantapas hap'irqan. Kimsa kaq Reichpa kamachisqan kapuqkunaqa hatunmi, ichaqa chaykunataqa digerinaraqmi.
  Gran Bretaña nacionpaq avionpi maqanakuyqa manan chay hina sut"ichu. Sapa kuti avionkuna ruwayta yapaspa, Alemania runakunaqa paykunata ñit'irqanku, ichataq manam llapan kamachiyqa karqanchu. Manataqmi aviación estratégica nisqa kallpanpas, Estados Unidospa yanapayninpas huk impactota ruwarqanchu, chaypachapas manan suficiente submarinos nisqakunachu karqan. Hinaspa chay milagro torpedowan achka suyakuykuna clavasqa kasqanqa hukmanyachiwarqaku.
  Fuhrer nisqa barcoqa manan 1942 watapi Gran Bretaña nacionman chayayta atirqanchu. Chaytaqa aswanta rimarqanku lamar qochapi kallpata kallpachanankupaq, hinallataq flota submarino nisqapipas. Chay tiempollapitaqmi avionkuna apaq barcokunata, guerrapaq barcokunatapas ruwaranku. Chaypin suficiente producción capacidad karqan, ichaqa tukuy imapas tiempotan hap"irqan.
  Clase A nisqa misil balístico nisqakunatapas allintam allichana karqa. Ichaqa V-1 nisqa robot proyectilkunatan askha runakuna ruwayta qallarirqanku. Mana ancha barato carrokuna, pisi combustiblewan puriq, mana iskayrayaspa ventajayuqmi karqan, manan necesitarqankuchu pilotokunata.
  Hitlerqa mana tukukuq recursos naturales nisqaman, llank"ana reservakunaman haykuspa, Alemania nacionmanta avionta manejaq runakunaq kawsayninta qespichiyta munarqan. V-1, mana sasa ruway kasqanrayku, mana runayuq kasqanrayku, aswan allin solucionman rikchakurqa. Hinaspapas waranqantin chayna robot proyectilkunam Londres llaqtaman pararqa 1942 watapi urquy killamantapacha.
  Chay pachallapitaqmi Alimanyakunaqa Arado jet bombardero nisqatapas, balístico nisqa misilkunatapas utqaylla wiñachirqan.
  Stalinqa suyaspallapunim kallpata huñurqa. 1942 watapi URSSqa pichqa waranqa kuskan musuq KV , T-34 tankikunatam rurarqan, yaqa waranqa ñawpaq markakunatapas, yaqa pichqa pachak musuq k'anchay T-50 , T-60 , iskay pachak anfibio tankikunatapas rurarqan. Avionkunap flotanpas yapakurqanmi - yaqa chunka pichqayuq waranqa musuq, mawk'a awya yallakunam llamk'ayman yaykurqan. Pilotokunapas pisillañam karqa. Katyushas ruruchiyqa pisi pisimantan yapakurqan.
  Nazi Alimanyaqa kimsa chunka waranqamanta aswan awya yallakunatam rurarqan, ichataq awqanakuykunapi anchata chinkachirqan. Alimankunaqa yaqa suqta waranqa kuskan tankikunatam rurarqan. Tukuymanta aswanta T-3 chaymanta musuq tikray T-4 huk suni barril 75-mm cañonwan. Pachakmanta aswan pisilla musuq "Tigres" nisqakunam ruwasqaña, "Panteras" nisqakunapas prototipokunallaraqmi.
  Ichaqa Schmeisterpa ruwasqan MP-44 fusil de asalto nisqa chay serieman yaykuyta qallarirqan. Chiqap willakuy hinachu, chay makinata manam mana q'illay q'illaykuna pisiyasqanmanta qhawarispachu rurana karqan. Hinaspa chaywan usqhaylla ruwakurqan aswan facil fusil de asalto, acero de aleación nisqawan.
  Chaymi Alemania runakunaqa huch"uy armakunapi ventajata tariyta qallarirqanku. Ichaqa tiempotapas necesitarqankun ametralladora llapa tropakunata hukmanta armananpaq.
  Ichaqa flota submarino nisqapi, maypichus producción chayarqan tawa chunkamanta phisqa chunka submarinokama sapa killa, alemankunaqa cheqaqtapunin mana igualniyoqchu kanku.
  Peróxido de hidrógeno nisqawan kallpachasqa ancha kallpasapa yaku ukupi puriq barcokunam rikurimun. Programa nuclear nisqapi llank"aypas usqhayllan yapakurqan. Ancha kusikuypaqmi, achka recursokuna kan. Hinaspapas Alemania nacionmanta físicos nisqakunaq pantasqankupas, grafito mana moderador hinachu kasqanmanta, manan hatun llakichu karqan. Llasaq yaku ruranapaq achka fabricakunatam rurarqan, África suyupipas.
  Chaymi sut"ita rimasun, ichaqa nazi nisqakunaq reactor nuclear nisqa 1942 watapi diciembre killapin llank"ayta qallarirqan. Amerikamanta runakunamantaqa aswan ñawpaqtaraqmi. Pacífico mama quchapi atipasqa kaptinku, paykunapura hatun ch'aqway qallarirqan. Hinaspapas chay programa nuclear nisqapaq qolqe qoypas reparaymi pisiyachisqa karqan.
  1943 wata qallariypiqa Hitlerqa Total Guerra nisqa willasqanwanmi, hap"isqa suyukunapi llapa runaq llank"anapaq llank"ayninta qallarichirqan. Londres llaqtaman V-1 nisqa hatun ataquekunaqa manan allintachu chaninchakurqanku. Inglaterra nacionmanta runakunaqa yacharqankun chay hina ataquekunata huk chhikanta qarqoyta, ichaqa alemankunan askha atiparqanku.
  Ichaqa submarinopi guerraqa cheqaqtapunin Gran Bretaña nacionpaq mana allinpi tukupurqan. Chay islapi armakuna ruwayqa sinchitan pisiyarqan, primakuna mana kasqanrayku. Chay hatun llaqtapiqa thuñikunanpaqñam kachkarqa. Chaymantapas nazis nisqakunan Madagascar llaqtata hap"ikapurqanku, chaymi Japón nazis nisqakuna nazis nisqawan kuska Australia nacionman haykurqanku, chaymi usqhaylla entregakurqanku.
  Stalinqa entienderqanña suyay-qhaway taktikakuna peligro kasqanmanta chaypas, pay kikinmanmi hunt"akurqan, manataqmi maqanakurqanchu. Aswan allinmi capitalistakuna tukukuykama chinkachinankupaq saqiy. Hinaspa qhawasunchis...
  Ichaqa kay taktikapas mana allinninpaqmi karqa. Hatun kapuqninkunawanmi Kimsa kaq Reichqa URSS nisqawan maqanakuyta wakichichkarqaña. Kimsa kaq Reich nisqapi tankikunap rurasqanqa 1943 watapi sapa p'unchaw 1.200 antawakunamanmi chayarqan, chaymanta kimsa pachak pichqa chunka kikinmanta puriq pistolakunam. Chaymantapas, kikinmanta puriq pistolakunaqa manan imapipas pisi kallpachu. "Ferdinands", "Abejorros", "Jagdpanther". Alemankuna tankikunapi yaqa mana chinkachisqankuta qhawarispan, Puka Ejército nisqamanta iskay kuti aswan usqhaylla tankinkuta hunt"achirqanku. Hinaspapas URSSpa favorninpi tecnología nisqapi brecha cuantitativa nisqa pisiyayta qallarirqan.
  Calidad nisqamanta rimaspaqa, Fritz nisqa "Tigre Real" nisqatam rantirqa, KV-3 nisqaman rikchakuq llasayninpi, chaynallataqmi pisilla aswan allin yaykuq kallpanpipas, proyectil nisqapa allin kayninrayku hinaspa aswan kallpasapa armadura frontal nisqa kasqanrayku. Bueno, chay super-pesado soviético KV-5 y KV-4 ancha técnicamente mana confiable karqanku, astawanqa chasisninku. Chaymi chayna monstruokunapa maqanakuypi servichikusqankumanta iskayrayasqa karqa.
  Hinallataq Stalin kamachirqantaq KV-6 nisqa qanchis pistolayuq, iskay cohete lanzadores nisqa kamasqa kananpaq. Paykunan carrota ruwarqanku. Ichaqa ancha llasa, unaymi karqan, chaymi mana trenpi apayta atiwaqchu nitaq maqanakuypipas churayta atiwaqchu. T-34-76 nisqaqa ancha allin llamk'aq antawam, ichataq ñawpaq maqanakuypi aswan pisi kallpayuqmi Pantera icha Tigre nisqamanta. Hinallataq KV-1, KV-2 nisqakunaqa llasayninpiqa Alemania runakunawanmi tupachisqa kanku, ichaqa umapura maqanakuypiqa Panterakunawan Tigreskunawanmi aswan pisi kanku. Alemaniamanta T-4 nisqaqa kimsa chunka tawayuqwan kaqllam karqan armadurapi, armamentopi, rikuy atiypi, óptica nisqapipas aswan allinmi, kaytaq kaqlla llasayninwan, icha aswan pisipas aswan llasa tikraykunata tupachispa.
  Pisi rimayllapi, Fritz allinchasqaña kachkan chaymanta calidadninqa parkama kachkan. Hinallataq ME-309, ME-262 nisqakunaq rikhuriyninqa ventajata qorqan aviación nisqapa allin kayninpi. Yu-488 hina, tawa motorniyuq aswan allin bombardero. Hinaspapas qhepankupin kashan avionkunaq modelonkuna. Ahinataq Yu-287, Arado ima.
  1943 watapi septiembre killapin nazi nisqakuna Gran Bretaña nacionman allinta chayarqanku. Iskay semana maqanakusqanku qhepamanmi Inglaterra nacionqa capitularqan. Hinaspapas Churchill Canadá nacionman ayqekurqan chaypas, Occidente ladopi guerra imayna tukupusqanqa ñawpaqmantaraqmi rikch"akurqan.
  Rooseveltqa hatun yanapaqninta chinkachispa, Kimsa kaq Reich nisqap wiñaq atiyninta manchakuspa, hawka kawsayta mañakurqan.
  Hitler, paywan kuska rimaspa, Hukllachasqa Amirika Suyukunapaq huk kamachiyta churarqan: programa nuclear nisqa saqispa, Japón, Kimsa kaq Reich nisqap lliw atipayninta riqsinanpaq. Hinallataq Islandiamanta tropakuna lluqsiyninpas, chaytam Kraut runakunaqa chiqaptapuni muyurirqakuña huk flota submarinowan. Gai llaqtapi Inti lluqsimuq allpata kamachiy, chaypiqa manaraqmi maqanakuyqa sayasqachu. Chaymantapas Hitlerqa Estados Unidoswan Gran Bretañawan llapa thuñisqankumanta, guerrapaq gastokunamantapas Tercer Reichpaq, Japón nacionpaqpas material indemnización nisqatan mañakurqan.
  Hawka kawsaypa términos nisqakuna ancha sasa kaptinpas, Rooseveltqa ancha sasachakuywanmi Congreso nisqapi, Senadopipas adoptasqankuta tanqayta atirqan.
  Stalinpa yuyaychasqankunaqa manan contrapichu kasharqan Ejepi atiyniyoq nacionkunaq huñunakuyninman haykunanpaq, hinallataq Alaska llaqtata wakmanta hap"inanpaqpas listo kashasqanmanta, chaymi hatun ruwayta ruwarqan EE.UU.
  Pragmatismo americano atiparqan, chaymi aswan hatun karqan kusikuymanta, sientekuykunamantapas. Chaymantapas, Alemania nacionpa programa nuclear nisqa programaqa aswan usqhayllan wiñarqan Estados Unidos nacionmanta programa nuclear nisqamanta, chaymi hamuq tiempopi sasachakuykunawan hunt"a karqan.
  Iskay ñiqin pachantin maqanakuypa ñawpaq kaq phasminqa tukusqañam. Ichaqa Fuhrerqa kunanqa URSS naciontan tukuchiyta munarqan.
  Mana suyasqanchikman hinam, Stalinpa suyakuy hinaspa qaway taktikanqa, pachantinpi hawka kawsay kananpaq tukuy sunqunwan llamkasqanpas millay asichikuytam ruwarqa. Josepa kuntranpim karqan Kimsa kaq Reichpas, Japónpas, lliw kapuqninkunawan, Australiapas, Occidente pachapi wakin puente umalliqkunapas.
  Inti lloqsimuq hallp"an ichaqa manaraqmi China nacionta tukusqachu, ichaqa allintan kicharinman karqan iskay kaq frenteta. Hitlerqa anchatam colonia tropakunata, hawa llaqtamanta legionkunatapas kamarirqan. Chaypachallapitaqmi armakuna ruwaypas yapakurqan.
  1944 watapi ñawpaq kuskanninpi, Kimsa kaq Reich nisqapi tanquekuna, kikinmanta puriq pistolakuna ruwayqa sapa p'unchaw pachak antawakunamanmi chayarqan, aswan achkataqmi karqan. Pantera-2 nisqaqa llapa Soviet antawakunatam atiparqan, nivelninpi. Huk aswan ñawpaqman puriq Alemania tanki, Lion, rikhurirqan, pisi pachamantataq Royal Lion.
  Hinaspa aswan allinqa, jet aviación nisqa seriepi wiñasqa. Chayta kutichispa, T-34-85 wan IS-1, IS-2 tanquekuna URSS nisqapi ruruchinaman rirqan, manataqmi pipas KV serietapas saqirqanchu; 1944 watapi Kimsa kaq Reich nisqap aswan riqsisqa ruruchina tankinqa Pantera-2 nisqa karqan, URSS T-34-85 nisqapas. Aswan llasa modelokuna ruwasqa karqan anchata - yaqa chunka kuti aswan pisi. Hinaspapas Alemania runakunaqa manam anchatachu llasayta tanqayta munarqaku Soviet ñankunapi, Stalinpas KV seriepi mana hapipakuytam qallaykurqa, IS nisqakunañataqmi llumpay q'omerllaña rikurirurqa.
  Ichaqa, Alemaniamanta "Panther"-2 88 mm 71 L calibre pistolayuq, T-34-85manta aswan allin karqan armadura t"uqyaq atiyninpi pistola, ñawpaq armadurapi hinallataq pisilla lado armadurapi, hinallataq mana karqanchu aswan pisi purichiy ruwaypi 900 caballo kallpayuq motorniyuq, 47 tonelada llasayuq. Alemania nacionmanta tanqueq llasaynin 50,2 toneladaman yapakuqtinpas manan wañuypaqchu karqan.
  Hinaspapas Alemania nacionmanta jet aviación nisqapiqa manan imapipas allin contrarioyoqchu karqan.
  Hitlerqa chakinta mana aysay aswan allin kasqanmantam tantearurqa, chaymi 1944 watapi 22 junio killapi guerrata qallarirqa. Kimsa pachak pichqa chunka ñuqanchikpa hinaspa hawa llaqta rakisqanchikkunata, pachak iskay chunka satélite rakiykunata URSSman wischuykuspa. Kimsa kaq Reichpa ladunpim karqan: Rumania , Unriya , Eslovaquia , Croacia , Finlandia , Suecia , Italia , Portugal , Ispaña , Bulgaria , Arhintina , Turkiya.
  Alimankunapas Wehrmacht nisqapi achka hawa llaqtayuq runakunata, hiwi runakunatapas llamk'achirqan. Llapanpiqa, Kimsa kaq Reich, ñawpaq kaq escalónllapi, chunka iskayniyuq millon kuskan soldadokunata maqanakuyman wikch'urqan, chaymanta mana pachakmanta tawa chunka masninchu Alemaniamanta karqan, suyumanta. Satélites nisqakunan kinsa millón huktawan yaparqanku. Llapanpiqa, ñawpaq kaq escalonpiqa yaqa chunka suqtayuq hunu chaki puriq runakunam kachkan, yaqa kimsa chunka kimsayuq waranqa tanquekuna, pichqa chunka pichqayuq waranqa masnin avionkuna, yaqa iskay pachak pichqa chunka pistolakuna hinaspa morterokuna.
  Movilizacion qhepamanmi URSS chunka kinsayoq millón kuskan soldadokunata churarqan, ichaqa wakin fuerzakunatan Lejano Oriente nisqapi, ukhu distritokunapipas waqaychananku karqan. Ñawpaq kaq escalonpiqa pusaq millón soldadokunan karqanku, yaqa kinsa chunka waranqa tanquekuna, yaqa tawa chunka waranqa avionkuna, yaqa iskay pachak waranqa pistolakuna, morterokuna ima.
  Chayhinam, Kimsa kaq Reich iskay kuti aswan allin kayninpi chaki puriypi, pichqa kuti aswan allin kallpa kuyuchiypi, aswan allin ametralladorawan. Chiqapmi, URSS achka ametralladorakunayuqmi, yaqa paridadniyuq.
  Tankikunap chikan kayninqa manam hatunchu, ichataq URSS mama llaqtapi manaña llamk'aq antawakunap pachakmanta aswan hatunmi, ñawpaq kacharisqa tankikunapas.
  Alimanyap jet aviación nisqakunaqa manam awqayuqchu, Kimsa kaq Reich nisqap hélice nisqawan purichisqa awya yallapas aswan utqaylla, aswan allin armasqa. Chiqapmi, Soviet Unionpa antawakunaqa aswan allinmi horizontal maniobrabilidad nisqapi.
  Artillería nisqapi, morterokunapipas kallpakunap balanzanqa aswan qayllallapim kaqlla kayman. Cantidad nisqapas, calidad nisqapas.
  Chiqamanta, Tercer Reich nisqap flotanqa astawanqa yaku ukhupi puriq flotan, achkha kutita aswan kallpayuq Soviet nisqamantaqa. Japón suyu hina, de paso.
  Chaymantapas, nazi nisqakunaqa achka misil balístico clase A nisqayuqñam kachkanku, chaymi ñawpaq kaq discotecakunapas lluqsirun.
  En general, fascistakuna aswan kallpasapa kanqa, Stalintaq allin razonablemente prepararqan huk defensa, tardeña kaptinpas. Ichaqa manan tiempoyku karqanchu anchata ruwanaykupaq. Stalinpa liñanqa mana llapanpichu kutichisqa karqan, aswan allinqa, awqaqkuna mana allintachu yachachisqa karqanku hark'ayta hap'inankupaq. Desesperadamente hukmanta yachachisqa kaptinkupas.
  Molotov frontera linea, kinsa wata ñawpaqman puririsqan qhepaman, generalmente tukusqa karqan, ichaqa fronteraman ancha qayllapin tarikurqan, manataqmi suficiente ukhuchu karqan. Chaymantapas Stalinqa kamachirqanmi Dnieper mayumanta aswan karunpi kimsa kaq escalón nisqa wasita ruranankupaq, ichataq chaytaqa qallarirqan EE.UU.
  Chiqapmi, Soviet tropakunamanta aswantaqa, NKVD unidadkunapim yupayta atinki, paykunapa yupaynintam huk millon soldadokunaman hinaspa miliciaman yaparunku. Chayqa yaqa tawa millón runakunan, occidental llaqtakunallapi. Ichaqa, chiqapmi, maqanakuypi allin ruwayninkuqa aswan mana allinmi unidad regularkunamantaqa.
  Alemankuna, chiqap historiapi hina, chawpipi hatun maqayta qurqanku, Bialystok qaqata, Lviv puñunatapas kuchuspa. Maqanakuypa ñawpaq p'unchawninkunallapim rikuchirqan alimankuna, achka hawa mama llaqtayuq unidadkuna kaptinpas, aswan pisi hukllachasqa awqaqkunata rurasqankuta. Ichaqa Soviet Union tropakunaqa sapa kutillanmi chinkapun.
  Chaymantapas, Ucrania nacionmanta unidadkunapa maqanakuy allin ruwasqankuqa iskayrayanapaqmi karqa. Achka runakunam karqa, chay guerrapa punta kaq punchawninkunapi saqiqkuna, entregakuqkunapas.
  Fronterapi maqanakuykunapiqa manan awqakunata hark"ayta atirqankuchu. Hinaspa chaymanta Stalin pantarqan, unidadkuna hatun ñanman lluqsiyta hark'aspa, ñawpaqninta chiqanchasqa kananta mañakuspa. Chay pantaymi ichaqa allichasqa karqan, ichaqa tardaspa. Alimankunaqa 28 ñiqin qhapaq raymi killapi Minsk llaqtata hap"iyta atirqanku, chawpipi Stalinpa chirunta p"akispa.
  Chay ch"aqwayqa astawanmi yapakurqan. 30 ñiqin qhapaq raymi killapi Japón mama llaqtap, satélites nisqa awqanakuyninman yaykuy suyasqa karqan. Chaymi kunankamaqa qonqanayku karqan Lejano Oriente nisqamanta tropakuna huk ladoman apasqankuta.
  Chay chawpipi Alemania nacionpa p"akikuyninqa mast"arikusharqanmi. Huk hatun ch"usaqmi hatarirqan, chaytan sinchita kallpachakurqanku tapayta. Ichaqa nazi nisqakunan ñawpaqman rirqanku, 16 julio killapitaq Smolensk llaqtaman haykurqanku.
  Tukuy tarikuq waqaychasqakunata maqanakuyman wikch'uspa, milisyakunata armasman churaspa, Stalinwan Zhukovwan Fritzpa awqayninta chawpipi hark'ayta atirqanku. Ichaqa Hitlerqa soldadonkunatan sur ladoman kutichirqan. Nazi nisqakunaqa Kiev llaqtapin hatun calderata ruwarqanku, hinaspan yaqa llapa Ucrania nacionta hap"irqanku.
  Paykunaqa Leningrad llaqtata hark'aspa Crimea suyuman yaykurqanku. Awqanakuypa puriyninqa anchatam rikchakurqa 1941 wataman, mana saqikuq karma hina. Ichaqa chay mana kaqlla kasqankupas ancha hatunmi karqa. URSS 1941 watapi wakin libre reservakunayuq karqan, kunantaq tukuy imapas movilizasqaña karqan. Hinaspa octubre killapi chay asalto ruwakuqtinmi yaqa mana imapas karqanchu defensata hap"inanpaq.
  1944 watapi noviembre killa qallariypin nazi nisqakuna Moscu llaqtata muyurirqanku, chaymi Stalinqa Kuibyshev llaqtaman ayqekurqan.
  Nazi nisqakunaqa manan cheqaq historia hinachu, askha yupaypi aswan allin karqanku. Paykunaqa suficiente t"aqanakuyniyoqmi karqanku, chaymi Nortemanta Surmantawan Moscú llaqtata muyunankupaq. Ichaqa unidad soviéticakunapaqqa tukuy imapas nishutan mast"arisqa karqan hukniray frentekunapi.
  Chiqaptaqa, 1941 watapi, movilizacionkuna qhipaman, Stalinqa Wehrmachtmanta aswan ventajata chaskirqan, achka llamk'aqkunamanta, tawa kuti aswan achka awya yallakunata, tankikunatapas, Kimsa kaq Reich nisqap awqanakuy qallariyninmantapacha. Hinaspapas guerrapa phisqa killanpin aswan askha equipokuna URSS nisqapi ruwakurqan cheqaq historiapi.
  Ichaqa kunanqa nazis nisqakunan llapa trumpetakunata hap"inku, armakunaq, personalkunaq askha kaynin, calidadninpas paykunaq ladonpin kashan. Hinaspa Puka Ejército nisqapas 1941 watapi hina sasachakuyniyoqmi. Ucrania runakunap, Balts nisqakunap, achka huch'uy suyukunap mana munasqankutapas, sistema soviético nisqapaq wañuyta. Traiciones masivas y defecciones de víctimas de represión, desposeídas kulaks y otros ofendedos de todos los rayas. Chaywanpas Soviet kamachiypa ideología awqankuna.
  Hinaspapas Alemania runakunapas Occidente nacionta atipasqankuqa astawanmi traicionerokunata yapan.
  Chayrayku, mana musphaychu, Moscú muyurisqa kasqanqa, Alimankuna Donbass, Voronezh llaqtata hap'ispa Stalingrad llaqtaman purichkanku.
  1944 watapi chiri tiempoqa llakikuypaqmi, manan 1941 watapi hinachu chiri, rit"ipas karqan, Moscú llaqtan ichaqa 1944 watapi diciembre killa tukukuykama heroico hina qheparqan. Stalingrad llaqtaqa 1945 watapi enero killapin urmarqan, chaypaq maqanakuyqa manan unaychu karqan. Febrero killapi, marzo killa qallariypipas alimankuna satéliteninkunawan Cáucaso, Baku petrolero pukyukunatapas llapanta hap'irqanku.
  Chaymantataq chay maqanakuyqa Volga mayu patanta puririrqan. Saratov llaqtaman, Kuibyshev llaqtaman, chaymantataq Orenburg llaqtaman, Kazan llaqtaman ima.
  Stalinqa Sverdlovsk llaqtamanmi ayqekurqan. Kazán llaqtaqa mayo killapin urmarqan. Inti raymi killapiqa Alimankuna, Nihun runakunapas Rusiyaman aswan ukhumanmi yaykurqanku. Soviet awqaqkunap hark'akuyninmi pisiyachkasqa. 1945 watapi 5 agosto killapin Sverdlovsk llaqtata hap"irqanku. Hinaspapas 1945 watapi 3 p"unchay setiembre killapin Stalinqa qhepaman entregakunanpaq rimanakurqan. Kikin kawsayniykita, kacharichiyniykitapas cambiaspa.
  Iskay kaq hatun maqanakuyqa tukusqañam. Ichaqa manan unaychu thak kay kamachikurqan. Hitlerqa armas nucleares nisqakunata pruebaspanmi mana iskayrayarqachu chay armas nucleares nisqakunata, chaymi mana iskayrayarqachu chay armas nucleares nisqakunata.
  Kunanqa rikukurqa Japónwan EE.UU.-wanqa Kimsa kaq Reichpa pachantinpi kamachiynin ñanpiraqmi kachkasqaku. Hinaspapas Fuhrerqa Genghis Khan, Alejandro Magno, Napoleón, Troyano emperador, Suleiman Magnífico nisqakuna huñusqamanta aswan askha hallp"akunataña hap"irqan chaypas, Japón llaqtatapas atipananpaqmi yuyaykurqan.
  Iskay ñiqin pachantin maqanakuy tukukusqanmanta kimsa wata chiqapmanta, pachak balístico, intercontinental misilkuna kallpasapa carga nuclear nisqayuq, Inti lluqsimuq Allpanta huk kutillapi taparqan.
  Hinaspa chaymanta Wehrmacht allpapi unidadkunapa, marina nisqapa ofensivan qallarirqa. Alimankunaqa ancha utqayllam Awya Yalapi Nihunpa kaqninkunata hap'irqan, kikin hatun llaqtatapas bomba atómica nisqawan pampaman thuñichirqan.
  Inti lluqsimuq allpap Pacífico nisqap kaqninkunaqa aswan pisi unay pacha hark'ayta qurqan. Ichaqa 1949 watapi junio killapaqmi tukuy imapas tukusqaña. Kunanqa Estados Unidosta atipaymi puchurqa. Chaymantapas, huk razonmi karqa. Amerikamanta runakunaqa, rimanakuypa contranpi, armas nucleares nisqakunataraqmi ruwarqanku, pakallapi pruebankutapas ruwarqanku.
  Hitlerqa 1950 watapi 1 ñiqin kantaray killapim maqanakuyta qallarirqan, musuq wata p'unchawpi kimsa pachak misil nuclear nisqakunata urmachispa. Huk millay ataque nuclear nisqawanmi pachak hatun llaqtakunata thunirqan, chaypin chunka millón runakuna wañurqanku. Adolf Hitlerpa huk hatun huchanmi yapakurqan aswan millay millay ruwaykunamanta hatun listaman. Chaymantataq Canadá suyuman haykuyqa qallarirqan, uraymantataq América Latina dictadurakunawan kuska. Amerikamanta runakunaqa pisi kallpayasqa, musphasqa ima karqanku, ichaqa sinchitan maqanakurqanku. Paykunaqa entienderqankun paykunapaqqa atipasqa kayqa esclavo kaylla, pisi-pisimanta, nanaywan wañuy ima kasqanmanta. Chayraykun llapa guerrakunamantapas aswan desesperada karqan. Hinaspapas huk wata masninmi karqan, chaymi Tercer Reich nisqa kamachikuqta obligarqan yaqa iskay pachak carga nuclear nisqakunata saqenanpaq, askha puquyniyoq hallp"akunatapas radioactivo ch"inneqman tukuchinanpaq. Ichaqa chaywanpas chay metaqa hunt"akurqanmi, kinsa kaq Reichpa qhepa awqanpas atipasqa karqan. Hinaspa kay qhepamanmi qallarirqan pachantinpi globalización nisqa puririynin. Alemania markaqa sapallanmi pachantinpi qullqiman tukurqan. Formalmente independiente nisqa suyukunapas pisiyachisqa karqan, Tercer Reich nisqa colonia nisqaman, pisilla local autogobierno nisqallanmi waqaychasqa karqan. Judiokunata gitanokunatapas mana kamachisqa karqanku: maskhaspa chinkachirqanku. SS nisqakunaqa hatun purgakunata ruwarqanku, hinaspan sinchita phiñakurqanku. Chiqap millay musquymi chayamurun - dragónpa horan. Otaq aswan sut"itaqa, chay pacha. Fuhrerqa chiqap pachantinpi totalitario imperio nisqatam hatarichichkarqa, espacio mastariyta munaspa. 1959 watapi, Fuhrerpa qanchis chunka watayuq p'unchawnin raymipi, huk oficial coronación karqan, pachantinpi plebiscito - chaymi legitimarqan super-emperador sutita. Hinaspapas 1967 watapi Adolf Hitler wañupuqtinmi churin herenciata chaskirqan titulonta atiynintapas. Kay pachapaqqa, Planeta Pachaqa Venuswan Killapi Martepipas tiyaykunata kamasqañam karqan, hawa quyllur pachakunaman mast'arikunanpaqpas allintam wakichisqa karqan... Nazikunaqa lliwpaq qhapaq suyuta munarqanku - Quyllur Reich nisqap rurayninta, chaypaq... enteron universotam huk millay musquyman tikrakurun.
  
  
  PACHAK WARanqa Q"ANCHAY SUMAQ SIPACHAKUNA
  Elfarayaqa maqanakuypi rikukurqan... Kunanqa maqanakuqmi, kallpasapa ejercito umalliqmi.
  Sumaq sipaskuna: ñuñunkupas, caderasninkupas llampu blindasqa platokunawan qatasqallam kanku. Hinaspa makikuna, chakikuna, wiksapas q"ala, q"illullaña.
  Hinaspa kay sipaskunaqa q"ala chakiwan laq"anku. Yaqa pachak waranqa runakunam karqaku. Hinaspa llapan sipaskuna, mana huk qharillapas! Hinaspa llapa runa sumaq, llañu, atlético, aychasapa, bronceado, perla hina kiruyuq!
  Amazonas hina... Cohortes nisqapi filasqa karqanku. Makinkupi espadakuna, wasankupitaq arcokuna. Manam kanchu escudokuna - awqaqa iñin huk escudomanta aswan allin kananpaq.
  Hinaspa banderakuna hatunchakuspanku sipaskunapa hawanpi pawanku. ¡Paykunaqa listoñan kashanku maqanakunankupaq, mana manchakuspataqmi atipayta munanku!
  Ichaqa askha orcokunan karumanta kuyushanku. Chukchayuq, millay osokuna. Hinaspa yaqa pachak kuti aswan pisi trollkuna kamachiqninku hina llamkaq.
  Hinaspa kunanqa kay horda sipaskunaman kuyushan.
  Elfaraya kamachiyta qun:
  - ¡Alto arcopi arcokunamanta disparay!
  Sipasqa, sumaq chakinpa q"ala chaki dedonkunawan, arco q"aytukunata aysan. Hinaspa wañuchiq flechakunata t"oqyachinku.
  Chaypachallapitaqmi maqanakuq runakunaqa kirunkuta q"alakuspa qaparinku:
  - ¡Kampeonkuna kasun!
  Hinaspa flechakuna awqaman rakhu t"aqapi phawanku. Paykunaqa enemigonkutan agujawan t"oqyachinku erizo hina.
  Orcokuna, trollkuna urmaykunku, wañuchiqkunawan, millay runakunawan atipasqa.
  Hinaspa Elfaraya nin:
  - ¡Mosoq fronterakunaman imperioman!
  Chay maqanakuq runakunaqa sincronización nisqapin ruwanku. Bronceado cuerponkuqa ancha sumaqmi, llimp"itaqmi. Hinaspa q"ala chakikuna llimp"i llimp"i bronceado tobillos. Hinaspapas urayninpi kaq dedonkunaqa ancha llañullañam. Hinaspa chinkachiy regalokuna paykuna kikinkuman phawanku, contrarionkuta takaspa.
  Orcokuna, trollkuna maqasqa urmaykunku. Hinaspa uywa uyankupas nanaywan q"iwisqa.
  Chay maqanakuq runakunaqa admirakuyllatam hatarichinku. Paykunaqa llañu, aychasapa cinturayuqmi, chakiyuqtaqmi. Imaynatataq waranqantin flechakuna huk kutillapi kacharisqa kanqa.
  Hinaspa achka orcokunata atipanqaku. Hinaspa takinqaku:
  - Hatun yupaychayniykurayku,
  Ñuqaykuqa, kanmi bandidokuna!
  Hinaspa yapamanta achka flechakuna kacharisqa kanqa. Hinaspapas maypi kasqanku urqukunaman asuykunankupaq llapa ñankunatam ayakunawan wischunqaku.
  Arí, kaykunaqa admirakuypaq maqanakuq runakunam. Chaypin kan chhayna sallqa sonqollikuy, hinallataq cuerpokunaq allin ñanman muyuynin contrariokunaq chinkachisqanwan.
  Elfarayaqa kikinmi huk arcota disparan. Q"ala chaki dedonkunawanmi q"aytuta aysan, ancha allintataqmi takan.
  Chaypachallapitaqmi sipasqa sunqullanpi chhuqrikun:
  - Kay pachaqa maqanakuypin samashan, .
  ¡Phiñakuy nina urquqa hatunmi lluqsimun!
  Chay tensionqa aswan hatunmi, .
  ¡Rikcharin nanaywan, manchakuywan ima!
  Hinaspa yapamanta maqanakuqpa q"ala chakiwan t"oqyachisqa flecha phawan. Hinaspa kimsa orcokunata huk kutillapi takan.
  Yawar pukyukunawanmi asnachikuchkanku. Hinaspa Elfaraya chiqchikun:
  - ¡Gloria a mi magia!
  Yapamantataq q'ala chakiwan flechata kacharinqa. Kayqa sipasmi - payqa aswan hatun claseyuqmi, cuerponpas tukuy imapipas.
  Ñawpaq kaq ola de ataque orcos y trolls fizzled out. Huk masa ayakunallam puchurqa. Ichaqa kunanqa mosoq tropakunan rikhurimunku millwayoq animalkuna.
  Elfaraya yapamanta disparan, hinaspa allinta ruwan, chay pachallapitaqmi qaqchan:
  - ¡Gloria kay pachanchispaq!
  Hinaspa q"ala chakimanta llimp"i phawan. Hinaspa chay masa orcokunata ninata hap"ichispa llik"irqanku.
  Arí, kayqa maqanakuq princesa. Paywanqa pipas qaripas confianapaq hina waqaychasqa hinan sientekunqa.
  Hinaspa huk pachak waranqa sipaskuna mana aswan millaychu. Hinaspapas ancha allintan disparanku. Hinaspa aswan importanteqa, usqhaylla.
  Q"ala aychasapa chakinkuqa llimp"inanpaqllan tiempoyoq.
  Kaypiqa huk kunkallapim ninku:
  - Huk activo pasajeta quyku, .
  ¡Awqanchikpa ñawinpipunim takaspayku!
  Hinaspa yapamanta q"ala chakiwan wañuy mosoq qoykunata kacharinku. Kayqa generalmente paykunap maqanakuy kallpata kachayninku.
  Elfaraypas takirqanmi:
  - Orkukuna qaparinku - llakisqa uyakuna, .
  ¡Yachaychik, amistadkuna, wañuchiqmi kani!
  Llapa runatan wañuchisaq, llapa runatan chinkachisaq,
  Hinaspa piqpa chukchasapa uyanta p"akisaq!
  Arí, chay sipasqa cheqaqtapunin sinchi maqanakuq. Hinaspa chay orcokuna aswan asuykuptinku, pulsarwan tuparurqa. Hinaptinmi chaylla pichqa chunka unanchakunata aychawan llikirurqaku.
  Elfarayaqa qaqchaparqa:
  - Hatun yuyaykunapaq, tukuy unanchakuna ruphachinankupaq!
  Hinaptinmi maqanakuq warmiqa omblionmanta llipyakunata hapispan kacharirqa. Hinaspa iskay kinsa chunka orcokuna pinchowan t"oqyachisqa carnerokuna hina karqanku. Yaqa chay ratopin rawk"arqanku.
  Hinaspa wakin sipaskuna qaparirqanku:
  - ¡Ch'uya Allpapaq!
  Hinaspa ñoqapas hap"isaq, ¡q"ala talonniymantataq coágulos de coágulos nisqakuna wikch"usqa kanqa! Hinaspa achka millwayuq maqanakuqkunata llikirurqaku.
  Elfaraya, disparayta hinalla, kay kutipi arco waskata makinwan aysaspa, qaparirqa:
  - ¡Magianchispaq!
  Hinaspapas q"ala talonninmanta huk llimp"i llimp"ita chhaphchirqan... Hinaspa sinchita maqarqan pachak hunt"a orcokunata, trollkunatapas carbonizado karqanku. Nina rawraypi hap"isqa blotterkuna hina.
  Elfarayaqa qaparisqa:
  - ¡Hatun layqa kani!
  Hinaspa yapamanta awqanta maqanqa. Hinaspa ñawinkuna llimp"iykusqa. Hinaspa sipaskunaqa, ancha pasión nisqawan, flechakunata wikch"unku orcokunaman, trollkunamanpas.
  Montonasqa ayakunam wiñachkan. Paykunaqa huñunakuspankum huñunakuchkanku. Hinaspa aswan aswan askha wañuchisqa.
  Elfarayaqa chayta hap"ispa asikuspa repararqan:
  - ¿Imatataq ruranayki umaykipi rey kaptin?
  Chaymantaqa huk palaciota paqarichiy!
  Hinaspa yapamanta q"ala chakiyuq princesa wañuchiq wañuchiq, wañuy hark"aq regalota qallarichinqa.
  Kay sipasqa wañuypa runayachisqallanmi. Ichaqa chay tiempollapitaqmi k"ancharishaq ñawinkunapas ancha sumaq sonqo.
  Hinaspa wakin sipaskuna huk masa animalkuna wañuchiq, chayna tsunami ola paykunapa hawanpi llanthuykusqan, generalmente super. Hinaspa chay hinata phiñakuspa awqankuman flechakunawan parachanku. Sapa kutinmi allintapuni puñetaspa.
  Elfarayaqa qaparikun:
  - Chayna pachakunapim paqarirqani, .
  ¡Kuyasqay llaqtay yuyariwananpaq!
  Hinaspa maqanakuq warmiqa makinpi sayaykuspa q"ala chakinta uman patapi muyuchispa hatun nina hina pelotata muyuchirqan. Hinaspa imaynatas kay coágulo de coágulo contrariokunaman wikch"uykunqa chayta.
  Hinaspa chaylla waranqa orcokuna phatarirqan. Hinaptinmi qarankuta ninawan kañaykuspanku chaylla qaranta hurqururqaku.
  Elfarayaqa qaparisqa:
  - ¡Ñoqaqa Ji-clase maqanakuqmi kani!
  Hinaspa imayna asikunqa.
  Chaymantam qallunmanta llipyata kacharinqa. Hinaspapas askha awqakunatan ruphachinqa.
  Chay qhepamanmi princesa sipasqa qaparirqan:
  - ¡Tukuy pachaqa ñuqapaqmi!
  Hinaspa llimp"i paramusqa chay sumaq q"omer ñawinmanta... Hinaspa imaynatas chay llapa mana yupay atina kawsaqkunata takarqanku.
  Elfarayqa takirqaraqmi:
  - Millones de chacales, demonios! Hinaspa lemayqa simplem - ¡llapa runata wañuchiy!
  Hinaspa q"ala dedonkunawan princesa sipasqa huk pulsarta kacharisqa, ancha wañuchiq.
  Hinaspa imaynatas llapa runakunata llik"inqa...
  Hinaspapas huk sipaskunapas manan paymanta pisichu kanku. Lliwmi awqankunata flechankuwan ñut'un, ñut'un. Utilizar, claro, ancha ágil chakiykikunata, mana innecesario zapatosniyuq.
  Orcos nisqakunaqa sut"itan vaporninku tukukushan. Ichaqa askhan kanku. Hinaspa aswan aswan mosoq regimientokuna kawsaqkuna haykumushanku.
  Ichaqa manan sipaskunaqa p"enqachisqachu nitaq kuyurichisqachu kankuman chaywanqa. Maqanakunankupaq tanteaspankuqa maqanakunkum. Hinaspapas manan yachankuchu mancharisqa kayta atisqankuta. Otaq aswan allinta nisunman, manan yachayta munankuchu.
  Kaypin q"ala chakinku wañuy wañuchiq regalokunata kachaykushanku. Chaytaq orcokunapa mat"inta rakirqa.
  Kay sipaskunaqa chiqapmi supermen ancha pisi faldayuq. Hinaspa ancha munay hinaspa sumaq.
  Hinaspa pachak waranqa sipaskunaqa hatun kallpan! ¡Manan imapas chaypa contranpi sayanmanchu!
  Elfaraya tuitearqa:
  - ¡Gloria a nuestra fenómeno!
  Hinaspa q"ala talonninmanta hukmanta kacharirqan huk pulsar de destrucción. Hinaspa achka orcokuna infiernopi yachaqman tukurqaku.
  ¿Chay chukchasapa runakunatachu hanaq pachaman haykunqaku?
  Elfarayaqa pulmonpa hawanpim qaparin:
  - ¡Ñoqaqa kasaqmi absoluto campeón mundial!
  Hinaspa yapamanta sipaskunaqa q"ala chaki dedonkuwan puka q"oñi, wañuchiq pulsarta kacharinqaku.
  Llapa runatam ruphachinqa, rupachinqa.
  Elfaraya kusisqa takirqan:
  - Manam simple sipaschu kani,
  ¡Hinaspa coronaqa qorimanta!
  Hinaspa yapamanta llimp"ikuna phawaykamunqa sumaq kaypa ukhunmanta. Chayqa millwayuq kawsaqkunatam tupanqa, hinaspam rupasqa yanta hina charinqa.
  Elfaraya qaparikun:
  - Ruphachisqayki, usphaman tukuchisqayki!
  Hinaspa ombligomanta yapamanta llipyata kachanqa...
  Hinaspa chay masa orcokuna sartenpi cutlets hina rawk"asqa.
  Elfarayaqa chayta hap"ispa kusikuywan takirqan:
  - Orcoqa huk lazopi llasakun, .
  ¡Ninapi rawrachiy!
  Hinaspa imapas ancha sinchi wañuypaq kaq sipaspa q"ala talonninmanta phawanqa. Imamantachus mana hark"akuyta atiwaqchu.
  Hinaspa yapamanta, pachak orcokuna huk kutillapi carbonizado karqanku. Hinaspa millwawan cenizaman, usphaman tukupurqan.
  Hinaspa sipaskuna qaparinku:
  - Hatun Tayta Pachapaq!
  Hinaspa yapamanta q"ala talonninku wañuy regalokunata infierno hina usqhaylla wikch"unku. ¡Kay sipaskunaqa manan hark"asqachu kanqa wayra-parawan, wayra-parawan, hark"akunawanpas!
  ¡Kaykunan Terminator sipaskuna!
  Awqaqkuna mana saqinkuchu orkukunata qaylla maqanakuypi, awqakunata karullapi hap'inankupaq.
  Ichaqa chaywanpas chay millwayoq animalkunaqa sinchitan kallpachakushanku asuykunankupaq. Ichaqa manan segurochu paykunaman qonqaku maqanakuq runakunaqa.
  Elfarayaqa yapamantan marq"arikun, q"ala chakiwantaq pusaq siqita pukllan. Hinaptinmi nina puyu rikurimun. Hinaspa orcokunaman sallqa mayu hina urmaykun.
  Hinaspa iskay kimsa waranqa millwayuq kawsaqkuna huk kutillapi wicharispanku ruparurqaku.
  Elfarayaqa qaparisqa:
  - ¡Yana kawsaqkuna ch"uspikuna hina qaparinku! ¿Imatataq yarqaymanta mana ruwayta atiwaqchu?
  Hinaspa chaymanta maqanakuq runaqa kinsa flechakunata huk kutillapi t"oqyachinqa, q"ala chakiwan arco q"aytuta aysaspa, chunka iskayniyoq orcokunatataq t"oqyachinqa!
  Kayqa Terminator sipasmi. Hinaspapas payqa chhayna sallqa, frentico kallpayoqmi.
  Elfarayaqa chayta hap'ispa takirqan:
  - Sipaskunaqa hukniraymi kanku
  ¡Sapallanmi mana contagiosochu kanku!
  Sichus hap"isqa kanki chayqa, .
  ¡Manan infiernopipas qespichisqachu kanki!
  Hinaspa huk wañuchiq pulsar sipaspa q"ala talonninmanta phawaykamun. Hinaspa ch"eqechin llañu osokunata tukuy ladoman.
  Elfarayaqa sallqa kusikuywanmi nin:
  - ¡Chayna ayllum kani, ¡Diosraykupas wañuchisqaykim!
  Hinaspa yapamanta maqanakuqqa kacharinqa flechakunata, chaykunan t"oqyachin ima armaduratapas, hinallataq llik"isqa, llañu orco aychatapas.
  Paypa compañeron, ancha sumaq sipas, puka chukchayuq, qaparirqa:
  - ¡Atiyniyuq amistadpaq!
  ¡Hinaspapas infierno hina chinkachiq pulsartapas kachanqa!
  Hinaspa chay wañuchiq masaqa awqakunata ñut"unqa.
  Elfarayaqa qaparirqa:
  - ¡Supay pachaypaq!
  Chay qhepamanmi princesa sipasqa tullukunata rit"iman tukuchinqa. Ceremoniakunaq maqanakuqninqa manan yachanchu.
  Puka chukchayuq compañero, Princesa de La Vallière, qaparikun:
  - ¡Hamuq pachaqa ñuqanchikpa!
  Elfarayaqa kutichispa gurrugarqa, manaraq sallqa yakuta wischuchkaspa, wañuchiq pulsarta:
  - ¡Hinaspa ñawpaq kawsayqa hamuq atipayninchiskunallatan yanapanqa!
  Hinaspa kunan sipaskuna, llapan pachak waranqa, chayta hap"ispa sallqa llimp"ikunata q"ala chaki dedonkuwan kacharinqaku.
  Hinaspa orcokunaq ejerciton hap"ispa ruphachinqa. Arí, manchakuypaqmi chay hina maqanakuq runakunaq rakinakuyninman urmayqa.
  Hinaspapas asirikunku, ch"askakunaq k"anchayninta rikuchiq kirukunatapas rikuchinku.
  Hinaspa chaymanta sipaskuna hap"ispa q"ala talonninkuwan saruykunqaku, huk olataq pampanta pasanqa, hinaspataq huk entero ejercito orcokunata qataykunqa. ¡Hinaspa p"ampapunqa!
  Chay maqanakuq runakunaqa intiq k"anchaynintan kacharinqaku llimp"i llimp"i kirunkumanta, hinaspan millmayoq soldadokunaq filankuta ñawsayachinqaku.
  Elfarayaqa qaparirqa:
  - ¡Decidisqaymanta, comportamientoymanta ima!
  Sipaskunaqa aswan kallpawanmi maqanakunku. Hinaspa kayhinata q"ala chakiwan discokunata hap"ispa wikch"unku. Paykunaqa phawaylla pasanku, chaymi orcokunaq masanqa pisiyapun.
  Princesaqa pulmonpa hawanpi qaparirqa:
  - Wañuchisqayki, wañuchisqayki, pisi tiempollamanta llapanta wañuchisqayki!
  ¡K'irisqayki, k'irisqayki, k'irisqayki!
  Hinaspa kunanqa maqanakuq runaqa intiq k"anchayninta q"ala talonwan qhawarichinqa, orcokunatataq laser hina takanqa.
  Hinaspa huk entero, llañu chiruta kuchunqa. Hinaspa orcokuna qaparispanku kay ejercitota hecesman rollonku.
  Hinaspa yapamanta orcokuna sallqa ataquepi kashanku, sipaskunapas q"ala chakiwanmi wañuy imakunatapas wikch"uykushanku.
  Hinaspa ñuñukuna kuyurin. Hinaspa chaymi sapa pechoqa huk entero tanque torreta!
  Hinaspa chayhinata sipaskuna hap"ispa ombligonkumanta llimp"ikunata kacharirqanku. Llapan pachak waranqa sipaskunam ombligonkuta kuchusqaku láser nisqawan.
  Hinaspapas kuskan millón orcokunatan huk kutillapi asnarqanku. Hinaspapas espaciollan chaykunata digerir atiq.
  Elfarayaqa qaparisqa:
  - Llikispa ruphachirqayki, .
  Sipasmi kani - Satanaslla!
  Hinaspapas yapamantan omblionmanta llipyakunata kacharinqa. Hinaspa kayqa wañuypaqmi. Hinaspa chaymanta flechakuna phawanqa. Hinaspa llapa runa barkunaman tukupurqanku.
  Hinaspa kunanqa orcokunaqa uchkuyuq barrakuna hinam.
  Hinaspa sipaskunaqa magiawanmi bustota maqanku hinaspam achka asnaq orcokunata rutunku. Hinan paykunaqa urmachisqa karqanku.
  Elfaraya takirqan:
  - ¡Llapa runatam llikirusaqku!
  Qamqa chayna sipasmi kanki - princesalla!
  Chay maqanakuq runaqa qaparisqa:
  - ¡Lliq"isqayki, manataq khuyapayasqayki!
  Hinaspa kayhinata bustonta kuyuchin. Hinaspa yapamanta kacharin, chaymi cheqaq wañuyta apamun.
  Orcos nisqakunaqa literalmente enemigokunaq posiciónninkunatan ayakunawan duchayta munanku. Hinaspa ñawpaqman rinku hinaspa urmaykuspanku urmanku. Wañusqakunapa musuq urqunkunam wiñachkan. Ichaqa orcokunaqa manan cederchu.
  Paykunaqa aswan karumanmi purinku. Hinaspapas mana khuyapayakuspa wañunku. Ichaqa maqanakuq runakunaqa orcokunatan flechakunaq granizo hina parachinku. Hinaspapas maqanakuq runakunaqa manan kay q"opataqa hark"ayta atinkumanchu. Ichaqa huk llañu ola phawaylla purin. Hinaspa kay colmilloyuq mama qucha kuyukun.
  Sipaskunaqa sallqa kusisqallañam kachkanku. Hinaspapas aychachankuta k"umuykachinku. Hinaspa orcokuna kuyushanku, huk tsunami ola qallarisqa hina. Ichaqa kayqa manam pitapas llakichinchu.
  Elfarayaqa takirqanraqmi, manaraq q"ala chaki dedonkunawan phisqa arcokunaq waskhanta aysaspa, magia flechakunata kacharishaspa:
  - Q"ala makiwan chiqanmanta, .
  Ñuqaqa chay tsunamiwanmi atipanakurqani...
  Ñuqaqa mayqin isqun kaq ejepas kani,
  ¡Munakusqaymi pakikururqa!
  Chay maqanakuq warmiqa saltasparaqmi omblionmanta huk secreción kacharinqa. Hinaspa awqanta llik'irqunqa.
  Hinaspa qaparinqa:
  - Ejercitoyqa kallpasapam, .
  ¡Payqa kay pachata atipan!
  Elfarayaqa llapanpi phiñasqa kasharqan. Paykunapas huk sipaskunapas, chiqapmi, huk clase brillante maqanakuq kanku. Chaytaq mana pimanpas pisi khuyapayakuyta qonqachu.
  Paykunaqa millay animalkunallam kanku. Otaq ichapas orcos hina imapas! Sumaqlla, mana millay.
  Elfarayaqa siminmanta llimp"ikunata kacharinqa. Hinaspa pachak orcokunata ruphachispa takinqa:
  - ¡Miski almaypaq!
  Hinaspa awqaman ñawi ch"ipikun!
  Chay qhepamanmi q"ala chaki dedonkuna pulsarkunata urmachinqa. Hinaspa llapan paqueteta llik"inqaku huch"uy, llik"isqa t"aqakunaman.
  Elfarayqa chaymantaqa qaparinqa:
  - ¡Wañuchiyqa credoymi!
  Puka chukchayuq compañeronmi laq"anqa:
  - ¡Hinaspa ñuqapa kaqpas cuadradom!
  Elfarayaqa chinkachiy cascadata kacharispa qaparirqa:
  - ¡Hinaspa ñuqapa kaqmi huk kubopi kachkan!
  Hinaspa iskaynin maqanakuqkuna q"ala chakikunata sellanku. Huk musuq magia ola hatarirqa.
  Hinaspa kunanqa orcokunamantaqa hukmantan phawaykachashanku phatmakuna, llik"isqa aychakunapas. Hinaspa chaymantaqa sartenpi rawk"anku.
  Elfarayaqa qaparisqa:
  - ¡Mosoq registrokunatan churarqayku!
  Puka chukchayuq masiqa huk qapariywan takyachirqa, q"ala chaki dedonkunawan nina pulsarkunata kachaykuspan:
  - ¡Chay pacha wiñananpaq!
  Elfarayaqa orcokunata maqaspa qaparirqa:
  - ¡Iskay kuti, kimsa kuti aswan hatun normalmanta!
  Puka chukchayuq maqanakuq warmiqa q"ala talonwanmi huk burbuja magia kallpata qusqa hinaspa kusikuywan yapaykurqa:
  - ¡Llaqtay t"ikachun!
  Chaymi sipaskuna t"aqanakurqanku, hinaspa allintapuni. Hinaspa kay ejercito chukchasapa kawsaqkunata hatun gananciakunawan kikinkupaq chinkachinku.
  Elfaraya yapamanta huk láser mágico omblionmanta wikch"uykuspa, ñawinkuna llimp"i llimp"i llimp"i llimp"i lluqsirqa:
  - ¡Huk botellapi cobrawan mach"aqwaywanmi kani!
  Hinallataq imaynatas kacharinqa huk mosoq viga imapas, chaymi orcokunata kawsashaqta ruphachin awqaman.
  Puka chukchayuq compañero princesa, payqa qunqayllamanta nirqa:
  - Kunanqa sutiyqa de La Valliere!
  Elfarayaqa chaylla takyachirqa:
  - ¡De Lavaliere, chaynaqa de Lavaliere! ¡Aswan sumaqraqmi!
  Puka chukchayuq maqanakuq runaqa qaparisqa:
  - Ñuqaqa sallqa runakunap qunqurninpi k'anchay caballero kani,
  ¡Kay orcokunatan kay pachamanta barresaq!
  Hinaspa imaynatas paykunawan kuska purinqa q"ala, cincelasqa chakiwan... Hinaspa puchuq sipaskuna, pachak waranqa soldadokunaq llapan ejerciton, hap"inqaku, siminkuta kicharispa ninata kacharinqaku.
  Hinaspa yapamanta huk cascada nina rawray orcokunaman urmaykunqa, mana iskayrayaspa ruphachispa mana ima chansatapas quspa.
  Kimsa millon chukchasapa kawsaqkunam huk kutillapi ninata hapirurqaku. Napalmawan ch"aqchusqapaschá karqan. Utaq fósforopas azufrewan kuska. Hinaspapas tukuy imapas huk kutillapim waranqa waranqa millon millon piñas hina ninawan ruparurqa.
  Hinaspa imaynatas kay masa ninata hap"inqa. Hinaspa mayna waqay, qapariy hinaspa ñakay tukuy kaykunamanta huk kutillapi.
  Elfarayaqa qaparisqa:
  - Ama orcokunata khuyapayaychu, .
  Ch'usaqyachiychik paykunapa bastardonkunata...
  Chinchillakunata ñut'uy hina - .
  ¡Kucarachakuna hina llik"ikuy!
  Hinaspa q"ala chaki dedonkunata hap"ispa llipyakunata kacharinqa. Hinaspa ama hina kaspa huk ancha hatun troll. Chayta apaspa phawanqa. Piensariy huk dinosauriota phawaykachaptinku.
  Puka chukchayuq masiqa qaparisqa:
  - ¡Kayqa huk ghoulmi!
  Chayta kutichispan Elfarayaqa q"ala talonwan magoplasmamanta burbujata qorqan, hinaspan qaqcharqan:
  - ¡Ghouls nisqakunamanmi huk qapariq kutichiyta chaskiyku!
  Nina maqanakuq runaqa qaparisqa:
  - ¡Hinaspataq ataúdta, napaykuy coronatawan hap"inqa!
  Elfarayaqa kayta qhawarirqan:
  - ¡Guronaqa p"ampanapaq otaq laurel coronapas kanmanmi! Chaymi ama nishuta kusikuychu!
  Puka chukchayuq princesaqa qaparirqa, chaynallataqmi ombligonmantapas llimpikunata kacharirqa, chaymi pisi kawsaq orcokunata urmachirqa:
  - ¡Paykunapaqqa coronamanta aswan llasa kaqta wakichirqayku!
  Hinaspa chay hinata maqanakuqkuna, llapan pachak waranqa sipaskuna, hap"inqaku, Elfarai kamachisqanman hinataq, saltaspa q"ala, aychasapa chakinkuta wayrapi muyuchinqaku. Chayraykum huk wayra-para hatarinqa, hinaspa chiqap magia wayra-para. Hinaspa kanqa hatun kallpa ola, hinallataq millonninpi ola magia tsunami.
  Chayraykum qhipa orkukuna chinkachisqa karqan, llapantaq llañuyachisqa karqan.
  Chaykunataqa rawk"aspa cutlets nisqaman tukupurqanku.
  Elfarayaqa pathoswan nin:
  - Mama llaqta takiqa sunqunchikpi takikun, .
  Tiqsimuyupi tukuy imatam kusichisaqku...
  Legendario mahometanokunata hapisun,
  ¡Hanaq pachapas kay pachapas ancha atiyniyoqmi!
  
  ELF-PILOTO CONTRA AL ATAQUERO SASHA
  Huknin universo alternativo nisqapi, Iskay ñiqin pachantin maqanakuypi, huk duende phawarirqan. Nihunpa Fuerza Aérea nisqamanmi yaykurqan, qhipamantaq paykunap huk yupay asninmi tukurqan. Tukuy imamanta, elfokunaqa ancha atiyniyuq, utqaylla, ágil, kallpasapa. Paykunaqa huk reacción nisqayuqmi kanku hinaspa llapan reflejos nisqayuq, aswan allin runakunamanta, chaymantapas huk magia vision de batalla nisqayuqmi. Chay duende awqa ima ruwananta rikuspa.
  Pisi rimayllapi, chay duende, Conan sutiwan sutichasqa, chayna facil-llata avionkunata urmachirqa, girasol muhutapas raqrachkanmanpas hina.
  Hinaspa payrayku Japón nacionqa Midway nisqa lamar qochapi maqanakuypi atiparqan. Chay hatun atipayqa iskay kaq hatun maqanakuy tukuy puriyninpin yanaparqan. Ñawpaqtaqa, Japón runakunaqa tukukuypi Pacífico nisqapi chay ruwayta hap'irqanku. Hinaspa flotankuta atirqanku hap"iyta Archipiélago Hawai nisqapi, ancha kallpasapa posiciónta tarispa, tukurqan lamar-qochakunapi huk perímetro de defensa nisqa ruwayta.
  Ichaqa manapaschá kayqa decidiqchu kanman karqan, sichus chay atipasqanku qhepaman samurai mana decidinmanchu karqan iskay kaq frenteta kicharinanpaq URSS contra.
  Chay qhepamanmi Lejano Oriente nisqapi huk musphay ataque ruwakurqan. Hinaspa Inti lluqsimuq Imperio nisqa tropakuna Vladivostok llaqtata atacarqanku. Midway atipasqan qhepaman militarista Japón nacionpa atacananpaq amenazasqan cheqaqña kaqtinpas, sobornowan traicionwan yanapachikuspan, Mikadoq agentenkuna Vladivostok kamachikuqta convencechirqan tropakunata mana hunt"asqa maqanakuypaq listo kanankupaq apamunankupaq. Hinaspa chayraykun Damoclespa espadanqa uywasqaña, chaymi restaurantepi mikhuyta ruwashanku. Mayor Stalingradovaqa chay wayna oficialta chukchanmanta hap"iykusqa, payqa paymanta huk uma aswan hatunmi karqan, sut"inmi aswan kallpayoq karqan:
  - ¡Ima boor, machaqmi! ¿Imanasqataq equipoykiqa mana organizasqachu kachkan? Kay runaqa aswanta rikchakun cabina waynaman, oficialmanmantaqa. Ichapas ñawpaqtaqa allinta phukuchiy llapa lúpulokuna lluqsinanpaq.
  Coronel Palatsev p'enqaypi tarikurqan:
  - Kayqa Sashka Sokolovsky sutiyuq runam. Paytaqa Suvorov Militar Escuelamantapuni cursokunaman kacharqanku, pisichasqa programaman hina. Payqa qhari wawallaraqmi, p'unchawninmi iskay killamanta - chunka pichqayuq watayuqña.
  Stalingradovaqa mana allintachu uyanta chukchuykurqa:
  - Waw! ¡Chunka tawayuq watayuqña hinaspa oficialña! ¡Chaytam guerraqa ruwan! Manataqmi yacharqanichu molokokunaqa hunt"asqa titulokunataña chaskisqankuta.
  Palatsevqa hombronta kuyurichirqa:
  - ¡Guerrapiqa, wawakunaqa temprano wiñanku! Chaymantapas, huk willakuymi paywan pasarqa, yaqapaschá aswan allin willakuyta qillqarqa Moscú llaqtapa defiendekuyninmanta, chaytam Zhukovqa repararqa hinaspam yuyaycharqa chay warmachata cadetekunamanta oficialkunaman tikranankupaq.
  Stalingradovaqa kay simikunata uyarispan aswan sumaq sonqo kapurqan:
  - Allinmi! Mana sonsochu kasqanmanta. - Yachay wasipi yachachiq hinam dedonta kuyuchirqa. - En general mana mana allinchu, ichaqa manaña upyanachu! Asnaynintan asnani, ichaqa siminmi allqoq hina, tribunalpa uranpipuni! - Huk kallpasapa warmi, wiñasqa, ichaqa mana atlético llañu kayninta, musuq kayninta chinkachispa, dedonwan coronelman qawachirqa. - Chiqaptaqa, qampas paganki. Chay runaqa chawpi watayuqñam, ichaqa kaynatam comportakun.
  Palatsev histéricamente tos:
  - Chiqaptaqa kimsa chunka kimsayuqmi kani, ichaqa qanchis kutitañam k"irisqa kani, chaymi machuña hina...
  Stalingradovaqa kutichispa imatapas niyta munarqan, qonqayllamanta manaraq achikyamushaqtin ch"inlla kasqankuqa huk manchay qapariywan t"aqasqa karqan. Hanaq pachamanta llasa rumikuna urmaykuchkanmanpas hinam karqa, ventanapa vidriopas huk kutillapim pakirurqa. Granizo rumimanta t"aqakunan mesa patapi t"oqyasharqan, machasqa oficialkunaq makinmanpas uyanmanpas chayaykusqa. Stalingradovaqa kamachiq hinam qaparirqa:
  - Lliwmi chaylla ripunku.
  Palatsevqa kutichispa qaparirqan, sinchita, chaymi yaqa cuerdas vocalesninta llik"irqan:
  - ¡Kayqa chunka iskayniyuq chunka pusaqniyuq pulgadayuq conchas! Japón nacionmanta aswan hatun toneladayoq maqanakuq barcokunaqa yaqapaschá chay cazata qallarirqanku, chaymi nin.
  Stalingradovaqa hukmanyasqallañam botanwan pirqaman tuparurqa. Huk trofeo botamanta huk poke, de paso, chay azulejota raqrarqa:
  - Qallarirqa, ichaqa manam yuyaykusqaykuman hinachu! ¡Manan ni imapipas chhaynachu! Maldición, chaylla escuadrón nisqataqa lamar qochaman horqonanchis, hinaspataq k"iti ñawiyoq maqanakuq runakunaq flotanta chinkachinanchis.
  Ñawpaq kaq rankipi capitan (aka coronel), tawa chakimanta urmaykuspa, qaqchaparqa:
  - Armakunaqa chinkachiqniypi, huk iskay kimsa uchuy canalkunallapim kachkan. Manataqmi kutichiytapas tarinchikchu.
  Stalingradovaqa llasa puñunatam qawachirqa:
  - Allinmi, qamkunapas asnukunapas! - Chay maqanakuq runaqa, phiñasqa tsunamiman rikch"akuq, qaparirqa. - ¡Pero artillería costera nisqayuqmi kanayki! Mana tukuy runakunachu Frente Occidental nisqaman kacharqanku, hinallataq aviación nisqamanpas. Tukuy imamanta, Japón suyuqa mayk"aqllapas chay maqanakuyman yaykuyta atisqanmanta, kunanqa askha watakunaña rimakun.
  Palatsev, allin k"irisqaña, niyta munarqan, ichaqa huk t"oqyaypas karqanmi, t"aqakunapas paramurqan. Sirenaqa qaparispanmi avionkuna chayamunanta willarqa. Naval fuerzakunaq coronelninmi, ancha sasachakuywan, sayarispa, Stalingrad llaqtaq qapariyninta qaparirqan:
  - Aviación, hinallataq costa pilakunayoqmi kayku, mana hunt"asqa equipasqaña kaqtinpas. ¡Atisaqku kutichiyta!
  Pilotoqa callekunapi phawaykachaspanmi qaqchaparqa:
  - Maqanakuqniyman phawaylla necesitasaq hinaspa kay samurai maqanakuqkunata maqasaq, manan ancha millaychu rikch"akunqa. Hinallataqmi Tsushimapaq, Midouenpaqpas qullqita qunqaku.
  Sashka Sokolovsky, musquypiqa oficialña, manataq kamachichu, piqpa kuskan ninrin kuchusqa, ari nisqa:
  - Arí, paganqaku! Hinaspapas ¡intereswanpas!
  Uyarirqakum explosiones hinaspa antiavión pistolakunapa tardeta qaparisqankupas. En general, yaqa llapan Vladivostokpa hawamanta harkakuyninqa 1941 watapiraqmi hurqusqa karqa, Moscú llaqtapa harkakuyninta kallpanchanapaq, chaymi achka puntokuna Inti lluqsimuq allpapa campamentonqa mana anchatachu qawarirqaku hinachu chayna "qapariy" nisqakunata. Japonmanta buceo bombarderokunam primavera "regalokunata" huk t'uqyaq qapariywan urmachirqan. Chay ataqueqa llaqtatapas flotatapas ruwarqanku. Japón nacionpa avionninkunaqa manan ancha hatunchu, aswanpas usqhayllan puriq, ichaqa maqanakuy buquekunaqa aswan hatunmi. Chaykunamanta aswan hatun kaqtaq mama quchapi k"itiraq, suni kayninqa kimsa pachak metro, pistolantaq 460 milímetros. Kunankamaqa, Estados Unidos runakunaqa manam mayqintapas kay sumaq kaqkunata chinkachiyta atirqakuchu, chaymantam kawsaq runakunaqa, crucerokunawan kuska, quchapatanpi chinkachirqaku. Kayqa ancha rikch'akuqmi karqan Inti lluqsimuq Allpa millay atakaman, chaymi karqan 27 ñiqin kantaray killapi 1904 watapi. Chayllaraqmi mana aviación nisqapas karqachu.
  Palatsevqa phawayrayku asfixiasqa hinan sientekurqan. Payqa manan supermanchu, aswanpas onqosqa pulmonniyoq simple runan, payqa sasachakuypin tarikun. Ichaqa Victoria Stalingradovaqa manan anchatachu payta atiparqan. Tapukuni hayk"a watayoq kasqanmanta, yaqapaschá kinsa chunka masraq rikch"akun, ñuñunpas hatunmi, hombronpas qhariq hina ancho.
  Stalingradovaqa qunqayllamanta muyurispan makinta kuyuchirqa:
  - Ama phawaychu, machu, qatiway! "Ancha kallpawanmi qaparirqa, chaymi chay ondaqa rinrinman tuparurqa. - Ch"usaqyachiqta lamar qochaman usqhaylla horqoy.
  Chay qayllapin phataykuna qaparirqan, q"opakuna urmarqan, hukninmi Stalingradovaman chiqan urmaykurqan, chaymi kikillanmanta makinwan hap"irqan. Terminator sipasqa huk guardameta hinam sientekurqa, payqa allintam ganarqa penaltista, chay fragmentoqa muyu, quñi hinaspa pelota hinam karqa; Victoriaqa qunqayllamantam makinpi imapas yaku purichkaqta sienterqa. Chay sipasqa qhawarisqa chay thuñisqakunata, chaypachapas, fierromanta maqanakuq hinapas, kinsa wata maqanakuywan rumiyachisqa (Aswanraqmi kanqa españolkunawan, civilkunawanpas), kunkanpi nausea wicharirqan. Makinpiqa warmapa umanmi hapisqa. Wakcha sipas (rikuwaqmi pisi colasninpi, ñawinkuna urmachisqa. Stalingradovaqa allintam umantapas raqrasqa asfaltoman churaspan chimpakurqa:
  - ¡Manan tiempoyki karqanchu huchallikunaykipaq nitaq kawsanaykipaqpas! Ichaqa manan kanchu Diosmanta aswan hatun huchasapa, chayraykun wawakunaq ñak"ariyninmanta mana interesakuymanta aswan hatun huchaqa kanchu.
  Huk qapariymi karqan, hinallataq t"aqa t"aqakuna, hukninmi sipaspa botanman tupaykusqa, qaranta raqraspa. Stalingradovaqa muyurispa atisqanman hina usqhaylla pistaman phawaykuyta munarqan, chaypin MIG nisqa pacienciawan suyasharqan agresivo dueñonta, ichaqa...
  Chay maqanakuqpa qhawariyninqa, puñalpa cuchillan hina filoyoq, repararqanmi mana aguantay atina nanay chukchata, primer rangomanta capitan Vladimirovichpa uyanta, chaymi kuchusqa cuerponpa hawan parten phawaylla phaway olawan wikch"uykusqa. Kikin sipasqa yaqapaschá chay t"aqamanta ayqekurqan. Ima sipasña kaptinpas, ñawpaqtaqa Nicolás II ruso-japonés pachakunapim armakunata hapirqa. Huk kutinmi imaynatapas uyanta hap"ichikurqan, España nacionpi huk nacionkunamanta maqanakuy kashaqtinpas. Chayraykun huk ukhu cicatriz qheparqan, chaymi unay tiempo rikch"ayninta waqllichirqan. Astawanqa coronelta hap"ispa campo de concentración nisqaman kachasqanku. Chiqapmi, Siberia llaqtapim, sacha kuchuna sitiopi, huk ancha atiyniyuq layqawan riqsichisqa karqa, paymi espiritukunata maqchispa hinaspa qayachispa kay heridata hinaspa achka heridata hampiyta atirqa, mana haykapipas karqachu hina. Nihun, Aliman, Yuraq Checo, Kolchak, Denikin, Wrangel tropakunawan maqanakuykunapi chaskisqa cicatriz. Hinaspa anchata yachachirqa, chaymi Stalingradovaqa akllasqa clase runakunaman perteneceq hina karqa.
  Payqa warmipa encantokunawanmi ñawpaqmantaraq lluqsinanpaq oportunidadta tarirqa, chaymi amnistía nisqa qullqita qurqaku, llumpayta huchachaptinkupas. Chiqapmi, manam chay runata convencechinapaqchu, aswanqa partido organizador mana kaymanta yachananpaqmi. Hinaspapas askha willakuqkunan kan tukuy rayakunamanta, chaymi willaqqa willakuqta willaqman, willakuqmanpas tanqan. Chaymi mana ancha usqhayllachu tarinki sichus carreraykita chaninchanki chayqa.
  Kayqa niyta munan Japón hatun ventajayuqmi infantería, aviación, tanquekunapipas. Bueno, tanquekunapiqa, ñuqanchikmantaqa superioridad cualitativa nisqawanmi compensakun, ichaqa puchuqninqa aswan mana allinmi. Ichaqa, sichus huch"uy armakunata hap"isun chayqa, Japón suyupas huk chhikantan qhepapi kashan ametralladorakunaq yupayninpi; Ichaqa Lejano Oriente nisqa divisionkunapas manan allintachu ametralladorakunawan equipasqa kashan. Manam llapa runapaq makinakuna kanchu. Chaymi... Calidad nisqamanta rimaspaqa, manan kanchu superioridad infantería nisqapi, aswan mana allinraqmi, llapa allin oficialkunatan transferenciarqanku frente soviético nisqaman, kaypi aswan millay tropakunata, kamachikuyman hina, manan dispararqankuchu, mínimo de militarkunapa yachachikuynin. Kayqa niyta munan, chay awqanakuy qallarikun URSSpaq sinchi mana allin situacionpi. Hinaspa achka musuq kamasqa reservakuna inti lluqsimuy ladupi kachasqa kanqa...
  Stalingradovaqa qunqayllamantam ninapi urmaykurqa. Bombakunawan bombardeasqa llaqtapi hospitalqa ruphasharqanmi. Chay siq"iqa cheqaqtapunin apokalipsis: warmikuna, wawakuna, machu runakunapas kawsashaspan ruphashanku. Kaypim wawachaqa ninaman derechota wichiykurqa, muyuriqninpiñataqmi manchay qapariywan waqaypas uyarikurqa.
  Stalingradovaqa umanpi arcángelkunaq trompetankunata sientespan nina rawrayman wikch"uykukurqan. Nina qallukuna sipaspa q"ala makinta, kichasqa uyanta llamp"uyachirqan, ichaqa pilotoqa usqhayllan kuyurqan, chaymi wawata hoqariyta atirqan, thuñiypa abrazonmanta qechusqa.
  Sipasqa saltaspa lluqsirqa, qaranpi pisilla picazónllata sientekuspa, wawata qhawarispa. Ay, ancha tardeñam karqa, warmachaqa asfixiakurqa, pulmonninman nina rawrayta aysaspan, muyu uyanqa ruphasqañam karqa. Chayna llimp"i llimp"i aycha qarapi aswan llamp"u, margarita t"ikakunamantaqa. Stalingradovaqa qaparirqa:
  - ¡Kayqa runa chaqwa!
  Botanwanmi huk montón basurata tuparurqa, chaymantam kallparqa pikuna salvasqa kanankupaq yanapananpaq. Yuyarichiwarqa gas ruphachiqkuna chawpipi huk cobra tususqanmanta, sipasqa kuyurikuspa ancha caprichoso tusurqa. Ruphasqa, botankuna chullusqa, túnica carbonizado, ichaqa k"ulluchakuspa maqanakushallarqan sapa wawaq waqasqanmanta, sapa huch"uy sonqo kuyurisqanmanta, sapa fragil, ichaqa ancha necesario kawsaymanta suyupaq! Botas urmaykusqa, kunantaq sipasqa q"ala, sumaq chakiwan nina wayra-para chawpinta tusuykusqa. Payqa mártir karqan, ichaqa manan monjallachu ayunaspa, laq"akunawan ñak"arichikuspa, chayqa manan yanapanchu ni Diostapas nitaq runakunatapas, huk mártir-maqanakuqmi especifico vidakunata salvashan. Chay maqanakuq sipaspa chakichankunaqa huk capa huch"uy phusyukunawanmi qatasqa kasqa, ichaqa aswan usqhayllan aswan allintaraqmi kuyurqan nanaywan.
  Servicio médico nisqapi capitanmi bolsanmanta hatun botakunata horqospa qaparirqan:
  - ¡Apakuychik, utqaylla churakuychik! Nina rawray chawpinta tususpaykiqa mana puriy atiqmi kanki.
  Mayor gradoyuq maqanakuq runaqa chaylla kutichisqa:
  - ¡Aswan allinmi aychapi mana puriy atiq kay, moralmente freak kaymantaqa! ¡Manan huk segundopas qan kikiykipaq, tukuy imapas ñawpaqpaq, tukuy imapas victoriapaq!
  Hampiq capitantaq kutichisqa:
  - ¡Kayqa chiqap Soviet runam!
  Stalingradova, nina rawrayta saruspa, ñakasqa:
  - ¿Imapaqtaq chaniyuq kanki, runakunata qispichiy!
  Capitanqa suspiran:
  - ¡Chakikuna rantipi prótesisniyuqmi kani!
  Stalingradova, huk sipasta hurquspa, kuskan ruphasqa uyayuq, mana musyayniyuq, phiñasqa qaparirqa:
  - ¡Mayna millaymi Diosqa!
  Capitanqa hombronta kuyurichispa:
  - ¡Manan Diospa huchanchu, aswanpas runakunaq huchan!
  Stalingradovaqa ancha razonablemente hinaspa confianzawanmi harkakurqa:
  - Kayqa niywan kikinmi - manan tayta mamakunachu huchayoq, aswanpas wawakuna!
  Capitanmi imatapas kutichiyta munarqan, ichaqa q"osñi phuyukuna kunkanman haykurqan, sinchitataq tosasqa.
  Chay bombakunaqa wañurqanmi, ichaqa hinallam bombardeasqankuqa karqa. Chay barcoq pistolankunapin allin proyectakuna kan, kunanqa aswantan chay ninaqa desarmasqa Soviet barcokunaman dirigisqa karqan. Yamamotoqa entienderqanmi lamar qochapi supremacía nisqa unay tiempopaq chay iniciativata Japón nacionman kay guerrapi pasananta. Ichaqa barcokunata ruwayqa askha qolqepaqmi, askha tiempotaqmi, ejemplopaq, yaqapaschá unu ukhupi barcokunata ruwayqa aswan facil. Kaytapas, chiqapmi, qawarinataqmi, ichaqa ancha allinmi chay estructurata pakiyqa. Almirante Yamamoto sutiyoq runan Japón nacionpi Hirohito emperador qhepaman aswan atiyniyoq runa dios hina sientekurqan. Chiqap dios, chaymi Inti lluqsimuq Allpa religionqa yachachirqa diosman tukunapaq aswan allin ñanqa militarkunapa valornin kasqanmanta! Hinaspa kunanqa hatun kamachikuqqa munasqanman hinan muyuriqninpi kaq espaciota ñak"arichiyta, waqllichiytapas atinman. Vladivostok llaqtaq hawanpin askha kilómetro karu q"osñi rakhu yana phuyukuna kashan, combustible waqaychana wasikunapas ninawanmi ruphashan; Pachaknintin, waranqantin runakunam ruphachkanku, infierno, imaynataq mana dios hinachu sientekuwaqchu kaymanta qipata, pachak watakuna humillasqa kasqankumanta ruskunamanta vengakuspa, hatun runakuna obligasqa huk cadena islakunapi huñunakunankupaq ancha uchuylla Rusia hatun kayninwan tupachisqa . Kunanqa Rusia suyupa flotanmi chinkaykuchkan, manataqmi Perú Puerto hinachu, manam aswan huk buqueta saqinqakuchu.
  Yamamotoqa Khalkhin Gol maqanakuypi Vladivostok llaqtamanpas chay hina maqayta qunanpaqmi yuyaycharqan, chaypaqmi huk detallada planta ruwarqanku. Ichaqa Hitlerqa qonqayllan Stalinwan thak-kaypi aparikurqan. En general, Hitler sonso runaqa judiokunata wañuchiyta qallarirqan, chaywantaq Poloniata, Occidente suyukunatapas pay kikinpa contranpi churarqan. Hinaspa, ¿imanasqataq kayta necesitarqa? ¿Judío runakunaq qhapaq kayninta tariyta munarqankichu? Ichaqa aswan allinmi karqan ñawpaqta URSS nacionta atipaspa, yaqapaschá huk nacionkunata atipaspa pachantinpi hatun nacionman tukupuy. Aswan facilmi Occidenteta atipayqa, mentalidadninpi aswan pisi fanatismowan, kikinmanta sacrificio ruway munasqanrayku. ¿Kanchu huk casollapas riqsisqa, Estados Unidosmanta pilotokuna ramman risqankumanta? Chiqamanta, iskay kimsa t"uqyaykuna karqa, ichaqa yaqapaschá kayqa accidente karqa. Rusia runakunaqa fanaticon kanku, chayqa admirakuypaqmi, ortodoxo iñiyqa manan allinpaqchu qhawarin wañuchikuyta, manataqmi imapipas creenchu armakunaq hatun ruwayninkuna hanaq pachaman rinapaq ñanta ganananta. En general, Cristoq yachachikuyninqa sinchi sonso, mana ruway atiymi. Pay Yamamoto Bibliata leespa admirakurqan runakunaq sonso kasqankumanta, Dios hina pacifista hina qhawarispa. Ejemplopaq, yachachin: sichus paña uyaykipi takasunki chayqa, lloq"e uyaykita haywarisunki, huk camisata mañakunku, iskayta qonku, enemigoykita munakuy! Yuyaypi onqosqa runallan Cristota Diosta qhawarinman. Chayna religionqa allinmi esclavokunallapaq, obligasqa vasallokunapaq. Hinaspapas llapa Europa nacionkunapas kuskan teqsimuyuntinpas creerqankuchá. Chiqapmi, Jesuspa yachachikuyninkunaqa, Ñawpa Rimanakuypa kamachikuyninta qipanchaptinpas, ñawimanta ñawi, hinaspa awqaykikunata kuyayta yachachiptinpas, manam harkarqachu ingleskunata lliw planetamanta kimsa kaq partenta atipanankupaq, aswan achkata unanchaspanku hatun imperio tukuy runaq historianpi. Hinaspapas kayqa Gran Bretaña nacionpi tukuy religioso kashaqtinpas, chaypin Diosmanta rimankuraq himno nacionalpipas. Admirakuypaqmi Estados Unidos nacionmanta presidentekuna Bibliaq nisqanman hina jurasqanku, ichaqa chaywanpas Japón nacionpi llaqtakunatan napalmo bombakunawan bombardearqanku, chaypin waranqa-waranqa warmikunata wawakunatapas kawsashaqta ruphachirqanku. Astawanpis, mana qunqayllamantachu civilta wañuchirqanku, manaqa yuyaypichu kayqa karqa civilta manchachinapaq taktika: recursos humanos y económicos nisqakunata pisiyachispa. Ichaqa Japón nacionmanta runakunaqa manaraqmi Estados Unidos nacionpa hallp"anta bombardeankuchu. ¡Ichaqa ruwanqakun! Hinaspapas samurai runakunamanmi ninku especial millay ruwasqankuta. Pay Yamamoto, munaspaqa, bombarderokunawan Estados Unidos llaqtakunaman p'akiyta atinman, astawanqa Peru Puerto qayllapi flota Yankee atipasqa kaptin. Arí, Europa runakunaqa moral bastardos kanku. ¡Paykunan kanku huk pervertido entiendey, iñiy, yachachiy hinaspa mana hunt"aq! ¡Japón nacionpiqa manan chhaynachu! Yachachisqanchikqa ruwasqanchikmi. Manan Diospa nisqanqa kanchu, huknin uyata kutirichiy, ichaqa kaq pachallapitaqmi kamachinkunaqa yuyaypi huch"uy wawakunata wañuchinku. Yaqa llapanpim Diosqa huklla kasqanmanta hinaspa Tukuy-atiyniyuq kasqanpi iñiyqa manam cheqapchu kanman. Sichus sapallan kanman chayqa, cheqaqtapunin qhawarinman runakuna allinta yupaychanankupaq, iñiywan cheqaqtawan yupaychanankupaq, huk yachachikuyniyoq kanankupaqpas. Hinaspa chaymi llapa runa munasqanman hina mañakun, ima munasqanman hina. Hinaspapas kay pachaqa sinchi millaymi, mana allintaqmi, manan huk Tukuy-atiyniyoq Diosllachu kamarqan. Imaraykuchus, mayqin kamachiq kamachiqpas, ñawpaqtaqa, ordenpi, chanin kanankupaq ima, kallpachakun. Payqa munanmi kallpasapa, yachaysapa, allin qhawarisqa, honrado, ñawpaqtaqa kasqankuta, wakintaq allichakunankupaq, aychapipas espiritualpipas wiñanankuta, otaq... Ichaqa, sichus Dios Tukuy atiyniyoq, teqsimuyuntinta kamaq kanman chayqa, manan ruwanmanchu aychapi yuyaypipas mana allin ruwaykunata paqarichiy. Tukuy imamanta, ¿imaraykutaq emperadorqa mayninpiqa obligasqa kan runakunaq pisi kallpankunata aguantananpaq qosqa hina? Mana huk lluqsiy kasqanraykum millay runakunata sumaq rikchayniyuq runaman, manchali runakunatataq mana manchakuqman tukuchiyta atinmanchu huk ñawi ch"ipiyllapi. Ichaqa atispayqa chaylla ruwayman!
  Ay, imachus kaqta chaskikunanchik tiyan, chantapis runap materialninwan ima, qusqajina jap"isqanchiswantaq atipanakunanchik tiyan. Ichaqa pimantachus kay tapukuyta chaskirqani chayqa hukniray tapukuymi. Hinaspapas kikin emperadorpas pisi kallpayoqmi: runallan - machuyapun, onqopun, usupun. Raro, ichaqa sapa kutinmi divino emperadorqa aswan pisita kawsan común kamachimanta, hinaspapas aswan millay armakunatan hap"in yaqa llapan generalkunamanta askha soldadokunamantapas. Bueno, imachus chaypi kashan Tukuy-atiyniyoq Diosmanta. ¡Ichaqa yuraq runakunaqa manan aswan allinchu! Europa nacionpa tukuy historianpiqa manan Hitlermanta aswan manchay, allin atipaq atipaq runaqa karqanchu. ¡Cheqaqtapunin payqa yuraq runakunaq valor militarninpa simbulun! Hinaspapas, tukuy tiempomanta, llaqtakunamanta aswan hatun kamachikuqqa manan colegiomantapas graduakuyta atirqanchu nitaq secundariatapas chaskiyta atirqanchu, ¡Japón nacionpiqa obligatoriopunin!
  Chaymantapas Hitlertaqa manam ejercitoman chaskirqakuchu qhali kayninrayku. Musphaymi, kay kallpa yupaychayman hap"ipakuq, awqanakuy leon, aychapi sinchi pisi kallpayoq kapurqan, chaymi Alemaniapipas, maypichus sapa pilarkunapi huk militar kan, manan privado hinachu soldado karqan. Arí, maynaraqmi Europaqa pisiyarurqa.
  Ichaqa Stalinpas, kay tiemponchispi huknin aswan allin político runapas manan secundaria nisqa yachayniyoqchu karqan, payqa genio karqan. Hinaspa imachus interesanteqa, paypas manan ejercitoman churasqachu karqan saludrayku. Interesante, coincidencia, iskay millay awqakunaqa manan secundaria educacionniyoqchu karqanku, manan qhali kasqankuraykuchu militar kanankupaq waqyasqa karqanku, taytankupas machasqa karqanku, Hitlerpa taytanpas qallariypiqa zapato ruwaq hinan llank"arqan!
  Kayqa chhayna coincidencia, extraño, ominoso. Goering, Hitlerpa paña makinqa manam chaynachu. Payqa aristócrata ayllumantam hamun, Goeringpa ñawpaq taytanqa Alimanyap de facto kamachiqninpa yanapaqninmi karqan, Bismarck. Goeringqa negociante, oligarca, aristócrata wan pragmático nisqa runam. Hinallataqmi qawanku atikusqanman hina paykunapaq chay poseído Fuhrerpa rantinpi. Américapas, Gran Bretañapas, pakallapiña kashaspapas, Rusia nacionta chinkachiyta munanku, kamachikuq kamachikuyña kaqtinpas, ichaqa comunistakunatan chinkachiyta munanku, paykunan neganku kikin propiedad privada nisqa yuyayta, chaymi ñawinkutapas wisq"anku Alemania suyupa llumpay kallpanchakuynin.
  Ichaqa Alimanyaqa geopolítica nisqapi atipanakuqmi, ichataq pukllaypa kapitalista, aristocrático nisqa kamachiyninkunap ukhunpi atipanakuqmi, Rusiya bolchevique nisqataqmi chiqapmanta huk llaqtayuq, awqa. Admirakuypaqmi "41 watapi kikin Churchill Stalinman yanapayta haywasqan, tukuy anticomunismo kashaqtinpas, ñawpaqmantapacha, inglés Rusia llaqtata cheqnikuqtinpas. Tukuy imamanta, Pukakunap kamachisqan Alimanyaqa Sovietkunap karrunman watasqa awqanakuy kawallum, Brownkunap kamachisqan URSS suyutaq wiñaypaq partidukunap suyunmi. Tukuy imamanta, fanatico bolcheviques nisqakunaqa manan allipunakunqakuchu, hinaspan unayta guerrilla maqanakuyta ruwanqaku, chaymi Kimsa kaq Reich nisqataqa sinchita sayk"uchinqa, chaymi llapa musquykuna aswan mast"arikuymanta chinkapunqa, t"oqyay qhepaman arco iris hina! ¡Alemania kamachisqa Rusiyaqa aswan allinmi Rusiya kamachisqa Alemaniamantaqa! Kayta sut"ita entiendespa, imaraykun EE.UU., Gran Bretaña ima maskhashanku huk ñanta chay guerramanta lloqsinankupaq.
  Yamamotoqa pragmatista, payqa EE.UU.-wan, Gran Bretañawan ima awqanakuypi karqan. Ichaqa kikin kay iskay imperiokunan Japón nacionta phiñachirqanku, petrolerokunaq suministronta hark"aspanku. Tukuy imamanta, Inti lluqsimuq Allpaqa manam kikin pukyuyuqchu, nitaq achka huk primakunayuqchu. Japonmanta runakunaqa rimanakuchkasqaku, Amerikamanta runakunaqa aswan aswan pisichasqa mañakuykunata ruwachkasqaku.
  Hinallataq chay pachallapitaq, Yankees, awqanakuyta phiñachispa, mana imapipas llakikurqankuchu ejercitota, marinata ima, maqanakuypaq wakichisqa kanankupaq pusanankupaq. Chay tentacionqa llumpay hatunmi karqa, astawanraqmi suyakuyqa karqa Moscú urmananpaqña kachkaptin hinaspa Alemania hinaspa aliadokuna yanapananpaq hamunankumanta. Hinaspapas, huk yupaymi karqan, Estados Unidosqa, relativamente democrático suyuraq kasqanrayku, llaqtaq yuyayninmanta anchata dependeq, guerra aysaqtinqa, manan munanmanchu hawa llaqtakunapi islakunapi yawarta qoykukuq hina hich"ayta. Chiqapmi, ¿imaraykutaq chay promedio estadounidense llaqtayuq runa ayllunkunawan zinc ataúdkunata chaskinman, sichus mana rimachkanchikchu kikin Estados Unidospa territorionta amachanamanta, chaynallataqmi paganan aswan hatun impuesto militarkunata! Ichapas chayrayku Rusia zarista chinkachirqa, aswan soldadoyuq kaspan, ichaqa Rusia runakunaqa manam Manchuria llaqtata territorionkuta hinachu qawarqaku, manataqmi yawarwan sudorwan pagayta munarqakuchu abstracto intereskunapaq. Ay, Hitlerqa manam Moscu llaqtata hap'irqanchu, huk chikanpiqa sinchi Inviernopaq mana wakichisqa kasqanrayku, huk chikantaq bolcheviquekunap fanatismo nisqa kayninrayku. Ichaqa manan bolcheviquekunallachu, rus runakunaqa hatun metakunarayku kikinkumanta sacrificakuq llaqtam. Tukuy imamanta, ñawpaq kaq air ram nisqataqa Ruso runa Messer sutiyuq runam ruwarqa. Admirakuypaqraqmi kayta ruwasqanqa manan paraiso houris nisqaraykuchu, aswanpas Tayta Llaqtaraykun. Aunque... Messerqa huk chikanpiqa sonso, tukuy imamanta, payqa aerobaciapi yachaqmi, inventormi, diseñadormi, hinaspapas chiqapmi kawsachkaspaqa aswan allintaraq Mama Pachaman apamunman karqa. Ichapas Yankees mana chayna pantasqachu kanku chay principiota kutichiptinku: ¡maqanakuypiqa aswan hatun kaqmi kawsakuy! ¡Manaña wañusqa runaqa wañuchiyta atinmanñachu!
  Almirante Naumo kayta repararqan:
  - Ñam iskay kimsamanta aswan municionta tukurunchikña. ¡Pistolakunaqa anchatam ruparurqa, chaykunamanmi balde yakuta hich"aykuchkasqaku!
  Yamamotoqa dedonwan wayrapi chakata ruwaspa pisi, pisi qaqa kunkawan nisqa:
  - Yuyaykuni chay pistolakunaqa aguantanqan qhepa kinsa t"aqa conchasninta. Manaña chaypas, pachakmanta isqun chunka pichqayuqkama knock out.
  Almirante Naumoqa hombronta kuyurichispa mat"inmanta sudorta picharqan:
  - ¿Allinchu kanman punta kaq punchawpi tukuy atisqaykita quy?
  Yamamotoqa puñunankunata k"iskiykusqa:
  - ¡Costos! Ciertamente valellanmi! Rusiakunata musphaspa hap"irqayku, imaynan 1904 watapi pasarqan hina, Alemaniakunatataq 1941 watapi, ichaqa Stalinmi kamachikuyta sinchita muchuchinqa, kayqa manan yapamantachu kanqa. Chaymi aprovechanayki chay dragón chupan puñurusqanmanta. Chiqaptaqa entiendenim Stalinqa Alemaniawan maqanakuyqa anchatam yuyayninta hapirurqa, chaymi manaña Lejano Oriente nisqataqa qawarqañachu. Hinaspapas mana umalliqniyoq compañeronkunan manchakunku ñawpaqta ruwayta. Chaymi paykunaqa faltarqaku maqasqaykutaqa. Imaynan Amerika runakunapas ruwanku hinata, de paso. Llapa runakunapaqmi sutilla karqa preparakunankupaq tiempo chayamusqan, puyukuna huñunakuchkasqa, pisi tiempollamantam truenokuna chayamunan karqa, ichaqa...
  Naumoqa chumpinpi warkusqa samurai espadapa amparanta llachpaykurqa, utaq katana nispa sutichasqankuman hina:
  - Rusia runakunaqa tardetapuni ruwanku! Chay awqanakuyqa manan ancha unaychu kanqa, chaymi Ural llaqtaman chayasunchis.
  Yamamotoqa hanaq pachaman ñawinta hoqarispa:
  - ¡Dioskuna kaypi yanapawasun, ichaqa manan chaytachu yuyaykuni! Paykunaqa utqaylla yachanku, Khalkhin Gol rikuchirqa Rusia nivel aswan hatun kasqanmanta 1904-1905 maqanakuy pachamanta. Chaymantapas, huk pakasqatan willasqayki. Vladivostok llaqtapi pakasqa agenteykuqa pisillatan yanapawarqanku, chay aswan kallpasapa artillería costa nisqapi mana proyectilkunayoq kasqanrayku, avionkunapas manan tiempollanpi phawayta atirqankuchu. Kaymi pakasqa awqanakuy.
  Naumoqa muspharqanmi:
  - ¿Maypitaq SMERSHwan NKVDwan maskachkarqaku?
  Yamamotoqa asirikusqa, dedonkunata kuyuchispa.
  - Kay Lejano Oriente nisqapi Rusia suyupi aswan millay personalkuna servinku, pikunachus manchakunku wañuyta frente soviético-Alemania nisqapi, Vladivostok llaqtaman riyta anchata munanku. Chayrayku, kaypiqa aswan facilmi tariy traidorta otaq sonsota patapi, hinallataq kikillanpaq munaq runatapas. Hinaspapas NKVD nisqataqmi anchata yachasqa kashan imaginario conspiracionkunata sut"inchananpaq, chaymi manaña reparanchu cheqaq traidorkunata. Chaymi allinta llamk"ayta atikun. De paso, reparay, sichus askha generalkuna alemankunaq ladonman rirqanku, familianku, ayllunku, amigonkupas kaymanta wañuchinankupaq amenazasqa kashaqtinkupas, chayqa allintan atikunman pitapas sobornayta hawamanta. Utaq tutayaqpi llamk"achiy, aswan allinraq. Chaymi achka llamkayta ruwarqayku. Ñoqayku japoneses generalmente caracterizasqa kayku allinta yuyaymanaspa operaciones militares nisqawan, hinallataq llapan detallekunata qhawarispa.
  Naumoqa katanapa hapiqninta maqchikurqa:
  - Paña! Ichaqa Khalkhin Golpa p"enqayninmi evocan huk sentimientota k"arak phiñakuyta hinallataq sinchi phiñakuyta! Imaynatataq...
  Yamamoto consolado:
  - Chaypin aswan askha Manchukuna karqanku japoneskunamantaqa, en general manan tukuy tiempo atipayta atiwaqchu. Reparanaymi, chaywanpas manan aswan allin unidadkunachu ñoqanchis ladonchispi maqanakurqanku, rusakunapas hatun ventajayoqmi karqanku avionkunapi, tanquekunapipas.
  Naumoqa kuskantan katananta kicharirqan:
  - ¡Kayqa manam chaninchawanchikchu! ¡Samurai runaqa manan hayk"aqpas confianqachu q"omer cuchillopi, sayk"usqa caballopi, askha awqakunapi otaq pisi kallpa armapi!
  Yamamoto allichasqa:
  - Huk samurai, chiqapmi, manam, ichaqa runa, llakikuypaqmi, arí! ¡Runakunaqa pantanku!
  Yamamotoqa distraekuspanmi telefonokunaman imatapas qaparirqa, chaymantam hinalla nirqa:
  - ¡Huk samuraiqa manan hayk"aqpas cheqaqtapuni k"umuykunqachu! Payqa rammanmi rin hinaspa corrientepa contranpi.
  Naumoqa umanwanmi nirqa:
  - Chaynam! Ichaqa EE.UU.-wan, León Británico nisqawan ima maqanakurqayku.
  Yamamotoqa dedonwanmi sala de control nisqapi takaykusqa:
  - Arí! Chiqapmi, ichaqa EE.UU.-qa kirunkunapim tuparurqa, Gran Bretaña nacionpas coloniankunatam chinkachirqa, Alemaniañataqmi sasachakuypi tarikurqa. Rusia nacionpa Occidente lawninmantam achka kallpakunata aysayta munarqaniku, chaynapi Wehrmacht nisqa barcokuna mana sasachakuspalla ofensivaman rinanpaq. Huelgaqa mayo killapin yuyaykusqa karqan, ñankuna ch"akipunankama, ichaqa Estados Unidos runakunaqa hark"arqankun.
  Naumo huk katanata hurquspa wayrapi kuchurqa:
  - ¡Wañuy EE.UU.-man! Paykunaqa Japón naciontan llakichishankupuni.
  Yamamotoqa q"otukuspan asiriykusqa:
  - Mana sapa kutichu, chiqapmi, ejemplopaq, Rusiawan ñawpaq kutita maqanakuspaykuqa, Yankees nisqakunam anchata yanapawarqaku manukuykunawan, chaynallataq armakuna quywanpas. Flotaykumanta kuskan masninmi ruwasqa karqan EE.UU., Gran Bretaña nacionkunamanta qolqewan, hinallataq kikin astillerokunapipas. Chaymi Américaqa mana sapa kutichu mana allin, ichaqa manan kay casopichu.
  Naumoqa musphasqa tapusqa:
  - Hinaspa imarayku?
  Yamamoto condescendirqa sut'inchananpaq:
  - Huk t'aqa karu karumanta bombarderokuna Tokio llaqtaman p'akispa capitalman insidioso ataqueta ruwarqanku napalm bombakunawan. Pachaknintin maderamanta wasikunam ruparurqa, chaymi emperadorqa kamachirqa zona de control nisqataqa capitalmanta karuman astanankupaq, imaña kaptinpas. Hinallataq ñawpaqtaqa, hap"iy aswan qaylla Japón esqueletokunaman, maqanakuy complejo de bases estadounidenses nisqakuna Midway archipiélago nisqapi. ¡Hinaspapas allintam ruwarqayku!
  Naumaqa espadanta wayrapi kuyuchispa:
  - ¡Hinallaraqmi atiparqanchik!
  Yamamoto interrumpirqa:
  - ¡Yuraq runakuna ukhupipas kanmi yachaysapa runakuna! Mana admirakuypaqchu Emperadorqa Napoleonpa bustonta oficinanpi churarqa. Ichaqa huk Cesarpas karqanmi, nirqanmi: atipasqaykimanta waqaychayqa aswan sasa. Kay casopiqa, kayqa ñuqanchikpaqmi ñawpaqtaqa. Naumaqa espadanwanmi pusaq siqita ruwarqa:
  - Yuyayniywan entiendeni, ichaqa sonqoywan!
  Yamamoto sayarispa llamkaqmasinpa hombronpi laq"aykusqa:
  - Ama phiñakuychu, kay casopiqa kutimuq ripushanchis. URSS llaqtata atipasun, yapamantataq EE.UU.-wan, Inglaterrawan ima phawarisunchis, ichaqa kay kutipiqa alemankunawan, pasta ruwaqkunawan ima.
  Almirante Nauma, yaqa mana musyaylla kuyuywan, katanata vainapi pakaykusqa, hinaspa, huk llallinakuywan, susurqusqa:
  - Hamuq pachaqa allinmi, ichaqa kunan pachaqa aswan allinmi! Uyarinkichu chay avionkuna apaykachanakunapi bombakuna llapan suministro kasqan tukusqaña kasqanmanta, hinaspa...
  Yamamoto pisillapi kamachirqa:
  - Cubiertaman lluqsispa muyuriqninchikta qawaykusun, kuskan horamantam muyurispa aswan hichpa kaq basenchikman ripusaqku.
  Naumaqa siminwanmi silbarqa:
  - Kasukuni, kamachiq!
  Almiranteqa saltasqa lloqsimusqa, punkuta hap"ispa mana laq"akunanpaq. Manaraq puriynin pisiyananpaq tiempo kachkaptinmi, huk llantuy perqamanta punkumanta lluqsirqa, chaki puntanpi purispan tapakunata wischururqa.
  Bueno, ¿imataq tiempo negociopaq, tutataq munakuypaq?
  Chaykamataq Sashka Sokolovskyqa LAGG-5 maqanakuqmanraqmi wicharqan.
  Chay waynaqa maqanakuyta munarqan. Payqa manchay Conanmanmi phawarirqan. Chayraykum musquylla, mana iñiy atina coincidenciakuna kasqanrayku.
  Conanqa pichqa pachak soqta chunka Amerikamanta, Inglaterramanta awya yallakunatam urmachirqaña. Hinaspa chupanta chimparqan as soviéticos nisqawan.
  Ichaqa manan sospechanchu ima admirakuy suyashasqanmanta.
  Kikin Sashka Sokolovskypas paypa contranpim kachkan.
  Chay waynaqa tronco de natación nisqallatan churakun, aswan sumaqmi, aswan racionaltaqmi. Payqa sinchi maqanakuymanmi phawan.
  Rimanakuq Conanpas, yuraq chukchayuqpas, yaqa chunka tawayuq watayuq warmamanmi rikchakun, ancha sumaqllaña hinaspa riqsisqa aychayuq.
  Iskaynin qhari wawakunaqa Terminadores kanku.
  Karumantaraqmi disparayta qallarinku. Hinaspapas chay pachallapitaqmi p"enqakunku.
  Paykunaqa chay disparokunapa ñanninmantam lluqsinku.
  Sashkaqa qaparimun:
  - ¡Stalinpaq mama llaqtapaq!
  Conanqa kutichispa qaparikun:
  - Japón suyupaq, kamachikuqpaq!
  Manaña samuraichu llapanpi chaypas, aswanpas duende. Kaypin kashan Conan wayna, huk soviético carrota urmachispa.
  Sashkaqa simetricamente kutichin - Japonmanta kaqta kuchuspa.
  Iskaynin maqanakuqkunapas heroes kaytan merecen.
  Kuska phawanku otaq huk ladoman ch"eqerinku, ichaqa manan mayqenninkupas hukninta urmachiyta atinkuchu.
  Sashkaqa qaparimun:
  - ¡Maqanakuy, millay manchali!
  Conan kutichin:
  - ¡Qanmi kanki chay manchali maqanakuq!
  Paykunaqa hukmantam huñunakunku. Yaqa ramchanakunku, ichaqa yapamantan huk ladoman ch"eqerinku. Manan, manan pipas pitapas maqayta atinmanchu. Llakikuypaqmi, mana chayta ruwankuchu.
  Hinaspan hukmanta ch'eqerirqanku.
  Sashkaqa qaqchaparqa:
  - ¡Para Santo Rus'!
  Conanqa qaparirqa:
  - ¡Manan, ¡Japón aswan ch"uya!
  Sashkaqa silbakuspa kutichisqa:
  - Ichaqa manan japonéschu kanki! Hinaspapas manan runapas!
  Conanqa q"ala kirunkunawanmi qaqchaparqa:
  - Hinaspa, ¿pitaq kani?
  Sashkaqa honradamente kutichisqa:
  - ¡Qankunaqa k"anchay elfokunaq ayllunmantan kankichis!
  Conanqa asikuspa kutichisqa, huk Soviet avionta kuchuspa:
  - Chaynatam yachanki!
  Sashkaqa perla hina kirunkunata qawachispanmi repararqa:
  - ¡Achka imakunatam yachani!
  Chaymantataq Conan yuyaycharqan:
  - ¡Kayhinata rurasun! Ñoqa kikiypaqqa kay maqanakuyqa aswanmi pukllayman, kusirikuymanpas rikchakun, ¡qampas iskay chunka hukniyuq siglopa wawanmi kanki! ¿Imatan necesitanki Segunda Guerra Mundialpaq?
  Sashkaqa Japón nacionmanta carrota tupaykuspanmi lógicamente repararqa:
  - Rusiamanta hamuni, manaraq Rusia nacionqa URSS karqan. Chaymi niwaqchis Mama Llaqtaypaq maqanakushani nispa!
  Conanqa asirikuspanmi nirqa:
  - Hinaspa japoneskuna inventawarqanku, duende Conanta, hinaspa anime nisqapi dibujarqanku. Chayraykum Japón nacionpaq maqanakuni. Chaymi kaypas, maykamapas, llaqtaypas!
  Sashkaqa yapamantam asuykunankupaq kacharqa. Llapan ametralladorakunaq qhepanmantan dispararqanku, ichaqa manan tupanakurqankuchu.
  Paykunaqa municionninkutam tukurunku.
  Conanmi yuyaycharqa:
  - ¡Haku! ¡Qanpas ñoqapas iskayninmi iskay kaq hatun maqanakuymanta lloqsishanchis! Ñoqaqa kay pachaypin kashani, qantaq kay pachaykipi... ¡Hinaspa sucesokuna puririchunku!
  Sashkaqa hark'akurqanmi:
  - Manam, chayqa manam ruranqachu! Japón nacionqa URSS nacionta atacaspan sasachakuykunata paqarichirqanña. Utaq iskay kaq hatun maqanakuypi mana hayk"aqpas karqankiman hinata ruwasaqku. Otaq kaypi qhepakusaq maqanakunaypaq!
  Conanqa asirikuspa kutichisqa:
  - ¡Iskay kaq hatun maqanakuypiqa iskayninchikpaqmi pacha tukukuchkan! Hinaspa kutiyku pachanchiskunaman! Hinaspa cambiokunamanta rimaspaqa, qanmantaqa aswan allintan ruwarqani, wayna oficial, ¡huk duende kasqayrayku! Arí, ¡manan chay ratochu avionpa timón nisqapi kanaykipaq saqesunkiku!
  Sashkaqa qaqchaparqa:
  - Sichus preocupakunki...
  Ichaqa manaraq atishaqtinmi huk llimp"i llimp"i karqan, avionkunapas as pilotokunapas wayramanta chinkapurqanku.
  Chaymantataq maqanakuyqa qallarirqan mana iskay maqanakuqkunawan hukniray pachakunamanta. Hukninmi Japón anime nisqap dibujo animado nisqa, hukninñataq iskay chunka hukniyuq pachakwatapi paqarisqa wayna, kutimurqan pachankuman.
  Ichaqa chay ruwayqa ruwasqañam, Japón suyuqa, mama quchapi EE.UU.-ta atipaspa, inti lluqsimuy ladumanta URSS-ta atacarun.
  Stalinqa Inti lluqsimuy laduman ancha hatun kallpakunata t'ikrananpaqmi hikutasqa, Stalingrad llaqtapi awqanakuytapas qhipamanmi churan. Chiqapmi, Rzhev-Sychovo operacionqa kunankamapas ruwakuchkanraqmi, ichaqa aswan pisillaraqmi allin ruwasqa kachkan chiqap historiamantaqa. Alimankunaqa Suwit Huñu awqaqkunap ñawpaqman puriynintam qarquyta atin, llumpay dañota ruraspa.
  Chiqamanta, África suyupiqa, aliado nacionkuna chay ruwayta jap"irqanku. Ichaqa Paulusta bolsillomanta mana qespichinapaq kasqanraykum, Rommelqa aswan kallpanchasqakunata chaskirqa, hinaspam Argeliapi norteamericanokunata ancha allinta atacarqa, pichqa chunka waranqa masnin soldadokunatawan oficialkunata hapispan.
  Llumpay dañokunam Hukllachasqa Amirika Suyukunap kamachiyninpi mana rimanakuykunata rurarqan, Roosevelttaq Awya Yalapi awqaqkunap apachiynintam hark'arqan, tukuypaqtaq Pacífico mama quchaqa Awya Yalapi aswan chaniyuq kasqanmantam willarqan.
  Wakin Amerikap awqaq suyunkunapas, yaqa llapan industrialkunapas, Japón suyupi yuyaykunankupaqmi kallpachakurqanku.
  Chay raykun Estados Unidospiqa sapanchasqa kayta yanapaqkunaqa Europapi guerrapi Estados Unidos nacionmanta mana participanankupaq proyectota tanqayta atirqanku. Wehrmacht nisqamanpas tregua nisqa ruwanankupaqmi yuyaykurqanku.
  Hitler, reservakunawan sasachakuykunata rikuspan, Amerikamanta runakunawan tregua nisqaman rinanpaq rimanakurqan.
  Gran Bretañapas manan Estados Unidos nacionwanqa maqanakuyta munarqanchu, chaymi huk watapaq tregua nisqatapas yuyaykurqan.
  Fuhrerpas kaywanmi acuerdopi karqa. Inti raymi killapiqa alimankuna ñawpaqpi hap'iyta atirqanku. Leningrad llaqtaq qayllanllapin Operación Iskra nisqa allinta ruwakurqan, chaymi chay corredorta p"akiyta atirqanku.
  Alimankunaqa diciembre killapi Stalingrad llaqtata tukuyninpi hap'iyta atirqan, ichataq manam aswan ñawpaqmanchu rirqan.
  Febrero killa tukukuypi Puka Awqaq Sunturqa Voronezh llaqtap qayllanpi allinta atakarqan, chaymantataqmi anchata ñawpaqman puriyta atirqan. Ichaqa Mainstein, marzo killapi contraataquewan, Soviet tropakunata muyurichiyta atirqan, chaymantataq chay situacionta kutichiyta atirqan.
  Pukaqa anchatam dañakurqa. Hinaspa huk rato thak kapurqan.
  Alimankunataqmi ichaqa febrero killapi tukuy maqanakuyta willarqan. Hinaspapas Aliados nisqakunaqa manañan bombardeasqankuta, maqanakuytapas saqerqankuñachu.
  Kimsa kaq Reich nisqapiqa armakuna ruwayqa anchatam yapakurqan, astawanqa tanquekunata.
  Fritz runakunaqa Tigres, Panteras, Fernandos nisqakunata llamk'achispa, awqanakuypa tukukuyninta paykunap allinninpaq tanteanankupaqmi yuyaykurqanku.
  Ichaqa sut"inmi kayqa manan ayparqanchu. Paykunaqa Stalingrad llaqtapi, Volga lamar qocha patapi, Caspio lamar-qocha ladoman, aswan hatun maqayninkuta qorqanku.
  Chay yuyaykusqankuqa karqan Cáucaso nacionta allpawan URSS nacionkunamanta kuchunankupaqmi. Hinaspa chaymanta Baku llaqtaman astakuy Caspio lamar qochapa patanpi.
  Chaypachallapitaqmi Alimanyakunaqa Turkiyata chay awqanakuyman yaykuchinankupaq diplomático nisqawan kallpachakurqanku.
  Ñam huk promesa fundamentalta ruwarunkuña, Wehrmacht Caspio mama quchaman chayaptinqa huelga ruwanankupaq.
  Japón nacionqa guerrapiraqmi kasharan. Vladivostok llaqtata kuchuspa Mongolia llaqtata hap'iyta atirqan.
  Samuraikunaqa achka infanteríayuqmi kanku hinaspam fanaticamente maqanakunku. Chay tanquekunaqa aswan pisi kallpayoqmi, ichaqa llamp"u, kuyukuq, mana qolqepaqmi ruwanapaq. Hinaspa aswan allinqa, allin maniobrabilidadwan.
  Pisi rimayllapi, awqaqa hatun kallpayuqmi. Hinaspapas Stalinqa manan yachanchu imata ruwananta.
  Kunankamaqa, llapan apuestaqa kimsa chunka tawayuqpim kachkan. Ichaqa Alemania nacionmanta carrokunamanta aswan pisi kallpayoqmi kanku, astawanqa Tigres carrokunamantaqa. KV tanqueqa aswan mana allinraqmi, aswan llasataqmi.
  45 mm pistolaqa mawk'a, 76 mm pistolataq mana kallpayuqchu.
  Aviación en términos prácticos mana mana allinchu. Astawanraqmi Yak-9, armamentopi aswan pisi kallpayuq kaptinpas.
  Alemankunaqa naturalmentem Focke-Wulf nisqapi hapipakurqaku! Ichaqa chay carroqa sasa manejanapaq hinan kapurqan. Ancha atiyniyuq hinaspa utqaylla kaptinpas.
  ME-309 chayayta qallarirqa, utqaylla antawa qanchis disparokunayuq, ichaqa mana ancha facilchu llamk"anapaq, llasataqmi. Kayqa aswan mana allin maniobrabilidad niyta munan.
  Aswan pisi musuq wiñachiykunaqa Yu-188, Yu-288 nisqakunam karqan, chaykunaqa allin bombarderokunam.
  Hinaspapas, cheqaqmi, ñawpaq jet carrokuna rikhurimuyta qallarirqanku. Ichaqa manaraqmi en masachu.
  Alimanyakunaqa 15 ñiqin qhapaq raymi killapillam awqanakuyta qallarirqan, achka tankikunatam hukman apachispa. Hinaspapas sut"inmi qallariymantapacha suyasqa karqanku. Huk atiyniyoq hark"akuymi hatarichisqa karqan.
  Chiqap llaqtacha.
  Chaymantapas, IL-2 nisqa allin musphayta alimankunapaq wakichirqan, huch'uy huñusqa bombakuna hina.
  Ichaqa manan kayqa aypanchu... Alemankunaqa aswan kallpasaparaqmi lloqsimurqanku. Paykunaqa aswan aswan experienciayuq infantería, aviación, tanquekunayuqmi kanku.
  Mana inti chinkaykuy frente kaptinqa, fascistakunaqa aswan kallpasapam wayrapi. Tanquekunapiqa pisilla ventajayuqmi kanku yupaypi, ichaqa calidad nisqapi llasa antawakunarayku.
  Artillería nisqapiqa URSS nacionqa aswan pisi barrilniyoqraqmi. Ichaqa cheqaqmi, calibremanta rimaspaqa awqan ñawpaqpi kashan.
  Puchunqa, Soviet runakunaq atiyniyoq defiendekuyninpi, mana kuyuriy atiyninpipas yupaymi.
  
  
  
  NAPOLEON WATERLOO nisqapi VICTORIO KARQA
  Napoleón Hatun Hamiltonta iskay kimsa pacha ñawpaqta atakarqan, manaraq Blucher chayamuchkaptin atipayta atirqan. Hinaspa chaymanta Blucherta atiparqan.
  Chayna kaptinqa Rusia nacionqa Alejandro Primero sutiyuq runapa umallisqanmi tantearurqa Napoleonwan mana maqanakunanpaq. Austria runakunaqa, paywan aylluyuq hina kaspankum, hawka kawsayta qurqaku, pisillapi.
  Francia iskay huch'uy suyukunata Italiapi kutichirqan, chaypi Francia runakuna tiyarqanku, Holanda suyutataq composiciónninman. Chay indemnización nisqatan paymanta horqorqanku, chaymi Napoleón Primer runaq atiyninta reqsirqanku.
  Huk pachapaq equilibrio nisqa churasqañam. Francia nacionqa guerrakunamantan sinchi sayk"usqa kasharqan, chaymi Napoleonqa huk tiempo ch"inlla tiyaykurqan. Wakin musuqyachiykunata ruwayta qallariptinpas. Huknin aswan allinqa, poligamia nisqa oficial riqsichiymi, tawa warmiyuqkama derechoyuq.
  Iglesia Católica hark"akurqanña chaypas, papaq autoridadninmi sinchita urmarqan. Hinaspapas protestantekunan rikuchirqanku kay asuntopi flexibilidadta.
  Kikin Napoleonpas yaqa Diospi mana iñiqmi karqan. Hinaspapas iglesiata estadotawanmi decidisqa t"aqarqan. Ninkum kay pachapi kamachikuykunaqa mana qampaqchu.
  Hatun Napoleón, Ransiyap atiyninta pisillata kutichispa, Argeliaman, Marruecosmanpas yaykurqurqan. Kapuqninkunamanmi África lawpi coloniakunata yapayta qallaykurqa. Pisi tiempollamantan soldadonkuna Libya nacionta hap"ikapurqanku. Ichaqa Egipto naciontan hark"arqan Gran Bretaña hap"ikapunanpaq, chay nacionpas manan yuyaykurqanchu chayta ruwananpaq.
  Napoleonmi tantearurqa lamar quchapi guerrata mana qallariyqa aswan allin kasqanmanta, chaypiqa awqakunamantaqa aswan pisi kallpayuqmi karqa. Chaymantapas, África suyupi hap"isqa kaqtapas digerinapaqmi.
  Ransiya runakunaqa Nigerman riyta yuyaykurqanku, Abya Yalapi Occidente nisqapi, chawpipi allpakunata hap'inankupaq.
  Napoleónqa Rusiyawanmi allinta apanakuyta atirqan, astawanqa Nicolás Ñawpaq kaq kamachiyta qallarisqan qhepaman, paywanmi amigontin kapurqan, Austriawanpas. Chaymantapas 1829 watapin Austria nacionwan Francia nacionqa Rusia nacionpa ladonpi Turkiya contra guerraman haykurqanku. Imataq tukuyninpi sinchi kuyuy karqa.
  Türkiyetaqa Balkan mama llaqtakunamantam tukukuypi qarqurqanku. Bosnia Herzegovina nacionpas Austria nacionmanmi tukurqan, Rusiyataq Rumania nacionpa inti lloqsimuy ladonta chaskirqan, inti haykuy ladotaq Austria nacionman tukupurqan.
  Bulgariawan Serbiawanqa formalmente independencia nisqatam chaskirqanku, ichataq Bulgaria runakunaqa Rusiyap vasalninmi tukurqan, Awstiriyap serbiosninpas. Francia suyuqa Sardina, Napolita suyukunata kamachiyta qallarirqan. Chaymantapas francés runakunaqa Grecia nacionmantan Creta nacionta hap"irqanku, chay islakunaq huk partentapas. Kikin Greciapas chay hatun suyupiqa formalmente independencia nisqatam chaskirqan, ichataq Ransiyap pusasqan.
  Turkiyaqa yaqa Istanbul llaqtallatam Iwrupapi waqaycharqa.
  Rusiyapas Transkaukasia , Batumi , Kars , Erzerum nisqakunatapas chaskirqanmi - yaqa llapan allpakunapim Armenia runakuna, kurdu runakunapas tiyarqanku. Iraqpa wichay ladonqa Rusiyamanmi tukurqan, uray ladontataq Inglaterra nacionta hap"ikapurqan.
  Türkiye llaqtaqa huch'uy atiyniyuq suyukunamanmi uraykachisqa karqan. Aswanpas Rusia nacionqa aswan kallpayoqmi kapurqan, cheqaq historiamantaqa. Napoleón wañurqan 1837 watapi, Ransiya hatun atiyniyuq mama llaqtata saqispa, Abya Yalapi , Iwrupapi , Awya Yalapipas coloniayuq kapuqniyuq.
  Chay qhipamantataq churin Napoleón II kamachiyta qallarirqan. Aswan hatun, rubio, taytanmanta hatun munaykunata herenciata hina chaskirqan. Hinaspapas Gran Bretaña contra huk coalición nisqa ruwayta munarqan.
  Austria nacionqa chaytam acuerdopi karqa, chaymi chay tiempopi Cáucaso nacionpi guerrapi tarikuq Rusiaqa mana munarqachu hukllawasqa guerrata ruwayta. Chaymantataq 1846 watapi Austriawan Franciawan Alemaniawan maqanakurqanku. Prusia kamachiypiqa manaraqmi hukllachasqachu. Hinaspa kallpakunapas mana kaqllachu karqanku. Austriaqa atiyninpa puntanpim kachkan, Franciapas... Ichaqa Prusiaqa manam ancha kallpasapachu.
  Chay awqanakuyraykum lliw Alimanyap allpankuna hap'isqa karqan, Ransiswan Awstiriyawan rakisqa karqan. Chaymantataq Napoleón II usqhaylla Dinamarcata hap"ikapurqan. 1851 watapi Noruega mama llaqtatapas Ransiyap hap'irqan.
  Hinaspapas 1853 watapin Nicolás Primero chay coalición nisqaman haykurqan. Rusiya , Awstiriya , Ransiya mama llaqtakunam Turkiyap , Gran Bretañap puchuqninta atakarqan.
  Allpapiqa, allin ruwaymi yanaparqa chay hukllanakuyman. Lamar qochapiqa, inglés runakunapaqqa aswan allinmi karqan. Ichaqa chay coalición nisqa llapan Oriente Medio, Egipto, Sudán nisqakunata hap"irqan. Hinaspa chaymanta Iran. Hinaspa 1857 watapi Rusia, Francia, Austria nacionkuna India nacionman rirqanku. Hinaspapas paykunapas hap"iyta atirqankun.
  África nacionta atipaypas purisharqanmi uray ladoman ñawparisqankuwan. Hinaspapas kikin Gran Bretañataqmi asnachisqa karqan huk bloqueo continental nisqawan. Chay tiempollapitaqmi kinsa imperiokuna flotakunata ruwasharqanku.
  Maqanakuy atiyninkupi, kapuqninkupipas ventajankuqa astawanmi sientekurqa.
  Hinallataq 1862 watapi, Rusia, Francia, Austria suyukuna kikin hatun llaqtapi chayamunankuta manchachikusqankuta qhawarispa, Inglaterra runakunaqa thak kawsayta mañakurqanku. Gran Bretaña nacionqa askha p"enqay condicionkunatan aceptanan karqan, coloniakunatapas saqenanmi karqan.
  1864 watapi Nicolás Ñawpaq kaq wañurqan... Paypa kamachiy tiyanantaqa Alejandro Iskay kaqmi herenciata chaskirqan. Ichaqa kay reyqa yapamantan mana suerteyoq kapurqan. Ñam 1866 watapi ayriway killapi, Karakazov sutiyuq wiraqucha runap baleasqan karqan, chaymantataqmi unay suyasqa chakra llamk'aq runakunap kacharichisqa kayninqa mana karqanchu.
  Hinaspapas mosoq wayna zar Alejandro Kimsa kaqpas manan karqanchu chakra llank"aqkuna kacharichisqa kanankupaq. Hinaspa conservador nisqa cursota hinalla ruwarqa. Ichaqa Rusia nacionqa Asia nacionta China naciontan pasasharan.
  Estados Unidos nacionpin guerra civil nisqa astawanraq puririrqan. Astawanraqmi Abraham Lincoln wañuchisqanku qhepaman. Wichay ladopi tiyaq runakuna ukhupin sinchi mana acuerdopi karqanku. Chay guerraqa chunka wata masninmi karqan, Estados Unidos nacionpas t"aqa-t"aqa t"aqa-t"aqa qheparqan. Awqanakuy unayta rurasqanqa Napoleón II-p uralan runakunap yanapayninwanmi, Ransiyap colonia Kanadawan, vasal Méxicowan fronterapi kallpasapa Hukllachasqa Amirika Suyukuna mana munasqanwanmi yanapasqa karqan. Napoleón Segundo kamachirqan 1879 watakama, kamachikuyninqa ancha unaymi karqan: tawa chunka iskayniyoq wata, sumaqllaña. Francia mamallaktakuna Abya Yalata tukuyta hapirka, Austriallami ashtallata hapirka, Siriamanta, Palestinamanta, Indochinamanta, shuk chikan Indiamanta, Iranmanta, shuktakkunamantapash gananciata hapirka.
  Paykunaqa Canadá, México nacionkunapin allinta sayarirqanku, hinaspan América Latina nisqaman haykuyta qallarirqanku. Ispañapi, Portugalpipas, Franciamanta reykuna kamachiyta qallarirqanku. Gran Bretaña nacionqa iskay kaq nacionmanmi tukupurqan.
  Chiqamanta, Rusia kallpachasqa, chanta juk chhika Austria. Ichaqa manan chayqa manchakuypaqchu.
  Napoleón Kimsa kaq, Napoleón Iskay kaqpa churin, kamachiy tiyanaman wicharirqan. Kimsa chunka pusaqniyuq watayuqña. Allin wiñasqa kamachikuq kaspanmi taytanpa kamachikuyninkunata hinalla ruwarqa, América Latinapi guerrakunata ruwaspan Australiata hinaspa Pacífico mama quchata maskaspan.
  Rusiya chay pacha Chinata, Indiatapas atiparqan, digerirtaq, achka allpakunata. 1904 watapi Rusiyakuna Japón mama llaqtaman chayarqanku, ñawpaqta Corea suyuta atipaspa. Japónwan maqanakuyqa huk chhikanta aysaspa partidu fase nisqaman haykurqan. Napoleón III Latinoamérica , yaqa llapan Puka Continentetapas atiparqan. Ichaqa manan tiempon karqanchu Estados Unidos nacionman haykunanpaq, chaymi 1909 watapi wañupurqan.
  Tawa kaq Napoleón - lliw kuraq churinkunam ñawpaqmanta pacha Napoleon nispa sutichasqa karqan - Hukllachasqa Amirika Suyukunata hap'ispa atakarqan, allpap hukllachasqa kayninta tukunanpaq. Estados Unidos naciontaq kinsa t"aqaman t"aqasqa kasharqan, chaymi aswan qhepaman qheparqan. Hinaspapas askha Francia ejercitokunan paykunata hap"irqanku.
  Rusiyaqa unayñam Japón partidukunawan maqanakuchkarqa, Chinapiqa sapa kutim hatariykuna qallarirqa.
  1913 watapin Alejandro Kimsa kaq wañupurqan, Nicolás IItaq kamachikuqman seqarqan. Chay musuq reyqa taytanpa puriynintam hinalla ruwarqa.
  Hukllachasqa Amirika Suyukunata atipaspa Napoleón IV aswanta munarqan. Gran Bretaña nacionqa manaraqmi ancha kallpayoqchu mana coloniayoq kaspaqa. Awstiriyawan Rusiyawanqa Ransiyamanta hawa iskay hatun kallpakunam.
  Chaymantapas, iskaynin imperiokunapiqa kanmi absoluto monarquías nisqakuna, ¡Rusia zarista nisqapipas sirviente kaypas kanmi!
  Tawa kaq Napoleón kaypi yuyaykushan... Ichaqa iskay monstruokunawan huk kutillapi maqanakuyqa mana atikuq ruwaymi. Otaq ancha sasachakuyniyuq. Huk runata akllaspa kuska maqanayki.
  Franz Joseph kamachiq wañuptin, 1916 watapi, suqta chunka pusaqniyuq wata kamachirqan - kay pachapi aswan unay kamachiykunamanta hukninmi, hatun sobrinon Carlos I kamachiyman wicharirqan. Hinaspa chay qhepamanmi Austria nacionpi ch"aqwaykuna qallarirqan. Chay mosoq herederotaqa manan llapa runachu reqsirqanku, paypa sapallan hatun abuelon Franz II kamachikuqmi karqan.
  Hinaspapas askha hatariykuna, golpekuna ima qallarirqan.
  Franciawan Rusiyawan Awstiriyaman awqaqkunata kacharqanku. Chay kuska huelga nisqawanmi patchwork nisqa imperio, rakinakuypas usqhaylla atipasqa karqan. Hinaspa pisi tiempollamanta Suecia nacionqa t"aqanakurqan.
  Hinaspa Francia suyuqa Españata, Portugaltapas composición nisqapi churarqan.
  Shinami, kay pachapi ishkay mamallaktakunalla puchushka: Francia, Rusia, tukuy allpakunata rakishka...
  Nicolás II hinaspa Napoleón IV. Kaymi kuskanchasqa. Hinaspa iskay kamachiqkuna chimpapuraypi sayanku... Ichaqa manan hayk"aqpas maqanakuyqa qallarirqanchu... Nicolás II wañurqan 1936 watapi. Paypa rantinpiqa Alexey II sutiyuq runam kamachirqan. Hinaspapas Napoleón Tawa kaqmi wañupurqan huk wata qhepaman 1937 watapi. Paypa rantinpiqa manam kuraq churinchu, paypas wañukurqam, aswanqa chawpi kaqmi Luis Chunka Isqunniyuq.
  Chay mosoq reyqa waynaraqmi karqan, Alexeitaq wayna. Hinaspa 1941 watapi maqanakurqanku askha killakuna mayo killamanta diciembre killakama... Chay qhepamanmi thak kayta ruwarqanku, mana anexión nisqawan, mana indemnización nisqawan ima.
  Kayqa iskay pachantinpi qhapaq suyukunaq qhepa maqanakuyninñan karqan. 1943 watapi francés runakunaqa killaman phawarirqanku. Hinallataq ruskuna 1945 watapi. Espacio mastariyqa qallarisqañam.
  Hinallataq iskay imperiokuna: Rusiawan Franciawan, Bonapartewan Romanov dinastiakuna hawkalla kawsarqanku.
  Chaymi, en general, kawsayqa allin thaklla wiñarqan huk sistemapi kay pacha universopi.
  Iskay chunka kaq pachakwatap tukukuyninpiqa Rusiya runakunapas, Ransis runakunapas Inti nisqap yaqa lliw planetankunatam watukuyta atirqanku, chaymantataqmi industrias espaciales nisqakunata wiñachirqan.
  Tukuypiqa manañam kay Pachapi unquykuna nitaq yarqaykunapas karqachu. Iskaynin imperiokunapin controlarqanku naceq runakuna, religionkunapas pisillan karqanku.
  Iglesiaqa Estadomanta t"aqasqa karqan, chaymi Diospi mana iñiypas mosoq pagano religionpas modaman tukupurqan.
  Hinaspapas guerrakunaqa llapanmi chinkapurqan, yaqa mana hatun ch"aqwaykuna kasqanrayku.
  
  SI RASPUTIN KAWSAYMANCHU
  Rasputin, ima milagrowanpas, venenoyuq kachkaspapas, wiksanpi k'irisqa kachkaspapas, wañuchiyta munaspaqa kawsarqaraqmi. Unaymantaña Nicolás II zar muyuchisqankuraykum palaciopi golpeqa mana karqachu. Zarqa allintam pasarqa Rusia nacionpa historianpi aswan sasa kaqta. Hinaspa abril killa tukukuypi, ñankuna ch"akipuqtin hina, unay suyasqa ofensiva qallarirqan surpi.
  Zarista ejercitopa maqanakuy allin ruwayninqa manam Gobierno Provisionalpa sonso kamachikuyninkunawanchu pisiyachisqa karqa, Brusilov sutiyuq allin kamachiqpa kamachisqantaqmi hatun ruwaykunata ayparqa. De paso, cheqaq historiapiqa qallariypiqa hatun atipaykunan karqan, ofensivaqa manan allinchu karqan sabotaje nisqa kasqanrayku, bolcheviquekunaq huk thuñichiq elementokunaqpas, chaypin kasharqanku hatun burguesiakuna, Gobierno Provisional nisqapi ministrokunapas.
  Ichaqa manan kanchu sabotaje, ejercitoqa kallpasaparaqmi kashan general zaristakunaq disciplinanrayku. Hinaspa austriaco runakunaq moralnin, astawanqa unidad eslava nisqakunaq moralninpas urmaykushan.
  Brusilovqa Lviv llaqtata hap'ispa Przemysl llaqtata muyuykunankama ñawpaqman rirqan.
  Chawpipi ñawpaqta sinchita pisiyachispallam alimankuna imaynatapas Rusiyap awqayninta hark'arqanku.
  Ichaqa Rumania nacionpa tropankunapas Rumania nacionmanmi atacarqaku. Chaypim ancha allinta ayparqaku. Hinaspapas Bucarest llaqtata, Transilvania llaqtatapas wakmanta hap"ikapurqanku.
  Alimankunapas huk kitikunamanta awqaqkunatam qispichirqan, Awstiriya runakunata qispichispa. Alemania nacionpaqqa astawanmi sasachakurqan 1917 watapi abril killapi Estados Unidos nacionpa guerraman haykusqanrayku. ¿Imaraykutaq mana Amerikamanta runakunaqa hukllawakunankuchu? Sut"inmi Alemania navegasqanña, sumaqmi ganaqkuna ukhupi kayqa.
  Urquy killapi, chhullunka rit'i urmayta qallariptin, Rusiya awqaqkunam tukukuypi chawpipi kaq Alimanyap unidadninkunata atakayta qallarirqan.
  Humedad rit"ipi mana allin rikukusqanraykun Alemania nacionmanta ametralladorakuna artillería nisqakunapas sasachakurqanku llank"anankupaq. Chaymantapas, chiri pachapiqa Kraut runakunaqa aswan mana allintam qaparinku rusa runakunamantaqa, paykunaqa aswanmi yachasqa kanku sinchi pachaman.
  Chaymi chawpi, inti chinkaykuy frentetaqa aswan decidiq hinaspa atiyniyuq kamachiq Kornilov kamachirqa, payqa mana ancha valorniyuq ñawpaqnintam huk lawman aparurqa.
  Rusiya awqaqkuna Alimanyap pisi kallpayasqa hark'ayninta p'akispa allinta ñawpaqman rirqan, achka wisq'asqakunata, trofeokunatapas hap'ispa.
  Vistula mayullapim, inti chinkaykuy larupi awqaqninkunata pisiyachispa, Alimanyakunaqa Rusiya awqaqkunap ñawpaqman puriyninta hark'ayta atirqan. Zarista awqaq suyuqa Baltiku suyukunata kacharispa Chinchay Prusyaman yaykurqan.
  Rusiyakunaqa Turkiyap kuntranpi frentepa uralan sectorninpipas hatun atipaykunatam ayparqan. Wata tukukuypaqqa, paykunaqa, Inglaterrawan, Ransiyakunawan kuska, yaqa llapanpi Asia Menor nisqatam hap'ispa Estambul llaqtaman asuykurqanku.
  Enero killapi Estambul llaqtaqa Rusiyap awqaqkunap ñit'isqanmi karqan, Otomano qhapaq suyutaq qukurqan.
  1918 wata chayamurqa. Rusia nacionpiqa creerqankun temprano atipaypi, chaymi chay nacionqa hap"ipakurqan llapa soldadokunaq sasachakuyninkuna kashaqtinpas. Aliadukunapas Occidente nisqapi alimankunata pisillata qhipaman tanqarqan, allin ruwasqankupi iñirqan.
  Américaqa aswan aswan rakinakuykunatan t"ikrarqan. Austria-Hungría nacionqa urmasharqanmi, ejercitonpas ch"usaqyapusharqanmi. Bulgaria Alimanyawan Awstiriya-Hungriyawan awqanakuyta willarqan, chawpi suyukunap hukllanakuyninmanta lluqsispa. Hinaspa Türkiye atipasqa karqan.
  Arí, Alemania nacionpin yuyaykurqanku kay guerrata usqhaylla tukuchinankupaq.
  Ichaqa pisillatan iskayrayasharqankuraq. ¿Maymantaq rinki? Marzo killapin Rusia nacionqa mana aswan q"oñi tiempota suyaspa, p"akisqaña Austria-Hungría nacionta maqaspa ñawpaqninta p"akirqan. Alimankunaqa manam chay atakata aguantayta atispa ayqikurqanku. Paykunaqa hatun dañowanmi atipasqa karqanku. Budapest llaqtaqa urmarqan, Awstiriya qhapaq suyutaq hap'ikapurqan.
  Huk tiempo qhepamanmi Alemania nacionpi golpe nisqa karqan, 1918 watapi 9 mayo killapitaq Alemania nacionqa capitularqan.
  Chaynatam punta kaq hatun guerra tukurqa. Chay qhepamanmi Versalles llaqtapi rimanakuykuna karqan, mosoq thak kawsay sistema nisqa firmasqapas.
  Otomano qhapaq suyuqa mapamanta chinkarqan. Chaytaqa Rusia, Gran Bretaña, Francia nacionkunan t"aqarqanku. Zarista qhapaq suyuqa Constantinopla llaqtata, Asia Menor llaqtatapas Armeniawan kutichirqan. Gran Bretaña Irak , Palestina , Sawud Arabyapi Otomanokunap kaqninkuna , Ransiya Siriapipas. Austria-Hungríapas Iwrupa mama llaqtap mapanmanta chinkarqan. Rusiyaqa Galicia, Bukovina, Cracovia llaqtakunatam chaskirqan Pulunya allpakunawan kuska. Checoslovaquia Rusiyap rakinmi tukurqan, wakin autonomía nisqatam waqaychaspa, ichataq Nicolás II República Checa , Eslovaquia nisqap reyninmi tukurqan. Krakowqa Polonia qhapaq suyuman yaykurqan, Poznan hina, Alimanyap allpankunap huk rakinpas. Danzig sutiyuq runapas. Rusiyapas Klaipeda suyuta chaskirqan. Anchata mastarispanmi hapisqankunata.
  Inti chinkaykuy larupi Alimanyaqa Bismarckpa kamachisqan Ransiyap, Danespa kapuyninkunata kutichirqan. Hinallataqmi obligasqa karqan Cuenca de Rin nisqapi zona desmilitarizada nisqapaq rimanakunanpaq. Alemania nacionpas obligasqa karqan atipaq nacionkunaman hatun reparacionkunata pagananpaq. Ñawpaqtaqa Rusiawan Franciawan Alemaniawan aswan afectasqa hina.
  Yugoslaviapas rikhurirqanmi, chay nacionqa Rusia nacionpa vasallon kananpaqmi reqsikurqan, ichaqa manan formalmente chay nacionpa partenchu kapurqan. Hungría nacionqa kuchusqa karqan, Rusia nacionpa vasallon kasqanmantapas reqsikurqanmi. Austriaqa formalmente independiente karqan, ichaqa reparacionkunatan pagarqan. Rumania Transilvania llaqtata hap'irqan.
  Lliwmi aswan pisi kusisqa karqaku, ichaqa chinkachiqkunallam. Türkiye, Awstiriya-Hungría mama llaqtapas Iwrupap, Awya Yalap mapanmanta chinkarqan. Hinaspapas Rusia nacionmi runakunata yaparqan, territoriokunatapas yaparqan. Imaynan cheqaqtapuni, Francia, Japón, Gran Bretaña, Estados Unidosllapas pisillatan chaskirqanku reparacionkunata. Pacífico mama quchapi Alimanyap kapuqninkunaqa Japónwan Gran Bretañawanmi rakisqa karqan. África suyupi, aswantaqa Gran Bretaña suyupi.
  Iskay kinsa killa qhepamanmi Rusia nacionqa Gran Bretaña nacionmanta Afganistán nacionpi guerraman haykurqan. Utqaylla atipaymi karqan, ñawpaq kutitaqmi Mendeleevpa churinpa ruwasqan tanqueqa maqanakuypi pruebasqa karqan. Chay mosoq carroqa ancha allin llank"aqmi karqan, allin manejakuqtaqmi karqanpas.
  Paytaqa "Alexey" nispa suticharqanku, kamachiy tiyana herederota yupaychaspa. Hinaspa kay carroqa ancha prometedormi rikchakurqa.
  Afganistan nacionta atipaspa t"aqanakusqanku qhepamanmi thak kawsay pacha qallarirqan. Achka uchuy guerrakuna pasaruptinpas. Rusiyawan Gran Bretañawan Iranta rakirqanku. Hinaspa chaymanta aliadokuna Arabia Saudita rakiyta tukurqanku.
  Rusia nacionpa economía nisqanqa sapa watanmi pachakmanta chunka hina usqhaylla wiñarqan, 1929 watapitaq iskay kaqpi karqan. EE.UU.-pas usqhayllan wicharirqan, Franciamanta pisillata, Alemaniamanta aswan pisiraq. Hinaspapas Gran Bretaña nacionqa sayasharqanmi, manaraq guerra kashaqtinmi yaqapaschá chayarqan.
  Ichaqa Hatun Qolqe pisiyay chayamuqtinmi hukmanta aswan sasachakurqan, chaymi hatariypas ch"aqwaypas wiñayta qallarirqan.
  Nicolás II, ñawpaq kaq hatun maqanakuypi atipaspa kamachiyninta kallpacharqan. Zarqa chunka hora kuskanmanmi llank"ana p"unchayta pisiyachirqan, sábado p"unchaykunapi, manaraq fiesta p"unchaykunapipas pusaq horamanmi pisiyachirqan. Rusia nacionpin qolqe chaskisqankuqa yapakusharqan. Preciokunaqa mana kuyukuqmi karqan, reypa rublonmi kay Pachapi aswan kallpasapa qolqe karqan.
  Chaymantapas, zar 1925 watapi qanchis kaq grado mana qullqillapaq yachachiyta qallarichirqa. Hinaspapas 1929 watapin qanchis kaq grado educacionqa obligatorio kapurqan. Hinallataqmi mana qullqillapaq hampikuypas aswan atiyniyuqña rikurirun.
  Hinaspapas mana qolqellapaq hatun educacionta chaskiyqa aswan facilmi kapun. Hinaspa pensionkunata yaparqanku, llank"aqkunamanpas, wasiyoq warmikunamanpas, mana puriy atiqkunamanpas pagarqanku.
  Ichaqa Hatun Qolqe pisiyaymi llapa sasachakuykunata yapamanta astawan yapakurqan. Hinaspa yapamanta yuyarirqanku Duma nisqamanta, chaytan zar ch"usaqyachirqan, ichaqa manan hayk"aqpas mosoq akllanakuykuna ruwakurqanchu. Imataq absolutismo nisqa kawsarichinanpaq aparqan.
  Reyqa yapamantan derechota chaskirqan kamachikuykunata ruwananpaq, hinaspan reparay ruwayta qallarirqan. Ichaqa mana Duma Estatal nisqa kaqtinqa aswan allinraqmi karqan, Consejo de Estado nisqa llank"arqan, chaymi Código Civil del Imperio Ruso nisqa kamachikuy chaskisqa karqan.
  Ichaqa musuq burguesiaqa aswan democracia nisqatam munarqan, Duma nisqap kawsarichiytapas. Llakikuy pachapiqa proletariadopas, chakra llamk'aqkunapas hatariyta qallarirqanku.
  Llapan kitillikunapi, kulak claseqa aswan kallpayuq kapurqan. Ichaqa allpayuq runakunaqa allpayuqmi karqakuraq. Fertilidadqa hatunmi karqan, wañuypas pisiyarqanmi, astawanqa hampichikuy allinchakusqanman hina. Chaywanmi runakuna mirarurqa, allpapas rakinakurqa. Cheqaqtapunin kay wiñasqanmanta huk parten llaqtaq ch"unqasqan karqan. Depresión nisqa pachakunapin mana llank"anayoq kayqa sinchita yapakurqan.
  Ichaqa zarista gobiernon, kallpawan medidakunawan, pisiyachiyta atirqan chay llakikuypa consecuenciankunata. 1931 watapi, Nihun Chinata yaykuspa Manchuriapi kikinpa marioneta kamachiyta paqarichiyta munaptin. Chayqa ñawpaq rimanakuykunatan p"akirqan, chaymi Rusia nacion guerraman haykurqan.
  Chay pachapaqqa zarista awqaqkunap awqaq suyunkunaqa aswan ñawpaqman puriq, aswan kallpasapa tankikunatam chaskirqan, aswan allin awqaqkunam, suqta motor bombarderokunatapas. Chayhinam, Zarista Rusiyapi, pachantinpi ñawpaq achka rurasqa helicópterokuna rikurirqan, aswan allin llamk'aq, mana kutiriq fusilkunapas.
  Chaymantapas, Rusia zarista nisqapi generalkunapa nivelninqa wicharirqam. Hinaspa chay flotata kamachisqa karqan genio almirante Kolchak.
  Ñawpaq kaq hatun maqanakuypipas zarista ejercitoqa hidroavionkunatan mirachirqan, hinaspan allintapuni ruwachirqan. Hinaspapas payqa activamenten japoneskunata lamar qochapi ñut"urqan.
  Chay awqanakuyqa qallariymantapacham Nihun runakunapaq mana allinchu rirqan. Zarpa kamachisqan huk Baikal-Amur Mainline nisqatapas rurarqanku, Rusiyap awqaq suyunpa suministro nisqatapas mana sasachakuyniyuqmi rurarqanku.
  Japonmanta aswan achka kaspanku, achka kayninpi, allin kayninpipas, mariscal de campo Denikinwan Kornilovwanmi allin ofensivata umallirqaku. Wayna generalkunamantaqa Vasilevsky sutiyuq runam aswan riqsisqa karqan, payqa iskay chunka kimsayuq watayuq kachkaspa ñawpaq ñiqin pachantin maqanakuypi coronelmi tukurqan. Hinaspa iskay chunka pichqayuq watayuqña generalña.
  Arí, huk comandantekunapas karqanmi. Tukhachevskypas usqhayllan llank"ayninpi wiñarqan. Budyonny llaqtaman wicharirqa. Huk qatiq atipaykuna hinallataq qallariymantapacha zarista ejercito chay qallariyta hap'irqan, calderakunata kamaspa, Puerto Arturo llaqtata muyuchispa. Ichaqa manan unaychu chay muyuchiyqa karqan chay ataque nisqapi, kay mana atipay atina ciudadela nisqa iskay semanallapin urmarqan. Hinaspa tawa killa maqanakuyllapi China nacionpas llapa Corea nacionpas kacharichisqa karqanku.
  Zar Nicolás II, Hukllachasqa Amirika Suyukunap hatun pisiyayninwan pisi kallpayasqanmanta aprovechaspa, imaynan Gran Bretaña mana chay awqanakuyman yaykuyta atirqanchu, kamachirqan Japón suyuta llapanta hap'ispa Rusiyap qhapaq suyunman hukllachananpaq.
  Kolchakqa mama quchapi samurai nisqakunatam tukuyta atiparqan, huk imakunawanpas, pachantinpi aswan allin hidroavión nisqakunatam llamk'achispa. Chaymantapas huk flota chayamurqa Báltico hinaspa Mediterráneo lamar quchamanta.
  Hinaspapas 1932 watapi marzo killapin zarista ejercito Japón nacionman chayarqan. Kimsa killa k'ullu maqanakuy qhipamanta, Inti lluqsimuq Allpata atipaspa Rusiyap pruwinsyanman tukurqan. Rusiaman hukllawakunanpaq referendum nisqatam ruwarqa. Hinaspa Nicolás II Japón nacionmanta Mikado hinaspa Emperador kapurqan. Rusiapas Pacífico mama quchapi kaq kaqninkunatam atiparqan.
  Hitlerqa 1933 watapi enero killapi Alimanyapi kamachiyta qallarirqan. Hinaspapas, cheqaqtapunin kamachikuyman haykuyninqa hatun llakikunata rikhurichinman.
  Fuhrer sutiyuq runaqa chaylla Nicolás II nisqaman hunt'aq kananpaq jurarqan, Rusiyawan hukllachasqa kananpaqtaq willarqan.
  Hitlerqa kikinpa huñunakuyninpi Franciamanta, Inglaterramanta coloniakunata rakinapaqmi yuyaycharqan.
  Nicolás II nisqapas chaytan niran. Hinaspapas Italia, Alemania, Rusia nacionkunaq hukllanakuyninmi tukukurqan. Gran Bretañawan Franciawan contra, cheqaqtapunin. 1937 watapi Alimanyaqa Awstiriyata hap'ikapurqan. Chay pachallapitaqmi Nicolás II wañukurqa yaqa tawa chunka kimsayuq wata kamachikusqanmanta. Sullk"a willkan Alejandro Tawa kaqmi kamachikuy tiyanapi kasharqan. Heredero Alexey sutiyoq runan casarakuyta atirqan, qhari wawayoqtaqmi karqan, mana hampiy atina onqoywanpas wañupurqanmi. Willkanqa soqta watayoqllan kasharqan, reypa wawqen Mikhail Romanovtaq kamachikuq, regente kapurqan. Yuyaq, ichaqa generalmente experienciayoq rey. De paso, paymi Japón hap"iypi llapan umalliyta ruwarqan, hinaspan hatun mariscal gradoyoq karqan, generalissimo hina.
  Regente Mikhail Romanovqa Alemaniawan Italiawan hukllanakuymanmi puririrqan. Hinaspapas 1940 watapi 15 mayo killapin Tercer Reich Francia, Bélgica, Holanda nacionkunata, Gran Bretaña naciontapas atacarqan. Rusiyapas Inglaterra nacionpa coloniankunatan atacarqan. Hinaspa Italia nacionqa África nacionman astakurqan.
  Chay guerraqa allintan wiñarqan. Rusiyakunaqa kimsa killallapim Awya Yalapi Gran Bretañap, Ransiyap lliw kaqninkunata hap'irqan. Hinaspa chaymanta Australiaman chayarqanku. Rusiapas África lawpim ñawparirqa.
  Alimankuna, Ransiyata utqaylla atipaspa, Bilhika , Hulanda mama llaqtata hap'ispa, Gran Bretaña mama llaqtaman wayrawan atakarqan. Rusiyap awqaq suyun awqanakuyman yaykunankamaqa manam ancha allinchu karqan.
  Hinaspa Gran Bretaña nacionqa sinchi mana allinman tukupurqan. Hinaspa tukuy atisqankuta bombardearqanku. Rusiyap awqaqninkunaqa Australiatam utqaylla atiparqan. Hinaspapas África suyuqa aswan pisi-pisimantan atipasqa karqan, manan anchatachu Inglaterra, Francia tropakunaq hark"akusqanrayku, aswanpas karu kasqankurayku, mana ñankuna kasqanrayku ima.
  Paykunaqa manan tiempoyoqchu karqanku Gran Bretaña nacionta hap"inankupaq 1940 watapi, ichaqa 1941 watapi chiri killapin wayrapi chayarqanku, chaymi Inglaterra nacionta tukurqanku.
  Chay qhepamanmi Estados Unidos nacionwan guerra qallarirqan. Rooseveltqa mana cuidakuspanmi chay maqanakuyman haykurqan, hinaspa qhepaman. Hinaspapas Zarista Rusia Alaska llaqtata kutichipuyta munarqan.
  Ichaqa manan chayllachu... '41 - '42 chiri killapin zarista tropakuna hielota chimpaspa Estados Unidosman haykuspa chaypi maqanakuyta qallarirqanku.
  Rusia tropakunaqa aswan allinmi kanku tropakuna achka kayninpi, allin kayninpipas.
  Amerikamanta runakunaqa chinkachisqa kachkasqaku. Hinaspapas Alemania nacionmanta runakunan Canadá nacionmanta phatarirqanku, paykunapas hatun allintan ruwarqanku. 1942 wataqa sapanchasqa Amerikap qhipa watanmi karqan. Rusiyap, Alimanyap maqasqanwanmi Hukllachasqa Amirika Suyukuna 8 ñiqin chakra yapuy killapi llamk'arqan, chaymantataq Nueva York, Washington urmaptin, qukurqan.
  Chhaynapin iskay kaq hatun guerra tukurqan. Chiqap historiamanta aswan pisilla, Rusiapaq, Kimsa kaq Reichpaqpas atipaq. Awqanakuy pachapi Alimankuna Ispañata, Purtugaltapas hap'irqan, coloniakunata hap'ispa.
  Kay pachaqa wakmantan t"aqasqaña kashan. Zarista Rusiyaqa Awya Yalapi , Pacífico mama quchapipas Gran Bretaña , Ransiyap lliw coloniakunatam hap'irqan, Australiatapas. Alaska, yaqa llapan Kanada, Hukllachasqa Amirika Suyukuna Rusiyaman tukurqan, pisillataq Alimanyaman qusqa karqan. Yaqa llapan África nacionmi Rusia nacionman tukupurqan. Ichaqa Alemania nacionmi Francia, Belga, Portugués, Ispaña nacionkunaq huk partenta hap"ikapurqan.
  Alimanyakunapas Dinamarkatapas Noruegatapas hap'irqanmi. Hinaspapas Suecia suyuqa Rusia nacionwanmi t"aqanakurqan. Francia, Bélgica, Holanda, España, Portugal nisqakunan zona de sello nisqapi estadokunaq union especial nisqaman haykurqanku. Nazis nisqakunaqa tropakunawanmi hap"irqanku, ichaqa formal gobiernokunatan hap"irqanku. Chaynallataqmi Dinamarca hinaspa Noruega nacionkunapipas Suecia nacionpa huk lawninpipas.
  Rusia nacionqa Gran Bretaña naciontan munaychakurqan. zar Alejandro Tawa kaq Inglaterra reykunawan ayllu kasqanraykum, Gran Bretaña nacionpa reynin kananpaq reqsisqa karqa.
  Italiaqa África suyupi wakin kaqninkunata hap'ispa Etiopía suyupi kallpacharqan.
  Zarista Rusia nacionqa mana iskayrayaspanmi kay pachapi aswan atiyniyoq hinaspa aswan hatun nacion. Ichaqa Kimsa kaq Reichpas kallpasapam. Hinaspa huk ratullapaq thak samay karqan. Musuq rantisqakunatam digerinanchik. Regente Mikhailpas mana hayk"aq rikusqa hinatan ruwarqan, chaymi saqerqan chay ruso runa tawa warmiyoq kananpaq.
  Sínodo nisqapas chayta riqsikunanpaqmi obligasqa karqa, hawa llaqtakunata utqayman asimilacionta ruwanankupaq.
  ¡Ima allin yuyaymi! Alejandro Tawa kaqpas wayna-sipas kashaspan iskay kutita casarakurqan kamachisqan runakunapaq ejemplo kananpaq. Chaymi situacionqa takyasqaña.
  Mikhailqa 1947 watapin wañupurqan, chaymi zar Alejandroqa cheqaqtapuni chay kamachikuyta hap"ikapurqan. Hinaspa kunankamapas paypas allintam ruwarun. Ichaqa Hitlerqa manan suficiente hallp"ayoqchu karqan, chaymi fuhrer runaqa musqukurqan pachantinpi kamachikuyta.
  Hinaspa chaymi 1955 watapi 20 abril killapi hatun maqanakuy qallarirqan Zarista Rusia contra. Kimsa kaq Reichpas Italiapas, maypichus Mussolini Jr.pa churin kamachirqanña, zar Alejandro IV nisqap qhapaq suyunta atakarqan.
  Kimsa ñiqin pachantin maqanakuy qallarirqan. Argentina, Brasil, Venezuela, México, achka Latinoamérica suyukunapas Kimsa kaq Reichpa ladunpim hapirqaku. Hinaspa kimsa kaq hatun maqanakuy qallarirqan...
  
  
  ROKOSSOVSKYPA PATACHASQAN
  Paralelo universo, kay pacha pacha. Hatun Mamallaqta Guerrapiqa huk huch"uylla mana tupanakuymi karqan cheqaq historiawan. Rokossovskyqa Stalintam convenceyta atirqan 2 kaq Guardia Ejército nisqatapas huk reservakunatapas Pauluspa kuntranpi kachananpaq, manaraq Mainstein chayamuchkaptin chinkachinanpaq. Chay discutiyqa ancha allinmi karqan: "¡Paulota thuñichispa Stalingradta manaraq Mosoq Wata kashaqtin kacharichisun chayqa, ¡hatun efecto políticoyoqmi kanqa ¡Stalingrad llaqtapin navidad católica fiestata ruwasun!"
  Stalinqa pulitikukuna ñawpaqta hamunankupaqmi rimanakurqan, Paulusta atacanankupaq kamachirqan, Mainsteintaq kunankama hark'ananpaq. Ichaqa chay kikillanmanta decidisqankuraykun kay qatiqpi pasarqan. Diciembre killapiraqmi, pisilla maqanakuypaq listo kashaspa, kallpasapa hark"akuy wasikunapi hap"ipakuspa, Pauluspa tropankunaqa k"ullun hark"akurqanku, chaymi atirqanku posiciónninkuta hap"iyta. Hinaspapas 25 diciembre killapin Mainsteinqa huk corredorta p"akirqan Stalingrad llaqtaman aswan uray ladoman.
  Hinan sinchi maqanakuykuna qallarirqan. Hitlerqa Volga mayupi puente umalliqta ima qullqiwanpas hap'inanpaq kamachirqan, Stalintaq ima qullqiwanpas Stalingrad llaqtata musuqmanta hap'inanpaq kamachirqan. Maqanakuykunaqa timpuyta qallarirqan, Stalingrad llaqtaman atacasqanku tiempopi hina, alemankunaq, kunanmi ichaqa contranpipuni.
  Soviet tropakuna ñawpaqman phawarirqanku, alemankunataq sinchita kutichirqanku.
  Aswan k"ullu maqanakuyqa kinsa killa kuskanraqmi karqan. Aswan aswan reservakunam chay maqanakuyman yaykurqaku. Qhipaman, marzo killa tukukuypi, alimankunata Stalingrad llaqtamanta qarqurqanku, Don nisqaman kutirinankupaq. Ichaqa Soviet tropakuna chinkachisqankuqa ancha hatunmi karqan, chaymantataqmi ofensivapi unay operativo samay karqan.
  Alimankunapas tukuy movilizacionwanmi ejercitonkuta kallpancharqaku, Tigrewan Panterawan llasa tanquekunatam huklawman aparqaku, k'irinkutapas llampuyachirqakum. Ichaqa maqanakuykunapi chinkachisqanku ratioqa aswan allinmi karqan Krautkunapaq, cheqaq historiamantaqa. Nazikuna mana calderakunaman urmasqankurayku, aswan allin hark"akuypi maqanakusqankurayku. Hinaspa kaymi yanaparqa punta kaq linea aswan ventajoso lineakunapi paykunapaq kananpaq.
  Arí, Aliado nacionkunaqa manan África nacionpiqa chhaynatachu decidirqanku. Inti lluqsimuy ladupi alimankunapaq mana hatun llaki kasqanraykum, paykunapa filankupi mana seguro karqaku, mana acuerdopichu karqaku. Amerikamanta runakunaqa, llumpay chinkachiykunata manchakuspankum, mana imatapas ruwaspa purirqaku, wakin Inglaterra runakunaqa manam kallpayuqchu karqaku.
  Chayraykum nazikunaqa Túnez nacionpi puente puntata hapichkarqakuraq, manataqmi Italia nacionmanta llakikuyta atirqakuchu.
  Hinaspapas 6 julio killapin nazikunaq mosoq maqanakuynin qallarirqan, Stalingrad llaqtaq qayllanpi. Ichaqa kay kutipiqa Fritz nisqa barcokunaqa aswan q"otukuqmi kapurqanku, chaymi mana atrevikurqankuchu, Soviet kamachikuypa yuyaykusqanman hina, llaqtata kikinta atacayta, aswanpas blindasqa uñankuta uray ladoman kuyuchirqanku. Hinaspapas chay defensa lineata p"akiyta atirqan.
  Ñawpaqman rispan Mainsteinqa Volga mayuman chayarqa Stalingrad llaqtamanta pachak kilómetro sur lawpi, chaymantam sur lawman kutirqa. Chayqa mana manchakuspa hinaspa mana suyasqanchik maniobram karqa. Chaymantapas, awqa maqanakuykunapim Tigreqa manchakuypaq kallpanta qawachirqa, huk tanque de ruptura hina, ladonkunapipas, popapipas sinchi harkasqa.
  Soviet kamachiyqa qhipaman kutichiyta munarqan huk sinchi hark'asqa franjapi huk contraataquewan. Tanque maqanakuykunam qallarirqan, chaypim ñawpaq kutita Panteraqa atiyninta rikuchirqan hark'akuypi, embuscada nisqapipas. Alimankunaqa yachaywanmi Soviet awqaqkunap contraataquenkunata qhipa tankinkuwan hark'arqanku. "Ferdinand" nisqapas allintam ruwarqa.
  Ichaqa yupaypi aswan allin kayqa URSS nacionpa ladonpin kashan. Alimankunaqa manam karuta ñawpaqman riyta atirqankuchu, chaymi sayanankupaq hikutasqa karqanku. Volga mayupi imapas chirisqa hinam karqa. Ichaqa Chechenia nacionpin antisoviético hatariy qallarirqan. Hinaspa Grozny llaqtata iskay kutita maqasqankurayku hap"irqanku, Cáucaso suyupi Terek Punku urmasqanwan. Chay situacionqa sinchitan astawan yapakupun. Türkiye kuyurirqa. Huknin otomano generalmi Alemaniamanta agente karqan. Payqa cuerponta kamachillarqanmi mana permisoyoq Soviet tropakunata atacanankupaq, chhaynapin umalliqkunata awqanakuyman aysasqa kasqankuwan tupachirqan. Churchillwan Rooseveltwan upallalla karqanku, kimsa chunka Turkiya divisionkuna, yaqa huk hunu awqaqkunayuq, awqanakuyman rirqan.
  Kay traicionero cuchillo wasanpi, chaynallataq Volga mayupa patanpi arteria de suministro nisqatapas siq"ispa, anchata astawan yaparqa.
  Mainsteinqa, Soviet awqaqkunap Volga mayumanta tanqayta munasqankuta qarquspa, awqanakuyta wiñachiyta munarqan. Chaymantataq Soviet kamachiyqa Frente Estepa nisqap unidadninkunata maqanakuyman kacharqan. Alimankunata hark'arqanku, pusaq chunka Soviet rakinakuykuna pichqa chunka Aliman rakikunap kuntranpi. Ichaqa ñawpaqman puriyninkuta pisiyachiyta atirqanku, ichaqa manan awqankuta atiparqankuchu. Cáucaso nacionpi kashaspan aswan mana allinman tukupurqan. Turkukunaqa Erevan llaqtata muyurirqanku, Batumi llaqtatataq yaqa llapanta hap'irqanku. Transcaucasia nisqapiqa ancha pisillam Soviet Union nisqa waqaychasqakuna, Grozny llaqtata hap'isqa kaptin, uralanman puririrqan, Tiflis llaqtaman asuykuspa muyuriyta qallarispa.
  Mana suyasqa hinam Stalin kamachirqan chawpipi awqanakuy qallarinanpaq, kimsa ñiqin Rzhev-Sychov llamk'aynin. Ichaqa alemankunan chaypaq listo kasharqanku, manataqmi suficiente fuerzakunatachu churarqanku chhayna decidida ofensivata ruwanankupaq. Chay sasachakuyqa astawanmi yapakurqan Japón nacion guerraman haykusqanrayku. Chiqapmi, samurai runakunaqa manam kikin URSS naciontachu atacarqaku, aswanqa Mongolia nacionmanmi atacarqaku. Ichaqa Soviet kamachiyqa, kutichispa, chiqapmi, tropakunata huklawman astaspanmi Japón nacionwan maqanakuyman yaykurqa. Nihun awqaq suyup suqta pachak waranqa kaq puñunanmi chay maqayta hap'irqan, iskay chunka pichqayuq t'aqakunatawantaq usqhaylla Lejano Oriente nisqaman apasqa kananku karqan, Krautkunap kuntranpi kallpankunata pisiyachispa.
  Suerteq nisqanman hinan, Aliado nacionkunaqa suyakuyman hina ruwarqanku, Europa hatun suyupi, Alemania llaqtakunapipas bombardeasqankutapas pisiyachirqankun. Hinaspapas Túnez nacionpi puente umataqa manaraqmi atacarqankuchu. En general, Aliados nisqakunaqa manam apurawchu ninamanta castañakunata hurqurqaku. Hinaspapas yaqapaschá guerrata sabotearqanku. Hinaspapas Alemania nacionmanta runakuna, satélites nisqakunapas pisi-pisimantan Cáucaso nisqapi atiparqanku.
  Chaymantam Stalinqa Solon hina ruwananpaq tantearurqa, hinaspam Hitlerman treguata quykurqa. Chaymantapas, chay condicionkunaqa ancha allinmi alemankunapaq. Llapan guerrapi presokunatan gratislla qonku, rusakunatataqmi kutichipunku askha qolqeta rantinankupaq. Chaymantapas, URSS nisqaqa Kimsa kaq Reich nisqamanmi petrolta, petrolero nisqa rurukunatapas qunanpaqmi llamk'arqan, chaynallataq achka categoría nisqa primakunatapas, armisticio nisqapi mana qullqillapaq.
  Hitlerqa chaypi yuyaymanaspanmi Stalinpa nisqanmanta chaskinanpaq tantearurqa. Tregua nisqa huk watapaqmi tukusqa karqan, mast"ariy atikusqanwan. 1943 watapi 1 septiembre killapin inti lloqsimuy ladopi guerra tukupurqan. Hinaspapas mosoq kallpawanmi maqanakuyqa qallarirqan. Kay kutillapim Occidente lawpi. Ñawpaqtaqa, lamar qochapi. Túnez nacionqa nazi runakunaq invasionninpaqmi q"oñi cheqasman tukupurqan, trampolín hinataqmi kapurqanpas.
  25 ñiqin inti raymi killapi 1943 p'unchawpi Mainsteinpa kamachisqan Alimanyap hatun awqaqkunam Gibraltar llaqtaman maqanakuyta qallarirqan. Francoqa huk ultimátum nisqatam chaskirqa nazikunata pasanankupaq utaq urmachinankupaq. Kimsa punchaw kimsa tutam sinchita maqarqaku. Chaypin alimankuna ñawpaq kutita musuq ruruta llamk'achirqanku: Sturmtiger nisqa cohete lanzaqwan armasqa. Kay makinaqa Inglaterra nacionpa posiciónninkunatan llik"irqospallan awqakunata wañuchirqan.
  Gibraltar llaqtaqa Mediterráneo lamar qochata kamachinapaqmi karqan, chaytan iskaynin ladokuna entienderqanku. Ay, alemankunaqa aswan oportunidadkunatan chaskirqanku fuerzakunata huñunankupaq. Hinaptinmi chay fortalezaqa tuñirurqa.
  Lamar qochapipas maqanakuy ruwaykunan astawan yapakurqan. Kimsa kaq Reich nisqapi yaku ukupi puriq wamp'ukuna rurasqankuqa tawa chunka unidadmanta aswanmi karqan, chaymantataqmi yapakurqan. Lamar qochapi aliadokunaq chinkachisqankun yapakushan. Hinaspapas África nacionpin cheqaq guerra qallarirqan. Alimanyap "Panteras" , "Tigres" nisqakunaqa awqakunamanta aswan allin kasqankutam rikuchirqanku. Alimanyap awqanakuyninqa, kimsa chunka rakiyuq huñumanta, Marruekumanta invasionwan qallarirqan, iskay chunka pichqayuq rakiykunawan, Argeliaman atakawan...
  Musuq wata 1944 llapa runakunata tarirqa maqanakuy tukuy kallpanwan kachkaptin...
  1944 watapi enero killa tukukuypin Argelia nacionpi huk hatun caldera kamasqa karqan, chaypin Estados Unidos nacionmanta, Inglaterra nacionmantawan tropakuna kasharqanku. Hinaspapas kay kallpakunaqa pisi kallpa hark"akusqanku qhepamanmi entregakurqanku. Chaymanta, alimankuna, italianokunawan kuska, Libya mama llaqtaman yaykurqanku. Musuq Africamanta columpiokunam chayamurun. Rommelpa qutun Egiptoman ñawpaqman puririrqan, Mainsteinpa qutuntaq Niger llalliqman.
  Alimanyakunaqa Pantera-2 nisqawanmi llamk'ayta qallarirqan, aswan kallpasapa armadurayuq, pistolayuq, 900 kawallu kallpayuq motorniyuqpas. Hinaspa Amerikamanta runakunaqa Sherman M 4 tanqueta llamk'achiyta qallarirqanku, Stalintaq T-34-85, IS-2 tankikunata musuqmanta armarqan. Huk Alemaniamanta tanque, Tiger 2, manaña llamk'achisqachu karqan, achka ruruchinaman yaykusqanmanta pacha. Pantera-2 nisqawan kaqlla armamentoyuq kaspa, iskay chunka hukniyuq tonelada aswan llasayuq kaspa, Alemaniamanta mastodon Tiger-2qa pisilla aswan allinmi karqan sullk'a llamk'aqmasinmanta armadurapi, ancha pisi karqan iskayninpi purichiy ruwaypi, técnica nisqapipas.
  Ichaqa aswan mosoq jet maqanakuq ME-262 nisqa avionqa manan kaqllachu karqan, armamentopipas nitaq velocidadpipas. Chaymi superioridad cualitativa nisqanqa Aliados nisqakunaq ventaja cuantitativa nisqatan compensanan karqan. En general, achka avionkuna occidental coalición tropakuna ukhupi mana atirqanchu huk decisiva ventajata quyta maqanakuy pampapi. Alemaniamanta askunaqa aswan allin yachayniyuqmi karqanku, occidental llamk'aqmasinkunamantaqa, chaymi wayra maqanakuypa estadísticas nisqakunata afectarqan. Hinaspapas nazi nisqakunaq antiavión artillería nisqakunaqa ancha allinmi karqan. Chaymantapas, aliadokunaqa hukmanyasqam karqaku kamachikuyninku mana decidisqankurayku, chaymi wakin partekunapi fuerzakunata maqanakuyman yaykuchirqa, chaymi achkata chinkachirqaku. Hinaspapas África nacionpi tiyayqa manan allinchu karqan.
  Chawpi marzo killakama Rommel Libya llaqtata hap'ispa El Aman llaqtaman chayarqan. Kaypiqa ingleskuna kallpasapa hark'akuy murallayuqmi karqan. Hinaspa Montgomeryqa ancha allintam kamachirqa, astawanraqmi kallpanchaqkunata chaskiptin. Ichaqa aleman runakunaqa manan chhayna pampachakuqchu kanku. Abril killa tukukuypi huk municionkunata, combustibletapas apamusqankuraykum, Alemania runakunaqa chunniqninta muyuriq ñanninta purispanku Nilo mayupa hawanman chayarqaku, chaypim Inglaterra nacionpa harkakuyninkunata pasarqaku. Mayo killapi Alejandría urmarqan, alimankunataq Suez kanalman chayarqanku. Türkiyeqa Siriaman, Palestinamanpas invasión nisqatam rurarqan.
  Junio killapin Oriente Medio nacionpaq maqanakuyqa huk cambio karqan. Chaypiqa qanchis chunka masnin Alimanyap rakiyninkunam karqan, iskay chunka Turkiya rakisqakunapas. Inglaterramanta, Amerikamanta runakunapas atipasqa karqanku. Hinallataq julio killapi, Arabia Saudita Kimsa kaq Reichpa kamachiyninman yaykurqa, fascista tropakuna Iranman yaykurqaku, chaypim kuyurqaku Inglaterra tropakunapa focal harkakuyllawan tupaspanku. Agosto killapin Alemania runakunaqa yaqa waranqa kilómetro masninta purispa India nacionman haykurqanku. Septiembre killapin yaqa llapan India nacionta hap"ikapurqanku. Chay llaqtapi runakunaqa Wehrmacht nisqakunatam kacharichiq hina napaykurqaku. Hinaspa Japón suyuqa tukukuypiqa ancha kallpasapa aliadonwan allpa fronterata tarirqan.
  1 octubre killa chayamurqa. URSSwan tregua nisqa willasqa wata. Alimankuna Nihunkunawan hukllachasqa, Marruecosmanta Birmaniakama allpakunata hap'ispa, Indiatapas, ecuadorman chayaspa, yaqa llapan Abya Yalapi hap'ispa. Chhaynapin kinsa kaq Reich mast"arikurqan, ichaqa huk ladomantan tropankunata ch"eqechirqan hatun suyukunapi.
  Chay pacha Stalinqa yachachirqan, yaqa kimsa pachak rakiykunata kamarirqan, tanki rakikunatapas. Hinaspapas llapan Soviet ejercitoqa chunka hukniyoq millónmanmi apasqa karqan, chaymanta pusaqtan utilizakunman karqan Alemania soviética nisqa frentepi. Ichaqa Wehrmachtpas kallpachakurqanmi, ichaqa sinchitan maskharqan hawa llaqtakunamanta t'aqanakuykunata composición nisqapi. Chaymantapas, jet nisqa avionkunapa kallpanmi yapakurun. ME-262 nisqaqa waranqantinñam rurasqa karqan, kimsa chunkamanta tawa chunkakama antawakunatam sapa p'unchaw, mana iskayrayaspa Iskay ñiqin pachantin maqanakuypi aswan allin maqanakuqmi karqan. Iskay motorninkunam 900 kilumitru sapa hora utqaylla kallparqa, tawa 30 mm cañonkuna hinaspa plus cohetekunam chay carrota ima avionpaqpas ancha hatun contrariota ruwarqa.
  "Pantera"-2 rikuchikurqa mana kaqlla tanqueyuq kasqanmanta tukuyninpi kayninmanta, armamentopi, armadurapipas "Sherman" M 4 hinaspa T-34-85 nisqakunamantaqa aswan allinmi. Chiqapmi, 47 tonelada llasayninwan, ichaqa 900 caballo kallpayuq motormi chayta aswan achkata pagarqa. Astawanpis, Pantera-2 IS-2manta aswan allin karqa armadura-piercing nisqapi, frontal armadurapi ima, mana rimanapaqchu purichiy ruwayninmanta.
  Kayqa chiqapmi Stalinta llakichirqa. Ichaqa Kimsa kaq Reichqa formacion etapapiraqmi kachkan.
  Musuq hawa llaqtakunamanta, coloniamanta rakinakuykunam paqarichisqa kachkan. E-serie tankikunap wiñayninqa qayllaykamuchkanmi, aswan kallpasapa motorkunayuq, aswan rakhu armadurayuq, aswan kallpasapa armakunayuq. Hinaspapas mosoq avionkunaq modelonkunatan ruwanku. Nazikunaqa Arado jet bombardero nisqatam serie ruwaypiña kachkanku, HE-162 nisqapas rikurimurqan. Hinaspa Wehrmachtpa ventajanqa yapakunqa.
  Chayraykun Stalinqa imapas yuyaykunan karqan: Hitlerpa tregua nisqa huk watatawan mast"arinanpaq nisqanman hina chaskinanpaq otaq mana chaskinanpaqpas. Huk ladumantaqa, manañam llaqtayta hukmanta guerrapa ukunpi wischuyta munarqanichu. Huk ladumantaq, sut'inmi aswan mana allinraq kananta - pachaqa URSSpa contranpi llamk'achkan.
  Chaywanpas Stalinqa tregua nisqatam mast'arirqan. Paymi tantearurqa yachaysapa runakunaqa mana maqanakuyman yaykunankupaq.
  Ichaqa chaymantam Fuhrer nisqa barcoqa qonqayllamanta Gran Bretaña nacionman chayarurqa 1944 watapi diciembre killapi. Manan pipas yuyaykurqanchu chiri tiempopi nazikuna rikhurimunanta. Hinaspa inglés runakunaqa admirasqa kayta atirqanku. Musphay, allin organizacion, ancha allin huch"uy kikinmanta puriq pistolakuna E-10, tukuy kaykunaqa Krautkunaq makinmanmi pukllarqan.
  Hinaspapas literalmente huk semanallapin Gran Bretaña nacionta hap"irqanku! Kayqa generalmente Wehrmachtpa hatun ruwasqanmi!
  ¡Londres urmarunña! Hinaspa Fuhrerqa mana atipanapaq hina qhawarikun! Islandia nacionqa marzo killapiñan hap"isqa karqan.
  Chay qhepamanmi fascistakuna Américaman yuyaycharqanku - ninku, imatataq munanki: maqanakushallay icha hinallataqchu rakinki esferas de influencia nisqakunata? Roosevelt wañuptin, Hukllachasqa Amirika Suyukunapi huk pragmático nisqa hamutaymi kamachirqan - Alimankunaman hawka kawsayta qurqanku. Fuhrer ichaqa achka sinchi kamachiykunata churarqan - Alimanya llaqtakunata bombardeasqankumanta reparacionkunata paganankupaq, indemnización nisqatapas.
  Amerikamanta runakunaqa pisillatam iskayrayarqaku, ichaqa lamar quchapi huk kutitawan millay atipasqa kaspankum kikinkumanta dimitirkurqaku. Hinaspapas Hitlerpa condicionninkunatan chaskirqanku.
  Fuhrerqa awqanakuypi pisi samayta hap'irqan... Ganasqanmanta digerispa, Europa, África, Asia suyukunapi posiciónninkunata kallpachaspa.
  Ichaqa 1 ñiqin qhulla puquy killapi 1947 p'unchawpi nazi nisqakuna kallpata huñuspa, hatun tanki E-75 nisqapi hapipakuspa - Wehrmacht nisqapi aswan hatun tanque nisqapi - URSS nisqaman yaykurqan.
  Aswan sut"ita rimaspaqa, chaypi ofensivayta hinalla ruwarqanku. Hinaspa achka musuq tanquekunata churarqaku.
  E-75 nisqa carroqa aswan hatun carromanmi tukurqan, Hitler hatun carrokunata anchata munasqanrayku. Mastodon mana llapanpi allinchu karqan chaypas: llapanmi isqun chunka toneladamanta aswan karqan, 900 kawallu kallpayuq motorniyuq - chaymi tanqueqa mana ancha utqayllachu karqan, sapa kutitaqmi p'akikurqan. Chay kallpasapa 128 mm cañonqa aswan pisi suministro de conchas nisqayuqmi karqan, aswan pisillatam nina rawray karqan 88 mm nisqamantaqa.
  Torretaqa allin hark'ayniyuqmi karqan - 252 mm mat'in, 160 mm k'itiyuq ladonkuna, ichataq casco aswan mana allin karqan - 160 mm mat'in, 45 grados ángulo nisqapi kaptinpas, 120 mm ladolla, ancha alto.
  En general, E-75 allin wiñasqa "Tigre Real" karqan, wakin sasachakuykunawan kayrayku. Allinta rimaspaqa, qawarinanchikmi motorwan transmisiónwan kuska kasqankuta, chaymi tanquepa churakuyninta compactarqa. Chaymantapas, chakrapi escudokunawanmi cascopa harkakuyninta kallpanchayta atirqaku.
  Chaymi E-75 allin waqaychasqa, kallpasapa armasqa, ichaqa llumpay llasa, mana ancha kuyukuq, sapa kutitaqmi pakikuq.
  E-50 nisqaqa, chiqapmi, aswan huch'uy, aswan llamp'u, rikch'ayniyuq motorniyuq, soqta chunka kilumitru masninmi sapa hora rit'iman chayaq. Hinaspapas 88 mm cañonniyoqmi karqan, 100 EL barril sayayniyoqtaqmi karqanpas. Chaymantapas sapa minutopin 12 disparokunata ruwarqan. E-50 cascopa armadura frontalninqa yaqa kaqllam E-75wan, ladokunapa hinaspa torretapa harkayninqa aswan mana allinmi. Ichaqa ruwaypiqa, E-50, imaña kaqtinpas, kuyuy atiyninwan, aswan pisi llasayninwan, aswan confiabilidad nisqawan ima, aswan allinmi E-75 nisqamantaqa.
  Ichaqa Hitlermi aswan llasa carrota mañakurqan, askha runakunaq ruwasqan carrota. Tukuypiqa Fuhrer nisqa hark'arqanmi pichqa chunka toneladamanta aswan llasaq tanquekuna ruwayta. Arya yawarta amachanapaq. Aslla E-10, E-5 nisqakunallam ruwasqa karqan riqsinapaq.
  Hinallataqmi karqan E-100 tanquepas. Hinaspapas askha modificacionninkunatan ruwarqan, hukninmi bomba lanzaqwan.
  Fuhrerqa chiqaptaqa tukuy hatunkunatam kuyarqa. TA-400 jet modificación nisqapi aswan riqsisqa bombardero nisqaman tukurqan. Arí, kayqa manchay atiymi.
  Yu-488 nisqaqa pisillatam llamk'ayman yaykurqan, manaña llamk'achisqañam karqan, chaymantataq jet nisqap rantinpi huk jet nisqawanmi rantisqa karqan. Alimankunaqa mana chupayuq bombardero B-2, B-18 nisqayuqmi karqan. Hinallataqmi ancha allin antawakuna, Europamanta Estados Unidosta bombardeayta atiq.
  Hinaspa, ¿imanasqataq mana wayrapichu karqa? Disco planokunapas rikurirqaraqmi, chaykunaqa, flujo laminar flujo kasqanraykum, uchuy armakunawanqa mana imapas pasanchu.
  Pisi rimayllapi, kallpakunaqa mana kaqllachu. Hinaspapas Hitlerqa suyanmi URSS nacionta facil-llata tukunanta.
  Ichaqa manan chhaynachu karan. Chiqamanta, Cáucaso suyupiqa nazis nisqakunaqa turcokunawan kuska ñawpaqman purirqanku. Baku llaqtata, Ereván llaqtata, llapa petrolero pukyukunatapas hap'irqanku. Hinaspa Japón nacionqa inti lloqsimuy ladomanta ñawpaqman rirqan, Primorye llaqtata hap"ispa Vladivostok llaqtata muyuykuspan.
  Ichaqa tawa sipaskuna: Natasha, Zoya, Augustina, Svetlana ima nazikunata atiparqanku, Moscú llaqta contra hatun ofensiva qallariqtintaq maqanakuyman haykurqanku.
  Natashaqa huk ruphaytan phawaykacharqan, hinaspan q"ala chakiwan wañuchiq granadata wikch"uykusqa. Payqa fascistakunata ch'eqechispa tuitearqan:
  - ¡Rusia Soviéticapaq hatunchakuy!
  Zoyapas Krautspa chirunta hapispanmi ruturqa. Hinaspa q"ala chaki dedonkunawan wañuy regalokunata wikch"uykusqa. Achka fascistakunatam wañuchirqan.
  Hinaspa takirqan:
  - ¡Kaypi musuq allin ruwaykunaman!
  Qatiqnin Agustín kuyuypi. Awqakunata ñut"usqa. Chaykunataqa kallpawan puñunakunawanmi hukniray ladoman ch"eqechirqan. Hinaspapas q"ala chakinwanmi chinkachiy qokuytapas qallarichinqa.
  Hinaspa takinqa:
  - ¡Millay hordapa atacaynintam pakisaqku!
  Hinaspa kaypi hamun Svetlanaq ataquen. Payqa achka nazikunatam kuchurqa. Hinaspa chaymanta, q"ala chaki dedonkuna yapamanta huk wañuchiq regalota lanzarqan.
  Hinaptinmi chay maqanakuq runaqa sispaykusqa:
  - ¡Ñuqaqa super campeón kani!
  Tawa maqanakuq runakunaqa chiqaptam llamkarqaku enteron rakinakuypaq. Ichaqa huk rakinakuy, tawapas, manan aypanchu llapan Wehrmachtpa contranpi. Astawanraqmi aswan kallpasapa hinaspa aswan ñawpaqman puriq armakunawan.
  Chaymi agosto killa tukuyta chaywanpas nazi nisqakuna Moscú llaqtata muyurirqanku. Hinaspa kayqa ancha llakikuypaqmi. Hinaspapas 1947 watapi diciembre killa tukukuypin URSS nacionpa capitalnin urmarqan. Hinaspa chay guerrapa qatiqnin etapa tukurqa.
  Chay qhepamanmi manaña ñawpaq hinañachu karqan... 1948 watapi Hitlerpa awqaqninkuna, Nihunkunawan kuska, URSS nisqap lliw allpanta llapanta hap'irqan. Hinaspa aswan mana allinmanraq tukupurqan...
  Nazi nisqakunaqa huk pacha partidukunawan maqanakuspa Stalinta hap'irqan, payqa k'ulluchakuspa mana thak kayta munarqanchu. URSS nisqap umalliqnin 1951 watapi ayriway killapi chinkachisqa kaptin, partidukunap maqanakuynin pisiyayta qallarirqan.
  Alimanyakunaqa kikinpa marioneta Rusiyap kamachiyninmi kamarirqan, chaymantataqmi partidukunawan llaqta kallpakunawan maqanakurqan. Hinaspa allinta ruwayta atirqanku... Estados Unidosqa kunankamaqa hawa llaqtakunapin qhepakurqan, hinaspan armas nucleares nisqakunata rantirqan.
  Hitlerqa ancha unaytam suyarqa América nacionta atacananpaq. Hinaspapas Estados Unidos nacionqa atirqanmi askha producción atómica nisqakunata, chaymantataq hidrógeno nisqa bombakunata. Hinaspa chaymantaqa, alemankunamanta qhipaman kaptinpas, misil balístico nisqakunatam paqarichirqanku.
  Manan mayqen ladopas decidirqankuchu guerraman rinankupaq. Chaypin karqan esferas de influencia nisqakuna t"aqanakuy. Iskayninku EE.UU., Alemania, hinallataq Japón achkata hap"irqanku chayraykutaqmi kapuqninkunata digerirraq.
  Hitlerqa 20 ñiqin ayriway killapi 1957 watapi wañurqan, suqta chunka pusaqniyuq wata hunt'ayninpi. Paymanta qhipaman, atiytaqa Schellenberg kamachiqmi herenciata chaskirqan, paymi chinkachisqa Himmlerpa rantinpi karqan. Hinaspapas Goeringqa drogakuspan wañupurqan.
  Schellenbergqa hap'isqa suyukunapi wakin liberalización nisqatam rurarqan. Hinaspa coloniakunapi aswan kikin kamachiyta riqsichirqa. Censura nisqapas aswan llamp"umanmi tukupun. Nazi partidomanta hawa hukkunapas rikurimurqakum.
  Schellenbergqa racista nisqa yuyayta llamp'uyachiyta qallarirqan. Pisi pisimanta kapitalismo nisqap rielninkunapi wiñaspa, chay pachallapitaqmi yuyaykusqanman hina, Kimsa kaq Reich nisqap qullqichakuyninqa kawsayta yaparqan.
  Partidumanta kallpakuna urmachkasqaku. Runakunaqa costumbrakusharqankun corregiyman, mosoq ordenmanpas. 1961 watapi, Killaman ñawpaq phawaymi karqan. Hinaspa 1976 watapi Marte nisqaman.
  Imaynatapas yarqaymanta sasachakuykunam allichasqa karqa, chaynallataqmi nacesqankupas kamachisqa karqa.
  Schellenbergmanta qhipaman Kleiman kamachirqan. Hinallataqmi liberalizaciontapas hinalla ruwarqa.
  Kimsa ñiqin Reich nisqaqa achka partiduyuq dimukratiku qhapaq suyuman tukurqan. Ichaqa manan atikurqanchu paymanta t"aqanakuyqa.
  Japón nacionpas democratización nisqatan rikukurqan. Hinaspapas América llaqtaqa unayñan democracia nisqa.
  Kimsa kaq Reich nisqapi, Kleiman sutiyuq runap qhipanpi, musuq umalliqmi akllasqa karqan. Hinaspapas Natasha Rostovamanmi tukupurqan. ¡Mayqintaq chiqaptapuni sumaqllaña!
  Hinaspa chayamumun democratización, igualdad nisqa pacha.
  Chay maqanakuq runaqa takiytaraqmi qallarisqa;
  Llaqtanchiskunaqa manan aguantanqachu ñak"ariykunata,
  ¡Pistolakuna - awqanakuypa infierno hina kunkan - t'oqyachun!
  Sayasaqku: suyakuywan qapariykunawan, .
  Hombro a hombro: hukllachasqa, machu, wayna!
    
  Bayonetakunata calloused makiwan hoqarispa, .
  Maqanakuqkunapa sinchi qawariynin - ¡chakukunalla!
  Kay pachaqa llakikuymantam yuraqyarunña,
  ¡Sipaskunaqa manchakuspan trenzasqankuta aysanku!
    
  Ñuqaykuqa sumaqllaña Soviet runakunapa wawankunam kayku,
  ¡Manan p"akisunmanchu, nitaq acerowanpas nitaq ninawanpas!
  ¡Tukuy kallpanchiswanmi maqanakunchis libre kanapaq!
  Kanmi huk t'aqa fascismo - creeni chayta p'akinanchista!
    
  Manaña kamachisqachu karqanku chaypas, k"arakmi frustracionwan,
  ¡Ichaqa chay precursorqa kikinmi maqanakunanpaq alistakurqan!
  Chay corbata rawrachkan - chaypiqa llapa ñawikunam rikurin, .
  ¡Chay glorioso bolchevique chakikunapi!
    
  Askha soldadokunan phiñakuspa chay ataqueman ayqekurqanku,
  Fascistakuna upallalla kachkanku, pistolakunam qaparichkan!
  Pukakunaqa q'illaypa atiyninwanmi ñut'usqa karqan,
  ¡Esvásticawan pakisqa banderaqa urmarunñam!
    
  Allintam yacharqaniku maypi pilayku kasqanmanta,
  Hinaspa, ¿imarayku? Atrevido wayna
  Ritipa llanthunkuna millaykunawan nanachiwaptinpas, ñak"arichiwaptinpas,
  ¡Tuta q"ala chaki kachkaspa, bolsanwan puriq!
    
  Huch"uylla kaspaqa aswan facilmi, aswan facilmi scout ruway,
  ¡Ima raqramanpas siminkita k"askaykuwaqmi!
  Chiripi, arboledapi, juramentota ruwarqanki,
  Ichaqa pipas asikuchkasqa: ¡chay waynaqa manan kuraqchu kasqa!
    
  Sipaskunapas, manan manchakuyta yacharqankuchu, .
  ¡Manan valorniyoq qhari wawakunamantaqa aswan millaychu maqanakurqanku!
  Vacacionpiqa iskay iskaymanta tusuq kayku, .
  Pisillatan rimanakurqanku - ¡llakikuymi simikunata usuchiyqa!
    
  Millay Hitler - Satanaspa kamachin, .
  ¡Chay bastardoqa mana yupay atina runakunatam wañuchirqa!
  Ichaqa kacharichiqmi chay askha runakunata ñut"unqa,
  ¡Tukuy imamanta, ¡mana ima tukukuyniyuqchu consejokunap kallpanpiqa!
    
  Partido Kumunista munakuspa uywarqan, .
  ¡Chaypaqqa valorniyoq precursorkunan kayku!
  Fritz maestrota mana toleranankupaq,
  ¡Ama yugota churakunaykipaq!
    
  Musquykunapi sagradamente iñinaykupaq yachachiwarqaku,
  Hinaspa ama kallpachakuychu suyupaq!
  Imachus aguantasqanchistaqa manan tupuyta atisunmanchu, .
  ¡Munasqa ejercito soviético nisqanchispa churinkuna!
    
  Manan mayqenniykupas edadmanta rimarqaykuchu, .
  Kikiykimanta khuyapayakuy - ama hukkunata respetaychu!
  Wañuyqa manchakuypaqmi, ichaqa manam manchakurqanichu,
  Invincible Rus' - ¡huk ejército de consejos!
    
  Hinaspapas kay Pachapi kusisqa pacha hamunqa,
  ¡Manan kanqachu nanay, waqay, llakikuy, necesidad!
  Lliw comunismo planeta hawanpi huk pankarta kachkan,
  ¡Urmasqakunaqa sumaq qhapaq suyupin kawsarimpunqaku!
  
  
  LLIK"ICHIY PICHASQAMANTA
  Fuhrerqa chiqap willakuymanta pisillatam karunchakurqa, Rommel sutiyuq runata kamachispan, Tolbuk guarnición qukusqan qipata, mana samaspa ingleskunata atacananpaq. Shinami, harkashpa, harkaykunapi tiyachun, shinallatak ñawpakmanta allichishka ñankunata hapichun.
  Chay awqanakuyta hinalla ruraspa, Rommelqa, ancha pisi kallpayuq kaptinpas, inlatirra runakunata atipayta atirqan, chaymantataqmi colonia awqaqkuna yaqa mana maqanakuspa qukurqan.
  Chayraykum Inglaterra nacionqa Egipto nacionta chinkachirqa, Suez canaltapas controlarqa. Ichaqa kaypas manan tukukuychu karqan anti-Hitler coaliciónpaq sasachakuykuna.
  Fuhrerqa manam Tawa kaq Panzer Awqaq Sunturta uralanmanchu kutichirqan, chaymantataq Stalingrad llaqtaman atakayta Crimea nisqap hatun wiraquchan Mainsteinman encargarqan. Chayraykum Alemania runakunaqa yaqa chaylla Volga mayupi chay llaqtata hapiyta atirqaku, chaymi Soviet tropakunaqa mana tiempoyuqchu karqaku chaypi chaki sayanankupaq.
  Mainsteinpa awqaqkunap allin ruwayninta wiñachispa, Volga mayu patanta ñawpaqman purispa Caspio mama quchaman chayarqanku. Hinaspa chaymanta Türkiye maqanakuyman yaykurqa, millonnintin ejercitowan sinchita maqakuspa. Japón nacionpas ñawpaqtaraqmi Midway nisqa maqanakuypi atiparqan, hinaspan Hawai islakunata hap"irqan.
  Hinaspa chaynapim samurai iskay kaq frenteta kicharirqa Lejano Orientepi. Paykunaqa achkallaña chakipi puriq soldadokunawanmi ñawpaqman rirqaku. Hinaspa Vladivostok llaqtata kuchuspa Khabarovsk llaqtata hap'iyta atirqanku, hinallataq Mongolia suyuta yaqa llapanta hap'iyta.
  Chayraykum URSS nacionqa mana kallpata tarirqachu chiri tiempopi contra-ofensiva ruwananpaq. Hinallataq alemankuna, hinallataq turkukuna, huk satélitekuna Kimsa kaq Reichmanta, yaqa llapan Cáucaso llaqtata, Baku llaqtapi petrolerotapas chiri killapi hap"irqanku.
  Rusia Soviética nisqaqa huk posición estratégica nisqapi tarikurqan. Stalinqa Alimanyawan sapaq hawka kawsaypaqpas rimanakurqanmi, ima kamachiypipas.
  Fuhrer nisqa barcoqa Estados Unidos nacionpi bomba atómica nisqa ruwanankupaqmi llank"ashasqanmanta inteligencia nisqamanta willakuykunata chaskirqan. Hinaspa chaymanta llakisqa, URSSwan sapaq thak kawsayta rimanakurqan. Ichaqa sut"inmi, tukuy ima atipasqaña kaqkunata pay kikinpaq hap"ispa, hinallataq Leningrad llaqtatapas, llapan Karelia llaqtatapas, Arkhangelsk llaqtakama, llapantapas. Rusia Soviética nacionmanmi hatun tributota churarqanku. Japón nacionmi lamar-qocha patapi kaq suyuta, Lejano Oriente nisqapi huk hallp"akunaq huk partentapas hap"ikapurqan.
  Stalin, iskay frentepi awqanakuypi maqanakuy mana suyakuyniyuq kayninta musyakuspa, musuq Alimanya tankikunatapas manchakuspa - Pantera , Tigre - ancha sasa hawka kawsayta chaskirqan, ichataq Moscu llaqtatapas, kikin atiynintapas hap'irqan.
  Hinaspa Krauts nisqakunaqa África suyupi maqanakuyninkuta hinalla ruwarqanku, India suyumanpas rirqanku. Qallariypiqa Gran Bretañamanta llapa coloniakunata hap"iyta yuyaykurqanku, chaymantataq mama suyuta hap"inankupaq.
  Inglaterra nacionmanta runakunaqa manan África nacionpi qhepakuyta atirqankuchu. Nazi nisqakunaqa ancha pisi kallpayuq hark'akuywan, lliw yana mama llaqtata, India suyutapas hap'irqan, Nihunkunawan hukllachasqa.
  Gran Bretaña mama llaqtapi chayayqa 1944 watapi junio killapim karqan, chay pachapaqqa alimankuna jet nisqa awya yallakunatam rurarqan, aswan allin kayninkuraykutaq mama quchapi, wayrapipas llapanpi kamachiyta hap'irqan.
  Américapas, Japón runakunawanmi atipachkarqaraq, Yankee flotakunata hukmanta hukmanta atipasqankurayku. Hinaspa kaywanmi atikurqa compensar chay aswan pisi potencial económico nisqa.
  Gran Bretaña metropolitanaqa usqhayllan atipasqa karqan. Hinaspa kay qhepamanmi chaypi churasqa karqan mosoq Alemaniaman sayapakuq rey, Mosleypa umallisqan gobiernopas. Inglaterra flota nisqap yaqa llapan wamp'unkunaqa Kimsa kaq Reich nisqap kamachisqanmi hamurqan. Agosto killapi Alimankuna Irlanda hap'irqanku, sitwa killapitaq Operación Icarus nisqa rurasqa karqan, Islandia hap'ispa.
  Chaynapim Kimsa kaq Reichqa Estados Unidospa bombardeasqanmanta harkakurqa.
  Ichaqa manan kayqa Fuhrerpaqqa ayparqanchu, chaymi Kraut runakunaqa América llaqtata atacayta qallarirqanku.
  Wakin tropakunataqa Argentinaman, Brasilmanpas aparqanku. Hinaspapas wakinqa Groenlandia, Canadá nacionkunatan astakurqanku.
  Arí, Japón nacionwan kuska Alemania nacionmanta runakunapas Australia naciontan hap"irqanku.
  1945 watapin nazi nisqakunaqa Hemisferio Occidental nisqapi hatun territoriokunata hap"iyta atirqanku. Américaqa musuq Alemania E-serie tankikunawanmi tuparqan, chaykunaqa ancha aswan allinmi karqan Shermankunamantapas, Pershingkunamantapas. Hitlerqa E-75 nisqa avionqa yaqa mana ima k'uchumantapas Amerikamanta pistolakunawan haykuyta atiqmi tukurqan, chaymi usqhaylla Alemania hatun tankiman tukurqan. 1946 watapi marzo killapin Estados Unidos nacionqa entregakurqan.
  Hinaspapas huk ratollapaqmi militarkunaq samaynin karqan. Stalinqa kunankamaqa ch"inlla tiyaykurqan, manataqmi botetaqa kuyuchirqanchu.
  Hitlerqa phisqa wata samarqan, kapuqninkunatapas digerirqan. Hinaspa chaymanta tukukuypi rispa Japón suyuta atacarqan 20 abril killapi 1951 watapi. Payqa llumpay kapuqniyuqmi karqa.
  Chay awqanakuyqa pusaq killam karqan, tukukurqantaq Japón suyuta, lliw coloniakunatapas hap'ispa.
  Chay qhipamantataq Fuhrerqa Latinoaméricapi aswan achka llamk'aykunata rurarqan, Ispañata, Portugalta, huk neutral suyukunatapas hap'ispa.
  Türkiye llaqtapas atipasqa karqan.
  Chaywanmi yaqa pachantinpi huk imperio kamasqa karqan, chaymi karqan Tercer Reich. Ichaqa karqanraqmi URSS llaqtaqa q"alachasqa.
  Stalinqa 1953 watapi marzo killapin wañurqan, chaymantataq Beriataqa balearqanku. Nikita Khrushchev kamachiyta hap'irqan. Pichus 20 kaq congresota kamarirqan Stalinpa personalidad cultonta sut'inchaspa, paypas p'enqaypi atiparqan awqanakuypi.
  Hinaspa Hitler decidirqan:
  - Kay pachapi qhipa kaq sapanchasqa atiyta hap"iy.
  Hinaspa chayhinata 1956 watapi 1 ñiqin qhulla puquy killapi, kimsa kaq Reich hatun, pachantinpi ejercitopa URSS contra hatun maqanakuy qallarirqan. Yapamantan kan guerra, askha yawarpas.
  Hitlerqa chayllaraqmi soqta chunka qanchisniyoq watayoqña kasharqan, ichaqa manan chay runa mikhuq runaqa thak kayta munarqanchu.
  Chay fronteraqa Moskwa llaqtapa ancha hichpallanpim pasarqa - aswan pisi karunqa iskay pachak iskay chunka kilumitrullam karqa. Rzhev llaqtaqa Alemania nacionmantañam karqa. Chaymi Kraut familiaqa suyarqanku manaraq verano kashaqtinpas URSS nacionpa capitalninta hap"ikapunankuta, qhepamantaq planeta hina imperiota takyachisqankuta tukunankuta.
  Ichaqa tawa sipaskuna Natasha umallisqanmi hark"arqanku.
  Sumaq, q'ala chaki sipaskuna bikiniyuq Soviética llaqtata Kalinin llaqtata amacharqanku, 4 ñiqin hatun puquy killapi 1956 watapitaq Alimanyap awqaqkuna chayman yaykuspa maqanakuyta qallarirqanku.
  Ñawpaqninpiqa Alemaniamanta piramidal tanquekuna karqan serie AG nisqamanta. Paykunaqa atiyniyoqmi karqanku, manataqmi Soviet Union nacionpa pistolankunawanqa llapa k"uchukunamanta t"oqyachisqa karqanku.
  Ichaqa fascistakunaqa mana suerteyuqmi karqanku kay casopi: tawa sipaskuna - ancha kallpasapa layqakuna - contranpi karqanku. Hinaspapas chay maqanakuq runakunaqa yacharqankun awqawan maqanakuyta.
  Natashaqa q"ala chakiwanmi granadata wikch"uykurqan. Chayqa urmaykurqan Alemania nacionmanta piramid nisqa tanqueq oruganman. Chayraykum carroqa lloq"eman kuyurispan vecinonwan tuparurqa.
  Hinaspa iskaynin tanquekuna huk kutillapi phatarirqan.
  Hinaspa Natasha tuitearqa:
  - ¡Kayqa estrategiaymi!
  Zoya sutiyoq compañeronpas q"ala chaki dedonwanmi granadata kachaykusqa. Hinaspa Hitlerpa piramidal mastodonpa orugakunata tuparurqa. Payqa atipasqa kaspanmi kutirispan vecinonta maqarurqa. Hinaspa yapamanta iskay tanquekuna phatarinku.
  Zoyaqa qapariy:
  - ¡URSS llaqtapaq hatunchakuy!
  Chaymantataq Agustín ninata umallin. Hinallataqmi q"ala chakintapas wikch"uykusqa, chayqa ancha wañuchiqmi. Hinaspa huk Alemania nacionmanta carrota pistakunapi tuparurqa. Hinaspapas chayraykun Hitlerpa tanquenkuna hukmanta tuparqan.
  Puka chukcha supaytaq takirqan.
  - Manam esclavochu kasunchik, .
  ¡Q'ala chaki wikch'uykusun!
  Hinaspa chaymanta Svetlana awqaman dispararqa. Hinaspa chayna exacto hinaspa preciso. Hinaspapas q"ala chaki dedokunaq yanapayninwanpas. Hinaspa fascista carrokuna tuparurqaku. Hinallataq imaynatas phatarinqaku chayta.
  Hinaspa Svetlana takinqa:
  - ¡Taytay Llaqtaypaq hatunchakuchun!
  Sipaskuna, ¡mana manchakuspa maqanakuychis!
  Natashaqa yapamantan q"ala chakiwan granadata wikch"un, hinaspan iskay Alemaniamanta tanquekunawan tupan, qaparispan:
  - ¡Stalinpaq hatunchakuy!
  Zoyapas q"ala chaki dedonkunawanmi ima wañuchiqtapas wikch"un, hinaspan pulmonpa hawanpi qaparimun:
  - ¡Para Santo Rus'!
  Agustinqa q"ala talonwanmi granadata llamiykurqan, nazikunaq mastodonkunatataq tanqaspa qaqcharqan:
  - ¡Mosoq fronterakunaman!
  Svetlana, sallqa frenesípi, wañuy regalota q"ala chaki dedonkunawan wikch"uykuspan sisparqan:
  - ¡Huk hatun atipaypaq!
  Sipaskunaqa piramid nisqa maquinakunawanmi maqanakurqanku, chayqa ancha sumaqmi karqan. Ichaqa, ¿imatan ruwakunman chhayna hatun kallpakunaq contranpi? Hinaspa chaymi nazikuna Kalininta llapanta muyurirqanku chaymi maqanakuq runakunaqa chay muyuriqmanta lloqsinanku karqan.
  Mayo killapi alimankuna Saratov, Kuibyshev, Tula, Penza llaqtakunata hap'ispa Moskwa llaqtata tukuyta muyurirqan, tukuy ladumanta llaqtata muyurispa.
  Hinaspa chaymanta junio killapi capitalta sinchita phawaykacharqanku.
  Tawa valorniyoq runakunaqa yapamantan maqanakunku, hinaspan sinchita maqanakunku.
  Natashaqa huk ruphaytan phawaykacharqan, q"ala chakiwan granadata wikch"uykuspan takirqan:
  - ¡Gloria kay pachanchispaq!
  Zoyapas huk ruphaytan phawaykacharqan, hinaspan yapamanta q"ala chakiwan granadata kachaykuspa pulmonpa hawanpi qaparirqan:
  - ¡Mosoq Stalinqa idoloymi!
  Chaymanta Agustín disparan, hinallataqmi activamente disparan. Hinaspan q"ala chaki dedonkunawan granadata wikch"uykuspa qaparikun.
  - ¡Mosoq atipaykuna kanqa! ¡Mosoq maqanakuqkunan hatarinqaku!
  Chaymanta Svetlana disparaspa, contrariokunata rutun. Hinaspa q"ala chakiwan chay wañuchiq kaqkunata contranpi kaqkunaman wikch"un, qaparispan:
  - ¡Chaypin kanqa ch"uya awqanakuypi atipayninchis!
  Tawantinmi Moscú llaqtapi sinchita maqanakurqanku. Ichaqa kallpakunaqa manan kaqllachu. Chay llaqtaqa cheqaqtapunin askha runakunaq hunt"aykusqa kasharqan, imaymana yana, q"ello, q"omer maqanakuqkunatan cañonkunaq mikhunan hina utilizaqku.
  Hinaspa chaymanta 3 julio killapi, Moscú llaqtaqa tukukuypi urmarqan... Kay pachapaqqa, Alemania runakunaqa Kazan llaqtata, Ulyanovsk llaqtata, Gorki llaqtata, Ryazan llaqtata ima hap"irqanku, cheqaqtapunitaq Uralsk mayukama allpakunatapas, hinaspan Orenburg llaqtata phawaykacharqankuña.
  Inti lluqsimuy ladomanta hatun kallpakunapas ñawpaqman purichkasqaku. 4 ñiqin inti raymi killapi 1956 p'unchawpi Nikita Khrushchev Kimsa kaq Reich nisqaman quyta munarqan, pay kikinpa, Politburo nisqap huk miembrunkunappas mana imamanta manchakuspa garantizasqa kananpaq.
  Hitlerqa kaytam arí nirqa... Iskay killa masninña kaptin guerraqa tukurqa. Hinaspapas atiypa equilibrionqa qallariymantapachan mana suyakuyniyoq karqan.
  Ichaqa tawa sipaskunaqa manam atipasqa kaytaqa chaskirqakuchu. URSS nacionqa llapanpi hap"isqaña kasqanrayku, ¿imataq kanman Hitlerta wañuchispa?
  Hinaspapas 1956 watapi 9 agosto killapin tawa sipaskuna reqsisqa, Oleg Rybachenko waynawan kuska, Hitlerpa bunkerninta atacanankupaq decidirqanku, chaywanmi tukuy tiempomanta aswan importante huchasapata thunirqanku.
  Hinaspa chaymi tawa sipaskuna huk qhari wawakunapas yaqa chunka iskayniyoq watayoq hina rikch"akuq, ancha aychasapa, cortocircuitolla churasqa, Hitlerpa tiyasqanman astakurqanku, paymi Chipre llaqtapi akllarqan.
  Sipasqa q"ala chakiyuq, bikiniyuq, waynaqa cortocircuitoyuq, q"ala chakiyuqtaq. Chaymi pichqantin magiamanta huchachasqa karqaku.
  Huk wawa tawa sipaskunawanmi chay ataquepi kashanku.
  Oleg Rybachenkoqa q"ala, wawa hina chakiwanmi pulsarta wikch"uykurqan, fascistakunata ch"eqechispataq qaqcharqan:
  - ¡Rusia hatun kayninrayku!
  Natashaqa omblionmanta llimp"ikunata kacharirqan, Krautkunata ruphachispa, q"ala chaki dedonkunawantaq nina bolata kachaykurqan, nazikunata ruphachispa takispa:
  - ¡Huk musuq Rus'paq!
  Zoyapas chay ataquepin kashan. Q"ala chaki dedonkunawan presentasqa wañuchiq runata wikch"un. Hinaspa sinqanta sut"inchakun, chaymanta llimp"ikunata wikch"uykuspan!
  Chaymantataq takirqan:
  - ¡Rus' riqsisqa kachun!
  Agustínpas ñuñunta q"alata rikuchirqan. Puka chuchuchanmanta pulsarta wikch"uykusqa. Hinaspa q"ala chaki dedonkunawan llimp"ikunata chhuqaykusqa.
  Hinaspa takirqan:
  - Ñawpaq kaq halcón Lenin, iskay kaq halcón Stalin!
  Hinaspa kunan Svetlana ataquepi kachkan. Imaynan pulsar q"ala chaki dedokunawan wikch"unqa... Fascistakunatan p"akinqa. Hinaspa chaymanta huk llimp"i puka chuchumanta. Hinaspapas askha nazikunatan rutunqa.
  Hinaspa takinqa:
  - ¡Mama Pachapaq, Stalinpaqpas!
  Oleg Rybachenko yapamanta ataquepi kachkan. Fascistakunata magia espadakunawan kuchuspa q"ala chaki dedonkunawan llimp"ikunata kacharin.
  Hinaspa chay warmaqa qaparin:
  - ¡Llaqta hatun kaynin!
  Natasha, nazikunata espadakunawan ñut"uspa, q"ala chakiwan infierno pulsarkunata wikch"uspa, qaparikun:
  - ¡Satanaspa wawankunam kanchik!
  Hinaspa huk wañuchiq burbuja phawarisqa sipaspa q"ala talonninmanta. Hinaspa llapa runakunata chulluchirqan.
  Zoyapas chay ataquepin kashan. Llapa runata espadakunawan chinkachin. Hinaspa Krautkunaman nina llimp"iwan parachimun puka chuchukunamanta. Hinaspa q"ala chaki dedonkunawan infierno pulsarkunata wikch"un.
  Chaypachallapitaqmi qaparin:
  - ¡Llaqta Tayta Pachapaq!
  Augustinapas chay ataquepin kashan. Hinaspa rubí chuchuchankuna llamk"an, llimp"i llimp"ikunata chhuqrispa. Hinan makinkupas espadakunawan contranpi kaq runakunata kuchuqku. Hinaspa q"ala chaki dedokuna pulsarkunata wikch"unku.
  Nina sumaqchaqa qaparimun:
  - ¡Yana Diospaq!
  Hinaspa chaymanta Svetlana ofensivaman hamun. Hinallataq huk Terminator sipas. Fresa chuchukunamantam llipyapas pulsarkunapas pawarirqaku. Sipaskunapa muyuriqninpi tukuy imatam ruphachirqaku. Astawanraqmi ñakarirqaku nazikuna hinaspa Tercer Reich nisqapi caballerokunapas.
  Hinaspa sipasqa hap"ispa qaparinqa:
  - ¡Kikin Hatun Rus'paq! ¡Maqanakuchkani!
  Huk qhari wawakuna tawa warmi wawakunawanmi ofensivapi kashanku.
  Paykunaqa bunkerpa pasillonkunapim purinku. Paykunaqa kikin fascistakunatam chinkachinku. Paykunaqa Hitlerpa qhipanta richkanku. Chiqaptaqa kay morelqa soqta chunka qanchisniyuq watatam kay pachapi kawsakuyta atirqa. Hinaspa chaymi pichqa terminadorkuna tantearurqaku: ¡Hitlerpaqqa suficientem hinaspam wañuchinqaku! Chaymi sipaskunapas qari warmapas kuyuchkanku.
  Olegqa espadakunawanmi fascistakunata kuchuspa, q'ala chakiwantaq energía coágulos nisqakunata wikch'un, hinaspa takikun:
  - Gloria a gran Rus'!
  Natasha, ñuñunpa puka chuchuchankunawan, hinallataq nazikunata espadakunawan kuchuspa, q"ala chaki dedonkunawan pulsarkunata wikch"uspa, qaparin:
  - ¡Para Yuraq Rus'!
  Zoyaqa sallqa ofensivapim kachkan. Hinallataqmi espadakunawan kuchun, puka chuchuyuq fascistakunamanpas llimp"ikunata wikch"un. Hinaspa pay kikinpi qaparikun:
  - ¡Yuraq Dios llalliyta qochun!
  Hinaspa q"ala chakiwan, pulsar hina lanzanqa.
  Hinaspa kaypi Agustín ofensivapi kachkan. Chayna phiñasqa hinaspa utqaylla. Puka chuchukunamantapas llimp"i paramun, cornucopiamanta hina. Hinaspapas espadakunawanmi fascistakunata chinkachin. Hinaspa q"ala chaki dedoykikunawan imapas ruphashaq lloqsimunqa.
  Chay qhepamanmi puka chukchaqa takinqa:
  - ¡Yana Diosmi atipayta qunqa!
  Hinaspa nazis nisqakuna contra ofensivapi, Svetlana. Paykunatapas espadakunawanmi kuchun. Rubí chuchuchankunamantam llipyakunata hurqun hinaspam qala chakiwan tuñichiq pulsarkunata kachaykun.
  Hinaspa qaparin pulmonpa hawanpi:
  - Gloria a Svarog!
  Pichqa runakunaqa llallinakuypim kachkanku, tanquekunatam tikrachkanku, nazikunapa bunker nisqakunatam tuñichinku, hukkunatapas. Contrariokunata langosta hina chinkachin.
  Olegqa ofensivapim kachkan. Wawaqa espadakuna hinam kuchun. Hinaspa q"ala dedonkunawan warmakunapa chakinta barren. Hinaspapas mana ima sasachakuywanpas fascistakunatan urmachinqa.
  Hinaspa chaymanta takinqa:
  - Arí, Hatun Rus'! ¡Qanwanmi kashani!
  Natashapas ofensivapin kashan. Payqa fascistakunatam chinkachin. Q"ala chakiyuq pulsarkunata wikch"un. Puka chuchukuna, llimp"iqa cascadakunapi lluqsimun.
  Hinaspa pay kikinman takikun:
  - Rusia suyupa hatun kaynin, ¡Svarogqa mesiasniymi!
  Zoyaqa sallqa ofensivapim kachkan. Shinallatak llipyata parachin. Hinaspa rubí chuchuchankuna surf boya hina kuyurikun kallpaq purisqanwan.
  Hinaspa q"ala chaki dedokuna pulsarkunaq nina hina coágulos nisqakunata ñit"inku.
  Zoyaqa qaparimun:
  - ¡Gloria Rusia cósmicapaq!
  Hinaspa q"ala talon hina hap"ispa hatun escalapi qokunqa, thuñiypi.
  Hinaspa kaypi Agustín maqanakuypi kashan. Hinaspapas q"ala chaki dedonkunawanmi awqanman thuñichiq, wañuchiq imakunatapas wikch"un. Hinaspa puka chuchuchankuna, ametralladora hina, awqaman sinchi kallpawan, chinkachiywan ima mayukunata kacharin. Kay puka chukchaqa nazikuna hinam trillakun. Chiqamanta chayta munakunki.
  Hinaspapas, ¡mayna nanaymi q"ala talonwanqa!
  Hinaspa qaparinqa:
  - Yana Rusia Diospa kallpanrayku, yachayninrayku1
  Hinaspa chaymanta Svetlana ataquepi kachkan. Fascistakunatapas espadakunawanmi chinkachin. Puka chuchukunawantaqmi wañuy regalokunata hich'an. Hinallataq imaynatas hap"ispa takikun:
  - Hatun Rus'ninchispaq hatunchay.
  Hinaspa q"ala talonwan awqanta pulsarwan maqanqa. Hinaspa espadakunawan hap"ispa kuchunqa...
  Arí, pichqa runakunaqa ancha riqsisqam Hitlerpa guardiankunata rutuchkanku. Kaykunaqa chiqaptam necesitasqayki sipaskuna.
  Hinaspa paywan kaq wayna Oleg Rybachenko, ¡ancha sumaqmi! Hinaspa ancha riqsisqa fascistakunata chinkachin.
  Kayqa Terminator wawam.
  Espadakunawan kuchuy hina. Hinaspa huk muyuta hap"ispa nazikunata espadakunawan kuchunqa. Hinaspa pulsarqa q"ala chakinta wikch"un.
  Hinaspa qaparinqa:
  - ¡Iwrupa hatun kayninpaq!
  Hinaspa kaypi Natasha ofensivapi kachkan. Chayna phiñasqa. Hinaspapas puka chuchuchankunamantapas pulsarkunatan kacharinqa. Hinaspa fascistakunata chinkachin. Hinaspa q"ala chakiwan chhayna wañuchiq pulsarkunata wikch"un.
  Hinaspa pulmonpa hawanpi qaparikun:
  - ¡Rusia Dioskunaman hatunchay!
  Kikin Zoyapas ofensivapim kachkan. Hinaspa llapa nazikunata espadakunawan wañuchirqan. Hinaspa qarankuta tamborman kuchuspa. Utaq aswan sut"itaqa tamizpi. Hinaspapas q"ala talonwanmi nazikunaman entregakunqa. Puka chuchukunamantataqmi kallpa mayukunawan cargasunki. Bueno, nazikunatapas anchatam nanachin.
  Hinaspa Zoyaqa sunqullanpi qaparin:
  - ¡Para Santo Rus'!
  Hinaspa chaymanta Agustín astawan llamk"ayta qallarirqa. Hinallataqmi q"ala chaki dedonkunawan pulsarkunata lanzaq. Hinaspa puka chuchukunamantaqa llimp"i hina. Hinaspa q"ala talonmanta hina, huk pulsar, rawraq llimp"i, uraykamunqa.
  Hinaspan qaparinqa:
  - ¡Yana Diospa gracianqa ñuqanchikwanmi kachkan!
  Hinan puka chukcha supaypas hap"ispa awqanta laq"aykunqa.
  Hinaspa kaypi Svetlana ataquepi kachkan. K"anchariq llimp"iyuq t"ikalla sipas.
  Confianzawanmi fascistakunata ruphachin. Hinaspa rubí chuchukunamantam chayna ametralladorapa phatariyninta apachin. Lliw runakunam universo ninawan kañanankupaq. Hinaspan chayta hap'ispa llapa nazi runakunata ninata hap'ichirqanku.
  Arí, Hitlerpaqqa sasam kanqa, chayna atiyqa contranpi kasqanrayku.
  Ichaqa Svetlana qaparirqa:
  - Hinaspa Yuraq Diospa kuyakuynin ñuqanchikwan kachkan!
  Pichqa kuyukun kikinman. Fascistakunata mana khuyapayakuspa chinkachin. Hinaspa infierno chinkachiyta rikuchin. Pipas chayna sipaskunapa ñanninpi sayayta atrevikuqqa wañunqam.
  Olegqa ofensivapim kachkan. Chay waynaqa Hitlerpa oficinanman astawan asuykun. Imaynatataq sallqa hina espadakunawan pakin. Hinaspa wawaq q"ala chakin pulsarkunata kachan.
  Arí, fascistakunaqa mana suerteyuqmi karqaku, chayna kallpasapa sipaskunawan, qari warmakunawanmi chaqrukurqani.
  Kunanqa Natashaqa puka chuchuchankunamantan chhayna nina phuyuta kacharinqa. Hinaspa achka fascistakunata ruphachin. Kay sipasqa chiqap terminadormi.
  Ichaqa imaynatas q"ala chaki dedoykiwan contrarioykiman wañuchiq armata kachaykunki. Hinaspa payqa específicamente chuchusunki.
  Chay qhepamanmi Natashaqa siq"in:
  - ¡URSS llaqtapaq hatunchakuy!
  Zoyapas ofensivapim kachkan. Chayqa fresa chuchukunamanta nina mayuta qunqa. Hinaspa awqankunata atipan. Hinaspa filamanta filata qun. Puka chuchukunawantaq awqanta hap'ispa disparanqa.
  Hinaspapas q"ala chaki dedonkunawanmi awqanta maqanqa.
  Chaymantataq takinqa:
  - ¡Pachamamanchikpaq hatunchay!
  Qatiqninpiqa Agustínpa atacasqanpim. Hinallataqmi sallqa ofensivapipas. Awqankunata wañuchin. Hinaspa puka chuchukunawanmi awqankunaman ancha ruphachkaq discokunata wischuykun. Paykunaqa cheqaqtapunin nazikunata usphaman tukuchinku.
  Hinaspa maqanakuq runaqa qaparin:
  - ¡Hatun atipaypaq!
  Ichaqa Svetlanaqa chay ataquepin kashan. Chayna phiñasqa hinaspa agresivo. Payqa Krauts nisqakunataqa q"ala chakiwanmi tapan. Hinaspa fresa chuchukunamanta, kacharikuptinlla, imapas allin wañuypaq.
  Hinaspapas fascistakunata hap"ispa ruphachinqa.
  Chay sipasqa hap"ispa qaparisqa:
  - ¡Kallpasapa, Rusia dioskunapaq!
  Chay pichqa runakunaqa chayta hapispankum Fuhrerpa oficinanman pakirurqaku. Hitlerqa machuyapunñan. Yuraq chukcha rikhurirqa, mat"inpitaq calvo ch"iqchikuna rikhurirqa. Pisi runa. Sipaskunapa, qari warmapa ñawpaqninpim qunqurchakiman wichiykurqa.
  Natashaqa q"ala yawar chakinta payman tanqaykuspan qaparirqan:
  - Allquta much"ay!
  Hitler mancharisqa much'aykurqan...
  Zoyaqa Fuhrertapas obligarqanmi q"ala talonninta much"ananpaq. Hitlerqa kamachisqa karqan.
  Chaymantataq Agustinpa q"ala, q"ala suelanta much"aykurqan. Payqa kusisqallañam qaparirqa.
  Svetlanapas q"ala chakintan much"anan karqan. Hinaptinmi Fuhrerpa sipasninkuna makinmanta, chakinmanta hapirurqaku. Chayta aysaspataq tawaman llik"irqanku.
  Hinaspapas Hitlerqa 1956 watapi 9 agosto killapin sinchi nanaywan wañupurqan.
  Tukuy pachamanta aswan hatun huchasapapa kamachikuyninqa tukusqañam, paymi enteron pachata hapirurqa.
  Hatun yawarchasqa dictadorpa qatiqninqa Schellenbergmi karqan, Himmlerpa rantinpi. Hinaspapas Hitlerpa churinkunamanta aswan atiyniyoqmi, inseminación artificial nisqawan tarisqa, heredero formal kananpaqmi declarasqa karqan.
  Ichaqa... Atiypaq maqanakuy qallarirqan, Schellenbergtaqa Mainsteinmi urmachirqan, yawar ch'aqwaytaq qallarirqan.
  
  INFIERNO TERMINADOR CLIP
  Huknin Alemaniamanta yachaqmi tawa chunka iskayniyuq wata primavera killapi tarirurqa alemankuna falsificasqa documentokunapi acero inoxidablemanta papelta churasqankuta, rusa runakunañataqmi fierrollata servichikusqankuta. Hinaspa chaymantaqa chayta willakurqa hatun kamachiqman.
  Chay qhepamanmi kay matiz nisqa qhawarisqa karqan, Alemania nacionmanta agentekunapas pisillatan mana allinta ruwayta qallarirqanku.
  Hinaspa chayraykun Fritz nisqakunaqa Stalingrad llaqtaq qayllanpi kaq flancokunapi ofensiva ruwanankupaq yuyaykusqankuta willarqan. Hinaspa tropakuna hukmanta huñunakurqaku. 19 ñiqin inti raymi killapi awqanakuy qallariptin, Puka Awqaq Sunturqa ancha sinchi hark'akuykunawanmi tuparqan. Chaymantapas, chay ofensiva p"unchaypin tiempoqa mana phaway atina karqan, chaymi avionta mana llank"ayta atirqanchu, artillería nisqakunaq barraje nisqapas pisiyachirqanmi.
  Chaymantaqa alimankunaqa hark'ayta atirqanku, ichataq chay maqanakuyqa huk killa masninmi karqan, Puka Awqaq Sunturpaqqa manam ancha allinchu karqan.
  África lawpipas hukniraymi imapas pasarqa. Rommelqa Iwrupamanta aswan kallpachasqakunatam chaskirqan, chaymantataqmi Amerikamanta runakunap kuntranpi hatun awqanakuyta ruwayta atirqan. Pachak pichqa chunka waranqa masnin mana allin yachachisqa, mana yachayniyuq Amerikamanta awqaqkunam hapisqa karqaku. Hinaspapas Rommelpa tropankunapas Argeliata, Marruecostapas hap"irqankun.
  Chay qhipamantataq Hukllachasqa Amirika Suyukuna Wehrmacht nisqawan tregua nisqatam mañakurqan. Hukllachasqa Amirika Suyukunap awqanakuymanta lluqsisqanmanta aprovechaspa, Alimanyakunaqa Rommel-ta aswan kallpacharqan, Libyapi, Ihiptupipas Gran Bretaña-ta atiparqan. Chaypachallapitaqmi, chiri killapi, Alimanyakunaqa Leningrad llaqtap qayllanpi Puka Awqaq Sunturpa awqaynintapas, Stalingrad llaqtap qayllanpi musuq atakayta munaspapas, Rzhev-Sychov nisqap chiqanpipas kutichirqan. Primavera pasarqa relativamente hawkalla. Inviernopi URSSpaq mana allintachu aypasqanraykum kallpata huñururqa. Hinaspapas Alemania nacionmanta runakunaqa África ladopi, Oriente Medio nisqapipas ñawparisharqankun. Egipto , Iraq , Kuwait mama llaqtakuna urmaptin hap'isqa. Siria suyup huk rakin Türkiye sutiyuq runap hap'isqan karqan. Chaytaq Gran Bretañawan maqanakuyman yaykurqa.
  Inti lluqsimuy ladopipas chiri killapiqa thakmi karqan. Nazi nisqakunaqa Sudán mama llaqtapi ñawpaqman rirqan, Iranmanpas, Chawpi Oriente nisqamanpas ñawparirqan. Agosto killapiraqmi Stalinpa tropankuna Stalingrad llaqtapi ñawpaqman riyta munarqanku. Ichaqa yapamantan Alemania nacionpa sinchi hark"akuyninpi qhepakurqanku.
  Pantera, armadura t'uqyachiq, chiqan, utqaylla ninayuq cañonniyuq, aswan allinta llamk'arqan hark'akuy maqanakuykunapi.
  Alimankunaqa tawa chunka kimsayuq watantinmi inti lluqsimuy ladupi hark'aypi karqan. Chaykamataq Abya Yalapi hap'irqanku, Irantaq Indiaman yaykuspa, Nihunkunawan hukllachakuspa.
  Inti raymi killapiqa Puka Awqaq Sunturqa yaqa mana ñawpaqman puriqchu. Stalinqa thak kawsay atiykunata t"aqwirirqan. Hinaspa Alemania runakunaqa inglés coloniakunata digerirku. Churchillqa onqorqan, manataqmi segurochu sientekurqan, chaymi decidikurqan Alemania nacionwan treguata ruwananpaq, coloniakuna chinkachisqanku qhepaman. Chaywanmi fascistakunaman inti lluqsimuy ladupi libre makita qurqan.
  Hinaspapas 1944 watapi mayo killapin Wehrmacht nisqa barcoqa Caspio lamar-qocha ladoman atacayta qallarirqan.
  Chay maqanakuykunapiqa "Panteras"-2, "Tigres"-2 nisqakunan participarqanku. Kay makinakunaqa atiyninkutam qawachirqaku, ichaqa aswan allinqa karqa jet aviación nisqa, chay maquinakunaqa manam igualniyuqchu karqa. En particular ME-262 y XE-162 nisqakunata.
  Hinaspapas askha árabe runakuna, africano runakuna, indio runakunatan chakipi puriq soldadokunaman churarqanku. Cañonpa mikhunan hinam ñawpaqman wicharirqaku.
  Bueno, ¡maqanakuyman risun!
  Awqakunaqa, ayakunata wikch'uspa, Caspio mama quchaman p'akispa, allpapi Cáucaso llaqtata negarqanku. Hinaspa Turkukuna, Rommelpa tropankunapas uraymanta maqaparqanku.
  Huk hunt'asqa chaqwa...
  Wehrmacht nisqakunaqa kimsa pachakmanta aswan rakinakuykunatam qallarirqan, aswanta hawa llaqtayuq runakunam, awqanakuypi. Hinaspapas ancha allintan ayparqan.
  Puka Ejército heroico hina maqanakuptinpas.
  Astawanraqmi tawa sipaskuna, Natasha, Zoya, Augustina hinaspa Svetlana.
  Astawanraqmi kallpawan wañuy regalokunata enemigonkuman q"ala chakiwan wikch"uykurqanku.
  Ichaqa tawa valorniyoq sumaq layqakunapas, en general, mana atiyniyoqmi karqanku.
  Cáucaso suyuqa chiri killapin llapanta hap'isqa karqan. Urmay pachapiqa Fritz nisqakunaqa Saratovtapas Kuibyshevtapas hap'irqanmi, uralanmanta ñawpaqman purispa. Hinaspapas Uralsk, Guryev hinaspa Orenburgoman asuykusqa.
  Inviernopiqa sayaqku. Huk ratullapaqmi samayllaña karqa. Kikin Orenburg llaqtallapim maqanakuykuna karqa. Hinaspa kay llaqtaqa yapamanta leyendaman tukupurqan. Chaypi Emelyan Pugachevpa pachantam yuyarirqaku.
  Fuhrerqa huk pacham EE.UU.-wan, Gran Bretañawan qhipa kaq hawka kawsayta rimanakunanpaq kallpachakurqan. Chaymantataq Japón nacionwan guerrata hinalla ruwarqanku. Mana allintaña ruwakuptinpas. Lamar qochapi samurai runakunaqa askha kutitan atiparqanku.
  1945 watapi primavera killapi, 20 ñiqin ayriway killapi Kremlin nisqap llamk'aynin qallarirqan, Moskwa llaqtata atakaspa.
  Chay maqanakuyqa ancha sinchitan qallarirqan. Alimankunaqa yawarllaña maqanakuykunamanmi aysasqa karqanku. Soviet tropakunaqa heroico hinam maqanakurqaku. Ichaqa kinsa killa k"ullu maqanakuy qhepamanmi, jet avionkunawan, qhepa kaq "E" serie tanquekunawan ima, Alemania runakunaqa Moscú llaqtata muyurirqanku. Huk ñankunapiqa Tambov, Penza, Ulyanovsk llaqtakunata hap'iyta atirqanku, Ufa llaqtaman ñawpaqman puriykunatataq aypayta atirqanku.
  Agosto killapin Ryazan urmarqan, chaymi Moscú llaqtawan mana kaqlla kasqankuqa astawanraq yapakurqan.
  Stalinqa ima términopipas thak kayta haywarirqan. Fuhrer nisqa runaqa manan chayta uyarirqanchu. Ichaqa Moscú llaqtaqa diciembre killakamallan hap"irqan, chaymantataqmi qhepaman hap"isqa karqan.
  Fritz nisqakunapas wata tukukuykamam Gorky llaqtatapas Kazan llaqtatapas hap'irqan.
  1946 watapi aymuray killapi chiri samay qhipaman Kraut ayllu Ural llaqtaman astakurqanku. Chay maqanakuyqa manañan chhayna sinchichu karqan. Askha generalkunan traicionarqanku, mana maqanakuspataq entregakurqanku. Hinaspa kikin Stalinpas huk ataque cerebral nisqawan hap"ichikurqan, manataqmi chhaynatachu maqanakuypaq listochu karqan.
  Sverdlovsk llaqtata hap'isqa kaptin, URSS nisqap kamachiqnin Novosibirsk llaqtaman astakurqan.
  Ichaqa Wehrmacht ejercitopas qatiparqankun.
  Huk watallapim llaqtakunata hapirurqaku. Novosibirsk llaqtata wayra-parawan hap'ispa, Stalinqa qukunanpaqmi rimanakurqan, kikinpa mana imamanta manchakuspa.
  Hinaspapas pisi tiempollamantan Japón nacionwan Estados Unidos nacionwan thak kawsayta rimanakurqanku. Gran Bretañawan Américawanqa tiempowanmi Wehrmachtpa llapa gananciankunata reqsirqanku.
  Hitlerqa achka allpata hap'ispa, kikinpa colonia qhapaq suyunta kamarqan, Nihunkunawan kuska.
  Ichaqa manan unaychu kamachikurqan. 1957 watapi 20 ñiqin ayriway killapim layqa sipaskunaqa Fuhrer sutiyuq runap contranpi operacionta ruwanankupaq tantearurqaku. Kunan chawpi watayuq dictadorpa tiyasqan wasitaqa tawa layqakunam atacarqaku.
  Bikiniyuq maqanakuqkuna makinkupi magia espadakunata hap"ispa q"ala chakiwan llimp"ikunata pulsarkunatawan wikch"uspa.
  Natashaqa molinotan purichirqan, fascistakunata kuchuspa q"ala chaki dedonkunawan kallpawan huk bolata wikch"uykurqan, qaparispan:
  - ¡Tayta Pachaman hatunchachun!
  Zoyaqa magia espadankunawanmi kuchurqa. Payqa nazikunaq wiksanta llik"ispa tuitearqan:
  - ¡Mosoq fronterakunaman!
  Hinaspa q"ala chaki dedonkunawan huk pulsarta kacharinqa.
  Chaymantataq Agustín atacamun. Hinallataqmi molinotapas magia espadakunawan purichin. Chaymantataq q"ala chakiwan ima wañuchiqtapas wikch"un.
  Chay qhepamanmi puka arpa nin:
  - ¡Yana Diospaq!
  Qatiqnin ataquepiqa Svetlana. Hinallataqmi espadakuna hina kuchuspa q"ala chaki dedonkunawan llimp"ikunata kacharin, fascistakunata kuchuspa.
  Chaymantataq Natashaqa ñawpaqman ripun, Hitlerpa guardia cuerponkunata k"irispa qaparispa:
  - Hinaspa llapa fascistakunata huk señalwan kuchusaq!
  Hinaspa q"ala chakiwan, sipas hina, pulsar, hinaspa wikch"un.
  Hinaspa kaypi hamun Zoya ataquepi. Imaynatataq awpakunata muyuchispa aychata kuchuna. Hinaspa q"ala chaki dedonkunawanmi llimp"ikunata kacharinqa.
  Chaymantataq qaparinqa:
  - ¡Ñuqaqa super sipasmi kani!
  Qatiqninpiqa Agustínpa atacasqanpim. Muyullantaqmi... Hinaspa sinqanmanta iskay kimsa llimp"ikunata urmachirqan. Hinaspa pulsarqa q'ala chakinta wikch'uspa qaparinqa:
  - ¡Ñuqaqa super guerrero kani!
  Hinaspa puka chukchanqa proletario bandera hina kuyurichkan.
  Hinaspa kaypi Svetlana ataquepi kachkan.
  Espadankunan muyurishan, q"ala chakichankunapas kallpa coágulos nisqakunata ch"eqechishan, llimp"ikunataqmi ombligomanta phawaykachashan.
  Sipasqa takinqa:
  - ¡Dragonta kuchuspa Fuhrerta chinkachisaqku!
  Natashapas ofensivapi espadanta waqachispa fascistakunata kuchun. Hinaspa q"ala chakichankuna wañuchiq misilkunata wikch"un.
  Hinaspapas chay ataúdtaqa Hitlerpa guardiankunan haykunku.
  Hinaspa sipasqa kikinmanta takikun:
  - Ñuqaqa anichilador maqanakuqmi kani, .
  Hinaspa hatun terminador...
  Huk kutillapi huk átomo ch'usaqyachisqa, .
  ¡Hinaspa perqaman umayki!
  Zoya, ofensivapi, hap"ispa q"ala chaki dedonkunawan wikch"uykusqa, imapas wasi patamanta wayrawan apasqa.
  Hinallataq imayna takisqanmantapas:
  - ¡Gloria a las distancias cósmicas!
  Hinaspapas yapamantan espadankuna awqakunata kuchurqan huch"uy t"aqakunaman, llik"isqa aychamanpas.
  Hinaspa kaypi Agustínpa kuyuyninpi. Imaynatataq fascistakunata trillakun. Hinaspa yawar aycha phatmakuna tukuy ladoman phawan.
  Q"ala chakiyuq sipaspas pulsarman qukuspa laq"anqa.
  - ¡Ancha sumaqmi kani! ¡Chaytaq llapa runaman gustan!
  Hinaspa kaypi Svetlana kuyuypi kachkan. Hinallataqmi ombligomanta llimp"ikunata kacharinqa. Hinaspa pulsarqa q"ala chakiwanmi fascistakunata urmachinqa. Hinaspa espadankunaqa, allinmi, verdugokunalla.
  Hinaptinmi sipasqa chirpachikun:
  - ¡Tayta Pachaman hatunchachun!
  Natashaqa sallqa frenesí nisqapin kashan. Krauts nisqakunata ataca. Chaykunataqa phatmaspan q"ala talonkunawan nina hina burbujakunata wikch"un.
  Hinaspa pay kikinman takikun:
  - ¡Wasinchikpaq hatunchakuy!
  Hinaspapas huk paquete kallpatan wikch"uykusqa omblionmanta.
  Zoyaqa espadakunawanmi molinota purichin. Huk qutu fascistakunata kuchun. Hinaspa chaymantaqa q"ala chaki dedokuna hina awqaman wikch"un. Hinaspa awqakunata tukuy ladoman ch"eqechin.
  Chaymantataq takinqa:
  - ¡Rusia zarkunaman hatunchay!
  Kaypi Agustín sinchi ataquepi. Contrariokunata kuchuspa. Hinaspa chaymanta q"ala chakin llimp"ikunata wikch"uykunqa... Hinaspa huk pulsar q"ala ombligomanta phawanqa. Hinaspa Hitlerpa guardia cuerponkunata ch"eqechiy.
  Chay qhepamanmi puka chukcha sipas takirqan:
  - ¡Manan khuyapayakuyta suyawaqchu!
  Svetlanapas ofensivapim kachkan... Contrarionkunatam kuchuspan chinkachin. Ombligomanta llimp"ikunata wikch"un. Hinaspa q"ala chaki dedoykikunaqa llimp"inmi tukuy cascadakuna kallpaq purisqanwan.
  Hinan pay kikinpi takinqa.
  - Hatun gloria ñuqapaq,
  ¡Monomanta aswan q'oñi kani!
  Natashapas ofensivapin kashan... Imaynan espadakunawan kuchushan hina. Hinaspa q"ala chakiwan wañuchiq ruwayta qallarinqa. Hinaspa kaypi hamun huk llimp"i llimp"i ombligomanta.
  Chay qhepamanmi sipasqa qaqchakun:
  - ¡Tayta Llaqta hatunchaypaq!
  Zoyaqa qatiqninpi kuyukun. Awqakunatapas chinkachinmi. Siminpa qipanmantam llipya lluqsimun. Ombligomanta kallpamanta coágulos nisqakunata wikch"un. Hinaspa pay kikinpi qaparikun:
  - ¡Ñoqaqa wikch"uypi atipaqmi kani!
  Hinaspa q"ala chakinta muyuchin.
  Qatiqnin Agustín ofensivapi. Fascistakunata espadakunawan maqaspa huch"uy lechugaman kuchuspa. Hinaspa q"ala chakinta pulsar hina wikch"un. Hinaspa iskay llimp"ikuna ombligomanta... Hinaspa chunka iskayniyoq fascistakuna chay ratopi rawk"asqa karqanku!
  Warmiqa takinqa:
  - Mamapa sutinpi Munasqa!
  Hinaspa yapamanta q"ala chakiwanqa pulsarwan tupasqa hina!
  Hinaspa chaymanta Svetlana ofensivaman hamun. Kayqa chay clase sipasmi, manan aswan q"oñi kayta atinmanchu. Kay maqanakuq runaqa chayta hap"ispa q"ala chakiwan llimp"ikunata wikch"unqa. Hinaspa chinkachiy burbujakuna ombligomanta phawanqa. Hinaspa kayhinata maqanakuq qaparimun:
  - ¡Achikyamuwarqam chay chuspiqa cincelniyuq kasqanmanta!
  Natashaqa purishanmi. Muyurispa chunka iskayniyuq fascistakuna kuchusqa karqanku. Hinaspa sipasqa q"ala chaki dedonkunawan chinkachiy ruruta kacharisqa. Chay ombligomantan huk cascada de rayo karqan, hinaspan takirqan:
  - ¡Wiñaypaq, kay pachapi aswan hatun rey!
  Hinaspa huk pulsar sipaspa q"ala talonninmanta phawarirqan.
  Zoyaqa hinallam kuyurqa. Chay espadakunata hapispanmi kuchurqa. Awqankunata ñut"uspa zafiro ñawinwan ñawinta ch"ipiykurqan. Hinaspa ombligomanta huk pilar kallpa. Hinaspa q"ala chakiwan chinkachiypa pulsarninkuna.
  Hinaspa imaynatataq takinqa:
  - ¡Ñoqaqa campeón kasaq!
  Hinaspa chaymanta Agustinpa kuyuyninpi... Espadankunaqa molino cuchillas hina. Mana iskayrayaspa pay kikinta kuchurqukun. Hinaspapas ombligomantan magia ninamanta ruwasqa filoyoq flechakuna phawan. Hinaspa sipaspa q"ala chakinqa chay hina chinkachiy regalokunata qon.
  Hinaspa kikin puka chukchaqa qaparimun:
  - ¡Hatun campeonato!
  Svetlanapas manan regalochu. Chayta hap"ispa q"ala chakiwan chay p"akisqa vidrioq t"aqa t"aqakunata wikch"uykusqa. Hinaspa iskay chunka fascistakuna wañusqa urmaykurqanku. Hinaspa imaynatas huk chiru hunt"ata ombligomanta disparanqa. Hinaspa llapa fascistakunata mana ima sasachakuywanpas rutunqa.
  Hinaspa huk ñawi ch"ipiywan reparan:
  - ¡Hatun musquymi kani!
  Natashaqa kimsa molinotam tikranqa magia espadakunawan. Chayta apaspa q"ala dedonkunawan regalokunata wikch"unqa. Hinaspa q"ala talonwan nina hinaqa iskay kinsa burbujakunapin qonqa...
  Hinaspa ombligomantapacha huk entero cascada llimp"ikuna kan.
  Chaymantataq takinqa:
  - Laserwan q'ipi, .
  ¡Awqankunata kuchuyta munan!
  Zoyaqa sallqa ofensivapim kachkan. Hinaspapas espadankunaqa cheqaqtapunin diamantemanta taladrokuna. Hinaspa Krautkunata pachak libraq concha hina ñut"unku. Ichaqa sipaspa q"ala chakinta hap"ispa yawarchasqa imatapas wikch"uykuqtinku.
  Hinaspa chaymantaqa hap"ikapuspa phatarirqan.
  Zoyaqa qaparisqa:
  - ¡Ñuqaykuqa musuq campeonkunam kayku!
  Hinaspa kaypi Agustín kuyuypi kachkan. Imaynatataq awqankunata kuchun. Hinan espadanpa kuyuriynin llapa runakunata kuchurqusqa.
  Hinaspa q"ala chakiwan, imaymana wañuy qokuykuna phawaylla lloqsimun.
  Hinaspa Agustín takirqan:
  - ¡Ch'uya llimp'iy!
  ¡Hinaspa nina siminmanta lloqsimun!
  Hinaspa kaypi Svetlana purichkan. Hinallataqmi omblionmanta wañuchiq atiy regalota kacharisqa hina.
  Chaymanta sipasqa takirqan:
  - ¡Ñoqaqa kani huk campeón absoluto!
  Hinaspa q"ala chakinta hap"ispa pulsarta apachirqan. Hinan infierno nina kunkanmanta phawarirqan. Hinaspa kunanqa q"ala talonqa burbujakunamanmi ñanta qorqan.
  Hinaspa ombligomanta hamun wañuypaq wañuchiq llimp"ikuna.
  Natashapas espadakunatan utilizaq. Payqa achka fascistakunatam kuchurqa. Hinallataq imaynatas llimp"i hina ombligomanta kacharinqa chayta. Hinaspa Fuhrerpa guardaespaldakunata huch"uy t"aqakunapi llusiykunqa.
  Chay qhepamanmi takinqa:
  - ¡Tayta Pachapaq, Kacharichiypaq ima tukukuykama!
  Hinaspapas q"ala chaki dedoykimantan imapas wañuchiqpuni uraykamunqa.
  Zoya, awqakunata atacaspa, kirunkunata q"alakuspa, qaparirqa:
  - ¡Sallqa tripulación! ¡Awqata pakiy!
  Kaytapas q'ala chakiwanmi wikch'upunqa. Hinaspa chayna wañuchiq ruphaykunaqa ombligomanta hamusqa.
  Chay sipasqa qaqchaparqa:
  - ¡Hatun p'enqay!
  Hinaspa chaymanta Agustínpas astakurqan. Hinallataqmi esmeralda ñawikunawanpas llimp"iykusqa. Hinan huk t"aqa llimp"ikuna ukhumanta urmaykurqan. Hinaspa q"ala chaki dedonkunata awqaman laq"aykusqa.
  Hinan espadankunawan qaparirqan.
  - ¡Llapa pachantinpi atipaqkunamanta aswan hatunmi kani!
  Hinaspa chaymanta Svetlana atacakun. Chaymi llapa runakunata maqaspa kuchun. Hinaspapas payqa chhayna q"oñi, pukllaq sipasmi. Hinallataqmi literalmente kan huk ametralladora p"akikuy ombligomanta hamuq. Hinaspa achka fascistakunata urmachin. Hinaspa q"ala chakikuna chhayna kallpa coágulos nisqakunata mayukunapi wikch"unku.
  Chay maqanakuq runaqa takirqan:
  - ¡Metaqa qayllallapiñam kachkan!
  ¡Hinaspa kallpata huñurqan wikch"unanpaq!
  Bueno, tukupaypi, tawantin Hitlerqa oficinanman phatarirqanku. Llapan guardiankunata wañuchirqan. Hinaspa kikin huk numero fascista cama uranmanta horqosqa karqan.
  Hitlerqa qaqchaparqa:
  - Poloniaman qusaq!
  Natashaqa asikuspan tapurqan:
  - Icha, ¿Caucaso?
  Fuhrerqa qaparirqa:
  - Arí, iskay Cáucasollapas, ¡ama wañuchiyllachu!
  Sipaskunaqa huk kunkalla kutichirqanku:
  - ¡Chakinchikta much"aykusun!
  Hitlerqa, waqaspan, chayraq soqta chunka pusaqniyoq watayoq kashaspa, qonqoriykukuspa sipaskunaq q"ala, muyu talonninkuta much"aykurqan. Paykunaqa asirikuspam asikurqaku.
  Fuhrer runaqa sapa sipaspa polvoyoq yawarchasqa suelantan kinsa kutita much"aykurqan.
  Chay qhepamanmi Natashaqa Hitlerpa paña makinta q"ala chaki dedonkunawan hap"irqan, Zoyataq Hitlerpa lloq"e makinmanta hap"irqan, q"ala chakiwanpas. Augustinawan Svetlanawanmi Fuhrerpa tobillonmanta hap"irqanku q"ala chaki dedonkuwan.
  Chay qhepamanmi sipaskuna tukuy pachamanta, llaqtakunamanta aswan hatun huchasapata tukuy ladoman aysanqaku, hinaspa hap"inqaku, llik"inqaku.
  Hinaspa Hitlerpa makinpas chakinpas llik"isqa karqan, nanaywan t"ukusqanmantataq dragón kamachikuqqa chay ratollapi wañupurqan.
  Chay vengakuymi tarirqan wañuchiq runata, pachantinpi aswan hatun wañuchiqtapas.
  Kaypin tukukun cuento, kay planetapiqa millay mosqoymanña tukupun chaypas, ¡allin ruwasqataqmi uyariqkunapaq!
  
  
  BRUJOS CONTRA HITLER
  1941 watapin Hitler Creta islata hap"ispa URSS nacionman rinanpaq yuyaykuyninta cambiarqan. Yugoslaviaman atacachkaptin Stalinpa Alimanyata mana atakasqanmi Fuhrer-ta convencechirqa inti lluqsimuy ladumanta mana atacananpaq yuyaykusqa kasqanmanta.
  Chaymantapas, ñawpaqmantaraqmi yuyaykurqanku inti lloqsimuy ladopi mana facil atipay kananta, aswan allinmi karqan mana chayman riy.
  Fritz runakunaqa Rommel-pa qutunta kallpacharqan, Turkiyatataq convenceyta atirqanku, Oriente Medio nisqaman awqaqkunata yaykunanpaq. Inlatirra runakunaqa Ihiptupi tukuyninpi atipasqa karqan, Iraqmanta, Chawpi Orientemanta qarqusqa karqan. Pisi tiempollamantan Francoqa Gibraltar llaqtata hap"inankupaq arí nisqa.
  Chay qhipamantataq Alimanyakunaqa manañam awqaqkunata Abya Yalapi, aswantataq Chawpi Orientemanpas apachiyta atirqanchu.
  India suyuqa urmapunmi. Hinaspa chaymanta, mana ima sasachakuyniyuq, Yana Continente suqta killallapi hap"isqa karqan. Hinaspapas chaypa tukukuyninqa karqan Gran Bretaña nacionta atacasqankun, 1942 watapi noviembre killapin chay hatun llaqtapi tropakuna chayarqanku.
  Iskay semanallapin Inglaterra nacionqa urmaykusqa. Hinaspa Kraut familiaqa tukukuypiqa inti lloqsimuy lado hemisferiopi chakiman sayarirqanku.
  Ichaqa Estados Unidoswan guerraqa hinallam karqa. Hinaspapas aysarqan lamar-qochaq qayllanpi karu kasqanrayku, tropakunata apaypi sasachakuykuna kasqanrayku ima.
  Abya Yalapi, Awya Yalapi hatun rakinkunapi, Awstralyap kapuyninkunamanta hurquspa, Alimanyakunaqa hatun mama quchap awqaq suyuntam hatarichinku. Paykuna, Japón suyuwan kuska, yaku ukupi maqanakuyta ruwachkanku.
  Tawa chunka kimsayuq, tawa chunka tawayuq wataqa mama quchapi maqanakuykunapim pasarqaku. Islandia, Groenlandia mama llaqtakunata hap'irqanku. Hinaspa 1945 watapi, "E" seriemanta tanquekunayuqña kaspanku, alemankuna Canadá nacionman chayaruspanku Argentinapi fuerzankuta huñurqaku.
  Chaykunan paykunaq yuyaykusqanku karqan. Manaña rimanakusqankurayku Estados Unidos nacionta sasachakurqanku chaypas.
  Ichaqa septiembre killapaqmi Canadá nacionpa yaqa llapan nacionninta hapirurqaku.
  Alimanyap, Nihunpa awqaqkunam Hukllachasqa Amirika Suyukunap wichaynin suyukunaman yaykurqan.
  Ichaqa chaymantam Fritzes aylluwan tawa sipaskuna tuparurqaku.
  Mónica, Leah, Gertrude hinaspa Angelina sutiyuq runakunam.
  Tawa sumaq warmikunam chay maqanakuyman yaykururqaku. Mónica, Leah, Gertrude rubio kanku, Angelinataq puka chukchayuq.
  Hinaspa sipaskuna chinkachichunku Tercer Reich nisqa hatun ejercitota.
  Paykunaqa ametralladorakunamantam paykuna kikinkumanta disparanku.
  Kaypi Monicaqa q"ala chakiwan granadata wikch"uykuspa takikun:
  - ¡Kallpayman hatunchay! ¡Llapallankum rutusqa karqaku!
  Leia huk turnota qun. Hinallataqmi awqakunatapas nina rawraywan rutun, pulmonpa hawanpitaqmi qaparin:
  - ¡Ejércitoyqa kallpasapam!
  Hinaspa q"ala chakiwan wañuy regalota wikch"un.
  Nina hina utaq puka chukchayuq Angelinaqa q"ala chaki dedonkunawanmi wañuypa quyninta qallarichin hinaspam qaparin:
  - ¡Ñoqaq atipayniy!
  Hinaspapas payqa huk turnotapas qun!
  Hinaptinmi Gertrudeqa q"ala chakiwan wañuy quyta saruykun, hinaspa mana uyariq hina waqan:
  - ¡Ñoqaqa campeón kani!
  Hinaspa yapamanta wañuchiq phatayta qallarichinqa.
  Monicaqa hukmantan chay fascista hordaman disparaspa takikun:
  - ¡Gloria kay pachayman!
  Hinaspa q"ala chaki dedonkunawan wañuy wañuchiq regalota wikch"un, awqankunata p"akikun.
  Leiapas ninata wañuchin. Payqa ancha filoyuq sipasmi. Hinaspapas q"ala chakiqa awqaman granadakunata wikch"uy hinan.
  Hinaspa sipasqa qaparin:
  - ¡Ñoqaqa EE.UU.-manta hiper guerrero kani!
  Qatiqninpiqa Angelinam disparan. Ancha allintam ruwan. Hinaspa huk wañuchiq regalo q"ala chaki dedonkunamanta phawan.
  Hinaspa sumaq sipasqa qaparin:
  - ¡Ñoqaqa kasaqmi absoluto campeón mundial!
  ¡Hinaspapas, ¡imaynataraqmi chay maqanakuq runaqa suni qallunta qawachinqa!
  Hinaspa chaymanta Gertrudeqa kallpachakurqan. Hinaspapas fila qosqanman hina. Hinaspa chaymanta q"ala chaki dedonkunawan wañuy regalota wikch"unqa.
  Hinaspa llapa contrariokunata aycha phatmakunaman ch"eqechin.
  Chaymi tawa sipaskuna allinta llamkachkanku. Awqa ejercitopa ñitiyninqa sut"itan tukukushan.
  Manaña, manchay tanquekuna rikhurimuptinpas, serie E. Bueno, sipaskuna suyachkanku.
  Monicaqa q"ala chakiwanmi granadata wikch"uykuspa qaparikun:
  - ¡Espaciopi maqanakusun!
  Hinaspa q"ala talonninmanta wañuy regaloqa E-50 urugamanta saltarqan. Kay carroqa dañasqa kaspanmi sayarurqa.
  Chay maqanakuq runaqa qaparimun:
  - Sumaq!
  Qatiqninpiqa Leiam maqanakuypi kachkan. Hinallataq q"ala chaki, wañuy regalota wikch"uy hina. Awqata ñut"uy. Hinaspa tankiqa t"ikrakurqan.
  Hinaspa maqanakuq runaqa qaparin:
  - ¡Ñuqaqa bikiniyuq sipasmi kani!
  Angelinaqa qatiqninpi maqanakun. Hinallataqmi q"ala chakiwan E-75 nisqaman granadata wikch"un, chaymi Alemaniamanta vampiroqa sasachakun.
  Hinaspa maqanakuq runaqa qaparinqa:
  - ¡Ñuqam kani super claseta qawachisaq!
  Hinaspa Gertrudeqa maqanakun. Hinallataqmi maqanakuq, mana khuyapayakuyta, iskayrayayta yachaq.
  Sumaqchaqa hap"ispa siq"iykusqa:
  - ¡Hatun regata!
  Hinaspa huk wañuchiq granada q"ala chakimanta phawarirqan.
  Monikaqa yapamanta disparaspanmi qaparikun:
  - ¡Aeróbatica y tripulación!
  Q"ala chaki makinpas hap"inqa, wañuy mayutaq wikch"uykunqa. Hinaspapas llapa enemigokunatan llik'irqonqa.
  Chay qhepamanmi maqanakuq runaqa qaqchakun:
  - ¡Ñuqaqa super sipasmi kani!
  Hinaspa Leiaqa cheqaq heroína maqanakuypi. Hinaspa awqankunata maqanqa. Q"ala chakiwanmi granadata wikch"uykuspa, askha awqakunata hap"ispa llik"irqonqa. Hinaspa chaymanta qaparimun:
  - ¡Ñuqam kani chay sipas Superman!
  Hinaspa maqanakuypi, Angelinapas, q"ala chakiwan, wañuy regalota wikch"un. Awqakunata llik'ispa takinqa.
  - ¡Infierno supaymi kani!
  Hinaspan awqanta ninawan maqanqa.
  Ichaqa Gertrudeqa cue bola nisqapin kashan. Mana ima ceremoniayuq nitaq prejuicioyuq kikinta disparakun. Hinaspa chayta hap"inqa, ch"usaq chaki dedonkunawan chinkachiy regalota qallarichinqa, awqankunatapas p"akinqa. ¿Ancha maqanakuychu kayqa?
  Tawa sipaskunaqa caballerokuna otaq angelkuna hinam maqanakurqaku. Ichaqa tukuy imapas kanmi limite. Hinaspa chayhinata maqanakuqkuna kutirirqanku...
  1945 watapi tarpuy killapi, chiri killapas k"ullu maqanakuykunapin pasarqan. Chay kallpakunaqa manan kaqllachu karqanku. Alimankunap E-serie tankninkunaqa ancha kallpasapam Shermankunamantapas, pisi yupayniyuq Pershingkunamantapas. Hinaspapas jet aviación nisqapas manan imawanpas tupanchu. Hinaspa discotecakunapas rikhurimuyta qallarirqanku, mana ima huch"uy armakunawanpas atipachikuspa.
  Chaymi Estados Unidosqa pisi pisimanta hap"isqa kashan imaymana hawa llaqtakunaq t"aqanakuyninkuna Kimsa kaq Reich nisqapi.
  América suyuqa yaqa llapanmi urquy killapi, chiri killapipas hunt"aykusqa. Plus hinallataqmi hatariykuna Estados Unidospa urayninpi, hinallataq Alemania saphiyuq generalkuna traicionasqankupas. Hinallataq mana iskayrayaspa musuq ametralladorakuna aswan allin kaynin, hinallataq Wehrmachtpa allpa ukupi tanquekunapas.
  Hinaspapas 1946 watapi abril killapin, kinsa kaq Reich nisqa askha runakuna Washington llaqtata Nueva York llaqtata muyurispa hap"isqanku qhepaman, Estados Unidos nacionqa capitularqan.
  Chaynapim guerramanta huk paginatapas tikrarqaku.
  Ichaqa 1947 watapi mayo killapin huk maqanakuy qallarirqan, kay kutipiqa Japón nacionwanmi.
  Hinaspa URSS contra campañata hukmanta aplazarqanku.
  Hinaspa kunan tawa sipaskuna EE.UU.manta mana pisiparqankuchu hinaspan hukmanta awqawan maqanakushanku.
  1947 watapi chiri killapi hinaspa ruphay, bikinipi maqanakuqkuna. Hinaspa paykuna kikinku maqanakunku.
  Monicaqa q"ala chakiwanmi granadata wikch"uykuspa qaparikun:
  - ¡Ñoqaqa terminadormi kani!
  Hinaspa huk turnota qun.
  Leiapas disparanmi, hinaspapas ancha allintam ruwan. Hinaspa yapamanta q"ala chakichankuna imatapas wikch"uykushan. Hinaspa chinkachinku.
  Hinaspa sipasqa qaparimun:
  - ¡Aeróbatica nisqawan maqanakuy!
  Chaymantataq Angelinaqa disparan. Contrariokunata ñut"uy. Paykunataqa achkallañam urmachin. Hinaspa q"ala chaki dedonkuna yapamanta imapas millay wañuchiq kaqta wikch"uykushan.
  Chay maqanakuq runaqa qaparisqa:
  - ¡Ñuqaqa acero garra kani!
  Hinaspa Gertrudeqa pay kikinta disparakuspa awqankunata rutun. Chay qhepamantaq q"ala chakiwan wañuy qokuyta wikch"uykukuspan qaqchapakun:
  - Temas militares, y matemáticas!
  Hinaspa yapamanta llapa runakunata pusaspa loco kaykama rutunqa!
  Arí, tawantinmi maqanakunku. Ichaqa kallpakunaqa manan kaqllachu. Musuq tankikuna E-50 U seriemanta, aswan denso churasqa, iskay mitrumanta pisi sayayniyuq, 170 lado armadurayuq, 250 milímetro mat"iyuq, soqta chunka pichqayuq tonelada llasayuq, 1800 kawallu kallpayuq motorniyuq.
  Japón runakunaqa manan chaytaqa hark"ayta atinkumanchu. Hinallataqmi ME-462 nisqapa contranpi, chaymi, mana ima ceremoniayuq, kolobok hina llapa awqa avionkunata chinkachin.
  Hinaspapas aswanpas kanmi phalaq discokunapas. Hinaspa tukuy imata pakinku.
  Pisi rimayllapi, soqta killallapi Japón suyuqa llapanpi atipasqa karqan, llapa coloniakuna hap'isqa karqan.
  Bueno, chaymi pasarqa. Fuhrerqa pisi tiempollamantan pachantinpi llapa nacionkunata atiparqan, URSS nacionmanta aswantaqa.
  Kunankamaqa tukuy imapas aswan pisi hawkallam karqa. Ichaqa chaymanta Stalin wañurqan, Nikita Khrushchevtaq kamachiyta hap'irqan. Hinaspapas Tercer Reich nisqawan rimanakuyqa yapamantan sasachakuypi tarikurqan.
  Manataqmi rimanachu URSS nacionqa armas nucleares nisqakunata ruwashasqanmanta. Hinaspa Iskay chunka kaq Congresopas ruwakurqa, ñawpaq política nisqa huchachaspa.
  Hinaspapas 1956 watapi 22 junio killapin Tercer Reich nisqa, yaqa chawpi edadniyoqña, ichaqa ancha maqanakuq Hitlerpa kamachisqanman hina, invasionta qallarirqan. Hordanqa suyarqankun usqhaylla atipananta, ichaqa ¡mana suyasqan admirakuypaqmi suyasharqan!
  Mana tawa Amerikamanta sipaskunallachu, aswanpas tawa Rusia sumaq warmikunapas, layqakunapas Wehrmacht nisqa askha runakunawanmi maqanakuyman rirqanku. Hinaspapas kanmi huk t"aqa sipaskuna imaymana sucursalkunapi ejercitopi, hinallataq llapankupas layqa kanku!
  
  NAPOLEON ALEXANDROPA CHUN-CHURI-ÑAWPAQ
  Napoleónqa manam Rusiyamanchu rirqan, aswantataq Alejandro Ñawpaq kaqpa sullk'a ñañanwan kasarakurqan. Chaywanmi historiapi wakin cambiokuna karqan.
  Ñawpaqtaqa Zarista Rusiya Awstiriyawan maqanakuspa Galiciata hap'irqan. Iskay kaqpiqa, Ransiyaqa Italiatam kamarirqan, chaypi Napoleonpa churinta, huk Rusiyap princesatapas churarqan.
  Hinaspa chaymanta Rusiawan Franciawan Turkiyata atipaspa rakinakurqanku.
  Chaymantataq, kuska kallpachakusqankuwan, Gran Bretaña nacionta atiparqanku. Ispaña coloniakunaqa qhipaman francés nisqaman tukupurqan, yaqa llapan África suyupipas. Hinaspa chaymanta Indiawan Iranwanqa ocupasqa karqanku!
  Alejandro Ñawpaq kaq wañuptin, Constantino kamachiyta saqiptinpas, huk golpe nisqa karqan, chunka tawayuq watayuq Romamanta César Napoleón II nisqataq Rusiyap kamachiy tiyananmanmi hoqarisqa karqan. Hinaspapas 1836 watapi Napoleón wañupusqan qhepamanmi Napoleón II Francia nacionpi kamachikuq kapurqan, llapa Europapipas askha coloniakunapipas.
  Huklla hatun qhapaq suyum paqarimurqan, mast'arikuchkarqataqmi. Qhipaman Napoleón II Chinata, Indochinatapas, tukuy Abya Yalatapas atiparqan. Hinallataq Australia, Canadá suyukunapas. Hinaspa wañupurqan 1879 watapi yaqa soqta chunka pusaqniyoq watayoq kashaspa.
  Chaymantataq Napoleón III kamachina tiyanata herenciata hina chaskirqan. Maqanakuytapas munarqanmi. Ichaqa enteron teqsimuyuntinpiqa, ¡Estados Unidos nacionpa hallp"anllan Franciamanta mana atipasqa qheparqan!
  Hinaspa Napoleón III 1890 watapi Américawan maqanakuyta qallarirqan. Qhipa kaq suyu mana Francia suyup kapuyninchu.
  Hinaspapas Estados Unidos nacionpa hallp"anmanmi haykurqanku phisqa millón soldadokuna, paykunan karqanku teqsimuyuntinmanta.
  Chay kallpakunaqa mana kaqllachu kanman. Ichaqa Amerikamanta runakunaqa Napoleón III nisqawanmi ancha heroico hina maqanakurqanku.
  ¡Astawanraqmi tawa sipaskuna: Mónica, Leah, Gertrude, Anna! Hinaspa cobrakuna hina, heroínakuna hina maqanakurqanku.
  Monicaqa espadakunawan, q"ala chaki dedokunawan ima filoyoq metalmanta discokunata kuchuspa. Hinaspa contrariokunata puñetarqan.
  Hinaspan maqanakuq runaqa takirqan:
  - ¡Américapaq hatunchakuy!
  Leiapas hawa llaqta ejercitowanmi espadakunawan maqanakurqan, hinaspan sinchita sisparqan:
  - ¡Gloria kay pachapi aswan allin suyuman!
  Hinaspapas chay wañuchiq kaqtapas q"ala chakiwanmi lanzaykusqa.
  Gertrudeqa hatun ejercitowanmi maqanakurqan, q"ala chakillawantaqmi maqanakurqan, ancha filoyoq agujakunata wikch"uspa, awqakunatapas maqaspa.
  Chayta uyarispan sipasqa qaparirqa:
  - Ñuqaqa chayna clasemanta maqanakuqmi kani chaymi super!
  Annapas maqanakurqanmi, q"ala chakiwanmi wañuchinapaq regalokunata wikch"urqan.
  Hinaspa qaparirqa:
  - ¡Hatun aypayniyuqmi kanchik!
  Ichaqa maytaña kay tawantin maqanakurqanku chaypas, heroico hinaña maqanakurqanku chaypas, francés runakunaq aswan hatun kallpankunaqa atipashallarqankun.
  Chay sipaskunataqa hap"isqa karqanku. Chaypin p"achata horqospa millay ñak"arichirqanku. Paykunaqa rack nisqapi makinkuta muyuchispa, laq"awan, q"oñi alambrewan ima maqarqanku. Q"ala suelankuta ninawan ruphachiqku, q"ala talonkunamantaq rupha fierrota churaqku. Ichaqa sipaskunaqa manan hayk"aqpas Napoleón IIIq mosoq kamachikuynintaqa reqsirqankuchu.
  Chay qhepamanmi yaqa q"alata, rumi horqonakunapi llank"anankupaq kacharqanku. Hinaspa América llaqtaqa mosoq Francia provinciamanmi tukupurqan.
  Napoleón III 1903 watapi suqta chunka pusaqniyuq watayuq kachkaspa wañuptin, Napoleón IV kamachiqmi tukurqan. Chayamusqanqa mosoq kamachikuymi karqan. Rimana Wasiq ruwayninta kallpachaspa, hinallataq noblezakunaq atiyninta pisiyachispa. Pisi pisimantan pachantinpi qhapaq suyuqa aswan democrático nisqaman tukupurqan.
  Hinaspapas 1917 watapin ñawpaq kaq runaqa espacioman phawarirqan. Chay hinapin kicharikurqan astronáutica nisqa pacha.
  1922 watapin runakunaqa killaman phawarirqanku. Hinaspa 1933 watapi Marte nisqaman. Hinaspa 1950 watapaqqa Sistema Solar nisqapi llapa planetakunata watukurqanku. Ichaqa 2000 watapin ch"askakunaman ñawpaq kutita phaway qallarirqan, llapan espacioman phaway. Kayqa AI nisqa, Napoleón Bonapartepa huk rusa princesawan kasarakusqanraykulla.
  Imaynataq llapa runaq destinonqa pisi chansamanta kanqa.
  
  ENTREVISTAS CONTRA CHINA
  ANOTACIÓN
  Oleg Rybachenkowan Margarita Korshunovawan chunka qanchisniyuq pachakwatapi Siberiaman astakurqanku, chaypi Chinap qhapaq suyunwan maqanakuyman yaykurqan, Manchu suyup kamachisqan. Mana wañuq mana reqsisqa runakunaqa historiaq puriynintan cambiashanku, manan China nacionllapichu.
  Chay guerraqa wayra-para hinam sinchita qaparichkan
  Huk waynacha hatun ejercitowan maqanakun...
  Chay phiñasqa phuyutan kuchurqayku
  ¡Aunque wakin kutipiqa nishuta sasaraq!
  
  Awqaqa ancha rabida kallpasapam, .
  Huk sapa kuti avalancha hamuchkan...
  K'anchariq puka banderakunaq qapariyninpa uranpi,
  Ichaqa atipasunmi, creeni, mayo killapi huk maqanakuyta!
  
  Ama piensaychu atipasqa kayta atisqanchista,
  Diosmanta hatun maqanakuqmi kayku...
  Hinaspapas manan interrumpisqachu kanqa, yachanin kawsaypa q'aytunta,
  ¡Aunque wakin kutipiqa ancha estricto kanman!
  
  Rusiyap hatun kayninta kaypi yachay:
  Creewaychik, Mama Llaqtaqa imamantapas aswan chaniyuqmi...
  Hinaspa ancha kallpasapa rusa wasi kanqa,
  Hinaspa chay millay fascista uyanta takay!
  
  Ama iñiychu, Hordaqa manan Ruspa p"akinqachu,
  Chaytaq mana qunqurchakiman apasunkichu...
  Mana hark"akuspa maqanakuy, ama manchakuychu, .
  ¡Mosoq miraypa sutinpi!
  
  Rusia wasinpaq, heno pilanpaq, .
  Ancha sinchitan maqanakusun...
  Mana tukukuq musquymi hunt'akunqa,
  ¡Manan payaso almayoq maqanakuqchu kanki!
  
  Kaypi kachkanki, huk warmacha, Tayta Llaqtaman hunt'aq kanaykipaq juraq,
  Hatun Svarogpa maqanakuqnin kay...
  Manan, manan yawarpiqa kusikuytaqa hatarichiyta atiwaqchu,
  ¡Jesuspa sonqonpi mana Dios kashaqtin!
  
  Musuq ñankunata aypachwan,
  T'ikarimuq suyupa hatun kaynin...
  Hinaspa wañuchiy chay insecto ñawiyuq monstruota, .
  ¡Chay planetaqa pisi tiempollamanta paraisoman tukupunqa!
  . CAPÍTULO No. 1. 1.1
  Huk qari wawawan huk sipaswan, tawa layqa sipaskunapas Siberia nacionpa uray ladonpin tukurqanku, hinaspan chino runakunaq maqanakuyninta qarqorqanku. Chayqa pisi riqsisqa awqanakuymi karqan, Manchukuna Chinapi kamachiq kachkaptin, Awya Yalapi hukniray suyukunapi anchata mast'arikuchkaptin.
  Hinaspa chaymi Tibet suyupi ruskunata atacarqanku. Hinaspapas cheqaq willakuyqa, chay territoriota huk parteta hap"iyta atisqankun. Astawanpis, Rusia chay ratopi pisiyachisqa karqa chakra llamk'aqkunawan, Stenka Razinpa cosaco maqanakuyninwan ima. Hinaspapas tropakunatan ancha karuta apananku karqan.
  Ichaqa mana wañuq wayna sipas, tawa Terminator sipaskunapas Rusia hatun llaqtata yanapanankupaqmi hamurqanku.
  China nacionpa hatun ejercitonmi chayllaraq ruwasqa Rusia nacionpa fortalezanman yaykururqa. Hinaspapas sut"inmi kallpakuna mana kaqllachu karqanku.
  Waranqa rus runakunallam kan, iskay pachak waranqa china runakunapas. Hinaspapas manapaschá ima chansapas kanmanchu hina karqan hark"akunanpaq.
  Ichaqa soqta clase maqanakuqkunan super listo kashanku maqanakunankupaq.
  Oleg Rybachenko pirqapi. Mana wañuq warmacha, yaqa chunka iskayniyuq watayuq, q"ala chaki dedonkunawan agujakunata wikch"un. Hinaspa ñawpaqman riq chinokunata tupachin. Chunka iskayniyuq huk kutillapi.
  Margaritaqa q"ala chaki dedonkunawanmi agujakunata wikch"un. Sipasqa awqankunata chinkachispa qaparikun:
  - ¡Hatun atiyniy!
  Hinaspapas mana manchakuspan maqanakun.
  Natashapas q"ala chaki dedonkunawanmi kallpasapa boomerang nisqatapas wikch"un. Imaynatataq awqakunata ñut'un, siq'inpas:
  - ¡Hatun hatunchaypa sutinpi!
  Chaymanta Zoyaqa espadakunawan chinokunata hackean, chay pachallapitaqmi q"ala chakiwan venenowan agujakunata wikch"un. Hinaspa pay kikinmanta takikun:
  - Ruspa hatun kayninpi, .
  ¡Llapa runatan qespichisunman!
  Hinaspa yapamanta espadakuna contrariokunaman urmaykun. Hinaspapas sichus kuchunku chayqa, mana khuyapayakuspa.
  Ichaqa Aurora q"ala chaki dedonkunawan boomerang nisqakunata thuñichiyta, wikch"uytapas qallariqtinmi, llapanpi chinkachisqa karqan. Hinaspa wañuchisqa chinokunaqa puka supaypa maqasqanmi urmaykunku.
  Hinaspa sipasqa qaparin:
  - ¡Tukuy imatapas ñut"uspa llik"isaq!
  Hinaspa iskaynin espadakunawan hap"ispa kuchunqa!
  Hinaspapas q"ala talonninmantan huk filoyoq t"oqyachiq disco phawan. Kayqa generalmente huk sipas total wañusqa.
  Hinaspa kaypi Svetlana kachkan decidiq maqanakuypi. Chinokunata ñak"arichisunchis, espadakunawan huch"uy t"aqaman kuchuspa.
  Chay sipasqa chay pillpintuta muyuchirqan, chaymi qanchis Imperio Celestial nisqapi maqanakuq runakunata k"irisqa wañurqanku.
  Hinaspa chaymanta q"ala chaki dedokunamanta filoyoq venenoyoq agujakuna phawan. Hinaspa chinokunata maqarqanku.
  Oleg Rybachenkoqa q'illu maqanakuqkunawan maqanakun. Espadankunaqa hélice hinam llimpiykun.
  Chay waynaqa kusikuywanmi takikun:
  - Ñoqaqa aswan kallpasapa pachantinpi atipaqmi kasaq,
  ¡América, Chinata atipasun!
  Hinaspa yapamanta warmachaqa warmakunapa chakinpa qala chaki dedonkunawan filoyuq pukllaykunata wischuykun. Hinaspa iskay chunka wañusqa chinokuna huk kutillapi urmaykunku.
  Kaymi maqanakuyqa. Chiqap historiapiqa, manaraq Petrino pachakunapi Zarista Rusiyam huk rakin allpanta chinkachirqa. Ichaqa kaypiqa Rusia caballerokunan maqanakushanku, manan entregakunqakuchu.
  Oleg Rybachenko maqanakun, takipas:
  - Ichaqa rusa espirituwan hunt'a caballerokuna kayku,
  ¡Wardugokunaqa manan hayk"aqpas uyarinqakuchu upallachisqa waqayninchista!
  Hinaspa yapamanta waynaqa ancha filoyuq, hinaspa sinchi venenowan, layqakunapa wayk"usqan, ancha llañu agujakunata wischuykun!
  Paypa ladonpin kashan Margarita sipas. Hinaspa chakichankunapas chayna wañuypaq agujakunata wischuykun. Hinaspa makinkuqa atacaq chinokunata kuchuspa. Chay maqanakuq warmiqa awqankunata chinkachispa takikun:
  - Ancha q"oñi kani, llapa suyukunaq supay hina...
  ¡Dima, Dima, Bilan! Dima, Dima Bilan!
  ¡Tukuy suyukunaq wiraqochan!
  Natashapas chinokunata kuchuspa takikun:
  - Ch"isiyaq pachaqa manan saqesunchu Satanas atipananta!
  Hinaspapas q"ala chakimantan runa wañuchiq agujakunapas phawanku.
  Chaymantataq Zoya awqakunata chinkachin. Hinaspa vibraciones de colosal energía nisqa kay sipasmanta lluqsichkanmanpas hina.
  Hinaspapas chay sumaq warmiq q"ala chakimantan phawanku boomerangs nisqakuna, filoyoq agujakuna ima.
  Chay maqanakuq runakunaqa qaparinku:
  - ¡Hatun q"ala chaki musquy, sumaq kaymi kani!
  Hinaspa yapamanta contranpi kaqkunaman sinchi wañuchiq kaqta wikch"unqa.
  Ichaqa Aurora molinota purichispa chinokunata kuchuptinqa, kaymi aerobatica de aniquilación.
  Hinaspa chaymanta puka chukchaqa q"ala chaki dedonkunawan t"oqyachiq agujakunata wikch"un. Hinaspa wañusqa q"illu awqakuna urmaykunku.
  Ichaqa Svetlana tuparuptin. Hinaspa chay pachallapitaqmi q"ala chakimanta huk hunt"a agujakuna phawan, chaykunan llapa runata t"oqyachispa wañuchin.
  Hinaspa maqanakuqkuna qaparinku:
  - Allinmi, allinmi, allinmi - ¡fascistaqa huk niqueltam chaskinqa!
  Hinaspa q"ala chakichanpas yapamantan wañuchiq puñetawan chinokunaman wikch"unqa.
  Natashaqa, q"ello maqanakuqkunata espadakunawan kuchuspa, repararqan:
  - ¡Nazikunawanqa aswan facilmi, aswan sasataqmi karqa!
  Svetlana, molinota purichispa, repararqa:
  - Hinaspa ñuqayku sipaskunawanqa facilmi!
  Auroraqa chay ventilador técnica nisqatam yapamanta ruwarqa hinaspam murmurarqa:
  - ¡Manan ni imapipas aburrikunkichu!
  Hinaspa q"ala chakimanta wañuypaq picadura phawan.
  Hinaspa Zoyaqa chayta hap"ispalla siq"in:
  - ¡Manan cucarachachu kayku, hatun gloriayoq sipaskunan kayku!
  Hinaspa yapamanta imapas q"ala chakimanta phawaykuspa awqanta tupanqa.
  Chay sipaskunaqa concienciankuwanmi chay llamkayta hapirqaku.
  Kay hatun wasiqa yaqa sapallan Rusiyap kallpasapa llaqtanmi chay kitipi. Huk iskay llaqtakunaraqmi ruwakuchkan. Allinmi chinokuna mana Amur runakunata hark"akusqankuqa. Ichaqa cheqaq historiapin Rusia nacionqa huk parten territorionta chinkachirqan. Chinapi kamachikuq ancha maqanakuq dinastia. Ichaqa, sipaskunan Luciferpa regimientonkunata ayqechinman.
  Oleg Rybachenko chinokunata kuchun. Hinaspa chay pachallapitaq waynaqa takikun:
  - Aswan hatun clase kanqa...
  Hinaspa chaymanta huk boomerang waynaq q"ala chakiwan wikch"usqa phawaykuspa qaparimun:
  - ¡Khuchichaqa llapa runatam kuchunqa!
  Margaritaqa wañuchiy hina kaqtapas awqamanmi wikch"uykurqan. Chaytataq ñut"uspa t"aqa-t"aqaman ñut"uykusqa:
  - ¡Q"ala chaki musquymi kani, hatun sumaqllañataqmi kani!
  Hinaspa chakichan sallqa discokunata wikch"un.
  Chay maqanakuypiqa qatiqninmi Natasha. Hinaspapas awqanmanmi imatapas wikch"un, chaymi awqankunata t"aqan.
  Hinaspapas sinchi yachaywanmi chaytaqa ruwan.
  Hinaspa q"ala chakichankuna aswan wañuchiq agujakunata wikch"un.
  Qatiqninpiqa Zoyami maqanakuypi kachkan. Hinaspapas imaymana clase esvásticakunata, boomerangkunatapas awqamanmi wikch"un.
  Hinaspa awqata rutun.
  Chay qhepamanmi nin:
  - ¡Allin reyman hatunchay!
  Ichaqa Auroraqa maqanakuypin kashan. Chinamanta awqakunatapas chinkachinmi. Hinaspapas wikch"unqa chayqa, wañuchiq kallpawanmi wikch"unqa.
  Hinaspapas chay pachallapitaqmi takinqa:
  - Arí, Rusia Pachamamapa sutinpi!
  Hinaspapas q"ala chakimantan ch"eqerishan wañuchiymanta huchachaykunapas.
  Svetlanapas manan awqataqa pisiyachinchu. Hinaspa q"ala chakimanta imapas phawan, chaymi sut"i wañuyta apamun.
  Hinaspa maqanakuq runaqa takikun:
  - ¡Manan hayk"aqpas qoykusaqkuchu! ¡Manan sasachakuyqa hamunqachu Rus'!
  Hinaspa yapamanta chinokuna phiñasqa kanqa. Hinaspa mana ceremoniayuqta kuchunqa.
  Soqta maqanakuq runakuna, maqanakuqkunapas sinchitan maqarqanku. Hinaspa awqakunata kuchuspa q"ala chakiwan wikch"un.
  Oleg Rybachenko, chinokunata kuchuspa, takirqan:
  - Quyllur maqanakuq, waqraykiqa yanqapaqmi waqachkan - .
  Allpaykiqa karun iskayrayanapaq hina sumaqllaña...
  Maqanakuy nina rawraykunaqa chirukuna chawpipi khatatatan - .
  ¡Mana kamachikuyniyuq huk ladu pukllaypi!
  Hinaspa huk boomerang nisqa waynaq q"ala chakimanta phawan, chunka iskayniyoq chino runakunaq kunkanta kuchuspa.
  Chay waynaqa, rikusqanchis hina, maqanakuqmi.
  Hinaspapas Margaritapas maqanakuypin kashan. Hinaspa chhaynata q"ala chakichankuna llank"anku. Payqa awqakunatan mana iskayrayaspa wañuchin sinchi q"oñi hina.
  Paypa espadankunapas wañuchiq runakuna hinam.
  Chay maqanakuq runaqa siq'in:
  - ¡Gloria kachun!
  Natashapas q"ala chakiwanmi disparan, wañuypaq kaqtapas wikch"un. Hinaspa chay pachallapitaqmi activamente espadakunawan kuchun.
  Chaypachallapitaqmi pitikun:
  - ¡Entourageniyqa gobiernopa tripulacionninmi!
  Maqanakuypiqa qatiqninmi Zoya. Hinallataq huk supay aswan hatun nivel de aniquilación. Imaynatataq pillpintuta siq"ina. Hinaspa chaymantaqa hap"ispa q"ala chakiwan thuñichiq elementokunata wikch"unqa.
  Chay qhepamanmi waqan:
  - ¡Ejército kusikun - ñawpaqman purispa!
  Hinaspa huk entero linea rutusqa uray China urqukuna.
  Sipasqa kikinmanta takikun:
  - Zoyaqa anchatam munan wañuchiyta! ¡Ay, kay Zoya!
  Kaypi hamun Aurora usqhaylla ataquepi. Utaq aswan sut"ita rimaspaqa, agresiva defensa. Hinaspa q"ala chaki yanapayninwan awqankunata urmachin.
  Hinaspa chay pachallapitaqmi pitikun. Hinaspa sabresnin cultivadorpa cuchillas hina pasaptinqa, kimsa chunka chinokuna llik"isqa kanqa!
  Hinaspa Auroraqa qaparin:
  - Miski acordes, bandera rusa ancha orgulloso!
  Hinaspa kunanqa q"ala talonmi chino generalpa chukchanpi tupan. Chayta hapispanmi urmaykunqa.
  Zoyaqa maqanakuypiqa maqanakuqmi. Awqankunata kuchuspa qaparimun:
  - ¡Llapa runata iskayrayaspa wañuchisun!
  Hinaspapas chayna puñalkunaqa qala chakimantam pawanku.
  Svetlanapas manan pitapas pisichanchu. Hinaspan awqankunata ch'usaqyachin pasto kuchuq hina. Chino runakunaqa urmaykuchkanku.
  Chay sipasqa qaparikun:
  - ¡Aguja loca! ¡Lloqsiy kanchamanta!
  Oleg Rybachenkoqa huk t"aqa q"ello maqanakuqkunatan espadanpa maqasqanwan kuchunqa. Hinaspataq q"ala chakiwan ch"askata wikch"uykuspa qaparinqa:
  - ¡Ejercitoyqa aswan kallpasapam!
  Terminator waynaqa rikukunmi awqakunata chinkachiq ancha hatun kayninpi. Hinaspapas hatun pasiónwanmi ruwan.
  Hinaspa huk wañuy regalopas q"ala chaki dedonkunamanta phawan. Hinaspa imaynatas pirqaman wichaq chinokunata atipan.
  Q"illu maqanakuq runakunaqa fanatico kanku. Ñam entero montículos de ayakuna huñusqaña kachkasqa. Hinaspa wicharispa wicharispa wicharispallapuni!
  Ichaqa waynawan sipaswanqa wañuchiq atiypa runayachisqallanmi kanku. Hinaspa kuchuptinkuqa yawar ch"aqchuykuna tukuy ladoman, ancha karuman phawan.
  Oleg Rybachenko takirqan:
  - Heroísmo nisqapa hazañanmi hatunchasqa, .
  ¡Planetakunata atipaqmi kanchis!
  Margarita, kay mana samayniyuq sipasmi takirqa:
  - Manam huk ratullapas sayasaqkuchu.
  ¡Pipapas upallachisqa qapariyninmi uyarikun!
  Hinallataq sipaspa q"ala chakimanta thuñichiq, wañuchiq agujakuna phawan. Chinokunata trigo gavilla hina takaspa. Arí, sipas Margaritaqa chiqap terminadormi.
  Natasha, chinokunata kuchuspa, takirqan:
  - Hinaspa sipasqa, q"illukunata ñut"uspa,
  allin kawsakuy kananpaq yuyaykusqa, kawsaypas allin kasqanmanta!
  Chay qhepamanmi q"ala chakimanta agujakuna yapamanta phawan.
  Zoyaqa sabresninwanmi molinota hapiykuspan qaparirqa:
  - Llapan awqaykunata wañuchisaq, hinaspa creeway, manan asikuspachu!
  Hinaspa maqanakuqpa chakichankuna askha ch"askakunata kachaykusqa.
  Hinaspa sumaqllaña takirqa:
  - Acto de guerra - ¡Dimeta tupachirqani!
  Aurora, mana necesario sentimientoyuqta kuchuspa, nirqa:
  - ¡Hatun allin ruwaymi suyawanchis! Creeway, manan aswan q"oñikunchu!
  Hinaspa imaynan q"ala chakiwan hina, ima wañuchiykuna qallarinqa.
  Chaymantaqa siq'in:
  - ¡Yawarchasqa cobra kani!
  Svetlanaqa manan khuyapayanchu chinokunata. Hinaspa chuspikuna hina chinkachin. Hinaspa chay pachallapitaqmi takikun:
  - Basuraqa manam imahinapas kanqachu, ¡
  Usqhay chakiykikunata apakuy!
  Hinaspa kunanqa yapamanta q"ala chaki dedonkunamanta wañuchiq regalokuna phalashan. ¡Chayna q"uñi warmi!
  Hinaspapas qaparillantaqmi:
  - ¡Chaypin kanqa ch"uya awqanakuypi atipayninchis!
  Oleg Rybachenkoqa astawanmi llamkachkan. Hinaspa iskaynin makinwan kuchun, hinaspapas siminman tubotapas hap"ispa chinokunaman agujakunata thuqaykun. Awqakunata chinkachispa, kikinman siq'in:
  - Kaymi atipayninchik - .
  ¡Tukuy velocidad ñawpaqpi hinaspa asuykuchkaq!
  Hinaspa yapamanta terminador waynaqa kuchun. Hinaspapas chay pachallapitaqmi mana khuyapayakuspa wañuchiq kaqta saqenqa.
  Margaritapas maqanakuypin kashan. Desesperada sipas. Hinaspa sichus q"ala chakiwan boomerangta kachaykun chayqa, kayqa manan pisichu chunka iskayniyoq kuchusqa chinomanta.
  Chay qhepamanmi sipasqa takinqa:
  - Ay, helicópteroyqa hatunmi,
  Allinmi, sunquyqa kusikuywanmi takikun!
  Hinaspa huk wañuchiq quyllur sipaspa q"ala talonninmanta phawan. Arí, kayqa aswan hatun aerobatica nisqapa sumaq kayninmi. Hinaspa wañuyqa paña lloq"eman tarpun.
  Natashapas tukuy atisqanman hinan chino runakunata wañuchin.
  Hinaspa chay pachallapitaqmi takikun:
  - Q"ipiy, chhuqriy, chhuqriy...
  Oliverqa Twist nisqatam tarirurqa!
  Hinaspa huk wañuypaq regalo q"ala chakimanta phawan.
  Chaymi Zoyaqa aysakurqan... Chayta hap"ispa awqaman tubomanta thuqaykusqa. Chaymantataq espadankunawan molinopi kuchurqusqa. Hinaptinmi q"ala chakinkuna wañuypa infierno hina qawachiyninta hapispan qallarichirqa.
  Hinaspa chinokuna urmaykurqanku. Nina rawraypas llamiykusqa hinam karqa.
  Hinaspa kaypi Aurora maqanakuypi kachkan. Hinallataq usqhaylla sipas. Hinaspa puka wañuy, hinaspa infierno hina ruphaq rayu. Hinaspa apaspa kuchuyta qallarinqa.
  Manan, manan imapas kaytaqa hark"anmanchu.
  Chay Ratón tanquepas.
  Chaymi Auroraqa chinokunata clavan. Imataq sinchi q"oñi hinaspa loco simbolismowan huk espadawan ima.
  Hinaspa puka arpa espadanqa manan sayanqachu, manan huk ratullapas.
  Chaypachallapitaqmi Auroraqa qaqchakun:
  - ¡Mama Llaqtayqa Kumunismopa Mama Llaqtanmi!
  Hinaspapas q"ala chakimanta, imapas sinchi wañuchiq phawaylla lloqsimuq hina.
  Hinaspa yapamanta sipasqa wiksayuqña.
  Hinaspa chaymanta Aurora yuyarirqan imaynatas cheqaqtapuni maqanakurqan "Ratón" nisqawan huknin willakuykunapi. Chaymantataq Aliadukunaqa Kimsa kaq Reich nisqawan tregua nisqatam tukurqan, mana bombardeasqanmanta aprovechaspataq Alimanyakunaqa Maus nisqatam ruruchinaman kachaykurqan.
  Arí, chiqaptam kay tanquekunaqa animalkuna hina kuyurqaku. Hinaspapas ñawparisqankuqa manchaymi karqan.
  Ichaqa manan Terminator sipaskunapaqchu. Paykunaqa thaklla, usqhayllan nazikunawan maqanakurqanku huk kutillapi.
  Hinaspa Kuzma mamanta rikuchirqanku! Hinaspa maqanakuq runakunaqa mana manchakuspa maqanakurqanku.
  Hinaspa kunanqa puka chukchayuq Auroraqa espadakunawan kuchuchkan. Hinaspan tarpuq hina awqakunata rutunqa.
  Chaymantaqa siq'in:
  - ¡Llapa runatam wañuchini!
  Svetlanapas manam manchakuqchu maqanakuypi. Chinokunataqa chinkachichkanku. Hinaspa chay pachallapi, q"ala chakiwan, wañuy tarpuq kaqta wikch"un.
  Hinaspa chay pachallapitaq qaparimun:
  - Bravado cósmico - 1999 watapi.
  ¡Huk hatun serenata kanqa!
  Hinaspa awqakunaman ñawi ch"ipiykuy!
  ¡Chay qhepamanmi tubomanta thuqanqa!
  Hinaspa chaymanta Oleg Rybachenko ch"eqerinqa. Hinaspapas manan agujakunallatachu wikch"uykusun, aswanpas boomerangkunatapas chakinchiswanmi chinokunaman wikch"uykusun.
  Kaynatam chay utqaylla puriq terminador warmaqa hapirurqa.
  Hinaspa chay pachallapitaqmi takikun:
  - Awqakunaqa manam harkawasunchu,
  Pisi kallpayuq kaspaqa yanapawasun!
  Hinaspa ama phawaychu, ama phawaychu...
  ¡Sichus mana ñawpaqmanchu!
  Hinaspa Olegqa silbakun.
  Hinaspa Margaritaqa hap"ispa q"ala chaki dedonkunawan imapas thuñichiq hinallataq wañuypaq wañuchiq kaqta wikch"uykusqa. Hinaspa chay pachallapitaqmi takirqa:
  - ¡Kayqa cobrapa willakuyninmi kanqa!
  ¡Hinaspa sipasqa ñawi ch"ipiykunqa, siq"inqa!
  Natashapas manan maqanakuypiqa slouchchu. Chayta hap"ispataq q"ala dedonkunawan filoyoq esvásticata wikch"uykusqa. Payqa chino runakunaq masanta p"akispa qaqcharqan:
  - ¡Mama llaqtaypaq!
  Hinaspa chaymantaqa kanmi Zoya maqanakuypi. Hinaspapas q"ala chakiwanmi awqankunamanpas atacakun.
  Hinaspa q"ala kirukunawan siq"in:
  - ¡Chhayna maqanakuqmi kani, ¡cheqaqtapunin terminador kani!
  Chay qhepamanmi sipasqa espadakunawan maqan. Hinaspa pulmonpa hawanpi qaparikun.
  - ¡Banzai!
  Yaqachus hina sipasqa mana maqanakuyta saqenqachu. Hinaspa mana necesario antimoniokunawan kuchunqa.
  Aurorapas chay chinkachiytam hapinqa. Chinokunata chinkachin, mana ima sarcasmoyuq. Hinaspa q"illu awqaqkuna urmaykunku, kuskanman llik"isqa hina.
  Hinaspa puka chukcha sipas qaparikun:
  - ¡Comunismo nina rawraymi pachantinpi!
  Hinaspa yapamanta hap'ispa iskay espadawan kuchunqa. Hinaspa chaymantaqa tubomanta thuqaykun. Hinaspa awqanta maqanqa.
  Arí, Auroraqa kuyayllapaqmi hinaspapas kikin perfeccionmi.
  Svetlana manaña aswan mana allinchu chaypas. Hinaspapas chinokunamanpas natural maqayta, wañuchiyta ima qorqan.
  Hinaspa q"ala chakichankuna q"ello maqanakuqkunaman chinkachiy regalokunata wikch"un. Arí, llapa runan alto olapi ruwanku.
  Svetlanaqa qapariy:
  - ¡Maqanakuyqa yawarllaña, ch"uya, chaninmi kanqa!
  Hinaspa ima wañuchiqpas q"ala chakimanta yapamanta lloqsimurqan. Hinaspa chinokunaq nisqanman hinaqa, ¡imaynatataq maqasunki!
  Chiqamanta sipaskunaqa sapan ñanninkuta rirqanku. Hinaspapas manan huk chhikantachu pisichawanku. Kaykunaqa warmikunam - warmikuna llapan warmikunaman!
  Oleg Rybachenkoqa sinchi kallpawanmi maqanakun. Ñam achka waranqa china runakunata wañuchirunku. Kay q"ello imperiopi maqanakuq runakunaq maqanakuyninmi pisiyapun.
  Olegqa qaparisqa:
  - ¡Aswan hatun tupuy atipay!
  Margaritaqa chayta hap"ispa q"ala dedonkunawan imatapas wikch"uykusqa, chayqa wañuypaqmi karqan, navajasmanta aswan filotaqmi karqanpas.
  Chaymanta sipasqa takirqan:
  - Wayra-parakunatan desafianchis, .
  ¿Imanasqa hinaspa imarayku?
  Kay pachapi mana musphaylla kawsanapaq - .
  ¡Mana pipaqpas atikuq!
  Margaritaqa chinokunamanmi huk entero tubota thuqaykuspan hinalla nirqa:
  - Allin suertepas, mana allinpas,
  Hinaspa wichayman urayman saltaspa!
  Kay hinallata, manataq huk hinatachu - .
  Kay hinalla, manataq huk hinachu...
  ¡Kawsachun sorpresa!
  Sorpresa! Sorpresa!
  ¡Kawsachun sorpresa!
  Sorpresa! Sorpresa!
  ¡Kawsachun sorpresa!
  Hinaspa wichayllapi - mana huk milímetro uraymanchu!
  Chay sipasqa allin maqanakuq sonqotan rikuchirqan.
  Natashapas chay maqanakuypa ancha chawpinpim kachkan. Chayqa nina rawraypas phatarichkanman hinam. Hinaspa q"ala chaki dedonkunawan agujakunata wikch"un. Contrariokunata maqay. Hinaspa ayakunata saqipun chaykunamanta.
  Chay qhepamanmi sipasqa q"ala kiruwan takirqan:
  - ¡Chayna terminadorkunam kanchik, musquypi robotkuna hina, hinaspa hatun sumaq kay!
  Hinaspa kunanqa sipasqa espadakunawan kuchuchkan. Hinaspapas askha runakunatan urmachinqa.
  Zoyapas chay maqanakuypa rakhunpim kachkan. Maqanakuspa kirunkunata q'alakuspa qaparin:
  - ¡Manan pipas hark"awasunchu!
  Hinaspa q"ala chakimanta huk disco chinokunata barrerqan. Chaytaq achka kunkakunata kuchurqa. Hanaq pachapi kaq ejercitokunan asnachisqa karqanku.
  Hinaspa sipaskunapas aswan aswanta ñit"iykushanku.
  Kaypi imaynatas Aurora imapas metalta kuchuq kaqta lanzanqa. Payqa achka umakunatam kuchunqa, chaykunaqa montículomanmi tikrakurun. Hinaspa saltaspa, phawaykuspa, hap'ispa, qaparinqa.
  - ¡Sutiyqa puñuymi!
  Hinaspa yapamanta iskay sabrekunata kuyuchin, hinaspa chinokunapa wiksanta llik"irqun. Ichaqa chay tiempollapitaqmi ama ni imatapas p"enqakuychu.
  Hinaspa q"ala chakichankuna wañuchiq boomerangs nisqakunata kachaykun. Mayqin umakunataq filapi urayman rutusqa.
  Chay qhipamantaq puka chukchayuq maqanakuq runaqa qaparikun:
  - ¡Manan cablepichu kasun!
  ¡Kay Pachapi kusikuy kachun!
  Hinaspan puka siminwan chay tubomanta astawanraq horqonqa, hinaspa thuqanqa. Hanaq pacha imperiopi maqanakuqkunapas hak'uyuq coolies hina urmaykunqaku.
  Chaymi Svetlana maqanakuypi rikuchirqan...
  Payqa contranpi kaqkunapa hawanman timpuchkaq unuta wischuykurqa. Hinaspa chay ruphasqakuna hap"ispa ancha sallqa qaparinqaku.
  Svetlanaqa siq'in:
  - ¡Ñuqa wañuchiy!
  Hinaspa q"ala chakiwan huk iskay boomerangkunata wikch"unqa. Achka chinokunata kuchunqa.
  Hinaspa achka ayakunata siq"in.
  Kaynatam llamkanku chay bastardokuna.
  Hinaspa paykuna kikinkupaq China imperiota kuchurqanku, mana necesario ceremoniawan. Manan, paykunaqa huk especial tactoyoqraqmi kanku.
  Ñam chino wañusqakuna chunka waranqapiña kachkan. Hinaspa sipaskunaqa kusirikuspalla pelota hina saltanku.
  Oleg Rybachenkopas rikuchinmi aswan q"oñi aeróbatica nisqakunata, chaytan yuyaykunki.
  Hinaspa warmachaqa iskay espadawan kuchun, chaynapi makikunapas, chakinpas, umankunapas tukuy lawman pawarinanpaq.
  Olegqa qaparimun:
  - ¡Kanqa, creeni decidiq atipasqanchis!
  Margarita, q"ala chakiwan, huk thuñichiq wikch"uyta wikch"uspa, takyachirqan:
  - Arí kanqa!
  Hinaspa soqtantin aswan kallpawan kuchuyta qallarirqanku.
  . CAPÍTULO No. 2.
  Yaqa llapan Chinap iskay pachak waranqa ejerciton chinkachisqa kaptin, suqta maqanakuq runakunaqa aswantaraqmi Hanaq pacha Imperiop ukhunman kuyurqanku. China runakuna Siberiapi Rusia llaqtakunaman mana kutimunankupaq.
  Chaymi maqanakuq runakunaqa aswan qaylla hatun llaqtapi q"ello maqanakuqkunata atacarqanku.
  Oleg Rybachenko, q"illu maqanakuqkunata kuchuspa, iskaynin espadakunata kuyuchispa, qaparirqa:
  - ¡Rusia zarkuna hina!
  Hinan q"ala chakimanta filoyoq agujakuna phawarirqan. Chay China awqaqkunam maqasqa karqaku.
  Margaritaqa, q"illu maqanakuqkunata espadakunawan kuchuspa, hap"ispa takirqan:
  - ¡Kunanqa historiata ruwachkanchik!
  Hinaspa q"ala chakimanta agujakuna phawarirqan q"ello maqanakuq runakunaman.
  Qatiqninpiqa Natasham maqanakuypi kachkan. Wañuy regalokunatapas wikch"uykuspanmi qaparin:
  - ¡Hamuq pachaqa ñuqanchikpa! ¡Hatun Rusiapaq hatunchakuy!
  Hinaspa q"ala, cincelasqa chakinqa manchay kallpawan kayta wikch"unqa. Hinaspa chinokunata yawar pulpaman kuchunqa.
  Zoyapas desesperadamente hackean. Hinaspa chay chino generalta kuskanman p"akirqan. Hinaspa tullunkunata kuchuspa.
  Hinaptinmi qaparirqa:
  - ¡Hatun atipasqayrayku!
  Hinaspa q"ala chakiwan yapamanta huk wañuchiq presenteta kachaykunqa. Hinaspapas askha China maqanakuqkunatan urmachinqa.
  Ichaqa Aurora maqanakuypi kashaqtinqa manchakuypaqmi. Payqa China soldadokunata kuskanman kuchuspa q"ala chakiwan wañuchinapaq regalokunata kachaykun. Hinaspa chayhinata q"illu ejercitota chinkachin.
  Manan, Aurorataqa cheqaqtapunin puka layqa nispa sutichanku. Hinaspapas payqa mana atipay atiymi.
  Hinaspapas q"ala dedonkunamantan wañuypaq agujakuna phawanku. Chinokunata takaspanku rit"iwan coolies hina urmaykunku.
  Auroraqa pulmonpa hawanpim qaparin:
  - Rusia runakunaqa riqsiwanku, .
  Hinaspa hatunmi nispa sutichanku!
  Hinaspa yapamanta sumaq kayqa wañuypaq agujata wikch"un. Hinaspa awqaqa huk escarabajo hina pinchasqa.
  Auroraqa qaqchaparqa:
  - Musquyta atinki, ichaqa p"unchaw musquyqa mana allinmi!
  Hinaspa yapamanta sipasqa boomerang hina tupan.
  Arí, kay puka chukchaqa huk libra masnin kachitam mikurqa asuntos militares nisqapi. Sichus trillakun chayqa, chaymantataq trillakun.
  Hinaspa yapamanta chay usqhaylla nina hina sipasqa ataquepi kashan.
  Hinaspa chaymanta Svetlana anchata munan maqanakuyta. Hinaspa chaymi llapa runakunata kuchuspa chinkachin. Espadankunapas llimp"i llimp"i llimp"i hinan.
  Hinaspapas q"ala chakimanta agujakuna phawan.
  Chay sipasqa qaparisqa:
  - Hatun kallpay - .
  ¡Ñoqawan pukllayqa cocodrilowan amigontin kay hinan!
  Boy Oleg Rybachenkoqa sapa kuti hinam ataquepi kachkan. Payqa usqhayta puriq mongusa. Awqaman quyllurkunata kuchuspa wikch"un.
  Hinaspa chay wayna maqanakuq qaparin:
  - Ofensivaman risun, .
  ¡Llapa chinokunata atipasun!
  Hinaspa kunanqa chay waynaqa ataquepi kashan.
  Hinaspa sipas Margarita, ancha kusikuywan, q"illu tropakunata ñut"un. Hinaspa q"ala dedonkuna wañuy regalokunata wikch"un.
  Hinaspa sipasqa qaparin:
  - ¡Atipaymi ñuqapa kanqa!
  Hinaspa yapamanta q"ala chakimanta agujakuna phawaylla phawaykamun.
  Hinaspapas chay agujakunaqa wañuchiqmi, venenoyoqtaqmi.
  Margaritaqa ofensivapim kachkan. Chino runakunaqa ancha sasachakuypim tarikunku paypa contranpi. Hinaspa chay sipasqa manchakuypa kikin runayachisqanmi.
  Sumaq maqanakuqña chaypas.
  Hinaspa kunanqa huk wañuy pedazo q"ala chakimanta phawan. Chaytaq awqakunata maqan.
  Natashaqa sallqa phawaypin kashan. Chinokunata kuchun. Espadankunapas manan khuyapayakuyta yachankuchu.
  Chay maqanakuq runaqa qaparikun:
  - ¡Hatun atipayninchikmi kanqa!
  Hinaspa ancha wañuypaq peligroso agujakuna sumaq warmiq q"ala chakimanta yapamanta phawan.
  Chaykunaqa achkallañam chino runakunata afectachkanku. Bueno, sipaskunaqa ancha sumaqmi.
  Hinaspa ofensivapiqa manan pimanpas pasajeta qonkuchu.
  Ichaqa Zoyaqa manan yachanchu, manan hayk"aqpas huk simipas kanchu. Payqa contranpi kaqkunamanmi p"akikun. Paypa espadankunapas wañuchiq runakuna hinam.
  Zoyaqa pulmonpa hawanpi qaparin:
  - Mana khuyapayakuyta yachanichu - wañuyllata!
  Hinaspa q"ala chakinpas chay hina kaqkunata wikch"unqa, chaykunataqa manan chinokuna hark"ayta atinkumanchu!
  Hinaspapas viceversa, maqanakuq runaqa sapa minuto usqhaylla purishan. Kayqa ofensivapi patinaje pista.
  Aurorapas chayna kusisqa sipasmi. Mana qhipaman kutinchu, manataq saqinchu. Hinaspapas tukuy imapipas allintan ruwan.
  Payqa q"ala chaki dedonkunawanmi aceromanta ventiladorta wikch"uykurqan. Chaysi chino soldadokunata kuchuspa sisipasqa:
  - ¡Puka imperiopiqa nina kanqa, chaymi enteron planetata q"oñichinqa!
  Hinaspa yapamanta, imapas específicamente wañuchiq ch"uspikunata q"ala chakimanta.
  Hinaspa maqanakuq runaqa yapamanta hatun alturapi kashan.
  Hinaspa kaypi Svetlana maqanakuypi kachkan. Mana planmanta karunchakunchu. Hinaspa sallqa ñit"iywan pay kikinta kuchun. Hinaspa q"ala chakimanta huk filoyoq disco phawan. Chaytaq dashingly kuchun contrariokunata.
  Svetlanaqa sallqa phiñakuywanmi qaparin:
  - ¡Llapaykichiktam llikirusqaykichik!
  Hinaspa sipasqa ofensivapi kashan. Hinaspa q"ala chakichankunapas ancha llalliqmi.
  Chaymantataq Oleg Rybachenkoqa anchata munan maqanakuyta. Kayqa huk desesperado terminador wayna. Chayqa sallqa warmapa hatun kallpanwan ñitisqanwanmi.
  Hinaspa chaymanta wawaqa q"ala chakiwan boomerangta wikch"un. Hinaspa contrariokuna iskay chunka golkunata huk kutillapi chinkachirqanku.
  Kayqa chiqap - chiqap chinkachiq atiymi.
  Oleg takirqan:
  - Maki qillqasqayqa sasan - .
  ¡Manan gustawanchu misipa chupanta aysayta!
  Hinaspa huk cuchilla phawarirqan chay waynaq q"ala talonninmanta, hinallataq imaynatas chinokunata tuparqan. Chiqamanta espiritunkuta, valorninkuta ima chinkachirqanku.
  Olegqa sallqa frenesíwanmi rimarirqa:
  - ¡Ama hayk'aqpas mana niychu!
  Chay waynaqa ataquepi kachkan... Chaymantataq Vladimir Klitschkota yuyarisqa. Arí, kay boxeadorqa kutimunmanmi karqan ringman. ¿Imanasqataq mana pruebankichu? Sichus qhaliraq kanki chayqa, kikin Diosmi nisurqanki maqanakunaykipaq!
  Terminator wayna ataquepi. Chinokunata ñut'uspa takikun:
  Wayna amigo, siempre wayna kay, .
  Ama apuraychu samay...
  Kusisqa, mana manchakuq, qapariq kay - .
  Maqanakunayki tiyan - chayrayku maqanakuy!
  Q'uñi kayniyuq runa - .
  ¡Llapa runata atipanaykipaq!
  Ñoqaqa wiñay-wiñay wayna almayoqmi kani,
  ¡Imataq chay ruruta paqarichimun!
  Almapiqa wiñaypaq warmacham kani,
  Hinaspapas ama huk pasotapas qhepaman kutiychu!
  Huk wayna maqanakuqwan wiñaypaq wawawan chinokunaman sinchita atacasqankupi. Payqa allin ruwasqanpin rikuchikunqa.
  Margaritaqa q'illu awqaqkunata chinkachispataq takikun:
  - ¡Manan hayk"aqpas saqesaqkuchu!
  Hinaspa achka chinokunata kuchurqa, asikuspa yapaspa:
  - Mana, amapuni creewaychu!
  Hinaspa sipasqa yapamanta filoyoq venenoyoq agujakunata wikch"uykurqan.
  Payqa utqaylla hinaspa mana tupaq kuyuypim kachkan.
  Natashaqa usqhayllan, manchakuypaqtaqmi maqanakuypi, Valkyrie hina. Payqa mana manchakuspan maqanakun. Hinaspa chinokunata urmachin.
  Sapa kutim hanaq pachapi maqanakuq. Payqa allin as piloto karqan. Hinaspapas chakipi puriq soldadokunapin maqanakunan karqan.
  Ichaqa kunanqa Natashaqa chinokunawanmi maqanakun. Hinaspapas tukuy phiñakuyninchiswan trillakusun.
  Hinaspa q"ala chakimanta boomerangs, agujas nisqakuna phawanku. Payqa awqanta ñut"un.
  Chay sipasqa takikun:
  - Ichaqa inti lluqsimuytam iñini,
  ¡Carcelpa maqt'anpa tutayayninta chinkachiy!
  Zoyaqa chinokunata atacan. Hinaspa allinta ñut"un. Hinaspa q"ala chakichankuna mana sayaspa awqankunata urmachin.
  Kuyuypi maqanakuq. Payqa cobra hinam saltaspa saltaspa muyuriqninpi.
  Quri chukchayuq sipasqa qaparimun:
  - Hamuq pachaqa ñuqanchikpa, .
  ¡Ñuqaykuqa Jedi Caballeros hinam kayku!
  Hinaspa chaymantaqa kutirispa maqasunki.
  Qatiqninmi chay ataquepiqa Aurora. Puka chukchayuq ñut"uq, maqanakuq sipas. Payqa ofensivamanmi rirqa, astawanraqmi ritmota hoqarirqa. Paypa espadanqa molinopa cuchillonkuna hinam.
  Nina sumaq kay lluqsichirqa:
  - ¡Tukuy pachapaqmi chayna kusikuyqa kanqa!
  Hinaspa yapamanta sipasqa sallqa ritmoman rin. Kaymi cheqaq guerra diosa.
  Svetlanapas takikunmi, wichayman urayman saltaspa:
  - Pachakmanta pachakmanta, regimientomanta regimientomanta, .
  ¡Rusiamanta caballerokuna espadawan kuchusqa!
  Hinaspa kunanqa q"ala chaki dedonkuna wikch"upunqa mana escudowan rikuchikuqta.
  Kaymi sipas. Chiqap zorra.
  Natashaqa q'ala kirukunawanmi chirpan:
  - ¡Manan qanpaqchu yachachiwaq!
  Hinaspapas q'ala chakinwanmi wañuyta wikch'unqa.
  Aurorapas chaytam nin:
  - ¡Manan imapas yachachiwananchispaq kanchu ni imapipas!
  Maqanakuq runakunaqa usqayllam kuyuyninkuta ruwanku. Yaqa llapan llaqtam ayakunawan huntasqaña kachkan. Arí, chino runakunaqa chinkachiyman phawarirqanku. Soqta runakunallam kanku, ichaqa enteron ejercitopaqmi llamkanku.
  Oleg Rybachenkoqa huknin elfoq willakuynintan yuyarirqan. Kimsa kaq Reich nisqapi tukurqan, Luftwaffe nisqaman kachasqa kananpaqtaq convenceyta atirqan.
  Arí, duendeqa, huch"uy sayayniyoqña chaypas, ancha usqhayllan, kallpasapataqmi allin reacción nisqawan. Tukuypiqa, elfokunaqa runamanta aswan allinmi, aychap kayninpi, utqaylla yuyayninpipas. Hinaspa huk kuti avionpi, duende, hinallataq reypa yawarninpas, kikin atoq hina sientekun.
  Hinaspa kay maqanakuq runaqa 538 awqa avionkunatan urmachiyta atirqan Fuhrerpa cumpleañon p"unchaypi 20 abril 1944 watapi, ichaqa kikinmi mana hayk"aqpas urmachisqachu karqan.
  Ñawpaq iskay pachak awya yallakunapaqmi, duendeqa Fierro Cruzpa Caballero Cruzninta chaskirqan, encina raphikunawan, espadakunawan, diamantekunawan ima. Kimsa pachakmanta aswanñam Orden de la Águila Alemana diamantekunawan. Tawa pachak Caballero Cruzpaq Hierro Cruzmanta quri encina raphiyuq espadakunawan diamantekunawan. Hinallataq pichqa pachak wata hunt'achiq awya yallakunapaq - Fierro Cruzpa Hatun Cruznin. Chayhinam, duendeqa huñurqa huk record yupay premiokunata hinaspa kaypi Hermann Goeringtapas atiparqa hinaspam coronel gradotapas chaskirqa.
  Avionpi privado hina maqanakurqan chaypas.
  Chaymi, chayna ancha riqsisqa as Luftwaffe nisqapi rikuriptinpas, manam anchatachu guerrapa puriynintaqa influirqa. Chiqaptaqa, sichus chiqap historiapi ñawpaq suqta Luftwaffe askunata hapinki chayqa, llapanpiqa waranqa kuskanmanta aswan avionkunatam urmachirqaku. Bueno, ¿hayk"ataq kay Wehrmachtta yanaparqan?
  Ichapas Goebbelspa propagandawan urmachisqa avionkuna yapakusqan kanman chaypas.
  Askha runakunan sinchita iskayarqanku chay yupaykunamanta.
  Ichaqa chay duendeqa honradamenten askha carrokunata urmachirqan, pay kikinpas manan huk maqanakuqtapas chinkachirqanchu.
  Ichaqa chaymanta Oleg Rybachenko paywan tupaspa tapurqan:
  - ¿Imaraykutaq Kimsa kaq Reichta llakichirqanki, chaytaq mana allin kallpapaq qhawasqa kachkan?
  Chay duendeqa lógicamente nisqa:
  - ¡Imaraykuchus kay pachapiqa manan ima kallpapas allin kallpaqa kanchu! ¿Qanpa yuyayniykipiqa Stalinpas yanapaqninkunapas santokunachu kanku?
  Olegqa asirikuspan repararqan:
  - Ichaqa URSS suyupi, askha avionkunata urmachispa, ¡Dios hina qhawarisqa kankiman hatun G! Hinaspa chaymi escupisqa hinaspa ñakasqa kanayki!
  Chay duendeqa honradamenten nirqan:
  - Octubre killapi 1942 watapi, Reichpaq maqanakuyta qallarichkaptiy, awqanakuypa tukukuyninqa manaraqmi sut"ichu karqan. ¿Ima niwaqtaq, mana chansayuqchu kani ganaqkuna ukhupi kanaypaq?
  Oleg Rybachenkoqa chiqaptam kutichirqa:
  - URSSman defectakunki chayqa, pampachasqa, chaskisqa kanaykita yuyaykuni. ¡Heroes, hatun maqanakuqkunapas tukuy hinantinpin chaninchasqa kanku!
  Chay duendeqa k"ancharishaq asirikuspa kutichisqa:
  - ¡Gracias por la ofrecimiento! Ichaqa Segunda Guerra Mundial tukukuqtinmi planetayman kutisaq premiokunawan... Hinaspapas sut"inmi manaña imananpaschu Alemania chinkachisqanmanta. ¡Aswan hatun kaqmi, heroe kasqayta qawachikusqaymi hinaspam aviaciónpa historianpi yaykururqani, tukuy tiempopi aswan allin as hina!
  Oleg Rybachenko phiñasqa kayta rimarirqa:
  - ¡Hayka allin runakunam qamrayku wañurqaku!
  Chay duendeqa siq"ispa lógicamente yuyarichirqan:
  - Rudelpas kanmi... ¡Payqa supermanpas!
  Olegqa umanwanmi nirqa:
  - Rudel... ¡Comic libropi heroe hinan!
  Chay duendeqa qaqchaparqa:
  - ¡Ñoqaqa maqanakuqmi karqani, kashanitaqmi, kasaqtaqmi! Chaymi kallpachakusaq yupayniyta waranqaman chayachinaypaq!
  Oleg Rybachenko iskayrayarqa:
  - ¿Tiempoyuqchu kanki? 9 ñiqin qhulla puquy killapi 1945 watapi Kimsa ñiqin Reich qukun!
  Chay duendeqa insinuakuspa tapusqa:
  - ¿Aswan allintachu willayta atiwaqchu hayk"aq, maypi, ima pacha, ima kallpakunawantaq Pukakuna, Aliadokuna ima atacanqaku?
  Olegqa musphasqa tapusqa:
  - ¿Imaraykutaq kayta necesitanki?
  Chay duendeqa honradamente kutichisqa:
  - ¡Guerrataqa trivialmente unayta ruwayta munani, chaynapi kusikuy aswan unayta durananpaq!
  Chaymantam Olegqa pistolata hurquspan kutichirqa:
  - Disparaykimanmi, ichaqa manan ruwasaqchu!
  Chay duendeqa admirasqa kasqa:
  - Hinaspa imarayku?
  Oleg Rybachenkoqa decidikuspam nirqa:
  - ¡Concienciayki muchuchisunki!
  Hinaspa t'aqanakurqanku...
  Oleg Rybachenkoqa yuyaykurqanmi kay duendeta mana yanqapaqchu wañuchisqanmanta. ¿Hayka avionkunatawantaq urmachinqa? Manchayllañam kanqa.
  Hinaspa chay waynaqa wañuypa boomerangninta q"ala chaki dedonkunawan yapamanta kachaykusqa.
  Margaritaqa maqanakuypi chinokunata anchata wañuchin. Q"ala chakinmi wañuchiq regalokunawan allintapuni maqarqan, chaymi admirasqalla kanki.
  Superman categoría nisqamanta sipas.
  Hinaspapas maqanakuypi ruwayninqa comadreja animal hinan.
  Manan, manan pipas hayk"aqpas chhayna sipastaqa manchachinqachu, iskay waranqa waranqa millón chino runakunaña kanman chaypas.
  Ichaqa, ¿imatan Margarita ruwanan?
  Payqa llaqtanta defiendekun.
  Oleg Rybachenko, chinokunata kuchuspa, takirqan:
  - Manañam aswan sumaq Mama Llaqta Rusia, .
  Payrayku maqanakuy amataq manchakuychu...
  Tiqsimuyupi aswan sumaq suyuqa manan kanchu - .
  Lliw universoqa k"anchaypa antorchanmi, Rus"!
  Chay waynaqa saltaspa usqhaylla purinqa, llapa runata saruspa.
  Natashapas maqanakunmi, takipas:
  Wañuy wata, manapaschá creewankichischu,
  Waranqa isqun pachak isqun chunka isqunniyuq...
  Amaña puriychu hap'iq muyukunapi, .
  ¡Supaymi qori waqrankunata muyuchinqa!
  Hinaspa sipasqa yapamanta q"ala chakiwan huk wañuchiq regalota wikch"un.
  Zoyapas maqanakuypim kachkan, k"irisqa hinaspa maqanakuchkan. Sipas activa. Hinaspa espadawan kuchuptinqa tukuy imapas karumanmi pawan.
  Hinaspa q"ala chakichankuna anchatapuni regalokunata wikch"uykushan. Hinaspapas askha awqakunatan urmachinku.
  Arí, sutillam chino runakunaqa tutayaq punchawkunapi kachkanku.
  Auroraqa mana khuyapayakuspallan maqan. Hinaspapas q"ala chakichankunaqa manan wañuypaq hinachu. Kayqa generalmente chinkachiy diosa.
  Hinaspa waranqa supaykunapas chaypim kachkan.
  Svetlanaqa ancha munakuywanmi chinokunata maqan hinaspam qaparin:
  - Hamuq pachaqa chaypim kachkan
  ¡Ama misi kananchikpaq!
  Hinaspa q"ala chakichankuna hukmanta imatapas wikch"uykunqa, awqankunapas llik"isqa kanqaku.
  ¡Maqanakuq sipasmi paypi kaq aerobacia!
  Llaqta chinokunata ch"uyanchaspanku, soqtantin samarirqanku. Chaylla chay jabalíta wañuchispa llapanta asnachirqanku.
  Chayta kuchuspa kuchuspa mikhuyta qallarirqanku.
  Natashaqa kaytan repararqan:
  - ¡Walter Scottpa caballerosninqa huk kutillapim achkata mikurqaku!
  Oleg Rybachenkoqa asikuspanmi yuyarichirqa:
  - Dumas también! ¡Kaynatan Porthos huk carnero hunt"ata mikhurqan!
  Natashaqa asikusqa:
  - Ram? ¿Imanasqataq mana sallqa jabalí?
  Oleg kutichispa takirqan:
  Llapan maldito aylluykikuna,
  Tiyuy, pichus jabalíta jap"irqan...
  Kawsachkaptin - advertiwarqa - .
  ¡Manan runa mikhuq runamantaqa warmita hap'iyta atiwaqchu!
  Margaritaqa chiqaptam nirqa:
  - ¡Kayqa sallqa taki! Ichaqa ¡imapas aswan almayoq kaqtan munani!
  Olegqa kaytan repararqan:
  - Yuyay? ¡Kayqa allinmi!
  Hinaspa chay waynaqa imatapas takirqan...
  Ichaqa Auroraqa rimaynintan rimarispa repararqan:
  - Manan takinaykichu, aswanpas ruway.
  Hinaspa sipasqa chumpinmanta huk iPhoneta hurqusqa. Olegqa asirirqa, Natashataq paypaq kaqta quykurqa, hinaspa yuyaycharqa:
  - ¡Puka chukchayuqwan tankikunata pukllay!
  Auroraqa arí nisqa:
  - ¡Kay pukllayta anchata munani!
  Hinaspa chay heroica sipasqa parámetros nisqakunata ganayta qallarisqa.
  Oleg Rybachenkoqa tankikunap flotantam hap'irqan.
  Aurora advertisqa:
  - ¡Huk tanque hukpaq! ¡Prueba un duelo!
  Chay waynaqa arí nisqa:
  - ¡Kayqa allinmi!
  Oleg tawa chunka watakunapi aswan q'uñi Soviet tankitam akllarqan - IS-7 nisqatam. Mana hayk"aqpas producción carroman tukuq sumaq carro. Payqa tukuy imayuqmi: armadurayuq, armayuq, utqaylla puriyniyuq ima. ¡Huk chiqap halo!
  Aurora nisqaqa E-75 nisqayuqmi. Carroqa aswan millaymi. Hinallataq aswan llasa, hinallataq pisi utqaylla, kallpa waqaychasqa, hinallataq aswan pisi pisi kallpayuq pistola. IS-7 130 milímetros nisqayuqmi, E-75 nisqapaq 128 milímetros nisqayuqmi. Alemanpa armaduranqa aswan rakhuchá, ichataq chaytaqa IS-7 nisqap aswan hatun siqayninwanmi kutichipun. Hinaspa Fritzpa ladonkuna aswan alto... Chayqa llapanmi, ichaqa...
  Auroraqa E-75 nisqatam M nivelman apachin... Hinaspa carroqa allinchakun. Hinaspa motorqa aswan kallpasapam hinaspapas siluetanqa aswan pisillam, pistolapas aswan hatun barrilniyuqmi. Arí, kunanqa armaduraqa aswan rakhuyarunñam. Alemaniamanta tankiqa isqun chunka pichqayuq tonelada llasaraqmi, soqta chunka pusaqniyuqtaq Soviet tankipaq. Hinaspa modernizacion qhepamanmi chayman rikch"akuq layout nisqayoq, kunanqa aswan atiyniyoqmi kanqa.
  Ichaqa IS-7 nisqa mana wiñaspa qhipakurqan. Cheqaq historiapiqa manan pipas chaytaqa willarqanchu.
  Bueno, Oleg, aprovechakusun.
  Chay waynan ichaqa mana chinkanchu. Enemigo modernizakusqanmanta pacham, chay runaqa imatapas ruwanqa hinaspam proyectiles de pluma nisqawan yanapachikunqa. Hinaspa chaymantaqa ancha allin maqanakuy kanqa.
  IS-7 nisqa asuykamuchkan. Ichaqa chaywanpas, alemán runaq manejasqanqa aswan allinmiraq.
  Auroraqa aswan hatun barrilniyuq cañonnintam kachaykun. Ichaqa manan chaymanqa chayayta atinchu.
  Hinaspa terminador waynaqa asuykuspan pistakunata muyuchin. Yaqachus hina chay waynaqa pay kikinpi allinta confian.
  Aurora, qatiqnin disparomanta, huk moralta siq"irqan:
  - ¡Siwiqa elefanteta wañuchinman!
  Hinaspa maqanakuyqa hinallam karqa, Olegqa 130 mm cañonpa proyectantam cascopa juntanman wischuykurqa hinaspam atiparqa. Tukuy tuqllakuna kaptinpas.
  Ichaqa en general, tawa chunka wata tanquekunaqa hukniray antawakunayoqmi. Huk ancha manchakuypaq proyecto - "León Real". Llasaqmi pachak tonelada, cañón calibre 210 mm, armadura frontal 300 mm huk ángulo nisqapi, ladonkuna 200 mm, motortaq 1800 caballo kallpayuq.
  Kayqa huk makina - IS-7 nisqapas ladoman haykuspa wisq'ayta atinmi. Hinaspapas chiqap hatunmi!
  Auroraqa q'ala kiruyuqmi takirqan:
  - Kayqa atoqcha, intimanta aswan altoman phawan!
  Hinaspa upallaykusqa...
  Mikhusqanku qhepamanmi soqtantin China llaqtakunaman astakurqanku. Kunankamaqa hawka kawsayta aypananchikmi, Manchukunata mana atacanankupaqmi hukmanyachinanchik.
  Chay sipaskuna waynawan chinokunata atacarqanku, yapamantataq askhata wañuchirqanku espadakunawan, q"ala chaki dedokunawan ima.
  Chaymantataq maqanakuq runakunaqa hap"isqa cañonkunamanta disparayta qallarirqanku. Hinaspa achka chino runakuna wañuchisqa karqaku.
  Oleg Rybachenko sutiyuq runam nirqa:
  - Ichapas aswan allin kanman defensiva pukllay? ¿Imaynatapas millaychu tukunqa?
  Auroraqa hark'akurqanmi:
  - ¡Huk yuyaymi kan hark"aq maqanakuymanta!
  Oleg yuyarirqan:
  - Viktor Suvorovpas pruebayta munarqanmi Alemania nazi URSSwan maqanakuyqa hark'aq kasqanmanta!
  Auroraqa kirunkunata qawachispanmi qaqchaparqa:
  - ¿Manachu chayna kachkan?
  Olegqa umantapas kuyuchirqa:
  - ¡Iskay!
  Margaritaqa yuyarirqa:
  - Kay qillqata ñawinchani. Ñawpaqta qhawariypiqa convencechiqmi rikch"akun. Ichaqa aswan ukhuta allaspaykiqa...
  Auroraqa ari ninanpaqmi umanwan nirqa:
  - URSS huk ofensiva maqanakuyta wakichichkarqa, kayqa chiqapmi!
  Margaritaqa kaytan repararqan:
  - URSSqa awqanakuy qhipamanpas awqa maqanakuytam wakichichkasqa. Ichaqa manan hayk"aqpas ofensivaqa qallarirqanchu!
  Olegqa allintan repararqan:
  - Stalin huk ofensivata yuyaykunman chayqa, qhepa pachakunapin kanman, ñawpaqtaqa divisionninkunatan tanquekunawan huk equipokunawan equipayta tukurqan. Hinaspapas chay qhepa kaq aviación nisqakunaqa chayraqmi unidadkunapi chayamuyta qallarishan!
  Aurorapas lógicamente hark"akurqanmi:
  - Sichus Soviet ejercito hukmanta armakusharqan chayqa, Alemania ejercitopas manan sayarirqanchu. URSS nisqa qhipa kaq awya yallakunata ch'usaqyachichkaptin, Krauts nisqakunaqa aswan musuq llamk'anakunatam yapachkasqaku.
  Tardakuyqa manam Stalinpa ventajanta yapanmanchu karqa. Aswanpas, aswanpas, nazikuna, Europaq atiyniyoq kasqankurayku, Rusia nacionta hap"inkuman aswan allin calidadniyoq equipokuna askha kasqanpi!
  Oleg Rybachenko iskayrayarqa:
  - ¿Imataq yuyachisunki calidadninku aswan allin kasqanmanta?
  Auroraqa chiqaptam kutichirqa:
  - ¡Ichaqa 1941 watapi atiparqayku! ¡Yupaypi pisi karqanku chayqa, yaqapaschá tecnología nisqapi aswan allin karqanku!
  Chay wayna genio iskayrayasqa:
  - ¡Manan chaytaqa yuyaykunichu!
  Margaritaqa kaytan repararqan:
  - Tawa chunka hukniyuq wataqa pakasqa yachaymi. ¿Imaraykutaq formalmente aswan kallpasapa Puka Ejército maqanakuymanta maqanakuyman atiparqan? Hinaspa, formalmente hinaspa chiqaptapuni aswan pisi kallpayuqña kaspanmi, atipayta qallaykurqa?
  Oleg Rybachenko kutichirqan:
  - ¡Kayqa iskay kaq pachantin maqanakuymanta hatun pakasqa yachaymi!
  Natashaqa kaytan yuyaycharqan:
  - ¡Kaypiqa aswan hatun atiyniyuqkunamanta intervencionmi karqa!
  Olegqa umanwanmi nirqa:
  - ¡Imapas chiqapmi pasarqa!
  Agustínqa qaqchaparqa:
  - ¡Idolonchiskunaqa yawarwanmi qatasqa kashanku, ¡Diosninchiskunaqa awqanakuy dioskunan!
  Zoyaqa arí nisqa:
  - ¡Guerra dioskunapas yawarwan qatasqa kachkanku!
  Chay qhipamanta Olegwan Aurorawan Iskay ñiqin pachantin maqanakuypa estrategian pukllayta qallarirqanku. Auroraqa Hitlerpaqmi, Olegtaq Stalinpaqmi.
  Ñam chiqap maqaykunata cambiarqakuña. Auroraqa código rogue nisqawan, huk masa tanque serie "E" nisqawan ima, Moscú llaqtaman p"akirqan. Togowan Olegwanqa rogue código nisqawan IS-7 nisqawanmi alemankunata maqachkankuman hina llamk'achirqanku. Hinaptinmi chay chukchuqa huk rumi patapi huñunakurqa. Hinaspa achka ataúdkuna. Virtual kachun.
  Oleg Rybachenkoqa kusikuywanmi pukllan, tropankunapas Alemania nacionpa harkakuyninkunatam pakinku. Paykunaqa calderakunatam paqarichimunku. Aurora hukmanta estafa codigota purichin. Ancha sallqa kuyuykuna t"inkinakuymi kan.
  Chay wayna genio takirqan:
  - Maypipas Kama patapi - mana kikinchikta riqsikunchikchu, .
  Maypipas Kama - mama mayukuna!
  Makiwanqa manam chayayta atiwaqchu, chakiykiwanqa manam chayayta atiwaqchu, .
  Bueno, necesario kaqtinqa, ¡poquerokunatan kuyuchisaqku!
  Hinaspapas Soviet Unionpa tanquenkunan nazikunata ñut"un. IS-7 nisqamanta aswan q'uñiqa manam imapas kanchu. Hinaspapas "Ratón" nisqawan "E"-100 nisqawanmi mana imamanta manchakuspa maqanakuwaq. Soviet tankiqa manam manchakunchu chayna monstruokunata.
  Aswan llasaqmi kanku, ichaqa manan chayraykuchu aswan kallpasapa kasqankuta.
  Hinaspa Oleg ñawpaqman purin, usqhaylla carrokunawan kuska kuyuspa. Hinaspa waranqa supay hina paypi.
  Wawa prodigioqa takikun:
  - ¡Krautkunata p"akisaqku, chiwchi-chiwchi-ta!
  Hinaspa kunanqa Soviet tropakuna huk hark"ayta hap"irqanku. ¡Paykunaqa maqanakuq geniokuna hinan kanku!
  Aurorapas ichaqa manan facilchu. Hinaspapas sinchita mat"ipayaspan ruwan. Musuq, musuq, musuq kallpakunata Puka Ejércitopa ruedankunapa uranpi wischuykun.
  Hinaspa puka chukchayuq awqaqa takikun:
  - ¡Awqaykuna mana hark"awanqakuchu! ¡Teqsimuyuntinpa hatun kaynintam atipasaq!
  Hinaspa musuq, musuq regimientokuna maqanakuyman rinku.
  Oleg Rybachenko kusisqa takirqan:
  Krauts nisqakunaqa huk rampage nisqapin purishanku,
  Awqakunaqa regimientota ñawpaqman puririchirqan...
  Ichaqa loco arianokuna - .
  ¡Rusia runakunaqa chiqninakuywanmi tupanqaku!
  Kuchipa qaranmanmi t'oqonqaku,
  Awqan ñut'u allpaman wikch'usqa kanqa - .
  Rusia runakunaqa sinchi phiñasqa maqanakunku
  ¡Kallpasapam soldadopa puñunan!
  Hinaspa chay waynaqa huk maniobrata ruwan, hinaspan Aurora tropakunata muyurichin.
  Arí, wawaqa yachaysapam, manam simikuna kanchu.
  Auroraqa qaqchaparqa:
  - Manam, manam saqisaqchu, ichaqa maqanakuyta yacharqanipunim!
  Oleg Rybachenkopas chaytam arí nirqa:
  - ¡Manan saqesaqkuchu! ¡Qantaqa chinkachisqaykikullan!
  Hinaspa kunanqa Soviet tropakuna hukmanta atacashanku. Hinaspapas chay estafadorpa códigonqa manañan yanapanchu Krautkunata.
  Chaymantataq Auroraqa allin yuyaywan chay akllanata cambian. Hinaspa Gran Bretañawan EE.UU.-pas paypa ladonpi maqanakuyman haykunku. Kay armadapi maqanakuq runakunaqa maqanakuymanmi phawarirqanku. Hinaspa awqaman ñit'iykusun.
  Ichaqa Soviet IS-7 tanquekunaqa aswan facil-llatam Estados Unidospa Shermankunata Pershingkunatapas chinkachinku, chaynallataqmi Inglaterramanta Churchill tanquetapas.
  Mana kikinku ima dañotapas chaskispa.
  Auroraqa qaqchaparqa:
  - Allinmi, ¡huk supaycha kanki!
  . CAPÍTULO No. 3. 1.1
  Iskay chunka hukniyuq pachakwatamanta awqaqkunam chunka qanchisniyuq pachakwatap chinukunawan yapamanta ch'aqwarqanku.
  Hanaq pacha Imperioqa achka awqaqkunayuqmi. Mana tukukuq mayu hinam purinku.
  Oleg Rybachenko, chinokunata espadakunawan kuchuspa, qaparirqa:
  - ¡Manan hayk"aqpas qoykusaqkuchu!
  ¡Hinaspataq chay waynaq q"ala chakimanta huk filoyoq disco phawarirqan!
  Margaritaqa contranpi kaqkunata ñut"uspa, qaqchaparqa:
  - ¡Kay pachapiqa kanmi huk sitio heroico ruwaykunapaq!
  Hinaspa venenoyoq agujakuna ch"eqesqa sipaspa q"ala chakimanta, chaymi chinokunata tuparqan.
  Natashapas q"ala chaki dedonkunata wikch"uykusqa, wañuchiq hina, hinaspan qaparirqan:
  - Manam qunqasunchu nitaqmi pampachasunchu.
  Hinan espadankuna molinopi chinokunaq chawpinta pasarqan.
  Zoya, awqakunata kuchuspa, qaparirqa:
  - ¡Huk musuq kamachiypaq!
  Hinaspa aswan agujakuna q"ala chakimanta ch"eqesqa. Hinaspapas China soldadokunaq ñawinpi, kunkanpipas.
  Arí, sutillam karqa maqanakuq runakunaqa kusisqallaña hinaspa millayllaña kasqankupas.
  Aurora q"illu soldadokunata kuchuspa qaparirqa:
  - ¡Ñukanchik fierro munay!
  Hinaspa huk musuq, wañuchiq regalo q"ala chakimanta phawan. Hinaspa q"illu maqanakuqkunapas urmaykunku.
  Svetlanaqa molino ruwaqta kuchun, espadanqa llimp"i hinam.
  Chino runakunaqa kuchusqa gavilla hinam muyuriqpi sirisqa kachkanku.
  Sipasqa q"ala chakiwan agujakunata wikch"uspa qaqchakun:
  - ¡Mama Rusiapaqmi atipanqa!
  Oleg Rybachenkoqa China runakunap kuntranpi ñawpaqman purin. Terminator wayna q"ello tropakunata kuchuspa.
  Hinaspapas chay pachallapitaqmi chay waynaq q"ala chaki dedonkuna venenoyoq agujakunata wikch"un.
  Chay waynaqa qaparin:
  - ¡Gloria a Futuro Rus'!
  Hinaspa kuyuypiqa llapa runaq umantapas, simintapas kuchun.
  Margaritaqa contranpi kaq runakunatapas ñut"unmi.
  Q"ala chakichankunaqa llimp"i llimp"iraqmi. China runakunaqa achkallañam wañuchkanku. Chay maqanakuq runaqa qaparisqa:
  - ¡Mosoq fronterakunaman!
  Hinaspa chaymanta sipasqa hap"ispa kuchun...
  China soldadokunaq ayakunaq masa.
  Ichaqa Natashaqa ofensivapin kashan. Kikin chino siminta kuchuspa takikun:
  - Rus' hatun, k'anchariq,
  ¡Ancha mana riqsisqa sipasmi kani!
  Hinaspapas q"ala chakimantan discokuna phawan. Pikunam chinokunapa kunkanta kuchurqa. Arí, kayqa sipasmi.
  Zoyaqa ofensivapim kachkan. Iskaynin makinwanmi q"illu soldadokunata kuchuspa. Tubomanta escupiy. Hinaspa q"ala chaki dedonkunawan wañuypaq agujakunata wikch"un.
  Hinaspapas chay pachallapitaqmi takikun:
  - ¡Eh, clubcha, ¡risun!
  Eh, mi favorito ruwanqa!
  Aurora, chinokunata kuchuspa, q"illu soldadokunata chinkachispa, qaparikun:
  - Llapan llañullaña hinaspa uywa qarayuq, .
  ¡Payqa huk k"aspiwanmi policía disturbiokunata atacarqan!
  Hinaspapas q"ala chaki dedonkunata awqaman wikch"uykunqa chayqa, huk elefantetan wañuchinqa.
  Hinaspa chaymantaqa siq"in:
  - ¡Alobos!
  Svetlanaqa ofensivapim kachkan. Chinokunataqa phatmaspa phatmachin. Q"ala chakiwanmi paykunaman wañuy regalokunata lanzaykun.
  Payqa espadakunawanmi molinota purichin.
  Achka maqanakuqkunata ñut'usqa hinaspa qapariykuna:
  - ¡Huk hatun atipaymi hamuchkan!
  Hinaspa yapamanta sipasqa sallqa kuyuypi kachkan.
  Hinaspa q"ala chakichankuna wañuchiq agujakunata kachaykun.
  Oleg Rybachenko saltarqa. Chay waynaqa saltota ruwarqan. Huk saltopi achka chinokunata kuchuspa.
  Q"ala chaki dedonkunawan agujakunata wikch"uykuspataq qaqchaparqa:
  - ¡Sumaq valorniyman hatunchay!
  Hinaspa yapamanta warmaqa maqanakuypi kachkan.
  Margaritaqa ofensivaman rin. Llapan awqakunata huk filapi ñut"un. Espadankunaqa molinopa cuchillonkunamantapas aswan q"uñim. Hinaspa q"ala chaki dedokuna wañuy regalokunata wikch"unku.
  Sallqa ataquepi sipas. Q"illu maqanakuqkunata mana ceremoniayuqta wañuchin.
  Hinaspa sapa kutilla saltaspa wichayman t"ikrakun!
  Hinaspa chinkachiy regalokuna paymanta phawan.
  Hinaspa chinokuna wañusqa urmaykunku. Hinaspapas enteron montonasqa ayakunam huñusqa kachkan.
  Margaritaqa siq'in:
  - ¡Ñoqaqa Amerikamanta vaquero kani!
  Hinaspa yapamanta agujataqa q"ala chakiman wikch"uykurqanku.
  Hinaspa chaymanta huk chunka agujakunatawan!
  Natashapas ofensivapiqa ancha sumaqmi.
  Hinaspa q"ala chakiwan wikch"un, hinaspa tubomanta thuqan.
  Hinaspa qaparin pulmonpa hawanpi:
  - ¡Chispiq wañuymi kani! ¡Wañuyllam ruwanayki!
  Hinaspa yapamanta sumaq kayqa puriypi kachkan.
  Zoyaqa Chinaq ayakunaq thuñisqankunatan sinchita phawaykun. Hinaspapas q"ala chakimantataqmi thuñiypa boomerangs nisqakuna phawanku.
  Hinaspa q"illu maqanakuqkunaqa urmaykuspa urmaykullankupuni.
  Zoyaqa qaparimun:
  - Q"ala chaki sipas, atipasunki!
  Hinaspa chunka iskayniyuq agujakuna sipaspa q"ala talonninmanta phawan. Chaykunan chino runakunaq kunkanman derechota rishanku.
  Chaymantataq wañusqa urmapunku.
  Otaq aswan allinta nisunman, llapanpi wañusqa.
  Auroraqa ofensivapim kachkan. Q"illu tropakunata chinkachin. Espadankunaqa iskay makinpim apasqa kachkan. Hinaspapas payqa chhayna admirakuypaq maqanakuqmi.
  Huk wayra-param China tropakunata llachpaykuchkan.
  Puka chukchayuq sipasmi qaparin:
  - ¡Hamuq pachaqa pakasqañam! ¡Ichaqa atipaqmi kanqa!
  Hinaspa ataquepiqa, nina chukchayuq sumaq warmi.
  Aurora sallqa éxtasispi qaparikun:
  - ¡Guerra dioskuna tukuy imata llik"inqaku!
  Hinaspa chay maqanakuq runaqa ofensivapi kashan.
  Hinaspa q"ala chakichankunaqa askha filoyoq venenoyoq agujakunatan wikch"un.
  Svetlana maqanakuypi. Hinaspa chayna chispiq hinaspa maqanakuq. Q"ala chakichankunan askha wañuchiq kaqkunata wikch"un. Mana runachu, aswanpas wañuy chukcha rubioyuq.
  Ichaqa p"akikuqtinqa manan hark"ayta atiwaqchu.
  Svetlana takikun:
  - Kawsayqa manam mielchu kanqa, .
  Chaymi saltay huk muyu tusuypi!
  Musquyniyki hunt'akuchun - .
  ¡Sumaq kaymi runata kamachiman tukuchin!
  Hinaspa sipaspa kuyuyninqa aswan phiñakuyman tukupun.
  Olegpa ataquenqa usqhayllan yapakushan. Chay waynaqa chinokunata maqan.
  Q"ala chakichankunaqa filoyoq agujakunatan wikch"un.
  Chay wayna maqanakuq runaqa siq"in:
  - ¡Loco imperioqa llapa runakunatan llik"irqonqa!
  Hinaspa yapamanta waynaqa purishan.
  Margaritaqa sallqa sipasmi ruwayninpi. Hinaspa awqakunata trillakun.
  Chaymi q"ala chakiwan explosivokunawan huk guisanteta kachaykusqa. Phatarispanmi chaylla pachak chino runakunata wayraman wischuykunqa.
  Chay sipasqa qaparikun:
  - ¡Atipay chayamuwasunraqmi!
  Hinaspapas espadakunawanmi molinota purichinqa.
  Natashaqa usqhayllan kuyuyninta ruwarqan. Sipasqa q"illu awqakunata kuchurqun. Hinaspa chay pachallapitaq qaparimun:
  - Rusia qhapaq suyuta atipaymi suyashan.
  Hinaspa chinokunata usqhaylla chinkachisun.
  Natashaqa terminador sipasmi.
  Mana yuyaykunchu sayayta nitaq pisiyachiyta.
  Zoyaqa ofensivapim kachkan. Espadankunaqa aycha ensaladata kuchuchkanmanpas hinam. Sipasqa pulmonpa hawanpi qaparikun:
  - ¡Qespikuyninchikqa kallpapim kachkan!
  Hinaspapas q"ala chaki dedokunapas chay hina agujakunatan wikch"unku.
  Hinaspa huk masa runakuna kunkanku t"oqyachisqa, ayakunaq montículonpi sirisqa.
  Auroraqa loco sipasmi. Hinaspapas llapa runatan chinkachin hiperplasmamanta ruwasqa robot hina.
  Ñam pachak masnin chinokunata chinkachirunña. Ichaqa tukuy imapas kallpachakushanmi. Hinaspa maqanakuqpas qaparin.
  - ¡Ancha mana atipaqmi kani! ¡Kay pachapi aswan sumaq kaq!
  Hinaspa yapamanta sumaq kayqa ataquepi kachkan.
  Hinaspa q"ala chaki dedonkunamantan huk guisante phawan lloqsimun. Hinaspa kinsa pachak chinokuna sinchi phataywan llik"isqa karqanku.
  Aurora takirqan:
  -¡Manan allpanchista hap"iyta atrevikunkichischu!
  Svetlanapas ofensivapim kachkan. Hinaspapas manan huk onza samayta qosunkichu. Sallqa terminador sipas.
  Hinaspa awqakunata kuchuspa chinokunata chinkachin. Hinaspapas askha q"ello maqanakuqkunan urmaykusqaña chay zanjaman, ñankunapipas.
  Soqtantinmi sallqallaña rirqaku. Sallqa maqanakuymi karqan.
  Oleg Rybachenko kutimunña. Hinaspa iskaynin espadanta waqachispa ñawpaqman purin. Hinaspa terminador waynaqa molinota purichin. Wañusqa chinokuna urmaykuchkanku.
  Masa de ayakuna. Yawar cuerpoyuq entero urqukuna.
  Chay waynaqa yuyarin huk sallqa estrategia. Maypichus kawallukunapas runakunapas chaqrukurqanku.
  Oleg Rybachenkoqa siq'in:
  - ¡Ay yuyaymanta!
  Hinaspapas kanqa tonelada qolqe!
  Hinallataq Terminator Boy musuq kuyuypi. Hinaspa q"ala chakinpas imatapas hap"ispa wikch"unqa.
  Chay wayna genioqa qaparirqa:
  - ¡Clase maestría y Adidas!
  Chiqap sumaq hinaspa sumaq ruwaymi karqa. Hinaspa, ¿hayk"a chinokunataq wañuchirqanku? Hinaspa aswan achka hatun q"illu maqanakuqkunata wañuchirqanku.
  Margaritapas maqanakuypin kashan. Q'illu ejercitokunata chinkachispa qaparichin:
  - ¡Hatun choque regimiento! ¡Llapallantam ataúdman apachkayku!
  Hinaspa espadankuna chinokunata kuchurqusqa. Q"illu maqanakuqkunap masanqa thuñisqañam.
  Chay sipasqa qaqchaparqa:
  - ¡Panteramantapas aswan q'uñiraqmi kani! ¡Pruebay aswan allin kasqaykita!
  Hinaspapas sinchi phataqyoq guisantepas sipaspa q"ala talonninmantan phawanqa.
  Hinaspa awqanta maqanqa.
  Hinaspa wakin contrariokunata hap"ispa chinkachinqa.
  Hinaspapas Natasha kamachikuqmi. Hinaspa contranpi kaq runakunata maqan, manataqmi pitapas pisichanqachu.
  ¿Hayka chinokunatataq wañuchirqanki?
  Hinaspa kirunkunapas ancha filoyuqmi. Hinaspa ñawikunaqa ancha zafiro hina. Kay sipasmi hatun wañuchiq. ¡Llapa compañeronkuna verdugo kaptinkupas!
  Natashaqa qaparimun:
  - ¡Loco kani! ¡Qanpaqqa multa kanqa!
  Hinaspa yapamanta sipasqa achka chinokunata espadakunawan wañuchinqa.
  Zoyaqa purichkanmi, achka q'illu maqanakuqkunatam chinkachirqan.
  Hinaspa q"ala chaki agujakunata wikch"unku. Sapa agujaqa achka chinokunatam wañuchin. Kay sipaskunaqa chiqapmi sumaqllaña.
  Aurora ñawpaqman purispa awqankunata chinkachin. Hinaspapas chay pachallapitaqmi mana qunqanchu qapariyta:
  - ¡Manan ataúdmantaqa ayqeyta atiwaqchu!
  ¡Hinaspa sipasqa kirunkunata hap"ispa q"alachanqa!
  Hinaspa chayna puka chukchayuq... Chukchanmi wayrapi proletario bandera hina kuyurichkan.
  Hinaspapas tukuy imapas cheqaqtapunin phiñakuymanta lloqsimun.
  Svetlanaqa purichkanmi. Achka uma tullukunatam raqraruni. Kirunkunata q"alata hurquq maqanakuq.
  Qalluta rikuchin. Hinaspa chaymantaqa tubomanta thuqaykun. Chaymantataq waqan:
  - ¡Qankuna wañusqaña kankichis!
  Hinaspa yapamanta, wañuypaq agujakuna q"ala chakimanta phawan.
  Oleg Rybachenko saltan hinaspa saltan.
  Huk q"ala chaki waynacha huk qutu agujakunata kachaykuspan takikun:
  - ¡Huk senderismoman risun, hatun cuentata kichan!
  Chay wayna maqanakuq runaqa allin kayninpin kashan.
  Payqa iskay kinsa watayoqñan, ichaqa wawamanmi rikch"akun. Ancha kallpasapa, aychasapalla.
  Oleg Rybachenko takirqan:
  - Pukllay mana kamachiykunata qatipanchu chaypas, wawqipura p"akisun!
  Hinaspa yapamanta, wañuypaq, maqakuq agujakuna q"ala chakimanta phawarisqa.
  Margaritaqa kusisqa takirqan:
  - ¡Manan imapas mana atikuqchu! ¡Creeni libre kaypa achikyamunan kananta!
  Chay sipasqa yapamantan wañuchiq cascada agujakunata chinokunaman wikch"uykuspa hinalla nisqa:
  - ¡Tutayaqmi chinkapunqa! ¡Mayo killapi rosaskunan t"ikarimunqa!
  Hinaspa chay maqanakuq warmi q"ala chaki dedonkunawan huk guisanteta wikch"uykuqtin hina, waranqa chinokuna kaq rato wayraman phawarisqa. Arí, Hanaq pacha Imperioq ejercitonqa ñawinchispa ñawpaqenpin chullushan.
  Natasha maqanakuypi. Cobra hinam saltan. Awqakunata phatarqun. Hinaspa chayna achka chinokuna wañuchkanku.
  Chay sipasqa espadakunawan, q"umir granukunawan, lanzakunawan ima apaykacharqa. Y agujas.
  Chaypachallapitaqmi qaparikun:
  - ¡Creeni atipay chayamunanta!
  Hinaspa ruskunapa glorianta tarinqa!
  Q"ala chaki dedokuna musuq agujakunata wikch"un, awqakunata t"uqyachispa.
  Zoyaqa sallqa kuyuypim kachkan. Chino runakunamanta ñawpaqman purispa. Chaykunataqa huch"uy t"aqakunaman kuchuspa.
  Chay maqanakuq warmiqa q"ala dedonkunawanmi agujakunata wikch"un. Contrariokunata puñetakun, chaymantataq qaparin:
  - ¡Tukuy atipayninchikqa hichpallapiñam kachkan!
  Hinaspa espadakunawan sallqa molinota purichin. ¡Kayqa chiqapmi sipas hina sipas!
  Ichaqa cobra Aurora ofensivaman rirqan. Kay warmiqa llapa runapaq millay musquymi.
  Hinaspa sichus llank"ashan chayqa, llank"ashanmi niyta munan.
  Chay qhepamanmi puka chukchaqa hap"ispa takinqa:
  - ¡Llapa uma tullukunata kicharisaq! ¡Huk hatun musquymi kani!
  Hinaspa kunanqa espadankuna ruwaypiña kashan, aychatataq kuchuspa.
  Svetlanapas ofensivaman rin. Kay sipasqa mana ima hark"ayniyuqchu. Chayta kuchuptinkuñam achka ayakuna q"upaman tukupun.
  Rubio terminadorqa qaparimun:
  - Mayna allinmi kanqa! Mayna allinmi kanqa - yachanim!
  Hinaspa chaymanta huk wañuchiq guisante paymanta phawan.
  Olegqa yapamanta pachak chinokunata kuchunqa, meteoro hina barrespa. Hinaspa huk bombata hap"ispa wikch"unqa.
  Huch'uyllan, ichaqa wañuypaqmi...
  Imaynatataq huch"uy t"aqakunapi llik"isqa kanqa.
  Terminator waynaqa qaparirqa:
  - ¡Manchakuypaq makinakunapa wayra-parayuq wayna-sipasninkuna!
  Margaritaqa hukmantan chayta ruwanqa maqanakuypi.
  Hinaspa achka q"illu maqanakuqkunata kuchunqa. Hinaspa hatun chuyakunata kuchun.
  Chay sipasqa qaparikun:
  - Lambadaqa rit"i patapi tusuyninchik!
  Hinaspapas mosoq kallpawanmi tupanqa.
  Natashaqa astawanraqmi phiñakun chay ofensivapi. Kaynatam chinokunata maqan. Paykunapaqqa manan ancha facilchu chhayna sipaskunata hark"akuyqa.
  Natasha chayta hap"ispa takirqan:
  - ¡Mana sitiopi kallpayqa huk reconciliación generalmi!
  Hinaspa chay maqanakuq warmiqa chhayna cascada maqaykunata kacharirqan contrariokunaman.
  Hinaspa q"ala chakiwan discokunata wikch"un.
  Kaypiqa molinotam purichirqani. Q"illu ejercito umalliqkunaq masanmi rolloykusqa.
  Payqa maqanakuq sumaq warmim. Chayna q"illu armadawan maqakuy.
  Zoyaqa purichkanmi, llapa runakunata ñut"uspa. Espadankunapas wañuy tijeras hinam.
  Sipasqa kuyayllapaqmi. Hinaspa q"ala chakichankunaqa ancha venenoyoq agujakunatan wikch"un.
  Contrariokunata maqay. Kunkankuta t"oqyachispa ataúd nisqakunata ruwanku.
  Zoya chayta hap"ispa siq"iykusqa:
  - Grifopi mana yaku kaptinqa...
  Natashaqa kusisqa qaparirqa:
  - Chaynaqa qampa huchaykim!
  Hinaspa q"ala chaki dedonkunawan imatapas wikch"un, chaymi allinta wañuchin. Kayqa chiqapmi sipaskunapa sipas.
  Hinaspapas q"ala chakichankunamantan huk cuchilla phawanman. Hinaspapas askha maqanakuq runakunatan tupanqa.
  Aurora purichkaptin. Utqaylla hinaspa sumaq kayninpi mana kaqlla.
  Ima llimp"i chukchayuqtaq. Paykunaqa proletario bandera hinam kuyurinku. Kay sipasqa chiqap zorram.
  Hinaspapas contranpi kaqkunatapas espadakunata hap"ispa naceq hina kuchun.
  Puka chukcha, maldito animal!
  Aurora chayta hap"ispa sispaykusqa:
  - Turu umalla kanqa - awqaqkuna mana yuyayninkuta chinkachinqakuchu!
  Hinaspa chayhinata yapamanta achka maqanakuqkunata ñut"urqa.
  Oleg Rybachenkoqa qaqchaparqa:
  - ¡Ima necesitasqaykillata! ¡Ima sipasmi!
  Margarita, q"ala chakiwan puñalta wikch"uykuspan, cheqaqcharqan:
  - ¡Hatun hinaspa q"oñi sipas!
  Auroraqa chayllam kaywan acuerdopi karqa:
  - ¡Ñoqaqa maqanakuqmi kani, pitapas kanispa wañunanpaq!
  Hinaspa yapamanta, q"ala chaki dedonkunawan, wañuchiq ruwayta qallarinqa.
  Svetlanaqa manam maqanakuypi awqankunamantaqa pisichu. Mana sipaschu aswanpas nina rawraypi cum.
  Hinaspa qapariy:
  - ¡Ima q"illu hanaq pachataq!
  Aurora, q"ala chakiwan cuchillata kacharispa, chiqancharqa:
  - ¡Manan suwakuy yanapaqchu kayku!
  Svetlana, awqakunata kuchuspa, chirpan:
  - Mana yuyayniyoq runata wañuchinaykipaqqa manan cuchillota necesitankichu...
  Zoyaqa q"ala, q"illu chakiwan agujakunata wikch"uspa, siq"iykusqa:
  - ¡Loco hina llullakunki!
  Natasha, chinokunata kuchuspa, yapaykurqa:
  - ¡Huk qullqillawantaq paywan ruway!
  Hinaspa maqanakuq runakunaqa chayta hap"ispa saltanqaku. Paykunaqa ancha yawarchasqa, q"uñi ima kanku. En general, paykunapiqa ancha kusikuymi kan.
  Oleg Rybachenkoqa maqanakuypiqa ancha estiloyuqmi rikchakun.
  Margaritaqa takirqan:
  - Maqayqa kallpasapam, ichaqa chay waynaqa interesakun...
  Chay wayna genioqa chakiwanmi helicóptero hélice hina imapas kachaykurqa. Chinokunamanta iskay kimsa pachak umakunata kuchuspa qaparirqa:
  - ¡Bastante deportivo!
  Hinaspa iskayninku - huk qhari warmipas - hunt'asqa kichasqa llamk'aypi.
  Oleg, q"illu soldadokunata kuchuspa, qaqchaparqa:
  - ¡Hinaspa hatun atipaymi kanqa ñuqaykupaq!
  Margaritaqa kutichispa sisispa nirqa:
  - ¡Llapa runatam wañuchinchik - q'ala chakiwan!
  Chay sipasqa chiqaptam chayna activo terminador.
  Natashaqa ofensivapi takirqan:
  - ¡Huk ch'uya awqanakuypi!
  Hinaspa chay maqanakuq runaqa huk filoyoq boomerang discota kachaykurqan. Arco hinam pawarirqa hinaspam achka chinokunata kuchurqa.
  Zoya yapaykurqa, chay chinkachiyta hinalla:
  - ¡Atipayninchikmi kanqa!
  Hinan q"ala chakimanta mosoq agujakuna phawarirqan. Hinaspa achka maqanakuq runakunata maqarqaku.
  Rubia sipasqa nisqa:
  - ¡Awqata chequemasunchik!
  Hinaspa qallunta qawachirqa.
  Aurora, chakinta kuyuchispa, filoyuq kantuyuq esvásticakunata wikch"uspa, gurrullarqa6
  - ¡Imperial bandera ñawpaqman!
  Svetlanaqa chayllam takyachirqa:
  - ¡Urmasqa wiraquchakunapaq hatunchay!
  Hinaspa sipaskunaqa huk kunkallapi qaparirqanku, chinokunata ñut"uspa:
  - ¡Manan pipas hark"awasunchu!
  Hinaspa kunanqa chay discokunaqa phawanku maqanakuq runakunaq q"ala chakinkumanta. Aychaqa llik"isqa.
  Hinaspa yapamanta waqay:
  - ¡Manan pipas atipawasunchu!
  Natashaqa wayramanmi phawarirqan. Payqa awqankunata llik'ispa:
  - ¡Ñuqaykuqa warmi lobokuna kayku, awqata asnaspa!
  Hinaspa q"ala dedonkunamantan huk ancha wañuypaq disco phawanqa.
  Chay sipasqa ancha kusisqaraqmi k"irikun.
  Hinaspa chaymantaqa murmurakun:
  - ¡Talonninchikkunaqa ninata kuyanku!
  Arí, sipaskunaqa cheqaqtapunin sexy kanku.
  Oleg Rybachenkoqa qaqchaparqa:
  - ¡Ay, tempranoñan, seguridad qon!
  Hinaspa maqanakuq runakunata ñawinta ch"iqchiykusqa. Chayta uyarispankum asikuspanku kirunkuta qawachinku.
  Natashaqa chinokunata kuchuspa siq"iykusqa:
  - ¡Manan kay pachanchispiqa kanchu kusikuy mana maqanakuspaqa!
  Chay waynaqa hark"akurqanmi:
  - ¡Wakin kutipiqa maqanakuypas manam kusikunapaqchu!
  Natashataq arí nisqa:
  - Mana kallpayuq kaspaqa, arí...
  Ichaqa ¡ñuqayku maqanakuq runakunaqa qhalipunin kayku!
  Chay sipasqa q"ala chaki dedonkunawan contrarionman agujakunata wikch"uykuspa takirqan:
  - Soldadoqa sapa kutim qhali, .
  Hinaspa listoña chay hazañapaq!
  Chay qhepamanmi Natashaqa hukmanta awqakunata k"irirqan.
  Zoyaqa ancha utqaylla suwakuqmi. Payqa huk entero barriltam chinokunaman kachaykurqa. Hinaspa huk phataywan iskay kinsa waranqata llik"irqan.
  Hinaspas qaqchaparqa:
  - Ama sayaychu, ¡talonninchisqa chispichkanmi!
  Hinaspa chay sipasqa equipo de combate nisqapi kashan!
  Aurorapas manan maqanakuypi pisi kallpachu. Kaynatam chinokunata maqan. Cadenakunawan huk gavillamanta urmachisqa hina.
  Hinaspa contranpi kaq runakunata kuchuspa, takikun:
  - Cuidakuy, allinmi kanqa,
  Urquypiqa pastel kanqa!
  Puka chukcha supayqa chiqaptam maqanakuypi yapun, jack-in-the-box hina.
  Ichaqa imaynatas Svetlana maqanakun chayta. Hinaspa chinokuna paymanta chaskinku.
  Hinaspapas takaptinqa, takakunmi.
  Chaymantaqa yawar ch"aqchuykunan phawanku.
  Svetlanaqa q"ala chakimanta uma tullukunata chulluchiq metalmanta ch"aqchuykuna phawariqtinmi sinchita rimarqan:
  - Gloria Rusiapaq, ancha gloria!
  Tanques nisqakunan ñawpaqman phawaykachashanku...
  Puka kamisakunapi rakinakuy - .
  ¡Rusia llaqta runakunaman napaykuy!
  Chaymi sipaskunaqa chinokunawan maqanakurqanku. Chaymi kuchuspa phatmasqa kanku. Mana maqanakuqkunachu, aswanpas chiqap panterakuna cadenankumanta kacharisqa.
  Olegqa maqanakuypim kachkan, chaymi chinokunata atacarun. Mana khuyapayakuspa maqaspa qaparimun:
  - ¡Torokuna hinam kanchik!
  Margaritaqa q"illu ejercitota ñut"uspa, hoqarirqan:
  - ¡Torokuna hinam kanchik!
  Natasha chayta hap"ispa qaparirqan, q"ello maqanakuqkunata kuchuspa:
  - ¡Manan llullakuyta atiwaqchu!
  Zoyaqa chinokunata llik"ispa qaparirqa:
  - Mana, mana makiwanchu!
  Hinaspapas q"ala chakinwan ch"askatapas hap"ispa kacharinqa.
  Natasha chayta hap"ispa qaqchaparqa:
  - ¡Televisionninchikqa ninapiñam kachkan!
  Hinaspa huk wañuchiq qutu agujakuna q"ala chakimanta phawan.
  Zoyapas, chinokunata ñut"uspa, qaparirqa:
  - ¡Amigosniykuqa monolíticom!
  Hinaspa yapamanta sinchita wikch"usqa, chaymi muyukuna tukuy ladoman ch"usaqyapun. Kay sipasqa ch"uya chinkachiymi contrariokunaq.
  Chay sipasqa, q"ala chaki dedonkunawan, kimsa boomerang nisqakunata hap"ispa kachaykunqa. Hinaspa chaywanqa aswan ayakunataraqmi rikurichirqa.
  Chay qhepamanmi sumaq kayqa lloqsimunqa:
  - ¡Manan awqaman khuyapayasaqkuchu! ¡Huk aya kanqa!
  Hinaspa yapamanta wañuchiq imapas q"ala talonmanta phawan.
  Aurorapas allintam nirqa:
  - ¡Manan huk ayallachu, aswanpas askha!
  Chay qhepamanmi sipasqa chayta hap"ispa q"ala chaki purirqan yawarchasqa charcokunata. Hinaspa achka chino runakunata wañuchirqa.
  Hinaspa imayna qaparisqanmanta:
  - ¡Masa wañuchiy!
  Hinaspa chaymantaqa umanwan chino generalta takarun. Uma tullunta pakispanmi qonqa:
  - ¡Banzai! ¡Hanaq pachamanmi rinki!
  Svetlana, ancha phiñasqa atacasqanpi, chiqchikun:
  - ¡Manan khuyapayakuyqa kanqachu!
  Hinaspa chunka iskayniyuq agujakuna q"ala dedonkunamanta phawanku. Imaynatataq llapa runata puñetachan. Hinaspa maqanakuq runaqa chiqamanta ch"usaqyachiyta wañuchiyta munan.
  Oleg Rybachenkoqa siq'in:
  - ¡Sumaq martillo!
  Hinaspa chay waynaqa chayna q"uñi quyllurtapas q"ala chakiwanmi esvástica nisqaman rikch"akuqta wikch"un. Huk sasachakuyniyuq hibrido.
  Hinaspa achka chinokuna urmaykurqaku.
  Olegqa qaparisqa:
  - ¡Banzai!
  Hinaspa chay waynaqa yapamanta sallqa ataquepi kachkan. Manan, ¡poderqa paypiqa timpushallanmi, nina rawraykunapas gurrutanmi!
  Margarita purichkaptin. Llapa runapa wiksantam llik'irqunqa.
  Sipasqa chakiwan huk kutillapi pichqa chunka agujakunata wikch'unqa. Hinaspa achka imaymana awqakuna wañuchisqa karqanku.
  Margaritaqa kusisqa kayninmantam takirqa:
  - ¡Huk, iskay! ¡Llakikuyqa manan sasachakuychu!
  ¡Manan hayk"aqpas hukmanyanaykichu!
  Simintapas chupaykitapas altoman churay.
  ¡Yachay cheqaq amigoyki qanwanpuni kashasqanmanta!
  Kayqa chayna agresiva empresam. Sipasqa toqyaspan qaparinqa:
  - ¡Dragon Presidenteqa ayamanmi tukupunqa!
  Natashaqa ima clase terminadorllam maqanakuypi. Hinan payqa qaparirqan:
  - ¡Banzai! ¡Usqhaylla chayta jap"iy!
  Hinan q"ala chakimanta huk granada phawarisqa. Hinaspa wasinman chayan chinokunapaq. Hinaspapas wayrawanmi t"aqarunqa.
  ¡Mayna maqanakuqmi! Tukuy maqanakuqkunaman - maqanakuq!
  Zoyapas ofensivapim kachkan. Chayna phiñasqa perra.
  Hinaspan chayta hap'ispa qaqcharqan.
  - ¡Taytanchikqa kikin Yuraq Diosmi!
  Hinaspa kimsa molinowan chinokunata maqanqa!
  Hinaspa Aurora kutichispa qaparirqa:
  - Hinaspa Diosniy yana!
  Chiqapmi, puka chukchaqa engañopa, millay kaypa kikin runayayninmi. Awqakunapaqqa, chiqapmi. Hinaspa amistadninkunapaqqa kuyasqanmi.
  Hinallataq imaynatas hap"ispa q"ala chaki dedonkunawan wikch"unqa chayta. Hinaspapas hanaq pacha imperiomanta askha maqanakuq runakunan karqanku.
  Puka chukchaqa qaparisqa:
  - ¡Rusiawan yana Dioswanqa qipanchikpim kachkan!
  Ancha hatun maqanakuy atiyniyuq maqanakuq. Manan, aswan allinmi kanman kaykunamanta hukninpa uranpi mana chaqrukuyqa.
  Auroraqa sist"asqa:
  - ¡Llapa traidorkunata polvoman muyuchisun!
  Hinaspa compañeronkunata ñawinta kicharin. Arí, kay nina sipasqa manan allintachu thak kayta qonman. ¡Wañuypa thak kayninmantaqa!
  Svetlana awqankunata ñut'uspa, nirqan:
  - ¡Filawanmi wañuchisqaykiku!
  Aurora chiqapcharqan:
  - ¡ Llapa runatam wañuchisaqku!
  Hinaspa q"ala chakimanta, ¡hukmantan phawan total chinkachiy regalo!
  Oleg kutichispa takirqan:
  - ¡Huk hunt'asqa banzai kanqa!
  Aurora, q"ala makinwan chinokunata llik"ispa, espadakunawan kuchuspa, q"ala chaki dedonkunawan agujakunata wikch"uspa, nirqan:
  - Pisi rimayllapi! En pocas palabras!
  Natasha, q"ello maqanakuqkunata chinkachispa, qaparisqa:
  - Pisi rimayllapi - banzai!
  Hinaspa sallqa phiñakuywan contrarioykikunata kuchuspa.
  Oleg Rybachenko, awqankunata kuchuspa, nirqan:
  - Kay gambitaqa manam chinochu, .
  Hinaspa creeway, ¡debutqa tailandésmi!
  Hinaspa yapamanta huk filoyoq q"illay kuchuq disco chay waynaq q"ala chakinmanta phawarisqa.
  Margarita, hanaq pacha qhapaq suyup maqanakuqninkunata kuchuspa, takirqan:
  - Hinaspa pikunata tarisun maqanakuypi,
  pikunatataq tarisun maqanakuypi...
  Chaywanqa manan asikusunchu - .
  ¡T'aqasqaykiku!
  ¡T'aqasqaykiku!
  . CAPÍTULO No. 3. 1.1.
  Chinokunata maqaspaqa pisillata samariyta atinki. Ichaqa ay, manan ancha tiempoyki kanchu samarinaykipaq.
  Musuq q"illu qutukuna yaykumuchkanku.
  Oleg Rybachenko hukmanta chaykunata kuchuspa qaparin:
  - ¡Ch'uya awqanakuypiqa, rus runakunaqa manam chinkachinkuchu!
  Margaritaqa q"ala chaki dedonkunawanmi wañuypaq regalokunata wikch"un, hinaspan takyachin:
  - ¡Manan hayk"aqpas chinkachinkuchu!
  Olegqa huktaraqmi niyta munarqa...
  Ichaqa huk tiempopaqmi huk layqapa hechizonwan huk sustanciaman apasqa karqanku.
  Hinaspapas Oleg Rybachenko sutiyoq runan Alemania nacionmanta huknin campamentopi precursor kapurqan. Hinaspa Margaritaqa paywan kuska astakurqan.
  Bueno, manan sapa kutichu chinokunawan maqanakuyta atiwaq.
  - ¡Mama Llaqtapaq hatunchay! - Pionero Oleg Rybachenko yapamanta waqayta nirqa, hinaspa upallalla aguantarqa hombronpi maqasqa, ichaqa huknin ñawpaq punkisqa cicatrices nisqaman chiqap urmaykuptinpas. Hinaspa iskay kaqmantapacha hunt'asqa kuchusqa karqan - yawar hich'ayta qallarirqan! Margaritaqa Oleg Rybachenkota musphaspa agradecekuspa qhawarispa inglés simipi imatapas tapurqan. Chay wawa prodigio Oleg Rybachenko yuyaykurqan - yaqapaschá hukmanta tapusharqan imatachus musquyniypi rikurqani - ¿kanchu sincronicidad? Chay waynaqa marq"arikuspa ñañanta qhawarispa kutichispa asirikuspa hombronkunata kuyurichirqan, chunka watayoq wawapaqqa ancha anchon karqan. Yaqachus hina Margaritaqa entienderqan Oleg Rybachenkoqa mana saqepusqanmanta rikuchiyta munasqanmanta, manataqmi entienderqanchu imachus proletario pelicula hina qaparinanpaq tanqasqanmanta.
  Hinaspa mana payllachu, aswanpas kay llañu, qaylla tarpusqa Marat Kazei. Ichaqa kallpachananpaqmi umanwan nirqa chay valorniyuq warmachaman...
  Oleg Rybachenkoqa qunqayllamantam phiñakururqa, hinaspam kunkanpi nanayta harkaspan nirqa:
  - ¡Bravadoqa tukuy imapas!
  Margaritaqa huk susurquspa hark"akurqa:
  - ¡Manan, manan bravadochu! Chayqa nisunmanmi - ¡chay simiqa bayoneta hinan k'irikun!
  Olegqa sinchitan rimarqan:
  - ¡Aswan allinmi huk fascista wañuchiy, pachak Krautkunata ñakaymantaqa!
  Huk qapariymi karqa, motorkunapa qapariynin hinaspa huk qapariynin, SSmanta caballopi sillakuq runakuna hinaspa verdugo hampiqkuna pampaman saltarqaku, paykunapa sillankuta hurquspanku, aswanta rikchakurqaku mutantekunaman caballokunamantaqa - uywakunaman. Presokunaqa qura patapi tiyasqa kasqaku - kadenapi. Chay watasqakunata qhawarqanku: allinta watasqa karqanku. Hinaspapas Oleg Rybachenkoqa manan anchatachu admirakurqan SS nisqapi huknin sullk"a doctorpa asuykusqanmanta allinta rikuspa. Alemán simipiqa mana respetowanmi nirqan - primate wawa, hatariy - llamp"u bota dedowan precursor waynata piernanman otaq aswan altomanpas tanqaspa, riñonkunaq ladonta. Oleg Rybachenko tensionakurqa... chaymantataq chay q"uñi Aurora intervenirqa. Nina supay (Chaytan suticharqanku tropakunapi mana natural hinallataq k"anchariq puka chukchan colorninrayku hinallataq mana warmi hina aguantasqanrayku kallpanrayku!) asikuspa imatapas sut"incharqan - kay burlakuypas manan Olegpichu karqan. Yaqachus hina chay fascista doctorpas chayta sienterqan! Nazi nisqakunaqa Aurora sutiyoq warmitan aychasapa hombronpi saruykurqanku. Payqa asikuspallam nirqa. Hinaptinmi fascistaqa huk muyu wasiwan tuparurqa, flexible wasantam sinchita wischuykurqa chay atrevido sipasman. Olegqa huk ladomanmi kuyurichisqa karqan chay chhaphchikuywan. Auroraqa chayllam yapamanta tiyaykuspan upallalla watasqa makinkunata qawachirqa. Chay wira profesorqa sullk"a llamk"aqmasinta waqyaspa, qunqayllamanta urayta qhawarisqa. Chaymantataq ch"aki brezo k"allma p"akispa Oleg Rybachenkoman rikuchirqan. Siminpa ñawpaqenpim kuyuchirqa - chay warmaqa mana munaspanmi kutirirqa. Fascista doctorqa yapamantan makinta hap"iq hina ruwarqan, umantapas kuyuchispa ima mana reqsisqa kuyuytapas ruwarqan. Sasan entiendey, SS runapas cucharawan mikhushanman hinan...
  Oleg Rybachenko phiñasqa alemán simipi qaqcharqan:
  - Runa rimaykunawanqa manam rimayta atiwaqchu.
  Fritz hatched: subhumano, yachanchu maestro razapa rimayninta?
  Wayna Rybachenko Jr. repararqan yanqapaq traicionakusqanmanta, aswan allin pakasqa kaqta rikuchisqanmanta, ichaqa... Chay simiqa manan gorriónchu - faltanki chayqa manan hap"inkichu. Chiqamanta, wira, llasaq doctorqa mana imamanta llakikuqta qhawarikurqa, chay simitaq chay waynap alemán simipi rimasqanwan llanthuykusqa karqa. Ñawpaq señasninta yapamanta ruwaspataq makinta k"uyusqata rikuchirqan.
  Hinaspa Oleg Rybachenko entienderqan - kamachi hina kachasharqanku yanta apamunanpaq...
  Manañan munarqanichu hukmanta maqasqa kayta orgulloso mana munasqay qhepaman. Hinaspapas manan faltayta atiwaqchu.
  Bueno, ¿imaraykutaq huk centurión, otaq aswan allinta nisunman huk patriciopa orgullonta pakisun? Ayqikuy yuyayqa, chiqapmi, chayamurqa - chaylla chayamurqa llasa esposakuna hatun llavepa uranpi ñitiykuptinku. ¡Aswan allinña kanman mana hayk"aqpas ripusqanmanta niy chaypas! Ichaqa chay huch"uy yuyayqa mancharisqa kuntur hinan karqan farokunapi phawaykachashaq, mana yachaspa, cheqaqta rimaspaqa hap"isqaña kashasqanmanta. Hinaspapas - Oleg Rybachenko estacionamientomanta lloqsishaqtin hina- waynaqa rikurqanmi huk lobo-lobo qatishaqta. Huknin chay mana riqsisqa yachachisqa mutantekunamanta, SSpa apamusqan columnata waqaychaq. Chaypachallapitaqmi, mana pipas convoymanta allintachu qhawarin q"ala chaki wayna usqhaylla scree nisqaman seqaq ladonta. Oleg Rybachenkoqa yaqapaschá pakasqa cámara kuyuyninta filmashasqanmanta yuyaykurqan chaypas. Admirakuypaqmi imaynatas Krauts técnicamente ñawpaqman puririrqanku. Sichus llaqtanchis mana allin qhawarisqa kutichinqachu chayqa, mana allinmi kanqa.
  Chay qaqa qaqaqa nanaywanmi warmakunapa mana harkakuq chakinpa chakisqaña suelanta toqyarurqa. Sinchi k"irisqa chakikunaqa ñam qaqa kayta qallaykurqaña, ichaqa kay ruwayqa ancha nanaymi filoyuq rumikunata saruspaykiqa. Olegqa ch"inllan waqarqan, kallpachakurqanmi mana nanasqa kashasqanmanta rikuchinanpaq, manaña yawar rikhurimuqta qhawananpaqpas. Ichaqa chaymantaqa mana explicay atina tsunamiwanpas llallichisqa hinam karqa.
  Manchakuyqa chay ratopin, mana sut"inchanapaq hina, precursor waynata qechurqan kikin yuyaykuyninta, munaynintapas. Ñuqaqa lobo(?) nisqamanmi kutiyta munarqani. Nazi animalpa mana runa hina ñawinpa qawasqanmi Oleg Rybachenkoqa mana munachkaspalla chiriruspan chirirurqa. Ichaqa chay ratollan chayraq qolqeta horqoq precursorqa sinchi ruphaywan p"istuykusqa, chaymi waynaqa fabricamanta ametralladora hina kuyuyta qallarirqan. Chay ch"aki tronconkunata p"akirqani abedulkunaq, ciprés nisqakunaq ch"aki tronconkunata, chaykunan wiñashan chay raqrakunapi, manaraqmi verdechu invierno qhepaman - askha, yaqapaschá aysayta atirqani. Huk hatun, chuya bolsaman churaspan aysarirqa, manataqmi estacionamientoman riq ñanta rakirqachu.
  Chay puriypiqa Oleg Rybachenkoqa sinchitan kallpachakurqan manchakuyta atipananpaq, chaymi manaña valorta tarirqanchu. ¡Precursorchu, allin estudiantechu icha manachu! Ichaqa kayqa rikch"akurqanmi mana allin nadaq runa unu patapi qhepakuyta munasqanman. Lloqsimunqa, chaymantataq yapamanta atipachisunki...
  Chay runa loboqa qatisqa: sapa kuti, sayarispa, chay waynaq q"ala chaki chaki puriyninta asnachispa.
  Chay precursor genioqa manchakuy olamanta allinyasqa sientekurqan campamentoman kutipuqtinllan.
  Chay millay fascista monstruokunaqa manan Oleg Rybachenkotapas qhawarirqankuchu hina. Chiqamanta huk iskay SS qharikuna mana qhawarisqankuta uraykachirqankuchu chaypas. Chay apamusqanta churaruptinñam, kuraq doctor-verdugoqa, utqaylla qawarispa, imatapas chay warmaman wischuykurqa... hey! Olegqa tukukuypiqa yuyayninmanmi kutipurqan. Munapayaywanmi hap"iykusqa, yuyaykuspapaschá llank"ananrayku huk chukulata otaq imatapas qonankuta, racionninmanta yapaspa. Hinaspa hatched - chaypi puñurqanku, pedernalwan sillawan. Chay pedernalqa, yaqapaschá, cuarzo kasqanmanta. Hinaspa chay tiyanaqa huk archivoman rikchakun. Chay wiñasqa precursor Olegqa teoría nisqapin yacharqan tukuy kaykunata utilizayta, intereswanraqmi pruebarqan, Polesie llaqtapi Robinsonkuna hina... manataq mana reqsisqa circunstanciakunaraykuchu.
  Olegqa chakiwanmi chiri k"allmakunata llamiykurqa, chaymantataq makinwan hinaspa umantapas kuyuchirqa.
  "Tinder..." nispas chay precursorqa ch"inlla ruso simipi nisqa, qonqaylla tosaspa yapamanta rimarispa. - Tindertam necesitanki. - Hinaspa sasachakuywanmi harkakurqani alemán rimayman tikrayta. - Manam ninata hapinqachu.
  Oleg paykunata qhawarisqa... Mana sut"ichu imaraykun Fritz, pikunachus encendedorkunayoq, fósforosniyoq ima, yaqapaschá nina rawraytapas apakuq, necesitarqanku kay ñawpaq pacha nina ruwayta. Paykunaqa precursorkunaq allin yuyayniyoq kasqankutan pruebayta munanku. ¿Soviet runakunapa yuyayninku wiñasqanmanta tupuykunatachu ruwachkanku? Icha, ¿aswantachu burlakuchkanku presochasqa warmachamanta? ¡Pitaq entiendenqa, kaykunaqa huk planetamantaraqmi rikchakunku!
  Nazi runakunaqa qhawarinakuspa kirunkuta q"alata rikuchirqanku. Oleg Rybachenkopaqqa aswan admirakuypaq hinaspa... hinaspa aswan manchakuypaq kaqmi, uyanku mana piñasqa, mana millay, mana burlakuqpas rikurisqanmi! Ancha yachay munaqkunan mana reqsisqa animalta qhawashankuman hina, chay kuraq profesorqa, lentesnintapas munaspallan horqorqan hina, astawanqa anchata interesakurqan. Mana huk chikan indiferenciachu, ancha sumaqmi imaynatas cientificokuna experimentota qatipanku.
  Oleg Rybachenkoqa hukmantan rimarirqan, kunkanpi kusikuyta controlayta munaspa:
  - ¡Inviernopiqa tukuy imapas chirirurqa! ¡Manan llank"anqachu!
  Ñawikunapiqa aswanmi kan fingakuy aswanqa tukuy sonqowan mana entiendenakuy, ichaqa yapamanta mana phiñasqa. Ichaqa chaymanta huknin wayna - manan Oleg-ta cadenamanta kichariqchu - qaqchakuspa, sayarispa, mast"arikuspa, culonta maqchirqan, chaymi sillaman takasqa karqan, wakin SS qharikunataq asikurqanku... Olegpas manan karqanchu musphasqa wakin alimankuna kawallukunawan kuyunankupaq - gasolina pisiyasqanmanta. Aunque por alguna razón chay transportekuna paykunaq qhepanta gateashanku? Awqa naziqa k"uyusqa sillakunamantan huk cajata apamurqan, chaymantan imatapas horqomurqan... Precursorqa algodón millma kananpaqmi yuyaykurqan, ichaqa manan. Mana sut"i rikukuqmi rikch"akun llañu q"aytukunaq t"uqunman. Oleg Rybachenko, makinpi hap"ispa, repararqan - ch"aki musgo.
  Yapamanta, chay precursor-prodigioqa admirakurqa imaraykum kayqa Fritz kasqanmanta, huk doctorpas yapuypi pastota apachkasqa... Ichapas kay musgoqa mana chayna facilchu?
  Bueno, amaña yuyaychu, umayki nanasunki. Qamqa aswan simple hinaspa aswan sonso hinam kanayki. Raro hina, tinderqa chaylla llamkayta qallaykurqa - Olegqa manam sillapi pedernalta takarqachu, aswanqa sumaqllatam rasparqa (maypipas ñawinchani) - hinaspam chispakuna paramurqa runtupi. Hinaspapas askha watakunañan ninata hatarichiyta atisqa (kunanqa sapa kutilla "ch"uklla" nisqatan ruwarqan), yaqa llapan kawsayninpi. Pisi tiempollamantan ninaqa tukuy kallpanwan tusushasqa - abedulqa allintan rawrashasqa, chiritaqmi kashasqa. Kaypiqa SS guardia waynakuna kawsarispanku metalmanta hatarichiqkunata ninapa waqtanpi pampaman wischuyta qallaykurqaku.
  Hinaspa Oleg Rybachenkoq umanqa muyuykusqa, imapas sinchi k"uyukuqmi siminman llanthuykukuspa chay ratolla conciencianta cheqaq kaqmanta t"aqarqan. Ichaqa huk kutillapin huk rikuy hamurqan admirakuypaq realismo nisqamanta.
  Wawaq runa kayninpas cambiarqanmi, payqa yuyaykurqanmi huk desgraciado mana tayta-mamayoq hina, kawsaq tayta-mamanwan. Astawanpis mamawan papawanqa mana saqirqankuchu - ñawpaq taytankumanta manumanta derechonkuta qichurqanku, chaymantataq chay waynata correccionalman utaq carcelman kacharqanku. Mana huchayoq, ichaqa tayta-mamayki manu kasqankurayku, hinaqa huk dictatorial, espacial imperiopi tribunalpa decidisqanman hinaqa, juvenil huchasapam kanki.
  Chay orfanatoqa capitalpa industrial nisqa cheqasninpin kasharqan, cheqaqtapunin carcelman rikch"akurqan. Tukuy hinantinpin barkuna, cuartelkuna ima kan. Chiqap rikuypi, Oleg Rybachenkoqa mana allin planoyuq maderamanta camakunapim tuta pasarqa. Chay qayllapin huk qhari wawakunapas kashasqaku, runapas, hawa llaqtayoqpas. Manataqmi kanchu mantakuna, colchones nitaq almohadakuna, sayk"usqa, sapa kuti maqasqa cuerpoqa q"ala sach"a patapin puñun. Chaymantapas tutakunapim chakinkuta cadenawan watanku mana ayqinankupaq. Chay celdapiqa yaqa pachak wawakunan kashanku, sinchi k"uyusqa, cuerponkupas sudasqa, letrinaq k"uchunpi qayllanpi maqasqa, mana alcantarillado nisqapas kanchu. Hinaspa kayqa Poderpi, quyllur buquenkuna galaxiaq mast"arikuyninkunapi purinku, banderankunapas chunka waranqa tiyasqa pachakunata coronan! Ichaqa, chay waynakunaqa callepi samariyta munanku; Aswan sasa llamkayqa tallerpi kananpaqmi qawasqa, polvoyuq hinaspa sayk"uchikuq. Wasankuta, makiykikunatapas manchay sayk"uchin, rikuyniykitaq mana sut"ichu kanman, ichaqa llamk"ayniyuq, yapamanta ruwana tiyan; Aswan kusikuypaq llamkay, hawapi chakrapi utaq wasi ruwaypi. Paykunaqa kallpachakunkun imaymana llank"anakunapi wawakunata cambianankupaq, chhaynapi manaña sayk"usqa kanankupaq, samarinankupaqpas. Ichaqa cuerpoqa nanashanraqmi, askha qhari wawakuna, orfanato wasipi - yaqa kuskan runakunan puñuyninkupi waqanku.
  Oleg Rybachenkoqa mancharisqallañam kuyurichkan hinaspa muyurichkan, cadenapas waqachkanmi, anilloqa chakintam maqchikun yawar lluqsinankama. Sirena waqan, chaymi hatarispa llamkayman riy. Wawapa kurkunqa manaraqmi samarinchu, huk qari warmakuna - q'ala runa ayllu, huk pachakunapa millwayuq mirayninpas- hatarinankupaqmi sasachakuchkanku. Killakuna esclavo kasqankupi sayk"usqa kasqankuqa aychakunapin sinchi nanayta horqon. Chay cadenakunaqa, huk chip incorporado nisqawanmi controlasqa, chaymi chakiykimanta kikillanmanta phawanku, chaytaqa manan sierrayta atikunmanchu, chaytaqa manan sierrayta atikunmanchu, chaytaqa ruwanku ancha allin takyaq aleación nisqamanta. Umalliqkuna rikhurimunku, manchachikuq qapariykunataq uyarikun.
  Qhari wawakunataqa mayllanankupaqmi apanku, manan ancha tiempotachu hap"inqa, tanquekunamanta unuqa oxidasqañan. Oleg Rybachenkoqa siminta mayllakuspanmi sudorninta mayllananpaq ch"aqchuykun. Chay celdapiqa manan wayra haykuy kanchu, sudor asnaq cuartopi puñuyqa manan mosoqyachikunmanchu. Chay qhepamanmi desayunanankupaq apakunku sayaspa mikhunanku; T"antata, ensilaje ima mikhunku, aychaqa ancha chaninniyuq, manataq wawakunapaq allinchu, chayrayku pastuta chulluchiyta munanku. Ichaqa, kawalluqa mikhuy mikhuqmi, ichaqa imayna llamk"ayninqa, chay mikhuq uywakunaqa, aychata mikhuspa, puñunaman rinku. Olegpa waqtanpim kachkan amigun Timur. Kay rikuypi, otaq aswan allinta nisunman huk cheqaq kaqpi, iskayninku chunka iskayniyoq watayoq kanku, kallpasapa qhari wawakunapaqqa huk cambio edad, maypachachus ancha sasa esclavo suertenkuwan allinchakuy.
  Timur, mana allin mayllasqa vasopi ortiga jugota upyaspa, waqaspa nisqa:
  - Hinaspa kay tallerpi llamkayman kutiy! ¡Manan munanichu!
  "Manan munanichu sayaspa chunka waranqa kutita kaqlla kuyuyta yapamanta ruwayta", nispa. - Oleg Rybachenko kutichirqa, mana allin yuyariykunamanta khatatataspa.
  - Ichapas chakra llamkayta mañakuchwan! - Timurqa musquykuspam hanaq pachata qawarirqa, chaypim kimsa quyllurkuna kay planetapi huk kutillapi kancharichkasqa. - Aswantaqa carpa cruciana, durazno nisqakunata hurquna. Ancha sumaqmi, astawanqa qori aletayoq kaqkuna, manaña munapayayniyoqchu qhawarin chaypas, imatapas pallaspa simiykiman churawaq.
  Oleg Rybachenkoqa sinchitan suspiran:
  "Ñoqapas aswan allinmi kanman llamp"u sonqo runaq wasanpi chhayna llank"anata", nispa. - Hinaspa chaymantaqa cuerpoyoq precursorqa aswan kusikuyta qallarirqan. - ¡Qhawaq robotta engañakunmanmi yaqa llapan qhawanapaq equipokuna suwasqaña!
  Desayuno tukusqañam, chaymi cableadoman apachkanku...
  Wawakuna desfile pampapi filasqa kashanku, runaq qhari wawakunan kuska qhepakuyta munanku, extraterrestres nisqakunan sayasqankuman hina formacionta waqaychanku. Paykunaqa edadninman hina, hatun kasqanman hinam escuadrón nisqapi rakisqa kachkanku. Kanmi pichqa watayuqmanta chunka suqtayuq watakama qari warmakuna, chaynallataqmi huk pachakunamanta millwayuq hinaspa escamayuq waynakunapas.
  Chaywanqa hukllawakunkum pachanku, utaq aswan allinta nisunman yaqa llapanpi mana kasqan, qari warmakunapi identificación numeroyuq cortocircuitokunalla.
  ! Tukuy imapi qullqi waqaychay, pachakunapi, zapatokunapi, ichaqa wakin qari wawakuna, libre kawsayninkupipas, mana hayk"aqpas zapatokunata riqsirqankuchu.
  Ichaqa sapa kutillanmi q"ala talonninkupi k"aspikunawan, cauchowan ima maqasqa karqanku. Umanku rutusqa, sapa iskay semana sauna nisqapi ruphachisqa kanku. Chaymantataq chaylla rutunku huk k"utuq k"utuqwan, manan askhachu tiempota tarirqan kutimunanpaq. Qhari wawakunaqa q"ala chakillaña filo rumikunapi purinku. Sichus Oleg chayman yachasqa kashan, askha chakitaq mana nanayta sientenchu chayqa, aswan huch"uy wawakunan talonninkuta q"ala chaki dedonkutapas k"irinku yawar lloqsinankama.
  Llapan guardiaqa extraterrestres nisqakunamantan kanku, paykunan representanku universopi aswan millay irqikunata, orfanato umalliqllan, kuraq Frau Pontuss, brutal, sádico ñawinwan qhawan.
  Tigre-rinoceronte, supervisor hina, kamachikuykunata qon maypi pipas kunan p"unchay llank"ananmanta, otaq aswan allinta nisunman manaña concienciayoq kanankama llank"ananmanta. Oleg, tullu hombronkunata uraykachispa, iskay kaq kuskan kanchata qhawan. Chaypiqa kanmi sipaskuna, huch"uykunamanta yaqa kuraq runakunakama. Mañakuq hina p"achasqa, aswan q"ara linomanta ruwasqa t"oqoyoq p"achawan. Uyakuna ch"akisqa, ñawikuna hatun, llakisqa hina. Camisaqa pisilla, uranmantaqa llañullaña ichaqa chukchasapa chakikuna rikukun. Sipaskunapas q"ala chakiyuqmi kanku, mana imapas saqispa, umankuta rutusqa. Yaqachus hina chaytaqa ruwarqanku paykunata p"enqachinankupaq, huk kutitawan mana imapas kasqankuta rikuchinankupaq. Ichaqa manan kaypi huñunasqa huchasapakunachu ni imapipas - llakikuypaq saqesqa wawakuna.
  Kaypin willakunku huk t"aqa qhari wawakuna sirana wasiman rinankuta, aswan sayk"uchikuq, sayk"uchikuq llank"aypi llank"anankupaq. Kaypiqa Timurqa manam aguantayta atinchu hinaspam llakikuywan qaparin:
  - ¡Manan chhayna llank"ayta munanichu! Tarpuyman utaq huertaman kachamuway.
  Qhari wawakunaqa chirisqa, q"illu, llañu cuerponkupas tensionasqa.
  Pontosqa sut"itan kusisqa kasharqan mosoq razon wañuchisqankumanta:
  - Qayna punchawmi upallalla comportakurqanki, chaymi manchakurqani aylluyki mana objeto lección nisqayuq qipanankuta. ¿Imanasqataq chay warmataqa pichqa kutita guanteta kallpachinkuman?
  Kusikuymi warmakunapa filanpi kallparqa.
  - Chayqa chiqapmi. - nispas guardiaqa kamachikuq tonowan nisqa. - Llapa runaman varakunata rakiy.
  Chay maqaykunataqa especial k"aspikunawanmi maqaqku. Yaqa llapanpim mana llamkay kaptinqa kikin qari warmakuna sachakunamanta hurquqku. Ichaqa cheqaqmi chaypachapas wawakunataqa obligarqanku, manaña imperiopaq allinchu karqan chaypas, chay llank"ayta ruwanankupaq, ejemplopaq, kuskan p"unchay t"oqota t"oqospa kuskan p"unchay p"ampanankupaq.
  Oleg Rybachenkoqa wawankunaq makinta qhawarirqan, dedonkupas mana khuyapayasqachu kashasqa;
  Kikinmanta, chay waynakunaqa chay barrakunatan ch"usaqyachirqanku, Olegpaqqa ñak"arichinapaq instrumentukuna hinan karqan - dedonkunatan ruphachirqanku, chakichankunapas llasa. Payqa manan amigonta maqayta munarqanchu, ichaqa manan valorniyoqchu karqan hark"akunanpaq. Yaqa mana imatapas rikuspan nanaywan hatun dedonta huk siriykusqa rumiman takaykusqa. Musphaymi, nanay sientekusqaymi yanapawarqan manaraq ñawiy ch"uyanchakushaqtin, ñoqa kikiyta huñukunaypaq, phuyutapas. Chay saruyqa aswan takyasqañam karqa, dedo azulman tikrakuruptinpas.
  Paykunaqa kuskan muyu hinam suni filapi filasqa karqaku. Timurtaqa makinwanmi k"aspikunaman watasqaku, hombronkunatapas q"ewisqaku, huchayoq waynata mana sasachakuspalla maqanankupaq. Chay waynakunaqa ñawinkuta ch"usaqyachispa huk ladota qhawayta munanku. Frau Pontuss kamachisqanman hinan chay salmuera nisqataqa ch"aqchurqanku, chaymi azul kachita ch"aqchurqanku llañu ichaqa sinayoq wasanpi. Imaynatachus chay waynaq chukchanta k"irikusqanmanta qhawarispaqa, ruphayta qallarisqa.
  Huerfanato umallinqa siminta laq"aykusqa:
  - Kunanqa llapaykichismi huk yachachikuyta yachankichis. Aswan kallpawan maqay, pipas engañaqmi muchuchisqa kanqa.
  Kay casopi yanapaq, rinoceronte rata, chukchanta q"alata rikuchirqan:
  - ¡Usqhaylla paykunawan atipanakusaqku! Chay monstruoqa qaqchaparqa.
  Chay waynataqa filakuna chawpimanmi astasqaku. Qhari wawakunaqa pisi pisimantan barrakunata hoqarirqanku, ñawpaq maqaykunataq Timurpa wasanman urmaykurqan. Wasanpi, ladonpi cicatrices nisqamanta juzgaspaqa, chay waynaqa aswan askha kutitan castigasqa karqan, chaymi suspiraspalla samayta qallarirqan, llapa qhari wawakuna hina, qapariyninta hark"ayta munaspa.
  - ¡Aswan kallpawan takay! - Pontosqa qaparisqa. - Qaparichun.
  Ñawpaq kaq maqaykunataqa aswan huch"uy qhari wawakunan maqarqanku, paykunaqa manan kallpayoqchu karqanku sinchita nanachinankupaq. Ichaqa chaymantam kuraq warmakuna maqayta qallaykurqaku. Wawapa wasanpi puka rayakunawan kuchusqa, yawartaq ch"aqchusqa. Chay nanayqa, azul kachiwan astawan kallpachasqa, Timurata qaparichirqa, urmaykurqaraq, huk tabla uraypi clavokunaman tanqaykusqa hinaspa sinqanta t"oqyachisqa.
  - ¡Mana necesidadchu! - Chay waynaqa qaparirqa. - Maypi nisqaykipi llamkasaq.
  - ¡Claro! - Pontos kutichisqa. - Ichaqa ñawpaqtaqa, huk maqay.
  Qayna punchaw compañerokuna ancha kusisqa kaspanku qayna punchaw wawqinkuta maqarqaku. Runakunapas hawa llaqtayuqkunapas kaqlla millaywanmi maqanku. Chay waynaqa qaparirqa, q"ala chakichankunapi yawarchasqa chaki yupaykunata saqirqa. Rinoceronte rataqa laq"akuspan chay waynata q"ala, q"illu chakinta k"aspiwan takaykurqan. Payqa chay waynata astawan nanachiyta munarqa. Chay maqayqa chukchasapa tobillokunamanmi tuparurqa, qatiqnin maqayñataqmi talonkunaman tuparurqa. Timurqa qaparispanmi llañuyarurqa. Chaymantataq ñak"arichiq runaqa rakhu agujata wasanman k"askaykusqa, yakuta hich"aykuspa.
  - Paña! - nispas Pontosqa nisqa. "Kunanqa wañuymi aswan allin kanman desmayananmantaqa". Manan pipas muchuchiymantaqa ayqenqachu.
  Oleg Rybachenkoqa yaqa linea tukukuyninpin sayashasqa, paymanmi rikch"akurqan laq"akunaq maqasqanpas payman urmaykusqanman hina. Timurqa hukmanyasqam karqa, kikin warmachaqa kuyurirqa, qaparirqa hinaspa waqarqa. Muyu uyaqa nanaywan pukayasqa, ñak"ariypa chukchanwan waqllichisqa.
  Olegta rikuspataq, llimp"i simiwan susurqusqa:
  - ¡Khuyapayakuy!
  Chay waynaqa iskayrayasqa: congelasqa.
  Rinocero rataqa qaparirqa:
  - Allinmi, imapaqtaq valenki! Maqay!
  Oleg Rybachenko kutichirqan:
  - Manam mana atiymanchu! ¡Payqa amigoymi!
  Rinoceronte rataqa kirunkunatam qawachirqa:
  - ¿Qanpas chayna kananta munankichu?
  Olegqa khatatataspa q"illuyasqa:
  - Manam, ichaqa!
  Pontosmi payta rimapayarqa:
  - Achka! Chay waynaqa kikinmi wañunanpaq sentenciata firmasqa. ¿Imapaqtaq valenkichik, muckers? Allin dosista quy hinaspa estantepi warkuy hukkuna admiranankupaq.
  Olegta filamanta tanqaspa cajaman aysasqaku. Chay waynaqa hark"ayta munarqan, ichaqa rinoceronte tigrekunaqa misicha hinan paywan tratarqanku. Makiykunam nanaywan kirusqa, tulluykunapas ñut"usqa. Tablakunapim churarqaku, warmachaqa uyachanpi hinaspa wiksanpipas lluqsimuq clavokunapa puntankunapa achka kaynintam sienterqa. Aychakunata, sinqata, chukchata, ñawpaq piernakunata, qunqurkunata t"uqyachiqku. Ñawiyqa yawar lluqsinankamam raqrasqa karqa.
  - ¡Ay, ama! - nispas Olegqa tapusqa.
  - Manakusqa! - Nisqa rinoceronte rata, llapa runapaq ejemplo kananpaq.
  Chay waynaqa sienterqanmi wasanman salmuera hich"aykusqankuta, chaymantataq kachita ch"aqchusqankuta. Mostaza yeso hinam picakun. Olegqa chukchanta chukchuykusqa, calloused chakinkuna llusisqa (qhipa kuti chay mana riqsisqa yuyariypi kay rikuypi rikuriqmi karqa yaqa soqta wata ñawpaqta sandalia churakuy), yaqa chayllam sallqa hina picakuyta qallaykurqa. Rinoceronte rataqa huk agujata wasanman k"askaykusqa, chaymi k"arakta nanaywan t"oqyachirqan, chay ruphaq unuqa ukhumanmi haykurqan.
  - Kunanqa ancha manchaymi sientekunki, manataqmi concienciaykita chinkachinkichu. - Chay monstruoqa qaparirqa, uyanta asirikuspa, ¡huk manchakuypaq pelicula ruwaqtapas tartamudeanman karqa!
  - ¿Imapaqtaq? - Mana huchayoq wisq"asqa wawaqa waqaykusqa. - Cristorayku khuyapayakuy.
  Rinoceronte rataqa venenoyuq salivata ch"aqchuspa kutichisqa:
  - ¡Manan creenichu kay cuentokunapi allin Jesusmanta! En general, sichus kan Dios chayqa, millay, millaytaqmi. Hinaspa aswan millay, ñak"ariykunata runamasiykiman churanki chayqa, aswan atiyta, kusikuytawanmi hamuq pachapi chaskinki.
  - Mana chaniyuq! - Manchakuymanta q"illuyaspa nisqa, ¿imataq kanman sichus cheqaqtapuni Dios chhayna wayna kanman chayqa.
  - ¡Qhawanki! - Tártaro cósmico nisqapa desovenqa asikurqa. - Ichaqa ama suyakuyniykikunata hatarichiychu, kunan p"unchawqa manan wañunkichu.
  Pontosqa laq"akuq tonowanmi kamachirqan:
  - ¡Qallariy! ¡Wiñaypaq yuyarichun laq"a much"aykunata!
  Chay hap"isqa precursor prodigioqa khatatatasqa huk t"oqyachiq silbata uyarispa, chaymantataq sinchi ch"aqway karqan, chaymi wasanpi qara p"akikurqan. Rinoceronte ratakunaqa sinchitan maqarqanku, ichaqa chay tiempollapitaqmi kallpankuta hark"arqanku mana wañuchinankupaq. Chay waynaq kunkanmantan huk qapariy lloqsimurqan, khatatataspataq waqay lloqsimurqan. Yawar lluqsinankama siminta kaniruspanmi warmachaqa harkakurqa. Huk ratumanta huk maqay karqan, llapan cuerpota chhaphchispa. Oleg Rybachenkoqa allintam samaykurqa, chay nanayqa, kachiwan salmuerawan astawan kallpanchasqa, mana aguantay atina karqa.
  Pontosqa qaparirqa:
  - Qatiq!
  Silbay y soplas otra vez! Tullukamaraqmi kuchun. Chay waynaqa ukhunkamaraqmi ruphachisqa kasqa. Wiksayta maqachkankumanpas hinam karqa. Tukuy atisqanman hinaña kallpachakurqan chaypas, wakin qapariyqa allinta k"iskiykusqa simin qhepanmanta lloqsimurqan.
  - Mama!
  ¡Helgas otra vez! Wasanpi, filoyuq hombrokunapa chawpinpi, tukupaypitaq, q"ala talonkunapa waqtanpi. Chay warmaqa qaparin, manaña kallpayuqchu controlakunanpaq. Chay qapariyqa kunkamanta, imachus siminman rikch"akuqmanta, nina rawrayjina lluqsimun. Pontuss kusisqa kachkan:
  - Kunanqa rikuni honradamente maqasqaykita. ¡Allinta maqay, ichaqa ama wañuchiychu!
  Sapa maqakuywanmi nanayqa aswan kallpayuq. Waqaykunaqa yawarwan chaqruspa cabina camaman urmaykun. Wasanpi yawar llimp"ikuna t"inkinakunku, puka q"oñiman hukllawakunku, waynaq llañu yuraq tullunkuna sut"i kayta qallarinku. Oleg Rybachenkoqa asfixiasqa, wayra pisin, alambre t"oqosqa k"umuykachisqa tobillonkunapi. Q"ala talonkunan chay ch"aqwaymanta qaparimun, q"omer callosa qaraqa manan chay ratochu rurun, ichaqa yawar sut"ikunaraqmi rikhurin. Chay maqayqa astawanmi yapakun, yaqapaschá llimp"iqa nerviokunaq tukukuyninta pasashan columna vertebralkama. Wak qhari wawakunataq ch"inlla kanku, concienciankupas manan saqenchu allinpaq qhawarinankuta, vengakunankupaq manchakuypas manan saqenchu huchachayta. Qawachkankim imaynam qari warmakunapa uman k"umuykusqa kasqankuta, ichaqa ñawinku qawapayachkan wañuchisqankuta. Curioso hinaspa nerviokunata llakichiq, yaqa llapankum chayman rikchakuq otaq aswan yachaysapa maqasqaña kanku. Yuyaykunki mana ñoqachu kaspaqa, wakin kutitaq yuyayniykipi millay kay kan: qaparin, ichaqa sut"inmi sayarinman karqan, manan Oleg hina pisi kallpayoqchu.
  Chay maqayqa q"ala tullukunapiñam kachkan, wasanpi, waqtankunapi, piernakunapipas sapa kuti k"irisqam. Mana chay estimulante inyección kaptinqa, chay warmachaqa tornillowanmi wañunman karqa - nanayniyuq choquewanmi wañurunman karqa. Hinaspa chaymi Dantepa Infiernonmanta aswan millay kaqman chinkaykurqa. Kayqa sapa molécula, sapa célula, sapa vena millay musquy nanaywan saturasqa kaptin.
  Precursor Oleg Rybachenko sutiyoq runan sinchita kallpachakurqan chay nanaymanta distraekunanpaq. Tayta-mamanta yuyarispa, karu warma kayninpa kusikuy pachanta, chakiwan tanqachkanmanpas hina, ñakariypa puka-ruphay phullpuq lavanmanta, ichaqa yapamanta chupaykusqa, llapanta qataykuspan. Chaymi ñak"arichisqa lamar-qochata barcopi purirqanku, ñak"ariymanta kacharichiq hina wañuyta musqukuspanku. San Juanpa Apocalipsis nisqa qelqankunatan yuyarirqani. - Hinaspa wañuyta munanqaku, ichaqa manam atinkuchu. Kaymi destino suyashan huchasapakunata, paykunan wawakunata ñak"arichinku. Señorqa pachak kutitan paykunata premianqa, aswan importante castigotaq, Mateo Evangeliopi Jesuspa nisqan hina, wiñaypaq kanqa. Wakintaq wiñay kawsayman rinqaku, wakintaq wiñay ñak"ariyman. Kayqa imaynatapas sunquchawanchikmi, awqakunata chiqnikuyta rikcharichin, kawsakuyta hinaspa atipay munayta. Chay waynaqa qapariyta atin:
  - Kaymantam paganki, Diospa taripaynin punchawpi sapa warmapa waqasqanmanta kutichinki.
  - Upallakuy, perra! - Rinoceros rataqa qaparikun.
  - Chiqaptaqa manam asnachiyta atiwaqchu. - Pioneroqa samaynintam lluqsichirqa.
  - ¡Astawan chaskiy!
  Hukmantan maqarqanku, tukuy phiñakuyninkuta chayman churaspa, tullukunata p"akispa, ichaqa nanayqa chayarunña chay umbralman, chaymi mana aswan kallpayoq kayta atinmanchu. Kayqa fierrom, chaytaqa huk ruphaykama ruphaykachisunman, chaymantataq mast"arikun.
  Pontosqa kayta entienden, machuchaqa (otaq aswan allinta nisunman, manan tawa chunka watayoqmanta aswanchu rikch"akun, ichaqa cheqaqpiqa iskay kinsa pachak watakunan pasarqan) askha experienciayoqmi verdugo hina:
  - Allinmi, ¡chayqa suficientem! Mana chayqa wañupunqan! Presotaqa pisillatam hampisaqku hinaspam computadorawan ñakarichisaqku. Chayraqmi huk programayuq kani "tortura de los olimpicos" sutiyuq.
  Rinoceronte rataqa, yuyaypi bostezaspa, nin:
  -Maymantaq kunan rishan? ¿Enfermería nisqaman?
  - ¡Manan estantepichu! - Warden mana apelación nisqawan kuchusqa. Hukkunaman advertencia hina warkusqa kachun. Sunquta yanapanapaq inyeccionkunallata quy. Hinaspa Timurta hukmanta lineata qarqosqa kachun, hinaspa puchuq maqaykunata qankunamanta chaskichun. Manataqmi tiempo kanchu huk espectáculota unanchanapaq. ¡Llank'ana necesitakun!
  Chay laq"ayuq hawa llaqtayuq runaqa umantapas k"iskiykuspan millwa rinrinkunata kuyuchirqan:
  - Kasukuni, señora. Bueno, hukmanta phawaylla payta.
  Timurqa musuq maqakunawanmi maqasqa karqa. Kay kutipiqa manam pipas harkakuyta atrevikurqachu. Manam nillapaschu chay verdugokunapa makinman wichiykuyta munarqaku. Timur qaparispan urmaykun. Payta hoqarispa hukmanta maqanku. Iskay kaq serie huelgakunaqa tukukunanpaqñam kachkan. Iskay kimsa qari wawakunallam puchurqaku. Hukninmi aswan kuraq, yaqa chunka suqtayuq watayuq, cabra chukchayuqña lluqsisqaña, bigotepas rikukuq. Sut"inmi iskayrayan, maqan, ichaqa faciltan ruwan, pisillata llamiykuspa.
  Frau Pontuss sinchi phiñasqa kashan:
  - Kay qilla waynata huk estantepi warkuspa chakiman rumita watay. Ñak'arichun.
  Chay waynata hap"ispa, esculpisqa aychachankunata, sinchi llank"aypa rurunta, tensionaspa, qaparikun:
  - Allinmi, imatataq qawachkankichik, wayqeykuna, maqaychik!
  Qhari wawakunaqa khatatatanku, huk qapariymi filakunata barren, ichaqa manan decidisqachu kanku ñak"arichiqninkuta usqhaylla phawarinankupaq.
  Chay waynata aysachkanku, sapa rinoceronte rataqa qanchis kutillapas paymanta aswan llasa. Mana imapaqpas valenchu kutichispa maqanakuyqa. Ichaqa chaymantan sucesokuna pasakun chaykunaq nivelninpi, chaykunan cambian imperioq destinonta. Iskay disparokuna uyarikurqa hinaspa rinoceronte ratakuna urmaykusqa, monstruokunapa wasan kuchusqa, ukhu cráterkuna kicharisqa. Chay waynaqa kacharikuspa urmaykusqa, ichaqa chaylla saltaspa qaparirqa:
  - Qawankichu, kanmi Diospa justician.
  Tutayaqmanta angel hina rikhurimuspa, quri chukchayuq sipas, margarita pananman ancha rikch"akuq, kutichisqa:
  - Aswanpas runapas. Yachay Saqrawan rimanakuyqa manan garantizanchu kay Pachapi hanaq pachata, infiernopi q"oñi cheqastapas. ¡Satanaspi hapipakuyqa electricidadwan puriq sillapi tiyay hinam!
  Iskay kaq nina hina Aurora kallpawan:
  - Kaypi imapas pasasqanqa manchakuy peliculapa kaqninkunam. Wawakunawan kayta rurana. Chay waynataqa estantemanta hurquy.
  Oleg Rybachenko umanta kuyuchispa... rikcharirqa. Payqa manan siriykusqachu chay rikuypi, aswanpas sayasharqanmi...
  Hinaspapas askha tiempon pasarqan. Nazi nisqakunaqa casarakurqankuraqmi
  Mikhuna wakichiy. Ichaqa kay manchay machayqa SS doctorkuna chay mana reqsisqa musquypa q"osñinta samaykuqtinkun rikhurirqan, chayqa manan pisi tiempollapaqchu rikch"akurqan.
  Oleg Rybachenkoqa chaylla yuyaykurqan imaraykun mana kay Krautkunapi llank"arqanchu. Manas filtro mascarayuqchu kanku, ¿icharí? Hinaspa, ¿imaraykutaq kay alucinacionpi chhayna millay mosqoy kan? ¿Imatataq chaywan ruwachkanku?
  Ichaqa kikin nazis nisqakunaqa naturalmenten comportakurqanku, imaynatapas aswan amigontinmi kapurqanku, ñoqaykuwan mikhunankupaqpas insinuarqankun.
  Chiqaptam aysarqaku huk par llasa piernakunata huk wakamanta, chaytam suwarqaku chay llaqtapi yachaqkunamanta. Chaymantataq huk nazi hatun calderata aysarqan, iskay kaq fascistataq Olegwan kuska unuta apamuq rirqanku. Yapamanta, tapukuq precursorpaqqa admirakuypaqmi rikchakurqa iskay qaramanta baldekuna kasqan, aswan mana allinpiqa ordinario metal utaq madera kasqan. Chaymantapas, huk SS runa, chaypas mana ancha típicochu karqan, payllan aysasqa karqan.
  Precursorqa manan allintachu chakinpi confiarqan, kay wañuchisqankupi maqasqankuqa ancha cheqaqmi sientekurqan, Lomonosovpa miraynintaqmi adivinarqan kay qhepapi imapas aswan askha kasqanmanta, manan huk alucinacionllachu otaq manapas.
  Campamentomanta pachak pasokuna unu puririrqan, balcon patamanta iskay rumikunaq uranmanta cristalwan llimp"i llimp"i qolqemanta mayuqa. Oleg Rybachenkoqa munapayaywanmi umanta payman takaykusqa. Chay waynaqa kunanllaraqmi musyakurqa ukunpi tukuy imapas rumiman yanusqa kasqanmanta, utaq aswan allinta rimaspaqa q"umirman tikrasqa kasqanmanta. Munapayaywanmi chay sumaq q"oñiman k"umuykuspa... ninrinpi hap"iykusqa.
  Huknin SS runan, qaqa perqa qhepapi pakakuspa, huk sasa instrumentoq panelninpi imatapas ñit"ispa rata hina asikurqan.
  Chay maqaytaqa fascista mana millay yuyayniyoqmi qorqan, ichaqa sinchi kallpawanmi Olegta rumikunaman wikch"uykurqanku, chaymi manaña uyarirqanchu lloq"e ninrinpi, umanpa kay ladontaq cheqaqtapuni llañuyasqa.
  P"achayuq, quri cadenayuq bruto doctorqa asikuspa qaparirqa:
  - ¡Boxeo! ¡Boxeo!
  . 4 kaq raki.
  Chay precursor waynaqa saltaspa SS waynaman phawaylla phawarirqan. Engañaq paña makiwan wiksaman apuntaspa, hinaspa lluq"i makinpa qhepanpi toqlla pakakuspa. Payqa iskay kinsa boxeo clasekunamanraqmi rirqan, ichaqa yuyariyninqa manan hayk"aqpas. Ejemplopaq, engañaq maqay hinaspa filo kuskan uppercut hinaspa kuskan lado lloq"e maki. Chaymantataq cuerpo, pierna, abs, chaki mast"ariypas chay maqaypi churasqa kanku. Hinallataq - aswan allinqa, aswantaqa boxeadores, paña makiyuqwan maqanakuspa, mana suyankuchu huk golpeta huk qullqi churaywan lluq'i makimanta. Chay factor sorpresa llamkarqa, Oleg Rybachenko ruwarqa! Chay wayna allin yachachisqa SS runaqa manan yacharqanchu Oleg mana lloq"e makiyoqña chaypas, lloq"e ladomanta "pistola" wikch"uy atisqanmanta. Hinaspa huk ganchota quijadapi hapirurqa. Hinaspa q"oñi - SS soldadoqa chakillapi sayayta atirqan, qhepaman huk rumi qaqaman urmasqanrayku... Hinaspa kuskan yarqasqa waynaq llasayninqa manan suficientechu karqan huk akllasqa soldadota uraykachinanpaq !
  Sichus Oleg Rybachenko aswan experienciayoq maqanakuq kanman karqan kay kuyuypi chayqa, yaqapaschá ripunman karqan huk serie tukukuy kuyuykunaman. Ichaqa chay yachayqa manan alabaychu, nitaqmi cuerpoq imayna kayninpas.
  Ichaqa allintan llank"arqan, astawanqa qhawarispan chay puñeta mana practicarqankuchu entrenamientopi, kikin Oleg Rybachenkotaqmi, hatun natural atiyniyoq kashaspapas, boxeo nisqataqa chiriwan tratarqan.
  Kunanqa ñakakurqaraqmi mana firmasqanmanta chay sección maypi entrenador Faranenko nirqa - wiñanki hatun runa kanaykipaq, ichaqa chaylla reacción tiempowan huk llampu. Pisi tiempollamantan URSS Juegos Olímpicos nisqapi participanqa - hinaspapas dignidadwanmi huk medallapaq maqanakuwaq!
  ¿Imatataq ninki? Oleg Rybachenko kayman kutichirqa:
  "¡Aswan allinmi umayta waqaychayman suyupaq aswan allin kaqkunapaq, manan hukkuna hukkunawan qolqeta pichaymantaqa!", nispa. Ejemplopaq, sichus huk tractorta ruwanki, chaytaqa aserrínwanmi purin, otaq común basurawanpas chayqa, aswan askharaqmi
  ¡Allinmi kanqa Tayta Llaqtapaq!
  Ichaqa kunanmi kikin warmacha allinta educasqaña.
  Oleg Rybachenkoqa manan hayk"aqpas chay hinata maqasqachu karqan kawsayninpi. Chay kuraq SS runaqa usqhayllan chunka watayoq waynaq organizasqa hark"ayninta ñut"urqan, edadninman hina hatunña karqan chaypas (chaywanpas rikuchirqanmi, iskay kinsa kutitataqmi allinta maqarqan) hinaspan allinta puñunakunawan martillowan maqarqan - urmasqa runata hoqarispa maqarqan musuqmanta. Oleg Rybachenko manaña hark"akuqtin (Chayqa yaqapaschá conciencianta chinkachirqan, chaymi umaykipi yuyaykunaraq kashan, manan tutayaqpichu kashanki, ichaqa cuerpoykiqa manañan kasukunchu. Pipas ringipi sinchita maqanakuqqa yachanchá imayna kasqanmanta grog. nisqapi kananpaq). Fascista urmananpaq saqirqa, admirakuypaqtaqmi, mana huk kutillatapas urmasqa runata takarqachu. Ichaqa chay verdugo doctorqa anagrama simiwanmi imatapas qaparirqa. Huk baldeta hunt"aspa p"akisqa uyanman unuta hich"aykurqan.
  Yakupi chinkaykuq misichapa sientekuynin, chaymanta chayraq chullusqa hielomanta yakupas ancha chiri - chiri killapi nadaspalla!
  Olegqa chhaphchikuspan sayarispa botanta thuqaykurqan lloq"e uyanta yawarwan, chay uyanqa ukhumantan p"akisqa. SS runaqa manañam maqarqachu - qunqayllamantam suspirarqun, ima tropakunapim chay monstruo servisqanmanta yuyaymanaspan, admirakuypaq, yaqa khuyapayakuq hina, hinaspam kikin yakuta hurquyta qallaykurqa cocodrilo qaramanta ruwasqa baldekunaman (hinallataqmi yaqapaschá chayna extravaganciaqa mana facilchu karqa) ...
  Rybachenko Jr. kay circunstanciata repararqa, chaytaq allinpas mana allinpas kaq kutillapi. Allin kaqmi mana wañuchisqa kanqakuchu, al menos experimento lógico conclusión nisqaman chayanankama. ¡Cheqaqtapunin tukukuyqa ancha qayllallapi kanman, yaqapaschá ñak"ariymanta kacharichisqa kanman! ¡Mana allin kaqmi, sinchita cuidasqa kananku, ayqekunanpaqqa, cheqaqta rimaspaqa, ¡imaynatan ingenio brillanteta utilizanan!
  Pisi tiempollamantan Oleg Rybachenkoqa convencikurqan conejillo de indias kayqa huk guerrapi presokunawan tupachispa wakin ventajakunayoq kananta.
  Resultado presokunamanpas presokunamanpas rupha mikhunata qonanku karqan. Respetarqankun, chaymi nin SS guardiakunaqa unayñan latakunamanta imatapas mikhurqanku, wakin esterakunapitaq siriykusqaku, qaparispanku otaq puñusharqanku. Bueno, lobo lobokuna purirqanku - icha cazasharqanku, otaq patrullapi kasharqanku, otaq iskayninku. Ichaqa Olegqa manan kusisqachu kasharqan. Aurorapa huk sipaschapa chakasqa q"ala chakichankunapi siriykusqa (¿manachu chiri, chiriraq allpaman urmaykunan?) hinaspa sispaykusqa - Margaritaqa Oleg Rybachenkomanta hurqusqa marinero trajepa kantunwanmi uyanta picharqa, chulluypi maqchisqa yaku, allinpaq qhawarispa:
  - Kunanqa chiqap runamanmi tikrakurunki. ¡Puñunakunawan chinkasqa, sonsokunawan atipasqa!
  Aurora yuyaycharqa:
  - Arí, uyanta masajasaq, kuchusqaqa aswan utqaylla hampikunqa.
  Oleg Rybachenko kallpawan asirirqa. Ancha mana natural. Payqa onqosqa hinan sientekurqan, chaymi supaykunata tusurqan, patinajes de plasma nisqawan. Hinaspa chay pachallapi... kunanqa aswan kusisqachu sientekurqa? Asllatapas manchakurqanim hinalla purinaypaq: kunanqa rumikunapi churawaspankum laq"akunawan sunqumanta maqawanqa, utaq ichapas ninawan pruebanqaku. Ichaqa nazis nisqakunaqa manan kaytapas qhawarirqankuchu, hinaspan pisqu rimayninkupi imamantapas rimarqanku, turnopi calderamanta malliykuspanku.
  Margaritaqa ninriypi susuykuwarqa:
  - Chiqamanta, jatun kanki... Ichaqa ¡aswan q"otukuq kay! ¡Kallpasapakuna pisi kallpayuq hina kaptinku hinaspa viceversa!
  Oleg Rybachenkoqa qaqchaparqa:
  - Llakikuypaqmi, mana imapaqpas valenchu pisi kallpa hina ruwayqa, chayna kasqanrayku!
  Bueno, waqrankunapi sinchita takarqanku... Kuchusqa uyakunamanta hawaqa, kuyuriqmi karqanku, manaña anchachu chaypas, tullukunaqa sinchi kallpayoqmi karqan - iskay kiru. Costillaykuna q"omer kasqa, rinriypas nanasqa.
  Ichaqa chay fantastico rikuypi wañuchisqankuqa aswan ñak"ariykunatan apamurqan.
  "Chayqa suficiente, allinmi", nispas Oleg Rybachenkoqa Auroraq suni dedonkunata chayraq watasqa makinkunawan tanqaspa, marinero trajenpa dobladillonwan tiyaykurqan. Ñuqaqa khatatatarqanim. - Manam, chirirurqa. Hinaspa mikhuyta munani...
  Imaynatataq, tukuy imamanta, concienciaqa kaymanta dependen - mana munaspalla marxistaman tukunki. ¡Sichus kawsanki chayqa!
  Carcelmanta gruel nisqataqa aluminiomanta mankakunamanmi plopped karqan - huknin blindado transporte nisqapi apasqa karqan. Ichaqa manan cucharakuna karqanchu. Yaqachus hina creeqku esclavokuna imaynaña kaqtinpas chay rakhu gaseosata mikhunankuta. Utaq paykunamanta asikunankupaq tantearurqaku, chay cucharakuna mana chayna pisi kasqanrayku. Bueno... chayqa aswan allinmi!
  Chiqap sallqamanmi tukunki - chay warmaqa asikuspanmi qaparirqa hinaspam chaylla siminta taparurqa mana chaskinanpaq.
  Chay gaseosaqa perla cebadawan chaqrusqa trigo hinam rikurirqa - rakhu, yaqa mana kachiyuq hinaspa, chiqapmi, mana aychayuq nitaq imapas rikchakuq, allin, ichapas saborpaq challwachata yaparqaku. Yaqa ch"usaq iskay granukuna chaqrusqallan (hinaspa q"osñi aychawan mikhurqanku, q"apayninmanta juzgaspa). Ichaqa chay precursor waynaq wiksanqa unayñan tukusqaña karqan: chaymi yarqaynin pisiyapurqan, gaseosata rikuspallan kutimurqan, ichaqa kinsa kutita kallpawan.
  Chiqapmi, mikuyqa mana allinmi karqa - iskay kimsa kutim chay rupay chaqrusqa k'irisqa uyaypa ukunpi yaykururqa, chay nanaymi ñawiyman waqachirqa - ichaqa ¿imataq chay?! Hinaspa "pulseras" ñanpi hark"akurqan, Oleg Rybachenko makinta kuyurichispa, phiñasqa ñawinmanta chispakunata muyuriqninpi wikch"uykusqa... hinaspa mayninpi reparasqa huknin kay kuyurichiymanta paña makinqa kuskan ñanpi ringman haykusqanmanta!
  Mana iñiy atina - ¿SS chhayna primitivo hinachu tornillakurqan? ¡Sichus castigaq hina yachachisqa lobokunata chinkachisunman chayqa!
  Oleg Rybachenko wañukurqa. Chayllam kallpawan maskarqa, huk mankawan tapakuspa. Hinaspa paña makinwan kiruykusqa, chay rumiyasqa acero mana aguantay atina qaranman kuchunankama.
  ¡Yaqapaschá mana llapa runachu SS nisqapi ancha sumaq kanku!
  Hinaspapas repararqanmi makinta horqoyta atisqanmanta. Aswan hatun makipaq ruwasqa anillo - qharipaq utaq llaqta waynapaq, ichapas kuraq waynapas anchata llamk'aq. Ichaqa manaraq wayna sipas Oleg Rybachenko sutiyoq waynaq sudorniyoq makinkunapaqmi chay trampaqa ancho kapurqan.
  Chaysi waynaqa susurquspa nisqa:
  - ¡Atipay suyachkan! ¡Atiyqa suyashanmi! ¡Chay grilleteta pakiyta munaqkuna! ¡Abuelokuna Krautkunata atiparqanku! ¡Paykunatapas pukllay hinam wañuchisaqku!
  Aurora, Oleg Rybachenkota munakuywan qhawarispa, sumaq kuyuywan makinta qhipaman tanqarqan (yawarmi makinpi rikhurirqan hatun kuchusqamanta, abrasión nisqamantawan). Iskay kaq vecinoqa chay ratopin astakurqan imachus pasashasqanmanta tapananpaq. Olegqa nina hina supaypa ñawinta qhawarisqa, payqa ñawinta ch"iqchiykusqa. Hinaspapas ñawinta ch"usaqllata perforayta qallarirqan esmeralda láserkunawan, cobra hina - mana samaspa. Hinaptinmi umantapas kuyuchispa upallalla chay lobo-lobokunata qawachirqa. Chaymantataq mana mikhuyta saqespa, hoqarisqa qonqorinpi sayaq vasomanta puka siminwan chiqanmanta hap"ispa, makinkunata uraykachispa, chiri pampapi olakunaman tukuq k"ikllu chirukunata siq"iyta qallarirqan.
  Oleg Rybachenkoqa manan imatapas entienderqanchu, ichaqa umallanpin huk atipay taki uyariyta qallarisqaña;
  Wayna, misk"i, ch"uya;
  ¡Puka Sovietkunap mama llaqtan!
  Intiqa k"ancharishaqmi lloqsimun, .
  ¡Sonqoywan qosqa!
  
  Quchanchikkunaqa chuyam, .
  ¡Mayu cristalmanta wayra-parayuq!
  Qhari wawakunaqa pelota hap"ispa phawaykachashanku, .
  ¡Kuska urquman phawaychik!
  
  Sinqan wayrawan phatarishan, .
  ¡Sapa pasto cuchillapin primavera kan!
  Señormanmi kutiykuni
  ¡Mana allinpas, desgraciapas wayrawan apawasun!
  
  Sasa tiempon,
  Fascismoqa Rus'!
  Maqanakuypaq ima musuqtapas forjasun,
  ¡Comunismo kamachichun!
  
  Kuska sapa kutim sasachakuypi tarikunchik,
  ¡Huk puñuna k"uyusqa hinan kanchis!
  Caballerokunaqa galopakuqku
  Bueno, kunanqa aceromanta tanque!
  
  Leninpa hatun ruwaynin, .
  ¡Imayna kasqanman hinam hinalla ruwasaqku!
  Stalin yachaysapa genio, .
  ¡Imatataq pay yachachiwarqanchik atipanapaq!
  
  Hinaspa tukupaypiqa, nisqayki,
  ¡Pipas pasaqmi chinkachiq!
  Aswan allinta yuyaykusqayta sut"inchasaq,
  ¡Chay finalqa chayamuchkanñam!
  Chayna rit"i qhepamanmi Oleg Rybachenkopaqqa lamar-qocha qonqorikama hinaña rikch"akurqan! Hinaspapas orqokunaqa hombrokamapunin kashan!
  Sipaskunapas kuyurispankum rinrimanta rinrikama susurqurqaku. Lliwmi suyakuyniyuq karqaku.
  Lomonosovpa, Stenka Razinpa mirayninmi uyanta phukurqusqa, chaymantataq waqaykurqa - chay maldito kuchusqa nanarqa.
  ¿Imataq kanman ayqiyta atispaykiqa?! Oleg Rybachenko usqhaylla huk ladoman qhawarirqan, yuyaykusqanpas (hinallataq pi yachan, sichus apachiyta atinkuman chayqa, pantaykunata, manan yachakunchu ima clase equipokunayoq kasqankuta!) SS guardiakunaq uyarisqan kanman hina.
  Ñawinpi infierno hina llimp"iyuq nina hina supayqa precursor waynaq makinpi acero anillokunata llamiykuspan allinpaq qhawarispa umanwan kuyurirqan: ninku, arí, kallpachakusunmanmi! Kayqa sut"inmi mana rimaspapas, mana necesario simikunawanpas.
  Atuq llimp"i chukchayuq maqanakuq runaqa ch"usaqyachisqa:
  - Huk kawsaptinpas... ¡Kanqam pipas vengakunanpaq!
  Ichaqa chayllam Oleg Rybachenkoqa ukunpi rumiyarurqa, chirisqa hina. Hinaspa huk yuyaylla congelasqa: makinta t"ikrakuq. Hinaspa chaymanta... chaymantaqa necesario kanqa huk sipaskunata yanapana kacharichinankupaq. Mana chayqa, manan allin precursorchu, ichaqa ¿pitaq?!
  Yuyarirqanim kay rimaykunata: umalliqqa manam kikin ñawpaqman puriqchu! ¡Hinaspa pichus purin, hukkunata yanapanpas!
  Hinaspa pikunachus qanpaq kanku - chhayna sumaq sipaskuna p"akisqa huch"uy chakiyoq yawarchakuq. Leninista wayna ukhupi imapas hatarirqan - waranqa waranqa runakunaq qapariyninwanmi huk tornado hatarirqan! Sichus llamkan chayqa, atisqaykiman hina utqaylla kallpay hinaspa...
  Chiqamanta, sichus phawanaykipaq kanki chayqa, mana wak chansa kanqachu. Mana chayqa traicionmi.
  Yapamantan tuparqan ñawpaqta Margaritaq ñawinwan, chaymantataq Auroraq ñawinwan, payqa sut"i kusisqataqmi chay mankata gustowan llamishasqa. Hinaspa payqa, mankamanta siminta hurquspa, ñawinta kicharirqa.
  - ¡Manam hapichkaykikuchu! - Nina supay yapaykusqa. - Ripunki chayqa, ¡yanapaq hamunkipuni!
  Oleg Rybachenkoqa umanwanmi kutichirqa:
  - ¡Jurani! ¡Huk honrado precursor, partidariokunawan rimasaq, paykunataqmi salvasunkiku!
  Bueno, ¡chaytan decidirqayku! Chay qhepaman imachus pasasqanqa aswan prosaicomanmi tukupurqan. Allintaqmi karqan mana Olegchu chay mankakunata mayllananpaq chayasqan - qhawarisqaman hinaqa manchakurqankun hukmanta watayta kichariyta otaq sipaskunata saqenankupaq decidirqanku sinchi llank"ayta. Manan imapaschu, ichaqa kay situacionpiqa sumaqmi. Mana allinqa hukmantan rinayku karqan, hinallataq kay fascistakuna thasnukuqtinku. Paykunaqa manan tarinkuchu imapas aswan pisita takyasqa kaqta.
  Aslla chiri, wayra thasnuña chaypas, phuyukuna wicharisqa, chaymanta chiri parapas urmayta qallarisqa. Kunanqa SS qharikunaqa kusisqaraqmi kashanku, paykunapas lobo lobonkupas chiri q"apay asnaqña karqanku chaypas.
  Achka puriymi karqa. Kaymi kaypi pacha - Crimeapa microclima especialnin. Normalmente mana paraychu, ichaqa kay casopiqa wayrawan.
  Sipaskunaqa achkatañam puñururqaku, chaymi chiriqa kallpanchasqa.
  Hinaspa imaraykupas Oleg Rybachenko puñuyta munarqan, ñawinkuna traicionero hina k"askanasqa kashasqa.
  Arí, chhayna llasa, pachak tonelada ayapas ñit"isunkiman hina, manataq allintachu samayta atiwaq.
  "Ay, unqusaq", nispas Oleg Rybachenkoqa yuyaykusqa, chakinta sinchita kuyuchispa, chaytaq yapamanta k"ulluyayta qallarisqa. - Seguro kunan unqusaq, ichaqa, ¿imataq chaymanta? Nazikunaqa manan aspirinata tomanqakuchu nitaq penicilinatapas inyectanqakuchu, yaqapaschá mieltapas qespichinqaku. Icha, ¿manachu? ¿Experimentokunapaqchu waqaychanqaku? ¿Maymantaq wakcha runakuna kunan richkanchik?!
  Huk kutitawanmi paraq, ñak"ariypas cheqaq kaynin chinkapurqan, purishaspataq puñuykurqan. Imataq kay situacionllapi allin kanman;
  Cosmico, huk nisqallanpiqa, maqanakuymi;
  Dmitrywan Oleg Rybachenkowan precursorkunan allin estudiantekuna hinallataq allin deportistakuna hina derechota chaskirqanku llaqtanku URSS nacionta representanankupaq, chaytaqa ruwarqanku URSS, Alemania nacionmanta wawakunaq pukllay clubninkunaq amigontin boxeo nisqapi. Iskaynin nacionkunan kunankamapas aliado hina qhawarisqa kashanku, chaymi pisiyapun guerra kananta. Chiqapmi, Alemania tropakuna fronteramanta kutirirqaku, Wehrmachtpas Africapi atipaq ofensivatam umallichkan, hinaspam Egiptota atiparunña, chayllaraqmi willakurqaku Gibraltar hapisqankumanta. Chayraykum Stalin kikin Fuhrer-ta napaykurqan!
  Manam kanchu simikuna pantasqa rikuypaq, ichaqa imakunam mana universopi pasanchu. Oleg hap'in chayta yuyaykuspa - yapamanta inspirasqa wakin rayukunaq otaq imapas artificial influenciawan. Ichaqa tukuy imapas cheqaqmi, chaymi mana kallpa kanchu kay obsesión nisqawan hark"akunanpaq.
  Chaymi, mana imamanta manchakuspa yaqa amistadniyuq suyuman phawayta atinki. Alemaniamanta willakuykunapiqa allin rimaykunallatam ninku Unión Soviética nisqamanta, kumunismo nisqatapas Socialismo Nacional nisqapaq wawqi yuyay hinaraqmi qhawarinku. Chaymantapas, Stakhanovskyman rikchakuq kuyuymi rikurirqa...
  Dmitrywan Oleg Rybachenkowanqa aswan sullk"a edadmanta boxeadorkuna kanku, chunka hukniyuq watayuqlla kanku, atipanakuykunapi ruwanankupaq aswan pisi limite. Ichaqa edadninkuman hinaqa ancha hatun qhari wawakunan kanku, manaraqtaqmi iskay chunka hukniyoq siglo tukukuypi hina usqhaylla usqhaylla puriq tiempopichu kashanku.
  Oleg ichaqa aswan huch"uy, aswan llañu, aswan llamp"u llasaq categoría nisqapi, ichaqa ancha usqhaylla. Dmitryqa aswan hatunmi, aswan ancho tulluyuqmi, chay heroico waynaqa chunka tawayuqllapas rikchakunmanmi.
  Qhari wawakunapas hukniraymi kanku chukchankupa colorninpi. Olezhekqa rit"i bola hina chaninmi, natural rubio. Dmitry q"illu chukchayuq, q"illu chukchayuq. Olegqa iskay kinsa killa sullk"araqmi, muyu uyanqa wawallamanmi rikch"akun, Dmitrytaq sumaq rikch"ayniyoqlla, propaganda cartelpaq hina. Sipaskunañam qawapayachkankuña, manam creenkuchu chayna hatun warmalla kasqanpi.
  Ichaqa Oleg Rybachenkoqa Dmitrymantaqa aswan yachaysapam, iskaynin qari warmakuna ancha yachaysapa kaptinpas, notankupi derecho A nisqakunata chaskiptinkupas. Tukuy imamanta, Soviet Union suyupiqa allin pukllaqkunaqa allin yachakuqmi kananku.
  Puchuq waynakunaqa kuraqñam, ichaqa chunka pusaqniyuq watakama, aunque huk iskay heroes allin iskay metro sayayniyuq hinaspa yaqa pachak llasayuq...
  Boxeadorkuna, suyupi aswan allin wayna-sipaskuna... Hinallataq Alemaniaq campeonkuna, kamachisqan suyukunapas paykunawan maqanakunqaku... Wawakuna ukhupi, sut"inmi, otaq juniorkuna ukhupi.
  Paykunaqa mana sayaspam Moscú-Berlín nisqa ñanpi Kimsa kaq Reich nisqap aswan hatun pasajero nisqa wamp'unpi phawanku.
  Boxeadorkunaqa sapaqchasqam tiyanku, ichaqa kantaqmi maqanakuqkunapas, llasaq hoqariqkuna, piluta hayt"aqkunapas, nadaqkunapas. Tukuy juniors y excelentes características. Stalin kamachirqan mosoq mirayninchis, Soviet kamachiypi naceq, aswan allinta rikuchinankupaq, ama uyanta chinkachinankupaq. Hinaspapas, chiqapmi, llapallankum anchata munanku maqanakuyta...
  Dmitryqa Olegta tapurqan:
  -¿Maqanakuypaq plan tácticotachu ruwarqanki?
  Chay precursor waynataq kutichirqan:
  - Sapa awqapaqmi chunka iskayniyuq planniyuq kani... Ichaqa ñawpaqtaqa paytam qawanay, chaymantañam tanteanay... Sapakamaman enfoque personal, pisilla kuyuylla hinaspa especificokuna, chaypim kachkan enemigopa estructura fisiológica nisqapas, dicta huk táctica puramente individual nisqa.
  Dmitryqa despreciowanmi qaqchaparqa:
  - Ichaqa aswan simpletan ruwani! Mana taktikayuq kaspaymi awqaman kallpani, aswan kallpawan hinaspa aswan sapa kuti maqani hinaspa pakikuni.
  Oleg Rybachenko sutiyuq runam nirqa:
  - Qan hina hatun, aychapi wiñasqa waynakunaqa pisillan kanku. Chayraykum chay tácticas de presión nisqakuna llamkan. Qamqa costallatam atiwaq. Ichaqa kaypim kachkani, yaqa normal sayayniyuq, ichapas promediomanta aswan hatun, hinaspapas URSSpa campeon kanaypaq, chayna hatun nacionpa, presión nisqallaqa manam suficientechu. Manan atipawaqchu huk awqataqa brutal kallpawan payqa entrenan, qhali kawsayta purichin, allinta mikhun, hinallataq tácticas nisqakunata estudian. Hinaspa kaypiqa ajedrez pukllaypi hina atipanayki. Mayninpiqa juranapaq imatapas sacrificaspapas.
  Dmitryqa sinchitan hark"akurqan:
  - Hinaspa contrarioykuna entrenachkanku, finales nisqapipas, chay warmaqa ñuqamanta aswan hatun, aswan llasaraqmi karqa. Achkaqa imayna entrenasqaykimantam kanqa. Wakin runakunaqa yuyanku sayk"unaykikama llamk"ayta atisqaykita iskay semanamanta campeón olímpico kanaykipaq... Kayqa pantasqa yuyaymi. Tukuy imamanta, aswan importanteqa entrenamiento deportivo nisqapiqa manan anchatachu huk super carga nisqa qoy, aswanpas huk super recuperación nisqa ruwaymi. Ichaqa kanmi allin sapankama akllasqa ejerciciokuna hinaspa aswan importanteqa qatiqnin recuperación hinaspa kallpa ganay... Chay qhepamanmi huk samayllapi maqanakuyta ruwanki, kinsa rondallapi wikch"uspa, otaq aswan allinta nisunman, cheqaqta rimaspaqa, aswan pisita, pachak-pachak maqaykunata.
  Oleg Rybachenko sutiyuq runam nirqa:
  - Bueno, kayqa claropas chiqapmi! Aswantaqa, allin samaypa pakasqa kaynin, hinallataq wawaq kurkunpa wiñayninman inyeccionkuna... Kanmi wakin Yachaykuna gurunchismanta. Ichaqa manan entiendenichu imaraykun mana huk entrenadoreswan chaykunata rakinchu?
  Dmitryqa susurquspa nirqa:
  - Confianzawanmi niwarqa qampas ñuqapas... Mana boxeadorkunallachu, aswanqa puntataqa soldadokuna. Hinallam imapas especial ruwananchik kachkan... ¡Ancha importante, aswan importante quri olímpicomantapas!
  Olegqa k"anchariq umantapas k"iskiykuspan nirqan:
  - Imapas aswan importante.... Ichapas kayta niwarqapas... Runa kaypa destinonqa iskay precursor soviético waynakunapa ruwasqanmantam kanman. Cuento hina.
  Dmitryqa filosofía nisqapin nirqan:
  - ¿Maymantataq cuentokuna hamun mana kawsaymantachu? Ichapas kayqa chiqaptapuni chayna kanqa! Manaña millay anka uñachu kanchis chaypas, manaraqmi tiempochu Aguila nispa sutichawananchis.
  Oleg Rybachenkoqa sumaqllatam rimanapaq temata tikrarqa:
  - ¿Qanpa yuyayniykipiqa, Alemania nacionpa invasión nisqa manchachikuyninqa tukupaypichu pasarun?
  Dmitryqa musphasqallañan ancho hombronkunata kuyurichirqan:
  - Kaypiqa, ñuqapa yuyayniypiqa, aswan hatun yachaqmi kanki. Kikiypa sutiypi, yuyaykuni manan huk kutillapichu llapa makiykiwan chakiykiwan takayta atiwaq, chaymantataq yapamanta mana atikunmanchu tukuy ladoman atacayta. Chiqapmi, sichus saltaypi kuyunki chayqa...
  Oleg Rybachenkoqa asikuspa nirqa:
  - Bastante lógico hinam uyarikun... Ichaqa manam yachanchikchu imapunim Hitlerpa yuyayninpi kachkan, ichaqa chiqaptam chay tensionqa pisiyarurqa, Alemania nacionpa avionninkunapas manañam espacio aéreo ninchikta saruncharqakuchu, chaynallataqmi hawa llaqtakunapiqa mana uyarikunchu orugakunapa purinankunapa qapariynin, kayqa chiqapmi . Chaymantapas Fuhrer nisqa barcoqa wakin llank"aqkunatan kutichipurqan maquinakunaman. Chayqa, Kimsa kaq Reichqa colmillosnintam pakarqa... Ichaqa manam samarinanchikchu.
  Dmitryqa mochilanmantan challwayoq, queso especial pisi wirayoq horneado sándwichta horqospa Olegman qorqan. Chay qhepamanmi iskay kuti masraq pay kikinpaq horqomurqan. Oferta:
  - Mikhuy... Manan unayta samayta atiwaqchu mikhuymanta, hinallataq proteína nisqa cuerpoykiman haykuymanta. Kurkupi aminoácidos nisqakuna pisiyaptinqa aychakunaqa manañam kallpayuqchu.
  Oleg Rybachenko sutiyuq runam nirqa:
  - Culturistakunapaq, pikunachus anchata llamk"anku, kayqa allin chanin, ichaqa boxeadorkunapaq... Tukuy imamanta, mana tukuy aychayuqchu kanchik, cuerpota llimp"in, astawanraqmi maqanakuy efectividadta yapan!
  Dmitry, chay sándwichmanta huk picadurata hap"ispa, chayman tomateta yapaspa, arí nisqa:
  - Mana tukuy imachu, ichaqa... tutapipas mikuni utaq uhu yuraqtapas upyani, chaynapi aminoácidos nisqapa concentracionnin mana urmananpaq. Astawanpis, aswan allinqa mana wallpa uhuchu, aswanpas codorniz utaq avestruz uhukuna, allinmi, kay qhipa kaqtaq chiqamanta pisilla... Chawpi Asia suyupiqa avestruzkunata uywayta qallarisqañajina kaptinpas...
  Olegqa ancha seriota asikuspa (tonopi):
  - Ñawpaq sapo chakikunapi ancha chaniyuq proteína. ¡Recomendani pruebayta!
  Dmitryqa wayna hinam asikuspa nirqa:
  - Arí, ichaqa astawanraqmi puka indio pimientoyuq ostras nisqapi!
  Olegmi ichaqa cuidadowan chay sándwich nisqamanta huk chhikanta hap"ispa chay pedazota ch"unqayta qallarirqan. Chay challwaqa puka, sumaq, ketchupwan, ñut"u ñut"uwan ima ch"akisqa. Atikurqanmi aswan kallpata yapayta... Winnie the Pooh hina, ejemplopaq...
  - ¡Winnie the Pooh allinta kawsan kay pachapi! Payqa warmiyuq, wawayuq ima, ¡payqa taza!
  Oleg qunqayllamanta yuyaycharqa:
  - Ichapas takiyta atisunman?
  Dmitryqa mana ancha kusikuywanmi nirqa:
  - ¿Manachu takinapaq temprano?
  Oleg Rybachenkoqa asirikuspanmi nirqa:
  - ¡Allinmi, astawanraqmi URSSpa fronteranta pawasqaykurayku!
  Dmitryqa compañeronta tapurqan:
  - Tijeras icha papel?
  Olegqa makiwan rimarirqa:
  - Ichapas aswan allin kanman mana warma hina asichikuspa ruway. Hawka kawsayniyuq runakunam kayku, ichaqa tren blindadoykuqa achkipa utqaylla puriynintam atirqa...
  Dmitryqa kaynatam rimapayarqa:
  - Manam! Manam necesitanchikchu kayhina wawa wasi takikunataqa. Aswanta ruwasun... patriótico!
  Olegqa pulmonninta hunt"achispa takiyta qallarirqan, risqanman hinataqmi takiyta qallarirqan. Dankataqmi ichaqa ancha allinta takiq. Otaq aswan allinta nisunman, kunkanqa mariscalpa trompetan hinan karqan, otaq Jericó trompeta hinapas;
  Precursorqa orgulloso rimaymi, .
  Nativo Stalinmi chay corbatata watarqan.
  Wasipi fiesta ruwaymantaqa manan huk ñanqa kanchu,
  Ñoqapaqqa, ¡huk comunistaqa allinmi!
  
  Jurarqanim Tayta Llaqtata wiñaypaq servinaypaq
  Chaynapi Mama Llaqta sumaqllaña t"ikarinanpaq,
  Chaynapi llapa runa kawsakuyninpi allinyananpaq,
  ¡Chaynapi phawayqa atoqmanta aswan q"oñi kananpaq!
  
  T'oqyarqan - awqanakuy chayamusqa, .
  Chaymi, qari warmakuna, ¡ama manchakuspa senderismoman riychik!
  Wehrmacht nisqa asnaq hociconta k"askarayarqan, .
  Chaymi usuchiyman apachisaqku!
  
  Paykunaqa manan fusilkunataqa qorqankuchu chay waynakunaman,
  Huk kutichiymi karqan: ¡watakunañan nishuta waynaraq kanki!
  Chaywanpas ayqekurqankun soldado kanankupaq,
  ¡Imaraykuchus bayonetas ancha necesario!
  
  Moscú llaqtapa hichpanpim ritikunapa llantuyninpi maqanakurqaniku,
  Q'ala chakilla chiri ukhupi phawarqayku...
  Sumaq precursor warmikuna p'achawan phawaykachanku - .
  ¡Manan granadaqa kanchu, chaymi puñunaykiwan takay!
  
  Mayna millaymi fascista katas - .
  ¿Hayka yawarwantaq mikuchiwaq?
  Ichaqa nazi nisqakunan pagananku kanqa,
  ¡Buitrekunaqa pukllaymanmi tukupunqa!
  
  Almuerzopaqqa racionqa modesta - yarqay, .
  Soldadokunapa chakinqa chiriwanmi kachkasqa...
  Básicamente wawallam kani
  ¡Ichaqa taytakunaqa orgullosos kanku chay hazaña ruwasqankumanta!
  
  Tanqueqa phawaylla purishan, Tigreqa bozalnintan puntayoq, .
  Ichaqa chay wayna maqanakuqmi granadata siq"iykusqa!
  Hinaspa chay fascista bastardoqa huk minawan tuparurqa:
  ¡Kaypim chay rupay antorchaqa abrazaykusqa!
  
  Huch'uy warmachapas hatunkaray runam kanqa,
  ¡Sichus valorta tarpurqanki chayqa!
  Precursorkunan hukllachasqa kashanku t"inkikuna hina,
  Aswan kallpasapa alma: titanioqa metalmi!
  
  Wehrmachtqa manan pasarqanchu, mat"inpin hap"irqanku,
  ¡Aceromanta ataúdkunan unupi chinkaykushan!
  Rusia suyupiqa kanmi chayna qari wawakuna,
  ¡Miray miraykunaqa orgullosos kanku!
  
  Yapamanta maqanakuy, kay kuti Volga nisqapi,
  ¡Huk precursormi terminadorman tukupun!
  Nazi nisqakunaqa morguekunatan wisq"arqanku,
  ¡Hinaspa wañuypa k"achanpas qocha patapin p"akisqa kashan!
  
  Mana yupay atiymi hayk'a wañusqanchik, .
  Haykataq yapamanta wañunqa - mana waqaypas kanchu...
  Ichaqa kayqa maqanakuq runakunaq llank"ayninmi;
  ¡Cristoqa pichus chanin kaqtan kawsarichinqa!
  
  Berlín llaqtapi Komsomol nisqap miembrunkuna tukurqan,
  Chaypi, ¡juramento de lealtadta entregaspa!
  Kuskan Iwrupa, Unión nisqakunapas q'ala chakiyuqmi,
  ¡Wayna equipoykuqa karunchakurqanku!
  
  Kunantaq mosoq pachata hatarichisunchis,
  Lliwmi kamaq-demiurgeman tukunqa....
  Paykunaqa ñak'ariy, awqanakuypa ukhu pachamanmi chinkaykunqaku,
  ¡Manan yachasunchu manchakuy ima ninan kasqanmanta!
  
  Sumaq sonqo kaymi teqsimuyuntinta kamachin, .
  Hinaspa chaymantaqa nanayqa chinkanqa, creeway...
  Ñoqaykuwanmi llapanmanta aswan allin genio, Stalin, .
  ¡Hitlerqa infierno animalqa atipasqañan kashan!
  
  Chaypaqmi mana manchakuspa maqanakurqayku,
  Wiñaypaq merecido honor...
  Hinaspa entiendey chay fiesta importante kasqanmanta - .
  ¡Tiqsimuyuntinmi musquyniykiman pusasunki!
  Chay avionqa coro nisqapin kay takiyta takirqan. Chayqa ancha solemne hinam uyarikurqa, chaymi pipas waqanman...
  . 5 kaq RAKI.
  Chay rikuyqa chinkapurqanmi, chay wayna qelqaqpas geniopas yapamantan tarikurqan huk puriq columna cheqaq kayninpi.
  Piwanpas mana imapaq valeq rimayta atiy (rikuy qhepamanmi qallunqa llapanpi llañuyasqa!) Oleg Rybachenkoqa aswan phiñasqaraqmi karqan. Hinaspa imaynatapas mana chay ratollapas repararqanichu yunkaman asuykusqankuta. Tukurqan - ch"akisqa, chaki urapitaq allin sarusqa ñan karqan, chiriña karqan chaypas, ichaqa sut"i, kaypi chaypi kuchusqa carrokunaq, carrokunaq, llamp"u tanquekunaq, motocicletakunaq, caballokunaq chukchankunaq rastrokunaq rastrokunawan.
  Chay chiri t"uru, millay jabonman rikch"akuq, chay hinallataqmi llimp"i llimp"i karqan, Oleg Rybachenkopas milagrowanmi askha kutita equilibrionta waqaycharqan, columnapitaq iskay kinsa sipaskuna urmaykuspa usqhaylla hatarirqanku.
  Kikin Margaritapas, allin sayk"usqa, wawqenta kallpacharqan:
  - Ñam tutayachkanña, chaylla samayta qusunkiku!
  Para qallarisqanmanta huk hora kuskan qhepamanmi karumantapacha huk urqukuna hina rikch"akuqta pasarqanku. Oleg Rybachenkoqa qayllamanta qhawarispan repararqan chaykunaqa mana urqukunachu kashasqanmanta, aswanpas ametralladora torrekunayoq muralla kasqanmanta. Ñawpa Crimea muralla, inti lluqsimuy ladopi, inti chinkaykuy ladoman ñawiq rikusqankama mast"arikuq. Sapa kutinmi "urqukunapi" gris rumi anillokuna, yaqa pampaman patachasqa, rikukuq - qhawaq torrekunaq thuñisqan. Chaykunamanta iskay chawpipim presochasqa columnaqa chay uchkuman pasarqa, ñawpaqpiqa yaqapaschá chay uchkuqa punku karqa.
  Chaymantataq puñunankupaq aparqanku. Manataqmi grilletetapas hurquwarqakuchu nitaqmi mikuchiwarqakuchu. Sipaskunapa puñuyninqa cuervo raphran hinam tapaykusqa;
  Qunqayllamantam sipaskunapa ñawpaqninpi paisaje cambiarurqa (hinallataq ima musquykunapas ancha achka kutipi pretencioso!) hinaspam lamar quchapi tarikurqaku, utaq aswan allinta nisunman muellepi lamar quchapa patanpi hinaspa quñi qawanawan.
  Komsomol sipaskunaqa puertomanmi rirqanku, chay thuñichiqpa siluetanqa manan karuchu karqan, yaqa iskay kinsa kilómetro karupin, ichaqa yaqapaschá horizontewan hukllawakurqan. Kaypiqa yapamantam pichqa cucaracha ratakuna yapamanta atacarqaku. Kaykunaqa ancha millakuypaq kawsaqkunam, suqta chakiyuq, chaymi qawaspaykiqa aqtuyta hina sientekunki. Ichaqa iskay segundosmanta, puñalkunawan maqaykuspa tukuy imapas tukusqa.
  Sumaq Margaritaqa takirqaraqmi:
  - Hinaspa ñuqapaqqa, emético hina, ¡munakuy hampi!
  Puka chukchayuq Auroraqa siminmanta huk silbayta kacharirqa:
  - Ichaqa comportamientoqa allinmi - hinaspa allin sapatuta quijadapi hapirurqani!
  Aswan peligroso kawsaqkunam karqa gaviota hachakuna. Paykunaqa chupankuwanmi disparayta atiqku. Chay puntota wikch"uspa qarata t"oqyachiqku, ácido nisqatapas inyectaspa. Hinaptinmi chay hacha pisquqa urmasqa runapa hawanpi tiyaykuspan aychata llikirurqa. Cheqaqtapunin yaqa llapankuqa balearqankuña. Ichaqa tawa depredadorkunan filochasqa umayoq kaspanku chay scoutkunata atacayta munarqanku.
  - ¡Kaypiqa huk perversión de la naturaleza! - Nina supay Aurora reparasqa...
  - ¡Pipas kamaqqa manan hayk"aqpas imatapas waqllichinchu! - Margarita musuq misionninpiqa, atavista religioso sientekuykunam yapamanta rikurirqa. Personalidadqa cambianmi subconsciente nisqapi wakin kallpakuna rikchariptinqa. - ¡Chaynaqa tukuy atiyniyuq Diosmi kusichin!
  Pisi faldayuq puka chukchayuq supaypas, nina rawraymanta aswan ruphaq chukchayuq, yapamanta hark"akurqa:
  - Manan, kayqa huk kutitawanmi rikuchin mutacionkunaq atiyniyoq kayninta. ¡Huk serie chayman rikchakuq impactokunam kawsayta paqarichinman!
  Iskay chakrakunata wikch"uspa, sipaskunaqa chay mikhuqkunata kuchurqanku, chaymantataq paykunaman kutimuq discokunata hap"irqanku.
  - Boomerang hina, ichaqa titanio kuchun! - Nina supayqa asirikusqa.
  - KUSA! Imataña kay titanio kuchuptinpas, kay q"illayqa aswan pisi kallpayuqmi blotter nisqamantaqa.
  Sipaskunaqa unupi puriq barcota kichariyta qallarirqanku. Nina supaytaq qunqayllamanta mañakuspa tapusqa:
  - ¡Tukuchanapaq takiyta qillqasun, Margarita!
  Intimanta aswan k"anchariq asirikuspa rit"i yuraq rubioqa tapusqa:
  - ¡Allin suerteta apamuwananchikpaq!
  Cool Auroraqa qaqchaparqa:
  - Chiqallan! Perdeq waqachun - chay qhelli runaqa envidiakun!
  Komsomol sipasqa qhipaman k"umuykuspa ch"inlla takirqan, chay simikuna phawaykachaspa, llimp"i llimp"iwan ima:
  Oráculo magia rumikuna ukhupi,
  Wayra-paramanta paqarisqa - k'anchariq inti!
  Manam pantasqa tutayaqpa mirayninchu kanchik,
  ¡Imaynan huk takipas huk llimp"iman k"uyukun!
  
  Chiqapmi, qaqaqa mana allinpaqmi kanman - .
  ¡Ñoqanchisraykun profetizashan sasachakuykunata, llakikuykunata, wañuykunata!
  Hinallataq fantasmakuna llimp'i llimp'iyuq,
  ¡Tutapi señal hina llimp"iy!
  
  Ichaqa manan yanqa creenciayoqchu kasun
  Rusia awqa - espada makipi!
  Hunt'aq sonqowan Jesusta servisun - .
  ¡Supayqa wiñaypaq sonso kachun!
  
  Manam kanchu aswan kallpasapa Tayta Llaqta, .
  ¡Imaraykupas, munayninchisqa q"illay hinan!
  Yachaysapa Stalinmi chay atakata umallin,
  "Andryusha" nisqaqa Colonia metalpi huk tornado!
  
  Rusia naciontan sagrado servisaqku,
  ¡Musqukurqanim sunquyta payman dedicanaypaq!
  Soldadoqa aswan filoyuq bayonetayuqmi,
  ¡Hinaspa locutorpa rimayninpi nina rawray!
  
  Alabakuy qanpaq, Rus' takikunawan,
  Paymanmi takikunata takiyku,
  Awqakunamanmi vengakuy hamunqa - .
  Cuervokunawan atipanakusun, creeway!
  
  Mosoq ch'uya pachatan hatarichisunchis,
  ¡Dios saminchawayku!
  Sipaskunapaq lujo y actualizaciones, .
  ¡Pisi tiempollapin califaman tukupunki!
  
  Admirakuypaq rikuywan premiawayku - .
  ¡Señorpa kunkanmi espadaman waqyashan!
  Kawsayqa azucarniyuq mermeladamanmi tukupunqa, .
  ¡KAMAZ hina kallpasapa kaspaykiqa!
  
  Mama suyupi sumaqllaña encina sach'a-sach'akuna, .
  ¡Yachay maypi almayki samananta!
  Sumaq lamar-qochakunatan chaskinkichis,
  ¡Kremlinmanmi kamachikuq hina haykunki!
  
  Qamqa huk caballero kanki - huk ayllu hatunkaray runakuna, .
  ¡Lamar qochakunaq hatun kaynin, hielokunaq k"anchayninpas!
  Quri ch'inneqpi rit'i, .
  Hinaspa esmeraldawanqa, terciopeloqa sacha!
  
  Mana manchakuspan yawarllaña maqanakuyman riyku,
  ¡Al menos Tigres manchayta qaparichkanku!
  Nazis nisqakunaqa uñayuqmi, .
  ¡Adolfqa chiqamanta sumaq rikch"akun!
  
  Ichaqa uyaypi bigoteyoqmi karqani,
  ¡Hocico k"uyusqa, quijada urmasqa!
  Hinaspa llaqtanchis hatun, hatunchakuq, .
  ¡Atiyta rikuchirqa chay fascista kawsaqman!
  
  Kunanqa k'anchay pachaña - .
  Hanaq pachaq khuyapayakuyninmi rikhurimurqan...
  Harajas nisqakunaqa harawikunapim hatunchasqa kanku - .
  ¡Ch'uya Cristoqa almapi kawsarimpun!
  Auroraqa t"aqllakuspanmi makinta sinchita t"aqllakuspa huk phuyu ch"uspikuna hatarirqan:
  - Margaritaqa allintam takirqa, ichaqa iglesiapi coropim salmokunata takinayki. ¡Llapa yuyaykuykunan huk religioso temapi k"askanasqa kashan!
  - Huchanchikta pampachananchikmi. - Nisqa puqusqa Korshunova, payqa yapamantan urmaykusqa religioso éxtasis nisqaman. - Pipas almanta rantikuqqa chinkachisqallapunim qipan - mana wañuqtaqa wañuqpaqmi qun!
  Nina supayqa asikusqa:
  - ¡Qhawarini qanpas sumaq rimayta atiq kasqaykita! Allinmi, kuyasqay, kunanqa kusikuy puriymi ñawpaqninchikpi kachkan.
  Huk hinchable botepi tiyaykuspankum, radarkunapa mana qawasqan hinaspa polilla hina pintasqa, chaymi Komsomol sipaskunaqa nadaspanku hatun chinkachiqman rirqaku. Kunanqa hatun ruwaytan ruwananku karqan. Huk ratu peligropim llapa reflejokuna hinaspa reacciones nisqakuna agudoman tikrakururqa. Komsomol sipaskunaqa askha kilómetros t"oqyaykunatan sienterqanku, olakunaq ch"aqchuyninta, gaviotakunaq qapariyninta, challwakunaq bostezotapas. ¡Uyarirqankun pipas paykunaq chimpanpi nadashaqta! Komsomolmanta runakunaqa pistolankuta hoqarispankun huk waynata rikurqanku colchón de aire nisqapi. Mascaranta hurqukuspanmi Denis Baranovpa uyanqa rikurirurqa. Chay zombie oficial, ñawpaq huchachasqa multa, kay rikuypi reparaypaq aswan wayna hinallataq aswan sumaq rikch"akuq, paykunata ñawinta kicharirqan.
  Wayrata raqrakuq qaqa kunkawanmi nirqa:
  - ¡Hatun yana Fuhrer kachamuwarqan!
  - ¡Ichaqa manam imatapas qillqarqanikuchu! - Sipaskuna huk kunkalla qaparirqanku.
  Mirabelaqa manan imapipas kusisqachu kasharqan batallonninkumanta rumi sonqo huchasapa rikhurimusqanwan, ichaqa Auroraqa aswanpas kusisqa sonqonwanmi asirikurqan. Por cierto, admirakuypaqmi, ichaqa chay preso chunka wata kuskanta chinkachispa chaylla chay cicatrizmanta librakusqan qhepallamanmi manchakuypaq karqan - payqa allin sumaq runamanmi tukupurqan. Manachus ñawpaqmantaraq yachankuman karqan chayqa, manapaschá Baranovtaqa reqsinkumanchu karqan.
  - Hinaspapas manan necesariochu! - Chay besotted ñawpaq preso qaparisqa. - ¡Metayqa wañuymi! Qatiq kawsayniypiqa sultanmi kasaq, harén nisqapitaq pachak waranqa doncellakuna kanqa.
  - Hukwanllapas tratana. Mana chayqa manan allinchu kanqa, ¡contrariollan! - Payqa Margaritamanta aswan yuyaysapa rikchakuyta munaspanmi nirqa.
  Denisqa upallallam karqa; Kay kutipiqa maqanakuypaq antawa kaptinpas.
  - ¿Allin experiencia militarniyuqchu kanki? - Aurora tapusqa. Cheqaqtapunin paykunaqa iskay kaq hatun guerrata pasarqankuña, hamuq tiempopipas tarikurqankun. Mana hamuq pachamanta sumaqchu, imaynan Soviet ciencia ficción qillqaqkuna willakusqanku hina, hunt"ataqmi guerrakunawan, aswan importanteqa, imaymana kawsaqkunawan, chaykunan mutación nisqawan pasarqanku.
  Chayna imapas kanmi - magoradiacionpas mana radiacionpas.
  Magoradiación nisqaqa kawsaqkunata mana wañuchiq radiacionmi , ichataq materiap kapuyninkunatam tikran, huk tikraykunatapas, imaymana kawsaykunap hukllanakuynintapas - kawsaqpas mana kawsaqpas.
  Unter-radiación - mana ordinario radiación hinachu - manam átomokunap ionizacionnintachu ruwan, aswanpas moléculakunapi musuqmanta churakuynintam, aswantataqmi ADN nisqapi, genética nisqa willayta apaq células nisqapipas llamk'an. Wakin kutipiqa hampinapaqmi, utqaylla musuqmanta wiñananpaq.
  - Riki! - Baranovqa mana manchakuspa nisqa. - ¡Achka kutitam maqanakurqani!
  Puka chukchayuq Aurora iskayrayarqa:
  - ¿Pitataq wañuchirqanki?
  Ñawpaq huchasapaqa qaqchaparqa:
  - ¡Infielkuna!
  Nina hina supaymi hoqonta kiruykusqa:
  - Imaynataq rusa oficial kanki:
  - ¡Ñuqaqa mujahidmi kani, llamkayniyqa mana iñiqkunata chinkachiymi! - Baranovqa qaparirqa. - Kayhinam wiñaypaq destinasqa kachkani.
  Auroraqa Margarita ninrinpi susuykusqa:
  - ¡Ama ch'aqwaychu! Aswan allinmi llamkayta ruwayta.
  Huk zombie, árabe simipi samayninpa uranpi ronronakuq. Chay qhepa willakuykunaqa radiopin willakurqan.
  - Chechenia suyupiqa maqanakuq runakunan reparaypaq aswan llank"ayman tukupunku. Astawanraqmi gobiernopa wasinman disparayta munarqaku. Kay maqanakuypi, pichqa policía wañusqa, chunka hukniyuq k"irisqa, ch"uyanchakunmi chay maqanakuq runakunaq chinkachisqankuta. Wakin willakuykunaman hinaqa, Sharia tribunalpa ñawpaq umalliqninqa yaqa pachak millón dolarkunatan chaskirqan hawa llaqtamanta patrocinadores nisqakunamanta, chaymi anchata maskhashan kutichipuyta. Urqukunapim huk operación especialta ruwarqaku: bandidokunatam chiqisqa karqaku.
  Chay zombiqa perked up:
  "¡Pisi tiempollamantan mana iñiqkunata sinchita maqasaqku, chaymi paykunaqa ayqenqaku silbakuna ukhupi, burlakusqanku chawpipi!" - Chayqa allinmi, nini!
  - ¡Chayqa chiqapmi principiopi! - Auroraqa ñawinmanta llimp"ikunata kacharisqa. - EE.UU.-qa islam religionpa hatun awqanmi. Payqa Hollywoodpa yanapayninwanmi ismuchin, pornografía nisqa periodicokunawan, serie místicas de TV nisqawan. Kunanqa Yankees-ta pisillata disparananchik kanqa.
  Sipaskunaqa nadaspa chay chinkachiqman asuykurqanku. Capitán Primer Rango Rudolph Reagan, munasqan coñacmanta huk sorbota tomaruspan (allinmi, llapallan kay norteamericanokunaqa machasqam kanku, manam yanqapaqchu EE.UU.-qa mana qhali kawsaypa hinaspa ismuypa simbulunman tikrakusqanqa!), camapi siriykuspan, siriykuspan umanpas rabona sinqanpi. Wayna-sipas kashaspa waynakunawanmi munakurqan, Franklin Trumanpa homosexualkunata ejercitopi llank"anankupaq saqesqan qhepamanmi, almirantekunawanpas experienciayoq karqan. Hinaspa imaynatapas tawa quyllur heroewanpas indio Guerrapi. Ichaqa huk terminador presidenteq kamachisqan, hinallataq musulmán chaypi, morales huknirayman tukupurqan, gaykunatapas siq"irqanku. Chay qhepamanmi Rudolph Reagan yuyaykurqan tukuy mikhuq kayninta rikuchinanpaq, rabonakunata mink"akuspa. Chaywanpas, llamp"u warmiq cuerponta abrazashaspaqa manan hayk"aqpas saqerqanchu yuyaykuyta qharikunata, aychasapa, yana, mana willay atina kusikuyta apachiy atiq.
  Ciertamente paykunaqa huk scumbag hinaspa huk pervertido chaymanta!
  Rudolph Reaganmi saqerqan chay rabona warmi sillananpaq, ichaqa manan descargayta atirqanchu, sayk"usqataq kapurqan. Manan, payqa usqhayllan necesitan huk waynata. Qharikuna wakin ruwaykunapi warmikunamanta aswan millayña kanku chaypas, manan qolqeyoqchu kanku - paykunaqa munanku llank"ay wiñayta. Galina kayta repararqan - allinmi kanqa Rusia Soviética awqankunata chinkachinapaq; Amerikamanta runakuna, paykunaq yanapaqninkunapas.
  Chay centinelakunaqa mana cuidakuspan comportakunku. Chiri kasqanraykum aswan allinta munanku mana diluida wiskiwan q"uñikuyta. Margaritaqa chukchanta chukchuykurqa (kaykunaqa huntasqa machasqakunam - tukuy imamanta, alcoholpa moléculanqa cuerpopa chinkachiynintam simbulun, astawanraqmi warmipa), ¡Yankees nisqakunaqa sonsokunam!
  Monitorkunapin olakuna k"ancharisharqan, mayninpitaq kawsaqkunapas rikhurimurqan. Chay peligroso animalkunamanta hukninmi karqan sierra-cangrejo, kaq tiempollapitaq ortiga tiburón. Manchakuypaq uywa, allpapipas, mama quchapipas peligroso. Pikaq agujakunawan uñanwanqa facil-llatan runata kuskanman kaninman otaq aswan millayraq, venenowan churanman. Sipaskunaqa manan rikukuqchu, reflectorwanmi ch"aqchusqa karqanku, zombikunapaqtaqmi temperatura ambienteqa iskay kinsa grados aswan chiriraq karqan.
  Chay rabona warmita wikch"uspa, Rudolph Reaganqa k"ullu kunkawan nirqan:
  - Ripuy, puñuyta munani. Arí, ¡hinaspa hatun puñunamanmi rinayki!
  - Munasqaykiman hina, pagaylla! - Desheveled putas nisqakunam qaparirqaku.
  - ¡Manan allin yachayniyoqchu kanki, kuskan rutuqmi qanpaq! - Rudolph Reagan kutichisqa, chaymantataq sasachakuywan hark"akusqa mana chhuqrinanpaq. - ¡Munasqaykiman hina! Ichaqa kayqa suwakuymi.
  - ¿Ima planpitaq? - Soldadokunapa rabona warmikunaqa admirasqallañam karqaku.
  - Allin llamkayniyuqmi kanki. - Rudolfqa waqaykusqa. - Kusikuspaymi qhapaqyarqani, ¡infierno hinataq khatatatasaq! - Generalqa chiqaptam kuyuriyta qallaykurqa, iskay chukchanpas khatatatasqa.
  - ¡Manan q"alachu kanki! - Chay rabona warmiqa hukmanyasqa qaparirqa (¡ima p"enqaymi moralkunata churaptinku!). - ¡Huk clienteta maskhaq risaq!
  - Ichaqa yuyarinanchismi marineronchiskuna temperamental kasqankuta. - Rudolph Reagan huk iskay yuyayniyuq amenazawan repararqa.
  Komsomol sipaskunaqa qayllallapiñam kachkarqaku. Zombieqa maqanakuq Galinamanmi k"umuykurqan, umantapas hombronpi samachispa. Wañusqa oficialqa seda hina q"apayniyuq chukchamanmi uyanta ñit"iykurqan, uman patamanta much"aykukuspa. Chiri simikunam chukchanta mana allinta ruphachirqa, chay oficialqa aya hinam asnarqa.
  - ¡Kutiy! - Chay phiñasqa Margarita manchachikuspa nisqa - Huk munakuqtapas tarirqani.
  - ¡Manan phiñachiyta munarqanichu! Guriamanmi rikchakunki. - Yuyaysapa ayaman rikchakuqmi sisiyta qallaykurqa.
  - Mascarawan maqanakusun. Manam pipas qawananchu sipaskuna kasqanchiktaqa. - Nina hina amigan Aurora huk matrazta hurqurqa estimulantewan. Huk iskay kutitam sorbota tomarqani. Chay matrazqa manan ancha yachaysapachu, acordeón nisqawanmi ruwasqa karqan, chaymi mana wayrapas karqanchu. Chaymi kawsachiq yakuqa sapallan lluqsimun. Chay maqanakuq warmiqa huk qillqasqata yapaykurqa. - Ch"usaqyachisqa kasqanmanjina, pisiyapun: chayrayku yakuqa mana ch"aqchukun, ch"inlla kuyuyta atinki.
  Huk ruwaykunapiqa kaypi t"uqyaykunapas hukniraymi, q"omer, mana atiyniyoq hina. Sipaskunapa sut"i kunkankunaqa qaqa hinan. Olakunaqa yana mantamanmi rikchakun tutayaqpi, chaypa tutayaqninpim mayninpiqa llimpikuna llimpi llimpi, yaqa cuadrado challwakunapas siminpa qipanmanta imatapas thuqayta munanku. Yakumanta huk k"anchay silueta saltaspa yaqa kuskanman kuchusqa Auroraq phatasqanwan. Kay challwaqa filoyuq aletayuq, manataqmi chaypi k"irikuyta munarqanichu.
  Manam Komsomol sipaskuna rikukunchu, boteqa kikillanmantam colorninta cambian lamar quchapa qawasqanman hina, imaynam pachakunapas camaleonpa sumaq kayninkunata qawachin hinata. Chay disfrazqa perfecto. Astawanraqmi qawanki imaynatam marinerokuna mutante challwakunata hapinku. Ancha facilllatam ruwanku: Ñawpaqtaqa cauchotam challpunku, rakhuta makina aceitewan gasolinawan llusiykuspanku: asnayninqa karumanmi mastarikun. Chay rata tortuga yupaychan, payqa generalmente mikhun químicata huk cucaracha hina. Hap"in, millp"un, ganchoman k"askakuspa. Chiqamanta mana kay q'upataqa mikhuyta atiwaqchu. Ichaqa kawsaq ceboqa manan millaychu. Hatun challwakuna, mayninpiqa delfín hina sayayniyuq, kaninku. Wakinqa mikhuypaqmi, hinaspapas sumaq mikhuypaqmi qhawarinku.
  Kantaqmi venenoyoqkunapas, ichaqa experienciayoq cocinerokunan chaykunata neutralizayta atinku, chaymi aswan chaninniyoqraq. Aswantaqa, carpa esmeralda challwaqa tarikun Radikal qucha radiactivollapim, Baikal quchawan kuska sutichasqa kasqanrayku, kunanllam qachachasqa kachkan. Uraniowan ch"iqchisqa carpa esmeralda nisqawanmi narcotráfico nisqawan machaykun, allinta rawk"asqa kaqtinqa, huk minutollapipas pantayqa huk gourmet runaq nanaywan wañunanpaqmi apawasunman. Hinaspa chay hina "glitches" nisqakunaqa manan costumbrechu, k"anchariq colorniyoqmi, kaytan rikunki huk blockbuster nisqapipas. Ancha gananciayuq challwakuy, meta-cuasi-letal mutantes, esmeralda hinaspa radiactivo, mikuptinku peligroso, chaynallataqmi zona hawapi bagre hina hatun carpakunata mirachiyta munarqaku, ichaqa chaypim wañurqaku.
  Chayta rikuspa sipaskunaqa pistolankuta hoqarirqanku. Margaritaqa qunqayllamantam kutirirqa; rinriypi huk llañu chiqchiy uyarikurqa:
  - Buqueqa tawa pachak mitru karun.
  Rubio terminadorqa kusisqa kutichisqa:
  "Ancha allintan asuykusqaykutaqa puririchiyku", nispa.
  Aurorawan Margaritawan ñawinkuqa tutayaqpi rikusqa mana misiq ñawinmanta aswan mana allintachu, ichapas aswan allinraq. Chay barcopiqa aswan pisi runakunan kasharqanku, yaqa kinsa chunka phisqayoq runakuna, chaypin kasharqanku mercenario challwaqkuna, askhan machasqa karqanku. Chay zombieqa contranpi kaq runatapas apuntarqataqmi, ñawpaq carcelpi oficialqa ametralladorayuqmi karqa, silenciadorniyuq.
  Huk much"ayta hap"ispa, ch"inllamanta interruptor de seguridad nisqapi ñit"ispa tuta monocularta llank"achirqan. Paymantaqa profesional wayram karqa, astawanraqmi cauchomanta ñawipa tapanta uyanman ñitiykuptin, chaynapi maypi kasqanmanta mana qawaqkunaman verde llimpiwan qunanpaq.
  Chay sipaskunaqa computadorapi óptica nisqawanmi contranpi kaqkunata qhawaqku. Chayllam chay dianakunata allicharqa, chaymi aswan achka nina rawrayman churarqa: sapa minapi waranqa pichqa pachak rondakunata. Chay pachallapitaqmi sipaskuna rakirqaku chay ñakariqkunata, kimsa chunka tawayuq runakunatam huk kutillapi hurqunanku karqa; Computadoraqa huk p"anqata qorqan imaynatas, pikunamanpas disparanapaq.
  Chay qhawaq soldadoqa vallaq ventiladornin qayllapin sayashasqa, cigarrota fumaq, sapa kutitaq matrazmanta wiskita ukyaq.
  - ¡Amerika runakunaqa mana cuidakuspam servichkanku! - Aurora reparaspa sarcasticamente yapaykusqa venenowan kunkanpi. - Kayqa ismusqa liberal democraciankupa consecuencianmi.
  - ¡Ñuqanchikpa aswan allinta yuyaymanay! - Margaritaqa chukchanta chukchuykusqa. - Astawanraqmi ejercitoman contratasqakuna mana eslavomanta hamuqkuna?
  - ¡Ama sonso kaychu upyanaykipaqpas! - Komsomol sipasqa siminta maqchikurqa. - Picakun, ichapas pararayku. Otaq ichapas sinchi maqayman!
  - ¡Q'arasaq! Kimsa kaq Reichpa awqan... - Zombie-presoqa susurqusqa.
  - ¡En general, cigarrota pitayqa pisiyachinmi reacción nisqataqa, ñawitapas ñawsayachin! - nispas Margaritaqa nisqa. - Ñuqa kikiymi cigarrota harkakuyman.
  Hatun chinkachiqpa popaninpiqa Bartertam rikunki, achka gemelo utqaylla ninayuq pistolakunam kachkan, Lincoln clase - paykunapa waqtanpim tiyanapi huk paris artillerokuna kachkan. Iskay masraqmi challwayta munanku. Gemelo "grobodon" nisqa estribor ladopi. Hinaspa chaymanta huk norteamericano, yana runa hina, puririrqan, celularninpi imatapas qhawaspa. Yaqachus hina "porno", huk laya video. En general, pistolakunaqa peligroso kanku sichus disparanki chayqa, manan yachakunchu sichus chay "armadura" rumikunata qespichinqa, ichaqa huk bote hinchable definitivamente kanqa guardabarros.
  - Chaymi metakuna rakisqa karqa. Asuykamusunchik. - Nisqa nina supay. - Ñawpa wakakunataqa phiñasqa kanankupaq qhawana tiyan.
  - ¡Mach'aqway hina suwakusun! - Margaritaqa yanaparqa, cinturanta kuyurichispa.
  Zombieqa allin rimaq hinam upallalla karqa.
  Sapa kuti qhawaq hina, puka chukchayoq Aurora repararqan arco pistolakunata escoltawan hinallataq kunankama mana imamanta manchakuspa. Achka ametralladorakuna, llasa, ichapas PKM nisqamanta aswan kallpasapa. Hinaspa chaymanta tripulación, huk chiku rikukun, aswanta chino, huk ancha tensionado, astawan nervioso centinela. Kay hinachá chayraq hamuq runaqa mast"arikurqan. Huk oficialmi hichpallanpi kashan, mana imatapas ruwaspa barandillaman k"umuykuspa huk radio operador antenayoq pasashan;
  - ¡Metakunata rakisun! - Aurora yuyaychasqa, chiclewan pukllachkaspa.
  - Pañaman astakusaq, aswan territoriota lloq"eman hap"inki! - Margaritaqa makinpa kantunta kunkanpa chimpanpi kallpachirqa.
  Chay hinchable boteqa iskayman t"aqakurqan, sipaskunaqa muyurirqanku.
  - ¡Ametralladorakunata barresaq! - Aurora kirunkunata llimp"iykusqa.
  - ¡Hinaspataqmi artillero kani! - Margaritaqa asikuspa.
  Chay thuñichiqqa manan imaraykupas huch"uychu hinaspapas ancha allinmi qonqaylla chayman phatariy, chayta interrumpiy hinaspa cabinakunaman urmay. Komsomol sipaskunaqa mancharisqa sientekurqanku, wañuchisqankumanta experienciaqa manan ancha huch"uychu karqan, ichaqa chaywanpas sonqonkuqa usqhayllan kuyuriyta qallarirqan, umankupas yawar lloqsisqanmantan qaparirqan.
  Paykunaqa yuyayninkupi kamachikuyta qonku thak kanankupaq, thaklla ruwanankupaqpas. Manan llapa runachu chayta ruwayta atinku, experienciayoq maqanakuqpas doctorpas, ichaqa pulsoqa thakmi. Sinchi rinriqa rimanakuykunatan hap"in, imaraykuchus manan llapa Yankees nisqakunachu rikukun, chaymi huk kutillapi horqona.
  Pichus astawanqa hawa superestructura nisqapi kachkan. Yaqachus hina chaypi tarjetakunawan pukllanku. Hinaspapas huk primitivo sonsopas. ¿Hayka pisi kallpayuqtaq Yankees nisqap Rusia Soviética nisqap awqankuna? Chaymi uyarinkiña sinchi Amerika simikunata. Pichqa soldadokuna hina, paykunapas hurqunanku kanqa.
  - ¡Huk operacion simpleta ruwasqanchikman hinam! - Margaritaqa reparasqa. - Chaymi ama mana necesario qapariychu, mana ima sasachakuypas kanqachu!
  - ¡Ñuqaykuqa sabotaje reypa ruwayninpim kachkaniku Trueno Wayra! Kunallanraqmi Yankees-ta atiparqayku. Ichaqa, cheqaqta rimanapaq, chhayna hatun peliculakuna ruwaq suyuqa aliadonchis, allin amigonchismi kanan. - Komsomolmanta Aurora cejasninta k"uyurqa huk k"uyusqa particularmente amenazante.
  - Manachus URSS suyupi naceyman karqan chayqa, aswan allinmi kanman karqan EE.UU. suyupi naceyta. ¡América llaqtaq civilizacionninqa pachak-pachak culturakunamantan kashan, tukuy teqsimuyuntinmanta! - Margaritaqa, mana riqsisqa runata asikuspa, suni qallunta rikuchisqa.
  - Sinchi contrariota atipayqa aswan askha qolqetan pagan, ichaqa manan yanqapaqchu qonki! - Auroraqa qaqchaparqa.
  - Salvo Hatun Guerra contra ghouls, trolls, paykunaq rurunkuna chinkasqa. - Margaritaqa sinchita suspiran.
  - ¡Temporalmente! - Nina supay sinchita kuchurqusqa.
  Chay sipaskunaqa askha riesgokunatan hap"irqanku. Chaykunata reparaspaykiqa chayllam chay llasa ametralladorakuna llamkayta qallaykunman. Pistolakunamantapas aswan peligrosoraqmi tiempota hap"inku, manaña anchatachu chaypas, apuntanankupaq. Hinallataq, Yankees nisqapiqa computadorakunam kan, chaynallataqmi tuta qawanapaq aparatokunapas. ¿Hayka conchakunatataq necesitanki glamorosota rollo ruwanaykipaq? Chaymantataq ñawsa ninawanpas, otaq aswan kallpayoq radarkunata llank"achispapas unuman chinkaykunman. Hinaspa huk focowanqa imapas mana sut"i kaqta rikunki, astawanqa zombies nisqakunata. Kay runaqa Komsomol scouts nisqakunatam desmascaran. Patapiqa huk waynapas rikhurimusqa, chukchanpas azul hina pintasqa, challwaqkunaman risqa.
  - ¡Hukmanta sasachakuyniyuqmi kanchik! - Margaritaq kunkanpiqa llakikuymi karqan.
  - ¡Huk kutillapin llapa runakunata t"oqyachisaqku! ¡Pichqa segundosmantaraqmi! - Auroraqa huk sorbota tomarqa chay estimulanteta. Payqa codowanmi compañeronta tanqaykusqa. - Arí, upyaypas!
  Kikin ladonpa hichpanpim kan huk llimpi llimpi, ichaqa manam kayqa sasachakuychu.
  Margaritaqa nin, utaq aswan allinta nisunman, zombikunata kamachin:
  - Ama mana kamachisqachu disparay.
  - ¡Kasukuni, señora! - Kutichisqa "muñeca condenado" nisqaman.
  Kunanqa llapan metakuna hap"isqaña chaymi suerte. "Challwaq runakuna" barcopi huk animalta horqoni, rubíkunawan llimp"i llimp"i: huk milagro pasta challwa. Tawa waynakunapas umankuta mana qatasqata hurqurqaku, kunanqa llapa dianakunatam hapirunku.
  - ¡Tiempoñam! Hiper salvo! - Auroraqa susurqun. - Paymanqa gustanmi resaltakuy.
  Chay ametralladorakunaqa olakunaq mana qapariq ch"aqchuynintan tuparqan, chaymi llapanta hark"arqan disparasqankuta. Huk segundollapim iskay chunka pichqayuq balakuna lluqsimun, iskaypaqñataqmi pichqa chunka. Hinaspa tawa chunka suqtayuq runakunata huk kutillapi hurquna. Faltakunata hinaspa mana qispiy atina doblaje nisqakunata qawarispapas, iskay segundokunam suficiente huntasqa chuyanchaypaq. Huk llañu silballa balakuna kuyuchkaq, manataqmi persianaspas clickasqachu. Chay pops nisqakunaqa yaqapaschá mana reparakuqchu, culollanmi hombrota pisillata ñit"iykusqa.
  - ¡Kayqa electroimán nisqawan aceleración nisqawanmi niyta munan! - Nina supayqa admirakuspa nisqa.
  - ¡Hinallataqmi atiyninchikkunapas! - Margaritaqa qaqchaparqa. - ¡Hatun kamaqman yupaychay!
  - ¡Manan Diospa qosqan cienciachu! - Auroraqa hark'akurqanmi.
  Huk niraqmantaña dispararqanku chaypas, allintan rimayta atirqanku, karumantaña mini-walkie-talkies nisqawanpas.
  - ¡Ama pipas pasachunchu aswan karuta, uraykamuyta qallarisun! - Komsomol maqanakuq kamachirqa.
  Asikunapaqmi llapa paracaidistakuna kimsa runa, iskay Komsomol sipaskuna hinaspa kawsaq preso aya kasqan. Chay sipas guardabosques nisqakunaqa designadores de blancos nisqakunatan wikch"unku. Qawachkankim kimsa yanakunaraq lluqsimusqankuta.
  - ¡Pampachaykuway, Señor! - Devouta Margaritaqa susuykusqa, maqanakuqkunata aswan allin pachaman kachaspa.
  Chay zombieqa iskay runakunallatan dispararqan, paykunan lado qayllapi cigarrota pitasharqanku, karutataq qhawasharqanku. Kaypiqa, en general, imapas admiranapaqmi karqa, pikunam huchachanman marinerokunata amistadniyuq puertopi samarisqankumanta.
  Ñawinpa k"uchunmantapachan Margaritaqa ch"usaq umankunamanta yawar phuyukuna phawaykachashaqta reparayta atirqan.
  - ¡Chay yupayqa chayamuchkanñam! - Rubio terminador nin. - ¡Huk cuentata kichasun!
  - ¡Ama huk segundollatapas usuchiychu rikchakun! - Aurora kamachirqa.
  Chay thuñichiqpa ladonqa chay ratopin wiñarqan scoutkunaq ñawpaqenpi. Cubiertapiqa ayakunallan kashan, manan sapa kuti ch"inllachu, aswanpas q"achu leche challwallan chupanta ladonman takashan.
  Yapamanta rikcharispa aswan sumaq sitiopi. Komsomol sipaskunaqa usqhaylla hatarispanku, saltaspa, hukmanta phawarinku. Manataqmi desayunaytapas qoqkuchu, chaymi yarqasqa q"ala chaki q"ala rit"i patapi qheparqanku. Chaymi yapamanta phaway ama pisiyachiychu. Yaqachus hina paykunapas anchata llank"ananku...
  Auroraqa amigantam kallpancharqa:
  - ¡Simiykita wicharichiy, q"oñi warmi soviética! Hinaptinqa manam tanquepa ukunpichu pakikusaqku!
  Margaritaqa sinchitan qaqcharqan:
  - ¡Arí, ¡manataqmi p"akikunaypaqpas yuyaykurqanichu! - Hinaspa chayna rimaypa iskay yuyayniyuq kayninta musyakuspanmi chuyanchayta yapaykurqa. - ¡Y astawanraqmi k"umuykukuy!
  Komsomol maqanakuq runakunaqa ladomanmi k"umuykukurqanku. Huk ratullapaqmi popaqa tutayachirqaña chayña pisiyasqa k"anchayta. URSS nisqapi qhawaqkuna Spiderman hina wicharinku Velcro botas nisqawan. Margaritaqa yanapallantaqmi "lastre" nisqapi: yaqa huk zombita kunkanpa scruff nisqamanta aysan. Allinmi kay runaqa mana hatun especímenkunamanta hukninchu. Kaypiqa cubiertapim kachkanku. Huknin maqanakuqmi umantapas hoqarin, Komsomol sipasmi boomerang discowan kuchurqun.
  - Thak kay, apuray! - Payman willan.
  Usqhaylla haykuspanku botekunata k"askararqanku. ¡Kunanqa tukuy imapas seguroñam! Lliw cubiertaqa sumaqllañakunapa pistolanpa uranpim kachkan. Kaypiqa iskay marinerokuna lluqsirqaku, kuskan segundo hinaspa umankupi uchkukuna karqa, paykunallam tiempoyuq karqaku kuyurinankupaq.
  - ¡Pistola puntapi awqayuqmi kani! Kunanqa llapa runakunata upallalla uraykachiy! - Agustín kamachirqa. - En general, payqa hatun kamachikuqpa llamkaynintam hapirqa, manchakuspanmi chay ancha "sumaq sonqo" hinaspa religiosa Margarita imatapas toqyachinanpaq. Korshunovaqa chayta mana reparananpaqmi kallpachakun. Astawanpis, juknin mariscal soviético nisqanjina - iskay runaqa mana escuadrónchu, kimsataq mana empresachu!
  Margaritaqa botanta hurqukuspanmi mochilanpi pakaykuspan q"ala chakillaña ladonta purirqa. Usqhaylla, chay celdapi pakasqa ametralladorata uraykachirqan, manaraqmi reparasqachu imachus pasasqanmanta. Komsomol sipaskuna milagroso ametralladorankuta wasankumanta aysarqanku, asirirqanku, hukninmi llapan pasajeta apuntarqan, llapan pasajetan ch"uyanchananchis.
  Auroraqa qunqayllamantam kallparqa olímpico nisqapi kallpaymanta aswan kallpawan. Huk iskay hinaspa payqa nasal cañones qayllapi. Chaypiqa yaqa chunka iskayniyuq maqanakuqkunam kachkanku, kuskanninmi guardiapi kachkan, wakinñataqmi cartawan pukllachkanku. Paykunawan kuskam iskay rabonakuna kan. Sipaskunataqa khuyapayani, ichaqa chhaynatan huk rabona warmiq k"arak destinon. Pagayqa sapaqchasqam, desmontaje nisqapas hatun rantikuymi. Auroraqa upallalla armamanta pisi phataywanmi llapa runakunata kuchurqun. Payqa manan necesitanchu kaypiqa colimador qhawayta, chaymi kan k"anchay, hinallataq marinerokunaqa manan suyankuchu qhepamanta ataqueta. En general, hatun hatunchakuyninmi huk ruwayta ruwan: pichus atrevikun huk destructor hunt"a soldadokunawan, marinerokunawan atacayta.
  - ¡Atuq hina kuyuriy paña lado pasajeta! - Auroraqa ch"inllamanta rimarin. - Zombie sayachun, chino botanwanlla qunqa.
  - Chiqamanta, ñuqa kikiy pichasaq. - Kutichikun Margarita.
  Sipaskunaq kuyuynintaqa askha "juegos virtuales" nisqakunapin yachachiqku barcokunata tanquekunata hap"inankupaq, laberintokunapi maqanakunankupaq, wayra-para avionkunapi, phataqkunata tarpunankupaqpas.
  Arí, huk pachamanta chhayna llulla otaq cheqaq yuyariymi kay fabulosa futurista rikuypi lloqsimushan.
  Munaptinkuqa, chay inteligencia nisqapi llamkaqkunam G-2 nisqawan engañanmanku, chaynapi Gran Bretaña nacionpa punta kaq ministrunpa oficinanman explosivokunata apamunankupaq, hinaspa achka ruwaykunata ruwaspanku. Chaymi kunanqa Margaritaqa vallaq barandillankunata pasaspa usqhaylla pasajekunata ninawan hap"irqan allin ángulomanta. Iskay kimsa yanakuna, huk q"illutaq hawaman lluqsirqa. Margaritaqa asuykamunanpaqmi saqirqa. Qhepankupi phisqa masraq rikhurimurqanku. Chaymantataq huk pisi chiru karqan, chaymi llapa runakunata wañuchirqan.
  - ¡Tukuy imapas simple kanqa! - Payqa kutichisqa. Imaraykupas concienciayqa pisiyapurqanmi, chaymi huk kusikuy rikhurimurqan, chaymi llank"anayta aswan allinta ruwayta munarqani.
  . CAPÍTULO No. 6.
  Huk Komsomol sipasmi tanqueman phawarirqan, qanchis maqanakuqkunapas karqanku. Siminkama phawaykuspaymi chaykunata hurqurqani, ichaqa huk lawmantam. Zombieqa, kamachisqaña karqan chaypas, manan sayarirqanchu, aswanpas popanintan cubiertapi purirqan, ichaqa kusikuypaqmi mana rikukurqanchu.
  Siminman rispan Margaritaqa tawatawan churarqa, kusikuypaqmi abrazanakuspa purichkasqaku, much"anakuchkanmanpas hinaraqmi.
  - ¡Punkumanmi rirqani! - Rubio terminadorta wikch"uykusqa.
  Aurora, mana karuchu qhipanpi, chiqancharqa:
  - Hinaspa pistolakunata picharqani.
  - ¡Yankees nisqakunatam wañuchichkanki! - Margaritaqa qallunta hurqurqa.
  - Y muy efectivo! - Auroraqa q'ala chaki dedonwanmi urmasqa cigarrota hoqarispa, chay hinata wikch'uykusqa, chaymi "aguila" americanopa chupanman chiqan urmaykusqa.
  - ¡Qhipamanta kuyuchkani! - Nina supaytaqa laconicamente wikch"uykusqa.
  Sumaqchakunaqa ñawpaqmanmi puririrqaku. Auroraqa yaqapaschá huk yana waynawan uyapura tupasqa. Payqa qapariyta munarqa, ichaqa sipasqa much"aykuspa siminta tapaykusqa:
  - Thak kay, misicha.
  - ¡Qanmi kanki Divinoy! - Nisqa.
  -Allin simiyoqmi kanki, wayna, ichaqa manan tiempoy kanchu. - Komsomol sipasqa dedonkunawanmi siminpa hichpanpi kaq arteriata ñitiykusqa. "Mayninpiqa pesapakunin tenispi campeón kanaypaq mana carrerata akllakusqaymanta", nispa. Qullqi, riqsisqa kay, achka sumaq waynakuna manataqmi wañuchinakuypas kanmanchu.
  Chay waynaqa qhipaman k"umuykuspa simin qhipanmanta qallun lluqsirqa.
  Puka chukchayuq Aurora iskay kimsa kutita qunqurchaki, mana makiwan disparaspa, qatiqnin waynakunata chinkachispa. Kamachisqa:
  - Galina, muyuta ruwaspa popaman chayay.
  - Chiqamanta, kaymi ñuqaykupaq aswan chaniyuq. - Mirabelapa qusqan
  Komsomol sipasqa q"ala chaki purirqan chay chawpinta, tukurqan aswan askha maqanakuq runakunata ñanpi, aswantaqa, payqa phawarirqan hawa superestructura nisqapi. Hinaspa chaymanta velocidadqa ladonpi kasharqan, iskay kinsa mana uyariy atina qapariykuna, manan pipas tiempoyoqpaschu karqan disparananpaqpas.
  - Hinaspa miraykunaqa ninku, wakachakunataqa usqhayllata qarqunku. ¡Llullakushankuchá!
  ¡Huk fusil de asalto (musquypi rimaq armakunaqa sapa kutim rikurin, manam haykapipas yachankichu subconsciente ima ruway atisqanmanta!) manam harkakuyta atirqachu:
  - Profesionalismoykiqa mana alabanapaqmi.
  - Ichapas hukta niwaq! - Mirabelaqa q"ala chakiwanmi urmasqa, nina rawraq encendedorman saruykuspan nanaywan chukchanta chukchuykusqa.
  - Qamqa kanki hunt'asqa, qam kanki hunt'asqa, .
  !
  Awqaman millay ruwayta ruway, hatun sallqa ruwayta, .
  Hinaspa uraykachiy huk ducha de plomo, rawraq usphawan - napalma - ¡Ametralladorapa cibernético nisqa aparatonqa llampu simiwanmi takirqa uyarinapaq.
  - ¡Qanqa hábilmente pantaspa interpretanki chay golpeta! - Mirabelaqa asirikuspa (ichaqa manan yuyariyta atisqachu maypi taki uyarisqanmanta!) hinaspan nanasqa talonninta q"omer q"illayman maqchiykusqa.
  Chay makinaqa kutichisqa:
  - Programaqa asichikuq yuyayniyuqmi. ¡Maqanakuqkunapa espiritunta hoqarinapaq!
  - Ñawpaqtaqa peliculakunaqa aswan q"oñi karqan, chaymi espiritu kallpawan sapa p"unchay,
  ichaqa willaway imachus kusichisunki, chay pelicula porno "Emmanuelle"! - Mirabelaqa asikuspa kutichisqa (Hinaspa pitaq Emmanuel, maymantataq kay rikchayqa umaypi hamurqa. Ichapas Emmanuel simimanta?).
  Hinaspa pay kikin chay asikuymanta asikusqa.
  Valla kantumanta hoqarisqa, sipasqa tawa wakcha masikunata hap"irqa consolapi estrategia pukllachkaqta.
  - ¡Equipoqa llapanpi mana controlakuspañam kachkan! ¡Allinmi qhepa kaq ratoyki kusisqa kanan!
  Aurora upallalla rampamanta uraykamun hinaspa huk posiciónta hapin punkupa ñawpaqninpi setting nisqaman. Huk hatun, pachak soqta chunka kiloyuq yana runam lluqsimun. Huk Komsomol sipasmi hawanpi phawaykachan, culonta pasilloq ladon perqakunaman samachispa. Bruiser, murmuraspa.
  - ¡Fakyu! ¡Imaraykutaq chhayna ch"inlla! - Aurora - yupaychana wasipi culowan takan. Chaymantataq chay ayataqa hoqarin, llamp"ullata urmananpaq saqespa.
  - ¡Munakuy hamusqaykirayku! - Payqa kutichin.
  Komsomol sipaspas manan kaypipas hukmanyachirqanchu, wayra hina yaykumusqa, huk chiru, iskay chunka urayman rutuspa, kuskanninmi puñusqa kachkasqa. Tragopa sinchi asnayninmi qawachirqa Yankees nisqakuna imapas raymichakunankupaq kasqanmanta.
  Musquyqa interrumpisqa, sirena pisi timbrepi waqan. Sipaskunataqa rikcharichinku chakinkuta caucho laq"akunawan takaspa, hinaspan obliganku filapi sayanankupaq.
  Chaykunata hoqarispanku hukmanta watanku, aswanta tanqaspanku.
  Ichaqa manaraq chayta ruwashaqtinmi imatapas mikhunaypaq qowarqanku. Yapamanta, mana ancha musuq challwawan chaqrusqa gaseosa. Ichaqa kayqa normalmanta aswan kachiyuqraqmi. Yaqachus hina mawk"a, vencisqa lata mikhunata trofeokuna ukhumanta perla cebadaman wikch"uykurqanku. Hinaspa challwaman kachita yaparqanku desinfección nisqapaq. ¡Hap"isqa runakunaqa manaraqmi nazikunapaq valorninkuta chinkachinkuchu!
  Oleg Rybachenko paykunawan kuska kuyurikun. Puñunapaq tiempoña kanman hinaña, aswan askharaqña kanman chaypas, manan kallpaqa kanchu. Chay musquyqa chay waynata llumpay sayk"uchisqa.
  Chaymi kay hinata purin, hinaspan sientekun Hitlerpa experimentadorninkunaq payman churasqanku mana reqsisqa alucinacionkunaq rurunkunaq yuyariyninkuna umanpi takashaq hina;
  Kaypiqa Dmitryta musquypi rikun. Payqa rikchakunmi paykunawan watasqa llañu sayayniyuq warmachaman, ichaqa aswan hatun hinaspa aswan aychasapa. Ichaqa, uyapas, sutinpas kaqllam. Hinallataq huk mana riqsisqa coincidencia. Hinaspa kay waynaqa iskay kinsa facil maqanakuykunata ruwarqan, Esloveniamanta qhari wawakunaq equiponwan, chaymantataq Rumaniamanta. Iskaynin maqanakuykunaqa usqhaylla knockouts nisqakunan, ¡primero minutollapitaqmi! Kimsa kaq maqanakuyqa aswan sasam karqa. Chay llañu italianoqa allin defiendekuqmi karqan, chakichanpipas kuyuy atiyniyoqmi karqan. Payqa manan chay ratochu knock out nisqa kananta saqerqan, allintataqmi ayqekurqan. Dmitrypa awqanqa chakillapim punta kaq rondata tukurqa...
  Hinaptinmi iskay kaq rondapi warmachaqa, mana pay kikin sinchi contrariowan tupay atisqanmanta qawaspan, awqaman kallpaylla kallparqa, iskaynin makinwan maqaykunata wischuykuspa. Hinaspa huk exacto hinaspa usqhaylla directo golpeta chaskirqan payman, chaylla chukchanpa puntanpi.
  Ñawpaq kutitan chay boxeador waynaqa chhaphchisqa karqan, ichaqa chay ruwasqanmi Dmitryta phiñachirqan. Tigre hina saltaspa contrarionta paña ladonwan hap"irqan.
  Chay contraparteqa kuyurispan qonqoriykusqa... Arbitroqa knockdown nisqatan yupaspa señalta qorqan:
  - ¡Boxeo!
  Italiamanta runaqa manaña kuyuriy atiynintapas chinkachiq hinam karqa hinaspam utqaylla iskay iskaymanta urmaykuspan temploman hinaspa uya tulluman wichiykurqa, makinkunata haywarispan mana suyakuyniyuq hina, chaymi arbitropas mana yuparqachu, ichaqa chayllam maqanakuyta sayachirqa. Chay tribunakunaqa aswantaqa escuelapi wawakunawanmi hunt"a kasharqanku, chaymi silbarqanku, qaparirqanku ima. Ichaqa uyariqkuna ukhupin kasharqanku SS nisqapi allin qhawarisqa oficialkunapas. Chay atipasqa waynata bombeayta qallarirqanku, sipasqa uyanta masajaspa kunkanta masasqa...
  Dmitryqa mancharisqaraqmi karqa:
  - ¿Manachu wañuchirqani?
  Ichaqa huk minuto kallpawan manipulasqan qhepamanmi chay wayna boxeadorpa uyanqa rosaman tukupurqan, hinaspan ñawinta kicharirqan. Payqa ch"inllamanta imatapas qaqchaparqa. Dmitryqa sayarinanpaqmi yanaparqa, chay warmañataqmi amistadwan abrazarqa.
  Oleg Rybachenko, kutinpi, allinta boxearqan, maqanakuykunaqa amateur karqan, tawa kinsa minuto rondakuna.... Chay waynaqa ñawpaq iskay contrarionkunatan kacharqan kinsa kaq, tawa kaq rondakunapi. Kimsa kaqwan tinkeranay karqa... Hinallataq Oleg Rybachenko, allin defensata rikuchispa, mana manchakuspa puntokunapi umalliptinpas, pichqa kaq rondapas programasqa karqa.
  Q"ala cinturakama, qhari wawakunaq q"illu cuerponku sudorwan llimp"iykusqa, aychankupas khatatatasqa, venankunapas venankunapas aswan k"irisqaraqmi lloqsimusqa. Contrario Oleg Rybachenko ñawpaqman phawarirqan, suyaspa sichus activo kanman chayqa kay ronda qosqa kananta. Ichaqa chay valorniyoq precursormi repararan compañeron sayk"usqaña kashasqanmanta, chaymi manaña imatapas ruwaranchu. Chay qhepamanmi huk usqhaylla ladomanta saruy lloq"e lado chukchaman hinallataq ñawpaqman hamuq traficoman. Chay wayna contrarioqa ñanta qospa ñawpaqman urmaykurqan... Yaqachus hina knockout karqan, chunka yupaypi mana hatarisqanrayku.
  Chay qhepamanmi huk samay karqan, kinsa maqanakuy huk p"unchayllapi sistema de copa nisqaman hinaqa askhan!
  Dmitryqa wakin sarcasmowanmi repararqan:
  - Profesionalkuna chunka pichqayuq muyutam maqanakunku, manaraq Ñawpaq kaq pachantin maqanakuy kachkaptinqa manam ima pacha harkakuypas karqachu. Chay boxeadorkunaqa hukninku sayk"usqa urmanankama maqanakurqanku.
  Oleg Rybachenkoqa kaypi huk chikanllapim acuerdopi karqa:
  - Yachanki, kayqa boxeo profesional, imaynatapas mana gustawanchu. Boxeo amateur nisqapiqa, rejilla muyuriqllapim purinki, ichaqa profesionalkunapiqa, anchatam promotorkunamanta kanqa. Ejemplopaq, ancha yachaysapa boxeadorta ismuchiyta atinku mana maqanakuykunata quspa. Hinaspapas campeón nisqakunaqa kanmi oportunidad hark"anankupaq huk contrario nishuta peligroso maqanakuyman haykunanpaq. Ejemplopaq, imaymana tardakuykunawan contratota mana firmayta munaspalla.
  Dmitryqa puñunanwanmi kuyuchirqa:
  - ¡Pruebachunlla!
  Almuerzopiqa wayna deportistakunatan allinta mikhuchirqanku... Naranjakunapas karqanmi, postrepaqpas plátano, coco, mango ima, ñawpaqtaqa manan Soviet wayna-sipas deportistakuna mallirqankuchu.
  Yaqachus hina chay atipanakuypa nazi organizadorninkunaqa qawachiyta munarqaku Kimsa kaq Reich nisqapi tukuy imapas allin kasqanmanta, ancha kusichiq kasqanmanta hinaspa lujota pagayta atisqaykimanta.
  Dmitrywan Oleg Rybachenkowanmi ñawpaq kutita mosoq cuerponkupi cocokunata, plátanokunatawan pruebarqanku, iskay kaq kutitataq piñakunata (allinmi, URSS suyupi naranjakunawanqa aswan facilmi; Chawpi Asiapiqa kikinkupaqmi!). Kaypiqa waynakuna huk pantayta ruwarqanku allin común - paykunaqa nishutan mikhurqanku... Hinaspapas manan karqanchu kuraq entrenadores equipopi... Sichus Hitler Jugent huk consignayoq karqan - wayna-sipaskunata wayna-sipaskuna kamachinanku karqan, hinaqa delegación deportiva soviética nisqa chayta decidirqan kay ejemplota qatipay.
  Ichapas chay mana aswan allin yuyaychu karqa qatipanapaq!
  Imaynaña kaqtinpas, postrewan tortakunawan sumaq almuerzo qhepamanmi (mana atipankichu chayqa!) kinsa maqanakuykunaraqmi karqan... ¡Hinaspa kallpasapa waynakunawanpas!
  Mikhusqanku qhepamanmi qhari wawakunaqa ancha kusisqa kasharqanku, Oleg Rybachenkoqa sospecharqanraqmi imawanpas drogasqa kasqankuta...
  Imaynaña kaqtinpas, kunanqa urmapunñan soviético wayna-sipaskunaq clasen, hinaspan hukmanta hukmanta chinkachiyta qallarirqanku... Astawanpis juezkuna, arbitrokuna ima, llapanpi sallqayarqanku.
  Hinaspa Sovietkunaqa Alemaniakunawan maqanakurqankuña....
  Qallariypiqa Dmitryqa tolerable hinam tarikurqa, punta kaq rondapiñataqmi cuarto de finalta pasarqa...
  Ichaqa, yaqaña semifinalpi, makinpi, chakinpipas pisi kallpa kayta sienterqan... Aswan pisi kallpa kayta, aswan pisi kuyuykunata... Ichaqa Dmitryqa hatunchakuyninta hap"ipakurqan, hinaspan ñawpaqman puririrqan askha faltashaspapas... Ichaqa chay warmapa umanqa kallpasapam karqa, hatun, técnico hinaspa utqaylla contrariopa preciso maqasqanmi piñachirqa... Hinaspa piñakuypas orgullopas, kutinpi, confianzawan maqanakuyta hinalla ruwananpaq saqirqa...
  Tukuyninpiqa, kimsa kaq rondapi, Dmitryqa awqanta hap"irqa, siminta p"akispa...
  Alemán runaqa pisillatan admirakurqan, chaymi chukchanpi maqasqa karqan. Kimsa kaq Reichmanta waynaqa kutirqa, paytaqa aysasqa kachkasqa. Dmitry wiñachirqa allin ruwayninta, ruwarqa mana utqayllachu, ichaqa kaq pachallapim kimsa... Contrario urmaykurqa, arbitroqa ancha pisillatam yupayta qallaykurqa chay knockdown... Alemán warmaqa hatarirqa, ichaqa manam allintachu chakinpi sayarqa ... Inspirasqa Dmitryqa kallparqa payta tukunanpaq. Varios columpios precisos... Chay waynaqa urmaykun...
  Juezqa manan usqhayllachu payman asuykun. Imatapas huk laduman tapun. Payta kutichinku...
  Musuq qhella yupay qallarikun... Isqun yupaypiqa waynaqa llullakuchkanraqmi... Ichaqa muyu tukukunanpaq señalmi uyarikun. Payta hoqarispanku esquinankuman apanku...
  Dmitryqa mana manchakuspan nin:
  - ¡Mana tawa kaq muyuqa kanqachu! ¡Manan lloqsinqachu!
  Kay casopiqa, chay ruso waynaqa allintam rikurin, segundos nisqakunam chay permisota quykurqa...
  Oleg Rybachenko, kutinpi, mana imapas pasasqa hina maqanakun... Hawkalla puntokunata churan, chaymantataq tawa kaq rondapi tukun... Hinaspa kuyuyninkunaqa hinallam preciso hinaspa utqaylla...
  Iskayninkullam, aswan musuq edadniyuq runakunapa representantenkuna, Soviet Unionpi pukllaqkunapa chawpinpi finalman chayarqaku. Wawakuna ukhupi huk super llasa, hinallataq chawpi peso... Mosca llasaq campeón iskay kinsa horakuna manaraq ripushaqtin k"irisqa karqan, manataqmi tiempoyoqchu karqanku paypa rantinpi tarinankupaq...
  Chaymi finalpiqa iskay rusokunalla karqanku, llapan puchuqkunapas, chiqapmi, alemankuna karqanku, paykunapura qurirayku pukllananku karqan...
  Chay atipanakuyqa allintam filmachkanku... Dmitryqa millakuywanmi chukchuykurqa:
  - ¡Kayhinata p"enqachiyta munanku! ¡Ñoqayku rusokuna alemankunamanta aswan millay kasunman hina, manataqmi arianokunamantapas ni imapipas!
  Oleg Rybachenkoqa umantapas kuyuchirqa:
  - ¡Manan cheqaqtachu! Ima rakinakuypas nacionalidadkunata hunt"asqa, mana hunt"asqamanpas, mana yuyayniyoqmi, kikin tapukuypa formulacionninpiqa. Hinaspa, ¿ima nisunmantaq sichus yuyayninchiskuna generalmente internacional kanman chayqa!
  Dmitry, asikuspa, arí nisqa:
  - Hinaspa paykunata atipasaqku internacional nisqapi...
  Manaraq qhipa maqanakuy kachkaptinqa, chiqamanta, juk samay karqa... Hinaspa chaymanta alemankuna wak qhilli tuqllata lluqsichirqanku Soviet waynakunaman... Paykunaqa zapatillasninkuta llimp"inankupaq ofrecekurqanku. Ichaqa chayraykun qhari wawakunaq chakinpi zapatokuna qonqaylla llamp"uyapuspa p"akikuyta qallarirqan...
  Chaytaqa wikch"unaymi karqan, hinaspan lavabopi mayllanaypaq phawarinay karqan... Dmitryqa sinchitan phiñakurqan:
  - ¿Imaraykutaq kayta rurarqanku? ¿Maqanakuymanchu phiñachiyta munawarqanku, chaymantataq atipanakuymanta qarqoyta munawarqanku?
  Oleg Rybachenkoqa allintam nirqa:
  - ¡Manan chayllachu! Hinaspapas URSS nacionpi wakcha kay kasqanmantan rikuchiyta munanqaku, umalliq deportistakunapas q"ala chaki atipanakunankupaqmi obligasqa kanku. Imaynan, ¡ima wakcha wawakunan kanku Rusia suyupi!
  Dmitryqa kaytan yuyaycharqan:
  - Ichapas kuraq compañeronchikkunata zapatillakunata mañakuchwan? Chiqamanta, qampaq ancha jatun kanqa, ichaqa ñuqapaq kanqaku!
  Oleg Rybachenkoqa mana allintam umantapas kuyuchirqa:
  - Mana, ¡valenchu! Paykunamanmi qawachisaqku aswan sasachakuypipas atipayta atisqanchikta. Chaymantapas, ñuqanchikpa edadninchik qari warmakunaqa manam pinqankuchu qala chaki rinankupaq... Nisqankuman hinaqa, qala chaki wawa kasqanku...
  Dmitryqa sinchitan puñunankunata k"iskiykusqa, chaymi nudillonkunapas p"akikurqan. Chay wayna boxeadorqa nisqa:
  - Allinmi, phiñachiwarqanku! Manan, ¡cheqaqtapunin phiñachiwarqanku!
  Oleg Rybachenko kutichirqan:
  - Chhaynaqa phiñakuy kallpata qochun qantapas ñoqatapas.
  Kaypi yuyariyqa sayachisqa karqan ladonpi cadenasqa Dima llamiykusqanwan, nispas waynaqa susuykusqa:
  - Kaytapas rikurqankichu?
  Oleg Rybachenkotaq pisi rimayllapi kutichirqan:
  -Arí!
  Yapamanta parayta qallarirqa, chayqa manam allintachu Crimea primavera killapiqa. Chaynapim millakuypaq hinaspa chirillaña. Qhelliraqmi kashan, chaki pampakunapi calluskuna paqarimusqanpas millakuypaqmi nanawan ch"akisqa chiri unumanta. Q"ala chaki presokunawan columnaqa iskay kinsa hora qhepamanmi sach"a-sach"aman haykurqan, ch"isiyaqña. Yaqachus hina SS runakuna apuraylla kasharqanku, paramanta pakakuyta munaspa. Chay precursor waynaqa yaqapaschá qonqapurqan paywan imachus pasasqanmanta. Hinaspapas allinmi huk leninista waynaman yuyaymanay, chiri, ch"akisqa maqchisqa p"achakunapi, chakikuna llañuyasqapi, sinchi acero inoxidable nisqamanta grilletekunapipas, chaykunan muñecankunata yawar lloqsinankama maqchiqku.
  Dmitryqa ch"in kayta p"akispan nirqan:
  - Yaqachus hina chiri killapi Crimea muyuriqpi wichayta atirqani, ichaqa... ¡Imaynatapas manan kay hinachu!
  Oleg Rybachenkoqa umantapas kuyuchispa arí nisqa:
  - Ichaqa ñuqaykuwanqa, tukuy imapas manam runakunawan hinachu!
  Chay sachaqa hatunmi rikurirurqa. Ñanpa patankunapim sayachkasqa pino sachakuna formacionpi - kimsa tawa muyuriq, puka-marrón fisurado utaq q"illu-naranja kurkuyuq hatun challwa escama hina, compacto wiñay verde utaq azul coronakunata sallqa altoman wicharichispa.
  Hinaspapas k"allmakunapipas t"ikakuna kan, imakunachus petuniakunaman rikch"akun. Mana sach"a-sach"achu, aswanpas cuento hina, huk pachaman haykuy sientekuy. Ichaqa kantaqmi huk minus - ñanpi mituqa kichkakunawan huntasqam karqa, filoyuq, sirana makinamanta chiqap acero agujakuna hina.
  Wakin sipaskunaqa saruspankuña waqachkasqaku. Dimaqa Oleg Rybachenkoq makinta siq"ispa nisqa:
  - ¡Kayqa sasachakuymi! ¡Ama creeychu chay rikuykunata!
  Mirabelaqa Dimaq llamp"u tripulación rutusqa chukchanman, wiñayta qallarisqaña, makinta churaspa, ch"inllamanta rimasqa:
  - ¡Iñiypas manapas! Hinaspa qhawariychis purisqaykita! ¡Manan suficientechu karqan infección qokunaykipaq!
  Enebro y... ña puqusqa fresakuna, fresakuna ima, urapi sach"akunapi rakhuta wiñarqanku. Chay q"apayqa karqan primavera pinowan primavera fresawan enebro q"apaywan chaqrusqa. Yaqapaschá aswan q"oñikurqanraq. Hinaspapas manan creeyta atirqanichu kaymanta pachak pasollapi maqchisqa kashasqanmanta, manaña tundrachu chaypas, ¿imayna tundrataq Crimea llaqtapi kanman? Ichaqa llapanmi kaqlla, millay pachapas yana chiri qaqakunapas, chaypa uranpim fascista achka runakuna purinku. Llakikuypaqmi chay admiracion mana unaytachu durasqan - makinpi, siminpi, wasanpi nanaynin, chiri, chiri kutimusqan, Oleg Rybachenkotaq ancha mana kusisqachu sientekurqan. Límite nisqakamalla.
  Ichaqa... chay allin precursor estudianteqa qonqayllan asirisqa. Aswan huk kutita kaypi presochasqa pisi tiempollapi, yuyaykusqa: allinmi, tukuy imapas mana allinmi, manan aswan mana allinman tukupunmanchu! Hinaspa sapa kuti rikurirqa chiqaptapuni maymanpas rinapaq kasqanmanta.
  Musphay hinaqa, kay yuyaykuyqa huk chhikanta sonqochawarqan. Olegqa Atlas nisqamanta Crimea nacionpa mapantaraqmi yuyariyta qallaykurqa. Ichaqa manan yuyariyta atisqachu - hinaspan chinkapurqan musphasqa yuyaykunapi, imapas mana hunt"asqatachu pasasqanmanta. Huk pachaman riyta atinki - ciencia ficción qillqaqkuna kayta munarqanku Mark Twainpa pachanmanta pacha. Huk espacioman, imapas aswan moderno kaqman, huk planetaman - suyasun! Infiernoman razonwan - qunqayllamanta kaykunaqa supercivilizacionkunam; runakuna wiñariypi runa kaymanta millon wata ñawpaqpi kaqkuna pukllachkanku! Tukuy mana atikuqmi atikun - seguro yachani!!!! Ichaqa chaynapi al mismo tiempo esenciayki, memoriayki, expresión enterayki hinaspa mana qamllaykichu cambiananpaq?! Kayqa totalmente - mana limiteyuq hinaspa transcendental...
  Oleg Rybachenko Dmitryta tapurqa:
  - ¿Maqanakuypaq planniyuqchu kanki?
  Chaysi waynaqa kutichisqa:
  - Planqa simplem - ¡golpe! - Q"apaq kaqta chhaphchispa, chay patapitaq sapa tullu wasanwan rikukun, nispa yapaykurqa. - Ichaqa allinraqmi mana tullullachu kaspaykiqa, aswanqa kallpasapa aychakuna pukllasunki. Allin puñuy... ¡Ichaqa aswan huch"uymanmi tukupunki!
  - Huch"uy, ichaqa karu! - Oleg kutichisqa corny, ichaqa allinta.
  Hinaspa ñanqa aswan sumaqllaña kapurqan, chaykamataq aswan kawsaqman tukupurqan. Hinaspa ancha admirakuypaqmi Crimea suyupiqa tukuy imapas wañusqa hina. Iskay kimsa kutitam chiqnisqa yana esvásticayuq motociclistakuna ñuqaykuman kallparqaku. Hinaspa, yaqa pichqa minuto, huk convoy paykunaman aysarqa - hatun carrokuna filosofía rikchakuq mordidorkunapa aysasqa, equipaje sacowan tapasqa, chaykunapim tiyarqaku volantes policiakuna camuflado para abrigoyuq hinaspa traición brazaleteyuq. Hinallataqmi huk transportadorwan kuska. Hitlerqa manan tanquekuna hinachu askha chaykunayoq. Chaymantataq huk escuadrón camionkunapi, chaymantapas carro ladoyoq motocicletakunapi, facil-llata hap"isqa esclava sipaskunata atiparqanku. Pachak antawakuna kan, mana pisichu, yaqa llapanmi khakiwan pintasqa.
  Purichkaptinkum nazikunaqa uyarirqaku presokunapa hinaspa aswantaqa sirvientekunapa columnanpa umanpi caballopi sillakuq runakunata, Oleg Rybachenkotaqmi jurayta atirqa chay kunkakuna burlakuq kasqanmanta. SS guardiakunaqa upallallam karqaku. Doctorkunaqa ima clase blindado carrokunapipas purisharqankun, tortugakunaman rikch"akuq, llasa, pistakuna aysashaqraq. Paykunaqa ametralladorakunawanmi chukchasapa karqaku. Ichaqa rikch"akun, Oleg yuyaykurqan, manan anchatachu gustanku kay ruway - guardia guardiakuna... Paykunaqa pakarqankuraqmi brutal bozalninkuta.
  Dima kayta repararqan:
  - ¡Alemaniapipas manan respetasqachu kanku verdugokuna!
  Mirabelaqa yapamantan imatapas nirqan, SS nisqa millay soldadokunaq qhepanta umanwan qhawarispa. Olegqa suspiran:
  - ¡Wañuchiychik! ¡Sapa sapankanku, manaraq Hitler kashaqtin!
  Dimaqa huk suspiruwanmi rimarirqa:
  - Eh, manan siminkuta entiendenichu. Mana chayqa tapuyman karqan sichus tukukuypi chayamusunman karqan usqhaylla...
  Oleg Rybachenkoqa llañullañam nirqa:
  - Alemán simitaqa yachanin, ichaqa pisillatan imapaqpas valen!
  Chaykamataq paraqa sayarirqan, hanaq pachataq sach"akuna patapi ch"uyanchakurqan, intitaq rikhurimurqan. Oleg Rybachenko huk sasachakuyniyuqmi karqan - iskayninpi aswan aswanta bañoman riyta munarqan. Ichaqa imapas niwarqa: manapaschá kayrayku sayanqakuchu. Imaraykupas, chhayna elemental ruway mana atikusqan, kaypipas hukpa munayninmanta dependesqan, chay precursor waynata sinchita phiñachirqan. Chaymantapas chay munayqa sinchi nanayman tukupusharqan. SS runakunapas, yanapaqninkunapas mana sayaspallam kay sasachakuytaqa allicharqaku, ichaqa kayqa millakuyllatam hatarichirqa, manataqmi paykunapa ejemplonta qatikuyta munarqakuchu.
  Chaymi mayninpiqa pesapakunki necesitasqaykiman hina mikhuchisqaykimanta. Fascistakunaqa sasachakuykunata hatarichiyta yachanku - paykunaqa sadista hinam paqarinku. Icha, ¿imaynatachu chay fiesta uywarqa?
  Oleg Rybachenkoqa sinchi ñak"arichiyta qallarisqaña, qonqayllamanta q"osñiq llanthuynin chayraq chiri wayrapi, chaymantataq huk allqoq laq"asqan, runaq kunkanpas uyarisqa, huk ch"uya pampa qonqayllamanta paña ladopi rikhurimuyta qallarisqa, chaypin soldadokuna imatapas ruwasharqanku - chaymanta llapanpiqa kimsa chunka, qhipantaq rumimanta, hatun wasikunamanta ima q"usñi wicharirqa. Camuflajewan pachasqa wawakunaqa umallanwanmi ñanmanta phawarqanku chakrapi tarikuqkunaman. Mana rusakunachu, qapariykunawan, esvásticayuq brazaletekunawan juzgaspaqa, yaqa iskay chunkam karqaku - kallpaspanku qaparirqaku. Chay columna llaqtaman asuykuptinqa, chunka iskayniyuq soldadollapas lluqsiramurqakuñam paykunawan tupanankupaq - hatun granadakuna lanzaqkunawan hinaspa apaykachanapaq ametralladorakunawan, ancho barril ukupi aparatokunawan. Paykunataqa huk hatun machu runan umallirqan, SS nisqa generalpa uniformenpi.
  Utaq manapaschá abuelochu, aswanpas yuraq chukchayoqlla, imaraykuchus manan huk señalkuna machuyaymanta reparakurqanchu, hinallataq huk suni, k"uyusqa makinpa gestonqa, qori pulserakunawan sumaqchasqa, reypa hinallataq kamachikuq hina qhawarisqa.
  Hinaspapas premiokunayoqmi... Oleg Rybachenkoqa libro de referencia nisqapin leerqan, hinaspan admirakurqan askhata huk huñusqaman huñuyta atisqankumanta. Aswan hatun kaqtaq Caballero Cruz nisqa, encina raphiyuq, espadayuq ima. Hawalla, kaqlla, ichaqa diamantekunawan, hinallataq Hierro Cruzpa Hatun Cruzninwan, ichaqa Goeringllam chayna premioyuq. Aswan hatunraqmi Fierro Cruzpa Hatun Kruspa Quyllurnin, Alimanyap tukuy kawsayninpitaq iskaynintin runakunamanmi qusqa karqan - Field Marshals Blucher wan Hindenburg. Bueno, Diamanteyuq Aguila Ordenqa aswan hatunmi kanqa.
  Presokunapa columnanmi sayarurqa. Manka wiksayuq "doctor-jefe", Oleg Rybachenko sutichasqa convoypa umalliqninta, sillamanta uraykuspa chay yuraq chukchayuq runawan rimasqa. Puchuqtaqmi llakisqa hinaspa tensionasqa convoyta qawarqaku. Oleg Rybachenkoqa repararqanmi chakrapi llapa runakuna llank"ayninkuta saqepusqankuta, chaymi ayqekuq wawakuna yaqa qayllaykurqanku. Ñawpaq kaq alemankuna, huk columnapi purirqanku. Hinaspa qhipankupi kanku llañu llaqtayuq runakuna: q"ala chakiyuq utaq awasqa bast zapatoyuq. Chay llaqtapi wakcha waynakunaqa llimp"i llimp"i ajedrez camisakunallatan churasqa karqanku - yana yuraqwan, chaymi mana chay ratochu entienderqanki maypi qhari wawakuna kasqankuta, maypi sipaskuna kasqankutapas; llapanku chukchasapa, yuraq chukchayuq, ichaqa ñut"u allpawan yuraq, utaq q"illu puka, suni chukchayuq, monstruoso qhilli, ichaqa kawsaq, chuya ñawiyuq - yachay munaq, as mancharisqa hinaspa sutilla khuyapayakuq. Oleg Rybachenkopas repararqanmi SS nisqa convoyqa kamachikunaq qayllanpi, chay llaqtapi runakunamantapas karunchakunanpaq kallpachakusqankuta. Nazikunaqa manan qapariqkuchu, manan hatunchakurqankuchu, yaqa llapanpin ch"inlla comportakuqku.
  Margaritaqa kayta qhawarispan repararqan:
  - ¿Maymantaq rirqa SSpa bravado?
  Oleg Rybachenkoqa yuyaysapa hinam kutichirqa:
  - ¡Azotepaq, lazokunapaq saqisqa!
  Chaykamataq, yuraq chukchayuq generalqa, iskay kimsa kutita SS runakunata rikuchirqa, degenerado hocicoyuq, chaymantataq, wira runaqa siminpi imapas espumayuqwan harkakuyta qallariptin, makinta kuyuchirqa, sinchita, chayta ruwachkanmanpas hina espadawan kuchusqa. Hinaspa wira runapas makinta kuyuchisqa, ichaqa phiñasqa qhawariywan acuerdopi, chaymantataq pisi kamachikuyta qosqa. Blindasqa carrokunaqa qapariyta qallaykurqa, hinaptinmi lobopi sillakuq runakunaqa aswantaraq ñanninta purirqaku. Chay qhepamanmi kuskan chunka llaqta soldadokuna qatikurqanku. Puchuqtaqmi hap"isqa kamachikunata muyurirqanku, chaymi columnaqa yapamanta kuyurqan. Yuraq chukchayuq runaqa warmakunata, chakrapi llamkaqkunatapas qaparirqa, pay kikintaqmi caballomanta uraykamusqa runa guardiakunapa waqtanpi purirqa.
  Dima, khatatataspa, repararqan:
  -¡Manan imatapas rakinakurqankuchu!
  Mirabelaqa asirikuspan repararqan:
  - ¡Maqanakuchunku, wiksankuta llik"ichunku!
  Chay llaqtapi SS maqanakuqkunamanta huk hatun barbayoq wayna, Oleg Rybachenkoq ladonpi huk lugarta hap"ispa, precursor waynata uyanta k"umuykachispa, llamp"u ametralladoranta kuyuchispa, chaymantataq umanpi qaparirqan:
  -Rusia kuchichu kanki, imatapas entiendenkichu?
  Hinaspa kirunkunata q"alata rikuchispa yapaykurqan:
  - ¿Moscúpi, Washingtonpichu kasun icha manachu?
  Oleg Rybachenkoqa repararqanmi ima munasqankuta paymanta, usqhaylla umantapas muyuchispa Margaritpa qhawariyninwan tuparqan - desesperado hinallataq kaq pachallapi niq hina: "¡Suerteyoq - hatun imakuna suyawanchis!", nispa. - ichaqa yuraq chukchayuq generalqa makinwan kuyuchisqa, barbayuq runaqa hukta qaqchaspa Olegta llakikuspa qhawarispa manaña imatapas nirqachu. Oleg Rybachenkoqa yaqapaschá entienderqan ima munasqanmanta... Mana sut"ichu karqan chaypas.
  Ichaqa aswan allinqa, chaynaqa experimentokunaqa sentidoyuqraqmi? ¿Cheqaqtachu Alemania runakunaqa chhaynata hamuq tiempota yachayta munanku? Ichaqa contradicción nisqallanmi tukupun. Chhayna guerra qhepamanqa manan rimayta atikunmanchu amigontin boxeo nisqapi atipanakuykunamantaqa. Fascismowan kumunismowanqa wiñaypaqmi awqa kanku. Icha, kaypi huk imapas kanchu... Mayna nanaywantaq chukchaykuna nanarqa.
  Militar llaqtachaqa huk pisi ichataq allin takyasqa palisada qhipanpim tukurqan - huk plataformayuqmi karqan chay monstruoso SS tantanakuypa awqaqninkunapaq, atiyniyuq -ichaqa, hatun kichasqa - punkukunayuq. Hukllam Oleg Rybachenkopaqqa mana riqsisqa hina karqa - rumi punku pilarkuna, mana tukukuq wichariq waytakunapa hinaspa saphikunapa rikchayninpi tallasqakunawan qatasqa. Kay pilarkunaqa manam imapipas tuparqakuchu chay kitipa general rikchayninwan, chaypim qacha karqa (ichaqa - ichapas kayqa karqa invierno qipata?), wasikunapas, rumimanta azulejokunamanta ruwasqa, ancho raqrakunapi q"illu musgowan calafateasqa, marrón llañullaña kasqa pajamanta techokuna.
  Ichaqa karqanmi kikinmanta puriq pistola. Manan, kikinmanta puriq pistola, hinallataq huk oruga versión mana reqsisqan tapukuq Oleg Rybachenkopaq. Ejemplopaq, chay armaqa huk mortero, mana 350 milímetrosmanta pisichu rikch"akuq. Payqa reqsikullantaqmi mana hayk"aqpas chaytaqa uyarirqanchu.
  Chaymantapas, chay carroqa pusaq chunka tonelada hinan llasan, ¿imaynatataq hukninta Crimea orqokunatapas aysarqanku? ¿Munankuchu pruebayta mana atipay atina Sebastopol llaqtaman atacasqankupi? Kay suposicionmi ch"usaq wiksayta huk chhikanta nanachin. ¿Imaynan kanqa Rusia nacionmanta soldadokuna chhayna atacasqankupi? Kaypi tukuy imapas Chawpi pachata samachirqa, modernidadwan, técnica musuqyachiywan chaqrusqa. Campanayuq, silbayuq uchkukuna hina. Manan admirakunkichu kaypi TV kaqtin, chaypitaq colorniyoq. Mana yana yuraqchu.
  Chaynallataqmi karqa esclavokunata apamusqanku cuarto, otaq aswan allinta nisunman, qarqusqanku cuartopas. Ichaqa manan - aswan millaymi, imaraykuchus manan pipas llakikurqanchu chay raqrakunata cemento morterowan calafateananpaq, hinaspapas Oleg Rybachenko - kuchikunapaq ancha reqsisqa q"apayniyoqmi karqan. Esclavokunaqa decidirqankun saqesqa otaq huk tiempollapaq ch"usaq granerota hangar hina utilizanankupaq (chay hina cheqaskunamanta asnayqa yaqa manan hayk"aqpas chinkanchu).
  Margaritaqa anchatam chukchanta chukchuykurqa, chaymi manchakuypaq rikuriruspan qaparirqa:
  - ¡Hukmantam hukmanyachiwanchik! Bueno, sichus Hitlerpa hap"ichisqa kasaq chayqa!
  Ichaqa umaypa hawanpi huk techo hinan karqan. Astawanpis, kamachikunaqa mana cadenayuq karqanku. Oleg manchakusqan hina kaypi manaña baño qosqachu karqan chaypas. Ñawpaq localkunapi, maypichus carcelqa aswan moderno, aswan sumaqmi. Krautkunaqa kuchiña kanku chaypas, manan qhellitaqa gustankuchu.
  Ichaqa, chaypi yuyaykusqa, karu perqapiña negocionta ruwasqaña. Hinaspa suspirarqusqa. Ima nisaq... Manan precursor hinachu, manan sumaqchu ni imapipas. Hinallam mana pantalonniypichu, ya huk uchuy victoria. Hinaspa sipaskunapas kaypi kananku karqan qhawarisqaman hina... Aswan allinmi mana qhaway...
  Aurora ichaqa manan sonqonta chinkachinchu:
  - Huk aventura... ¡Kay kusikuypi kawsanchik, samaykunchik!
  Oleg Rybachenkoqa qaqcharqanmi:
  - Ichaqa hamuq pachapiqa aswan allinmi kanman!
  Nina supaytaq chay waynata ñawinta ch"iqchiykusqa:
  - ¡Apuestani chay oportunidadta qhawanaypaq imaynatas mana ñoqanchismanta karunchakunqachu hamuq pachapi!
  Oleg Rybachenko kutichispa upallalla takirqan. Chayqa yanaparqanmi p"enqaypi, p"enqaypi ima atipanapaq;
  Mana reservayuqmi tayta mamayta dedicasaq - .
  ¡Huk hazaña kachun, maqanakuq hatunchasqa kachun!
  Espadaqa waqaykuspan guanteta wischuykun,
  ¡Pachamamapi reypa mana khuyapayakuq kamachikuynin!
  
  Nina urquqa ruphachkanmi - yakukuna timpuchkan, .
  Munakusqay, ámbar simikuna!
  Munani tariyta huk ratullapas libre kayta, .
  ¡Mayna wayrayuq hinaspa chuyam kanki!
  
  Quri hina ancha chaniyuq chukcha ruphachkan,
  Makinkunata kuyuchirqa - ¡huk rapra wiñarqa!
  Tayta Diosmi mana chaniyoq regalota qowaran
  ¡Hinaspa chay ratopacha kusikuyman k"anchayman tukupurqan!
  
  Maypichus Dios pasarqan: chaypin huk wayq"o wiñarqan;
  ¡T"ikachkaq, sumaqllaña rit"i yuraq rosaskuna!
  Honormi kanqa - tukuy pachakunapa chawpin - .
  ¡Altarpi huk regalota haywasqayta!
  
  Arí, yachanin, huchayoqmi kani, layqakuywan t"inkisqa, .
  ¡Manan hanaq pacha sach'a-sach'akunaman, sach'a-sach'akunamanpas hinachu!
  Ichaqa Calvariopi Cristowan kuska,
  ¡Waqarqanim, chay iconota huk mantowan k"uyuspa!
  
  Ñoqaq qanmi kanki llapa noviakunamanta aswan allin rikch'ay,
  ¡Creeni Tukuy-atiyniyoq espirituta t"ikrananta!
  Mana allin cruzniytam apakusaq,
  ¡Hinaspa makiymanta urmaq escudota hoqarisaq!
  . 7 kaq raki.
  Chaykunaqa huk graneropin kasharqanku, chhaynaqa, ¿imaraykun aguantasunman, sichus nazi runakunapas yachasqa karqanku uywakunata aswan allinta tratanankupaq, Soviet llaqtayoq runakunamantaqa.
  Kimsa llaqta waynakuna, SS nisqap kamachisqan, pajata aysarqanku ukhuman. Usqhaylla phawarirqanku, q"ala chaki llimp"i llimp"i, polvo talonkunata, hatun maki hunt"akunata apamurqanku, qhipaman ima. Qayna watapaqmi entrenarqaku, ichaqa achkam karqa, yaqapaschá paja hinaña karqa. Hinaspa qanchis pusaq minuto chaymanta, manaña, huk warmi rikhurimurqan, iskay llaqta sipaskunawan kuska, askha hatun llañu tortakunata, iskay llasa muyu quesota ima apamusqa. Ucraniano simipi rimaspanmi allintapuni chay mikhunata llapa runaman rakiq. Oleg Rybachenkoqa yachayta munarqanmi: askhan paytapas qhari wawakunatapas imamantapas tapurqanku, kinsantinkutaqmi munasqankuman hina kutichirqanku.
  Achka alemankunam kaypi imatapas churachkanku. Ichaqa yapamantan mana pipas imatapas yachanchu! Tukuyninpiqa, kikin qhari wawakuna juk balde unuta apamuspa punkukunata allinta wisq"arqanku. Compañerosninpa comportamientonwan juzgaspaqa, Oleg Rybachenkoqa entienderqanmi: kayqa lloqsisqañan, manan kunan p"unchayqa huk ladomanpas apawasunchu.
  Margaritaqa wawqenmanmi marq"arikuspa unuta haywarirqan, hinaspan nirqan:
  - ¡Manan imananmanchu wakin refrescokunata mikhuyqa!
  Chay t"antaqa mosoqmi tukupurqan, ichaqa mana costumbrechu, imaynatapas llasa (Oleg Rybachenkoqa manan yuyariyta atirqanchu chay ranu t"anta tutamanta mikhusqapa saborninta tupachinanpaq). Icha mana t"antasqa, otaq kaypi kay hinata mikhunkupuni (otaq aswan allinta nisunman, yaqapaschá kay qhepa kaq, puchuqkuna mikhurqanku manataqmi ima mana kusikuytapas rikuchirqankuchu). Ichaqa chay quesoqa llaqtapi ruwasqachá karqan - ancha allin, feta quesoman rikch'akuq, chaytan Oleg Rybachenko yupaycharqan. Llakikuypaqmi chay pedazoqa makiykiq palmanmanta kinsa kaq partellan karqan. Hinaspapas wayna sipaspas, manan qharichu.
  Margaritaqa sayk"usqa wawqentan yanaparqan. Wañusqa hina paja pataman urmaykusqa, hap"isqanta mast"aspa, puñuykusqa, manataq upyasqapaschu. Oleg Rybachenkoqa qonqayllan repararqan khatatatashasqanmanta. Huk runaqa suyakunmanmi chiri qhepallaraq khatatatashasqanmanta, astawanqa sallqa rikuykunata. Puñuymanta qhipaman kay khatatatay chinkapunqa. Oleg Rybachenkoqa aswan pajakunatan pay kikinpaq rastrillayta munarqan, atikuqtintaq chaypi p"ampakuyta munarqan. Mikhuy munayqa manan chinkasqachu, nispas thasnukurqan, aswanpas runakunapi uyarisqanman hina; Fiebreyuq kaspaqa ñawpaqtaqa mikhuy munayta kuchunki. Kikin Oleg Rybachenkopas manaraqmi hayk'aqpas unqusqachu - chay diseño genético nisqaman gracias nispa. Chiqamanta, mana chayjina experimentokunataqa paypi ruwarqanichu, chantapis achkha horasta chiripi purirqani. Chaymi.. Ichaqa ichapas allinta lluqsinqa. Hinaspa mana chayqa, kanmi chansa cienciarayku hampinankupaqraq...
  Wakin sipaskunapas chaynallatam khatatatachkanku, ichaqa manam pipas tosachkanchu.
  ¡Ay, mayna sarunchakuq sayk"uymi chay precursor waynaman urmaykurqan, umanmanta chaki chakikama! Yawarman ch"aqchusqa muñecakuna, wasanpi punkisqa siq"ikuna, k"irisqa, k"irisqa, chaki q"uñichiyta qallariq - tukuy imapas nanaq, ichaqa kay nanayqa puñuy munayta, puñuy munayta astawan kallpacharqan.
  Hinaspa manchakuypaqmi puñuyqa - manapaschá rikch"ariwaqchu, otaq aswan mana allinqa, hukmanta rikuypi tukunki. Ichaqa, ancha sumaqmi.
  Oleg Rybachenko ñawinta wichqaykuspan chaylla Morpheuspa marq'ayninman nadaykusqa - musquykunawan hunt'a, llimp'iyuq, mana uyariq hina uyarikuq.
  Huknin hinaspa pruebakuna mana chayllapichu tukukurqa... Anillo tapataqa cambiarqakum, fierromanta hojakunata churarqaku espigayuqta, chaykunam mana khuyapayakuspalla qari warmakunapa q"ala talonkunaman uchkurqaku...
  Oleg Rybachenkoqa waqarqanraqmi, ichaqa aguantarqanmi, manaña sayayta atispapas, Dmitrypas tususparaqmi qapariykuyta qallaykurqa...
  Contrarionkuqa kallpasapam karqaku, sutillam karqa oficialpi willakusqankumanta aswan kuraq kasqanku. Ejemplopaq, Dmitrypa contrarionqa paymanta huk uma aswan hatunmi, hinaspapas bigoteyoqñam... Hinaspa, ¿chunka hukniyuq watanpi bigoteqa lluqsinmanchu?
  Oleg Rybachenkoq contranpi kaqpas aswan hatunmi, aswan llasataqmi, uyanqa manan wawaq gangster hinachu... Ichaqa, chay waynaqa manan wak llaqtayoqchu, anilloqa anillo, chaypin llapa runa huñunakunku!
  Iskaynin maqanakuykunaqa kaq pachallapin ruwakurqan.... Usqhayllan tukunanchis, kuska tutamanmi asuykushanña...
  Chay tikrasqa Dimaqa yaqa chayllam uyanta llasa maqaykunata hapiyta qallaykurqa. Contrarionqa ventajayuqmi karqa makinkunapa largonpi, llasayninpi, hinaspapas, rikchakurqa, allin preparasqam karqa, cuerponpi hinaspa técnica nisqapipas... Aychankunaqa generalmentem karqa aychasapa atleta hina... Ichaqa Dimkaqa ancha definisqam karqa hinaspa utqaylla... Payqa utqayllam karqa, kunanmi ichaqa pisiyachisqa...
  Venenoyuq Dmitryqa manam achka sapallan iskay kuti maqaykunatachu faltarqa punta kaq rondapi. Paña ñawi urapipas huk hematoma punkiyta qallarisqa...
  Iskay kaq rondaqa aswan mana allinraqmi karqa, contrarionqa ñawpaqman rispanmi tuparurqa, takarqa, maqarurqa... Hinaspa Dmitryqa yaqa mana defiendekurqachu, umantapas qipaman wischuykuspalla maqaykunata llampuyachinanpaq, pisillapi, ichaqa mana suyasqallamanta qipaman tanqaspan, wakin kutitaqmi paypa makinman chayarurqa contrario... Alemán simipi qaqchaparqa:
  - Rusia runa kanki, chaytaq niyta munan mana hunt"asqachu kanki!
  Dmitryqa sinchitan kutichirqan, alemán simipipas:
  - Hinaspapas alemán kanki, ¡huk rusomantan hunt"asqa beneficiota chaskinki!
  Payqa sinchitan phiñakuspa codowan siminpi takarqan...
  Usually Dmitrypa simin kay universopi ancha kallpasapa, manataqmi hayk"aqpas p"akisqachu, maqasqa kaqtinpas, ichaqa kay casopiqa, manan guantewan llamp"uyachisqa maqaychu karqan, aswanpas sinchi codo tulluq kantunmi.
  Hinaspa yawarqa chay waynaq uyanta puririrqan, chayta llaminanpaq obligaspa... Dimka kutichisqa... Hamushaqta hap"irqan Awqaqa pisillata khatatataspa kuyurirqan, ichaqa manan kallpayoqchu karqan allin ruwasqanmanta hatarichinanpaq - chaki chakikuna llik"isqa suelayuq, algodónmanta ruwasqa hina sientekusqa.
  Kimsa kaq rondaqa manam pisi sasachu karqa, awqakunaqa sinchitam ñitiykuchkarqaku, ichaqa Dmitryqa aswan achka kutitam harkayta qallaykurqa, maqaykunata qarquspan... Finalpa kamachikuyninkunam cambiasqa karqa, quri medalla internacionalmanta rimasqanchikraykum, hayka rondakuna kasqanqa karqa chunka pichqayuqman yapasqa... Pros nisqakuna hina. Ninaymi ancha millay tanteayta chay punchaw pichqa kutitaña maqanakuq mozo-sipaskunawan tupachispa... Chiqapmi, Dimkaqa utqayllam tukurqa, hinaspam contrarionqa sutillata hukmanyasqa karqa mana ancha maqanakuspa...
  Ichaqa tawa ñawpaq ancha activo rondakuna qhepamanmi Dmitryq contrarionqa huk chhikanta pisiyachirqan. Hinallataqmi sayk"usqa sientekurqan, samayninpas aswan usqhayllan karqan, kaq pachallapitaqmi aswan llasa...
  Dimkaqa, q"ala chakichankunapi k"irisqaña, sinchitaña ruphasqaña karqan chaypas, aswan kallpayoqraqmi sientekurqan. Soqta kaq rondapiqa askha kutitaraqmi contrarionta quijadanta takaykurqan... Ichaqa mana saqeq, hatun, ichapas dopadopas karqan...
  Qanchis kaq rondapiqa Dmitrypa suwakuq awqanqa pisillatam taktikanta tikrarqa hinaspam achka maqaykunata ruwayta qallaykurqa, kamachikuypa contranpi, codowan utaq umanwanpas... Dimaqa aswan achka kutitaraqmi allpaman chayayta qallaykurqa, hinaspa chaypi pusaq kaq rondapiqa parcial exitotam ayparqa... Hinaspa codota yapamanta kuyuchiptin, huk postewan tuparurqa... Burlakuspa Dmitry paymanta qaqchaparqa:
  - Allinmi, hap"isqa karqani, pitaq kanikurqani!
  Alemán runaqa astawanraqmi kusikurqa, ¡huk sapaq cruz ganchopiraqmi yupachkarqa!
  Oleg Rybachenko maqanakuyta aswan kaqllata maqanakurqan, yaqa mana huk llalliyta faltaspa, hinaspa aprovechaspa contrarion llumpay hatun kuyurisqanmanta, chukchanwan tuparqa lloq"e laq"awan otaq paña cruzwan... Ichaqa chay hatun alemán wawaqa manan chaytachu ruwarqan kay maqaykunata reaccionanku. Chaymanta Oleg Rybachenkoqa taktikanta cambiaspan contrarionpa llañuyasqa siminpi llank"ayta qallarirqan... Alemán runaq asnayninqa unaytan durarqan, ichaqa qanchis kaq rondapaqqa fugakuytan qallarirqan...
  Nisunmanmi Oleg Rybachenkoq contranpi kaqpa rantinpi huk wayna, aswan llamp"u, aswan chaninniyoq wayna. Ñawpaq kaqmi k"irisqa hina karqan (Aunque claro kayqa nazikunaq truconmi!)... Chayraykun maqanakuy qallariypiqa mosoq karqan, chaymi huk ritmo frenéticota hoqariyta atirqan.
  Ichaqa isqun kaq rondapiqa Oleg Rybachenkoqa huk chikan iskayrayaspanmi huk maqayta faltarqa, chaymi chakinmanta wichiykurqa... Chay warmapa q"ala, maqasqa chakinkunam mana ima ruway atispa muyurirqa... Olezhekmi ichaqa utqaylla saltarqa mana chay knockout kananpaq yupasqa. Payqa phawaylla phawaykuspa awqaman warkusqa...
  Payta chhaphchirqan, tukunanpaq phawaylla... Isqun kaq ronda tukukunanta willananpaqmi corneta uyarikurqa, ichaqa arbitroqa mana uyariq hinam ruwarqa...
  Oleg Rybachenkoqa iskay kinsa llasa maqaykunatan faltarqan, ichaqa hap"ikurqanmi, umantapas kuyuchispa llamp"uyachirqan. Awqaqa sinchi phiñakuymanmi haykurqan, manaña imatapas reparaspa, maqaspa. Kaypi chay wayna soviético, reflexivamente, ichaqa ancha kallpawan, cuerpota payman tupachirqa... Chay golpeqa derechota higadopi tuparurqa... Ancha peligroso golpe...
  Contrarioqa huk iskay kinsa columpiokunatawanmi ruwarqan, hatun uyanqa moradomanmi tukupurqan. Huk convulsivo trago wayrata hap"ispa, ñawpaqman urmaykuspa kuyuriyta qallarirqan... Arbitroqa chaylla maqanakuyta sayachirqan, hinallataq doctorkuna ringman phawarirqanku... Pisi tiempollamantan sut"i rikukurqan Oleg Rybachenkoq contrarionqa mana maqanakuyta hinalla ruwayta atisqan, hinaspa payqa generalmente camillapi apasqa karqan, IV...
  Kayqa Dmitryq amigonpin brutal efectota ruwarqan hinaspan ofensivaman rirqan reparaypaq sayk"usqa contrariowan... Chunka kaq, chunka hukniyoq, chunka iskayniyoq ronda... Sinchi intercambio de golpes, ichaqa Dmitrypaq sut"i ventajayoq... Chunka kinsa kaq muyuqa huk chhikanta nivelasqa, huk desesperado pulpo alemánrayku, chaymantataq chay soviético waynaqa cejanpi kuchusqata chaskirqan.... Ichaqa chunka tawayuq kaqpi, kallpachasqa Dimka yapamanta makinman chay ruwayta qallarirqa. Kay waynakunaqa manaraqmi imatapas yacharqankuchu, ejemplopaq, Muhammad Alimanta, ichaqa askha ruwaykunapin copiarqanku taktikanta.
  Chunka pichqayuq muyupaqqa, alemanpa makinkunam sayk"uymanta urmaykurqa, manañam chay maqaykunataqa kutichirqachu, aswanqa sayayllam karqa, chaywanmi qawachirqa arikunapa kallpanta.... Chaymantapas, Dmitryqa, drogawan hinaspa monstruoso sayk"uywan, aswantaqa pakiq maqaykunam achkaman tikrakurqa aswan pisi kallpayuq. ¡Chayna kachun! Ichaqa askhan karqanku, askhataqmi karqanku, awqaq mana qatasqa chukchanmantaq paramurqanku. Tukuyninpiqa, alemán runaq umanqa manan aguantayta atirqanchu, kallpanpa limite nisqataqmi sayk"usqaña karqan hinaspan pay, "ariano" nacionpa representanten, allpa hina urayman llimp"iykusqalla, yaqa chunka phisqayoq minuto ñawpaqta qhepa ronda tukukunanpaq...
  Arbitroqa qhelli hina pisi pisimanta yupayta qallarirqan, ichaqa phisqa yupay qhepamanmi, Dmitry Lebedevpa awqan manchay mana kuyuriq kasqanmanta rikuspa, rimayninta t"aqaspa qaparirqan:
  - Aswanpas, huk hampiq!
  Hinaspa huk wayna "superman" nisqatapas hampina wasiman aparqanku... Chay qhepamanmi atipaq finalistakuna huk columnapa ñawpaqenpi filakuspa puriyta qallarirqanku... Rosa pétalos nisqakunan hanaqmanta urmaykusqa.
  Chay sayayniyuq wayna Dmitryqa anchata asirisqa, payqa kusirikuchkasqa. Ichaqa chaymantan qonqaylla repararqan cámara paykunaman asuykushaqta, hinaspan filmasharqan cercamanta chay soviético waynakunaq q"ala chakikunata, sinchitan kiskakunawan t"oqyachisqa, pisillatataq yawarchakushasqa... Chayllamanmi sonqonqa q"achuyapurqan, chaymi lujosokunaq qhepanpi makinkunata pakayta munarqan huk Alemania wayna atletakunaq qoriwan llusisqa zapatillasninta otaq pétalos nisqapi p"ampanankupaq.
  Oleg Rybachenko makinta aysarqan:
  - ¡Manan valenchu! P"enqayniykin asikuykunata iskayrayachinqa... Hinaspapas Alemania suyupiqa, llapan maqanakuy nisqa willakusqan qhepamanmi, yaqa llapa wawakuna q"ala chaki purinku, chaytan qan kikiyki rikurqanki Berlín llaqtaq callenkunapi. Chaymi orgulloso wasankita allichay.
  Chay medallakuna qosqankuqa marrón cintakunapin karqan, cheqaq qorimantataqmi ruwasqa karqan, yaqa phisqa chunka gramo llasayninpi, isqon pachak muestrakunapiwan. Chiqamanta, Soviet qhari wawakunapaqqa kayqa hatun qullqi - yaqa... Sasaraqmi yupay, Soviet qullqiqa oficial yanapasqa hina kasqanrayku, ichaqa chiqapmantaqa chay asuntoqa mana quri waqaychasqayuqmi ruwakurqa.
  Soviético precursorkuna plataformaman seqaptinkum URSS taki waqarqa. De paso, kayqa manaraqmi Alexandrovpa takiyninchu karqan, imapas huk internacional hina. Oleg kaypi hatun inspiracionta sienterqan, hinaspan permisota mañakurqan takinanpaq...
  Himler, pichus chay atipanakuypi kachkarqa, khuyakuywan saqirqa:
  - Ancha kusisqam uyarisunchik Hatun Rusiamanta invitasqanchikkunapa composiciónninta.
  Oleg Rybachenkoqa ñawpaqtaqa pañaman, chaymantataq lloq"eman k"umuykukurqan, chaymantataq Dmitrywan takiyta qallarirqanku;
  Kawsaywan, huk caballero, atoq hina phawanki - .
  Hinaspapas manan yachayta munankichu chay aterrizajekunata!
  Ñoqaykupaqqa premiokunaqa manan fetichechu ni imapipas - .
  ¡Huk ñanllam señoras kananchikpaq!
  
  Ñawpaqtaqa puka corbatata watarqani, .
  Chaymanta, awqanakuy chayamuptin...
  Chay llañu waynaqa palata makinpi hapiykusqa - .
  ¡Chay aguja mana sinqaykiman k"askakunanpaq!
  Wawakunaqa q"ala chaki trincherakunata t"oqorqanku, .
  Kimsapaq huk rancio pedazo...
  Chiripi timpusqa yakuwan q'uñichisqa, .
  Paquetes mordedoresmanta, ancha phiñasqa!
  
  Chay maqanakuq runa wañuspa ametralladora urmaykusqa,
  ¡Chay waynaqa usqhayllan hoqarirqan!
  Chay maqayqa Katyusha hina kallpasapamanmi tukurqan,
  ¡Mana manchakuq, wayna equipo!
  
  Yana llantuypa cadenanman disparani,
  ¿Maymantataq exactitudniykita hurqurqanki?
  Ñawpa pachakunapi aswan filoyoq espada hina,
  ¡Qanqa huk penaltyta hap'inki!
  
  Mana khuyapayakuq maqanakuyqa, ay, manan mamachu, .
  ¡Ch"inneqpi ch"akiypi manchay ruphaymi kashan!
  Ichaqa Tayta Llaqtaraykun kawsayniykita qonayki,
  Hinaptinqa kusikuytam huk regalota hina chaskinki!
  
  Ichaqa, ¿imataq kuyanakuy?
  Mana tukuy qhari wawakunachu kayta yachan...
  Yawar mayukuna puriptin - .
  ¡Payqa fascistakunatan millayllata wañuchin!
  
  Ichaqa Mama Llaqtaqa munakuymi, .
  Chaypin kashan k"anchariq miraykunaq k"anchariynin...
  Hinaspapas ama sonqoykiwanqa contradikuychu,
  En es Stalin - Acero y Llama - Lenin!
  
  K'anchariq pacha kay - .
  Kumunismo nisqap ch'uya kausaynin...
  Millay t'aqa atipasqa - .
  ¡Hinaspa nazismoq saphinqa llik"isqañan karqan!
  
  Llapan runa kaymanta yuyaykusun...
  ¡Sovietkunata hukllachasqa karqanku!
  Kay pachapi hanaq pacha kachun,
  Ñuqaqa caballero kani - Rus' mana atipay atina!
  Oleg Rybachenkowan Dmitrywanqa aswan altomanmi saltarqanku qhepa rimaykunapi, chhaynapin takiyninkupi aswan allinta qhawarikurqanku.
  Chay tribunakuna kusisqa silbarqanku, t"aqllarqanku ima...
  Qhari wawakuna, en general, aswan sumaq hinaspa allin musquyniyuq kaptinkupas, sipaskunaqa kutirqakum ñawpaq interrumpisqa buqueta hapisqankuman. Achka rakiyuq rikuykunaqa pisillam, ichaqa sutillam aswan qipanpi imapas karqa.
  Aswan sut"itaqa manan yachaychu, aswanpas Hiperwitchpa, Rusia Demiurge Dioskunaq misionnin hunt"akuyninmi. Mana wañuq kasqaymanta llamkaspa.
  Kunanqa qatiqnin compartimiento, kaypi kan sasachakuykuna mayqin lado punku kichasqa kasqanmanta, mayqin lado wichqasqa kasqanmanta. Kaypiqa aswan allinmi kanman bypass otaq riesgota hap"iy. Ichaqa, allinmi, perillata muyuchispaqa machasqapaqmi hapinqaku. Hinaptinmi pipas mana rutusqa runaqa chay porthole ukunmanta qawarqa, sipasqa yaqallam tiempoyuq karqa llachpakunanpaq. Ichaqa manan chhayna usqhayllachu qhawarinqa. Punku wichqasqa kasqanraykum takanayki.
  - ¿Pitaq chaypi kachkan? - Sayk"usqa kunkaqa sinchitan siq"in.
  - ¡Ñuqanchikpa! - Aurora, mana suyasqa yachayniyuq simikunata rikuchiq, inglés simipi kutichirqa sut"i Texas tintewan. - Run localta apamurqayku, wiskimanta unquchkani.
  - ¡Ay arí! ¡Aswan utqaylla! - Punkupa qipanpi kaq runa-marineroqa kuchi hinam qaparirqa. - ¡Claro ron!
  Granadawan mana haykuy atina hatun punkukunaqa kichasqam kachkan. Huk llañu ñawiyuq runam akllasqa, huk achka kuskan pachasqa sujetokunawan kuska. Chaykunaqa gas ataque hinam asnanku, utaq aswan allinta nisunman, q"osñimanta sinchita asnanku, .
  - Maypitaq ron! - Huk kunkalla qaparirqanku.
  - ¡Ancha allinmi kanki! - Puka chukchayuq Auroraqa ancha kusikuywanmi disparan, pilakunata marinerokunata churaspa. Kimsa chunka kuskayuqtaraqmi paquetearqani, clipta cambianaymi kanqa. Allinmi balakuna huch"uylla, compacto kasqan, askhatataqmi apayta atinki.
  - ¡Huk compartimiento chuyanchasqa! Paymi nirqan: "Kunkanpi huk chhikan tarpuy q"oñi kasqanwan", nispa. "Iskay iskay kutita disparota ruwayta atirqanku, ichaqa suyakunin mana uyarisqa kasqankuta".
  Yuraq Nieve Terminator kutichisqa:
  - ¡Uyariqkunapas mana uyariqmi ripunqa!
  Margarita Aurora pasarqa qatiqnin compartimientota, huk chikanta muyurirqa, pisillata dispararqa pasillopi, yaykuspanmi popaman, rikurqa zombie compañeronta Yankeeswan maqanakuchkaqta. Wañusqa runan ichaqa ancha kallpayoq kayninta rikuchirqan, chaymi cuello uterino nisqa vértebrakunata p"akirqan.
  - Allinmi, yaqañam quwarqaku! - Komsomol sipasqa qaparirqa.
  - ¡Imataq puchurqa ruwanaypaq! ¡Reparawaspan yaqa alarmata hoqarirqan! - Zombieqa phiñasqa allqu hinam rikurirurqa.
  - Allinmi, ¡yuyayniyuqmi kanki! Puñuy hinaspa upallalla kay. - Margaritaqa "sirviente" nisqaman dedonta kuyuchispa ch"inlla chakinta cubiertaman laq"aykusqa.
  Popapi disparanayku kashaqtinmi huknin soldado granadata wikch"uykurqan, chaymi amenazasqa kasharqan tukuy imapas thuñikunanta. F-1 nisqap Amerikamanta análogo nisqa, pisi pisimantam phawarirqan. Chay tanteayqa qonqayllamantam hamurqa; Margaritaqa sinchitan wikch"uykusqa chay boomerang discota. Kimsa kaq ñawinta muyurirqa hinaspa literalmente hukllawakurqa huk llañu metalwan. Yuyaypa ñawinqa discoq kuyuynintan qatirqan, chaymantataq puntan azulejokunaq chawpinpi k"askarapurqan, chaymi armata fusibletawan kuchurqan, chaymi hark"arqan ácido nisqaman haykuyta. Huk sudorpa perlanmi rubio terminadorpa mat"in urayman rolloykusqa:
  - ¡Waw, yaqañam llikirurqani! Kayqa milagrollan. Gracias, Diospa Maman, huchasapata qespichiwasqaykimanta.
  Puka chukchayuq Aurora uyarispanmi llakisqa nirqa:
  - ¿Imataq chaypi kachkan?
  - ¡Huk granadata wikch"urqanku! - Kutichisqa galgo Margarita.
  - ¡Manan uyarirqanichu chay phatayta! - Komsomol osoqa musphasqa.
  - Manam creenkichu, boomerang discomanmi ruwarqani. - Chaysi rit"i yuraq awqaqa asikusqa.
  - Kayhinam pasakun. Principiopiqa, kayqa manam contradictoriochu naturalezapa kamachikuyninkunawan sichus chay azulejokunapa chawpinman chayanki chayqa. - Auroraqa q"ala chaki dedonkunawanmi higoman rikch"akuq rikch"ayta ruwarqan.
  - Hinaspa chayna pasarqa! - Margaritaqa asikuspa, asirikuspa.
  Nina supayqa yachayta munaspan:
  - ¿Haykatataq popapi wañuchirqanki?
  Sumaq Korshunovaqa hatun sunquwanmi kutichisqa:
  - Iskay chunka pusaqniyuq runakuna, iskay chunka isqunniyuqtaq huk zombiwan ch"unqasqa.
  - ¡Mana anchachu! Kunanqa cabinakunatan purishani llapa barcota ch"uyanchanaypaq. ¡Yanapaway! - Puka chukchayuq Auroraq kunkanpiqa kunanqa mana pacienciayuqmi kasqa.
  - Allinmi, qanwanmi astakusaq. - Margaritaqa qunqayllamanta chukchanman k"askakuq yawar tulluta wikch"uykusqa.
  Nina hina Aurora usqhaylla yaykusqa guardarropaman, kaypiqa askha oficialkunan puñusqaña kasharqanku, guardiakunapas huk ladomanta huk ladomanmi pusasharqanku chay sinchita ukyasqankumanta. Ichaqa, qaparirqankun:
  - ¡Manan kayman hamuyta atiwaqchu!
  - Hamilton llaqtamanta usqhaylla willakuy. - Nina hina Komsomol sipas kutichispa huk ruphayta dispararqan, yaqa ch"usaq. Balakunaqa ch"inllan phawan, k"anchaypas manan allinchu, manan chay ratochu entiendenki ametralladora nisqa qanman phawaykachashasqanmanta. Chaymi admirakunapaq kanman karqa pipas chayta ruwaptinqa. Chunka pusaqniyuq ayakuna karqan, pisi pachamantataq tawatawan yapakurqanku, bañomanta, soqtapas - huk paris ayakuna barrilmanta urmaykurqan huk abrazopi. Huknin usphaqa huk rabona warmiqmi karqan.
  Upallalla aya p'ampana huk tikraypi, .
  Tarisqa wañuy - uchuy uywa!
  Kunan punchaw huk dolar - paqarin huk bala mat'inpi, .
  ¡Chayna peligroso profesion!
  
  Arí, sipasqa manan munarqasunkichu, .
  Exámenesta pasachkaspa ñakariy...
  Huk rabonakuna musquykunapas karqanmi
  ¡Solo retorno tus culos!
  
  Chaynapi huk mayu champán purinanpaq, .
  Yates, autos - tukuy honorkuna!
  Makikuna mana yupay atina qullqita hapisqa, .
  ¡Chay sipasqa millay kananpaqmi tantearurqa!
  
  Ichaqa huk idiotallan yuyaykun
  ¡Prostíbulo wasiqa allinmi hinaspapas ancha kusikunapaqmi!
  Yana kaviarwanmi simiyta hunt'achirqani - .
  ¡Manan yacharqanichu sida onqoyta qokusqaykita!
  
  Manataqmi pipas aya p'ampanamanqa hamunqachu,
  ¡Taytay, manchakuywan bautizakuy!
  Ancha mana allin ruwaymi karqan
  ¡Chay ñawpaq clienteqa astawanraqmi mierdakun!
  
  Wawaykikunaqa manan allintachu yuyarisunkichis
  ¡P'enqaymi chhayna mamata reqsiyqa!
  Imataq paykunapaq puchun - huk carcelpi pakakuna wasi - .
  Upallalla muchuchiyta aguantanapaq...
  
  Chayrayku, sipas, estudianki, .
  Hinaspa sumaq Mama Llaqtapaq llamk'ay!
  Chaymantaqa kanqa mana pisiyaspa wichayman puriq ñan...
  Mana chayqa wiñaypaqmi infiernopi pasanki!
  Nina hina Saqraqa urmasqa rabona warmiman k"umuykukuspan pisillapi rimarirqan.
  Chaymi pasarqa, perqaman llantuy hina, aswan karumanpas pasillopi. Ladomanta huk ventilador wayramun, q"uñi kayta paqarichispa Aurora chukchanta trenzasqa azote trenzaman, chaymi sumaq sientekun. Punkumanmi asuykun, kichasqa kaptinqa, chay rupay wayraqa rikcharichinmanmi encimerapa qipanpi kaqkunata. Aslla iskayrayaspa, chaymanta sumaqllata huk k"iti raqrata ruwan, chayninta qasqun. Sintirqanim chay alfombrapa cosquillas hina achka kayninta q"ala absniywan. Escaleramanta pisillata uraykamurqani hinaspa achka runakuna puñuchkasqaña hinaspa cervezata tomachkasqaña mostradorpi. Chay llamp"u qapariypi, Aurora q"ala chakikuna mana uyarikuqchu, q"ala suelakuna aswan allinta t"uqyaykunata ch"akichin zapatokunamanta, chayrayku sipasqa q"ala chaki purisqa. Ña monótono chinkachiy huk ruphaywan, hukpi manaña aswan balakunata usuchiyta munaspa. Puñuqkunataqa yaqa llapanpim wañuchiyta atikunman. Sichus chaylla arteria carótida nisqa ñit"inki chayqa, chaymanta aswan hatun ruwayqa enemigomanta bostezo kanqa.
  Hinaspa chaymanta q"ala chakiyuq Aurora llamk"arqan barcopi, Yankees nisqamanta aswantaqa, yaqa kuskan pachak Estabilidad maqanakuqkuna karqan, ichaqa disciplinallatan pisiyachirqanku.
  - Kaymi niyta munan mana riqsisqa runakunata tripulación nisqaman yaykuchiptikiqa.
  Sipasqa escaleraman wicharqa, difuso k"anchayqa hanaqmanta urmamun. Chay costumbre qapariy, chaki urapi alfombra mana maymanta llik"isqa karqan. Siqiwan juzgaspaqa, Iraqmanta. ¿Imataq kayqa huk nisqallanpi?
  hinallataq mana mana allinchu, aunque riman equipoq experiencianmanta. Ichaqa llumpay consuelota munapayayqa Yankees nisqapaqmi chinkachin. Chaymi gradasman wichaspa sayaykurqa. Puentepiqa kimsam kachkan, iskayñataqmi tortuga espacialpi. Bueno, tortuga traje espacialqa manan tanquepaschu, granada lanzaqmantan horqowaq, ichaqa chay qapariyqa kuchita rutuy hinan kanqa. Chayna allin llamkaq operaciontaqa manam sasachayta munanchikchu.
  Margarita amigaymanmi yanapayta mañakurqani:
  - Kaypiqa huktam kapuwanchik, icha aswan allinta nisunman iskay tortugakunapi!
  - Hamutay! - Margarita q"uñi pukllayta munaspa. nispas asiriykusqa.
  Nina-supayqa qaqchaparqa:
  - ¿Imaynatataq lluqsisunman?
  Margaritaqa ñawinta k"iskiykuspan, huk Esfingemanta iskayrayaspa, chaypin huk booger qasqun, tapurqan:
  - ¿Granada lanzador nisqachu mana chaypichu kachkan?
  - ¡Ancha qapariq! - Auroraqa allintam samaykurqa.
  - Aswan allinmi uyaman boomerang nisqawan wikch"uy, chay visera blindada nisqataqa maypichus vidrio kashan chaypi kuchuspa. Chaymantaqa kimsa balakunata chayman churay kimsa kutipi. Llank"ananmi. - nispas Margaritaqa mana manchakuspa nisqa.
  - ¡Hamumuway, sincronizado ruwasun! - Mancharisqa dedonkunata raqrakuspa, nispas nina supayqa tapusqa.
  - Chiqamanta, ¡yaqa apuraypiña kachkani! - Margaritaqa iskay kimsatawanraq paqueteaspan chimpamanta yaykururqa. Q"ala chaki Aurora concentrakuspa yaparqa huk ch"in tonopi:
  - Manam kaypi faltayta atiwaqchu.
  - Mañakuy, yanapan! - yuyaycharqa Komsomolmanta Margarita, payqa yapamantan urmaykusqa religioso éxtasis nisqaman.
  - ¡Manan Diospi iñinichu! - Chay maqanakuq osoqa laq"aykusqa. - ¡Kayqa pisi kallpa kaypa señalninmi!
  Rubia maqanakuq warmiqa, cruzpa señalninta pay kikinpi ruwaspa, yuyaycharqan:
  - Chaymi yanapayta mañakuy - aswan hatun runa yuyay. Rusia Soviéticapa sutinpi atipananpaq yanapachun.
  Sipaskunaqa pichqa segundota chiriruspankum susuykurqaku, hinaspam piensasqankuta ruwarqaku. Boomerang discoqa, llañu web hina, yaqa mana rikukuqmi difuso k'anchaypi. Huk kutinmi iskay mana kuyukuq idolokunata viserapi takarqan. Paykunaqa manan tiempoyoqchu karqanku imatapas ruwanankupaq, ch"inlla balakuna pisi kuchusqa visera nisqaman tupaqtin, conchakunata t"oqyachispa umakunata llik"ispa. Bueno, kinsa kaqtaq huk kutillapi wañuchisqa karqan, chaymi mana tiempon karqanchu imatapas ruwananpaq. Chiqapmi, tortugakunapa trajes espaciales nisqakunam urmaykurqa, chaymi qapariyta rikurichirqa. Chay yachay munaq marineroqa saltaspa lloqsirqan, puka chukchayoq Aurorataq huk saltallapi payta atiparqan, hinaspan umanpa qhepanman rikuchiq dedonta rikuchirqan.
  - ¡Puñuy churi!
  Hinaptinmi chay uraypi achka umakuna rikurirqa, iskay ventilador hina chiru hinaspa upallalla.
  - ¡Kay etapaqa pasasqañam Margarita!
  - Kaypi capitanpa cabina ladonpi, rumikunawan kuska hap"isunchis. - Huk phiñasqa rubio Komsomolmanta kaqpa yuyaychasqan.
  - Kikinmanta.
  Capitanpa cabinanman chayanapaqqa iskay barrer ruwana karqan Margarita Korshunovaqa huk rabona warmitan qespichirqan mana kikillanpaq munaspa iskay metro yana runapi llank"ananpaq. Payqa ancha uchuyllaraqmi karqa, manam chunka pusaqniyuqmanta kuraqchu karqa, ichapas chunka soqtayuqmantapas. Payqa anchatam ruegakuq hina qawakurqa.
  - Manam imatapas nisaqchu, maqanakuq runakuna...
  - ¡Allah! Mana atipay atina hinaspa suertepa raprankunapi purichisqa. - Arabe simipi q"otukuq Margarita kutichisqa.
  Chiqamanta, uyankuqa mana rikukunchu, chaytaq ch"usaq, sipasqa manaraq riqsinqachu, chantapis chay versión Turco Sultan kasqanmanta kallpachasqa kanqa.
  - Maypitaq kapitan kachkan? - Aurora tapusqa inglés simipi árabe acentowan.
  Munakuy sacerdoteqa rimayta qallarisqa:
  - ¡Huk lujo cabinapi! Kay "faggot"qa manan imapipas thakchu munakuymantaqa. Arí, munaspaqa servisqaykim, ¡mana qullqillapaq!
  - ¡Sipaskuna waranqa kuti aswan allin qankunamanta hanaq pachapi suyawashanku! - Maqanakuq osokunam chayta kuyuchirqaku.
  Chay rabona warmiqa manan wañuchiqkunata phiñachiyta munarqanchu, ichaqa chay rabona warmiq reflejonqa aswan kallpayoqmi karqan razonpa kunkanmantaqa:
  - ¡Ima ruway atisqayllatam qawachisqayki! ¡Qalliyqa pluma hina llamp"u, miel hina misk"i!
  Sinchi phiñasqa, Margaritaqa dedonta ñawi pataman t"oqyachirqan, chay puta warmita wañuchispa:
  - Aswan pisita hinaspa wañuchinayku kanman karqan. - Huk religioso Komsomol runan sinchita phiñakurqan chhayna qhelli ruwaykunata rikuspa.
  Yaykuna punkupiqa mana cuidakuspan iskay guardiakunata churarqanku, qhepankupi saltaspa kunkankuta p"akirqanku.
  Chay capitanqa, hunt"asqa bastardo hina, ronquidoña kashasqa, iskay waynakunata, huk yana runata, huk tailandés runatawan abrazaykusqa. Paykunapas qukuptinkupas, mancharisqallañam kuyurirqaku hinaspa kutirirqaku.
  Chay sipaskunaqa computadorapi capitanpa fotonta rikurqanku chaymi mana iskayrayaspa iskaynin "trans boys" nisqakunata wañuchirqanku. Ñawpaq kaq rankipi capitan, almirantemanta iskay kaq runa, kuyurichisqa, iskay kinsa laq"aywan yuyayninman kutichisqa. Ñawpaq kutita presochasqa tarikuspanmi, millay kawsaqqa mana kuyurirqachu, wañuynintaqa musphasqa ñawinwanmi qawarqa.
  Margaritaqa mast"arisqa makinman hoqarirqan, simintapas guantewan tapaykuspan, Aurorataq ñawinman k"ancharishaq cuchillayoq puñalta apamurqan. Payqa millay cobra hinam sisipakurqa:
  - ¡Huk simillawanmi ñawiykita horqosaq!
  Margaritaqa quijadanta pisillata suchuchirqa, ichaqa capitanqa upallallam karqa.
  - ¡Chaynam kachkanki! - Nina supaymi kunkanpi tonota astawan manchayta ruwarqa. - Nanayta churay, Kamachiq.
  Galinaqa nervio tukukuyninta pisillata ñit"ispa siminta tapaykusqa, chaymi huk qapariy lloqsimurqan chay norteamericano capitanpa kunkanmanta.
  - Allinmi, kunanqa aswan ch"inmi kanqa. - Puka chukchayuq Auroraqa q"ala dedonkunawan pampapi maqayta qallarirqan, huk ritmoman rikch"akuq, p"ampaypi puriykunapi. - ¡Rimay mana hunt'aq jabalí! Icha, dignidadniykita kuchuspa simiykuman wischuykusaqku.
  Chay waqllichisqa capitan huk chhikanta thasnukuqtinmi Margaritaqa pisillata siq"iykusqa. Chay rubio maqanakuq runapas tapuypi rimaywan yanapakunanpaqmi tantearurqa:
  - Allqu, sut"inchana mana ñak"ariyta munaspaqa. Mana chayqa kusichiwaqkum.
  Capitanqa mana sut"itachu nirqan:
  - ¡Tukuy imata willasqayki!
  - Allinmi, chayqa aswan allinmi. ¡Imaynatataq tapukuyta nisunman mana sasachakuspalla! - Sipaskunaqa asikuspa asikurqaku.
  Capitanqa waqaykusqa, conejito rinrinkuna khatatataspa:
  - ¡Kawsayniykimanta lluqsiylla!
  Auroraqa lógicamente kaytan repararqan:
  - Kayqa aswan chaniyuq mikhuymi, qullqitaraqmi gananayki!
  - Ñuqaqa negocio ruwaqmi kani. - ¿Imaraykutaq chay hap"isqa Amerikamanta kusisqa kasqa? - Munaspaykiqa serviykimanmi!
  - Hinaspa kaypas, mana saqispa escupiy, qari rabona! - Margaritaqa millakuywanmi rimarirqa.
  Buquepa cucarachapas, sipaspa chakinpa llañu qaranwan tuparuspanmi, chayna propuestawan piñasqallaña raqraman kutiykurqa.
  - ¿Hayka runakunataq buquepi kachkanku? - Hatun sunquyuq puka chukchayuq Auroraqa qipa rimayta mana uyarisqa hina ruwakurqa.
  Pervertido norteamericano iskayrayarqa, uyanqa moronoman tikrakururqa, mana tapukuyta uyarichkanmanpas hina, ñawinkuna t"aqllakuptin, t"aqllakuptin!
  Nina Supaytaq puñalninwan huch"uy dedonta kuchuspa yawar puriyta qallarirqan. Chayllam yuyayninman kutirqa:
  - Allinmi, ¿hayka runakunataq chinkachiqpi kachkanku?
  - Yaqa tawa pachak! Mana allintachu yachani hayk"aqmi chay "estabilidad" nisqa militantekuna qocha patamanta chayamurqanku. Ichaqa pisillan kanku rabonakuna. Costamanta waynakunapaqpas manan aypankuchu. - Chay pretendientewan moronwanqa qaqchakuspan khuchi kunkanta kuyurichirqan.
  . 8 kaq raki.
  - ¡Detalles nisqakunatam saqisaqku! - Nina Aurora chaylla pasarqa asuntos prácticos nisqaman. - ¿Maypitaq chay artefactokuna kachkan?
  Kapitanqa "sonso" nisqa pukllayta munarqan:
  - ¿Ima artefactos?
  Q"ala chaki Auroraqa qunqurninta pisillata siq"iykusqa, tullunpas k"uyusqa.
  - ¿Kunanqa entiendenkichu?
  Nanaqmi aswan allin karqan sonso kayta chinkachinapaq:
  - Arí, buquepa cajachanpim kachkanku.
  Quñi Auroraqa qaqchaparqa:
  - ¿Imataq sapaqchamanta?
  - ¡Chaypi punku qhipanpi! - Kuchi primateqa qaparirqa.
  - Awqa osoqa verde ñawinta llimp"iykusqa. Margaritaqa titanio punkuta payman aysaspa hukmanyasqa qaparirqa:
  - ¡Codificado!
  Chay capitanqa sinchitan kallpachakurqan kawsananpaq:
  - Arí, llaveyuqmi kani.
  - Maypi? - Awqa sipasqa q"ala chaki chakimanta tiyanata hoqarisqa.
  Chay uywaqa mana sut"itachu qaqchaparqa:
  - ¡Armariopi!
  Q"ala chaki Aurora usqhaylla gabineteman phawaykuspa huk chip nisqa aparatota horqomurqan.
  - Kay?
  - Arí! - Huch"uy rataqa qaparirqa.
  - ¡Ñuqa kikiymi kicharisaq! - Dashing Aurora capitanpa makinpi takarqa. - Qhawariy, yachaysapa kay.
  - ¿Imanasqataq iskaylla kankichik? - Kuchiqa valorniyuqmi karqa interesakunanpaq.
  - Ama ancha yachayta munaychu. Aswan unayta kawsanki. - Auroraqa Forleindpa llañu wiksanta q"ala talonwanmi takaykurqan, chaymi nanaywan kuyurirqan. Chay sipasqa cajachaman riq punkuta kicharirqa. Chay cuarto ukhupin askha laptopkuna, granadakuna lanzaqkunapas kashasqa. Soviet RPG - 39, huk copiapi, aswan yachaysapa Amerikamanta kaqninpas.
  - ¿Yachankichu seguro codigota? - Maqanakuq Osoqa qaparirqa.
  - Qhipa iskay yupaykunamantaqa, kamachiqlla chaykunamanta willayniyuq. - Almirante George Arnoldninchik.
  - ¡Llama! - Margaritaqa chakinta hap"iykusqa chay hap"isqa runaq llañu chukchanman, hinaspa q"ala dedonkunawan siminmanta hap"iykusqa.
  Confundisqa, hap"isqa norteamericano huk combinación listasqa, mana ancha unaychu. Aswan pisita k"ancharispa, Auroraq ñawinkuna llimp"iykusqa:
  - Allinmi, manam llullakurqanichu. Favornikipi señalay.
  - Hinaspa chaymanta imaynatataq nisaq... Kunanqa, kimsa kutita mana allintachu yupayta waqyanki chayqa, alarma uyarikunqa. - Qunqayllamantam mancharisqa kapitanqa qaparirqa.
  - ¡Paytaqa riqsinchikñam! - Komsomol sipasqa usqhaylla codigota qillqaspa tawa pachak milimetro rakhu punkuta kicharisqa. Rumikunataqa sapaq cajakunapim waqaychaqku hinaspam allinta hurquqku.
  - Stingers from the Infinite, ¿ñachu llamk"achirqanki?
  - ¡Aswantaqa arí! - Chay hapisqa rataqa qaparirqa. - Ch"isiyaq pruebata ruwarqayku.
  Nina rawraq supaypas anchata kusikusqa.
  - Hatun, ¿maypitaq stingers waqaychasqa kachkan?
  Tartamudeo, capitanqa siq"iykusqa:
  - Hangarpi, maypichus hap"ina kashan chaypi. "Orlan" nisqa selloyuqmi, chay pachallapitaqmi iskay Pershing tanquekuna hichpanpi kachkan.
  - Kay cajakunaqa chatarra nisqallapaqmi allin. Ichaqa "stingers" nisqa allinchasqa modeloqa allinmi. - Loca Aurora, presota burlakuspa, qallunta hurqurqa.
  - Chips computadorayuqmi kanku, chaymi especial, siluetata hapinku. - Chay norteamericano runaqa, kawsayninta rantiyta munaspa, qaqchaparqa.
  - ¡Yachanchikmi! - Nina supayqa compañeronman kutiriykusqa. - ¿Haykataq tawa pachak pichqa chunka runakunamanta puchuq, Mirabela?
  - Kuskanmanta pisi. Llapanpiqa iskay pachak kimsa chunka pusaqniyuq ayakunayuqmi kanchik. - Komsomol sipasqa kusikuymantaraqmi asikurqa.
  Phiñasqa Aurora samayninta lluqsichirqa:
  - Stingers nisqakunata carganankupaqmi presokuna necesitakunqa;
  Chay hap"isqa bastardoqa qaparisqa:
  -Rusiachu kanki?
  - Maymantataq yuyayta hurqurqanki, Mujahideen kayku. - Komsomol maqanakuqkuna qaparirqanku.
  Capitanmi mana suyasqa yuyayniyoq kayninta, allin yuyayniyoq kaynintapas rikuchirqan:
  - ¡Rusiakunallam chayna sinchi maqanakuqniyuq kayta atinku, kuska allin hatun buqueta hapiyta atiq!
  Tough Aurora mana acuerdopichu karqan:
  - Hinallataq hatun Turco Sultanpa maqanakuqninkunapas artefactokunawan!
  - Chhaynata? Imapas atikunmi, ichaqa árabe runakunapaqqa ancha yuyaysapam kanki. - Kuchi primateqa phiñasqa kasqa. - Aunque ichapas alemankuna kankichik?
  Utqaylla puriq Aurora, rimayninta mana iskayrayaspa, wiksanman chukchanta laq"aykusqa, chaymantataq iskaynin chakinta p"akisqa, cabra capitanqa manaña musyakurqanchu chay nanay ch"aqwaymanta.
  - En general, manan necesitanchischu, allintan yachanchis. - Puka chukchayuq awqaqa resumenpi. "Kunanqa tukuy ima ruwanaykuqa tripulantekunata hap"iymi", nispa.
  Margaritaqa chayllam yuyaycharqa:
  - Cabinakunaman risunchik, ¡huk conjunto llaveyuqmi kanchik!
  Auroraqa anchatan kusikurqan:
  - Arí, kantaqmi emergencia electrónica kichariypas.
  Komsomol sipaskunaqa ch"inlla uraykamurqanku, cabina punkukunata kicharirqanku, yapamantataq thuñiy karqan. Ima rikchaq trillayllapas, manam guerrachu, aswanqa trigota chulluchiy.
  - ¡Soqta yupayniyuq cabinaqa limpioñam kachkan! - Auroraqa kirunkunata qawachispanmi willakurqa.
  - Ichapas suqta yupayniyuq cuartopi! - Margaritaqa asikuspa. - Aswan allinqa sapaq ñanninchikta risun.
  - Manam gansochu kanchik montónpi michinapaq. - Nina supay qaparirqa. - Icha aswan allinta nisunman gansokuna, ichaqa sallqakuna!
  - ¡Chayqa manam chiqapchu! - Rubio terminadorqa ñam phiñasqaña karqa. - Chay mercenariokuna qullqirayku maqanakunku, ñuqaykutaq exclusivamente Comunista Mama Llaqtarayku.
  Komsomol sipaskunaqa tripulación cubiertamanta dashes nisqapi ñawpaqman purirqanku, solterokunapi disparaspa. Margaritaqa atisqanman hina usqhaylla aswan karuman phawarirqan, salas de máquinas nisqaman, almacénkunaman, holds nisqaman, galera nisqaman. Militarkunataqa allintan hark"arqanku, hukmanta hukmantan muyuchispa. Chay deber k"anchay pisi kallpa kasqanqa chunka metro karupi kaq awqakunaq makinmanmi pukllasqalla karqan, aswanpas manan imatapas rikunchu aswanpas kuyuriyta, ichaqa sut"ita qhawarinku.
  Computadoraqa kikillanmantan imachus yuyaykusqanmanta willarqan.
  - ¿Imataq kanman huk modelo virus nisqawan yanapachikuspaqa?
  - Hinaspa pilawan puriq yuyaysapa runata llamk"achirqaykuña. - Margarita Korshunova nirqa, chay robotwan phiñasqa. - Rikunki llapa sistemas de vigilanciakuna hibernación nisqapi kasqankuta.
  - ¡Kayhina! - Chipniyuq makinawanmi muspharqani.
  - Almiranteq oficinanman kutispa, huk kurumanta huk virusmanta híbridota canalninta apachirqanku. Mana rikukuq hinam, manam huk antivirus programallapas alarmata hatarichinqachu. Chayna chuya llamkay, mana rikuy atiymi llapa sistema de vigilancia nisqakunata puñuchirqa. - Komsomol sipasqa aswan convencenanpaqmi makinpi filoyuq bíceps nisqayuq kayninta qawachirqa.
  - ¡Waw, quykuway! - nispas ametralladoraqa sipaskunapa yachaysapa kayninwan admirakuspa nisqa. -¿Atiwaqchu hukmanta programayta?
  - ¡Es bastante real! Hinaspa imatataq munanki?! - Margaritaqa kaypi ancha kuyakuq uyata ruwarqa.
  - ¡Runa hina reparakuy! - Electrónico nisqa aparatota mañakusqa.
  - Kayqa mana necesariochu, disparaylla. - Rubio terminadorqa manam sonsochu sonso ruwaykunata ruwananpaq. - Qhepamanmi Cristomanta willasqayki.
  Margaritaqa escaleraman wasanpi churaspa huk posiciónta hap"irqan, huk qonqorimanta uraykamurqan allin takyasqa kananpaq, hinaspan barrilta rikuchirqan chimpanpi kaq punkuman. Huk wayna lluqsirqa, yuraq kay kutipi, huk chikan "shabby"lla, yaqapaschá drogata fumachkasqa.
  - Droga vicioyoq runakunaqa manan Diospa qhapaqsuyuntaqa herenciata chaskinqakuchu. - Huk Komsomol maqanakuqmi paykunata hark"arqan. - Payqa ayakunata wikch"uykusqa, usqhaylla chimpaspa.
  Q"ala chakiyuq Auroraqa huk perímetro nisqapi zigzag nisqapi kuyurqa, punkuman asuykuspanmi wichqasqa rikurirurqa, hinaspam universal llavewan kicharirqa. Yana runaqa almohadata wikch"uykusqa.
  - ¡Hamuy, kiti!
  Komsomol sipasqa chay ratopin reaccionarqan, almohadatapas, africanotapas compañeronkunatapas llik"ispa - Mana kuskanmantapas. Llapanpiqa iskay pachak kimsa chunka pusaqniyuq ayakunayuqmi kanchik. - Komsomol sipasqa kusikuymantaraqmi asikurqa.
  Ay, munaymanmi compañeroykunata camaman aysayta.
  - ¡Kay frikikuna manchachiyta atirqanku! - Puka chukchayuq awqa oso kutichisqa. - Kunanqa maymantaq risaq? Yaqachus hina diputadoq cuartonman. Puñuchkanmanpas hinam.
  Capitanpa compañeronpa tiyasqanqa manan chay hina hatunchu, ichaqa chaymantan uyarikun takikunata. ¿Chaywanchu niyta munan takikunata munakuq kasqaykita? - Imakunatapas aswan facilta ruwan.
  Huk q"ala chaki Komsomol sipasmi llantuy hina haykuspa huk soldadota urmachirqan, hinaspan iskay kaq rankipi kaq capitanta codonta k"uyuspa pisillata asnachirqan:
  - ¿Kawsayta munankichu?
  - Munay! - Paymi kutichirqa, en general, huk norteamericanomanta suyakuna kasqanmanta.
  - ¡Huk chansa kanqa! - Mientras chay dashing Aurora akllarqa wañuchiyta, ichaqa mana unaychu. - ¡Allinmi hamunki, Kent! Payqa puririrqa, pasilloqa kichkiyta qallarirqa, sutillam karqa marinerokunata rankipi uraykachisqa kasqankuta. Komsomol sipasmi karu punkuta apuntaspa centinelakunapa umanpa hawanman dispararqa. Chaymi chay disparoqa upallalla karqa, nispas susurquspa rimarqa.
  - ¡Bang-bang!
  Komsomol sipasmi cabina punkupa hapiqninta allinta pruebakun. Wichqasqa. Bueno, kayqa kuskan segundon, qanchis runakunan cabinapi kashanku, kinsa puñushanku, wakintaq dominó pukllashanku, allinta ruso simipi. Margaritaqa kallpawanmi gatillota aysan, kaypiqa wañuchiyqa manam kusikuytachu apamun. Ichaqa chay llamkayqa tukusqañam karqa, yawarpas uyanmanmi wichiykurqa.
  - ¡Wañusqa runakuna cuchilloyuq sayarispa upallalla! - Komsomol sipasqa asikusqa.
  Musuq cabina, kaypi Margarita iskay puñuq runakunata kawsachkaqta saqirqa, wañuchisqalla, ichapas allin kanmanku.
  - Wañuchiyqa manan chaninchayta atinmanchu kikillanpaq munaq kayta, gananciatapas - ¡honra, libre kay, Mama Llaqtallan maqanakuymanta rimaqkuna kanku! - Payqa nisqa - huk encantador terminador filósofo.
  Aurorapas mana sasachakuspallam kuyun wayra yanapaq tubo nisqa akllaspa. Manchay estrecho kasqanraykum mochilapas harkakun. Ametralladoratapas pisiyananpaqmi doblanay karqa. Kunanqa Komsomol sipasqa aswan ágil kapun, riesgokunata hap"ispapas. Chayqa karqan santo runakunapas huchasapawan phiñakunkuman hinan, hinan huk mutante araña atacarqan. Hinaspa chayraq pasayta atiqtin. Nanaywan kanikuspanmi iskay kimsa kutita chay puñunamanta ayqikurqa. Komsomol sipasqa umanta raqrasqa, ichaqa tentaculos puntamanta hap"ispa codo uraman kuyuchisqa. Makinta qhepaman aysaspataq takaykusqa, chaymi sinchi cajaqa p"akikurqan, chaymi codo hunt"asqata nanarqan.
  - Millay! - Warmi osoqa kutichisqa. - Antidotowanmi inyectasaq.
  Imaynatapas Margaritaqa uraykamuspanmi soldadokuna ronqusqanku cabinaman pakirurqa. Punku kicharikuptinmi saltayta munarqaku, ichaqa chayllam wañuypaq parawan taparurqaku. Hukllata saqispa, chay waynata wañuchispa, Komsomol sipasqa ñanninta hinalla puririrqa.
  Lloq"e ladonpi kaq punkuqa muyuyta qallarin. Yaqachus hina chay rutusqa umayuq, ch"usaq kiruyuq waynaqa urinayta munarqan.
  - ¿Pitaq kaypi kachkan? - Machasqa kunkawanmi marinero tapusqa.
  - ¡Q"ala chaki musquyniyki! - Komsomol sipasqa pukyu hinam arqueakuspa, punkuta tanqaspa mat"inpi takaykun. Ichaqa kayqa acero de aleación nisqaraqmi. Mat"inpas qunqayllamanta punkisqa, "boxeador" nisqaman rikch"akuq waynapas umanpa qhipanta takaykusqa. Margaritaqa ukunmanmi phawan, fierro qonqorinwanmi quijadata takakun, ancha k"irisqa, kirunkunata urmachispa. Imachus masapi faltan, aswantataqmi usqhaylla hunt"achin.
  - Listoñam rikchakun. - Huk diosa siqiwan wañuchiq resumen.
  Pichqa runakunam qipapi kachkanku. Chayqa niyta munan huk pelotakunapi, allin chaskiy. Huknin bastardota mat"inpi takay, chaymi suficienteta urmachinaykipaq. Kimsa kaq kantu palmamanta kunkakama. Yapamanta ruwanayki tiyan, ichaqa kay técnica wañuypaq. Huk waynan urmaykun pata estantemanta, ichaqa phawaylla Margaritaqa umallanta ñawpaqta takachin intiq plexonman.
  - Samakuy, wawa. - Nikunmi huk Komsomol sipas.
  Qhipa kaq laya jurakun kimsa patayuq qhilli kaywan, inglés simiwan ruso simiwan chaqrusqa. ¿Manachu payqa chaypi tiyaq? Margaritaqa huk cobrata ruwan, huk huelga dedonkunawan ñawinpi, yaqa wañuypaq. Llapan "sociokuna" ch"inlla karqanku. Chiqapmi, qatiqnin cabinapi huk kunka hatarirqa.
  - ¿Imataq chaypi kachkan!
  - ¡Fácil maqanakuy! - nispas kutichisqa Margaritaqa, machasqa kunkapi hina qaqchakuspa. - K"irisqanchikta yanapaychik. - .
  Cabina punkukuna kicharikun hinaspa paykunaqa nina rawrayta chaskinku, hinaspa yapamanta maqanakuqkuna urmaykunku.
  Allinmi kanan ametralladorawan, .
  ¡Millay wañuy Patapa awqankunapaq!
  Quyllurkunaman phawayta kamachinapaq, .
  ¡Hanaq pachapi firmamentota atipanapaq!
  
  Inti kumunismo nisqap wawankunam kanchik, .
  Tornado hina naceq maqanakuqkuna...
  Nazi kutichinqa atoqpa qaparisqanmanta,
  ¡Huk hatun osomi llik"irqunqa!
  
  Allinmi mana allinmantaqa aswan kallpasapa,
  Mana allinqa aswan k'arakña kanman chaypas...
  Hanaq pacha urapi maqanakunchik chayta
  ¡T"ikaq primavera chayamusqaña!
  
  Chaypiqa ruiseñor takikunam kachkan - trills, .
  ¡Hinaspa mayukunapa qullqi hina qapariyninpas!
  Hielo, rit"i, rit"ikuna ima kutirinqa,
  ¡Ruphay intiq k"anchayninpa uranpi!
  
  T'ikaq - margaritas, amapolas, rosas, .
  ¡Chay praderaqa veranopiqa ancha sumaqmi!
  Hinaspa yachanki chayqa, ¡chiriqa hamunqa!
  ¡Chaypachapas manan manchakunkichu!
  
  Hatun misikuna - kay "Tigrekuna".
  ¡Qarparispanku umankuta kuyuchinku!
  Krauts nisqakunaqa millay pukllaykunamanmi wikch'unku, .
  Ichaqa chay kaputqa hamunqaraqmi!
  
  ¡Inti lluqsimunanta suyasaqku!
  Rusiya awqaqkuna Berlin llaqtaman yaykunqa,
  Tayta Pachaqa takikunawanmi takikun - .
  Hinaspa Tártaro ukhu pachapiqa llakikuymi kan!
  
  Hinaptinmi suyukunapa llaqtankuna hukllawakunqaku,
  ¡Wawqe-panantin kaypas, munakuypas hamunqa!
  Mieltaqa vasokunaman, platillokunaman ima hich'ay - .
  ¡Chaynapi yawar mana mayukunapi purinanpaq!
  Margaritaqa mana uyariq hinam qipa versiculota takirqa, wakin versiculokunatañataqmi umapi caballokuna hina kallparqaku. Takiwan grabaspaqa sapa kutinmi interesante:
  - ¡Kawsaq runakunawan kayta ruway ancha millayña! - "Cristiano" runaqa llakikuspa nisqa.
  Sipaskuna maytaña kallpachakurqanku chaypas, manan tawa ñawiwanqa tukuy imata qatipayta controlayta atirqankuchu. Mana yuyayniyuq zombiqa manam yupasqachu. Pipas mana riqsisqa runam alarmata waqachiyta atirqa. Chayllam emergenciapi mecherokuna rawrarirqa, chaymi sirenapas waqayta qallaykurqa.
  - Mana qispiy atina pasasqa, ancha suerteyuqmi karqaniku. - Nisqa puka chukchayuq Aurora.
  Komsomol sipasmi chay cabinakunaman phawaylla rirqan, marinerokuna, fuerzas especiales nisqakuna ima phawarirqanku. Payqa mana ceremonial hinam paykunata balearqa. Chaymi achka runakuna wañurqaku, Yankees chunka chunkapi urmarqaku.
  Ametralladorakunaq phatasqan uyarikurqan, granadakuna phatarirqan, askhataqmi huk kutillapi. Ichaqa maqanakuqkunaqa astawanraqmi k"irikunkuman karqan. Kaypiqa silenciadorkunapas huk ruwaytam ruwarqaku,
  Fuerzas especiales criminales nisqakunaqa manan chay ratochu yuyaykurqanku wañuyqa suyashanmi ukhunkumanta. Margaritaqa soldadokunaq lloqsinantan hark"arqan, hinaspan pay kikin iskay kinsa hap"isqa granadakunata wikch"uykurqan. Qapariykuna, yawarchasqa tullukuna phawan, Komsomol sipastaq huk kuchusqa umata q"ala chakiwan hap"irqan. Mayna flexible chakinman tikrakurun, ima ángulopipas k"umuykuspa. Ichapas piensanki aychapi kamachikuykuna cambiarusqanmanta, aychapas gutta-percha kasqanmanta.
  Awqa ladomanta nina rawray kan, ichaqa aswantaqa ñawsakunapi. Margarita ninata, yaqa mana pakakuspa, chay magia rumikuna "Correo de cadena" confiablemente desvian llapa disparokunata.
  - Llakikuypaqmi compañeroypa sutin mana Snow Reina kasqanqa. ¡Chaywanmi casarasqaykuqa aswan rikch"anachiy hina rikch"akunman!
  Oleg Rybachenko rikcharirqa, kay kutipiqa, manam cornetamantachu, azotepa maqasqanmantachu, aswanqa kikin waqasqanmantam - hawkalla hinaspa mana sunquchakuq. Sipaskunapas puñuchkasqaraqmi, hatun ruwaykunata ruwaspanku.
  Hinaspapas heroísmo nisqanmi huk millay mosqoyman tukupurqan, imaynan sapa kutilla pasakun nazikuna burlakusuptiki hina.
  Oleg Rybachenkoqa urayman challpukuchkaq hinam tarikurqa, tinta resinamanpas wichiykuchkaq hina, ñawinkunapas mikuytaraqmi qallaykurqa. Hinaptinmi chiqaptapuni mancharikurqa, qunqayllamantam fascistakuna huk pachamanta atiyta hapirurqaku. Uyarikunmi molino t"uqyay, allqu drenajepi raqrakuq hina t"uqyay, aswan kallpawanlla, rinriykiman kanikun, q"ewispa. Ninri llantukunaqa pinzawan p"akisqa. Chaymantataq tutayaqmanta huk simi lluqsimun, nina rawray lava hina llimp"iyuq kirukunayuq. Mana hayk"aqpas Oleg Rybachenko Jr. rikurqanchu chay hina millay uyata huk monstruo hina, manchakuypaq peliculakunapi personajekuna paypa qhepanpi, huk llakikuypaq parodia hina karqan huk millay mosqoymanta.
  Hinaptinmi huk aswan manchakuypaq kichkikuna rikurimurqa, wakinqa Everest hina hatunmi karqa, wakinñataqmi uchuylla hinaspa ancha millay allqukunaman rikchakuq. Chaymi k"uyusqa venenoyoq kirunkunawan aychanta hap"irqanku. Tukuy pisi kawsayninpi, Rybachenko Jr. mana hayk"aqpas chhayna nanayta tarirqanchu. Aswan hatun kaqmi, mana atikurqachu tariyta huk análogota chay sensacionkunaman. Kayqa rawraq nina rawraymi, ácido corrosivo nisqapas, chay pachallapitaqmi chiri, huk q"illu kuchuq sierrapas.
  Hinaspan ñak"arichirqanku makinmanta aycha llik"isqata, tullukuna sut"i rikukuqta, llik"isqa wiksanmanta wiksakuna lloqsimushaqta. Millay kawsaqkunam kirunku muyuriqpi muyuchispa qaqchanku. Rybachenko Jr. waqan, ñawinmanta waqay lluqsimun.
  - Apu, ¿imarayku? Tukuy imamanta, kawsayniypi mana pitapas wañuchirqanichu, mana pitapas traicionarqanichu.
  Uyarinki asikuykunata hinaspan sientekunki rupha agujakuna tímpanoykita t"oqyachishanman hina. Tukuyninpiqa, huk hatun simin rikhurimuspa, tukuyninta millp"un. Oleg Rybachenko Jr. rikun kunkanpi nina rawray rawrachkaqta, qanchis raphikunamanmi pakikun, llapanmi hukniray colorniyoq.
  - Kayqa ukhu pachamanta leyenda nina. - Chaysi waynaqa ch"usaqyasqa, makinpi qaranqa kuska wiñasqa, millay q"ipikunawan qatasqa. Phawayninta pisiyachiyta munan, ichaqa manan imapaqpas valenchu huk milímetro nisqatapas. Nina mayuqa kuyasqan wayna-sipas cuerponta llachpan. Manam haykapipas kaynataqa rikusqachu, ñawinpas tutayaruspanmi siminpi huk erupción qallarisqa hina karqa, wiksanpas hatarirqa, chaymi armas nucleares nisqawan atacasqa karqa. Mayna ruphaytaq kay nina rawray karqa, q"ala qarapi hatun ulcerakuna rikhurirqa, tullukuna yanayasqa, p"akisqa ima, ñak"ariykunata apamuspa.
  Chay precursorqa pulmonninpa hawanpin qaparirqan: "Manan, manan munanichu, manan ruwanaychu", nispa. - ¡Ama hina kaspa kachariway!
  Sapa nina colorqa huk especial, sapaq patrón de nanaymi. Ñak"ariyqa hukniray llanthunkunatan qokunman, imaymana kayninkuqa admirakuypaqmi, Marqués de Sadepas manan yuyaykurqanchu maykamachus ukhu pachapi tiyaqkunaq yachaysapa kaynin chayayta atinman chayta.
  - Ichaqa supaykunaqa, tupawaqchikmi. - Huk riqsisqa SS yachachiqpa kunkanmi millakuypaq chiqchikun.
  Rikch"ayninmi ichaqa manchay, ichaqa astawanqa mana allinchu k"aspiyoq siminkuta qhawariy, chay simiqa mana sut"itachu rikch"akun tiburónwan cocodrilowan chaqrusqaman. Ichaqa waqrakunaqa, admirakuypaqmi, thasnuchiwarqan. Chay t"oqyachiq nanaymanta distraekunanpaqmi, chay precursor waynaqa folklore nisqamanta yuyariyta qallarirqan, chaypin kay munay asichikuq supaychakuna, mayninpi manchakunapaq, mayninpiqa asichikuq, ingenuo, mayninpiqa runakunata yanapanku, mayninpitaq dañota ruwanku. Astawanqa yuyarinapaqmi "Papa hinaspa llamkaqnin Balda" nisqa willakuy. Chayna "runakunawanqa" allintam atipanakunman. Hinaspa kaypi llapan yachasqankuqa horquillakunawan k"irikuymi.
  - Huchasapa alma mana Socialista Nacionalkunata uyarisqanmanta? - Supaypa waqranqa wiñasqa, huk laya chupaman tukuspa, chay t"aqata t"oqyachispa.
  Umapi tullukuna p"akikuqtinqa sinchitan nanakun, chaymi mana simikunawanqa sut"inchayta atikunmanchu. Ichaqa manan conciencianqa phuyu hinachu karqan, Oleg Rybachenko común runa aychapi kanman karqan chayqa, yaqapaschá wañupunman karqan ch"aqwaymanta. Hinaspa chaymi umallanpi huk q"ara llamiyta sienterqan, chaymantataq chay monstruoqa umakunata ukyayta qallarisqa. Chaytaqa pisi pisimantan ruwarqan, kallpachakushanmanpas hina. Huk supaypas uñankunata perforayta qallarirqan, uñankunaq uranpi filoyoq agujakunata purichispa.
  Oleg Rybachenko qaparin, simin sapallan kicharikun.
  - Ama kachariychu.
  Qallunta hap"ispa aysanku, pisi pisimanta simin patamanta llik"ispa.
  Nanaypas kanmi, ichaqa hukniraymi, manañan qapariykuna kanñachu, waqaylla, waqaylla.
  Supaykunaqa rikuchikushallanku, uñakunata qatispa, nudillokunata p"akiyta qallarirqanku, chaytataq pisi pisimanta ruwanku, ñak"ariyta saborchakuspa.
  - Kaynatam mana waqrayuq cabraqa partenta chaskikun. - Huk supaymi qaparichkan, ichapas kuraq supay.
  Oleg Rybachenkoqa loco kaymanmi chayasqaña; Ichaqa supaykunaqa manan kutirinkuchu, kirukunata horqoyta qallarinkuña, chaymantataq perforanku, puntantapas encía nisqaman t"oqyachispa.
  - ¿Imaynataq huk runa chayna millay ruwayman k"umuykukunman, chiqaptachu mana mamayuq kanku? - Yuyaykusqa ñak"arichisqa ñawpaq puriq. Yaqachus hina yuyaykusqankunata leespa, supaykunaqa qaparirqanku.
  - Manam mama kanchu, tayta Hitlerqa Satanasmi.
  Chaymantataq musuq hak"uta tarirqanku, chay taladrota ruphaykachispa qhipa kirukunata kuchuqwan tukurqanku. Chaymantataq tullukunaman kutiy. Ruphaymanta puka pinzakunawan p"akisqa karqanku. Qaranpas q"osñishasqa, tullukunapas ruphashasqa. Sonqoypas phatarinanpaq hinañan karqan, bomba hina phatarinanpaq hina.
  Hinaptinmi Oleg Rybachenkoqa qunqayllamanta qallun wiñarusqanmanta, imatapas niyta atisqanmanta.
  - Cristorayku khuyapayay.
  Chayta uyarispan supaykunaqa horquillakunata payman challpuykurqanku.
  - Huchasapam kanki, chaymi yachanayki Cristoqa llakipayakuq runakunapa inventon kasqanmanta. Chiqap dioskunaqa iskay runamanta hukllam, hinaspam lliw teqsimuyuntinta, chaynallataq fascistakunatapas, kikinku rikchayninpi hinaspa rikchayninpi unancharqaku. Hinaspa qankuna runakuna, hinaspa leey unanchakunata, kamachikuna kanaykichis, ima kamachikuykunatapas hunt"aspa, p"enqaypi ñak"arispa. Qan mana imapaq valeq kamachiqa manan creerqankichu kasqanchista, kunanqa kikiykiq qaraykipin tukuy kaykunata rikushanki.
  - Kunanqa iñini! - Mancharisqa pioneroqa qaparirqa.
  - Unayay! - SSmanta supaymi qaparirqa. - Mana chansayuq kanki.
  Oleg Rybachenkoqa ñak"arichisqallan karqan, askha kutitan qatiqninpi p"akisqa karqan, ruphachisqa karqan, chaymantataq mana yuyay atiy hina qhaliyapurqan. Chaymantataq wakmanta chinkachirqanku. Hinaptinmi SS supaykunaqa yaqapaschá paykuna kikinku chaymanta sayk"usqaku, wayraman hoqarispataq ukhu pachata aparqanku.
  - Qhawariy imaynatas mana kasukuq runakuna muchuchisqa kanku.
  Oleg Rybachenkoqa sipaskunata cruzkunapi chakatasqata rikurqan. Ñawpaq sumaq cuerponkuqa manchakuypaqmi kuchusqa kasqa, yawartaq paykunamanta ch"aqchusqa. Hatun kuchikunam chakata wischuqku, wakin kutipiqa chay ñakariqkunam urmaykuspanku sallqa jabalíkuna paykunaman laq"aykuspanku warmi aychata llikirurqaku. Imaynatachus kay llakisqa kawsaqkuna ñak"arirqanku, sudorwan yawarwan chaqrusqa waqayninku marcasqa uyankumanta puririrqa. Ñawinpiqa hukmanyasqa kaymi karqa. Paykunaqa mañakuqku hinam: mana huchayoqmi kayku, khuyapayawayku.
  - ¿Imaraykutaq kay llakisqa runakunata muchuchichkanku?
  Chay supayqa tukuy kallpanwanmi q"ala chaki precursor waynata puka q"oñi palancawan talonninpi takarqan, hinaspan siminmanta kunkawan nisqa:
  - Imaymana uchuy imakuna. Hukninmi wasiyuq warmiwan mana respetowan rimaq, hukninñataqmi munasqan jarrota pakirqa, kimsa kaqñataqmi mana munarqachu warmi-qari puñuyta, tawa kaqñataqmi kutirirqa. Chayqa, kayman chayanapaqqa manan hatun huchasapachu kanayki, huch"uy huchachakuykunan aypan.
  - Hinaspa ñak"ariyninkuqa mana hayk"aqpas tukunqachu? - Oleg Rybachenkoqa waqaykusqa.
  - Hinaspa kayqa Tukuy Atiyniyuq Diosmanta, mana khuyapayakuq Fuhrermanta ima tanteanan. Sichus Su Majestad Adolf ñawpaqta decreto de indultota horqomun chayqa, huk mana ancha nanayniyoq cheqasmanmi apasqa kankuman.
  - ¡Hanaq pachaman!? - Oleg Rybachenkoqa mana manchakuspan nirqa.
  Chay qhelli SS runaqa rollorqanmi:
  - Mana hanaq pachaqa kanchu qamkunapaq primate. Kanmi sitiokunalla mana sapa segundo maqasqa hinaspa ñakarichisqa kanaykipaq, wañuruspaykipas patronnikikunata servispallapuni.
  Oleg Rybachenko, manchakuymanta khatatataspa, tapusqa:
  - Hinaspa, ¿imataq suyan aswan hatun huchanku runakunata?
  - Kaytapas qawachisqaykiku.
  Supaymi ñawinta horquchawan k"irisqa, manzanakuna p"akisqa, liquido hich"aykusqa hinallataq wayna qelqaqqa mana allinta qhawarisqa. Chaymantataq, iskay kinsa segundosmanta, wakmanta rikuyta atirqani, sapa ñawi ch"ipiy mana aguantay atina picazón nisqawanña. Hukmantan phawarirqanku chaymantataq aswan millay kawsaqkuna phawarirqanku paykunawan tupanankupaq.
  Oleg Rybachenkoqa allintan paykunata qhawarirqan. Rikchayninqa chiqaptaqa manam imapaschu: q"ala, mana chukchayuq, chukchasapa uma tullu; infierno k"anchaywan ruphasqa ñawikuna; pisi, kuchusqa simin hina, chawpinpi yana t"uquyuq. Hinaspa, ichapas aswan millakuypaqqa mana uray quijada kasqan, chaypa rantinpim pichqa rakhu tentaculokuna supay quyllurman rikchakuq warkukuspa kuyunku. Chaymi Oleg Rybachenkoman k"umuykuspa, kirunkunata siminman chinkachispa, reqsisqa much"ayninta qospa. Hinaptinmi uñan makinkuna tullukunata pakiyta qallaykurqa. Precursor qillqaq Olegqa codosninpi sinchi nanaymanta waqarqan, articulacionninkuna ñut"usqa.
  - Chaynatam primateqa atin, riqsinakunanchikpaq upyasunchik.
  Rybachenko qillqaqmanta mana k"askarasqa, chay monstruo makinta haywarirqa chay mankaman, chaylla vinowan hunt"aykusqa. Chaytaqa precursorpa uyanta toqyachirqan.
  Manam qapariytapas atirqanichu. Siminpi nina rawraypas phatarinman hinan chay precursor waynaqa waqasqanwan rikch"arisqa.
  Mirabela, raqrasqa chakikunapi Oleg Rybachenkopa uman churasqa, chay khatatatasqallamanta kuyurirqa, puñuyninpipas asirikuspallapunim karqa. Kusisqa sipas nazikuna ukhu pachaman urmachinankukama. Kaymanmi chayarun infierno tecnologianku - manañam yuyaynikikunata controlayta atinkichu!
  Ichaqa chaywanpas, chiqap kaq: wichqasqa hinaspa kaq pachallapi ancha chiri - waranqa kuti aswan allin karqa supaypa musquyninmanta. Chay wayna-precursor-qillqaqqa wayrawan wayrachisqa hina chiriyta sienterqan. Ichaqa mayninpiqa onqoytaraqmi munaq, chhaynapin khuyapayaspanku chukulatata qoqku. Ichaqa mana onqosqa kaspaqa, ¡kayqa chhayna bendicionmi! Chay waynaqa samayta hap"ispa makinta phawaykachirqan llañu uyanta, waqasqanmanta maqchisqa, allinyasqa, chay yuyayman acostumbrakunanpaq, payqa musqukullanmi Hades nazi nisqa manchakuypaq kasqanmanta. Esclavitudmantaqa manan imapas aswan mana allinqa kanchu, nispas Olegqa yuyaykurqan, khatatataspataq khatatatasqa. Resulta kanmi imakuna tupanachiypi esclavitudqa aswan mana allin kanman rimayllapi... Aunque, claro, infiernoqa manapaschá cheqaqchu. Ichaqa, ¿imataq kanman fascistakuna chayman yapamanta kutichiptinku hinaspa aswan kallpawanraq.
  Manam oxidakunqachu. Imaña kaqtinpas kawsananchismi, kay Krautkunatataqmi atipananchis. Yaqapaschá p"akisqaman tukupunman, otaq pay kikin paykunata servinanpaq mañakunman. Temporal claro!
  Ichaqa... kayqa admirakuypaqmi. Yaqa chayllam Oleg Rybachenkopi imapas chay yuyaywan hatarirqa. Mana ñawpaq p"unchawkuna hinachu hatarirqan, manchakuywan chaqrusqa kuyuriq khatatataykunawan, aswanpas mana allipunakuspa, maqanakuywan. Payqa manan simikunaman churarqanchu SS runakunata, paykunan hap"irqanku payta, maldecido patronninkutapas, Fuhrertapas - manan yuyaykunamanpas churarqanchu. Manam explicacionkunatachu nitaq justificacionkunatachu maskarqani. Ichaqa sut"itan ñoqa kikiymanta decidirqani: ñawpaq kaq cheqaq oportunidadpi ayqekunaypaq. Hinaspapas aswan hatun runakuna qoqtinku, pisi chansapas kanman chayqa, hukkunatan yanapanqa ayqekunankupaq. Imanasqa?! ¡Ichaqa precursor kasqanrayku! Hinaspa huk precursor yanapanan compañeronkunata - Komsomol miembrokunata! Hinaspa chhaynata munasqanraykulla, ichaqa fascistaqa manan ni imapipas munanchu! Eh!!! Sasam piwanpas rimay, mana yachaspataq urmasqan ukhu pachamanta, sasan ayqikuy... Oleg Rybachenkoqa pajata k"uyuspa puñunanta almohadaman laq"aykusqa. ¡Manam Hitlerpa hinaspa packninpa esclavonqa kanqachu! Sovietkunaq hallp"anpa ñawpaq puriqnin: manan munanchu k"umuchisqa kayta, nanayta - chaylla, tukuy imapas kaypi tukukuykama!!!
  Wakin sipaskunaqa rikcharichkasqañam... Wakchakunaqa sayk"usqañam, chaynam llaqtapa talonninkuna, astawanqa, raqrasqa.
  Ichaqa, ay, ruwanayki kanqa. ¡Hummildadpa mascarawan churakuptinqa! Manam munanichu Gestapo nisqapa sotanonman riyta, uyaypi takasqa kayqa manam hatun kusikuychu...
  Chaymi payqa tarinqaraq chansanta.
  Aswan millakuypaq kaqmi kay lobokuna. Ñawikunata yuyarirqani, kunantaq manaraq t"ikashaspa, sentidokuna hoqarisqa kaqtin, wayna-pionero-qillqaq sut"ita entienderqan: kaykunaqa manan lobokunachu, aswanpas aswan yachaysapa kawsaqkunan, mutación dirigida nisqapa rurunmi. Desplazamiento genético nisqamanta - aswan yachaysapa degenerado SS sillakuqninkumantaqa. Tapukuyqa kaymi: ¿Aswan yachaysapachu kanku Soviet runakunamanta?
  Sut"inmi k"anchayta qallarishan chaymi usqhaylla ruwananchis.
  Oleg Rybachenkoqa ladonmanmi rolloykukuspa tawa chakiwan seqaykuspan puñuq runakunapa chawpinpi raqrakuruspan raqrasqa perqaman chayarurqa. Allinta, allinta ruwasqa karqan, t"oqokunaq kashaqtinpas, mana cementoyoqña karqan chaypas - manan suchuchiyta atiwaqchu mana qaparispa. Chay llaqtachaqa puñuchkasqaraqmi, ichaqa punkupi nina rawrachkasqa, chaypa hichpanpitaqmi llantuykunapas rikukurqa. Motocicletakuna, blindasqa carrokunapas manan maypipas rikukunchu... Chay llaqtapi tiyaqkunan guardia kashanku, icha imatataq?
  Sipaskunaqa q"ala chaki yupaykunatan saqerqanku.
  Oleg Rybachenkoqa kuyurirqan - hombronmanta hap'ispa qhepaman kutirirqanku, defiendekunankupaq wakichisqa. Ichaqa chay raqra ukhunta qhawarisqankupin q"oñi Auroraq ñawinkuna llimp"iykusqa.
  Nina supay tapusqa:
  -Maymantaq q"ala runa rishan?
  Oleg Rybachenkoqa ch"inlla, ichaqa phiñasqa, susurquspa nirqan: "Anchatan phawaykuyta munani", nispa. - ¡Entiendenkichu imaynatas kayman chayachiwarqanku!?
  Cool Auroraqa asirikuspanmi rimarirqa:
  - Kay lobokuna michiwachkaptinchik... Manaña lobokunachu ni imapipas, ichaqa imapas... - Sipasqa sut"inchayta maskaspanmi pantasqa kachkasqa. Chaymantataq iskayrayaspa yapaykusqa. - Paykunapiqa imapas cósmico nisqa kanmi. Mana yachanichu imata...
  Kikin Oleg Rybachenkomi tukurqa:
  - ¡Manan saqesunkikuchu ripunaykipaq!
  Puka chukchayuq sipasqa hombronta kuyuchirqa:
  - Manan chhayna faciltachu qonqaku, ichaqa chay chansaqa hamunqapunin! Chaykama kallpaykita huñuy. Sichus Kamaq Vara qonqa chayqa, llaqtanchismi Crimeaman hamuspa Hitlerpa millay espiritunkunata barrenqa.
  Crimea nacionpi tutamantanmi intipas chiripas karqa, ichaqa mana wayrayuqmi karqa. Qayna punchaw paramanta mituqa chirisqañam karqa. Bueno, inviernoqa manan mana maqanakuspa ripuyta munarqanchu. Chay chiriqa anchatan llimp"iykusqa, ch"eqesqa warkusqa qolqe hina, ichaqa kay sumaq kayninmi mana allintachu sientechirqan. Chaymantapas, yaqa chunka iskayniyoq watayoq kinsa qhari wawakunan apamurqanku q"omer t"antata, hatun calderawan ima, wakin mikhuy munay q"apayniyoq, sut"itan mana carcelpi guisoyoqchu (chaymantan huknin ancha millay rikch"ayniyoq SS guardiakuna mankakunawan haykurqan) sut"ita sut"incharqanku graneropi sipaskunaman- casemate imachus hawapi karqan Chiri. Chiqamanta, paykuna kikinku, nazi kamachiypi wawakunamanjina, q"ala chakiyuq kanku. Yaqapaschá chhayna ordenpas kashan, chhaynapin huch"uy wawakunaqa manaña anchatachu zapatonku llik"ikunku. Ichaqa manapaschá maypipas wasimanta lloqsiyta atinkumanchu.
  . CAPÍTULO No. 9.
  Ichaqa, allinmi, kayqa manan cheqaq chirichu, aswanpas chiri chiri. ¡Inviernoqa tukusqañam, Crimea nacionpipas primavera wayra-parallañam!
  Oleg Rybachenkoqa qonqayllan kirunkunata maqchiyta munarqan. Simipi manchay qatqi. Aswan achkaraqmi - makikuna kirukunata raspananpaq haywarisqa.
  Chay precursortaq punkuman phawaykuspa saltaspa huk hielo p"akiyta p"akirqan. Siminman k"askaykusqa, mask"aspataq thuqaykusqa. Chaymantataq hukmanta ch"aqchurqani, hinaspa hukmanta purinanta saqerqani. Chayllam aswan musuq sientekurqani hinaspam abril killapa kallpayninta almaypi sienterqani.
  Chay calderapiqa imapas liquido-hak"uyuqmi kasqa hinaspam hongoyuq hina karqa. Chaytaqa mankakunaq kantunkunatan ch"aqchunay karqan, de paso, chay guisoqa sumaqmi lloqsimurqan. Chiqamanta kusikuywan, manataq yarqaymantallachu. SSmanta kaq club, chay degenerado guardia, tukuy kichasqa, q"apayniyuq siminwan bostezasqa, puñuywantaq muyuriqninta qhawarisqa. Ichaqa kunanqa umanpi t"ikrayta atiyman, Oleg Rybachenko qonqaylla yuyaykurqan, Ucrania t"antata maskhaspa.
  Ichaqa, ¿maymantaq rinqa? Paykunaqa huk empresa enterawanmi tapasunkiku, huk local guarniciónwanpas. Hinaspa aswan mana allin kanqa paykunapaq... Chay rikuypi - maypichus nazikuna manguera hina uraykachirqanku.
  Chaynata churakunanpaq idiota kasqanmanta... Mana pay kikinchu, aswanpas huk sipaskuna, kimsa qhari wawakuna ima. Hinaspa kikinpas - suyuqa necesitanqaraqmi.
  Oleg Rybachenkoqa yuyaysapamanmi tukupurqan. Ejemplopaq, huk avionta hap'iy - ¿duralumina nisqayuqchu kanan diseñonpi? ¿Atikunmanchu llapanta k"aspimanta ruwayta, ichaqa titanio hina sinchi kayninta qospa! Teóricamente, k'aspiqa, fórmula nisqapi, molécula nisqapipas, ancha valenciayuqmi, chiqaptaqa titanio nisqatam kallpanpi atipayta atin, pisi llasayninwan.
  Kayqa niyta munan, chay avionqa maniobrabilidadta yapanqa, kawsananpaqpas.
  Arí, hinaspapas armadura corporal nisqataqa ruwakunmanmi super clase nisqa maqanakuqkunapaq hinaspa tanquekunapas chayna kanqaku...
  Manan chaykunataqa p"akinkichu. "Tigre Real" nisqapas, rikuykunapi rikusqanpas, pasanqa. Hinaspapas tanquenchiskunaqa manan manchakunkuchu qhellikunata. Hinaspapas chay conchas nisqakunaqa manan paykunamanpas tupanqachu.
  Oleg Rybachenko, mikhunata mikhuspa, ñañanta tapurqa insinuante kunkawan:
  - Uyariy, aqua regia nisqapi ruwasqa reactivokunawan aserrín nisqataqa watanki chayqa, ¿ima efectotataq tarinki?
  Margaritaqa chaylla kutichirqa:
  - Pitanqaku... - Sipasqa musphasqa. - ¿Imatataq kallpachakurqanki?
  Oleg Rybachenkoqa huk susurquspa nirqa:
  - Ñoqaqa maskhasharqanin k"aspikunaq kallpanta yapanaypaq. Hinaspa creeway, avionniymi qawachirqa mana metalmanta partekunawan ruway atiyta!
  - Chiqap Lomonosov Olegmi kanki... - Maqasqa ñañaqa dedonta siminman churaspan chay warmachapa mat"inpi much"aykurqa.
  Mikhuchkaptinkum iskay SS guardiakuna asuykurqaku. Qayna punchaw Alemaniamanta general paykunawan purisqa. Qhepanpiqa iskay maqanakuq runakunan kashanku, huk qhari wawa, huk warmi, sumaq rikch"ayniyoq. Hinallataq SS, ichaqa hukniray sectormanta. Kaypiqa pichqantinkum makinkupi imapas vaporniyuq tazakunata hapichkasqaku. Hinaspa chay fascista waynaqa hukta apamurqan compañeronman. Chay casemate nisqapiqa canela, miel, melón, manzana ima q"apaymi phawaykacharqan. Generalqa tapukuq tonowanmi kallpawan nirqa:
  - ¡Chaylla sipaskunata warkusaqku mana chayqa ñawpaqta kusirikusaqku!
  Muyuriqninpi presokuna asikurqanku, SS guardiakunapas yanaparqankun, chay yuraq chukchayoq generaltaq asikullarqan, siminta kicharispa huk bulldog hina admirakuypaq kallpasapa, suni chukchayoq, mana imayoq, hatun kirunkuna hina, huk pacer caballo hina.
  Ichapas loco kanman kaymanta sipaskuna asikusqanku, ichaqa... Aswan allinmi kay hinaqa, waqaspa nazikunaman waqay qawachinamantaqa.
  Oleg Rybachenko chaypi yuyaykurqan: kaypichu qhepanqaku icha hukmantachu qarqosqa kanqaku? Bueno, chiqaptaqa, imapaqtaq kanman transicionninkupi sichus aswan hatun kaq experimentokuna mana sut"i metayuq kaptinqa. ¿Imanasqataq Alemania runakunaqa equipokunata manejaspanku combustibleta ruphachinku? Hinaspa sichus al menos maymanpas chaykunata apachinki chayqa, ichapas aswan facil kaqta hamutayta atiwaq. Camionkunaman otaq trenkunaman cargay. Hinaspa huk avion de transporte, sichus experimentokuna ancha importante kanman chayqa, ¿imapaqtaq pesapakuna?
  ¿Imapaqtaq kanman cadenapi ovejakuna hina pusayqa? Icha, ¿pruebankuchu aguantasqankuta? Chiqapmi, manaraqmi mayqin sipaspas urmarunraqchu. Arí, ñawpaq kaq transición nisqapi urmarqayku, ichaqa allinmi karqan. Chhaynaqa, ¿imatan kunan qhawarinayki?
  Otaq ichapas aguantayqa allinyarun mana haykapipas rikusqanchik aparatokunawan tupasqanrayku. ¿Tupusqachu kay efectota? Hinaspa chaymi q"ala chakilla huk k"ikllu ñanninta manejanku, sut"itan mana kallpachakunkuchu huk específico destinoman aswan usqhaylla chayayta?
  Hinaspa kayqa lógico - sichus experimentanki chayqa, chaymanta ruway tukukuykama. Hinaspa qhawariy pisilla matices nisqakunata. Nisqankuman hina kachun - tukuy imapas allinmi kanqa.
  Ichapas chaynata soldadonku preparasqa kachkanku Soviet Union nacionman presochasqa kanankupaq hinaspa Siberia nacionman qarqusqa kanankupaq!
  Tukuy kay yuyaykunapa qipanpim Oleg Rybachenkoqa faltarqa chay ratota, chaypim watayta qallaykurqaku hinaspa ásperolla hawaman tanqayta qallaykurqaku. Yapamanta rimayqa ñak'ariypa mamanmi!!! Hielo kuchukunawan chiri t"uruqa wawaq q"ala chakinta p"akisqa vidrio hina kuchusqa.
  Margaritaqa kallpawanmi wawqenta kallpancharqa:
  - ¡Allin kallpachaq masajeador, chayna aplicador agujayuq, chaytam riti reina quwarqaku!
  Oleg Rybachenkopas asikuspallam nirqa:
  "Manan nanayqa manchaychu, nitaq imachus chayta apamunpas -aswan millayqa nanayta manchakuymi, chaymi mana valorniyoq kayta tarin!"
  Huk musuq, utaq aswan allinta nisunman mawk'a ñak'arichiy - ay allinmi, quejakuna aswan hatunmi kanqa. Hinaspapas atipaykunapas.
  ¡Chay hinapin aguantayman yachakun, ¡aswan allinraqmi kanman vengakunanpaq oportunidad kaqtinqa!
  Hinaspapas ichapas kallpanchakuy kusikuypaq takiyta. Ñawpaqtaqa chaylla tariy imarayku kasqanmanta.
  Chay kitilliqa unaymantaña rikcharisqa. Tukuy hinastinpi kaq warmakunallam chay caravanawan kuska rirqaku. Tukuchanapaq: yunka patapiña, hukninkuqa convoypa wira umalliqninman musuq wanuta wikch"uykusqa, llapan q"ala chaki qutu wawakuna asikuspa ayqekurqanku. Hinaspas yunka kantupiña, huk hatun sayayniyuq wayna, chunka tawayuq watayuq hina rikch"akuq, chayamusqa. Yana k"uyusqa, llañu p"achayuq, qhilli botasniyuq, lanzayuq, iskay mana wirayuq yuraq allquyuq, chaylla dueñopa iskaynin ladonpi sayaq, sayk"usqa ichaqa sumaq presokunaqa yaqallam rikurirqaku. Yana ñawiyuq waynaq paña makinqa yawarchasqa trapowanmi k"uyusqa kasqa, en generaltaqmi mana cuidakuq hina rikch"akusqa. Sut"inmi huk gitana otaq huk gitana warmi: kunkan, muñecakuna, rinri ima sumaqchasqa karqan huk kirusqa rakhu hryvniawan, hatun mangakunawan, huk pendientewan ima. Chaymantaqa tawa sullk"a gitano qhari wawakunan hamurqanku - paykunaqa llasaqllaña kasharqanku ichaqa kusisqa huk hatun jabalíta aysasharqanku huk aysanapi, ichaqa chay procesionta rikuspa maymi kananpi chirirqanku.
  Paykunaqa silbaspanku dedonkuwan señalarqanku. Pisi p"achayoq presokunamantan uyarikurqan millay asichikuykunata. Chaymantapas, kinsa patayoq qhelli rimaymi sut"i rikukuq.
  SS nisqa runakunan chayta kutichispa asikurqanku, mana culturayoqpas kankuman hinaraqmi filmayta qallarirqanku
  wawakunaqa qhelli makiwan ruwaykunata rikuchinku. Alemania suyupipas chayman rikchakuqta qawachinapaq.
  Chay kuraq gitano waynaqa imallatapas qaparirqa punkikunaman. Paykunaqa qunqayllamantam hawkayarurqaku
  Ch'inlla kaspankutaq sayarirqanku.
  Mirabelaqa huk susurquspa rimarirqa:
  - ¡Chiqapmi baronpa churin! Ichaqa, ¿imataq importante?
  Oleg Rybachenkoqa allintam nirqa:
  - Hitlerqa gitanokunatam chiqnikun. Kayqa niyta munan gitanokuna aliadonchis kasqankuta. Ichaqa chayna comportamientowanmi Romulus ayllutaqa p"enqachinku!
  Chayninta pasaspan Oleg Rybachenkoqa gitana umalliqpa azul llimp"i ñawinkunawan tuparqan. Paykunapiqa hatunchakuymi karqan - huk wayna mikhuqpa nacesqanmanta mana yuyayniyoq hatunchakuynin, payqa manan hayk"aqpas kawsayninpi atipasqa kayta yacharqanchu. Anchatan pisicharqanku, ichaqa manan Olegtachu nitaq huk cadenasqa presokunatapas.
  Precursor qillqaqmi libre umalliqta tapurqa:
  - ¡Krautkunata wiksapi saruykusun! Allqukunatachu llik"irqusun?
  Pisillapin kutichirqan:
  - ¡Ataúdqa kamachisqañam!
  Hinaspa mana munaspalla chiripi usqhaylla puririrqanku, precursorkunaq nisqan hina, atoq kayku, manan ñawsa conejochu.
  Oleg Rybachenkoqa aswan kusisqa takinanpaqraqmi tantearurqa, uyarinapaq hinaraq kaptinpas. Atipaypaqmi churakunayki;
  Rayokuna phiñakuspa waqrakuna qaparinku,
  ¡Hukmantan kay pachapi guerra qallarirqan!
  Chaypin karqan destacamentoyku octubre killapi, 1999 watapi.
  ¡Chay askha runakuna Tayta Pachaman haykuqtinku!
  
  Huk corbata watasqa - huk Fritz Moskwa llaqtap qayllanpi,
  Volleys de pistolas ninata ch"aqchurqanku...
  Q"ala chaki sipaswan trincherakunata allaspa, .
  ¡Rusia suyuq sunqunman asuykuyninta amachanapaq!
  
  Pipas wañuchisqa, ichaqa Lenin kawsan,
  ¡Sapa asirikuypi hinaspa sapa sonrisapi!
  Trompetakunapa qapariyninqa kallpasapam - pisi tiempollamantam senderismoman risaqku,
  ¡Ñoqaykuqa ancha valorniyoq precursorkunan kayku!
  
  Tankakuna ruphachkan, Fritz kaput, .
  Mana manchakuspam maqayku - llaqtapa wawankuna!
  Katyushakunam millakuypaq kaqta apanqaku - .
  Tukuy Atiyniyoq Señorta yupaychayku - Vara!
  
  Nacerqayku - yachay atipayta, .
  ¡Manan huk chikantapas manchakuyta pampachayta atikunmanchu!
  Exámenpi pasarqa - sut'imanta huk A, .
  Bueno, ¡Adolfqa rastrillomanmi saruykusqa!
  
  Rusiya awqaqa hunt'aq wiraqucham, .
  Payqa manan simikunata yachanchu - payqa AWOL!
  Yachay puka musquyniyuq nacesqaykita,
  ¡Atisunmanmi aprovechayta huk sazonado lobotapas!
  
  Stalingradninchik, Leningradninchik, .
  ¡Hatun runakunaq ch"uya hallp"anqa tukuy hinantinpin kashan!
  Chay conchakunaqa sinchi phiñasqa granizo hinan tuparqan,
  ¡Hinaspa precursorkunapas Pachamamawan hukllachasqa kachkanku!
  
  Pawayta atisunmanmi, creeni, Marte llaqtaman, .
  ¡Venus llaqtamanqa cohetekunatan ruwayta atisunman!
  Bueno, fascistaqa ñawiykipi estacasunki,
  ¡Manan pipas kanchu iñiypi rusomanta aswan kallpasapa!
  
  P"akisqañan, iñiy Fritzpa wasanpi,
  ¡Allisunmi, kunan yarqaymantaña kashaspapas!
  Chay loco animalqa ñut"usqa kanqa,
  Bueno, ¡victoriaqa hamunqa q"oñi mayo killapin!
  
  Ama mamata waqaychu, ama waqaychu, .
  ¡Wañusaq chayqa, comunistata qhawariway!
  Ismusqa cola hina kikiyman picasqa, .
  ¡Fascistakunallatam yanapan!
  Sasan rit"i ukhupi puriy, ichaqa kusikuypaqmi, t"uruqa usqhaylla chullurqan.
  Hinaspa chaymantaqa tukuy imapas ñawpaq hina. Rutinapi urqu k"uchukunata purispa, runaq tiyasqanmanta karunchakuspa, saruspa, yaqa muyu hina.
  Manan, purirqankun sichus Intita ima clase espiralpipas qhawarinki chayqa. Sebastopol llaqtaman, chaytaq seguro.
  Ichaqa chay tiempollapitaqmi columnaqa k"umuykachisqaraq. Transportadores nisqakunan qaparirqanku, locadores nisqakunan qaparirqanku. Hinaspa yapamanta pruebakuna.
  Paykunaqa carcelman kutichiwarqanku, kay kutillapitaq ñawpaq yawar ch"aqchuyman. Wanupa asnayninpas manam chinkanchu.
  Ichaqa askha heno kan, llamp"ullata puñunki. Mana astawan rimaspataq cadenakunata kichariwarqanku, hinaspan kamachiwarqanku cena suyanaykupaq.
  Hinaspapas anchatan respetarqanku: phisqa llaqta warmikunan rikhurimurqanku, hatun lata leche sopa hunt"asqata apaspa.
  Margaritaqa musphaspa Capitán Natashata tapurqan:
  - Milagrokuna kanmi tamizpi utaq mana tamizniyuq. Ichaqa cheqaqtapuni, icha aleman runakunaqa aswan sumaq sonqon kanku propagandanchiskunaq rikuchisqanmantaqa, otaq valorniyoq pisqukuna kanchis!
  Puka chukchayuq Auroraqa ancha mana respetowanmi rimarirqa:
  - ¡Ama anchatachu alabakuychu! Conejillos de indias nisqakunataqa allin mikhunata mikhuchinkupuni.
  Oleg Rybachenko mana allintachu churarqan:
  - ¡Y astawanqa kuchikuna! ¡Chaynapi aswan utqaylla llasaqyanaykipaq!
  Puka chukchayuq maqanakuq runaqa chiqancharqa:
  - ¡Chiqapqa wawap siminwanmi riman! ¡Ama kusisqa kaychu hatun racionkunawan! Chaymantapas, ¡carcelmi!
  Oleg Rybachenkoqa yuyaywanmi yuyaycharqan:
  - ¡Aswan allinmi kanman mikhuspa chaymanta qhawarisunchis!
  Chay sopapiqa vermicelios rakhuta wayt"ashasqa, mieltapas yapaykusqankumanpas rikch"akusqa. Hinaspa t'antata apamusqaku hunt'asqa mosoq sumaq q'apayniyoq. Huk samay wasipipas kachkankumanpas hinam karqa. Graneropiqa q'oñiñan kashan. Hinaspa qhawariy primavera kutimusqaña kananpaq, Mama Inviernota huk ladoman tanqaspa.
  Oleg Rybachenkoqa chay mankata upyasqa, chaymanta hatun lata manaraq ch"usaq kashaqta rikuspa, astawan mañakusqa.
  Chay qhepamanmi puñuyqa paymanpas sipaskunamanpas hamurqan meteorito urmasqanmanta ola hina - qonqayllamanta mana hark"asqalla.
  Huk zombie terminadormi qipanmanta saltarqa. Dmitry Baranovtapas llakipayaniraqmi. Chay balaqa sinqanpa chawpinpipunim tuparurqa. Ichaqa ñawpaq huchachasqa zombieqa manan reparanchu hinaspan ninata hap"in.
  - Cuerpoyqa temprano wañusqaraqmi, chay extra plomoqa manan imapipas llakichiwanchu. - Dmitryqa asirisqa, ancha manchakuypaq, wañusqa runa hina.
  - ¡Ugh y horror! Hades llaqtatan yuyarichiwanki. - Margaritaqa reparasqa, qaparisqa.
  Puka chukchayuq Auroraqa puentepa hawan gradasninpim siriykusqa, manam militarkunapa compartimientonmanta lluqsiyllachu ninawan hapirurqa, aswanqa corredorpa ancha riqsisqa partentapas. Kaymantaqa allinmi ninawan cabinakunamanta saltaspa colorniyoq waynakunata barrey. Chaypachallapitaq, sapa kuti, pay kikinta kuyuchinan tiyan, posiciónninta tikraspa:
  - Ama llakikuychu, ñañay Margarita, pachakmantapas awqakunañam kachkan. ¡Imaynatapas manejasunmi!
  - Qanchis chunkamanta pisillaña kaqtinpas, "hatun barreyta" qallarishani! - Komsomol osoqa hociconta q"alata rikuchirqan.
  - Sala de máquinas nisqaman astakuy, awqaqa calderakunata phukurquspa buqueta chinkachiyta munanman! - Kunanqa puka chukchayuq Auroraqa sut"itan llakisqa kashasqa. Ichaqa, sut"inmi, manan aswan mana allintachu t"oqyachirqan, aswanpas oxido hinan ch"uyanchan huk sierra de esmerales nisqawan. Hinaspapas kanmi tinakuna yawarpa much"ayninkunamanta chinkachiymanta!
  - Haku! ¡Por tornillos! - Margaritaqa munasqan dibujo animadomanta huk rimayta nirqa. Aswan sut"itaqa, kay brutalmente distorsionado nazi realidadpi resaltakuq dibujo animado. - ¡Wañusqa ayakuna infiernoman!
  Komsomol sipasqa chinkay wayra hinan pasillota puririrqan. Kaypim kachkan compartimientokuna, titanio punkukuna, aceromanta rakinakuna. Zombies nisqakunan qhepanpi kashanku. Manam pakakunchu, kunanqa turnonmi. M-18 fusil, calibre 7,45. Chiqaptam tupan, sunqupa ñawpaqninpipuni. Zombie huchasapaqa kaywan urmachisqa, urmaykun, ichaqa chaymanta saltan wichayman. Granadata wikch"un.
  - Allinmi, mana pampachaq macho kanki. - Margaritaqa musphasqa.
  Huk Komsomol sipasmi sala de máquinas nisqa punkuta urmachirqan. Payqa boomerang discotam kacharirqa, chaymi achka runakunata kuchurqa. Puchuqnintaqa puñalninpa kuyuriyninwanmi tukurqa. Japonmanta rikch'ayniyuq maqanakuqpa ayanqa rakhu vapormanmi urmaykurqan. Uyanpas chaylla ruparurqa, chaymi manaña musyakurqañachu mancharikusqanrayku, otaq yaqapaschá desmayarurqa.
  - ¡Allintam pichayqa purichkan! - Margaritaqa chayta ñuqaykuman apamurqa.
  - ¡Manan ñoqapas fracasochu kani! - Huk kusisqa Aurora kutichin. Hanaqmantan uyarikun huk unay ametralladora phatarisqan, chaymantataq iskay kutitawan. Komsomol sipasqa disparan, awqanta upallachispa.
  - Tukuy ladumanta p"akikunku. Chayqa Annihilación nisqa pukllaypi kasqaykiman hinam. - Nina supayqa ch"akipusqa.
  - Ñuqapas kuyuchkani. Achka ayakunam rikurin. Ichaqa, hatun awqaqkuna thakña karqanku. - Margarita willakurqa.
  Huk granadaq t"aqanmi Dmitryta k"irirqan. Chayqa chaynintapunim tuparurqa, wasanmantam pawarirqa. Preso Baranovqa dedontan siminman ñit"iykurqan:
  - Manaña qaparinachu, mana k"iriwanchu.
  "¡Ama tiaykimanta ñawpaqtaqa infiernoman riychu!", nispas Margaritaqa paña ñawinta ch"usaqyachispa nisqa.
  - ¡Kasukuni! - Ichaqa zombiqa contranpipunin ruwarqan.
  Margaritaqa pasillota purirqan, huk kutitawanmi phatarirqan, pipas unayta qaparirqan, clavokunatapas horqoshanman hina, huk llasa granada phatarirqan.
  Q"ala chaki Aurora, ayqeqkunata wañuchispa, umantapas cabinaman chukchuykurqa, huk, iskay, kimsa. Tawa kaqpillan ninawan asnachiyta munarqanku, ichaqa Komsomol sipasmi ñawpaqninkupi kashasqa, awqankunata wiñaypaq ch"inlla kanankupaq obligaspa.
  - Pisillaraqmi puchunku, wakinmi ichaqa almacén qayllapi huk celdapi pakasqa kachkanku. - Aurora qaparikun. - Granadakunata wischuyqa peligroso, truco.
  - Kay asnaq canalpa capitanpa kunkanta qatipakuy. - Mirabela Korshunova yuyaycharqa. Chayta kichasunkiku, chaymantataq allinta kuchuwaq huk ruphaypi. K"iriqkunaqa manan unupi chinkanankuchu. Kunanqa motorpa qhipanpi kachkani, boomerang nisqawan. Granadapa pakinmi sinchi Dimata k"irisqa. Chayqa chaynintapunim tuparurqa, wasanmantam pawarirqa. Preso Baranovqa dedontan siminman ñit"iykurqan:
  ng, kimsatawanraqmi filmarqani.
  Frisky Auroraqa chiqap llakikuywanmi qaparirqa:
  - Allin rurasqa, pisi tiempollamantam helicópterokuna rikurimunqa, aswan mana allinmi ñuqanchikpaq.
  Kutichispa qapariy:
  - ¡Mana yachankichu hina!
  & Nina wañuchiq Supaymi ari nisqa:
  - Yachanim, suyakuymi almata q"uñichin!
  ME-198 granadas de luz y sonido nisqakunan Aurora llaqtaman phawarirqan. Komsomol sipasqa phawaylla paykunawan tupananpaq, cuerponwan qarqospa. Soqta rumikunapa chakranqa caucho hinam llamkarqa, granadakunata kutichispa. Ayakunaqa yapamantan phawaykachashanku, yupaytapas sayk"usqañan kashani.
  Huk Komsomol sipasmi esquina muyuriqninta phawarirqan, puñuykurqan, huk ruphayta phawaykacharqan, qhepamanta haykuyta munaqkunata rutuspa. Huk waynan rikhurimurqan uywa trajewan, ichaqa loco Aurora suyashasqa, huk kutitaqmi uraykachirqan kikin granada lanzadorwan, chaymi urmaykusqa Yankee soldadoman. Chay disparoqa ancha kallpasapam hinaspapas aswan vulnerable partemanmi tupan - viseraman. Umanpa kuskanninmi wayrawan lluqsirurqa hinaspam hatun metal masa tuñirurqa armadurapi waqaq qapariywan.
  - ¡Huk t"antata mikhunayki tiyan! - Aurora galgoqa asikuspa.
  Kunanqa Komsomol sipasqa almacén nisqaman asuykuspan kamachikuqpa kunkanta qatipakuspa nisqa:
  - ¡K"irirqani! ¡Mujahideen nisqakunan qatipawashanku! Kay ordenqa yaykuchun.
  Bueno, pitaq mana kasukuyta atrevikun. Komsomol sipasqa techoman saltaspa, allinta segurakuspa, punku patamanta disparaspa, chunka isqunniyuq mancharisqa soldadokunata chinkachisqa, umankuta takakuspa.
  - Aswan peligroso sitiopi chuyanchay punta kaq phasiqa tukusqañam. - Komsomol sipas willakurqa.
  Margarita waqtanpi huk kuyuriq kasqa, chaymi kicharisqaman saltaykusqa. Kaypi hap"inapiqa ruphasqa q"illaypa sinchi q"apayninmi, phataqkunaq t"oqyachiq q"apayninpas. Huk runañataqmi "boteta saltayta" munan hinaspam chayninta wichiykun, puñetawan. Iskay waynakuna, sut"i ñawsa, makinkuta hoqarispa inglés simipi qaparinku:
  - ¡Ama disparaychu! ¡Sapaykusun! Convenio de Ginebra nisqapa sutinpi khuyapayawayku.
  Aswan sumaq sonqo Margarita Korshunovaqa manan mana armasqa runakunata wañuchiyta atirqanchu, chaymi dedonkunawan sapa kutilla ñit"isqanwan wañuchiqlla. Chay maqanakuq osoq kunkanpiqa pesapakuymi karqan:
  - Chayna waynacharaqmi kanchik. Bueno, ¿imaraykutaq kay OTAN ejercitota necesitanki? Sichus, Dios hark"achun, provocación nisqa escenariota ruwanki chayqa, misichakuna hinan ñut"usqaykiku. Naranja Aurora niy, yaqañam pichayta tukurunchik.
  - Awqaqa pakakuchkanmanpas. ¡Kallpanchakuy uyarinaykipaq hinaspa hapinaykipaq llakisqa samayta, hinaspa allin asnayniyuq kanchik! - Puka chukchayuq phiñakuyqa yuyaypi kallpawan chhuqrirqa.
  - Arí, q"apayta asnarqani. ¡Ayakunaqa ismuyta qallarishanñan, chaymantataq atiyninchiskuna ñoqanchiswan pukllanqa! - Mirabelaqa falsificasqa ichaqa kallpawanmi waqasqa.
  Komsomol sipaskunaqa cabinakunapa waqtantam lliwta pasarqaku. Auroraqa astawanraqmi kallparqa. Kaypiqa adrenalinapa asnayninmi, kimsa musuq maqanakuqkunam kachkan. Alistakuspaykutaqmi emboscadapi chirirurqaniku.
  "Kayqa manañam sinchichu", nispa kutichispan huk RPG nisqamanta huk disparo uyarikurqa. Chay conchaqa phawaylla pasarqan, ichaqa armaduraq placanpa huk partentan t"oqyachirqan. Chaywanpas kay kallpaqa T-7 nisqap contranpi disparanapaqmi ruwasqa kachkan. Komsomol llaqtamanta huk sipasmi yaqa ñawsa hina boomerang discota wikch"uykusqa, pitapas kuchusqa, hinan huk qapariyta uyarikurqan. Payqa iskay kinsa disparokunawanmi phatarirqan, chaymi mana manchakuq runakunata wañuchirqan. Wakintaq qaparirqanku:
  - ¡Ñoqaykupas saqepuyku!
  Auroraqa phiñakuymantan q"ala chakiwan sarurqan, chaymi kinsata huk kutillapi urmachirqan.
  - ¡Runakunapa kaqninkunata mana puriy atichiy! - Komsomol terminadorqa qaqchaparqa.
  Huk wayna huchachasqallan sayasharqan.
  Chay hap"inapi kaq Margaritapas hark"akuywanmi tuparqan. Ñanpiqa huk soldadotan urmachirqan, sut"inmi karqan Boina Verde nisqa. Paykunaqa qaparirqanku: "makipura maqanakuy!"
  Margaritaqa qaparispan kutichisqa:
  - Ama hina kaspa, merci! - "Iskay garra" nisqa técnica nisqatam ruwarqa. Chayraykum Boina Verde nisqapa kunkan pakikururqa.
  Granadakunata hap"irqani, kaypiqa aswan seguroraqmi kapurqan, chunka iskayniyoq soldadokunan yaqapaschá chay scout kamachikuyta ruwayta munarqanku: imaña kaqtinpas kawsakuy. Margaritam ichaqa kay pukllayta pay kikinpa munasqanman hinaraq gustarqa:
  - Allinmi, allinmi, chayta insistinki chayqa. Beisbolta pukllasun, aswan munasqayki americano ruwaymi lanzador hina.
  - Munaspaqa, rikunimanmi paykunawan pukllayta atisqaykita! - Puka chukchayuq Auroraqa asikuspa.
  - ¡Ama llakikuychu! - Rubio wañuchiqqa aswan kallpawanraqmi asikurqa.
  - Corredorninta purirqani, kunankamapas kanraqmi cabinakuna mana chuyanchasqa. - Komsomol sipasqa kuyuchkasqaña, pisi chirukuna uyarisqa, qhipa kaq. Mana manchakuq Auroraqa manan pakakurqanpaschu, hatunchakuspallan sinqantapas phukurparirqan.
  - Ñuqaqa robot terminador hinam kani. - Solamente manas ñuqapiqa puchunqachu ima dentpas.
  Komsomol sipasqa upallalla gradasninta uraykamusqa. Infrarrojo reflector nisqa llank"achisqa. Cabinakunatan qhawarqani. Kuyuchkankumanpas hinam. Ágil Auroraqa ayakunatan saruykusqa, huk doe otaq ninja hina saltaspa. Payqa manan municionta usuchiyta munarqanchu, chaymi cabinaman phawaylla haykurqan. Payqa puñalwanmi puririrqa, hinaptinmi awqakunaqa upallalla karqaku. Chaymanta qatiqnin, chayman rikchakuq taktikakuna.
  Margaritapas manan tiemponta usuchinchu, granadakunatan wikch"un arco curvado nisqapi. Huk phatay chaymanta huknin qaparikun. Chay soldadoqa metrallawan kuchusqa, corredormanta phawaykuspan huk disco boomerang nisqawan tupasqa.
  - Hinaspa kaypas chayman rin! - Margaritaqa musphasqa. - Imaynatataq llapaykichis picante mikhunata munakunkichis.
  Huk kusisqaraq zombie ñawpaqenpi llimp"iykusqa. Payqa Israelmanta ametralladoramantam dispararqa, yaqapaschá trofeokuna chawpipi hoqarisqa, chay sutiqa manchachikuqmi karqa "Armagedón" nispa. Hinaspapas yaqachus hina pitapas wañuchisqa, balakuna ricochetasqa ladokunamanta, mosoq yawar ch"iqchikunata urmachispa.
  Margaritaqa repararqanmi zombiemanta ayaq q"apaynin aswan kallpayoq kashasqanmanta; Kaypiqa yapamantan huk disparo kan hinaspa yapamanta wañusqa runaq tullunkunaq t"aqa t"aqankuna paramun.
  Margaritaqa corredor muyuriqpi phawarirqan, hap"isqa M-18 nisqamanta disparaspa. P'enqaymi recargakunaykiqa. Ichaqa hap"isqa granadakunatan utilizawaq. Kikin llaqtaytaqa manam llakipayanichu. Sipasqa huknirayta wikch"un, q"ala sipas chaki chaki dedonkunawan hoqarispa.
  "Limón" phaway, chaymi wiksaykita hawaman horqon. Ayakunaqa rikukuqmi, tukuy imapas ch"inmanmi tukupun. Manapaschá ima kawsaqkunapas puchunmanchu hina.
  - Kay uraypi ch"inlla kankuman hina. - Nikunmi huk Komsomol sipas.
  Agile Aurora nisqataqmi takyachin:
  - Ñam ñanpiña kachkani. - Terminador scoutqa huk qutuwanmi tratasqa. Kunanqa detalles nisqakunan qhepan. Liebreta hapiq atuq hinam lluqi lawpi qipa punkuman kallpan. Hinaspapas takirqanmi:
  - ¡Huk millay musquymi yachapakuqniykunapi kamachikun, aceromanta maqaymi ñut"usunki! Rambopa uhunta disparasaq hinaspa tullukunata muyuchisaq! ¡Llapa runakunatan admirachisaq!
  Chaypin huk granada phawan chay pasilloman. Chay millay Auroraqa risqanman hinan urmachin. Explosión, fragmentos phawan. Hukninñataqmi perqaman tuparuspan saltaruspan kutiykurqa, makiwan controlasqa.
  Punkupi huk llallinakuymi karqa. Qapariykunam uyarikun. Komsomol sipasqa cabinaman qhawarisqa. Chay oficialqa wiksanta huñuyta munan. Manchakuypaq siq"i.
  - Arí, qan kikiykita muchuchirqanki. - Dashing Aurora khuyapayakuywan tukurqan. - En general, ñuqapa yuyayniypiqa, granadakunaqa manam estéticamente agradablechu. Ichaqa kayqa aswan allinmi huk puñuyllamanta. ¡Qhipa kaq cabinaqa ch"uyanchasqañam! ¿Imaynataq kachkan pedoyki Margarita?
  - ¡Pisichasqata aysaspa! - Nisqa huk Komsomol sipas. - Kaypipas tukuy imapas tukusqamanmi rikchakun.
  Auroraqa walkie-talkie nisqawanmi waqyakuypa señalninta apachirqan:
  - Uyariway, Don Quijote. Chayraqmi operacionta tukurqayku, tukuy imapas chuyanchasqañam, equipoqa uraykamunmanmi.
  - Huk huch"uy yaku ukupi puriq barcoqa ñanpiñam kachkan. Ichaqa ama qunqaychu Jump helicópterokunawan atipanakuyta. - Q"illay kunkaqa rinriykita kuchuspa q"illay sierra hinam uyarikun.
  - Chiqamanta, ña suyachkaykuña. - Puka chukcha uywa tukusqa.
  Kimsa "Sachkov" chiqaptam yaykururqaku hinaspam asuykuchkarqakuña. Margaritawan Aurorawan RPG - "supercobra" nisqatam hapirqaku, iskay chunka isqunniyuq hinaspa suqtayuq RPGpa análogon. Kimsa granadakuna lanzaqkunam preparasqa karqaku. Importantemi enemigo karuta pisiyachispa pisiyachinanpaq. Ñawpaqtaqa "Red" nisqa aswan urayman riyta munan, chaywanmi qhawarin cubiertas nisqakunata, bandidokunatapas, paykunan atrevikurqanku kay pachapi aswan allin ejercitota atacanankupaq. Net nisqap allinchasqa kaqninqa kallpasapa armakunayuqmi, allin armadurayuqmi, kimsa hélices nisqayuqmi. Mana sapa antiaéreo sistemachu chayta apakunqa, rikunki imaynatachus misil térmico nisqakunata phawaykusqankuta. ¿Imataq mana allinchu huk RPG spinner nisqapi? Mana kikinmanta pusaq. Kayqa niyta munan aswan sasa chaymanta lluqsiy. Chaywanpas sipaskunaqa apuntanku hinaspa umallinku.
  Margaritaqa hukmantan mañakun. Tukuy imamanta, helicópteropiqa allin qharikuna kan. Ñam qaraqa cuchillakunapa kuyuyninta sienten. Wayrapa llamiykusqanqa kusikunapaqmi hinaspapas manchakuypaqmi.
  - ¡Ay, hukmantan thuñichishani, huk obra de arte! ¡Huk consuelo huk militarpaq!
  Kusisqa Auroraqa asirikuspa nirqa:
  "¡Llapa obra de artemantaqa, militarkunaq obra maestrakunan aswan allinta saphichasqa kashan runakunaq yuyariyninpi, aswan waqaytapas evocan!"
  - Paña! ¡Yawarwan pintasqa pinturaqa aceitewan pintasqa pinturamantaqa aswan k"anchariqmi, aswan pisi-pisimantataqmi chinkapun! - Margaritaqa arí nisqa, kallpawan millay ruwaymanta llakisqa. Chaymi tukuy imatapas qhawarisqa, ¡disparayta atinki!
  - ¡Texas llaqtapi justicia ruwasqa kachun! - Sapa kuti hina, Auroraqa manam asichikuyninta chinkachinchu.
  Chay conchas nisqakunam antawakunapa wiksanta llikirurqa. Chay giratoriokunaqa huch"uy t"aqamanmi p"akikurqan. Nina supayqa iskaynin makinmanta huk kutillapi dispararqa, chayraykutaq kimsantin carrokuna qatasqa kasqa.
  Chay t"aqa t"aqakunaqa manan sipaskunataqa tuparqanchu phawaylla pasashaqtinku.
  Kara-132 karumanta rikurirqa. Argentinamanta rantisqa avionkunaqa hatun altokunapim pawaq. Ñawsa hinam dispararqaku, loco phawayninkupi.
  - Kayqa huk abortusmi. - Margaritaqa reparasqa. - Yuyaypa pisiyaynin.
  Puka chukchayuq Komsomolmanta kaqmi ari nisqa:
  - Ichapas, ¡arí! Sasam kanqa chaykunata RPG nisqamanta hurquyqa.
  - Ichaqa imayna kaptinpas kallpachakusaqmi! - Margarita, kunanqa sumaq sunqu kayta qunqaspa, phiñakuymanta k"ancharichkasqa. - Ichaqa huk aswan maqanakuyniyuq hinaspa karumanta puriq granada lanzaqmanta, chay tanque de reacción rápida nisqapa contranpi ruwasqa. - Rubio Komsomolmanta kaqmi huk admirakuypaq rikchayniyuq armata qawachirqa.
  - Ichapas "piñado" nisqakunaq allinchasqa kayninkunata pruebasunman? - Auroraqa perla kirunkunata qawachispanmi yuyaycharqa.
  - ¡Llakikuymi chhayna mawk"a kaqkunapi gastayqa! - Margaritaqa laq"aykusqa.
  - Ichaqa allinchasqa rikuchiymi kanqaraq. Chaytaqa waynanchiskuna kaq pachallapi qhawachunku. - Oso terminadorqa cincelasqa chaki dedonkunawanmi huk puñalta wikch"uykusqa, puntantaq yana runaq ñawinmanpuni t"oqyachisqa tubo qhepamanta hawata qhawayta munaspa.
  "Chaymantaqa huklla Stinger, granada lanzaqwanmi contentakusaq", nispa. - Kutichisqa k"anchariq masiqa.
  - Allinmi, chayta ruwasun. - Auroraqa almacénmanmi kallparqa. Ñawpaq penal boxeador Dmitry Baranov, otaq kawsaq aya, mutilasqa, paykunaq qayllanta purirqan, munaspapas balakunawan tupachisqa hina. Yaqapaschá, computadorakunaq qhepa kaq equiponkunaq yanapayninwan, chay zombikunata rikuyta atirqanku, karuña kasharqanku chaypas. Hatun calibre ametralladorakunan tuparqan, yaqa llapan balakunan paramurqan. Ichaqa pusaq disparaqkunan kanku, askha waranqa balakunatan wikch"unku. ¡Zombieta puñetarqanku hinaspan urmaykurqan! Chay hunt"asqa p"akisqa soldadoqa susurquspa nisqa:
  - ¡Deberniytam huntarqani!
  - ¡Chaymanmi rikchakun! Maypitaq kachkan chay qapariq Aurora, mana chay "armadura" kaptinqa unayñam maqachiwanman karqa. - Margaritaqa muyuriqninta qhawarisqa.
  - ¡Kaypim kachkani! - Huk Komsomol sipasmi "Abejorro" hinaspa "Stinger" granadakunata hurqusqa. - Kunanqa apunta.
  Margaritaqa yapamanta armanwan hukllawakurqa, awqapa sapa kuyuyninta rikurqa, gatillopi llampu ñitiyta. ¡Chay proyectilqa phalashanmi! Ichaqa Stinger nisqa barcoqa llank"arqanmi, chaymi aswan ñawpaqtaraq chayarqan chay metaman. Estados Unidos nacionmanta armaqa sinchitan phatarirqan, chaymi qayllanpi kaq helicópteropas wikch"usqa karqan. Chay mana yuyaykusqa hina kasqanraykun Margaritaqa mana repararqanchu:
  - Millay! ¡Kaymi ñawpaq kuti kay hina pasawasqanmanta!
  - Paymi trayectoriata cambiarqan, ama phiñakuychu, Komsomol sipas! - Wañuq Dmitry Baranov susurqusqa.
  - Ichapas! Ichaqa intuicionniymi mana allintachu ruwawarqa. - Margaritaqa kunanqa waqananpaqmi listoña kasqa.
  - Hukmanta kallpachakuy. - Aurora kallpachasqa.
  Ichaqa Kara-132, yaqachus hina, huk urmasqa llank"aqmasinpa t"aqa t"aqankunamanta dañota chaskirqan, huk ladoman rispa uraykuyta qallarirqan. Margaritaqa confundisqa hinaspa llakisqa nirqa:
  - ¡Ichapas kunankamaqa aypasqaña!
  Allin ruwayniyuq puka chukchayuq perraqa qaqchaparqa:
  - Allinmi, Stingers nisqakunata uraykachina pachañam. Ñanmi sut"i kashan.
  Yaqa rimasqanwan kuskataqmi huk submarino lloqsimurqan. Huch"uy, ichaqa ancha hatun, tawa maqanakuqkuna traje electrónico nisqawan catapulta hina saltarqanku. Margaritaqa paykunata qhawarirqan: traje blindadowan p"achasqa karqanku, ichaqa manan ñawpaq modelokuna hinachu torpe rikch"akurqanku.
  - ¿Stingerkunatachu cargasun? - Lomonosovpa, Stenka Razinpa willkanpa willkanmanta tapusqa.
  - ¡Almacén kichasqañam kachkan! - Puka chukchayuq Aurora kutichisqa. - ¡Qanman qusunchik!
  . 10 kaq raki.
  Paracaidistakunapa kamachiqnin coronelmi chirillaña nirqa:
  - Allinmi, usqhaylla uraykachisun, kay q"otukuq armawan atipanakusun.
  Huk Komsomol sipasmi cubiertapi purishasqa, Alemania nacionmanta G-5 nisqa fusilmi muyuriqpi sirisqa kashasqa. Chaypa ladonpin huknin kashan granadakuna lanzaq. Imaynan Alemaniapaq típico, allin hatun calidad, ichapas aswan allinraq M-18, utaq, imayna kaqtinpas, aswan confiable. Aswan musuq kunan pacha modelo MG-8, Alemaniamantapas, tornilloyuqmi, ichaqa manam ancha interesniyuqchu investigadorkunapaq.
  Chay Stingers nisqakunataqa waqaycharqaku oblong nisqa contenedorkunapim, allinta pilarqaku, allinta watarqaku hinaspam llikakuna amortiguador de choque nisqawan qatarqaku, chaytaqa ruwarqaku cojín hidrolizado nisqawanmi. Chaykunataqa ch"usaqyachispa aparqanku. Komsomol sipaskuna activamente yanaparqanku paykunaq blindado waynakunata. Huknin tarisqankuqa karqan mana suyasqa RPG -49 nisqa, aswan mosoq modelo.
  - Musphaymi, manan kaykunata hawa llaqtakunaman apachirqaykuchu. - Chay operacionmanta encargado coronel reparasqa. Chaymantataq sipaskunaman kutirispa kusisqa kutichirqan:
  "Manan sapa acción peliculakunapichu qan hina warmikunata rikunki". Pachaknintin ayakuna hinaspa hatun buque hapiy. Yuyaykuni pisi tiempollamanta huk pelicula ruwakunqa temaykimanta. - Hinaspa t"uqyaypa qapariynin. - ¡Margarita nispa sutichanqaku, Aurorataq pakay zonata!
  Chiqaptaqa manam imapas kaypiqa kanchu;
  Hinallataqmi karqan allinchasqa modelokuna OG hinallataq PG, modelokuna aswan kallpasapa explosivokunayoq. Aswantaqa, PG tawa laya ácido nisqawan, inducción eléctrica nisqawan ima, chaywantaq juk ola de explosión nisqa kachayta atikurqa, armadura activo multicapa nisqawan kuska juk escudo anticumulativo nisqawan aswan estrecho dirección nisqaman t"uqyachispa (Hinaspa maypitaq Margarita chayjina ficciónta ñawirirqa?) . Chay qullqiqa aswan chaninniyuqmi, ichaqa allinmi.
  - "Pershing" nisqaqa mawk'añam. - Lomonosovpa, Korshunovpa ususintam repararqani, paykunapa yanqa yuyariyninmi rikcharirurqa. - Aswan ñawpaqman puriq Powell tanquekunam rikurirunku serviciopi iskay tripulantekunallayuq, hinaspapas pronto churasqa kachkanku. Ancha rikch'akuq Soviet IS-10 nisqanchisman, armadurallan aswan rakhu pisilla. Allinmi kanman karqan hap"iyqa.
  - Mana tukuy runachu zonapi hapiyta atin. Antártidapaqpas imatapas hapisaqku. - Aurora asikuspa, kirunkunawan inti llimp"ita kachaspa. - Manam chiritaqa manchakunchikchu.
  - ¡Yachanim! - Margaritaqa aswan k"anchariqmi perla kirunkunata llimp"iykusqa.
  Chay rimanakuypiqa Stingers nisqakunatan uraykachisharqanku. Pachak pichqayuqpunim karqaku. Pichqataqmi Rusia nacionman chayanan karqa, puchuqkunatañataqmi, procesasqanku qipata, terroristakunaman aparqaku.
  Komsomol sipaskunaqa coronelta tapurqanku:
  - Maypitaq rumikuna kachkan?
  Huk experienciayoq fuerzas especiales soldadon razonablemente sut"incharqan sumaq warmikunaman:
  - Chiqapqa, Rusia Soviéticaman apamuptinkuqa, chayllam kapuqninkunata chinkachinqaku, manataqmi yachakunchu haykapi kutichisqa kanankuta.
  - Chiqaqpuni! - Warmi Komsomolpi kaqkunapa takyachisqan.
  Coronel Yuri (kaypi Margarita yuyarirqa asichikuq apellidoyuq kasqanmanta Petukhov!), Solonpa akllakuyninta yuyaycharqa:
  - Chhaynaqa kunankama qanwan qhepakuchunku. Turco Sultanman mana qanchistachu qoylla, aswanpas soqtata. Tukuy chaypas, manan atinqachu amplificador de armadurakunata, picadurakunatapas utilizayta, terroristakunaq qanpi confiasqankupas yapakunqan.
  Nina supaypas, chiqapmi, kay yuyaywanqa acuerdopi karqa:
  - Mana iskayrayaspa. ¿Mayqin rumitataq saqisaq?
  Coronelqa alto mat"inta llimp"iykusqa, killa k"anchaypi arrugakuna rikhurimusqa lamar qochapa ondulan hina, chaymantataq llañuyasqa. Chaywanpas huktan decidirqan:
  - Radiación nisqa ch"unqaq, necesitawaqmi. Hinaspa puchuq soqtataqmi kutimuwasun Turco Sultanwan tratasqa kaptin. - Coronelqa makinpa kantunta kunkanpa chimpanpi kallpachirqa.
  Kunanqa Margaritaq interesnin rikch"aripun:
  - ¿Hayka unaytaq Stingers nisqakunata musuqmanta ruwanapaq?
  Coronelqa mana manchakuspan willakurqa, chay zonapa q"illu-naranja pastonta botanpa espigayuq hawanwan maqchispa.
  - Mana anchatachu, diseñadores robóticos especiales nisqayuqmi kanchik, paykunam kayta ruwanqaku. - Hinaspa puñunanta waqachispa. ¡Huk horamanta otaq huk hora kuskamanta ruwasaqku! Willasqaykichikmi.
  Saltaspa, Auroraqa asirikuspa, kirunkunata q"alata rikuchispa:
  - Allinmi, ¿imataq llamkayninchikmanta?
  Fuerzas especiales nisqapi kamachiqmi qaparirqa:
  - ¡Llaqtaman riy, ñanpi llapa runata wañuchispa! Chayta ruwaspaqa, Estados Unidosman sayapakuq Constancia nisqa huñuta pisiyachinki, aswan qapariykunatataqmi paqarichinki. Arí, Turco Sultanmi agradecekusunki.
  - ¿Lógicochu kayqa? - Iskaynin Komsomolmanta kaqkunam sutillata iskayrayarqaku chay yuyaykunamanta.
  Chay coronel de fuerzas especiales nisqa sinchita asikusqa:
  - ¡Lógicamente calcularqayku! Chaymi Rambo ruso faldayuq cazaman rin.
  - Allinmi, kunankamaqa suyachkani awqaykikunata qammanta distraenaykupaq. - Aurora ñawinkuna mana qhali llimp"iwan k"ancharisqa.
  - ¿Manachu cartuchokunata necesitanki? - Tapusqa coronel de combate.
  Iskaynin zorrakuna umankuta kuyuchispa acuerdopi karqanku:
  - Manam nananqachu, mana waranqamanta aswantachu ñuqaykupura gastarqayku chaypas.
  Coronelqa, sacerdoteq estilonpi, abeto tonowan nisqa:
  - Quqpa makinqa manam haykapipas tukunqachu! Ama llakikuychu, URSHpa qullqi qusqanqa anchatam yapakurun.
  - Ichaqa kayqa niyta munan, ¡militarkuna utaq jubilasqakuna, trabajador socialkuna mana qullqi yapasqa chaskinqakuchu! - Margaritaqa uyata ruwarqa.
  Kikin coronelpas mana allintachu sientekurqa, chaymi pantasqa willakurqa:
  - Aceite mana tukukuptinqa, kayqa manam manchachiwanchikchu. Ancha allinmi chay rumita Amerikamanta runakunamanta kutichipusqaykiqa. Pi yachan, ichapas barato petrolta tariyta atirqaku, imaynatam kayqa qullqinchikta mana allinta afectarqa. Chayna hatun conquistakunata hinaspa plataformakunatam allinta yacharunchik, chaymi allpamantapacha combustibleta bombeanku. - Coronelqa hombronpi ch"askakunata llimp"iykusqa.
  - Manan qayayta atiwaqchu wiñasqa suyuta maypichus aswan askha qolqe chaskisqanqa petrolwan gaswan. - Margarita Korushnovaqa sinchi tonowanmi repararqan. - Ciencia nisqatan kallpachananchis esfera civil nisqapi, mana chayqa tukuy imapas militarismo nisqamanmi rin.
  - Kayta sipaskuna rurankichik. Ñam musuq supermenkunata wiñachichkanchikña. Chaytaq fibrata, utaq yaku metalkunatapas huñunman. - Coronelqa kiru nanayniyuq hina uyanta kuyurichirqa. Huk chicleta hurquspanmi siminman toqyachirqa. Chay qhawariyqa llakisqañan kapurqan.
  - Hinaspa chaymanta "Diospa tentacion" nisqapi hina otaq huk sutipi hina "Tukuy atiyniyoq Diosmanta aswan kallpasapa"! multi-teohiperplasma Kamaq hina tukupuq! - Margaritaqa reparasqa.
  Comandanteqa pantasqa ñawinta kicharirqa:
  - Manam chayna novelataqa ñawinchanichu, ichaqa, ¿imataq teohiperplasma?
  Iskaynin sipaskuna huk kutillapi qaparirqaku:
  - ¡Hamuq pachapaq kallpa! Jules Vernepaq electricidad kaqqa, fundamentalmente musuq laya materiaman tukurqa.
  Ichaqa manan ancha tiempoyoqchu kanchis rimananchispaq. - Nisqa Komsomol sipasqa, Stingers nisqakunata boteman cargaspa.
  - "Diospa wateqasqan" nisqatan leenaykipuni. - Coronelqa mana munachkaspalla khatatataspa nisqa.
  -Ancha allinmi maqanakuy estrategiapaq. - Auroraqa reparasqa. - En general, kinsa kaq hatun maqanakuyninchis EE.UU., Inglaterrawanqa mana atiyniyoqmi karqan, chaymi sut"ita traición asnashan.
  - Francamente, ¡chayna karqan! Generalninchiskunaqa manan ancha sonsochu kanku, manan yacharqankuchu estrategiamanta, tácticamanta ima básicos nisqakunatapas. - Coronelqa reparasqa.
  - ¿Imaraykutaq mana pitapas wisq"arqankuchu? - Sinchi Aurora kallpawan puñunanta kuyuchirqa.
  Coronelqa pantasqallañam qaqchaparqa:
  - Manam karqachu orden poltico, chaymantapas, manam munarqakuchu huk precedente nisqa paqarichiyta, ancha atiyniyuq runakunam ñakarinmanku karqa;
  - ¡Decente runaqa justiciata churan ayllumanta, amistadwan rimanakuymanta aswan hatun! ¡Huk kamachikuyllam kanan enemigokunapaq hinaspa amistadkunapaqpas, imaynam qusapas warminpaq kamachin hinata! ¡Huk rikchaq kamachikuykunapa kasqanmi justiciata huk rabona warmiman tikran! - Margaritaqa kamachikuq tonowanmi nirqa.
  Coronelqa chiqaptam admirakurqa:
  - Waw, rikuni Alemania Catalina kasqaykita. ¡Aparentemente justiciata munanki!
  - ¡Cheqaq kayta, ordenta, hinallataq, sut"imanta, libre kayta munani! - Margaritaqa qaparispanmi willakurqa.
  - ¿Mayqin fiestataq? - Coronelqa musphasqa.
  - ¡Manan mayqenpas kunan kaqkunamantaqa! - Mikhail Lomonosovpa, Stenka Razinpa sipas willkan willkanmi k"irisqa karqan. Payqa caballonta sillaykusqa. - Kayqa musuq kuyuyman tukunan, yuyaysapa wayna sipaskuna kamachisqa. Hinaspa ñawpaqtaqa, economía nisqapa orientación de materia prima nisqawanmi maqanakunanchik. Hitlerta k"amiyqa costumbren, ichaqa paypa kamachisqan industria, astawanqa ingeniería mecánica, zeromantapacha hatun saltota ruwarqan. Payqa suyuta modernizayta atirqan, mana ima petrodólar nisqatapas. Llakikuypaqmi, Stachpa pachanpiqa, aswanta rimarqanku materia prima nisqa hawa llaqtakunaman apachiypi, hinallataq mikhuykunata, mikhuykunata hawa llaqtakunaman apamunankupaq. Hinaspa, llakikuypaq, kay política nisqa kunankamapas hinallam kachkan. Yachaysapa runakunatam chay nacionpi aswan apu runakunaman tukuchiyman. Oligarco profesorkunan kamachikuyman tukupunman, manan excepciónmanchu. Hinaspapas, hatun yachaykunaqa manan gratisllachu kanan, aswanpas obligatorio hinan kanan, empresaq directorninpas disertación nisqayoqmi kanan, hinaspapas computadoramanmi apachinan mana sobornoyoq kayta. En general, wayna sipaskunapa nivel intelectualnintam anchata wicharichisun, chaynapi chay principio mana dominananpaq: ¡rantiy hinaspa rantikuy!
  - Arí, achkam, hatun yachayniyuqpas, mana sasachakuspalla t"anta maskanku, sutillam sector comercialqa llumpayta cargasqa kachkan; - Coronelqa huk suspiruwan ari nisqa, aswan llakisqa yapaykusqa. - Hinaspapas campo cientifico nisqatapas manan ancha allinpaqchu qhawarinku.
  Chay armakunataqa usqhayllan cargarqanku. Komsomol sipaskunaqa huk pachallapim llamkarqaku, rimarqakupas:
  - Yuyaykuni aswan sinchi hark"aykunata necesitanchis qhatu economía nisqapaq. - Smart Aurora rimanakuyman yaykurqusqa. - Chayna super-qhapaq runakuna mana kananpaq. Hinaspa chaymanta huk oligarca rusa judio saphiyuq huk fortunayuq chaymi chaylla iskay pachak aswan qhapaq runakuna Chinapi.
  Coronelqa phiñakuytan qallarisqaña, ichaqa chay pachallapitaqmi mana ancha rikusqa hark"akuyninta rikuchirqan:
  - Chayqa allinmi, yaqa llapan millonario runakunapas manam eslavo nacionniyuqchu kanku. Chaypi yuyaykuspayku chaykunata pinchanaykupaq kallpachakuyku.
  - ¡Pinchana pisi kallpa! Arí, chaypaqqa allintam qura tarpuna. - Margaritaqa hark"akurqa. - Allinmi, llapan "Stingers-petardokuna" cargasqaña, awqaman maqanapaq pachaña.
  Qucha patapiqa yacharqankuñam chay ataquemanta hinaspa Yankees kallpakunata huñuchkasqaku. Helicópterokunaq wañusqanmi rikuchirqan awqa ancha kallpasapa kayninta, hinallataqmi Estados Unidos runakunaqa manan umallamanta infiernoman phawaykuq nacionchu kanku. Paykunaqa preparakusharqankun huelga ruwanankupaq seguro. Chaymantapas "constancia" nisqa t"aqa tropankunatan uywasharqanku.
  Kayna kaptinqa, qam kikiykita atacakunayki tiyan. Hinaptinmi ventaja kanqa. Chayqa imayna umalliylla utaq muyuriqpi maniobra ruway. Margarita Korshunova yuyaycharqa:
  - ¡Chaylla puertoman rispa chaypi llapankuta wañuchisun!
  - Mana mana allin yuyaychu, ichaqa chaylla puñal nina ukhupi tarikunki. Aswan llampu akllanatam yuyaychayki. Utqaylla desvío, yunkamanta asuykuspa. - Auroraqa q"ala chaki dedonkunawanmi muyuta ruwarqa, chaymantataq pentagramata yapamanta ruwarqa.
  - ¿Valenchu tiempo usuchiy!? - Margarita cientificopa kunkanpiqa iskayrayaymi karqa.
  - Inti raymi tutaqa ancha unaymi. - Auroraqa hark'akurqanmi. "Chaymantaqa, awqaqa manan yachananchu iskaylla kasqanchista", nispa. Huk ilusión nisqatan paqarichina: chay ataqueqa allpamantapas hamushanmi, paykunaq contranpi hatun kallpakuna kashanman hina.
  - Kay kutipiqa, qanwanmi acuerdopi kani, nadasun! - Margaritaqa usqhayllan chay artesanía nisqataqa alerta churarqan.
  Komsomol sipaskunaqa inflable nisqa botepin sinchita purirqanku. Mana rikukuqraq soldadokuna, vigilancia virtualpaq, radarpaqpas.
  Wayrata kuchuspa, askha barcokunata pasarqanku, wasikunata pasaspataq aswan libre unukunapi tarikurqanku. Ñanpiqa tiburones mutantes nisqawanmi tuparqaku, ichaqa manam hatun chinkachiq Anaconda hinachu, Komsomol sipaskunaqa manam yawar asnaqkuchu. Chayraykum mana atacayta munarqakuchu. Chaymantapas, Auroraqa q'ala chaki dedonkunawanmi huk boomerang discota qallarichirqan:
  - Musuq metata quchun.
  Chay tiburónta k"irispataq cuerponmanta yawar pukyuta urmachirqan. Chay animalqa kuyurirqa, chaymi compañeronkunaqa chaylla atacarqaku retractable quijadankuwan hinaspa mamutkunapa chukchankunawan. Manchakuypaqmi rikchakurqa, monstruoso animalkunam amistadninkuta k"aspiwan warkurqaku, payqa huk colmillowanmi maqarurqa kutichispan, maqasqa karqa. Q"umir, wira yawar tukuyninpi mast"arisqa. Chay depredadorkunaqa maqanakuymanmi haykurqanku, chaymi k"irisqakuna yapakurqan, paykunapas hukkunan tukurqanku;
  - ¡Waw, Margarita! Ichaqa facil-llatan paykunawan maqanakuwaq. Hukta hap'ispa k'irirqan, wakintaq cuerponkuta k'irikunqaku. - Aurora sinchita ch"aqchuykuspa q"ala chakinta saruykusqa.
  - Qawasqaykiman hinaqa, supaypa moralidadninmi huk ruwayta ruwan. Manan willanachu runamasiykita cheqnikuymanta, pisi kallpakunata tukuchiy munaymantawan. - Blanca Nieve terminadorqa ñawinta kicharirqa.
  - Pisi kallpawanqa manam maqanakurqanchikchu. - Aurora, esmeralda ñawiyuq llimp"iyuq, ancha hatun sunquwan nisqa. - Tawa pachak pusaq chunka iskayniyku contra karqanku, ñawpaqpitaqmi iskay waranqallapas maqanakuy kashan, chaymantan kinsa pachak phisqa chunka akllasqa fuerzas especiales nisqakuna kanku, paykunan Iraq, Afganistán, Somalia suyukunata pasarqanku. Hinaspapas huk maqanakuqkunapas manan mana experienciayoqchu kanku.
  - Sinchi awqa runaqa cuerpoykita, munayniykita kallpachan, aswan kallpayuqta ruwasunki - pisi kallpayuq runaqa almaykita waqllichin, cuerpoykitataq pisiyachin, aswan pisi kallpayachispa! Chaymi sasa ñanqa aswan facil atipayta qun! - Nisqa yachaysapa Margarita.
  Puertota purispankum Komsomol sipaskunaqa canalman lluqsirqaku. Puertomantaqa manan karuchu kasharqan, barcokunaq bocinanpa waqaynintapas uyariqmi karqan. Chay maqanakuq scouts nisqakunaqa canalpi tarikurqanku. Chayqa ancha unaymi karqa, admirakuypaqmi kuyurirqa. Ñanpiqa Komsomol sipaskunaqa yaqa huk anomalía nisqawanmi tuparqanku. Wayrata k"umuykachisqa ch"uya muelle hina. Kurukuna payman phawaykuspa llimp"i uhuchankuta llimp"iykurqanku. Ichaqa, raprayuq kawsaqkunatam aysarqa.
  - Chayqa imapas ch"uspi chinkachiqman rikch"akuqmi. - Auroraqa q"ala talonkunata llimp"ispa atencionta aysarirqan.
  - Ichapas ima rikchaq radiacionpas kurukunata aysan. Qaraywanmi wayrapi vibraciones ultrasónicas nisqakunata sienteni. - Margaritaqa manchachikusparaqmi khatatatarqa.
  - ¡Ñoqaykupaq musuq sasachakuy! En general, kay extraño naturaleza kay zona kaqmanta huk infarto kaqman apayta atin. - Nina hina Aurora kunkanpiqa ironia kasqa.
  - Qanpas ñoqapas iskay sonqoyoqmi kayku, chaymi mana chay ratochu wañusaqku! - Margaritaqa kusisqa sientekurqan - Mana hunt"asqa runa kaspaqa allinmi.
  Nina supaytaq kayta qaparirqa:
  - Uyakuy! Mana chayqa, ¡estufapi sayashanman karqan, chaywantaq wiksallisqa kanman karqan!
  Ichaqa sipaskunaqa sayananku karqan, chay llallinakuykunamanta tanqanakurqanku, askha kutita ladoman kuyunanku karqan, qhepaman kutispa.
  Huk anomalía nisqa qhepamanmi huk anomalía nisqa kaq rato rikhurimurqan, kay kutipiqa oval intermitente nisqa. Tukuy chaykunam kuyuyta sasacharqa. Chaywanpas pasaspankum ñawpaqninkupi mayu hina rikurirurqa.
  Sasan wichayqa, kanmi ñawpaqpi puriq carrokuna, ichaqa manan kanchu anomalías. Q"ala chaki chaki yupaykunaqa chiriwan qatasqa qurakunapim qipan.
  Komsomol sipaskunaqa manaraq chaymanta lluqsichkaspa sayarqanku. Rikuwaqmi achka "col" umakuna wichayman kallpachkaqta. Chay mutante yurakunaqa manan rikurqankuchu yaqa mana t"aqay atina sipaskunata, iskay kinsataqmi botaswan urmaykurqanku (Osos Guerreros nisqakunaqa chayraqmi zapatonkuta churakurqanku asnayninta pakanankupaq), ichaqa mana mikhuy atiyninkumanta convencisqa hinan qhepaman urmarqanku.
  - ¡Aslla ñawpaqman nadananchik tiyan! - nispas Auroraqa uywaq sonqonta wikch"uykusqa. - Chaypi botetaqa tapasaqku.
  - ¡Qanwan apakuyqa manan allinchu! - Margarita Korshunovaqa arí nisqa.
  Motor de jet nisqa ch"inlla ruwayqa manan facilchu diseñadorkunapaq, ichaqa jibiapas chay hina principiotan utilizan, chaymi primera clase cazador.
  Pakakuna tariy, chaynapi huk random chico mana hapisunaykipaqqa manam chayna facilchu. Kaypiqa aswan allinqa peligroso animalpa uchkunmi. Ejemplopaq, castor rata. Chay uywaqa peligroso, sasa wañuchinapaq, sallqa jabalí hina sayayniyuq. Escalakunaqa manan millmachu; Astawanraqmi tutakunapi. Kaynatam sipaskuna yuyarqaku, chay hinchable botetaqa bolsillo hina imapipas pakaspanku. Maypichus hanaqmanta yaku patapi sach"akuna warkusqa kachkan. Chaypin sipaskunaqa qhapaq kayninkuta saqerqanku, sach"a k"allmakunawan p"achasqa.
  - Allintachu pakarqanki? - nispas Margaritaqa tapusqa, purichkaspa ejerciciokunata ruwaspa.
  - Paqarinkama siriykunqa, pacha illarimuytataq mayllakusaqku! - Phiñasqa Auroraqa talonwanmi rumita allichasqa.
  - ¡Imataq kanman rata-mapache kikinmanta mierdaptinqa! - Komsomol maqanakuq runaqa chukchanta chukchuykusqa.
  - ¡Disparasun! Qaranqa cocodrilomanta aswan kallpasapam, ancha chaninchasqataqmi. - Auroraqa ancha wawa hinam esmeralda ñawinwan ñawinta kicharirqa.
  - ¡Rantisun! ¡Identidadninchista cambiasun manataq pipas reqsiwasunchu! - Margarita Korushnovaqa tukuy sunqunwanmi qallunta hurqurqa.
  Auroraqa qaqchaparqa:
  - KUSA!
  Sipaskunaqa pisillatam karunchakurqaku, kikin rata-mapache rikuriruptin. Paykunaqa chirirurqakum, kunankama chay animalta kawsachinankupaq tanteaspanku. Wakinpiqa rikchakurqakum huk bandidoman, paymi huk aylluta wañuchirqa ichaqa huk pisquta jaulamanta kacharirqa. Mapache rataqa manan sipaskunaq yaqa mana t"aqay atina q"apayninta reparayta atisqachu, chaymantapas, hunt"asqañan kashasqa, chay carrota malliykuspan, puñunaman ripusqa.
  Paypa ronquyninqa ancha mana costumbrechu, yuyarichiwanchik huk mediocre violinistapa qapariyninta.
  Komsomol sipaskunaqa usqhaylla kuyuyta munarqanku, chay pachallapitaq mana pipas rikusqachu, chay kuyuyqa ancha pakasqa karqa. Botasninkutaraqmi hurqurqaku.
  Q"ala chakiyuq Aurora amiganta tapurqa, mana willayta jap"inanpaqchu, manaqa tensionta pisiyachinanpaqlla:
  - Allinmi, ¿imaynatataq atikunman chay maniobra de trabajo?
  Margaritaqa mana ima ch"aqwaylla kutichisqa:
  - Mana anomalías nisqakunapi urmaykusun chayqa.
  Nina supaytaq dedonta siminman churarqan.
  - Ichaqa hukninmi kaykunamanta lluqsimun.
  Allpa ukumanta perlamanta anomalía. Allpatapas suchuchirqa. Hatun topo hinan rit"i, t"uru, pasto ima llanthuykusqa. Payqa aceite hina llimp"iyuq kaqta tanqaykusqa. Chaymantataq laq"ayta qallarisqa.
  - ¡Millakuypaqmi! - Nisqa ninayuq Aurora. - Iskay kuchikuna much"anakuna hina.
  Chay anomalía uyarisqa, mancharisqa, sipaskunaman kuyusqa.
  - ¡T'aqanakusun! - Margarita kamachirqa.
  Agile Aurora mana entienderqanchu:
  - ¿Imaraykutaq kayri?
  Yuraq Nieve Terminatorqa asirikuspa:
  - ¡Huk rumiwan iskay pisquta qatichisunchik!
  Komsomol sipasqa qallunta rikuchisqa, chaywan huk avispasta hap"ispa mast"arisqa, chay hina propuestawan kusisqa. Chay scouts nisqakunaqa ch"eqerirqankun, chaymi anomalía nisqa chiripurqan. Asllata khatatataspa urmayta qallarisqa, huk huch"uy nina rawraymi chay aceiteq charconta pasarqan. Ichaqa, imaynan usqhaylla nina hap"irqan, chay hinallataqmi usqhaylla wañurqan.
  - ¡Kayqa manam Piromaniachu! - Q"ala chaki Aurora reparasqa, ñawinta kicharispa chaylla saltasqa, qhipaman saltoman tukusqa.
  - Arí, ¡Anomalía de Piromania nisqa huk desgraciata ruwanman! - Margaritaqa arí nisqa. - Kunanqa utqaylla, pachata usuchichkanchik.
  Komsomol sipaskunaqa t"ikakunapi, sach"akunapi, t"inkisqa mutante uvas sach"akunapi sach"a-sach"akunaq ukhunman haykuqtinkun yaqa mana haykuy atina tutayaqwan muyurisqa karqanku. Sach"akunaq kurkunllan k"ancharisharqan, chaymi chay pampaqa mana allin, huk pacha hina rikch"ayniyoq karqan. Ichaqa sipaskunaqa manan necesitankuchu tuta monocularkunata; Auroraqa yaqa huk sach"atam takarurqa;
  - ¡Maldita! - Nina-supayqa allintapuni qhelli kaqmanta rimarqan. Manapaschá anomalía nisqapas kanchu, ichaqa k"anchayqa k"umuykachisqan kashan.
  - ¡Kayqa fosgeno, fósforo ima! - Margaritaqa declaraspa gracioso kunkanta kiruykusqa. Tukuy imamanta, sapa kuti wayra parámetros nisqakunata tikranku.
  - ¡Chaynaqa kaytaqa qawarinapunim! - Puka chukchayuq Aurora mana allin pakasqa ironiawan rimanakusqa.
  Chay maqanakuq warmiqa makinta wayrapi kuyuchirqan:
  - Qallariypiqa pisi pisimanta kuyuy, chaymantataq yachakusun.
  Komsomol sipaskunaqa pisi pisimantan usqhaylla purirqanku, kallpachakusharqankutaqmi chaki uranpi huk k"allmatapas mana p"akinankupaq. Mana ancha random qhawaqkunata manchakuspa, aswanpas imaymana kawsaqkunata, chay t"uqyayman reaccionayta atiq.
  Qallariypiqa ch"akisqañan karqan, ichaqa sipaskuna sach"a-sach"akunata kuyuchisqanku qhepallamanmi cheqaq cascada paykunaman hich"aykurqan!
  - ¡Yakuqa llasaqchá kanqa! - Aurora yuyaychasqa.
  - ¡Pachakmanta chunka chiqap! - Margaritaqa arí nisqa.
  Nina hina supayqa hipertitanio talonwan chay kuruta urmachispa yuyaykuyninta willarqan:
  - ¡Chayraykum runtuqa ancha hatun, manataqmi chullunchu!
  Botasniypa suelanpa uranpim t"uru ñut"usqa. Colorninqa mana costumbre kaq verde-violeta, sepultura hina. Chayqa manan maypipas Pachamamapiqa karqanchu, aswanpas zonallapin.
  Chakikuna paypi t"aqakuyta munarqanku, ichaqa chay ratopin pistakuna wiñarqan, chaymi mana sasachakuspalla riqsiyta munarqan. Sasa kuyuylla, zapatoykiman k"askakun, kallpachakuy usuchinaykipaq obligasunki. Aurorawan Margaritawanqa sapakamam chukulata concentrada nisqatapas millpurqaku. Qurakunataqa wakin kutipim tariqku, aswantaqa sacha mikuqmi karqa. T"uru ukhunta llanthukuspa kurukunata hap"iyta munarqan. Uvas sach"akuna, sach"akuna, k"allmakuna, raphikuna, wakin kuti mana q"apayniyuq, wakin kutitaq sinchi q"apayniyuq.
  - ¿Maymantataq uvas sachakuna hamun? - nispas Margaritaqa tapusqa. - Kayqa chiri pachayuq zona nisqa.
  - Huk mutacionpa rurun, saphichakurqanku. Hinaspapas, ¡zonapiqa aswan q"oñimi chaypimantaqa! Yaqa chunka pichqayuq grado. Kaypiqa chiri killapi aswan ruphaymi, África ecuatorial nisqamantaqa. Utaq mana, yaqa kaqlla temperatura. - Sumaq Aurora mat"inta k"uyuykusqa, yaqapaschá huk kuti leesqanmanta yuyariyta munasharqan.
  Margaritaqa ancha confianzawanmi nirqa:
  - ¡Manaraqmi imapas! Al menos ñuqaykupaq.
  Q"ala chakiyuq Auroraqa wayrapi muyurisqa, salto saltota ruwaspa, qaqchaparqa:
  - Ñuqaykuqa Komsomol osos kayku chaytaq tukuy imata nin!
  - Yuyarini huk kuti Saharaman apawasqaykuta. ¡Huk semanan mana mikhuspa nitaq ukyaspa pasarqani, estufapi sarten hina ruphaq rit"i ukhunta purirqani, q"ala chaki, manataqmi imamantapas kawsarqanichu! - Repararqanim Margarita ñawinmanta chispakunata kacharichkaqta (mana figurativamentechu, aswanqa literalmente!). - Chiqamanta, mana ancha sumaqchu karqa.
  - Riki! ¡Ñoqapas kaytan pasarqani! Chakiykunam chaylla yachapakun, ichaqa qipallatam picakun. Intipi qarapas yanayapun. - Viriya Auroramanta misi hina takyachisqa, kusisqa hinaspa pukllaq.
  - Manam gustawanchu cuerpo yuraq kaptin, llumpay warmiman rikchakun. - Margaritaqa manam chukchasapa hinachu ruwakurqa.
  - Chukulata tanqa kunanqa modañam. - Nina supayqa panta kirunkunawanmi qaparirqa. - Kayqa niyta munan qullqiyuq kasqaykita Surman rinaykipaq.
  Chay sipaskunaqa yaqañan tukukapurqanku Chernóbil yunkapi sasachakuykunamanta. Chay qayllapin kasharqan huk ancho canalpa patan. Denso sachakuna, saphikuna lluqsisqa, plátano mutante, ancho raphiyuq, allin wichqasqa posiciónta paqarichirqa.
  Margaritaqa qaparispan nirqa:
  - Allinmi, kaypi Vizhnitsa ñawpaqninchikpi kachkan.
  - Arí, ñawpaq Soviet llaqta! Imaraykutaq Ucrania hatun sunquyuq, Unión Soviética ukhupi yaqa sapaq suyuman tukusqa. ¡Imaraykupas, ¡pachak watakunañan paykunawan maqanakushanchis! Chayraykun URSS atiparqan, kunantaq Ucrania runakunaqa wawqenchiskunaña kanku. - Puka chukchayuq Aurora makinta mastarispan wichayman phawayta munarqa.
  - Hinaspa manaraq Rusia wawqiyuq kachkaptinku. Sapa warmakunam yachanku Kiev llaqtaqa Rusia llaqtakunapa Maman kasqanmanta. - nispas Margaritaqa aswan anchota asirikuspa nisqa. - Paykunaqa sagrado ortodoxo iñiywan, eslavo saphikunawan ima hukllachasqa karqanku. Kikin Diosmi URSS nacionta kamachiran huk nacionlla kananpaq. Ichaqa Bandera hamuspa bedlam nisqatam kamarqan - awqanakuymi tukurqan. Ichaqa, atiparqayku.
  - ¡Ordenqa cimientopin hatarichisqa, chaypin cementoqa iñiy, rit"itaq munay! ¡Hinaspapas chaypaqqa askha qhelli runakunatan carcelpi wisq"ananku! - Aurora kutichisqa, sinchita qaqchaspa.
  Llaqta rikuyqa manam sasachu. Kaypi zanjaqa huntasqam kachkan, muralla chimpayqa manam sasachakuychu. Wasikunaqa yaqa llapanmi mawk'a, pichqa altosniyuq wasikunata, estalinista hatun wasikunatapas rikunki. Chay sipaskunaqa kunan pacha wasikunamanmi rirqankuña. Hinaptinmi Margaritaqa yuyarirqa:
  - Chunka pusaqniyuq wawakunatam hurqunanchik, ¿aw?
  - ¡Ñoqanchis waynakuna yanapanqaku! ¡Llaqtapi chayna manchakuyta paqarichisaqku, chaymi manaña kuyuyniyku qatipayta atinqakuchu! - Q"ala chaki Aurora ametralladoranta chhaphchirqan.
  Chaysi rit"i yuraq awqaqa muyuriqninta qhawarispa, huk ch"uspi chuspita kuchuspa, kunkanta uraykachispa tapusqa:
  - ¿Imataq ayqiptinqa?
  Nina supayqa lógicamente nisqa:
  - Yupani elemental munapayayninmanta. Chaymantapas, kunanmi kay enano nispa sutichasaq. Maqanakuy espiritunta yanapasaq.
  Margarita Korshunovaqa mana yuyayniyuq hinam qaqcharqa:
  - Aswan allinqa allin laq"aywan.
  Auroraqa usqhayllan q"ala chaki dedonkunata phawaykacharqan, hinaspan chay botonkunawan chay numerota waqyaspa kallpawan nirqan:
  - ¡Listoñachu kanki!
  - Arí, ichaqa kaypiqa chhayna ch"aqwaymi karqan! - Chayta kutichispaqa huk llañu qapariy uyarikurqa.
  - Ama hukmanyaychu, aswan facilmi llumpayta hurquyqa. Chaymantapas, manam pipas admirakunmanchu chayna wayra-para tuta pasaruptin warmakuna mana kaptinkuqa. - Chay q"otukuq, puka chukcha supayqa tononta uraykachisqa.
  - Uyakuy! ¡Manañan ñoqanchismanta llakikunqakuñachu! - Enano, kid-dumping nisqamanta yachaq, ronronakurqa.
  - ¡Suyaykuwayku, imaña kaqtinpas! Ichapas yapachwan pachakmanta pichqatawan. - Auroraqa insinuakuspa nisqa.
  Qhepa kaq simikunaqa magia hinan karqan. Chay moron bandidoqa ronronasqa:
  - ¡Suyasaqmi, kay pachaq tukukuynin chayamushaqtinpas!
  Cool Aurora, huk irónico hoqarispa uraykachispa suni chukchankunata, yuyaykurqan: "imaynatapas kay yuyarichiwan Judasta suyashaqta huk aspen k"aspita".
  "Bueno, kunanqa atipasunmi norteamericanokunata, yanapaqninkunatapas", nispas verde ñawiyoq Auroraqa decidikuspa nisqa.
  - ¿Yachankichu imatachus mana pampachayta atiymanchu América llaqtata? - Galinaqa puñunanta k"iskiykusqa.
  - Ima? - Puka oso-Komsomolmanta kaqmi musphasqa.
  - ¡Ñoqanchistapas, Japón llaqtanchiskunatapas bombardeanku! ¡Kayqa barbarismo! - ¡Harawinkunatapas qillqarqanim! - Margaritaqa granadata kuyuchirqa, hinaspa ancha phiñakuywan, chaymi huk entero enjambre millwayuq mutante kurukuna urmaykusqa.
  Aurora saltaspa kusikurqan:
  - ¡Takisunchik! Kayqa ancha sumaqmi.
  Hinaspa Korshunova takinqa, kunkanqa, sapa kuti hina, Himalaya orqokunaq alabayninkunamanta aswan hatunmi;
  Tayta Llaqta Quyllurtaqa Tayta Diosmi qurqan, .
  ¡Iñiway, payqa Intimanta aswan k"anchariqmi!
  Qamqa ñuqapa kanki, kay suyumanta hamusqayki - .
  ¡Qanmanta yachay sonqoy llakikuywan kuyurisqanmanta!
  
  Qankunapiqa Komsomolpi kaqmi kayku atoq hina,
  ¡Fascistakunata chinkachispaykutaqmi chay ch"usaqkunatapas barreyku!
  Jupiterpipas atirqaykuñan
  ¡Mana atikuq paraisopa rurunkunata wiñachiy!
  
  Venus llaqtaqa munakuypaqmi, .
  Marte nisqapiqa maqanakuq runaq sientekuyninmi aswan hatun!
  Mana allinpa, iskayrayaypa cadenankunata pakiy,
  ¡Tukuy atiyniyoq Diosqa llapa runapaqmi aswan allinta ruwayta munan!
  
  Cosmico ñit'iyta atipasun,
  ¡Sinchi ganchowan chukchata hapisun!
  Awqakunaqa kay pachaq atiyninwanmi ñut'usqa kanqa,
  Hinaspa Junkers nisqakunataqa huk común wawaq arconwanmi urmachirqanku!
  
  Huk escenariollam - hapiy hinaspa atipay, .
  ¡Manan huk ruwaytapas yachayta atisunmanchu!
  Hinaspa ama llik"iychu Reichpa lobonta,
  ¡Huk soldadomantan uyaykipi bayoneta hap"inki!
  
  Ichaqa bayonetaqa manan allintachu ruwasunki,
  ¡Huk dinamitatapas yapasaqku!
  Chayna utqaylla phaway
  ¡Proletario martillota takaptin!
  
  Qatiqnin kuyuyqa wayra-para hinam pasanqa,
  Hinaspa tukukuy pukllayqa kanqa huk victorioso checkmate!
  Tukuy imamanta, phiñakuyninchikqa loco nina urqu, .
  Represalia contra el bastardo, manchay misi!
  
  Berlín llaqtapi pinzakunata abrazarqaniku,
  ¡París llaqtaqa Rusia nacionpa banderanpa uranpi librem kachkan!
  Ñuqaykuqa Tayta Llaqtapa ususinkunam kayku, churinkunapas,
  ¡Fiesta ruwaspaqa, mieltaqa kusikuywanmi mikunchik!
  
  Puyuyuq Albionqa kunanqa wawqi hinañam,
  ¡Nueva York llaqtaqa platopi pastel hinan lloqsimurqan!
  Puka, puka amapola llimp"iyuq banderanchik,
  ¡Chaypa kamachisqanpiqa llapa runakunan kusisqa kashanku libre kaywan!
  . 12 kaq raki.
  Oleg Rybachenkopas huk musquyniyuqmi karqa, chay musquyqa manam sasanpaschu karqa, ichaqa admirakuypaqmi karqa. Paywan Dimawanqa militar kasqankuta hinalla purichichkankumanpas hinam;
  Iskayninkum qillqakurqaku warmakunapa SS nisqa división nisqapi voluntario kanankupaq, chaytaqa ruwarqaku chay machawan hapichikuq Fuhrer sutiyuq runam. Yaqachus hina kay cheqaqpiqa Hitlerqa tukukuypi locoyapun. Ichaqa cheqaqmi, payqa allin yuyaywanmi URSS nacionwan mana suyakuyniyoq guerrata qallarichirqan.
  Huk ladomantaq, ¿imanasqataq chay waynaqa mana militar kananpaq yachachisqachu kanan? ¿Imanasqataq barchuk hina ñuñunanku, q"uñichikunankupas?
  Oleg Rybachenkowan Dmitrywan, huk waynakunawan kuska, batallón junior nisqamanta, África suyuman phawarirqanku. Alemaniamanta suqta motorniyuq apaykachanaqa iskay pachak armasqa paracaidistakunatam apayta atirqan. Ichaqa karqanmi huk batallón entero kinsa pachak maqanakuqkuna, Hitler Jugent sullk"a variedadmanta. Kimsa pachak qari wawakuna, yaqa chunka iskayniyuq watayuq, ancha kallpayuqraq hinam karqaku, ichaqa chiqaptaqa especialmente akllasqa qari warmakunam karqaku, paykunaqa allintañam militar kanankupaq yachachisqa karqaku.
  Fuhrer runakunaqa munarqanmi askha wayna-sipaskuna chay guerrapi participanankuta. Abya Yalapiqa Gran Bretaña mama llaqtap hatun awqaqninkunaqa atipasqañam, Sudán suyupi sinchi guarnición nisqakuna kaptinpas. Chiqapmi, colonia tropakunaqa manam llapanpichu confianapaq, hinaspapas, estrictamente rimaspaqa, unidad británica nisqakunapas confianapaqmi. Paykunaqa manan allintachu inglés simita rimanku. Paykunaqa manan chay hina allin armasqachu kanku, astawanqa tanquekunawan, kallpachakunku hinaspa chay equipokunata metapolita chimpaman apachinku. Chayraykum qari warmakunapaq hatun chinkachiy peligroqa pisilla. Suyakunmi ejercicio táctico ordinario nisqapi kananta, chaymi wayna sipaskuna guerramanta experienciata tarinqaku.
  Oleg Rybachenkowan Dmitrywanqa allintam yachanku aliman simita (awqa nisqanku), chaynallataq inglés, kastilla simi, francés simitapas. Yachaywasinkupas elite nisqallam hinaspapas soviético warmakunapas, teoría nisqapiqa, aswan yachaysapam kananku.
  Huk Alemania wayna, yaqapaschá huknin umalliq, hatun sayayniyoq aychasapa Hans Feuer makinta haywarispa cheqaqta nirqan:
  - Manam suyarqaykuchu rus runakunaqa chayna kallpasapa, yachaysapa kayta atisqankuta. Ejemplopaq,!
  Oleg Rybachenkoqa pisillatam nirqa:
  - ¿Imataq chaymantaqa ancha admirakuypaq? Ichapas maqanakunanchik kanqa, ichaqa sichus reconocimientoman yaykuspayki mana alemán simita yachankichu chayqa, ¿hayka willakuykunatataq huñunki?
  Hansqa arí nisqa:
  - ¡Chiqapmi! Ichaqa en general yachachiwarqankun subhumano ruso kasqaykimanta. Eslavokunaqa kunturwan runawan huk t'ikray pacham. Chayqa, yuyay wiñariymanta rimaspaqa, huk rusa runaqa wasi uywamanta aswan hatunmi.
  Dmitryqa phiñasqa puñunanta k"iskiykusqa:
  - Arí, chayna rimaykunamantaqa puñetaykimanmi.
  Hansqa mana manchakuspan kutichisqa, puñunankunata k"iskispa:
  - Arma akllaylla ñuqapa. Guanteswanqa Kuska Mundopi campeón kanki, ichaqa, ¿imataq kanman nunchuckswan duelo ruwaymanta?
  Dmitryqa admirakurqanmi:
  - Hinaspa, ¿imataq?
  Alemaniamanta elite waynaqa kutichiyta munarqan, erudicionninta rikuchispa, ichaqa Oleg Rybachenko chayman maqarqan:
  - Kayqa China suyupi gavillakunata urmachinapaq chakra llamk"anapaq apaykachana. Mongol-tatar nisqa runakunaqa chino runakunatan hark"arqanku armakunata apanankupaq, chaymi mana ima mana allintapas ruwaqman rikch"akuq aparatota wañuchiq k"aspiman tukuchirqanku. Huk tukuy sistema de nunchuck maqanakuymi rurasqa karqan. Chaymantataq chunka isqunniyuq pachakwatap tukukuyninpi Nihun runakunap chaskirqan. Yaqapaschá paykunamanta hamurqan SS tropakunaman.
  Hans hark'akurqan:
  - Manam chiqaptachu chayna. Hatun Fuhrer chunka wata ñawpaqta Chinamanta achka gurukunata mink'akurqan, Kimsa kaq Reich makiwan makiwan maqanakuy yachaywasita aswan ñawpaqman puririchisqa kananpaq kamachispa. Manan yuyaykunaykichu noqanchis alemankuna, aswan allin nacion kasqanchisrayku, manan huk llaqtakunamanta imatapas yachayta munanchischu. Alemania nacionmanta militarkunaq escuelanchisqa aswan allintan qhawarinanchis factor humano nisqamanta.
  Dmitryqa kallpawan umanwanmi nirqa, chaynapi chay yuyayta takyachispa:
  - Hinaspapas chay soviético nisqapas. Stalinmi nirqa - tecnología nisqa musuqmanta hatarichiy pachakunapim tukuy imata tantean! Hinaspa chaymanta iskay kaq pichqa wata planpi chay yuyayta wiñachirqa - personal tukuy imata tantean!
  Oleg Rybachenko kaypi huknirayta nirqan:
  - Ninaymi tukuy imapas mana allintachu purichkan factor humano nisqawan. Ejemplopaq, URSS nacionpi soldadokunaq técnica nisqapi yachachisqankuqa qhepapin kashan. Ichaqa en general noqaykuqa patapin kashanchis!
  Hansmi yuyaycharqan:
  - ¿Hitler Hash nisqawan pukllayta munankichu?
  Soviet qhari wawakunaqa muspharqankun:
  - Hinaspa, ¿imataq?
  Hansqa ñawinta ch"iqchiykusqa:
  - Hatun Fuhrerpa qhipa inventon. Imaynan ajedrez, chaytaqa manan iskay runakunachu pukllanku, aswanpas tawa runakunan, iskay iskaymanta. Ichaqa tawa pachak celdayuq huk tablapi. Tankikuna, kikinmanta puriq pistolakuna, awqanakuy buquekunayuqmi. Sapanka tawa chunka siqikuna kan, llapanpiqa pachak soqta chunka. Wakinqa ajedrez hinan kuyunku, wakintaq hukniraytapuni. Astawan wakin musuq ruwaykuna... Ejemplopaq, huk tanquewan huk maqanakuy buquewanqa tankikunata, kikinmanta puriq pistolakunata hinaspa Enlaces nisqakunata, hinaspa infantería nisqakunatapas kuskalla urmachiyta atinku, utaq huk chiruman chayaspa armanku kallpanchaptinku. Tukuypiqa, pukllayqa ancha sasachakuyniyuqmi, manam ajedrezmanqa rikchakunchu.
  - Payman rikuchiy. - Oleg Rybachenko tapusqa.
  Hansqa mochilanmantan huk p"alta tablata horqorqan. Chayqa bisagrayoqmi karqan, allin compactotaqmi karqanpas. Chay siqikunaqa magnetizasqam kachkan. Sapakama tawa chunka kaqlla. Kikin tablaqa allin conservadormi, rectángulo nisqa. Kamachiykunaqa sumaqmi, aswantaqa, yaqa llapan siqikunam huknirayta tupanku kuyusqankumantaqa, tanquekunallamantaqa. Iskayninkum takayta atinku hinaspa puriyta atinku huk hapiywan.
  Huk runa suyasqanman hina, aswan kallpasapa siqiqa maqanakuy buque, aswan pisi kallpayuqtaq llamp"u chakipi puriq. Hinallataqmi karqan kikinmanta puriq pistolakuna, admirakuypaqmi avionkuna, hukmanta hukmanta, ichaqa karqanmi ataque avion, maqanakuq, bombardero, hidroavión ima. Maqanakuq buquekunamantapas kantaqmi chinkachiq barcokunapas. Infantería nisqapas hukniraymi, mecanizada, simple hinaspa caballería nisqa. Chayqa, kamachikuykunata entiendeyqa manan facilchu. Oleg Rybachenkoqa chayllam nirqa:
  - Manam, kay pukllayqa manam ajedrezta atipanmanchu ancha riqsisqa kayninpi. ¡Chay nivel de dificultadqa chayllaraqmi tablakunamanta lluqsirun!
  Hansqa arí nisqa:
  - Arí, manan facilchu kanqa kaypi estrategia ruwayqa. Hinaspapas manan yachaysapa librokunataqa qelqayta atiwaqchu. Ichaqa kayqa precisamente arianokunapaqmi!
  Dmitryqa arí nisqan:
  - ¡Arí arikunapaq! ¡Pukllasun!
  Oleg Rybachenko sutiyuq runam nirqa:
  - ¡Pisi kusikuymi kanqa!
  Hans huk waynata mink"arqan, iskay iskayta ruwaspataq qhari wawakunawan pukllayta qallarirqan. Ñuqaqa marrón nisqatam akllarqani. Oleg y Danka naturalmente puka kanku!
  Chiqamanta chay pukllayqa qallariypiqa mana kusikunapaqchu karqa, ichaqa chaymanta qhari wawakuna chayman yaykurqanku. Oleg Rybachenko, naceq estratega hina, chay iniciativata hap'ispa awqakunata flancosmanta tanqayta qallarirqan. Fuhrerpa pukllayninpiqa, tukuyninpiqa manam rey karqanchu, umalliq wasitapas mana astakuspalla astayta atirqanku.
  Ichaqa manan qhari wawakunataqa saqerqankuchu pukllanankupaq. Chay alarmaqa waqarqan...
  - ¡Ataque aéreo!
  Chay waynakunaqa chay ratopin portholes nisqaman phawarirqanku. Ventanakuna k"iskiña karqan chaypas, manan allintachu rikukuq kanki, chaymi huk k"irisqapas karqan.
  Aterrizaje avionkunaqa convoypim pawarqaku, chiqapmi, allin armasqa maqanakuqkunapas.
  Chunka iskayniyuq inglés runakunaqa manam aswanchu karqaku. Spitfires nisqakuna, aswan alimankuna ametralladorakunawan fusilasqankuta rikuspa, karumanta maqayta munaspa. Ichaqa paykuna kikinku kutichiyta chaskirqanku. Kimsa Royal Air Force nisqa awya yallakunam q'usñiyta qallarirqan, wakintaq ayqirqanku.
  Qhari wawakunaqa sinchitan silbarqanku, ichaqa manan pipas jurarqanchu - disciplina. Ichaqa botankuta saruspankun askha kachiyoq asichikurqanku.
  Chiqapmi, chay transporteqa manam maqanakuqkunata qatiyta atinmanchu, chay diferencia de velocidadqa huk orden de magnitudmi, chaymi qari warmakunaqa hawkayaspanku negocionkuman kutinanku karqa. Wakinqa push-up nisqatapas ruwayta qallarirqanku, wakintaq abs nisqatapas.
  Ichaqa Oleg Rybachenkoqa anchatan yuyaychasqa karqan, chaymi takiyta qallarirqan, mana reyllatachu qarqoyta atiq kunkawan, aswanpas llullakunaq emperadornintan (Hitler!);
  Sinchi, wañuyman apaq maqanakuymanmi phawashanchis,
  ¡Precursorkunaqa comunismoq wawankunan kanku!
  Apunchik Svarogqa sapa kutim ñuqawan kachkan,
  ¡Revanchisismo nisqapa cimientonkunata ñut'usun!
  
  Valorniyuqmi kanchik hinaspa manejanchik,
  ¡Sapa makinaqa huñuyta atinmi!
  Nazis nisqakunaqa sinchi phiñasqa atipaymi suyashan,
  Ama yanqa rimaychu, Fritz!
  
  Wehrmacht nisqa barcoqa Moscú llaqtaq qayllanpin sinchita maqasqa karqan,
  ¡Qawarqanchikmi chay kallpasapa valorninchikta!
  Chay llimp"iyuq parásitoqa ñut"usqa, .
  ¡Ganarqayku, chayta yupayku sut"imanta!
  
  ¿Imatan Fritz ruwanman qhepaman?
  Pataslla pataman - usqhaylla saqiy!
  Hinaspa Adolfpa kunkanman - huk filoyuq escupido, .
  ¡Asno payaso hina ruwachun!
  
  Ruwayniykuqa atipay waqrata tocaymi,
  ¡Puka legionkunata huñuspa!
  Hinaspa mana khuyapayakuspa agresorpa umanta kuchuy,
  ¡Al menos escuelamantapachan derechota ñawpaqman hamurqanku!
  
  Martemanta naceq hina bastardokunata maqayku,
  Hinaspa tukuy hinantinpi Krautkuna khuyapayakuyta mañakunku!
  Hatunpa churinkunam kanchik, chaypim lliw suyukuna kaqlla - .
  ¡Uya iconomanta puriyqa aprobasqa kachun!
  
  Hitlerqa yuyaykurqanmi Pachamamanchista hap'ikapunanpaq,
  Hinaspa kunanqa flequillo uranpi huk t"oqota hap"in!
  Tukuy imamanta, Alemania runakunaqa llapa runata pukllayman tikrayta munarqanku,
  Hinaspa huk simple waynacha chaykunata churarqan!
  
  Imataq "Tigrewan" pasarqa - payqa metalman rirqa,
  Chaymantam samovarkunata ruwasaqku miski téwan!
  Krauts chayta chaskirqanku - waqrakunapi sinchi atipasqa, .
  ¡Berlin llaqtapin kashanchis k"ancharishaq, q"oñi mayo killapi!
  
  Hinaspa Adolfqa corbatanpa rantinpi lazota hap"irqan,
  ¡Awqa-verdugonpa kunkanta allinta k"iskiykusqa!
  Huchakunamantan sinchi muchuchiy huñusqa karqan,
  Hinaspa kunanqa Alemania nacionta tanquekunawan sarushani!
  
  Kikin Hatun Stalinpas Komsomol miembrum,
  Paymi kamachiyta quykurqa - "Victoria" nisqamanta hatun quyllur!
  Mayna kallpatan qorqanchis Ch'uya Tayta Llaqtaman,
  ¡Anchatan hatun taytanchiskuna kusikunku hamuq pachapi!
  Musphaymi, ichaqa sallqa t"aqllasqa karqan chhayna sedicionniyoq takimanta - kaypi llapa runakunan llapanpi locoyapunku, icha ima?
  Oleg Rybachenko takiyta tukuqtinmi musquyninkuqa hark"asqa karqan, hinaspan hukmanta rikch"arichisqa karqanku, kay kutipiqa manan aswan ordinario hinachu, aswanpas hap"ispa chiri unuwan ch"aqchurqanku. Chay qhepamanmi yapamanta kay cadenakuna manchay abrasiones nisqakunata qowarqanku makiypi hinallataq columna pasasqanpi... ¡Manan desayunotapas qowarqankuchu! Muyu! Chayqa allinmi, alemankunaqa maymi kasqankupim qiparqaku, presokunapas pisi pisimantam anillo ñanninta purirqaku. Imapaqtaq kayqa mana sut"ichu. Asfaltowan, rumichakunawan asfaltasqa ñan. Iskay kinsa horakuna qhepamanmi q"ala talonkuna ruphayta qallarirqan, sinchitataqmi picakuyta qallarirqan. Achka sipaskunam yawar lluqsiyta qallaykurqa.
  Chaymantataq ch"isi karuraqña kasharqan chaypas, mana ceremoniayoqmi carropi kutichirqanku, hinaspan usqhaylla cadenakunata kichaspa puñunanpaq kamachirqanku.
  Oleg Rybachenko, wakin sipaskunapas usqhayllan kasurqanku. Hinaspapas manaña puñuyta munarqanichu chaypas, puñuywan rikuykunawan Hipnosis diospa abrazaynin (paytan kikin Tukuy Atiyniyoq Zeus ñawinta wisq"ananpaq obligarqan!) qonqayllamanta mana hark"asqalla hamurqan.
  Hinaspa yapamanta qhari wawakunaqa precursorkunan kanku huk honorable servicio militarpi, hukpa ejercitonña kaqtinpas;
  Chay batallón, Jungfolk maqanakuqkunamanta, kimsa pachak chunka iskayniyuq watayuq qhari wawakunamanta, chaypi musuqmanta hatarichisqa, aswan urayman apasqa. Qallariypiqa chay erqekunatan iskay kinsa kilómetro carrokunapi purichirqanku, ichaqa chaymantan yaqapaschá chay erqekuna yuyaykusqankuta cambiarqanku, hinaspan decidirqanku chay qhari wawakunata kawsanankupaq carrerata qonankupaq.
  Chay qhari wawakunataqa obligasqa karqanku p"achankuta horqonankupaq, militarkunaq cortocircuitollanpi saqesqaku, chaymi yaqa q"ala q"ala chaki hombronkupi paquetekunata hap"ispa, urayman phawarirqanku.
  Arí, paykunaqa saqerqankun mosoq, allin allin inti hark"aqwan llusikunankupaq, chay ñanqa manan ch"inneqnintachu phawarirqan, aswanpas aswan llamp"u mana ancha q"oñi pastokunatan puriq, Nilo mayu patanta purisqanrayku, hinallataq ukhu pukyu muyuriqpi, pastokunapas sach"akunapas wiñarqanmi, ichaqa chaywanpas pruebaqa aswan sasaraqmi karqan. Imaraykuchus ayqekunayku karqan, África julio killapi sallqa ruphaypi, ametralladorakunawanpas, hinallataq mochilakunawanpas suministrokunawan.
  Arí, batallón especial nisqapiqa karqanmi qhari wawakuna, paykunan representarqanku Alemania nacionpa colorninta, allin entrenamiento físico nisqayoqtaqmi karqanku, ichaqa chaywanpas.
  Chay wayna maqanakuqkunaqa filasqa kasharqanku, umalliqninkutaq, paykuna hina huk wayna, allin sayayniyoqña karqan chaypas, Apolo aychayoq, kamachirqan:
  - Allinmi, wawqi! Yachanim qampaq sasa kananta, ichaqa ¡deberqa debermi! ¡Ch"isiyaqmi pichqa chunka pusaqniyuq kilumitruta purinanchik! Chayqa huk kamachikuymi.
  Oleg Rybachenko sutiyuq runam nirqa:
  - Hmm arí! ¡Kay kamachiy simiqa hechizo hinam uyarikun! Manan paytaqa mana uyariyta atiwaqchu.
  Dimka kayta repararqan:
  - ¡Apuestayta munani mana hunt'anaykupaq!
  Hans Feuerqa hark'akurqanmi:
  - ¡Obligasqa kanchis chayta hunt"ananchispaq, ariano kasqanchisrayku! Hinaspa qankunapas rusokunapas ariano kankichis sichus aswan allin Jungfolk batallón nisqapi matriculakunkichis chayqa.
  Wasanpi mochila, municionwan, yakuwan, racionwan kuska, chunka pusaqniyuq kilo, chaymantapas huk ametralladora kimsa kilo llasayuq. Iskay chunka hukniyuq kiluqa kuraq runapaqpas sasam, unayta purispa kallpaspa, intipa rupayninpipas.
  Oleg Rybachenkoqa chakinta qura patapi maqchikurqa. Qhari wawakunaqa kusisqa karqanku zapatokunata t"aqakunankupaq; Zapatillas otaq tenis zapatokunaqa aswan allinmi kanman karqan, ichaqa Alemania nacionpi guerra kashaqtinqa kayqa lujo, chaymi decidirqanku qhari wawakunata mana waqllichinankupaq.
  Kamachiyqa uyarikurqanmi, Jungfolk llaqtamanta maqanakuqkunataq phawayta qallarirqanku, chaywanpas huk rikch"ayta formacionta waqaychayta munarqanku.
  Nilo mayumantam musuq wayra wayramurqa, chaymi sumaqllaña wayrarqa chay warmacha maqanakuqkunapa q"ala aychasapa torsonkunata. Paykunaqa huk chhikanta yuyarichirqanku wayna-sipas titankunata, paykunaqa listo kasharqanku hanaq pachata phawaykachanankupaq. Phawarqanku, mana samaspa, yaqa chaki chaki hina. Ñawpaqninpiqa aswan hatunmi kasqaku, chiqapmi, hatun sayayniyuq Dimkapas, soqta qari warmakunaña, kamachiqpas, paymanta aswan hatunña kaptinkupas. Oleg Rybachenko, payqa pisillaña karqan chay normamanta, chunka hukniyoq watayoq sayaynin (¡hukniraypi, maypichus heroico ruwasqa ñawpaq taytankunaq qhepanta hap"irqan!) usqhaylla purinan karqan, yaqa tukukuyllapi. Chiqapmi, kaypi huk ventaja karqa: pisillam karqa talonkunata ñutunankupaq, utaq tiyasqanku sitiopa ukunpi takasqa kanankupaq. Payqa kaypi aswan sullk"a, ichaqa sut"inmi mana aswan pisi kallpachu nitaq, astawanqa, sonsochu.
  Cargaqa reparakunmi, ichaqa chaskisqaraqmi, llapa runapas experienciayoqmi cargawan phawaypi. Achka llasayuq kaptinpas, ejemplopaq, hombronkupi huk compañerota apachkaptinku.
  Q"ala chakikunaq q"ala chaki uranpiqa sapa kutillanmi palmera k"allmakunata otaq conokunata p"akisqa otaq p"akikunku, wakin kutitaqmi kan kichkayoq yurakuna, chaykunatan qhari wawakunaqa muyuyta munanku. Quraqa ruphaykachisqa, sapa kuti ch"aki, ichaqa, chiqamanta, mana ch"inneq rit"i hinachu ruphachin. Tukuypiqa, kawsakuytaqa atikunraqmi, ichaqa Intiqa lloqsimushanmi, ruphaytapas yapashanmi.
  Hatun Hans, yaqa Dmitry hina sayayniyuq, hombromanta hombrokama kallpanku. Huk Alemaniamanta wayna maqanakuqmi huk Soviet wayna maqanakuqta tapun:
  - Allinmi, kunanqa awqanakuypiñam kachkanki! Arí, manaraqmi pólvora asnachinichu, ichaqa tukuy imatan ñawpaqenchispi kashan. ¿Ima kusikuytapas sientenkichu ni imapipas?
  Dmitryqa chiqaptam kutichirqa:
  - Manaraq! - Hinaspa yapaykusqa, hukmanta umantapas muyuchispa. - Reconoce, honestamente no!
  Hansqa despreciowanmi chukchuykusqa:
  - Arí kani! Honesto kanaypaqqa, ¡arí! Bueno, mayqan edadniypi kaq qari wawakunamantam legalmente guerraman riyta atin. Maqanakuy, disparay, wañuchiy, phukuchiy, preso hap"iy. Tukuy imamanta, kayqa romance nisqa. ¡Qanpas Olezhkapas kawsaq maqanakuq hina sientekuyta munarqankichis, rutinamanta karunchakunaykichista!
  Dimkaqa mana iskayrayaspanmi harkakurqa:
  - Kawsayninchikqa manam rutinachu. En general, precursor kayqa, umalliqpas, deportistapas, ancha sumaqmi.
  - Hinaptinqa, ¿imaraykutaq ñuqaykuwan qillqakurqanki? ¿Manachu manchakunki wañuchisqa kayta otaq mutilasqa kayta? - Hans asikuspa asikuspa.
  Dimka, Ilya Muromets sutiyuq, hatunchakusqa:
  "Chayraykun firmarqani, rikuchinaypaq, rus runakunaqa manan aswan millaychu maqanakunkuman alemankunamantaqa", nispa. Mana chayqa lliw pachantinmi qillqan hinaspa riman atipasqaykikunamanta...
  Hans asikuspa:
  - Allinmi, arí! Atiyninchiskunamanta, lliw Tiqsimuyupi hatunchay. - Hatun maqanakuq waynaqa hatunchakuyninwanmi ancho sinqanta phukurqusqa. - Hinaspa qankuna rusa runakunaqa yaqapaschá chay huch"uy Finlandia ejercitota qarqoyta atiwaqchis. ¡Manan imamantapas alabakunaykipaq kanchu!
  Dmitry, phiñasqa, pisillata hark"akuspa, puñunanta mana apaykachananpaq, hark"akurqa:
  - También tiene Khalkhin Gol!
  Hansqa despreciowanmi chukchuykusqa:
  - Huch"uy ch"aqway, maypipas Awya Yalapi. Hinaspa waynanchiskunaqa Europata hap"irqankuña, hinallataq yaqa llapan Áfricata, Asiatapas. Hinaspa Rusia suyuta hap"ikapusaqku, ¡ñuqaykupaqqa huk torta t"aqa!
  Dmitryqa phiñasqa ñawinta llimp"iykusqa:
  - Ama hapiychu, makiykiqa pisillam!
  Hans asikusqa:
  - ¿Imaynatataq obligarqaykiku Brest Hawka Kawsay rimanakuyta firmanaykipaq? Allpakunata quwarqankiku, Dnieperkama yupaspa, kimsa kuti aswan achka bayonetakunawan, sabrekunawan. ¿Ima nisunmantaq kay casopi rusomanta soldado hina?
  Dimka huñunakurqa, Hans hocicopi takayta munarqa, kallpanta yachaspa "kuskan pacha" nisqapi campeón hina, ichapas chay impudent alemán waynata urmachinman karqa, ichaqa... manam munarqanichu chay formacionta hinaspa maqanakuyta qallariy. Hinaspapas manan allinchu debate kashaqtin puñunaykichista utilizayqa. Mana kay casopichu, yaqapaschá hap"isqa kanqa, manataqmi tiempon kanqachu rikuchinanpaq rusakuna mana aswan millaychu maqanakusqankuta alemankunamanta. Chayraykum Dmitryqa hawkalla harkakurqa:
  - Ñuqayku rusakuna Frederick II kamachiyninpi maqarqaykiku, Berlin llaqtatapas hap'irqayku. Hinaspapas Napoleón Hatun kamachisuqtiykiqa kuskan ejercitonmi Alemania nacionmanta karqanku, Primera Guerra Mundial nisqapitaqmi Brusilovpa p"akikuynin karqan. Hinaspapas manan Paris llaqtatachu hap"irqanki, tropanchiskuna yaqa Konigsberg llaqtata hap"isqankurayku.
  Hansqa aswan llasa contraargumentota tarirqan:
  - Ichaqa llapanku kaqlla, ñuqaykuwan qhipa maqanakuykunapi atipasqa karqanki! ¡Hinaspa huk runapas huk nacionpas ñawpaqtaqa juzgasqa kanku qhepa ruwasqankuwan!
  Dmitryqa allintan hark"akurqan:
  - Zar kamachiypiqa, qhipaman industriayuq karqayku, astawanqa esfera militar-técnica nisqapi. Hinaspa kunan, huk serio industriata wiñachirqayku. Ejemplopaq, KV-2 nisqa tanquetan rikurqanki. Chayqa 152 mm bus nisqawanmi equipasqa kachkan. ¿Qankuna alemankuna chay hina kaqniyoqchu kankichis?
  Hans asikuspa:
  - Francés runakunapas, S-2 tanquekunapipas, 155 milímetros nisqa aswan hatun calibreyoq bus nisqayoqmi karqanku, ichaqa manan hark"awarqankuchu remo piscinakunata atipanaykupaq, kunanmanta aswan pisi kallpayoq equipoyoq kaspayku. ¡Wehrmachtpa hatun kallpanqa runapa factorninpa aswan allin kayninmi!
  Dmitryqa uyanta huk igual bronceadowan chukchuykurqa:
  - ¿Imaraykutaq yuyanki factor humano nisqapi ñuqaykumanta ventajayuq kasqaykita sichus "kuskan pacha" nisqapi campeón karqanki chayqa? Hinaspa allin waynaykikunata atipaspa?
  Hansqa allintam nirqa:
  - Excepciones nisqakunaqa wakin kutipiqa kamachikuyllatam takyachin. Otaq aswan allinta nisunman, yaqa sapa kuti! Kunanqa, sichus mana sapankama fenómenokunatachu hap"isun, aswanpas nivel de capacitación militarta llapanpi, hinaqa kaypi...
  Dmitryqa phiñakurqanmi:
  - Manan yachankichu ima nivel de entrenamiento de combate nisqayoq kasqanchista, imayna ejerciciokuna ruwakun ejercito soviético nisqapi. Chaymi, ¡mana necesariochu especulana!
  Hansqa allin yuyaywanmi nirqan:
  - Ispaña suyupiqa Soviet militar yachaywasi, doctrina, alemán yachaywasiwan atipanakuy karqan. Equipoykuta armaykutapas pruebarqayku. Chay ruwasqanmi kanman escuela militarninchispaq, arte estratégico nisqanchispaqpas, hinallataq Franco kamachikuypa takyachisqa kayninpas. Chaymi ¡ñam qamkunawan maqanakurqanchik hinaspam ganarqanchik!
  Dmitry-Muromets llakisqa rimarirqa:
  -¡Qankunaqa aswan askha tropayoqmi karqankichis ñoqaykumantaqa! ¡Qanqa chayllaraqmi chay cantidadta hap"irqanki!
  - Manam chayta niymanchu. - Hans umanta uraykachispa upallarirqa, sayk"uypa ñawpaq señalninkuna rikhuriyta qallarisqa, rimaytaq sasa kapusqa.
  Aswan mana allinqa, chiqapmi, ruphaymi. Intiqa mana hark"asqallanmi aswan hatun kayninman asuykusharqan. Manan mayqen qharipas chayman costumbreyoqchu karqan. Alemaniawan Rusiawanqa wichay lado nacionkunan, chiri tiempopiqa pisillapin kinsa chunka gradomanta aswan altoman chayanku. Hinaspa kayqa África julio killapi, wayrapas manañan Nilo mayumanta wayramunñachu.
  Qhari wawakunaq q"ala chakinqa aswanta ch"aki pastowan t"oqyachiyta qallarirqan, chaymantataq qonqaylla tukupurqan, llapan kilómetrotaq ruphashaq gravawan qatasqa kasharqan. Ancha nanaymi karqa, wakin mana controlakuq qari warmakunam qaparirqaku. Paykunamanta sudor ch"aqchuykusqa, rupha grava patamantaq sisiykusqa.
  Oleg Rybachenkowan Dmitrywan, yaqa llapan wakin qhari wawakunapas, espartano espiritupi uywasqa, asirikuyta munarqanku, manataqmi ñak"ariyninkuta rikuchirqankuchu. Huk kaqninpim piensachkarqaku. Chaymi Oleg Rybachenkoqa yuyaykurqan q"ala chakinta nina rawraywan llamiykushaqta, chaymi paykunaqa huk importante secreto estatalta qechuyta munarqanku. Hinaspapas aguantananmi manataqmi k"irisqa kasqanta nitaq mancharikusqantachu rikuchinan. Hinaspapas, qhari wawakunaqa sinchi sasachakuykunapin wiñarqanku, talonninkupas manan chay hinatachu mikhusqa, harawiqpas yana gravapas, ruphasqaña karqan chaypas, ichaqa manan anchatachu chay q"omer qara qarqosqa.
  Pisi tiempollamantan ruphaywan sinchita hap"ichikurqan. Yaqa kaq kutillapim achka llumpay rupasqa qari warmakuna desmayarurqaku, chaymi llampu, doblakuq camillakunapi hoqarinanku karqa.
  Oleg Rybachenko kikinpi repararqan alemankuna, en general, allin equipokunayoq kasqankuta. ¿Atikunmanchu Puka Ejército nisqapi tarinki huk aparatota k"irisqakunata apanapaq duraluminamanta ruwasqa, chaytaqa faciltan pakakunman mochilapi.
  Ichaqa makiykipi huk carga yapasqawan phawayqa aswan sasa, q"ala talonniykikunapas astawanmi ruphapun ñit"isqayki yapakusqanman hina. Chaymi, huk nisqallanpiqa, voluntario-obligatorio infiernopi kashanku. Oleg Rybachenkoqa yuyaykurqanraqmi: imaynatataq compañeronkuna reaccionankuman chhayna pruebaman, llapanku kawsankuman.
  Ancho rayas de rupha, yanayasqa grava nisqakunan hukllachasqa karqan picakuq, ch"akisqa pastokunawan. Chaymantapas, chay comandanteqa pisi-pisimantan chay erqekunata Nilo mayumanta karuncharqan, yaqapaschá Egipto nacionpi runakunaq tiyasqan cheqaskunaman mana haykunankupaq.
  Yapamantan wakin qhari wawakuna urmayta qallarirqanku, waynakunataq intiq k"aspiwan sayk"usqa otaq musphasqa, unuwan ch"akichisqa trapowan umankuta tapaspanku camillakunapi churarqanku. Wakin ñawpaqta llamp"u huelgawan ñak"ariq runakunaqa filaman haykuspa phawaylla purirqanku.
  Ichaqa wayna sipaskunaq kallpanmi pisiyasharqan, yaqa kuskantaqmi manaña imatapas ruwasharqankuchu.
  Tukuyninpiqa kamachikuqpas, allin sayk"usqa, nisqa:
  - ¡Llapa runakunata samarinankupaq kamachini! ¡Límite nisqamanmi chayaykuña! Inti llimp"ikunawan qatakuy, vinagrewan, chukulatawan yakuta upyay. ¡Chay qhepamanmi puñuspa samay ejerciciokunata ruwanki!
  Chay maqanakuq waynakunaqa pisi kallpa corowanmi qaparirqanku:
  - ¡Ima kamachikuytapas hunt"anaykupaqmi listo kashanchis!
  Intimanta hark"akuq hampiyuqña karqan chaypas, wawaq qaranmi puka, q"omerllaña kasqa. Chay k"aspi ch"aki pasto patapi puñuyqa manan allinchu karqan, chaymi qhari wawakunaqa celofán nisqataqa uranpi churarqanku.
  Dmitrywan Oleg Rybachenkowanqa huk karpallapim waqtanpi tiyarqaku. Qhari wawakunaqa pisilla ch"akisqa hina, qaranpas yanayasqa. Q"ala chakiykuna ruphachkasqa, sinchitataq picachkasqa, chakiyta wichayman hoqarinay karqa yawar lluqsinanpaq, aswan facilllapas kananpaq.
  Dmitryqa kaytan repararqan:
  - ¡Yacharqanchikmi awqanakuyqa mana miel kasqanmanta, ichaqa manam chaynallachu!
  Oleg Rybachenko llakisqa prometekurqa:
  - Kaykunaqa t"ikakunallam. Yawarta rikuspa ñawpaq ayaykita qhawarispaykiqa, ¡entiendenki tukuy kay ruphay pampapi phawayqa mana imapas kasqanmanta!
  Dmitryqa wiksanta chupaykuspan nirqa:
  - Librokunapiqa, chiqapmi, punta kutipi runata wañuchispa imayna sientekusqanmanta qillqanku. Mana allin runaña, awqaykiña kanman chaypas, liston kashan wiksanta hich"ananpaq. Ichaqa chaywanpas kay...
  Oleg Rybachenko sutiyuq runam nirqa:
  - Boussenardpa "Captain Daredevil" nisqa liwrunpipas, huk entero batallón chupakuna karqan, paykunan maqanakurqanku ingleskunawan. Imatapas yuyarichiwanchik. Ichaqa chaypi psicología sasachakuy, ninku, imaynataq runa wañuchiyqa, pisillapi llamiykukun huk kutilla, huk bala mana yuyaypichu huk wayna tambor tocaqta ruturuptin. Hinaspapas en general, wañuymanta actitudqa manan imapaqpas valenchu. ¡Manan guerrapaschu, aswanpas fiestapas!
  Dmitryqa lógicamente hark'akurqan:
  - Kay libroqa wawakunapaq, wayna sipaskunapaq ima; pikunachus aburridota qhawarinku experiencias psicológicas nisqamanta leeyta. Hinaspa tukukuyninqa mana allinñam, yaqa llapan batallón chupakuna wañururqa, ¡hinallataq qatiqninqa mana haykapipas qillqasqachu karqa!
  Oleg Rybachenko, chiqap llakikuyninta ukhumanta qawachispanmi nirqa:
  - Ichaqa kayhina qillqam, chaylla tukusqanmanta ñakakunki. Ichaqa aswan askha kutipin pasakun huk ladoman, chaymi literalmente ñak"arinki, kay otaq wak llank"ayta atipayta munaspa!
  - Sichus Leo Tolstoypa novelan "Guerra y Paz" nisqayoq kanki chayqa, ¡Olezhekqa mana iskayrayaspa allintan rimashan! - Dmitryqa arí nisqa.
  Chay wayna compañeroqa hark"akurqanmi:
  - "Guerra y paz" nisqa liwruqa intrigayuqmi, achka tramayuqmi, chaynallataqmi detallada personajekunapas. Manan, payqa manan maniquíchu. ¡Manan ni imaraykupas aburridochu! Ichaqa, cheqaqtapunin aswan sumaq kaqkunaqa qallariypi hamun.
  Dmitryqa arí nisqan:
  - Arí, allinmi... Achka qillqaqkunam huchallikunku huk llasaq tramawan, manaraq aswan munay ruway qallarichkaptin, aburrikuq hina librota wischuyta atispayki.
  Intipa puntanmanta qari warmakunata suyanankupaq saqispanmi, kusisqa kamachikuq Wolf Stich, ancha aychasapa warmacha, yaqa chunka tawayuq watayuq rikchayniyuq. Uyanqa sumaqmi, ichaqa sinchi k"ullu, wawa hina, kuraq runa hinataqmi kaq pachallapi. Kikin Loboqa Jungfolk llaqtamantaraqmi, ichaqa kamachikuyninpa kamachikuyninmi: wayna sipaskunataqa wayna sipaskuna umallinanku. Hinaspapas Shtikh mana experienciayoq kasqan, wawa hina qhawarisqa kasqanpas manan pitapas llakichinchu. Aswan hatun kaqmi, payqa ariyanmi, arikunatataqmi kamachin, chaymi niyta munan, payqa atiqmi comun runakunapaq mana atikuq ruwayta. Hinaspa, ¿imataq? ¡Chaytaqa ruwachkanku!
  Yapamanta phaway, nanay, sayk"uy, qhari wawakuna p"enqakuqraq (chay hina uyway!), mamata, papata yuyariy, otaq imapas llamp"u kaqpi yuyaykuy. Kaymi ñak"ariykunata aguantay atiy, hinallataq kikin pruebapas, hatun samincha kaqtin.
  Wayna maqanakuqkunaqa mana kasukuypi yuyaykuspa phawanku, imatapas munaspaqa maqanakuymi!
  Ruphayqa ancha kallpasaparaqmi, yapamantataqmi erqekunaqa chay k"aspi hina ruphasqa gravaman phawanku. Hinaspapas manan tukukuytapas rikunchu. Chay nanayqa mana aguantay atinamanmi tukupun, askha wayna maqanakuqkunapas manañan hark"ayta atinkuñachu nanaymanta waqasqankuta.
  Hinaptinmi Oleg Rybachenkoqa takiyta qallaykurqa, chaytaqa ruwarqa phawaylla, chiqap puriymi;
  Suwit Huñu Mama Llaqtap sumaq kayninqa ancha hatunmi - .
  ¡Digno kayku, creeni, kay gloriamanta kasun!
  Maqanakuypi millay awqata atipasun,
  ¡Rusia, aswan k'anchariq Poderpa allinninpaq!
  
  Imataq kan Mama Llaqtapi takiq, .
  ¡Huk honrado, q"ala chaki precursorpa sonqonpi!
  P"isqu hina phawayman phawayku, .
  ¡Mayna ch"uyapunin iñiyninchis!
  
  Automático, creeway, hatun wawqi, .
  Hinaspapas granadakunaqa manan ima carga extrachu!
  Sichus valorniyoq kanki chayqa, chaymantan chay ruwasqaykiqa
  ¡Chayqa kanqa, wayna kashaspapas!
  
  Chay precursorqa cocky hinaspa k"arakmi...
  ¡Diosmi ichaqa asirikuspa k"ancharichiwanchis!
  Kay pachapiqa achka millay askunam kan, ay, .
  ¡Hanaq pachapi huk sitiota waqllichiyta munasqankuta!
  
  Fascista chacalqa ñuqaykuman aypaykuchkan,
  ¡Huk wawamanta sunquta llik"irquyta munan!
  Hinaspa kuchichankunapas pockmarked sonriyuq, .
  ¡Uyanpi kallpawan laq"ayta chaskichun!
  
  Tigre tankikunaqa "botas" nisqakunam.
  Torpe - manchay angular!
  Hinaspa ama paykunamanta ayqekuychu, caballero, .
  Bueno, aswan allinmi wakin granadakunata preparay!
  
  Kayna pachatam unanchasaqku, creeway, .
  ¡Maypim millonnintin runakuna kusisqa kanqaku!
  Huk sacha animalmi huk machayman phawaykunqa,
  ¡Millay legionkunatan urmachisaqku!
  
  Imataq kan Mama Llaqtapi takiq, .
  Hinaspa llapa fascistakunata ancha riqsisqa chinkachin...
  Caballeropa rayu pistolanta aswan allinta siq'iy...
  ¡Hinaspa kay planeta thak, ch"inlla kananpaq!
  
  
  
  
  Puka bandera llimp"inqa, .
  ¡Chaypin kashan San Jesús suti!
  Pioneer examenpi A - 10 nisqawan pasay.
  ¡Chay Rusiayki riqsisqa kananpaq!
  
  Ichaqa examenqa manan pizarrapichu - .
  ¡Payqa trincherakunamantan entregakunan kanqa!
  Yuraq chukchaqa waynaq wiskinman phawaylla phawan, .
  Huk amigun wañusqa - llakikuyqa kunanqa aya p'ampanapiñam kachkan!
  
  Ima q'opa maldito guerra, .
  ¡Manan merecenchu animal nispa sutichasqa kaytapas!
  Hinaspapas chay hordaqa manan yachanchu hark"ayta, .
  ¡Al menos Adolfqa wakin kutipiqa payasomantaqa aswan asichikuqmi!
  
  Yachanki, manan kutirinanchischu,
  ¡Precursorkunapaqqa, ¡manchakuyqa wiñaypaqmi wak llaqtayoq!
  Ñoqaykuqa hunt"aq amigokunan kayku, .
  Hinaspa moralmente creeni mana discapacitadokunatachu!
  
  Berlín llaqtapi sumaqllaña puriyta tukusun,
  ¡Creeway, sapa kutillanmi yacharqayku maqanakuyta!
  Hinaspa qunqayllamanta huk kallpasapa espirituta hapirurqaniku,
  ¡RPKta huk mochilapi apaspa kallpaypi!
  Oleg Rybachenko pukllaq hinallataq mana manchakuq takiyta tukurqan, Alemania qhari wawakunataq chayta allinpaq qhawarirqanku silbaspa asikuspa ima. ¡Manapas reparankumanchu hina, paykunaq alabasqanku Fuhrerninku umamanta chaki chakikama slopwan ch"aqchusqa kashasqanmanta!
  Phawayqa aswan kusikuymanmi tukupurqan, aswan kallpan yapakurqan... Hinaspa pisi tiempollapin grava tukukurqan, llamp"u pastokuna rikhurimuyta qallarirqan, chaymi kusikuyman tukupurqan valorniyoq qhari wawakunaq ruphasqa chakikunapaq.
  Dmitryqa asirikuspanmi nirqa:
  - Takiqa kawsananchikpaqmi yanapawanchik nispam ninku, ichaqa manam imatapas rimarqakuchu qipanchikpi llasa cargatapas llampuyachisqanmanta!
  Oleg Rybachenkoqa hark'akurqanmi:
  - Ñawpa Egipto civilización nisqapipas, riqsisqa karqan takikunaq runaq cuerponpi kawsay qosqanmanta, takikunapas. Ejemplopaq, chakrakunapi, rumi horqonakunapipas manaraq allinta llank"ayta atiq huch"uy kamachikunataqa, kuraq kamachikunata kusichinankupaqmi takiqku. Imaraykuchus, Valliología nisqa cienciaqa Egipto nacionmantan hamurqan.
  Kamachiq Loboqa qaparisqa:
  - ¡Alturaman hina allichay! Hinaspa ama charlakuychu!
  Chay maqanakuq waynakunaqa huk kutillapin chirukunata cambiarqanku, chaymantataq ch"inlla phawarirqanku.
  Intiqa chinkapunñan (Norte África nacionpiqa julio killapin aswan ñawpaqta tutayapun, chawpi zonamantaqa). Chay sayayqa hichpallapiñam karqa, chayllamanmi huk señal chayamurqa.
  - ¡Llapa runa puñuykuspa disfrazakuy!
  Imaynachus kasqanmanjina, mana mana yuyayniyuqchu karqa. Ñawpaqpi karumanta qapariy uyarikurqa. Hinaspa chay erqekunaqa allinta llank"arqanku saper palakunawan, paykuna kikinkumanmi pastota wikch"urqanku. Ñam allin tutayasqaña karqa...
  Hansqa kaytan repararqan:
  - Yaqapaschá, kaykunaqa ñuqanchikpa! Ñawpaq kaq lineaqa ancha karunraqmi, Wehrmacht nisqa allinta ñawparisqanrayku.
  Dmitryqa asirikuspanmi nirqa:
  - Ichaqa manan hayk"aqpas nananchu camuflaje nisqa arteta yachayqa! ¡Kayqa allinmi kanqa cheqaq guerrapi!
  Hansqa arí nisqa:
  - Mana hayk"aqpas, ichaqa seguron kashani ñoqanchispa kasqankumanta!
  Loboqa sispaykusqa:
  - ¡Huk simitawan hinaspa chaypi disparasqayki! ¡Llapallankum suyachkanku! Hinaspa granadakunata wakichiy.
  Pisi tiempollamanta sut"i rikukusqanman hinaqa, cheqaqtapunin Hans pantasqa. Inglaterra nacionmanta tanquekunan rikhurimurqan. Ichaqa, qhari wawakunaqa ch"inlla tiyarqanku embuscadapi: ichapas paykunaq karqanku hap"isqa equipokunapi.
  Chay tanquekuna norte lawman richkaptinkupas. Tawallam kanku, kimsa llampu, huktaq sasa yaykuy Matilda. Qhepa kaq tanqueqa hatun sasachakuymi, granadakunaqa pistallantan dañanman. Pulmonkunataqa techoman otaq popamanmi allinta wischuykunawan tupanman. Sichus Matildapa pistakuna pakisqa kanman chayqa, chaymantaqa iskay ametralladorasninwan huk cañonwanmi chay waynakunaman chinkachiyta atin.
  Loboqa manan munarqanchu amigonkuna iskay kaq p"unchaypi wañunanta, otaq aswan allinta nisunman Áfricaman chayasqanku qhepaman kinsa p"unchaypipas wañunankuta. Cheqaqtapunin ametralladorakunataqa allinta tupachispa mana llank"ayta atinkumanchu. Ichaqa tapukuyqa kaymi, ¿pitaq tanquekuna kaykunaqa? ¿Imataq kanman chay trofeokunata alemankuna hapiruptinku?
  Loboqa kamachirqa:
  - Jungfolk llaqtapi sapaqchasqa Oleg. ¡Mana armayoq nitaq mochilayoq, tanquekunaman lloqsispa yachay pikuna kasqankuta!
  Olegqa susurquspa nirqa:
  - ¡Uyariy kamachiq!
  Kuskan q"ala yana cortocircuitoswan, chay waynaqa yanaraqmi kasqa hark"aq cremamanta, chukchanta pakananpaqtaqmi periodicokunamanta ruwasqa huk clase turbantewan churakuq. Kunanqa huk común, wakcha árabe waynamanmi rikch"akurqan. Yaqapaschá awqanwan pantasqa kanman.
  Chay tanquekunaqa pisi-pisimantan purirqanku, chaypin huk engranajewan llank"arqanku, chaypin motorkuna pisillata qapariqku, chaypas sospecharqankun. Olegqa paykunaman saltaspa kallpawan makinta kuyuchispa p"akisqa inglés simipi qaparirqan.
  - ¡Kaypiqa minakuna kan! ¡Kaypiqa kanmi minakuna!
  Tanquekuna sayarirqanku, huk cascoyoq uma Matildamanta lloqsimurqan, phiñasqa kunkataq inglés simipi kutichirqan:
  - ¿Imatataq munanki, uchuy arap?
  Chay maqanakuq waynaqa waqaykusqa:
  - ¡Alemankuna ñanpi minakunata churarqanku! ¡Cuidakuychik reypa tropakuna!
  Hombronmanta iskay kaq uma rikhurimurqan, kutichiyninta uyarisqa:
  - ¡Kay millay alemankuna wañuchunku! ¡Reymi ñuqaykuwan kachkan! Kunanqa paykunata muyurisaqku!
  - ¡Hamuy kaypi tiyaykuy! - ¡Ordenasqa, epaulettes nisqawan juzgaspa, huk coronel Royal British Tank Army nisqamanta!
  Chay waynaqa torremanmi seqarqan, chay armaduraq sumaq q"oñi kaynintan sienterqan q"ala chakichanwan huch"uy phusphukunawan qatasqa. Chaymantataq, k"umuykuspa, inglés runakunaman ñanta rikuchiyta qallarirqan.
  Pichqa karqan, Matilda chawpi tanqueq mana ancha hatun torretanpiqa huk chhikanta k"iskilla kasqa. Chaymanta Oleg Rybachenkoqa heroe kananpaqmi tantearurqa. Allin yachaysapa, entrenasqa makinkunan, profesional bolsillo suwakuq makinkuna hina, chumpinman makinta haykuspa revólverkunata horqomurqan. Makikunapa hatun dedonkunam huk kutillapi fusiblekunata hurqurqa.
  Arí, millaymi karqan, ichaqa "hazaña" ruwananpaq tentacionqa sinchi kallpayoqmi karqan, chaymi Olezhekqa sapa revólverwan iskay kinsa kutita dispararqan, lloq"e hombronmanmi apuntarqan.
  Chhayna karumantaqa sasan faltayqa, locolla otaq qhepa manchali runallan tanquepi tiyashaspa chaleco antibalas nisqawan churakunman. Coronelqa admirasqa kaspanmi collarninpa qepanpi pistolapa barrilninta sienterurqa. Chay waynaqa Londres llaqtapi aswan ch"uya rimaypi susurqusqa:
  - Kawsayta munaspaqa, wak kimsa tankikunata kamachiy entregakunankupaq! Mana chayqa, ¡batallonniykuqa tripulantenkuwan kuska paykunata chinkachinqa!
  Coronelqa admirasqallañam karqa:
  - Pitaq kanki?
  Oleg Rybachenkoqa sut"itan kutichirqan:
  - ¡Qhipa chansayki kawsanaykipaq! Kimsa llampu tanquekunatam granadakunawan wischuykunqaku, hinaspam ninawan ñakarichisqa kankichik. ¡Runakunaqa wañunqakum! Kimsakama yupani, mana chayqa kamachiyta qunki entregakunankupaq hinaspa carromanta uraykamunankupaq, mana chayqa chakiykipi disparasqayki hinaspa qallariymantapacha mañakuyta yapamanta ruwasaq! Huk, iskay...
  Coronelqa qaqchaparqa:
  - Uyakuy! ¡Ama wañuchiwaykullachu!
  Oleg Rybachenko hatun sunquwanmi nirqa:
  - ¡Ñoqayku aleman runakunaqa manan presokunata wañuchiykuchu! Hinaspa chaymanta Gran Bretaña entregakusqan qhepaman, hukmanta serviwaq mosoq Fuerzas Reales nisqapi, mosoqyachisqa Gran Bretaña.
  Coronelqa khatatataspa kamachiyta qusqa. Chay tanquekunaqa kasukuspankum tanquekunamanta lluqsirqaku, armankuta churaspanku. Askha hatun Alemania qhari wawakunan camuflaje pastonkuta wikch"upurqanku, hinaspan paykunaman phawarirqanku, kawsayninkupi ñawpaq kaq t"aqa presokunata chaskinankupaq alistakuspa.
  . 13 kaq RAKI.
  Soqta runakunaqa hukmantam chinokunawan maqanakunku. Huk kutitawanmi hiperbrujaqa chunka qanchisniyuq siglokama aparqan. Awqakunaqa ñam hatun ejercitota huñuyta atirqakuña. Hanaq pacha qhapaq suyup awqaqninkunaqa Rusiyap llaqtanta muyurirqan.
  Hinaspa chaynata huk qari warma, huk sipas, tawa sipaskuna q"illu ejercitota espadankuwan chinkachinku.
  Oleg Rybachenkoqa molinotam purichirqan, achka chinokunata kuchuspa takirqan:
  - Yawarllaña maqanakuypaq...
  Hinaspa chay waynaqa q"ala chakiwan askha venenoyoq agujakunata wikch"uykurqan.
  Margarita, espadakunawan usqhaylla ataqueta ruwaspa, molinota purichispa, chiqancharqa:
  - ¡Santo y derecho!
  Hinaspapas q"ala chaki dedonkunawanmi agujakunata wikch"uykuq. Huk iskay chunka chinokunata takaspa.
  Natasha, awqakunata espadakunawan ñut"uspa, yapaykurqa:
  - Marzo, marzo, ñawpaqman...
  Hinaspapas q"ala chakiwanmi agujakunatapas kachaykunqa.
  Makiwan chakiwan llamk"aspa, sipaskunaqa ancha riqsisqa chinokunata ñut"urqanku.
  Zoyapas q"ala chaki dedonkunawanmi agujakunata wikch"uykuspa chirpan:
  - ¡Llamkaq runakuna!
  Aurora, q"ala chakiwan boomerang nisqa carrota kachaykuspan q"ello maqanakuqkunata kuchuspa, chaylla takyachirqan:
  - Marzo, marzo, ñawpaqman...
  Svetlana, chinokunata ñut"uspa, q"ala dedonkunawan acero quyllurkunata kacharispa, awqakunata takaspa, qaparirqa:
  - ¡Llamkaq runakuna!
  Sipaskunaqa chiqap maqanakuq atoq hinam ruwarqaku. Hinaspa espadawan maqasqankumanta, dañaq elementokunata wikch"usqankumanta, awqakunaqa urmaykuspanku urmarqanku.
  Olegqa espadankunawanmi "Pillpintu" nisqa técnicata ruwarqan, hinaspan takirqan:
  - ¡Wañu uyakuna!
  Hinaspa q"ala chakiwan warmachaqa yapamanta wañuchiqta wikch"uykusqa.
  Margaritaqa molinopin huk recepcionta ruwarqan. Payqa contranpi kaqkunata ñut"uspa sinchitan qaparirqan:
  - ¡Kaymi ñanninchik, maqanakuyninchikpas!
  Hinaspapas q"ala dedonkunamantan askha wañuchiq discokuna lloqsimurqan.
  Oleg Rybachenkoqa terminador wayna, payqa yapamanta wañuchisqankunata wikch'un hinaspa takiyta qallarikun:
  - ¡Mayo p'unchawqa llamk'ay raymi!
  Hinaspa chay wayna wañuchiq discokunaq q"ala chakinkumanta yapamanta phawanku, hanaq pacha imperiopi maqanakuqkunata kuchuspa.
  Natashaqa hukmantam imapas wañuypaq kaqta wischuykuspan qaparispan nin:
  - ¡Kayqa ñuqapa kaqninmi!
  Hinaspa q"ala talonmi chino generalpa chukchanpi takaykuspan quijadanta pakirun.
  Zoyaqa espadankunawanmi huk maniobra de mariposa nisqa ruwan, hinaspan qaparin:
  - ¡Loco pantera kani!
  Hinaspa q"ala dedonkunamanta huk wañuchiqpa filoyoq disco. Hinaptinmi llapa runakunata hapiruspan kuchururqa.
  Chay qhepamanmi espadakuna yapamanta llank"ashanku, llapa runakunataq kuchusqa kanku. Kayqa chayna terminador sipasmi.
  Aurora chinokunata kuchurqa, cuerponkuta ñut"uspa, qaqchaparqa:
  - Paykuna akllawanchik...
  Hinaspa wañuy regaloqa q"ala talonninmanta phawan.
  Svetlana, q"ello imperiopi maqanakuqkunata kuchuspa, perla hina kirunkunata q"alata rikuchispa takyachin:
  - ¡Akllayku!
  Hinaspa q"ala chakimanta yapamanta chinkay phaway.
  Oleg Rybachenko, awqankunata ñut'uspa, yapan:
  - Hayka kutitataq pasakun...
  Chay waynaq q"ala chaki dedonkunan wañuymanta willakuyta qallarichirqan.
  Margarita, awqankunata chinkachispa, chinkachiymanta presentacionkunata qallarichispa, yapaykurqa:
  - ¡Manan tupanchu!
  Agil chakiyuq sipas hina.
  Natasha, awqaman disparaspa, wañuy regalokunata kachaykuspa, nirqa:
  - Qatiyki...
  Hinaspa q"ala chakikuna sapa kuti hina ruwaypi kashanku.
  Zoya, awqakunata llik"inapaq técnicata ruwaspa, chayta hap"ispa agresivamente huk cobrawan sisparqan:
  - Llantuyta qatini...
  Hinaspa q'ala chakichankuna kutimunña...
  Aurora, chay armata q"ala uray chakiwan awqakunaman wikch"uykuspan, allintataq ch"usaqyachispa, sinchita qaqcharqan:
  - Acostumbrakuchkani...
  Svetlanaqa q"ala chakiwan chunka iskayniyuq agujakunata hap"ispa wikch"uykusqa, huk masa chinokunata urmachispa, qaparisqa:
  - ¡Mana tupachiyman!
  Oleg Rybachenko yapamanta ataquepi kachkan. Awqankunata kuchuspa, sapa kuti takiq:
  - ¡Allin kaypa angelninkuna, iskay yuraq raprayuq, iskay yuraq raprayuq kay pacha hawapi!
  Q"ala chakinmantataqmi chinkachiy qokuyqa yapamanta phawan.
  Chay waynaqa, rikusqanchis hina, anchatan galgo. Hinaspa q"ala chaki tukuy tiempo, hinaspa sinchi. Huk chiqap macho. Yaqa chunka iskayniyuq watayuqña rikchakun chaypas. Ichaqa kayqa chhayna chinkachiypa runayayninmi.
  Margaritapas q"ala chakiwanmi agujakunata wikch"un, hinaspan siq"in:
  - ¡Loco musquy! ¡Total sumaq kay!
  Hinaspa yapamanta imapas chiqap wañuchiq q"ala talonmanta saltan.
  Kay sipasmi wañuypa, chinkachiypa runayachisqan.
  Hinaspa kay chinokuna chaynata hapinku.
  Natasha sumaq terminadorpa utqaylla kuyuyninpi. Contrarionkunata kuchuspa espadawan kuchuspa takikun:
  - ¡Alabay Zar Alexei!
  Hinaspa q"ala chakimanta agujakuna phawan.
  Zoya, chinokunata kuchuspa, awqakunata chinkachispa, takyachin:
  - ¡Millay runaqa atipasqa kanqa!
  Q"ala chakimantataqmi phawaylla lloqsimun, sallqa wañuypa regalon.
  Aurora, awqankunata ñut'uspa, sinchita takyachin:
  - ¡Hinaspa awqa mana khuyapayakuyta mañakunchu!
  Hinaspa q"ala chakin yapamanta imatapas llapan wañuchiq kaqta wikch"un. Hinaspa contrariokunata llik"isqa aychaman p"akichin.
  Svetlana, awqankunata urmachispa, musuq agujakunata awqaman kachaykuspa, cobra hina sispa:
  - Hinaspa ama killata qapariychu!
  Hinaspapas q"ala dedonkunamantan phawanku peligroso wañuy regalokuna. Chaytaq llapa runata k"irispa wañuchin.
  Oleg Rybachenkoqa puriypim kachkan... chay warmaqa mana sayk'uspañam sapa kuti hina...
  Chino runakunaqa sasachakuypim tarikunku. Paykunata ñut"uspa rikuspa t"aqanakunku.
  Chay wayna genioqa siq'in:
  - ¡Kayqa maqanakuyniymi!
  Hinaspa yapamanta, q"ala chakimanta chinkachiy regalokuna phawan.
  Hinaspa chay wayna maqanakuq maqanakun huk utter y agresivo heroe hina. Hinaspa espadanqa Yana Diospa k"aspinkuna hinan.
  Margaritaqa hap"ispa saltaspa huk masa chinokunata kuchusqa. Chay chaskiytaqa wañuypaq kallpayuqpas hinam ruwarqa.
  Chaymantataq q"ala dedonkunata yapamanta wikch"uykusqa, yawar supay hina ruwaspa.
  China runakunaq ayankunaqa enteron montículos nisqamanmi tukupunña. Chay wayna maqanakuq runaqa sispasqa:
  - ¡Kawsayniyqa awqakunata atipaypim kachkan!
  Hinaspa sipasqa yapamanta q"ala chakimanta aguja phuyuta t"oqyachinqa. Hinaspa q"illu awqaqkuna wañusqa urmaykunku.
  Natashaqa q"ello maqanakuq runakunaq ayankunamantan ñawpaqenpi huk pasillota kuchurqan. Payqa filoyuq, filoyuq discokunata wischuykuspanmi qaparirqa:
  - Marteman wikch"uy, ancha allinmi kanqa!
  Hinaspa q"ala chakichanmantan hukmanta phawan hukmanta ancha mana allin wañuy wañuchiq regalo.
  Hinaspa, ¿hayka chinokunataq wañuchkanku? Pachaknintin, waranqantin, ñut"uq suqtapa maqasqanpa uranpi.
  Zoyapas purichkanmi. Cobra hina saltan, manan awqamanqa nillatapas qonchu. Hinaspa chino urmay kuchusqa.
  Chay sipasqa, q"ala chakiyuq, filoyuq, venenoyuq agujakunata kachaykuspa, takirqa:
  - ¡Rusia wiraquchakuna espadawan kuchusqa!
  Hinaspa maqanakuq runaqa, ola hina, hatarispa urmaykun.
  Hinaspa Aurora huk pasota awqaman purin, hinaspa mana astawan rimaspa kuchurqun.
  Chinokunata wañuchispa sispa:
  - ¡Hatun heroísmoy!
  Hinaspa q"ala chakimanta imapas yapamanta phawan, t"aqa t"aqakunata huch"uy t"aqakunaman ch"eqechispa.
  Puka chukcha sipasqa manam chinokunataqa khuyapayanchu. Huk kutillapim qanchis runakunata kuchurqani.
  Hinaspa q"ala talonnin, hanaq pacha imperio general, mat"inta p"akirqan. Payqa, chiqapmi, wañukurqa.
  Svetlanapas kuyuspanmi awqakunata kuchun. Iskaynin espadanmi, tijera p"alta hina, chino runakunaq cuerponta kuchurqan.
  Kuyuspa, sipasqa chunka iskayniyuq awqakunata ñut"usqa. Hinaspa q"ala chakiwan discokunata hap"irqan. Hinaspa achka chino runakunata wañuchirqa.
  Payqa llapanmi sallqa frenesípi kachkan.
  Svetlana nin:
  - ¡Awqakunaqa manam pasanqakuchu!
  Auroraqa arí nisqa:
  - Chiqamanta, mana pasanqakuchu - mana chansayuq!
  Hinaspa puka chukchayuq perraqa yapamanta sallqa hina qaparinqa, hinaspa espadankunawan chinokunata takanqa. Hinaspa chaymantaqa zorraq q"ala dedonkuna askha agujakunata kacharinqa. Huk iskay chunka chinokuna hamuq pachaman kachasqa kanankuta.
  Oleg Rybachenko, q'illu maqanakuqkunata kuchuspa, hap'ispa, siq'irqan:
  - ¡Aniquilacin del mente!
  Hinaspa yapamanta chay waynaqa q"ala chaki dedonkunawan chay manchay wañuchiq agujakunata wikch"uykusqa.
  Hinaspa chaymanta tuitearqa:
  - ¡Musquyniypiqa atipayqa kanpunim!
  Margarita, awqakunawan maqanakuspa, awqankunata kuchuspa, ari nisqa:
  - ¡Ancha hatun atipaypas!
  Hinaspa sipasqa yapamanta, q"ala chaki dedonkunawan, hap"ispa awqaman kachaykunqa, wañuyta apamuspa.
  Chaymi achka chinokuna casarasqaku wañuchisqaña kanku. Hinaspa tawa sipaskuna, mana pisichu.
  Natashaqa q"ala chakiwanmi wasipi ruwasqan q"umir ñut"u granadata wikch"uykusqa. Chayqa phatarinqa, chaymi China soldadokunata llik"inqa.
  Hinaspa sipasqa qaqchakun:
  - ¡Ñoqaqa kay pachapi atiyniyoq atoqmi kani!
  Zoyapas ancha utqayllam China ejercitota chinkachin. Espadankunata waqachispa takikun:
  - ¡Ñuqaykuqa orgullosos atoqkunam kayku!
  Hinaspa yapamanta imapas ancha wañuchiqmi q"ala chakimanta phawan. Hinaspa ancha específicamente chinokunata wañuchin.
  Chay sipasqa sallqa éxtasis nisqapin kashan, ágil, agresivo kuyuywan, manan saqenchu huk agujallapas urmananpaq mana tupaspa.
  Aurorapas kuyuchkanmi. Q"ala chakichankunaqa filoyoq agujakunatan wikch"un. Puka chukcha sipasqa pantera hinam chacalkunata qatin. Payqa chinokunataqa caña de azúcar hinam kuchuchkan.
  Hinaspa qaparin pulmonpa hawanpi:
  - ¡Hamuq pachaqa ñuqapa!
  Hinaspa qallunta lluqsichin.
  Svetlanaqa chino runakunatapas chinkachinmi. Hinaspa q"ala chakichankuna usqhaylla kuyuyninkuta usqhaylla purichin.
  Rubia sipas, cobra hina. Hinaspa mana khuyapayakuspa contrariokunata kuchun.
  Espadankunaqa molino hinam muyuchkan. Hinaspapas manan saqenkuchu awqanku thakpi chirinanpaq. Manachus thak kay hunt"asqa wiñaypaq tukupunman chayqa.
  Svetlana, chinokunata kuchuspa, willakun:
  - ¡Formanchikqa aswan hatunmi!
  Hinaspa q"ala chakimanta imapas wañuypaq mana entiendey atina imapas lluqsimun. Contrariokunaman tuparuptinñam derecho wañuyman chayanqa.
  Aurora takyachin:
  - ¡Pura derrota!
  Hinaspa chunka iskayniyuq agujakuna sipaspa q"ala chakimanta phawan. Arí, ancha chiqapmi, chaymi pichqa chunka chinokuna huk kutillapi urmaykurqaku.
  Natasha kayta reparan, Hanaq pacha Imperiopi maqanakuqkunata kuchuspa:
  -¡Phiñakuyniykiqa hatunmi!
  Hinaspa q"ala chaki dedonkunawanmi discokunata qallarinqa.
  Zoya, contrariokunata kuchuspa, qaparimun:
  - ¡Musquyniyki hunt'akuchun!
  Hinallataq q"ala chaki, imaynatas wañuchiq chinkachiyta apachinqa.
  Hinaspa chino runakunaq masanqa ayakunaman tukupun.
  Aurora, q"illu maqanakuqkunata kuchuspa, takikun:
  - ¡Mana khuyapayakuychu awqaman!
  Hinaspa q"ala chakimanta imapas lluqsimun, chaymi q"illu maqanakuqkunata ñut"un wañuykama.
  Hinaspa puka chukchayuq maqanakuq runaqa sallqa kuyuypi kachkan.
  Svetlana, huk t"aqa awqakunata kuchuspa, hap"ispa, perla hina, llimp"iyuq kirunkunata sut"inchaspa, siq"iykusqa:
  - ¡Manan hayk"aqpas sayasunchu! Chaymi Rusia ejercito nacerqa atipananpaq!
  Hinaspa chaymanta sipasqa q"ala chakiwan q"umir granadata wikch"uykuspa contranpi kaqkunata yawar aychaman p"akiykun.
  Oleg Rybachenko, chinakunata atipaspa, utqaylla imatapas rurarqan.
  Hinaspa Terminator waynaqa takirqan:
  - ¡Rusia ejercitoqa atipananpaqmi paqarin!
  Hinaspa chay waynaq q"ala talon, saltashaqtin, mandarinata chukchanpi takaykusqa, literalta ñut"usqa.
  Chay wayna maqanakuq runaqa kallpawan qaparisqa:
  - ¡Atipay hamunqa ñuqanchikpaq!
  Margaritaqa, chinokunata kuchuspa, umankuta kuchuspa, repararqan:
  - Sichus kan chaykuna...
  Hinaspa chay sipasqa q"ala chakiwan huk t"aqa agujakunata wikch"uykusqa...
  Oleg Rybachenko kutichispa qaparirqa:
  - ¡Pitaq qamman hamun!
  Hinaspa chaymanta chay waynaq q"ala chakin huk phuyu agujakunata kacharisqa. Chayllam pachak chino runakuna wañururqaku.
  Margaritaqa pulmonpa hawanpi qaparirqa:
  - Hinallataqmi kanqa chay...
  Hinaspa q"ala dedonkuna wañuchiq boomerangta kachaykusqa.
  Oleg, Hanaq pacha Imperiopi maqanakuqkunata t'aqaspa, chiqancharqan:
  - ¡Pitaq qamrayku hamunqa!
  Hinaspa chay waynaq q"ala chakinqa imapas wañuchiq hinallataq mana tupaq kaqta lanzanqa. Imataq chinokunapa tullunta ñut"un.
  Hinaspa venenowan venenowan churan.
  Arí, chay waynaqa manan manchakuq runachu...
  Natashaqa iskay barril técnica nisqatam rurarqan - chinokunata kuchuspa chirpachirqan:
  - ¡Kaykunaqa sipasninchikkunam!
  Hinaspa q"ala chakimanta phawayqa hunt"asqa chinkachiyta rikuchin.
  Hinaspa sipasqa sispakun:
  - ¡Upalla kay!
  Hinaspa espadankuna llapa runaq umantapas kuchurqorqan.
  Zoyaqa kuyuspa awqankunata kuchuspa takikun:
  - ¡Kuyakuyniyqa pichqa kaq altospim kachkan!
  Hinaspa yapamanta sipaspa q"ala chakin boomerang nisqata kachaykun. Hinaspa huk masa q"illu maqanakuqkuna wiksanku llik"isqa urmaykurqanku.
  Natasha, q"illukunata kuchuspa, rimarirqa:
  - Kuyay? ¿Ima nisunmantaq Faberge uhukunamanta?
  Yapamantataq q"ala talonmanta wañuy hamurqan.
  Zoya, chinokunata kuchuspa, reparasqa:
  - ¡Hinaspataq locoñaña kanki!
  Hinaspa amiganta ñawinta kicharirqa!
  Yaqachus hina sipaskunaqa mana simpleschu kanku. Hinaspapas claro mana sapokunachu.
  Zoyaq q"ala chakinmi huk elemento dañota kacharin. Hinaspa achka chinokuna ripuchkanku.
  Auroraqa chay ataquepin kashan. Sapaq hinallataq thuñichiq. Awqankunatan kuchun, espadankunapas molinoq raphrankuna hinan.
  Puka chukchayuq supay, utqaylla ataquepa klasiku kuyuyninpi. Kuchunqa chayqa, específicamente kuchunqa.
  Hinaspa qaparinqa:
  - ¡Resgoqa noble causa!
  Hinaspa q"ala chakimanta yapamanta huk regalo phawan chinokunaman. Llapa runatam kuchuspa muyuchinqa.
  Svetlanaqa purichkanmi. Hanaq pachapi kaq soldadokunata chinkachin. Mana ni ima chansatapas qunchu.
  Hinaspa kunanqa q"ala chakichankuna ancha virtuoso, hinaspan chay wañuchiq kaqta wikch"upunqaku. Hinaspa askha china runakunata rutusqa kashanku, chaymi admirakuypaqlla.
  Hinaspa Svetlana sipascha qaparimun:
  - Orgullosos planeta hawaman phawan...
  Hinaspa q"ala talonwan China comandanteq kunkanta p"akisqa.
  Oleg Rybachenko, awqakunata ñut'uspa, takirqan:
  - Rusiamanta iskay umayuq atoq...
  Hinaspa chay warmapa q"ala chakimanta huk wañuy quy lluqsimun China ejercitopaq.
  Margaritaqa awqakunata kuchuspa kirunkunata q"alata rikuchispa yapaykurqan:
  - Runakunapa takiyninkunapi takisqa...
  Hinaspa huk q"umir limón phawarirqan maqanakuqpa q"ala talonninmanta, awqankunata p"akispa...
  Natashaqa wayrapi muyurispa chunka iskayniyuq kuskan chino runata kuchurqa. Achka awqakunata kuchuspa qaparirqa:
  - ¡Hatun kayninta kutichipun!
  Hinaspa sipasqa yapamanta kuyurispa wañuyta tusuchkan.
  Hinaspa q"ala chakichankuna imatapas wikch"un, hinaspa ancha específicamente awqakunata wañuchin.
  Arí, kayqa chinokunapaq tutayaq punchawmi.
  Zoyapas ñut"un, kuchuspataq qaparin:
  - ¡Rusia qhapaq suyupa hatun kaynin!
  Hinaspa q"ala chaki dedonkuna huk wañuypaq boomerang nisqatapas kachaykachin. Chaytaq contrariokunata umankuta qechun.
  Hinaspa kikin sipasqa hap"ispa backhand nisqapi kuchunqa.
  Ichaqa maqanakuypiqa Auroraqa manan manchakuqchu. Sichus pay chuchusunki chayqa, mana khuyapayakuspa ruway. Hinaspa espadakunawan kuchurqanku - verdugokuna hina.
  Puka chukcha supayqa pulmonpa hawanpi qaparirqa:
  - ¡Cheqaqtapunin Satanaslla kani!
  Huk kutitawanmi espadankuna wichayman urayman phawan China maqanakuqkunaman.
  Nina rawraq animalqa waqan, q"ala chakimantataq huk granada aserrín phawan.
  Chaypin phatay kanqa. Hinaspa achka chinokuna sepulturankupiña kachkanku.
  Aswan sut"ita rimaspaqa, ayankuqa tukuy hinantinpin ch"eqesqa kashan.
  Auroraqa siq'ikunqa:
  - ¡Iñiyniyqa chinkachiymi!
  Q"ala chakimantataqmi wañuchiq wañuypa regalonqa phalanqa.
  Hinaspa chay puka chukchayuq perraqa wañuchiypa dinamitanlla!
  Svetlana, kantaqmi imapas mana aburrikunaykipaq, hinaspapas wañuchiyta atin.
  Chayta hap"ispa q"ala chakiwan boomerang nisqatan kachaykunqa. Hinaspa achka chinokuna wañuchisqa kanqa. Kay sipasqa rubia temperamentalllam.
  Hinaspa kay maqanakuq tendenciaqa umanta kuchuymi filo kiruyuq, ruphachkaq sierrawan.
  Hinaspan maqanakuq runaqa takinqa:
  - ¡Manan khuyapayakuyqa kanqachu! ¡Ancha kusisqan kasunchis!
  Hinaspa yapamanta sipasqa ancha mana manchakuq, yachaysapa kuyuykunata ruwan. Hinaspa contrariokunata ñut"un mana saqespa muyuriqninta qhawarinankupaq.
  China ejercitota atacaq sipaskuna. Paykunaqa espadakunawanmi contranpi kaqkunata kuchunku, q"ala chakiwanmi chinkachinapaq regalokunata apachinku.
  Oleg Rybachenkoqa pantera hinam kuyun. Hinaspa awqankunata kuchuspa, columpiomanta columpiota ruwaspa. Huk segundollapim mana wañuq warmaqa chunka pichqayuqmanta iskay chunkakama kuyuriyta atin.
  Hinaspa achka maqanakuqkunata urmachiy, uma tullunku p"akisqa.
  Wiñay waynaqa qaparimun:
  - ¡Catavasia de sueños!
  Huk kutitawanmi espadanqa kuyushan, chaymi rikuchin contranpi kaq runakunata chinkachiyta munasqanmanta.
  Margaritapas hackeando, squeak:
  - ¡Wañuy nina rawraymi kani waqrakunapi sarusqayki!
  Hinaspa q"ala chakichankuna filoyoq discokunata wikch"un, chaymi awqankunata wañuchin.
  Hinaspa sipasqa qaparin:
  - Musuq atipaykuna kanqa - musuq maqanakuqkuna kanqa!
  Hinaspa maqanakuq runaqa loco ataquewan llapa runakunata chinkachin.
  Hinaspa q"ala, cincelasqa chakichankunapas clavokunata ataúdman martillowan takaspa hina.
  Natashaqa huk qutu chinokunata kuchuspa siq"irqa:
  - ¡Atipayninchikpaq!
  Q"ala chakimantataq phawarirqan, huk wañuy regalo.
  Zoyapas contrariokunatan kuchun. Tukuy atikuq, mana atikuq agresividadwan ruwan.
  Kaypiqa q"ala chakichanmi q"umir patapi limónta lanzashan. Hinaptinmi chaylla pachak q'illu soldadokuna wischusqa karqaku.
  Chay sipasqa asirikuspa takirqa:
  "¡Caballotaqa garantía hina hap"isaq, ¡suertetaq suyawashan!", nispa.
  Hinaspa yapamanta sipasqa awqanta maqanqa. Hinaspa purinqa, awqakunata kuchuspa, mana ima chansatapas saqespa.
  Auroraqa maqanakuypi ch"uya uywan. Kay warmi tukuchiqqa supay yuyaypa runayachisqallanmi.
  Hinaspa kuchuptinqa kuchun.
  Hinaspa chinokunamantaqa llik"isqa aychakunalla urmamun.
  Aurora, awqankunata chinkachispa, qaparirqa:
  - ¡Temperamento de un cobra!
  Hinaspa chaymanta q"ala chakin chiqap bombata urmachirqa. Hinaspa achka q"illu soldadokuna llik"isqa karqanku.
  Svetlana chinokunata chinkachin. Paykunataqa espadakunawan kuchuspa takikun:
  - Hamuq pachaqa allin kaqtinllan ñawpaq pacha!
  Hinaspa kunanqa huk wañuchiq presente q"ala chakimanta yapamanta phawan. Payqa contrariokunatan ch"eqechin. Hinaspapas makikunaq, chakikunaq, huk yawar espumakunaq t"aqakunan qhepan.
  Maqanakuypi sipaskunaqa ancha sallqam, sapa kutim atacanku.
  Ichaqa ancha achkam chinokuna chaymi chinkachiyqa aysachkan. Espadakunaqa ichaqa llamkanmi.
  Astawanraqmi Olegqa huk pajamanta thuqayta qallaykurqa. Chaytaqmi chinkachiymanpas yapan.
  Yachasun, chay waynaqa anchatan galgo. Kuyusqanqa péndulo kuyuchiy hinam.
  Hinaspapas relojmantaqa aswan usqhayllan. Hinaspa ancha utqaylla hinaspa utqaylla espadakunata kuchuqku.
  Chaysi waynaqa sispaykusqa:
  - Kaymi musquyninchik, atipanapaq, chinkachinapaqpas!
  Yapamantataq q'ala chakinqa wañuypaq regalota urmachinqa.
  Margarita sallqa kuyuypi. Awqakunata kuchuspa qapariy:
  - ¡Atipay kanqa, seguro yachani!
  Hinaspa sipasqa wañuchiq granadata wikch"unqa.
  Hinaspa q'illu maqanakuq runakunata llik'irqunqa.
  Natashapas purishanmi. Mana ima hark"akunatapas nitaq manchakuytapas yachanchu. Espadankunam contranpi kaq runakunata kuchurqa. Hinaspa kimsa molinota apanku.
  Chay qhepamanmi sipasqa nin:
  - ¡Hatun cascada!
  Hinaspa q"ala chakiqa boomerang nisqatan wikch"un. Chunka iskayniyuq chinokuna mana umayuq qhipakunku. Kaypiqa maqanakuq runaqa paykunawanmi atipanakuchkan.
  Zoyapas purichkanmi. Contrariokunata ñut'uspa chiqchiy:
  - ¡Maqanakuyqa yawarllañam hinaspapas allinmi!
  Q"ala chakichanmi kuyushan, imatapas wikch"uykushan. Hinaspapas hanaq pachapi askha maqanakuq runakunatan llik'irqonqa.
  Aurorapas kuyuchkanmi. Hinaspapas payqa purichinmi chino runakunata chinkachiytapas. Hinaspapas pincelwanpas rastrillachkanmanpas hinam ruwan.
  Hinaspa qaparin:
  - ¡Tendencia Banzai!
  Hinaspa huk granada q"ala chakimanta phawan. Hinaspapas askha maqasqa awqakunatan chinkachinqa.
  Svetlanapas maqanakuypim kachkan. Hinaspapas mana astawan rimaspaqa manan qokunchu. Hinaspa espadakuna hina kuchun. Hinaspa q'ala chakiwan hap'ispa kacharisunki. Hinaspapas chayna llimp"ikuna kallpan paymanta lloqsimun.
  Auroraqa amigantam kallpanchan:
  - ¡Contacto kanmi!
  Svetlana, China kamachiqta kuskanman kuchuspa, chiqapcharqan:
  - ¡Contacto kanmi!
  Hinaspa iskaynin sipaskuna q"ala talonkuta tupanakurqanku.
  Auroraqa yapamantan purishan. Utqaylla hinaspa mana atipay atina. Mana pisi kallpa kaynintapas iskayrayaynintapas yachanchu.
  Espadankunam runapa aychanta kuchurqa.
  Puka chukcha supay, huk chinota ñut"uspa, tapun:
  - ¿Imatataq yuyanki, chiqamanta?
  Svetlanataq kutichisqa:
  - Chiqapmi, ¡conceptoqa relativo!
  Auroraqa asikuspanmi nirqa:
  - Arí, chiqapmi!
  Hinaspa huk granada q"ala chakimanta phawarisqa. Hinaspa awqankunata imayna maqasqanmantapas. Chinokunamantaqa llik"isqa aycha p"anqakunallan hukniray ladoman phawarirqan.
  Svetlana asirikuspan repararqan:
  - ¡Kayhinam wañuchiyninchikpas, unanchasqanchikpas!
  Hinaspa chay sipaspas q"ala chakiwanmi wañuchiq mana khuyapayakuq wañuy regalota lanzarqan.
  Natasha, chinokunata espadakunawan ñut"uspa, lógicamente repararqan:
  - ¡Paykuna kikinkumanta chiqap kaqniyuqmi kanku, ñuqaykupas ñuqaykupa kaqniyuqmi kayku!
  Hinaspa huk granada sipaspa q"ala chakimanta phawarisqa.
  Zoyaqa chayllam kayta arí nirqa, awqanta uchuy kuchuruspan:
  - Sapa runam kikinpa kan. Hinaspapas ¡ancha cheqaqmi!
  Hinaspa q"ala chakimanta sinchi wañuchiq phawaykuna yapamanta. Hinallataq huk granada aychata llik"ispa huch"uy t"aqakunaman.
  Natashaqa allintan repararqan:
  - ¡Kaytam cienciapas, dioskunapas quwarqanchik!
  Zoya, awqankunata chinkachispa, ari nisqa:
  - ¡Achkatam quykurqa!
  Hinaspa q"ala chakin yapamanta wikch"uykusqa, askha discokunata. Hinaspa huk t"aqa contrariokunata maqarqan.
  Natashaqa kirunkunata q"alata qhawarispa repararqan:
  - ¡Huk tendencia ichaqa!
  Hinaspa q"ala dedonkuna chunka iskayniyoq agujakunatawan wikch"uykusqa. Paykunaqa wañuchiq, sallqa política nisqatan rikuchirqanku.
  Chunka waranqa chino runakunañam wañurunku. Soqta runakunaqa hatun llamkaytam ruwarqaku huk historia alternativa nisqa paqarichispa.
  Hinaspapas, ¡sipaskunapas, qari wawakunapas ancha hatun hinaspa hatun kallpam kanku!
  . 14 kaq raki
  China runakunaqa millay yachachikuytan chaskirqanku atacanankukama, chay wayna genio Oleg Rybachenko huk obra maestrata qelqarqan;
  TIEMPO DEDAD!
  PROLOGO
  Mosoq wata raymi p"unchaypiqa, Moscú llaqtaqa hatun apikunaq colmenanmanmi rikch"akun, chay wasiqa k"anchaykunawanmi qoykukuq colorniyoq. Lliwmi apuraylla kanku watantin huñusqa achka ruwaykunata tukunankupaq, chaynapi raymi kusikuypa miski wayra-parakunaman chinkaykunankupaq.
  Hinaspapas Alex waynaqa Angelina amiganwanmi phawaylla purinanku karqan, askha regalokunatan apachinanku karqan. Fieltro botasninpa uranpi k"aspi hina qhelli rit"iqa qapariqmi, tayta Frostpa algodón oveja qaramanta punchunpipas ruphaymi kasqa, fibroso barbanpa uranpitaq chay waynaq puka, mana navajasniyoq uyanqa kachi sudorwan k"irisqa. Angelina, aswan facilmi Snow Maiden p"achawan, ichaqa iskay chunka wasi qhepaman mana figurativamente chakiykimanta urmayta qallarinki.
  Ichaqa, ¿imaynatan mana munawaqchischu mosoq wata casarasqa hina yapamanta qolqeta ganayta?
  Musuq musuqyachiykunapaqqa manam qullqiqa kanchu, chaymanta becaqa ancha uchuyllam, loco chaninkunawan...
  - ¿Maymantaq rishankichis shaggy waynakuna? - Huk torpe kunka uyarikurqa.
  Chay linternaqa qonqayllan wañupurqan, tutayaqpin mana allin llanthunkuna llimp"iykurqan. Barbayuq, k"iti ñawiyuq bandidoqa huk suni puñalta chhaphchirqan, chaymantataq askha puñalkunataraq chhaphchirqan, ukhu pachamanta supaykuna ayqekuq hina.
  - ¡Infielkunata kuchuychik! - Ninriykita ñak"arichiq kunka hinam uyarikun, millakuypaq, hormigón patapi oxidasqa sierrapa ñut"usqan hina.
  Hollywood llaqtapi rikusqankuman hinaña chaypas, chay casarasqakunaqa sayarispa chay rabioso bandidokunata huk kutillapi urmachinanku karqan, ichaqa kawsayqa aswan prosaico hinan. Alexwan Angelinawanmi chaynata qukurqaku. Paykunaqa, chiqapmi, wayna-sipas hinaspa pukllaq, ichaqa llasa bolsakuna wasanpi regalokunayuq hinaspa hatun pachayuq kasqanraykum ancha sasa kallpayta...
  Qhepankuta uyarinki llasa q"osñikunata, qhelli juraykunata, chaymantataq huk waynata wasanpi puñalawan kuchurqanku, uwiha qara punchunta kuchuspa...
  Huk gris imapas ayqikuq yachakuqkunapa chakinpim pawachkan, chispiq (fusible rawrachkan!) chupanwan ratata llimpiykuchkanmanpas hina. Angelinaqa qaparisqa: manan ratakunata gustarqanchu, ichaqa, imachus cheqaqpiqa aswan millaymi karqan...
  ¡T"oqyarqanmi! Pavimentoq asfalton, sinchita wicharispa, uyaman tupaykusqa, chaymi cuerpota chay ratolla sinchi nanaywan t"oqyachirqan, chaymi celulakunata llik"irqan...
  RUNA KAWSAYPA QHEPA CHANCIAN
  Chayna mana yupay atina armada asuykamuptinqa, karumanta qawarispaqa, achka llimpiyuq, chispiq nebulosapas llalliq hinam karqa; Chaymantapas sapa chispaqa millay supaymi otaq khatatataspa espiritun, chaytaqa necromántico layqaq magia ruwasqanwanmi. Chayna escalapiqa iskay kimsa parsecs nisqa ñawpaqninmi mastarikurqa, chayna escalapi ultra-battleship nisqa barcokunapas Saharapi riti grano hinam rikchakunku.
  Runakunap tantanakuynin, metagalaxiapi tiyaq huk ayllukunawan kuska, chay hatun maqanakuyman yaykurqan.
  Kaypiqa achka buquekunam kachkan, admirakuypaq imaymanayuq, ichaqa yaqa llapanpiqa allin maqanakuyllatam harkan. Bueno. Chayqa pisi kallpayoq runakunatan admirachinman, ichaqa manchakuymantaqa asikunankupaqmi aswanta hatarichin, astawanqa experienciayoq maqanakuq runakunata.
  Paykunaq contranpi kaq imperioqa, mana manchakuspanmi nin lliwpaq atiyniyoq kashasqanmanta. Hatun Grobzagonat, maypichus tukuy ima churasqa guerrapa servicionpi, hatun lemaqa eficiencia hinaspa expediencia. Mana coalición hinachu, ataúd quyllur buquekunaqa hatun kayninllapim hukniray kanku. Hinaspapas rikchayninqa yaqa kaqllam - ancha sapaqchakuq rikchayniyuq, ukhu mama quchapi challwakuna. Ichapas huk excepción nisqawan: rakhu, acero hina llimp"iyuq puñalkunaman rikch"akuq puñalkunaqa Annihiladores nisqakunam.
  Kay parte espaciopi kaq ch"askakunaqa manan sinchitachu ch"eqesqa kashan hanaq pachapi, ichaqa colorniyoqmi, k"anchayninkupitaqmi mana kaqllachu. Imaraykupas, kay k"anchariqkunata qhawarispaqa, angelkunaq ñawinmanpas qhawarishankiman hinan llakisqa sientekunki, paykunan huchachanku teqsimuyuntinpi kawsaqkunata millay, cheqaq sallqa ruwasqankumanta.
  Grobzagonatpa ejercitonqa manam apurawchu tuparqa sapakama unidad móvil nisqakunalla, utqaylla, aswan utqaylla purisqankuta aprovechaspa, awqakunata atacaspanku, dañota ruwaspanku, kutirirqaku. Chayta kutichispataq, barraje ninawan paykunawan tupayta munarqanku, ichaqa aswan llalliq ataúd corralkuna tecnológicamente ñawpaqman puriq hark"ayniyuq aswan allin karqan. Chay crucerokuna, thuñiq barcokunapas minatapas phatachishankuman hinan phatarirqanku, chaymi phatarirqan huk géiser nisqapi t"aqa t"aqakunapi. Ichaqa wakin hatun pukllayta urmachiyta atirqayku. Runakuna huñunakuypa huknin hatun maqanakuy buquenmi tuparurqa, chay buqueqa rakhutam qusñichkarqa, Stalingrad hatun quyllur buquepipas chaqwakunam kamachikurqa.
  Tukuy kallpankuwanmi kallpachakushanku payta qespichinankupaq, sipaskunapas qhari wawakunapas cheqaqtapunin qarankuta horqoshanku chay manchay fiebremanta. Hinaspa rosas yakuta wayraman ch"aqchurqanku huk moda ruwaq hina chay nitrógeno y oxígeno moléculas nisqakuna reaccionarqanku, chaymi runakunapaq hark"akuqña q"oñikuyta wicharichirqan. Chaymi sipasqa qonqoriykukuspa, k"umuykukuspa, Perunpa amuletonta much"aykusqa, waqaq gotakuna manaraq llasa q"illay qataman chayashaqtinmi ch"akipun. Kaypin kashan, wañuy, wayna, kuskan hora ñawpaqta seduciyta munaspa, pampaman urmaykuspa nina rawray, puka aycha tullunmanta qaran...
  Huk maqanakuy robotmi ancho barrilninmanta lubricante gotakunata urmachin, kay maquinaqa qaparichkanmanpas hinam, ñakariyta tarichkan, huk mañakuyta apachin dios electrónicos nisqakunaman, código binario nisqapi hapipakuspa. Chay sistema de ventilación nisqa mana allintachu ruwan, chaymi huk clase huch"uy ichaqa askha yana t"oqokunaman tukupun, chaykunan peligropi tarikun tukuy imatapas llapa runatapas ch"unqananpaq.
  Kaypiqa iskay munay maqanakuqkunam kachkanku, mana atispankum makinkuwan embarque morteroman hapipakuspanku, wañuyninkuta tardayta munaspanku. Llampu, rosa uyankupas waqllisqa, sumaq rikchayninkupas mana aguantay atina nanaywan waqllichisqa. Ichaqa chay chupa tornado nisqapa ñitiyninqa yapakunmi. Dedonkunata llik"irqun, llik"isqa aychakunamanta, tendonesmanta puka yawar ch"aqchuykun, sipaskunataq aycha muyuchinaman phawaylla haykunku. Chay ch"uspipiqa puka chukcha sipasqa waynawanmi tupan, wiksanpi atuqpa sombreronman rikch"akuq umanwan laq"aykusqa.
  Paykunaqa asirikuyta atinku manaraq chay sitioman ripushaspa, maymantachus mana kutimunkuchu. Huk warmipas, kuskan masña carbonizadoña, rawraq makinwan perqaman siq"irqan: "Mana manchakuq runaqa huk kutillatan wañun, ichaqa sapa kutillanmi kawsan, manchali runaqa huk kutillatan kawsan, ichaqa wiñaypaqmi wañupun", nispa. Azul-verde nina rawrayqa ruphaytan yapan, chaymi huk sumaq cuerpota millp"in, chaymi digno karqan aswan reqsisqa pasarelakunaman, pisi ratukunalla ñawpaqta. Kaypiqa sipaspa tullunkuna sut"i rikukun, chay kallpasapa aychakuna, wawa kasqanmantapacha rumiyasqa, yuraq usphaman tukupun.
  Sinchi kaqpa maqanakuy buquenqa rawrarirqan, iridiscente wayra phurukunata ch'usaqman wikch'uspa, chaymantataq phatarirqan, askha t'aqa t'aqakunaman ch'eqerispa.
  Hipermariscal Grobzagonat Principe "Maza Gigante" kamachirqan:
  - Ñawpaqman apamuy pichqa millón pusaq pachak pichqa chunka waranqa super-fragatas nisqakunata, chaynallataq q"uñi Annigen apaykachanakunatapas. ¡Tiqsimuyupi askha runakuna awqaq wasanpi phawaylla pasachun!
  Fragatakunaqa formacionta waqaychanankupaqmi kallpanchakurqaku, sapaq filakunapim filasqa karqaku. Misil crucerokuna, grapples nisqakunapas, maqanakuqkunawan kuska, huk rikch'aq allin mallayuq llikatam rurarqan. Qallariypiqa karumantam awqakunaman disparayta munarqaku, huk armawanmi, chay armaqa manañam universopaq musuqchu karqa, ichaqa llumpay chinkachiqmi: misil termoquark nisqawan. Hatun puñetadorpa boxeo taktika hina: huk suni lloq"e jabta wikch"uy hinaspa compañeroykita karullapi hap"iy. Coalición buquekuna kutirirqanku, quyllur buquekunap qhipa guardiankuna ñawpaqman phawarirqanku, pachawan maqanakuy pampaman p'akiyta munaspa. Chay ataúd corralkuna, ventajankuta organizacionpi hinaspa maniobrabilidad nisqapi servichikuspanku, hachayuq verdugo hina, paykunapa contranpi kaq fuerzakunapa aswan suchu formacionninta kuchurqaku. Atacayta munaq extraterrestres nisqakuna ukhupiqa astawanmi chinkachisqankuqa yapakusharqan.
  Sumaq supay general Duquesa de Furiaqa hatun rit"i chinkachiqninpin phawashan. Kayqa huk laya maqanakuy quyllur buquem, mana común cruceros hinachu, pistolakunap rantinpi, antena emisorniyuq, chaykuna, maqanakuypi llamk'achisqa kaptin, awqa buquekunap armaduranta efectonwan q'uñichin. Kaypin hamun gravioplásmica olakuna, usqhaylla vacío nisqapi barreq. Yana espacioqa llimp"iyuqmi espacio hunt"achiq kuyuyninkuwan, gasolina hich"asqa yaku hina. Chay ruwayqa ancha chinkachiqmi. Chaykunaqa extraterrestres runakunaq pistolantan waqllichinku, mana atispalla contranpi churakuyta munaspanku, computadorakunaq pusasqanpi hark"anku, otaq sinchi kallpawanpas thermoquark cohetekunaq fusibles de aniquilación nisqapi detonacionta ruwanku. Awqa quyllurkuna buquekunaqa motorpa aceitenpa peliculapa uranpi challwakuna hinam, wakinqa manam metalmantachu nitaq cerámicamantachu, aswanqa biológico nisqamanta, chiqaptaqa aswan manchakuypaq convulsiones nisqapim kuyurinku.
  Kunanqa huknin maqanakuy buquepas thuñiyta qallarin, nina rawray, Canal de Inglaterra nisqa anchoyoq hatun barcopas gasolinawan ch"aqchusqa dominó nisqamanta ruwasqa hina. Aswan huchuy quyllur buquekuna ukhupi chinkachiymantaqa manan imapas rimanapaq kanchu. Extraterrestrekunaq, kay pacha runakunaq hukllanakuyninqa sut"itan qokushan, qhawarisqaman hinaqa Stelzankunaq aswan mosoq armanmi - graviplasma nisqa kacharisqa, literalmente askha pachak imperiokunaq espacial kallpankunata t"oqyachirqan.
  Conde de Barsovqa ninata controlan, palmanpa dedonkunata huk ordenpi kuyuchispa, escánerpa ñawpaqenpi. Hawamantaqa, suqta quyllur ataúd generalqa rikchakunmi atiyniyuq, heroico ruwasqa runaman, tigrepa rayayuq uyayuq. Agresivamente sumaq uywa, ichaqa kayqa millay sumaq kaymi - Lucifer. Ataúdqa phiñasqa asikun, mana khuyapayakuq maqaykunata apachispa. Payqa sientenmi askha galaxiakunamanta huñusqa imaymana rikch"ayniyoq runakunaq ch"aqwayninta. Bueno, astawanraq huñunakuchunku hinaspa manchakuyta astawan kallpanchachunku. Mana Khuyapayakuq, sepultura imperioq hatun kallpankuna maqanakuyman haykuqtinkun, wakinpaqqa atipaq, kusikuy tukukuy kanqa, wakinpaqtaq aswan llakikuy.
  Coalición nisqa huk chhika ch"aqwayta ruwan, organizasqa hark"akuymantaqa, tutayaq maniobrakuna, iskay hatun maqanakuy buquekunapas, cósmico karu kashaqtinpas, ñawsa hinan rirqanku, huknin hukninman velarqanku, chaymantataq huk qapariywan tuparqanku gravitacional olakunaq chawpinta, nanaywan eco hina qayllapi kaq runakunaq ninrinkunapi maqanakuq runakuna.
  Ukhupiqa t"aqanakuykunan p"akisqa karqan, maqanakuy compartimientokuna, cuartelpi cabinakuna, entrenamientokuna, kusirikuy wasikuna ima ñut"usqa kasharqan. Tukuy chaykunaqa pasarqa chay mareapa utqaylla puriyninwanmi, utqaylla ima ayqikuy chansatapas chinkachinanpaq, ichaqa hinallam ñakarichiq hina pisilla, millonnintin wichqasqa kawsaqkunaman chansata quspan mana harkay atina wañuypa millay musquy manchakuyninta sientenankupaq.
  Kaypin kashan chip carreramanta condesa, anchata rikch"akun huk ramo violetakunaman, rosa sapo chakiyoq qori rizokunapi, nanaywan wañuyta chaskispa, confesakuspa... Maqanakuy emisorninman. Computadorapi holograma nisqapiqa mañakuykunatan leenku, huchakunatapas usqhayllan mana saqepun. Kaymi kay glamoroso nacionpa religionnin, alto tecnología nisqa armaykiqa sacerdoteq ruwaynintan ruwan, chaymi cibernética nisqa yachaylla qhawarikun suficiente ch"uya kayniyoq, ch"uya kayniyoq kananpaq, chhaynapi huk kawsaq organismowan Tukuy Atiyniyoq Dioswan chawpichaq hina. Sacerdote-emisoq qhepa rimayninkunaqa karqan:
  - Kay pachaqa manan mana encantoyoqchu, ichaqa manan Diosman sacrificasqachu millay ruwaykuna!
  Duquesa de Furia nisqaqa huk llañu, atlético equipomanta kaqmi, huk especial modopi, huk comprimido rimay código iskay ruwayta ruwan. Ñawpaq kaq huk chifrasqa escudo kan equipomanta mana alambre uyariy atikuqmanta. Iskay kaqtaq impulso magotelepático nisqa.
  Cruceros, destructores, brigantinos, huk nave espacialpas, quyllurkunap buquenwan dañasqa utaq llapanta chinkachisqa buquekunam. De Furiaqa lógicamente nin:
  - Valor kayqa mana suficiente entrenamientota compensanman, ichaqa entrenamientoqa manan hayk"aqpas compensanchu valorta!
  Chay hapisqankuqa yaqa llapantam pisiyachirunña chay reactorpa termoquark nisqa kallpanta (kunankamapas manam allinchu llamkachiyninqa), chaymi llakisqa kamachikuyta suyachkan. Achka pachak waranqa awqa buquekuna hatun clasekunamantañam chinkachisqaña, maqanakuyqa hatun frentepim kachkan.
  Chay kamachikuyqa qusqa karqan, usqhaylla, kutirirqanku organizasqa hina, carga estacionkunapi - contenedores especiales de barcos estrellados nisqapi - recargakunankupaq.
  Hinan kamachikuq "Maza Gigante" mosoq kallpakunata maqanakuyman wikch"uykurqan:
  Astawanqa, kikinpa insignia, ultra-battleship Bestia.
  Chaymantataq iskay hatunkaray runakuna hamurqanku, "Shock and Awe" hinaspa "Red Noose". Paykunaqa chunka waranqa hatun huch"uy pistolakunata, emisorkunatapas churarqanku. Paykunapa hawanpiqa achka hark'aq qatanakunam llimp'i llimp'i llimp'i llimp'i llimp'i llimp'i llimp'i: huk graviomatriz, magoespacial campos (materiata huk chiqanllapi pasaq), kallpa reflector. Llapan cibernético nisqa aparatokunaqa teoplasia subnivel nisqapin llank"arqanku, chaymi mana hark"akuqta ruwarqanku. Chaypachallapitaqmi hatun radarkunata utilizarqanku, chaykunan kikinkumanta enemigokunaq electrónica nisqapaq jesuitakunaq sasachakuyninkunata paqarichirqan.
  Imaynan tarpuykunapi wañuchiq granizo, wañuy apamuq "regalokuna" paramurqan... Kimsa hatunkaray runakunaqa aswan hatunmi ch"eqeriyta munarqanku, awqakunata atisqankuman hina allinta wañuchinankupaq. Yaqa mana ima llamiy atina kanku, bola llimp"i hina, phawaykachaspaqa, espaciopi phawaykachaq álamo pelusakunatan ruphachin, chhaynapin wañuypaq efectonku extraterrestre naves espaciales nisqakunapi. Manchakuywan kutirinankupaq ruwaspa. Mana yupay atina qispichiy módulos nisqakuna wawakunaq colorniyoq pastillankunaman rikch"akuqkunan vacío nisqapi ch"eqesqa kashan, aswan askhataqmi cohetekunaq phatasqanmanta khatatatashanku, k"ullu lamar-qochakunapi boyakuna hina. Ataúd plumakunaqa manaraqmi chaykunataqa qhawarinkuchu, ñawpaqtaqa peligroso kallpasapakunatan p"akinku, chaymantataq manchakuymanta yuyayninkupa puchuqninta chinkachiq extraterrestres nisqakunata tukuwaq. Chay maqanakuyqa manaraqmi atipasqachu, Mana Khuyapayakuq Imperioq tropankunapas ñak"arishankun, awqakunawan tupachisqaqa pisillaña chinkachisqa kashan chaypas.
  Ichaqa chay tiempollapitaqmi nina rawrachkaq quyllurkuna buquekunapiqa mana achka runakuna huñunakunku hinaspa manchakuypas kanchu. Chay evacuación nisqa ancha sumaqmi puririn, kaykunaqa mana kawsaq organismokuna hinachu, aswanpas biorobots nisqakuna hina. Astawanpis, chay retiroqa, wañuymanta burlakuchkaqjina, mana manchakuq takikunawan khuskachasqa kachkan.
  Hinaspa kaypi kashan de Furypa anígeno apaq: chhayna especial cargador de plasma gravitacional nisqa, chaymi mana suyasqa hina tukurqan thuñichiq atiyninpi. Ch"usaqyachiy kallpata cargayqa yaqa chay ratopin ruwakurqan, yapamantataq maqanakuyman haykurqan.
  Nave espacialqa máxima aceleración nisqatan chaskishan, duquesaqa estabilizadortapas hap"iykushanmi, chay traje de combate nisqapa tela translúcida nisqawanmi rikunki imaynatas hatun bíceps nisqa mana señora hina tensionasqa kashan chayta. Paypas huk tripulantekunapas kallpachakunankun mana wasanpi urmanankupaq. Tigre umayuq Duquesa mana qatipakuy atina, comic librokunamanta maqanakuq hina, qhawariyninqa t"oqyachiqmi, ancha k"anchariq, suni, rakhu chukchanpas phawaylla phawaykachan hamuq wayraq purisqanmanta.
  Sasam creenapaq kay heroico sipas iskay pachak cicloyuqña kasqanmanta. Mayna musuq hinaspa chuya uyanqa, ancha kuyukuq, mayninpiqa sinchi uyayuq, wakin kutipiqa, contrario, angel hina utaq pukllaq hina. Payqa askha maqanakuykunapin kashan, ichaqa manan hayk"aqpas chaykunamanta sayk"unman hinachu karqan. Sapa musuq maqanakuyqa imapas especialmi, mana willakuy atina sumaq hinaspa qhapaq diseñoyuq hinaspa kusikuypaq ritmoyuq.
  Hinaspa kunanqa huk armayoqmi kanku, chay armaqa mosoqmi principio operativo nisqapi, chaypa contranpiqa manan enemigoqa allin hark"ayta tariyta atinmanchu, Grobzagonatpa qhepa atipanankamapas.
  Mayna mana ima ruway atiqmi Fizt carrera dreadnought. Ñawsa, rodamientonkunata chinkachispa. Huk pukllaqpa kachaykusqan discota muyuchiy, chaymi iskay kimsa ratumanta componentenkuna galaxiaq hatun pampankunapi ch"eqesqa karqan. Utaq huk llakisqa ñakariq, kimsa chinkachiq runakuna graviplasmapa abrazonpi huk kutillapi wañuq, buquekuna khatatataspa, llachpakuspa, olapa ruphachiq ritiman wischusqan friturakuna hina.
  Baron de Alligator, emisorkunapa apuntamientonta allichaspa (hinallataq mana mana allintachu, musuq incinerada cruceromanta monoblock k"aspikunallam puchurqa), llakikuywan qawarirqa:
  - ¡Wañuchiyqa facilmi, kawsarichiypas sasa, ichaqa manan imapipas mana maqanakuywan kawsayqa atikunmanchu!
  De Furia, qutu quyllur buquekunata kamachispa, wak chinkachiy mayuta kachaspa, chanta qhawaspa imaynatachus chay buque, carga apaykachanamanta tikrasqa, plasma llikapi ch"unqasqa kachkarqataq, rikuchirqa:
  - Wañuyqa, hunt"aq amigo hina, hamunqapunin, ichaqa caprichoso kawsaywan aswan unayta puriyta munaspaqa, ¡pruebay yuyaysapa kayman, valormanpas qokusqaykita!
  Conde de Barsovqa qaparispan qaparirqa, yuyaysapa rimayninkunata hinalla ruwaspan:
  - Kamachiykunaqa manan sonsokunapaqchu qelqasqa, aswanpas sancionkunatan chaskinku mana kasukusqankumanta, hinallataq chay yachaysapa runakunaq kay kamachikuykunata qelqaqkunapaqpas!
  Imaymana armadakunapa organizasqa harkakuyninmi pakisqa karqa. Hawa pachapi phawayqa orqo thuñiy hinaraqmi, huk tornado hinan chay ratolla huk escuela de midges nisqakunata qataykusqa, urmachispa llapa runakunata huk kutillapi hap"ispa... Qatipay qallarirqan. Huk t'aqa lobokuna huk t'aqa uwihata qatiq hina. Ataúdkunallan atoqkunamantaqa aswan millay, mana khuyapayakuq. Paykunapaqqa manan kawsanamanta tapukuypaschu, aswanpas mana k"umuykuq munayta, mana khuyapayakuq phiñakuyta rikuchiymi. Qatipay, ñak"arichiy, ama kachariychu. Hinaspapas askha wawakuna manaña tayta-mamankuta suyanqakuchu (hinallataq kaypi kashanku huk qari warmimanta chunka iskayniyoq qari warmikama kawsaqkuna huñusqa), hinallataq mamakuna, taytakuna, neutralkuna, churinkuna, ususinkuna hinallataq pi yachan pikuna huk... Ima valorpin kashan chayna wañuchiyqa, perdizkunatapas disparanapaqqa aswan yachayniyuqmi hinaspa aswan kallpanchakuymi necesitakun. Chay q'upakunaqa espaciota unuwan hunt'aykuspan quyllurkunaman urmarqan, chaymi coronal disturbios, prominencias, plasma vortices nisqakuna hawapi. Wakin quyllurkunaqa llimp'intapas tikrankuraqmi, hawa llaqtakunapi achka hawa pachakuna urmasqanrayku. Manan llapa runachu entiendenqaku, aswanpas sonqoyoq runakunan: astawanqa manchakuypaqmi sichus huk personalidadniyoq unancha kawsashaqta ruphapunman chayqa, personalidadtaq huk entero irracional mana yachay atina pacha.
  Chayna atipasqamantaqa vacío nisqapas waqanmanmi...
  Ñawpaq wata yachakuqkuna Alexwan Angelinawanmi llapanta rikurqanku, manataqmi peliculapipas hinachu, aswanpas huk kutillapi, askha puntokunapi, detallekunapi ima, tukuy imapas haykuqtin, concienciata hunt"achispa caleidoscopio de percepción nisqawan.
  Hinaptinmi repararqaku huknin runapa nave espacialnin - huk brigantina delfín wawapa contornonwan -... Arco irispa llapa colorninkunawan llimpiq cuasarman hinaspa puñuchkaq hina. Imapas yachakuqkunaman willasqa kayqa quasar kasqanmanta, mana chayna rayokunawanña tukuy kawsaqkunata ruphachiq. Ichaqa pisiyachisqa formapipas pakarqanmi tukuy ima materialpaq wañuypaq peligrota. Hinaspa kay brigantinaqa mana manchakuq wañuchikuqmanmi rikchakurqa.
  Duquesa de Furiaq kamachisqan Annigen nisqa apaqkunan kay kamachikuyta chaskirqanku: "¡Kay pacha runakunaq nave espacialninta hark"ay!", nispa. Hinaspapas kinsa yaqa mana dañasqa waranqa waranqa soldadokuna, chunka waranqa maqanakuq robotkuna ima brigantinaq qhepanta phawaylla rirqanku.
  Chayqa rikch"akunmi mikhuq tiburones nisqakuna huk ankachata qatipashanku, chaymi sinchita phiñakuq lamar-qochaq wayra-para ununpi asnashaqta.
  Alexqa qunqayllamantam piensarqa mana altomanllachu, aswanqa kuyuriyta atisqanmanta, chaymi amistadninta qaparirqa: "Angelqa qatikuchun", nispa. Chay sipastaq kutichirqan: "Arí, atisqaytan yuyaykuni", nispa.
  Mikhail Boyarsky takichun: "Mana almayoq cuerpoqa mana cuerpochu chaypas, ¡mayna pisi kallpayoqmi mana cuerpoyoq alma!", nispa. Ichapas kayqa chanin, ichaqa... Espirituqa atinmi, hukpa aychanman yaykuspa, controlakuspa, fabuloso atiypi rikuchikuyta...
  Kimsa puñalkunamantam lluqsirqa ruphachiq mayukuna chinkachiq radiacionmanta hinaspam rikchakurqa runapa brigantina, kallpasapa capitan Alena Snegovapa umallisqan, mana ni ima chansatapas tarirqachu. Ña magia plasma olakunan cascota t"oqyachirqan, chaymi qolqemanta armadurata deformarqan, chaymi llamp"u pistolakunaq barrilninkuna urmarqan llumpay yanusqa pasta hina. Tripulantekunaqa manchay nanaytan tarishanku, traje de combate nisqakunan urmaykushan, qarankupas qaranmi, ñawinkupas ñawsamanmi tukupushan... Manapaschá ima chansapas kanchu... Brigantinaqa ruphayta qallarikun, chaymi saqepun q"osñiq rastrota de antimateria nisqa chispakuna.
  Ichaqa kay qhepa kaq ratopin, mana kawsayniyoq infiernoq mana suyakuyniyoq ukhu pachaman urmaykuptiyki, flancokunapi tarikuq iskay Annigen apaqkuna, mana muyurispa, chawpi kaqman radiacionta k"irirqanku.
  Hinaspa qallarirqa, arco iris olakuna pasarqa chawpi puñalninta, automatizacionqa tikrakurqa harkakuyman. Hinaspa runaq barcon, hatunkaray runakunaq qhepanpi huch"uylla rikch"akuq, estructuranpa wakin partenkunata chinkachispa, qhepaman ayqekurqan iridiscente magia-plasma llikamanta.
  Alexqa Barón de Alligatorpa cuerponpin tiyaykurqan, Angelinataq conde de Barsovpa conciencianta sillarqan. Común ataúd guardiakunaqa, oficialkuna hina, yachachisqa kanku manan kamachiqninkunaq kamachikuyninmanta rimanankupaqchu, aswanpas chaykunata hunt"anankupaqmi. Sichus ayakunata takaqkuna, "caballonku" yuyariywan, kamachirqanku ninapa diananta cambianankupaq chayqa, hinaqa... Chhaynapin kanan. Grobozagonatpa hatun kamachikuyninpa nisqan hina: "¡Jurani mana iskayrayaspa Hiper-Emperadorta kasunaypaq, pay kikinta, hinallataq mayqin jefetapas paypa churasqantapas!", nispa.
  Chay kamachikuyqa qusqañam, ruwakuchkanñam... Ichaqa ataúd corralkunapa sapakama runakunaqa manam allintachu tupayta munanku, chay wayna ñakariqkunapa mana cuerpoyuq almankuna cuerponkuta hapirusqankumanta. Sinchi maqanakuy qallarikun, Cocodrilowan Barsovwan chiripunku, tigreq ñawintaq llimp"i llimp"i llimp"i. Chay kamachiyqa qusqañam, chaymi ruwakunqa cancelasqa kanankama...
  Ichaqa, brigantinaqa wañuypaq k"irikunatan chaskisqaña, aswan pisillaraq... Alena Morozova, qhepa kallpanwan, huk llañu q"aytumanta hap"iykushan concienciamanta. Traje espacialninpas, uniformenwan kuska, carbonizado kasqa, nina rawraytaq millay q"alaña cuerponta abrazasqa. Qaranqa hatun phusullukunawanmi qatakun, chaymantataq qaran. Capamanta pedazokunam urmaykuchkan... Aswan pisilla...
  Kaypin kashan cuasarpa llañu chupan maymanchus brigantinanqa chayanan, otaq aswan allinta nisunman imachus chaymanta puchun... Cocodriloq Barsovpa personalidadninkunaqa kutimunñan, magoplasmaqa yapamantan haykun... Alenaq ruphasqa tullunkuna thuñikun, paytaq concienciaqa yana crátermanmi ruphasqa... Hinaspa huk nanosegundo mana ancha chaniyoq fracciónpi, qhepa chinkachiypi, comandanteq fragmento brigantina phawan cuasarpa promeranioman...
  Tukuy imapas qunqayllamanta sayarurqa, manapas haykapipas qallarinmanchu hina. Purpura Constelación nisqa flotanpa armadanqa chirirurqam, chaymi contranpi kaqkunapas chaylla chinkarurqaku. Yaqachus hina karqan chay buitre espacialkunaq raphranpas, patanpas espacioman k"askasqa kashaspa mana kuyuyta atiq hina. Hinaspapas chay tiempollapitaqmi mana pipas huk chhikantapas t"oqyachirqanchu nitaq ch"aqwatapas sienterqanchu. Tukuy imapas pasasqanqa mana ordinario física nisqapa ruwasqanmanta aswan hatunmi karqa.
  Duquesa de Furiaqa sinchitan qaqchaparqa:
  - ¿Pitaq kay q"uñi runaqa hark"ayta atiwarqanku?
  Gengir Loboqa mana pakasqa chiqninakuywanmi qhawarisqa:
  "Manan yuyaykunichu... Kayqa básicamente mana atikuqmi, aunque..." General ataúd, kunkanta uraykachispa, sut"ita mancharisqa huk susurquykama, traicionasqa karqan nervioso phawaywan chiri ñawinkuna muyuriqpi, yapaykurqan. - Agenteyku willakurqa kay pachaqa pachawan asichikuyta pukllayta atin.
  Duquesataq thaklla kutichisqa, mana allinpaq qhawarispapas:
  - Kayqa, chiqamanta, phiñachiq, ichaqa mana pipas hark"anmanchu kawsaq sapan runakuna maqanakuyta, ñuqaykutaq ataúd hunt"a uywakuna atipanaykupaq!
  Chay cocodriloqa mana manchakuspan bostezakuspan allin p"achasqa sándwichman rikch"akuq kaqta siminman wikch"uykurqan. Tigre-adjutantepa mana kamachisqa chukchanta abrazaspan, kallpawan chay producto culinariota masticaspa kallpawan crujientewan, ichaqa kaq pachallapitaqmi tukuy imamanta entiendenapaq hinaspa kallpasapa kunkawan, resumenpi nirqa:
  -Mana tukusqa awqaqa mana hampisqa unquy hinam - ¡complicacionkunata suyay!
  Angelinawan Alexwan sayk"usqa almankunaq ladonpin, hielo t"oqomanta hina, Alenaq espiritunpa k"ancharishaq sustancian lloqsimurqan. Kacharisqa almapa uyanqa inti hinam kancharirqa. Estudiantemasinkunaq mana entiendey atina qhawarisqankuta hark"aspa, sipas capitanaqa kusisqa kusikuywan sut"incharqan:
  -¡Ganarqayku! Runa kaypaq manchachikuyqa chinkachisqañam, kaypas, suyakuywan hamuq sasachakuykunapas.
  Angelinaqa pantasqallañam qaqchaparqa:
  - Imayna?
  Alenkaqa sut"inchayta qallarisqa:
  - Hatun yachaq Pavel Karpovmi chay tariyta ruwarqa, pachaqa ukhu, mana k"uchuyuq mayuman rikch"akuq estructurayuqmi, achka millonnintin sapanchasqa mayuyuq. Hinaspapas atikunmi, huk clase de olas p"akiq churaspa, huk mayu utaq huk mayu puriyninpi influenciayta. Llakikuypaqmi wañukurqa, tukuy sunqunwanmi qawachirqa imayna influencia kasqanmanta, manataqmi huk rikchaq geniopas karqachu. Ichaqa huk imayna chay hina ola p"akiq paqarichiyta paymi sut"incharqan. Sichus huk puñuq cuasarpa kallpanta huk rangoman kacharinki, hinaspataq kuska tutallapuni Mosoq Wata raymikunapi kay pacha planetapi, chaymanta kacharisqa kallpaqa huk laya kuyuriyta ruwanqa planetapa ñawpaqninpi, chaymanta iskay kutita pacha puriynin kanqa Inti Sistema nisqapi...
  Alexqa confundisqa kashasqa, hinaspan etéreo ñawinkunata ch"ipiykuspa, susurqusqa:
  - Hinaspa, ¿imataq kanqa?
  Warrior Alena sut'incharqan:
  - Sistema Solar nisqapi llapa runakunan huk watatawan kawsayta chaskinqaku, chaymi nin Pavel Karpovpa tiempon kanqa sapallan tarisqankunata hunt"ananpaq... Utaq aswan allinta nisunman, chaytaqa ruwarqanña, manan awqa armada ñawpaqenchispi kanchu!
  Angelinaqa khatatataspa qaparisqa:
  - ¿Chiqaptachu llapanta chinkachirqanki?
  Brigantina nisqa barcoq capitanmi munakuywan asirikuspa kutichispa ñawinta kicharirqan:
  - ¡Manan yuyaykunichu! Tiempo mayupi churasqalla ola p"akiqmi paykunapaq cronoflow nisqa muyu hina muyuchirqan. Kayqa niyta munan, ataúd plumakuna wiñaypaq kawsanqa, huk pacha llimp"illapi, kikin watallapi kawsanqaku mana tukukuq kutita!
  - Hinaspa ñuqanchik? - nispas Alexqa tapusqa.
  - Kikin pachaykipi kutimunki, suyachkanitaq hamuq kutipi mana bandidokunawan callepi purinaykita...
  Chay waynawan sipaswanqa rikch"arirqankun Kremlin Chimes nisqapa ñawpaqenpi sayashaspa, Puka Plazapi. Chay hatun relojqa chawpi tutatam mana sayaspa hinaspa hatunllaña toqyayta qallaykurqa.
  Musuq wata chayamunña.
  . 15 kaq raki.
  Huk rato samarisqanku qhepamanmi hukmanta awqanakuy qallarirqan. China runakunaqa hukmantam kallpachakurqan, kallpakunata huñuspa Rusiyap karu kaqninkunata atacanankupaq.
  Kay kutipiqa soqtanku aswan kunan pacha armakunata hap"irqanku.
  Kay casopiqa, soqtantinkum IS-7 nisqaman seqarqaku magia mana cambiay atina conchaswan hinaspa cartuchokunawan.
  Hinaspa mana astawan rimaspa China ejercitota disparayta qallarirqanku, pistankuwantaq ñut"uyta qallarirqanku.
  Hinaspa Oleg Rybachenkopas cañonmanta disparaspan qaparirqa:
  - ¡Atipayninchikqa mana qispiy atina, kunanqa manañam kaqllachu kanqa!
  Ichaqa, disparashaspa, hukmanta hukmanta disparaspapas, mana reqsisqayki runakunapin yuyaykuwaq.
  Chiqaptaqa, ¿imaraykutaq Vladimir Vladimirovich Putin chayna suerteyuq político hinaspa presidente? Astawanqa Yeltsinpa oficial qatiqnin kananpaq churasqa kasqanmantapachan tukuy imapas allinta ruwakurqan.
  Yaqachus hina comunistakuna Yablokopas huklla unidad hina ruwananku karqan - Yeltsinpa qatiqninqa huk numeroyoq awqan.
  Ichaqa manan chay ruwayqa ruwakurqanchu. Hinaptinmi suwakuq Sobchaktaqa mana yuyarirqakuchu. Chay aprobacionqa sapa kutillanmi puririrqan. Kumunistakuna entiendenanku karqan chaypas: ¡kaymi hamuq p"ampana allaqninku!
  Hinallataq Yavlinsky, pichus aswan oposición político hina rikuchikuyta munarqan, mana hayk"aqpas votarqanchu presupuesto nisqapaq, imaraykutaq mana hark"akurqanchu.
  Ancha admirakuypaqmi rikurirurqa.
  Hinaspa chaymanta imaynatapas suerteta tarirqani. Maqanakuq, yarqasqa Dagestán mana wahhabi ruwayta yanaparqanchu, Basayevwan Khattabwan yaqapaschá chaypi yuparqanku. Duma llaqtapi oposición nisqakunaqa manan autoridadkunawanqa churanakurqankuchu. Utaq factor checheno nisqawan yanapachikuy.
  Pisi rimayllapi, qallariymantapachan tukuy imapas Putinpa favorninpi karqan. Hinaspapas Duma llaqtapi oposición nisqakunaqa manan Moscú llaqtapi, Volgodonsk llaqtapipas chay phataykunata autoridadkunaq contranpi utilizayta munarqankuchu.
  Comunistakuna entiendenankuña chaypas, qhepamanmi uraykachisqa kashanku.
  Yavlinskyqa ancha qhipamanmi chayta repararqan.
  Olegqa chinokunatan dispararqan, hinaspan q"ello maqanakuqkunata prochakunawan llik"irqorqan.
  Hinaspa suspirarqun...
  KUSA. Politicapi yuyaymanayqa huk chikan aburridomanmi tukupun. Ejemplopaq, Gerda sutiyoq warmi. Huknin dibujopin suwakunaq presochasqa kashan, qhepanpi makinta watasqa, q"ala chaki. Hinaspa chakikuna pukaraq, rikunki mana q"uñichisqa zoológico nisqapi ciervokunawan, suwa chiri, Gerda chakintaq sinchi chiri.
  Wakcha sipas, reinamanta mañakusqan zapatokunatan paymanta qechurqanku. Kunantaq presochasqa kashaspa ñak"arishan.
  Chay waynaqa yapamantan hanaq pacha imperio ejercitoman dispararqan, q"ala chaki dedonkunawan joystick nisqa botonta ñit"ispa.
  Chay qhepamanmi huk ladoman kacharqanku.
  Zhirinovskyqa manan Yeltsinta directamentechu yanaparqan, ¡manan huk video grabacionpas kanchu chay hina rimasqanmanta! Huk ladumantaq mosoq akllanakuykuna, partidokunaq listanman hinapas, ancha allinninpaqmi karqan. ¡Esenciapiqa, golpe militarta ruwaspanmi, Yeltsinqa atiyta usurparqa, dictador absolutoman tukuspan, manam imawanpas formalmente limitasqachu! ¡Tribunal constitucionalpa ruwayninkunapas sayachisqam karqa, chaymi presidenteqa formalmente mana tukusqa atiykunata chaskirqa! Kay condicionkunapiqa, mosoq constitucionpa chaskisqanmi pisi tiempollapi dictadorpa atiyninta pisiyachirqa, aswanqa takyachinamantaqa! Hinallataqmi ninanchis, encuestas de opiniones nisqaman hinaqa, Rusia nacionpi pachakmanta pusaq chunka runakunan listo kasharqanku presidencial proyecto de constitucionman votanankupaq. Chayraykum Zhirinovskytaqa manam allintachu chaninchayta atikunman hatun kamachiyta yanapasqanmanta. Ñawpaqtaqa, mana chayqa, manan saqeyta atirqankuchu akllanakuykunapi participananpaq, iskay kaqpitaq Vladimirqa suyarqan wakin Yeltsinpa askha yanapaqninkunaq yanapayninta chaskinanta. Partidopa sutinmanta rimaspaqa, chay pachaqa runakuna ukhupi huk ilusión hatarirqan - comunista-fascista (término de medios) nisqa parlamento ch'eqesqaña karqan, manan pipas hark'asharqanchu reformakunata, pisi tiempollamantataq América llaqtapi hina kawsasunman! Hinaspa kay condicionkunapi, Liberal Demócrata sutiqa allin electoral ventajoso karqan! Bloque electoral: ¡Rusia Akllana, Gaidarpa pusasqan, kamachiq partiduman tukurqan! ¡Manan pipas creerqanchu LDPR nisqapa chansankunapiqa askha runakunan yuyaykurqanku Zhirinovskyqa manataqmi pachakmanta phisqa hark"aytapas hunt"anantachu!
  Arí, Zhirinovskyqa ancha pisi kallpayuq chansayuq hinam karqa. Hinaspa Rusia Akllana llapa trumpetakunata makinpi hap"in. Yaqapaschá aswan importante kaqmantaqa, manan cheqaq aypaykuna karqanchu economía nisqapi. Ichaqa hatun aparato de propaganda nisqatan, recurso administrativo nisqatapas makinkupi hap"inku. Kazajistán nacionpa huk nacionkunapa experiencianmi qawachin achka kutipi kayqa suficiente kasqanmanta eleccionespi gananapaq, ¡sensacional resultadokunata tarinapaqpas!
  Ichaqa Vladimir Volfovichmi rikuchirqan extraordinario política nisqapi atiyninta: astawanqa Yeltsinpa compañeronkunata convencechiyta atirqan hunt"aq sonqo kasqanmanta, manataqmi hark"arqankuchu inscribikunanpaq, imaynan karqan, ejemplopaq, bloque Baburin nisqawan wakin hukkunawanpas! Payqa qullqita tariyta atirqa patrocinadores nisqakunata convencechispa, paymi tiempo de aire pagasqa kananpaq atisqanmanta (pay kikinpas negocio ruwaspanmi wakin qullqita ganarqa!). Hinaspa aswan allinqa, akllanakuykunapim qawachirqa huk sumaqllaña rimay quyta, huk encantador campaña electoralta ruwaspan! LDPR web nisqapi tarinki ñawpaq grabacionkunata 1993 watapi akllanakuy campañamanta: kaykunaqa chiqap kallpasapa rimaykunam, chaywan tupachisqaqa Hitlerqa huk rimaqpa llakikuypaq llantuyninllam. Demócratas nisqakunaqa paykunapura ch'aqwarqanku, chaymantataqmi repararqanku Partido Democrático Liberal nisqap aswan riqsisqa kayninta ancha qhipaman! ¡Nikunanmi sociólogos nisqakunaqa manan cheqaq siq"itachu rikuchirqanku, aswanpas autoridadkunaq rikuyta munasqankutan! Gaidarqa Zhirinovsky Hitlerta waqyaspa Yeltsinpa LDPR nisqap registronta chinkachinanpaq mañakurqan. Ichaqa umalliqpa muyuriqninpi t"aqwiqkunan nirqanku Yeltsinpa calificacionninkuna pisiyashasqanmanta, hatun kamachikuyman yanapaypas pisiyashasqanmantawan. Chayna kaptinqa, descalificacionqa autoridadkunapaqmi sasachakuykunata rikurichinman. Hinaspapas, 1993 watapiqa manaraqmi allintachu llank"arqanku askha eleccionespi engañanankupaq tecnologiakuna, aswanpas ñawpaq tiempopi urnakunata urnakunaman hunt"asqankullan, chaymi llaqtaq munayninta rikuchiyqa relativamente honrado karqan! Zhirinovskytaqmi ichaqa Rutskoitapas huk opositorkunatapas kacharinanpaq prometekurqan!
  Oleg Rybachenko kaypi distraekurqa hinaspa hukmanta mana cambiay atina proyectilmanta dispararqa.
  Margarita sipas q"ala chakiwan pistola apuntashaqtinmi, waynaqa yuyaykuspa tapukurqan.
  Akllanakuypa ruwasqanqa ancha llakikuypaqmi karqa, chaymi iskayninku kamachikuqpa awqankunapas achka Yeltsinpa yanapaqninkunapas LDPRpa umalliqninpaq votarqaku! Chay partidoqa yaqa pachakmanta 24 13 miembronkunamantam ganarqa, punta kaqpi tukurqa. Ichaqa, sistema electoral mixto kasqanraykum, Zhirinovskyqa 60 mandatokunallawan tukurqa, chaymi Duma Estatalpa hatun kayninmanta pachakmanta 15, parlamentopa uraynin! Chaymantapas, Duma Estadoq atiyninkunaqa sinchitan hark"asqa karqan mosoq kamachikuywan, chaymi cheqaqpiqa Zhirinovskyqa manan hatun atiyta chaskirqanchu. ¡Aswantaqa, Duma Estatalpi faccionninqa trampolín hinallan qhawarisqa kanman, aswanta atiyman atacananpaq! Bueno, ¡kikin Zhirinovskypas astawanmi Hitlerwan tupachisqa karqan! De paso, 1930 watapi Hitlerqa pachakmanta 18 votokunata chaskirqan, iskay kaqpi akllanakuykunapi, ichaqa kaq pachallapitaqmi aswan chiqap apalancamientota chaskirqan atiypi. Ñawpaqtaqa, Reichstagqa huk cámarallayuqmi karqan, iskay kaqpitaq, akllanakuykunaqa sistema proporcional nisqaman hinalla ruwasqa karqan, kinsa kaqpitaq, ¡parlamentoq atiyninqa mana tupachiy atina aswan kallpasapa karqan Rusia suyumantaqa! Zhirinovskyqa aswan mana allinpi tarikurqa: atipaypa rikurimuyninqa akllaqkunapa llumpay inflasqa suyakuyninkunatam paqarichirqa, ichaqa chiqap atiy hinaspa imapas tikray atiyqa hatun ruwaymi karqa!
  Kaypin, cheqaqtapuni, milagrokuna qallarikun: Zhirinovsky, ñawpaqtaqa calculadora político hina ruwaq, qonqayllamanta impulsivo, sinchi mana logicoman tukupurqan. Astawanqa Hitlerismo nisqamanta tumparqanku, chaymi occidental runakunaq contranpi rimayninta astawan kallpacharqan, chaymi manchakurqanku kamachikuqman hamuspaqa kinsa kaq hatun guerrata kacharinanta! Hinaspapas wakin rimaykunaqa llapanmi loco hina karqan, chaypin kasharqan Kazajistán nacionta huk nacionkunaq contranpi bomba atómica nisqawan. ¡Astawanraqmi Zhirinovskyqa Tiflis llaqtaman bomba atómicata urmachinantaraq willakurqa! Chaypachallapitaqmi wakin ruwaykunapas karqan: amnistía nisqa ruwayta atirqayku, akllanakuy promesakunata hunt"aspa... Ichaqa en general, Vladimir Volfovichqa manan puntokunata churarqanchu, sapa kutinmi escándalokunaman haykurqan... ¡Arí! Chiqapmi, payqa provocasqa karqa, achka escandaloso situacionkunatam CIAwan LDPRpa contranpi churarqaku, puntataqa Rusia ukupi occidentalizado demócratakunamanta, ichaqa chaywanpas, huk yuyaysapa hinaspa pragmático políticoqa manam kaymanqa qukunanchu karqa, utaq aswanpas pisiyachinanmi karqa chay atiyta de provocación al mínimo! Ejemplopaq, Zyuganov, chunka qanchisniyoq wataña Kremlinpa hatun contrario político nisqapa laurelesninta churakuptinpas, imaynatapas escándalokunamanta karunchakuyta atispanpas, manam haykapipas hatun enmarcasqachu karqa, manataqmi waqlliq político hinachu riqsisqa! Chiqapmi, kumunistakunapas huk ratullatam Khodorkovskypa churasqanwan karqa, payqa Federación Rusapa Partido Comunista nisqapa hatun qullqi quqninmi karqa, ichaqa kay casopiqa Zyuganovqa manam ima rimaytapas saqirqachu pay kikinta mana allinpaq hapinanpaq. ¡Ancha cuidadoyoq político Gennady Andreevich, wakin kutipiqa nishuta cuidakuqraq! Aswantaqa, 1999 watapi aymuray killapi, Yeltsin Stepashinpa candidaturanta yuyaykuptin, kumunistakunaqa hark'ananku karqan, icha concesiones nisqakunatam mañakunanku karqan ichataq Duma Estatal nisqap ch'usaqyayninta, ñawpaq parlamentario akllanakuykunatapas provocananku karqan. Ichaqa Zyuganovqa manan riesgokunata hap"iyta akllakurqanchu, ichaqa chaypacha Estadoq Duma nisqa ch"usaqyachisqa kanman karqan chayqa, kumunistakunan chayta hap"inkuman karqan, mast"arinkumanpas karqan. Arí, Putintaqa 1999 watapi agosto killapi mana maqanakuspallam kumunistakuna aprobarqaku, ichaqa Yeltsinpa qatiqnin kasqanmantam precisamente kamachirqa oposición nisqa huk frente hukllachasqa hina kay candidaturapa contranpi ruwananta. Ichaqa Zyuganovmi tantearurqa eleccionesman riy aswan allin kasqanmanta, diputado kayninwan hamuq privilegiokunata aprovechaspan, Putinpa kimsa killallapi heroe nacionalman tikrakusqanqa, aswan valorniyuq runakunapapas mana piensasqanmi karqa Kremlin llaqtamanta t"aqwiqkuna.
  Oleg Rybachenkoqa yapamantan q"ala wayna chakiwan chinokunata dispararqan, hinaspan yuyaykuyninta hinalla ruwarqan.
  Chay wayna genioqa tukuy sonqonwanmi creerqan Zhirinovskyqa mana allinchu kasqanpi;
  Pisi rimayllapi, diciembre killa 1993 watapi LDPR umalliqpa carrera política nisqapaq pico nisqaman tukupurqan, chaymantataq pisiyay qallarirqan, qallariypiqa manan imaymana fluctuacionkunawanchu allpa kuyuriy karqan. Yeltsinpas usqhayllan manaña allin qhawarisqachu karqan: manan atikurqanchu qolqemanta sasachakuy atipayta, aswanpas aswan mana allinmanmi tukupusharqan; Kaypi Zhirinovskyqa huk pantasqa yupayta ruwaspa thak kawsaymanta, allin kawsaymanta rimanakuyta firmarqan. Tukuy imamanta, payqa huchachasqañam karqa hatun kamachikuyta yanapasqanmanta, chaymi hatun atiy presidencialta legalizarqa (huk ladumantañataqmi, ¿imataq kanman karqa hatun kamachikuy mana chaskisqa kaptinqa? Guerra civilqa ancha allinmi karqa!), chaymantam karqa acuerdo hawka kawsay rimanakuyta firmanankupaq. Chiqapmi, urquy killapim Zhirinovskyqa saqirqa. Ichaqa en general, ancha unay tiempon kanman específicamente willanapaq ima pantaykunatan ruwarqan LDPR umalliq, imaraykun mana presidentechu karqan. Paypa hatun pantayninqa karqan estratégicamente mana allin PR! 1993 watapi akllanakuy qhipaman, kunan kamachiypa hatun awqanpa, Yeltsinpa kikin awqanpa rikch'ayninta rurana karqan! Chayqa, Anti-Yeltsin kanapaq, aswan populista rimaywan, k"amispa, ñawpaqtaqa, ukhupi awqakunata, waqlliykunata, suwakuyta, hukkunatapas! Hinaspa chay consigna principalqa - Yeltsinpa pandilla justiciaman! Hinaspapas, ¡mana pisichaspa lloq"e ladomanta consignakunata, demagogia socialta, justicia promesakunatapas! Astawanqa, Bielorrusia suyupi, Lukashenkoqa pachakmanta pusaq chunka masninmi iskay kaq rondapi presidencial akllanakuypi atiparqa, ¡chayqa huk super logrollam huk oposición políticopaq! Ichaqa manan niwaqchu Lukashenko aswan kallpasapa Zhirinovskymanta oratoriapi, aswanpas, aswanpas, Vladimir Volfovich aswan yachaysapa, yuyaysapa wiñasqa! Ichaqa Zhirinovskyqa hukmanyasqa karqan imayna kasqanwan, chaymi nishuta maqanakuq, q"oñi phiñakuq, huk ladomantaq, Yeltsinpa compañeronkuna, hinallataq kikin Yeltsinpas, paypi hap"ipakunqaku, payta akllaspa qatiqnin kananpaq iñiywan. ¿Pitaq yachan historiata: yuyarinqakuchá Hitlerwan Hindebrunerwan imayna kawsasqankuta, qallariypiqa cuidadowan, chaymantataq yanapanakuymanta! Ichaqa chaymi, Hindebrugqa karqan Primera Guerra Mundial nisqapi heroe, llaqtanpa patriotan, hinaspapas ñam ususqa machu runaña karqan. Hinallataq Yeltsin, URSS chinkachiq, imperial ideología nisqap sinchi awqan, Zhirinovskypaq estratégico awqa karqan. Hinaspa Yeltsinpa compañeronkuna manchakurqanku chaypacha waynaraq hinallataq agresivo Zhirinovsky ordenta kutichiyta qallarinanta chaymantataq umakuna rolloman churananta! Chaymi, Yeltsinpa compañeronkunaqa manan munarqankuchu Volfovichta tanqayta presidente otaq primer ministro kananpaq, cheqaq chansanpas atiyniyoq kananpaqqa Yeltsinpa ayallanwanmi karqan. Chayqa, ¡Zhirinovskyqa hawamantallapas qatipakunanmi karqan aswan hatun nivel de oposición nisqa kamachikuyman! Chaynapi llaqta runakuna yuyaykunku manan kanchu Zhirinovskymanta aswan hatun atiy awqa, hinallataq huk asociacion hatarinanpaq: Zhirinovsky icha Yeltsin, Zhirinovsky Yeltsinpa contranpi! Ichaqa Vladimir Volfovichqa manan sinchi t"aqwiqniyoqchu, PR runapas muyuyninpi karqan otaq mana pitapas uyariyta munarqanchu. Utaq ichapas Yeltsintapas manchakurqaraq, ichaqa ninanchikmi Yeltsinqa manaraqmi allintachu tirano kasqanmanta, sichus huk amnistía nisqatapas, awqankunapa kachariynintapas chaskirqa: Rutskoi hinaspa Makashov. Hinaspa Yeltsinqa rimanakurqan parlamentota ch"usaqyachinanpaq, runakuna chayta ruwananpaq permisota qonkuman hina, 1993 watapi 25 abril killapi referendum nisqapi. Chaymantapas, parlamentota disparasqankum kikin Yeltsintapas manchachirqa, chaymi manaña decidikurqañachu. Chaymi, Zhirinovsky allinta atinman karqan paypaq hatun contrarionman, astawanqa Zyuganov Yeltsinta cuchillowan maqarqan mayña kaqtinpas, ichaqa castigota chaskirqan!
  Chay waynaqa yapamantan llasa proyectilta kacharirqan sipaskuna q"ala chakinta utilizasqanku qhepaman, hinaspan yuyaykuyninta hinalla ruwarqan.
  Zhirinovskypa huk pantasqanqa karqan Chechenia nacionpi guerramanta posición ruwasqanmi. Nacionalistamanmi rikchakun, payqa yanapananmi karqa orden constitucional nisqa sayarichiyta, ichaqa ima formapitaq! Chay guerraqa qallariymantapachan mana allintachu rirqan, Rusia tropakunaqa hatun chinkachiykunatan tarirqanku, aswantaqa Yeltsinpa kamachisqan hucha ruwaypi mana allin kasqanrayku. Chaymantapas, Afganistán nacionpi guerramanta experienciayoq generalkuna, ejemplopaq, Ministro de Defensa Grachev, primer grado nisqapi estudiaqkunamanta aswan mana allinta kamachirqanku. ¡Periodistakunapas generalkunamanmi yachachirqaku imayna maqanakunankupaq! ¡Ima paradojataq!
  Kay condicionkunapiqa, huk posiciónta hap"ina karqan: ¡Yeltsin pandillanwanmi huchayoq kanku Rusia ejercitoq hatun chinkachisqanmanta! Kamachiq kamachikuymanta k"amiyqa astawanmi kallpachakunan karqan, ichaqa chay pachallapitaqmi mana ejercitota llamispa. ¡Grachevtapas mana defiendenachu karqan chaypas! ¡Zyuganovmi karqan, paymi chay posición óptima ganata hap"irqan! Yeltsinta k'amispa, mana awqaq suyuwan ch'aqwayta, mana t'aqakuqkunata yanapaspa. Tukuypiqa, Zyuganovqa allin chiru ruwayta akllarqa: Yeltsinpa kamachikuyninkunamanta aswan karunchakuynin, atipanakuy. Ichaqa ñawpaq kaq huñunakuypi Duma nisqapi kumunistakunaqa manam sapa kutichu hukllawakuqku harkakuyninkupi. Astawanqa Zhirinovskyq Chernomyrdin gobiernopi mana confianza voto ruwakunanpaq yuyaykusqanqa manan yanapasqachu karqan. En general, comunistakuna votarqanku mana confianza votopaq ñawpaq kutita 1994 watapi octubre killapilla, "Martes Negro" nisqa qhepaman, chaypin Chernomyrdinpa política económica nisqamanta pasiva aprobacionqa askha qolqeta gastankuman karqan. Iskay kaq convocacionpa Duma Estatal nisqapi, maypichus Zyuganovpa umallisqan kumunistakuna aswan achkaña karqanku, ¡mana hayk'aqpas (!) voto de desconfianza nisqataqa votoman churarqankuchu! Hinaspa parlamentoqa aprobarqa pichqantin candidatokunata primer ministro kananpaq, ichaqa ¡huk willakuymi! Zyuganovpa personalidadninqa sapaq qillqasqata merecen, chaynallataq imaraykum 1996 watapi Yeltsinwan atipasqaraq.
  Kikin Zhirinovskypas, Yaqachus hina, Yeltsinpa compañeronkunawan huk compromiso ruwayta munarqan, oligarcakunata hunt"aq kasqanmanta convencechiyta suyaspa, chhaynapi payllata churanankupaq, comunistakuna kamachikuy tiyanata hap"inankupaq hark"ayta atiq hina. Ichaqa sasachakuyqa, chay tiempopi Yeltsinpa compañeronkunaqa manan munarqankuchu huk cambiota, manataqmi Volfovichpipas confiarqankuchu, payqa, de paso, aswan mana allintan ruwayta atirqan Occidente nacionpi. Presidentepa qayllanpi kaq achka oligarcakunam Occidente lawpi negocioyuq karqaku, chaypim hatun manukunata huñuyta atirqaku. Hinaspapas petrolpa precionqa yaqa 10 dolarkunan sapa barrilpi karqan, chaymi gasqa barato karqan, chaymi elite nisqa runakunaqa OTAN nacionkunamanta manukuykunaman allinta enganchasqa kapurqanku. Hinaspa Occidente lawpiqa sutillatam qawachirqaku Zhirinovskyqa mana chaskisqa kasqanmanta.
  Kay condicionkunapiqa Yeltsinpa elite nisqawan hukllanakuypi hapipakuyqa LDPR nisqa umalliqpa rikchayninllatam waqllichirqa, chaynallataqmi bloque nisqapi comunistakunawan, nacionalistakunawanpas chaqrukurqa. Hinallataqmi ninanchis, Rusia ejercitoq hatun chinkachisqan, mana atipayta munasqanku, en general, huk huch"uy, mana ancha allin armasqa awqata, pisiyachirqan maqanakuy consignakuna ancha riqsisqa kayninta, hinallataq maqanakuywan kusikuyta aypayta munasqankutapas. Runakunaqa rikurqankun Rusia ejercito mana listochu kashasqanmanta, chaymi mana listochu kasharqan Índico mamaqochapi chakinta mayllakuspa Oriente Medio nisqatapas petrolpa waqaychasqanwan atipananpaq. Arí, teóricamente, Oriente Medio hap"iyqa hatun qolqetan apamunman petrodólares nisqawan, hinallataq energía nisqapa chaninkuna mana qispiy atina saltasqanwan, ichaqa Chechenia nacionta mana atipayta atispapas... ¡Pacifista nisqa sentimientokuna wiñayta qallarirqan, ¡Zhiriktaq hatun electoral chinkachiykunata muchurqan!
  Muchacho prodigio, hukmanta derechota disparay. 130 mm cañonmanta huk conchawanmi chinokunata ch"eqechirqan.
  Margaritaqa allinpaq qhawarispan nirqan:
  - ¡Ancha yachaysapam kanki!
  Hinaspapas pay kikinmi q"ala chaki dedonkunawan disparayta qallarirqan.
  Hinaspa Oleg Rybachenkoqa hinallam yuyaymanarqa.
  Ichaqa ninanchismi Zyuganovqa sinchi cuidadoyoq kasqanmanta. Ejemplopaq, Boris Fedorov gobiernopi mana confianapaq hina votanankupaq niqtinmi, Federación Rusa nisqapi Partido Comunista nisqa mana chayta yanaparqanchu. Tukuypiqa, Zyuganovwan muyuntinwanmi Chernomyrdintaqa ancha allinta qhawarirqanku, ichaqa kay qhepa kaqmi oligarcakunaq allinninpaq política nisqakunata ruwashallarqan, Yeltsinman hunt"aq kayninta rikuchirqan. Ichaqa imachus sumaqmi, Zyuganovqa huk numero opositor hinallataq anti-Yeltsin kayta atisqanmi. Astawanpis, pro-presidencial propagandapas kaypi yanaparqa, ichapas yuyaypi, imaraykuchus comunista Zyuganov aswan allin mana kumunista candidatomanta iskay kaq rondapi.
  1995 watapi chiri killapi, primavera killapi ima, LDPR partiduqa hatun sasachakuypi tarikuchkarqa, achka diputadokunam chaymanta lluqsirqaku, chaymantam karqan k'anchariq, carismático Marychev;
  Ichaqa Chechenia nacionpi guerraqa pisi-pisimantan atipasqa kasharqan, maqanakuqkunapas hatun chinkachiykunatan chaskirqanku, yawar ch"uyanchasqataqmi karqanku, desmoralizasqataqmi karqanku, Rusia ejercitoqa ñawpaqmanmi risharqan. Junio killapin Shamil Basayev Budenovsk llaqtapi maternidad hospitalta hap"irqan. Principiopiqa, chhayna paso militantekunaq ruwasqankuqa manan imatapas qorqanchu militar nisqapi, propaganda nisqapipas allinninpaqmi karqan guerra partidopaqpas... Ichaqa Yeltsinmi p"akikurqan, yaqapaschá 3-4 octubre killapi sucedesqan, millonnintin rusokunaq ñakasqanpas urmachirqa hinaspam Chernomyrdin llaqtata kamachirqa guerrata sayachinanpaq hinaspa rimanakuykunata qallarinanpaq...
  Rusiyap awqaqninkunaqa hukllamanta awqanakuykunata hark'arqan. Hinallataqmi Duma Estatal nisqa tukukuypiqa huñurqan suficiente votokunata, gobiernopi mana confianza votota pasananpaq, chaypin mañakurqan askha seguridad nisqapi llank"aqkuna renuncianankupaq. Yeltsinqa chaskirqanmi, Grachevllatam hap'ispa, ichataq Egorov, Erin, Stepashin nisqakunatam entregarqan. Kaypiqa Zhirinovskyqa qallariypiqa allin posicióntam hapirqa: tregua nisqatam huchacharqa, hinaspam voto de desconfianza nisqapaq votarqa. Hinallataq Chernomyrdin bluffed amenazaspa churananpaq gabinetepi confianza tapukuyta huk votoman Duma Estatalpi (kaypiqa kanmi huk matiz, sichus aswan pisi 226 votokuna 450 votokunamanta gobiernopi confianzapaq, hinaqa presidente obligasqa kashan ukhupi huk semanapi gobiernota ch"eqechinanpaq otaq Duma Estatal nisqa ch"usaqyachinanpaq), Zhirinovskyqa allintan rikuchirqan, allin takyasqa kayninta, listo kaynintapas, ñawpaq parlamentario akllanakuykunaman rinanpaq. Ñawpaq akllanakuypa allinninkunaqa martiriokunap rikch'ayninmi, mana allin ruwaymi - Yeltsinta, kamachiytapas huchachay, mana pachata quspa Kremlin proyectota Congreso de Comunidades Rusas nisqap ñawpaqman purichinapaq, kamachiq partidupas: Wasinchikqa Rusiyam. Hinaspapas sut"inmi huk organizacionkunapas - aswan huch"uykunapas!
  Chernomyrdin, chay bluff mana llamk'ananta, musuq parlamento aswan oposición nisqaman tukunanta musyakuspa, votota qichurqan. Estado Duma huk kutitawan mana confianzata churarqa huk votoman, Zhirinovskyqa ancha kallpawan ruwarqa, ichaqa manam suficiente votokuna karqachu. Kaypiqa ninanchikmi Yablokoqa wallpa lluqsirqa Yavlinskyqa manam munarqachu parlamentariopi tiyanakunapa ventajankunata chinkachiyta. Hinaspapas, cheqaq calificacionninqa manan hatunchu karqan, peligro karqan wayrawan apasqalla kananpaq.
  Zhirinovskypa ancha riqsisqa kayninqa chayllam wiñarqan, ichataq Volfovichqa yapamanta pantasqa yupayta rurarqan, partidunpa firmankunata qarquspa, impeachment nisqa kamachiypi. Kayqa manan imananpaschu, oposición nisqa manan suficiente votoyoqchu karqan huk comisión nisqa paqarichinanpaq cargokunata apamunanpaq, 300 hina, ichaqa kaymi waqllichirqan calificación nisqa! Zhirinovskyqa yapamantan razonta qorqan políticas conciliadoras nisqamanta tumpakunanpaq, chaywanmi huk parteta karuncharqan wiñaq protesta electoradokunamanta.
  Ichaqa Chechenia nacionpi tregua nisqa, chaytan maqanakuq runakunaqa mana manchakuspa saruncharqanku, imaymana terroristakunaq ataquenkuna, astawanqa Romanov contra, bombardeasqan runakunapas, chaymi sociedadpi maqanakuq runakunaq sentimienton yapakurqan, chaymi Zhirinovskyqa puntokunata ganayta qallarirqan. Chaymantapas, 1995 watapi sitwa killapi OTAN Bosnia serbiokunata bombardeayta qallarirqan, chaywanmi occidental runakunaq contranpi yuyaykusqankuta kallpacharqan, chaymi LDPR nisqapa chaninchaynintapas wicharichirqan.
  Chiqapmi, Zhirinovskyqa chay provocación nisqawanmi atipachikurqa, parlamentopi huk warmita maqaspan, utaq iskay kimsa kutitapas llampullata maqarqa, huk hatun maqanakuypi. Chaymanta Yeltsinpa prensa nisqa llapanta promocionarqan, Zhirinovskyta bandidota hina rikuchispa! Ichaqa, chhayna pasajeqa wakin runakunatan kusichinman karqan: astawanqa warmikunawan ñak"ariq qharikunata, otaq llapa candidatokunamanta aswan millay dictadorta maskhaqkuna, ordenta kutichipunanta suyaspa! Imaynaña kaqtinpas, "estalinistakuna" "Zhirik"paqmi karqanku.
  Oleg Rybachenkoqa hinallam dispararqa. Chaytataq warmachaqa Manchu dynastiyapi Chinap awqaq suyunkunata atipaspa rurarqan, yuyaykuspapas hinallam rurarqan.
  1995 watapi octubre killapin LDPR nisqa 100 firmakunata huñurqan, gobiernopi mana confianza votota Estadoq Duma nisqapi votoman churananpaq, ichaqa qayna wata Zhirinovskyqa chay yuyaykuynintan saqepurqan.
  Ninanchikmi kayqa pantasqan kasqanmanta, manataqmi chaninchasqachu. Ñawpaqtaqa, Zhirinovsky, akllanakuypa ñawpaqninpi mana iñiy votota huqarispan, protesta akllanakuqkunapa khuyapayakuyninta aysarirqa, chay pachaqa aswan achka runakunam karqaku. Iskay kaqpiqa, chay votoqa Zhirinovskypa hatun atipaqnin Chernomyrdinpa contranpim karqa, manataqmi imapipas harkakurqachu Yeltsintawan compañeronkunatapas convencenankupaq, chaynapi "Zhirik" sutiyuq runata qatiqninku kananpaq.
  Chaymantapas, Zhirinovskyqa entiendenanmi karqan; chay Duma akllanakuypi aswan allinta qawachiptinqa, "familia" payman apuestananpaq!
  Chay ratopaqqa aswan allin akllanakuy taktikaqa karqan huk numero oposición nisqapa ruwayninta ruwaymi, chaymi comunistakunata atipanman karqan nivel de enfrentamiento nisqapi.
  Zhirinovsky, en general, kayta entienderqan, ichaqa iskay sillakunapi tiyayta munarqan, manataqmi tupaqchu. ¡Mosoq akllanakuykunaqa aswan sasaraqmi karqan ñawpaq akllanakuykunamantaqa! Ñawpaqtaqa, manan 1993 watapi hinachu, manan llapanpichu oratorio nisqa yachayninkuta rikuchirqanku, pisillatan tiempo de aire nisqa qorqanku fiestakunaman, chaykunaq yupayninmi 13manta 44man (!) wiñasqa. Iskay kaqpiqa, mana hunt"asqa suyakuypa, suyakuypa factorninmi Zhirinovskypa contranpi pukllakurqa. Tukuy imamanta, payqa ñawpaq kaq hina karqan, ichaqa manan runakunaq kawsayninta aswan allintachu ruwarqan... Huk yuyaysapa runapaq sut"iña karqan "Zhirik" mana cheqaq atiyniyoq kasqan chaypas, chay kikin comunistakunan aswan askha votokunata controlarqanku LDPR nisqamantaqa : 102 versus 60, ichaqa... Chaypachaqa askha yachaysapa runakunan karqanku, astawanqa isqon chunka watakunapi.
  Kimsa kaq razonqa karqan LDPR umalliqman askha qhelli hich"akusqanmi, huk monstruo hinallataq huk hooligan rikch"aynin, manchakun kinsa kaq hatun maqanakuy qallarinanta.
  Tawa kaq razonpas, huknin hatun kaqpas, achka atipanakuqkuna rikurimuyninmi. Aswan riqsisqa: Congreso de Comunidades Rusas, Skokovpa umallisqan (awpa Yeltsinpa kamachisqan Consejo de Seguridad nisqapi secretario), Alexander Lebedpas, Yeltsinpa runanpas, Transnistria suyupi ruwayninqa anchatam hatunyachisqa karqa medios de comunicación nisqakuna. Kayqa huk bloque PR activo nisqamanta, ichaqa rikch"akunmi hawaman ripusqankuman hina. Runakunaqa manam kamachiqkunapa yuyasqanman hinachu mana allinchu, yaqa llapankum musyakurunku KRO nisqa mana imapipas oposición kasqanmanta, aswanqa Kremlinpa proyectonmi, puntataqa LDPRpa contranpi hinaspa Partido Comunista de la Federación Rusa nisqapa contranpim. Ichaqa chaywanpas, ¡kay organizacionqa pachakmanta tawa masninmi hapirqa!
  Hinallataqmi karqan huk atipanakuqkuna wasi patamanta hawapi, Rutsky suyu, maypichus Marychev ayqekurqan, Bloque URSSpaq - Tyulkin-Ampilov, Partido Nacional Republicano de Lysenko, hinallataq hatun imaymana tukuy laya. Ninanchikmi, kumunistakunapas akllaqninkutam chiqichirqaku: Bloque de URSS nisqapas pachakmanta tawa kuskan masninmi votokunata chaskirqa, ichaqa manam parlamentoman yaykurqakuchu, chaynallataqmi Partido Comunista de la Federación Rusa nisqapaqpas votokuna chinkarqa, Partido Agrario nisqapas mana hunt"arqankuchu pachakmanta phisqa hark"ayta, wakin lloq"e ladomanta organizacionkuna hina. Aswantaqa manan sut"ichu imapin ñawpaq umalliq Ryzhkov yupasharqan huk bloquewan akllanakuykunapaq: ¡Sindicato de Trabajo otaq bloque Govorukhin! Ichaqa 1995 watapi akllanakuykunapiqa Rusiyap tukuy kawsayninpi kamachiq partidup aswan pisi kallpayuq kaynintam rikuchirqan, pachakmanta aswan achka protesta votacionkunatapas.
  Chay waynaqa yapamantan dispararqan, q"ala chaki dedonkunawan joystick nisqa botonta ñit"ispa yuyaykuyninta hinalla ruwarqan;
  Akllanakuypi Zhirinovskyqa tukuypaq kamachiqkunatam k'amirqan, ichataq manam allintachu rurarqan. Chaymantapas, paypa facción nisqa hamuq watapaq presupuesto nisqatam yanaparqa, huk razonta quspanmi Kremlinman sayapakuq orientacionmanta tumpasqankumanta. Kay akllanakuykunata kamachikuq yaqa llapan electorkunapa protesta imayna kasqankuta qawarispaqa, ¡manam kay gobiernowanqa rimanakuyqa karqachu! Hinaspapas, Duma Estatal nisqa qonqayllamantan Dubininta Banco Central umalliq kananpaq aprobarqan, ichaqa kay qhepa kaq Yeltsinpa muyumanta runa karqan, qhatu reformakunata yanapaqmi karqan radical versión Gaidar nisqapi. De paso, Zyuganovpas kay candidaturatam yanaparqa, Dubinin Negro Martes nisqapi kaptinpas, qawachispanmi mana principioyuq opositor kasqanmantapas!
  Akllanakuykunapi Zhirinovskyqa manam ñawpaq akllanakuy bloquekunatapas paqarichiyta munarqanchu, achka huch'uy mamallaqtayuq partidukuna chay hina munayninta rikuchiptinpas. Chaymantapas, Vengerovskyqa yuyaycharqanmi partidup sutinta aswan pulitikupaq hina, hukllachasqaman tikranapaq - ahinataq, ¡Hatun Rusiya! Zhirinovskyqa kay asuntomanta k"ullu kaynintan rikuchirqan, ¡liberal demócrata nisqa simiqa kay pachapaqqa qhelli simimanmi tukupusqaña karqan chaypas!
  Chaymantapas, riqsisqa takiqkunam icha artistakunapas manam LDPR partidukunapa listanman churasqachu karqaku, achka runakuna munaptinkupas. Astawanqa Alla Pugacheva, payqa anchatam munarqa prensakunapa qawariyninta, allintam acuerdopi kanman iskay kaqpi kananpaq LDPR partidokunapa listanpi. Kayqa manan imapipas hark"arqanchu, ichaqa huk razon extra informativatan paqarichinman pay kikinmanta rimananpaq. Astawanpis wakin proyectokunata, kamachiykunata ima Duma Estatalpi rimanapaq proponerpaq oportunidad. Antonov takiqpas lista regional nisqallapin churasqa karqan, chaymantataq llapanpi ch"aqwarqanku. En general, Zhirinovskyqa ancha mana allin caracterniyuqmi: mana munaynin tolerar kallpasapa personalidadkunata muyuriqninpi, pikunachus defiendenku paykunaq qhawariyninkuta. Ejemplopaq, chayraykun chay fiestamanta lloqsipurqan reqsisqa hipnotizador Anatoly Kashpirovsky; pichus Vladimir Volfovichta huchacharqan autoritario kamachiy ruwaykunamanta, hinallataq sicófantekunawan muyurichiy munasqanmanta. Nisunmanmi, de paso, Hitlerpas necesitasqan runakunawanmi compromisokunata ruwarqan, chaykunatan muyuyninpi tolerarqan mana imapaq valeq otaq peligroso kanankama. Yuyarisun Rehm, Strasser, Goebbels, paykunan sapaqchasqa karqanku lloq"e ladoman risqankuwan, autoridadkunaq contranpi kasqankurayku ima. Ichaqa chayna runakunaraykum Hitlerqa comunistakunamanta, socialdemócratakunamantapas aswan achka votokunata hurquyta atirqa. Hinallataqmi ninanchis Zhirinovskyqa llumpay sapa kuti nisqanmanta: mana yuyaymanaspallam Stalinta alabarqa utaq qaqcharqa. En general, kikin LDPR umalliqmi huk ratokama Stalinta qatipakurqan, kikin cultonta paqarichispa, kamachikuq métodos de gobierno nisqaman compromisonta rikuchispa, ichaqa kaq pachallapitaqmi comunistakunata violenciamanta tumparqan, pay kikin violenciata, violenciata, aswan violenciatawan rimarispapas!
  Lluq'i yuyaykuna wiñaspa ancha riqsisqa kaptin, Zhirinovskyqa kumunista yuyaykunata aswan allinta qhawarinan karqan, yuyarirqantaqmi akllaqkunamanta huk hatun rakin Soviet pachamanta nostálgico kasqankuta. Chaymantapas, lluq'imanta hawa atributokunaqa manam k'irinmanchu: huk rikch'anapaq, LDPR banderapaq azul llimp'iqa ancha llakikuypaqmi! Ñawpaqtaqa, gaykunawan huk asociacionta evocan, paykunapas "gay" kanku, iskay kaqpitaq, azul colorqa thasnuchiqmi, ¡chayqa manan allintachu tupan Zhirinovskypa ruphachiq rimayninkunawan! Partidonpaq aswan allin colorqa kanmanmi morado-puka. ¡Kallpachachiq, exploits nisqakunata waqyaspa, ichaqa chaywanpas manan comunistakuna hinachu! Hinaspapas, moradoqa realidadpa simbulunmi, chaymi soberanía, monarquista hinaspa mana comunista convencechiyta yanapaqkunapa kunkanta aysayta atinman!
  Chay wayna genioqa yapamanta joystickpa botonesninta ñitiykuspanmi qaparirqa:
  - ¡Atipayniyqa sumaqllaña kanqa!
  Hinaspapas allin yuyaywan yuyaymanasqanta hinalla ruwarqa.
  Videokuna maypichus Zhirinovsky bufónta tocarqan, en particular, mana ancha allintachu takirqanku, manataqmi aswan allin yuyaychu karqan! Kay casopiqa manan kayqa aswan allinchu karqan, chaypachan runakunaqa 1995 watapi yarqasqa kasharqanku, hinaspan munarqanku hatun cambiokunata, sinchi umalliqtapas, ¡manataqmi tiemponku karqanchu asikunapaq! Nisunmanmi, Kremlinman sayapakuq medios de comunicación nisqakunaqa Zhirinovskymanta burlakuqta, payasotapas ruwayta munasharqankuña, ¡manataqmi imapaqpas valerqanchu kay yuyayta kallpachaspa, awqankuman mosoq trumpetakunata qospapas!
  1995 watapi akllanakuykunapi, Comisión Central de Elecciones nisqa ñawpaqta "Derzhava" - Rutskoi nisqaman, chaymantataq "Yabloko" nisqaman qillqakuyta mana munarqachu. Chay qhepamanmi iskayninku kutichisqa karqanku, Corte Suprema nisqawan. Kay episodiomantaqa achka versionkunam kan: aswantaqa, Kremlinwan PR runakunawan Yavlinskyta Duma akllanakuypi yanapayta munasqankumanta, demócrata hinallataq occidental hina, Rutskoitaqmi comunistakunapa votonkunata kikinman aysana hina karqa.. .
  Ñawpaqta qhawariypiqa, chay versión nisqa lógicam; Tukuy imamanta, yuyarisunmanmi kay qhipa pachakunapi ejemplokunata, "Yabloko", "Huk Rusia", "Mama País" nisqakuna mana akllanakuykunapi participanankupaq saqisqa kaptinku, mana ima razones legales nisqawan. Ejemplopaq, ¡2006 watapi Moscú llaqtapi eleccionesmanta bloque Rodina nisqa qarqosqa kasqanqa, ¡leypa nisqanman hinaqa manan leypa nisqanman hinachu karqan! Chaymi chay videopi, chaymi descalificacionpa razonninman tikrakurqa: manam karqachu directa llamadas violenciapaq, pogrompaq, limpieza racialpaq nitaq "caucásicos" runakunatapas qarqunankupaqpas. Chayqa rimasqallanmi Moscú llaqtata basurakunata ch"uyanchanamanta... Arí, huk p"anqa karqanmi huk ladoman hamuq runakuna ukhupi ordenta kutichipunamanta. Ichaqa... Ñawpaqtaqa, kayqa manan kamachikuywanqa tupanchu, iskay kaqpitaq, ima ancha mana ima mana allintapas ruwaq videopipas, imamantapas huk p"anqata tarinki. Ejemplopaq, "Allinmi, huk minutota suyay!" hark"asqa karqan pedofilia nisqamanta propaganda hina. Hinaspa liebre wawa hina kasqanmanta, wawaq boletonwan purin, atoqtaq coquetean, acarician... ¡Kay casopiqa manan juezqa derecho legalniyoqchu karqan "Patria" bloqueta registromanta horqonanpaq! Khodorkovskypa juicionqa sapaq temam, chaymantaqa manam kay qillqasqapiqa rimasunchu. Ichaqa yaqapaschá llapa runa entiendenku mana Kremlinpa sancionnin kaqtinqa manan kayqa pasanmanchu karqan...
  Chaymi, arí, yaqapaschá, ichaqa manan allintachu! Astawanqa, Rutskoi chaymanta Yeltsinpa sinchi awqan hina qhawasqa karqan - sichus imapas chayamunman karqan armasqa enfrentamiento diriginanpaq! "Poder" nisqapa calificacionninqa ancha hatunmi karqa, chaynallataqmi chansankunapas pachakmanta pichqa harkayta pasananpaqqa hatunmi! Bueno, ¿imaraykutaq Kremlinqa enemigonpa chansankunata yapayta munan? Arí, Yablokoqa, partido democrático kaptinpas, ancha opositormi: manam haykapipas yanaparqachu presupuestokunata, kay Dumapipas, qatiqninpipas, Yavlinskyqa nirqam Rusia nacionpa presidencia kananpaq maqanakusaq nispa. Chaymi, mana ima razonpas kanchu Yablokota kallpanchanapaq: astawanraqmi hamuq presidencial akllanakuykunapiqa, ¡llumpay mana gananciayuqmi! Yavlinskyqa Yeltsinmanta votokunata aysarqan ñawpaq kutipi, Yabloko wayna, atlético umalliqpas aswan munaymanmi rikch'akurqan, mana allin qhawarisqa, pisi kallpayoq Yeltsinmantaqa.
  Chaymi, ñawpaq kaq versión nisqa mana llapanpichu convencechiq, Rusia tribunalkunapas manaraqmi chay hinatachu Rusia nacionpa umalliqninmanta dependerqanku. Astawanqa, Ejército general Varenikov, Comité de Emergencia Estatal nisqamanta, mana huchayoqmi karqan, huk ejemplokunatapas churasunmanmi, chaypin tribunalqa mana sapa kutichu autoridadkunaq ladonpi kasharqan;
  Yaqapaschá, Yavlinskyq descalificacionninmanta Occidenteq mana allin ruwasqankun yanaparqan, chaymi Yeltsinpa kamachikuyninqa akllanakuypa ñawpaqninpi manukuyta necesitarqan, chaywanmi suyupi allin kawsay rikhuriyta paqarichirqan. Bueno, Rutskytapas chayna razonwanmi qarqurqaku, chaymi chay empresapaq kaqmanta churasqa karqa. Ichaqa manan chaywanqa yanaparqanchu "Derzhava" nisqataqa pachakmanta phisqa hark"ayman chayananpaq. Rutskoipa pachakmanta 2,7 ruwasqanqa tukuy hinantinpim qawakunman, astawanraqmi ancha riqsisqa kasqanmanta yuyaymanaspa. Ichaqa Kremlin KRO proyectopas chinkachirqanmi. Zhirinovskyqa manan allintachu Duma plataformata utilizarqan, ichaqa ninanchismi allinninpaq llapa Kremlinman sayapakuq propagandakuna contranpi llank"asqan. Payqa huk rikch"ayta paqarichiq hina karqan, Zhirinovsky atiypa huk yupay awqan kasqanmanta, Vladimir Volfovich aswan mana chiriyaspa hark"akuyninpi kanman karqan chayqa, aswan hatunmi kanman karqan chay ruwasqan.
  Oleg Rybachenko yapamanta ancha yachaywan China regimientota hatun phataq fragmentación conchawan taparqa. Chay qhepamanmi yuyaykusqanqa aswan allinraq kapurqan.
  Ichaqa, LDPR umalliqpa pisi rimayninkuna televisionpi kamachikuqkunata amenazaspa, aswan maqanakuq waqyakuykunawan ima, llapanpiqa allinmi karqan, ichaqa ichapas Yeltsintapas Yeltsintapas kikinmanta aswan kallpawan k"aminanku karqan.
  Pisi rimayllapi, 1995 watapi diciembre killapi akllanakuykunapiqa, Partido Comunista de la Federación Rusa nisqa yaqa pachakmanta 23 punta kaqpi karqa, LDPR iskay kaqpi karqa sapa pachakmanta 11,5, NDR kimsa kaqpi karqa sapa pachakmanta 10,3, Yabloko tawa kaqpi karqa sapa pachakmanta 6,7.
  ¡Puchuq tawa chunka partidokunaqa manan hunt"arqankuchu pachakmanta phisqa hark"ayta!
  ¿Imaynatataq Zhirinovskypa chayna ruwasqanmanta chaninchana? Pachakmanta rimaspaqa, iskay kutinmi chay urmayqa, ñawpaq akllanakuykunawan tupachisqaqa. Ichaqa sichus qhawarisun yaqa pachakmanta 12 runakuna participasqanku yapakusqanmanta chayqa, Zhirinovskyqa yaqa pachakmanta 62tan chaskirqan 1993 watapi. ¿Achkachu icha pisillachu?
  Tukuy mana allin kaqkunata qhawarispa, kay ruwayqa promedio kan satisfactorio chanta allinlla. Mana allin kaqkuna:
  1. Suyu Dumapi LDPRpa ruwayninkunawan ajllaqkuna mana kusisqa kaynin. Runakunaqa aswanta suyarqanku ñawpaq kaqpi kaq candidatomanta, ichaqa manan kawsayqa allinchu karqan. Cheqaqtapunin yaqa llapa runakuna entienderqanku Zhirinovskyqa mana cheqaq atiyniyoq kasqanmanta, ichaqa hukmanyasqallan kamachisharqan.
  2. Manchakuy, LDPR nisqapi maqanakuq umalliq kinsa kaq hatun maqanakuy qallarinanta, hatun llakikunawan. Chaymantapas, askhan mancharikurqanku Zhirinovskyq mana hark"akusqanmanta, manchakurqankutaqmi totalitario dictadurata sayarichispa yawarwan suyuta hunt"achinanta. Histería nisqa onqoyninmi askha runakunata manchachirqan.
  3. LDPR Umalliqpa hark"akuyninqa manan aypanchu. Astawanraqmi ñawpaq kutita, Chechenia nacionpi killakuna guerra kasqan, kikin Kremlinman sayapakuq propagandapas Zhirinovskyta huchacharqan chaymanta, chaymi autoridadkunaman hunt"aq kayninta anchata wiñachirqan. Ichaqa kikin Vladimir Volfovichmi Kremlinwan amistadta munarqan, kunan gobiernoq hatun awqanpa rikch'ayninta chinkachispa.
  4. Duma palancas nisqawan mana allin ruway atiy, populista nisqa qolqemanta kamachikuykunata hunt"ananpaq. Astawanqa, huk kamachiy populistamanta huk kamachiyman voto churayta atikurqa, llaqtapaq llamk"aspa. Kaymi Yeltsinpa ruwasqanpuni, Congresopi imapas mana implementayta atikuq kaqta proponespa hinaspa pay kikinpaq puntokunata ganaspa. Arí, hinallataq Yeltsinqa akllanakuykunapi llapa runaq sueldonta, pensionnintapas huqarirqan, chaymantataq icha mana pagarqanchu, otaq inflación nisqawan mikhusqa karqanku. Lukashenkopas hukkunapas chaynatam ruwarqaku, ichaqa Yulia Tymoshenkoqa manam saqirqachu sinchi qullqi kamachikuyninta hinaspam akllanakuykunapi atiparqa, chaynallataqmi libre kayninta chinkachirqa!
  5. Zhirinovskyqa huk pantaytapas ruwarqa rikchayninwan tupaq. Llumpay wirayaruspanmi aswan mana allinta qawakuyta qallaykurqa. Chaymantapas, yarqasqa runakunaqa manam munankuchu manka wiksayuq, wira runakunatapas. Kaypiqa, de paso, Zhirinovskyqa huk pantaynintam qawachirqa, politicapi mana fanatismo kasqanmanta, cuerpon allin kananpaq hinaspa mana llumpayta mikunanpaq munayniyuq kasqanmanta. De paso, Zhirinovskyqa, 1991 watapi akllanakuykunapipas, llañullañam karqa, normamanta aswan llañuraqmi karqa, tawa chunka pichqayuq watayuq. Kaymi qawachin naturalezanman hina "Zhirik" mana llasaq kayta munasqanmanta, chaymi niyta munan mana ancha sasachu karqa paypaq formapi kananpaq, mana hinachu, ejemplopaq, Gaidar hina.
  ¡Kayqa huk menos significativotaqmi!
  7. Ñawpaq akllanakuykunawan tupachisqaqa, Zhirinovskypa llamkayninpa pachanmi anchata pisiyarurqa. Gratis aire tiempoqa 44 fiestakunamanmi rakisqa karqan, pagasqa aire tiempotaq mana gratischu kanman karqan gratis aire tiempomanta, tutallapitaqmi rantiyta atirqanku. Chaymi Zhirinovskyqa mana hunt"asqatachu utilizayta atirqan extraordinario oratorio regalonta, 1993 watapi hina. ¡Ejemplopaq, ¡chay tiempomanta aswan askha qolqeyoqña kashan chaypas!
  6. Ichapas, ichapas aswan hatun kaqpas: atipanakuy política nisqa anchata yapakurun, chaynallataqmi huk qutu imitador partidokuna, bloquekuna LDPRpa campo electoral nisqapi rikurirunku. Kaykunamanta, ñawpaqtaqa KRO, Derzhava, NRP, hinallataq huk huñu huk partidokuna. Hinaspa gobiernotaqa llapa runan k"amirqanku, ichaqa kamachikuq partidollan. Boris Fedorovwan "Rusia Ñawpaqman" nisqa bloquenwanmi anchata promocionasqa karqanku, televisionpipas askhatan rikuchirqanku, Chernomyrdin llaqtatapas gobiernotapas k"amispa. Chiqapmi, kikin Boris Fedorovpas oposición nisqallapim pukllarqa, protesta electorta atipayta suyaspan. ¡Ichaqa yaqa llapan runakunam ichaqa mana creerqakuchu! Chaymantataq Boris Fedorovqa NDR nisqamanpas hukllawakurqan. Partido Nacional Republicano de Lysenko nisqapas ancha llamk'aqmi karqan, umalliqninpas Zhirinovskyp sientey locura nisqatam copiarqan, manataqmi imapipas phiñasqachu karqan willay mast'ariqkunap qhawarisqanwan. Chaymantapas, Vedenkin bloque, ñawpaq LDPR umalliqpa yanapaqninpas, sinchi mamallaqtayuqpas, llamk'aqmi karqan, hinallataq Baburin bloquepas. Baburinpas ancha llamk'aq runam, huk pachaqa Khasbulatovpa rantinpi yaqa rimaqmi tukurqan. Pisi rimayllapi, Zhirinovskypa akllaqninkunaqa yaqapaschá diluido karqan chayman rikch"akuq doblekunawan, imitadorkunawan ima. Chaymantapas, lloq"e ladopin mosoq tendenciakuna karqan, chaypin kasharqan estalinistakunaq convencesqankupas.
  Chayna kaptinqa, 44manta pachakmanta 11,5 chiqaptaqa allin ruwaymi, ichaqa aswan pisillaña kanman aswan razonable política electoralwan. Ejemplopaq, Zyuganovqa pachakmanta 13,5manta 22,9kamam yupayninta wicharichiyta atirqa, ichaqa atipanakuqkunapas yapakurqakum. Huk bloque "URSSpaq!" ¡Pachakmanta 4,5 masnin votantekunata qechururqa! Yabloko llaqtaqa chinkachisqa karqan, ichaqa pachakmanta hukmanta pisilla, chaymi hark"aq qhepapi chinkaq partidokunata qhawarispa, facciónninta yaparqan. Kuska 46 diputadokunata shuk kamachiylla diputadokuna shinami charin. Ichaqa "Rusiaq Akllasqan" chinkapurqan t"aqanakuy qhepaman, hinallataq Shakhrai"s PRESS.
  . 16 kaq RAKI
  Chinap awqaq suyun IS-7 tankiwan tukuyninpi chinkachisqa karqan. Hinaspa yapamanta huk samay karqan Hanaq pacha Imperiowan maqanakuypi. Hinaspa Oleg Rybachenko, mana iskay kutita yuyaykuspa, sumaq, munay willakuyta bosquejarqan;
  Chay p"unchaykunan karqan tarpuy killa tukukuypi sasa p"unchaykuna. Hanaq pachaqa waqarqanmi, kay pachata plomo gotakunawan askhata qarparqan. Kay pachaqa q"illuraqmi kasqa, qori raphikuna urmaykushasqa, sach"a k"allmakuna, q"ala marconku, wayrapi kuyuriq. Qolqemanta rit"iqa chullupurqanmi mana tiempoyoq kaspa ventanakunapi sasachakuyniyoq dibujonkunata dibujananpaq otaq q"omer gris hallp"ata llimp"i llimp"i alfombrawan tapananpaq.
  Isqun watayuq Slava Ivanov warmachaqa llakisqallañam karqa, lliw universopas k"aspiwan qatasqa hinam karqa; Uma k"umuykukuspa, mana munasqa yachaywasimanta kutimurqan, chaypitaq yachaqmasinkuna maqarqanku. Uyaykipi k"irikunaqa pisillatan rikukun, maletínniykipas llik"isqa, manan wasiykiman riyta munankichu, chaypin tayta-mamaykiq mana allin tapukuyninkuna suyasunki. Hinaspa aswan mana allinraqmi paqarin hukmanta yachaywasiman rinayki kanqa, umaykiwan Danteq Infiernonman wayna-sipaskunapaq challpukuspa. Chay ratopin chay waynacha, wañuchinaman apasqa uwihaman rikch"akuq, haykuyman haykushaqtin, huk runacha jack-in-the-box hina payman saltaykusqa. Payqa huk waynamanmi rikch"akurqan, ichaqa kaq pachallapitaqmi mana Pinochoq filo siminchu karqan, kinsa perky ñawinkuna - puka, q"ello, verde - sapa kutinmi ñawi ch"ipiq.
  -Allinllachu! nispas nin chay runachaqa semáforo ñawinwan. Hinaspa makinkunata haywarirqan, llamiypaqqa k"aspi hina.
  Slavaqa iskayrayaspa paykunata chhaphchirqan;
  "Cibernético ñawiyoqchá", nispa, hinaspan cartónmanta ruwasqa especial traje de combate nisqawan qatakurqan.
  -Bueno, ¿imaraykutaq ancha llakisqa! Riqsichikusaq, ñuqaqa Kror kani Chrom planetamanta. Qamqa qawankim específicamente, llakisqa, planetapa asfixiante wayra pachanwan. Imataq sutiyki?
  -Eslava icha Vyacheslav. Chay waynaqa mana segurochu qaqchaparqa.
  -Chaynaqa kaypi Slava. Ñuqayku - ñuqawan Vintwan - planetaykipa waqtanta pawarqaniku, aborígenes nisqakunam Pachamama nispa sutichanku, ñuqaykuñataqmi Erbana nispa sutichayku. Hipertelepático motorniykuqa sayasqañam, yaqa llapan kallpanta chinkachispa. Kayqa peligromanmi churan planetaykipi wiñaypaq wichqasqa kayta atisqaykumanta. Yanapawayku. -Ichaqa warmallam kani, manam motores espaciales nisqakunataqa entiendenichu.
  Chay waynaqa mana seguro kaspanmi llañu hombronkunata kuyurichirqa.
  -Hinaspapas manan chayta yuyaykunaykichu. Kaypi hamun Vint, paymi tukuy imata sut"inchasunki.
  Ñawpaqninkupim huk tema rikurirqa, "Asichikuq Siqikuna" nisqa revistamanta Samodelkinman anchata rikchakuq. Payqa siminpa rantinpi kaq pernoyuqmi karqa, cruzman rikchakuq simiyuq, kimsa semáforo hina ñawiyuqlla, phalaq platilloman rikchakuq, chaymi mana costumbrasqa cosmico rikchayniyuq karqa. Dedokunaqa k"umuykachisqa llavekunamanmi rikch"akurqan, askha articulacionkunayoqmi. Acero hinaña sientekurqanku chaypas, Vintqa ancha sumaqllatan makinta haywarirqan.
  -Runa masinchikqa kurkunpiqa mana allinchu.
  Vintpa kunkanpiqa pesapakuymi karqan.
  -Hinaspa anchata gustan, hinaspapas llakikuytam emanan, ancha temperamentalmi.
  Krorqa amistadwanmi hombronpi laq"aykusqa. Vintqa pisillata cambiasqa tonowanmi hinalla rimarqa.
  -Waway, ñuqaykuwan huk sitiopi phawayta munanki, huk pachakunata qaway.
  Slavaqa khatatatasqa. Puñuspa musqukuchkanmanpas hinam karqa. Chiqap kaqta qawanapaqqa, aswan allinqa kikiykita pinchakuymi. Chaytaq paypa ruwasqan. Mana anchatachu nanarqan, ichaqa Vintwan Krorwanqa qayllallapiraqmi sayasharqanku, huch"uylla, sayaynin hina, ancho, pisi mana allin asirikuyniyoq.
  -Mana, mana ceramantachu ruwasqa kanchik, intipi chullusaqku.
  Vintqa asikusqa.
  -Kunanqa lluqsisun.
  Kimsantinkum yaykuna punkumanta lluqsirqaku, kanchapiqa llumpay llusi kachkasqa, zapatonkupas charcokunapim llachpayachkasqa.
  -Sayk"usqañan kashani, ñawpaq pacha purisqaykimanta. nispas Krorqa bolsillonmanta Rubikpa cubo nisqaman rikch"akuq aparatota horqomurqan.
  Huk filo silbaymi ch"in kayta kuchusqa. Slavaq phisqa compañeronkunan derechota hamurqanku paykunawan tupanankupaq. Chay kikin kallpasapa chinkachiqkunan payta atiparqanku. Hinaspa kunanqa uyankupi sádico sonrisakuna rikurirqa.
  -Chay Blancanieves (Eslava chukcha rubioyuq) hinaspa iskay mummers kanki. Aswan allin empresa.
  Paykunaqa asuykamurqanku, paykunamanta aswan hatun, huk wira runa "Baran" sutiyuq, Kror-ta huk ñit"iywan takayta munarqan. Dedonkunata sinchita hap"ispa siq"iykusqa.
  -Hey, qamqa "Pinocchio" kanki. Chay carneroqa cheqaqtapunin phiñakuymanta asnashasqa. - Allinmi, kachariy, mana chayqa puñetasqa kanki.
  Carneropa amigunqa uyanta takayta munarqa, ichaqa Krorqa huk lawman tikrakuspanmi wiksanpi sinchita takarqa. Chay hooligan waynaqa urmaykusqa, simin kicharisqa wayrata maskhaspa.
  -Cuentaqa kichasqañam kachkan. "Pinocchio" nispas asiriykusqa.
  Chaymantataq dedonkunawan huk kuyuyta ruwarqan: Ramqa kuyurispa nanaymanta manaña yuyayniyoq kapurqan.
  - Waqayninmanta, gracias nichun, mana tukuy galaxiapi fotonkunaman ch"aqchusqaykumanta.
  Wak kimsa qhari wawakunataq chirirurqanku, mana kuyukuq chiqanta qhawaspa, chaymantataq wak chiqanman phawaylla rirqanku.
  -Chayhinata ch"eqesqaku q"aytukuna hina. ¿Manachu willarqayki, Slava, runa warmakuna manchali kasqankuta?
  Chay waynaqa iskayrayarqa.
  -Manam yachanichu.
  - Chaymi yachay. Chaykamaqa, pisillata purisaqku.
  Chay tornilloqa palancata muyuchirqan, hinan allpa ukhuman urmaykurqanku. Tukuy muyuriqpiqa yaqa cosmico tutayaymi karqan.
  Slavaqa kuyurispa escudota takaykusqa, electricidadwan kuyurichisqa hina, chay ch"aqwayqa sinchi kallpayoqmi karqan. Lliw cuarto kuyurirqa hinaspa pukawan huntasqa karqa, musuq amistadkunapa asichikuq uyankupas carmesí tonokunapim tusurqa.
  -Yuyayniyki chinkapun. nispas Krorqa kusisqallaña nisqa. Ichaqa manan kaytaqa ruwanaykichu, aswanpas congelanaykin karqan. ¿Imatataq kunan rurasunchik?
  -Mana imapas. Vintqa qaqchaparqa. Recargakusun, chaymantataq qhawasunchis.
  Vintqa Slavaq umanmanmi cascota churarqan.
  -Hamuy, cuasar pilanchik, yuyaymanay.
  -Imamantataq yuyaykuna.
  -Ima mana allinpas, k"amikuqmantapas. Yuyariy imachus astawan phiñachisurqanki chayta.
  Hinaspa, ¿imatam yanapasunki? Slavaq ñawinkuna musphasqa kicharisqa.
  Kror chakinta churarqa, "semáforo" nisqa kusikuymanta k"ancharirqa.
  -Chiqapmi, generador hipertelepático nisqanchikqa mana allin sientekuykunata mikun. Chaykunataqa huk kallpamanmi tikran, chaymi quyllurkunata órbitankumanta huklawman kuyuchinman. Tukuy imamanta, kaymi precisamente imaraykum sumaq rikchayniyuq kanki - achka mana allin sientekuyniyuqmi kanki.
  Tukuy kaykunamantan Slavaqa repararqan mana hayk"aq rikusqa kallpa pakasqa kashasqanmanta, imaraykupas paypi aswan millay kaqmi atiyniyoq karqan, chaymi huch"uy wayna-sipas maqanakuykunaqa intiq k"anchayninpi vela hina chinkapurqan.
  -Hinaspa kallpasapa kani.
  Chay waynaqa puñunanta k"iskiykusqa.
  Vinttaq kutichisqa: "Qanqa kallpasapa biocampo nisqayoqmi kanki", nispa. Huch"uy nave espacialninchismi usqhaylla purinqa supercósmico nisqa usqhayllaman.
  Chay ch"aska barcoq cabinanqa chaylla k"anchayman tukupurqan. Slavaqa rikurqanmi aparatokunata, tragamonedas nisqa salapi hina allin allichasqata. Krorqa qhawariyninta hap"ispa, chay dispositivo holográfico nisqa llank"achirqan. Quyllurkunayuq hanaq pachaqa maskana llimp"i hinam llimp"iykusqa.
  -Kayqa galaxiayki, rikunki wawa, huk espiral nisqapi t"ikrakun.
  Chay waynaqa musphasqa qhawarisqa kunankama mana reqsisqa espaciota, manan mayqen runakunapas maskharqankuchu. Paypaqqa kusikuymi karqan, pisi manchakuypaqtaqmi karqan kay milagro de tecnología extragaláctica nisqapi qhawariyqa.
  -Kay puka ch"ikuqa maypichus kunan bote kashan chaypi.
  -Entiendeni, ichaqa kunan pacha Pachamamapi.
  nispas Slavaqa tapusqa.
  -Mana, killapim kachkanchik. Hinaspapas munaspaqa killapa imayna kasqanmantam admirakuwaq.
  Vintqa ciberescáner nisqatan llank"achirqan, barcoq perqankunan sut"iman tukupurqan, huk mana reqsisqa killa paisajetaqmi llapa cabinapa hawanta k"ancharichirqan.
  -Ima uchuy runatataq cráteres espaciales nisqapi phawayta munanki?
  Vintqa huk perky tonowanmi yuyaycharqa.
  Slavaqa iskayrayarqa.
  -Ichaqa manan chaypiqa wayra kanchu.
  -Ichaqa chaypi rit"i kan. Phawariy, ama manchakuychu, cibercascowan churasqa kashaqtiykiqa, vacío nisqa manan manchakuypaqchu.
  Chaysi waynaqa chaylla creerqan mana reqsisqan amigonta. Killa hawaman saltaykuptinsi mana entiendey atina llampu sunqu cuerponta qataykusqa. Manas wayrayuq espaciopichu saltachkanmanpas hinam karqa, aswanqa yakupa hawanpim wayt"achkanmanpas. Huk filoyuq saltay wichayman hinaspa sumaqllata pampaman chayanki. Slavaqa maypipas chayna sientekusqanmantam piensarqa. Ichaqa maypi - huk carruselpi, huk columpiopi? Manan, aswanqa musquypi saltaymanmi rikch"akun. Chay kikin sientekuy pisi pisimanta urmay, wayrapi phawaykachaq raphi hina kanki. Hinaspa, ¿hayka altomantaq saltanman? Yuyayta musphachillanmi.
  -¡Superman! Chay waynaqa qaparispan tukuy kallpanwan tanqan.
  -Asteroidepi allpaman chayaspaqa cuidakuy, ichapas pawariwaq.
  -Chaymantaqa hap"iyta pukllasun. nispas eslavaqa yuyaychasqa.
  -Imataq kay yuyay? Vintqa semáforo ñawinwanmi ñawinta kicharirqa.
  -Chaymanta hamuy, pipas llamiykuptin hapiruptinqa.
  Pukllayqa qallarirqan, Vintwan Krorwan qhari wawakunamanta aswan utqayllaña karqanku chaypas, ancha yachaywanmi qukurqan, chayraykum pukllayqa kusikuypaq tukurqan. Hinaspa Kror Slavata cascopi imatapas cambiananpaq yuyaychaqtinmi, cuerponpa lomonman sinchi kallpata haywashaqta sienterqan.
  -Waw! Ñawpaq kutitan ñoqa kikiypi hunt"asqa t"ikrakuyta sienteni.
  Chayllam warmachaqa kimsa chunka metro altota saltarqa, chaymantam allinta saltarqa hawaman, hinaspam ukunpi marcakunata saqirqa.
  -Hey, kallpachakuy hap"iwanaykipaq.
  Ichaqa Vint, mana p"inqakuspa, chay filo saltaywan, chay waynata hap"iykusqa, dedonkunawan sinqanpi llamp"ullata takaykusqa.
  -Ñuqaykuwan tupachispaqa wawaraqmi kanki. Maytaña kallpachakunki chaypas, hap"isqaykikun.
  Chay qhepamanmi Slavaqa manaña pukllayta munarqanñachu, makinta k"uyuspa umantapas k"umuykachisqa.
  - Resulta que entregawarqanki - iskay espirituyuq, llulla waynakuna.
  - Imaraykutaq llullakunchik, kayqa pukllay kasqanrayku, pukllaypitaq maqanakunku, sapa runataq kikin taktikanman derechoyuq. Hinaspa estrategiaykuqa llapa pisi kallpa kawsaqkunata yanapaymi, universopi tiyaq.
  -Piensani Killamanta aypasqanchikta. Vintqa yuyaykuynintan hinalla rimarqan. Imatapas ruwasunmanmi, wayna, ¿huk pachakunata, universokunatapas rikuyta munankichu?
  -Claro munani! "Slavikpa" uyanqa yapamantan kusikuymanta k"ancharirqan. Chay k"irikunapas rosa uyapaq adorno hinan rikch"akurqan.
  -Chaymantataq barcoman seqaspa riy.
  Slavikqa kuraq pilotoq tiyananpin tiyaykurqan, hanaq pachaq hatun dibujonta admirakuspa. Kay pachapiqa manan huk kutillapichu askha k"ancharishaq ch"askakunata rikunman;
  Hinaspa kaypi vacío nisqapiqa tukuy imatam rikunki aswan uchuy quyllur rumikama. Slavaqa hanaq pachatan admirakurqan, allintan sientekurqan kusisqataqmi sientekurqan, imaraykuchus huk iskay kinsa chunka runakunalla, otaq aswan askha pachak runakunalla rikusqankuta qhawasharqan.
  -Kunanqa nave espacialqa hiperderiva nisqamanmi yaykunqa, chaymi mana pipas rikusqa kaqta qhawayta atiwaq.
  Slavaqa dedonkunatan chay panelman haywarirqan.
  Vintqa ñawinta muyuykusqa. Chaymantataq sumaqllata ichaqa allinta makinta laq"aykusqa.
  -Ama aparatokunaman asuykuychu. Pantasqa ganchota tikrawaq hinaspa kuskan universo yana uchkuman wichiykunman.
  Slavikqa ñawinta hatun kicharirqa.
  -Sukana.
  -Manam, huk universomantam pawarqanchik kaymanta mana tupachiy atina aswan wiñasqa. Hinaspapas pakasqa hatun kallpayoqmi kanchis, chaywan tupachispaqa waranqa waranqa millón ch"askakunan ñut"u allpa kanku. Qhawariy imaynatas usqhaylla hoqarinchis chayta.
  Qallariypiqa hanaq pachapi kaqkunam aswan llañuyarurqa, ñawpaqninpipas aswan achkaraqmi rikurirurqa, chaymi espectroqa azul lawman tikrakurqa. Qhepapiqa aswanpas ch"askakunaqa aswan pisillañan kapurqanku, pisiyapurqankutaqmi, chaymi puka colorta tarirqanku.
  -Utqaylla puriyta yapachkaykupuni. Krorqa siq"iykusqa.
  Quyllurkunaqa usqhayllan lamar-qocha patapi llimp"iykurqanku, espectronkupas huk ladomanmi tukupurqan, chaymi huk allin violeta k"anchayman tukupurqan. Slavaqa qhipaman qhawarisqa. Chaypiqa ch"usaqmi karqan. Ladokunapi quyllurkunaqa pisillam karqa, manataqmi tutayarqachu. Chay waynaq kicharisqa siminta musphaspa qhawarispa, Vintqa manan sut"incharqanpaschu.
  -Kaykunaka superluminal ritmikunami. Qhepanchispi kaq ch"askakunaq fotonkunan barcoq qhepanpi kashan, chaymi mana rikunchischu. Chaymantapas, ñawpaqman phawaykachaq fotonkunatan hap"ishanchis, chaymi niyta munan llapa ch"askakunata huk kutillapi rikunki, qhepa kaqkunatapas, ñawpaq kaqkunatapas, wakintaq ladonmanta phawaykachashaqta. Kaypiqa monitorpi ñawpaqnikipi huñunasqa kachkanku. Aswan utqaylla yapaptinchikqa, mana rikuy atinamanmi tukunqaku, espectropa ultravioleta nisqa partenman kuyuspanku. Qaway.
  Tornilloqa volanteta muyuchirqan, chaymi violeta llimp"iqa kaq rato pisiyapurqan, chaymantataq llapanta chinkapurqan.
  - Allinmi, tornillomanta karunchakusun. Kunanqa manañam imatapas rikunkichu.
  Chay yana espacioqa qonqayllan llakisqa, llakisqa ima kapurqan. Krorqa toqllawanmi ñawinta kicharirqa.
  -Kunanqa aswan utqaylla yapasaqku. Chay nave espacialqa chispakunawanmi llimp"iykusqa, pantallataq yapamanta rawrarirqan.
  -Gama radiación convertidor nisqataqa ordinario k"anchaymanmi llank"achirqayku. Kunanqa quyllurkunayuq hanaq pachata yapamanta rikunki.
  Quyllurkunaqa chiqamanta juk loco modopi lamar quchapi phawaykacharqanku. Ñam kay pachapa waqtanpi kaq galaxiaq partenta pasaruspanku chawpinman astakurunku. Kaypiqa pisillatam pisiyachirqaku. Chay mana riqsisqa t"ikakunata admiranapaq. Ñawiytam nanarqa mana yupay atina quyllurkunapa qutunkuna llimpiykamusqanmanta. Kay pachapiqa aswan askha runakunan rikurqanku chhayna admirakuypaq t"ika t"ikata. Rubí, diamante, zafiro, topacio, esmeralda, ágata huk rumikunapas espaciopi ch"eqesqa llimp"i llimp"i hinaraqmi rikch"akurqan. Chay llimp"i llimp"i k"anchayninkuqa ñanta saqepurqan, llapan ukhunta k"ancharispa. Slavaqa ñawinta wichqaykusqa. Vintqa asikusqa, tensionmanta kirusqa
  -Chay runaqa manan hayk"aqpas kay hinataqa rikurqanchu. Kayqa galaxia nisqap chawpinmi. Cuidakuy ama ñawsa hina kanaykipaq.
  "Kusisqa Qharikuna" upallalla asikuspanku asikurqaku.
  -Hayka utqayllataq pawachkarqanchik?
  Aswan huch'uy kaqtaq waranqa parsecs sapa segundo. Huk parsec nisqa yaqa kimsa k'anchay wata. Chayqa, huk segundollapim yaqa kimsa waranqa Pachamama watakuna achki purisqan ñanninta purinchik.
  Slavaqa manam haykapipas saqirqachu admirakuyta - Wow, ima utqaylla.
  Vintqa toqllawanmi ñawinta kicharirqa.
  -Utqayllaqa manaraqmi hatunchu universomanta universoman phawanapaq, ichaqa askha kutitan usqhaylla yapasunman. ¿Munawaqchu kay pachakunapi kallpayta?
  -Ñam nirqani ima munasqayta!
  -Chaymanta allinta hap"iy, musuq utqaylla puriyqa ñawpaq kaqmanta aswan qaqa kanqa.
  Quyllurkunaqa huk ratullam tutayarurqa, chaymantam huk frenético cavalcade nisqapi kallparqaku. Chay mini-quyllur buquepa kuyuyninqa aswan utqayllam rikurirqa. Lliw galaxiakunam lliphipirqa pasarurqa. Chay k"anchayqa ch"usaqyachisqa, llimp"i llimp"i ima, ch"aska barcoq loco phawayninpas wiñaspa wiñarqan.
  -Ñam huk millon parsecs sapa segundo utqaylla purichkanchik. Kayqa kunankamapas manam hatun overclockchu. Huk p"unchaymi kanqa huch"uy universoykiq kantunkama phawaykachanaykipaq. Ichaqa ñuqayku Vint dedonta siminman ñit"iykurqayku - astawanraqmi usqhaylla ruwayta atiykuman hiperultraplasma usqhaylla ruwaqkunata llank"achiqtinchis.
  Slavaqa huk sillamanmi pisillata ñit"isqa karqan, chaymi makinwan uyanta tapananpaq obligasqa karqan, ch"askakunaq askha k"anchayninwan mana ñawsayananpaq. Dedoykunapas chaynintam rikukuq.
  -Utqayllanchikqa chunka hunu parsecs sapa segundo. Hinallam utqaylla purichkanchik.
  Nina k"anchayqa ruphaymanmi tukupurqan, k"anchaytaq ukhunta rupharqan. Chayta rikuspa Krorqa k"anchay filtrota llank"achirqan.
  -Nirqaykim kay pacha runakunaqa pisi kallpayuq kasqankuta. Aswan utqaylla kallpata quna, kallpa pampata kallpachana, chaywanmi rayukunap mana haykuy atisqan.
  -Utqayllanchikqa pachak hunu parsecs nisqa. Tornilloqa qaparirqa "Pisi tiempollamantam velocidad subtelepática nisqaman asuykusun".
  -Ichaqa kayqa manan yaqapaschu, yuyaypa usqhaylla puriyninqa mana tukukuqmi, motor hipertelepático nisqataqmi mana tukukuqta usqhaylla puriyta atin. Chaymantapas, manan yachankichu mana allin sientekuykuna imayna mikhuyniyoq kasqanmanta. Ñam kuskan teqsimuyuntinta qatarqanchikña, manaraqmi pachakmanta pachakmanta huknintachu gastarqanchik.
  nispas Kror kutichisqa.
  -Arí, kay waynaqa chiqap qhapaq kaymi. De paso, Slavka, usqhaylla purisqanchisqa waranqa waranqa waranqa parsecs nisqamanmi chayarun sapa segundo.
  Qunqayllamantam lamar quchapi achkipa pukllaynin harkakurqa, tutayaruspanmi chay uchuy nave espacialpa ukunpi achkilla yana vacío nisqataqa kancharichirqa.
  -Maypitaq kachkanchik? nispas Slavaqa ingenuo kunkawan tapusqa.
  -Hinaspa mana maypipas espacio interuniversal nisqapi. Chay ciberescáneres nisqakunaqa manaraqmi wañunkuchu, ichaqa yaqapaschá mana imapas kanchu muyuriqninpi, kanmi vacío, hiperespacio hinaspa achka campokunalla.
  -Ch"usaqpim kachkanchik. Chay waynaqa mancharisqa sientekurqa.
  -Chaytaqa niwaqmi. Ichaqa ama manchakuychu, pisi tiempollamantan huk universopi tarikusun, kay pachaykimanta aswan hatun. Chaypin kanqa espacio creativo ruwaykunapaq.
  -Achka universokunam kan hinaspapas manam kimsa dimensionalllapichu tarikun, aswanqa achka dimensional espaciopipas. Millonnintin dimensionkunam kan, sapa kutim tikrakun, tikrakun. Imaymana formakunawan mana t"ukuchisunaykipaqqa, ordinario kinsa dimensional universomanmi risunchis. Esferaykimanta aswan hatun kaqmi, chaypi layqakuypas, magiapas anchata wiñasqanmi. Kaykunaqa llapanmi telepatía nisqapa maquinacionninkuna, rimaywan influenciawan medio ambiente material nisqapi influenciay atiy. Tarikunki huk fabuloso super reinopi, huk mundo fantasías y musquykunata.
  -Imatataq chaypi ruwasaq? Tukuy imamanta, layqakuyqa ñuqapaqqa qanchis sellowan sellasqa pakasqa.
  -Kayqa pakasqaraqmi, ichaqa huk pachaman chayaspaqa usqhayllan magiata yachanki. Kikin Harry Potterpas manan velatapas hap"isunkichu. Ichaqa, sichus mana contentochu kanki kay universowan chayqa, huktaraqmi tarisaqku qanpaq. Ichapas tecnologiakuna hiperplasmática gustasunki - yachachisqaykiku, ichaqa kunankama kimsayku huk ruwayta especialta tukunayku tiyan chaypaqtaq qam hina waynata necesitayku.
  -Imapaqtaq?
  -Runa kasqaykirayku.
  -Utqaylla purisqaykuqa chunka waranqa waranqa parsecs sapa segundo nisqamanmi chayarun. Hinaspapas kayqa niyta munan pisi tiempollamantan ch"askakuna hawanchispi llimp"iyta qallarinqa. Vintqa siminpa qhepanmantan huk q"osñita kacharirqan.
  Chiqamanta, cuentopijina, ñawpaqninkupi juk sumaq k"anchay k"ancharirqa. Quyllur buquepa utqaylla puriyninmi pisiyarurqa, chaymi cuento hina pachaman urmaykurqaku. Kay universopi ch"askakunaqa especialmi karqan, manan muyuchu, aswanpas cuadrado, kinsa kuchuyoq, cono hina, prisma hina. Sapa ch"askaqa especialmi karqan, manataqmi hukniraychu karqan, hukniraymi karqan rikch"ayninpi otaq mana tariy atina k"anchaypi.
  Slavaqa simin kicharisqa chirirqa, rikusqanqa aswan sallqa suposicionninkunatan atiparqan.
  Quyllurkunaqa pisi pisimantan lamar-qochaman phawaykacharqanku, yana terciopelo lamar-qochapi nina hina islakunamanmi rikch"akurqan.
  Tukuchanapaqtaq, ñawinkupi juk chhika juch"uy planeta rikhurirqa, yaqa chunka inti diámetroyuq, cilindroman rikch"akuq. Kay cilindroq chawpinpin huk hatun castillo gótico nisqa kashasqa. Waranqa kilómetro perqakunan facil-llata rikukuq órbita nisqamanta.
  -Kaypi kay castillopi tiyanku huk rey, reina, paykunaqa chiqamanta munanku herederosniyuq kayta kamachina tiyanapi. Ichaqa huk manchay hechizo warkusqa kashan paykunaq hawanpi. Huk universomanta mana huchayoq wawallan kay layqakuyta p"akiyta atin. Nisqa Kror.
  Hinaspa kunanqa, runakunaq nisqan hina, planeta hawanman allpaman chayananchis.
  Chay aterrizacionqa allinmi karqa, huk muyuyta ruwaruspankum, kallpasapa atoqkunapa hatun estatuakunapa waqtanta pawarqaku.
  - Tukuy runa, Slava, lluqsiychik. Vintqa makinta haywarispan yanaparqan huch"uy barcomanta saltananpaq.
  -Planetaman k"umuykukuy.
  Slavaqa pisilla arcota ruwarqan. Kallpanqa yaqa kaqllam karqa kay pachapi hina, chay hatun palacioqa admirakuypaqmi karqa. Hinaptinmi paykunapa ñawpaqninpi huk kilómetro suni cristalmanta punku kicharikurqa. Kimsa amistadkunam quriwan hinaspa ancha chaninniyuq estatuakunawan achka allichasqa pasilloman yaykururqaku. Hinallataqmi tawa chupayuq delfín nisqakuna, megaplasma nisqa armayuq extragaláctico nisqa soldadokunapas. Rubímanta tallasqa sumaq t"ikakuna, kuyurispa umankuta haywarispallapuni purirqanku. Chay salapin mana reqsisqa challwakuna nadarqanku, llimp"i llimp"i escamakunawan.
  -Manachu imaynatataq wayrapi phawaykachankuman? nispas waynaqa tapusqa.
  -¡Antigravedad! nispas Kror kutichisqa. - Manaraqmi kaynataqa rikunkichu.
  Askha huk tukuy imaymana imaymanakunan karqan, chaykunan ñawita hap"irqan, isqon watayoq waynaq yuyaynintapas admirachirqan, ichaqa chhayna sumaq kaymanta willanapaqqa ancha unaytan necesitakunman.
  Pachak kilómetro pasillopi purinapaqqa ancha unaymi karqa, chaymi Vintqa botonta ñitiykuspan derechota teletransportarqaku trono cuartoman. Quyllur reykunapa aswan maypi kasqanqa admirakuypaqmi karqa. Chay salaq chawpinpin kashasqa huk trono, orqo hina admirakuypaq, espiral acueductoman rikch"akuq, chaypin huch"uy ichaqa k"ancharishaq barcokuna phawaykachaqku. Sapa kutinmi nina rawray hina phatariqku, huk k"anchariq cascada de chispakuna, chaykunan muyuriq espaciota unuwan hunt"aykusqa crepúsculo nisqapi, llapan muyuriqpi kamachikuq. Hinaptinmi hatun takikuna tocayta qallaykurqa, chaymi nina rawraypa kanchariyninpas rawrarirqa. Nina hina puka lava wayra pachata kuchurqa, chaymi huk reypa casarasqakuna chay llimp"iyuq phuyumanta lluqsirqanku. Paykunaqa waynamanmi rikch"akurqanku, qhapaq hinataqmi rikch"akurqanku, kaq pachallapitaqmi gustowan p"achasqa karqanku. Reypa sinqanpim esmeraldayuq cadena kasqa, chaynallataqmi azul canichepa rikchayninpas karqa. Hinaspapas reinaq kunkanta sumaqchakuq cadenaqa, aswanpas zafiromantan ruwasqa karqan. Uyanta waynaman k"iskiykusqa, allquqa ch"inlla qaparispa chupanta kuyuchisqa. Reyqa asirisqa, kirunkuna bombillakuna hina llimp"ispa.
  -Slava sutiyuq invitadoyman napaykuy. Talismanniypa nisqan hina, ancha allin wayna kanki, destinoykitapas hunt"anaykipaqpas atiqmi kanki.
  Reypa runan chay rimaykunata huk chhikanta mana allintachu churarqan, ichaqa mana t"ikrakuqtinpas sut"inmi karqan imachus niyta munasqanmanta. Raroña chaypas imaynatas huk universopi tiyaq runa ruso simita yachanman.
  -Kayqa telepatía nisqa. Krorqa susurquspa nisqa.
  - Ancha llakikuyniyuqmi kanchik waway. Sapallan ususintaqa Eletromendos sutiyuq tirano intergaláctico sutiyuq runam presochasqa kachkan. Hinaspapas necesitanchismi huk caballerota, paymi kacharichiyta atinman. Hatun profeciaqa ninmi muyu quyllurkunayuq uchuy universomanta rikurimunanta. Iskay ñawpaq amistadniy Vintwan Krorwanmi palacioman pusamusurqanki, kunanqa hatun pruebatam pasanayki hinaspam hipertiranota atipanayki.
  Slavaqa asirirqa, paymanqa rikchakurqa wasanpi raprakuna wiñachkaq hina hinaspapas payqa allintam atirqa chay monstruowan atipanakuyta, chaymi manchachirqa enteron mana k"uchuyuq universota.
  -Awqakunawan maqanakunaypaq, ususiykitapas kacharichinaypaqmi listo kashani.
  -Chaymanta Vintwan Kronwan ñanman pusasunkiku, ichaqa ñawpaqtaqa huk huch"uy pruebatan pasanayki. Huk laya qillqasqa profesional allin kayninmanta.
  -Kusikuywan.
  Vintwan Krorwanmi chay waynata makinmanta hap"irqanku, hinaspan hukmanta tarikurqanku chay mini-estrella barcopi.
  -Tex kanmi huk qillqasqa, kunantaq pawasunchik huk planetaman, chay planetaqa tarikun yaqa hatun quyllurpa waqtanpim.
  Chay huch"uy barcoqa muyurirqan, hinaspan huk azul planetaq ñawpaqenpi tarikurqanku, espuma phuyuyoq.
  Tornilloqa chay aparatota hurqurqa.
  -Adiós Blanco Nieve.
  Huk llallinakuy dedokuna hinallataq Slava maypipas yuyaykusqaykipi tukurqan. Ñawpaqninpin sayashasqa huk gris, aburrido escuela edificio. Qhepanpiqa llasa maletín kashan, chaymi aburrido, phiñasqa claseman rinan. Hinaspapas cheqaqtapunin mana kayta munanichu. Chakiykunam pisi kallpayarurqa hinaspam khatatatarqa. ¿Cheqaqtachu atikunman paywan pasasqanqa mosqoylla otaq alucinacionlla kasqan? Chay waynaqa ñawinta maqchikuspan torpe hina k"irikuyta munarqan. Kiriy. Chaymi kayqa chiqap, chiqaptam obligasqa kachkan escuelaman rinanpaq. Hinaspa hanaq pachaqa waqachkasqa, chiri chiri, chiri wayra wayramuchkasqa. Karumanta huk campana waqarqan. Chakikunaqa mana munachkaspallam phawayta qallaykurqa. Clases qallarinanpaqqa tiempollanpin kananchis.
  Chay waynaqa, pisillata samayniyuq, phawaylla aulaman yaykusqa. Rudolf Frankenstein llakisqa yachachiqmi animalpa qapariyninwan napaykurqa.
  Qam idiota hukmanta tardeña kanki. Llakikuypaqmi kay p"unchawkunaqa mana ñawpaq p"unchawkunachu, manataqmi maqasqa kayta atiwaqchu. Yachay wasimanta qhipaman qhipakuy, yachaywasita pichay.
  Qhipa escritoriokunamanta venenoyuq asikuykuna. Carneroqa susurqun, puñunanta, chawpi dedontapas qawachin.
  -Recesopi maqasqaykiku. Chaytaqa Blanca Nieve nisqa chupaman tikrasun.
  Hinaspa huk askha asikuy. Yachachiqqa mana uyariqman tukun.
  Chay yachachikuyqa unay hinaspa aburrido hinam, tukuy imamanta aswan allinqa "Baran" hinaspa empresanwanmi tubokunamanta maskasqa papelta thuqayta qallaykunku.
  Manchakuyqa mana munasqallanpin almaman haykun, wiksa t"oqopi nanaspa cuerponchista chiriyachin. Huk khatatataywanmi suyanki huk cambiota, chay millay phisqakuna qanman k"askakuqtinku. Tukuyninpiqa, campana waqan, chakichankunataq mana munachkaspa phawayman p"akikun - waynaqa apuraylla kachkan millay compañerosninmanta karunchakunanpaq. Phawan, yachaywasip aswan tutayaq k"uchunpi pakakuyta munaspa, maypichus kay vampirokuna mana tariyta atinkuchu. Slavaqa chay qatapa uranman seqaspanmi callepi tarikurqa. Payqa samayta hap"irqan, hukniray ladomanta llanthunkuna rikhurimuqtin, chaypipuni wawakuna-monstruokuna kasharqanku.
  -Allinmi, chay sonsoqa ayqekusqa. "Yuraq Nieve" karqanki kaytaq "humedad" kanqa.
  Chay carneroqa sádico hinam asirikurqa.
  -Puentekunapi sayay, ñoqaykutaq qan patapi sayasaqku, mana chayqa wañusqañan tukunki.
  -Mana, waynakuna, mana necesidadchu. Slavaqa llañullañam qaqchaparqa.
  -Huk cabratam necesitanchik. Hinaspa imaña pisiyachinki chaypas, chayta hap"iy.
  Chay carneroqa yaqa huk uma aswan hatunmi karqan Slavamanta, huk kuti kuskan llasataqmi karqan, chaymi uyanta sinchita maqachirqan. Wawaqa kuyurirqa, ñawinpas yaqa chaylla punkisqa wichqakururqa. Hinaptinmi siminpi huk toqyay hamurqa, chaymi siminpas puriyta qallaykurqa. Rampa compañeronmi maqanakuyman phawarirqan, costillankunapi takaspa, ichaqa chay llasaq umalliqmi pisillata hark"arqan.
  -Suyay, qonqoriykuchun. Bueno, "Blanco Nieve" sayanqa mosly nisqapi.
  Slavaq siminmanta yawar ch"aqchushasqa, ñawinpas unuyachkasqa, ichaqa almanpiqa, manchakuymanta hawa, hukniray hatunchakuy, kikinmanta allin qhawarikuypas rikch"ariyta qallarisqa.
  -Manan, manan qonqorikusaqchu.
  "Baran" admirasqa hina ruwasqa.
  -Kayhinatam kay schmuckqa harkawan. Chaymantataq wakinta t"antapaq hap"iy.
  Hinaspan tukuy kallpanwan rinrinta takaykurqan. Slavaq umanpas khatatatasqa, ninrinpas moradomanmi tukupusqa.
  -Mana, kunankamapas mana. Chay kunkapiqa mana saqispa kaymi karqa, manchakuyta atipaq.
  -Chaymantaqa wañusqañam kanki. Wañuchisqaykiku.
  Umalliqqa yapamanta kuyurispa tukuy kallpanwan uya tullunpi takaykusqa. Slavaqa pisillata qhipaman kutirqa, chaymantataq chay maqayqa mana sut"ichu lluqsirqa.
  -Hap'iy Yuraq Nieve. "Baran" huk amenazaq gestota ruwarqa.
  Chay maqakuq runaqa Slavata atacaspa, makinta mast"arispa perqaman ñit"iykurqan. Hinaspa wayna apuqa fósforokunata hurquspa cigarrota rawrachirqa.
  -Kunanqa cauterizacionta ruwasaq. Qunqurchakiman uraykamunki utaq huk loco altota experimentanki.
  Slavaqa mana aguantay atina mancharisqa sientekurqan, saqenanpaqña kasharqan hinaspa qonqoriykukunanpaqña kasharqan, Krorpa kusisqa uyanta, Vintpa burlakuq qhawariynintapas yuyarisqa. Astawanqa mana aguantay atina karqan huk hatun universomanta reypa mana tupaq sinchi k"ullu uyanta yuyariymi. Qunqurchaki kayqa paykunata traicionaymi. Hinaspa, ¿imayna heroetaq chaymanta, listo kachkan tirano Eletromendosta impugnananpaq, sichus aswan ordinario hooligankuna wañuykama khatatataptinku?
  Cigarro mat"inman llamiykuptinsi Slavaqa qaparispan paña makinta sinchita hurqurqa.
  Huk sinchi k"iskisqa puñuna Rampa quijadanman urmaykurqan sinchi phiñakuywan.
  Musphasqa ñawinta kuyurichirqan, upayasqa, wasanpitaq qapariywan urmaykurqan. Kaypiqa Slavaqa mana costumbre kaq phiñakuyta, kallpata ima sientekurqa. Payqa profesional kickboxer hinam puñetachkarqa hinaspa saruchkasqa. Kuska minuto pasaruptinmi pichqantin mana musyaylla puñurqaku. Slavaqa umantapas altoman hoqarispa, makintapas wayrapi hoqarispa sayashasqa.
  -¡Vector! ¡Ichapas kayta ruwayta atirqani!
  Campanaqa clasepaqmi waqarqan, kay kutillapin mana costumbreman hinachu khatatatarqan, aswanpas ruiseñorpa kuyuriyninmanmi rikch"akurqan. Chaysi warmachaqa raprayuq hina aulaman phawaykusqa. Kaypiqa mana imaraykupas fracasarqanmi. Slavaqa manan sayarirqanpaschu huk simillatapas rimananpaq, hawa pachapi tarikuspa. Manas mancharisqachu - kunanqa kikin supaypas mana manchakuspanmi ñawinta hatunta kicharisqa. Quyllurkunaqa misk"i, riqsisqa hinan karqanku, manan manchakunapaq hinachu karqan, aswanpas, mana llasa kayninpiqa huk admirakuypaq llamp"u kaymi sientekurqan. Wawaqa umanta pisillata muyuchisqa. Vintwan Krorwanmi ladonpi phawaykacharqanku.
  -Chay Blanca Nieve mancharisqa. Pampachaykuway, ichaqa manan huk hinataqa ruwayta atirqaykuchu: almaykipi manchakuyta atipanayki karqan.
  -Chaymi mana chiqap pruebachu karqa.
  -Y no! Tukuy imapas chiqapmi karqa, atiyniyuqmi kayku Pachamamaman apanaykupaq hinaspapas pisillatam pacha chiruta tikranaykupaq. Imayna? Kaymi millon dimensionniyuq kawsaqkunapa pakasqa kaynin. Kunanqa pruebapi pasarqankiñam hinaspam huk aswan hatun asuntokunamanpas pasaykuman.
  -Mayqinkunataq?
  Tornilloqa q"illay kunkawanmi qaparirqa.
  -Ejemplopaq, rey Ezarampa sapallan herederonta kacharichiy. Eletromendosta atipayqa manan facilchu kanqa, kintillon pachakunan waqanku talonpa uranpi. Ichaqa qan kikiykiq manchakuyniykimantan ñawpaqta atiparqanki.
  -Manchachiyqa pisi wañuymi - atipaspaqa mana wañuqmanmi asuykunchik.
  - Krorqa yuyayninta tukusqa. Ñawpaqpin rikhurimurqan cilindro planetaq reqsisqa contornonkuna.
  . EPILOGO nisqa
  Askha musphay maqaykunamanta, atipasqakunamantawan, Hanaq pacha Imperio thak kawsayta ari nirqan, prometerqantaq manaña Zarista Rusiyap kaqninkunata atacananpaq.
  Hatun Soqta runakunaqa yuyaykurqankun China nacionta atipanankupaqqa temprano kashasqanmanta, allin términokunapin rimanakunkuman nispa. Aswanpas Rusia kikinmi chinkachirqan Mongolia nacionpa huk partenta, Usuri nacionpa uray ladonta, Primorye nacionta, Corea naciontapas. Kaykunaqa gananciayuq rimanakuykunam karqan - Alexei Mikhailovichpa Zarista Rusiyan Siberiapi, Pasiphiku mama quchap patankunapipas chaki sayachiyta atispa. Hinaspapas mana imamanta manchakuspa sientekuy.
  Hinaspa kaywanmi yaqa tukukurqa chay sumaqllaña guerraqa, ¡hukkunapas suyachkarqa suqta heroekunatam!
  
  
  INMORTAL ESPACIÓN REINA
  Reinaqa anchatam munarqa aswan musuq rikchayniyuq kayta. Hinaspa chaymi huk entero expedición kacharqan mana wañuq kay espejota maskhananpaq. Chayta qhawarispaqa sipaschamanmi tukuwaq.
  Qhepamanmi maskhayqa allintapuni ruwakurqan, ichaqa... Espejopi kaq genioqa kuraq reinamanmi nirqan:
  - ¡Wayna kasqaykita kutichipusqayki, ichaqa kamachimanmi tukunki!
  Reinaqa ch"usaq kiruyuq asirikuspa kutichisqa:
  - Wayna-sipas kayqa wiñaypaqmi chayqa, ¡esclavitudmanmi acuerdopi kani!
  Chay geniaqa huk hechizota ruwarqan. Reinaqa sipasmanmi tukupurqan, payqa yaqa q"ala lomo p"achallapin chakrata azadashasqa. Hinaspapas anchatan llank"arqan, sinchitan llank"arqanpas.
  Wayna cuerpollan mana nanasqachu, manataqmi sinchi sayk"usqachu. Ichaqa ancha p"enqaymi karqan, aburridotaqmi karqanpas. Chayqa pasarqa mayqin planetapipas iskay intiyuq. Hinaspapas chay estructuraqa Chawpi pacha tukukuy hinan.
  Astawanpis, formaciones nisqapi congelado. Reinaqa p"unchaykuna llank"aspa sonso kapurqan. Yaqa uywamanmi tukupurqan, musquyllanpin libre kayqa hamurqan. Hinaspapas sapa kutillanmi watasqa llank"an. Kayqa ancha sasam ñawpaq reinapaqqa. Hinaspapas umalliq laq"asqan q"ala cuerpota llamiykusqanqa, q"oñi fierro hinan.
  Tukuchanapaqtaq, kawsayninpi juk tikray karqa. Aswan mana allin kaqpaqlla. Dueñon wañupurqan, herederonpas llapanmi thunisqa kapurqan. Hinaptinmi chay sipastaqa rumi hurquna wasiman rantikurqaku.
  Kunanqa llasa canastakunata apakunay karqan, q"ala cadenakunapi llank"anay karqan, laq"asqa kanay karqan, qaqa patakunapitaq puñunay karqan.
  Reinaqa kunanqa aswan askharaqmi ñak"arisharqan. Chay geniaqa, chiqamanta, juk trampata wakichisqa. Arí, mana wañuqmi, manataqmi machuyasqachu, ichaqa ñak"ariypin kashan, infiernopipas kashanman hina.
  Kallpasapa cuerpoqa chay estrés nisqaman yachasqaña kashan chaypas. Hinaptinmi reinaqa ayqinanpaq tantearurqa.
  Payqa suni chukchanwanmi tutapi q"ala chakiwan, sinchi kunkanwan cadenasqa cadenata archivayta qallarirqan. Rumiyasqa fierrotaqa chukchaykiwanmi pisi pisimanta archivanki, ichaqa reinaqa achka tiempoyuqmi - mana wañuqmi. Huk kaqninmi, rumi hurqunakunapi sinchita llamkaspaqa puñunayki, sapa punchawtaqmi pisillata kuchunki.
  Ichaqa sawraqraqmi kachkanki.
  Reinaqa siwiruspanmi puñururqa. Chaymantataq qatiqninkunapi hukmanta sierrarqani.
  Hasta, tukukuypi, t'inkikunata p'akirqani... Ichaqa manan ayqekuyta atirqanchu. Chay guardiakunan alarmata hoqarirqanku.
  Reinataqa hap"ispa mana khuyapayakuspa laq"awan maqarqanku. Chaymantataq rupha fierrokunawan talonkunata ruphachirqanku. Chaymantataq ayqekuq kamachipa marcanta ruphachirqanku. Hinan yapamanta qhuyakunaman kacharqanku.
  Esclavokunaqa sapa kutillanmi wañunku, ichaqa askha watakunañan payqa sinchita llank"ashan. Chaynaqa watasqalla llamkachunku.
  Hinaspa sapa tuta cadenanta qhawaqku.
  Reinaqa watasqallañam puñuq, sapa kutim laq"akuq.
  Llasaq kadenakunata churaspankutaq aswan pisita llank"aqtin hina laq"awan maqarqanku.
  Reinaqa asnaykusqañam, manataqmi unqusqachu. Infección mana payta hap"irqachu, pisi chanta monotono mikhuytaq mana wiksa nanaytachu apamurqa. Wiñay sipasqa ñak"arirqanmi, ichaqa manan wañurqanchu. Hinaptinmi watakunaqa pasarqa. Chay minakunataqa pisi-pisimantan llank"arqanku, hinaspan pisiyapurqanku.
  Kunanqa huk llamkaymanmi hukmanta apachkanku. Qhellimanta pichaspataq rantikunankupaq churarqanku.
  Kaypim reinaqa suerteta tarirurqa. Chay rantiqmi rikurirurqa chay arenaman gladiadorkunata quqkunamanta huknin.
  Reinaqa ancha ch"aki, alambreyoqmi karqan, pachak wata masñan minakunapi sinchita llank"arqan. Payqa ancha kallpasapam, mana kuyuriqmi, umanpa hawanman llasa rumita hapispa.
  Arí, kallpanmi chay suministradorta aysarqan. Kirunkunata qhawarisqa: mana huk t"oqollatapas hinallataq chay hina hatun kallpasapa. Sienterqanim acero, wischusqa aychakunata - rumi hina!
  Hinaspapas claro rantirqani, ¡chayna capaz especímen!
  Chay qhepamanmi reinapaqqa hukniray kawsay qallarirqan. Hinallataq k"arak entrenamientowan, maqanakuykunawan, bullyingwan, spankingswan, ichaqa aswan kusikuywan.
  Reinaqa iskay pachak wata masñan wayna cuerpopi kasharqan, hatun kallpawan, aguantaywan ima sapaqchasqa karqan, sapa kuti sinchi llank"aypi obligasqa entrenasqanrayku.
  Kaymi huk sipaskunamantapas huk umalliqta quykurqa. Chaymantapas, aycha cuerponpi llapa cicatrices nisqakuna, kuchusqakunapas ancha usqhayllan qhaliyapurqan, manataqmi ima rastropas karqanchu.
  Reinapas usqhayllan ruwaq, allintan mana wañuq reaccionkunata ruwaq, anchatataqmi estudiaq. Manam tukuy imapas chayllachu allin karqa, ichaqa ancha allin cuerpoyuqmi.
  Chaymi qallariypiqa kallpanrayku, aguantasqanrayku, kallpayoq kasqanrayku ima atiparqan. Hinaspa chaymanta yachaynin wiñayta qallarisqa.
  Qallariypiqa manan aswan kallpasapa rivalkunayoqchu karqan, ichaqa pisi-pisimantan experiencianwan nivelnin wicharirqan.
  Hinaptinmi reinaqa riqsisqa warmikunata atipayta qallaykurqa. ¡Hinaspapas runakunawanpas uywakunawanpas maqanakunku!
  Imperioq costumbrenman hinaqa, gladiadorkunaq maqanakuyninpi pachak atipasqan qhepamanmi libre kayta atin.
  Chay sinchi kallpasapa reinaqa, chukchanmanta k"irisqa, raqrasqaña karqan chaypas, qhepamanmi pachak kaq maqanakuypi atipayta atirqan.
  Chay qhepamanmi Cesarpa makinmanta kacharichisqa kapurqan. Hinaspapas payqa kikinmi maqanakuykunapi qolqeta gananmanña, otaq sipaskunaman esgrima ruwayta yachachinman.
  Hinaspa pisi tiempollamanta reinaqa, sumaqllaña, qhapaqña, cuerponpi waynaraq, huk noble patriciowan casarakurqan.
  Hinaspa machu hinaspa millay. Ichaqa manan mana wañuqchu, pisi tiempollamantan wañupurqan.
  Reina, kunanqa wiñaypaq wayna viuda, chunka iskayniyuq sumaq waynakunata munakuq karqanku.
  Hinaspapas ancha qhapaq kaymi.
  Chaymi kusikuyta tarirunman hina... Salvo ñawpaqman puriypa rurunkuna mana suficientechu karqan - allinmi, imaynatapas cienciaqa manan wiñashanchu kay imperiopi. Hinaspa planetapi en general. Hinaspapas cañonkuna, mosquetekunapas aswan ñawpaqmi. Tukuy imapas literalmente congelasqa.
  Hinaspa kunanqa chay imperioqa ismuyman urmaykurqan, mosoq barbarokunaq llalliynin... Reinaqa yapamantan presochasqa, esclavitudpi ima kasharqan. Ichaqa wayna sumaqllaña kasqanraykum chay llaqtapi khanpa concubinaman tikrakururqa.
  Hinaspa wañuspa herederonman entreganankama. Hinaspapas huk tiempo qhepamanmi wañupurqan.
  Hinan reinataqa subastaman churarqanku. Q"alata q"alata horqospanku huk noble jequeman venderqanku. Hinaspa paywan kasharqan chay jeque wañunankama. Hinaspa yapamanta sipastaqa subastaman churarqanku. Hinaspa kay kutipiqa, Sultanpa palacionpin tukurqan. Mana wañuq kasqanraykum reyta aysayta atirqa hinaspa punta kaq warmi kananpaq.
  Ichaqa mana allin suerte, mana wañuq sipasqa manan wawakunata wachakuyta atirqanchu. Hinaspa Sultan wañupuqtin, herederon kamachirqan reinata hukmanta cadenawan watanankupaq, hinaspa minakunaman kachanankupaq.
  Hinaspa yapamanta reina infiernopi kashan. Grillokunapi, sinchi llamk"aypi, rumikunata canastapi apakuq, qaqa kuchusqa palancawan. Hinallataq pisilla, monotono mikhuy, azote, asnaq, cadenasqa. Hinaspapas sapa tutan guardiakuna violanku. Reinamanpas gustarqaña chaypas, wayna cuerponqa facil-llatam orgasmoman chayarurqa.
  Hinaspa chaynata wiñay sipasqa watamanta wata, chunka watamanta chunka watata pasarqa.
  Tukuyninpiqa kay mina tukukunankama, iskay pachak watataq pasarqa. Manam pipas yuyarirqachu pi kay reina kasqanmanta. Hinaspa hukmanta subastaman churasqa karqan. Sapa kuti hina, q"ala hinaspa aychasapa. Arí, ñawpaqta mayllakuspa.
  Hinaspa yapamanta rantirqanku ejercitopaq, ancha kallpasapa kasqanrayku. Hinaspapas payqa allin yachayniyoqmi karqan, espadakunawan maqanakuytapas yacharqanmi.
  Hinaspa reinaq militar kaynin qallarirqan. Payqa askha maqanakuykunapin participarqan, sinchi kallpayoq, kallpasapa, mana kuyuriq, sapa kuti q"ala chaki phawariq. Hinaspapas pisi-pisimantan llank"ayninqa wichayman rirqan.
  Kunanqa warmikunaq regimientonpa umalliqñan kashan, askha qhapaqtaqmi. Hinaspa yapamanta tarikun gananciayoq tupachiyta, hinaspan chaskikun hatun haciendata makinpi.
  Chaynam mana wañuq kawsaypa zigzag: kunanqa wichayman, kunanqa urayman!
  Reinaqa, chiqamanta, viuda kapurqa, chaymantataq wayna kamachikuqwan casarakurqa. Chay waynaqa experienciayoq, ichaqa hawanpi sipas warmimantan umantapas chinkachirqan. Hinaspa chaynata casarakurqaku. Hinaspa chay waynaqa reyña kapurqan. Hinaspapas esposanpas anchatan munaychakurqan.
  Chay reinoqa guerrakunata ruwaspa mast"arikurqan. Aswan kallpayoqmi kapurqan. Hinaspa qayna p"unchaw wayna-sipas ñawpaqta puqusqa, chaymantataq machuyasqa. Hawamantaqa, sipas reinaqa wañuy patapi kaq reymanta testamentota hurqurqa, chaypim nirqa emperatriz kananmanta. Hinaspa firmarqa.
  Wañusqan qhepamanmi ñawpaq reina emperatriz kapurqan. Hinaspapas guerrakunatan maqanakurqan. ¡Wiñaypaq wayna kaspanmi, tiempowanqa enteron pachata atiparurqa!
  Hinaspapas yaqapaschá hunt"asqa kusikuyta tarisqa... Ichaqa chaymanta kinsa pachak wata pasarqan, extraterrestres nisqakunan allpaman chayarqanku. Hinaspa chay planetata hap"ikapurqanku.
  Hinaptinmi emperatrizqa yapamanta rumi hurquna wasikunapi tarikurqa. Hinaspapas collarniyoqña, q"ala, q"ala chaki, ichaqa mana cadenayoq. Huk tiempon llank"arqani, chaymantataq manaraq puñushaspa televisionta qhawaq kani.
  Kaypas kawsaymi... Pachak wata masninmi carcelpi karqa, chaymantam kacharisqa karqa libertad condicionalwan, hinaspam kawsarqa huk ocupado planetapi huk imperio espacialpi.
  Payqa ancha wiñasqa civilización nisqapa tukuy allinninkunawanmi kusisqa karqa hinaspa... Kay kutipiqa ejercito espacialmanmi yaykurqa.
  Star Wars nisqapi llamk'ayta qallarirqan. ¡Payqa mana wañuqmi! ¡Mana imatapas manchakuspa!
  Chaynatam llamkayninpi ñawparirqa mariscal kanankama. Chaymantataq lliw planetata hap"ikapurqan.
  Wakinqa gobernadorkunan karanku. Chay qhepamanmi hukmanta ejercitoman kutipurqan. Payqa maqanakuspa kamachirqan. Hiper-Supermariscal nisqaman tukupurqan.
  Hinaspa chaymanta huk golpe militarta ruwarqanku, hinaspan hap'irqanku imperio espacialpa emperadorpa kamachikuy tiyananta - galaxiata umallispa.
  Chay qhepamanmi huk pachakunata atipayta qallarirqan. Payqa kamachirqan, atacarqan, atiparqan, wakin kutitaq atiparqan, ichaqa vengakurqan...
  Tukuy imapas allinmi karqan, ch"uspi-garra híbrido nisqa imperiowan tupanankama.
  Paykunaqa ancha utqayllam mirarqaku hinaspam runaman rikchakuq civilización nisqataqa achkallaña llallirurqaku.
  Chaymi maqanakuykunaqa puririrqan, maqanakuymanta maqanakuyman... Tukuyninpiqa, runakunaqa atiparqanku. Hinaspapas ñawpaq reinaqa manañan hukmanta kamachichu kapurqan, minakunapi.
  Yapamanta cadenasqa llamk"anki, rumikunapitaq cadenasqa puñunki. Hinaspapas robotkunaq tukuy kamachisqanpin.
  Musquyllapim wiñay sipasqa kacharisqa, hatun kacharisqa rikukurqa. Puchuq tiempotaq sinchita llank"arqan, llank"arqan, q"ala q"alatataq chakinta k"ullu rumikunawan k"ullucharqan.
  Ichaqa manan reina suyakuyninta chinkachirqanchu. ¡Mana wañuqmi, wiñaypaqtaqmi imatapas cambianqa! ¡Esclavitudqa manan wiñaypaqchu kanqa!
  Ñawpaq reinaqa takirqaraqmi, q"ala aychasapa wasanman huk plaga urmaykuptinpas:
  Pachamamapa ususin kutichinqa, mana, .
  Manam haykapipas sirviente hinaqa qipasaqchu...
  Creeni libre kaypa achikyamunan kananta - .
  Wayraqa mosoq k'iritan mosoqyachinqa,
  Tayta Llaqtapaq sagrado awqanakuy, .
  Imaraykuchus Hatun Diosqa waqyan...
  Hatariy temprano, valiente caballero, .
  ¡Tutayaqmi chinkapunqa, mayo killapitaq rosas t"ikarinqa!
  
  
  
  
  AMA ONISHMANTA APAYCHU
  1941 watapi noviembre killapin Hitler qonqayllamanta Stalinman thak kawsayta haywarirqan. Chiqap situacionta yachaq runapaqqa mana allinchu rikchakuq allichay.
  Alemania runakunaqa, yaqapaschá Moscú llaqtata hap"ikapunankupaqña kashanku. Hinaspa, ¿imaraykutaq kay situacionpi hawka kawsayta qunanchik?
  Ichaqa Hitler, yachasqayki hina, ancha wiñasqa intuición nisqayoqmi karqan. Hinaspapas payqa yuyaykurqanmi Moscú llaqtata mana hap"isqa kananta. Hinaspa chhayna kaqtinqa, pacha chayamun, Stalin manchachisqa kashaqtin, thak kayta haywananpaq. Naturalmente, manan llapa militarkunachu chayta acuerdopi karqanku, ichaqa Hitlerqa atiyniyoqmi karqan, autoridadniyoqtaqmi karqanpas.
  Chaymantapas, hawka kawsayqa Alemania nacionpaq allin kananpaqmi prometekurqa. Chiqamanta, Ucrania Alemaniaman pasakun, chaywantaq yana allpakunata, chakra llamk"aykunata ima, Bielorrusiaman, Báltico suyukunaman, Smolensk suyuman ima.
  Stalinqa, llapanpiqa, Alimankunap hap'isqan tukuy imata saqinanpaqmi rimanakurqan.
  Sebastopol llaqtaqa alimankunamanmi urmarqan. Chayta kutichispataq Kraut aylluqa Moscú suyumanta lluqsirqanku. Leningrad llaqtaqa URSS nisqap qhipanpi qhipakurqan, chaypaqtaq huk corredor nisqatam siq'irqanku. Alimankunaqa Leningrad suyumanta lluqsinankupaqmi rimanakurqanku, Voroshilovograd suyuta, Donetsk suyutawan rantispa, chay suyuta alimankuna manaraqmi llapantachu hap'irqanku.
  En general, nazis nisqakunaqa Donbass nisqatan chaskirqanku q"umirwan, metalkunawan, fabricankunawan, bauxita nisqawan, chakra llank"ana allpakunawan, lliw Crimea nacionwan, Donpa uray ladonpi huk partenwanpas. Alimankunaqa Leningrad suyumanta, Moskwamanta, Tulamanta, Rzhev, Kalinin suyukunap huknin rakinmanta lluqsirqan. Donbass nisqapa huknin partenwan, Donpa huknin partenwan achka yana allpayuq hinaspa Sebastopol nisqapa rantinpi. Finlandia runakunaqa Petrozavodsk llaqtata, ima hap'iyta atisqankutapas hap'irqanku. Allintam rakinakurqaniku.
  Chaymantapas URSS nacionqa qhatukunapi preciomanta aswan pisi qolqewanmi petrolota qonanpaq rimanakurqan, guerrapi presokunamanpas askha qolqeta pagananpaqmi.
  Stalinqa, awqanakuypi, Moscú llaqtatapas atipayta manchakuspan, chay hina condicionkunata chaskirqan. Wehrmachtpa allin ruwasqanpa ancha hatun kayninpi.
  Bueno, Hitler, payqa instinto sobrenatural nisqayoqmi karqan, repararqanmi chay ruway aswan allin kasqanmanta.
  URSSwan maqanakuyqa tukusqañam. Nazi nisqakunaqa ñawpaqtaqa África nacionmanmi tropakunata apachiyta qallarirqanku. Chaymantapas, Inglaterra nacionmanta runakunaqa Rommel llaqtatan atacayta qallarirqanku. Bueno, ¿imataq chayri? Hinan Fritz nisqakunaqa Malta llaqtaman tropakunata hap"ispa chayachirqanku. Chiqamanta, ñawpaqta chaypi ingleskunata bombardeaspa.
  Chaymantaqa, chiqapmi, Gibraltar llaqtata atacasqanku. Hitler kikinmi Francowan tuparqan.
  Imaynan, rikurqanki Alemania imayna kallpasapa kasqanmanta. URSS-ta atiparqan. Payqa tawa hunu rus runakunatam hap'irqan, achka waranqa tanquekunatapas. Ñoqaykupaqqa Españaqa mapapi huk golpe hinan. Ocuparusaqku mana tropakunata pasachiptiykiqa. Hinaspapas faltanki chayqa, África nacionpin imatapas tariwaq. Chaymantapas, ¡Gran Bretaña nacionqa chinkachisqañan kashan, manan maymanpas rinqachu!
  Francoqa, España suyuta hap"iyta atikusqanmanta, mana ima chansa kasqanmanta ima, ari nisqa.
  Gibraltar llaqtaman atacasqankuqa allinmi karqa, hinaspapas utqayllam. Chay ciudadelaqa urmarunñam. Hinaspa chaymanta alemankuna África Ecuatorial nisqaman haykurqanku.
  Inglaterra nacionmanta runakunaqa anchatan chinkachirqanku. Chupakuna hinam hapisqa karqaku.
  Rommelqa Libya mama llaqtapi Gran Bretañata atipaspa Ihiptu mama llaqtapi awqanakuyta qallarirqan. Alejandría llaqtata hap"irqan.
  Chaymanta lluqsispa Suez Canalta chimparqan. Allin ruwasqankuta sayarispan Alemania nacionta Iraq nacionta, Kuwait llaqtata, lliw Oriente Medio naciontapas hap"irqan.
  Wehrmacht nisqa barcoqa manan inti lloqsimuy ladopi askha soldadokunata, oficialkunatapas chinkachirqanchu. Hinaspa tropankuna aswan achka hinaspa aswan sazonado hinaspa aswan allin entrenasqa karqaku ingleskunamanta hinaspa aswantaqa fuerzas colonialeskunamanta.
  Inglaterra runakunaqa kaytan hark"ayta atirqanku, mana iskayrayaspataqmi chinkarqanku. Mana URSS kaptin, Fritz nisqakunaqa Gran Bretañawan allinta maqanakuyta atirqan.
  Yaqa llapanpim Gran Bretaña nacionqa coloniakunata chinkachinanpaqña karqa. Allpa ejercitonqa ancha pisi kallpayuqmi karqan, pisillataqmi maqanakuy allin karqan, chaymi coloniakunata Wehrmacht nisqap aswan achka, disciplinasqa awqaqninkunawan hark'arqan.
  Ichaqa flota nisqapi yuyaykusqankuqa manan allinchu karqan. Gibraltar, Malta urmasqan qhepamanmi África nacionta mana hap"iyta atirqankuchu. Chaymi Rommelqa Canal de Suez nisqa ñanta hark"arqan. Hinaspa allpapipas, Alemania runakunaqa huk golwanmi ingleskunata atiparqaku. URSS-wan maqanakuy qhipamantataq Wehrmacht nisqa aswan kallpasapa, aswan atiyninkunapi hapipakurqan, chaymantataqmi achka maqanakuy yachaykunata tarirqan.
  Chhaynatan África nacionta pisi-pisimanta atiparqanku. Hinaspa Irannintakama Alemania nacionman haykurqaku. Chaypipas chay llaqtapi sepoys nisqakunaqa manan Gran Bretañarayku wañuyta munarqankuchu. Tukuypiqa, alimankunataqa aswan hark'arqanku karu kasqankurayku, mana ñankunayuq kasqankurayku, mast'arisqa rimanakuykunawan, suministro sasachakuykunawan ima, Inglaterra awqaqkunamantaqa.
  EE.UU.-qa mana awqanakuy kananpaqmi ñut"u allpata huñuchkan. Japón nacion contra llapa sancionkunataraqmi horqorqanku.
  Ichaqa chaywanpas samuraikunaqa Perú Puerto nisqamanmi atacarqanku. Chayqa necesario karqan amachakunanchispaq, Asia suyupi Inglaterra nacionpa kaqninkunata hap"inapaqpas. Hinaspa Japón runakunaqa chayta ruwarqanku.
  Pisi rimayllapi, tawa chunka iskayniyuq watapi, tawa chunka kimsayuq watap ñawpaq kuskanninpi, Alimankuna, Nihunkuna ima, Abya Yalata, Awstralya, tukuy Awya Yalapi hap'irqanku. Hinaspapas 1943 watapi septiembre killapin Gran Bretaña nacionman chayarqanku. Arí, hatun bombakuna ruwasqanku qhepamanmi. Alimanyakunaqa Yu-288, Yu-188, huk makinakunatapas llamk'achirqan.
  Gran Bretaña nacionqa coloniakunata chinkachispanmi, unu ukupi guerrawan sayk"usqaña kaspanpas, manan hark"akuyta atirqanchu.
  Hinaspapas alemankunaqa askha recursoyoqmi karqanku, astawanqa llank"anayoqmi karqanku. Paykunaqa cheqaqtapunin Inglaterra nacionpi llapa llaqtakunata fabricakunatapas bombardearqanku. Hinaspa chaymanta, chiqapmi, tropakunapa aterrizaje hinaspa Panteras, Tigres, Leones hinaspa Ratón nisqapas servichikuynin. Bueno, claro, chaynallataq tanque anfibiokuna hinaspa yaku ukupi antawakuna.
  "Ratón" nisqataqa manaraq operacion qallarishaqtinmi tukurqanku, maqanakurqanraqmi. Ichaqa "Ratón" nisqakunaqa ancha llasa.
  Gerdapa Pantera nisqapi llamkaqkunam maqanakuypi sapaqchakurqaku. Hukllachasqa Qhapaq Suyu hap'isqa kaptin, Alimanyakunaqa Hukllachasqa Amirika Suyukunawan huk pacharaqmi maqanakurqan. Islandiamanta Amerikamanta runakunata qarqurqan. Ichaqa mast"arisqa rimanakuykuna kasqanraykun, Américata hap"iyqa sasa ruwayman tukupurqan. Chaywanpas Atlántico mama quchaqa manam asikunapaq hinachu. Manachus amigonkuta bombardeaspa lamar-qochapi maqanakunkuman chayqa.
  Alimanyap yaku ukupi puriq wamp'unkunam wiñarqan, peróxido de hidrógeno nisqawanpas, yaqa llapan Amerikap flotantam chinkachirqan.
  Ichaqa Estados Unidos nacionqa sinchi sasaraqmi hap"iyqa. Chay awqanakuyqa aysarikurqanmi, chaymantataqmi Alemania runakunaqa kamachiyta hap'ispa thak-kaypi kawsarqanku.
  Chay qhipamantataq Alimanyakunaqa URSS nisqaman kutirqan.
  1945 watapi E-50, E-75 nisqakunam ruruchinaman rirqan. Hitlerqa pichqa chunka toneladamanta aswan llamp'u tanquekunatam hark'arqan, huk huch'uy serieta riqsiq antawakunatam ruranata.
  Panteraqa tawa chunka tawayuq tonelada kuskanmi llasaq. "Pantera" 2 pichqa chunka iskayniyuq toneladaña. E-50qa yaqa soqta chunka pichqayuq toneladatam aysarunña. Qhipa kaq tanqueqa ancha decente armadura frontalniyuqmi karqa, 150 milímetros nisqa cascopi 45 grados ángulo nisqapi, 185 milímetros nisqataq torretapa ñawpaqninpi, chaynallataqmi huk ángulo nisqapi. 88 mm pistola, 100 EL barril sayayniyuq. Hinallataq 82 mm armadura ladokunapi, hinallataq pendientekunapi. Motorwan kuskachasqa, chaymi 1200 kawallu kallpaman utqaylla kallparqan kallpachasqa kaptin, ancha kallpasapa chawpi tanki.
  Astawan chunka iskayniyuq muyuta sapa minuto.
  Aswan llasa E-75 isqun chunka toneladamanta aswan llasaq. Kay tanqueqa mana llapanpichu allinta ruwakurqa. 128mm pistolaqa aswan pisi kallpayuqmi karqan, aswan pisi bozal velocidadniyuqmi karqan, manataqmi ventajayuqchu karqan qaylla karumanta 88mm E-50 nisqawan tupachisqa.
  Cascopa ñawpaqninpi armaduranqa pisilla aswan allinmi 160 milímetros nisqamanta 45 grados ángulo nisqapi. Ichaqa manan astawanqa necesitakunñachu. Llapan Amerikamanta pistolakunatam hapin, Sovietkunatapas. Torreta harkayninqa ancha allinmi: 252 milímetros ñawpaqninpi, 160 milímetros ladokunapi, qhipanpi. Rikukunmi al menos kan aswan pisi confiable protección torrepaq, astawanqa lado.
  Cajapa ladonqa 120 mm, chaymi chaskisqa, chaymantapas pantallakunatapas warkuwaqmi. Motorninmi ichaqa aswan pisi kallpayoq, 900 caballo kallpayoq. Tukuypiqa, chiqamanta, tanqueqa mana tukusqa, allin sayayniyuq ima. Yuyarichiwanmi huk allin wiñasqa Tigre-2 nisqatapas, chayna sasachakuyniyuqta.
  Alemania nacionmanta iskaynin carrokunaqa manan hunt"asqachu, ichaqa E-50 nisqa carroqa aswan allinmi.
  Bueno, hinallataq E-100. Ichaqa kay carroqa aswan llasaraqmi, aswan mana allin manejaqmi E-75 nisqamantaqa.
  E-100, hatun masa kasqanrayku, pisilla ruwasqa karqan.
  Hinaspapas kikin militarkunan generalmente aprobarqanku E-50 nisqataqa.
  1946 watapi primavera killapin, 20 abril killapipuni, Fuhrerpa cumpleañon p"unchaypi, Alemania nacionmanta runakunaqa URSS nacionmanmi ripurqanku.
  Paykunaqa askha carroyoqmi karqanku, equipoyoqtaqmi karqankupas. Chunka waranqa tankikuna hukniray versionkuna. URSSpas T-34-85 nisqa serieta, IS-2, IS-3 nisqakunatapas llamk'achirqan. T-44 nisqa avionqa manan llapanpichu allinta ruwakurqan. Ichaqa T-54 nisqa barcoqa manaraqmi listochu kasharqan.
  Alimankunaqa E-50, E-75 nisqakunatam achkata rurarqan.
  Mamallaqtap ancha hatun rakin chinkachisqa kaptin, Stalinqa tawa chunka qanchisniyuq toneladamanta aswan llasa antawakuna wiñachiyta hark'arqan.
  Achka T-34-85 nisqamanta aswanta, aswan huch'uy IS-2 nisqamanta, IS-3 nisqamantapas, SU-100 nisqa, ancha sasan, allin kikinmanta puriq pistola nisqa, achka rurasqa karqan.
  Reparananchismi aswan hatun tanque, T-34-85, Alemania E-50 serieman ladollapi haykuyta atisqanmanta, E-75, ladomantapas, ancha sinchi karqan, SU- 100 ruwayta atinman karqan, chaypachapas wisq"akunman.
  Chaymi kallpakunaqa sut"i mana kaqllachu kanku. Kikin Alimanyap tankikunaqa ancha karumantam Soviet tankikunaman yaykurqan. Hinaspa IS-3 nisqalla aswan pisi satisfactorio protección nisqayuq karqan mat"ipaq, chaymantataq pata kaq partepaq.
  Kaypiqa Alemania runakunam URSSpa allpanta tanqachkanku.
  Gerda, Charlotte, Christina hinaspa Magda E-50 nisqapi. Paykuna kikinkupaqmi takikunata silbanku, qaparinkutaqmi.
  Llapa runapa carneronpa waqrantam ñut'usunchik,
  ¡Tukuy atiyniyoq Diosmi ñoqanchispaq kanqa!
  Hinallataq imaynatas chayta hap"ispa awqankuman disparanqaku chayta.
  Kimsa chunka tawayuqtaq torretan wayrawan wañuchisqa karqa. Arí, maqanakuypi llank"aq runakuna, manan imatapas niyta atiwaqchu.
  Charlotteqa mana kusisqachu rimarirqa:
  - Chaywanpas armaduranchikqa manam ancha allinchu. ¡Awqaqa tablatapas ganchotapas atinmi!
  Christinaqa kaytan repararqan:
  - Ichaqa pistolaqa exacto, letal! Chaymi huknin hukninta compensan!
  Gerdaqa sist"asqa:
  - ¡Llapa runatam llikirusaqku!
  Chaykamataq, Natasha SU-100 nisqapi llamk'aqninkunawan Fritz nisqawan maqanakun.
  Oleg Rybachenkoqa pichqa kaq SU-100 nisqapi llamk'aqmi tukurqan, Natasha, Zoya, Augustina, Svetlanawan kuska.
  Sipaskunaqa allinpaq qhawarispa umankuta kuyuchirqanku:
  - Qamqa maqanakuqmi kanki, chayqa ancha allinmi!
  Natashaqa enemigonmanmi dispararqan. Chay conchaqa Alemania nacionmanta carroq mat"inpin tuparqan, hinaspan ricochetarqan. Chay sipasqa q"ala chakinta phiñasqa saruykusqa. Hinaspa payqa qhawarirqan:
  - Hinaspa kunanqa qari wawaña kanki! Filoyuq hinam kanki, ¿aw?
  Olegqa umanwanmi nirqa. Payqa mana wañuq warmacha, chaymi achkata ruwayta atin. Kaypi huk Alemania E-75 ñawpaqman purichkan. ¿Imaynatataq chayta pakisunman?
  Chay wayna genioqa chayta yuyaykuspan proyectilman susuykusqa:
  - Q'illaymi kayku, huk yawarlla - qampas ñuqapas!
  Hinaspa q"ala, wawa hina chakichanpa yanapayninwan qhawanata muyuchispa dispararqan.
  Imaynan Alemania nacionmanta tanqueqa mana kallpayoqchu frontal armadurawan, ichaqa sichus exactamente puntamanta tukukuykama otaq fuerza lineakuna huñusqata tupachinki chayqa, tanqueqa qokunmi. Hinaspa chaymanta q"illay phatarispa maqanakuypaq kit phatariyta qallarirqan.
  Oleg Rybachenkoqa qaparisqa:
  - ¡Kayqa aswan hatun clase!
  Natashaqa chay waynaq q"ala talonninta siq"ispa umanwan rimarirqan:
  - Disparar!
  Oleg Rybachenkoqa SU-100 nisqamanta hukmantam dispararqa. Karumantaraqmi phawaykacharqanku, chaymantataq 100 mm Soviet kanunqa manam qhipa kaq Alimanyap tankikunata hap'irqanchu: E-50 wan E-75. Ichaqa chay waynaqa fenomenalmi. Hinaspa awqanta maqayta atin.
  Terminator wayna hukmanta disparan. Hinaspa E-50 nisqa ñanninta p"akikun. Kay tankiqa utqayllam, chaymi takasqa kanan. Ichaqa alemankunaqa sapa kutim aswan kallpawan tanqachkanku.
  Zoyaqa disparashanmi. Hinaspa ancha chiqan.
  Torrepi awqakunata maqay. Chaymanta Oleg Rybachenko hukmanta disparan. Pachak milímetro pistolaqa admirakuypaqmi.
  Chay wayna genioqa qaparimun:
  - ¡T'aqasqayki! ¡T'aqasqayki! ¡Manan munasqaykiman hinachu kanqa!
  Hinaspa yapamanta, wayna hina, hap"ispa ancha allinta takanqa. Hinaspapas cheqaqtapunin awqataqa llik"inqa.
  Chaymantaqa kaykunatam qawachinqa:
  - ¡Ñuqaqa supersónico maqanakuqmi kani!
  Hinaspa yapamanta q"ala chakinpa yanapayninwan disparanqa.
  Chay waynaqa chunka iskayniyoq watayoqllan rikch"akun, ichaqa ancha usqhayllan, fenomenaltaqmi.
  Kaypiqa q"ala chaki dedonkunaq yanapayninwan, Agustín nisqawan ima dispararqan.
  Hinaspa chay sipasqa E-50 nisqa carrota urmachirqan.
  Alemania runakunaqa anchatam dañasqa kachkanku. Ichaqa tanquekuna avalanchankuqa aswan asuykamushanmi. Kaypiqa E-100 nisqa purichkan. Hinallataq kallpasapa armadurakuna, armakuna, escudokuna ima.
  Ichaqa sipaschankunapas, qari wawanpas chaynintam pasanku.
  Alemania nacionmanta carron ninawan llik"isqa kashan.
  Oleg Rybachenko takirqan:
  - Ch'uya Tayta Llaqtapaq hatunchay, .
  ¡Mana kay pachamanta phiñakuywan!
  Yapamantan waynaqa dispararqan, fascistata p"akirqan, sipaskunatataq ñawinta kicharirqan. Hinaspa yapamanta waynaqa disparaspa awqanta chinkachin.
  Yachasun, payqa maqanakuq waynan. Hinaspa huk conchawan maqasunki. Hinaspa "Tigre"-2 tanque, mawk"a ichaqa atiyniyoq, huk viktimaman tukupurqan. Alemaniamanta Pantera 2 nisqapas atipasqa kasqanraykum ñakarichkan. Ichaqa yaqapaschá kikin América llaqtata atiparqan.
  Hinaspa kunanqa URSS nacionqa ñit"iykushan.
  Oleg Rybachenko disparan hinaspa allinta tupachin.
  Hinaspa chaynata turnopi disparayta qallarirqaku hinaspa takiyta qallarirqaku...
  Natashaqa q"ala chakinta takaspa qaparirqan:
  - Kayqa taigamantam...
  Zoyapas q"ala chaki dedonkunata takaykuspanmi qaqchaparqa:
  - Inglaterra mama quchakunaman...
  Agustínpas chay conchata takaykuspan nirqa:
  - ¡Puka Ejército!
  Svetlanaqa q'ala chaki dedonkunawanmi misilkunata kachaykurqan, hinaspan nirqan:
  - ¡Tukuymanta aswan kallpasapa!
  Oleg Rybachenkoqa chuchupakuspanmi nirqa:
  - Hinaspa Puka...
  Natashaqa disparaspanmi qaparirqa:
  - ¡Aprimido kallpawan!
  Zoyapas laq"aykuspanmi laq"aykusqa:
  - ¡Bayonetniyki huk calloused makiwan!
  Agustínqa saruspanmi qaparirqa:
  - Hinaspapas...
  Svetlana wañuypaq cargota ruwaspanmi qaqcharqa:
  - ¡Mana hark'ay atina!
  Oleg Rybachenko yapamanta dispararqa, asikuspa:
  - Qhipa kaqman riy...
  Natashaqa huk conchata kachaspa qaparirqa:
  - ¡Wañuypaq maqanakuy!
  Hinaspa sipaskuna ch"eqerirqanku, cañonqa dispararqan conchas tukukunankama.
  Arí, Oleg Rybachenkoqa hukmantam guerrapi kachkan.
  Ichaqa Puka Ejército nisqa sasachakuypin tarikun. Alemankuna ñawpaqman purichkanku. Paykunaqa aswan equipoyoqmi kanku, aswan infantería nisqayoqtaqmi kankupas. Hinaspapas japonés runakunapas inti lloqsimuy ladomantan hamushanku.
  Mana chayna atiyta harkayta atinchu.
  Gerdaqa tripulantekunawanmi E-50 nisqapi maqanakunku. Alemankunaqa Voronezh llaqtata llallichichkankuña. Maqanakuyqa sinchi sinchi.
  Huk ladumanta, Alemania tankiqa ancha allinmi kikin rikch'aq maqanakuq hina. Ichaqa barcopi hark"akuyqa aswan pisi kallpayoqmi. Hinaspa kaymi desventajanqa, chaymi sipaskunaqa makilla kananku.
  Kunankamapas achka T-34-85 nisqakunam rurasqa kachkan. Kay antawaqa achka ruwaypiraqmi kachkan, chaymanta Alemania 88 mm cañon 100EL nisqapi karumanta achka cosechata cosechan.
  SU-100 nisqapas astawanmi rurakun, chaytaq kikinmanta puriq pistola kasqanraykum, tankimantaqa aswan facil ruwayqa, ichataq aswan kallpasapa armam.
  Kunanqa, q"ala chaki dedonkunawan joystick nisqa botonta ñit"ispa, Gerdaqa Soviet ch"akichiyta p"akirqan. Chayna carroqa hichpallapi kaptinqa ancha peligrosom kanman.
  Chay rubio terminadorqa chayta hap"ispa takirqan:
  - Nervioyqa manam aceromantachu, .
  ¡Chiqaptam hapiwanki!
  Hinaspa chaymanta Charlotte huk cañonta kachaykuspa kimsa chunka tawayuqta ñut"usqa.
  Hinaspapas sapa minuto chunka iskayniyoq disparokunata ruwaq pistolaqa karumanmi chayan.
  Chaymantataq Christinaqa disparan. Hinaspapas chaytan ruwanqa ancha allinta, allinta. Puka Ejército tanqueta pakispanmi qaparirqa:
  - ¡Rañaq nina! ¡Horay para Stalin!
  Hinaptinmi Magdapas tuparurqa. Chaytaqa ancha allintam ruwarqa q"ala chaki dedonkunawan.
  Hinaspa takirqan:
  - ¡Wiñay Tayta Llaqtapa hatunchayninpaq!
  Chay qhepamanmi sipasqa asikuspa phatarikun...
  Alemania nacionmanta maquinaqa mana pantayniyoqmi llamkan.
  Chaypa wañuchisqanqa karqan IS-2 nisqa tanque, aswan kallpasapa, peligroso tanque, ichataq mana allintachu hark'asqa torreta ñawpaqninwan.
  IS-3 nisqallam aswan allin frontal hark'ayniyuq, ichataq kay tanqueqa huch'uy seriekunapiraqmi rurasqa kachkan. Torrenpa rikchayninqa ancha sasachakuyniyuqmi. IS-3 kaptinpas, maqanakuy ruway rikuchisqan hina, aswanpas chansayuqmi E-serie antawakunaman qaylla karumanta asuykunanpaq.
  URSS nisqapiqa manaraqmi aswan llasa tankikunata rurakunchu, wiñachiypas sayachisqañam. Kayqa, chiqapmi, huk sasachakuyta paqarichimun. Alimankunaqa E-25 llamp'u kikinmanta puriq pistolallatam serienkupi hap'in, ichataq rurasqanqa yaqa chirisqañam. Maquina mana mana allin kaptinpas.
  Iskay tripulantekunalla, huk metro kuskan sayayniyuq. Huch'uylla Panteramanta 75mm cañonwan. Soviet awtukunata chakuq.
  Ichaqa Fuhrer runaqa aswan allintan munan atiyta. E-50 nisqapas pisi pisimantan pisiyapun E-75 nisqamanta, chaypas ladonkunapin escudokunawan qatasqa kashan.
  E-75 nisqa ñanqa sasan ladomanpas haykuy. Hinaspa alemankuna kayta aprovechanku ruphaykunapi...
  Iskay Alemaniamanta pilotokuna Alvinawan Albinawanqa kimsa pachak urmasqa awya yallakunata atipayta atirqankuña, chaymantataq chaskirqanku: Qullqimanta encina raphikunawan, espadakunawan, diamantekunawan ima, Fierro Cruzpa Caballero Cruzninta.
  Sipaskunaqa chhayna q"oñi maqanakuqmi kanku, kay pachapi aswan q"oñitaqmi kanku. Arí, Huffmanpa kunankama aswan achka avionkuna urmachisqa kaptinpas, aswan sumaqmi.
  Hinaspa, kamachikuyman hinaqa, bikiniwanlla, q"ala chakiwan maqanakunku.
  Alvina kimsa Soviet awya yallakunata ME-262 X nisqamanta 30 mm awya yalla cañonkunawan urmachirqan, chaymantataq chirpachirqan:
  - ¡Ñoqaqa aniquilacionpa antorchanmi kani!
  Albina, chayman rikchakuq ninata kachaykuspa, takyachirqa:
  - Hinaspapas hunt'asqa chinkachisqa kanchis:
  Hinaspa tawa avionkunatawan kuchurqa...
  Chay maqanakuq runakunaqa ancha maqanakuqmi kanku, ichaqa sapa kutillanmi asirikunku.
  Runakunata kuyaspankum qallunkuwan llamkanku. Hinaspapas paykunamanqa gustanmi. Chayna maqanakuq sumaqchakuna.
  Huk Soviet TU-3 nisqatam urmachispa pakirurqaku... Kaymi nina hina napaykusqanku.
  Sipaskunaqa, pisi rimayllapi, mana hukmanyachisunkichu. Hinaspa Puka Ejército paykunamanta chaskikun.
  Ichaqa huk ladumanta, Anastasiawan Mirabelawanpas bikinillapi, q'ala chakiwan maqanakunku - ¡puntuacionninkuta racking up! Paykunaqa ancha maqanakuq sipaskunan kanku.
  Hinaspa Anastasia Alemania nacionmanta avionta urmachispa nirqan:
  - ¡Hatun piloto kani!
  Mirabelaqa Alemania nacionmanta carrotan cañonwan urmachirqan, hinaspan qaparirqan:
  - ¡Ñuqaqa super guerrero kani!
  Sipaskunaqa chiqaptam necesitanchik...
  Ichaqa maqanakushankun mawk"a Yak-9 T nisqakunapi, chaykunaqa naturalmente manan Alemania nacionpa jet avionkunawanqa tupanchu. Ichaqa sumaq warmikunaqa atipayta atinku. Hinaspapas manan baleasqachu kanku.
  Hinaspa, ¿imarayku? Imaraykuchus q"ala chakiyuq, bikiniyuq ima kanku. Chaymi mana imawanpas kuchunapaq kanchu.
  Maqanakuq runakunaqa, rikusqanchis hina, entiendenku imachus q"ala qara kasqanmanta.
  Anastasia huk aliman maqanakuq runata urmachispa qaparirqan:
  - ¡Mama Pachapaq!
  Mirabelaqa HE-162 nisqa ñanta kuchuspa qaparirqa:
  - ¡Stalinpaq!
  Aswan manchay Alemania awqaqkuna ME-262 X, pichqa wayra kañonkunayuq, hatun utqaylla, barresqa raprayuq, kallpasapa armadurayuq.
  Aswan facilmi HE-162 antawata urmachiy, chay antawaqa llampu, mana qullqipaq, ichaqa ancha maniobrable.
  ME-1010 mana llapanpichu allin karqan Alemania runakunapaq; TA-183 aswan ruway atiymi rikurirqa, hinaspapas ñawpaqmanmi rin.
  Ichaqa Hitlerqa aswan allinpaqmi qhawarin sinchi hark"asqa ME-262 X nisqa armakunata, kallpasapa armakunawan.
  Luftwaffe nisqap hélice nisqawan purichisqa antawakunaqa manaraqmi pisi pisimantachu manaña rurasqachu. TA-152 nisqaqa aswan allin achka ruwanapaq antawakunam, ME-309 nisqataq maqanakuypiraqmi kachkan. Paykunaqa Soviet maqanakuqkunamanta aswan allinmi kanku utqaylla, armamentokunapipas. Hinaspapas Yu-488 nisqa carroqa hélice nisqawan puriq carroña chaypas, Soviet Yaks nisqakunaqa manan chayta hap"iyta atinkumanchu. Arí, aswan ñawpaqman puriq LA-7 nisqapas kay carromanta aswan pisin velocidadninpi.
  Hinallataq imatataq ruwana jet bombarderokunawan: Arado, Yu-287 hukkunapas.
  Soviet aviación, mana jet avionkunayuq, pisi kallpayuq.
  Ichaqa Anastasiawan Mirabelawanqa chayna kachkaspapas allin puntukunatam haypayta atinku.
  Chaymi kutimuspanku, gasolinawan hunt"aykuspanku, hukmanta maqanakuyman rirqanku. Paykunataqa hukmantam Alemania nacionpa carronkunawan tuparunku. Hinaspapas anchatan ruwanku.
  Aviación soviética nisqapiqa manan pipas iskayninkutaqa tupachiyta atinmanchu. Chaymantapas, sipaskunaqa aswan kallpayoq kanankupaqmi warmi-qhari puñunku. Hinaspapas aswantaqa hukniray qhariyoqmi kanku. ¡Hinaspa kaymi sipaskunaman chhayna kallpata qon!
  Kaymi huknin pakasqa kay fenomenal exito ruwasqankumanta.
  Sipaskunaqa chaskirunkuñam URSSpa Heroenpa quri quyllurninta, hinaspam ñawinkuta qawanakunku.
  Huktawanmi phawaykuspa pitapas urmachirqanku.
  Anastasiaqa Yu-288 nisqatam kuchurqa, aswan kallpasapa bombardero nisqatam, 37 mm nisqa avionpa cañonninwan.
  Hinaspa Mirabelaqa Yu-287 jet nisqa avionta urmachirqan, chaypas chay kikin 37 milímetro pistolawanmi. Chayna pistolakunam atirqaku, sipaskunapa fenomenal exactitudninwan, awqakunapa carronkunata karumanta tupayta. Chay municionqa pisillaña karqan chaypas, wañunaykipaqmi peligropi tarikurqanki.
  Sipaskunaqa q"ala chakinkuta laq"aspa takinku:
  - Atoq hina phaway halcón, .
  ¡Stalinpaqmi ñawpaqpi kachkanchik!
  Allin ruwasqanchikqa yaqañam kachkan
  ¡Kay ganaq cuentaykita!
  Chaymi maqanakuqkuna, chiqapmi, mana kacharinqakuchu fascistakunata ganchomanta. Hinaspa sinchita maqanqaku, Fuhrerta k"irinqa.
  Anastasia Vedmakova, chiqamanta, maniobras. Yak-9qa soqta pachak kilómetro masninmi, manan unaypaqchu, llasa pistolawanqa aswan pisillaraqmi, ichaqa aswan pisitaraqmi wikch"uykuspa muyurin.
  Yak-3 nisqamanta aswan allinta, ichaqa aswan chaninniyuqmi, chaymi duralumina nisqa allin calidadniyuqta necesitan. Hinaspapas URSS nacionqa askha territoriontan chinkachirqan. Hinaspa Yak-9 nisqataqa hatun achkatam ruwayta atikunman.
  Ichaqa manan kanchu imaynapas Kimsa kaq Reichwan kuska purinapaq, Japón suyuwan kuska.
  Mirabelaqa ME-262 nisqa ñanta urmachispa takirqan:
  - Rusia Mama Llaqtapa hatunchayninpaq, ¡
  Tukuy pachata aswan kusichisaqku!
  Anastasia huk alemán runata kuchuspa qaparirqa:
  - ¡Kaymi aswan k"anchariq munakuypa sutin!
  Hinaspapas imaynatas qaparinqa chayta. Hinaspa Fritz-ta takaykun.
  Sipaskunaqa, chiqamanta, ancha, ancha q"uñi kanku.
  Chaykamataq alimankunaqa URSS nacionpa hallp"anman astawan ukhunchashanku.
  Japonmanta runakunapas indultakuchkanku. Hinaspa askha kanku hinaspan paykunaqa chinokunata ñawpaqman purichishanku.
  Q"illu soldadokunaqa p"akiyta munashanku. Hinaspa literalmente llapa asuykuykunata ayakunawan q"opanku.
  Ichaqa askhan kanku, chaymi tiempowanqa p"akikunku.
  Japonmanta runakuna q'illu ejercitonkuwan Khabarovsk llaqtata phawaykachachkanku. Chinkachishkakunataka mana ni imapipash rikushkachu.
  Ichaqa chaypim tupanku Soviet sipaskuna.
  Alenka hinaspa equiponwan.
  Sipaskuna Khabarovsk llaqtata defiendenku. Paykunaqa q"ala chakiwanmi awqankuman granadakunata wikch"unku.
  Hinaspapas asikuspa takinkupas.
  - Sumaq sipaskuna, .
  Hinallataq llapa maqanakuqkuna atipasqa...
  Chay kunkaqa ancha kallpawanmi
  ¡Loco taytakunaman gloriapi!
  Hinaspa yapamanta sumaqchakunapa q"ala chakiwan wischusqanku granadakuna phawan.
  Alenka, huk turnota quptinpacha, chinokunata urayman rutuykuspanmi siq"in:
  - ¡Hallp'anchispaq hatunchasqa kachun!
  Anyuta q"ala chakiwan granadata wikch"uykuspa qaparinqa:
  - ¡Aswan hatun atiyniyuqkunapa sutinpi!
  Hinaspapas wañuypaq ruphaywanmi maqasunki.
  Chaymantataq Angelica disparan. Hinaspapas q"ala chakiwanmi granadatapas wikch"un.
  Hinaspa qapariy:
  - ¡Mosoq fronterakunaman!
  Hinaspa chaymantaqa Mariapas maqasunki. Hinaspapas q'illu maqanakuqkunatapas huk ruphaywanmi kuchurqan, takispa:
  - ¡Chupamanta chupamanta! ¡Ñawi huk ñawimanta!
  Hinaspa amistadninkunata ñawinta kicharin.
  Hinaspa chaymanta Olimpiadas huk caja entera explosivokunata wikch"unqa samuraikunaman, chinokunamanpas.
  Hinaspa qaparinqa:
  - ¡Tayta Llaqta hatunchaypaq!
  Hinaspa yapamanta pichqanku hawa llaqta ejercitota chinkachinku.
  Ichaqa Japon runakunaqa achka chino runakunatam huñurunkuña. Paykunaqa wicharinku, wicharinku ima. Hinaspapas enteron montonasqa ayakuna wiñan.
  Alenka disparan, q"ala talonwan wikch"un hinaspataq qaparin:
  - ¡Stalinpaq!
  Anyutpas q"ala chakiwanmi granadata wikch"uykunqa, hinaspan murmuranqa:
  - Yachachiqkuna!
  Angelicaqa chay chiruta wikch"unqa. Q"ala chakiwan huk regalota wikch"uykuspan qaqchakun:
  - ¡Leninpaq!
  Hinaspa chaymanta Mariaqa awqata takaykun. Hinaspapas q"ala chaki dedonkunawanmi chinkachiyta qallarinqa.
  Chaymantataq chinokuna tukuy ladoman ch"eqerinku...
  Hinaspa chaymanta Olimpiadas nitroglicerina barrilta hap"ispa wañuchinqa. Hinaspa llapa runata wañuchinqa.
  Hinaspa militaristakuna urmaykunku...
  Oleg Rybachenko equiponwanmi Tulapaq maqanakushankuraq. Alemania runakunaqa Moscú llaqtata muyuriyta munachkanku. Tula llaqtaqa '41 watapi Fritz nisqap maqanakuynintam qarqurqanña.
  Ichaqa awqaqa kunanqa aswan kallpasapam. Hinaspapas sinchitan disparashan. Hinaspa bombakuna paramushan Puka Ejército nisqaman, huk thuñichiq kallpakunamanpas.
  Ancha atiyniyuq awqa. Hinaspa llumpay yana maqanakuq runakunata, árabe runakunata, indiokunatapas maqanakuyman wikch"unku. Hinaspapas mana hark"ay atinapaqmi rikch"akun.
  Oleg Rybachenko E-75 nisqapi disparaspa takirqan:
  Soldadoqa qhalipunin
  Soldadoqa listoñan kashan imapaqpas...
  Hinallataq alfombrakunamanta hina ñut'u allpatapas,
  Ñankunamanta lluqsichkayku,
  ¡Hinaspapas manan sayanqachu!
  Hinaspapas ama chakiykikunata cambiaychu
  Uyanchikmi llimpichkan
  ¡Botas chispi!
  Hinaspa yapamanta chay waynaqa karumanta nazi runata maqan. Ichaqa cheqaqtapunin kallpakunaqa mana kaqllachu.
  Tula heroico hina sayan chaypas. Hinaspa sur lawpiqa nazikunam Stalingrad llaqtaman asuykuchkanku.
  Ichaqa, ¿imatan piensanku chaypi gananankuta?
  Oleg Rybachenko hukmanta nazikunata disparaspa takikun:
  Hinaspa chayna chaqwakunam
  universota huntachirqa...
  Runa kaypa llakisqa lote - .
  ¡Aguantay nanaykunata, ñak"ariykunata!
  Hinaspa yapamanta chay waynata wañuchisqaku, chaymantataq fascista Ratón-2, ancha manchay makina, ruphachkasqa.
  Natashaqa allintan repararqan:
  - ¡Manan ima kallpapas contranchispi sayayta atinmanchu!
  Hinaspa chay waynata ñawinta ch"iqchiykusqa.
  Hinaptinmi Zoyapas tuparurqa. Hinallataqmi qaparirqa:
  - ¡Atipayman haykuyniypaq!
  SU-100 kikinmi llamkan, manataqmi yuyaykunchu chay bombardeo sayachiyta.
  Alemania runakunaqa pisi pisimantan Tula llaqtata muyurishanku. Paykunaqa achka fuerzayuqmi kanku, achka infanteríayuqmi. Hinaspapas imaymana marcayoq tanquekunan kuyushanku.
  Kaypiqa, ejemplopaq, kikin "Lev"-2, ancha atiyniyuq makina: pachak tonelada llasayuq, ñawpaqninpi armadurataq 300 milímetros ángulo nisqapi. Manas imapas pasanmanchu hina.
  Ichaqa Oleg Rybachenkoqa disparallanraqmi. Aswan hatun clasenta qawachin - francotirador.
  Hinaspa pay kikinta takakun, hinaspa pay kikinta takakun...
  Nazikunamantaqa t"aqa t"aqakunallan phawanku. Ichaqa manaraqmi pisiyachiyta munankuchu.
  Oleg Rybachenkoqa siq'in:
  - Hamuq pachaqa ñuqanchikpa, .
  Ñuqaykuqa atoqkunam kayku - Jedi!
  Hinaspa yapamanta chay waynaqa cónicos nisqakunata ruwan. Hinaspa yapamanta fascistakuna huk niquelta chaskinku.
  Hinaspa Gerdaq tanquepi llank"aqninkunaqa Stalingrad llaqtapiñan kashanku. Kaypiqa chayna sinchi maqanakuykunam kachkan.
  Gerda, disparaspa, qapariq:
  - ¡Cuerpoyqa fierro!
  Charlotteqa q"ala chaki dedonkunawanmi joystickpa botonesninta ñit"ispa chirpan:
  - ¡Ancha allinmi huk maqanakuypaq!
  Hinaspa compañeronta ñawinta ch"iqchiykusqa.
  Hinaspas yapamanta takaspa kimsa chunka tawayuqta pakirurqa.
  Hinaptinmi Christinapas dispararqa. Puka Ejército nisqa ch"akichinanta p"akispataq qaqcharqan:
  - ¡Loco sipasmi kani! ¡Llapa runatam llikirusaq!
  Hinaspa chaymanta Magdaqa q"ala chakiwan disparayta qallarisqa.
  Alemania nacionmanta sipaskunaqa allintan ruwashanku. Hinaspa awqakunata llusiykunku.
  . CAPÍTULO No. 2
  Ichaqa carronkuqa ladonpin tupasqa. Chayta sayaspaymi allichanay karqa.
  Gerdaqa caprichos hinam nirqa:
  - ¡Hukmantam tiempota usuchichkanchik!
  Charlotteqa q"ala chakinta armadurapa hawanpi maqchikuspanmi qaqchaparqa:
  - ¡Vengakuspa atipasun!
  Hinaspa chaymanta hap"ispa kirunkunata rikuchisqa. Hinaspa intipa kanchayninkunata kacharirqa perla hina kirunkunamanta.
  Christinaqa chayta hap"ispa siq"iykusqa:
  - ¡Mana yuyaychayniyuq Mamapaq!
  ¡Hinaspapas q"ala talonnintapas armaduramanmi laq"anqa!
  Magdaqa arí nisqa:
  - Hinaspa mana imapaq valeq!
  Sipaskunaqa kunankama ajedrez pukllayta yuyaykurqanku. Warmi-qhari warmi-qhari. Hinaspa chaypi huk estrategia ruwayta qallarirqanku.
  Pukllayqa sumaqmi. Ichaqa sipaskunaqa sapa kuyusqankumantan discutiqku, umankutataq t"oqyachiqku.
  Gerdaqa q"ala kirunkunawanmi repararqan:
  - ¡Ñoqaqa aswan hatun axioma kasaq!
  Hinaspa imaynatas asikunqa...
  Andersenpa cuentonmantan sutiyta yuyaykurqani. Chaymi sacha sachapi suwakuna hapirurqaku. Chay carrotan thunirqanku, hinaspan yaqa llapan Gerdaq p"achankunata, ancha chaninniyoq botankunatapas qechurqanku. Chaymi Gerdaqa wakmanta q'ala chaki, saco p'achayuqña. Kaymi rikchakurqa, makinkunata wasanpi watasqa.
  Chiri tarpuy sach"a-sach"a ukhunta purin. Q"ala suela sapa t"uqyayta, sapa t"uqyayta, sapa k"allmata sienten. Gerda mancharisqa, yarqasqa ima.
  Palaciopipas allinyaytam atirqa. Hinaspapas tarpuy killapi pastokunapin chiri kashan, chaymi yuyarichiwanchis chayllaraq chiripi tarikusqanmanta.
  Gerdaqa asirikuspa... Payqa yuyaykurqanmi Andersenpa cuentonpi sut"ita faltashasqanmanta tostado talonkunapi. ¡Hinaspapas chayqa ancha allinmi kanman!
  Chay tanquetaqa usqhayllan allicharqanku. Chay dañoqa pisillan. Aunque huk 100mm cañonpa proyeccionnin ladoman tuparurqa. Chaytaq peligroso kanman.
  Charlotteqa q"ala chaki dedonkunawanmi joystickpa botonesninta ñit"ispa takirqan:
  - Ñuqaqa tanki chinkachiqmi kani, .
  Sonqo ruphashan...
  ¡Pistolaqa tiyasqaymi!
  Hinan chay conchaqa kinsa chunka tawayoqtawan p"akirqan. Kunankamaqa T-34-85 nisqa awqanakuypi kamachin. Hinaspapas llasa antawakunaqa pisillan Puka Ejército nisqapi.
  Ichaqa chaymantan IS-3 nisqa rikhurimurqan. Pisi kallpayuqmi: kurkupa uraynin. Mat'inqa hatun k'uchuyuqmi. Huk rikchayniyuqmi: huk pique hocico. Ichaqa mat"iykiq uray ladonta takanki chayqa, manan khuyapayakuy kanqachu.
  Magdaqa q"ala chakiwanmi pistolawan awqanman señalarqan. Hinaspa imaynatas tuparqan, hinaspa proyectil phawarirqan.
  Hinaspa chay maquina soviética nisqa wiksanpi puñetasqa karqan. Chay torreqa llik"isqañan kasharqan, chaymi conchas nisqakuna phatariyta qallarirqan.
  Gerdaqa qaparisqa:
  - ¡Hinaspapas allin yuyayniyuq sumaqmi kanki!
  Magdaqa qaparirqa, sumaq ñuñunta kuyuchispa:
  - ¡Manan pipas hark"awanqachu!
  Charlotteqa mana manchakuspanmi takyachirqa:
  - ¡Hinaspa mana pipas atipanqachu!
  Christinaqa kutichispa qaparirqa:
  - ¡Millay atoqkuna awqakunata ñut'un!
  Gerdaqa qaqchaparqa:
  - Millay atoqkuna - wiraquchakunaman napaykuy!
  Nazis nisqakunan Tula llaqtata muyurirqanku, chaymi wawakuna tawa sipaskunawan kuska ringmanta lloqsinanku karqan.
  Chay wayna, sipas, sipaskuna phawaykuspa granadakunata wikch"unku q"ala chaki dedonkuwan.
  Ichaqa nazi nisqakunan dañota muchunku, manataqmi paykunata maqayta atinkuchu.
  Oleg, disparaspa, takirqan:
  - Sagrado Mama Llaqtapa sutinpi, .
  ¡Manan qonqoriykusqa kasunmanchu!
  Margaritaqa q"ala chakiwan wañuy quyta wikch"uykuspan qaparirqa:
  - Manam! ¡Ama hayk'aqpas entregaychu!
  Natasha, disparaq hinaspa saltaspa, yapaykurqa:
  - ¡Ama ima sasachakuypas wasiykuman hamuchunchu!
  Hinaspapas q"ala chakiwanmi wañuchiq granadatapas kachaykuq.
  Chaymanta Zoyaqa esquivanqa chay metrallata, hinaspapas q"ala chaki dedonkunawanmi kacharinqa chay ñut"u...
  Hinaspa qaparinqa:
  - ¡Ancha allinmi kanqa!
  Hinaspa chaymanta Angelica awqaman disparanqa. Sallqa phiñakuywanmi urayman rutun. Hinaspapas yapamantan qaparinqa.
  - ¡Loco sierra kani!
  Hinaspapas q"ala talonniykimantan huk granada phawanqa.
  Hinaspa chaymanta Svetlana chayta hap"ispa sinchita maqasunki.
  Kaykunaqa, chiqapmi, sipaskuna - imakunatam wañuy awqakunaman apamun.
  Natasha, awqaman disparaspa, siq"in:
  - ¡Manan pipas hark"awasunchu, nitaqmi supaypas atipawasunmanchu!
  Hinaspa granadaqa q"ala chakimanta arco hina phawan. Hinaspan maqanqa, tukuy imatapas ch'eqechinqa, karumanpas.
  Sipaskunaqa, chiqamanta, chay afectasqa territoriota atipayta atinku. Urinpiqa Stalingrad llaqtapi maqanakuymi rawrarichkan, chaytam Puka Awqaq Sunturpa hap'in. Hatun chinkachiykunata muchuspa, Nihunkuna Khabarovsk llaqtata hap'ispa Vladivostok llaqtata ñawpaqman purichkarqanku.
  Bueno, chaypiqa necesitaqkunam tupanqaku.
  Anna Witchakovaqa mana ancha sumaq despedida ceremoniata experimentarqa hunt"aq phalaq caballonwan. Mig-4 nisqap maman tukuq awqaqkunap maman tukuq, achka Alimanyap awqankunata urmachiq, Nihun armadap awqaq suyunpa awqaqkunap atakasqan pachallapim rupharqan, huk achka antawakunapas, wamp'ukunapas. Inti lluqsimuq Allpamanta buitrekuna llaqtata siq"isqanku qhepamanmi Vladivostok llaqtaqa llakikuypaq rikuy rikuchirqan. Ichaqa wañusqakunata p"ampasqankuqa militar hinan ruwakurqan, huch"uyyaykukuspa, usqhaylla. Vedmakova pilotoqa chakinta ninawan hap"ichirqan, sipaspa chakinpas phusphukunawan qatasqa, chaymi q"ala chaki purirqan, chaki dedonkunata allinta saruspa. Japonmanta runakunaqa manaraqmi yapamantachu chay llallinakuykunata ruwarqanku, paykunaqa kallpachakusqankutan churanku ñawpaqman puriq frentekunata yanapanankupaq. Vedmakovaqa chay thuñisqakunatan purirqan, kallpawanmi ch"uyanchasqa kasharqan, llank"aqkuna ukhupitaqmi askha wawakuna kasharqanku. Llampu, q"ala chaki, primavera intipi pukayasqa uyayuq, p"akisqa azulejokunata rastrillarqanku, urmasqa telégrafo postekunata hoqarirqanku, callekunatataq barreqku.
  Chay qhari wawakunaq hawanpi kurak runaqa precursor corbatayoq, ichaqa mana camisayoq (sapanmantan warkusqa, yaqapaschá qhari wawakuna p"achankuta cuidasharqanku), phawarirqan pilotoman.
  - Utqaylla ritmopi llamkachkanchik, compañero mayor, tukuy imapas pisi tiempollamantam listoña kanqa! Calleta barresaqku, manaraq guerra kashaqtin hina sumaqllaña kanqa!
  Witcherqa asirikuspanmi misk"ita wikch"uykurqan:
  - Kaypi, apakuy! Kayqa Sovietninchismi, chukulata naturalmanta ruwasqa, manan veneno americanomantachu.
  Chaysi waynaqa kusisqa ñawinta ch"iqchiykusqa:
  - ¡Hinaspa hamurqayku huk musuq sutita Amerika runakunapaq! Kunanmantapacha Hitlerwan Hirohitowan kuska kasqankumanta, chaymantaqa manan Yankeeschu kanku, aswanpas Pindos!
  Sipas mayorqa waynaq ñawpaqenpi k"umuykusqa:
  - ¿Pikunataq kasqankuta nirqanki?
  Chay wayna precursora yapamanta niran:
  - ¡Pindos! Chaymi kunanqa traicionawaqniyku Yankees hinaña kayku!
  Witcherovaqa waynaq umanta abrazaykurqan, chaymantataq hatun kallpasapa makinqa waynaq llañu venasqa hombronkunata puririrqan. Chay waynaqa kutichispa asirisqa: kirunkuna yuraq kasqa, hinaspas calloused palmninta mast"arisqa. Mayorqa chay waynaq makinta kuyuchispa kutichisqa:
  - ¡Sutitaqa yuyarinanchikmi! Ichaqa manaraqmi Américawan maqanakuypichu kashanchis, chaymi manaraq tiempochu kashan sutikunata hamut"ay!
  Chay waynaqa hark"akurqanmi:
  - Amerika runakunaqa aswan millaymi kanku Japonmanta, Alemaniamanta, hukpa makinwan maqanakuyta munasqankurayku. ¡Imayna millayña Inti Lluqsiq Imperiopi maqanakuqkunaña kanku chaypas, ¡llapa runaq reqsisqanmi paykunaq valorninkuqa!
  Witcherqa interrumpisqa:
  - ¡Kay kallpasapa runakunatam wañuchisaq! Hinaspa aswan utqaylla!
  Musuq guarnición de actuación Krotov qunqayllamanta firmarqa mana llapanpichu lógico kamachikuyta hinaspam kacharqa maqanakuq pilotota huk qutu marinerokunawan Khabarovsk llaqtaman. Chay kamachikuyqa chayllam hamurqa, chaymi karqa Japón nacionpi unidadkunapa ñawpaqman risqankuta qarqunapaq. Witcherovaqa, chiqapmi, suyasqa huk maqanakuq avionta qunankuta, ichaqa... Ichaqa chay frentepiqa manam libre avionkuna karqachu, centronkumanta refuerzokunapas manaraqmi chayamurqachu. Vladivostokmanta Khabarovskkama puriyqa pisi tiempollatam hapirqa hinaspam mayorqa literalmente rielkunamanta wischusqa karqa huk timpuq maqanakuyman.
  Japonmanta runakunaqa allin hark"asqa llaqtata pasaspa muyuriyta munarqanku. Chay maqanakuq warmiqa yaqapaschá tiempoyoq karqan ametralladorawan zanjaman saltananpaq, chaymi chay ataque qallarirqan.
  Layqaqa ladonpi siriykusqa Capitán Sinitsinta tapusqa:
  - Chaymi kayqa niyta munan awqa Friedrichpa, utaq aswan allinta rimaspaqa general Nogipa taktikanta planeachkan, chay fortificacionkunata muyurispa qipaman qarquwananchikpaq.
  Capitanqa llakisqallañam qaqchaparqa:
  - ¡Rusia kawallu chupanta ninata hap"iyta munachun! ¡Payqa sinchitan maqasqa kanqa, chaymi manaña anchatachu rikch"akunqa!
  Chay as pilotoqa asikuspa nirqa:
  - Caballoq chukchanqa manapaschá Krupp aceromantachu ruwasqa, aswanpas soviético nisqanchismanta!
  Rimasqankunataqa conchakunapa qapariyninwanmi harkakurqa. Kaypiqa unay t"oqosqa zanjapi tarikun, generalmente kanmi huk reparaypaq linea de fortificaciones Khabarovsk muyuriqpi, amenaza de invasión japonesa nisqa askha watakunañan kashan. Conchas nisqakunan zanjakunaq ñawpaqenpi qhepanpipas phatarishan, chaymi sinchita qaparinku. Tukuypiqa, Japón suyupi riqsisqa shimosa nisqa achka qapariyta, q'usñitapas paqarichimun. Maqanakuq runaqa mana manchakuspan qhawan, wakin mana interesakuspanpas. Conchas nisqakunaq phatasqanwanmi qhelli fuentekunata paqarichimun, hukninmi allpata chhaphchirqan. Kayqa niyta munan huk pistola phawaykachachkan, calibre cañon allin kimsa pachak milímetros nisqayuq. K"irisqakunaq waqayninmi uyarikun... Canonadas nisqawanqa llamp"u vaporkunamanmi rikch"akunku, manan llapa rinri hap"iyta atinchu. Kaypiqa maqanakuq pilotoqa allpawanmi qatasqa kasqa. Sipasmi ichaqa estornukuspa puka trenzakunamanta ñut"u allpata chhaphchirqan:
  - ¡Kayhinapunim, puñuspaqa qhillichakunki! Hinaspa hatarinki chayqa, ¡huk iskay lloq"e makita qoway!
  Artillería wakichiyqa pisilla karqan, ichapas Japón runakunaqa mana ancha achka conchasniyuqchu karqanku. Chay ataqueqa qallarirunñam. Ñawpaqninpiqa achka Japón taks nisqakunam sillakuchkasqa. Huch"uylla, makinamanta pisi muyu kurkuyuq. Inti lluqsimuq Imperiomanta aswan riqsisqa tanki: Chichikha. Witcherqa yuyarirqanmi imayna kayninta. Ñawpaqmanta armadura 30 mm, pistola 47 mm, diesel motor 320 kawallu kallpayuq. Huk chikan purichiy ruwaymanta, maypichus kay makina mana pisichu T-34 kaqmanta, chaymanta aswan mana allinraqmi Alemania T-3 kaqmanta 1943 modelo kaqmanta. Lejano Orientepipas payta sutichanku, estornudo! Ichaqa de paso, chakra reinaqa manan tanquechu, aswanpas infantería. Chayta ruway, minakunaq pampankunaman asuykuy. Takikusqanman hina: Maypichus tren blindado mana pasayta atinchu chaypiqa fusilniyoq soldadon qasqonqa.
  Japonmanta fusilkunaqa Alemaniamanta Mauser nisqamanta copiasqa karqan. Submetralladoras, Primera Guerra Mundial nisqamanta riqsisqa "Schmeister" nisqamanta llik"isqa. En general, k"iti ñawiyuq runakunaqa huk ladomanta aswan allin kaqta copiayta munanku. ¡Chiqamanta Japón nacionmanta diseñadores llamkachkankuña Panterawan T-34wan hibridota ruwanankupaq!
  Manam chunka iskayniyuqmanta aswanchu Japón nacionmanta tanquekuna kan, chaymi artillería soviética nisqapas mana apurayllachu chaykunawan tupananpaq. Infantería nisqakunaqa paykunaq qhepanta phawanku phawaypi, ñawpaqmantapacha rakhu cadena nisqapi. Kikin Inti lluqsimuq Allpapi soldadokunaqa pisi q"illu p"achayuqmi kanku, khaki estepa llimp"inwan tupaq. Witcher paykunata qhawan, usqhaylla chaninchan hayk"a atacaqkuna kasqanmanta. Ñawipaqqa pichqamanta suqta waranqakamam, yaqa llapanpiqa waranqantin rusakunam trincherakunapi tiyachkanku, ñawpaqninpi kay rakita qataspa. Hinaspa chay armakuna... Lejano Oriente ejercitoqa puchuqpi equipasqa kachkan, oficialkunallam ametralladorayuq kanku. Bueno, payqa mayor, ichaqa, mana cargoyoq, pisiyachisqa nivel privado nisqaman.
  Capitán Sinits (ancha waynaraq) Witcherta tapusqa.
  - ¿Alemankunawanchu maqanakurqanki?
  Chay sipasqa kutichisqa:
  - Manam! ¡Paykunata much"aykurqani!
  Capitantaq qonqayllamanta q"illuyaspa repararqan:
  - ¡Yuyarinkichu ñawpaq ayaykita!
  Layqa, asirikuspa, umantapas kuyuchirqa:
  "Ñoqaqa piloto kani, pitapas urmachispaymi wañuchirqani, manan ayakunamanta yuyayniyoqchu kani!", nispa. De paso, ¡tukuy Hatun Mamallaqta Guerrapi, avionniyqa manan hayk"aqpas urmachisqachu karqan!
  Capitanqa huk chhikanta mana allinta silbarqan:
  - ¡Qanqa aslla kanki! Hinaspa, ¡hayka alemankuna manchasqataq kanki!
  Witcherqa aswan hatunraqmi asirisqa:
  - ¡Iskay chunka pichqayuqmanta qhipaman, wiraqucha quyllurta qurqanku! Hinaspa iskay chunka pusaqniyuqlla.
  Sinitsinqa qaparisqa:
  - ¡Uh-uh! ¡Qanqa artesaníaykipi maestrollan kanki!
  Chay sipasqa huch"uyyaykukuspa kutichisqa:
  - Manan necesariochu heroetaqa ruwana, honradamente deberninta hunt"aq runaman. Kunanqa chakipi puriq soldadokuna asuykamunqaku, paykunawan tupasun.
  Capitanmi huk llasa ametralladorapa pernonta aysarqan, allin chunka kilo llasaq. Allquta llamiykurqani, lanzamientoqa ancha t"ikrakuqmi, culonqa retrocesoyuqmi. Manan ancha conveniente makinachu, ichaqa tupan... Chiqapmi, rimaykunaman hinaqa, aleman runakunaqa aswan kallpasapa ametralladorayuqñam, ichaqa pi yachan, sichus Soviet diseñadores aswan allin kaqta hamunqakuchu icha manachu. Sinitsqa manan hark"akuyta atirqanchu tapuyta:
  - ¿Imaraykutaq chayna hatun piloto infantería nisqaman apasqa karqanki?
  Witcherovaqa kuskan asikuspa kutichisqa, ametralladorapa mermeladanintapas ñit"ispa:
  -Hinaspa yachayta munarqani imaynataq nina ukhupi tiyay! ¡Chayqa ancha sumaqmi kanman!
  - Hinaspapas ¡botasniykitapas chinkachirqankichá sichus chay hina apuraylla karqanki primera lineaman chayanaykipaq chayqa!
  Witcherova, chiqaptaqa, chay phusnukuna aswan utqaylla chinkananpaq kallpanchakuspanmi, q"ala chaki sipas hina purirqa. Guerra kachkaptin yaqa llapan warmikuna hinaspa warmakuna chiri killapi q"ala talonkuta qawachiptinkupas, chaytaqa manam oficialkuna chaskirqakuchu, astawanraqmi runakunapa kasqan sitiokunapi. Ichaqa Witchermanqa gustarqaraqmi chayna runakunata resaltayta. Payqa Sinitsinmanmi kutichisqa:
  - Qullqita waqaychanapaqqa yaqa llapan kapitalista pacham contranchikpi kachkan. ¡Tukuy imamanta, botas usupun, kaytaq askha runakunaq llank"aynin!
  Capitantaq pukllaq hina ñawi ch"ipiwan arí nisqa:
  -¡Ancha sumaq chakiyuq kanki! ¿Atiymanchu chaykunata mascota?
  Witcherqa dedonta kuyuchisqa:
  - Kunan manam! Chaymanta, kawsaspaykiqa, tutapaq q"uñichisqayki.
  Sinitsinqa ñawinta hatunyachirqa:
  - ¡Waw, ¡usqayllam kanki! ¡Warmikunaqa unay tiempotan p"akikunku!
  Vedmakova kutichiyta munarqan, ichaqa huk phatay uyarikurqan, huk Japón tanque ñawpaqpi purishaq huk minaman tuparqan. Chay sipasqa takirqan:
  - Hitlerqa carrota manejashasqa, ¡chay bastardotaqa minawanmi phatarqosqa! Chayqa pakisqallañam karqa - ichaqa manam ancha allinchu karqa!
  Huk Japón tanquepas phatarirqan, sayarirqan, bozalanta muyuchispa, Soviet trincheras nisqaman phawaykacharqan. Kimsa kaqñataqmi paypa qipanta kallparqa. Japonmanta runakunan ichaqa mana yuyaykurqankuchu saqenankupaq. K"iski ñawiyuq runakunaqa llallinakurqanku: ametralladoranku, kuska muyu, kuyuchina torrekunapi tarikuq, llamk"ayta qallarirqanku.
  Capitanqa qaqchaparqa:
  - ¡Kayqa ancha allinmi! ¡Desfilepi purichkankumanpas hinam! ¡Kayqa huk ejercito!
  Vedmakovaqa huk fusilta hoqarirqan, sumaqmi karqan chakipi puriq soldadokunaq karu kayninta, hinaspan Japón oficialta dispararqan. Narrow-Eyed urmaykusqa, fusilninta kallpawan wikch"uykuspan, chaymi primavera pastopi bayonetanwan llallinakushasqa. Wak japonés runakunaqa phawaylla purirqanku, cuerponkuta pisillata k"iskiykurqanku, yaqapaschá chhaynata suyarqanku mana atipasqa kanankupaq, otaq aswan allinta nisunman pisiyachinankupaq. Vedmakova yuyarirqa kayhinata Quantud ejercitopi soldadokunata yachachisqankuta, pipas mana tiemponpi k"umuykukuqtaqa bambú k"aspiwanmi umanpi takanku; ¡Yaqapaschá Zar-Padremanwan Herodesmanpas allinta phawarqanku! Ichaqa Nicolás II nisqamanta rimashan. Kunanqa hukmantan Japón nacionwan maqanakushanku, manan hukllapichu, aswanpas askha frentekunapin. Ichaqa chaypas allinninpaqmi. Chay sipasqa takirqan:
  Hamuchkan - Wehrmacht nisqa ñut'u allpaman wikch'usqa,
  ¡Napoleón atipasqa, mana atipay atina!
  Awqakunaqa manam Soviet Unionpa banderanta saruyta atinqachu,
  ¡Runakuna, partidopas hukllachasqa kaptinku!
  Hukmanta hukmantan Japón nacionmanta thunisqa tanquekuna sayarirqanku, ichaqa bayonetakunawan chukchayoq chakipi puriq soldadokunaqa aswan usqhayllan phawaykuyta qallarirqanku. Soviet tropakunapa maypi kasqankuqa llimpiykunawanmi llimpirqa, fusilkunapas t"aqllakuqmi karqa, wakinpiqa ametralladorakunapa qapariyninmi chaqrusqa karqa. Witcherpas fusilasqataqmi. Japonmanta runakunaqa, kuyuypi musuqmanta cargakuspa, fusilkunamantam dispararqaku. Pulmonninkupa hawanpim qaparirqaku:
  - ¡Banzai! Rus dejar!
  Chay balakunaqa carnero hinan ayachankuta t"oqyachirqan maniquíkunaman. Yawarwan chaqrusqa tullu ñut"u urmaykusqa. Ichaqa yaqa llapan balakunan, maqanakuypi pasasqanman hina, faltarqan. Japonmanta runakunaqa mina pampata chimparqanku, chay huch"uy soldadokunaqa sinchi llamp"ullañan karqanku phawanankupaq, chaymi tanquekunapaq wakichisqa regalokunata t"oqyachirqanku.
  Witcherovaqa hombronpi ametralladorapa millay kutirimuynintam sienterqa, Inti lluqsimuq Allpapi maqanakuqkunapas chiqap monstruokunamanmi rikchakurqaku. Histérico qapariyninkuqa aswan kallpayuqmi aswan asuykamurqa, q"illu, millay uyankupas sudorwanmi llimp"iykusqa. Witcherqa huk kutillapi achka awqa awqaqkunata wañuchiyta munan. Sipasqa sapa kuti hinam rupay, hinaspa qucha hina disparan. Huk clip tukukurqa, hukta churarqa. Revistaqa ancha hatun, muyu, manataqmi facilchu cuartoman cuña. Hinaspa yapamanta nina, japoneskuna uma muyurisqa phawanku.
  Vedmakova iskay kaq muyuta municionta t"oqyachirqan, chaymi mana ima municionniyoqchu qheparqan. Hinaspapas k"iti ñawiyoqkunaqa granadakunawanmi atacashankuña. Paykunaqa wikch"uywanmi kutichinku, kunanqa aswan askharaqmi qapariykuna, waqaykunapas kan, Soviet soldadokunapas urmaykullantaqmi. Chay phatmaqa Witcherpa umanpi huk huch"uy chukcha chukchata kuchusqa. Sipaspa nervionkunaqa manan aguantayta atinchu, hinaspan saltaspa pulmonpa hawanpi qaparin:
  - ¡Stalinpaq mama llaqtapaq!
  Payta qatispa, wakin maqanakuqkuna qaparinku, mana pakasqa saltaspa, bayonetankuta kuyuchispa. Soviet awqaqkunam Nihunkunawan tupananpaq kallpanku, bayonetawan maqanakuypi.
  Vedmakovaqa usqhaylla maqaspa aswan qaylla "samurai" nisqa wiksanta kuchun. Qaparispan kutichiyta munaspa wañuchisqa jabalí hina urmaykun. Sipasqa kusisqa qaparimun:
  - Rusiyap piluta hayt'ay: Rusiya - Nihun, iskay-cero!
  Hinaspa chiqapmi huk japonés urmaykusqa kunkanta bayonetawan kuchusqa. Bueno, chay maqanakuq pilotoqa kinsa kaqtaq ingle nisqapi saruykusqa. ¡K"iski ñawiyoq runaqa mast"arikurqan, sipastaq inerciawan kuyuspa, awqaq ñawinman puntanta k"iriykusqa!
  -Chay japonés! ¡Imaraykutaq hark"akuq qhepapi sayay!
  Bayonetapa kutichiy maqasqanmi mayorpa tunicanta llik"irqa, yawar lluqsirqa, ichaqa kayqa manam sipastaqa mana llakichirqachu, aswanqa aswan piñakuytam quykurqa.
  - ¡Hirohito wañusqa! - Sipasqa laq"aykusqa, wasanpas k"iti ñawiyoq yupaychana wasiman urmaykurqan, sipastaq chhayna usqhaylla kuyurqan, mosoq maqanakuqpa hélicenkuna hina.
  Japonmanta runakunaqa kutirirqanku, hinallataq qhepaman kutirirqankuraq, chaymi inspirasqa sipasqa ataqueman rirqan, ametralladoranqa huk hatun runaq makinpi k"aspi hinan muyushasqa. Chaymantataq umaq qhepanman sinchita maqaykurqan, chaytaqa ruwarqan llumpay sonqoyoq oficialpa wasanwan. Anaqa samaynintam lluqsichirqa:
  - ¡Kaypi shahen-khash qampaq!
  Ichaqa llapanpiqa, rus runakunaqa sasachakurqankun. K"iski ñawi ladoqa phisqa kuti ventajayoqmi, Japón runakunaqa allin nivel de fitness nisqayoqmi kanku, chaymantapas manan URSS nisqapi aswan allin soldadokunawanchu maqanakushanku. Naturalmente, chhayna sasa guerrapiqa, Lejano Orientemanmi kacharqanku kinsa kaq categoría nisqamanta conscriptokunata, aswan millay caracterniyoq, otaq nazikunawan maqanakuypi sinchi k"irisqa soldadokunata. Soldadokuna urmarqanku, wakin kutipiqa chunka iskayniyuq bayonetakunata huk rusoman tanqarqanku, literalmente huñusqa yawarchakurqanku, ichaqa heroes hina maqanakurqanku, manataqmi pipas khuyapayakuyta mañakurqanchu.
  Sinitsinmi huk japonés oficialta bayonetawan k"irisqa, ichaqa puntanwanpas ladonpin maqasqa karqan. Chay waynaqa pistolanpa wasanwanmi sinqanman maqaspa atacaq japonés runakunata urmachirqa, ichaqa ladonmantan yawarqa nishuta lloqsimurqan. Hinaspa tawa samuraikuna huk kutillapi chay waynaman phawaykacharqanku.
  Chay valorniyoq Vedmakovaqa usqhayllan yanaparqan, chaypin chay oficialta bayonetawan hombronkama k"irirqan, huk Japtapas qonqorinpa uranpi urmachirqan.
  - ¡Petrukhata hap'iy! - Nisqa.
  Chayllam iskay bayonetakunata sinqaman dirigisqata qawachispan kutichirqa:
  - ¡Manan Pedrochu kani, aswanpas Arkady!
  Huk japonesta wañuchiq sipasqa qaqchaparqa:
  - Awqanakuypiqa sapa sutiqa cocked pistolapa clicnin hinan, ¡manan cockanaykichu mana disparaspaqa;
  Arkadyqa pisillatan kutirirqan, mana khuyapayakuq bayonetaqtaq uyanta llik"irqorqan. Chay waynaqa mana aguantay atina nanaymanta waqaykusqa:
  - ¡Diospa maman!
  Witcherqa hark'akurqanmi:
  - Ichapas mama kani, ichaqa mana Diospachu! En general, manan kanchu Diosqa, manataqmi hayk"aqpas karqanchu!
  Arkadyqa Annaman wasanwan kutirispa mana sut"itachu qaqchaparqa:
  - Hinaspa, ¿ima mana kausaytaq wañuy qipata suyawanchik?
  Chay sipasqa mana allinta umanta kuyuchisqa:
  - Manam! ¡Comunista ciencian wañusqakunata kawsarichinqa! Hinaspapas llaqtankurayku maqanakuykunapi wañuqkunan ñawpaqtaqa mosoq kawsayman kutichisqa kanqaku.
  Sinitsinqa umantapas kuyuchisqa:
  - ¡Dios amachu!
  Witcherovaqa huk japonesta churaruspanmi qaparirqa:
  - ¡Manan dios kanchu! Sichus kanman chayqa, ¡reqsikunanchismi universo kamaq nisqa runaqa sádico kasqanmanta! ¡Hinaspapas paymanqa gustanmi kamasqankunata ñak"arichiy!
  Chay ratopin Arkadyqa bayonetawan piernanpi kuchusqa karqan, mana urmananpaqtaq puka chukchayoq maqanakuqman k"umuykurqan:
  - ¡Hinaspa ancha ñak"arichisqa kani! ¡Simplemente mana imaginay atina!
  Inti lloqsimuq soldadokunaq phisqa soqta kuti aswan allin kasqankun sinchitapuni atiparqan. Pichqa chunka samuraikunam paykunapa contranpi kallparqaku, bayonetankuta kuyuchispanku, huk ejercito porcupines hina. Arkadyqa iskay kinsa ularkunatan chaskirqan wiksanpi bayonetayoq, chaymantataq ñawinta urmachisqaku. Chay wayna urmaykuqtinmi iskay chunka kutita inyectarqanku, wiñaypaq ch"inlla kashaspa. Tapukuni imatan alman sientekurqan phawaykachashaqtin: musphay otaq manchakuy, otaq ichapas mana iñiy atina allinyachiy cuerponpa carcelninmanta lloqsisqan qhepaman.
  Layqaqa huk hechizopipas kashasqa hinan kashasqa. Arí, túnicanqa p"akisqañan karqan, bayonetakunawanmi kuchusqa karqan. Chay maqanakuq runaqa q"alallan kasharqan, askha rasguñokunawan qatasqa, ichaqa manan samuraiqa huk sinchi k"iritapas ruwayta atirqanchu! Payqa maqanakurqanmi, puka chuchuyoq q"ala ñuñunkunapas lamar-qochapi boyakuna hina khatatatasqa. Hinaspa q"ala tobillokuna chaylla llimp"iykusqa. Chay sipasqa cheqaqtapunin animalkunaq, erotico atiypa runayachisqan karqan. Q"ala suelanqa yawarwanmi pukayapurqan, chaymi huk asociacionta paqarichirqan hatun diosawan chinkachiq, millay diosawan: ¡Kali! Yaqa llapan Soviet soldadokunan cuchillowan wañuchisqaña karqanku, maqanakuyqa tukusqañan karqan, Afrodita hina llimp"i sumaq kayninllapin, sapa kutilla mana allin qhawarisqa k"iti ñawiyoq runakunata k"iriq.
  Japón nacionmanta general Nugi sutiyoq runan admirasqa kay milagrota qhawarirqan. Hinaptinmi huk yuyay umallanpi llimpiykurqa. Chay qhepamanmi huk kamachikuy lloqsimurqan, mana allin mikhusqa ch"uspiq llañu kunkanwan:
  - ¡Paypa hawanman llikata wikch"uy, kawsashaqta hap"iy!
  Chay qullqi waqaychaq Japon runakunapas llikayuqmi karqaku. Qunqayllamanta huknin rusa kawsaqta apanayki tiyan. Hinaspa llikaqa chaypaqqa allinmi. Chayllam chunka iskayniyuq hapiqkuna sipasman watasqakunata wischuykurqaku
  Witcherqa atisqanman hina kutichispa maqanakurqan, tukuy atiyninwanmi kallpachakurqan kacharichikunanpaq. Ichaqa yanqapaqmi karqa; Chay sipasqa tukuyninpi p"istuykusqa, marq"ayninpi aysasqa ima kasqa. Yaqachus hina, táctico nisqapi allin ruwasqa karqan, astawanqa kay direccionqa manan artillería nisqawanpas nitaq ametralladorakunawanpas tapasqachu karqan.
  Chay sipasqa yuyarisqa munakusqan Arkadypa ch"uya rutusqa uyanta, hinallataq hap"ipa rimaynintapas:
  - Awqanakuypiqa sapa sutiqa cocked pistolapa clicnin hinan, ¡manan cockanaykichu mana disparaspaqa;
  ¡Huk manchachikuq millay yuyaymi hatarirqan, ichaqa manan sumaqyachirqanchu! Tukuy imamanta, kayqa sapa kutim pasakun: ¡huk runawan kuyanakuspalla wañururqa!
  Nihun runakunaqa kay sitiopi mana allin tapasqa trincherakunatachá hap"irqanku, Khabarovsk llaqtaq muyuriqninpi Soviet tropakunaq tiyasqankutapas muyurishallarqankun. Hinaspa Vedmakova sutiyoq warmita presoman aparqanku, manaña apasqañachu karqan chaypas, huk manchasqa blindasqa carromanmi cargarqanku qhepaman apanankupaq. Chay makinaqa antediluviano, yaqapaschá Primera Guerra Mundialmanta, chaymi mana reparaylla infantería qhepapi picarqan. Chay utqaylla puriyninqa yaqa 12 kilumitru sapa horam. Brr! Kay pachapi ñawpaq kaq tanque, Prokhorovpa tukuy allpapi puriq antawa, mana pisichu llasarqan, ichaqa hatun ñanpi 40 kilómetros sapa horata puriq, hatun ñanpitaq 25 kilómetros. Bueno, huk ladomanta, URSS llapa Europata atacashan, huk ladomantataq Asia ladomanta huk importante parteta. Chay sipasqa ladonman kutirirqan, yaqapaschá wasanpi puñunanpaq amenaza kashasqa. Mayna tutayaqmi kay parte blindado nisqapi, yaqapaschá chaypi tarikun sección de aterrizaje, otaq soldadokuna apasqanku. Allinmi kanman ayqekuyqa, ñawpaqtaqa k"aspikunata, sinchi waskhakunatapas horqospa. Hinaspa, ¿imaynatataq ruwana? Sipasqa, chiqapmi, yachayniyuq, ichaqa tinkuchinan kanqa, chaynallataqmi esposakunata hurqunan, hinaspa chakinmanta watasqa cadenaninta sierrawan. Ichaqa waskhakunapas kaypiqa allinmi kanman. Chay llamkayqa sayk"uchikuqmi, ichaqa Manchuria territorioman pusaptinkuqa tiempon kanqa. Chay sipasqa chay maqchisqa qaramanta waskhakunata hurquspa, cadenata sierraspa, chay pachallapitaq yuyaykusqa. Hmm, manan chiste coaliciónchu, Rusia Soviética contra hatarichisqa: Astawanpis, aswan sinchi monstruoqa Alemania. Ñawpaqman puriq tecnologiayuq, kallpasapa tropayuq suyu. Ejemplopaq, uyarirqanmi mosoq ME-309 nisqa maqanakuq avionmanta. Yaqachus hina kaykunaqa phalashankuña. Payqa manan allintachu willan chay armamentomanta, ichaqa rimaykunaman hinaqa kay avionqa qanchiskamaraqmi! Puntos de disparo nisqa. Kayqa ancha hatun armam, YAK=9 iskayllayuq kaptin, manataqmi kanchu antawa Soviet maqanakuqkunapi kimsamanta aswan puntoyuq. ¡Kallpanchakuy chayna monstruokunata atipanaykipaq! Bueno, Fokken-Wulf nisqaqa ancha hatun maquinam, armamentopiqa aswan allinmi Soviet Unionpa avionninkunamantaqa, yaqa iskay tonelada bombakunatapas apayta atinmi. 1942 wata tukukuyninpiñam iskay 20 mm cañonkunawan, 4 13 mm ametralladorakunawanpas armasqa karqa. Ichaqa yaqapaschá rikhurimunña huk mosoq clase avionkuna ataque de combatiente, bombardero iskay 30 mm, tawa 20 mm cañonkunayoq. ¡Ñam monstruoña karqa, llapa monstruokunapaq monstruo! Hinaspapas rimaykunaman hinaqa, ¡pusaq 30 mm pistolayoq avionkuna maqanakuq avionmi ruwakunanpaq churasqaña kashan! ¡Chayna ghoulta atipanaykipaq kallpanchakuy! ¿Imaynatataq chayta kutichiyta munanku Soviet Unionpi diseñadores? Vedmakova uyarirqa Yak-3 nisqapi llamkay ruwakusqanmanta. Beria departamentomanta huk curadormi chaymanta willarqan. Yaqachus hina chay avionpa aswan hatun ruwayninqa kanqa aswan llasaq estructuran, mana motorkuna yapasqa armakunayuq. Maniobrabilidadqa, chiqamanta, allinmi, ichaqa armamento yapakunanta munani! Tukuy imamanta, boxeopiqa, chiqamanta, juk pluma llasaq atletaqa aswan maniobrayta atin llasa pesomanta, ichaqa yaqapaschá paywan atipanakunqa. Manan yanqapaqchu llasay categoría nisqakuna kan, profesional boxeadorkuna ukhupitaqmi aswan chaninchasqa kanku golpe ruway atiy. Soviético nisqa avionkunapa armamentonta kallpanchana, chaymantañam Wehrmacht nisqa avionta maqanqaku... kaqllata? 1942 watapi iskay kaq kuskanmanta pacha, Luftwaffe nisqap wayrapi aswan allin kayninqa ch'usaqyayta qallarirqan, 1943 watapi marzo killakamapas URSS-qa ventajayuqmi karqan, ichataq... Aliadukunap traicionninmi kallpap equilibrionta tikrarqan. Wow, Hitler wañuchisqa karqan 13 p"unchay marzo killapi, kunanqa abril killa tukukuyllañan, hinallataq imayna sinchitan cambiasqa fuerzakunaq equilibrion. Chaymi utqaylla, estratégicamente ventajoso posiciónmanta estratégicamente yaqa chinkachiqman. Yaqa imaraykuchus suyakuy kanraqmi Alemania atipasqa kananmanta manaraq URSSmanta aswan allin estratégica y tecnológica nisqaman chayachkaptin. Astawanraqmi Aliados nazis nazis nisqakunaman achka avionkunata quyta atinku, ichaqa Alemania nacionmanta avionta manejaqkunam tiempota necesitanqaku chaykunata manejayta yachanankupaq. Chaywanpas tecnología nisqapipas, instrumentokuna nisqapipas hukniraymi. Tanquekunapas necesitankun entrenasqa tripulantekunata, Chevronpa Rusia chiri tiempopi ruwasqanqa manan ancha allinchu. Fusil automático M-18... Manam mana allinchu, ichaqa ritmo de fuego nisqapiqa aswan pisim aswan allin modelos soviéticos nisqamanta, aunque aswan allinmi exactitudninpi! Pisi rimayllapi, ¡sasachakuyqa sasachakuymi! Hinallataqmi kan cheqaq reqsisqa "Churchills" nisqakunapas, kallpasapa armadurayoq, allin manejay ruwayniyoq ima... Chiqamanta, paykunawanpas maqanakunanchispaqmi rikch"akun. Hinaspapas aswan unayta guerra kaqtinqa aswan askha equipokunatan nazi nisqakuna chaskinqaku. Chaymi tukukuyqa sasan, Alemaniamanmi chiri killapi huk saruq atipayta ruwananchis. Japón suyumanta rimaspaqa, aswan allinmi kanman defensa activa nisqaman limitakuy hinaspa contraataques nisqakunata qallarichiy, tanquekunapi superioridad cualitativa nisqawan. Ichaqa yapamanta, kallpata aswan allinta waqaychaspa. Mana unay maqanakuykunaman aysasqa kaspa, hinaspa ñawpaq wakichisqa chirukunapi hark"aykunata hatarichispa. China Puka Awqaq Sunturta llamk'achinapaqqa kanraqmi, ichataq Chiang Ka-sha kamachiyqa tukuy kallpanwanmi atakarqan. Chaymi kunankamaqa kallpaykipi hapipakuwaq. ¿Hayk"aqmi atacana? Aswan allin pachaqa mayo killa tukukuypim, chaypim ñankuna llapanpi ch"akisqa, chaymi chayamunku refuerzokuna tropakunapaq. Kikin Vedmakovapas ñawpaq maqaynintam qunman karqa Oryol lawman, chaymanta Kharkov suyupi, chaynapi alimankunata industrial Donbass nisqamanta qarqunanpaq, chaymantataqmi kallpawan purispa Ucrania chimpapi, chaylla Dnieper mayuta chimpaspa, hinaspa aswan karuta Rumania llaqtaman . Ichaqa atikunmi wichayman kutirispa Bielorrusia nacionta kacharichinapaq, hinaspa chawpi kaq t"aqaq qhepanman riyta. Tukuy yuyayqa allinmi, wakin pantaykuna kaptinpas, Oryolpa direccionninpi ofensiva nisqa aswan sutillam, chaypim fascistakuna suyanqaku. Chay fortificacionkunata hackeana kanqa.
  . CAPÍTULO No. 3. 1.1
  Chiqamanta, kaypiqa pistolakuna, Katyushas ima allinta yanapakunqa. Kay qhipa kaq sistemaqa sinchi, astawanqa moral efectota ruwan. Imaynaña kaqtinpas, necesitankin askha pistolakunata, Katyushakunatapas, awqakunaq hark"akuyninkunata proyectakunawan bombardeanaykipaq. En general, Primera Guerra Mundial nisqapi experiencian rikuchirqan aswan facilta defiendeyqa, atacanamantaqa, sichus Kaiserpa Alemanian mana 1918 watapi primavera ofensivawan fuerzankunata sayk"unmanchu karqan chayqa, chay guerraqa askha watakunaraqmi kanman karqan. Ichaqa Segunda Guerra Mundial nisqapin rikuchirqan ofensiva taktikakuna aswan allin kasqanmanta, defiendekuymantaqa. Ejemplopaq, Polonia nacionpa usqhaylla atipasqan, astawanqa occidental nacionmanta kallpasapa coalición de aliados nisqakunaq maqasqan. Nazis nisqakunaqa huk killa kuskanpin aswan allin kallpakunata atiparqanku, mana atipay atina Línea Maginot nisqatan pasaspalla. África suyupi maqanakuy, maypichus qallariypiqa Italiap aswan hatun kallpankuna Inglaterramanta sinchi maqaywan atipasqa karqan. Hinaspa chaymanta Rommel aswan kallpasapa Inglaterra tropakunata atiparqan usqhaylla awqanakuypi. Ichaqa sut"inmi URSS nisqamanta aswan admirakuypaq ejemploqa, 1941 watapi, hatun desgracian karqan huk kallpasapa ejercitomanta. Hinallataq operaciones ofensivas represalias nisqakuna, chaykunan unidades alemanas nisqakunata urmachin. Chaymi aswan allinqa mana suyaspalla maqakuymi, mosoq Alemania tanquekunaq ñit"iyninta. ¡Unay tiempota ch"usaqyachiy maqanakuyqa yaqa mana suyakuyniyoqmi tukupun, mana chayqa, cheqaqmi, soviético cientificokuna huk milagro armata ruwankuman chayqa! Kay qhipa kaqtaq principio nisqapi atikunman, jukjinamanta, uyarirqa teóricamente juk bomba ruwayta atikusqanmanta, mayqinchus juk llaqtata chinkachiyta atinman. Chaymantapas chayna bombaqa kimsa otaq tawa tonelada llasaqmi kanqa. Cuentomanmi rikchakun, ichaqa... Cuento hunt"akunanpaqmi nacerqayku.
  Aswan munay ñanqa ingeniero Garinpa Hipreboloide nisqapi willasqa laser armam. Chayna kaptinqa allintam chinkachinman enteron ejercito tanquekunata, avionkunata hinaspa buquekunata. Chiqapmi, chayna armata paqarichiy hinaspa mana Kimsa kaq Reichllachu, aswanqa traidorkuna Pindos, llapan kapitalista pacha tukukunqa. Hinaspa comunismoq k"ancharishaq banderanqa kay planeta patapin k"ancharinqa. Ichaqa imaraykupas chayna armakunaqa manam unanchasqachu. Espejokunaqa manam aswan allinchu ruphachiy kallpata huklla mayuman huñunapaq. Hinaspapas aswan askha kallpatan necesitakun barcokunata kuchunapaq. Aunque... sichus huk micrón fino nisqaman concentrasqa kashan chayqa, chaymantaqa allintan atikun avionkunata, maqanakuy buquekunatapas kuchuyta. Huk milagro arma, chaymi yanapanqa URSS nacionta qespichinanpaq. Hinaspa kaypi kachkan chay efecto láser, hukniray formapi. Tukuchanapaqtaq, cadenaqa ñanta qusqa, yaqa mana qullqiyuqña, muyuriqpitaq waska t"aqakuna sirisqa kachkan.
  Vedmakovaqa kaytan sut"incharqan:
  - Pacienciayuq hinaspa llamkay, qanwan kaptinqa manam ayachu kanki!
  Sipasqa sayarispan q"ala chakinta tapapi takaykurqan. Mana ima reacción nisqapas. Payqa aswan kallpawanmi takarqa. Chayta kutichispaqa, japonés simipi juramento karqa, manataq ima reaccionpas karqachu. Hinaptinmi Witcherqa hukmanyasqa takiyta qallaykurqa. Hinaspa kunkanpa hawanpi takirqan, aniversario fiestapi prima donna hina:
  Wehrmacht nisqa askha runakunan sallqa hinaña kashanku
  ¡Pistolakunaq qapariynin, espadakunaq ch"aqwayninpas!
  Huk killakama q"osñi wicharin, .
  ¡Hanaq pachamanta rayokunaq distorsionnin!
  
  Pachak watakunapim tayta mama llaqta hatunchasqa kanqa,
  ¡Rusiapaqmi aychayta qusaq!
  Munakuyki, sumaq Rus', .
  ¡Llapa reykunapa Señorninmi ñoqaykuwan kachkan!
  
  Ay, suyuq k'uyu arboledakuna, .
  ¡Qorimanta aspens nisqakunaq t"oqyayninmi kuyurikun!
  Ortodoxo halcón wawqekuna, .
  ¡Diosmi ejercitota kallpancharqa heroico ruwaykunaman!
  
  Chiri utaq q"uñi p"unchawkunapi, .
  Ichapas chay phuyuqa ima tutayaqtapas apamunman!
  Ñuqaykuqa escoba hina fascista kuchikunam kayku,
  ¡Uyaykimanta millakuypaq kaqta chhaphchinaykipaq!
  
  Partidonchikpa causanqa chaninmi,
  ¡Soviet llaqtapaq maqanakuy!
  Mana manchakuq takitan takiyku, .
  ¡Chay yuyayqa atoq hinan wichayman phawarirqan!
  
  Mudra llaqtapi Stalin - kamachiqpa allin yuyaynin,
  ¡Manchay wañuy maqanakuymanmi pusawashanchis!
  Mama Llaqtap bandera, ganaqpa mazo, .
  Listoñan kashani Pallas-destinowan discutinaypaq!
  
  Leninpa ruwasqanqa wiñaypaqmi kanqa,
  ¡Ch"uya comunismo nisqatan hatarichisunchis!
  Runaq yachachikuyninpi iñiychis,
  ¡Fascismoqa tutayaq ukhu pachamanmi ñut"usqa kanqa!
  
  Lliw planetaqa libre pisqu hinam,
  ¡Karu quyllurkunaman, pachakunaman phawarisunchik!
  Imapas k"anchariq, allin qhawarisqa
  ¡Escultorkuna hinam unanchasaqku!
  
  Hinaspa Rusia puka bandera uranpi,
  ¡Hanaq pacha Edén t"ikarimunqa hinan!
  Leninpa kausaynin, Stalinpa munaynin, .
  ¡Ñawpaqman pusawayku haypaykunaman!
  Oleg Rybachenkowan Margarita Korshunovawan, tawa legendaria sipaskuna, Tula llaqtamanta lluqsispa Moscú llaqtaman chayarqanku.
  Kunanqa hatun llaqtapiqa sinchi sasachakuymi karqan. Alemania runakunaqa muyurisqankuta tukusqañam, kimsa chunka tawa chunka kilumitrukamapas huk corredormi qiparqa, sapa punchawmi aswan k"iskiyasqa.
  Soqta maqanakuq runakunan Moscú llaqtaq hawanpi hark"akuq posiciónkunata hap"irqanku. Chaypin sinchita maqarqanku.
  Oleg Rybachenkoqa disparaspanmi kikinpi takirqa:
  - ¡Hamuq pachaqa ñuqanchikpa!
  Hinaspa chay waynaqa q"ala chakiwan granadata wikch"uykuspan hinalla nin:
  - ¡Hinaspa hatunmi kasun!
  Margarita Korshunova disparaspa qaparin:
  - ¡Hinaspa aswan q"oñimanmi tukusaq!
  Hinaspa q"ala chakiwan wañuchiq granadata wikch"uykuq.
  Hinaspa contrariokunata hukniray ladoman ch"eqechin.
  Hinaspa chaymanta maqanakuypi Natasha ametralladorawan alemankunata rutunqa, wañuy regalotataq q"ala chakiwan wikch"unqa.
  Kay warmiqa kayhinam...
  1941 watapin Natashaqa Brest fortalezamanta ayqekurqan. Payqa inti lloqsimuy ladomanmi rishasqa. Chay mosoq zapatokunaqa usqhayllan chakinta k"irisqa, chaymi sipasqa chaykunata horqospa q"ala chaki purisqa.
  Iskay kimsa hora mana imapas karqachu, chaymantam q"ala suelaykuna picakuyta qallaykurqa. Huk iskay horatawanñataqmi ruphayta qallaykurqaku, nanaywanñataqmi phatarichkasqaku.
  Natasha, Moscovita kasqanrayku, mana q"ala chaki puriyman yachasqachu. Hinaspapas, sapa kutillanmi mayuman challpukuq.
  Arí, chakipaq ñak"arichiymi rikurirurqa. Ichaqa chay sipaschaqa usqhayllan chayman yachapakurqan.
  Chaymantataq sapa kutilla q"ala chaki puriq, rit"i ukhupipas, sinchi chiripi zapatokunallata churakuq.
  Kunanqa Natashaqa legendaria diosa hinam maqanakun.
  Hinaspa kaypi Zoya q"ala chakiwan granadata wikch"uykuspan qaparikun:
  - ¡Kayqa chiqaptaqa ancha allinmi!
  Hinaspa allin dirigisqa turnota qonqa.
  Hinaspa alemankuna, mercenarionkupas urmapunku.
  Hinaspa chaymanta Angelica ninata... Hinaspapas chayna sallqa hina exactamente disparan.
  Hinaspapas q"ala chakimantan huk granadapas phawaykachashan.
  Hinaspa mercenariokunata ch"eqechin.
  Hinaptinmi Svetlana disparachkan. Hinaspa q"ala chakinqa mana pipas hark"akuq kaqkunata wikch"un.
  Hinaspa contrariokunata ancha karuta ch"eqechin.
  Hinaspa pay kikinta disparakun, hinaspa awqakunata ñut"un sinchi olawan.
  ¡Kaykunan URSS nacionpi naceq sipaskuna!
  Oleg Rybachenkoqa awqanpa chakipi puriq soldadokunatan allinta disparan, wawanpa chakinwanmi kikillanmanta granadakunata wikch"un. Hinaspa chay pachallapitaqmi warmachaqa kikinpaq composikun.
  Vitaliy Klitschko, Ucrania musuq umalliq Zelenskywan ch'aqwaywan tupaspa, Kiev llaqtap alkaldin kayninmanta lluqsinanpaqmi yuyaykurqan. Chiqamanta, imaraykutaq k"ullu kaspa chay cargoman k"askakuy. Aswan allinmi kanman kikiki chay sasachakuy allichayqa.
  Hinaspa alcalde kasqanmanta lluqsiruspanmi Vitali Klitschkoqa kaqmanta llamkayninta qallarirqa. Hinaspa chaylla huk sensación, payqa Weiderta desafiakun maqanakunanpaq. ¡Mana ima chawpi maqanakuykunawanpas! Hinaspa kayqa pusaq wata masnin samaymanta.
  Aswan ancho, chiqapmi, chaytam acuerdopi. ¡Chay desafío aceptado!
  Hinaspa cheqaq kaqpa raton chayamun. Huk ladumanta, achka kuti pachantinpi atipaq runaqa chunka iskayniyuq watamanta aswan mana hayk'appas atipasqachu. Hinaspa huk ladumanta, tawa chunka isqunniyuq watayuq ñawpaq alcalde Kiev. Hopinspa registronta atipaq runa, ichaqa allin kayninmanta ancha tapunapaqmi.
  Aswanpas askhan creerqanku chhayna unay samarisqanku qhepaman Weiderman derechota riyqa wañuchikuy kananpaq.
  Ichaqa Vitali Klitschkoqa Rocky Balboa hinan. Llasaq peso rakiypi aswan atiyniyuq knockout artistawan wicharinaypaqmi tantearurqani. Denotey Wider nisqaqa huk boxeadormi, llapa awqankuna urmasqankuta rikuspa. Absolutamente llapa runa - Tyson Furypas!
  Hinaptinqa, ¿imataq kanman Vitali Klitschko chansayuq kaptin?
  Ichaqa Vitali Klitschkoqa sapa kutillanmi entrenaq, allin cuerpoyoq kashaq, bicicletapitaq llank"ananman riq. Hinaspapas sut"inmi mana chhayna millaychu karqan aychapi. Hinaspapas, aceromanta chukchayoqmi kasqa.
  Bueno, Vitali Klitschko maqanakuyta hap"inqa, manaña munasqachu chaypas.
  Oleg Rybachenkoqa ametralladorapa clipnintam cambiarqa. Boxeadorkunawan maqanakuy nisqankuqa admirakuypaqmi.
  Hinaptinqa, chiqaptapuni, ¿imaraykutaq mana Vitali Klitschko kutimunchu ringman hinaspa Hopinspa registronta pakiyta munan?
  Kayqa ancha kallpasapa yuyaymi kanman.
  Chay terminador waynaqa huk ruphaywanmi phawaykacharqan, hinaspan askha chunka fascistakunatawan ruturqan.
  Chay qhepamanmi waynaqa asikuspa qallunta horqomurqan:
  - ¡Ñuqaqa super runam kani!
  Margaritaqa q"ala chakiwan watasqa iskay limón wikch"uykuspan qaqcharqan:
  - ¡Qanqa mayqen runamantapas aswan q"oñimi kanki!
  Oleg, disparaspallapuni, razonasqa...
  Vitali Klitschko, tawa chunka isqunniyuq watayuq, chiqamanta Hopinspa registronta p"akinan karqa. Hinaspapas yuyarirqanmi huk conferencia de prensa nisqapi: "Nirqanin Foremanpa registronta mana p"akinaypaq, ichaqa manan imatapas rimarqanichu Hopinsmanta! Chaymi hap"ispa recordninta atipasaq!", nispa.
  Ichaqa, sichus huk hatun parte llaqta runakuna aswan pisita creerqanku Hopins, tawa chunka pusaqniyoq watayoq kashaspa, pachantinpi campeón nisqa titulota ganananta chayqa, aswan pisi iñiyniyoqmi karqan Vitaliy Klitschkopi tawa chunka isqonniyoq watanpi. Incluyendo debido a su contrario ancha kallpasapa kasqanrayku.
  Llasaq pesa rakiypa historianpiqa manan hayk"aqpas chhayna puncherqa karqanchu. Chiqapmi, Widerqa manañam waynachu, ichaqa kimsa chunka pichqayuq watayuqqa manam tawa chunka isqunniyuqchu.
  Vitali Klitschko ichaqa sut"inmi mana allin suyakuyniyoq kayninta chinkachinchu. Payqa sinchitan entrenakun, allin formapipas tarikunmi. Hinaspa ancha kusisqa kani Kiev llaqtapi alcalde kay rutinata wikch"usqaymanta.
  Chiqamanta, mana jatun kusikuychu Ucrania suyupi alcalde kayqa, chaypiqa achkha sasachakuykuna tiyan.
  Ichaqa Uyaderwan maqanakuypaqmi Vitali Klitschkoman ancha allin qullqita qurqaku. Chaymi, imaynaña kaqtinpas, manan pantarqanichu chay billeterawan. Vitali Klitschko sutiqa ancha riqsisqam.
  Millay simikunaqa nirqankuraqmi Weider huk kutilla maqananta, Vitali Klitschkotaq pay kikin urmaykunqa nispa. Hinaspa chaymanta qullqita chaskispa yuyariykunata utaq ficción nisqakunata qillqanqa.
  Otaq ichapas huk peliculapi actuanqa.
  De paso, Vladimir Klitschkopas boxeo ruwayta munarqa. Vladimir toqlla runallan aswan pisi kallpayoq contrariota akllarqan, sapa kutilla pachantinpi atipaqkunamanta. Ichaqa imaynaña qhawarinki chaypas, payqa campeón chaytaq q"oñi!
  Ichaqa Denotay Wider, imayna qhawarispapas, ¡hinallam aswan allin kaqmanta aswan allin!
  Ichaqa Vitalyqa mancharisqallañam entrenakun. Payqa huk wayna hinan, pay kikinman astawan estresakuq. Hinaspapas askha kutitan sparring nisqapi karqan, allin formayoq kayninta, allin aguantaynintapas rikuchispa. Manan, Vitalyqa listoñan kashan. Hinaspapas manan ringimanllachu haykun.
  Hinaspa chiqapmi, taripay punchaw chayamuptin, aswan hatun knockout artista, Wider, aswan allin llasaq kaypi, Vitalywan huñunakurqaku. Kiev llaqtapa ñawpaq alcalden, paytaqa llapallankum boxeador nispa qillqarunkuña. Ichaqa chaymantan iskay legendario personalidadkuna huñunakurqanku.
  Vitaly, pichus 1999 watapi ñawpaq kutita pachantinpi atipaq karqan. Yuyaykuy hayk"a unayñan karqan, iskay chunka wata masñan pasarqon kay sucesomanta.
  Hinaspa Widerqa ancha unayñam titulonta hapichkan. Hinaspapas qayllallapin kashan Holmespa registronta p"akinanpaq, paymi aswan unayta kay titulota hap"irqan cinturonkuna rakisqa kasqanmantapacha.
  Hinaspapas, Wider pitapas manchakun chayqa, manan abuelo Vitalychu. Chiqamanta, mana tukuy runachu Hawkins kayta atinku. Hinaspapas Hawkinspa contranpi kaqkunaqa manan Weider hina atiyniyoqchu kanku!
  Ichaqa Vitaly, huk desafiante hina, ringman haykun. Cuerponqa sumaqllañam, aychasaparaqmi, chukchanqa yuraqña kaptinpas. Abuelo Vitaly, imaynan sutichanku respetowan, otaq burlakuywan. Ichaqa aycha definicionninqa waynaq hinan.
  Vitalyqa listoña kashasqanmantan willarqan. Hinaspapas manan paypas, tasakuna pisillata yapakurqan.
  Aswan anchotaqmi llañu, esculpido, tullukunapi aswan llañu, pisi llasayuq.
  Manchakuypaq puñeta ruwaqña chaypas, wakin defensiva asuntokunayoqmi, manan sapa kutichu allin chakipi. Ichaqa ñam achka experienciayuqña kani maqanakuypi. Hayka maqanakuykunamanta rimaspaqa Vitalywanmi kaqllaña kachkan. Hinaspapas manaraqmi atipasqachu.
  Ichaqa Vitali Klitschko iskay maqanakuyninpi k'irisqa kasqanraykulla, kuchusqa kasqanraykulla atiparqan. Hinaspapas huk runaqa nillanmanmi mana maqasqa kasqanmanta.
  Ichaqa pusaq wata masnin chikan, hinaspa yaqa pichqa chunka watayuq. Vitaly waynallaraq kanman chayqa, cheqaqtapunin chansayoq kanman. Ichaqa, ¿atinmanchu Hopinspa registronta atipayta? David Haye, kimsa chunka pichqayuq watayuqña, cero boxeadorman tukurqa.
  Ichaqa askha rimaykunan kan, anillollan willanqa. Vitali Klitschkochu Hopinspa registronta pakinqa, icha camillapichu apasqa kanqa, Weiderpa prometesqanman hina.
  Kaypiqa cuervo mascarayuq lluqsimun. Hatun sayayniyuq, ancha ch"aki, Koschey hina llañullaña.
  Huk par boxeadorkunan ringipi hatun sasachakuykunata paqarichirqanku. Kaymi Cubamanta Ostrix, paymi puntapi puntapi karqa puntokunapi hinaspam atiparqa knockout nisqapi, Tyson Furypas, paymi puntapi karqa puntokunapi hinaspam chay maqanakuyta huk empateman apayta atirqa. Chaymi tukuy tiempomanta aswan hatun puñetadorqa bustoman ripunman.
  Ichaqa yaqa chunkamanta hukninmi Weiderpa favorninpi. Chaywanpas Vitalyqa llumpay machuñam, unayñam llamkayninpi samarun. Wawqen Vladimirpas yuyaycharqanmi iskay kinsa kallpasapa chawpi chakra llank"aqkunawan q"oñikunankupaq. Chiqaptaqa, Alemania suyupiqa Vitali Klitschkoqa aswan qullqitam tarinman huk mediocre boxeadorwan maqanakuypi, hatun sutinraykulla.
  Vitalyqa tukuy pachantinpi riqsisqam, manam boxeador hinallachu, aswanqa pulitiku hina, hatun llaqtap alcalden hina, Maidan llaqtapi heroe hinapas.
  Manan, imaynaña kaqtinpas Vitali Klitschkoqa yuyaykunanmi karqan chay hina orqowan usqhaylla phaway, maqanakuypas allinchus icha manachus chayta.
  Ichaqa akllasqañam kachkan: ¡Vitali Klitschkoqa manam facil ñankunatachu maskachkan!
  Chay maqanakuyqa América suyupi ruwakun. EE.UU., Ucrania mama llaqtakunap takiyninkunatam waqachinku. Serviciomanta registrokuna willasqa kanku. Tukuchanapaqtaq, maqanakuypaq señal uyarikun.
  Askhan espectáculota, yawartapas rikuyta munanku.
  Widerqa cuidadowanmi qallarirqan, pantanmanña chaypas. ¿Imataq kanman Vitaly oxidado kaptin? Klitschko Sr.pas manam apurawchu. Ichaqa chay ratopin reparanki chakinpi llamp"u kayninta, mana wirayoq, aychayoq, allin equilibrasqa kaynintapas. Imaynaña kaqtinpas, askha runakunaq suyasqanku: chay ratolla unupi phawarinanta, manan pasarqanchu.
  Klitschkoqa mana manchakuspanmi jab nisqawan llamkarqa, sapa kutimanta aswan altota hapispanmi bloquekunata churarqa.
  Ñawpaq iskay muyukunaqa allintam rirqa. Hinaspa chaymanta Wider, suyasqanchikman hina, tempota anchata wicharichirqa. Payqa aswan kallpawanmi atacayta hinaspa atacayta qallaykurqa. Ichaqa Vitalyqa manan chinkachisqachu kasharqan. Bloquearqa chay golpeta hinaspa tuparqa huk lloq"e jabwan. Hinaspa qunqayllamanta, pulpo filowan atacachkaptin, paña makinwan cuerponpi takarurqa. Aswan ancho iskay kutita nanaywan yapakurqan.
  Vitaly huk deuceta hurqurqa, iskay kutitañataqmi llamkayninpi, pachantinpi atipaq hinaspa tukuy pachamanta aswan allin knockout artista pampapi tarikurqa.
  Vitaly asirirqa... Hinaspa uyariqkuna kusikuymanta qaparirqaku. Kayqa manan suyasqachu karqan machu Vitalymantaqa. Waw! Ichaqa ¡pichqa chunka watapas chayamuchkanmanpas hinam! Hinaspapas kuyuriy hinaspa tupay! ¡Kayta ruwayta atinayki tiyan!
  Wider sayarirqa, ichaqa qhipaman kutiyta qallarisqa. Vitalyqa pisi pisimantan jab nisqawan picayta qallarisqa. Hinaspa yapamanta huk deuce. Hinaspa hukmanta takarqani. Knockoutqa qhipaman kutipun.
  Sasachakuywanmi Weiderqa kawsarqan muyu tukukunankama. Chaymantataq qatiqninpi Vitaly huk numero hina llank"arqan. Ichaqa manan imapas, tukuy imapas yuyaykusqanman hinan rirqan. Weiderqa askha kutitan qhepaman kutirirqan, mana ima ruway atiq hinataq rikch"akurqan. Ichaqa isqon kaq rondapin hukmanta phatarirqan. Hinaspa maqayta qallarispa ñawpaqman rirqanku. Hinaspa yapamanta huk deuce faltaspa urmaykusqa. Iskay kaq knockdown.
  Vitalyqa asirikunmi. Ñawpaqman rin. Aswan anchoqa chakikunapim mana takyasqachu. Payqa hukmantan deuce nisqataqa faltan mana antidotota tarispa. Hinaspa qatiqnin maqaymanta urmaykun.
  ¡Sasa hatarinmi, chaymi arbitroqa maqanakuyta sayan!
  ¡Vectoria! Vitali Klitschko, kunanqa pachantinpi atipaq! Hinaspa chumpintapas yapamanta! Chiqapmi, manaraqmi absolutochu, ichaqa ¡caballopiñam kachkan!
  Payqa Hopinspa registronta p'akirqan, hinallataq, chiqapmi, llasa pesa Foremanpaq, tawa kaq kutita pachantinpi atipaqmi tukurqan, Holyfieldwan igualaspa.
  Wider, chiqapmi, qaparin chay maqanakuyqa ancha temprano sayachisqa kasqanmanta hinaspa huk revanchata mañakun.
  Vitaly nin, carreranta hinalla ruwananpaq otaq iskay kinsa maqanakuykunatawan qhepaman decidinanpaq. Ichaqa llapallankum ninku ancha allin kasqanmanta, mozo-sipas kasqanmantapas aswan allin kasqanmanta, chaymi hinalla ruwanan.
  Chaymantapas, manaraqmi ima ruwanapas kanchu. Kiev llaqtapi huk alcalde kan, parlamentario, presidencial akllanakuypas karuraqmi, ¿imaraykutaq mana chaypi maqanakunkichu?
  Kimsa qhipa maqanakuykunapaq, Vitaly pachak hunu qullqita qunku, chaymanta pachakmanta huknin difusiones nisqamanta.
  Chiqapmi, chay jackpot nisqa hatunmi, Kiev llaqtapa ñawpaq alcaldenpas ninmi chaypi yuyaymanasaq nispa.
  Aswanpas rikuchirqanmi askha ruway atisqanta. Hinaptinqa, ¿imapaqtaq talentota pampana? Hinaspa aswan hatun kaqmi, ¡mana ima ruwaypas kanchu imayna kaptinpas!
  Ichapas llapa chumpikunata hukllawanaykipaq kallpanchakuy? ¡Chayqa ancha allinmi kanman!
  Vitaly chay ofrecimientota chaskikun, hinaspan contratota firman kinsa maqanakuykunatawan.
  Hinaspa qatiqnin contrarion... Bueno, claro Tyson Fury! Mana hayk"aqpas maqasqa, hatun llasa. Chiqapmi, paytaqa Uydarwan aswan uchuy runawanmi urmachirqaku. Hinaspa aswan allinqa, sullk"a wawqenpa huchalliqninpas. Bueno, ¿imaynataq mana chayna kaqwan maqanakuwaqchu?
  Chiqamanta, musuq maqanakuy, chanta juk fabuloso qullqi, chanta juk jatun espectáculo.
  Oleg Rybachenkoqa hukmantam Alemania runakunata, hawa llaqtamanta maqanakuqkunatapas disparachkan. En general, chiqamanta yaqa mana alemanes kanchu infantería nisqapi. Paykunaqa E-50, E-75 tanquekunapa qipanpim purichkanku. Hinaspapas kallpachakunkun mana peligroman churakunankupaq.
  Kaypi maypipas aswan karupi rikunki "Pantera"-2. Kay tankiqa, mana chiqap willakuy hinachu, 1943 watapiraqmi rikurirqa. Hinaspapas kikin "Pantera" nisqapas manan ancha hatunchu karqan. Arí, hinaspa "Pantera"-2 nisqa ruwasqa karqan, askhaña karqan chaypas, ichaqa 1945 watapi, URSS nisqawan maqanakuypaq wakichisqa kashaspa, alemankuna fabricakunaman hunt"achirqanku E-50, E-75 tanquekunawan.
  Llampu kikinmanta puriq pistolakuna tukuy ima ruway atiy kaptinpas: E-10 hinaspa E-25, Fuhrer aswan llasa tankikunatam aswan allinpaq hapirqa. Sasachakuywanmi Guderianqa convencechirqa hatun ritmiyuq E-50 nisqa carrota aswan riqsisqa kananpaq. Fuhrer nisqaqa E-75 nisqatam aswanta munakurqan, manam ancha allintachu llamk'arqan, isqun chunka tonelada llasaqmi karqan.
  Ichaqa kunanmi rikurimun huk modificación E-75 M, aswan pisi siluetayuq, aswan llampu hinaspa kallpasapa motorniyuq. Ichapas hamuq punchawkunapi aswan mastarikunqa.
  Ejemplopaq, Oleg Rybachenko sutiyoq runan toqllawan rimashan. Chayta hap"ispataq q"ala chakiwan E-50 pistaman granadata wikch"un. Chayna kasqanraykum tanqueqa kutirispan llamkaqmasinwan tupan.
  Hinaspa chaymanta lluqsimun iskay mastodonkuna ruphasqa.
  Oleg, rikusqanchis hina, ancha q"otukuqmi.
  Kaynatam kunan llamkan, alemankunam llumpayta chinkachichkanku. Chay waynaqa ágil chakiyuqmi. Pay hina, q'ala chaki, sumaq rikch'ayniyuq kayqa allinmi.
  Ichaqa en general, boxeadorkunamanta yuyaykuymi umayman hamun. Ejemplopaq, ¿imaraykutaq mana Denis Lebedevqa llamk"ayninta wakmanta qallarinchu? Tawa chunka wataqa manam chayna unaychu. Astawanpis, llasa t"aqamanta jatun atipanakuqkuna ripurqanku, chaymantataq kallpachakuyta atinki chumpikunata hukllachanaykipaq.
  Imachus chiqamanta mana ruwanaykichu tiyan, kamachiqkunap suqtayuq kay. Aswan allinmi kanman noble boxeo nisqapi qan kikiyki hap"iy otaq oposición nisqaman haykuy.
  Kayqa imaynam Sergei Kovalev Moscú llaqtapa alcalden tukurqa hina. Kayqa fantasíalla kaptinpas.
  Hinaspapas Denis Lebedevqa aswan allinpaqmi ruwanman. Chaymantapas, manaraqmi tempranochu boxeo nisqapi mana atipasqa saqenapaq. Chiqap pukllaqqa tukukuykamam rina.
  Wladimir Klitschkopas kutimunmanmi. Ichaqa wakinqa, Alexander Ustinov hina, kimsa kutitaña qatiqninpi maqasqaña, ¡mana jubilakunkuchu!
  Chiqapmi, heroeskunaqa manam runakunachu, aswanqa aceromanta derechollam!
  Ichaqa yuyaykusun kay escenariota: Putinmi avionpi urmaykurqan, Rusia suyupitaqmi mosoq presidencial akllanakuykuna kan.
  Hinaspa, ¿imatam kunan punchaw qawanchik! Kumunistakunaqa manam sinchi kandidatuyuqchu kanku. Grudinqa p"enqaymanmi tukupun, creibilidadninpas pisiyachisqañan. Zyuganovqa ancha machuñan, llapa runapas sayk"usqañan kashan, manataqmi carismayoqchu. Suraikin ñawpaq akllanakuykunapi mana atirqanchu. Huk pisi riqsisqa runakuna. Zhirinovskypas ancha machuñam, llapa runam paymanta sayk"usqaña kachkan. Hukkuna LDPR kaqpi pisilla riqsisqa kanku. ¿Pikunatawantaq oposiciónmanta recomendawaq? Andrei Navalny kallpasapam, ichaqa manam saqisqachu kanqa akllanakuykunapi. Ksenia Sobchakqa manam serio candidatachu. Demushkinqa carcelpin kasharqan, manan ancha allin promocionasqachu karqan. Udaltsovpas carcelpin kasharqan, yaqapaschá comunistakunaq yanapayninwan lloqsimunman karqan chaypas.
  Pisi rimayllapi, oposición nisqapiqa manan kanchu sinchi atipanakuqkuna. Chaymi Medvedev, presidente interino, kunankamapas aswan munasqa. Hinaspa ima intrigapas kaptinqa: iskay kaq rondapi utaq chaylla punta kaqpi.
  Medvedevpa pisi calificacionninta qhawarispa, hinallataq aswanta qhawarispa askha presidencial candidatokuna, iskay kaq rondaqa allintan atikunman.
  Ichaqa Medvedevqa ancha hatun ventajayuqmi kanqa punta kaq rondapi, iskay kaqpiñataqmi mana ancha allin contrarioyuq.
  ¡Aunque chay ratollapi kikin Zelensky rikhurinman hinaspa llapa tarjetakunata pantachinman!
  Oleg Rybachenkoqa hukmantam granadata wischuykurqa, chaywanmi nazikunapa tankikunata tanqarqa. Achka qapariykuna hinaspa bombardeokuna.
  Hinaspapas sapa kutillanmi kay pachaqa phawaykuspa wayrapipuni ruphapun. Hinaspa chay t"aqa t"aqakunaqa t"ikrakun, chulluspa.
  Oleg nin:
  - ¡Gloriachu imperionchispaq!
  Margaritaqa, chaypi kaq wañuchiq runata q"ala chakiwan wikch"uykuspan, qaparirqa:
  -Hatun gloria kay heroeskunapaq!
  Hinaspa yapamanta sipasqa q"ala talonwan limónta wikch"uykunqa.
  Fascistakunan hich"aykushanku, ay hinaspa hich"aykushanku.
  ¡Manan imayna hark"asunmanchu nitaq atipasunmanchu bomba de vacío nisqawanpas! Kaypiqa kanmi chhayna q"oñi maqanakuqkuna, ¡manchakuypaqmi!
  Olegqa qaparimun:
  - ¡Ch'uya awqanakuypi atipayninchik!
  Margaritaqa chiqaptam nirqa:
  - ¡Pachak pachak garantiawan!
  Hinaspa yapamanta sipasqa q"ala chakiwan granadata wikch"uykusqa.
  Manan, sut"itan kay wawakunaqa manan saqerparinqakuchu.
  Oleg Rybachenkoqa qaparirqa:
  - ¡Mosoq orden soviético nisqapaq!
  Margarita activamente dispararqa huk ruphay hinaspa confirmarqa:
  - ¡Banzai!
  Olegtaq ichaqa kallpachakurqan takiyta hinalla ruwananpaq. Bueno, Vitalyqa Tyson Furypa contranpi voluntariamente defensatam ruwachkan. Chaykamataq Vladimirqa Ruizwan kaqlla sumaq maqanakuyniyuq.
  Chiqaptaqa, Ruizqa kimsa versionkunapim pachantinpi atipaq karqan. ¿Imanasqataq Vladimir mana achka qullqirayku paywan maqanakuyta atinmanchu? Aswan allin contrarioqa aswan pisi sayayniyoqmi, wirataqmi. Vladimirqa unay jabkunawanmi disparayta atin.
  Llakikuypaqmi Klitschko Jr. paywan maqanakuyta mana atisqanqa, payqa pachantinpi atipaq kashaqtin. Ichaqa huk ladoman astakunanmi kanman.
  Hinaspa, ¿imaynataq mana kayta yuyaykurqankichu, Vladimir?
  Hinaspa kimsa versionkunapi pachantinpi campeón kunan Usik. Ichaqa chayllam chay tronoman chayarurqa.
  Hinaspa Vitalywan hukllanakuy maqanakuyqa atikunmi. Ichaqa kaykunaqa kunankamaqa estimacionkunallan.
  Vitalyqa Tyson Furyta atipananmi, Weiderwan huk revanchapas ancha allinmi. Hinaspapas kanmi askha huk sumaq maqanakuqkunapas. Kikin Anthony Joshua. Hinaspapas ancha sumaqmi kanman paywan maqanakuyqa. Hinaspapas wawqenmanta vengakuy.
  Vitalyqa Weiderta atipaspa huk sensacionta paqarichirqan. Hinaspa, ¿imatam ruwawaq allinta kawsanaykipaq?
  ¿Imaraykutaq mana kay pachapi ñawpaq kaq boxeadorchu kanki, pichqa chunka watamanta campeonato maqanakuypi atipaq? ¡Manan pipas kaytaqa ñawpaqtaqa atiparqanchu!
  ¡Eh, Vitaly! ¡Manan imananpaschu ima clase alcalde Kiev kasqaykiqa, kunanmi ichaqa mana iskayrayaspa reqsisqa kanki hatun campeón mundial hina!
  Ichaqa kaypim kachkan punta kaq, voluntario defiendekuy titulomanta. Vitalyqa aswan hatun hinaspa aswan hatun makiyuq awqawanmi tupan. Mana Weider hina manchay puñetadorchu, aswanpas técnico hinallataq ágil, largo brazosniyoq. Hinaspapas manaraqmi p"akisqachu, urmachisqaña kashan chaypas.
  Aswan allinqa, payqa atiparqanraqmi ancha waynaraq Wladimir Klitschkota, chaymi mana iskayrayaspa Tyson Furyta manchay atipanakuqta ruwan.
  Chay probabilidadkunaqa yaqa pichqa chunka pichqayuq chunkam karqa. Ichaqa, Weiderta knockout nisqapi atipasqankuqa admirakuypaqmi karqa. Ichaqa kunanqa manan paypa contranpi gruñidochu kanqa, aswanpas técnico maqanakuqmi, paytaqa manaraqmi pipas outbox nisqa ruwayta atirqanraqchu. Hinaspa aswan allinqa, kikin Vladimirpa atipaqninqa kallpanpa qallariyninpim kachkan.
  ¿Atinmanchu Vitaly, pichqa chunka watayuq, chayna técnico nisqawan atipachikuyta? Kayqa yuyaysapakunapa duelonñam. Ichaqa Widerqa sut"itan Vitalyta pisipaq qhawarirqan, mana ceremonial hinataq pusayta munarqan. Ichaqa kayqa manañan llank"anqachu.
  Kaypi iskaynin boxeadorkuna allichakuchkanku. Vitaly, sapa kuti hina, serio hinaspa enfocado. Payqa confianzayoqmi, thakmi.
  Tyson Furypas allichakuchkanmi. Payqa Vitalymanta aswan hatunmi, aswan hatun makiyuqmi hinaspapas kayta aprovechananpaqmi kallpanchakunqa.
  Ichaqa kunanqa Gran Bretaña nacionpin chay maqanakuyqa kanqa, pagasqataqmi kanqa.
  Kunanqa Tyson Fury ñawpaqta lluqsimun. Paymi qawachin hawanpi confiasqanmanta. Calvo, torpe, mana ancha atlético. Vitali Klitschko chukchanta tintinman chayqa, manan yachawaqchu mayqenninkuchus kuraq kasqankuta, chunka qanchisniyoq wataña edadninku hukniray kaqtinpas. Kayqa manaraqmi huk registrochu campeonato maqanakuykunapaq, ichaqa asuykuchkanñam chay registroman.
  Bueno, ichapas Vitalypas maqanakunqa Tyson Furymanta sullk"a runawan.
  Vitaly lluqsimun manchachikuq takikunapa qapariyninwan. Paykunaqa qhawarinakunku.
  Tysonqa slouchedmi, manataqmi aswan hatunchu rikchakun. Vitalyqa aswan anchochá hombrokunapi. Hinaspa aswan allinqa, figuranqa aswan sumaqmi, aychachankunapas sutillam qawakun.
  Bueno, ¿ima nisunmantaq takikunamanta? Ñawpaqtaqa británico, chaymantataq ucraniano.
  Chaymantataq huk qhawariykunata t"ikranakuy.
  Hinaspa chaymantaqa corneta uyarikun, punta kaq ronda.
  Vitalyqa llamp"u jabta wikch"un, allintataq kuyun. Tysonqa ripuyta munan. Ichaqa Vitalyqa ancha yachaysapam, maqasqanpas huk torpe trayectoriapim purin, Tyson Furypa umanman chayan.
  Yachaysapa runakunapa nisqanman hinam tukuy imapas pasachkan. Vitalyqa allin utqaylla puriyniyuqmi.
  Hinaspapas tukuy imapas allinmi.
  Ñawpaq kaq rondata atipan... Chaymanta huk minuto samay hinaspa iskay kaq ronda. Yapamanta Fury mana taktikakunata tikranchu. Yaqachus hina suyashan Vitaly sayk"upunanta.
  . 4 kaq raki.
  Hinaspa yapamanta Klitschko Sr. huk pisi ventajayuq. Iñiqmasikunam anillotaqa kamachinku.
  Vladimir huk semana ñawpaqta Ruiz Jr.-ta técnico knockout nisqawan atiparqan.
  Bueno, chay maqanakuyqa hinallam kachkan.
  Kimsa kaq rondaqa yapamantam Vitaly dictarqa. Ichaqa tawa kaq rondapim Tyson Fury qunqayllamanta phatarirun. Ñawpaqman kallpan... Hinaspa deuceta takaykun. Hinaspa urmachisqa kan.
  ¿Imatataq munarqa? Vitalyqa alertapim kachkan.
  Imaynatapas Tysonqa kay rondataqa tukukuykamam defienderqa. Chaymanta huk ladumanta maqanakuyqa yapamanta qallarirqan Vitaly kamachikusqanwan. Astawanpis, Klitschko Sr., pachantinpi atipaq Klitschko Sr. mana apuraychu kasqan sut"imanta.
  Hinaspa pusaq rondamanta, Tyson Fury qunqayllamanta lluqsimun. Hinaspa atipayqa técnico knockout nisqawanmi willakun, maqanakuyta mana hinalla puririchisqankurayku.
  Chay hinapin Vitali Klitschkoqa mosoq registrota churan: boxeo historiapi ñawpaq maqanakuqmi, phisqa chunka watayoq kashaspa pachantinpi titulota defiendeq. Hinaspa Hopinspa qatiqnin aypasqanmi tupan.
  Chaymi kunanqa chiqaptapuni chiqaptapuni supermanman tikrakurun. Hinan wawqenmanta vengakurqan.
  Ichaqa qatiqnin maqanakuyqa Weiderwan huk revancha. Paykunaqa ancha hatun qullqita prometenku. ¿Imanasqataq paywan maqanakuspa Josuewan wicharichwan?
  Hinaspa chaymantaqa yuyaymanawaqmi Usikwan hukllanakuy maqanakuypi. En general, Vitali Klitschko, principio nisqapi, munanman absoluto campeón mundial kayta. Hinaspapas ancha sinchi munapayayniyoqmi.
  Oleg Rybachenkoqa yuyaykusqanmantan asirikun. Arí, kayqa atikunmi. Chay waynaqa huk entero linea fascistakunata rutuspan nin:
  - Runakuna yuyarisunki Klitschko! Runakuna chaninchasunki Klitschko! Runakuna yarqasqa kanku qanmanta Klitschko! ¡Qhipamanta kutimuy Klitschko!
  Chay wayna genioqa kusisqa takisqanmanta asikuspanmi yapamanta llapa granadakunamanta aswan wañuchiq granadakunata kachaykusqa. Hinaspa kimsa nazi tanquekunam tuparunku.
  Soviet tropakuna heroico hark'aptinkupas, nazis nisqakunaqa Moscu llaqtata URSS nisqap huk rakinkunawan tinkuchiq corredorta hap'iyta, kuchuyta atirqankuraqmi.
  Chayhinam Rusia mama llaqtap uma llaqtanqa tukuyninpi hark'asqa kachkan. Imaynan Leningrad hark"asqa kashan hinata.
  Stalingrad llaqtaqa kunankamapas hark'akuchkanraqmi. Alimankunaqa Cáucaso suyupi Grozny, Ordzhonikidze llaqtakunatapas llallinakunku. Chay situacionqa sinchi sasachakuymi. Astawanraqmi Moscú llaqta llapanpi muyurisqa kaptin.
  Achka tropayuqmi, pachak waranqa soldadokunapas miliciapi. Ichaqa maqanakuykunapiqa ancha usqhayllan conchas, municiones ima tukukun. Ichapas mana suficiente munición kanqachu. Hinaspa chaymantaqa capitalqa urmapunqa. Hinaspapas manan chay hina askhachu mikhuykuna kan. Kaypas pisi tiempollamantan tukupunqa.
  Hinaspapas mana Moscú llaqtayoqqa huk guerraraqmi kanqa. Hinaspapas Stalinqa kaytan entienden.
  Kunanqa Kuibyshev llaqtapiñam kachkan. Ichaqa nazikuna Volga mayuman p"akikusqanku qhepamanmi mana karuchu karqan ñawpaq kaq lineamantapas.
  Astawanqa samuraikunapas paykunamanmi ñit"irqanku. Paykunaqa mana yupay atina chakipi puriq soldadokunawanmi bombardeanku hinaspa atacanku. Manapaschá kallpaqa kanmanchu.
  Stalinqa kaytan entienden, chaymi Japón nacionwan sapaq thak kawsayta rimanakuyta munan, qhepapi. Paykunaqa ninku Lejano Oriente nisqatapas saqespa qoriwan indemnización paganankupaqpas listo kasqankuta.
  Ichaqa Hirohito nisqa: llapan Siberia llaqtatan necesitanchis, Ural nisqakama. Ay, manan atikunmanchu chay hinata saqeyqa.
  Vladivostok llaqtaqa yaqa muyurisqañam kachkan. Hinaspa en general tukuy imapas ancha manchakuypaqmi...
  Ichaqa wakin heroico sipaskuna maqanakunku, manataqmi fascistakunaman, Japón militaristakunamanpas atipankuchu.
  Chay takiq Layqa purisqan carcelpi blindasqa carro sayarirqan, chaymi punku kicharikusqanpa qapariynin uyarikurqan. Iskay japonés runakuna, huknin hatun wira, huknintaq huch"uy llañu, Anastasiata huk ratulla ñawsayachiq k"anchaymanta k"umuykuspa. Hinaptinmi sipasqa mana iskayrayaspa hukninta templopi wasanwan k"irisqa, huknintataq wasanpi cadenawan k"uyusqa puñunawan. Inti lluqsimuq Allpamanta alabasqa maqanakuq runakunaqa asikunapaq hinam qarqusqa karqaku.
  Witcherqa takirqanraqmi:
  - ¡Chunka iskayniyuq muyupaq runata desafiani! Tukuy imamanta, ñuqaqa kani huk super warmi hinaspa huk hunt"asqa Atass, hinaspa enemigota kachani huk ukhu knockoutman, rikuchispa mana hark"asqa claseta maqanakuypi!
  Chay sipasqa Schmeister nisqamanta copiasqa ametralladora japonés nisqatan hoqarispa, chay pernota ñit"ispa, carlingaman phawaylla rirqan. Kimsa japoneskunaraqmi chayman saltarqaku, Vedmakovañataqmi paykunaman nina rawrayta apachirqa, umankuta apuntaspan hinaspa millayllaña asirikuspa.
  - ¡Imatataq chay k"aspi umayuq monstruokuna jap"irqanku!
  Chay blindado personal apaykachanataqa huk q"ala señora maqanakuqmi hap"irqan. Layqaqa qaparisqa:
  Desgraciado Rusia hawapi llanthuykusqa,
  ¡Infierno monstruokuna timpuq tutayaq!
  Ocupanteqa wayra-para hachanwanmi, .
  ¡Afilado hinaspa uma kuchuy!
  Cue bola nisqapi kumunistaqa manam peónchu,
  ¡Manan wiñaypaqchu yugowan watasqa kashanchis!
  Kimsa kaq Reich nina markakunaman tikranqa,
  ¡Allinmi, ¡honradezqa allin ruwaywanmi premiasqa kanqa!
  Millakusqaña karqan chaypas, Vedmakovaqa wañusqakunamanta horqosqa Japón nacionmanta soldadokunaq p"achanwanmi churakurqan. Mayna mana sumaqmi karqa, kay soldadokunaqa unayñam mana mayllakurqakuchu, asnayninpas manchakuypaqmi karqa. Chay sipas pilotoqa qaparirqa:
  - ¡Ancha brutalizasqachá tukupun! Asiamanta ichaqa!
  Ichaqa chay blindado apaq barcoqa facil-llatan qallarirqan, hinaspan wichay ladoman ripurqan. Chay antawaqa iskay ametralladoras 12 mm nisqayuqmi karqan, chaymi necesario kaqtinqa, infantería nisqakunaq ataquenta kutichipuyta atirqanku. Huk kaqninmi, 20 mm armaduraqa manam aguantanmanchu karqa 37 mm Japón "cañones" nisqapa calibrenta. Vedmakovaqa yuyaykurqanmi: imaynatas comunistakunaq kamachikuyman hamusqanku Rusiyata t"ikrarqan. Sichus zarista pachakunapi Japón ejercitoqa aswan allin karqan Rusia ejercitomanta técnica nisqapi chayqa, kunanqa, aswanpas, qhepapin kashan. Manaña nisunmanchu cienciaqa manan kallpachasqachu Inti lloqsimuq Allpapi. Secundaria obligatoria nisqa yachayqa chunka isqunniyuq pachakwatap tukukuyninpim qallarirqan. Cheqaqtapunin Japón nacionpi allin educacionqa mana allinchu karqan. Prusia escuelamanta copiarqanku, chay escuelaqa sinchi pedante karqan, hinaspan pisillata pisiyachirqanku, chhaynapi huk yachachiq askha estudiantekunata pasananpaq, mana educasqa runakuna kasqanrayku. Tukuypiqa, Nihun runakunaqa Iwrupa runakunatam qatiparqanku, ahinataq Inlatirra runakunata khaki p'achayuq rikch'aypi, alimankunata kamaypi, awqaq suyu kamachiykunapi, Amerikamanta runakuna p'achayuq, mama quchap rikch'ayninpi, qullqi wasikunap llamk'ayninpa sistemanpipas. Chiqamanta, paykunap kikinkupaq karqa, ejemplopaq, código Bushido, riqsisqa shimosa explosivo (ichaqa manas aswan allinchu karqa Europamanta kaqmanta). Chunka isqunniyuq pachakwatap chawpinkamam Nihun nisqaqa chawpi pachamanta qhipaman kutiq mama llaqtam karqan, manam ferrocarril nisqapas karqanchu, cañonpa bolas nisqawanpas armasqam karqan. Türkiyemanta otaq Iranmanta aswan ñawpaqraqmi karqan, aswanraqmi karqan Zarista Rusiamantapas. Raro hina, América karqan, chaymi yanaparqan Inti lloqsimuq Allpa llaqtata runakunaq qhawariyninman hamunanpaq, literaltataqmi obligarqan civilizado pachaman hukllawakunanpaq. Kunan tiempopi vapor crucero nisqa, explosivo conchas nisqayoqmi, qhepaman kutiq Japón nacionta anchata admirachirqan. Astawanraqmi achka velayuq buquekunata chinkachirqa, chaymi qawachirqa cañonkunapa bolakunapa mana ima ruway atisqankuta.
  Ichapas norteamericanokuna aswan achka kutita pesapakunqaku Japón llaqtata kay pachaman kicharikunanpaq hikutasqankumanta. Asiapi huk atipanakuqta uywasqankuta, ichaqa chaymantaqa sasam creenapaq, pisi chunka watakunapi Inti lluqsimuq allpaqa pachak watakuna Occidentepaq hina purinanta.
  Vedmakovaqa hatun ñannintan purirqan, chaywanmi refuerzoyoq camionkuna ñawpaqman pasarqanku, hinallataq transportetapas, hinaspan yuyaymanarqan. Zarista gobiernoqa, Alejandro Segundo kamachikuchkaptinpas, utaq aswan allinta nisunman Nicolás Primero kamachikuchkaptinpas, China nacionta Rusiaman hukllawakunanpaqmi plankunata ruwarqa. Ichaqa Nikolaiqa Turkiyapa direccionnintam akllarqa mastarikunanpaq. Principiopiqa aswan allinmi karqa. Ichaqa Rusia nacionta cheqnikuq Gran Bretaña, chaypa kamachisqan Francia nacionmi otomanokunaq rantinpi sayarirqanku. Ñawpaq kutita huk kuartal waranqa watakunapi (1612 watamanta pacha), Rusia hatun maqanakuypi atiparqan (sapan maqanakuykuna, chiqapmi, mana yupasqachu, niyta munanki yaqa huk kuartal waranqa watapi Rusiya mana atiparqanchu huk maqanakuyta hina llapanpi, de paso, Nicolás Primero kamachikusqanpin chayarqan aswan hatun kayninman, área nisqapi). Askha razonkunan karqan, aswan importanteqa karqan occidental nacionkunaq aswan allin kayninku, tropankuq equipo tecnológico nisqapi. Nicolás ñawpaq wañuchikusqan qhepamanmi kamachikuy tiyanata Alejandro II hap"ikapurqan: yaqapaschá aswan yachaysapa, yachaysapa zar karqan Rusia nacionpa lliw historianpi. Payqa hatun musuqyachiykunatam qallarirqa, sirviente kaytam qawarqa, paypa kamachisqanmi industriakuna utqaylla wiñasqanrayku ferrocarrilkunata hinaspa centrales eléctricas nisqakunata ruwayta qallarirqa! Ichaqa chay pachallapitaqmi, sirviente kay chinkachiyqa karqan chakra llank"aq runakunaq qolqenwan, askha thuñiymi karqan, ch"aqwaykunan qallarirqan, aswantaqa Polonia suyupi hatun ch"aqwaykuna. Alexanderqa Rusiyata ñawpaqman purichiyta atirqan, ichataq manam hatun sasachakuykunata allicharqanchu, Alaska llaqtatapas Amerikaman qullqillapaq rantikurqan, Hawai wat'akunatapas mana qullqillapaqmi qurqan. Cheqaqtapunin Turkiya nacionta atipayta atirqan, ichaqa chay tiempopiqa Otomano nacionqa sinchi pisi kallpayoqmi kasharqan, chaymi hatariykunawan chhaphchisqa karqan. Arí, Rusia nacionpa kay guerrapi chinkachisqanqa mana proporcionalmente hatunmi karqan, chaymi pruebarqan Rusia ejercitoqa karunraq mana hunt"asqa kasqanmanta, reformakunaña karqan chaypas. Ichaqa Suvorovpa kamachikuyninpipas manan tukuy imapas sut"ichu karqan librokunapi nisqanku hina. Atipayqa ancha chaninniyuqmi karqan, Catalina Segunda, ejemplopaq, iskay kaq Rusia-Turca guerrapi, pisilla territoriokuna rantiyllapi, Moldavia nacionmanta mañakuytapas saqerqan. Chay allpakunapi ortodoxo eslavokuna tiyaptinkupas, hinaspa huk tiempopi Kievan Rus nacionpa parten kaptinpas. Tukuypiqa, Rusiyap mongol-tatar yugomanta kacharichisqa kaptin, huk ñanta churarqanku llapa ñawpaq eslavo allpakuna kutimunankupaq. Kayqa askha pachak watakunan pasarqan, ejemplopaq, Galiciataqa 1939 watapin kutichirqanku, Polonia nacionmanta yugomanta kacharichisqa kasqanku qhepaman. Hinaspa Przemysl llaqtaqa muyuriqninpi hallp"akunawan qheparqan Húngaro runakunawan Eslovaco runakunawan.
  Vedmakova hatun ñanta qhawarisqa: manan chay hina askhachu imaymana carrokuna karqan, ichaqa Japón infantería nisqakunan purisharqanku. Japón nacionpiqa yaqa pachak millón runakunan tiyanku, Alemania nacionmanta aswan askharaqmi, manaraq conscripción kashaqtin yachachiyqa kuskan hora escuelapin. URSSwan maqanakuyqa paykunapaqqa diospa qosqanmi, manan EE.UU.-wan maqanakuy hinachu. Aswan aswan rakinakuykunatan churn out.
  Ancha tentacionmi iskay hatun rit"i ametralladoraykikunamanta huk ruphayta t"oqyachiy, kusikuypaqmi kayta ruwakunman controlaspa huk hidráulico purichiywan carlingamanta. Ichaqa cheqaq kaqmi, chaymantaqa pay kikinmi pisi chansayoq kanqa kaymanta lloqsinanpaq. Manan, aswan allinraqmi kanman ñawpaq lineaman aswan qayllallapi otaq tutapi ruway. Arí, tutayachkanmanpas hinam... Hinaptinqa atoqkunapas huntasqañam, uwihakunapas allinllaña kanqaku. Manaña chaypas, manan ovejachu.
  Chhaynaqa, ¿ima nisunmantaq Japón nacionmanta? 1904-1905 watakunapi ñawpaq maqanakuymi chinkarqan, Rusiyataq iskay pachak pichqa chunka waranqa masnin soldadokunata, oficialkunatapas sapallan preso hina chinkachirqan. Zarista ejercito yupaypi aswan allinña karqan chaypas. Japón suyuqa iskay waranqamanta pisi presokunatan chinkachirqan; Kay historia p'anqaqa ancha mana allinmi Rusiapaq. Aswan phiñachiqmi, askha suyu ukhupi munarqanku japoneskuna atipananta. Ejemplopaq, Moscú Universidadpi estudiantekunan Mikado nisqaman felicitasqankuta apachirqanku Puerto Arturo urmasqanmanta. Hinaspa hayk"a suwasqa karqan: ¡manan listayta atikunmanchu!
  Vedmakovaqa gastam pisiyachirqa huk puriq columnawan mana tupananpaq. Chay sipasqa jurasqa:
  - Allinmi, ¡langostakuna hinam kanku! ¡K"iski ñawiyuq kawsaqkuna!
  Ninriqa reparasqañan cañonadekunaq qapariyninta; Pilotoqa qaqchaparqa, chaymantam takirqa:
  Rusia awqaqa manam nanaywanqa waqanchu, .
  ¡Rusia awqaqa Japón runakunatam chinkachichkan!
  Hinaspapas sinchi llakikuyniyoqmi kanchis,
  ¡Llapan k"umuykachisqa escudoqa khatatatarqan!
  Chay sipasqa yapamanta upallaykusqa. Chay awqanakuypiqa EE.UU., Gran Bretaña mama llaqtakunam Japón suyuta qullqiwan, armakunawan yanaparqan, ichataq inti chinkaykuy ladupiqa manam frente karqanchu. Chiqamanta, Inti lluqsimuq Allpaqa suyakurqa Alemania chay ratota aprovechaspa Rusia nacionta atacananta. Principiopiqa kayqa cheqaqmi karqan, Alemaniapaqpas allinninpaqmi karqan. Hukllachasqa Awstiriya-Hungríapas, Balkankunapi interesninkunawan, Rusiyawanpas hark'akunmanmi. Turkiyapas, ñawpaqmantapacha Rusia nacionwan phiñasqa, Alemania nacionpa qolqenpa kamachisqanpas, chay guerramanmi haykunman. Hinallataqmi atikunman Italia, Triple Alianza nisqapi kaq, Ucrania nacionpa qhapaq hallp"ankunata reclamayta atiq, chay guerraman haykunman. Imaynaña kaqtinpas, mana allinmi kanman karqan Zarista Rusiapaq. Ententewan hukllanakuypi atipaptinpas, iskay frentepi maqanakuyqa sasachakuypim tukunman. Francia nacionpa chay maqanakuyman haykunanpaqqa pisillan, chay tiempopiqa Gran Bretaña nacionqa Rusia contran kasharqan. En general, chiqapmi, kayqa hatun pantasqa yupaymi Kaisermanta, payqa chayna chansata faltarqa. Ichapas, Ñawpaq ñiqin pachantin maqanakuy qallariptinpas, hatun pantasqa yupay estratégico nisqa Fritz nisqap Bélgica nisqaman, Franciamanpas atacasqanmi karqan. Ichapas Rusia nacionman tukuy imawan haykuspankuqa 1939 watapi Polonia nacionwan yapamanta imapas pasakunman karqa. Ancha kusisqa, Alemania runakunaqa llumpay hapipakuqmi rikurirurqaku, iskay frentepi maqanakuyta akllaspanku.
  Witcherqa, mana achka llaqtamasinkuna hinachu, suerteyuqmi karqa: Mine Kaif nisqa qillqata ñawinchayta atirqa, hinaspa original nisqapipas. Arí, Hitlerqa allintan rimarqan Gran Bretañawan kuska Rusia contra kananchis kasqanmanta, otaq Rusiawan kuska Gran Bretaña contra kana kasqanmanta. Hinaspapas allin yuyaywanmi, hamuq Fuhrerqa Bismarckpa ayanta k"anchayman horqoyta munaqkunata k"amirqan.
  Hitlerqa chiqaptam mana munarqanchu Rusiyawan ima hukllanakuytapas, astawanraqmi chaypi bolcheviquekuna kamachiyta qallariptin, Rusiyap allpankuna Alimanyap colonianman tukunanta iñiptin.
  Kayqa niyta munan, sut'imanta Rusia awqan karqan, Fuhrerpaq ima rimanakuypas huk sasan papelmi karqan. Chaymantapas, Stalinqa huk idiotam, kichasqa chukchanman chayna sinchi maqayta faltasqanmanta, ichaqa obligasqa karqa chay maqayta kutichinanpaq hinaspa tropankunata pusananpaq listo kanankupaq. Icha aswan allinqa, ¡kikiyki tarpuy! Alemania ejercitopas manan listochu kasharqan Soviet ejercitopa ofensiva impulsonpaq. Paykunapaqqa ancha sasachá kanman karqan, chay calderakunapi kaq Alemania tropakunata muyurichispa chinkachisunman karqan. ¡Mayna guerrami kayqa! Hinaspa chaynapim chay llamkayqa Wehrmacht nisqaman pasarqa. Hinaspa ñawpaqninpiqa Occidentemanta Inti lluqsimuykamam purirqa. ¿Manachu sut"i kashan imapin Stalin yupasharqan? Hinaspa Beriaqa huk churinmi. Payqa allintam riqsin calvota. ¿Imanasqataq mana Stalinta willarqachu? ¿Imanasqataq mana convencechisurqankichu imatapas ruwanaykipaq? ¿Imaynapin chay pasaran? ¡Imaraykuchus, ¡Comisario del Puebloqa q"otukuq runan karqan, manataqmi pipipas confiaqchu! Tukuy imamanta, chiqamanta karqa sinchi inteligencia datos, Tercer Reich tropakuna fronterakama aysakuchkasqa, sapa iskay kaq abuelataq guerrata profetizarqa. ¡En general, ¡huk sensación karqan imapas mana hark"ay atina manchaypas asuykamushasqanmanta!
  Hinaspapas Stalinlla compañeronkunallan asnota takasharqanku, munaspapas millonninpi runakunata chinkachiyta, chinkachiyta munaspapas. Hinaspa en general, bigoteyoq georgianoqa manan chhayna geniochu... Payqa manan atirqanchu seminario tukuchiyta, hinallataq, Beria payman reqsikusqanman hina, sapa kutinmi ukyan. Hinaspa guerra qallariqtin, huk general zumbido karqan... ¡Hinaspa kunanqa llapan pachantinpi armakunata hap"irqanku Rusia contra! Hinaspa kaypiqa, chiqapmi, Stalinpa mana kuyuriy atiq kamachikuyninkuna huchayoq. Astawanqa, chay frentepi asfixiasqaña karqan chaypas, waranqantin trenkunatan kutichirqanku checheno runakunata Kazajistán nacionman apanankupaq. Hinaspa kayqa ruwakurqa guerra kachkaptin, ¡sapa carro yupaptin! Chayraykum, de paso, Mainsteinqa atirqan, Soviet awqaqkunap yupaypi ancha allin kaynin kaptinpas, Puka awqaqkunata atipananpaq huk contraataqueta ruwayta. Mana escalonkuna kasqanraykum, tiempollanpi mana kallpanchakuqkunata churarqakuchu, chaymi Soviet tropakunapa suministronpas sasachakurqa, chaymi chay ofensivaqa manaña karqachu. Hinaspa sichus tropanchiskuna kunan Kiev llaqtapi kankuman karqan, hinallataq ichapas Rumania llaqtapi kankuman karqan chayqa, Gran Bretaña, EE.UU.
  Chaymantapas, ¿pitaq Hitlerta yaqa wañuchirqa? Chayhinata Kimsa kaq Reich musuq agresiónman tanqaspa?! Aswantaqa, kayqa Beria umalliqnin operacionmi karqan... Tukuy imamanta, huk kutinmi yuyaykurqan imaynatas Trotskyta tukunanta. Ichaqa chay tiempopiqa, Internacional nisqapi mana t"aqanakusqankuraykun chaytaqa ruwarqanku. Kunanqa kaymi contrario efectota aparqan, Rusia awqankuna hukllachakurqanku. Hinaspapas, ¡awqakunaqa historiamantan kanku! Paymi ninan, kikin Vedmakov anchata admirakusqanmanta, Churchill 24 junio killapi huk sensacional discurso ruwasqanmanta, URSS yanapasqanmanta willasqanmanta. Musphaymi chay uwihaqa loboman hamusqanqa huk alianzapaq, sichus, cheqaqtapuni, inglés leontaqa ovejawan tupachisunman chayqa. ¡Stalinmi ichaqa típico lobo! Kunanqa tukuy imapas normalmanmi kutipun, capitalista demócratas, capitalista fascistakuna kuska! Ichaqa comunistakunaqa hukllachasqa, honrado kanku, mana concienciawan comprometisqa! Ichapas kayqa Stalinpa munasqanman hinapuni? Imaynaña kaqtinpas, awqakunaq kallpankuna yapakurqan, Japón suyutaqmi inti lloqsimuy ladopi quijadankunata rikuchirqan. Ichaqa, en general, Inti Lluqsimuq suyukunaq umalliqninpa kuyuyninqa lógico nisqallan: hatun concesiones territoriales nisqawan, cheqaq entregakuywan mana contento militarkunaq kunkanta upallachina, mosoq maqanakuykunata, allpakunata ima prometekuspa. Sichus Estados Unidos mana sancionkunata churanmanchu karqan, otaq aswan allinta nisunman bloqueotapas, Japón contra 24 julio killapi chayqa, ichapas chay samuraiqa agosto killapipas URSS nacionta maqanman karqan, mana chiri tiempota suyaspa! Japonmanta runakunaqa valorniyoq runakunan kanku, manataqmi Khalkhin Gol sutiyoq runaq yuyariyninwanqa hark"akunmanchu, chaypin, de paso, secundaria tropakuna maqanakurqanku, chaypin kasharqanku Manchurian Imperial Gobiernoq marioneta tropakuna!
  Hinaspa kayqa Moscú urmayninta peligroman churanman... Aunque Stalinqa aswan allintachá munanman llapa Siberia nacionta saqeyta Moscú llaqtaq entregakuyninmantaqa. Chaypin pakakuyta saqeq kani, suyaspaymi taiga nisqa sinchi inviernoqa mana japonés runakunaman nishuta ñawpaqman purinankupaq oportunidadta qonanta, Urales otaq Volga nisqa cheqaspi alemankunawanpas hukllawakunankupaq.
  Hinaspa chaymanta, chiqapmi, sasachakuykuna kanman... Hitlerqa Moscú llaqtapa hichpanpim mana allintachu ruwarqa, hinaspam pantasqa yupayta ruwarqa Estados Unidoswan guerrata declaraspa, mana Japón nacionta obligaspan URSSwan tupachisqa kutichinanpaq. Hitlerqa manam imapipas lógica nisqawanqa sapaqchasqachu karqa, millay antisemitismo nisqawan, qullqimanta hatun elite nisqakunata, Vaticanotapas pay kikinpa contranpi tikraspa. Chiqapmi, chaymi árabe runakunapa ancha riqsisqa kayninta yaparqa, ichaqa manam anchatachu yanaparqaku Rommelpa cuerpontaqa.
  Chay blindasqa carroqa ñawpaq Soviet fronterakamam rirqa. Kaypiqa wakin chinkachiyñam kachkan. Kaypiqa frontera pilarqa lluqsimunraqmi.
  Hinallataq Japón infantería, hinallataq askha llamp"u tanketkuna 20 mm automático cañones, iskay ametralladoras sapankanku. China infantería contra, kayqa allin arma kanman, ichaqa T-34 contra... Chiqapmi, pisillam chayna tanquekuna Lejano Orientepiqa, hatun fuerzakunam occidentalpi clavasqa kachkan. Chaymantapas, rikukunmi iskay kinsa blindasqa carrokuna, kichasqa pata antawakunapi apasqa morterokunapas. Ninaymi kaykunaqa manan mana allin morterokunachu, huch"uy calibreyoqña kanku chaypas...
  Witcherova iskayrayarqa: imatataq ruwanay? Japonmanta runakunaqa askhan kanku, yaqapaschá huk campo ñanman kutirinayki. Icha, ¿hinapaschá k"iski ñawiyoq runakunaman huk turnota qonqaraq?
  Ñam tutayachkanña, phuyukuna hanaq pachata qataykusqa, parapas chayamuchkan. Chiqapmi, riesgota hapiwaq, astawanraqmi japoneskuna huñunasqa kasqankurayku, chakipi puriq soldadokuna sayachkanku, achka filakunapi huñunasqa kasqankurayku. Arí, kanmi huk regimiento entero paykunamanta, q"ello wiksayoq soldadokuna, allin millay, manan llakikuychu wañuchiyqa.
  Witcherqa chimpaykusqa, qaqchakuspa:
  - ¡Dios amachachun aswan samuraikuna kanqa!
  Iskay hatun calibre - 12 mm ametralladoras nisqakunam chay k'iti ñawiyuq kawsaqkunata ruphaypi phawaykurqan. Llapan maqayqa qallarirqan. Chay sipasqa takirqaraqmi:
  Awqawanqa tukukuykamam maqanakusaqku,
  ¡Soldadokunaq ruwasqankuqa mana yupay atiymi!
  Rusia runakunaqa ñawpaqmantaraqmi maqanakuyta atirqanku,
  ¡Ama saqeychu sasachakuy chayamuqtin!
  12 mm nisqaqa hatun, filoyuq kartuchum, kurkukunatam t'uqyachin, wakin kutitaq achka japoneskunata huk kutillapi. Vedmakovaqa chay armataqa hidráulico nisqa purichiqkunawanmi kamachirqan, chaytaqa Nihun runakunaqa aviación nisqamanta prestarqanku. Ñawpaq segundokunapiqa, Inti lluqsimuq Imperio nisqapi maqanakuqkunaqa manan entienderqankuchu imachus pasashasqanmanta, maymantachus chay ataque hamusqanmantapas. Chaylla urmaykurqanku, wiksankumanta, sinqankumanta yawar mayukunata lluqsichispa. Kay thakman rikch"akuq pachapi wañuy hamusqanqa mana suyasqallan karqan. Manaña chaypas, qhepa kaq nisqanqa aswan burlakuymanmi rikch"akun.
  Witcherqa achka filakunatam rutuyta atirqa manaraq awqakuna imatapas ruwachkaptinku hinaspam chiqiriyta qallaykurqa. Pilotoqa hinallam dispararqa, chaynallataqmi chay blindado carrota kuyuchirqa, chaynapi tanketkunamanta mana fusilasqa kananpaq. Chaywanpas avionpa cañonqa chayna armaduramanpas yaykuyta atinmi. Ichaqa kayqa proyectilpa qallariy velocidadninmantam dependen cuñakunapiqa aswan hatunraqmi maqanakuq pistolakunamantaqa.
  Chay piloto suerteyoq kashaqtinpas, Japón runakunaqa manan chay ratochu repararqanku pichus wañuyta paykunaman kachashasqanmanta, astawanqa primavera killapi para ch"aqchuyta qallarisqanrayku, chaymi chay llimp"ikunata sasa t"aqayta qallarirqan. Yaqapaschá chay samurai nisqakunaqa yuyaykurqanku huk destacamento ruso nisqawan atacasqankuta, chay destacamentoqa qhepamanmi p"akisqa, chaymi tanketkuna sach"a-sach"akunata fusilarqanku. Witcher, japoneskunata ñut'uspa takirqan:
  Mama quchapa karu kantunkunamanta,
  ¡Maypichus hanaq pacha bóveda chhaphchikurqan!
  Sultanpa askha t"aqankunan phawaylla pasashanku,
  ¡Anticristopas kawsarimunman hinan!
  
  Guerraqa mana khuyapayakuq, millay, .
  ¡Imaynan huk cometa Rus' nisqaman uraykamurqan hinata!
  Allpayqa k'irisqa yuraqllañam,
  ¡Mamaykita salvay, Diosmanta mañakuni!
  
  Mayna millaymi kay pachaqa, manchakuypaqmi
  ¡Warmaqa urmaykuspanmi llikirurqa!
  Wachakurqanku, nanaywan tanqaspa, .
  Chaymi millay Truenoqa tantearurqa!
  
  Diosqa manan yachanchu phiñakuypiqa hayk"a tukukunanta, .
  ¡Runa runakunamanmi desgraciata apamun!
  Hinaspapas llapa kawsaqkunan ñak"arinku,
  ¡Llakikuyllam atipaykunata yupan!
  
  Rusia suyuqa llapanmi yawarwan ch"akisqa kashan,
  ¡Mayna millaymi kanki Tukuy-atiyniyoq!
  ¿Maymanmi misionniyki rirqa?
  ¡Cheqaqtachu Cristo kinsa kaq, mana imapaq valeq!
  
  Imaraykutaq Adawan Evawan kankichik,
  ¡Mana allin ruwasqankumanta paraisomanta qarqorqan!
  Mikhuq runapaqqa pacha chayamunña,
  Con un raid más fresco Mamaia!
  
  Sipaskuna kaypi waqanku, .
  ¡Alemankuna tayta mamayta wañuchirqanku!
  Payqa q'ala chakiyuqmi hinaspapas chirillañam kachkan
  ¡Sinchi, llapa mayukuna chirisqaña!
  
  Manan pipas khuyapayawanchischu runakunata,
  ¡Icha midges otaq mach"aqwaykuna picawanchis!
  Mayninpiqa huk yuyaymi hatarin
  ¡Mayna vasoraqmi ñak"ariyqa!
  
  Yanqapaqmi Diospi suyakuyqa,
  ¡Claro manan paytaqa k"irinchu!
  Aswan allinmi mana allin, mana allin kawsay,
  Ichaqa kaypi nirqayku - ¡bastante!
  
  Comunismo nisqap banderankunatam kapuwanchik,
  ¡Chaytaq niyta munan mana tioymanta rimayta!
  Fascismo nisqataqa manam aguantaymanchu,
  Ethosniykuqa simplem: ¡infiernoman chaywan!
  
  Suyakuy calloused makikunapaq, .
  ¡Umapi kaq yuyayman!
  Munaymi pusawanchik imapas ruwasqanchikman, .
  ¡Habilidad, entusiasmo en el puño!
  
  Hinaspa chayna, sarukunapi tupuspa, .
  ¡Libre kayman, kusikuyman riq ñanniyki!
  Puka dioskunamanmi tukusaqku,
  ¡Manan pipas k"umuykachiwasunmanchu!
  Vedmakova takirqan hinaspa ametralladorakunata t"oqyachirqan, k"iski ñawiyoqkunatan t"oqyachirqan, paykunaqa ayqeyta atirqankuña, puñuytapas. Ichaqa chaymantan suertenpas cambiarqan, yaqapaschá Japón nacionmanta oficialkunapas repararqanku imachus pasashasqanmanta, hinaspan askha granadakunata wikch"urqanku chay blindado carroman. Witcherqa cuerpon kuyuriqta sienterqan. Ichaqa Japón nacionmanta granadakunaqa t"aqa-t"aqa t"aqa-t"aqa kasharqanmi, manan armaduraman haykurqanchu, yaqapaschá ametralladorakuna 14 milímetro calibrekama phatananpaq ruwasqa karqan.
  Witcherqa asikuspa:
  - Hinaspa chaymanta huk k"ullu maqanakuypi, huk chinkasqa bala - huk sonso! ¡Phiñakurqanmi, qonqayllamantan aswan yachaysapa kapurqan, aswan askha kutitataqmi chay dianaman tuparqan!
  Blindasqa personal apaykachanapiqa ametralladorakunataqa chumpi mikhunawanmi kallpachanku. Kayqa hatun suministro de balas nisqa qun, chaymanta, yaku q"uñichiy suministrasqa, chaywantaq yapayta atinki disparayta unayta. Chayraykum mana ceremoniayuq maqanakuq warmiqa granadakunata wischuq japoneskunata kuchurqa. Ichaqa yaqapaschá huk maqanakuqkunapas chayta repararqanku. Granadakunaqa yapamantan phawarirqan. Huk llallinakuy uyarikurqa. Rikchakunmi huknin granada llasaq, yaqa huk kilo llasaq, antitanque nisqapas. Japonmanta runakunaqa chayman rikchakuq ch"usaqkunatam suministrarqakuña. Chevrons, T-34s nisqakunaq contranpiqa pisi kallpayoqmi, ichaqa blindado carromanmi haykuyta atinki! P"akisqa ladomantan Witcherqa ñut"u allpawan hunt"aykusqa. Chay sipasqa jurasqa:
  - Arí, Japón suyuqa huch"uyllan, ichaqa hatun sasachakuytan hatarichin!
  Chay blindasqa carroqa usqhayllan puriyta qallarirqan, chaymi iskay kinsa granadakuna t"aqa-t"aqa granadakuna ukhuman phawarirqan, chaypin phatarirqan.
  Chay t"aqakunan Witcherta hap"irqan, uniformenta llik"ispa. Chayta tukunanpaqmi chay p"akisqa gas tanque ninawan hap"ichikurqan. Chay sipasqa yapamanta ñakasqa:
  - Mana makinachu - huk general! ¡Qanmanmi mierdata wikch'uykuyman!
  Iskay chunka iskayniyuqtawan ruturuspaymi taximanta saltanay karqa. Chay sipasqa Japón soldadokunaq mana reparasqantan chayta ruwarqan, hinaspan llanthuykusqa. Payqa manan pay kikinmanta llakisqachu kasharqan, payqa Inti lloqsimuq Allpa ejercito p"achawanmi churakurqan. Hinaspa tutayaqpipas parapipas manan allintachu uyaykita reparayta atinki. Kunanqa hatun ñanmanta uraykuspa sach"a ukhupi chinkanayki tiyan.
  Chay sipasqa ancha utqaylla qasqun qasqun, chay pachallapitaqmi iskay kimsa kutita ayakunawan tuparurqa. Payqa kusisqallañam qaqchaparqa:
  - ¡Manan mana allinchu samuraiman k"anchayta qosqayqa! Kunanqa!
  Chay maqanakuq runaqa sach"a-sach"akunaman challpukuspa, hatarispa, puriyta qallarisqa. Engañaychik, ichapas mana hapichikunqakuchu. Chiqaptaqa, payqa huk decente maqanakuyta churarqa hinaspam piensarqa chay hazaña ruwasqanqa yaqapaschá mana creenapaq, mana chayqa ichapas, pi yachan, huk hero estrellatapas qunkuman karqa!
  En general, guerraqa extraño, runakunata wañuchinki manataqmi normalllachu, aswanpas valormi. Bibliaq nisqan hina, de paso: "¡Ama wañuchinkichu!", nispa. Chaywanpas Diosqa manan wañuchinallapaqchu kamachirqan, aswanpas Amalec runakunata, esposankuta, wawankuta, uywakunatapas llapanta wañuchinankupaq! Guerra tiempopipas civil runakunata wañuchiyqa qhelli huchapaq, millay ruwaypaqmi qhawarikun.
  Ichaqa occidental nacionkunaqa manan militarkunaq dianallantachu bombardearqanku, aswanpas civilkunatan bombardearqanku. Chayqa karqan huk chikanpiqa hatun altitudpi bombarderokunaq pisi exactitudninraykun, chaymi sasa karqan ch"ulla militarkunaq dianakunata tupachiy, ichaqa aswan importanteqa vengakuymi karqan. Japón nacionpas EE.UU. ¡Ichaqa manan imawanpas kutichinapaq karqanchu! ¡Manan chay hina alcanceyoq avionkunayoqchu karqanku Yankees nisqaman chayanankupaq!
  Yaqachus hina Estados Unidos runakunaqa Perú Puertomanta vengakuyta suficientepaq qhawarirqanku, otaq aswan allinta nisunman, qolqemanta hatun elite nisqakunan decidirqanku pragmático nisqa ruwayta, chay pachallapitaqmi Maoq Puka Ejército nisqatapas tukuchirqan. Nihunqa Manchuriawan saqisqa karqan URSS-wan maqanakuypaq trampolín hina, chaymantataq Mongoliawan huk kacharisqa makita qurqanku, puchuqtaq Chiang Kai Shek-pa llamk'ayninmi karqan! Chaymantaqa tukuy China suyuta barreyta atikunqa. Hinaspa Inti lluqsimuq Allpa yawarchachun URSSwan maqanakuypi. Kaypi aswan sumaqqa yaqapaschá Japón runakunaqa, Rusiata atipaspanku, yupashanku Alemaniamanta, EE.UU.
  Sapa lado yuyaykunku ancha yachaywan ruwasqankuta, astawanqa Américawan Gran Bretañawan hatun territoriokunata mana huk disparollatapas disparaspa controlasqankurayku. Mana chayqa, unayta hinaspa sayk"uchikuq tiempotan hap"inanku karqan paykunata atipanankupaq, ¡chayqa askha watakunallapas pasanman karqan!
  Vedmakova purirqa, ñawpaq lineata chimpayta suyaspa. Allinta atikunmi chay ch"usaqman llimp"ispa kikiykiq llaqtaykiman hukllawakuyta. Otaq ichapas huknin samurai presotapas apakuy. Bueno, chayqa kachkan Soviet ejercitopa aswan ñawpaqman puriq posiciónninkunapa hichpanpim. Mana chayqa sasa aysaymi kanqa.
  . 5 kaq RAKI.
  Chaymi Oligarquía Mundialpaq: URSS kamachisqa Alemaniawan Europawanqa chinkasqa zona de influencia hina qhawarisqa, hinallataq kallpachasqa kumunista imperiopaqpas, bolchevismo aswan mast'arikunanpaqpas peligro hina. Hinaspapas Alemania kamachisqa Rusiapaqqa kaymi esferas de influencia nisqa mastarikuynin, hinallataq qhapaq Allpakunamanta llapa jugota chuchuy atiy. Ichaqa kayqa chiqapmi Franciamanta oligarcakuna Alimanyawan atipaspa chinkachisqanku: Hitlerwan pisillatam rakinakunanku karqan, ichataq yaqa llapan qhapaq kaynintam waqaycharqanku, llamk'aqkunata llalliypas aswan facilraqmi karqan - Alimanyakunaqa sindicatokunatam ñut'urqan. ¿Imakunatataq oligarcakuna chinkachirqaku Bálticos nisqapi? Yupay llapa capitalniykita, hinallataq mana tiempoyoq kaqkunata ayqekunankupaq, chaymanta libre kayta otaq kawsayta! ¡Admirakuypaqmi ejemploqa! Chaymi mana imapas admirakuypaqchu kaypi! Hinaspapas Hitler mana chhayna sinchi antisemitachu kanman karqan chayqa, ¡manan pipas URSS nacionta yanapanmanchu karqan!
  Ninanchikmi, Francia nacionqa mana sasachakuspalla pakikusqanmanta huknin razonqa karqa, lliw llaqtapi hinaspa qullqimanta allin runakunapipas aswan pisi judiokuna kasqanmi. Polonia, Gran Bretaña, EE.UU. nacionkunapi: chayqa karqan contranpipunin. Astawanraqmi EE.UU.-pi, chaymi, de paso, sut"inchan imaraykun Yankees nisqakuna, manaña huk bomballapas América llaqtaman urmarqanchu chaypas, aswan millayraqmi karqanku Alemaniapi tiyaq runakunawan, ingleskunamantaqa!
  Vishuqa Wehrmacht nisqap kamachisqan marionetaman tukurqan, alimankunataqmi Paris llaqtapi armónica nisqakunata tocaspa carropi purirqanku. Hitlerqa Inglaterra nacionman haykunanpaqmi wakichiyta qallarirqan, manataqmi sasachakurqanchu qolqeta guerraman t"ikrananpaq, atipasqa Europaq kapuqninkunatapas utilizananpaq. Chayqa anchatam qullqita gastakurqa, chaynallataqmi ingleskunawan rimanakuyta mana munasqanpas, antisemitismo nisqamanta qipanchakunanpaqpas. Kay qhipa kaqtaq, ichapas, Fuhrer-ta saqinman karqan llapa kallpankunata kacharinanpaq, URSS-wan maqanakuypaq, mayo killapitaq kutispa atacananpaq. Chiqapmi, Gran Bretañawan hawka kawsayqa Stalintam tanqanman karqa movilizacionmanta willakunanpaq. Chayqa kanmanmi enemigo punkupiña kasqanmanta señal.
  Utaq mana, chay hina kaqtinqa, Estados Unidospa Japón suyunwan posiciónninta afectanman karqan. ¡Manan Inti lloqsimuq Hallp"ata phiñachinkumanchu, chay atiyniyoq imperiotaq iskay kaq frenteta kicharinman! Chaynam kunanqa pasarqa. ¡Aswan mana allinpiraqmi, URSS nacionpa ejerciton yaqa chinkachisqaña kaptin, manaraqmi armakuna ruwayqa takyasqachu, manaraqmi maqanakuyta yachankuchu!
  Kayqa manam tawa chunka hukniyuq watachu - Soviet tropakuna maqanakuy experienciata tarirqanku, maqanakuyta, atipayta yacharqanku! Chaymi kunanqa manaña manchakunkuchu llasa tanquekunata, avionkunatapas huk carropi qanchis punto de disparo nisqayoqta!
  Sapallan Japonmanta runam sachapa hichpanpi sayan. Chaymi huk ordinario uchuy q"illu maniquí.
  Witcherqa qhipanpi saltasqa. Umanta wichayman kuyurichispa chaymanta t"ikrarqan... Awqaq "manka" nishuta wichayman kuyuriqtiykiqa, kunka aychakunaqa manañan allintachu hark"ayta atinku, "manka"taq facil-llata k"uyukun!
  Bueno, ¿imataq kanman huk menos samuraimanta! Vedmakovaqa kusisqa kusisqataqmi rikchakun, kirunkunatapas qawachinmi:
  - ¡Japón mana hayk'aqpas atipawasunchu! ¡Ñoqa hina maqanakuq runa kasqanrayku!
  Chiqamanta, Rus" tukuy historiapi, mongol-tatarkunalla atipayta atirqanku! ¡Imaraykutaq kay pasarqa, imaraykutaq hatun eslavo nacion mana ima ruway atiqman tukupurqa, ¡chiqapmi, aswan huk miraypaq pakasqa yachay!
  Aswan importante razonqa fragmentación feudal, maypachachus llapa runa huk asignaciónta hap"irqanku paykunallapaq: wallpakunata qallarispa chaypi tiyarqanku, herenciankuta waqaychaspa: ¡mana llank"anayoq!
  Witcherovaqa yuyaykurqanmi chay t"ikrakuq mana allin japonés botas chakinta maqchikushaqta. Chay pilotoqa decidirqanmi kay casopiqa mana imapaqpas valenchu chay ñak"arichiyta aguantayqa. Payqa k"iski siminniyoq zapatokunatan horqospa dedonkunata ñit"iykurqan. ¡Q"ala chakiwanmi nacesqay hallp"aq q"oñi kayninta sienterqani, aswan kusisqataqmi sientekurqani! ¡Payqa ritmonta yaparqa, pisillatapas saltayta qallaykurqa!
  Rusia runakunaq t"aqanakuyninmi eslavo runakunaq aswan hatun llakikuyninman tukupurqan. Inti haykuy ladopin Lituaniawan Poloniawan kamachirqanku, inti lloqsimuy ladopintaq millay tátar runakuna. Yugo ichaqa manan wiñaypaqchu karqan: Moscú llaqtaqa ñawpaq huch"uy llaqtan wiñayta qallarirqan, huk clase huch"uy imperiomanraqmi tukupurqan. Ivan Kalitaqa Rusiyap allpankuna huñuqmi tukurqan. Payqa ñawpaq kaqmi karqan manataqmi aswan suerteyoqchu, ichaqa aswan importanteqa ñawpaq kaqmi karqan! Hinaspa bolchevique takipi uyarikusqanman hina: ¡aswan allinmi wañusqa kay iskay kaqmantaqa!
  Stalinqa manam rusochu, kaymi aswan hatun inconvenienten! ¡Chaymantan titular nacionpa mana confianzan, hinallataq hatun mana justificasqa represiones! ¡Kuchi waqrakunata quy, chockmanpas huk reinota!
  Chuchmek tronopi hinaspa Rus' corralpi!
  Ejemplopaq, Tukhachevskypas Egorovpas allin yachayniyoq mariscalkunan karqanku, ¡ima nisunmantaq wakin sarunchasqa kamachikuqkunamanta! ¡Manan bigoteyoq monowanqa tupachiyta atiymanchu! ¡Chayraykum sasachakuypi tarikurqaniku!
  Ichaqa, ¿imaynataq chiqaptapuni Stalinqa absoluto kamachiq kayta atirqa? ¡Georgia nacionmanta mana leey yachaq runatan Diosman tukuchirqanku!
  ¡Rusia llaqtataqa huk zar rusa kamachinanmi! Por cierto, Romanovkunaqa yaqa mana rusa yawarniyuqchu karqanku ichapas chayrayku degenerarqanku!
  Japón nacionpas hukniraymi karqan, chaypin shogunqa aswantaqa emperadormanta aswan hatun karqan, chaymi wakin ventajakuna karqan, mana yuyayniyoq runaq herederon kasqanraykun pisilla karqan chay imperiota thuninankupaq. Pachak watakunam Japón runakunaqa manam atipanankupaq guerrakunataqa ruwarqakuchu, ichaqa anchatam maqanakurqaku. Kaymi kay suyuq yuyayninpi wakinta t"ikrarqan. Ichaqa iskay chunka siglopi, ¡Inti lloqsimuq Allpaqa Alejandro Magnomanta aswan askha hallp"akunatan atiparqan! Kunanqa Rusia nacionpa turnonñan. ¡Kayllaqa manan zarista pachakunachu, hatun partido comunista kamachikuykuna, hinallataq aswan ñawpaqman puriq, hunt"asqa sistema económico y político kay pachapi!
  Witchermi ichaqa qonqaylla umantapas kuyuchisqa. ¡Manan tukuy imapas allinchu sistema político nisqapi, gobiernoq ñanninpipas! Ejemplopaq, llaqta runakunaqa manan akllankuchu umalliq suyuta, huk expresión alternativa de voluntad nisqarayku, aswanpas imachus pasasqanmanta... Ninanchismi, manan churasqachu karqan umalliq wasi kamasqa, chayman poderes de emergencia nisqakuna qoypas kamachiywan utaq hatun kamachiywan. Hinaspa pay kikinqa anchata iskayrayarqa chay kuskan yachayniyuq seminariopa atiyninkunamanta! Beria hina: huk astuto runa, ichaqa mana allin educasqa, ancha estrecho qhawariyniyoq, erudiciónniyoq!
  Ichaqa kunanmi ñawpaqpi kaq linea aswan qayllallapiña kashan, llimp"ikunapas rikukunmi, aswan kallpayoqñataqmi qapariyqa. Bueno, pachañam huk simita tarinapaq hinaspa... Vedmakovaqa repararqanmi huk destacamento de gateado japonés. Kunanqa allintam chupankupi tiyaykunayki. Yaqa chayna estilopim, Yu-188 nisqaman atacasqanman hina, ancha utqaylla bombardero, chaymi mana facilchu nitaq facilchu huk utqaylla MiG nisqawan tupay. Por cierto, retrasos en general mana particularmente maniobrableschu kanku chaymanta kaypi mana aswan allinchu kanku Fokken-Wulfsmanta! Bueno, samurai nisqakunaqa zanjaman asuykuchkanku, paykunaqa maqaq carnerokunamanmi rikchakunku, aceitepa charco nisqaman qasqun. Achka japoneskuna kanku, kaypi allinta ruwanayki tiyan... Kaypi kachkan Inti lluqsimuq Allpa ejercitopa capitan, uyanqa marmota hinam. Imatapas qaparin, kallpawan puñunanta, puñalninta ima kuyuchispa.
  Vedmakovaqa pacienciawanmi suyarqa samurai hatarinanta atacananpaq hinaspam umanpa qipanpi wasanwan takarqa. Ichaqa chay maqayta yuparqan, chhaynapi "japoneses" nisqakuna mana chay ratochu wañunankupaq. Hinaspa chaymanta huk ametralladoramanta huk ruphaywan phawaykacharqan atacanankupaq phawaykachaq japoneskunaman! Proorav:
  - Guerrapi q"otuyqa barcopi vela hinan, ichaqa chayllan inflan, manan paychu!
  Oleg waynawan Margarita sipaswan Stalingrad llaqtapi maqanakunku. Kay llaqtapiqa titankuna hinam sayanqaku.
  Oleg Rybachenkoqa yaqa chunka iskayniyuq watayuqmi rikchakun. Hinaspa chay waynaqa q"ala chakiwan granadata wikch"un.
  Fascistakunata wikch'uykuspa nin:
  - ¡Hatun Mama Llaqtapaq hatunchay!
  Margaritapas allin dirigisqa turnota qon. Fascistakunata rutuspa takikun:
  - ¡Stalinpaq, kumunismo intipaqpas hatunchakuy!
  Oleg Rybachenko ninawan wañuchin hinaspa yapan:
  - ¡Gloria a heroes!
  Chay sipasqa nazikunatan disparaspa rutun. Q"ala chakiwan granadata wikch"uspa siq"in:
  - ¡Hinaspa hatun Mama Llaqtapaq pachak watakuna!
  Chhaynapin chay waynawan sipaswanqa cheqaqtapuni tukuy sonqowan t"aqanakurqanku. Paykunaqa nazi nisqakunatan disparanku, granadakunatapas wikch"unku.
  Chay waynaq q"ala chakichanmi huk wañuchiq regalota wikch"un. Chay waynaqa sallqa phiñakuywanmi nin:
  - ¡Llapa runatam ñakarichichkanchik!
  Margarita, awqata disparaspa, rutuspa ima, siq"in:
  - ¡Hinaspa supaypaq haymaypas kanqa!
  Hinaspa sipasqa, q"ala chakiwan, wañuy quyta wikch"un. Chayna maqanakuq, chiqaptapuni enteron tropakunata rutuy atiq.
  Stalingrad llaqtapi huk qhari wawawan huk sipaswan maqanakunku. Paykunaqa cheqaq heroesmi kanku. Hinaspa caballerokuna hunt"a valor espirituwan.
  ¿Imatan Hitler yuyaykurqan, 1941 watapi desgracia qhepaman Rusia runakunaqa mana imatapas yacharqankuchu?
  ¡Pitaq imananpas! Puka Ejércitoqa listoñan kashan "E" seriemanta monstruokunawan tupananpaq, willachunku: E-75 tonelada isqon chunkapaq, E-100 toneladataq pachak tawa chunkapaq. Taigamanta Inglaterra mama quchakama Puka Awqaq Sunturqa aswan kallpasapam.
  Huk qhari wawawan huk sipaswan maqanakunku, chhaynapin nazi runakunaqa trineomanta vidrio hina paykunamanta karunchakunku.
  Wawakunaqa mana wañuqmi kanku, manataqmi imatapas manchakunkuchu. ¿Imataq paykunapaq kay fascistakuna? ¡Aswan conejokuna cazapaq!
  Oleg Rybachenkoqa qapariywanmi takirqan:
  - Eh, Hitler, eh Hitler, qan Hitlerqa cabra, .
  Imaraykutaq Rusiaman hamurqanki asno hina...
  Qam ñuqaykumanta chaskinki específicamente huk niquel - .
  ¡Huk kallpasapa waynaq puñunanwanmi tupanki!
  Hinaspa chaymanta huk aychasapa wawa q"ala chakiwan granadata wikch"un. Hinaspapas Alemaniamanta iskay tanquekuna E-50, E-75 nisqakunan umapura tupaspa phatarinku.
  Oleg Rybachenko kusisqa nin:
  - ¡Ñuqaqa super wayna maqanakuqmi kani!
  Hinaspa yapamanta waynaqa huk turnota qon.
  Hinaspa chaymantaqa sipaspas disparan. Payqa allintan takan, allintataqmi aplican. Hinaspa chay pachallapitaqmi takikun:
  - ¡Llapa fascistakunatan ñut"usaq, Adolfpa wirantapas k"utusaq!
  Hinaspa yapamanta sipasqa chinkachiymanta hunt"asqa kusikuypi kashan. Tukuy imapas kikinmanta disparakun hinaspa disparakun.
  Hinaspa huk granada q"ala chakimanta hukmanta phawan. Fascistakunatan tupan. Pelotawan tupaptinqa pinkuna hinam chiqichikun.
  Margaritaqa takikun:
  - Sinchi maqayqa excepcionalmente allin dirigisqa, .
  ¡Aswan q"oñi Povetkinmi ringman phawan!
  Oleg Rybachenko, disparaspa, chaylla takyachirqa:
  - Povetkinqa digno especímen, hinaspapas manan ayqekunchu sinchi contrariokunamanta!
  Chay qhepamanmi waynaqa yapamanta q"ala chakiwan granadata wikch"uykuspa fascistakunata botellakuna hina, adoquines hina p"akikun.
  Hinaspapas may yachaywanña ruwanki chaypas, nazi nisqakunan tupanku. ¿Imatan munaranku? Manam URSS nacionwanqa chaqrukunachu karqa.
  Huk kaqllam Oleg Rybachenkota llakichin. Estados Unidosqa alemankunatan chinkachipunña, Rusiañataqmi paykunapaq rap nisqataqa hap"inqa.
  Chay waynaqa, q"ala chakiwan yapamanta granadata wikch"uykukuspa, takirqan:
  - Ama sonso kaychu, América.
  Kunan Alaska llaqtata quwayku...
  Kaymi iskay qucha patapi allpanchik - .
  ¡Manan yanqapaqchu osoqa sinchi millay animalqa!
  Hinaspa Oleg Rybachenko yapamanta huk ruphayta quykurqa... Fascistakunata ruturqa. Hinaspa yapamanta chay waynaq q"ala chaki dedonkuna granadata siq"ispa awqaman wikch"uykun. Chaytaqa imaymana ladomanmi ch"eqechinku.
  Chay waynaqa qaparin:
  - ¡Rusiapaq hatunchakuy!
  Margaritaqa yapamanta q"ala chakiwan granadata wikch"uykuspan qaparirqan:
  - ¡Zar Nicolás IIpaq!
  Chay waynaqa sipasta corregirqan:
  - Kaypiqa Stalinmi kamachin, manam Nicolás IIchu!
  Margaritaqa chaylla aceptarqa:
  - ¡Arí Stalin! ¡Pitaq runa mikhuqwan thak kayta ruwarqan!
  Hinaspa sipasqa yapamanta q"ala chakiwan wañuchiq regalota wikch"uykusqa.
  Oleg Rybachenkoqa allintam nirqa:
  - ¡URSSqa huk samayta necesitan! ¡Tercer Reich aswan allinta aprovechaptinpas!
  Hinaspa wawakunaqa yapamanta disparayta qallarirqanku...
  Stalingrad llaqtapi, kikin Stalingrad llaqtapipas Alemania runakunaqa manchay infiernotan chaskirqanku.
  Ichaqa cheqaqta rimaspaqa, imawanchus hamusqankuwanmi ripunku.
  Aswan sut"ita rimaspaqa, wañunku. Chay maqanakuyqa ancha yawarchasqa, ch"uya derecho.
  Oleg Rybachenkoqa chiqaptam piensan chay maqanakuypi runakunaqa wakin kutipiqa llumpay ingenuo kasqankuta. Icha Stalinmanta huk genio ruwanku, icha Lukashenkomantapas. Ichaqa iskay chunka hukniyuq siglo Bielorrusiapaqqa, huk huñusqa chakra llamkaqmanta huk culto de personalidad ruwayqa ancha manchakuypaqmi. Yachaysapa kanapaqqa tiempoñam.
  Hinallataq musuq, wayna, ñawpaqman puriq umalliqta akllay. Hinaspapas manan rikuchiychu rit"i cajapi wawaq yuyayniyoq kayninta.
  Lukashenkoqa kay anécdotawanmi aswan allinta riqsichikun:
  Bielorrusia suyupi tukuy imapas aswan chaninniyuq kaptin, ¿imataq aswan barato?
  ¡Lukashenko umalliqmanta promesakuna!
  Hinaspa, ¿imarayku?
  ¡Mana imapaqpas valesqankurayku!
  P'enqaymi bielorruso runakunapaq, paykunaqa kunankamapas chayna dictadorta votanku. Ichaqa tiempoñan yachaysapa kanankupaq, Europa llaqta runakuna kasqankuta rikuchinapaq. Ejemplopaq, Rusia nacionpin Putinqa mana huk disparotapas ruwaspa Crimea nacionta hap"ispa respetakuyta atirqan.
  Ichaqa kayqa fenomenal suertenraykun. Putinqa achka suerteyuqmi. Ejemplopaq, suerteyoqmi karqayku, Israel nacionpa primer ministron watukusqanpi, esposanwan Kiev llaqtapi huk mana allin episodio pasasqanmanta. Arí, yapamanta huk rikuchiy fenomenal suertemanta. Ichaqa ¡ancha pisilla cheqaq kutimuy! ¿Imataq kanman Zar Nicolás chayna admirakuypaq suerteyuq kaptinqa? Aswan sut"ita rimaspaqa, 1935 watapaqqa Rusia kuskan pachata hap"ikapurqan.
  Hinaspa imataq qatiqninpi... Zar Nicolás 1935 watapi 28 mayo killapin espacioman phawananpaq programarqan, cumpleañon p"unchayllapi. Runakunapa historianpi punta kaq phaway, huk Rusia warmi cosmonauta.
  Hinaspa kay pachapi, URSS kawsakuypi llamkachkaptin.
  Stalingrad llaqtapi maqanakuykunaqa yaqa kaqllam 1942 watapi chiqap willakuypi hina. Kay kutillapim awqaqa aswan kallpasapa. Iskayninkupas cantidadpi tropa coloniarayku hinallataq tecnológicamente.
  Astawanraqmi sasa Rusia Soviética nacionpa hanaq pachanpi. Nazi nisqakunaqa achka kallpasapa, jet nisqa awya yallayuqmi. Hinaspa imaynatapas manan chhayna facilchu hark"akuyqa.
  Kaypi kachkanku Alemaniamanta pilotokuna Albinawan Alvinawan paykunallapaq facturakunata huñuchkanku. Paykunaqa hatun especialistakunan kanku kay asuntopi.
  Ejemplopaq, ¿imaynatan hark"asunman chhayna Alemania sipaskunata bikinipi q"ala chakiyoq?
  Oleg Rybachenkoqa kay sipaskunatam sienten.
  Q"ala chaki dedonkunawan huk granadata wikch"un. Fascistakunata tukuy ladoman wikch"uykuspan nin:
  - ¡Rusia hatun sunqu!
  Hinaspa terminador waynaqa ancha agresivamente disparan. Sapa balaqa chay dianamanmi tupan. Hinaspa árabekuna, yanakuna, indiokuna ima ataqueman rinku. Ancha achka runakunam huñunakunku.
  Chay wayna genio q'ala chakiwan yapamanta huk granadata wikch'un, iskay hatun Alemania tankikunawan tupan hinaspa phaway:
  Samurai espadaqa qanwanmi kashan,
  Sonqopas yuyaypas ch'uya...
  Mana manchakuspam ataqueta umallin - .
  ¡Sumaq kaypa ñannin!
  Margarita, awqakunata disparaspa, nazikunaman bazookawan disparaspa, siq'irqan:
  - ¡Extraordinaria sumaq kay!
  Hinaspa chay maqanakuq warmiqa q"ala chaki dedonkunawan wikch"uykusqa ancha thuñichiq wañuy regalota. K"utusqa awqakuna. Chaymantataq yapamanta q"ala chaki chaki dedonkunawan hukmanta sallqa chinkachiyta wikch"uykusqa. Hinaspa iskay fascista tanquekuna tuparurqaku. ¡Chispakunapas, q"osñipas urmaykuspan urmaykurqan!
  Olegqa qaparisqa:
  - Allinmi, wiñay sipas!
  Margaritaqa q"ala chakiwan huk musuq wañuchiq limónta wikch"uykuspan qaparirqa:
  - ¡Vía Láctea nisqapi wiñaypaq warmakunam kanchik!
  Terminador waynaqa umanwan rimarispa kikinmi maqanakuyta hinalla puririchirqan. Tukuy imapas yuyaykusqanman hinan purin. Aswan sut'itaqa, kunankamaqa allinmi. Hinaspapas nazi nisqakunaqa manan llaqtankupiqa p"akinqakuchu.
  Chaymi nazikuna maytaña kallpachakunkuman chaypas, cheqaqpiqa yawarllanwanmi asnachinqaku.
  ¡Hinaspa tanquenkupas chatarramanmi tukupunqa! ¡Hinaspapas Rusia nacionpa banderanmi kay planeta hawapi k"ancharinqa!
  Oleg Rybachenkoqa ancha kallpawanmi ruwan. Q"ala chakiwan granadakunata wikch"uykuspa takikun:
  - Kusikuyniyuqpuni kasunchik,
  K'anchariq musquymi kanqa...
  Hinaspa sumaq kay hamunqa - .
  ¡Chay ch"aqwayqa chinkapunqan!
  Chay wayna genioqa ruwaywanmi ruwan, chaymi yapakun alemankuna phiñakuywan hamusqankuman hina.
  Margaritaqa iskay numero hinam ruwan. Ichaqa chay sipaspa q"ala chakinmi aswan kallpawan granadakunata wikch"uykushan.
  Hinaspa fascistakuna maqasqanpa uranpi urmaykunku.
  Oleg Rybachenkopas disparanmi... Ichaqa yuyaykusqanmi kallpashan, kunan pachaman kutispa. Imachus cheqaqpi kasqanman.
  Chiqaptaqa, Bielorrusia runakunaqa Europapi aswan hatun umayuq hinam kanku, ichaqa saqillankum huk collarman churasqa kayta hinaspam sapakamapa dictaduranta aguantanku.
  Hinaspa al menos presidenteqa kanman ima clase supermanpas! Hinaspa chaymi payqa colectivo chakra llank"aq, hinallataq mana legal taytayoqpas. Hinaspa chayna achka watakuna tanqasunaykipaq saqispa.
  Hinaspa imaraq, kantaqmi k"iti yuyayniyoq runakunapas payman votaqkuna.
  Arí, Oleg Rybachenkoqa ditties nisqakunataraqmi wiñachirqa.
  Willawaychik amistadkuna hayka tiempokama
  Tayta Kolyapaq votokuna...
  Tiempom chayamun Olegta qampaq akllanapaq -
  ¡Aswan qullqita tarinapaq!
  Arí, chiqamanta, cambiokuna necesitakun, usqhayllata ima. Aswanpas sayasqa kayqa mana allin consecuenciakunawanmi hunt"a kashan.
  Chaymantapas, kikin Lukashenkopas manam yachanchu ima munasqanmanta. Mayninpiqa allintan riman, mayninpitaq lloq"eman. Icha kapitalismoman, icha socialismomanpas rin. Hinaspapas manan normal equipoyoqchu. Hinaspapas manan kanchu partido nitaq ideología. Chaynam ancha mediocre hinaspa rimaq personalidadpa culton. ¡Al menos Stalinwan Leninwanqa yacharqankun ima munasqankuta! Hinaspa kay dictador? ¡Manan yachanchu pañachu otaq lloq"echu!
  Manan, mana ideología, partido estable kaqtinqa manan kanqachu sociedadpi takyasqa kay.
  Hinaspa ñawpaqman purispapas!
  Stalinpas, llakikuypaqmi, manchakuypa, chinkachiypa simbulunpas tukurqan, kumunistata bogeyman nisqaman tukuchispa.
  Manam karqachu allin gobiernoqa. Hinaspa Brezhnev kamachiypiqa locura karqan - imaynataq chay hina runaqa URSS umalliq kananpaq churasqa kanman. Hinaspa wayna kayninpi Brezhnevqa manan yuyaysapamanchu rikch"akurqan, ichaqa machuyayninpin loco kayman urmaykurqan. Hinaspa llapanpiqa, p"enqaymi, suyu umalliq mana iskay simikunata mana huk raphillawan watayta atisqanqa. ¡Ichaqa chayta ruwayta atiwaq karqan!
  Oleg Rybachenkoqa q'ala chakiwanmi wañuypaq iskay granadata wikch'urqan, hinaspan takirqan:
  - Ichaqa ñawpaq hina kawsay,
  Ichaqa Brezhnevpa nisqanman hina kawsay!
  Upa, upa, mana atiymanchu!
  Hinaspapas ama saqeychu rit'i wayrata!
  Margaritaqa q"ala chaki dedonwanmi chay explosivo paqueteta wikch"uykusqa. Payqa nazikunatan ch"eqechirqan k"allmamanta chhaphchisqa manzanakuna hina.
  Chay sipasqa takirqan:
  - Manzana sach'akuna t'ikaypi, .
  Solovyovpa takiyninkunaqa...
  Qanman hamusaq - .
  ¡Rehashes nisqakunan kanqa!
  Chay sipasqa anchata asirisqa, llimp"i llimp"iyuq ima. Kirunkunaqa perla hinan, sinchitan llimp"in.
  Arí, kay casarasqakunaqa allintam maqanakunku.
  Oleg Rybachenko chayta hap'ispa takirqan:
  - Puñunanchikkuna aceroyuq,
  Garras, kiruyuq hinaspa colmilloyuq...
  ¡Anchatan munanku cheqaq maqanakuyta!
  Hinaspa yapamanta terminador waynaqa ancha allinta disparan. Hinaspa yawar gotakuna paramun nazikunamanta.
  Manan, manan khuyapayakuyqa kanqachu. Awqakunaqa asnachinqakum.
  Chaykamataq Natasha equiponwan Sukhumi llaqtapi maqanakushanku.
  Nazi nisqakunaqa lamar-qocha patatan phawaykachanku. Maqanakuyqa, chiqapmi, ancha mana kaqllachu
  Ichaqa sipaskuna. Yaqa q"ala kaptinkuqa, ¡ancha allinmi!
  Natashaqa q"ala chakiwanmi granadata wikch"uykusqa, chunka iskayniyoq fascistakunata rutuspa takirqan:
  - Kay pachaq hamuq pachan noqanchispaqmi,
  ¡Ñoqayku sipaskunaqa Jedi hinan kayku!
  Zoyapas q"ala chakiwanmi granadata kachaykusqa. Payqa nazi nisqakunatan ch"eqechirqan, mana manchakuspantaq qaqcharqan:
  - ¡Ñuqam kani imam llapa runata aya p"ampanapi p"ampayman!
  Auroraqa qatiqninpi ninata. Hinallataq huk sipas, maqaqtinqa manan ch"uspi tupanchu ni imapipas.
  Puka chukcha supaytaq chayta hap"ispa kuyurirqan:
  - ¡Atuqpa llimp"inmi kani, aswan hatun sumaq kaypataq!
  ¡Hinaspataq yapamanta q"ala chaki hap"ispa wañuy regalota wikch"upunqa! Kayqa chiqaptam necesitasqayki sipas.
  Hinaspa chaymanta Svetlana locoyachkan! Hinaspan llapa runakunata ch'eqechispa ñut'unqa, tukuy infiernomanta supaykunapas payman haykumunkuman hina.
  Arí, kaypi sipaskunaqa, chiqapmi, q"ala kiruyuq, chaymi mana ima sasachakuyniyuq ima quijadatapas llik"iyta atinku.
  Hinaspa necesario kaqtinqa, ¡kuskan umayki!
  Natasha awqanta disparaspa qaparikun:
  - ¡Ancha sinchi maqanakuqmi kani, chaymi toropas mana saruwanqachu! ¡Umanta p'akisaq!
  Zoyaqa mana manchakuspanmi takyachirqa:
  - ¡Ñoqapas waqrakunata p"akisaq!
  Hinaspa sipaspa q"ala chakin granadata wikch"un. Hinaspa iskay nazi tanquekuna tupanqaku.
  Hinaspa chaymanta Aurora maqasunki. Hinaspapas q"ala chakiwanmi wañuchiq ruwaytapas kachaykunqa.
  Hinaspa qaparinqa:
  - ¡Stalinpaq hatunchakuy, aswan yachaysapa wiñachun!
  Auroraqa cheqaqtapunin millay. ¿Imaynataq iskay frentepi maqanakuy? Tukuy imamanta, kayqa chiqamanta wañuchikuy niyta munan.
  Hinaspa, ¿imaraykutaq Stalin Rusiata kayman pusarqan?
  Sipasqa yapamantan wañuypa wañuchiq regalonta q"ala chaki dedonkunawan lanzanqa, hinaspan qaparinqa:
  - ¡Glorioso musuq umalliqpaq!
  Bueno, ¡chayqa allinmi! Stalinqa pisi mat"inraqmi. Hinaspapas kayqa pisi yuyayniyoq kaypa señalninmi.
  Svetlanaqa pay kikinmi disparakun. Hinaspa q"ala chakiwan granadata wikch"un. Contrariokunata ch"eqechin. Paykunata chinkachispa qaparikun:
  - ¡Rusia dioskunaman hatunchay!
  Hinaspa yapamanta q"ala talonqa imapas ancha thuñichiqta wikch"unqa.
  Kaypi sipaskunaqa ancha calibreyuqmi, chaymi Krautkunaqa mana apanqakuchu.
  Tawa sipaskunaqa hatun kallpam. Hinaspa aswan importanteqa, bragasllatan churakushanku.
  Hinaspa kaymi paykunaman qon hatun atiyta maqanakunankupaq.
  Natashaqa disparashanmi. Africamanta maqanakuq runakuna, indiokuna, árabe runakunapas, avalancha hinan kuyushanku.
  Aliman runakunaqa cañon mikhunata hinam llamk'achinku. Mana khuyapayakuspa, mana pesapakuspa maqanakuykunapi apaykachaspa. Hinaspapas, chiqapmi, yupaykunapim hapinku.
  Sukhumiqa allpawanmi kuchusqaña. Hinaspa kayqa ancha millaymi. Pisi tiempollamantan municionninchis tukukapunqa, chaymi qhepaman kutinanchis kanqa.
  Ichaqa kunankamaqa sipaskunaqa manan saqeyta munankuchu. Paykunaqa atipayta musqunku. Kallpakuna mana kaqlla kaptinpas. Hinaspa Moscú llaqtaqa muyurisqa kashan.
  Kayqa Natashata llakichin. Q"ala chakiwanmi granadata wikch"un. Awqakunata waqachispa takikun:
  - ¡Uma llaqta kaptinqa!
  Zoyapas q"ala chakichanwanmi huk explosivo paqueteta wikch"uykusqa, hinaspan siq"iykusqa:
  - Rusia mayuqa manam ch'akinqachu!
  Hinaspa awqanta llapa barrilkunawan, wasipi ruwasqa mana retroceso armawan, sinchi k"arakta maqarqan.
  Hinaspa huk iskay tanquekunata thuñichirqan...
  Ichaqa ataque nisqa avionkunan hanaqmanta ñit"iyta qallarishanku.
  Chhaynaqa, ¿imataq kanman reactivo kaqtinku?
  Auroraqa cohetekunatan phawaykacharqan. Alemania nacionmanta carrowan tupay. Urmachirqa.
  Chay qhepamanmi puka chukchayoq animalqa qaparirqan.
  - ¡Kumunismo mana fronterayuq!
  Hinaptinmi Svetlanaqa disparayta qallaykurqa. Hinaspa yana maqanakuqkunata rutusqa. Hinaspa chaymantaqa q"ala chaki hina limónta wikch"un.
  Hinaspa qaparinqa:
  - ¡Mosoq dioskunaman hatunchay!
  Natashaqa enemigomanmi disparaspa qaparirqa:
  - ¡Rusia dioskunaman!
  Hinaspa q"ala chaki wikch"usqanmantapachan avionqa phataripun.
  Kaykunaqa Terminator sipaskunam. Maqanakunku chayqa, manan pipas controlayta atinmanchu.
  Zoyapas awqamanmi imatapas wikch"un, chaymi ima kallpatapas wañuchin. Hinaspa imapas awqata chinkachiq. Hinaspa maqanakuq runaqa, kirunkunata q"alakuspa, qaparin:
  - ¡Avionkuna ataúdman!
  Hinaspa q"ala dedokuna hukmanta wikch"unku wañuy regalota.
  Hinaspa chaymanta Aurora huk limón awqaman wikch"unqa. Chayta hapispanmi qaparinqa:
  - ¡Hamuq pachaqa ñuqanchikpa!
  Svetlanaqa kirunkunata q"alata rikuchispataq nirqan:
  - ¡Comunismopaq, musuq aypaypaq!
  Hinaspa yapamanta q"ala chakiwan granadata wikch"uykusqa. Hinaspa llapanta wañuchinqa. Bueno, mana llapanchu chayqa, wakinqa seguro.
  Nazi runakunaqa chay jarramanmi makinkuta haywarirqanku. Hinaspa chaymi paykunaq sasachakuyninku. Kaypiqa Jagdtiger kikinmanta puriq pistolatam rikunki. Huk mawk"a carro, ichaqa ancha wañuchiq. Huk precursor waynan payman qasqospa asuykun. Hinaspa huk minata llimp"in.
  Hinaspapas kikinmanta puriq pistolaqa manan imapaqpas valenchu.
  Chay waynaqa qallunta lluqsichispa takikun:
  - Mama Llaqtaman upyasunchik, Stalinman upyasunchik!
  ¡Hukmanta ukyaspa hich'aykusun!
  ¡Ñoqayku precursorkunan Hitlerta wañuchisaqku!
  Fascistakuna chayta chaskinku. Puka Ejércitopaq sasa kaptinpas. Grozny llaqtapiqa nazi nisqakunan muyuykushanku, ichaqa chaypi maqanakushankuraq. Kaypipas sipaskunaqa allin kayninpim kachkanku.
  Kaypi Tamara maqanakun. Payqa bañador p"achayuq, q"ala chakiyuq ima kachkan. Hinaspa pachaqa ruphaymi hinaspapas sipasmi aswan ágil kay hinata. Sumaq kayqa disparachkan. Q'ala chakiwanmi fascistakunaman explosivo paquetekunata kachaykuspan takikun:
  - Hitlerqa pisi tiempollamantan ataúdninpi clavokunata chaskinqa,
  Ninapi rawrachkaq araña hinam kanqa...
  Ukhu pachapi supaykuna ñak'arichisunki - .
  ¡Satanasta yupaychaq runakuna!
  Hinaspa yapamanta, huk ancha wañuchiq limón chay sumaq warmiq q"ala talonninmanta phawan, hinaspan nazikunata p"akipun.
  Mariaqa asikuspa nin:
  - ¡Granadakuna wañuchinqa!
  Hinaspa Tamarapa hombronpi laq"aykun. Iskay sipaskuna maqanakushanku, hawanpitaq Puka bandera kashan, balakunawan hunt"asqa.
  Chay sipaskunaqa q"ala chakiyoqmi kanku, yaqapaschá mana p"achayoqchu kanku, ichaqa manan yuyaykunkuchu Soviet llaqtata entregayta.
  Mariaqa kusisqa takitam takirqa. Hinaspa chay pachallapitaq mana khuyapayaspa wañuchiq hina dispararqan;
   Askha hatun runakunan kan,
  paykunaq ruwayninkuqa pachak watakunan kawsashan,
  askha hatun sutikunan kan,
  mana wañuq nispa sutichasqa.
  
  Kanmi achka heroes cuentokunapi,
  paykunam waqaychanku epopeyakunapa melodianta,
  ichaqa llapan heroekunamanta aswan sasan
  hinaspa llapanchikpa kuyasqanmi huklla.
  
  Warma kaynintam urqukunapa chawpinpi pasarqa,
  pisqukunapa pawayninta qawaspanmi,
  urqukunamanta herencia hina chaskirqa
  atoq raphranpa sumaq kayninta.
  
  Sutin, t"uqyaspa,
  mama quchata llimp"ispa,
  llapa suyukunapi Proletariokunaman
  
  qayllaykusqa, riqsisqa ima .
  China hatun suyupi,
  Tukuy sunqupaq munasqa,
  Kay sutiqa
  Fanzam - thak kayta, tukukuy - palaciokunaman willan.
  
  ¡Stalinqa kusikuypa banderanmi,
  runa kaypa achikyayninmi!
  ¡Kuyasqa Stalin
  askha, askha unay watakuna kawsachun!
  Sipaskunaqa allintam takirqaku. Verónicawan Victoriawanmi Mariawan Tamarawan kuska rirqanku.
  Tawantin sumaq kaykunaqa muyurisqam kachkanku, ichaqa imaynam maqanakunku.
  Kaypiqa Mariaqa q'ala chakiwanmi granadata wikch'un, chaymantataq Alemaniamanta ataque nisqa avionta urmachin. Hinaspa sumaq kayqa siq"in:
  - ¡Gloria a nuestra partido!
  Verónicapas q"ala chakiwanmi wañuy regalota apachin, chaymi HE-162 nisqa carrota urmachinku. Hinaspa maqanakuq runaqa qaparin:
  - ¡Gloriaqa aswan hatunmi gloriamantaqa!
  . CAPÍTULO No. 6
  Victoria, contrariokunata disparaspa, disparaspa, asirikun:
  - ¡Comunismoq hamuq mast"ariyninkunapaq!
  Hinaspa tawa sumaq sipaskuna, yaqa q"ala, q"ala chaki, asikunku.
  Paykunaqa chayna atoq sipaskunam kanku aswan hatun ordenpi.
  Mirabelawan Anastasiawan hanaq pachapi maqanakushanku. Hinaspapas fascistakunatapas umallankuta mayllanku.
  Mirabelaqa asirikuspanmi tuitean:
  Kay pachapiqa tukuy imapas allinmi kanqa,
  ¡Pasionado llaqtaykita munakuy!
  Hinaspa yapamanta, q"ala chaki dedonkunawan, kichasqa ventanamanta, huk limón wikch"uykuq. Hinaspa payqa huk malditota qonqa fascistakunamanta. Huknin chocasqa carropas urmaykullantaqmi.
  Kaymi chay truco - chaynatam takanayki.
  Anastasiaqa asikuspa nin:
  - ¡Lenin alabasunkiman karqan!
  Mirabelaqa huk iskay kimsa Alemania awtukunatam huk ruphaywan urmachirqan, hinaspam nirqa:
  - ¡Stalinpas, mana iskayrayaspapas!
  Anastasia kimsa nazi avionkunata kuchuspa takyachirqa:
  - ¡Mana iskayrayaspa!
  Sipaskunaqa ancha sumaqmi. Hinaspa aswan importanteqa sumaq. Paykunaqa ruphayniyuq, chay pachallapitaq chiri yupayniyuq kanku.
  Mirabela, huk avionta urmachispa, repararqan:
  - Kay pachanchikpiqa tukuy imapas relativo...
  Anastasiaqa asikuspas phiñasqa qaqchaparqa:
  - ¡Mana mana necesario filosofía nisqawan!
  Hinaspapas ventanata kichaspa q"ala chakiwan granadata wikch"uykusqa. Kay kutipiqa ME-262 nisqa avionmi phatarirqan.
  Mirabelaqa umanwanmi nirqa.
  - ¡Anchatam ruwarqanki!
  Anastasiataq kirunkunata q"alata rikuchispa yapaykurqan:
  - ¡Ñoqaqa ruwasqaytan ruwarqani!
  Hinaspa iskaynin maqanakuq runakunaqa asikuspanku phatarirqanku. Hinaspa paykunapura ñawi ch"ipiykunku.
  Arí, chay heroísmo nisqa admirakuypaqmi.
  1946 watapi verano killapin Volga mayu patapi llaqtapaq sinchi maqanakuy qallarirqan. Warmikunapa batallón de francotiradorkuna Capitán Alena Ogurtsovapa kamachisqanmi Volodarsky callepi thuñisqakunapi harkakuq posiciónta hapirqaku. Sipaskuna ametralladorakunawan, escopetakunawan ima, granadakuna paquetekunawan watasqa, chay thuñisqa qhepapi pakakusharqanku.
  Kikin Alenapas q"ala cuerponpa hawanpin manchayoq túnicayoq, pisi pantalonniyoq, q"ala chakiyoq ima. Sumaq hinaspa kurku sipas, sinchi caderas, llañu cinturayuq, pisi bob chukcha rutusqa. Uyanqa ancha expresivo, qhari chukchayuq, ancho churasqa azul ñawiyuq. Q"illu chukchaqa ñut"umanta q"illuman tukusqa, alto sinqa, sinchi qhawariy. Capitán Alenaqa iskay wata masñan maqanakushan, waynaña kashaspapas askhatan rikurqan. Sipaspa chakichankunaqa abrasionkunawan, chukchukunawan ima qatasqam kachkan. Sipaspaqqa q"ala chaki puriyqa aswan facilmi, q"ara, torpe botaswan purinamantaqa.
  Q"ala suelaqa allpapa pisillatapas kuyuriynintam musyakun, minapa hichpallanpi kasqanmantam advertin, kikin allpa mamañataqmi aguantayta yapan. Sipaspa chakichankuna, huk ladumanta, q"araman tukupun, manataqmi manchakunkuchu q"oñi q"illayta, nitaq thuñisqa k"aspikunata, ichaqa huk ladomantaqa manan chinkachirqankuchu sensibilidadta, flexibilidadta ima, advertencian chay kuyuypa qapariyninwan tanquekuna.
  Miski Alenkaqa huk granadata hap"ishan, makinpitaq huk paquete de explosión nisqawan k"askasqa kashan. Manchakuypaq Alemán León tanquemanmi llallinakunayki, chay tanqueqa callekunapim ametralladorakunawan ch"aqchuchkan.
  Mariaqa ladonpin llanthukun. Hinallataqmi q"ala chaki, batallón nisqamanta llapa sipaskuna hina, botaswan churasqa kasqankuta, comandantenkuta qatipakuspa. Polvoyoq suelanqa filoyashanmi sipasqa tawa chakiwan qasqospa purishaqtin. Mariapa q"illu chukchanqa qhilli, suni... Aslla k"uyusqa. Kikin sipasqa llañu, llañu, pisi sayayniyuq. Paytaqa pantasunmanraqmi sipaswan, k"iti hombroyoq, hatun umanpas.
  Ichaqa Mariaqa ñam achkata experimentarun. Payqa fascista preso kayta watukuyta atirqan, millay ñak'arichiymanta kawsaspa, minakunatapas, chaymanta, ima mana entiendey atina milagrowanpas, ayqiyta atirqan. Ichaqa wawa hina llamp"u uyanta qhawarispaqa manan hayk"aqpas reparawaqchu caucho k"aspikunawan talonninpi maqasqankuta, cuerpontataq corriente eléctricata pasasqankuta.
  Maria disparan... Kimsa kaq Reichpa huk soldadon, kay casopiqa árabe, wañusqa urmaykun, rit"ita, thuñisqakunata ima bozalninwan saruspa.
  Alenkaqa huk qutu granadakunatam huk montón basurapa ukunpi llimpiykun. Kunanqa isqun chunka toneladayuq "Leon" kaypi qasquspa phatarqunqa. Sipaspa azul ñawinqa zafiro hina llimp"in uyapi, q"illumanta, ñut"umanta yanayasqa.
  Experiencian rikuchin allin waqaychasqa tanque kunanqa posiciónninta cambianqa. "León" 100 mm armadura lateral nisqayuqmi, hinaspapas huk ángulo nisqapipas. Kimsa chunka tawayuq mana chayman yaykuyta atinkuchu, llasa Keveshkikunalla chansayuq kanku. Ichaqa urugakunan chaypaqqa meta. Aswan allinqa carrota movilidadta qichuymi...
  Anyuta ametralladoramanta ruphayta t"oqyachin... Mana reqsisqa llaqtayoq soldado urmaykun. Alimankunaqa, inti lluqsimuy ladupi yaqa llapanta atipaspa, ari yawarta ancha chaninchanku, colonia awqaqkunata awqanakuyman wikch'unku: árabe runakuna , afrika runakuna , indihina runakuna , imaymana Awya Yala runakuna , Iwrupa runakunapas. Polonia runakunapas yapakurqanmi - cunamanta yachachisqa kanku Bolchevique Rusiyata chiqninankupaq. Ukranya mama llaqtayuq runakuna, Don Cosacos, Chechenos, tukuy Caucasiano Kaganate nisqakunam kaypi maqanakunku. Hitlerqa enteron internacional nisqatam uywarqa.
  Achka awqakunam kan...
  Anyutaqa allintam ametralladorapa qapariyninta ayqikun. Chay balaqa yaqapaschá sipaspa muyu talonninta t"aqarqan, ñut"u allpawan yanayasqa. Chay sumaq capitanqa huk cosquillastapas sienterqanmi chay hatun calibre regalo imayna qayllaykusqanmanta. Sipasqa chimpaykusqa, susurquspa:
  "¡Manan huk balapas hark"awasunmanchu!", nispa.
  Mariaqa kutichin... Huk sipas Alla, ancha puka chukchayuq, promedio sayayninmanta aswan hatun, aychasapa, pisilla racionniyuq kaptinpas. Hinallataqmi ancha sumaq sipas, sumaq caderasniyuq, cinturan llañuyasqa, mana warmi hina ancho hombrosniyuq, alto ñuñuyuq.
  Allaqa cortocircuitosllanwanmi maqanakushan, túnicanqa llik"isqañan, ñut"u allpaman tukupusqa, Volga mayu chimpapiqa manan mosoq uniformekunata suministrankuchu. Dios qochun aswan municionta, pisi mikhunatawan huk ladoman apachinanchista, sayk"usqa soldado soviéticokunapaq.
  Chaymi Allaqa yaqa q"ala, chakichankuna raqrasqa, astawanqa qonqorinkuna. Huk metralla paña chakiypa suelanman tuparurqa, chaymi nanawan hinaspa sasa puriypas.
  Puka chukchayuq, polvoyuq, yaqa q"ala Alla sumaq, ichaqa kaq pachallapi sinchi uyanta t"ikrakun. Chay sipasqa, disparaspa, nin:
  - ¡Señormi hawanchispi kashan, Moscú, Stalinpas!
  Hinaspapas atacaq nazikunatan kuchun, yaqapaschá tiempon kan kutipunanpaq.
  Chay thuñisqa, k"iti callekuna ima, Alemaniamanta manchachikuq tanquekunapaq sasata muyurinankupaq. Yaqa iskay pachak tonelada "Mauses" nisqakunaqa manam imapipas pasayta atinchu...
  Anyuta suyasqanman hina, "Leon" pisita manejaspa huk montón basuraman phawaykurqan. Huk phataymi karqan. Chay uruqa p"akikuspan huk iskay waqllichisqa rodillokuna phawarirqan.
  Chay k"irisqa tanque sayarispa huk concha barrilninmanta phawarirqan...
  Maypipas karullapim qaparirqa, chinkaruspanmi tuñirurqa. Anyutaqa mach"aqway hina sispaykusqa:
  - ¡Kayqa yupayniymi! Huk yupayta kichasqa...
  Sipas capitanmi hukmanta llallinakuspa karunchakunanpaq hikutasqa kachkan. Alemankuna, satélitesninkupas manam atinkuchu chay runtukunapi técnica superioridadninkuta llamk'achiyta. K'ullu Hitlerpa huchanraykum, Kimsa kaq Reich nisqap achka runakunaqa allin hatun, allin hark'asqa llaqtapi posición nisqa maqanakuykunapi urmarqanku.
  Mariaqa granadata wikch"un. Chay golpeado alemankunata utaq árabekunata saltokunata ruwanankupaq hikutaspa, tikraspa. Hitlerpa huknin maqanakuqninpa makinmi llikisqa kachkan, chaypim warkusqa kachkan inglesmanta reloj brújulayuq.
  Mariaqa asirikuspa nin:
  - Brújula rikuchisusqaykiqa infiernoman riq ñanmi!
  Hinaspa huk sumaq sipascha polvoyoq talonninmanta huk k"askanasqa cerámicata chhaphchin.
  Allapas sinchi hunt"a sinqanmanta ñut"u allpata chhaphchishan. Chuchukunaqa yaqa yanañam allpamanta, picakuqpas. Kallpanchakuy mayllakunaykipaq. Yapamanta p"ampakunayki tiyan Alemaniamanta ametralladorakuna phawaptin. Hinaspa wiksaykipi qasquy.
  Sipaskunapa batallonmi posiciónninta hapin, bombardeo kaptinpas. Hinaspa llasa conchas phatarikun, bombakunataq hanaq pachamanta urmamun... Ichaqa manan imapas p"akinqachu heroínas soviéticas nisqakunaq valorninta.
  Anyuta rikun Panterata llallinakuchkaqta. Bueno, kay tanqueqa manañam chayna manchakuypaqñachu.
  Chaytaqa ladonmanmi takayta atinki. Sipasqa estornukuspanmi sumaq siminman wichiykamuq ñut"u allpata thuqaykusqa. Makinpi huk granadata hap"irqan, chay granadata llasaq paquete de explosión nisqawan. Mana reparasqallan llanthuykunayki. Ichaqa muyuriqninpiqa llumpay qusñim kachkan.
  Anyutaqa q"ala chaki dedonkunawan, codokunawan ima desagüepi samarispa wichayman qasqoyta qallarirqan. Payqa rikchakurqa huk misimanmi rikchakurqa huk siwita qatipakuqman. Chay sipasqa yuyarirqanmi chay guerrata chay manchay chiri killamanta tawa chunka hukniyoq watapi, chaypin Wehrmacht nisqa barco traicionakuspa URSS nisqa hatun hatun pampakunata haykurqan. ¿Mancharisqachu sipas, yaqa sipas? Qallariypiqa arí, ichaqa chaymantam costumbrakunki. Hinaspapas sapa kutillanmi conchakunaq phataynintaqa común qapariyta hina qhawarinkiña.
  Hinaspa kunanqa ancha qayllallapi phatarirqan. Sipasqa wiksanpi laq"akun. Hanaqmantapachan t"aqa t"aqakuna sallqa abejakunaq t"aqan hina phawanku. Anyutaqa raqrasqa simiwan susurqun:
  - ¡Chaninchaypa sutinpi, ¡Señor!
  Chay sipasqa usqhaylla llallinakuspanmi huk granadata wikch"un, chaypin huk paquete explosivo k"askasqa kashan, chaymi phawaylla wikch"un. Chay regaloqa arco nisqapin phawan. Huk phataymi kan hinaspa Panterapa aswan llañu lado armaduranqa ñanta qun. Alemaniamanta tankiqa rawrayta qallarikun, chaymantataqmi maqanakuypaq kit phatarikun.
  Anyutaqa asirikuspa susurqun:
  - ¡Gracias, ¡Tukuy atiyniyoq Jesus! ¡Sapallaykipi confiani! ¡Sapallaykim mañakuyki!
  Panteraqa chinkachisqañam. Chay llik"isqa suni troncoqa raqrakunapin p"ampasqa kashan. Ñawpaq armaduraqa, lado armaduramanta t"aqasqa, huk cucharaman rikch"akun.
  Anyuta, ñawinkuna sara t"ika hina llimp"i llimp"i uyanpi q"illu, ñut"umanta, q"illumanta ima, nin:
  - ¡Aswan encina sach'akuna awqayuq kaptinqa, aswan kallpayuqmi hark'akuyninchik!
  Allaqa ancha sexy yana bragasninpi hinaspa q"ala, polvoyuq, kallpasapa cuerponwan. Chay sipasqa ancha yachaysapam. Payqa q"ala chaki dedonkunawanmi vidriomanta phatmakunata wikch"uyta atin.
  Kunanqa huk filoyoq imatapas wikch"uykusqa sumaq chakiwan qatasqa ñut"u hallp"awan. Hinaspa chay fascista kunkanman derechota k"iriykusqa. Sumaq Allaqa rimapayarqa:
  - Hinaspa ñuqaqa kani warmi-qhari puñuypa simbulun, hinaspa wañuypa simbulun!
  Hinaptinmi sipasqa yapamanta qasqun, disparaspa. Anyutapas dispararqa.
  Chay sumaq capitan, fascistata kuchuspa, tuitearqa:
  - Kawsayqa kadena, huch'uy imakunataqmi t'inkikuna...
  Mariaqa dispararqan, Fritzpa umantapas kuchuspa yapaykurqan:
  - ¡Manan atikunmanchu chay t"inkiman mana importanciata churayqa!
  Anyuta, yapamanta allinta disparaspa, raspa:
  - Ichaqa manan huch"uy kaqkunapiqa tiyayta atiwaqchu...
  Mariaqa yapaykurqataqmi disparachkanmanpas hina:
  - Mana chayqa cadenaqa p"istuykusunki!
  Huk sipaspas, Matryona sutiyuq, ancha sumaqllaña, Seryozhka precursorawan kuska, alambrepi minata prepararqaku. Iskayninku tanqarqanku... Huk insidioso booger Tiger-2 urugaman llalliykusqa. Hinaspa imaynatas kay unay barrilniyoq Alemania maquina phatarinqa.
  Sergei rubio waynaqa qaparisqa:
  - Rusianchik, qampaq parasha!
  Hinaspa yaqapaschá tiempon karqan saltananpaq, yana, urmasqa talonkunata llimp"ispa, urmaq techomanta.
  Matryonaqa chay waynaq kunkanta abrazaykuspan nisqa:
  - ¡Ancha yachaysapam kanki!
  Chay precursorqa ñawpaqmanmi rirqan, hinaspan warmikunaq batallonman haykurqan. Chay waynaqa ancha inventivoraqmi. Ejemplopaq, avionkunatan ruwarqan fascistakunaq atacasqan avionkunata urmachinanpaq. Focke-Wulfs otaq TA-152 nisqakuna hatariqtinmi mana creenapaq hina mana uyariq qapariy uyarikun.
  Alimankunaqa Wagnerpa sinfonía nisqawan kuskam llamk'anku. Chayna hatun melodia.
  Matryonaqa phiñasqa nin:
  - ¡Hinallaraqmi manchachiyta munawanchik!
  Chay precursor waynaqa pathoswanmi takirqan:
  - Rusia awqaqa manam wañuyta manchakunchu,
  ¡Quyllurkuna hunt"a hanaq pacha ukhupi wañuyqa manan apawasunchu!
  Payqa sinchitan maqanakunqa ch'uya Rus'rayku,
  ¡Chay atiyniyoq ametralladorata cargarqani!
  Matryona, hatun sayayniyuq, aychasapa sipas, ancho caderasniyuq, hombrosniyuq, típica campesina warmi. Maqanakuykunapi pachakunaqa llik"isqa karqan, sinchi chakikuna q"ala, chukchanpas iskay trenzasqa trenzasqa, ancha ñut"ullaña.
  Seryozhka chunka hukniyuq watayuqllaraqmi, mana allin mikuymanta llañullaña, raqrasqa hinaspa qacha warma, cortocircuitosllawan churasqa. Chay waynaq naturalmente yuraq chukchanqa yuraqmanmi tukupun, costillankunapas rikukunmi llañu, q"ewisqa, qhelli qaranwan. Chakiykuna manchay p"akisqa, ruphasqa, k"irisqa, phusullukunawan ima qatasqa kasqa. Cheqaqtapunin destinoqa wawata hark"arqan sinchi k"irisqakunamanta.
  Paywan tupachisqaqa Matryonaqa hatun wira hinam rikchakun, sipasqa mana wira kaptinpas, aswanqa tullunkunapim kallpasapa, yachachisqa aychayuq. Chaymantapas, yarqayqa manam imallapipas afectarqachu portly hinaspa hatun cuerponta.
  Huk sipasmi llasa antitanque fusilta phawan. Alemania nacionpa antawakunamanqa manan umaykita haykuyta atiwaqchu, ichaqa kanmi pistakunaman tupanaykipaq.
  Hinaspa chay llasa "Lev", chasispi llasa explosivota chaskispa, cadena fumador hina q'osñita phukuchiyta qallarirqan.
  Seryozhkaqa asikuspa takirqan:
  - ¡Asnaq Fritz, mana yuyayniyuq, yaykuna punkupi cigarrota rawrachirqa! ¡Payqa, chiqapmi, hatun sasachakuyman yaykururqa!
  Matryona, aychasapa, bronceado torillonkunata llimp"ispa, q"ala, sumaq chakichankunawan tap-tusuq. Chay sipasqa takirqan:
  - Rusia santokunaq uyanku iconomanta llimp"in... ¡Dios hark"achun waranqa Krautstapas wañuchinaykita! Hinaspapas sichus pipas fascistakunamanta aswanta kuyurichin chayqa, manan pipas, creeway, chaymanta juzgasunkichu!
  Chaymantataq antitanque fusilninta hukmanta cargarqan, hinaspan hukmanta dispararqan. Alemania nacionmanta apaykachaqqa hukmantan q"osñi mayuta kacharirqan.
  Sipaskunapa batallonninmi Krauts nisqakunata anchata dañota ruwarqa. Ichaqa pay kikinmi chinkachisqa karqan. Huk sipasmi kuskanman llik"isqa kasqa, uyanqa ancha q"illuyasqa, ñut"u allpaña kashaspapas.
  Stalingrad llaqtaq yaqa llapan llaqtan nazikunaq hap"isqanña, ichaqa llaqtamanta puchuqkunaqa manan saqeyta munanchu, entregakuytataq munanchu.
  Anyutataq, Tigreta p"akiyta munan. Alemania nacionmanta huk kallpasapa carron kinrayninpi granadawan tuparqan, ichaqa manan wañurqanchu. Muyurin cañonta kachaykunanpaq. Sipasqa pampapi, raqrakunapi ima p"ampakunan, chhaynapi chay kacharisqa regalo mana chay phata olawan ñut"usqa kananpaq.
  Anyuta upallalla susurqun:
  - Mama, papay, pampachaway!
  Mariaqa Tigremanmi granadata wikch"uykurqan, chaymi mat"inpi phatarirqan. Chay sipasqa sist"asqa:
  - Primavera killapi inviernopi k"anchay yachachiy kasqanmanta... ¡Mana imamanta t"aqakuspaymi yapamanta rimani Hitlerqa pestilente bastardo kasqanmanta!
  Alla, fascistakunaq munayninta p"akispa, ninawan ch"aqchuspa, qaqchaparqan:
  - Ataúdpi, kunanqa Fuhrerta rikurqani! ¡Hinaspa chay llakisqa runaq ñawinpipuni saruykusqa!
  Puka chukcha sipasqa chiqaptam qala dedonkunawan tanqueman granadata wischuykurqa. Barrilmanmi tuparurqa... Chayta qatirqa huk explosión hinaspa Tigrepa barrilnin waqllichisqa karqa.
  Chay manchali alemán runaqa chayta hap"ispa qhepaman kutipurqan.
  Anyutaqa siminpa ukhuntam qaqchaparqa:
  - ¡Ñoqaykupa kaqniykuqa manam qampaykimanqa quykunqachu!
  Mariaqa Hitlerpa contratacionnintan balawan kuchuspa takirqan:
  - ¡Ichaqa millay runaqa manan asikuspachu! Makikuna, chakikuna, payqa rusa waskakunatam kiruchkan! Kirunkunata sunquman chinkachin... ¡Pata Patataqa q"upakama upyachin!
  Anyutaqa asikuspanmi laq"aykusqa:
  - ¡Fuhrerqa sallqa qaparichkan, pay kikinta llasaqyachikuspa!
  Mariaqa disparaspan yapaykurqa:
  - Allinmi, ¡wañuyqa phukuykun, sonqonpas!
  Kunanqa aswan peligroso "Shtumrtiger" nisqaraqmi rikurimun. Lliw wasikunata, bunkerkunatapas thuñichin. Chaymantapas, manam asuykunchu Soviet tropakunapa posiciónninman. Chay carrotaqa Alemania nacionmanta ametralladorakunan pakallapi waqaychanku.
  Anyuta rikun Krautpa posiciónninkunaman mana asuykuy atikusqanmanta. Ichaqa hanaq pachapiqa kanmi Focke-Wulf nisqakuna. Chay antawakunamanta hukninmi Soviet Unionpa posiciónninkunaman aswan hichpallapi pawan. Sipaskunaqa paymanmi fusilawan wañuchinku.
  Alla granadata wikch"uspa phiñasqa nin:
  - ¡Ukhu wañuypiqa manam pampachayqa kanchu!
  Chay qhepamanmi sipasqa ametralladoramanta phatay. Usqhaylla qhipaman rollo. Huk relativamente musuq Alemania tanque "Panther"-2 huk uchuy torretayuq hinaspa aswan uray siluetayuq utqaylla asuykun.
  Askha sipaskunan Alemania nacionmanta carroman granadakunata wikch"unku. Payqa, chay regalokunata chaskispa, congelakun, manataqmi kutiriyta atinchu.
  Allaqa silbarqa, sisispataq:
  - ¡Kayqa musuq ataque! ¡Q'ipikunata llik'isaqku!
  Pantera 2 qaparispan aswan kallpasapa armanta kachaykurqa.
  Nina columnaqa wayrata t"aqarqan, chay ratotaq wayra pachata ruphaykachispa electricidadwan churarqan.
  Allaqa asikusqa, conchas phawarirqan kuskan q"ala sipaspa qayllanta. Mana p"enqakuq puka chukchaqa caderasninta kuyuchispa qillqarqan:
  - Hinaspa Newton awqankunata atiparqan, kamachina tiyanamanta yugota wikch"urqan! Paymi Newtonpa kamachikuyninta Fritz!
  ¡Stalingrad llaqtaqa ninawanmi hunt"aykusqa kasharqan, chaypachan nina simikuna hanaq pachata llamishaq hina kasharqan, morado, naranja, escarlata chispakunataq raqrashasqa! Hinaspapas sapa chispaqa infierno castillomanta ayqekuq fantasma hinan.
  Anyuta, Alemaniamanta maqanakuq runata urmachispa, azul ñawinta llimp"ispa takirqan:
  - ¿Imaraykutaq waqachkanki, sonso machucha? ¡Iñiway, ¡huk loco runallan qanrayku waqashan!
  Mariaqa nazikunata disparashaspan takirqan:
  - ¡Mayna sumaqmi pasto patapi siriykuspa Krautkunapa umanpi takayqa! ¡Fuhrerman huk catabolata quy hinaspa ametralladoramanta balakunata disparay!
  Chay sipasqa sinchita asikuspa wiksanmanta wasankama rolloykusqa. Chakiyuq bicicletata ruwarqani. Huk granadami wichayman phawarisqa. Phawaq Focke-Wulf nisqa barcoqa wiksanpa uranpi metrallakunatan chaskirqan, chaymi usqhaylla aswan altoman phawarirqan. Yaqachus hina k"irisqa t"aqakuna k"irisqa. Chay fascista kawsaqmi ninawan hap"ichikuspa p"akisqa raphrankunaq t"aqankunata chinkachiyta qallarirqan.
  Anyuta, imaynatas Focke altitudta chinkachisharqan chayta rikuspa, qaqcharqan:
  - ¡Kayqa huk semáforo! ¡Chaypin huk hacha warkusqa kashan!
  Alemania nacionpa avionninmi phatarirqan, chaymi hanaq pachaq llapa karu k"uchunkunaman q"opakunata ch"eqechirqan. Hinaspa, ¿maymantaq rirqa chay as fascista? Qhipa turnoyta ruwarqani. ¡Verduoqa thunisqamanmi rirqan, manan pilotochu!
  Mariaqa estornukuspa, ñut"u allpata ch"eqechispa nisqa:
  - ¿Kanachu icha manachu? ¡Manan tapukuychu!
  Alla yapamanta chakiwan huk vidriota wikch"uykusqa, chaymi Fritzpa ñawinpi tupaykuspan umanpa qhepanmanta lloqsimurqan:
  - ¡Ñuqaqa tanque armada kani! Hinaspa necesitanki tratamientota!
  Alemankuna satéliteninkuwan ñawpaqman riyta munarqanku, ñawpaqninkupi granadakunata wikch"uspa. Chayna taktikakunaqa manam sipaskunapa contranpichu llamkarqa. Chaymi Seryozhka catapulta churarqa, hinaspa imayna kutichispa awqaman tuparurqa.
  Chay precursor waynaqa qaparisqa:
  - ¡Papá Noel Hitlerpa chukchanta llik'ispa!
  Catapulta cargaqa, askha fascistakunata t"oqyachispa, t"aqanakurqanku, chay pachallapitaqmi wayrapi t"ikrarqanku. Fritzes nisqakunaqa urmaykuspankun perqakunaq thuñisqanwan p"akisqa karqanku.
  Tigre-2 tanqueqa, manaña equilibrionta hap'ispa, Leonwan tuparqan. Eh, Leva, maypitaq manchay sutiyki?
  Anyuta asirikuspa kutichisqa:
  - Bueno, Seryozhka ancha allinmi!
  Chay waynaqa sinchitan laq"aykusqa:
  - ¡Precursorqa listopunim kachkan!
  Chay sipas capitanmi hukmanta clavayta qallarisqa. Hinaspa Matryona Seryozhka k"iti chakinta cosquillas, ¡may sasataq! Mana admirakuypaqchu chay warmaqa ninakunapa chawpinta kallpayta mana manchakusqanqa.
  Mariaqa takispa nisqa:
  - Wayna-sipas kayqa allinmi - machuyayqa mana allinmi!
  Alla, kay kusisqa puka chukcha, ari nisqa:
  - ¡Mana imapas machuyaymanta aswan mana allinqa kanchu! ¡Cheqaqtapunin kayqa llapanmanta aswan millay estado!
  Hinaspa sipasqa huk flip jump nisqatan ruwarqan. Payqa huk ratullapaqmi piensarqa millakuypaq abuelakunata. Manan, manan yuyaq warmita sipaswan tupachiyta atiwaqchu. Hinaspa ima sumaq kaymi kan llañu cuerpokunapi.
  Alla hap'ispa takirqan:
  - Watamanta wata caravana hina purin, .
  Huk machu warmim hennata morteropi muyuchkan...
  Hinaspa, ¿imataq kanman llañu sayayniymanta?
  ¡Manan entiendenichu imaynatas wayna kasqay chinkapurqan!
  Anyuta ñawinta llimp"iykusqa, aleman runata inglepi huk maqaywan urmachispa repararqan:
  - Manam! Chaywanpas, awqanakuypiqa kanmi chayna encanto - wiñaypaq waynalla kanapaq! ¡Siempre machasqa!
  Matryonaqa catapultamanmi musuq cargata churarqa. Kayqa allin morteroman rikchakuqmi. Chay sipasqa sist"asqa:
  - Ama pasaychu, aswanpas pasay!
  Seryozhkaqa llañu ichaqa ágil chakinwanmi chaqrukuspa qaparirqa:
  - ¡Fritsam uya!
  Hinaspa chay granadaqa, chay explosión paquete nisqawan kuska, tukuy kallpawan phawarirqan nazi nisqakunaq posiciónninkunaman.
  Arí, Stalingrad llaqtaqa manan paykunaman qosqachu karqan. Kay llakichiyka kimsa killamantami junio killa tukurimanta, shinapash kay llaktata mana hapishkachu. Nazis nisqakunaqa frente nisqapi huk sectorkunapipas allintan ruwarqanku, ichaqa manan kaypichu.
  Anyuta pistolawan kachaykuspanmi qaqchaparqa:
  - Tukuy imapas mana atikuqmi, atikunmi pasakun... ¡Manan necesariochu universota ancha complicadoman tukuchina!
  Hinaspa motocicleta gas tanqueman tuparurqa. Chay carroqa phatarirqanmi, nina hina wayrakunan q"osñi pampata k"ancharirqan. Hinaspa alemán runaqa nina hina chakiwanmi llik"isqa karqan.
  Chay sipas capitanmi qaparirqa:
  - ¡Mana allin wañuchiytam kuyani! Hinaspa kaymi aswan hatun allin!
  Mariaqa alimankunata ninawan maqaspa sisparqan:
  - ¡Pukllasun porcupine!
  Allaqa dispararqa, aswan allinta. Achka yana runakunam lanzawan qatasqa raqrakunapi siriykusqa qiparqaku:
  - ¡Awqata wañuchiy! - Chay sipasqa ch"usaqyasqa.
  Mariaqa pukllaq hinam takirqa:
  - Hitlerta labialwan, Mainsteinta chukchawan pintaspa, princesapa presochasqanman aysasqayki, hunt"aq allquykiqa ñut"usunki!
  Anyuta, disparaspa, sispa:
  - Kunan ch"isi warkukusun, Adolf... ¡Amaña q"otukuychu! ¡Hamuy ch'isiyaq, girfalcon hina phaway - nazikunata sinchita atipanaykipaq!
  Mariaqa phiñasqallañan nisqa, chay cascota urmachispa chay tormenta soldadoq umanmanta:
  - Atinkichikmi! ¡Hinaspapas ruwasunmi!
  Lenin batallón nisqamanta sipaskuna hawa llaqtakunap awqaq suyunpa ñawpaqman puriyninta hark'arqanku. Fritzqa ñawpaqmanmi rirqan, cheqaqtapunin chay espaciota ayakunawan q"oparqan. Chay Leon tanquepas manan yanaparqanchu, chaypin suyakuykunata k"askararqanku. Kaypiqa 150 mm cañonwan antawapa tikrakuyninmi kachkan.
  Allaqa q"ala chuchuchanpi k"askasqa rumita urmachin. Chay sipasqa chhayna sumaq hunt"a ñuñuyoqmi. Chay sipasqa chakiwan granadata wikch"un. Chakiqa makimanta aswan kallpasapam, wischuyqa aswan karumanmi purin.
  "León" pistapi huk ch'usaqta chaskispa sayarirqan. Atiyniyuq siminmanta disparasqa. Huk urmay hinaspa huk urmay.
  Alla, thuqaspa, nin:
  - ¡Rusia awqaqa manam nanaywanqa waqanchu!
  Hinaspa yapamanta sipasqa disparan. Hinaspapas ancha allintan ruwan. Torremanta lluqsispa k"umuykuq fascistaqa qhipaman urmaykun.
  Puka chukchayuq, yaqa q"ala sipas nin:
  - ¡Yanapaqmi awqakuna iñinku ruskunata p"akiyta atisqanmanta! ¡Mana manchakuqmi maqanakuypi atacanqa, awqanchiskunatan sinchita atipasun!
  Hinaspa Allaqa wiksa aychachankunatam rollochan, chaykunatam anchata definirun.
  ¡Ay, may sumaqmi sipaskunaqa! Chiqamanta mana mayqinninkupas wañunanta munanichu.
  Ekaterina phawaylla pasarqa... Ancha sumaq sipas, sumaq, yuraq chukchayuq. Payqa imaynatapas ima pociónwanpas llusiyta atin, mana qhellichakunankupaq.
  Sipasqa ancha sumaqmi, Venuspa rikchayninwan, aswan tonificasqa hinaspa esculpisqalla. Payqa sujetadorwan bragaswanllam churasqa kachkan. Tukuy imapas llik"isqañam. Ichaqa, ¡mayna sumaqmi chakikunaqa! Kayqa manan sipaschu, aswanpas hunt"asqa kaypa sellon, sumaq kaypa coronan.
  Payqa huk especial hinam kuyun, ardilla hina. Hinaspa q"ala chakikunaqa llimp"i llimp"illan, talonkunapas admirakuypaqmi ch"uya qhepanku. Catalinaqa disparan, chay fascistataq sinqanpi ulcera hap"in.
  Sipasqa nin:
  - ¡Mama Llaqtaman hunt"aq kaymi aswan hatun simi!
  Allaqa asikuspanmi repararqa:
  - ¡Sujetadornikita hurqukuspa ñuqa hina bragasnikipi qipakuy!
  Catalinaqa mana allintam umantapas kuyuchirqa:
  - ¡Kayqa manam allinchu!
  Allaqa caderasninta kuyuchispa, allinta disparaspa takirqan:
  - ¡Imaynatapas Komsomolpi kaqkunam mana costumbrasqaña rikurirunku! ¡Chayna q"ala sinqa puriyqa ancha indecente!
  Catalinaqa asikuspanmi nirqa:
  - ¡Imapaqtaq Krautkunaman kusikuyta apamuy sumaq kayninchikta qawaspa!
  Allataq decidisqa kutichisqa:
  - ¡Sumaq kayninchikqa wañuypaqmi!
  Katyaqa asikuspanmi TA-200 nisqaman dispararqa. Nazi nisqakunaq carron ninawan hap"ichikurqan. Hinaspa chay sumaq rubioqa qaqchaparqa:
  - ¡Wañuy mana allinman!
  Allaqa asikuspa:
  - Hinaspa kawsayqa allinmi!
  Catalinaqa, alemán runa urmaykushaqta rikuspa, qaqchaparqa:
  - ¡Kayqa aswan hatun chaniyuqmi! ¡Ama yuyaykuychischu, fascistakuna, atipasqaykichista!
  Imaynatataq Allah takinqa:
  - ¡Atipay suyachkan! ¡Atipay suyashan... ¡Chay grilleteta p"akiyta munaqkuna! ¡Atiyqa suyashanmi! ¡Atiyqa suyashanmi! ¡Nazikunata atipayta atisun!
  Sumaq sipas, q"ala ñuñunpas kuyurishan. Allinmi q"ala torsowan ruphaypi, chaymi ninawan astawan kallpachakun.
  Anyuta kunanqa aswan decidisqa hina qhawarisqa. Payqa Kraut ayllumanmi ametralladorawan disparaspa laq"arqan:
  - ¡Castrasqayki!
  ¡Hinaspapas cheqaqtapunin nazikunaqa wañuypaq regalokunata, ataúdkunatapas chaskirqanku! Hinaspa sipasqa paykunaman chay yuyayta rikuchisqa, q"ala chaki dedokunata hatarichisun. Hinaspa suwa ruiseño hina silbarqa. Hinallataq uray puntakunapa dedonkunawanpas.
  Sipas capitanqa ancha yachaysapam. Hinaspa chispiq. Hinaspapas manan ni imapipas millaychu. Paypas mayninpiqa khuyapayanmi awqa soldadokunata, paykunaqa wawayoqmi kankuman wañuchisqa taytankumanta waqanankupaq.
  Anyuta ichaqa chayna yuyaykunata pay kikinmanta qarqun, waqayta munan. Ichaqa manan Rusia runakunachu alemankunaman hamurqanku suwanankupaq wañuchinankupaqpas. Manan, kaykunaqa alemankunan kanku hinaspan huk entero agresivo pack hawa llaqtayoq runakuna tukuy pachamanta phatarirqanku espacios rusos nisqakunaman.
  Anyuta chimpapuraspa Fritzta disparaspa, payqa ch"inllamanta Rusia posiciónkunaman asuykuyta munachkasqa... Ñawinpas umallanpas, balawan urmachisqa, lluqsirqa.
  Sipas capitanqa asirikuspanmi yuyaysapa hina nirqa:
  - Chiqan ñawimanta ñawiman, umamanta umaman!
  Anyutaqa allintam dispararqa hinaspam huk motocicletaman carro lateralwan tuparurqa. Carroqa llik"ikuyta qallarirqan, ametralladorataq askha kutita phawaykuspa muyurirqan. Hinaptinmi muchunqa chay raqrakunata t"uqyarurqa.
  Chay sipasqa q"ala, polvoyoq suelantan chay raqrakunapi maqchikurqan. Hinaspa hukmanta apuntamientota hap"irqan. Kusisqa wayna uyanqa kusisqa asirisqa. Chay sipasqa takirqan:
  "Manan", nispan nirqayku fascistakunata, llaqtanchisqa manan aguantanqachu Rusiamanta q"apayniyoq t"anta "brod!"
  Mariaqa ancha chiqan disparota ruwarqan, chaymi Focke-Wulf ninawan hap"ichirqan, hinaspan chirpachikurqan:
  Huk millay runapaqqa, chiqapmi, akllakuyqa sutillam, .
  Payqa listoñan kashan Ruspa traicionananpaq dólares qolqepaq...
  Ichaqa chay rusa runaqa ancha admirakuypaqmi - .
  ¡Listoñan kashani Mama Llaqtaypaq kawsayniyta qonaypaq!
  Chay sipasqa saltota ruwaspa nazikunaman galletata rikuchisqa, hinaspan muyuriqninta muyuykusqa, chay balakunaqa manan sumaq warmiman tuparqanchu.
  Alla rikhurirqa, kay sumaqcha, yaqa q"ala, supay hina qhilli, iskaynin chakiwan granadata huk kutillapi wikch"uykusqa. Hinaspa payqa qhawarirqan:
  - Imachus kapuwaqniyqa... ¡Fritzman filo ladopi!
  Matryonaqa Allata allicharqa:
  - Filo, ladoman, mana filo ladomanchu!
  Chay sipasqa asikuspa sandía ñuñunta kuyuchirqa, hinaspa granadata kachaykurqa huk granadawan huk paquete de explosión nisqawan. "Tigre" barrilpi takasqa, kay k'ullu obra de artetaq esquivarqan.
  Chay qhepamanmi Hitlerpa kamasqanqa kutirirqan. Ninapi hap"isqa tortuga hinan qasqoyta qallarisqa.
  Anyuta takirqa, kusisqa ñawinta kicharispa:
  - Hinaspa Tigreqa qhepaman kutishan, alemankunataq pakakushanku!
  Sipaskunapa batallonninkuqa wayramanta hinaspa llasa pistolakunamanta ataquewanmi maniobrarqaku. Hinaptinmi cohetekuna lanzaqkuna tuparurqa, pakisqa, rupay qaqakunam hanaq pachaman wicharirqa. Hinaptinmi rumikuna ninawan hapirurqa. Ancha kusisqa, manan mayqen sipaspas wañurqanchu, ichaqa qharikunaqa huk pachamanmi rirqanku - ¡pikunachus mana ancha llakisqachu kanku! Hinaspa almakuna phawan - wakin hanaq pachaman, wakintaq infiernoman! Maypichus supaykunaqa horquchayuq supaykunaqa suyashankuña Jesuspi mana iñiqkunata.
  Alla, aswan sexy maqanakuq, phiñasqa kashan: ¿nazikuna, Sturmtigerninkuwan, Soviet tropakunaq posiciónninman disparaspa Puka maqanakuqkunata wañuchinkuman?
  . 7 kaq raki
  Hinaspa chay sipasqa q"ala chakiwan huk granadata hap"ispa cascadas de salto de salto nisqapi muyuykusqa. Hinaspa aswan utqaylla muyurirqa. Hinaspa, tukuy kallpanwan, wañuy quyta Sturmtigerpa ancho barrilninman wischuykurqa. Chay sumaq warmiq q"ala, q"illu chakikuna llimp"iykusqa, huk granadataq ancho barrilman phawarisqa. Hinaspa chay kallpasapa carroqa ñawpaqta asnaykusqa, chaymantataq phatarisqa. "Sturmtiger" nisqapa waqtankunapi sayaq iskay "Tigres Reales" nisqakunatam wichayman wischuspanku huk lawman chiqisqa karqaku. Paykunamanta rollokuna llik"isqa, urmaykurqanku, reina p"akisqa collar hina phawaykachaspa.
  Chay phata olaqa Allata wichayman wikch"uykusqa, sipasqataq uma muyurisqa phawarisqa. Hinan payqa muyuchisqa, chhaphchisqa, wikch'usqa ima karqan. Ichaqa chay sumaq kayqa allpamanraqmi chayarqa, filoyuq raqrakuna, ñut"u rumikuna ima q"ala pampanpi uchkusqa. Sipasqa nanaypi kachkasqa, mana llakisqa chakinwanpas huk filoyuq puntan t"uqyasqa.
  Ichaqa Alla kallpata tarirqan sayarispa qaparinanpaq:
  - ¡Qankuna fascistakuna usphapi kankichis!
  Anyuta huk sipaskunapas chay phatay olawanmi wischusqa karqanku, pisillatapas ñut"usqaraqmi karqanku. Ichaqa manan mayqen sumaq maqanakuqpas wañurqanchu. Chay sipaskunaqa wayra-parawan, allin dirigisqa ninawanmi tuparqaku. Saltasqa nazikunata, huk maqanakuq kurukunatapas URSS llaqtata muyuykuqta sarunchaspa.
  Mariaqa ancha kusikuywanmi takirqa:
  - Hinaspapas Señorpa trompetan maqanakuyman tocawaqtinchisqa, ¡Komsomolwan kuska amigon kasun! ¡Jehová Diospa munayninraykutaqmi hanaq pachapi sutikuna waqyasqa kasaq!
  Alla, yawarchasqa, p"akisqa suelamanta ñut"u allpata chhaphchispa, takirqan:
  - Lenin, fiesta, ¡Komsomol! ¡Fuhrertaqa locura wasimanmi kachachkanchik!
  Sipaskunaqa mana uyariq hina asikuyta qallarirqanku, Seryozhkataq mancharisqa, phiñasqa ima nisqa:
  - Hinaspa catapultayqa manam chayna chiqapchu - Allapa kay q'ala kallpasapa chakikuna hina!
  Matryonaqa makinpa aychachankunata k"umuykachispataq nirqan:
  - ¡Chayqa allinmi! Huk yuyaywanmi hamunki. ¡Imapas aswan q'oñi!
  Witchakovaqa ñawpaq kaq lineamanta kutimuspa Vladivostok llaqtaman usqhaylla waqyasqa karqan. Hatun chinkachiykunata muchuchispa, Khabarovsk llaqtata yaqa muyurichispa (kay llaqtawan rimanakuyqa Amur nisqawanmi puririrqan), Nihun runakunaqa awqaqninkunata hark'arqanku hukmanta huñunakunankupaq, hunt'anankupaqpas. Pachak hunullapas Japón huk qanchis chunka hunu Manchuriawan Tailandiawan achka infanteriata hukman apachiyta atinman karqan. Huk nisqapiqa, URSS nisqawan maqanakuyqa aswan facilmi EE.UU. Ichaqa infantería nisqataqa, Schmeisters nisqamanta copiasqa llamp"u, mana qullqipaq fusilkunawan, ametralladorakunawan ima, ¡askhata suministrankuman! ¡Qanchis watayoqmantapachan llapa Japón nacionmanta waynacha yachan ametralladorata huñuyta, t"aqayta ima! Ichaqa sut"inmi tiempon necesitakun chay islamanta continenteman tropakunata t"ikranapaq. Hinaspapas kallpachakuykunata chaskispaykiqa, ¡hukmantan Soviet Unionpa territorion ukhuman astakuy!
  Chay waqyakuyta chaskispan Witcherovaqa suyakurqan qhepaman mosoq maqanakuqta chaskispa hanaq pachapi maqanakunanta. Chay sipastaqa Emka nisqa carropin Vladivostok llaqtaman aparqanku. Chay pilotoqa terminador hinam sientekurqa. Chay viajaqmasinqa yuraq chukchayoq machu runan kapurqan, machuñaña karqan chaypas, sargento rayakunallatan churakuq.
  Payqa alabakuspanmi nirqa:
  - ¡Ay waynakuna! ¿Yachankichu zarista pachakunapi japonéskunawan maqanakusqayta!
  Witcherqa iskayrayaspa tapusqa:
  - Chaynam? Icha, ¿qanpas cruzta chaskirqankichu?
  Chay hatun taytaqa, yuraq barbanta kuyuchispa, jurarqan:
  - ¡Manan cruz kanchu, manan medallakuna kanchu! Chaymi huk wata kimsa killa privado hina maqanakurqa! ¿Ima niwaqtaq, llapa runam titulokunata, medallakunatapas chaskinman? ¡Astawanraqmi zarpa kamachisqanpi, chay privadokuna mana ancha favorecesqa kaptinku!
  Witcherqa arí nisqa:
  - Arí, zar kamachiypiqa desigualdad de clases nisqa karqan! Ichaqa kay tiempokunaqa hukniraymi. Por cierto, ¿imaynatataq gustanki chay japoneskuna! Niyta munani, ¿kallpasapachu awqaqa?
  Machu runaqa fierro kirunkunata llimp"ispa kutichisqa.
  - Mana pisi kallpachu, aunque kamachiyniyku aswan yachaysapa kanman karqan chayqa, manan Puerto Arturota, Manchuria llaqtatapas saqenkumanchu karqan! Paykunaqa manan chhayna sinchi awqachu kanku.
  Emkaqa pisi pisimantan puririrqan, ñanqa bombakunawan artilleríawanmi dañasqa karqan. Rimayta atiq kayku.
  Witcherqa aswan ch"inlla tapusqa:
  - ¿Ñoqaykupa aswan kallpasapachu karqan?
  Chay machuchaqa kallpawan, wayra-para pukllana hina, iskay kimsa kutita umanwan kuyuchirqa:
  - Wakinpiqa, ¡arí! Ejemplopaq, Japón nacionmanta runakunaqa iskay chunka kuti masraqmi ñoqanchismantaqa disparota ruwanku. Manaraq ñawpaqman kachashaspayqa kinsa disparokunallapin participarqani. Hinaspa chaymanta pichqa disparo sapakama. Ichaqa ninawan maqanakuypiqa manan nisunmanchu japonés runakunamanta aswan millay kasqanchista. Hinaspa kayqa khaki uniformeyoq kashaqtinkupas, ñoqaykutaq yuraq abrigoyoq kashaqtiyku. Naturalmente wakin experiencia militarta ganasqayku qhepaman. Japonmanta runakunaqa aswan pisi atiyniyuqmi kanku militarkuna ruwaypi ñuqaykumantaqa, aswan unayña yachachisqa kaspankupas. Ichaqa fusilninkuqa aswan allintan tuparqan Mostina clubniykumantaqa.
  Vedmakovaqa mana imatapas hark'aspa arí nisqa:
  - Arí, seguro! ¡Chaymantan allinta ninki! Japonmanta runakunaqa, alemankuna hina, anchatam qhawarinku ejercicio ruwaypi.
  Chay machuchaqa umanta kuyuchisqa:
  - ¡Vice versa! ¡Aswan pisillam ejercito zarista nisqapi kapuwasqanchikmantaqa! Bueno, sichus manaraq Primera Guerra Mundial kashaqtinpas, soldadokunata aswan allinta entrenayta qallarirqanku, hinaspa al menos uniformenkuta cambiarqanku chayqa, hinaqa... ¡Manan ejercitochu, aswanpas hunt"asqa marcha pukllaymi!
  Witcherovaqa manan mana millay yuyaywanchu repararqan:
  - Manaraq awqanakuy kachkaptinqa, ¡desfilekunapi puriytapas anchatam qawarirqaniku! Yaqachus hina, yachaysapa runaqa huk runakunaq pantasqanmantan yachan, mana yuyayniyoqqa paypa pantasqanmantan yachan, pitaq mana imapipas yachanchu, ¿pitaq?
  Abueloqa repararqanmi:
  - ¡Yachachiyqa gananciayuq negociom! Ichaqa suministrokunawanqa generalmentem huk bloqueo completo karqa. ¡Mana pistolakuna, mana cartuchokuna! Sapa kutim yarqaymanta riqku, soldadokunapas unquqku - manam hampipas karqachu! Aswan askha runakunan wañurqanku tifo onqoywan huk millay ruwaykunawanpas, Japón nacionmanta balakunawan wañusqankumantaqa. Chayna millay guerram karqa. Kuropatkinqa huk idiota! Mana ima maniobra flanqueatapas, mana camuflajetapas, ametralladorakunaq uranpi trincherakunamanmi runakunata directamente wikch"uykurqan. Cañon forraje hinam servichikuq kayku. Tukuy imapas ancha mana allintam tukurqa, atipasqa. Nisqankuman hinaqa yaqapaschá chakiyta aysarqani. ¡Cheqaqtapunin orgulloso kayta atiyman presochasqa kasqaymanta ayqekusqaymanta! ¡K"irikuna hinapas!
  Chay sipasqa yachay munaspan tapusqa:
  - ¡Hinaspa kikin japoneskuna aswan allin otaq aswan mana allinman tukupunku! Maqanakuq kayninmanta rimaspaqa.
  Chay machuchaqa ñawpaqtaqa k"uyusqa cigarrota rawrachisqa, chaymantataq kutichisqa:
  - Kayta objetivamente juzgayqa sasam. Ejercitokuna cambiasqa, tanquekuna, avionkuna, ametralladorakuna ima rikhurimurqan. Ñawpaqman puriymanta rimaspaqa, barcokunaqa manan chay hinatachu cambiarqanku, nitaqmi pistolakunapas. Ichaqa kamachikuypa sonso kayninqa kaqllam karqa, chaymi Vladivostok llaqtaman ataqueta toqyachiy!
  Layqaqa verde ñawinta llimp"iykusqa:
  - ¡Manan kaypaqqa excusa kanchu!
  Chay machuchaqa arí nisqa:
  - ¡Hinaspapas manan kanmanchu! ¡Imaraykuchus, paykunaqa yacharqankun awqakuna qhelli qhelli ruwayta wakichisqankuta, ¡manataqmi imaynatapas chayta ruwanankupaq karqanchu! Paykuna churawankuman hina. Ichaqa Pindoswan tregua ruwasqankuqa sut"i señalmi, sinchi maqay qatimunanpaqña kashasqanmanta.
  Witcherqa asikuspa:
  - ¿Pindoswan?
  Abueloqa takyachirqa:
  - Arí, chaytam kunanqa Américatawan Gran Bretañawan sutichanku! Chay sutiqa hamun "suwakuy" simimanta, chaymi suwakuy. Hinaspa kaykunaqa parásito suyukuna, suwa suyukuna, aswan sonso, aswan pisi kallpayuq runakunaq yawarninta chupan!
  Pilotoqa puka umanwanmi umanwan nirqa:
  - ¡Kaypi acuerdopi kani!
  Chay machuchaqa insistisqa:
  - ¡Arí niy kamachikuyninchikqa idiotakuna kasqanmanta, traidorkunapas! Kaynatam flotanchikta churananchik, Pindosmanta aswan mana allin!
  Witcherqa hark'akurqanmi:
  "Ichapas mana piensarqakuchu japoneskuna chayna utqaylla huelganankuta", nispa. En general, Lejano Oriente nisqapiqa samarinapaqmi karqan, chaymi manchali runakunapas qella runakunapas kaypi tiyaqku. Tukuy imamanta, ejercitopiqa manan qhepapi llank"aq hinachu nitaq colectivo chakra llank"aq hinachu sinchita llank"anayki, ichaqa allin racionkunatan chaskinki, sueldotapas chaskinki. Huk ladomantaq, Lejano Oriente nisqapi servishaspaqa manan kawsayniykita peligroman churankichu. Arí, huk paraiso, mana allin ruwaqkunapaq, manchalikunapaqpas.
  Chay machuchaqa hark"akusqa:
  "Soldadokunapas, oficialkunapas manan chhayna millaytachu maqanakunku", nispa. Kaypin Khabarovsk, kunankamapas manan entregakunkuchu.
  Witcherqa arí nisqa:
  - Rusia awqa, especial maqanakuq! Ichaqa Brusilovpa nisqan hina: soldadonchiskunaqa ancha allinmi, oficialninchiskunaqa allinmi, generalninchiskunapas mediocre, zarpas llapanpin mana allin!
  Abueloqa mana kusisqachu qaqchaparqa:
  - Sichus kamachiqninchis mana Kuropatkinchu kanman, aswanpas Brusilov kanman chayqa: ¡atisunmanmi! ¡Ay, ¡chayqa hawanpin qelqasqa karqan! Nisunmanmi, zar kamachikushaqtinmi Rusia nacionmanta generalkuna aswan huch"uyman tukupurqanku: ¡Suvorovpa kamachisqanpiqa huk galaxia enteron karqan allin comandantekuna! Ichaqa Stalinqa Georgiamanta runam, nisqankuman hinaqa, Georgiamanta...
  Chay hatun taytaqa Witcherta interrumpirqa:
  - ¡Cuidakuy kayhina rimaykunawan! Chaymi huk departamento especialman haykuyta atinki! Ichaqa, ¡Ñoqapaqqa Stalinqa manan imaraykupas geniochu! Hinaspa ejemplopaq, ¡febrero killapi line-punch faltasqa kasqanmi kayta takyachin! De paso, uyarirqanim 1 punchaw mayo killapi Moscú llaqtapi defensa aérea soviética nisqa mana ima ruway atiq kasqanmanta hinaspa achka waranqantin soviético llaqtayuq runakuna wañusqankumanta!
  Chay machuchaqa reparasqa:
  - ¡USAman, Gran Bretañamanpas gracias! ¡Paykunan Wehrmacht nisqaman mosoq avionkunata qorqanku! Chaymantapas, uyarirqanim achka runakunapa sabotaje kasqanmanta, ¡chayraykum Yak runakunaqa wayrapi wichiykurqaku! Astawanpis, ¡chay musuq Yaks!
  Witcherqa umanwanmi nirqa:
  - ¡Uyarirqanim! Chiqamanta p'enqay! Ichaqa suyachkani huchasapakuna castigasqa kanankuta hinaspa chay sasachakuy allichasqa kananta!
  Abueloqa umanwanmi nirqa, chaymantam qunqayllamanta nirqa:
  - Hatun sasachakuyqa umanchikpim kachkan! ¡Huk laya mentalidad soviética! ¡Runata dienteman tukuchiyta munaspa, común esclavoman tukuchiyta munaspa!
  Witcherqa manan discutirqanchu. Payqa upallallam karqa, ventanamanta mana imatapas qawaspa. Kunanqa URSS atipasqa kananmanta manchachikuyqa aswan hap"inapaqmi tukupun. Resultado Moscú llaqtapas manan hark"asqachu kashan avionkunaq atacasqanmanta. ¡Al menos manan suficiente protección kanchu hatun ataque aéreo aguantananpaq!
  Bueno, guerraqa huk chikan etapamanmi pasashan... Cheqaqmi, Stalingrad maqanakuykunapipas alemankunapas aérea supremacía nisqayoqmi karqanku, ichaqa manan munasqa atipayta apamurqanchu! Ichaqa, ¡Krauts nisqakunaqa huk ventajayoqmi karqanku, chayqa manan chhaynatachu atiparqanku! ¡Imaraykuchus, ¡sapa kutinmi ñawpaqman chayamuq mosoq avionkuna Soviet Union nacionmanta! Ichaqa ninanchismi, chay pilotokunaq maqanakuypi entrenamiento ruwasqankuqa ancha pisillan karqan. Yaqa llapan musuq yachaqkuna mana aswan 8 horas avión experienciayuqchu karqanku. Kayqa hatun minusmi, astawanraqmi alemankuna 250 horaskama kanku! Ichaqa Stalingrad nisqa qhepamanmi Alemania runakunaqa chay programata pisiyachirqanku 150 nisqaman, kunanmi ichaqa aswan facilña combustibleta qoyqa. Ichaqa achka musuq awya yallakuna rikurimuyninqa Krautkunapaqpas sasachakuytam paqarichinqa.
  De paso, willakurqanmi chay urmachisqa bombarderokunaq pilotonkuna ukhupi askha Estados Unidos llaqtayoq runakuna hap"isqa kasqankuta. ¡Qhipa kaqtaq mana imapi musphaychu karqa! Luftwaffe nisqapiqa manan kanchu chay mosoq bombarderokunapaq pilotokuna, chaymi voluntariokunata tarirqanku!
  Tapukuni, ¿imaynatataq kayta kutichinqa Soviet kamachiy? Tukuy imamanta, ¿manachu imapas kanchu Berlín llaqtaman chayanapaq? Karu karumanta estratégico bombarderokunaqa manam URSS nisqapichu rurasqa karqan, P-8 nisqa bombarderokunalla. Qhepa kaq avionqa, sapa hora 400 kilómetro masninlla puriq, 1936 watapi kamasqa, sut"itan mawk"a kasqan. Chaymantapas, Berlín llaqtata atacaspaqa mana avión escoltawanmi kuyunqa, alemankunapas avionninkuwanmi harkanmanku. Tukuy imamanta, paykunaqa ancha allin radarniyuqñam kanku, chaykunam qillqanqa Berlín llaqtaman pawaq masapa kuyuyninta. Arí, chay maquinakunata ruwanankupaqqa tiempon necesitakun Alemania nacionta atacanankupaq. ¡Alemankunaqa manan pisi kallpa nacionchu kanku, tecnologiatataqmi munakunku! ¡Paykuna kikinkupas yaqapaschá Europapi otaq pachantinpipas aswan disciplinasqa hinaspa ancha organizasqa nacion kanku! Ancha sasa sapallan atipay, hinallataq iskay kaq frentepi pisi kallpa Japón kaqwan.
  Kay situacionpi aswan allin ruwayqa, Aliadoswan Alemaniawan huk cuña purichiyta munaymi. Ichaqa, ¿imaynatan chayta ruwasunman? Beriaqa kamachisqañam chayman rikchakuqta ruwananpaq, chaytaqa ruwarqa norteamericanokunamanta chaskisqan destructor nisqawanmi. Allin provocación kanman karqan, ichaqa manan tiempoyoqchu Anna.
  Yaqachus hina mana paychu huchayoq - imataq kanman mana destino kaqtin, ichaqa huk mana allin qhepa sabor hinallataqmi raqrashan. ¡Ichapas huk punchaw ñawpaqtaraq chayamuptinqa, tukuy imapas hukniraq kanman karqa!
  Ichaqa, ¡mana mana atikuqchu! Ichaqa ¡Beriamanta pedido chaskisqan qhepallamanmi chayamurqan!
  En general, Lavrenty Palychqa provocacionkunapi yachaqmi. Japón suyuqa Perú Puertota atacarqan, manan mana paypa participacionninwanchu!
  Chiqapqa, qunqayllamanta hina, Inti lluqsimuq Allpapa yachayninkuna documentokunata hapirurqa, Estados Unidospa planninkunamanta, avionkuna apaykachanawan harkaq ataquekunata ruwananpaq, chaymanta Peru Puertopi kaqkunapas!
  Chaymantapas, Estados Unidos runakunaqa sonso runakunan kanku: Japón naciontan guerraman hatarichirqanku, Gran Bretaña nacionwan kuskataqmi petrolota huk primakunatapas suministranankupaq hark"arqanku, ichaqa paykuna kikinkuqa manan guerrapaq listochu karqanku!
  Chiqamanta, Estados Unidosqa 1941 watapi mana suficiente fuerzayuqchu karqa, astawanqa tanquekunapi, Japónwan maqanakuypaq. 1940 watapiqa 400 tanquekunallayoqmi karqanku, 1941 watamanta willakuyqa pakasqallan, ichaqa manan yaqapaschu chaypachapas waranqamanta aswan askharaq karqanku! Chaymi Américaqa guerraman saltarqan, ¡manapuni preparasqa kashaspa! Bueno, Japón nacionpas manan ancha armasqachu. Sichus yaqa iskay waranqa kuskan tanqueyoq karqan, hinallataq llamp"u tanquekunayoq karqan chayqa, ¡ejemplopaq, ¡manan karqanchu karumanta aviación ni imapipas!
  Chaymi ¡Inti lluqsimuq Allpapi valiente pilotokuna mana EE.UU.-ta bombardearqankuchu! Ichaqa ¡tornillasqallañam karqaku! Hinaspa kunanqa URSS nisqamanta vengakunankupaqmi tantearunku, aswantaqa chakipi puriq soldadonkupi hapipakuspa, ¡Nicolas II zarpa tiemponpi allin ruwasqankuta yapamanta ruwanankupaq musqukuspanku!
  Layqaqa aburrikuspan takiyta qallarirqan:
  Mayna sasa kawsaymi, Señor, ay, .
  ¡Qan kikiykipas kichka coronata churakurqanki!
  Manan, ama umayta phukuchiychu
  ¡Huk musuq punchawmi sasachakuykunata prometewanchik!
    
  Musquykuna chaylla ñut"u allpaman ch"eqesqa, .
  ¡Chay millay kuruqa pasiónwanmi raqrakun!
  Ñawiykipipas nanaypas llakikuypas,
  Imata hark"ana, manan pipas atiyniyoqchu!
    
  Ichaqa imatataq, Dios, atiwaq
  ¡Pay kikin Golgota cruzman wichasqanmantapacha!
  Kusikuymanta musquykunaqa yanqallam, .
  ¡Viudakunaqa qaparinku hinaspa waqanku!
    
  Kay pachamanta aswan millay allpaqa manam kanchu,
  Bosquejo de guerra, ¡cepilloqa yawarwanmi qatasqa kashan!
  Eter nisqap histérico espuma nisqa, .
  ¡Chaylla webta pakiy!
    
  Hinaspa kawsayniyta munanki chayqa,
  Hinaptinqa, ¡Dios Gehenaman wischuykuway!
  Kunankamapas kuyaykim,
  Progresopi creeni cambiopi!
    
  Chaytaqa creeni huk runa
  ¡Aswan limpio hinaspa aswan alto kananpaq atiq!
  Pachak watakunapi ñak"ariy tukukunanta,
  ¡Tukuy atiyniyoq wawqe hinan kasun!
    
  ¿Imatataq kamachisunchik?
  ¡Quyllur barcokunaq hatun kayninpi!
  Chay kallpasapa ejercitonchis,
  ¡Quasarmantaqa aswan kallpawanmi kancharinqa!
    
  Kawsayqa manam haykapipas wañunqachu
  ¡Hinaspapas llapa runan runa kanqaku!
  Watapi mana tukukuq rayu hina, .
  ¡Mana tukukuq hinaspa kusisqa edadwan!
    
  Comunismoqa cheqaqmanmi tukupunqa
  ¡Creey aswan allin kananta musqusqaykimanta!
  Ñawpaqman ñawpariy, wichayman, mana uraymanchu, .
  Kusikuy kachun - ama llakikuy!
  Vedmakova takiyta tukurqan, "Emka"taq tukukuypi Vladivostok llaqtaman haykurqan. Chay pilotoqa yachay munaspan llaqtata qhawarisqa. Vladivostok llaqtapiqa reparakunmi thunikuy yapakurqan, wakin wasikunapin q"osñikusharqanku, wañuchiq equipokunan callekunapi llank"asharqanku, askha wayna-sipaskunan kasharqanku palayoq, picoyoq, huk nina wañuchiq equipoyoq ima.
  Abueloqa repararqanmi:
  - Zarpa kamachisqanpiqa waynakunapas anchatam llamkarqaku, ichaqa mana asirikuspa, mana kusikuyniyuq! ¡Manaña karumanchu chayanki chaypas!
  Witcherqa hark'akurqanmi:
  - Sichus industria economía nisqapa motornin kanman chayqa, ¡kusikuymi hatun octano yupayniyuq combustible!
  Chay machuchaqa kusisqa umanwan qaqchaykusqa:
  - ¡Allinta rimanki, sipas!
  "Emka" comandantepa oficina wasi qayllapi sayaykurqa hinaspa Vedmakova yaqa chaymanta lluqsirqa. Payqa anchatam munarqa raprayuq caballonpi kutimuyta.
  Chay sipasqa oficinapi takaykusqa maymanchus citación nisqapi kacharqanku. Huk puñuyllaña kunka qatirqa:
  - ¡Yaykuy!
  Witcherqa yaykumusqa, hatun sunquwan hombronkunata allichaspa. Huk runa NKVD coronelpa uniformeyuq sillapi tiyasqa. Chayna calvo hinaspa mana allin runa. Payqa llakisqallañam pilotota tapurqa:
  - ¡Tukuy suti!
  Chay sipasqa usqhaylla kutichisqa:
  -Anna Petrova Layqa!
  Coronelqa yapaykurqam:
  - Rango militar?
  - ¡Fuerza Aérea Mayor y Heroen de la Unión Soviética! - Pilotoqa hatun sunquwanmi nirqa.
  Coronelqa telefonota hap"ispa pisillapi nirqan:
  - ¡Fuerza Aérea mayor Witcher chayamusqaña!
  Chaymantataq sipasman kutirirqan.
  - ¿Imaynataq sientekunki? ¿Suyachkani qhali kanaykita?
  Chay pilotoqa kirunkunatan q"alata rikuchirqan:
  - ¡Allinmi sientekuni! ¡Leon warmi hina maqanakunaykipaq listo!
  Coronelqa umanwanmi nirqa:
  - Hatun! ¡Piensani japoneskuna chayta chaninchanqaku!
  Huk qapariymi karqa, botakunapa qapariyninmi, chaymi departamento especialpi soqta ordinario llamkaqkuna, huk runawan kuska, huk uniforme especialniyuq, oficinaman yaykururqaku. Paymi kamachirqa:
  - ¡Kay suwaman esposata churay!
  Witcherqa pantasqa kasharqan:
  - ¿Imataq kayri?
  Coronelqa qaparisqa:
  - ¡Y chay huknin! ¡Hap"isqa kashanki, llaqtamasi Layqa! ¡Hinaspa carcelman apasqa kanki!
  Huk runan huk especial uniformeyoq advertisqa:
  - ¡Kay warmiqa ancha allintam maqanakuyta yachan! Chaymi cuidakuy!
  Witcherqa asirikuspa:
  - ¡Manan valiente kamachikuy hunt"aq wasinchiskunaq representantenchu kasaq! ¡Beriaman waqyay hinaspa huk kutillapi kay mana entiendenakuyta chuyanchay!
  Coronelqa despreciowanmi chukchuykusqa:
  - ¡Kaypi huk ñan Beria distraenapaq! ¡Carcelman kachay, investigacionmi allichanqa!
  Layqaqa umanwanmi nirqa:
  - Ñuqaqa Unión Soviéticapa heroenmi kani hinaspam investigacionqa, chiqapmi, allichanqa, ichaqa Beriawanqa aswan utqayllam kanman! ¡Usqhaylla avionpa controlninpi kayta munani!
  Coronelqa consuelarqan:
  - Awqanakuy pachapiqa manam pipas unayta tardanqachu! ¡Payta apakuy!
  Vedmakovaqa mana hark"akuspallan purirqan, pisillatan tanqasqa karqan pisichasqa modelo ametralladorakunaq bozalninwan, chaykunan qallarirqan scouts nisqawan equipasqa kayta. Chaymantataq yana embudoman hunt"aykuspanku carropi ripuwarqanku. Anna Petrovnaqa thakmi karqan, manan huchayoqchu sientekurqan, NKVD nisqapas yacharqanchá Beriawan especial relacionninmanta, chaymi allichaqku. Carcelman watukuypas ancha sumaqmi. ¡Cheqaq runaqa churintan uywanan, ejercitopi llank"anan, carcelpitaq tiempota hunt"anan! Chaymi, yaqapaschá, ¡chay maqanakuq! ¡Askha reqsisqa runakunan carcelpi kasharqanku: ¡Stalin, Lenin, Hitler ima!
  Chay carcelqa manan comandanteq oficinanmanta aswan karuchu kasharqan, chaymi Vedmakovata horqospa patioman pusarqanku. Chaypim allqukuna piñasqa qaparirqaku, chunka pusaqniyuq siglopi ruwasqa carcelpa rumi pirqankunaqa llañullaña hinaspa grisllañam karqa. Chay sipasqa mana munasqan kusikuytan sientekurqan ukhuman pusaspa pasillokunapi pusaqtinku. Kaypi kachkan registro ventana: rutina tapuykuna:
  - Ñawpaq suti, apellido, patronímico, género!
  Chaymantataq pañaman kutiy tejayuq cuartoman. Chaypin mesapi tiyashasqa huk oficial NKVD uniformeyoq, qaramanta delantalniyoq, paywantaq huk doctor yuraq punchuyoq, iskay chawpi edadniyoq warmikuna makinkumanta llañu guantes de goma aysasqa.
  Vedmakovawan kuska puriq guardiaqa usqhayllan, practicasqa kuyuywan, esposakunata horqorqan. Chay oficialqa kamachirqa:
  - ¡P'achaykita hurquy!
  Witcherqa muspharqanmi:
  - Ima?
  Chay oficialqa hawkalla yapamanta nirqa:
  - Nirqanim, pachaykita hurquy! ¡Maskaypas, sapan maskaypas obligatoriom!
  Chay sipasqa pukayasqa:
  - Ichaqa kaypiqa qharikuna kan!
  Delantalniyuq oficialqa qaparisqa:
  - ¡Yanapaykimanchu! ¡Hamuy, trapoykikunata hurquy, puta!
  Vedmakovaqa khatatatasqa, yuyarirqan carcelman churasqa kaqtinqa sapan maskhay obligatorio kasqanmanta, hinaspan p"achantapas horqoyta qallarirqan. Warmikunaqa chayta chaskirqanku, sapa sirasqatapas allinta sienterqanku. Bragasllapi saqisqa kaspanmi Witcherqa pinqakurqa, ichaqa chay oficialqa qaparirqa:
  -Y bragasnikita hurquy, perra! ¡Maskayqa tukusqañam kanqa!
  Askha qharikunaq ñawpaqenpi tukuy q"ala saqesqa (payman pusaq convoyqa sayashasqa, ima ratopas maqanakuyman haykunanpaq listo), sipasqa p"enqakuspa makinwan tapayta munarqan.
  Paykunaqa wasanwanmi sinchita takarqanku:
  - Makikuna urayman, perra!
  Witcherqa qaparirqa, ichaqa aguantarqa. P"achanta sondayta tukuqtinku, botantapas llik"iqtinkun, chay oficialqa kamachirqan:
  - Kunanqa qam kikiyki qawaykuy!
  Warmi carcelerokuna umamanta qallarirqanku. Guanteyoq dedokunawanmi chukchanta kuyuriqku, chaymantataq ninrinkuman qhawaqku, linternayoq ima tubotapas utilizaqku. Ninrikunataqa achka kutitam qipaman aysarqaku, k"umusqa hinaspa mana k"umuykachisqa. Chaymantataq siminta qhawarqanku.
  - Tos, ama hina kaspa! Chayqa, aswan kallpasapa!
  Sipaspa siminmi ñut"usqa. Chay qhepamanmi simita qhawarirqanku. Chayqa karqan llapanpi mana allin, q"omer makikuna qallupi ñit"isqa, sapa kutinmi qhepaman aysarqanku, chaymantataq aswan kallpawan aysarqanku, yaqapas llik"irqankuraqmi.
  Chay oficialqa nisqa:
  - ¡Aswan allinta qhawarikunanchis! ¡Payqa espía kanman!
  Carcelpi qhawaqkunan dedonkuta kirukunata ñit"iyta qallarirqanku, chaypin qhawarirqanku imakunachus hunt"achisqa kashan chayta, chaypin importante willakuykunata pakarqanku. Witchakovaqa p"enqachisqa hinan sientekurqan, thuqaykusqataqmi karqan heroen URSS, rabona warmi hina maskhasqa karqan, mana imatapas faltaspa. Hinaptinmi warmikunapa guanteyuq makinkuqa sipaspa q"ala ñuñunta sienteyta qallaykurqa. Chaytaqa masarqanku, sapa milímetro nisqapi literalta sienterqanku, linternawantaq rikuchirqanku. Sipaspa ñuñunmi traicionakuspa punkirqan, carcel qhawaqkunataq aswan kallpawan ñit"iykurqanku, chaymantataq qaparirqanku:
  - Manam! ¡Kaypim chuya kachkan!
  Chaymantataq, ombligota, dedokunata ima qhawarqanku. Omblitotaqa qhipaman aysaqku, chaymantataq q"iwichiqku, chaymantataq agujawan t"oqyachiqku. Dedokunataqa manan pisitachu qhawarirqanku.
  - Hinaspa kunanqa huk ginecológica maskay! - Chay oficialqa kamachirqa.
  Carcelpi qhawaqkunan kamachirqanku:
  - K"umuykuspa chakiykikunata mast"ariy, ama hina kaspa!
  Chay qhepaman imachus pasasqanqa aswan p"enqaymi karqan, carcel qhawaqpa guanteyoq makin sipaspa sinqanman aswan q"omer haykuqtin. Witcherqa nanaywan, p"enqaypi ima waqarqan. Hinaspa makinqa q"otukuspa t"oqorqan chay warmiq aswan valorniyoq qhapaq kayninta waqaychasqan machayman, chayqa nanaymi karqan, k"irikuqtaqmi karqanpas. Chay sipasqa huk chhikanta kuyurirqa, chay oficialtaq asikuspa qaqchaparqa:
  - ¡Allinta qhaway! Imaraykuchus, juk qaylla llaqtakunapi qhawaqkunaqa documentokunata pakanku, mayninpitaq juk juch"uy qillqalla ima, importante willayta tarinapaq.
  Huk carcel qhawaqpa rantinpi huk carcelerota churarqanku, chay qhepamantaq maskhasqankuqa aswan nanaywan, mana respetowan ima kapurqan. Witchakovaqa repararqanmi maskhasqankuta ñak"arichiyman tukuchispa p"enqayllata munasqankuta.
  Anus nisqa qhawayqa manan pisi askhachu karqan, huk intestinotapas hatun enematapas utilizarqankun. Yaqachus hina chay pilotomantaqa cheqaqtapuni sinchita sospecharqanku. Chay qhepamanmi dedokunata, chakikunata, chakikunata qhawayqa huch"uy ruwayman rikch"akurqan.
  Ichaqa manan chayllapichu chay oficialqa kamachirqan:
  - Kunanqa wiksamanta radiografía ruwanapaq! ¡Manan askhachu millp"uyta atirqan!
  Bueno, manan chay hinatachu nanawan. Kaypiqa huk doctormi kachkasqa, payqa allintam tukuy imata qawarqa, sunqutapas pulmontapas. Tukuyninpiqa ñawpaqman puririchiyta quykurqa:
  - ¡Payqa chuya, hunt'asqa qhali!
  Chay oficialqa piñasqallañam qaqchaparqa:
  - ¡Llakikuypaqmi imayna kaptinpas disparasaqku! Ichaqa, ¡kunankamaqa pianota tocachun!
  Chay pilotoqa k"umuchisqa kasqanwan musphasqa, automático hina kasukuspa purirqan. Witcherpa makinkunataqa pinturawanmi llusirqaku, hinaspam allinta papelman siq"irqaku. Chaymanta qatirqa tukuy rikchaq tupuy, fotografo perfilpi, hunta uya. Unay tiempo q"ala sayanaypaq obligawarqanku, cuerpoypi llapa señalkunata, cicatrices nisqakunata, topos nisqakunatapas wakmanta qelqaspa. Chay qhepamanmi chiri duchapi ch"aqchurqanku, ichaqa URSS nacionpin costumbre karqan, manan carcelpi p"achata qoq presokunallapaqchu.
  - ¡P'achakuy, perra!
  Chay p"achaqa cheqaqtapunin arpilleramanta ruwasqa saco p"acha karqan, carcelpi numerowanmi bordasqa karqan. Chay sipasmanqa manan zapatokunata qorqankuchu, yaqapaschá chaytaqa qhawarirqanku llaqtaq awqankunapaq mana necesario lujota hina, chaymi yaqa tapasqallata huk celdaman aparqanku.
  Chayraqmi askha runakunata hap"irqanku, carcelqa llumpay hunt"a, kuyuriqmi kashasqa. Vitchakovataqa huk k"iti jaulamanmi wikch"uykurqanku, chaypin pachak masraq warmikunaña kasharqanku, yaqa llapankuqa militarkunamanta, kamachikunamantawan sipaschakunan kasharqanku. Pilotota celdaman apamuptinkuqa manam huk pasotapas ruwayta atirqachu, chay presoqa lliw pisotam chaqrusqa. Celdapiqa ancha tutayaqmi karqa, ventanaqa tablayuqmi karqa, wichqasqa hinaspa sinchi asnaq, yaqachusmi chay cuboqa unayña mana hurqusqachu.
  Sipaskunaqa kuskan q"ala karqanku, wakintaq p"achankuta qechurqanku; Achka paykunamantam delirante kaspanku yakuta mañakurqaku. Witcherqa sayarispa tapusqa:
  - ¡Manan huk sarullatapas ruwayta atiymanchu! ¡Maymantaq risaq!
  - Maypitaq chayman pusamusurqanki chaypi qhipakuy! - Tutayaqmanta kamachirqa, ichapas celdapi kuraq kaq. - Kaypiqa manam maypipas kanchu.
  Witcherovaqa, kayqa sonso kasqanmanta musyakuspa, tapurqaraq:
  - ¿Imapaqtaq sipaskuna kankichik?
  Kunkakuna qatirqa:
  - Arí, kaypi kachkan Artículo 58, utaq mana cargoyuqpas ni imapipas! ¿Imapaqtaq kanki?
  Witcherqa asikuspa nisqa:
  - Arí, ¡Beriata violarqa!
  Sipaskunapa amistadwan asikuyninku, qaparisqankupas uyarikurqa:
  - Arí, payqa ñuqanchikpam!
  Pikunam tutayaqmanta qaparirqa:
  - ¡Manan Beria warkuyllachu!
  Huk manchachikuq kunka interrumpisqa:
  -Achka! Hinaspa chaymi yaqa kuskan waranqa masnin runakuna kanchapi disparasqa karqaku! ¡Hinallataqmi lliw celdawan kuska purinapaq hurquwachwan!
  Layqaqa qaparisqa:
  - Allinmi, manan, wañuchiyman apawaqtinkuqa manan qoykusaqchu!
  . 8 kaq raki
  Oleg Rybachenkoqa Margarita Korshunova sipaswan kuska aswan k"anchariq paqarinpaqmi maqanakushallarqan.
  Paykunaqa Stalingrad llaqtapi maqanakurqanku. Paykunaqa hatun valorwanmi maqanakurqanku. Hinaspa wiñay wawakunaqa manan yuyaykurqankuchu kutirispa awqaman qokuyta.
  Ichaqa fuerzakunaqa manan kaqllachu karqanku, chaymi nazi nisqakuna pisi-pisimanta ñawpaqman rirqanku. Ichaqa ancha pisilla hinaspa wasikunaman, callekunaman asuykuykunata mercenariokunapa ayankunawan q"opa.
  Moscú llaqtaqa muyurisqañan kasharqan, ichaqa maqanakusharqanraqmi. Hinaspapas sumaq sipaskunayoqmi karqan. Pikunachus chiqamanta heroes kanku.
  Oleg Rybachenkowan Margaritawanmi Stalingrad llaqtapi fusilamientota cambianakurqanku. Chaypachallapitaqmi chay waynaqa AI nisqawan imatapas ruwayta munarqan.
  Bielorrusia mamallaqtap umalliqnin Alexander Lukashenko sutiyuq runaqa manam akllanakuykunapi yanapayta atirqanchu. Paykunaqa pantarqankun Catedral eslava nisqa chay firmakunata qechusqanmanta. Chayraykum mana soqta candidatochu karqaku, aswanqa pichqa. Hinaspa hatun maqanakuyqa Zenon Pozdnyakwan Kebichwanmi qallarirqan. Pro-ruso hinaspa aswan moderado Kebich iskay kaq rondaman ñawparirqa pisilla ventajawan. Hinaspa chaymanta atiparqan anti-ruso Poznyak-ta hatun chikanchakuywan.
  Lukashenkoqa protestarqanmi mana kamachiyman hina qarqosqa kasqanmanta. Ichaqa en general manan imapas karqanchu aswanpas qapariyllan.
  Kebichqa ancha confianzawanmi atiparqa. Hinaspa ñawpaq Bielorrusia umalliqmi tukurqan.
  Pisi tiempollamantan Bielorrusia nacionqa rublo zonaman haykurqan. Situación económica nisqa sasachakuypin qheparqan. Manas qolqeqa ayparqanchu. Ichaqa chay nacionqa zona de rublo nisqapin kasharqan.
  Kebichqa Rusiyawan hukllanakuy ruwayta yuyaykurqan. Kamachiykuna huñukuyta qallarirqan, fronterakuna kicharikurqan, economía nisqapas hukllachakurqan. Órganos supranacionales nisqakunan kamasqa karqan.
  1999 watapi Bielorrusia mama llaqtapi musuq umalliq akllanakuymi karqan. Rusia nacionpa mana qolqe qosqan qhepamanmi economía nisqa sinchi sasachakuypi tarikurqan. Ichaqa comunistakunaq influencianqa anchatan wiñarqan. Lukashenkoqa llapa runawanmi maqanakurqan, manataqmi kikinpa partiduntachu kamarqan, huk kallpakunawantaq huk laduman tanqasqa karqan. Hatun maqanakuyqa Kalyakinwan Kebichwanmi karqan. Zenon Poznyak sutiyuq runaqa kay pachapaqqa manañam ancha riqsisqañachu karqan. Imaynan llapan Frente Popular Bielorruso nisqapas.
  Kumunistakunaqa aswan kallpasapam tukurqan.
  Rusia nacionpipas historiaqa pisillatan cambiaran. Zyuganovqa aswan pisi votokunatam chaskirqan umalliqpaq, mana atipaspapas. Lebedqa iskay kinsa killa masraqmi Consejo de Seguridad nisqapi secretario karqan. Ichaqa, en general, kayqa manan chay hina significativochu. Aswan importante diferenciaqa Chernomyrdin mana qarqosqa kasqanmi. Hinaspapas chayraykun primer ministro hina qheparqan incumplimiento nisqa qhepamanpas. Kebichmi ichaqa Chernomyrdinpa yanapayninwanpas iskay kaq rondapi atipasqaraq, Kalyakintaq Bielorrusia nacionpa umalliqnin kapurqan.
  Hinaspapas Rusia nacionpin Yeltsin ripusqan qhepaman Chernomyrdin presidente kapurqan. Rusiyap qullqichakuyninqa wiñayta qallarisqañam, Viktor Stepanovichtaq ancha sasachakuywanpas, Zhirinovskyp yanapayninwan, kimsa kaqpi tiyaq, Zyuganov-ta atiparqan.
  Chayhinam Rusiyapi Chernomyrdin umalliq tukurqan, Zhirinovskytaq Consejo de Seguridad nisqap qillqaqninmi tukurqan, umalliqpa ñawpaq yanapaqninpas. Putinqa kunankamaqa huk ladollapin qheparqan. Zyuganovqa oposición nisqap umalliqninmi. Primakovqa kunankamapas hawa llaqtakunamanta ministruraqmi.
  Chaymi tukuy imapas yuyaykusqanman hina rirqan. Kalyakinqa hukllanakuy puriyta qatiparqan, ichaqa manaraqmi hukllachakuspachu. Economía nisqakunan wiñayta qallarirqan. Chernomyrdinmi Chechenia nacionpi guerrata umallirqan. Maskhadovwanmi rimarqani. Hinaspa qhipaman chaypi takyasqa kayta ayparqan.
  Chernomyrdinqa qatiq akllanakuykunapiqa Zyuganovpa kuntranpi facil-llatam atiparqan. Kalyakinpas iskay ñiqin kamachiymanpas facil-llatam akllasqa karqan. Tukuy imapas aswan pisillatam allinta rirqa. Bielorrusia nacionpa economía nisqa wiñasharqan.
  Ichaqa Kalyakinqa manan kinsa kaq kutitachu candidato karqan. Paypa qatiqninqa Novikov sutiyuq llamk'aqmasinmi karqan.
  Chernomyrdinpas manan kinsa kaq kutitachu candidato karqan. Chernomyrdinpa rantinpi Zhirinovsky sutiyuq runam kamachirqan. Kay qhipa kaqtaq, chiqamanta, aswan chawpi kaqman tukurqan, ichataq Bielorrusiaman ñit'iyta yaparqan - Rusiyaman yaykuyta mañakuspa.
  Novikqa hark"akurqanmi. Chay raykun sancionasqa hamurqan.
  Zhirinovskyqa aswan k'ullu karqan, aswan sinchita ñit'isqa... Chayraykun Rusiaman sayapakuq kallpakuna Bielorrusia suyupi referendumta ruwarqanku, chaymi tuparqan sinchi qolqe sasachakuywan. Hinaspapas Bielorrusia nacionqa Rusia nacionmanmi tukupurqan. Chaytaq antioccidental nisqa yuyaykunata kallpacharqan.
  2014 watapi Zhirinovsky, Ukranya mama llaqtapi Maidan nisqa raymita, Yanukovych llaqtata urmachiytapas aprovechaspa, awqaqkunata kacharqan. Ukranya awqaq suyuqa manam awqanakuyta atirqanchu, Rusiyap awqaqkunap awqaqkunap awqaqkunap awqaqkunap awqaqninkunam. Yanukovychwan Radawan pistolawan rimaspa huk referendum nisqamanta willarqanku. Rusiapas kay república nisqatapas hap'irqanmi.
  Ukranya runakuna pisita hatarinankupaqmi Zhirinovskyqa Rusiyap uma llaqtanta Kiev llaqtaman astarqan. Hinaspa chaymi influirqa referendumpa ruwakuyninta. Kikin Vladimir Volfovich, qatiq umalliq akllanakuykunapi, kimsa ñiqin kamachiyman atipaspa akllasqa karqan, llapa hark'aykunata huk referendum nisqapi chinkachispa.
  Alexander Lukashenko jubilakuspa qunqayman chinkaykurqa. Putinqa FSB nisqap umalliqninmi karqan 2012 watakama, chaypachaqa suqta chunka watayuqmi karqan. Hinaspapas Zhirinovsky, payqa anchatan munarqan chay equipota mosoqyachiyta, manan tawa chunka watayoq allin oficialtachu rantinpi churarqan. Novikpa rantinpi Bielorrusia nacionpa kamachiqninpas mozoñam karqa.
  Rusia nacionmi ichaqa occidental nacionpa sancionasqan karqan, ichaqa manan ancha importantechu karqan. Zhirinovskyqa Siriapi, Iraqpipas maqanakurqan. Kurdukunapaq kikin suyunta kamarqan, tukuypaqtaq Vladimir Putinmanta aswan decidikuqta ruwarqan. Chaymantapas Rusia nacionmi Arabia Saudita nacionman misilkunawan atacarqan, chaymi petrolpa precionta sinchita yaparqan.
  Chaymantataq Iranwan Estados Unidoswan hatun maqanakuy qallarirqan. Chaytaq petrolpa chaninkunata astawan wiñachirqa. Chaykamataq Rusiyaqa Baltiku mama llaqtakunata, Moldavia mama llaqtatapas hap'ispa hap'irqan. Hinaspa, Nazarbayev ripusqan qhepaman Kazajistán suyupi ch"aqwayta aprovechaspa, kay república nisqatan churarqan circulacionninpi.
  Huk referendumpas ruwakurqa, Rusia huk provinciatapas rantikurqa.
  URSS nacionta wakmanta sayarichiyqa pisi-pisimantan puririrqan.
  2020 watapi Zhirinovskyqa tawa ñiqin kuti Rusiyap umalliqnin kananpaq registronta musuqyachirqan. Manaraqmi ripuyta yuyaykusqachu.
  Hinaspapas Rusia nacionqa Chawpi Asia ladomanmi astakusharqan. Uzbekistán, Tayikistán, Kirguistán, Turkmenistán, Rusiya awqaqkunam rikurirqan, Rusiyaman hukllawakunankupaqtaq referendumkunatam rurarqan.
  Chaymi chay nacionqa URSS nacionpa ñawpaq linderonkunapi kaqmanta sayarichisqa karqan.
  Ichaqa manan chayllachu Zhirinovskypaqqa ayparqan. Hinaspa payqa, mana necesario prejuiciokunawan, Finlandia nacionta tropakunawan hap"ikapurqan. Hinaspa chaypi, chiqapmi, yaqa pachakmanta pachak resultadowan, referéndum ruwasqa kaptin. Hinaspa pay kikinman hukllawakuspa.
  Chhaynapin Rusia nacionqa kikinta kutichipusharqan. Chinawan rimanakuyqa huk chhikantan waqllipun, Puerto Arturomanta rimasqankurayku, Siberiamanta Q'ello runakunata qarqosqankurayku.
  Ichaqa kunankamaqa Chinaqa manchakurqanmi Rusia contra rimayta.
  Ichaqa Alaska nacionpin soldadokuna golpeta ruwarqanku, chaymi Rusia nacionmanta soldadokuna chayta hap"ikapurqanku. Hinaspapas Rusia nacionman kutipunankupaqmi referendumta ruwarqanku. Chaypachallapitaqmi, América llaqtaqa Alaska llaqtata Rusiaman rantikusqanmanta rimanakuy mana allin kasqanmanta reqsinanpaq obligasqa karqan.
  Kayna...
  Oleg Rybachenkoqa huk rato sayaykuspanmi hukmanta disparayta qallaykurqa.
  Chay waynaqa huk ruphaytan phawaykacharqan, chaymantataq q"ala chakiwan granadata wikch"uykusqa. Fascistakunata ch'eqechispa tuitearqan:
  - ¡Mana atipanapaqmi kanchik!
  Margaritapas huk ruphaytam kachaykurqa, q"ala chakiwan granadata wischuykurqa, Fritz nisqa carrota ñut"uspa qaparirqa:
  - ¡Y siempre unido!
  Wawakunaqa ancha kallpawanmi maqanakurqanku.
  Chay waynaqa yapamantan awqakunata phawaylla k"irisqa. Payqa q"ala chaki dedonwanmi pistaman granadata wikch"uykurqan. Chayraykum iskay tanquekuna tuparurqaku. Oleg Rybachenko takirqan:
  - Gloria qampaq, Rusia allpanchik,
  Ch'uya Rusiyap sutinpi,
  Munasqa consejo ayllu!
  Chay sipasqa yapamantan chay granadata q"ala chakiwan wikch"uykusqa. Chunka iskayniyuq fascistakunatam urmachispa takirqan:
  - Urqu patapi huk waka kan, .
  ¡Qhali wawakuna kaychis!
  Chay warmaqa huk ruphaytam dispararqa, Krautkunata ruturuspanmi chiqchirqa:
  - Mama llaqta sunquypi, .
  ¡Suertepaqmi punkuta kicharisaqku!
  Hinaspa chaymanta wawanpa chakin granadata wikch"uykusqa. Payqa huk wayna, cheqaqtapuni wañuypaq apaq chinkachiq.
  Margaritapas huk flecha hatun exactitudniyuq.
  Chay sipasqa hap"ispa takirqan:
  - Manam, vigilanteqa manam chinkanqachu, .
  Falconpa, atoqpa rikchaynin - .
  Runakunapa kunkanqa sut'i - .
  !
  Chay sipasqa, q"ala chakiwan granadakunata wikch"uykukuspa, hap"ispa aswanta chiqchiykusqa;
  Stalinqa sunquypim kawsan
  Llakikuyta mana yachananchikpaq - .
  Espacioman riq punkuqa kicharisqa karqan - .
  ¡Hawaykupi quyllurkuna llimp"iykusqa!
  Hinaspa sipasqa asikusqa. Payqa fascistakunamanmi huk ruphaywan phawaykacharqan. Payqa filankuta urmachispa qaparirqa:
  Creeni enteron pacha rikcharikunanta - .
  Fascismo nisqa tukukunqa...
  Inti k'ancharinqa, .
  ¡Comunismota k"ancharichiq ñan!
  Hinaspa yapamanta sipasqa yachaywan q"ala chakiwan granadata wikch"un. Hitlerqa tankikunata hukkuna hukkunawan tanqaspa.
  Natashapas maqanakushanmi. Stalingrad llaqtapiqa sipaskunaqa heroeskunallan kanku.
  Hinaspan mana manchakuspa paykuna kikinkumanta takinku.
  - Llaqtayqa universo tutayaqmi, .
  Millay awqakunaq atacaynintan ñut"uyman...
  Mana munakusqaykiwanqa manan huk p"unchaypas riyta atiymanchu,
  ¡Listoñan kashani qanrayku kawsayniyta qonaypaq!
  Hinaspa Natashaqa q"ala chakiwan granadata wikch"un.
  Chaymantataq Zoya ninata hap"in. Sumaq sipas bikiniyuq. Payqa huk ruphayta qunqa hinaspa fascistakunata rutunqa.
  Hinaspa chaymanta huk wañuchiq regalo q"ala chakimanta phawanqa.
  Zoya takirqa, kirunkunata qawachispan:
  - ¡Anchatam kuyani awqakunata chinkachiyta! ¡Chayna sipas!
  Hinaspa yapamanta sumaq kayqa q"ala chaki dedonkunawan chinkachiyta qallarinqa.
  Hinaspa chaymanta Aurorapas disparan. Puka chukcha supaypas fascistakunata maqanqa.
  Hinaspapas q"ala chakiwan kachaykusqan granadaqa Wehrmacht soldadokunatan chay grava chimpapi llusiykunqa.
  Chay sipasqa qaqchakun:
  - Tili, tili, arrastre, troleado...
  Fascistakunata atipanaypaq kallpayuqmi kani,
  ¡Kunanqa yaqapaschá mana munaymanchu!
  Hinaspa yapamanta maqanakuq runaqa allinta disparan.
  Chaymantataq Svetlana ninata hap"in. Hinaspapas q"ala chaki dedonkunawanmi huk paquete de explosión nisqatapas wikch"uykusqa.
  Bueno, Krauts nisqakunaqa chayta hap"irqanku.
  Sipasqa, sut"ita rimaspaqa, qaqa maqanakuqmi.
  Hinallataq imayna takisqanmantapas:
  - Rus' Pachamamapi hatunchasqa kanqa,
  ¡Siemprem musquyniyuq kasunchik!
  Hinaspa tawa sipaskuna fascistakunata maqanku, imaynatas maqasunkiku chayta. En general, paykunaqa wañuy angelkunaq batallonmanta santokuna hinan kanku. Hinaspa Stalingrad llaqtapi nazikuna chayta chaskinku.
  Ichaqa aswan sasamanmi tukupun.
  Stalingrad llaqtaqa kunankamaqa hap'ichkanmi, ichataq nazikunam Sukhoi llaqtata hap'iyta atirqanku. Nazi nisqakunapas kallpasapa flota naval nisqayuqmi. Chaywanpas hap"isqa Inglaterra nacionmanta barcokunapas.
  Paykunaqa literalmente llapan costatam cicatrizachirqaku. Hinaspa turkukuna surmanta ñawpaqman purichkanku. Ancha manchakuypaqmi kachkan.
  Natashaqa Sukhimi llaqtamanta sipaschankunawanmi Stalingrad llaqtaman phawayta atirqanku, chaypin Alemania nacionmanta contrachapado nisqa avionta hap"irqanku.
  Hinaspa kunanqa Stalingrad llaqtapipas. Imaynan, maytaña kallpachakunki kay llaqtata mana hap"inaykipaq, nazikunaqa manan hap"inkuchu.
  Natashaqa q"ala chakiwanmi wañuchinapaq regalota wikch"un, nazikunata llik"ispa llik"isqa aychaman tukuchispa takikun:
  - ¡Kawsayninchikqa sumaqmi kanqa!
  Zoya, q"ala chakiwan granadata wikch"uykukuspa, kirunkunata q"alata rikuchispa yapaykurqan:
  - ¡Sichus, chiqamanta, atipasunman!
  Hinaptinmi sipasqa puka chuchuchankunata kuyuchirqa.
  Aurora, disparaspa, qaparisqa:
  - ¡Hinaspa Taytanchis hatunchasqa kachun!
  Hinaspapas q"ala chaki dedonkunawanmi huk wañuchiq regalota wikch"unqa. Contrariokunata ñut'unqa, siq'inqa:
  - ¡Gloria a Gran Rus'!
  Hinaspa chaymanta Svetlana chay lineata hap"ispa chayta joder. Pachak nazi runakunatam kuchururqani. Chaymantataq q"ala chakiwan granadata kachaykuspan qaparirqan:
  - ¡Cienciaq, allin kawsaypa mosoq k"anchayninpaq!
  Hinaspa tawa sipaskuna yapamanta maqanakunku, manataqmi siminkuta uraykachinqakuchu.
  Natashaqa iskay q"ala chakiwanmi chay explosivo paqueteta hoqarirqan. Hinaspa tukuy kallpanwan huk nazi tanqueman wikch"uykurqan.
  E-75 nisqa, dañota chaskispa, sayarispa cigarrota pitayta qallarisqa.
  Natasha takirqan:
  - Rus' asikuspa waqaspa takirqan, .
  Tukuy pachakunapi, chayraykun Ruspa!
  Chaymantataq Zoyaqa q"ala chaki dedonkunawan chaypi kaq wañuchiq runata hap"ispa lanzarqan. Hinaspa huk nazi tanque sayarurqa, urmaykusqa.
  Zoya tuitearqa:
  - Arí, hamuq pachaqa ñuqanchikpa!
  ¡Gloria hatun Rusiapaq!
  Auroraqa ametralladoratam kachaykurqa. Payqa achka fascistakunatam ruturqa. Hinaspa chaymantaqa agresivamente nisqa:
  - ¡URSS suyupi wiraqochakunapaq hatunchakuy!
  Hinaspa q"ala chaki wikch"usqanqa granadata hukmanta phawaykachan. Kayqa puka chukcha sipas. Simplemente huk mana atipay atina terminador.
  Hinaspa Svetlana chayta hap"ispa nazikunata ñut"urqan. Hinaspan filoyoq heno ruwaq hina kuchurqusqa.
  Chaymantataq tuitearqan:
  - ¡Rusia allpapaq hatunchakuy!
  Hinaspa q"ala chaki wikch"usqanmantapachan chhayna wañuchiq fragmentación granada phawan.
  Chay maqanakuq runaqa qaparisqa:
  - ¡Imperio Sovietpaq!
  Natasha, disparaspa, nin:
  - ¡Aswan hatun imperiokunapaq!
  Hinaspa yapamanta q"ala chakimanta phawan imapas fascistakunata wañuchiq hatun garantiawan.
  Hinaspa sipasqa takikun:
  - Mama llaqtaypaq hatunchay - .
  ¡Rusiapaq hatunchakuy!
  Zoyapas q"ala chakiwanmi granadata wikch"uykusqa. Payqa huk masa nazikunata kuchuspa qaparirqa:
  - Hatun Rusia - hatun gloria!
  Hinaspa compañeronkunata ñawinta kicharirqa.
  Sipaskunaqa, chiqamanta, yaqa q"ala kanku. Bikinikunapi, bronceado, aychasapa, sumaq, hinaspa kurkuyuq.
  ¡Mayna sumaq rikchayniyuqmi sipaskunaqa yaqa q"ala kaspankuqa! Hinaspa, ¿imaraykutaq p"achakunapas kan?
  Chaymantataq Aurora activamente disparan. Hinaspa q"ala chakiwan wikch"uq nazikunata wañuchiq kaqta.
  Chaymantataq takinqa:
  - Hatun Tayta Pachapaq!
  Svetlanaqa hinallam dispararqa. Payqa fascistakunata kuchuspa tuitearqan:
  - ¡Hatun aypaykunapaq!
  Hinaspapas q"ala chakiwanmi granadata kachayta atiq. Hinaspa yapamanta nazikuna mancharisqa kashanku.
  Allin ruwasqa rus sipaskuna. Paykunaqa aswan hatun aerobatica nisqa runakunam.
  Hinaspa chaymantaqa kanmi pilotokuna: Mirabelawan Anastasiawan. Imaynan Krautkunata laq"anqaku hinata.
  Arí, Hitlerqa askha runakunan chhayna sipaskunamanta ayqekushanku.
  Warmi awqaqkuna Yak-9 nisqapi maqanakunku. Chay carroqa mawk"amanmi rikch"akun. Ichaqa allin efectivo. Luftwaffe nisqamanta aswan pisi kaptinpas, utqaylla, armamento nisqapipas.
  Sipaskunaqa huk 20mm cañonllayuqmi, ametralladorayuqmi, ME-262 pichqa 30mm cañonwan tupachisqa.
  Ichaqa Mirabelaqa allintan maniobran, hinaspan raprayoq fascista buitreq qhepanman haykun. Hinaspa payta disparan. Q"illayta urmachin, awqata llapanta ruphachin.
  Chaymanta Mirabela takirqan:
  - Aswan hatun, aswan hatun, aswan hatun, .
  Pisqukuna hina phalaq avionkuna...
  Fascista techokunatan thuñichishanchis,
  ¡Hinaspapas soldadokunaq valorninqa manan fronterayoqchu!
  Hinaspa kaypi Anastasia rispan nazikunata saruykunqa. Payqa Terminator sipasmi.
  Hitlerpa bandidonkunapa uyanta ñut"uspa qaparinqa:
  - ¡Hatun gloria hamunqa Rus'!
  Hinaspapas q"ala chakiwanmi pedalkunatapas ñit"in. Hinaspa huk Messerschmitt urmaykun.
  Sipaskunaqa bragasninkullapim maqanakunku. Hinaspapas ancha allinmi sientekunku. Aswan pisi kallpayuq motorkunapiqa utqayllam kuyurinku. Hinaspa awqakunaq disparasqanmanta ayqekunku.
  Mirabela, Fritzta kuchuspa, siq"in:
  - Mana cuervo, mana atipawaqchikchu!
  Hinaspa yapamanta maqanakuq runaqa wañuchinapaq karuman lluqsimun.
  Hinaspa huk musuq Hitler makina urmamun.
  Q"ala chaki sipasqa yachan ima ruwasqanmanta. Hinaspapas payqa allintan ruwashan.
  Kaypi huk fascista karumanta huk maqanakuq runata tapayta munachkan. Hinaspa ripun. Hinaspa ima milagrowanpas, yapamanta awqaq chupanpi.
  Hinaspa Fritzta urmachin, siq"ispa:
  - ¡Manan imapas mana atikuqchu rus runakunapaqqa!
  Hinaspa yapamanta maqanakuq runaqa huk desesperado muyuyta ruwan. Hinaspa huk carro urmaykun, k"aspiwan k"aspichasqa.
  Mirabelaqa kay twitterpi qillqarqan:
  - ¡Cheqaqtapunin Rusia suyupaq thak kay paqarichisqaña!
  Hinaspa yapamanta imayna lluqsimun. Hinaspapas, ¡imaynatataq awqaman entregakunqa!
  Anastasiapas Alemania nacionmanta carrota tupaspanmi qaparin:
  - ¡Llapa allpanchik hatunchasqa kachun, ama ima llullakuypas kachun!
  ¡Hinaspa sipaskunaqa astawan t"aqanakushanku!
  ¿Imataq chaykunata atipanman? ¡Mana chayqa agresivo huracán kanman chayqa!
  Aswan sut"ita rimaspaqa, ¡huk wayra-parapas manan atipanmanchu!
  Natashataqmi ichaqa maqanakun, takitaqmi:
  - ¡Rusiapaqmi maqanakusaqku!
  Hinaspapas q"ala chakiwanmi huk granada calibre letal nisqatapas kachaykunqa.
  Hinaspapas nazikunata q"illayman, yawar aychamanpas ñut"unqa.
  Zoyapas q"ala chakiwanmi wañuchiq, puka q"oñi kaqta wikch"unqa, saltaspataq ninqa:
  - ¡Hinaspa pachantinpi comunismo nisqa mosoq ordenpaq!
  Hinaspa kirunkunata q"ala.
  Chaymantataq Aurora sinchita disparan. Pay kikinmi disparakun, fascistakunata rutuspa, kirunkunata q"alata siq"in:
  - ¡Ñawpaqman chayanapaq!
  Hinaspa q"ala chakimanta imapas hamun, chaymi ima hark"atapas p"akinman.
  Hinaspa chaymanta Svetlana maqanakuypi. Kayqa chhayna wañuchiq sipasmi.
  Hinaspapas payqa rubiotaqmi. Imaynatataq fascistakunata k"irin... Hinaspataq q"ala chakimanta huk wañuchiq regalo phawan. Nazikunata ñut"uspa supay nina rawrayman tukuchinqa.
  Terminator sipaskuna sispakunqa:
  - ¡Gloria kay palabray honor!
  ¡Komsomol simi!
  Chay maqanakuq runakunaqa fascistakunatan disparanqaku. Hinaspa rabioso allqukuna hina disparasun.
  ¡Kaykunan Terminator sipaskuna! Hinaspa nazikunata chinkachinku - ima supaykunatataq!
  Natashaqa pathoswanmi nisqa:
  - Socialismo nisqapaqmi maqanakusun,
  Rusia Soviética nisqanchispaqqa,
  ¡Huk musuq hatun pedidopaq!
  Hinaspa yapamanta huk wañuypaq regalo q"ala chakimanta phawan.
  Zoyapas ancha kallpawanmi ruwan. Fascistakunata chinkachin. Hinaspapas manan pisichanchu. Hinaspa q"ala chakichankunapas hélice hina llimp"in.
  Chay maqanakuq runaqa anchatapuni nin:
  - Sagrado Rus' sutipi,
  ¡Rusia hatunchasqa kanqa!
  Hinaspa yapamanta maqanakun hunt"asqa munakuywan.
  Chaymantataq Auroraqa q"ala chakiwan wañuy regalota wikch"un. Imaynatas fascistakuna tukuy ladoman ch"eqesqa kashanku. Hinan phiñakuspa nin:
  - ¡Ñuqaqa boxeo mundialpi atipaqmi kani!
  Hinaspa chaymanta Svetlana imapas wañuchiq hinaspa chinkachiq kaqta qallarichinqa. Hinaspa q"ala chakinpas ancha llalliqmi.
  Hinaptinmi chay maqanakuq runaqa chipchiykusqa:
  - Kay pachapi aswan kallpasapa kani,
  nazikunata bañopi ch"akichisunchis -
  Mama Llaqta mana waqayta iñinchu, .
  Hinaspa millay oligarcakunaman umachankuta qusaqku!
  . CAPÍTULO No. 9
  Llasaq maqanakuykunapi participasqanraykun Vedmakovaqa askha p"unchaykuna manaña puñurqanchu, chaymi carcelpi celdapi sinchi k"iski kashaspapas, q"apasqaña, q"apaypas karqan chaypas, yaqa kaq rato puñuykurqan.
  Payqa musqukurqanmi Chawpi pachakunapi tarikuspa kamachi hatariyta umallisqanmanta, ¡huk laya Espartaco faldayuq! Ñawpaq kaq allin ruwasqan qhepamanmi, chay valorniyoq maqanakuq, aychasapa sipas, rebeldekunata huñuspa, umalliqninkuta akllananpaq nisqa.
  Witcherqa, suyasqa hina, aswan hatun destacamentoq umalliqninmi tukurqan, hinaspan atiyniyoq hero Turanta ñawpaq diputado kananpaq proponerqan.
  Hinaspa kaypi kamachikunaqa huk yuyaylla karqanku. Chaymantataq capatazkunata akllarqanku. Chunkayuq sistemaqa aswan sasan, Witchertaq mana imapas sasachakuyniyuq kananta yuyaykurqan.
  Trofeokunawan armasqa, cucaracha caracolkunata hap"ispa (llumpay puñuypi, Vedmakovaq subconsciente nisqa pukllakurqan), puririrqanku.
  Autoridadninta kallpanchananpaq hinaspa chakinta haywarinanpaqmi Witcherqa chakiwan purirqa, misi hina kuyuspan. Hinaptinmi sipasqa kallpayta qallaykurqa, qaqa ñanpa uchuy filo rumikunata q"ala chaki pampanwan sientespan. Ichaqa maqanakuq warmiqa manan nanaytaqa qhawarirqanchu aswanpas llapa runamantan ñawpaqpi kasharqan. Imaynachus kasqanmanjina, mana yanqapaqchu karqa. Kimsa awqa awqaqkunam embuscadapi sirisqa kachkasqaku, chaymi manaraq tiemponpi alarmata waqachiyta atirqaku. Chay hatariq umalliqmi huk sach"aman seqaspa awqankunaq hawanman saltarqan. Kuyuyninqa tigrewan cobrawan hibrido tusuynin hinam karqa, pisilla qaparispan chaymanta kuchusqa umankunawan upallalla karqa.
  - ¡Kayhinatam harkakuyta pakini!
  Vedmakovaqa manam hark'ayta atirqanchu llaqtapaq pukllayta, sirwiqkunaman kuchusqa umakunata rikuchispa. Chayta kutichispaqa aprobacionpa qapariyninmi karqa.
  Pisi tiempollamantan tarpuyniyoq haciendakuna rikhurimurqan. Chay tallasqa wasikunaqa cheqaq palaciokunan, adornokunawan, estatuakunawan ima. Kaypi chaypi pukyukunam rikukuq. Huk estatuamanta Zeus rikch"ayniyuq, pillpintu raphrayuq, wiksanpi, chakipi, sinqanpi simiyuq: qanchis jetkuna maqachkasqa. Chakrakunaqa qhapaq, wira, quri algodón nisqaman rikch"akuq, hatun k"aspiyuq granu, garbanzos, wak ima. Askha kamachikunan paykunapaq llank"arqanku. Qharipas warmipas kasqa, hinallataq askha wawakunapas. Arí, umalliqkuna, guardiakuna. Ichaqa en general, claro, aswan askha esclavokuna kan, hinallataq palakunawan azadakunawanpas.
  Witcherqa wasipi ruwasqa banderatan hoqarirqan, chaytan usqhaylla sirarqanku esclava sipaskuna: ¡Espadawan Azadawan rikch"akuq! Huk kamachikunapas phawaylla atacanankupaqmi phawarirqanku.
  Chaykamataq, askha qhari warmi kamachikuna k"aspikunamanta warkusqa kasharqanku, makinkupas chakinkupas clavokunawan t"oqyachisqa. Yaqachus hina kay mana chanin ruwaq wawakuna ñak"arichisqa karqanku. Chay asuykamuq kacharichiqkunata rikuspa, chakatasqa sipasqa mana suyasqa kallpawan qaparirqa:
  - Retribución chayamusqa, dueñokunata maqay!
  Layqa umalliqmi, sapa kuti hina, ñawpaqpi kachkan. Cucaracha caracolninmi sayarispa iskay guardiakunata huk kutillapi urmachirqan. Puchuqtaqmi kutirirqa, hukninmi manchakuymanta, kikinpa lanzanmanraqmi kallparqa. P"akisqa wiksamantan wiksakuna lloqsimurqan. Chay sipasqa asirikuspa nirqa:
  - ¡Qankunaqa pisi kallpa maqanakuqmi kankichis kawalluta manchakuspaqa!
  Miloslava, escuderonman tukuq, paña makinpi maqanakurqan, hachakunata sipaspa makinpi, allin barberoq navajasnin hina. Chaymi riqsisqa kuchun maqanakuqkunata.
  Turanpas manan qoykukurqanchu. Huk rumita laq"aykuspan guardiaq sinqanta p"akispa chay maqanakuyman haykurqan. Sut"inmi karqan sinchi llank"asqan allin ruwasqan, manan molino rumiq aychakunachu. Chiqapmi, Witcherqa aswan utqayllam kuyurqa.
  Chay kamachikunaqa manañan llank"arqankuñachu, ichaqa manaraqmi chay maqanakuyman haykurqankuchu. Yaqachus hina paykunaqa pantasqa kasharqanku. Chiqapmi, chay kikin mana samayniyuq warmacha, llamkaq qarikunaman saltaspa, qaparirqa:
  - ¡Qankuna manchalikuna! ¡Pipas qhipaypi kaqqa heroen, mana ñuqawan kaqqa millay kuchi!
  Qhari wawakunan ñawpaqta kutichirqanku. Umalliq runakunamanmi phawaylla phawarirqanku. Kaypi huk wayna yaqa chunka tawayuq watayuq, paymi "guardianta" azadawan sinchita takarqa, chaymi umanpas calabaza hina phatarirqa. Chayqa allinmi karqa, chaymi wakin sirvientekunapas, yaqa llapanpi mana hatun tukuq hinaspa pacienciakuq sipaskunapas maqanakuyman kallparqaku.
  Kunanqa maqanakuyqa ch"aqwaymanmi tukupurqan, ichaqa yupaypi aswan allin kaynin, hinallataq hukmanyaypas, kamachikunaq ladonpin kasharqan. Hinaspa paykuna, chiqapmi, kamachiyta hapirqaku.
  Pasayqa sasa suyakuymi huk sipasmanta, payqa ñawinpa ñawpaqinpi yacharqa. Payqa guardiawanmi maqanakurqan, chaymi payqa ñit"iyta qallarirqan. Chaymi q"otuspa espadata qhepaman aysaspa kunkanpipuni takaykurqan.
  - Kunanqa chaytam t"anta nispa sutichani! - Sipasqa asikuspa. - ¡Cuidakuy ama machanaykipaq!
  Ñawpaq kaq haciendaqa usqhayllan kacharisqa karqan, chay destacamentoqa ñawiykuq ñawpaqenpin wiñarqan. Chay hatariyqa mastarikurqa, chakrakunata nina hina millp"uykuspan. Layqaqa phawaylla phawarirqan, ñawpaqman phawaykuspa. Sillakuq runakunaqa kamachiyman hinaqa, uma patakamaraqmi chayarqaku; Ichaqa guardiakunaqa manan pisiparqankuchu. Chay maqanakuyqa astawanmi k"ullu karqan qanchis q"aytuyoq pukyu qayllapi. Kaypiqa tarpuqkunam caballeros nisqa reservankuta maqanakuyman kacharqaku.
  Chay valorniyoq Layqaqa tukuy ladomantan muyurisqa kashasqa. Payqa salvasqa karqan huk especialmente wirayasqa cucaracha caracolpa extraordinario agilidadninwanllan. Kaypi huk chiqan ataque hinaspa kuchusqa contrario urmaykun. Ichaqa, sipastaqa ñawpaqtaqa hombronpi k"irirqanku, chaymantataq wiksanpi, chaymantataq chakinta yaqa kuchurqanku. Hinaptinmi Witcherqa uchuy puñalkunata wischuyta qallaykurqa. Navajas hina filoyuq, ñawikunaman, wakin kutitaq simiman yaykuqku. Ichaqa yaqa llapan soldadokunaqa ruphay kasqanraykun kuskan q"ala karqanku, chhayna soldadokunapaqqa sinqan t"oqyachiyllapunin karqan. Askha caballopi sillakuqkunan urmarqanku, wakintaq astawan mat"ipayarqanku. Askha espadakunan karqan, chaymi kuyushaspaqa peineman rikch"akurqan. Chaymi tukuy ladomanta hich"aykumunku.
  Ichaqa Miloslava, Passa, Turan, huk kamachikunapas tiempollanpin chayamurqanku. Filakunaman kuchusqakutaqmi patinaje nisqa pista hina puriqku, rikuwaqmi ayakuna imayna phawaykachasqankuta, armasqa kamachikunapas tukuy kallpankuwanmi usqhaylla yanapaqku.
  Infantería nisqakunan caballopi sillakuqkunata atacarqanku, sayk"usqa kamachikunan vengakurqanku nanasqankumanta, p"enqachisqa kasqankumantawan.
  - ¡Awqata muyurichiy ama ayqechiychu! - Witcherpa kamachisqan.
  Ñawinpa ñawpaqenpim huk sirviente uma kuchusqa wichiykurqa, ichaqa chunka iskayniyuq guardiakunam qipanta wichiykurqaku.
  - ¡Yupakunapi apakuychik! - Hatariq wayna umalliq kamachirqan.
  Aswan askha kamachikunan chay maqanakuyman haykurqanku. Rikurqanmi imaynatas qhari wawakuna phaway qallariywan caballokunaman seqarqanku, sillakuq runakunaman phawaylla phawarirqanku, kirunkuta, filochasqa rumikunatapas utilizarqanku.
  Chay kamachikunaqa manan manchakuyta yachaq hinachu karqanku, askha watakuna p"enqaypi kasqankumanta vengakusharqanku, chaypachaqa manan pipas runakunata hinachu qhawarirqan. Chaymantapas, askhan libre nacerqanku, manaraqmi qonqankuchu munaypa umasapa q"apayninta.
  "Montada" destacamentowan tukuspanmi Witcherqa huk lawman rirqa. Ñanpi qhipa hatun hark"ayqa karqan hatun sach"akunamanta kuchusqa wawa. Chaypin askha guardiakuna kasharqanku.
  - Estadukunata maskaspa escalerakunata hapiy. - Payqa qaparisqa. - Kay mana aypaptinqa, qam kikiyki ruray.
  Chay kamachikunaqa usqhayllan ruwarqanku maqanapaq aparatokunata.
  - Escalerakunaqa ancho kanan, chaynapi achka maqanakuq runakuna huk kutillapi chayninta purinankupaq. - Witcherqa señalasqa.
  Huk estanciakunapipas chay wañuchinakuyqa sinchitanraq kasharqan. Wakin cheqaskunapin kamachikunaqa rebeldekunaq ladonman rirqanku, wakin cheqaskunapin ichaqa costumbrenkumanta hark"akurqanku. Chay qhawaqkunataqa usqhaylla wañuchirqanku - kaykunaqa aswan sinchi maqanakuqkunamanta karun karqan. Detinets nisqakunaqa awqakunap hark'akuyninpa qhipa kaq kallpanmi tukurqan. Witcher, sapa kuti hina, ñawpaqta perqaman wicharqan. Askha kutitan flechawan maqasqa karqan, ichaqa escudowanmi wañuchiq regalokunawan maqanakurqan. Aswan qaylla maqanakuq runaqa sinchitan maqasqa karqan, chaymi hark"ayta atirqan chaypas, perqamanta umanmanta talonkunaman urmaykurqan.
  Miloslavaqa guardiata ganchowan watayta atirqa, awqatapas wikch"uykuspan. Rit"i-Yuraq Pasaqa awqa soldadokunataqa kikin rikch"ayninwanmi musphachirqan. Usqhaylla hoqariq sinqanta qhawashaqtinkun, seductora ñuñuyoq, sipasqa chakinta ingle nisqaman laq"aykusqa, chaymantataq kuchusqa. Witcherqa, perqakunaman wichaspa, mana khuyapayakuspa kuchusqa. Awqakunaqa manañan maqanakuy espiritunkuta chinkachirqankuñachu, chaymi aswan askha kamachikuna perqaman seqasharqanku. P"akirqankun, askha escalerakunan karqan, guardiakunapas manan tiempoyoqchu karqanku llapankuta qarqonankupaq. Urayninpin ichaqa wañusqa k"irisqa kamachikuna muyuriqpi sirisqa kasharqanku chay maqayqa manan hunt"asqachu karqan mana chinkachispa; Chaymi kamachiwan guardiawan maqanakuspanku allin altomanta urmaykurqanku. Paykunaqa k"irisqa karqanku, ichaqa kawsasharqankun, ch"unqanakushallarqankutaq.
  Chay mana samayniyuq waynachapas, Witcherqa qunqasqañam apellidonta tapuyta, chaypas perqapim kachkasqa. Huch"uy sayayninmanta aprovechakuspanmi chay oficialpa chaki chawpinta saltaykusqa, chaymantataq iskaynin chakinwan asnonpi takaykusqa, huk kutillapitaqmi qonqorinpa uranpi takaykusqa. Ñawpaqman phawarirqan, huk kuraq kamachiq hap"isqan horquillawan tupaspa...
  - ¡Chay hina hap"isqa karqani, chaymi nanaywan kanirqani! - Chay waynaqa llañu qallunta hurqurqa, guardiakunata burlakuspa.
  - ¡Ay, q"ala chaki mach"aqwaycha! - Paña ladopi sayaq maqanakuq runaqa ñakaspa warmachata kuchurqusqa.
  Chay waynaqa kaypipas karunchakuspanmi chay tubomanta ñawinman thuqaykusqa. Mayna sinchi llakisqa awqa qaparirqa, filakunata pakispa. Chay waynaqa manan ceremoniapi sayarispa espadawan tukurqan. Wawapa makinkunaqa llañullaña kaptinpas, sinayuq hinaspa kallpasapam karqa - sinchi llamkaywan llampuyachisqa.
  Wak qhari wawakunapas ñit"iyta rikuchirqanku, infierno hina maqanakuspa, qaparispa, juraspa, aswan q"oñi expresionkunata akllaspa!
  Usqhaylla perqata ch"uyanchayta atirqanku, ichaqa maqanakuy ukhupi aysasqa, esclavokunaq vengakuyninta manchakuspa, dueñokuna sinchita maqanakurqanku. Chiqamanta, llumpay wiñasqa wiksakunaqa mana allin yanapaqmi kanku, phiñasqa kamachikunawan maqanakuspaqa.
  Hatun dueñon, Sheikh Samuma, allpa ukupi pasajeta ayqiyta munashka. Huk bolsa rumikunata qoritapas aparqan. Ichapas chansayuq karqa, ichaqa munapayaymi hukmanyachirqa. Sumaq sipas, Rakhita, hinallataq cobre qara colorniyoqpas, nishutan tentacion.
  - Hinaspa qatiway perra! - Sheikhqa llañu chukchanmanta hap"iykusqa.
  - Mana necesidadchu, ñuqa kikiymi risaq, wiraqocha! - Payqa mañakusqa.
  - ¡Mana rabonachu! ¡Ñuqamanqa gustanmi apakuyki! - Chay sádico dignitarioqa asirikuspa.
  - ¡Ichaqa nananmi! - Chay sirwiqqa q"ala chakinta chhaphchiyta qallarisqa.
  - Mayllakuptinchikqa, chukchaykiwan warkusqa kaspa ninawan ruphachinaykipaq kamachisqayki. - Sheikhqa aycha mikhuq siminta llamiykusqa.
  - ¡Qanqa animalmi kanki! Ichaqa munakuyki, creeway!
  Chay sipasqa dueñonmanmi ñit"iykukurqan, dueñontaq qhelli hoq"onta ch"uya uyanman k"askaykuspa llamiyta qallarisqa. Hinaptinmi Rakhitapa makinqa jequepa chumpinpi huk puñalta tariruspan tukuy kallpanwan punkisqa wiksanman wischuykurqa.
  - Kaypi huk desove tutayaq qampaq.
  Chay Sheikhqa bolsata urmachispa chukchanta kacharisqa. Makinkuna ukhu t"oqota wisq"ayta munarqan;
  - ¡Kamay! ¡Echidna! - Payqa qaqchaparqa.
  - Manam! ¡Allin kaqtan ruwarqani! ¿Hayka sipaskunata, qarikunatataq ñakarichirqanki? Wawakunataraqmi k"aspiwan k"aspiwan k"aspiwan k"aspiwan k"uturqan. ¡Kayqa venganzallam! - nispas sipasqa qaparisqa.
  - Ñakasqa!
  - ¡Diosa! ¡Qanmi maqawarqanki! - Chay kamachiqa chakinta sheikhpa wira, yawarchasqa wiksanman laq"aykusqa.
  - ¡Asllata maqawarqa! - Payqa siq"iykusqa.
  - ¡Ichaqa noble yawarmi ñuqapi purin! - Q"ala chaki kamachiqa kirunkunata llimp"iykusqa.
  - Mana imapas, puta! ¡Tropakunan chay hatariyta hark"anqaku, sinchitataqmi ñak"arichisqa kanki, chaymi angelman rikch"akusaq! - Sheikhqa kallpata tarirqa qaparinanpaq.
  - ¿Imaraykutaq qammanta aswan qhapaq yuyayniyuq kanku? - Sipasqa qallunta lluqsichirqa.
  - ¡Qanpaqqa suficiente! "Qhapaq runaqa kuyurispa waqaykusqa. - Kiriy! Facifi pomadata apamuwaychik.
  - ¿Imaraykutaq kay pachapi? - Chay sipasqa tapusqa sarcasta.
  - Kay quri bolsata qusqayki. - Chay jequeqa mañakusqa.
  - ¡Payqa ñuqapañam! Allinmi, caridadmantalla, maypitaq facifi pomada kachkan? - Sipasqa q"otukuspa asirisqa.
  - ¿Phawaq wakaman rikchakuq armariota riqsinkichu? - Qhapaq runaqa qaqchakuspan siq"iykusqa.
  - Arí! Rumi rumikunawan ancha sumaqtam rikurqani.
  - Chaymi umaykiman makiykita churanayki, chaymi mana sasachakuspalla chay cajata hurquwaq q"apayniyuqta. Hamuykuy ñuqapa hawayman hinaspa llusiykuway. - Chay sheikhqa yaqa manaña musyakuspa qaqchaparqa.
  - Mana allin runapas hampichikuytam merecen. ¡Suyaykuway!
  Chay sipasqa phawaylla chay cuartoman haykurqan. Payqa manan chay qhapaq runamantaqa llakikurqanchu, ichaqa chhayna valorniyoq q"apayqa ancha pisillan, chaymi rebeldekunapaq allin kanman. Hinaspa chaymantaqa chay chiqnisqa freaktaqa rebeldekunaman entreganqa.
  Chay kamachikunaqa ayqekusqañan cuartonkuman. Iskayninkum huk sumaq kuskan q"ala sipasta rikurqaku. Qhali waynakuna, warmi munakuymanta yarqasqa, payman phawaylla rirqanku. Chay sipasqa anchatam llamkarqa, aychasapam karqa, chaymi mana sasachakuspalla kallpasapa chakinwan atacaq runata tanqaspan qaparirqa:
  - Qullqita tariyta munaspaqa. Yachaylla, sotanopi huk agresivo runa kasqanmanta, huk bolsa quriyuq.
  - ¡Manan agresión nisqataqa gustaykuchu! - Chay waynakunaqa irónicamente objetarqanku.
  - ¡Ichaqa qhapaqpas! - Sipasqa burlakuwarqa.
  - Chhaynaqa aswan allinmi, maqanakusun! Maypitaq chay sotano kachkan? - Chay rebelde esclavokunaqa ch"aqwarqanku.
  - ¡Chaypi makiyta qatiy! - Chay kamachiqa paña makinta kuyuchisqa.
  Wayna, yana esclavokunan phawaylla rirqanku maypichus mazonqa rikuchirqan chayman. Chay sipasqa asirikuspanmi cuartoman phawaylla haykurqan. Mueblekunaqa ancha qhapaqmi karqan, ichaqa ch"aqwaymi karqan. Hinaspa kaypi kachkan kikin gabinete, qurimanta wischusqa. Rakhita, mana iskay kutita yuyaykuspa, makinta churarqan. Ukhuman llimp"iykukuspa chay ratopi quijada wisq"akusqa.
  Sumaqchaqa qaparirqa, navajas hina filoyuq kirunkuna pincelninta kuchurqusqa.
  - ¡Ay, mayna nanaymi! - Payqa qaparirqa, chaymantataq siq"isqa lluqsirqa. - ¡Kayqa ancha millaymi!
  Sallqa nanaywanña chaypas, sipasqa fiebrewanmi makinta vendayta munarqan. Vitchakovaqa warmikunaq qapariyninta uyarispan pitapas violasqa kashasqanmanta yuyaykurqan, chaymi usqhaylla chay cuartoman phawaykurqan. Chay sumaq kayta yawarwan ch"akichisqata rikuspataq qaparirqa:
  - ¿Pitaq kayta ruwayta atrevikurqa?! ¡Dignidadninta asnon pataman aysasaq! - Phiñakuypi, maqanakuq runaqa mana allin runa kanman.
  Rakhita ñawinmantan waqay lloqsimurqan, manan anchatachu nanay sientesqanmanta, chay kamachiqa manan hukniraychu karqan askha kutita laq"asqa kasqanmanta, aswanpas kunan mana puriy atiq kasqanmanta reparasqanmantan.
  - ¡Paymi! - Sipasqa armariota señalasqa.
  - Chhayna kaqtinqa, ¡manchaymi! - Layqaqa asirikuq kuruchata umanpi kallpawan kuchurqusqa. Chay t"oqyasqanmi chay wasitaqa k"umuykachirqan, aswan llamp"u qoritaqmi llik"ikurqan. Chay maqanakuq warmiqa maqashallarqanmi armariota t"aqa-t"aqaman t"aqanankama.
  Chay sipasqa reparaylla llimp"i llimp"i tukusqa, rit"i yuraq Passataq payman saltaykusqa. Payqa allintam torniquetawan churarqa, chaynapi yawar lluqsinanpaq. Witcherovaqa kuchusqa makinta hurqurqa, chaki makinqa llañullañam rikurirurqa, ichaqa quñiraqmi karqa.
  - Hatun! - Khirovta waqyananchik tiyan. Ichapas wiñachinqa. - Warmiqa sinchitam silbarqa.
  Passa tapusqa:
  -Pitaq kaypi makiykita k"askachinaykipaq yuyayta qusurqanki?
  - ¡Samma!
  - ¿Imatataq qan kikiykiman churarqanki? - Witcherqa musphasqa.
  - Manam, kay freakpa sutin Samuma. - Sipasta allichasqa.
  - Chhayna kaqtinqa, chaymantaqa kuartelmanmi churana. - Warmiqa ñawinta llimp"iykusqa.
  - Payqa sotanopin kashan, sinchitan k"irisqa kashan. Payta hapinaykipaqmi tiempoyki kanqa. Mana wañuptinqa.
  Witcherqa chay cepillota hap"iyta munarqan, qonqayllamantataq huk llimp"i llimp"iman tukupurqan, chaymi suwakuyta munarqan. Sichus chay maqanakuq warmi nacesqanmantapacha mana chhayna yachayniyoqchu kanman karqan chayqa, yaqapaschá allinta ruwanman karqan. Chaymantapas manam chupantachu hapirqa, aswanqa kunkantam.
  - Waw, mana costumbre kaq magia. Chaytaqa Khirovmanmi qawachinanchik.
  K"irisqa sipaspa uyanqa matemanmi tukupurqan, chaymi manaña concienciayoqñachu kapurqan.
  Passaqa tiempollanpin hap"irqan:
  - ¡Huk nervioso sipas, ichaqa sumaq! P"enqaymi kanman mana puriy atiqlla qhepakuqtinqa.
  - Allinmi, kayta allichanata suyachkani. Khirovlla maypipas faltarqa, payqa prometewarqa ladoypi kananpaq. - Witcherqa mana kusisqachu hombronta kuyurichirqa.
  - ¡Kaypim kachkani! - Layqaqa punkupa qipanmanta saltaykusqa. - Magiata sienteni.
  - Hinaspa makiypi hapini! - Layqaqa qaqcharqa.
  - Allinmi, chaypas manan mana allinchu! Kayqa huk medusawan huk lagartowan chaqrusqa, rikunki translúcido kaqta, rikunki kimsa sunqukuna kuyuriqta. - Chay brujoqa asirikuspa.
  - ¿Imaraykutaq kayqa admirakunapaq? Chay sipasqa makinta chinkachispa, chaypa rantinpi huk lagarto medusa nisqa. Yuyaykuni, tukuy destreza chayna unanchasqa kaptinpas, kayqa manam allintachu huk sustituto equivalente! - Maqanakuq runaqa manam imaraykupas asikuyta munarqachu.
  - Ichaqa huknin kurku parten unupi phawayta atin, kayqa manan mana allinchu ni imapipas. ¡Huk laya superpoder! - Layqaqa llullakuspanmi ñawinta chukchuykusqa.
  - ¿Imamantataq kachkan, discapacidad kasqanrayku? - Manam Witchertaqa entienderqanichu.
  - Imaynatataq nisunman! Tukuy imamanta, manaña uywallachu, aswanqa warmip cuerponpa parten. Ichaqa huk uywata kamachiyqa sasan. Kunanqa kay juch"uy lagartoqa pisiyayta atin, ima raqramantapas, pirqamantapas llanthuyta atin. Hinaspapas, yaqa mana rikuy atina, kay especieqa camaleón hinam. - Layqaqa sut"inchayta qallarisqa.
  - ¡Pulsar! - nispas nisqa, Passpa kusisqa kayninta rikuchispa. - Manam kayqa atikunmanchu nispam yuyaykurqani. Pincelta kuchuspa espía nisqaman tukuchiy.
  - Pasanmi atipayqa hatun sasachakuykunata prometekun, ichaqa kayqa hamuq pacha atipaypa rikuchiyllanmi. - Chay layqaqa reparasqa.
  - Chhaynaqa, ¿manachu payta desencantanki? - Vedmakova chuyanchasqa.
  - Manam! Guerrapiqa valor, allin yuyaywanmi atipayta apamun. Maqanaykipaqqa ñawpaqtaraqmi qawanayki chay dianaykita, mana chayqa puñunaykitam lluqsichinki. Ichaqa mana sasachakuykuna kananpaqqa, chay k"iritaqa qhaliyachinan tiyan. - Hirovoqa llampu simiwanmi kutichisqa.
  - Mana allinchu sipaspaq mana puriy atiq kayqa. ¡Tukuy imamanta, ¡chayqa mana allintachu rikch"achinqa! ¿Atiwaqchu chiqap chakiman rikchakuq runapa makinta ruwayta? - Layqa tapusqa.
  - ¡Ñoqaqa yuyaykusaqmi! Ichapas allichayman. En general, yaqa llapan layqakunaqa aswan allinmi wañuchiypi, hampiymantaqa. - Khirovoqa enfasiswanmi enfatizarqa.
  - ¡Chaywanqa acuerdopi kani! Mayqen sonsopas mana puriy atiqmi kanman, manan llapa yachaysapa runaqa hampiyta atinmanchu. - Layqa, convencechinanpaq, dedontapas chukchankunapipas kiruykusqa.
  - Achka grosero verdugokuna - pisilla hampiqkuna!
  Chay kamachikunaqa Samumpa dueñonta aysarqanku, wañusqamanpas rikchakun. Rakhitaqa yuyayninman kutipurqan, uyanqa phiñakuymanta q"ewisqa.
  - ¡Hukmantan llapa runakunata q"oturqan! Facturankunata mana pagaspan ripurqan.
  - ¡Warkuchisaq! - Nisqa Layqa. - Ayanqa llapa millay munapayakuqkunapaq willakuy kachun. ¡Munapayaq runaqa qoykukuqmi sapa kutilla hukmanyasqa waqaywan!
  - ¡Razonablemi! Ichaqa, ¿pitaq makiyta kutichipunqa? - Sipasqa waqananpaqmi listoña kasqa.
  - ¡Kaypim kachkan! - Hatariq umalliqmi rikuchirqan.
  Khirov k"umuykusqa, waskha makinpi k"ancharisqa.
  - ¡Ama llakikuychu! Manan mana puriy atiq kayta atiwaqchu. Chaymi Rakhita hatun espía kanayki kanqa. Kay imperiopi llapa qhapaqkunamanta, atiyniyoqkunamantawanmi vengakuyta munanki.
  - Riki. ¡Ama esclavo kaychu, ñut'u allpapi p'enqachisqa! - nispas sipasqa qaparisqa.
  - Chaynaqa yanapawaykuman! Kay imperioqa mana allin kamachisqachu, chaymi sepulturaqa correcta sistemata allichanqa! - Layqa runaqa ñiq"i dedonmanta kallpata kacharisqa.
  - Mana riqsisqa! Qampiqa achka kallpatam qawani. Hinaspa yachay! ¡Listoñan kashani qanwan kuska kanaypaq! - Chay sirwiqqa qaparisqa.
  - K'irisunki, ichaqa atipayta atiwaqmi! Mana nanaywanqa manan valor kanchu, mana valorniyoqqa manan atipay kanchu! - Layqaqa nisqa, filosofía yuyayta rikuchispa.
  "Warmi kani, chaymi aguantayman yachasqa kani", nispa. - Rakhitaqa umanwanmi nirqa.
  - ¡Mana pacienciayoq kaspaqa takiymi yanapasunki! - Khirovqa asikuspa.
  Lliwmi asikurqaku. Witcherqa allin sunquyuqmi karqa. Qallariyqa atipaqmi karqan, chaymi mana tiempo usuchinapaq kanchu. Ñawpaqtaqa manaraq ayqekushaqtinkun huk ejercito esclavota hatarichina. Chaymi runakunaqa fierro hina kanku, manaraq chiriyachkaptin, munasqa rikchayta quy. Chay maqanakuq sipasqa perqaman lloqsimuspa, tribunaman seqaspa t"oqyaq kunkawan kamachirqan:
  - ¡Llapa runata huñunapaq musterta phukuy!
  Passa tapusqa:
  - Warmikunapas?!
  - Arí! Sapa espadatam necesitasaqku. Usqhaylla, ichaqa yachay mana suwakuna kanqachu, tukuy imata kaqllata rakisaqku.
  Esclavokunata huñunapaqqa huk tiempon pasarqan laq"akunatapas utilizanayku karqan. Kikin Witcherpas obligasqa karqan mana uma chinkachiq pisi runakunata yanapananpaq, suwakuykunata hark"ananpaqpas. Chay sipasqa pichqa aswan tukuy sunquyuq bandidokunamanmi allinta rinrinkuta laq"aykusqa, hukninpa umantapas kuchurqusqa. Uyanman yawar sut"ukuna urmaykusqa, Witcherqa munapayaywanmi chaykunata llamiykusqa. Llank"arqanmi. Chay hatun huñunakuyqa tutayaqpin antorchakunaq k"anchayninpi ruwakurqan. Waranqantinmi kacharisqa kamachikuna karqan, Witcherqa ñawiwanraqmi yuparqan chunka iskayniyoq waranqallapas kasqankuta, askhaña wawakunapas warmikunapas karqanku chaypas.
  Payqa Detinets llaqtapi aswan alto torremantapachan takirqan. Layqaqa chimpa ladopin sayashasqa, paymi controlaran llapa huñunakuyta. Esclavokunataqa millayllatan jap"iqku, pisi kallpakunatataq wañuchiqku otaq wañuchiqku. Chaymi en general, sichus parámetros físicos nisqakunata hap"isunman chayqa, allin maqanakuqmanmi rikch"akurqanku. Paykunaqa entrenamientollatan necesitanku. Vedmakovaqa ruphachiq discursotan qorqan. Astawanraqmi mana saqespa sut"incharqan hatun kacharichiq ejercitota paqarichina kasqanmanta.
  - ¡Huklla kay, mana manchakuq kay, mana kikillanpaq munaq kaymi atipanapaq, kacharichisqa kay, kusikuy! ¡Mana wanachiyqa manan kanchu ejercito, mana ejercito kaqtinqa manan libre kaytaqa tariwaqchu! Llamkaymi aswan kallpayuqta ruwawarqanchik, yuyaywan mirachisqanchikqa libre kaytam quwasun, suertewan kuskataqmi kusikuyta apamunqa!
  Chaymi huklla kaspa cadenakunata wischuykusun! - Warmiqa rimarirqa.
  ¡Esclavokunaqa sinchitan qaparispanku allinpaq qhawarisqankuta rikuchirqanku! Huk kamachillan upallalla kasharqan, askha siq"iyoq, hatunchakuq qhawarisqa ima. Qhawayninqa aswan sinchi pisichasqa kaynintan rikuchirqan.
  ¡Witcherqa yapamantan yuyaykurqan hatariypa huklla umalliqninta akllanankupaq!
  - Kamachiqqa pirámide hawan hinam - hukllam kanan, mana chayqa chayna sinchi estructurapas tuñirunqam!
  Chay kamachikunaqa qaparirqakum:
  -Paña! Pusawayku.
  -Qanqa hatun maqanakuqmi kanki, umalliqniykutaqmi kanki! - Mana yuyashkamanta, chay waynaka tukuy runakunata qapariyta ushashka.
  Kayqa Vedmakovata musphachirqan: imaynataq kayqa atikunmanraq. Aswan allinta qhawarisqa wawaq makinpiqa imapas phukuyman rikch"akuqmi kasqa, aswan rakhulla. Hinaspa kay aparatopa yanapayninwanmi qaparirqa.
  - ¡Warmachaqa karumanmi rinqa! Imataq sutin? - Chay maqanakuq runaqa tapusqa.
  - ¡Polla! Chaytaqa específicamentem yacharurqani. - Passa yuyaychasqa.
  - ¡Nombre simple! - Witcherqa sut"itan suyashasqa imapas aswan exótico kaqta.
  - ¡Imaraykutaq complejidad!
  -¡Huk votomanta willakuyku! - Layqa willasqa. Kunkanqa sinchi t"oqyaqmi karqan, chaymi palmera sach"akuna chhaphchikusqa. - Pipas maqanakuq Layqa umalliq kananpaq favorninpi kashan chayqa, paña makiykita hoqariy! ¡Votay cheqaq kaypaq, kacharichisqa kaypaq, honorpaq ima! ¡Kawsayniykipas chay hinamanmi tukupunqa, chaymi dioskuna envidiakunqaku! - .
  Chay kamachikunaqa, kusikuywan atipasqa, yaqa huk yuyaylla makinkuta wayraman hoqarirqanku. Paykunaqa maqanakuqmanmi rikch"akurqanku, huk yuyaylla kasqankun rikuchirqan ichapas Khirov kaypi magianwan yanapachikusqanmanta.
  ¿Manachu cheqaq kanman chayamusqanwan libre kayta, cheqaq runakuna hina sientekunankupaqpas. Kayqa niyta munan, ch"akiypi para hina Witcherta napaykuyqa naturalmi. Ñawpaq esclavokunaq uyankupin kusikuyqa rikukurqan. Rikchariy hinam karqa.
  Kaypi, general kusikuy chawpipi, huk atiyniyuq kamachi, qhapaq k"aspikunawan sumaqchasqa, ñawpaqman puririrqa. nispas ukhu kunkanwan nisqa.
  - Kusikuyman pusayta munaqkunaqa achkam karqan, kanqataqmi. Ichaqa, ¿kanchu derecho moralniyki kaypi!
  - Mayqin!? - Layqaqa kiru hunt"a siminta q"alata rikuchisqa. Q"ala makinpi bíceps nisqakunan wiñarqan.
  - Pitaq kanki?! Noble ayllumanta miraynin, utaq comun runa. Utaq ichapas Zhissor hina ayqikuq kamachipas. Hinaspapas askhatan prometekurqan, ichaqa huk k"aspipin kawsayninta tukurqan. Paywan kuskataqmi iskay chunka waranqa kamachikunapas. - Atiyniyuq kamachiqa kuchurqusqa.
  - Kaypiqa achkam ñuqanchikmanta kanqa. ¡Qanpin rikuni cicatrizkunata, yaqapaschá mana esclavo hinachu nacerqanki, t"aqayman k"irikunata lazowan otaq espadawan lanzawan! - Vedmakova nisqa.
  - ¡Adivinarqanki chay maqanakuq mana riqsisqay! Ñuqaqa kani Conde de Fuerza, manchay reykunapa miraynin. Ichaqa, ¿yachankichu taytaykipa sutinta? - Tapusqa noble esclavo.
  - ¡Ayllupa noblezanqa valorwan kaqlla relacionniyuqmi, chukchapa largonwan yuyaysapa kayninwan hina! - Vedmakova kutichispa chaylla yapaykusqa. -¡Manan ima valorpas ñawpaq taytanchiskunaq yanapanqachu manchali runataqa!
  - Sumaqllatam rimanki. Feriapi burlakuq hina, ¿hayk"a valorniyoqtaq sonqoyki? - Chay kamachiqa manchachikuspam uyanta chukchuykusqa.
  - Allinmi, ima heroetaq kanki! Yupay, ichaqa huk esclavo destinowanmi tupusqa karqanki, maypin karqan orgullosoykipas valorniykipas! - Layqaqa wayrata qallarisqaña.
  - Kaypaqqa razonniykunatam tarirqani. Hinaspa mayqenkunataq, manan yachanaykichu, pisi yachayqa aswan facilmi wañuy! Wañuq maqanakuymanmi desafiayki, sichus mana rimayllapichu valorniyoq kanki chayqa, ¡chay desafíotan chaskinki! - Conde de Force qaparirqa.
  - ¡Chaymantaqa seguro kayta atinki! - Chay maqanakuq runaqa laq"aykusqa.
  Chay kamachikunaqa arena nisqatan ch"uyancharqanku. Witcherqa uraykamuspanmi espadata qawapayarqa. Contrarionqa chimpanpi sayashasqa. Payqa kikin armayoqmi kasqa, iskay filoyoq espadakuna. Imapas kaptinqa, chay maqanakuq runaqa sinqanmanta huk espadata hurqurqa.
  Conde de Forsaqa Witchermanta aswan hatunmi karqan, hombronkunapi aswan ancho, manaña ancha aychasapachu, esculpido hinachu karqan chaypas, huk sipasmi karqan, allin kallpayoq kay pachantinpi campeón kananpaq. Ichaqa manan wirapas karqanchu, tendón nisqa ligamentokunapas k"iskisqa, punkisqa ima kasharqan. Chaymantapas, sapa kuyuypiqa hatun experienciayuqmi karqa, saltaspa puriypas anchatam rimarqa. Uyankupiqa huk asikuymi rikurirqa manaña pisichaypaqchu, aswanqa khuyapayakuqmi karqa.
  - Allinmi, sasachakuypim kachkanki, sipas! Manam envidiakunkichu. - Condeqa puñunanta qawachirqa.
  - ¿Imanasqataq kikiykipi hapipakunki? - Layqaq phiñakuyninqa astawanmi yapakurqan.
  - Achka maqanakuykunapi, torneokunapipas atiparqanim. Reinoypi, aswan allin maqanakuqkunamanta hukninpaqmi qhawariwaqku, askhan allinpaqraq qhawariwaqku. - Forsa, sinqan aychakunata chhaphchirqan, chaytaq iskay escudoman rikch"akurqan ladonpi sayaq.
  - Kayqa noblezawanlla maqanakusqaykirayku, paykunataq degeneraspa wirayarqanku. Kunanqa, sichus huk yachaysapa comunerowan allinta kawsawaq chayqa, ¡pisillaraqmi allin reqsisqa kawaq! - Witcherqa mana manchakuspa kutichisqa.
  - Allqu laq"akuq, adiós, huk k"aspi, utaq aswan allinta nisunman espaday, mana wasan urayta puririrqachu! - Tukuy hunt"asqa hatunchakuyninmi yupayman kutipurqan.
  - ¡Kayqa ancha sumaqmi! ¡Aswan kallpasapa aceromanta ruwasqa cuchillam oxidan huk chatterboxpa hinaspa huk manchalipa makinpi! "Vedmakovaqa manan hayk"aqpas saqerqanchu k"anchariyta allin rimaq kayninwan.
  - Bueno, kayqa astawanqa qampaqmi, warmi bastardo! - Forsa qaparirqa.
  - Ichapas qallukunawan cercota saqisun, hinaspa aswan kallpasapata servichikusun! - Witcherqa pusaq sumaq figurata pukllarqan.
  - ¡Mutuamente!
  Condewan rebeldekunapa umalliqninwanmi uyapura tuparqaku. Chay espadakunaqa usqhayllan kuyurispa tukuy kallpawan maqarqanku. Chay maqasqankumanta chispakuna urmaykusqa, chaymi uyarikurqan huk waqaq t"oqyay.
  Condeqa achka kutitam atacarqan. Payqa iskay barril técnica nisqawanmi pruebarqan, ichaqa Witcherqa ataquekunatan maqanakurqan, reparaspa noble contrarionqa decente velocidadniyoqmi karqan.
  - ¿Imatataq pukllachkanki!
  - ¡Wañuy q'aytukunapi!
  Condeqa yapamantan huk serie maqaykunata kacharirqan, payqa complejas combinaciones nisqakunatan pruebarqan. Vedmakovaqa pisillatan kutirirqan, hinaspan contraataqueta ruwarqan, chaypin contrarionta sinqanpi pisillata hap"irqan.
  Payqa estudiarqanmi chay experienciayoq maqanakuq runaq kuyuyninta, tiemponta t"aqaspa payta churananpaq. Condeqa asirikuspa ñawinkuna llimp"iykusqa:
  - ¡Manam chayna simplechu kanki ni imapipas! Ichapas mana hunt"asqa kamachipaschu, q"ala chaki rinki chaypas.
  - ¡Libre nacerqani, yunkapi tiyarqani! Kunkayqa manam haykapipas yugotaqa riqsirqachu. Mana yuyay atiymi kallpawan hap"ichikuyqa. Chiqap libre runaqa kimsa imamanmi kasukun - razon, kuyakuy, Dios. Almanpi kamachiqa kasukuqmi - pasionesman, munapayayman, Diospa kamachinkunaman! - Witcherqa sumaqllata kutichisqa.
  - ¡Qhipa kaqmantaqa allintam rimanki! ¡Qanmi cheqaqta rimanki, kay sacerdotekuna, sacerdotekuna ima sayarichiwarqanku! - Condeqa doble ventiladorta ruwarqa, chaymanta "clamshell" técnicata, ichaqa manam allintachu ruwarqa. - Kusikuywanmi rimasaq huk vaso vinota tomaspa, mana chayqa, chiqapmi wañuchiykiman.
  - Huk taza vinoqa mama qucha hinam - apasqa kaspaqa chakiykipa uranpi allpata chinkachinki! - Nisqa maqanakuq runaqa.
  - Ichaqa aswan librem sientekunki. ¿Imaynataq kay técnica?
  Kimsa kuchuta hap"irqan, chaymantataq pillpintuta. Chayta kutichispan Witcherqa aswan kallpawan huñunakuyta maqarqan. Condeqa kutirispanmi kutirirqa. Hinaptinmi atipanakuyqa yapamanta hinalla karqa, Forsa kuyurqa k"irisqa hina, payqa musyakurqa contrarionqa ancha kallpasapa kasqanmanta mana ceremonialta hapinanpaq. Chaymanta, Witcherta huk secuencia kuyuykunaman acostumbrasqanrayku, chay yupayqa qunqayllamanta espadapa puriyninta tikraruspan sipaspa aychasapa, ichaqa warmi hina sinqanpi tuparurqa. Yawarmi puririrqa, chay raqrasqa ukhu. Chay k"iriqa manan Witcherta p"akirqanchu, aswanpas aswanpas kallpatan qorqan. Sipasqa ofensivaman rirqa, espadakuna llimp"iykusqa, huk bizarro tusuyta ruwaspa. Hinaspa hawamanta qhawarisqa hinaña chay maqanakuq warmiqa umantapas chinkachisqa, phiñasqaña kashan chaypas, sach"a-sach"api kawsaypas, wawa kasqanmantapacha cazapas yachachirqanmi aswan sinchi maqanakuypi allin yuyayniyoq kayninta waqaychananpaq. Condepaqqa sasan karqan chay hina ñit"iyta hark"ananpaq, payqa kutirirqanmi, sasachakuspan parrirqan. Vedmakovaqa hap"irqanmi chay esclavo dignitario qhepaman kutipusqan ratota, qonqorinpa uranpi takaspapas hina. Chay maqayqa tendón nisqamanmi tupaykusqa hinaspa yupayqa ñanta quykurqa, utqaylla puriyninpas pisiyarurqa. Hinaptinmi sipasqa kikinpa técnicanta hapirurqa, pay kikinmi chayta yuyaymanarqa, isqun umayuq dragón nispa. Allin yachachisqa maqanakuq runallan kay hinata horqoyta atirqan. Chaymantapas, isqun kaq qipa ataqueqa yaqa mana harkay atina karqa. Kaypiqa mecánica nisqamanta rimaymi karqan, ataqueta rikuchispa, maki ancha pisi kallpayasqa, ataquekunata parrispa, chayraykutaq qhipa ataque tukusqa. Ñawpaq kutita, maqanakuq runaqa allin yachayniyuq, utqaylla puriq masipi chay técnicata ruwarqa, chaymantataq jadeaptin, espadanta urmachispa, sut"i rikukurqa chay musuq ruwayqa allin kasqan.
  Condeqa q"illuyasqa, kallpanta chinkachisqa.
  - ¡Qan suerteyoq perra!
  - ¡Manan cheqaqtachu! Suerteqa rit'i hina mana takyasqa - sinchi llamk'aylla cementowanmi watanqa.
  Witcherqa hukmantam awqanta k'irirqan, ichataq manam anchatachu - manam wañuchiyta munarqanchu nitaq mutilayta munarqanchu. Yapamanta takaspa, payqa lunged, conde mecánicamente parried hinaspa maqanakuq espadata urmachirqa club chakiwan. Chay esclavo dignitarioqa mana armayoqmi tukupurqan. Witcherqa espadankunata wikch"uykuspan awqaman phawaylla phawaylla rirqan, hinaspan condeta urmachirqan. Makinkunam makinta huk cerrojoman hapiykusqa.
  -Qamqa saqichkanki? - Panterapa ñawinkuna llimp"iykusqa.
  - ¡Q"ala chaki kamachiman entregakuyta yupani!
  Witcherqa sinchitan hark"akurqan:
  - ¡Manan kamachichu, aswanpas chaninpaq maqanakuqmi! Kikiykipas esclavo karqanki, entienderqanki imachus p"enqay kasqanmanta, ichaqa paykunaqa huk runakunan kanku, manan ñoqaykumanta aswan millaychu. Chaymi concienciaykita tapukuy!
  . 10 kaq raki.
  Oleg Rybachenkowan Margarita Korshunovawanmi ñawpaqpi maqanakurqanku. Chay waynawan sipaswanqa allin aburrisqañan kasharqanku chay unay guerramanta. Sapa kuti wañuchiypas, disparaypas aburrikunmi.
  Pukllay hinam. Chay kikin disparo pukllayqa tarde otaq qhepaman aburridomanmi tukupunqa.
  Wawakunaqa sayk"usqañan kasharqanku q"ala chakiwan granadakunata t"oqyachispa sapa kutilla wikch"uspa.
  Chay waynaqa huk turnota qosqa. Fascistakunata rutusqa.
  Hinaspataq nirqan:
  - ¡Maeta!
  Chay sipasqa q"ala chakiwan granadata wikch"uykusqa. Payqa Fritzes nisqakunata ch"eqechispa kusikuymanta qaparirqan:
  - ¡Mosoq, ancha hatun atipaykunata tarisun!
  Ichaqa kayqa aburridomanmi tukupushan. Chay waynaq q"ala chaki wikch"usqanmantapacha Hitlerpa tanquenkuna ladonkuman tanqasqa kasqanpas.
  Chaymanta Olegqa takiyta qallarirqan.
  Huk historia alternativa. Zyuganovqa manan Stepashinpa candidaturanta votarqanchu, nitaqmi kinsa comunista t"aqakunapas.
  Kaymi tukurqa Estado Duma nisqa ch"usaqyachisqa kaptin, 1999 watapi sitwa killapi ñawpaq akllanakuykunawan.
  Arí, comunistakunaqa aswan kallpasapam karqaku. Hinaspa akllanakuykunaman rirqaku, Primakov gobiernopa ruwasqankunapi hapipakuspa, chaypim reparaypaq ruwayta ruwarqaku. Unidad bloqueqa manaraqmi kamasqachu. Putinqa manam umalliq ministru hinachu rikurirqan. Hinaspapas Dagestán nacionpi maqanakuq runakunaq haykusqankuqa aswan votokunatan yaparqan lloq"e ladoman, kamachikuqkunaq atiynintapas wañuchirqanmi.
  En general, gobiernoqa mana organizasqa hinam rikurirurqa. NDR pisiyaspa urmarqan, manataqmi musuq listo partidupas karqanchu. Hinaspa Stepashin, primer ministro churasqa kaspan, manan umalliq partidota umallirqanchu. Hinaspa chaymanta Yeltsin payta qarqurqa llapanta.
  Pisi rimayllapi, parlamentario akllanakuykunapiqa lluq'i runakunap hatun atipayninmi karqan.
  Comunistakunaq atipasqankuqa admirakunapaqmi karqan. Chaymantapas, Primakov-Luzhkov bloqueqa manam tiempoyuqchu karqa samarinanpaq. Ichaqa chaywanpas chakra llamkaqkunawan kuskam inscribikuyta atirqa. Hinaspa iskay kaq tiyanapi hap"irqan. Kimsa kaqmi karqa "Yabloko", allin PR nisqayuq. LDPR tawa kaqpi karqa. Ichaqa aswantaqa canales propresidenciales nisqakuna kay partidota activamente promocionasqankurayku.
  Hinaspapas Yeltsinqa Zhirinovskymanmi general gradotapas qorqan, otaq aswan allinta nisunman.
  Chaymi tukuy imapas pasarqa huk especial escenarioman hina.
  Oposición nisqakunan Estado Duma nisqapi atiyta hap"irqanku. Hinaspa Yeltsinqa munasqallanmanta ripunanpaqmi rimanakurqan, Primakovta oficialmente qatiqnin kananpaq churaspa. Zyuganovqa umalliq ministru, paña makiyuq runam tukurqan.
  Kayqa, llapanpiqa, kumunistakunapaqmi tuparqa. Hinaspa huk compromisoman chayarqanku. Basayevwan Khattabwanqa Dagestán llaqtamantan qarqosqa karqanku. Ichaqa manan kikin Chechenia nacionmanchu soldadokunata kacharqanku.
  Pisi tiempollamantan chaypi qallarirqan guerra civil, askha t"aqakunapi t"aqanakuypas.
  Rusia Maskhadovta Kadyrovtawan yanaparqan. Primakovqa Rusiyap umalliq akllanakuyninpi mana sasachakuspallam atiparqan. Iskay kaqtaq mana suyasqalla Zhirinovskyman tukurqan - payqa manam huk atipanakuqniyuqchu karqan akllaqninkunapi, liberal Yavlinskypas manam awqaqninchu karqan.
  Oleg Rybachenko sutiyoq runan ensayo ruwasqanmanta t"aqarqan. Manan, manan interesantechu. Yapamanta, huk temamantaña, Primakov, Zyuganov, URSS kutichiymanta qhipaman. Sayk"usqaña chaymanta!
  Imapas aswan sumaq kanman qillqanapaq. Ejemplopaq, espaciomanta.
  Chay waynaqa yuyaykunata hamutayta qallarisqa.
  Hatun Rusiyap qhapaq suyunpa musuq uma llaqtanqa Petrograd-Galaktik sutiyuqmi karqan. Chayqa Sagitario quyllur huñupim kamasqa karqan, yaqa galaxia nisqap chawpinpi. Quyllurkunapas, planetakunapas kaypim aswan achkallaña karqaku Vía Láctea nisqapa hawanpi, chaypim mawka Pachamamaqa pakakuyta tarirqa. Kunfederado Occidental nisqap awqaqninkunaqa tukuy sunqunmanta qarqusqam karqan. Ichaqa manan chay awqanakuyqa mana ima ratullapas pasarqanchu: waranqa waranqa planetakunan thuñisqa karqan, Pachamamamanta yuyariykunallan qheparqan. Kaymi aswan hatun razon karqan capitalta galaxia nisqapi aswan qhapaq, aswan thak cheqasman astanankupaq. Kaypiqa ancha sasam pakiyqa, chaymi, huk total espacial guerrapa condicionninkunapipas, maypichus punta kaq linea abstracto concepto, traserataq convencion, núcleo nisqa hatun base rusaman hinaspa industrial fortalezaman tikrakurun. Uma llaqtanqa wiñarqanmi, Kishish planetatapas llapantan millp'urqan, hatun hatun llaqtamanmi tukupurqan. Mayqin yuyaysapa runatapas admirachiyta atiq hatun llaqta. Askha avionkunan morado hanaq pachata kuchurqanku.
  Mariscal Maxim Troshev sutiyuq runatam qayachirqaku Defensa ministruman, Super Mariscal Igor Roerichman. Hamuq huñunakuyqa enemigokunaq ruwaynin sinchita yapakusqanmantan rikuchirqan. Chay guerraqa llapa runamanta sayk"usqa, embudo depredador hina recursokunata mikhurqan, chaypiqa waranqa waranqa waranqa runakunan wañurqanku, manataqmi pipas munasqan allinta ruwayta atirqanchu. Militarización nisqaqa Petrogrado-Galaktik nisqap arquitectura nisqapim allinta saqirqan. Hatun hanaq pacha rascacielos nisqakunan allin allichasqa filakunapi sayashanku, llaqtaq ajedrez tablapi cuadradokunatan representan. Kaymi mana munachkaspa mariscalta yuyarichirqa armadas espaciales nisqakuna paqarimusqanmanta. Qhipa maqanakuypiqa Rusiyap hatun quyllur wamp'unkunapas tiyanankuta hap'irqan, chaymantataq qunqayllamanta formación nisqatam p'akirqan, awqap hatun wamp'unman tupaspa. Allin yuyaykusqa maqanakuyqa cuerpo a cuerpomanmi tukupurqan, wakin barcokunan tuparqanku, sinchi k"anchariq llimp"ikunapin phatarirqanku. Chay vacío nisqataqmi colorniyoqman tukupurqan hatun nina rawraykunapas phatarinman hina, nina mayukunapas huk kutillapi puririrqan, infierno hina nina rawray mayukunan qocha patanta p"akisqa, chaymi thuñichiq olawan qataykusqa. Huk chaqwa maqanakuypi, allin ruwayqa Hatun Rusia ejercitowan kuska karqan, ichaqa atipayqa ancha hatun chaninmi karqan. Achka waranqa quyllur buquekunam elemental partikulakunapa mayukunaman tikrakurqa. Chiqamanta, awqakunaqa astawanraq chinkachirqanku. Rusia runakunaqa maqanakuyta yacharqankun, ichataq achka irqikunayuq confederación nisqa, sinchita phiñakuspa llallirqan, k'ulluchakuspa hark'akuyta churaspa.
  Hatun sasachakuyqa karqan chay confederacionpa chawpin, Thom galaxia nisqapi tarikuq, ancha sasa chinkachiymi. Ñawpa pacha civilización arceman rikchakuq dags, kay qutu quyllurkunapi millonnintin watakuna tiyaq, mana atipay atina fortalezata sayarichispa, kallpasapa linea de defensawan muyurisqa, trampakunawan hunt"a.
  Kay espacio "Mannerheim" nisqaman p"akikunanpaqqa manan llapan Rusia ejercitoqa aypanqachu. Chay guerrataqa manan atikurqanchu. Planetakuna, sistemakuna ima achka kutita makipura tikrakurqaku. Mariscalqa nostalgiawanmi capitalta qawarirqa. Chay kallpaq gravioletakuna, franerokuna ima, khaki colorkunawan pintasqa karqanku, chay avionpa iskay propósito ruwasqanpas tukuy hinantinpin sientekurqan. Wakin wasikunaqa hatun tanquekunaman otaq chakipi puriq soldadokunaq maqanakunan carrokunamanmi rikch"akurqan, chay carrokunaqa haykunankumantaqa pistayoqmi karqan. Asikunapaqmi karqan imaynatas chay hina raprayoq tanqueq barrilninmanta huk cascada phatarirqan chayta qhaway, azul, esmeralda unu tawa "intikunata" rikuchirqan, chunka chunka llanthunkunawan pukllaspa, hinallataq exótico sach"akuna hatun t"ikakuna tronconpi, raphrankunapi wiñarqan, formakuspa extrañas warkusqa huertakuna. Kunan pacha, hatun rascacielos tanquekunalla, aswantaqa allin rikch'ayniyuq, achka pistolakunawan armasqa. Chayna wasikunapi tiyayqa allinmi hinaspapas sumaqmi, capitalta atacaptinkupas, chayman rikchakuq wasiqa pichqa minutollapim kallpasapa maqanakuyman tikrakunman. Tukuy clasemanta pasaq runakuna, huch"uy wawakunapas, ejercito p"achayoq otaq imaymana paramilitar organizacionkunaq p"achanwan churasqa karqanku. Homing ciberminas nisqakunan estratosfera nisqapi altoman phawaykacharqanku, rikch"ayninpiqa colorniyoq pelotakunamanmi rikch"akurqan. Chay k"anchaykunan hanaq pacha bóveda nisqataqa k"ancharichirqan, chaymi llañu espejoyoq bulevarkunataqa llimp"i llimp"ikunawan hunt"aykusqa. Maxim Troshevqa manan chay hina nishuta ruwayman yachasqachu karqan.
  "Kaypiqa quyllurkunaqa llumpay llañullañam. Hinaspapas llumpay rupaymi ñuqapaqqa", nispa.
  Mariscalqa mat"inmanta sudorta pichaspa ventilacionta llank"achirqan. Aswan phawayqa mana sasachakuywanmi rirqan, pisi tiempollamantataq Ministerio de Defensa nisqa wasi rikhurimurqan. Chay yaykuna punkupiqa tawa maqanakuq antawakunan kashasqa. Chay espigayuq luchiarkuna chupaqninkunawan - allqumanta chunka pichqayuq kuti aswan kallpayuq asnaq uywakuna - Troshevta muyurirqaku. Chay hatun mariscalpa ciclope palacionqa allpa ukhumanmi haykurqan, rakhu perqankunapin kasharqan plasma cañonkuna, cascada hina láserkuna ima. Ukhu bunkerpa ukunqa sasan karqan - lujoqa manan kallpachasqachu karqan. Manaraq kayta ruwachkaspa, Troshevqa jefentaqa kimsa dimensional proyecciónllapim rikurqa. Supermariscalqa kuraq, experienciayoq maqanakuqmi karqan, pachak iskay chunka watayoq. Huk hatun kallpaq ascensorpin uraykunay karqan, allinta chunka kilómetro allpa ukhuman haykuspay.
  Chay mariscalqa elite guardiakunaq, maqanakuq robotkunaq cordónninta pasaspanmi oficinaman haykurqan, chaypin computadora de plasma nisqa galaxiaq mast"arisqa hologramata simularqan, chaypin rikuchirqan Rusia tropakuna huñunakusqankuta, awqakunaq atacasqanku cheqaskunatapas. Chay qayllapin warkusqa aswan huch"uy hologramakuna huk galaxiakunaq rikch"aynin. Chaykunata kamachiyqa manan sapa kutillachu karqan, ch"askakuna ukhupin karqan yuyaysapa, wakin kutipiqa ancha mana reqsisqa irqikunaq tiyasqan sapanchasqa suyukunaq qhawariyninkuna. Troshevqa manan unaychu kay sumaq kayta qhawarirqan, huk willakuytan ruwanan karqan. Igor Roerichqa waynamanmi rikch"akurqan, uyanqa yaqa mana arrugayoqmi karqan, rakhu chukchayoqtaqmi karqanpas. Yaqachus hina kawsanman, kawsanmanpas, ichaqa guerra tiempopi Rusia nacionpa hampiyninqa manan anchatachu interesakurqan runaq kawsayninta unayta wiñachiyta. Aswanpas miraykunaq usqhaylla cambiasqanmi evolucionta kallpacharqan, chaymi mana khuyapayakuq guerra akllaq runaq allinninpaq karqan. Kawsayqa pachak pichqa chunka watallapim karqa. Elite nisqapaqpas. Bueno, nacesqankuqa ancha hatunmi karqa, defectuoso warmakunallapaqmi abortay karqa, manataqmi anticonceptivos nisqatapas harkarqakuchu. Chay supermariscalqa Troshevmanmi qhawarirqan haykuspa.
  - Hinaspa kaypi kachkanki, Maxim. Llapan willayta computadoraman wikch'uy, chayta ruwanqa chaymanta huk allichayta qunqa. ¿Ima niwaqmi chayllaraq sucedesqanmanta?
  - Confederadokuna, paykunawan yanapak mashikunapash alli yachayta yacharkakuna. Balanzakunaqa ñuqanchikmanmi tikrakuchkan, kay chunka watakunapim yaqa llapan maqanakuykunapi atipasqa kachkan.
  Roerichqa umanwanmi nirqa.
  - Yachani. Ichaqa Confederadokunaq aliadokunan, Dugs nisqakuna, reparaylla aswan allinta llank"arqanku. Paykunaqa sinchi peligrotan churayta qallarishanku.
  - Uyakuy.
  Roerichqa holograma nisqapi chay siq"ita ñit"ispa pisillata hatunyachirqan.
  - Manaraq qamqa Smoor galaxia kachkan. Kaypiqa iskay kaq hatun Dug kallpasapam kachkan. Kaypim hatun maqayta ruwasunchik. Allinta ruwaspaqa qanchis chunka wata ukhupin maqanakuyta atipasunman, aswan askhaqa pachak watallapin. Hinaspapas mana allinta ruwasun chayqa, askha pachak watakunan guerraqa aysanqa. Qamqa qawachirqanki allin kamachiq kasqaykita, chaymi proponeyki Operación Martillo de Acero nisqa umallinaykipaq. ¿Sut'ichu?
  - Chayqa allinmi, Excelenciayki.
  Igorqa uyanta chukchuykusqa.
  -Imaraykutaq chayna titulukuna? Simplemente ñuqaykuwan rimanakuy: Compañero Super-Mariscal. ¿Maypitaq kayta huqarirqanki?
  Maximqa p"enqakuspan sientekurqan.
  -Ñuqa, compañero Supermariscal, Bingwan yachaqarqani. Paykunaqa ñawpaq imperial nisqa estilotan willarqanku.
  - Pichay. Ichaqa kunanqa hukniraymi imperio, umalliqmi ñawpaq costumbrekunata, procedimientokunatapas pisiyachirqan. Chaymantapas, pisi tiempollamantam atiy tikray hamuchkan, musuq kuraq wawqiyuq hinaspa hatun kamachiqniyuqmi kasunchik. Ichapas qarqusqa kasaq, Operación Martillo de Acero allin kaptinqa ñuqapa rantinpi churasqa kanki. Ñawpaqmantaraqmi estudiananchik, kayqa hatun ruwaymi.
  Mariscalqa Roerichmanta kimsa kuti masnin sullk"a karqa, chayraykutaq patronizaq tononqa ancha allin karqa, manataqmi phiñachiqchu. Umalliq t"ikrakuyña kananña chaypas, mosoq umalliqninkupas iskayninkumanta aswan waynaraqmi kanqa. Naturalmente, kaymi aswan allin kanqa.
  - Listoñam kachkani. ¡Ancha Rusiamanmi servini!
  - Chaynaqa riy. Generalniykunam chay detallekunata huntachisunkichik.
  Napaykuspanmi mariscalqa ripurqan.
  Bunkerpa corredorninkunaqa khakiwanmi pintasqa karqa. Chay operativo umalliq wasiqa uraypim karqa. Askha fotónico, plasma computadorakunan usqhaylla ritmopi metagalaxia nisqapi imaymana puntokunamanta puriq willakuykunata ruwarqanku. Ñawpaqpiqa askha rutina llank"aykunan karqan, chaymi huk hora kuskan qhepallaman mariscalta kacharirqanku. Kunanqa huk karu hipersalto huk vecino galaxiaman suyachkasqa. Chaypin hatun kallpakuna huñunakunanku, yaqa soqta kaq parten llapan flota espacial Rusamanta. Achka millon quyllur buquekuna. Chay huch"uy detallekuna allichasqa kasqan qhepamanmi mariscalqa hawaman hatarirqan. Ukhu q"uñi kayqa sinchi ruphaymanmi ñanta qorqan. Tawa k"anchaykunan huñunakurqanku cenit nisqapi, hinaspan mana khuyapayakuspa hanaq pachata llamp"uyachiq coronakunawan llimp"iykuspanku, planetaman particulakunaq mayukunata hich"arqanku. Espejoyoq callekunapin cascadakuna k"anchay lloqsimusharqan. Maximqa avion de gravedad nisqaman saltaykusqa, ukhupiqa allinmi, q"oñitaqmi karqan, hinaspan hawa llaqtakunaman phawarirqan. Payqa manan hayk"aqpas Petrogrado-Galaktika llaqtamanqa rirqanchu, hinaspan kikin ñawinwan rikuyta munarqan capitalta, chaypin tiyarqanku kinsa pachak waranqa waranqa waranqa runakuna. Sector militarmanta lluqsirqa, tukuy imapas tikrakuruspanmi aswan kusisqallaña rikurirurqa. Rikurirqa huk original composición nisqayuq wasikunam, payqa sutichanmanchá lujoso nispa - chaypi tiyaq clase privilegiada nisqamanta representantekuna. Llapan awqanakuypiqa oligarcakunap qatanmi pisiyarqan, ichataq manam llapantachu chinkachirqan. Chay palaciokunaqa cheqaq obras de arte nisqakunan karqan. Hukninmi rikchakurqa chawpi pachamanta castilloman, chaypim parapetopa kirunkunapa rantinpi palmera sachakuna karqa. Hukninñataqmi llañu chakiyuq sayarqa, autopista nisqapas urayninpim mastarikurqa, payqa llimpi llimpi arañamanmi rikchakurqa, quyllurkunawan qatasqa. Askha wakcha runakunaq tiyasqanku wasikunapas manan cuartelkunawan huñunakuykunata hatarichiqchu, aswanpas admirakuypaq fachadakunan llimp"i llimp"i, ñawpaq pachak watakunapi umalliqkunaq, kamachikuqkunaq estatuankunawan sumaqchasqa. Mana tukuy imapas khakiwan pintasqachu kanan, nispas Troshevqa yuyaykusqa. Chaymantapas, ichapas kay pachapi aswan achka runayuq llaqtapiqa sumaq arquitecturayuq kanan. Sector turístico nisqa aswanta llimp"i llimp"iyuq karqan, purina ñankuna, hatun rosas nisqaman rikch"akuq wasikuna ima, t"ikaq, t"inkisqa tulipanes, margaritas cuerdas, exóticos animales intricadamente chaqrusqa ima. Yaqachus hina, osopi otaq sable kiruyoq tigrepi tiyayqa sumaqmi, wawakunatan kusichin. Ichaqa kuraq runakunapas admirakunkun chhayna estructura kuyuqtin otaq pukllaqtin. Chunka iskayniyuq umayuq muyuriq dragónqa mana chinkachiy atina impresionta ruwarqa mariscalpi, sapa siminmantam lluqsirqa achka colorniyuq fuentekuna, neonwan kancharisqa. En general, karqanmi askha fuentekuna aswan bizarro rikch"ayniyoq, askha colorniyoq jetkunata pachak metro wayraman wikch"uq. Hinaspa imayna sumaqmi kanku, tawa intipa kanchayninpi, yakupa rikchayninman chaqrusqa, huk fabuloso, mana tupaq llimpikuna pukllay. Kaypi wawakunaqa kusisqa, sumaqllaña karqanku: llimp"i p"achankuqa cuentopi kaq elfokunamanmi rikch"akurqan. Kaypiqa manam runakunallachu karqaku, kuskan uyariqkunam extraterrestres karqaku. Chayna kaptinpas, mana riqsisqa runakunapa wawankunaqa kusisqallañam runa wawankunawan pukllarqaku. Troshevqa yuyaysapa yurakunawanpas tuparqanmi. Tawa chakiyuq, iskay llañu makiyuq quri umayuq sumaqllaña diente de león. Wawankuqa iskay chakiyuqllam kasqa, quri umankupiñataqmi esmeralda llimpikuna llumpayllaña kasqa. Maximqa allintam kay irqita riqsirqa - Gapi, kimsa warmi-qari yura kawsaq, hawka kayta kuyaq, ichaqa destinopa munayninwanmi tukuy imayuq quyllurpura maqanakuyman aysasqa karqaku, hinaspam Hatun Rusiyap natural aliadonman tikrakurqaku.
  Huk ayllukunap representantinkuna suficiente karqan - aswanta neutral estadokuna planetakuna. Paykunaqa chay imperioq mana iñiy atina capitalninta qhawayta munarqanku. Kaypiqa guerraqa karumanmi rikchakun mana chiqapchu, waranqantin parsecs karun, chaywanpas, mana hawkalla sientekuyqa manam mariscalmanta lluqsirqachu. Umaypi yuyaymanaymi hatarirqa, chay planetakunapim atacananku kaptin, yuyaysapa kawsaqkunapas kawsanqaku, waranqa waranqantin yuyayniyuq kawsaqkunam wañunqaku. Yawar mayukuna hich"akunqa, waranqa waranqa llaqtakuna, ayllu llaqtakuna thuñisqa kanqa. Ichaqa payqa imperioq mariscalninmi, hinaspan ruwananta hunt"anan.
  Chay centro turístico nisqa qhawarisqan qhepamanmi chay mariscal kamachirqan chay avion de gravedad nisqa churanankupaq, hinaspan industrial nisqa cheqaskunaman rirqan. Kaypi wasikunaqa aswan pisillam karqa, mana sasachakuspalla churasqa. Chay fabricakunaqa allpa ukupim karqa.
  Gravedad nisqa avion chayamuqtin hinan, huk t"aqa q"ala chaki waynakuna, trapoyoq, pichanankupaq ima, chaylla chayman phawarirqanku. Sayk"usqaña, ch"usaqyasqa khakimanta trapokunapi llañu ragamuffinkuna, hatun llik"isqa t"oqokunaq. Ukhumanta q"illu, yaqa yana. Yaqachus hina chay unay maqanakuyqa chumpinkuta allinta k"iskinankupaq tanqarqan. Troshevqa khuyapayakuytan qallarirqan. Chay choferqa Capitán Fox sutiyoqmi mana chaynatachu rimarqa.
  - ¡Hamuychik, ratakuna, kaymanta lluqsiychik! ¡Marshall hamushan! - nispas laq"aykusqa.
  Mana wasiyuq wawakunaqa tukuy ladoman phawaylla rirqanku, qhelli talonninkuta rikurqanku. Sasan q"ala chaki puriy tawa "intimanta" ruphaypi huk kutillapi, wakcha wawakunapas manan yacharqankuchu ima zapato kasqanmanta. Huknin warmacha ichaqa wakinkunamanta aswan mana manchakuqmi rikuriruspan kutirispan chawpi dedonta qawachirqa. Capitanmi huk blasterta horqospa chay mana allin yuyayniyoq waynata wañuchinman karqan, ichaqa mariscalqa qhepa ratopin capitanpa makinta tanqayta atirqan. Chay cargaqa phawaylla pasarqan, chaymi pavimentopi huk cráter nisqa ruwakurqan, chullusqa rumi t"aqakunan chay waynaq q"ala chakinkunaman urmaykurqan, hinaspan asfalto patapi urmaykurqan. Munayninpa kallpachakuyninwanmi hamuq maqanakuq runaqa qapariyninta hark"ayta atirqan, nanayta aguantaspataq sayarirqan. Maximqa capitanmanmi sinchita laq"aykusqa.
  - Kimsa punchaw guardia wasipi. ¡Atención, makikuna ladoykipi! - Mariscalqa amenazakuq tonowanmi kamachirqa - Wawakunaqa ñuqanchikpa kaqninchikmi, chaykunataqa cuidananchikmi, manam wañuchinanchikchu. ¿Chayta hap"inkichu, monstruo?
  Atuqqa makinkunata ladonkunapi haywarirqan. Payqa kurkullatam umanwan nirqa.
  - Kamachiyman hina kutichiy.
  - Arí wiraqocha.
  Maximqa chay waynamanmi qhawarirqan. Payqa llimp"i chukchayuq, sumaq rikch"ayniyuq, q"uñi uyayuq, aychayuq ima karqa. Llikisqa camisetapa uranpim qawanki kallpasapa abs nisqa chukulatakunawan qatasqa.
  -Imataq sutiyki?
  - ¡Yanesh Kowalski! - Chay llimp"iyuq runaqa pulmonpa hawanpi laq"aykusqa.
  - Qamkunapim rikuni kallpasapa maqanakuqpa ruwasqankunata. ¿Zhukov Yachay Wasiman yaykuyta munankichu?
  Chay waynaqa llakisqallañam rikurirurqa.
  - Kusikuymanmi, ichaqa tayta mamayqa común llank"aqmi, manan educacionniymanta qolqeta pagayta atinqakuchu.
  Marshallqa asirikuspanmi nirqa.
  - Mana qullqillapaqmi matriculasqa kanki. Qan, rikusqayman hina, aychaykipi kallpasapa kanki, ñawiykipas riman yuyay atiykunamanta. Aswan allinqa allin estudiaymi. Kay tiempokunaqa sasa tiempon, ichaqa guerra tukukuqtinmi llank"aqkunapas allin kawsaypi kawsanqaku.
  - ¡Awqa atipasqa kanqa! ¡Ganasaqku! - Yaneshqa hukmantam pulmonpa hawanpi qaparirqa.
  "Chaynaqa, filakunapi rantiykipi churay, soldado", nispa. Hinaspa qallariypaq - carroypi.
  Lisaqa chukchanta chukchuykusqa. Chay waynaqa huk chhikantan qhelli kasqa, ukhuntataq pay qhepaman mayllakunanku karqan.
  Wichariruspanmi chay gravedad nisqa avionqa gobiernopa cuartonkunaman kallparqa.
  Janeshqa, samayniyuqmi, chay hatun, sumaq allichasqa wasikunata estudiarqa.
  - Mana sector central nisqaman yaykuchiwanchikchu, kayqa ancha sumaqmi.
  - Aswantaraqmi rikunki.
  Hinaspapas chaywanpas mariscalqa khuyapayakuywan tanqasqa, centro turístico nisqaman phawaykachanankupaq kamachirqan. Chay waynaqa tukuy ñawinwanmi qhawarisqa, cheqaqtapuni rikusqankunata mikhuspa. Reparasqa karqan carromanta saltayta munasqan, kuyukuq acerapi phaway munasqan, huknin yuyayta hap"iq puriyman wichayta munasqan.
  Yaqa llapanpi popa Maximqa chay p"unchay hina sumaq sonqo, llamp"u sonqon karqan.
  - Munaspaykiqa "kusikuy urqupi" sillaykuy, chaymantañataq derechota hamuway. Qullqita apakuy, mana chayqa manam yaykuchisunkikuchu.
  Mariscalqa chay papelta quykurqa.
  Yaneshqa phawaylla rirqan chay muntakuykunaman, ichaqa rikch"ayninqa ancha rikukuqmi karqan.
  Espacio-ninja nisqa wasiman haykusqanpin hatun robotkuna hark"arqanku.
  -Qhipa, mana allin p"achasqa kanki, sut"ita wakcha barriokunamanta. Detenisqa kanki hinaspa estacionman apasqa kanayki.
  Chay waynaqa ayqekuytan munarqan, ichaqa huk pistolawanmi maqarqanku, chaymi asfaltoman wikch"uykurqanku. Troshevqa carromanta saltaspa investigaq rinan karqan.
  - Suyay, kay cadete ñuqawan kachkan.
  Chay aysakuq policiakunaqa sayarirqankun, mariscalta qhawaspa. Maximqa campo uniformeyoqmi kasqa, ichaqa militar comandanteq epauletankunan tawa intiq contranpi qorimanta k"ancharishasqa.
  Chay patrullera kuraq runa, policía teniente, napaykusqa.
  - Pampachaykuway, Mariscal, ichaqa kamachikuykunaqa hark"anmi mañakuqkunata chay centroman haykuchiyta, chaypin chaskinchis invitadokunata tukuy galaxiamanta.
  Kikin Maximqa entienderqanmi pantasqanmanta, chhayna respetasqa cheqaspi ragamuffin nisqa kacharisqanmanta. Ichaqa manan yuyaykurqanchu pantasqanta rikuchiyta.
  -Kay waynaqa scoutmi. Payqa alto comandomanta huk asignaciontan hunt"asharqan.
  Tenienteqa umanwanmi nirqa pistolanpa botonninta ñitiykuspan. Janesh Kowalskiqa kuyurispanmi yuyayninman kutirqa. Mariscalqa asirikuspanmi makinta haywarirqa. Kay ratopin tawa galacta extraterrestre nisqakuna qonqayllamanta viga wikch"uqkunawan llimp"iykusqa. Hawamantaqa, chay extraterrestres nisqakunaqa q"ara k"utusqa sach"a k"aspikunamanmi rikch"akurqan, azul q"omer kurkuyoqtaqmi karqanku; Manaraq monstruokuna disparanankupaq tiempoyoq kashaqtinmi Maximqa tapaman urmaykurqan, huk blasterta horqospa. Nina hina purina ñankunaqa patamantan pasarqan, chay colorniyoq estatuamanmi urmaykurqan, chaymi chay sumaq pedestalta fotonkunaman ch"aqchuykurqan. Troshevqa iskay atacadorkunatam kuchurqa laserpa hazwan, iskay kawsaq inogalactos nisqakunam ladokunaman kuyurqaku. Hukninpas mana hark"ay atina vigawanmi hap"isqa karqan, iskay kaqtaq ichaqa fachadaq llanthun qhepapi pakakuyta atirqan. Chay monstruoqa kimsa makimanta huk kutillapi dispararqa, Maxim utqaylla kuyuptinpas, pisillatam maqarurqa - waqtanmi ruparurqa, paña makinpas waqllisqam karqa. Awqap llimp'inkunam tangencialta "loco yaku lirio" nisqa atracción nisqaman tupan. Chay qhepamanmi huk phatay karqan.
  Mariscalpa rikusqanqa nadasharqanmi, ichaqa admirakurqanmi imaynatas Yanesh chay losamanta huk pedazota llik"ispa awqakunaman wikch"uykusqa chayta rikuspa. Maximqa admirasqa kasharqan mana runa hina atiy pakasqa kay pisi kallpa rikch"ayniyoq wayna sipaspi... Chay wikch"uyqa cheqaqmi lloqsimurqan, phisqa ñawiq filanpipuni. Chay kawsaqqa kuyurispa ñawpaqman puririrqa, kuyurispa. Kaymi suficiente karqan Maxim allin dirigisqa disparopaq, chay monstruoq kawsaynin tukunanpaq.
  Chay maqanakuyqa usqhayllan tukupurqan. Chay tiempopiqa policiakunaqa manan fusilaytapas munarqankuchu. Chaytaqa mariscalqa chayllam musyarurqa.
  "Llapa allinkunan ñawpaqpi maqanakushanku, qhepapitaq, llaqtaq callenkunapi, manchali runakuna hawapi tiyashanku.
  Allin mikhusqa tenienteqa q"illuyasqa. Maximmanmi asuykurqani.
  - Compañero Mariscal, disculpata mañakuni, ichaqa llasa viga wikch"uqkunayoqmi karqanku, ñoqaykutaq...
  - Hinaspa imataq chay! - Maximqa patrullerpa chumpinpi kaq blasterta qawachirqa. - ¿Puspa llalliq? Llakikuypaqmi, qhawarisqaman hinaqa, manan llank"ana kanchu qanpaq capitalpiqa. Manan mana imatapas ruwaspa tiyaykunkichu, kallpachakusaqmi ñawpaqman kachasunaykipaq.
  Chay waynata señaschaspataq Maximqa yanaparqan gravedad nisqa avionman saltananpaq, chaymantataq makinta allinta kuyuchirqan.
  -Allinmi, qamqa atoq kanki. Kusikuni qanmanta mana pantasqaymanta.
  Kowalskiqa amistadwanmi ñawinta kicharirqa, kunkanpas ancha kallpawanmi hinaspa kusisqallaña uyarikurqa.
  - Huk allin wischuyllatam ruwarqani. Atiymanmi...
  - Qamqa oportunidadta tarinki. Colegiomanta lluqsispaykiqa derechollam maqanakuyman rinki. Tukuy kawsayniyki ñawpaqnikipi kachkan, hinallam maqanakunayki kanqa puntakama.
  - ¡Guerraqa ancha allinmi! - Chaysi waynaqa kusisqa qaparirqa. - Chaylla ñawpaqman riyta munani, viga pistolata hoqarini...
  - Manan chay ratotaqa ruwayta atiwaqchu, ñawpaq maqanakuypin wañuchisqa kanki. Ñawpaqtaqa huk especialidadta hap"iy.
  Yaneshqa phiñasqallañam asnarqa. Payqa atiyninpi confianzayoqmi karqan, yuyaykurqanmi askha ruwayta yachasqaña kasqanpi, disparaytapas. Chaykamataq, chay gravedad nisqa avionqa hatun Michurinsky parque nisqapa hawanpi pawachkasqa. Chaypin hatun sach"akuna wiñarqan, wakinqa askha pachak metro sayayniyoqmi karqan. Hinaspa rurunkunaqa ancha hatunmi karqan, chaymi chawpinta mikhuspa, ukhupi tiyayta atiwaq. Quri qarayuq genéticamente modificado piñakunaqa mikuypaqmi rikchakurqa. Chiqamanta, mana yuyasqankumanjina, mana anchatachu chay waynata admirachirqanku.
  - Ñam chayna yunkakunaman rirqani. - Yanesh sut"incharqan. - Mana chawpi distritukuna hinachu, chaypiqa llapa runam saqisqa. Chakiwan chayman chayanapaq unay tiempoña chaypas.
  - Ichapas! - Nisqa Maxim. - Hinaspapas, kaypi yurakunata admirakuy... Huk hongo kan, huk pelotón entero chaypa uranman haykunman.
  - Hatun ch"uspi agaric nisqaman rikch"akuqlla. Mana mikhuy atiymi. Yuyarini huk bolsa hunt"a kuchusqa rurukunata huñusqayta. Pavararataqa anchatam kuyani - qaranqa llañullañam hinaspapas saborninqa ancha sumaqmi. Higosqa mana imapaschu chaywan tupachisqaqa. Kuchuspaqa allintam qawakunayki. P"akikunmanmi, chaymantataq mayuqa cascada hina kanman - manaraq huk simita rimanaykipaqpas tiempoyki kashaqtinmi apasunkiman. Kaypi ruruqa ancha hatunmi. Chaykunataqa plástico bolsapi partekunapin apanayki, kayqa ancha mana allinmi.
  Maximqa Janeshpa hombronpi laq"aykusqa.
  - Mana tukuy imachu mikuywan tupukun. Uraykuspa wakin t"ikakunata pallasunchik.
  - ¡Sipaspaq huk regalo! Imanasqa mana!
  Chay waynaq makinkunan volanteman haykurqan. Capitán Atuqqa piñasqa dedonkunata takaykusqa.
  - Ama volanteta llamiychu, allqucha.
  Hinaspa chaylla kutichispa hukmanta anyasqa mariscalmanta.
  "Wawawan maqanakunaykipaqlla valorniyoqmi kanki", nispa.
  - ¡Pampachaykuway, Excelenciayki!
  Yaneshqa manas asikuyta atisqachu.
  - Munaspaykiqa kallpanchakuy. - Maxim permitisqa.
  Yaneshmi nirqan: "Simuladorkunapi experienciayoqmi kani", nispa.
  Mana iskayrayaspa nitaq manchakuspanmi Kowalskiqa makinta volanteman churaspan carrota urayman pusarqa. Yaqachus hina cheqaqtapuni admirakuypaq atiyniyoq karqan. Chay gravedad nisqa avionqa hatun sach"akunaq puntantan phawaylla pasarqan.
  Maximqa manan hark"akurqanchu, chaymi waynaqa avionta controlarqan. Ninanchikmi, payqa ancha allintam llamkayninta atiparqa, hatun troncokunapa chawpinpi maniobraspan, manam haykapipas urmarqachu, técnica virtuoso nisqatam qawachirqa watakunanmanta aswan karuta. Ichaqa urmaykuqtinpas manan hatun ruwaychu kanman chay avion de gravedad nisqa allin sistema de seguridad nisqayoq. Tukuyninpiqa, juk ch"uya pampapi tiyaykurqanku, chay t"ikakunaqa juch"uy ichaqa fabulosa sumaq t"ikakunawan ch"eqesqa kasharqan. Chay allin layqaqa qoykukuq sonqowanmi chay joyakunata ch"eqechisqa hina karqan. Chay sasachakuyniyoq colorkunan ñawikunata musphachirqan, machasqa q"apaypas mana willay atina kusikuytan hatarichirqan.
  Yaneshqa admirakusparaqmi silbarqa. Allpaman chayaptinkum, warmachaqa saltaspa waytakunata pallayta qallaykurqa, huk maki huntata hoqarispan. Maximqa chiri yawarniyuqmi karqa, paymanqa gustarqam chay allpaqa, chaywanpas imapas manchakuypaqmi karqa. Amenazasqa sientekuy. Ninawan yakuwan pasasqanraykum, mariscalqa yachasqaña karqa intuicionninpi confiananpaq; Principiopiqa hatun imperioq capitalninpiqa manan runakunapaq peligroso kawsaykunatachu waqaychanan. Kaypiqa hukniraymi kan. Maximqa chay waynata señaschaspa ninrinpi ch"inlla susuykusqa:
  - Kay qayllanchikpi awqakuna kan. T'ikakunata pakaspa ñuqawan hamuy.
  Janeshpa ñawinqa llimp"i llimp"iraqmi.
  - Listoñam kachkani.
  Chay ramota carropi saqespa, Capitán Foxpa qhawarisqan, Maximwan Yaneshwanqa aswan ukhumanmi sach"a-sach"a ukhuman astakurqanku. Arí, chay tropakunatan waqyaspa chay cheqastaqa peinananku karqan. Ichaqa Maximqa kusikuywanmi hap"isqa karqan. Janeshqa, chiqamanta, munakuy munaykunawan jap"isqa karqa, payqa juk oficial de inteligencia militarjina piensakurqa, chaymantataq kusikurqa. Yunka ukhunta purirqanku, mana qaparinankupaq. Yaneshqa q"ala chakinkunatan morado ortigakunapi ruphachiyta atirqan, ichaqa hark"akurqanmi, qonqorinkama qaran hatun phusphukunawan qatasqaña karqan chaypas.
  Maximqa susurquspa nirqa: "Cuidakuy", nispa. - Yunkapiqa sapa qurapa cuchillanpim peligro pakasqa kachkan.
  Yaneshqa susurquspa nirqa: "Kaypiqa camuflaje de protección nisqatam necesitanchik", nispa. Chay trapokunaqa yaqapaschá ayataqa pakasqaku, chaymi chakikunapi imapas qasqoshasqa. Hatun kurukuna, Yaneš yachaywasipi yachasqan hina, kay planetapi runakunata mana mikhunkuchu. Aswan peligroso especies de artrópodos nisqakunan chinkachisqa karqanku nivel genético nisqapi; Paykunaqa ch"inlla purirqanku. Qunqayllamantam Maximqa chirirurqa. Huch"uy kawsaqkunaqa mana samayniyuqmi puriqku, pipas manchachisqan hina. Mariscalqa chay warmachapa makinmanta hapiykuspan ninrinpi susuykurqa:
  - ¡Ñawpaqpim emboscada kachkan!
  Maximqa bolsillonmantan huk detector de sonidota horqospa allinta uyarirqan muyuriqninpi kaqkunata. Chayqa allinmi, pichqa runa maqanakuqkuna, yaqa kaqlla extraterrestres nisqakunapas chay qayllapi sirisqa kachkasqaku. Bueno, chhayna equilibrio de fuerzas kaqtinqa aswan allinmi mana maqanakuyman haykuy, aswanpas awqakunata muyuy.
  Chaytan paykunaqa ruwarqanku.
  Experienciayoq soldadowan verde waynawanqa sincronizaciónpin kuyurqanku. Rakhu sach"a-sach"akunatan purinayku karqan, tobilloykukama musgokunawan unuwan chinkaykuq. Ancha sasachakuywanmi mariscalqa runaq cadenan p"akikuyninta yuyaykurqan, hinaspan kay cheqaspi llimp"iyta atirqan. SUERTEyoqmi karqanku, manan mayqen extraterrestrepas animalkunaq sentidonniyoqchu nitaq fenomenal uyariyniyoqpaschu karqan. Chay t"uqyay detectorqa llamp"u simikunatan t"aqayta atirqanña.
  - Señor Residente, mana atikuq kaqta ñuqamanta mañakuchkanki.
  Kutichispanmi, qapariyman rikchakuq kunka.
  - Hinaspa qanpas, general, yachasqaña kanki qolqeta mana hunt"asqata llank"aspalla hap"inaykipaq.
  Timbremanta qhawarispan mana runaman rikch"akuq ayllumanta karqan.
  - Kuska millonta pagasurqanki, chayri, ¿imataq? Satélite espía nisqamanta mawk"a willakuy.
  "Manan ñoqaq huchaychu", nispas runaq kunkanqa qellalla chaninchakushallarqan. - Kay laya willaykunaqa, principio nisqapi, ancha usqhayta mawk"apun. Manam tukuy atiyniyuqchu kani.
  - Kaytaqa chaylla hamut"arqayku, pisi kallpa kasqaykita niyqa aswan facilmi. Kremlin sistemata atacanapaq rimaspaqa, qampas, yanapaqnikikunapas manam imapaqpas valenqachu.
  Maximqa khatatatasqa. ¿Cheqaqtachu chayamunqa aswan atiyniyoq defensaman ataqueman, chaymi capitalta, galaxiaq llapa chawpintapas qataykushan? Kremlin sistemaqa, kamaqninkunaq nisqan hina, mana atipay atina, chaywanpas, awqakuna imperioq sonqonpipas llank"arqanku chayqa, chaymi llakikuypaq yuyaymanaykunata apamun.
  - Yachay, runa, pisi tiempollamantan fundamentalmente mosoq armata utilizasun, yanapayninwantaqmi Rusia nacionmanta estrella barcokuna manaraq llalliq karuman chayashaspa ñut"u allpaman tukupunqa. Chaymantataq ejercitonchis, tukuy imaman haykuq ola gravitacional hina, Rusia espaciokunata unuwan hunt"achinqa, hinaspan imperial mundokunata kamachinqa.
  Maximqa llakisqa suspirarmi, yaqapaschá chay traidorqa mana anchatachu kusikurqa chayna suyakuywan. Ichaqa, kutichisqa:
  - Pichqa kaq columnaqa ñawpaqmantaqa aswan llamk"achkan, invasiónniykitaq planmanjina purinqa.
  - Hamuq pachapaq llamkaynikichikqa, hatun llaqtapi chunka iskayniyuq kallpasapa wasikunata paqarichiymi, huelga kallpanchikkunapaq. Mercenariokunan kayman haykunqaku turistakunaq rikch"ayninwan, sach"a-sach"akunapi pakakunqaku, chaymantataq ataque general nisqapi ruwayninkuta ruwanqaku.
  - Chhaynaqa kanqa.
  - Hinaspa qhawariy, runa, quyllur buquenchikkunapa ataquen mana allin kaptinqa, aswan mana allinmi qampaq kanqa. Kikin contrainteligenciaykiqa llik"isunki, wañuchisqaykipas pisi pisimantan, nanaywantaqmi kanqa.
  Maxim manaña rikurqanchu pichus rimashaqta chaypas, seguron kasharqan SMERSHqa kunkanwan traidorta reqsiyta atinanmanta.
  - Awqa umalliqpi tukuy qhipa churasqakunamanta willayta necesitanchik. Tukuy ima yachasqayki.
  - Willakusqayman hinaqa, wayna mariscal Maxim Troshevmi churasqa karqan Smur galaxiapi quyllur flota kamachinanpaq. Paymantaqa manam ima chiqap willakuypas kanchu, ichaqa...
  - Tukuy imapas sut"inmi, chaypi ruskuna hatun ofensivata wakichishanku. Sapa kuti hina. Musuq kamachiqqa hatun kallpakunap qunqayllamanta atacasqanmi.
  Maximqa khatatatasqa, payqa ñawpaqman phawaykuspa chay frikita asnachiyta munarqan. Chay operacionqa peligropin kashan.
  - Chayna kasqanmantam piensani. Huk nombramientokunamanta rimaspaqa...
  Traidorqa unay tiempon listapi churakurqan, sayk"uchikuspataqmi, ichaqa Maximqa umanpin huk planta hap"irqanña. Ñawpaqtaqa, kay sitiomanta upallalla lluqsinayki tiyan, iskay kaqpitaq, usqhayllata SMERSH nisqawan rimanakuy. Chaypin decidinqaku chaylla neutralizanankupaq chay llika espía nisqataqa icha suyanankupaqchu. Tukuy imamanta, riqsisqa traidorkunaqa manam peligrosochu, chaykunawanmi desinformación nisqa lluqsinman. Aswan hatun kaqmi mana amawta ruwaychu. Ichaqa kunankama thak tiyaq waynaqa kuyurirqan, chaymi reparakurqan wayna-sipas kallpan tukuy kallpawan kashasqan.
  - Ichapas laserwan tupachisunman, señor Mariscal?
  Maximqa susurquspa nirqa: "Manan, mana imapipas", nispa. - Chaypaqmi yachayqa, willakuykunata huñuspa allin runakunaman willanapaq. Sichus kamachikuyta mana kasunki chayqa, ñoqa kikiymi disparasqayki.
  Mariscalqa amenazaspa viga pistolanta hoqarirqan.
  Yaneshqa umanwanmi nirqa.
  - Kamachiykunamantaqa manam rimakunchu.
  Maximqa pesapakurqanmi chay waynata pusasqanmanta. ¿Imataq kanman susurquyninku uyarisqa kaptin... Chaykamataq uyarikurqa detector de sonido nisqapi, chay extraterrestre runaqa yapamanta rimarirqa.
  - "Júpiter" niy, mana yanapawaptinchikqa kay peón sacrificaspa qusunman. Hinaptinmi Hatun Kamachiqnikichikqa piñakunqa, khuyapayakuyqa manam huknin pantayninchu.
  Maximtaq yuyaykurqan: "Arí, umalliqqa sinchi k"ulluchá", nispa. Ichaqa huk kutinmi waranqa akllasqakunamanta huknin karqan, kamachikuq dictador qonqaylla wañuqtinllan umalliq kananpaq oportunidadta tarirqan. Sapa wata waranqa akllasqa kanku, hatun atiypa muyuyninqa sapa kimsa chunka watamantam ruwakun. Ichaqa kay chansapas faltarqanmi. Ñawpaqtaqa, Maximpa runan ancha llamp"ulla karqan, iskay kaqpitaq, paranormal atiyninkuna, wawa kayninpi ancha kallpasapa, pisiyayta qallarirqan edadwan. Ichaqa, manaraq tawa chunka watayoq kashaspa mariscal kay... chaymi imatapas nin.
  - Ama Jupiterta llamiychu. Paymi aswan allin suyakuyniyki. Mana chaywanqa guerrapi gananapaq chansakunaqa manam anchachu.
  Inogalakt kutichispa mana uyariy atina imatapas qaqcharqa. Hinaspas articuladamente nisqa:
  - "Júpiter" nisqa ruwayqa ancha chaniyuqmi. Mana ima ruwasqanraykum tropanchikkunaqa llumpay chinkachisqa kachkanku. Imaynaña kaqtinpas, paymanmi kamachikuyniykutaqa willanki. Kunankamaqa riyta atinkim.
  "Chayqa, ripuwaqmi", nispas Maximqa allinyasqa suspiran. Chay ratopin, rimasqankunata mana cheqaqpaq qhawarispa, huk phatay karqan. Chay qhepamanmi huk disparokuna qallarirqan.
  - ¡Maldita! Hukmanta llamk'ay...
  Mariscalqa k"umuykukurqan, kusikuy llimp"ikunallan Yaneshpa ñawinpi llimp"iykurqan.
  . 11 kaq raki
  - ¡Qankuna concienciata rimankichis! - Hatunchakuq kamachiqa qaqchaparqa.
  - Chaynapi kusikuyqa llapa runapa kananpaq, manataqmi akllasqa pisi runakunapachu. ¡Kay ch'uya ruwaypaqmi espadayta hoqarirqani! - Layqaqa qaparisqa.
  Condeqa iskayrayasqam karqa:
  - Manam! ¡Creenitaqmi icha phiñakuywan otaq atiy munapayaywan purichisqa kasqaykita! Sirwiq hatariykunan karqan, ichaqa wañuchinakuyllapin tukukurqan. Chaykunan ima hatariypas qhepan.
  - Kayqa manan ch"aqwaychu kanqa, aswanpas revolucionmi kanqa. ¡Aswan importanteqa qhepamanmi pasanqa, atipasqanku qhepaman! - nispas maqanakuq runaqa ancha kusikuywan nisqa.
  - Awqallikuy? Rara simi, ¿qam kikiykichu chayta yuyaymanachirqanki? - Forsa musphasqa.
  - ¡Manan cheqaqtachu! Kay términotaqa huk angelmi mosqoypi qowarqan. - Witcherqa inspiracionwanmi llank"arqan.
  - ¡Huk angelpas icha huknin yana diospas! Profecia musquykunaqa engañaqmi. - Yupayqa iskayrayasqa.
  - Imaynaña kaqtinpas, qanpas kanqa chansa runakunaq kawsayninkuta allinman t"ikranaykipaq, qan kikiykipas aswan allin runaman tukunaykipaq! Tukuy sasachakuykunaqa kikillanpaq munaq kaymantan hamun, allin kawsayqa atikunmi común kallpachakuyllawan. ¡Mana equipoyoq runaqa q"umir hinan, mana ninayoq, pisillatan k"anchayta qon, usqhayllan wañupun! - Payqa Witcherpa allin rimaq kaynintan huk mayuta chhuqaykusqa.
  - Huk runaqa equipopi kananmi ninki. Ichaqa, ¿yachankichu ima animalkuna kasqanta? - Forsa tapusqa sarcasta hina.
  - ¡Hinaspa uywaqa aswan allinmi rebañopi! Hinaspa en general, esclavo kasqaykirayku mana kacharichisqa kasqaykirayku, chaymanta noblezakuna t"aqakurqanku, simikunawan hunt"aq amigoykikunan rikuchirqanku cheqaq colorninkuta. Kayqa niyta munan, hukniray pachamamapi compañerokunata maskhanapaq pachaña. - Witcherqa aswan hawkalla yuyaychasqa.
  Conde de Borqa iskay kinsa segundokuna ch"inlla kasharqan, chaymantataq makinta haywarirqan:
  "Manaña creenichu qhepa allin ruwaypi chaypas, cuchillaypas yawartan ukyanqa", nispa.
  - ¡Lógica nisqa mana instintokunamanchu servinan - munapayaypa yuyayninman! - Nisqa Layqa.
  - Allinmi, allinmi, suficiente, conferenciaway! Guerra kanqa - ¡huk hazaña kanqa! - Condeqa pay kikinmanta yawarta pichayta qallarisqa.
  - ¡Qanqa experienciayoq, valorniyoq maqanakuqmi kanki, escuadrón umalliq hina akllasqa kanayki! - Chay maqanakuq runa yuyaychasqa.
  - Mana mana allinchu, ichaqa manan sapa militar umalliqta akllanaykichu. Aswan sinchi kamachikuymi kanan hukllachasqa kamachikuymanta. Akllasqañam kanki, chaymi nombranki! -Condeqa cadena correonta churayta qallarisqa. Iskay kimsa qari warmakunam yanapananpaq kallparqaku.
  - ¿Ima nisunmantaq mana qullqiyuq atipanakuymanta? - Layqa iskayrayasqa.
  - ¡Ejercitopaqqa chinkachiqmi! - Fuerza kuchusqa. - Economía nisqa askha t"ikakunaq rizoman, ejercitoqa huk troncollan!
  Witcherqa asikuspa nisqa:
  - Ichaqa aswan askha kutipin encina, manataqmi atiymantachu, takyasqa kaymantachu, aswanpas control nisqa nivelpi!
  Kuskan q"ala waynaqa condeman huk espadata haywarirqan. Payqa kutichirqa tullu wasanpi laq"aspa, chay wasantaqa aswan kutita maqarqanku. Chay waynaqa waqaspanmi kutirirqa, q"illu chakinta kuyurichispa.
  Witcherqa decidikuspan nirqan:
  - Pichqa legiones de composición truncada nisqatam ruwachkani, sapakamam iskay soldado kuskayuq. ¡Kimsa kaqta kamachinaykipaq churasqa kanki! ¡Hinaspa esclavokuna puchuqninta akllachunku!
  Qhepa kaq yuyaykusqankun ch"aqwayta hatarichirqan, yaqapaschá ch"aqwaykunaman tukupurqan. Chaymantataq cheqaqtapuni maqanakuy qallarirqan, askha kamachikuna k"irisqa karqanku, Witchertaq chaypi churakunan karqan. Aswan utqaylla kaqkunata urmachispa, qaparirqa:
  - ¡Amaña batonta llamk'achiychu! Comandantekuna directo nombramiento nisqaman pasasun.
  Esclavokunaqa manan quejakuspachu contentakurqanku, ichaqa chay maqanakuq runa chhayna propuesta votacionman churaqtinmi huk simillamanta makinkuta hoqarirqanku.
  Kaypiqa Witcher, hatariyta umalliq, anchata llamk'anan karqan. Aswanpas sasan ñawiwan pichus allin kaqta reqsichiy, chaymi sapa kutilla tapuq candidato kaqkunata. Tukuyninpiqa legionkunamanmi nombrasqa karqanku, huch"uy sucursalkunamantaq huk tiempollapaq comandantekunata churarqanku.
  - ¡Maqanakuykuna tukukuptinqa, awqaqkunap valorninta, ingenio nisqa rikuchisqankuta qhawarisunchik! - Chay sipasqa sut"incharqa.
  Huknin legionpiqa llapallankum karqa warmakuna hinaspa mozo-sipaskuna. Witcherqa Bik waynata paykunaq hawanpi kamachinanpaq churarqan. Chay waynakunaqa mana kusisqa qaparirqanku:
  - ¡Payqa ancha uchuyllaraqmi! Manam chay uchuyllataqa necesitanchikchu. Aswan hatun kaqtapas, aswan kallpayuq kaqtapas ñuqaykupa hawaykuman churay.
  - Hinaspa, ¿pitataq munanki?
  - Llakikuyki! ¡Payqa aswan chaninmi!
  Huk atleta wayna ñawpaqman puririrqan, payqa waynaraqmi karqan, ichaqa encina sach"a hina hatunña karqan. Cheqaqtapunin uyanqa q"omer rikch"akurqan. Vedmakovaqa allinta yachaspanmi huk kamachikuqpaqqa yachaysapa kayqa ancha allin kasqanmanta, chaymi tapurqa:
  - ¿Imataq qanchis pusaq?
  Chay waynaqa qhawarispataq qaqchaparqa:
  - Manam yachanichu! Aswantaqa aychakuna, kallpa ima.
  Bikqa parlantemanmi laq"aykusqa:
  - Mana umayuq aychakunaqa huk maki aycha - chaypaqmi sarten waqachkan!
  - ¡Upallay, qam insecto! ¡Qhichwaykita phukuchisaq! - Wayna wiraquchaqa qaparirqa.
  - ¡Pipas qanchis pusaq pichqa chunka suqtayuq kasqanmanta mana yachaqqa, ¡manachá siminmanta aswanta puñunanta takayta atinmanchu! - Warmaqa qallunta lluqsichirqa.
  Chay wayna maqaqa pulmonpa hawanpi qaparirqa:
  - Desafiayki, wañuykama maqanakusaqku!
  - ¡Rata-mono hinam qatipawanki! - Conde de Fuerza nisqa reparasqa. - Ichaqa kayllam allin lluqsiy.
  - Iskay duelistakunamantaqa hukninmi sonso, hukninñataqmi qhelli! - Witcherta repararqani. "Qhari wawakuna q"oñikunankupaq allinña chaypas".
  Bik awqanpa chimpanpi sayarqa, sayayninpa diferencianqa hatunmi karqa, contrarionqa pichqa kuti aswan llasaqmi karqa. Wawataq ichaqa pisichaspa qhawarisqa reqsisqa aychachankunata; Muyu uyanqa uyakunata ruwaq, espadanqa makinpi muyurisqa.
  - Allinmi, ¿imaynatataq maqanakusun otaq thak-kachakusun! Hinan tapurqan: "Asikuspa", nispa.
  - Arí, munakuyki! - Pukllaqqa chay waynata atacasqa. Payqa backhand nisqawanmi maqarqan, espadanqa suni llasataqmi karqan, yaqapaschá iskay makiyoq karqan. Bikqa mana hark"ayta munaspapas chay maqayta esquivarqan, aswanpas trayectoria pataman saltaspallan espadanta siminpa puentenman wikch"uykurqan. Chay waynaqa yupayman hinalla maqarqan - raqrananpaq, ichaqa manan wañuchinanpaqchu.
  Chay brutoqa astawanraqmi phiñakuspa iskay kaq espadanta kuyuchiyta qallarisqa. Kaypiqa Bukpas aswan kallpawanmi tanqanan karqan ayqekusqanman hina. Chay waynaq q"ala talonninkuna aswan huch"uymanmi tukupurqan, chaymi cuchillakuna qhepanta phawaylla rirqanku. Qunqayllamantam Bik sayarurqa, kirunkunapim huk tubo rikurirurqa. Awqaqa aswan kallpawanmi kuyurispa caballo kallpawan phawarirqan, rakhu makinkunata mast"arispa. Q"ewisqa asirikuspan waynaqa thuqaykusqa, chaymi imapas huch"uylla chay deportistaq uyanta tupaykusqa. Bikqa huk ladomanmi purirqan cuchillakunaq qayllanta, hinaspan contrarionpa sinqantapas q"ala talonwan takaykurqan.
  Chay kallpasapa runaqa kuyurispanmi sallqa hina qaparirqa, chaymantam chakinkuna pisiyaruspan urmayta qallaykurqa.
  Huk amistad suspiro ejercitota llanthuykusqa, pisilla suyarqanku chay huch"uy waynacha chay hatunkaray runata atipananta. Hinaptinmi warmakunaqa kusisqa qaparirqaku, puntataqa, chiqapmi, sirvientekunamanta aswan uchuylla. Aswan huch"uy pisi kallpayoq kaqkunapas kusisqan kanku jefe principalniykipas mana hatunchu kasqanmanta. Chaymi warmachapas chay hatariypaq imatapas ruwayta atin.
  Esclavokunaqa atipasqa deportistamanmi phawarirqanku, chaypin kasharqanku chay llaqtapi iskay kinsa doctorkuna. Huk morado ch"iqchi mast"arisqa karqan chay wayna heroeq q"omer, pisi chukchayoq uyanta. Doctorqa musphaspa nisqa:
  - ¡Basílica! Paymanmi venenoyoq agujata k"irirqanku, chaymi cuerponpas mana puriyta atirqanchu.
  - ¡Temporalmente! - Nisqa Bik. - Chaymantaqa yuyayninman kutimun. Manataqmi imatapas yuyarinqachu, p"enqaynintaqa manan reparanqachu.
  Witcherqa chay waynaman asuykusqa:
  -Maypitaq veneno ruwayta yacharqanki?
  - ¡Mana maypipas! Huknin estanciapi tarisqa. Qhapaq runakunapas manan kusisqachu kanku llaqtapi llank"asqankuwan. Chaymi tukuy rikchaq venenokunata ruranku. Sichus poción sellado kashan chayqa, manan ima sasachakuypas kanchu, yachanin cerradurakunata kichariyta! - Bikqa Witchermanmi toqllawan ñawinta kicharirqa.
  - Maypi? - Tapusqa maqanakuq runaqa.
  - ¡Huk suwa yachachiwarqa! Payqa huk ratullapaqmi esclavoman tukupurqan, paywanmi huk parisllapi karqani, sinchitan llank"arqayku, sach"a-sach"ata kuchurqayku. Paymi niwarqa cerradurakunata imayna kichayta, imatapas qawachiwarqaraqmi. Yuyarisqaymantan admirakurqan, chaymantataq ayqekurqan. - Chaysi waynaqa q"otukuspa ñawinta ch"iqchiykusqa.
  - Hinaspa, ¿manachu payta qatiparqanki? - Witcherqa musphasqa.
  - Manam! Llapanchismi kay ayqekuyrayku maqasqa karqanchis imaynaña kaqtinpas, ñoqapas ayqekuyman karqan chayqa, sapa phisqa kaqmi pilarkunapi chakatasqa kanman karqan. Iskay runakunaqa conspiraciónñam kanku. - Chay wayaqa waynaqa sut"incharqa.
  - ¡Barbaros! Bueno, allinmi, sichus chayna yuyarinapaq hina kanki chayqa, ichapas Khirovwan tupayqa allinnikipaq kanqa. - Layqa yuyaychasqa.
  - ¡Atikunmi! ¡Unayñan munarqani aswan kallpasapa, aswan yachaysapa kayta! - Chay waynaqa bíceps pelotata rikuchisqa.
  - ¿Ñoqamanta aswan kallpasapa, aswan yachaysapa? - nispas maqanakuq runaqa pukllaq hina nisqa.
  - Manam! ¡Tukuy imamanta, qamqa umalliqmi kanki! Ichaqa paña makiykiwan, ¿imaraykutaq mana! - Bikqa aswan convencechikunanpaqmi makinpi sayarirqa.
  - ¡Aswan altoman runa phawaptinqa, aswan mana contentochu kachkan posiciónninwan! - Witcherta repararqani.
  - ¡Runakunaqa manam phawankuchu! ¡Mana yuyayninku grovelingman yachasqakunallam raprayuq kanku! - Chay waynaqa ñawpaqmantaraqmi hamut"ayta rikuchirqan.
  - ¡Ejercitonchispiqa raprakuna kanqa! Prometeni imapas yuyaymananaypaq. - Layqa prometesqa.
  - Hinaspa creeyki, hatun ñaña! Tukuy imamanta, mana umalliqllachu kanki, manaqa ñaña utaq mamallapas kanki ñuqaykupaq. ¡Huk ayllullam kawsasun! - Bik nisqa.
  - Llaqta umalliqmi runakunapaq wawqen kanan, manan wawqenchu! - Llaqta umalliqqa ñawpaqtaqa llaqta kamachikuqmi. Ichaqa, saqesun alabaykunata cambiayta, chay arma adoptasqaykitaqa hukkunan utilizananku. ¡Wakin tubokunata ruwasun! - Layqa kamachirqa.
  - ¡Manan karutachu purinku! - Passa reparasqa. - Allinchayta necesitan.
  - Ñam yuyaykuchkaniña, tukuy imamanta, simikuna, uyakuna ima pisi karullapi takayta atikun. Ichaqa sichus imapas mast"arikuspa kallpawan tupan chayqa. Wakin mineralkuna, qura ima. - Witcherqa sinchi yuyaypi tensionta sientekurqan.
  Yaqachus hina chay waynaqa uyarisqa chay nisqanta:
  - Ruwasun, elementokunata akllay! Tiempoyoqraqmi kanchis, askha kamachikunamanmi rikuchinanchis guerrapi técnicas básicas nisqakunata.
  "Allinmi ninki, sullka wawqiy, layqaqa imapipas yanapawasunmi", nispa. Ichaqa hatun kallpakuna wikch"uwananchiskamaqa atacananchismi. Ichaqa allintan preparakunanchis. ¡Aswan facilmi lamar qochapi ch"aki qaqa tariyqa, mana militarkunapaq inventomantaqa! - Vedmakova resumen.
  Tukuy imamanta, chay rebeldekunaqa p"unchayta ejerciciokunapi pasarqanku, chay pachallapitaqmi Bikpas reconocimientota kacharqan.
  Huk ejercito llaqtamantan lloqsimurqan. Mana ancha hatunchu, ichaqa allin armasqa. Huk scout wayna, aswan huch"uy crustáceo cucarachapi sillakuspa, huk mana yuyayniyoq kaqtaraqmi reparachirqan:
  - ¡Warqakunaqa pichqa espadayuqmi, ¡yaqapas kuyuyta atinku!
  - Chayqa allinmi! - Nisqa Bik. - Utaq aswan allinta nisunman, admirakuypaqraqmi, manaraq ñuqanchikman hamuchkaptinku, llumpay llasaymanta sayk"usqaña kanqaku.
  Witcherqa q"otukuspan repararqan:
  - Yachaysapa maqanakuqkunam nirqaku, ama paña makiykipi pichqa dedomanta aswan hatun armakunata hapiychu. Bueno, claro mana mana allinchu, sonso kasqankuqa yanapanqam aswan utqaylla gananankupaq. Chaykamaqa iskay kimsa horata sirvientekunata puñuchun. Sasa p"unchaymi pasarqanku, chay maqanakuyqa manan facilchu kanman karqan. ¿Hayka soldadokunayuqpunitaq awqakuna?
  - Pichqa waranqa kuskan. - Bikqa mana manchakuspa nisqa. - Kayqa niyta munan, llapanta q"ipiykuspaqa, mana phichqa pachakmanta aswantachu llaqtapi qhipakunqa.
  - Kayqa allin yuyayniyuqmi, tukuy ladumanta asuykuna kanqa. Tutapiqa manan atrevikunqakuchu atacawananchispaq; Kayqa niyta munan, huk campamentota churanqaku, chhaynapi tukuy kallpankuwan pacha illarimuyta hackeanankupaq. Ichapas tropakunatapas rakinqaku muyurinankupaq. - Layqa yuyaychasqa.
  Conde de Forza hark'akurqan:
  - Allintam yachani Sultanatopi kamachikuq costumbrekunata, aswan achka kutitam paykunawan maqanakurqanchik; Tutakunapim achka wateqakunata quri bolsakunawan campamentoykuman kachamunqaku. Chay esclavokunata sobornayta munanqaku, chaymantataq k"aspipi warkunankupaq otaq aswan allin kaqtinqa siminkuta llik"irqonqaku.
  - Waqaychaqkunata kachamuyqa ñawpa pacha taktika. - Repararqanim, Witcherpa chaki dedonkunata aysarispa. - Ichaqa manan mana rikuy atina gorrayoqchu kanku, guardia waynakunaqa ancha qhawaqmi, q"otukuqmi, llapankuta hap"inqaku. Chaymantapas, achikyamunanpaq asllataña maqasaqku. Hinan kamachikunaqa aswan allinta puñunqaku, awqakunapas aswan ukhumanmi puñunqaku.
  - ¡Lógico! ¡Ñawpaqtaqa atacasaqmi! - Nisqa Bik.
  - Guardiakunata hurquna kanqa, chaytaqa ruwakunmanmi tubo de disparo nisqawan yanapachikuspa. - Witcherqa chay aparatota rikuchisqa. - Kaypiqa huk laya pistón k"askasqa kachkan, kimsa laya qurakuna, carburoyuq aceite ima. Allintaraqmi ruwanayki, mana chayqa retroceso nisqa qhari wawakunaq kiruntan urmachinqa. Aswan yachaysapa qari wawakunatam pusanki.
  - Achka experienciayuqmi huertakunata llallinakuypi, suwakuypipas. Libre naceqkunapas, mana naceqkunapas, astawanqa wasipi esclavokuna, dueñonkumanta suwakuqku. - Bik llapa runakunata thasnuykusqa. - Chaymi kawsakuy yachaywasita pasarqayku.
  - ¡Tukuy aswan allin! En general, piensani manan askha guardiakuna kanqachu. Tukuy imamanta, ¿pitaq paykunapaq kanchik? ¡Esclavokunaqa sonso kanku! Sonso kayqa aswan qayllallapin huch'uyyaykukuyman - usqhaylla yuyayqa aswan qayllan kashan millay kayman.
  Chay rimanakuyman yaykurqa layqa Khirov:
  - Yaqa iskay kuti utaq pisilla aswan allin kayninchikmi kanchik, ichaqa awqaqa aswan allin yachachisqa, armasqa ima. Hinaspapas Sultanato nisqa ejercitopiqa warmikunaqa mana wañuq runakunaq legión personal nisqallanpin servinku. Paykunamantaqa soqta waranqan kanku imaymana nacionkunamanta mercenariokuna. Ejercitonchispiqa askha warmikunan kanqa, pisillapi t"aqakuspaqa qharikunamantaqa aswan pisi kallpayoq maqanakuqmi kanku.
  Chaymi sapa maqanakuyqa allinta yuyaykuna. Chaymantapas, punta kaq atipasqanchikpim sirvientekuna ayqiyta qallaykunqaku.
  - ¡Warmi hina atipayqa k"anchariyninwanmi aysan, ichaqa chaninwanmi qarqon! - Witcherpa yuyayninmi yapamanta llimp"iykusqa.
  - Hatun! Kunanqa rikuni chay plan de operación nisqa llapanpi acuerdopi kashasqanmanta. Puchunqa tukuy imamanta sut"inchaymi. Maqanakuypiqa awqakunaq filankupin manchakuy qallarinqa, yaqa llapan soldadokunan Zhit llaqtaman phawarinqaku. - Khirovpa yuyaychasqan
  - ¡Sut'inmi! Aswan kallpasapa esclavokunaq t"aqakuyninqa qhepamantan maqanqa, llaqtaq ladonmantapacha. Ichapas ñuqa pusasaq. - Conde Forsa yuyaychasqan.
  - Manan atikunmanchu, qanpas! - Layqaqa chuyancharqa.
  "Chaymantaqa, aceiteyuq mankakunayuqmi kayku, chaykunaman mechakunata watanankupaq kamachirqani", nispa. Chaykunataqa campamentomanmi wikch"uykusaqku, hinaspan manchakuyta yapasaqku. - Layqa yuyaychasqa.
  - Hinaspa kaypas razonable. - Layqaqa arí nisqa. - Qamlla manaraqmi kay cargokunamanta allintachu wakichirqanki.
  - Paña! ¡Ninaqa awqanakuypa diosninmi, huk dioskuna hinataqmi atencionta, sacrificiotapas necesitan! Ichaqa manan tiempoyku karqanchu tukuy imata preparanaykupaq. - Kikin Witcherpas p"enqakurqanmi umallanpi rimasqanmanta.
  - Qatiq kutipiqa aswan yachaysapam kanki. Chaykamaqa manan puñunaykupaqqa llakichiwarqankuchu. - Khirovqa mana ima pretensión nisqawanmi bostezasqa.
  Witcherqa umanwanmi nirqa:
  - Uywa hina costumbreyoqmi kani pisillata, llamp"ullata puñunaypaq, ichaqa wawqenchiskunaqa samaytan merecen.
  - Puñuyqa arma estratégica, mana kayninmi sayk"uypa causan, chaytaqmi kutinpi atipaypa germen. - Passa reparasqa.
  Chay kamachikunaqa, sumaq wayrapi ejerciciota ruwaspanku, wañusqakuna hina puñuqku. Guardiakunallan embuscadapi tiyarqanku, listo kasharqanku alarmata waqachinankupaq. Manan hayk"aqpas yachankichu qonqayllamanta awqa umalliq aswan karuta qhawarinanta. Ichaqa tukuy imapas allinmi karqa, yaqachusmi legión gubernamentalpa kamachiqnin Temnik Etirimon mana munarqachu mana yachay atina tuta maqanakuyta. Chaymantapas, tutayaqpiqa aswan facilmi huk sirvienteqa pakakun, chaymantataq hap"in. Otaq yaqapaschá saqepunqaku, chay qhepamantaq ñak"arichiy, wañuchiy ima kanqa. Temnik Ethyrimon siminta llamiykusqa, astawanqa kusikunapaqmi sipaskunata burlakuy, chaki dedokunata pakiy, chukchata ninata hap"iy - ancha tentador.
  Usqhaylla karpankuta sayarichisqankuraykun soldadokunaqa puñuywan hap"ichikurqanku. Mana iskay chunka masnin centinelakuna puchurqachu. Manaraq puñuchkaspanmi Ethrimon waranqantin runakunawan kuska huk fiestata ruwarqaku, q"ala tusuqkunam ñawpaqninkupi encantonkuta kuyuchirqaku. Sumaqmi, kusikunapaqtaqmi karqa. Waranqa watayoq runakunaqa tullukunatan paykunaman wikch"uykurqanku, hinaspan obligarqanku seductora posekunata ruwanankupaq. Hinaspa, mana iskayrayaspa, chaykunata hap"ikapurqanku, uywa munayninkuta hunt"achispa, machasqa puñuyman urmaykurqanku.
  Wañusqankuqa mana reparasqallan llanthuykusqa. Chay rebeldekunaqa sach"a-sach"a ukhunta pasarqanku, huk t"aqa qhari wawakunataq ñawpaqman purisharqanku. Bik, sachaman ñit"isqa, raphikunapi pakakuspa, ñawpaq guardiata rikurqan.
  - Kaypiqa, sumaqllaña, chinkasqa.
  Chay venenoqa pisillatan allinchakurqan, chaymi chay ratolla paralisis nisqaman tukupurqan. Uyanpi maqayqa manan necesariochu, imaraykuchus Sultanato nisqapi maqanakuqkunan, kamachikuyman hina, llamp"ullata purinku, sinqallantaqmi armadurawan qatasqa kashan, guardiataqmi muyuriqpi sirisqa kashan.
  - ¡Hukmi kan!
  Kikin Witcherpas qipamantam kuyuchkan. Payqa mana ima tubo de disparoyuqmi guardiata hurqun. Qhepamanta haykuspallan kunkanta p"akikun.
  - Kuyuyqa kawsaymi! Ama takiyllachu - thak kaypaq! Hinaspa ancha llakisqa - wiksayqa ch'usaqmi!
  Chay maqanakuq runaqa aswan asichikuqmi sientekurqan. Muyuriqninpi sach"akunaqa hatun sayayniyuqmi, uvas sach"akunapas rikukunmi. Chay qayllapim kuyasqa hinaspa aswan yachaysapa sirviente qarikuna qasqun. Kuraq maqanakuq runakunaqa aswan llasaqmi kanku, chaymi qhipaman urmapunku. Aswan llasa uywaqa sapa kutim aswan qapariq.
  Witcherqa ñanpi huk guardiatapas wañuchirqan, payqa huk matrazmanta coco cervezata chupachkasqallaraqmi. Chay campamentoqa paykunaq ñawpaqenpin kicharikurqan.
  Manam ancha hatun campamentochu karqa, mayninpiqa carpakunapim, wakinpiqa rakhu pastollapim puñuqku; Tutaqa q"oñi, manan askha centinelakunachu bostezanku, mana cuidakuspan qhawarinku.
  Kaypiqa aswan importanteqa huk kutillapi horqoymi, mana tiempoyoq kanankupaq alarmata hoqarinankupaq. Chaypaqqa aswan allinmi cisne cuco, sumaq kunkanwan. Payqa manan ima sospechatapas hatarichinchu, aswanpas yaqa sapa kutillanmi qaparisqanqa uyarikun, ichaqa tonota cambiaspaqa chay willakuykunatan hap"iwaq.
  Vedmakovaqa chaytan ruwan. Paykunata kutichinku. Chay centinelakunaqa manan imatapas ruwankuchu;
  - Huk espadaqa para sut"u hinan, urmaykuspan ch"eqerinqa, askha kaqtintaq atipay paqarinqa!
  Layqaqa puñuq runakunata kuchuyta qallarisqa. Huk ladumantaqa manan caballerosochu karqan, huk ladomantataq, ¡atipayqa ¡honradopaqmi! ¡Honor nisqaqa huk relativo yuyaymi, chaymi ñawpaqtaqa soldadoykikunaman churanayki!
  Ñawpaqtaqa, aswan qhapaq p"achasqakunata, kamachiqkunata tukuchiy. Espadakunataqa sapaq pilamanmi churaqku.
  Ichaqa manan unaychu concienciaq nanayninkunaqa karqan, kamachikunapas wañuchiyta qallarirqanku, chayraykun manchakurqanku. Tuta atacasqa kaspaqa mana qispiy atina manchakuy, astawanraq puyuyuq utaq phuyuyuq kaptin. Esclavokunaqa llapankun kuskan q"ala kanku, facil-llatataqmi t"aqanakunku, maqanakuqkunapas umankuta t"oqyanku, sapa kutitaqmi maqanakunku. Hinaspa pipas qaparin:
  - ¡Qespikuy!
  - Harkaq! ¡Supaykunan atacashanku!
  Manchakuy pachakunapiqa, kamachiqpa ruwayninqa aswan importanten ñawpaqmantaqa. Witcherqa kayta yachan, hinaspan phawaylla rirqan kikin hatun karpaman.
  Etirimón, kuskan machasqaraq, yaqa ñawinta kicharisqa. En general, pipas manaraq maqanakuchkaspa ukyaqqa infiernopi resacawanmi tukunqa.
  - ¿Imataq pasasqa! ¿Imanasqataq chay tubokuna upallalla kachkan? - Payqa qaparirqa.
  - Tubokunaqa upallallam kachkan cuchillakuna takisqanrayku - aceroqa cobremanta aswan kallpasapam! - Layqa qaparisqa. Payqa Etirimonmanmi saltaykusqa. Temnikqa, chiqamanta, allintapuni chay cuchillata apaykacharqa, ichaqa manaraq allintachu ruwasqa karqa, Layqa aychakunapas allinta q"uñichisqa kasqa. Payqa sallqa hinan kuyurirqan, hennawan pintasqa cuchillanpas tutayaqpiqa yaqapaschá rikukurqan. Chay mana suerteyoq noble runaq umanmi phawaylla ripurqan.
  Witcherovaqa huk sapatuwanmi urmachirqa chay waranqa runata payman phawaylla richkaqta. Huk comandantetapas tubomanta thuqaspankum hurqurqaku.
  - ¡Imaraykutaq, ¡mana rikch"arinkuchu ghouls!
  Yapamanta sut"i espadaq maqasqan, t"oqyachisqa awqa urmapun! Iskay waranqa oficialkunan qhepanmanta hamuyta munanku, ichaqa huk tusuqwanmi tupanku. Payqa qaparispanmi saruykun. Witcherqa manan faltanchu chay ratota, hukninta kuchuspa hukninta tukun. Bueno, mana kamachikuq ejercitoqa mana michiqniyoq oveja t"aqa hinan, huk lobo mana mikhuqtinqa manchachinqa!
  Kunanqa rebelde kamachikuna, askha armasqa huk k"aspiwan, otaq aswan allin kaqpiqa waqrawan, inspiracionta hap"irqanku. Pichqata hukllaman wischuy taktikaqa ancha allinmi karqa. Aswan facilmi karqa urmaykuspa chaki ukupi saruyqa.
  - ¡Ama karunchakuchunku! ¡Chakiykikunata kuchuy! - Vedmakovaqa kunka amplificador nisqawanmi qaparirqa.
  Solntslavaqa llapa runakunawan kuska hackearqan. Imaynatataq kay divapa aychakuna pukllarqan. Manan yanqapaqchu askha runakuna piensanku phiñasqa warmi supaymanta aswan millay kananpaq. Chaymi huknin maqanakuq runata kuskanman kuchuspa, cuchillanpas, inerciawan, qhepanpi sayaq oficialpa kunkanta kuchusqa. Centurión nisqakunaqa wakin ordenman rikch"akuqta kutichipuyta munarqanku, ichaqa usqhayllan wañurqanku. Chaymantapas, Sultanatoqa tukuy imatam ruwarqa chay soldado qunqananpaq ima iniciativa kasqanmanta. Chay rebeldekunan ichaqa allin yachaywan Sultanato tropakunata cucaracha caracolkunamanta karuncharqanku.
  - ¡Ama silla patapi tiyachiychu! - Solntslava qaparirqa.
  Passa yaparqa:
  - Nina controla caballokunata.
  Kaymi yanaparqa, cucaracha caracolkuna filakunaman phatarispanku huk manchakuyta hatarichirqa. Chayrayku, mana yachaspa imata ruwanankupaq, achkha maqanakuq runa ayqiyta qallarirqanku. Ichaqa kaytapunin Witcherpas kamachikunapas suyasharqanku. Chay maqanakuyqa astawanmi tukupurqan wañuchinankupaq, qatiykachasqa kanankupaqpas.
  Chay maqanakuq warmiqa paña ñawinta k"iskiykuspan kinsa puñalkunata wikch"uykurqan:
  - ¡Manan saqesaqkuchu ripunankuta!
  ¡Ayqekuyqa aswan sonso kaymi manchakuymantaqa! ¡Yaqa llapan soldadokunaqa manan maqanakuypichu wañunku, aswanpas qatipasqankupin wañunku!
  Bik, ancha utqaylla wayna hina, huknin oficialpa kunkanman saltaspa payta sillaykusqa:
  - ¡Aswan utqaylla cucaracha!
  Puñalqa espuelas nisqapa rantinpim sirwirqa, wakcha runaqa manam wischuytapas munarqachu.
  Witcherqa kayta reparaspan qaparirqan:
  - Awqanakuyqa domino pukllay hinam, pakisqa dominokunallatam manaña huñuyta atikunmanñachu - allpaqa hapin!
  - Mana imapas, tulluykuna wayna, kallpasapa! - Warmaqa saltaspa kunkanta kuchurqusqa. Chay qhepamanmi usqhayllaraq puririrqan.
  Witcherqa huk ayawanmi urmaykurqan, chaypin askha ayakuna sirisqa kashasqa, ichaqa manan chay divaqa urmarqanchu, aswanpas saltarqanmi. Chaymantataq espadakunawan kuchurqusqa. Paykunawan maqanakuq tropakunaq moralninmi chinkapurqan, kunantaq chay maqanakuq runaqa verdugoman tukupurqan. Yawarta millakuyraqmi karqa. Witcherqa qaparirqa:
  - ¡Honorpa sutinpi! ¡Pipas armanta wikch'uykuqqa kawsanqa! Entregakuy, Sultanatopi maqanakuq runakuna.
  Chay kamachikuyta kasukuqkunam karqa, ichaqa achkam hukmanyasqa ayqikurqaku, wakinñataqmi qunqurchakiman wichiykurqaku.
  Ejemplopaq, chunka atiyniyoq maqanakuq runakunan huk kutillapi Bikman entregakurqanku. Ichapas piensarqaku aswan seguro kananpaq destinonkuta huk wawaman encarganankupaq. Chaysi waynaqa qaparisqa:
  - ¡Uyaykipi urmay!
  Chay maqanakuq runakunaqa urmaykurqanku. Bikqa q"ala chakillan wasankupi purisqa, wawa llasaqña karqan chaypas, soldadokunaqa manchakuymantan waqarqanku. Hinaptinmi chay warmachaqa yuyaymanarqa atipasqa awqankunamanta librakunanpaq icha manachu. Ichaqa chaymantan millay tentacionta qarqorqan, kamachikuna aswan allin llaqtata hatarichiyta munasqankurayku, manataqmi kikin patronninkuq ñanninta yapamantachu ruwanku.
  - Allinmi, kawsakuy - hanaq pachata q'usñichiy!
  ¡Pisi pisimantan chay maqanakuy chinkapurqan! Chay wañuchinakuy unayña kanman hinaña chaypas. Layqaqa aswan yachaysapa maqanakuqwanmi tuparurqa. Millay atacasqanku qhepamanmi, qhepaman desarmarqan, chaymantataq musphachirqan.
  - ¡Kaykunatan necesitanchis!
  Wakinkunamanmi llikata wikch"uykurqanku, wakintaq ichaqa mana hark"akurqankuchu. Maqanakuyqa yaqa tukusqañan kasharqan, phawaylla qatiypas aysarqan. Witcherova kikinmi qatiykachayta umallirqan, askha runakunatataq wañuchirqan, ichaqa manan llapan ejercitota qhepa kaq soldadokama chinkachiyta atirqanchu.
  Chaywanpas, chay maqanakuq waynaqa, askha pachak kamachikunata caballokunapi kashaspan, mana manchakuspa huk aventura ruwayta yuyaykurqan, chaymi karqan chaylla hap"inanpaq llaqtata, chay llaqtaqa manan listochu karqan hark"akunanpaq.
  - Kayqa sinchi kuyuymi kanqa. Manan saqesunchu qhapaq kayta qechuwananta, aswan allinqa, hombronchispi phawaylla haykusun.
  Chay atipasqa ejercitomanta askha chunka soldadokunan chay cucaracha caracolkunaq hawanpi saltayta atirqankuraq, hinaspan punkuman phawaylla phawaylla rirqanku.
  Mana chay ratochu kicharirqanku, ch"aqwaymi karqan. Punkukuna uraykamuptinsi Layqaqa caballopi sillakuqninkunawan sacha qipamanta saltaykurqaku. Payqa chay warmapa aparatonta servichikuspanmi qaparirqa:
  - ¡Hatun Sultan Erifefpa sutinpi! ¡Atiyniyoq refuerzokunan qanman phawaykachashanku! Llaqta amachayta munaspaqa, perqakunapi maqanakuq runakuna maypi kanankupaq.
  Puñusqa guardiakunaqa manan chay ratochu repararqanku, astawanqa Witcherqa ayakunamanta suwasqan qhapaq p"achatan wikch"uykusqa. Cascollaqa valeqmi, intipi hielo hina llimp"in, allinmi, pitaq mana munanmanchu chhayna noble comandanteta.
  Hinaspa señores, burgomaster, huk noblekuna, claro, manan puñurqankuchu, paykunan "cuidarqanku" llaqtankuta!
  Huk huch"uy urqupin kasharqan huk sumaq palacio, columnakunayoq, estatuakunayoq ima, chay palacioqa ñawpaq romanokunaq, ñawpa tiempon inti lloqsimuy lado estilokunawanmi chaqrusqa karqan. Ñawpaqninpin, kay suyupi costumbreman hina, Sultan Erifef hatun estatua kashan, simin qhepanmantataqmi huk pukyu lloqsimushan. Aswan hatun salapiqa qapariqmi, kusikuymi karqa, takikunam tocachkasqa - huk fiestaqa urqum karqa. Sultanatomanta noble noblekuna Sabantuy nisqatam escenarioman churarqaku. Quriwan bordasqa ancha chaninniyuq togaswan pachasqa, sumaq almohadakunapi siriykusqaku, pisi mesakunapim platokuna, vinokuna hinaspa licorkuna huñusqa kachkasqa. Pachaknintin lamparakunam mesakunapi hinaspa perqakunapi llimpirqa. Tukuy haciendapi, columnakunapipas, mana yupay atina kamachikuna, kamachi sipaskuna, kamachi qarikuna, palaciota qhawaq guardiakuna ima llimp"i llimp"i llimp"i llimp"i llimp"i. Chay hatun runakunam tostadas nisqakunata tomarqaku. Chay hatun wiraqocha, Sheikh du Pustemorov, iskay q"ala hetaerakunaq marq"ayninpi chirirqan. Payqa kuyurirqa hinaspa waqarqa huk runa hina, tukupaypi kacharisqa hinaspa qaparirqa.
  -Hinaspa kunanqa pachaña gladiador maqanakuykuna kananpaq. Hinaspa chayna aburrido, manam yawar kanchu, vinopas manam almapaqchu.
  Chay corneta waqaptinmi maqanakuq runakunata arenaman qayarqaku. Costumbreman hinaqa, aswan llamp"u, aswan wayna maqanakuqkunan ñawpaqta maqanakunanku. Ichaqa chayraqmi chay sheikhqa chaskisqa huk lote entrenasqa esclavokunata, hinaspan iskay clase kusirikuykunata huñuyta munarqan: erótico y yawarllaña.
  Nina rawrachkasqa chay huch"uy Coliseo chawpipi, vidriowan kallpachasqa antorchakuna aswan k"anchariq k"anchayta qorqanku morado tintewan, yuraq grava llimp"iykusqa, podiumman kusisqa qhawariyta qospa. Ñawpaqtaqa escenarioman phawaykachaqmi karqan aychasapa, llañullaña sipas, qaramanta chumpiyoq. Payqa gimnasta primera clasepi hinan iskay saltokunata ruwarqan, makinpitaq purirqan. Hinaptinmi kamachikuqpa chimpanpi sayaykurqa, chiriruspanmi, espadatawan puñalta chimpaspa chayna armakunawan mirmillon nispa suticharqaku. Chay sipasqa sumaq kay atipanakuypi atipanakunman chaypas, qaranpas, chukchanpas llimp"i llimp"i, terciopelo hinaña, uyanqa hatun cicatrizniyoqñan karqan. Qatiqnin saltaqpas makinpi purisqa. Armakunaqa kimsa kuchuyuqmi karqan, pisi llikapas - jubilasqa. Huk llasayta ruwaspanmi awqapa chimpanpi sayaykurqa. Payqa wayna karqan, yaqa qhari wawa, mana barbayoqraq, llamp"u sipas uyayoq, chaqrusqa casarasqakunaq kasqanmi chay ruwayman huk especial erotismota qorqan. Yaqachus hina chay sociokuna unayña reqsinakunku, ñawi ch"ipiqpas.
  - Ima Caisca! ¡Manan yuyaykurqanichu kay hinata tupanaykuta! - nispas waynaqa llakisqa nisqa.
  "¡Sumaq runan karqanki, kunanmi ichaqa almaykiqa ñawpaq nina rawrayman apasqa kanqa!" - Sipasqa mana allinta kutichisqa.
  - ¡Imaraykutaq ancha millay kanki! ¡Dorcellaraqmi kanchis, kawsananchismi! - Chay waynaqa manchachikuspa suyakuywan nisqa.
  - ¡Kayqa manam yanapawasunchu! ¡Dioskunapas esclavokunatan pisichanku!
  Gladiador escuelapi entrenamientoqa sinchi sasa karqan, chay cicatrices nisqakunan rikukurqan wayna maqanakuq runakunaq q"ala llimp"i cuerponkupi.
  Runakuna kawsarirqanku, apuestarqanku, sallqa qapariykuna kallpacharqan gladiador waynakunata, paykunaqa sut"inmi mana maqanakuyta munarqankuchu.
  Chay sheikhpa warmin huk qara bolsata hurqusqa.
  - ¡Pichqa chunka quri Kaiskapaq! "Hatun kirunkunata llimp"iykusqa.
  - Qallarisun! Chay sheikhmi chay señalta qorqan.
  Chayna hukniray hinaspa kaq pachallapi achkata tupasqankurayku, maqanakuqkuna huñunakurqaku, kuyuyninkuqa utqaylla hinaspa chaqwayuqmi karqa. Ñawpaqtaqa, kimsayuq maqanakuq runaqa llikata wikch"uyta munarqa, ichaqa faltarqa, awqantaq, sallqa saltaspa, wiksanpi puñalwan kuchuyta atirqa. Chay waynaqa qhipaman saltaspa kimsayuqta sinqanpi takaykusqa, ichaqa pisillata qaranta raqrasqa. Ichaqa maniobra ruwasqanmi enemigokunata kutirinankupaq tanqarqan. Payqa puririspan llikaman k"umuykurqan, manan saqerqanchu ñawpaqpi munasqa gladiador asuykamunanta.
  - ¡Qankuna qharikuna sonso kankichis! ¡Kayqa niyta munan atipasqa kanankupaq condenasqa kasqankuta! - nispas sipasqa hatunchakuspa nisqa.
  - ¿Imaynatataq paqarirqa? - Waynaqa p"inqasqa qhawarisqa.
  Qunqayllamantam tridenteyuq retiarioqa makinwan chay gravata hapiruspan uyanman wischuykurqa. Chay maniobraqa huk efectota ruwarqan, sipasqa ñawinta wisq"aykusqa, chay segundollapitaqmi tridenteqa absninta t"oqyachirqan.
  Nanaywan qaparispanmi chay gladiador waynaqa kuyurirqa, ichaqa, chaywanpas, cuchillatam hombronman challpuyta atirqa. Retiarioqa qaparispanmi armanta hurqurqa. Chay espadaqa llimp"i hina llimp"iykusqa, yaqa kunkanta t"oqyachirqan. Gladiadorqa kutirirqa, sinqanpas kuchusqa. Chay waynaqa nanaywan waqaspan kimsa kuchuchanta urmachirqa. Chaymantataq contranpi kaq runaqa saltaspa huk puñalta wikch"uykurqan. Chay columpioqa aswan pisi kallpayoqmi kasqa, puntantaqmi chaki aychata t"oqyachirqan. Retiarioqa qaparispan urmaykusqa, chaymantataq puñalta hoqarispa hatariyta munarqan, chay ratopin espadaqa kunkanpi takaykusqa. Ña manaña musyakuspanmi mirmillonpa cuchillanta intipa plexonman takaykurqa. Ñawpaqpi munakuq casarasqakunaqa (Romeowan Julietawan hina) wañusqa gravaman urmaykurqanku. Machasqa uyariqkunam asikuspanku qaparirqaku. Kimsa llakisqa kamachikuna, mat"inku pisi, lluqsisqa chukchayuq, arenaman phawarirqanku, chinkachiqkunap ayanta, ichaqa espiritual libertadta jap"iqkuna, juk q"uñi fierrowan. Wañusqa kasqankuta qhawarispankun costillankuwan ganchowan wataspa escenariomanta aysarqanku. Yawar kasqan sitioqa q"umirwanmi qatasqa kasqa.
  -Kurukunata mikhuq rinqaku. - Sheikhpa warmin Demeterqa caballo kirunkunatan q"alata rikuchirqan. - Llakikuymi tullukuna ancha uchuylla kasqan, uywakunaqa yarqasqallam qipanqaku.
  - Manam aychapas yanunapas kanqachu. ¡Llakikuypaqmi, cheqaqtapuni, huk iskay kinsa paykunamanta allin prometedor deportistakuna kankuman karqan! - Chay sheikqa qaqchaparqa.
  - ¿Puñunaykipi? - Chay divaqa sarcasta tapusqa.
  - Imanasqa mana! Sipasqa sumaqmi, chay waynapas qanpa kanman. "Chay jequeqa allintan yuyaykurqan, payqa creenmi huk warmiqa allinta kusichiyta atinman wira cuerponta huk wayna kamachiwan.
  - ¡Pequeño y frágil! ¿Manachu kayhina huk parisniyuq kanchik? - Demeter tapusqa.
  - Llakikuypaqmi, manam kanchu! Qhawarisunchis chay wayna turnota, chaytan apachimuwarqanku vecino escuelamanta. - Chay sheikqa asiriykusqa.
  - ¡Ichapas aswan allin kanman wiñanankupaq saqiy! Mana chayqa llapa presonchiskunatan wañuchisun. - Mana suyasqalla, wiraquchapa warmin khuyapayakuyta rikuchisqa.
  - Esclavo hatariymanta willakuykunaqa ancha kusikuymi, chaymi tukuy sunquywan raymichayta munani. - Noble runaqa wiksanta chhaphchirqan.
  - ¡Manachus, sut"imanta, Etymon ñawpaqman chayasunkiman chayqa! - Wira sipasqa burlakusqa.
  - ¡Chayna mana entidad! Aswan allinqa, kunan llapa gladiadorkunata tukusun, hinaspa sonsomanta qichusun chay espectáculo nisqamanta. ¡Hamuychik musuq runakuna! - Chay sheikqa qaqchaparqa.
  - Kaykunaqa manam chiqap musuqchu. - Demeterqa siminta llamiykusqa
  Gong yapamanta waqan hinaspa maqanakuq waynakuna arenaman phawaykunku. Yaqa chunka tawayuqmanta chunka pichqayuq watayuqkamam rikchakunku, allin ancho hombroyuq, sinqayuq. Ñawpaq maqanakuq hina, saltokunata ruwan, makinpi phawan. Ña podiumman phawaykuspa, armakunata, cascokunata, sinqa armadurakunata, escudokunata, espadakunata ima churakurqanku. Hukninmi chiqan cuchilloyuq, hukninñataqmi sable hina kurkuyuq cuchilloyuq. Chay esculpido abs kichasqa, chaypi cicatrices rikukun. Paña ladopi sayaq waynaqa kinsa chirupi sinqanpi phawaykachaq kuchusqakunatan hampisqa.
  Qaranqa tukuy sunquwan wirayuq, llimp"iyuq ima.
  Chay kamachiqmi willakun.
  -Huk riqsisqa maqanakuq Fudoros sable kurkuyuq, Saflorovtaq chiqan espadayuq ringpi ruwanku. Fudoros suqta maqanakuyniyuq, Saflorovtaq qanchis maqanakuyniyuq. Llapan awqankutaqa chay ratopin wañuchiqku otaq runakunaq decidisqanman hina k"irisqaku. Chay encargadoqa dedonwanmi askha runakunaman rikuchirqan. Apuestayta munaqkunam yapamanta rikurirunku. Chay Sheikhqa laq"aykusqa.
  - Saflorovpaq pachak quri qullqikuna.
  Apuestas nisqakunaqa usqhayllan tukusqa karqan, nispan noblekuna jurarqanku. Iskayninkupas maqanakurqankuraqmi. Hukninmi huk vaso vinota ch"aqchuykurqa, hukninñataqmi wira chakiwan uyanta takarqa. Chay hetaeras, guardiakuna ima, phiñasqa llaqtata thasnunankupaq phawaylla rirqanku. Chay sheikhpa warmin, imperious, impudent, wira, ladra:
  -Ñawpaqman! Wañuchiy!
  Chay gladiadorkuna huñunakurqanku. Kay kutipiqa tiemponkuta hap"irqanku, allinta maqaspa pruebanakurqanku. T"uqyaspa, espadakuna pisillata llimp"iykusqa, escudokunapas khatatatasqa. Llaqta runakunaqa manan anchatachu gustarqanku kay cuidadoqa mana kusikuymanta qaparirqan, tullukunataqmi phawarirqan maqanakuqkunaman. Chay sheikhqa bandejatan t"ikrarqan, hinaspan vinowan mermeladawan ima tapasqa kapurqan. Chaymantataq phiñasqa thuqhuspa qaparirqan.
  -Mana maqanakunkichu chayqa, uma pataman warkuchisqayki. Achka ñit'iq sallqa "janissaries" podiumman phawarirqanku, paykunaqa lanzakunata kuyuchirqanku, kichasqa wasanman toqyasqankuta rikuchispa. Saflorovqa ofensivaman rirqa, piñasqa atacaspan, compañeronta qunqurninta takarqa. Chay wayna sipasqa qhepaman kutirqan, espadanta huk ladoman pisillata kuyuchispa, contrarionqa sinqanta kuchusqa. Mana allin roscasqa placa urayman urmaykusqa. Qatiqnin ataqueqa qarapi ukhu marcata saqirqa, rakhu yawartaq puririrqa. Fudoros kutirirqa, huknin chukchasapa maqanakuqmi chakinpi takarqa. Hinaspapas chay wayna iskayrayaqtinmi Saflorovqa sinchi phiñakuspa casconta takarqan, chaymi kuyurispa urmaykurqan. Chay ch"aqwaywanmi "casco" phawarirqan, chaypin rikukurqan yuraq uma mat"inpi punkisqa t"uqyasqa. Saflorovqa chay cuchillata churarqa nerviosamente hoqariq sinqanman. Payqa huk ladoman qhawarisqa "audiencia" nisqaman.
  Huk señalta suyachkarqani. Yaqa llapanku chukchankuta phawaykachaptinkuqa wañuchiymi, makinkuta huk cerrojoman ñitiykuptinkuqa khuyapayakuymi.
  Ichaqa, khuyapayakuyqa manan leesqachu k"arak uyakunapi. Yaqa llapankum, warmikunapas, mozo-sipaskunapas, kunkankupa hawanpi palmankuta kallpaqku.
  -Wañuy! ¡Payta tukuchiy!
  Chay sheikhpa warminqa burlakuspanmi laq"aykusqa.
  - Nishu barato uraykamusqa. Huk tutallapaq quway.
  Saflorov iskayrayarqa, atipasqa wayna sipaspa q"ala sinqanpi llamp"ullata ñit"isqa, hinan huk sut"i yawar rikhurimurqan. Hinaptinmi, hukmanyasqa kaspanmi chay espadata wischururqa.
  -Manam atinichu! Payqa amigoymi.
  Chay qapariyqa qunqayllamanta sayaruspan wañuy hina upallalla karqa.
  -Ima! - Chay sheikqa sinchitan phiñakurqan. -Mana munankichu atipasqakunata wañuchiyta. Iskayninkuta jaulapi churay, chaymantataq manchay ñak"arichiy kanqa llapa gladiador yachaywasiq ñawpaqenpi.
  Chay maqanakuq runakunaqa Fudorosman phawaylla asuykurqanku, uyanman unuta ch"aqchurqanku, chaymantataq, aswan usqhaylla yuyayninman kutinanpaq yanapanankupaq, q"ala talonninta rupha fierrowan ruphachirqanku. Chay waynaqa qaparirqa, saltarqa hinaspa iskay lazokunata chaylla kunkanman wischuykurqaku. Saflorovqa hark"ayta munarqan, chunka iskayniyoq espadakunatan huk kutillapi maqanakurqan, manchakuymi kallpata qorqan. Ichaqa huknin disparaqmi chakinta flechawan takarqa. Chay venenoqa chay waynata paralisarurqa, ichaqa manam wañuchirqachu. Iskayninkuta wataruspankum huk jaulapi wichqasqa karqaku. Saflorovtaqa costillanpin rupha varawan takarqanku, qaranpas q"osñiyta qallarirqan, chay sazonado waynataq mana manchakuspa inyeccionkunata aguantarqan. Ichaqa yaqachus hina iskay mana kasukuq qhari wawakunata ñak"arichisqankuta postrepaq aplazarqanku.
  Chay sheikhpa warmin llimp"iykusqa:
  - Qusaymi kananku. Yachankim inventivo kasqayta.
  - Yachanim, ichaqa qawaylla, envidiakuymanmi. Chay waynakunaqa sumaqmi, casarakuyta atinkuña. - Chay sheikqa kirunkunata q"alata rikuchirqan.
  - ¡Aswantaqa, ¡casarasqaraqmi kanku! ¡Tukuy imamanta, ¡kaykunaqa aswan kallpasapa, aswan qhali kamachikunan kanku, paykunan mirananku! - Wira sipasqa ñawinta ch"ipiykusqa.
  - ¡Gladiadores nisqakunaqa esclavitudpa colorninmi! Munaymanmi chaykunata hap"ispa warminkuta ñak"arichiyta. - Chay jequeqa asirikuspa.
  - ¡Chayta ruwasaqku! Por cierto, sipaskuna yapamanta.
  Kunanqa warmikunaqa maqanakunanku karqan. Iskay kuskan q"ala divakunan lomo p"achallawan churasqa arenaman haykurqanku. Paykunaqa kunkankumanta cadenasqa karqanku, manataq t"aqanakurqankuchu. Armakuna: sapa makipi iskay puñalkuna. Sut"inmi maqanakuyqa brutal kanqa manataqmi ancha unaychu kanqa. Huk sipasqa llimp"i llimp"i, huknintaq yana chukchayuq, iskayninkutaq aswan suni chukchayuq.
  -¡Maqanakuyman! - nispas t"uqyasqa thuqhuqa.
  -Manan apuestasaqchu! - Chay sheikpa warminqa laq"aykusqa. - Kayqa mana allin augurioman tukusqaña.
  Wakcha warmikuna huñunakusqaku. Manchakuypaqmi karqa, hukninmi yaqa chaylla wiksan llikisqa, hukninñataqmi sinqanpi k"irisqa. Kuchunakushallaspankum sipaskunaqa chakiwan qarqurqaku, aychankuta llikiruspanku. Achka yawarmi purichkasqa manataqmi lluqsiyta atispanku ayqiyta atirqakuchu. Tukuyninpiqa, hukninku, tukuyninpi kuchusqa, qunqurchakiman urmaykusqa. Yana chukchayuq warmiqa asikurqa, tukuchiyta munaspan, ichaqa chaymantam urayninmanta costillankama millay maqaywan tuparurqa. Waqaspanmi huchallikuqpa umanpa qipanpi takayta atirqaraq. Iskaynin sumaq, aycha kuchusqa warmikunan grava patapi urmaykurqanku, askha kutitataqmi phawaykacharqanku, chirirqankutaq. Chay chukchasapa "janissaries" paykunaman phawaykuspa rupha fierrowan toqyarqanku. Chay maqanakuq sipaskunaqa manan kuyurirqankuchu.
  -Yapamanta, aswan huk apuesta mana allinchu karqan. Iskayninkum wañusqaña kanku.
  Llaqta runakunaqa hukmanyasqam tarikurqaku, chay wañuchisqankuta qawayqa kikinpi ancha kusikunapaq kaptinpas. Ichaqa manaraqmi pipas atipanchu.
  Kayna kaptinqa musuq maqanakuyllam chay asuntota qispichinman karqa. Facil q"uñichiy tukusqaña, sinchi negocio ruwanapaq pachaña.
  Chunka pichqayuq gladiadorkuna naranja naranja t"uquyuq túnicayuq, kimsa yana p"altayuq, llimp"inkupi, arenaman phawaylla haykurqanku. Paykunaqa pisi k"uyusqa espadakunawanmi armasqa karqanku; makinkupiqa hap"iqku huch"uy cuadrado escudokunata, hawanpi k"uyusqa, umankutataq mana viserayoq cascokunawan hark"aqku. Kay huñupa qipanpim kallparqaku maqanakuqkuna llimpi puka tunikayuq, chaynallataqmi pisilla ichaqa chiqan espadayuq, huk uchuy muyu escudoyuq hinaspa fierromanta esposayuq, paña makinta tapakuq, mana escudowan harkasqa, hinaspa qunqurchaki lluqi chaki harkaq. Chay llimp"i llimp"i cascokunapi verde plumakunan chay siq"ita tukuchirqan.
  Chimpapura sayaspa, k"umuykukurqanku. Kay kutipiqa aswan hatun qolqepaqmi apuestasqa karqan, qoritaqmi makimanta makiman puriq.
  -Manan llapanku wañuchisqa kasqankuqa kanmanchu! - Nisqa sheikhpa warmin. ¡Pipas atipanqapunim!
  - Chaymi apuestaykita churay, kaymi qhepa maqanakuy. ¡Qhawariy, ¡yaqanña! - Sayk"usqa sheikhqa phiñakuspa nisqa.
  - Hinaptinqa ¡serio kanqa! Pukakunapi waranqa qori drakmakuna. - Wira warmiqa siq"iykusqa.
  - ¿Imaraykutaq paykunapi? - ¿Imaraykutaq paykuna? - Chay noble runaqa iskay kutita yapamanta rimarirqa, musphasqa.
  - ¡Ñawikuna aswan millay kasqanrayku!
  Chay encargadoqa imatapas qaparirqa. Huk trompeta histérico t"oqyayninmi waqarqan. Antorchakunapas llimp"iykusqa, imapas chay monstruokunaq ñawinman haykunman hina.
  Rimanakuykuna, qapariykuna, asikuykuna, chompikuna ima sayarurqa: llapa ñawikunam maqanakuqkunaman churasqa karqa. Ñawpaq kaq ch"aqwayqa manchaymi karqan: kamachikuq mana uyariq ch"in kay chawpipin escudokunaman espadakunaq maqasqan sinchita uyarikurqan. Plumakuna, cascokunaq t"aqa t"aqankuna, p"akisqa escudokunaq t"aqakunan arena nisqapi phawaykacharqanku, kusisqa, asnashaq gladiadorkunapas maqanakurqanku huk maqaymanta. Maqanakuy qallarisqanmantaqa manaraqmi kinsa minuto pasasqañachu, yawarpas hich"akusqañan: tawa gladiadorkunan sinchi nanaywan kuyurirqanku, maqanakuqkunapas chakiwanmi sarurqanku. Huknin siriykusqa compañeronpa chakinta hap"ispa chakinta muyuchirqan. Payqa makinta kuchuspa urayman phawarisqa.
  Principepa mana saksasqa warmin Demeterqa huk raqrasqa tullutam anilluman wischuykurqa.
  - Pukakuna, atipankichik chayqa, huk vaso vinota qusqaykichik!
  Sapa kuti hina, contrario karqan: Demeter saphichakusqan equipomanta aswan hatun maqanakuqmi atipasqa karqan. Kimsa espadakunam ancho sinqata huk kutillapi t"uqyarurqa, chaymi mana suerteyuq umalliqpa makinpi mana allin tiempoyuq tullu saqisqa.
  Qhawaqkunan kusikuywan, tensionwan ima qatiparqanku chay maqanakuypa yawarchasqa vicisitudes nisqakunata. Huk t"aqa k"irisqa torokuna hinan qaparirqanku. Chay llaqtapi elite nisqakunaqa mancharisqa, phiñasqa, maqanakuqkunata kallpacharqanku. Gladiadorkunaq filanku pisiyapurqan, maqanakuyqa sapaq maqanakuykunamanmi t"aqakurqan.
  Kay ratopin, hatun runakuna kusisqa kashaqtinku, sut"imanta "goofed" yawarta laq"ashaqtinku, chay valorniyoq rebeldekuna puñusqa guardiakunata wañuchirqanku. Pobedonostsev, huk makilla kallpasapa runakunawan kuska, guardia cuerpokunata ñut"urqanku, hinaspan ñawpaqta palacioman haykurqan.
  Rebeldekuna asuykusqankumanta qapariymi maqanakuyta sayachinankupaq tanqarqan. Noblekunaqa, kuyurispa, espadanku hoqariyta munarqanku. Chay rebelde umalliq waynaqa sinchitan qaparirqan:
  - ¡Ima rikusqayta! ¡Qankuna wañuchinakunkichis qhelli runakunaq kusirikunankupaq! Kawsarisqa reptilkunaqa manan espadatapas hoqariyta atinkuchu, wiksankupas nishutan hark"akun. Sichus huk chikan hatunchakuyniykipas puchusunki chayqa, kay millay ruwayta kuchuy.
  Gladiadorkunaqa kaytapunim suyachkankumanpas hina: chay wira rebañomanmi kallparqaku.
  Sirviente esclavokunaqa huk ladomanmi saltarqanku, manan chiqnisqanku patronninkurayku wañuyta munarqankuchu, chaymi qhari wawakunaqa bandejakunata mikhunatawan wikch"uyta qallarirqankuraq chay hatun runakunaman.
  Demeterqa qaparirqa:
  - ¡Llapallankuta wañuchiy!
  Hinaptinmi huk cristal vino vaso umanman wichiykurqa, chaymi chay perrataqa wischuykurqa.
  Witcherqa phiñasqa kasqa. Llaqtapi qhapaq llaqtamasikunata kuchuspa aychankuta phatmaspa.
  Manam sasachu karqa, ichaqa millakuypaqmi karqa. Passpa sapa kuti compañeronmi ladonpi maqanakurqan. Bikqa manan qhepakurqanchu, chaymi gladiadorkuna carcel qhawaqninkunamanta vengakurqanku.
  Llakisqa kamachikuna kamachiqta ganchoman hoqarispanku qaparirqaku:
  - ¡Ñoqaykuqa kikinchikmi kanchik! ¡Paykunapas qan hina esclavokunan kanku!
  - ¡Chaynaqa, ¡huk llachpawan pruebaychik! - Payqa qaparirqa, Layqapa candelabronkunapi velakuna chhaphchiyta qallarisqa.
  Chay sheikhqa ayqekuyta munarqan, ichaqa Bik urmachispa collarninman mielta hich"aykurqan:
  - Allinmi, maypitaq necesitakunki? Mana condimentoyuq.
  Solntslavaqa iskay noblekunaq umantan huk kutillapi huk kutillapi kuchurqan, kinsa kaqpa quijadantataq qonqorinwan ñut"urqan. Ichaqa manañan maqanakuyman rikch"akuypas karqanñachu, kamachikunaqa vengakushallarqankun. Guardiakunaq puchuqninmi ayqekurqanku, fiesta ruwaqkunapas allin formapipas manan hatun fuerza militartachu representarqanku. Llapallankum wañuchisqa karqaku manaraq Witcher chiriyachkaptin. Hatun jefella kawsachkasqa, Bik chukchanta aysachkasqa. Vedmakovqa chay mana manchakuq waynata qarqorqan:
  - Kayqa noble runam. ¡Ñoqaykupaqqa allinmi kanman!
  . 12 kaq raki.
  Alimankunaqa Stalingrad llaqtamanmi maqanakuyta hinalla ruwarqanku. Asllaraqmi puchuq hina karqa, ichaqa mana creenapaq hinam karqa qipa kaqninta pasayqa. Sturmtigers nisqa animalkunata askha kutita utilizasqankupas manan yanaparqanchu. Chay jet bombakunaq thuñichisqanqa hatunña karqan chaypas. Huk ruwaytaqmi karqan napalm bombakuna.
  Sipaskunapa batallonninqa llañuyasqañam karqa, ichaqa sumaq warmikunaqa maqanakuchkasqaraqmi. 20 octubre killapin rit"i urmayta qallarirqan, sumaq rikch"ayniyoqkunapas q"ala chakillan kasharqanku. Yuraq puñuna patapi sumaq marcakunata saqinku.
  Sumaq sipaskuna rit"ipi pisillata kuyurispa aswan ch"uya kapurqanku. Matryona, Seryozhka hap"isqa kasqan qhepaman, manan tariyta atirqanchu pay kikinpaq huk cheqaspi. Allinmi kanman chayna yachaysapa hinaspa sumaq rikchayniyuq warmacha chinkachiyqa. Hinaspa, ¿imataq suyachkarqa fascista preso kasqanpi? Ñawpaqtaqa ñak"arichiy, chaymantataq wañuy hucha!
  Chay waynaqa cheqaqtapunin qayllallapiña kasharqan baleanankupaq, ichaqa minakunapin tukurqan. Sapa p"unchay chunka soqtayoq horata llank"aspa, pisi racionniyoq, chaymi umalliqpa laq"asqan Seryozhkata suyasharqan.
  Aswan sut"ita rimaspaqa, waynaqa rumi hurqunapiñam kachkan, chaypim asno hina llamkan. Ichaqa aswan q"oñi allpa ukhupi, hawamanta aswan q"oñi. Hinaspa maqanakuqkuna, mana chirinankupaq, saltaspa phawanankupaq hikutasqa kanku. Hinaspa sipaskuna maqanakunku. Kaypin hamun atiyniyoq Lion tanque. Pistolan 150 mm, aswan allin, llaqtapi maqanakuykunapaq allin. Fritz runakunaqa kay tanqueta anchata munanku, ancha allin waqaychasqam hukniray ladokunamanta.
  "Sinqa" huk chikan qhipaman qasqun. Huk Alemaniamanta iskay pachak tonelada llasayuq antawapas 150 mm cañonwan, qanchis chunka pichqayuq cañonwanmi armasqa karqa. Chaymi aswan allin. Ametralladorakunaqa tawamanmi yapakurun, chaymi tanqueman asuykuyqa mana facilchu.
  Anyuta, Maria, Alla ima mastodonta kuska gogayta munanku. Paymanmi asuykunku cuidadowan.
  Anyuta kusisqa takirqan:
  - Imaynatataq kawsarqanchik, maqanakuspa, mana wañuyta manchakuspa... Chaynaqa kunanmanta pacha, qampas ñuqapas kawsasaqku! ¡Hinaspa quyllurkuna hunt"a alturakunapi, urqu ch"inllapipas, lamar qochapi maqanakuypi, sinchi ninapipas! ¡Hinaspa phiñasqa phiñasqa ninapi!
  "Ratón" nisqaqa qhipa kaq tikraymi karqan, suqta ametralladorakunawan, iskay coaxial barrilniyuq, tawataq bisagrakunapi muyuriq.
  Mariaqa, rit"i ukhunta qasqospa, sispaykusqa:
  - ¡Manan hayk"aqpas saqesaqkuchu! ¡Imaraykupas, ¡Jesus Ancha Hatun Diosqa ñoqanchiswanmi kashan!
  Chay sipasqa, asuykuspan, chay explosivo paqueteta Ratónpa uruman wikch"uykusqa. Escudopa uranpim sinchita qaparirqa, chaymi rodilloqa ruparurqa.
  Chay sipaskunaqa kusisqa qaparirqanku:
  - ¡Huk fascistata hap'iy!
  Allaqa makinta kuyuchispanmi Fritz nisqaman granada de fragmentación nisqawan wischuykurqa. Fascistataqa chay phatay olawanmi wichayman wikch"uykurqanku, paywan kuskataqmi colonia tropakunamanta iskay yana soldadokunaq umantapas llik"irqanku.
  Puka chukchayuq sumaq warmiqa silbarqa:
  - ¡Mama Pachapaq, Stalinpaqpas!
  Anyutaqa hukmantan chay explosivo paqueteta wikch"uykusqa... Kay kutipiqa manan chay hinatachu ruwarqan, armaduraman tupaspa aceromanta concha patapi phatarirqan.
  Chay sipasqa phiñasqa nisqa:
  - ¡Eh, ¡q"ewirurqani!
  Hinaspapas wasipi ruwasqan explosivokunata mosoq parteta maskhaqmi llanthuykusqa. Muyu talonninkuna, chirimanta puka, llimp"iykusqa. Yaqa q"ala sipasmi rit"i ukhupi llanthuykusqa, huk chhikanta mana allinchu. Ichaqa aguantasunmanmi. Chaymantapas, bombardeo ruwakuptinqa ritiqa chullurunmi.
  Anyutaqa takirqaraqmi:
  - Yachanim chiri pisi tiempollamanta chinkananta, .
  Mayuqa kallpawanmi phawaykamunqa...
  Hinaspa chay charcokunata phawaykachachkankuña - .
  ¡Q'ala chaki sipaskuna!
  Sipasqa disparakun, colonia tropakunamanta árabetaq urmapun. Awqakuna huch'uy huñukunapi llamk'ayta munaptinkuqa hatun chinkachiykunatam apamun.
  Ratonpa pisi cañonqa hukmantam fragmentacionta rawrachin. Maypipas q"osñipiqa conchas nisqakunan phatarishan. Hinaspa achka pausakuna...
  Alemania runakunaqa yaqa Stalingrad llaqtata hap'irqanku... Ancha pisillañam puchun. Ichaqa kaymi Wehrmacht nisqa barcota hark"an hatun bombakunata, llasa artillería nisqakunatapas utilizananpaq. Fritz aylluqa huk llaqtayuq runakunatam ñawpaqman rinankupaq saqirqaku, paykunaqa manam llakipayarqakuchu.
  Mariaqa fusilnintan t"oqyachirqan. Fascista mercenario urmaykuspanmi chay thuñisqa rumikunapa hawanman rolloykusqa.
  Chay sipasqa q"ala ñuñunta puka chuchukunawan maqchisqa. Llapallankum maqanakuq maqanakuq kanku - calzoncillosninkupi saltachkanku. Ichaqa yaqa manañam chaykunapiqa kanchu golpekuna. Yaqachus hina q"ala kayqa imaynatapas astawanqa sumaq kayta waqaychan. ¡Chayna infiernopi kawsakuyta atisqankumantapacha!
  Allaqa rit"iwan qhelliwan chaqrusqata chhaphchispa hukmanta t"oqyachin. Chayqa yana maqanakuq runapa ñawinpipunim tuparurqa. Yachaysapa perra, mana imatapas niyta atiwaqchu.
  Kimsa sipaskunaqa yapamanta Sitiman asuykunku. Chhayna rakhu armadurayoq carromanqa sasan tukuy ladomanta haykuyqa. Ichaqa maqanakuq runakunaqa allin suyakuywanmi hunt"a kashanku. Sichus mana kikin conchata t"oqyachiyta atiwaqchu chayqa, ¿imaraykutaq mana barrilta llik"inkichu.
  Alla, q"ala chakiwan qhelli t"urukunata saruspa, takirqan:
  - Cheqaq kayninchis, cheqaq kayninchis... Intiq k"anchaynin hina! Paqarinninchikqa k'anchariqmi kanqa, mayukuna urqukunamanta lluqsinqa!
  Warmi maqanakuq runakunaqa unayñam hap'isqa MP-44 nisqawan armasqa kanku. Kay ametralladorakunaqa karu maqanakuypaqmi. Sumaqchakunaqa mana manchakuspam ninata. Yana runakunaqa yapamantam urmaykuchkanku. Puka yawar pukyukunatam kacharirqaku.
  Maria, disparaspa, iskaynin fusilwan, hap"isqa ametralladorawan hombronpi, takirqan:
  - Chay insidioso arañaqa picaynintam filoyarurqa, .
  Hinaspa payqa Rusiamanta sagrado, ruso yawarta upyan!
  Awqanpaqqa manan tukuy imapas aypanchu, wañuchinqataqmi,
  ¡Pitaq Rusia suyuta munakuq kan!
  ¡Rusia suyuta munakuy!
  Chay sipasqa huk balata apachirqa chay raqrakunamanta lluqsimuq surtido "guardia" nisqaman. Sumaq warmiqa asirirqa, uyanqa, llañuyasqaña chaypas, sumaq kayninta, sumaq kaynintapas waqaycharqa.
  En general, llapa sipaskuna batallonninkupi sumaqllaña kanku. Ejemplopaq, kaypim kachkan Tatar Serafín. Taytanqa Tatar runan, mamanmi ichaqa Bielorrusia nacionmanta, Serapíma chukchanmantataq puqusqa trigo colorta herenciata hina chaskirqan. Hinallataq sumaq sipas, q"ala chaki, yaqa q"ala. Hinaspa hap"isqa ametralladoramanta pisi phatayllapi disparan. Hinaspa huk tropakunamanta fascistakuna payman llallinakuchkanku.
  Serafimaqa allintam disparan. Quri chukchayuq Mariaqa ladonpi siriykusqa. Iskaynin sipaskuna ninawan takinku.
  - ¡Mama llaqta! - Mariaqa qallarisqa...
  - ¡Y ejercito! - Payqa hinallam nirqa, Serafhimta disparaspan.
  Mariaqa tuitearqan:
  - Kay...
  Chay llimp"iyuq runakunata disparaspa, maqaspa ima, Serapima willakurqa:
  - ¡Iskay pilarkuna!
  Maria, asirikuspa, tuitearqa:
  - Chay...
  Serapima disparaspa yapaykurqa:
  - Mayqin...
  Mariaqa pichqata kuchuspa, hinalla nirqa:
  - ¡Hap"iykushan!
  Serapima, disparaspa, saludasqa:
  - ¡Planeta!
  Maria, disparaspa, tuitearqan:
  - Qasqu...
  Serapima, disparaspa, ronronakuspa:
  - Amachasaqku...
  Mariaqa fascista umanta p"akispa nisqa:
  - Noqayku qan....
  Serafim nazikunata balakunawan kuchuspa sisparqan:
  - ¡Huk suyu!
  Maria, allin dirigisqa balakunata apachispa, tuitearqa:
  - Llapan....
  Serapima, aswan aswan allinta disparaspa, yapaykurqa:
  - Runakuna!
  Mariaqa mat"inmanta qhelli qori chukchanta wikch"uykuspan takirqan:
  - Rath...
  Seraphim bala, hinaspa kachaspa disparokuna, lluqsichisqa:
  - Qampa...
  Mariaqa, fascistata kunkanpi takaspa, hinalla nirqa:
  - Quñi!
  Chay rubio Tatar warmiqa, disparokunata apachispa, hinalla nirqa:
  - Puyukuna...
  Maria, allinta disparaspa, yapaykurqa:
  - Allin!
  Serapimaqa asirikuspanmi chirpan:
  - Bueno y...
  Mariaqa allintam disparaspa qaparirqa:
  - Inti!
  Serapima, ruphaypi disparaspa, sisparqan:
  - ¡Q'uñim!
  Mariaqa asikusparaqmi hinalla nirqa:
  - Kikinmanta...
  Seraphima, ninata dirigichkanmanpas hina, qaparirqa:
  - Nater...
  Mariaqa allin dirigisqa disparokunata yaparqa:
  - Rikra...
  Serapimaqa asikuspa yapaykurqa:
  - ¡Soldadoman!
  Mariaqa kusisqa takirqan, disparaspa:
  - Allpasaq...
  Serafima, maqanakuq ninakunata purichiq, yapaykurqa:
  - Aya p'ampana....
  Mariaqa, chay africano runata urmachispa, hinalla rimarirqa:
  - ¡Awqaman!
  Sipaskunapa municionninku tukusqa. Hinaspapas obligasqa karqan usqhaylla pakakunanpaq phawarinanpaq. Volga mayu chimpapi suministroqa ancha sasam. Sapa kuti bombardeakuy hinaspa bombardeo. Kaypi huk empresa de refuerzo nisqa huk ladomanta velashan.
  Lanchakunapa muyuriqninpim lluqsimun spray nisqapa pukyukuna hinaspa runtukuna. Hanaq pachapi wayra-para soldadokunam qaparinku. Focke-Wulfs nisqakunaqa phawaykachachkanku. Hinaspapas paykunamanmi bombakunata urmachinku.
  Achka botekunam pakikururqa. Soviet soldadokuna unupi chinkaykuspanku wañunku.
  Awqakunapa artillería ninanqa llumpay rakhuñam.
  Tutakunapipas Fritzes aylluqa tukuy imatam ninawan waqaychanku. Hinaspapas buceo bombarderonkupas phawaylla purishanku. Incluyendo abuelo Yu-87. Jet avionkuna ruwayman yaykuptinkupas.
  Kaypi kachkan chay legendario Soviet Yak-9. Payqa Alimanyap ME-309 nisqawan maqanakun. Agilidad, velocidad hinaspa armakuna huñunakurqaku. Alemanqa ñawpaq pasaypi Soviet makinata atipayta munan. Ichaqa manan atinchu. Yak nisqataqmi ichaqa qhepaman kutinanpaq kallpachakun, ichaqa nazi nisqakunan ayqekun sinchi usqhaylla purisqanrayku.
  Aswan utqaylla aliman, aswan kallpasapa armayuq, aswan maniobrakuq ruswan. Ichaqa chaylla phawayqa hinallam kachkan. Fascista qanchis disparo puntokunata qanchis contra, hinaspa Soviet antawawan tupan. Payqa manañam utqaylla purinchu hinaspam urmayta qallaykurqa.
  Chaymantaqa q"osñi mayukuna lluqsimun. Hinaspa motorqa ruphapun...
  ¡Imataq kay awqanakuy! Sasam ME-309 hina kallpasapa armamentoyuq antawawan harkakuyqa, chaypim qanchis puntokuna disparokuna compensan chay llumpay llasayninta hinaspa aswan mana allin maniobrabilidad nisqatapas.
  Ancha utqaylla purisqanraykum fascistaqa yakuman chinkaykuspa ayqiyta atin, Alimanyap awqaqninpa ñawpaqninpas allin blindasqam.
  Anyuta yapamanta Ratonta pisiyachiyta munan. Chay sipasqa kawsaynintan peligroman churashan. Payqa llapallanmi raqrasqaña kachkan, q"alallañam fortalezakunapa waqtanta qasqun. Tukuy sumaq kayninqa raqrakunawan, raqrakunawan ima qatasqa kachkan. Ichaqa chaymantan huk granadata wikch"un, chaypin huk explosivo paquete k"askasqa kashan. Payqa ametralladorapa ruphaykachisqanraqmi tupan. Sumaq warmipa hombronta raqraspa.
  Ichaqa chay explosivo paqueteqa 150 mm cañonpa barrilnintam tuparurqa. Hinaspa alemán runaqa hatun dañota chaskirunña. Ancha sasachakuywanmi antawaqa maypi kasqanmanta kuyuspan tropankuna kasqanman kutiykuspa k"irikunata llamiykun.
  Focke-Wulfs nisqakuna, achka TA-152 nisqakunapas hanaq pachapim rikurin. Paykunaqa Soviet Unionpa posiciónninkunatan bombardeayta qallarinku. Huk iskay aswan musuq HE-183, ataque jet antawakuna, rikurirqataqmi. Chay buitrekunaqa pusaq pachak kilómetros nisqakamam sapa horata chayaqku, yaqapaschá mana tupayta atiqku.
  Sipaskunaqa alemankunata kutichispa disparanku. Awqakunata hap'inapaqqa kanpunim, allpapi ninamanta ataque nisqa avionkuna kallpawan harkaptinkupas.
  Anyutawan Allawanqa hap'isqa Luftfaust nisqatam kutichirqanku. Kayqa isqun hukllachasqa iskay chunka milímetro mana retroceso nisqa fusilkunamanta ruwasqa armam.
  Huch"uy antiavión pistolamantapas disparawaqmi.
  Hinaspa maqanakuq runakunaqa awqankuman señalanku. Qallariyta sumaqllata ñit"inku... Iskaynin sumaq warmikuna q"ala chakikunata chay thuñisqa patapi samachirqanku, sumaq kutiriyta sientespa.
  Huk Focke-Wulf suqta wayra kañonkunayuqmi q'usñiyta qallarikun - wiksanmi llik'isqa.
  Sipaskunaqa kusisqa qaparinku:
  - ¡Puklla! ¡Puklla! Chayana!
  Huk Alemania avionkunapas sipaskunapa umanpa hawanpim muyuriyta qallaykunku. Chay sumaq runakunaqa allpa ukupi pasajekunamanmi phawaykunku, Focke-Wulf cohetekunata esquivaspanku.
  Anyutaqa q"ara talonninpi huk llimp"i llimp"iyta sienterqan. Chay sipasqa ronronasqa:
  - ¡Ay infierno nina!
  Chay sipaspa suelanqa phusphukunawanmi qatasqa kasqa, nanaywantaqmi nanasqa. Imatapas chiritapas toqyaytam munarqani.
  Hinaspa hawapiqa rupturas nisqakunaqa hinallam kachkan. Ninamanta rit"iqa sispakun, thuñisqakunapas llik"isqañan. Alemankunaqa ninawanmi chay posiciónkunata unuwan hunt"achinku, ichaqa kayqa manan allintachu yanapan. Chay maqanakuq runakunaqa uchkukunapi chupakuna hinam pakakurqaku. Paykuna kikinku planchakuchunku.
  Allataq Anyuta ninrinpi susuykusqa:
  - Yuyaykuni pisi tiempollamanta nazikunaq vaporninku tukukunanta. ¡Ancha kallpayoqmi kanku, ichaqa Stalingrad llaqtapiqa manan ima oportunidadtapas tarinkuchu kutirinankupaq!
  Rubia sipasqa hatun sunquwan kutichisqa:
  - ¡Kimsa pachak espartanokuna hinam kaypi kachkaniku! ¡Awqanchikpa aswan allin kallpankunatam qarqunchik!
  Puka chukchayuq Allaqa asikuspanmi compañeron sipasman ñawinta kicharirqa:
  - ¡Hinaspapas manan muyuyta atiwaqchu!
  Sipaskuna hawaman chayaptinkuqa, chay llallinakuyqa tukusqañam. Musuq yana chaki awqaqkunam rikurimurqa. Ñawpaqman wicharirqanku, sipaskunataq fusilta kicharinanku karqan, awqakunatataq siminta pampaman t"oqonankupaq tanqarqanku.
  Leoneswan Tigreswanqa hukmantam maqanakuyman rirqaku. Alimankunaqa llasa tankikunawanmi Soviet awqaqkunata ñit'iyta munarqanku. Sapa kutinmi conchas paramuq. Aswan vulnerable "Tigre" kallpachakurqan mana t'aqakunanpaq formacionesninmanta. Morterokunapas t"oqyarqanmi.
  Chay sipaskunaqa alemankunata, mercenariokunatapas fusilarqanku. Contrariokunata urmachisqa. Allawan Anyutawan iskay iskaymanta dispararqanku. Awqa uyakuna rikhurimuspa tiyaykurqan. Chaymanta musuq capa ñawpaqman puriq awqakuna.
  Chay awqanakuy pachapi sipaskuna takirqanku.
  Alla qallarirqa, disparaspa:
  - Ñawpaq...
  Anyuta, disparaspa, hinalla:
  - Qamwan...
  Alla maqaspa yapaykurqa:
  - Legión...
  Anyutaqa kimsata kuchurquspa, sispaykusqa:
  - Awqakuna...
  Allah clavarqan contrariokunata, qaqcharqan:
  - Paykuna....
  Anyutaqa, árabe runaq uma tullunpa kuskanninta wayrachispa, hinalla rimarqan:
  - Paykunaqa munanku...
  Alla, awqakunata ñut"uspa, hinalla rimarirqa:
  - Qam...
  Anyuta, disparaspa, phiñasqa sispa:
  - Ullpu...
  Allataq, árabe runaq uma tullunta t"oqyachispa, qaqcharqan:
  - Chinkachiy...
  Anyuta, clavota hinalla, sispa:
  - Notas...
  Alla, disparachkanmanpas hina, silbarqa:
  - Ama manchakuychu...
  Anyuta, chiqan disparota ruwaspa, qaqchaparqa:
  - Awqa...
  Alla, francotirador hina disparaspa, hinalla rimarirqa:
  - Bayoneta...
  Anyuta, astawanraq disparaspa, laq"aykusqa:
  - Qapaq...
  Alla, mana saqispa disparaspa, sisipasqa:
  - Kallpa...
  Anyuta, phiñasqa disparaspa, qaqchaparqa, amiganta allichaspa:
  - Chanin...
  Alla, sinchi kusikuywan, africanokunaq umankuta baleaspa, qaparirqan:
  - Kallpa...
  Anyuta, pistolawan saltaspa, sispa:
  - Yapay...
  Alla, puka chukchankunata kuyuchispa, hinalla nirqa:
  - Hinaspa awqakuna...
  Anyutaqa, árabeta wiksanpi takaspa, nisqa:
  - Chiqan...
  Alla, tukuy calibrewan disparaspa, qaparirqa:
  - Chinkachiy...
  Sipaskunaqa samayta hap"irqanku. Hinaspa aswan pisitaraq disparasqanku qhepaman, qaparirqanku:
  - ¡Ñoqaykuqa francotirador fusilpa caballerosninmi kayku, wañuchiypa kunkanqa sut"inmi!
  Ñawpaqman puriq colonia tropakunaq olanqa huk chhikanta pisiyapurqan. Nazi nisqakunaqa yapamantan tanquenkuta ñawpaqman kuyuchirqanku. "Tigres"-2 rikhurimurqanku suni bozalninkuwan, hinaspan tukuy ima reparayta atisqankuman conchaswan t'oqyachirqanku.
  "Tigre"-2 huk original torreta rikch'ayniyuq karqan, kinrayninkunapitaq inclinasqa armadura placakuna karqan. Chaywanmi huk chhikanta aswan sinchita rimaq. Chay maqanakuq runakunaqa yapamantan tanquekunaq purinan ñankunata akllarqanku. Fascista runaqa sartenpi challwa hinam kawsanan karqa.
  Anyuta huk phataq paqueteta wikch'urqan, Tigre-2 nisqap ñawpaq rodillonta ñut'uspa takirqan:
  - Huk regalowanmi tuparqayki... ¡Claro ataúdpi huk sitiota delinearqani!
  Allaqa kusisqallaña fascistaman hatun, phataq paqueteta wikch"uykuspan sispaykusqa:
  - Pero Pasaran!
  Hinaspapas chay phataymantan Alemania nacionmanta tanqueq suni bozalninqa q"ewisqa. Hinaspa Tigre Realqa qhipaman kutiyta qallarisqa. Yapamanta fascista sinchi k'irisqa karqan. Allataq chayta hap"ispa laq"aykusqa, q"ala chaki dedonkunawan huk vidriota wikch"uykusqa:
  - ¡Encina ataúdpim kanki!
  Chay vidrioqa huk indio runaq kunkanmanmi phawarirqan, payqa hukninmi karqan colonia Alemania tropakunamanta.
  Anyutaqa compañeronta ñawinta kicharispan takirqan:
  - ¡Kay barrilmanmi umayta challpusaq! ¡Llapa runatam challpusaq!
  Allaqa ametralladoramantam rawrarirqa. Alemania runakunaqa hukmantam atacasqa karqaku. Chay sipasqa sist"asqa:
  - ¡Tukuy imatam ruwayta atinchik! ¡Hinaspa ganasaqku!
  Anyutataq fusilninta t"oqyachispa nisqa:
  - ¡Huk hatun atipaymi suyachkan! ¡Abuelonchiskuna hatunchasqa kachun!
  Allaqa saltota ruwaspanmi muyuykusqa, navidad sacha hina muyurispan. Chay sipasqa ñawi ch"ipiwan takirqa:
  - Señor exito, maymanmi rinki... Señor exito - fascistakuna asikunku...
  Alemaniamanta tanquekunaqa, mana proyectilkunata qispichispa, ninata astawan kallpacharqanku. Paykunaqa phataq regalonkutan hich"arqanku. Hinaspa Soviet Unionpa posiciónninkunaman asuykurqaku, mana brechakuna kananpaq.
  Anyuta, alambrewan, hap"isqa Seryozhka yachachisqanman hina, huk llasa minata aysarqan. "León" pisi pisimanta Soviet posiciónkunaman llanthuykusqa. 150mm pistolanmi sapa kutilla conchakunata escupiq. Sipaskunaqa sispaykuspankum ñawinkuta kicharirqaku.
  Anyuta takirqan:
  - Aleman-pimienta, fascista-nazi... ¡Huk pacifista tukukuyninmi suyasunki!
  Allaqa sonrisawanmi repararqa:
  - Pacifismo... ¡Nazikunamanta rimaspaqa pacifismomanta rimayqa sonsoraqmi!
  Anyuta huk árabe guardia colonialmanta simin puentepi allin apuntasqa disparowan maqaspa chirpachikurqa:
  - Hinaspa yuyayninkupiqa mana puriy atiqmi kanku... Hinaspapas asuntos militares nisqapipas manan chayna kallpasapachu kanku! ¡Pisi tiempomantan chaykunataqa Pachamama planetaq uyanmanta llapanta chinkachisun!
  Alla huk rawrayta quykurqa, q"ala sinqanta gravaman maqchispa takirqa:
  - ¡Ñuqaqa sallqakunapa qunqurchaki rusa caballerom kani... Pachamamamanta Pachamamapa awqankunatam barresaq!
  Puka chukchayuq sumaq warmiqa hanaq pachata qhawarispa ñawi ch"ipiykusqa. "Marcos", Alemaniamanta artillero avionkuna, chaypi muyurichkasqaku.
  Alemaniamanta "León" nisqa runaqa sapa kutinmi qasqun wichayman wichariq, wayrapi wichqasqa. Hinaspa pistolanpas sapa kutim thuqaykuchkasqa.
  Anyuta, Alemaniamanta tanquepa orugapa uranpi huk minata kuyuchispa, sisipakuspa nirqa:
  - Seryozhkapaq....
  Alemanqa sayarispanmi hukmanta dispararqa. Chay conchaqa sipaskunapa qipanpim phatarirqa.
  Anyuta qhawarqan:
  - Leche qarakuna, pichus wawap umachanniyuq!
  "León" huk pacha sayaykusqa. Ichapas Alemania nacionmanta experimentado tripulantekuna musyarqaku peligropi kasqankuta, otaq yaqapaschá guerrapaq kit nisqankuta tukuchiyta munarqaku. Ichaqa "León" huk tiempo sayarispa wañuchiq conchakunata escupirqan.
  Anyutaqa repararqanmi Alemania nacionmanta tanqueqa aswan ñawpaqman puriq pistolayoq kasqanmanta, KV-2 nisqamanta aswan askha kutitataqmi disparasqanmanta. Hinaspa kayqa, chiqapmi, kay carrota aswan peligrosota ruwan. Anyutaqa chimpakuspanmi sisipaykurqa:
  - ¡Millay runakuna infiernoman richun!
  Allaqa intipa plexonpi fascistatam disparaspan qaparirqa:
  - ¡Atipayninchikqa mana qispiy atina! ¡Hinaspa tukuy imapas allinta tukunqa!
  Anyutataq turku runata kuchuspa takirqan:
  - Aunque, yaqapaschá kawsayqa pisi tiempollamanta t"aqakunqa sasachakuy yana waqranta takaqtin... Caballokuna qaparispa yawar mayu hina purin, yapamantataq hallp"a chakiykiq uranmanta chinkapun!
  Alla, Irani runata wañuchispa, yapaykurqa:
  - Ichaqa kay pachapas kanmi kikin waqaychaq... Hinaspa quyllurkuna chawpipi payman mast"arisqa kashan... Mana rikuy atina qespichiq q"aytukuna Hitlerta Kolyma llaqtaman qarqonanpaq!
  Sipaskuna, disparaspa, huk kunkallapi takirqanku:
  - ¡Adolfta pakisun, nananqa! ¡Creeni fascismota atipananchikta! Hinaspa Rusianchispi, Mesias rikhurimunqa, ¡Tukuy suyukunaq llaqtankunaq Señornin!
  Hinaspa maqanakuq runakunaqa disparashallarqanku. Ichaqa enemigokunaq chakipi puriq soldadon puñuykuspa granadakunata disparayta wikch"uytapas qallarirqanku. Fascista nisqa askha runakunan chay sipaskunata mortero ninawan q"osñichiyta munarqanku. Hinaspa achka granadakunata wischuy.
  Allaqa filosofía nisqapim nirqa:
  - Yupaykunawanqa akllanakuypi atipawaq, yachaywanqa mana awqanakuypi akllanakuypi atipawaq!
  Anyuta asikuspan repararqan:
  - Guerraqa huk área maypichus calidad atipan cantidadta, elecciones, kamachiyman hina, contrario kanku kaytaq anécdota!
  Chay maqanakuq runakunaqa pisillatan qhepaman kutirirqanku granadakunapas, phatmakunapas nishutan urmaykushasqa. Allaqa chakiwanraqmi chay wikch"usqa regalota hap"ispa qhepaman wikch"uykusqa. Chay granadaqa phawarispan nazi nisqakunaq casconkupi tuparqan. Hinaspa imaynatas phatarqun...
  Maypipas huk paquetepas phatarinman hinan karqan.
  Allaqa filosofía nisqapin repararqan:
  - Suerteqa iskay kaq kusikuymi, allin ruwayqa kimsa kaqmi, ichaqa ñawpaq yachaymi!
  Anyutaqa asikuspanmi interjetarqa:
  - ¡Suerteqa valormi premio, ichaqa manan mana yuyayniyoq kaymantachu!
  Allaqa colonia ejercitomanta huk hindu runaq ñawinta urmachispa sisparqan:
  - Pipas suerteyuqqa, almanmi takikun!
  Anyutaqa asirikuspas nisqa:
  - ¡Allinmi suerteyoq kaspaqa, ¡Diosmi qespichisunki!
  Sipaskunaqa aswan yuyaysapañam rikurirurqaku. Chaymantataq Alemaniamanta "León" nisqa chaywanpas ñawpaqman puririrqan, hinaspan huk minawan phatarichisqa karqan. Chay kuruchaqa huk explosivo nisqa aparatopa hawanman phawaykuspan llik"isqa kasharqan.
  K"irisqa "Leon" muyurispa sayarirqa... Maqanakuq runakunaqa kusisqallañam pulmonninkupa hawanpi takirqaku:
  - Leonqa yuyayninpi mana puriy atiqmi, pumaqa tukuy rikchaq sasachakuypa paqariyninmi... ¡Manam imapas aswan sumaq kay pachapiqa kanchu runamantaqa!
  Anyutaqa karu filatam dispararqa, chaynam hawa llaqtayuq ejercitopas wayra-paraman hatarispan takirqa:
  Cohetekunata, avionkunata ima kapuwanchik,
  Kay pachapi aswan kallpasapa rusa espiritu...
  Aswan allin pilotokuna timónpi kachkanku - .
  ¡Awqakunaqa ñut"usqañan kanqa, ñut"usqataqmi kanqa!
  "León" nisqataqmi sinchita dañasqa hina. Payqa chirirurqa, iskay kimsa conchakunatawanraq thuqaykuspan.
  Huk ágil "Pantera" nisqa rikhurimurqan. Ichaqa manchakurqanmi Soviet tropakunaq tiyasqankuman aswan ukhuman haykuyta, hinaspan disparayta qallarirqan. Sipaskunapa umanpa hawanpim conchas silbarqa. Hinaspan thuñisqakunata, ninakunatapas p'akirqanku.
  Anyutaqa huk granadata wakichirqan wikch"unanpaq, listo kasharqan chay rato hap"inanpaq, chay rato fascista tanque asuykusqan karullapi. Ichaqa "Pantera" nisqapas manan sonsochu. Alemankunaqa dispararqankun, chay proyectakunataqa tabla de damas nisqamanmi churarqanku, mana huk allpallatapas faltanankupaq. Hinaspa literalmente sapa rumichata rastrillarqaku.
  Alla, q"ala sinqanpi laq"akuspa, repararqan:
  - Krautspa taktikanqa pantasqam... ¿Kayhinatachu achkata aypanqaku?
  Anyuta yuyaysapa hina rimarirqa:
  - Wallpaqa huk kutillapim huk granota pican, ichaqa aswan utqaylla llasaqyarun kuchimantaqa, ¡huch"uy t"aqakunata millp"un!
  Panteraqa pusaq chunka masnin disparokunatam phawaykacharqa, municionninta tukuruspanmi, kutirispanmi machayninman kutirqa. Chaypa rantinpim rikurirqa musuq mastodon, Sturmtiger. Chay maquinaqa ancho barrilnintam tapawan taparurqa. Yaqachus hina, chhaynapin paykuna kikinku qespichikunankupaq yupashanku.
  "Sturmtiger" nisqaqa karumantam Soviet awqaqkunap kasqanpi dispararqan. Huk cohetemi t"oqyamurqan. Kay pachaqa wicharirqa, nina pukyutaq nina rawrayta hich"aykusqa.
  Sipaskunaqa yaqapaschá ñut"u allpawan qatasqa kasharqanku. Anyutaqa pisillataraqmi musphasqaraq. Chay sipasqa qunqayllamanta rikukurqa caballopi sillakuqta. Hinaspapas huk escuadrón nisqapi kamachikusqanmanta, chay ejercitoqa tártaro ejercitotan atacarqan. Hinaspa maqanakuqninkunawan kuska caballokunapi sillanku. Mongol-tatar runakunaqa, mana chay maqayta aguantayta atispa, kutirispa waranqantinpi wañunku, wasanpa uranpi.
  Anyuta iskay espadakunata kuyuchispa awqankunata kuchurqun. Ichaqa qonqayllan chay rikuyqa hark"akurqan.
  Allaqa compañeronta uyanta laq"aykusqa, chhaphchisqa, kay hinata nispa:
  - Allinmi, ¡chayqa! Kunanqa amaña puñuychu!
  Anyutaqa phiñasqa kutichisqa:
  - ¡Manan samarqanichu, aswanpas maqanakurqanin!
  Chay sipasqa phiñasqa saltaspa granadata wikch"uykusqa. Chay regaloqa phawaykuspan Lev nisqa tanqueq barrilninta tuparqan. Dañota chaskisqanraykum carroqa llasa maleteronta arrugarurqa.
  Anyutaqa pulmonpa hawanpi qaparirqa:
  - ¡Ruspa caballeronmi kani'!
  Allaqa ametralladoramanta huk rawrayta phawaykuspan qaqchaparqa:
  - Warmaqa kutichisqa, uyanta k"umuykachispa, .
  Munani serviyta Santo Rus'...
  Yawar lamar qocha hich'aykuchun,
  ¡Diosmi ichaqa salvawasun!
  Anyutaqa q"ala wiksanwan, sinqanwanmi chay thuñisqakunaman urmaykurqan. Tiempollanpin pachak-pachak ametralladorakunaq phatasqan uman patapi llimp"iykurqan. Sipasqa qallunta lluqsichispa nirqa:
  - ¡Valor soldadokunaq locuranqa, mana yuyayniyoq generalkunapaqmi kawsay qespichiq!
  Allataq ari nisqa:
  - Soldadoqa valorniyoqmi, generalmi calculashan, enemigoqa astuto, ¡allin ruwayqa yachaysapa valorwanmi hamun!
  Chay sipaskunaqa yapamantan fusilarqanku, hinaspan hukllachakuspanku chiqchirqanku:
  Paypa hawanpi escuadrónkuna
  Huk kunkallapi qapariy
  Adolfqa sinchi sonso - .
  Yurakuna Sodoma!
  Huk blindado "León" nisqataqmi rikurirqa. Iskay soldadokunan ayqekurqanku yana uyankumanta qhawarispaqa, árabe runakunan karqanku. Paykunaqa huk cadenata ganchoman churayta munarqanku, ñawpaqman puriq tanqueta maqanakuy pampamanta aysanankupaq.
  Allawan Anyutawan dispararqanku, chay pachallapitaq técnicos nisqakunata wañuchirqanku. Chay awqaqkunam takirqanku:
  - ¡Ama chinkachiychu compañeroykita yanapay, hukkunata yanapay ninamanta lloqsinanpaq!
  Kimsa yana runakuna rikurimurka. Atisqankuman hinam cadenawan kallparqaku, ichaqa sipaskunapas balearqakum. Astawanpis, Anyuta pistolata t"uqyarqa, q"ala chaki dedonkunawan allquta ñit"ispa.
  Hinaspapas payqa atirqanmi contrariokunata extraordinario precisionwan maqayta, Robin Hoodpa precisionnin hina.
  Alla kayta repararqa:
  - ¡Markaqa manam allintachu tupan, aswanqa mana allinwan faltaqmi!
  Anyutataq q"ala chakiwan granadata wikch"uykuspa sisparqan:
  - Puñal rikuyniyuq aswan chiqap runaqa faltayta atinmi, ichaqa mana pampachanapaqmi filoyuq yuyayniyuqqa, ¡mana pampachanapaqmi!
  Chay granadaqa morteromanmi tuparurqa hinaspam phatariyta qallaykurqa, chaymi minakunata patarirurqa.
  Arí, Stalingrad llaqtaqa manan facilchu karqan Alemania runakunapaqqa. ¡Chaypin manchay wañuy llaqtachata hap"irqanku!
  . 13 kaq RAKI.
  3 ñiqin inti raymi killapi Alimankuna Tikhvin llaqtata muyurirqan, chaymantataq kikin llaqtapi maqanakuy qallarirqan. Puka Ejercitoqa pisi pisimantan kutirirqan. Yaqa llapan Baku llaqtaqa hap'isqañam, Soviet awqaqkunam yaqa wat'aman kutirichkanku. Erevanqa kunankamapas yaqapaschá hap"ipakun. Stalingrad llaqtaqa chinkananpaqñam kachkan.
  Ichaqa chaywanpas Stalinqa kamachirqanmi kay llaqtata ama entreganankupaq. Astrakhanpaqpas maqanakuymi qallarirqan. Kraut ayllukunapas kay llaqtapi ñawpaqman purinankupaqmi kallpanchakunku. Tukuy asuykuykunata sinchita bombardeanku, infraestructura nisqatapas thuñichishanku.
  Inviernoqa asuykamuchkanñam... Hinaspapas guerrapa puririyninqa pisimantam manaña yachakunñachu. Ichaqa manapaschá Stalingrad llaqtata hap"iyta atikunmanchu. Volga mayu chimpapi suministroqa harkasqam kachkan hielo formacionwan hinaspa hatun bombardeokunawan.
  4 punchaw noviembre killapim pachakmanta isqun chunka Tikhvinmanta hapisqaña karqa. Hinaspa alemankuna Finlandia nacionpa hallp"anman asuykurqanku. Soviet awqaqkunam anchata dañasqa kaptin, manam awqakunata hark'anapaq kallpakunata huñuyta atirqanchu.
  Finlandiamanta, Sueciamanta marioneta tropakunapas chay huñunakuymanmi atacarqanku. Paykunaqa hatun kallpakunatan utilizarqanku.
  5 ñiqin inti raymi killapi Alimanyap hukllanakuyninwan Finlandia-Iskandinawya awqaqkuna hukllanakurqanku. Chay hinapin Leningrad llaqtaq muyuriqninpi iskay anillu wisq"asqa karqan. Kimsa kaq Reichpaq musuq, hatun atipay.
  6 puncha noviembre killapika, sector norte llankaypi makanakuyka katikushkami. Nazi nisqakunan chay corredorta mast"arirqanku. Chay situacionqa sinchi sasamanmi tukupun. Tikhvin llaqtapiqa, qhipa puchuq hark'akuykuna ruphachkasqa. Alimanyakunaqa Yerevan llaqtaman misil balístico nisqakunatam kachaykurqan. Kimsa presentacionkunam lluqsirqa. Hatun chinkachiykunata, wañuykunata rurashka. Ichaqa manan imapas tukukuypiqa p"akikurqanchu.
  Astrakhan llaqtaqa allpawanmi Soviet Union nacionpa wakin hallp"ankunamanta kuchusqa karqan. Chayna kasqanqa astawanmi yapakurun. Musuq Alimanyap, Hukllachasqa Qhapaq Suyu awqaqkunap wamp'unkuna Murmansk llaqtaman phawaykacharqan. Chay bombardeo ruwasqankupin wañurqanku guarnición comandantepas askha oficialkunapas.
  Aswan mana allinraqmi rikurirurqa.
  Hinaspapas 7 noviembre killapin nazi nisqakuna Volkhov llaqtaman haykuspa Tikhvin llaqtapi soviético soldadokunaq hark"akuyninta hark"arqanku. Chay hinapin Leningradwan mana kaqlla kasqankuqa sinchita wiñarqan. Sut"inmi karqan llaqtaq muyuchisqa kaqtinqa yaqapaschá mana kawsananta.
  8 ñiqin inti raymi killapim Lev-2 tanquepa unay suyasqa pruebakuna tukukuypi ruwakurqa. Chay antawaqa huk modificado layout nisqayoqmi kasqa. Motor, transmisión, caja de cambios nisqakunaqa huk cheqasllapin kasharan ñawpaqpi, maqanakuypi kaq compartimientotaq qhepapi.
  Sinchi kallpachakuywan, Alimankuna, Porsche umalliqwan, chay awtuta ruwarqanku chay putsch nisqa p'unchawpaq.
  Chiqapmi, aswan pisi siluetaman gracias nispa, Leonpa armamentontawan armaduranta waqaychaspa, chay antawapa llasayninqa pisiyachisqa karqa soqta chunka toneladaman, 1200 caballo kallpayuq motorniyuq. Maqanakuy pruebakunapin rikukurqan chay ruwasqankuqa llapanpi chaskisqa tanque kasqanmanta. ¡Ima necesitasqaykiman hinapuni!
  Allin manejaywan armadurawan kuskachasqa.
  Fuhrer ichaqa manan chaywanqa contentochu kasharqan. Paymi mañakurqa ladokunapa, popa nisqapa armaduranta kallpanchanankupaq, chaynallataqmi 88 mm nisqa cañontapas churanankupaq, chay cañonqa 100 EL nisqa barril sayayniyuqmi.
  Huk antawa pruebasqa karqan E-100. Kay tanque ichaqa llumpay llasaqmi rikurirurqa: 140 tonelada, ichaqa allin harkakuqmi karqa tukuy ángulokunamanta hinaspa Ratón armakunamantapas. En general, "E" serieqa prometekurqa ancha prometedor kananpaq. Yaqachus hina Alemania runakunaqa mana tiemponkuta usuchirqankuchu.
  Bars tankipas 1000 kawallu kallpayuq motorniyuqmi rikuchisqa karqan ichataq chay antawaqa manam Hitlerpaq allin hark'asqa hinachu karqan;
  Chay aniversariopiqa imaymana rikchaq avionkunatapas qawachirqakum. Aswantaqa, ataque avionkunata hinaspa ME-262 nisqapa modificacionninkunata. Hinallataq TA-183 nisqapas. Huk entero desfile tecnologiamanta.
  Gasmanta kallpasapa lanzadores nisqakunatapas, llapan llaqtakunata, ayllukunatapas thuñichiyta atinku.
  Kaypiqa, chiqaptaqa, ancha kallpasapa chinkachiy sistemakunatam qawachirqaku.
  "Pantera"-2 pruebakunatapas pasarqa, pichqa chunka tonelada llasayuq, 150 milímetros armadura frontalniyuqmi karqa ángulo nisqapi, chaynallataqmi "Tigre Real" nisqa cañón nisqayuq. Lado armaduraqa 82 milímetros, inclinado. Chayna tanqueqa Hitlermanmi aswan pisita tuparqa, kimsa chunka tawayuqta aguantayta atisqanraykum, qaylla maqanakuypi.
  En general, nazis nisqakunan chay menagerie nisqataqa picharqanku.
  Hinallataqmi pruebakunata ruwarqanku waranqa pachak kilumitru sapa horata chayayta atiq Gota maqanakuqkunamanta.
  Pisi rimayllapi, chumpinkuta kacharinku.
  9 ñiqin inti raymi killapi Volkhov urmarqan. Chay situacionqa aswan hatunmanmi chayarun. Hinaspa yapamanta tanque soviético nisqakuna contraataqueta munarqanku.
  Gringetaqa pistolapa hichpanpim chirirurqa. Churchill 2 Soviet antawakunap chimpanpi sayaspa municionkunata thuqarqan.
  Lord Janepa ususinmi chay llallinakuykunata yupachkasqa. Soviet tankikunaqa chay zanjaman yaykuspankum pisiyarurqa. Hinaspa Alemania nacionmanta menaje nisqa chayta aprovecharqanku.
  Nicolettaqa chayta hap"ispa takirqan:
  - Inglés awqaqa manam wañuyta manchakunchu, .
  ¡Quyllurkuna hunt"a hanaq pacha ukhupi, wañuyqa manan apawasunchu!
  Payqa mana manchakuspan maqanakunqa coronayoq leonrayku,
  ¡Chay atiyniyoq ametralladorata cargasaq!
  Malanyaqa aprobaspa umanwanmi nirqa:
  - ¡Kayqa sumaqllañam! Hinaspa ñuqaykupas cobrasaqku!
  Chay pistolaqa anchatam llamkarqa. Chay conchas nisqakunaqa llimp"i llimp"i llimp"i llimp"i llimp"i hina fósforos saqespa contornokunata wayrapi. Arí, karqanmi wakin kallpasapa sipaskuna. Hinaspa aswan importanteqa exacto.
  Gringetaqa umanwan kuyuchispa kimsa chunka tawayuq torretapa sikinman huk conchata apachirqa. Payqa qaqchaparqa:
  - ¡Kayqa wañuymi! ¡Payqa enemigoykunamanmi hamunqa! Hinaspa yachani kunanmanta pacha, payqa suyachkan bigoteyuq awqakunata!
  Nicolettaqa asirikuspa nisqa:
  - Llapan uywakuna bigoteyuqman k"umuykurqanku... ¡Chay maldecido mana allinta ruwananpaq!
  Gringetaqa yapamanta asikuspanmi dispararqa, sisispa:
  - Proyectilniyqa aswan chiqanmi. ¡Chaymanmi chayasaqkupuni!
  Nicolettaqa rikuchiq dedonta hoqarispan nirqan:
  - Bang, bang - mana tuparqachu! ¡Chay gris conejitoqa galopakuspan ripurqan!
  Gringeta, disparaspa, takirqan:
  Sapa runam kikinmanta akllakun
  Warmi, religion, huk ñan...
  Diablota otaq profeta servinankupaq,
  ¡Llapa runan kikinmanta akllakun!
  Janeqa umantapas kuyuchispanmi harkakurqa:
  - ¡Manan segurochu chay hinaqa! Pachakmanta isqun chunka isqunniyuq runapa iñiyninqa nacesqanmantam yachakun, manam yachaymantachu. Kaypiqa Iglesia Anglicanamanmi pertenecen... Ichaqa qhawarinki chayqa, ¿imamantataq? ¿Kaychu akllasqanchik?
  Gringetaqa asikuspanmi nirqa:
  - Ñuqa kikiymi iñiq ayllupi karqani, kunanmi ichaqa aswan aswanta ateísmo nisqaman inclinasqa kachkani!
  Nicolettaqa asikuspanmi qallunta hurqurqa.
  - Ateísmo... ¡Kayqa ancha sumaqmi!
  Malanyaqa filosofía nisqapin repararqan:
  - ¡Hinaspa tukuy imamanta kaqlla karu! Mana Dios kaqtin, manataq mana rikuy atina atiykuna kaqtinqa, ¡ima religionpas llulla!
  Gringetaqa umantapas kuyuchirqa, munasqanmanta takyachispa:
  - ¡Kumunistakuna hinam! Paykunaqa yuyaykurqankun llapa religionkuna runakunaq yuyaykusqankulla kasqankuta. ¡Hinaspa kaypi huk yachachikuyta hatarichirqanku!
  Malanyaqa iskayrayaspa siminta k"uyuykusqa:
  - Hinaspa, ¿imataq suyan wañukuptinku?
  Gringetaqa aycha mikhuq hina asirisqa. Payqa huk proyectilta phawaykacharqan, huk tanque soviético nisqapa casconta kuchuspa kutichirqan:
  - Kaypiqa achkatam hamutawaq... ¡Cienciapa atiyninwan wañusqakunapa kawsarimpuyninpas!
  Malanyaqa yuyarichisqa, asirikuspa:
  - Hamuq pachamanta huk qillqata ñawinchani. Chaypiqa kanñam huk imperio espacial. Mana wañuypas, machuyaypas, unquypas kanchu. Hinaspapas chiqapmi yarqay... Chiqapmi, yaqa llapan llaqta runakunaqa manam llamkayniyuqchu, ichaqa llapallanpaqmi suficiente.
  Ejemplopaq, carrokunataqa gratisllan qonku. Hinaspapas kanmi maquinas electrónicas nisqakuna, chaykunaq yanapayninwanmi lliw teqsimuyuntinwan rimanakunku.
  Nicolettaqa ancha seriowanmi nirqa:
  - Ñawpaqman puriyqa usqhayllan wiñashan. Qhawariy kay tankikunata... Imaynatataq ñawpaqman puririrqanku, aswan ñawpaqman purirqanku. Chaywanpas Churchill-2 nisqataqa manam Matildawanqa tupachiyta atikunmanchu.
  Malanyaqa arí nisqa:
  - Arí, tanquekuna ñawpaqman puririrqanku... ¡Kayqa chic!
  Huk ataque soviético tanquekuna tukukurqan, chaymi samay karqan.
  10, 11 ñiqin inti raymi killapi alimankuna huch'uy awqanakuykunata rurarqan, wichaypi k'uchukunata kuchuspa.
  Soviet awqaqkuna Stalingrad llaqtap wichayninpi huk kuti atakayta munarqan, ichataq manam anchatachu atiparqan. Llaqtapi qhipa wasikunaqa ñam hapichkasqaña. Chay pachallapitaqmi chinkachisqa, pampaman. Ichaqa kunankamaqa Stalinmi kamachirqan tukukuykama hap"ipakunanpaq.
  Baku llaqtaqa yaqa hap"isqañan kashan. Ichaqa petrolero pukyukunan ruphashan, paykuna ukhupin maqanakuy qallarirqan. Alemania runakunaqa sapa kutim bombardeachkanku.
  Astrakhan llaqtapi maqanakuykunaqa aswan hatunmi...
  12 ñiqin inti raymi killapi Turkukuna Erevan llaqtaman atakarqan. Chay ataqueqa kutichisqa karqan. Otomano runakunaqa chinkachisqa karqanku. Ichaqa hukmantan dispararqanku. 13 ñiqin inti raymi killapi Alimankuna Baku llaqtap qhipa kuartelninta hap'irqan - llaqta hap'isqa kasqanmanta willaspa. Penínsulallapiraqmi maqanakuyqa kachkarqa, hanaq pachapas yanallañam karqa nina rawraq pukyukunawan.
  14 noviembre killapin nazi nisqakuna Murmansk llaqtata maqanakuyta qallarirqanku. Paykunaqa artillería nisqawan, aviación nisqawan ima...
  Stalingrad llaqtaqa ninawanmi rawrachkasqa, ichaqa Soviet Unionpa huklawman apasqa kallpanchaqninkunam atirqa hinalla hapiyta. Llaqta kantunkamaña chaypas, hinaspa hatun chinkachiykunapa chaninpi.
  Murmansk llaqtata atacashaqtinkun askha armada maqanakuq barcokuna huñunakurqanku, avionkuna apaqkunapas chayamurqanmi. Chay llaqtaqa plasma rodillo hinan ñit"isqa karqan. Hinaspa bombardeaspanku bombardearqaku.
  15 ñiqin inti raymi killapi fascista tropakuna kuyuyta qallarirqanku, chay llaqtata atacaspa, chay llaqtaqa Ártico mama quchapi sapallan mana hieloyuq puertom karqan. "Ratón" nisqakunan maqanakuykunapi participarqanku, "Rata" nisqa tanquepas, chaytan nazi nisqakuna ruwaypi pruebayta munarqanku.
  Ichaqa "Rata" nisqaqa huk chhikanta hukmanyachiqmi karqan. Qallariypiqa ñawpaqmanmi rirqan, chaymantataq rit"ikunapi k"askarapurqan. Hinaptinmi llaqtapa hawanpi sayaykurqa. Alimankunaqa manam allintachu chay awqanakuypaq wakichisqa karqanku. Ichaqa manan sayarqanchu chay bombardeasqankuqa. 16 noviembre killapin nazi nisqakuna yaqa tukurqanku petrolero ruphashaq pozokunata pichayta. Ichaqa chay penínsulapa huknin partenmi mana paykunapaqqa chayayta atirqakuchu, qanchis kaq hanaq pachakama ninakuna wiñasqanrayku.
  17 ñiqin inti raymi killapi nazi nisqakuna Volga delta nisqap qhipa kaq k'allmanta hap'irqan, chaywantaq Astrakhan llaqtata aswan allinta hark'arqan. Baku llaqtaqa unayñan kuchusqa kashan.
  Erevan llaqtatapas sinchitan phawaykurqanku. Chay llaqtaqa huk urqu patapin kashan, ancha allinmi hark"akunanpaq, ichaqa sasan chayman phawayqa, astawanqa tanquekunawan.
  18 ñiqin inti raymi killapi Soviet awqaqkunam Stalingrad llaqtap wichayninpi nazi nisqap hark'akuyninpa kallpanta yapamanta pruwarqan. Chaynapim Volga lawpi watapi puchuqpa ñitiyninta pisiyachirqa, ichaqa hatun chinkachiykunatam gastakurqa.
  19 ñiqin inti raymi killapi Alimankuna Murmansk llaqtaman maqanakuyta hark'arqan, llumpay chinkachisqa kaptin.
  Chay hinaqa, chay supaywan hap"isqa Fuhrerqa manan atirqanchu askha t"aqa t"aqakunata maypi kasqanmanta llik"iyta. Nazikunaq URSS nacionta manaraq chiri tiempo tukushaqtin tukuchinankupaq yuyaykusqankuqa manan allinchu karqan.
  Aswan mana allinqa, Japón suyuqa chiri pacharayku, runap kallpan anchata chinkachisqanraykum awqayninta sayachirqan. Chayllaqa, samuraikuna kikinkumanta kimsa chunka tawayuq ruruchiyta yaparqanku, Panteras nisqakunatapas licenciata qurqanku. Hinaspapas hamuq verano killapin sasachakuykunata hatarichinmanku.
  20 ñiqin inti raymi killapi alimankuna ninakunata huk chikanta wañuchispa yaqa llapan yaqa wat'ata ch'uyancharqanku.
  21 ñiqin inti raymi killapi Soviet awqaqkunam hukmanta alimankunata awqarqan, Stalingrad llaqtamanta wichay ladomanpas achka kilumitrukunamanraqmi yaykurqan. Nazi nisqakunaqa pisi kallpayachinanku karqan, hinaspan kallpachakunanku karqan cargokunata kutichipunankupaq.
  ¡Chay maqanakuykunaqa, chayna casokunapi nisqankuman hina, ¡nivel de frack nisqapillam kachkan!
  22 ñiqin inti raymi killapi nazi nisqakuna Turkmenistán suyupi ñawpaqman puriyta munarqanku. Hinaspa chunka kilumitru purisqanku qhepamanmi sayachirqanku. Ichaqa 23 noviembre killapin Shahpa brigadankunata maqanakuyman apamuspanku hukmanta ñawpaqman rirqanku. Chawpi Asia suyupiqa sinchitan llakisqa kashan.
  24 puncha noviembre killapi, mana hatun tikrakuykuna tiyarkachu frentekunapi...
  25 noviembre killapin nazi nisqakuna Murmansk llaqtata yapamanta maqanakuyta qallarirqanku. Musuq unidadkunatam maqanakuyman wischurqaku. Ichaqa pisillan sentidoyoqraq.
  26 ñiqin inti raymi killapi chayamurqan - chunka hukniyuq wataña Reichstag nisqapaq akllanakuykunamanta, chaymantataq Hitler Reich nisqap kansillirninmi churasqa karqan.
  Ñawpaq kutinmi aswan musuq E-100 tanque ñawpaqman churasqa karqan.
  Kayqa chhayna makinapaqqa maqanakuy ruwaymi karqan.
  Chay tanqueqa allin suni rikch"akusqa, yaqa llañuyasqa. Chaymantaqa 128 mm cañonpa suni bozalninmi lluqsirqa. Hinaspa ñawpaqninpi armaduraqa tawa chunka pichqayuq grado ángulo nisqapim kachkan. Hinaspapas pay kikinmi ladonkunamanta k"iskisqa kashan.
  E-100 tankiqa qhipa 1.500 kawallu kallpayuq motorwan kuyurqan, Ratón nisqamanta aswan utqaylla. Hinaspa chay conchaskuna paymanta saltaykusqa.
  Hinaspa carro ukhupi rikhurimurqanku kusisqa tawa runakuna Magda, Christina, Gerda, Charlotte ima.
  Chay sipaskunaqa Fuhrer nisqapaqmi wawakunata wachakurqaku, hinaspam SS nisqamanta niñera especialkunapa qawasqanta saqirqaku.
  Hinaspa chayraq chayamusqaku ñawpaqman. Sipaskunaqa ancha asichikuqmi kanku. Paykunaqa maqanakuykunatan faltarqanku. Hinaspa kaypiqa kachkanmi pruebakunaykipaq oportunidadlla. Tukuchanapaq, kay norte Sebastopol llaqtata hap"iy.
  Hinaspapas, Ártico mama quchapi Kimsa kaq Reichpa kamachikuyninta takyachiy. ¿Hayk"aqkamataq cheqaqtapuni guerrata aysanman? Hinaspa tawantin yuyaykunku: ichapas paykunawan kuska al menos imapas cambianman?
  Murmansk llaqtaq qayllanpiqa manan ancha chirichu - Gulf Stream nisqa aislamiento nisqatan qon. Sipaskunaqa maqanakuq sunquyuqmi kachkanku. Sapakamam huk casarasqakunata wachakurqaku - huk qari warmita! Chaymi kusikuwaq.
  Magdawan Christinawanmi pistolakunapa muyuriqninpi warkusqa kachkasqaku. Chay tanqueqa musuqmi hinaspapas controlasqam allinta. Kikinkunamantam harkasqa kachkan 120 mm inclinado armadurawan, chaymanta huk 50 mm escudowan. Chaymi carrotaqa mana tukuy k"uchumanta takayta atiwaqchu.
  Sipaskunaqa huk takitam silbarqaku. Paykunaqa sonqonkupin hatun sientekunku.
  Gerdaqa ámbar siminpi asirikuspan repararqan:
  - Kunanqa Hitlerwan ñuqawanqa comun mirayniyuqmi kayku. ¡Reypa familianmantan kayku!
  Charlotteqa asikuspanmi kayta niwarqa:
  - ¡Hinaspa cerokunalla ñawpaqpi kachkan!
  Tanki "E"-100 asuykusqa Soviet posiciónkunaman. Muyuriqninpi tukuy imapas ancha chinkachisqa karqan, chaymi Sovietkunamanta disparokunaqa pisilla, aswantaqa llamp'u pistolakunamanta.
  Magdaqa 128mm kanuntam apuntaspa Soviet magpie nisqaman phawaykacharqan. Miel rubio sipasmi takirqa:
  - Tigremi kani, hinaspapas sonrisayuqmi kani... Hinaspa millay tigreqa llapa runakunata llikirurqa!
  Soviet tawa chunka pichqayuq kuti kutirqan, achka Rusiya awqaqkunam wañurqan.
  Magdaqa misi hinam ronronakurqa:
  - Ñuqaqa superhombre kani, métodoyqa simple... ¡Millmamanta ruwasqa kaqkunap chupanta kanisaq! Hinaspa chaymantaqa sipasqa asirikuyta qallarisqa. Bueno, loca diosa hina.
  Hitlerpa rabona sipasninkunam tanqueta kuyuchirqaku. Hinaspa paykuna kikinku huk carropi saltarqanku, armaduraqa k"uyusqa.
  Ichaqa chaymantan maqanakuq runakunaqa carronkuta muyuchirqanku. Charlotte, kay sumaqllaña cobre llimp"i chukchayuq, takinqa:
  - Clack, click, click... ¡Mayuqa rollo! ¡Nazi caballeros nisqakunan llapa rit"ita mikhurqanku!
  Hinaspa chay qhepamanmi Charlotteqa sinchita asikuq... Kirunkunatapas ch"aqwayta qallariq. Hinaspa yapamanta tankiqa muyuykusqa. Alemania runakunaqa chay k"aspimanta ruwasqa vallatam llikirurqaku. Chay maquinaqa, Tyrannosaurus rex nisqa animalpa sayayninmi, millayllaña qaparirqa. Hinaspa maqanakuq runakunaqa sumaq aycha mikhuq uyankumanta asirikurqanku.
  Chay sipaskunaqa Adolf Hitlermanta wawakunata apaspa wachakurqanku. Hinaspa kayqa imatapas ninña. Sumaq zorrokuna, ichaqa kaq pachallapi monstruo moralkuna. Kaypim huk soviético soldadota ñut"urqaku, payqa ruedakunapa ukunpim wichiykurqa. Hinaspa 76 mm cañonta pampaman ñit"iykurqanku. Chaynintam carroykupi rirqaniku. Chay aceroqa llañuyachisqam karqa. Chay maqanakuq runakunaqa figura aerobatica nisqatam qawachirqaku. Chay conchas nisqakunaqa aswan mana ima mana allinpaqmi rikchakurqa, guisantes nisqakunata huk warmapa qapariyninpi kuyuchisqanmantaqa. Qatiqnin pistola E-100 llañuyachisqan karqan 85 mm.
  Magdaqa asikuspa nirqa:
  - ¡Hinaspa rusakunata chinchillakuna hina ñut"uyku!
  Christinaqa amigantam corregirqa:
  - ¡Aswan osokunaman rikchakuq! Hinaspa osoqa hatun uywa!
  Puka Charlotte yaparqa, chukchankunata qawachispan:
  - ¡Y kiruyuq!
  Alemania nacionmanta tanquekunan chay llaqtaq hark"asqan lineakunata pasarqanku. Soviet awqaqkuna ancha k'ulluchakuspa maqanakurqanku. Lliwmi armakunata hapirqaku. Chunka watayuq warmachakunapas miliciapi maqanakuqku. Achka sipaskunapas karqakum. Llapan chaypi tiyaqkuna huñunakurqanku, ichaqa manan armakuna ayparqanchu. Tukuy imapim achka runakunapa heroísmo kayninqa sutilla karqa. Chay ñawpaq puriqkuna, wasipi rurasqa phataqkunata icha granadakunap qutunkunata llamk'achispa, nazi tankikunaman asuykuspanku pistakunap uranman wikch'uykukurqanku - Mama Llaqtankurayku wañuspa.
  E-100 tanqueqa achka dañokunatam chaskirqa. Huknin warmachaqa llasa minatam tanqayta atirqa. Pay kikinmi wañurqan, ichaqa Alemania nacionmanta carrotan dañarqan. Chay rodilloqa p"akikurqanmi, chaymi huk parten uruga phawarirqan. Hatun antawaqa pisiyachisqa. Chaymantataq iskay kinsa maqanakuqkuna granadakunata t"aqakunata wikch"uykurqanku, chaymi rakhu pistakunata p"akirqanku.
  E-100, ñawpaq lineata pasaspa, manaña puriyta atirqanchu.
  Gerdaqa soqta ametralladorakunatan apuntarqan, hinaspan chaykunata llank"achirqan Soviet soldadokuna contraataqueta munashaqtinku. Chunka chunka rusa runakuna, Rusia nacionmanta huk llaqtakunamanta representantekunapas urmarqankun, ametralladorakunaq balankunawan t"oqyachisqa. Soviet soldadokunan ichaqa ñawpaqman phawarirqanku. Granadakunata wikch"uspa wañurqanku. Wakin t"aqakunan E-100 nisqaman chayarqan, ichaqa ametralladorakunaqa allintan llank"arqan. Hinaspa maldito Gerdaqa ancha exacto. Hinaspapas balasninpas yaqa manapunin yanqapaqchu ripun.
  Hinaspa Rusia soldadokuna wañushanku...
  Christinaqa 75 mm nisqa usqhaylla phawaykachaq cañonmanta, fragmentación nisqa proyectilkunamanta, ametralladora coaxial nisqamanta ima dispararqan. Puka chukchayuq uywaqa, Soviet soldadokunata balakunawan llik"ispa, sisipakuspa rimarirqa:
  - Wañuy apaqmi kani... Kikin Satanasmi puka chukcha aylluy!
  Magdaqa manchakuspanmi nirqa:
  - Allinmi, ama chayta ruwaychu. ¡Satanasqa Diospa awqanmi, nina qochamantaqmi huchachasqa kashan!
  Christinaqa q"ala chakinta metalman laq"aspa qaparirqan:
  - ¿Ima nina quchamantari? ¡Chukchayqa nina hinam!
  Gerdaqa asirikuspan repararqan:
  - Kikin Fuhrermi pampachawasun ima huchatapas... Aswan allinta rimaspaqa, huchamanta kikin hamutaymi esencialmente mawka?
  Magdaqa hombronta kuyurichirqa:
  - Huchamanta yuyayqa mawk'a kasqanmantachu niyta munanki...
  Gerdaqa hukmantan ametralladorakunata llank"achirqan, chaywanmi Rusia soldadokunaq sinchi contraataque ruwasqankuta hark"arqan. Chay balakunam infiernomanta regalokuna hina wañuchirqa. Kay tikraypi E-100 ancha sinchi harkasqa. Pusaq ametralladorakuna hina, iskay coaxial cañonkunawan, puchuqtaq bisagrakunawan controlasqa. Hinaspa ancha sinchita takarqanku.
  Gerdaqa asirikuspa qaparirqa:
  - Hucha, kaymi Kimsa kaq Reichpa kayninpa sapin! ¡Religionninchisqa cheqaqtapunin animalkunaq iñiynin!
  Puka chukchayuq Christina, cañonmanta disparaspa, Rusiya awqaqkunata wañuchispa, takirqan:
  - Munasqa llamp"u uyway... ¡Anchatan munakuni colmilloykikunata, creeway! ¡Mi infierno y colmillo animal!
  Sovietkunapa huknin antiavión pistolanqa yapamantam chay rodillokunata tuparuspan pakirurqa. E-100 nisqataqmi tukukuypiqa sayarurqa. Magda ichaqa chay phiñachiq antiavión pistolata castigarqan, sinchi cargawan tapaspa. Bueno, pistakunaqa pakisqañam karqa.
  Gerdaqa chukchanta chukchuykuspanmi huk remolcadorta qayaykuspan tapurqa:
  - ¡Aysariwayku, ama hina kaspa! ¡Wañuchkanchikmi! ¡Pistakuna p"akisqañan kashan!
  Chayllam kutichiyqa hamurqa:
  - ¡Huk remolcador kanqa!
  Christinaqa asirikuspam takirqa:
  - ¡Kaymi kuyuy! ¡Awqakuna lluqsiy!
  Magdaqa chay pistolamanmi dispararqan, chaytan Rusia soldadokuna horqoyta munasharqanku directo disparanankupaq. Chay barriltan p"akirqan, Soviet soldadokunatapas hukniray ladomanmi ch"eqechirqan. Huknin soldadon kuskanman llik"isqa kasharqan, sinchi nanaywantaqmi maqanakusharqan.
  Rubia cristianoqa chakakuspa hanaq pachaman ñawinta hoqarispa mañakusqa:
  - ¡Pampachaykuway, Señor! ¡Mana munasqa huchamanta, wañuchiymantawan!
  Christinaqa asikuspanmi nirqa:
  - Mana, ¡mana chayta ruwayta atiwaqchu! ¡Qamqa qaqa hinam allin takyasqa kanki! ¡Ñoqaykupaq qaqa kay!
  Magdaqa mana manchakuspan kutichirqan:
  - Huk qaqallam kachkan - ¡Jesucristo!
  Puka chukcha supayqa laq"aykusqa:
  - ¡Jesusqa pacifista karqan! Hinaspa iñiyninchis, profesionninchispas guerran!
  E-100 tanqueta remolquepi hoqarispa Alemania posiciónkunaman aysarqanku. Gerdaqa rit"i reina asirikuspan repararqan:
  - Rodillos nisqakunaqa tanquepa aswan vulnerable nisqa partenmi. ¡Hinaspapas kaywan maqanakunanchismi!
  Charlotteqa umantapas kuyuchisqa.
  - Llapan rodillokunataqa manam escudokunawanqa qatayta atikunmanchu. ¡Chayqa manan atikunmanchu, wakin pistakunaqa kichasqaraqmi kanqa!
  Magdaqa kayta yuyaycharqa:
  - ¿Imataq kanman rodillokunata uchuylla, mana paletayuqta ruwaspaqa?
  Puka chukcha supayqa asikuspa perla hina kirukunata qawachirqa:
  - ¿Imaynatataq aswan utqaylla qusunman?
  Magdaqa q"ala suelanta metalman maqchispa yuyaycharqan:
  - ¿Imataq kanman motores eléctricos nisqawan yanapachikuspaqa?
  Charlotteqa wiksanta aysaspa kunkanta muyuchirqa:
  - Huk opción posible... Hinaspa tanquekuna pisillata ruphanqa!
  Magdaqa waqastin nisqa:
  - ¡Infiernoman chayaspaqa, antorcha hina rawraspa nina rawrarinqa!
  Puka chukcha supayqa qaqchaparqa:
  - Allinmi, chaymi... ¡Hinaspa angelkunaqa k"anchariq nina rawraymanta kamasqa kanku! ¡Angelkuna kasun!
  Christinaqa chayta hap"ispa mana uyariq hina takirqan:
  - Manam angelchu kani, aswanqa supayllam, ichaqa runakunaraykum santoman tikrakuruni.... Awqakunam cuentankuta chaskinqaku, chayna mana kay pachapi nanaywan ñakarichisqa!
  Sipaskuna upallalla karqanku... Tormenta tropakuna hanaq pachapi muyurichkasqaku, chaymi cañonadeqa qaparirqa. Hinaspa bombakunaqa urmashallarqanmi urmaykusharqan... Cheqaq granizo hina, thuñiymanta, thuñiymantawan.
  Murmansk llaqtaqa ruphasharqanmi, runakunapas wañusharqankun. Alemania runakunaqa huk misil balístico nisqatapas kachaykurqakuraqmi. Mana ancha allin armachu. Yu-488 nisqamanta phisqa tonelada bomba urmachiyqa aswan facilmi kanman, aswan chaninmi kanman, aswan baratotaqmi kanmanpas.
  Christinaqa ñawpaqtaqa q"ala chakillan rit"iman saltarqan, chay tanqueta huk estacionamientoman apaqtinku. Chaypin especialistakuna allichayta qallarirqanku. Chay sipaskunaqa q"oñi wasimanmi astakurqanku. Colchones patapi siriykurqayku. Gerdawan Charlottewanmi ajedrez de bolsillo nisqapi pukllayta qallarirqanku.
  Magdawan Christinawanmi abs nisqa ruwayta qallarirqanku, chhaynapi wiksanku reqsisqa kananpaq, wiksallisqa kashaspapas mana llañuyananpaq. Sumaq maqanakuq runakuna, wasanpi khatatataspa. Musuqraqraq, ichaqa kaykunaqa wawakunata wachakuq warmikunam. Hinaspa wañuyqa manan kunanqa ancha manchakuypaqchu - kanmi pipas ayllu lineata hinalla purichinanpaq! Hitler hina qhelli runaq muhunwanpas.
  Ichaqa SS Tigress batallón nisqamanta sipaskuna, Fuhrer nisqa cheqaqtapuni imapas Diosman rikch"akuq. Hinaspa manaña pagano dioschu, aswanpas imapas Tukuy Atiyniyoq, mana entiendey atina genionpi.
  Gerdaqa Reypa Gambit nisqapi pukllarqan, sinchi atakatam wiñachirqan. Charlotteqa k"ulluchakuspan defiendekurqan. Chaypin huk maqaykunata cambiarqanku. Ichaqa llapanmi tukurqan hukkuna hukkunawan chinkachiypi, huk empatepi ima. Chaymantataq Magdawan Christinawan ajedrez pukllayta qallarirqanku. Hinaspa Charlottewan Gerdawan abs nisqakunata, push-up nisqakunatapas ruwayta qallarirqanku. Chay sipasqa activamente formapi waqaycharqa.
  Magda, pukllachkaspa, contrarionta tanqaspa, filosofía nisqapi nirqa:
  - Ichaqa admirakuypaqraqmi...
  Christinaqa mana huchayoq asirikuspan tapusqa:
  - ¿Imataq mana riqsisqa?
  Chay rubio supermanqa kutichisqa:
  - ¡Yuraq runakunaqa allin kaypa llimp"inkuna kasqan, ichaqa paykunan ñawpaqta awqanakuyta qallarinku!
  Puka chukchayuq supayqa yuyaywanmi rimarirqa:
  - Ichaqa allintapas apamuyku... Ichaqa bolcheviquekunan ñawpaqta Rusiata atacarqanku!
  Magdaqa llakisqa tonowanmi kutichispa takirqan:
  - Ichaqa ñawpaqenchispin tukuy imapas t"ikashan, qhepanchispin tukuy imapas ruphashan...
  Christinaqa waqaq kunkawan yapaykurqa:
  - ¡Manan necesariochu quejakuna! ¡Ñoqaykuwanmi kashan tukuy imata decidiwaqninchis!
  Gerdaqa hinallam takirqa:
  - Kusisqa, mana llakisqa, wasinchikman kutisun - rubio atletakunam premionchik kanqa!
  Chay qhepamanmi tawantinku asikurqanku... Huk wayna sipas sirviente rikhurimuspa sipaskunaman mantequillawan, quesowan, salchichawan, ch"aki rurukunawan ima sándwichkunata aypusqa. Sipaskunaqa mikhuspa sayk"usqa karqanku q"oñipi. Sumaq sipaskunaqa puñuywanmi puñururqaku. Allinmi wayna kachkaspa, qhali kachkaspa - mana sasachakuspalla puñuyta atinki.
  Paqaristinmi, 27 noviembre killapi, E-100 nisqa aparatota huk chikanllata kutichipurqanku. Chay sipaskunaqa manan chay ofensivapiqa participarqankuchu. Ichaqa bikinillapin q"ala chakilla rit"iq chawpinta phawaq rirqayku. Paykunaqa loco hina qhawarisqaku, chiripi yaqa q"ala phawaykachaspa. Ichaqa sipaskunaqa generalmenten aeróbicos nisqapi llank"anku. ¡Paykunaqa hamuq tiempopaqmi especial runakuna kanku!
  Gerda umallirqan. Hinaspapas manan Andersenpa cuentonpi kaq q"ala chaki sipas Gerdachu. Ichaqa valorniyoq, sazonadopas. Hinaspa chay pachallapitaqmi nacesqanmantapacha wañuchiqman tukupurqan. Sinchi aychayuq utqaylla sipas.
  Ichaqa tawantin sipaskuna allin kanku. Pichqa chunka kilumitruta utqaylla kallpaspanku kutimurqaku. Chaymantataq askha ejerciciokunata ruwarqayku, takiq kayku, kuyuriqtaq kayku. Asllatapas disparaytam practicarqaniku.
  Paqaristinmi E-100 tanqueta allicharqanku. Bueno, chayqa manan ancha millaychu. Chaymantapas, kay super-pesado carroqa original arreglo de rodillos nisqayoqmi karqan, hukniraymi tablero de damas nisqa arreglomanta, chaymi rit"ipi manejayta yaparqan, ichaqa wakin sasachakuykunatan paqarichirqan allichaqkunapaq costumbremanta. Aunque aswan facillla E-100 nisqapi churay Tigre utaq Pantera nisqamantaqa.
  28 noviembre killapin nazi nisqakuna Murmansk llaqtapi aswan ukhuman haykuyta atirqanku. Ichaqa Soviet tropakunaq hark"akusqankuqa mana entiendey atinallan. Hinaspapas Gran Bretaña, Alemania nacionkunaq maqanakuq barconkunamanta chunka soqtayoq pulgada sayayniyoq conchaspas manan p"akiyta atirqankuchu defiendeq munayninta.
  Ichaqa nazi nisqakunaqa ñawparirqankuraqmi. E-100 tanqueqa punchawpi iskay kimsa cuadrakunatam taparqa, ichaqa yapamantam pistakunata waqllichirqa. Ichaqa kay kutipiqa pisi horakunallapim allichanankupaq karqa. 29 ñiqin inti raymi killapi Terminator sipaskuna KV-3 tanquewan tuparurqanku. Sovietkunapa carronqa iskay kimsa kutitam ñawpaqninpi kaq armadurata tuparurqa, ichaqa chay conchaskunaqa qaqamantam saltarqa. Magdaqa Rusia nacionpa tanquenta kutichispa tuparurqa, chaymi huk montón antorchakuna hina ruparurqa.
  Christinaqa burlakuq sonqonwanmi compañeronta tapurqan:
  - ¿Manachu chay ruskunata khuyapayanki ni imapipas?
  Magdaqa tukuy sonqowanmi kutichirqan:
  - ¡Llapa runamanta llakikuni, mana khuyapayanapaq hina kaqkunatapas!
  Hinaspa sipasqa sinchita suspiran, hanaq pachaman ñawinta kutirichispa. Chay maqanakuq runakunaqa aswan allintan imatapas ruwanankupaq kallpachakurqanku. Allchaykunawan mana distraekunaykipaq. 128mm, 75mm pistolakunaqa asnu hinam llamkarqaku. Ichaqa chay tanqueqa dañasqaraqmi karqa.
  Huknin perqa phatarispan carroman urmaykurqan. Armaduraqa raqrasqa, pisillata llañuyasqa ima kasqa.
  30 noviembre killapin nazi nisqakuna astawanraq ñawparirqanku. Wakin llaqtakunapiqa llaqta chawpimanraqmi chayarqaku. Ichaqa chay p"unchayllapin tawa chunka phisqayoq allin disparoqa 128 mm cañonpa bozalanta dañarqan, chaymi sipaskunaqa hukmanta allichayta qallarinankupaq obligasqa karqanku. Hinaspa, qhawarisqaman hina, aswan unayta.
  Hinaptinmi tawantinku tanquepa rantinpi simple infantería hina maqanakunankupaq tantearurqaku. Sumaq warmikunaqa maqanakuyta munarqanku, bikinillapi maqanakuspa. Ichaqa chiripiqa, sipaskunaqa pisi horakunallan kay kuskan q"ala kashaspa sayayta atirqanku, chaymantataq phawarirqanku q"oñikunankupaq.
  Gerdaqa rit'ipi p'ampasqa, qhipa kaq MP-44 nisqa fusil de asalto nisqamanta disparasqa, chaymantataq Rusia awqaqkunata ancha kallpawan wañuchirqan. Kaypin kashan, q"ala chaki sipas yuraq chukchayoq, paymi Puka Ejército coronelpa umanpi takarqan. Hinan payqa nirqan:
  - Manam, ¡Ariyanraqmi kani!
  Charlotte, huk ladomanta ñawpaqman purishaq, asikuspa nirqan:
  - Awqaykikunaman wañuy apamuq maqanakuqmi kanki. - Hinaspas puka chukchayuq, q"ala chakiyuq sipasqa mayorman disparaspa ñawinpa uranpipuni takaykusqa. Kirunkunataqa allintam qawachirqa. - Qawankichu, ¡mana aswan mana allintachu disparani!
  Gerdaqa huk ruphayta qusqa, Komsomolmanta kaq runata, Rusia tropakunapa capitantapas tukuspan, chay perraqa kirunkunata qawachirqa:
  - Arí, disparanki, ichaqa rikurqanim! ¡Modena sierra hina!
  Charlotteqa q"ala chaki dedonkunawanmi huk vidrio t"aqata wikch"uykusqa. Rusia ejercitopa teniententa kunkanpi takarqa, hinaspam chirpachikurqa:
  - Hinaspa kaypi kachkani, vidriowan pukllachkani!
  Gerdaqa rit"i ukhunta phawarirqan, q"ala chaki, sumaq chaki yupaykunata saqespa. Payqa k"umuykukuspa usqhaylla phawarirqan. Hinaptinmi tigre sipasqa kutirispan saltota ruwarqa. Payqa t"ikrakuspan umantapas kuyuchirqan Soviet soldadoq chukchanman. Yawarta thuqaykusqa. Gerdaqa q"ala chakiwan kunkanta siq"ispa chay ruso runata ch"unqaykurqan.
  Puka chukchayuq supay Charlotteqa chay precursorta asnarqa. Chaynam sipaskunaqa millay millay millayllaña rikurirurqaku.
  Magdaqa Rusia soldadokunatapas wañuchirqanmi, ichaqa manan wawakunata dañarqanchu. Manan, manan hayk"aqpas makinta hoqarinqachu wawaman. Hinaspapas en general, yawar hich"ayqa manan kusikuyta qorqanchu. Ichaqa chaywanpas, payqa SS batallonmanta tigresa, kamachikuykunatataqmi kasukunan.
  Chaymi Christinaqa chunka iskayniyoq watayoq hina rikch"akuq waynaman puñalwan wikch"uykurqan. Chiqamanta millay. ¡Manan, ¡kuraq runakunaqa manan wawakunata wañuchinankuchu!
  Magdaqa chimpaykukuspanmi susuykurqa:
  - ¡Señor pampachaway! ¡Qankunan millakuwankichis, ichaqa guerraqa guerran!
  Hinaspa chay rubioqa chay francotirador rusoman dispararqa, payqa urmaykusqa, huk preciso golpewan siminpa puentenman tupasqa. Ay, chay riqsisqa tawa runakunam rikurimurqaku. Sipaskunaqa ñawpaqtaqa ingleskunata wañuchirqanku, wakintaq norteamericanokunata, kunanmi ichaqa hap"ikapunku
  Rusia runakuna. Chaynam iskay kaq hatun guerrapi qapariq sonqon. ¡Soniros, chaykunan rikuchin aswan cheqaq, hinallataq filoyoq colmillokunata!
  Christinaqa q"ala chakinta k"aspiman maqchiykusqa, chiriraq sientekuspa, hinaspan repararqan:
  - ¿Millakuypaqchu? ¡Imatataq munanki puka chukchayuq layqakunamanta!
  . 14 kaq RAKI.
  Alemankunaqa pisi pisimantan ruwayta hark"arqanku. Aviación nisqawanpas - hinallataq kallpawan pacha mana allin kasqanrayku. Ofensiva kachkaptin huk punchaw ñawpaqta churasqa ruwaykunataqa manam llapantachu tukunmanku. Chiqamanta, Cáucaso suyuqa yaqa hap"isqa kachkan. Baku llaqtapi petroleroqa controlasqañam kachkan. URSS nacionqa aswan hatun petrolerotan chinkachirqan. Cheqaqtapunin Alemania nacionmanta runakunaqa tiempota t"aqanankuraq chay pozokunata allichanankupaq. Karelia, Arkhangelsk, wichay lado costa wakin partentapas hap"irqankun. Leningrad llaqtaqa Rusiyap wakin suyukunawan rimanakuyninmantam tukuyninpi kuchusqa kachkan. Wakin huk territoriokuna chawpipi hap"isqa kanku. Turkmenistán suyup kuskanninpas hap'isqam. Nihun lliw Mongolia mama llaqtata hap'irqan, chaymantataq Chawpi Awya Yalapi k'aspichakurqan, huk chikantaq Amur-manta aswan puentekunata kamarqan, Usuri suyupi. Chiqapmi, samurai runakunaqa aswan pisillatam allinta ruwarqaku. Vladivostok llaqtaqa tukuyninpi hark"asqa kashan, chaymi ninawan wañuchisqa kashan.
  Moscú llaqtamanqa iskay pachak kilumitruraqmi puchun. Hinaspapas Alemania runakunaqa kunanqa misil balístico nisqawanmi capitalta disparayta atinku, jet avionkunawantaq bombardeayta atinku. Ichaqa chiri tiempopi chiripipas Wehrmacht nisqakunaqa manañan atirqankuchu aswan ofensivata ruwayta. Astawanpis, colonia tropakuna: indiokuna, africanokuna, árabekuna ancha chiri kanku. Hinaspapas yaqa llapanmi maqanakuypi allin ruwasqankuta chinkachirqanku. Huchachá kanman chhaynapi tarikuspa mana aprovechakuyqa. Puka Ejército hatun chinkachiykunata muchuptinpas, ancha sayk'usqapas kaptinpas.
  Chiqapmi, Estado Mayorqa tantearurqa, tukuy sasachakuykuna kaptinpas, suministrokunawan hinaspa Cáucaso chinkaptinpas, chiri killapi achka hatun ofensiva ruwaykunata ruwananpaq. Fascistakuna manaña chiri killapi siminkuta lluqsichiyta atrevikuptinkupas, pinchaspa ñut"uykusun.
  Utaq, imaynaña kaqtinpas, aswan mana allin pachakunapi maqanakunaykipaq obligasqaykiku.
  Vasilevsky, Estado Mayorpa umalliqnin, defensamanta viceministropas, allin lógicamente, URSS mana atinqachu atipayta tecnologico carrerapi llapa Europawan Áfricawan Asiawan yapasqa.
  Kaymantaqa awqaq ventajanqa, astawanqa aviación nisqapi, chiri tiempollapi wiñanqa. Arí, cheqaqmi, Soviet Union nacionmanta diseñadores nisqakunaqa mosoq, aswan ñawpaqman puriq tanquekunatan ruwarqankuña, ruwashallankutaqmi. Astawanqa T-34-85 aswan hatun torretayuq, kallpasapa pistolayuq. Bueno, IS-2 122 milímetro pistolayuq ñanpi kachkan. Ichaqa alemankunaqa manan sayanqakuchu. Chaymantapas, musuq carrokunapas manam allinchu Leonta nitaq ima llasa carrotapas atipanankupaq.
  Hinaspapas manan yaqapaschu kunanqa yupaypi aswan allin kayta aypayta atikunqa.
  Voznesenskypas rimarqanmi. Hinallataqmi usqhaylla ofensivapaq rimarqan:
  - Cáucaso chinkachisqan qhepamanmi ejercitonchis sinchi pisiyanqa combustible nisqa. Aswan sut"itaqa, ña hunt"asqata rikushanchisña. Ichaqa chiri killapiqa p"unchawqa aswan pisillam, pachaqa sapa kutim mana allinchu, chaynallataqmi combustible nisqapas pisiyanqa.
  Llaqta kamachiq Zhdanovpas usqhayllan yaparqan:
  - Chaymantapas, soldadonchikkuna, saperninchikkunapas Cáucaso suyupi llapa petrolero pukyukunatam phatarqurqaku. Kayqa niyta munan, Krautkunaqa manaraqmi aceitenchista utilizayta atinkuraqchu. Ichaqa qhawarispan imayna usqhaylla millay fascistakuna yachanku imaynatas tukuy imata ruwayta, kutichipuyta ima, chaymantaqa primavera killapin Baku petrolqa purinqa Arterias de economía del Tercer Reich nisqaman.
  Stalinqa chay rimanakuytam pisillapi rimarirqa:
  - Diciembre killa tukukuypiqa chiri timpupa punta kaq maqaynintam maqasunchik. Tapukuyqa maypitaq?
  Kaypiqa militarkunaqa manañam hukllachasqachu karqaku. Zhukovqa chawpipi maqanakuyta, awqakunata Moskwamanta qarquyta yuyaykurqan. Vasilevskyqa Tikhvinpi pisi kallpa tariy aswan allin kasqanmantam piensarqa. Chaypachallapitaq, Leningrad llaqtata yanapay, chaytaq manapaschá iskay kuti hark"aymanta kawsanmanchu.
  Rokossovskyqa Voronezhpa ladonpi ofensiva kananpaqmi rimarqan. Astrakhan llaqtapi, otaq Arkhangelsk llaqtaq qayllanpipas nazikunata atacanankupaq yuyaykuykunan karqan. Stalinqa llapa rimasqankuta uyarirqan, imatapas garabatowan qelqaspa yuyaykurqan.
  Moscú llaqtamanta awqakunata tanqay yuyayqa tentador hinallataq tentador hinan rikch"akurqan. Ichaqa chawpipin kunanqa fascistakuna aswan kallpasapa, allin saphichasqa kashanku.
  Volga mayuta chimpaspa atacayqa mana allinpaqmi rikchakurqa, mayuqa hatunmi hinaspa ukunpim karqa, chaymi chay operacionpa punta kaq fasenpas unayta ruwanan karqa.
  Donwan Volgawan ataqueqa atikunmi, ichaqa ñuqaykupa chaypiqa atipasqañam, alemankunapas allin kallpanchasqam kachkanku.
  Vasilevskyq yuyaykusqanqa aswan allin yuyayniyoqmanmi rikch"akun. Wichay ladopiqa alemankunan aswan pisi kallpayoq kanku, tropankupas imaynatapas pisillatan maqanakuypi experienciayoq kanku. Chaymantapas, chayllaraqmi Tikhvin llaqtata hap"irqanku, Alemania nacionmanta tropakunan chay ledge nisqapi churasqa kasharqanku; Ichaqa allinmi kanman Krautkunapas kaynata piensasqankuqa.
  ¿Tukuy atiyniykita qoy Voronezhpa direccionninpi? Ñawpaqpa configuración nisqapiqa huk balcón nisqa formasqa karqan, chaytan ancha racional kanman kuchuyta munaspa, cardo de cerda oblicuo hina.
  Wakin aswan sumaq yuyaykuna Arkhangelsk muyuriqpi chuchukuymi. Chay Krauts nisqakunaqa lamar qocha chimpapi refuerzokunata apananku kasqanmanta yuyaymanaspaqa, racionalmi kay direccionpi grano kasqan.
  Sasaña tropaykikunaman qoy chaypas, astawanqa nazikunaq submarino flotan lamar-qochata llapanta kamachisqanrayku. Hinaspapas nazikunaq mosoq cruceronkunan servicioman haykunku. Yaqachus hina yaqapaschá ruwarqanku ñawpaqta unuman chinkaykuq Bismarck nisqa maqanakuy barcotapas. Astawanpis, chay musuq buqueqa Yamatopa récord sayayninta, armamentonta ima p"akinan tiyan.
  Huk ladumantaña chaypas, ¿imaraykutaq Kraut runakunaqa maqanakuy buquekunata necesitanku? ¿Lliw kay pachaq ñawinman hallp'ata wikch'uy? Aswan llakikuypaqmi, Tercer Reich nisqapi musuq clase armakunamanta willakuykuna. Astawanraqmi misilkunamanta, jet avionkunamantapas, kayqa hatunmi.
  Aslla iskayrayaspa Stalinqa chay yuyayta aprobarqan: diciembre killa tukukuypi Tikhvin suyuman atakayta qallarinanpaq, enero killa qallariypitaq Voronezh llaqtap qayllanpi awqakunata sientenanpaq.
  En general, kayqa lógico hinam karqa... Chaykamataq, tawa sipaskuna kuskan qunqasqaña Frente Orientalpi heroísmonkuta hinalla ruwarqaku. Gerdawan Charlottewan Christinawan Magda von Singerwan - huk samaymanta, llapanku yaqa huk kutillapi wiksayakusqankurayku; chaymantataq qhali wawakunata wachakuspa ñawpaqman kutipurqanku.
  Tiempoqa chiri kasqanraykum sumaqllañakuna chayamurqaku iskay chunka pichqayuq diciembre killapi. Ritimuptinmi wayrapas chukchaykikunata wayramuchkan. Hinaspa mana paykunallapaqchu aswan q'uñi sitiota akllarqanku - Leningrad qayllapipuni.
  Chayaruspankum bikiniwan pachasqa sipaskunaqa ritikunapa chawpinta kallpaq rirqaku. Chiqaptaqa, chiqap ariyukunaqa qawachinankum mana mayqintapas manchakusqankuta, aswan sinchi chiritapas. Japón nacionmanta chayamuq ninja wayna, paytan llapa runa Karas nispa suticharqanku, paykunawan kuska phawarirqan.
  Kay wawaqa ancha riqsisqam karqa operaciones especiales nisqapi participasqanrayku. Inti lluqsimuy ladomanta sumaq rikch"ayniyuq, mana riqsisqa taytamanta herencia hina chukchanwan kuska, chay waynata ancha sumaq rikch"ayniyuqta ruwarqa.
  Chay sipaskunaqa kutichisparaqmi ñawinkuta qhawarirqanku, Karasqa manaraq paykunawan tupaqchu kanman chaypas. Ichaqa aychakunaq allinyayninqa alambre hinan phawan, chaymi kay sazonado tigrekunapas, tukuy imata experimentaqkunapas, manan chaywanqa puriyta atinkuchu.
  Chay sipaskunaqa tukuy ima formankutan kutichipurqanku entrenamiento basepi wachakusqanku qhepaman, ichaqa manan llapa supermanchu chay hina glacial ritmota aguantayta atinku.
  Christina, paymi Magda, von Singer hina, ruskunawan maqanakuyta atirqan, paymi kayta nirqan:
  - Chiriwan rit"iwanqa aswan aliadonku. Hinaspapas manan aswan q"oñichu inglés runakunamantaqa!
  Magdaqa allintam nirqa:
  - Manam chayta niymanchu. Rusokunaqa aswan kallpasapam kanku hinaspapas unidadkuna yaqa mana haykapipas kutirinkuchu!
  Charlotte, carrerapi saltota ruwachkaspa, asikuspa nirqa:
  - Ichaqa kayqa aswan pisi kallpa kaymi aswanqa aswan.... Generalmente manan entiendenichu chay métodos de comando y control nisqakunata, imaynan destacamentos de barraje nisqakuna paqarichiy, hinallataq unidades retiras nisqapi comandantekuna wañuchiy.
  Kikin q"ala chaki Gerda, phawaykachachkaspa tikrakuspa, huk estiramientota ruwaspa, ari nisqa:
  - Chiqamanta - k"aspi urapi mana allin maqanakuqkunata tarinkichu. - Kaypiqa chay rubio sipasmi ichaqa obligasqa karqa riqsikunanpaq, chiqchi sunquwan. - Ichaqa rus runakunaqa allintam maqanakunku iskay wata kuskañaña hapipakuspankuqa. ¡Munaykumanmi kawsakuyninkuta!
  Christinaqa despreciowanmi qaqchaparqa:
  - ¿Willawachkankichu?
  Gerdaqa asikuspa nirqa:
  - ¡Ñoqaykuqa elitemi kayku! ¡Astawanraqmi Marcelqa!
  Tukuy pachamanta, llaqtakunamanta aswan allin as, Hitlerpa categorial prohibicionnin kaptinpas, paymi munarqa kay mana atipay atiypa simbulun yachachiyllapi yuyaymanananta - tukuy imamanta, payqa teniente generalmi karqa, chaywanpas ñawpaqman kallparqa.
  Utaq aswan allinta nisunman, Fuhrerqa sumaq sonqowanmi saqerqan kutimunanta, maypipas alemankuna mana allinta sientekuqtinkuqa.
  Nazikunaqa, chiqapmi, imapas kaptin, harkakuyninkuta kallpancharqaku hinaspam chiri tiempopaq preparakurqaku, ichaqa sinchitam iskayrayarqaku rus runakuna hatun ofensiva ruwanankupaq recursoyuq kanankumanta.
  Ichaqa, chay inteligenciaqa allintam llamkarqa. Chayqa, Tikhvinta kacharichinapaq ofensiva inminentemanta willakuykunaqa chiqaptam lluqsirqa. Chaymantapas, Soviet Union nacionmanta tropakunaqa navidad fiestapaq tiempollanpin sinchi artillería nisqawan maqanakuyta qallarirqanku.
  Paykunaqa "Katyushas" nisqakunatam tupachirqaku, huk iskay ñawpaq hatun kallpayuq cohetekunata "Andryusha" nisqakunatapas. Hinaspa chay phataykunamanta qapariyqa karqan, chaymi q"ala chaki, kuskan chiri sipaskuna hap"irqanku.
  Ancha kusisqa, uyariyninkuqa ancha allinmi, ñawinkupas llimp"inmi.
  Sipaskuna qhawarinakuspa kay yuyayman chayarqanku:
  - ¡Kunanqa allinta maqanakusun!
  Hinaspa ninja wayna Karas nisqa:
  - Llamkayniyqa kanqa Leningrad llaqtaman yaykuspa chaypi riqsikuymi. ¡Qanqa ancha sumaqmi kanki, chaymi mana scoutchu kanki!
  Magdaqa llañullaña ñawinkunata k"iskiykusqa kutichispa:
  - Hinaspa qampas... Hinaspa sichus ruskuna acentoykita extrañota tarinkuman?
  Karas lógicamente nisqa:
  - Ruso simita llumpay allinta rimaptiykiqa, hawa llaqtayuq kasqaykitam aswan kallpawan qawachisunki. Imaynaña kaqtinpas, phawarirqani, hinaspan allinta ñit"irqani flancopi kaq adversarioman...
  Sipaskunaqa tankinkumanmi phawaylla rirqanku. Paykunaqa prueba tankerkunam, tukuy imamanta. Hinaspapas ñoqaykupaqmi mosoq kaqta akllakurqayku. Aswan allinta rimaspaqa, iskay musuq tanquekunatapas huk kutillapim, chaykunataqa ñawpaqpim pruebana.
  Chayqa "Laski", iskay tripulanteyuq carrokuna ancha pisi siluetayuq. Musuq miray tanquekunap ñawpaq kaq modelonkuna, maypichus alemankuna chiqamanta serio karqanku chay churayta compactanankupaq. Hinallataq wakin interesante gestión yachaykunata. Astawanqa, transmisión eléctrica nisqa, motorpi churasqa caja de cambios nisqa maypi kasqanmanta. Hinaspapas kikin iskay kinsa tankerkunan cheqaqtapuni puñushasqaku. Kay casopiqa transmisión nisqatapas motortapas qhepamanmi churaqku, sipaskunataq wiksankupi allinta tiyarqanku. Hinaspapas chakinkuqa qhepanmantan engranajekunata, botonkunatawan ñit"iqku, makinkutaqmi ichaqa, aswanpas allintan kuyukuqku cambiashaspa. Aswan tiyaq tiyanaqa kamachisqaman hinam ruwasqa, cuerponkupa rikchaynintam copian. Chiqaptaqa manam torreqa kanchu - kikinmanta puriq pistola kasqanmantam rikurirurqa, hinaspapas ancha pisillam, chaymi rodillokunaqa hawaman tarikun.
  Arí, pistolaqa manan muyuyta atinchu, ichaqa pisillatan muyuyta atin. Bueno, kikin maqanakuqmi usqhaylla ejenta muyurin, chhaynapin compensan mana torreta kasqanmanta.
  Magdaqa compañeron sipaskunamanmi sut"incharqan:
  - Chaypi, mana torretayuq tanquekunaqa aswan barato, aswan pisi. Kaypiqa sayaynintam allichayta atinchik, 1,2 metrokama uraykachispa 1,5 metroman wicharichispa... Yaqa partidukuna hinam wiksanchikpi qasqunchik.
  12 tonelada llasayuq, chay antawaqa allin armadura frontalniyuqmi karqa 82 milímetros nisqapi, 40 grados ángulo de inclinación nisqapi, hawanpi horizontal nisqamanta. Hinaspa urayninpi kaqpas ancha uchuylla. Ladokunaqa manan ancha hark"asqachu 60 milímetro nisqapi, ichaqa kikin rodillokunatan tapankuraq. 400 caballo kallpayuq motorqa allin manejayta qun. Astawan, maypichus rodillos kachkan chaymanta suspensión ruwan mana silueta pisiyachiyllatachu, aswanpas allin maniobrabilidadta qun rit"iwan.
  Ima niptinpas, aswan llasa menaje, Panteramanta qallarispa, aswan hatun hinaspa torpe. Hinaspa rit"i patakunapiqa hunt"asqa wañuymanmi rikch"akun.
  Gerda, payqa unay wataña compañeron Charlottewan tiyaykurqa, mana munachkaspataq mana allintachu sientekurqa tanquepa estrecho, compacto hinaspa oblong cajachanpi. Ichaqa, chiqapmi, yupaychananchik T-4 armamentoyuq hinaspa aswan allin armadurayuq antawa 12 tonelada llasayninta waqaychasqanmanta. Rubio terminadorqa kayhinata rimarirqa:
  - Aswan sumaq tankikunaqa Tigrewan Leonwanmi karqan. Kay carropiqa, ñuqayku sipaskunapas sasachakunchikmi kutiriyta.
  Charlottetaq kutichirqan:
  - Ichaqa amachay... Imaynan aswan mosoq "Pantera", noviembre killapiraqmi ejercitoman haykuyta qallarirqan 60 milímetro cascowan.... Chiqapmi, mat'inqa aswan allinta wichqasqam ñuqanchikmantaqa 120-milímetrowan, ichaqa qamraqmi chayta maqana tiyan. Ñoqanchis hina ángulo nisqapiqa 85 mm nisqa cañonqa ricochetanmi, punto-blanco nisqapi disparasqa kaqtinpas.
  Gerdaqa rinrinpa qipanpi chakinta raqrarurqa, ichaqa kay kuyuyqa chaki dedontam sayachirqa qaqa techoman hinaspam nirqa:
  - Rusia runakunaqa willawarqakum 122 milímetro calibreyuq tanquekuna rikurimunanta. ¡Inteligenciaqa manan puñunchu!
  Charlotteqa mana manchakuspan nirqan, uyanta phukuchispa, phiñasqa siminta muyuchispa:
  - Yuyayninchikqa sapa kuti hinam allin kayninpi kachkan. Ñoqaykullan huk k"iti cajapi wisq"asqa kasharayku.
  Chay mosoq motorqa 400 caballo kallpayoqmi, kamachikuykunapi nisqan hina, pisi tiempollapaqmi kallpachasqa kanman yaku-metalona otaq nitrógeno nisqa chaqrusqawan. Chayna kaptinqa, chay tanqueqa achka minutotam 100 kilómetro masnin kallpawan kallpanman.
  Soviet tropakuna huk p'akiyta ruwarqanku, ñawpaqtaqa fascistakunap lliw trincherasninta, bunker nisqakunatapas hunt'aykurqanku. Ichaqa nazi nisqakunan yaqa llapan tropakunata iskay kaq, kinsa kaq lineaman horqorqanku. Chay qhepamanmi infantería nisqawan tupayta munarqanku artillería nisqawan, ametralladora nisqawan ima.
  Ñawpaqninpiqa, chiqamanta, kuyuchkaq tanquekuna kachkasqa. Aswan kallpasapa T-34-85 nisqakuna manaraq achka ruruchinaman yaykusqanraykum, aswan huch'uy, aswan kuyukuq T-34-76 nisqakunatam atacarqanku. Paykunaqa, ima chinkachiytapas qhawarispapas, zanja lineaman wicharqanku, rit"ipi allin manejasqankutataq aprovecharqanku.
  Hinaspa kaypi kachkanku Alemania carrokuna kutichiyta munachkanku. T-4 nisqataqa manañam llamk'achirqankuñachu, ichataq achka chaykunamantam llamk'achkankuraq. Raroraqmi, aswan allintam ritikunapa chawpinta kuyunku, musuq monstruokunamantaqa. Chaymantapas, chaytaqa qallarinaykiraqmi, chaynapi rodillokunapa chawpinpi huñusqa ritikunata chuyanchanaykipaq. Asikunapaqraqmi imaynatas Krautkuna unuta timpuchinku calderakunapi, chaymantataq pistakunaman hich"aykuspanku kay millay kurucha lluqsinanpaq.
  Alemaniamanta aswan allin tanque "León" nisqapas chayna rodillokunawanmi ñakarin. Chiqapmi, chay kikin modificacionkunapiqa francés runakunaqa kaytam qawarirqakuña, kikin carronkupas kimsa chunka tawayuq carromanta aswan allinta ruwayta atin... Ichaqa kayqa condicionalmente rimaspallam chayna simplemente.
  Ichaqa huk iskay tanque alemán nisqakunan kuyurqanku... Ichaqa puchuqninta, imaynatataq nisaq... ¡Patapi! Chiqapmi, "León" nisqamanta sinchi tankerkunam karumanta T-34-76 nisqawan tupayta munanku. Reparananchismi, chay diseño soviético nisqapi torreta fundida nisqapa armaduranpa fragilidadnin kasqanrayku, llakikuypaqmi kan huk chansa tupanapaq.
  Elementos aleadores nisqakuna pisiyasqanqa ancha agudom, chaymi 50 mm Kraut nisqa pistolakunapas peligroso. Ichaqa 37 mm nisqa huch"uy cañonpa tupasqanpas urmachinmi, armadurapas hich"akunmi, otaq cascopi torretapipas raqrakunan.
  "Kimsa chunka tawayuq" nisqakunap relativa vulnerabilidad nisqa, "Panteras" nisqakunata aswan kallpasapa pistolawan musuqmanta equipanankupaq yuyayqa aswan allin pachakunamanmi aplazasqa karqan. Utaq, aswan sut'i kaqpi, aswan mana allin - sichus IPkuna serieman rinku. Ichaqa kunankamaqa IS-1qa manam achka seriemanchu tukurqan. Ichaqa IS-2 nisqamanta willakuykunaqa lluqsirunñam. Askha generalkuna entienderqankuña URSS yaqa chinkachisqa kashasqanmanta, manataqmi p"enqaypaqchu qhawarirqanku Mama Llaqtata qolqerayku traicionayta. Chaymi espiakuna, Estado Mayorpi kaqkunapas, anchata yapakurun.
  Kaypiqa "León" nisqap llasa modificacionninmi 128 mm cañonwan. Kimsa chunka tawayuqman chayayta munan suni chakiwan... Ichaqa kallpachakuy takayta.
  Ichaqa Soviet tanquekuna kikin Fritz nisqa barcota atacanankupaqmi yuyaykunku. Wehrmacht pistolakunaq ritmonta qhawarispapas, kayqa wañuchikuymi.
  Chaymi "León" torreta llik"iyta atirqan tawa amigonkuna paloma hina phawarirqanku hamuq pachaman... Ichaqa huk tanquekunan aswan kallpawan tanqashanku... Kunanqa artesanokunan rikch"asqaña kashanku imaynatapas motor diésel nisqakunata kallpachanankupaq, chhaynapi paykuna pisi pachallapaqpas tanqueta utqaylla ruwayta atin, ichaqa mana ima chaqrusqatapas 70 kilumitrukama. Chay qhepamanmi motorqa p"akikuchun. Ichaqa chaymantaqa desesperado chikukuna hamunku ataqueman, pikunapaqqa manan yuyaykusqachu kutimuy. Bueno, ¿imataq chayri? Sichus mana huk hinata kawsayta atiwaqchu chayqa, qonqay kawsakuyta.
  Hinaspa kunan, rit"i pachamanta supay hina, huk tanque soviético, pay kikinpaq aswan chaninniyuq víctimata akllaspa, llasa wañuchiq "León" nisqataqa rams. Alemania nacionmanta carroqa chayraqmi hangarmanta lloqsiyta qallarisqa.
  Chay maqayqa sinchi kallpayoqmi, Soviet carroq barrilninmi k"umuykapun. Leonqa ancha pisillam, iskaynin carrokunapa cuerponpas llañullañam kachkan. Hinaspa chaymanta ñawpaqpi tarikuq Alemaniamanta motorqa phatarqun. Hinaspa nina qallarin, hinan nazikuna ayqekunku uray escotillata.
  Arí, manan llapa soviético tanquekunachu chay ramming range nisqaman p"akiyta atirqanku. Fritzpa pistolankunaqa llamkachkanku, muyuchkanku ima. Ichaqa pipas allinta ruwaqqa sinchitan maqanqa!
  Gerdawan Charlottewanqa amigonkumanta aswan ñawpaqpi kasharqanku, chaymi chay alcance ukhupi tarikurqanku, chay carrokuna rikukushaqtinña. Bueno, disparawaqmi, ichaqa aswan allinmi aswan asuykuy. Pichqa kilumitru karumanta, kimsa chunka tawayuqpa mana allin armaduranpas sasa hapiymi.
  Ninayuq Charlotteqa filosofía nisqawanmi nirqa:
  - Sapa kutim kayna. ¡Manan karumantaqa tupayta atiwaqchu!
  Gerdaqa hark"akurqanmi:
  - ¡Atiwaqmi sichus allinta cuidakuspaykiqa!
  Ichaqa kunankamaqa manan obligawanchischu karumanta disparananchispaq. Hinaspapas yaqapaschá mana pipas reparanqachu yuraq pintasqa tanquenkutaqa. Hinaspa carroqa ancha allintam purin. Manan pipas chasistaqa huchachayta atinmanchu.
  Hinaspapas chay puriyqa sumaqmi. Soviet awtukunapas ancha allinmi, Alimanyap hark'ayninpa ñawpaq kaq chiruntapas p'akirqankuñam, iskay kaqtaq p'akichkanku. Hinaspapas tiempon mana allinchu karqan, chaymi rit"i wayra hatarirqan, Wehrmacht nisqa askha avionkunan urmachisqa karqan.
  Puka aviación nisqa yupaypi pisi kallpa kayninta qhawarispa, hinallataq combustible nisqa sinchi pisiyayninta qhawarispaqa, manan pachaqa aswan allinchu kanman.
  Krautkuna pakakuchunku. Wakinqa yuraq p"achakunatapas waqachiyta qallarinku. Hitler kaput...
  Gerdaqa iskay kilómetro karumantan dispararqan. Principiopiqa, kay atipayqa manaraqmi segurochu, ichaqa qawaspa hayka alemankunatam ruskuna mana puriyta atirqaku, chaymanta imata suyana. Astawanpis, kimsa chunka tawayuqqa, awqanakuy qallariymanta aswan pisi kallpayuqraq kanku, manaraqtaq tiempoyuqchu kanku musuq qullqi churanakunata wiñachinankupaq. Chaynaqa...
  Rubia terminadorqa ancha llakisqa kasqa pistola gatillota aysaptin. Payqa manañam maqanakuypi disparay costumbreta chinkachisqachu - Murmansk llaqtata atacasqankumantaqa, ichataq wiksayuq kachkaspa, disparo pampakunapi, entrenamiento pampakunapipas practicashallarqanmi, chaynallataq kamachiyninpa ñawpaq killankunapipas. Ichaqa qhawarisqaman hinaqa aswan facilmi bikiniwan q"ala chakiwan maqanakuyqa, makinawanmi huklla kanki... Conchaqa torretatan tupaspa t"ikrarqan... Manan, manan ninata hap"irqanchu, ichaqa amigoyqa imaynaña kaqtinpas sayananpaqmi obligasqa karqan. Hinaspa kunan huk víctima...
  Charlotteqa susurqun:
  - Pikunam atipanapaq maqanakuyman yachasqa. Payqa ñuqaykuwan kuska aya p"ampanaman rinqa... - Gerdaqa dispararqa, puka chukchayuq maqanakuqtaq allichasqa. - Icha aswan allinta nisunman, llapanchismi awqanchiskunata aya p"ampanaman pusasunchis.
  Yuraq Nieve Terminadorqa phiñasqa interrumpisqa:
  - Arí, mana inspiracionchu, ama takiwan distraekuychu!
  Charlotteqa valekurqanmi:
  - ¡Qan takiy! ¡Qanqa ancha atiyniyoqmi kanki!
  Gerdataq ninata pusaspa takiyta qallarirqan.
  Llaqtawan ejercitowanqa iskay pilarmi,
  ¡Chaypim planetaqa samachkan!
  Llaqtanchikmi ñuñunchikwan amachasunki,
  ¡Ejercitoykiqa llapa runakunan q"oñichisqa kashan!
    
  Puyukunaqa q'oñi, k'anchaypas q'oñi,
  ¡Ametralladoraqa soldadoq hombronta maqchikurqan!
  Wiñaypaqmi qanwan kayku, llaqtayku,
  ¡Awqapaq aya p'ampanata t'oqosun!
    
  Arí, wakin kutipiqa suertepa uyanqa millaymi, .
  ¡Chay balaqa sonqonchistan t"oqyachiyta munan!
  Asllata kutirispa maqanakuq wañusqa, .
  ¡Señor punkuta kichay heroeman!
    
  Mana ukhu hanaq pachapiqa thak kayniyoqmi kanchis,
  ¡Paraiso, saminchasqa maqanakuq runaqa manan k"ancharinchu!
  Tayta llaqtaypi thak kayta apani,
  ¡Warmanchikkunam atipaypa rurunta malliykunqaku!
  Gerda takichkaptinsi isqun tanquekunatawan atiparqa, chaywanmi partituranta anchata allincharqa.
  Chaymanta Charlotteqa takiyta qallarirqan:
  Quyllurkunayuq alturakuna munay, .
  ¡Mana tukukuq karukunamanmi pusasunki!
  Hinallataq kay pacha yuyayniyoq llaqtanchispas,
  ¡Musquy Icarus phalaq!
    
  Qhawariyniyqa hanaq pachamanmi churasqa kashan, .
  Esferaqa sasa llamiy..
  Ñawpaq kaq Arquímedes tornillosmanta - .
  ¡Chaykunata planificayqa unaymi karqan, sayk"uchikuqtaqmi karqanpas!
  Kaypiqa sipasqa mana hark"ayta atispa, kikinmanta apuntayta, disparayta ima qallarirqa... Soviet tanquepi llamk"aqkuna mana chay disparokunata qhawarqankuchu, Magdap kikinmanta puriq pistolanpas chayman hukllawakuptinpas. Chaywanpas, rit"i wayrapiqa manan allintachu rikunki maypi, imata, imaynatas tupasqanmanta. Astawanpis, iskaynin tanquekuna chinkaykurqanku, rit"imantataq yaqa mana t"aqay atina kapurqanku. Hinaspa chay mosoq pistolaqa aswan mana rikukuqmi karqan, tukukuyninpitaq huk silenciador karqan k"anchaypa tomayoq. Kaymi aswan insidioso maquina Fritzpa kasqan.
  Chay ratopi ladonpi warkusqa cruciana carpaqa kusisqa takirqan:
  - Warmikuna maqanakuptinkuqa, ¡aswan allinmi mana maqanakuyman yaykuyqa!
  Yaqachus hina, ¿hayka dañotataq iskay carrokuna chunka iskayniyuq toneladallayuq kanman? Ichaqa kay casopiqa personalmi tukuy imata decidinku. Sipaskunaqa yaqa mana hayk"aqpas faltarqankuchu, manaña llapan golpekunachu wañuypaq karqan chaypas. Kimsa tawa inclinasqa armadura kimsa chunka tawayuqmi huk ricochet nisqa quykurqa, yaqa chunka iskayniyuq impactos nisqakunam aparqaku imaymana gradokuna daño nisqaman chay antawakunaman, ichaqa chay clase nisqamanta, chaymi chakrapi mana sasachakuspalla allichasqa kanman. Ichaqa yaqa phisqa chunka soviético carrokuna mana allin armadurayoq sinchitan dañasqa karqanku.
  Ejemplopaq, comandanteq kinsa chunka tawayoq runakunan aqtuyta qallarirqanku municionkuna phatariqtin. Chay torretaqa karumanmi wikch"uykusqaku, chaymi barrilqa volante hina muyurisqa. Runakunapas wañurqakum.
  Soviet tanquekunapi llamkaqkunam tardeta musyakururqaku picasqa kasqankuta hinaspam contra ataqueta ruwayta munarqaku.
  Tigre sipaskunaqa ancha k"iskillan kanku, ichaqa 82 disparokunaq cargan municionqa allintan tupan Panterawan. Municionkuna siminpi samaptinpas, sipaskuna codonkuta raspaptinkupas. Ichaqa kunankamaqa kanraqmi imapas disparanapaq, asuykuptinqa aswan facilmi rusakunata maqay.
  Gerda ancha utqaylla chimpakun hinaspa, huk tanqueta chatarrapaq kachaspa, susurqun:
  - ¡Dios pampachaway! Kaykunaqa valorniyoq runakunan, ichaqa huknin comandantenkuqa completamente loco!
  Charlotteqa reparasqa, histérico hina susurquspa:
  - Sichus ñuqaykuman hamunku chayqa, ¡tukuymi!
  Chiqapmi, kimsa chunka tawayuq kuyuypi disparasqanku, qusniwan qatasqa karqaku, chay chukchuymanta khatatataspa. Arí, pisillapin tupasqankuqa, disparokunaqa manan cheqaqchu, ichaqa tanqueqa toqyashanmi.
  Mat"inqa allin hark"asqaraqmi kashan, armadurapas, ima niqtinpas, allin calidadniyoqmi, cementasqa. Kayqa niyta munan, yapasqa sinchi kayninpa hawanqa allin ricochet nisqatam qun, imaynam kunturpas saltachkan hinata.
  Ichaqa ukhunpiqa manchakuypaqraqmi, tamborman seqaspa llasa k"aspikunawan maqasqa hinan.
  Chiqapmi, chay cabinaqa anchatam ruparurqa chay llallinakuykunamanta, ichaqa bikinipi kachkaspaqa, ritipa llantuyninman challpukuspaykiqa sumaqraqmi. Ichaqa aswan mana allinqa, chay concha soviética nisqa rodilloq paña delantalninta tupasqanmi. Kayqa carro manejananpaqmi, ñawipa uranpi palanca hina. Ichaqa, sichus qhawarinki chay rodillokuna mana escalonasqa kasqankuta, aswanpas sapaq carro, hinaqa tanqueqa kuyuyta atinraqmi. Muyurispa ripuy. Chaytaqa ñawpaqtaraqmi ruwana karqan. Hinaspa chaymi popa hark"ayninqa aswan pisi kallpayoq. Hinaspapas inclinacionpa ángulonqa aswan huch"uyllan. Sichus tupanman chayqa, p"akikunmanmi. Rusia runakunaq pistolankunaqa manan chay hina pisi kallpachu.
  Gerdaqa susuykusqa, yapamantan kacharisqa ukhu pachaq regalonta semiautomático pistolankumanta:
  - Pero Pasaran!
  Kay simi, icha aswan allinta nisunman, Ispaña kumunistakunap lema nisqan, Alemania tigre maqanakuqkunapaqqa manapuni allinchu rikch'akun chaypas. Tukuy imamanta, nazis nisqakunaqa Francoq ladonpin maqanakurqanku. Wakin kutipi soldadokuna munasqankuman hina huk runakunapa técnicankunata hapiptinkupas.
  Disparaspaqa Charlotteqa Laska kikinmanta puriq pistolatam pisillata tikrarqa, chaymi paña rodillota chay conchawan chinkachisqanmi paykunapaq sasachakuyta paqarichirqa.
  Soviet tankikunaqa manan hatun ñanpi hinachu usqhaylla rit"ikunaq chawpinta phawarqanku, ichaqa chaywanpas usqhaylla saltasqankun hark"arqan imachus munasqankuta, chaymi usqhaylla karqan.
  Kaypiqa chay proyectakunataqa punto-blank nisqapim kachaykuchkanku.
  Hinaspa Gerdaqa ancha kallpawanmi disparan, sinchita sudaspan. Armadura inclinada
  mat"inpi ricochet nisqatan qon, ichaqa ladonkunapi punto-blanco maqaqtinkuqa...
  Charlotteqa qaparirqa:
  - Hinaspa infierno ukhupi tukusaq chaypas, manan cunaman kutisaqchu!
  Sipaskuna, tukukuykamam disparani, ichaqa conchaskunam ladokunamanta kallpawan hinaspam t"uqyachin, rodillokunata pakispan. Armaduraqa p"akikun, carrotaq nina hap"in.
  Gerdaqa kaytan decidikun:
  - ¡Antawakunata phukuchispa ripuyku!
  Charlotteqa llakikuywanmi qaparimun:
  - Fierrota wischuyta munankichu?
  Gerdaqa decidikuspa nin:
  - Q"illaymanta aswan importante kaqkuna kan, ejemplopaq marcokuna!
  Charlotteqa huk huch"uy pelicula cámarata llik"ispa qaparimun:
  - ¡Pero exploitsniykuqa wiñaypaqmi grabasqa kanqa!
  Gerdaqa q"ala dedonkunawanmi palancata muyuchirqan, chaymi explosivokunata phatarichirqan, chay tanqueqa experimental tanquetan t"aqarqan. Tigre sipasqa anchatan llakikurqan chhayna obra de arteta thuñichisqanmanta, ichaqa maymanmi rinman mana hina kaqtinqa, mana valorniyoq soviético soldadokuna, mana valorniyoq kanankupaq, mana tupaq tecnologiakunata hap"inkuman chayqa.
  Chaymi Laska mayuta phatachispa rit"iman challpukurqanku mana tupaq kawsayninkuta qespichinankupaq.
  Magda von Singerpas Christinapas manam kutiriyta munarqakuchu hinaspam carronkupas llikirurqa cheqap conchakuna tupasqanwan. Kayqa destino - ima awqanakuypa mana khuyapayakuq Pallas. Kutirinayki kaqtin, sonqoykita saqespa. Ichaqa sipaskunaqa allintan maqanakurqanku, hinaspan yaqa llapa municionninkuta tukuchiyta atirqanku. Ichaqa kunanmi p"ampakunanku karqan, rit"ipi mach"aqway hina, chaypin kallpachakunanku karqan mana hark"ay atina soviético pistolakunamanta hawapi tiyayta.
  Sudorniyuq kaspa bikiniyuq kaspaqa, rit"i ukhuman seqayqa manan aswan kusikunapaqchu. Ichaqa, ¿hayk"a kutitan kay pachanchispi kusichisusqaykita ruwanki? Ejemplopaq, Imaynaña kaqtinpas, chay k"anchayqa sinchitan Christinaq divina chaki pampankunata takiyta atirqan, payqa tukukuykaman disparasharqan. Ichaqa chayna kasqanmi sipasqa astawanraq piñakuruspan qaparirqa:
  - ¡Honorpas valorpas manan llasawanchu qhatukun!
  Magdapas ruphasqa, q"illu qaranpas phusphukunawan qatasqa, qaparisqa:
  - ¡Ninaqa ruphaymi, manan ninachu!
  Soviet Union nacionmanta tanquekunan ichaqa aswan facilta ruwarqanku. Phiñasqallañam saqisqa "Comadrejas" nisqakunata mana khuyapayakuspa dispararqaku, chunka chunka conchakunata chay pakisqa metalman wischuykuspanku. Chaypachallapitaqmi wakin tankerkuna escotillakunamanta k"umuykuspa, cascadapa cascada hina, kikin Alemania nacionpa carronkunata, qhelli simikunata manejaqkunatapas tapaykurqanku.
  Magdaqa chukchanta chukchuykusqa kayta reparaspan:
  - ¡Paykuna, bolcheviques,, chiqamanta, valorniyuq kanku, ichaqa sinchi mana culturayuq!
  Christina, siminman urmaq rit"ita thuqaspa, qonqayllamanta sinchi justiciata rikuchirqan:
  - ¿Qanpa yuyayniykipiqa aswan allinchu awqanchiskuna?
  Magdaqa asikuspanmi rimarirqa:
  - Chiqamanta, aswan allinqa atipasqanchikmantapacha. Cáucaso llaqtaqa ñuqanchikpañam, chaymantaqa Moscú llaqtaqa iskay kimsa pachak kilumitrullapim kachkan... - Hinaspa chay miel rubiaqa sinchita qawachirqa suni chukchankunata. - Icha, ¿traición nisqa rimaykunatachu apayta munanki?
  Christina, tukuy imata rikusqaña, chakiwan rit"i ñut"u pukyuta hoqarispalla asikuspa asikuspa, reparaspa:
  - Wakin kutiqa upallalla kayqa aswan manchay traicionmi.
  Tuta, rit"i, rit"ikuna ima tawa sipaskunaman allinta kawsanankupaq qorqan.
  . 15 kaq raki.
  Chaymantapas, manan contrariokunaq yuyayninkupi hamurqanchu rit"ita peinaspa q"ala chaki supaykunata rit"ikunaq phawasqanpi maskhanankupaq. Chaymi maqanakuq runakunaqa, rit"ipi p"ampasqa, qhepaman tiyaykurqanku, hinan soviético tanquekuna puririrqanku, huk p"akiyta wiñachispa. Pachak masnin carrokunaña p"akisqa, waqllichisqa qheparqanku chaypas,
  chaymi tigre sipaskunapa ruwayninpi tukun.
  Tukuypiqa, Soviet awqaqkunam ñawpaq p'unchawkunapi wakin allin ruwaykunata chaskirqan, awqakunap kamakuyninkunamanpas anchata yaykuyta atirqan.
  Fritz nisqakunaqa kikin Tikhvin llaqtamanmi kutirirqanku, chaypitaq chakinta hap'iyta munarqanku. Naturalmente, wasikunapas, tiyaykunapas kikinpiqa ancha hatun harkasqam kachkan ñawpaqman riq soviético tropakunamanta.
  Chay mana manchakuq tawa tigre sipaskunaqa Tikhvin llaqtamanmi kutiriyta atirqaku. Ichaqa llaqtata defiendenankupaqqa ametralladorakunatan hap"inanku karqan. Ichaqa tanquekunapaqqa manan kayqa aswan sumaq kusirikuychu.
  Charlotte, ñawpaqman puriq infanteriamanta kutichispa, huk puka soldadota qatiq pachaman kachaspa, sut'incharqan:
  - Allinmi, ¿manachu monstruokuna... Hinaspapas chay tesorotapas hap"iyta munayku!
  Tikhvin llaqtaqa ancha dañasqam karqan, chay llaqtata alimankuna hap'iptinkupas.
  Kunanqa Krauts barricadas nisqakunata churarqanku, mana atipay atina linea de defensa nisqa ruwaytataq suyarqanku.
  Gerdaqa sapallan disparokunawanmi dispararqan - payqa cartuchonkunatan cuidanan karqan. Soviet awqaqkuna ancha achka tankikunatam chinkachirqan, chayraykum chakipi puriq awqaqkuna atakaman rirqan.
  Arí, manan suficientechu karqan soviético modelokunaq blindado apaqkuna. Chayraykum soldadokunata wañuchinankupaq kacharqaku. Hinaspapas ametralladorakunawan, ametralladorakunawanmi tuparqanku. Tawantinmi allinta disparaspanku yachaywan barricadakunapi pakakurqaku.
  Gerda, huk Soviet soldadota puñuchispa, takirqan:
  - Guerrapi huk hatun ruwayta hunt"ananchis - mana chayqa manan ima yuyaytapas kawsasunchu!
  Chay maqanakuyqa llaqtantinpin sinchitapuni kasharqan. Hinaspapas hanaqmanta bombakuna urmaykusharqanña, astawanqa pacha reparaylla allinchakusqanrayku, Kraut familiataq umalliyta qallarirqanku.
  Gerdaqa, phiñasqa, sumaq q"ala dedonkunawan puñalta wikch"uykuspa qaparirqan:
  - Maqanakuyninchikqa atipaqmi kanqa, mana chayqa manam!
  Charlotte, chay hinallataqmi kutichispa, yapaykurqa:
  - ¡Huklla atipaymi, ichaqa hatunmi!
  Gerda, achka maqanakuqkunata pisi ruphaywan kuchuspa, yapaykurqa:
  - ¡Ichaqa atipayqa manan hayk"aqpas huch"uyllachu!
  Soviet kikinmanta puriq pistolakuna Tikhvinman phawaykacharqan, chakra, muyuriq artillería nisqakuna pisi qhipaman chayamurqan. Fritz nisqakunaqa kallpacharqanmi hark'akuyninkuta, wayraq ñit'iynintapas. Soviet tropakunam musuq avionkunata huñurqaku.
  Legendario Marsella nisqap rikhuriyninqa anchatam tikrarqan atiypa equilibrionta.
  Hatun asqa ME-309 nisqatam phawarirqan, ancha kallpasapa arma. Hinaspa literalmente ñanninpi llapa runakunata barrerqan. Soviet ejercitopas sut"itan willarqan chhayna monstruo wayrapi rikhurimusqanmanta.
  Kikin Marcelpas manan imapipas millay runapaqchu qhawarikurqan, nitaqmi millay runapaqchu qhawarikurqan. Payqa iñirqanmi Puka Ejércitowan maqanakuspaqa, Mama Llaqtapaq ch"uya ruwananta hunt"ashasqanmanta. Chaymantapas, nazikunaq millay ruwasqankumanta askha cheqaq yachachikuykunataqa manan yacharqanchu. Hinaspapas nishutan chay guerraman atribuirqanku.
  Ichaqa kaypin kashan kutimusqan qhepaman ñawpaq kaq super-asno maqanakuy. Soviet bombarderokuna, ataque avionkuna, maqanakuq avionkunapas phawashanku. Paykunaqa sut"itan munanku huk sinchi maqanakuyta qoyta Wehrmachtpa allpapi unidadninkunaman. Ichaqa Marcelqa tukuy kaykunatan rikuspa phisqa soqta kilómetro karumantapacha disparata kicharin, simintapas silbaykullantaq.
  Soviet maquinakuna, valorniyoq askunapas manaraqmi cheqaqtachu awqanku rikurqanku, chaymi avionninku phatariyta qallarirqan, raphrankunapas thuñiyta qallarirqan. Marcelqa mana apuntaspan dispararqa, ichaqa intuitivamente. Ñawpaqmantapas yachanmanpas hinam karqa maypi sapa piloto pawananta hinaspa raprayuq monstruonta diriginantapas. Chaymi rikukurqa huk wayna wawa uyayuq raprayuq armadakunata barrechkaqta.
  Mosoq wataqa chiriña karqan chaypas, ruphaymi tukupurqan. Soviet tropakuna sinchita, mana saqispa atacaspa Tikhvinta hap'iyta munarqanku. Fritz runakunaqa k"ulluchakuspan defiendekurqanku, llaqtapi qhepakuyta munaspa, chaypin mana atipay atina Leningradta mikhuchiq arteria kasharqan. Chaymantapas rimasharqayku Alemania nacionmanta soldadokunaq allin qhawarisqa kasqankumantan, paykunaqa sasatan p"enqaypaqmi qhawarirqanku hatun llaqtakunata saqepunankupaq.
  Suerteq nisqan hina, pacha allinchakurqan, askha awqa bombarderokuna, astawanqa hatun Yu-288, Soviet tropakunaq kasqanpi k"irirqanku, comunicación nisqakunatapas bombardearqanku.
  Soviet Yak-9 , Lagg-5 nisqa awqaqkunap awqankunamanta ancha pisi karqan armamento nisqapi, utqaylla puriyninpipas. Astawanqa ME-309 nisqa, dragón hina, aswan pisi kallpayuq Soviet antawakunatam urmachirqan. Chaymantapas, Alemania runakunaqa iskay sirwiq taktikatam ruwarqanku, chaywanmi allinta yupaypi ventajankuta llamk'achirqanku, chaymantataqmi wakin maniobrabilidad sasachakuykunata pisiyachirqan, chay tenaz, ancha armasqa, ichaqa llasa Alemania antawakuna, qhipa Focke, ME nisqakunap. Chaymantapas, ME-262 jetkuna ñawpaqninpi rikuriyta qallarirqa, ichaqa kay makinaqa manaraqmi llapanpi técnicamente confiablechu, chaynallataqmi aswan llampu, aswan maniobrable hinaspa aswan barato modificación HE-162 nisqamanta. Kay qhipa kaq makinaqa aswan facil ruwaymi karqan, técnicamente aswan confiabletaqmi karqan jet Messerschmitts nisqamantaqa. Ichaqa chayta manejanankupaqqa allin yachayniyoq pilotokunatan necesitarqanku. Chaytaq huk chhikanta pisiyachirqa kay wiñariypa allin kayninkunata, avionpa pisi llasaynin hina - 1,6 toneladalla ch'usaq kaptin, pisi qullqiyuq chaymanta ruway atiy ruway atiy, chaymanta aswan allin maniobrabilidad kay pachapi.
  Ichaqa chay as alemanes kay maquinata allinta yachaqkunan anchata alabarqanku. Huffman, iskay yupayniyuq piloto Marsellamanta qhipaman, mana aypay atina qhipakurqa, astawan allinta ruwarqa. 300 urmasqa awtukunap rurunta atipaspa, Huffmanqa hatun suñayta chaskirqan, Caballero Cruz de la Cruz de Hierro nisqa, encina raphikunawan, espadakunawan, diamantekunawan ima. Paypa taktikanqa atisqanman hina asuykuspan, chaymanta takaspa kutiykuspanmi aswan allin HE-162 nisqapi. Chaymi Huffmanqa rikuchikurqan qaylla maqanakuypi allin yachaq kayninta. Marsella llaqtapi 3117 avionkuna urmachisqa kasqanmanta mana aypay atina kaptinpas.
  Chaymantapas, 1944 watapi 2 enero killapin kay legendario piloto hanaq pachapi rikhurimurqan, chaywanpas Hitlerta convencechirqan, yuyarichispa Alemania tropakuna mana allinpi kasqankuta, Alemaniamanta aswan atiyniyoq equipokuna sut"ita rit"ipi qokushasqankuta. Chaymi muyuriq Tikhvin llaqtaman wayra suministrota qona, chaypin Alemania tropakuna tiyarqanku, chay llaqtaman llapa asuykuykunata bombardeana.
  Tigre sipaskuna pampapi disparachkasqaku, super astaq hanaq pachapi anotachkasqa.
  Ñawpaq p'unchawpi Marsella suqta kutita lluqsirqan, pachak masnin Soviet awya yallakunatapas urmachirqan. Chiqapmi, 4 enero killapim qunqayllamanta pacha mana allinman tikrakurqa... Riti wayra hatarirqa, chaymi Soviet tropakuna chay llaqtaman yaykururqaku.
  Chay sumaqllaña tawa Terminator sipaskunaqa kuska maqanakuytam aswan allinpaq hapirqaku - hombromanta hombrokama. Chaymi sapallan sumaq hinaspa wañuypaq. Chiri kasqanraykum camuflajewan churakuspanku yuraq pachawan maqanakunankupaq hikutasqa karqaku.
  Ninja wayna Karaspas chayamusqa yanapananpaq. Mana manchakuq wawa terminador, payqa manan manchakuqchu chirita, maqanakuq cortocircuitosllapi. Q"oñikunanpaqqa crema camuflaje nisqallan karqan, chaymi chukulata qarayoq qaranta yuraqyachirqan rit"iq uranpi, chay rit"iqa urmashallarqanmi, llapa callekunatan qatarqan. Chaymantapas, maqanakuypiqa ancha llañu metalmanta discokunata, katana espadatapas wikch"uykuqmi. Ichaqa, chiqapmi, allintam dispararqa, hinaspa hapisqa armakunamantapas. Ichaqa sipaskunapas manan faltarqankuchu automático fusilkunata utilizayta.
  Chayna armakunaqa aswan kallpasapam ametralladorakunamantaqa, aswan allinqa aswan confiablem. Ichaqa MH-44 nisqa fusilkuna, kamachiyman hina, manam alimankunata pisiyachirqanchu. Kimsa kaq chiri tiempopaqqa Alemania nacionpa guerrapaq maquinan allin aceitewan llusisqañam listoña karqa. Aswantaqa, rit'i wayrapipas, Focke-Wulfwan MEwan, ruphaywan, nanayniyuq, pisilla kaptinpas, Soviet tropakunaman inyeccionkunata churayta atirqanku.
  Gerdaqa mana yuyaypichu dispararqan, Soviet soldadokunaq urmasqanku ladoman mana qhawarinanpaq. Achka maqanakuqkunaqa ancha uchuyllaraqmi karqaku, chunka qanchisniyuq utaq chunka suqtayuq watayuq. Infantería nisqataqa allpa kuyuriypim reclutarqaku, tukuy ima kapuqninkunata huñuspanku. Chiqamanta, achkha chinkarqa.
  Ichaqa Krautkuna ukhupiqa askha hawa llaqtayoq runakunan kanku. Astawanqa Suecia, maypichus nazis atiparqanku kay qhipa akllanakuykunapi, kay marioneta territoriotaq Kimsa kaq Reichpa kamachiyninpi kachkan. Bueno, iskay divisionkuna tawa brigadakuna Sueciamanta chayamunkuña voluntario hina. Kikin suyupiqa huñunakuykuna, achka runakunapa puriyninpas kanmi awqanakuyta mañakuspa. Hinaspapas Hitlerpa, Carlos XIIpa retratonta churakunku.
  Chaymi Suecia nacion directa guerraman haykusqanqa tiempollamanta. Españawan Portugalwanqa guerrapiñan kashanku, ichaqa aswan karumanmi soldadokunata kachashanku. Hinaspa kunanqa inviernopiqa generalmente kallpachakunku maypipas Cáucaso qaqamanta aswan karuman wichayta. Brasilpa cuerponqa listoñam kachkan Chawpi Asiaman saltananpaq, chaypim Basmachi movimientoqa musuq kallpawan rawrachkan.
  Ichaqa kaykunaqa llapanmi detalles, Vlasov rakinakuykunapas Tikhvin llaqtapi maqanakunku. Kay waynakunaqa phiñasqa maqanakunku, reparaspa manchay ñak"arichiypas, mana qispiy atina lazopas presochasqa kasqankupi suyasqankuta. ¿Ima nisunmantaq alemankunamanta? Ichaqa, ¡mana azúcarchu! Hinallataqmi sasachakunqaku, achkam Siberiapi wañunqaku, ichaqa chaywanpas manam mana sapaqchaspa warkunqakuchu.
  Gerda, clipta cambiaspa, gris abrigowan pachasqa soldadokunata ruturuspa - ruskunaqa manam llapallankupaq camuflaje pachayuqchu kanku, yuyaymanarqa imakunam suyanman hapisqa kaptinku... Hinaspa asirirqa chay sexy, . q"uñi aventura. Chiqamanta, qhipaman Siberia suyupi aswan mana allin kanqa. Kay chiri chayamusqaykiman hina - nina rawraypa ruphayqa aswan allinmi. Ch"inneqpiqa usqhayllan rupha rit"iman yachakurqanku, q"ala chakitaq phawarirqanku, ichaqa kaypiqa manan chhaynachu karqan. Iskay kimsa horata chiripi bikinipi kachkaspaymi kuyuriyta qallaykurqa, chaymi baño wasipi q"uñikunay karqa. Chaypin SS nisqa allin qhawarisqa batallonmanta waynanku picea escobawan maqaspa cuerponkuta q"oñichirqanku. Bueno, hinaspapas manan escobawanllachu, sut"inmi - kanmi akllasqa, sumaq rikch"ayniyoq ariano waynakuna, chaytan necesitanki!
  Ñawpaq p"enqakuyninkutaqa llapantan chinkachirqankuña, otaq ichapas, aswanpas, warmi macho hina samayniyoq kayta chaskirqanku. Ichaqa kunanqa pisillatam kutirinanku - Soviet infanteriakuna, asuykuykunata ayakunawan huntachispa, ancha peligroso asuykuspa granadakunata wischuyta qallarirqaku.
  Chay karuta p"akikunan karqan, chhaynapi mana urmananpaq t"aqa t"aqakunaq rit"inpa uranman.
  Magdaqa huk metrallamanta huk huch"uy kuchusqata chaskirqan, kutichispataq pusaq balakunata kinsa segundollapi t"oqyachirqan. Soviet awqaqkuna yaqa mana p'akikuspa phawarirqanku, pisillata k'umuykuspa chay klipqa tarirqan víctimas nisqakunata. Christinapas pusaq rondatam kacharirqa. Agresivu puka supayqa kayta rimarirqa:
  - ¡Mana manchakuqpa loco kayninman, huk takiyta takiyku!
  Ichaqa yaqapaschá Soviet Union soldadokunaqa decidirqanku chay kawsaypi yachayniyoq kasqanta rikuchinankupaq. Alemania nacionmanta ametralladora de asalto nisqa tukuy kallpanwanmi tupan, chaymi mana uyarisqachu hina. Soldadokuna urmaptinkupas, kawsaqkunaqa phawayllaraqmi kallpanku, granadakunatapas yaqa mana imayuqta wikch"unku, chaytaqa ñawpaqtaraqmi ruwakunman.
  Cruciana carpaqa ancha allintam discokunata wischuykun, hukninwanmi iskay kimsa soldadokunata kuchun. Chaymantataq espadanwan atacakun, chaymi ametralladorakunata, fusilkunatapas kuchun - ¡fósforokuna hina facil-llata!
  Ninja waynaqa ancha huch"uyraqmi, chunka hukniyoq chunka iskayniyoq watayoqraqmi rikch"akun, ichaqa ancha usqhayllan... Manataqmi tiemponku kanchu maqanankupaq nitaq defiendekunankupaqpas. Wawataqa nacesqanmantapachan uywarqanku, yachachirqanku ima, espadakunatan wawaman wikch"uykurqan, chaymi obligasqa cintakunata horqonanpaq, kuchunanpaqpas, hielo t"oqopi challpuspa, especialmente entrenasqa misikunata churaspa. Bueno, hinallataq aswan askharaq, huk genéticamente dotado waynata cheqaq wañuy maquinaman tukuchiy. Mamanqa iskay chunka pichqayuq miray ninja, taytanqa Siberiamanta ancha atiyniyuq layqa, Soviet, "Soviético" gobiernopa ideológico awqan. Allin genética hinaspa magiawan entrenasqa kasqanmi chay warmataqa ninjakunamanta aswan allin kananpaq yanaparqa. Hinaspa naturalmente, emperador Hirohito, alemankunaman rikuchinanpaq mana aswan q"oñi supermen kasqankuta, aswanpas Japón suyupi q"oñi waynakuna kasqanmanta, chay waynata kacharqan Alemania-soviético frenteman.
  Hinaspapas carpa cruciana (cruciano challwaqa samurai runaq orgullonta, kallpanta ima rikch"anachin!) allin maqanakuqmanmi tukupurqan.
  Ejemplopaq, q"ala chakiyoq, sinchi chiripi askha horakuna kasqanrayku pisillata pukayasqa, chukchamanta aswan llañu aceromanta discota wikch"un. Hinaspa makinpi iskay espadakuna huk kutillapi, mana sasachakuspalla enemigokunapa denso filakunata kuchunapaq. May manchakuypaqmi kay wawa terminador, chaymi punta kutita soviético soldadokuna, mana harkakuq kaspanku espadakunapa maqasqanwan hinaspa discokunapa maqasqanwan, chiqap manchakuyta qawaspanku qipaman kutirqaku.
  Sipaskunaqa, clips nisqakunata cambiaspanku, aswan usqhaytaraqmi disparayta qallarirqanku, otaq aswan allinta nisunman, aswan usqhayllaraqmi disparayta qallarirqanku.
  Chakipi puriq soldadokunaq ayankunaqa montículos nisqapin huñusqa kashasqa. Yaqa chayllam chiripi chirirurqaku, chaymi musuq soldadokuna paykunaman seqarurqaku. Kaynatam wicharirqaku hinaspa chinkachisqankuta yuparqaku. Ichaqa ninjaqa maqanakuyman haykurqan hinaspa yapamanta, manchakuypa olakuna lloqsimushanman hina.
  Yaqa tukuy punchawmi huk desesperada ataque karqa. Hatun chinkachiykunata quspa, Soviet awqaqkuna iskay kimsa cuadrakunata hap'irqan, alimankunata achka chirukunapi qhipaman tanqaspa. Ichaqa pisi kallpa artillería yanapakuy - Alimanyap awqaqkunap ñawpaq p'unchawninkunapi ferrocarril ñankunata bombardearqan, ñawpaqman puriq unidadkuna ukhupi suministrokunata, achka wañuykunata qispichispa, infanteria kuyuyta huk pachalla sayananpaq tanqarqan.
  Chayna taktikakuna peligropi kaptinpas, tanquekunatam maqanakuyman wischurqaku. Tikhvin llaqtap qayllanpi awqakunata p'akiymi karqan, Fritz nisqakuna tecnología nisqapi ventajankuta llamk'achispa llaqtata kacharinankama.
  Hinaspa kay asaltopiqa, aswan riesgoyuq tanteaymi ruwakurqa - IS-2 tanqueta servichikunapaq. Huk antawa, específicamente ruwasqa tanque de ruptura hina. Imaraykuchus kallpasapa armaqa, pisi nina rawray kasqanrayku, mana allintachu nina rawray kasqanrayku, mana allinchu huk runakunap tanquenkunawan maqanakunanpaq, ichaqa mana blindasqa dianakunata allinta chinkachiyta atin.
  Chaymi, llaqtapi tanquekuna bomba suicida kaptinkupas, posiciónkunata pakinaykiraq, mat"iykiwanpas.
  Kimsa chunka tawayuq runakunam puntata kuyurinqaku. Relativamente llampu hinaspa mana hatun carrokuna kallparqaku huk k"iti pistapi... Granadakuna hinaspa Molotov cocteles pararqa paykunaman techokunamanta. Chaymantam gasolinawan napalmawan camuflasqa tanquekuna phatarirqa. Ichaqa sinchi chinkachisqankun mana hark"arqanchu URSS nisqapi tanquekunapi llank"aqkunata. Paykunaqa pachak-pachak carrokunata chinkachispankun llaqta chawpiman haykurqanku, chaypin k"ulluchakuspa maqanakuyman haykurqanku. Faust sutiyuq allin llamk'aq cartuchokunapas, kimsa chunka tawayuqpa pisi kallpayuq lado armaduranta chinkachiq, manam Soviet awqaqta manchachirqanchu.
  Kimsa tanque ejercitokunatam huk kutillapi maqanakuyman wischurqaku. Stalinqa Voronezhpa direccionninpi iskay kaq huelgatapas saqinanpaqraqmi tantearurqa, Tikhvinta allinta atipananpaq hinaspa "Cuna de la Revolución" nisqatapas qispichinanpaq. Combustible nisqa sinchi kamachikuyman hinaña lloqsimun chaypas, sapa p"unchay iskay kinsa horata carropi purinapaqqa, caucásico nisqa petrolmi chinkapun, mosoq chakrakunata wiñachinapaqtaqmi tiempota qolqetapas necesitakun, chaykunaq recurson humano nisqataqmi sinchi pisiyashan imperio soviético nisqapi iskay frentepi maqanakuywan watasqa.
  Ichaqa Tikhvin llaqtaqa Leningrad llaqtaq arterianmi, kawsay ñanpas, aswan importanteqa, Soviet tropakuna askha allin armasqa fascistakunata atipayta atisqankumanta, atisqankumantapas huk simbulun. Chaymi, manan sayasunchu chay preciopi...
  IS-2 tankiqa admirakuypaqmi rikchakun - kimsa chunka tawayuqmanpas rikchakunmi, torretallam aswan ñawpaqman purichisqa. Chiqapmi, kikin barrilqa rakhu hinaspa suni, manam tupachiyta atichwanchu T-34-76 nisqawan, chaymi kunankamapas maqanakuy pampata kamachin. Tukuy enero killapin mana pachakmanta aswan T-34-85 nisqakuna ruwakunqachu chay titanic nisqa kallpachakuywan.
  Chiqapqa, torreta mat"inpa vulnerabilidadninqa admirakuypaqmi - llañullam, manataqmi ancha rakhu blindasqachu.
  Crucian carpa, payqa tanquekunaman huch"uy ichaqa ancha kallpasapa phataq granadakunata wikch"uykusqa, sipaskunaman phawaykuspa yuyaycharqan:
  - ¿IS-2 nisqamanta hap"ispa purisun?
  Magdaqa kay yuyayta yanaparqan:
  - Chiqamanta, ¡huk puriyta risunchik! Chay chopping block nisqatan faltarqayku.
  Gerdaqa chay waynata anyasqa:
  - ¡Kay tankiqa tawa ametralladorayuqmi!
  Karasqa sipaskunata qhawarispa ñawinta ch"iqchiykusqa, reparaspa:
  - Chayqa allinmi. Pisi tiempollamantan chakipi puriq soldadokuna hukmanta atacanqaku, ¡hukmantan paykunata rutunkichis!
  Magdaqa ninja waynata tanqaykusqa:
  - ¡Usqhaylla, terminador!
  Rosa talonkunaqa ch"uspiq raphrankuna hinan llimp"irqan, karate nisqa wawaqa aswan usqhayllan phawarirqan olímpico kallpaypi atipaqmantaqa. Qallarinapaq, huk huch"uy t"uquta q"osñi paquetewan manchay IS nisqaman wikch"uykurqan. Huk reacción nisqa rawrarispan rakhu q"osñi lloqsimurqan. Chaypachallapitaqmi yana jet nisqakuna huknirayman ch"eqerirqanku, chaymi ametralladorakunata ñawsayachirqan.
  Askha chakipi puriqkunata kuchuspa, Karasqa balistamanta phawaykachasqa rumi hina phawaykuspa torreman wicharqan. Huk especial ganchowanmi escotillata kicharirqani, llasa tapatataq kutichirqani. Chaymantaqa tukuy imapas sasan - iskay espadapa iskay kimsa kuyuriynin hinaspa llasa tanquepa tripulantenkunamanta pichqa uma rakisqa. Sipaskunapas paypa qipanta saltaykurqaku, millwa camuflajenkuta wischuruspanku, yapamanta bikiniwan tarikuspanku. ¿Imanasqataq carrota manejachkaspa tanquepi quñi? 520 caballo kallpayuq diesel motorqa metalta allinta q'uñichin. Arí, sipaspa q"ala chakinqa aswan allintan sientekun carro kikinta, inviernopaq botas especiales nisqawan, suela de goma sintética costillas nisqawan. Alemania nacionmanta cuartelmaster nisqa servicion qhawarirqan sinchi chiri tiempopi experienciata, hinaspan mosoq equipokunata ruwarqan, chaypin chakikunaqa mana anchatachu chiripi chirinku. Chiqamanta p"inqaymi Krauts chay llaqtapi tiyaqkunamanta fieltro botas nisqakunata hap"ispa paykuna kikinkumanta aysasqanku. Otaq millwa pañuelokunawan k"uyukuqku.
  Karasqa Magdata siminmanta much"aykuspa despedikuspa nisqa:
  - Allinmi, kaymi qampaq tanki! Maypichus aswan allinta wañuchiyta yachani chaypi maqanakusaq.
  Gerdaqa admirakuspan chay waynaq llimp"i llimp"i, elástico talonninta much"aykuspa nirqan:
  - ¡Qanqa huk milagrom kanki!
  Christina yaparqa:
  - ¡Arianopa estandarte!
  - Yachanim! - Nispa tomboyqa chiriman saltaykusqa huk saltaywan kuskan kichasqa escotillamanta... Hinaptinmi tapaqa qapariywan urmaykusqa... Hinaptinmi sipaskunaqa awqakunapa armanwan maqanakunankupaq oportunidadta tarirurqaku. Hinaspapas chay pistolaqa cheqaqtapunin atiyniyoq. Chayllaraq rikurimuq Lev-3 nisqallam, utaq "León Real" nisqapas 128 mm cañonniyuq, aswan kallpasapa. Ichaqa kay tanqueqa ñawpaqpiraqmi kachkan huk copiallapi. Chayqa rikuchisqa karqan 8 p"unchay noviembre killapi raymichakushaqtinmi chay poseído Fuhrerman. Chiqamanta, manaraq chay seriepichu kachkan. De paso, IS-2 ñawpaq kutita phawaykachachkan.
  Kunankamaqa, Soviet tanquekunapi llamkaqkunapas manam huk disparollatapas dispararqakuchu, yaqapaschá seguropuni disparota akllarqaku.
  Christinaqa asikuspanmi rimarirqa, chay mecanismota tikraspan:
  - Eh, mawka imakuna... Kaypiqa manam automatizacion kanchu hinaspapas tukuy imapas makiwanmi ruwana...
  Gerda, paymi allquta mikurqa señalaspa, paymi repararqa:
  - Hinaspa rikuyqa crap, rikuypas mana importantechu. Paykunaqa manan ancha allinchu kanku chay dianaman apuntanankupaq.
  Magdaqa q"ala chakiwan transmisiónta llamiykuspan cajata muyuchispan repararqan:
  - Hinaspapas, kimsa chunka tawayuqwan tupachispaqa, wakin ñawpariymi kan. Astawanqa engranajekunata cambiayqa aswan facilmi. Cabinaqa huk chhikanta k"iski, ichaqa aswan pisita otaq aswan pisita kuyuyta atinki. Chiqaptaqa manam chay municionqa aypanchu. Iskay chunka pusaqniyuq conchas...
  Gerdaqa lógicamente kaytan repararqan:
  - Pisilla bunkerkunapi disparanapaqqa, suficiente kanman, ichaqa hunt"asqa tanque maqanakuypaqqa sut"inmi mana suficientechu.
  Charlottepas chay tanquepi wakin allin kaqkunata tarirqan:
  - Ichaqa ametralladora armamentoqa punta kaqmi! Tawa ametralladorakunan allinta hark"ayta atin. Hinaspa chaymanta kay "Ratón" nisqata qhawarirqani - iskay "escupir" nisqallatam chayna carropaq...
  Christina, motorta revving up, confirmarqan:
  - ¡Chayqa! ¿Kayqa pachak pusaq chunka toneladayuq chayna llasa tanquepaqchu arma?
  Magdaqa, búfalota wañuchiq pantera hina, qaqchaparqa:
  - ¡Wallpakuna asikunku!
  Diesel motorqa sasachakunmi tanqueta usqhaylla purichinanpaq. Rikukunmi IS-2 hatun ñanpi purichkanraq, ichaqa mana ñanpi puriptinqa centro de gravedadnin ñawpaqman tikrakuptinqa huk efectotam ruwanqa. Ichaqa manan imapas, sichus samariyta atispayki huk digno metata akllawaq...
  Magdaqa tanquepa torretanta kicharirqa muyuriqninta aswan allinta qawananpaq.
  Ichaqa kaypi huk IS-2, allinmi chay hina tanquekunata aswan hatunta llamk"achiy. Qhepanpiqa kimsa ISkunaraqmi kachkan, ichaqa hukninmi aswan llampu 85 mm cañonwan. Por cierto, aswan peligroso, payqa atinmi carrota umapura apayta, hinaspa aswan utqaylla tupan...
  Magdaqa iskay kilómetro karumantan disparananpaq yuyaykurqan. Payqa huk tonowanmi kamachirqa:
  - Torrepa mat"inman chiqanmanta disparay... Hinaspa... ¡Entiendenki!
  Carro sayarurqa, manam sumaqllachu purirqa, Gerdañataqmi, óptica nisqapa mana allin kasqanmanta quejakuspa, chaytaqa yaqapaschá mana yachachisqa mozo-sipaskuna llimpirqaku, chaymi barrilta apuntarqa. Chay sipaskunaqa huk kilo kuskan llasaq proyectilta carganankupaqmi yanapakurqanku. Rubia maqanakuq warmiqa uyanta calzoncillonman churaspa chay extraterrestre carrota sienteyta munarqan. Tukuy imamanta, payqa manan hayk"aqpas kay pistolamanta, modelo 1931, ñawpaqtaqa dispararqanchu. Atiyniyuq, ichaqa mawk"a, proyectil puntayuq, ricochet nisqaman sensibles. En general, chay pistola, chiqamanta, mana tanquekunapaqchu planeasqa karqa. Ichaqa yaqachus hina 107 mm pistolapa antitanque modificacionnin, 1940 watapi ruwasqa, ancha mana confianapaq hinam rikurirqa, chaymi obligasqa karqa saqisqa kananpaq. Hinaspa kaypiqa 2000 metros karumanta mana allin rikuy atiypi chay diana nisqaman tupanayki. Arí, enemigokunapaqpas sasa kanqa kutichiy hinaspa maqay, ichaqa...
  Gerdaqa pistolapa calzoncillonta much"aykusqa, usqhaylla escotillamanta qhawarisqa, qallunwan huk maki rit"ita hoqarispa millp"usqa, q"ala talonkunata palancakunapi samachisqa hinaspa... disparasqa!
  Anchatam lluqsirqa, chaymi muñecaypi, torilloypipas chukchururqa, hinaspa qusni hinam asnarqa.
  Kunan pachaqa unay arcopi phawarirqan hinaspa... Ñawpaqpi kaq IS-2 sayarirqan, q"osñiyta qallarirqan, chaymantataq municionkuna phatariyta qallarirqan...
  Magdaqa kusisqa kutichirqan:
  - Chaymi paykunaman qurqaniku! - Hinaspa lógicamente, utaq aswan allinta mana lógicamente, hamut"aykunata pantachispa, nispa yapaykurqa. - ¡Manan runachu armakunata pintan, aswanpas runaq armakunan!
  Gerdaqa qaqchaparqa:
  - ¡Recargar!
  Hinaspa sipaskuna tensionarqanku... Chiqamanta, kayqa manan paykunapaq "Tigre"chu, sudananku, ichaqa aswan kusikuymi kay hina, astawanqa sayaq tanque usqhaylla q"oñikusqanrayku. Fierroqa allin conductormi.
  Iskay kaq kutipiqa Gerdaqa aswan utqaylla hinaspa aswan mana manchakuspan dispararqa. IS nisqakunaqa kuyushallarqankun, yaqapaschá manaraq yuyaykurqankuchu maymantachus pistolakuna phawaykachashasqanmanta. Hinaspapas sayayqa manan Rusia nacionpi costumbrechu. Huk kutinmi huk orden kashan... Hinaspa iskay kaq conchaqa confianzawanmi chay dianaman tupashanña...
  Gerdaqa siminta llamiykuspan kamachin:
  - Hinaspa kimsa kaq kaypi...
  Ancha tardeña, tawa kaq IS-1 kuyuypi dispararqa... Hinaspa, admirakuypaqmi, tuparurqa, aunque chayna karumanta kuyuchkaq antawamanta yaqa mana atikuq, ichaqa personalmi tukuy imata tantean! Ichaqa 85mm pistolapaq karunqa ancha hatunmi, chayman yaykuypa limite nisqamanta aswan hatunmi. Ichaqa torretapin hatun t"oqyay karqan, ñawpaqninpi armadurataq k"umuykachisqa. Gerda kutichispa tawa kaq "carta-parcela" nisqatam apachirqa, huk libra kuskan llasaq... IS-1 tanquepa mat"inmi rakikururqa, naranja qallukunam hanaq pachaman altoman wicharirqa.
  Sipaskunaqa sumaqllatam maqanakunku... Chay punchawqa suerteyuqmi karqa paykunapaq. Ichaqa manan tupachiy atinachu Soviet ejercitoq atisqankuqa.
  Fritzpa tukuy kallpachakuynin kaptinpas, 13 ñiqin kantaray killapi, hatun kallpachakuywan hatun chinkachiykunawan, Tikhvinta hap'irqanku... Sapa Alimanyap unidadninkuna muyurisqamanta lluqsiyta munarqanku, huk corredor paykunaman puñetasqa karqan - suqta Alimanyap rakiyninkuna at huk kuti akllasqa Lev tanquekunawan, heroico defensata qispichiyta munaspa.
  Ninja wayna tawa sipaskuna ima sapaq escuadrón nisqapi kinsa mosqueterokunaq estilonpi ñanninkuta ruwarqanku. Chayqa, maypichus mana atikurqanchu ch"inllamanta muyuyta maqanakuywan, ayakunaq hawanpipas. Naturalmente, IS-2 saqisqa kanan karqa, ichaqa ñanpi, mana suyasqaykumanta, huk mana ancha rikusqa T-34-85 tanquewanpas tuparqayku, chay antawaqa mawk"a, mana suficiente kallpayuq T-34-76 pistolapa rantinpi kanan karqa .
  Chay carroqa kaqlla cascoyoqmi karqan, chasisniyoqtaqmi karqanpas, ichaqa aswan hatun torretayoqmi karqan, suni barrilniyoq, rakhu cañonniyoqtaqmi karqan. Chay pistolaqa Panteramanta aswan pisi kallpayuqmi karqan, chay proyectilpa qallariyninpi aswan pisi kallpanrayku, municionpa allin kayninraykupas. Ichaqa chaywanpas chay diferenciaqa manan 76 gráfico papel hinachu sinchi hatun rikch"akurqan.
  Huk ordinario "Tigre"paqqa peligrosoñam, "León"paqqa manaraqmi - chaymi 100 milímetrosnin inclinasqa kachkan. Huk ángulomanta huk chansa rikurimuptinpas. Utaq cuerpoq urayninpi, ichaqa pista guardiakunapas.
  Chay tanqueman seqaspankum tripulantekunamanta chuyancharqaku. Chiqapmi ukunpi yawar ch"aqchusqa kachkasqa. Kikin antawaqa tukuy ima musuqmi, ichaqa municionpa carganqa pisillam - 35 muyukunalla. Cabinaqa manan ancha hatunchu, ichaqa aswan allinmi ñawpaq kinsa chunka tawayoqmantaqa.
  Gerdaqa kaytan repararqan:
  - Hinaspa kaypi huk kamachiqpa torren kachkan. Kayqa niyta munan sinchi atipanakuqniyuq kasqanchikta. Kunanqa rusa runakunaqa manañam chayna ñawsachu kanqa.
  Magdaqa millay yuyaywan asirikuspan repararqan:
  - Hinaspa rusakunaqa allintaña disparachkasqaku, aswan mana allin rikuyniyuq kaptinpas. Chaymantapas, ¡chay torreqa aswan hatunñam rikurirun, chaymi mana sasachakuspalla yaykuyta atinchik!
  Gerdaqa kaymanta kallpawan asikusqa:
  - Allinmi, arí! Kaymi aswan hatun sasachakuy tanquenchiskunapaq, hinallataq, ichapas, kay tanqueq ventaja coronadora! ¡Prueba, hacerlo!
  Charlotteqa takirqanmi:
  - Huk, iskay, pichqa! "Tigre" lluqsirqa disparananpaq!
  Christinaqa kaykunatam hapirqa:
  - T-4 nisqawan tupanapaq, chakikuna aswan alto, makikuna aswan ancho!
  Hinaspa chaymi kallparqaku huk tanquepi, chaymi aswan facilta kuyurqa EI nisqamanta... Gerda yuyarirqa imaynam tawa ametralladorakunawan infantería soviética nisqaman maqasqankuta. Allinta ruturqanku, ichaqa manan repararqankupaschu rusokunaqa maypi chay hina desgracia paykunaman urmaykusqanmanta. Ichaqa, puririspa, ataqueman rirqanku, granadakunata wikch"uspa... Iskay kinsa paykunamanta, decente karupiña kashaspapas, phawarirqanku, hinaspan torre patapi phatarirqanku. Chiqapmi, 100 hinaspa 90 milímetro armadurapaqqa ISqa elefantepaqmi pellet hina, ichaqa mana allintam kuyurichin. Arí, chay kurukunatapas kuchuyta atikunmi.
  Chaymi motorta qallarinay karqa hinaspam kutirinay karqa. Hinaspa chaymanta cartuchokuna tukusqa. Pachak masnin Puka soldadokunatam rutururqaku.
  Gerdaqa admirakurqanmi Soviet Union nacionmanta runakuna wañuyta pisichasqankumanta. Arabe runakunaqa, harénkuna, perla palaciokuna ima promesasqankuwanmi, mana maypipas chayna dedicaciontaqa tarirqakuchu. Ichaqa kaykunaqa Diospi mana iñiq runakunan - wañuy qhepa kawsaypi mana iñiq runakuna, Edén huertakunamanta cuentokunapipas. Hinaspa, ¿imataq kallpachan chhayna k"ulluchakuspa maqanakunankupaq, chay guerraq tukukuyninqa ñawpaqmantaña decidisqaña kashaqtin, kaytaq mana imapaschu, aswanpas condenasqa runakunaq phiñakuyninllan?
  Kayqa mana iñiy atina sasa entiendenapaq hinaspa entiendenapaq.
  Rusia nacionmanta traicionaqkuna ukhupi askhaña kanku chaypas. Vlasovpa "Ejército de Liberación" nisqa soqta killa kasqanpin soqta divisionkunata, isqon sapaq brigadakunatapas kamarirqan. Ichaqa, sut"inmi, sut"i kashan Wehrmacht soldado kayqa aswan facilmi chunka phisqayoq chunka soqtayoq horata maquinapi llank"aymanta aswan mana allin racionkunata chaskispa, ichaqa chaywanpas... Imaraykupas, Alemania nacionmanta t"aqanakuykunaqa manan chay hinachu kanku, ñawpaq guerrapi presokunamanta ñawpaqkunapi rikukuq...
  Ichaqa pisillaña Alemania runakuna presochasqa kanku chaypas, Sovietkunapas... Yaqachus hina soqta millón kuskan masña kashanku. Manapaschá chay hina askhachu Vlasovita runakunaqa kanmanku, askha presokunaña ch"eqechisqa karqanku nacionkunaq t"aqanakuyninkunaman, legionkunamanpas, chaykunatan SS nisqakuna controlarqanku. Chaymantapas wakin rus runakunatam noblekunapa, monarquistakunapa formacionninkunaman kacharqaku.
  Ichaqa imaynaña kaqtinpas, Tikhvin llaqtata hap"iyta atirqanku, pacha allinña kashaqtinpas, hatun bombakunaña kashaqtinpas. Mana iñiy atina preciota pagaptinkupas.
  Gerda chay kamachiyta chaskirqa, kimsa chunka tawayuqpitaq aswan llañu llasayuq categoríamanta dispararqa. Pistolapa ritmonqa aswan hatunmi, chaymi aswan confianzawan sientekuwaq. Huk kuti, chaymanta huk iskay kaq, hinaspa tukupaypiqa kimsa kaq tanqueta vertederoman...
  Chaymi astawan cuidakunayki. Mana chayqa kaypi carropi laq"asqa kanqanku, torretapa ñawpaqninpi armadurallan aswan kallpasapa, aswan rakhuña, formatopas yaqa kaqlla. Cascoqa astawanmi mana allinchu. Hinaspapas Rusia nacionmanta tanquekuna ukhupin kan artesanokuna. Ichaqa pisi kallpayoq runaqa manan carcelman wisq"asqachu kanqa IS-2 otaq IS-1 hina mana ancha rikusqa tanquerayku. Hinaspa kimsa chunka tawayuq formato habitualmanta kanman ordinario maqanakuqkunawan. Comandantepa torrenpi ranurawanmi caballokunapa bozalninman rikchakunku, bozalninpim antenakuna kachkan. Chayna sumaq kaqkunamanpas imaynatapas mana allinchu.
  Kay kutipiqa carpa cruciana sipaskunawan torrepi kachkan, payqa akllarqa pusaqninku kananpaq, manataqmi sipaskunata calderapi saqiyta atinchu. Chiqapmi, Magdaqa allintam nirqa:
  - Ripusunmanmi mana disparaspa nitaq provocaspa...
  Cruciana carpa, wawa hina uyanta muyuchispa, waqastin nisqa:
  - Mana - mana disparaspaqa, ¡mana interesantechu kanqa!
  Magdaqa chaywanpas sipaskunata advertisqa:
  - Kimsa tawa antawakuna mana aswan kaptinlla nina kichay. Definitivamente kay musuq tanqueta unidadninchikkunaman mana imayuqta apamunanchik tiyan.
  Gerdaqa arí nisqa:
  - Kunankamaqa kay musuq imapas manam trofeokuna ukupichu kachkan, chaymi niyta munan allinninchikpaqraq kanqa.
  Tigre sipaskunaqa chawpi kusikuywanmi cazasqankuta hinalla ruwarqaku. Paykunaqa manan ancha allintachu ruwarqanku, ichaqa qanchis tanquekunatawan phisqa camionkunatawanmi yaparqanku. Huk kutinmi carro hawapi maqanakunayku karqan gasolina hunt"achinaykupaq.
  Pisi rimayllapi, tawa millay bromistakuna calderamanta lluqsispa yaqa wañurqanku artillería ninawan. Tiempollanpi hoqarisqa banderallam yanaparqa, chaypim karqa esvástica nisqa araña.
  Kunanqa chay zanjata chimpachkanku hinaspapas kanmi iskay kimsa ramokunapas papel waytayuq, chaykunatam qunku heroína maqanakuqkunaman.
  Oleg Rybachenko, kay burlakuq peliculata qhawaspa sayk"usqa, qaparirqan:
  - ¡Imaraykutaq tukuy maldita perrakunata rikuchiwanki! ¡Hayk"a kutitan qhawawaq Rusia runakunata wañuchisqankuta!
  . 16 kaq RAKI.
  Chay guerran Janeta equiponmanwan kawsaypi tarikunankupaq oportunidadta qorqan. Chayraykum sipaskunaqa tukuy sunqunkuwan inti lluqsimuy ladupi campaña ruwaypi yanapakurqaku. Imanasqa mana? Kayqa qullqipas, riqsisqa kaypas.
  Soviet tankikuna arsenalqa manam anchatachu tikrakun. Hatun tankiqa T-34-85raqmi. Chasispas, casco armadurapas tawa chunka watamantapachan qheparqan. Chay kikin diésel motor pichqa pachak caballo kallpayuq, kikin 45 milímetros armadura frontal huk ángulo nisqapi. Aswan pisi kallpayuq hark'ay cascopa waqtankunapaq, Alemania Faust cartuchokunawan mana hark'asqa.
  Aswan hatun torretallatam churarqaku, 90 mm frontal armadurayuq, 85 mm cañónyuq. ¡Chay tanqueqa, chiqamanta, mawk"a, manataq imapis peligrosochu alemankunapaq!
  Chay sipaskunaqa Goering-5 nisqa carrotan manejashanku, chay carroqa qhepamanmi cambiasqa karqan. Lado armadurata yaparqanku 178 milímetros nisqaman, ñawpaq armaduratataq 250 nisqaman huk ángulo nisqapi. Kikin tanqueqa gas turbina motorniyuqmi, chaymi ingleskunata 60 kilómetros por hora nisqaman utqaylla purichin.
  Janeqa Artillero Gringetata tapusqa:
  -Allinta rikunkichu?
  Chakra maqanakuq runaqa mana manchakuspa kutichisqa:
  - ¡Kaypi rikuy atiyqa ancha allinmi! ¡Tukuy imatam rikuni!
  Malanyaqa asikuspanmi laq"aykusqa:
  - ¡Rusiakunata ñut"upusaqku!
  Matildaqa mana manchakuspanmi takyachirqa:
  - Arí, ruwasaqku!
  Goering-5 muyuriptin, pistola huk conchata thuqaykun. Chay torreqa kimsa chunka tawayuq Sovietmanta llik'isqam. Sipaskunaqa kusikuymanta qaparinku. Paykunaqa chiqaptam piensanku kay tukuy imapas hatun kasqanmanta. Hinaspapas kallpachawanchisraqmi Soviet Union nacionmanta tanquekunapi llank"aqkuna wañupusqankupas.
  Janeqa llamp"u kunkawanmi chiqchiykusqa:
  - Llapa runatan usphaman tukuchisaqku... ¡Hinaspa Moscú llaqtaqa urayninchispi kanqa!
  Ichaqa minakunaq kasqan cheqaskunapi urmasqanraykun Alemania nacionmanta tanqueqa sayanan. Rusia runakunaqa ancha allintam kallpanchakurqaku. Hinaspa achka anti-tanque erizokuna. Artillería nisqakunaqa allintam bombardeachkanku.
  Gringetaqa hukmanyasqa nin:
  - Kayhinam rikurin... ¡Huk sinchi bloquewanmi tuparurqaniku!
  Janeqa mana manchakuspan kutichin:
  - Mana, mana tutamantakamachu... ¡Operata p"akisun!
  Alemaniamanta maqanakuy antawaqa huk chhikanta sayasqa. Hanaq pachapi jet ataque nisqa avionkunam rikurimurqa, teletanque nisqakunatam servichikurqaku. Yaqachus hina chay minakunata thuniyta munasharqanku.
  Paykunaqa radiowanmi carrokunata controlaqku explosivokunawan. Hinallataqmi gas lanzadores móviles nisqakunatapas llamk'achirqanku. Paykunaqa literalmentem Puka Ejército nisqapa posiciónninkunata ninawan hinaspa ninawan bombardearqaku.
  Gringetaqa mana kusisqachu repararqan:
  - ¡Guerrapiqa aswanmi qhelli kan, aswan pisitaq valor!
  Janeqa kaywanmi acuerdopi kanan karqan:
  - ¡Selyavi! ¡Ay, imaynatapas chinkachinchismi!
  Gringetaqa kamachiqta allicharqan:
  - Aswanpas, mana ñuqanchikchu, aswanqa awqanchikkuna! Kunanqa mana ima ruway atiymanta lluqsisun, maqanakuytaq kanqa...
  Alemania nacionmanta tanqueqa disparasharqanmi, manaña imapas cheqaqtachu rikukurqan chaypas. Janeqa q"ala chakinta maqchikuspan takirqan:
  - Manan mana allintachu yuyaykunanchis - ¡cheqantapunin chinkapusun! ¡Kanmi huk ñan lluqsiy laberintomanta, ima mana purina ñanmantapas!
  Gringetaqa asirikuspa chiqchiykusqa:
  - Kusisqa runaqa asikun...
  Pipas munaqqa chayta aypanqa...
  ¡Pichus maskhaqqa tarinqapuni!
  Malanya, takispa, kirunkunata llimp"ispa, yapaykurqa:
  - ¡Atipaypaq maqanakuyman yachasqakuna ñuqaykuwan kuska takichunku!
  Chay cañonadaqa askha horakunan karqan, chaymantataq Alemania nacionmanta tanquekunaqa qhepamanmi ripurqanku. Paykunataqa Soviet Unionpa artillería nisqawanmi tuparqan, imaymana calibreyuq antitanque nisqa pistolakunawanpas. Ichaqa, chayman yaykuy atiyqa sut"imanta mana suficientechu kasqanmanta sientekurqa. Alimankuna ñawpaqman rirqanku... 203 mm nisqa cañonkuna phawayta qallariqtinllan ñawpaq kaq waqllichisqa nazi antawakuna rikhurirqan.
  Janeqa mana segurochu susuykusqa:
  - Apu... ¡Kay vaso ñuqamanta pasachun!
  Gringuetataq mana manchakuspa nisqa:
  - ¡Manan iskay wañuyniyoq kayta atiwaqchu, manan hukta hark"ayta atiwaqchu! Chaymi sichus imapas hamuq pachapi kawsasun!
  Manyaqa susurquspa tapusqa:
  - ¿Imaynataq chay pacha?
  Gringetaqa mana ancha confianzawanmi nirqa:
  - ¡Ñoqaykumantaqa aswan allinmi!
  Malanyataq kutichispa susurqusqa:
  - ¡Dios qochun ñawsakunata ñawinku kicharinankupaq, jorobadokunapa wasantapas allichanankupaq!
  Cheqaqtapunin Janeqa tapukuyta qallarirqan imaynachus chay pacha kanman chayta. Ichapas kay pachaqa aswan mana yuyayniyuq, mana ancha segurochu. Janeqa cinturanta muyuchispa caderasninta kuyuchispa chirpachikurqa:
  - Kayqa ancha sumaq akllana - wañuspa hamuq pachaman rinapaq! Chhaynaqa, ¿imataq chaypi suyawanchis? ¿Chaypichu tupasun kay Pachapi kuyasqanchikkunawan icha musuq amistadkunatachu tarinanchik kanqa?
  Gringetaqa q"ala chakiwan allquta kuyuchispa sisipas:
  - Musuq pachak watakunam kanqa, miraykunapa tikrakuyninmi kanqa... Ichaqa manam pipas qunqanqachu Lenin sutitaqa!
  Hinaspa asikuspa phatarirqa, pisilla loco asikuynin. Payqa maqanakuq-campesino karqan, q"ala, sumaq chakikunata kallpawan kuyuchiq, dedonkunapas pukllashasqa.
  Rikusqaypi huk IS-3 nisqatam hapirqani... Chayqa karun chiqapmanta. Manan llapa runachu tupanqaku, chayta ruwaqtinkutaqmi chay conchaqa, lucioq hociconman urmaykuspa, ricochet"ayta atin. Ichaqa chay sipasqa yacharqanmi ima ruwasqanmanta. Payqa disparaspanmi ronronarqa:
  - Nieblakunapa quchapatan, cebowan chinkachisun!
  Matilda yapamanta takirqan:
  - Hinaspa kay "Agdam", ¡mamakunaman upyasun! ¡Super señora!
  Gringuetapa chutasqanqa chiqapmi karqa. Chay conchaqa torretapa ñawpaqninpi armadurapa urayninpim tuparurqa, chay uchkumanpuni. Hinaspapas mana ricochetaspa chinkachiq impactota ruwarqan. Kaymi chay situacionqa rikurimun. Aswan sut"ita rimaspaqa, yaqa chay ratopin phisqa soviético tanquekunapi llank"aqkuna wañurqanku. Hinaspa inglés warmikunaqa listankuman huchakunata yaparqanku.
  Malanyaqa qaparirqa, ametralladorasninta activaspa. Askha wayna soldadokunan Hitlerpa tanquenman phawaykuyta munarqanku.
  - Ichaqa pasaran, ama asuykamuychu wayna! - Huk sumaq sipasmi qaparispan ametralladora nisqawan chay valorniyoq precursorkunaman ch"aqchuykurqan.
  Janeqa q"ala talonninta armadurapi takaspa chirpachiwarqan:
  - ¡Ay, qhari wawakuna, qhari wawakuna, qhari wawakuna... Qonqayllamanta mana munasqaman tukupurqanki! Yaqachus hina kay maldecido hallp"apaq, ¡llumpay noble kanki!
  Hinaspa sipasqa, wiraqocha ususin, khuyapayakurqan kay q"ala chaki, raqrasqa, qhelli qhari wawakunata, mana khuyapayakuq balakunawan t"oqyachisqa. Mayna llakikuypaqmi, sasataqmi tukuy imapas.
  Gringeta yapamanta dispararqa, SU-100 kikinmanta puriq pistolaman yaykuspa, chirpachikurqa:
  - ¡Hinaspa saltamontes phawanqa botellakunata entregananpaq!
  Malanyaqa puka qallunwanmi siminta llamiykuspan plástico botellamanta Coca-Cola nisqa hampita tomaykusqa, kaynata nispa:
  - ¡Claro mana! ¡Vinota, huk paquete cigarrotawan qoway!
  Matildaqa, tanqueta allinta ñawpaqman puririchispa, sispaykusqa:
  - Cigarrokunaqa veneno...
  Janeqa ritmota hoqarispan hinalla nirqa:
  - Chayqa allinmi, nispam runakunaqa ninku!
  Gringeta kutichin disparaspa, sisispa ima:
  - ¡Manan imapas nicotinamanta aswan millayqa kanchu!
  Malanyaqa asikuspanmi qaqchaparqa:
  - ¡Huk paquete cigarrota nina cajaman churay!
  Matilda kutichispa yapaykusqa, ñuñunpa puka chuchunta raqraspa:
  - Chayqa allinmi, runakunaqa ninku...
  Janeqa asirikuspa tukurqa, qallunta lluqsichispa.
  - Ichaqa cigarrota pitani...
  Malanyaqa aplomowanmi tukurqan:
  - ¡Hinaspa anchata kusikuni!
  Sipaskunaqa asikurqaku, suni, cereza colorniyuq qallunkuta qawachispanku. Janeqa asirikuspan repararqan:
  - Cigarroqa aswan allin wañuchiqmi, aswantaqa rantiqpa contranpi!
  Malanya yaparqa:
  - Cigarroqa upallalla fusil hinam, ichaqa amawtapa makinpipas wañuypaqmi!
  Gringetaqa pistolata t"oqyachispa asirikuspa repararqan:
  - Cigarroqa aswan confiable francotiradormi, ¡wañuchinpuni!
  Matildaqa urqu patapi tanqueta pisillata pisiyachispa sispaykusqa:
  - Cigarroqa k"arak malliymi, ichaqa misk"ikunamanta aswan askhatan aysan!
  Janeqa sinchitan suspiran, hinaspan qaqchaparqa:
  - Cigarroqa millay sipas hinam, ichaqa chaywan rakinakuyqa aswan nanaymi!
  Gringetaqa asikuspa, dispararqa, hinaspa qaparirqa:
  - Cigarroqa, mana granada hinachu, wikch"usqa kaptinqa, kawsayta unayta wiñachin!
  Sipaskunaqa upallallam karqaku. Tanquenkuqa yapamantam lliwchakururqa, chaymi huk zanjapi tukurqa. Lloqsimunaymi karqan. Chay maqanakuq runakunaqa huk chhikanta mancharisqa karqanku. Sovietkunap hark'ayninqa ancha kallpasapam.
  Janeqa filosofía nisqawanmi repararqan:
  - Awqanakuypiqa, metaman chayanapaq aswan pisi ñanqa muyu muyu puriymi, ch"uya cheqaq kaqtaqmi millay q"otuy!
  Gringeta, allin disparowan huk cañon soviéticota p"akispa, kayta repararqan:
  - ¡Maniobra de rotonda nisqawanqa aswanta pisiyachinki metaykiman chayanaykipaq ñanta!
  Malanya ametralladorata disparaspa chirpachikurqa:
  - Kawsayqa puka, ichaqa puka yawarwanmi lluqsimun!
  Matilda chayta resumenpi churarqa:
  - ¡Guerrapiqa kawsayqa valornintan chinkachin, ichaqa significadotan hapin!
  Sipaskunaqa awqanakuytam hinalla ruwarqaku. Paykunaqa dispararqanku, chay pachallapitaqmi risqankuman hina aforismokunata ruwarqanku.
  Janeqa q"ala chakiwanmi takaspa nirqan:
  - ¡Guerraqa novio hinan, traicionman hap"ipakuq, ichaqa manan saqenchu puñusqa puñunanta!
  Gringetaqa disparaspanmi yuyaysapa hina nirqa:
  - ¡Guerraqa qharikunaq cuerponta mikhuspa munapayakuq warmin!
  Manyaqa kutichispa sispaykusqa:
  - Tukuy edadkunan awqanakuyman kasukunku, munakuy hina, ichaqa manan sumaq kusirikuychu!
  Matildaqa kayta yapananpaqmi tarirqa:
  - Guerraqa, cortesana hina, ancha chaninniyuq, tikrakuq, ichaqa sapa kutim saqillan huk heroico yuyariyta!
  Janeqa sumaqllaña, q"ala dedonkunawanmi allquta muyuchispa qaparirqa:
  - Awqanakuypiqa manan musquypi hinachu, mana sinchi sientekuykunawanqa manan ruwayta atiwaqchu!
  Gringetaqa asikuspa disparaspa kutichisqa:
  - ¡Kay pachaqa aburrido hinaspa samaykachikuqmi, guerraqa interesante hinaspa kusikunapaqmi!
  Matilda, kusisqa Coca-Cola ukyaykuspa, hinalla nirqa:
  - ¡Guerraqa yawar, sudormi, chaymi wanuchan mallkikunata, chay mallkikunatam wachachin valorta!
  Malanyaqa asikuspanmi nirqa:
  - ¡Imayna munayña awqanakuy puririynin kaptinpas, llapa runam tukunanta munan!
  Janeqa hukmantan q"ala chaki dedonkunata pistolaq calzoncillonman phawaykachirqan, hinaspan takirqan:
  - Guerraqa manan librochu, manan wisq"ayta atiwaqchu, manan almohadaykiq uranpi pakayta atiwaqchu, qanpas qhellichawaqmi!
  Gringuetaqa aplomowanmi chirpachikurqa:
  - Guerraqa religionmi: fanatismo, disciplina, mana tapukuspa kasukuyta necesitan, ichaqa diosninkunaqa wañuqpunin!
  Malanyaqa upallalla asikuspa nirqa:
  - Guerrapiqa, casinopi hina, riesgoqa hatunmi, ichaqa ganasqankuqa pisi tiempollapaqmi!
  Matildaqa kirunkunata qawachispanmi qaparirqa:
  - Soldadoqa wañuqmi, gloria qonqasqa, trofeokuna usupun, mosoq wañuchinakuy qallarinapaq razonkunallan mana horqoy atina!
  Janeqa sutiltan qhawarirqan:
  "¡Wañuchiqtaqa pisichanchismi mana ñawpaqpi soldado kaqtinqa, suwataqa astawanraqmi pisichanchis guerrapi suwa kaqtinqa!", nispa.
  Gringetaqa yapamanta qaqchaykuspanmi sispaykusqa:
  - Soldadoqa caballero, armaduranqa valor, honor! ¡General Barón, piqpa coronanqa prudencia, inteligencia!
  Manyaqa asirikuspa nisqa:
  - ¡Soldadoqa orgulloso uyarikun, privadotaq pisichakuq hina uyarikun!
  Matildaqa yuyaysapalla kutichisqa:
  - Ñawpaq kaq atacaqqa wañunman, qhipa kaqtaq mana yuyarisqachu kanqa!
  Janeqa samayllañam qaparirqa:
  - ¡Aswan allinmi q"otukunata rakiypi ñawpaq kaq kay, atacaymantaqa!
  Gringuetaqa asirikuspa yapaykurqa:
  - ¡Guerraqa warmi hinam, mana pakikuspallam qarikunata churan!
  Malanyataq dignidadwan kutichisqa:
  - ¡Warmiqa, manan awqanakuy hinachu, manan usqhayllachu qharita wañuchinanpaq!
  Matildaqa asikuspa nisqa:
  - ¡Guerraqa, manan warmikuna hinachu, manan hayk"aqpas contentakunchu hayk"a qharikuna asignasqa kasqanwan!
  Janeqa q"ala dedonkunawanmi palancata hukmanta muyuchispa nirqan:
  -Guerraqa aswan mana saksasqa warmin, qharikunaqa manan hayk"aqpas paypaqqa aypankuchu, ¡manataqmi warmita mana munanqachu!
  Chayta kutichispa Gringettaqa huk yuyaysapa aforismota mirachinapaqmi qhawarirqan:
  "¡Warmikunaqa manan maqanakuyta munankuchu, ichaqa qharita wañuchiy munasqankuqa manan balamanta aswan millaychu!", nispa.
  Malanyaqa cobra hinam sisipakurqa, rosa qallunta wischuykuspan:
  - Huch"uy balaqa qharita wañuchinman, kusichinman, hatun sunquyuq warmita!
  Matildaqa sarcástico sonrisawan yapaykurqa:
  - ¡Hatun sunquqa sapa kutim pusawanchik uchuy kikinpa munayninpi!
  Sipaskunaqa yuyaysapa rimaykunata t"ikranakuspankun maqanakuy pampata allinta qhawayta qallarirqanku. TA-311 nisqa ataque nisqa avionkunam hanaq pachapi pawachkasqa, Soviet tropakunapa kasqanmanmi disparachkasqa. Pisi pisimantaña chaypas, Kimsa kaq Reich nisqap hukllanakuyninqa ñawpaqmanmi purichkasqa. Hinaspa ayakunata millp"uspa pisillata samariyta atisqa.
  Sipaskunaqa aburrisqa, yapamanta asikuyta qallarirqanku aforismokunawan:
  Janeqa cooed:
  "¡Guerraqa manan warmiq uyayoqchu, ichaqa warmimantaqa qharikunatan aswan allinta yawarchan!", nispa.
  Gringeta dispararqa hinaspa raspa:
  - ¡Guerraqa manan kusikuyta apamunchu, ichaqa instinto agresivokunatan satisfacen!
  Malanyaqa kutichispa silbarqan:
  - ¡Guerrapi kusikuy, awqakunapa ayanqa chaninllapim!
  Matilda, chay kuruchakunata kuyuchispa, yapaykurqa:
  - Awqanakuyqa chakra yapuymi: ayakunawan wanuchasqa, yawarwan qarpasqa, ichaqa atipaypi lluqsimun!
  Janeqa disparaspanmi kutichirqa:
  - ¡Atipay wiñan ayakunapi, yawarpi, ichaqa mana kallpayuqkunamantam rurun!
  Gringetaqa dispararqa, kimsa chunka tawayuqta vaso hina pakispan, hinaspa sisipas:
  - ¡Guerraqa runa mikhuq t"ika hina, k"anchariq, aycha mikhuq, mana allin q"apayniyuq!
  Malanyaqa q"ala chakiwanmi pedalta maqchikuspan qaqcharqan:
  - ¡Guerraqa ñawpaqman puriypa mamanmi, qhella kaypa madrastranpas!
  Matilda chayta hapispa qaparinqa:
  - Hinaspa awqanakuypiqa, soldadopa kawsayninqa manam chaniyuqchu, ichaqa generalkunaqa chinkachiyraqmi!
  Janeqa makinpa kantunta sinqanninta phawaykachispa chiqchiykusqa:
  - Hawka kawsayta munaspaqa manchakuyta churay, awqanakuyta munaspaqa asikuykunata hatarichiy!
  Gringeta hap"ispa dispararqan, q"ala chakiwan armata rikuchispa, takispa:
  - ¡Asikuyqa manan huchachu sichus mana asikuqchu kanki asuntos militares nisqapi!
  Malanyaqa asirikuspanmi allinta qaqcharqa:
  - Guerraqa circo hinam, ganaqllam qipa asikuqqa!
  Matildaqa tanqueta manejarqan, iskay kinsa precursorkunata ñut"uspa, hinaspan raspa nirqan:
  - Guerrapiqa circopi hinan, ¡insidioso, serio wañuchiqlla!
  Sipaskunaqa yapamantam upallarurqaku. Paykunaqa sayk'usqañan kashanku asichikuykunata ruwaspa. En general, guerraqa manan ancha sumaqchu.
  Janeqa phiñasqa yuyaykurqan: Gran Bretaña Alemania nacionwan atipasqa. Hayka allpakunataña ingleskuna atiparqaku chaypas. Hinaspa mayna chay Alemaniamanta! Gran Bretaña nacionqa hatun nacionmanmi tukupurqan. Ichaqa manan coloniankunata digeriraqchu. Kimsa kaq Reichqa Inglaterramanta aswan atiyniyuqmi karqan, kamachiqkunapas aswan kallpasapa, aswan atiyniyuqmi lluqsirqanku.
  Hinaspapas Londres llaqtaman nazikuna hamuqtinkun Inglaterra nacionpaqqa historia tukupurqan. Huk mosoq imperio hatarirqan, mana hayk"aq rikusqa atiyniyoq. Achka llaqtakuna, suyukunapas tropakunapim llamkanku. Hinaspa imatataq nisunman: Kimsa kaq Reich, raphrankunata mast"arispa, Gran Bretaña nacionta unuwan chinkachirqan.
  Ichaqa 1940 watapi Francia nacionta atipaspan Hitlerqa tukuy sonqonwan Churchillman thak kawsayta haywarirqan. Hinaspapas chayta chaskikunanmi karqan: sentido común nisqa kamachirqan Gran Bretaña mana imatapas chay guerramanta ganayta atisqanmanta, teóricamentepas, ichaqa chinkachiyta atisqanmanta. Hitlerqa Inglaterrawan kuskan kallpawanmi wayra maqanakuypi maqanakurqan. Ancha tardewanmi África nacionman tropakunata aparqan. Payqa Unión Soviética nisqamanmi rirqan. Ichaqa tukuy chaykunan chay hatun llakita tardachirqan.
  Alimankuna, hap'isqa allpakunata llamk'achispa, iskay frentepi maqanakunankupaq kallpata tarirqanku, Japón suyuqa mana manchakuspam Amerika runakunata atiparqan. Hinaspa chaymanta Stalin traicionarqan tregua nisqa tukuchispa. Gran Bretaña nacionqa qonqoriykukuspan Tercer Reich nisqa kamachikuypa parten kapurqan.
  Achka atipaykunam Wehrmacht-ta mana atipay atiypa hatunchayninta chaskirqan. Janeqa amigonkunapiwanmi Hitlerpa ejercitonman haykurqan kusikuyta, rankitapas maskhanankupaq. Hinaspa chaypiqa wakinpiqa allintam ruwarqaku.
  Chhaynaqa, ¿imataq? Kunanqa iskay Mamallaqtayuqmi kanku: Hatun Alimanya, Huch'uy Gran Bretaña.
  Janeqa Coca-Cola nisqa hampita tomaspa chirpachikurqa:
  - Munakuypas wañuypas, allinpas mana allinpas... Imataq ch"uya, imataq hucha, wañuchiqkuna mana imananpaschu!
  Gringeta kutichispa takirqan, huk proyectilta kachaspa:
  - Munakuy, atrevikuy, millay kamachichun, ichaqa hukllatan qowanchis akllakunanchispaq!
  Sipaskunaqa pisillatam kusikurqaku. Bueno, cheqaqta rimaspaqa, maykamachus sintonizayta atiwaq huk llave menor nisqapi. Paykunaqa wayna-sipas, kusisqa, kallpasapa, allin suerteyoqmi kanku. Anchatan maqanakunku manataqmi huk rasguñollatapas. Manachus qhawarinki tanquepi raqrakunankuta chayqa.
  Malanyaqa sinchitan rimarirqan:
  - Eh, Churchillqa Hesspa nisqanman hinan chaskinan karqan, hinaspan URSSwan maqanakuyman haykunan karqan. Chaymantataq enteron planetata kamachisaqku, ¡tukuypiqa Alemania naciontapas ñut"uykusaqku!
  Matilda kusisqa takirqan:
  - Alimanyaqa awqanakuypiqa allinmi, ¡Inglés leonmi aswan allin!
  Manyañataqmi takyachirqa:
  - Arí, Gran Bretañamanta leonchisqa aswan allinmi!
  Janeqa asirikuspa nisqa:
  - ¡Hinallaraqmi chansayuq kanchik! ¡Hitler wañunqa, Alemania Imperiotaq urmapunqa!
  Gringeta huk proyectilta disparaspa huk chikanpi ari nirqan:
  - Arí, urmaykunqa! Paykunaqa aycha mikhuq animalkunan kanku, ichaqa, ¿chaywanchu aswan allinta ruwawasun?
  Malanyaqa filosofía nisqawanmi rimarirqa:
  - ¡Huklla kay sinchi kamachiypi aswan allinmi, llamp"u kamachiypi ch"aqwaymanta, q"oñi kaymantaqa!
  Matildaqa q"ala suelanta pedalkunapi ñit"ispa laq"aykusqa:
  - ¡Ñoqaykupas Martepi kasaqku! Hinaspa intiq sistemanmanta aswan karuman!
  Janeqa Gioconda asirikuspa kutichisqa:
  - Ñawpaqtaqa hukllachasqa kamachikuytam churananchik kay pacha planetapi!
  Gringet, chayta hap"ispa tukuy sonqowan takirqan:
  - ¡Hinaspapas manan saqesunchu kay régimen cambiananta!
  Malanyaqa yuyaysapawanmi rimarirqa:
  - Ichaqa siminwan saqenaypaqqa, ¡simintan cambianay!
  Sipaskunaqa sapa kuti hinam suerteyuq kanku. Kunanqa tanquenkuqa chayanmi punta kaq linea de trincheras nisqaman. Hinaspa allpata llik"irqun chukchankunawan. Maqanakuq runakunaqa asikunku.
  - ¡Llapallankutam ñut"usunchik!
  Huknin pistolataqmi rodillokunapa chawpinpi wichqakururqa, chaymi tanqueqa sayarurqa. Sipaskunaqa carromanta uraykamurqankun, tanquepiqa nishuta k"iskiraqmi kasharqan, nishutataqmi ruphasharqanpas. Ichaqa hawapiqa riesgoyoqmi, ruphachiwaqmi.
  Chay maqanakuq runakunaqa phawaylla phawarirqanku, q"ala talonkuta llimp"ispa, takispataq:
  - Pukllaq sipaskuna kayku, allin amistadkuna, allinmi, q"ala chakiykuta laq"achunku, pukllaq pumakunata!
  Jane, phawaykachaspa, repararqan:
  - ¡Kaypim kachkaniku, Marines Espaciales!
  Malanyaqa sonrisawanmi takyachirqa:
  - ¡Espaciomanpas, aterrizajemanpas!
  Gringetataq chayta hap"ispa marq"arikuspa purirqan, qaparispa:
  - ¡Ñuqaqa super guerrero kani! ¡Llapa runatam wañuchisaq!
  Matildaqa kutichispa hap"ispa sispaykusqa:
  - ¡Veneno gota gota Fuhrer nisqaman!
  Janeqa asikuspanmi takirqa:
  - ¡Maqayqa kallpasapam, Fuhrerpas tukuy atiyniyuqmi!
  Chay maqanakuq runakunaqa phawarirqankun, q"ala chaki saruspa, thuñisqakunaq hawanman, ñut"usqa, sinchi q"oñisqa fierrokunata, imaymana vigakunata, p"akisqa uma tullukunata ima.
  Janeqa takirqanmi:
  -Entiendewanki... Entendiwanki... Entendiwanki, manataq aswan allin suyuta tarinkichu!
  Sipaspaqqa sumaqmi phawayqa, mana ancha k"ullu chakiyuq, k"aspi ñanninta, q"upakunata ima. Chiqamanta ancha kusikuymi.
  Gringeta takirqan:
  - Inti raymi killapi, intiqa altoman k'ancharichkan...
  Malanyaqa kay takitam yanaparqan:
  - Alto... Alto!
  Matilda yaparqa:
  - Verano, wañuymanta karunchakuchkanchik! Karu!
  Chay maqanakuq runakunaqa reparaylla kusisqa karqanku. Chiqamanta, may kusikunapaqjina kallpawan kuyuy, saltay ima.
  Janeqa asikuspanmi nirqa:
  - ¡Wañuyqa convencionmi, p"enqayqa absoluto!
  Gringetaqa huk q"ala chakinta hukninman maqchikuspan sisparqan:
  - ¡Ñoqaykupas fiestata ruwasaqku! Hinaspa chaywan kuska victoria!
  Malanyataq iskayrayaspa nirqa:
  - ¿Ñoqanchikpachu icha alemankunachu?
  Matildaqa asirikuspa takirqa:
  - Wañuchiq nina suyawanchik...
  Janetaq kutichirqan:
  - Ichaqa mana atiyniyoqmi...
  Gringetaqa pantera hinam qaparirqa:
  - Sapa runam sapaq ataúdniyuq...
  Malanya chayta hap"ispa, disparaspa, sisparqan:
  - ¡Boche batallón sepulturanman ripun!
  Matildaqa kutichispa qaparirqa:
  - ¡Huk legion hunt"a aya p"ampanaman ripun!
  Hinaspa sipaskuna hap"ispa miyukurqanku... Llamp"u caballokuna hinan kanku. Hinaspa chayna lindo, q"ala hinaspa bronceado chakikuna.
  Janeqa chayta hap"ispa kusisqa sisipaykurqan:
  - ¡Y cobra kani! Hinaspa ñuqaqa cobra kani! ¡Manan osochu ni imapipas!
  Gringetaqa kutichispa qaparirqa:
  - ¡Ancha sumaqmi huk cobra phuyuman phawaykamusqanqa!
  Hinaspa sipaskunaqa umallankuta t"oqyanqaku. ¡Ñawimanta chispakuna phawan hora chayamuchkanmanpas hina!
  Malanyaqa chayta hap"ispa sispaykusqa:
  - Hitler kaput!
  Matilda payta yanaparqa:
  - Y Stalin kaput!
  Janeqa caderasninta kuyuchispa chirpachikurqa:
  - K"anchaypa maqanakuqninmi kani, qonqoriykipi sallqakuna... Pachamamamanta llapa k"amiqkunata q"otusaq!
  Malanya chayta hap"ispa qaparirqan:
  - Hinaspa Hitlerqa sonso, tabacota pitan! ¡Fósforos suwakun, manataq wasinpi tutayanchu!
  Matildaqa asikuspa asirikuspa tapusqa:
  - ¿Imatataq yuyanki, Fuhrerpa kanchu?
  Gringetaqa q"ala chakiwanmi usphata saruspa qaqchaparqa:
  - ¡Claro mana! ¡Tawayku huk mamayta qusaqku!
  Malanyaqa ñawinta muyuchispan susuykusqa:
  - ¡Ay, ancha sumaqmi huk pulsante jade varata simiykipi hap"ispa qalluykiwan sientey!
  Matildaqa samaywanmi susuykusqa:
  - Mayna hatunmi! Hinaspa tukuy imapas ancha sumaqllaña kanqa!
  Sipaskunaqa aswan altomanmi saltarqaku. Ichaqa tanquenku allichasqañam karqa, chaymi kutinanku karqa. Chay maqanakuq runakunaqa kutirispa sispaykurqanku:
  - ¡Kayqa tankinchikmi! ¡Payqa hatunllañam kanqa!
  Janeqa qonqayllan yuyarirqan Robin Hoodmanta willakuyta. Chaypin kashan Joe huch"uy, chay waynataqa alcalde hap"irqan. Chay waynataqa ñak"arichirqanku: estante pataman aysaspa talonninta rawk"arqanku.
  Chay nina rawray chay waynaq chaki q"ala, q"ara suelakunata llamiykuqtin... Janeqa kaypi rikch"ariyta sientekurqan, hinaspan anchata munarqan warmi-qhari puñuyta. Kaypim chayman yaykururqaku. Astawanraqmi Japón nacionmanta ninja Crucian carpa. Kay rubio waynaqa ancha sumaq rikchayniyuqmi, hinaspapas ancha hatun qari perfeccionniyuqmi. Hinaspa ancha sumaqmi chhayna ch"uya, llañu qarata ñuñuykiwan llamiy.
  Janeqa chakin chawpimanmi dedonta churayta munarqan, ichaqa p"enqakuspan yuyaykuyninta cambiarqan. ¡Cheqaqtapuni chay hina ruwayqa sinchi kusikunapaqña chaypas!
  Señorpa ususinmi nirqan:
  - ¡Lamar qocha olapi, phiñasqa ninapipas! ¡Hinaspa sinchi k"arak, phiñasqa nina!
  Sipaskunaqa yapamantam Goering-5 nisqa carronkuta Soviet tropakunapa kasqanman kuyuchirqaku. Kikin Stalinpas yaqapaschá yaqapaschá mancharikurqan nazikunaq ñawpaqman purisqanmanta yachaspa. Chiqamanta, ¿imaynataq kaypi mana mancharikunkichu? Huk hatun maquinan phawaylla hamushasunki, ichaqa manan imapas kutichinaykipaq kanchu. Kimsa chunka tawayuq, mana E seriewan maqanakuyta atiwaqchu. Hinaspa astawanraq AGs piramidales nisqamanta.
  Hinaspapas Stalinqa yaqapaschá musphasqa kashan. Al menos huk cucarachata waqyay consejeroyki kananpaq. ¡Mana t"uqyay, mana ima niyniyuq, mana yaku ch"aqchuy! ¡Qanmi tornillasqa kankiman hina!
  Janeqa asirikuspan repararqan:
  - Hinaspa Stalinqa, mana Churchill hinachu, sapa kutim munasqanmanta Hitlerpa qillqasqankunata chaskirqa, hinaspam hawka kawsayta maskaq rirqa!
  Gringetaqa kusisqa takirqan:
  - ¡Willaway ima kay pacha kasqanmanta! Paykunam kutichisunki - intipas wayrapas!
  Malanyaqa kusisqallañam nirqa:
  - Hinaspapas kallpasapa, qhali wawakunayoqmi kasun!
  Matildaqa asikuspanmi susuykusqa:
  - Kay pachaqa manam ajedrez tablachu, Hitlerpas manam reychu!
  Janeqa amigantan corregirqan:
  - ¡Payqa reymanta aswan hatunmi! ¡Hinaspataq kay planetaq uyanmanta barresaqku!
  Gringeta chayta hap"ispa qaparirqan:
  - ¡Inglaterra runakunaq hatun kaynin, planetaq reqsisqan! ¡Fascismo nisqataqa huk espadawanmi ñut"urqanku!
  Malanya kusisqa yapaykurqa:
  - ¡Kay pachapi llapa suyukunapa kuyasqan, chaninchasqa kanchik!
  Matilda, ñawpaq munakuyninta tariq sipaspa kusikuywan, yapaykurqa:
  - Creeni, santo comunismota hatarichisun!
  Janeqa asikuspanmi nirqa:
  - Hinaspapas Alemania runakunaq umalliyninwanqa cheqaqtapunin comunismoqa hatarichisqa kanman!
  Gringetaqa mat"inta pistolaq calzoncillonpi takaykuspan takirqan:
  - Asikuspayku, kunan comunismota hatarichisaqku! Hinaspa Stalin kanqa super y heroenchis!
  Malanya yaparqa, chuyanchaspa:
  - ¡Huk ataúdpi, chiqamanta!
  Gringueta chaylla takyachirqa:
  - Chiqamanta, ¡huk ataúdpi!
  Janeqa filosofía hinam nirqa:
  - ¡Mana hatunña reyña kanman chaypas, aya p"ampanamanmi ripunqa, cazaq hina!
  Gringeta yaparqa huk millay sonqowan:
  - Politicoqa llullakunpuni, ¡cheqaqlla wañun!
  Malanyaqa q"ala chaki dedonkunata ñit"ispa nirqan:
  - Mana wañuq kayqa chiqapmi, ichaqa wañuyqa yanqallam!
  Matildapas huk aforismota quykurqa:
  - Reykunaqa imatapas ruwayta atinku, ichaqa manan hukllapas, manan huk reyllapas ayqeyta atinmanchu aya p"ampanamanta kay pachaman!
  Janeqa chirpachikurqa:
  - Kawsayqa pisi tiempollamantan tukukunqa...
  Gringettaqa aplomowanmi yanaparqa:
  - ¡Chay puntoqa pisi tiempollamantan tupanqa!
  Malanyaqa ametralladorakunatam Soviet infanteriaman phawan, hinaspa sispa:
  - ¡Ay mamay, mamay, churiykita khuyapayay!
  Matilda, asikuyninta hark"ananpaq sasachakuspa, yapaykurqa:
  - ¡Tukuy imamanta, ¡manas huk p"unchawpas puchunchu kawsananpaq!
  Janeqa filosofía nisqapi yuyaykurqan:
  - ¡Llapa runan sumaq kawsayta munan, ichaqa pisillan dignidadwan wañunku!
  Gringuetaqa asirikuspa kutichisqa:
  - ¡Wañuyqa sasachakuytan prometekun, manachus aypaypa k"anchayninkunawan llimp"in chayqa!
  Malanyaqa phiñasqa kirunkunata q"alata horqospa sisparqan:
  - ¡Allin wañuyqa aswan allinmi q"otu kawsaymantaqa!
  Matildaqa:
  - ¡Allinmi kacharichiypi Dios kay, ichaqa mana allinmi carcelpi supay kay!
  Gringetaqa veneno hina sonqonwanmi rimarirqa:
  - Hinaspa conchas tukusqaña... ¡Arí, kayqa hatun llakikuymi! ¡Manan huk regalollapas chinkachiymantaqa!
  Janeqa despreciowanmi chukchuykusqa.
  - ¡Mosoq regalokuna, huk presidentekuna ima kanqa!
  . 17 kaq RAKI.
  Kay p'unchawpi, 10 ñiqin inti raymi killapi 1947 watapi, Friedrich, sapa kuti hina, galgo hinallataq mana sayk'uspa, usqhaylla phawarirqan wayra caballo Me-362 nisqapi. Chay waynaqa manan sayk"uypa llanthuntapas sienterqanchu, llumpay kusisqa, hinallataqmi mana huk llalliyta faltaspa dispararqan. Tutakunapin allichaq equipokuna, aswantaqa Estados Unidos nacionmanta, wakin waqllichisqa equipokunata llank"anankupaq churanku. Astawanqa, "Pattons" nisqakunataqa yapamantan pistakunapi muyuchirqanku, chaymantapas, iskay kinsa pachak kay antawakunan servicioman haykurqanku hawa llaqtakunamanta apasqa kasqanku qhepaman, ferrocarrilkuna takyasqaña purisqanpi. Partidokuna, chiqamanta, kallpachakurqanku, ichaqa aswan mana allinta ruwarqanku sapa kutimanta. Ukranya Taytap akllanakuykunapi Bandera atiparqan, partidupi traicionpas, deserción nisqapas yapakurqan. Astawanpis, movimiento partidario nisqap kamachiqnin Voroshilov unqurqa... Hinaspataq mana tiemponpichu paypaq rantinpi tarisqa karqa... Chayjinamanta, fascistakunap huelga internacional nisqa qutunpa suministronqa allin satisfactorio karqa. Arí, mana manchakuq allpa ukupi maqanakuqkunapas, heroico saboteadorkunapas wakin kutipiqa allintam ayparqaku, ichaqa manam táctico nisqamanta aswan hatunchu. Chaymantapas, mosoq capitulasqa aliadokunaq hamusqanwanmi URSS-pa atipayninpi iñiyninku sinchita pisiyapurqan, chaymi aparqan kuyuriq elementokuna, sut"imanta otaq pakallapi, fascistakunaq ladonman ripunankupaq.
  Aswantaqa Kraikov Puka Awqaq Sunturpi, Polonia Awqaq Sunturpipas, ayqikuqkunap yupayninmi yapakurqan. Polonia runakunaqa, nazikunaq, astawanqa occidental kapitalistakunaq promesasqankupi iñispankun, ¡inti lloqsimuy ladopi hatun imperiota paqarichinankupaq sinchita yuparqanku, Rusia nacionpa qolqenwan! Mana llapanchu, chiqapmi, Polonia kumunistakuna Sovietkunaman hunt'aqllapuni karqanku, ichaqa wakin pulitiku llimp'ikuna... Liberalkunaqa aswanta mana hapipakuqmi... Chaymi polaco unidadkuna yaqa chaylla Moscú Bulge nisqapi entregakuyta qallarirqanku ofensiva qallarisqanmantapacha ... Ancha kusisqa, pisilla karqanku chaytaq manaraqmi decidiq influenciata ruwarqanchu guerra puririyninpi .
  Friedrichqa kikinmi ñawpaq iskay phawaykunata ruwarqan, huk pilotokunamanta t'aqakuspa. Rikurqanmi enemigokuna manaña chhaynatachu nazi askha runakunawan ninawan tupasqankuta, tanquekunaq cuñakunaq purinan ñanpipas yaqa manañan minakuna puchuqchu. Ichaqa Soviet Union nacionmanta soldadokunan k"ulluchakuspa maqanakurqanku. Infantería nisqakunaqa manan fusilarqankuchu hinaspan kallpachakurqanku, tanquekunata wisq"anankupaq saqespa, pistakunata otaq huk t"aqa granadakunata phatarqoyta, otaq ruphachiq botellakunawan ninawan hap"ichiyta.
  Terminator waynaqa astawanqa Soviet pistolakunap qullqinwanmi puntuacionta yaparqan. Chaymantapas, avion horizontalmanta disparaspa, buceopi tiempota mana usuchispa. Cheqaqtapunin embuscadapi tarikuq askha tanquekunapas thunisqa karqanku. URSS nisqap avionninkunaqa manam llamk'arqanchu. Tutamantataq qanchis U-2 nisqa avionkunalla rikhurimurqan, chaymantataq tawa Laggs nisqa avionkuna. En general, Friedrich paykunawan pisi rimayta ruwarqan, gatillota llamp"ullata ñit"ispa... Hinaspa, sapa kuti hina!
  Ña pisiyasqaña maqanakuy puntokunata ñit"ispa, nazi tanquekuna aswanta phawaylla phawarirqanku chakrata chimpaspa trincherakunaman... Ichaqa antitanque zanjakunawan erizokunawanpas kay soqta kaqña, huk chikan phisqa kaqña linea de defensa nisqapipas tuparqankun (pusaqmi karqan llapanpiqa). Soviet artillería nisqakunaqa mancharisqa kaspanku karumantapacha disparayta qallarirqanku. Fascista artillería nisqa mana khuyapayakuqmi karqan, aviación nisqapas... Kunankamaqa patinaje hinam tukuy imapas pakisqa karqa. Bueno, Friedrich, sapa kuti hina, llapa runamanta ñawpaqpi kachkan, aswan espiritual hinaspa aswan q"uñi. Tropakuna kamaypi tikrakuykuna karqan, Pattonkuna, kallpasapa ametralladorakunawan armasqa, ñawpaqman rirqanku. Huk obligasqa decisión kamikaze infantería nisqamanta chinkachiykunata pisiyachinapaq, paykuna kikinkuta sacrificakunku ichaqa mana saqeyta munankuchu...
  Friedrichqa kimsa kaq avionnintam ruwarqa amigan Helgawan. Kaypin ñawpaq kutita tuparqanku aswan pisi hatun t"aqa Soviet avionkunawan. Chaykuna ukhupiqa phisqa Br-3 nisqakunaraqmi kasharqan (maymantachus t"oqorqanku). Musphaymi, URSS nisqapi bombarderokunaqa chaylla qhepaman kutirqanku Alemaniamanta askunata rikuspa, chaymi maqanakuq runakunaqa paykunaman phawaylla rirqanku.
  Friedrichqa thakmi carrokunata dispararqan asuykuyta munaspa. Huk as huk quyllurwan URSSpa heroenwan fuselajepi. Chay experienciayoq maqanakuqmi ichaqa phuyukunaman haykuyta munarqan, ichaqa Friedrich Bismarck hina monstruo contranpiqa aswan mana allinraqmi tukupurqan. Chay terminador waynaqa, mana huk maqatapas faltaspa, kinsa chunka soqtayoq maqanakuq avionkunata tawa ataque avionkunatawan huk kutillapi urmachirqan, usqhayllata llank"achispa, bombarderokunaq qhepanta phawarirqan.
  Ichaqa kaypim Friedrichqa tarirurqa carronqa mana anchatachu kallpasqanmanta, hinaspapas manam 740 kilómetros estimados nisqaman chayarqachu kallpawan motorwanpas. Razonqa sut"inmi, Friedrichqa 30 mm Mr-108 pistolakunatan Mr-103 nisqawan cambiarqan, chaykunan, qallariy proyectil rit"iwan 960 metros por segundo, aswan allin kanku tanquekunaq techonkunaman, awqa maqanakuqkunapas huk ancha karu karu, ichaqa yaqa huk kuti kuskan aswan llasa hinaspa aswan pisi 420 rondakuna sapa minuto ninawan (ichaqa, Friedrich generalmente aswan allinpaq hapirqa sapallan proyectakunata disparayta huk tranceman urmachkaspa!). Hinaspapas chay pistolakunapaq municionkunatan yapakurqanku astawanqa Frederickpaq. Chaymi, bombarderokunata hapiyqa mana facilchu karqa. Achka ágil He-362kunam ñawpaqpi karqaku chay valorniyuq wayna asmanta. Paykunaqa granizo hinam tarpuykunaman wichiykurqa, Soviet Unionpa carronkunatam ñutuspanku ñakarichirqaku. Chaymantapas Br-3 nisqa avionqa aswan pisilla kasqanraykum, mana allin armasqa kasqanraykum terrorista pilotokunapaqqa facil-llata hapirurqa. Friedrichqa chayamurqa raymi tukukuptin, ichaqa chunka iskayniyuqta tukurqaraq, pichqa chunkata urmachispa. Ichaqa chay waynaqa manan atiparqanchu ñawpaqpi iskay pachak phisqa chunka kinsayoq carrokunata.
  Friedrichqa kutimurqanmi ancha kusikuywan almanpi. ¡Payqa atiparqa, atipachkantaqmi! Hinaspa traicionasqaymanta yuyaykuykunaqa llapanmi chinkapurqan. Chay waynaqa sunqullanpiraqmi nisqa:
  - ¡Imaraykutaq kay prejuicios! ¡Llaqtaykipin amigoykikuna, wawaykikuna wiñanku! Hinaspapas URSSqa manan Mama Llaqtachu, aswanpas suyukunaq carcelninmi!
  Helgaqa kay simikunata uyarirqan, ichaqa, cheqaq kayninta mana entiendespa, cheqaqcharqan:
  - ¡Allintam ninki! ¡Hinaspapas pisi tiempollamantan wawayoq kasun! Aunque, ¡manan munanichu wiksa wirayayta kay guerra kashaqtinraq!
  Friedrichqa asikuspa:
  - Tukuy-atiyniyuq Diospa munayninmantam kanqa. Ichaqa, ¡Papapas, askha metropolitanokunapas ñoqanchispa ladonpin kashanku!
  Tawa kaq phaway asaltopi, jet Fokken-Wulf-5s nisqakunaqa pistolakuna maskhayman tukurqan, iskay kimsa tankikunalla hap'isqa kaptin. Ichaqa cheqaq pruebaqa hamunanraqmi karqan.
  Rotmistrovpa Pichqa kaq Guardia Tanque Ejército nisqa Krasnogvardeisky kitiman undercutting transferenciata tukurqan. Ichaqa manan atikurqanchu hunt"asqa musphayta aypayta. Fascistakuna riqsiq avionkunam achka tanquekunapa kuyuyninta grabarqaku, chaymi nazi nisqakunaqa chaylla contrapi imatapas ruwarqaku. Yaqa pichqa pachak SS unidadkuna 2 kaq SS Panzer Ejércitomanta, chaynallataq iskay pachak antawakuna reserva estratégicamanta, lluqsirqaku isqun pachak pichqa chunka tanquekunawan tupanankupaq hinaspa kikinmanta puriq pistolakunawan kallpanchasqa Rotmistrovpa blindado puñunanpa reservankunawan. Aswantaqa, chay maqanakuyqa Pervomaisky huñusqa chakra qayllapi huk pampapim karqan, chaypim Alemaniamanta granaderokuna, pistolakunapas hap'isqa chirupi tarikurqanku.
  Friedrich, aswan allin Alemania askuna waqyasqa karqan, allpamanta, wayramanta hatun ataqueta hark'anankupaq.
  Teniente general Rotmistrov, Stalingrad maqanakuypi wiraqucha, kikin Hatun Kamachiqmanta hamuq kamachiyta hunt'arqan, tukuy sunqunwanmi iñirqan Moscú llaqtap qayllanpi maqanakuy manaraq chinkachisqa kasqanpi. Payqa makinpin atiyniyoq kasharqan, chaymi huk llimp"i suyakuy karqan URSS ñawpaq chinkachisqanmanta kutichipunanta. Ichaqa chay columnaqa kikinpa atiyninwan kuyuspanmi allinta llañuyarurqa. Kayqa huk chikanmi karqan Kimsa kaq Reich riqsiq awya yallakunata karunchakuy munasqankurayku, huk puriy pachataq awqa awqaqkunap awqaq suyunkuna ferrocarril ñankuna waqllisqanraykum karqan.
  Llumpay bombarderokuna atacaptinkum hatun tanquekuna pachak kilómetro karuta purinankupaq tanqarqaku kikinkupa atisqankuwan. Astawanpis, máxima velocidad puriypi... Kayqa wakin heterogeneidad flota de tanques nisqapi qhawarispa wakin antawakuna filtrokunata tikrarqanku, wakintaq, contrario, ñawpaq layakuna, transmisiones imperfectas nisqawan ima, motores diésel nisqakunata pisiyachirqanku;
  Awqakunapa aviación nisqapa brutal hinaspa hatun impacto kasqanraykum, pichqa kaq choque ejercitoqa karqa punta kaq lineamanta ancha karupi chaymi kay acero rodillota obligarqa chisimanta paqarinkama purinanpaq.
  Aswan compacto qutu fascistakuna Rotmistrovta suyachkasqaña. Llapan tanquekunapi pisillaña karqanku chaypas, nazikunaqa aswan allinmi karqanku allin kayninpi: yaqa pachak kuskan "Panteras"-5, "Tigres"-5 nisqakunayoqmi karqanku, hinallataq chunka kuskanniyoq "Goering" L (inglés simipi antawakuna 17 chakiyuq pistolayuq, yaqa kaqlla yaykuy atiypi huk pistola "Panthers"), E-50, AG-50 hinaspa "Patton". Super Ferdinand tanki chinkachiqkunaqa ñanpiraqmi kachkasqaku.
  Arí, aswan allinmi kanman karqan nazikunata askha runakunata atacayqa, ichaqa manchakuypaq Zhukov runaqa Rotmistrovpaqqa nishutan apuraylla kasharqan, allintan manchakurqan nazikuna kallpawan contramedidakunata ruwanankuta. Ichaqa, chaytaqa ruwarqankuñam...
  Ichaqa kaypi Soviet ejercito huk trumpetayoqmi karqan - kayqa sinchi wayra tapa karqan... Avionkunatan horqorqanku Ural ladomanta hinallataq sede centralmanta reservamanta, hinallataqmi entrenamiento antawakunatapas maqanakuyman wikch"urqanku, hinallataq equipokunatapas derecho de montaje lineamanta . Kaymi karqan paña ladota, qhepatapas p"akinankupaq, chay cuñaqa fascista cuñamanta aswan ñawpaqmanmi purisqa.
  General Gotha, huk kamachiqkunapas, ñawpaq rimanakuykunapiña Moscú operacionpaq planmanta, yuyaykurqanku Krasnogvardeysk llaqtaqa cheqaqtapuni tanquekunaq maqanakuyninman tukupunanta, soviético ejercitokunaq maqanakuy reservanwan, chaymi niyta munan, huk plan de tapa nisqayoq kananta .
  Alimanyap especial avionninkuna, astawanqa Xe-362, hawa pachata qhawarqan, chayrayku Krasnogvardeyskypi maqanakuyqa manam tankillachu, aswanpas iskay ñiqin pachantin maqanakuypi aswan hatun wayra maqanakuymi kanan karqan!
  Friedrichqa awqawan maqanakunanpaqmi waqyasqa karqan, payqa Luftwaffe nisqap aswan allin asninmi, wayra maqanakuypa reyninmi Kimsa kaq Reich nisqap atipayninpa simbulun karqan. Hinaspa paypa ladonpi, otaq yaqa ladonpi paña makinpi, huk asaltopi, chayraykutaqmi astawanqa kallpasapa modificación de Fokken-Wulf-5, carrerapi Helga.
  Chay waynaqa takirqaraqmi:
  - ¡Quyllur buquekunapim olakunapa chawpinta kallpachkanchik! ¡Quarks espuma en los vórtices éteres!
  Helgaqa chiqapcharqanmi:
  - Puka unanchakuna, maqasqa kankichik! ¡Pacha ukupi infierno pachapa wawankuna!
  Friedrichqa asikuspanmi munasqanta nirqa:
  - ¡Hamuy, tornillomanta karunchakuy! ¡Wañuypa angelnin, silbaylla pay rikhurinanpaq! ¡Llapa q"opakunatan asnonkuman llik"irqonqa!
  Helgaqa kutichispa asikuspa nirqa.
  - Allinmi, ¡ingenioso kanki!
  Friedrichqa huk chhikanta llakisqa karqan avionninpa llasaynin yapakusqanmanta, karu karuman puriq armakuna churaywan tupachisqa kasqanmanta, munición yapakusqanmantawan. Tukuy imamanta, 30 mm cañonpa proyectilninqa kimsa kuti aswan llasa 20 milímetro cañonmanta, chinkachiq kallpamanta rimaspaqa, ichapas tawa kuti aswan kallpasapa, universal arma, armadurata iskaynin hawapi chinkachiyta atiq planetamanta hinallataq wayramanta! Chay wayna asqa ametralladorakunatapas saqeyta munarqanmi, tawa hatun calibreyoq pistolakunatapas horqoyta munarqan, ichaqa... Helgaqa manaraq ripushaspan hark"akurqan:
  - Tukuy imamanta, qaylla maqanakuyman uraykamunman. Aswan allinmi kay trumpeta waqaychayqa...
  - ¡Suficiente Fuerza Mayorpaq iskay disparadorkunapaqpas! - Friedrichqa pisillatam kuchusqa. Ñoqapaqqa qayllamanta urayman disparayqa suficientem. En general, piensani kaypi ametralladora armamentoqa llumpay kasqanmanta.
  Helgaqa kusisqa asikuspa chay waynata wasanpi laq"aykusqa.
  - ¡Llakikuypaqmi, ¡mana llapa runachu qan hina mana atipay atina caballerochu kanku! Achka askuna qallariqkunaraqmi, aswan denso ninata necesitanku seguro maqanankupaq...
  Frederickqa allintan hark"akurqan:
  - ME-362 U hina ancha chaninniyuq carroqa manam qusqachu kanqa huk piloto novicioman. Kay maqanakuqqa askunapaqmi.
  Helgaqa kutichinanmantaqa, maqanakuq avionninman phawarirqan, q"ala rosa talonkunata llimp"ispa. Imatawan ruwanaypaq, chay emergencia waqyakuy uyarikurqa.
  Friedrichqa yaqa llapanpim kusikurqa hawanpi kaq iskay ametralladorakunata hurqusqanmanta, hatun carroqa aswan faciltam lluqsirurqa, chaynallataqmi utqaylla purirqa, aswan llampu raprankunapas allinta manejayta atisqanmantam. Kikin nina rawray puntokuna carenadokunawan qatasqaña karqan chaypas, pisiyachisqanmi reparaypaq yaparqan carroq aerodinámica nisqaman. Me-362 nisqa aerodinámica nisqa kayninpi manaña pistón nisqa antawakuna ukhupi kaqlla kaptinpas, chay hina universal caballo de guerra nisqa.
  Uraypiqa mana ancha rikusqa sach"akuna, chakrakuna ima llimp"in... P"unchawqa ruphaymi, manataqmi maqanakuyqa facilchu kanqa hina. Astawanraqmi rusakuna, kay hatun maqanakuypi atipaq. Kaypi lloq"e ladopi hinallataq pisilla uraypi huk t"aqa cuervokuna phalashan... Hatun t"aqa, wakin cuervokunaqa ancha hatunmi... Huk mana allin señal, cuervokunan compañanku llapa guerrakunata kay millay, mana sentimentalidadniyoq pachaq. Boyarsky riqsisqa musikalpi takisqanman hina:
  - Ichaqa imarayku! ¡Manan yuyayniykiwanqa kawsayqa atikunmanchu! Ichaqa imarayku - kawsayqa manan imatapas yachachiwanchischu!
  Kaypiqa violencia, violencia hinaspa aswan violencia! ¡Millay kay, millay kay hinaspa huk kutitawan millay kay nacionta cementaspa!
  Cuervokunaq t"aqanqa mana tukukuqmanmi rikch"akun, chunka chunka, pachak waranqan kanku, chaymi waqanku herméticamente sellasqa cabañapipas uyarinaykipaq. Friedrichqa Helgatam radiopi tapurqa:
  - Ichapas ametralladorakunawan maqaykuchwan?
  Chay as sipasqa hark'akurqanmi:
  - ¡Manan valenchu! ¡Sapa balaqa kaypi yupayta atin!
  Friedrichqa asikuspa:
  - ¡Qué es bastante posible! Reyqa tiyananpa uranpi huk bolsapi cartuchokunata churan.
  Soviet Unionpa ñawpaq kaq avionninkunam qunqayllamanta huk qutu buitrekunapa qipanmanta saltarqa. Ñawpaqtaqa Salamandro runakunam tuparqaku. Iskaynintin ladumanta chinkachiy karqan, aswan ruskuna wañuchisqa karqan. Friedrichqa tardetan fusilaspa pusaq carrokunallata urmachirqan. Ichaqa sasa qallariyraqmi. Ichaqa huk iskay Alemaniamanta Salamander-3s urmachisqa karqan, hinallataq Me-262, manan sut"ichu imaynatas llapa runamanta ñawpaqman puriyta atirqan.
  Ichaqa aswan importanteqa hamunanraqmi karqan. Cuervokunaq t"aqan tukukurqan, Alemaniamanta pilotokuna saltarqanku Krasnogvardeisky pampaq hawanpi kaq espacioman hinaspan qallarirqan.
  Huk entero ejercito kallparqa Alemania escuadrón nisqaman, kaypiqa, chiqaptaqa, URSSpa achka ejercito aéreo nisqamanta aviación nisqa karqan. Huk hatun armada avionkuna tukuy layamanta, ichaqa llapanmanta aswantaqa Yakov hinaspa huk iskay kimsa pisi Laggs.
  Friedrichqa soqta kilómetro masnin karumantan dispararqan. Payqa yapamantan sallqa trance mayukunaman chinkaykurqan, mana apuntaqtiyki, ichaqa dedoykikunaqa kikillanmantan ñit"iykushan. Manaña qhawariykuna, yuyaykuna kaqtinqa, cuerpoqa qanpamanmi rikch"akun, ichaqa mana reqsisqa kallpakunaq marionetan hinañan kanki... Hinaspa chaymi niyta munan aychaqa manan qanpachu, aswanpas ukhu pachaq espiritunmi - qhelli, millay kallpakuna. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .
  Bueno, hinallataq terminador waynaq umanpi, takiqa askha kutita uyariyta qallarirqan:
  Amigokuna ukhupi, ichaqa kaq pachallapi sapanchasqa, .
  ¡Ñak"ariywan hap"isqa, llakikuy llakikuykunawan!
  Kay pachanchisqa sinchi sayk"usqañan kashan abusomanta,
  ¡Manan rikukunchu nitaq hatun kaypas nitaq sumaq kaypas!
  Maymantataq apamuwarqaykiku - millay millay supay?
  ¡Millay supay huk ejercitota controlaqtin!
  Chiqaptam munanchik militarkunapa hatunchakuyninta,
  ¡Aunque sonqoypi millay parásito kani!
  
  Chhayna ch"usaq kay wañusqa espiritupi, .
  ¡Manan ima ñanpas kanchu chay pantanomantaqa!
  Hinaspa wañuy, kay k'aspi mana khuyapayakuq machuchaman,
  ¡Imataq Santo Rus llaqtapi tributota huñun'!
  
  Simple entiendeyqa manan k"ancharinchu, .
  Tukuy imapas web nisqapim kachkan, mana tukukuq atiy!
  Kay pachapi tiyay munay, .
  ¡Misk"i, kusikuy, kusikuyta munakuqniykiwan malliy!
  
  Ichaqa destinoqa churintan guerraman kacharqan,
  ¡Maypichus thak kayta qonqanayku karqan!
  Manañan Satanasta ñakananchischu kaymanta,
  ¡Ñoqaykupas manan hukta munarqaykuchu!
  
  Muyuriq wayrata avionman kuchuspa,
  ¡Huk girota ruwasqaña, hinaspa firmapa kuyuynin!
  Iñiwaychik, Tayta Llaqtapa maqanakuqninqa manam wañurqachu, .
  ¡Huk marcha funerariata pukllasun chay q'opapaq!
  
  Awqaqa achkam, kallpasapa, .
  ¡Carrokuna, maqanakuq runakuna, misilkuna!
  Infierno Wehrmacht nisqatan p"akisaqku,
  ¡Rusiaq hatun ruwayninkunan hatunchasqa kanqa!
  Kumunismo Pachamamaman hamunqa, iñini, .
  Kusisqa kawsasun - ¡Seguro yachani!
  Runakunata wañuchiq - fascismo, thuñikunqa, .
  ¡Atiyqa kanqa sumaq sonqo kaypi, mayo killa k"anchay!
  
  Tayta mama, utqaylla phaway, .
  ¡Ch"uya kawsayta quwarqanchik!
  Mama Llaqta takiqa sunqunchikpi takikun, .
  ¡Tukuy imamanta, ¡llumpayta maqanakuni payrayku!
  
  Hinaspa creeni huk k"anchariq tiempo chayamunanta,
  ¡Manan kanqachu wañuchinakuy, machuyayqa chinkapunqa ukhu pachaman!
  Chay carreraqa mana kantuyuqmi wiñanqa,
  ¡Hanaqmi chirukunapa haypayninkunaman kallpanqa!
  
  Hinaspa chay pachata aswan asuykachinapaq;
  Hinaptinqa, ¡Ruspa soldadon hinam maqanakunayki!
  Chaynapi llapa mana moronkunaman chayananpaq,
  ¡Rusia runakunaqa maqanakuyta yachankupuni!
  Friedrichpa umanpin allin llaqtamasinmanta taki uyarikurqan, ichaqa traicionero makinkuna chakinpas contranpipunin ruwarqan. Chayqa, tukuy rikchaq, tukuy rikchaq soviético nisqa avionkunamanmi conchakunata apachirqaku. Soviet pilotokuna aswan qayllayta munarqanku, maqanakuyta qallarinankupaq... Volka, pichqa chunka aswan antawakunata kuyuypi disparaspa, huk muyuta ruwaspa, mana chay disparokunata, chay ramming intentotapas hark'arqan (kay kamikaze nisqataqa pisi ametralladorakuna phataykunawanmi kuchurqan) . Hinaptinmi chay as waynapa avionninqa huklawman tikrakururqa, chaymi maqanakuy trancepi kachkaspan chay warmachaqa achka cañones de aire nisqakunata dispararqa. Chayqa anchatam ruturqa achka Soviet maqanakuq runakunata, paykunam qipamanta lluqsirqaku.
  Kaypiqa kikin Friedrichmi yaqa llallirurqa, ichaqa ninapa liñanman llimpiyta atispanmi contranpi kaq runakunata wañuchiyta atirqa. Kay kutipiqa iskay motorniyuq "Empeños" nisqakunam paypa viktimanman tikrakururqaku. Huk aforismomi qari warmakunapa umanpi llimpirqa (petonkunapas manam nueceschu, hamuq reinakuna!). Helgaqa radiomanmi qaqchaparqa:
  - ¡Ay, kuyasqay mamay! ¡Imaynatataq ñit"inku!
  Friedrichqa mana hunt'asqa llalliyta ruraspa, Helgap qhipanman yaykuyta munaspa ancha karumanta Soviet awqaqkunata kuchurqan. Hukninmi karqa "Tiendayuq" (Lagg-5), fuselajepi hatun puka quylluryuqmi karqa... Kayqa URSSpa heroen niyta munan. Kikin sipasqa, Fokken-Wulfpa asalto modificacionninpi, Rotmistrovpa ejercitonpa tanquenkunamanmi dispararqa Alemania nacionpa posiciónninkunaman asuykuchkaqta. Hinaspapas chay tiempollapitaqmi allintapuni tuparqan, allintataqmi bucearqan.
  Friedrichqa enemigokunaq avionninkunawanmi maqanakusharqanraq, yuyayninpin agradecekurqan chay suministrokunata munición yapakusqanmanta. Payqa T-34-85 tanquemanpas traidor terminadorta tarpuyta atirqan, comandanteq tanquenta akllaspa (chaytaqa antenakunamantan rikukun, chaytaqa, ñut"u allpaña kashaspapas, karuña kashaspapas, Friedrichpa filo ñawinkunan facil-llata rikurqan!).
  Chay escotilla tapaqa kimsa conchaswan huk kutillapi tuparurqa hinaspam tanque sayarurqa...
  Uraypipas ruphaymi karqan, Pichqa kaq Guardia Tanque Ejército nisqap ñawpaqninpiqa SS granaderokunaman, Segundo Cuerpo nisqap wakin rakinkunamanpas rollosqañam karqan.
  Ñawpaq kaq Soviet awtukunaqa antitanque zanjamanmi rollorqan, chaymi pisi kallpayarqan. Tigres-5, Panteras-5 nisqakunaq usqhaylla nina cañonkunan paykunaman paramurqan. Kaypim musuq alimankuna kallpasapa kanku: karumanta maqanakuspa, paykunamanta ventajata tarinankupaq, Soviet tankikuna qayllamanta maqanakuypi kananku karqan. Vertedero nisqa churay... Ichaqa manan cheqaqchu karqan chay decisión táctica, zanjakuna t"oqosqanku kichasqa pampata llik"inankupaq, "presa" suyaq maquinakunawan tupanankupaq. Arí, hinaspa mana huk kutillapi achka runakuna urmanankupaq?
  Chiqapmi, Ils soviéticos nisqakunaqa, hatun chinkachisqa kaptinpas, huk hatun boxeador hinam hatun llallinakuypa ukunpi buceakuq hina, awqakunapa tanquenkunaman haykurqaku, chaymi dañota ruwarqaku, uchuy bombakunawanpas. Chiqapmi, wakin "Tigres"-5 nisqapiqa llikapa hawanpim sayarqaku, ichaqa achka carrokunapaqmi Alemania nacionmanta infantería nisqakunaqa obligasqa karqaku kuyuchkaptinku literalta harkakunankupaq.
  Frederickqa yuyaykurqanmi sichus ruskuna aswan concentrado ataqueta ruwankuman karqan chayqa, aswan hatun chansayoqmi kankuman karqan "askha qolqeta" chaskinankupaq, hinallataq ventajoso qaylla maqanakuypi.
  Puka pilotokunapa ramming nisqanqa hinallam karqa, ichaqa ejemplopaq, ancha ágil Salamander-3 nisqapa contranpi, kay taktikaqa manam suyasqa rurutachu rururqa. Alemania nacionpa avionninkunaq chinkachisqanqa yapakurqanmi, cheqaqtapunin aswan hatunraq Soviet Union nacionkunaq chinkachisqan hina. Ichaqa manan mana kutichisqa maqanakuychu karqan. Askha soviético pilotokuna allin experienciayoqmi karqanku, manan yanqapaqchu Moscú llaqtata taparqanku, chaymi nazi nisqakuna anchata ñak"arirqanku.
  Friedrich, piqpa instintonkunaqa mana iñiy atina filoyuqmi karqan, sapa kutim mana tupaykunata ruwaqchu, hinaspapas intuitivamentem aswan peligroso Soviet maqanakuqkunata maqaq. Umalliqkunata urmachiyta munaspa. Payqa ruwarqa, mana pantasqa disparokunawantaq llamk"arqa. De paso, umaypi ch"usaq kay karqan, manataqmi chay maqanakuyta hinachu qhawarirqani. Chay cuerpoqa reaccionarqanmi, chay dianakunatan hap"irqanku, manan faltarqankuchu. Achka kutitam tanquekunamanpas chayarurqa.
  Hinaspapas askha pachak, mana waranqantin avionkuna tukuy clase avionkunan ñawinchispi llimp"iykurqanku, llimp"iykurqanku ima. Ejemplopaq, Huffman He-362 nisqa carronpi... Payqa maqanakun huk especial manerapi, velocidadpi, jet carroq kuyuriyninwan, hinallataq q"opakuna tukuy ladoman phalashan... Hinaspapas manan millaychu rusokunapas... Ichaqa maypin kashan Kozhedub, tiempon chayamun kallpata kuchunapaq... Friedrichqa aswan pisillapin kuyushan, kunanqa manan necesariochu kutiriyta, pisillata maqana, aswanpas, atipasqamanta pisillata kuyushan..
  Municiones nisqakunan tukukapun, hinallataq tanquekunapi combustiblepas, Alemania nacionpa posiciónninkunamantan admirakuypaq refuerzokuna chayamushan. Salamandras nisqakuna, hinallataq pisi manchay Me-362 nisqakunapas, ñawpaqtaraqmi chay maqanakuyman haykunku, chaymantataq Hitlerpa wakin pandilla nisqakuna. Yapamanta, ñawpaqman rollo... Soviet avionkunapas kutiriyta qallarinku. Combustiblenkupas pisiyashanmi, chinkachisqankupas llapan yuyaykuy atina, mana yuyaykuy atina limitekunatan pasapun. Friedrich kutimuspa Helgata tapun:
  - ¿Tukuy imapas allinchu?
  Sipasqa kutichin:
  - ¡Avionqa purichkanmi! Soqta tankikunatam huk maqanakuqtapas urmachirqani...
  Friedrichqa silbarqa:
  - Arí, ñuqatapas atiparqankim achka tanquekuna chinkachisqa kasqanpi. ¡Ñuqa kikiymi pichqa carrokunallata bozalniyuqta chinkachirqani!
  Helgaqa asikuspa.
  - ¿Hayka avionkunataq?
  - ¿Avionkuna? - Friedrichpa umanpi yupaykuna llimp"iykusqa... - ¡Kimsa pachak hukniyuqpuni! Musuq pachantinpi registro. Ima aypaymi...
  Helgaqa qaparisqa:
  - ¡Qanqa caballerollam kanki! Manan, pisi tiempollamantan chinkachiq dios. Kikin hatun Kali... ¡Universo maqanakuq!
  Friedrichqa sumaqllatam allicharqa:
  - Chiqaptaqa Kaliqa manam dioschu, aswanqa millay diosmi. Chayqa, warmi, hinduismo nisqapi ancha yupaychasqa, ancha riqsisqa dios kaptinpas. Paypaqqa askha templokunatan ruwarqanku, mañakunkutaqmi.
  Chay waynaqa qonqayllan repararqan palancapi qonqorinta sinchita raqrakusqanmanta. Hinaspan jurarqan:
  - ¡Maldita! Chayna llumpay armasqa carropiqa manam valenmanchu karqa.
  Helgaqa llakisqallañam nirqa:
  - Hinaspa qatiqnin vueloykiqa mana ñuqawanchu?
  Friedrichqa chayllam takyachirqa:
  - Arí, Fokkenniykiqa gasolinawan cargasqaraqmi kanqa, ichaqa ñuqapa kaqmi listoña sayachkan. ¡Ama niyllachu, cuidakuylla!
  Helgaqa decidikuspam nirqa:
  - Manam! Qankunaman yuyaychasqayqa, atisqaykiman hina maqanakunaykipaq, maqanakunaykipaqpas... Atikuqtinqa.
  Avionkuna allpaman chayaruptinkum Friedrichqa qatiqnin carroman kallparqa. Chay akllasqa huñunakuy Me-362 chaymanta asalto F -490 karqan aswan allin karqan superass tukuy pachapaq.
  Friedrichqa, Fokken-Wulf-4 nisqap k'ullu, q'ara pedalesninta q'ala chakiwan sientespa, usqhaylla puriyninta tanqayta qallarirqan, takitapas:
  - ¡Maqanakuymanmi phawachkani! ¡Chay unanchataqa ñut'u allpamanmi sarusaq!
  Krasnogvardeysk llaqtapi maqanakuyqa hinallam karqa. Kikin Rotmistrovpa ejercitonpa tanquenkunamanta aswantaqa, pachak pichqa chunka soviético antawakunapas, sur lawmanta hinaspa Soviet frentepa Kashirnsky lawninmanta hurqusqa, chayarqakutaqmi maqanakuy pampaman. Chiqapmi, kunankamaqa punta kaq carrokunallam chayarurqa. Aviación soviética nisqapas manan yuyaykurqanchu saqeyta, ichaqa manaraqmi anchatachu llank"arqan.
  Frederickqa tanquekunapi llamk"ayta qallarirqan, chaypaq ruwasqa pistolankunawan. Paypa yuyayninpiqa, calibre 37 milímetros nisqa chaypaqqa allintaraqmi tuparqa. Ejemplopaq, Rudel, chayna pistolakunawan, mana ima maqanakuy tranceyuq, chinkachirqa, utaq aswan chanin kaqta, 534 tanquekunata tukuy awqanakuypi urmachirqa. Ichaqa huk común runan karqan, manan Friedrichchu. Chay waynaqa yuyarirqanmi imaynatas taytan mamanta nisqa, wiksa ukhupi apasqa wawapi efecto combinado, pubertad ñawparisqanman hina fenomenal atiykuna rikuchiymanta aswantaqa, miraykunata psicópataman tukuchinman...
  Ichapas maqanakuy trance nisqanpas, kay maqanakuqpa hatun atiyninpas, huk influenciaq consecuencianpas, chaypa imayna kaynintaqa manan yachanchu.
  Ichaqa kaypin hamun tanquekuna, pilotopaqqa kuyuyninkuqa pisillatan rikch"akun, Friedrichpaqqa aswanraqmi. Chay wayna asqa huk plano horizontalmanta offhand nisqapi takayta qallarirqan. Chayqa disparaspallam tupan. Huch"uy phataykunamanta k"anchaypa llimp"inkuna, p"akisqa escotillakuna. Kay casopiqa askha carrokunan ninawan hap"ichikunku, gas tanquekuna maqanakuy compartimientopi kasqanrayku. Hinaspa chinkachiy, T-34 nisqa barcoq barrilninmi phawarirqan huk hondapa qallun hina.
  Sapa kutim chay proyectakuna tuparuptinkuqa chay municionkuna phatariq. Hinaspa kaypas kutinpi...
  Friedrichqa manan yuyaykurqanchu chay hina huch"uy ruwaykunapi, payqa qhawarqanmi chay siq"ita, maypachachus, llumpay chinkachiykunata muchuspa, reparaspa yanqapaq qhawarispa p"akiyta munasqankuta, guardiakunaq tanquenkuna kuyurqanku Soviet runakunaq t"oqosqanku zanjakunata.
  Ichaqa kaypipas huk mana allin musphaymi paykunata suyasharqan. Iskay chunka "Super Fernando" nisqakunan asuykuyta atirqanku. Paykunaqa, llakikuypaqmi, aswan kallpasapa purichiyniyuq karqaku, chaytaqa ruwarqaku Estados Unidos nacionmanta motorkuna servichikusqankuraykum.
  Soviet Unionpa antawakunaqa kichasqa pampantam purichkasqa, chaymi chay leyendapi maqanakuq runakunaqa kimsa kilómetro karumantalla maqayta atirqaku. Arí, "Superferdinands" nisqakunaqa manan atirqankuchu, ichaqa antiavión nisqa pistolakunaq sinchi phawasqanmi askha kutita t"oqyachirqanku. Chaymantapas, chakrataqa llumpaytam uchkurqaku hinaspam conchakunawan yapurqaku, chaymi T-34-85 nisqa avionqa mana utqaylla puriyta atirqachu. Ichaqa huk erupción kashaqtinpas huk eje hinaraqmi kuyurqanku. Hinaspa Panteras-5 hinaspa ágil American Witches-5, ancha utqaylla tanque chinkachiq, Fernando-4 yanapanankupaq kallparqaku.
  Friedrichqa (puralla subconscientemente) kamachiqkunata urmachiyta munarqan. Dedoykunapas tensionwanmi k"iskisqa kasharqan. ¡Hinaspataq rurukuna karqan! Chay wayna terminador, proyección horizontal nisqamanta, tawa chunka iskayniyuq T-34 tanquekunata, kimsa KV-kunata, iskay Su-122 nisqakunata ima urmachirqa. Kimsa awtukunaraqmi kanman karqan, ichataq Soviet awqaqkunap awqanwanmi distraesqa karqanku, aswan hatuntaq awqaqkunap atacasqanwan. Friedrichqa 37 milímetro nisqa wayra cañonta, iskay 20 milímetro cañontapas (chaypas ancha thuñichiqmi sichus huk k"anchayta otaq gas tanqueta otaq motorta tupachispa) chaykunata utilizaspa.
  Llapanpiqa iskay chunka qanchisniyuq avionkunam kan, chunka pusaqniyuq Ilovkunapas... Manam mana allinchu, sapa tanquepa ancha chaninchayninta qawarispaqa, kay k"ullu maqanakuypi dañasqakunapas... Achka T-34-85kunam utqaylla puririrqaku, tukupaypitaqmi pakikururqaku wichqanankupaq aypasqan. Kunanqa llamp"u blindasqa "Layqakuna"-5 norteamericanokunan nina rawrayman phatarirqanku.
  Friedrichqa Hans-Ulrich Rudelpa ataque avionnintam rikurqan. Kay unaymanta riqsisqa as, rikchakun, decidirqataqmi Stukapa rantinpi aswan kallpasapa hinaspa aswan utqaylla Fokken-Wulf-5 nisqawan. Paypa antorcha emblemanqa llapa runam riqsin. Frederickta tapurqan:
  - ¡Imaynataq kachkanki, Angel de Muerte!
  Terminator Boyqa kutichisqa:
  - Imakunapas Gestapopim kachkan, ichaqa haypayniyuqmi kani!
  Rudelqa kaytam segurarqa:
  - ¡Hinaspapas allintam ruwachkani! Ichaqa, ¿imaynatataq chayna allinta hinaspa utqaylla disparayta atinki, plano horizontalmantapas?
  Chay as waynaqa, asikuspa, kutichisqa utaq takiqpas:
  - ¡Segurota yachani tukuy mana atikuq atikuq kasqanmanta! ¡Pachamamapi reykunapa diamantenta tariy mayu yakupi!
  - ¡Allinmi, p"unchay tukukunanpaqqa kinsa chunkakamaraqmi hap"isaq! - Rudelqa prometesqa.
  Kutimuy, avionpa rantinpi, yapamantataq original Me-362, huk avion, raphrankunapi bala t"oqokunaq t"oqonkunamanta t"aqakuspa, Volka umalliqninpiqa manan ima dañotapas chaskirqanchu. Hinaspapas sut'inmi chay tanque maqanakuy...
  Krasgvardeisky llaqtapiqa ruphaymi karqan. Pichqa kaq Guardia Ejército nisqap columnankuna, huk frentekunamanta hurqusqa brigadakuna ima, wichayman aysarqanku. Kallpachakuykunapas Alimankunamanmi llallinakurqan, chunka iskayniyuq Amerikamanta tankikuna chinkachiqkunapas, qhipa kaq M-18 nisqakuna 110 mm cañonkunawan. Kay antawakunaqa manam pisichu karqan chinkachiq kallpanpi Tigre-5 cañonkunamanta, calibre 105 nisqamanta, T-34 nisqatapas aswan allintam atiparqan, mana ancha ricochet nisqaman rikch'akuq kasqankurayku. Kikin pistolaqa ruwasqataqmi huk tikrasqa Amerikamanta antiavión pistolamanta, chaymi niyta munan usqhaylla phawaykachaq. Armadurallan Alemaniamanta armadurakunamanta aswan pisi kallpayoq, ichaqa 186 milímetro hinaraqmi mat"inpi proyectil hap"inapaq. Chaymantapas, T-34-85 nisqa aviontaqa sapa kutim kuyuchkaptinku llusinku.
  Friedrich, karuraq kashaspan, Puka Ejército nisqa mosoq olakunaq tsunami nisqa asuykamushaqta sienterqan. Kayqa niyta munan, manaña tiempo kanchu tanquekunapaq, yaqapaschá allinta wisq"asqa kashanku, aswan allinmi kanman ataque avionkuna cuidananpaq saqey. Paykuna ukhupi, de paso, rikunki ancha llasa armasqa, blindado No-329s nisqakunata. Ataque avionkunapas, tanque destructorkunapas kallpasapam. Astawanraqmi 88 mm Ra-44 cañonkunawan, chaykunaqa manam tanquepa techollanmanchu yaykun, aswanqa mat"inmanpas. Hawa maqanakuyllapin kay makinaqa, llamp"u simiwan rimaspaqa, manan "llamk"aq yegua" Fokken-Wulf hinachu askha ruway atiy.
  Chay ataque avionkuna ukhupin Friedrichqa Helgaq avionninta repararqan. Bueno, claro, kutiy ruwaypi.
  Chay terminador waynaqa, ñanpi pisillata uraykamuspa, kimsa tankikunata, huk kikinmanta puriq pistola-76 nisqatapas kuchusaqku, takirqa:
  - ¡Huk rikuchiyta ruwasaqku! Simplemente la más alto clase super!
  . 18 kaq raki.
  Helgaqa chaylla kutichisqa:
  - ¡Claro creeyki! ¡Manan sonqoytachu chay animalman qorqani! Kutichiyqa qusqa kanqa - ¿creenkichu icha manachu?
  Kutichinanmantaqa, Friedrichqa uraymanta karumanta disparayta qallarisqa... Hinaspa altitudta ganaspa.
  Soviet Unionpa avionninkunaqa achkam karqa, ichaqa ñawpaq kutimantaqa pisillaraqmi karqa. Luftwaffe pilotokunaqa allintam hapipakurqaku, punta kaq grado yachaq hina, mana riqsisqa escuelapi piñakuq compañeronta maqaspanmi kallpawan chiqaptapuni llallirurqa.
  Soviet pilotokunaqa aswan q'otukuqmi karqanku, atacasqa kasqankuraykutaq chaylla t'aqa t'aqaman t'aqanakurqanku, alimankunata paykunaman aysayta munaspa. Frederickqa paykunata atacarqan, urquman wichaspa. Ichaqa paypaqqa enemigokuna mana directo ataqueta ruwayta munasqankun aswan facilta ruwarqan chay taktikakunata. Ichaqa huk Alemania maqanakuqkunapas maqanakuymanmi rirqanku.
  Friedrichqa phiñasqa qhawarirqan, Mana 362 nisqa runakunaqa ñawpaqninpi kasqankuta. Ichaqa allinmi, askha kilómetro karumantaqa manan pipas imayna kaqtinpas kuchuyta yachanchu.
  Hinaspa "Salamandras"-3, wawakunaq papel avionninkuna hina, saltanku, saltanku tiburón hina olakunapi, hinaspan paykuna kikinku...
  Friedrichqa akllarqanmi víctima nisqa avionta, comando nisqa avionta, manataqmi tiempoyoqchu karqan yuyaykunanpaq imaynatas kay avionta urmachirqanku chayta. Chay waynaqa huk moralta siq"irqan:
  - Guerrapiqa atipawaqmi, mana pukllaykunapi hinachu, huk kutilla, ichaqa awqanakuypiqa atipawaqmi, mana pukllaypi hinachu, mana tukukuq! Ichaqa, ¡perdeqpa pedazonkunallan tablamanta phawanku;
  Ichaqa chay maqanakuyqa chakrapipas sientekurqanmi. Ejemplopaq, Wittmannqa allin sazonado as tanqueñam, payqa Tigrepi maqanakurqa. Paypas artilleropas sapa kutillanmi faltakuqku, tanqueqa facil-llata muyuriqña chaypas. Artillero Schleichqa yaqapaschá tiempon karqan uyanmanta sudorta pichananpaq. Kay acero monstruoqa achka kutitaña mat"inpi takasqaña, ichaqa kunankamaqa ricochet nisqañam. Wittmannqa pulmonpa hawanpi qaparirqa:
  - Aswan qayllaykuchunku, ama mancharikuychu, utaq...
  Chay maqanakuypi participaqpa, 31 kaq Brigada de Tanques nisqamanta Subjefe de Estado Mayorpa, chayllaraq Unión Soviética nisqapi Heroe Grigory Penezhko sutiyuqpa, Grigory Penezhko sutiyuq runapa yuyayninkunapas rimarqataqmi chay manchakuypaq kasqanpi runakunapa imayna kasqanmanta. ... Llasaq rikchaykunam yuyayniypa ñawpaqninpi qiparqa... Chayna qapariymi karqa, chaymi rinri tarpuykuna ñitiykurqa, rinrimanta yawar lluqsirqa. Motorkunapa sapa kuti qapariynin, metalpa qapariynin, qapariynin, conchakunapa phatariynin, llikisqa fierropa sallqa qapariynin... Punto-blanco disparokunamantam torretakuna tuñirurqa, pistolakuna kirurqa, armadurakunam phatarirqa, tanquekunam phatarirqa.
  Mana haykuy atina llasa Patton-3, paykunaqa yaqa mana imayuq Soviet T-34-85 nisqakunata hap'iyta munarqanku. Payqa qaqchaparqa, escudoyuq armaduraqa wiñasqa. "Layqakuna"-4 llimp"iykukuspa paykuna kikinku chay maniobrata ruwayta munarqanku. Ñawpa pacha caballerokunaq caballo ejercitonpas atipanakunankupaqña kashankuman hina. Sapa kutim iskaynin tanquekuna mana imayuqta disparaspanku phatarinakurqaku.
  Gas tanquekunaman disparasqankuqa chay ratopin tanquekunata ninawan hap"ichirqan. Chay escotillakuna kicharikuptinmi tanquepi llamkaqkuna lluqsiyta munarqaku. Grigorioqa huk wayna tenientetan rikurqan, kuskan ruphasqa, armadurapi warkusqa. K"irisqa kasqanraykun mana chay escotillamanta lloqsiyta atisqachu. Hinaptinmi wañururqa. Muyuriqninpiqa manam pipas yanapananpaqqa karqachu. Soldadokunaqa manañan tiempota repararqankuchu, manan ch"akiyta, ruphaytapas nitaq tanqueq k"iti cabinanpi maqaytapas sienterqankuchu. Huk yuyay, huk munay - kawsashaspa awqata maqay. Soviet tanquekuna, thuñisqa carronkumanta uraykuspa, chakrapi maskharqanku awqa tripulantekunata, paykunapas mana equipoyoqmi qheparqanku, hinaspan pistolakunawan maqarqanku, makipura maqanakuspa.
  Huk rikchay surrealismo nisqa estilopi huk capitanpa, paymi ima frenesípipas, dañasqa Alemania Tiger-5 nisqapa armaduranman seqaruspan ametralladorawan escotillata takarqa, chaymanta nazikunata "q"osñichinanpaq". Chay tanquekuna ruwaq empresapi umalliq Chertorizhsky sutiyoq runan ancha valorwan ruwarqan. Payqa urmachirqan, conchas nisqakunaq muyuriyninwan, awqa "Tigre"-5 nisqapa ladonman p'akikuspa, ichaqa pay kikinmi maqasqa karqan. Carromanta saltaspankum tanquekunaqa ninata wañuchirqaku. Hinaspan hukmanta maqanakuyman rirqanku.
  Helgaq qhepa kaq conchanmi Grigory Penezhkoq tanqueq techonta t"oqyachirqan. Chay conchaqa gas tanquemanmi tuparurqa, chaymi tukuy imapas ninawan ruparurqa. Chay nina rawraymi Soviet Union nacionmanta tanquepi llamkaqkunata ruphachirqa, chaymi paykunaqa chay escotillakunamanta saltarqaku. Ichaqa kikin Grigorio, k"irisqa, manan tiempoyoqchu karqan saltananpaq... Kawsashaspan rupharqan, naturalezapi entiendespa imachus ukhu pacha kasqanmanta...
  Friedrich, awqa awqaqkunap awqaqkunap yachaysapaña kaptin, hukllachasqa ruwaywan phawayta munachkasqata rikuspa, kikin tankikunata atakarqan... Chiqapmi, alimankuna sasachakuypi tarikurqanku, aswan llumpay armasqa British Challenger tankikuna maqanakuyman yaykuptinpas ( tripulantespas Gran Bretaña nacionpa churinkunamantam kanku hinaspam ancha allinta disparanku!) .
  Friedrichqa hunt"a kashan supay kallpawan kusikuywan ima, listo kashan sapallanmanta tukuy imatapas llapa runatapas barrenanpaq, llapan tanque ejercitowan maqanakunan kaqtinpas, aswanraqmi avion ejercitowan maqanakunan kaqtinpas. Ichaqa kutinanchismi, combustiblepas municionpas tukukapushanmi, kaypaqmi, phawayku, phisqa chunka qanchisniyoq avionkunata urmachispa kinsa chunka hukniyoq tanquekunata, soqta autopropulsado pistolakunatawan urmachispa, chaymantapas iskay blindado apaqkuna, kinsa Katyusha, . tawa Andryushas, carrokuna qhipaman riyta munarqanku .
  Helgaqa kaytan repararqan:
  - Rusa runakunaqa llaqtanchikkunapi warmikunamanta takiyuqmi kanku! Hinaspapas manan maqanakuq warmikunallatachu kapuwanchis, aswanpas qharikunatan, ima necesitasqanchistapas!
  Friedrichqa arí nisqa:
  - Qharinchiskunaqa allinmi, warmikunan ichaqa aswan allin!
  Helgaqa q"otukuspa nisqa:
  - Warmiqa waqayta hich"aspa atipan, qhariqa waqachispa atipan!
  Friedrichqa kirunkunata q"alakuspan repararqan:
  - Asichikuchkasqanchikraykum, kunan punchawpiqa tukuy imapas mana ancha millaychu kasqanmantam niyta munan!
  Qatiqnin phawaypiqa sapallaykin phawanayki... Allinmi, chhayna kaqtinqa manan imapaqpas valenchu hukmanyasqa kayqa... Chiqamantan q"oñi Fokken-Wulf nisqapi wayrawan q"oñichisqa motorwan. Ancha ruphaymi, motorpas, intipas, chaymantapas pisi tiempollan q"oñikunanpaq. Kikin Friedrichpas admirakurqaraqmi chayna sallqa cargawan manaraq wichiykusqanmanta. Tukuy imamanta, elemental... tukuy ukhunqa mikhusqaña...
  Soviet tankikunaqa tukuyninpi tukusqañam karqan... Chaywanpas hukmantam Alimankunaman kallpachaq kallpakuna chayamurqan, yaqa llapan ataka awqaqkuna awqanakuyman wikch'usqa karqan... Ichaqa Rotmistrovpas kallpachakuykunata chaskirqan... Huk ñawpaqmanta kaq tankikunalla.
  Ichaqa wayraqa aswan thakmi, sapaq lotekuna maqanakuq avionkuna otaq ataque avionkuna rikhurimuqtinpas.
  Friedrichqa yapamantan riman ñawpaq pruebasqa taktikankunata, payqa yachanmi mana hukmanyachinanta; Hinaspa alemankuna...
  Huk musuqmanta huñunakuypas ruwakuchkanmi, yaqa llapan tanque soviéticokuna chinkachisqaña kasqanrayku, chaymantaqa ñuqanchik kikinchikta atacayta munachwan... Wittmann llakisqa rimarirqa:
  - Pusaq tankikunatam urmachirqaku... Huk punchawpaqmi allin, ichaqa chayna punchawpaqmi mana allin...
  Chay artilleroqa allicharqanmi:
  - Chiqaptaqa chunka iskayniyuq...
  Wittmanqa kaynatam rimapayarqa:
  - ¡Tawa thuñisqa antawakuna rusakuna ukhu antitanque zanjata wichaptinku mana yupankuchu! Chayqa elemental karqan. Hinaspa municionkunata hunt"achiyta necesitan...
  Ichaqa Soviet Union nacionmanta tanquekunaqa yapamantan ñawpaqman phawarirqanku, astawanqa ataque nisqa avionkuna paykunaman haykuyta qallariqtin. Aswantaqa Friedrich, paymi pichqa chunka pichqayuq proyectakunata kachaykurqa, chaymanta tawa chunka isqunniyuq T-34 tankikunata, suqta kikinmanta puriq pistolakunatapas. Hinaspa pichqa minuto kuskanpi... Chaynatam maqanakuyqa karqa... Chiqapmi, aswan unaymi kanman karqa... Friedrichqa yuyaymanarqa, ¿imaraykutaq iskay cañonkunamanta huk kutillapi disparanman karqa? Hinaspa Hukninmi suficiente... Chaykamaqa...
  Helgaqa aeropuertopi tuparqan, sinchitan siminpi much"aykurqan, hinaspan susurqurqan:
  - Kaymi caballerizapa encarnación - ¡Don Quijote!
  - ¿Imatataq nirqanki? - Friedrichqa manañan phiñakurqanchu.
  Chaysi sipasqa chaylla corregikurqa:
  - Pampachaykuway lobocha... ¡Lancelot niyta munarqani!
  Chay as waynaqa qaqchaparqa:
  - Hinaspa chayqa huk asunto! Tukuy imamanta, Don Quijoteqa huk caballeromanta parodian. ¡Huk laya burlakuy sonso caballerizamanta hinaspa nobleza desinteresadamanta!
  Helgaqa arí nisqa:
  - En general, ¡kaytaqa entiendeni! Ichaqa...
  Friedrichqa sipaspa rimaynintam rimapayarqa:
  - ¡Avionkunapi utqaylla!
  Soviet Union nacionmanta tanquekunapi llank"aqkunapas, avionta manejaqkunapas qhepa kutitachá ruwarqanku sinchi mana allin maqanakuypi. General Gotha, experienciayoq comandante hina, allinta estudiasqaña Rusia taktikakunata, manan usqhayllachu atacarqan, aswanpas pisillatan qhepaman k"umuykurqan, chaywanmi allinta aprovecharqan chay ventajata nina kallpawan. Hinaspapas, chiqapmi, reservacionpi. Kayqa hatun boxeadorpa taktikanmi, payqa pisi boxeadorpa ñawpaqninpim kutirikun, iskay yupay hina llamkan, ichaqa manam saqinchu pisi pinscher karuta wichqananpaq hinaspa ventajata tarinanpaq. Bueno, ¡Rotmistrovqa manan huk akllakuyniyoqchu! ¡Icha atacay otaq wañuy! ¡Qhipa kaqtaq aswan allin, iskayninta facil-llata huñuyta atikunman chaypas!
  Bueno, Friedrichpas aviaciónwanmi maqanakunan... Maqanakuypas, awqapas valorniyoqmi...
  Ichaqa ñawpaqtaqa, terminador waynaqa chunka pichqayuq atacaq T-34-85 tanquekunatam dispararqa. Chaymi etéreo huk ruphayllapi...
  Helgaqa qaparisqa:
  - ¡Qanmi kanki wayrapa emperadornin! ¡Kay hinatan Tercer Reich hatunchasqa kanman!
  Frederickqa kutichisqa:
  - Hinaspa payqa riqsisqañam! ¡Hinaspapas manan necesariochu alabanapaq!
  Helgaqa qaparirqa:
  - ¡Hinaspataq astawanraq hatunchanki!
  - ¡Prueba! - Friedrichqa qaqchaparqa.
  Payqa kutin urmaykurqan huk trance ultra-combat nisqaman. Chay warmapa umanpiqa mana riqsisqa yuyaykunam muyurichkasqa. Ejemplopaq, ¿imataq paywan kanqa Kimsa kaq Reich atipasqan qipata? Arí, emperadorpa esposanpa patronasqanmi aswan hatun posiciónta qonqa, churinñataqmi Hatun Imperiomanta heredero kanqa. ¡Kusikunapaq perspectivakuna! Hinaspapas rus runakunaqa, tukukuypiqa, ordenta, disciplinatapas yacharqankun, chaykunamanqa manan yawarchasqa Georgiamanta Stalinpas yachachiyta atirqanchu.
  Aunque, claro, victoria karuraq kachkan... Utaq ichapas maqanakuqqa hapiyta atinman hinaspa muyurichiyta atinman, Fritzwan tupaspa. ¿Kayhina achka chunka fascista antawakunata wañuchispa URSSman kutiy huk heroe hina?
  Ichaqa kay yanapanqachu presochasqa kasqankumanta ayqekuq guerrapi heroeskunata baleaqtinku, hinaspa... Stalinqa manan pimanpas confianchu ni imapipas, payqa nirqanmi mana churiyoq kasqayta, ¡Yakovlev! Chaymi payqa, Friedrich, manaña kutiyta atinchu... Astawanraqmi ruwasqan qhepaman... Chaylla ayqekunman karqan URSS nisqaman, chayraq Stuka nisqa qosqa kashaqtin. Chay waynata pampachankuman karqan... Bueno, ichapas batallon penalkunaman kachankuman karqan, hinallataq wakin nazikunatapas urmachinkuman karqan chayqa... Arí, kutimunanpaqmi chansayoq karqan... Ichaqa kunan, in URSS, mana khuyapayanqakuchu, payqa ancha yawarchasqañan kapun...
  Friedrichqa yuyaykurqanmi, ¿imaraykutaq mana Sovietkunaq ladonman rirqanchu? Bueno, allinmi, Hitler Jugent nisqamanmi hukllawakurqa Berlín llaqtapa chawpinpi tarikuspan mana huk oportunidadta tarirqachu kawsananpaq; Ichaqa, ¿imaraykutaq comisariokunata wañuchirqan? Apaganmanmi karqa... Imaraykutaq qunqayllamanta sallqa uywa paypi rikcharirqa... Manataqmi uywapas, uywakuna mikunankupaq utaq yarqaymanta wañuchisqankurayku. Runaqa wañuchiyta kusikuyman tukuchirqan, tigremanta aswan millaymanmi tukupurqan...
  ¿Imataq paywan pasarqa wañuchiyqa kusikuyta apamuyta qallaykurqa, Kimsa kaq Reich nisqapi hatariyta hinaspa llamkayta ruwayta munaspanmi lliw kayninta tukururqa? ¿Pimanmi tukupurqan?
  Ichaqa, ¿cheqaqtachu chay kan? Kaypiqa kikin general Vlasov icha Boris Alekseevich Smyslovsky. Kaypipas huk mana riqsisqa runam karqa, payqa huk ejemplo hina representante hinam karqa Rusia zarista nacionpa noble cuerponpa. Hinaspapas Hitlerpa huk fascistakunaq ladonmanmi rinan karqan. Rusiyap Imperial Awqaq Sunturninpi kamachiq, kapitan. Guerra Civil nisqamanta qhipaman Poloniapi presochasqa karqan, chaymantataq Alimanyaman astakurqan. Alemania ejercitopi llamk'ayta yaykurqan. 1928 watamanta 1932 watakama Reichswehrpa Departamento Militar (Academia General de Estado Mayor) nisqapi Kursukuna Hatun Yachay Sunturkunapi yachaqarqan. Iskay ñiqin pachantin maqanakuypiqa Rusiyap voluntario unidadninkunap kamayninpi anchatam llamk'arqan. Payqa creerqanmi alemankuna Rusia nacionta wakmanta sayarichinanpaq yanapanankuta: "Alemania ejercitokunaq atipasqankun Moscú llaqtaman apawananchis, pisi-pisimantataq atiyninchista hap"inanchis. Alimankunaqa, Rusiya Suwit Huñup huk chikan atipasqan qhipamanpas, unay pacham anglosajón pachawan maqanakunanku kanqa. Tiempoqa allinninchispin llank"anqa, manataqmi tiempoyoq kanqakuchu noqanchispaq. Aliado hina ancha chaninchasqa kayninchisqa yapakunqa, hinallataqmi hunt'asqa libre acción política nisqayoq kasun".
  Chay waynaq uman hunt"aykusqa kasharqan ñawpaqta internetpi leesqanwan... Yaqa mana yuyaypi hina, qhawariyninqa qhawarirqan chay libroq paginanta - "nazismowan yanapakuqkunaqa p"enqaymi kanku llaqtapaq!", nispa.
  Chiqapmi, chay pachallapitaqmi mana haykapipas general A. A. Vlasovwanqa yanapanakurqanichu, manataqmi paypa nisqanmanta nitaq plan de acción nisqamanta rimarqanichu, ichaqa kikiymi kimsa kutita paywan tuparqani, aswantaqa Alemaniamanta Estado Mayorpa kamachikuyninkunawan.
  Friedrichqa yuyaykuynintan t"aqarqan... Pusaq chunka kinsayoq soviético avionkunan urmachisqa, qhepa kaq conchakunatataq tanquekunapi tarpushankuña, kutimuytataqmi atikunña... Ima qhelli runan... Imaynatataq unuman chinkaykurqan ... ¡Yawarniyuq puta! Ñawikuna chaylla maqchisqa... Kachiyuq waqaykunam llañu warma hina uyakuna urayman puririrqa... ¡Mayna qatqi, al menos disparakuy!
  Kutimuspanmi sayk"usqa ichaqa kusisqa Helgata rikusqanqa chaylla espiritunta hoqarirqan, hinaspan yapamanta maqanakuyman phawarirqan... ¡Payqa maqanakuqmi, tukuy imamanta! Kayqa niyta munan, payqa nacerqanmi atipananpaq, piqpa llaqtanpas aswan pisi kallpayoq, manan amigonchu!
  Helgaqa qunqayllamantam nirqa:
  - ¿Imaraykutaq waqachkarqanki?
  Friedrichqa umantapas kuyuchirqa:
  - ¡Ñawiyqa sayk"usqañam yakuwanña! ¡Ima maqanakuymi! ¡Kunanqa soqta p"unchayñan mana ñawiyta wisq"arqanichu! Hinaspa manaraq chayta ruwachkaspayqa yaqapaschá puñurqani!
  Helga sunquchakurqa:
  - Caldera wisq"akunqa pisita puñusaqku... Pisi tiempollaraqmi puchun. ¡Aslla pisilla manaraq victoria kachkaptin!
  Fokken-Wulfach-4 nisqapi phaway, awqa awqaqkunap awqankunaqa manam rikukunchu, chaymantataqmi tankikunamanta pisilla puchun. Ichaqa chaypi kaqkunapas tukukunanmi.
  Helgaqa radiomanmi susurqun:
  - Allinmi, paykunaman quy! Chaynallatam, pusaq siqita kiruspa!
  Friedrichqa asikun:
  - ¡Pusata muyuchiyqa aswan allinmi soqtata hombroykipi wataymantaqa!
  Chay sipasqa, buceopi carrota tuparuspa, qaparisqa:
  - Manam, manam suqta hina yuyaymanayta atichwanchu. Reypa miraynintam qawachinki.
  Pichqa kaq Guardia Ejércitomantaqa waqrakuna, chakikunallam puchurqa. Kunanqa Gothapas ñawpaqman purinankupaqmi kamachikuyta qorqan, astawanqa ch"isiyaqña kasqanrayku, cena qhepamanmi tiempoqa pasarqan, tutayaqpas asuykamuyta qallarirqan.
  Waranqa pachakmanta aswan waqllichisqa, thuñisqa Soviet tankikunam awqanakuy pampapi qhipakurqan, yaqa kimsa pachak Alimanyap tankikunam wakin dañota chaskirqan. Chaykunamantaqa yaqa soqta chunka pichqayuq carrokunam mana imapipas allichasqa karqachu.
  Hinaspa Friedrichqa, novianta saqespa huk cunapi puñunanpaq, phawayllaraq kashasqa. Kay kutipiqa artillería nisqa hark'ananpaqmi hukman kutichisqa karqan. Rotmistovpa sinchi purisqanmi Mainsheinpa ejercitonpa huk partenkunata distraerqan, chaymi p"unchaypipas ch"isipas mana chunka iskayniyoq kilómetro masnintachu ñawpaqman rirqanku. Tutañataqmi chayarurqa, ichaqa chay wayra-parapi soldadokunaqa llamkachkarqakuraqmi. Chayllaraqmi pilotokunaqa cambiarurqaku.
  Huk kutitawanmi Friedrichqa U-2 tuta bombarderokunawan tuparqan. Chay awtukunaqa yaqa pampamanmi phawarirqanku - pisi nivelpi phaway. Paykunaqa chayna disfrazwan pasanankupaqmi oportunidadta tarinmanku karqa, ichaqa kay situacionpiqa chay wayna terminadorpa supay instintonmi rikurirurqa.
  Hinaspapas, Friedrichqa qonqayllamantan sinchita p"enqakurqan waqasqanmanta, chaymi sinchita phiñakurqan... Chay waynaq qhawariyninpas cambiasqa. Hinaspapas hukniray simikunalla, hukniray taki umaypi phawarirqan;
  Phiñakuyqa nina ola hinan cuerpota mast"arikun,
  ¡Manan kay asuntota entiendeyta atikunmanchu, kunan imachus mana allinchu kashan chayta!
  Kunanqa ukhu pachaqa almapi llapa tutayaqtan rikuchirqan,
  Palaciokunatam munani - kuyasqaypas, huk chozapi paraisopas manam ñuqapaqqa suficientechu!
  
  Hinaspa imaynachus tukuy chaykuna pasasqanmanta, Diospas manan yachanchu,
  Traidor scumbagmanmi tukurqani, ichaqa kunankamaqa wañusqañan kani!
  Maymantataq kay revelacion, pichus chayta paqarichimurqan,
  Copamanta inspiracionta hurquni - kallpasapa kallpakuna!
  
  Saqraqa huk llikamanmi aysawarqanku, millay muyuman wikch"uwaspayku,
  ¡Chaylla pasaruspanmi llikapi hapirurqani!
  Ichaqa web nisqatan llik"isaq, sonqoypitaq Diosta chaskikusaq,
  ¡Ama hanaq pacha killata ñakayllachu!
  Hinaspa kaytaqa allinta yachani: ¡wawqe-panakuna!
  
  Ay, huk chansata quway santo Señor,
  Naturalezay, ¡traición y millay kaymi kanki!
  Aychallatam munarqani, aychallata salvanaypaq,
  ¡Hinaspataq ukhu pachaman tukupurqan, chaypin yachayqa puñuykurqan!
  
  Fascista nisqa: serviwayku - .
  ¡Allpata, qullqita, titulokunata, riqsichiyta ima chaskinki!
  Ichaqa almaykita saqenki chayqa,
  ¡Hinaspa kayqa kay pachapi aswan millay muchuchiymi!
  
  Ichaqa pisi kallpayoqmi kani, sasachakuypin kashani,
  ¡Hinaspa pay kikinpi kawsaqkunata, hatunchasqa kayninta, concienciantapas chinkachirqan!
  Chaymi kachun, sasa cheqaqmi
  Tukuy imamanta, ¡mana novelachu, willakuylla!
  
  Imatataq ruwanay, way back;
  ¡Manan imapas puchunchu kunantaq al menos kunkayki huk lazopi kashan!
  Supaymi ichaqa niran: "Chay chaqwata saqeychis", nispa.
  ¡Creewaychik, manam chayna manchakuykunataqa chaskinichu!
  Friedrichqa kay "vocal" nisqatan tukurqan, "rinrikunata" urmachispa chaymantataq sinchi sayk"usqa sientekurqan... Hinaspa imachus t"ikarimunña, chaymi niyta munan mosoq p"unchay chayamusqanmanta, 11 p"unchay julio killapi. Hinaspa qanchis p"unchayña chakipi kashan...
  Chaysi chay waynaqa yaqallam camaman kallpayta atirqa, chaymi chaylla wichiykurqa;
  Chay musquyqa ancha tensionniyuqmi karqa... Friedrichqa musqukurqa estudiante kasqanmanta hinaspa huk discurso uyarisqanmanta. Chaymantapas chay hatunkaray yachachiqqa ancha kusikuywan hinaspa tukuy sonqowan willan, chaymi mana munasqaykiman hina uyarinki. Chaypin rimashanchis Rusia nacionpa unay watakunaña historiapi awqanmanta, Estados Unidos nacionmanta. Yaqachus hina llaqtanqa tukukuypi huk allin armawan hamut"arqan vengakunanpaq;
  -Yachanaykichikmi Pentágono ejercito aswan allin huelga fuerzankunata churarusqanmanta, huk pachakunaman ñanta pakiyta munasqanchikwan maqanakuypi. OTANpa militarninkunamanmi telegramata apachirqani, chaypim nirqani allpata mana hapinaymanta, hawkalla investigasqayta, llapa runakunapa allinninpaq. Paykunaqa manan uyarirqankuchu willakuyniyta, llapa runatan tupunku iskayrayaq hinallataq kikillanpaq munaq escala de valoresninkuman hina. Kay megalomaníaco q"opakunaqa yuyaykunku llapan runa kayta kamachiyta atisqankuta. Paykunaqa yuyaykunku, sichus hap"inankupaq, chinkachinankupaqpas manía nisqa pasión nisqayoq kanku chayqa, huk pachakunaq huk representantenkunapas kaq animal pasión nisqayoqmi kananku.
  Discurso qoqqa huk rato sayaykuspan uyarirqan qoykukuq t"aqllakusqankuta. Hinaspapas Volkapas kallpawanmi t"aqllakurqan payrayku, manaña munarqanchu autoridadta reqsikuyta chaypas. Bueno, chay atiyniyoq hatunkaray runaqa hinallam nirqa:
  - Manam uywachu kani nitaq depredadorchu kani, ichaqa atiyniyuqmi kani hinaspapas defiendekuytam munani, civilizaciónniypa allinninqa maqanakuyniymantam kanqa, awqaykunapas, civilizaciónniypa awqankunapas atacayta munaptinkuqa, chaymantam defiendekuyta munani . Ñoqaqa chinkachisaqmi ñoqawan libre kaypa chawpinpi sayaqkunata. Runa kayta yaqa kamachiman tukuq runakunaqa, aswan hatun llaqta hina qhawarikuspa, mana runakunaq kamachisqan, vengakuywanmi tupanqaku. Ñam huk niquelta qurqani huk qutu oligarcakunaman, paykunaman qawachisaq huk ejemplota huk runa maqanakuy atiqmanta, hinaspa mana hachapa ukunman yaykuspa huk kasukuq oveja hina. Llapanchismi hukllachakunanchis, kaymi común causanchis, imaraykuchus kay Pachapi, pisi tiempollamantan manaña ima samaypas kanqachu. Kunanqa imamanta rimanapaq. Flota norteamericanakunata, OTANtapas atipanapaqqa, necesitanchismi hatun, mana tukukuq energía nisqa waqaychasqakunata, fundamentalmente mosoq armakunata, chaykunatan kapuwanchis. Askha runakunapaqqa, aswan allin kaqniykikunapaqpas, bomba de hidrógeno nisqa bombaqa allin ruwaymanmi rikch"akun. Askhan, aswan allin kaqniykichispas, yuyaykunku manan kanchu huk aswan atiyniyoq ñankuna kallpata tarinapaq, ichaqa atikunmanmi chinkachiy, chaymi sasa hunt"ayqa kanman. Llapaykichismi yachankichis reacciones termonucleares nisqakunata, hidrógeno átomos nisqakunaq fusionninta, helio nisqapa formacionnintapas. Bueno, huk elementokunatapas, fierrotapas. Fusión nuclear nisqawanqa waranqa waranqa millón watakunañan ch"askakunaman k"anchayta qoshan. Hinaspa askha qankunapaqqa manapaschá kanmanchu fundamentalmente mosoq reacciones de síntesis nisqakuna ruwayta: yaqa mana naturalezapi kaq. Askhaykichismi hunt"a kashankichis estereotipo yuyaykunawan, sichus huk reacción mana naturalezapi kanchu chayqa, manan principiopiqa kanmanchu. Ima mana yuyayniyuq engaño, supercivilización nisqamanta cienciaqa huk ñanta qun hatun masakuna kallpata huk escalapi hinallataq reaccionespi mana naturalezapi kaq reaccionespi tarinapaq. Ñam yachankiña quark nisqakuna kasqanmanta: mini-partículas nisqakuna elemental particulakunata ruwaq. Cienciaykipas pachak-pachak elemental particulakunatan tarirqan. Chaykunamanta hawaqa, chaykunatan cienciaykipas qelqarqan, imaymana clase particulakunan kan, askhan qanpaqqa mana reqsisqa hina, otaq mana imapaq valeqpas. Admirakunki imaymana quark nisqakuna kasqanmanta, chaytaqa sasan sut"inchayqa costumbre lógico nisqapi. Chayllaraqmi cientificoykikuna tarirurqaku preón sutiyuq particulakunata, chay particulakunam quark nisqakunata ruwaq, chaymi mana chayman chayayta atirqankichu hinaspa allinta estudiayta atirqankichu. Bueno, manaraqmi atirqankichu quarkkunatapas núcleomanta hurquyta. Bueno, ima clase energía nisqatan tarikunman fusión nisqawan otaq fisión nisqawan: mana tupuy atina reacción termonuclear nisqawan tupachisqapas. Kunan pacha, aswan pisi kay pacha yachaywanpas, kanmi teórico yupaykuna, chaykunam qawachin aswan uchuy partikula kaptinqa aswan kallpata hurqusqanmanta. Kaymi qawarichin, sichus pipas chayna kallpata allinta yachayta atinman chayqa, yaqa mana tukukuq kallpayuq kaqkunata tariyta atinman. Ichaqa manan hukllapas kay pachamanta yachaqpas atirqanchu, manan micropartículakunaq fusionninpa reacción nisqallantachu wakmanta paqarichiyta atirqan, aswanpas huk libre quark nisqatapas horqoyta atirqanmi núcleo nisqamanta.
  Libre, mana watasqa quark nisqatapas chaskiypas manaraqmi atikunchu. Imaraykutaq chay reacciones nisqakuna ruptura utaq fusión de partículas ultraligeros nisqakuna manaraq atikusqanrayku, mana yapamanta ruwasqallachu, aswanpas naturalezapipas grabasqaraqmi. Razonqa kaypim kachkan: kayraykum chay reacción termonuclear nisqa ancha sasa, chaymi figurativapiqa ancha pisi makiyuq hero nispapas sutichanku. Reacción termonuclear nisqa kananpaqqa bomba atómica nisqapa kallpantam necesitanki, bomba atómica nisqa phatananpaqqa, ordinario explosivo nisqakunatam necesitanki. Quark fusión nisqa reacción nisqa ruranapaqqa, termonuclear nisqa kargap phatayninpa reacción nisqanqa manam aypanchu chay reacción nisqapaq, chayraykum ancha llasa quark nisqakunaqa mana naturalezapi tarikunchu; Manam chawpi kaq llamk'ayqa kanchu, huk llamk'ayqa t'aqaspa t'aqaqmi, sintesis atómica nisqa ukhupi reacción nisqakunata. Fusión termonuclear nisqapiqa hukmanta huk llamk'aymi kan, chaykunam yapakun kacharisqa kallpamanta. Huk reacción, aswan kallpata kachariq, termonuclear explosión nisqamanta, chaymanta ancha pisilla: aniquilación reacción. Chayqa hamun materiawan antimateriawan tupanakuymanta. Naturalezapiqa pisillam, ancha pisillam, chiqap pachapiqa yaqa mana antimateria kasqanrayku. Chay chinkachiy ruranaqa pisillam pachamamapi; Sasachakuypa umanqa, kikin antimateriaqa manam simple materiamantachu ruwasqa kachkan. Rikuna sistemanchis ukhupiqa manan qhawayta atisunmanchu. Ichaqa sichus espaciopi kuyuspa universokunaq tupasqanpi tarikuwaq, kay pachaq anti-mundoq fronteranpi chayqa, rikuwaqmi imaynatas hatun escalapi chinkachiy ruway puririshan chayta. Chay sasachakuypa umanqa antimateriata suficienteta tariymi karqa, chaymi materia mana chiqap pachapi kayta atiq. Sapa kutim chiqap ordinario materiawan tupanman, chinkachinanmi utaq phatarinanmi, imaynam iskay sapaq mana imamanta manchakuq elemento químicokuna tupaptinku phatarinku hinata. Protonkuna, neutronkuna, electronkuna, positronkunawan, antineutronkunawan, antielectronkunawan tupaspaqa fotonkunamanmi tukunman huk partikulakunamanpas huknirayman phawaylla puriq. Mastarikuyninqa hatunmi, k'anchaypa utqaylla puriynintapas aswan hatunmi. Arí, hatun chinkachiypiqa, partikulakunaqa k'anchaypa utqaylla puriyninmanta aswan hatunmi, hukkuna hukkunawan karunchakuspa. Anti materia nisqaqa sasam tariymi, utqaylla ruraqkunapi partikulakunata utqaylla ruraspa. Chaynata tarisqankuqa manam haykapipas chay gastokunataqa chaninchanqachu. Hinaspapas, experimentalmente, huk allin ñan tarisqa antimateria hatun escalapi ruwanapaq. Esencianqa antimateriata, materia hina, tarinapaq probabilidadqa yaqa kaqllam, chaymi nin antimateriawan ordinario materiawan chikan kayninqa manam hatunchu, manataqmi ancha kallpatachu necesitakun materiapa polaridadninta tikranapaq. Chaytaqa ruwakunmanmi mana ancha kallpasapa radiacionwan huk campo especialmanta hinaspa huk ola de naturaleza especialmanta. Quarks, preons nisqamanta aswantaqa, creonkuna, resones, forcones, riumones, corodones, romones, hukkunapas kanmi, radiación nisqa telepático especial nisqapiqa materiapa estructurantam tikran creón-reson nisqapi, pisillata tikraspa, chaymi chaypa estructuranta huklawman tikran micropartículas nisqakunaq churakuynin. Olas especiales nisqakuna tarisqankun cienciata, sociedadtapas revolucionarqan. Ichaqa piqpa radiacionnin, ima niveltaq materiapa laya kayninta tikranman, cualitativamente musuq nivelman apachispa, sustanciapa características nisqakunata tikraspa. Runapa atiyninkunata estudiasqankupin huk mosoq clase radiacionta tarirqanku, chaymi mana hayk"aq rikusqa atiyninkuna. Hitlernadorkunaqa huk nacionkunamanta, huk llaqtakunamanta ñawpaqtaraqmi aswan atiykunata allinta yacharqayku. Musuq radiación telepática nisqa plomo nisqawan chaymanta aswan denso supermateriales sólidos nisqawanpas yaykururqa, chaymi kikinpiqa hukniray sistemata hinaspa huk rango de radiación nisqatapas qawachirqa. Cienciaykiwan civilización nisqaykiwanpas, radiación nisqa kanmi, kamasqataqmi, chaymi k"anchaypa usqhaylla puriynintapas atipan. Radiactivo nisqamantaqa Alfa , Beta , Gamma , Beta nisqa rayukunaqa aswan utqayllam kuyunku k'anchaypa utqaylla purisqanmantaqa, Gamma-AS nisqa radiacionwanpas k'anchaypa utqaylla puriyninqa yaqa huk kuti kuskanmi aswan hatun. Kay pacha planetapiqa Klekon , Dare olakunaq k'anchayninmi experimentalmente tarisqaña, chaymi iskay kuti masraq k'anchaypa usqhaylla puriyninta. Chiqapmi, kunankamaqa microdosis nisqapim paqarichimunku, manataqmi yachankuchu ima perspectivas nisqamantapas. Astawanmi nisaq, radiacionpa utqaylla puriyninwan materiaman yaykuy atiyninwanqa chiqanmi tupan. Aswan pisi onda kaptin, aswan hatun yaykuq kallpan, aswan hatunmi chay radiacionpa utqaylla puriynin. Rayos gamma nisqakunaqa huk centímetro nisqallatam plomo nisqamanta pasaspa kuskanninta pisiyachisqa. Klekon , Dare radiacionkunapaqqa aswan hatunraqmi chayman yaykuq kallpaqa. Radiaciones extra-rango, aura, teleportación, telecinesis, telepatía, cibercinesis, tormocinesis, plasmacinesis, aswan utqaylla puriyniyuq, tukuy imaman yaykuyniyuq ima kanku. Chayqa, espiritual nisqa superestructura nisqapin kashan kay pachakunata kamachinapaq, mana hayk"aq rikusqa kallpakunata dominanapaq. Aswan musuq kallpakunam ñanta kicharin aswan musuq tupuykunaman, micromundo nisqa tupuykunam, chaykunam macromundo nisqapi yaykuyta hinaspa ruway atiq, chaymi microfundamental nisqa particulakunapura tupuykunata chiqap pachaman apachin, chaymi sutichasqa espaciopa rollo nisqa . Huk musuq laya kallpa musuq armata qunqa, Zet-56 rayokunata lluqsichinqa hinaspa agresorpa armadanta ñut"unqa polvoman. Kunanqa aswan sut"ita sut"inchayta atiyman chay mosoq kallpaq esencianta, sut"itataqmi sut"inchayman imaynatas paqarimusqanmanta, hinallataq chay huñunakuypa ruwayninmantapas, ichaqa ñan huk ultimátum nisqa qowanchis. Kay gorilakunaqa manchachiwananchistan munashanku, ichaqa capitulasunmanña chaypas, manan atinkuchu chay islata yapunankupaq, llasa pistolakunaq bombakunawan, voleokunawan planchanankupaq tentacionta. Sichus mana kanchu acción militar, hinaqa, ¿imaraykutaq Yankees nisqakuna chhayna armadata huñurqanku? Kawsayniykikunapas ñuqamantam dependen. ¡Agresormanmi yachachisaq huk yachachikuyta, chaytan payqa tukuy kawsayninpi yuyarinqa, pipas kawsaq runaqa wañusqakunatan envidiakunqa!
  Kay rimaywanqa Friedrichpa puñuyninmi hark"asqa karqan. Payqa mancharisqallañam ñawinta kicharirqa. Helgaqa ñawpaqenpi sayaykuspan makinpi t"ika t"ikakunata hap"iykusqa, q"ala sipas chaki chaki dedonkunapitaq huk rosas hap"isqa kasqa, chaywanmi waynaq q"ala rosa talonninta llamp"u sonqowan llamiykurqan.
  - Allinmi, chaymantaqa ch"aqchuy. ¡Almuerzopaq tiempoñam!
  Friedrichqa saltaspa chaylla wiksanta chupaykusqa... Bah, huk semanañan yaqa mana imatapas mikhusqa. Yakuwan ch"akichisqa chukulata kallpachasqallatam upyarqani. Chay waynaqa intita qhawarispa musphasqa:
  - Musphaymi, yaqa phisqa horata chaypi puñuni, ichaqa aswan pisimanmi rikch"akun. ¡Manan tiempoypas karqanchu mosoq armakunamanta aswan sumaq discurso uyariyta tukunaypaqpas!
  Helgaqa asikuspa.
  - Musuq armakunamanta? Arí, hatun maqanakuq runakuna maqanakuqtinkuqa, aswan ñawpaq tecnología nisqawanmi llapa runakunata atipanku. Ichaqa ñawpaqtaqa challwa sopata mikhuy. Huk iskay sipaskuna, fansniykikuna, astawanqa qampaq wakichisqa karqanku. Mikhuy hinaspa musuq kallpa hamunqa.
  Friedrichqa kusisqa challwa sopata mikhuyta qallarirqan, chaymi paypaqqa kay pacha planetapi aswan sumaq mikhuyman rikch"akurqan. Chay waynaqa mankata ch"usaqyachispa wiksanpi llasayta sientesqa. Ichaqa chayna kaptinpas kusisqa saltaspan carroman kallparqa.
  - Allinmi, Helga, hukmanta maqanakusun!
  Chay sipasqa pukllaq hina kutichisqa:
  - Arí, imayna!
  Hinaspa kunanqa confiable caballo Me-362, mana t"aqay atina satélite Fokken-Wulf-4 nisqawan kuska, yapamantan wayra pachata ñak"arichin hélicesninwan. Hinaspa imataq guerramantaqa guerra hina. Frederickqa Helgata tapurqan:
  - ¿Imataq aswan munasqayki kusirikuy, mana maqanakuymantachu?
  Chay sipasqa sutilta asikuspa kutichisqa:
  - ¡Sasan niypas! Yachankiña chaypas. Maderamanta tallaypim interesakurqani. Chayna sumaq patronkunam lluqsirqa... Hinaspapas fantastico willakuykunata qillqanaypaqmi kallpanchakurqani. Huk iskay warmita qillqachkaptiymi llapallanku asikuyta qallaykurqaku. Hinaspapas sinchitan p"enqakurqani, chaymi manaña chaykunataqa ruwarqaniñachu. ¿Yachankichu imayna mana allin kasqanmanta asikusuptiki!
  Friedrichqa arí nisqa:
  - Arí, entiendeni! ¡Aunque kunanqa pináculo de fama nisqapi kashani! Ichaqa wañuspaymi yaqa...
  Helgaqa kaynatam rimapayarqa:
  - Manam! ¡Iñiway, manan qonqanqakuchu! Yuyaykuni avión ejercito, otaq inti lloqsimuy ladomanta huknin atipasqa llaqtakuna, qanpa sutinwan sutichasqa kanqa. Otaq ichapas Berlín llaqtapi huk calle!
  Friedrichqa asikusqa:
  - Arí, consolawarqanki!
  Helga yaparqa ancha serio:
  - Ichapas retratoykiwan aviación nisqapi pedidotapas aprobanqakuraq. Ñawpaqtaqa, chhayna misk"i uyayoqmi kanki, iskay kaqpitaq, ruwasqaykiqa, iskay chunka waranqa phisqa pachakmanta aswan awqa avionkunaña, manan pipas atipanmanchu!
  Frederickpas sinchitan hark"akurqan:
  - Manan, atipankumanmi URSSwan maqanakuy ancha unayta aysaqtin, otaq qayna p"unchay aliadokunawanraq atipanakuqtinku. Chaymi tukuy imapas atikun... Ichaqa principiopiqa, ¡waranqa avionkunaman chayayta atikunmi! Hinaspa imatataq kaytapas ruwayman!
  Rimanakuymi sayarurqa, enemigonchikpa maqanakuqnin huk uchuy escuadrón ñawpaqman pawarirqa, chaymantam tukuy sunquykuwan pistolakunata hapinayku karqa.
  Hitlerpa ejerciton sinchi sayk"usqaña sayk"usqaña karqan chaypas , Krasnogvardeisky llaqtapi atipasqankun Krautkunata askha ayllu runakunatapas mosoq ruwaykunaman kallpacharqan.
  Nazi runakunaqa manam Moskwa llaqtata atacayta munarqakuchu, hinaspam inti lluqsimuy ladupi tarikuq Pavlovsky Posad llaqtata, chaypa waqtanpi kaq harkasqa sitiokunatapas atacarqaku.
  Soviet soldadokuna, mana chayqa manan valorwan maqanakunmanchu karqan, ichaqa ch"isiyaqmi Alemania cuñakunaq chawpinpi corredorqa sinchita k"iskiykusqa, chaymi chaynintaña balearqanku.
  Friedrichwan Helgawanqa yapamantan tanquekunawan maqanakunanku karqan, chay tanquekunaqa contraataqueta ruwaspa chay ch"usaq kaqta tapayta munasharqanku. Hinaspa chaymanta paykuna kikinkuta rikuchikurqanku hinaspan ancha allin karqan. ¡Chay waynaqa tanquekunapi phisqa pachak masninta ruwayta atirqan! Hinaspa kayqa generalmente huk ultra-clase logro!
  ¡Friedrichqa cheqaqtapunin kusisqa sientekurqan ancha q"oñi kasqanmanta! ¡Tukuy pachamanta aswan allin maqanakuq kasqanqa clase de clase niyta munan! Hinaspa, ¡imaynataq sientekun llapa runakunamanta aswan hatun sayayniyuq, aswan q"uñi kasqanpas! Friedrichqa Lobo, chaymi lobo niyta munan!
  Ñam tutayachkasqaña, chay maqanakuyqa manaraqmi wañusqachu. Alemaniamanta columnakuna iskaynintin wichaymanta, maypichus ancha reqsisqa Rommel nisqa askha runakuna phawaylla phawaykacharqanku, uraymantataq, maypichus Mainstein Lane, Pavlovsky Posad llaqtata muyuykurqanku. Kuska tutañam, Gotha tanquekuna hinaspa, ñawpaqtaqa, achka Fernando-4kuna, kay ayllu llaqtapa hawanman phatarirqaku... Ichaqa sayanankupaqmi hikutasqa karqaku. Chaymanta Gotha kamachiyta qurqan aswan k'ullu unidadkunata hark'anapaq. Iskay hora tutamantanmi Pavlovsky Posad llaqtamanta inti lloqsimuy ladopi iskay kaq SS nisqa cuerpoq wakin partenkuna, ñawpaq kaq tanquekunaq t"aqanpas lloqsimurqanku, paykunapas URSS nacionmantan karqanku, paykunapura tupanankupaq. Chaymi 1947 watapi 12 octubre tutapi, ¡Moscú llaqtapi soldadokunaq muyuriqninpi huk bloqueo anillo wisq"akurqan!
  . CAPÍTULO No 19. 19.1.
  1947 watapi 13 octubre killapi paqarin Friedrichqa sapa kuti hina mana kikillanpaq munaspa, allin yachaywanmi maqanakurqan. Hunt"aq phalaq caballonqa altokunamanmi phawaylla purishasqa, motorpas, chay wayna aswan askha kutitaña kallpacharqan chaypas, mana pantaspa llank"arqan...
  Soviet tropakunapa harkakuyninqa reparayllam pisiyarurqa... Nazikunaqa manaraqmi Moscú llaqtata atacayta atrevikurqakuraqchu, chay llaqtaqa mana atipay atina fortalezamanmi tikrasqa karqa, ichaqa inti lluqsimuy ladopim purichkarqaku. Pavlovsky Posad llaqtapiqa maqanakuyqa tukuy kallpayuqraqmi karqan, fascista kamachiqkunaqa allin yuyaywanmi llaqtap linderonpi tankikunata llamk'achiyta munarqanku, Rumania runakuna, Italiano, árabe, indihina huk hawa mama llaqtayuq unidadkunatapas chay maqanakuyman wikch'uspa.
  Friedrichqa iskay kinsa huch"uy avionpi maqanakuykunapin participarqan, mana sasachakuspataqmi yaqa chunka iskayniyoq avionkunata kuchurqan. Huk dianakunataq ñut"usqa karqan: pistolakuna, obuskuna, morterokuna, Katyushas hinallataq, suerteyoq kaspaqa tanquekuna.
  Kay qhipa kaqtaq, wak ruwaykunapi, mana sapa kutichu rikhurirqa. Consejokunaq vapornin tukukushanman hinan rikch"akun. Chawpi p"unchaypaqqa octubre killapi vapor nisqa mana aguantay atina kapuqtinmi pisi tiempolla thakña karqan, chaymi Frederick otaq oficialmente Federico Hatun nispa sutichasqa Bismarck sutiyoq runata Smolensk llaqtaman waqyarqanku.
  Terminator as waynaqa ancha kusisqa, kusisqa qhawarisqa. Friedrichqa sinchi k"arak phiñasqaña karqan, traicionasqanmanta p"enqakurqanña chaypas, fascista nisqa premiokunata chaskiyta yuyaykusqanmi chay waynata kusichirqan.
  Paywan kuska Helgatapas waqyarqankun. Sipaspas kusisqa kasqa, perla hina kirunkunapas llimp"i llimp"i llimp"i llimp"i sumaq pantera asirikuywan. Paymi nirqa:
  - Qawachkanki, lobo wayna, ruskunata atiparqanchik!
  Kay casopiqa Frederickqa manam imapipas chay sumaq sunquyuq kaytaqa rakirqachu:
  - Kunankamaqa kayqa chawpi allin ruwaylla, maqanakuylla... Maqanakuykunapas, maqanakuykunapas kallpachakuyllaraqmi. Ichaqa qallariyqa cheqaqtapunin allin karqan...
  Partido Comunista Todo Unión nisqap comité regional nisqap wasikunam akllasqa karqan chay premio nisqapaq. Chay hatun estacionamientoqa hunt"a kasharqanmi sumaq carrokunawan, aswantaqa Estados Unidos nacionmanta ruwasqa carrokunawanmi.
  Chiqamanta, Estados Unidos nacionmanta ejercitomanta, Gran Bretaña nacionmanta, Canadá nacionmanta Dominiomantawan marioneta generalkuna chay huñunakuy wasipi kasharqanku. Huknin inglés kamachikuqpas karqanmi... Hinaspapas sut"inmi, kikin Hermann Goeringpas Adolf Hitlerpas... Kayllan Friedrichta musphachirqan, Margaretpas manan paywanchu kasharqan. Musphaymi, ichapas chaylla, wiksayuq kaspa, kay resaltante, mana tupaq warmiqa manam munanchu wawantapas asmanta chaskisqan wawatapas peligroman churayta... Tukuy imamanta, ¡guerraqa manam asikuychu ni imapipas!
  Icha, ¿manachu qosanpa qayllanpi Hitlerpa mosoq munasqanwan rimayta munanman? Kaypiqa, en general, tukuy imapas atikunmi hinaspapas yaqa mana atikunchu leeyta imakunachus yuyayninpi kashan Afrodita hina sumaq, Hera hina astuto warmiq...
  Ichaqa Friedrichqa kusisqaraqmi chaymanta. Fuhrerpa qayllanpiqa manan suficientechu karqan pay kikintapas paytapas peligroman churakuyqa, mana munasqanman hina, otaq mana yuyaykusqa simiwan. Tukuy imamanta, waqrayuq qusakunaqa, astawanqa kuskan pacha kamachiqpa runanpi, ancha peligroso kanku. ¡Pay hina chhayna sinchi runapaqpas, Tercer Reichpa huk numeron soldadon!
  Yaqa llapanmi chay premiokuna quyman chayamuqkuna karqan pilotokuna - kikin Goeringqa as karqan, General Dua teoría nisqamanta sinchi admirador - aviación, awqanakuy dios, sut'inmi, ñawpaqtaqa fuerza aérea nisqamanta resaltarqan. Ichaqa karqantaqmi tankerkunapas, chaykuna ukhupin kasharqan reqsisqa Wittmann nisqa barco. Hinaspa premio quyqa qallarirqa caballero cruzkunawan.
  Helgata waqyaqtinkun chay sipasqa cheqaqtapuni caballo hina phawaykacharqan, talonnintataq takaspa. Paymanmi qurqaku huk cruz de caballero hinaspa huk insignia especial de pelea, tanques... Hinaspapas, kikin Fuhrer Adolf sipasmanmi quykurqa diamanteyuq sabre personalizada nisqawan, aswan allin warmi hina, paymi distinguikurqa Batalla de Moscú llaqtapi.
  Wittmanqa encina raphiyuq, espadayuq, diamanteyuq cruzta chaskirqan, quri encina raphiyuq, espadayuq, diamanteyuq Quyllur Caballero Cruztataq "wawa" Huffmanman qurqanku. Chay as norteamericanopas chaskirqam huk premiota sapa kuti vaquero cortocircuitosninpi.
  Friedrichmanmi qipa kutita premiarqaku... Kayqa allin lógicom karqa, payqa aswan allin kaqkunamanta aswan allin kasqanrayku. Chay hatun premio, Fierro Cruzpa Caballero Cruzninpa Hatun Quyllurnin, encina raphikuna, espadakuna, diamantekuna ima, nazi takiq manchachikuq t"oqyayninkunamanmi qosqa karqan. Chaymantapas tawa insigniakunatam qurqaku, tawa pachak, pichqa pachak avionkunapaq, tawa pachak, pichqa pachak tanquekunapaqpas. Chay insigniakunapas qorimantan karqan, phisqa pachak insigniakunapipas huch"uy diamantekunaraqmi kasqa.
  Hitlerqa unayta Friedrichpa makinta kuyuchispa kusikuywan imatapas rimarirqa... Chay warmachaqa ñawinwanmi chay riqsisqa cruzta mikururqa. Diamantekunawanmi adornasqa kasqa platino encina sacha raphikunata hinaspa espadapa hapiqninkunata. Chay siqiqa yuyariyniypim llimpirqa, diamanteyuq caballerokunapa sapa kuti cruzninkunapas, chayna kamachikuykunapas, tukuy guerrapiqa iskay chunka qanchisniyuqllam premiasqa karqa. Bueno, kaypiqa pisillam... Aswan hatun grado premio, Caballero Cruz, maypichus qullqi raphikunata quri raphikunawan tikranku, manaraqmi takyasqachu.
  Ichaqa manan chayllapichu premiokuna qosqankuqa tukukurqan. Hitler willarqan Friedrichman Fuerza Aérea nisqapi, Guardia SS nisqapipas Mariscal de Campo Mayor nisqa gradonta chaskisqankuta, huk arma personalizada nisqawan, huk millón phisqa pachak waranqa marcakunaq bonificacionninwan (chunka phisqayoq aswan mosoq "Panteras" nisqakunaq chanin).
  Chay firma armaqa Helgaman qosqanku sabrewan kaqllan karqan, Damascomanta aceromanta ruwasqa, diamantekunawan esmeraldakunawan sumaq sumaqchasqa empuñadurayoq.
  Frederickqa manan chay tentacionta hark"ayta atirqanchu, chaymi askha kutita Sultanpaq hina armata kuyuchirqan. Chay hap"inaqa allinmi karqan, sablepas allintan equilibrasqa karqan, kallpasapa waynaq makinpaqqa llamp"u hinan karqan.
  Chaymantataq hamurqan general norteamericano Mankurtpa rimasqan, paymi historiaman haykurqan chay expresion popular nisqa qelqaq hina: llaqtayqa pantasqapaschá kanman, ichaqa kaymi llaqtay!
  Chaymantapas kay kamachikuqmi ancha riqsisqa karqa millay millay ruwasqanmanta, guerrapi presokunatapas.
  Mankurtqa sinchita nisqa:
  - Rusiamanta barbarokuna achka allpata hapirurqaku, huk hatun cuartelta paqarichispanku, chaypim wiñaypaq chaqwa kamachikun. ¿Hayk"aqkamataq terrorista kamachiyninku runaq soqta kaq t"aqanta ñak"arichinqa? Rusiyap llaqtankunaqa kacharisqa kaytam suyachkanku, kacharisqa Iwrupap, Hukllachasqa Amirika Suyukunap awqaq suyunpa allpankuman chayamunanta. Chayraykun América suyuqa tukuy atiyninta ruwanqa URSS suyuta atipananpaq. ¡Tukuy pachamanta equiponchiskunaq, voluntariokunaq puriyninqa astawanmi kallpachakunqa, yapakunqataqmi! (tormenta aplausos). Tukuy pachantinpi mama llaqtakuna hukllachakurqanku kay bolchevique unquywan. Señor Diospas hanaq pacha ejercitopas ñoqaykuwanmi kashanku. ¡Ñawpaqman riy atipanapaq!
  Payta qatispa, inglés runa rimarirqa chaymanta Fuhrerqa ceremoniapa oficial partenta interrumpirqa, pelota qallarisqanmanta willaspa. Chaylla achka sipaskuna warmikuna rikurimurqaku listo kaspanku chay riqsisqa heroeswan kuskachakunankupaq.
  Friedrichqa Helga sutiyuq warmita huk masi hina akllayta munarqan, ichataq qunqayllamanta mana munarqanchu - costumbreqa manam masinkunawan tusuytachu kamachin, icha maqanakuy armakunapi sociokunatachu kamachin nispa. Bueno, chay waynaqa huk señorata akllarqan, astawanqa kaypi llapa warmikuna sumaq kasqankurayku - yaqapaschá paytaqa a propósito akllarqanku. Friedrichqa asirikuspan llamp"ullata tusurqan, ichaqa chay waynaq yuyaykusqanqa hukmantan karqan.
  Chaymi hatun ordenta chaskirqan, hinaspan hatun mariscal de campoña kashan... ¡Carreranqa yapakushanmi, hinallataqmi hayk"a avionkuna urmachisqa, tanquekuna dañasqa kasqanmanta rimaspaqa manan ima igualatapas kay pachapi tarinchu! Tukuy imapas allinmi rikchakun, ichaqa imaraykupas misikunam almayta raqrachkanku... Ichaqa riqsisqa runakunata hapispaykiqa, ejemplopaq Robert Artrois, yawarpa kamachikuq Capetianokunapa reypa ramanmanta. Tukuy imamanta, Francia nacionninwan maqanakurqa, manataqmi anchatachu ñakarirqa, llaqtamasinkunapa yawarnin makinpi kaptinpas.
  Hinaspapas pachak waranqa rusa runakunan nazi nisqakunaq ladonpi maqanakushanku. Hatun duque Kirill Romanovpas oficialmentem willakurqa inti lluqsimuy ladupi campañata, llaqtanta bolcheviquekunamanta kacharichiyta yanapasqanmanta. Romanov runakunaqa nazikunapaqmi, qhepankupi kaq occidental nacionkunapaqpas.
  Bueno, sichus reqsisqa kamachikuqkuna, hinallataq Kimsa kaq Reichpas, Stalinpa contranpi kanku chayqa, ¿imaraykutaq Friedrich ñak"arinan? Chaymantapas, ichapas mana ñawpaq taytankunachu URSS nacionpi yachanku. Bueno, yuyaykusun lógicamente... Tukuy imamanta, historiaq puriyninqa sinchitan cambiasqaña. Kunanqa kay pachaqa manan hayk"aqpas hukniraychu kanqa, chaymi Moscú maqanakuyqa Sovietkuna chinkachirqan... ¿Ima ninantaq kayqa? Hinaspapas cheqaq kaqmi, ñawpaqtaqa, ancha cambiasqa pachapiqa, tayta-maman (de paso, hukniray llaqtakunapi naceq) tupanankupaq, familiata qallarinankupaqpas sinchitan pisiyan. Ichaqa mamawan papaywanqa manan 1947 watapipas nacerqankuchu... Kayqa niyta munan, iskay abuelokuna iskay hatun mamakuna tupanankupaqqa aswan pisiraqmi kanqa!
  Astawanpis, juk conjunto de genes nisqamanta qhawarispaqa, sapa wawaqa sapan, sapan runalla. Kayqa niyta munan, sichus concepción rato huk horallapas, otaq chunka minutollapas cambianqa chayqa, manañan paychu kanqa... Manataqmi Friedrichchu kanqa huk sapaq personalidadniyoq hinallataq conjunto de genes nisqayoq, aswanpas hukniraqpuni, ichapas hawanpipas mana rikch"akuq wayna.
  Chayqa, ñawpaqpi tarikuq runaq intervencionninqa, imakunaq lógica nisqaman hina, mana sarunchakuq tiempoq kamachikuyninkunata p"akiqpa chinkayninmanmi apakunan... Chayqa, Friedrichqa, Hitlerpa munasqan kapusqanraykun, chinkapunan ¡yaqa chinkapunku! Hinaspa pay, wawqinpas, ichapas tayta-mamanpas hukkunapas.
  Ichaqa chay wayna as kawsaq kasqanrayku, hinallataq kallpasapa, hinallataq qhali mana pipas hina kay desgraciado planetapi, hinaqa ichapas kay ñawpaqqa mana paypa pachanchu ni imapipas! Ichapas kayqa mana universonpaschu, ima clase universo paralelopas, hinaspapas tiempo retrasowanpas. Chayqa, pay, Friedrich, manan ñawpaq taytankunatachu wañuchin, manan kikin llaqtamasinkunatachu, aswanpas hawa llaqtayoq runakunatan, paykunaqa huk general rikch"akuyniyoqllan kanku chay terminador waynaq abstracto pasadonman.
  Kayqa niyta munan, payqa, chiqamanta, mana traidorchu - runalla, imaymana serie ciencia ficción nisqamanta kaqkunajina, ñawpaqpi kunan pacha yachaykunata apaykachakun, chantapis mana iñiy atina atiywan qusqa kachkan providenciawan. Bueno, sichus destinasqa kashan hatun atiyniyoq kananpaq chayqa, ¡huchallan chaykunata mana utilizayqa! Bueno, destino, kikin hanaq pachaq paña makin, ñawpaqta Hitler Jugentman kachasqanrayku, chaymantataq Kimsa kaq Reichman, tukuy atiyninta ruwanan tiyan juk carrera ruwananpaq. Allinmi chunka tawayoq, wayna watayoq kaspa hatun mariscal de campo kayqa, ichaqa iskay chunka watayoq kaspaqa aswan allinmi hunt"asqa general kay, otaq mariscal de campopas. Hinaspa pi yachan, ichapas Kimsa kaq Reichqa tukukuypi Américata digerinqa, chaymanta churin punta kaq Dictador Mundialman tukunqa!
  Hinaptinmi qunqayllamanta rikurimurqa pichus chay wayna mana ancha suyasqa qawananta: Evgenia Porsche... Hatun sayayniyuq, sumaqllaña, kallpasapa, huk rato rústicopas hinaspa admirakuypaq mana aristocrático huknin hatun magnate Tercer Reichpa ususinpaq.
  Chiqapmi, manam ñawpaq huñunakuy hinachu, sipasqa ancha chaninniyuqkunata churakurqa, diamanteyuq, ichaqa chaynallataqmi chuya hinaspa mana pakarqachu sumaqllaña, manaña uchuylla kaptinpas, chakichankunapa encantonkunata.
  Alto talonkuna kasqanraykum chay hatun sayayniyuqña sipasqa yaqa hatunkaray warmiman rikchakurqa. Kikin Friedrich, ordinario hinallataq aswan huch"uy wayna sipas edadninman hina, paymanta aswan pisi, yaqa iskay chunka kinsayoq, iskay chunka phisqayoq centímetro, hinallataq talonkunata qhawarispa, aswan...
  Friedrichqa p"enqachisqaraqmi karqan, ¿imataq kanman mana hayk"aqpas kay soqta libraq sipasmanta aswan hatun kaqtinqa (payqa taytan Porsche hinan karqan, manan hatunkaray runachu, manaña yachakunchu ima clase mama kasqanmantapas, pichus faldanpa uranman wicharqan chaypas! ), aswan hatun kanman sapa kuti paymanta wichariy. Arí, aswan allinmi q"ala chaki purisqan, qayna kuti hina...
  Evgenia ichaqa admirasqa as waynata qhawarispa, makinta haywarispa siminpi much"aykurqan:
  - ¡Qanmi kanki caballeroy! ¡K"anchayqa manan kay pachapichu!
  Friedrichqa pantasqa kasharqan:
  - Arí ñuqa....
  Evgenia interrumpirqa:
  - ¡Manan simikuna necesitakunchu! Qamqa alabasqa kaytam merecenki. Hinaspapas manan piloto hinallachu... - Magnetpa ususinmi chukchanta kuyuchisqa. - Yuyaykuylla, ingeniero hinallataq diseñador hina huk sumaq regaloyoqmi kanki. Chayna yuyaykunata hayway... Yachaysapa! Wichaypiqa Leonardo Davinci sutiyuq runam kachkan.
  Friedrichqa asikuspa nirqan:
  - Allinmi, arí! Ñuqaqa acuerdopi kani, kay artistaqa manam huk guerrallatapas atiparqachu. ¡Obra maestra ruwasqankuna enteron pachata atipaptinpas!
  Tusuyta qallarirqanku. Evgeniapas chayna sumaqllañam karqa, patinador artístico, ichaqa Volkapaqqa ancha hatunmi rikchakurqa... Hinaspa chay perfumeqa machay hina asnaq... Lujoso ñuñunpa cuellonta qawaspanmi, huk munayta sienterqa, chaymi allin natural karqa cuerponpi kallpasapa hinaspa wiñasqa wayna sipas. Chaymantapas Helgaqa mana iskayrayaspanmi mana imatapas reparaq hina ruwarqa. Ichaqa wayna-sipas alemankunamanmi yachachirqanku warmiq envidiakuyta sientesqanqa mana allin kasqanmanta, nitaqmi rikuchiypas, qharipas guerrapi heroe kaqtinqa engañananpaqpas obligasqa kasqanmanta. ¡Imakunatataq razata allinchanapaq! Hitlerpa nisqan hina: manan huchachu casarasqa warmi huk qharimanta wawata wachakusqanqa, qosanmanta aswan allin cuerpoyoq kaqtinqa. Evgenia ichaqa allintapuni chay waynata tapurqan:
  - ¿Maypitaq estudiarqanki chayta allinta yachanki tanquekunata, kikinmanta puriq pistolakunatapas controlanapaq kamachikuykunata, chayna Yachaykunata inventaspa?
  Friedrichqa manan atirqanchu, manataqmi munarqanchu cheqaqta willayta, hinallataq mana reqsisqan sipasmanpas, taytan magnateña karqan chaypas, chunka aswan qhapaq runakunamanta hukninmi karqan Tercer Reich nisqapi, Hitlerpa Goeringpapas munasqan. Payqa evasivo kutichirqan:
  - Warma kaymantapacha kusirikuykuna kaypi huk ruwayta ruwanku... Imaymana literatura científica, inventar munay! Manan escritorioykipi tiyanaykichu imapas allin kaqta ruwanaykipaq...
  Evgeniaqa umanwanmi nirqa:
  - Arí, ñuqapas pukllayta anchata munani, chaynallataqmi cienciapa granitontapas raqrani, utaq masticanipas... Chaywanpas, ¿mama Pistonqa oficina ratamanchu rikchakun?
  Friedrichqa, lobo kirunkunata q"alata rikuchispa, chiqancharqan:
  - Arí, manan imallapipas rataman rikch"akunkichu, manataqmi ratallamanchu! Yaqapaschá, qanpas tupachisqa kayta atinki...
  Evgenia advertisqa:
  - ¡Ama wakawan tupachiyllachu! ¡Kayqa aswan millay p"anqa!
  Frederickqa filosofía nisqawanmi nirqan:
  - ¡Pipas mana imapaqpas valeq kaqta maqaptinqa cabra rankitam chaskikun! Chaymi... Qhatunchikqa sonso.
  - ¿Bazar argotchu? - Evgenia adivinasqa. - En general, alemán rimayqa allinmi rikchakun, ichaqa imaynatapas... Demasiado correcto, precisamente churasqa acentokuna, sut"i simikuna, tension rimaypi... Hinaspapas manan kanchu acento, ichaqa sientenki imapas mana allintachu nativo kay correctividadpi.. .
  Friedrichqa manan rikuchirqanchu llakisqa kashasqanmanta:
  - Hinaptinqa, ¿imataq kaymanta? Ichapas sospechawaqchik huk espía soviética kasqayta, hinaspa ruskuna iskay chunka waranqata sacrificasqankuta, chaynallataqmi norteamericanokunawan kuska, kuskan waranqata mana yupay atina avionninkumanta, Kimsa kaq Reichpa hawanpi yaykumuwanankupaq?
  Evgeniaqa umantapas kuyuchirqa:
  - Mana, ¡mana chaynata yuyanichu! Kayqa nishutan karqan, ruskunapaqpas. Allin riqsisqa rimay kaptinpas: manam yuyaynikiwanqa Rusiataqa entiendewaqchu. Ichaqa hukniraymanmi rikch"awan, ichapas qan kanki, imaynatataq nisaq... SS ingeniería genética nisqapa rurun. ¿Ima rikchaq runapas hamuq pachapaq? Ñawincharqanin genética nisqamanta llank"aykunata cientificokunata, yachanin runaq naturalezanqa cambiakunman, allinchakunman otaq aswan mana allin kanman intervención artificial nisqawan. Hinaspapas huk maqanakuq hina superhumano cualidadesniykikuna... Kayqa ancha...
  Friedrichqa kutichinanmantaqa hatun sayayniyuq amiganmanmi umantapas k"umuykuspan sumaqllaña siminkunapi much"aykurqan. Chaymantataq niran:
  - Ama sumaq umaykimanta llakikuychu. Sichus manchakunki defectuoso wawakunata ñoqamanta chaskinaykita chayqa, creeway, kayqa manan chhaynachu! Chiqaptaqa, ichapas rimanakuypa temanta tikrasun.
  Evgeniapas chaytam arí nirqa:
  -Arí, aswan allinmi cambiay! Tanquekunamanta rimasun... Aswantaqa, hatun operativo sede, Guderian umalliq, huk atipanakuy ruwayta lluqsichirqa: iskay laya tanque... Imaynan huk chawpi "Pantera Imperial" cañon 88 mm El 100 utaq aswan pisi ichaqa armadurayuq -piercing, hinallataq frontal inclinado armadura al menos 250 mm hinallataq llasa "Tigre Real" 105 mm calibre El100 pistola, armadura frontal al menos 300... Astawanqa, ñawpaq tanquepa llasayninqa manam pichqa chunkamanta aswanchu tonelada, iskay kaqtaq 65.
  Friedrichqa pisichakuspanmi chukchuykusqa, goferpa ñawpaqenpi leon hina:
  - ¿Manachu kayhina imapas chiqap? ¡Astawanraqmi yuyaymanaspa, pisi materialkunawan aswan facilña qampaq kasqanmanta, chaynallataqmi aliadokunapa bombarderokuna mana Tercer Reichpa allpankunata thuñichisqankumanta!
  Evgeniataq suspiran kutichisqa:
  - Principiopiqa atikunmi, ichaqa manan tiempoyku karqanchu, otaq aswan allinta nisunman, manan tiempoyku kanchu metalpi prototipo ruwanapaq necesitasqanchis tiempopi. Qamqa imaynatapas ancha tardetam quwarqaku sumaqllaña Yachayniykita. Hinaspa Hitler munan kay qhipa tanquekuna kay wata Tercer Reich ejercitokunawan servicioman yaykuyta qallarinankuta.
  Chay wayna asqa musphasqa kasharqan:
  - ¿Imaraykutaq prototipo ruwanapaq ancha pachata hap"in?
  Chay sipasqa umanwanmi nirqa:
  - Anchata, astawanqa sichus chay modelo fundamentalmente mosoq kaqtin... Chayqa kanmanmi chay popular nisqa rimay hina: sichus manejanki chayqa, huk barrancapin tukunki!
  Friedrich yuyaykurqan: sut'inmi kaypi sasachakuykuna kan... Ejemplopaq, Soviet diseñadores nisqakunan askha watakuna maqanakurqanku IS-10 tanqueta kamaspa, otaq iskay wata hunt'ata T-54 nisqawan tinkerarqanku. Chaymantapas kay tanqueqa guerra qhepamanmi ruwasqa karqan, hinallataq Segunda Guerra Mundial maqanakuykunapi experienciayoq kasqanrayku. Chaymantapas, manam fundamental musuq modelochu karqan, aswanpas T-34 nisqap aswan evolución nisqallanmi karqan. Ejemplopaq, T-44 nisqa mana llapanpichu allin ruwasqa karqan, yaqapaschá mana maqanakuypipas utilizasqachu karqan... Chaymi mana suyakunaykichu ima milagro especialtapas.
  Tigre tanque, alemankunap mana experienciayuq kasqankurayku kay laya antawakuna ruwaypi (manachus, chiqamanta, chasista yupanki chayqa, ejemplopaq karqanña 150 tonelada "Colosal" kamasqa Ñawpaq kaq hatun maqanakuypi).
  Friedrichqa kaytan repararqan:
  - Chay ruwasqaña "Pantera"-5, utaq AG nisqaman hinam diseñana. Chasisninmi mana 88 mm cañonllatachu apayta atin, aswanpas 128 mm cañontapas, otaq 150 mm bustapas...
  Evgeniaqa asikuspa nirqa:
  - ¡Ichaqa chaytapunim ruwanchik! Ichaqa Porscheqa kikinpa "Tigre Real" nisqayuqñam, 88 mm calibre pistolayuqña kaptinpas. Ichaqa ichapas kayqa ruwanqa huk modelo intermedio hina. Qallariypiqa 250 milímetro armadurapaq mañakuyqa hunt'akurqanmi, llasaynin ancha hatun kaptinpas - 63 tonelada. Ichaqa chay torreta ancha hatun ángulo de inclinación racional armaduramanta, elegante hinaspa aerodinámico... Ichapas atikunman ganayta chay intermedio atipanakuypi, ichaqa hamuq punchawkunapim sasachakuykuna rikurimunqa. Ichaqa Yachayniykiman hinaqa, atikunmi huk tanqueta ruwayta, chay tanqueqa tukuy ladomanta mana haykuy atina, ima hark"akuytapas chinkachispa. Tukuy imamanta, huk ruphay antawapaqqa, ancha allinmi allin lado hark"ayniyuq kay, chaymanta, llakikuypaq, Pantera mana ancha unay pachata alabakuyta atirqachu.
  Friedrichqa kaytan repararqan:
  - Ichapas kunankamaqa mana tanquekunamanta temataqa llamiykusunchu... Utaq aswan allinta nisunman, chaymanta rimayta tukusun. Machu profesorkuna hina otaq wayna sipaskuna hina kanchis.
  Evgeniapas chaytam arí nirqa:
  - Allintam ninki, sapa kuti hina, imapas aswan kay pachamanta rimasunchik. Ejemplopaq, Gran Bretaña nacionmanta reypa wasinmanta.
  Friedrichqa chukchanta chukchuykusqa:
  - Ima temataq! Tiempo chayamuchun, manaña imapas Winsorkunamanta puchunqachu. Icha, ¿yuyankichu, Moscú llaqtata hap"ispa, tanquenchiskuna mana Londres llaqtata ñut"uyta atinqakuchu, chay llaqtaqa hap"isqañan kashan?
  Evgenia kirunkunata llimp"iykusqa:
  - Bueno, claro atinkumanmi!
  Pelota tukukuptinqa, huk noble cena karqan, sumaq mikhuykunawan, ichaqa mana sinchi alcoholniyuq upyanakunawan. Mana imapas suqta gradomanta aswan kallpayuq. Bueno, chaymanta Friedrichwan Evgeniawan, imaynan huk waynaman huk sipasman hina, jubilakurqanku huk sapaq cuartoman.
  Llapa runakunaña allinpaq qhawarinku hatun rubiokuna mana hukniraychu kasqankuta chaypas, Evgeniaqa askha horakunan sinchita convencechiq hina contranpi rikuchirqan. Bueno, Friedrichpas, cheqaqmi, manan uyanta chinkachirqanchu. Chaymi sinchita abrazanakuspa puñururqaku.
  Chay waynaqa musqukurqanmi Japón nacionmanta ninja kasqanmanta, paymi Rusia nacionmanta zar Nicolás II nisqamanta kamachikuyta chaskirqan Mikado nisqa runata wañuchinanpaq, chaymi emperadorta.
  Friedrichqa musqukurqanmi imaynatas k"ullu perqakunaman seqarqan, dedonkunawan, chaki dedonkunawan ima pisilla raqraman otaq ch"usaqman k"askakuspa. Chay waynaqa palacioman haykurqan, chaypin sinchi maqanakuy qallarirqan...
  Ninja waynaqa, sapa kuti hina, awqankunamanta umankunata kuchuspa, k"irisqa, phukurpariq... Musquyqa llumpay chaqwa, llumpay yawar, kuchusqa, manataqmi ima niyniyuqpaschu karqa. Astawanqa kanmi q"ala chakiyuq sipaskuna espadayuq tukuy hinastinpi saltaspa... Pisi rimayllapi...
  Mana kimsa tawa horamanta aswanta puñuyta atirqanichu... Friedrichta rikcharichirqa chay mensajero sipas kaynata nispa:
  - ¡Maqanakuyqa tukuy kallpanpin kashan! Manan kanchu mana cambiay atina runakuna, aswanpas qan hina runakunalla, Friedrich Bismarck.
  Chay waynaqa saltaspa, mana despedikuspapas, aswan qaylla pistaman usqhaylla rirqan.
  Hinaspapas imaynachus kasqanman hinaqa manan yanqapaqchu waqyasqa karqan... Ejército general Rokossovskyqa Stalinmanta kamachikuyta chaskirqan, mana suyaspa hunt"asqa fuerzakunaq huñunakuyninta, Rommelpa ejercito t"aqanman huk pisiyachiq golpeta qonanpaq. Kay casopiqa, chay yupayqa, Alemaniamanta manaraq tiempoyuq kasqankurayku, Voronezh llaqtata atacanankupaq tropankuta churanankupaq. Chaymi karqan huk chansa ruwanankupaq huk pisi patachayta ruwanankupaq mastarisqa flanco Alemania tropakuna, ñawpaq maqanakuykunamanta sayk'usqa.
  Friedrichqa Fokken-Wulf nisqa carromanmi seqananpaq hikutasqa karqan, manan asalto modificación nisqachu, aswanpas regular modelo nisqa, tawa iskay chunka milímetro cañonkunawan iskay ametralladorakunawan. Chaymi, llumpay utqaylla purisqanrayku, chay warmachaqa mana chay armayuq tarikurqa, chay armaqa ancha allinmi karqa tanquekunawan maqanakuypi. Chiqapmi, chunka bombakunaraqmi fuselaje nisqapi karqa...
  Hanaq pachapipas ruphaymi karqan, Soviet ataque avionkuna, Yaki-9 maqanakuq avionkunapas rikhurirqan. Kay qhipa antawakuna ichaqa, pisi hark"asqa kasqankurayku, mana kawsasqankurayku ima, karu karumanta 20 mm calibre pistolakunawanpas mana allinchu karqanku. Friedrichqa ñawpaqtaqa maqanakuqkunatam waqrakunapi takarqa, chaymi, chiqapmi, aswan pisilla Ilasmanta ñawpaqman rirqa. Tawa avionpa cañonkuna, chaymi kallpa... Ñawpaq iskay chunka yakukuna ch"eqesqa, mana ima q"otuywan chupaman asuykuptinpas.
  Friedrichqa manan muyurqanchu, manan maniobrarqanchu, aswanpas wayramanta cañonkunata pisillatan kuyuchispa hatun maquinanpa cuerponta kuyuchirqan.
  Iskay chunka pichqayuq, iskay chunka suqtayuq, iskay chunka qanchisniyuq... Mana faltaspa, chay atrevido Yaks nisqakunapi, chaykunaqa, chinkachiykunata ñakarichkaspankupas, chaywanpas manam wañunkuchu, aswanqa utqaylla ganaytaraqmi kallpanchakunku... Friedrichqa huk ratollaraqmi admirakurqa imaraykutaq, Soviet militar literaturakunapi, kay sumaqllaña Fokken makinata ancha pisichasqa karqan -Wulf. Arí, 22 segundospi hunt"asqa turnota ruwan 19 Yakpaq (hinallataq llamp"u kaqpi, Yak 17 segundosllapi ruwayta atin!). Ichaqa Friedrichqa manan necesitanchu maniobrayta; Huk segundollapin cheqaqtapuni qanchis otaq pusaq carrokunata tupawaq.
  Tiempoqa manchay pisi pisimantan puririrqan Friedrichpaqqa maqanakuypi trancepi, tiempoyoqtaqmi karqan yuyaymanananpaq, municionninkunatapas uraykachinanpaq. Principiopiqa, llapa runaq chaskisqanmi, aswan yachaysapa aspas, Rudel hina fenómenos nisqakunapas, manan atinchu sinchita influenciayta guerraq puriyninta. Chiqap historiapiqa, soqta aswan allin Alemaniamanta askunam huk entero aéreo ejercitota chinkachirqaku, ichaqa nazikunaqa mana suyakuyniyuqmi wayra pachapi kamachikunankupaq maqanakuypi atiparqaku.
  Ichaqa kay casopiqa, huk sitiollapi achka yakukunata huk runamanta aswan contra wischuyqa peligrowanmi huntasqa kachkan... Soqta chunka hukniyuq maqanakuqkunatam mana huk minutollapichu urmachirqaku. Chaynallataqmi raprankuna urmaykun, otaq cabinakunapa blindado vidrionqa pakikun. Kay qhipa kaqtaq aswan mana allinraq, kay casopiqa mana pilotota qispichiyta atikunmanchu. Hinaspapas pisillañam puchunku experienciayuq askuna Puka Ejército nisqapi.
  Chay urmachisqa antawakuna ukhupi tawaqa guardiakunaqmi karqan, paykunan phisqamanta aswan avionkunata urmachirqan... Yapamantan kayqa mana yanaparqanchu, imaraykuchus Volkaqa yacharqanmi maypi tupananta, imaynatas... Imaynan huk cazador ametralladorawan huk t"aqa t"aqata urmachinanpaq hina gansos. Chayqa exactamente rebaño, huk ruphayllapi, intuitivamente, instintowan, determinaspa hinaspa dirigispa barrilpa kuyuyninkunata munasqa dianaman, mana huk balallapas pasaptin. Gansokunata, kay casopiqa Soviet avionkunatapas urmachinku, maypichus carlingakuna p"akisqa, hinallataq pilotokuna urmachisqa, chaypiqa huk tiempo derechota phawanku. Ichaqa wakin raphrankunan chinkapushan...
  Friedrichqa kaypi yuyarirqa peliculakunata, chaypim rimarqaku Estados Unidos nacionmanta vaqueros nisqakunamanta, chaynallataqmi DiCaprio sutiyuq riqsisqa peliculatapas - "¡Utqaylla ichaqa wañusqa!" Ichaqa chay tiempopiqa Estados Unidos nacionmanta vaquerokunaqa manan reqsirqankuchu automático ametralladorakunata nitaq usqhaylla phawaykachaq wayra cañonkunatapas. Mana chayqa, reparankumanmi karqan ima armachus kayqa monstruosolla kasqanmanta, thuñichiq atiymanta.
  Chay yakukunaqa pisi tiempollamantan tukukurqan, Friedrichtaq Ily llaqtaman astakurqan. Kaypiqa aswan allinmi hanaqmanta, utaq qhipa hemisferiomanta atacayqa. Astawanpis, allin kanman, manataq karuta pisiyachispa.
  Huk ñantaqmi aswan k"irisqa raphrakunata t"oqyachiy, manan chaykunapiqa armadurata warkuy atiwaqchu.
  IL-2 nisqaqa jorobado sutiyuqmi. Iskay kaq tiyana chaypi churasqa kasqan qhepamanmi aswan sasa karqan qhepa hemisferiota defiendeq disparaqpaq chhayna maquinata huk noviciopaq urmachiy, ichaqa chaymanta... Chiqamanta, kay avionpa aerodinámica nisqa aswan mana allinman tukupurqan. Kayqa niyta munan paykunawan aswan facil kanqa...
  Aswan lógico kanman karqan Ilam hukniray direccionkunaman ch"eqerinanpaq, ichaqa sistema... Pisi rimayllapi, qallarirqan legendario tormenta tropakunaq maqasqankuwan. Ichaqa, chay ágil Salamander-3 chayamusqaña. Hinallataqmi mitutapas hapirqaku...
  Friedrichqa yuyaykurqanraqmi ñawpaqman puriyta atisqankuta, asuykushasparaq Yakkunawan tupasqankurayku... Aunque, pi yachan... Luftwaffe pilotokunaqa manan valorniyoq rusa maqanakuqkunachu kanku, hinaspapas aswantaqa manan aswan askhachu maqanakuyman haykunku, ichaqa ichapas mana casokunapichu maypichus allpapi kallpakunaman llumpay hatun manchakuy paqarichisqa kachkan .
  Friedrich ichaqa mana ima sasachakuyniyuqpas... Qhipa blindado hemisferiota cañonkunawan tupachiy, utaq raprakunata tapay - chaypa rurunqa kaqllam. Hinaspa imaynatataq kay carrokuna chaymanta urmaykunku, wayrapipas huk marcata saqinku... Maqasqa sirvientepa wasanpi rayakuna hina.
  Friedrichqa kimsa chunka qanchisniyuq limokunatam urmachirqa, chaynallataqmi iskay "Empeño" nisqakunatapas hapirqa. Pachak yapamanta, ñawpaq pachak hukniyuq registro mana p"akisqa kaptinpas. Awqaqa wakin avionkunallañam puchurun. Kunanqa bombakunata wikch"uykuspa kutimunqaku.
  Kunanqa Soviet tankikunam chay ataqueman richkasqa, mana aviación nisqapa yanapayninwan, astawanqa artillería nisqapa yanapayninwan. Ataque avionkuna, bombarderokuna ima atacarqanku. Soviet tanquepi llamk'aqkunapaq ancha sumaqmi, chay antawakunap purichiynintam llamk'achiyta atirqanku. Ichaqa tukuy rikchaq avionkunam yapakuchkarqa.
  Friedrichqa llapa bombakunata urmachispa aeropuertoman kutirirqan. Ichaqa Rudelpa Fokken-Wulf-4 nisqa ancha riqsisqa tankikuna thuñichiqta rikuyta atirqan.
  Chay wayna as kutirqa "wasinman" aeropuertoman, chaypim Pegasus Terminator Me-362 suyachkasqa.
  Friedrichqa Fokken-Wulf nisqa barcota uraykachispa, vecino pilotoman qaparirqan:
  F -490 mana allin maqanakuqmi nispa atrevidoyuq kaptinqa llullakuchkanmi. Mana allin avionkuna kanchu, mana allin pilotokunalla.
  Qatiqnin lluqsiyqa maqanakuy tankikunallamanmi pisiyachisqa karqan. Alemania runakunaqa manaraqmi kallpasapa blindasqa puñunata horqoyta atirqankuraqchu paykunawan tupanankupaq, ichaqa avionkunawanmi atacarqanku.
  Chay kallpasapa tanque soviético nisqakunaqa ñam chimparurqakuña chay llañullaña punta kaq lineata, hinaspam atacarqaku unidad de infantería nisqaman, chaypim karqaku árabe voluntariokuna.
  Musulmán runakunaqa, mana suyasqankuman hinachu, mana manchakuspa maqanakurqanku, manataqmi ayqekuyta yuyaykurqankuchu, ichaqa chay pachallapitaqmi sinchi mana allinta ruwarqanku. Astawanqa, bazoo americano nisqataqa mana runa hinachu llamk"achirqanku, granadakunatataq astawanraq.
  Ichaqa unidad soviética nisqakunaq ataquenqa tukusharqanmi. Aswantaqa fascista ataque nisqa awya yallakunaqa achka huch'uy bombakunatam llamk'achirqan, rikch'ayniyuq cargayuq, chay yuyayqa Soviet nisqap ruraqninkunamantam copiasqa, ichataq aswan yachaywan rurasqa. Ichaqa Soviet Union nacionmanta tanquekunapi llank"aqkunan mana kamachikuyta chaskirqankuchu hanaq pachamanta llika warkunankupaq.
  Hinaspapas Friedrichqa wasi patakunamanmi wayramanta cañonkunata t"oqyachiqlla. Kaymi aswan facil taktika. Torrepa escotillanta hinaspa atipasqaykitapas pakiy. Hinaspa hayk"a carrokunatan kay hinata urmachiwaq, avion horizontalmanta tupaspaqa...
  Ichaqa huk tanqueq usqhaylla puriyninqa manan yanapanchu sichus huk maqanakuq intuitivamente, mana apuntaspa, caprichowan tupan chayqa...
  Chayqa huk simulador hina tanquekunawan, qanlla dios modoyuq kanki, sapa disparotaqmi chiqan, hinaspapas sapa kuti, sapa kuti...
  Kunanqa pichqa chunka masninñam tanquekuna chinkachisqa, chaymi Rudelqa samachkan... Ichaqa distraenaymi karqa. "Rinrikuna" ladonpi rikhurimurqan. Soqtatan urmachirqanku, wakintaq Salamandrokunata thuñichichunku. En general, kay sara llamkaqkunata punchawpi maqanakuyman rinankupaq saqiyqa chuya wañuchikuymi.
  Tanques nisqakunaqa aswan importanten...
  Kutiy... Fokken-Wulf 4 nisqapi phaway, hinaspa Helga ladonpi.
  Chay sipasqa tapusqa:
  - Allinmi, ¿imataq Evgeniamanta gustasurqanki?
  Friedrichqa pisichakuspam radioman qaqchaparqa:
  - ¿Imaraykutaq envidiakurqanki?
  Chay sipasqa asikuspa nirqa:
  - ¡Claro mana! Librem kanchik, manataqmi casarasqachu kanchik. ¡Tapukuspalla pitaq aswan allin camapi, ñuqachu icha paychu!
  Frederickqa sumaqllatan kutichirqan:
  - Chiqamanta, qam! ¡Manan ancha hatunchu kanki, hinaspapas aswan ágilmi kanki!
  Helgaqa kusisqa asikusqa.
  - ¡Manan imatapas qanmanta suyarqanichu! Ichaqa sut"inmi aswan allin... Ugh, payqa huk rata diseño, hinallataq huknin ancha pisi warmikuna premiasqa Cruz de Caballero de la Cruz de Hierro!
  Friedrichqa kaytan repararqan:
  - ¡Qanpaqqa encina raphikuna esquinallapiña kashasqanmanta yuyaykuni!
  Chay maqanakuyqa rikuchirqanmi chay waynaqa allintachá rimashasqanmanta. Helgaqa mana manchakuspan tanquekunata martillowan takarqa. Yaqachus hina pruebayta munarqan maqanakuq runaqa maqanakuq runamantaqa aswan k"ullu kayta atisqanmanta. Ichaqa, ichaqa manan Friedrichwan tupachiyta atinmanchu.
  Pisi tiempollamantan Alemaniamanta, Estados Unidos nacionmanta carrokunaq hatun tanque columnakuna rikhurimurqan. Astawanraqmi ágil hinaspa pukllaq tanquekuna chinkachiq norteamericanokuna "Brujas"-3. Chayqa sinchi hatunmi karqan, astawanqa Soviet Unionpa carronkunaqa yaqa llapanpin thunisqaña karqan avionkunaq ataquekunawan. "Pantera"-5 nisqapas sasachakuyniyuqmi rikurirurqa... Unay barrilniyuq rápido disparo pistolan hinaspa mana yaykuy atina armadura frontalnin... Yaqachus hina aguantayqa tanque soviéticokunapa tripulantenkunata mana allinta ruwayta qallaykurqa. Wakinqa, kamachiqkunata mana uyarispa, qhipaman kutirirqanku, kay tecnotrónico infiernomanta ayqiyta munaspa.
  Hinaspa yapamanta kutimuypas ripuypas, tanquekunaman ataque...
  Chawpi p"unchay pasarqonña, tutayashanñan... Puka Ejércitoq contraataquenqa tukukapunñan. Paywan Helgawanqa huk t'aqa Alemania awqaqkunap Ryazan llaqtaman purichkaqta yanapanankupaqmi huk ñanman pusasqa karqan. Chaypachallapitaqmi Vatutinpa soldadonkunata calderapi siq"iyta munarqanku...
  Alemankunaqa kunankamapas pisi pisimantan inti lloqsimuy ladoman ñawparishanku. Kaypiqa hark'asqam kachkanku, Soviet tropakunap mana kuyuriy atiyninwan, Frente Estepa nisqap hark'akuyninwanpas, manaña Moscú llaqtaman asuykuykunapi hinachu denso kaptinpas.
  Ichaqa Hitlerpa tropankunaqa aswan askha espaciotan chaskirqanku maniobranankupaq, chaymi Hothqa chhayna columnakunapi kaq hatun nodos de defensa nisqakunata pasayta munarqan. Wakin kitikunapiqa Alemania unidadkunap ñawpaqman puriyninqa utqaylla...
  Frederickqa Helgata tapurqan:
  - ¿Manachu sayk"usqa kanki, musquyniypa sipas?
  Rubia maqanakuq runaqa kutichisqa:
  - ¡Kusikuy sunquqa sayk"uyta qarqun, wakakunata laq"aymanta aswan allin! ¡Aunque sayk"uy lluqsimun yawar puswan leche rantipi!
  Friedrichqa arí nisqa:
  - ¡Manan kaypi cheqaq kaqpa contranpi discutiyta atiwaqchu!
  Tutakunapis chay waynaqa phawaylla phawaylla purichkarqa, phuyukuna hanaq pachaman kuyuriptinpas, parapas paramuptinpas. Alemania awqaq pusaq yachachiyninman hinaqa, aviación nisqawanmi ñawpaqpi hark'akuykunata hark'arqanku... Hinallataq mana 1941 watapi hinachu, Luftwaffe nisqapiqa Pindostanpa yanapayninwanmi achka awya yallakuna karqan.
  Friedrichqa kunanqa bunkerkunatam atacachkarqa, utaq aswan uchuy dianakunatapas... Tutakunapiqa manam maqanakuyqa pisiyarqachu, chaymi Soviet tropakuna contraataquekunata qallarirqaku. Huch"uyllaña, aswan ch"aqwayniyoqña kanku chaypas, manan pisi valorniyoqchu kanku...
  Tutakunapiqa, U-2 escuadrón nisqamanta hawaqa, manam ima wayramanta dianakunawanpas tuparqakuchu. Hinaspa chay bunkerkunata bombardearqanku... Llampullata.
  15 ñiqin chakra yapuy killapi 1947 watapi paqarinpaqmi llaqtapaq maqanakuy qallarirqan, chay pachallapitaqmi ferrocarrilpa tupanakuyninpaqpas: Elektrostal. Chaypiqa ancha rupaymi karqa, aswan allinqa, Friedrichwanmi mana rakinakuq amigan Helgapas hukllawakurqa.
  - Allinmi, hatun caballero, awqakunatachu ñitiykuchkanchik?
  Friedrichqa kusisqa kutichirqan:
  - Mana wasiyuq runakunaqa cerveza rantikuna wasipi tanqachkanku, ñuqaykutaq atipachkayku. Hinaspa imaynatas atipanchis...
  Kikin Elektrostal llaqtaqa allin hark"asqa karqan. Unidades de ejército nisqamanta aswantaqa, iskay musuq divisiones NKVD nisqapas harkakuyninpim yanapakurqaku. Paykunaqa, llapanpiqa, manaña SS hinachu allin qhawarisqa guardia militar karqanku chaypas, artillería nisqawan, llamp"u tanquekunawan ima armasqa karqanku.
  Nazikunataqmi ichaqa, kikinkupaq caldera ruwayta munarqanku... Ciudadelata pasaspa, pinzakunawan p"istuykuy...
  Kaypiqa, chiqamanta, wayrawan yanapachikuyqa anchata yanapakun, astawanraq kunka llañuyaptin.
  Helga, típico sipas hina, segurarqan:
  - ¡Atipayqa ñuqanchikpa kanqa! ¡Alistakuy trineoykita veranopaq!
  Friedrichqa arí nisqa:
  - Hinaspa mana chiri killapillachu! Llasaq tanquekunata, wayramanta conchakunata ima apaykachasunchik.
  Chay waynaqa yuyaykurqanmi yapamanta Mainsteinpa ejercitonpi kasqankuta, ichaqa Occidente ladopin aswan reqsisqa Rommel nisqa aswan reqsisqa. Maqanakuy pachapi waynaqa aswanta trancepi ruwasqanmanta, infierno espirituq umallisqan, imaraykutaq mana yuyarinmanchu kay kamachikuqpa sumaq ruwayninkunata. Hinaspapas, ¡aswan kusikunapaqmi maqasqa inglés runakunata yuyariyqa, atipasqa rusokunamantaqa!
  Rommel, Línea Marret nisqaman chayaspa, repararqan Napoleón "posición central" nisqapi iskay awqa ejercitokuna ukhupi kashasqanmanta, kunanqa, huk decidikuq golpeta qospa, hukninta atipayta atinman, chaymantataq kutispa iskay kaq ejercitowan tupayta atinman.
  Friedrichqa sunqullanpi asikuspa nirqa: Napoleón, Leo Tolstoy iskayrayaptinpas, mana iskayrayaspa hatun kamachiq hinaspa kamachiqmi karqa. Astawanraqmi imapas haypasqankuta qawaspaykiqa. Ichaqa manan hark"arqanchu. Hitler kaymanta aswan mana allinraqmi... Ichaqa principiopiqa atikunmi Fuhrerta Napoleonwan tupachiyta!
  Chay yachaysapa kamachiq Rommelpas huktaraqmi musyakurqa: norteamericanokuna, francés runakunapas karu inti lluqsimuy ladupi Túnez chawpiman purisqaku, hinaspam Fondouk, Faid hinaspa Gafsa llaqtakunapi Gargantas Dorsal Occidental nisqakunata hapirqaku, chaymi 60-70 millas inti chinkaykuy lawpi Gargantas Dorsal Occidental nisqakunata qatarqaku.
  Resulta, sichus italo-Alemania fuerzakuna Faidta Gafsata hap"inkuman, chaymantataq Ferianata Kasserinetawan pasaspa inti haykuy ladoman rinkuman chayqa, derechota rinkumanmi hatun base de suministro estadounidense nisqaman, Tebessa llaqtapi sede centralninkumanpas. Tebessa llaqtapiqa Italo-Alemania awqaqkunam Túnez suyupi Aliadukunap liñanpa inti chinkaykuy larunpi karuta tarikurqanku, yaqapas kikin rimanakuyninkupi. Sichus Rommel chaymanta tankinkunata muyuchispa wichay lado lamar qochaman pusanman karqan, pachak legua karupi chayqa, Alemania runakunaqa Túnezpi llapa aliado ejercitotan kuchunkuman karqan otaq Argeliaman obligankuman karqan.
  Friedrichpa yuyayninkunaqa t"aqasqa karqan iskay Laggs phuyu qhepamanta phatariq rikhurimusqanwan... Kaykunaqa tukusqañan karqan... Hinaspa allin disparokuna pistolakunaman... Payllan chhaynata disparayta atin... Tawa Yaks astawan. .. hinaspa chaypipuni kanku... Hinaspa kunan Katyushaman ninata... Chaynapi fragmentokuna tukuy lawman pawananpaq... Huk cohete lanzador... Chaymi Helgaqa ladomanta kallpanchakun. Payman qaparikun:
  - Hero, ¡aswan kallpawan tanqasun!
  . 20 kaq raki.
  Oleg Rybachenkowan Margarita Korshunovawan huk paralelo pachapi misionqa manaraqmi tukusqachu.
  Alimankunaqa Gorky llaqtamanmi ñawpaqman purichkasqaku. Paykunaqa llapanta muyurirqanku. Kay hatun llaqtata defienderqanku huk qhari wawa, huk warmi.
  Moscú llaqtaqa tukuyninpi muyurisqa kasqanraykum samayta munachkasqa. Nazi nisqakunaqa wakin cheqaskunapin Kremlin nisqaman haykurqankuña. URSS nacionpa capitalninpa posiciónninqa yaqa mana suyakuyniyuqmi karqa. Moscú llaqtapi guarnición nisqapi conchas nisqakunan tukukapusharqan. Hinaspa capital urmasqanwanqa hukniraymi kanman karqan.
  Oleg Rybachenkowan Margarita Korshunovawanmi Volga mayupi llaqtapaq maqanakurqanku.
  Qhari warmiqa sapa kuti hinam maqanakunku.
  Ninawan takispankum takinku:
  Precursorkunaqa manan pisipankuchu
  Paykunaqa manan manchakunkuchu ñak"arichiyta...
  Atoq hina maqanakunku
  ¡Krautkunata infiernoman kachaspa!
  
  Paykuna ukhupiqa askha wiraqochakunan kan,
  Muchas locos chicos...
  Necesario kaqtinqa, formacionpi puriy - .
  ¡Maquinata cargaspa!
  Hinaspa chayna huk warmacha yaqa chunka iskayniyuq watayuq hina rikchakuq, ichaqa chiqaptaqa huk sazonado veterano achka wataña kasqanmanta, Oleg Rybachenko huk ruphayta quykurqa, fascistakunata rutuspan.
  Hinaspa chaymantaqa q"ala chakiwan awqaman granadata wikch"un.
  Hinaspa Krautkunata tukuy ladoman ch"eqechinqa.
  Chay qhepamanmi waynaqa takinqa:
  - ¡Ñoqaqa sallqa runakunaq qonqoriyninpi Rusia maqanakuqmi kani,
  Rusia awqankunatan kay pachamanta barresaq!
  Margarita, kay sipas-heroe, q"ala chakiwan wañuy wañuchiq regalotapas wikch"un. Payqa achka nazikunatam urmachinqa hinaspam tuiteanqa:
  - ¡Para Gran Rus'!
  Hinaspa hukmanta asikuspa phatarirqa.
  Huk qhari wawawan huk sipaswanmi heroico hina maqanakunku. Guerra yaqa chinkapunña chaypas. Alimankunaqa Orenburg llaqtata muyuykusqañam, Puka Awqaq Sunturta maypipas siq'ispa.
  Aswan sut"itaqa, Orenburg llaqtaqa unayñan hap"isqa. Huk castillollan chaypi sayashanraq. Nazi nisqakunaqa Ufa llaqtata muyurisqañam.
  Chaymantapas, sur lawmanta tropankuqa Kazán llaqtamanmi asuykuchkankuña. Chay situacionqa manan sinchi sasachu.
  Hinaspapas chay situacionqa astawanmi yapakun, inti lloqsimuy ladomanta samuraikuna hamusqankurayku, Asia Centralpipas Alemania runakunawan hukllachakusqankurayku.
  Ichaqa chay valorniyoq wawa victimakunan maqanakunku. Paykunaqa atipasqankupim iñinku. Otaq umanta hoqarispa wañunankupaqpas listoña kashanku. Ichaqa, ¿imaynataq kay wañuyqa? ¡Mana wañuqmi kanku!
  Hinaspapas askha watakunan wawallapuni kanku. Hinaspa maypipas kanmi huk pachakuna, misionkunapas.
  Olegqa huk disparotawanmi phawan. Chaymantataq q"ala chaki dedonkunawan granadata wikch"uykuspa takikun:
  - ¡Stalinqa wiñaypaqmi ñuqaykuwan kanqa!
  Margaritaqa Fritzes nisqakunata qhawarispataq siq"iykusqa:
  - ¡Dios amachu! ¡Kay runa mikhuq runaqa hamuwanchismi!
  Hinaspa sipasqa, phiñasqa, q"ala chakiwan granadata wikch"uykusqa.
  Oleg Rybachenkoqa allintam nirqa:
  - ¡Llapanchismi maykamapas runa mikhuq kanchis!
  Hinan chay waynaqa q"ala chaki dedonkunawan wañuy regalota wikch"uykusqa.
  Margaritaqa kaywanmi acuerdopi karqa:
  - Maykamapas, ¡arí!
  Hinaspapas q"ala chakiwanmi wañuchiq armatapas kachaykusqa, chaymi Alemania nacionmanta iskay carrokuna tupanakurqanku.
  Oleg Rybachenko dispararqa hinaspam piensarqa URSSpa situacionninqa, ichapas, manaña suyakuyniyuqña kasqanmanta, manataqmi imapaqpas valenchu guerra ruwayqa. Chayraykum yanqalla runakunata wañuchinku.
  Chay waynaqa q"ala chakiwanmi iskay granadakunata wikch"uykusqa. Chay kuruchata tupachispa, "E" seriemanta Alemania tankikuna hukllanakurqanku.
  Terminator wawaqa takirqan:
  - Tiempo chayamuptin, .
  ¡Mana manchakuspa maqanakusun!
  Tutamanta hatariq maqanakuqkuna - .
  ¡Hinaspataq valientewan maqanakuychis!
  Chay waynaqa cheqaqtapunin listo kasharqan iskay kinsa minutollapi mayqen ejercitotapas chinkachinanpaq.
  Margaritapas q"ala chaki wañuy regalota wikch"uykuspan qaqcharqan:
  - ¡Para Gran Rus'!
  Wawakunaqa ancha kallpasapa maqanakuqmi kanku, chaymi mana pipas saruyta atinmanchu. Paykunaqa chhayna sinchi maqanakuqmi kanku.
  Qhari warmiqa sapa kuti hinam sallqa kusikuypi kachkanku. Hinaspa paykunawan kuska valor, honor, valor. Paykunaqa titankuna hinam fascistakunawan maqanakunku. Hinaspapas sut"inmi kashan awqakunaqa manan qaqa hinachu maypichus sayasqankuta pasanqaku. Ichapas qaqamanta hinaspa monolitomanta aswan kallpasapa imapas.
  Margarita, disparaspa, nirqa:
  -Planetapi campeonkuna kasunchis,
  ¡Ñoqaykuqa hatun yachaywasipi gigante kayku!
  Hinaspa sipasqa yapamanta wañuy quyta q"ala chaki, cincelasqa chakinwan qallarinqa. Hinaspa awqanta ñut'urqan.
  Kay sipasqa ancha q"oñi, manan imatapas contranpi utilizayta atiwaqchu.
  Yaqachus hina mana kanchu método contra chatarra. Ichaqa, kayqa manan palancachu, aswanpas imapas aswan wañuchiq hinallataq q"oñi.
  Oleg Rybachenko, disparaspa, qaqchaspa:
  - Manam waynachu kani, super wayna kani hinaspapas kay pachapi llapa runakunamanta aswan hatunmi kasaq!
  Hinaspa yapamanta, q"ala chakichanwanpas thuñichiq perno explosivokunata wikch"uykushanman hina. Hinaspa yapamanta iskay Alemania tankikuna hukllapi tupanku.
  Chay wayna maqanakuq runaqa ancha maqanakuqmi. Ichaqa sientekun mana kaypi culota p"akiyta atisqanmanta lazowan. Manaña mana suyakuyniyoq situacionkuna kanchu chaypas, imaynan mana atipay atina contrariokuna kanchu hinata.
  Chay waynaqa yuyarirqanmi imaynatas Bielorrusia suyupi presidencial akllanakuypaq ditties nisqakunata hamutarqan:
  Manan sumaqchu soqta kaq kutita yanqa rimaykunata uyariyqa,
  Hinaspapas manan entiendenichu maykamachus "tayta" nisqapi creenayta!
  Lukashenkoqa paraisota hatarichinanpaqmi prometekurqan - .
  Ichaqa k"anchaywan kuska, tutayaqmanmi haykunchis!
  Arí, chay sistemapaq, personalidad cultopaqpas sasachakuymi karqa. Chiqamanta, ¿imaraykutaq juk Europa suyu juk dictadorta toleranan, Edad Media nisqapijina?
  Hinaspa Stalinpas dictadormi hinaspapas kay universopiqa pisi pisimantam guerrata qallarichkan atipananpaq...
  Chay heroico wawakunaqa kimsa p"unchawtawan maqanakurqanku. Chaykamataq nazi nisqakuna Kazan llaqtata muyurispa Ufa llaqtata hap'irqanku.
  Kikin Kremlin llaqtapiqa maqanakuyqa karqanñam. Tawa layqa sipaskunan nazikunawan maqanakurqanku espadakunawan, llañu discokunawan ima wikch"unankupaq, q"ala chakiwan.
  Kremlinqa Sturmlevs , Sturmtigers nisqakunap bombardeasqanwan, hatun cañonkunawanpas anchatam dañasqa karqan.
  Kikin Stalinpas, chiqapmi, Sverdlovsk llaqtapiraqmi kachkan. Hinaspapas URSS nacionpa imayna kasqanqa yaqa mana suyakuyniyoqmi rikchakun. Ichaqa Puka Banderaqa Rusia nacionpa capitalninpa hawanpiraqmi pawachkan, chaymi niyta munan mana llapanchu chinkarusqanmanta!
  ¡Runakunaqa creenkun huk cambio chayamunanta!
  Natashaqa árabe runata kuskanman kuchuspa. Q"ala chakiwan huk discota wikch"uykuspanmi siq"in:
  - ¡Mana wañuq Tayta Llaqtapaq hatunchay! ¡Hitlerqa manan p"akiyta atiwasunmanchu!
  Zoyapas iskay sabrewanmi fascistata kuchurqa, hinaspam chirpachikurqa:
  - Mana, ama pakiwaykuchu!
  Chay qhepamanmi q"ala chakin nazikunaman wañuchiq discota wikch"uykurqan.
  Hinaspapas iskay kinsa yana maqanakuq runakunan Kremlin llaqtaq thunisqa perqanmanta urmarqanku.
  Chaymantataq Auroraqa dispararqan. Payqa pisillatan dispararqan, ichaqa allintan dispararqan. Hinaspa chaymantaqa sabresninta servichikurqa. Hinaspa quyllurkuna, filoyuq llañu esvásticakuna ima q"ala chaki dedonkunamanta phawarirqanku.
  Hinaspa kaypi Svetlana q"ala chakiwan huk filoyuq discota wikch"unqa, Fritztataq llik"irqunqa. Chaymantataq takinqa:
  - Kolovrat, Evpatiy Kolovrat - Tayta Llaqta amachaq, Perú suyupa awqan!
  ¡Kolovrat! ¡Evpatiy Kolovrat! ¡Heroes de Rus' nisqakunan alarmata waqachishanku!
  Tawantinkum kaypi maqanakuchkanchik. Yaqa llapan Moscú llaqtatan hap"ikapurqankuña, chaymi municionkunata qosqankupas tukupun. Rusiamanta qhari wawakunapas warmi wawakunapas wañushanmi. Ichaqa manan pisipankuchu. ¿Hayka unayña chay muyuykusqanku kaptinpas?
  Kremlin perqapi sipaskunaqa maqanakunku. Heroes hina. Hinaspa diciembre killaña kaptinpas q"ala chakiyuqmi kachkanku hinaspa bikiniyuqlla kachkanku. Ichaqa manan chiritaqa sientenkuchu. Aswanpas kallpankuqa yapakullanmi.
  Hinaspapas q"ala chaki dedoykunamantaqa filoyoq, ancha llañu discokunan phawanku. Chaykunan Wehrmacht nisqa hawa llaqtamanta tropakunata llik"ishanku.
  Chay maqanakuq runakunaqa awqanakuypi heroes hinam maqanakunku. Hinaspa pisi pachawan. Chayna sumaq runakunaqa manam pinqankuchu ni E hinaspa AG seriepa hatun tanquenkunawanpas, nitaq nazikunapa huk manchakuypaq inventonkunawanpas.
  Manan mayqen sipaspas ima fascismotapas atipanmanchu. Kay pachapi hina hunt"asqaña kanman chaypas.
  Natashaqa espadanwanmi kuchurqa, q"ala chakiwan discota wikch"uykuspa, nazikunata kuchuspa takirqan:
  - Mayna allinmi Soviet suyupi tiyayqa,
  Hinaspapas, ¡may sumaqmi Wehrmacht nisqa barcota ñut"uyqa!
  Zoya, sabrekunawan molinota purichispa, repararqa:
  - ¡Wehrmachtqa nanaywan kallpasapañam rikurirun! Kunanqa Kremlin llaqtatan defiendeshanchisña!
  Hinaspa sipasqa q"ala chaki dedonkunawan huk ch"askata wikch"uykusqa, Krautkunata maqaspa.
  Chaymantataq takirqan:
  - ¡Kayqa awqakunata sallqa maskaymi!
  Hinaspa chaymantaqa kanmi Aurora maqanakuypi. Ima puka chukchayuq, q"uñi sipas. Invierno wayrapiqa cobre puka chukchanmi maqanakuy banderaman hina phawaykachan. Manan, chhayna sipasqa manan pimanpas k"umuykunqachu.
  Hinaspa q"ala chaki wikch"usqanmantapachan aychata yawartawan kuchuq filoyoq disco phawan.
  Contrariokunapa cuerpontam kuchun. Hinaspa Aurora qaparimun:
  - ¡Ñuqaqa super clase sipasmi kani!
  ¿Imaynataq Svetlana maqanakuypi rikchakun?
  Kay rubio terminadorqa huk diabólico ninalla hinaspa huk tornado de aniquilación nisqalla.
  Hinaspapas huk wañuchiq musphaymi q"ala chakimanta phawan. Hinaspa sipasqa tukuy gasniyuqmi chay maqanakuypi.
  Tawantinkum maqanakuypi kachkanku. Hinaspapas manan qhepaman kutinanchu nitaq saqenanpaschu.
  Paykunaqa tawa brujakunam kanku - ¡superlla! ¡Chiqap tawantin tukuy imata, llapa runatapas chinkachiq!
  Chay maqanakuq runakunaqa hark"akuy cheqastan hap"inku. Ichaqa Kremlin hatunmi, manan maypipas hark"ayta atinchu. Chay kallpakunaqa ancha mana kaqllachu.
  Natashaqa phiñasqallañan repararqan:
  - ¡Wañuchinchik, manam atipanchikchu!
  Hinaspa chay sipasqa yapamanta q"ala chakiwan wañuchiq cargota wikch"uykusqa.
  Zoyaqa awqanta kuchuspa allinta rimarirqa:
  - Mana tukuy imata atipayta atiwaqchu... ¡Mana computadora pukllaypichu!
  Hinaspa quri chukchayuq sipasqa wañuy diskuta hukmanta wikch"uykusqa.
  Aurora, awqankunata sabrekunawan kuchuspa, chirpachikurqa:
  - ¡Atipay, iñini, ñuqanchikpa kanqa! ¡Santa Rusia suyupa sutinpi!
  Q"ala chaki wikch"usqanmantapachan, huk chinkachiy qokuy phawan.
  Hinaspa chay kuchusqa nazikuna urmaykunku.
  Hinaspa chaymanta Svetlana maqanakuypi. Fascistakunata wikch"usqankunawan kuchun. Hinaspapas sinchi, otaq mana tukukuq destrezawanmi ruwan. Q"ala chakinqa ancha llalliqmi. Hinaspapas manchay chinkachiytan rikuchinku.
  Hinaspa chaymanta sipasqa takikun:
  - ¡Tayma Llaqtapaq, musuq pachakunapaqpas hatunchasqa kachun!
  Hinaspa yapamanta wañuypa musphayninqa q"ala chakimanta phawan.
  Hinaspa kaypi Natasha yapamanta maqanakuypi kachkan. Hinaspa Krauts nisqakunata kuchuspa, cometa hina phawaylla phawaylla. Hinaspa qaparin pulmonpa hawanpi:
  - ¡Aswan hatun Tayta Llaqtapaq hatunchay!
  Hinaspa espadankunapas pasto rutuq hina wichayman phawan.
  Hinaspa sipasqa takiytaraqmi qallarin:
  - Rusiapaq wiñaypaq hatunchasqa,
  ¡Musquyninchikqa hunt'akunqam!
  Hinaspa sipasqa q"ala talonwan filoyoq boomerangta qosqa. Hinaspa muyurispa chunka iskayniyuq yana yana umakunata kuchurqusqa.
  Chiqapmi, manam alemankunachu sipaskunata wañuchirqaku, aswanqa unidad colonialkunam paykunapa contranpi servichikurqaku. Ichaqa kaypas aswan q"oñitan ruwan maqanakuqkunapaq.
  Paykunaqa llimp"i llimp"i pukllaqmi kanku.
  Natashaqa hukmantan enemigonkunata kuchuspa. Hinaspa q"ala chakiwan chhaynata wikch"un.
  Hinaspa qaparinqa:
  - ¡Stalin y gloria!
  Hinaspa chaymanta Zoya. Imatapas wañuchiq kachariywanpas kaqlla. Hinaspa q"ala chaki dedonkuna wañuymanta willakuyta thuqaykusqa.
  Hinaspa maqanakuq runaqa qaparin:
  - ¡Manan manchachikunchu ñoqanchis hina Mama Llaqtarayku wañuyqa!
  Hinaspa chaymanta Aurorapas chayta hap"ispa maqanakuyman haykunqa. Hinaspapas q"ala chakiwanmi boomerang nisqatapas kachaykunqa. Hinaspa awqakunata musuqmanta formanqa.
  Chay qhepamanmi takikun:
  - ¡Rus Soviéticopaq'! ¡Imataq kay pachata kamachinqa!
  Hinaspa chaymanta Svetlana maqanakuypi. Hinallataq mana hark"ay atiy nitaq pisiyachiy atikuq sipas. Kaynatam maqan. ¡Manan chhayna maqanakuqmantaqa qespichiyta atiykimanchu!
  Hinaspa q"ala chakiwan wañuchiq paquetekunata wikch"un. Hinaspa awqankunata mana khuyapayakuspa wañuchin.
  Qhepaman Yarila paykunapaq mañakuyta atinman chaypas. Ichapas Perún. ¡Chernbog reinoqa wañuy qhepamanmi paykunata suyashan huchasapakunapaq! Ichaqa kikin ñanninpipas interesanteraqmi - ¡guerrakunaqa sapa kutillanmi purishan! Hinaspa ancha achka maqanakuykuna! Chhaynaqa, ¿manachu huchasapakunaq destinonmanta nishuta llakikunanchis?
  Svetlanaqa huk chhikanta asichikuqraqmi sientekurqan: manan cristianokunata envidiakuwaqchu - wiñaypaqmi askha kusikuykunamanta qechusqa kanqaku. Kay pacha planetapi imapas kapuqninkupas.
  ¡Eh, miserable huchasapakuna! Hinaspa aswan desgraciado chanin runakuna!
  Hinaspa sipasqa yapamanta wañuy quyta wischuykun cincelasqa, q"ala chakiwan. Chaymantataq nin:
  - ¡Kay pachaqa ñuqanchikpa kanqa! ¡Rusiapaq hatunchakuy!
  Natashaqa espadankunawanmi kimsa kuti pillpintuta ruwarqa hinaspam chirpachikurqa:
  - ¡Hatun Rusiapaq wiñaypaq hatunchay kachun!
  Hinaspa q"ala chakinqa imapas wañuchiq hinallataq mana tupaq kaqta wikch"unqa. Chay qhepamanmi sipaspa q"ala talonnin yana runaq mat"inman tupaykusqa, chaymi paytapas phisqa árabe runakunatapas perqamanta urmachirqan.
  Maqanakuypiqa qatiqninmi Zoya. Manan imapas hark"anmanchu. Payqa Hitlerqa askha runakunawanmi maqanakun. Hinaspa kimsa molinota purichin. Chay soldadokuna urmasqanwanmi kuchusqaku.
  Chay qhepamanmi sipasqa nin:
  - ¡Wiñay Rus' Svarogwan kanqa!
  Hinaspa compañeronkunata ñawinta kicharin.
  Chay maqanakuypi qatiqninpiqa Aurora sutiyuq warmim kachkan. Payqa pantera hinam kallparqa. Lliw runakunatam kuchurqa. Hinaspa q"ala chakiwan wañuy regalota qallarichirqan. Achka fascistakunatam kuchuspa takirqan:
  - ¡Pata Pachapa aswan hatun rikchayninpaq!
  Hinaspa chaymanta Svetlana maqanakuyman haykurqan. Imaynatataq awqankunata kuchun. Hinaspapas ancha dashingly actuan.
  Chay qhepamanmi q"ala chakimanta wañuy qokuy phawan. Hinaspapas nazikunatan allinta kuchun, barberoq navajasnin hina.
  Hinaspa sipasqa qaparin:
  - ¡Pachakniypas, cheqaq kayniypas! ¡Hatun Rusiapaq hatunchakuy!
  Arí, kay tawaqa chiqap heroico hinam maqanakun. Ichaqa tawa q"ala chaki, yaqa q"ala sumaq warmikunaqa manan atinkuchu Segunda Guerra Mundial nisqapi atipayta. Hinaspa chayhinata Moscú urmarqan.
  Chay sipaskunaqa hap"isqa capitalmantan lloqsimurqanku, espadankuwan, mana rikuy atina p"achawan ima.
  Paykunaqa generalmente achka ruway atiqmi kanku. Aswan hatun rankiyuq sipaskuna, manam tarinkichu aswan hatun nitaq aswan sumaq.
  Hinaspa Oleg Rybachenkowan Margarita Korshunovawan hap"isqa Gorky llaqtamanta lloqsirqanku.
  Nazi nisqakunaqa, ay, yaqa tukuy hinantinpin allinta ruwarqanku.
  Chay wayna sipasqa purirqanku, q"ala chakiwan agujakunata wikch"uykurqanku, Krautkunata wañuchispa.
  Oleg Rybachenko takirqan:
  - Manam, vigilanteqa manam chinkanqachu, .
  Huk halcón, huk atoqpa rikchaynin...
  Runakunapa kunkanqa sut'i - .
  !
  
  Creeni enteron pacha rikcharikunanta - .
  Fascismo nisqa tukukunqa...
  Hinaspa Inti k'ancharinqa - .
  ¡Comunismota k"ancharichiq ñan!
  Margaritaqa q"ala chaki dedonkunawanmi askha agujakunata wikch"uykurqan, hinaspan takyachirqan:
  - ¡Manan, manan chinkanqachu!
  Hinaspa ametralladoramanta phataykurqan, iskay chunka fascistakunata rutuspa.
  Kaykunaqa chayna warmakunam. Q"uñi, mana kuyuriq. Chiqap kaptinpas, kayqa manam chayna guerrachu. Hinaspa ayqekunanku.
  Moscú urmarqan, Gorky llaqta urmarqan. Nazis nisqakunan Kazán llaqtata sinchita phawaykachanku. Kayqa Volga mayupi qhipa kaq Soviet llaqtamña. Chay hark"akuyqa heroico, ichaqa astawanmi mana suyakuyniyoq kay sientekun.
  Nazikunaqa AG nisqa seriemanta aswan ñawpaqman puriq piramidal tankikunatam chaskirqan, chaymanqa manam mayqin Soviet armapas yaykuyta atirqanchu. Hinaspa kayqa, nisaqmi, ancha millaymi.
  Huk qhari wawakunaq q"ala chakichankuna pistakunaman granadakunata wikch"uqtinkullan Alemania nacionmanta monstruokunaqa tupanakunku. Ichaqa, ¡imatan huk casarasqalla ruwanman yaqa llapan pachantinpi URSS contra kashaqtinku!
  Oleg Rybachenkoqa q'ala chakiwanmi granadata wikch'uykurqan, AG-50, AG-75 umakunata hukllaman tanqarqan, chaymantataq nirqan:
  - Sichus chay fortaleza ñanpi kashan chayqa, .
  Awqaqa wasichakunmi...
  Qhipamanta muyurinanchik tiyan - .
  ¡Mana disparaspa payta apakuy!
  Margaritaqa kaywanmi acuerdopi karqa:
  - ¡Guerrapi engañakuyqa hatun ruwaymi! ¡Astawanraqmi kallpakuna mana kaqlla kaptinkuqa!
  Oleg Rybachenko sutiyuq runam nirqa:
  - Hinaspa Entente estrategiawan pukllarqani. Igual armakunawanmi pachak chunka tawayuq hunu awqa awqaqkunata chinkachirqan, pay kikintaq cerollata chinkachirqan. Kayqa niyta munan, tácticas nisqawan chiqamanta tukuy pachawan maqanakuyta atinki!
  Margaritaqa kaywanmi acuerdopi karqa:
  - ¡Bastante posible! Hinaspa maqanakuy hinaspa ganay!
  Oleg Rybachenkoqa q"ala dedonkunawanmi aguja chakikunata wikch"uykurqan. Kimsa chunka fascistakunatam wañuchispa nirqa:
  - ¡Santa Rusiyap sutinpi atipasaqku!
  Chay waynawan sipaswanqa phawayninkuta hinalla puririrqanku... Ay, fuerzas nisqakunaqa cheqaqtapunin sinchi mana kaqllachu kanku.
  Kazán llaqtataqa tukuy rikchaq armakunawanmi chinkachirqaku. Stalinqa kamachirqanmi qhepa yawar sut"uykama hap"inankupaq. Ichaqa cheqaqta rimaspaqa, Moscú urmasqan qhepaman Puka Ejército nisqa maqanakuy espiritun nishuta p"akisqa karqan. Lliwmi aswan pisita wañuyta munarqaku. Hinaspapas nazi nisqakunaqa nishutan aswan allin kanku askha armakunapipas.
  Hinaspapas jet nisqa avionninkuqa bombardeashanmi llapa llaqtakunata, llaqtachakunatapas, chaykunatan manaraq nazi nisqakuna hap"iyta atirqankuchu.
  Oleg Rybachenkowan Margarita Korshunovawan Kazan llaqtaman manaraq chayachkaptinku, kay llaqtaqa urmarqan.
  Ufatapas apasqaku. Chaymi, sinchi chiri tiempoña karqan chaypas, nazi nisqakunaqa Sverdlovsk llaqtaman astakurqanku.
  Stalinpa umalliq wasinqa chaypim karqa. Hinan inti lloqsimuy ladomanta samurai runakuna hamurqanku. Japonmanta runakunapas kallpasapam kanku.
  Paykunapa maqanakuqninkunaqa aswan peligroso - ninja sipaskuna. Siberia nacionpi chiri tiempoña kashan chaypas, q"ala chakillan rit"i ukhunta phawaylla phawanku, paykuna kikinkutaq traje de baño nisqallata churakunku. Manchakuypaqmi chhayna maqanakuq runakunata yuyaykuypas. Ancha sumaqña kanku chaypas.
  Kaypi hukninmi azul chukchayuq, huknintaq q"illuyuq, kimsa kaq pukayuq, tawa kaq yuraqyuq.
  Kaykunaqa aswan sumaq wañuchiqkunam. Huk espadawanmi llamkanku hinaspam infanteriaman llañu discokunata utaq chakrakunata wischunku. Hinallataq ninjas nisqakunaqa tankikunamanmi phataqkunata wikch'unku - guisante nisqa sayayniyuqllam, ichataq aswan llasa Soviet tankikunaqa altomanmi wayraman phawan, chaymantataq t'aqa-t'aqaman llik'inku.
  Manchakuypaq IS-7 nisqapas manam harkanchu ninja sipaskunapaq. Paykunaqa ancha alto ordenniyoq maqanakuqmi kanku, chaymi guardiakunapas mana atiyniyoqchu kanku.
  Kaypin kashan huk ninja sipas azul chukchayoq, q"ala chaki dedonkunawanmi huk kutillapi huk guisanteta kinsa tanque soviético nisqakunatawan wikch"uykurqan, altoman phawarirqan, hinaspan t"aqa t"aqaman phatarirqan.
  Hinaspataq kan huk sipas q"illu chukchayuq, q"ala chakiyuq, guisanteta wikch"uykuchkaq. Hinaspapas yapamantan Soviet Unionpa carronkunaqa hukniray ladoman phawanku, hinaspan p"akisqa kanku. Yachasun, kaykunaqa kaypi maqanakuqkunan - aswan valorniyoq caballeropas ñawpaqenkupin manchachisqa kanman.
  Hinaspa kaypi kachkan huk ninja sipas puka chukchayuq maqanakuypi. Imaynan q"ala chakiwan wañuchiq guisanteta wikch"uykunki hinata. Hinaspapas tupasqanmantapachan hatun IS-12 nisqa armaduraqa phatarirqan.
  Kayqa Terminator sipasmi.
  Hinaspa chaymanta huk ninja sipas yuraq chukchayuq. Chay hinallataqmi hap"inqa, tukuy kallpanwanmi puka Ejercitopi soldadokunaman espadanta wischuykunqa. Paykunata kuchuspa takinqa:
  - ¡Manan patético insectochu kani, ninjachu kani, ichaqa manan tortugachu kani!
  Huk kutitawanmi tawantin sipaskuna maqanakuypi wañuchiq kanku.
  Puka Ejército nisqa llapa frentekunapin maqanakuyta chinkachishan. Ichaqa kallpachakushanraqmi maqanakunanpaq.
  Oleg Rybachenkowan Margarita Korshunovawanmi chiri tiempopi rit"i ukhupi purinku. Paykunaqa wakcha q"ala chaki wawakunan kanku. Mana wañuq cuerpokunapaqqa manan chay hina millaychu chiriqa. Kay supermenkunaqa manan onqoyta atinkuchu nitaq chiritapas nitaq chiritapas hap"iyta atinkuchu. Ichaqa chaywanpas, Uralkunaman asuykuptiykiqa, chiriqa mana allinchu, warmakunapa q"ala talonkunatapas kanikun.
  Olegqa llakisqallañam nirqa:
  - ¡Manan yachankichu ima aswan millay kaqta - chiri yarqay, nitaq sagrado Mama Llaqtayki chinkapushasqanmanta reparay!
  Margaritaqa allintam nirqa:
  - Ñoqaykupaqqa chiripas yarqaypas manam imapaschu... Ichaqa nazikunawan chinkachisqaykuqa chiqaptaqa mana allinmi!
  Olegqa kaywanmi acuerdopi karqa:
  - ¡Manan aswan mana allinman tukupunmanchu! En general, ¿imaraykutaq Kimsa kaq Reich aswan allinta ruwan paralelo universokunapi ñuqanchikpa universokunamantaqa?
  Margaritaqa huk suposicion lógica nisqatan ruwarqan:
  - Fascistakuna ancha kallpasapa, organizasqa kasqankurayku. Hinaspapas askha kutitan suerteyoq karqayku. ¡Astawanraqmi Stalingradwanqa!
  Oleg Rybachenkoqa q"ala chakiwanmi rit"i bolata takarqan, hinaspan nirqan:
  - Arí, ¡Stalingradwanqa ancha suerteyuqmi karqaniku! ¡Kikin Fritz runakunaqa sonso hinam chay trampaman yaykururqaku!
  Margaritaqa cooed:
  - Mana sasachakuyman yaykunapaq kallpanchakuspa, .
  Mana pantachikuspa chinkananpaq...
  Huk qullqipaqmi huk nikel huñuna kanman,
  Hinaspa aswanqa, ¡hukmanta nacekuy!
  Ñanpi wawakunaqa huk destacamento de fascistas nisqatam atacarqaku. Pachak masnin soldadokunam wañururqaku. Hukninmi preso hina saqesqa karqan. Margaritaqa chay waynata obligasqa ancha elástico suelanta much"ananpaq, chirimanta puka. Kasukuspanmi chaytaqa ruwaran. Hinaspapas nirqam alemankuna Sverdlovsk llaqtaman asuykuchkasqankuta hinaspa muyurirusqankuta.
  Olegqa kaytan repararqan:
  - Musphaymi qanwan ñoqawan Margot aswan usqhaylla kasqanchis, ichaqa imaynatapas común runakuna hina otaq aswan pisillataraqmi kuyunchis!
  Margaritaqa arí nisqa:
  - ¡Atisqa olapi hap"isqa! Yaqachus hina kay universopiqa llapa runan URSS contra kashanku. ¡Asta naturaleza y espacio!
  Chaymanta Olegqa kayta yuyaycharqan:
  - ¿Imataq kanman Hitlerta wañuchiy mana imapaq valeq kaqtin?
  Margaritaqa mana allintam umantapas kuyuchirqa:
  - ¡Hiperbrujaqa manam chayna kamachikuyta quwarqakuchu! Chaymi mana amawta ruwaykunata ruwasun. Chaymantapas, ¿imatam kay ruwanqa?
  Oleg Rybachenko mana manchakuspan kutichirqan:
  - ¡Bastante mucho! Astawanpis, Fuhrer, kayqa África suyupipas Fuhrer!
  Margarita yuyaycharqa:
  - Kunankamaqa ñawpaqpi maqanakusun, chaymantataq Hitlermanta qhawarisunchis! Nisqanku hina - ¡usqhaylla mana apuraylla!
  Oleg takirqan:
  - Utqaylla puriyqa allinmi, ama cincelta p"akiychu... Runaqa manan k"aspichu, hinaspan usqhaylla locoyapun!
  Chay wayna sipasqa tukuy kallpankuwanmi phawarirqanku. Hinaspa Sverdlovsk llaqtaman chayayta atirqayku. Hinaspan nazikunaq phawaykusqan llaqtata defiendeyta qallarirqanku.
  Chay ataquekunaqa hukmanta hukmantam karqa.
  Wawakunaqa q"ala chakiyuqmi kasqaku. Margaritaqa túnicayuqmi, Oleg Rybachenkoñataqmi cortocircuitoyuq warmachalla. Ichaqa cheqaq mana k"umuykuq heroes hinan maqanakurqanku.
  Olegqa q"ala chaki dedonkunawanmi agujata wikch"uykurqan, Fritzta kunkanpi t"oqyachispataq chiqchiykusqa:
  - ¡Manan huk centímetro allpatapas saqesaqkuchu!
  Margaritaqa q"ala chakiwanmi granadata wikch"uykuspa qaparirqan:
  -Mana huk gota, mana huk pulgada, mana huk centímetro!
  Chiripi huk warmachawan huk sipaswan maqanakurqaku. Hinaspapas paykunawan kuskan huk precursorkunapas kasharqanku. Hinaspapas askhan q"ala chakilla kashanku, sallqa chiriña kashan chaypas. Hinaspapas mana wañuq wawakuna mana manchakunkuchu sallqa chiritaqa, aswanpas manan dañayta atinkumanchu chayqa, común wawakunapaqqa ancha peligroso.
  Kaypin huk precursor q"ala chaki, dedonkunapas chirimanta azul kasqa, kirunkunapas chiriwanmi hap"ichikurqan, quijadanpas punkisqa. Chay waynaqa ancha nanaypim kachkan. Ichaqa chayna kaptinpas piñasqallañam huk qutu granadakunata hapiruspan nazikunapa tanquepa ukunpi wischuykun, hinaspam kikinpas urmaykuspan ametralladorapa qaparisqanwan tuparurqa.
  Kayqa mana manchakuq wayna...
  Utaq huk sipas, q"ala chakichankuna puka amapolakuna hina k"anchariq, huk minata tanqan Alemania mastodonkunaq purisqanpa uranman. Pay kikinmi wañun, qaparispan:
  - ¡Mama Pachapaq, Stalinpaqpas!
  Ancha nanaymi q"ala chaki kay chiri tiempopi, Siberiapi, mana wañuq aychawan amachasqa kaqtin.
  Olegpas Margaritapas manan chay hinatachu kusikunku sinchi chiripi kuskan q"ala kasqankumanta. Ichaqa asirikuspa takinku, waynakunata kusichiyta munaspanku:
  - Eh, chiri, chiri, ama congelawaychu,
  ¡Ama congelawaychu! ¡Kawalluy! ¡Kawalluy!
  ¡Yuraq chukchayuq!
  Qhari wawakuna, warmi wawakuna, sinchi chirimanta puka, azul chakikunata chhaphchispa, takirqanku:
  - ¡Ritiqa manam harkawasunchu! ¡Chay chiriqa manan atipawasunchu! ¡Ñoqaykuqa Krautkunaq ñawpaq puriqninmi kayku! ¡Fascistaqa sinchitan maqasqa kanqa!
  ¡Warmakunaqa allintam maqanakunku! Ichaqa kallpakunaqa llumpay mana kaqllam. Stalinqa muyurisqa Sverdlovsk llaqtamanta Novosibirsk llaqtaman ayqirqan. Ichaqa, Japón runakunaqa inti lluqsimuy ladumanta kay llaqtaman asuykuchkankuña. Paykunaqa imaynatapas manan manchakunkuchu Siberia nacionpi chiritapas.
  Guerra tukukuchun.
  Ichaqa precursorkunaqa manan pisipankuchu. Hinaspapas sasa tiempokunapipas wawakunaqa mana manchakuspan takinku;
  Ñuqaykuqa ñawpaq puriqmi kayku, kumunistap wawankuna - .
  ¡Nina, karpa, waqaq waqra ima!
  Maldito fascismo nisqap invasión - .
  ¡Imataq huk phiñasqa atipayta suyashan!
  
  ¿Imatan chay maqanakuykunapi chinkachirqanchis?
  Icha, ¿awqaykiwan maqanakuykunapichu chayta chaskirqanki?
  Ñawpaqqa kay pachap wawankunallam karqaniku - .
  Hinaspa kunanqa Mama Llaqtapa awqankuna!
  
  Ichaqa Hitlermi huk pasota ruwarqa capitalninchikman,
  ¡Chay cascadaqa mana yupay atina bombakunatan urmachirqan!
  Ñuqaykuqa Tayta Mama llaqtam kanchik, hanaq pachamanta aswan sumaqraq - .
  ¡Kunanqa yawar inti chinkaykuy chayamusqaña!
  
  Agresión nisqamanmi sinchita kutichisaqku - .
  Kikinkunaña, ay, huch"uy sayayniyoqña kanku chaypas!
  Ichaqa espadaqa huk mana allin wayna sipaspa makinpin kashan - .
  ¡Satanaspa legionkunamanta aswan kallpasapa!
  
  Tanquekuna avalanchamanta avalanchamanta phawaylla kachunku, .
  Hinaspa chay fusilta kimsaman rakiyku!
  Policiakuna millayllaña qhepata apuntachunku, .
  ¡Ch"uya Diosmi ichaqa sinchita muchuchinqa!
  
  ¿Imatan decidirqayku? thak kay llamk'ayta ruway - .
  Hinaspa chaypaqqa, ¡ay, ¡disparanaymi karqan!
  Thak kayqa chiqnikuqñam.
  ¡Kallantaqmi maqanakuypas, graciapas!
  
  Sipaswan ñuqawan kuska q'ala chaki kallpachkayku - .
  ¡Riti urmaykuptinpas, q"umir hina rit"i llimp"ita ruphachin!
  Ichaqa manan manchakuyniyoqchu kanku, wawakuna yachanku - .
  ¡Fascistataqa balawanmi ataúdman wikch"uykunqaku!
  
  Chaymi huk millay t'aqa Krauts runakunata wañuchirqanku,
  ¡Hinaspa wakin manchalikuna phawaykachashanku!
  Maqanakuypi chaki chakikunataqa chuspi hinam chinkachinchik - .
  ¡Wayna veranokunaqa manan hark"awanchischu!
  
  Atipayqa huk aypaymi, mayo killapi, 2016 watapi kanqa.
  Kunanqa rit"i wayraqa k"aspi, sinchi rit"iña!
  Warmaqa q'ala chaki, ñañan q'ala chaki,
  ¡Warmakunaqa trapokunawanmi primeninkuta raymicharqaku!
  
  Maymantataq kay kallpakuna ñuqanchikpi hamun - .
  ¡Nanayta, chirita, chay necesidadta aguantanapaq!
  Huk amigon sepulturaq uranta tupuqtin,
  ¡Amigo waqaptinqa wañuni!
  
  Criston bendeciwarqanchis precursorkunata,
  Paymi niwarqa, ¡Diosmi Tayta Pachataqa qusunkichik!
  Kaymi llapanmanta ñawpaq kaq iñiy,
  ¡Soviet, sagrado suyu!
  Hinaspa wañunku siminpi asirikuspa. Wawakunaqa manan yachankuchu pisi kallpa kayta... Oleg Rybachenkowan Margarita Korshunovawanmi huk semana hunt"ata maqanakurqanku. Ichaqa Sverdlovsk llaqtaqa urmarqanmi. Guarnición nisqamanta hukninmi entregakurqa - chay situacion mana suyakuyniyuq kasqanmanta sientespan. Precursorkunallam mana munarqakuchu capitulakuyta.
  Hinaspa huk makilla mana manchakuq, q"ala chaki waynakuna huk desesperada p"akiyta ruwarqanku. Paykunaqa rit"ikunaq chawpinta phawarirqanku, sinchi chirimanta azul hina. Hinaspa ametralladorakunawan, cañonkunawan ima wañurqanku.
  Oleg Rybachenkowan Margaritawanpas allin raqrasqa karqanku, ichaqa Sverdlovsk llaqtamantan ayqekurqankuraq. Chay qhepamanmi Novosibirsk llaqtaman astakurqayku. Chiri, chiri, unay tutakuna.
  Huk qari warmi warmi phawaykachachkanku, llakisqa, sinchi phiñasqa.
  Margaritaqa kaytan repararqan:
  - ¡Huk hiperbruja kay pachata yanapanman! Mana chayqa ¡nazikuna atipanku! ¡Cheqaqtapunin kayqa lliwpaq mana chanin ruway!
  Oleg Rybachenkoqa aswan altomanmi saltarqan, qanchis kuti saltopi t"ikrakurqan, hinaspan allin yuyaywan rimarqan:
  - ¡Kay pachapiqa pisillam justiciaqa kachkan ni imapipas! Ejemplopaq, ¿imanasqataq yuyaq runakunaqa ñakarinku? Astawanpis, ¡yaqa llapa runa mana imamanta t"aqakuspa! Hinaspapas pipas waynallaraq kashaqtinmi cigarrota pitan, ukyan, aswan mana allintaraqmi ruwan, ¡qhalitaqmi! ¿Maypitaq kachkan yuyaq runakunapa ñakarisqan justicia?
  Margaritaqa kaywanmi chaylla acuerdopi karqa:
  - ¡Manan kanchu chanin kay pachapi!
  Oleg Rybachenko tapurqa huk rato ingenuamente:
  - Hinaspa, ¿maypitaq Diosqa qawachkan?
  Margarita, kay q"ala chaki sipas, t"uquyuq túnicayuq, yuyaycharqa:
  "¡Ichapas noqanchispas dioskuna hina kananchis kay pachapi chanin kay kamachikunanpaq!", nispa. ¡Kaymi Kamaqpa yachaynin!
  Oleg Rybachenko mana manchakuspam takyachirqa:
  - ¡Creeni wañusqakunata kawsarichisun!
  Chay terminador sipasmi takyachirqa:
  - Arí, kaypim iñini, chiqapmi!
  Wawakunaqa Novosibirsk llaqtamanmi phawarirqanku, hinaspan kay llaqtata amachanankupaq yanapakurqanku.
  Puka Awqaq Sunturpa kamachisqan yaqa qhipa hatun llaqtapi maqanakurqanku.
  Stalinqa Hitlerwanmi rimanakuchkarqaña, pay kikinpa allin kaynin garantizasqa kaptinqa entregakunanpaqmi rimanakuchkarqa. Fuhrerqa chaypaqmi listo kasharqan, astawanqa partidukuna thasnukuqtinku.
  Japonmanta runakunaqa inti lluqsimuy ladumanta Novosibirsk llaqtata yaykumusqaña. Chaymi yaqa mana ima chansapas karqachu ayqinapaq. URSS nacionqa wañupusharqanmi.
  Oleg Rybachenkowan Margarita Korshunovawanmi nazikunata dispararqanku, q"ala chakiwanmi granadakunata wikch"urqanku. Hinaspapas paykunaqa imatapas suyasharqankuraqmi.
  Paykunapa waqtanpim kachkarqaku precursorkuna. Siberia nacionpi sinchi chiri kashaqtinmi llapa wawakuna q"ala chakiyoq kasharqanku, verano tiempopi precursor kanankupaq uniformeyoqtaqmi karqanku corbatayoq. Paykunaqa heroes hinam wañurqaku.
  Chakinkupas gansokunapa chakin hina pukallañam karqa, dedonkunapas azulmanmi tikrakururqa.
  Ichaqa precursorkunaqa manan pisiparqankuchu.
  ¡Fascismo nisqamanmi urmanqaku!
  Oleg Rybachenkoqa q"ala warmachanpa chakinwanmi granadata wischuykurqa. Kimsa Alemania tankikunata huk kutillapi uma pataman tanqaspa susurqurqa:
  - ¡Atiypi iñini!
  Margaritapas q"ala dedonkunawanmi huk wañuchiq regalota wikch"uykusqa, hinaspan chirpachikurqan:
  - Ñuqapas iñirqanim, tukunankamapas iñisaqmi!
  Hinaspapas qhepa kaq Soviet llaqtapaqmi maqanakurqanku hukmanyaypa phiñakuyninwan. Hinaspapas chaywanpas manan k"umuykunqakuchu.
  Oleg Rybachenko, yaqa wañuypaq hina chirisqa precursor wawakunata kusichinanpaq, ancha kusikuywan takirqan;
  Rusia mamapa maqanakuq wayna kani,
  Atiyniyuq suyu, llapan suyukunapa llaqtan...
  Tiqsimuyuntinpiqa manan aswan sumaq llaqtamasi kanchu, .
  ¡Stalinqa forja urapi huk corbatata watasqa!
  Precursor kayqa kusikuymi, waqyakuymi,
  Tukuy imamanta, kayqa suyu sirviente kasqaykita niyta munan.
  Hinaspapas universota yapayta atinki - .
  Supay-Satanaspa makinakunata chinkachispa.
  '41 watapi verano chayamuptin, 1999 watapi.
  Junio killapi truenoqa ñuqaykupaqmi t'oqyamuchkan...
  Manam munanchikchu chay suyu wakcha kananta,
  Kusikuypaq, iñiy - Tayta Pachaqa kamasqa karqan!
  Chay sipaswanmi suyachkayku embuscada nazikunata,
  Manaraq kayta ruwachkaptinkuqa ametralladorata hapirqayku.
  Hinaspa Hitlerpa loco phiñakuyninpaq,
  ¡Escuadrónniykuqa allintan atipan nazikunata!
  Novias q"ala chakikuna q"araman tukupunku, .
  Q"ala suelakunaq uranpi rit"iqa t"oqyashanñan.
  Chiripas simipas azulman tukusqa, .
  ¡Ichaqa ch"uya ninaqa almanchistan q"oñichin!
  Awqanchikkunapa tupuyninta mana yachaspallam maqanchik,
  ¡Manan tuta p'unchaypas thak kayta qoykikuchu!
  Granadakunaqa escalonkunamanmi phawan huk enjambreman tukupun, .
  Hinaspa chay oficialkuna francotirador fusilwan.
  Fascistakunaqa manam maypipas yanapayta tarinkuchu,
  Precursorniyku, valiente destacamento...
  Atiyniyuq, urqukunata kuchunayki kaptinqa, .
  Kaypiqa Hitlerpa tankinkunam velakuna hina rawrachkan.
  Runakunaqa sinchi phiñakuywanmi huñunakurqanku - .
  Justicia, valor, honor ima kananpaq.
  Hinaspapas manan kanchu arrecifepas wayra-para mamaqochapi - .
  ¡Chaytaq tiyaykuchiwasunman!
  Berlín llaqtaman yaykurqayku, Komsomol nisqaman hukllawakurqayku,
  ¡Sipaskunawan q"ala chaki saruymanta tukuy pachantinpi!
  Hanaq pacha mayo killapi, 2016 watapi atipaq mielta samaykunchik.
  ¡Kunanqa k"anchariq allin ruwasqanchismi wiñaypaqña tukupun!
  
  
  
  
  . ALEXANDRO III SUQTA CHUNKA PUSQAN WATA KASQAN
  Zarqa qullqiwanpas chay qhapaq suyuta kallpacharqan. Manam chaqwakunapas nitaq revolucionkunapas karqachu, chaymi economía nisqa sapa kuti wiñachkarqa. Hinaspapas Rusia nacionpiqa aswan askha runakunan tiyarqanku Ñawpaq kaq Guerra Mundialkama, pisi wañusqankurayku, Chinaq Corea nacionkunaq wichay ladonpi kaq regionkuna hap"ikapusqankurayku. Hinaspa ejercitoqa aswan hatunmi karqan. Hinaspa chay seriepi ñawpaq k"anchay tanquekuna rikhurimurqan, hinallataq askha avionkuna hukniray markakuna.
  Ay, Alejandro Kimsa kaq mana kawsarqachu Ñawpaq kaq hatun maqanakuypi atipayta rikunanpaq, ichaqa kayqa Nicolás Iskay kaqmanñam rirqa.
  Musuq reyqa sinchi kamachikuq tiyanayuq, huk warmiyuq, qhali herederoyuq, iskay pachak pusaq chunka millon runakunayuq, iskay hunu kuskan soldadoyuqtaq thak pacha suyukunapi.
  Chaymi mana manchakuspa, yachaywan maqanakuwaq! Chaymantapas, rus runakunaqa ametralladorayuq llampu tanqueyuqtaqmi kanku, ichaqa chayraqmi llasaq tanquekuna rikurimun. Chaytaqa Mendeleevpa churinmi wiñachirqan.
  Chaymi mana reypa ejercitonta harkayta atiwaqchu!
  Nicolás II Alimankunawan Awstiriyawan awqanakuyman yaykurqan... Rusiya awqaqkuna Galiciata, Bukovina llaqtata hap'ispa, Awstiriya runakunata achka atipaykunata rurarqan. Qallariypiqa Prusia Oriental nisqapi maqanakuykuna karqan, ichataq chaymanta vengakuspa Koenigsberg llaqtata kuchurqanku. Aliadukunaqa Alimankunatam Paris llaqtamanta tanqarqan... Rusiyap awqaqkunam Cracovia llaqtata hap'irqan, yupaypi aswan allin kaspataq, chiri pacha kaptinpas, awqayta qatirqan, Budapest llaqtaman asuykuspa. Alemania suyuqa, chay asunto atipasqa hina asnashaqta rikuspa, thak kayta yuyaykurqan, chawpi términokunapi.
  Aliman runakunaqa Klaipeda llaqtata, Poloniapi huk allpakunatapas Rusiyaman qunankupaqmi rimanakurqanku, chaynallataqmi indemnización nisqatapas paganankupaq. Franciataqa Bismarckpa kamachisqan ñawpaq hap'isqa allpap huk rakinmanmi kutichirqanku, Dinamarcaman pisillatapas.
  Awstiriya-Hungriyaqa Galicia llaqtatam quykurqan, Bukovinap, Cracovia suyup rakin. Ichaqa chay imperioqa manan thuñikurqanchu. Rusiyaqa eslavo runakunap allpankunatam kutichipurqan, ñawpaq Kievan Ruspa tukuy ima kaqninkunata, Poloniap qhapaq suyunta mast'arirqan.
  Türkiyewan Japón nacionqa manan tiempoyoqchu karqanku chay guerraman haykunankupaq, Italia nacionpas. Chayqa, Primera Guerra Mundial, cheqaqpiqa manan pasarqanchu. Chaymi huk chikan escaramuza. Nicolás II kamachiyninta kallpacharqan, chaymantataq unayta thakpi kamachirqan.
  Rusiya ichaqa Afganistanpi maqanakuyta pasarqan - tukukuypiqa Inlatirra mama llaqtawan rakispa. Chaymantataq Iranqa Gran Bretaña nacionwan t"aqanakurqan.
  Chhaynapin Rusia nacionqa kapuqninkunata mast"arirqan. Ichaqa qolqemanta sasachakuymi, 1929 watapi Hatun pisiyaypas chayamurqan... 1931 watapi Japón nacionmi Turkiyawan hukllachasqa Rusia zarista contra maqanakuyta qallarirqan. Ichaqa cheqaqta rimaspaqa wañuchikuymi karqan. Kolchakpa kamachisqan Pacífico mama quchapi zaristakunap flotanmi Nihun runakunata atiparqan. Hinaspapas allpapi ejercitoqa en general askha kutitan aswan kallpasapa karqan.
  Chaynallataqmi turkukunamantapas nichwan. Sut"inmi mana allin awqa contra wicharqanku.
  Zarista Rusiyaqa awqaqkunata allpaman chayayta atirqan, Nihuntapas hap'iyta atirqan. Hinaspa chaymanta Rusia tropakuna Turkiyata hap'irqanku. Chay hinapin tukukurqan Otomano qhapaq suyup pachan.
  Hinaspapas Nicolás II zarmi aswan hatunchasqa kayninta, Rusia nacionpa atiynintapas yaparqan. Kay sumaqllaña kamachikuqmi 1936 watakama kamachirqa, chaynallataqmi wañukurqa soqta chunka pusaqniyuq watanpi.
  Paypa rantinpiqa Alexey II sutiyuq runam kamachirqan. En general, kimsa chunka iskayniyuq watayuq hunt"asqa qhali qhari. Mamanqa hukniraymi karqan, chaymi Alejandro Kimsa kaq mana saqerqanchu wañuyman apaq casarakuyta.
  Alexei II Arabia Sawudta atipayta tukurqan, Gran Bretañawan rakispa.
  Wilhelm II sutiyuq runaqa 1941 watakamam Alimanyap kamachiy tiyananpi kamachirqan. ¡Kay kamachikuqmi pichqa chunka hukniyuq wata kamachikurqa! ¡Bastante largo tiempo!
  Ichaqa kunanmi churin Fernando kamachikuy tiyanapi kashan. Manataqmi Hitler hinapas asnanchu. Huk willakuy.
  Kunankamapas hawka kawsaymi kachkan. Llapan coloniakuna t"aqasqa karqanku. Mussoliniqa Etiopía suyuta atiparqan.
  Manaraqmi imapas rakinakunapaqqa kanchu... Gran Bretaña nacionmi ichaqa sasachakuykunata pasashan. Hinaspapas crisis económica nisqapin kashan.
  Hinaspa chaymi Fernandoqa Alexei Segundo nisqaman yuyaycharqan Francia, Gran Bretaña suyukunaq colonia kaqninkunata rakinanpaq. Imaynan, cheqaqtapuni, maykamachus kay hallp"akunata qhawayta atinki.
  Chay hinapin Mussolini, Fernando, Alexei II rimanakuyninkuta huñurqanku.
  Ichaqa cheqaqmi, Rusia, kay tiempopaqqa yaqa llapan China nacionta atipayta atisqaña, askha kutitataqmi pimantapas aswan kallpayoqña kapurqan economía nisqapi, militarkunapi, runakunapipas.
  Zar Alexei aprobarqa, en general, kay propuesta, hinaspam tantearurqa kuska qallarinankupaq.
  Fernandoqa manañam mozoñachu karqa. Hinaspapas cuidakuqmi.
  Ichaqa 1945 watapi 15 mayo killapin guerra qallarirqan. Alimankuna hukmanta astakurqanku
  Bélgica suyupa contranpi...
  Hinaspa zarista ejercitoqa Inglaterra nacionpa coloniankunata pasaspa Egipto llaqtanta phawarirqan.
  Rusia nacionpiqa chunka millón soldadokunan karqan, phisqa pachak divisionkunan karqan, mana manchakuspataqmi
  Payqa atiparqa. Manas pipas hark"ayta atinmanchu hina karqan.
  Iskay killallapim zarista ejercitoqa India nacionta, Iranpa uray ladonta, Arabia Sauditapi, Egiptopi, Sudán nacionpi hinaspa yaqa llapan Indochina nacionpi Inglaterra nacionpa kaqninkunata hapirurqa.
  Ichaqa Alemania runakunaqa Bélgica nacionllatan hap"iyta atirqanku, chaymi París llaqtaman asuykusqanku ñankunapi sayachisqa karqanku. Holandapas chay maqanakuymanmi haykurqan.
  Zarista Rusiyaqa iskay killatawanraqmi Asiapi Gran Bretaña nacionpa kaqninkunata hapiruspan Indonesia nacionta tukurqa. Chaymantataq Australia nacionman chayaspa África ladota astakurqan.
  Alimankunaqa Paris llaqtata hap'iyta munarqanku, ichataq atacasqankuqa kutichisqa karqan. Ichaqa chay guerraqa chinkapusharqanmi. Italiapas África nacionmanta Gran Bretaña, Francia nacionkunaq kaqninkunatan hap"ikapurqan.
  Pichqa killallapim zarista tropakuna Europaman chayayta qallarirqaku. Chay maqanakuyqa África, Australia nacionkunapin sinchitaraq kasharqan, ichaqa tukukusharqanñan. Awstiriya-Hungría, allpa chinkachiywan ancha pisi kallpayasqa, hukllanakuypa ladunpi awqanakuyman yaykurqan.
  Alimankunaqa Holanda suyuta hap'iyta atirqan. Hinaspapas aswan allintan posiciónninkuta ruwarqanku.
  Iskay killatawanraqmi Zarista Rusia Australiata, África nacionta hap"iyta tukurqan. Hinaspapas noviembre killa tukukuyllapin, chiri tiempollapi, Alemania-Rusia tropakunaq mosoq ofensivan qallarirqan, Paris llaqtata muyurispa.
  Kay casopiqa, kallpakunaqa ancha mana kaqllañam karqaku. Ransiya-Inglés awqaqkuna atipasqa karqan. Hinaspa Paris llaqtaqa muyurisqa kashan.
  Hinaspa mosoq wata p"unchaypi guarnición capitularqan... Chaymantataq zarista, Alemania tropakuna kinsa semanallapi llapa Francia nacionta hap"irqanku. Chaymantam qallarirqa Gran Bretaña nacionta bombardeasqanku... Hinaspa llapa coloniakunata chay coalición nisqa hapirurqa.
  Gran Bretaña 1946 watapi mayo killapi, mana yawarniyuqña, bombakunawan urmachisqa
  Kapitulasqa.
  Chhaynapin huk hatun guerra tukurqan. Rusiaqa yaqa llapan coloniakunatam kikinpaq hapirqa. Alemaniaqa pisillatan chaskirqan, Italiataq imatapas hap"irqan, Austria-Hungríataq huk rikch"anachiyta chaskirqan.
  Alimankuna hatun coloniakunata suyaptinkupas, aswan pisita chaskiptinpas, Marruecosllatam, ichataq Alimanyaqa rurasqanpim churarqan: Bélgica , Holanda , Ransiyapas Puerto de Calaiskama.
  Chaymantapas, zarista Rusiaqa Alemania runakunatam Namibiaman kutichirqa, ñawpaqpi paykunapa kaqninkunatapas.
  Pisi rimayllapi, imaynatapas allichaspa hawkayanakurqayku...
  Hawka kaymi hamurqa... 1953 watapi Rusia nacionmi bomba atómica nisqata chaskirqan, huk wata qhepamantaq Alemania nacionpas chayta chaskirqan. EEUU 1960 watapi armas nucleares nisqakunatam rantirqan.
  Chay hinapin manchakuypa equilibrion hatarirqan.
  Hinaspapas 1955 watapin ñawpaq kaq Rusia nacionmanta cosmonauta espacioman phawarirqan, pelotata muyurispa. Hinaspapas 1961 watapin rus runakunaqa killaman chakinta churarqanku.
  Hinaspa 1983 watapi Marteman! Hukllachasqa Amirika Suyukuna 1971 watapi killaman phawarirqanku, alimankunataq 1984. Awstiriya-Hungriyawan Alimanyawan huk suyuman hukllawakurqanku. Sueciawan Noruegawanqa Rusiyap rakinmi tukurqan, kikin kamachiyniyuq, kikin kamachiyniyuq.
  Huk nacionkunapas pisi-pisimantan manaña librechu kapurqanku.
  1987 watapi Rusiyamanta cosmonautakuna Venus llaqtaman phawarirqanku. 1992 watapi Mercurioman. Hinaspa 1999 watapi Plutón nisqaman.
  Intipa sistemantaqa allintam yacharunku.
  Kimsa nuklear qhapaq suyukunam paqarimurqan: Hatun Alimanya, EE.UU., Hatun Rusiyapas.
  Alexey IIpas 1972 watapi soqta chunka pusaqniyoq watanpi wañupurqan. Paypa rantinpiqa churin Alejandro tawa kaqmi kamachikurqan. Kay reyqa tawa chunka hukniyoq watayoqmi karqan kamachikuy tiyanaman wicharisqan tiempopi. Musphaymi, Alejandro Tawa kaq soqta chunka pusaqniyoq wata kawsarqan, 1999 watapitaq wañupurqan. Hinan churin Vladimir Kimsa kaq kamachikuy tiyanaman seqarqan. 2013 watapi tawa pachak wata Romanov dinastiamanta raymichakurqan.
  Kunankamaqa Rusia suyuqa allintan sayashan. Ichaqa kanraqmi Alemania, EE.UU.-pas kay pachapi atipanakuqnin hina. Zarista qhapaq suyuqa, coloniakunawan kuska, pachantinpi kuskanmanta aswan pisilla, pachantinpi tiyaqkunamanta iskay kinsa t'aqamanta aswanmi karqan. Rusia kallpasapam, ichaqa manaraqmi sapallanchu.
  Rusia kamachin, Vladimir kimsa kaq, 2019 watapi suqta chunka qanchisniyuq watayuq karqan. Askhan tapukushanku, ñawpaq reykuna hina, soqta chunka pusaqniyoq watatachu kawsanqa icha kay mana reqsisqa coincidenciakunatachu t"aqanqa?!
  Chaykamaqa Rusia nacionpin antinuclear nisqa armakunata ruwashanku. Sut"inmi kashan mana armas nucleares nisqakuna kananta, Rusia nacionpas allintan atipanqa Alemania nacionta Estados Unidos naciontapas. Aswan achka runakunayuqmi, aswan achka soldadokunapas. Hinaspapas ¡aswan allinmi armakunaq calidadnin!
  Ichaqa kunankamaqa kanmi armas nucleares nisqakuna, manaraqmi tukuy imapas atipasqachu. Ichaqa ancha kallpawanmi antinuclear armakunata ruwashanku, chaymi kan wakin chansakuna atipanankupaq.
  
  URAY DE GIBRALTAR
  Ispaña mama llaqtayuq Franco sutiyuq dictadorqa manam chiqap historia hinachu, Alimanyap awqaqninkunawan rimanakurqan Inglis Gibraltar hatun llaqtata atakanankupaq. Chaywantaq Ispañaqa África suyupi wakin Inglaterramanta, Franciamanta allpakunata chaskirqan.
  Mainsteinpa kamachisqan asaltoqa tutapim karqa 25 punchaw noviembre killamanta 1940 watamanta 26 noviembre killakama.
  Urmayninmi hatun cambiokunata ruwarqan guerra purisqanman hina. Wehrmacht nisqaqa aswan pisi karullapim Awya Yalapi awqaqkunata t'ikrayta atirqan, chaymantataqmi Inlatirra mama llaqtata hark'arqanku Inti lluqsimuy ladumanta Mediterráneo mama quchaman haykunankupaq.
  Alimanyap kamachiqninqa achka rakikunatam kacharqan ikuatorial Abya Yalapi. Chaymantapas, Rommelpa cuerpontam Libia nacionman aparqaku, chayqa karqa cheqap kasqanmantaqa achka killa ñawpaqtaraqmi.
  Inglaterra nacionmanta runakunan ichaqa Etiopía nacionpi italianokunaq contranpi maqanakuyta saqespa Egipto nacionpi posiciónninkuta kallpachayta qallarirqanku. Ichaqa Rommelqa paykunamanta ñawpaqman puriyta atirqan, ñawpaqmantaraq huk huelga ruwasqanraykum colonia tropakunata atiparqan, Alejandría llaqtata El Cairo llaqtatapas hap'ispa. África nacionpi Gran Bretaña nacionpa posiciónninqa aswan sasachakuypin tarikurqan. Alimankunaqa Suez canalmanñam chayarurqaku, hinaspam Oriente Medio nisqaman astawan ñawparinankupaq amenazarqaku. Chaymantapas, Sudán nacionman rinapaq oportunidadpas karqanmi.
  Cheqaqtapunin Grecia nacionpi italianokunapaqqa mana allinchu kasharqan, ichaqa Alemania nacionmanta huk soldadokuna chayamusqankun chay situacionta qespichirqan.
  Hitlerqa huk dilemayoqmi karqan: URSS nacionta atacay icha Gran Bretaña naciontachu tukuchiy? Abya Yalapi Wehrmacht nisqap allin ruwasqanmi iskay ñiqin tanteayta kallpacharqan - Occidente nisqapi kacharisqa makita qunanpaq. URSS-pa awqaq suyu wakichiynin Fuhrer-ta manchakuywan hunt'achiptinpas.
  Puka Awqaq Sunturqa kallpachakuchkasqa, ichataq Alimanyakunaqa manam mayqinpa waqtanpichu mana imatapas ruwaspa tiyachkasqaku. 1941 watapi tanquekuna ruwakusqanqa iskay kutita yapakurqan 1940 watamantaqa, avionkuna ruwaypas yaqa iskay kuti kuskan yapakurqan.
  Nazi nisqakunaqa Malta llaqtaman bombardeaspanku chayarqanku. Chaymanta Rommelqa Suez canalpi, Iraqmanpas hark'akuykunata p'akirqan, chaytaq Inglaterra kamachiypa contranpi hatarirqan. Alimankunaqa Kuwait llaqtata, lliw Oriente Medio nisqatapas mana sasachakuspallam atiparqan. Stalinqa suyakuywan qawanapaq taktikamanmi hapipakurqa. Ichaqa Churchillqa k"ulluchakuspallan chay guerrata hinalla ruwarqan. Wehrmacht nisqa barcoqa Iran nacionman chayaspanmi África nacionpa uray ladonman kutirirqan.
  1941 wataqa tukukunanpaqña kachkarqa. Yaku ukupi puriq barcokuna ruwakusqanmi astawan yapakurqan, chaymi Gran Bretaña nacionqa coloniakunata chinkachirqan. EE.UU.-qa pasivo hinam comportakurqa. Ichaqa Japón nacionqa manan mana imatapas ruwaspa tiyayta atirqanchu, chaymi 7 diciembre killapi Perú puertoman chayarqan. Pacífico mama quchapi musuq awqanakuy qallarisqa. Hinaspapas Hitlerqa hukmantan saqenan karqan URSS nacionman atacananpaq yuyaykusqankunata.
  Japón runakunata yanapananchismi, Iranta, Indiatapas hap"inanchismi, hinallataq Sudáfrica suyutapas. Hinaspa aswan allinqa, kikin Gran Bretaña. Chaymantapas, Estados Unidos nacionmanta bombarderokunaqa manan pukllanachu. Paykunaqa Kimsa kaq Reich nisqamanmi achka sasachakuykunata hatarichinmanku. Hinaspapas aswan allinmi Gran Bretaña nacionpa hallp"anmanta bombardeakuna ruway.
  Chaymi Fuhrer nisqa 1942 watapi obligasqa karqan Inti lloqsimuy ladoman haykuy yuyaykunata saqenanpaq.
  Riesgo karqan kikin Stalin ñawpaq kicharinanpaq, ichaqa... Stalinpa imayna kaynintan yachanayki. Payqa ancha harkasqam kachkan política exterior nisqapi. Finlandiawan maqanakuyqa Puka Dictadorta aswan cuidadowanmi ruwarqan.
  URSS kallpata huñuchkaptin. 1 ñiqin kantaray killapi 1942 watapi aviación nisqap yupayninqa kimsa chunka iskayniyuq waranqa antawakunamanmi chayarqan, tankikunatapas, iskay chunka pichqayuq waranqamanta aswan, huk kimsa waranqa tanketkunatapas yapaspa. Llapanpiqa Stalinqa 20 cuerpo mecanizado nisqakunatam tukuchiyta munarqa, llapanpiqa 32 waranqa antawakunam tanquekuna karqa, chaymantam 16,5 waranqaqa imaymana markakunapa hinaspa T-34kunapa qipa KV nisqakuna karqa. Astawanpis, T-50 tanquekunataqa wiñachkachkarqaraq, chay antawaqa llampulla karqa chaypas.
  Alimankuna, Matildawan wakin crucero tankikunawan tupaspa, hinallataq inlatirra runakuna llasa tankikunata wiñachisqankumanta willakuyniyuq kaspanku, paykunapas kikinkumanta mastodonkunata ruwayta qallarirqanku. Ñawpaqtaqa "Tigre" 88 mm cañonwan, hinaspa mana haykuy atina 75 mm cañonwan blindasqa suni barrilwan.
  Hinallataqmi karqan Soviet Unionpa tanquekuna ruwasqankumantapas. KV-2 tanqueqa Puka Plazapi mayo killapi desfilepi puririrqa, kimsa chunka tawayuqtaq wakin datosniyuq karqa.
  Imaynaña kaqtinpas, Speer Ministerio Imperial de Armas y Municiones nisqa umalliq kashaqtinmi, tecnología nisqapi wiñariykuna aswan usqhaylla rirqan. Hitlerqa kay pachapi aswan allin tanquekunayoq kaytan munarqan, aswan llasataq. Ichaqa kunankamaqa sut"inmi Alemania nacionqa URSS nacionmanta aswan pisi kasharqan. Iskaynin carrokuna hayk"a kasqanpas, allin kayninpas. 1941 watapi agosto killapi KV-3 tanqueta ruwayta qallarirqanku. Chay antawaqa ancha llasa 68 tonelada nisqapim rikurirurqa, ichaqa 107 mm cañonwanmi armasqa karqa, qallariypi proyectil 800 metros por segundo nisqa ritmiyuq. Kaymi payman huk ventajata quykurqa "Tigre" nisqamanta, chaymi, de paso, manaraqmi producción nisqaman churasqachu karqa.
  KV-5 nisqa aswan kallpasaparaqmi rikurirurqa, 125 tonelada llasaq, iskay cañonniyuq. Cheqaqtapunin chhayna llasa carroqa Soviet Union ejercitopaq aswan sasachakuykunata paqarichirqan, mana valesqanmantaqa. Hinaspapas 1942 watapin 107 tonelada llasayoq KV-4 nisqa varianteta utilizarqanku serviciopaq. URSSqa allintan orgulloso kanman kay pachapi aswan llasa tanquenkunamanta, hinallataq aswan atiyniyoq tanquekunamantapas.
  Ichaqa Alemania nacionqa allintan wiñarqan aviación nisqapi. Yu-188, ruruchinaman yaykuspa, maqanakuqkunawan tupachisqa utqaylla kallpata wiñachirqan. DO-217pas decente hinam rikchakurqa. Jet avionkunatapas anchatam rurarqanku. Gran Bretaña nacionmi aswanta maskharqanku, chaymi aswan allinta qhawarirqanku jet bombarderokunata, cheqaq historiamantaqa.
  Alimankunaqa anchatam sirwiq llamk'ayninta llamk'achirqan. Achka yana runakunatam África nacionmanta apamurqaku. Yana llamkaq runakunaqa kasukuq, sinchi kallpayuq, ichaqa mana yachayniyuqmi karqaku. Chaykunataqa yanapakuq llamkaypaqmi servichikuqku.
  Ichaqa Europata kamachispaqa Alemania runakunaqa allin allin llank"aqkunatan hap"inkuman karqan.
  Speerqa Hitlertapas convenceyta atirqanmi, ama judiokunata wañuchinanpaq programata ruwananpaq, aswanpas avionkunata equipokunata ruwananpaqmi utilizarqan.
  Chay apuestaqa karqan Gran Bretaña contra avionpi ofensivapi, submarinopi hatun guerrapipas.
  Ichaqa, América suyu chay ch"aqwayman haykusqanmi Kraut familiaman uma nanayta yaparqan, chaymi lobokunaq t"aqankunata sinchita yapanankupaq tanqarqan.
  Alemania nacionqa tardetan kallpacharqan bombarderokunata, avionkuna estratégico nisqakunatapas ruwanankupaq. Ñawpaqtaqa Yu-288 wan Yu-488 - tawa motorniyuq. Ichaqa wiñanankupaq, tukunankupaqpas tiempotan hap"irqan. ME-109 modificación "F" generalmente karqan huk digno contrario británico antawakunapaq. Ichaqa ME-209 nisqap wiñayninqa manam atirqanchu, ME-210 nisqapas manam atirqanchu.
  XE-177 buceo bombarderopas manam atirqanchu. Ichaqa Speerqa yupaykunawanmi kutichirqan. Chaymantapas, Focke-Wulf nisqaqa armamento nisqapi aswan kallpasapa maqanakuqmi tukurqan, ME-109 nisqap wakin pisi kallpankunata kutichispa. Hinaspapas alemankunaq avionta manejasqanku escuelaqa aswan allinmi ingleskunamantaqa aswan allin karqan, aswan allinraqmi karqan norteamericanokunamantapas. 1942 watapi mayo killapin nazi nisqakuna Sudáfrica nacionta hap"ikapurqanku. Hinaspa huk escuadrón estadounidense chayamurqan Madagascar llaqtaman. Chawpi ñan maqanakuyqa Amerikamanta runakunap chinkachisqanmi karqan: kimsa kaq rankip kapitan, kay maqanakuypi huk hatun llamk'ayta ruraq, tukurqan, irónicamente, Madagascar llaqtapi. EE.UU.-qa África suyupi huk baseta waqaychayta munarqan, manataq nazikunata samarinankupaq saqeyta munarqanchu. Ichaqa chaymi Pacífico nisqapi aswan mana allinman tukuchirqan.
  Chiqamanta, japonés runakunaqa mana allintachu ruwarqanku. Hawai wat'akunarayku maqanakuyqa aysarirqanmi.
  Nazi nisqakunaqa Abya Yalapi kamachiyta, hatun waqaychasqa estratégico prima nisqakunatapas hap'irqan, Indiatapas Irantapas hap'irqan. Kimsa kaq Reichpa kamachisqan kapuqkunaqa hatunmi, ichaqa chaykunataqa digerinaraqmi.
  Gran Bretaña nacionpaq avionpi maqanakuyqa manan chay hina sut"ichu. Sapa kuti avionkuna ruwayta yapaspa, Alemania runakunaqa paykunata ñit'irqanku, ichataq manam llapan kamachiyqa karqanchu. Manataqmi aviación estratégica nisqa kallpanpas, Estados Unidospa yanapayninpas huk impactota ruwarqanchu, chaypachapas manan suficiente submarinos nisqakunachu karqan. Hinaspa chay milagro torpedowan achka suyakuykuna clavasqa kasqanqa hukmanyachiwarqaku.
  Fuhrer nisqa barcoqa manan 1942 watapi Gran Bretaña nacionman chayayta atirqanchu. Chaytaqa aswanta rimarqanku lamar qochapi kallpata kallpachanankupaq, hinallataq flota submarino nisqapipas. Chay tiempollapitaqmi avionkuna apaq barcokunata, guerrapaq barcokunatapas ruwaranku. Chaypin suficiente producción capacidad karqan, ichaqa tukuy imapas tiempotan hap"irqan.
  Clase A nisqa misil balístico nisqakunatapas allintam allichana karqa. Ichaqa V-1 nisqa robot proyectilkunatan askha runakuna ruwayta qallarirqanku. Mana ancha barato carrokuna, pisi combustiblewan puriq, mana iskayrayaspa ventajayuqmi karqan, manan necesitarqankuchu pilotokunata.
  Hitlerqa mana tukukuq recursos naturales nisqaman, llank"ana reservakunaman haykuspa, Alemania nacionmanta avionta manejaq runakunaq kawsayninta qespichiyta munarqan. V-1, mana sasa ruway kasqanrayku, mana runayuq kasqanrayku, aswan allin solucionman rikchakurqa. Hinaspapas waranqantin chayna robot proyectilkunam Londres llaqtaman pararqa 1942 watapi urquy killamantapacha.
  Chay pachallapitaqmi Alimanyakunaqa Arado jet bombardero nisqatapas, balístico nisqa misilkunatapas utqaylla wiñachirqan.
  Stalinqa suyaspallapunim kallpata huñurqa. 1942 watapi URSSqa pichqa waranqa kuskan musuq KV , T-34 tankikunatam rurarqan, yaqa waranqa ñawpaq markakunatapas, yaqa pichqa pachak musuq k'anchay T-50 , T-60 , iskay pachak anfibio tankikunatapas rurarqan. Avionkunap flotanpas yapakurqanmi - yaqa chunka pichqayuq waranqa musuq, mawk'a awya yallakunam llamk'ayman yaykurqan. Pilotokunapas pisillañam karqa. Katyushas ruruchiyqa pisi pisimantan yapakurqan.
  Nazi Alimanyaqa kimsa chunka waranqamanta aswan awya yallakunatam rurarqan, ichataq awqanakuykunapi anchata chinkachirqan. Alimankunaqa yaqa suqta waranqa kuskan tankikunatam rurarqan. Tukuymanta aswanta T-3 chaymanta musuq tikray T-4 huk suni barril 75-mm cañonwan. Pachakmanta aswan pisilla musuq "Tigres" nisqakunam ruwasqaña, "Panteras" nisqakunapas prototipokunallaraqmi.
  Ichaqa Schmeisterpa ruwasqan MP-44 fusil de asalto nisqa chay serieman yaykuyta qallarirqan. Chiqap willakuy hinachu, chay makinata manam mana q'illay q'illaykuna pisiyasqanmanta qhawarispachu rurana karqan. Hinaspa chaywan usqhaylla ruwakurqan aswan facil fusil de asalto, acero de aleación nisqawan.
  Chaymi Alemania runakunaqa huch"uy armakunapi ventajata tariyta qallarirqanku. Ichaqa tiempotapas necesitarqankun ametralladora llapa tropakunata hukmanta armananpaq.
  Ichaqa flota submarino nisqapi, maypichus producción chayarqan tawa chunkamanta phisqa chunka submarinokama sapa killa, alemankunaqa cheqaqtapunin mana igualniyoqchu kanku.
  Peróxido de hidrógeno nisqawan kallpachasqa ancha kallpasapa yaku ukupi puriq barcokunam rikurimun. Programa nuclear nisqapi llank"aypas usqhayllan yapakurqan. Ancha kusikuypaqmi, achka recursokuna kan. Hinaspapas Alemania nacionmanta físicos nisqakunaq pantasqankupas, grafito mana moderador hinachu kasqanmanta, manan hatun llakichu karqan. Llasaq yaku ruranapaq achka fabricakunatam rurarqan, África suyupipas.
  Chaymi sut"ita rimasun, ichaqa nazi nisqakunaq reactor nuclear nisqa 1942 watapi diciembre killapin llank"ayta qallarirqan. Amerikamanta runakunamantaqa aswan ñawpaqtaraqmi. Pacífico mama quchapi atipasqa kaptinku, paykunapura hatun ch'aqway qallarirqan. Hinaspapas chay programa nuclear nisqapaq qolqe qoypas reparaymi pisiyachisqa karqan.
  1943 wata qallariypiqa Hitlerqa Total Guerra nisqa willasqanwanmi, hap"isqa suyukunapi llapa runaq llank"anapaq llank"ayninta qallarichirqan. Londres llaqtaman V-1 nisqa hatun ataquekunaqa manan allintachu chaninchakurqanku. Inglaterra nacionmanta runakunaqa yacharqankun chay hina ataquekunata huk chhikanta qarqoyta, ichaqa alemankunan askha atiparqanku.
  Ichaqa submarinopi guerraqa cheqaqtapunin Gran Bretaña nacionpaq mana allinpi tukupurqan. Chay islapi armakuna ruwayqa sinchitan pisiyarqan, primakuna mana kasqanrayku. Chay hatun llaqtapiqa thuñikunanpaqñam kachkarqa. Chaymantapas nazis nisqakunan Madagascar llaqtata hap"ikapurqanku, chaymi Japón nazis nisqakuna nazis nisqawan kuska Australia nacionman haykurqanku, chaymi usqhaylla entregakurqanku.
  Stalinqa entienderqanña suyay-qhaway taktikakuna peligro kasqanmanta chaypas, pay kikinmanmi hunt"akurqan, manataqmi maqanakurqanchu. Aswan allinmi capitalistakuna tukukuykama chinkachinankupaq saqiy. Hinaspa qhawasunchis...
  Ichaqa kay taktikapas mana allinninpaqmi karqa. Hatun kapuqninkunawanmi Kimsa kaq Reichqa URSS nisqawan maqanakuyta wakichichkarqaña. Kimsa kaq Reich nisqapi tankikunap rurasqanqa 1943 watapi sapa p'unchaw 1.200 antawakunamanmi chayarqan, chaymanta kimsa pachak pichqa chunka kikinmanta puriq pistolakunam. Chaymantapas, kikinmanta puriq pistolakunaqa manan imapipas pisi kallpachu. "Ferdinands", "Abejorros", "Jagdpanther" nisqa. Alemankuna tankikunapi yaqa mana chinkachisqankuta qhawarispan, Puka Ejército nisqamanta iskay kuti aswan usqhaylla tankinkuta hunt"achirqanku. Hinaspapas URSSpa favorninpi tecnología nisqapi brecha cuantitativa nisqa pisiyayta qallarirqan.
  Calidad nisqamanta rimaspaqa, Fritz nisqa "Tigre Real" nisqatam rantirqa, KV-3 nisqaman rikchakuq llasayninpi, chaynallataqmi pisilla aswan allin yaykuq kallpanpipas, proyectil nisqapa allin kayninrayku hinaspa aswan kallpasapa armadura frontal nisqa kasqanrayku. Bueno, chay super-pesado soviético KV-5 y KV-4 ancha técnicamente mana confiable karqanku, astawanqa chasisninku. Chaymi chayna monstruokunapa maqanakuypi servichikusqankumanta iskayrayasqa karqa.
  Hinallataq Stalin kamachirqantaq KV-6 nisqa qanchis pistolayuq, iskay cohete lanzadores nisqa kamasqa kananpaq. Paykunan carrota ruwarqanku. Ichaqa ancha llasa, unaymi karqan, chaymi mana trenpi apayta atiwaqchu nitaq maqanakuypipas churayta atiwaqchu. T-34-76 nisqaqa ancha allin llamk'aq antawam, ichataq ñawpaq maqanakuypi aswan pisi kallpayuqmi Pantera icha Tigre nisqamanta. Hinallataq KV-1, KV-2 nisqakunaqa llasayninpiqa Alemania runakunawanmi tupachisqa kanku, ichaqa umapura maqanakuypiqa Panterakunawan Tigreskunawanmi aswan pisi kanku. Alemaniamanta T-4 nisqaqa kimsa chunka tawayuqwan kaqllam karqan armadurapi, armamentopi, rikuy atiypi, óptica nisqapipas aswan allinmi, kaytaq kaqlla llasayninwan, icha aswan pisipas aswan llasa tikraykunata tupachispa.
  Pisi rimayllapi, Fritz allinchasqaña kachkan chaymanta calidadninqa parkama kachkan. Hinallataq ME-309, ME-262 nisqakunaq rikhuriyninqa ventajata qorqan aviación nisqapa allin kayninpi. Yu-488 hina, tawa motorniyuq aswan allin bombardero. Hinaspapas qhepankupin kashan avionkunaq modelonkuna. Ahinataq Yu-287, Arado ima.
  1943 watapi septiembre killapin nazi nisqakuna Gran Bretaña nacionman allinta chayarqanku. Iskay semana maqanakusqanku qhepamanmi Inglaterra nacionqa capitularqan. Hinaspapas Churchill Canadá nacionman ayqekurqan chaypas, Occidente ladopi guerra imayna tukupusqanqa ñawpaqmantaraqmi rikch"akurqan.
  Rooseveltqa hatun yanapaqninta chinkachispa, Kimsa kaq Reich nisqap wiñaq atiyninta manchakuspa, hawka kawsayta mañakurqan.
  Hitler, paywan kuska rimaspa, Hukllachasqa Amirika Suyukunapaq huk kamachiyta churarqan: programa nuclear nisqa saqispa, Japón, Kimsa kaq Reich nisqap lliw atipayninta riqsinanpaq. Hinallataq Islandiamanta tropakuna lluqsiyninpas, chaytam Kraut runakunaqa chiqaptapuni muyurirqakuña huk flota submarinowan. Gai llaqtapi Inti lluqsimuq allpata kamachiy, chaypiqa manaraqmi maqanakuyqa sayasqachu. Chaymantapas Hitlerqa Estados Unidoswan Gran Bretañawan llapa thuñisqankumanta, guerrapaq gastokunamantapas Tercer Reichpaq, Japón nacionpaqpas material indemnización nisqatan mañakurqan.
  Hawka kawsaypa términos nisqakuna ancha sasa kaptinpas, Rooseveltqa ancha sasachakuywanmi Congreso nisqapi, Senadopipas adoptasqankuta tanqayta atirqan.
  Stalinpa yuyaychasqankunaqa manan contrapichu kasharqan Ejepi atiyniyoq nacionkunaq huñunakuyninman haykunanpaq, hinallataq Alaska llaqtata wakmanta hap"inanpaqpas listo kashasqanmanta, chaymi hatun ruwayta ruwarqan EE.UU.
  Pragmatismo americano atiparqan, chaymi aswan hatun karqan kusikuymanta, sientekuykunamantapas. Chaymantapas, Alemania nacionpa programa nuclear nisqa programaqa aswan usqhayllan wiñarqan Estados Unidos nacionmanta programa nuclear nisqamanta, chaymi hamuq tiempopi sasachakuykunawan hunt"a karqan.
  Iskay ñiqin pachantin maqanakuypa ñawpaq kaq phasminqa tukusqañam. Ichaqa Fuhrerqa kunanqa URSS naciontan tukuchiyta munarqan.
  Mana suyasqanchikman hinam, Stalinpa suyakuy hinaspa qaway taktikanqa, pachantinpi hawka kawsay kananpaq tukuy sunqunwan llamkasqanpas millay asichikuytam ruwarqa. Josepa kuntranpim karqan Kimsa kaq Reichpas, Japónpas, lliw kapuqninkunawan, Australiapas, Occidente pachapi wakin puente umalliqkunapas.
  Inti lloqsimuq hallp"an ichaqa manaraqmi China nacionta tukusqachu, ichaqa allintan kicharinman karqan iskay kaq frenteta. Hitlerqa anchatam colonia tropakunata, hawa llaqtamanta legionkunatapas kamarirqan. Chaypachallapitaqmi armakuna ruwaypas yapakurqan.
  1944 watapi ñawpaq kuskanninpi, Kimsa kaq Reich nisqapi tanquekuna, kikinmanta puriq pistolakuna ruwayqa sapa p'unchaw pachak antawakunamanmi chayarqan, aswan achkataqmi karqan. Pantera-2 nisqaqa llapa Soviet antawakunatam atiparqan, nivelninpi. Huk aswan ñawpaqman puriq Alemania tanki, Lion, rikhurirqan, pisi pachamantataq Royal Lion.
  Hinaspa aswan allinqa, jet aviación nisqa seriepi wiñasqa. Chayta kutichispa, T-34-85 wan IS-1, IS-2 tanquekuna URSS nisqapi ruruchinaman rirqan, manataqmi pipas KV serietapas saqirqanchu; 1944 watapi Kimsa kaq Reich nisqap aswan riqsisqa ruruchina tankinqa Pantera-2 nisqa karqan, URSS T-34-85 nisqapas. Aswan llasa modelokunataqa anchatam ruwarqaku - yaqa chunka kuti aswan pisilla. Hinaspapas Alemania runakunaqa manam anchatachu llasayta tanqayta munarqaku Soviet ñankunapi, Stalinpas KV seriepi mana hapipakuytam qallaykurqa, IS nisqakunañataqmi llumpay q'omerllaña rikurirurqa.
  Ichaqa, Alemaniamanta "Panther"-2 88 mm 71 L calibre pistolayuq, T-34-85manta aswan allin karqan armadura t"uqyaq atiyninpi pistola, ñawpaq armadurapi hinallataq pisilla lado armadurapi, hinallataq mana karqanchu aswan pisi purichiy ruwaypi 900 caballo kallpayuq motorniyuq, 47 tonelada llasayuq. Alemania nacionmanta tanqueq llasaynin 50,2 toneladaman yapakuqtinpas manan wañuypaqchu karqan.
  Hinaspapas Alemania nacionmanta jet aviación nisqapiqa manan imapipas allin contrarioyoqchu karqan.
  Hitlerqa chakinta mana aysay aswan allin kasqanmantam tantearurqa, chaymi 1944 watapi 22 junio killapi guerrata qallarirqa. Kimsa pachak pichqa chunka ñuqanchikpa hinaspa hawa llaqta rakisqanchikkunata, pachak iskay chunka satélite rakiykunata URSSman wischuykuspa. Kimsa kaq Reichpa ladunpim karqan: Rumania , Unriya , Eslovaquia , Croacia , Finlandia , Suecia , Italia , Portugal , Ispaña , Bulgaria , Arhintina , Turkiya.
  Alimankunapas Wehrmacht nisqapi achka hawa llaqtayuq runakunata, hiwi runakunatapas llamk'achirqan. Llapanpiqa, Kimsa kaq Reich, ñawpaq kaq escalónllapi, chunka iskayniyuq millon kuskan soldadokunata maqanakuyman wikch'urqan, chaymanta mana pachakmanta tawa chunka masninchu Alemaniamanta karqan, suyumanta. Satélites nisqakunan kinsa millón huktawan yaparqanku. Llapanpiqa, ñawpaq kaq escalonpiqa yaqa chunka suqtayuq hunu chaki puriq runakunam kachkan, yaqa kimsa chunka kimsayuq waranqa tanquekuna, pichqa chunka pichqayuq waranqa masnin avionkuna, yaqa iskay pachak pichqa chunka pistolakuna hinaspa morterokuna.
  Movilizacion qhepamanmi URSS chunka kinsayoq millón kuskan soldadokunata churarqan, ichaqa wakin fuerzakunatan Lejano Oriente nisqapi, ukhu distritokunapipas waqaychananku karqan. Ñawpaq kaq escalonpiqa pusaq millón soldadokunan karqanku, yaqa kinsa chunka waranqa tanquekuna, yaqa tawa chunka waranqa avionkuna, yaqa iskay pachak waranqa pistolakuna, morterokuna ima.
  Chayhinam, Kimsa kaq Reich iskay kuti aswan allin kayninpi chaki puriypi, pichqa kuti aswan allin kallpa kuyuchiypi, aswan allin ametralladorawan. Chiqapmi, URSS achka ametralladorakunayuqmi, yaqa paridadniyuq.
  Tankikunap chikan kayninqa manam hatunchu, ichataq URSS mama llaqtapi manaña llamk'aq antawakunap pachakmanta aswan hatunmi, ñawpaq kacharisqa tankikunapas.
  Alimanyap jet aviación nisqakunaqa manam awqayuqchu, Kimsa kaq Reich nisqap hélice nisqawan purichisqa awya yallapas aswan utqaylla, aswan allin armasqa. Chiqapmi, Soviet Unionpa antawakunaqa aswan allinmi horizontal maniobrabilidad nisqapi.
  Artillería nisqapi, morterokunapipas kallpakunap balanzanqa aswan qayllallapim kaqlla kayman. Cantidad nisqapas, calidad nisqapas.
  Chiqamanta, Tercer Reich nisqap flotanqa astawanqa yaku ukhupi puriq flotan, achkha kutita aswan kallpayuq Soviet nisqamantaqa. Japón suyu hina, de paso.
  Chaymantapas, nazi nisqakunaqa achka misil balístico clase A nisqayuqñam kachkanku, chaymi ñawpaq kaq discotecakunapas lluqsirun.
  En general, fascistakuna aswan kallpasapa kanqa, Stalintaq allin razonablemente prepararqan huk defensa, tardeña kaptinpas. Ichaqa manan tiempoyku karqanchu anchata ruwanaykupaq. Stalinpa liñanqa mana llapanpichu kutichisqa karqan, aswan allinqa, awqaqkuna mana allintachu yachachisqa karqanku hark'ayta hap'inankupaq. Desesperadamente hukmanta yachachisqa kaptinkupas.
  Molotov frontera linea, kinsa wata ñawpaqman puririsqan qhepaman, generalmente tukusqa karqan, ichaqa fronteraman ancha qayllapin tarikurqan, manataqmi suficiente ukhuchu karqan. Chaymantapas Stalinqa kamachirqanmi Dnieper mayumanta aswan karunpi kimsa kaq escalón nisqa wasita ruranankupaq, ichataq chaytaqa qallarirqan EE.UU.
  Chiqapmi, Soviet tropakunamanta aswantaqa, NKVD unidadkunapim yupayta atinki, paykunapa yupaynintam huk millon soldadokunaman hinaspa miliciaman yaparunku. Chayqa yaqa tawa millón runakunan, occidental llaqtakunallapi. Ichaqa, chiqapmi, maqanakuypi allin ruwayninkuqa aswan mana allinmi unidad regularkunamantaqa.
  Alemankuna, chiqap historiapi hina, chawpipi hatun maqayta qurqanku, Bialystok qaqata, Lviv puñunatapas kuchuspa. Maqanakuypa ñawpaq p'unchawninkunallapim rikuchirqan alimankuna, achka hawa mama llaqtayuq unidadkuna kaptinpas, aswan pisi hukllachasqa awqaqkunata rurasqankuta. Ichaqa Soviet Union tropakunaqa sapa kutillanmi chinkapun.
  Chaymantapas, Ucrania nacionmanta unidadkunapa maqanakuy allin ruwasqankuqa iskayrayanapaqmi karqa. Achka runakunam karqa, chay guerrapa punta kaq punchawninkunapi saqiqkuna, entregakuqkunapas.
  Fronterapi maqanakuykunapiqa manan awqakunata hark"ayta atirqankuchu. Hinaspa chaymanta Stalin pantarqan, unidadkuna hatun ñanman lluqsiyta hark'aspa, ñawpaqninta chiqanchasqa kananta mañakuspa. Chay pantaymi ichaqa allichasqa karqan, ichaqa tardaspa. Alimankunaqa 28 ñiqin qhapaq raymi killapi Minsk llaqtata hap"iyta atirqanku, chawpipi Stalinpa chirunta p"akispa.
  Chay ch"aqwayqa astawanmi yapakurqan. 30 ñiqin qhapaq raymi killapi Japón mama llaqtap, satélites nisqa awqanakuyninman yaykuy suyasqa karqan. Chaymi kunankamaqa qonqanayku karqan Lejano Oriente nisqamanta tropakuna huk ladoman apasqankuta.
  Chay chawpipi Alemania nacionpa p"akikuyninqa mast"arikusharqanmi. Huk hatun ch"usaqmi hatarirqan, chaytan sinchita kallpachakurqanku tapayta. Ichaqa nazi nisqakunan ñawpaqman rirqanku, 16 julio killapitaq Smolensk llaqtaman haykurqanku.
  Tukuy tarikuq waqaychasqakunata maqanakuyman wikch'uspa, milisyakunata armasman churaspa, Stalinwan Zhukovwan Fritzpa awqayninta chawpipi hark'ayta atirqanku. Ichaqa Hitlerqa soldadonkunatan sur ladoman kutichirqan. Nazi nisqakunaqa Kiev llaqtapin hatun calderata ruwarqanku, hinaspan yaqa llapa Ucrania nacionta hap"irqanku.
  Paykunaqa Leningrad llaqtata hark'aspa Crimea suyuman yaykurqanku. Awqanakuypa puriyninqa anchatam rikchakurqa 1941 wataman, mana saqikuq karma hina. Ichaqa chay mana kaqlla kasqankupas ancha hatunmi karqa. URSS 1941 watapi wakin libre reservakunayuq karqan, kunantaq tukuy imapas movilizasqaña karqan. Hinaspa octubre killapi chay asalto ruwakuqtinmi yaqa mana imapas karqanchu defensata hap"inanpaq.
  1944 watapi noviembre killa qallariypin nazi nisqakuna Moscu llaqtata muyurirqanku, chaymi Stalinqa Kuibyshev llaqtaman ayqekurqan.
  Nazi nisqakunaqa manan cheqaq historia hinachu, askha yupaypi aswan allin karqanku. Paykunaqa suficiente t"aqanakuyniyoqmi karqanku, chaymi Nortemanta Surmantawan Moscú llaqtata muyunankupaq. Ichaqa unidad soviéticakunapaqqa tukuy imapas nishutan mast"arisqa karqan hukniray frentekunapi.
  Chiqaptaqa, 1941 watapi, movilizacionkuna qhipaman, Stalinqa Wehrmachtmanta aswan ventajata chaskirqan, achka llamk'aqkunamanta, tawa kuti aswan achka awya yallakunata, tankikunatapas, Kimsa kaq Reich nisqap awqanakuy qallariyninmantapacha. Hinaspapas guerrapa phisqa killanpin aswan askha equipokuna URSS nisqapi ruwakurqan cheqaq historiapi.
  Ichaqa kunanqa nazis nisqakunan llapa trumpetakunata hap"inku, armakunaq, personalkunaq askha kaynin, calidadninpas paykunaq ladonpin kashan. Hinaspa Puka Ejército nisqapas 1941 watapi hina sasachakuyniyoqmi. Ucrania runakunap, Balts nisqakunap, achka huch'uy suyukunap mana munasqankutapas, sistema soviético nisqapaq wañuyta. Traiciones masivas y defecciones de víctimas de represión, desposeídas kulaks y otros ofendedos de todos los rayas. Chaywanpas Soviet kamachiypa ideología awqankuna.
  Hinaspapas Alemania runakunapas Occidente nacionta atipasqankuqa astawanmi traicionerokunata yapan.
  Chayrayku, mana musphaychu, Moscú muyurisqa kasqanqa, Alimankuna Donbass, Voronezh llaqtata hap'ispa Stalingrad llaqtaman purichkanku.
  1944 watapi chiri tiempoqa llakikuypaqmi, manan 1941 watapi hinachu chiri, rit"ipas karqan, Moscú llaqtan ichaqa 1944 watapi diciembre killa tukukuykama heroico hina qheparqan. Stalingrad llaqtaqa 1945 watapi enero killapin urmarqan, chaypaq maqanakuyqa manan unaychu karqan. Febrero killapi, marzo killa qallariypipas alimankuna satéliteninkunawan Cáucaso, Baku petrolero pukyukunatapas llapanta hap'irqanku.
  Chaymantataq chay maqanakuyqa Volga mayu patanta puririrqan. Saratov llaqtaman, Kuibyshev llaqtaman, chaymantataq Orenburg llaqtaman, Kazan llaqtaman ima.
  Stalinqa Sverdlovsk llaqtamanmi ayqekurqan. Kazán llaqtaqa mayo killapin urmarqan. Inti raymi killapiqa Alimankuna, Nihun runakunapas Rusiyaman aswan ukhumanmi yaykurqanku. Soviet awqaqkunap hark'akuyninmi pisiyachkasqa. 1945 watapi 5 agosto killapin Sverdlovsk llaqtata hap"irqanku. Hinaspapas 1945 watapi 3 p"unchay setiembre killapin Stalinqa qhepaman entregakunanpaq rimanakurqan. Kikin kawsayniykita, kacharichiyniykitapas cambiaspa.
  Iskay kaq hatun maqanakuyqa tukusqañam. Ichaqa manan unaychu thak kay kamachikurqan. Hitlerqa armas nucleares nisqakunata pruebaspanmi mana iskayrayarqachu chay armas nucleares nisqakunata, chaymi mana iskayrayarqachu chay armas nucleares nisqakunata.
  Kunanqa rikukurqa Japónwan EE.UU.-wanqa Kimsa kaq Reichpa pachantinpi kamachiynin ñanpiraqmi kachkasqaku. Hinaspapas Fuhrerqa Genghis Khan, Alejandro Magno, Napoleón, Troyano emperador, Suleiman Magnífico nisqakuna huñusqamanta aswan askha hallp"akunataña hap"irqan chaypas, Japón llaqtatapas atipananpaqmi yuyaykurqan.
  Iskay ñiqin pachantin maqanakuy tukukusqanmanta kimsa wata chiqapmanta, pachak balístico, intercontinental misilkuna kallpasapa carga nuclear nisqayuq, Inti lluqsimuq Allpanta huk kutillapi taparqan.
  Hinaspa chaymanta Wehrmacht allpapi unidadkunapa, marina nisqapa ofensivan qallarirqa. Alimankunaqa ancha utqayllam Awya Yalapi Nihunpa kaqninkunata hap'irqan, kikin hatun llaqtatapas bomba atómica nisqawan pampaman thuñichirqan.
  Inti lluqsimuq allpap Pacífico nisqap kaqninkunaqa aswan pisi unay pacha hark'ayta qurqan. Ichaqa 1949 watapi junio killapaqmi tukuy imapas tukusqaña. Kunanqa Estados Unidosta atipaymi puchurqa. Chaymantapas, huk razonmi karqa. Amerikamanta runakunaqa, rimanakuypa contranpi, armas nucleares nisqakunataraqmi ruwarqanku, pakallapi pruebankutapas ruwarqanku.
  Hitlerqa 1950 watapi 1 ñiqin kantaray killapim maqanakuyta qallarirqan, musuq wata p'unchawpi kimsa pachak misil nuclear nisqakunata urmachispa.
  Huk millay ataque nuclear nisqawanmi pachak hatun llaqtakunata thunirqan, chaypin chunka millón runakuna wañurqanku. Adolf Hitlerpa huk hatun huchanmi yapakurqan aswan millay millay ruwaykunamanta hatun listaman.
  Chaymantataq Canadá suyuman haykuyqa qallarirqan, uraymantataq América Latina dictadurakunawan kuska. Amerikamanta runakunaqa pisi kallpayasqa, musphasqa ima karqanku, ichaqa sinchitan maqanakurqanku. Paykunaqa entienderqankun paykunapaqqa atipasqa kayqa esclavo kaylla, pisi-pisimanta, nanaywan wañuy ima kasqanmanta.
  Chayraykun llapa guerrakunamantapas aswan desesperada karqan. Hinaspapas huk wata masninmi karqan, chaymi Tercer Reich nisqa kamachikuqta obligarqan yaqa iskay pachak carga nuclear nisqakunata saqenanpaq, askha puquyniyoq hallp"akunatapas radioactivo ch"inneqman tukuchinanpaq.
  Ichaqa chaywanpas chay metaqa hunt"akurqanmi, kinsa kaq Reichpa qhepa awqanpas atipasqa karqan. Hinaspa kay qhepamanmi qallarirqan pachantinpi globalización nisqa puririynin. Alemania markaqa sapallanmi pachantinpi qullqiman tukurqan. Formalmente independiente nisqa suyukunapas pisiyachisqa karqan, Tercer Reich nisqa colonia nisqaman, pisilla local autogobierno nisqallanmi waqaychasqa karqan.
  Judiokunata gitanokunatapas mana kamachisqa karqanku: maskhaspa chinkachirqanku. SS nisqakunaqa hatun purgakunata ruwarqanku, hinaspan sinchita phiñakurqanku. Chiqap millay musquymi chayamurun - dragónpa horan. Otaq aswan sut"itaqa, chay pacha. Fuhrerqa chiqap pachantinpi totalitario imperio nisqatam hatarichichkarqa, espacio mastariyta munaspa.
  1959 watapi, Fuhrerpa qanchis chunka watayuq p'unchawnin raymipi, huk oficial coronación karqan, pachantinpi plebiscito - chaymi legitimarqan super-emperador sutita. Hinaspapas 1967 watapi Adolf Hitler wañupuqtinmi churin herenciata chaskirqan titulonta atiynintapas.
  Kay pachapaqqa, Planeta Pachaqa Venuswan Killapi Martepipas tiyaykunata kamasqañam karqan, hawa quyllur pachakunaman mast'arikunanpaqpas allintam wakichisqa karqan... Nazikunaqa lliwpaq qhapaq suyuta munarqanku - Quyllur Reich nisqap rurayninta, chaypaq... enteron universotam huk millay musquyman tikrakurun.
  
  TAWA CHUNKA ISLASPA CABALLEROSPA MUSUQ AVENTURAS
  Dimkaqa espadanta p"akispa, ñawinta ch"ipiykuspa, callepi musphasqa sayaykurqan. Makinkunapas yawarwan qatasqa kasqa, espadamanta puchuqpas yawarllaña kasqa. Chay sirena waqarqan. Inti raymi llaqtapa callen. Hinaspa policiakuna phawaykachaspa. Chay qhepamanmi huk k"aspiwan wasanpi maqay. Dimkaqa yaqa uyarinapaq hinam nin:
  - ¡Qhipaykuni!
  Makinkunata qhipaman aysaspa esposakunata wisq"anku. Chay waynaqa muñecankunaman churasqa metalmanta nanayta sienten. Paytaqa huk furgonetamanmi apanku - yana cuervo.
  Dimkaqa phiñakuywan manchakuywan chaqrusqatam sientekun. Ñawpaqta yuyarin. Wawakuna espadakunawan kawsanankupaq maqanakusqanku isla. Maderamanta, ichaqa phiñakuywan wayna hap"isqa kaqtinmi, sinchi filoyoq aceroman tukupunku. Dimkaqa iskay kimsa killa masninmi chaypi qiparqa. Maqanakurqan, maqanakurqan, k"irisqa, k"irisqa ima. Pay kikinmi chay traidortapas wañuchirqan. Tukuy imapas karqan. Hinaspa tukukuypiqa atiparqanku.
  Llakikuypaqmi chay warmakuna chay tuñisqa buquepi saqisqankuqa. Hinaspa sipaschanwanlla ayqeyta atisqa. Chhayna aventurakuna qhepamanmi carcelqa manaña ancha admirakuypaqchu rikch"akurqan.
  Chay hooligan waynata espadanwan maqarqan, hinaspan rikusqa puñushaqta, hinan huk estanque yawar lloqsimurqan.
  ¿Wañuchiqchu chay maqasqanku? Dimkaqa ancha mana suerteyuqmi karqa, manaraq kaymanta aventurakunayuq hina. Hinaspa wañuchirqan chayqa, ¿imataq? Wichqana? ¿Apanqakuchu qhelli asnaq celdaman huchasapakunawan?
  Hinaspa, ¿hayk"akamataq tiyaykunqa? Chunka tawayuq watayuqllaraq. Kamachiyman hinaqa manan derechoyoqchu kanku chunkamanta aswanta qonankupaq. Ichapas tukuy imapas allin kanqa!?
  Isqun chunka iskayniyuqña. Democraciamanta, libertadmanta ima anchata rimasqanku pacha, ichaqa bandido nisqa kallpata yapakuchkan.
  Voronok sayaruptin Dimkata hurqurqaku. Sumaq rikchayniyuq, yana chukchayuq warmacha, manam bandidomanchu rikchakun, aswanqa esposayuq víctima.
  Dimkataqa yaqa chayllam aparqaku investigadorman hinaspa fiscalman.
  Huk tiyanamanmi churawarqaku.
  Kay investigadormi achka rutina tapuykunata rurashka, shinallatak asirishpa nirka:
  - ¡K"irisqayki waynaqa wañuchkanñam! ¡Chayrayku Diosmanta mañakuy ama wañunanpaq!
  Dimkaqa suspiran kutichisqa:
  - Manam munarqanichu...
  Fiscalmi chay papelta entregarqan:
  - Kayqa huk confesión. Firmanki chayqa, juiciokamaqa kikiykiq reqsisqaykiman hinan kacharisqa kanki. Hinaspa chaymanta, wayna edadniykita qhawarispa, mana policía registroyuq kasqaykita qhawarispa, ¡huk sentencia suspendidata chaskinki!
  Dimkaqa chay papelta qhawarispa usqhaylla leerqan, hinaspan umanta mana allinta kuyuchirqan:
  - Kaypiqa ninmi kikin wayna sipas empresata atacasqanmanta. Hinaspapas paykunaqa ñit"iykuwasharqankun!
  Investigadorqa chupa hina uyayuqmi karqa, rakhu cejasniyuqtaqmi karqa:
  - ¡Consejasqaykiman hina firmay! Mana chayqa manaraq juicio kashaqtinmi wisq"ana wasipi tukunki. Kunanqa literalmente hunt"a kashanchis casokunawan, chaymi ancha unayta tiyanayki kanqa juiciokama. Hinaspa chaypi huk celdapi kimsa fila camakuna tablakunapi, huk cubo esquinapi hinaspa pichqa chunka nervioso, yarqasqa waynakuna qam hina. Imaymana laya huchasapakuna. Hinaspapas k"irisqayki wayna kawsashanmanña chaypas, investigacionqa kinsa watapaqmi kanqa, chaymantataq huk watatawan kanqa juiciopas! ¡Infiernopin kawsayniykipi aswan allin watakunata pasanki!
  Fiscalqa umanwanmi arí nisqa, hinaspan takyachirqa:
  - Qampaqqa harkakuymi kanman detención, utaq qillqasqa compromiso mana chay sitiomanta lluqsinaykipaq hinaspa mamaykiwan papaykiwan pusasunki. ¡Akllayqa qampaqmi! Hinaspa creeway, juvenilkunapaq coloniakunaqa llumpay huntasqañam kachkan, kusisqataqmi pruebayta qusunkiku. Ichaqa sichus ñoqaykuwan ch"aqwakunki chayqa, ¡cheqaqtapunin kanqa huk lugar!
  Dimkaqa piensarqam investigadorwan fiscalwan mana asikusqankuta. Hinaspapas cheqaqta rimaspaqa carcelpin ismunkuman. Ichaqa, huk ladomanta, manan cheqaqchu, firmaqtinqa kacharisqa kanankuqa. ¿Achka ejemplokuna kanchu policiakuna engañasqankumanta? Ichaqa Dimka llaqtapi aswan hatun kaqmi karqan k"ullu kay, k"ullu kay, chaymi sut"ita rikuchikurqan wañuy islakunapi qhepakusqan qhepaman. Hinaptinmi chay warmaqa decidikuspa nirqa:
  - Manam!
  Investigadorqa sinchitan qaqcharqan:
  - ¿Imataq mana allinchu?
  Dimkaqa k"arak simiwanmi nisqa:
  - ¡Manan firmasaqchu! Atacawarqanku, cadenawan k"iriyta munarqanku hinaspan autodefensa karqan!
  Investigadorqa qaqchaparqa:
  - ALLINMI chaymanta! Payqa pre-juicio detención centropin kashan, huk semanata pasasqayki qhepamanmi aswan yachaysapaman tukupunki!
  Fiscalqa umanwanmi firmarqa:
  - Kunankamaqa iskay killa wisq"asqa. Ichaqa, claro, ¡ñawpaqtaraq kachariyta atinki!
  Investigadorqa qaqchaparqa:
  "¡Piensani detención allin kanqa chay warmapaq!", nispa.
  Dimkata oficinamanta hurquspa carcelman aparqanku. Esposasqa k"irisqa, cadenataq chimpanan karqan. Chaypin chaskisqa kanan karqan.
  Dimkaqa iskay policiakunaman cadenasqa k"arak simiwanmi purirqan. Ancha mana allinmi sientekurqani. Carcel, celda, millay presokuna. Hinaspapas sasachakuymanmi haykurqan confesión nisqa qelqata mana firmayta munaspa. Aunque, huk ladumanta, kaymanta qhipaman mana atiwaqchu chaymanta lluqsiyta.
  Dimkataqa sala de turnomanmi aparqaku. Ñawpaq suti, apellido, patronímico, valores qanwan.
  Chaymantataq ch"aqway. Shuk chapakmi ishkay warmikuna yuraq punchuwan churashkakuna kay wawata espejomanta cuartoman apashkakuna, shinallatak shuktak lamparatami llankachishkakuna. Chay kamachikuymi qatimurqan:
  - ¡P'achaykita hurquy!
  Dimka suspirurqa - sasachakuy! Tapukuspalla, ¿imarayku warmikuna? Chay waynaqa vaquerosninta, camisetanta, zapatillasninta, chaleconta ima hurqukurqa. Ñuqaqa cortocircuitosniyllapim qiparqani.
  Yuraq punchuyuq sipasmi nirqa:
  - ¡Allin hatarichisqa!
  Chay oficialqa qaparirqa:
  - ¡Y bragasnikita hurquy! Kawsaq!
  Dimka, p"inqaymanta ruphaspa, paykunatapas hurqusqa. Mana munaspanmi pukayaruspan tapakururqa. Chay policía qaparirqa:
  - Yuyachiy! ¡Makikuna urayman! Aswan allinta qhawariy - wañuchiqmi!
  Yuraq punchuyuq warmi enfermeraman rikchakuq asirikuspa, llañu hampi guanteswan churakuspa, qaparirqa:
  - ¡Manan paykuna hinaqa rikurqaykuchu! ¡Samariy wayna, tia llamiykusunki!
  Dimkapa cuerponta qawayta qallaykurqa. Chay warmachapa chukchantam purirqani, chay chukchanqa chay islakunapi kasqan tiempopim wiñasqa. Sapa q"aytutan allinta peinarqan, pakasqa kaqta maskhaspa. Ichapas qullqipas. Chaymantataq chay k"anchayta chay waynaq ninrinman, siminmanpas k"ancharichirqan. Chaytaqa allintam ruwarqa, imatapas tariyta suyachkanmanpas hina.
  Hinaptinmi kamachiwarqa umayta punkuman churanaypaq, hinaspam makiywan chukchaymanta hapiykuwarqa. Siminmanmi makinta churarqa. Dimkaqa qallunwanmi cauchopa asnaynintawan saborninta sienterqa. Warmiqa encía, kirun, uyanta qhipanpi sientekurqa. Qallu saphinta ñit"iykuqtinmi waynaqa huk kutita aqtuyta sienterqan. Arí, mayna mana allin. Makiqa amígdalas nisqakamaraqmi chayarqa, chaymi samaypas sasachakurqa.
  Hinaptinmi, tukupaypiqa, warmiqa kachamuspa asikuspa nirqa:
  - ¡Manan imapas kanchu!
  Chay oficialqa kamachirqa:
  - ¡Continuar Olga! ¡Chay temapa peligro especial kasqanraykum, sapakama maskayqa aswan allinta kanan!
  Yuraq p"achayuq warmiqa Dimka sinqanta sienteyta qallarisqa. Makinkunata hoqarispan axilasninta qhawarisqa. Hinaspa mana suyasqa kallpawan ombligonta ñit"iykurqan. Dimkaqa jadearqa...
  Hinaptinmi warmiqa sayaykuspa tapurqa:
  - Allinmi, kunanqa chukuykuchun!
  Chay policiaqa qaparisqa:
  - ¡Kayqa manan llapanpichu confianapaq hina! ¡Qhawariytaq anusnintapas!
  Yuraq p'achayuq warmiqa umantapas kuyuchisqa:
  - ¡Kaypaq permiso especialta necesitanki! ¡Chaynallataqmi chay warmapa partenkunata qawanapaq!
  Chay oficialqa pisi kallpawanmi kamachirqan:
  - Squat, uchuy supay...
  Dimkaqa dignidadwanmi kutichisqa:
  - ¡Qhari wawam kani!
  Hinaspa facil-llata chukukuyta qallaykurqa. Chunka kutitam tiyaykurqani. Chay qhepamanmi warmikunaqa chaki dedonkunata qhawarirqanku, hinaspan chaki dedonkunaq chawpinta pasarqanku.
  Chay qhepamanmi Dimkaqa ladonpi kaq cuartopi tarikurqan. Chaypi huk wayna, carcel p"achayuq, pisi chukcha rutusqa, makinpi qillqanapaq maquinayuq, nirqa:
  - ¿Imataq musuq?
  Chay policiaqa kutichisqa:
  - Arí, y bastante galgo!
  Chay warmaqa asikuspanmi nirqa:
  - Ichaqa manan chhayna manchachikuqchu! Bueno, sillapi tiyaykuy hinaspa chukchaykita rutusaq!
  Dimka tiyaykurqa. Kunankamapas mana allinchu q'ala kayqa. Hinaspa chaymanta chukchaykita rutuchikunki huchasapa hina. Tukuy chaykunata tukunaypaqqa, chay clipperqa huk ratochallapas llañullaña karqa, chukchayta kuchuypas nanaymi karqa. Rakhu, yana chukchataq pampaman urmaykusqa. Chay wayna huchachasqa runaq urmachisqa botankunan paykunata saruykusqa. Yaqachus hina sapa chukcha k"aspiwan mana wañuq almaq huk t"aqan lloqsipunman hina, pisi pisimantataq kacharichisqa kanki. Dimkaqa llakisqa sunquyuqmi kachkasqa. Ñawpaqninpin kasharqan carcelpi huk celda, juvenil huchasapakunawan huñunakuypas.
  Ichaqa Dimkaqa manan hayk"aqpas compañeronkunata manchakuqchu. Hinaspa "Tawa Chunka Islakunata" rumiyachisqa qhepaman, manaña manchakuypaqñachu. Sichus imapas payqa maqanakunqa. ¿Ima nisunmantaq carcelmanta?
  ¿Ima nisunmantaq huk pruebamanta? Chunka tawayuq watayuqllaraqmi, tukuy kawsayninmi ñawpaqninpi kachkan.
 Ваша оценка:

Связаться с программистом сайта.

Новые книги авторов СИ, вышедшие из печати:
О.Болдырева "Крадуш. Чужие души" М.Николаев "Вторжение на Землю"

Как попасть в этoт список
Сайт - "Художники" .. || .. Доска об'явлений "Книги"